Page 1

NIEUWS VAN ONZE ALLEREERSTE DORPSKWIS

DE SPOORZOEKERS SLUIT HET SEIZOEN AF

MADESE BOYS 1 STERK TEGEN NAC BREDA

TIJD ZAT WINT DE TIJDCUP VOOR DE TWEEDE KEER

ää Pagina 3

ää Pagina 5

ää Pagina 9

ää Pagina 17

’ Weekblad t Carillon 40e jaargang

2018 - Week 28 Woensdag 11 juli

GROENE TUINEN EN ENTHOUSIASTE EIGENAREN

Drukbezochte open tuindag Hooge Zwaluwe STRAKKE LIJNEN De tuin van Wim en Mechelien aan de Spoorstraat is omzoomd door leilindes en heeft een groot gazon met borders langs de rand. Daarin groeien heesters, vaste planten en siergrassen. In de met grote tegels betegelde tuin van Marco en Wendy aan de Burg. Vlaklaan is gekozen voor rechte lijnen in combinatie met driehoekige vormen van de verhoogde vijver en border. In deze rustige tuin was ook veel groen te bewonderen. VERZAMELTUIN Ook de tuinen van de beide organisatoren waren een bezoek meer dan waard. De tuin van Leen en Margot aan de Zwaluwseweg mag oprecht een echte verzameltuin worden genoemd. Deze zeer ruime tuin staat vol met allerlei soorten planten en bloemen, fruitbomen en fruitstruiken. Twee vijvers en een dierenweide maken de sfeervolle tuin compleet. Kenmerkend aan de klassieke tuin van tuinarchitect Arianne en René aan de Raadhuisstraat is de zichtlijn vanuit de keukendeur. Die bestaat uit een pad van klinkers in het grindterras, een trap, een graspad tussen twee kleurrijke borders en eindigt bij een ornament.

Door Marie-José Mol – de Bont Bezoekers konden naast de

prachtige tuinen ook genieten van enkele oude ambachten

zoals een houtbewerker en een spinster. Bij verschillende kramen konden spulletjes worden gekocht, de beschuiten met aardbeien en de ijsjes van de ijscokraam waren heerlijke versnaperingen. LANDELIJKE TUINEN Opvallend aan de nieuwe en overzichtelijke tuin van Remco en Ellen aan de Onderstraat 11 is de verdiepte houten overkapping. Enkele zitjes, een groot grasveld omgeven door kleine beukenhaagjes en de vaste planten maken de tuin compleet. Via een graspad, slingerend tussen bomen, heesters en vaste planten bereik je in de tuin van

JULI / AUG 2018

Uitgeverij Em. de

Jong bv

Baarle-Nassau

Vol met verhalen, bezienswaardigheden, uitstapjes, puzzels en aanbiedingen!

Tel. 013-5075534

OM TE BEWARE

N!

De leukste Zomertips

IN WEEK 30 VERSCHIJNT ONZE ZOMERKRANT. In week 29 is er nog volop mogelijkheid tot het plaatsen van uw boodschap of aanbiedingen. Reserveer tijdig!

KELTISCHE BOOMCIRKEL In de Burg. Godwaldtstraat was de pas aangelegde pluktuin met fruitbomen en struiken te bewonderen. Aan de Zwaluwseweg was de bijzondere tuin van Cedric en Gerdy ’Veld voor Verder’ te bezoeken. Kenmerkend zijn de Keltische boomcirkel en vijgenkwekerij. Op natuurlijke wijze wordt getuinierd met mediterrane bomen zoals abrikoos, amandel en veel kruiden. Uw correspondent was een van de vele bezoekers en ook ik genoot van de prachtige tuinen en van het enthousiasme van de eigenaren. Namens iedereen dan ook hartelijk bedankt dat we in jullie tuinen mochten kijken. We kijken nu al uit naar de editie van volgend jaar.

Georgine aan de Burg. Vlaklaan verschillende ’tuinkamers’, waaronder een symmetrisch aangelegde Frans tuin en een gazon omgeven door vaste planten in de tinten paars en geel. De tuin van Frans en Ina aan de Korteweg heeft een landelijke en natuurlijke uitstraling. Een gazon zonder strakke lijnen, omgeven door veel vaste planten en in het midden een wilg maken de tuin samen met het achterliggende weiland tot een rustig geheel. Aan de Havenstraat is de tuin van Joost en Eva mooi gelegen aan de Wiel en heeft een vissteiger. Het grenst aan het atelier van Eva wiens beeldjes en andere kunstvoorwerpen te bewonderen waren.

’Toer de Moer’ door Drimmelen Op donderdag 28 juni heeft wethouder John van Oosterhout een uitvoeringsovereenkomst voor het project ‘Beleef de Verdwenen Venen’ ondertekend. Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer bij Brabants Landschap en Regionaal Landschap de Voorkempen werken met heel veel partners uit West-Brabant en de Belgische Noorderkempen samen om de geschiedenis van vijf eeuwen turfwinning onder de aandacht te brengen. Het resultaat mag er zijn: Een veldexpositie met veenpalen en een turfbelevingsbox. De turfgeschiedenis van het gebied tussen Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg is zichtbaar en beleefbaar geworden!

ss Turfbelevingsbox met wandel- en fietsroutes

ZOMERkrant

’HET BRUINE GOUD’ Vijf eeuwen lang heeft veen de geschiedenis van de driehoek Antwerpen-Willemstad-Geertruidenberg in belangrijke mate bepaald. In de periode 1264-1750 zijn miljoenen kubieke meters veen afgegraven om als brandstof te dienen voor de

streek, maar vooral voor Vlaamse steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen. Gerekend naar de huidige energieprijzen had het veen een waarde van 17 tot 29 miljard euro! Deze episode in de geschiedenis van dit gebied is bij veel mensen in Brabant en daarbuiten nog onbekend. Door een groots opgezette en grensoverschrijdende veldexpositie met 39 veenpalen kan het publiek vanaf nu te voet én op de fiets deze veengeschiedenis beleven met vijf fietsroutes en drie wandelroutes, die zijn opgenomen in de turfbelevingsbox. De veldexpositie is tevens een gedichtenroute vanwege de ‘litenatuurtjes’ - in de palen uitgefreesde korte poëtische teksten over de natuur - van de Belgische schrijver en dichter Geert de Kockere.

FIETSROUTE ‘DOOR DE NAAD VAN BRABANT’ In de gemeente Drimmelen lag in de middeleeuwen een aantal hoogveengebieden die afgegraven zijn voor de turf. Het grootste gebied was de Terheijdense Binnenpolder. Hier is bijna 3 meter veen afgegraven. Bij Terheijden lagen twee turfhoofden waar de turf naartoe vervoerd werd om via de Mark naar de afnemers in België en Nederland te vervoeren. De fietsroute door de gemeente Drimmelen vormt een onderdeel van de route ‘Door de Naad van Brabant’ die door de natuurgebieden langs De Mark loopt. Langs de fietsroute worden op korte termijn veenpalen met infopanelen geplaatst die de fietsers meenemen in het verhaal van vijf eeuwen turfwinning.

Van der Steen Beste Echte Bakker van Nederland 2e Plaats 2017

Godfried Schalckenstraat 34 - Made - T. (0162) 68 23 26 van.der.steen@echtebakker.nl Weekendaanbieding: like us

Zaterdag 7 juli was het heerlijk vertoeven in Hooge Zwaluwe. Op deze zomerse maar bewolkte dag wisten vele mensen de weg naar het groene dorp te vinden. De organisatoren Leen Kalkman en Arianne Blonk hadden op de 12e editie van de open tuindag tien enthousiaste mensen bereid gevonden hun tuinen open te stellen voor het publiek. Tuinen die allemaal verschillend zijn, maar toch één ding gemeen hebben: een oase van rust. Heerlijk kunnen ontspannen in deze vaak drukke en hectische tijden en genieten van al wat groeit en bloeit. Een mix van jong en oud, van dorpsbewoners en van mensen daarbuiten, kwamen op dit evenement af. Ze genoten zichtbaar van de mooi aangelegde tuinen en deden volop inspiratie op. In elke tuin stonden de bewoners klaar om de belangstellenden hartelijk te ontvangen en eventueel een rondleiding te geven. Ook zagen de organisatoren nieuwe gezichten rondsnuffelen wat ze erg leuk vonden. Ondanks de droogte stonden de meeste planten er nog in volle glorie bij. ”De planten moeten het zelf redden, we sproeien niet, alleen de potten geven we water,” was een veelgehoorde opmerking.

LET OP!

In week 30 en 31 verschijnt er géén reguliere krant.

Echte roombotercroissantjes van 0.95 nu per stuk slechts

0.75


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 2

& 088 735 45 45 Onderdeel van Pelikaan reizen Zonvakanties

All Inclusive

Stedentrips

Last Minutes

De online reisspecialist met het grootste en meest complete reisaanbod, tegen de beste prijs! Door onze klanten gewaardeerd met een 8,9 voor ondersteuning en support! Zonvakanties

Citytrips

Last Minute

Waardering:

Waardering:

7.9 erg goed!

Hotel Eugenia Victoria Grand Canaria All Inclusive 6 dagen

v.a. €

Sevilla

479,-

Hotel Inglaterra 4-sterren p.p. Verblijf incl. vlucht 3 dagen

Last Minute

Mallorca incl. vlucht

v.a. €

Waardering:

8.8 uitstekend!

Kreta met Aquapark 8 dagen halfpension incl. vlucht

v.a. €

238,-

8.1 heerlijk!

Club Marthas

299,- p.p.

Exclusief

Grand Holiday Resort

Waardering:

8.8 uitstekend!

6 dagen

v.a. €

Exclusief

Waardering:

8.6 uitstekend!

Hotel Bavaro Princess

Spa en Casino 5-sterren toplocatie All Inclusive p.p. 9 dagen

v.a. €

Ervaar het zelf, ga naar

www.suntip.nl

199,- p.p.

799,-

Waardering:

9.2 geweldig!

Palace Mexico

Mexico - Yucatan 5-sterren toplocatie All Inclusive p.p. 9 dagen

v.a. €

999,- p.p.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 3

Nieuws van onze allereerste DorpsKwis Steeds meer aandacht voor Langzaamaan lossen in Hooge Zwaluwe en Helkant de nevelen op in het prenatale DorpsKwis tijdperk. Steeds duidelijker wordt wat nou toch precies de bedoeling van die Kwis is. Maar nieuwe mistbanken ontstaan …vrienden worden uit elkaar gedreven… omdat zij elk in een ander team zitten! Zoveel impact gaat deze Kwis krijgen dat al wordt gesproken over een nieuwe jaartelling. Het moet niet gekker worden…

Op feestjes, in de kerk, op school, bij de gemeente en bij de voetbal; overal wordt geronseld. “Weet jij nog iemand, is die en die dan al terug van vakantie en oh ja, mag ik jullie laptop effe lenen” zijn inmiddels veel gehoorde uitspraken. Er is inmiddels een heuse zoektocht op gang gekomen naar mensen van in de tachtig! Zelf ken ik zo’n mensje dat al door vier teams gevraagd is! Van sommige teams krijgen we verzoeken om hulp bij het vinden van een goed doel. Daar voldoen we graag aan, maar we vinden het wel prettig dat jullie in eerste instantie zelf met een voorstel komen. Geef je gedachten de vrije loop. Als jullie je goede doel kunnen onderbouwen willen wij best onze grenzen verleggen; dàt is namelijk onze kracht als organisatie. Ter verduidelijking nog maar een keertje onze twee uitgangspunten: verbinden en laagdrempelig zijn. De Hooge Zwaluwse Dorps Kwis is voor iedereen. Van 0 tot 120 jaar. Als je in een team van tien personen zit, ben je drie euro kwijt per persoon. Daar krijg je een bak vol gezelligheid en wetenswaardigheden voor retour. Als dat geen geweldige deal is? Benieuwd naar de startopdracht? Schrijf je dan snel in! Het is dus geen kroegquiz maar een heuse DorpsKwis. Hoe we dit alles zonder sponsorgelden kunnen regelen? Kwestie van inventief zijn. Verwacht van ons geen gelikte goody bags vol met rommel en tien consumptiemunten. Jullie krijgen om drie

uur op 27 oktober een Kwismap uitgereikt en dat is het. Ga je tijdens de Kwis met zijn allen thuis rond een karaf water zitten, laat je de Chinees aanrukken of ga je in een horecagelegenheid lekker helemaal los…het is aan jullie. Maar let wel, in die Kwismap zitten een hoop bloed-, zweet- en tranendruppels van ons èn een hele dot dorpsliefde. Want dat we met zijn allen voor ons dorp gaan, dat moge onderhand wel duidelijk zijn. Inschrijven kan tot 26 oktober, voor de 10 bonuspunten zal je jouw team echter vóór 8 september in dienen te schrijven. Alle informatie van ons vind je onder andere in dit weekblad en op Facebook. Mocht je toch nog vragen hebben of nog beren op de weg zien? We zijn te bereiken via dorpskwishz@gmail.com en we zijn op donderdagavond 25 oktober om half acht voor jullie beschikbaar om zaken te verduidelijken en die beren van de weg af te schuiven. In zaal Concordia verwachten wij in ieder geval de teamleiders en eventueel één secondant. Wij geven dan alvast wat tips weg over hoe je jullie team nòg beter kunt voorbereiden. Op 10 november wordt de winnaar bekend gemaakt van de Hooge Zwaluwse DorpsKwis 2018. Dit team gaat ervandoor met de wisseltrofee, het prijzengeld en de eeuwige roem. Hopelijk zoeken de vrienden, die door de Kwis uit elkaar gedreven waren elkaar die avond weer op…tot de volgende Kwis?

lichte balseming (thanatopraxie)!

Wij zijn er trots op dat onze collega’s Jan, Dave en Johan het theoretisch gedeelte van hun opleiding tot thanatopracteur succesvol hebben afgerond! Na hun praktische opleiding van twee weken bij een uitvaartcentrum in Londen kunnen ook zij u straks van dienst zijn bij de lichte balseming van uw overleden dierbare. Steeds meer aanvragen voor thanatopraxie Het aantal aanvragen van lichte balseming is de laatste tijd flink gestegen. Wij verzorgden als een van de eersten thanatopraxie, meteen sinds het in 2010 voor iedereen in Nederland werd toegestaan. Met de komst van drie thanatopracteurs neemt de specialistische kennis op dit gebied binnen onze organisatie binnenkort flink toe. Lichte balseming voor een goed afscheid “Waarom ik deze opleiding ben gaan doen?” Johan is er duidelijk over. Hij wil mensen helpen bij het afscheid nemen. “Lichte balseming of thanatopraxie brengt de natuurlijke uitstraling terug. Veel uiterlijke kenmerken van bijvoorbeeld een ziekte zoals gespannenheid of blauwe plekken nemen zienderogen af. De overledene voelt daarbij niet zo koud aan en er is geen gezoem van koelmachines. Goed afscheid nemen is belangrijk, ook voor de rouwverwerking. Dankzij lichte balseming kunnen nabestaanden dat op een meer ontspannen manier doen, omdat hun overledene er zo vertrouwd uitziet en aanvoelt.” Praktijk in London Binnenkort vertrekken onze collega’s naar Londen voor hun praktijkopleiding. Engeland loopt namelijk voorop in balseming; daar worden al 60 tot 70% van de overledenen gebalsemd. In Nederland staat de balseming vergeleken met daar dus nog in de kinderschoenen. Als altijd willen wij het beste kunnen bieden, dus gaan we naar de meesters om deze behandeling zo goed mogelijk te leren. Wat is dat eigenlijk, lichte balseming? Bij lichte balseming wordt het bloed vervangen door een balsemvloeistof. Deze vloeistof wordt ook tussen de organen aangebracht. Zo wordt het ontbindingsproces van binnenuit geremd. Dit heeft als voordeel dat het u als nabestaanden meer tijd geeft om afscheid te nemen. Dat kan gewenst zijn als er bijvoorbeeld nog iemand uit het buitenland moet komen. Na ruim een week neemt de werking van deze vloeistof langzaam af. Vanwege de veiligheid van u en onze medewerkers verrichten wij deze behandeling altijd in een van onze uitvaartcentra. Meer weten? Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over lichte balseming. Neem gerust contact met ons op als u hier meer over wilt weten!

OPTREDEN BLAZERSKLAS EN ONTHULLING SCHITTERENDE BANNER

Tuinconcert Muziekvereniging Alliance Colofon Weekblad ’t Carillon Weekblad ‘t Carrillon verschijnt wekelijks op donderdag in Made, Drimmelen, Blauwe Sluis, Hooge - en Lage Zwaluwe, Helkant, Terheijden en Wagenberg in een oplage van 13.500 exemplaren. Uitgever Uitgeverij Em. de Jong bv Postbus 8 5110 AA Baarle-Nassau Visweg 8 5111 HJ Baarle-Nassau Tel: 013-5075534 I: www.uitgeverijemdejong.nl E: uitgeverij@emdejong.nl

Dinsdag 26 juni was het dan zover, het afsluitende concert van De Blazersklas waaraan 24 kinderen en 5 volwassenen hebben deelgenomen. Na zes muzieklessen te hebben gevolgd, is er een mooi gevarieerd concert gegeven aan heel veel muziekliefhebbers en luisteraars aan de Ds. Jamesstraat in Lage Zwaluwe. Een aantal kinderen kwam nerveus bij het bejaardenhuis aan.

Sommige hadden zelfs nog even een nieuw rietje nodig. Dirigen-

ADVERTENTIES (ZAKELIJK) Jacqueline Paashuis: 06-53819594 E-mail adres voor advertenties uitgeverij@emdejong.nl Druk Janssen/Pers Rotatiedruk 100% dochteronderneming van

Verantwoordelijk bezorger AXENDER VERSPREIDINGEN www.axender.nl Bezorger worden? Meld je aan via www.bezorgenvanfolders.nl Bezorgklachten Ga naar www.uitgeverijemdejong.nl en kies voor bezorging om een bezorgklacht door te geven. CORRESPONDENTEN Made, Drimmelen Michiel Peeters 0162 684277 carillondrimmelen@gmail.com Wagenberg, Terheijden, Hooge Zwaluwe en Lage Zwaluwe Wiljan Broeders 076 514 84 99/06-21324875 wjhb@ziggo.nl Marie-José Mol-deBont 06-11510131 Marie-jose@moldebont.nl Fotografie: Anneke Moerenhout, Marktstraat 44, 4921 BG Made, 06-22238210 AANLEVEREN KOPIJ www.uitgeverijemdejong.nl Kies voor aanleveren, redactioneel. Particuliere advertenties en zoekertjes: opgeven via www.uitgeverijemdejong.nl, kies voor aanleveren.

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

Volg ons via TWITTER

www.facebook.com/ tcarillon

Maarten van Bavel uitvaartverzorger

www.bruijns-uitvaart.nl | 0162 45 77 75 | info@bruijns-uitvaart.nl

te Irene moest op het laatste moment invallen. En ga daar maar eens aan staan als je de kinderen nog nooit gezien hebt en ook nog nooit de muziekstukjes met hen geoefend hebt. Een generale vooraf was dus nodig. Maar wie had nu gedacht dat er tijdens de generale al zoveel publiek was. Deze mensen hebben dus van een paar stukjes dubbel kunnen genieten. Het concert zelf hebben de kinderen geweldig gedaan. Na het enthousiaste optreden van de blazersklas en jonge slagwerkers was het de beurt aan het beginnersorkest. Ook zij lieten weer horen dat er hard gewerkt wordt tijdens de repetities. Mooi om te horen hoe nummers steeds beter gespeeld worden. Tussendoor is er een mooi moment gekozen om de nieuwe banner te onthullen. Ook muziekvereniging Alliance gaat met zijn tijd mee en heeft een schitterende banner laten maken en ontwerpen door Chantal Kavelaars. Wij willen haar via deze weg hartelijk bedanken

voor haar creatieve input en samenwerking. Het slagwerkorkest moest het zonder dirigent Job stellen. Jan wilde gelukkig vervanger zijn en heeft tijdens de laatste repetitie de stukken met het orkest doorgenomen waardoor deze goed geleid uitgevoerd konden worden. Het plezier was er bij de slagwerkers in ieder geval niet minder om. Hierna was de beurt aan het orkest. Na een paar fraai uitgevoerde nummers werden enkele solisten naar voren gehaald. Het stuk Dixieland Jamboree werd een mooi samenspel van de solisten en het orkest. Erg leuk effect kwam toen Rick met zijn trom achter en door het publiek liep waardoor ook de toeschouwers meegenomen werden in het stuk. Als slotstuk was deze keer niet gekozen voor een mars maar voor Fiesta cu tres banda waarbij het orkest en het slagwerkorkest samen zorgden voor een vrolijke afsluiting. Mede dankzij het mooie weer kunnen we met een goed gevoel terugkijken op een geslaagd tuinconcert!

