Page 1

El dia a dia de la comunitat universitària de la Facultat d’Educació

desembre-gener del 2012

comentari No podem donar el que no tenim

Voldríem que els nostres alumnes fossin respectuosos, entre ells i amb nosaltres, que fessin les tasques encomanades, que es mostressin alegres, amables, atents amb els seus companys i companyes, nets i polits, disposats a ajudar, i tantes altres virtuts personals i socials que conformen una personalitat equilibrada i autèntica, que fes més eficaç la nostra tasca d’educadores. Però, podem demanar el que no donem? Podem desitjar allò del que no som exemple? O millor encara, allò pel qual no lluitem per ser-ne exemple? Aquesta és una de les tasques que correspon a la nostra formació mentre durin els estudis de mestre. Què és el més important? És molt difícil de contestar. En tot cas us dono una opinió estesa entre mestres que fa molts anys que són al món de l’educació. El mestre ha de lluitar per dominar les passions, els capricis, la cerca constant de la comoditat. Ha de lluitar per ser constant en la cerca del bé propi i de les persones que l’envolten. Ha de complir un horari, ser ordenat, no ser capritxós, acabar les tasques encomanades, dominar les enrabiades. En resum, tenir un comportament cordial i respectuós amb les persones amb les quals tractem cada dia, amb el vestir i amb les converses, tenir cura de les coses petites -cafeteria, sala d’estudi, passadissos, etc.-, aprofitar el temps de descans per cultivar aficions que ampliïn el nostre horitzó cultural, etc., i així aconseguir ser excel·lents mestres! Albert Arbós

Una antiga alumna que es mou

Cristina Rierola, antiga alumna de la Facultat d’Educació, viu des del mes setembre a Łódź (Polònia), en un pis compartit amb una noia de Geòrgia i una d’Armènia. La Cristina està realitzant un EVS (European Voluntary Service) com a voluntària en una escola. “Els nens que apareixen amb mi a la fotografia tenen quatre anys”, ens comenta la Cristina. “L’experiència, com us podeu imaginar, és meravellosa. El fet de no només viatjar a un altre país sinó viure-hi durant un temps t’ofereix la possibilitat de conèixer una altra cultura i una altra manera de fer, treballar i comunicar-se. Aquí estic millorant el meu anglès i estic aprenent polac. Aquest projecte, per a mi, és una gran oportunitat per créixer professionalment però sobretot personalment.”

Invitació europea Miquel Àngel Comas ha visitat Bucarest per assistir com a convidat al al Bologna Process Researchers’ Conference, del grup d’experts del Bologna Follow-Up Group. En la trobada s’han tractat diverses línies de recerca i d’acció sobre l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, mobilitat, reconeixement formatiu, metodologies d’aprenentatge, finançament, qualitat i models d’organització. araxara_1


a + a més

Eduard Martorell a l’aniversari de Cavall Fort El professor Eduard Martorell ha participat al 50è aniversari de la revista infantil i juvenil Cavall Fort. Fa tres anys que Eduard Martorell escriu en aquesta emblemàtica revista articles sobre la natura. Ha estat l’autor de l’article de natura (pàg. 36-41) del número especial 1185/1186 publicat aquest desembre en honor a aquest esdeveniment. L’acte commemoratiu d’aquest 50è aniversari va estar presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas (president de la Generalitat de Catalunya), i hi van intervenir, a més, la Sra. Mònica Terribas (directora de Televisió de Catalunya), el Sr. Xavier Blanch (president de la Fundació Cavall Fort), la Sra. Mercè Canela (directora de la revista Cavall Fort) i l’Il·lm. Sr. Jaume Ciurana (cinquè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona).

singulars

Una alumna molt applicada

a quatre ulls

Formació de delegades Anna Masas i Miriam Martínez, delegades del curs de tercer de tarda d’Educació Infantil, han assistit al Congreso de Estudiantes de Educación y Formación del Profesorado, celebrat a Càceres. Els hem demanat que ens expliquin què van aprendre al congrés. Anna Masas: “Ha estat el primer Congrés a nivell estatal que ha aplegat estudiants d’Educació amb l’objectiu de millorar l’Educació actual a Espanya i posar en comú diferents punts de vista. Com a resultat del congrés s’ha creat el CESED (Consejo Estatal de Estudiantes de Educación). Esperem celebrar molts més congressos amb la incorporació de noves universitats”. Míriam Martínez: “Hem gaudit d’un ampli ventall de ponències, a càrrec d’experts sobre diferents aspectes del món educatiu, com ara l’ús de les TIC, l’educació europea, els reptes educatius actuals i la igualtat de gènere”.

ens han visitat Finlàndia i Catalunya

L’alumna Eva Perdiguer ha fundat, juntament amb dues persones més, una empresa online de creació d’aplicacions per iPhone i iPad. A hores d’ara ja ha llançat tres aplicacions al mercat. Dins de l’empresa, l’Eva es dedica a la part més creativa, a disseny estètic de les aplicacions i al text. Podreu trobar més informació a www.imathings.com

Tiina Mäkelä, presidenta de l’Associació d’Escoles Finlandeses a Barcelona i professora de ciències socials a l’ESO, ha impartit una conferència per als alumnes de primer del grau sobre la seva experiència professional i doctoral: una comparativa educativa sobre Catalunya i Finlàndia.

araxara_2


incideixen

Azul Alférez

Azul Alférez ha finalitzat el projecte de recerca (2009-2011) amb la defensa del projecte Programación neurolingüística en la comunicación oral de los docentes de Educación Superior. També ha participat al XXII Congreso Internacional de Teoría de la Educación 2011. Autonomía y responsabilidad. Contextos de aprendizaje y educación en el siglo XXI, amb la comunicació Programación neurolingüística en la comunicación oral de los docentes de Educación Superior. Creación de un cuadro de observación.

