Page 1

HIER KRIJG JE GOEIE ZIN VAN

’VEILIG OP WEGLES’ OP OBS DE BLAAK

TRICOLORES NIEUWS

ANNE VERMEER EENDEKONING SINT JORIS

ä Pagina 3

ä Pagina 9

ä Pagina 14

ä Pagina 23

TRICOLORES - NIEUWS

goirles belang

WILLEM II - FC UTRECHT

ZATERDAG 22 OKTOBER - 20.45 UUR

WILLEM II – FC UTRECHT: KAARTVERKOOP

DE EERSTE THUISOVERWINNING? Jaargang 62 - Week 42 woensdag 19 oktober 2016

WILLEM II – FC UTRECHT

Zaterdag komt FC Utrecht op bezoek in het Koning Willem II stadion. De aftrap bij het duel tussen de Tricolores en de Domstedelingen is om 20.45 uur. De kaartverkoop is in volle gang.

online kaartverkoop via www.besteljekaartje.nl loopt op de wedstrijddag om 18.15 uur af. De stadionkassa’s zijn die avond vanaf 19.15 uur geopend. Ook kun je kaarten kopen bij de receptie in het Koning Willem II stadion. Deze is doordeweeks geopend van 09.00 uur - 12.30 uur en 13.00 uur - 17.00 uur. Op de wedstrijddag is de receptie open van 14.00 uur – 17.00 uur.

Per SeizoenClubCard kunnen twee extramet toegangsUitgave van Uitgeverij Em. de Jong in samenwerking Adviesbureau Fons Smits. Weekblad voor Goirle, Riel, Tilburg-zuid. kaarten worden gekocht. ClubCard-houders kunnen per ClubCard één toegangskaart bestellen. De

WORD LID VAN DE WII KINGS!

25 JARIG POPKOOR BRENGT JUBILEUMSHOW VOCAL SOUND@WORK

De WII Kings is de stoere fanclub voor alle Willem II fans tot en met 12 jaar. Voor slechts 18,96 ben jij een jaar lang lid van deze supercoole club. Bij inschrijving krijg je een stoer cadeautje en een eigen WII Kings pas. Je krijgt korting op fanartikelen, mag gratis naar één van de thuiswedstrijden en kun je deelnemen aan diverse leuke kidsactiviteiten! Kijk snel op www.wiikings.nl en schrijf je in!

“Wij zijn geen traditioneel koor dat alleen zingt, wij willen een boodschap overbrengen” Erik Falkenburg opende vorig jaar in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht de score. Met zeven punten en de vijftiende plaats op de ranglijst staat Willem II toch maar drie punten verwijderd van het linker rijtje. De wedstrijd tegen FC Utrecht zou daarom weleens van cruciaal belang kunnen zijn om aansluiting te houden bij de middenmoot van de Eredivisie.

Hoewel de Tricolores de wedstrijd tegen Sparta op het laatste moment uit handen gaven, doet het spel van de ploeg van trainer Erwin van de Looi niet onder voor dat van de tegenstanders. Voeg daarbij dat spits Fran Sol het net in negen wedstrijd vijfmaal wist te vinden.

was, lijkt het team uit de Domstad de weg omhoog weer gevonden te hebben. Met overwinningen op Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam en een nipt verlies tegen Ajax, komen de spelers van trainer Erik ten Hag ongetwijfeld met zelfvertrouwen naar Tilburg. Dat zelfvertrouwen zal zeker aanwezig zijn bij Richairo Zivkovic. De spits, die na zijn mislukte avontuur bij Willem II ook bij Ajax werd gepasseerd, lijkt de laatste weken zijn draai bij FC Utrecht te hebben gevonden. Met een assist en een doelpunt speelde hij een beslissende rol in de wedstrijd tegen Go Ahead. Zivkovic zal tegen Willem II zijn kwaliteiten willen laten zien.

Tegen FC Utrecht gaat Willem II weer op zoek naar de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. Gemakkelijk zal dat overigens niet worden, want hoewel de seizoensopening van FC Utrecht niet best

Voldoende redenen dus voor de trouwe Willem II-supporters om hun ploeg zaterdag in het Koning Willem II stadion naar de eerste thuisoverwinning te schreeuwen.

GRATIS MET DE BUS NAAR HET STADION Dit seizoen kun je gratis met de bus naar thuiswedstrijden van Willem II! Heb jij altijd moeite met het vinden van een parkeerplaats of wil jij gewoon gezellig met je vrienden een biertje drinken tijdens de wedstrijd? Neem dan nu de bus naar het stadion!

s Popkoor Vocal Sound

PENDELBUS Je mag gebruik maken van de reguliere buslijnen. Daarnaast rijdt een pendelbus tussen Centraal Station Tilburg en het Koning Willem II stadion. De pendelbus gaat anderhalf uur voorafgaand aan de wedstrijden rijden. Opstappen kan bij het Centraal Station bij stationsrestauratie Food-Drinkz-Cocktailz, bij de uitstaphalte van lijnen 140-141. Na afloop van de wedstrijd rijdt de pendelbus één uur lang van het stadion naar het Centraal Station. Opstappen kan op de parallelweg nabij uitvak D.

VOORWAARDEN GRATIS REIZEN - Op vertoon van je geldige SeizoenClubCard, losse toegangskaart of ClubCard van Willem II - Geldig vanaf twee uur voor de wedstrijd tot twee uur na de wedstrijd - Geldig voor alle stads- en streekbussen van Arriva in Brabant en de pendelbus ARRIVA HEET JE VAN HARTE WELKOM!

HISTORISCH VERHAAL

AANVOERDER BROOIJMANS LIET ZIJN GEZAG GELDEN Dat is ook precies wat medeoIn het clubblad ‘De Willem II-er’ van oktober 1957 stond de volgende mededeling: ‘Jan Brooijmans is belast met het aanvoeren van ons eerste elftal ‘. Een prima keuze, want ‘D’n Brooij’, zoals de supporters hem noemden, was sinds zijn komst in 1954 een echte Willem II-er geworden die door zijn gedrag, inzet en doorzettingsvermogen een voorbeeld was voor velen. Mede daarom is Jan vanaf 1957 tot het einde van zijn carrière bij Willem II aanvoerder gebleven. Hij straalde overwicht uit zonder echter autoritair te zijn. Maar op 26 april 1959 stond hij wel even op zijn strepen. Willem II speelde in Utrecht tegen DOS (2-0 verlies) en bij de Tricolores stond destijds Kurt Zaro rechtshalf. Een geweldige, maar wispelturige voetballer. Bij vlagen briljant, maar soms had je echt helemaal niets aan hem. Tegen DOS was dat ook weer het geval. Op een bepaald moment leed hij weer eens onnodig balverlies. De kans die hieruit ontstond voor DOS leverde weliswaar geen doelpunt op, maar wel boze gezichten van Willem II-doelman Chris Feijt en aanvoerder Jan Brooijmans. Feijt hield zijn doel schoon en schoot vervolgens de bal uit naar Zaro. Die trapte het leer keihard naar Feijt terug. Dat was voor Brooijmans de druppel die de emmer deed overlopen. Hij rende naar scheidsrechter Roodenburg en zei: ‘Namens de aanvoerder van Willem II, Kurt Zaro kan eruit. Wij gaan met tien man verder.’ Onwennig met een dergelijk voorval sputterde Roodenburg tegen, maar omdat Brooijmans - ondanks de 1-0 achterstand - bij zijn standpunt bleef, kon Zaro in de 59e minuut inrukken. Na Brooijmans nog een hand te hebben gegeven, verdween hij naar de kleedkamer. Dit nooit eerder op de Nederlandse velden vertoonde incident werd door Willem II binnenskamers

prichters Dirk van Poppel en Monique Audenaerde 25 jaren geleden voor ogen hadden, toen zij Vocal Sound oprichtten. Met enkele leden kwamen zij uit het kerkkoor ‘Elckerlyc’. Zij wilden wel eens wat anders laten horen dan alleen maar kerkliederen. Het nieuwe popkoor moest iets anders zijn dan de andere ‘pop’koren. Na enkele jaren werd als eerste de zang van het nummer ‘Barbara Ann’ van de Beach Boys ondersteund met bewegingen. Dit beviel het koor heel goed en de reacties waren positief. Het concert dat werd gegeven bij het 5 jarige bestaan, werd uitgevoerd zonder mappen tijdens het zingen. Het statische was er toen uit en het koor groeide in de jaren Jan Brooijmans (staand) verder met Kurt Zaro daarna door. voor zich

opgelost. Geen woord hierover in de pers. info? podium Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november 2016Meer is het verrassingen in petto, maar dat Een week later speelde sterspeler Zaro Raadpleeg de dienstregeling op: overigens opnieuw ‘onzichtbaar’ - gewoon van de theaterzaal van het Cultureel Centrum Jan van Besouw voor blijft nog een verrassing. www.goedbezigbus.nl weer mee in de stadsderby tegen NOAD! Wij hopen dat Popkoor Vocal Sound. Ter gelegenheid van hun 25 jarig bestaan bren- Popkoor Vocal Sound is geen gen zij dan hun jubileumshow Vocal Sound@WORK op de planken. koor dat statisch op het podium de toeschouwers Bij deze jubileumshow zal, net als in voorgaande shows van dit koor, staat en de liedjes vanaf bladniet alleen het gehoor worden gestreeld door prachtige zang, maar muziek zingt. Uit de woorden in onze show zullen de toeschouwers ook hun ogen goed de kost moeten geven bij van Ed Smulders in de titel van ontdekken dat het zien van mooie choreografieën. De leden van Vocal Sound gaan dit artikel wordt dat zeker duidedeze uitdaging aan. lijk. De leden willen weten wat ze persoonlijke zingen en dit, ondersteund door communicatie beter “Uit de brainstormsessie om onze show ontdekken dat per- choreografie, ook uitstralen. deze show te ontwikkelen, soonlijke communicatie beter Dirk van Poppel: “Ruim 10 jaren is dan de digitale kwam de naam ‘Vocal Sound@ is dan de digitale communica- geleden werd Hendrikje van der WORK’ uit de bus”, vertelt tie, die langzamerhand de over- Linde-Soethout onze dirigente. communicatie productieleider Ed Smulders. hand begint te krijgen. Voor de Zij was er voorstander van om “Deze titel werd geopperd door pauze zal het haastige nog de meer te doen met de zang. Volonze regisseuse en tevens cho- boventoon voeren. Na de pauze gens Hendrikje hoort daar een Ongeveer anderhalf jaar geleden reografe Anja Vos. In de vorige wordt het relaxter en zal blijken plaatje bij. Samen met Anja Vos begonnen de leden van Vocal shows waren de afwisseling en dat onze wereld meer baat heeft stelt zij steeds weer een boei- Sound met de voorbereidingen de verwondering de onderwer- bij persoonlijke communicatie.” end programma samen, waarbij van deze jubileumproductie. pen. Met deze theaterproductie In tegenstelling tot voorgaande de zangers en zangeressen niet Als eerste werden de nummers willen wij de toeschouwers ook producties, waar de tijd tussen meer vanaf het blad zingen.” gekozen. Bijna alle nummers in weer verwonderen, maar is de de verschillende showblokken “Dat hebben we ook niet meer Vocal Sound@WORK zijn nieuw boodschap: ‘communicatie’. werd opgevuld door een dans- nodig”, vult vicevoorzitter en se- of in een ander jasje gegoten. In ”Dirk van Poppel, één van de groep, zullen leden van het koor cretaresse Marijke van Zundert De Deel, het thuisadres van het oprichters van Vocal Sound vult de overgangen zelf invullen zo- aan, “want de bewegingen onder- koor, werden de nummers op aan: “We leven tegenwoordig in dat een mooi aangesloten geheel steunen de muziek. Zonder die de wekelijkse repetitieavonden een gehaaste maatschappij. Wij ontstaat. Daarnaast heeft Vocal bewegingen, kunnen we de lied- doorgenomen. De laatste maanhopen dat de toeschouwers in Sound nog een paar muzikale jes eigenlijk niet meer zingen.” den voor de uitvoering zijn wat

PLECHTIGE HERDENKING OP BEGRAAFPLAATS ST. JAN OP ZONDAG 23 OKTOBER

De bevrijding van Goirle wordt herdacht bij de graven van de gesneuvelde geallieerde militairen Op 23 oktober, 4 dagen voor de daadwerkelijke datum van de bevrijding van Goirle, vindt op begraafplaats St. Jan in Goirle een plechtige herdenking plaats. Deze herdenking begint om 16.00 uur. Genodigden en belangstellenden verzamelen zich vooraf op de centrale gedenkplaats, midden op de begraafplaats. In aanwezigheid van burgemeester Mark van Stappershoef, enkele wethouders, kinderen van BS De Bron en vele genodigden wordt stilgestaan bij de offers, die in Goirle destijds zijn gebracht en zal aandacht worden geschonken aan de herwonnen vrijheid. Deze herdenking, die wordt georganiseerd door de afdeling Midden-Brabant van de Bond

van Wapenbroeders, bestaat uit twee delen. Bij de graven van 27 geallieerde militairen en

s Leerlingen van BS De Bron plaatsen bloemen bij de graven.

Bij de graven van 27 geallieerde militairen en 1 Goirlese militair (Anton Versteden) wordt stilgestaan bij de offers

1 Goirlese militair (Anton Versteden) wordt stilgestaan bij de offers, die deze en vele andere militairen hebben gebracht voor de Goirlese bevolking. Onlangs heeft de Oorlogsgravenstichting de locatie rondom deze oorlogsgraven opnieuw ingericht. Door middel van een dodenappèl, de ‘Last Post’ en het neigen van de vaandels en banieren zal een eerbetoon worden gebracht. Gewerengilde St. Mauritius zorgt ook dit jaar weer voor bloemen bij elke grafsteen. Ieder jaar wordt van één van de in Goirle begraven militairen een korte weergave gegeven van zijn of haar leven.

VREDE EN VRIJHEID Het tweede deel van de plechtigheid staat in het teken van vrede en vrijheid. Leerlingen van groep 8 van BS De Bron hebben het monument en de graven geadopteerd. In de week, voorafgaand aan de herdenking, hebben zij voorlichting gehad van de wapenbroeders over oorlog, vrijheid en de bevrijding van Goirle. Op het einde van deze les is hen gevraagd om een gedicht te maken over de vrijheid. Drie leerlingen mogen tijdens de herdenking hun gedicht voordragen. Daarna zullen enkele leerlingen van groep 8 de adoptie overdragen aan de leerlingen van groep 7, die volgend jaar hun plaats innemen. Na afloop kunnen belangstellenden nog even napraten bij een kopje koffie (frisdrank voor de kinderen) in de Annetje van Puijenbroekkapel van CC Jan van Besouw. Iedereen, die vrede en vrijheid hoog in het vaandel heeft staan, is van harte welkom, zowel bij de herdenking als bij de koffie na afloop.

hectischer. Monique Audenaerde, al lid vanaf de oprichting: “De laatste maanden hebben we diverse werkzondagen ingepland. De vierde en laatste werkzondag is op 30 oktober. Tijdens die werkzondagen repeteren we van 10.00 tot 16.00 uur op het podium in CC Jan van Besouw. Op woensdag 2 november hebben we de technische doorloop, waarbij licht en geluid worden ingesteld. De generale repetitie is op donderdag 3 november en daarna kunnen de 3 voorstellingen beginnen. Op vrijdag en zaterdag ’s avonds om 20.15 uur en op zondagmiddag om 14.00 uur. Tijdens de repetities en tijdens de voorstellingen moet er veel worden geregeld en klaargezet. Ieder koorlid heeft daarin zijn of haar eigen rol gevonden en daarbij worden ieders kwaliteiten benut. Het loopt ook steeds beter, want je vertrouwt steeds meer op elkaars ervaringen.” Toch is de voorstelling van zondagmiddag niet de laatste uitvoering van Vocal Sound@WORK. In maart 2017 wordt de show nog eens opgevoerd maar dan voor bewoners en personeel van de woonzorgcentra Thebe Elisabeth en Guldenakker. Het jubileumjaar voor Vocal Sound begon in maart van dit jaar met een Diner Chantant in de Commanderie. Voor dit evenement waren 150 couverts verkocht en de leden zorgden zelf voor de bediening. Daarnaast verzorgden zij, tussen de 5 gangen door, het muzikale vermaak. Een zeer geslaagde start van de jubileumvieringen. Lees verder op pagina 3 Foto’s in opdracht van Goirles Belang gemaakt, zijn van:

Jules van Iperen

Tilburgseweg 40 5051 AH Goirle [ T ] 013 - 5345647 [ W ] www.dejongmodeschoenen.nl

Voor elk levensmoment een mooie kaart!

Verjaardag uitnodigingen

C: 70

M:60

Y:57

C: 13

M:32

Y:48

K:64

K:5

C: 45

M:9

Y:15

K:2

www.hipdesign.nl

Kinderen laten meedoen!

Donateur worden ? 06- 14113496

NL37RABO0166803111 www.leergeld-goirle-riel.nl

www.fotojules.nl

Alleen 20, 21 en 22 oktober!

Bij aankoop van een trui of vest krijgt u een overhemd naar keuze VOOR DE HELFT * Vrijdag koopavond tot 20.00 uur! *met uitzondering van basiscollectie.

Tilburgseweg 92 - Goirle - tel. 013-5470715 - www.pullens-menswear.nl

Golden Delicious, Conference, Jonagold, Doyenne du Comice, Elstar, Gieser Wildeman, Rode Goudreinette A kwaliteit, middenmaat E 1.19 per kg. B kwaliteit, middenmaat E 0.59 per kg. B kwaliteit = 12 kg. halen 10 kg. betalen! OPENINGSTIJDEN: ma t/m vr 09.00 - 18.00 | za 09.00 - 16.30 Turnhoutsebaan 15, 5051 DZ Goirle, Tel. 013 - 534 21 15, www.debraacken.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 2

Het lekkerste vlees recht van de boerderij! Ribstuk nu vanaf 1 kilo € 9.95 Elshorst puur halskarbonade -15% KORTING Brie fenegriek nu voor 100 gr € 1.40

exclusief banket & chocolade, bijzonder brood

ACTIE 2016

DEZE WEEK

Hörmann sectionaaldeur

Croissants • Appelbol

Uw boer in de buur t

boerderijwinkel

Hoge wal 15 Tilburg/Goirle Tel. 013-5424920 www.walhoeve.nl Voor de overige aanbiedingen kijkt u op onze site www.walhoeve.nl of in de winkel.

Wat automatisch opengaat, heeft heeft geen handgreep nodig!nodig! Wat automatisch opengaat, geen handgreep van 2,20

• met motor + 2 afstandsbedieningen • dubbelwandig geïsoleerd • L-profilering • Sandgrain; gladde uitvoering • 5 standaard maten

de Walhoeve

Aanbiedingen geldig van ma. 26/03 t/m za. 31/03

4 stuks voor voor1,75 € 2,50

1.275,incl. montage

Gusto

Van Hogendorpplein 79 Goirle T 013-7370351

• Roomboter Theegebak amandelstaaf

20 jaar Hörmann en Harol dealer

van 4,65

voor van € 7,25 voor3,50 € 6,00 Westermarkt 25

Voor een goed advies en persoonlijke service bent u bij úw topSlijter Gusto aan het juiste adres!

www.uwtopslijter.nl

18,99

12,99

12,99

100 cl

100 cl

ESBJÆRG

01-03-2008 12:15:40

Donkers & Takkenberg 1_2 FC • 2.1 1

Whisky

MALIBU COCONUT

Vodka

Wit of bruin

www.takkenberggaragedeuren.nl

Cocoslikeur

rioleringen

12,99 70 cl

grondwerken

DRE VAN LOON - Centrale verwarmingsketels - Warmwatercomfort - Onderhoud / service

15,99

15,99

70 cl 70 cl 01-03-2008 12:15:40

12,99

BEKIJK ONZE NIEUWE WEBSITE

WWW.GEBRVOS.NL COSTERMAN BOODTSTRAAT 4 • 5051 WC GOIRLE TELEFOON: 013-577 42 04 • FAX: 013-577 42 05

www.adviesbureausmits.nl

DUJARDIN

100 cl

SONNEMA Berenburg 100 cl

NAAR KEUZE VOOR:

JÄGERMEISTER LICOR 43 Kruidenlikeur

Spaanse Likeur

25.

00

LICOR 43 OROCHATA

Spaanse Crèmelikeur

Faustino Crianza 2012 DOC Rioja 75 cl Normaal 9,99

7.

49

Zet-en/of en/ofdrukfouten drukfouten voorbehouden voorbehouden ZetAanbiedingen geldig 15-02-2016t/m t/m 30-10-2016 28-02-2016 Aanbiedingen geldig vanvan17-10-2016

Telefoon +31 (0)13 590 31 93 Mobiel +31 (0)6 534 674 15

fashion for the happy few * size 42 t/m 54 Tilburgseweg 53, 5051 AB Goirle 013-5913468

AdZ - BOUW & TIMMERWERKEN Verder in bouwen...

• Nieuwbouw • Kozijnen • Verbouw

• Onderhoud en renovatie

E info@adzbouw.nl - I www.adzbouw.nl Iepengaard 2 - 5051 ZM GOIRLE - T 013 - 211 11 14

Al “eeuwen” loyale klant bij Essent? Dan gooit u dus geld weg! Verdien minimaal € 120,- door over te stappen. Met kosteloze overstapservice én overstapgarantie. Geen rompslomp voor u. Bel in Goirle 013 70 78 137 of kom op de koffie tijdens het energiespreekuur. Www. eratechenergie.nl

Auto’s te koop gevraagd met RDW vrijwaring, ook bussen, kleine vrachtwagens en sloopauto’s. Ook ‘s avonds, tel. 06-54294952, www.trommelenautos.nl

Luxe met fantastisch uitzicht

GEZELLIGE VLOOIENMARKT IN BAVEL OP ZONDAG 23 OKTOBER Sporthal DE HUIF, Deken DR. Dirckxweg 4, 4854 AB Inl. 0416 530 502 / 09.00 - 16.30 uur www.deevenementenlijn.nl

TE KOOP: HOGE WAL 49-11 GOIRLE DIT SMAAKVOL AFGEWERKTE EN PRAKTISCH INGEDEELDE PENTHOUSE IS ZO GOED ALS NIEUW EN KLAAR OM DIRECT TE BETREKKEN. HET IS GELEGEN OP DE VIJFDE (HOOGSTE) VERDIEPING VAN HET KARAKTERISTIEKE WOONGEBOUW AAN DE OOSTPLAS IN GOIRLE. HET PENTHOUSE HEEFT TWEE BALKONS OP HET ZUIDEN, MET BLIJVEND VRIJ UITZICHT. DE LIGGING AAN DE RAND VAN HET DORP EN DE WIJK IS BIJZONDER, UNIEK VOOR GOIRLE EN GEEFT EEN TOTAAL GEVOEL VAN VRIJHEID. ZOWEL TILBURG ALS HET DORPSHART VAN GOIRLE EN UITVALSWEGEN ZIJN DICHTBIJ. HET PENTHOUSE BESCHIKT ONDERMEER OVER EEN SFEERVOLLE WOONKAMER MET EEN GROOT BALKON, EEN LUXE KEUKEN, EEN SLAAPVLEUGEL MET DRIE RUIME SLAAPKAMERS, EEN COMPLETE BADKAMER EN EEN TWEEDE BIJZONDER GROOT BALKON. EEN EIGEN PARKEERPLAATS IN DE GARAGE.

BOUWJAAR: 2004 INHOUD: 480 M³ WOONOPPERVLAKTE: 172 M² VRAAGPRIJS: € 495.000,-- K.K. MARCEL DASSEN MAKELAARS TILBURGSEWEG 16, 5051 AH GOIRLE T: 013-5 300 600 M: 06-46 00 42 46 E: info@marceldassenmakelaars.nl W: www.marceldassenmakelaars.nl

Bourbon Whiskey

NU OOK TE HUUR ROLSTEIGERS EN LADDERS

Bemiddeling bij al uw drukwerken

Openingstijden Maandag gesloten Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.30 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

VSOP Cognac

2 FLESSEN

07-08 wkwk42-43 Geniet,maar maar drink drink met Geen alcohol Geniet, metmate mateGeen Geen18?18? Geen alcohol

Bezoekadres De Hovel 30-04 . Goirle Postadres De Hovel 30-04 . 5051 NR Goirle E-mail adviesbureausmits@kpnmail.nl

70 cl

JOSEPH GUY JIM BEAM

per fles

van tuinen

Guido Gezellelaan 78 - GOIRLE - 013-5345755 - www.drevanloon.nl

Adviesbureau Fons Smits

14,99

Vieux Jonge Graanjenever 100 cl

aanleg- en onderhoud

Verwarmingsbedrijf

70 cl

GOBLET

bestratingen

Donkers & Takkenberg 1_2 FC • 2.1 1

25,99

Kwaalburg 4 - Alphen Tel. 013 - 5082442

Alphen - Chaam www.takkenberggaragedeuren.nl Tilburg - 013-4671546 Kwaalburg 4 - Alphen Tilburgseweg 70 GLEN MANSION OLD CAPTAIN Tel. 013 - 5082442 Blended Scotch RUM Goirle - 013-5342218 Tel. 013 - 5082442

www.takkenberggaragedeuren.nl

15,99

100 cl

100 cl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 3

800 NIEUWE PLANTEN IN DE TUIN GEPLANT

Hier krijg je goeie zin van

De warme worstenbroodjes gingen als de befaamde warme broodjes

zich weer eens van de beste kant laten zien door haar royale sponsoring. GOEDE VERZORGING Bakker van de Bruggen bewees weer dat hij een echte Goirlenaar was met het hart op de goede plaats: de warme worstenbroodjes gingen als de befaamde warme broodjes. En de Mozes: jawel, koffie, thee en een lunch voor iedereen. We mochten zelfs binnenkomen met onze modderschoenen: de soep en broodjes hebben zelden zo goed gesmaakt!

s de jassen van de Puy bleken heel nodig Afgelopen zaterdag zijn er in De Tuin meer dan 800 nieuwe planten in de grond gezet. Dat was nog maar een onderdeel van de acties: onkruid wieden, stenen schoonmaken, rommel ruimen. Er zijn helaas hondenbezitters die hun dier hier uitlaten, om over de uitwerpselen van de katten maar te zwijgen. Heel veel werk verricht, maar, precies zoals we gehoopt hadden: met vele handen! GEWOON GEZELLIG En het was oprecht gezellig: meer dan 25 mensen lieten hun handjes wapperen. Het werk werd lichter gemaakt door de

goede verzorging: het moreel werd hooggehouden door de supporters die niet (meer) in staat waren tot lichamelijke arbeid en de middenstand had

REGEN IS GOED De ochtend begon met regen, we besloten dat dat heel goed was voor de plantjes. Minder fijn voor de werkers, maar die hadden er geen zichtbare last van. Onder de partytent was het goed toeven bij de pauzes: de chocolaadjes van Govert van Nunen lokten vele vrienden, en de lekkernijen van de Emté vonden hun weg naar hongerige monden. Niet alleen de werkers, maar ook de gezellige passanten veraangenaamden het geheel.

wist elkaar te vinden in de samenwerking, aangestuurd door de mannen van Sjef Oerlemans, en bij het koffiedrinken. Zo hadden we het bedoeld, we hebben er een warm gevoel aan over gehouden, èn een nog mooiere Tuin. OPRECHTE DANK Oprechte dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen, iedereen was van waarde in het proces. Wij hadden een heel goeie dag! Laat onverlet dat wij nog een paar zaterdagochtenden moeten benutten om De Tuin echt winterklaar te maken, dus u blijft welkom... Stichting De Tuin Goirle Kerkstraat 10, 5051 LB Goirle; 06 5187 2105. Bank: NL43 RABO 0125 8308 82

s soms was het een drukte van belang

Om kort te gaan: de sfeer en het resultaat waren geweldig. Het soms wisselende gezelschap

“Wij zijn geen traditioneel koor dat alleen zingt, wij willen een boodschap overbrengen” s Dirigente Hendrikje van der Linde-Soethout (links) en regisseuse/ choreografe Anja Vos

s de jongste vrijwilliger Janneke

Vervolg van voorpagina

Colofon Goirles Belang Goirles Belang verschijnt wekelijks op woensdag in de Gemeente Goirle, Tilburg Blaak en Tilburg Groenenwoud in een oplage van 17.000 exemplaren Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv, PB 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ BaarleNassau, tel: 013-507 5534 I www.uitgeverijemdejong.nl E uitgeverij@emdejong.nl

Particuliere advertenties en zoekertjes: opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren.

Bezorgklachten: ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven of bel naar Uitgeverij Em de Jong via 013-507 5540

100% dochteronderneming van

Correspondent Magda Smits 013-590 3193 Goirlesbelang@emdejong.nl Aanleveren kopij www.uitgeverijemdejong.nl Kies voor aanleveren redactioneel. Advertenties (zakelijk) Stan Broeders Stan-Broeders@emdejong.nl +31(0)6 21499110

Druk Janssen/Pers Rotatiedruk,

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

Een extra exemplaar van Goirles Belang kunt u op één van de volgende adressen afhalen Albert Heijn (de Hovel) De Boerenschuur, Riel Emté (de Hovel) Gemeentekantoor Gemeente Goirle www.facebook.com/ goirlesbelang

In juni van dit jaar ging een lang gekoesterde wens van een aantal leden in vervulling, namelijk: een weekend met het koor naar het buitenland. Monique Audenaerde en Netty Müller afwisselend: “In juni ging onze concertreis naar Winterberg. Vooraf waren er al contacten gelegd met 2 Duitse popkoren uit die regio. Enkele leden van de PR-cie, en de choreografe waren vooraf ook al daar geweest om het programma samen te stellen. We hadden in dat weekend 2 voorstellingen, één heuse theatershow op de zaterdagavond en op de zondagochtend een buitenconcert, dat net tussen de buien door kon worden gegeven. Vooral voor de Duitse koren was het spannend, want zij hadden nog nooit met choreografieën gewerkt. Het was een zeer geslaagd weekend, door de reis met de bus net een schoolreisje.” Productieleider Ed Smulders is trots dat alles in eigen beheer wordt gedaan. Omdat het niet de eerste keer is dat een dergelijke productie wordt uitgevoerd zorgen de koorleden middels diverse werkgroepen, waarin ieder wel een bepaalde taak heeft, voor een glad verlopende organisatie. De kaartverkoop draait inmiddels op volle toeren. Er worden niet alleen bezoekers uit Goirle verwacht, maar ook van ver daar buiten komen liefhebbers van de zang en dans van Popkoor Vocal Sound naar CC Jan van Besouw. Kaarten kunnen worden besteld via het bestelformulier dat te vinden is op de website van het koor: www.vocal-sound.nl . Ook via Monique Audenaerde (tel: 0135348297) zijn de kaarten te bestellen. Goirles Belang feliciteert Popkoor Vocal Sound met het 25 jarige bestaan en wenst de leden enkele geweldige uitvoeringen van hun jubileumshow toe. JS

SPECIAL

VLEESWARENKOOPJE

Toverbal

100 gram Rookvlees & 100 gram Eiersalade

100 gram

125

samen MAALTIJD VD WEEK

OF JE SNERT LUST?

Aziatische noodles met kip

Erwtensoep

500 gram

595

NU MET GRATIS PORTSAUS

MALSE AANBIEDING

Hertenbiefstuk

Kogelbiefstuk

2 stuks

750

395

2 stuks

2E BEKER HALVE PRIJS

495 Aanbiedingen zijn geldig van 17 t/m 22 oktober

Van Hest, keurslager Tilburgseweg 81, 5051 AB Goirle Tel. 013-5341389, info@vanhest.keurslager.nl www.vanhest.keurslager.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4

aand oktober feestmer feestmaandober feestmaand

okt ojkatoabr 5 2 feestmaanjd aar 5 jaar oktober = 25jke ber fee2stmaand 25 2f5eejsatealri =teolktio 2j5kjeaar s=telijke a2c=t5ifeiesjekse 25 =fee jke 25 feestel actie25sfeestteialeiscties ac acties

Kijk op

www.mimikokenentafelen.nl

www.mi www.mimikokenen

Tilburgsewegon 88A, s Goirle, tel. 013-5348796

volg www.mimikokenentafelen.nl www.mimikokenentafelen.nl

Tilburgsewe Tilburgseweg 88A, Goirle, te

Tilburgseweg 88A, Goirle, tel. 013-5348796

Tilburgseweg 88A, Goirle, tel. 013-5348796

APK

KEURINGSSTATION

• Totaal onderhoud van alle merken • Gespecialiseerd in Peugeot www.tijvoort.nl (kijk in onze actiefolder) Tijvoortsebaan 11, 5051 HJ Goirle Tel.: 013-5346719

NIEUWE KOZIJNEN,

VEILIG WONEN

LET OP LET OP ROMMELMERT GOIRLE Elke zaterdag markt van 9 tot 4 uur. Tevens nog kramen te huur. Info: 06-50455588 of 0135341400. Tot ziens aan de Zandschelstraat te Goirle. www.goolsemert. nl

LCD reparaties en div. andere reparaties: 0135348243 of 06-55550509

COPAL AANHANGWAGENS GOIRLE In- en verkoop van nieuwe- en gebruikte aanhangwagens. Ook voor onderdelen en onderhoud. T: 0630054006. www. copal-aanhangwagens.nl

StoffeerderijvanHoorn Voor al uw meubelstoffeerwerk! Bel voor een vrijblijvend offerte 06-19748242 www.stoffeerderijvanhoorn.nl

GEZELLIGE VLOOIENMARKT IN DONGEN ZONDAG 30 OKTOBER

Tennishal Multifit, Doelstraat 16, 5101 PA Inl. 0416 530 502 09.00 - 16.30 uur www.deevenementenlijn.nl

Te Koop: Droog Eiken Haardhout. Gratis thuis bezorgd in and ktobeafr feteestma Nieuw geopend Trimsalon Cuties de regio of ozelf halen in Baarle-Nassau. We hebben een leuke attentie voor uw hond en GSM: 06 513 67 057 een leuke aanbieding voor het baasje klaarliggen.

25 jaar = jke s e e f 5 2 teli U vindt ons aan de HONDEN EN KATTENPENSION acties Oirschotsebaan 13C www.tpoppelshof.eu met grote speelweide. Ook voor dagopvang probleemhonden. 00.32.14.650360 / 04.76940454

Oisterwijkplantsoen 1 · 5133 CM Riel

Herbalife!! Afslanken, aankomen, sportvoeding of meer energie. Kijk op FB Herba-Goirle voor tips en actie‘s of bel Anita van Son 013 5347988 / 0655857701 Tevens leuke collega gezocht om Herbalife in Goirle op de kaart te zetten!

Tel.: 013 518 60 99 · www.kenckozijnen.nl

Gevraagd oude bromfiets buitenboordmotor scooter jukebox fiets electr 0646331823

TE HUUR: BEDRIJFS / OPSLAGRUIMTE ±150m2 RIEL TEL:0653845261

TE KOOP: Buxus ca 25cm voor haagje PRIJS:0.45 in Goirle TEL:0135344570

in Oisterwijk

Tel.: 06-24518736 E-mail: info@hondentrimsaloncuties.nl

Bouwservice Adriaensen, Aan en verbouw, kunststof kozijnen. 0655978404

U zelf buitengesloten. Bel Ton Vermeeren 06-48918049. Ook voor hang en sluitwerk.

Verstopping van uw gootsteen of toilet? Camerainspectie stankdetectie Mark Geerts installatiewerken 0135906659 www.markgeerts.nl info@markgeerts.nl

Spuiten van keukendeurtjes, meubels, mdf, deuren, radiatoren, machines, bedrijfsvoertuigen etc. BPS-Rijen.nl, Stedenbaan 10, Rijen, Tel.0653624035

De bezorgers van Het Goirles Belang iedere week op pad! De bezorgers van Excellent Verspreidingen zorgen iedere week, dat u het laatste regionale nieuws en aanbiedingen in uw brievenbus ontvangt. Zij gaan door weer en wind om uw favoriete weekblad en eventuele folders op tijd te bezorgen. Deze lokale bezorgers worden door Excellent Verspreidingen geselecteerd en aangestuurd om op de aangegeven dag Het Goirles Belang bij u op de mat te laten vallen. Excellent verspreidingen is een ervaren regionale verspreider, welke zich specialiseert in het bezorgen van Huis aan Huis Weekbladen. Iedere week staan er weer zo’n 1.400 bezorgers klaar om 350.000 brievenbussen te bezorgen. Vanuit haar locatie in Rosmalen distribueert Excellent Verspreidingen alle Weekbladen en bijlages naar de juiste bezorgers, zodat deze meteen aan het werk kunnen.

