Uitagenda Utrecht maart 2017

Page 1

k Pa ! ee

22

m

MAART 2017

De strijd tegen verspilling MUZIEK, THEATER, FILM, EXPO’S, RESTAURANTS, LIFESTYLE

EN MEER... MONDRIAAN TO DUTCH DESIGN

100 jaar

De Stijl


Theater Kikker uitgelicht in maart

Een theater party die het midden houdt tussen een concert, theatervoorstelling, video art, beeldende kunst en een talkshow op een bijzondere locatie in de stad, binnen de muren van Kytopia.

foto Marc Slings

Op locatie in Kytopia: Nineties Productions | Untitled, 2017 WO 8 T/M VR 10 MAART | 20u30

MAANDAG 10 APRIL TIVOLIVREDENBURG UTRECHT

Nina Spijkers / Toneelschuur Producties | Ivanov DI 14 & WO 15 MAART | 20u00 Met energie, humor en een topcast gaat regietalent Nina Spijkers deze klassieker van Tsjechov te lijf. Over de zwaarmoedige Ivanov die voelt dat het leven hem door de vingers glipt.

foto Annaleen Louwes

MATTHÄUSPASSION

3-daags dansfestival waarin niet alleen twee parels van choreograaf Jan Martens worden getoond maar ook werk van gelieerde kunstenaars die zich samen met Jan hebben verenigd onder het nieuwe label GRIP.

Moeremans&Sons / NNT | Crashtest Ibsen: Ik zie spoken WO 22 T/M VR 24 MAART | 20u00 We leven als porseleinen vaasjes, vertonen risicomijdend gedrag. Dat moet een keer mis gaan. Ik zie spoken is een satire op onze neurotische drang alles te willen controleren en een pleidooi voor risico.

foto Julian Maiwald

NEDERLANDSE BACHVERENIGING O.L.V. VACLAV LUKS

foto Piet Goethals

GRIP Evenings door Jan Martens & Kompanen DO 9 T/M ZA 11 MAART

De Hollanders / Spinvis | De Eersten DI 28 & WO 29 MAART | 20u00 Laat je meevoeren door een nog onbekende tijd door de Hollanders i.s.m. Spinvis. Een spannende muzikale sciencefictionvoorstelling over de verstrengeling van mens en technologie.

DICHTER BIJ BACH

BACHVERENIGING.NL

Krisztina de Châtel selecteerde voor deze afwisselende dansavond vijf talentvolle choreografen, die stukken maakten uiteenlopend van indrukwekkende duetten tot bizarre theatrale solo’s. Extra: nagesprek met Krisztina de Châtel.

foto Luc Depreteire

Krisztina’s Keuze 2 | DO 30 MAART | 20u00

Kijk voor het hele programma op www.theaterkikker.nl


Boekenweek Thema: Verboden vruchten 25 mrt t/m 2 apr 2017 2 MRT T/M 13 MEI

HEDDA GABLER THEATER UTRECHT

8 MRT

SAINT AMOUR BEHOUD DE BEGEERTE/HERMAN BRUSSELMANS

8 EN 9 MRT

GUERILLA

DANSTHEATER AYA & DOX

10 MRT

VETERANEN TONEELGROEP HET VOLK

14 MRT

NIEUW GELD VICTOR LÖW, VERA MANN E.A.

17 T/M 19 MRT

NATIONALE TONEEL WEEKEND JEANNE D’ARC EN TASSO HET NATIONALE TONEEL

20 MRT

SOUTH AFRICAN ROAD TRIP – CELEBRATING LIFE KHAYELITSHA UNITED MAMBAZO CHOIR E.A.

23 MRT

ELEMENTS OF FREESTYLE 8+ ISH

24 EN 25 MRT

DE VADER

HANS CROISET, JOHANNE TER STEEGE E.A.

28 MRT

DON GIOVANNI NEDERLANDSE REISOPERA

Pub Quiz • Genot, Verbod en Verleiding

24 maart • 20.00-22.00 uur • de Centrale Bibliotheek De jaarlijkse biebquiz is dit jaar verleidelijk goed. Test je kennis over Genot, Verbod en Verleiding in de literatuur, muziek en film.

Herman Brusselmans • over werk & privé

26 maart • 14.30-16.00 uur • de Centrale Bibliotheek Herman Brusselmans vertelt over zijn werk, dat bol staat van de Verboden Vruchten. Ontlokt Eva Brouwer hem verleidelijke uitspraken?

Kathy Mathys • Smaak

31 maart • 19.30-21.00 uur • de Bibliotheek Vleuterweide Ontdek en proef de wereld van smaak! Kathy Mathys neemt je mee op ontdekkingstocht met prikkelende verhalen en bekentenissen uit haar boek Smaak.

Connie Palmen • De zonde van de vrouw

31 maart • 20.00-22.00 uur • de Centrale Bibliotheek Drink een verboden vrucht met Connie Palmen en hoor wat Marilyn Monroe, Marquerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith gemeenschappelijk hebben.

Reserveren en informatie: bibliotheekutrecht.nl


BIJNA ELKE VRIJDAG GRATIS LUNCHPAUZECONCERT

ELKE DOND E P O P - O R D AG - M AT I C MET DJ S T . PAU L

JAZZ • POP • DANCE • KLASSIEK WO 1 MRT

VRIJE GELUIDEN LIVE

WO 1 MRT

ASHANTI & JOE

WO 1 MRT

BARBARA KOZELJ & JULIUS DRAKE

DO 2 MRT

ROTTERDAM AIRLINES, JONNA FRASER, SBMG EN BIZZEY

DO 2 MRT

PIECES OF TOMORROW

ZA 4 MRT

VATO GONZALEZ PRESENTS DIRTY HOUSE - 10 YEAR ANNIVERSARY

VR 17 MRT

CLOUDNIGHTS: PITCH PLOT 4 & JAMES CAMMACK

VR 17 MRT

AMSTERDAM SINFONIETTA

ZO 19 MRT

JAMES MASLOW

DI 21 MRT

LIZA FERSCHTMAN OCTET

WO 22 MRT

OVER THE RHINE

WO 22 MRT

LIVE ON MEMORY LANE: DOUWE BOB, CAUSES & TANGARINE

DO 23 MRT

7 LAYERS SESSIONS

ZA 4 MRT

BLAUDZUN

DO 23 MRT

MACY GRAY

ZA 4 MRT

VICTORY BOOGIE WOOGIE JÖRG HEGEMANN, MARTIJN

VR 24 MRT

RADIO FILHARMONISCH ORKEST & GROOT OMROEPKOOR

VR 24 MRT

CATCH

ZA 25 MRT

FEESTIVAL

ZO 26 MRT

VIA CRUCIS - REINBERT DE LEEUW

MA 27 MRT

K&K PHILHARMONIKER EN HET K&K OPERNCHOR

DI 28 MRT

PETER KLIMO & TESSA LARK

WO 29 MRT

HER MAJESTY

DO 30 MRT

THE SACRED CONCERT

DO 30 MRT

PIECES OF TOMORROW

VR 31 MRT

KIM JANSSEN

VR 31 MRT

UTRECHT INTERNATIONAL COMEDY FESTIVAL

VR 31 MRT

BLACKOUT

SCHOK & FRIENDS DO 9 MRT

STRAVINSKY'S PETROESJKA UITGELEGD

VR 10 MRT

GRATIS LUNCHPAUZECONCERT

VR 10 MRT

PERFECT STRINGS

VR 10 MRT

90'S NOW BACKSTREET BOYS EDITIE

ZO 12 MRT

MICHELLE DAVID & THE GOSPEL SESSIONS

WO 15 MRT

DE STEM EN DE CORNETTO

DO 16 MRT

MICHIEL BORSTLAP – SOLO (PREMIÈRE)

DO 16 MRT

WHITE LIES

VR 17 MRT

MEMPHIS MANIACS

VR 17 MRT

THE NYLONS

KIJK VOOR ALLE CONCERTEN IN MAART OP WWW.TIVOLIVREDENBURG.NL


VOORWOORD

Maart 2017 —UITagenda

5

Inhoud Foto Brenda van Leeuwen

WAT GAAN WE DOEN?

8

100 JAAR DE STIJL

Het is niet te missen. Onder de noemer Mondriaan to Dutch Design wordt in 2017 100 jaar De Stijl gevierd. Ook Utrecht bruist van de activiteiten. Maar wat houdt De Stijl precies in? Uitagenda Utrecht geeft een spoedcursus.

W

aarschijnlijk ben je het hier en daar al voorzichtig tegenkomen in de stad. Vanaf deze maand kunnen we er officieel niet meer omheen en barsten de activiteiten los. Utrecht, Amersfoort en diverse andere steden vieren, onder de noemer Mondriaan to Dutch Design, 100 jaar De Stijl. Op het programma tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, fietsroutes en meer. Om je herinnering op te frissen: De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift, opgericht in 1917 door de Utrechtse kunstenaar Theo van Doesburg. De groep kunstenaars, waaronder Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld, streefde naar een radicale hervorming van de kunst, om deze voor iedereen begrijpelijk te maken. Vormen werden vereenvoudigd tot strakke vlakken en lijnen, en het kleurgebruik werd beperkt tot enkele kleuren als rood, blauw en geel. De stroming had een wereldwijde invloed en werd een inspiratiebron voor vele andere kunstvormen. Het inspireerde schilder Barnett Newman tot zijn Who is Afraid of Red Yellow and Blue dat – hoe wrang ook – extra roem verwierf, nadat een verwarde man het met een stanleymes te lijf ging. Naar verluidt vanwege de abstracte aard van het werk. De Stijl inspireerde modeontwerper Yves Saint Laurent tot zijn destijds zeer vernieuwende en nog steeds fashionable Mondrian dress. En het inspireerde de Amerikaanse garage rockband The White Stripes er in 2000 een heel album naar te vernoemen. In dit nummer, en de komende edities, zoomt Uitagenda Utrecht in op de hoogtepunten. Natuurlijk vieren we dat meubelmaker en architect Rietveld in de Domstad geboren en getogen is. Dat zijn fameuze stoel – toen nog van onbewerkt hout, pas later zou hij de befaamde Stijlkleuren krijgen – in zijn atelier hier het licht zag. En dat het Rietveld Schröderhuis, aanwezig op de UNESCO World Heritage List in onze stad te bezichtigen is. De kunstenaars achter De Stijl wilden de wereld beter maken. Hetzelfde geldt voor de Utrechters die worden geïntroduceerd in het stuk van Kim van der Meulen over de circulaire economie. Lokale initiatieven, van volledig energieneutrale bedrijfspanden, tot vlinderstrikjes van oude spijkerbroeken, bewegen zich gezamenlijk richting een volledig circulair Utrecht in 2050. Los van dit alles lees je in deze Uitagenda Utrecht natuurlijk ook gewoon over voorstellingen, films, concerten en ander moois dat de stad aandoet in maart. We gaan zelfs voorzichtig aan weer naar buiten, want voor je het weet laten we de winter achter ons. En, helemaal nieuw is de debatladder (zie pagina 45), vanaf dit nummer maandelijks in de Agenda. Namens de redactie wens ik iedereen een zeer ‘stijlvolle’ maand en een zonnig begin van de lente! Marie Nanette Schaepman hoofdredacteur

12 De Stijl

Café Theater Festival

11

22 Ketelaar & Lürsen Scenarioschrijver Frank Ketelaar en regisseur Joram Lürsen weten zowel te scoren op het voetbalveld als in de tv- en filmwereld. Na successen als In Oranje, Publieke Werken en Vuurzee slaat het duo opnieuw de handen ineen met Het Verlangen.

36 Verspilling Art Rooijakkers

25

In 2050 wil Utrecht helemaal circulair zijn. Samenvattend: zoveel mogelijk hergebruiken en geen afval produceren. Het mag dan toekomstmuziek lijken, maar ook nu houden Utrechters zich hier al mee bezig. ‘Anders zijn we er over een tijdje niet meer.’

38 Boekentips De Stijl in TivoliVredenburg

41

Ga je voor een dromerige roman, een typerende biografie of een dichtbundel? Ter ere van de Boekenweek geven vijf jonge talentvolle auteurs inspirerende tips.

43 De Agenda

Het Utrechtse cultuuraanbod in maart op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Van dag tot dag.

New In town


UITagenda — Maart 2017

UITagenda DEZE MAAND

27 ‘DE VOORTDURENDE VRAAG OF JE WEL GELUKKIG BENT IS HET TOPPUNT VAN VERVELING.’ Karina Smulders over theatervoorstelling Hedda Gabler.

9

NIEUW

In Utrecht

Maart

TIPS, HIPS EN HAPPENINGS IN DE MAAND MAART.

DE ROLTAP Amber Arcades

11

D

6

ART ROOIJAKKERS

ACTEURS

Column

Het Scriptorium

12 SPOTLIGHT 100 jaar De Stijl

Samenwerken, puzzelen en uiteindelijk de code van de kluis kraken. Of niet natuurlijk, als je faalt. Het gaat hier niet over een escape room, maar over het Scriptorium. Een nieuw interactief spel in Victoriaanse stijl, mét acteurs, dat plaatsvindt in de Salon van Weleer, een historische werfkelder in hartje Utrecht. Een prima locatie, want terwijl deelnemers zich zestig minuten bezighouden met de opdrachten duiken zij ook in de roemrijke geschiedenis van Utrecht en het moderne leven in de negentiende eeuw. Het Scriptorium kan gespeeld worden in groepen van minimaal drie, en maximaal acht personen.

16 PORTRETTEN De Utrechtse game scene

21 UIT 22 INTERVIEW Frank Ketelaar en Joram Lürsen

24 MUZIEK Waar is het feestje?

25 DE STIJL De Stijl in TivoliVredenburg

26 THEATER 4 x gaan

27 PORTRET

> Salon van Weleer, Oudegracht 188w

Karina Smulders

hetscriptorium.nl

28 FILM Beauty and the Beast

29 DE STIJL Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!

30 EXPO Fotodok

31 DE STIJL Wandelroute & fietstocht

33 KIDS Barbaartje

35 IN DE STAD 36 TREND Weg met het afval!

38 5X Lezen

40 OP PAD Mondriaan & dierenpracht

41 NEW IN TOWN Atelier Ohlala

42 HET GEBOUW Rietveldwoningen

43 DE AGENDA 53 Adressen & colofon 54 DE BUURT IN Zuilen

PASTA

Van Oost

Liefhebbers van Italiaans eten voelen zich ongetwijfeld thuis in Utrecht Oost. Voor een goede pizza kon je al terecht bij Bastacosi en onlangs opende pastabar Van Oost de deuren. In deze zaak aan de Jan van Scorelstraat, op een steenworp afstand van het Wilhelminapark, staat er een goed gevuld bord pasta op de kaart, maar ook aan de risotto- en schnitzelliefhebbers is gedacht. Naast diner wordt er ook lunch geserveerd en je kunt altijd binnenlopen voor een borrel aan de bar of het spelen van een bordspel. facebook.com/vanoost.nl

NIEUW

Debatladder Maandelijks worden er in de stad tientallen openbare debatten georganiseerd. Over de stad, over de betekenis van taal, over wetenschap, eigenlijk over alles. Iedereen is welkom, soms alleen om te luisteren, maar vaak ook om mee te doen. Vanaf nu vind je in elke editie van Uitagenda Utrecht een handige debatladder met daarin een selectie van de debatten die in Utrecht gehouden worden. Loop eens binnen en laat van je horen! Een goed begin is de Culturele Zondag Uitgesproken Utrecht op 11 en 12 maart die volledig in het teken staat van het gesproken woord. Kijk op pagina 45 voor de debatladder.


n

ist pt

e

Maart 2017 — UITagenda

Da

e

Ba

PORTIE HUMOR

International Comedy Festival

Ja hoor, het is weer tijd voor een flink portie humor. 31 maart en 1 april reizen de leukste comedians af naar TivoliVredenburg voor alweer de vijfde editie van het International Comedy Festival. De line-up bestaat uit nationale en internationale artiesten als de Braboneger, Kasper van der Laan, Greg Shapiro (de voice-over van hét Trumpfilmpje) en niemand minder dan Dane Baptiste. Deze Londense comedian is in eigen land al behoorlijk populair en wie weet gaat hij ook Nederland veroveren. In totaal staan er in de verschillende zalen meer dan zestig acts op het podium. utrechtinternationalcomedyfestival.nl

Presentator

oC

va n d e r S t e

lt

Fo

t

LENNEKE TIPT

é or n

Lenneke de Ruijter is winkelmanager van Savannah Bay, een eigenzinnige boekwinkel in hartje Utrecht. Ook is zij elke laatste dinsdag van de maand te zien in het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Voor Uitagenda Utrecht tipt zij De uitweer van Amy Liptrot. 'De uitweer is een prachtige autobiografische roman over hoe het voelt om jezelf uit een diepe put te halen. Amy keert na een wild uitgaansleven in Londen terug naar haar geboorteplek, de Orkney-eilanden. Ze heeft een hang naar rust aan de ene kant en een druk sociaal leven aan de andere kant. Ik heb nog niet eerder dit hedendaags gevoel van verwarring en ook de donkerte ervan zo goed beschreven gezien. Ook gaat dit boek over al het mooie dat Amy vindt in de zoektocht naar zichzelf. En jij waant jezelf in een cottage en voelt de zee en de wind. Samen met Amy ontwikkel je een mateloze interesse in de sterren en de vogels van het eiland. Dat gun ik iedereen.’ Kijk voor meer tips op savannahbay.nl

De keuze van... Mustafa Marghadi (33)

Stijn Horstink (25) Student Human Resource Management ‘Voor een goed drum ’n bassfeestje ga ik naar Mass Productions in ACU in de Voorstraat. Er hangt een lekkere sfeer, de muziek is goed en de entree is gratis.’

Tilt! is sowieso al een van mijn favoriete plekken in Utrecht. Een potje schaken met de daghap en een drankje ernaast. Heerlijk. Maar het fijnste moment is misschien wel de laatste zondag van de maand. Luisteren naar goeie muziek tijdens een Singer Songwriteravond. Natuurlijk met dat drankje en die daghap. WIL JE WETEN WAT MUSTAFA NOG MEER TIPT? GA DAN NAAR UITAGENDAUTRECHT.NL/KEUZE-VAN

OP STRAAT

DRUM ’N BASS IN ACU acu.nl

HARDLOPEN

Utrecht Marathon Ga je voor de ruim 42 kilometer, de 10 kilometer of doe je het toch iets rustiger aan en loop je een kortere afstand tijdens de Utrecht Science Park Marathon? Wat je 19 maart ook kiest, het parcours is altijd mooi. Zo gaan de halve en hele marathon dwars door het centrum terwijl de kleinere afstanden door Landgoed Rhijnauwen lopen. En aangezien ook de Utrecht Science Park Marathon 100 jaar De Stijl viert, rennen de sporters langs een aantal Rietveldlocaties, waaronder het befaamde Rietveld Schröderhuis. utrechtmarathon.com

Volg ons op social media! Facebook facebook.com/ uitagendautrecht Twitter @uitagenda030 Instagram @uitagenda030

7


IN UTRECHT

UITagenda — Maart 2017

AANSTORMEND TALENT

Café Theater Festival Stap het café binnen, drink een biertje en kijk ondertussen naar een voorstelling van aanstormend talent. De kroeg is tijdens het Café Theater Festival op 3, 4, en 5 maart voor even het podium voor een nieuwe generatie theatermakers. En een kroegentocht is prima te verantwoorden aangezien er gespeeld wordt op maar liefst 27 verschillende plekken. Het programma schiet alle kanten op met onder meer dans, teksttoneel en muziektheater. Blijf trouwens wel goed opletten want voor je het weet heb je een rol in een van de voorstellingen. cafetheaterfestival.nl

Maart

Foto Bob Karman

OP STRAAT

TALENT

DRIEGANGENMENU VOOR EEN STUDENTENPRIJS

Mondriaan to

Dutch

Design

barwalden.nl

Lucas van Hapert Grafisch designer

Lara van Pelt (20) Studente Visagie ‘Weggezakt in een bank, met een bord viscurry op schoot en een rood wijntje op tafel. Ik eet vaak bij restaurant Walden, naast de Domtoren. Een hippe tent waar je voor een studentenprijs een driegangenmenu kan eten.’

Lucas van Hapert is grafisch designer. Vanuit zijn atelier in voormalig gevangenis Wolvenplein maakt hij onder meer posters, kalenders, covers en zeefdrukken van Utrechtse stadsgezichten. Zijn zeefdruk van het Rietveld Schröderhuis maakt onderdeel uit van de expositie Utrecht Made in de Stayokay aan de Neude.

‘Het is heel tof om op straat de door mij gemaakte posters van bijvoorbeeld het NK Poetry Slam te zien hangen, hetzelfde geldt voor boekomslagen in de winkel. Naast dit soort producten maak ik veel zeefdrukken van bekende Utrechtse locaties als de Oudegracht en het Stadhuis. Het begon als een hobbyproject, maar is uitgegroeid tot een ambacht waar ik mijn brood mee verdien. En er is veel vraag naar; zo maakte ik onlangs een zeefdruk voor de opening van de Oosterspoorbaan en binnenkort verschijnt er ook een van het Wolvenplein. De toekomst? Ik wil graag net buiten het centrum een studio annex winkel opzetten waar ik kan ontwerpen én klanten kan ontvangen.’ De expositie Utrecht Made is t/m 15 maart te zien in de Stayokay aan de Neude.

lucasvanhapert.nl

Door Max de Valck

8


DE ROLTRAP

Maart 2017 —UITagenda

Amber Arcades

Foto Jelmer de Haas

Nu zit ze solo tegen de roltrap, maar de eerstvolgende keer dat de Utrechtse Annelotte de Graaf TivoliVredenburg bezoekt is ze zeker niet alleen. Amber Arcades geeft dan samen met de mannen van Moss een dubbelconcert in de Pandora. Amber Arcades en Moss staan op 22 april in TivoliVredenburg. tivolivredenburg.nl

9


SAINT AMOUR

In de 23ste editie van het jaarlijkse literatuurfestijn Saint Amour draait het allemaal om Herman Brusselmans. Weinig schrijvers hebben zo vaak en zo verscheiden over de liefde geschreven als hij: teder, cynisch, burlesk en melancholisch. Brusselmans over Saint Amour: “Ik ga redelijk serieus mijn kijk geven op de liefde, voor 80% beschaafd”. Brusselmans wordt in Utrecht bijgestaan door schrijfster Stella Bergsma en geïnterviewd door Rick Honings. Naar goede gewoonte is er ook veel muziek; geen dwarsfluiten en hobo’s, maar stevig doorrookte rock-‘n-roll van Tim Vanhamel, frontman van Millionaire.

HERMAN BRUSSELMANS

Herman Brusselmans studeerde Germaanse filologie in Gent, waarna hij in de bibliotheek van een ministerie in Brussel ging werken. Over deze tijd in zijn leven gaat zijn doorbraakroman ‘De man die werk vond’ (1985). Brusselmans is een echte veelschrijver, zijn oeuvre omvat momenteel meer dan zeventig boeken. Zijn werk wordt gekenmerkt door een hoog autobiografisch gehalte, waarin drank, seks en verveling terugkerende thema’s zijn. Bij alleen boeken blijft het niet. Brusselmans schrijft verschillende columns per week en in 2007 werd zijn roman ‘Ex Drummer’ zelfs verfilmd.

BOEKENACTIE

In dezelfde periode waarin Brusselmans de centrale gast is op Saint Amour verschijnt zijn nieuwste boek ‘Guggenheimer koopt een neger’. De legendarische figuur Guggenheimer, voorheen bekend uit de romans zoals ‘De terugkeer van Bonanza’ en ‘Guggenheimer in de mode’, slaat weer toe. Hij doet dit met fluwelen handschoenen en harde vuisten. Heb je Brusselmans’ boek ‘Guggenheimer koopt een neger’ in huis? Neem het mee naar Saint Amour en je ontvangt bij de kassa van de schouwburg een tegoedbon t.w.v. € 5. SAINT AMOUR IS OP 8 MAART OM 20.00 UUR TE ZIEN IN STADSSCHOUWBURG UTRECHT


COLUMN

Maart 2017 —UITagenda

Door Art Rooijakkers

Art’s helden WOORDEN ALS SPRUIT, HUBBY EN BABYBRABBEL VLIEGEN JE OM DE OREN. HET IS ZO ZOET DAT HET GLAZUUR VAN MIJN TANDEN SPRINGT.