TdB programma voor de komende week

Een extra exemplaar van weekblad ‘t Carillon kunt u op één van de volgende adressen afhalen: Made: • Albert Heijn • SuperCoop • Jumbo • Gemeentehuis • The Readshop • Kantoorboekhandel EMSI Lage Zwaluwe: • Jumbo • Hubo Bouwmarkt Hooge Zwaluwe: • Dagwinkel Terheijden: • Drogisterij Relinde Fijnaut • Jumbo Wagenberg: • Tuincentrum Sonneveld Oosterhout: • Tankstation de Bromtol

s De banner is ontworpen en gemaakt door Chantal Kavelaars van Chantal Creations - Grafisch Vormgever

Toer de Boer is donderdag voor de middag bij de familie Van der Spek aan de Dirk de Botsdijk 4 in Lage Zwaluwe. Zij hebben er een biologisch akkerbouwbedrijf met zorgboerderij en een theetuin. De rondleiding start om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Diezelfde dag na de middag is Toer de Boer bij de familie Wismans, ofwel zuivelboerderij De Driehoek aan de Hoogstraat 82 in Oosterhout. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Koeien melken en heerlijke kaas maken is wat ze daar doen. Zaterdag 14 juli is het melkveebedrijf van de familie Van Sundert aan de Groenestraat 11 in Dorst te bezoeken. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Dinsdag 17 juli is het loonwerkbedrijf van de Gebr. van Ginneken aan de Statendamweg 105 in

Oosterhout te bekijken. Tractoren en grote machines staan uitgestald en zijn te bewonderen. De rondleiding start om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Dezelfde dag na de middag is het melkveebedrijf van de familie Claassen aan de Provincialeweg 134 in Oosteind te bekijken. De koeien worden gemolken met de melkrobot. De rondleiding start om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Kijk ook op www.toerdeboer.nl en op de FB site van Toer de Boer.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 4 BUITEN VLOOIENMARKT ZONDAG 15 JULI TILBURG; Terrein voormalig RKTVV, Rueckertbaan 207, 5042 AE / info: 06 - 51 21 79 20 open 09.00 - 16.30 uur www.deevenementenlijn.nl

Uw vaste partner voor zonwering, terrasoverkappingen & woningstoffering

* 2 kramen voor € 40,- *

StoffeerderijvanHoorn Voor al uw meubelstoffeerwerk! Bel voor een vrijblijvend offerte 06-19748242 www.stoffeerderijvanhoorn.nl

WA A ROM KIEST U VOOR SUN E X PRESS? Ú profiteert van ónze jarenlange ervaring en vakkennis. Ons team is meer dan wie ook gespecialiseerd in het vinden van een antwoord op uw specifieke vraag.

Heeft u oud ijzer, electr.apparatuur of andere metalen waar u vanaf wilt? Bel B.Rullens 0162-685704 of 0623721892

Wij leveren u de kwaliteit die we zelf zouden wensen, wij staan voor ons product!

BELGIË STR. 5B K A ATSH EU V E L TEL. 0416 - 27 97 00

BREDA SE WEG 31 TE RH E IJDE N TEL. 076 - 52 03 476

Koman’s Vishandel B.V. te Moerdijk

ZE ZIJN ER WEER: HEERLIJKE ZEEUWSE MOSSELEN BODEMCULTUUR

€ 4,25 Hele Zeebaarsper 500 gram € 4,90 Hele Forel per 500 gram € 4,95

Voor op de barbecue: Hele Dorade

Koman’s Vishandel is uw adres voor

levende - gestripte Paling voor uw rook-oventje tevens Makreel, Forel en Poon om te roken…HEERLIJK Deze aanbieding is geldig tot en met zaterdag 21 juli 2018

Openingstijden: Ma t/m Wo: 08.00-13.00u Do en Vr: 08.00-16.00u Za: 08.00-13.00u

Koman’s Vishandel B.V.

Den Bels 1, 4782 PG Moerdijk e-mail: info@komanvis.nl / 0168-412422

WWW.SUNEXPRESS.NL

ONZE SHOWROOMS VAN 550 M ZIJN 6 DAGEN PER WEEK GEOPEND. 2

SLAGBOOM Administraties en Belastingaangiften www.slagboom.org tel.: 076-5214282

DANSEN-ONTMOETEN & SWINGEN

HARMONIEZAAL in RIJSBERGEN Ingang Lagestraat 1 cq 3

Zaterdag 21 juli

Uw vaste partner voor garagepoorten, sectionaaldeuren & voordeuren by WAAROM UW WONING UITRUSTEN MET SUN EXPRESS DOORS? Veiligheid en stijl verenigd in één productlijn Passend design en

DUO JERSEY!

Opslagruimte te huur van 110 m2. Mooie geïsoleerde ruimte op goed bereikbare locatie vlakbij afslag A59. Meer weten? Bel 06 43494442

Zaal open 19.15 uur - start 20.30 uur

Pedicuresalon Lia Commeren, is dé plek waar jij terecht kunt om je voeten in balans te houden. Bel voor een afspraak : 0162-680123 Adres : De Gijster 54, Made

Parket overschuren en behandelen. Uw oude vloer weer als nieuw. Gratis advies en prijsopgave. MHC Vloeren Julianastraat 103 - Rijen Tel. 06-43 08 79 30 www.mhcvloeren.nl

TE KOOP GEVRAAGD: alle type auto‘s van alle bouwjaren ook uw sloopauto wordt opgehaald. RDW vrijwaringsbewijs. tel: 06-53553254

CARAVANS GEVRAAGD met SPOED & Campers

type woning Topkwaliteit door decennia van productontwikkeling voor ons BELGIË STR. 5B K A ATSHEUV EL TEL. 0416 - 27 97 00

WWW.SUNEXPRESSDOORS.NL

CARISOL MEUBELEN vraagt te koop: alle eiken meubelen, hele en gedeeltelijke inboedels. Tel. 06-55797415 of info@carisolmeubelen.nl

Vloeren | Vloerkleden | Gordijnen | Behang | Binnen- & buitenzonwering | Horren | Verf

Stucadoor Henri voor al uw schuur- pleister en spachtelwerk. Snel en goedkoop. Tel: 06-48642362

20%

BELASTINGAANGIFTE A-GAVE Accountants, Bredaseweg 33, 4901 KN Oosterhout. Tel. 0162454471 www.a-gave.nl

20% korting* op DECORETTE binnen zonwering en KORTING OP luxaflex horren. DECORETTE BINNENEN

à contant of per bank! Jos Hommel Caravans Eikenlaan 30 Sprang-Capelle 0416-274672 06-23633117

Gratis advies over al uw vogels, kooien, zaden, jonge en tamme vogels

parkiet zaad 20 kilo € 18,95 € 22,zangzaad 20 kilo tropenzaad 20 kilo € 19,15 vogelzand 20 kilo € 6,80 handtamme valkparkieten open: Don-Vrij-Za

vogelopvangcentrum oude Baan 66, Breda Tel: 076-5876346

VLOOIENMARKT

*

BUITENZONWERING

VLIEGVELD GILZE EN RIJEN ZONDAG 15 JULI

Vliegveld Gilze en Rijen gelegen aan de Oude Rijksweg Tilburg-Breda. Rijksweg 25 - 5125 NB Gilze en Rijen

OPEN 10.00-17.00 UUR - 0161-456291

20% KORTING*

20% korting* op Horizontale jaloezieën

20% GESLOTEN VANWEGE VAKANTIE

20%

KORTING*

van 20 juli t/m 13 augustus 20% korting op Decorette *

zonneschermen

KORTING*

20% korting* op Luxaflex® horren

Bekijk ons gehele assortiment op Decorette.nl

van Mook

Raamsdonksveer, Keizersdijk 71, T.: 0162 - 512 833

Nu ook op Facebook

... een luisterend oor ... ... de intensiteit van emoties ... ... de volharding van het eigen bestaan ... ... een doorzetter ...

Telefoon: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

materialen voor elk

product!

per 500 gram

Na een intens, gastvrij en volhardend leven, is onze moeder, oma en overgrootmoeder, op 93-jarige leeftijd, liefdevol en rustig bij volle maan ingeslapen.

Sophia Margaretha van Maurik-Ansems Gré weduwe van Jacob van Maurik sinds 2009 * Rotterdam, 26 december 1924

† Wageningen, 28 juni 2018

Volgens de wens van onze moeder heeft de crematie op donderdag 5 juli jl. in besloten kring plaatsgevonden. Capelle a/d IJssel: Harm & Marianne Bram & Kathy Luuk, Kiki Jaap Sjoerd & Tamara Barendrecht: Sjoerd & Sharony Sofia Dordrecht: Gijs & Christa Thomas & Esther Syb, Denn Susanne & Juriaan Koen Renesse: Margreet & Bo Joost & Stacey Maaike & Ronald Tygo, Noud Bennekom: Koos & Nanni Bart & Thisja Niek Teun Roel Barendrecht: Kees & Yad Thiago & Maria Edwin Felipe Juliana Mateus en verdere familie Correspondentieadres: Koos van Maurik Breehoven 82 6721 SN Bennekom Op zaterdag 14 juli houden wij een herinneringsbijeenkomst, waarbij we terugblikken op het leven van Sophia Margaretha Ansems, die 52 jaar van haar leven in Barendrecht heeft gewoond. Deze bijeenkomst wordt gehouden van 13.30 - 16.00 uur in Van der Valk Hotel Ridderkerk, Krommeweg 1, 2988 CB te Ridderkerk. Er is gelegenheid tot condoleren en gezamenlijk herinneringen delen.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

VLOOIEN

MARKT

PAGINA 5

Heemkundekring Made en Drimmelen

DE SPOORZOEKERS GAAN MET VAKANTIE

Jeugdnatuurgroep De Spoorzoekers sluit het seizoen af

Heemkundekring Made en Drimmelen gaat terug in de tijd

Een terugblik naar vervlogen tijden in Made en Drimmelen

A.S. ZONDAG

15 JULI VLIEGVELD GILZE & RIJEN

In deze tweede aflevering het vervolg van de interessante geschiedenis van de postvoorziening in Made.

OPEN: 10-17 UUR Parkeerterrein wegrestaurant Vliegveld, Oude Rijksweg 25 5125 NB Hulten (Gem. Gilze & Rijen)

INFO: 0161-456291

Omroep Drimmelen ‘Altijd in de buurt’

s Afscheid Jan Braat als begeleider van De Spoorzoekers Jeugdnatuurgroep De Spoorzoekers heeft het seizoen afgesloten met een vaartocht door de Aakvlaai en een picknick bij de Steen van Kloosteroord. Daarnaast hebben wij niet alleen van vijf Spoorzoekers - die naar het middelbaar onderwijs gaan - afscheiden genomen maar ook van Jan Braat. Hij is ongeveer 20 jaar

begeleider geweest bij De Spoorzoekers. We gaan hem zeker missen vanwege zijn grote kennis van planten, vogels, vlinders en de natuur in zijn algemeenheid. Eind augustus gaan wij weer van start om per Canadese kano de Biesbosch te introduceren en een hernieuwde kennismaking bij De Spoorzoekers die al lid

DE SPRONG EN ZUIDERWATERLINIEFESTIVAL Commissaris van de Koning Wim van de Donk gaf op 23 juni het startschot voor het Zuiderwaterliniefestival in Brabant. Rond 12.30 uur vond in Terheijden de militaire Sprong plaats, waarbij naast 20 andere parachutisten de Commissaris van de Koning ‘uit de lucht kwam vallen’ bij De Schans in Terheijden. Het Zuiderwaterliniefestival werd het hele weekend gehouden om deze verdedigingslinie onder de aandacht te brengen. De hele dag waren er activiteiten, theater, live muziek en andere festiviteiten voor de vele bezoekers op de Schans. BRUISEND MADE Dit jaar vierde de Bruisende Buitendmarkt in Made haar 15-jarig jubileum. Er was straattheater, feestmuziek, kraampjes, kinderattracties en terrasjes. Kortom: een gezellig feest voor iedereen en dat was te merken aan het

zijn. Wij kunnen nog nieuwe Spoorzoekers plaatsen voor het komende seizoen. Heb je interesse en ben je woonachtig in Made, Wagenberg, Drimmelen, Hooge of Lage Zwaluwe? Stuur dan een mail naar Wim Kloonen (wkloonen@gmail.com) of Han Hendrixks (hancorrie@hotmail. com). maand is dat wethouder Jürgen Vissers. Ook schuift de communicatieadviseur van de gemeente, Anneke van Omme, aan om ons te informeren over actuele zaken die in onze gemeente spelen.

Vanaf 11 juli zendt Omroep Drimmelen beelden uit van: 42 ACTUEEL Iedere week korte nieuwsflitsen van lopende activiteiten van en voor Drimmelen en omgeving, waarbij actuele onderwerpen in de schijnwerpers worden gezet. Hebt u een nieuwswaardige mededeling zonder commerciële doeleinden? Mail het ons naar: publicatie@omroepdrimmelen. nl.

TERUG IN DE TIJD

s De Sprong hoge aantal bezoekers. Ook de afdeling tv van Omroep Drimmelen was aanwezig. Natuurlijk om alle bezoekers te informeren over onze omroep, maar ook op zoek naar nieuw talent om onze groep vrijwilligers te versterken. Een impressie ziet u deze week in onze uitzending. KUNST EN MUZIEK AAN DE HAVEN Op zaterdag 16 juni organiseerde Stichting ToonArt in samenwerking met gemeente Drimmelen en Waterschap Brabantse Delta het evenement Kunst en muziek aan de haven van Hooge Zwaluwe. De opening van het nieuwe gemaal Emilia vormde de aanleiding. Diverse kunstenaars uit de gemeente Drimmelen presenteerden hun werk. Er was muziek op een aangelegd ponton, authentieke zalmschouwen en er was ook aan de inwendige mens gedacht. Kortom: het werd een geweldig feest en natuurlijk

werd ook het gemaal feestelijk geopend. PORTRET TOON VAN DONGEN In onze serie portretten gaat Loes van Zwieten dit keer in gesprek met Toon van Dongen, bij velen beter bekend als Toon de Mol. Hij vertelt ons waar deze bijnaam vandaan komt. We komen heel wat over zijn leven te weten. Wie hij is, waar hij vandaan komt en niet te vergeten zijn vele activiteiten en hobby’s. Als clown bij evenementen en als sauwelaar vielen hem veel onderscheidingen ten deel. Zelfs die van beste juin en een koninklijke onderscheiding. Hij heeft ze verdiend! GEMEENTE ACTUEEL – JULI Iedere maand komt een gast van het college van Burgemeester en Wethouders naar onze studio om een toelichting te geven op onderwerpen die van belang zijn voor onze gemeente. Deze

WIE WE ZIJN EN WAAR U ONS KUNT VINDEN Wij zijn uw lokale omroep in de gemeente Drimmelen. Een enthousiaste groep vrijwilligers maakt programma’s voor radio, tv en kabelkrant. Leuk en informatief om naar te kijken en te luisteren, maar nog leuker is het om zelf daaraan mee te werken. Wij zijn daarom altijd op zoek naar radiomakers, presentatoren, cameramensen, editors, technici en redacteuren. Misschien iets voor u? Kom dan eens met ons praten. Ervaring is niet nodig; wij leren het u graag. Onze contactgegevens vindt u op de website: www.omroepdrimmelen.nl. Wekelijks nieuwe televisie items op Ziggo kanaal 42 digitaal of analoog op kanaal 45/663.25 MHz. Uitzending gemist of kunt u ons thuis niet ontvangen? Bezoek ons YouTube kanaal. De radiozender is 24 uur per dag te beluisteren via de kabel op 92.9 FM, het digitale Ziggo radiokanaal 917, in de ether op 106.9 FM en natuurlijk ook online via de livestream. Volg ons ook op de website: www.omroepdrimmelen.nl en op Facebook.

Op 1 juli 1889 werd de stopplaats Made en Drimmelen opgewaardeerd tot halte. Behalve personenvervoer kwam er een goederenspoor voor het lossen en beladen van wagens en er kwam een echt stationsgebouw (bij wachtpost 10). Er werd een bodeloop ingesteld naar deze halte. A. J. van Herwijnen werd als bodeloper met deze dienst belast. Op 23 april 1890 en op 18 mei 1893 brak brand uit in het huis van brievengaarder Dikkes. De gevolgen voor de postvoorziening waren minimaal. Er trad slechts ’enige vertraging in de postverzending’ op. (Hierover zullen we in de volgende aflevering berichten.) Het hulpkantoor dat lag in de huidige Patronaatstraat ter hoogte van nummer 9 en sedert 1 juni 1895 gerund werd door brievengaarder A. Machielse, was niet bepaald een sieraad voor het dorp. De inspecteur der posterijen die op 7 februari 1902 Made bezocht, constateerde dat de ruimte die in Made voor de post beschikbaar was gesteld maar net aan de gestelde eisen voldeed. Op 7 september 1909 verzocht pastoor Van Doremalen het gemeentebestuur de weg naar het hulpkantoor te verlichten. Besloten werd om de weg naar het kantoor te voorzien van verlichting en enige bestrating van oude keien aan te brengen. PTT-KANTOOR In 1914 richtte het bestuur van de ’Hanze’, de vereniging voor de Handeldrijvende en Industriële Middenstand in Made, zich tot de directeur-generaal van de posterijen met het verzoek om een vierde kombestelling en om de huisvesting van het hulpkantoor te vervangen. Het bestaande gebouw was te klein, onvoldoende verlicht, primitief ingericht, onverwarmd en vanuit de bebouwde straat niet zichtbaar. Het Hanze-bestuur deelde mee dat het gemeentebestuur van Made en Drimmelen niet ongenegen was om een kantoor met woning voor de brievengaarder in de bebouwde kom ter beschikking te stellen, als het Rijk een behoorlijke huur zou willen betalen en telefoon en brievengaarderij in één kantoor zouden kunnen worden ondergebracht. De bereidheid van de gemeente om een groot nieuw kantoor met directeurswoning te gaan bouwen, leverde ook nog de beloning op van minister Lely die op 14 maart 1916 de toezegging deed om het hulpkantoor om te zetten in een volwaardige vestiging van een post-, telegraaf- en telefoonkantoor. Op 18 augustus 1916 vond de aanbesteding van het nieuw te bouwen kantoor plaats. De Madenaar Th. Blijlevens ontving voor een bedrag van f 14.340,- de opdracht voor de bouw van het kantoor op perceel kadastraal H 3667, ter grootte van 8 aren en 9 centiaren. Op deze locatie, bekend als Marktstraat 31/33, heeft 84 jaar het postkantoor gestaan! De gemeente ontving jaarlijks een bedrag van f 1312,- aan huur van het rijk en f 100,- van de directeur voor zijn ambtswoning. (wordt vervolgd)

OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID KRIJGEN MEER AANDACHT

CDA Drimmelen positief over Kadernota 2019 Afgelopen donderdag was de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Zo aan het einde van het gemeente-politieke jaar, konden wij, als CDA Drimmelen, zelfs nog een aantal van onze aandachtspunten verzilverd zien. In de Kadernota 2019 is nu eindelijk ruimte gemaakt voor de door ons zo gewenste extra invulling van de openbare orde en veilig-

heid. Er komen extra agenten en ook zal de BOA meer ondersteuning krijgen. Er is nog geen zekerheid dat er dan ook daadwerkelijk een extra BOA bij komt maar als de bestaande BOA’s hun werk onder lagere druk kunnen uitvoeren is er winst geboekt. Ook de ruime aandacht voor extra woningen vinden wij zeer positief evenals de aanpak van de centra van onze dorpen. We

De nummer 1 van Brabant in kunststof kozijnen ‘s-Hertogenbosch • Breda • Udenhout • Eindhoven Bezoek één van onze showrooms of kijk op:

www.kozion.nl

deelden wel met andere partijen de zorg over een aantal verkeersproblemen binnen onze gemeente en zullen daar de volgende periode steeds aandacht voor blijven vragen. Je hoort te vaak de Zeggelaan, Crullaan en Godfried Schalckenstraat in negatieve zin voorbij komen om ze te blijven negeren. Het afgelopen jaar heeft ook in het teken gestaan van de gemeenteraadsverkiezingen. Helaas is daar voor CDA Drimmelen niet het gewenste resultaat uit gekomen en hebben we een raadszetel moeten afgeven. Gelukkig hoeft ons enige raadslid, Riekje van Vugt, het werk niet alleen te doen en wordt ze gesteund door de vaste burgerleden en de steunfractie. Het laatste agendapunt van de raadsvergadering was de benoeming van Sjaak van Schie als burgerlid van CDA Drimmelen. Het team van burgerleden is nu op volle sterkte om, na een welverdiende

s Hans van der Pluijm, burgerlid CDA Drimmelen vakantie, weer met vol enthousiasme de gemeenteraad en het college scherp te houden en de geluiden uit de gemeente te vertalen in debat in de gemeenteraad. Namens CDA Drimmelen wens ik u allen een heel fijne en vooral veilige vakantie toe. Mijn naam is Hans van der Pluijm, burgerlid CDA Drimmelen.

s Postbesteller Jan Kop op pad in Made rond 1920. (foto: archief heemkundekring Made en Drimmelen) U wilt meer informatie of lid worden van de Heemkundekring Made en Drimmelen bel nr. 0162-684391 of 0162683104. Hebt u ook materiaal over de geschiedenis van Made en omgeving dat wij mogen gebruiken dan zou dat zeer welkom zijn.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 6

GEMEENTENIEUWS

5 juli 2018 Tips voor de vakantieperiode

IN CONTACT

ACTUEEL WEEK 28

Gemeentehuis: Park 1, Made Postbus 19, 4920 AA Made Telefoon: 140162 E-mail: gemeente@drimmelen.nl Website: Drimmelen.nl

Openbare vergadering van het Algemeen Bestuur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch.

Openingstijden Publiekszaken De gemeente Drimmelen werkt alleen op afspraak U kunt een afspraak maken via: • Drimmelen.nl (online afspraak maken) • Telefoonnummer 14 0162: bereikbaar ma t/m vr. van 08.30 - 17.00 uur. Vrijdag van 08.30 - 16.00 uur. Servicebalie Voor het ophalen van reisdocumenten en rijbewijzen Ma t/m do: van 09.00 - 16.45 uur Vrij van 09.00 - 16.00 uur Avond: do van 18.00 - 20.00 uur Loket Wmo/Sociale Zaken ma t/m vrij van 09.00 - 12.30 uur, zonder afspraak. ma t/m do van 13.00 - 15.00 uur op afspraak

De vergadering van het Algemeen Bestuur Parkschap Nationaal Park De Biesbosch vindt plaats op donderdag 12 juli 2018 van 22.00 tot 22.30 uur in het gemeentehuis van Drimmelen. Mocht u de vergadering willen bijwonen of spreektijd wensen, dient u zich vooraf aan te melden via gbj.de.baaij@dor-

drecht.nl onder vermelding van het onderwerp. De agenda en stukken zijn vanaf 5 juli 2018 te vinden op www.np-debiesbosch.nl, onder organisatie/Parkschap Nationaal Park De Biesbosch/openbare vergaderingen.