Het begint al vroeg… Het Goirles Belang wordt direct vanuit Janssen Pers geleverd in Rosmalen. Dit gebeurt in alle vroegte op dezelfde dag waarop de bezorging plaats moet vinden. Na het controleren van alle gegevens gaan de koeriers van Excellent Verspreidingen direct op weg naar de bezorgers, zodat ze s ’middags meteen aan de slag kunnen. Door de nauwe samenwerking met Janssen Pers en Uitgeve-

rij Em de Jong zit er vaak maar 4 uur tussen de druk en het afleveren bij de laatste bezorger. Snelle Bazen! Alle bezorgers van Excellent Verspreidingen ervaren vaak al op jonge leeftijd hoe het is om eigen baas te zijn. Op de aangegeven bezorgdag bepalen de bezorgers zelf de werktijden, als Het Goirles Belang maar op de juiste dag en vóór een uurtje of negen op de mat valt. Een baan als bezorger is dus makkelijk te combineren met School, Hobby’s, Sport en/of andere werkzaamheden. Zeker als je bedenkt dat het maar een paar uurtjes werken is. Hiernaast

werken

bezorgers van Excellent Verspreidingen met hun eigen persoonlijke bezorgersportaal waarop zij de eigen administratie bij kunnen houden. Alle leeftijden Officieel mag er begonnen worden met bezorgen vanaf 13 jaar. Het grootste gedeelte van alle bezorgers van Excellent bestaat dan ook uit jongeren vanaf 13 tot en met 16 jaar. Maar ook 60 plussers zijn van harte welkom om bezorger te worden. Naast de verdiensten zijn bezorgers actief bezig in de buitenlucht en kijkt iedereen in de buurt naar de bezorger uit, zodat er gemakkelijk een praatje gemaakt kan worden.

alle Kennis van de wijk Bijna alle bezorgers van Excellent Verspreidingen bezorgen in hun eigen buurt. Dat maakt dat de kennis van de wijk door de bezorger al grotendeels in huis is. Nadat de wijk een paar keer is bezorgd, weten alle bezorgers ook echt alle brievenbussen te vinden. Zelfs de verstopte brievenbus in de heg of de brievenbus, welke net om de hoek uit het zicht hangt. Vaak kennen zij ook bewoners, welke een Nee/Nee sticker hebben, maar toch graag Het Goirles Belang ontvangen. Hier maakt de bezorger dan graag een uitzondering op, zodat iedere enthousiaste lezer bereikt wordt.

Kwaliteit Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de bezorgers van Excellent Verspreidingen bezorgen, kan het natuurlijk voorkomen dat er een opmerking of een klacht over de bezorging ontstaat. Meld dit altijd via het klachtenformulier op de website van Uitgeverij Em de Jong. Ga hiervoor naar www.uitgeverijemdejong.nl/bezorging. De medewerkers en bezorgers van Excellent Verspreidingen pakken de melding dan direct op. Eindejaarsbonus Ieder jaar mogen de bezorgers van Excellent Verspreidingen de deuren langs met de officiële wenskaartjes. Zo tegen de kerstdagen komt de bezorger de lezers en adver-

teerders een persoonlijke eindejaars groet brengen. Hebben de bezorgers het hele jaar gezorgd voor een correcte bezorging, dan kunnen zij vaak een flinke extra beloning tegemoet zien. Bezorger worden? Excellent Verspreidingen is altijd op zoek naar nieuwe bezorgers. Ook bezorger worden van Het Goirles Belang? Meld je dan vrijblijvend aan op www.excellentverspreidingen.nl/ aanmelden. Zodra er een wijk vrijkomt, neemt Excellent verspreidingen contact met je op. Telefonisch aanmelden via 073-8905000 of via de mail naar info@ excellentverspreidingen.nl.


PAGINA 5

de ‘de Gôolse Schôol’ ontwikkeld, een databank met 3000 lemma’s. Het lezen en raadplegen daarvan vroeg om een eenduidende schrijfmethode, de cursus in het Gôols voorziet hierin.

ss Optreden van Cor Swanenberg voor een volle zaal bij Ome Neeff Op zaterdag 15 oktober jl. werd door Stichting Gôolse Taol het 3e Gôols Kefeej georganiseerd. In een volle zaal bij Ome Neeff aan de Dorpsstraat in Goirle genoten veel Goirlenaren van een verrassend programma, met o.a. conferences en zang door Cor Swanenberg en Henk Verhagen, de enige echte Gôolse Kwis, optredens van het duo Meej Tweej en natuurlijk twee sketches gespeeld door Hannah van Zoggel, Chris van Gorp, Fons Schrau-

wers, Jos Tuerlings en Rob van Amelsfoort: de acteurs vertoonden hun acteertalenten op een bijzondere wijze op het toneel bij Ome Neeff, met het authentieke kefeej Hof van Holland als decor op de achtergrond. Tijdens de succesvolle avond presenteerde Stichting Gôolse Taol een nieuw initiatief: een cursus in ’t Gôols. Voor mensen die het Gôols en Gôol kennen en haar schoonheid zien en beleven. Voor Goirle is de spellingsmetho-

WAAR STAAT DE 4-DAAGSE CURSUS VOOR: Samen ervaren hoe rijk een dialect kan zijn. De Gôolse taol lezen en schrijven volgens de spellingsmethode ‘de Gôolse Schôol’. De cursus staat onder leiding van ‘Gôolse Meense’ zonder titel! In de vier avonden wordt een lesprogramma afgewerkt via een lesboek. Een potlood en gum voor het verbeteren. Een eindtoets met certificaat. De kosten worden laag gehouden. Voor € 4,00 kan men het cursusboek aanschaffen. De verdere kosten hangen af van de locatie en de prijs van de koffie! De cursusavonden beloven een beleving te worden waarin ’t Gôols de voertaal is. Stichting Gôolse Taol bedankt alle vrijwilligers die geheel belangeloos een steentje hebben bijgedragen aan het slagen van het 3e Gôols Kefeej. Wilt u meer informatie over Stichting Gôolse Taol of lijkt het

STICHTING GÔOLSE TAOL BEDANKT ALLE ORGANISATIES die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan een zeer succesvol 3e GÔOLS KEFEEJ Ome Neeff dans- en partycentrum; Paul Hoogendoorn juwelier/edelsmid; Etos Goirle; Maxximap Impressive Presentation Solutions; Keurslagerij Van Hest; Adviesbureau Fons Smits ; Van Roessel boerderijproducten; Cees van Houtum installatietechniek; Aannemersbedrijf N. van Laarhoven; Hoveniersbedrijf Sjef Oerlemans; Albert Heijn Koningsschild; Discus Van Gils dierenspeciaalzaak; Eetkaffee Mozes; Jos van Wezel; Gusto slijterij en wijnhandel; Kaasboerderij De Leyedaeler; Schilderwerken Wil Paenen; Regiobank ; Pour Vous Angèle Vekemans; Slagerij Hein Swolfs; De Walhoeve boerderijwinkel; Koninklijke Drukkerij Em. de Jong; Bakkers Bouw; Bedelkastje/Tonny de Brouwer; Van Boxtel Reclame; Domino’s Pizza Laarstraat Tilburg; ’t Trendje; administratiekantoor Arie Uijens ; Kaas en Meer; Bike Totaal Paul van Korven.

Vogelbeurs in de Leybron in Riel Kom even langs op de maandelijkse vogelbeurs op zondagmorgen 23 oktober a.s. in het ontmoetingscentrum de Leybron, Dorpsplein 20 te Riel. Waar vele verschillende soorten vogels worden aangeboden, en alles voor de verzorging van je vogels aanwezig is. De zaal is al vanaf 8.00 tot 11.30 uur open, de entree is voor volwassenen € 1,00 kinderen kunnen gratis naar binnen. Op deze vogelbeurs zal weer een grote verscheidenheid aan vogels aanwezig zijn, waaronder vele kleur en postuurkanarie’s, ook vele soorten tropische vogels, klei-

ne en ook grote parkieten, wat grondvogels, en ook de Europese cultuurvogels zijn er aanwezig. Als je zelf vogels wilt aanbieden ben je van harte welkom en de leden helpen je daarbij. Kom naar onze vogelbeurs misschien is er wel die vogel waar-

EET MET JE HART GOIRLE-RIEL TE GAST BIJ HET EILAND TE GOIRLE

We zien spoken!

naar je allang op zoek bent. Ook is er alles voor het verzorgen van je vogels maar ook al voor de buitenvogels zoals pinda en pindapotjes met insecten, voor de vogels zijn er zaden, eivoer, insecten, broedblokken en ook nestkastjes voor de winter. Op onze vogelbeurs zijn veel mensen met veel kennis en er is ook informatie te krijgen. Wij als bestuur van de vogelvereniging Riel hopen u te mogen

begroeten op onze gezellige vogelbeurs in Riel. Inlichtingen bij Harrie Wouters, tel: 5181216.

ä ben loonen

suus suiker

jacqueline oerlemans

wil van der kruijs

max knegtel

Goedgetaald

In mijn vorige column (goedgetaald 2) toonde ik me tevreden over de formulering: plek zat bij het station. Een paar dagen later stond in Brabants Dagblad het bericht dat de nieuwe plek voor fietsen bij het Burgemeester Stekelenburgplein ’s morgens om 8 uur al vol staat. Hier hebben we dus te maken met een frictie tussen taal en werkelijkheid, een ernstig probleem waar ik toch een beetje om moest lachen. Wat je beweert of formuleert moet wel ergens op slaan, het moet kloppen. Daarom noemde de filosoof Corn. Verhoeven ’klop klop’ het geluid van de waarheid. Over filosofen gesproken: op 16 september jongstleden stierf Herman Berger, in wil hem hier met piëteit noemen, want hij was mijn leermeester. Boven de rouwadvertentie stond een goedgetaalde zin: ’opgegaan in de wijdheid van alle werkelijkheid’. Herman Berger probeerde met filosofische middelen God te denken. Anders dan de theoloog die uitgaat van de (een) openbaring, probeerde deze filosoof bij God uit te komen zonder ooit de ervaring los te laten. Door (post) moderne filosofen werd Berger niet meer serieus genomen vanwege zijn onvermoeibare verdediging van de metafysiek. Maar er worden aan de lopende band metafysische uitspraken gedaan. Onlangs noteerde ik: alles is illusie; en Dick Swaab is weer terug met alles is materie. Zelf hou ik van het Lutheraanse alles is genade. Maar wie weet het? Prediker had ook zo’n alles-uitspraak: ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdel. Dit zijn allemaal grote kwesties in de filosofie en theologie, maar moet het niet over Goirle gaan? Aan het einde van zijn eerste toespraak tot gemeenteraad en volk plaatste de nieuwe burgemeester Mark van Stappershoef - toen hij de beleefdheden en vriendelijkheden achter de rug had - “vier opmerkingen”. Enerzijds vind ik opmerking goedgetaald, want het verraadt een bescheiden opstelling. Anderzijds vond ik Norbert de Vries beter getaald toen hij schreef: die opmerkingen zijn eerder klaroenstoten. Inderdaad! Onze gemeenteraadsleden doen er goed aan om die opmerkingen boven hun bed te hangen, zodat ze nog even wakker liggen vooraleer in een heerlijke sluimer weg te zakken. Ook de politiek bewuste burger - en volgens Hannah Arendt behoren alle burgers politiek bewust én actief te zijn - doet er goed aan dit stuk uit te knippen om het van tijd tot tijd nog eens te lezen. Mark van Stappershoef is vanuit het provinciehuis niet naar Goirle afgedaald om als een paard van Troje hier te fiksen dat Goirle ten lange leste opgaat in de gemeente Tilburg. De zelfstandigheid van Goirle is hem lief, zo liet hij weten. Maar dan. Hij “merkte op” dat die zelfstandigheid in de beleidsstukken hier in Goirle als een soort uitgangspunt wordt behandeld, als iets dat onomstotelijk vast staat als we het maar ijverig genoeg belijden. Maar zo is het niet! Klaroenstoot! Die zelfstandigheid zal eerder het eindpunt zijn van een proces, van allerlei inspanningen, m.a.w. er moet hard aan gewerkt worden, anders is het een illusie, een ijdele gedachte, en zal Goirle straks toch een stukje materie van Tilburg zijn. Goirle zelfstandig: doen we dè meezuh allen?

Fotogroep Goirle - Foto van de week De foto van deze week is gemaakt door John Veeke. Op de foto is een van de luchtboogbeelden op de St. Jan in ’s-Hertogenbosch te zien. In het jaar van de 500e sterfdag van Jeroen Bosch was het mogelijk om letterlijk door de dakgoten van

de St. Jan te lopen en deze beelden van bovenaf te zien. Volgens de encyclopedie stond de uil in de oudheid voor wijsheid, maar in de middeleeuwen juist voor domheid en bedrog. Het is niet bekend waar dit beeld uit de 19e eeuw naar verwijst.

2uu4rs

se rv ic e

! Bi j ru itb re uk

HET ADRES VOOR: • Alle soorten dubbelglas • Alle soorten enkelglas en spiegels • Veiligheidsglas • Glas in lood benodigdheden • Afhalen Doe-het-zelver

Dag en nacht bereikbaar tel.: 013 - 5442926

www.deglascentrale.nl

Succesvol 3e Gôols Kefeej

u leuk om eens een keer kennis te maken en te ervaren waarmee de leden van Stichting Gôolse Taol bezig zijn? Stuur dan een mail naar info@goolsetaol.nl of bel 06-22 389 869.

columnade

GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Veldhovenring 80A - 5041 BD Tilburg - E-mail: post@deglascentrale.nl

Stichting Met je hart laat ouderen die zich eenzaam voelen weer genieten. Van mooie momenten én vriendschappen. Dat doen we door waardevolle ontmoetingen voor hen te organiseren. Dankzij de geweldige inzet van restaurants en hun gasten, bedrijven, organisaties, scholen en vrijwilligers doen ouderen weer mee in hun eigen buurt. De afgelopen week was Met je hart Goirle-Riel te gast bij Eetcafé Het Eiland te Goirle. Dit was niet zomaar een etentje... een heerlijk dineer in Halloween sferen! Eetcafé het Eiland is de hele maand oktober volledig omgetoverd in een spookeiland.

In elk hoekje en gaatje hangen spinnenwebben, doodshoofden, spinnen en ledematen.. We hebben genoten van Frankensteinsteak met een duivels sausje, van vleermuizenpap en nog veel meer heerlijks. Wat een feest om hier met een

ss foto: John Veeke groep te gast te mogen zijn. Team Eetcafé het Eiland; super-

HAVEP in finale BOV trofee 2016! burg. Uit een longlist bedrijven zijn er in totaal 5 bedrijven genomineerd. Deze week werden de drie finalisten bekend gemaakt. HAVEP uit Goirle is gekozen tot één van de finalisten.

De finalisten voor de jaarlijkse uitreiking van de BOV-Trofee zijn bekend!! Samen met Naber Plastics BV en Van Eerd BV uit Tilburg gaat HAVEP, Koninklijke van Puijenbroek Textiel, uit Goirle strijden om dè ondernemersprijs van Midden-Brabant. BOV staat voor de Beste Ondernemers Visie en heeft als thema dit jaar ‘Voorsprong door Innovatie’. Deze prijs wordt georganiseerd door de Junior Kamer Til-

Al 150 jaar biedt HAVEP gedegen kennis en ervaring in werkkleding: vertaald in kwaliteit en het beste resultaat. Afgelopen jaar werd HAVEP onderscheiden en mocht zich Koninklijke Van Puijenbroek Textiel noemen. HAVEP investeert veel in het ontwikkelen van trendsettende producten; met innovatieve oplossingen en een aanpak die aansluit bij dat wat de markt vraagt. HAVEP bedient bedrijven in vele sectoren, waaronder industrie, bouw en logistiek. Zo heeft HAVEP onder andere de ANWB Wegenwacht

mogen ontwerpen en aankleden. 900 wegenwachters lopen in de kleding uit Goirle. Het thema ‘Voorsprong door Innovatie’ past bij ons zegt Anna van Puijenbroek, Commercieel Directeur bij HAVEP. Zij heeft als 5e generatie het stokje van de 4e generatie overgenomen binnen het familiebedrijf. We investeren in vele innovatieve projecten zoals duurzame doeksoorten, recyclen van kleding en cradle2cradle. Tevens onderscheiden we ons onder anderen door het gebruik van sensortechniek in kleding, pionier op het gebied van duurzaam ondernemen én unieke services naar onze klanten toe. HAVEP heeft ook een nieuwe huisstijl gekregen vult Karel Luttikholt, Commercieel Manager,

bedankt voor jullie gastvrijheid en jullie heerlijke eten! aan. Misschien dat iemand de nieuwe uitingen al heeft gezien als je langs het pand komt aan de Bergstraat. We hopen tijdens de BOV Trofee met onze vier nieuwe service pijlers (Dienstverlening-Duurzaamheid-Uitstraling-Veiligheid) en onze innovaties natuurlijk hoog te scoren. De nieuwe workwear lijn ‘Attitude’ is een mooi voorbeeld van de vernieuwingen waar HAVEP voor staat. Eigentijds, comfort en kwaliteit. Kom gerust eens kijken in onze winkel in Goirle of bezoek één van onze business partners zegt Anna. We hopen zo onze klanten optimaal van dienst te kunnen zijn. De BOV finale-avond op 1 december a.s. zal plaatsvinden in de Tilburgse Koepelhal, alwaar gedurende een spetterende dinershow de uiteindelijke winnaar bekend zal worden gemaakt!

Tilburgseweg 40 5051 AH Goirle [ T ] 013 - 5345647 [ W ] www.dejongmodeschoenen.nl

Alphen - Ulicoten Riel - Goirle Gilze

Baarle Nassau Rijen - Molenschot Uw Huurdersraad

Uw Huurdersraad is de actieve gesprekspartner bij Leystromen en Gemeentes. Blijf ons volgen via de website www.uwhuurdersraad.nl of geef je op voor de nieuwsbrief.


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 6

GEMEENTENIEUWS

19 oktober 2016 ONDERZOEK

AFVALINZAMELING

GOIRLE SCOORT BOVENGEMIDDELD

OP WEG NAAR DUURZAME AFVALVERWERKING!

Inwoners waarderen onze gemeente bovengemiddeld in vergelijking met inwoners van andere gemeenten. Dat blijkt uit twee recent verschenen onderzoeken: het landelijke Buurtonderzoek van regionale dagbladen en het tweejaarlijkse onderzoek ‘Waarstaatjegemeente’. Daarbij focust het Buurtonderzoek op aspecten als tevredenheid met de buurt en de buren. ‘Waarstaatjegemeente’ is breder van opzet en gaat naast woon- en leefklimaat ook in op gemeentelijke dienstverlening, welzijn en relatie tussen inwoner en bestuur. Blij met rapportcijfer In het Buurtonderzoek geven inwoners aan onze gemeente een dikke 8 als rapportcijfer, tegenover een 7,6 landelijk. In het tweede onderzoek - ‘Waarstaatjegemeente’- is die gemiddelde score 6,8 tegenover 6,6 bij vergelijkbare gemeenten. “De gemeente is blij met deze waardering en beschouwt het als een aansporing om haar beleid voort te zetten en verdere verbeteringen aan te pakken”, stelt burgemeester Mark van Stappershoef. Buurtonderzoek nader bekeken In de top 3 van plus- en minpunten onderscheidt onze gemeente zich niet ten opzichte van de rest van Nederland. Zo staan ‘rustige buurt, goed contact en groene buurt’ genoteerd als top 3 van de pluspunten. Als minpunten worden hardrijdende auto’s, hondenpoep en onderhoud van het groen genoemd. Opvallend is verder dat maar liefst 22% van onze inwoners zich nergens aan ergert; in Nederland is dat gemiddeld een stuk lager, namelijk 17%. Samenvattend onderschrijven ruim zes op de tien deelnemers aan het Buurtonderzoek de uitspraak dat ze ‘voor geen goud weggaan uit hun buurt’. Ook die score is hoger dan gemiddeld in Nederland, waar de helft het eens is met die bewering. Het gehele buurtonderzoek is in te zien via bd.buurtonderzoek2016.nl. Burgerpeiling ‘Waarstaatjegemeente’ ‘Waarstaatjegemeente’ wordt tweejaarlijks uitge-

voerd in opdracht van gemeenten om erachter te komen of ze voldoende aansluiten bij wat er in de buitenwereld leeft en gebeurt. De peiling richt zich op vier thema’s: woon- en leefklimaat, relatie inwoner-gemeente, gemeentelijke dienstverlening en zorg/ welzijn. In het algemeen zijn inwoners met name tevreden over de manier waarop de gemeente hen betrekt bij plannen en de ruimte die inwoners krijgen om mee te denken. De informatie is toegankelijk en overlegmogelijkheden zijn in orde. De waardering voor de dienstverlening scoort gemiddeld in vergelijking met andere gemeenten. Wel vinden inwoners dat de gemeente in haar dienstverlening meer zou kunnen meedenken met inwoners in een meer servicegerichte opstelling. Het rapport ‘Waarstaatjegemeente’ is in te zien via de website van de gemeente Goirle: goirle.nl. Veiligheid Ook het gevoel van veiligheid in de buurt is hoog volgens het buurtonderzoek: maar liefst 97 van de 100 inwoners voelen zich veilig in hun eigen buurt, tegenover 92 in Nederland. Overigens geeft het tweede onderzoek – ‘Waarstaatjegemeente’- wel aan dat de gemeente inwoners meer kan betrekken bij het verbeteren van de veiligheid en zich ook meer voor veiligheid zou kunnen inzetten. De gemeente pakt deze punten dan ook op via de Veiligheidsmonitor, het beleidsplan dat begin 2017 wordt uitgevoerd.

UITNODIGING

VETERANENDAG HART VAN BRABANT Op 29 oktober organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Veteranendag Hart van Brabant. Traditie­ getrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland. Veteranen Voor de veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek en (dit jaar voor het eerst) Gilze en Rijen, vormt dit jaar ‘Het Klavier’ (Anton Pieckplein, Kaatsheuvel) het middelpunt van het evenement. De veteranen, ook zij die nog in actieve dienst zijn, hebben inmiddels een uitnodiging van hun burgemeesters ontvangen Programma Tijdens het besloten programma zullen de deelnemende gemeenten de veteranen bedanken voor hun inzet voor vrede en veiligheid waar dan ook ter wereld. Zij worden vanaf 13.00 uur welkom geheten in Het Klavier. Na een ontvangst met koffie zal om 14.00 uur een bijzonder programma van start gaan. Vrije toegang Op deze dag is er van 10.00 tot 17.00 uur rondom ‘Het Klavier’ op het Anton Pieckplein ook een open en gratis toegankelijk programma samengesteld. Hier zijn

De gemeente Goirle gaat het afval nog beter scheiden. Waarom? Omdat dit duurzamer is en goedkoper is voor iedereen, ook voor Goirlenaren en Rielenaren. Heel veel Nederlandse gemeenten doen dit al. Goirle mag niet achter blijven.

Hergebruik Sommige soorten afval bevatten grondstoffen, deze grondstoffen willen we opnieuw gebruiken en hoeven daarom niet net als het restafval verbrand te worden. Dit scheelt weer in de verbrandingskosten, wat gunstig is voor de gemeente en voor u. Het doel is dat iedereen uiteindelijk nog minder restafval over houdt. Het afval dat grondstoffen bevat en dus niet bij het restafval hoort, bestaat onder andere uit PMD-afval (Plastic, Metaal, Drankenkartons), GFT en papier. Deze soorten afval worden straks dus apart ingezameld. Goede gewoonte Inwoners van Goirle en Riel scheiden al heel consequent en zorgvuldig hun afval. Toch blijft er nog steeds een deel van het herbruikbare afval bij het restafval zitten, voornamelijk GFT.

Verandering Bewoners van Goirle en Riel moeten misschien wennen aan de nieuwe manier van afval inzamelen. Daarom gaat de gemeente stap voor stap de veranderingen doorvoeren en bewoners informeren. Zo komt niemand voor verrassingen te staan. We beginnen met kleine testgroepen, de zogenaamde ‘pilots’. De ervaringen, meningen en tips van deze bewoners neemt de gemeente mee in de verdere uitvoering van het nieuwe afvalbeleid. Informatie De gemeente Goirle blijft u de komende maanden op de gemeentepagina van het Goirles Belang en via de website op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.goirle.nl en www.vang-hha.nl.

PRIJSVRAAG

STEM OP VAN GOGH NATIONAL PARK verschillende militaire voertuigen en andere machinerie te zien, kunnen jeugdige bezoekers abseilen en plaatsnemen in een voertuig en kunnen geïnteresseerden zich wenden tot een uitgebreide informatiemarkt. Bovendien voltrekt dit alles zich niet zonder muzikale omlijsting, er is ook een open podium met verschillende optredens. Inschrijving en meer informatie Bent u een veteraan uit de regio, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u zich alsnog aanmelden via een e-mail aan veteranendag@veteranenhartvanbrabant.nl. Meer informatie vindt u op www.veteranendaghartvanbrabant.nl.

Het Van Gogh National Park dingt mee naar de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. De winnende parken maken kans op een geldbedrag van maximaal € 300.000,­. Steun Van Gogh National Park en stem via mail, sms of met uw Facebook-account. Dat kan tot 31 oktober aanstaande. Het Van Gogh National Park ligt tussen Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. Hier lopen bijzondere natuurgebieden en landschappen naadloos in elkaar over: van de Oostelijke Langstraat en de Loonse en Drunense Duinen tot de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en Nationaal Landschap Het Groene Woud. In Van Gogh National Park wordt ‘oud land’ gekoesterd en zorgt nieuwe economie voor aantrekkelijke recreatie. Met Van Gogh National Park staat een nieuw landschappelijk en cultureel icoon op de Europese Van Gogh-kaart. Kijk op www.vangoghnationalpark.com voor meer informatie.

OFFICIËLE PUBLICATIES OMGEVINGSVERGUNNINGEN Aanvraag omgevingsvergunning

De volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn ontvangen: Kennedylaan 4 te Goirle het vervangen van een kozijn in de voorgevel (ingekomen 5-10-2016) Kennedylaan 22 te Goirle het kappen van een fijnspar (ingekomen 8-10-2016) Naast het perceel J.A. Thijmlaan 10 te Goirle het kappen van een Veldesdoorn (ingekomen 7-10-2016) Tilburgseweg 26 te Riel het kappen van een plataan (ingekomen 11-10-2016) De aanvraag is in te zien bij de afdeling Veiligheid, Vergunningverlening en Handhaving. Bezwaren kunt u pas indienen nadat de omgevingsvergunning is verleend en is toegezonden aan de aanvrager.

Verleende omgevingsvergunning

De volgende omgevingsvergunningen zijn verleend: Boschring 2 t/m 24 (even), Boschrand 1 t/m 19 (oneven), Vuurvlinder 1 t/m 15 (oneven) het bouwen van 30 huurwoningen (verzonden 21-9-2016)

De Boschkamer (kavel 5) te Goirle het kappen van een beuk (verzonden 7-10-2016) Diverse locaties in Goirle en Riel het kappen van 77 bomen (verzonden 12-10-2016) Kennedylaan 4 te Goirle het vervangen van een kozijn in de voorgevel (verzonden 11-10-2016) Steltacker ong., kadastraal bekend gemeente Goirle, sectie E 5448 het kappen van twee beuken en drie esdoorns (verzonden 10-10-2016) Struikheide 2, 4, 6, 8 te Riel het bouwen van vier woningen (verzonden 4-10-2016) Tilburgseweg 172 d te Goirle het bouwen van een villa (verzonden 12-10-2016)

Vergunningverlening en Handhaving, (013) 5310 610.

Bent u het niet eens met een besluit? Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van verzending van de vergunning schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeesters en wethouders, Postbus 17, 5050 AA Goirle. Als u bezwaar maakt, blijft het besluit doorgaans van kracht. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u bij de rechtbank Zeeland/West Brabant een verzoek voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het indienen van bezwaar en voorlopige voorzieningen vindt u op www. goirle.nl. U kunt daar ook digitaal bezwaar maken. Voor informatie kunt u ook terecht bij de afdeling Veiligheid,

De volgende vergunningen/ ontheffingen zijn verleend:

Geaccepteerde melding

De volgende meldingen zijn geaccepteerd. Hiertegen kan geen bezwaar worden ingediend. Beeksedijk 24 te Goirle het verwijderen van asbesthoudende golfplaten (verzonden 12-10-2016) Brakel 1a te Riel het verwijderen van asbesthoudende golfplaten (verzonden 11-10-2016)

VERGUNNINGEN/ ONTHEFFINGEN Grobbendonckpark 42 in Goirle Snuffelmarktvergunning voor 26-10-2016 (verzonden 13-10-2016) Bent u het niet eens met een besluit? Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit, schriftelijk een bezwaarschrift indienen, Postbus 17, 5050 AA Goirle. Als u bezwaar maakt, blijft het besluit doorgaans van kracht. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u bij de rechtbank

Zeeland/ West Brabant een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het indienen van bezwaar en voorlopige voorzieningen vindt u op www.goirle.nl’. U kunt daar ook digitaal bezwaar maken. Voor informatie kunt u ook terecht bij de afdeling Veiligheid, Vergunningverlening en Handhaving, (013) 5310 610.

VERORDENINGEN Verordening toeristenbelasting 2017 De gemeenteraad heeft de Verordening toeristenbelasting 2017 en de daarbij behorende tarieventabel voor 2017 vastgesteld. In deze belastingverordening is vastgelegd wie, wanneer en waarvoor belastingplichtig is. Alle belastingplichtige ondernemers zijn inmiddels geïnformeerd. De verordening en de tarieventabel 2017 zijn elektronisch bekendgemaakt in het Gemeenteblad van 19-10-2016 en deze bekendmaking kunt u vinden op https://zoek.officielebekendmakingen.nl . Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolein Donkers, T (013) 5310 510.


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 7

OPROEP

AFVAL

WEER VOLOP INSCHRIJVINGEN VOOR SJORS SPORTIEF & SJORS CREATIEF

GLAS SCHEIDEN WORDT NU NOG MAKKELIJKER!

Het cultuur- en sportstimuleringsproject ‘Sjors Sportief & Sjors Creatief’ heeft in de gemeente Goirle vorige week een vliegende start gemaakt. Na één dag waren er al 800 inschrijvingen voor de kennismakingsactiviteiten. Uiteraard kan er nog het hele schooljaar worden ingeschreven. Keuze Veel sporten waren weer erg in trek, vooral de olympische sporten en lasergamen kregen veel aanmeldingen. Aan de creatieve kant waren tekenen, koken en muziek maken zeer populair. Kinderen krijgen het advies om de website www.sjorssportief.nl goed in de gaten te houden want sommige verenigingen bieden nieuwe cursussen aan. Populaire activiteiten kennen een wachtlijst maar bij voldoende belangstelling mogen de kinderen die op de wachtlijst staan dus ook nog deelnemen aan de activiteit van hun eerste keus. Voor verschillende sporten als badminton, judo, hockey en yoga is overigens nog voldoende plek.

www.sjorssportief.nl te downloaden. Kinderen mogen zich nog het gehele schooljaar onbeperkt inschrijven. Meer informatie Het verbinden van kinderen aan sport is een van de speerpunten uit het gemeentelijk sportbeleid. Sjors is een van de instrumenten die de gemeenten inzet om de beleidsdoelen te behalen. Meer informatie is te vinden via de website www.sjorssportief.nl.

De gemeente startte zaterdag 15 oktober met een campagne om het scheiden van glas te verbeteren met het motto ‘Glas in ’t Bakkie!’. Bij de glasbakken op de parkeerterreinen van AH De Hovel, Plein 1803 en Koningsschild waren op deze dag VIP-tenten ingericht. Iedere Goirlenaar die zijn glas naar de glasbak kwam brengen, werd door een speciaal Glasteam als VIP ontvangen. Boodschap Wethouder Harry van de Ven maakte ook deel uit van het Glasteam. Verschillende passanten leken hierdoor aangenaam verrast. De wethouder deelde samen met de andere campagnevoerders unieke ‘shopping bags’ uit en benadrukte met verve de boodschap van de campagne: Glas met daarin voedselresten is geen enkel bezwaar. Doe de deksel of dop erop en breng het naar de glasbak. Eerst schoon spoelen is dus niet nodig, makkelijker kan het niet. Recyclers kunnen tegenwoordig

het glas makkelijk scheiden van andere soorten materiaal. Meer informatie Meer weten over hoe makkelijk het is om glas naar de glasbak te brengen? Dan kunt u terecht op www. glasscheiden.nl. Daar staat ook uitgelegd wat wel en niet in de glasbak hoort en waarom het goed is om glas te scheiden. Op www.goirle.nl vindt u alle plekken binnen de gemeente waar u uw glas kwijt kunt.

Voor alle leeftijden Via Sjors Sportief & Sjors Creatief kunnen basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met een groot aanbod van sportieve en culturele activiteiten, zonder meteen lid te hoeven worden. De gemeente Goirle heeft in samenwerking met de verenigingen een mooi programma samengesteld. Het resultaat is te zien in het overvolle ‘Sjorsboekje’, waarin meer dan 60 activiteiten worden aangeboden. Alle kinderen uit groep 1 t/m 8 van de basisscholen uit de gemeente hebben een exemplaar van het Sjorsboekje ontvangen. Het Sjorsboekje is ook op de website

HERFSTBLADEREN

BLADKORVEN: ALLEEN VOOR BLAD Zaterdag 22 oktober plaatst firma Vos in opdracht van de gemeente Goirle weer bladkorven. De bladkorven worden verwijderd zodra het (meeste) blad van de bomen is. Verzoek De bladkorven zijn alleen bedoeld voor het verzamelen van blad en niet voor takken en tuinafval. Dit kunt u via uw gft-bak of de Milieustraat afvoeren. Het aanbieden van groenafval tot 1m³ is gratis. Als bij lediging blijkt dat de bladkorf niet op de juiste manier gebruikt wordt, dan verwijderen we deze en zetten we de bladkorf op een andere plaats in Goirle of Riel in. Bij het plaatsen van de bladkorven is rekening gehouden met een goede spreiding over de gemeente.

Verzoek bladkorven Regelmatig krijgen wij verzoeken van inwoners die een korf in de buurt willen hebben. Omdat alle beschikbare korven al in gebruik zijn, kunnen wij niet direct aan deze verzoeken voldoen. Wel is het mogelijk dat we tijdens het seizoen bekijken of er bladkorven zijn die een lagere vullingsgraad hebben. Deze korven worden dan tijdens het bladseizoen verplaatst naar locaties waar zij naar verwachting intensiever gebruikt worden. Meer informatie Wanneer u aanwijzingen heeft dat de korven niet op de juiste manier gebruikt worden, dan kunt u dit telefonisch doorgeven aan het Meldpunt van de afdeling Realisatie en Beheer, bereikbaar op telefoonnummer 013 5310 676. Ook voor vragen of opmerkingen kunt u hier terecht.

Wethouder Harry van de Ven van Duurzaamheid, Milieu en Grondstoffenbeleid ondersteunde het Glasteam zaterdag 15 oktober. Foto: Nico de Beer

MILITAIRE OEFENINGEN Van maandag 17 oktober tot en met vrijdag 21 oktober vindt er binnen de gemeente Goirle een militaire oefening

plaats. De mogelijkheid bestaat dus dat u gedurende deze periode militairen aantreft op straat of op een andere weg.

