Page 1

HAKEN

25 CREATIES VOOR UREN HAAKPLEZIER


INHOUD ÐÐ Woordje vooraf ÐÐ Gebruikte steken en technieken

VOOR KLEINE KAPOENEN

7 9

12

DRAAGBARE SPULLEN

ÐÐ Babydekentje in ‘granny stripes’ met

tutjeslint ÐÐ Knuffelsquare ÐÐ Debardeurtje

ÐÐ Gaatjescolsjaal ÐÐ Gaatjeshaarband

15 19 23

ÐÐ Zomers jurkje ÐÐ Sjaal van minisquares ÐÐ Zachte slofjes

HANDIGE HULPJES ÐÐ Kookpotsjaal ÐÐ Lipsticketui ÐÐ Hoes voor tissuedoos ÐÐ Sierlijk etui voor zakdoekjes ÐÐ Cover voor ringschrift

26

HIPPE ACCESSOIRES

29 30 33 34 37

ÐÐ Handtas van één grote square ÐÐ Handtas van drie squares ÐÐ Sierbloemen ÐÐ Gaatjeshandtas ÐÐ Armbandje

INTERIEUROPSMUKJES ÐÐ Theelichthouder in sterrensteek ÐÐ Retro uilkussen ÐÐ Vierkant krukovertrekje

ÐÐ Geldbeugel met kersjes

40

ÐÐ Geldbeugel

42 45 48

5

52 55 56 59 63 67

70 73 77 82 85 87 90 93


BESTE CREATIEVELING Via mijn job - ik ben aankoopster en product manager bij Euromercerie - kom ik nu al meer dan achttien jaar in contact met de meest uiteenlopende artikelen voor mensen met een passie voor handwerk: van benodigdheden en materialen voor naaien, breien en haken tot accessoires om zelf juwelen te maken. Daardoor wordt mijn creatieve brein ook voortdurend gestimuleerd en het geeft me zin om mijn hobby’s te beoefenen. Juwelen maken, haken, breien en accessoires naaien… het sluit allemaal perfect aan bij mijn job en het werkt bovendien heel ontspannend! Als ik weer eens in het Verre Oosten zit en rondloop op de lokale markten op zoek naar nieuwe artikelen, dan kriebelt het bij mij ook altijd direct om er zelf mee aan de slag te gaan. Creatief bezig zijn is me trouwens van kindsbeen af meegegeven door mijn grootmoeder en mijn moeder, die erg bedreven zijn in breien en haken. Toen mijn werkgever me vroeg of ik het zag zitten om workshops te geven, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld! De cursisten die mijn workshops volgen, zijn stuk voor stuk lieve creatieve mensen die zelf ook weer allerlei leuke ideeën aanbrengen. Ik probeer voor mijn workshops zoveel mogelijk te werken met zelfbedachte patronen, die mijn moeder en ik dan samen uitwerken. Een aantal voorbeelden daarvan vind je in dit boek terug. Ik wens je heel veel haakplezier met mijn eerste boek! Rebecca

7


VOOR KLEINE KAPOENEN 15

BABYDEKENTJE IN ‘GRANNY STRIPES’ MET TUTJESLINT 19

KNUFFELSQUARE 23

DEBARDEURTJE


BABYDEKENTJE IN ‘GRANNY ­S TRIPES’ MET TUTJESLINT GEBRUIKTE MATERIALEN

ÐÐ Herhaal rij 2 en 3 tot je de gewenste

ÐÐ 7 bollen van 100 g (230 m) King Cole

hoogte hebt (in dit voorbeeld zijn dat 120 rijen). Met dit garen en dit aantal steken wordt de deken ongeveer 155 cm op 90 cm (afhankelijk natuurlijk van hoe los of vast je haakt). ÐÐ Haak de laatste rij nog eens een hele rij stokjes (1 stokje in elke steek), zo krijg je hetzelfde patroon boven en onderaan het dekentje. ÐÐ Hecht af en stop alle draadjes in.

Bamboo Cotton kleur 525 ÐÐ haaknaalden nr. 3 en 4 ÐÐ naald en draad

WERKWIJZE DEKENTJE ÐÐ Haak met haaknaald nr. 4 (als je vast haakt,

neem je best nr. 4,5) een ketting van 302 lossen. De deken wordt van zijkant naar zijkant gehaakt, dus niet van onder naar boven; het enige verschil is dat de ‘stripes’ anders lopen. ÐÐ Rij 1: haak 1 stokje in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak vervolgens 1 stokje in elke volgende losse tot het einde. ÐÐ Rij 2: keer het werk en wissel nu van haaknaald (nr. 3). Haak 3 lossen (dit is eigenlijk al je eerste stokje), haak 1 stokje in de eerste steek, *sla 2 steken over en haak dan 3 stokjes in de volgende steek*, herhaal wat tussen * * staat tot het einde, haak in de laatste steek slechts 2 stokjes. ÐÐ Rij 3: keer het werk, haak 3 lossen (dit is eigenlijk al je eerste stokje), *haak 3 stokjes in de ruimte tussen de groepjes stokjes van de vorige rij*, herhaal wat tussen * * staat tot het einde, haak in de laatste steek 1 stokje. ÐÐ De ene rij begin en eindig je met 1 stokje, de andere begin en eindig je met 2 stokjes.

