Page 1

Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:50

Side 1

STUDIESTART Høsten 2009


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:50

Side 2

INNHOLD

>

Studiestedene side 4-5 Livet rundt studiene side 6 Smak på studiebyen side 6 SiA (Studentsamskipnaden i Agder) side 7 Bolig side 7 Barnehageplass side 7 Studielån side 8 Politiattest side 9 Tuberkuloseundersøkelse og MRSA side 9 Informasjonskanaler side 10 Studiehåndbok side 10 Servicetorget side 10 Studieveiledning side 10 Karrieresenter side 11 Universitetsbiblioteket side 11 Timeplaner side 11 Utdanningsplan og semesterregistrering side 12-13 Studentkort side 14 Originalvitnemål m.m. side 14 Datanettverk, e-post og brukerhjelp side 14 Fronter side 14 Utskrift, skanning og kopiering side 14 Spesielle behov side 15 Særordninger under eksamen side 15 Kurs ved studiestart og senere side 16 Internasjonalt miljø og studentutveksling side 17 Opprop og åpning, Grimstad side 18 Opprop og åpning, Arendal side 19 Opprop og åpning, Kristiansand side 20 -21 Studiestartfestival- og fadderprogram side 18-19 og 22-23 Kart, Kristiansand og Gimlemoen side 24-25 Kart, Grimstad og Arendal side 26 Spør studentene side 27 Sjekkliste side 27

2

Det tas forbehold om trykkfeil eller endringer i programmet.

Foto: Tor Erik Schrøder

Foto omslag: Olav Breen og Nicolai Prebensen


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:50

Side 3

VELKOMMEN SOM STUDENT!

>

Vi er glade for at du har valgt å studere ved Universitetet i Agder. Vi vil gjøre vårt beste for at studietiden og studiet du velger skal bli interessant, utviklende og utfordrende. Som student skal du ha noe å strekke deg etter, noe å bryne tanke og arbeidsinnsats på. Vi håper du vil finne deg til rette ved UiA, enten du skal studere i Arendal, Grimstad eller Kristiansand, alle kjent som gode studiebyer. Universitetet, Studentsamskipnaden i Agder (SiA), Studentorganisasjonen i Agder (STA) og kommunene gjør mye for at de 8500 studentene ved universitetet skal ha en god studietid. I Kristiansand ønsker vi deg velkommen til en flott campus på Gimlemoen. Fra våren 2011 vil også de utøvende musikkutdanningene være samlet her. Universitetet har også i Grimstad og Arendal gode studentmiljøer med lange tradisjoner. I 2010 vil universitetets virksomhet i Aust-Agder samles i en helt ny campus i Grimstad. Universitetsanlegget på Gimlemoen er en klassisk campus, en konsentrert samling av arbeidsplasser for studenter og lærere, med bibliotek og laboratorier, auditorier og grupperom, studentkantine, studenthybler, kulturhus, barnehage og idrettsanlegg. Alt dette bindes sammen med store parkanlegg, gode møteplasser, kunst og natur. I umiddelbar nærhet ligger forskningsinstitutter, museer og andre kunnskapsbaserte virksomheter. Den nye Campus Grimstad vil også bli en særegen campus: Den er relativt liten, men likevel stor nok, en kompakt bygningsmasse med korte avstander og samtidig med stor faglig variasjon. Campusområdet består ikke bare av universitetet, men også en rekke private og offentlige virksomheter, i tillegg til studenthybler og barnehage. Utdanningene og fagmiljøene ved UiA har lang erfaring i samarbeid med virksomheter utenfor universitetet. Kunnskap oppstår nemlig ikke bare i det enkelte hode, men vel så mye mellom hodene, mellom menneskene. Deltakere i samhandling, som universitet, næringsliv og offentlig sektor, skaper ny kunnskap sammen. Studentene skal møte et samfunn der evne til samarbeid og deltakelse i nettverk er viktige kvalifikasjoner. For hver enkelt betyr det at det blir mer nødvendig enn noen gang å arbeide sammen med andre. Universitetet i Agder preges av dette og legger til rette for at studietiden skal forberede godt for fremtidens arbeidsliv.

3

Mulighetene for å engasjere seg er mange i tiden som student. Det finnes over 70 studentforeninger på universitetet. Vi oppfordrer deg til å ta del i disse aktivitetene og bidra til å skape en levende campus. Bra er det også om du engasjerer deg i studentpolitikken, stemmer ved valg og gir tilbakemeldinger om hvordan studiet ditt er og oppleves. Evaluering av studiene er viktig for både nåværende og fremtidige studenter og lærere. Som rektor og studentleder er vi stolte og glade for å kunne gi studentene så gode tilbud, faglig og sosialt. Sammen kan vi utvikle universitetet videre, til glede for den enkelte student, lærer og forsker, for landsdelen og for hele samfunnet. Gratulerer og lykke til med studieplassen ved Universitetet i Agder!

Foto: Olav Breen

Torunn Lauvdal Rektor

Foto: Olav Breen

Irene Bredal Leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA)

3


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:50

Side 4

STUDIESTEDENE

Foto: Anders Martinsen

Gimlemoen ligger i gangavstand fra Kristiansand sentrum. Universitetsområdet inneholder blant annet studentboliger, kulturhus, barnehage og treningssenter.

Foto:Olav Breen

Bystranda – byens mest populære strand, ligger midt i sentrum.

4

KRISTIANSAND er Sørlandets hovedstad og en av de store studentbyene i Norge. Her bor det 80 000 mennesker, og 7000 studenter som vet å sette farge på byen. Kristiansand er en pulserende by med et allsidig næringsliv og et levende og variert kultur- og uteliv. Her har vi landets lengste somre og en skjærgård som går helt inn til byens hjerte. Bystranda er et naturlig treffsted på late sommerdager. I sentrum er det mange kaffebarer, restauranter og utesteder. Studentene har fått nytt kulturhus i sentrum, Pir6. En rekke festivaler har funnet sitt publikum i Kristiansand. Quartfestivalen har gitt internasjonal oppmerksomhet, men byen er også vertskap for blant annet Punktfestivalen, Protestfestivalen, Figurteaterfestivalen, Barnefilmfestivalen, Dark Season, Bragdøya Blues, Louisfestivalen, Ravnerock, Palmesus, Kirkefestspillene og mange andre kulturarrangementer. Studentene har også sin egen festival – Kultopia. Kulturstiftelsen Cultiva deler hvert år ut midler fra et stort fond til støtte for kunst, kultur og kunnskap. Kristiansand er dermed et unikt utgangspunkt for skapende mennesker som ønsker å bruke talentet sitt!

Gimlemoen er et moderne universitetsområde i gangavstand fra sentrum. Studentene trives i de flotte fasilitetene – ikke minst i Kafé Kampus som år etter år er kåret til Norges beste studentkantine. I tillegg har studentene sitt eget kulturhus inne på campus – Østsia (ostsia.no). Her er det bl.a. konserter, revyer, studentkvelder og ukentlige quiz som studentene selv arrangerer. Området er lagt opp etter amerikansk campusmodell – med nærhet mellom bygningene og store grøntarealer som binder det hele sammen. Inne på campus er det mange studentboliger. Her ligger også barnehagen Hokus Pokus og treningssenteret Spicheren.

Treningssenteret inneholder flerbrukshall, svømmehall med internasjonale mål, volleyballhall, stort spesialbygd klatreanlegg og buldrerom, helsestudio og styrkerom, spinningrom og saler som benyttes til aerobic, dans og kampsport. Det har også en egen velværeavdeling og et idrettsfaglig testsenter med fysioterapeuter og leger. Tur- og treningsmulighetene i området er unike, med byens største turområde, Jegersberg, like utenfor døra. På plenen finner du også en sandvolleyballbane som brukes flittig av studentene. Få andre universiteter og høgskoler kan tilby tilsvarende treningsforhold, enten du er toppidrettsutøver eller mosjonist.

Musikkens hus Studiene i utøvende musikk holder til i Musikkens hus i Kvadraturen. Studentene jobber her i et kreativt miljø og bidrar sterkt til byens og universitetets musikkliv. Våren 2011 flytter de inn i nye lokaler som er under bygging på Campus Gimlemoen.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:50

Side 5

Foto: Olav Breen

>

Foto:Olav Breen

Foto:Olav Breen

Neste sommer flytter UiAs sin virksomhet i Aust-Agder fra Grooseveien, Dømmesmoen og Arendal til ny campus i Grimstad. Vi gleder oss!

Sørlandet er kjent for det gode klimaet og skjærgården. Her kveldstemning fra Pollen i Arendal. Mange er derimot ikke klar over omfanget av det ekspansive næringslivet i Kristiansand, Grimstad og Arendal.