COLOFON GEMEENTEHUIS (013) 5310 610 info@goirle.nl www.goirle.nl Bezoekadres: Oranjeplein 1, Goirle Postadres: Postbus 17, 5050 AA Goirle

OPENINGSTIJDEN Maandag t/m donderdag: 9.00-17.00 uur Vrijdag: 9.00-12.30 uur

ONLINE REGELEN Bezoek alleen op afspraak. Steeds meer zaken kunt u direct online regelen. MELDPUNT Kijk op www.goirle.nl. Meldingen, storingen of vragen over openbare ruimte, o.a. Burgerzaken alleen op afspraak CONTACT BELASTINGEN bestrating, lantaarnpalen, Een afspraak regelt u gemakke- op werkdagen 9-12.30 uur, riolering, afval of verkeersvoorlijk online via www.goirle.nl of T (013) 5310 586; zieningen: telefonisch. E belastingen@goirle.nl. bel het Meldpunt tussen 09.00

Nieuw leven op Vakantiecentrum De Hertenwei, terug naar het succes van toen! viteiten plaats. Zaterdag overdag is een aantal verhuuraccommodaties te bewonderen en in de avond kunt u vanaf 20.00 uur swingen op het ‘jaren-80’ feest. Zondag kent een dagvullend programma dat zowel jong als oud zal aanspreken. Kortom, nieuw leven op Vakantiecentrum De Hertenwei, laat u verrassen!

Per 1 juli jl. zijn Edwin en Ingeborg van Leeuwen de trotse nieuwe eigenaren van Vakantiecentrum De Hertenwei. Vol plannen en ideeën is het kersverse echtpaar een aantal weken geleden van start gegaan. Als antwoord op de vraag waarom zij aan dit avontuur zijn begonnen geven beiden aan dat het een omvangrijk maar tegelijkertijd heel dankbaar project is. Op alle fronten leiden de veranderingen tot een totale metamorfose, wat iedere keer weer zorgt voor positieve reacties en blijde gezichten van zowel mensen binnen als buiten de camping. Het gehele park zal een facelift ondergaan. De upgrade van de horecavoorzieningen aan de voorzijde van het park is reeds in volle gang. Zo is het oude restaurant omgetoverd tot een sfeervolle brasserie waar iedereen dagelijks van harte welkom is om tegen een betaalbare prijs een heerlijke maaltijd te komen

nuttigen. Ook de aangrenzende zaal is onder handen genomen en is voor alle gelegenheden te boeken. Tevens worden de kampeerfaciliteiten aangepast aan de normen en wensen van de hedendaagse kampeerder. Op het park zelf komen nieuwe verhuuraccommodaties, zoals lodge- en tipitenten. Uitgangspunt hierbij is het zogenaamde “glamping”. Ook voor de kampeerder met eigen tent, caravan of camper wordt De Hertenwei aantrekkelijker gemaakt o.a. door het moderniseren van de bestaande sanitaire voorzieningen. Om u (opnieuw) kennis te laten maken met De Hertenwei nodigen Edwin en Ingeborg u van harte uit op het gratis kampeerweekend van 21 t/m 23 oktober a.s. Iedereen die in het bezit is van een eigen tent, caravan of camper kan gratis 2 nachten bij hen verblijven. Tijdens dit weekend vinden er allerlei leuke acti-

en 12.30 uur, (013) 5310 676 of mail naar meldpunt@goirle.nl

VOOR MEER INFORMATIE: WWW.GOIRLE.NL

AFSPRAAK COLLEGELEDEN Wilt u een gesprek met de burgemeester of een van de wethouders? Neem dan contact op met het bestuurssecretariaat, (013) 5310 606.

SEIZOEN 2016-2017

Bridge themalessen Ook tijdens het seizoen 20162017 worden er door de bridgedocent van de Hilvarenbeekse Bridgeclub HBC, Johan Suijkerbuijk, weer themalessen gegeven.

Hieronder volgt een overzicht welke thema’s op welke data gegeven zullen worden. Op dinsdag 15 november 2016: Reverse bieden.

Op dinsdag 20 december 2016: Afspelen van een Sa contract. Op dinsdag 17 januari 2017: Slem bieden. Op dinsdag 31 januari 2017: Gemengde controlebiedingen. Op dinsdag 21 februari 2017: De gevaarlijke hand. Op dinsdag 21 maart 2017: De vierde kleur. De themalessen worden gehou-

den in de Gouden Carolus in Hilvarenbeek van 19.30 uur tot 22.00 uur. Naast de les krijgt u hiervoor ook een hand-out van de les en 2 consumpties. Heeft u interesse in een of meerdere themalessen dan kunt u een e-mail sturen naar hbchilvarenbeek@kpnmail.nl.

Open dag Vrijdag 4 november van 14.00 tot 17.00 uur U bent van harte welkom Maak kennis met heerlijk wonen voor vitale senioren Ervaar het ontspannen gevoel van geborgenheid Proef de unieke samenredzaamheid van Residentie Molenwijck Aanmelden voor de open dag is zeer gewenst: info@molenwijck.com of 0416- 36 56 00 Neemt u alvast een kijkje op de website: www.molenwijck.com


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 8

OP = OP Geldig van 17-10 t/m 29-10

Rollator Shopiroll Rollator Modelito

Nieuw

NU

149.-

Rollator Trio

NU

69.

99

NU

149.-

ideaal voor boodschappen!

Nieuw

Nieuw

nieuw in assortiment

Fietstrainer Senioren GSM FM-7900 Digitale bovenarm bloeddrukmeter

NU

29.

99

NU

39.-

NU

24.

99

Nieuw

Nieuw

Nieuw

De koffie staat klaar!

Kijk voor alle acties op uwhulpmiddelenoutlet.nl Ruime keuze nieuwe en gebruikte producten • • • •

Altijd deskundig en persoonlijk advies Elders goedkoper? Wij betalen het verschil terug Terugkoop en inruil mogelijk Historie occasions altijd bekend

Polluxstraat 21 5047 RA Tilburg Tel: 088 - 654 08 62 Ma t/m vr: 08.30 - 17.00 uur (zaterdag vooralsnog gesloten) Volop gratis parkeergelegenheid voor de deur!


Hoge

GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

’Veilig op Wegles’ op OBS De Blaak

• Hoge • VW -A 013-5 • 013-5 • Verkoo PAGINA 9 zowel • VW -- AUDI •• - AUDI VW -- SS VW -AUDI SEAT •• VW AUDI SEAT • Alle •vanrea• Verkoop Hoge Wal 1 Hoge Wal 1 | 5aa • Verkoop van Verkoopzowel vannieuw alle m •• Verkoop van alle • m • A.P.K. zowel nieuw al 013-543093 Loop gerust eens binnen zowel nieuw als occ occ Alle reparaties reparaties zowel als 013-5430935 • | •• nieuw Alle • Airco-S voor een geheel vrijblijvend advies reparaties en oo A.P.K. Keuring Keuring •• en A.P.K. Hoge Wal Wal 1Alle•••||reparaties 5022 KH Hoge 1Alle 5022 KH • Tankst Hoge Wal 1 Keuringsstat |Airco-Service 5022 KH Tilb • VW AUDI SEAT - SK • A.P.K. • Airco-Service • - AUDI A.P.K.- SEAT Keuringsstati Loop gerust eens binnen • VW - SKOD

Loop gerust eens binnen voor een een geheel vrijblijvend vrijblijvend advies11 Frankische Driehoek voor geheel advies

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van OBS De Blaak hebben maandag 10 oktober de Veilig op Wegles gekregen. De les werd uitgevoerd door een team van DHL, de specialist in e-commerce. Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen.

Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s. Het dodehoekproject ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorieen een praktijkles. De theorie-

les wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de vrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand zijn daarbij heel belangrijk.

Veteranen uit de regio in het zonnetje tijdens Veteranendag Hart van Brabant Op 29 oktober organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Veteranendag Hart van Brabant. Traditiegetrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland. Voor de veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek en (dit jaar voor het eerst) Gilze en Rijen, zal dit jaar “Het Klavier” (Anton Pieckplein, Kaatsheuvel) middelpunt van het evenement zijn. De veteranen, ook zij die nog in actieve dienst zijn, hebben inmiddels een uitnodiging van hun burgemeesters ontvangen.

PROGRAMMA Tijdens het besloten programma zullen de deelnemende gemeenten de veteranen bedanken voor hun inzet voor vrede en veiligheid waar dan ook ter wereld. Zij worden vanaf 13.00 uur welkom geheten in Het Klavier. Na een ontvangst met koffie zal om 14.00 uur een bijzonder programma van start gaan. Edwin de Wolf, veteraan en winnaar van de bronzen medaille Invictus Games 2016, en voormalig Commandant Landstrijdkrachten Luitenant-Generaal bd. Mart de Kruif zullen hierbij aanwezig zijn en spreken. Na dit officiële programma is er tot 17.00 uur de gelegenheid om

onder het genot van een borrel bij te praten met oud-strijdmakkers en andere bekenden. Rond Het Klavier, op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel, zal van 10.00 uur tot 17.00 uur een openbaar en gratis toegankelijk evenement plaatsvinden. Dit deel van het centrum zal dan bezet worden door talrijke militaire voertuigen, evenals door een HAWK-luchtafweersysteem, observatie- en commandoposten en zelfs een volledig functionele veldkeuken. Leden van re-enactmentverenigingen als Bartje Compagnie en MARS zullen de voertuigen en posten bemannen. Tevens zal de Nederlandse UNIFIL-vereniging (United Na-

DE ZOMERTIJD IS OP ZIJN EIND, DE DAGEN WORDEN KORTER, DE WINTER ZIT ER WEER AAN TE KOMEN

Ontdek uw talent bij Atelier’78 Dit is wellicht het moment om iets leuks en ontspannends te bedenken om de wintermaanden door te komen. Heeft u wel eens met de gedachten gespeeld om te gaan schilderen en/of tekenen maar bent u in de veronderstelling dat u absoluut niet creatief bent en het toch niet kunt? Dit is jammer, want met de nodige begeleiding, ondersteuning en inzet kan iedereen leren schilderen en tekenen, ook als u al wat ouder bent. Het kan u zoveel plezier en ontspanning geven. Wilt u ontdekken of schilderen/ tekenen iets voor u is? Dan is Atelier’78 wellicht een goede keuze. In de dinsdagmiddaggroep van Atelier’78 bent u welkom met en zonder ervaring. Een van de belangrijkste dingen bij het schilderen/tekenen is leren waarnemen. Daarom wordt hier veel aandacht aan besteed. Zo ook voor het leren van toonwaarden, compositie, perspectief en voor het mengen van kleuren. Basiskennis geeft al snel voldoening. Indien gewenst

krijgt u advies welke materialen u het beste kunt aanschaffen zoals verf (olieverf, acryl, aquarel, gouache). Penselen, (kleur) potloden enz. Tekenaars hebben minder materiaal nodig dan schilders. Met potlood, gum en papier komt u al een heel eind. Een ieder werkt op zijn eigen niveau, stapje voor stapje, naar eigen idee. Er kan in een groepje gewerkt worden aan een opdracht b.v. een stilleven, of individueel. Al doende ontwikkelt u uw eigen creativiteit. Het is ook een kwestie van volhouden en niet bang zijn om iets verkeerds te doen. Fouten maken mag, daar leer je alleen maar van. Wilt u echter niet voor een heel jaar vastzitten aan een cursus is

het ook mogelijk om een korte kennismakingscursus te doen van 4 lessen tekenen of schilderen. Deze gaan starten begin november en er zijn nog plaatsen vrij. Kosten € 60. Leden van de KBO € 50,-. Ook starten er kennismakingscursussen Sieraden maken met docent edelsmid Josemieke Seegers en Werken met klei (keramiek) met docent Paul Kollau. Ook voor deze cursussen van 4 lessen kunt u zich nog aanmelden. Voor de data hiervan kunt u contact opnemen met het secretariaat 013 5347687 Als docent van Atelier’78 heet ik u van harte welkom en kom vrijblijvend een kijkje nemen. Els Crawfurd. Wilt u meer weten over het gehele aanbod van Atelier’78 kijk dan op www.atelier78.nl of bel met het secretariaat 013 5347687.

| info@jacde 013-5430935 | Tankstation info@ja • 013-5430935 Verkoop van alle merk 013-5430935 info@ja •• | Tankstation –– S Airco-Service •• Airco-Service • Verkoop van alle merken,

zowel nieuw als occasi

• • -nieuw Tankstation Shop zowel als -occasions VWVW-• -AUDI SEAT SKOD ––enShop 5052 BL Goirle • Alle reparaties VW •- AUDI -Tankstation SEAT - SKODA • 5022 AUDI - SEAT -Tilburg SKODA Hoge Wal 1 | KH /ondeG • Verkoop van A.P.K. alle merken, Frankische Driehoek 11 • Alle reparaties en onderho • Keuringsstation Frankische Driehoek 11 68 • Hoge Tel. 013 - 534 11 Wal 1 | 5022 KH Tilbu •Verkoop Verkoopzowel van alle merken, nieuw als occasions van alle merken, AUDI SEAT SKODA •als Airco-Service 5052 BL Goirle zowel nieuw ••-- SEAT A.P.K. Keuringsstation •• 62 -- AUDI -- occasions SKODA 013-5430935 |KH info@jacdebrouw Alle reparaties en/onderhoud 5052 BL Goirle Loop gerust eens binnen Hoge Wal 1 |VW |VW 5022 KH Tilburg Goirle Mob. 06 - 12 95 98 Hoge Wal 1 5022 Tilburg / Goirle 013-5430935 | info@jacdeb zowel nieuw als occasions • Tankstation -C • Alle reparaties en onderhoud A.P.K. Keuringsstation Tel.vrijblijvend 013 534 11 68 68 • Airco-Service gerust eens-- 534 binnen Hoge Wal van 1 •••| 5022 KH Tilburg –/Shop Goirl Verkoop van alle merken, voor Loop een geheel advies Tel. 013 11 • Verkoop alle merken, Airco-Service • A.P.K. Keuringsstation 013-5430935 | info@jacdebrouwer.nl Loop gerust eens binnen voor een geheel vrijblijvend 013-5430935 | info@jacdebrouwer.nl Mob. 06 -- 12 12 95 95 98 98 62 62 advies •reparaties Tankstation Shop - Carw 013-5430935 |als info@jacdebrouwer.nl zowel nieuw occasions •zowel en-–Carwash onderho • als Tankstation – Shop Mob. 06 nieuw occasions •Alle Airco-Service voor een geheel vrijblijvend advies Frankische Driehoek 11 • Tankstation – Shop Carwash • reparaties en onderhoud onderhoud •Alle A.P.K. Keuringsstation reparaties VW - Alle AUDI - SEAT - en SKODA • BLHoge VW - AUDI - •SEAT - SKODA Frankische Driehoek 11• 5052 Goirle Wal 1 | 5022 KH Tilburg / Goirle A.P.K. Keuringsstation AUDI - SKODA 5052 ••5022 Keuringsstation VW - Goirle AUDI -••SEAT SEAT -- SKODA SKODA •A.P.K. Airco-Service Tel. 013 - BL 534 11 68 Hoge Wal 1 |VW KH- SEAT Tilburg /merken, Goirle •• • Tel. VW AUDI Verkoop van alle Verkoop van alle merken, 013 - 534 11 68 • Verkoop van alle merken, 013-5430935 | info@jacdebrouwer.nl Airco-Service ••|zowel Mob. 06Verkoop -Organisatie 12 95 98van 62 013-5430935 info@jacdebrouwer.nl allezowel merken, nieuw als occasions– Shop - Carw Lid van 06 - 12 95 98 62 alle •Airco-Service Tankstation •• Mob. Verkoop van merken, nieuw als occasions zowel nieuw als occasions Lid van Organisatie • Tankstation – Shop Shop -- Carwash Carwash Lid vanNederlande Organisatie zowel nieuw als occasions voor •Alle Tankstation zowel nieuw••als occasions reparaties en –onderhoud Alle reparaties en onderhoud voor•Nederlande Nederlande voor Alle reparaties en onderhoud Tandprothetici Alle reparaties en onderhoud A.P.K. Keuringsstation Tandprothetici Ieder jaar zijn er in het verkeer reparaties en onderhoud A.P.K. Keuringsstation • •• VW - AUDI SEAT••--SKODA • Tandprothetici VW - Alle AUDI --SEAT SKODA • Airco-Service • A.P.K. Keuringsstation een aantal ongelukken in de •w A.P.K. Keuringsstation •w Verkoop van alle merken, w w. k u n s t g e b i t e n z o l • A.P.K. Keuringsstation • Airco-Service w w. k u n s t g e b i t e n z o . n l ww w. k u nvan s t galle e b i•merken, t e nTankstation z o . n l .–nShop van Organisatie Verkoop dode hoek te betreuren. Vooral • Lid - Carwash zowel nieuw als occasions • Airco-Service • Airco-Service voor Nederlande Lid van Organisatie •zowel Airco-Service • Tankstation – Shop - Carwash scholieren zijn een kwetsbare nieuw alsenoccasions • Alle reparaties onderhoud Tandprothetici voor Nederlande groep in het verkeer. ’Veilig op • • A.P.K. Tankstation – Shop Shop Carwash Tankstation – Shop - Carwash Tankstation -- Carwash • •Alle • ww onderhoud w. k ureparaties n s t Keuringsstation g e b i t een n z–o .nl Tandprothetici

Klim & Avonturenbos Goirle verwacht 10.000e bezoeker in Herfstvakantie

Weg’ is het grootste dode hoek Airco-Service lesproject in Nederland en uniek • w.•kA.P.K. A4-JvB-jaarbrochure14-15-DEF.indd w w u nTankstation s t Keuringsstation g e b i66t–eShop n6 z o- .Carwash nl A4-JvB-jaarbrochure14-15-DEF.indd • in Europa. Jaarlijks worden doorA4-JvB-jaarbrochure14-15-DEF.indd • Airco-Service TLN, VVN en alle Veilig op WegA4-JvB-jaarbrochure14-15-DEF.indd 6 Tankstation – Shop - Carwash partners, zo’n 1500 basisscholen • bezocht. A4-JvB-jaarbrochure14-15-DEF.indd 6 Meer weten? Kijk op: www.veilig-op-weg.nl; Op dinsdag 25 oktober (Herf- GRATIS FREEFALL EN stvakantie) verwacht het Klim ANDERE ACTIVITEITEN & Avonturenbos in Goirle haar Ook voor alle overige bezoekers 10.000e bezoeker van dit jaar te wordt het een extra feestelijke verwelkomen. Een mijlpaal voor dag. Als je de activiteit ‘Klim de outdoor locatie, die iets meer & Zip’ boekt, mag je gratis de Freefall doen. Dit is een sprong dan één jaar open is. met vrije val, vanaf een plateau FEESTELIJKE DAG van 12 meter! Daarnaast kun je Als je op dinsdag 25 oktober naar de hele dag door marshmallows het Klimbos komt, zou je zomaar roosteren boven een kampvuur. eens de gelukkige kunnen zijn. Als dat zo is, kun je rekenen op Het Klim & Avonturenbos is in een warm onthaal. Naast een bos de Herfstvakantie dagelijks geobloemen, ontvang je maar liefst 4 pend van 11.00 tot 18.00 uur. jaarkaarten voor het hele gezin én gratis koffie (of ranja) met ap- Meer info: www.klimenavonturenbos.nl. peltaart.

tions Interim Force in Lebanon) zijn steentje bijdragen aan het schouwspel. Maar hier blijft het niet bij. Om interactie met bezoekers te generen zullen er ook verschillende demonstraties worden opgevoerd! Daarnaast is er voor de jeugdige bezoekers dit jaar ook weer veel te doen. Pijl en boog schieten en zelfs abseilen van de brandweerkazerne. Ooit al eens achter in een militaire vrachtwagen willen zitten? Ook dat kan! Tijdens het evenement zullen er rondritten zijn met een DAF YA 4442, in de volksmond beter bekend als een 4-tonner. Ook zal er dit jaar een informatiemarkt zijn. Op deze markt zullen verschillende organisaties vertegenwoordigd zijn hulp bieden aan (voormalige) missiegebieden en veteranen. Zo zullen onder meer de organisaties Hulphond Nederland, Vereniging Jonge Veteranen en Dutch Military Veterans aanwezig zijn. Uiteraard is ook gedacht aan de muzikale omlijsting van het evenement. Dit jaar zullen tijdens het “Open Podium” verschillende bands optreden. De 11-koppige ban “Soul in One” is een van hen. De optredens zullen door DJ Underground Tacticz (Maikel Veldhuis - een Tilburgse Dutchbat-veteraan) muzikaal aan elkaar geregen worden. VETERANEN Alle veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Gilze en Rijen kunnen deelnemen aan het besloten programma. De veteranen hebben hiervoor inmiddels van hun burgemeester een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Bent u een veteraan uit de regio, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u zich alsnog aanmelden via een e-mail aan veteranendag@veteranenhartvanbrabant.nl. MEER WETEN? Meer informatie vindt u op http://www.veteranendaghartvanbrabant.nl of neem eens een kijkje op onze Facebook-pagina http://www.facebook.com/veteranenhvb of op ons Twitter-account @VeteranenHvB.

ss Wordt jij de 10.000e bezoeker?

ss Wordt jij de 10.000e bezoeker?

Gilde Sint Mauritius sluit de boom Op zondag 16 oktober heeft Gilde Sint Mauritius het sluiten van de boom gehad. Gilde Sint Mauritius mocht deze ochtend zowel Burgermeester van Stappershoef met zijn vrouw als het nieuwe ere lid, oud burgermeester mevr. Van Rijsdorp met heer man ontvangen. Deze morgen trokken wij op richting Kloosterplein van waar wij samen met het gilde Sint Joris richting de kerk trokken en waar wij een mooie viering mochten bijwonen. Na de viering werd er een vendelgroet aan de pastoor gegeven. Hierna trok gilde Sint Mauritius naar ons gildelokaal waar een lekkere lunch klaar stond. Na het traditioneel schieten op de tinnenborden was er

de volgende uitslag. 1e Martin Ahsmann, 2e Laura Kuppens en 3e Sjaak van de Kieboom. Verder werden er de prijzen uitgereikt die het afgelopen gilde seizoen werden verschoten. Te weten: Wisselschild: Henk Schoenmakers; Kampioen: Jan Peter Kuppens LOTVERSCHIETEN: 1e prijs Henk Schoenmakers, 2e prijs Sjaak van de Kieboomen 3e prijs Sander van Ostaden. De dag prijs was voor Sjaak van den Kieboom. Na de prijsuitreiking was het nog een gezellig samenzijn. Met vriendelijke Gildegroet, J.P. Kuppens


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 10

Goirles Belang 110 x 50 mm

Harriet van der Vleuten Voor een

passend afscheid persoonlijk, betrokken, integer

T 013 592 00 48

ALBERT VERHEIJEN RESTAURATEUR

WISSEL TIJDIG UW ZOMERBANDEN NAAR WINTERBANDEN

U i t va a r t b e g e l e i d i n g

• Zomerbanden • Opslag winter- en zomerbanden • Bandenwissel • Uitlijnen Tijvoortsebaan 11, 5051 HJ Goirle Tel.: 013-5346719 www.autobandendennis.nl

Restauratie/ reparatie van antiek en gebruikt meubilair. Ambachtelijke meubelen op maat. Expertise brand- en waterschade. Kortevoorenstraat 9, 5051 VS Goirle. Tel. 013-5341218 06-23609531.

Liz

www.harrietvandervleuten.nl

Voor waardevolle herinneringen

Nemas

Goirle en omgeving 24 uur te bereiken via 06-33056250 en/of 013-5300196 jan@nemasuitvaartverzorging.nl Uitvaartverzorging

Delemarre

Zij is geboren op 12 oktober 2016

Langs deze weg willen Koen en Nelly iedereen bedanken voor de hartverwarmende felicitaties , bloemen, presentjes, kaarten en vele lieve woorden .

De trotse ouders zijn Ramses en Moniek van den Boogaart

Het heeft ons goed gedaan om te weten dat vele mensen ons alle goeds wensen en een warm hart toe dragen.

Henri Uyttenbroeckstr. 13 5913 WE Venlo

Nogmaals heel erg bedankt voor het vertrouwen in ons in de afgelopen 40 jaar . Met de vriendelijke groet,

Koen en Nelly Boumans

Het adres in Goirle voor goedkoop speelgoed. Muldersweg 34, Goirle (centrum) Tel. 013-5345666. Inkoop/Verkoop GEBRUIKT SPEELGOED Open di. t/m za. 9.30-11.30u en 14.00-16.30u. Vrijdagavond koopavond 19.00-20.00u. Maandag gesloten.

Natuurlijk, Schoonheid

50+ EN SCHEIDEN

Om met passie uw huid van zowel binnen als van buiten een natuurlijk gevoel en resultaat te geven.

Scheidingspraktijk Hermus & De Jong

06 - 43 05 24 00 / 073 - 622 15 22 w w w. h e t s c h e i d i n g s c o l l e c t i e f . n l

• • • •

OPEN DAG van 15:00 uur tot 22:00 uur!

Herinnert ueen zich Iedere bladzijde eigen verhaal

Gebonden

tweewielers * 95 5,

Paul van Korven

deze nog?

Tilburgseweg 68 5051 AJ Goirle Telefoon: 013-5341403 www.paulvankorvenfietsen.nl

500 m2

Gediplomeerd pedicure aan huis.

winkelplezier

Gespecialiseerd in: diabetische voet reumatische voet voet en onderbeenmassage

Bel voor een afspraak: 0648503821

OP=OP

www.mamaloesbabysjop.nl

Zicht op een stukje Tilburgseweg.

Voetreflexmassage therapie (m/v)

Alles voor uw baby Bergstraat 104 Goirle, 013-8221534

Scheidingsbemiddeling op maat Kinderbegeleiding & ouderschapsplan Juridisch & fiscaal advies Alimentatie advies & berekening Mediation

5 t/m 16 oktober• 2016 Ruime keuze Exclusief fietsen bij Blz. tweedehands

Voor openingstijden en het maken van afspraken kunt u kijken op: www.beautysalonnaturiel.nl en op www.facebook.com/beautysalonnaturiel

Bel voor een gratis ADVIESGESPREK met kantoor Tilburg 06 - 43 05 24 00

Het scheidingscollectief verzorgt:

Bent u geïnteresseerd geraakt? Kom dan langs op 14 oktober op de

Regel uw financiële toekomst

Iedere bladzijde een eigen verhaal

Wat was de naam van het café dat hier op het laatst was gevestigd en welke levensmiddelen­ winkel was daarvoor in het pand gevestigd?

al 28 jaar

5 t/m 16 oktober 2016 Anja Spijkers Meijerij 8, Riel Tel: (013) 5181708

Exclusief bij Blz. Gebonden

* 95 5,

Een date met het Kempenhorst College? * Deze exclusieve uitgave kun je online bestellen, maar niet thuis laten bezorgen.

OP=OP

Informatieavond voor ouders groep 7 en 8 • op woensdag 9 november 2016 • aanvang: 19.30 uur VMBO speeddate: u krijgt op een unieke wijze een beeld van het onderwijs en de begeleiding op het Kempenhorst College.

Gratis

LEZERSACTIE:

Maandag 31 oktober wordt in Jan Van Besouw om 20.00 uur het eerste exemplaar van het boek “Kijk op Goirle” uitgereikt aan burgemeester Van Stappershoef. Gedurende de presentatie zal uitgebreid aandacht zijn voor de totstandkoming van het boek. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn! Vanaf 1 november te koop bij Blz Boekhandel Buitelaar.

EN/of OoKe-avond voor ouders groep 8

• op donderdag 17 november 2016 • aanvang: 19.30 uur Veel groep 8-leerlingen krijgen op 17 november een aantal minilessen op onze jaarlijkse Onderwijs op Kempenhorst (OoKe)-dag. ’s Avonds kunt u hetzelfde ervaren als uw kind door ook een aantal minilessen te volgen.

Foto uit collectie Jef van Gils.

OP=OP

Gratis Kinderboekenpodium met meer dan 600 kinderboekentitels. Kom naar de Blz.-boekhandel en haal deze GRATIS gids op.

INVUL FORMULIER

Verdacht Hoe schrijf ik zelf een Waarom Naam café : ........................................................................................ * Deze exclusieve uitgave kun je online bestellen, maar Carry Slee waanzinnig boek? mensen niet thuis laten bezorgen. Wanneer de vader van Tess wordt : ............................................................ Andy Griffiths en Terry Denton Susie Ho Naam levensmiddelenwinkel opgepakt vanwege vermeende

Vraag je je soms af hoe je een verhaal

betrokkenheid bij een dodelijke Naam: ................................................................................................ nou goed vertelt? Kriebelt het bij jou ook

overval, krijgt ook Tess het zwaar te om zelf te schrijven of te tekenen? Dit boek Adres: ................................................................................................ verduren. Haar vader is nog niet bevat tientallen ideeën om zelf aan de slag veroordeeld, maar toch lijkt iedereen te gaan. Verzin de gekste cartoons, de mafste Woonplaats: ...................................................................................... zeker te weten dat hij het heeft gedaan. rijmpjes en de ongelooflijkste verhalen!

OP=OP Ook als ebook

Bekend van de boomhutreeks. Lever uw oplossing in bij BLZ. Boekhandel de Buitelaar en maak kans op het boek ’Kijk op Goirle’!

Meer informatie over beide avonden via www.kempenhorst.nl

#

Gratis Tel.nr.: ............................................................................................... Gebonden 14,99 Gebonden 12,50

Waarom is e kunst zo du Een frisse k vragen van k de antwoord van rotssch van de rena

Gebonden

Boeken bestellenBlz.via www.blz.nl. Gratis van Boekhandel Buitelaar, De Hovel 21, 5051bezorging NP Goirle, T: 013 530 11 22, E: info@boekhandelbuitelaar.nl, www.blz.nl

Blz_Adv AD KBW 2016_211x288.indd 1

Gratis Kinderboeken-

Verdacht

Hoe schrijf ik zelf


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 11

M

Zondag 23 oktober 30e zondag door het jaar

mensen onder ons

Sirach 35,12-14.16-18; 2 Timoteüs 4,6-8.16-18; Lucas 18,9-14

BIJ DE BRON Zondag 16 oktober werd in de viering van Gotiko van 10.00 uur Lauran Fong-Kan, zoon van de dirigente van Gotiko, door de doop opgeno men in onze geloofsgemeenschap. Met Lauran in haar armen zong zijn moeder o.a. ”Jij bent van ons samen,van allebei de helft. En je lijkt op ons, maar het meeste nog op jezelf. Ik hou je in mijn armen, nu het kan, je bent zo klein. Ik blijf bij jou, ben er altijd geweest en ik zal er altijd zijn.” Zijn Peettante Paulien zong hem vrede en liefde toe. Proficiat en alle goeds !

Zondagmiddag 16 oktober werd Lily Tijssen door het doopsel opgenomen in onze geloofsgemeenschap. Onder grote belangstelling van haar ouders, haar broertje Rob, grootouders en vele familieleden en vrienden, onderging Lily dit in alle rust. ”Dag kindje van ons, veel geluk in je leven. Je mag dromen van een mooi land,- en ben maar niet bang, want je naam staat geschreven voorgoed in de palm van Gods hand”. Proficiat en alle goeds!

Rozenkransgebed OKTOBER MARIAMAAND ROZENKRANSGEBED. Iedere dinsdag in de maand oktober is er om 19.00 uur in de Emmaüskapel weer Rozenkrans-

gebed. Dit evangelisch gebed wordt door Maria zelf aanbevolen. U bent van harte uitgenodigd om hier aan deel te nemen.

Aanmelden eerste communie Ouders die hun kind willen aanmelden voor de Eerste Communie in 2017 kunnen zich - vanaf donderdag 24 oktober 2016 melden op het parochiecentrum. Daar ontvangen zij een informatieboekje en een inschrijfformulier. Het parochiecentrum is op werkdagen, ’s-morgens van 9.00 - 12.00 uur, geopend. Om uw kind definitief op te geven voor de Eerste Communie dient dit formulier volledig ingevuld vóór 18 november ingeleverd te zijn op het parochiecentrum. Na 18

november is de inschrijving gesloten en vindt, op basis van de binnen gekomen aanmeldingen, de indeling in groepen plaats. De Eerste Communievieringen zijn op zondag 14 mei 2017, afhankelijk van het aantal aanmeldingen eventueel ook op zondag 21 mei. Parochiecentrum, bereikbaar: ma t/m vr van 9.00 - 12.00 uur. Kerkstraat 3, 5051 LA Goirle. Telefoon 013-5348438. e-mail: goirlesintjan@parochiedegoedeherder.nl

Feest in de Sint Jan Afgelopen mei was pastoor van Zutphen 30 jaar priester en op 2 november a.s. wordt hij 75 jaar. U heeft dit al eerder kunnen lezen in Goirles Belang. Omdat wij het waarderen, dat hij nog zo veel werk verzet in Goirle, wil de Torengroep hem een feest aanbieden. Iedereen wordt daarbij van harte uitgenodigd. Op zondag 30 oktober start deze feestdag om 10.00 uur met een gezinsviering en kleuterkerk, beide vieringen zullen een feestelijk karakter hebben. Aansluitend aan de viering wordt aan pastoor v. Zutphen, onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers, een receptie aangeboden.