EXTRA TIP Wil je op deze manier een grote warme plaid haken voor op je bed of voor in de zetel? Zet dan 340 lossen op en haak 263 rijen, dan is de plaid ongeveer 180 cm op 200 cm. Deze is dan wel van onder naar boven gehaakt. Hiervoor heb je ongeveer 30 bollen van 100 g nodig.

15


WERKWIJZE TUTJESLINT

EXTRA TIP

ÐÐ Start met 140 lossen met haaknaald nr. 3.

Om het veilig te houden, haak je het lint voor het tutje niet langer dan 22 cm (ter info, zie http://www.kindengezin.be/verzorging/ fopspeen-of-duim/gebruik/)!

ÐÐ Rij 1: haak 3 lossen (die tellen als eerste

stokje), haak dan allemaal stokjes (1 stokje in elke steek) tot het einde. Begin hiervoor bij de tweede steek vanaf je naald. ÐÐ Herhaal deze rij nog twee keer (in totaal 3 rijen stokjes), hecht af en stop de draadjes in. ÐÐ Naai het ene uiteinde van het lint vast op het dekentje, ergens in het midden aan de bovenkant, en aan het andere uiteinde van het lintje naai je met naald en draad een transparante drukknoop vast, zodat je dit uiteinde kunt vastklikken aan de ring van het tutje.

16


KNUFFELSQUARE GEBRUIKTE MATERIALEN

ÐÐ Toer 3: haak 3 lossen (die tellen als 1 stokje),

ÐÐ 1 bol van 100 g (230 m) King Cole Bamboo

haak nog 2 stokjes in het eerste grote gaatje van de vorige toer, haak weer 1 losse (om de 3 stokjes van de vorige toer te overbruggen), haak vervolgens 3 stokjes in het volgende grote gaatje op de hoek van de vorige toer, haak 2 lossen en haak weer in datzelfde grote gaatje 3 stokjes, *haak 1 losse en 3 stokjes in het volgende grote gaatje van de vorige toer, haak 1 losse (om de 3 stokjes van de vorige toer te overbruggen), haak vervolgens 3 stokjes in het volgende grote gaatje op de hoek van de vorige toer, haak 2 lossen en 3 stokjes in datzelfde grote gaatje. Herhaal wat tussen * * staat nog twee keer, haak 1 losse en sluit de toer met 1 halve vaste bovenaan in het eerste stokje van de toer. ÐÐ Toer 4: haak 4 lossen (de eerste drie tellen als 1 stokje, de vierde als losse om de onderste 3 stokjes te overbruggen), haak vervolgens 3 stokjes in het eerste grote gaatje van de vorige toer, haak 1 losse en haak 3 stokjes in het volgende grote gaatje op de hoek van de vorige toer, haak 2 lossen en 3 stokjes in het volgende grote gaatje van de vorige toer, *haak 1 losse en 3 stokjes in het volgende grote gaatje van de vorige toer, haak 1 losse en 3 stokjes in het volgende grote gaatje van de vorige toer, haak weer 1 losse en 3 stokjes in het volgende grote gaatje van de vorige toer, haak 2 lossen en 3 stokjes in datzelfde grote gaatje.* Herhaal wat tussen * * staat nog twee keer en sluit de toer met 1 halve vaste in de bovenzijde van het eerste stokje.