Eduard Martorell a El Cafè de la república Eduard Martorell ha estat entrevistat al programa de ràdio El cafè de la república, de Catalunya Ràdio. A l’entrevista, Eduard Martorell ha parlat de la didàctica de les ciències i de l’expedició que va fer a Galícia per netejar de chapapote la costa de Camarinyas just després del desastre del Prestige. Podeu escoltar l’entrevista en aquest enllaç.

Per a un món sostenible Salvador Vidal i Sílvia Albareda han assistit a la jornada L’estat de la recerca en educació per a la sostenibilitat a Catalunya, celebrada a la UPC, a Barcelona. Salvador Vidal ha presentat la comunicació titulada “Consum responsable i didàctica de les matemàtiques” on ha exposat la línia de recerca iniciada aquest curs sobre la família UICESTALVI, de l’Àmbit de Ciències i Matemàtiques de la Facultat d’Educació. Sílvia Albareda ha presentat una comunicació sobre comunicació ambiental en la qual ha explicat la recerca que es fa a través d’un qüestionari sobre hàbits i valors en sostenibilitat a la UIC. A la fase actual s’estudien quines competències desenvolupen els membres d’un grup interfacultatiu en sostenbilitat.

Antoni Arasanz Antoni Arasanz ha participat com a membre del seminari d’experts en el Simposi sobre Col·laboració entre l’escola pública i l’escola privada, celebrat a La Salle Barcelona.

obres mestres

El voluntariat de Joan Marquès a Etiòpia

L’agost del 2011, en Joan Marquès, alumne de 3r del grau en Educació Primària, va tenir la sort de viure una experiència de voluntariat a Etiòpia, en una població anomenada Zway. Va anar-hi com a representant de l’ONG VOLS, una ONG salesiana especialitzada en projectes d’educació en països del sud i amb la qual, prèviament, va realitzar un curs de formació que el va ajudar a aprofundir alguns aspectes i coneixements claus per afrontar amb garanties l’experiència. En Joan feia molt de temps que pensava a fer algun tipus de voluntariat internacional que li permetés aportar el seu petit gra de sorra i a la vegada viure una experiència inoblidable. El voluntariat que va dur a terme va consistir, bàsicament, a donar classes d’anglès a una escola als matins i a organitzar activitats lúdiques per als nens i nenes del poble durant les tardes. No havia estat mai a l’Àfrica i reconeix que impressiona el que es pot arribar a veure, però, tot i això, remarca l’hospitalitat de la gent i la seva gran humilitat. “Tenen molt poc, però el poc que tenen t’ho donen, és impressionant”. Ens diu que la pobresa i la fam són una realitat que es viu dia rere dia, però que no podem comparar la vida que portem aquí amb la d’allà, simplement és diferent. Un fet que el va sorprendre molt va ser l’alegria desbordant dels nens i les nenes, tot i la difícil situació que molts estan passant. “Era fantàstic veure els infants amb els somriures d’orella a orella que no desapareixen mai”. Quan li preguntem per una valoració general de l’experiència ens diu que ha estat una de les millors experiències de la seva vida i que, sens dubte, ha marcat un abans i un després. “Sento que he fet amics per tota la vida i que m’emporto molt més del que jo vaig intentar ensenyar i donar...Què bonic és donar sense esperar res a canvi!” araxara_3


Entrevista

Maria Pujol,

“Recomanaria fer una estada a l’estranger per aprendre a ser més autònom i a superar reptes que et fan madurar” Per què vas anar a treballar i estudiar a la Universitat de Lancaster? Sabia que l’Institut Ramon Llull gestiona més d’un centenar de lectorats de català a universitats d’arreu del món. Abans ja havia passat algunes temporades estudiant i treballant a Anglaterra i Escòcia, i tenia ganes de tenir una altra experiència a l’estranger. Per això, mitjançant l’Institut Ramon Llull, vaig sol·licitar una plaça com a professora de llengua i cultura catalanes al Regne Unit, i em van oferir la possibilitat d’impartir classes i estudiar un doctorat a la Universitat de Lancaster durant cinc anys.

Em dic Maria Pujol. Sóc professora de Literatura Infantil i Comunicació Escrita a la Facultat d’Educació. Acabo de defensar la meva tesi doctoral a la Universitat de Lancaster (Anglaterra) sobre l’escriptor Josep Vallverdú (us sona la novel·la juvenil Rovelló, també portada al cinema i la televisió?). Quan vaig a una llibreria, sé a quina hora hi entro, però no sé mai a quina hora en sortiré!

mestres que faran servir el català com a llengua vehicular. Per quines raons recomanaries als teus alumnes de fer una estada a l’estranger?

L’experiència a Lancaster, com influencia la teva feina a la UIC?

Més enllà de l’obvietat de l’aprenentatge de la llengua forana, ho recomanaria per aprendre a ser més autònom i a superar reptes que et fan madurar i estar més preparat per al futur personal i professional.

Completament! Gran part de la meva recerca ha estat sobre literatura infantil i juvenil, que ara puc traspassar a l’assignatura de Literatura Infantil. Si bé la docència de llengua a Anglaterra estava dirigida a no catalanoparlants, ara tinc l’oportunitat de destinar-la a uns futurs araxara_4

Ara x Ara (desembre - gener 2012)  

El dia a dia de la comunitat universitària de la Facultat d'Educació / El día a día de la comunidad universitaria de la Facultad de Educació...

Ara x Ara (desembre - gener 2012)  

El dia a dia de la comunitat universitària de la Facultat d'Educació / El día a día de la comunidad universitaria de la Facultad de Educació...