5

GRIMSTAD

ARENDAL

er en levende sørlandsby – og en moderne småby med blant annet mange teknologi- og kunnskapsbedrifter. Byen har ca. 20 000 innbyggere og et intimt sentrum med trivelige, trange gater og smug, kafeer og kroer. Dikterne Knut Hamsun og Henrik Ibsen bodde deler av sitt liv i Grimstad. Byen satser nå på å markere seg som Dikternes by med et mangfold av kulturarrangementer. Grimstad har også kulturhus, svømmehall, idrettshaller, rideskole, tennisbaner og golfbane. I juni arrangeres Kortfilmfestivalen. Grimstad har et aktivt og sosialt studentmiljø, og studentkulturhuset Luftslottet (http://luftslottet.org) er det sentrale samlingsstedet for byens 1800 studenter. Studiemiljøet i Grimstad er stort nok til at du finner spennende utfordringer og aktiviteter, og lite nok til at du blir godt kjent med studenter og ansatte. Universitetet er en integrert del av en større teknologipark, og studentene får delta i prosjekter som nytter det siste av teknologiske nyvinninger.

er Sørlandets nest største by med ca. 40 000 innbyggere. Byens sentrum er oversiktlig og sjarmerende. Skjærgården utenfor Arendal har trivelige utfartssteder med lune viker og gamle uthavner. Der ligger også Tromøya hvor Hovefestivalen finner sted. Festivalen Canal Street og VM i offshore bidrar til et yrende liv i sentrum sommerstid. Arendal har et variert tilbud av fritidsaktiviteter hele året, og kulturhuset står sentralt i regionens kulturliv. Det godt utstyrte biblioteket er også en av byens populære møteplasser.

Universitetet har nå lokaler i Grooseveien og på Dømmesmoen. I 2010 skal universitetets virksomhet i Aust-Agder samles i en ny og flott campus i Grimstad.

I 2010 flytter Universitetet i Agder sin virksomhet i Arendal til Grimstad. Da skal det nye universitetsområdet stå ferdig med 25 000 nybygde og nyoppussede kvadratmeter.

Ny campus i Grimstad i 2010

(

Arendal er et hyggelig studiested der det er lett å bli kjent. Universitetets lokaler ligger like ved sykehuset i kort avstand fra sentrum. Det er enkelt å få bolig både gjennom Studentsamskipnaden i Agder og på det private markedet. De 550 studentene opplever studentmiljøet som godt, og miljøet er preget av nærhet og samhold. I Arendal er det kort og godt lett å trives.

)

Den nye Campus Grimstad blir en spesiell campus: Den er relativt liten, men likevel stor nok – en kompakt bygningsmasse med korte avstander og samtidig med stor faglig variasjon. Utdanningene og fagmiljøene som skal samles her, har lang erfaring i samarbeid med virksomheter utenfor universitetet. Dette stiller store krav til universitetet om åpenhet, og campusen i Grimstad er derfor lagt godt til rette for dette. Campusområdet består ikke bare av universitetet, men også en rekke private og offentlige virksomheter, i tillegg til studenthybler og barnehage. I det samme området er det også planlagt å bygge konferansesenter, treningssenter, park, boliger og forretninger.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:50

Side 6

LIVET RUNDT STUDIENE

Foto: Tor Erik Schrøder

Foto: Tor Erik Schrøder

Foto:Olav Breen

6

Kulturhusene Pir6, Østsia og Luftslottet er arenaer for blant annet konserter, studentkvelder og “happenings”. Nyåpnede Pir6 har allerede etablert seg som et populært møtested i Kristiansand sentrum.

Fadderne er studenter som kjenner studiestedet du kommer til. De vil kunne svare deg på spørsmål – men først og fremst gjør de det lettere å bli kjent med andre studenter.

STUDENTKULTURHUS

FADDERNE ØNSKER DEG VELKOMMEN

Studentene har egne kulturhus – Luftslottet i Grooseveien i Grimstad og Østsia på Gimlemoen i Kristiansand. I tillegg åpnet nylig nytt kulturhus i sentrum av Kristiansand, Pir6. Kulturhusene drives av Studentsamskipnaden i Agder (SiA) i samarbeid med studenter. De sørger for gode kulturtilbud som revyer, konserter, studentkvelder, quiz og en rekke andre aktiviteter. Gjør du en innsats her, blir du også kjent med mange av dine medstudenter. Mer om kulturhusene kan du finne på: > pir6.no > ostsia.no > luftslottet.org

Fadderordningen er en fin mulighet til raskt å bli kjent med andre studenter, studiemiljøet og byen du skal studere i. Fadderne er erfarne studenter som ved studiestart viser deg rundt og orienterer deg om det du bør kjenne til som ny student ved Universitetet i Agder. Umiddelbart etter opprops- og informasjonsmøtene 17. august samles de nye studentene i faddergrupper for omvisning. (På Gimlemoen blir det også mulighet for fadderomvisning tirsdag 18. august kl. 15.15 for dem som ikke fikk omvisning mandagen. Møt opp på fadderstanden i Vilhelm Krags hall.) I tillegg til praktisk informasjon blir det mange ulike arrangementer for nye studenter og faddere. Se programmet side 18 - 19 og 22 - 23.

LAG, FORENINGER OG ORGANISASJONER Studentene har egne studentaviser, studentradio, orkestre, mange kor, allsidige idrettslag, faglige foreninger som kombinerer fag og sosialt samvær, kristne foreninger og en rekke andre aktiviteter. De fleste er omtalt i “Status”, studentorganisasjonens studentguide for nye studenter.

Benytt deg av fadderordningen!

SMAK PÅ STUDIEBYEN

(

Studentorganisasjonen i Agder (STA) – studentenes interesseorganisasjon – har kontorer i Gimlemoen 24 i Kristiansand. Du kan finne ut mer om STA og studentaktivitetene på www.stastudent.no og www.uia.no/student De forskjellige studentaktivitetene presenterer seg ved studiestart. Benytt deg av denne sjansen til å bli med!

)

Med "Smak på studiebyen din" ønsker vi å gi deg en rask og hyggelig introduksjon til din nye studieby. Vi har laget en brosjyre med oversikt over tilbud til deg som er ny student. Ta med deg brosjyren og få alt fra redusert pris på festivaler, konserter og kinobesøk til billigere buss og halv pris i Dyreparken. Benytt deg av tilbudene. Det kan gi deg en god start i din nye studieby. De fleste tilbudene gjelder i to uker fra studiestart 17. august.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:50

Side 7

SIA

>

(STUDENTSAMSKIPNADEN I AGDER) - studentenes velferdsorganisasjon

SiA sørger for: Barnehager • Kafeer • Bokhandel • Boliger • Kulturhus • Treningssenter • Helsetilbud • Tilskudd til studentsosiale lag og foreninger • Støtte til kulturarrangementer gjennom Sørbok Kulturfond > Sørbok er studentenes bokhandel på campus. Her finner du fagbøker og materiell du trenger for å lykkes med studiene. www. sorbok.no Telefon 38 14 10 80 (Kristiansand) og 37 25 34 60 (Grimstad) > Spicheren treningssenter Spicheren treningssenter har bl.a. svømmehall, klatreanlegg, styrkerom, helsestudio, spinningrom, haller for ballspill og saler til aerobic, dans og kampsport. www.spicheren.no > SiA Helse SiA Helse har ulike støtteordninger (refusjon av utgifter) og psykososiale tilbud. Se www.sia.no for nærmere informasjon eller spør etter brosjyren om SiA Helse på ditt studiested.

7

> Psykolog SiA har samarbeid med psykolog som tar imot studenter etter henvisning fra din fastlege. Se: www.sia.no > Psykososialt lavterskeltilbud Telefon 38 14 13 54 / 99 50 75 59 E-post: eli.stalesen@sia.no Se: www.sia.no > Barnehageplass I Kristiansand og Grimstad driver SiA egne studentbarnehager, Hokus Pokus. Begge barnehagene ligger inne på campusområdet. > Kulturhusene i Kristiansand og Grimstad Drives av SiA i samarbeid med studenter. Se pir6.no • ostsia.no • luftslottet.org

Et sted å bo SiA disponerer ca. 1000 boliger i Kristiansand, Grimstad og Arendal. Alle ligger i gang- og sykkelavstand fra universitetets lokaler. I Kristiansand ligger en god del av boligene inne på selve campus. Nærmere informasjon om studentboligene og søknadsskjema finner du på SiAs hjemmeside: www.sia.no. Ledige boliger tildeles fortløpende. Det vil bli loddtrekning om eventuelle ledige hybler 31. juli. Ønsker du å bli med på loddtrekningen av disse hyblene, må du sende søknad om dette i slutten av juli. I tillegg formidler SiA hybler på det private boligmarkedet i perioden 1. juni til 1. september. Se SiAs nettsider. Du kan også skaffe deg bolig på det private boligmarkedet gjennom Finn.no, hybel.no eller annonser i lokalavisene.

SiA Kristiansand Besøksadresse: Gimlemoen 32 Tlf. 40 00 10 18

Grimstad/Arendal Besøksadresse: Grooseveien 36, Grimstad Tlf. 37 25 34 64

E-post: sia@sia.no www.sia.no Foto: SiA


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:51

Side 8

PRAKTISK INFORMASJON

Foto: Olav Breen

Kafé Kampus er flere år på rad kåret til landets beste studentkantine.

Foto: Olav Breen

Studentbarnehagen Hokus Pokus er valgt ut som én av tolv demonstrasjonsbarnehager i landet og kan vise til gode resultater m.h.t. andel menn blant de ansatte og arbeid med likestilling.