Cotton kleur 525 ÐÐ 1 bol van 100 g (230 m) King Cole Bamboo Cotton kleur 522 ÐÐ haaknaald nr. 4 ÐÐ fibervulling ÐÐ naald en draad WERKWIJZE BASISSQUARE ÐÐ Gebruik hiervoor haaknaald nr. 4 (of zelfs

nr. 5 als je vast haakt, want de knuffelsquare moet lekker soepel aanvoelen). ÐÐ Haak 4 lossen en sluit ze met 1 halve vaste in de eerste losse tot een ring. ÐÐ Toer 1: 3 lossen (die tellen als eerste stokje), 2 stokjes in de ring, 2 lossen, *3 stokjes, 2 lossen*. Herhaal nog twee keer wat tussen * * staat. Sluit de toer met 1 halve vaste bovenaan het eerste stokje. ÐÐ Toer 2: haak 4 lossen (de eerste drie tellen als 1 stokje, de vierde als losse om de onderste 3 stokjes te overbruggen), haak vervolgens 3 stokjes in het eerste grote gaatje op de hoek van de vorige toer, haak 2 lossen en haak weer in datzelfde grote gaatje 3 stokjes, *haak 1 losse (om de 3 stokjes van de vorige toer te overbruggen), haak vervolgens 3 stokjes in het volgende grote gaatje op de hoek van de vorige toer, 2 lossen en 3 stokjes in datzelfde grote gaatje*. Herhaal wat tussen * * staat nog twee keer (let op: van de laatste 3 stokjes haak je er maar 2, want dat derde heb je al gehaakt aan het begin van de toer!), sluit de toer met 1 halve vaste bovenaan het eerste stokje van de toer.

19


ÐÐ Het principe is: in elk groot gaatje altijd 3

vierde en vijfde vaste samen, herhaal dit tot einde toer (nu heb je in totaal nog 24 vasten). ÐÐ Toer 16: 1 vaste, 1 vaste, haak de derde en vierde vaste samen, herhaal dit tot einde toer (nu heb je in totaal nog 18 vasten). ÐÐ Toer 17: 1 vaste, haak de tweede en derde vaste samen, herhaal dit tot einde toer (nu heb je in totaal nog 12 vasten). ÐÐ Vul nu eerst het hoofdje op met fibervulling en haak dan de laatste toer. ÐÐ Toer 18: haak zes keer 2 vasten samen, hecht af en stop de draadjes in.

stokjes; om een groepje van 3 stokjes van de vorige toer te overbruggen altijd 1 losse; in de hoeken altijd 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. ÐÐ Haak nu zoveel toeren als je zelf wilt. Voor deze knuffelsquare haakte ik 14 toeren. In het begin kun je om de 2 toeren wisselen van kleur, op het einde om de 3 toeren. WERKWIJZE HOOFDJE ÐÐ Haak 5 lossen en sluit met 1 halve vaste in de

eerste losse. ÐÐ Toer 1: haak 6 vasten. ÐÐ Toer 2: haak 2 vasten in elke vaste van de

vorige toer (nu heb je in totaal 12 vasten).

WERKWIJZE OORTJES

ÐÐ Toer 3: 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 2 vasten… tot

ÐÐ Haak 5 lossen.

einde toer (nu heb je in totaal 18 vasten). ÐÐ Toer 4: 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten… tot einde toer (nu heb je in totaal 24 vasten). ÐÐ Toer 5: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten… tot einde toer (nu heb je in totaal 30 vasten). ÐÐ Toer 6: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten… tot einde toer (nu heb je in totaal 36 vasten). ÐÐ Toer 7: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten... tot einde toer (nu heb je in totaal 42 vasten). ÐÐ Toer 8 t/m toer 12: 42 vasten (dus gewoon in elke vaste van de vorige toer 1 vaste). ÐÐ Vanaf hier ga je weer minderen. ÐÐ Toer 13: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, haak de zesde en zevende vaste samen, herhaal dit tot einde toer (nu heb je in totaal nog 36 vasten). ÐÐ Toer 14: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, haak de vijfde en zesde vaste samen, herhaal dit tot einde toer (nu heb je in totaal nog 30 vasten). ÐÐ Toer 15: 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, haak de

ÐÐ Rij 1: haak 4 vasten. ÐÐ Rij 2: keer het werk, haak 1 losse, 4 vasten. ÐÐ Rij 3: keer het werk: haak 1 losse, 3 vasten, 1

halve vaste. ÐÐ Zet af. Stop het draadje niet in, maar gebruik

het om het oortje op het hoofdje vast te naaien. ÐÐ Herhaal dit voor het andere oortje.

AFWERKING ÐÐ Zet het hoofdje in het midden op de

square en naai het stevig vast. Dat gaat het gemakkelijkst als je naait aan de onderkant van de square en helemaal rondom de onderrand van het hoofdje vastzet met stevige steken. ÐÐ Voor het snoetje en de oogjes kun je naar hartenlust te werk gaan; kies hiervoor een kleur die contrasteert met het hoofdje. De knuffel is nu klaar om geknuffeld te worden!

EXTRA TIP Deze knuffel is ook leuk voor de grotere kids om te gebruiken als poppenkastfiguur!

20


9789401421423  

https://www.lannoo.be/sites/default/files/books/issuu/9789401421423.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you