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woonen werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon

Dorpsgericht werken gaat om het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid. Hiervoor werkt de coördinator

Voor informatie over de afvalinzameling: zie onze Afvalkalender op de website en de gemeentegids. Voor meldingen/klachten over de afvalinzameling: bel de Diftar infolijn op 0800-0234450. 8 juli: Wandelen op zondag 9 juli: Activiteit Zomervermaak 9 juli: Wandel Challenge gemeente Drimmelen 11 juli: Activiteit Zomervermaak

In onze gemeente zijn al 4.654 inwoners aangesloten bij Burgernet. Bent u deelnemer 4.655? Help mee aan een veilige buurt! Schrijf u in via www.burgernet.nl.

dorpsgericht werken samen met bewoners, woningcorporaties, politie en straathoekwerker. Wilt u ook bijdragen? Neem dan contact op met Lilian Lambrechts via 140162 of llambrechts@drimmelen.nl. U kunt haar ook volgen via twitter: @LilianDrimmelen.

Burendag 2018 Doet uw buurt ook mee?

Milieustraat Zeggelaan 131, Terheijden ma t/m vr: 13.00 - 16.00 uur za: 10.00 - 15.00 uur

Zaterdag 14 juli: huis-aan-huisinzameling oud papier in Made, buurtschap Helkant, Drimmelen en het bijbehorende buitengebied.

of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

DORPSGERICHT WERKEN

Gevonden/verloren voorwerpen Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden? Kijk op Drimmelen. nl onder gevonden of verloren voorwerpen. We plaatsen het overzicht ook regelmatig op onze facebook-pagina. Of neem contact op met de servicebalie van het gemeentehuis. Dat kan telefonisch (14 0162) of door langs te komen.

AFVAL

te vertellen dat u op vakantie gaat. • Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. • Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is. • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen. • Voor meer tips kunt u terecht op www.politie.nl bij thema’s en dan onder het kopje ‘woninginbraak’.

Burgernet

Meldpunt tel. 140162 e-mail: meldpunt@drimmelen.nl online via formulier op Drimmelen.nl Voor meldingen over: • gebreken in de openbare ruimte (bijv. loszittende stoeptegels, straatschade) • gebreken aan de riolering (let op: meld rioleringsklachten altijd bij de gemeente. De kosten die u maakt voor een gespecialiseerd bedrijf zijn anders sowieso voor u. Ook als de oorzaak van het probleem op gemeentelijk terrein ligt.) • Meldingen openbare verlichting (bijv. defecte lampen, scheve masten)

Vergunningen Voor informatie over het aanvragen van een vergunning, bijvoorbeeld een omgevingsvergunning, zie Drimmelen.nl, of telefonisch via 14 0162.

In de zomer gaan veel mensen op vakantie en blijven veel huizen onbeschermd achter. Voor inbrekers is het dan gemakkelijk om hun slag te slaan. Wat kunt u doen om uw huis te beveiligen tijdens uw vakantie? • Gebruik tijdschakelaars op verlichting, zodat licht brandt als u niet thuis bent. • Vraag uw buren om de post voor de deur weg te halen tijdens uw afwezigheid. • Plaats geen berichten op bijvoorbeeld Twitter of Facebook om

EVENEMENTEN Kijk voor meer informatie op Drimmelen.nl-evenementen of op www.wijzijndrimmelen.nl. Wilt u ook bekendheid geven aan uw evenement? Stuur dan een e-mail aan communicatie@drimmelen.nl. 12 juli: ‘Toer de Boer’ bij fam. van der Spek 12 juli: Dementiewandeling met bezoek aan Theek 5 in Made, de Wijngaerd 12 juli: Bingo KBO, ‘t Trefpunt 13 juli: €2,- lunch van project ‘Kom erbij’, Made 14 juli: Bijeenkomst Zelfhulpgroep (ZHG) Drimmelen 15 juli: Wandelen op zondag 18 juli: Buitenconcert Harmonie en tamboerkorps St. Caecilia, Lindestraat, Made 19 juli: ‘Toer de Boer’ bij fam. Smits van Oyen 19 juli: ‘Toer de Boer’ bij fam. van der Spek

Burendag is een jaarlijkse terugkerend feest dat u samen met uw buren en de buurt viert. Dit jaar is Burendag op 2 september 2018. Het is een dag om gezellig samen te komen en contact te leggen met elkaar.

bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen. Daarom is het sinds eind juni mogelijk om als buurt een aanvraag tot max. € 400,00 in te dienen bij het Oranje Fonds voor het uitvoeren van jullie Burendagplan.

Ontmoeting Door elkaar op deze manier te ontmoeten ontstaan vaak mooie initiatieven om de buurt socialer en veiliger te maken. Douwe Egberts en het Oranje Fonds ondersteunen daar graag in. Zij steunen sociale initiatieven en bevorderen zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook is Burendag

Meer informatie en aanvragen De aanvraag bij het Oranje Fonds kunt u doen via www.burendag.nl. Via de ‘Samen aan de slag’-regeling van de gemeente Drimmelen kunt u ook eenmalig een aanvraag indienen voor een burendag of buurtfeest. Informatie over deze regeling kunt u vinden op www. drimmelen.nl

VOLG DE GEMEENTE VIA TWITTER: DRIMMELEN140162.

AFVALWEETJES Oud papier Weet u wat er wel en wat er niet bij het oud papier aan straat mag? Alle informatie hierover kunt u vinden op: www.afvalscheiden.nu/ wathoortwaar/papier-en-karton/

ZIE WWW.DRIMMELEN.NL


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 7

GEMEENTENIEUWS

5 juli 2018 BEKENDMAKINGEN

BEZWAARPROCEDURE

aan het Raadhuisplein 1 A in Made.

Ingekomen aanvragen liggen niet ter inzage. De bedoeling is u attent te maken op activiteiten in uw omgeving. Tegen ingekomen aanvragen kunt u geen bezwaar maken. Deze plannen zijn nog niet beoordeeld, waardoor ze kunnen wijzigen. Pas na besluitvorming ligt het plan ter inzage. Verleende vergunningen liggen ter inzage in het gemeentehuis. U kunt hiertegen bezwaar maken binnen zes weken nadat de vergunning is bekendgemaakt. Dit kunt u doen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft (de datum van de bekendmaking is de datum waarop de aanvrager de vergunning heeft ontvangen en niet de datum van deze publicatie). Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste het volgende bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, omschrijving van het besluit met vermelding van de datum en het nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en een opgave van de reden(-en) waarom men zich niet met het besluit kan verenigen. Het adres voor het indienen van een bezwaarschrift is: Gemeente Drimmelen, Postbus 19, 4920 AA Made. U kunt ook een verzoek voor het treffen van een voorlopige voorziening (schorsing) bij de rechtbank indienen. Een dergelijk verzoek richt u aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

ONTHEFFING ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET De burgemeester van de gemeente Drimmelen maakt bekend dat aan:

EVENEMENTENVERGUNNING De burgemeester van de gemeente Drimmelen maakt bekend dat aan: • Mevrouw Fens in Terheijden vergunning is verleend voor het organiseren van een Spirituele & Wellness Beurs op zondag 4 november 2018 van 11.00 uur tot 17.00 uur in Hotel ’t Trefpunt

• Mevrouw Dudok-Vermeulen ontheffing is verleend voor het verstrekken van zwak-alcoholische drank op zaterdag 4 augustus 2018 van 17.00 uur tot zondag 5 augustus 2018, 01.00 uur aan de Biesboschweg 1 in Drimmelen voor Panorama’s Beach. OMGEVINGSVERGUNNINGEN Aangevraagde omgevingsvergunningen • Drimmelen, Biesboschweg 4 (4924 BB) (W-2018-0319): Het intern verbouwen van het pand. • Lage Zwaluwe, Roterij 16 (4926 DE) (W-2018-0330): Het bouwen van een woning. • Made, Adelstraat (4921 BN) (W-20180329): Het verbouwen van het voormalige bankgebouw. • Made, naast Stuivezandsestraat 9 (4921 XP) (W-2018-0325): Het bouwen van een woning. • Made, Zanddijk 10 (4921 XW) (W-20180327): Het kappen van meerdere bomen. • Wagenberg, Dorpsstraat 47 (4845 CD) (W-2018-0326): Het bouwen van 3 woningen en 8 appartementen. • Zevenbergschen Hoek, Derde Weg 4 (4766 TE) (W-2018-0323): Het plaatsen van een beschoeiing. Verleende omgevingsvergunningen reguliere procedure • Lage Zwaluwe, Koning Gustaaf Adolfstraat 4 (4926 CE) (W-2018-0240): Het kappen van een boom in de achtertuin. • Made, Blockmekerstraat 5 (4921 SN) (W-2018-0099): Het vergroten van de woning. • Made, Crullaan 70 (4921 VG) (W-20180304): Het plaatsen van een overkapping naast het huis. • Made, Dahliastraat 78A en 78B (4921

LG) (W-2018-0268): Het realiseren van een Bed and Breakfast. • Made, nabij Drimmelenseweg 18 (4921 SG) (W-2018-0161): Het bouwen van een schuilstal. • Made, Ploegstraat 23 (4921 ZX) (W2018-0264): Het plaatsen van een tijdelijke woonunit. • Wagenberg, Kerkstraat 52 (4845 ED) (W-2018-0321): Het kappen van een boom in de achtertuin. MET HERPLANTPLICHT VAN 1 BOOM.

OVERIG VOORONTWERPBESTEMMINGSPLAN “HERZIENING KALVERSTRAAT 62 MADE” Burgemeester en wethouders van Drimmelen maken bekend dat met ingang van vrijdag 13 juli 2018 het voorontwerpbestemmingsplan “Herziening Kalverstraat 62 Made” ter inzage ligt. Het plan voorziet in de bouw van één vrijstaande woning ten noorden van de bestaande woning Kalverstraat 62. De voormalige agrarische bedrijfsgebouwen op het perceel worden gesaneerd. Terinzagelegging Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van vrijdag 13 juli 2018 tot en met donderdag 23 augustus 2018 ter inzage in de hal van het gemeentehuis, Park 1 in Made. Het bestemmingsplan is ook te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl met het identificatienummer NL.IMRO.1719. 1bp18kalver62-vo01. Indienen inspraakreactie Ten aanzien van het voorontwerpbestemmingsplan kan iedereen tijdens de termijn van de terinzagelegging schriftelijk een inspraakreactie naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen. Het postadres voor het indienen van inspraakreacties is: Postbus 19, 4920 AA Made. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar de heer P. Kieboom, telefonisch te bereiken onder nummer 140162.

BELEIDSREGELS ZONNEPANELEN VOOR EIGEN VERBRUIK Het college van burgemeester en wethouders heeft op 25 juni 2018 beleidsregels vastgesteld voor het afwijken van het bestemmingsplan als in artikel 2.12, eerste lid onder a onder 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ten behoeve van zonnepanelen. De beleidsregel gaat over de grondgebonden zonnepanelen bij woningen voor eigen verbruik tot een maximale oppervlakte van 50m2. Onder eigen verbruik wordt verstaan dat het opwekken bedoeld is voor de eigen behoefte aan energie. De opgewekte energie mag niet bedoeld zijn voor andere particulieren of bedrijven. De beleidsregel treedt in werking met ingang van 13 juli 2018. Er staat geen bezwaar of beroep tegen open. U kunt de beleidsregel inzien op de gemeentelijke website of in het gemeentehuis, Park 1 in Made. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar de heer P. Kieboom, telefonisch te bereiken onder nummer 140162. VASTGESTELD BESTEMMINGSPLAN GERANIUMSTRAAT ONG. MADE, GEMEENTE DRIMMELEN Burgemeester en wethouders van Drimmelen maken gelet op artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 28 juni 2018 het bestemmingsplan Geraniumstraat ong. Made heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om ten noorden en ten zuiden van Geraniumstraat 49 in Made in totaal twee woningen op te richten. Terinzagelegging Het vaststellingsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan liggen vanaf vrijdag 13 juli 2018 tot en met donderdag 23 augustus 2018 tijdens de openingstijden ter inzage bij de servicebalie van het gemeentehuis, Park 1 in Made. Het vastgestelde bestemmingsplan is ook digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl (IMRO-code: NL.IMRO.1719. 1bp17geraniumstr-vg01).

Instellen beroep Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan kenbaar te maken, kunnen beroep instellen. Het beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 EA in ‘s-Gravenhage. Het besluit treedt in werking daags na de termijn van terinzagelegging. Als een beroepschrift is ingediend, bestaat tevens de mogelijkheid om binnen de termijn van terinzagelegging een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om voorlopige voorziening schorst de inwerkingtreding van het besluit totdat op het verzoek is beslist. TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN Burgemeester en wethouders van Drimmelen maken bekend dat zij toestemming hebben gegeven: -

-

tot het afsluiten van de Biesboschweg in Drimmelen (conform tekening) op 5 augustus 2018 van 08.00 uur tot 19.00 uur, of zoveel korter of langer dan nodig is voor de Beach Party – Braderie. tot het afsluiten van de Kerkstraat in Made op 13 juli 2018 van 12.00 uur tot 00.00 uur, of zoveel korter of langer dan nodig is voor “Feest op het Kerkplein”, georganiseerd door Hotel De Korenbeurs en Café De Tijd.

VASTSTELLING VERORDENINGEN GEMEENTE DRIMMELEN De gemeenteraad heeft in de vergadering van 28 juni 2018 de volgende verordeningen vastgesteld: -

Verordening speelautomaten(hallen) gemeente Drimmelen - Havenverordening Drimmelen 2018 - Verordening rechtspositie wethouders, raads- en burgerleden gemeente Drimmelen 2018 De verordeningen kunt u vinden via de website: www.overheid.nl.

ZIE WWW.DRIMMELEN.NL

Wederom een Ligthart Zwaluws Koppel kampioen

Red dieren als berberaapje Musa

Biljartvereniging de Poedels wil graag haar sponsors bedanken van het Zwaluws Koppeltoernooi 2018

Word donateur

WWW.AAP.NL

•Café de Polderpub •Rondvaarbedrijf de Zilvermeeuw •Eetcafe Hier is ‘t •Bakker Bakker •‘t Leeuweveerke •De Stripspecialist Breda •Bloem 77

Gulickx

schoenen Nieuwstraat 1 - 5111 CV Baarle-Nassau

•Bloem ‘t Op Lage Zwaluwe •Roy’s Fishhouse •Hubo Lage Zwaluwe •De Biesbosch In •Bosch Car Service Dudok •Cafetarie de Zwaluw •Bol.com

Trendy en comfortabele schoenen voor het hele gezin www.gulickxschoenen.nl - Tel 013-5079376

g n i uim

r p O

Nú met extra korting

Na spannende voorwedstrijden en nog spannendere halve finale wedstrijden is dit jaar weer een Ligthart kampioen Zwaluws Koppeltoernooi geworden. Op zich niet zo gek, daar er vier Ligtharten in de finaleronde van het Zwaluws Koppeltoernooi stonden. De finaleronde die dit jaar op 8 juli in Café de Polderpub, Kerkstraat 36 te Lage Zwaluwe, gespeeld werd. Dit jaar had Els Ligthart zich gekoppeld aan Remco van Houwelingen, Stefan Ligthart had zich gekoppeld met zijn neef Tommie Ligthart en Ronald Ligthart, de broer van Stefan en net als hem zoon van Els Ligthart had zich dit jaar, net als alle voorgaande jaren gekoppeld aan Arno van Dreumel. Het vierde koppel dat dit jaar in de finaleronde meespeelde bestond uit Pierre Slootmans en Rene Groeneveld. De middag begon mooi, het was warm buiten en binnen nog warmer door de spanning. De eerste wedstrijd werd gespeeld op deze zonnige zomerse middag tussen Pierre Slootmans & Rene Groeneveld en Els Ligthart & Remco van Houwelingen. In 25 beurten waren Els & Remco te sterk voor Pierre en Rene. Els en Remco hadden zich door deze overwinning geplaatst voor de finale, Pierre en Rene moesten nog één pot wachten om met de verliezer van die pot uit te maken wie er derde of wie er vierde werd van hét koppeltoernooi van Lage Zwaluwe en omstreken. In de tweede wedstrijd van de middag namen Stefan Ligthart & Tommie Ligthart het op tegen Ronald Ligthart & Arno van Dreumel. In een spannende pot die maar liefst 37 beurten duurde, maakte Ronald de pot uit. Zijn broer Stefan was daar echter niet van gediend en aangezien Stefan met zijn koppelmaat Tommie nog maar één carambole hoefde te maken, besloot hij dit op miraculeuze wijze te doen. Gelijk spel tussen de broers, neef en maat van één van de broers. Omdat er met een gelijkspel geen koppel bekend was om te spelen in de finale, laat staan wie er bekend was om te kampen voor de derde/vierde plaats speelden beide koppels de wedstrijd nogmaals

over. Deze keer echter met de helft van citeerd Ronald en Arno, jullie zijn terechte de punten. Nu waren Ronald en Arno wat Zwaluws Koppeltoernooi kampioenen gemeer overtuigend en wisten hun 22 pun- worden. Vermeldenswaardig is dat Ronald ten te behalen in slechts 11 beurten. Ste- en Arno ook al in 2015 Zwaluws Koppelfan en Tommie konden hier helaas weinig kampioen werden. tegenover stellen en waren veroordeeld Na het spelen van de finalewedstrijden om voor de derde/vierde plaats te spelen. werd dit jaar wederom de loterij van het Overigens haalde Ronald Ligthart in deze Zwaluws Koppeltoernooi gehouden. Midpot de hoogste serie van de middag, 11 ca- dels dit artikel wenst BV de Poedels graag ramboles maar liefst. al haar sponsoren te bedanken voor hun Nu de finalisten en troostfinalisten be- medewerking aan deze loterij. Mocht je kend waren, mochten Pierre & Rene het willen weten of je prijs hebt gewonnen in opnemen tegen Stefan en Tommie om de loterij, kom even langs in Café de Polte strijden voor de derde plaats. Na een derpub en kijk of je een mooie prijs hebt spannende pot wisten Pierre en Rene in gewonnen. 23 beurten hun 43 caramboles te behalen en mochten zich vanaf dit moment Mocht je nou ook eens een keertje willen reserve-reserve Koppelkampioen 2018 biljarten, schroom dan niet om eens een noemen. Stefan en Tommie hadden op dat kijkje te nemen bij Café de Polderpub moment slechts 25 van hun 40 caramboles wanneer de Poedels een thuiswedstrijd aan het spelen zijn. In de agenda van dit behaald. Nu de winnaars van de troostfinale bekend weekblad wordt regelmatig aangekondigd waren, begon het echte werk van de mid- wanneer er gebiljart wordt bij de Polderdag: de finale om de titel Zwaluws Koppel- pub. Ook kan je altijd informatie inwinnen kampioen 2018. In een zinderende finale bij barman Frans en barvrouw Thea. Zij in een volle Polderpub werd er door Ro- zullen je graag verder willen inlichten over nald Ligthart & Arno van Dreumel gestre- de biljartmogelijkheden in hun café. den tegen Els Ligthart & Remco van Hou- Marco Weeland welingen. Het was op dit moment al wel bekend dat er in ieder geval één Ligthart Biljartvereniging de Polderpub koppelkampioen 2018 zou worden. Omdat Ronald en Arno er in deze laatste, maar wel de belangrijkste wedstrijd van het toernooi, waarbij de wedstrijden werden gespeeld in Café Ligthart en Café de Polderpub, er best wel zin in hadden, wisten ze van moeder Els en Remco te winnen in slechts 26 beurten. Els en Remco waren misschien een beetje te zenuwachtig, want zij wisten slechts 19 van hun 34 caramboles te ss De finalisten v.l.n.r. Els, kampioen Ronald, Stefan, behalen. Van harte gefeli- kampioen Arno, Tommie, Rene, Remco en Pierre

Adresgegevens met klantnummer

Meer dan 7000 paar afgeprijsde dames- heren- en kinderschoenen.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 8

Opening beachvolleybalveld op scoutingterrein in Lage Zwaluwe

TERHEIJDEN

Antonius Abt ’Het bruin café’ van 13.30 tot 11 december 15.30 uur DEELGENOTENGROEP ’PSYCHSICH KWETSBAAR’ Elke tweede dinsdag van de maand bent u van harte welkom bij onze deelgenotengroep. Laagdrempelig - veilig - en met elkaar. DONDERDAG 12 JULI

Expositie van schilderijen van de Biesbosch, vogels, stillevens en schilderijen in de stijl van de Haagse School. DONDERDAG 19 JULI

LAGE ZWALUWE

Café de Polderpub, Kerkstraat 6 Lage Zwaluwe van 19.30 tot 22.30 uur CLUBKAMPIOENSCHAP BILJARTEN BIJ DE POLDERPUB

’t Trefpunt van 14.00 tot 16.30 uur BINGO KBO MADE EN DRIMMELEN

Het clubkampioenschap van BV de Poedels nadert de finale. Kom uw favoriete speler aanmoedigen in deze voorlaatste pot!

Grootse maandelijkse BINGO met fantastische prijzen.