Fotografie en styling Anna-Marie Janssen

J

e zou het misschien niet zeggen na 2016 – want wat een klotejaar was dat - maar eigenlijk gaat het dus helemaal niet zo slecht met de wereld. Tenminste, dat beweert Oxford-econoom Max Roser. Sterker nog, hij zegt in het NRC dat, als je naar de lange termijn kijkt, we het steeds beter krijgen; op gebieden als democratie, onderwijs en gezondheid wordt flinke vooruitgang geboekt. ‘De wereldwijde afname van armoede, kindersterfte en geweld zouden bij iedereen bekend moeten zijn, maar deze superbelangrijke trends halen de krantenkoppen niet.’ Fakenieuws waarschijnlijk. Nou ja, zal best, hoor ik je denken. Want hoe zit het dan met het breed gedeelde gevoel dat het de komende jaren guurder wordt nu extremistisch moslimterrorisme een terugkerend fenomeen is, The Donald is verkozen, vluchtelingen deze winter lagen te vernikkelen van de kou in schamele tentjes op de Griekse eilanden en steeds meer Europese landen zich naar binnen lijken te keren in plaats van hun blik naar buiten te werpen. De ruggen tegen elkaar; dat levert meestal niet zoveel goeds op. Tel daarbij op een vertwijfelde elite -ja ook jij, lezer van de Uitagenda Utrecht en dus cultuurliefhebber- en de poolwind schuurt langs je oren. Thank god voor klimaatopwarming, zou je bijna denken. Maar hé, dat bestaat niet, volgens de nieuwe leider van de vrije wereld. En dus doe ik maar de struisvogel. Wat moet je anders als aanstaande vader van een tweeling. Die -belangrijke toevoeging- geen idee heeft wat 'm te wachten staat. In plaats van mijn rondje Twitter en nieuwssites, begeef ik me voorzichtig in de online babywereld. Roze, regenboog- en bloemetjesdesign waar woorden als spruit, hubby en babybrabbel je om de oren vliegen. Het is zo zoet dat het glazuur van mijn (herstel; me. Dat is het correcte woord begrijp ik na een rondje langs zwangere vrouwenfora) tanden springt. Ik klap mijn laptop dicht. Loop naar een koffietentje, sla -hoe hipster, hoe retro- een papieren krant open en plots komt alles samen. De zoetigheid van het babyuniversum en de zurigheid van de isten-wereld (journalisten, activisten en ja ook columnisten) waarin vooral alles 'benoemd' dient te worden. Ik lees over René Kusters en binnen een minuut besluit ik dat deze ontslagen fabrieksarbeider een moderne held is.

Hij weet het zoet en het zuur zo te mengen dat er een prachtig mengsel overblijft. Dat doet hij even simpel als doeltreffend. Door ‘onaardig bedoelde’ Facebookpagina’s -denk bijvoorbeeld aan de Uitzwaaipagina voor Sylvana Simons- te overstelpen met grappig bedoelde plaatjes zoals een gephotoshopte af beelding van een uil met koeienvlekken, getiteld Koehoe. Zo probeert de mantelzorger de online haat te bedekken met de mantel der liefde. Dat doet hij met een volharding waar ik vol bewondering over las in de Volkskrant: ‘Mensen lezen slecht. Ze bekijken alleen de bovenkant van een Facebookpagina. Dus als ik een uiige bui heb, blijf ik dezelfde af beeldingen gewoon herhalen.’ En zo duwt Kusters de scheldpartijen naar beneden, letterlijk uit beeld van de gemiddelde lezer. Over het waarom van zijn monnikenwerk geeft hij een bijna filosofisch antwoord: ‘Sociale media trekken vooral asociale mensen aan.’ Een waarheid als een koehoe.

Art Rooijakkers is tv-presentator.

11


12

SPOTLIGHT

UITagenda — Maart 2017

Mondriaan to

Dutch

Design

TER ERE VAN HET HONDERDJARIG BESTAAN VAN DE KUNSTSTROMING IS 2017 UITGEROEPEN TOT HET MONDRIAAN TO DUTCH DESIGN JAAR.

De Stijl

Collectie Centraal Museum, De Wereld Van Utrecht.


Maart 2017 — UITagenda

Rietveld

Sc h

rö d

erh

ui

s

13

100 jaar

De Stijl

Utrecht en Amersfoort bruisen dit jaar van de activiteiten rondom de kunststroming De Stijl. Deze twee steden vormen immers de bakermat van de belangrijkste De Stijl-kunstenaars, waaronder Rietveld, Mondriaan en Van Doesburg.

ht rig cto i P z/ CMU / Ernst Morit

Door Pam van der Veen

Foto Centraal Museum Utrecht, Ivar Pel

Z

e waren de bekendste kunstenaars binnen de De Stijl-beweging, en toch hebben ze elkaar nooit ontmoet: Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De eerste geboren in Amersfoort (1872), schilder, jarenlang wonend en werkend in Parijs, dol op jazz en boogiewoogie en één van de grondleggers van de abstracte kunst, de tweede geboren in Utrecht (1888), meubelmaker en architect, ontwerper van het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis en vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen. Nu, in 2017, gaan Mondriaan en Rietveld elkaar alsnog symbolisch ontmoeten. Ter ere van het honderdjarige bestaan van de kunststroming is 2017 uitgeroepen tot het Mondriaan to Dutch Design jaar. In het hele land en natuurlijk ook in Amersfoort en Utrecht vinden activiteiten plaats, zoals tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en fietsroutes. Want ook twee andere belangrijke kunstenaars van De Stijl, Theo van Doesburg en Bart van der Leck komen oorspronkelijk uit Utrecht. Het begon allemaal met een tijdschrift, in 1917 gelanceerd door schilder, vormgever, typograaf en schrijver Theo van Doesburg. ‘De Stijl’ noemde hij het, waarmee hij doelde op een kunststroming die op zoek was naar een ‘nieuwe orde’. Inderdaad een vrij ambitieuze naam, De Stijl, maar Van Doesburg zag dan ook een grote rol weggelegd voor de kunstenaars van zijn tijd. ‘De mensch komt in het licht!/De mensch wordt nu geboren/De Kunst wordt religie/De Kunstenaar, de priester, die/den wereldwil uitbeeldt/in vormen/kleuren/ woorden/klanken/de Priester aan wien/Wij het nieuwe leven danken,’ schreef hij ronkend. De Eerste Wereldoorlog liep net ten einde en hoewel Nederland neutraal was gebleven, was het een donkere, verwarrende tijd, waaruit kunst een uitweg moest bieden. Juist nu was er behoefte aan een nieuwe samenleving vol lichtheid en harmonie. De Stijl wilde die realiseren en de plannen daarvoor waren terug te vinden in het tijdschrift van Van Doesburg. Uitgangspunt: het weergeven van de werkelijkheid


UITagenda — Maart 2017

SPOTLIGHT Foto Rietveld-Schröderarchief / Centraal Museum Utrecht / Pictoright Amsterdam

14

E en

j on g e Pie t M o n d

Gerrit Rietveld zittend voor het raam van zijn meubelwerkplaats met drie van zijn werknemers.

in z’n essentie en zo kunst voor iedereen begrijpelijk maken. Vormen werden vereenvoudigd tot strakke vlakken en lijnen en het kleurgebruik werd beperkt tot rood, blauw, geel, zwart, wit en grijs. En donker en zwaar maakten plaats voor licht, lucht en ruimte. Dit gold voor de schilderkunst, maar net zo goed voor meubelontwerp en architectuur. Want als steden gebouwd zouden worden volgens de principes van De Stijl, zou de mens gelukkiger worden, was de gedachte. En dat was precies wat De Stijl-kunstenaars wilden: de wereld tot een ideale plek maken. Tegenover de chaos van alledag stelde de stroming innerlijke rust, orde en evenwicht in het vooruitzicht, zegt Nathalie Dubois. Ze is conservator van het Centraal Museum, dat dit jaar tal van tentoonstellingen en activiteiten rondom De Stijl organiseert. ‘Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog was er de hang naar iets nieuws. De Stijl wilde de mens ontdoen van oude ballast en een betere wereld creëren.’ Echt gelukt is dat niet: na de dood van Van Doesburg in 1931 werd het tijdschrift opgeheven en viel De Stijl als groep uiteen. Dubois: ‘Het was een kleine stroming, met niet meer dan honderd leden. Per editie werden er maar zo’n driehonderd exemplaren van het tijdschrift uitgegeven. Het ‘gewone’ publiek kwam ook nauwelijks in aanraking met De Stijl, het waren vooruit-

strevende opdrachtgevers als Til Brugman en Truus Schröder die de stroming oppikten. Maar toch had De Stijl grote impact, zeker ook internationaal. Er was veel wisselwerking met het Duitse Bauhaus en het Constructivisme uit de Sovjet-Unie.’ Het belangrijkste erfgoed van De Stijl is dat het de weg naar abstracte kunst heeft vrijgemaakt, aldus Dubois. ‘Dat merk je

VEEL HEDENDAAGSE KUNSTENAARS ZIJN SCHATPLICHTIG AAN MENSEN ALS MONDRIAAN EN RIETVELD. nog iedere dag. Veel hedendaagse kunstenaars zijn schatplichtig aan mensen als Mondriaan en Rietveld, regelmatig verwijzen ze er zelfs letterlijk naar. Denk aan de bekende ontwerper Maarten Baas, die de Rietveldstoel gebruikte in Smoke, zijn serie van verbrande designklassiekers.’ Die iconische stoel is, net als het Rietveld Schröderhuis en de minimalistische composities van Mondriaan, gaan behoren tot het collectieve geheugen van ons land. Zo wordt het schilderij Victory Boogiewoogie van Mondriaan ook wel de ‘Nachtwacht

van de twintigste eeuw’ genoemd. De Stijl staat symbool voor vernieuwing en vooruitgang omdat het de ideeën over kunst, (binnenhuis)architectuur en stedenbouw ingrijpend wist te veranderen. Let wel, het was in de tijd waarin donkere herenhuizen met zware gordijnen en krappe arbeiderswoningen met wastobbes en poepdozen de norm waren. Onze hedendaagse woningen met lichte kamers, witte muren en goede hygiënische voorzieningen hebben we mede aan deze beweging te danken. Al zijn niet alle opvattingen van een ontwerper als Rietveld tot op de dag van vandaag houdbaar gebleken. Zo heeft zijn concept van de stoel als ‘zitmachine’ en het huis als ‘woonmachine’, bedoeld om van ‘zitten’ en ‘wonen’ actieve werkwoorden te maken, het toch afgelegd tegen onze hang naar comfort.

Kijk voor informatie over de activiteiten die dit jaar plaatsvinden op destijlutrechtamersfoort.nl en mondriaantodutchdesign.nl

ria

an

.


Afbeelding zwart-wit: Het Utrechts Archief Afbeelding kleur: Centraal Museum, Utrecht/Hans Wilschut

4 MAART 11 JUNI 2017

To Se

minar

g / ng An ay / o i T  / Aktas Jeremiah D e s u B  / l / talbas  /Iris Ergü  / a Ç k co S¸afa an Devran ancis eide / r F n é d n A e rH iner /R ara van de lewijn / v E i c n in /S b Koe lohy / a o n J a  / s n as om Ola H Hoogenbo Winston Na ova /  / e gh Marijk gdeok Lim tina Orsza  / n e is o Jan Y s Novo /Kr arah Pierc rez / i S Andre ma Öztas / andro Ram ff / go lej Sır no /A rg /Irit Ro yır / a s i P e Falke Sky Rehb em Sarıça  / h Vivian ng Ryu /Ec uard Smit q u r t / y Heek Slomp /Ma n Verwoer  / a p Margo Sposati /J t Wittendor r la Cami son /Robe ns l i ma e Mick W Kitty Zijl cursiv nd dis ative a perform enk Slager. f o s e a seri alized by H n and tu xhibitio gs. Concep e g in n lv ti o v e e e m An public

11.03.– 21.05.2017 bak basis voor actuele kunst Lange Nieuwstraat 4, Utrecht open: woe.– zon. 12.00–18.00 uur www.bakonline.org


16

PORTRETTEN

UITagenda — Maart 2017

De

Utrechtse

game scene

Utrecht is de geboorteplaats van veel videogames, talloze jonge onafhankelijke gameontwikkelaars zijn hier gevestigd. De computerspellen die zij maken, worden internationaal geroemd. Er zijn gespecialiseerde opleidingen aan de HKU en de stad kent vele initiatieven en collectieven. Twee veelbelovende jonge makers over hun werk en de lokale game scene. Door Jorre Both, fotografie Annelien Nijland

Aran Koning (21) Gamedesigner en programmeur, zelfstandig en als onderdeel van Sokpop. ‘Dit weekend hielden we in onze studio een game jam. Dan maak je samen binnen 48 uur een volledig nieuwe game. De tijd is beperkt, dus het is van belang iets te bedenken dat niet te groot is. Het geeft een goed gevoel als het lukt, als je iets gecreëerd hebt dat daarvoor nog niet bestond. Dankzij zo'n game jam word je steeds beter in alle aspecten van het maakproces. Het nadeel is dat er in zo'n weekend niet veel wordt geslapen en aan het einde stinkt iedereen een beetje, want er zijn geen douches.

Ik speel graag games van anderen, maar daar laat ik me niet te veel door inspireren. Anders gaan mijn spellen te veel op al bestaand werk lijken in plaats van dat ze iets nieuws en unieks toevoegen. Mijn games onderscheiden zich doordat ze nooit te lang zijn, zelf speel ik ook nooit vier of vijf uur achter elkaar. Verder zijn er geen harde regels: ik vind het belangrijk dat je als speler niets fout kunt doen. Het mag voelen als buiten spelen. Ook op visueel gebied mag het speels zijn, gestileerd en illustratief. Ik vind het niet zo interessant als het heel realistisch is, de werkelijkheid kun je ook zien als je naar buiten kijkt.

‘IK VIND HET BELANGRIJK DAT JE ALS SPELER NIETS FOUT KUNT DOEN.’

In Utrecht bestaat een grote game scene. Dankzij de Dutch Game Garden en opleidingen van de HKU komen veel ontwikkelaars hier samen. De stad loopt voorop in de indie scene, kleinschalige initiatieven die onafhankelijke producties maken. Eens in de paar maanden is er de Indie Meetup in De Bastaard voor makers die dit soort games ontwikkelen. De mensen die op de meetup afkomen, vormen een hechte groep.

Het grootste Utrechtse indie-succes is Vlambeer, dit collectief is de stad inmiddels ontgroeid. De leden reizen de hele wereld over.

Eind 2015 heb ik met een paar vrienden Sokpop opgericht. Het is een soort kunstenaarscollec-tief, maar dan voor games. We werken zowel samen als los van elkaar. Laatst hebben we de Bamboo EP uitgebracht, bestaande uit drie games. Een ervan is Bamboo Heart, waarin je een ninja speelt wiens hart is vervangen door een van bamboe. Het is de kunst je echte hart terug te vinden. Met deze uitgave zijn we genomineerd voor een prijs van het Independent Game Festival die wordt uitgereikt in San Francisco.’


Maart 2017 —UITagenda

17


18

UITagenda — Maart 2017

PORTRETTEN

Charlotte Madelon (24) Zelfstandig gameontwikkelaar. ‘Utrecht is voor de game-industrie een van de beste plekken van Nederland. Vooral als startende onafhankelijke ontwikkelaar zit je hier goed. Iedereen helpt elkaar, er wordt onderling veel kennis gedeeld. Een goed voorbeeld hiervan is de Dutch Game Garden, waarbij ruimte wordt geboden aan allerlei beginnende bedrijfjes. Zelf werk ik soms samen met Sokpop, op kantoor. Ik heb de initiatiefnemers in San Francisco ontmoet, waar ik was omdat ik een studiebeurs had gekregen. We werden een steeds grotere en hechtere vriendengroep, die veel samen ondernam. Ik werk voornamelijk vanuit mijn eigen kamer, in een woongroep in Lunetten. Mijn laptop kan ik meenemen, maar mijn grote beeldscherm natuurlijk niet. Ik ben zelfstandig gameontwikkelaar, wat betekent dat ik alles zelf doe. Dat gaat van 3D-vormgeving tot programmeren, maar ook management en de marketing horen erbij. Ik vind het leuk om games in mijn eentje te maken, maar het is veel werk. Nu ik het wat groter en professioneler aanpak, werk ik toch liever met mensen samen. Ik heb er nog niet echt het budget voor, maar in de toekomst wil ik ook taken kunnen uitbesteden. Binnenkort ga ik terug San Francisco voor de Game Developers Conference, wie weet wat daar kan gebeuren en wie ik tegenkom. Mijn HKU-opleiding Interactive Performance Design, een mix van theater en games, heb ik een jaar geleden afgerond. Ik wil artistieke games maken waarmee ik echt iets kan vertellen. Dat is een heel ander uitgangspunt dan de meeste ontwikkelaars hebben. Ik houd wel rekening met de doelgroep, maar dat komt niet op de eerste plaats. Geld verdienen ook niet. Op dit moment werk ik aan een game gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Het spel gaat over het effect van jeugdtrauma's op je lichaam. Daarmee wil ik op een speelse manier maatschappelijke bewustwording creëren. Het is entertainment, maar het hoeft niet gemakkelijk te zijn. Je kunt het zo zien: iedereen houdt van superheldenfilms, maar je wilt ook weleens een documentaire kijken.’

‘IK WIL ARTISTIEKE GAMES MAKEN WAARMEE IK ECHT IETS KAN VERTELLEN.’


Fonds museum Catharijneconvent

Maria 10 februari t/m 20 augustus 2017


Heerlijke Indiase milde curry met biefstukpuntjes in 15 minuten op tafel. Zo bent u op tijd voor de voorstelling.

Zelf maken? Kijk op ah.nl/allerhande.

Een snel recept voor een avondje uit.

Snelle spaghetti bolognese in 15 minuten op tafel. Zo bent u op tijd voor de voorstelling. Zelf maken? Kijk op ah.nl/allerhande. Een fijne voorstelling! Albert Heijn Utrecht

18 maart van 10 tot 16 uur!


Maart 2017 —UITagenda

Maart

Uitgesproken Utrecht

Tijdens de Culturele Zondag Uitgesproken Utrecht draait het om het gesproken woord. Kunnen we überhaupt nog op een fatsoenlijke manier met elkaar communiceren zonder beeldscherm, in een groepsdiscussie of een een-op-eendebat? Een programma vol poëzie, dialogen, stand-up comedy, debatten en rap battles laat zien dat het antwoord op deze vraag simpelweg ja is. De Culturele Zondag Uitgesproken Utrecht vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 maart.

culturelezondagen.nl

En verder: 22 INTERVIEW Frank Ketelaar en Joram Lürsen

24 MUZIEK Waar is het feestje?

25 DE STIJL De Stijl in TivoliVredenburg

26 THEATER 4 x gaan

27 PORTRET Karina Smulders

28 FILM Beauty and the Beast

29 DE STIJL

Foto Annemarie Sint Jago

Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!

30 EXPO Fotodok

31 DE STIJL Wandelroute & fietstocht

33 KIDS Barbaartje

Uit

21


22

INTERVIEW

UITagenda — Maart 2017

Jo

m

Fr a

ra

ür

nk K

L se

etelaar

n

Frank Ketelaar en Joram Lürsen

‘We spreken elkaars taal’ Door Veerle Corstens

Scenarioschrijver Frank Ketelaar en regisseur Joram Lürsen zijn een succesduo. Samen maakten ze de bejubelde serie Vuurzee en grote publieksfilms als In Oranje en Publieke Werken. Ze kennen elkaar van de filmacademie en voetballen sindsdien elke zaterdag samen. Nu sloegen ze de handen ineen voor Het Verlangen; een film waarin Chantal Janzen een knappe schoenenverkoopster speelt die door moet gaan voor de schrijfster van een succesvol boek, dat in werkelijkheid door een onooglijke stotterende man geschreven is.

Jullie zijn naast collega’s ook goede vrienden, werkt dat mee of tegen? FK: ‘Mee. We spreken elkaars taal dus Joram voelt precies aan hoe ik iets bedoel. Ik ben meestal jaren bezig met een script dus heb over elk zinnetje goed nagedacht.’ JL: ‘Hij weet dan ook feilloos de zinnen eruit te halen die op de set net iets anders zijn uitgesproken dan in het script stond.’ FK: ‘Ik ben vrij zorgvuldig in mijn taal: Joram weet dat ik lang nadenk of er een komma of een puntkomma moet staan.’ JL: ‘En ik heb het geluk dat hij het Nationaal Dictee vorig jaar heeft gewonnen: als er enige discussie op de set is kan ik altijd aanvoeren dat hij de beste speller van Nederland is.’ FK: ‘Maar de Pierre Bokma’s, Chantal Janzens en Barry Atsma’s van deze wereld zeggen gewoon wat er staat. Slechte acteurs gaan zitten rommelen in de tekst.’

Is de rolverdeling altijd duidelijk? JL: ‘Ja. Vanaf de dag dat we gingen samenwerken heb ik de ambitie laten varen om scenario’s te schrijven. En Frank regisseert wel maar heeft het vermogen om zich als schrijver op te stellen en niet voortdurend te vertellen wat hij anders had gedaan.’ FK: ‘Dat denk ik natuurlijk wel, maar dat

‘VANAF DE DAG DAT WE GINGEN SAMENWERKEN HEB IK DE AMBITIE LATEN VAREN OM SCENARIO’S TE SCHRIJVEN.’ zeg ik niet.’ (Lacht hardop.) ‘Als regisseur ben je de kapitein van het schip en moet je de knoopjes doorhakken.’

Jullie hebben nu samen de film Het Verlangen gemaakt, hoelang zijn jullie daar al mee bezig? FK: ‘Meer dan tien jaar geleden had ik het idee voor deze film al.’ JL: ‘Meestal begint het met een klein verhaal dat hij vertelt als we vanaf de kleedkamer naar het voetbalveld lopen, of tijdens het inlopen.’ FK: ‘Destijds zag de producent er niks in. Dan ligt zo’n idee in een la te sudderen en kan het er ineens jaren later weer uitkomen. Als ik inmiddels een raamwerk heb, kan ik een script in zes weken schrijven. En dan komen de details zoals de ordinaire schoenenverkoopster die ‘een meesterwerk’ heeft geschreven maar zelf niet door dat boek heen komt.’ JL: ‘Het boek gaat heel erg over seks, de echte schrijver moet haar dat stotterend gaan uitleggen. Terwijl zij alleen maar denkt: man, ga uit mijn aura. Dat is toch geestig?’


Maart 2017 — UITagenda

en

Chantal Janzen en Gijs Naber in Het Verlangen

De film gaat ook over het verkopen van kunst. JL: ‘Dat klopt, alle kunstuitingen zoeken in deze tijd publiciteit. Dat maakt dat er een milde oorlog gaande is. Er komen ongeveer vijftig films per jaar uit en iedereen wil bij De Wereld Draait Door terecht komen.’ FK: ‘Ik heb weleens een boekje geschreven dat niet werd gerecenseerd en in geen enkele talkshow terecht kwam. Dan kun je het boek eigenlijk wel weggooien.’ Kies je dan ook acteurs voor je film die veel publiciteit genereren? JL: ‘Ja, zo lullig is het. Je hebt namelijk ook te maken met een producent en bioscoopeigenaren die gerust gesteld willen worden dat een grote publieksfilm op voorhand al kaartjes verkoopt.’ FK: ‘Maar je begint toch met kijken of een acteur goed is voor die rol?’ JL: ‘Daar zit wel een spanning natuurlijk: je wilt acteurs die goed kunnen spelen en bij

de rol passen, maar ook financieel haalbaar zijn, in je draaischema passen en zich op de set een beetje normaal gedragen.’

‘ER KOMEN ONGEVEER VIJFTIG FILMS PER JAAR UIT EN IEDEREEN WIL BIJ DE WERELD DRAAIT DOOR TERECHT KOMEN.’ Irriteert je dat? JL: ‘Nee, dat is gewoon zoals het werkt in deze wereld. Maar wel een interessant circus en daarom een goeie arena voor een film.’ FK: ‘Wat mij veel meer aan het hart gaat is dat we het in deze film hebben over een wereld die aan het verdwijnen is: die van de boeken. Over twintig jaar zijn er geen bibliotheken meer, vrees ik. Mijn dochter van vijftien heeft

in haar hele leven tien boeken gelezen, ik had op haar leeftijd al tienduizend boeken gelezen.’ Maar producenten staan misschien niet te springen om een film over het belang van boeken te maken. FK: ‘Die trokken hun wenkbrauwen wel even op bij een film over de uitgeefwereld. Maar het verhaal gaat ook over mensen met dromen en ambities. Zowel de schrijver als het knappe meisje wil gezien worden. Zodra ze van plaats wisselen worden ze weliswaar erkend, maar op een manier die ze niet helemaal gedroomd hadden. Dan blijkt het te gaan over de hele simpele wens om betekenisvol te zijn.’

Het Verlangen draait vanaf 23 maart in de bioscoop.

23


24

UIT

UITagenda — Maart 2017

Door Max de Valck

Waar is het feestje?

De frontman van deze rock ’n soulband lijkt op een swingende predikant die tijdens een kerkdienst voorgaat en het publiek ophitst met zijn liefde voor muziek. Beïnvloed door The Allman Brothers, The Doors, Tom Waits en Captain Beefheart knallen de vijf Twentse jongens op het podium met een geheel eigen sound. Hun debuutalbum Movano Camerata verscheen vorig jaar en werd goed ontvangen. Dat belooft wat! 25 maart in dB’s Studio.