DAAROM DEZE UITNODIGING: Wie van U zou een taart willen bakken, zodat we na de viering op 30 oktober, tijdens de receptie eenieder daarop kunnen trakteren op koffie en een verrukkelijk stukje gebak?? Als U dit een leuk idee lijkt en middels het televisieprogramma bij U het nodige is gaan kriebelen, dan bel even naar het secretariaat (5348438) tussen 9.00u-13.00u., haal daar eventueel een taartdoos op zodat U de taart makkelijk kunt vervoeren, en breng op 30 okt. het heerlijke kunstwerk tussen 9 en 10 uur naar de kerk. Torengroep Goirle

C a ro l u s

STERKER DAN EEN ATOOMBOM Om de Japanse gevechtsmachine te breken heeft Amerika in 1945 een atoombom gegooid op de stad Hiroshima. De hele stad werd vernietigd. Honderdduizenden doden. Wat overbleef waren ruïnes en enkele zwaar gekwetste en getraumatiseerde mensen. Maar er is een andere nauwelijks bekende geschiedenis, een boodschap van hoop. Acht huizenblokken van het centrum van de explosie – dus vlakbij – was er een klooster met vier Jezuïetenpaters. Onder hen de Zwitserse Pater missionaris Hubert Schiffer die dertig jaar was toen hij in de parochie ‘Maria Tenhemelopneming’ in Hiroshima was. Toen de atoombom viel waren de vier paters gewond, maar niemand kon verklaren waarom deze paters de ontploffing hadden overleefd. Geen enkele dokter kon verklaren waarom ze geen nadelige gevolgen hadden van de radioactieve straling. Men kon ook niet verklaren waarom hun pastorie nog rechtop stond, terwijl andere gebouwen rondom verwoest en uitgebrand waren. Als Amerikaanse en Japanse dokters vroegen waarom ze nog leefden, antwoordde pater Hubert Schiffer elke keer hetzelfde: “Als missionarissen bidden wij elke dag tot Maria, we bidden de Rozenkrans.” De hoopvolle boodschap die wij ter harte mogen nemen: gebed is sterker dan een atoombom. Volgens mijn bescheiden mening is dat iets wat mensen vergeten zijn en weer mogen ontdekken. Zo had ik onlangs een afspraak in de kerk met jonge mensen terwijl na de Mis de Rozenkrans gebeden werd. Een meisje vroeg me of ze de Rozenkrans aan het bidden waren. Ja dus. Blijkbaar zijn er jonge mensen die weten wat de Rozenkrans is. Als ze nu ook nog beseffen dat het gebed tot Maria, de ‘Koningin van de Vrede’ en ‘Moeder van alle Volkeren’ menselijke inspanningen kan ondersteunen, zijn we op weg naar een wereld waar vrede een echte kans krijgt. De oktobermaand wordt ook Rozenkransmaand genoemd. Een prima gelegenheid om te beginnen. KL

Kerk Sint Jan - Goirle

R

rond de parochie

OPSTANDINGSKERK prof. Cobbenhagenlaan 8, Tilburg. Zondag 23 oktober 09.30 uur ds. L. Wieringa. GULDENAKKER Zaterdag 22 oktober 16.00 uur Eucharistieviering. Janus Huijben v.w. jgt. en zoon Frans Huijben

ZORGCENTRUM ELISABETH Zondag 23 oktober 10.30 uur Woord en Communieviering. Voorganger Pastor Paulien van Bohemen. m.m.v. pianospel. KAPEL NIEUWKERK Informatie en besprekingen: tel. 003214656012 (tot 18.00 uur) Zondag 23 oktober 08.30 uur Eucharistieviering. Voorganger Pastoor M. van Zutphen. INLOOPZONDAG PAROCHIECENTRUM ST. JAN De eerstvolgende inloopzondag is op 6 november van 13.30 uur tot 16.30 uur. Voor iedereen die de zondagmiddag in wil vullen met een gezellig praatje onder het genot van een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom! De KBO en de parochie werken hierin samen, echter men hoeft geen lid te zijn van de KBO om aan de inloopmiddag deel te nemen. MEDITATIE IN DE CHRISTELIJKE TRADITIE Mediteren in de Christelijke traditie elke 2e en 4e vrijdag van de maand in de Emmaüskapel van de St. Jan van 19.00 uur tot ongeveer 19.30 uur. ZIEK EN BEZOEK Als u ziek bent en bezoek wenst van een van de pastores, geef dat dan zelf door of laat het doorgeven. Dit kan via het parochiecentrum tussen 9.00 en 13.00 uur. PAROCHIE DE GOEDE HERDER - SECRETARIAAT SINT JAN, GOIRLE Kerkstraat 3, 5051 LA Goirle; Telefoon 013-5348438, bereikbaar ma. t/m vr. 09.00 -13.00 uur; pastoor Martin van Zutphen tel. 013-8225994 of tel. 06-21834275 (alleen in noodgevallen) goirlesintjan@parochiedegoedeherder.nl Voor opgave misintenties kunt u terecht tijdens de kantooruren, de prijs van een intentie bedraagt € 11,00. PAROCHIE H.ANTONIUS ABT – RIEL Kerkstraat 3 5133 AJ Riel NOODNUMMER PASTORAAL TEAM: 06.83 40 97 87. Pastoor J. Demmers, tel. 0135081215, email: j.demmers@ naardekerk.nl Parochie-vicaris J.van Velthoven, tel 0161-233743, email: kapelaanvanvelthoven@gmail.com Diaken G. Fennema, tel. 06.30948209, email: gfennema@kpnmail.nl Diaken-assistent J. Smies, tel. 013-5144174, email: diakenjsmies@home.nl Pastoraal-werkster P. Vermeulen-Dekker, tel. 06.51958259, email: p.vermeulendekker@ gmail.com Website: www.parochiealphenriel.nl Parochiebijdrage: NL36Rabo0102305889 tnv Kerkbestuur Antonius Abt te Riel. Opgave van misintenties (10,50 euro) bij Jeannette Wouters, Oude Tilburgsebaan 36, 5133 BE Riel of per e-mail: misintentie. riel@gmail.com

SSint Jan

Voorganger pastoor M. van Zutphen. Dit weekend is de collecte bestemd voor Wereldmissiedag. WOENSDAG 19 OKTOBER 19.00 uur Eucharistieviering ZATERDAG 22 OKTOBER 18.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Tilburgs Gregoriaans

5348438 koor. Jan Marschall; Gerardus en Anna van Erven – Maes en hun zoon Piet v.w.verj. Piet. ZONDAG 23 OKTOBER 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd koor St. Caecilia. Harrie Priems v.w. verj. en alle overl. fam. Priems en de Brouwer; Ton Spierings; Jan Brock en Gertruda de Brouwer;

AH. Antonius Abt - Riel DONDERDAG 20 OKTOBER 09:30 uur Woord- en Communiedienst

ZONDAG 23 OKTOBER 09:30 uur Eucharistieviering m.m.v. Tussenkoor Sjaloom Extra collecte Wereld missie maand Collectanten: Dhr. v Gorp; Dhr. Schellekens; Dhr. Smulders; Mw. Schellekens; Intenties: ouders Aerts – van den Boer; Lambert van Duren, namens de verhalenkamer; Sjaan Huijbregts- Vermeer; Misintenties: (10,50 euro) kunt u opgeven bij Jeannette Wouters, Oude Tilburgsebaan 36, 5133 BE Riel, of per mail: misintentie. riel@gmail.com KIJK IK NAAR MEZELF OF NAAR DE ANDER?

Ddeze zondag

De verleiding is groot om je op te winden over iemand die anderen in een kwaad daglicht plaatst, die over anderen negatief spreekt. We zijn geneigd het op te nemen voor degene die wordt gekleineerd. We zeggen dan dat hij moet ophouden met een ander te veroordelen. Het is de vraag of we op deze manier de bewuste kwaadspreker echt helpen tot inzicht te komen. Als we hem goed in de ogen kijken zien we eigenlijk een zielig mensje. Hij wil zo graag aandacht. Hij wil zo graag in aanzien stijgen, daarom duwt hij de ander naar beneden. In feite gaat het niet om de ander, maar om hemzelf. Hij veroordeelt de ander om zelf groter en beter te lijken. Ja, we hebben onze mening over een ander al heel gauw klaar. En zo zijn we -al dan niet onbewust-

Joost de Bad v.w. jgt.; Toon Glaser v.w. trouwdag. WOENSDAG 26 OKTOBER 19.00 uur Eucharistieviering. Bernard v.d. Pol v.w. trouwdag; fam. Wellens uit dankbaarheid; Louis Hermans v.w. trouwdag; Jan Adams en Liesbeth Laurijssen – Adams.

5081215 bezig over iemand te oordelen, of erger iemand te beoordelen of veroordelen. Beter zouden we naar onszelf kunnen kijken dan naar de ander. Beter zouden we onszelf kunnen vragen: waarom oordeel ik zo over die ander? Is het misschien dat ik mezelf in een ander, beter, daglicht wil plaatsen? Waar haal ik het recht vandaan om over een ander te oordelen? Laat ik maar over mezelf oordelen, naar mezelf kijken om te zien wat er goed aan mij is of minder goed misschien. En als we dan eens tekorten of fouten zien bij een ander, laten we hem dan helpen zodat hij zelf tot een zo goed mogelijke beoordeling van zichzelf kan komen. Dat is beter dan hem te misbruiken om onszelf mooier voor te doen dan we zijn. Gerrit Fennema

God, ik dank U dat ik niet ben als de andere mensen die …

Zzomaar

In het gebed is het beter een hart zonder woorden te hebben, dan woorden zonder een hart. John Bunyan

Alleen met ons hart zien we goed, voor onze ogen blijft het wezenlijke verborgen A. de Saint Exupéry

013 505 67 27 Emiel van Hemeldoncklaan 4 5081 SK Hilvarenbeek www.annierutten.nl

ruimte voor afscheid 9b

Beekseweg Met zorg, aandacht en ruimte voor gevoelens; regelen, begeleiden en verzorgen wij een begrafenis of crematie. Ook als u een (uitvaart) verzekering heeft kunt u ons inschakelen. UITVAARTBEGELEIDING


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 12

Najaarsconcert door 2 koren

OPERA IN CC JAN VAN BESOUW

Macbeth van Giuseppe Verdi (1813-2001) Cultureel Centrum Jan van Besouw. Dinsdag 25 oktober 2016; Aanvang 19.00 uur. Toegang € 7,50 Het libretto van de opera Macbeth is geschreven door Francesco Piave naar de gelijknamige tragedie van William Shakespeare. De première vond plaats op 18-31847 in Florence. Verdi heeft de basisstructuur teruggebracht tot haar essentie. Hij reduceerde het aantal hoofdrolspelers tot vier: het echtpaar Macbeth, Banquo en MacDuff. Koning Ducan heeft een zwijgende rol. Kernpunt van de opera is de angst voor vergelding. De opera gaat over moord, macht, angst, vergelding en wroeging, Het werk heeft een donkere basiskleur en een grote dramatische kracht met sterk uitgewerkte karakters. De hoofdrollen worden, in tegenstelling tot de meeste opera’s van Verdi, gezongen door een bariton en een donker getimbreerde sop-

ss Operakoor

raan. De stem van Lady Macbeth dient naar de opvatting van de componist een wat ijzige ijzeren stem te zijn i.v.m. haar demonische gevoelens en haar machtshonger. KARAKTERS: Lady Macbeth is een wilde ontembare vrouw en de drijvende kracht achter de handeling. Haar boosaardigheid wordt gedreven door haar verlangen naar macht Zij bevestigt haar kwaadaardigheid met elke noot die zij zingt. Ze tracht steeds de touwtjes in handen te houden en zet haar man aan tot moord. Macbeth is een angstige, labiele figuur die openstaat voor stemmen uit het onbewuste (de heksen) en die altijd in de ban van een betovering lijkt. Vraag: is Macbeth een dader of een slachtoffer? Antwoord: een da-

der want hij handelt bewust en hij heeft een diep moreel besef. Het duistere van zijn ziel wordt hem geopenbaard door zijn echtgenote en slaat om in grootheidswaanzin. Verlamd door de vadermoord wordt hij getroffen door sprakeloosheid en slapeloosheid. DE ROLVERDELING IS ALS VOLGT: Macbeth (bariton) : Zeljko Lucic.; Lady Macbeth (dramatische sopraan) : Anna Netrebko; Banquo, een generaal (bariton) : René Pape; Macduff een Schotse edelman (tenor) : Joseph Calleja; Ducan Koning van Schotland (zwijgende rol) : Raymond Renault; Malcolm, zoon van koning Ducan (bas) : Noah Baetge Koor, ballet en orkest van de Metropolitan Opera in New York onder leiding van dirigent Fabio Luisi. De productie is van Adrian Noble. Uitvoering: 2014.

Reünie 5 november St. Elizabethziekenhuis ss Gemengd Koor Operakoor ’Crescendo’ Goirle en Gemengd Koor ’Scampolo’ Tilburg Op zondag 6 november 2016 geven Operakoor “Crescendo” Goirle en Gemengd Koor “Scampolo” Tilburg samen een schitterend “Najaarsconcert”. Het is een zeer gevarieerd programma. Er worden door beide koren muziekwerken van verschillende bekende componisten ten geho-

re gebracht. “Crescendo” staat o.l.v. dirigent Wil van Leijsen; aan de vleugel Frans Trimbach. “Scampolo” staat o.l.v. dirigent Peter Ligthart; aan de vleugel Wil van Leijsen. Het “Najaarsconcert” wordt gehouden in het C.C. Jan van Besouw, Th. van Diessenstraat

1, Goirle. Aanvang 14.00 uur. Entreekaarten kosten € 8,00 p.p. In de voorverkoop zijn kaarten te bestellen via: e-mail: barrycrescendo@home.nl of tel. nr.: 013-4556171. Op 6 november aan de kassa. Websites: www.crescendo-goirle.nl en www.scampolo.nl

STILSTAAN BIJ LEVENSVRAGEN MET ELKAAR

KBO Werkgroep Levensbeschouwing 2 november De Werkgroep Levensbeschouwing is een gespreksgroep binnen de KBO die voorheen bij elkaar kwam onder de naam “Geloofsbeleving en Zingeving” en nu onder de nieuwe naam “Werkgroep Levensbeschouwing”. Dit seizoen zijn zij gestart in oktober. De groep komt op woensdagmiddagen bij elkaar in de Wildacker en gaan door tot en met mei volgend jaar. Daar bespreken zij in groepjes van 8 senioren een thema. Steeds op de eerste woensdagen van de maand, met uitzondering van december. Die maand slaat de groep over. Dat betekent dat de eerstvolgende bijeenkomt is op woensdagmiddag 2 november en niet zoals de KBO eerder publiceerde op 4 november. In de nieuwsbrief van de KBO publiceerde de groep een brief van een van de deelnemers. Intern heeft de brief veel duidelijk gemaakt wat de groep doet. Er kwamen positieve reacties. Omdat de KBO niet alleen haar huidige leden wil informeren over de werkgroep Levensbeschouwing, publiceert zij deze brief nu ook in het Goirlese Belang. HIJ SCHRIJFT: Als deelnemer van de Werkgroep Levensbeschouwing ben ik blij dat de KBO leden de mogelijkheid biedt in een kleine groep samen aan bezinning te doen. Kerken motiveren gelovigen niet om aan bezinning te doen. Hier

kan het wel. Ik maak gebruik van de gespreksgroep, die in de Wildacker met elkaar de zin van ons eigen bestaan te bespreken. Het stemt me tot volle tevredenheid dat ik daarvan deel mag uitmaken. Wij krijgen de ruimte van elkaar om in een sfeer van vertrouwen onszelf te zijn. Het gaat over twijfels en worstelingen door het loslaten van tradities over vastigheden die we als gelovigen in eerdere jaren kenden. Er is begrip en respect voor elkaar. Aandacht voor een ieder. Er worden meningen gehoord en men luistert er naar. Ik voel me veilig in die gesprekken en ga na afloop met een voldaan gevoel weer huiswaarts. Ik ervaar

het steeds als uiterst zinvol en leerzaam tegelijk. Mijn geloofsbeleving was al aardig aan het veranderen de laatste jaren, maar door de invloed van de gesprekken met “mijn lotgenoten” heeft deze duidelijk aan inhoud en betekenis voor mezelf geleid. Het is een “ontdekking” te beleven hoe je anders in het leven kunt staan. Het blijkt dat je met de vraag of godsdienst met opgelegde regels voorbij is en hoe je dan in het leven kunt staan niet alleen voor jouw een vraag is. Eigenlijk vind ik het jammer dat met slechts twee gespreksgroepen actief zijn. Dit terwijl ik ervaar dat de thema’s die aan de orde komen de moeite waard zijn om samen te delen. Kom eens informeren en sluit eventueel aan om ook van die positieve beleving te beleven. En voor een ieder die inhoudelijke of nadere informatie wenst kan dan daarvoor terecht bij de coördinator van de groep, Huub de Brouwer: tel 013-5342215.

Najaarsactiviteiten Biodiversiteitteam Goirle De blaadjes kleuren weer aan de bomen, we kunnen weer vroeg genieten van het donker: de herfst drukt weer volop zijn stempel op de natuur. Het Biodiversiteitteam Goirle-Riel heeft de komende weken twee activiteiten waar iedereen aan mee kan doen die het leuk vindt om naar buiten te gaan. NACHT VAN DE NACHT Vind je het eng om in het donker door de natuur te lopen? Heb je nog nooit van dichtbij kennis gemaakt met nacht- en schemerdieren? Loop dan mee met de Nacht-van-de-Nacht excursie van het Biodiversiteitteam. We gaan op pad door natuurgebied De Vosreyt om te genieten van de natuur en te zoeken naar bijzondere soorten die in het donker actief zijn. De Nacht van de

ss Nachtfoto Goirle

Nacht is een landelijk evenement van verschillende natuur- en milieuorganisaties om mensen bewust te maken van het nachtelijk duister, dat in Nederland steeds schaarser wordt. In dorpen en steden is overal kunstlicht aanwezig, om een mooie sterrenhemel te zien moeten we steeds verder de natuur in. Toch is ook rondom Goirle nog mooie nachtelijke natuur te vinden. Om dit te ondersteunen doet de gemeente de schijnwerpers op de kerk deze avond uit. VOOR WIE IS HET: VOOR JONG EN OUD EN ALLES DAAR TUSSENIN Wanneer is het: zaterdag 29 oktober van 20.00uur tot 21.30uur. Waar begint het: Oranjeplein 1 (voor het gemeentehuis). Aanmelden en kosten: (bij voorkeur)

aanmelden via contact@biodiversiteitgoirle.nl . Deelname is gratis, vrijwillige bijdrage is van harte welkom. NATUURWERKDAG Op zaterdag 5 november kunt u de handen uit de mouwen steken en daarmee een steentje bijdragen aan de natuur. Het is de landelijke Natuurwerkdag en ook het Biodiversiteitteam doet mee. Bij onze werkschuur aan de Rielsedijk gaan we hakhout beheren, hagen snoeien en andere werkzaamheden uitvoeren. Iedereen is van harte welkom. Uiteraard is werkkleding aan te bevelen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden is niet nodig. We starten om 13.00uur en gaan door tot 17.00uur. De werkschuur ligt halverwege aan het pad (Rielsedijk) tussen het bestrate deel van de Rielsedijk en de Rillaersebaan. Stichting Biodiversiteit Goirle-Riel, contact@biodiversiteitgoirle.nl

5 november 2016 is het precies 50 jaar geleden dat groep ‘november 1966’ vanuit Tilburg en omstreken begon met de opleiding verpleegkunde in het oude Sint Elisabethziekenhuis te Tilburg. Dit heuglijke feit wordt die dag gevierd met een reünie in het Klassetheater, Carré 16 te Tilburg. Dit mooie theater was vroeger de ingang van de vroegere “klasseafdeling’ van het oude Sint Elisabethziekenhuis en zal daardoor voor iedereen veel herinneringen oproepen. Informatie: Annemie van Dam, annemiesmit@hotmail.com. 06-24964347. ss groep november 1966


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 13

CC JAN VAN BESOUW WO 19 OKT 15.00 UUR

DE POPCORNCLUB | BRAVE (6+)

19 OKT 20 OKT

FONTYS DANCE ACADEMY

21-22-23 OKT

JANE EYRE | SPOT! THEATER

DI 25 OKT 19.00 UUR

MACBETH (VERDI)

VR 28 OKT 20.30 UUR ZA 29 OKT 20.30 UUR DI 1 NOV 20.00 UUR

Jeugdfilm

Games of Sympathy

19 OKT | 15.00 UUR & 20.30 UUR 20 OKT | 20.30 UUR

Opera op grootbeeld

TIM KNOL

Lost and Found | Singer/songwriter

MARJAN BERK, JAN ELBERTSE & JELKE SMIT Nooit te oud (to be happy!) | Muziektheater

CORN ISLAND Beschouwfilm

INFORMATIE EN KAARTVERKOOP: JANVANBESOUW.NL VRIJDAG 28 OKTOBER, CC JAN VAN BESOUW

Contactraad Cultuur Goirle

Derde theatertour Tim Knol: Lost & Found

Evenementenkalender In deze rubriek vindt u informatie, nieuws en de komende activiteiten van de leden van de CCG. Ons nieuws vindt u ook op onze website: www.contactraadcultuurgoirle.nl en www.ingoirle.com. U kunt ons mailen: evenementenkalenderccg@gmail.com

Oktober Do 20

Cultuur en Verenigingen bij de LOG. Van 19.00 tot 20.00 nemen Paul Cornelissen, Theo Tak en Marjolein Mertens de culturele activiteiten door in Goirle en Riel. Vanaf 20.00 wordt er elke week onder leiding va n Contactraad Cultuur Goirle een vereniging in het zonnetje gezet. Deze week is dat Nieuw Leven. CC Jan van Besouw. van 19.00 tot 21.00 uur

21-22-23 SPOT! Theater met Jane Eyre. Deze musical is gebaseerd op de gelijknamige roman van Charlotte Bronte. CC Jan van Besouw. Za. 20.00 en Zo. 14.30 uur

In zijn tweede soloprogramma maken we kennis met de verzamelaar in Tim Knol. Naast muzikant is Tim namelijk fervent verzamelaar van singletjes, fotocamera’s, gitaren en bijzondere instrumenten. En kan hij geen genoeg krijgen van mooie verhalen over legendarische liedjes, markante muzikanten en bijzondere bands. In zijn nieuwe voorstelling krijgen we een bijzonder inkijkje in het leven van de 25-jarige muzikant, die na het succes van Terug enorm veel zin heeft om in Lost & Found heel Nederland kennis te laten maken met prachtige muziek en bijzondere verhalen

die we nog niet kennen. Een theaterconcert op de humorvolle en charmante wijze zoals we die inmiddels van Tim gewend zijn. DE PERS OVER TIM KNOL: Trouw: ‘Knol en zijn stuk of tien gitaren en zijn piano kunnen het samen prima alleen af. Zijn stembanden vibreren bovendien zo flexibel dat het soms net lijkt of hij de eerste én de tweede stem tegelijkertijd voor zijn rekening neemt… Deze voorstelling toont nadrukkelijk hoe verbazingwekkend het eigenlijk is dat de pas 24-jarige muzikant al zo vroeg zoveel muzikale bagage heeft meegekregen (van zijn vader, namelijk). En die bagage ook

uitpakt…steeds nadrukkelijkere uitstapjes naar de pure country en vooral soul, maakt dat Tim Knol’s muzikale horizon inmiddels veel verder reikt dan die van De Nederlandse Neil Young.’ NRC: ‘Tim Knol is een wervende zanger, een prettige podiumpersoonlijkheid en als liedjesschrijver begaafd. Knol heeft een gulle stem, waarmee hij soms teder doseert en dan weer toetert als een trompet.’ Tim Knol | Lost & Found | Vrijdag 28 oktober | Aanvang 20.30 uur | Entree € 17,50 (inclusief koffie-, thee- en waterbuffet) | Kaartverkoop: janvanbesouw.nl

EEN VROLIJK PROGRAMMA OVER HET PLEZIER VAN OUDER WORDEN

Nooit te oud (to be happy!)

Marjan Berk, Jan Elbertse en Jelke Smit in CC jan van Besouw Een vrolijk programma over het plezier van ouder worden, met Marjan Berk, Jan Elbertse, en

de swingende Jelke Smit aan de toetsen. Nooit Te Oud (To Be Happy!) is

een vrolijk muzikaal programma waarin hilarische, schokkende, ontroerende levenservaringen langstrekken. Schrijfster en actrice Marjan Berk leest verhalen en zingt teksten van eigen hand. Acteur en zanger Jan Elbertse brengt liedjes van onder anderen Guus Vleugel en Toon Hermans. Jelke Smit legt vanachter de toetsen met haar swingend toucher een gevoelig bedje onder de teksten. Tekst en zang: Marjan Berk, Jan Elbertse | piano: Jelke Smit Marjan Berk, Jan Elbertse & Jelke Smit | Nooit Te Oud (to be happy!) | zaterdag 29 oktober | Aanvang 20.30 uur | Entree € 18,00 | Kaartverkoop: janvanbesouw.nl

Zo 23

Herdenking van de bevrijding van Goirle. Verzamelen op de binnenplaats van het kerkhof vanaf 15.45. Kerkhof Sint Jan Goirle. Herdenking vanaf 16.00 uur

Za 29

Swingpaleis Soul Funk Editie. De entree is gratis. CC Jan van Besouw.

21.00 uur

November Wo 2

Elisabeth leest voor uit ‘Het geeft niet wat je geeft’ van Hans & Monique Hagen (ill. Ingrid & Dieter Schubert). Bibliotheek Goirle. 10.30 uur

4-5-6

25 jaar Popkoor Vocal Sound Jubileumconcert. Muzikale leiding Hendrikje van der Linde-Soethout, regie en choreografie Anja Vos. CC Jan van Besouw 20.15 uur en op Zo. 14.00 uur

Zo 6

Operakoor Crescendo Goirle o.l.v. Wil van Leijsen geeft in samenwerking met Gemengd Koor Scampolo o.l.v Peter Ligthart een najaar concert. Er zijn diverse vocale solisten en Frans Trimbach en Wil van Leijsen verzorgen de pianobegeleiding. CC Jan van Besouw. 14.00 uur

Zo 6

Leerlingen van Factorium verzorgen optredens tijdens de open dag van de Guldenakker.

Wo 9

Lezing bij KVG Goirle met als thema ‘De rol van het recht in onze gedigitaliseerde samenleving’ door Prof. mr. Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering. Leden en belangstellenden zijn welkom. Annetje van Puijenbroek Kapel CC Jan van Besouw 19.45-22.00 uur

Zo 13

Muziekfabriek Songwriters Sunday. CC Jan van Besouw.

15.00 uur

ZATERDAG 29 OKTOBER

Swingpaleis in CC Jan van Besouw Zaterdag 29 oktober is het weer zover! Een hele avond swingen in de Annetje van Puijenbroek Kapel in CC Jan van Besouw. Swingpaleis: muziek vanaf de jaren 70 tot en met nu. Puur dansbaar. Muziekfreaks DJ’s Ruud en Wil-

lem zijn de gastheren van deze zaterdagavond. Zij willen maar één ding: dat de gasten het naar hun zin hebben en los gaan op de dansvloer. Dan is de avond geslaagd. De entree is gratis. Dus wat let je?

Handwerktentoonstelling Welfare Riel Zondag 23 oktober van 10.30 tot 13.30 uur. Het afgelopen jaar hebben vele dames van de Welfare hard gewerkt. We willen iedereen in de gele-

genheid stellen om dit te zien. U kunt snuffelen tussen sjaals, sokken, vestjes, kaarten voor allerlei gelegenheden enz. Dit

Kom van die bank, bij die TV weg en ga een avondje heerlijk uit je bol! Zaterdag 29 oktober | vanaf 21.00 uur | gratis entree | CC Jan van Besouw, Annetje van Puijenbroek Kapel

alles wordt u aangeboden tegen zeer acceptabele prijzen. De verkooptentoonstelling wordt gehouden in Ontmoetingscentrum de Leybron (Hobbyzaal) Dorpsplein 20, Riel. Graag tot ziens op 23 oktober van 10.30 tot 13.30 uur. Leiding Welfare


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 14

TRICOLORES - NIEUWS Peugeot 108

€199,- p/m

LAATSTE TIEN SEIZOENEN

 Voor 10. 000 km/jr en 48 maanden  Kleur

STATISTIEKEN WILLEM II – FC UTRECHT

2004-2005 2005-2006 2006-2007 2007-2008 2008-2009 2009-2010 2010-2011 2012-2013 2014-2015 2015-2016

Peugeot 208

€259,- p/m  Voor 10. 000 km/jr en 48 maanden  Kleur

Thuis 0-0 0-1 2-1 1-4 0-2 0-3 3-3 1-5 1-0 3-1

Uit 0-3 1-4 3-0 2-0 1-0 1-0 3-0 3-1 2-1 2-1

Gesp. Gew. Gel. Verl. Doelsal.

Thuis 10 3 2 5 11-20

Uit 10 2 0 8 10-18

Totaal 20 5 2 13 21-38

JEUGDSPELER VAN DE WEEK en natuurlijk het afspreken met vrienden. Maar dat spreekt voor zich. Mijn grootste hobby naast het voetbal is toch echt FIFA!

Peugeot 2008 Nieuw

€323,- p/m  Voor 10. 000 km/jr en 48 maanden  Kleur

- Hoe speciaal waren de interlands voor jou die je tot nu toe gespeeld hebt? Mijn interlands waren heel speciaal voor mij. Vooral de eerste. Die was vorig seizoen. Ik viel toen bij Oranje in tegen Kroatië. De andere interlands waren natuurlijk ook geweldig. Het geeft je zo’n kick om mee te mogen doen met de allerbeste spelers van je lichting. Naast mijn debuut, waren de interlands afgelopen maand in Hongarije het mooist. Het ging om het ‘echie’. EK Kwalificatiewedstrijden… dat is niet niks! Ik ging met veel zelfvertrouwen naar Hongarije toe om daar voor mezelf, maar vooral als team te slagen. Dat is heel goed gelukt. Door alles gewonnen te hebben, staan we nu bovenaan in de poule. Ik ben ook erg blij dat ik direct en indirect betrokken was bij een aantal doelpunten. Zo scoorde ik de 1-0 tegen Hongarije en de 2-0 tegen Liechtenstein. Bij de 4-0 en de 6-0 tegen Liechtenstein gaf ik een assist.

Neem voor meer informatie over ons ruime aanbod contact op met

TCO-Scan Mobiliteit Berijdersdesk Tel: 073-6445165 Mail: Wagenparkbeheer@tco-scan.nl

NB SSE EDRI J LU

F

K

TCO-Scan BV | Kasteleinenkampweg 9 | 5222 AX ’s-Hertogenbosch | Tel: 073-6445164 | info@tco-scan.nl

Interieurafwerking Renovatie

D

R EV OLDE

Hypotheken - Financieel advies

Montage

013-577 44 81

Voor al uw renovatiewerkzaamheden in uw hele huis. Bezoek onze nieuwe website en vraag een gratis offerte aan!

JIJ KIEST !

www.klussenbedrijfdevolder.nl

overdag/avond doe-het-zelf/all-in per uur/voordeelpakket

PC actie

Laptop actie

GRATIS ESET NOD32 Antivirus bij een grote beurt voor PC of Laptop. Ga naar www.grotebeurtvoorpc.nl of bel 06-53540710.

Officieel reseller van ESET NOD32 Antivirus en SmartSecurity.

Registreer uw

vansoestadvies.nl 013-5110292 Leijzoom 22 Goirle

www.vakgaragepaulkuijpers.nl

Naam: Zakaria Aboukhlal Leeftijd: 16 Woonplaats: Gorinchem Team: Willem II Onder 19 Positie: Aanvaller - Bij welke amateurclub ben je begonnen met voetballen? Ik ben begonnen bij Unitas. Dat is een van de bekendste voetbalclubs in Gorinchem. - Hoe lang zit je al in de jeugdopleiding? Dit is mijn achtste seizoen bij de jeugdopleiding van Willem II. Ik liep eerst stage bij de E1 van RKC. Toen ik bij RKC verder mocht heb ik daar een jaar in de E1 gespeeld. Een jaar later gingen de jeugdopleidingen van RKC en Willem II samen. Ik zat toen in de D3. Nu speel ik in de onder 19 (A1). - Wat is je favoriete voetbalclub binnenland/buitenland? Mijn favoriete club in het buitenland is Real Madrid. Dit is al zo van kleins af aan. Ik geniet van het spel dat ze spelen en hoe gevaarlijk ze in de omschakeling zijn. Daarnaast hebben ze zoveel klasse dat bijna elke kans erin gaat. Naast Willem II is Feyenoord mijn favoriete club in Nederland. Ik ben in Rotterdam geboren en dat is voor mij de reden waarom ik ook voor Feyenoord ben. - Wie is je idool binnenland/buitenland? Mijn favoriete speler is Karim Benzema. Toen ik vroeger al naar Real Madrid keek, sprak hij mij erg aan. Zijn goede loopacties voor de goal, zijn aannames, hij is sterk en kan heel makkelijk afronden.

en profiteer van de voordelen! • U wordt herinnerd aan uw onderhoudsbeurten en APK • Plan gemakkelijk een werkplaatsafspraak in • Wij zijn eenvoudig te bereiken via de live-chat • Direct hulp bij pech of storingen • Altijd een digitaal schadeformulier bij de hand • Overal inzicht in ons actuele occasionaanbod • Blijf op de hoogte van onze laatste acties en ontwikkelingen

Download nu onze APP!

- Wat zijn je hobby’s buiten voetballen? Ik zwem graag. Daarnaast vind ik tennis ook leuk

- Wat is je persoonlijke doel voor dit seizoen? Mijn persoonlijke doel is natuurlijk om basisspeler te zijn bij Willem II onder 19 jaar. Daarnaast is het voor mij belangrijk om zo veel mogelijk doelpunten te scoren en om belangrijk te zijn met assists. Maar mijn grootste persoonlijke doel voor dit seizoen is om het EK te mogen spelen met Nederlands elftal onder 17 in Kroatië komende zomer. - Wat is jouw voetbaldroom? In het eerste elftal van Real Madrid spelen. - Wat is het mooiste wat je tot nu hebt meegemaakt in de jeugdopleiding van Willem II? Het mooiste moment voor mij in de jeugdopleiding was de bekerfinale tegen Ajax in de C1. We speelde deze wedstrijd in het stadion van Willem II en ik maakte toen de 1-0. - Hoe bereid jij je voor als je een belangrijke wedstrijd moet spelen? Op vrijdag begint voor mij de échte voorbereiding. Goed en gezond eten, in de avond mijn rust pakken (tv kijken) en natuurlijk vroeg slapen. Zaterdag sta ik vroeg op. Het is niet goed als je om half drie speelt om pas om twaalf uur je bed uitkomt. Ik sta altijd vroeg op om wat losjes te worden, te zorgen dat ik goed wakker ben en om in de focus voor de wedstrijd te komen. Ik pak altijd een warme douche en een goed ontbijt met ei zodat ik klaar ben om richting Tilburg te vertrekken. Vlak voor de wedstijd luister ik dan nog muziek om tot rust te komen, zodat ik klaar ben om te vlammen.

VOLG ONS VIA...

Paul Kuijpers B.V. Gasthuisstraat 1 5061 PB Oisterwijk Tel. 013-521 5624

Willem II Tilburg

@WillemII

Official_WillemII

Willem II Business

@WillemIIBusiness

Official_wiiva

Willem II Voetbalacademie

@Official_WIIVA

Willem II


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 15

TRICOLORES - NIEUWS WILLEM II - FC UTRECHT

ZATERDAG 22 OKTOBER - 20.45 UUR

WILLEM II – FC UTRECHT: KAARTVERKOOP

DE EERSTE THUISOVERWINNING?

WILLEM II – FC UTRECHT

Zaterdag komt FC Utrecht op bezoek in het Koning Willem II stadion. De aftrap bij het duel tussen de Tricolores en de Domstedelingen is om 20.45 uur. De kaartverkoop is in volle gang. Per SeizoenClubCard kunnen twee extra toegangskaarten worden gekocht. ClubCard-houders kunnen per ClubCard één toegangskaart bestellen. De

online kaartverkoop via www.besteljekaartje.nl loopt op de wedstrijddag om 18.15 uur af. De stadionkassa’s zijn die avond vanaf 19.15 uur geopend. Ook kun je kaarten kopen bij de receptie in het Koning Willem II stadion. Deze is doordeweeks geopend van 09.00 uur - 12.30 uur en 13.00 uur - 17.00 uur. Op de wedstrijddag is de receptie open van 14.00 uur – 17.00 uur.

WORD LID VAN DE WII KINGS! De WII Kings is de stoere fanclub voor alle Willem II fans tot en met 12 jaar. Voor slechts 18,96 ben jij een jaar lang lid van deze supercoole club. Bij inschrijving krijg je een stoer cadeautje en een eigen WII Kings pas. Je krijgt korting op fanartikelen, mag gratis naar één van de thuiswedstrijden en kun je deelnemen aan diverse leuke kidsactiviteiten! Kijk snel op www.wiikings.nl en schrijf je in!

Erik Falkenburg opende vorig jaar in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Utrecht de score. Met zeven punten en de vijftiende plaats op de ranglijst staat Willem II toch maar drie punten verwijderd van het linker rijtje. De wedstrijd tegen FC Utrecht zou daarom weleens van cruciaal belang kunnen zijn om aansluiting te houden bij de middenmoot van de Eredivisie. Hoewel de Tricolores de wedstrijd tegen Sparta op het laatste moment uit handen gaven, doet het spel van de ploeg van trainer Erwin van de Looi niet onder voor dat van de tegenstanders. Voeg daarbij dat spits Fran Sol het net in negen wedstrijd vijfmaal wist te vinden.

was, lijkt het team uit de Domstad de weg omhoog weer gevonden te hebben. Met overwinningen op Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam en een nipt verlies tegen Ajax, komen de spelers van trainer Erik ten Hag ongetwijfeld met zelfvertrouwen naar Tilburg. Dat zelfvertrouwen zal zeker aanwezig zijn bij Richairo Zivkovic. De spits, die na zijn mislukte avontuur bij Willem II ook bij Ajax werd gepasseerd, lijkt de laatste weken zijn draai bij FC Utrecht te hebben gevonden. Met een assist en een doelpunt speelde hij een beslissende rol in de wedstrijd tegen Go Ahead. Zivkovic zal tegen Willem II zijn kwaliteiten willen laten zien.

Tegen FC Utrecht gaat Willem II weer op zoek naar de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. Gemakkelijk zal dat overigens niet worden, want hoewel de seizoensopening van FC Utrecht niet best

Voldoende redenen dus voor de trouwe Willem II-supporters om hun ploeg zaterdag in het Koning Willem II stadion naar de eerste thuisoverwinning te schreeuwen.

GRATIS MET DE BUS NAAR HET STADION Dit seizoen kun je gratis met de bus naar thuiswedstrijden van Willem II! Heb jij altijd moeite met het vinden van een parkeerplaats of wil jij gewoon gezellig met je vrienden een biertje drinken tijdens de wedstrijd? Neem dan nu de bus naar het stadion! PENDELBUS Je mag gebruik maken van de reguliere buslijnen. Daarnaast rijdt een pendelbus tussen Centraal Station Tilburg en het Koning Willem II stadion. De pendelbus gaat anderhalf uur voorafgaand aan de wedstrijden rijden. Opstappen kan bij het Centraal Station bij stationsrestauratie Food-Drinkz-Cocktailz, bij de uitstaphalte van lijnen 140-141. Na afloop van de wedstrijd rijdt de pendelbus één uur lang van het stadion naar het Centraal Station. Opstappen kan op de parallelweg nabij uitvak D.