LAGE ZWALUWE

MADE

LAGE ZWALUWE

Café de Polderpub, Kerkstraat 6 Lage Zwaluwe van 19.30 tot 22.00 uur CLUBKAMPIOENSCHAP BILJARTEN BIJ DE POLDERPUB

ZATERDAG 21 JULI

Protestantse Kerk, Kerkstraat 49 van 13.00 tot 17.00 uur OPEN KERK 2018 - ZOMEREXPOSITIE WILLY JANSEN Expositie van schilderijen van de Biesbosch, vogels, stillevens en schilderijen in de stijl van de Haagse School.

Vanavond wordt de vijfde speelavond van HET clubkampioenschap van Zwaluwe gespeeld. Wilt u uw evenement ook aankondigen? Kom uw favoriete speler aanmoedigen! Lever dan naar hartenlust een evenement ZATERDAG 14 JULI aan via onze portal! - Ga naar https://www. LAGE ZWALUWE uitgeverijemdejong.nl/aanleveren Protestantse Kerk, Kerkstraat 49 van 13.00 - Kies naast Redactioneel op ‘hier’ om tot 17.00 uur verder te gaan OPEN KERK 2018 - ZOMEREXPOSITIE Kies na inloggen en/of registratie voor WILLY JANSEN Evenementen

Nordic Walking dames van W-Groep Made sluiten het wandelseizoen gezellig af Afgelopen maandag 9 juli was het weer zover: de seizoensafsluiting van de Nordic Walking dames van W-Groep Made. Op het programma stond een rondvaart met de Zilvermeeuw en na afloop een lunch bij restaurant Het Panorama aan de haven. Rond half negen vertrok de vaste groep dames met de Nordic stokken naar Drimmelen voor een gezellige rondvaart samen. De rondvaart duurde ongeveer twee uur waar genoten werd van de mooie plekjes in de Biesbosch en van de mooie natuur. Teruggekomen in Drimmelen was het tijd voor een gezellige en heerlijke lunch bij restaurant Het Panorama aan de Drimmelense haven waar ze lekker buiten op het terras konden zitten. De dag

werd afgesloten met een heerlijke wandeling huiswaarts langs het vaartje. De Nordic Walking dames van W-Groep Made kijken terug op een mooi wandelseizoen met heerlijke wandelingen en tijd voor elkaar, een praatje op zijn tijd, gelachen en waar gezelligheid voorop staat. LOOP OOK MEE! Zijn er mensen die hier ook bij willen komen of je ken iemand?

Wij zijn een leuke en gezellige groep en vinden het leuk dat onze Nordic Wandelgroep wordt uitgebreid met enthousiaste wandelaars. Met verjaardagen drinken we altijd een bakje koffie bij de jarige job. En zonder verplichting dat je ergens lid van moet zijn of iedere week mee moeten lopen kun je aansluiten bij de Nordic Wandelgroep van W-Groep Made. De maandagochtend is de vaste loopochtend en we vertrekken altijd om kwart over negen (meestal) vanaf de Madese Boys. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Marian Jansen, telefoon 0162-685132.

s (foto: Dick van der Eijk) Met het slaan van de eerste bal opende wethouder Harry Bakker – onder grote belangstelling – maandagavond 2 juli het beachvolleybaltoernooi van sportvereniging Hirundo en scouting Zwalaho. Een toernooi dat gespeeld werd op het gloednieuwe beachvolleybalveld dat gevestigd is op het terrein van de scouting aan de Groenendijk in Lage Zwaluwe. DOOR WILJAN BROEDERS De aanleg daarvan is een gezamenlijk initiatief van beide verenigingen en kwam mede tot stand door een financiële impuls van de gemeente. Zo werden afgelopen maart de initiatiefnemers al verrast door wethouder Bakker met een Samen aan de Slag-cheque van € 2000,-. Enthousiaste vrijwilligers hebben hierop in de maanden april en mei met vereende krachten de schouders gezet onder de aanleg van het beachvolleybalveld. SERENA VAN DER MADE Vorige week maandag was de wethouder wederom van de partij en liet zich deze avond van zijn sportiefste kant zien. Samen met beachvolleybalster Serena van der Made (tweede van Nederland bij het jeugdkampioenschap) moest hij in het openingsduel aan de bak tegen een gelegenheidsteam van Hirundo Beach. Hierna gingen vier teams met elkaar de sportieve strijd aan; een toernooi dat winnend werd afgesloten door Mariska, Douwe, Gerard, Jolanda en stand-in Marc. Een gezellige afterparty

sloot deze feestelijke avond in stijl af. ZWALUWS ZOMER FESTIJN “Overigens kan er vanaf nu elke maandag- en donderdagavond vanaf 19.30 uur ‘gebeacht’ worden,” haast Kees Groeneveld, speler van Hirundo te vertellen. “Ook teams die willen trainen voor het Zwaluws Zomer Festijn zijn van harte welkom.”

SAMEN AAN DE SLAG Voor het nieuwe beachvolleybalveld werd de honderdste Samen aan de Slag-cheque uitgereikt. Met deze regeling kunnen inwoners financiële steun aanvragen bij de gemeente voor hun initiatief. Dergelijke aanvragen moeten bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid binnen de gemeente. Als er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, stelt de gemeente een eenmalige bijdrage beschikbaar voor dit initiatief. Surf naar https:// drimmelen.nl/samen-aan-deslag voor meer informatie over de aanvraag en de spelregels.

s (foto: Nel Groeneveld)

De wonderlijke wereld van de bijen Nu de dagen lang duren en de nachten kort zijn, groeit alles in de natuur goed en zijn er veel bloemen en gewassen. Veel bloemen en planten trekken de aandacht van bijen en vlinders en andere insecten. Er wordt veel honing gemaakt door de bijen, die een belangrijke schakel in de voedselketen vormen. Bijen dragen voor een belangrijk deel bij aan de bestuiving van onze groente en ons fruit. Ook voor een krop sla, een bloemkool of een bosje radijs is zaad nodig. Zonder deze groentezaden zijn er geen groenten. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. De grote droogte, die momenteel heerst, maakt het er niet makkelijker op voor de bijen. Het St. Ambrosiusgilde Made wil u graag meer laten zien over het wonderlijke en bijzondere leven van de bij en nodigt u van harte uit om de bijenstal van het Gilde te bezoeken op de Open Imkerijdag op 14 juli. Dat kan tussen 10.00 en 16.00 uur op de locatie aan de Koekoekweg 1 te Made. U bent van harte welkom!

s De Nordic Walking dames van W-Groep Made sluiten het wandelseizoen gezellig af.

s De imker aan het werk


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 9

Madese Boys 1 sterk tijdens regioklassieker tegen NAC Breda

K.H. VAN ENGELEN Levering, montage, reparatie ss Een sterk Madese Boys 1 tegen NAC Breda Afgelopen weekend stond Madese Boys in het teken van de regioklassieker Madese Boys – NAC Breda. De organisatie kijkt terug op twee geweldige dagen en na dit weekend sluiten ook de poorten van Madese Boys. Wij wensen iedereen een fijne zomer toe en zien elkaar weer op 27 augustus. Vooraf aan de regioklassieker Madese Boys – NAC Breda was er ook dit jaar op vrijdagavond 6 juli een Pre-Party met muziek van Genius, Pete Boss en Magnifier + SPECIAL ACT. Na het gezellige feestje stond de zaterdagmiddag in het teken van Madese Boys – NAC Breda. In het kader van de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen speelde ook dit jaar het eerste elftal van NAC Breda een oefenwedstrijd tegen de Boys uit Made. Supporters uit Made en omstreken wisten in groten getale het sportpark De Schietberg in Made weer goed te vinden en om 17.00 uur werd er afgetrapt. De supporters werden getrakteerd op een spannende wedstrijd waar de Boys

uit Made zich niet lieten kennen tegen de ‘grote broer’ uit Breda. Met 1-5 won ‘De Parel uit het Zuiden’. Vooraf en in de pauze was er aandacht voor het goede doel KiKa. Tijdens dit speciale evenement vroeg Madese Boys extra aandacht voor stichting KiKa en

met de opbrengst van de verkoop van de KiKa-beren, KiKa-ballen en zelfs KiKa-mutsen en giften steunt Madese Boys Stichting KiKa. Na afloop van de wedstrijd was er LIVE-muziek van DJ William de Wijs en diverse artiesten in de tent op de parkeerplaats.

De organisatie kijkt terug op een geweldig weekend en wil hierbij graag alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet en deelname, want zonder deze vrijwilligers zijn deze evenementen niet mogelijk.

• • • •

Garagedeuren voor particulier / bedrijven Hekwerkaandrijvingen Rolluiken • Hordeuren Buitenzonwering

Lijsterhof 47, 4921 VR MADE Mobiel: 06 22 493 472 Tel.: 0162-684923

WWW.KHVANENGELEN.NL

CARAVANS GEVRAAGD • Bovag werkplaats • RDW erkend • 70 caravans op voorraad! • Campingshop De Wetering 8, 4906 CT Oosterhout Tel.: 0162-693187 - 06-55836618

www.caravancentrumtreffers.nl

ss Aandacht voor stichting KiKa tijdens Madese Boys - NAC Breda

Made op z’n Hollands Zondag 1 juli hebben we opgetreden bij D’n Elsakker in Prinsenbeek. Heerlijk weer dus we stonden buiten en hadden een gezellig publiek. Woensdag 4 juli was onze slotavond. Geen repetitie maar een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje

en drankje. En dit alles begeleid door het duo De Airco’s (heel toepasselijk met deze hitte). Er werd zelfs een dansje gemaakt. Na de nodige bedankjes, bloemen en flesjes wijn gaan we voor zes weken met vakantie om op 22 augustus weer te beginnen. Heeft u

zin om bij ons te komen zingen? Dat kan, op woensdagavond repeteren we in de Mayboom van 20.00 tot 22.00 uur. Kom gerust eens meezingen. Wij wensen iedereen een fijne vakantie en wellicht tot ziens.

zomer Ook in de voor staan we r! je klaa

Nieuwe hypotheek? Dan wil je geen tijd verliezen. Bel Yvonne via (0162) 588 100 en maak een afspraak voor morgen*. Goed voorbereid op huizenjacht

* Op eerstvolgende werkdag.

VerwenEvent 2018 Het dertiende verwenweekend zit eraan te komen en wel op 2, 3 en 4 november in recreatiepark Prinsenmeer te Ommel/Asten, NB. Dit wordt georganiseerd door Stichting VerwenEvent, een stichting welke haar oorsprong heeft in Helmond en ANBI is gecertificeerd door de belastingdienst. Eerder heeft dit weekblad al een publicatie geplaatst over deze stichting. De stichting is ontstaan uit het medisch verleden van een van onze bestuursleden. De stichting zet zich in voor gezinnen die één of soms wel meerdere kinderen hebben met een beperking. De zorg van ouders voor een kind met een beperking vraagt vaak onvoorstelbaar veel energie. Denk aan behandelingen, af-

spraken met specialisten, speciaal vervoer naar bijzonder onderwijs, et cetera. Om vervolgens een keer los te komen van deze zorgen regelt het bestuur van VerwenEvent één keer per jaar een totaal gratis verwenweekend van vrijdagmiddag tot zondagmiddag in recreatiepark Prinsenmeer; elk jaar voor ongeveer 130 gezinnen. U hoeft alleen maar uw persoonlijke toiletartikelen mee te brengen. Eten, drinken, slapen, tropisch zwembad, kinderschminken, karikatuurtekenaars, noem het maar op: alles is erop gericht dat uw kinderen zich optimaal kunnen vermaken. Korte terugblik: tijdens het tiende verwenweekend hebben onze commissaris van de Koning,

Wim van de Donk uit Den Bosch, en de gouverneur uit Maastricht, Theo Bovens, gezamenlijk met drie burgemeesters ons verwenweekend geopend, maar ook Mark van Bommel, Huub Stevens, Jacco Verhaeren en meer bekenden zijn allemaal al een keer aanwezig geweest. Phoxy de mascotte van PSV is ook elk jaar present bij de opening. Aanmelden bij theovanmullekom@verwenevent.nl. U krijgt dan per e-mail een aanmeldingsformulier welke u volledig moet invullen en terugsturen (in verband met de wet op privacy). Wij kunnen in totaal nog ongeveer 40 gezinnen aannemen. Theo van Mullekom, voorzitter www.verwenevent.nl


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 10

ACTIVITEITEN NIEUWS SWO + BIJ OVERLIJDEN INFORMATIE98x98 mm

BIJ OVERLIJDEN

Het Vierendeel 6

Persoonlijke ondersteuning voor uw welzijn

Ouderenadviseurs bedankt!

4921 LC Made Telefoon 0162 45 18 94 info@swodrimmelen.nl www.swodrimmelen.nl

Klachtenservice SWO heeft een nieuwe klachtenfunctionaris: De heer Otte Strouken-Busink. Heeft u een probleem met een medewerker/ beroepskracht/ vrijwilliger van SWO en komt u daar zelf niet aan uit? Schakel de hulp in van de Klachtenfunctionaris! U kunt dus de hulp van de Klach-

Cecile van Schie | Corry Koevoet

“Ook vooraf en erna waren ze er voor ons” VOORAF PRATEN | BIJ OVERLIJDEN | VERDERGAAN dag en nacht M 06 345 50 680 uitvaartzorgdrimmelen.nl | al dan niet verzekerd Tel: 06- 53 27 60 30

     

Gratis persoonlijk advies bij u thuis Nieuwe en gebruikte hulpmiddelen Scootmobielen Rolstoelen (elektrisch) SWO 98x90 mm Douche- toiletstoelen Krukken, zitkussens, bestek, ect. INFO@TECHZORG.NL - WWW.TECHZORG.NL

Openingstijden kantoor SWO in de zomermaanden Net als in de rest van het jaar is het kantoor van SWO in de zomermaanden geopend van 9.00 tot 14.00 uur. Na 14.00 uur kunt u het antwoordapparaat inspreken, u wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld. De SWO-pagina in ‘t Carillon komt niet uit eind juli. De eerste uitgave na de zomervakantie zal zijn begin augustus.

Cecile van Schie | Corry Koevoet

“Ook vooraf en erna waren ze er voor ons”

Spreekuur ouderenadviseurs in de vakantieperiode Het spreekuur op maandagmiddag in Lage Zwaluwe en dinsdagochtend in de Patrijspoort is van 9 juli t/m 20 augustus gesloten. Voor dringende zaken in deze periode kunt u contact opnemen met SWO 0162 - 45 18 94. Wij wensen u een fijne vakantie toe! | VERDERGAAN OVERLIJDEN | BIJ VOORAF PRATEN

dag en nacht M 06 345 50 680 uitvaartzorgdrimmelen.nl | al dan niet verzekerd

Vrijwillige chauffeurs van AutoMaatje; “Wij rijden u graag van A naar B!”

tenfunctionaris inroepen als uw eigen poging om tot oplossing van een probleem te komen niet lukt. Uw klacht kunt u dan schriftelijk of mondeling indienen bij: De heer Otte Strouken-Busink, telefoonnummer 0168-48 60 22 of e-mail o.strouken@gmail.com.

Zonnige SIL dag in het zwembad in Terheijden Tijdens een bijeenkomst van de ouderenadviseurs zijn vrijwilliger Bram Twilt uit Hooge Zwaluwe en Wil Maton uit Lage Zwaluwe in het zonnetje gezet omdat zij stoppen met hun vrijwilligerswerk bij SWO. Bram is in 2001 begonnen als vrijwilliger van tafeltje dekje en is sinds 2006 ouderenadviseur. Wil is in 1984 begonnen als vrijwilliger voor de belastingpapieren en is sinds 2004 ouderenadviseur. Beide stoppen nu met hun vrijwilligersactiviteiten vanwege afnemende gezondheid.Wij bedanken hun voor jarenlange inzet voor SWO en wensen hun veel goeds toe.

SWO neemt zichzelf de maat! In de afgelopen maanden heeft in onze opdracht een extern bureau onderzoek gedaan naar de cliënttevredenheid. Verscheidene groepen zijn onder de loep genomen: mensen met een zorgvrijwilliger, mensen met een huishoudelijke hulp, vrijwilligers, mantelzorgers en huishoudelijke hulpen. Wij willen wij u hartelijk bedanken voor uw deelname! De bevindingen leest u in deze en komende edities. In deze editie beginnen we met de groep vrijwilligers. Wilt u alvast meer weten, lees dan de complete samenvatting die u kunt downloaden op onze website. Vrijwilligers Vrijwilligers vinden dat SWO een belangrijke maatschappelijke waarde heeft. Bijna iedereen vindt dat SWO door haar manier van werken en het aanbod dat zij heeft van wezenlijk belang is voor de gemeenschap. Zij vinden dat SWO er is om mensen in hun welzijn te ondersteunen. Voor hen draagt SWO ook bij aan de sociale contacten tussen mensen en de zelfredzaam-

heid. Zij zouden mensen die vrijwilligerswerk willen doen, aanraden dit via SWO te gaan doen. Ook het oplossingsgericht denken ervaren ze van SWO. Zij zien ook dat door SWO samenwerking tussen diensten op gang wordt gebracht. Verder ervaren vrijwilligers SWO als klantvriendelijk en als ze vragen hebben dat de medewerkers toegankelijk en te bereiken zijn. De informatie die SWO geeft is in de regel duidelijk voor vrijwilligers en ze worden naar hun mening ook regelmatig op de hoogte gesteld van dingen die er voor hen toe doen. Ook de wijze waarop de informatie wordt gegeven spreekt hen aan.

Wat waren we blij dat de zon ons een prachtige dag schonk voor de SIL (Samen is Leuker) dag op 28 juni jl. Er had zich een klein maar wel fanatiek groepje gemeld om hieraan mee te doen. Het was natuurlijk ook gewaagd om een zwemactiviteit te organiseren om mensen met elkaar in contact te brengen. Toch bleek dat bij de aanwezigen totaal geen bezwaar. Na een eerste kennismaking met elkaar werd al snel een sprong in het water genomen en hebben de deelnemers een intensieve aquavitaalles gekregen van Els van der Velden, medewerkster van Optisport. Door het mooie weer werd er na de les nog extra lang in het zwembad vrij gezwommen wat erg fijn was. Hierna werd er gezellig samen geluncht en vertelden de deelnemers iets over zichzelf met behulp van hun sleutelbos. Dit leverde leuke en interessante verhalen op en leerde men elkaar beter kennen.

Heeft u deze SIL dag gemist en wilt u graag een volgende keer meedoen, geef u dan op bij SIL 016245 18 94 of stuur een mailtje naar sil@swodrimmelen.nl. Zoekt u contact met iemand om samen iets gezelligs te ondernemen? Kijk dan eens op de website van SIL www.swodrimmelen.nl/sil en reageer op een oproep of plaats zelf een oproepje. Wilt u meer informatie neem gerust contact op.

Rapportcijfer SWO: 8

U wilt toch ook zo lang mogelijk comfortabel en U wilt toch ook zo lang veilig in uw eigen huis blijven wonen?

mogelijk comfortabel en veilig in uw eigen huis blijven wonen?

Meer dan 85% van de ouderen wil

uw leven kan spelen. Het geeft uw

Zo lang mogelijk in zelfstandigheid namelijk enorMeer dan 85% van dedat. ouderen wil dat. zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig in het een eigen huis het eigen huis blijven wonen! Daar me boost, biedt u de mogelijkheid blijven wonen! Daar waar zij feilloos de weg weten en zoveel herinneringen hebben waar zij feilloos de weg weten en sociale contacten te leggen en liggen. Dat is zeker mogelijk met de huidige inzichten en technieken. ook simpelweg voor gemak. zoveel herinneringen hebben lig- zorgt

Planner ritten AutoMaatje We zijn per direct op zoek naar een vrijwillige planner die op donderdag en/of vrijdag de ritten coördineert van SWO AutoMaatje. Een Planner heeft telefonisch contact met deelnemers en vrijwillige chauffeurs, maakt afspraken en doet de administratieve afhandeling. Neem voor meer informatie contact op met Jannah van der Wal op telefoonnummer 0162-74 87 39 of per e-mail automaatje@swodrimmelen.nl.

Dé diëtist voor ouderen. Spreekuren op afspraak in: Made, Hooge Zwaluwe en Oosterhout. Huisbezoeken in overleg.

www.dietistenpraktijkrenatevanriet.nl 06-42463330 info@dietistenpraktijkrenatevanriet.nl

Surf‘levensloopbestendig dus snel naar onze internetgen. Dat istezeker mogelijk de die Het is ons streven u wegwijs maken in demet wereld wonen’ site voor meer informatie. Heeft u huidige inzichten en technieken. heet. Er is vandaag de dag namelijk steeds meer mogelijk op het terrein van comfort Het is ons streven u wegwijs te niet de beschikking over een comen veiligheid. Dit moedigt wellicht aan tijdig actie te puter ondernemen en zo hethet streven met internet? Laat ons makenu in de wereld die ‘levens‘Wonen met Gemak’ loopbestendig alvast een stuk dichterbij te brengen. wonen’ heet. Er is vooral weten, dan zoeken we savandaag de dag namelijk steeds

men met u naar een oplossing. Zo

Al ruim een jaar reiken wij u op

meer over.