Pieces of Tomorrow

CATCH

ns ch

Dj St. Paul als host, fijne visuals, eventueel een biertje in de hand én het Radio Filharmonisch Orkest dat Poème de l’Extase van Aleksandr Skrjabin speelt. De reeks Pieces of Tomorrow brengt klassieke muziek, maar dan net even anders en bovenal begrijpelijk. Zo loodsen St. Paul, dirigent Vasily Petrenko en een app de bezoekers op 2 maart door de muziek van Skrjabin heen. Tegen het einde van de maand staat er een speciale extra editie van Pieces of Tomorrow op het programma. De Nederlandse Bachvereniging voert dan een ‘Piecesversie’ van de Matthäus Passion uit.

ie iH Jur Foto

2 & 30 maart in TivoliVredenburg.

Courtney Marie Andrews Muziek

CHARLOTTE DE WITTE

Zaterdag 18 maart Charlotte de Witte, die je kunt kennen als Raving George, gaat los achter de draaitafel met haar duistere beats. Deze Belgische schone is al razend populair bij onze zuiderburen en nu maakt ze haar debuut in club BASIS. Nathan Surreal en Tahko staan haar bij om de zaal weg te blazen. clubbasis.nl

Op haar vijftiende trad deze nu 26-jarige singer-songwriter uit Arizona voor het eerst op en sindsdien is ze niet meer gestopt. Ze speelde in cafés, op festivals en werkte samen met Milow. Met meerdere albums vol folk en Americana in haar achterzak stapt ze gewapend met haar gitaar in Molen de Ster het podium op. Er komen deze avond ongetwijfeld nummers van haar meest recente plaat Honest Life voorbij. 14 maart in Molen de Ster. Kaarten via ekko.nl.

Vrijdag 24 maart CATCH viert zijn derde levensjaar en trakteert in TivoliVredenburg op een meer dan fijne line-up van vernieuwende live-acts en dj's binnen de elektronische muziek. Wat te denken van bijvoorbeeld het soulvolle geluid van Sampha, de veelzijdigheid van Gold Panda en de raps van de Amsterdamse hiphopgroep Yung Internet. Als dat geen mooie verjaardag wordt. tivolivredenburg.nl

Foto Robin Alysha Clemens

Foto Satellate June

The Grand East

CATCH

GAYTIES & NINETIES, 00'S

Zaterdag 25 maart EnSuite propt alle feestgangers in een muzikale tijdmachine met als bestemming de jaren tachtig, negentig en zeroes. Eenmaal uitgestapt is er maar één doel: dansen, dansen, dansen op de lekkerste hits, remixes en clubclassics. En of je nou gay, straight of trans bent, de Stairway opent zijn deuren voor iedereen! stairway.nl

OLD SCHOOL LEGENDS

Vrijdag 31 maart Hoog bezoek in De Helling, want gabberkoning Dj Dano komt langs. Hij won vier keer de titel Beste hardcore-dj ter wereld en zit al sinds halverwege de jaren tachtig in het vak. Ook Buzz Fuzz staat deze nacht achter de draaitafel. Hem kennen we nog van hardcoreclassics als dreamgirl en Pessa Pessa. Naast deze twee legendes bestaat de line-up uit nog meer namen om het feestje compleet te maken. Hakkûh! dehelling.nl


Maart 2017 —UITagenda

25

Mondriaan to

Dutch

Design De Stijl

De Stijl in TivoliVredenburg

Drie concerten, één thema. Pianisten Martijn Schok en Jörg Hegemann trappen de serie deze maand af met Victory Boogie Woogie, een avond die in het teken staat van de opwindende pianoblues. De muziekstijl, waarmee Mondriaan in de Verenigde Staten kennismaakte, was een grote inspiratiebron voor de kunstenaar. In april staat vervolgens Asko|Schönberg op het podium. Onder leiding van Reinbert de Leeuw voert dit ensemble voor nieuwe muziek De Materie uit, het magnus opus van componist Louis Andriessen. Een zeldzaamheid, want vanwege de omvang en complexiteit wagen maar weinigen zich aan dit vierluik. Het slotakkoord is aan pianist Gerard Bouwhuis, hij sluit de serie eind mei af met het concert De Stijl. tivolivredenburg.nl destijlutrechtamersfoort.nl

Foto Gerrit Schreurs

4 maart, 6 april en 27 mei in TivoliVredenburg.


26 UITagenda — Maart 2017

UIT

Door Max de Valck

n an

eP

e pe

r

THEATER

On the Road

Toneelgroep Oostpool Do 9 maart Podium Hoge Woerd Gebaseerd op de befaamde roman van Jack Kerouac komt regisseur Marcus Azinni met een romantische en rauwe coming-of-agevoorstelling. Een roadtrip van vier vrienden naar het onbekende, op zoek naar vrijheid. On the Road is na het eerder verschenen (in) Koud Water en They are just kids het derde en laatste deel in een drieluik over jonge mensen op zoek naar een andere manier van leven.

4

× gaan

Beeld Joost de Haas

Fo

S to

THEATER

Untitled, 2017

Nineties Productions Wo 8 t/m vr 10 maart Kytopia Kytopia bruist al van zichzelf, maar Nineties Productions doet er nog een schepje bovenop. Geïnspireerd door de anarchistische kunstenaarsscene in het New York van de jaren tachtig sticht Nineties een nieuwe kunstenaarskolonie in het pand aan de Oudegracht. Het resultaat: een theaterfeest dat het midden houdt tussen concert, theatervoorstelling, videokunst, beeldende kunst en een talkshow. En het publiek doet mee, samen met de toeschouwers proberen de makers de wereld van nu te duiden. Kaartverkoop via theaterkikker.nl.

THEATER

Foto Barrie Hullegie

Theater

Het Nationale Theater Vr 17 en za 18 maart Stadsschouwburg Wanneer de Fransen op het punt staan zich over te geven aan de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog is daar opeens Jeanne D’Arc, een eenvoudige boerin die de strijd tegen Engeland van een nieuw elan voorziet. In de gelijknamige voorstelling van Het Nationale Theater neemt Sallie Harmsen de titelrol voor haar rekening. Niets lijkt de jonge Jeanne te kunnen stoppen, maar dan ontmoet ze de Engelse luitenant Lionel. De Française gelooft heilig in haar goddelijke opdracht, maar vecht ook met zichzelf en de liefde. Moeten we onszelf opgeven wanneer we iets groots willen bereiken?

Foto Marcel Kamphuis

Jeanne D’Arc

CABARET

Gul

Jennifer Evenhuis Do 16 maart Werftheater Cabaretière Jennifer Evenhuis stond in de finale van Cameretten, speelde bij Comedytrain en staat nu op de planken met het haar tweede avondvullende programma Gul. Met absurde observaties, sterke typetjes en heel veel grappen onderzoekt Jennifer hoe vrijgevig mensen zijn. Wat hebben we eigenlijk voor elkaar over? En is vrijgevigheid ‘gratis’ of willen we er iets voor terug? Het publiek blijft niet buiten schot, er wordt tijdens de voorstelling geld ingezameld voor een goed doel.


UIT

Maart 2017 —UITagenda

Portret

Door Veerle Corstens

Karina Smulders (36), actrice

‘MIJN OUDERS ZIE IK VAAK SINDS IK WEER IN UTRECHT WOON.

Barbara de Vos (63), lerares Nederlands

Foto Jelmer de Haas

‘IK MIS NOOIT EEN TONEELSTUK VAN KARINA EN VIND HET ALTIJD LEUK OM over haar werk te praten, maar we doen een ding heel graag samen en dat is eten. Zowel samen koken als uit eten gaan. Daarnaast breien we regelmatig met vier generaties, met mijn moeder en kleindochter; dat is heel ontspannen omdat je simpelweg samen bent en iets doet. Daardoor doet het gesprek er niet zo toe en tegelijkertijd heel erg. Al vanaf haar kleutertijd heeft Karina ons beziggehouden met haar toneelaspiraties, zo vaak dat ik er niet meer van opkeek. Vriendinnen waren verbaasd als ik niet luid klappend reageerde op een nieuwe aankondiging vanachter de schuifdeuren. Toen ze veertien was zijn we naar Hedda Gabler gaan kijken en kondigde ze aan die rol later te gaan spelen. Nu zei ze dat eigenlijk bij alles wel, maar het is mooi dat het nu gelukt is, zo dik bezaaid zijn de dragende vrouwenrollen niet. Vrouwen hebben nog steeds vaak een functionele rol als geliefde, dochter of slavin. Wat dat betreft is dit toneelstuk actueel, maar ook omdat de maatschappij destijds op een breekpunt stond – het begin van de moderniteit - net zoals nu het geval is in mijn ogen. Ik denk dat er in de wereldpolitiek van alles staat te gebeuren en vraag me af hoe de wereld eruit gaat zien voor mijn kleinkinderen.’

27

Na vijftien jaar Amsterdam ben ik terug in de stad waar ik opgroeide en komt mijn dochter van zes graag bij haar opa en oma over de vloer. Als ik moe van een repetitie kom en mijn ouders heerlijk gekookt hebben, schuif ik ook graag aan. Soms leer ik tekst met mijn moeder: zij kan heel goed lezen, ze gaat tenminste niet geforceerd spelen. Op dit moment repeteer ik de titelrol van Hedda Gabler, het beroemde toneelstuk van Henrik Ibsen. De negentiende-eeuwse Hedda werd in een burgerlijk bestaan gedwongen en verveelde zich dood. Letterlijk. Maar juist ook in onze tijd van vrijheid kun je je gevangen voelen: de voortdurende vraag of je wel gelukkig bent is het toppunt van verveling. Hedda is heel gevoelig voor schandalen, status en wat mensen van haar vinden. Je zou denken dat dit voor ons verleden tijd is, maar dankzij social media zijn we daar dagelijks mee bezig. De druk van gelukkig zijn is behoorlijk groot en het falen daarin nog groter.’ Karina Smulders is met Hedda Gabler van Theater Utrecht te zien in de Stadsschouwburg van 2 t/m 5 maart en 12 & 13 mei. > Karina vind je ook online.

Op uitagendautrecht.nl/keuze-van vertelt ze wat je in maart niet mag missen.


28 UITagenda — Maart 2017

UIT

3

Door Max de Valck

× gaan

3 VRAGEN AAN... Fo

t o

Ni ch on

Gler

um

Beauty and the Beast

Na het vorig jaar verschenen The Jungle Book steekt Disney nu de tekenfilmklassieker Beauty and the Beast in een nieuw jasje. Emma Watson speelt de knappe Belle in deze live action–versie van het bekende sprookje, nu geregisseerd door Bill Condon. De jonge vrouw komt terecht in een kasteel dat wordt bewoond door een groot beest (Dan Stevens) en zijn betoverde personeel. Belle ziet in dat het beest meer is dan alleen een monster en langzaamaan groeien ze naar elkaar toe.

Gerben Schermer

Vanaf 29 maart te zien in Kinepolis, Pathé Rembrandt en Cinemec.

Film

American Honey

De jonge Star (Sasha Lane) maakt in deze roadmovie van Andrea Arnold de impulsieve keuze mee te reizen met een groep buitenbeentjes die door het Middenwesten van de Verenigde Staten trekt. Ze laat alles achter en wordt, mede door de charmante Jake (Shia LaBeouf) meegesleurd in een avontuurlijke en wilde trip, in de hoop zichzelf en de liefde te vinden. Vanaf 9 maart in het Louis Hartlooper Complex of Springhaver.

Exhibition on Screen

Exhibition on Screen brengt internationale toptentoonstellingen naar het grote scherm. 5 maart vertoont Filmtheater ’t Hoogt allereerst I, Claude Monet. De film geeft een nieuwe kijk op de beroemde impressionistisch kunstschilder. 21 en 26 maart staat The Artists Garden – American Impressionism op het programma, gebaseerd op de populaire tentoonstelling ‘The Artist’s Garden: American Impressionism and the Garden Movement, 1887–1920’. 5, 21 & 26 maart in Filmtheater ’t Hoogt.

Dat er in Utrecht veel liefhebbers zijn van animatiefilms, weet Gerben Schermer, directeur van het Holland Animation Film Festival, maar al te goed. Dit jaar wordt alweer de twintigste editie van het internationale festival georganiseerd. Met ruim 450 lange en korte films, installaties, games, strips en meer is het lastig kiezen. Je maakt het de bezoekers niet makkelijk met zo’n uitgebreid programma. Heb je een favoriet? ‘Ja, de internationale competitie voor shorts. Met Nighthawk van Špela Čadež, een van de beste animatiefilms van 2016, en The Laughing Spider, gebaseerd op jeugdherinneringen van maker Keiichi Tanaami. Of A Crow Has Been Calling for a Whole Day (Liu Yi), over haar reis door India.’ Wat mogen we verder absoluut niet missen? ‘Dan ga ik voor Revengeance van Bill Plympton, een hilarische lange film. En voor Seoul Station, een bloedstollende horrorfilm die weet te raken. Ook een aanrader: voor kinderen is er de internationale competitie HAFF Junior, een programma met draken en helden.’ Wat maakt deze editie van het HAFF anders dan voorgaande? ‘Er komen nóg meer filmmakers langs in Utrecht en die willen we graag in de schijnwerpers zetten. Zo komt wereldster Igor Kovalyov zijn eigen favoriete films presenteren en geeft hij een workshop voor publiek.’ Het HAFF vindt van 22 t/m 26 maart plaats op diverse locaties.

haff.nl


Maart 2017 — UITagenda

29

Door Max de Valck

Mondriaan to

Dutch

Design

Rietveld Schröderhuis grafisch, Rietveld Schröderarchief.

Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!

‘De expositie neemt je mee naar het Utrecht van de jaren twintig’, aldus Natalie Dubois, curator van het Centraal Museum. Zij stelde de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl! samen, die ingaat op het leven van Gerrit Rietveld tijdens de zogenoemde Stijl-jaren. Bezoekers maken kennis met de persoon Rietveld, zijn drijfveren en zijn tijdgenoten. Kunstenaars als Willem van Leusden, Willem Maas en Sybold van Ravesteijn waren immers van invloed op de ontwikkeling van de architect en meubelontwerper. Rode draad door de expositie vormt het beroemde Rietveld Schröderhuis, het eerste huis ter wereld dat werd gebouwd volgens de principes van De Stijl. ‘Er worden ontwerpen, meubels, foto’s en maquettes getoond, maar we belichten ook de onbekende kant van het huis’, vertelt Dubois. We kennen het vooral als kunstobject, maar Truus Schröder heeft er natuurlijk zestig jaar in geleefd.’ Het bezoek aan Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl! eindigt in een werkplaats waar bezoekers samen met kunstenaar David Bade kunnen klussen aan een nieuw Rietveld Schröderhuis. Vanaf 4 maart in het Centraal Museum

centraalmuseum.nl destijlutrechtamersfoort.nl

‘WE KENNEN HET RIETVELD SCHRÖDERHUIS ALS KUNSTOBJECT, MAAR TRUUS SCHRÖDER HEEFT ER NATUURLIJK OOK ZESTIG JAAR IN GELEEFD.’

Foto Gerrit Th. Rietveld, rood blauwe stoel, 1918-1923 c/o Pictoright Amsterdam 2017

Foto CMU / Pictoright, Amsterdam

De Stijl


30 UITagenda — Maart 2017

UIT Door Max de Valck

LUCtY ! tip

3 VRAGEN AAN... Ro

b W

et ze r

Dromen en nachtmerries bij Galerie Sanaa

Apparitions Door Carolien de Boer en Marjolein Sponselee

Rob Wetzer Documentair fotograaf en curator Rob Wetzer opent deze maand in Fotodok de door hem samengestelde tentoonstelling (Re)Inventing Nature, waarin mens, natuur en technologie samenkomen. Waar draait de tentoonstelling om? ‘Mensen hebben ideaalbeelden in hun hoofd als ze denken aan natuur; prachtige, onaangeraakte landschappen. Maar ongerepte natuur bestaat niet meer en dat heeft alles met ons te maken. We leggen overal asfalt neer en bouwen alles vol. We moeten naar een ander idee van natuur, waarin we onze technologie als oplossing omarmen.’ Wat gaan we zien? ‘De tentoonstelling bestaat voornamelijk uit fotografie, aangevuld met andere media als film en virtual reality. Ik heb tien internationale fotografen uitgekozen die in hun kunst op zoek zijn naar een nieuwe omgang met natuur. Zo is er werk te zien van Sjoerd Knibbeler, Drew Nikonowicz, Diana Scherer en Reiner Riedler.’ Wat is de kracht van fotografie? ‘Ik heb me altijd geïnteresseerd in de maatschappij en de wereld. Fotografie is een middel om iets te bereiken; een gesprek, een uitwisseling van standpunten of als je heel ambitieus bent een maatschappelijke verandering.’ Van 3 maart t/m 23 april in FOTODOK.

fotodok.org

Mysterieuze figuren en rituelen vullen de ruimte van Galerie Sanaa in de tentoonstelling Apparitions. Galerie Sanaa richt zich in haar programma op hedendaagse kunst uit Nederland en Afrika in steeds wisselende tentoonstellingen. De kunstenaars van Apparitions zijn gefascineerd door het bovennatuurlijke, onzichtbare krachten en culturele tradities. Gedaanten buitelen over elkaar heen in de foto's van Myriam Mihindou. De grens tussen het individuele en het collectieve geheugen is haar thema. Zij toont beelden van louterende rituelen. Paul Bogaers voegt in zijn installatie een derde dimensie toe aan de fotografie. Hij laat een groep mensen verschijnen die in verwondering omhoog kijkt. Wat zien zij? Gezamenlijk bouwden de kunstenaars een nieuwe wereld in Sanaa. Zo kun je als bezoeker even in hun denkbeelden ronddwalen. Apparitions is t/m 11 maart te zien in Galerie SANAA (Jansdam 2), geopend van woensdag t/m zaterdag.

galeriesanaa.nl

Expo

> LUCY is nieuwsgierig naar het verhaal achter de kunst. Jij ook? Kijk voor meer tips en achtergrondverhalen op

lucyindelucht.nl

WAAR HANGT HET?

Kunstuitleen Utrecht heeft een collectie van ruim zevenduizend schilderijen, foto’s, zeefdrukken en beelden die worden uitgeleend en verkocht. Waar komen deze werken terecht?

Miranda Susebeek woont samen met haar man en twee dochters in Nieuw-Engeland. ‘In onze woonkamer hing een lelijk IKEA-schilderij, dus het werd tijd voor iets nieuws. Met het hele gezin gingen we daar naar op zoek, maar uiteindelijk ben ik de enige die het eindresultaat mooi vindt. Misschien mag mijn dochter op haar verjaardag wat anders kiezen. Er hangt nu een bijzonder kunstwerk van Frank Dekker, een druk met verschillende, heldere kleuren. Bovenaan turquoiseblauw en onder de bruinkleurige aarde, dit zorgt voor een soort vergezicht, een woestijnlandschap. In het midden is een zwarte vorm te zien, wat een mens of een rots zou kunnen zijn. Dat abstracte vind ik mooi, omdat ik er zelf iets van kan maken.’ kunstuitleen-utrecht.nl


Maart 2017 — UITagenda

Door Max de Valck

Mondriaan to

Dutch

Design

De Stijl

De stad van

Rietveld

Wandelroute & fietstocht

Utrecht kent meerdere plekken die verbonden zijn met Gerrit Rietveld. Natuurlijk kent iedereen het Rietveld Schröderhuis, maar er zijn ook andere locaties en de kans is groot dat die een stuk minder bekend zijn. Neem bijvoorbeeld Rietvelds geboortehuis in de Ooftstraat. Velen zijn hier weleens langsgekomen zonder te weten dat Rietveld hier tot zijn derde heeft gewoond. Voor Mondriaan to Dutch Design heeft het Centraal Museum een speciale wandeling ontwikkeld die langs verschillende Rietveld-locaties voert. Zo komen wandelaars onder meer langs zijn werkplaats aan de Adriaen van Ostadelaan -tegenwoordig een kapperszaak-, het Rietveld Schröderhuis en een door hem ontworpen huizenblok aan de Erasmuslaan. Geen zin om te lopen? Groepen kunnen onder leiding van een stadsgids van de VVV een fietstocht maken langs Rietvelds architectonische hoogtepunten. De route kan ook op eigen initiatief worden afgelegd. Deze is gratis te downloaden via anwb.nl/fietsroutes. Kijk voor meer informatie over de wandelroute en fietstocht op

destijlutrechtamersfoort.nl centraalmuseum.nl

optie tot uitbreiding van de route

1

Centraal Museum Agnietenstraat 1

2

Huis van der Vuurst de Vries Julianalaan 10

3

Chauffeurswoning

4

Rietveld Schröderhuis

5

Woningen Erasmuslaan

6

Meubelwerkplaats Rietveld

7

Huis Theissing

2 3 1

6

Waldeck Pyrmontkade 20 Prins Hendriklaan 50

8 7

Erasmuslaan 1 - 11

Adriaen van Ostadelaan 93 Breitnerlaan 11

8

4

Huis Muus Breitnerlaan 9

Kijk voor informatie over de volledige route op centraalmuseum.nl Hierboven een indicatie van de route.

Rietveld

5

Sc h

rö d

erh

ui

s

31


Na school en in de vakanties is het bij onze BSO supergezellig.

ZIMIHC theater Stefanus Flexibele zaal & sfeervolle foyer voor kunst uit alle culturen. www.zimihc.nl/stefanus

Samen met vriendjes is er altijd iets te beleven!

Kom een keertje kijken!

ZIMIHC theater Wittevrouwen Knus & intiem theater, gezellige foyer en repetitieruimtes. www.zimihc.nl/wittevrouwen

ZIMIHC theater Zuilen Weergaloos podium voor profs, amateurs en wijkbewoners. www.zimihc.nl/zuilen

ZIMIHC Maatwerk Projectleiding, evenementen, workshops en advies op maat. www.zimihc.nl/maatwerk

www.zimihc.nl

Kijk voor een BSO bij jou in de buurt op www.ludens.nl/BSO Meer weten over spelen bij Ludens? Informatie & Plaatsing: ip@ludens.nl / 030 – 256 70 70.

SLOTEXPOSITIE

Netta Loogatha • Makarrki • 2009 • acrylverf op doek • 152 x 101 cm • (Collectie AAMU)

Oudegracht 176 3511 NP Utrecht

www.aamu.nl


UIT

Maart 2017 —UITagenda

Femke Tanssink

Door Max de Valck

33

MuseumJeugd Universiteit

Duik in de wereld van schimmels, paddenstoelen en planten tijdens vier colleges van de MuseumJeugdUniversiteit. Elke maand wordt een ander onderwerp behandeld. De aftrap van de reeks vindt plaats op 12 maart. Het woord is dan aan Han Wösten. Hij weet veel over het nut van schimmels en onderzoekt of we in de toekomst huizen van schimmels op de maan kunnen bouwen. Voor iedereen tussen de acht en twaalf jaar. 12 maart in het Universiteitsmuseum.

universiteitsmuseum.nl

Kids

Barbaartje

Barbarije is een land waar iedereen barbaarse manieren heeft, maar de kleine Barribas heeft van Papa goed gedrag geleerd. Zo eet en spreekt hij netjes, leest hij moeilijke boeken en speelt hij klassieke muziek. Maar als Papa plots overlijdt en de boze buurman Derrie bij hem komt wonen, worden de correcte manieren afgeschaft. Het gaat van kwaad tot erger als het land ook nog op oorlogspad gaat. Hoe moet Barribas zich verzetten en de wereld verbeteren? Vanaf zes jaar. 26 maart in Podium Hoge Woerd.

podiumhogewoerd.nl

HET WEEKEND VAN

Laat me met rust!

Welzijnsmedewerker bij AxionContinu. Samen met gitaardocent Bernd heeft ze twee kinderen: Sari van acht en Fenne van vijf. ‘Om de week fietsen we naar de Cereolfabriek in Oog in Al, die is omgebouwd tot hippe plek. Hier duiken Fenne en Sari in de bibliotheek met hun neus in de boeken. Andere weekenden gaan we zwemmen in Den Hommel of schaatsen in Het Spoorwegmuseum, waar in de winter een paar weken een ijsbaan ligt. Na zo’n sportieve dag eten we in het centrum een tosti of broodje kroket bij Toque Toque aan de Oudegracht. We zijn trouwens ook veel te vinden in de oude gevangenis aan het Wolvenplein, in atelier De Kunstmaker waar ik zelf werk. De kinderen kunnen hier de hele dag met knutselwerken aan de gang.’

19 maart in TivoliVredenburg.

tivolivredenburg.nl

Foto Maria Stijger

Renske Peters

Een muziekvoorstelling voor vijfplussers over botsende gevoelens en het muzikale antwoord daarop. Het leven zou altijd mooi en vrolijk moeten zijn, maar soms heb je even geen zin om te praten en zit je het liefst verstopt in een donkere hoek. Ook componist Dvorák kon soms weermoedige buien hebben. Tijdens dit theatrale concert van het Nederlands Kamerorkest en Orkaan komt onder meer zijn beroemde Serenade voor strijkers voorbij.