VOORWAARDEN GRATIS REIZEN - Op vertoon van je geldige SeizoenClubCard, losse toegangskaart of ClubCard van Willem II - Geldig vanaf twee uur voor de wedstrijd tot twee uur na de wedstrijd - Geldig voor alle stads- en streekbussen van Arriva in Brabant en de pendelbus ARRIVA HEET JE VAN HARTE WELKOM! Meer info? Raadpleeg de dienstregeling op: www.goedbezigbus.nl

HISTORISCH VERHAAL

AANVOERDER BROOIJMANS LIET ZIJN GEZAG GELDEN In het clubblad ‘De Willem II-er’ van oktober 1957 stond de volgende mededeling: ‘Jan Brooijmans is belast met het aanvoeren van ons eerste elftal ‘. Een prima keuze, want ‘D’n Brooij’, zoals de supporters hem noemden, was sinds zijn komst in 1954 een echte Willem II-er geworden die door zijn gedrag, inzet en doorzettingsvermogen een voorbeeld was voor velen. Mede daarom is Jan vanaf 1957 tot het einde van zijn carrière bij Willem II aanvoerder gebleven. Hij straalde overwicht uit zonder echter autoritair te zijn. Maar op 26 april 1959 stond hij wel even op zijn strepen. Willem II speelde in Utrecht tegen DOS (2-0 verlies) en bij de Tricolores stond destijds Kurt Zaro rechtshalf. Een geweldige, maar wispelturige voetballer. Bij vlagen briljant, maar soms had je echt helemaal niets aan hem. Tegen DOS was dat ook weer het geval. Op een bepaald moment leed hij weer eens onnodig balverlies. De kans die hieruit ontstond voor DOS leverde weliswaar geen doelpunt op, maar wel boze gezichten van Willem II-doelman Chris Feijt en aanvoerder Jan Brooijmans. Feijt hield zijn doel schoon en schoot vervolgens de bal uit naar Zaro. Die trapte het leer keihard naar Feijt terug. Dat was voor Brooijmans de druppel die de emmer deed overlopen. Hij rende naar scheidsrechter Roodenburg en zei: ‘Namens de aanvoerder van Willem II, Kurt Zaro kan eruit. Wij gaan met tien man verder.’ Onwennig met een dergelijk voorval sputterde Roodenburg tegen, maar omdat Brooijmans - ondanks de 1-0 achterstand - bij zijn standpunt bleef, kon Zaro in de 59e minuut inrukken. Na Brooijmans nog een hand te hebben gegeven, verdween hij naar de kleedkamer. Dit nooit eerder op de Nederlandse velden vertoonde incident werd door Willem II binnenskamers

Jan Brooijmans (staand) met Kurt Zaro voor zich opgelost. Geen woord hierover in de pers. Een week later speelde sterspeler Zaro overigens opnieuw ‘onzichtbaar’ - gewoon weer mee in de stadsderby tegen NOAD!


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 16

23 oktober

Surprise -Wildmenu 4-GANGEN SURPRISE-WILDMENU € 45,00 PER PERSOON (EXCLUSIEF DRANK) KIJK VOOR MEER INFO OP

WWW.EETKAMERGOIRLE.NL

Kom in het weekend van 21, 22 en 23 oktober 2016 gratis* kamperen. Bezichtig onze nieuwe kampeerfaciliteiten en kom zaterdagavond gezellig naar het jaren-80 feest in onze nieuwe brasserie/zaal. Zondag is er een evenement voor jong en oud. Wil je boeken? Bel 013 509 1295 of mail receptie@hertenwei.nl *u betaalt enkel de toeristenbelasting a € 1,25 p.p.p.n

Het programma voor het gratis kampeer weekend is als volgt: Zaterdag 22 oktober De nieuwe verhuuraccommodatie’s voor het nieuwe seizoen zijn te bekijken, er zijn luchtkussens voor de jeugd en de Oldtimer Caravan Club is voor twee dagen aanwezig. In de avond is er een gezellig jaren-80 feest vanaf 20:00 uur.

Maak kennis met het vernieuwde Vakantiecentrum De Hertenwei

Zondag 23 oktober Start de dag met een unieke kamelenrit. Ga kijken bij de enerverende paardenshow van Los Del Sol of leer wat bij bij de presentatie over roofvogels waarbij iedereen een vogel op de arm mag nemen. Tevens zijn er die dag ook oude militaire voertuigen te bezichtigen en de Brommer Oldtimer Club is aanwezig.

Beide dagen zijn van 11:00 tot 17:00 uur VAKANTIECENTRUM DE HERTENWEI Wellenseind 7-9, Lage Mierde 013 509 1295 receptie@hertenwei.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

2e katern

PAGINA 17

goirles belang

Jaargang 62 - Week 42

SPOT! Theater overtreft verwachtingen met musical Jane Eyre

coach Maaike Hermans is de cast weer een stap gegroeid in zang. Janneke de Beer en Berry van de Wiel weten als Jane Eyre en Edward Rochester met hun zang en samenspel de toeschouwers te raken. Net zoals Lisa Meutermans die als de jonge Jane voor het eerst in een musical schittert. Al met al een geweldige uitwerking van de Broadway musical Jane Eyre, die niet eenvoudig neer te zetten is. Met deze musical heeft SPOT! theater aangetoond dat zij veel in hun mars hebben en van vele markten thuis te zijn. SPOT! THEATER VERHUIST Na afloop van de première van Jane Eyre in het cultureel centrum Jan van Besouw werd bekend gemaakt dat SPOT! theater per 1 november verhuist naar het cultureel centrum. In januari 2017 zal SPOT! starten aan de nieuwe musicalproductie. Het bestuur van het Jan van Besouw en SPOT! zijn blij met deze stap. Deze stap brengt na een lange periode van verhuizen rust binnen de producties en de organisatie. Hierdoor is SPOT! in staat om zich volledig te focussen op hun theaterproducties en kan de stichting verdere groei inzetten.

s fotograaf Marco van den Hout Op vrijdag 14 oktober vond de première plaats van de musical Jane Eyre en op zaterdag 15 oktober de tweede uitvoering. Na een tweetal feel good musicals, koos Spot Theater in het kader van hun 30-jarig jubileum voor een gewaagd stuk van Charlotte Brönte. Niet zonder succes! De bezoeker krijgt een prachtig kostuumdrama voorgeschoteld. SFEER De musical wordt opgevoerd in het cultureel centrum Jan van

Besouw in Goirle. Kosten nog moeite is gespaard om je als bezoeker helemaal in de sfeer van de musical te wanen. De zaal werd er speciaal voor omgebouwd. Er ligt een andere vloer in en ook de doeken zijn tijdelijk vervangen. Het decor is subtiel maar met zulke bijzondere effecten waardoor je als bezoeker als het ware in het spel wordt getrokken. Met de licht- en rookeffecten op het juiste moment krijgt het spel een extra dimensie.

DE UITVOERING Door het rustige decor, maken de spelers het spel. Een ieder uit de cast vertolkt een eigen rol. Dankzij de zorgvuldige regie door Tim de Ligt wordt de musical Jane Eyre als een prachtig kostuumdrama vertolkt. Plechtig ook maar niet té. De warrige mevrouw Fairfax, een vijftal druk doende bediendes en de leden van de Adel geven het stuk een ietwat speels karakter. Een prettige afwisseling tussen die scènes die een brok in je keel veroorzaken. Dankzij vocal

JANE EYRE IS NOG TE BEWONDEREN Heeft u de twee eerste voorstellingen gemist? Niet getreurd. Komend weekend staat SPOT! Theater nog drie maal op de planken met de prachtige musical Jane Eyre. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de voorstellingen op vrijdag 21, zaterdag 22, beide om 20 uur en op zondagmiddag 23 oktober om 14.30 uur. Kaartjes zijn voor € 15,00 per stuk te bestellen bij de Lorelei aan de Tilburgseweg, online via www.spot-theater.nl of een uur voor aanvang op de dagen zelf aan de kassa van cultureel centrum Jan van Besouw.

EEN BIJZONDER GRAF OP DE RK BEGRAAFPLAATS IN GOIRLE

Herdenking van de bevrijding van Goirle op 23 oktober 2016 A.s. zondag organiseert de Bond van Wapenbroeders een herdenking ter gelegenheid van de 72e bevrijding van Goirle in 1944. (aanvang 16.00 uur) Als u het kerkhof vanaf de Thomas van Diessenstraat betreedt en op weg gaat naar de algemene verzamelplaats, dan ziet u aan de rechterkant een groot veld met relatief weinig graven. Vlak langs het pad ziet u een kindergraf, waarvoor ik uw aandacht wil vragen. Op de al verweerde steen leest u het volgende: Onze lieveling Hubertus C.H.A. Brekelmans, geb. 20.2.1945, overleden 10.6.1945. Zoontje van C.P.J. Brekelmans en C.P. de Bruin. Hubertus mocht slechts 4 maanden oud worden. Toen hij werd geboren, was zijn vader, Cornelis Brekelmans al overleden, maar dat wist toen nog niemand. Cornelis Brekelmans werd door de Duitsers gedwongen in Duitsland te gaan werken. Op 13 mei 1943 werd in zijn afwezigheid zijn dochter geboren en toen hij voor een verlofperiode naar huis mocht besloot hij om niet meer

s Cornelis Brekelmans

In Goirle en Riel wonen heel veel kenners! Mensen die alles weten van de Gôolse en Rielse architectuur. Zowel het heden als het verleden van gebouwen in onze gemeente kent geen geheimen voor hen. Stichting Steengoed Goirle test hun kennis elke nieuwsbrief met een prijsvraag.

Aan de Nobelstraat 15 bevindt zich een atelierwoonhuis. Door welke architect werd dit huis ontworpen? Mail het antwoord naar nieuwsbrief@steengoedgoirle.nl en wie weet bent u de winnaar van een doosje échte Gôolse Gèèt bonbons! UITSLAG PRIJSVRAAG VORIGE NIEUWSBRIEF De uitslag van de vorige prijsvraag die gepubliceerd stond in nieuwsbrief nummer 13, een molensteen, is terug te vinden op het parkeerterrein achter Ome Neeff in de Dorpsstraat in Goirle. Het juiste antwoord is gegeven door Sylvain Vugts. Aan hem is inmiddels een doosje Gôolse Gèèt bonbons van Govert van Nunen overhandigd. De prijsvraagwinnaar ontvangt bericht per email. Leden van de Stichting Steengoed Goirle zijn uitgesloten van deelname. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

OVER STICHTING STEENGOED GOIRLE Stichting Steengoed Goirle zet zich in voor behoud, advies en bewustwording van cultuurhistorisch erfgoed in Goirle en Riel. Geeft u om het cultuurbehoud van Goirle en Riel? Volg, like, deel en retweet ons! www.steengoedgoirle.nl, www. facebook.com/steengoedgoirle, @SteengoedGoirle of stuur een mail naar: nieuwsbrief@ steengoedgoirle.nl en geef u op voor onze halfjaarlijkse nieuwsbrief. DONATEURS De volgende donateurs ondersteunen ons werk: Rabobank Tilburg en Omstreken, De Jong Wonen en Slapen, Marcel Dassen Makelaars, Loodgietersbedrijf Toon van Beurden, OJW-Advocaten, Govert van Nunen en de Kennismaker.

’VANUIT DE WONDE SAMEN OP WEG NAAR VERWONDERING’

Driedaagse bezinning in de abdij van Postel

Van vrijdagmorgen 25 november tot en met zondag 27 november zijn Karin Segers (Master in spiritualiteit) en Jan Daem (Rouwtherapeut) uit Moergestel voor het zesde jaar nu te gast in de Abdij van Postel. Beiden begeleiden zij de bezinningsdagen met het thema: ”Vanuit de wonde samen op weg naar verwondering.”

Hij kon op weg naar Amersfoort nog een briefje uit de trein gooien

terug te keren naar Duitsland. Hij dook onder, maar werd toch op 30 augustus 1944 gearresteerd en via Vught, Amersfoort belandde hij in het concentratiekamp Neuengamme. Hij kon op weg naar Amersfoort nog een briefje uit de trein gooien en dit laatste teken van leven werd inderdaad op het adres Oranjeplein 63 bezorgd! Zijn vrouw en haar vader zijn nog met een koffer met kleren naar Amersfoort gegaan maar kregen Cornelis niet te zien.Een lange, lange periode van onzekerheid volgde. Pas in september 1945 kwam de tijding dat Cornelis Brekelmans op 7 december 1944 aan Allgemeine Körperschwäche (algemene lichaamszwakte) in Neuengamme was overleden. Zijn schoonmoeder kon de schrik en emotie niet verwerken, kreeg een hartstilstand en overleed vrijwel onmiddellijk. De enige herinnering aan pril geluk, op 27 augustus 1942 met een ring bezegeld, is dezelfde ring die

Prijsvraag Stichting Steengoed Goirle

s Het (kinder) graf op de RK begraafplaats in Goirle

Elk mensenleven kent wonden zowel groot als klein- die geheeld kunnen worden. Het programma voor de drie volle dagen wordt gekenmerkt door ontroerende werkvormen waarbij meditatieve/reflectieve werkvormen elkaar afwisselen. Door de omgevingsfactoren van stilte en rust stimuleren de begeleiders om terug bij uzelf te komen. Het is heilzaam om te ervaren hoe wonden geheeld worden om thuis te komen en te zijn in jezelf. Het afsluitend gesprek met één van de paters zullen de deelnemers sterk raken en inspireren. De driedaagse is een aanzet naar een weg van innerlijke vreugde

en bevrijding die doorwerkt in het nieuwe dagelijks bestaan vanuit een persoonlijke veerkracht. De max. 12 deelnemers beschikken over een individuele eenpersoonskamer. Er is mogelijkheid voor koppels in twee persoonskamer. De abdij is rolstoelvriendelijk. Tijdens deze driedaagse participeren wij als groep gedeeltelijk mee aan het getijdengebed van de paters. Aanmelden tot uiterlijk 7 november. Kostprijs all-In: 170,00 Euro. Info en inschrijving: www.metgezelinzingeving.com ofwel 013/52.86.188.

s Het briefje dat Cornelis uit de trein gooide pastoor van Riel in de zomer van 1948 kwam terugbezorgen uit Amersfoort, waar Cornelis al zijn bezittingen had moeten afstaan. Zijn vrouw, Cornelia P. de Bruin,

hertrouwde na de oorlog en vertrok uit Goirle. Op 9 september 2007 overleed zij en werd begraven bij haar zoontje in Goirle. (Gerrit Kobes)

s Abdij van Postel Toegangspoort van buiten naar binnen.


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 18

MEMORANDUM HUISARTSENPOST Lage Witsiebaan 2a, Tilburg Avond- Nacht- en Weekenddienst Tel. 0900-3322222 APOTHEKEN Mediq apotheek De Hovel Zaterdag 11.00-13.00 uur Kalverstraat 23, Goirle Tel. 013-5341101 Apotheek Oranjeplein Zaterdag 11.00-13.00 uur Oranjeplein 2, Goirle Tel. 013-8700 126 De Dienstapotheek Lage Witsiebaan 2a, Tilburg Ma. t/m vr. 17.00-08.00 uur Za. zo en feestdagen TANDARTSEN Spoedgevallendienst vrij. 18.00 tot ma. 08.00 uur en op erkende feestdagen Tel. 06-50.218.221 DIERENARTSEN Goirle: 013 - 504 24 02 Riel: 013 – 518 17 88 Poppel: +31 (0) 14 – 65 16 68 DIERENAMBULANCE Tel. 013 – 542 00 55 Melding verwaarloosde dieren landelijk nummer 144 Prikposten goirle Diagnostiek Brabant Thebe Goirle, Th. van Diessenstraat 4, ma t/m vrij 7:30-10:00 uur Huisartspraktijk de Jong, de Wieken 10, di en don 8:15-9:15 uur De Guldenakker, Wittendijk 2, woe 9:00-10:00 uur Voor meer informatie zie www.diagnostiekbrabant.nl of bel 013-5393636. Dementieconsulent Zorgcentrum Th. v. Diessenstraat 4 5051 RK Goirle Bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag Inloopspreekuur do 9-10 u Mária de Vet 06-53320973 Monique Valk 06-57555457

ContourdeTwern en ’t Loket Goirle/Riel Thomas van Diessenstraat 4 5051 RK Goirle | tel. 013 534 91 91 U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over vrijwilligerswerk, zorg en welzijn. Kijk voor meer informatie op: www.contourdetwern.nl of stuur een e-mail naar infogoirle@contourdetwern.nl of loketgoirle@contourdetwern.nl Stichting Leergeld Goirle en Riel Financiële en materiële ondersteuning van kinderen tussen vier en achttien jaar die bij hun ontplooiing tekort komen. Info: tel.: 06-14113496 info@leergeld-goirle-riel.nl www.leergeld-goirle-riel.nl of Postbus 68, 5050 AB Goirle. Giften: 166803111 Bibliotheek Goirle Kloosterstraat 22 / Postbus 141, 5050 AC Goirle, T : 013-5342068, E: goirle@bibliotheekmb.nl Openingstijden: Maandag 09.00 tot 23.00 uur (service-uren van 14-18 uur) Di. t/m do. 09.00 tot 23.00 uur (service-uren van 14-18 uur) Vrijdag 09.00 tot 23.00 uur (service-uren van 14-20 uur) Za. (service-uren van 10-17 uur) Kijk op www.bibliotheekmb.nl voor meer informatie. Hobbysoos Bergstraat 98-04, tel.: 013-5344678 www.hobbysoosgoirle.nl Open: Ma. t/m do. 9.00-17.00 u, di. t/m do. avond 19.00 -22.00 u. Klassieke Homeopathie Marian van Diem, v. Haestrechtstraat 83, Goirle, Tel.: 013-5302025 lid NVKH Katholieke Bond van Ouderen Goirle Belangenorganisatie Goirlese senioren www.kbo-goirle.nl Ledenadministratie; tel. 534 3209 of mail kbogoirleleden@gmail.com Willem Ruysstr. 10, 5051 XC Goirle Contact KBO Algemeen; tel. 06 5190 8084 of mail kbogoirle@gmail.com of p/a van Hogendorpplein 12, 5051SP Goirle.

Katholieke Bond van Ouderen Riel www.kbo-riel.nl Voorzitter Frans van Dongen, Spaansehoek 6, 5133 NJ Riel, tel. 013–518 1391. Secretaris Jenny Mulders, Drietip 2, 5133 TA Riel, tel. 013–518 1600 Email: kboriel.secr@gmail.com Stichting Hulp aan Roemenië SHAR Grondster 13 5052 WP Goirle, 013-5346663 www.hulpaanroemenie-goirle.nl

Inloop spreekuur; Voor al uw vragen rondom geheugen 1e dinsdag van de maand van 10.30 u tot 11.30 u Thema-avond voor mantelzorgers van mensen met dementie die thuis wonen 1e dinsdag van de maand van 19.30 u tot 21.30 u Locatie: de Wildacker Van Hogendorpplein 73 5051 ST Goirle Repair Cafe Goirle Bergstraat 98-4 werkplaats Hobbysoos Geopend in 2016 op zaterdag 9 Jan, 13 Febr, 5 Ma, 2 Apr, 7 Mei, 4 Jun, 3 Sept, 1 Okt, 5 Nov, 3 Dec. Van 12.00 tot 16.00 uur www.repaircafegoirle.nl Kinderopvang Humanitas Kinderdagverblijf Dikkie Dik Buitenschoolse Opvang Villa op Stelten Grobbendonckpark 45 Kinderdagverblijf Breebosch Buitenschool Opvang Villa Kakelbont Peuteropvang De Hummeltjes Waterput 56 Buitenschool Opvang Villa Bombarie Burg. Philipsenstr. 2 Peuteropvang De Marmot Grobbendonckpark 45, 5051 KR Voor meer informatie: regiokantoor Midden-Brabant tel. 073 - 711 94 00 of regiomiddenbrabant@ kinderopvanghumanitas.nl www.kinderopvanghumanitas.nl

Kinderdagverblijf De Vlinderboom Elke laatste donderdag van de maand KIJKOCHTEND van 9.00 tot 11.30u Peuteropvang op woensdag+vrijdag Kom een kijkje nemen! Herstallenstraat 4 Goirle Tel 013-5300436 www.kdvdevlinderboom.nl SpeelWinkel Binnenspeeltuin en ontmoetingsplaats voor kinderen van 0 t/m 4 jaar en hun (groot-)ouders. ma-di-do: 09.30 - 12.30 uur wo-vr: 14.30 - 17.30 uur za: 10.00 - 13.30 uur Hovel 25. www.luciadejong.nl Kinderdagverblijf, Peuterplein en Buitenschoolse Opvang De Avonturiers Onderdeel van Kindcentrum Frankische Driehoek, samen met basisonderwijspartners Den Bongerd en Open Hof. Locatie Frankische Driehoek 2 - Goirle. Telefoon 013 7470 113. Buitenschoolse Opvang De Avonturiers, locatie Guido Gezellelaan 137 - Goirle, onderdeel van Kindcentrum Groote Akkers, samen met basisschool ’t Schrijverke. Telefoon 013 7470 113. Van harte welkom om eens een ochtendje of middagje mee te lopen. Kijk op www.de-avonturiers.nl voor meer informatie of mail naar info@de-avonturiers.nl

WEBSITES Hieronder vindt u de Web-sites en E-mailadressen van ondernemingen en instellingen uit Goirle, Riel en omstreken. Voor 2,- p/w kunt u hier ook bij staan. Met logo  3,- p/w. Minimale plaatsing = 3 mnd. Telefoon: 013-5341217, E-mail: uitgeverij@emdejong.nl

AUTOBEDRIJVEN Autobedrijf Jan van Riel B.V. Universeel autobedrijf info@autobedrijfvan riel.nl www.autobedrijfvanriel.nl A u t o b e d r i j f

Noordhoek Autogroep SEAT / Škoda / Chevrolet www.noordhoekautogroep.nl

ONDERNEMINGEN 8er de wolken info@8erdewolken.nl www.8erdewolken.nl

er de wolken voor- en nazorg bij overlijden

AAG Administratie- en Advieskantoor Gijbels pieter@administratiekantoorgijbels.nl www.administratiekantoorgijbels.nl BingZund Technische Auto- en Motordocumentatie bingzund@xs4all.nl www.bingzund.nl Centrum Goirle info@centrumgoirle.nl www.centrumgoirle.nl

Culinair met Passie Catering - Workshops - Kok aan huis info@culinairmetpassie.nl www.culinairmetpassie.nl

goirles belang goirlesbelang@emdejong.nl www.uitgeverijemdejong.nl

M A K E L A A R D I J Marcel Dassen makelaars Makelaardij en taxateur, lid NVM, NRVT en vastgoedcert www.marceldassenmakelaars.nl info@marceldassenmakelaars.nl Arec Makelaardij Makelaars & vastgoeddeskundigen; lid NVM www.arecmakelaardij.nl makelaardij@arec.nl Marcel Schoenmakers Makelaar en Taxateur, ook bedrijfsmatig www.mm-makelaar.nl info@mm-makelaar.nl Van Soest Advies Aankoopbegeleiding www.vansoestadvies.nl info@vansoestadvies.nl Z makelaars Makelaar en taxateur www.zmakelaars.nl info@zmakelaars.nl Appels Makelaardij B.V. www.appels.nl makelaardij@appels.nl

FINANCIËLE DIENSTVERLENING Huis en Hypotheek Goirle www.huis-hypotheek.nl goirle@huis-hypotheek.nl

Van den Hout Installatie en Daktechnieken info@advandenhout.nl www.advandenhout.nl

VERENIGINGEN INSTELLINGEN

RondjeGoirle Actueel • Anders • Actief www.rondjegoirle.nl

Cantorij St. Jan www.cantorijstjan.nl info@cantorijstjan.nl

De Parketteur info@deparketteur.nl www.deparketteur.nl Gebr. Vos info@gebrvos.nl www.gebrvos.nl van Zundert Huiswerkinstituut info@vanzunderthuiswerkinstituut.nl www.vanzunderthuiswerkinstituut.nl

Caeciliakoor St. Jan Goirle www.Caeciliakoor-goirle.tk

De Kennismaker Helpt info@dekennismakergoirle.nl www.dekennismakergoirle.nl Parochie de Goede Herder goirlesintjan@parochiedegoedeherder.nl www.parochiedegoedeherder.nl

GEZONDHEIDSZORG Praktijk voor Psychologie en Seksuologie www.adviesenhulp.com www.praktijkvoorseksuologie.nl

WEEK VAN DE NIEUWE TILBURGERS

Samenwerkende kerken, IKO (Interkerkelijk Overleg) Week van de vluchteling Hans Weigand, lid van de Evangelische Baptisten Gemeente (EBG) Tilburg, en zeer betrokken bij het vluchtelingenwerk. Hij is tevens contactpersoon voor de Stichting GAVE, die kerken en christenen bewust maakt van de Bijbelse roeping om de ‘vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Zij inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met asielzoekers en hen Gods liefde te laten zien. HANS VERTELT HET VOLGENDE: “De EBG, die ’s zondags samenkomt in het Theresialyceum, heeft al een lange traditie van hulp aan asielzoekers. Naast hen gaan staan, of dat nu in het AZC is als ze nog in de procedure zitten, of wanneer ze met een tijdelijke status of illegaal buiten het AZC in de stad wonen. Naast heen staan door hen te bezoeken in het kamp, samen Bijbelstudie te doen, te helpen waar nodig en hen welkom te heten in de kerk. Voor iemand die in een opvangkamp woont zijn de contacten met Nederlanders meestal zeer beperkt, wat nog eens versterkt wordt door het taalprobleem en de geografische ligging van de kampen. Het laatste jaar is het aantal vrijwilligers en daarmee ook het aantal contacten overigens sterk toegenomen, en dat is een goede zaak want van het in eenzaamheid maandenlang op een kamer zitten wordt een mens niet beter. De EBG Tilburg krijgt daarom veel warme reacties op haar initiatieven. De relaties, die op deze manier worden gelegd zijn kostbaar, maar in veel gevallen zijn ze tijdelijk omdat de asielzoeker op een gegeven moment naar een ander kamp wordt overgeplaatst of een huis

krijgt elders in Nederland. Soms komen ze uiteindelijk in Tilburg terecht en kunnen ze lid worden van de kerk. Ook in die situatie kunnen ze steun ontvangen van de kerk. Zo heeft de EBG op dit moment een Farsi Bijbelkring voor Iraniërs en Afghanen. De kerk kan niet voor werk zorgen of een inburgeringcursus geven, maar kan hen wel helpen bij het leren van de taal of meedenken in het zoeken van werk of het volgen van een opleiding. Ook hier geldt dat het vaak de kleine dingen zijn die het doen. Het is voor vluchtelingen met status niet altijd gemakkelijk om hun weg te vinden in Nederland. Meestal is er in ons land veel meer vrijheid dan in het land waar ze vandaan kwamen. Voor sommigen is het moeilijk goed met die vrijheid om te gaan. Anderen lopen tegen onverwerkte trauma’s aan. Voor de meeste mensen met wie de kerk contact heeft geldt echter dat ze enthousiast en vol goede moed een toekomst proberen op te bouwen. Wat soms heel goed lukt, maar niet altijd, bijvoorbeeld in het geval van een Afrikaanse tandarts, al iets ouder, van wie het diploma niet wordt erkend en die overleeft op een paar honderd euro per maand die hij verdient met krantenbezorging. Ten slotte is er een (kleine) groep, die gedwongen of vrijwillig na een aantal jaren terugkeert naar hun land. De EBG houdt soms contact, b.v. met Raphael die naar Burundi teruggestuurd werd en Margriet die zelf na een aantal jaren in Nederland te hebben gewoond naar Burundi terugkeerde om haar land te helpen. Soms kan de kerk hen op afstand nog helpen, of in elk geval voor hen bidden als de

politieke situatie aldaar weer verslechtert.” Zo heeft de ‘Ontmoetingskerk’, Diederikdreef 14 te Tilburg, ook al enige jaren contact met asielzoekers, die zaten in het AZC, maar meestal van korte duur i.v.m. overplaatsing. Voor het bezoek aan de zondagse kerkdiensten werd voor hen vervoer geregeld. Nu zijn er de laatste tijd in Tilburg een aantal migranten gehuisvest en die in afwachting zijn van gezinshereniging. Deze vluchtelingen hadden toen zij in het AZC zaten, elders in het land, al contact gekregen met de kerk en zijn als het ware kerkelijk overgedragen aan de ‘Ontmoetingskerk’ Tilburg. Sommige migranten zijn door gemeenteleden geholpen bij het opknappen van hun woning en het inrichten. Verder worden ze geholpen bij het leren van de taal, want dat is toch één van de grootste problemen. Het zijn Arabisch en Farzi sprekende vluchtelingen, die nog nauwelijks Nederlands spreken. De onderlinge ontmoetingen van de migranten en asielzoekers tijdens de zondagse kerkdiensten geeft vreugde en blijdschap. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals gezamenlijke maaltijden. Het bezoekers aantal van de Ontmoetingskerk groeit de laatste jaren, mede door migranten, behoorlijk waardoor het kerkgebouw te klein is geworden en er twee diensten na elkaar gehouden worden, om 09.00 en 11.00 uur. Voor de Ontmoetingskerk zijn de migranten en asielzoekers een verrijking voor de gemeenschap. Daarbij komt nog dat de zondagse diensten al meerdere jaren Engelstalig worden ondersteunt door de contacten met de internationale studenten, waarvan er meerderen eveneens de diensten bijwonen.

Stichting GAVE is dit jaar in de Ontmoetingskerk geweest om uitleg en voorlichting te geven m.b.t. de asielzoekers en wat we als kerken voor hen kunnen betekenen, hierbij waren meerdere Tilburgse kerkelijke organisaties aanwezig. God vraagt van ons in de Bijbel om barmhartigheid en gastvrijheid. Gods wil doen wordt van ons christenen gevraagd. Dat in het bijzonder hier de kerken in voor moeten gaan mag duidelijk zijn. De apostel Paulus zegt: “Nee jullie moeten anders worden, door een nieuwe manier van denken. Dan kunnen jullie inzien wat God wil. En wat Hij wil, is goed, aangenaam en volmaakt”(Rom.12:2). Dankbaar zijn we als kerken dan ook, dat de overheid goede initiatieven neemt en ondersteund wordt door VluchtelingenWerk Nederland (VWN). DE IKO KERKEN: Bethel Pinksterkerk Tilburg, Sup.de Beerstraat 142; Christengem., ’Hart van Brabant’, Ringbaan Oost 6a; Christengem., ‘New Song’, Zuidoosterstraat 23a; Christengem., ‘Op de Rots’, Doctor Nuijensstraat 2; Evang. Baptisten Gem. (EBG), Prof. Cobbenhagenlaan 5; Gods Genade Ministries, Sinopelstraat 1; Crace Communion, www.grcecommunion.nl; Holy Life Ministries, Dalemdreef 21; Holy Spirit Mission Immanuel, Vredeman de Vriesstraat 36; Levenskracht Gem., Heyhoef, Kerkenbosplaats 1; Ontmoetingskerk Tilburg (GKV), Diederikdreef 14; Pinkstergem. Tilburg, Prof. Cobbenhagenlaan 8; Prot. Ver. ‘ELIM’ (PKN), Min.Mutsaersstraat 22; Victorious Christian Church, Von Suppestraat 13. Namens het IKO, W. Theo. Baan

Kinderzorghuis Villa Vivre krijgt schenking De dames van Kiwanis Club Tilburg Hart van Brabant hebben met de 18e editie van hun fundraisingproject de Ontbijtfilm een bedrag van € 7.000,- bij elkaar gebracht voor het verpleegkundig kinderzorghuis Villa Vivre aan de Herstallenstraat 2 in Goirle. Afgelopen zondag ontving voorzitter Raymond van Gerwen de cheque uit handen van wethouder mevrouw Marijo Immink. Een opgetogen Raymond van Gerwen vertelde het geld te gaan besteden aan een elektrische bakfiets, een badbrancard en een dubbele kinderwagen. s Op de foto zie je onze President Bernadette Jakobs en de voorzitter van de stichting Vrienden van Villa Vivre Raymond van Gerven.

Font: Roboto = PMS Cool Grey 6 = PMS Cool Grey 9 = PMS Cool Grey 11


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 19

Ben jij een productiemedewerker met ambitie? Solliciteer nu en word WORD JIJ ONZE NIEUWE AFWAS-STER? WE KUNNEN IN DE AFWAS HULP GEBRUIKEN BEN JE MINIMAAL 15 JAAR, COLLEGIAAL, ENTHOUSIAST, GEDREVEN EN SOCIAAL? BEL 013-5344900 KONTAKT PERSOON; ALINE INFO@EETKAMERGOIRLE.NL

Assistent Machine Operator bij de grootste retaildrukker van de Benelux.

Tilburgseweg 34, Goirle 013-5344900 www.eetkamergoirle.nl

Open zenuw De site van @1Limburg kwam afgelopen week met het nieuws, dat “Een vluchteling (19) is aangehouden voor verkrachting van een vrouw (51) in Heerlen”. Ik ben van mening, dat de toevoeging dat het hier om een vluchteling gaat, geen toegevoegde (nieuws)waarde heeft en alleen maar stigmatiserend werkt. Zoals dat ook het geval is, als in zo’n bericht zou staan dat de verdachte in de Keyzerlaan woont, of op Broekhoven of in Tilburg- Noord. Ik retweette daarom “Waarom niet volstaan met de melding, dat een jongeman van 19 is aangehouden voor verkrachting?”. Ik weet uit eerdere ervaringen dat zo’n tweet reacties oproept. Dat is prima, want door discussie kunnen de standpunten verhelderd en zonodig veranderd worden. Dus reacties als: ” Waarom wel?”, “Goede zaak dat het wordt vermeld. Weet de burger waar hij aan toe is” en “Waarom zou @1Limburg het beestje niet bij de naam mogen noemen?” zou ik met enige goede wil nog willen duiden als aanzetten tot een discussie, alhoewel ik niet de indruk krijg, dat er nog veel hoop is op verandering van standpunt. Wie kaatst mag de bal verwachten: dus de reactie “Wil is een wegkijkklootzak” wil ik zeker wel zien als een opmerking, waarover ik zou willen nadenken. Stop ik mijn kop inderdaad in het zand? Zo’n tweet gaat tenminste nog over mij. Ook de waarschuwing aan u en mij, dat “wie niet ziet dat die lui een gevaar zijn voor NL, is een gevaar voor zijn omgeving, zichzelf en heel Nederland” wil ik nog wel opvatten als een goede hint voor u. Kijk uit voor die man! Eén twitteraar had nog wel enig vertrouwen in mij: ”Ik gaf de Gristen van der Kruijs nog enig krediet”, Maar dat is nu over: “Het was naïef van mij….” Maar ernstiger en veelvuldig geuit, zijn de opmerkingen over de vluch-

telingen als groep. 10-tallen tweets leggen de open zenuw bloot als je over dit soort zaken schrijft. Ik geef enkele letterlijke citaten: “ geert wilders hep gelijk! Dat hep op feesboek gestaan!” ; “Zij zijn onze GAST. Als ze zijn gekomen om onze landgenoten te verkrachten mogen ze optiefen” ; “Omdat dan ook voor de “blinden” duidelijk wordt dat dit uitschot is. Omdat de beerput zoveel mogelijk open moet.TOP!”. En tenslotte nog eentje, waarin de eigen vrouw ten tonele wordt gevoerd :” Trouwens, het zal je eigen vrouw of dochter maar zijn die door die vluchtelingen, die wij hier alles geven, wordt verkracht”. De verdachte 19-jarige vluchteling is aangehouden en wordt voorgeleid. Terecht, want elke misdaad moet worden bestraft, ongeacht wie die begaan heeft. De reacties zijn niet allemaal even verfijnd, maar dat vind ik niet het grootste probleem. Ieder mag zijn eigen toon kiezen. En - helaas moet ieder die zich mengt in enig publiek debat daar maar tegen kunnen. Maar uit de reacties blijkt wel hoe elk individueel geval in ons huidige klimaat gemakkelijk wordt veralgemeniseerd tot op groepsniveau. Een samenleving waarin dat normaal wordt gevonden moet met kracht worden bestreden.

Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. “De collecte is essentieel voor het werk van de Nierstichting”, benadrukt Lian van Baal, collectecoördinator van de Nierstichting in Goirle. “Elke bijdrage, hoe klein ook, draagt bij aan een beter leven voor nierpatienten.”

PARLEZVOUS FR NÇAIS? Kom bij de grootste retaildrukker van de Benelux werken als Commercieel Orderbegeleider!

Wil van der Kruijs

INGEZONDEN MENINGEN VAN DE LEZER Elke inzender is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn eigen stuk. Opname van ingezonden stukken betekent niet dat de redaktie het met de strekking van deze stukken eens is. Verder behoudt de redactie zich het recht voor ingezonden stukken verkort weer te geven. Anonieme stukken worden niet geplaatst.

Collectanten Nierstichting halen in Goirle ruim 3600 euro op! Tussen 18 en 24 september gingen in heel Nederland ruim 70.000 collectevrijwilligers op pad voor de Nierstichting. In Goirle leverde dat zo’n € 3.627,94 euro op. De inkomsten zijn hard nodig om nierziekten klein te krijgen. En daarmee de wereld van nierpatiënten weer groot.

Kijk op emdejong.nl/vacatures en solliciteer

DIALYSE IS ZWAAR Veel mensen met een nierziekte zijn afhankelijk van dialyse om in leven te blijven. Zoals Fabian. Na twee mislukte transplantaties zit Fabian Cornelissen (37) 40 uur per week vast aan een enorm dialyseapparaat. Dat houdt hem in leven, maar is loodzwaar. En het maakt zijn wereld klein. Voluit leven met zijn gezin zit er niet in. Een kleine kunstnier zou Fabians wereld weer groot maken. Voor zijn zoon Dirk, die ook een nierziekte heeft, droomt Fabian van nierziekten genezen. ” De gedachte dat Dirk dit moet doormaken, maakt me enorm verdrietig. Als we nierziekten klein krijgen, hoeft Dirk nooit te dialyseren.”

Kijk op emdejong.nl/vacatures en solliciteer NIERZIEKTEN KLEIN - WERELD GROTER De ontwikkeling van de draagbare kunstnier is in volle gang. Eind 2017 verwacht de Nierstichting een eerste testversie gereed te hebben die een kleine groep nierpatiënten in een klinische setting kan testen. De Nierstichting heeft als ultieme droom nierziekten genezen, om te voorkomen dat meer mensen afhankelijk raken van dialyse of transplantatie. De Nierstichting wil internationaal onderzoek naar genezing van nierziekten vaart geven. Daarom investeert het gezondheidsfonds in regeneratieve geneeskunde: baanbrekend onderzoek naar herstel van nierweefsel met lichaamseigen cellen en zelfs het kweken van een ‘nier op maat’. DRAAGBARE KUNSTNIER EN MEER “Collectanten in Goirle hebben € 3.627,94

euro opgehaald voor de Nierstichting. Daarmee komt de droom van de Nierstichting dichterbij om uiteindelijk nierziekten te genezen,” vertelt Lian van Baal. De Nierstichting zet alles op alles, zodat mensen met een nierziekte in leven blijven en écht kunnen blijven leven. Steun van collectanten en donateurs is daarbij onmisbaar.” Dit jaar een verdiende eervolle vermelding voor Marian Heerkens, zij heeft zich 35 lang als vrijwilliger ingezet voor de Nierstichting, niet alleen als collectant maar ook als wijkhoofd. Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt de wereld van nierpatiënten weer groot. Sms NIER naar 4333 of geef via nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2,(exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 20

Julianastraat 49 4087 BA Diessen Tel. +31 (0) 13 504 25 03 Fax +31 (0) 13 504 25 08 Internet: www.moorsovenbouw.nl E-mail: info@moorsovenbouw.nl K.v.K. 18034808

Tekenaar gezocht! Wij zijn op zoek naar een staal tekenaar die ons team komt versterken. Korte functieomschrijving: Je vervaardigt gedetailleerde werkplaats- en montagetekeningen van zowel staalconstructies als trap- en hekwerken en bordessen uit de door de opdrachtgever aangeleverde tekeningen. Kijk voor meer informatie over de functie op www.peterdejong.nl/vacatures.php Je sollicitatie met cv en motivatie kun je richten aan info@peterdejong.nl

Wij zijn een dynamisch bedrijf dat al meer dan 30 jaar is gespecialiseerd in het ontwerpen, monteren van vuurvaste en isolerende materialen in diverse industriële installaties over de gehele wereld. Ben jij geen 8 TOT 5 TYPE Weet jij van AANPAKKEN Wil jij een AFWISSELEND VAK LEREN DAN IS OVENBOUW MISSCHIEN IETS VOOR JOU !!! Wij zijn door drukke werkzaamheden, per direct, op zoek naar:

Een full time medewerker Wij stellen geen opleidingseisen, alleen een goede werkinstelling en de bereidheid om het afwisselende vak van ovenbouwer te leren. Het bezit van een rijbewijs is een vereiste. Wij bieden: • een functie in een goede teamsfeer, een goed salaris, • prima secundaire voorwaarden, verantwoordelijk werk met ruimte • voor eigen inbreng en eigen creativiteit. Ook zijn wij op zoek naar:

Een medewerker voor op zaterdag Ben jij minimaal 16 jaar en wil je graag op zaterdag werken. Twijfel niet en reageer. Voor verdere informatie c.q. sollicitatie kunt u zich richten tot dhr. A. Schepens. Telefoonnummer: 013-5042503 Email: info@moorsovenbouw.nl

Thema avonden in November bij Ome Neeff Wij zoeken collega’s Welke ervaren monteur water of leergierige starter helpt ons kraanwater in goede banen te leiden?

Leerling-monteur: - BBL-opleiding niveau 3 - Leer-werkovereenkomst voor 2 jaar - Meteen geld verdienen

Ervaren monteur: - Zelfstandig werken binnen een zelf organiserend team - Jaarcontract met zicht op vast contract - Goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden Nieuwsgierig? Meer informatie vind je op www.werkenbijbrabantwater.nl

In de maand november organiseert team Ome Neeff weer diverse gezellige thema avonden waar iedereen van harte welkom is. Op zaterdag 12 november is Bobby Prins aanwezig met zijn orkest “Real Time Band”. Bobby Prins staat garant voor een muzikale gezellige avond waarin zijn klassiekers zeker voorbij zullen komen. Het orkest verzorgt de gehele avond lekkere dansmuziek. De kaartverkoop start half oktober en de entree bedraagt €10,--. Haal snel je kaarten want VOL = VOL! Aanvang 20.00 uur / zaal open 19.30 uur. Zaterdag 19 november ontvangt Ome Neeff de Robert Smits’

blues band. Deze band is voor Goirle een waar begrip in de bluesmuziek. Robert geeft samen met zijn band een avondvullend programma waar u heerlijk van kunt genieten. De entree bedraagt €5,--. Aanvang 21.00 uur / zaal open 20.30 uur. Naast deze gezellige thema avond gaat team Ome Neeff met de Robert Smit blues band vanaf december van start met zoals wij het noemen “The Main Street Blues Jam” (voorheen opzet muziekfabriek). Dit gaat plaatsvinden op zondagmiddag 11 december en de entree voor deze muzikale middag is GRATIS! Team Ome Neeff nodigt dan ook iedereen die bluesmuziek wil

en/of kan spelen uit om mee te komen jammen. “Keep the blues alive”! Aanvang 15.00 uur / zaal open 14.30 uur Op zaterdag 26 november vind de laatste themaavond in de maand november plaats. Deze zal ingevuld worden door maar liefst twee orkesten: ”The Rockin Drifter” en ”The Rockin Coasters”. Zij nemen u even mee terug in de tijd met tijdloze muziek, en niet te vergeten de beentjes op de vloer. De entree voor deze avond bedraagt €5,--. Aanvang 21.00 uur / zaal open 20.30 uur. Wij hopen u te zien tijdens één van onze thema avonden in november! Team Ome Neeff

BAROKMUZIEK DOOR VIOLA TRICOLORE

Flierfluiterconcert 23 oktober

Gezocht: technisch inzicht Heb jij interesse in mensen en techniek? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als begeleider bij Motor Cycle Support leer je jonge mensen wat arbeidsritme is, in de omgeving van een motor-werkplaats. In een team help je deze jongeren werken aan een nieuwe start. Jouw hulp is welkom voor twee dagdelen per week.

mail marleenvanesch@contourdetwern.nl internet www.contourdetwern.nl

Ondersteunen bij muziekmakers van Amarant Je hoeft geen noten te lezen, meedrummen mag wel! Wij zoeken een vrijwilliger die in een team van vier alle muziekinstrumenten kan klaarzetten en 17 muziekmakers van Amarant ontvangt. Bij sommige optredens is begeleiding nodig. Word jij hier enthousiast van en ben jij beschikbaar op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur? Dit is inclusief opruimen achteraf. Thomas van Diessenstraat 4 • Goirle • 013 534 91 91 De Leybron • Dorpsplein 20 • Riel • 06 313 92 867

Op zondag 23 oktober om 15.00 issance” en is eerste cellist bij uur is er weer een Flierfluiterhet Zeeuws Orkest. concert. Dit maal staat de barokmuziek centraal. De muziek Op het programma staat een wordt uitgevoerd door het Viola strijktrio van Haydn. Het is een Tricolore dat bestaat uit voor- bewerking van de zgn. Baryton-trios waarbij de viool de aanstaande artiesten: - Anne-Marie van de Grint. Zij is Barytonpartij speelt. De Baryton, een veelzijdig musicus; naast een instrument dat volkomen in haar interesse in barokmuziek onbruik en in vergetelheid is gespeelt zij ook graag met haar raakt, was een gamba met extra ensemble “Grupo del Sur” tan- resonantiesnaren. Het was het go’s en muziek van Astor Piazol- lievelingsinstrument van de la. Verder is zij concertmeester Prins van Esterhazy, de werkbij het Zeeuws Orkest. - Jan Willem Vis. Hij speelt vooral in de “oude muziek scene” bij ensembles als de Nederlandse Bachvereniging, Concerto Köln en zijn eigen ensemble “Due Grande Viole”, ensembles die bij de kenners van barokmuziek de harten sneller doen kloppen. - Marieke Langkamp. Zij speelde samen met Anne-Marie in het barokensemble ‘la Rejou- s Viola Tricolore

gever van Haydn. Haydn schreef maar liefst 125 van deze trio’s voor de prins. Prachtige muziek die ook in deze bewerking heel goed klinkt. U krijgt ook een bewerking voor strijktrio te horen van enkele delen van de Goldbergvariaties van Bach, een van zijn vele monumentale stukken. Vier driestemmige symfonieën van Bach (oorspronkelijk voor klavier, hier bewerkt door Jan Willem Vis), een bewerking van het Magnificat uit de Maria Vespers van Monteverdi en een strijktrio in c van Beethoven maken het programma compleet. Kortom een zeer gevarieerd programma. Het concert is weer in de Flierefluiter, Groot Loo 8 te Hilvarenbeek op zondag 23 oktober om 15.00 uur. Entree is € 10,-. Reserveren kan via info@flierefluiter.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 21

Zaterdag 29 oktober Swingpaleis in de kapel van Jan v. Besouw

s gezellig druk (foto Jappix) Voor het 5de jaar alweer is het Swingpaleis te gast in de schitterende kapel van het Jan van Be-

souw in Goirle. Eigenlijk behoeft dit evenement geen introductie meer. Maar voor diegenen die

nog nooit aanwezig is geweest toch even in het kort. Doel van de avond is de bezoekers in beweging te krijgen op heerlijke dansbare muziek. Allerlei genres worden gedraaid door 2 DJs: Motown soul, moderne R&B, funk, jaren 80 disco & new wave, pop, rock, dance, salsa en top 40 van nu. Veel classics maar de DJ’s proberen ook er af en toe een wat onbekender nummer doorheen te gooien. De kapel zorgt voor een speciale sfeer met het altaar verlicht door de kerkkaarsen en de discolichten. Dat schitterende glas-in-lood. Wie wil er nu niet een keer op een altaar dansen? Het Swingpaleis is er als de zomer voorbij is en de lente nog niet gestart is. Als het vroeg donker wordt en je zin hebt om òf op de bank voor de TV te zit-

Deze DJ’s zijn Ruud en Willem, de gastheren van de avond. Zij willen alleen maar dat de gasten het naar hun zin hebben en losgaan op de dansvloer. Dan pas is ook hun avond geslaagd. De entree is gratis. Het Swingpaleis start stipt om 21.00 uur en voor je het weet is het weer 2 uur in de nacht. Check hun website www.demuziekfreaks.nl voor meer Swingpaleisdata. Check ook hun Facebook pagina www.facebook.com/deMuziekfreaks

Veelbelovende kick-off Winterse wijn Chef’s Level 2.0 WERELDWINKEL

Op woensdag 12 oktober vond de kick-off plaats van Chef ’s Level 2.0. Tien nieuwe leerlingen bedienden de gasten, de jongeren die vorig jaar het certificaat niveau één behaalden stonden in de keuken. Zij kookten onder begeleiding van Bonheur’s chefkok Kevin. En het restaurant? Dat zat bomvol! Kevin vindt het heerlijk om te koken met de groep kwetsbare jongeren: “Vorig jaar betrapte ik mezelf erop vooroordelen te hebben. Maar ze hebben zo veel meer in hun mars dan zijzelf en ik dachten. Het is geweldig om te zien hoe ze boven zichzelf uitstijgen. Dat geeft veel voldoening.” PRODUCTKENNIS EN ZELFSTANDIGHEID Van de tien jongeren die niveau 1 behaald hebben, begonnen er zeven met niveau 2. Zij leren dit jaar producten beter kennen, in de vorm van theorielessen: waar is een koe van gemaakt, wat maak je met de verschillende lichaamsdelen? Ook komen snijen schoonmaaktechnieken aan bod. Kevin: “De geslaagden van vorig jaar konden kiezen tussen bediening en keuken, ze kozen allemaal voor het laatste. Naomi (24): “Niet alleen voor het werk, maar ook voor Kevin!” DE CHEFS De leerlingen hebben allemaal hun redenen om mee te doen aan het traject. Liliana (22) kreeg financiële problemen, waardoor ze haar studie niet meer kon betalen. Voor Dely (19) was Chef ’s Level de kans om een horecadiploma te behalen: “Die heb ik aangepakt.” Desmond (26) zou vanwege zijn leeftijd in een 21+ klas komen, maar daar had hij

niet genoeg geld voor. Toen hij de advertentie over Chef ’s Level in de krant zag, werd hij meteen enthousiast: “In deze groep wordt rekening met je gehouden, dat is fijn.” Naomi was verplicht mee te doen, maar vond het zo leuk dat ze is gebleven: “Ik heb passie gekregen voor het werk. Het is leuk om nieuwe dingen te leren kennen. Gerechten anders klaarmaken dan op mijn eigen manier. Uiteindelijk hoop ik niveau 4 te halen.” WINACTIE FACEBOOK Gasten Kristel Doorakkers en Xandra Vaessen zijn winnaars van de facebookactie; een gratis diner voor twee. Xandra was vorig jaar regelmatig gast in het restaurant. Wat haar opvalt aan Chef’s Level 2.0 is de locatie: “De vorige keer was het in de kelder. Sfeervol, maar erg donker. Deze ruimte met daglicht eet toch wel prettig!” RESTAURANTKWALITEIT Charlotte Mes en Johan Smulders eten voor het eerst in het restaurant. Zij zijn bij binnenkomst meteen onder de indruk van de goede sfeer. Charlotte: “Het is geweldig om te zien hoe deze jongeren een kans krijgen. Ze zijn bloednerveus, maar gemotiveerd!” Ook over het eten is het koppel te spreken. Johan: “Wauw, de wortelcurrysoep was heerlijk. Ik ben een soepeter en dit is echte restaurantkwaliteit.” Dit was Charlotte’s en Johan’s eerste keer als gast bij Chef’s Level, maar niet hun laatste: “Wij komen zeker terug. Een hoop vrienden van ons wonen in de binnenstad, die nemen we de volgende keer mee!”

VIDO (vrouwen in de overgang) Op 26 oktober houden wij inloop tussen 20.00 en 21.00 uur. Iedereen die vragen heeft of wil praten over de overgang is van harte welkom. Ook kunt u onze website bekij-

ken www.vidotilburg.nl. Voor informatie 06-47752137 of per mail info@vidotilburg.nl. Ons adres is MFA Het Spoor, Schaepmanstraat 36, Tilburg.

MOVE IN BALANCE nieuwe DYNAMISCHE BEWEGINGSTRAINING VOOR SENIORITA’S TILBURG, OISTERWIJK & GOIRLE

De bewegingsmethode is eenvoudig, dansant en fysiek vriendelijk op bijpassende muziek onder inspirerende begeleiding van een ervaren professionele docente. Leeftijd of verminderde conditie vormen geen belemmering voor deelname. Binnen de trainingen is er alle ruimte voor persoonlijke invullingen. Het doel is vanuit de ontspanning een meer gezonde, bewuste manier van bewegen creëren. Het bevordert vrijheid en plezier in het bewegen om uiteindelijk meer fysiek en geestelijk in balans te komen! Trainingen bij CC Jan van Besouw, Dinsdag 13.30-14.30 uur

www.move-in-balance.nl • tel. 0622481246

Nu de dagen korter worden, de wind aanwakkert en de temperatuur zakt, is er niks mis met een glas warme ‘winterse wijn’. Hoe kunt u die het beste maken? Natuurlijk met de organische specerijenmix uit de Wereldwinkel om van een fles rode wijn een heerlijke ‘winterse wijn’ te maken? Zo’n zakje kruidenmix bevat vijf organische specerijen: kaneelstokjes, kardemon, foelie, curryblaadjes en kruidnagel. De importeur Lanka Lamai heeft deze specerijen uit Sri Lanka gehaald, waar de producenten er natuurlijk een eerlijke prijs voor hebben gekregen. Ook als u het drinken van een glas wijn nog wat feestelijker wilt maken, kunt u in de Wereldwinkel uw slag slaan. Daar

Doe mee met de WEKELIJKSE PRIJSPUZZEL

ten òf om uit je bol te gaan op de dansvloer in een mooie sfeer met goede muziek. De DJ’s hopen uiteraard het laatste.

zijn unieke flessenhouders en flessenzakken te koop die zijn geïmporteerd door Sarana. Die importeur heeft zich tot doel gesteld om de levensstandaard van de producenten te verhogen en de capaciteit van plaatselijke ondernemers te versterken. Daarnaast houdt Sarana streng toezicht op arbeidsomstandigheden, milieubeleid en eerlijke prijzen. Behalve deze ‘wijnaccessoires’ zijn er in de Wereldwinkel nog veel meer bijzondere artikelen te koop. Loop dus eens binnen in de Wereldwinkel voor iets moois, iets lekkers, iets (h)eerlijks! Wist u trouwens dat de Wereldwinkel ook voor kerstpakketten kan zorgen?

EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON € 15,00 / P0853 Puzzelservicet.w.v. / Persbelangen 1

2

3

4

5

6

7

8

9

12

19

11

13 16

15

10

14

17

18

21

20

22

24

23

25

27

26 29

28

30

33

31

32

35

34 37

36

38

40

39

41

42

44

43

45

48

47 51

46

49

50

53

52 54

55

57

56

58

© Persbelangen P0853

56

10

15

45

22

40

17

2

43

35

19

16

Kruiswoordpuzzel Welk winwoord komt er in het balkje? HORIZONTAAL: 1 beetje, 9 eb en vloedwisseling, 12 redevoering, 13 dienaar, 16 klepper, 17 opstand, 19 vogel, 21 ontwikkelingsstadium, 22 lof, 23 voorzetsel, 24 veelkeurig, 25 welnu, 26 erfdeel, 27 bitterheid, 28 doffe slag, 29 vreemde munt, 30 hok, 31 lichtkrans, 33 archetype, 35 loochening, 37 achterbuurt, 38 tour, 39 kolenbak, 40 gezang, 41 geweldig! (jeugdterm), 42 idee, 43 scherm, 44 overal, 46 oppervlaktemaat, 47 roem, 48 kattenras, 49 richtingbepaler, 51 imitator, 53 set, 54 beginner, 55 lekkerbek, 57 Bond van Grote en van Jonge Gezinnen, 58 hoog gebouw. VERTICAAL: 2 in voce, 3 versiering in kerstsfeer, 4 kist, 5 pus, 6 streek, 7 doorgangsheffing, 8 jaargang, 9 bekwaamheid, 10 gevoel van eigenwaarde, 11 bewaarplaats voor telefoonnummers, 13 hekel, 14 wat men voor tijdelijk gebruik ontvangt, 15 vallende meteoriet, 17 bevallig, 18 velours, 20 schrobnet, 21 gering bedrag, 24 brommend geluid, 25 hoofdtelwoord, 27 kleintje, 28 gevecht, 30 kil, 31 baat, 32 conditietraining, 34 spatje, 35 horde, 36 koningskroon, 38 versiering, 40 vergrootglas, 41 zeer hechte groep, 43 Europeaan, 44 automatische spoorboom, 45 doorgang, 48 tapkast, 49 deurklink, 50 korte nota, 52 niet-jood, 53 kever, 55 persoonlijk voornaamwoord, 56 voorzetsel. OPLOSSING WK 41

Boswandeling en wildavond bij De Eetkamer De mooiste tijd van het jaar om een frisse neus te halen in het bos is in oktober. De temperatuur is wat koeler, maar toch nog aangenaam genoeg om lekker een paar uur de natuur in te gaan. Maar wat dacht u ervan om na zo’n uitstapje meteen te kunnen aanschuiven aan een overheerlijk diner met louter wildgerechten?! Dat is precies wat u kunt verwachten op zondag 23 oktober, wanneer restaurant De Eetkamer een boswandeling met wildavond organiseert! De wandeling gaat dwars door een van de mooiste stukjes natuur van Goirle, Landgoed Nieuwkerk. U wordt om 14.00 uur verwacht bij Klooster Nieuwkerk, (Nieuwkerk 2), waar een kop koffie/thee met iets lekkers klaar staat. Theo Casteleins, Wim de Jong en Hans de Kort nemen u mee en vertellen over het landgoed en de natuur. Na dit, vast en zeker, interessant verhaal gaan we rond 15.00 uur

de bossen in. U zult er versteld van staan wat een enorme diversiteit aan bloemen (ook in het najaar), planten en dieren in onze Goirlese natuur te vinden is. Omstreeks 16.30 uur komen we weer terug bij het klooster waar u nog de gelegenheid heeft om een drankje (eigen rekening) te nuttigen. Om 17.30 uur verwachten we u bij de Eetkamer om u te verwelkomen in stijl aan de Tilburgseweg! Om 18.30 uur serveren we een vier gangen surprise menu met mooie wildgerechten. Laat u verrassen door de keukenbrigade en geniet na van deze heerlijke dag! De kosten van deze dag zijn €45,00 per persoon excl. drankjes, reserveren is gewenst 0135344900 of onze website; www. eetkamergoirle.nl Mocht u nu wel van de wildavond willen genieten, maar geen interesse hebben in de wandeling,

HORIZONTAAL: 1 statief, 7 apostel, 13 ter, 14 Ede, 15 tra, 16 opa, 17 olm, 18 talloos, 20 des, 21 GSM, 22 les, 24 jkvr., 27 moeke, 30 talg, 33 aura, 34 ermee, 35 Iran, 36 slijmerd, 38 etalage, 40 eer, 41 argwaan, 46 dinsdag, 52 dooi, 53 debat, 55 poll, 56 elke, 57 enema, 58 anti, 59 gal, 61 lam, 63 dof, 66 captain, 69 mot, 71 ome, 72 har, 73 Let, 74 are, 75 maestro, 76 skelter.

VERTICAAL: 1 stofjas, 2 tel, 3 arm, 4 iets, 5 Edammer, 6 fel, 7 a.t.o., 8 proleet, 9 oase, 10 tod, 11 Epe, 12 lasagne, 19 leem, 21 gram, 23 stil, 25 kul, 26 vrij, 28 ordenen, 29 keerdam, 31 ara, 32 lag, 37 era, 39 aan, 41 adeldom, 42 rol, 43 gok, 44 wieg, 45 adelaar, 47 italiek, 48 spam, 49 don, 50 alt, 51 glitter, 54 beet, 60 acht, 62 ante, 64 oma, 65 fee, 67 pro, 68 als, 69 mat, 70 ore.

Winwoord: VOLMAAKTHEID

Oplossing Prijspuzzel wk 41:

Volmaaktheid Prijspuzzelwinnaar wk 41:

F. Olislagers Ronde Akkers 24 te Riel Lever uw oplossing vóór maandag 10.00 uur in via e-mailadres: puzzelGB@emdejong.nl Oplossing + naam + adres Volgende week maken wij de gelukkige winnaar of winnares bekend.

De gewonnen prijs kan worden afgehaald bij: BLZ. Boekhandel Buitelaar, De Hovel 21 Goirle

dat kan ook! Neem hiervoor contact op met De Eetkamer. Tilburgseweg 34, Goirle 0135344900 www.eetkamergoirle.nl

Waarom de meeste stoppen-met-roken-methodes niet werken?

Omdat stoppen met roken start tussen de oren!

www.mindrelease.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 22

G.S.B.W. Nieuws Henk Elands school minipuptoernooi

Afgelopen woensdag 12 oktober vond het 33e Henk Elands school minipuptoernooi plaats. Maar liefst 51 teams namen deel aan dit leukste voetbaltoernooitje van het jaar. De kinderen uit de groepen 1 t/m 4 konden hun voetbaltalenten aan de massaal opgekomen ouders, opa’s en

Vrijwilligersavond

Met Pasen in 2017 staat de 20e editie van de GSBW Eastercup op het programma. Het is een al deze jaren een schitterend

uithangbord geweest voor de vereniging en voor Goirle. Vele nationaliteiten hebben al aan dit 2-daagse toernooi mee gedaan. We zijn nog op zoek naar kaderleden die mee kunnen helpen bij de voorbereiding van dit toernooi. Iets voor u om zo’n groot toernooi mede te organiseren, meld u dan aan bij Harrie de Wit 013-534 69 77 of mail naar eastercup@gsbw.nl

Programma

Uitslagen

GSBW JO19-1 - Bladella JO19-1....... 14:45 GSBW JO19-2 - Gloria UC JO19-2 ... 14:45 GSBW JG1G - RKKSV JG1.................. 10:45 GSBW JG3 - OJC ROSMALEN JG3 .... 10:00 Hilvaria JO17-3 - GSBW JO17-3 ....... 10:00 GSBW JO15-1 - SV BLC JO15-1 ........ 13:00 TSV Gudok JO15-4 - GSBW JO15-2 13:30 GSBW JO15-3 SC ‘t Zand JO15-10M......................... 13:00 GSBW JO13-1 - TSV Gudok JO13-1 09:30 GSBW JO13-2 - Real Lunet JO13-2.. 09:30 Riel JO11-2 - GSBW JO11-2 .............. 10:30 Reusel Sport/Faes Gr JO11-5 GSBW JO11-3 ...................................... 10:15 GSBW JO10-1 - EFC JO10-1 .............. 10:30 GSBW JO9-1 - Beerse Boys JO9-1 .... 11:45 UNA JO9-4 - GSBW JO9-2 ................. 09:00 GSBW JO9-3 - Hilvaria JO9-3 ........... 11:45 GSBW JO9-4 - Baronie JO9-11 ......... 11:45

GSBW JO19-1 - Sarto JO19-2 .............6 - 2 Rhelico JG1 - GSBW JG1G...................3 - 3 GSBW JO17-1 - SV Reeshof JO17-1 ..1 - 4 GSBW JO17-2 - SV Reeshof JO17-3 ..6 - 1 LONGA JO17-2 GSBW JO17-3 ........................................1 - 5 Jong Brabant JO15-1 - GSBW JO15-14 - 3 ST RKDSV/EDN’56 JO15-2 GSBW JO15-2 ........................................2 - 0 GSBW JO15-3 - Viola JO15-2..............3 - 0 GSBW JO13-1 - ODC JO13-1 ..............1 - 9 GSBW JO13-2 - WSC JO13-5 ...............9 - 5 GSBW JO11-1 - Nuenen JO11-4 ...... 7 - 10 VOAB JO11-8 - GSBW JO11-2 ............5 - 3 Hilvaria JO11-5 - GSBW JO11-3 ...... 11 - 4 GSBW JO10-1 - DVS JO10-1 ...............3 - 3 GSBW JO9-1 - OVC’26 JO9-1 ..............4 - 1 Waalre JO9-2 - GSBW JO9-2 ............ 10 - 0 GSBW JO9-3 - Sarto JO9-6 ..................3 - 4 GSBW JO9-4 - VOAB JO9-8 ................3 – 4

De vrijwilligersavond waarbij tevens de jubilarissen in het zonnetje worden gezet zal gehouden worden vrijdag 18 november a.s. De jubilarissen krijgen persoonlijk een uitnodiging.

Internationaal Jeugdtoernooi GSBW Eastercup 20e editie

Jeugd Zaterdag 22 oktober

Senioren Zondag 23 oktober

OVC’26 6 - GSBW 3 ........................... 12:00 VOAB 8 - GSBW 4 .............................. 11:00 GSBW 6 - Wilhelmina Boys 10 ........ 10:00 GSBW 7 - Rijen 7 ............................... 12:00 Viola 4 - GSBW 8 ............................... 10:30 Taxandria VR1 - GSBW VR1 ............ 10:00 ST NLC VR2 - GSBW VR2 ................. 11:00

rt SpoSport

oma’s en andere belangstellenden. Het was weer, ondanks het wat koude weer, ontzettend genieten langs de lijn van de vele fanatieke voetbalduelletjes. die de kinderen op sportieve wijze uitvochten. Smulders Horesca zorgde er ook nog eens voor dat alle kinderen een heerlijk ijsje kregen om heerlijk van te smullen, bedankt. Verder willen wij alle vrijwilligers die mee hebben geholpen bedanken voor deze geweldige voetbalmiddag en uiteraard ook de deelnemende kinderen, want die zorgden toch voor een prachtig schouwspel.

Jeugd Zaterdag 15 Oktober

Senioren Zondag 16 Oktober

Jong Brabant 2 - GSBW 2 ....................4 GSBW 3 - TSV Gudok 5 .......................3 Hilvaria 4 - GSBW 5 .............................4 Hilvaria 6 - GSBW 7 .............................6 GSBW 8 - TSV Gudok 3 .......................9 GSBW VR1 - Beerse Boys VR2............4 GSBW VR2 - Riel VR2 ..........................9

-

0 3 1 2 2 0 2

JG voetbal bij GSBW Het initiatief voor het oprichten van een JG voetbalteam binnen GSBW komt van een van de spelers zelf, van Django Koolen. Een prachtig initiatief bleek in 2010 want niet alleen de kinderen waren enthousiast en super gemotiveerd. Maar ook de ouders en GSBW. Hartverwarmende en positieve reacties kreeg de vereniging na het spelen van een oefenwedstrijd op zaterdag 16 oktober 2010. Het JG voetbalteam JG1 was geboren. Op woensdag 3 november 2010 werd gestart met de eerste training, en na de winterstop in 2011 werd er aangehaakt in de competitie. De resultaten waren/ zijn niet belangrijk, het plezier in het spelletje van de kinderen was/ is vele male belangrijker. Ons doel is om kinderen van 6 tot en met 18 jaar met een beperking te laten sporten, en het spelletje voetbal leren. om zich zo even “gewoon ” kind te laten voelen. Want wat is er leuker om als kind te kunnen doen wat je leuk vindt met vrienden om je heen. Voor wie: JG voetbal bij GSBW is voor kinderen met een beperking die daardoor niet kunnen deelnemen aan een regulier team. Dat kan zijn met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Of chronisch ziek. We hebben op dit moment 3 teams. GSBW JGA1 met de leeftijden van 13 t/m 18, GSBW JGB1 met de leeftijden van 12 t/m 16 jaar, JGD1 met de leeftijden 6 t/m 13 jaar Bij plaatsing in één van de 3 teams kijken we eerst naar de leeftijd, dan naar het fysieke kunnen van een speler. Zodat iedere speler op zijn/ haar niveau mee kan en zo met veel plezier kan voetballen.

Ook nemen we deel aan georganiseerde G-toernooien die we beperkt houden op 2/3 per seizoen. En tijdens de winterstop organiseren wij zelf het GSBW G zaalvoetbaltoernooi om zo onze en andere kinderen in de winter een leuk voetbalmoment te geven. Zie de speciale toernooi-website: www. gsbw-gvoetbal.nl Trainen: De trainingen vinden plaats elke woensdag van 17:00 tot 18:00. Met uitzondering van de schoolvakanties. En in de maanden december- januari en februari trainen we binnen. Lijkt het je leuk om te komen voetballen, kom dan kijken bij de training of nog leuker doe meteen mee. De eerste 4- 5 keer mag je gratis meedoen. Leuk weetje: De G in de naam G-voetbal slaat overigens niet op ‘gehandicapten’, zoals weleens wordt verondersteld. Voordat de G-categorie er was, liep de indeling van de voetbalcategorieën tot en met F, de aanduiding voor de jongste groep voetballers. Toen zo’n ruim 35 jaar geleden een nieuwe categorie moest worden benoemd, gebeurde dit automatisch met de letter G. De letter J staat voor jeugd. Voor vragen of meer informatie kunt U terecht bij Antoinette Koolen: g-voetbal@gsbw.nl

We doen mee aan een complete competitie(uit en thuis) van de KNVB. In 3 verschillende poules. Dat komt neer op ongeveer 2 wedstrijden per maand. Daarnaast spelen we ook onderlinge competitiewedstrijden die we zelf organiseren. De spelers van alle teams ontvangen voor aanvang competitie de het complete programma, maar let op: wijzigingen kunnen er altijd plaats vinden!

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Handbalvereniging G.H.V. ALTIJD AL EENS WILLEN GOLFEN? GOLF IS VOOR IEDEREEN! Golfclinic bij Golfclub Midden-Brabant, te Esbeek start training F-Jeugd Na 2 geslaagde proeftrainingen is er voor handbalvereniging G.H.V. een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Al geruime tijd was er de wens om een trainingsgroep op te starten voor 6- en 7-jarigen. Nu is het dan eindelijk zover. Woensdagmiddag 5 oktober was de eerste officiële training. We zijn gestart met 7 enthousiaste jongens en meiden van 6 en 7 jaar. Allemaal beginnende handballertjes die het spelletje graag willen leren. Na een leuk inleidend tikspel, waarbij de kinderen al meteen als vliegtuigen op hun buik mochten landen, zijn we op verkenning uitgegaan met een bal. Hoe hoog kan je hem gooien, hoe hard kan hij stuiten, hoe ver kan je hem rollen / gooien. Allemaal dingen die we uitgeprobeerd hebben. Vervolgens zijn we overgegaan op een ander trainingsgebied, namelijk het vallen. Wat is er nu leuker dan met zijn 2-en een aanloop te nemen en op een dikke mat te duiken. Door dit goed gelijktijdig

s Het jongste team van GHV

te doen schuift de mat een eindje verder en zo zijn we aan het eind van de zaal gekomen. Tot slot hebben we iets gedaan wat elke handballer het liefst doet. Op doel gooien en natuurlijk scoren. Hoe jong de jongens en meiden ook waren, er vlogen al aardig wat ballen in. Heb je tijd en zin om eens mee te komen doen, je bent van harte welkom op woensdagmiddag van 16.00 uur tot 17.00 uur in sporthal de Wissel. Niels, Bart, Esmee, Isa, Romijn, Suzie en Jolijn zouden het ontzettend leuk vinden als je een keer komt! Voor meer informatie kan je altijd mailen naar: jtc.ghvgoirle@gmail.com.