Samen met u lopen we kritisch door het huis en belichten maandelijks een andere meer mogelijk op het terrein van zijn er namelijk steeds meer plekruimte. Inmiddels zijncomfort we aanbeland bij de Comfort waar u en danveiligheid terecht kunt, zoals en veiligheid. Ditbadkamer. moedigt ken verdienen hier prioriteit. Heeft aan u de ruimte, als extra hulp of een rolstoel is?bi-Is bijvoorbeeld bij Theeknodig 5. Deze u wellicht tijdig actie te onderde vloer stroef genoeg zodatenuzo niet Is er voldoende bliotheekhouvast? biedt zelfs En eenwaarom heel laagnemen hetuitglijdt? streven ‘Wonen kennismakingscursus met Gemak’ stuk dich- drempelige kunt u het bad beter inruilen vooralvast een een inloopdouche? Surf snel naar onze website aan. Wij vertellen terbij te brengen. voor waardevolle informatie, praktische tips en concrete handvatten.u er met plezier Overigens horen wij ook graag uwpraktische reactie over met Gemak’. Bent u er gezette tijden tips ‘Wonen en Graag Laat horenhet wijons ookdaarnaast wat u van concrete handvatten Alle u iets? tevreden over, voorziet het in een behoefteaan. of mist met Gemak’ vindt.u niet de omtoe hetaan huisuw zijnaandacht de ‘Wonen ook vooral weten als ruimtes dit itemintotennu is ontsnapt omdat u er met tevreden over, voorziet revue de woonscan beschikking heeft over een gepasseerd, computer. Wij zoeken danBent samen u naar een – die door iedereen gratis aange- het in een behoefte of mist u iets? oplossing.

vraagd kan worden – is breed uitWonen gemeten, we hebben bij de Volgende keer stappen we naar buiten stilgestaan en belichten tuin. met Gemak – U wilt belangwekkende thema’s als het toch ook zo lang mogelijk comveiligheidsgevoel en de thuistech- fortabel en veilig in uw eigen Wij wensen u veel inspiratie toe. niek en uiteraard is ook de finan- huis blijven wonen? ciële kant van al die aanpassingen niet onbesproken gebleven. Rest Voor meer informatie of het aanvraons nog één belangrijk onderwerp gen van een woonscan; surf naar www.swodrimmelen.nl/Wodewilt pijlen op teook richten. En datmogelijk Wonen met Gemakom –U toch zo lang comfortabel en veilig in is de meerwaarde die internet in nenMetGemak

uw eigen huis blijven wonen?

Voor meer informatie of het aanvragen van een woonscan; surf naar www.swodrimmelen.nl/WonenMetGemak


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 11

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst voor glasvezel in het buitengebied

bezigheden bij. Denk onder meer aan: het aansturen en monitoren van melk-, mestschuif- en voerrobots, managementprogramma’s en robots updaten, contact met afnemers, grondstoffen en voer inkopen.

ss Wethouder Harry Bakker (gemeente Drimmelen) en Piet Grootenboer (directeur Glasvezel Buitenaf ) Internet is vandaag de dag zo’n vanzelfsprekendheid dat je je bijna niet voor kunt stellen dat er nog altijd mensen van verschoond zijn gebleven. …En niet uit vrije wil bovendien. Het buitengebied van menig gemeente wordt met de regelmaat van de klok geconfronteerd met geen of een slechte verbinding. Door Wiljan Broeders Vervelend voor particulieren, rampzalig voor ondernemers! Een snelle, betrouwbare glasvezelaansluiting in het buitengebied is dan ook van essentieel belang. We gebruiken internet namelijk voor ontspanning, studie en werk. Zo zijn er in het bui-

tengebied van oudsher heel wat agrariërs gevestigd. Is internet voor het bedrijfsleven onontbeerlijk voor bijvoorbeeld het versturen van informatie, doen van de btw-aangifte (en andere financiële zaken), plaatsing van bestellingen en het beheren van de webshop, bij de agrariër komen daar nog tal van specifieke

SAMENWERKINGSPARTNER Het illustreert nog maar eens hoe belangrijk snel internet is. En dat kan bereikt worden met glasvezel. Er was dan ook sprake van tevredenheid, ja zelfs trots, vorige week woensdagmiddag toen er een handtekening werd gezet onder de samenwerkingsovereenkomst voor glasvezel in het buitengebied. Een initiatief dat gefaciliteerd wordt door de gemeente, die in de firma Glasvezel Buitenaf op haar beurt een samenwerkingspartner heeft gevonden om dit voor elkaar te krijgen. DOE MEE En Glasvezel Buitenaf gaat ervoor! De ambitie ligt op tafel om het gehele buitengebied van glasvezel te voorzien. Daarvoor is echter wel een dekking van minimaal 60% nodig. Wethouder Bakker hoopt dan ook op veel inschrijvingen. “De voordelen van glasvezel in het buitengebied liegen er niet om. Dus: doe mee! Dit is je kans… laat die niet lopen.”

DRIMMELENSE DEELNEMERS: MAANDAGMIDDAG 16 JULI 15.00 UUR VERZAMELEN OP DE WEDREN

‘Wandelaars Drimmelen op de foto zetten onder de ‘platanen’ aan de andere kant van de Wedren!’ GEMEENTE DRIMMELEN – ”Wil een poging wagen om de deelnemers uit de regio Drimmelen op de foto te zetten. Of dat gaat lukken? Geen idee, maar het levert wel een leuk plaatje op, mits het weer meewerkt” lacht Carillon-journalist Michiel Peeters, die zelf meeloopt.

Al twee jaren op rij maakt de schrijver een prent van de Drimmelense deelnemers onder de platanen. Op die schaduwplek van het Frans aandoend pleintje is het heerlijk toeven met een drankje na afloop van een dag wandelen. Zeker als de zon zich laat zien, zoals afgelopen jaren. De weersvoorspellingen zijn nu minder zonnig, maar ‘Drimmelen’ en 45.000 andere wandelaars hebben nog dik een week om het weer zonnig te beïnvloeden. Wandelend Drimmelen, verzamel je op maandagmiddag om 15.00 uur op de Wedren onder de platanen. Waar precies? Op de plek waar je de meest bekende koppen uit de gemeente ziet en waar het gezellig is. De afspraak staat en de foto verschijnt in de laatste editie van ’t Carillon, week 29, voor het twee weken durende zomerreces! ss 1

Politiek MEERDERHEID GEMEENTERAAD NEEMT KLACHTEN BEWONERS NIET SERIEUS

Plaats geluidsschermen met zonnepanelen langs A59! Afgelopen donderdag heeft Combinatie Algemeen Belang een voorstel in de raadsvergadering ingediend voor een haalbaarheidsonderzoek naar geluidsschermen die tevens zonne-energie opwekken, om uiteindelijk deze langs de A59 te plaatsen.

ss voorbij razend verkeer A59

Tuinbezitter Jos Segeren overhandigt jarige penningmeester Kaiweg eerste bos bloemen

In samenwerking met Stichting BEI en inspirator Jan van Bragt stelde de grondeigenaar een uitgelezen melange van veldbloemen samen die het hele jaar door kleurige pracht en praal moet geven. En ondanks de droogte lijkt dat goed te lukken. De eerste ruiker is afgeleverd!

ss Jos Segeren overhandigt Annette van Beek het eerste veldboeket uit de pluktuin aan de Drimmelenseweg. (foto Michiel Peeters) MADE – ”Je moet wat meenemen als iemand jarig is en zeker als dat feestvarken ook nog eens Sara ziet. Ik dacht, verpak mijn cadeautje in een ruiker vers geplukte veldboeket bloemen,” lacht Jos Segeren in zijn pluktuin aan de Drimmelenseweg. En het boeket werd gewaardeerd en lachend in ontvangst genomen door de prille vijftiger Annette van Beek. Door Michiel Peeters Het is een ferme strook grond, pal aan de Drimmelenseweg (zo’n vijftig meter van de hoek Sluizeweg), waar de veldbloemen groeien. “Had de grond over en net als in een ver verleden wil-

de ik er wat meedoen. De buurt (buurtvereniging De Kaiweg) was al bezig de omgeving te verfraaien met bloemen. En met bloemen maak je mensen blij, dus het was niet moeilijk om een keuze te maken,” zegt Jos Segeren lachend.

De CAB maakt zich al jaren druk om de verkeersintensiteit van de A59 en wat dat voor gevolgen heeft voor onze inwoners. Er is geluidsoverlast van het verkeer en het is bewezen dat continue monotoon geluid mensen ziek maakt. Maar denk ook eens aan de aanwezigheid van fijnstof in de lucht rondom de A59 wat neer komt in de wijken Vogelbuurt en Bomenbuurt. Wat voor gevolgen heeft fijnstof op de volksgezondheid van onze inwoners? Als je dan ook nog bedenkt dat in deze buurt scholen en sportverenigingen zitten, vragen wij ons af waarom alleen de CAB zich zorgen maakt en verder niemand anders in de politiek. De techniek rondom geluidswallen is enorm ontwikkeld de af-

PLUKTUINEN BIJ AGRI-CENTRUM EN DRIMMELENSEWEG Deze week wordt het bord Pluktuin geplaatst. Een tweede bord Pluktuin wordt geplaatst bij de jeu de boulesbanen bij Agri-centrum. Achter de banen loopt een smal toegangspad tusen de maïs en het scheidingshek van de boulesbanen naar het grote plukperceel. Deze tweede pluktuin is een initiatief van Agri-centrum, stichting BEI en buurtvereniging De Kaiweg. De bloemige aanjager van deze pluktuinen is Jan van Bragt. Hij vatte samen met Stichting Bei en buurtvereniging De Kaiweg het plan op voor aanplant van de bloemen rondom het jeu de boules-complex aan de Drimmelenseweg en het poten van voorjaarsbollen rondom de boomspiegels aan de Drimmelenseweg. De Kaiweg heet vanaf het voorjaar de bezoekers van Made welkom met bloemenpracht!

ZATERDAG 14 JULI LANDELIJKE IMKERIJDAG BIJ BIJENHOUDERSGILDE SINT AMBROSIUS

‘Ben gestoken door de geur en besmet met het bijenvirus’ MADE - “Wisten jullie dat liefst tachtig procent van al het voedsel op de wereld tot stand komt door de bestuivende insecten. Het zijn dus nuttige beestjes die voor ons mensen-eten zorgen,” vertellen enkele beginnende imkers zaterdag in de bijenstal van bijenhoudersgilde Sint Ambrosius, sinds 1714, aan de Koekoekweg 1 (achter het ‘stronttorentje’).

Door Michiel Peeters

ss Vrijdag 20 juli is hij, de politieagent in zijn kiosk op de Via Gladiola, het baken van de verlossende finishstreep. (foto archief Michiel Peeters)

EERSTE PLUKTUIN BUURTVERENIGING DE KAIWEG AAN DRIMMELENSEWEG GEOPEND

de terecht en daar heb ik na drie jaar nog geen spijt van gekregen.”

ken van een lofzang over de bij. WAAR? Wat is er zaterdag 14 juli te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met zo’n 40.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. ”Vers gewonnen honing is er zaterdag te proeven en te koop en kinderen kunnen waskaarsen rollen, in plaats van trekken,” laat Willem Butter weten. Het warme weer speelt hierbij een rol. De enthousiaste imkers van het meer dan drie eeuwen oude bijenhoudersgilde zijn zaterdag 14 juli tussen 10.00 en 16.00 uur te vinden in hun stal aan de Koekoekweg 1, achter het ‘stronttorentje’ in Made. De toegang is gratis.

Door Michiel Peeters Honingbijen, solitaire bijen, wilde bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Door een gebrek aan drachtplanten lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. En dat is niet goed voor de mens! Bijenhoudersgilde Sint Ambrosius geeft daarom in het kader van de Landelijke Open Imkerijdag voorlichting over de bestuivende insecten, het maken van bijenhotels en wat geschikte bloemen zijn voor deze nuttige en onmisbare beestjes en waarom? “Was op zoek naar een hobby om mijn zinnen te verzetten”, vertelt Peter van den Heuvel, eerstejaars imker op de basiscursus, “en kwam toen eigenlijk automatisch uit bij de bijen. Hoorde op het nieuws al dat het slecht ging met deze ‘zorger voor het mensen-eten’. Ging kijken in een stal van het gilde en ben gestoken door de geur en besmet met het bijenvirus.” Eenzelfde verhaal hoorde je ook van Marga. “Ben al twintig jaar bezig om een insectenvriendelijke tuin te maken. Drie jaren geleden had ik het erover met mijn zus. Fanatiek gingen we allebei aan de slag om wat meer te weten te komen over de bij. Eén nadeel, zij woont in Den Haag. Die afstand werd een drempel. Via Bert Brakkee kwam ik jaren geleden bij dit eeuwenoude gil-

ss Enkele beginnende imkers met hun opleiders in de bijenstal van het Sint Ambrosiusgilde, achter het stronttorentje. (foto Michiel Peeters)

gelopen jaren en wij zijn gestuit op een aantal voorbeelden van geluidswallen die zonne-energie opwekken. In verschillende Europese landen worden geluidsschermen met zonnecellen aangelegd met Europese subsidie. Zo is er in de gemeente Rotterdam in 2016 een geluidswal met zonnepanelen geplaatst waar inwoners voor 375 euro per scherm konden deelnemen om zo hun stroomrekening te verminderen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er hoeven geen

weilanden vol gelegd te worden met zonnepanelen, wat ook weer leidt tot horizonvervuiling, maar we plaatsen geluidsschermen die zonne-energie leveren. Achter de schermen leggen we een kleine grondwal met extra beplanting aan die tevens fijnstof opneemt. We lossen hiermee het probleem van een groot deel in Made op, minder geluid en minder fijnstof in de wijken. Hiermede voldoen we ook nog aan de eis om mee te werken aan de klimaatdoelstelling!

BIJZONDERE WERELD Een tiental imkers studeert iedere zaterdag ‘imkerij’ tijdens de praktijklessen in de stal van het bijenhoudersgilde aan de Koekoekweg. Ervaren imkers, zoals Ton van Meel, begeleiden de aspirant-leden en de beginners. Het verschil tussen deze twee? Beginnende leden zijn al ‘bestoven’ door de Hooftman van het gilde, een ritueel tijdens de najaarsvergadering, waarbij de geslaagde aspirantleden een rieten korf vol meel over zich heen gezet krijgen onder het uitspre-

Helaas steunde alleen de PvdA ons voorstel. Alle andere partijen inclusief wethouder Vissers schermen met rapporten die zeggen dat het geluid en fijnstof onder de norm blijft. Jammer dus, maar wij blijven strijden voor onze inwoners. Want voor ons zijn de inwoners die overlast ervaren namelijk de norm. Met een politieke groet, J.J. Praat Combinatie Algemeen Belang


n persoonlijke persoonlijke behandeling behandeling met met de de n WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018 te technieken gevestigd tegenover te technieken gevestigd tegenover het Dongemond Dongemond college college het

PAGINA 12

TUINMEUBEL UITVERKOOP

Voor een een persoonlijke persoonlijke behandeling behandeling met met de de Voor modernste technieken technieken gevestigd gevestigd tegenover tegenover modernste het Dongemond Dongemond college college het

Voor eenpersoonlijke persoonlijke behandeling met met de de metische behandelingen behandelingen Voor een behandeling Voor eeneen persoonlijke behandeling met met de de Voor persoonlijke behandeling metische Voor een persoonlijke behandeling modernste technieken gevestigd tegenover Voor een persoonlijke behandeling modernste technieken gevestigd tegenover modernste technieken gevestigd tegenover het Dongemond college tegenover met het de modernste technieken. modernste technieken gevestigd Dongemond college met de modernste technieken. het Dongemond college nen en en facings facings het Dongemond college nen Gevestigd tegenover het Dongemond College.

Gevestigd tegenover het Dongemond College. cosmetische behandelingen

plantaten cosmetische behandelingen plantaten kronen en facings facings cosmetische behandelingen kronen en cosmetische behandelingen bitsprothese cosmetische behandelingen bitsprothese• Algemene kronen entandheelkunde facings

TOT

Implantaten cosmetische behandelingen • Algemene kronen entandheelkunde facings Implantaten Kindertandheelkunde • den bleken Implantaten kronen en facings facings • Kindertandheelkunde den blekengebitsprothese gebitsprothese Implantaten kronen en Kronen en facings • gebitsprothese en facings f • Kronen ensieve mondhygiëne Implantaten gebitsprothese tanden bleken nsieve mondhygiëne Implantaten Ook voor voor uw uworthodontische orthodontische behandelingen tanden bleken Nu ook ook orthodontische orthodontische behandelingen Implantaten Ook behandelingen • Implantaten Nu behandelingen tanden bleken bleken • volgens het innovatieve Damon systeem. tanden gebitsprothese volgens het innovatieve Damon systeem. intensieve mondhygiëne volgens het het innovatieve Damon systeem gebitsprothese intensieve mondhygiëne volgens innovatieve Damon systeem Gebitsprotheses •• Gebitsprotheses Nu ook orthodontische behandelingen intensieve mondhygiëne Nu ookorthodontische orthodontische behandelingen intensieve mondhygiëne rijblijvend een eentanden afspraak voor Nu ook behandelingen o Geen Geen•Nu buitenbeugels volgens het innovatieve innovatieve Damonsysteem systeem rijblijvend afspraak voor ook orthodontische behandelingen Geen buitenbeugels bleken o buitenbeugels Intensieve mondhygiëne • volgens het Damon Geen buitenbeugels tanden bleken • volgens het innovatieve Damon systeem Intensieve m mondhygiëne ie over over Maak alle •overige overige voordelen volgens hetbuitenbeugels innovatieve Damon systeem Geen blokbeugels • vrijblijvend een afspraak voor ie alle voordelen o Geen o Geen blokbeugels Geen blokbeugels MaakMet vrijblijvend een afspraak voor Maak vrijblijvend een afspraak vooro Geen•blokbeugels Geen buitenbeugels Geen buitenbeugels intensieve mondhygiëne Maak vrijblijvend een afspraak voor extra aandacht Geen kiezen trekken Geen buitenbeugels •oooGeen informatie over alleaandacht overige voordelen intensieve mondhygiëne Met extra kiezen trekken • informatie over alle overige voordelen Geen blokbeugels Nu ook orthodontischebehandelingen behandelingen informatie over alle overige voordelen o Geen kiezen trekken Geen blokbeugels informatie over alle overige voordelen o Geen blokbeugels Nu ook orthodontische bij angst voor de tandarts o Geen kiezen trekken o Geenvolgens blokbeugels bij angst voor de tandarts het innovatieve Damonsysteem systeem o Geen kiezen trekken o Geen Geen kiezen trekken volgens het innovatieve Damon Maak vrijblijvend een afspraak voorinformatie informatie Geen kiezen trekken oo kiezen trekken Maak vrijblijvend een afspraak voor Maak vrijblijvend een afspraak voor Geen buitenbeugels over alleoverige overige voordelen. Maak vrijblijvend een afspraak voor ooover Geen buitenbeugels alle voordelen. informatie over alle overige voordelen llegeweg 2b 4942 VD Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 o Geen blokbeugels informatie over voordelen llegeweg 2b 4942 VDalle Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 o Geen blokbeugels Collegeweg 2b overige 4942 VD Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 Collegeweg 2b 4942 VDVD Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 Collegeweg 2b 4942 Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 Collegeweg 2b 4942 VD Raamsdonksveer Telefoon 0162.521.546 o Geen kiezen trekken info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl o Geen kiezen trekken info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl

Collegeweg 2b 2b Collegeweg

4942 VD VD 4942

Raamsdonksveer Raamsdonksveer

Hoge

tijdens de

SALE

Telefoon0162.521.546 0162.521.546 Telefoon

MERCARI KOOPT UW HUIS!

1.

99

MADE – Uw huis verkopen zonder stress en onzekerheid? Dat kan al sinds 1986 bij Mercari Vastgoed. Ideaal als snelheid in het verkooptraject noodzakelijk is, u gewoon zekerheid wenst, of zonder zorgen wilt overstappen naar een andere woning.

Het maakt voor ons niet uit of U direct of pas over een tijdje uit uw huidige woning vertrekt. Bij ons is alles bespreekbaar en wij denken graag met u mee.

BEL:

Wij van Mercari Vastgoed hebben ruim 30 jaar ervaring in het opkopen van woningen. Meer dan 2500 woningeigenaren zijn u al voorgegaan. Een belangrijke visie bij ons is: afspraak is afspraak!

Nieuwsgierig geworden?

0162 - 372211 OF KIJK OP WWW.MERCARI.NL

KORTING

KORTINGEN

Kies voor zekerheid en betrouwbaarheid info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl info@naar-de-tandarts.nl www.naar-de-tandarts.nl

Hoe we dit doen? Heel simpel. Wij kopen direct uw woning! Zo heeft u 100% garantie en een zorg minder. Ook als uw woning al te koop staat!