Stut_advertentie_Uitagenda210x277_NetEvenAnders.indd 1

31-01-17 15:47


Maart 2017 —UITagenda

Maart

In de

stad Lewis Book Café

Trek een goed boek uit de kast, zet een sfeervolle plaat op en plof neer op een comfortabele stoel in een gemoedelijke woonkamer. In Lewis Book Café voelt het alsof je thuiskomt; hier pak je een rustmoment en ontsnap je aan het gehaaste stadsleven. Eind deze maand is het boekenweek. Het moment om langs te gaan. Voor een kop koffie, ontbijt of lunch wordt gezorgd. > Achter Clarenburg 39 facebook.com/lewisbookcafe

En verder: 36 TREND Weg met het afval!

38 5X Lezen

40 OP PAD Mondriaan & dierenpracht

41 NEW IN TOWN Atelier Ohlala

42 HET GEBOUW Rietveldwoningen

35


36 UITagenda — Maart 2017

IN DE STAD

Weg met het afval!

Door Upcycle Society gemaakte walnoothouten ringen.

Lamp gemaakt van oud speelgoed en een glazen augurkenpot.

Door Kim van der Meulen

Laptoptassen van textielrestanten, kantoorruimtes van sloopmateriaal: waarom ook niet? Zo gaat Utrecht verspilling tegen.

H

et duurt nog even, maar Utrecht wil in 2050 volledig circulair zijn. Oftewel: zoveel mogelijk hergebruiken, en geen afval produceren. Goed voor het milieu én de economie. En het is hard nodig: steden groeien snel – Utrecht zelfs het snelst van Nederland – en grondstoffen raken langzaam maar zeker op. Rondom het Centraal Station worden daarom vier ‘circulaire gebouwen’ geplaatst en Eneco bouwt dit voorjaar een biowarmte-installatie in Lage Weide, waar duurzame warmte wordt gecreëerd met bijvoorbeeld hout verkregen uit plantsoen- en bosonderhoud. Maar Utrechters nemen ook graag zelf het voortouw.

Lamp van wijnfles Utrecht telt veel ondernemers die zich bezighouden met circulaire productie: afvalmateriaal verwerken tot nieuwe pronkstukken. Leonie Vlaar en Lois Stolwijk met hun bedrijf Leonie & Lois (binnenkort gevestigd in het Hof van Cartesius) bijvoorbeeld: met hun label Spijkerbrij verwerken ze afgedankte spijkerbroeken tot vlinderdasjes en accessoires. Ze stonden er al mee op diverse designevenementen en geven ook workshops waarin ze laten zien hoe spijkerstof tot kleine vezels wordt gescheurd, met lijm vermengd wordt en tot een nieuw product wordt geperst. Ook i-did_slow fashion_movement houdt zich met dit principe bezig: oprichters Mireille Geijsen en Michiel Dekkers verkopen gerecyclede (en volledig recyclebare) accessoires, waaronder handtassen gemaakt van oude legeruniformen of oude bedrijfskleding van stewardessen. Het Utrechtse bedrijf werkt sinds afgelopen najaar samen met IKEA om restproducten en afval tot nieuw design te verwerken en stof te hergebruiken. Liever zelf aan de slag? Duurzaamheidsexpert Johanna Rijkenberg organiseert vanuit haar bedrijf Upcycle Society workshops waarin mensen functionele producten maken van afval. ‘Ik werkte vroeger als marketingconsultant, maar het stond me niet aan om mensen te stimuleren méér te consumeren. Ik laat nu zien hoe leuk en waardevol upcycling is: je werkt met je handen, vermindert schade aan onze planeet en houdt er unieke, creatieve producten aan over.’ Rijkenbergs eigen ontwerpen – vooral lifestyle-items en meubels – zijn binnenkort te koop via de webshop van haar bedrijf. Vooral naar een customized lamp, gemaakt van een wijnfles, is al veel vraag. ‘Steeds meer ontwerpers houden zich bezig met upcycling, wat het imago ervan ten goede komt. Al denken mensen onterecht weleens dat zo’n bijdrage aan de circulaire economie niets kost. Natuurlijk is afval gratis, maar je moet het wel weten te vinden. Het zoeken, schoonmaken en vormgeven van glas, leer en houtafval kost tijd. Gelukkig heb ik daarvoor nu adresjes: een restaurant en een meubelmaker.’ Met oog voor detail kom je hoe dan ook een heel eind – voortaan die oude stoel op straat niet zomaar voorbijlopen dus: overal valt iets van te maken.

‘WE WILLEN LATEN ZIEN DAT HET KÁN, CIRCULAIR LEVEN.’

ke nb erg

Hof van Cartesius Zo wordt rond deze tijd in een monumentale treinloods op de 2e Daalsedijk de duurzame werkplek UCo geopend, voor ondernemers en middelgrote bedrijven die duurzaam werken. Het pand is energieneutraal, CO2-neutraal, afvalloos en waterneutraal: niets wordt hier verspild. En op het bedrijventerrein Werkspoorkwartier verrijst deze zomer het Hof van Cartesius: paviljoens voor creatieve ondernemers die circulair bouwen en ondernemen. De huurders moeten zelf meebouwen aan hun omgeving en paviljoens. ‘We leveren die werkruimtes – van gerecycled bouwmateriaal – casco op, dus de huurders moeten ze zelf afmaken. Met hergebruikte bouwmaterialen’, legt mede-initiatiefnemer Charlotte Ernst uit. ‘We willen laten zien dat het kán, circulair leven. En mensen stimuleren dat ook te doen. Er zit allerlei wet- en regelgeving aan vast, maar we werken met investeerders, constructeurs en ondernemers die ook inzien dat we duurzaam móéten werken – anders zijn we er over een tijdje niet meer.’ Alle werkplekken voor de startfase zijn al verhuurd. Het Hof moet energiepositief worden, met een energiekamer met zonnepanelen, een openbare tuin inclusief moestuin, stadslandbouw en wateropvang (voor het doorspoelen van toiletten). En er zijn nog meer plannen: ‘We zoeken naar verwarming voor in de winter – denk aan palletkachels die op koffieprut werken – en een veganistisch restaurant met lokale producten.’

j Ri na n a Joh


Maart 2017 — UITagenda

Circulaire economie

Bo

wt ies

va n

Sp

er ijk br

ij.

‘JE WERKT MET JE HANDEN, VERMINDERT SCHADE AAN ONZE PLANEET EN HOUDT ER UNIEKE, CREATIEVE PRODUCTEN AAN OVER.’ Het label Spijkerbrij hergebruikt afgedankte spijkerbroeken.

37


38 UITagenda —Maart 2017

IN DE STAD

Foto Merlijn Doomernik

Door Max de Valck

Lezen

1

NACHOEM M. WIJNBERG

VAN GROOT BELANG

Roelof ten Napel: ‘Deze schrijver doet nergens geheimzinnig over; hij is extreem direct, waardoor het lijkt alsof hij hardop aan het denken is. Wijnberg is een goede dichter en heeft het in deze bundel over van alles, van politiek en economie tot toneel en Griekse tragedies. Zijn complexe gedichten zijn toegankelijk, omdat hij zo makkelijk schrijft. Ik heb een hekel aan boeken die aan alle verwachtingen voldoen, waardoor je als lezer niet meer wordt verrast. Dit boek is allesbehalve voorspelbaar en zet me aan het denken. Dat is het mooie van poëzie.’ Roelof (24) brak in 2014 door met Constellaties en kreeg in 2015 een C.C.S. Crone Stipendium. Nu werkt hij aan zijn nieuwe roman. Op uitagendautrecht.nl/keuze-van tipt hij wat je in maart niet mag missen.

Eind deze maand start de tweeëntachtigste editie van de Boekenweek. Ter gelegenheid hiervan tippen vijf talentvolle jonge auteurs boeken van collega's.

‘IK HEB EEN HEKEL AAN BOEKEN DIE AAN ALLE VERWACHTINGEN VOLDOEN, WAARDOOR JE ALS LEZER NIET MEER WORDT VERRAST.’

2

EVA ROVERS

BOUD

Marieke Rijneveld: ‘Schrijver, dichter en presentator Boudewijn Büch wordt geportretteerd in deze biografie. De auteur laat zien dat het goed mogelijk is je imago vorm te geven. Hoe makkelijk je iemand anders kunt zijn en hoe fijn, maar ook gevaarlijk die vlucht is. Ook ik ben bezig met mijn imago, maar niet op de manier waarop Büch dat deed: hij creëerde er een, ik zoek naar wat ik al in me heb. Eva Rovers weet prachtig en zeer zorgvuldig over zijn leven te schrijven.’ Marieke (25) won met haar dichtbundel Kalfsvlies de C. Buddingh'-Prijs 2016 voor het beste poëziedebuut. Momenteel schrijft zij een roman.


Maart 2017 — UITagenda

4

eu eM err t S Foto

Do om ern ik

Gilles van der Loo Marijn Sikken: ‘Bij het lezen van deze rijke roman van Gilles van der Loo zie ik de Amsterdamse grachtengordel zo voor me. Maar ook voor niet-Amsterdammers en zelfs Feyenoordsupporters is het boek een echte aanrader. Van der Loo schrijft over vele onderwerpen als vaderschap, verlies en volwassen worden, met de vriendschap tussen twee mannen als ijkpunt, en weet deze goed in evenwicht te brengen. Zijn zorgvuldigheid spreekt me erg aan, je kan zien dat er werk in het boek zit en dat er goed over is nagedacht.’ Marijn (26) debuteerde vorige maand met haar roman Probeer om te keren en won in 2011 de jury- en publieksprijs van Write Now!

rs

HET JASJE VAN LUIS MARTÍN

jn rli Me o t Fo

3

LAURA BROEKHUYSEN

Foto Perry Schrijvers

WINTER-IJSLAND

Vicky Francken: ‘Wat me vooral is bijgebleven is de quote: ‘Hier zie je al het uitzicht van de wereld.’ Laura Broekhuysen vertelt op een beeldende en observerende manier over haar eerste jaar in IJsland, waar ze samen met haar man in een verlaten fjord ging wonen. Ik kan me haar eenzaamheid, die ze op een gedetailleerde en poëtische wijze beschrijft, goed voorstellen. Ik ben zelf ook in IJsland geweest en het klopt; in de verste verte is niemand te zien. Met dit verhaal heeft ze een nieuw genre uitgevonden: een mix van proza en poëzie.’ Vicky (27) won de Meander Dichtersprijs in 2008. Röntgenfotomodel, haar eerste dichtbundel, ligt sinds begin dit jaar in de winkel.

5

ABEL J. HERZBERG

AMOR FATI & TWEESTROMENLAND Roman Helinski: ‘Abel J. Herzberg schrijft over zijn tijd in concentratiekamp BergenBelsen. De verhalen zitten niet vol wrok en leed, maar zijn van een afstand geschreven. Dit maakt het zo mooi. Ik werd laatst gevraagd een lezing te geven over dit boek, toen heb ik het meteen opengeslagen. De bundel bestaat uit twee verhalen die vorig najaar zijn samengevoegd. De ervaringen raken mij ontzettend; deze autobiografie geeft inzicht in hoe iemand die tijd heeft beleefd, het is goed om te beseffen hoe wreed het eraan toeging. In 2014 brak Roman (33) door met Bloemkool uit Tsjernobyl, vorig jaar kwam hij met De valse profeet. Hij werkt nu aan zijn nieuwe roman, die dit najaar verschijnt.

39


40 UITagenda —Maart 2017

DE STAD UIT

Door Max de Valck

Mondriaan

& dierenpracht In Utrecht is meer dan genoeg te beleven, maar het loont om ook buiten de stadsgrenzen te kijken. Uitagenda Utrecht helpt je op weg.

Op pad BESTEMMING

De elfde editie van Cultuurnacht Houten kent een programma vol muziek, dans, toneel en poëzie. Op verschillende locaties zijn uiteenlopende activiteiten te bezoeken die sowieso twee dingen met elkaar gemeen hebben: ze zijn gratis toegankelijk en staan in het teken van het thema ‘Bestemming’. Optredens vinden onder andere plaats in horecagelegenheden aan het Plein in het Oude Dorp en Theater aan de Slinger. Er is ook programmering voor jongeren en jonge kinderen en hun ouders. Cultuurnacht Houten vindt plaats op 25 maart. cultuurnachthouten.nl

DIEREN

Tier - Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren

Tier is de eerste museale tentoonstelling van kunstenaars Jaap Sinke en Ferry van Tongeren. De twee werken al bijna twintig jaar samen en weten als geen ander hoe zij opgezette dieren op imposante wijze en in hun volle glorie kunnen tonen. Hun creaties zijn nu samen met het werk van Armando te zien in Museum Oud Amelisweerd. Alle tentoongestelde dieren zijn volgens Sinke en Van Tongeren op natuurlijke wijze aan hun einde gekomen. Vanaf 25 maart in Museum Oud Amelisweerd. moa.nl

Mondriaan to

Dutch

Design Foto Mike Bink

GEBOORTESTAD

De Wereld van Mondriaan

Ook Amersfoort organiseert dit jaar veel activiteiten om honderd jaar De Stijl te vieren. Iets dat niet meer dan logisch is aangezien het gaat om de geboortestad van Piet Mondriaan. Vanaf 8 maart is het weer mogelijk de plek te bezoeken waar hij ter wereld is gekomen, want dan opent het vernieuwde Mondriaanhuis na een ingrijpende verbouwing de deuren. Bezoekers krijgen de kans een reis te maken door het leven van de kunstenaar. Alles komt voorbij; van zijn werk tot zijn artistieke zoektocht en zijn vrienden. Ook kan iedereen zelf de handen uit de mouwen steken in het Doe-het-zelf-atelier. Vanaf 8 maart.

mondriaanhuis.nl destijlutrechtamersfoort.nl

Sinke & Van Tongeren, work in progress

Cultuurnacht Houten


IN DE STAD

Maart 2017 —UITagenda

Een

tafel

vol

zilver

New in town

Atelier Ohlala

Foto Max de Valck

Door een smalle deur kom je binnen in het onlangs geopende Atelier Ohlala aan de Kintgenshaven; een kleine ruimte met een klassiek betegelde vloer, waar het oog direct valt op een tafel die vol ligt met zilver bestek, een glazen pot met kaarsen en een schaal met sieraden. Houd je tas in de gaten, want door alle breekbare spullen, heb je al snel het idee dat er iets sneuvelt als je langs de antieke kast met porselein loopt. Maar er is meer, zo worden er ook geĂŻllustreerde kaarten, notitieboeken en kleurrijke kussens verkocht. Eigenaresse Marjolein Meulendijk geeft met haar assortiment een eigentijdse twist aan de accessoirewinkel. > Atelier Ohlala Kintgenshaven 1A stylenoot.nl

41


IN DE STAD

UITagenda —Maart 2017

Door Martine Bakker

Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen. Gebouwen waar iedereen langsfietst, maar zeker niet alles van weet. Elk nummer zet Uitagenda Utrecht er een in de schijnwerpers. Deze keer woningen ontworpen door Rietveld.

Mondriaan to

Dutch

Design

Architectuur

het

gebouw Rietveldwoningen in Hoograven.

G

errit Rietveld was belangrijk voor De Stijl, maar zat in meer vooruitstrevende clubs. Hij maakte veel tekeningen van sociale woningbouw. In Tolsteeg en Hoograven kreeg hij de kans echt iets te bouwen. In 1928 kwam een internationale groep veranderingsgezinde architecten samen in Zwitserland. Zij stoorden zich aan de manier waarop steden tot dan toe waren gebouwd. Het moest anders: moderner en functioneler. Architectuur ging volgens hen niet over schoonheid maar over efficiëntie. Hun ideeën kregen pas na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal navolging. In Utrecht gebeurde dat in de uitbreidingswijken Tolsteeg, Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht. Gerrit Rietveld ontwierp tussen 1954 en 1956 series woningblokken in Hoograven en Tolsteeg, waaronder aan de Robijnhof. Hij was een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst in Zwitserland en puzzelde sindsdien aan de ideale woningplattegrond voor volkshuisvesting, zoals

sociale woningbouw toen heette. Hij was van mening dat kleine woningen het leven aangenaam vereenvoudigden. De inderdaad kleine woningen in Tolsteeg en Hoograven deelde hij slim in. Geen plek bleef onbenut en de hal was juist extra groot zodat het gevoel van ruimtelijkheid niet zou verdwijnen. Raampjes boven de deuren zorgden voor daglicht tot midden in de woning. De bovenramen in de gevel waren van matglas zodat gordijnen niet nodig waren en aan de buitenkant meer eenheid ontstond. Rietveld streefde naar eenheid maar lette er goed op dat een woonbuurt niet saai werd. Vanaf de straat zijn de woningblokken te herkennen aan de geribbelde betonnen banden tussen de verdiepingen. In de gevels combineerde Rietveld lichte en donkere bakstenen en per gevel zijn er rode, blauwe, gele of zwarte panelen gebruikt. Andere opvallende elementen zijn de brede, overstekende dakranden en de betonnen lamellen voor de trappenhuizen, waardoor de was uit het zicht kon drogen.

Om vanwege de enorme woningnood snel te kunnen bouwen werd gewerkt met prefab bouwdelen en 'stempelbouw', ensembles van hoge en lage bouwblokken rond hoven. De stempels werden meerdere keren herhaald. In Hoograven en Tolsteeg zijn uiteindelijk minder stempels van Rietveld gerealiseerd dan vooraf was afgesproken. Dat is jammer, want Rietveld had de hoven mede ontworpen voor het effect van die herhaling. Het Centraal Museum en Architectuurcentrum Aorta organiseren dit jaar de architectuurfietstocht Rietveld en de wederopbouw. Tijdens deze tocht is het mogelijk de modelwoning aan de Robijnhof te bezoeken.

Kijk voor informatie over de fietstocht, en andere activiteiten, op destijlutrechtamersfoort.nl

Foto Emily van Someren

42


Maart 2017—UITagenda

43

Maart

Net even Anders Festival

Stut is veertig jaar en viert dit met het Net Even Anders Festival. Tien dagen lang zijn er in ZIMIHC theater Stefanus workshops, presentaties, voorstellingen maaltijden en andere activiteiten. Op het podium mensen uit alle hoeken van de samenleving. Van jong tot oud, van buurtbewoner tot asielzoeker, allemaal delen zij hun verhalen, culturen en gebruiken. Het Net even Anders Festival vindt van 16 t/m 26 maart plaats in ZIMIHC theater Stefanus stut.nl

L.O.V.E. Net even Anders, Stut Theater Festival.

Foto: Cindy van Rees

De Agenda


44 UITagenda — Maart 2017

AGENDA

Programmaonderdeel Mondriaan to Dutch Design.

Maart

1 woensdag KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Barbara Kozelj [20.00] Barbara Kozelj veroverde aan het begin van het afgelopen seizoen in Utrecht de harten van honderden muziekliefhebbers toen ze schitterde op de Hart & Ziel Dag van Radio 4 met aria’s van Händel. LEZINGEN ACADEMIEGEBOUW > Hoe je Mars op aarde bestudeert [20.00] Is er water op Mars? En hoe doe je daar onderzoek naar, zonder er naar toe te gaan? POP, JAZZ, WERELDMUZIEK DE KARGADOOR > Jazzkelder Kargadoor [19.30] Elke eerste woensdag van de maand kun je luisteren naar verschillende jazzstijlen en zelf meespelen. TIVOLIVREDENBURG > Ashanti & Joe [19.45] Twee van de grootste Amerikaanse R&B-sterren van de jaren nul tot nu samen op één podium. EKKO > July Talk [20.00] De band speelt alternatieve rock, afgewisseld met minimalistische melodische passages. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Ja Gese [20.30] Leoni Jansen en Chris Chameleon gaan samen het podium op en versmelten hun stemmen in hartverwarmende liedjes, in het Afrikaans, Nederlands en Engels. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Dr. Miracle's Last Illusion [20.00] Opera2Day vertelt een spannend verhaal in een reeks opera- en dansscènes, op muziek van onder meer Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner en Stravinsky.

2 donderdag KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Pronkstukken - Goois Lyceum [19.30] 35 bovenbouwleerlingen van het Goois Lyceum uit Utrecht brengen hun eigen compositie ten gehore. TIVOLIVREDENBURG > Pieces of Tomorrow: Aleksandr Skrjabin [21.00] Pop en klassiek slaan de handen ineen en presenteren Pieces of Tomorrow: klassiek in een nieuw jasje. Centraal staat de componist Aleksandr Skrjabin. Dj St. Paul is de host. LEZINGEN TIVOLIVREDENBURG > Sex on screen [17.00] Lezing waarin wordt gesproken over seksuele normen. Nemen wij die over van de dingen die we zien in films en op televisie? POP, JAZZ, WERELDMUZIEK DB’S STUDIO > Eve Mcking release show [20.00] Zangeres Eve McKing presenteert haar eerste single ‘Roll With The Punches’. TIVOLIVREDENBURG > SQUAD#2 [20.15] Op SQUAD zie je de beste rappers van Nederland, met o.a. Rotterdam Airlines, Jonna Fraser, Bizzey en SBMG. EKKO > Mitski [20.30] Indierock waarbij lieflijke zang en harde noise-erupties elkaar afwisselen en versterken. WERFTHEATER > Broos [20.30] Albumpresentatie van het tweede album van de band Bender: Nederlandstalige chansons die raken en ontroeren. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Hedda Gabler [20.00] Theater Utrecht presenteert de ontroerende voorstelling van Henrik Ibsen, bewerkt door Thibaud Delpeut.

CABARET DE KARGADOOR > Comedy Talent Award: Halve finales [20.30] Dé stand-up comedywedstrijd van Nederland en na de knettergekke voorrondes is het nu tijd voor het échte werk: de halve finales. WERFTHEATER > Op klompen naar Calcutta [20.30] In zijn tweede avondvullende voorstelling neemt cabaretier Narsingh je mee in de zoektocht naar de ware identiteit. DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Geniet van een kop thee, muziek en goede gesprekken. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Dudok Kwartet & Pieter Wispelwey [20.00] Het Dudok Kwartet speelt met medewerking van cellist Pieter Wispelwey muziek van de componisten Schubert en Ligeti. PIETERSKERK > Emotioneel Abstract [20.15] Het Nederlands Studenten Kamerkoor brengt een programma van modern-klassieke koormuziek van onder anderen Ligeti, Porcelijn en Manneke. TIVOLIVREDENBURG > Radio Filharmonisch Orkest & Maria Milstein [20.15] Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van dirigent Vasily Petrenko en violist Maria Milstein werk van oa. de componisten Rachmaninov en Skrjabin. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Hamilton Leithauser [19.45] Amerikaanse multi-instrumentalist Hamilton Leithauser, bekend als frontman van de Amerikaanse indierockers The Walkmen, staat nu solo op het podium. ACU > Pinegrove [20.30] Americana en LO-FI in de beste slacker uitvoering. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Alhambra Poetry [20.30] Na het succesvolle ‘Maghreb Icons’ is Andalus Voices terug met een literair-muzikaal programma, geïnspireerd door poëzie en verhalen uit de verlichte straten van Córdoba en de historische blauwwitte medina van Tanger. THEATER ACADEMIEGEBOUW > Dido & Aeneas [20.00] Deze klassieke kameropera vertelt het verhaal van koningin Dido van Carthago, die had gezworen nooit meer te zullen trouwen en dan in een klap verliefd wordt op de uit Troje gevluchte held Aeneas. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Hedda Gabler [20.00] Zie do 2. SCHILLER THEATER PLACE ROYALE >

Sander Nijbroek

SANDER NIJBROEK Hofman Café > 9 maart Singer-songwriter Sander Nijbroek komt met zijn bijzondere stemgeluid en sterke gitaarskills naar Hofman Café. Hij studeerde onlangs af aan Codarts in Rotterdam en treedt regelmatig solo of met zijn band San Brooks op.

Steebsch Jams!

STEEBSCH JAMS! Café Averechts > 12 maart Deze zondag staat in het teken van uit bier, bitterballen en een band. De vijf leden van het Steebsch Jazz Quintet zorgen voor een jazzy sfeer in Café Averechts. Muzikale bezoekers die zelf een instrument spelen mogen meedoen.

TIVOLIVREDENBURG > Victory

Boogie Woogie [20.15] Martijn Schok en Jörg Hegemann spelen kamermuziek en jazz uit de tijd van Piet Mondriaan.

Zo zijn we niet getrouwd [20.30] Voorstelling van Margriet Bolding. Zij wordt geroemd om haar eigenzinnige humor en ontroerende liedjes.