8

STUDIELÅN

Utfyllende informasjon

Straks du har fått tilbud om studieplass, kan du søke om lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning på www.lanekassen.no

> Signering av gjeldsbrevet Du velger signeringsmåte i nettsøknad eller på “Dine sider” på www.lanekassen.no. For å signere elektronisk, må du ha smartkort og kortleser. Du kan for eksempel bruke nettspillkortet til Norsk Tipping, som koster fra kr. 60 i året og inkluderer kortleser. Du må selv skaffe dette utstyret – verken universitetet eller lånekassen administrerer kortproduksjon eller utlevering.

Det er lurt å søke så fort som mulig. Lånekassen vil etter saksbehandling sende e-gjeldsbrev til den e-postadressen du oppgir (eller papirgjeldsbrev til boligadressen). Du må undertegne dette gjeldsbrevet og returnere det til lånekassen. Når du har betalt semesteravgift, bekreftet utdanningsplan og meldt deg opp til eksamen, sender UiA melding om dette til lånekassen. Når lånekassen i tillegg har mottatt ditt signerte gjeldsbrev, vil det ta få dager før lånet er inne på din bankkonto (som må være registrert i ditt navn). I første omgang gis all støtte som lån. Lånekassen sjekker at du har tatt de eksamenene du har oppgitt å skulle ta, før en del av lånet kan omgjøres til stipend.

> Adresse Lånekassen sender papirgjeldsbrev (for dem som har valgt det) til den sist registrerte adressen. Studentene har selv ansvar for å ajourføre endringer av boligadresse, telefonnummer og e-postadresse på “Dine sider” på www.lanekassen.no. Dersom det ikke er oppgitt noen adresse, sendes gjeldsbrevet til folkeregistrert adresse. > SMS og e-post Studentene kan motta SMS og e-post fra lånekassen om bl.a. behandlingstid, utsending av gjeldsbrev og utbetaling.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 9

>

Foto: Olav Breen

Spicheren treningssenter ligger på Campus Gimlemoen. Få steder har studenter så gode treningsforhold som her, enten du er toppidrettsutøver eller bare liker å holde deg i form.

Foto: Olav Breen

Studenthyblene er populære, og mange av dem ligger i umiddelbar nærhet til undervisningslokalene og til friluftsområder.

9

KRAV OM POLITIATTEST FOR NOEN STUDIER Ved Universitetet i Agder gjelder dette allmennlærer-, førskolelærer-, praktisk-pedagogisk utdanning, faglærerutdanning i musikk, dans og drama, det femårige masterprogrammet i matematikkdidaktikk, trenerutdanning, friluftsliv og naturguiding, sosionom-, vernepleierog sykepleieutdanning. Søkere til disse utdanningene må legge fram politiattest der det må fremgå om søkeren har merknad på politiattesten som er relevant for opptak til vedkommende utdanning. Se Forskrift om opptak til universiteter og høgskoler, § 6, pkt. 2 - 4. Merknad på politiattesten kan føre til at søker blir utelukket fra klinisk undervisning/praksisopplæring. Hvis du har merknader på politiattesten, sender du politiattesten til universitetet sammen med svarbrevet om mottak av plassen. En nasjonal nemnd vil avgjøre om du får rett til å delta i klinisk undervisning/ praksisopplæring. Hvis du ikke har merknader på politiattesten, må du levere politiattesten på universitetet ved studiestart fra 17. august og senest mandag 24. august. Leveringssteder: > Kristiansand: Servicetorget > Grimstad: Studentekspedisjonen på Dømmesmoen > Arendal: Studentekspedisjonen i Sykehusveien Du finner informasjon og søknadsskjema på www.politi.no I søknaden om politiattest må du skrive hvorfor du trenger politiattest og legge ved kopi av opptaksbrevet (her vil det stå hvilken type politiattest det er behov for). Du kan levere søknaden personlig (ta med legitimasjon) eller sende den i posten (legg ved kopi av legitimasjon). Søknaden sendes det politidistriktet der du er

folkeregistrert. Du vil da motta politiattesten til postadressen du oppgir. Saksbehandlingstiden kan variere fra distrikt til distrikt, så det er viktig at du søker om politiattest straks du har fått opptaksbrevet. Søkere som ikke legger fram godkjent politiattest for studiet innen gitt frist, har ikke rett til å delta i klinisk undervisning/ praksisopplæring. Studenten vil da ikke få vitnemål for fullført grad eller utdanning. Politiattesten skal ikke være eldre enn tre måneder ved levering. Se www.uia.no/studier/politiattest

TUBERKULOSE- OG MRSA-UNDERSØKELSE Studenter på lærerutdanninger og helse- og sosialfagutdanninger plikter å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse dersom de kommer fra eller har vært mer enn tre måneder i land utenfor Vest-Europa, USA, Canada, Australia, New Zealand og Japan. Tuberkuloseundersøkelsen må være gjennomgått tidligst to måneder etter at en forlot et av de aktuelle landene. Helsefagstudenter som skal ha praksis/klinisk undervisning ved sykehus, sykehjem og andre boformer for heldøgns pleie, plikter før praksisstart å gjennomgå undersøkelser for MRSA (Meticillinresistente gule stafylokokker) dersom studenten i løpet av de siste seks månedene har arbeidet i helsevesenet eller har vært innlagt på helseinstitusjoner i land utenfor Norden eller Nederland. Kravet til undersøkelse gjelder også dersom studenten i løpet av de siste seks månedene på andre måter kan ha vært utsatt for smitte i Norge eller i utlandet. Studenter som kommer inn under disse reglene, har selv ansvar for å bli undersøkt. Resultatet av undersøkelsene må være klart før studenten kan starte med praksis.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 10

>

Foto: Olav Breen

Foto: Tor Erik Schrøder

Kollokviegruppe: En liten gruppe studenter som arbeider sammen om studiestoffet – en god måte å lære pensum!

Universitetets trådløse nettverk gjør at du kan bruke Internett nesten overalt på campus.

INFORMASJONSKANALER

SERVICETORGET

10

www.uia.no/student Universitetets informasjonssted for studenter på Internett er www.uia.no/student Her ligger det mye informasjon du har bruk for, bl.a. meldinger, Studentweb, praktiske opplysninger, eksamensinformasjon, studiehåndbok, timeplaner, Fronter, oversikt over studentforeninger og lenker til mye nyttig. I studiene benyttes Fronter (se side 14) som informasjonskanal. Det forutsettes at studentene følger med på meldinger gitt på www.uia.no/student og i Fronter. Meldinger sendt som e-post, går til e-postadressen du har fått fra UiA, ikke til eventuelle private e-postadresser (kan evt. viderekobles). Det forventes at studentene leser denne posten.

Studiehåndboka finner du på www.uia.no/studiehandbok/ Her er det informasjon om ditt studium og de emner som inngår. I tillegg er det en del praktisk informasjon som er nyttig for deg som student. For noen studier er det utarbeidet studie- og fagplaner med mer utfyllende opplysninger enn studie- og emnebeskrivelsene i Studiehåndboka. Disse vil bli utdelt ved studiestart. Alle studenter må gjøre seg kjent med Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder.

er noe av det første du møter både på Gimlemoen i Kristiansand og i Grooseveien i Grimstad. Her finner du informasjon om blant annet universitetets studier, eksamen, lånekassen, studentutveksling m.m. Representanter fra Opptakskontoret, Eksamenskontoret, Internasjonal avdeling og Karrieresenteret er til stede. Telefon: 38 14 21 00 (Kristiansand) 37 25 32 00 (Grimstad) E-post: Servicetorget@uia.no www.uia.no/servicetorget Åpningstider: > Kristiansand: Mandag 17. august: Kl. 08.00 - 18.00 Mandag til fredag: Kl. 08.00 - 15.30 (fram til 14. august kl. 15.00) > Grimstad: Mandag til fredag: Kl. 08.30 - 14.15

STUDIEVEILEDNING Generell studieveiledning kan gis av studieveiledere i fellesadministrasjonen. Studieveiledere ved fakultetene gir studieveiledning om de studiene som fakultetet har ansvar for. Det anbefales å avtale tid på forhånd. Faglige spørsmål kan også rettes til studiekoordinator eller til faglærere. Sentralbordet (tlf. 38 14 10 00) eller Servicetorget (tlf. 38 14 21 00) kan formidle kontakt. Se informasjon: www.uia.no/student


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 11

>

Foto: Olav Breen

Servicetorget, Universitetsbiblioteket og Karrieresenteret har inngang fra Vilhelm Krags hall.

Foto: Olav Breen

På Universitetsbiblioteket finner du gode leseplasser. Her får du også hjelp til å finne den informasjonen du trenger.