60%

OP BBQ’S NU TOT

40% KORTING

Zonnebloemen 5 stelen

GroenRijk Oosterhout

Damweg 7 t.o. de Gamma 0162-451852 www.groenrijkoosterhout.nl

In on

ze Pr oeftu in: Een le kker bakje koffie met g ebak of een brood je


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 13

Tour de France

Etappe 5

van 9 t.e.m. 29 juli

Etappe 6

Etappe 11

Etappe 12

Etappe 14

Etappe schema

Etappe 15

Etappe 16

Etappe 17

10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21 

datum: zaterdag 7 juli zondag 8 juli maandag 9 juli dinsdag 10 juli woensdag 11 juli donderdag 12 juli vrijdag 13 juli zaterdag 14 juli zondag 15 juli maandag 16 juli dinsdag 17 juli woensdag 18 juli donderdag 19 juli vrijdag 20 juli zaterdag 21 juli zondag 22 juli maandag 23 juli dinsdag 24 juli woensdag 25 juli donderdag 26 juli vrijdag 27 juli zaterdag 28 juli zondag 29 juli

parcoursbeschrijving: Noirmoutier-en-l’Île – Fontenay-le-Comte Mouilleron-Saint-Germain – La-Roche-sur-Yon Cholet – Cholet La Baule – Sarzeau Lorient – Quimper Brest – Mûr de Bretagne Fougéres – Chartres Dreux – Amiens Arras – Roubaix rustdag Annecy – Le Grand-Bornand Albertville – La Rosière Bourg-Saint-Maurice – Alpe d’Huez Bourg d’Oisans – Valence Saint-Paul-Trois-Chateaux – Mende Millau – Carcassonne rustdag Carcassonne – Bagnères-de-Luchon Bagnères-de-Luchon – Col de Portet Trie-sur-Baïse – Pau Lourdes – Laruns Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette Houilles – Champs-Élysées (Parijs)

lengte: 201,0 km 182,5 km 35,5 km 195,0 km 204,5 km 181,0 km 231,0 km 181,0 km 156,5 km

omschrijving: vlak vlak ploegentijdrit vlak heuvels heuvels vlak vlak kasseien

158,5 108,5 175,5 169,5 188,0 181,5

km km km km km km

bergen bergen bergen vlak heuvels, vlakke aanloop heuvels

218,0 65,0 171,0 200,5 31,0 116,0

km km km km km km

bergen, vlakke aanloop bergen vlak bergen tijdrit (heuvels) vlak

LEGENDA

Startplaats

Etappe 19

Aankomst plaats Rust plaats

Etappe 20

FRANSE DAGEN op vrijdag 13 en zaterdag 14 juli:

Croissants plaats hier uw advertentie 8 kolom x 100 mm

Koffiebroodjes

3+1 GRATIS 3+1 GRATIS

Van der Steen Beste Echte Bakker van Nederland 2e Plaats 2017

Godfried Schalckenstraat 34 - Made - T. (0162) 68 23 26 van.der.steen@echtebakker.nl

like us

 2  3  4  5  6  7  8  9  1


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 14

Alle medewerkers van Weekblad ’t Carillon wensen iedereen een hele fijne vakantie!

Fotografie Anneke altijd weer anders

! d w u e i n r Ve Ga nu naar

Anneke Moerenhout Marktstraat 44, 4921 BG Made Tel. 06-22238210 www.fotoanneke.nl info@fotoanneke.nl Collectant gemist? Doneer door de QR-code te scannen! Vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand. Geef voor meer openbare AED’s in Nederland.

Tikkie App

Knab & Rabobank Bankieren App

Bij ons is het echt leuk. JOS, Fin, Naomi, Robin, Bart, Joeri, Wendy en Frans, zijn op zoek naar leuke collega‘s, voor minimaal 12 uren per week. Werktijden in overleg. Geïnteresseerd? Bel voor meer informatie of een afspraak Frituur Eethuis De Loewe tel 0162743231, en vraag naar Sabine DIERVERZORGER: Voor de verzorging van allerhande dieren op onze privé kinderboerderij gelegen in Helkant, zoeken wij voor ± 4 uur per week een gemotiveerde kandidaat vanaf 15 jaar. Een leuke afwisselende baan op zaterdag met goede inwerkbegeleiding, ervaring niet vereist. Voor info: 0654-232 001 STACARAVAN RUIM EN LICHT! Gastvrij oisterwijk. Gezellig net natuurpark. Zwembad, restaurant, visvijver, winkel, golf etc. Ruime zit/woonkamer met slaapbank. Royale keuken. Fraaie badkamer. Slaapkamer geheel vernieuwd! Tuinhuis. Eigen parkeerplaats. Volledig ingericht! Direct instapklaar. Hele jaar recreeren. Vraagprijs 5950,- euro. Bezichtiging? Telefoon: 0651551577.

ZOMERkrant In week 30 verschijnt onze ZOMERkrant. De ZOMERkrant staat boordevol recreatietips, dagjes uit en de vele bezienswaardigheden in onze regio!

brabantwerkt.nl

voor lokale vacatures in jouw buurt Uw vacature in 5, 10 of 15 weekbladen en drie weken op

BrabantWerkt.nl vanaf slechts

€ 0.

10

per mm per krant

Oplage : . x e 0 0 .0 5 2 2 . x a tot m Waalwijk

14 Breda

11

Os s

Den Bosch

7 Tilburg

Roosendaal Bergen op Zoom

29

Mail uw advertentie naar uitgeverij@emdejong.nl o.v.v. BrabantWerkt.nl

ZOMERk rant

JULI / AUG

Uitgever

ij Em. de

Jong bv

Vol met verhalen, bezienswaardigheden, uitstapjes, puzzels en aanbiedingen!

Baarle-Na ssau

2018

Tel. 013-

5075534

OM TE BEW

AREN!

De leukste Zomertips

UITERAARD BESTEDEN WE IN DEZE UITGAVE AANDACHT AAN: • Hoe geef je een goed tuinfeest? • Evenementenkalender • Mosselen • Zomerfruit • Waterspelletjes • Wat te doen met slecht weer? De ZOMERkrant wordt huis-aan-huis verspreid bij de weekbladen van Uitgeverij Em. de Jong. Tevens worden er vele exemplaren verspreid op vakantieparken, campings, VVV kantoren en supermarkten in de regio. De totale oplage bedraagt ruim 215.000 exemplaren.

Mail naar: Jacqueline-Paashuis@emdejong.nl o.v.v. ZOMERKrant of bel met JacquelinePaashuis Tel.: 06 - 53819594

16

Uden Veghel

LET OP: Reserveren en aanleveren materiaal WEEK 30: uiterlijk woensdag 18 juli

Eindhoven

Bo xmeer


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 15

Lieke wint tablet Wereldwinkelweetje Prijsuitreiking Bruisend Made, aangeboden door de Regio Bank Made: gewonnen door Lieke! Lieke, veel plezier met je tablet!

Vorig jaar hebben we meerdere malen aangekondigd in weekblad ’t Carillon en in de winkel dat het inwisselen van de cadeaubonnen tot het einde van het jaar 2017 nog mogelijk was. Helaas komen er nog steeds klanten in de winkel, die de bonnen willen inwisselen. Dat is op dit moment gewoon echt niet meer mogelijk. Heel lastig voor ons als vrijwilligers dat aan de klant duidelijk te maken, want wij stellen de klanten niet graag teleur! Als klant kun je de website bezoeken van de Landelijk Vereniging van Wereldwinkels. Daar wordt haarfijn het hoe en waarom rond de cadeaubonnen uitgelegd. Laten we het ook eens over onze manden hebben; zoveel soorten en kleuren, als opberger, als boodschappentas, fruitschaal, voor je tijdschriften, als broodmandje en wat je er zelf zoal in wilt doen. De meeste manden worden geproduceerd door vrouwen in Bangladesh. Ze worden gemaakt van stroken Kaisa-gras, dat groeit aan de rand van rivieren. Bij het afsnijden laten de rietsnijders de wortels intact. Dit voorkomt dat de oevers afbrokkelen. Het gras wordt tenslotte omwonden met Recycled plastic. Dhaka Handicrafts levert al sinds 1976 producten voor de westerse markt. De makers van

de producten zijn gezamenlijk eigenaar. Door samen te werken kunnen zij aandacht besteden aan kwaliteitsverbetering en productontwikkeling. Training en scholing, kansen voor vrouwen en een milieuvriendelijke productiewijze zijn onder andere onderdeel van de werkwijze. Voor de mensen die de producten maken, betekent dit werkgelegenheid, inkomen en een beter bestaan. Bezoek ook eens onze website: Made.wereldwinkels.nl en je kunt ons volgen op facebook: Wereld Winkel Made.

ss Mooie manden uit Bangladesh

STICHTING BEI EN BUURTVERENIGING DE KAIWEG WERKEN BLOEMIG SAMEN

KLEUTERTHEATER OP BASISSCHOOL DEN DUIN

‘Maanconcert’ door kabouterklas

MADE – Vrijdag, bijna einde schooljaar, was een spannende dag voor de kleuters van de kabouterklas op Basisschool Den Duin. Na weken van voorbereiding was het eindelijk zover. Ouders, opa’s en oma’s werden getrakteerd op een ‘echte’ theatervoorstelling, ‘Het Maanconcert’. Om kwart voor negen gingen de kleuters in de make-up en werden ze omgetoverd tot muizen en kikkers. Om half elf verschenen er 26 dappere kleuters op het toneel om een grandioze theatervoorstelling neer te zetten. De kleuters vertelden en speelden het verhaal van vijf muizen die in de verte muziek horen. Wanneer ze in het park aankomen, ontdekken ze een kikkerconcert. Ze willen graag naar het concert van de kikkers luisteren maar worden weggejaagd. Ook niet aardig! De muizen willen ook luisteren en muziek maken. Maar ja, ze hebben geen instru-

menten. Ze besluiten om zelf instrumenten te maken en een band op te richten. Na goed oefenen zijn ze klaar voor hun grote concert. Iedereen is welkom, zelfs de kikkers. Op een bewonderenswaardige manier weten juf Toos, juf Fieke en juf Marly met hun 26 kleuters een waar spektakel neer te zetten met als thema muziek, acceptatie en tolerantie. Na de voorstelling werden de toeschouwers nog getrakteerd op koffie en wat lekkers. Het was een onvergetelijke ochtend. De kabouterklas bedankt alle ouders, opa’s en oma’s.

In Made en Drimmelen € 2.361 opgehaald voor 2 miljoen buikpatiënten!

‘Samen willen we de buurt opfleuren’

MADE – ‘We willen de buurt opfleuren en kleuren met bloemen,’ vertelde voorzitter Kees van den Berg van buurtvereniging De Kaiweg op de elfde van de elfde vorig jaar. De dag dat de eerste bloembollen gepoot werden aan de Drimmelenseweg. Later zijn daar de veldbloemenranden aan de Drimmelenseweg, Sluizeweg en Voorstraat bijgekomen en ondanks de droogte kleuren de veldbloemen de buurt. Door Michiel Peeters Jan van Bragt van Stichting Bei ondersteunt het initiatief dat de buurtvereniging vorig jaar nam. “Het is fijn dat ‘De Kaiweg’ het belang van natuur onderschrijft en meewerkt om de insectenstand op te krikken en daarmee de wereld levend te houden. Zonder bij en andere bestuivende insecten geen leven op aarde. De toekomst van het leven hangt af van bestuivende insecten en De Kaiweg is zich daarvan bewust. Zij gaat goed om met de natuur en is een voorbeeld dat navolging verdient.” NATUURGEVOEL Als tastbaar bewijs van de sa-

menwerking tussen Stichting Bei en de buurtvereniging bevestigde Jan van Bragt het samenwerkingsbordje aan de railing bij de bloemenstrook jeu de boules banen bij Agricentrum. Jan van Bragt legt uit wat natuurgevoel betekent. “Samen met De Kaiweg laat stichting BEI zien aan Drimmelen hoe bloemig onze gemeente eruit kan zien. In het voorjaar geurde en kleurde de toegangsweg al van bloeiende boerenkrokussen en gele narcissen in de bomenspiegels. Hier komt het natuurdoel van Stichting BEI in beeld: ‘de mens meer bij de natuur betrekken en de natuur meer voor de mens laten betekenen’.”

Twee Audi-primeurs tegelijk: A1 en Q8 automatisch stoppen voor obstakels en adaptieve cruise control. De A1 krijgt de modernste collectie motoren uit het concern, van 1,0 tot 1,5 liter, van 70 kW/95 pk tot 147 kW/200 pk.

In de week van 18 tot en met 23 juni haalden 21 collectanten van de Maag Lever Darm Stichting maar liefst € 2.361,- op in Made en Drimmelen. Zij gingen langs de deuren om aandacht te vragen voor de ruim 2 miljoen buikpatiënten die ons land telt. Met het geld redt de stichting levens door meer onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk te maken.Tijdens de collecteweek gingen ruim 14.000 collectanten door het hele land langs de deuren. Het bedrag dat zij ophaalden gaat naar voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Iedere dag werken onderzoekers aan een oplossing voor de 2 miljoen buikpatiënten in Nederland. Er werd niet alleen aan de deur gecollecteerd, maar ook via social media door vele mensen die een digitale collectebus aanmaakten (collectebus.mlds.nl). Daarnaast werkte de stichting met QR-codes voor Tikkie en iDeal en werd op 25 plaatsen gecollecteerd met de collectebus 2.0, waarmee je ook contactloos of met PIN kunt betalen.

buikziekte. Zoals Esther, die loopt voor haar dochter die kampt met glutenintolerantie. Of Martine, die zich inzet voor haar zus met een chronische darmontstekingsziekte.

OPBRENGST COLLECTE De Maag Lever Darm Stichting steunt baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken naar spijsverteringskankers, betere diagnostiek voor maag-, darmen leverziekten en innovatieve behandelmethoden. Collectanten lopen vaak voor iemand die ze kennen met een

COLLECTEREN IN 2019? De Maag Lever Darm Stichting is collectanten en inwoners van Made en Drimmelen erg dankbaar voor de bijdrage. Wil jij volgend jaar graag jouw steentje bijdragen door ook zelf te collecteren, neem dan contact op met Pieter (Mobiel 0641688499).

COLLECTANT GEMIST? Heb je de collectant gemist en wil je doneren? Dat kan via via collectebus.mlds.nl.

ss Jan van Bragt van Stichting BEI hangt het bloembordje op dat de samenwerking tussen Stichting BEI en buurtvereniging De Kaiweg onderstreept. (foto Michiel Peeters)

Dit is blijkbaar de tijd waarin autofabrikanten toekomstige nieuwe modellen onthullen! Audi doet dat zelfs dubbel. Aan de beide uiteinden van het Audiprogramma wacht ons later dit jaar een belangrijke primeur. De A1 is Audi’s meest compacte model, deze compleet nieuwe vijfdeurs is de vervanging van de A1 die al acht jaar meeloopt. Aan de top van het programma komt de Q8, Audi’s top-SUV, maar dan met een soort coupévorm. De Q8 is een uitbreiding van het Audiprogramma, náást de Q7. De nieuwe A1 is vier centimeter langer dan de huidige. Volgens

de eerste berichten, komt hij er alleen als vijfdeurs ‘Sportback’ met een strakke, typerende Audi-vormgeving. Hij belooft het mooiste interieur van deze klasse, met onder meer op alle versies standaard een volledig digitaal instrumentarium. Alle moderne voorzieningen zitten in het dashboard, tot en met draadloos opladen van een smartphone. Puur praktisch is de bagageruimte 65 liter groter dan in de huidige A1 (wordt 335 liter). Audi is het aan zijn stand verplicht de A1 uit te rusten, gedeeltelijk als optie, met alle moderne rij-assistentiesystemen, zoals rijstrookcorrectie,

De A1 verschijnt in november De Q8 wordt niet alleen in formaat een topmodel, maar biedt ook prachtige, moderne techniek. Elke versie wordt geleverd als ‘mild hybrid’, waarin een 48 Volt-systeem in combinatie met een startmotor/ generator de motor al uitschakelt als de snelheid onder de 22 km/u daalt en de auto kan over grote afstand ‘zeilen’, met de aandrijving

losgekoppeld. In eerste instantie komt de Q8 met een 210 kW/286 pk sterke dieselmotor met achttraps automaat. Volgend jaar verschijnt er een wat minder sterke diesel en een benzineversie. naast permanente quattro-vierwielaandrijving is als optie ook vierwielbesturing en adaptieve luchtvering leverbaar. De Q8 is overigens korter, breder en lager dan de Q7. Naast alle in deze klasse wel te verwachten veiligheidssystemen komt er in 2019 nog een leuke optie, waarmee de Q8 zelfstandig in en uit een garage kan rijden. We verwachten de Q8 al in het derde kwartaal van dit jaar.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

rt SpoSport

PAGINA 16

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Nieuws van s.v. Terheijden

De competities zijn gespeeld. Een mooie prestatie was er zeker voor Terheijden 3. Deze spelers pakten de dubbel: kampioen en bekerwinnaar! Het meisjesteam wist ook dit jaar wederom het kampioenschap te halen. Inmiddels is de aannemer druk bezig met het onderhoud van de velden. Ook het kgv wordt deze zomer nog eens grondig gereinigd. We zien nu wel dat de jeugd gebruikmaakt van dit veld; op zich geen probleem. Wel zou

het prettig zijn als lege zakken chips en frisdrankflessen in de aanwezige vuilnisbakken zouden worden gegooid. Vrijdag 22 juni tot zondag 24 juni was er weer zoals vanouds ons jeugdkamp. Ruim 110 kinderen

en de nodige begeleiding vermaakten zich met activiteiten. Diezelfde dag nam de selectie afscheid van de hoofdtrainer, trainer 2e en een van de assistent scheidsrechters. Zaterdag 30 juni was er de traditionele kaderavond en huldiging jubilarissen. Een bijzonder gezellige, geanimeerde avond met ruim zestig bezoekers. Een goede bbq, een drankje en veel gezellige gesprekken. Deze keer een aantal bijzondere jubilarissen. Marius Buijs (65 jaar lid), Jack Selbach (40 jaar lid) en Henk Hendrickx (25 jaar lid). Henk mocht uit handen van de KNVB de gouden bondsspeld ontvangen voor zijn verdiensten als bestuurslid (vele verschillende functies) en scheidsrechter. Ook de aanwezige afscheidnemende vrijwilligers cq trainers Mildrid Baal en Aron van Nijnatten werden nog in het zonnetje gezet. Dré Rutten, hij ontving uit handen van de voorzitter nog een kleine attentie voor al het vrijwillige onderhoud wat hij al vele jaren elke maandag doet aan en in het complex. Rest mij enkel nog iedereen een fijne, zonnige en veilige vakantie toe te wensen. Na 4 augustus gaat het kunstgrasveld weer open en 5 augustus start de selectie met trainen. Voor het komend seizoen zijn we overigens nog op zoek naar enkele kandidaten voor de functie van: • Trainer Terheijden 2, training dinsdag en donderdag; ervaring vereist, diploma niet noodzakelijk. • Verzorger voor Terheijden 1 (alleen begeleiden tijdens wedstrijden) EHBO diploma is voldoende. Onder begeleiding fysiotherapeut kunnen vaardigheden worden vergroot. • Trainer voor het damesteam; ervaring gewenst. • Jeugdtrainers; ervaring gewenst. Cios studenten kunnen hun stage bij ons vervullen. • Volwassen barmedewerkers; enige horeca ervaring is een pré. Verdere informatie is te verkrijgen via het bestuur. Adressen et cetera staan te lezen op de site van onze vereniging. Namens bestuur, Jan Tempelaars

RBC Up&Down UITSLAG VAN DE WOENSDAGMIDDAG ZOMERBRIDGE (4 JULI) IN HOF VAN HOLLAND TE MADE. A-LIJN 1 Tanny Branderhorst & Cees Branderhorst ........................ 65,00 2 Lisa Sprangers & Peter van der Giessen ............................ 63,00 3 Puck Günthardt & Frans de Leeuw ......................................61,67 4 Rianne Klaassen & Rook Schipperen ..................................60,83 5 Ellie Leijten & Jos Leijten .................................................... 57,50 6 Marilou Timmer & Wijnand Broeders ...............................50,50 7 Gidus Dilven & Anton van Langerak ...................................49,58 8 Willemien van Amerongen & Erie Lievens .........................46,25 9 Piet van Geest & Frans Rebers ............................................ 43,00 10 Anne Dassen & Greet van Bers ............................................42,92 11 John Frijters & Jan Hoondert ............................................ 40,50 12 Erna Henkelman & Bep Lagerwerf ..................................... 34,58 13 Marian Donders & Joke Louwers ....................................... 34,00

Waargebeurd:

Een b eetje verb eeldi n g do et won deren Maak verbeelding mogelijk, steun CliniClowns

Woensdag 4 juli was de laatste les van dit seizoen. We hebben er een bijzondere les van gemaakt, want alle kinderen mochten hun ouders, opa’s, oma’s, broers en zussen meenemen. Alle onderdelen van het beweegdiploma waren uitgezet in de gymzaal. Zo konden de kinderen aan iedereen laten zien dat zij de grondvormen van bewegen onder de knie hebben. Aan het eind van de les hebben tien kleuters hun diploma in ontvangst genomen: Lara Roovers, Fleur van Meer, Cas de Looze,

Lizzy Looij, Tiedo Kruysifix, Tess van Groesen, Lisa van Groesen, Sabine van Groesen, Bas van Groesen en Fleur van Dongen. Lieke Verkooijen, Milan Segeren en Lotte van Groesen konden er helaas niet bij zijn en krijgen op een ander moment hun diploma. Lars van Meer zit nog maar een paar weken op de gym en kreeg

een aanmoedigingsdiploma, omdat hij al heel hard aan het oefenen is. Na de vakantie gaan de kleuters (4 tot 6 jaar) verder met het beweegdiploma 2 op woensdag 16.30 - 17.30 uur. Daarnaast gaan we starten met een groep peuters 2 tot 4 jaar. Zij gaan samen met hun ouders oefenen voor beweegdiploma 1 op zaterdagochtend 9.00 - 10.00 uur in de gymzaal bij basisschool ’De lage weide’.

s Alle kleuters van SV de Zwaluwen

Vissen W.Gr – KBO NO 5 Onze no 5 ging weer net als de andere vier, ja bij Jan Romme. Voor ons een vertrouwd adres, een water waar wij denken dat er iedereen vis kan vangen en later is dat nog uitgekomen ook. De ploeg was toevallig nog helemaal compleet ook; 20 man sterk. En wie niks doet, kan ook geen fouten maken. Ik zelf was het die dat gedaan heeft met dat laatste tussenklassement. Ik was mijn rechterhand (Bert van Geel met zijn 18 pt) en Bert had zo moeten staan (Ad van Dinteren 15 pt), (Bert van Geel 18 pt) en dan Theo Kwaaitaal 21 pt. Sorry, sorry ik zal het nooit meer doen hoor! Nu wat anders omdat er een paar weken geen plaatsing in ’t Carillon mogelijk is (vakantie), is er geen tijd te verliezen. Dus maar gelijk verder met de uitslag van VAK. A. Misschien als pleister op de wond werd ik zelf nog eerste ook met 1270 gr., W. Fens. Tweede werd A. de Laat met 500 gr. Derde was met 380 gr. A. Marijnissen. Vierde kwam te staan A. Segers met 360 gr. W. v Meel kwam te staan op plaats vijf met 300 gr. De zesde plek was voor W. Segeren met 260 gr. De zevende

plaats was voor B. de Wijs. Op nummer acht kwam te staan J. Beljaars met 180 gr. En Bert was nog een beetje van slag door die misser in de krant en met 120 gr moest hij het die dag doen; nog drie tegoed en krijgt er op de lijst negen bij. En de tiende visser van dat vak was A. Snel (10 gr.). Hij krijgt er tien punten bij. En dat was A. Snel over naar VAK. B. Winnaar was daar geworden Goof Welten met 1960 gr. Proficiat hoor! Op plaats twee komt te staan Cees de Laat met 940 gr.