4 zaterdag

5 zondag

CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Showcase [20.30] Comedians gaan tekeer met actualiteiten, nieuw materiaal en oud goud. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Met mij gaat alles goed [20.30] Er zijn maar drie woorden die er echt toe doen: pluk de dag. Waarom Vlaming Begijn Le Bleu het leven dan toch steeds moeilijker maakt dan het is, laat hij zien in ‘Met mij gaat alles goed’. WERFTHEATER > Op klompen naar Calcutta [20.30] Zie vr 3. DIVERSEN CENTRALE BIBLIOTHEEK > Kunnen wij dit

DIVERSEN STADSSCHOUWBURG UTRECHT > ZIN op Zondag: Met Man & Macht [12.00] Het talkshowprogramma van Stadsschouwburg Utrecht met ditmaal als thema 'over Ambitie (politici)'. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [17.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK SINT WILLIBRORDKERK > Carminis Concert [14.00] De titel van het programma is ‘Sweeter than roses’. Centraal staan werken uit de Engelse Barok van Morley, Dowland, Gibbons, Lawes & Daniel en Henry Purcell. TIVOLIVREDENBURG > Utrechts Operakoor [15.00] Het Utrechts Operakoor speelt de opera 'Ik ben Verdi'. Met o.a. Edwin Rutten als Guiseppe Verdi. GEERTEKERK > Utrechtse Bachcantatediensten [19.30] De uitvoering van een Bachcantate op de eerste zondag van de maand in de Utrechtse Geertekerk. LITERATUUR SALON VAN WELEER > Salon der Gedichtachtigen [14.00] Een middag vol gedichten en korte verhalen en deze editie een bijzonder collectief: Het HiPP (Het

KLASSIEKE MUZIEK DOMKERK > Zaterdagmiddagmuziek:

Koormuziek uit de Engelse Tudorperiode [15.30] Koormuziek uit de Engelse Tudorperiode (16e eeuw) gespeeld door solistenensemble Cantores Martini.

SUPERMOON ’t Oude Pothuys > 31 maart De vijf Twentse mannen van Supermoon staan bekend om hun funky popsongs. Het podium van ’t Oude Pothuys is geen onbekend terrein voor de band. Tijdens deze dansbare avond geven ze een voorproefje van hun eerste EP.

Kijk voor meer muziektips op uitagendautrecht.nl

LITERATUUR LOUIS HARTLOOPER COMPLEX > Schrijfcafé [11.00] Schrijf ongedwongen, doe nieuwe inspiratie op, experimenteer op papier en deel jouw schrijfsels met andere schrijfliefhebbers. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Blaudzun [20.00] Nieuwe show van singer-songwriter Blaudzun. De soms zware tekstuele thema’s in Blaudzuns muziek zijn dit keer vrolijker en lichter dan op zijn eerdere albums. DB’S STUDIO > Donnerwetter [20.30] Psychedelische rock van de Arnhemse band Donnerwetter. DE HELLING > Lisa Lois sings: Adele [20.30] De Nederlandse zangeres Lisa Lois brengt een ode aan haar grote voorbeeld Adele. SCHILLER THEATER PLACE ROYALE > Schatten (try-out) [20.30] Zangeres Astrid Seriese en gitarist Erwin Ligten brengen hun luisteraars in vervoering. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Hedda Gabler [20.00] Zie do 2.

maken?! Recipes for disaster [10.00] Inloopworkshop van medialab SetUp om de creatieve en ethische kanten van het ‘Internet of Things’ op praktische wijze te verkennen. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3.

Supermoon

A Nice Try Production

Muziektips 3x café

3 vrijdag

instituut Praktische Poëzie) bestaande uit drie spraakmakende dichters met een missie. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK FILMTHEATER EN CAFÉ ’T HOOGT > Singer Songwriter Zondag [16.00] Elke eerste zondag van de maand kan je genieten van optredens van singer-songwriters uit Utrecht en omgeving. TIVOLIVREDENBURG > Chasin' The Bird - Rein de Graaff & Friends [16.00] Een programma gewijd aan de muziek van de nog altijd als meest revolutionair geldende alt-saxofonist uit de jazzgeschiedenis: Charlie Parker, bijgenaamd Bird. DB’S STUDIO > Footprints in the Void presenteert Uada en Mosaic [19.30] In deze speciale editie betreden de black metalbands Uada & Mosaic het podium. TIVOLIVREDENBURG > Amy Macdonald [19.45] De Schotse singer-songwriter Amy Macdonald brak in 2008 door en komt dit jaar met een nieuw album. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Hedda Gabler[20.00] Zie do 2.

6 maandag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > De Stemming 5 [20.00] Voordat we gaan stemmen op 15 maart 2017 duidt Freek de Jonge de staat van het land in zijn verkiezingsconference. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Op een bedje van rucola [20.30] Max van den Burg fileert op speelse en confronterende wijze de hoofd- en bijgerechten van deze tijd. LEZINGEN CENTRALE BIBLIOTHEEK > Tegenlicht Meet Up [19.00] Een herhaling van de Tegenlichtuitzending met aansluitend een discussie over het thema. MUSICAL, SHOW, CIRCUS BEATRIX THEATER > I want to break free [20.00] Een theatershow over het leven van Queen-zanger Freddy Mercury. THEATER THEATER KIKKER > Monsteren!-Speciaal: Schwalbe gaat van start [20.30] In Monsteren! proberen makers hun laatste hersenspinsels uit op het publiek.

7 dinsdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Open Mic [20.30] De Comedyhuis Club Open Mic is de broedplek voor nieuw comedytalent, waar ook de profs langskomen.


Maart 2017 —UITagenda

DIVERSEN BIBLIOTHEEK KANALENEILAND >

Verhalen aan de leestafel [10.30] Ouderen lezen voor aan ouderen. Een keer per twee weken, steeds met een ander thema. LEZINGEN FILMTHEATER EN CAFÉ 'T HOOGT >

FAQ- Moet ik stemmen? [19.00] Dit programma - een week voor de Nederlandse Verkiezingen - gaat in op de vraag: moet ik stemmen? KUUB, RUIMTE VOOR KUNST EN CULTUUR >

Cursus Wederopbouwarchitectuur [19.30] In drie lezingen en een rondleiding wordt de wederopbouw periode in Nederland en specifiek Utrecht geschetst. ACADEMIEGEBOUW > Groene wil, groene weg? [20.00] Prof. dr. Linda Steg (Omgevings-psychologie, UU) vertelt hoe we ook gevolgen die we niet direct merken kunnen meenemen in onze beslissingen en ons gedrag. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Moro Lobi [20.00] In de theatervoorstelling 'Moro Lobi' (Surinaams voor meer liefde') toont Typhoon zijn muzikale inspiraties en vertelt hij over kracht, kwetsbaarheid, acceptatie en durf. THEATER THEATER KIKKER > The Dreaming [20.00] Toneelstuk over de romantische neiging om te verabsoluteren, te zwelgen en elkaar daarover hartstochtelijk in de rede te vallen. Uitgevoerd door De Hotshop en De Warme Winkel. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Casino Royale [20.30] Een hilarische en confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatiseringsverdriet. Door theatergroep Suver Nuver.

8 woensdag DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Guerrilla [20.30] Dansers acteurs en muzikanten van DOX en AYA onderzoeken met prikkelende en theatrale scènes wat de begrippen protest, verzet en opstand vandaag de dag betekenen. LEZINGEN ACADEMIEGEBOUW > De verbeelding van het verleden [20.00] Hoe wordt bepaald wat er in een geschiedenisboek geschreven wordt? Is dat willekeurig of subjectief? Literatuurwetenschapper prof. Ann Rigney vertelt. LITERATUUR STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Saint Amour [20.00] De 23ste editie van het jaarlijkse literatuurfestijn, waar ditmaal de Belgische schrijver Herman Brusselmans centraal staat. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK DE HELLING > Gorgoroth + Melechesh advertentie

Hedda Gabler Koop je kaarten op theaterutrecht.nl

[19.00] De Noorse black-metalband Gorgoroth viert zijn vijfentwintigjarig bestaan met een jubileumtournee. DB'S STUDIO > Nick Oliveri [20.30] Medeoprichter van o.a. Kyuss en Queens of the Stone Age geeft een exclusieve Nederlandse show. PARNASSOS CULTUURCENTRUM > U Jazz WessieSessie [21.00] Try-outpodium voor jazzbands gevolgd door een jamsessie. THEATER THEATER KIKKER > The Dreaming [20.00] Zie di 7. KYTOPIA > Untitled [20.30] Theater party die het midden houdt tussen een concert, theatervoorstelling, video art, beeldende kunst en een talkshow.

9 donderdag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Geen sprake van [20.00] Reprise van het zesde theaterprogramma van Ronald Goedemondt. DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Guerrilla [20.30] Zie wo 8. THEATER KIKKER > They might be giants [20.30] In They Might Be Giants wringt Steven Michel zijn lichaam in allerlei bochten en bevraagt daarmee de relatie tussen het artificiële en het natuurlijke, het levendige en het levenloze. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Stravinsky’s Vuurvogel Uitgelegd [20.15] Dirigent Jules van Hessen onthult met live ondersteuning van het Radio Filharmonisch Orkest de geheimen van Stravinsky's Vuurvogel. LEZINGEN SALON VAN WELEER > Talk Salon [14.00] De Talk Salon is een zinnenprikkelende interactieve theatervoorstelling. TIVOLIVREDENBURG > Places of the imagination [17.00] Waarom reizen zoveel mensen af naar bestemmingen waar hun favoriete boek, film of televisieserie zich afspeelt? Spreker: Abby Waysdorf. Engels gesproken. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Dayna Kurtz [19.45] Dayna Kurtz is een Amerikaanse singersongwriter die al jaren intensief tourt en alles geeft op het podium. EKKO > Death Alley [20.00] Een van de meest veelbelovende acts van 2016 komt terug naar EKKO en maakt punkmuziek met psychedelische invloeden. TIVOLIVREDENBURG > Drive Like Maria [20.15] Het Belgisch-Nederlandse powertrio Drive Like Maria laat elk podium rokend achter met hun zompig-pompende bluesrock. THEATER KYTOPIA > Untitled [20.30] Zie wo 8.

Debatladder IN UTRECHT VINDEN HET HELE JAAR DOOR VEEL DEBATTEN PLAATS. UITAGENDA UTRECHT ZET ER EEN AANTAL VOOR JE OP EEN RIJ.

FAQ - MOET IK STEMMEN? 7 maart om 19:00 Filmtheater ’t Hoogt De stembussen gaan bijna open, maar ben je eigenlijk wel van plan om te stemmen? Een debat over democratie, populisme, burgerschap en meer. TALK SALON 9 maart om 14:00 Werfkelder van Stichting Gullie Het gaat alle kanten op in de Talk Salon; leg je eigen onderwerp voor en praat over de meest uiteenlopende kwesties. WAAR DE POLITIEK EN MEDIA NIET OVER PRATEN 12 maart om 15:00 De Kargadoor We krijgen een hoop informatie voorgeschoteld door Nederlandse politici, maar lang niet alles wordt ons verteld. Wat komt er niet ter sprake en waarom niet? TEGENLICHT MEET UP: WIJ-MAATSCHAPPIJ 13 maart om 19:00 Centrale Bibliotheek Rotterdam is een belangrijke stad met een sterke dynamiek; over welke krachten hebben we het hier? En hoe is het gesteld met Utrecht? BIJ DE WORTEL: DEBAT 28 maart om 20:00 Academiegebouw De aarde warmt op en dieren sterven uit; wij mensen zijn een bepalende factor wat betreft de gezondheid van de planeet. Is de mens de oorzaak van het probleem? Of misschien wel een oplossing? Kijk voor meer debatten op debatagenda.nl

10 vrijdag CABARET WERFTHEATER > Held try-out [20.00] In ‘Held’ is het geduld van cabaretier Fuad Hassen opgeraakt. Hij besluit zijn eigen weg te volgen, weg van de rest. DANS THEATER KIKKER > A P N E A & Sweat baby sweat [20.00] Twee dansvoorstellingen achter elkaar van de choreografen Rodrigo Sobarzo en Jan Martens. DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Perfect Strings [20.00] Holland Baroque vroeg Theo Loevendie een nieuwe compositie te schrijven voor drie violen, drie altviolen en drie celli. TIVOLIVREDENBURG > Noord Nederlands Orkest & Louis Lortie [20.15] In La mer schildert Debussy een oneindig beweeglijke

zee en betoverende lichtwolken maar het is bovenal een onstuitbare stroom muzikale gedachten. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK EKKO > Clash of the Titans 2017: voorronde [20.00] In samenwerking met EKKO, ACU en De Helling presenteert dB's een nieuwe lichting bandtalent. TIVOLIVREDENBURG > Di-Rect [20.00] De Haagse rockband heeft na het feestelijke vijftienjarig bestaan het vizier op vooruit gezet. DE HELLING > Bettie Serveert [20.15] De Nederlandse indierockband ‘Bettie Serveert’ bestaat in 2016 vijfentwintig jaar en viert dat met een tour en een nieuw album. THEATER KYTOPIA > Untitled [20.30] Zie wo 8. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Veteranen [20.30] Een kenmerkende Het Volkvoorstelling over twee Indië-veteranen: nuchter, komisch en vol herkenning.

45

11 zaterdag CABARET STADSKASTEEL OUDAEN > Hakken in het

Zand: Compromisloos Cabaret [20.00] Cabaretacts van Johan Goossens, Bart Melief en Zij en Ik op voor je. DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Showcase [20.30] Zie za 4. CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Tijdmachine [20.30] Cabaretier Nabil duikt terug in de jaren negentig, toen zijn leven nog onbezorgd en veilig was. DANS THEATER KIKKER > The dog days are over [20.30] Acht dansers geven zich over aan één enkele fysieke handeling: de sprong. Choreografie van Jan Martens en na de voorstelling een nagesprek met de dansers. THEATER KIKKER > lʼInfini [20:00] Lukas Dhont wil met l'Infini, zijn afstudeerwerk aan het KASK, hedendaagse dans en film samenbrengen. DIVERSEN BOTANISCHE TUINEN > Een tuin vol leven! [10.00] Voorjaarsweekend met allerlei tips om van je tuin (of zelfs balkon) een waar diertjesparadijs te maken met workshops en een overdekte markt met planten. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK DOMKERK > Zaterdagmiddagmuziek: Koor van de Domcantorij [15.30] Hendrik Andriessen (1892 - 1981), Albert de Klerk (1917 - 1998) en Herbert Howells (1892 - 1983). o.l.v. Remco de Graas. TIVOLIVREDENBURG > Cello8tet - Tr8cks [20.15] Acht topcellisten. Totale technische perfectie, intensiteit en kleurrijke interpretaties. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK DB’S STUDIO > Noise Annoys Fest #1 [20.00] Eerste editie van een muziekavond met noise & rock. DE HELLING > Navarone [20.15] Eigenzinnige mix van seventies- en alternative rock in combinatie met de lenige stem van frontman Merijn van Haren. SCHILLER THEATER PLACE ROYALE > Gekust door de eeuwigheid [20.30] In deze voorstelling van Lenny Kuhr staat het diepe heimwee dat zij als kind al voelde centraal. TIVOLIVREDENBURG > Caro Emerald [20.30] Ballroomjazz, filmische tango’s en aanstekelijke mambo’s.

12 zondag DANS WINKEL VAN SINKEL > Tangosalon [20.00] Elke tweede zondag in de maand kun je dansen in één van de mooiste tangosalons van Nederland. DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [17.00] Zie vr 3. CENTRALE BIBLIOTHEEK > Wintergasten:

Burgemeester Jan van Zanen [19.30] De Bibliotheek Utrecht ontvangt ‘Wintergasten’, een serie met bevlogen Utrechters. Deze editie burgemeester Jan van Zanen. KLASSIEKE MUZIEK SINT WILLIBRORDKERK > Fonanta:

‘C’est le ton qui fait la musique’ [14.00] Vrouwenkoor Fonanta en Mannenkoor Fonanta nemen je mee op een muzikale reis langs Franse chansons, oude geestelijke werken en moderne Franstalige stukken. FUNDATIE VAN RENSWOUDE > Travels in My Homeland [14.30] Dit concert resulteert in een poëtische-etnografische tour rond Portugal, in muziek vertaald door twee grote componisten: Fernando Lopes-Graça (1906-1994) en Amílcar Vasques-Dias (Badim, 1945). Uitvoerende: Joana Gama. TIVOLIVREDENBURG > Nederlands Kamer Orkest [15.00] De componist Ravel vermengt Hongaarse en Andalusische volksmuziek,


46 UITagenda — Maart 2017

met als resultaat een rapsodie in de kleuren van Ravel. GEERTEKERK > Rachmaninov: pianoconcerten [16.00] Pianoconcert nummer twee en drie voor piano en orkest van Rachmaninov uitgevoerd door zes pianisten van het Scarbo Pianistencollectief. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK EKKO > Sallie Ford [20.00] Met haar onmiskenbare stem zingt ze over haar persoonlijke worstelingen van de afgelopen periode. THEATER WERFTHEATER > Bij Eugenie in de salon [14.30] Een reeks theatervoorstellingen, waarbij cabaretière Yvonne Groeneveld, geboren en getogen in het voormalig Indië in de huid van Eugenie zal kruipen en haar roots niet zal verloochenen.

13 maandag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Lang

verhaal kort - De Bijbel in twee uur [20.00] Remco Veldhuis geeft je een samenvatting van de Bijbel en voert je op komische wijze mee langs de hoogte- en dieptepunten. LEZINGEN CENTRALE BIBLIOTHEEK > Tegenlicht Meet

Up [19.00] Zie ma 6.

POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Underworld [19:45] De wereldberoemde band Underworld, bekend van o.a. de succesvolle soundtrack van de film Trainspotting staat drie avonden achter elkaar in Utrecht. TIVOLIVREDENBURG > Ross The Boss [20.15] De oprichter van de legendarische metalband Manowar speelt deze avond een set met alle Manowar klassiekers. THEATER BEATRIX THEATER > Harrie Let Op De Kleintjes [20.00] Harrie klaagt speen en been als hij moet babysitten. Gevangen tussen beertjes en kleertjes, broekjes en doekjes, papjes en lapjes maakt hij er weer een enorme puinhoop van.

14 dinsdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Open Mic [20.30] Zie di 7. LEZINGEN KUUB, RUIMTE VOOR KUNST EN CULTUUR >

Cursus Wederopbouwarchitectuur [19.30] Zie di 7. ACADEMIEGEBOUW > Over monoculturen, monopolies en Monsanto [20.00] Hoe groot is het effect van monopolies in de voedselindustrie en wat zijn de gevaren? DE KARGADOOR > De zin van het leven; in het licht van reïncarnatie en karma [20.00] Lezing over ‘De zin van het leven. In het licht van reïncarnatie en karma’. Maak wel of niet een keuze. CAFÉ HOFMAN > Filosofisch Café: Verkiezingsavond [20.15] Aan de vooravond van de verkiezingen kijken we met politiek filosofen dr. mr. Irena Rosenthal (UvA) en prof. dr. Evert van der Zweerde (RUN) naar het lijsttrekkersdebat. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Underworld [19:45] Zie ma 13. MOLEN DE STER > Courtney Marie Andrews [20.30] Talentvolle jonge singer-songwriter met een hoge dosis kwetsbare americana. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Nieuw Geld [20.00] Deze voorstelling biedt het publiek een kijkje in de wereld van een durfkapitalist en zijn vrouw, een wereld waarin je tot enorme hoogtes kunt stijgen, maar ook diep kunt vallen. Met o.a. Victor Löw en Vera Mann. THEATER KIKKER > Ivanov [20.00] Klassieker van Tsjechov over Ivanov, een Russische landeigenaar die voelt dat het leven hem door de vingers glipt. Uitgevoerd door Nina Spijkers en Toneelschuur Producties.

AGENDA

STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Oase [20.30] Na zijn fascinatie voor het Higgsdeeltje stort theater- en filmmaker Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel. THEATER THEATER KIKKER > We take it from here [20.30] Toneelstuk over geschiedenis en schuld naar aanleiding van het spreekstuk Zelfbeschuldiging van Peter Handke. Uitgevoerd door Tijdelijke samenscholing, De Nwe Tijd en Productiehuis Rotterdam.

15 woensdag KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > De stem en de cornetto [20.00] Hana Blažíková is uitgegroeid tot een favoriet van veel oude muziek-ensembles en dirigenten. LEZINGEN ACADEMIEGEBOUW > Rekenen aan taal [20.00] Hoe kunnen we de relatie tussen taal en de wereld begrijpen? Taalwetenschapper prof. dr. Franciska de Jong legt uit. DE KARGADOOR > Dick Swaab bij Utrecht College Tour [20.00] Ga in gesprek met hersenonderzoeker en bestsellerauteur Dick Swaab over de vraag in hoeverre al bij je geboorte vaststaat welke keuzes je zult gaan maken in je leven. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Elvis Costello [19:45] Het Engelse fenomeen Elvis Costello speelt in de grote zaal de grootste hits uit zijn omvangrijke carrière. TIVOLIVREDENBURG > Underworld [19:45] Zie ma 13. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Wereldwijd [20.00] Stef Bos reisde de afgelopen tien jaar de hele wereld over en bundelt zijn ervaringen in deze nieuwe muziekvoorstelling. THEATER THEATER KIKKER > Ivanov [20.00] Zie di 14. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Chaplin [20.30] Eerder zette Pip Utton al Churchill en Hitler griezelig echt neer op het podium en in deze nieuwe voorstelling kruipt hij in de huid van Charlie Chaplin. THEATER KIKKER > We take it from here [20.30] Zie di 14.

16 donderdag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Geen

sprake van (reprise) [20.00] Zie do 9. WERFTHEATER > Gul [20.30] Jennifer Evenhuis doet absurde observaties, heeft rake grappen en haar typetjes, die eigenlijk liever personages willen worden genoemd, zijn heel sterk. DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Tierra [20.30] Dansvoorstelling over aarde en hoe de mens daar als miniscuul stofdeeltje deel van uit maakt. Door Van Daele & Laurin. LEZINGEN TIVOLIVREDENBURG > The science of superheroes [17.00] Hoe kan science-fiction de wetenschap inspireren, en andersom? Dr. Barry Fitzgerald (TU Delft) vertelt. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK SALON VAN WELEER > Salon de Musique [14.00] In de Salon de Musique staat muziek centraal. In deze Salon kun je iets leren over muziek en/of de effecten van muziek en is er de gelegenheid om in gesprek te gaan met de muzikanten over hun werk, muziekstijl of instrument. TIVOLIVREDENBURG > Us The Duo [19.45] Amerikaans echtpaar dat een platendeal kreeg via de video app Vine met hun coversongs en nu al twee albums hebben gemaakt. TIVOLIVREDENBURG > White Lies [19.45] Na het magistrale debuut wist White Lies het niveau vast te houden met Ritual (2011), Big TV (2013) en ook het nieuwe album Friends (2016) is weer een uitgekiende combinatie van bombast en gevoel.

TIVOLIVREDENBURG > An Evening with K’s Choice [20.15] Een akoestisch optreden van zangeres Sarah Bettens met haar broer en gitarist Gert Bettens. TIVOLIVREDENBURG > Michiel Borstlap Solo [20:30] Jazzpianist en componist Michiel Borstlap speelt eigen werk tijdens deze première van zijn solo optreden. Een combinatie van jazz en klassiek. THEATER THEATER KIKKER > Driekoningenavond/

Twelfthnight of: zie zelf maar [20.00] Vrolijke Shakespeare-bewerking met de boodschap dat het verstand en de zotheid tweelingen zijn. Uitgevoerd door De Theatertroep.

17 vrijdag CABARET EKKO > The Black Heart Procession [20:30] Amerikaanse indierockband die al meer dan twintig jaar bij elkaar is. Nummers met een duister randje en donkere thema's. DE KARGADOOR > Comedy Talent Award: Finale [20.30] Na drie voorrondes en twee halve finales is het op vrijdag 17 maart tijd voor hét hoogtepunt van de Nederlandse comedywereld: de finale van de Comedy Talent Award. PARNASSOS CULTUURCENTRUM > Brainwash [20.30] In Brainwash duikt het duo Matroesjka (Lisa Loeb en Janneke Rinzema) in de diepste krochten van het menselijk brein. WERFTHEATER > Bang (try-out) [20.30] Cabarettalent Martijn Kardol won met zijn programma drie prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival (’15) én de jury-, en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival (’16). DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Gratis Lunchpauzeconcert [12.30] Kom langs op vrijdagmiddag en laat je verrassen door aanstormend talent. PIETERSKERK > Passions & Lamentations [20.15] Cappella Amsterdam brengt een programma met passiemuziek van zowel renaissancemeesters De Wert en Gesualdo, en van hedendaagse componisten Lang en Rihm. TIVOLIVREDENBURG > Amsterdam Sinfonietta [20.15] Spraakmakende concertseries in het Wenen van rond 1920.Amsterdam Sinfonietta roept die tijd en sfeer op. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK EKKO > Clash of the Titans 2017: voorronde [20.00] Zie vr 10. EKKO > Black Heart Procession [20.30] Indierockband met een duister randje en nummers die gaan over duistere thema's en onbereikbare idealen. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > De Vogel in mijn Borst [20.30] Muziekvoorstelling waarin je een poëtische reis maakt door het leven van de schrijver Leo Vroman. TIVOLIVREDENBURG > Flying Horseman [21.00] Een ononderbroken muziekstuk met een uitgekiende visuele omkadering. TIVOLIVREDENBURG > Memphis Maniacs [21.00] Memphis Maniacs zijn al jaren niet meer weg te denken van de bühnes van de Nederlandse festivals, clubs en evenementen. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Jeanne d'Arc [20.00] Sallie Harmsen speelt Jeanne d’Arc in Theu Boermans’ bewerking van dit beroemde verhaal. Uitgevoerd door Het Nationale Toneel. THEATER DE PAARDENKATHEDRAAL > The Family [20.00] Een meeslepende, hilarische, schokkende en ontroerende reeks voorstellingen van Theater Utrecht over een familie die elkaar lief heeft, elkaar soms haat maar bovenal voor het leven verbonden is. THEATER KIKKER > Driekoningenavond/ Twelfthnight of: zie zelf maar [20.00] Zie do 16.

18 zaterdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Showcase [20.30] Zie za 4. WERFTHEATER > Bang (try-out) [20.30] Zie vr 17. DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. MOLEN DE STER > Bikavar Balkanorkest gaat los! [20.30] Presentatie nieuwe cd. Komt dat horen en ga lekker los op Roemeense en Macedonische balkangrooves, of zwijmel mee op Albanese en Bosnische ballads. KLASSIEKE MUZIEK DOMKERK > Zaterdagmiddagmuziek: Barokensemble en Solisten [15.30] Johann Sebastian Bach ‘Widerstehe doch der Sünde’ BWV54. Carl Philipp Emanuel Bach Triosonate in d. Barokensemble en Solisten o.l.v. Jan Hage. TIVOLIVREDENBURG > Quatuor Danel &

Cheng Quartet - Ensemble in Residence [20.00] De samenwerking met een jong en veelbelovend strijkkwartet voor een (zeldzame) uitvoering van Sjostakovitsj’ muziek voor Strijkoctet. MUSICAL, SHOW, CIRCUS THEATER KIKKER > Moordspel [20.00] Tijdens deze spannende, humorisctische voorstelling bepaal je zelf de uitkomst van het mysterie. Uitgevoerd door Musicaltheater Roekeloos. KLASSIEKKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Masterclass

Animato Kwartet & Quatuor Danel [12:00] Gratis toegankelijke masterclass van het veelbelovende Animato kwartet, dat onder begeleiding staat van Quatuor Danel, ensemble in residence van TivoliVredenburg. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK DE HELLING > The Pigeon Detectives [20.15] Vrolijke, springerige post-punk die in Engeland maar liefst vijf hits opleverde. TIVOLIVREDENBURG > ADHD [20.30] IJslandse band waarvan het geluid valt te beschrijven als melodisch met een portie typische IJslandse melancholie. TIVOLIVREDENBURG > Celine Cairo [20.30] Celine Cairo laat een nieuwe, weidse popsound horen. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Jeanne d'Arc [20.00] Zie vr 17. THEATER DE PAARDENKATHEDRAAL > The Family [20.00] Zie vr 17.

19 zondag DIVERSEN STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Zomaargasten 4 [12.00] In de BN'er-vrije studio van Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn kan iedereen te gast zijn in hun live talkshow. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [17.00] Zie vr 3. WINKEL VAN SINKEL > JazzItUp! [18.00] Kom iedere derde zondag van de maand het weekend afsluiten met een uniek jazz-diner in de Winkel van Sinkel. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Laat me met rust! [13.30] Een muziekvoorstelling voor kinderen over botsende gevoelens, en het muzikale antwoord daarop. MOLEN DE STER > Tiny Legs Tim [16.00] Belgische one man blues band. TIVOLIVREDENBURG > James Maslow [19.45] Soloshow van James Maslow, bekend van de boyband Big Time Rush. TIVOLIVREDENBURG > Amenra Afterlife [20.15] Het in 1999 opgerichte collectief Amenra staat voornamelijk bekend om hun gitzwarte en spijkerharde post-metal/ sludge, maar gooien het met hun Afterlife sets over een hele andere boeg. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Tasso (reprise) [20.00] Het Nationale Toneel


Maart 2017 —UITagenda

47

advertentie

POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Over The Rhine [19.45] Frontman en vrouw Karin Bergquist en Linford Detweiler mixen Country, folk, jazz, soul, gospel, blues en pop tezamen tot een betoverende geluid waarmee Over The Rhine telkens tot ongekende hoogten stijgt. DE HELLING > Ill Nino [20.15] Concert van Ill nino, Amerikaanse metalband met LatijnsAmerikaanse invloeden. GEERTEKERK > An evening with Damien Jurado [20.30] Een spirituele reis naar buitenaardse streken, verpakt in prachtige songs. THEATER THEATER KIKKER > Crashtest Ibsen: Ik zie spoken [20.00] Theatraal pleidooi voor risico, over onze hedendaagse neurotische drang alles te willen controleren en bedwingen. Uitgevoerd door Moeremans&Sons en NNT. THEATER KIKKER > Aangepast [20.30] Zie di 21.

23 donderdag

herneemt de succesproductie van twee jaar geleden, over de rijke Alfonso die de excentrieke kunstenaar Tasso in huis haalt.

20 maandag LEZINGEN CENTRALE BIBLIOTHEEK > Tegenlicht Meet Up [19.00] Zie ma 6. TIVOLIVREDENBURG > Science Café: goede smaak [20.30] Wat is goede smaak en wie bepaalt dat? POP, JAZZ, WERELDMUZIEK STADSSCHOUWBURG UTRECHT > South

African Road Trip - Celebrating Life [20.00] Met livemuziek, prachtige verhalen en een adembenemend videodecor waan je jezelf een avond op de Westkaap. TIVOLIVREDENBURG > An Evening with K’s Choice [20.15] Zie do 16. THEATER BEATRIX THEATER > Tralala [20.00] Een volledig nieuwe show van Hans Liberg, de internationaal gelouwerde muziekkomiek. THEATER KIKKER > De Shakespeare Club [20.00] Fraai kostuumdrama over een autocratische vorstin in een hooggelegen paleis. Uitgevoerd door De Gemeenschap. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Circuit X - HonderdHuizen [20.30] Yinka Kuitenbrouwer ging op bezoek bij honderd mensen en praatte met hen over 'thuis'. Op basis van die gesprekken vertelt zij, met foto’s en koekjes, een nieuw verhaal.

21 dinsdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Open Mic [20.30] Zie di 7. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Welke show [20.30] Was hij in zijn vorige One Man Show een dolgedraaide tv-quizmaster, in dit nieuwe programma zien we de echte Ronald Snijders. DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Holland &

Le Chat Noir [20.00] Scapino Ballet Rotterdam presenteert twee meesterwerken van choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe. DIVERSEN BIBLIOTHEEK KANALENEILAND > Verhalen aan de leestafel [10.30] Zie di 7. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Liza Ferschtman Octet [20.00] De jonge Duitser schreef een soort vioolconcert in kleine bezetting, met een vanzelfsprekende glansrol voor de eerste viool. LEZINGEN KUUB, RUIMTE VOOR KUNST EN CULTUUR > Cursus Wederopbouwarchitectuur [19.30] Zie di 7. ACADEMIEGEBOUW > The poverty trap [20.00] Hoe kan armoede het beste bestreden worden? Spreker: Julia Swart. THEATER THEATER KIKKER > De Shakespeare Club [20.00] Zie ma 20. THEATER KIKKER > Aangepast [20.30] Een geestige voorstelling van Sjoerd Meijer over gerechtigheid en de onontkoombaarheid van het misverstand.

22 woensdag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Welke show [20.30] Zie di 21. DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Carrousel [20.00] Danstheater voorstelling van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, gebaseerd op de verfilmde roman 'They shoot horses, don't they?' over de eindeloze dansmarathons in de Verenigde Staten in de jaren dertig. LEZINGEN ACADEMIEGEBOUW > Zo mens, zo machine? [21.30] Hoe goed passen mensen zich aan aan de omstandigheden? Hoe bereiken ze optimaal gedrag?

LEZINGEN SALON VAN WELEER > Salon de La Vie [14.00] Bij de Salon de La Vie staat het leven in al haar facetten centraal. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Fear and the apocalypse [17.00] Dr. Laura Copier (Universiteit Utrecht) geeft een lezing over de apocalyps in media door de jaren heen. Denk aan nucleaire bommen in de jaren vijftig en meteoren in de jaren negentig. TIVOLIVREDENBURG > Amon Amarth [19.00] Amon Amarth brengt met hun melodische deathmetal het beste van twee werelden. TIVOLIVREDENBURG > Macy Gray [19.45] Met haar rasperige stem als unique selling point vormde ze samen met Erykah Badu, Jill Scott en Lauryn Hill de voorhoede van de vrouwelijke nu-soulbeweging. TIVOLIVREDENBURG > My Baby [20.00] De Nederlandse voodoofunkbluesband My Baby is nog geen vijf jaar bezig, maar heeft nu al een cv waar de meeste bands minstens tien jaar voor nodig hebben. ACU > Iguana Death Cult [20.30] Licht ontvlambare protopunk door hyperproductief viertal. TIVOLIVREDENBURG > Anna Rune [20.45] Winnares Beste Singer-Songwriter van Nederland. THEATER THEATER KIKKER > Missie Márquez Marathon [19.30] In deze literaire safari volg je, onder leiding van een kleurrijke karavaan acteurs en muzikanten, de perikelen van de familie Buendía en de ontwikkelingen van het dorp van Macondo. SALON VAN WELEER > De Dames van

Weleer: Het Geheim van het mummiestof [20.00] De Dames van Weleer zijn grappig, nieuwsgierig en een tikkeltje ondeugend. THEATER KIKKER > Crashtest Ibsen: Ik zie spoken [20.00] Zie wo 22.

24 vrijdag CABARET THEATER DE MUSKETON > Niet Schieten! - Kusje Erop! [20.30] Energiek duo (Niet Schieten!) die herkenbare situaties laten zien in hun voorstelling Kusje Erop! DIVERSEN SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Calefax - Pelgrimage [20.00] Met muziek van Liszt, Buxtehude, Bach, Vaughan Williams en Pärt. TIVOLIVREDENBURG >

Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor [20.15] In Mozarts kerkmuziek klinken regelmatig opera-achtige elementen door, zelfs als hij rouwmuziek componeerde. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Gratis lunchpauzeconcert [12.30] Zie vr 17. DE HELLING > Diggy Dex [20.15] Rapper

Diggy Dex heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwassen liedjessmid die met zijn originele en gevoelige teksten alle lagen van de bevolking aanspreekt. TIVOLIVREDENBURG > CATCH 2017 [20.45] Een spannende mix van vernieuwende liveacts en dj's binnen de elektronische muziek. THEATER THEATER KIKKER > Missie Márquez Marathon [19.30] Zie do 23. PARNASSOS CULTUURCENTRUM > P(arn)aashaas [20.00] Theatersportgroep Parnassos zal deze avond strijden tegen het Nijmeegse Buiten Bereik voor een nieuw begin door middel van originele suggesties, verrassende scenes en hilarische punch lines. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > De Vader [20.00] Senf Theaterpartners, Kik Productions, Alzheimer Nederland én Samen Dementievriendelijk slaan de handen ineen bij de toneelproductie De Vader. THEATER KIKKER > Crashtest Ibsen: Ik zie spoken [20.00] Zie wo 22. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Kom plot [20.30] George van Houts speelt, vertelt en onderwijst in deze voorstelling over een aantal complottheorieën die tientallen jaren later waar bleken te zijn. WERFTHEATER > Frisse Nostalgie [20.30] Prachtig en lichtvoetig muzikaal uur vol Nederlands populair cultuurgoed, opgebouwd uit hoogtepunten uit de eerdere theaterprogramma’s van Haye van der Heyden en Erik Brey.

25 zaterdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Showcase [20.30] Zie za 4. DANS GEERTEKERK > Tango dansavond [19.00] Om de maand organiseert La Zapada een danssalon in de Geertekerk waar je alles wat je in de lessen leert in de praktijk kunt brengen. THEATER KIKKER > Three Times Rebel [20.00] Dansdocumentaire over vrouwen die uit de schaduw stapten en hun stem lieten horen. Uitgevoerd door Marina Mascarell en Korzo Producties. DIVERSEN THEATERHUIS DE BERENKUIL > The Kulture of Hype&Hope - Battles [11.00] Giovani ‘Dimension’ Vreede, Liam McCall en DOX organiseren ‘The Kulture of Hype& Hope’. Hiphop, break, popping locking, 1vs1 battles en masterclasses van (inter)nationale experts. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [19.00] Zie vr 3. KLASSIEKE MUZIEK DOMKERK > Zaterdagmiddagmuziek: Office de ténebres [15.30] Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) ‘Office de ténebres’. Tanja Obalski, sopraan en Barokensembe o.l.v. Jan Hage. advertentie

Maria

10 februari t/m 20 augustus 2017


48 UITagenda — Maart 2017

AGENDA

POP, JAZZ, WERELDMUZIEK EKKO > J. Bernardt [20.00] Soloproject van Jinte Deprez, die bekend is als de helft van de frontmannen tandem van Balthazar. DB'S STUDIO > The Grand East [20.30] Een jonge en opkomende band die rock & soul muziek speelt. SCHILLER THEATER PLACE ROYALE > VerDronken [20.30] Les Tigresses Rouges presenteert de muziekshow VerDronken. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Club Maghreb - Chaabi Specia [20.30] Een clubavond die in het teken staan van Marokkaanse Chaabi-muziek. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > De Vader [20.00] Zie vr 24. WERFTHEATER > Frisse Nostalgie [20.30] Zie vr 24.

26 zondag DIVERSEN THEATERHUIS DE BERENKUIL > The Kulture of Hype&Hope - Masterclasses [11.00] Zie za 25. STADSSCHOUWBURG UTRECHT >

Voorronde Kunstbende Utrecht 2017 [12.00] Deelnemers in de leeftijd 13 t/m 18 jaar gaan de strijd met elkaar aan in 8 verschillende categorieën: dans, theater, muziek, film, fashion, dj, expo of taal.

Diverse tips

STADSSCHOUWBURG UTRECHT > ZIN op

Zondag: Guilty Games - PimPamPassion 18+ [12.00] Moeremans&Sons komt dit voorjaar naar de Zindering met een spelletjeskoffer die je nog nooit eerder zag: The Guilty Games. SALON VAN WELEER > De Thee Salon van Weleer [17.00] Zie vr 3.

j el de at W Ar t F

estival

KLASSIEKE MUZIEK MUSEUM OUD AMELISWEERD, BUNNIK > MOA-Podia [11.00] MOA biedt elke laatste zondag van de maand een podium aan jonge musici. TIVOLIVREDENBURG > Rubens Consort - kamermuzieklab [11.00] Het Rubens Kwartet, of in kleinere bezetting het Rubens Consort, heeft er sinds 2009 een traditie van gemaakt om op tournee te gaan met winnaars van het Prinses Christina Concours. SINT WILLIBRORDKERK > Passieconcert Willibrord Kamerkoor [14.00] Passieconcert waarin het lijden en sterven van Jezus wordt getoonzet. TIVOLIVREDENBURG > Via Crucis - Reinbert de Leeuw [15.00] Een uitvoering van Via Crucis van Liszt, onder leiding van dirigent Reinbert de Leeuw. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK AUBERGE HET OUDE TOLHUYS > Jazz van Drie tot Zes [15.00] Op de laatste zondag van de maand zijn er jazzconcerten met een afwisselende, brede programmering van toegankelijke jazz. TIVOLIVREDENBURG > Gojira [19.45] Het meest toegankelijke werk tot nu toe maar zonder dat de brute kracht verdwenen is. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Orde van de Dag [20.30] De schrijvers, acteurs en muzikanten van deze satirische theatershow gaan weer aan de slag met sketches, liedjes, columns en op die dag geschreven teksten om licht te werpen op de actualiteit.

27 maandag

CARMINIS CONCERT Sint Willibrordkerk > 5 maart Ineke Baksteen (sopraan), Margareth Iping (mezzosopraan), Juun Voorhoeve (viola da gamba en barokgitaar) en Tjalling Roosjen (klavecimbel) richten zich op de vroegbarok en barok. In de Sint Willibrordkerk brengen zij werken van van Morley, Dowland, Gibbons, Lawes en Daniel en Henry Purcell. WATDEJEL ART FESTIVAL NUtrecht > 11 maart Van street art en dans tot fotografie en theater, alles komt samen in de loods van NUtrecht. Het Watdejel Festival is een rauwe, experimentele explosie van creativiteit van zo’n dertig artiesten. THE KULTURE OF HYPE & HOPE Theaterhuis de Berenkuil > 25 en 26 maart Bij dit internationale hiphop dans event komt het beste van de deelnemers naar boven tijdens de Battle. Maar het draait niet alleen om het behalen van de winst, ook worden er masterclasses georganiseerd.

Kijk voor meer tips op uitagendautrecht.nl

KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > K&K Philharmoniker en het K&K Opernchor [20.00] De mooiste opera parels op voorjaarstournee. LEZINGEN CENTRALE BIBLIOTHEEK > Tegenlicht Meet Up [19.00] Zie ma 6. FILMTHEATER EN CAFÉ 'T HOOGT > Movies & Science: Autumn Gold [19.00] Q&A met dr. Marielle Emmelot-Vonk over ouderdom en je jong voelen. THEATER THEATER KIKKER > The Automated Sniper [20.00] The Automated Sniper is een lezing, moderne dans, een kritisch pamflet, maar ook een spannende game waarin Julian Hetzel the ‘gameification of violence’ aankaart. THEATER KIKKER > Sexiety [20.30] In deze theatrale talkshow delen ze inzichten, vallen ze over patronen, boksen ze met normen en schamen ze zich rot.

contacten opdoen en inspiratie delen m.b.t. cultuur in Utrecht. ACADEMIEGEBOUW > Debat [20.00] Deze avond zijn er pitches en wordt er gediscusieerd over de fundamentele oorzaken van de opwarming van de aarde en het uitsterven van diersoorten. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Anderson Rabin Wakeman [19.45] Verwacht vanavond werk van het binnenkort te verschijnen eerste ARW-album en natuurlijk veel Yesklassiekers. EKKO > Roosevelt [20.00] In 2013 was hij buzzing, dit jaar is hij booming. Roosevelt is geen veelbelovend talent meer, maar een zwaargewicht die de disco en synthpop weer op de kaart heeft gezet. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Don Giovanni [19.30] De Nederlandse Reisopera presenteert de klassieke opera van Mozart over de notoire rokkenjager Don Giovanni. THEATER KIKKER > De Eersten [20.00] Spannende muzikale sciencefictionvoorstelling over de verstrengeling van mens en technologie. Uitgevoerd door De Hollanders en Spinvis.

29 woensdag DANS STADSSCHOUWBURG UTRECHT > True Colors [20.30] In True Colors gaat choreografe Alida Dors op zoek naar de echte persoon achter onze online identiteit. LEZINGEN ACADEMIEGEBOUW > Leren van modellen [20.00] Prof. dr. Wouter van Joolingen (Freudenthal Instituut, UU) vertelt waarom hij liever modellen en experimenten gebruikt bij het lesgeven, dan formules en wetten uitlegt. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Her Majesty [19.45] De Nederlandse band Her Majesty brengt in deze theatershow een eerbetoon aan Crosby, Stills, Nash & Young. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Kaseko in Concert [20.00] Zestien muzikanten staan in de Douwe Egbertszaal en maken een mooie reis door de rijke Surinaamse muziekgeschiedenis van 1950 tot 1980. PARNASSOS CULTUURCENTRUM > U Jazz cross-over jam [21.00] Elke laatste woensdag van de maand organiseren Parnassos en U Jazz dit open podium voor gevorderde amateurs en semiprofessionele muzikanten. THEATER KIKKER > De Eersten [20.00] Zie di 28. THEATER THEATER KIKKER > Kissinger [20.30] Een toneelschrijver (Bo Tarenskeen) en een romanschrijver (Joost de Vries) gaan op zoek advertentie

28 dinsdag CABARET DE KARGADOOR > Comedyhuis Club Open Mic [20.30] Zie di 7. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Superlekker [20.30] Nieuwe one-manshow van Lucky Fonz III met ontroerende liedjes, grappige conferences en bijzondere verhalen. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Peter Klimo & Tessa Lark [20.00] Liszt Concours prijswinnaar Peter Klimo speelt met de getalenteerde violist Tessa Lark. Beluister hun schitterende spel met onder meer de Vioolsonate van Richard Strauss. LEZINGEN WINKEL VAN SINKEL > Cultuurborrel [16.00] Ideeën uitwisselen, bijpraten, nieuwe

Hedda Gabler Koop je kaarten op theaterutrecht.nl

naar de betekenis van één van de meest omstreden en bepalende figuren van onze tijd: Henry Kissinger.

30 donderdag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Geen sprake van (reprise) [20.00] Zie do 9. DANS THEATER KIKKER > Krisztina’s Keuze 2 [20.00] Door Krisztina de Châtel zelf uitgekozen choreografen, die stukken maakten uiteenlopend van indrukwekkende duetten tot bizarre theatrale solo’s. KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Pieces of Tomorrow - Matthäus Passion [21.00] De Matthäus Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging. LEZINGEN HET UTRECHTS ARCHIEF > FOTODOK Boekenclub [20.00] Vier keer per jaar organiseert FOTODOK een avond waarin fotograaf Rob Hornstra zijn passie voor fotoboeken deelt. Elke editie komen bijzondere (internationale) makers aan het woord. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK TIVOLIVREDENBURG > The Sacred Concert - Brabants Jazz Orkest [20.00] Een selectie uit Duke Ellingtons Sacred Concerts. Drie concerten die plaatsvonden in San Francisco, New York en Londen. DB'S STUDIO > Club 3voor12/Utrecht [21.00] Elke laatste donderdag van de maand presenteert 3voor12/Utrecht een muziekavond met drie opkomende Nederlandse bands. THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Een Winterplan [20.30] Een diepgaande en tegelijkertijd lichtvoetige voorstelling over vriendschap, liefde en filosofie. Door OT rotterdam. THEATER KIKKER > Kissinger [20.30] Zie wo 29.

31 vrijdag CABARET STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Op het laatste moment [20.00] Zevende avondvullende show van Roué Verveer. SCHILLER THEATER PLACE ROYALE > Niet verder vertellen [20.30] Derde avondvullende theatervoorstelling van cabaretier Rayen Panday. WERFTHEATER > IIIII [20.30] De nieuwe solovoorstelling van cabaretier en muzikant Anne Jan Toonstra over vastzitten en loskomen, ruimte krijgen en ruimte innemen. KLASSIEKE MUZIEK FUNDATIE VAN RENSWOUDE > Travels in Time [20.15] Het duo Invictus geeft een nieuw perspectief van de muziek van de grote klassieke geleerden en voert je mee door de tijd en ruimte, sinds de Barok tot aan de Hedendaagse Muziek, door verschillende Europese landen. TIVOLIVREDENBURG > Radio Filharmonisch Orkest & Ronald Brautigam [20.15 Chopin - Pianoconcert nr. 2 door het Radio Filharmonisch Orkest en pianist Ronald Brautigam. O.l.v. dirigent Krzysztof Urbański. POP, JAZZ, WERELDMUZIEK EKKO > Clash of the Titans 2017: voorronde [20.00] Zie vr 10. DE HELLING > Kim Janssen [20.15] De verstilde, subtiel gearrangeerde songs met poëtische teksten van de Utrechtse singersongwriter Kim Janssen brachten hem al in concertzalen over de halve aardbol. THEATER THEATER DE PAARDENKATHEDRAAL > The Family [20.00] Zie vr 17.


Maart 2017 —UITagenda

advertentie

49

9 donderdag THEATER PODIUM HOGE WOERD > On the road [20.30] Een ode aan de vrijheid van richtingloosheid en het niet-weten als levensmogelijkheid. Uitgevoerd door Toneelgroep Oostpool.

Kids

10 vrijdag POP, JAZZ, WERELDMUZIEK PODIUM HOGE WOERD > Voort! [20.30] Laverend tussen chanson, popmuziek en het Nederlandstalige lied brengt Alex Roeka muzikale poëzie van wereldniveau.

11 zaterdag CABARET PODIUM HOGE WOERD > Dekking Hoog [20.30] Gortdroge observaties van de Rotterdamse stand-upcomedian Patrick Laureij.

12 zondag KIDS PODIUM HOGE WOERD > Wannikan 3+ [15.00] Een woordeloze fantasie voor kleuters met poëtische en humoristische dans.

16 donderdag DANS PODIUM HOGE WOERD > Dansdonderdag: Krisztina's Keuze [20.30] Vijf jonge talentvolle choreografen krijgen van de Châtel de kans om speciaal gecreëerd werk te presenteren.

17 vrijdag CABARET PODIUM HOGE WOERD > Welke show [20.30] Was hij in zijn vorige One Man Show een dolgedraaide tv-quizmaster, in dit nieuwe programma zien we de echte Ronald Snijders.

18 zaterdag POP, JAZZ, WERELDMUZIEK PODIUM HOGE WOERD > Trouble Soon Be Over [20.30] Een intrigerend muziektheaterstuk over het ontstaan van de Blues en onze hedendaagse popmuziek. PODIUM HOGE WOERD >

Het meisje dat in de tafel verdween 6+ [15.00] Beeldend, vrolijk en ontroerend muziektheater met verrassende videoanimaties, over luisteren naar je eigen ik.

Leidsche Rijn

EXPOSITIES EN DOORLOPENDE ACTIVITEITEN DE VRIJSTAAT > De Vrijstaat KookKeet [t/m 31 mei] In De Vrijstaat KookKeet gaan kinderen naar hartelust aan de slag met het maken van lekkere en creatieve recepten. DE VRIJSTAAT > Animatiestudio Vrijstraat [t/m 2 apr] In de Animatiestudio Vrijstaat duik je in de wereld van illustratie en animatie. Laat je inspireren door Moniek van der Kaaden van de Animatietafel en leer hoe je zelf animaties maakt. BUURTCENTRUM WEIDE WERELD > Yolo Disco [19.00] Iedere laatste vrijdag van de maand wordt er een YOLO disco in de weide wereld georganiseerd voor kids van 8 t/m 12 jaar.

1 woensdag KIDS PODIUM HOGE WOERD > Lente-uitjes: De Maakplaats [tijd nnb] Voor en na de Lente-uitjes voorstellingen in Podium Hoge Woerd kan je met Cultuur19 je handen laten wapperen in De Maakplaats: een creatief lab ontwikkeld door Anton Klein.

2 donderdag CABARET PODIUM HOGE WOERD > Spiritus [20.30] Absurdistisch cabaret van Eva Crutzen. In 2012 won zij de publieksprijs van het AKF en met haar debuutprogramma Bankzitten het Rabo Talenten Concours. DIVERSEN BIBLIOTHEEK VLEUTERWEIDE > Vitaal ouder worden [10.00] Themaochtend met voorlichting en een ontspannende activiteit rondom het thema 'sociaal'.

3 vrijdag KIDS PODIUM HOGE WOERD > Lente-uitjes: De Maakplaats [tijd nnb] Zie wo 1. PODIUM HOGE WOERD > Kwijt 5+ [13:30 & 15:00] Een meisje is haar vader kwijt en gaat een avontuurlijke zoektocht aan om hem weer te vinden. Kwijt is een voorstelling over missen, afscheid nemen, dapper zijn en volhouden.

4 zaterdag KIDS PODIUM HOGE WOERD > Eitje 3+ [11:30 & 15:30] Jeugdvoorstelling van Maas Theater en Dans over een actiefilm met de saaiste actiefiguren ooit. PODIUM HOGE WOERD > Liefde 8+ [15.00] In een energiek, fysiek spektakel volgen we acht jonge performers op zoek naar liefde. Door Maas Theater en Dans.

24 vrijdag THEATER PODIUM HOGE WOERD > Zwaar metaal [20.30] Beppie Melissen, Leny Breederveld, Joke Tjalsma en Raymonde de Kuyper wisten het niet van elkaar, maar nu weten ze het wel: ze delen dezelfde passie, dezelfde droom, dezelfde ambitie: Heavy Metal.

25 zaterdag POP, JAZZ, WERELDMUZIEK PODIUM HOGE WOERD > Brel & Brass [20.30] Een unieke mix van zang en muziek met één van de top harmonieorkesten van Nederland: Harmonie Orkest Vleuten.

26 zondag KIDS PODIUM HOGE WOERD > Barbaartje 6+ [15.00] Een absurde en muzikale clash tussen volwassen barbarij en een engeltje van zes jaar. Door Theater Sonnevanck. THEATER BIBLIOTHEEK VLEUTERWEIDE > Hangplek voor Ouderen #5 [tijd nnb] Laatste aflevering van het theaterfeuilleton door en over ouderen.

29 woensdag THEATER BIBLIOTHEEK VLEUTERWEIDE > Hangplek voor Ouderen #5 [tijd nnb] Zie zo 26.

31 vrijdag CABARET PODIUM HOGE WOERD > D&A [20.30] Met geestige liedjes en lichte spot vertelt en bezingt Dorine Wiersma de verhalen van haar bloedverwanten.

EXPOSITIES EN DOORLOPENDE ACTIVITEITEN NIJNTJE MUSEUM > Vaste tentoonstelling Kruipen, zoeken, ruiken, dansen en spelenderwijs leren: peuters en kleuters kunnen hun plezier in het museum niet op. SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT > Super Sunday Solar Science Show [t/m 5 mrt] Kom alles te weten over de grootste ster door experimenten, foto’s en proefjes. SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT > Kinderkijkavond [t/m 15 apr] Speciaal voor kinderen en hun ouders zijn er kinderkijkavonden op Sonnenborgh. SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT > Sterren kijken op klaarlichte dag [t/m 5 mrt] Sterren kijken op klaarlichte dag in het planetarium van Sonnenborgh (voorjaarsvakantie). DE VRIJSTAAT > De Vrijstaat KookKeet [t/m 31 mei] In De Vrijstaat KookKeet gaan kinderen naar hartelust aan de slag met het maken van lekkere en creatieve recepten. DE VRIJSTAAT > Animatiestudio Vrijstraat In de Animatiestudio Vrijstaat duik je in de wereld van illustratie en animatie. Laat je inspireren door Moniek van der Kaaden van de Animatietafel en leer hoe je zelf animaties maakt. BUURTCENTRUM WEIDE WERELD > Yolo Disco [t/m 24 nov] Iedere laatste vrijdag van de maand wordt er een YOLO disco in de weide wereld georganiseerd voor kids van 8 t/m 12 jaar. DOMTOREN > Kinderrondleidingen in de

voorjaarsvakantie [dagelijks tijdens schoolvakantie en elke za en zo] Klim samen met een gids naar het hoogste punt.

1 woensdag DIVERSEN HET UTRECHTS ARCHIEF > Kinderatelier De Getekende Stad [14.00] Kinderen kunnen bij Het Utrechts Archief komen tekenen in het kinderatelier. BIBLIOTHEEK OVERVECHT > Voorlezen! [14.30] Iedere woensdagmiddag lezen echte Overvechtse voorleeshelden voor. PODIUM HOGE WOERD > De Maakplaats Lenteuitjes [tijd nnb] Voor en na de Lente-Uitjes voorstellingen in Podium Hoge Woerd kan je met Cultuur19 je handen laten wapperen in De Maakplaats: een creatief lab ontwikkeld door Anton Klein. THEATER ALDO THEATER MET POPPEN > Kikker met de groooote mond. 3+ [11.00] Kikker woont met zijn vriendjes bij de vijver en ze hebben altijd honger. Een hilarische voorstelling met veel water. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Trollenjong (4+) [11.00] Een poëtische kleutervoorstelling over anders zijn dan anderen en geloven in jezelf. Door Het Filiaal Theatermakers. ZIMIHC THEATER ZUILEN > Bobo, de

grappigste speurneus van Nederland, is jarig! (4+) [14.00] Lach en doe mee met een muzikaal kindertheater avontuur van Bobo en Tjerk. MOLEN DE STER > De Knutselclub (6+) [14.30] Bij de Knutselclub bedenk en maak je te gekke, bizarre, mooie, afzichtelijke, ondenkbare en onmogelijke kunstwerken. THEATER KIKKER > Hendrik IV - ongeschikt voor kinderen 8+ [14.30] Hendrik IV is een


50 UITagenda — Maart 2017

humoristische voorstelling waarin kinderen hun ongezouten mening mogen geven. PODIUM HOGE WOERD > Het meisje dat in de tafel verdween 6+ [15.00] Beeldend, vrolijk en ontroerend muziektheater met verrassende videoanimaties, over luisteren naar je eigen ik. THEATER KIKKER > Hands up! 3+ [13:00 & 15:00] Met blote handen en houten ogen creëert Lejo een unieke, frisse vorm van poppentheater. Hands up! is een vrolijke en woordloze voorstelling met veel muziek.

schoolplein, ongemerkt en ontroerend eenvoudig. Door Maas Theater en Dans. ZIMIHC THEATER WITTEVROUWEN > Hoepel op! (7+) [15.00] Voorstelling over regels. Je hele leven lang heb je ermee te maken. Grote regels, kleine regels, belangrijke regels... Maar waarom zijn die regels er? STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Liefde 8+ [16.00] In een energiek, fysiek spektakel volgen we acht jonge performers op zoek naar liefde. Door Maas Theater en Dans.

2 donderdag

8 woensdag

THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Trollenjong (4+) [11.00] Zie wo 1. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Het

DIVERSEN BIBLIOTHEEK OVERVECHT > Voorlezen! [14.30] Zie wo 1. MOLEN DE STER > De Knutselclub (6+) [14.30] Zie wo 1. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

meisje dat in de tafel verdween 6+ [14.00] Beeldend, vrolijk en ontroerend muziektheater met verrassende videoanimaties, over luisteren naar je eigen ik. THEATER KIKKER > De grote illusionist, 8+ (reprise) [14.30] Magisch muziektheater voor iedereen die een geheim kan bewaren. THEATER KIKKER > Boek uit je hoofd 2,5+ [11:00 & 15:00] Biek is een meisje dat heel graag een verhaal wil tekenen en schrijven. Ze krijgt maar geen goed idee.

3 vrijdag DIVERSEN PODIUM HOGE WOERD > De Maakplaats Lenteuitjes [tijd nnb] Zie wo 1. THEATER ALDO THEATER MET POPPEN > Heksengedoe 4+ [11.00] Calendula en haar moeder zijn Kruidenvrouwen en je bent welkom op de open dag. THEATER KIKKER > De grote illusionist, 8+ (reprise) [14.30] Zie do 2. THEATER KIKKER > Boek uit je hoofd 2,5+ [11:00 & 15:00] Zie do 2. PODIUM HOGE WOERD > Kwijt 5+ [13:30 & 15:00] Een voorstelling over missen, afscheid nemen, dapper zijn en volhouden.

4 zaterdag THEATER PODIUM HOGE WOERD > Liefde 8+ [15.00] In een energiek, fysiek spektakel volgen we acht jonge performers op zoek naar liefde. Door Maas Theater en Dans. PODIUM HOGE WOERD > Eitje 3+ [11:30 & 15:30] Jeugdvoorstelling van Maas theater en dans over een actiefilm met de saaiste actiefiguren ooit.

5 zondag THEATER ALDO THEATER MET POPPEN > Utrechte broodmannetjes 3+ [11.00] Bakkersvrouw Kaatje heeft een hele mand vol met lekker brood. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Lief 4+ [14.00] Lief gaat over liefde op het advertentie

prinses met de dikke bips [10:30 & 14:00] Lang geleden leefde er een prinses met een dikke bips. Prinsen kwamen om haar dikke bips te bekijken maar is er ook een prins die verder kijkt dan zijn neus lang is?

10 vrijdag THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Snorro 8+ [19.30] De mysterieuze, gemaskerde en fijnbehaarde held Snorro is terug in een gloednieuwe versie. Door RO Theater.

Koop je kaarten op theaterutrecht.nl

De prinses met de dikke bips Xxxxxx

THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Snorro 8+ [19.30] Zie vr 10. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8.

12 zondag DIVERSEN HET UTRECHTS ARCHIEF > Kinderatelier De Getekende Stad [14.00] Zie wo 1. UNIVERSITEITSMUSEUM >

MuseumJeugdUniversiteit [11.00 &12.30] Duik in de wereld van schimmels, paddenstoelen en planten tijdens vier colleges van de MuseumJeugdUniversiteit. Elke maand wordt een ander onderwerp behandeld. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

12 zondag THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT >

NEUSHOORN SPEKTAKEL 7+ [14.00 Jeugdvoorstelling van Daniel van Klaveren over Bérenger, die alle bewoners van Burgerdam ziet veranderen in neushoorns en probeert helder te blijven nadenken. PODIUM HOGE WOERD > Wannikan 3+ [15.00] Een woordeloze fantasie voor kleuters met poëtische en humoristische dans. TIVOLIVREDENBURG > Roodhapje [15.00] Winnaar van de YAM-award beste opera 2016! Roodkapje heeft nooit eerder een wolf ontmoet. De wolf praat zo mooi en ontroerend over zijn land in het verre Noorden dat Roodkapje hem aanziet voor een dichter. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8. DIVERSEN BIBLIOTHEEK OVERVECHT > Voorlezen! [14.30] Zie wo 1. THEATER ALDO THEATER MET POPPEN > Beer wakker worden! 2+ [11.00] Beren houden winterslaap maar als ze honger krijgen worden ze echt wel wakker. MOLEN DE STER > De Knutselclub (6+) [14.30] Zie wo 1. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

prinses met de dikke bips [10:30 & 14:00] Zie wo 8.

Animatiestudio Vrijstaat

Wannikan

DE PRINSES MET DE DIKKE BIPS Kindertheater De Toverknol > vanaf 8 maart Prinsen komen uit alle hoeken van het land om de prinses met de dikke bips te ontmoeten, zo ook Prins Jokkebrok en Lekkerding. Maar de prinses wil iemand die niet alleen maar komt voor haar bips; ze hoopt op iemand die verder kijkt.

WANNIKAN Podium Hoge Woerd > 12 maart Een jongen en een meisje nemen het publiek mee in een woordeloos dansspel van ontmoeten en uit elkaar gaan. Een voorstelling met poëtische en humoristische dans. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

ANIMATIESTUDIO VRIJSTAAT De Vrijstaat > t/m 2 april In Animatiestudio Vrijstaat staat de wereld van de animatie en illustratie centraal. In de bioscoop ontdekken de kids dat animatie veel vormen kent en in de werkplaats en het tekenatelier gaan zij zelf aan de slag.

Kijk voor meer kidstips op uitagendautrecht.nl

11 zaterdag

15 woensdag

Hedda Gabler

Kidstips

18 zaterdag THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Oorlog 6+ [16.00] Jeugdvoorstelling van theatermaker Jeste Batelaan met een kleine titel, maar een groot onderwerp. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL >

De prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8.

19 zondag KLASSIEKE MUZIEK TIVOLIVREDENBURG > Laat me met rust! Een muziekvoorstelling voor vijfplussers over botsende gevoelens en het muzikale antwoord daarop. THEATER KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8. STADSSCHOUWBURG UTRECHT > Sterrenwachter 2+ [11:30 / 13:30 / 15:00] Jeugdvoorstelling door Theatergroep Winterberg over de Sterrenwachters, die er voor zorgen dat de sterren aan de hemel gloeien.

26 zondag THEATER PODIUM HOGE WOERD > Barbaartje 6+ [15.00] Een absurde en muzikale clash tussen volwassen barbarij en een engeltje van zes jaar. Door Theater Sonnevanck. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8. TIVOLIVREDENBURG > Panama (2+) [14:00 & 15:30] Gebaseerd op het bekroonde kinderboek ‘O, wat mooi is Panama!’ van Janosch.

29 woensdag DIVERSEN BIBLIOTHEEK OVERVECHT > Voorlezen! [14.30] Zie wo 1. THEATER MOLEN DE STER > De Knutselclub (6+) [14.30] Zie wo 1. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

prinses met de dikke bips [10:30 & 14:00] Zie wo 8.

22 woensdag DIVERSEN BIBLIOTHEEK OVERVECHT > Voorlezen! [14.30] Zie wo 1. THEATER MOLEN DE STER > De Knutselclub (6+) [14.30] Zie wo 1. KINDERTHEATER DE TOVERKNOL >

Film

De prinses met de dikke bips [10:30 & 14:00] Zie wo 8.

23 donderdag THEATER STADSSCHOUWBURG UTRECHT >

Elements of Freestyle 8+ [20.00] In deze nieuwe show van ISH gaat artistiek leider Marco Gerris terug naar hoe het ooit begon.

25 zaterdag DIVERSEN UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT > Alles over schimmels [10.00] Ontdek de wondere wereld van schimmels in het Universiteitsmuseum Utrecht. THEATER KINDERTHEATER DE TOVERKNOL > De

prinses met de dikke bips [10:30 & 12:15] Zie wo 8.

CINEMEC 11 MRT > Opera La Traviata - Verdi [18.45] Verdi's opera uit 1853 vertelt het tragische verhaal van de courtisane Violetta Valéry en haar laatste grote liefde. Al vele jaren een van de populairste opera's. 12 MRT > Opera La Traviata - Verdi [13.00] Zie za 11. 25 MRT > Opera Idomeneo - Mozart [17.45] Prachtige aria's en ensembles sieren deze opera, uitgevoerd door The Met. Beleef een van Mozarts eerste grote opera's. 26 MRT > Opera Idomeneo - Mozart [13.00] Zie za 25. FILMTHEATER EN CAFÉ 'T HOOGT 2 MRT > Smartmovies [14.00] Film kijken en slimmer worden tegelijkertijd, dat kan tijdens Smartmovies.


Maart 2017 —UITagenda

2 MRT > Première United States of Love [tijd nnb] Winnaar beste scenario filmfestival Berlijn 2016. Vier ogenschijnlijk gelukkige vrouwen uit het Polen van 1990 besluiten dat het tijd is voor verandering. 2 MRT > Première Zaatari Djinn [tijd nnb] Zaatari Djinn is een zeldzame, intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. 5 MRT > Exhibition on Screen – I, Claude Monet [15.00] In deze opvallende film van award-winnende regisseur Phil Grabsky, neem je een nieuwe kijk op misschien wel ‘s werelds favoriete artiest. Door middel van zijn eigen woorden met behulp van brieven en andere private geschriften. 6 MRT > English Subtitled Movie [19.15] Iedere eerste maandag van de maand een film met Engelse ondertiteling. 6 MRT > Zaatari Djinn – Engels ondertiteld [19.15] Een poëtische film over een aantal Syrische kinderen die hun leven proberen te vormen in het grootste vluchtelingenkamp van de wereld. 14 MRT > ’t Hoogt Sneak [19.15] Iedere tweede dinsdag van de maand een sneak preview. 16 MRT > After the storm [tijd nnb] Meervoudig award-winnaar Kore-eda keert terug met een gevoelig en krachtig verhaal over familiebanden. 20 MRT > Roze Maandag – Un Bacio [19.15] Coming of age van een groepje middelbare scholieren en de coming-out van één van hen. 21 & 26 MRT > Exhibition on Screen – The

Artists Garden – American Impressionism [tijd nnb] Film gebaseerd op de immens populaire tentoonstelling ‘The Artist’s Garden: American Impressionism and the Garden Movement, 1887–1920’ vanuit het Florence Griswold Museum in Connecticut. 23 MRT > Première Life, Animated [tijd nnb] Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. Owen reageert maar op één ding: Disney-films. 23 MRT > Première Magallanes [tijd nnb] In de debuutfilm van de Peruviaanse regisseur Salvador del Solar spelen dramatische gebeurtenissen uit het

verleden een onuitwisbare rol in de huidige intermenselijke verhoudingen. 30 MRT > Première The Sense of an Ending [tijd nnb] Tony leidt een teruggetrokken en rustig bestaan. Op een dag zorgen al lang begraven geheimen ervoor dat hij de gebrekkige herinneringen uit zijn jeugd onder ogen moet komen. 30 MRT > Première Waldstille [tijd nnb] Ben haalt zich de woede, het verdriet en tegenwerking van zijn complete dorp op de hals, als hij dronken een verkeersongeluk veroorzaakt. 28 MRT > We Love Film: voorpremières voor filmliefhebbers [19.15] Elke laatste dinsdag van de maand een bijzondere filmparel. HET UTRECHTS ARCHIEF 26 MRT > Filmmiddag [15.00] Een middag waarop oude, nostalgische films van Utrecht worden vertoond. LOUIS HARTLOOPER COMPLEX ELKE WOENSDAG > Cinesneak Louis Hartlooper Complex [14.00] Iedere woensdagmiddag een preview van een nog onbekende film. 4 MRT > Film Café [15.00] Filmmiddag vol obscure eendagsvliegen en bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films. 5 & 19 MRT > Timeless Sunday: Heimat 1 [11.30 & 19.00] Gerestaureerde versie van Edgar Reitz' familiekroniek over de lotgevallen van de inwoners van het fictieve dorpje Schabbach. 6 MRT > Movies that Matter: Noces [19.00] Drama van de Belgische regisseur Stephan Streker over de achttienjarige Zahira die onder druk wordt gezet om te trouwen tegen haar wil. 9 MRT > Première NFF x LHC: première Alberta [21.15] In samenwerking met het Nederlands Film Festival organiseert het Louis Hartlooper Complex een speciale première van Alberta. 9 MRT > Première Alberta [tijd nnb] Nieuwe roadmovie van Eddy Terstall met in de hoofdrol Daniël Boissevain als Freek die kampt met een midlifecrisis en met de jonge vrouw Alberta vlucht naar de gelijknamige streek in Canada. 9 MRT > Première American Honey [tijd nnb] De nieuwe film van Andrea Arnold is een roadmovie waarin de huidige generatie

Victor Löw en Vera Mann in Nieuw Geld

ZO ZIJN WE NIET GETROUWD Schiller Theater > 3 maart Relaties zijn er in alle soorten en maten; van liefdes- en klantrelaties tot bestaande en onbestaande. Cabaretière en arbeidspsycholoog Margriet Bolding neemt ze onder de loep in haar derde avondvullende voorstelling.

NIEUW GELD Stadsschouwburg Utrecht > 14 maart Victor Löw speelt in deze voorstelling van Peter de Baan een rijke zakenman die alles doet om winst te behalen. Dan belandt hij in een strijd die niet te winnen valt. Wanneer daarbij zijn vrouw Karin (Vera Mann) hem verlaat gaat hij ten onder.

Zo zijn we niet getrouwd

De Hollanders en Spinvis

DE EERSTEN Theater Kikker > 28 en 29 maart Een bioloog, een arts en een wiskundige bestuderen op een geïsoleerde plek robots en algoritmes, met als enige houvast de stem van een koffiemachine. Maar wie programmeert nu wie? Wederom trekken De Hollanders en Spinvis met elkaar op. Op 22 april ook in Podium Hoge Woerd.

Kijk voor meer theatertips op uitagendautrecht.nl

Foto: Maartje Strijbis

Foto: Marloes van Dijken

Foto: Piek, Annemieke Kock

Theatertips

jongeren op zoek is naar vrijheid en liefde. 9 MRT > Première Hidden Figures [tijd nnb] Waargebeurde verhaal over drie Afro-Amerikaanse vrouwen die het brein waren achter de lancering van John Glenn als eerste Amerikaan die een baan om de aarde maakte. 11 MRT > LHC Open doek [10.00] Het LHC stelt jaarlijks de grote zaal ter beschikking aan aanstormend filmtalent. 15 MRT > Psychoanalyse & film: Her [19.00] Maandelijkse filmvertoning met een inleiding door een deskundige en na afloop een discussie. Deze editie Spike Jonze's film Her. 16 MRT > Première Dancer [tijd nnb] Documentaire over de balletdanser Sergei Polunin die op zeer jonge leeftijd de balletwereld bestormde, maar zijn talent steeds meer zag als een last dan een gave. 20 MRT > Amongst Friends [21.15] Een sneak-preview avond met een persoonlijk tintje. Iedere derde maandag van de maand. 23 MRT > Première Home [tijd nnb] Een gedurfd, aangrijpend verhaal over de generatiekloof tussen tieners en volwassenen van de Vlaamse regisseur Fien Troch. 30 MRT > Première A United Kingdom [tijd nnb] De Botswaanse prins Seretse Khama veroorzaakt een internationale opschudding in de jaren ’40 wanneer hij met een blanke Londense vrouw trouwt. SPRINGHAVER IEDERE ZONDAGAVOND > Cinesneak Springhaver [21.30] Iedere week kan je je in Springhaver laten verrassen met een film die binnenkort in première gaat.

> Kijk voor het complete wekelijkse filmoverzicht in de Uitloper. Verkrijgbaar in horecazaken, culturele instellingen en winkels.

Musea & Exposities

ABORIGINAL ART MUSEUM UTRECHT (AAMU) PERMANENT > Permanente expositie Aboriginal kunst van verschillende stromingen en stijlen. Van boombastschilderijen uit Arnhem Land tot fotografie uit de Australische steden. PERMANENT > Rondleiding in AAMU Inlooprondleidingen door het museum. T/M 31 MEI > Tracking Memories Expositie waarin de herinnering en de verbeelding van de herinnering centraal staat en waarin kunst en cultuur van drie continenten Europa, Afrika en Australië met elkaar worden verbonden. BAK, BASIS VOOR ACTUELE KUNST 11 MRT T/M 21 MEI > Seminar Onderzoekstentoonstelling ontwikkeld door Henk Slager over het seminar als alternatief model van leren en kennisoverdracht. BERLIJNPLEIN T/M 30 JUN > Harry Potter: The Exhibition Harry Potter fans in Nederland krijgen de kans om de vermaarde tovenaarswereld van Harry Potter binnen te stappen. CENTRAAL MUSEUM PERMANENT > Atelier Dick Bruna In zijn atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang tekeningen en ontwerpen. Zijn atelier heeft nu een permanente plaats in het museum. PERMANENT > De Wereld van Utrecht Nieuwe vaste opstelling met een frisse kijk op min of meer bekende kunstwerken. PERMANENT > Licht op hout Interactief lichtkunstwerk op duizend jaar oud schip.

51

T/M 12 MRT > Jhonie van Boeijen: Remembering Er wordt een selectie werken getoond van internationale kunstenaars die verzameld zijn door Henri Swagemakers. De expositie toont de ontwikkeling van zijn verameling als avontuur. T/M 7 MEI > Jong geleerd! An intimate eye Er wordt een selectie werken getoond van internationale kunstenaars die verzameld zijn door Henri Swagemakers. De expositie toont de ontwikkeling van zijn verameling als avontuur. 4 MRT T/M 11 JUNI > Rietvelds Meesterwerk: Leve de Stijl! De tentoonstelling zoomt in op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren. Wie was deze man, in welke omgeving leefde hij en wat waren zijn drijfveren? DOMPLEIN PERMANENT > Hoogtepunten Utrecht Historische wandeling door de binnenstad van Utrecht. DOMTOREN PERMANENT > Rondleidingen Domtoren Beklim de 465 traptreden van de Domtoren en leer alles over de geschiedenis van de 14de eeuwse Domtoren. DOMUNDER PERMANENT > Geheimen van het Domplein Dompel je onder in de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. EDUCATORIUM DE UITHOF T/M 31 AUG > Zero Footprint Campus Op het Utrecht Science Park wordt een paviljoen opgericht waar gedurende het academische jaar verschillende kunstprojecten van Zero Footprint Campus kunnen worden gevolgd. EXBUNKER 4 T/M 26 MRT > Synorgise, Bart Nijboer Synorgise is een installatie die Bart Nijboer speciaal voor EXbunker creëert. De installatie bestaat uit verschillende objecten en vormen. FOTODOK 3 MRT T/M 23 APR > (Re)Inventing Nature In deze tentoonstelling verkennen internationale fotografen de veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie. GALERIE SANAA T/M 11 MRT > Apparitions Mysterieuze figuren en rituelen vullen de ruimte van Galerie Sanaa in de tentoonstelling Apparitions. Myriam Mihindou en Paul Bogaers zijn gefascineerd door het bovennatuurlijke, onzichtbare krachten en culturele tradities. HET SPOORWEGMUSEUM PERMANENT > Beladen treinen Expositie over de transporten van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. PERMANENT > Treinen door de tijd Een presentatie waarin de historische treinen de spoorgeschiedenis tot leven brengen. 10 T/M 12 MRT > On traXS! Tussen de grote locomotieven zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien. Modelbouwers uit heel Europa zijn uitgenodigd om hun banen te tonen. HET UTRECHTS ARCHIEF PERMANENT > 2000 jaar Utrecht Tentoonstelling over de geschiedenis van Utrecht. Bekijk filmvoorstellingen en ontdek hoogtepunten uit het verleden van de stad. PERMANENT > Virtuele koetsrit Maak een virtuele koetsrit langs verschillende plekken en ontdek hoe Utrecht er vroeger uitzag. T/M 30 APR > De getekende stad In de tentoonstelling De getekende stad zie je Utrecht door het oog van kunstenaars uit de 20ste eeuw. KASTEEL DE HAAR, HAARZUILENS T/M 23 APR > Exclusieve openstelling eeuwenoude kapel Voor het eerst sinds de grote restauratie van De Haar in 2011 opent de kapel van Kasteel de Haar zijn deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in dit doorgaans voor publiek gesloten monument.


52

UITagenda — Maart 2017

ar

K o c ke n

Os

c

De keuze van...

n

d en

A s se m

V iv ie n n e v

a

SAINT AMOUR Stadsschouwburg Utrecht > 8 maart ‘Eindelijk is hij weer eens in Utrecht: de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans. Hij staat samen met zijn ontzaglijke oeuvre centraal in deze 23ste editie van Saint Amour.’

W ilh el m er

PREMIÈRE LIFE, ANIMATED Filmtheater ’t Hoogt > 23 maart ‘Op driejarige leeftijd stopt Owen met praten. De diagnose: autisme. Owen reageert maar op één ding: Disney-films. Een bijzonder verhaal, eerder al te zien op het IDFA, nu hier in de stad.’ va

nE

f f e r in k

WE TAKE IT FROM HERE Theater Kikker > 14 maart ‘Een voorstelling naar aanleiding van de tekst Zelfbeschuldiging. Een klassieker voor iedereen die van de toneelschool Utrecht komt. Intens.’

Meer tips van Oscar, Vivienne, Wilhelmer en anderen vind je op uitagendautrecht.nl/keuze-van

KUNSTLIEFDE T/M 5 MRT > Nacht-Wacht In deze tentoonstelling zijn werken samengebracht waarin de nacht of het nachtelijk licht, de duisternis, een rol speelt. Terwijl men zich te rusten legt en de ogen sluit, ontwaakt een andere wereld waar dromen tot leven komen. KUUB, RUIMTE VOOR KUNST EN CULTUUR T/M 5 MRT > Utrechtse Beeldhouwers Tentoonstelling geheel gewijd aan de generatie Utrechtse beeldhouwers uit de tweede helft van de vorige eeuw tot op heden. MUSEUM CATHARIJNECONVENT PERMANENT > Vaste collectie Een overzicht van de vaste collectie van het Catharijneconvent, wat tentoongesteld is in verschillende ruimtes in het museum. T/M 20 AUG > Maria Een tentoonstelling over de Maria, moeder van Jezus. MUSEUM OUD AMELISWEERD T/M 5 MRT > Lodewijk Napoleon - Tragisch heerser Het verhaal van de melancholische koning die liever schrijver had willen zijn. Met objecten uit de Franse Tijd en werk van Armando. MUSEUM OUD AMELISWEERD T/M 10 SEP > Tier - Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren De eerste museale tentoonstelling van de internationaal befaamde kunstenaars Jaap Sinke en Ferry van Tongeren. MUSEUM SPEELKLOK PERMANENT > Restauratieatelier Neem een kijkje in het restauratieatelier van Museum Speelklok.

T/M 30 APR > Muziekdoosjes Een tentoonstelling over muziekdoosjes met bijzondere herinneringen en verhalen van de inwoners van Utrecht en omgeving. MUSEUM VAN ZUILEN UTRECHT PERMANENT > Zuilen, toen Zuilen nog Zuilen was Vaste tentoonstelling met een collectie voorwerpen die in meer of mindere mate te maken hebben met de geschiedenis van Zuilen. NEDERLANDS VOLKSBUURTMUSEUM UTRECHT PERMANENT > Verschillende vaste tentoonstellingen In het museum zijn diverse exposities te bekijken over de geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man en vrouw uit de volksbuurten in Nederland. NEDERLANDS VOLKSBUURTMUSEUM UTRECHT T/M 12 MRT > Van Visch tot Vrachtschip, Grootse ondernemers Tentoonstelling over de geschiedenis van ondernemingen in Wijk C en de directe omgeving. NICOLAÏKERK PERMANENT > Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm Tentoonstelling van behouden beeldhouwwerk tijdens de Beeldenstorm. SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT PERMANENT > Vaste tentoonstelling Tentoonstelling over de planeten, meteorieten, het weer, eeuwenoude instrumenten en het bastion. SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT T/M 14 APR > Sterrenkijkavond Elke vrijdagavond om 20.00 uur zie je met eigen ogen hoe gasnevels, planeten en het maanoppervlak er van dichtbij uitzien. T/M 26 MRT > Zon op zondag Kom alles te weten over de zon en bestudeer bij helder weer de zon met de Lunt-kijker. Om 14.00 en 15.30 is er ook een lezing over de zon. 3 & 4 MRT > Landelijke Sterrenkijkdagen Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen is Sonnenborgh geopend tegen een gereduceerde prijs. STAYOKAY NEUDE T/M 15 MRT > Utrecht Made Lokaal platform Utrecht Made geeft in samenwerking met hedendaagse makers een eigen invulling aan het thema De Stijl. UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT T/M 1 NOV > SchimmelLAB Ontdek alles over schimmels. VVV UTRECHT DOMPLEIN PERMANENT > Rondleiding Trajectum Lumen Een ervaren gids laat je iedere zaterdagavond de mooiste lichtkunstwerken zien. ZIMIHC THEATER WITTEVROUWEN T/M 4 MRT > Foto-expositie Mathilde Kroon Mathilde volgde tussen 2002 en 2009 een aantal cursussen en workshops op het gebied van fotografie. Haar speciale belang-stelling gaat uit naar mensen, natuur en structuur. ZIMIHC THEATER ZUILEN T/M 13 MRT > Blauw in het Groen Fotoserie van gemalen van het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden door Kees van Eijden.

WATDAJEL MUSIC & ART FESTIVAL - 11 MRT NUTRECHT > [13.00] Een klein festival met kunst uit verschillende disciplines zoals fotografie, beeldende kunst, street-art en dans. CULTURELE ZONDAG: UITGESPROKEN UTRECHT - 11 & 12 MRT DIVERSE LOCATIES UTRECHT > [diverse tijden] Deze zondag nodigt Utrechtse, nationale initiatieven en sprekers uit zich in een koor van stemmen te voegen, die gezamenlijk de rijkdom en diversiteit van het Utrechtse gesproken woord weergeven. NET EVEN ANDERS - STUT THEATER FESTIVAL 16 T/M 26 MRT ZIMIHC THEATER STEFANUS > [diverse tijden] Theaterfestival in het kader van de veertigste verjaardag van Stut. HOLLAND ANIMATION FILM FESTIVAL 2017 22 T/M 26 MRT LOUIS HARTLOOPER COMPLEX > [diverse tijden] Twinitgste editie van het Holland Animation Film Festival, vijf dagen genieten van animatiefilms. TWEETAKT - 31 MRT T/M 28 MEI DIVERSE LOCATIES > [diverse tijden] Een multidisciplinair festival voor alle leeftijden met theater, muziek en kunst. UTRECHT INTERNATIONAL COMEDY FESTIVAL - 31 MRT TIVOLIVREDENBURG > [18.00] Een festival waarin stand-up comedy in de spotlight staat.

advertentie

Wie bepa alt Wat goede sma ak is?

Studium Generale Festivals & Evenementen

CAFÉ THEATER FESTIVAL 2017 - 3 T/M 5 MRT DIVERSE LOCATIES > [diverse tijden] Een nieuwe generatie theatermakers laat in 27 cafés haar verrassende kijk op actuele thema’s zien. SOENDA INDOOR - 4 MRT DE FABRIQUE > [13.00] Indoor editie van het jaarlijkse dance festival.

Zet aan tot denken.

www.sg.uu.nl


Maart 2017 —UITagenda

Adressen Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) Oudegracht 176 Tel. 030 238 01 00 www.aamu.nl Academiegebouw Domplein 29 Tel. 030 253 82 52 www.sg.uu.nl ACU Voorstraat 71 Tel. 030 231 45 90 www.acu.nl Aldo Theater met Poppen Adriaen van Ostadelaan 54 Tel. 06 10 78 30 33 www.aldo.nl Auberge het Oude Tolhuys Weg naar Rhijnauwen 13-15 Tel. 030 251 12 15 www.hetoudetolhuys.nl BAK, basis voor actuele kunst Lange Nieuwstraat 4 Tel. 030 231 61 25 www.bak-utrecht.nl Beatrix Theater Jaarbeursplein Tel. 0900 1353 www.beatrixtheater.nl Berlijnplein Berlijnplein 100 www.berlijnpleinutrecht.nl Bibliotheek Kanaleneiland Al-Masoedilaan 188 Tel. 030 286 19 40 www.bibliotheekutrecht.nl/ kanaleneiland Bibliotheek Overvecht Gloriantdreef 1 Tel. 030 286 19 20 www.bibliotheekutrecht.nl/ overvecht Bibliotheek Vleuterweide Burchtpoort 16 Tel. 030 286 19 85 www.bibliotheekutrecht.nl Botanische Tuinen Budapestlaan 17 Tel. 030 253 18 90 www.uu.nl/botanischetuinen Café Hofman Janskerkhof 17A Tel. 030 230 24 70 www.hofman-cafe.nl Café Theater Festival 2017 Diverse locaties www.cafetheaterfestival.nl Centraal Museum Agnietenstraat 1 Tel. 030 236 23 62 www.centraalmuseum.nl Centrale Bibliotheek Oudegracht 167 Tel. 030 286 18 00 www.bibliotheekutrecht.nl CineMec Utrecht Berlijnplein 100 Tel. 0900 321 03 21 (80ct. Per gespr.) www.cinemec.nl Culturele Zondag: Uitgesproken Utrecht 2017 Diverse locaties Tel. 030 2323080 www.culturelezondagen.nl dB's Studio CAB-Rondom 100 Tel. 030 293 82 09 www.dbstudio.nl De Helling Helling 7 Tel. 030 231 45 44 www.dehelling.nl

De Kargadoor Oudegracht 36 Tel. 030 231 03 77 www.kargadoor.nl De Vrijstaat Hogeweide 3 Tel. 030 303 00 12 www.devrijstaat.nl Domkerk Domplein www.domkerk.nl Domtoren (VVV Utrecht) Domplein 9 Tel. 030 236 00 10 www.domtoren.nl DOMunder Domplein 4 Tel. 030 233 99 99 www.domunder.nl Educatorium, de Uithof Leuvenlaan 9 Tel. 030 253 85 38 www.uu.nl/educatorium EKKO Bemuurde Weerd W.Z. 3 Tel. 030 231 74 57 www.ekko.nl EXbunker Wilhelminapark 24a www.exbunker.nl Filmtheater en Café ’t Hoogt Hoogt 4 Tel. 030 232 83 88 www.hoogt.nl FOTODOK Lange Nieuwstraat 7 www.fotodok.org Fundatie van Renswoude Agnietenstraat 1-30 Tel. 030 231 03 51 www.fundatievanrenswoudeutrecht.nl Geertekerk Geertekerkhof 23 Tel. 030 234 01 98 utrecht.remonstranten.nl Gevangenis Wolvenplein Wolvenplein 27 www.wolvenburgutrecht.nl Het Spoorwegmuseum Utrecht Maliebaanstation Tel. 030 230 62 06 www.spoorwegmuseum.nl Het Utrechts Archief Hamburgerstraat 28 Tel. 030 286 66 11 www.hetutrechtsarchief.nl Holland Animation Film Festival 2017 Tolsteegbrug 1 Tel. 030 233 17 33 www.haff.nl Kasteel de Haar Kasteellaan 1 Tel. 030 677 85 15 www.kasteeldehaar.nl Kindertheater de Toverknol Oudegracht 63 Tel. 06 48 62 26 70 www.detoverknol.nl Kunstliefde Nobelstraat 12A Tel. 030 231 42 18 www.kunstliefde.nl KuuB, Ruimte voor Kunst en Cultuur Pieterstraat 3 www.kunstruimtekuub.nl Kytopia Oudegracht 245 www.kytopia.com

Louis Hartlooper Complex Tolsteegbrug 1 Tel. 030 232 04 50 www.hartlooper.nl Molen de Ster Molenpark 3 www.molendester.nu Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 Tel. 030 231 38 35 www.catharijneconvent.nl Museum Hoge Woerd Hoge Woerdplein 1 www.museumhogewoerd.nl Museum Oud Amelisweerd Koningslaan 9 Tel. 030 890 54 60 www.moa.nl Museum Speelklok Steenweg 6 Tel. 030 231 27 89 www.museumspeelklok.nl Museum van Zuilen Utrecht Amsterdamsestraatweg 569 Tel. 030 244 30 78 www.museumvanzuilen.nl Nederlands Volksbuurtmuseum Utrecht Waterstraat 27 Tel. 030 231 82 92 www.volksbuurtmuseum.nl Net even anders - Stut Theater Festival Braziliedreef 2 Tel. 030 231 1801 www.stut.nl Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 8 Tel. 030 231 57 34 www.nicolaiconcerten.nl nijntje museum Agnietenstraat 2 Tel. 030 236 23 99 www.nijntjemuseum.nl Parnassos Cultuurcentrum Kruisstraat 201 Tel. 030 253 84 48 www.uu.nl/parnassos Pieterskerk Pieterskerkhof 5 Tel. 030 231 14 85 www.pieterskerkconcerten.nl Podium Hoge Woerd Groenedijk 1a Tel. 030 721 09 33 www.podiumhogewoerd.nl Salon van Weleer Oudegracht 188w www.salonvanweleer.nl Schiller Theater Place Royale Minrebroederstraat 11 www.schillertheater.nl Sint Willibrordkerk Minrebroederstraat 21 www.willibrordkerkutrecht.nl Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht Zonnenburg 2 Tel. 030 820 14 20 www.sonnenborgh.nl Springhaver Springweg 50 Tel. 030 231 37 89 www.springhaver.nl Stadskasteel Oudaen Oudegracht 99 Tel. 030 231 18 64 www.oudaen.nl Stadsschouwburg Utrecht Lucasbolwerk 24 Tel. 030 230 20 23 www.stadsschouwburg-utrecht.nl

53

Colofon Stayokay Hostel Utrecht-Centrum Neude 5 Tel. 030 750 18 30 www.stayokay.com Theater de Musketon Hondsrug 19 www.theaterdemusketon.nl Theater De Paardenkathedraal Veeartsenijstraat 155 Tel. 030 273 73 00 www.theaterutrecht.nl Theater Kikker Ganzenmarkt 14 Tel. 030 231 96 66 www.theaterkikker.nl Theaterhuis de Berenkuil Biltstraat 166 Tel. 030 251 82 57 www.deberenkuil.nl TivoliVredenburg Vredenburgkade 7 Tel. 030 231 45 44 www.tivolivredenburg.nl Tweetakt Diverse locaties Tel. 030 711 66 40 www.tweetakt.nl Universiteitsmuseum Utrecht Lange Nieuwstraat 106 Tel. 030 253 80 08 www.universiteitsmuseum.nl VVV Utrecht Domplein Domplein 9 www.bezoek-utrecht.nl Watdajel music & art festival CAB-Rondom 90 www.watdajel.com Werfkelder van Stichting Gullie Oudegracht 188w Tel. 06 45 35 59 66 www.gullie.info Werftheater Oudegracht 58 Tel. 030 231 54 40 www.werftheater.nl Winkel van Sinkel Oudegracht 158 Tel. 030 230 30 30 www.dewinkelvansinkel.nl ZIMIHC Theater Stefanus Braziliedreef 2 Tel. 030 410 04 41 www.zimihc.nl ZIMIHC Theater Wittevrouwen Bouwstraat 55 Tel. 030 272 34 55 www.zimihc.nl ZIMIHC Theater Zuilen Prinses Christinalaan 1 Tel. 030 276 25 27 www.zimihc.nl

Hoofdredactie Marie Nanette Schaepman Eindredactie Sebastiaan Weijmans Redactie Dieuwke de Boer, Marie Nanette Schaepman, Max de Valck (stagiair), Sebastiaan Weijmans en Melinde Gerber. Ontwerp Flowdesign.nl Vormgeving Merel Brouns en Rosa Mathijssen Eindredactie agenda Robert Ramkema Redactieadres Ganzenmarkt 1, 3512 GC Utrecht T 030 232 30 80 Medewerkers aan dit nummer Martine Bakker, Carolien de Boer & Marjolein Sponselee (LUCY), Jorre Both, Veerle Corstens, AnnaMarie Janssen, Art Rooijakkers, Pam van der Veen, Lenneke de Ruijter (Savannah Bay). Agendagegevens Robert Ramkema, David van Toor, Tim van den Hoed. Aanleveren (agenda)gegevens Aprilnummer uiterlijk 13 februari. Meinummer uiterlijk 13 maart. redactie@uitagendautrecht.nl Adverteren Afdeling Sales, Jorrit Biemans T 030 232 30 77 / 06 29 27 47 54 j.biemans@utrechtmarketing.nl Uitgever Utrecht Marketing Hoofd Marketing en Communicatie Melinde Gerber Druk Pijper Media, Groningen Distributie Distributie verzorgd door Flyerman. Verkrijgbaar bij culturele instellingen, horeca en Albert Heijn. Voor vragen over de distributie kan contact worden opgenomen met Flyerman via info@flyerman.nl of 06-45734138. Uitagenda verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 35.000 exemplaren. Redactie en uitgever streven naar volledige en juiste weergave van binnengekomen gegevens. Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele foute vermeldingen. © 2017 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbenden. Social Media Facebook: facebook.com/ uitagendautrecht Twitter: @uitagenda030 Instagram: @uitagenda030 Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door culturele en maatschappelijke organisaties en Gemeente Utrecht. > De Uitagenda van april verschijnt in week 13.

Papier van verantwoorde herkomst


54

UITagenda —Maart 2017

DE BUURT IN

Door Pam van der Veen

Zuilen

De buurt in ELKE MAAND LATEN UTRECHTERS HUN BUURT ZIEN. DEZE KEER VERTELT DEBORA OVER ZUILEN.

rK

itc

he

n

De Parel van Zuilen

Th

eC

ol

ou

Debora van Stenis-Patty (34), freelance werkzaam in de culturele sector, woont met man en dochtertje in Zuilen-Zuid. Een tweede kindje is onderweg. De wijk is ‘booming’, maar nog lang niet ‘verhipsterd’. Debora: ‘De oude Zuilenaar is trots op de geschiedenis van z’n wijk. Iedereen heeft wel een opa die bij Werkspoor of Demka heeft gewerkt.’

J.M. de Muinck Keyzerbrug

Het voormalige gemeentehuis van Zuilen ligt pal aan de Vecht. Nog altijd doet het dienst als trouwlocatie, en op zondag en maandag is het restaurant open voor lunch, borrel en diner. Op maandagavond is er livemuziek, tijdens de Parelsessies. Debora: ‘Een mooi plekje om naar folk of een singer-songwriter te luisteren. En maak vooral ook een wandeling door de goed onderhouden Springertuin.’ De tuin is aangelegd door de toonaangevende landschapsarchitect Leonard Springer, die onder meer ook het Oosterpark in Amsterdam ontwierp.

Vanaf deze brug kijkt Debora graag uit op Zuilen, scheepswerf De Klop en veel groen. ‘Dit is gewoon een heel fijne wijk om te wonen. Met een leuke mix aan mensen uit alle lagen van de bevolking. Steeds meer vrienden van mij vinden hier een huis, waardoor je makkelijk bij elkaar langsgaat en even op elkaars kinderen past. Dat maakt Zuilen tot een soort dorp – wat het van oorsprong natuurlijk ook was.’

Kr a

ay

e

De Parel van Zuilen

Julianapark Dit mooie grote park is kenmerkend voor Zuilen. Debora is regelmatig met haar dochtertje in de speeltuin, bij de kooien met bijzondere vogels of de dierenweide te vinden. ‘Op maandag kun je de hertjes voeren. En bij het Antje Drijver-paviljoen, gerund door buurtbewoners die dit vrijwillig doen, worden soms feestjes gegeven.’ In december organiseerde ze met honderdvijftig vrijwilligers voor de derde keer een locatietheaterfestival: Kerst in het Julianapark. Een wandeling langs tien scènes uit het kerstverhaal, met acteurs, een engelenkoor, catering en een prachtige aankleding. ‘Met dit evenement willen we de mensen in de wijk verbinden’, aldus Debora. Met succes: in twee dagen waren er al tweeduizend kaartjes voor de 2016-editie weg.

Kraayenest Debora houdt van tweedehandspulletjes en fietst elke week wel een keer langs bij deze kringloopwinkel aan de Amsterdamsestraatweg. ‘Wat ik er zoal op de kop heb getikt? Een vintage formicastoel, alle dvd’s van Friends, boeken en speelgoed. Het is een sympathiek links bolwerkje; je kunt er bijvoorbeeld niet pinnen, omdat ze de geldstromen in eigen beheer willen houden.’

The Colour Kitchen Het Vorstelijk Complex is het nieuwe sociaal-culturele hart van Zuilen. De voormalige schoolgebouwen uit de jaren dertig bieden onderdak aan onder andere een buurthuis, het ZIMIHC theater, yogaclubjes en een biljartvereniging. En niet in de laatste plaats aan The Colour Kitchen. ‘Een plek waar jongeren een opleidingstraject kunnen volgen én waar je lekker kunt eten en drinken’, aldus Debora. Julianapark

ne

st


Aflevering 1 vanaf 17 maart

Beruchte theaterserie in vier afleveringen van: Lodewijk de Boer / regie: Casper Vandeputte

17 maart t/m 5 juni www.theaterutrecht.nl

Exclusief in De Paardenkathedraal Utrecht


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Fotografie: Joris van Bennekom

NÚ VERLENGD T/M SEPTEMBER (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 THEATERHANGAAR IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| VLIEGVELD VALKENBURG | KATWIJK


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.