11

KARRIERESENTERET

JOBB SMART - BRUK UNIVERSITETSBIBLIOTEKET

> Karrieresenteret bygger broer mellom studier og arbeidsliv. Hvem er jeg? Hva kan jeg? Hvor finnes mine karrieremuligheter? Mange og viktige spørsmål dukker opp mot slutten av et studium, eller underveis. Visste du at fagkompetansen blir som en slags inngangsbillett til en jobb, men i konkurranse med andre søkere vil det være avgjørende hvem du er som person og hvordan du tar i bruk kunnskapene dine. Karrieresenteret kan veilede deg omkring disse viktige spørsmålene. Vi tilbyr karriereveiledning, kurs i jobbsøking, intervjutrening og skreddersydde work-shops. UiA har inngått et samarbeid med NAV, som vil være tilgjengelig med sin kompetanse og sine tilbud for studentene én dag hver uke fra studiestart. Ta kontakt med Servicetorget for mer informasjon. Karrieresenteret finner du i: > Kristiansand: Servicetorget, Gimlemoen > Grimstad: Grooseveien 36 > Arendal: Sykehusveien 4 Kontakt E-post: karrieresenteret@uia.no Telefon: 38 14 23 83/38 14 15 36 Mobil: 92 83 40 20/90 03 88 34 www.uia.no/karrieresenteret

Universitetsbiblioteket ligger sentralt på alle studiestedene og er tilrettelagt for deg som student med leseplasser, PC-er og trådløst nettverk. Her kan du sitte og lese, låne bøker, tidsskrifter, filmer eller annet du måtte trenge – eller få hjelp/veiledning av bibliotekarer til å søke og finne informasjon. Fra bibliotekets nettsider får du tilgang til et bredt utvalg av digitale informasjonsressurser og til BIBSYS. Tjenestene er også tilgjengelige hjemmefra (se veiledning på nettet om tilkobling mot UiA). Til støtte for det enkelte studium er det laget fagsider med oversikt over litteratur og aktuelle informasjonsressurser tilpasset ditt studium. Hvert semester tilbys ulike kurs – blant annet i litteratursøking og riktig kildebruk i forbindelse med oppgaveskriving. Første skritt er å besøke universitetsbiblioteket og gjøre seg kjent med bibliotekets nettsider: www.uia.no/uba.

TIMEPLANER PÅ INTERNETT

(

)

Ønsker du å se foreløpig timeplan før studiestart 17. august, kan du se på Internett på www.uia.no/timeplan. Her finner du utkast til timeplaner som blir ajourført jevnlig. Timeplanene foreligger på nettet ved studiestart.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:51

Side 12

BEKREFT UTDANNINGSPLAN OG SEMESTERREGISTRERING

Foto: Olav Breen

Foto: Nicolai Prebensen

Studentoperatørene kan hjelpe deg med tekniske problemer, blant annet med utskrifter og nettverk, oppsett av programvare, passord til brukerkonto og påfylling av skriverkonto. (Se IT-hjelp side 14.)

Semesterregistrering og bekreftelse av utdanningsplanen din kan du gjøre fra hvilken som helst PC/mac.

Studenter som begynner på studier høsten 2009, skal ha en utdanningsplan. Denne består av to deler: > Del 1 inneholder informasjon om ditt studium og generelle opplysninger og plikter for alle studenter. > Del 2 er individuell. Her vil du finne forslag til studieprogresjon for studiet ditt. Du skal selv oppdatere denne på Studentweb (www.uia.no/semreg/). Utdanningsplanen må bekreftes hvert semester.

Alle studenter må registrere seg på Studentweb hvert semester. Som ny student kan du semesterregistrere deg fra onsdag 12. august.

Semesterregistreringen omfatter:

1. februar:

> bekreftelse av utdanningsplan med undervisningsog eksamensmelding > betaling av semesteravgift > oppdatering av personopplysninger > utstedelse av semesterkort > utstedelse av studentkort for nye studenter

Siste frist for betaling av semesteravgift, registrering, bekreftelse av utdanningsplan og eksamensoppmelding i vårsemesteret.

12

Siste frist for betaling av semesteravgift, registrering, bekreftelse av utdanningsplan og eksamensoppmelding i høstsemesteret.

De samme tidsfrister gjelder også for eksamensoppmelding til ny/utsatt eksamen.

Nye studenter mottar giro for innbetaling av semesteravgiften sammen med denne brosjyren i velkomstbrevet. Har du ikke mottatt giro, kan du kontakte Servicetorget i Kristiansand eller Grimstad, eller studentekspedisjonen i Arendal. For at universitetet skal kunne registrere innbetalingen din, må du benytte denne giroen. Bruker du nettbank, må KID-koden på giroen oppgis.

(

1. september:

)

Det er kun det første semesteret du vil få tilsendt giro i posten. Fra andre semester og senere må du selv hente betalingsinformasjon på Studentweb og betale direkte via nettbank eller bestille giro.

På Studentweb kan du også sjekke eksamensoppmeldingene, trekke deg fra eksamen (senest 14 dager før eksamen), finne kandidatnummer og romplassering til skriftlig eksamen, se sensuren, melde deg inn i emnerom i Fronter, bestille karakterutskrift m.m. I tillegg finner du viktig informasjon om eksamen på www.uia.no/eksamensdatoer Hjelp får du her: > Informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall, Gimlemoen > Servicetorget på Gimlemoen og i Grimstad > Studentekspedisjonen i Arendal


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 13

>

(

)

Uten oppmelding og betalt semesteravgift – ingen eksamen! Husk å sjekke at du er oppmeldt og at innbetalingen er registrert innen fristen!

Foto: Olav Breen

Ved studiestart arrangeres det blant annet innføringskurs i bruk av datalab., Fronter og bibliotektjenester på nett.

13

SLIK GJØR DU: For å navigere i Studentweb, må du bruke knappene inne på Studentwebs nettsider (ikke bruk fram/tilbake-knappene i nettleseren). 1 Du logger inn med UiA-brukernavn og passord eller med personnummer (11 siffer) og PIN-kode.

5 Fyll inn de korrekte adresseopplysningene. Besvar spørsmål om målform, stemmerettsted og e-postpublisering. Klikk OK lagre.

2 PIN-koden (fire siffer) står på giroen for semesteravgiften. Denne koden må du ta godt vare på for senere innlogging på Studentweb. 6 Når du er ferdig med alle punktene over og i tillegg har betalt semesteravgiften, er du registrert som Studenter må bekrefte sin utdanningsplan for inneværende semester student. Sjekk at det står Plan bekreftet på startsiden. for å bli semesterregistrert. Du vil da få semesterkort. Studentkortet er bare gyldig sammen med semesterkortet. 3 Velg Registreringer – Semesterreg./Utd.plan. Det vil komme opp forslag til emner dette semester basert på obligatoriske emner i studieplanen. Se på: Emner høsten 2009. Hvis ikke alle emner du skal 7 I studiestartuken fra mandag 17. august - fredag 21. august kl. 09.00 - 13.00 kan du dagen etter at du har registrert deg, hente ta dette semesteret ligger i planen, klikker du på: Legg til emne. Klikk semesterkortet ved informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall. på blyanten for å endre, eller det røde krysset for å trekke deg fra Semesterkort som ikke er hentet da, sendes din semesteradresse. eksamen i et emne. Når du er ferdig med endringer i utdanningsplanen, klikker du på: OK lagre plan. Skal du gjøre endringer Studenter i Arendal og Grimstad får semesterkortet tilsendt. som ikke er mulig å gjøre på Studentweb, må du kontakte studiekonsulenten ved ditt fakultet. Uten oppmelding og betalt semesteravgift – ingen eksamen! 4 I eksamensmeldingsbildet må du sjekke at de emner du skal ta dette semesteret, står oppført med år/semester under Eksamen. Under Undervisning må det stå OK eller Innvilget for at du skal få tilgang til emnerom i Fronter. Hvis du ikke er undervisnings- eller eksamensmeldt, må du klikke på blyanten for å endre. Kontakt studiekonsulenten på fakultetet hvis du ikke får tilgang til Fronterrommet for emnet. For å melde deg opp til andre eksamener: Klikk på Legg til nytt emne, fyll inn emnekode, klikk på Finn, velg emnet og klikk på Legg til valgt emne. Klikk på Opprett undervisningsmelding og Lagre. Sjekk at det er krysset av for eksamen og klikk på Lagre. Hvis du på dette tidspunkt ikke er sikker på hvilke eksamener du skal ta, kan du gå videre ved å klikke Neste side.

Husk å sjekke at du er oppmeldt og at innbetalingen er registrert innen fristen!

!


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:51

Side 14

INFORMASJON STUDENTKORT

DATANETTVERK, E-POST OG BRUKERHJELP

Alle studenter skal ha studentkort. Før du kan få studentkort, må du ha betalt semesteravgiften, semesterregistrert deg og mottatt semesterkort. Studentkortet er et legitimasjonskort i bankkortformat. I kortet legges det inn funksjoner slik at det også fungerer som lånekort for bøker og nøkkelkort med adgangsmulighet til bygg og spesielle rom. Det brukes også til utskrift, kopiering og skanning. Du får en personlig kode som du må bruke for å komme inn i byggene etter stengetid. Ved å vise studentkortet sammen med semesterkortet, kan du få studentrabatt i mange sammenhenger.

Alle studenter får eget brukerområde på universitetets datanettverk og egen e-postadresse fra universitetet. Viktig informasjon vil bli sendt til denne e-postadressen. Universitetet forutsetter at denne e-posten blir lest. Du får tilsendt brukernavn og passord i posten før studiestart.

Studentkort utstedes høsten 2009 fra mandag 17. august.

IT-hjelp > Telefon 38 14 17 00 > E-post: it-hjelp@uia.no > www.uia.no/it

For å få studentkort må du vise gyldig legitimasjon med bilde (pass, bankkort eller førerkort) og ha med semesterkort (se pkt. 7 side 13).

