Page 1

maart 2012

editie oost • Weekblad De Duinkoerier • Weekblad voor Dongen en in de onderstaande plaatsen • Waalwijk • Drunen • Elshout • (Oud) Heusden

Special

5

Rijden met de Fisker Karma

09

AUTO Test Fiat Panda

11

1962: vijftig jaar geleden

15

Leaseauto particulier?

18

Nieuwe modellen 2012

Uitgeverij Em. de Jong bv • Postbus 8 • 5110 AA Baarle-Nassau • Tel. 013 5075534


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 2


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

rtS

PAGINA 3

t resultaat! c e rf e p n e e r o Vo

Car cleaning service

COLUMN

Uw auto Weer in showroom conditie • Ook voor In en verkoop van auto’s & motoren bent u aan het juiste adres. • Wij beschikken altijd over circa 25 occassions v/a e 750,- t/m e 5000,• Voorzien van APK keuring en beurt bij aflevering. • Inruil, financiering, onderhoudt mogelijk.

Wij zijn gespecialiseerd in: • wassen • polijsten • poetsen • interieur reiniging • kunststof behandeling • duurzame lak bescherming met garantie. Kom gerust langs en vraag naar de mogelijkheden.

Door: Bart van den Acker

Trendsetters, trendvolgers

Kijk op de website voor ons actuele aanbod:

WWW.robbentrading.nl Kloosterstraat 40A, Loon op Zand • Telefoon: 0416 - 362517

HUUR EEN MOTOR!

De ontwikkelingen in de auto-industrie gaan nooit consequent één kant uit. Daarvoor zorgen invloeden van buitenaf, zoals wettelijke of fiscale maatregelen of de verschuiving in belangstelling bij het publiek. Vaak is het zo dat automerken ‘de kar trekken’ als het gaat om toekomstgerichte ontwikkelingen, maar de rest zit niet stil. Elke autofabrikant heeft een ontwikkelingsafdeling. Daar wordt gewerkt aan nieuwe modellen die de komende jaren verschijnen en dus wordt daar bepaald welke eigenschappen meer of minder nadruk krijgen. Die technici denken blijkbaar onafhankelijk van elkaar toch in dezelfde richting, want je ziet steeds dat verschillende merken vrijwel tegelijk met dezelfde oplossingen komen. Of zouden ze al in een vroeg stadium afkijken? Waar staan we nu en waar gaan we heen, op korte termijn? Daarvan krijg je een goed beeld op een internationaal vermaarde autotentoonstelling zoals die in Genève, die is nu net achter de rug. Verlaging van brandstofverbruik en dus de uitstoot van CO2 houdt voorlopig een hoge prioriteit. Even los van bijzondere aandrijftechnieken als de verschillende soorten hybrides, range extenders en over een paar jaar de waterstofgas-brandstofcel lijkt de aandacht nu sterk te verschuiven in de richting van gewichtsverlaging. Eindelijk. Ik vind al jaren dat auto’s veel te zwaar worden of zijn. Dat is voor een deel het gevolg van de eerdere aandacht voor passieve veiligheid, ofwel de beperking van de gevolgen van een on-

Op dit moment geen motor, maar wel je rijbewijs? Dan kun je bij Pols Motoren in Waalwijk een motor huren voor een dag, midweek of weekend.

Colofon

VErsprEiDgEBiED De Autospecial verschijnt als extra bijlage bij de volgende weekbladen: ■ Editie west - Bredase-, Etten-Leurse-, Zundertse Bode

1

2

3

Gemeente Rijsbergen ■ WEST ■ MIDDEN ■ OOST

■ Editie Oost - Weekblad voor Dongen - Weekblad de Duinkoerier En in de plaatsen - Waalwijk, Drunen, Elshout en (Oud) Heusden

Uitgeverij Em. de Jong Visweg 8 Postbus 8 www.emdejong.nl

4

5

© Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de uitgever door derden gepubliceerd worden.

Galder

Strijbe

■ Editie Midden - Weekblad Oosterhout - Weekblad ‘t Carillon - Ons weekblad - Weekblad Nieuw ginneken - Weekblad de Langstraat - Weekblad Gilze en Rijen

Gedrukt op 100% gerecycled papier.

5

3

Ga naar onze website voor meer informatie: WWW.POlsMOtOren.nl en kijk naar de mogelijkheden. De Autospecial verschijnt in drie deel­ edities met een totale oplage van ca 255.000 exemplaren huis­aan­huis verspreid. Autospecial Editie Oost en Editie midden zijn uitgaven van Uitgeverij Em de Jong in Baarle­Nassau. Autospecial Editie West is een uitgave van Uitgeverij de Bode in Zundert.

geluk. Daardoor zijn moderne auto’s heel slim gebouwd met voorgeprogrammeerde kreukelzones, wel zeven airbags, gordelspanners en bijvoorbeeld voorruitstijlen zo dik en zwaar als brugpijlers. Natuurlijk, àls je eens een zwaar ongeval krijgt, wil je dat overleven, maar was het niet beter geweest meer aandacht te geven aan het voorkomen van dat ongeval? Voorkomen is toch beter dan blussen? Al dat gewicht van die veiligheidsvoorzieningen, plùs alle extra uitrusting die we tegenwoordig normaal vinden maakt auto’s zo onnodig zwaar. Al dat gewicht moet op elke kiloLage Zwaluwe meter worden meegenomen, telkens als je Drimmel wegrijdt, moet die massa in beweging koHooge Zwaluwe men. Dat kost enorm veel energie. De huidige generatie benzine- en dieselmotoren Helkant Made heeft een flink hoog rendement en is dus eigenlijk ontzettend zuinig. Dat komt in de praktijk niet uit de verf, omdat die motoren Wagenberg in loodzware auto’s zitten. Dat is de uitGemeente daging voor de komende jaren en de eerste Terheijden Zevenbergen resultaten zijn al te zien in auto’s die nu en binnenkort op de markt verschijnen. LichHaagse ter betekent zuiniger en dus goedkoper in Beemden Tet gebruik. Daarnaast betekent lichter ook gemakkelijker hanteerbaar, lichtvoetiger en dus veiliger, omdat je een plotseling opduikend obstaGemeente kel nog net kunt ontwijken. Breda Auto’s gaan dus afslanken, Gemeente dat gaan we merken, in Etten-Leur hun verbruik, gedrag en wellicht ook een beetjeBreda-Zuid in minder nodeloze Ulv uitrusting. Hoop ik.

6

5111 H J Baarle-Nassau 5110 AA Baarle-Nassau uitgeverij@emdejong.nl

7

088-6655555 Fax 013-5078929 014 - 690324

8

Castelré


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

3 3 JAAR 0% RENTE

PAGINA 4

JAAR GRATIS ONDERHOUD

? SNEL RIJDENO ’S NOG 30 COMABAD! OP VOORR

De nieuwe COMBO

DAT IS NOG EENS EEN INTRODUCTIE. Nu bij OPC Bedrijfswagencentrum Oosterhout de bedrijfswagendealer van West-Brabant Kom op, daag de economie uit en kies voor de 3 + 3 Combo deal! De beste investering van dit moment met 3 jaar 0% rente én gratis onderhoud. Naast de Combo hebben we ook de 5 + 5 deal op diverse personen- en bedrijfswagens. Kom langs en laat u overtuigen dat autorijden helemaal niet duur hoeft te zijn.

OPC Bedrijfswagencentrum | De Wetering 8, Oosterhout Tel. 0162 429 319 | www.bedrijfswagencentrum.nl

Volg ons ook op

SCHAKEL RAZENDSNEL

...OVER OP DE ALFA ROMEO GIULIETTA: NU TIJDELIJK STANDAARD MET TCT AUTOMAAT 170 PK (125 kW) EN 20% BIJTELLING

Alfa Twin Clutch Transmission (TCT) combineert twee parallelle versnellingsbakken en schakelt een hogere versnelling al in terwijl de huidige nog actief is. Resultaat: razendsnel, en dus sportiever, schakelen met meer vermogen en minder verbruik. U rijdt tijdelijk al een Giulietta TCT vanaf € 27.250,-.

EFFICIENCY In combinatie met de MultiAir en JTDM techniek verbetert TCT de prestaties en zorgt er tegelijk voor dat het verbruik bijna 10% lager uitkomt.

RIJPLEZIER Alfa TCT communiceert direct met de DNA-switch. Met deze

schakelaar bepaalt u het karakter van de auto dat het best past bij de weg, de rijomstandigheden en uw rijstijl.

De Alfa Romeo Giulietta is de veiligste auto in zijn klasse volgens Euro NCAP.

WITHOUT HEART WE WOULD BE MERE MACHINES

TIGCHELAAR GROEP Kraaivenstraat 20, 5048 AB Tilburg. Telefoon: 013 - 5 943 980. www.tigchelaar.nl Gemiddeld brandstofverbruik: 5,2 L/100 km (19 km/L). CO -emissie: 121 g/km.

20% BIJTELLING A 2 Actie loopt t/m 30-4-2012. Vraag naar de voorwaarden. Prijs incl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaarduitvoering.

COMFORT Of u nu comfortabel of juist sportief wilt rijden, TCT zorgt ervoor dat u razendsnel kunt schakelen, met continu koppel en tractie, zonder verlies van vermogen.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 5

Dè auto vooR milieubewuste topmanageRs

Rijden met de

Laag, breed, dìk met prachtige lijnen en welvingen, Fisker heeft duidelijk ervaring met mooie auto’s.

Bij elektrisch aangedreven en heel milieuvriendelijke auto’s heb je vaak het beeld van een onooglijk stadsautootje dat zoemend een klein stukje kan rijden. Het is de hoogste tijd dat de elektrische auto uit de ‘geitenwollensokkenhoek’ komt, anders wordt het nooit wat. De Fisker Karma is daarbij een heel goed middel, de foto’s spreken boekdelen, want suf kun je deze Fisker bepaald niet noemen. Tekst: Bart van den Acker

Van binnen ziet de Karma er ook heel spectaculair uit, met prachtige materialen en fraaie details. Het stukje hout boven de middenconsole komt van een boom die op natuurlijke wijze is geveld. In hoog tempo verschijnen er allerhande elektrische auto’s en tussenvormen, in uiteenlopende soorten en maten. De Fisker Karma is een zeer dynamische auto voor wie geslaagd is in het leven en zich wil profileren als maatschappelijk verantwoord ondernemer. Prins Maurits rijdt bijvoorbeeld Fisker, maar ja, één van zijn functies is die van voorzitter van het Formule E-team, ter promotie van de elektrische auto. Hij speelt daarmee een soort voortrekkersrol, maar hij krijgt razendsnel navolging. Bij importeur Kroymans wordt keihard gewerkt om in hoog tempo Karma’s af te leveren aan klanten die de auto vaak al lang geleden ‘vanaf een plaatje’ hebben besteld. Op de dag dat ik de Fisker mocht beproeven stond de teller al op 170 bestellingen, dat zullen er nu alweer een stuk meer zijn. Dat getal overtreft trouwens wel sterk mijn verwachtingen, blijkbaar is er in de topklasse behoefte aan een zo sterk onderscheidende auto, ook al is die van een merk waarvan de meeste mensen nog nooit hebben gehoord.

VerKenningstocHt Niet alleen op plaatjes, maar ook in het echt is de Fisker Karma een buitengewoon indrukwekkende verschijning. Hij is vooral heel laag en enorm breed en dat effect wordt door de onderlinge verhoudingen nog eens flink versterkt. Vooral de prachtige welvingen van de taillelijn maken het uiterlijk heel krachtig. Als je niet beter zou weten, denk je in zo’n auto minstens een dikke V8 of een ander brultuig dat ‘m tot verpletterende prestaties in staat stelt. Mooi mis! Lui is de Fisker zeker niet, maar hij rolt met een zacht zoemgeluid weg, elektrisch aangedreven door twee joekels van elektromotoren (elk 150 kW sterk, dus in totaal 300 kW/408 pk) op de achterwielen. Dat kan de Karma zo’n tachtig kilometer volhouden totdat de accu’s uitgeput zijn, dan komt er een benzinemotor tot leven. Dat is een twee liter turbomotor, die we onder meer kennen uit de Opel GT, goed voor zo’n 190 kW/260 pk. Die fungeert als range extender en klinkt als hij aan het werk is helemaal niet ‘sportief’. Met een volle tank van 35 liter

KantteKening Bij Het tHeoretiscHe VerBruiK Met 51 g/km ligt de CO2–uitstoot van de Fisker Karma op de helft van wat een Suzuki Alto officieel verbruikt en uitstoot. Voor de officiële Europese verbruiksmetingen wordt de brandstofconsumptie vastgesteld op de eerste honderd kilometer. Zo lang de Karma volledig elektrisch rijdt, wordt geen brandstof verbruikt. Dat begint pas als de motor wordt bijgeschakeld, maar dan is er al een aanzienlijk deel van die eerste honderd kilometer afgelegd. Dat beetje dat de motor verbruikt tijdens het bijladen op de laatste kilometers, geldt als het totale verbruik op 100 kilometer. Theorie en praktijk liggen hierdoor heel ver uit elkaar, want dit zegt niets over het werkelijke verbruik zodra langere afstanden worden gereden. In de praktijk zal het verbruik heel sterk afhankelijk zijn van de mogelijkheden en de bereidheid van de bestuurder om de accu’s tussentijds aan stopcontact bij te laden, waardoor de benzinemotor minder nodig is. Het is gewoon zonde dat deze achterhaalde meetmethode een verkeerd beeld schetst en daarmee afbreuk doet aan de fenomenale technische prestatie die Fisker heeft geleverd.

FiskeR kaRma

Hoe werKt Het?

xtender’. Dit bezogenaamde ‘range-e De Fisker Karma is een elektrisch wordt aangedreven en de eds tekent dat de auto ste wekkend accupakgehaald uit een indruk rdt wo r oo arv da stroom , maar het enige ord bo aan r ndingsmoto ket. Er is wel een verbra die weer stroom n, ke generator aandrijve ait afhankelijk wat die doet is een flin dra r oto sm ing Die verbrand direct verband levert aan die accu’s. n accu’s en er is dus gee van de behoefte van die wat die motor doet. Je kunt er feiteen isch te rijden, tussen het ‘gaspedaal’ zen om volledig elektr kie r voo nt me mo elk lijk op raaien. Die keuze smotor te laten meed of om die verbranding tstuur. he t een ‘flipper’ achter en maak je in de Fisker me rijd h isc ktr ele Karma eerst Doe je niets, dan zal de de f zel van a arn da en zijn tot de accu’s bijna leeg leveren. chakelen om stroom te verbrandingsmotor ins

kan ik dan nog zo’n 400 kilometer verder komen. Dit betekent dat het brandstofverbruik nadat het elektrische deel is afgelegd uitkomt op zo’n 1 op 11,5, puur theoretisch. Als ik eenmaal op weg ben, blijkt de Karma heel gemakkelijk te bedienen. Sturen, ‘gas’ geven en remmen, meer hoef ik niet te doen, zoals dat in elke elektrische auto het geval is. Er is helemaal geen transmissie (dus ook geen ‘automaat’). Punt is alleen dat ik, voordat ik vertrek, eerst een soort verkenningstocht moet maken langs alles wat ik om me heen ziet, want vrijwel alles is of lijkt anders dan ik ken uit ‘normale’ auto’s. Dat mag, ik heb daar geen moeite mee, maar diverse functies worden bediend via het centrale beeldscherm en dat werkt traag en het is slecht afleesbaar. Ik zit ook steeds te denken: waar ken ik dat stuur toch van? Aha, de hele stuurkolom komt van de Chevrolet Corvette. Het is logisch dat een kleinschalige fabrikant als Fisker niet de mogelijkheid heeft om alle onderdelen zelf te ontwikkelen. Dat zou de Karma onbetaalbaar maken, dus er worden delen ingekocht bij, met name, General Motors.

nummer 66 De Fisker Karma is een razendknap bedachte en geconstrueerde auto. Ik neem mijn denkbeeldige hoed diep af voor wat deze kleine en jonge fabrikant heeft bereikt. Dat neemt niet weg dat ik ook wel wat puntjes van kritiek heb. De Karma is een knaap van een auto, maar door de geringe hoogte is de instap erg lastig. Bovendien is de ruimte

in zowel het interieur als de bagageruimte erg krap. Achterin kan ik eigenlijk niet behoorlijk zitten. De auto waarmee ik reed is een heel vroeg exemplaar, de 66e auto die Fisker heeft gebouwd. Klinkt dat als een excuus? Ja, maar dat mag het niet zijn, ik ga er vanuit dat een auto die ik meekrijg representatief is voor wat een klant die ‘m koopt krijgt. Als ik een ton in euro’s zou uitgeven voor een Fisker, zou ik me er zeer aan storen dat verschillende functies (achteruitrijcamera, kofferdeksel!!!) soms niet en dan ineens weer wel werken. Hopelijk hebben de eerste klanten die ervaring niet. Daarbij moet ik ook meteen opmerken dat die prijs veel lager is dan wat zo’n auto normaal zou moeten kosten, je schat ‘m een stuk hoger in. Ook dat is lo-

Alles is anders: in het dak zitten zonnepanelen. De energie die hiermee wordt opgevangen, wordt gebruikt voor de airco als de auto stil staat.

Er is geen transmissie. Kiezen voor vooruit, achteruit, neutraal of parkeren doe je met druktoetsen. gisch te verklaren: door de lage CO2-uitstoot is de Fisker Karma vrijgesteld van BPM –dat scheelt een slok op een borrel!- en tevens van Houderschapsbelasting, wat ook wel lekker is met 2.400 kilo rijklaar gewicht. Wie ‘m zakelijk rijdt, betaalt ook maar 14% bijtelling voor privégebruik.

HenriK FisKer Binnen de autowereld kun je Henrik Fisker zien als representant van ‘Danish Design’: hij is Deen van geboorte en op de eerste plaats auto-ontwerper. Na zijn studie aan het beroemde Art Center College of Design in Zwitserland kwam hij in dienst van BMW in München. Niet veel later werd hij overgeplaatst naar de ontwerpstudio van BMW in Californië. De Z8, die in 1999 verscheen, is het enige bekende productiemodel van BMW waarvoor hij verantwoordelijk was. In 2001 kwam Fisker in dienst van Ford en werd geplaatst bij Aston Martin. Daar was hij verantwoordelijk voor de definitieve vorm van de DB9 en later de V8 Vantage. In 2005 startte hij samen met Bernhard Koehler zijn eigen bedrijf, Fisker Coachbuild, waar op basis van bestaande auto’s speciale, exclusieve carrosserieën zijn gemaakt. Koehler en Fisker kennen elkaar dan al jaren via zowel BMW als Ford. In 2007 is Fisker Automotive opgezet met als doel de ontwikkeling en productie van zeer vooruitstrevende auto’s onder eigen merk. De Karma is daarvan het eerste resultaat. Fisker geldt nu als een Amerikaans automerk. Er is een oude GM-fabriek gekocht, maar de productie van de Karma is uitbesteed aan de kleinschalige fabrikant Valmet in het Finse Uusikaupunkki, waar in het verleden onder meer de Saab cabriolets zijn gebouwd.

Vooral in het verkeer, gewoon op de weg, is de Fisker Karma een heel indrukwekkende verschijning. Op omstanders heeft de karma zo’n beetje het effect van een zojuist gelande UFO.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 6

Elk merk doet het anders

Garanties op dealeroccasions vergeleken Wat zoek je als je een gebruikte auto koopt? Vertrouwen, je wilt eigenlijk gewoon de garantie dat je geen miskoop doet. Wat dat betreft kun je nergens beter terecht dan bij de dealer van het merk dat je wilt rijden. Dat bedrijf staat achter het product en mocht er eens wat mis zijn, dan wordt er alles aan gedaan de zaak naar tevredenheid op te lossen. Elk merk heeft zo zijn eigen occasionlabel met daaraan gekoppeld een garantiesysteem, maar daarin blijken nogal wat verschillen te bestaan. Tekst: Bart van den Acker ‘De beste garantie is er een die je niet nodig hebt’. Dat is een gevleugelde uitspraak. Natuurlijk hoop je dat je nieuwe aanwinst voorlopig geen enkel mankement vertoont en als je een goede auto koopt bij een goed bedrijf, is er in de regel geen vuiltje aan de lucht. Vaak is het zo dat pas als er iets mis gaat, dat de garantievoorwaarden erbij worden gehaald. Niet alles kan onder de garantie vallen. Als je in een spijker rijdt en je band is lek, dan snapt iedereen dat je dit de verkoper van de auto niet kwalijk kunt nemen. Draait binnen een week de complete motor in de vernieling, dan is het duidelijk dat de verantwoording wel ligt bij het bedrijf waar je de auto met garantie

hebt gekocht. Tussen die twee logische uitersten ligt een heel ‘grijs gebied’. Daarom is het van belang dat vooraf exact wordt afgebakend wat wel en niet binnen de garantie valt en hoe lang die geldig is.

BOVAG is BAsis De BOVAG (Bond van Garagehouders) heeft een eigen garantiesysteem, dat door de hierbij aangesloten bedrijven in veel gevallen wordt gebruikt, maar niet altijd! De BOVAG-garantie is een heel goede basis en in de praktijk is dit vaak ook afdoende. Deze garantie wordt alleen gegeven op auto’s die minimaal € 4.500 kosten, òf waarvan de prijs minimaal 35% van de oorspronkelijke catalogusprijs is. Dat laatste is nodig om ook kleine en goedkope auto’s binnen de

garantie te kunnen aanbieden. In de eerste drie maanden geldt de BOVAG-garantie ook op normaal onderhoud en eventuele slijtagedelen. Daarna gaat het alleen nog om technische gebreken. Je voelt het spanningsveld al, want wat is onderhoud, wat zijn slijtagedelen en wanneer is er sprake van een technisch gebrek? Als in de tweede helft van de garantieperiode de remblokken versleten zijn, is dat geen garantie, maar normale slijtage. Een beperkende voorwaarde bij de BOVAG is wel dat de garantie alleen geldt binnen de Europese Economische Ruimte. Ofwel: als je met je occasion linea recta naar het binnenland van Turkije rijdt en je krijgt daar problemen, dan is de garantie niet van kracht. Het lijkt onlogisch, maar als er op de terugweg in Griekenland iets gebeurt, dan weer wel.

DE mEErWAArDE VAn OccAsiOnlABEls De garanties die zijn gekoppeld aan de occasionlabels die dealers van allerhande merken hanteren,

zijn in de regel gebaseerd op de BOVAG-voorwaarden, maar dan verder uitgebreid. Er valt meer onder de garantie, de termijn is langer, maar de selectie van de auto’s die hiervoor in aanmerking komen is ook strenger. Elk merk geeft daaraan zijn eigen invulling, met als logisch gevolg dat er nogal wat verschillen voorkomen. Bij veel merken geldt dit label alleen op de auto’s van het eigen merk, maar bij sommige merken (bijvoorbeeld Fiat, Peugeot en Renault) worden ook ‘vreemde’ merken onder het label verkocht. De selectie van de auto’s die hiervoor in aanmerking komen is ook erg verschillend. Sommige merken lijken beter dan andere te begrijpen dat de klant die nu een occasion koopt, over een paar jaar misschien terugkomt voor een nieuwe. Er zijn ook merken die hun occasionaanbod en de garantieregeling aangrijpen om de kwaliteiten van hun eigen merk te onderstrepen. Bij Mercedes-Benz vallen zodoende zelfs diesels met bijna twee ton op de teller nog onder de

volledige SterOccasion-garantie. BMW is van oudsher opmerkelijk, doordat op de gebruikte auto’s met het Premium Selection-label dezelfde garantie geldt als op een nieuwe BMW. Opvallend is ook Kia, dat heel slim inhaakt op de zeven jaar fabrieksgarantie. Als een gebruikte Kia tot vijf jaar aan de eisen voldoet, overlapt de fabrieksgarantie gewoon een occasiongarantie. Dat is op zich een beperking, maar het geeft wel een meerwaarde aan het ‘eigen’ merk, terwijl bij andere dealerorganisaties de garantievoorwaarden juist ook gelden op occasions van andere merken. Er zijn ook verschillen bij voorwaarden als pechhulp, mobiliteitsgarantie of rond de beschikbaarstelling van een vervangende auto. In alle gevallen loont het de moeite de precieze voorwaarden van het merk of het bedrijf waarmee je zaken wilt doen even door te lopen. Het is onmogelijk hier een compleet overzicht te geven, maar we hebben er wel enkele op een rij gezet.

MITSUBISHI ASX

MITSUBISHI ASX Standaard zeer riant uitgerust met o.a.: Airbags • ABS met EBD • Elektrische stuurbekrachtiging • ClearTec motor met o.a. Auto Stop & Go • 16” Stalen velgen • Airco • Radio cd/mp3 speler • In hoogte verstelbare bestuurdersstoel • Keyless entry systeem • Elektrisch bedienbare ramen • Elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels • LED achterlichten

VANAF

€ 21.799,-

MITSUBISHI ASX INTRO EDITION Extra’s t.o.v. de standaard uitvoering o.a.: 16” Lichtmetalen velgen • Cruise control • Climate control • Lederen stuurwiel met bediening audio en cruise control • lederen pookknop • Automatisch inschakelende verlichting • Regensensor • Mistlampen vóór • Luxe bekleding.

20% bijtelling

VANAF

€ 23.299,-

B-label

Autobedrijf Van de Wouw Waalwijk B.V. Van Andelstraat 5-7 • 5141 PB Waalwijk • Telefoon 0416-650005 WWW.WOUW.NL

Prijs incl. bpm/btw, tenzij anders vermeld, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaarmaken. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. Energielabel B alleen op de benzinemotoren. Actie alleen geldig bij registratie nieuwe ASX voor 1 april 2012. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

Brandstofverbr.: 5,5 tot 6 l/100 km CO2-uitstoot: 135 tot 145 g/km


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 7

OccasiOnlabels vergeleken Opel en ChevrOlet

BMW

tOyOta/lexuS

Kia

naam: G2 Certified Used Cars Welke auto’s? Alle merken, uitgezonderd ‘exoten’, ex-lesauto’s en dergelijke G2 premium: max. 1 jaar oud, max. 20.000 km G2 Select: max. 4 jaar oud, max. 100.000 km G2 economy: max. 150.000 km looptijd? 24 maanden op G2 Premium, 12 maanden op G2 Select of G2 Economy Km-beperking? Geen Wat is er gegarandeerd? Technische gebreken, mobiliteitsgarantie Site: www.g2-online.nl

naam: Premium Selection Welke auto’s? BMW´s tot 5 jaar oud, max. 120.000 km looptijd? 24 maanden Km-beperking? Geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, pechhulp, 1e 10.000 kilometer tevens onderhoud Site: www.bmw.nl

naam: Toyota 1st Class Occasions, Lexus Premium Select Welke auto’s? Uitsluitend Toyota’s tot 7 jaar, Lexus tot 5 jaar/120.000 km looptijd? 12 of 24 maanden (Lexus 24 maanden, max. tot kilometerstand 200.000) Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? Alle mechanische en elektrische delen, m.u.v. normale slijtage, mobiliteitsgarantie in heel Europa Site: www.toyota.nl/occasions, www.lexus.nl/used-cars

naam: Kia Top Selectie Welke auto’s? KIA’s tot 5 jaar oud, max. 130.000 km looptijd? Tot zeven jaar oud, dus minimaal twee jaar als occasion Km-beperking? Tot kilometerstand 150.000 Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, pechhulp Site: www.kia.nl

vOlKSWaGen naam: Volkswagen Voorkeurselectie Welke auto’s? Volkswagens met gegarandeerde kilometerstand en onderhoudshistorie looptijd? Minimaal 12 maanden, langer is mogelijk bij overlap van fabrieksgarantie Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, levenslange mobiliteitsgarantie Site: www.volkswagen.nl

audi naam: A-Selectie Welke auto’s? Audi’s looptijd? 12 maanden Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, levenslange mobiliteitsgarantie Site: www.audi.nl

FOrd naam: A-1 Occasions, A-1 Star Collection Occasions Welke auto’s? A-1 Star Occasions Fords tot 5 jaar oud, A-1 Occasions ook ouder, ook andere merken looptijd? A-1: identiek aan BOVAG, a-1 Star: 12 maanden Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? A-1: identiek aan BOvaG, a-1 Star geen concrete omschrijving gevonden Site: www.ford-A1.nl

vOlvO naam: Volvo Selekt Welke auto’s? Volvo’s, max. 5 jaar oud, max. 150.000 km looptijd? 12 maanden Km-beperking? Geen Wat is er gegarandeerd? Technische en elektronische mankementen, pechhulp, vervangend vervoer Site: www.volvocars.nl

peuGeOt

Fiat

naam: Peugeot Leeuwekeur Occasions Welke auto’s? Peugeots èn andere merken Leeuwekeur Comfort: t/m vier jaar oud, max. 80.000 kilometer leeuwekeur plus: t/m acht jaar oud, max. 120.000 kilometer looptijd? Zes of twaalf maanden Km-beperking? Geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, vervangend vervoer en bij Leeuwekeur Comfort tevens slijtagedelen als banden, remblokken etc. Site: www.leeuwekeur.nl

naam: Autoexpert Welke auto’s? Alle merken, maar ‘vreemde’ merken tot max. € 50.000 nieuwprijs, tot 5 jaar oud, max. 120.000 km (diesel: 150.000 km) looptijd? 12 maanden, uitbreiding tot 24 maanden mogelijk Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? BOVAG-Garantievoorwaarden, pechhulp binnen garantieperiode Site: www.fiat.nl

hyundai naam: Hyundai Dealer Selectie Occasion Welke auto’s? Staat niet omschreven looptijd? 12 maanden Km-beperking? Geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, mobiliteitsgarantie Site: www.hyundai.nl

MerCedeS-Benz naam: SterOccasion Welke auto’s? Mercedes-Benz tot 5 jaar oud, tot 150.000 km (diesel: 200.000) looptijd? 12 maanden Km-beperking? geen Wat is er gegarandeerd? Technische mankementen, mobiliteitsgarantie Site: www.mercedes.nl

renault naam: Renault Top Occasions Welke auto’s? Alle merken looptijd? 6, 12 of 24 maanden Km-beperking? Geen/30.000/30.000 Wat is er gegarandeerd? Technische gebreken, vervangend vervoer na 1 dag, max. 100 km/dag Site: www.renault.nl

Rijdt u straks met

165 pk en een A-label

Energielabel A Hoe krijgen we meer power uit minder energie? Het is een van de vragen waarop Mazda een nieuw, revolutionair antwoord heeft: de Mazda CX-5. Een crossover tussen sportiviteit en efficiency, tussen ruimte en gewichtsbesparing. De Mazda CX-5 staat nu bij ons in de showroom klaar voor een proefrit. U rijdt al een Mazda CX-5 vanaf € 25.990,- of € 529,per maand.

• 1.800 kg trekkracht • 165 pk (121 kW)

defy convention

AUTOCENTRUM SMOLDERS TILBURG

Kraaivenstraat 16 • 5048 AB Tilburg • Tel. 013 - 528 69 00 • tilburg@autosmolders.nl www.autosmolders.nl

Gem. verbruik CX-5 2.0 (165 pk) 100 km/km’s per liter/CO2-uitstoot g/km: 6,0/1:16,6/139. Prijs excl. kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Leaseprijs via Mazda Leasing. Vraag ons naar de voorwaarden. Drie jaar algemene garantie tot maximaal 100.000 km. Drie jaar lakgarantie. Twaalf jaar garantie tegen doorroesten van binnenuit. Drie jaar Mazda Euro Service.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 8

Ford Ka

Cool & Sound uitgerust met: Airco | Radio/CD | Elek. ramen vóór | Centrale vergrendeling met afstandsbediening | Elek. verstelbare en verwarmbare buitenspiegels | Getint glas | Start-Stop systeem

LENTEKRIEBELS NETTO RIJKLAAR INCL. WAXOYL EN 3E JAAR GARANTIE

€ 8.945,-

Wij gaan vanaf 5 april verhuizen naar de Tinus Van de Sijdestraat 4 in Sprang-Capelle

DE SUBARU TREZIA ! Altijd 25 Mini’s op voorraad

De Mini-specialist!

Nú direct uit voorraad leverbaar ! Mini Cooper clubman chili 120pk kleur hotchocolate 2008 - prijs: 17900 euro

Mini Cooper chili 115pk kleur pepper white 2004 - prijs: 11500 euro

De TREZIA is ook direct beschikbaar met een aantrekkelijk EASY WAY-pakket** bestaande uit: ● Pioneer navigatiesysteem ● incl. touchscreenbediening voor audio en handenvrij bellen ● achteruitrijcamera ● middenarmsteun vóór. ● Meerprijs slechts € 1.595,- ● ofwel ruim € 350,voordeel !!

Mini cooper S chili 170pk 2005 zwart - prijs: 14900 euro

Mini Cooper cabrio 115pk blauw - prijs: 13900 euro

De SUBARU TREZIA is een buitengewone auto met een heel gewone prijs bovendien: al vanaf € 15.975,-* !

B 20 % Bijtelling Laagste motorrijtuigenbelasting in zijn klasse !

Mini Cooper S clubman chili 175pk 2007 prijs: 20900 euro

Gem. verbruik resp. CO2-uitstoot afh. van type/uitvoering: 4,3 – 5,5 l/100 km, 23,3 – 18,2 km/l; 113 – 127 gr/km. *Incl. BTW/BPM, excl. kosten verwijderingsbijdrage en rijklaarmaken. Wijzigingen voorbehouden. **Vraag ons naar de voorwaarden.

SUBARU TREZIA Buiten Gewoon

Mini Cooper cabrio grijs 115pk 2004 prijs: 13900 euro

www.klijn-mini.nl

Autobedrijf M. Klijn Al 7 jaar uw Mini-specialist Gasthuisstraat 16D, Kaatsheuvel Telefoon: 06-52601791 Ton Burgel: 06-22723227

Broekauto Grotestraat 88-90 Tel. 0416-332054

www.broekauto.nl


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 9

tekst: Bart van den Acker

AUTO Test

Fiat Panda Met een beetje goede wil kun je de voorkant van de nieuwe Fiat Panda zelfs stoer noemen. Hij is heel anders dan zijn voorganger, maar toch is het ook een echte Panda gebleven ik heb het op deze pagina’s al vaker gezegd: er is voor een autofabrikant niks zo moeilijk als een succesvol model vervangen. Fiat zag zich voor dit vraagstuk gesteld bij de vervanging van de Panda, die alweer acht jaar geleden auto van het Jaar werd. tja, het grote ideaal is natuurlijk dat een flink deel van die kopers nu snel gaan inruilen en een nieuwe kopen, maar daar moet je ze wel een heel goede reden voor geven, in de vorm van die nieuwe Panda. Het net geïntroduceerde nieuwe model is net ‘iets meer auto’ dan zijn gevierde voorganger. ietsje groter, ruimer, comfortabeler en ja, uiteraard, ook duurder. is dat alleen om klanten te verleiden? nou, dat is niet het enige dat hier speelt. Er is ook al enkele jaren sprake van de komst van een nieuwe ‘minimum-Fiat’, nog ‘onder’ de Panda. dan is het wel zo handig als die Panda een beetje naar boven schuift, om ruimte te maken. Maar goed, dat is toekomstmuziek, voorlopig heb ik nu uitgebreid proef gereden in die nieuwe Panda.

LEVERinGSPROGRaMMa: Voorlopig twee motoren

Voorlopig levert Fiat de Panda met een keuze uit slechts twee motoren, elk in combinatie met drie uitvoeringen. Alle twee die benzinemotoren zijn tweecilinders, eentje mèt en eentje zonder turbo, maar het zijn ook verder niet exact dezelfde motoren: de cilinderinhoud van de turboloze motor is 965 cm3 en de turbo, zoals de testauto, heeft 875 cm3. De Panda ‘zonder’ heet 65 en dat slaat op het motorvermogen van 48 kW/65 pk. Die mèt is de 85 en inderdaad heeft die 85 pk, ofwel 62,5 kW. De basisversie heet Pop en die is onder meer al voorzien van centrale deurvergrendeling, vier airbags, stuurbekrachtiging, in hoogte verstelbaar stuur, elektrisch bediende voorste zijruiten, make-up spiegel, ISOFIX-bevestigingspunten voor de buitenste zitplaatsen op de achterbank en een start & stop-systeem. De tweede uitvoering heet Easy. Aan de Popuitvoering voegt die onder meer toe: afstandsbediening voor de centrale vergrendeling, dakrails, hoofdsteunen op de achterbank, andere bekleding en handbedien-

de airco. De topuitvoering Lounge, zoals de testauto heeft daarbij ook nog radiobediening op het stuur, Bluetooth-telefoonaansluiting, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, hoogteverstelling op de bestuurdersstoel, radio met Cd- en MP3-speler plus USB- en Aux-aansluitingen, extra donker getint glas in achterste zijruiten en achterruit. Er is een flink aanbod aan opties voor de Panda, voor een deel in de vorm van pakketten. Het leveringsprogramma wordt in elk geval nog uitgebreid met een versie die rijdt op Groen Gas en een 4x4-uitvoering, maar beide zijn voor Nederland minimaal van belang.

CaRROSSERiE: tikje ondeugend?

Hoe doen ze dat toch? Deze nieuwe Panda is vanaf de eerste aanblik onverwisselbaar met andere compacte auto’s en bovendien oogt de Fiat vrolijk, vriendelijk, bijna stoer of zelfs een tikje ondeugend. Dat is een knap staaltje auto-ontwerpen. Fiat spreekt met de Panda heel bewust een ‘unisex-publiek’ aan, dit is een handige auto en een slimme

Beknopte technische gegevens: Lengte x breedte x hoogte: ..........................................365 x 164 x 155 cm Rijklaar gewicht (volgens kenteken): ............................................ 950 kg Motorinhoud/aantal cilinders: .....................................................875 / 2 Max. vermogen: ...................................... 62,5 kW (85 pk) bij 5.500 t/min Max. koppel: ........................................................ 145 Nm bij 1.900 t/min Aandrijving: ........................................................................... voorwielen Gemiddeld brandstofverbruik volgens ECE-normen in l/100 km: ...............4,2 Gemiddeld brandstofverbruik tijdens de test: ............................ 1 op 15,5 CO2-uitstoot in g/km: .........................................................................99 Energielabel: ........................................................................................A Topsnelheid:............................................................................ 177 km/u Acceleratie 0 – 100 km/u: ......................................................... 12,0 sec.

twin air 85 Lounge e 11.990

keuze voor mannen en vrouwen. Als 50% van de Panda-kopers een vrouw blijkt te zijn, dan nog is het geen vrouwenauto, want zo is de auto bedoeld. In het uiterlijk van deze Panda zit daarbij ook een aardig grapje. Overal komen vierkanten met sterk afgeronde hoeken voor. Dat komt vooral van het achterste zijruitje, maar bepaalt ook de vorm van de wieluitsparingen en dan heb ik het nog niet eens over het interieur. Vergeleken met de vorige Panda is deze iets langer en zes nuttige centimeters breder, maar de wielbasis is hetzelfde gebleven. Verticale, hooggeplaatste achterlichten heb ik bij diverse eerdere Fiats gezien en door die plaatsing zijn ze in bijvoorbeeld druk stadsverkeer beter te zien. Het front van de Panda loopt vrij sterk af en is daardoor vanaf de bestuurdersplaats niet te overzien. Daar staat tegenover dat die neus zo kort is, dat die zelfs bij inparkeren niet echt stoort. Door zijn vrijwel verticale achterkant is de Panda precies in kleine gaatjes te parkeren. Door het grote glasoppervlak is het uitzicht rondom prima. Opvallend, maar niet uniek, is de tankklep met daaraan gekoppelde tankdop. Je hebt dus geen losse dop meer, die je zou kunnen vergeten. De vulopening is zo gemaakt dat je geen brandstof kunt knoeien, als je de instructie aan de binnenkant van de klep volgt. Helaas kan ik de Panda niet zoals ik dat gewend ben ‘tot de nek toe’ aftanken, wat nodig is om het verbruik precies vast te stellen.

intERiEUR: Echt ruimte voor vier!

De Panda is een ruimtewonder. Dat gold ooit voor de eerste Panda anno 1981 en het gaat ook voor dit nieuwe model weer op. Door de standaard vier portieren is er een ruime toegang, ook tot de achterbank. Dat is geen overbodige zaak, want ook achterin kunnen volwassenen opmerkelijk goed zitten. Dat geldt helemaal als de achterbank in de achterste stand staat. De hele bank is over een lengte van elf cen-

In de achterkant herken je veel van de vorige Panda, met name door de vlakke achterkant en hooggeplaatste achterlichten. Dit nieuwe model is wel een stukje breder dan zijn voorganger.

timeter verschuifbaar. Daardoor kan afhankelijk van wat er gewenst is, worden gekozen voor meer beenruimte achterin, of juist meer bagageruimte, bijvoorbeeld als de achterbank alleen door kinderen wordt bevolkt. De minimale inhoud van de bagageruimte bedraagt 215 liter. Dat is normaal voor een auto in deze klasse. Voorin staan twee heel behoorlijke stoelen, waarop de meest volwassenen een prima zitplaats vinden, zeker als het om niet al te lange afstanden gaat. In allerhande details op het dashboard zie ik het eerder al genoemde vierkant met ronde hoeken terug: instrumenten, bediening van de airco en audio, het midden van het stuur, noem maar op. Zelfs het stuur lijkt niet rond, maar dat is gezichtsbedrog, dat wordt veroorzaakt door een verlopende stiknaad. Grappig is ook het motief van delen van de bekleding, waarin heel klein ontelbaar vaak PANDA staat. De versnellingspook staat op een soort sokkel aan het dashboard. Daardoor zit de pookknop wel lekker handig onder handbereik, maar ik zit constant met mijn rechterbeen tegen die sokkel aan. De instrumenten zijn wat klein en vooral de boordcomputer en kleinere instrumenten daartussen vin dik niet ideaal afleesbaar. Naast een flink dashboardkastje is er genoeg opbergruimte, onder meer in een flink vak rechts in het dashboard. Daar kan bijvoorbeeld uw handtas in, mevrouw!

Concurrentie Renault Twingo 1.2 16V ECO2 Dynamique: ................................. € 10.390 Toyota Yaris 1.0 VVT-i Comfort 5-deurs: .......................................€ 11.420 Kia Picanto vijfdeurs 1.2 CVVT Exterior Pack: ...............................€ 11.685 Hyundai i20 1.25 i-Drive: ............................................................€ 11.695 Chevrolet Spark 1.2 LTZ: .............................................................€ 11.995 Prijslijst belangrijkste versies: Fiat Panda Twin Air 65 Pop: ........................................................€ 9.290 Fiat Panda Twin Air 65 Easy: ...................................................... € 10.290 Fiat Panda Twin Air 65 Lounge: ..................................................€ 10.990 Fiat Panda Twin Air 85 Pop: ....................................................... € 10.290 Fiat Panda Twin Air 85 Easy: ...................................................... € 11.290 ⇒ Fiat Panda Twin Air 85 Lounge: .............................................. € 11.990 ⇒ = testauto

AUTO N I E U W S Volgende testauto: Mazda CX5

tECHniEK: Lekker knorrende tweecilinder De tweecilinder-turbomotor ken ik intussen al uit de Lancia Ypsilon en de Fiat 500. In de Panda vind ik ‘m veel beter passen dan in de kleine Lancia. Het is een knap staaltje motortechniek, want hij is best lekker soepel en sterk genoeg om normaal, vlot met het verkeer mee te rijden. Als je een beetje tempo wilt aanhouden, is het wel nodig wat hoger in de toerentallen door te accelereren. Daarmee gaat heel de theorie achter het zeer zuinige verbruik dat volgens de officiële metingen schuilgaat onderuit. Bij heel veel moderne auto’s met relatief kleine ‘downsizing’-motoren is het verschil tussen die officiele metingen en de realiteit enorm. Dat geldt ook voor de Panda. De 1 op 23 die de folder belooft haal je echt met geen mogelijkheid. Ik reed zo’n beetje 1 op 15 á 16. Niet zo slecht, maar nogal een verschil. Goed, daarbij wil ik wel aantekenen dat mijn verbruiksmetingen niet zo zuiver zijn als anders (ik geloof de aanwijzing van de boordcomputer niet) door de constructie van die tankklep. Als je heel netjes rijdt, haal je wellicht 1 op 17 á 18, maar dat is nog steeds lang geen 1 op 23. Bij lage toerentallen en snelheden maakt de tweecilinder een knorrend geluid dat je best sympathiek kunt noemen. Op kruissnelheid op de snelweg is de Panda voor een auto van dit formaat opvallend stil. Dat past mooi bij het best goede veercomfort dat de Panda daar laat zien. Het onderstel weet alleen niet echt raad met dwarsrichels, daar stuitert hij een beetje overheen. De besturing is mooi licht en direct.

CONCLUSIE

Overal komt dat vierkantje met ronde hoeken terug, vooral in het interieur. Zelfs het stuur lijkt niet rond, maar dat is gezichtsbedrog.

, in Ik twijfel er geen seconde aan voornavolging van zijn succesvolle weer gangers wordt ook deze Panda in de een heel goed verkopende auto Pankleine klasse. Daarvoor heeft de en in da volop goede eigenschapp elijhuis. Hij laat zich ook prima verg . En ken met zijn directe concurrenten ‘Clas als blijft a Pand e toch… de vorig chien sic’ vooralsnog leverbaar. Miss si dat wel de grootste concurrent vanzijn nieuwe naamgenoot!


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 10

bella fiat Groot ingekocht.

Panda

Active Italia 150

Prijs Inkoopvoordeel

e 8.945 - 1.455

Fiat 500 Lounge 1.2

Prijs e 14.495 Inkoopvoordeel - 1.500

Punto

NieUW MODel

1.3 MJ Easy 5 deurs

NU € 12.995,-

NU € 7.490,Inclusief Airco

blijft belastingvrij!*

Prijs e 15.9950 Inkoopvoordeel - 2.000

NU € 13.990,-

Inclusief Airco

Panda Active Italia 150 voorzien van Airco, dakrail, centrale vergrendeling, tripcomputer, stuurbekrachtiging, airbags

Inclusief Airco

Fiat 500 Lounge 1.2 voorzien van Airco, LM velgen, glazen panoramadak, bluetooth carkit, USB aansluiting MP3, radio/CD/MP3

* Belastingvrij volgens huidige overheidsplanning tot 2014

Punto 1.3 MJ Easy voorzien van Cruise control, airco, radio/CD/ MP3, lederen stuur en pookknop, tripcomputer

Pakket meerprijs € 600,- Cool & blue pakket Automatische airco, TomTom voorbereiding, bluetooth, USB aansluiting Easypluspakket LM velgen, stootstrips, aluminium instaplijsten

onderdeel van

Tilburg - Kraaivenstraat 20

(013) 5943943

Waalwijk - Havenweg 23

(0416)

568686

Oirschot - Industrieweg 28

(0499)

575775

Prijs incl. BTW, exclusief afleverkosten, rijklaarmaakkosten, verwijderingsbijdrage en leges. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. Aanbieding is geldig op voorraadauto’s voorzien van kenteken. Vraag naar de voorwaarden. Druk- en zetfouten voorbehouden. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: van 10,1-26,3; liter/100 km: van 3,8-9,9; CO2 gr/km: van 99-235.

Uw oude sloopauto is altijd iets waard! mAREsIA

AUTO ONDERDELEN

AUTO RECYCLING

In- en verkoop van schade auto’s Verkoop van gebruikte auto-onderdelen: ●

voornamelijk van Duitse, Japanse & Koreaanse merken

Inname en Recyclen van afgeschreven auto’s Zuidhollandsedijk 135 ● 5171 TL Kaatsheuvel Tel. +31(0)416 - 27 49 44 ● info@maresia.nl

www.maresia.nl

AUTOBEDRIJF DE TOEKOMST Nassaulaan 55 - Vlijmen Tel. : 073 511 4423 750 top occasions in iedere prijsklasse

Koop nu en betaal over 12 maanden e OCCASIONSHOW 2 Paasdag Paasshow vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari open

open van10.30 tottot16.30 Zondag open van 10.30 16.30 uuruur Door toenemende verkoop NU 50 goedkope inruilauto’smet een APK vanaf €750,- tot €2.500,-

WWW.AUTOBEDRIJFDETOEKOMST.NL

Let op: (startende) ondernemers , Auto leasen zonder jaarcijfers. Nu vast bedrag per maand.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

1962 19 196 962 9 62

PAGINA 11

Tekst: Bart van den Acker

Vijftig jaar geleden Met een beetje gevoel voor nostalgie is het altijd leuk om terug te kijken in de tijd. Je kunt natuurlijk meewarig vaststellen ‘waarmee we het toen moesten doen’, maar zonder verleden zouden we in het heden op allerhande gebied niet zo ver zijn gekomen. Dat geldt heel sterk voor de autowereld. Het toeval wil dat er precies vijftig jaar geleden diverse auto’s bijna tegelijk verschenen die elk op hun eigen manier later een grotere rol gingen spelen dan gemiddeld. Dit is een incompleet overzicht op het autonieuws van vijftig jaar geleden, met de kennis van nu!

Twéé Franse auto’s die ‘niets met elkaar hebben te maken’, maar opmerkelijk veel overeenkomsten hebben. De Renault 8 en Simca 1000 zijn allebei opmerkelijk vierkant en hebben ieder vier portieren. Bovendien zit bij allebei een watergekoelde motor achterin, achter de achteras. De Renault is technisch opmerkelijk, omdat het de eerste auto in de populaire prijsklasse is met rondom schijfremmen, de Simca heeft nog trommels. In eerste instantie zijn de twee directe concurrenten vooral brave burgerauto’s.Renault en Simca gebruiken deze modellen beide als basisauto’s om amateurs autosport meet te laten bedrijven. Renault komt al snel met de 8 Gordini en de iets tammere 8S (foto). Simca komt pas acht jaar na de eerste 1000 met de knaloranje Rally (Engelse spelling!), al snel gevolgd door de Rallye 1 en 2, maar heeft daarbij dè droomauto voor een hele generatie jonge automobilisten in handen.

renault 8

BMw 1500 Overname door Mercedes-Benz was net afgewend. Door een kapitaalinjectie van de oorspronkelijk Nederlandse familie Quandt gaat BMW een nieuwe toekomst tegemoet. De 1500 is een geslaagd ontwerp van de Italiaanse carrosserier Michelotti. Na presentatie in 1961 duurt het door allerhande problemen tot ver in ’62 voordat de eerste exemplaren op de weg komen. De stijl van het uiterlijk, de nieuwe 1,5 liter motor en de onafhankelijke achterwielophanging met getrokken draagarmen vormen de basis waarop alle latere BMW sedans tot in onze huidige tijd zijn doorontwikkeld.

Volkswagen 1500 ‘Typ 3’ heet hij officieel. De oorspronkelijke Volkswagen, alias de kever, was achteraf het type 1 en de bus, ofwel Transporter type 2. Deze Typ 3, alias 1500, is dus de eerste àndere Volkswagen na en naast de kever en daarmee ‘het begin van het vervolg’. Volkswagen betreedt met de 1500 een hogere klasse en spreekt een ander publiek aan. Naast de tweedeurs is er tevens deze handige Variant stationcar en een coupé, de TL. De 1500 heeft net als de kever een luchtgekoelde motor achterin. De tweedeurs, die door zijn vorm ook ‘ponton’ wordt genoemd, biedt een stuk meer ruimte dan de kever, onder meer door bagageruimte voor- èn achterin. De 1500 groeit later door tot 1600, met minimaal uiterlijk verschil.

siMca 1000

Het succes van de Mini, vanaf 1959, was aanleiding dezelfde technische lay-out ook te gebruiken voor grotere modellen. Om te beginnen kwam er een compacte middenklasser, ter vervanging van de aloude Morris Minor. Dat werd de Morris 1100, met een door Pininfarina strak gelijnde twee- of vierdeurs koets. Morris was onderdeel van British Motor Corporation en met alleen andere grille en emblemen was er ook de Austin 1100, die onder meer in ons land Glider werd genoemd. Later verschenen er ook meer afwijkende versies als MG, Wolseley en Riley. Net als de Mini bood de Morris 1100 en zijn afgeleiden opvallend veel interieurruimte, een uitstekende wegligging en veel rijcomfort.

Als prille personenautofabrikant komt DAF voor het eerst met een rijker uitgeruste versie van het standaardmodel 750. De Daffodil (Engels voor anjer) staat zelfs op de planning voor export naar de USA, maar dat komt niet van de grond. Na deze eerste stap, volgen diverse modellen, maar door foute marketing kan DAF zijn tuttige imago niet meer van zich afschudden, ondanks goede kwaliteit en briljante techniek. In 1975 gaat DAF op in Volvo.

ford taunus 12M

alfa roMeo giulia De Giulia volgt als groter model op de Giulietta van de jaren vijftig. De compleet nieuwe carrosserie wordt gekenmerkt door bijzondere details en een heel lage luchtweerstand. Met de krachtige, volledig aluminium 1,6 liter motor en vijf versnellingen biedt deze vierdeurs sedan betere prestaties dan veel sportwagens. Daarmee wordt de Giulia een echte sportsedan èn een geducht wapen in races en rally’s. De techniek van de Giulia vormt ook de basis voor aansprekende coupé’s en Spiders. Met minimale wijzigingen blijft de Giulia zestien jaar in productie.

De Duitse Ford-tak, met een eigen modellenprogramma dat in ons land gewoon naast de Britse modellen in de showrooms staat, is aanvankelijk niet gelukkig met de nieuwe 12m. Dit model is in de USA ontwikkeld onder de naam Cardinal en moet als compacte auto de tegenhanger worden van de Volkswagen kever. Ford USA ziet er op het laatste moment vanaf en het ontwerp wordt naar Duitsland gestuurd. Hoewel niet zelf ontwikkeld maakt Ford Keulen onder meer in ons land een groot succes van deze eerste voorwielaangedreven Ford, die we ook kennen als coupé en stationwagen, de Turnier.

MG heeft een enorme reputatie als het gaat om betaalbare en dus voor velen bereikbare, pure sportwagens. In 1955 geldt de MG A als een revolutie ten opzichte van eerder modellen, maar de opvolger, de MG B, is opnieuw een volledig nieuwe constructie. Hij is zelfs zó modern, dat veel traditionele –Britse- MG-adepten er schande van spreken. De B heeft als eerste MG geen afzonderlijk chassis meer en de vormgeving met vooral veel rechte lijnen is typisch jaren zestig. Wat heet, de B is vrijwel tijdloos, want afgezien van wat details en vanaf 1974 nogal ontsierende rubber bumpers blijft de vorm gehandhaafd tot aan het eind van de productie in 1980. Naast de B verschijnt vanaf 1967 de B GT, een coupé met een achterklep. Van de B Roadster worden er in totaal 387.994 gebouwd en daarmee is de MG B veruit de meest geproduceerde open tweezits sportwagen in de geschiedenis… tot die vele jaren later wordt gepasseerd door de Mazda MX-5.

ford cortina

Morris 1100

daf daffodil

Mg B

De Cortina is een moderne twee- of vierdeurs sedan van de Britse tak van Ford. Een technisch nieuwtje is de compacte en doordachte voorwielophanging, naar een ontwerp van ingenieur MacPherson. Die constructie wordt nu op vrijwel alle moderne personenauto’s toegepast. In ons land krijgt de Cortina niet alleen veel succes als gezinsauto, maar staat ook aan de basis van autoleasing. De Eindhovens Ford-dealer Van der Meulen brengt nieuwe Cortina’s in deze in Engeland al bekende financieringsvorm aan de man te. Sportieve uitvoeringen van de Cortina, als GT en Lotus, worden tevens zeer succesvol in races en rally’s.


RIJKLAAR AANBIEDING!

AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 12

NIEUWE

Ford Transit Trend Edition L1 85pk Met onder andere: • Centrale vergrendeling met afstandbediening • Elektrisch bedienbare ramen • Elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels • Cruise control • Voorruitverwarming • Mistlampen vóór • Airconditioning

fst ie l r a a m t o t ú N eel!!! d r o o v ,3 4 .1 5 €

NU RIJKLAAR

€ 16.638,-

EXCL. BTW

INCLUSIEF: TREKHAAK • BUSINESS PACK • GOED ZICHT PAKKET

NOG SLECHTS ENKELE BESCHIKBAAR

Financial lease slechts 4,9% rente!

INCLUSIEF Business Pakket: • 5 inch kleurennavigatiesysteem • Geïntegreerde Bluetooth carkit

tigchelaar AUTOBEDRIJVEN doen meer voor u!

INCLUSIEF Goed Zicht Pakket: • Automatische inschakelende koplampen • Regensensor

Tilburg - Kraaivenstraat 20 (013) 594 39 43 Waalwijk - Havenweg 23 (0416) 56 8 686 Oisterwijk - Bedrijfsweg 19 (013) 528 26 80 Oirschot - Industrieweg 28 (0499) 57 5 775 Service dealers: Autobedrijf Stoomberg - Slof 54 - Dongen (0162) 32 1 313 Automobielbedrijf P. van de Ven - Wilhelminalaan 3 - Vessem (0497) 59 1 766

Feel the difference

Prijzen zijn excl. BTW/BPM, incl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage en leges. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

www.citroen.nl

TECHNOLOGIE & VAKMANSCHAP VERANDER DE DEFINITIE

CITROËN DS5 Een unieke combinatie van de modernste technologie en ouderwets vakmanschap. Ontdek de met liefde bewerkte hoogwaardige materialen, gecombineerd met de allerlaatste technologie van de Citroën DS5. Waarbij de 4-wiel aangedreven Full Hybrid Dieseltechnologie zorgt voor maar liefst 200 pk (147 kW) en een CO2uitstoot van slechts 99 g/km. Kijk naar de Citroën DS5 zoals je nooit eerder naar een auto keek. V.A. 20% BIJTELLING

Gem. verbr.: 3,8 - 7,3 l/100 km; 13,7 26,3 km/l; CO2: 99 - 169 g/km. Leaseprijs vanaf € 649 excl. BTW, Full Service Operational Lease excl. brandstof, incl. metallic lak via Citroën Business Finance op basis van 48 maanden, 20.000 km per jaar. Afgebeeld model kan afwijken van het standaardmodel. Wijzigen voorbehouden.

WAALWIJK GENDEREN

ZANDDONKWEG 2 GENDERENSEDIJK 11

0416-333321 0416-351105

WWW.VOS.CITROEN.NL


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 13

MONSTERKRUISWOORDPUZZEL Puzzel mee ... en maak kans op: Een Portable duo DVD-systeem van Next Base t.w.v.

e 300,-

BREDASE AUTOSHOP

Een sportieve

of

Huifakkerstraat 12, 4815 PN Breda Tel.: 076-5141800

Stadsfiets (heren/dames) t.w.v.

Er is in het diagram onder de puzzel na overbrenging van de gevraagde letters een rijm te lezen. HORIZONTAAL: 1 floreren; 8 plantendelen; 16 vergelden; 17 voorhal; 21 Nederlandse rivier; 24 strook; 27 puntje; 28 deksel; 29 tijdperk; 31 wintersportartikel; 32 morgennevel; 34 Europees gebergte; 35 strijdgewoel; 37 vlakke; 38 handelsterm; 39 groep; 40 grootmoeder; 42 voorjaarslied; 44 loopvogel; 46 kleur; 47 boord; 49 plaats in Gelderland; 50 plaats in Noord-Holland; 52 zangnoot; 54 dierenverblijf; 55 voegwoord; 57 fragiel; 59 habijt; 60 muurholte; 62 kilowatt; 63 grootvader; 65 ledemaat; 68 streling; 70 voormalig eiland; 72 groot water; 74 kansbriefje; 77 rivier in Zwitserland; 79 zoen; 81 moederkip; 83 vreemde munt; 84 kraakbeenvis; 85 scheepsvloer; 87 de onbekende; 89 derhalve; 91 kathedraal; 92 ontvangtoestel; 93 teer; 94 lof; 95 oude plaats; 96 langvoer; 97 voor de middag; 99 zangnoot; 100 voorjaarsbloem; 101 slee; 102 bevel; 104 naschrift; 105 voorzetsel; 107 amfibie; 109 bedrog; 112 vruchtengelei; 114 selenium; 115 dominee; 116 berg; 118 grondbeginsel; 119 lentemaand; 120 Latijns voorvoegsel; 121 ten bedrage van; 123 familielid; 124 vrouwelijk dier; 125 streling; 126 Duitse badplaats; 128 sciencefiction; 129 Regeringsreglement; 131 zurig; 133 strijkinstrument; 135 berg op Kreta; 136 persoonlijk vnw.; 137 bevestiging; 139 slang; 141 lappenpop; 142 Bijbelse maat; 145 niet even; 147 loop; 148 klap; 150 daar; 151 zaadpluis; 154 bouwval; 155 de jongere; 156 familielid; 157 openbaar vervoer; 159 kanon; 160 plaats in Noord-Brabant; 163 paardje; 166 insect; 170 rijstdrank; 173 insect; 174 lage rivierstand; 175 plaats in Noord-Holland; 177 sociëteit; 178 numero; 180 te koop; 182 parkeerverbod; 183 soort onderwijs; 184 tijdrekening; 186 jaargetijde; 188 inlandse dakbedekking; 190 Duits voorzetsel; 191 televisie; 194 bedrag; 197 watering; 199 muziekinstrument; 202 venster; 205 madame; 206 ommetje; 210 tennisterm; 211 uiteinde; 213 gesneden steen; 214 spotfiguur; 215 zacht; 216 handvat; 217 handweefwerk; 218 soort belasting; 220 vogeleigenschap; 222 naaldboom; 223 hert; 225 brandstof; 226 streven; 228 groot hert; 229 houten paaltje; 231 bloeiwijze; 232 Nederlandse koningin.

Deze prijzen worden u aangeboden door:

VERTICAAL: 2 laatstleden; 3 wilde haver; 4 raadsel; 5 boom; 6 voegwoord; 7 arbeidstijdverkorting; 9 lage kant; 10 plaats in Noord-Brabant; 11 Groenlander; 12 bloeimaand; 13 oude maat; 14 voorjaarsbloem; 15 lichtengel; 17 Europees land; 18 vrij; 19 echtgenoot; 20 dagblad; 22 sieraad; 23 lentebode; 25 drank; 26 stap; 28 laagte; 30 wier; 32 groet; 33 stonde; 36 gast; 37 hoefdier; 40 walvis; 41 rivier in NoordBrabant; 43 lustoord; 44 omroep; 45 grafvaas; 47 uitgeteld; 48 bordspel; 50 persoonlijk vnw.; 51 nikkel; 53 in opdracht; 54 vaardig; 56 zangnoot; 57 parmantig; 58 Europese munt; 59 paardenkracht; 61 snel slijtend; 62 karaat; 64 getalletter; 66 godsdienst; 67 inhoudsmaat; 69 uitroep; 71 zangnoot; 72 hemellichaam; 73 boerenwerktuig; 75 in orde; 76 baai; 78 thans; 80 schoolonderzoek; 82 achter; 83 onzes inziens; 84 reeks; 85 titel; 86 zuigbuisje; 88 gevangenis; 90 welaan; 94 en andere; 95 zangstem; 98 meizoentjes; 99 vlinder; 103 waterstand; 104 per persoon; 106 soort; 108 spil; 110 boom; 111 groente; 112 louwmaand; 113 soort brood; 116 lokspijs; 117 sleutelbloem; 120 woud; 122 insect; 127 lichaamseiwit; 130 snavel; 132 gegroet; 134 haarpluk; 136 bezittelijk vnw.; 138 mondblaartje; 140 ruitje; 141 Nederlandse rivier; 143 houding; 144 scheidslijn; 146 grappenmaker; 147 troep wild; 149 jonge vogel; 150 bouwland; 152 ongeveer; 153 aldus; 156 Verenigde Naties; 158 Verenigde Staten; 160 bolgewas; 161 Amor; 162 roomkleurig; 163 vogel; 164 editie; 165 vallei; 166 afgemat; 167 militair; 168 aanhitsing; 169 ziertje; 171 wisselborgtocht; 172 vogelproduct; 173 mijlpaal; 174 jong schaap; 176 onkruid; 177 loopstok; 179 monter; 181 militair; 182 voorjaarsbloem; 185 dwarshout; 187 ontkenning; 189 tegenover; 192 schrijfgerei; 193 plaats in Noorwegen; 195 voorzetsel; 196 lichtstraal; 198 beneden; 200 Frans voegwoord; 201 afstandelijke; 203 lastschip; 204 voorzetsel; 206 beschikking; 207 hoofdtelwoord; 208 elkeen; 209 erfelijkheidsdrager; 211 voor; 212 uitroep; 218 vogel; 219 bijenproduct; 221 lofdicht; 223 kustinsnijding; 224 voordat; 226 briefopschrift; 227 persoonlijk vnw.; 229 bijvoorbeeld; 230 titanium.

e 999,�

14 24

1

2

15 25

3

Oosterhoutseweg 129B, Teteringen Tel.: 076 - 5713257 • www.rijwielspecialist.nl

4

5

6

16 26

17 27

40

53 63

76

65 78 89

80

81

91

112

� �

114

127

141

145 146

152

155

156 160

161

162

173

163 164 165

174

182

183 193

202 203

175

184

186 196

205

206

213

176

185

194 195 204

218

219

226

� � �

32

70

44

45

50

61

73

74

84

95

227

116

117

119

125

126

129

142

134

139 143

148 153

144 149

150

154

157 158 169 178 179

209

159

170 171

188 189 199

130

137 138

� �

121 122

133

198

172

180

181

190

191 192

200

201

210

211

212

216 222

223

228

224

229

105 111

115

215

231

100

109 110

177

221

86

104

208

220

75

94

166 167 168

197

62

85

93

207

33

46

60 72

83

23

51

59

71

187

214

217

31

, * e 0,55 p.o.b. n bericht u ontvangt éé

147

151

30

4411

128

136

140

22

uw oplossing naar:

132 135

� � �

13

21

SMS*

124

131

12

99

120

123

82 92

107 108 113

58

11

38

57 69

10

98

118

68

102 103 106

67

79

97

101

66

90

96

43

56

9

37

49

55

77 88

42

8

20

29

48

54 64

� � � 19

36

41

47

87

18

35

39

7

28

34

52

� �

225 230

� � �

232

© Persbelangen 131

29

74

3

22

39

94 28

121 36

160

191

199

192

221

198

147

210

38

65

68

105

22

30

48

53

130

44

84

171

De oplossing van de Kruiswoordpuzzel is een vraag. Stuur het antwoord op deze vraag via SMS* naar 4411 Kies uit antwoord: A: Fisker Karma, B: Fiat Panda, C: Car2Go, D: Peugeot 208 Stuur uw oplossing als volgt naar 4411: Weekblad ‘spatie’ antwoord (bijvoorbeeld ’Weekblad B’ naar 4411) Inzenden per briefkaart kan natuurlijk ook. Stuur uw oplossing dan naar Uitgeverij Em. De Jong bv, Postbus 8, 5110 AA Baarle-Nassau. U kunt uw oplossing via SMS en briefkaart inzenden tot en met zondag 22 april 2012. * € 0,55 p.o.b U ontvangt één bericht.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 14

36 meter lange wasstraat met handvoorwas Bijl Carwash BV - Proffesor Van het Hoffweg 16 - Waalwijk (Tegenover Piet Klerkx) www.bijlcarwash.nl

Open huis dagen :

Welkom Lente! Een nieuw seizoen is alweer aangebroken, de lente met al haar pracht lokt ons weer heerlijk naar buiten. Voor Autobedrijf Ton Pols is ook een nieuw tijdperk aangebroken. Na enkele maanden hard te hebben gewerkt, willen we u op de hoogte brengen van enkele veranderingen binnen ons bedrijf. Onze showroom is nu volledig in de stijl gebracht van de allernieuwste Škoda uitstraling. Het volledige interieur is nu in het vrolijke Škoda “lente” groen. De meubels zijn vernieuwd, onze verkoopkantoren zijn aangepast en de koffiehoek voor onze klanten is geheel veranderd en verplaatst.

Vrijdag 06 april van 09:00 tot 21.00 uur Zaterdag 07 april van 09:00 tot 17.00 uur Maandag 2e paasdag van 10:00 tot 17.00 uur

Noordhoek Waalwijk Naast deze uiterlijke veranderingen denken we dat dit een mooi moment is om ook onze naamswijziging te gaan doorvoeren. Autobedrijf Ton Pols zal vanaf heden Noordhoek Waalwijk gaan heten. De naam Noordhoek Waalwijk sluit prima aan bij de andere vestigingen van Noordhoek autogroep. In de sales activiteiten zullen we ons volledig gaan richten op het merk Škoda. Met de aanpassingen en vernieuwingen die we hebben doorgevoerd zijn we meteen een van de meest toonaangevende Škoda dealers in Nederland, waarbij alles op het gebied van nieuwe Škoda’s tentoongesteld zal zijn.

Graag tot op de Open huis dagen waar we u graag begroeten met een hapje en drankje.

Verkoopleider Ron van VugtVerkoopadviseur Edwin pols

Open huis dagen Onze medewerkers willen u graag begroeten tijdens de open huis dagen, en kennis laten maken met onze nieuwe showroomuitstraling. Uiteraard gaat dit gepaard met diverse actie modellen en een groenpremie á € 750,- op een Skoda Fabia Greenline.

,.490ie* 6 1 € n Prem Groe 0,€ 75

,.490

€ 15

mie*

n Pre

Groe

0,-

€ 75

Profiteer tijdelijk van € 750,- Lente Groen Premie* GROEN PREMIE

€ GROEN PREMIE

Standaard beschikt de Fabia Greenline over o.a.:

� � � �

Airconditioning Cruise control ESC (Elektronische Stabiliteits Controle) ISOFIX-voorbereiding

� � � �

Lichtmetalen velgen Mistlampen vóór Radio/CD/MP3-speler GROEN PREMIE Stop-/startsysteem

Geen BPM - Geen wegenbelasting

Team Noordhoek Waalwijk

f Vana

f Vana

ŠKODA Fabia Greenline Schoner, zuiniger en aantrekkelijker dan ooit.

Een hele “groene” Lente toegewenst !

GROEN PREMIE

Rekenvoorb eeld Fabia G reenline

Standaard aa nkoopbedrag = € 15.490,Waarde va n uw inru il auto -/Groen P € 6.740,remie -/- € 750,-

U betaalt

Profiteer nu van deze actie en kom snel naar onze showroom! U bent van harte welkom.

€ 8.000,-

GROEN PREMIE

GROEN PREMIE

skoda.nl

Brandstofverbruik gemiddeld 3,4 l/100 km (1 op 29,4), CO2-emissie 89 gr/km. Zolang de voorraad strekt. Alle genoemde vanafprijzen zijn incl. BTW, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeeldingen kunnen meeruitvoeringen bevatten. Actieperiode loopt tot en met 28 april 2012. *De Groen Premie geldt alleen bij inruil van uw huidige auto. Zie voor verdere voorwaarden skoda.nl

NOORDHOEK WAALWIJK Prof. Lorentzweg 18, 5144 NP Waalwijk. 0416 - 274044 info@noordhoekwaalwijk.nl, www.noordhoekwaalwijk.nl

GROEN PREMIE

GROEN PREMIE

Wij zijn 2e Paasdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 15

Mercedes-Benz B180

Slim en kostenbewust autorijden

Leaseauto

voor de particulier, kan dat? Autorijden is een duur. Hoe je het ook uitlegt. Ja, we denken tegenwoordig allemaal meteen aan de brandstofprijzen, maar er komt veel meer kijken bij de kosten van een (nieuwe) auto. De grootste kostenpost is de afschrijving, maar hoeveel is dat nou? En waar je helemaal niet op zit te wachten, zijn onverwachte kosten, bijvoorbeeld door een flinke reparatie. Als je een auto least, weet je vooraf exact hoeveel je elke maand kwijt bent. Slim?

SmiLEASE Vijf jaar, 10.000 km/jaar prijs per maand: € 209,http://www.smilease.nl/

Het lastige is dus dat bijna niemand precies weet hoeveel een auto eigenlijk per maand kost. Laat ik beginnen met een ‘nadeel’ van leasing, dat helemaal geen echt nadeel is. Door een vast maandelijks leasetarief word je heel concreet geconfronteerd met de echte maandelijkse autokosten. Daardoor líjkt leasing in de ogen van veel mensen een dure grap. Dat is dus geen nadeel, maar een gebrek aan inzicht. Een ander aspect is dat een leaseauto nooit helemaal jouw auto wordt. Hij is en blijft van de leasemaatschappij en uiteindelijk bepaalt die wat er precies mee gebeurt. Daar staan verschillende flinke voordelen tegenover. Het grootste voordeel is dat je de aanschafprijs niet hoeft op te hoesten. Je betaalt een bedrag per maand en daar zit Fox LEASE Vier jaar, 15.000 km/jaar Prijs per maand: € 414,www.foxlease.nl

e duur en een bepaald pt voor een bepaald loo ct tra t is on sec lea t He nóóit precies uit. He per jaar. Dat komt hebt ér mé jd aantal kilometers pti loo de aan het einde van et logisch dat als je per kilometer mo oor een bedrag arv da ugje ter ld ge én gereden, gé je t vreemder over da bijbetalen. Het komt ar ook dan moet er hebt gereden, ma nd mi st jui je zijn verrekend krijgt als ten las mt omdat de vaste ko t Da . en tal be bij er rijdt, ometer. Als je mind naar een prijs per kil . uit t kom je daarmee nie

middag… niet schrikken als je je auto tenslotte dubbel betaalt! Heb je zelf al een auto, dan kan de inruilwaarde daarvan in het leasecontract worden meegenomen als aanbetaling, waardoor je dus per maand minder hoeft te betalen. Slimmer is het je auto zelf te verkopen en dat geld gewoon zelf te houden. Zet het op een spaarrekening, of nog beter: los er dat kredietje mee af en ga van de rest lekker met je nieuwe auto op vakantie. Toyota Aygo 1.0 Now

Tekst: Bart van den Acker

De afrekening

alles in. Je kunt je spaargeld echt beter besteden dan investeren in een nieuwe auto. Heb je het geld helemaal niet om een nieuwe auto te kopen-wat dus voor de meeste mensen geldt- dan kun je ‘m natuurlijk financieren. Als je genoeg zekerheden, zoals een vast arbeidscontract, kunt overleggen, wil een bank die auto wel voor je financieren met een Persoonlijke Lening. Dat is een mogelijkheid, maar die bank bestaat van de rente en daarmee wordt autorijden alleen nog veel duurder. Aha, je hebt al ergens een continu krediet lopen, want daarmee heb je eerder al het bankstel en de flatscreen TV gefinancierd, plus de koelkast toen die ineens de geest gaf. Tja, dat heet een continu krediet, omdat je er in de regel nooit meer vanaf komt, zeker niet als je zó een auto koopt. Reken het maar eens uit op een regenachtige zondag-

DE krAcHt vAn DE mAAtScHAppiJ

Leasing is een heel slimme, geavanceerde vorm van financiering. De enige vorm van leasing (er zijn dus ook andere) die voor een particulier in aanmerking komt, is ‘Full operational lease’. Dit betekent dat in het maandbedrag alle kosten van bezit en gebruik van de auto zijn opgenomen, behalve brandstof en natuurlijk eventuele boetes. Verzekering, belasting, onderhoud, daar heb je dus allemaal geen omkijken meer naar en die onverwachte reparatie komt ook voor rekening van de leasemaatschappij. De kracht van zo’n leasemaatschappij zit in zowel schaalgrootte als de expertise op autogebied. Met een flink wagenpark kan een leasemaatschappij met allerhande partijen (OK, de Belastingdienst uitgezonderd) prijsafspraken maken. Als particulier lukt je dat niet. De leasemaatschappij kan bovendien vooraf de restwaarde van de auto aan het einde van het

Ford Fiesta

contract heel goed inschatten en de afschrijving verrekenen in het maandbedrag. Als particulier kun je dat ook echt niet.

LééS DiE kLEinE LEttErtJES! In alle gevallen zijn er kleine lettertjes, die je vooraf wel even moet lezen en waarvan je de consequenties moet inzien. Zo lang alles perfect verloopt is er niet veel aan de hand. Als je schade rijdt, krijg je te maken met ‘de gestuurde schadestroom’. De auto is van de leasemaatschappij, dus die bepaalt welke reparateur de schade herstelt. Met die bedrijven, meestal grote ketens, heeft de leasemaatschappij afspraken. Als gebruiker heb je daarbij vaak het voordeel dat er geen sprake is van ‘eigen risico’. In veel contracten zit ook een ‘bandenbeperking’. Dat betekent dat je bijvoorbeeld op 60.000 kilometer tweemaal de voorbanden en eenmaal achterbanden mag laten vernieuwen. Als je netjes met de auto rijdt, lukt dat in de regel wel, maar als je nog wel eens over een spijker of een stoeprand rijdt, kan je dat duur komen te staan. Bij het onderhoud is ook de leasemaatschappij bepalend en daar is men tegenwoordig heel scherp op. Zelfs voor de vervanging van een V-snaar moet toestemming aan de leasemaatschappij worden gevraagd. Vrijwel altijd zit in een leasecontract tegenwoordig standaard het gebruik van winterbanden. Prima, maar vaak betaalt de berijder voor wisselen en opslag van de banden.

HEt voLkSwAgEn ABonnEmEnt Vijf jaar, 15.000 km/jaar Prijs per maand: € 425,www.volkswagen.nl/volkswagenbank/volkswagen abonnement Volkswagen Golf

Fiat 500 1.2 Twin Air Lounge

ForD optionS ALL-incLuSivE Drie jaar, 20.000 km/jaar prijs per maand: vanaf € 122,25 (bij aanbetaling van € 3.208,50) http://www.ford.nl/FinancierenEnVerzekeren/ Financieren/FordOptions

mErcEDES-BEnz priviLEASE Vijf jaar, 20.000 km/jaar prijs per maand: € 568,www.mercedes-benz.nl/financiële diensten/privilease Verzekering is een helemaal apart verhaal. Leasemaatschappijen rekenen vaak met een gemiddeld bonuspercentage van bijvoorbeeld 35%. Als je zelf na vele schadevrije jaren royaal op 75% korting zit, is dat een beetje zonde om ‘weg te gooien’. De auto leasen zonder verzekering kan wel, maar dan moeten zowel de leasemaatschappij als de verzekering daarmee akkoord gaan: je verzekert immers een auto die niet van jou is.

SLimmE conStructiE De grote leasemaatschappijen zitten helemaal niet te wachten op die ene particulier. Die zijn ingericht op bedrijven die hele wagenparken ineens leasen en daarin –dus- niet willen investeren. De meest voorkomende manier om particulier een auto te leasen, is via een dealer die er een eigen lease-afdeling op na houdt. De importeurs van enkele automerken kennen ook dergelijke leasevormen. Sterke voorbeelden zijn Ford Options, Het Volkswagen Abonnement en Mercedes-Benz Privilease, waarin onderling wel verschillen zitten. Dat is best slim van die merken. Via zo’n leaseconstructie is men ervan verzekerd dat het onderhoud van de auto bij de dealers van het merk blijft. Die dealer weet ook op voorhand dat hij aan het einde van het contract een prachtige occasion in de showroom krijgt en hij weet zelfs vrijwel precies wat die kost. Daarnaast zit er ook een zekere vorm van klantenbinding in. Ford zegt het zelfs eerlijk: ‘elke drie jaar een nieuwe Ford’. Er zijn ook kleine leasemaatschappijen die zich juist toeleggen op particulieren, bijvoorbeeld SmiLease en Foxlease. Dat kan ook interessant zijn, al is er vaak wel een beperking in het aanbod auto’s.

BiJtELLing: niEt voor pArticuLiEr Een woord dat steeds weer opduikt, is bijtelling, hoewel dat eigenlijk zinloos is. De particulier heeft hier nooit iets mee te maken. Zo’n leaseconstructie met één auto kan heel handig zijn voor een startende ondernemer, die zijn geld immers beter kan gebruiken dan investeren in een (zaken)-auto. Die starter is voor de fiscus een ondernemer, geen particulier en betaalt voor het privégebruik van de auto gewoon 25% bijtelling (of minder). Daarbij maakt het helemaal niet uit hoe de auto is gefinancierd.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 16

Ford Focus. Nu met maar 14% bijtelling.

Uitsluitend voor leaserijders! 1.0 Ecoboost ECOnetic Lease 100 pk Hatchback Trend, 5-deurs

vanaf

€19.595,Go Further

Onderhoud en APK? Dealer duur? Niet bij TB! • Betrouwbaar, gespecialiseerd en bewezen goedkoop • Altijd overleg met de klant vóór een reparatie • Officiele VW / Audi onderdelen met garantie APK vo or

uw Vol kswage n

€ 19,Diesel €

39,-

• Goed opgeleide monteurs • Eenvoudig online afspraken maken mogelijk • Onderhouden is overhouden!

APK vo or u V olk Bedrijfw swagesnwagen

APK vo or

uw Aud i

€ 19,-

€ 10,-

Diesel €

39,-

Maak nu een afspraak! voor APK en onderhoud van uw Audi Prijs is inclusief BTW, afmeldkosten en milieumeting

Prijs is inclusief BTW, afmeldkosten en milieumeting

Prijs is inclusief BTW, afmeldkosten en milieumeting

Audi Centrum Breda Konijnenberg 1, 4825 BC Breda T 076 - 8 000 000 E werkplaats@audicentrumbreda.nl Ma t/m vr: 08.00 - 18.00 uur Za: 09.00 - 13.00 uur

Van Tilburg-Bastianen Breda Konijnenberg 3, 4825 BC Breda T 076 - 8 000 000 E planning@tb.nl Ma t/m vr: 08.00 - 20.00 uur Za: 09.00 - 13.00 uur

Van Tilburg-Bastianen Etten-Leur Ecustraat 27, 4879 NP Etten-Leur T 076 - 503 38 88 E r.vriends@tb.nl Ma t/m vr: 08.00 - 18.00 uur Za: 09.00 - 13.00 uur

Audi Service Oosterhout Wisselaar 3, 4907 LR Oosterhout T 0162 - 459 300 E audiserviceoosterhout@tb.nl Ma t/m vr: 08.00 - 17.30 uur Za: 09.00 - 12.00 uur

Van Tilburg-Bastianen Oosterhout Wisselaar 3, 4907 LR Oosterhout T 0162 - 459 300 E oosterhout@tb.nl Ma t/m vr: 08.00 - 17.30 uur Za: 09.00 - 12.00 uur

Volkswagen Bedrijfswagen Centrum Breda Konijnenberg 5, 4825 BC Breda T 076 - 8 000 000 E info@tb.eu Ma t/m vr: 08.00 - 18.00 uur Za: alleen op afspraak

www.TB.eu Alle APK prijzen zijn inclusief BTW, afmeldkosten en milieumetingen.

Volkswagen Bedrijfswagens Oosterhout Wisselaar 3, 4907 LR Oosterhout T 0162 - 459 300 E oosterhout@tb.nl Ma t/m vr: 08.00 - 17.30 uur Za: 09.00 - 12.00 uur

Online inplannen! Voordelen online inplannen Kies zelf een geschikt tijdstip • Website is 24 uur per dag bereikbaar • Simpel en snel geregeld! Voor APK en onderhoud bij Audi audicentrumbreda.nl Voor APK en onderhoud bij Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagen tb.eu/vw/afspraak


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

Update 06 11

PAGINA 17

Bosch Car Service

Update 06 11 Tips & Informatie van uw Bosch Car Service

Uw garaJan genetwWals erk Autobedrijf 90 jaar Bosc h CarCar Serv ice Bosch Service Wij Wij zijn zijn gevestigd gevestigd aan aan de de Industrieweg Industrieweg 51a 51a in in Waalwijk Waalwijk 0416-340920 0416-340920 www.Autoklerx.nl www.Autoklerx.nl

Bellierdealer voor Noord-Holland

Met375garagesisBoschCarService het grootste merkonafhankelij k ge-netwe ILPENDAMgara - zomer 2011 rk van Nederland. automer De wagensAlle zonder autorijbewijs, ook in ken zijn welkom ons bed wel brommobielenrijf.V genoemd, zijnring deen, oor APK-keu regueen lier ond erho laatste jaren stuk aantrekkelijker ud én controles die verband houden met vormgegeven, waardoor je het er prima seizoen, bijvo orbekunt eld vlak voor u op vakantie mee voor de dag komen. gaat. Bosch Car Service is niet alleen compleet en goed, maar ook Luxe uitvoeringen nog eens verrasse De Bellier personenauto “Jade” isalba eenar.en nd beta al luxe. Metallic lak, elektrische ramen, cenRuitenwissers trale portiervergrendeling met afstandsPollen filter/i nterie urfilter ILPENDAM zomer 2011 bediening, - radio/cd speler, lichtmetalen Develgen. wagens autorijbewijs, De zonder Jade heeft het allemaal, ook zelfs Luchtmassameter wel brommobielen genoemd, zijn de achteruitrijdsignalering. Voor wat betreft laatste jaren een aantrekkelijker de afmetingen is stuk de Jade te vergelijken vormgegeven, waardoor je er prima met een auto. Binnen is ruim plaats voor (gloei)Bougie mee voor de dag kunt komen. twee volwassenen. De twee stoelen zitten prima en daarachter is een royale Luxe uitvoeringen Accu laadruimte die in een compacte auto niet Dezou Bellier personenauto “Jade” is een en misstaan.

DE VoorDELEN: • Er is altijd een Bosch Car Servi ce bij u in de MIA / VAMIL Docker Electro Tips & Informatie van uw Bosch Car Service buurt. De landelijke overheid stimuleert de aanActies in deze krant zijn geldig t/m 31 augustus 2011 • De laatste technologie en kenn is uit de schaf van milieuvriendelijke voertuigen. fabrieken van Bosch. Hiervoor is de MIA en VAMIL regeling in • Aankoop, reparatie en onder houd van alle Bosch Car Service is de grootste merkonafhankelijke serviceformule voor het leven geroepen; welke ressorteert merken. garagebedrijven in Nederland. Alle automerken zijn welkom in ons bedrijf. onder het Ministerie van VROM. MIA • Compleet en goed, maar bov endien Voor APK-keuringen, regulier onderhoudstaat en seizoenscontroles, bijvoorbeeld voor Milieu InvesteringsAftrek. verrassend betaalbaar! vlak voor u op vakantie gaat. Bosch CarVAMIL Service is niet alleen compleet en staat voor Willekeurige afschrijving • Leaserijders welkom. Een groot aantal goed, maar ook nog eens verrassend betaalbaar. Milieu-investeringen. Wij willen u erop leasemaatschappijen werkt met ons samen. attent maken, dat ook op een elektrische Boardsystemen Compleet dienstenaanbod Sensoren Docker zowel de VAMIL als de MIA Of het nu gaat om reparatie en onderhoud voor uw huidige auto, of de MIA / VAMIL Docker Electro Parkpilot regeling van toepassing is. Door zoektocht naar een nieuwe: bij Bosch CarDeService bent u aan het juiste deze landelijke overheid stimuleert de aanregeling (MIA) bij aanschaf 36% adres. Ons netwerk staat elke dag voor u klaar om umag letterlijk op weg te extra schaf van milieuvriendelijke voertuigen. investeringsaftrek toepast worden; helpen. Kom langs bij één van onze 375 vestigingen in Nederland of voor Hiervoordie is niet de MIA en VAMIL regeling maak een afspraak online! bedrijven BTW-plichtig zijn, zoals in het leven geroepen; welke ressorteert ziekenhuizen en gemeentes, zelfs over onder hetincl. Ministerie van deze VROM. Goed, in alles wat we doen! het bedrag BTW. Door extraMIA Elke dag worden er duizenden auto’s onder handen binnen het staat voor genomen Milieu InvesteringsAftrek. investeringsaftrek wordt uw fiscale winst Bosch Car Service netwerk. Onze kennis van moderne voertuigtechniek VAMIL staat voor Willekeurige afschrijving dus ongeveer € 5.750,- lager. Door de zorgt ervoor dat we ook uw voertuig perfect kunnen onderhouden. En u erop Milieu-investeringen. Wij willen VAMIL regeling mag de elektrische Docker Remmen (schijven en blokken) dat valt op! Zo heeft Bosch Car Service meerdere jaren achter elkaar de al luxe. Metallic lak, elektrische ramen, cenattent datvoor ook 75% op een elektrische mag ookmaken, nog eens willekeurig Wie dit jaar naar de Tour de France gaat of‘Mijn hoofdprijs gewonnen bij de verkiezing Autobedrijf van het Jaar’, een te kunn en. Het uitg trale portiervergrendeling met afstandside netw Docker erk van Docker zowel deebre VAMIL als de 457 MIA op tv naar worden. het groo tste wielerspektakel vanafgeschreven ABS pompen en electronica Koplampen wedstrijd van de BOVAG. Bos ch Car Serv ice-g arag bediening, speler, lichtmetalen es in Fran Naast eenradio/cd personenuitvoering is er ook de krijk bied t regeling van toepassing is. Door deze de wereld kijkt, kan moeilijk om Bos ch Car het Tour-team de nodige ondersteun velgen. Jade heeft het allemaal, zelfs BellierDe Docker. Een pick-up met dezelfde ing. extra Airbag Het Serv regeling (MIA) mag bij aanschaf 36% ice heen De volledige wettelijke informatie kunt u . Het netw erk van onafhankelijke spektakel Betaalbaar, voor iedereen Filters (lucht, olie, brandstof) dat de Tour de France ieder jaar achteruitrijdsignalering. watJade. betreft motor en aandrijving Voor als de De garages van investeringsaftrek worden; voor is onderhoud vinden op www.senternovem.nl/vamil_mia/ technisch part De kosten enner reparatie intoepast te schatten. Remzadels van dezijn is,altijd is eenmoeilijk idea le gelegenheid om de kracht, is leverbaar met te open laadbak, deDocker afmetingen is de Jade vergelijken Tour de Fran Bellier Docker valtBTW-plichtig onder Maar bij Boschce Car u één ding zeker: u niet betaalt nooitdetecategorie bedrijven die zijn, zoals 201Service 1. Twee weet takelwag ensDe de internationale service en de kwaliteit van met een huif,Binnen bladrekken of een polyester van met een auto. is ruim plaats voor Boszorgen ch Car Serv veel. Wij ervoor dateen er volgens afspraak gerepareerd wordt. 5070. ice en ziekenhuizen en gemeentes, zelfs over team vanF Bosch Car Service aan te tonen. ond opbouw. Tevens is de Docker in een elektro Als heterho nodig isonte dan wensuelke omTour te -overleggen als de kosten hoger twee volwassenen. De twee stoelen zitudsm ursbellen staan tijde het bedrag incl. BTW. Door deze extra De voertuigen rijden herkenbaar in de Bosch rit paraat uitvallen. Verder bieden wijngarantiediensten aan die onverwachte leverbaar. Door is zijneen afmetingen om pech tenuitvoering prima en daarachter royale te verhelpe of technisc uwkosten fiscale winst MET BOSCH CAR SERVICE he investeringsaftrek Car Serv ice uitstralingwordt mee tuss en de officiële tegengaan. Bosch Service is dus verrassend betaalbaar! bijstand te verle en wendbaarheid de Dockerauto op niet bijna nenCar aan alle laadruimte die in eeniscompacte 2.400 auto ’s in de DE dus ongeveer €Tour 5.750,lager. Door de act voertuig mp co en van en de ig NAAR DE TOUR FRANCE? nd de Fran ha , ce, zow km el voor 45 koers- of reclamekaravaan. Tijdens elke plek inzetbaar. zou misstaan. bergritten VAMIL als achtregeling mag er het pelo ton. de elektrische Docker Kortom: uw auto is in goede handen wor den Kijk snel op de achterpagina! zelfs drie takelwagens ingezet. Prijs vanaf Wist dat Bosch alziet bij de uw auto betrokkenmag wasook nog eens voor 75% willekeurig Bosuch Car Serv ice Tour de France afgeschreven worden. Docker € 10.000,toen gebouwd Bosch ontwikkelt alsdeze de idea le gelegenhwerd? eid om de kracht, de Naast een personenuitvoering is er ook de en (inte levert namelijk onderdelen, accu’s en rnationale) service en de kwazoals liteit vanABS en ESP, BosEen Bellier Docker. pick-up ch viert verlichting, maar ook systemen, zoals ditmet jaardezelfde De volledige wettelijke informatie kunt u een dubbel het bedrijf te tonen. jubileum: deals ond motor en aandrijving deerne Jade. aan alle gerenommeerde merken. De kennis en op www.senternovem.nl/vamil_mia/ ming Debestaat vinden niet ervaring uit de fabrieken wordt overgedragen op Docker valt onder de categorie allee n 125 Docker is leverbaar met open laadbak, jaar, in 201 1 is het ook MERK TYPE EXTRA`S BOUWJAAR KLEUR De Bellier Het team van Bosch Car Service wor dt doo r de Bosch Car Service-garages via trainingen in 150 jaar geleden metFiat een huif, bladrekken of een polyester dat 500l 2 drs Robert Bosch, Hatchback 1969 babyblauw F 5070. Bosch id getraind om deUw specauto ifiekeis dus bij techniekuitg enebre kwaliteitsbeheer. de is de terDocker van deinond erne opbouw. elektro ming, werd omstandigheden van de Tour de Fran RenaultTevens 19 stich 1.8i Fairwayeen Cabriolet 1993 donker rood ce aan geboren. Op Bosch Car Service in goede handen! 15 zijn noveafmetingen mbe r 1886 richtHatchback uitvoering leverbaar. Door te Renault Clio 1.6 16v 3 drs Initiale 2001 bleu metallic. Robert Bosch zijn ‘Werkplaats voor en wendbaarheid is de Renault Clio 2.0Docker 16v 3 drsop RS bijna fijne Hatchback 2007 ndig zwart met. mpact en co mechaniek en elektrotechniek’ in , ha 45 km Stut telkeRenault plek inzetbaar. Tege nwo ordi g is Boschdonker Espace 2.0 turbo Dynamique MPV 2006 met grijs mee r dan gart op. Daarme e legde hij de basis voor 300 Kijk snel op de achterpagina! f dochterna en va regio ijs nale Renault Espace 2.2 Dci 150pk MPV Privilege 2004 licht blauw met. Pr maa tsch apeen technologisch en dienstverlen end pijen in meer dan 60donker land.0 en Renault Laguna 16vaag Dynamique Stationwagon 2002 groen met actie ,-f. 00 bedrijfGTdat 1.8 vand € 10 wereldwijd erg Wereldw ijd telt de groe p ruim 280 Renault Laguna GT l is.1.9 De Dci Expression 2004 donker blauw.000 succesvo technologiepionieStationwagon r, medewerkers. Dankzij een intergrijs nationaa die op 23 sept Renault Mégane 1.4emb 16verDynamique Sedan 2001 donker met. l 1861 in Albeck in netwerk van verkoopkantoren en de buurt van 1.6 Renault Mégane 16v 5drs Dynam. luxe Hatchback 2003 rood met. Ulm werd geboren, leidde bij onderhoud of schade gratis bij uw commerciële part ongeveer 150 zijn ondernemin Renault Mégane 2.6g16v Coupélanden bied2002 ners inzwart met. al tijdens zijn leven naar t Bos ch vandaag en in de ZOMercheck internationale1.6 succ esse Renault Modus 16v 5 drs MPVtoekomst - 2007 zwart met. n. Hij overleed op zijn prod ucte - Uitgebreid assortiment n en dien sten 12 maart 1941.2 2 op rige leeft Renault Twingo 16v 80-ja Quickshift Initiale Hatchback 2002 donker zwart ijd in ook op de bela ngri jke groe imar kten aan. Stuttgart. - Gegarandeerde kwaliteit Renault Twingo 1.2 Dynamique 3 drs Hatchback 2008 donker zwart

Over Bosch Car Service

Autobedrijf Jan Wals

Bellierdealer voor Noord-Holland Autobedrijf Klerx Het adres voor: in en verkoop van auto’s Apk reparaties

Bosch Car Service technisch partner Tour de France 2011

Technische bijstand voor 2.400 auto’ s tijdens grootste wielerevenement van de we reld

in iedere auto

Jan, deBéchte ellier Jade autovakman!

Renault-specialist, nieuwe en gebruikte auto’s. Onderhoud, APK-keuring, schadereparatie, ruitreparatie.

Bellier Jade

Auto Kieswassen hier uw bijbumper Jan Wals

Schoon, Warm water,

blok 1

Vervangend vervoer staat voor

Smart City-coupé 0.6 automaat 3 drs Hatchback 2001 lichtgroen/ zwart Verlicht en stofzuigen u klaar! Suzuki Swift 1.3 Hatchback 2007 zwart met. VW Golf Executive 2.0 Tfsi Dsg6 GTI Hatchback 2008 donker grijs met. Bosch Ca1.0 r Se VW Lupo 3 drsrvice Hatchback 1999 alpine wit Car Service Compleet, Goed, Betaalbaar VWBosch Polo trend. Bluem. 1.4 Tdi 80pk 3 drs Hatchback 2008 donker blauwmet.

MET BOSCH CAR SERVICE NAAR DE TOUR DE FRANCE?

Bosch Car Service APK: Vertrouwen op kwaliteit

Trekhaken

HQGH YHUGZHQHQ DXWR

het boske Vakantieboek Lees verder op pag. 4

IY[I 7TPMRXIVRM ZER YVIR EZSRX R SR^IIMKI WXVMTLIPH

Kentekenactie

voer uw kenteken in op www.bosc hcarservice.nl en maak kans op een bij onderhoud of schade

Autobedrijf Jan Wellens Auto wassen Kies hier uw www.autobedrijfjanwellens.nl Vervangend

Kinderwerkbank bij Jan Wals bumper vervoer (in clusie Belgiëstraat 6a f acc

essoires) Schoon, water, staat voor t.w.v.Warm Kaatsheuvel u 49,99 Verlicht en stofzuigen u klaar! Telefoon (0416) 54 01 50 06 53 16 77 41 www.boschcarservicekaatsheuvel.nl

blok 1

Bosch Car Service - ww w.b osc hca rse r vic e.n l

Bosch Car Service Compleet, Goed, Betaalbaar

Altijd de beste keuze!

op = op

www.boschcarser vice.nl

gratis bij uw Wat wordt ZOMercheck

er gekeurTrekhaken d bij de APK?. HQGH YHUGZHQHQ DXWR

Verkeersveiligheid: remmen, wiel - Uitgebreid assortiment ophanging, scho kdempers, banden, het boske stuurinrichting, verlichting en carr osserie - Gegarandeerde kwaliteit Vakantieboek Milieu: uitlaatgassen, roetmeting, viergasmeting IY[I 7TPMRXIVRM ZER EZSRXYVIR R SR^IIMKI WXVMTLIPH

Altijd de beste keuze!

Algemeen: het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer Lees verder op pag. 4 en de gebruikte brandstof

op = op

www.boschcarser vice.nl

crédit photo: Presse Sports

Acties in deze krant zijn geldig t/m 31 augustus 2011


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 18

Audi A3

BMW 1-serie driedeurs

Cadillac ATS

In de showroom: augustus Het uiterlijk is een beetje voorspelbaar, als je andere recente Audi’s in gedachten neemt, maar de A3 is toch echt helemaal nieuw. Hij is niet langer, maar wel duidelijk breder dan zijn voorganger. Onder meer door gebruik van aluminium voor motorkap en voorschermen is de nieuwe A3 tot wel 80 kilogram lichter dan zijn voorganger. Om te beginnen komt de A3 er met 1.4 TFSI- en 1.8 TFSI-motoren en een 2.0 TDI, maar er staat ook een zeer zuinige 1.6 TDI in de startblokken. Het programma van de A1 wordt uitgebreid met de vijfdeurs Sportback, de A6 Avant allroad quattro stond al aangekondigd voor juni.

In de showroom: september De foto toont de M135i, een voorstudie voor een sensationeel snelle versie van de nieuwe 1-serie. Leuk, maar de grap is dat BMW hiermee tevens voor het eerst de nieuwe driedeurs 1-serie laat zien. De normale versies daarvan zijn een belangrijke uitbreiding van het aanbod. Die komt dus in september. De 6-serie wordt verder uitgebouwd met de al eerder aangekondigde vierdeurs Gran Coupé (juli). Daarna volgen de snelle M6-uitvoeringen, in september de Cabrio en in oktober de Coupé. Tegen die tijd krijgen we ook de nieuwe 3-serie Touring voor het eerst te zien, die is er nog voor het einde van het jaar.

In de showroom: najaar Het Amerikaanse topmerk Cadillac probeert het opnieuw in Europa. Dit is de ATS, een compleet nieuw model, dat het moet gaan opnemen tegen bijvoorbeeld de BMW 5-serie en Mercedes-Benz E-klasse. De enige motorisering is een 2,0 liter viercilinder turbo, met liefst 201 kW/273 pk. Cadillac heeft nu twee dealers in Nederland.

Ferrari F12 In de showroom: eind van het jaar Als je nog moet gaan sparen, ben je al te laat, ook al moeten we nog even wachten op de F12. Het is bijzonder dat Ferrari voor dit coupé-model met de motor voorin claimt dat het de snelste productie-Ferrari aller tijden is en die eer niet gunt aan een supersportwagen met de motor achterin. Hij sprint desnoods in 8,5 seconden… naar twééhonderd km/u! De motor in dit verder compleet nieuwe model, opvolger van de 599, komt uit het model FF, maar de 6,2 liter V12 heeft nog wat meer vermogen: 545 kW/740 pk. Tegelijk is het brandstofverbruik liefst 30% lager. De styling van de F12 is ontstaan in samenwerking tussen Pininfarina en het Ferrari Styling Centre en vraagt op z’n minst gewenning!

Nieuwe modellen Tekst:

Bart van den Acker Traditioneel worden er in het voorjaar heel veel nieuwe modellen voor de komende tijd aangekondigd. Dit is het autonieuws voor 2012, sommige nieuwe modellen zijn er al heel snel, andere merken gebruiken een heel lange vooraankondiging. In het najaar komt er opnieuw zo’n stortvloed vrij, uiteraard is die nog niet helemaal te overzien. Wie van plan is dit jaar een nieuwe auto te kopen, doet er goed aan even deze pagina’s te bekijken. Wie weet, komt er net een opvolger voor uw huidige auto aan. Wie weet komt er precies een model dat helemaal aan uw eisen of wensen voldoet. Wie weet staat hier een auto bij waarop u best een maandje of wat wilt wachten. Ik probeer dit overzicht zo compleet mogelijk te maken, maar er kan natuurlijk altijd nog ergens een verrassing in de pijplijn zitten.

Ford B-Max

Honda CR-V

Hyundai i30

In de showroom: oktober Het belangrijkste nieuwe model van Ford is dit jaar de al eerder aangekondigde B-Max. Intussen heb ik de auto uitgebreid kunnen bekijken. De constructie van de deursloten en de in het portier verborgen middenstijl is echt superslim en de instap naar de achterbank is bijzonder ruim en gemakkelijk. Dit kan wel eens een ‘klapper’ van Ford worden, wie weet een toekomstige Auto van het Jaar… Nog later dan de B-Max, in december, komt de Kuga II. Die gaat eerst uitsluitend voor de Amerikaanse markt in productie. Tussendoor zien we nog een paar zeer zuinige Fords verschijnen, zoals de Fiesta en Focus, beide in 1.6 TDCi Econetic-uitvoeringen, met respectievelijk 87 en 88 g/km CO2–uitstoot.

In de showroom: eind van het jaar? Dit is behoorlijk lange termijn-politiek van Honda. De compleet nieuwe CR-V is om te beginnen eerst voor de USA bestemd. Het interieur krijgt nog niemand te zien, waarschijnlijk is dat nog niet ‘af’. Voor ons land is de komst van een zeer zuinige 1,6 liter diesel in de net geïntroduceerde Civic voorlopig belangrijker.

In de showroom: nu! De nieuwe middenklasser i30 van Hyundai was al even aangekondigd en is intussen gearriveerd en leverbaar vanaf € 16.995. De i30 Wagon (op de foto) staat voor augustus gepland. Vooral die Wagon lijkt een verkleinde versie van de intussen succesvolle i40 en door die iets kleinere maten is het uiterlijk nog beter geslaagd. Niettemin is de i30 Wagon langer dan de hatchback en dat verschil zit ‘m vooral tussen de wielen. Dat belooft veel voor de interieurruimte, maar ook de bagageruimte bedraagt liefst 528 liter. Beide modellen zijn er met een 1,6 liter benzinemotor en een 1,6 diesel en vallen in de 20% bijtellings regeling. Dat is belangrijker dan voorheen, want deze Hyundai’s kunnen het ook zakelijk goed gaan doen. Begin juni is tevens de facelift van de i20 te verwachten en de sportcoupé Genesis heeft net een facelift gehad.

Lexus RX450h

Mercedes-Benz A-klasse

Mitsubishi Outlander

In de showroom: 4 juni De hybride-SUV van Lexus heeft een facelift ondergaan, waardoor hij een betere ‘familiegelijkenis’ heeft met andere actuele Lexus-modellen. Naast de normale versie is er nu ook een sportievere F-Sport Line, met een in detail aangepast uiterlijk en sportiever afgestemd onderstel. De vernieuwde RX is al te bestellen vanaf € 59.950. Ander belangrijk nieuws van Lexus is de al eerder aangekondigde nieuwe GS450h. Die is al te bestellen vanaf € 61.750 en wordt eveneens vanaf juni geleverd.

In de showroom: september In navolging van de B-klasse is ook de A-klasse compleet nieuw. De nieuwe A-klasse heeft een lage, coupé-achtige vorm –zeer in tegenstelling tot de twee eerdere generaties- en ziet er bijzonder dynamisch uit. Dat is geen schijn, daarvoor zorgt een compleet nieuwe lijn motoren en een volledig nieuw onderstel. Daarbij zijn twee varianten beschikbaar, de uitvoering met de aanduiding Sport heeft een afwijkende voorwielophanging, die is ontwikkeld door huistuner AMG. In de basisversie, met 1,6 liter benzinemotor, is de nieuwe A de eerste Mercedes-Benz met een CO2-uitstoot onder de 100 g/km, 99 namelijk. Naast deze A-klasse verschijnen komend jaar nog twee technisch identieke, afgeleide versies.

In de showroom: september De volgende generatie van de Mitsubishi Outlander is volledig nieuw ontwikkeld. De forse SUV biedt keuze uit een 2,0 liter benzinemotor en 2,2 liter diesel, beide met tweeof vierwielaandrijving. Voor volgend jaar staat bovendien een plug-in hybride gepland. Dat is bijzonder, want deze vierwielaandrijver heeft niet alleen een toegestaan trekgewicht van 1.600 kilo, maar biedt ook een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km en zal dus belastingvrij zijn.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 19

Chevrolet Malibu

Citroën C4 Aircross

Dacia Lodgy

In de showroom: voorjaar Het uit Zuid-Korea afkomstige deel van het Chevrolet-programma is nu zeer up-to-date. Dat wordt alleen op afzienbare termijn nog aangevuld met de Cruze Wagon. Bij de Amerikaanse modellen zien we een oude naam opnieuw verschijnen: Malibu. Dit voorjaar al verschijnt deze ‘midsize’ Amerikaan met een 2,4 liter benzinemotor, in het najaar volgt een 2,0 liter diesel, speciaal voor de Europese markt. Beide motoren kunnen worden gecombineerd met zowel handgeschakelde als automatische zesbakken.

In de showroom: mei Met deze Aircross betreedt Citroën een voor dit merk volledig nieuw segment, dat van de middenklasse SUV’s. In navolging van de C-crosser is hiervoor een samenwerking aangegaan met Mitsubishi. De basis van de Aircross wordt gevormd door de Mitsubishi ASX. Er komen benzineen dieselversies, met twee- en vierwielaandrijving. Zelfs de prijzen zijn al bekend, vanaf: € 23.995. Daarnaast is een facelift te verwachten op de Berlingo en er komt een supersjieke versie van de DS3, de Ultra Prestige.

In de showroom: september Enthousiaste Dacia-rijders krijgen de compleet nieuwe Lodgy al te zien op de Dacia-fandag op 3 juni. De rest van Nederland moet wachten tot de Lodgy gewoon leverbaar wordt. De Lodgy volgt het inmiddels vertrouwde Dacia-recept: veel ruimte, bewezen techniek en heel scherpe prijzen, al zijn die laatsten nu natuurlijk nog niet bekend.

Fiat 500L

Het autonieuws voor 2012

In de showroom: november Het aanhoudende succes van de 500 smaakt Fiat duidelijk naar meer. Vandaar de 500L, maar de gelijkenis houdt aardig op bij de naam en de vormgeving van het front. Het lastige van de achtergrondloze foto’s die Fiat tot nu toe als enige heeft verspreid is dat er niet op is te zien hoe groot de 500L is. Nou, die is veel groter dan je denkt. Met een lengte van 413 cm is de 500L bijvoorbeeld duidelijk gróter dan destijds de Multipla. Hij laat nog een tijd op zich wachten, deze hippe SUV, maar Fiat laat wel al doorschemeren dat er volgend jaar zelfs een zevenzits versie van verschijnt.

Jaguar XF Sportbrake

Kia Cee’d

Lancia Flavia Cabrio

In de showroom: najaar Dit is een prachtige, stijlvolle stationcar, waarvan je zou kunnen denken dat die tegelijk met de XF is ontwikkeld, maar dat is niet het geval. De vierdeurs XF is al vier jaar leverbaar en dan dringt vanzelf de vraag zich op… waarom zo lang gewacht? Behalve fraai is de XF Sportbrake ook praktisch en ruim, met een minimale inhoud voor de bagageruimte van 550 liter. Er komen twee varianten voor de 3,0 liter V6-benzinemotor, plus een 2,2 liter diesel.

In de showroom: mei De Cee’d is opnieuw het zustermodel van de Hyundai i30 en dit keer heeft Hyundai voorrang gekregen bij de introductie. De Kia heeft onderhuids sterke overeenkomsten, met dezelfde zuinige motoren. Opnieuw heeft de Cee’d een heel eigen vormgeving, met daarin kenmerkende Kia-elementen. In september verschijnt de Cee’d Sportywagon. Een vooral zakelijk interessante uitbreiding is ook de Optima met diesel-hybride-techniek en 20% bijtelling. Die staat gepland voor het derde kwartaal.

In de showroom: juli De volgende stap in de samenwerking tussen Lancia en Chrysler is de Flavia Cabrio. De naam Flavia verwijst naar één van de meest vooruitstrevende ontwerpen uit de rijke historie van het merk. In de USA is exact dezelfde auto ook bekend als Chrysler 200 Convertible. Van dit model krijgen we hier alléén de Cabrio, tot er over een jaar of wat een compleet nieuw model komt. De Flavia Cabrio heeft een 2,4 liter benzinemotor met een zestraps automatische transmissie. Hij is al te bestellen, vanaf: € 42.900.

Nissan Invitation

Opel Mokka

Peugeot 208

In de showroom: volgend jaar Dit is nog een beetje toekomstmuziek, maar de Invitation die nu als studiemodel is getoond, komt er echt wel. Dit wordt een compacte MPV, die gezien kan worden als de opvolger voor de Note. Inmiddels staat al vast dat Nissan de Invitation –mogelijk met een andere naam- in Engeland gaat produceren.

In de showroom: eind van het jaar Deze middenklasse-SUV is al eerder aangekondigd, maar dat neemt niet weg dat we er nog wel wat geduld voor moeten hebben. Er is wel iets meer bekend: de Mokka komt beschikbaar met 1,6 liter benzinemotor, 1,4 liter Turbo (benzine) en 1,7 liter diesel. Naast voorwielaandrijving is de Mokka er ook met vierwielaandrijving, die zichzelf automatisch inschakelt, naarmate de omstandigheden erom vragen. Op glad wegdek wordt de trekkracht precies evenredig verdeeld over de voor- en achterwielen. De snelste Opel Astra ooit, de nieuwe OPC, wordt wel al voor de zomer verwacht. De Astra OPC krijgt een 2,0 liter turbomotor met 206 kW/280 pk en een op de hoge prestaties berekend onderstel.

In de showroom: 26 april Al heel snel verschijnt de Peugeot 208, één van de nieuwkomers van dit voorjaar met de grootste commerciële mogelijkheden. De 208 vervangt de 207 en neemt daar tevens duidelijk afstand van. De 208 is niet alleen iets kleiner, maar vooral aanzienlijk lichter (tot 110 kg!) dan zijn voorganger. Bijzonder is ook het grote uiterlijke verschil tussen de drie- en de vijfdeurs versie, die een duidelijk verschillend karakter hebben. Opmerkelijk is ook dat de instrumenten niet dóór het stuur zijn te zien, maar er bovenlangs. Helemaal nieuw zijn ook de driecilinder benzinemotoren. Er is al een ‘studiemodel’ voor een GTi getoond, die zal echt wel volgen. De Peugeot 208 is er vanaf € 12.990.


AUTOSPECIAL OOST - WOENSDAG 28 MAART 2012

PAGINA 20

Als comfort nog comfortabeler kan

Oordeel zelf Nieuwe generatie Hyundai i30 vanaf € 16.995,Hyundai introduceert: de nieuwe generatie Hyundai i30. Is er ook maar iets waaraan we niet hebben gedacht? Stoer en strak design aan binnen- en buitenzijde. Maximaal comfort voor iedere passagier. En luxe... ja, zelfs de grootste critici zijn het er over eens: de Hyundai i30 met 1.6 motor (99kW/135 pk) is op alle gebieden de nieuwe generatie. Overtuig jezelf. Vraag de Hyundai-dealer om de nieuwe Hyundai i30 en ervaar het grote verschil. Gecombineerd brandstofverbruik: 3,7 - 6,7 (l/100 km) / 27 - 14,9 (km/l); CO2 - emissie: 97 - 157 (g/ km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

www.hyundai.nl TM

GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN.

HYUNDAI VAN RIEL B.V. CHARLES PETITWEG 1, BREDA, TELEFOON 076-5725555, WWW.HYUNDAI.NL/RIEL AUTO SMOLDERS TILBURG KRAAIVENSTRAAT 16, TILBURG, TELEFOON 013-5286900, WWW.HYUNDAI.NL/SMOLDERS-TILBURG AUTOBEDRIJF VAN DE WOUW WAALWIJK B.V. VAN ANDELSTRAAT 7, WAALWIJK, TELEFOON 0416-651164, WWW.HYUNDAI.NL/WOUW AUTOBEDRIJF JAC. OSSENBLOK B.V. MON PLAISIR 100, ETTEN-LEUR, TELEFOON 076-5022399, WWW.HYUNDAI.NL/OSSENBLOK

Autospecial Oost 1201  

De autospecial staat boordevol nieuws, tests en vooruitblikken van eigen redactie. De Autospecial verschijnt in drie deeledities als extra b...