Zondag 13 november is de ideale mogelijkheid om eens een keer kennis te maken met de golfsport en daarnaast natuurlijk met onze vereniging en baan. Golfclub Midden-Brabant, te Esbeek organiseert namelijk een golfclinic om 12:00 uur. Iedereen is van harte welkom! Tijdens de golfclinic worden alle slagen doorgenomen van het golfspel. Bij de clinic zijn er verschillende wedstrijdjes zoals putten, chippen en ver slaan.

Tijdens de golfclinic krijgt u golfles in een groepje van een golfprofessional. U maakt kennis met de golfsport en leert

de beginselen van het spel. Een golfclinic is ook een leuke manier om samen te zijn met vrienden, familie, collega’s, buren etc. Aan het einde van de clinic krijgt u van ons een drankje in het clubhuis. Voor inschrijven en meer informatie zoals kosten, materiaalgebruik etc. zie: www.golfclubmiddenbrabant.nl/clinic Schrijf u snel in! Vol = vol. s 13 november, Golfclub Midden-Brabant, Esbeek

Riel boekt tweede thuiszege Riel speelde vandaag thuis tegen RKDSV een gelijkopgaande wedstrijd. Riel kwam via Joost Jonckers op voorsprong. Kort hierna de gelijkmaker net voor rust. Tweede helft maakte Peter de Weert de winnende voor Riel. Riel speelde vandaag tegen het Diessense RKDSV. Het was een gelijkopgaande wedstrijd waar er wel wat meer dreiging van de gasten uitging. Vooral via de flanken kwamen ze een aantal keren gevaarlijk door. Toch was het Riel dat de score wist te openen, na een snelle aanval was het Joost Jonckers die Riel op voorsprong zette. Kort hierna was het weer gedaan met de pret en kwam RKDSV op gelijke hoogte. De 1-1 was tevens de ruststand. De tweede helft was nog maar goed bezig of Riel kreeg zijn eerste kans al weer, de inzet ging net over. Vanuit een corner kwam Riel op een 2-1 voorsprong, de

van een blessure teruggekeerde Peter de Weert, nam de treffer op zich. Diessen ging hierna een op een voetballen wat Riel meer kansen opleverde dan hun zelf. Het kreeg wel een aantal kop kansen maar Thomas Broers kreeg er in zijn eentje meer, maar miste een aantal keren de precisie. Het bleef hierdoor tot het eind spannend maar Riel boekte zijn tweede thuis overwinning. De Diesenaren hadden hiermee na de wedstrijd weinig problemen mee en bleven lang hangen, de complimenten hiervoor mede van door de inbreng van de dames van Riel. Riel had vandaag een ijzersterk

middenveld in de personen van Dave Bastiaansen en Peter de Weert. Volgende week heeft Riel herfstvakantie, de week erop de belangrijke uitwedstrijd bij Gloria UC, tot dan. UITSLAGEN: Riel 1 - RKDSV 1 2-1 Riel 2 - SVG 2 3-0 SVG 3 - Riel 3 7-2 Riel 5 - SV Reeshof 7 5-3 SVSSS VR2 - Riel VR1 0-6 GSBW VR2 - Riel VR2 Riel JO19-1 - Nemelaer JO19-11-2 Riel J017-1 - NEO’25 JO17-1 6-3 Best Vooruit JO15 - 2Riel JO15-1 0-2 Riel JO15-2 - Gilze JO15-3 0-3 Chaam JO13-1 - Riel JO13-1 3-2 VOAB JO13-6 - Riel JO13-2 5-1 Viola JO11-1 - Riel JO11-1 2-3 Riel JO11-2 - Sarto JO11-10 7-1 Riel JO11-3 - Gilze JO11-5 1-7

Uno Animo JO9-4 - Riel JO9-13-4 PROGRAMMA ZATERDAG 22 OKTOBER: 14:30 Riel JO19-1 Olympia’60 JO19-1 15:00 Olympia’60 JO17-1 Riel JO17-1 13:00 Riel JO15-1 Maliskamp JO15-1 11:15 VOAB JO15-6 - Riel JO15-2 12:00 Reusel Sport JO13-2G Riel JO13-1 10:45 ZIGO JO13-5 - Riel JO13-2 10:30 Riel JO11-2 - GSBW JO11-2 10:30 Riel JO11-3 - VOAB JO11-11 12:00 RKTVV JO9 - 2-Riel JO9-1 09:30 Riel JO9-2 Gloria UC JO9-4G 10:30 Viola JO7-1 - Riel JO7-1 PROGRAMMA ZONDAG 23 OKTOBER: 11:00 LONGA 2 - Riel 2 10:00 Riel 3 - ZIGO 4 12:00 Riel 4 - Gilze 4 10:00 Riel VR1 - WSC VR1 12:00 Riel VR2 - VOAB VR1


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 23

HOOFDSPONSOR

HOOFDSPONSOR

www.voab.nl - Heeft u tips,vragen of opmerkingen over deze pagina mail naar redactie@voab.nl

Grote opkomst en zeer geslaagde sponsoravond in het clubhuis ‘t Amateurke Op woensdag 12 oktober vond in het clubhuis van VOAB de sponsoravond plaats. De avond georganiseerd door de sponsorcommissie begon met een uitstekend buffet verzorgd door sponsor de Chinese Muur uit Rijen. Tijdens de avond trad de band Midi meerdere keer op met bij de laatste optredens ook twee danseressen die meerdere sponsoren mee lieten genieten van de lekkere muziek die Midi speelde. Ook kwam tonprater Andy Marcelissen langs als sprookjesverteller en kreeg hij met zijn verhaal iedere aanwezige aan het lachen, sommigen zelfs tot de slappe lach aan toe.

UITNODIGING tot het bijwonen van de 89e ALGEMENE LEDENVERGADERING van S.V. V.O.A.B. op dinsdag 1 november 2016, aanvang 20.00 uur in Clubhuis ‘t Amateurke, Spoorbaan 45 te Goirle. De Algemene Ledenvergadering is toegankelijk voor alle leden die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt. Stemgerechtigd zijn alle leden van 18 jaar en ouder.

AGENDA

Lachende gezichten vanwege de grappen van Andy Marcelissen

VOAB scoort voor clubkas tijdens Nationale Voetbalactie

19 en 26 oktober 2016 komt VOAB in actie om geld op te halen voor de viering van het negentigjarig jubileum in 2019. VOAB doet mee aan de Nationale Voetbalactie, een initiatief van de Vriendenloterij. Op genoemde data kunnen onze leden tussen 19.00 uur en 21.30 uur een telefoontje verwachten van een van onze leden die vrijwillig deelnemen aan deze actie, om mee te spelen met de Vriendenloterij voor VOAB. Het is echt de moeite waard om mee te spelen want: - Een lot kost maandelijks € 13,25. - De helft van jouw lotprijs gaat direct naar de jubileumcommissie. - U maakt elke maand kans op fantastische prijzen zoals reischeques en geldprijzen oplopend tot wel € 100.000. - Er zijn veertien trekkingen per jaar. - Als u een lot koopt tijdens deze actie ont vangt u een dagkaart voor vier personen van een attractiepark naar keuze. - Mocht u ooit willen stoppen, om wat voor reden dan ook, dan is dat heel makkelijk. U kunt op elk gewenst moment uw deelname telefonisch beëindigen. Er zit geen opzegperiode aan vast. VOAB hoopt op uw deelname om zo het negentigjarig jubileum op gepaste wijze te

kunnen vieren met activiteiten voor al onze leden.

Matige partij tussen VOAB 1 en Zeelandia M.1 eindigt in gelijkspel (1 – 1) VOAB 1 had het zich anders voorgesteld en er waren hiervoor ook zeker kansen. In het eerste half uur van de wedstrijd was VOAB de bovenliggende partij maar de thuisploeg kon niet echt een vuist maken ondanks vijf geforceerde hoekschoppen. Behoudens een kans van Zeelandia Middelburg in de 9e minuut kwamen de bezoekers uit Zeeland nauwelijks in het spel voor. Na een uur spelen stond het plotseling 0 – 1 toen de achterhoede werd verrast door spits Daniel Wissel. Hij profiteerde van een foutje achterin en schoot de 0 – 1 binnen. Lang duurde die voorsprong niet want Pieter van der Heijden kopte in de 64e minuut een vrije trap van de voet van Niels van Antwerpen binnen (1 – 1). (volledig verslag op de website)

1. Opening 2. Notulen algemene ledenvergadering d.d. 27 oktober 2015 3. Jaarverslag secretaris 4. Financiële zaken: - Jaarverslag 2015-2016 - Begroting 2016-2017 5. Jubilarissen 6. Verkiezing bestuursleden - aftredend en niet herkiesbaar: Peter Uijens Het bestuur draagt Marc van Rijswijk voor als nieuw bestuurslid 7. Rondvraag 8. Sluiting Toelichting punt 3: Het jaarverslag is verkrijgbaar bij de secretaris en vanaf 19.30 uur voor de vergadering. punt 4: Het jaarverslag en de begroting zijn verkrijgbaar bij de penningmeester en liggen voor aanvang van de jaarvergadering voor belangstellenden ter inzage in de bestuurskamer. punt 6: Volgens artikel 14 lid 2c kunnen tot uiterlijk drie dagen voor de jaarvergadering kandidaten gesteld worden. Zij dienen een bewijs van ondersteuning door ten minste drie leden, voorzien van handtekening, te overleggen en in te leveren bij de secretaris. Oktober 2016 Namens het bestuur van de S.V. V.O.A.B., M.A. Vos-van Hest, secretaris

Donderdag 20-10-2016 20.00 uur Bekerwedstrijd sportpark Jan Truijenlaan

OVC’26 1 - VOAB 1

rt SpoSport

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Judoka’s De Rooy beleven mooi judo weekend vier van hen met het eremetaal terug richting Brabant te gaan. Alle kleuren eremetaal waren vertegenwoordigd: Eppe Cloosterman 1e plaats; Jimmy Schoormans 2e plaats; Ethan van Wijk 3e plaats; Gati Gartchanov 3e plaats TEAM COOLEN OPEN Sporthal de Leye te Oisterwijk was Zondag 16 oktober het strijdtoneel voor een leuk regionaal toernooi. Team Coolen was de gastheer op dit toernooi en zorgde met behulp van veel vrijwilligers voor een goed toernooi. OPEN ZEEUWSE Op zaterdag 15 oktober werden voor de tweede keer de Open

Zeeuwse judokampioenschappen te Vlissingen georganiseerd. Van de acht deelnemers wisten

Alle deelnemers van Sportcentrum Jan de Rooy gingen naar huis met een prijs.

DE UITSLAGEN IN DE DIVERSE LEEFTIJDSKLASSE; 1e plaats; Ethan van Wijk(die eerder dit weekend ook nog brons pakte). 2e plaatsen; Maartje van Aphen, Mike van Helvert, Zoë Zandbergen, Jens Harberink en Tycho Beunis. 3e plaatsen; Tim Boekweit, Claudia van den Hout, Evie Rommen, Floor Verhalle, Jimmy Schoormans (die eerder dit weekend ook nog zilver pakte), Max van Diessen, Nino Heijkants, Stan van Iersel, Tom Paulusse, Veronique van Engelen, Gijs van Gool, Yusuf Demirel, Siem de Kroon en Max de Kort. Allemaal van Harte proficiat namens Brabant Open Judo en judo-team Jan de Rooy.

PERSOONLIJKE KAMPIOENSCHAPPEN SENIOREN BILJART COMPETITIE

Senioren Biljart Competitie Hart van Brabant gaat weer van start Senioren Biljart Competitie “Hart van Brabant” organiseert, naast een Libre, Driebanden en Bandstootcompetitie voor seniorenbiljarters ook een Persoonlijk Kampioenschap Libre. De deelnemers aan dit individuele kampioenschap zijn leden van senioren -biljartverenigingen welke bij S.B.C. Hart van Brabant zijn aangesloten en zijn afkomstig uit Goirle, Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel, Helvoirt, Loon op Zand, Dongen, Kaatsheuvel, Oosterhout en Riel. Maar liefst 170

seniorbiljartliefhebbers hebben zich voor dit kampioenschap aangemeld en zijn ingedeeld in negen klassen (36 poules.) In elke poule spelen de spelers tegen elkaar. Poulewinnaar is de speler die tijdens de poulewedstrijden het hoogste aantal punten heeft behaald. Van 14 t/m 25 november 2016 worden in diverse biljartlokalen de voorronden gespeeld. De voorronden beginnen allemaal om 13.00 uur. Kijk op onze website www.hvb-comp.nl) onder de rubriek “Pers.Kamp.” waar

de verschillende biljartlokaties zijn en op welke data er gespeeld wordt. Seniorbiljarters welke zijn geplaatst zijn in de 1e klasse spelen allen gelijktijdig hun voorronden op 16 en 23 november 2016, (’s-middags) bij de biljartvereniging D.S.S. aan de Kunnekestraat 23 te Tilburg èn bij biljartvereniging Centrum aan de Broekhovenseweg 111 te Tilburg ( Café en Partycentrum Bet Kolen). De finalepartijen vinden plaats, op donderdag 2 (’s-middags) en vrijdag 3 maart 2017 (de hele dag), bij Café en Partycentrum Bet Kolen aan de

Broekhovenseweg 111 te Tilburg. Alleen de sterkste/beste spelers stromen door naar de finales van deze, door de Senioren Biljart Competitie Hart van Brabant georganiseerde, Persoonlijk Kampioenschappen. Wij nodigen graag elke biljartliefhebber en andere belangstellenden uit om op de voorronden en de finalepartijen eens te komen bekijken om onze seniorbiljarters aan het werk te zien. Zij zullen dit zeker waarderen. S.B.C. Hart van Brabant, Public Relations

ANNE VERMEER EENDEKONING SINT JORIS

Gilde Sint Joris Op zondag 16 oktober heeft het Sint Jorisgilde haar doel weer gesloten. Samen met het zustergilde Sint Mauritius werd de dag begonnen met een kerkdienst in de Sint Jan. Na de viering werd er door de vendeliers een vendelgroet gebracht, waarna de beide gildes ieder naar haar eigen gildehuis gingen. Voor Sint Joris is dat Hof van Holland waar de koffie met de krentenbollen klaar stonden. Om klokslag 13.00 uur begonnen de schutters aan de laatste wedstrijd van het jaar, het eendschieten met als prijs het eendekoningschap. Hierbij gaat het erom wie het plaatje waaronder twee eenden hangen door midden weet te schieten. Vijftien schutters gingen met elkaar de strijd aan om de gewilde titel. Na 56 schot was het Anne Vermeer die het plaatje op de juiste manier wist te splijten. Anne mag de titel “eendekoning” een jaar dragen. De dag erop met de teeravond werd de eendekoning nogmaals het eendekoningsschild omgehangen en werden de prijzen aan de winnaars van de onderlinge prijsverschieting uitgereikt. De uitslag van de competitie: kampioen Erik van Dijk, eerste prijs Patrick Brock, tweede prijs Wim van Dijk en derde prijs Hans van Doremalen. Mocht u meer informatie willen over het Sint Jorisgilde bezoek dan onze site: WWW.SINTJORISGOIRLE.NL of mail naar info@sintjorisgoirle.nl.

Voor elk levensmoment een mooie kaart!

C: 70

M:60

Y:57

C: 13

M:32

Y:48

K:64

K:5

C: 45

M:9

Y:15

K:2

Typografische trouwkaarten www.hipdesign.nl


GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 24

NIEUWE KOZIJNEN EN DEUREN?

*Ontdek de voorwaarden in de showroom

NU BIJ BELISOL HET GLAS VOOR 1 EURO* Koop nu of of deuren bij Belisol en betaal Koop nu uw uwkozijnen kozijnen deuren bij Belisol en betaal maar 1 euro voor het glas. Bezoek onze showroom maar 1 euro voor het glas. Bezoek onze showroom in Breda of contacteer ons via 076-522.47.67 in Tilburg of contacteer ons via 013-513 6202 voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis. voor een vrijblijvende afspraak bij u thuis. Aanbod geldig tot 30 september 2016 Aanbod geldig tot 22 oktober 2016.

Belisol. Kozijnen en deuren zonder zorgen.

BELISOL Belisol Breda TILBURG

Jules Verneweg 21-14 Neerloopweg 20 5014 BE Tilburg - Tel. 013 - 513 6202 4814 RS BREDA WWW.BELISOL.NL tilburg@belisol.com

www.belisol.nl

ONLY FOR MEN

reda 200x132 SEP16.indd 1

13/09/16 16:46

REUSEL

The BLUEPRINT

Colberts VAN 159,95

ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 14 VESTIGINGEN


PAGINA 1 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 25

krant EDITIE 4

• NieuwsKlok • De Hilverbode • Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Losse entreeprijs E 7,50

PAGINA 2 PAGINA 26

Binnen- en buitenpret Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze Telefoon 0161 45 66 86 www.devossenberg.net

Ouders en begeleiders

Gratis

De kleuren van deze proef kunnen afwijken van het uiteindelijke resultaat. Dit wordt mede veroorzaakt door de eventuele verlichting in de kast.

Kom ook eens schilderen en/of timmeren op onze knutselzolder

Klantnr.: Projectnr.: Formaat: Datum:

6209421 499001-49.1 670 x 570 mm 25-9-2014

PGK Haaren

Wil jij een te gek kinderfeestje? Diverse arrangementen zijn mogelijk.

Kom jij ook spelen?

Openingstijden herfstvakantie

Van 22 t/m 30 oktober zijn wij open van 10.00 tot 19.00 uur. Maandag gesloten.

Kerkstraat 23 - 23 Oisterwijk - 013-5285383 - www.ronzwart.nl Kerkstraat Oisterwijk 013-5285383 www.ronzwart.nl

De nieuwe collectie kinderschoenen is binnen, van klein tot groot bent u bij ons aan het juiste adres!

ADVERTENTIEPROEF GRAAG ZO SNEL MOGELIJK RETOURNEREN A.U.B. Akkoord

Akkoord na correctie

Opdrachtgever:

Datum:

Datum:

Naam:

Handtekening:

Handtekening:

Functie:

Postbus 1343, 5602 BH Eindhoven, T 040 264 23 05, F 040 246 90 70, verkoopadv@suurlandoutdoor.nl, www.suurlandoutdoor.nl

Smolders Schoenen Dorpsstraat 44 5061 HL Oisterwijk www.smoldersschoenen.com 013-5210049


PAGINA 3 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 27

KidskRanT

VERVELING

(Veilig) fietsen is gezond! Ook in de herfst stappen we natuurlijk op de fiets. Laat die wangetjes maar rood worden… - Lagen je kids in de zomer al in hun bed voordat het donker werd, nu is het, wanneer ze bijvoorbeeld terugkomen van hun sportclub, al vroeg donker. Controleer of de fietsverlichting nog werkt. - Het wordt in de herfst ook een stukje natter. Misschien is het handig om toch dat spatbordje op het crossfietsje van je kind te monteren om modderspetters op de rug te voorkomen. - Let ook op gladheid. Niet alleen bij vorst: ook natte bladeren kunnen voor de nodige valpartijen zorgen. Attendeer uw kind op deze mogelijke slippertjes. - Fietst u zelf met kleine kinderen voor- en/of achterop? Zorg ervoor dat uw banden niet te hard staan. Banden met een grover profiel geven meer grip maar met rustig en oplettend fietsen komt u ook ver. - In Nederland kennen we veel onverwachte stevige regenbuien. Zorg ervoor dat u een regenjack bij de hand heeft. - Handschoenen zijn in het begin van de herfst vaak eerder nodig dan die dikke winterjassen. Kinderhandjes kunnen al snel pijnlijk worden van een gure ochtendwind. - Zorg ervoor dat kinderen hoe dan ook zichtbaar zijn in het verkeer. Denk aan fietsvlaggetjes, reflecterende neonhesjes of een felle jas met reflectie. - Houd er rekening mee dat wanneer het zicht voor een fietser redelijk te doen is (tijdens mist of regen) dit voor een automobilist niet het geval hoeft te zijn. - Fiets zoveel mogelijk op verlichte fietspaden. Een klein stukje omfietsen is minder vermoeiend dan over een weg met veel (auto)verkeer of een onverharde of onverlichte weg rijden. - Het lijken heel wat tips, maar laat u niet afschrikken. Van fietsen in de buitenlucht krijgt je hoofd lekker meer lucht. Fijn, want over het algemeen spenderen we in de herfst en wintermaanden toch al zo veel tijd binnen.

‘Je leven bestaat ook alleen maar uit vakantie!’ Bijtende woorden van mijn moeder als de eerste vakantie van het nieuwe schooljaar aanbrak. ‘Ik heb nooit vrij,’ tetterde ze door. Mijn schuldgevoel zwol langzaam op. Starend uit het raam zag ik de sporen van de herfst. Was ik maar net zo vrij als die vallende blaadjes. Ik mocht toch gewoon vakantie hebben, niets doen, net als iedereen? Het antwoord diende zich jaren later vanzelf aan. Als moeder van drie kinderen heb ik ontdekt, hoe zinvol vakantie is. Wat was mijn oudste moe na de eerste weken school toen hij vier was geworden. Wat genoot hij tijdens zijn eerste vakantie, toen hij weer met zijn anderhalf jaar jongere broertje kon spelen. Met mama erbij was het helemaal feest, gekke vrolijke dansjes op K3, pakkertje spelen in de kamer en ‘vrij’ zijn als je op de bank sprong.

Hank

2 Made

Helkant

De KIDSkrant is een uitgave van: Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8, 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Bezorgklachten: Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven Gedrukt op 100% gerecycled papier.

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Wagenberg Terheijden

Dussen

Geertruidenberg Raamsdonksveer

Hooge Drimmelen Zwaluwe

MIDDEN in BRABANT

Welk kind heeft zich niet verveeld in de vakantie? Als opvoeder heb ik niet alleen gelezen, maar ook met mijn eigen ogen gezien, dat vervelen voor een kind heel gezond is. Wat een energie straalt een kind weer uit, als hij zelf iets ontdekt, waarmee hij zijn nare gevoel van verveling kwijtraakt. Hoe trots is hij dan op zichzelf. Oké, een puber moet wel wat harder werken om iets te vinden wat in zijn ogen zinvol is. Maar toch, ook hij kan het. Ik heb gesmuld in de herfstvakantie van zelfgemaakt Frans stokbrood en laagje voor laagje gebakken spekkoek.

Inmiddels heeft mijn oudste de brugklas doorlopen. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien snakken naar de herfstvakantie. Nieuwe leraren, lokalen, lesstof, klasgenoten. En niet te vergeten: huiswerk, proefwerken, overhoringen. Hij moest echt even bijkomen, alleen op een heel andere manier… Uitslapen tot elf uur in de

Lage Zwaluwe

Er valt heel wat te beleven...

ochtend. Ontbijten, hangen op de bank en innig contact met het schermpje van zijn momo biel. Ondanks dat ik zijn vakantieplezier niet wilde bederven, kon ik me een dik uur later niet inhouden hem aan te zetten, iets te ondernemen. ‘Je kamer moet nog opgeruimd,’ hoorde ik mezelf zeggen. Oei, wat haatte ik die zin. Dat was bij ons thuis het standaard antwoord als je jezelf verveelde.

door: Margreet Kwaks

En? Bijt u door alle ergernis van verdeeld gedrag heen deze vakantie? Dan is een beloning op zijn plaats.

Veel leesplezier!

3

Haarsteeg Vlijmen

Waalwijk Waspik

Raamsdonk

COLOFON

Heusden Herpt Elshout

SprangCapelle

Drunen

Nieuwkuijk

1 35.000 ex.

Den Hout Oosteind

Haagse Beemden

‘s-Gravenmoer

Klein Dongen

Oosterhout

Dongen Teteringen Dorst

Ons Weekblad Weekblad Gilze en Rijen Weekblad Nieuw Ginneken

Kaatsheuvel Loon op Zand

Dongenvaart

De Moer

Udenhout Haaren

2 65.000 ex.

Rijen

Molenschot Ginneken Breda

Bavel

Hulten Vliegveld Gilze en Rijen

Ulvenhout

Gilze

Galder Chaam

Oplage ruim 200.000 ! exemplaren

Heuke- Oisterwijk lom

Moergestel Riel

1

Goirle Hilvarenbeek

4

Diessen Ulicoten

Alphen BaarleNassau

Esbeek

BaarleHertog Lage Mierde Hooge Mierde

Oost-, Westen Middelbeers

Weekblad Oosterhout Weekblad 't Carillon Weekblad De Langstraat Weekblad Dongen

3 57.000 ex. Weekblad De Duinkoerier Weekblad Waalwijk Weekblad Drunen/Vlijmen

4 43.000 ex. Nieuwsklok Hilverbode Goirles Belang


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 4 PAGINA 28

Beste klant,

Wij hebben een wens... Omdat we inmiddels 25 jaar met veel passie Ligtvoet Shoes runnen, lijkt het ons leuk om te zien wat er de afgelopen jaren zo al de revue heeft gepasseerd op het gebied van schoenen. Heb je de eerste schoentjes die bij ons gekocht zijn nog liggen? Maak er een foto van en stuur deze via post, mail of Facebook naar ons op. Graag onder vermelding van je naam, mail en eventuele datum van aankoop.

Wij hebben ee

n wens...

We zijn benieuwd! Groetjes Maaike & Peter Ligtvoet

Raadhuisstraat 15 5066 AP Moergestel T 013 513 18 67 info@ligtvoetshoes.nl www.ligtvoetshoes.nl

Openingstijden: ma. - do. 09.00 - 18.00 uur vrij. 09.00 - 20.00 uur za. 09.00 - 17.00 uur Gratis parkeren voor de deur!

Pannenkoekenhuis De Ontdekking een ontdekkingsreis in pannenkoekenland

In de herfstvakantie dagelijks geopend vanaf 10u00

Oirschotsebaan 12, 5062 TE Oisterwijk Telefoon: (013) 521 32 80 E-mail: pannenkoekenhuis@de-ontdekking.com www.de-ontdekking.com


PAGINA 5 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 29

KidskRanT

Applauscultuur

MAG IK EVEN DE AANDACHT? Je hebt afgesproken met je vriendin. Zit je net gezellig met een kop thee in de hand je verhaal te doen, word je abrupt onderbroken door dochterlief die charmant eist dat de krabbels op papier worden bekeken en geprezen. Ze neemt voor nu genoegen met een “oh, wat prachtig!” en vervolgt haar weg. Je pakt de draad weer even enthousiast op totdat jullie 5 minuten later gesommeerd worden op de ‘tribune’ plaats te nemen voor de ‘voorstelling’ van kruimel en kornuiten. Dat maffe langdradige optreden duurt meer dan een kwartier en tussentijds de ‘zaal’ verlaten is geen optie. Applaus is een must, ze hebben ontzettend hun best gedaan een mooie show in elkaar te flansen. Enfin, uiteindelijk pak je de draad wederom op tot de volgende onderbreking van de kroost (en de volgende… en de volgende…) waaraan vader en/of moeder even bereidwillig en enthousiast gehoor geeft. Je fronst. Is het bewondering of verontwaardiging wat je voelt? Einde van de middag heb je nog steeds niet bijgekletst, ben je doodop en heb jij je stellig voorgenomen zelf nooit zo’n dienaar van je kids te zijn.

SCHOONGEVEEGDE CURLINGBANEN Nergens op de wereld staan (kleine) kinderen zo in het middelpunt van de belangstelling als in deze tijd in onze westerse cultuur. Het lijkt goed om direct en vol overgave op elke roep, wens en situatie in te gaan. Om kinderen overal bij te betrekken en te helpen door alle hete hangijzers voor ze uit het vuur te halen. Ophalen en wegbrengen naar vriendjes, clubjes, feestjes en sport- en nevenactiviteiten. Ze te voorzien in al hun behoeftes van luisterend oor op onmogelijke tijdstippen via een zak Maltesers tot de nieuwste must haves van Apple of Michael Kors. Van op de bres springen tegen onrecht door pesterige klasgenoten of leraren, tot een luidruchtige over-stimulerende aanmoediging aan de zijlijn van het sportveld. Werkelijk niets is de goedbedoelende ‘curling-ouders’ te gek om hun dierbare kroost elk denkbaar ongemak(je) te besparen en hun gerief te waarborgen. Ach, je jeugd! Die is prachtig en zo voorbij. Daarom moet die zo glad mogelijk verlopen over geplaveide paden. Heb je als volwassene veel profijt van! Toch? Nee.

ONTREDDERD Side effect van deze ‘pampermethode’ is dat er hele volksstammen opgroeien tot fragiele watjes en zelfoverschattende egoïsten met de overtuiging dat de wereld enkel en alleen om hen draait. Zodra overbeschermde kinderen buiten hun ‘comfortzone’ komen, zijn ze compleet ontredderd, kwetsbaar en breekbaar. Laten als pubers een gebrek aan initiatief zien en zijn eerder geneigd tot comazuipen als zij gaan studeren en verdragen moeilijk autoriteit. Later in hun leven hebben ze een verhoogde kans op angst- en depressieklachten. Ze ondervinden problemen bij het nemen van verantwoordelijkheid en beslissingen. Zijn minder empatisch, communiceren lastiger en verwachten dat anderen hun problemen oplossen. Ze hebben minder financiële en sociale vaardigheden. Leggen vaak schuld en verantwoordelijkheid bij anderen en zijn gericht op externe, egocentrische behoeftes als rijk en beroemd worden, uniek zijn en er aantrekkelijk uitzien. WAAROM DIE NEED-TO-PLEASE? Je doet wat je kunt als mens en opvoeder. Uit pure liefde wil je alleen het beste voor je kind. Je doet wat in je vermogen ligt met de wetenschap, middelen en capaciteiten die je ter beschikking staan. Als ouder ben je voortdurend op zoek naar het juiste evenwicht tussen ingrijpen en zijn beloop laten, sturen of loslaten, vertrouwen geven of regels opleggen. Je bent van nature geneigd je kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze gezond en veilig opgroeien zonder al te veel kleerscheuren. Ondanks alle goede bedoelingen loopt het soms uit de hand, vind je het moeilijk om grenzen te stellen en ben

je toegeeflijker dan goed is voor jouzelf en je Mini-Me. Vanwege: Schuldgevoel Je vindt dat je te lang of teveel werkt en je kinderen altijd aan de oppas overlaat. Ter compensatie voor je afwezigheid geef je extra aandacht en gemakkelijk toe.

Eigen opvoeding/verleden Je wil het graag beter en anders doen. Vervelende situaties of omstandigheden uit je eigen verleden wil jij je kinderen besparen. Concurrentie Je bent gescheiden en gaat onbewust de concurrentie aan met de ex-partner als ouder. Je wilt graag de betere, leukere, liefdevollere ouder zijn en de ander overtroeven om zo een stuk pijn van verlies bij je kind weg te nemen. Tijd Je hebt geen tijd voor gezeur en discussie en gaat voor de lieve vrede. Als je die kamer zelf schoonmaakt ben je én eerder klaar én het is grondiger gedaan. Daarom neem je taken en verantwoordelijkheden uit handen. FLINKE DOSIS GBV De perfecte opvoeding bestaat niet. Evenmin als de perfecte ouder en het perfecte kind. Geef kinderen in toenemende mate verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en geluk. Laten we met vallen en opstaan zorgen dat ze fijne, veerkrachtige en weerbare mensen worden met een flinke dosis Gezond Boeren Verstand. Dat ze met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen in staat zijn tot zelfreflectie en aanpassing. De kinderen van nu zijn de volwassenen van later.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 6 PAGINA 30

KidskRanT

Spooktaculaire Halloween Zin in een spooktaculaire Halloween dit jaar? Waar kan dat beter dan tussen de vogelspinnen, vliegende honden, krokodillen, doodshoofd(ap)en en uilen?!

In Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is het tijdens de herfstvakantie een duistere en drukke boel. De spoken worden van zolder gehaald, skeletten worden opgegraven en de spinnen draaien overuren om het park te vangen in hun web. Iedereen werkt hard en doet zijn “stinkende” best, zodat je tijdens de herfstvakantie lekker kan komen griezelen in ‘het vreemdste dierenpark van Nederland’. Dus waar wacht je nog op; kom van 15 t/m 31 oktober naar Dierenpark De Oliemeulen! Er valt van alles te beleven; neem een kijkje in een echte heksenkeu-

ken om te ‘smullen’ van een lekker hapje oorsmeer of stukje tenenkaas, en waan jezelf langs diverse dieren via een spannende speurtocht. Zorg alleen wel dat je niet van het pad afdwaalt, want voor je het weet ben je verdwaald tussen de slangen, spinnen en vliegende honden. Of misschien vindt het loslopende stinkdier je wel… Voor de creatieve griezelfanaten staat een knutseltafel

gedekt. Laat maar eens zien wat voor spannends jij allemaal in elkaar kan knutselen! Is De Oliemeulen in het daglicht nog niet eng genoeg, en durf jij het terrein van De Oliemeulen in het donker te betreden? Speciaal voor Halloween blijft het park op maandag 31 oktober geopend tot 20:00 uur! Een spannend verhaal leidt je dan door het park vol vreemde dieren en wezens. Een echte aanrader voor de iets oudere kinderen. Of wat dacht je van een griezeltastisch kinderfeestjes? Dierenpark De Oliemeulen is ook in de herfstvakantie elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur (m.u.v. 31 oktober tot 20:00 uur). Dagelijks kunt u aansluiten bij de slangen en

spinnendemonstratie, en uiteraard ook bij de roofvogelshow. Benieuwd naar de kruikedillen, de baby breedvoorhoofdkrokodillen? Ook deze zijn tijdens de herfstvakantie te zien in de speciaal ingerichte kraamkamer. Ga voor meer informatie naar www.oliemeulen.nl of stuur een mail naar info@oliemeulen.nl.


PAGINA 7 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 31

KidskRanT Ben je het herfstweer beu?

Ga met het hele gezin naar de bioscoop! Herfstvakantie! Dé periode om op druilerige dagen in de plassen rond het huis te springen, herfstbladeren in alle kleuren te verzamelen en warme chocolademelk te drinken. Heb je dat allemaal al gedaan? Geniet dan met een grote bak popcorn van je favoriete avontuur op het grote witte doek. Op dit moment draaien veel leuke nieuwe familiefilms, voor ieder wat wils! Kijk voor de filmlocaties en -tijden op www.biosagenda.nl. door: Saskia Meijs STORKS Storks (ooievaars) bezorgen baby’s…, of tenminste: dat deden ze. Nu bezorgen ze pakketjes voor wereldwijde internet gigant Cornerstore.com. Junior, de topbezorger onder de ooievaars, staat op het punt promotie te maken. Juist op het moment dat hij per

ongeluk de Baby Maak Machine activeert. Een super schattig, maar volstrekt onwettig klein meisje is het gevolg. Om te voorkomen dat zijn baas hierachter komt, haast Junior zich om dit probleempakketje (zijn eerste bezorgbaby) af te leveren. Een onthullend avontuur waarin meer dan één familie het ware geluk vindt en het bestaansrecht van de ooievaar weer tot leven wordt geroepen. - Vanaf 28 september in de bioscoop. Genre: Animatie, komedie. PETER EN DE DRAAK Al jaren maakt houtsnijder meneer Meacham kinderen blij met zijn verhalen over een woeste draak die diep in de donkere bossen van de Pacific North-West woont. Zijn dochter Grace, die werkt als boswachter, vindt die verhalen maar ongeloofwaardig. Totdat zij Pete ontmoet. Pete is een mysterieuze jongen zonder huis en familie die samen beweert te leven met een gigantische, groene draak genaamd Elliott. De beschrijvingen die Pete over de

draak vertelt, lijken verdacht veel op de draak uit de verhalen van meneer Meacham. Daarom gaat Grace samen met haar vriendin Natalie op zoek naar de waarheid. Een zoektocht die resulteert in wonderlijke vriendschappen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Avontuur. MEESTERSPION De makers van Mees Kees en Dummie de Mummie komen met de nieuwe spannende familiefilm MeesterSpion. MeesterSpion vertelt het verhaal van de 10-jarige Tim die samen met zijn ouders en zusje naar een hotel aan de kust verhuist. In het begin voelt Tim zich niet helemaal thuis, tot hij Simon ontmoet. Simon is net ontwaakt uit het jaar 1973 en moet erg wennen aan de nieuwe tijd. Daarnaast moet hij als oud-spion nog een oude misdaadzaak oplossen. Tim besluit Simon te helpen, wat het begin is van een zeer spannend avontuur… - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Familie. MENEER PLUIZENBOL Tom Brand is een succesvol miljardair en bijna de eigenaar van de hoogste wolkenkrabber van het noordelijk halfrond. Door zijn drukke baan heeft hij niet veel tijd voor zijn vrouw Lara en zijn dochter Rebecca. Voor haar elfde verjaardag wil Rebecca hetzelfde cadeau als ieder jaar: een kat. Tom heeft een hekel aan katten, maar niet genoeg tijd om een ander cadeau te bedenken. In een mysterieuze dierenwinkel vol vreemde en exotische katten laat hij zich door de excentrieke eigenaar een bijzondere kater aansmeren: Meneer Pluizenbol. Onderweg naar huis krijgt Tom een vreselijk ongeluk en wanneer hij bijkomt bevindt hij zich… in het lichaam van Meneer Pluizenbol! In de gedaante van Meneer Pluizenbol ervaart Tom hoe het

leven als huisdier is en leert hij zijn familie op een hele andere manier kennen. Om terug te keren naar zijn familie als de man en vader die ze verdienen, moet Tom begrijpen waarom hij in deze rare situatie is beland en wat hij moet veranderen om zijn menselijke bestaan terug te verdienen. - Vanaf 5 oktober in de bioscoop. Genre: Fantasie, komedie. TROLLS Trolls is een hilarische en muzikale animatiefilm van de makers van Shrek. De film brengt de geliefde trollen met het zwaartekracht tartende en kleurrijke haar naar het witte doek. Poppy is een trol met het talent om in een oogwenk uit te barsten in muzikale mash-ups. Ze onderneemt samen met de altijd sombere trol Knoest een reddingsmissie om haar vrienden te redden uit de handen van de duistere Bergens en hun leider, Koning Gristle. Poppy zal alles op alles moeten zetten en kleur moeten bekennen om de reddingsmissie tot een goed einde te brengen. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Animatie, avontuur, fantasie, musical. UILENBAL Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap is. - Vanaf 12 oktober in de bioscoop. Genre: Familie.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

Wij stimuleren kinderen in de ontwikkeling van gedrag, motoriek en het leren. U kunt bij praktijk Stimulans terecht voor

Tevens kunt u bij ons terecht

de volgende trainingen en behandelingen:

voor de volgende onderzoeken:

— Sociale vaardigheidstraining

— Intelligentieonderzoek

— Zelfredzaamheidstraining

— Persoonlijkheidsonderzoek

— Motorische training

— Leeronderzoek

— Begeleiding bij planning

— Motorisch onderzoek

en organisatie

PAGINA 8 PAGINA 32

‘Hoe was het vandaag?’

— Observatie

— Faalangstbegeleiding

Kom gerust eens langs!

— Ouderbegeleiding

Praktijk Stimulans | 013–5113236 | www.praktijkstimulans.nl José van de Plas: 06–14596092 | Janneke van de Plas: 06–53584620

Praktijk voor Orthopedagogiek en Motoriek

Nu ook BSO

Buitenschoolse opvang (BSO) bij Kindergarden begint altijd met persoonlijke aandacht. Na school is er eerst een rustmoment. We stellen vragen, luisteren naar de verhalen, besteden aandacht aan belevenissen en drinken samen iets. Daarna is er ruimte voor ontspanning en zijn er activiteiten. We nodigen uit: kinderen leren te doen wat ze leuk vinden en eigen keuzes te maken. Net zoals bij onze dagopvang.

ZWEMLES EN RECREATIEF ZWEMMEN IN DE LEYE

Wilt u meer weten? Vestigingsmanager Sabine van de Zanden vertelt u graag over onze aanpak, onze visie en ons pedagogisch programma. Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen.

De leukste zwemles! Zwemles op maat Reguliere ABC zwemles Turbocursus Direct starten Uniek Zed & Sop zwemles concept

De Leye

50% korting op recreatief zwemmen Geldig voor één persoon t/m 31 december 2016

Baerdijk 43 5061 GG Oisterwijk T 013-5210506 E leye@optisport.nl I www.optisport.nl/leye

Kindergarden Oisterwijk Burgemeester Verwielstraat 59-63 Oisterwijk, 013 521 28 60 info@kindergarden.nl

www.kindergarden.nl


PAGINA 9 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 33

KidskRanT

‘Geen dag is hetzelfde’ ‘Mam, ze zijn aan het tellen,’ fluistert haar dochter. Als Sandra Broeders met haar gezin, bestaande uit partner Jeroen en zeven kinderen, op pad is, merken haar kinderen dit regelmatig op. Hoe is het om in deze tijd, waarin het gemiddeld aantal kinderen per gezin 1,7 bedraagt, zo’n groot gezin te runnen? door: Margreet Kwaks Een gewoon rijtjeshuis, dat je overal tegenkomt in Oosterhout. Aan de buitenkant verraadt hooguit het blauwe busje voor de deur dat hier een groot gezin woont. Dat is ook eigenlijk het eerste dat opvalt in het gesprek met Broeders. Voor haar en partner Jeroen voelt het gewoon als een gezin. ‘Ook de kinderen hebben het eigenlijk niet in de gaten,’ realiseert Broeders zich. ‘Ze merken op dat we met veel zijn als ze foto’s zien. We hebben drie jongens en vier meiden. De oudste is vijftien, de jongste is een.’

tend samen thuis. Dat betekent dat hij wel ’s avonds aan het werk kan zijn. Als ik dan even weg moet, dan letten de oudsten op, maar ik zorg dat de jongsten in bed liggen. We zijn als ouders verantwoordelijk.’ TREIN ‘Ik ben wel meer bezig met plannen en organiseren. Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. We laten elk jaar een grote kalender maken. Ieder kind heeft daar een eigen invulvakje op, per dag van de week. Door de foto’s op de kalender ziet iedereen welk vakje die heeft. Een groot gezin is net een trein die nooit stilstaat.

dochter toen we een keer bij de Ikea waren.’ Glimlachend ontdekt Broeders een kenmerk van haar gezin. Grote kookpannen. Haar dochter wees naar een normaal formaat pan in de rekken. ‘De taal van kinderen is altijd zo mooi. Onze jongste van één noemt al haar broers en zussen Mimie. Als ze dat zegt, komt er altijd wel iemand. Laatst riep ze Mimie. Toen haar zus kwam, wees ze naar haar broer: ‘Die Mimie’, zei ze.’ VAKANTIE ‘We gaan altijd met ons busje op vakantie. Daar past echt alles in. We kamperen basis, twee trekkerstentjes, we zitten op de grond. Italië, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Denemarken; we gaan overal naartoe. Op sommige campings doen ze moeilijk als je met meer dan zes mensen op

TAKEN ‘Jeroen en ik kennen elkaar al vanaf ons zestiende. We wilden allebei veel kinderen. Daar maakten we grapjes over. We begonnen bij vier, toen gekscherend vijf, zes. Ja, nu hebben we er zeven. We komen zelf niet uit een groot gezin. Wij waren thuis met drie kinderen en Jeroen met twee. Ik ervaar het ook niet anders. De ouderen helpen met tafeldekken, afruimen en de afwas. Ook zorgen ze zelf dat hun kleren in de wasmand komen. Meer taken hebben ze niet. Die doen Jeroen en ik. Doordat hij onregelmatig werkt, zijn we wat vaker in de och-

een plaats staat. Dan willen ze dat je twee plaatsen huurt. Terwijl onze twee tentjes minder plaats innemen dan een caravan met een voortent. Mensen vragen ook wel of alle kinderen van ons samen zijn. Je hebt tegenwoordig natuurlijk veel samengestelde gezinnen.’ GEWELDIG ‘We komen rond van een salaris. Ik werk sinds kort een halve dag per week. Meestal is Jeroen dan thuis en anders komt oma. Uit eten gaan, terrasje pakken, dat doen we bijna nooit. We zijn voor ons trouwen met de kinderen bij de Chinees gaan eten, daar genieten ze dan echt van. Een groot gezin is echt niet veel anders. Het draait vooral om het leven met elkaar. Ik wist al van jongs af aan dat ik moeder wilde worden. Geweldig!’

De was draait altijd door, bezigheden van de kinderen waar je bij betrokken bent, geen dag is hetzelfde. In de ochtend heb ik vooral tijd voor de kleintjes en in de avond voor de groten. Daarbij let ik goed op dat ik zelf mijn rust pak. Als ik tussendoor vijf minuten mijn ogen dicht doe, kan ik er weer tegenaan. Verder ga ik bijtijds naar bed en drink ik geen koffie of alcohol.’ TAAL ‘Mama, kijk eens wat een schattige pannetjes.’ ‘Dat zei mijn vierjarige

(Foto: Mirjam van den Berg, www.milkmade.nl)


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 10 PAGINA 34

*

*Gratis toegang voor 1 persoon mits vergezeld van 1 betalende. Betalend ticket kan online aangekocht worden op bobbejaanland.be met actiecode jongherfst016 of aan de kassa van Bobbejaanland aan het dagtarief. Goedkoopste ticket is gratis. Geldig t.e.m. 6 november 2016. Deze bon is niet geldig in combinatie met voorverkooptickets of schoolreizen en groepsuitstappen. De bon is niet terugbetaalbaar, noch cumuleerbaar met andere acties/promoties. Deze bon mag niet verkocht noch uitgedeeld worden. EM de Jong

PLU49105


PAGINA 11 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 35

KidskRanT

‘Geweldig om met pubers te werken’ Zou je als ouder weleens willen vragen aan jouw puber wat er in zijn hoofd speelt? Alleen hoe doe je dat? Kinderpsycholoog Maria Bezem aan het woord over een goed gesprek en over wat er nu precies in de puberteit gebeurt. door: Margreet Kwaks ‘De basis voor een goed gesprek tussen ouder en kind is respect voor elkaar. Niemand zit elkaar expres dwars, de bedoelingen zijn goed. Ik maak in mijn werk als pubercoach wel mee dat de sfeer in een gezin zodanig is verziekt dat de zoon of dochter denkt: ze haten mij. Dat kind hoort dan echt de goede intentie niet meer.

Zoiets kan geleidelijk ontstaan. Stel, een moeder heeft twee kinderen. Ze vindt haar ene kind druk en haar andere rustig. Als ze regelmatig zegt dat ze met het rustige kind wel wat leuks kan doen en met het drukke kind nooit, dan voelt zo’n kind die negativiteit. Hij gaat er uiteindelijk ook naar handelen. Overigens gebeurt het andersom ook, dat een ouder denkt, dat zijn kind hem alleen maar negatief ziet.’ BASIS ‘Als je in gesprek bent met je kind is de manier waarop je communiceert ook heel belangrijk. Begin je de dialoog met: ‘Jij zit altijd te gamen, je bent verslaafd,’ dan is de communicatie gelijk dood. Als je begint vanuit

jouw ik en jouw gevoel: ‘Ik ben bang dat je gameverslaafd raakt, daar voel ik me heel ongerust over,’ dan maak je ruimte voor een gesprek. Dan kunnen jullie tijdens het gesprek besluiten om samen uit te zoeken wat gameverslaafd nu echt betekent. Daarbij leg je de basis voor een goed gesprek al bij de geboorte van jouw kind. Verzorgen, blokjes spelen, samen naar de speeltuin. Je bouwt door de hele jeugd heen vertrouwen op.’

PUBER ‘Een puber ziet overal tegenwerking van de wereld. Hij schopt tegen van alles aan om zich los te maken tijdens de weg van kind naar volwassenheid. Voor veel ouders is het lastig om er niet te veel poespas over te maken als er met een deur gesmeten wordt. Een puber is aan het rijpen en dat geeft chaos in zijn hoofd. Hij zet zichzelf in ‘the centre of the universe’. Sommige ouders gaan in dit gedrag een kwade wil zien. Een puber heeft echt energie nodig voor zijn lichaam, daarom zie je ook dat veel pubers stoppen met sporten in de puberteit. Ze hebben het gewoon nodig om soms lui te zijn. Voor een puber lijkt alles zinloos. Spelen is stom,

maar een goed boek lezen over de politiek is te hoog gegrepen. Pubers kennen nog geen wederkerigheid; ze zeggen niet: ‘Goh mam, wat werk je hard voor ons.’ Dat komt pas als ze een jaar of twintig zijn.’

TI P

De tip voor beroud ers? Dat is een mpu oe ili jk e vr aag. Het gaat vo om he t goed luisteren naar wat jouworkial nd zijn vrijheid wil. Ga wzegt en snap dat hij elkaar, maar wel echt at leuks doen met Kijk zonder oordeel wwat hij leuk vindt. Je zult ontdekken daie jouw kind is. al een leuk eigen karat veel pubers Ik kan niet anders ze kter hebben. dan het is geweldigggen om met pubers te werken!

SPIEGEL ‘Een puber kan ontzettend goed het gedrag van zijn ouders spiegelen. Een ouder die tegen zijn kind zegt dat hij altijd maar overal over discussieert en niet kan stoppen, zal dit dikwijls zelf doen. Voor veel ouders is het moeilijk om het spiegelende gedrag van hun kind te erkennen en te waarderen. In mijn werk als pubercoach is het zo mooi om te ervaren dat een puber veel vaker en makkelijker kan zeggen: ‘Ja, daar heb je gelijk in,’ in tegenstelling tot een volwassene. Een volwassene heeft veel meer weerstand, doordat die al regelmatig met van alles is geconfronteerd. Die weerstand kan een weerwoord zijn of een muur waarachter ze zich terugtrekken.

Bij een puber kan ik bij een muur of een weerwoord makkelijk een paar stenen of steekwoorden eruit halen en dan kijkt hij echt naar zichzelf. Dan hoor ik vaak: ‘Ja, dat is eigenlijk wel zo.’ Voor een ouder is het heel moeilijk om tegen zijn vijftien jarige puber te zeggen: ’Je bent pas vijftien, maar je hebt wel gelijk.’


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 12 PAGINA 36

KidskRanT

Wat veel bladeren dwarrelen er in het rond… Rode en bruine en gele, het wordt kleurrijk op de grond! Samen wandelen we het bos in, al dat kleurrijks is nog maar het begin!

N LIST IN KINDERFIETSE IA EC SP TE TS OO GR DE A. DE MERKEN: IN UW REGIO MET O. E. , BATAVUS EN GAZELL TA AR SP , IE EK LO , KY PU

Esscheweg 12a, 5262 TX Vught, 073-6570296 Kreitenmolenstraat 43, 5071 BA Udenhout, 013-5115990

www.detweewieler.nl

HET MEEST COMPLETE DAGJE UIT VOOR JONG & OUD

NATUURSPEELTUIN T 0168 48 13 41

Brugdam 17

www.de-belhamel.nl

4926 CS Lage Zwaluwe

/ recreatieparadijsdebelhamel

WANDELEN Wat een genot om door die knisperende bladeren een boswandeling te maken. Geef de kinderen een plastic tas, een verrekijker of een vergrootglas mee en geniet van alle kleuren die het bos je de komende periode te bieden heeft. Wie vindt de mooiste bladeren? Wie ziet de paddenstoel met de meeste stippen en welke dieren zijn er met behulp van de verrekijker te bewonderen? Uiteraard wordt een stevige boswandeling beloond met een kopje warme chocolademelk met daarop een heerlijke toef slagroom. KNUTSELEN Al die natuurschatten (blaadjes, takjes, eikels etc.) die je in het bos hebt verzameld komen uitstekend tot hun recht op een herfstschaal. Misschien vind je in tijdschriften diverse typische ‘herfstdieren’ zoals plaatjes van egeltjes, eekhoorntjes etc. Knip ze uit en plak ze op een cocktailprikker zodat je de dieren in je eigen herfstlandschap kunt prikken. Dit geldt natuurlijk ook voor paddenstoelen want deze mag je in het bos bewonderen maar niet meenemen naar huis. LEREN Hoe komt het eigenlijk dat paddenstoelen vooral in de herfst zichtbaar zijn? En waar komen toch al die spinnen opeens vandaan? Hoe zorgen de konijntjes in het bos ervoor dat ze hun verzamelde voorraad in de winter weer terugvinden? Allemaal vragen die tijdens zo’n wandeling zomaar gesteld worden. Ook papa en mama weten niet altijd precies het antwoord. Misschien is het leuk om in de bibliotheek samen wat informatieboeken te verzamelen. Op internet is natuurlijk voldoende informatie te vinden maar niets zo fijn om gezellig samen op de bank een boek door te bladeren. Heb je nu toch die iPad bij de hand? Kijk dan eens of er in de buurt speciale gezinsherfstwandelingen worden georganiseerd onder begeleiding van een boswachter.


PAGINA 13 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 37

KidskRanT Extra ruimte is makkelijk te creëren met een hoogslaper

Kinderkamer is veel meer dan slaapkamer Het inrichten van een kinderkamer is een flinke klus. Het is niet alleen een plekje om te slapen, maar ook om te spelen, huiswerk te maken en te knutselen. Natuurlijk wil je ook dat de kamer er leuk uitziet, zodat je kind zich prettig voelt. Kiezen hoe je de ruimte inricht is nog niet zo makkelijk, omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. door: Monique Jansen Om te beginnen is het handig de kamer te verdelen in verschillende plekjes om te slapen, te spelen, te studeren of lekker te spelen. Daardoor bewaar je orde en is het makkelijker om de kamer op te ruimen. Een relatief klein vertrek kan ook opgedeeld worden door gebruik te maken van multifunctionele meubels.

Dat kan door bijvoorbeeld een hoogslaper te plaatsen. Onder het bed is dan ruimte voor een bureau, bergruimte of zelfs een zithoek. BERGRUIMTE Kinderen beschikken over veel spullen. Het is dan ook handig om veel bergruimte te hebben in de slaapkamer. Die creëer je eenvoudig met een inbouwkast, rieten mandjes, kleurrijke opbergboxen of met een rek met een vrolijk gordijn. Kindermeubels komen in alle soorten en maten voor. Belangrijk is om in ieder geval te kiezen voor stevige meubels met stompe hoeken. Tegenwoordig zijn er ook al afwasbare bedden, bureaus en kasten te koop, zodat eventuele creatieve uitspattingen van kinderen makkelijk zijn weg te poetsen. KNALLENDE MUREN De muren in de kinderkamer mogen er gerust ‘uitknallen.’ Er zijn mogelijkheden genoeg om de muur prachtig te versieren. Dat kan met speciale muurstickers, behangpapier, grote foto’s of muurtekeningen. Met bordverf kan je kind zijn of haar eigen kamer een unieke touch geven. Een mooi alternatief voor whiteboardverf is magneetverf. Je dochter of zoon speelt dan met magnetische letters en kan zelf tekeningen op de muur maken. Leuk om aan de muur te hangen zijn verschillende kaders waar je regelmatig tekeningen en foto’s in kunt wisselen. VERLICHTING Houd bij de inrichting van de ruimte ook rekening met verlichting. Naast een lamp die de kamer compleet verricht is het ook aan te bevelen bijvoorbeeld een spotje op te hangen

bij een zithoek. Een nachtlampje mag niet ontbreken, zodat een kind zich in het donker veilig voelt. ‘Enge beesten’ onder het bed kunnen zo ook weggejaagd. Bij de keuze van gordijnen kun je het beste gaan voor gordijnen van een afwasbare materiaal zoals pvc. Ook stof is goed mogelijk. Houd de gordijnen kort en niet slepend, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Babykamer Voor een babykamer zijn de volgende babyspullen noodzakelijk: een wieg of ledikant met matras en hoeslaken, een commode met aankleedkussen, een stoel om bij de baby te zitten, opbergboxen en planken en een kledingkast. De kleuren in de babykamer hoeven niet standaard roze of blauw te zijn. Geel, oranje en groen zijn zowel leuk voor een jongen als een meisje. Lichte kleuren werken rustgevend voor een baby. Met accessoires als muurstickers, een grote knuffel, lampjes, schilderijtjes en naamletters geef je de babykamer een eigen karakter.


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 14 PAGINA 38

KidskRanT

Dyslexie: Als lezen niet vanzelf gaat! Is je kind intelligent genoeg, maar heeft het moeite met lezen? Dan kan dyslexie een oorzaak zijn. Letters die lijken te verspringen, rondjes draaien of op z’n kop staan. Als je zo moet lezen, valt het niet mee om je door een tekst of schriftelijke vraag heen te bijten. Het lezen van toetsvragen op zich is al een uitdaging, laat staan deze binnen de gegeven tijd goed te kunnen beantwoorden. Want staat er wel wat je denkt dat er staat? Niet goed kunnen lezen en schrijven heeft invloed op de algehele ontwikkeling van een kind en daarom is het goed dat dyslexie niet langer wordt afgedaan als mode-verschijnsel. Met de juiste begeleiding en heel veel training zijn zelfs hele goede resultaten te behalen! Door: Vera de Geus Als je kind in de kleuterklas niet direct uitblinkt in het leren lezen, hoeft dat absoluut niet te wijzen op dyslexie. Wel is het raadzaam om kinderen die een wat zwakker taalniveau hebben goed in de gaten te houden, want zoals altijd, kan de juiste begeleiding op jonge leeftijd een groot verschil maken. Heeft je kleuter moeite om versjes te onthouden? Kan hij begrippen als rechts en links niet goed uit elkaar houden? Dan is het belangrijk om te kijken hoe de taalontwikkeling in groep 3 verloopt. Als een kind in die leeftijdscategorie vaak raadt wat er staat, moeite heeft om het verschil te horen en het verschil vaak niet ziet tussen bijvoorbeeld p en q, b en d, dan kan dit duiden op dyslexie. Ook woorden bij het lezen omkeren of weglaten, is vaak een teken. Gedurende de basisschooltijd zal dan misschien steeds vaker naar voren komen dat lezen een struikelblok vormt. HULP Opvallend is dat dyslexie, dat zo’n vier procent van de kinderen heeft, op geen enkele manier iets zegt over de intelligentie van een kind. Vaak komt het juist pas laat aan het licht, juist omdát een kind zo intelligent is dat het zijn dyslexie kan verbergen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kind een vorm van dyslexie heeft, kun je dat, op wat basistestjes op internet na, niet zomaar even laten testen. Eerst moet het kind intensieve begeleiding krijgen op school.

Iedere school heeft een protocol op dat gebied en heeft vier niveaus van ondersteuning. Pas als de ondersteuning op niveau 1, 2 en 3 niet tot goede resultaten leidt, mag externe hulp worden ingeschakeld. DE PAS De insteek van zo’n onafhankelijk dyslexieonderzoek is om te bepalen of er dyslexieverklaring, die onbeperkt geldig is, afgegeven moet worden. Dit kan alleen een psycholoog of orthopedagoog doen, een remedial teacher of logopedist is niet bevoegd om een dyslexieverklaring af te geven. Voor kinderen die een dyslexiepas hebben, kan de school verschillende specifieke hulpmiddelen en faciliteiten toestaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind dan een half uur langer de tijd krijgt voor een toets, een computer tot zijn beschikking krijgt of de papierenversie in een groter lettertype. FAALANGST Of je kind nu wel of niet een dyslexiepas, en dus zware dyslexie heeft, met de juiste begeleiding kunnen er mooie resulaten geboekt worden. Verschillende zorgaanbieders bieden trainingen en workshops aan waardoor kinderen beter met dyslexie om kunnen gaan. Ze halen het meest haalbare eruit en zien in dat oefening toch echt kunst baart. Vaak zijn deze behandelingen ook gekoppeld aan een stukje faalangsttraining, communicatie met anderen en een gesprek met een ervaringsdeskundige. In veel gevallen wordt de behandeling zelfs vergoed!

Met een bezoek aan de orthodontist ligt een mooi gebit binnen handbereik

Een stralende glimlach voor iedereen

Een stralende glimlach, wie wil die nu niet? Helaas is die niet altijd meteen voor iedereen weggelegd, want je hebt er natuurlijk wél een mooi gebit voor nodig. Staan je tanden scheef, naar voren of naar achter? Hebben je tanden teveel ruimte of juist te weinig? Met een beugel helpt de orthodontist je uit de brand. Door: Addo Sprangers Orthodontie is een duur woord voor beugelbehandeling. Het is een behandeling die de stand van je tanden of kiezen corrigeert. Of die de groei van je kaak beïnvloedt. Een beugel neem je namelijk niet voor de lol. Wel omdat je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Of omdat je tanden naar voren staan. Door een beugelbehandeling komen je tanden en kiezen weer recht te staan. Dat heeft zo zijn voordelen. Niet alleen krijg je er een mooier gebit door, ook het poetsen is een stuk gemakkelijker. Je gebit blijft hierdoor fris en gezond. Tanden en kiezen die goed op elkaar passen hebben nog een ander voordeel: je kunt veel beter kauwen. Dat laatste heeft weer een positief effect op je spijsvertering. Argumenten genoeg dus om voor orthodontie te kiezen. En dat is helemaal niet gek: één op

‘Beugel zorgt voor mooi en gezond gebit’

de drie kinderen heeft tegenwoordig namelijk een beugel. MAATWERK Een beugelbehandeling kan worden uitgevoerd door orthodontisten, maar ook door tandartsen met orthodontie als aandachtsgebied. Zij hebben hiervoor dan een aanvullende opleiding of cursus gevolgd en hebben ervaring met orthodontie. Beugels zijn er in alle soorten en maten. Welke beugel je krijgt, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Wat dat betreft mag je gerust spreken van echt maatwerk.


PAGINA 15 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

KIDS KRANT - EDITIE 4 WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 PAGINA 39

KidskRanT

Speuren in de natuur Buiten zijn is voor iedereen goed, vooral ook voor kinderen. In een tijd van smartphones, tablets, computers en digitale televisie is het belangrijk dat kinderen ook lekker buiten spelen. Dat kan thuis in de achtertuin, in een speeltuin in de buurt of in het bos. Bij het bezoekerscentrum van de Oisterwijkse bossen en vennen hebben ze zelfs iets heel leuks voor kinderen: heuse speurtochten om de natuur op een bijzondere en leuke manier te ontdekken. denstoelensafari. Wandel door de bossen, zoek naar paddenstoelen en kijk welke soort het is. Hoeveel verschillende soorten paddenstoelen heb jij aan het einde van de wandeling gevonden?

door: Kim de Bruijn BZZZZPEURTOCHT Overal in het bos hoor en zie je kleine beestjes. Ze zijn in de lucht, in het water en op de grond. Denk hierbij aan vliegen, bijen, kikkers en muggen. Tijdens de bzzzzpeurtocht ga je met behulp van je ogen, je oren en je handen de verschillende insecten in de natuur ontdekken. Samen met Bikkel ’t Bijtje en zijn vriendjes ga je op pad. Verkleed je als een echte bij, pak je loep en ga op onderzoek uit. Tijdens de speurtocht door het bos doe je allerlei opdrachten en spelletjes die op de opdrachtkaartjes staan. Aan het einde van de tocht weet jij alles over de insecten in de natuur. En nog veel meer! DIERENMANIEREN In het bos leven heel veel verschillende dieren, zowel grote als kleine. Elk dier heeft zijn eigen manier om te overleven. Weet jij hoe de dieren dat doen? Tijdens deze speurtocht ontdek je allerlei dierenmanieren. Ook mag je zelf verschillende opdrachten uitvoeren om de trucjes te leren. Balanceer als een eekhoorn, sluip rond als een vos, camoufleer jezelf net zoals een ree en luister naar alle geluiden om je heen zoals een vleermuis.

KOMPASTOCHT Met een kompas kun je de weg vinden als je bijvoorbeeld verdwaald bent. Weet jij hoe een kompas werkt? Tijdens de kompastocht leer je wat dit apparaat kan en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Ook krijg je verschillende opdrachten die je onderweg uitvoert en ontdek je hoe vogels en andere dieren hun weg door de bossen vinden. Hoe verplaatst jouw favoriete dier zich in het bos? PADDENSTOELENSAFARI In de herfst vind je in het bos overal prachtige paddenstoelen. Niet alleen de paddenstoel uit het liedje van Kabouter Spillebeen, maar veel meer soorten zoals de berkenzwam, het breeksteeltje en de kastanjeboleet. Met een opdrachtenboekje, opdrachtbladen en een spiegelkaart ga je op pad tijdens de pad-

WATERSAFARI In de Oisterwijkse bossen en vennen is veel water te vinden. Dat worden de vennen genoemd. Water is heel belangrijk, zowel voor de planten als voor de dieren. Waarom? Dat ontdek je tijdens de watersafari. Met behulp van een schepnet ga je in het ven vissen en ontdek je welke waterdieren er allemaal leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kikkers, vissen en waterschorpioenen. Als je een diertje gevangen hebt, kun je met de zoekkaart ontdekken welke het is. Wie vangt de meeste verschillende soorten? Voor de allerkleinsten (4 tot en met 6 jaar) is de bzzzzpeurtocht het leukste. Deze tocht duurt ongeveer 1,5 uur en is van april tot en met oktober beschikbaar. De speurtochten Dierenmanieren en Kompastocht kun je het hele jaar door doen. Ze duren elk ongeveer twee uur. Dierenmanieren is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar; de Kompastocht voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zowel de paddenstoelensafari als de watersafari is leuk als je tussen de 6 en 10 jaar oud bent. De paddenstoelen kun je van september tot en met november gaan zoeken; de waterdiertjes

van maart tot en met augustus. Beide speurtochten duren ongeveer één uur. Kijk in welke leeftijdscategorie je (klein)kind valt, kies een beschikbare speurtocht en ga met z’n allen op onderzoek uit in de natuur. Succes en plezier gegarandeerd!


KIDS KRANT - EDITIE 4 - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016 GOIRLES BELANG - WOENSDAG 19 OKTOBER 2016

PAGINA 16 PAGINA 40

restaurant

restaurant

*LET PUR MenFIuk aart

SOEPEN

Franse Uiensoep “gratinee” Pommodorisoep

de Lekkerste

5,50 4,50

SOEP VAN ‘T SEIZOEN Rijk gevulde soep van het seizoen, geserve erd in grootmoeders pannetje. Vraag de bediening naar het lekkers! 6,50

restaur RAGOUT PANN ENKOEK

4,50

BOERENLAND PANNENKOEK

CARPACCIO VAN RUNDERHAAS Met truffelcreme, rucola en geroosterde pijnboompitten 9,50

menu

rechten Specialiteit vanv o oder g echef !

SATÉ PANNENKO

Pasteitje met huisgemaakte ragout v o ognons r g e7,95 rechten van rundvlees en champi

salades ( in het wildseizoen van haas en hert) schri jfteks t in het menu

ZOETE PANNENKOEKEN

Kaas pannenkoek Kaas pannenkoek met ananas Kaas pannenkoek met ham Kaas pannenkoek met ham en ananas Kaas pannenkoek met spek en uienrin gen Kaas pannenkoek met gember en rozijnen Kaas pannenkoek met salami Kaas pannenkoek met salami en champi gnons Kaas pannenkoek met prei, tomaat en Provincaalse kruiden

6,95 7,95 8,95 8,95 8,95 8,95 9,50 2,00 8,95 10,00 10,50 11,50 11,95 11,95 10,50 11,25 11,50

HARTIG MET SPEK

Spek pannenkoek Spek pannenkoek met uien Spek pannenkoek met kaas Spek pannenkoek met appel Spek pannenkoek met ui en champignons

HARTIG MET GROENTEN

8,95 9,50 11,50 9,50 11,50

Pannenkoek met champignons, uienrin gen en 8,95 kruidenboter (apart geserveerd) Pannenkoek: ‘Kruidentuintje’ met prei, paprika, 11,50 champignon, uienringen, kaas en Provinc aalse kruiden

HEERLIJK EERLIJK UIT DE STREEK!

Onze koks werken met ingrediënten van “Kempen goed streekprodukte n” en natuurlijk het meel van molenaar Piet en zijn collega’s van de molen in Hilvarenbeek.

EK Kipsate van slagerij van Hest! met pindasaus, atjar, kroepoek en gedroo r e sgde t auitjes uran 14,50

Kipsaté met pindasaus, atjar, kroepoek, gedroogde uitjes en Franse frietjes 14,50 De winnende

Gehaktbal!

VAN ‘VAN HEST’ Een pannetje gevuld met een overhe erlijke gehaktbal in jus, met uitjes, champignons en rustiek brood 12,50

“de Eksterhoeve” gebakken spek, ui, ham, prei en champi gnons 13,50

voorgerechten

HARTIG MET KAAS

ant

FILET PUR

huisgemaakte ragout van rundsvlees en champignons ( in het wildseizoen van haas en hert) 14,50

Rustiek brood met kruidenboter

Voor de smulpapen: Extra portie vanille ijs of slagroom

KIP AAN ‘N STOKJE

CULINAIRE PANNENKOEKEN

restaurant

Pannenkoek naturel (poedersuiker & stroop op tafel!) Pannenkoek met appel en kaneelsuiker Pannenkoek met appel, rozijnen en kaneelsu iker Pannenkoek met gember Pannenkoek met ananas Pannenkoek met banaan Pannenkoek met warme kersen

ander lekkers uit de keuk en!

t

SALADE EKSTERHOEVE Maaltijdsalade met gemengde sla, zonged roogde tomaatjes, olijven, walnoten, spekjes, crouto ns en geitenkaas 13,50

FILET PUR

SCHOTSE PANNENKOEK gerookte zalm met rucola, citroenmayonaise en uienringen 15,50

FRANSE PANNENKOEK (vegetarisch) “Chèvre chaud”; geitenkaas met truffelhoning en walnoot 15,50

FILET PUR FILET PUR

CARPACCIO PANN

EK dun gesneden carpaccio van ‘t ENKO rund met rucola, truffelcreme en geroosterde pijnboo mpitten 14,50 “FLAMMKUCHEN” PANNENKO EK Onze

pannenkoekenvariant op de lekkernij uit de Elzas met spekjes, ui, knoflook en crème fraiche 11,50

PANNENKOEK VAN

CHEF! In de pan meegebakken vijgen, DE brie, Seranoham, rucola en walnoten 15,50

DESSERTS

Vanille ijs met boerenjongens en slagroo m 6,50 Dame Blanche met warme chocoladesaus 6,50 Vanille ijs met warme kersen en slagroo m 6,50 Vanille ijs met advocaat, warme chocola desaus en slagroom 7,50 Warme wafel met kersen en slagroo m 5,95 Chocolademousse met slagroom 6,50 Hangop met zomerfruit 6,50 Huisbereide bitterkoekjespudding. 6,50

TOURNEDOS

VAN de mooiste runderen

uit de streek

Het malste van het malste, 30 dagen gerijpt en saignant het lekkerste! ✳ Onze tournedos wordt speciaal voor de Eksterhoeve geselecteerd door onze huisslager van Hest. Topkwaliteit vlees van de koeien van boer Huijbregts uit Riel. De tournedos (+/-180gr) wordt geserveerd met Franse frietjes, gemengde salade en een heerlijke pepersaus of kruide nboter. Om de beste smaak te garanderen bakken wij de tournedos ‘saignant’... heerlijk!

* SAIGNANT *

Kort aan beide zijden dichtge schroeid. Bakwijze tussen rood en medium in.

24,50

Voor de snoepers!

Lekkere zoete toet! LEKKER ZOET TRIO!

Chocolademouse, bitterkoekjespudding en een verrassing van de chef. 7,50

Heeft u een allergie, laat het ons weten!

WWW

“KAISERSCHMARRN” met rum en rozijnen. Laat u verrassen, heerlijk!

Volgens het huisrecept van café Val D’ Anna, misschien wel het lekkerste en gezellig ste bergrestaurant in Tirol. Laat u verrass en!

Lekker samen eten uit de pan! vanaf 2 personen 8,50 p.p.

.EKSTERHOEVE.NL Wij verzorgen graag de lekke rste koffietafels! (vanaf 40 perso nen) Vraag naar de mogelijkhe den… 013-5052067

KLEIN WESTERWIJKSESTRAAT 11 BIEST HOUTAKKER

WWW.EKSTERHOEVE.NL

Goirles Belang 19-10-2016  

Nieuws en advertentieblad voor de Gemeente Goirle en Tilburg Zuid

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you