Mandag - fredag kl. 08.00 - 20.00 (fredag til 18.00)

> Kristiansand:

14

IT-avdelingen hjelper ved feil og problemer angående nettverk, utstyr, programvare, skrivere m.m. Alle henvendelser rettes til:

Fra og med mandag 17. august: Mandag - fredag kl. 09.00 - 15.00 til og med 11. september. Sted: Servicetorget/Biblioteket > Grimstad: Servicetorget Tidspunkter kunngjøres ved oppslag. > Arendal: Se oppslag ved studentekspedisjonen. Semesterkort I semesterstartuken fra mandag 17. august - fredag 21. august kl. 09.00 - 13.00 kan du dagen etter at du har registrert deg, hente semesterkortet ved informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall. Semesterkort som ikke er hentet da, sendes din semesteradresse. Studenter i Arendal og Grimstad får semesterkortet tilsendt.

Personlig oppmøte

> Kristiansand, Gimlemoen: - 1. etasje i biblioteket kl. 08.00 - 15.30 - Rom D3 041, mandag - fredag kl. 08.00 - 20.00 (fredag til 18.00) > Grimstad, Grooseveien 36: IT-hjelp på rom 365c, mandag - fredag kl. 08.00 - 15.00 > Arendal, Sykehusveien 4: Rom B-317, mandag - fredag kl. 08.30 - 15.30

Fronter Universitetet i Agder bruker Fronter til nettbasert støtte i undervisningen. Fronter brukes ofte aktivt fra første undervisningsdag. Som nevnt på forrige side (pkt. 4), må du ha bekreftet utdanningsplanen din for å få tilgang til Fronter for de emnene som du skal følge høsten 2009. Det er derfor viktig at du raskt ved studiestarten 17. august bekrefter utdanningsplanen din på Studentweb (www.uia.no/semreg/). Se mer informasjon på www.uia.no/fronter. Det blir holdt kurs om bruken ved studiestart. Se side 16.

Utskrift, skanning og kopiering Foto: Olav Breen

ORIGINALVITNEMÅL M.M. Universitetet kan kreve at studentene viser originalvitnemålet i løpet av første semester. Det kan også kreves at studentene viser ordinært tjenestebevis for gjennomført militærtjeneste, hvis de har fått ekstrapoeng for gjennomført førstegangstjeneste og tidligere bare har sendt inn midlertidig militært tjenestebevis. Ha derfor dette tilgjengelig. Studenter fra land utenom Norden må ved studiestart vise fram dokumentasjon på oppholdstillatelse.

Et nytt system for utskrift ble tatt i bruk for alle studenter i januar 2009. Du skriver ikke lenger ut til en spesifikk skriver, men skriver ut og henter utskriften din der det måtte passe deg på campus. Er enheten nærmest deg ute av drift eller opptatt, så henter du bare utskriften din et annet sted. Ved hvert semester blir personlige kontoer oppdatert med kr. 110,- (ca. 268 sider svart/hvitt). Prisen for svart/hvitt datautskrift er kr. 0,41/side. Prisen for fargeutskrift er kr. 3,50/side. For å fylle på utskriftskontoen din, gå til http://followme.uia.no eller ta kontakt med IT-hjelp. For mer informasjon om det nye printsystemet, se www.uia.no/followme.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 15

SPESIELLE BEHOV

>

Foto: Olav Breen

Påmelding til datakursene skjer ved skranken i Vilhelm Krags hall.

Foto: Tor Erik Schrøder

Bli med på aktivitetene under studiestartukene. Dette er en flott mulighet til å bli kjent og få nye venner.

15

RESSURSSENTER FOR TILRETTELEGGING, HELSE OG MESTRING Studenter med behov for tilrettelegging

Noen å snakke med?

Hvis du har behov for spesiell tilrettelegging av studiesituasjonen, bør du snarest ta kontakt med Tilretteleggingskontoret for studenter med funksjonsnedsettelser (TSF). Kontoret er betjent mandag til fredag kl. 10.00 - 14.00.

Studentlivet kan by på mange utfordringer, og noen ganger trenger man kanskje hjelp fra andre. UiA og SiA ønsker å hjelpe deg slik at studietiden blir så bra som mulig for deg.

> Kristiansand: Telefon 38 14 10 75 eller 38 14 21 07. Sigrid Undsets hus, bygg 46, Gimlemoen.

> Grimstad og Arendal: Telefon 37 25 33 38. Rom 146 i Grooseveien 36, Grimstad.

> Psykososialt lavterskeltilbud har faste treffetider og treffes også etter avtale. Telefon 38 14 13 54 / 99 50 75 59 E-post: eli.stalesen@sia.no > Studentpresten har faste treffetider og treffes også etter avtale. Telefon 38 14 21 40 / 91 87 35 39 E-post: helge.smemo@uia.no

Mer informasjon finner du via www.uia.no/student E-post: tsf@uia.no.

Treffetider og sted finner du på www.uia.no/student

Særordninger under eksamen

Studier med støtte

Hvis du har behov for spesiell tilrettelegging under eksamen, må du søke om det hvert semester. Søknadsskjema finner du under Eksamen på www.uia.no/student. Skjemaet fås også på Servicetorget på Gimlemoen og i Grimstad og i studentekspedisjonen i Arendal. Søknadsfrist for særordninger til eksamen er 15. oktober for høstsemesteret og 15. mars for vårsemesteret. Behov må dokumenteres med attest fra lege/sakkyndig.

Studier med støtte er et tiltak fra NAV for studenter som er i utdanningssituasjon og samtidig sliter med psykiske utfordringer. Det å ha psykiske utfordringer kan komplisere de vanlige situasjonene man møter som student. Studier med støtte gir individuell oppfølging ut fra den enkeltes behov og er studenten sitt talerør vis-à-vis utdanningsinstitusjonen i ulike sammenhenger. > Kontakt: Heidi Trægde Munksgaard Sigrid Undsets hus, bygg 46, Gimlemoen Telefon 99 79 99 59 E-post: heidi.t.munksgaard@uia.no


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

>

08-07-09

14:51

Side 16

KURS I HØST KURS VED STUDIESTART

KURS SENERE I SEMESTERET

Kurs i studiestrategi

Kurs i muntlig presentasjon. Ta ordet!

med råd og tips om hvordan det er lurt å innrette seg for å komme i gang og i mål med studiet. > Hva kreves og forventes det av meg som student? > Hvordan planlegge tilværelsen for å mestre studiet best mulig? > Ulike studiestrategier > Studieteknikk > Bruk av biblioteket

Dette er et kurstilbud til deg som ønsker å trene mer på å ta ordet blant medstudenter og bli tryggere på muntlige presentasjoner. Det blir praktisk trening i en trygg gruppesammenheng. Kurset går over tre ettermiddager.

Kristiansand, Gimlemoen, sted: B1 018: > 18. august Alt. 1: kl. 09.15 - 11.45 Alt. 2: kl. 12.30 - 15.00

Kristiansand, Gimlemoen: 12. oktober, 14. oktober og 20. oktober kl. 15.30 - 17.45 i F2 008 For studenter i Grimstad og Arendal: Sted: Grimstad, Grooseveien 36 13. oktober, 15. oktober og 22. oktober kl. 15.30 - 17.45 i rom 2203 Det er ikke påmelding til disse kursene – bare møt opp.

Grimstad, Grooseveien 36, sted: Aud. max: > 19. august kl. 15.30 - 18.00 Arendal, Sykehusveien 4, sted: Amfi 3: > 24. august kl. 15.30 - 18.00

16

Det er ikke påmelding til disse kursene – bare møt opp.

Datakurs Innføringskurs (2 timer) i bruk av: > Datalab > Fronter > Det digitale bibliotek Kristiansand Tirsdag 18. t.o.m. fredag 21. august holdes to parallelle kurs to ganger per dag, kl. 09.00 - 11.00 og kl. 12.00 - 14.00. Sted: Datalab D3 016/017, Gimlemoen.

Kurs i eksamensmestring Mange studenter sliter med eksamensnerver. Det går ut over nattesøvn og eksamensresultater. Har du det slik, får du her en sjanse til å gjøre noe med det. Dette kurset tar sikte på å hjelpe deg til å utvikle mestringsstrategier du kan benytte deg av i eksamenssituasjoner. Kurset går over to ettermiddager. > Kristiansand, Gimlemoen: 2. november kl. 15.30 - 17.45 i F2 004 og 5. november, indiv. avtaler > For studenter i Grimstad og Arendal: Sted: Grimstad, Grooseveien 36 3. november kl. 15.30 - 17.45 i rom 2205 og 4. november, indiv. avtaler Det er ikke påmelding til disse kursene – bare møt opp.

Kurs i depresjonsmestring

Påmelding ved informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall fra 17. august og ut uka. Det er en fordel at du har bekreftet din utdanningsplan senest dagen før kurset. Ta med brukernavn og passord som er tilsendt i posten.

Kurset er beregnet for studenter som i perioder kjenner seg nedstemte eller er deprimerte på en slik måte at det går ut over kvaliteten på livet og evnen til å fungere. 8-12 deltakere på hvert kurs. Kurset går over 10 ganger fra kl 15.30 - 18.00.

Studentene ved musikkutdanningene i Kongens gate er påmeldt kurs på Gimlemoen onsdag 19. august kl. 12.00 - 14.00. Sted: Datalab D3 016.

Sted: Grimstad, Grooseveien 36 Første gang 21. oktober. Rom 291 Påmelding sendes: kurs@uia.no innen 12. oktober Se informasjon: www.uia.no/student

Grimstad Onsdag 19. august kl. 14.00 - 15.00. Torsdag 20. august kl. 14.00 - 15.00 Sted: Aud. max. i Grooseveien 36. Kursene arrangeres for studentene både i Grooseveien og på Dømmesmoen. Det er ikke påmelding til kursene i Grimstad. Arendal Undervisning i bruk av IT, Fronter og bibliotek er integrert i studieløpet.

Røykesluttkurs Oppstart 14. september kl. 15.30 - 17.30 i F1 018. Seks ganger. Pris: 350,- inkl. kaffe og frukt. Påmelding sendes: kurs@uia.no innen 7. september.

Gruppe for studenter med minoritetsbakgrunn Oppstart 26. oktober kl. 15.30 - 17.30. Hver 2. uke 4 ganger. Påmelding sendes: kurs@uia.no innen 19. oktober.

Kommunikasjonskurs for par 16. og 18. november kl. 16.00 - 19.00 Påmelding sendes: kurs@uia.no innen 9. november.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 17

INTERNASJONALT MILJØ OG STUDENTUTVEKSLING

>

Tar du en faglig og kulturell utfordring? Vil du lære deg et nytt språk? Bor det en eventyrer i deg? Kombiner din norske utdanning med et semester eller to i utlandet. Da får du det beste av to verdener; en norsk grad med en internasjonal dimensjon. Som student på UiA kan du velge å ta en del av studiene dine i utlandet, uten tap av studietid. Universitetet samarbeider med 180 universiteter og høgskoler i mer enn 30 land, og stadig flere av våre studenter velger å ta et semester eller to ved en av disse institusjonene. Internasjonal avdeling eller internasjonal kontaktperson på ditt fakultet hjelper deg med det praktiske. Som utvekslingsstudent får du vanlig støtte fra lånekassen, og du kan i tillegg søke om støtte til å dekke eventuelle utgifter til reise, skolepenger og språkkurs. Et utvekslingsopphold gir deg nye perspektiver – og papirer som kan bli nyttige i framtidas arbeidsmarked. Derfor er oppfordringen: Ta skrittet – ut i verden!

17

Du får vite mer om utvekslingsmulighetene på ditt studium ved å kontakte Internasjonal avdeling: > Tlf. 38 14 11 52, 38 14 11 62 og 38 14 12 78 > E-post: utveksling@uia.no > For studenter i Grooseveien, Grimstad: Tlf. 37 25 32 26. UiA er også et populært studiested for internasjonale studenter og gjesteforelesere. Vi arrangerer møtesteder som internasjonal pub, internasjonale dager og egen fadderordning for de internasjonale studentene (Erasmus Student Network). Se esnagder.no for mer informasjon om det internasjonale studentmiljøet på UiA. Er du interessert i å bruke språkkunnskapene dine og å få venner fra hele verden, er mulighetene gode på din egen campus! Se Internasjonal avdelings hjemmeside på www.uia.no/utveksling

Lær mer om utveksling > Tirsdag 18. august kl. 13.15 i rom B3 001 Hvordan gi din grad en internasjonal dimensjon? Lær hvordan du kan planlegge dine studier med tanke på å jobbe i et globalt samfunn. Det er bare å møte opp.

"Jeg har hatt et helt fantastisk år! Får du muligheten, anbefaler jeg deg på det sterkeste å reise hit til Universidad de Granada i Spania! - Et uforglemmelig studieår!" Helene Holter

Foto: Helene Holter


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:51

Side 18

ÅPNING OG OPPROP 17. AUGUST 2009 NB! Nye studenter må møte på opprops- og informasjonsmøtet for sitt studium. Hvis du ikke møter, kan du miste studieplassen din.

GRIMSTAD

STUDIESTARTFESTIVAL

OPPROP GROOSEVEIEN 36

- OG FADDERPROGRAM GRIMSTAD

Kl. 09.30 > Master i ledelse > Master i IKT, femårig > Master i IndØk, femårig

Rom 2101 Aud. max. Rom 2102

Kl. 10.00

18

> > > > > > > > > > > > > > > >

Datateknikk påbygging Forkurs (ettårig) i Grimstad Ingeniør, byggdesign Ingeniør, data Ingeniør, fornybar energi Ingeniør, maskin (inkl. fly) Ingeniør, elektronikk og mobilkommunikasjon Master i IKT, toårig påbygging Master i IndØk, toårig påbygging Master i mekatronikk Multimedieteknologi og -design Programmering og multimedia Y-veien, maskin/fly Y-veien, elektronikk og mobilkommunikasjon Y-veien, fornybar energi Økonomi og administrasjon

Aud. max. Aud. E Aud. G Aud. max. Aud. D Aud. F Aud. A Aud. C Rom 2102 Rom 2104 Aud. max. Aud. max. Rom 2202 Aud. A Rom 284 Aud. min.

TRES-studentene møter på de respektive studieretninger for opprop. Se over. Fadderne møter nye studenter på oppropsmøtene for bl.a. omvisning på studiestedet.

OPPROP DØMMESMOEN Kl. 11.00 > Allmennlærerutdanning i Grimstad > Førskolelærerutdanning i Grimstad

Auditoriet Auditoriet

Direkte etter oppropet blir det omvisning og enkel servering. Fadderne organiserer transport til åpningsseremoni på Dahlske videregående skole.

Foto:Olav Breen

NB! Festivalbånd Festivalbånd sendes sammen med velkomstinformasjonen til alle nye studenter. Hvis du ikke har fått bånd, kan du hente det på Luftslottet. Festivalbåndet gir gratis adgang til alle våre arrangementer og konserter 17. og 18. august.

MANDAG 17. AUGUST: Oppstart av studieåret > Kl. 09.30, 10.00 eller 11.00: Opprop på de ulike studiene. Fadderne møter nye studenter på oppropsmøtene, omvisning på studiestedet > Kl. 14.00 Åpningsseremoni på Dahlske videregående skole > Kl. 15.30 Gratis grillfest utenfor Luftslottet, aktiviteter > KL. 21.00 KONSERT MED POSTGIROBYGGET PÅ LUFTSLOTTET *

TIRSDAG 18. AUGUST > Kl. 09.00 - 15.00 Oppstartseminar for øk.adm.studenter. Sted: Aud. G > Kl. 09.00 - 15.00 og hele uka. Oppstartseminar for ingeniørstudenter og multimediestudenter (obligatorisk) > KL. 22.00 KONSERT MED CYANEED PÅ LUFTSLOTTET *

ONSDAG 19. AUGUST

Studier med oppstart på andre steder/tidspunkt: > Ettårig forkurs for ingeniørutdanning i Kristiansand: Se under Kristiansand > Helse- og sosialinformatikk: Mandag 31. august kl. 11.00 på Dømmesmoen

> Kl. 14.00 - 15.00 Kurs i bruk av IT, Fronter og bibliotek Sted: Aud. max. i Grooseveien 36. Ingen påmelding > Kl. 15.30 - 18.00 Kurs i studiestrategi Sted: Aud. max. i Grooseveien 36. Ingen påmelding > Kl. 18.00 Pubræs i regi av studentkoret ØVD. Fremmøte på Luftslottet.

TORSDAG 20. AUGUST

ÅPNINGSSEREMONI

> Kl. 15.00 Byvandring i Grimstad > Kl. 21.00 Quiz på Luftslottet

Kl. 14.00 Sted: Dahlske videregående skole

FREDAG 21. AUGUST

Åpning av studieåret med taler og musikk Årets hovedtaler er Tora Aasland, minister for forskning og høyere utdanning

> Kl. 14.00 - 15.00 Kurs i bruk av IT, Fronter og bibliotek Sted: Aud. max. i Grooseveien 36. Ingen påmelding > Kl. 17.00 Grilling på Groosestranda > Kl. 21.00 Beachparty på Luftslottet

Kl. 15.30 Grilling utenfor Luftslottet Alle nye studenter inviteres til gratis grillmat sammen med faddere og ansatte. I REGI AV:

> Universitetet i Agder > SiA (Studentsamskipnaden i Agder)


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 19

GRIMSTAD OG ARENDAL Skulle det bli umulig for deg å være til stede, må du gi skriftlig beskjed til universitetet om dette på forhånd og innen søndag 16. august kl. 16.00 : www.uia.no/opptaksmelding, faks: 38 14 10 14 eller 38 14 10 21 eller per post til: Universitetet i Agder, Opptak, Serviceboks 422, 4604 Kristiansand.

ARENDAL OPPROP SYKEHUSVEIEN 4 Kl. 12.00 > Sykepleieutdanning i Arendal: > Vernepleierutdanning:

Amfi 3 Amfi 2

Det blir felles avgang med buss til åpningsseremoni i Grimstad.

Studier med oppstart andre steder/tidspunkt: > Anestesi-/intensiv-/operasjons-/barnesykepleie: Torsdag 13. august kl. 09.00, Amfi 1, Sykehusveien, Arendal > Helse- og sosialinformatikk: Mandag 31. august kl. 11.00 på Dømmesmoen > Psykososialt arbeid med barn og unge: Torsdag 20. august kl. 09.00, I1 001, Gimlemoen

Foto:Olav Breen

en

ÅPNINGSSEREMONI Kl. 14.00

Sted: Dahlske videregående skole

Åpning av studieåret med taler og musikk * Det er begrenset plass på Luftslottet, så det gjelder å være tidlig ute for å få plass. Festivalbåndet gjelder også for Studiestartfestivalen i Kristiansand. Luftslottet har åpent alle hverdager fra kl. 12.00. I studiestartperioden er det uteservering utenfor Luftslottet. Følg med på http://luftslottet.org/

Kl. 15.30

Grilling utenfor Luftslottet

Alle nye studenter i Grimstad og Arendal inviteres til grillmat og drikke sammen med faddere og ansatte. Returbuss til Arendal etterpå.

MANDAG 17. AUGUST > KL. 21.00 KONSERT MED POSTGIROBYGGET PÅ LUFTSLOTTET

LØRDAG 22. AUGUST

TIRSDAG 18. AUGUST

> Kl. 09.00 - 11. 00 Studentfrokost på Apotekergården. NB! Utdeling av billetter fredag 21. aug. fra kl. 11.00 - 13.00 i foajeen i Grooseveien > Kl. 14.00 Aktivitetsdag med GSI på Groos > Kl. 21.00 Trafikklysfest på Luftslottet

> Informasjon om studiene og fadderomvisning: Vernepleierutdanning kl. 09.00 - 13.15 Sykepleieutdanning kl. 09.15 - 15.15 > KL. 22.00 KONSERT MED CYANEED PÅ LUFTSLOTTET

ONSDAG 19. AUGUST

SØNDAG 23. AUGUST > Kl. 16.00 Grilling på Luftslottet

> Kl. 18.00 Pubræs i Grimstad i regi av studentkoret ØVD. Frammøte på Luftslottet.

TIRSDAG 25. AUGUST

TORSDAG 20. AUGUST

> Kl. 16.00 Rebusløp med studentforeningene Oppstart: Luftslottet

> Byvandring i Arendal etter undervisningsslutt

FREDAG 21. AUGUST

TORSDAG 27. AUGUST > Kl. 19.00 Arendalstudentene arrangerer fest på Castelle i Arendal for studenter i Arendal og Grimstad. Pent antrekk.

LØRDAG 29. AUGUST > Kl. 19.00 Skyline arrangerer fest for studentene

> Kl. 21.00 Beachparty på Luftslottet

LØRDAG 22. AUGUST > Aktivitetsdag og grilling i Stølsvika > Kl. 21.00 Trafikklysfest på Luftslottet

MANDAG 24. AUGUST TIRSDAG 1. SEPTEMBER

> Kl. 15.30 - 18.00 Kurs i studiestrategi, Amfi 3

> Kl. 16.30 Gratis studenttreff på SuperSpeed til Hirtshals Tilbake samme dag kl. 24.00. Billetten bestilles på tlf. 81 00 08 11 innen 28. august. Fremmøte foran Color Lineterminalen i Kristiansand seinest kl. 15.15.

TIRSDAG 25. AUGUST > Kl. 16.00 Rebusløp med studentforeningene. Oppstart: Luftslottet

TORSDAG 27. AUGUST TIRSDAG 8. SEPTEMBER > Kl. 16.30 Gratis studenttreff på SuperSpeed til Hirtshals Tilbake samme dag kl. 24.00. Billetten bestilles på tlf. 81 00 08 11 innen 4. september. Fremmøte foran Color Line-terminalen i Kristiansand seinest kl. 15.15. Det tas forbehold om endringer.

> Fadderordningen

> Studentorganisasjonen i Agder (STA)

> Kl. 19.00 Fest på Castelle for studenter i Arendal og Grimstad. Pent antrekk.

LØRDAG 29. AUGUST > Kl. 19.00 Skyline arrangerer fest i Grimstad for studentene 1. og 8. september gratis studenttreff til Hirtshals. Se også programmet for Grimstad og Kristiansand.

19


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 20

ÅPNING OG OPPROP 17. AUGUST 2009

NB! Nye studenter må møte på oppropsog informasjonsmøtet for sitt studium. Hvis du ikke møter, kan du miste studieplassen din.

(

)

Skulle det bli umulig for deg å være til stede, må du gi skriftlig beskjed til universitetet om dette på forhånd og innen søndag 16. august kl. 16.00: > www.uia.no/opptaksmelding > faks: 38 14 10 14 eller 38 14 10 21 eller per > post til: Universitetet i Agder, Opptak, Serviceboks 422, 4604 Kristiansand.

Foto: Tor Erik Schrøder

Studieåret starter med åpningsseremoni på plenen.

20

ÅPNINGSSEREMONI Kl. 10.00

Sted: Plenen på Gimlemoen

Åpning av studieåret, taler og musikk. Årets hovedtaler er Jonas Gahr Støre, utenriksminister. Deretter er det opprops- og informasjonsmøter på de ulike studiene. Utover dagen blir det servering og aktiviteter, og om kvelden blir det konserter.

OPPROP GIMLEMOEN Kl. 11.30 > > > > > > > > > > > > > > > > >

Allmennlærerutdanning (i Kristiansand) B1 018 Bioingeniør, bachelor J U 071 Biologi, bachelor og årsstudium J1 064 Drama, årsstudium Teatersalen, GU 043 Engelsk 1 rom 216, Sigrid Undsets hus, Gimlemoen 46 Engelsk, master rom 137, Sigrid Undsets hus, Gimlemoen 46 Ernæring, mat og kultur, bac. og årsstudium B2 003 Filosofi, årsstudium B3 008 Fransk, årsstudium B2 001 Friluftsliv og naturguiding I U 0 01 Førskolelærerutdanning B1 018 Helsefag, master I 1 0 66 Historie, bachelor B2 002 Historie, påbygging F1 018 Idrett, påb. Spicheren treningssenter, 2. etasje IT og informasjonssystemer, bac. og årsstud. H1 058 Kommunikasjon, bachelor og årsstudium B1 001

Kl. 11.30 > Kunstfag m/fordypning i kunst og håndverk, bachelor GU 038 > Kunstfag m/fordypning i musikk, bachelor G1 051 > Kunst og håndverk, årsstudium GU 038 > Mat og helse 1 B2 003 > Matematikk 2 F1 031 > Matematikkdidaktikk, toårig master J2 009 > Matematisk finans, bachelor HU 022 > Mediefag, årsstudium B1 001 > Musikk, årsstudium G1 051 > Nordisk språk og litteratur, bachelor og årsstudium rom 215, Sigrid Undsets hus, Gimlemoen 46 > Norsk 2 F2 007 > Offentlig politikk og ledelse, master HU 062 > Opplevelsesbasert reiseliv, bachelor F1 022 > Pedagogikk, bachelor B2 006 > Praktisk-pedagogisk utdanning B1 018 > Religion, livssyn og etikk 2 F2 008 > Religion, master F1 023 > Revisjon, treårig, bachelor B3 004 > Sosionomstudiet, bachelor B2 004 > Sykepleie i Kristiansand, bachelor B1 007 > Sykepleie, distriktsvennlig, bachelor I1 001 > Tysk, årsstudium F2 004 > Utviklingsstudier, bachelor og årsstudium B3 001 > Økonomi og administrasjon, femårig master B1 006

Kl. 13.00 > > > >

Arbeids- og velferdsforvaltning, bachelor Engelsk, bachelor og årsstudium Ex.phil. og ex. fac. Faglærerutdanning i musikk, dans og drama m/hovedområde drama, bachelor

B2 001 B2 003 B1 001 GU 043


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 21

En liten nøkkel til å finne fram på Gimlemoen: - eksempel på rombeskrivelse:

H 1 032

KRISTIANSAND

Bygg Etasje Rom nr.

Foto: Tor Erik Schrøder

Ta vare på denne brosjyren som du har i hånden, og ta den med deg til studiestart.

Foto: Tor Erik Schrøder

Plenen mellom fakultetsbyggene er sentrum for det meste av det som skjer under Studiestartfestivalen.

21

Kl. 13.00

KVADRATUREN SKOLESENTER

MUSIKKENS HUS

> Folkehelsearbeid, bachelor I1 066 > Førstesemesterstudiet: Ex.phil./ex. fac./ skriveteknikk og info.søk/innføring i latin B1 001 > Historie, master F1 023 > Historie, årsstudium H1 058 > Idrettsvitenskap, master, Spicheren treningssenter, 2. etasje, rom B > IKT og læring D3 018 > Informasjonssystemer, master H1 023 > Kroppsøving IU 071 > Kunst og håndverk, påbygging GU 038 > Litteratur, film og teater, bachelor og årsstudium rom 016, Gimlemoen 48 > Matematikk, årsstudium JU 071 > Matematikk og fysikk, bachelor JU 071 > Matematikkdidaktikk, femårig integrert master J2 009 > Musikk, påbygging G1 051 > Naturfag J1 064 > Nordisk språk og litteratur, master F1 018 > Oversetting og interkulturell kommunikasjon – engelsk, bachelor F1 031 > Pedagogikk, årsstudium B2 004 > Psykisk helsearbeid, deltidstud. og master rom 215, Sigrid Undsets hus, Gimlemoen 46 > Religion, etikk og kultur, bachelor B2 006 > Religion og etikk, årsstudium B2 006 > Revisjon, ettårig påbygging F1 001 > Samfunnsendring og kommunikasjon, bac. B1 007 > Samfunnsfag, årsstudium B1 007 > Statsvitenskap, bachelor og årsstudium B1 006 > Økonomi og administrasjon, bachelor B1 018 > Økonomi og administrasjon, toårig master B3 001

Tollbodgata 75, Kristiansand

Kongens gate 54

OPPROP Kl. 12.00

OPPROP Kl. 13.00

> Ettårig forkurs for ingeniørutdanning

> Utøvende musikkstudier Klassisk: møter i Sigurd Lie-salen Rytmisk: møter i Abbey Road

STUDIER MED OPPSTART PÅ ANDRE DAGER: > Anestesi-/intensiv-/operasjons-/barnesykepleie: Torsdag 13. august kl. 09.00, Amfi 1, Sykehusveien, Arendal > Design og teknologi, deltid: Torsdag 27. august kl. 17.00, GU 038, Gimlemoen > Development Management, master: Se eget brev fra fakultetet > Helse- og sosialinformatikk: Mandag 31. august kl. 11.00, Dømmesmoen, Grimstad > Idrett, bachelor og årsstudium: Mandag 10. august kl. 11.30, IU 071 > Idrett, årsstudium, deltid på Hovden/Sirdal: Se eget brev fra fakultetet > Norsk som andrespråk og kulturkunnskap: Torsdag 27. august kl. 17.15, B2 004, Gimlemoen > Pedagogikk master: Tirsdag 25. august kl. 09.15, F2 004, Gimlemoen > Pedagogikk påbygging, deltid: Onsdag 26. august kl. 11.15, rom 216, bygg 46, Gimlemoen > Pedagogikk 2 i faglærerutd. for tospråklige lærere: Torsdag 27. august kl. 17.15 i F2 007, Gimlemoen > Psykososialt arbeid med barn og unge: Torsdag 20. august kl 09.00, I1 001, Gimlemoen > Sexologi, deltid: Mandag 24. august kl. 10.00, I1 066, Gimlemoen > Småbarnsped. og barnehageutvikling, årsstudium: Mandag 24. august kl. 09.15, F2 007, Gimlemoen > Spesialpedagogikk 1, deltid: Tirsdag 25. august kl. 17.15, F1 022 > Spesialpedagogikk 1, heltid: Onsdag 19. august kl. 12.15, F1 018 > Velferdsstudier, master: Mandag 24. august kl. 09.00, F1 031


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 22

STUDIESTARTFESTIVAL - OG FADDERPROGRAM

Foto: Tor Erik Schrøder

22

Foto: Tor Erik Schrøder

Konsertene samler flere tusen under Studiestartfestivalen. I år er det bl.a. Postgirobygget som skal spille.

Festivalbåndet gir deg gratis adgang til Studiestartfestivalens mange arrangementer.

MANDAG 17. AUGUST: OPPSTART AV STUDIEÅRET

TIRSDAG 18. AUGUST forts.

> Kl. 10.00 Åpningsseremoni på plenen > Kl. 11.30 eller 13.00 Opprop på de ulike studiene > Fadderne møter nye studenter på opprops- og informasjonsmøtene. Omvisning på campus. Det blir blant annet besøk på treningssenteret Spicheren > Kl. 11.00 Kafeen på Østsia åpner > Kl. 11.00 Studentaktivitetene har stands på plenen > Kl. 11.30 Lunsj på plenen – pastabuffé fra Kafé Kampus > Kl. 14.00 og utover: Vorspiel og underholdning på plenen med musikk , quiz, og mye mer > Kl. 15.30 Ekstra fadderrunde for dem som ikke fikk fadder. Møt på fadderstanden i Vilhelm Krags hall. > KONSERTER PÅ PLENEN: KL. 15.00 ERLEND ROPSTAD KL. 20.00 CYANEED DATAROCK > Kl. 00.00 Festen fortsetter på Østsia > Kl. 22.00 Pir6 åpner

TIRSDAG 18. AUGUST > Kurs i studiestrategi:

Alt. 1 kl. 09.15 - 11.45 Alt. 2 kl. 12.30 - 15.00 Sted: B1 018, ingen påmelding > Orientering om hvordan du kan gi din grad en internasjonal dimensjon. Internasjonal studentutveksling. Kl. 13.15 - 14.00 i rom B3 001 > Datakurs (innføring i bruk av datalab., Fronter og bibliotek): Alt. 1 kl. 09.00 - 11.00 Alt. 2 kl. 12.00 - 14.00 Sted: D3 016 og D3 017 Påmelding ved informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall. Se side 16 for mer informasjon.

> > > > > >

> >

Kl. 11.00 Studentaktivitetene har stands på plenen Kl. 11.30 Lunsj på plenen, grilling Kl. 12.00 Kafeen på Østsia åpner Kl. 14.00 og utover: Vorspiel og underholdning på plenen med musikk , quiz, og mye mer Kl. 15.15 Ekstra fadderrunde for dem som ikke fikk fadder. Møt på fadderstanden i Vilhelm Krags hall. KONSERTENE PÅ PLENEN BEGYNNER: KL. 20.00 GRANDE POSTGIROBYGGET Kl. 00.00 Festen fortsetter på Østsia Kl. 22.00 Pir6 åpner

ONSDAG 19. AUGUST > Ordinær undervisning starter Sjekk timeplanen din på www.uia.no/timeplan > Datakurs kl. 09.00 eller 12.00. Se tirsdag 18. august > Kafé på Østsia fra 12.00 og utover kvelden > Kl 15.00 - 18.00 Aktivitetsdag på og ved Spicheren og sandvolleyballbanen > Kl. 16.30 - 17.45 Se mulighetene: Entreprenørskapstudier på UiA. Treff gründere og medstudenter. Pizza og drikke. Sted: Bygg 51 > Kl 18.30 Sykkelauksjon på Gimlemoen – arr. av politiets hittegodsavdeling Sted: Vilhelm Krags hall >> Kl. 18.30 Førpremière på filmen Upperdog i Cinemateket (Aladdin). Gratis billetter fås på SiAs stand på plenen 18. august mot fremvisning av festivalbånd. Begrenset antall.


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 23

KRISTIANSAND NB! Festivalbånd Nye studenter får tilsendt festivalbånd sammen med velkomstinformasjon fra universitetet. Har du ikke fått festivalbånd, kan du hente det på festivalkontoret på plenen.

TORSDAG 20. AUGUST > Datakurs kl. 09.00 eller 12.00. Se tirsdag 18. august > Kl. 11.00 Shalam har bruktmarked Sted: Vilhelm Krags hall og i telt på plenen > Kl. 12.00 - 14.00 Bokbyttedag i Vilhelm Krags hall > Kl. 13.30 Kunsten på campus, omvisning. Start fra hovedinng. > Kl. 14.30 Rundtur i Kristiansand sentrum med City Train. Billetter hentes i Vilhelm Krags hall. Start fra hovedinngangen på Gimlemoen > Kl. 17.00 Rebusløp på Gimlemoen. Oppmøte på Stiften, Gimlemoen 20 > Kl. 18.00 Torsdagsåpent på Pir6 (diskotek 2. etasje på kvelden) > Kl. 21.00 Quiz på Østsia (Påmelding i baren fra 17. august)

FREDAG 21. AUGUST > Kl. 09.00 - 10.15 Erik Solheim, miljø- og utviklingsminister, snakker om de globale klimautfordringene i forkant av FNtoppmøtet i København. Det blir mulighet til å stille spørsmål. Sted: Lilletunstova (innenfor studentkantina) > Datakurs kl. 09.00 eller 12.00. Se tirsdag 18. august > Kl. 12.00 Kafeen på Østsia åpner > Kl. 12.00 Arkitekturen på Gimlemoen. Omvisning. Oppmøte ved hovedinngangen. > Kl. 21.00 Stand-up Galla på Pir6 m/Steven Fletcher > Kl. 21.00 Trafikklysfest på Østsia

LØRDAG 22. AUGUST > Kl. 12.00 tur i Jegersberg. Oppmøte ved hovedinngangen. Påmelding ved infoskranken i Vilhelm Krags hall innen fredag 21. august kl. 14.00. Arr. Midt-Agder friluftsråd > Kl. 18.00 Lørdagsåpent på Pir6 (diskotek 2. etasje på kvelden)

SØNDAG 23. AUGUST > Kl. 11.00 Studentgudstjeneste i Domkirken > Kl. 14.00 Båttur med stor seilskute. Avgang fra kai 6, like ved Radisson SAS Caledonien Hotel. Påmelding ved infoskranken i Vilhelm Krags hall innen fredag 21. august kl. 14.00 (førstemann-til-mølla).

MANDAG 24. AUGUST > 07.50 - 09.30 Sykle-til-campus-aksjon. Lunsj til de første 100. Eget sykkelverksted til småjusteringer. Fremmøte ved hovedinngangen på Gimlemoen. > Kl. 14.15 Sykkelreparasjonskurs. Sted: Sigrid Undsets hus > Kl. 19.00 Campus Celebration. