26 minute read

COMMUNICATIE, POLITIEKE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN

Zelf een podcast maken

In Zelf een podcast maken bouwen experts Eva Moeraert en Pieter Blomme samen met jou aan je eerste audioverhaal. Je leert uit successen en fouten, en krijgt een inkijk in hun workflow en aanpak. Ontdek de schoonheid van geluid, de storytellingmogelijkheden van het medium en de emotionele impact die audio heeft op mensen. Want alleen zo maak je het verschil.

Deze praktische gids voor beginners en professionals laat je nadenken over je doelgroep en jouw rol als presentator, leert je de beste audio-interviews afnemen en je podcast in de markt zetten. Dit is een boek voor al wie wil podcasten op een hoger niveau.

Inhoud

— Belangrijke eerste vragen bij het starten — Aan de slag met podcasten — De essentials: interviewen en schrijven — Hoe wordt je technisch beter? — Je podcast de wereld in sturen — Langzaam rijk worden van podcasten?

Pluspunten

— Meteen aan de slag met concrete tips — Laat jouw podcast opvallen tussen alle andere — Leren uit vaak gemaakte fouten en bekende voorbeelden

Opleiding

— Podcasting, audio storytelling, culturele studies, communicatiewetenschappen Eva Moeraert is docent aan de Arteveldehogeschool. Eerder maakte zij radiodocumentaires en reportages voor VRT. Ondertussen heeft ze een eigen audioproductiehuis en tal van succesvolle podcasts op haar naam zoals Waarom, Wie Was Mama?, Studio Brein en Bruto Nationaal Geluk.

Pieter Blomme is oprichter van de podcast Relaas en maakt branded podcasts voor bedrijven en organisaties. Hij geeft les in audio storytelling aan verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen.

Eva Moeraert en Pieter Blomme Zelf een podcast maken In 5 stappen van idee tot aflevering

EAN 978 94 014 8046 8—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—134 pp. Communicatiekunde algemeen—€25,99 9 789401480468

Het communicatie DNA

Communicatie is hot. Iedereen communiceert. De interesse in het communicatievak is booming. In België zijn er meer communicatieprofessionals dan bakkers, slagers of kappers. Iedereen is creator en fotograaf tegelijk. We denken te weten wat een communicatieprofessional doet. Maar is dat wel zo?

In Het communicatie DNA neemt Korneel Warlop je bij de hand en legt op een beschrijvende manier stap voor stap uit wat zijn ervaringen zijn na meer dan tien jaar bij leidinggevende wereldbedrijven als AXA, AB InBev en Barry Callebaut Group te hebben gewerkt. Een boek vol tips en tricks aan huidige en toekomstige professionals met een passie voor communicatie.

Met bijdragen van onder andere Baptiste van Outryve (Roompot), Debby Wilmsen (Tomorrowland), Laurent Winnock (bpost group), Cybelle-Royce Buyck (AB InBev), Bob Madou (Club Brugge), Christiaan Prins (Barry Callebaut Group), Frank Dereymaeker (De Tijd) en Erik Lenaers (Weber Shandwick)

Inhoud

— Geïntegreerd corporate communicatiemodel — Impactvol leiderschap — Reputatie- en crisismanagement — Relatiemanagement

Pluspunten

— Op basis van unieke ervaringen en anekdotes uit de praktijk — Bijdragen van experten uit toonaangevende bedrijven — Onmisbaar voor elke (beginnende) communicatieprofessional

Opleiding

— (Bedrijfs)communicatie, marketing Korneel Warlop is Corporate Communications Director Europe, Middle-East & Africa bij Barry Callebaut Group, ’s werelds toonaangevende fabrikant van hoogwaardige chocolade- en cacaoproducten. Korneel is ook Board Member van C², de communication community in België.

Korneel Warlop Het communicatie DNA Tip & tricks voor de communicators van vandaag en morgen

EAN 978 94 014 7510 5—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—152 pp. Bedrijfskunde algemeen—€29,99 9 789401475105

Een nooit voltooide geschiedenis

Wetenschappen groeien niet in een vacuüm: ze worden beïnvloed en gestuurd door maatschappelijke evoluties, zoals de opkomst van de democratie, sociale bewegingen, de massamedia, de ontzuiling …

Dat geldt bij uitstek voor de sociale wetenschappen aan de KU Leuven, die een onderwerp bestuderen terwijl het hen elke dag raakt. In de laatste 150 jaar zijn ze uitgegroeid tot diverse disciplines, van politieke wetenschap tot sociologie, communicatiewetenschap en antropologie.

Een nooit voltooide geschiedenis gaat in op die rijke evolutie die de sociale wetenschappen in Leuven hebben doorlopen, en geeft een unieke insidersblik in universiteit en maatschappij.

Inhoud

— Overzicht van de geschiedenis van de faculteit — Wetenschappelijke evoluties in kaart gebracht — Ontluikende wetenschap — De school voor politieke en sociale wetenschappen — Immobilisme en vernieuwing na 1918 — Taalstrijd en ideologische verwarring — Ontvoogding van de sociale wetenschappen — Wetenschappelijke vernieuwing, expansie en contestatie — De geboorte van een nieuwe faculteit — Consolidatie, transitie en metamorfose

Pluspunten

— Aandacht voor de maatschappelijke context

Opleiding

— Sociale wetenschappen Emmanuel Gerard is historicus en emeritus gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.

Emmanuel Gerard Een nooit voltooide geschiedenis 150 jaar sociale wetenschappen in Leuven

EAN 978 94 014 7594 5—April 2022 17cm x 24cm—Paperback—240 pp. Algemene sociale wetenschappen—€25,99 9 789401475945

Een alledaags wonder

De persoon die je bent, is er alleen maar dankzij de voortdurende wisselwerking met alles en iedereen rondom jou. Je daarvan bewust worden, is de eerste stap naar engagement, naar activisme, maar ook naar zoveel meer.

Een alledaags wonder bevat vijftig verhalen van bekende denkers, artiesten, wetenschappers en ondernemers die op hun unieke manier uitdrukken hoe het voelt om plots op te kijken uit je individuele bestaan en je verbonden te voelen met anderen en de wereld. Van democratie tot dans, van klimaat tot muziek, van ondernemerschap tot psychologische hulpverlening: dit boek stoft het begrip betrokkenheid af en geeft een inkijk in hoe grote denkers de wereld rondom zich vormgeven.

Inhoud

— Persoonlijke getuigenissen van maatschappelijke betrokkenheid — Wat is betrokkenheid? — 50 verhalen over verbondenheid en engagement

Pluspunten

— Persoonlijke getuigenissen van bekende Vlamingen en Nederlanders — Brede waaier aan thema’s

Opleiding

— Sociale wetenschappen Steven Eggermont is communicatiewetenschapper en decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.

Peter Vermeersch is auteur en politicoloog verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.

Met bijdragen van onder meer Saskia De Coster, Joke van Leeuwen, Nadia Nsayi, Nic Balthazar, Mira Feticu,Annelies Verbeke, Mohamed Ridouani, Hans Bruyninckx, Nozizwe Dube, Elke Neuville, Anne Teresa De Keersmaker ...

Steven Eggermont en Peter Vermeersch Een alledaags wonder 50 verhalen over verbinding en betrokkenheid

EAN 978 94 014 7595 2—April 2022 17cm x 24cm—Paperback—240 pp. Algemene sociale wetenschappen—€27,99 9 789401475952

Beeld en visuele waarneming

Beeld en visuele waarneming biedt een overzicht van het actuele wetenschappelijke onderzoek rond de visuele perceptie van natuurlijke en artificiële beelden (foto’s, schilderijen, films, strips, …) vanuit een interdisciplinaire benadering.

Dit boek presenteert de biologische en psychologische onderbouw van de perceptie, zonder cultuur, emotie en context van het beeld uit het oog te verliezen. Ook vertellen met beelden en het waarheidsgehalte van documentaires komt daarbij aan bod.

Met talrijke voorbeelden uit verscheidene culturen en tijden, een verklarende woordenlijst en aandacht voor het meest recente onderzoek vormt dit boek een diepgaande handleiding voor iedereen die in visuele waarneming geïnteresseerd is of zelf met beelden aan de slag gaat.

Inhoud

— Waarneming van natuurlijke scènes — Waarneming van beelden — Esthetiek en het brein

Pluspunten

— Introductie tot de multidisciplinaire studie van beeld — Een empirische blik op de artistieke visuele trukendoos — Met illustrerend beeldmateriaal

Opleiding

— Audiovisuele en grafische technieken, communicatie Pascal Lefèvre is doctor in de communicatiewetenschappen en al meer dan dertig jaar geboeid door beelden in al hun variëteiten. Hij doceert sinds 1998 aan diverse Vlaamse kunstscholen en momenteel aan LUCA School of Arts (campus Sint-Lukas Brussel).

Pascal Lefèvre Beeld en visuele waarneming Een interdisciplinaire benadering

EAN 978 94 014 4813 0—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—216 pp. Communicatiekunde algemeen—€25,99 9 789401448130

500 gebeurtenissen en 500 woorden

Elke dag informeert het journaal ons over belangrijke gebeurtenissen die ons allemaal in meer of mindere mate beïnvloeden. Maar welke feiten hadden de laatste dertig jaar zo’n grote impact dat ze onze wereld of de manier waarop we ernaar kijken drastisch veranderden?

Deze boeken hebben aandacht voor (inter)nationale politiek, economie, cultuur, sport, wetenschap, lifestyle, milieu, ... Ze bieden een venster op de hele wereld doorheen de voorbije drie decennia, in een kort en krachtig overzicht.

Kennis van enkele basisbegrippen en woorden wapenen je om de brede actualiteit in de media te volgen en te begrijpen. Deze boeken bieden de lezer de sleutel tot inzicht in het journalistieke jargon, met tekst en uitleg bij de belangrijkste termen in de meest uiteenlopende domeinen en bijdragen van een resem beroepsjournalisten.

Pluspunten

— Naslagwerk door en voor journalisten — Overzichtelijk lexicon

Opleiding

— Communicatie, journalistiek, marketing, lerarenopleiding

Marc Hendrickx & Jo Bastiaens 500 gebeurtenissen die onze wereld veranderden

EAN 978 94 014 3540 6—Verschenen 15cm x 21cm—Paperback—216 pp. Sociale wetenschappen—€25,99 9 789401435406

Marc Hendrickx studeerde rechten, wijsbegeerte en politieke en sociale wetenschappen. Hij doceerde sociologie en psychologie, politieke structuren en inleiding tot de journalistiek in de opleidingen journalistiek aan Thomas More Mechelen.

Jo Bastiaens studeerde politieke wetenschappen en menselijke ecologie, en doctoreerde over hoger onderwijs en internationale samenwerking. Bij Thomas More Mechelen adviseert hij het onderwijsbeleid en doceert hij sociologie, interculturele communicatie en internationale studies.

Werner Goossens studeerde Germaanse filologie en verdiepte zich daarna nog twee jaar in internationale politiek en interculturele communicatie via CIMIC. Hij doceert buitenlandse politiek en Europa aan Thomas More Mechelen en begeleidt al twintig jaar studiereizen naar Berlijn.

BOEK

Marc Hendrickx & Werner Goossens 500 woorden die iedereen moet kennen Om de actualiteit te begrijpen

EAN 978 94 014 1042 7—Verschenen 15cm x 21cm—Paperback—172 pp. Journalistiek—€25,99 9 789401410427 BOEK

Be The Story

De verhalen van vandaag beleef je langs verschillende kanalen tegelijk. Billie Eilish, bijvoorbeeld, is niet zomaar een muzikante, maar creëert samen met haar fans doelbewust een eigen online-universum. Of politieke verkiezingen: die vinden niet alleen plaats in het stemhokje, evenzeer spelen verslaggeving van journalisten en felle Twitterdebatten daarin een rol. Dat is transmedia-storytelling.

BE THE STORY vertelt je alles wat je moet weten over deze nieuwste vorm van verhalen vertellen. Je komt te weten waarom transmedia zo nauw verbonden is met moderne technologie. En hoe je ook met je smartphone geweldige content maakt. In een constant bewegend en exploderend medialandschap geeft dit boek je alle tips om kijkers en gebruikers continu geprikkeld te houden.

Inhoud

— Een grondplan maken van een transmediaal verhaal — Nieuwe formats en nieuwe genres — Bruikbare apps — Professioneel filmen en monteren met je smartphone — XR-content

Pluspunten

— De gids voor storytelling in de 21ste eeuw — Snelle tips om professioneel te filmen

Opleiding

— Audiovisuele communicatie, journalistiek, communicatiewetenschappen Tom Rumes is coördinator van de opleiding toegepaste audiovisuele communicatie aan Thomas More. Daarnaast werkt hij als professioneel trainer en transmedia-storytelling consulant. Eerder schreef hij How To Story.

Piet Sonck is docent aan Thomas More. Bovendien is hij een onafhankelijke filmmaker. Als producer, regisseur, scenarist blikt hij experimentele producties in, van videoclips over VR-series tot langspeelfilms.

Tom Rumes & Piet Sonck Be The Story Transmediastorytelling voor contentmakers

EAN 978 94 014 7484 9—Verschenen 21,5cm x 13x5cm—Paperback—200 pp. Communicatiekunde algemeen—€25,99 9 789401474849

Auteursrecht en pers

Dagelijks levert de pers informatie die uiterst toegankelijk en beschikbaar is. Toch vereist het gebruik en het verspreiden van deze informatie een bepaalde juridische omgang: het auteursrecht.

Op een toegankelijke manier toont Auteursrecht en pers de fijne kneepjes van dit soms moeilijk te ontwarren domein. Compleet met een stappenplan, mogelijke valkuilen en herkenbare casestudy’s.

Vanuit tal van voorbeelden uit de mediasector en met aandacht voor detail vertelt dit handboek over de basics, de belangrijke nuances en de achterpoortjes in het auteursrecht. Dankzij die helderheid is het boek bruikbaar voor studenten en iedereen die creatief met media bezig is.

Inhoud

— Geschiedenis van het auteursrecht — De plaats van het auteursrecht in het recht — De exploitatie van auteursrechten — Auteurscontracten — De pers en het auteursrecht

Pluspunten

— Verhelderend voor iedereen die omgaat met de pers — Dit boek werd getoetst aan verscheidene standaardwerken over auteursrecht en onderworpen aan een peerreview

Opleiding

— Journalistiek en (commerciële) communicatie Wim Criel doceerde auteursrecht en pers aan Thomas More Mechelen. Daarvoor werkte hij als verantwoordelijk uitgever van Roularta Media Group, bekend van Knack en Trends.

Wim Criel Auteursrecht en pers

EAN 978 94 014 0282 8—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—224 pp. Journalistiek, recht algemeen—€29,99 9 789401402828

Journalistiek

Bereid je je voor op een journalistieke carrière of heb je altijd al willen weten hoe journalisten te werk gaan? Deze nieuwe editie van Journalistiek geeft je een geactualiseerde inkijk in het journalistieke bedrijf, de media en de verschillende redactiefuncties en leert je hoe je concreet aan de slag kunt met verschillende genres.

Dit basiswerk voor beginnende journalisten is geschreven vanuit de praktijk, in een begrijpbare taal en met tal van voorbeelden. Elk hoofdstuk sluit af met een interview waarin een ervaren journalist bevraagd wordt. Deze relevante stemmen zijn onder meer Rudi Vranckx, Liesbeth Van Impe en Faroek Özgünes.

Inhoud

— Wegwijs in het Vlaamse medialandschap — Wat is een goed interview? — Van idee tot eindredactie — Leren uit gesprekken met ervaren journalisten — Wetgeving, deontologie en bronnengeheim in journalistiek Ria Goris is zelfstandig journalist en lector journalistiek aan Erasmushogeschool Brussel. Ze publiceerde onder meer in Knack, De Standaard, Humo, Libelle en Psychologies.

Pluspunten

— Brengt het rijke en gevarieerde medialandschap uitvoerig aan bod — Aandacht voor alle facetten van de journalistiek: van tekst en opmaak tot wetgeving — Ervaringsdeskundigen aan het woord Guy Delforge is freelance journalist, docent en consultant media en communicatie. Hij werkte als journalist en manager voor verschillende dagbladen, magazines en televisie.

Opleiding

— Journalistiek

Ria Goris & Guy Delforge Journalistiek Inleiding tot het vak

EAN 978 94 014 3912 1—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—322 pp. Journalistiek—€27,99 9 789401439121

Schrijven voor radio en tv

Radio- en tv-teksten worden maar een keer beluisterd. Ze mogen dus niet te snel gaan of onduidelijk zijn, en moeten de kijker-luisteraar onmiddellijk aanspreken én bij de zaak houden.

Schrijven voor radio en tv bevat de ongeschreven wetten, technieken en vuistregels om teksten te maken voor nieuwsuitzendingen, reportages, documentaires op radio en televisie.

Het boek bevat bovendien talloze tips en aanbevelingen van ervaren journalisten-tekstschrijvers, geïllustreerd met honderden voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Het is het ideale handboek voor de journalist in opleiding.

Inhoud

— Journalistieke radioteksten — Journalistieke tv-teksten — Opbouw en structuur van een tekst — Het perspectief van de kijker en de luisteraar Patrick Pelgrims is lector redactie radio en televisie aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij coördineert er de bachelor journalistiek.

Pluspunten

— Overbrugt de kloof tussen theorie en praktijk — Basisboek voor de beginnende en handig vademecum voor de ervaren journalist

Opleiding

— Journalistiek, communicatie

Patrick Pelgrims Schrijven voor radio en tv Praktijkboek voor de journalist

EAN 978 94 014 0095 4—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—300 pp. Journalistiek—€29,99 9 789401400954

Media en mentaliteit

Media doen meer dan inspelen op individuele voorkeuren. Elke krant, omroep of blog heeft een eigen imago dat beantwoordt aan het profiel van een doelgroep. Als publiek kiezen we voor het medium waarvan het imago representatief is voor onze eigen referentiegroep. Zo genereert elk medium een particuliere groepsmentaliteit die past bij een specifiek doelpubliek.

In Media en mentaliteit zet Bart Pattyn aan tot reflectie over groepsmentaliteit en over de manier waarop massamedia een publieke sfeer in de hand werken. De auteur heeft daarbij oog voor de mediagebruiker in de moderne communicatiemaatschappij. Dit boek is noodzakelijke lectuur voor communicatie- en cultuurwetenschappers en voor journalisten die inzicht willen krijgen in de invloed van media op de samenleving.

Inhoud

— Interactiepatronen — Douglas’ typologie — Het perspectief van het individu — Ideologiekritiek — De verantwoordelijkheid van de media Bart Pattyn is hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven en directeur van het Overlegcentrum voor Ethiek, KU Leuven. Hij zet zich in voor interdisciplinaire discussies over maatschappelijk relevante thema’s binnen het overlegorgaan Metaforum.

Pluspunten

— Brengt het rijke en gevarieerde medialandschap uitvoerig aan bod — Wetenschappelijke inzichten toegepast op modern mediagebruik

Opleiding

— Communicatiewetenschappen

Bart Pattyn Media en mentaliteit

EAN 978 94 014 1289 6—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—288 pp. Journalistiek, sociale kennistheorie & ethiek—€29,99 9 789401412896

Echte mediaprimeurs

Vroeger viel het fysieke lichaam van de mens samen met zijn communicatiemiddel, zoals bijvoorbeeld lichaamstaal en gesproken taal. Geleidelijk aan ontwikkelde de mens via het geschrift technologische communicatie-instrumenten die zich buiten zijn lichaam bevonden. Nu lijkt het erop dat mens en mediamachine in elkaar gaan overvloeien.

Wie Echte mediaprimeurs doorneemt, stoot niet alleen op de fascinerende ontstaansgeschiedenis van diverse media, maar ook op de manier waarop de mens zichzelf vormgeeft en anders maakt. Zo groeit deze communicatiegeschiedenis uit tot een beknopte beschavingsgeschiedenis waarin lichaamstaal, gesproken taal, schriftcultuur, beeldcultuur en cybercultuur hun juiste plaats krijgen.

Wie meegaat in dit verhaal van oudste, oude, nieuwe en nieuwste media krijgt niet alleen een duidelijk antwoord op deze vragen, maar begrijpt meteen de cultuurhistorische invloed van al deze media.

Inhoud

— Mediageschiedenis — Lichaamscultuur — Typografische revolutie — Commerciële nieuwsindustrie — Van multi- tot hypermedia: doorbraak van de cybercultuur

Pluspunten

— Een historische benadering van een actueel thema — Gebaseerd op de praktijkervaring van de auteur

Opleiding

— Journalistiek, communicatiewetenschappen Frank Hellemans doceert mediageschiedenis en journalistiek aan Thomas More Mechelen. Daarnaast is hij redacteur van de boekensite voor het weekblad Knack.

Frank Hellemans Echte mediaprimeurs Een communicatiegeschiedenis

EAN 978 90 209 5496 8—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—112 pp. Communicatiekunde algemeen—€25,99 9 789020954968

Met woorden verleiden

Schrijven is praten met papier ertussen. Maar hoe komt het dan dat de kracht van een persoonlijke dialoog soms verloren gaat in een tekst?

In Met woorden verleiden geeft Mark Van Bogaert je een openhartige inkijk in de interne keuken van de copywriter. De dialoogmethode en al zijn schrijftips leveren je tekst extra aandacht en respons op.

Dit boek helpt je om alle mogelijke tekstvormen te verbeteren: verkoopbrieven, e-mails en andere webteksten, maar ook vergaderverslagen, persberichten en powerpointpresentaties. Het is geschikt voor elke student die zijn schriftelijke communicatie wil optimaliseren.

Inhoud

— Persoonlijk en positief leren schrijven — Dialoogkracht in allerlei tekstsoorten — Antwoorddocumenten voor meer respons — Teksten voor advertenties — Schrijven voor het goede doel — Schrijven voor verschillende leeftijden

Pluspunten

— A/B-tests bewijzen dat de tips effectief werken — De auteur won twee keer de Gouden Veer — Gebaseerd op casestudy’s

Opleiding

— Direct marketing, bedrijfs- en office management, (professionele) communicatie Mark Van Bogaert is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. Voor bedrijven en socialprofitorganisaties maakt hij teksten voor (e-)mailings, magazines en websites. Al 25 jaar voert hij tests uit met verschillende tekstversies om te onderzoeken wat de meeste respons oplevert. Hij won de prestigieuze Gouden Veer, de tweejaarlijkse bekroning voor de beste verkoopbrief, en een boekenkast vol andere prijzen.

Mark Van Bogaert Met woorden verleiden Schrijftips voor uw presentaties, mailings & andere wervende teksten

EAN 978 94 014 1063 2—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—264 pp. Marketing—€29,99 9 789401410632

Scanbaar schrijven

Hoe kijkt uw lezer? Hoe leest uw kijker? En hoe trekt u uw lezer met weinig tijd toch uw tekst in?

In dit boek vindt u de basisregels om een tekst professioneler en lezersvriendelijker vorm te geven, ook met eenvoudige hulpmiddelen als Word of PowerPoint. U kijkt eerst hoe kranten het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maken. En dan hoe u de KRANT-methode (Koppen, Reliëf, Accenten, Navigatiestructuur en Tekstblokjes) toepast op uw eigen teksten: van memo tot cv, van e-mail tot vergaderverslag, van uitnodiging tot persbericht.

Scanbaar schrijven leert u te kiezen voor een geschikt lettertype, voor goede illustraties, voor blikvangers met plakfactor.

Inhoud

— Van informatierijkdom krijg je aandachtsarmoede — Kijk eens naar de krant — Presenteer uw tekst in zapklare brokjes — Psychologie van de letter — Scanbaar schrijven voor verschillende tekstsoorten — Meepraten over lay-out? Dure woorden!

Pluspunten

— Stimuleert nadenken over elke zin, elk woord, elk leesteken om tot een vloeiende tekst te komen

Opleiding

— (Direct) marketing, bedrijfs- en office management, copywriting, (professionele) communicatie, taal- en letterkunde Mark Van Bogaert is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. Voor bedrijven en socialprofitorganisaties maakt hij teksten voor (e-)mailings, magazines en websites. Al 25 jaar voert hij tests uit met verschillende tekstversies om te onderzoeken wat de meeste respons oplevert. Hij won de prestigieuze Gouden Veer, de tweejaarlijkse bekroning voor de beste verkoopbrief, en een boekenkast vol andere prijzen.

Mark Van Bogaert Scanbaar schrijven Aandacht vangen van lezers met weinig tijd

EAN 978 94 014 1852 2—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—232 pp. Communicatiekunde algemeen—€25,99 9 789401418522

De prijs van politiek

Het gezegde ‘show me the money’ geldt ook voor politieke partijen. Hun doen en laten kunnen we immers pas echt begrijpen als er zicht is op de hoeveelheid geld die ze bezitten en onder elkaar verdelen.

De prijs van politiek brengt de Belgische partijen en hun boekhouding in kaart. Het bespreekt de ontwikkeling van private naar publieke financiering, en de manier waarop de partijen erin geslaagd zijn om hun portefeuille voortdurend aan te dikken.

Het boek kijkt ook over de grenzen heen, en stelt dezelfde vragen over Europese partijen. Daardoor werpt het een uitdagende en eigenzinnige blik op de toekomst van de democratie en de macht die politieke partijen daarin bezitten.

Inhoud

— Overzicht van boekhouding van politieke partijen — Economisch perspectief op de politicologie — Politieke strategie — Aandacht voor België en de Europese Unie

Pluspunten

— Gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek door de auteurs — Toegankelijk geschreven — Begrip van financiële werking democratische instituten

Opleiding

— Politicologie, European Studies Bart Maddens is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en voert al twintig jaar onderzoek naar partijfinanciering.

Jef Smulders is als vrijwillig medewerker verbonden aan de KU Leuven. Hij analyseerde de boekhouding van nationale politieke partijen in Europa.

Wouter Wolfs is als onderzoeker verbonden aan de KU Leuven. Hij werkt aan een proefschrift over de financiering van de politieke partijen in de EU.

Bart Maddens, Jef Smulders & Wouter Wolfs De prijs van politiek Over de portefeuille van de partijen

EAN 978 94 014 5880 1—Verschenen 15cm x 23cm—Paperback—256 pp. Politicologie—€25,99 9 789401458801

Waarom Europa?

Waarom is er nog steeds geen Europees leger? Waarom vinden we het vanzelfsprekend dat we met de euro betalen? En waarom willen de Britten een eigen koers varen? Het Europa dat we vandaag kennen, is het resultaat van keuzes van beleidsmakers door de jaren heen. Intussen werkt de Europese Unie in op talloze domeinen en oefent ze een grote invloed uit op het leven van haar burgers.

Dit resultaat van jarenlange en steeds verder uitdijende integratie is er echter niet zonder slag of stoot gekomen, noch is het voorlopig eindpunt zonder controverse. Dit boek toont het waarom van de Europese Unie aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen, bekende hoofdrolspelers en de wijze waarop cruciale keuzes werden gemaakt.

Dit boek biedt een behapbare, genuanceerde blik op de factoren die de levens van elke Europeaan dag na dag bepalen, en maakt duidelijk hoe de beslissingen van gisteren tot op vandaag doorwerken.

Inhoud

— De pioniersfase — Ambities en economisch project — De interne markt — De euro — Verdieping en uitbreiding

Pluspunten

— Maakt een complexe geschiedenis helder — Behandelt opvallende sleutelmomenten en figuren — Verbindt heden en verleden — Geschikt als introductie in brede opleidingen

Opleiding

— Politieke wetenschappen, journalistiek, geschiedenis, communicatie, economie Steven Van Hecke is hoofddocent Europese en vergelijkende politiek aan de KU Leuven.

Kamiel Vermeylen is journalist bij Knack, gespecialiseerd in Europese politiek.

Steven Van Hecke & Kamiel Vermeylen Waarom Europa? Kleine geschiedenis van een groot project

EAN 978 94 014 7770 3—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—208 pp. Geschiedenis algemeen, Politieke geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen €29,99 9 789401477703

Klassieke sociologen en hun erfenis

Nooit liet het sociologisch denken zo’n ideeënrijkdom zien als bij haar grondleggers: Comte, Marx, Durkheim, Weber en Mead. Stuk voor stuk ambitieuze, gevaarlijke denkers, van wie de ideeën tot op vandaag ons beeld van de maatschappij bepalen.

Klassieke sociologen en hun erfenis schetst de ideeën van deze denkers en hun klassiek sociologisch kader. Het boek volgt de sociologen op het moment dat ze hun meest gedurfde denkstappen zetten en nodigt uit om mee te denken en zelf verder te gaan.

Dit boek laat zien hoe invloedrijk deze denkers waren en hoe belangrijk ze tot op vandaag blijven. Daarom is het in de eerste plaats geschikt voor de student die zich wil bekwamen in de grondslagen van de sociologie.

Inhoud

— Saint-Simon en Comte – sociologie als een positieve wetenschap — Kennis als strijd, strijd als kennis – de wereld volgens Karl Marx — De sociologische verbeelding van Emile Durkheim — Het tragisch verstehen van Max Weber — Het sociale als het nieuwe – het optimisme van G.H. Mead Walter Weyns doceert sociologie en cultuurkritiek aan de Universiteit Antwerpen.

Pluspunten

— Basiswerk over de grondleggers van de sociologie — Focus op individuele sociologen en hun werk

Opleiding

— Sociologie en cultuurkritiek — Sociologie algemeen

Walter Weyns Klassieke sociologen en hun erfenis

EAN 978 94 014 1893 5—Verschenen 16cm x 24cm—Paperback—344 pp. Sociologie algemeen—€29,99 9 789401418935

Sport. Beleid en participatie in Vlaanderen

Herziene editie

Vlaanderen voert al meer dan een halve eeuw een autonoom sport- en beweegbeleid. In die periode heeft het Vlaamse sport- en beweeglandschap heel wat structurele veranderingen doorgemaakt. Die ontwikkeling weerspiegelt zich zowel in de sportdeelname als in de organisatie van de sportsector.

Sport. Beleid en participatie in Vlaanderen staat in eerste instantie stil bij vraag en aanbod van sport, meer bepaald sportbeoefening, sportaanbod, sporttewerkstelling en economische betekenis van sport. Daarna volgt een analyse van sportomgeving en sportsector aan de hand van een aantal heldere modellen.

Het tweede deel gaat dieper in op de ontwikkeling van het Vlaamse sportbeleid en licht de verschillende fasen toe, inclusief raakvlakken met onder meer toerisme, volksgezondheid en onderwijs. Ten slotte zoomt dit deel in op hoe het sport- en beweegbeleid tot stand komt, waarbij de beleidscyclus, de beleidsinstrumenten en het wetgevend kader centraal staan.

Dit handboek is een compleet en geactualiseerd naslagwerk voor studenten en professionals, beleidsmakers en managers.

Inhoud

— Beleidsruimte: het speelveld van het sportbeleid in Vlaanderen — Beleidsontwikkeling: het tot stand komen van het sportbeleid in Vlaanderen Jeroen Scheerder is professor sportbeleid en sportsociologie aan de KU Leuven, waar hij aan het hoofd staat van de Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid van de faculteit Bewegings- & Revalidatiewetenschappen. Hij is promotorcoördinator van het Onderzoeksplatform Sport en voormalig voorzitter van de European Association for Sociology of Sport.

Joris Corthouts is onderzoeker binnen de Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid (KU Leuven). In zijn onderzoek focust hij op de rol van innovatie binnen de non-profit sportsector. Hij verricht dit onderzoek in het kader van het Onderzoeksplatform Sport.

Erik Thibaut is postdoctoraal onderzoeker aan de Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid inzake sportparticipatie. Hij is werkzaam als coördinator van het Onderzoeksplatform Sport en doceert sportmanagementvakken aan Thomas More in Turnhout.

Julie Borgers is doctor in de bewegingswetenschappen (KU Leuven) en sinds 2017 werkzaam als manager clubwerking bij Tennis Vlaanderen.

Pluspunten

— Herziene editie — Beoogt het bevorderen van samenspel tussen de diverse actoren in het werkveld — Bevat figuren waarin concepten en modellen schematisch worden weergegeven

Opleiding

— Sportmanagement, sportsociologie, sportopleidingen, politieke en sociale wetenschappen, economie, rechten

Jeroen Scheerder, Joris Corthouts, Erik Thibaut, m.m.v. Julie Borgers Sport. Beleid en participatie in Vlaanderen

EAN 978 94 014 7637 9—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—352 pp. Sportorganisatie—€29,99 9 789401476379

Van liefdadig naar rechtvaardig

Conflicten, hongersnood, armoede, gedwongen migratie, discriminatie ... Er is nog steeds te veel onrecht in onze wereld. De grondoorzaken daarvan worden niet aangepakt en internationale solidariteit wordt nog te vaak tot ontwikkelingssamenwerking vernauwd. Hoog tijd voor heldere analyses en visies op de toekomst.

Kan er sprake zijn van gelijkwaardige samenwerking in een wereld die de koloniale erfenis nog niet van zich afschudden? Waar zit de ongelijkheid die we vandaag moeten aanpakken? Hoe vullen we internationale solidariteit het best in om dit écht aan te pakken?

Elf toonaangevende internationale stemmen tonen in prikkelende essays hoe internationale solidariteit er volgens hen moet uitzien. Ze schuiven ideeën en concrete pistes naar voren die de huidige denkbeelden en praktijken uitdagen. Van liefdadig naar rechtvaardig is een oproep tot daadkracht op elk facet van onze toekomst, van herverdeling over ecologie tot dekolonisatie en technologie.

Inhoud

— Antwoorden op globale uitdagingen — Internationale solidariteit — Prikkelende essays van elf toonaangevende (inter)nationale auteurs — Herverdeling — Dekolonisatie — Artificiële intelligentie — Ecofeminisme — Rechten van de natuur — Klimaatstrijd — Mobiliteit

Pluspunten

— In samenwerking met 11.11.11 — Concrete handvatten om echt iets aan de ongelijkheid te doen — Complexe themathiek in een laagdrempelig verhaal — Handige samenvattingen

Opleiding

— Communicatiewetenschappen

Els Hertogen Van liefdadig naar rechtvaardig 11 stemmen over de toekomst van internationale solidariteit

EAN 978 94 014 7491 7—Verschenen 17cm x 24cm—Paperback—240 pp. Politieke en culturele geografie, Mens en maatschappij algemeen—€25,99 9 789401474917

Els Hertogen is directeur van 11.11.11, de Koepel van Internationale Solidariteit. Van kindsbeen af is ze actief rond onrecht en ongelijkheid en een pleitbezorgster van internationale solidariteit.