De derde plek was voor R.Schippers en je ziet het goed 740 gr.; knap hoor. Plaats vier komt terecht met 680 gr. Theo Kwaaitaal. Vijfde plek was voor A. van Meel met 480 gr. De zesde plaats krijgt A. van Mook met 380 gr. en zes punten erbij. Dan komt A. van Dinteren met 160 gr. op de zevende plaats terecht. J. Teunissen had 140 gr. in zijn net en komt op plek acht te staan. De nummer negen hoorde bij J. van Dongen en die had 40 gr. vis. Dan komt nu wat niemand had verwacht en dat was met een kommeke vis en een avond met balen, moed houden Dim. Dat was de hele vangst van onze club. Fijne dag geweest heel mooi en allemaal vis en daar komen wij toch voor! Tot ziens bij de NO 6. De Wedstrijdcommissie Houdoe

POSTDUIVEN VERENIGING TERHEIJDEN

Druk duivenweekend!

Afgelopen weekend was het een zeer druk duivenweekend. Maar liefst vier wedvluchten stonden er op het programma. Op vrijdag 6 juli om half 2 werden de duiven in het Zuid-Franse Dax gelost voor een vlucht over zo’n 1000 kilometer. Op zaterdag werden ze om kwart voor 7 in Sens (400 kilometer) losgelaten, gevolgd door La Souterraine (650 kilometer) om 7 uur. Tot slot was het om half 10 de beurt voor de eerste wedstrijd van het jaar (100 kilometer) voor de jonge duiven. Kortom heel de dag lekker duiven kijken. De eerste duiven die thuis arriveerden waren de jonge duiven. Hier wisten Jack en Nienke van Dongen met de overwinning aan de haal te gaan, vlak voor Aydin Awa voor wie dit zijn eerste wedstrijd met duiven was. En dan beginnen met een tweede prijs; dat belooft nog wat. Gelukkig kende deze eerste wedstrijd een prima verloop en wisten alle duiven hun hok snel weer te bereiken. Na snel wat botterhammen gegeten te hebben, valt om iets voor half 1 de winnaar van Dax bij Wim Gielen en tevens de winnaar van Sens bij wederom Jack en Nienke van Dongen. Dax wordt gewonnen door de 670 van Wim.

Ga naar cliniclowns.nl/verbeelding voor het hele verhaal.

Kleuters SV de Zwaluwen ontvangen het Nijntje beweegdiploma 1

Op Dax werd tevens een schitterende prestatie geleverd door Toon de Jong door maar liefst drie van de vier door hem ingekorfde duiven in de prijzen te spelen en beginnend met prijzen twee en drie.

Op Sens was de winst voor de 26 van Combinatie van Dongen. Deze duif behaalde vorige week een tweede prijs en heeft dus de vorm te pakken. Het is dan even wachten op de duiven van La Souterraine, maar tegen half 5 is het dan zover... de trein arriveert bij Willie-Jan van de Goorbergh en Paul Couwenberg. Naast de overwinning met hun 615 winnen ze onder andere ook nog prijzen twee, drie, vier en vijf. In de afdeling Brabant 2000 zijn hun duiven ook bij de eerst tegen enkele duizenden duiven beginnen ze met prijs zeventien. Grote klasse! Hieronder de eerste tien prijzen: Bierges 7 juli – 224 duiven in concours 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9 Comb. van Dongen, 2, 4 Aydin Awa, 10 Willem Eestermans Dax 6 juli – 38 duiven in concours 1 Wim Gielen, 2, 3, 7 Toon de Jong, 4 Frank Zwiers, 5, 6 Comb.

Willemse-Dudok, 8, 9 Frans Sliedregt, 10 Comb. Hanegraaf Sens 7 juli – 102 duiven in concours 1, 4, 6, 7 Comb. van Dongen, 2, 3, 9, 10 Comb. Vd Goorbergh-Couwenberg, 5 Comb. Willemse-Dudok, 8 Willem Eestermans La Souterraine – 46 duiven in concours 1, 2, 3,4 5, 7, 8, 9 Comb. Vd Goorbergh-Couwenberg, 6 Comb. Willemse-Dudok, 10 Willem Eestermans

s De jonge duivin 72 die Bierges wint

Schilderwerken

Commeren

Eerste Industrieweg 1, 4921 XJ Made, Tel.: 0162-685075, Mob.: 06-53630101

Uw adres voor al uw schilderwerk en beglazing AL JAREN EEN VERTROUWD ADRES VOOR VAKMANSCHAP. Bel ons voor een vrijblijvende offerte. Let op: Woningen ouder dan 2 jaar 6% BTW regeling WWW.COMMERENSCHILDERWERKEN.NL


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

rt SpoSport

PAGINA 17

verslagen, sportberichten en sportnieuws uit de regio

Madese Boys spelers Thijs van Ekris en Teun Roovers behalen derde plaats tijdens NK FIFA18 voor clubteams

s Een superprestatie voor Madese Boys spelers Thijs van Ekris en Teun Roovers

Vorig jaar december organiseerde Madese Boys het FIFA toernooi in het clubhuis. Van alle deelnemers behaalden Thijs van Ekris en Teun Roovers de eerste plaats waarmee ze zich kwalificeerden voor het Nederlands Kampioenschap FIFA18 voor clubteams. Uiteindelijk behaalden zij de derde plaats. Een mooie prestatie van deze twee boys! Na een geweldige overwinning in Made gingen Madese Boys spelers Thijs van Ekris en Teun Roovers op zaterdag 7 juli naar het Nederlands Kampioenschap FIFA18 voor clubteams in Utrecht. Daar werd in de Jaarbeurs het NK FIFA18 voor clubteams georganiseerd. Met maar liefst 36 teams uit het hele

land gingen zij de strijd aan om de titel binnen te halen. In de poulewedstrijden wonnen Thijs en Teun alle vier de wedstrijden overtuigend waarna ze als eerste geplaatst naar de volgende ronde doorschoven om vervolgens met een 2-0 overwinning in de kwartfinale terecht te komen. Na een zeer spannende kwartfinale, waar de overwinning pas in de 90e minuut binnengehaald werd (3-2), kwam de titel pas echt in zicht. Helaas ging de halve finale ondanks veel kansen verloren, maar doordat de troostfinale weer werd gewonnen behaalden ze toch een knappe derde plaats in dit sterk bezette toernooi. Dit is zeker een felicitatie waard. Gefeliciteerd, Jongens!

TIJDCUP 2018

1

2

3

5

4

13

12 17 21

22

26

27 32

6

14

8

9

16

24

45

30 35

31

36

37

40

46

48

47

41

50

49

54

53

65

70

67

66

71

61

68

72

73

75

76

77

80

79

78

51

60

59

64

63

42

55

58

57

69

25

29

28 34

44

11

20

39

74

10

15

23

33

38

62

7

19

18

56

© Persbelangen P0563

13

11

28

78

33

24

8

48

41

75

38

32

Kruiswoordpuzzel Week 28 Welk winwoord komt er in het balkje?

s Tijd Zat krijgt de wisselbeker overhandigd van Layka van Dongen en Erwin de Laat

Bridgeclub Hooge en Lage Zwaluwe Café-feestzaal Ligthart, Loonsedijk 36 Lage Zwaluwe UITSLAG VAN DE 5E WEDSTRIJD, ZOMERCOMPETITIE 5 JULI A-lijn 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Marthy van Gorp & Peter Rosendaal Berna de Kok & Rinus Krols Maaike van Huisstede & Coby van Kekem Marian Donders & Kees Roelands Marijcke van Bilsen & Jan de Vries Ad Simons & Marry Groote

65,63 65,36 61,20 59,64 59,11 56,25

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 13. 15. 16. 17. 18.

Nel Vos & Joke van der Ark Ria Langenberg & Kees Langenberg Willem Wijne & Joke Wijne Lisa Sprangers & Peter van der Giessen Riet van der Graaff & Riet Theys Rianne Klaassen & Rook Schipperen Inge Blommers & Theo van der Veeke Jan Cavelaars & Piet-Hein Ormeling Annemarie van Grinsven & Marian Quaijtaal Han Groote & Nolda Schutjes Koos Evegaars & Gijs ten Haaf Corrie Boer & Karin ter Horst

55,47 54,17 52,08 51,56 51,04 49,74 42,71 42,71 38,28 34,90 31,25 28,91

Tot en met augustus elke donderdagavond zomerbridge; vóór 19.45 uur per paar inschrijven. Kosten € 2,- per paar.

Hittestress? Plant een boompje of poot een stek Zonnebloem,

Hete periodes zijn natuurlijk niet compleet nieuw. We kunnen er alleen niet meer mee omgaan. Vroeger had men geen tijd om te pochen met een 8-zits loungeset met parasol en buitenbarbecue. Vroeger was men veel slimmer in het omgaan met hitte. Neem bijvoorbeeld leilindes; op de juiste plek geplant voor de gevel houdt het bladerdek de warmte als natuurlijke parasol buiten het huis. Achter het huis nabij de keuken een notenboom. Heerlijk uitrusten van een dag landarbeid

/ P0563 PRIJSPUZZEL

52

MNV: HET NUT GING VOOR DE SIER Bezoek een terras en luister goed naar aankomende bezoekers die een verkoelend drankje willen nuttigen. De zoekende blikken gaan uit naar het laatste plekske onder een parasol in de schaduw. Een fietspad niet gelegen onder lommerrijke bomen en je merkt gelijk dat de temperatuur omhoog gaat. Vooral in stad of dorp. Geen puf, gordijnen dichthouden, zonnescherm laten zaken, voetenbadje. Kinderen houden zich spelenderwijs koel door een waterspel. Pionieren om de hete dagen door te komen.

EN MAAK KANS OP EEN WAARDEBON 0 t.w.v. € 12/,5Persbelangen Puzzelservice

43

Tijd Zat wint de Tijdcup voor de tweede maal Afgelopen zaterdag was de afsluiting van het Madese dartseizoen met de finaledag van de Tijdcup. Dertig teams hadden in de afgelopen drie maanden toegewerkt naar deze dag. De beste twaalf teams uit de reguliere competitie plaatsten zich voor de winnaarsronde en de overige deelnemers streden in de verliezersronde om de ereplaatsen. In de verliezersronde bleken uiteindelijk de Bulldogs het sterkste team. In de finale versloegen ze Bullfighters met 4-0. De strijd om de derde plaats werd in het voordeel van De Freggels beslist. Zij wisten met 3-2 te winnen van Ik wit het nie?! In de winnaarsronde wonnen Tijd Zat, Danny Verweijmeren en John Genet, achtereenvolgens van Wie v.d. Drie (4-0), What’s the point (4-3) en Marmota con espinas (5-0) om na 2015 voor de tweede maal de titel op te eisen. John gooide in de eerste leg van de finale tevens de hoogste finish van het toernooi, 167. Marmota con espinas had onderweg naar de finale Chapeau (4-1) en Chimauwas (4-2) verslagen. What’s the point werd derde. De organisatie wil graag via deze weg alle deelnemers bedanken voor alle gezellige avondjes darten én de geslaagde finaledag! Graag zien we iedereen terug volgend jaar bij de volgende editie. Layka, John, Erwin en John De Tijdcup

Doe mee met de wekelijkse

onder de noot onder het genot van…….. Het bladerdek voor de schaduw, tegen vliegen en muggen en in het najaar een walnotenoogst. Onder het mom van gemak, geen tijd en geen zin, transformeerden veel tuinbezitters de schaarse vierkante meters ‘tuin’ naar stenen ‘oases’ met als enige biodiversiteit een bak met kapitale vissen. Maar er is hoop. Onze sier (stenen) tuin kan men ook weer nuttig maken. Leilindes op de juiste plek geplant (zuidzijde) geven verkoeling in de volglas doorzonwoning. Zet daarom geen leilindes op plekken waar ze geen nut hebben. Leilindes kan men bijvoorbeeld ook vervangen door leiplatanen, legio mogelijkheden. De tijd heeft niet stilgestaan en voor de kleine tuin zijn ook notenbomen ontwikkeld. Goed voor de verkoeling en toch nog een leuke oogst walnoten. Als we volgens de wetenschappers moeten wennen aan Zuid-Europese temperaturen, is het planten van een vijg ook een aanrader als ‘groene’ para-

sol. Twee groeikrachtige stekken gepoot voor een zon beschenen gevel van een doorsnee geschakelde woning is garantie voor een koele woonkamer. Met een gunstige zomer oogsten we rijpe vijgen voor jam, chutney en likeur. Nut en sier! Dus ter voorkoming van hittestress; tuintje geschikt maken voor een boom(pje), leibomen op de juiste plek, een noot gekweekt in de kleine varianten, een vijg en bijna klaar ben je. Koop een goede professionele snoeischaar en voor het vallend blad in de herfst een wedstrijdje in de straat ‘wie heeft de grootste bladzuiger’! Koele zomer gewenst onder een echt bladerdak namens de MNV

afdeling Made, organiseert een bingo Op zaterdag 14 juli organiseert de Zonnebloem, afdeling Made, een bingomiddag in de Wijngaerd. U bent van harte welkom! De bingo begint om 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.45 uur. Aanmelden is niet nodig, u kunt voorafgaand aan de bingo betalen. De eigen bijdrage voor één bingoplankje en twee consumpties is € 6,00. Introducés zijn van harte welkom. Het bestuur en de vrijwilligers hopen dat het een gezellige

HORIZONTAAL:1 aardnoot, 5 edelsteen, 8 drinkbehoefte, 12 voegwoord, 13 complicatie, 16 en andere (afk.), 17 opdracht, 19 vla, 20 Optical Character Recognition (afk.), 21 discipline, 23 vrije universiteit (afk.), 24 tasto solo (afk.), 25 afgestompt, 26 zangnoot, 27 vader, 29 voorzetsel, 30 rivier in Italië, 31 water in Friesland, 32 grijns, 35 tournee, 38 voorvoegsel, 39 Bundesrepublik Deutschland (afk.), 40 dun takje, 41 land- en tuinbouworganisatie (afk.), 43 armoedig huis, 45 twaalfde toon, 48 de persoonlijkheid zelve, 50 grootvader, 52 opgewonden, 54 klein onderdeel, 56 persoonlijk voornaamwoord, 57 en (Fr.), 58 plaats bij Apeldoorn, 59 uitroep, 60 klaar, 62 bijwoord, 64 met name (afk.), 65 briefaanhef, 67 tegen, 69 voormalige republiek, 70 bedrijfsleider, 73 record (afk.), 74 dierengeluid, 75 kriebels, 77 uitroep van pijn, 78 vertegenwoordiger, 79 noodoproep, 80 meetkundige figuur. VERTICAAL:1 munteenheid in Midden- en Zuid-Amerika, 2 complot, 3 dominee (afk.), 4 zoogdier, 5 beteuterd, 6 Andorra (afk.), 7 fonkeling, 8 hond, 9 voorzetsel, 10 lastig persoon, 11 graansoort, 14 met uitzondering van (afk.), 15 100 gram, 18 Anno Domini (afk.), 20 Frans voegwoord, 22 Grieks voorvoegsel, 25 grappig verhaaltje, 28 vak, 30 kleine foto, 33 baanvak, 34 paardenslee, 36 getijde, 37 kreuk, 38 dakvorst, 42 grootmoeder, 44 deel van de dag, 46 ovum, 47 drukte, 48 argon, 49 pers.vnw., 51 tableau, 53 kippenhok, 55 uitroep, 56 nieuwsverspreiders, 61 plant, 63 titel, 64 Portugese kustplaats, 66 pakketje, 68 nummer (afk.), 70 maart (afk.), 71 atmosfeeroverdruk (afk.), 72 jongensnaam, 75 voorzetsel, 76 Europa (afk.). OPLOSSING WK 27 HORIZONTAAL: 1 tocht, 5 dis, 8 wc-rol, 12 Rn, 13 objectief, 16 fa, 17 okt., 19 vesting, 20 sta, 21 tuig, 23 t.s., 24 ca., 25 vier, 26 Sn, 27 uk, 29 elk, 30 dij, 31 WS, 32 dollar, 35 elegie, 38 mep, 39 i.t.t., 40 rijs, 41 vlo, 43 kor, 45 ing., 48 Ido, 50 oer, 52 camera, 54 ploert, 56 kt, 57 ijk, 58 Spa, 59 tv, 60 eg, 62 erwt, 64 c.s., 65 dB, 67 acne, 69 bod, 70 naturel, 73 hts, 74 a.o., 75 groezelig, 77 je, 78 bijou, 79 lis, 80 dadel.

VERTICAAL: 1 trots, 2 onkunde, 3 Ho, 4 t.b.v., 5 dessert, 6 ict, 7 sticker, 8 weg, 9 CF, 10 oftewel, 11 laars, 14 jet, 15 Ina, 18 Ti, 20 si, 22 gul, 25 vijg, 28 kliniek, 30 despoot, 33 opera, 34 At, 36 lij, 37 ivoor, 38 mek, 42 oor, 44 octrooi, 46 nr., 47 gasstel, 48 ipadres, 49 dl., 51 etentje, 53 mijt, 55 Eva, 56 kebab, 61 gesel, 63 wd., 64 cao, 66 bel, 68 CH, 70 NRU, 71 uzi, 72 lid, 75 go, 76 Ga.

Winwoord: JONGERENTAAL

Oplossing Prijspuzzel wk 27:

jongerentaal Prijspuzzelwinnaar wk 27:

Anja Bastiaansen ‘t Boveneindje 2, Made

Lever uw oplossing vóór maandag 12.00 uur in via e-mailadres: puzzelca@emdejong.nl Vermeld in uw bericht: oplossing, naam en adres. Volgende week maken wij de gelukkige winnaar of winnares bekend.

ZONWERING ZONWERING - ROLLUIKEN - ROLLUIKEN Overkappingen Overkappingen

KOZIJNEN KOZIJNEN & OVERKAPPING & OVERKAPPING

Zonweringen Zonweringen kunststof kunststof en aluminium en aluminium Kozijnen KozijnenKWALItEItsPRIJZEN schERPE schERPE KWALItEItsPRIJZEN Garagedeuren Garagedeuren

WWW.A5DEcO.NL WWW.A5DEcO.NL

DeRolluiken Boedingen DeRolluiken Boedingen 9A Oosterhout 9A Oosterhout T 0162-425777 T 0162-425777

De gewonnen prijs kan worden afgehaald bij: JOLA MODE, Marktstraat 16 - Made


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 18

OP ZOEK NAAR EEN (NIEUWE) BAAN? Onderstaande bedrijven zijn op zoek naar JOU! Dutax Reizen Wij zoeken per direct

VACATURE: Vacature:

Elke avond thuis Horeca medewerkers.

slapen?

Ben jij op zoek naar leuke (parttime) baan?

Voor onze onze rondvaart-/partyschepen rondvaart/party schepen Voor zijn wij opwij zoek naar naar horecamedewerkers zijn op zoek schippers! Wij horeca Onszoeken vaargebied is: krachten voor onze rondvaart/party schepen. Biesbosch,Drechtsteden en Een afwisselendehavens. horecabaan met de Rotterdamse veel rondvaarten Onzeverschillende tochten beginnen vanaf en arrangementen. We werken met een Drimmelen. leuk en afwisselend Wonen in de regio isteam. een pré. Onze thuishaven is Drimmelen. WIJ ZOEKEN;

Wij zoeken: ** fulltime fulltimeschipper horeca medewerkers ** parttime/weekend parttime horeca medewerkers schippers ** parttime/weekend weekend/vakantiematrozen medewerkers * Telefonist(e)/receptie voor vrijdag, zaterdag en zondag

Interesse?

U kunt uw reactie voorzien van CV Interesse? mailen naar info@zilvermeeuw.nl

U kunt uw reactie voorzien van CV mailen naar s.hoeve@zilvermeeuw.nl of telefonisch contact opnemen met Adriaan Schuller.

of telefonisch contact opnemen met Stephanie Hoeve Bezoekadres Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw b.v., Biesboschweg 2, 4924 BB Drimmelen informatie/boekingen: tel 0162 - 68 26 09, info@zilvermeeuw.nl, www.zilvermeeuw.nl

Chauffeurs personen- & groepsvervoer (parttime)

Ben je op zoek naar een leuke bijverdienste Voor het dagelijks vervoeren van leerlingen- en/of volwassen met een beperking naar speciaal onderwijs en dagbesteding zijn wij per direct op zoek naar chauffeurs woonachtig in de regio Breda, Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Bergen op Zoom en Tilburg. Wij bieden: • Een verantwoordelijke en zelfstandige functie binnen een ondernemend familiebedrijf; • Het salaris is afhankelijk van je leeftijd en ervaring volgens CAO Taxivervoer. Wij vragen: • Beschikbaar voor 10 tot 15 uur per week verdeelt over vijf dagen: maandag tot en met vrijdag voor een ochtend- en middagrit; • Een chauffeursdiploma taxi of je bent bereidt deze te behalen. Wij begeleiden je gedurende het leerwerktraject zodat jij in een periode van vier maanden je diploma gaat behalen; • Je weet hoe je moet omgaan met de doelgroep en hebt een dienstverlenende instelling; • Goede beheersing van de Nederlandse taal. Ben je geïnteresseerd in de bovenomschreven functie? Richt jouw sollicitatie dan zo snel mogelijk via personeel@dutax.nl of vul het sollicitatieformulier in op onze website www.dutax.nl. Natuurlijk kunt je ook contact met ons opnemen. Afdeling personeelszaken telefoonnummer (0168)482331 zal je vragen graag beantwoorden.

Dr. Wim Mandemakers, Erasmus MC

Draag bij aan de oplossing voor Parkinson. Steun het wetenschappelijk onderzoek. www.parkinsonfonds.nl • IBAN: NL10ABNA0504201530

Geef nierpatiënten hun leven terug. Sms NIER naar 4333 of geef via nierstichting.nl Met 1 SMS doneert u eenmalig € 2,- (exclusief telefoonkosten). Meer informatie: www.nierstichting.nl/sms

Dutax Reizen Monteur/leerling monteur (m/v ) Fulltime Wij zijn per direct op zoek naar een fulltime monteur/leerling monteur. Hoofdtaken: • Onderhoud van het eigen wagenpark, bestaande uit taxibussen, rolstoelbussen en touringcars; • Het uitvoeren van APK keuringen. Wij vragen: • Geldig rijbewijs; • Relevante en geldige diploma’s 1ste Monteur of je bent bereidt deze te behalen; • Bereid wisselende diensten te draaien tussen 6.00 uur en 17.30 uur; • Bereid buiten kantoortijden consignatiediensten mee te draaien; • APK- keurmeester diploma is een pré. Wij bieden: • Een afwisselde, verantwoordelijke en zelfstandige baan binnen een ondernemend familiebedrijf; • Opleidingsmogelijkheden; • Beloning conform CAO Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven. Ben je geïnteresseerd in de bovenomschreven functie? Richt jouw sollicitatie dan zo snel mogelijk via personeel@dutax.nl of vul het sollicitatieformulier in op onze website www.dutax.nl. Natuurlijk kunt je ook contact met ons opnemen. Afdeling personeelszaken telefoonnummer (0168)482331 zal je vragen graag beantwoorden.

acquisitie wordt niet op prijs gesteld

Ter versterking van ons team zoeken wij:

Nieuwe collega’s gezocht Vanwege voorgenomen groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar nieuwe collega’s! Roosen Zwembaden is een gespecialiseerd bedrijf in de aanleg en onderhoud van exclusieve zwembaden. Met een enthousiast en gedreven team van 5 tot 10 mensen werken we met veel passie aan het aanleggen en onderhouden van luxe zwembaden, voornamelijk van het merk Starline. We werken vooral voor particuliere klanten. Roosen Zwembaden gelooft erin dat een zwembad voor alle gebruikers puur genieten is. Dat betekent dat zij ernaar streeft dat zowel bij de aanleg als bij het gebruik van het zwembad de eigenaar volledig ontzorgd is op het gebied van gebruiksgemak, veiligheid en gezondheid. Door een onafhankelijke, betrouwbare en ontspannen benadering in combinatie met een transparante structuur en planning zorgt Roosen Zwembaden voor een ultiem gevoel van voldoening voor alle partijen. Vanuit liefde voor de mens, haar gezin en haar welzijn!

Vacatures Projectleider aanleg zwembaden • Verantwoordelijk voor de aansturing van het team dat de zwembaden aanlegt • Meewerkend voorman/-vrouw • Ervaring in installatietechniek en/of electrotechniek • Zelfstandig • MBO+ Service- en onderhoudsmonteur zwembaden • Reparatie, service en onderhoud van zwembaden en Spa’s • MBO Installatietechniek of elektrotechniek

UITVOERDER RESTAURATIE Als Uitvoerder Restauratie bieden we je een uitdagende functie met de daarbij behorende taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.Binnen onze onderneming heerst een informele sfeer en voel je de cultuur en onderlinge verbondenheid van een echt familiebedrijf. Wij bieden een passend salaris op basis van ervaring en kennis Reacties gericht aan de heer A. Bax kunt u per post of per mail sturen naar:

Oome Raamsdonk | Postbus 150 | 4940AD Raamsdonksveer | restauratie@oomeraamsdonk.nl

Leerling monteur aanleg zwembaden • Binnen het team meewerken bij de aanleg van zwembaden • MBO Installatietechniek of elektrotechniek Voor alle functies geldt dat je goede communicatieve vaardigheden koppelt aan een klantgerichte en servicegerichte instelling. Een zwembad is voor een klant vooral beleving en fun en jij snapt dit als geen ander. Je hebt flexibele werktijden en bent variabel inzetbaar vanwege het seizoensgebonden karakter dat dit werk met zich meebrengt. Je komt in een fijn, informeel team dat zich kenmerkt door betrokkenheid, passie voor het vak en oog voor kwaliteit. Je krijgt de vrijheid en de verantwoordelijkheid die je verdient. Verder zijn er mogelijkheden om specifieke trainingen te volgen bij onze partner Starline. Naast bovengenoemde functies zijn wij altijd op zoek naar goede mensen en komen graag in contact met enthousiaste vakgenoten met een passie voor zwembaden. Interesse? Reageer dan snel! Frank Roosen: info@roosenzwembaden.nl


LEEMANS

WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

KerkKerk VIJF HEILIGEN PAROCHIE Contact

Wilt u of iemand die u kent graag bezoek ontvangen van één van onze pastorale werkers; Dhr. Han Geppaart of Dhr. Gerard Oostveen of van één van de vrijwilligers van de parochiële bezoekgroep? Schroom niet en bel tussen 09.00 uur en 12.00 uur naar het parochiekantoor 0162 682303 of stuur een mailtje naar info@naardekerk.nl

H. BERNARDUSKERK Made

ZONDAG 15 JULI 15e Jaarzondag 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Cantor Heino Vergouwen. Voorgangers J. Paes, priester en mevr. A. Schoenmakers. Intenties: Mien van Groesen, weduwe van Cor Frijters; Bep Joosen – Luijken echtgenote van Henk Joosen, voor haar verjaardag; Jan Broos (jaargetijde).

berichten

H. GUMMARUS Wagenberg ZONDAG 15 JULI 9.30 uur: Woord- en Communieviering. Voorganger: mw. G. v.d. Korput. Zang: Vakantiekoor. Intenties: Hendricus van Schendel, echtgenoot van Anna Rasenberg; Nellie Buiks, echtgenote van Louis Damen; Louis Damen, weduwnaar van Nellie Buiks; Jo Hermans; jaargetijde Jo de Wit, weduwe van Anton van Schendel; jaargetijde Piet Wijne, echtgenoot van Toos Wijne; jaargetijde Bertus Reniers, echtgenote Toos Reniers – van Kleef en dochter Anne - Marie.

SENIORENPARTNER DE WIJNGAERD Made

H. ANTONIUS ABT

VRIJDAG 20 JULI 15.30 uur: U bent van harte welkom in de Kapelzaal voor het bijwonen van een viering van woord, gebed en communie. De voorgangers zijn mw. Ria Horrevoets-van Meel en pastor Gerard Oostveen. U kunt vooraf aan de viering (gratis) misintenties opgeven.

Terheijden

H. BARTHOLOMEUS

Bezoekadres: Markstraat 2, 4844 CR Terheijden. Openingstijden: dinsdag- en vrijdagochtend, 9.30 – 12.00 uur telefoon: 0765931216. E-mail: terheijden@ naardekerk.nl ZATERDAG 14 JULI 19.00 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: Pastoor J. Paes en mevr. G. v.d. Korput. Vakantiekoor. MAANDAG 16 JULI 10.30 uur: Woord- en Communieviering in verzorgingshuis Antonius Abt. Voorganger mevr. G. v.d. Korput. ZATERDAG 21 JULI 19.00 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: Pastoor J. Paes en mevr. G. v.d. Korput. Wij gedenken onze overledenen: An Engelen, Ida Damen – Kanters, echtgenote van Toon Damen jaargetijde. MAANDAG 23 JULI 10.30 uur: Woord- en Communieviering in verzorgingshuis Antonius Abt. Voorganger mevr. F. van Mook. ZATERDAG 28 JULI 19.00 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: Pastoor J. Paes en mevr. F. van Mook. Wij gedenken onze overledenen: Cornelia van Haperen – de Wijs; Corrie van Schendel, echtgenote van Piet Mertens. MAANDAG 30 JULI 10.30 uur: Woord- en Communieviering in verzorgingshuis Antonius Abt. Voorganger mevr. G. v.d. Korput. ZATERDAG 4 AUGUSTUS 19.00 uur: Eucharistieviering. Voorgangers: Pastoor J. Paes en past. werker H. Geppaart. Wij gedenken onze overledenen: Mien Kerremans en familie, Adrianus Kerremans.

ZATERDAG 14 JULI 19.00 uur: 15e zondag door het jaar. Zevenbergschen Hoek – Kerkplein 4 Viering van woord en communie met als voorganger diaken Peter Hoefnagels. Het vakantiekoor uit cluster Oost van de Immanuelparochie zorgt voor de muzikale ondersteuning en staat onder leiding van Kitty Lokate. Het vakantiekoor is een koor dat bestaat uit de parochianen die graag zingen en de standaard liederen wil en kan zingen. Er wordt om 18.30 uur gerepeteerd in de dagkapel. Iedereen is welkom om mee te zingen. De collecte is bestemd voor de voortgang van het pastoraat in de Immanuelparochie. Deze collecte wordt bij u van harte aanbevolen. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee. Bus: 18.30 uur vanaf het Plantsoen in Lage Zwaluwe. MAANDAG 16 JULI 15.00 uur: Rozenhoedje bidden. Lage Zwaluwe – De Ganshoek Iedereen is welkom. Na afloop is er uiteraard gelegenheid elkaar te ontmoeten bij een kopje koffie of thee. Komt U ook een keer?

Indrukwekkend kunstwerk als scheidingswand Antonius Abt Met enige regelmaat berichten wij over het traject dat Antonius Abt aflegt naar een kleinere kerk. Weliswaar geboren uit noodzaak – teruglopende bezoekersaantallen – zijn gaandeweg vooral de voordelen de overhand gaan nemen. Een klein maar daardoor warm en intiem liturgisch deel en een niet ‘kerks’ deel waar andere activiteiten (bijvoorbeeld exposities) gehouden kunnen worden; gescheiden door een wand.

MAANDAG 6 AUGUSTUS 10.30 uur: Woord- en Communieviering in verzorgingshuis Antonius Abt. Voorganger mevr. F. van Mook.

Ook als u niet of elders verzekerd bent. Wij verzorgen de uitvaart naar uw wens. Bel met 088 335 21 23 voor een persoonlijk gesprek.

s Bloemen in de polder

0162-403912 Tel. 0162 - 403912

St. thuis. Elisabethstraat 4 - Hank * Opbaren in rouwcentra teL. of / 06-13677441

Leeuwerikstraat *LLevering grafmonumenten inda

* Voor het verzorgen van een persoonlijke en stijlvolle

EN N Woudrichem, Geertruidenberg en regio ACH BER regio T EIKB AAR * Opbaren in rouwcentra of thuis. * bekend met alleUitvaartleiders: geloofsovertuigingen * Levering grafmonumenten * ook als u verzekerd bentLeemans Christian * Acceptatie van alle verzekeringen * sfeervol uitvaartcentrum aula en 24-uurs familierouwkamer Bart C.N. de met Groot DAG

* Wilsbeschikking

UW LAATSTE ZORG IN GOEDE HANDEN

HERVORMDE KERK

Begrafenisonderneming

Hooge Zwaluwe

Made en Drimmelen

TEKST VAN DE WEEK: ’Ik sla mijn ogen op naar U, Die in de hemel zit. Zie, zoals de ogen van dienaren gericht zijn op de hand van hun heren en zoals de ogen van een dienares gericht zijn op de hand van haar meesteres, zo zijn onze ogen gericht op de HEERE, onze God, totdat Hij ons genadig is. Wees ons genadig, HEERE, wees ons genadig.’ (ps. 123:1-3a)

leden. Het bestuur memoreert dan wat de resultaten zijn van de weidevogelbescherming maar ook andere activiteiten worden genoemd zoals het boeren zwaluwen project. De middag en avond bieden vooral gelegenheid om met elkaar te praten over het

EN N ACH T EIKB AAR

BER

PROTESTANTSE GEMEENTE

ZONDAG 15 JULI 10.00 uur: Dhr. A.J. den Besten, Sliedrecht. Er is crèche in De Rank, Pr. Margrietstr.50a. Van harte welkom!

Christian

DAG

* voor de gehele * Wilsbeschikking

TRAAIERIE “Het moment waarop onze kerk letterlijk in tweeën wordt ge-

Adres: Raadhuisstraat 3 4927 AM Hooge Zwaluwe www.protestants-hooge-zwaluwe.nl Pastoraal werker: Mevr. G. Aanen- de Vries, tel. 0184-642423, mob. 06.36.28.44.91, e-mail: griselda.aanen@planet.nl. Contactpersoon: Dhr. A. Broere, Oranjestraat 6, 4926 BB Lage Zwaluwe, Tel. 0168-484447.

25 - Made

www.uitvaartondernemingmade.nl begrafenis of crematie in de gemeenten Werkendam, * Acceptatie van alle verzekeringen

deeld, komt steeds dichterbij,” besluit Petra. “Het is de bedoeling dat de wand feestelijk geopend gaat worden tijdens de Traaierie op zondag 9 september. Op die dag kunnen wij iedereen trots tonen dat het geen sim-

Afsluiting met streekproducten Agrarische Natuurvereniging Drimmelen Moerdijk en omstreken heeft het jaaruitje gehouden op de boerderij van de familie Keller den Dunnen. Het is onderhand traditie dat eenmaal per jaar een gezellige samenkomst wordt gehouden bij een van de

LEEMANS * Voor het verzorgen van een persoonlijke en stijlvolle begrafenis of crematie in de gemeenten Werkendam, UITVAARTVERZORGING Woudrichem, Geertruidenberg en regio

Christian Leemans Bart C.N. de Groot

“…En die scheidingswand wordt momenteel opgebouwd,” vertelt Petra Kimmel (voorzitter Stichting Behoud de Antonius Abt Terheijden). “Er is met man en macht aan gewerkt. Maar het resultaat zal verbluffend zijn, als hij straks staat. Een 14 m hoge wand boordevol afbeeldingen, die onder meer de kruisweg vertellen en de kleuren van de kerk in zich herbergen. Verantwoordelijk voor het ontwerp zijn architect Edwin Paymans en kunstenares Susan Nash. Onder de uitvoering hebben vele vrijwilligers de enthousiaste schouders gezet. Zij zijn maanden bezig geweest met beplakken van de panelen die samen de gigantische scheidingswand vormen.” SANITAIRE VOORZIENINGEN “Volkomen terecht natuurlijk dat hier de meeste aandacht naar uitgaat. Maar ook op andere fronten zijn letterlijk bergen verzet,” haast Petra Kimmel te vertellen. “Zo hebben we hier kortgeleden volkomen nieuwe sanitaire voorzieningen gerealiseerd; financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met de toeganke-

St. Elisabethstraat 4 - Hank Tel. 0162 - 403912

UW LAATSTE ZORG IN GOEDE HANDEN Uitvaartleiders:

DOOR WILJAN BROEDERS

PAGINA 19

UITVAARTVERZORGING

lijkheidssubsidie van de gemeente Drimmelen is het invalidetoilet weggezet.”

ZONDAG 15 JULI 10.00 uur. Kerk in Drimmelen. Ds. G v.d. Weerd uit Geertruidenberg.

pel wandje van gipsplaten maar een enorm, indrukwekkend kunstwerk is wat het kerkelijke en niet-kerkelijke gedeelte van elkaar scheidt in het mooiste en oudste Rijksmonument van de gemeente!”

Verwijmeren Zevenbergschen Hoek Uw uitvaart in een persoonlijke stijl! Ook als u niet of elders verzekerd bent. Hannie van Ginneken - Verwijmeren Tel. 06 49028981 Beheer van rouwkamer in `Ons Belang` te Lage Zwaluwe

www.uitvaart-verwijmeren.nl

Iedere 30 minuten komt er een kind met lepra bij. Sluit uw ogen niet en geef nu. Geen kind meer met lepra! Geef op lepra.nl

UITVAARTZORG DRIMMELEN

bij overlijden Cecile van Schie Corry Koevoet www.uitvaartzorgdrimmelen.nl

Tel. 06 345 50 680

Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Afscheid nemen is de enige zekerheid die het leven ons biedt. Als het eenmaal zo ver is, wilt u dat het een persoonlijk afscheid wordt, dat recht doet aan uw overleden dierbare. Maatwerk dus! Een afscheid dat u bijblijft en houvast biedt voor de tijd daarna.

ook zonder verzekering of als u ergens anders verzekerd bent

mooie van agrarisch natuurwerk en dat boeren en burgers elkaar hierbij nodig hebben. De middag begon daarom met een wandeling over de landerijen na een uiteenzetting van Janine Keller. Het bedrijf is in overgang van traditioneel gangbaar naar biologisch. Het houden van vee is binnen het biologisch boeren een belangrijk element en dat past helemaal bij Paul de Dunnen, een echte koeienliefhebber. Het duurt twee jaar voordat je het logo biologisch mag voeren en het kan lastig zijn deze periode te overbruggen omdat de opbrengst in kg daalt en de meerprijs er nog niet is. Bij het uienveld kregen we te zien wat een en ander betekent. De wied eg stond klaar voor acht liefhebbers. Je neemt liggend plaats op het ’bed’ en met de handen haal je de onkruiden weg die tussen de plantjes groeien. Buiten de ruggen wordt met een aanaarder het onkruid verwijderd. Na de wandeling werd de BBQ aangestoken en ging de vegetarische keuken van Elly en Nella open om de hongerige monden te voe-

Marianne Hermens

Florijnstraat 60 | 4903 RM Oosterhout T 0162 457 775 | www.bruijns-uitvaart.nl

den. Zij zijn de buren van Paul en Janine en het vlees op de BBQ kwam bij bioboer en ANV lid de Koekoek vandaan. Met recht een avond over en met streekprodukten. Volgend jaar zijn we op een locatie in Moerdijk zodat we op deze wijze ons nu uitgebreide gebied van de ANV leren kennen. ANV Drimmelen

PROTESTANTSE GEMEENTEN Lage Zwaluwe en Terheijden - Wagenberg ZONDAG 15 JULI - ZEVENDE ZONDAG NA TRINITATIS Gezamenlijke dienst in de Protestantse Kerk in Lage Zwaluwe, Kerkstraat 49. 10.00 uur: zangdienst waarin Greet Conway en Kees Groeneveld voorgaan. Diaconiecollecte gezamenlijk project 2018: Tools To Work. Koffiedrinken na de dienst.

THEMA: EEN GROENE KERK

Open Kerk Terheijden Verschillende kerken zetten in de zomerperiode op zaterdag hun deuren open. Dat geldt ook voor het Witte Kerkje in Terheijden. Er zijn vrijwilligers aanwezig die de bezoekers een gastvrij onthaal willen bezorgen. Een kop koffie of thee, een goed gesprek, vertellen over de geschiedenis van de kerk en zo meer. Dit jaar is het thema ’Een groene kerk’. In dat kader wordt er op verschillende zaterdagen speciaal aandacht geschonken aan zaken die direct of indirect verband houden met het thema. 14 juli: Wereldwinkel en groene kookactiviteiten. (Gerard Kester) De kerk in Terheijden is van 13.00 - 16.00 uur open. Van harte welkom en nodig gerust iemand uit om mee te komen.


WEEKBLAD ’T CARILLON - WOENSDAG 11 JULI 2018

PAGINA 20

OPRUIMING! WIJ MOETEN PLAATSMAKEN VOOR ONZE NAJAARSCOLLECTIE!

KORTINGEN TOT 6O%

TUINMEUBELEN TOT 50%

TUINKUSSENS 4 HALEN= 2 BETALEN

VOORGEVORMDE VIJVERS

25%

NOG VOLOP PERKPLANTEN

WATERORNAMENT EN tot

VASTE PLANTEN

DIVERSE VIJVERPOMPEN

POT IN 9CM ttercode

25%

met le

50%

ZIJDEN BLOEMEN

GAZONMAAIERS

25%

25%

60%

DIVERSE VIJVERFILTERS

25%

VELE SFEERARTIKELEN 25%

BBQ’S

VIJVERMOERASPLANTEN 50%

In ons gezellige tuincafe:

TOT

25%

Dagelijks ontbijt ...... p.p. e 3.

50

van 08.00 tot 11.00 uur, lekker en gemakkelijk u kunt zo binnenlopen

DEN O Z S A AVRI GRrij en altijd vers onkruidv n kwekerij uit eige SNEDEN R U GE

O VERS VO

Kortingen zijn geldig op winkeladviesprijzen en niet op lopende acties!

HEISTRAAT 47, OOSTEIND GRENS DONGEN - OOSTERHOUT TELEFOON: 0162 - 31 29 13 RUIME PARKEERGELEGENHEID

IEDERE VRIJDAG KOOPAVOND

www.avri-tuincentrum.nl

20.000 M2 TUINPLEZIER

Weekblad 't Carillon 11-07-2018  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Made, Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe, Wagenberg, Terheijden, Helkant en Den Hout

Weekblad 't Carillon 11-07-2018  

Gratis nieuws en advertentieblad voor Made, Drimmelen, Hooge en Lage Zwaluwe, Wagenberg, Terheijden, Helkant en Den Hout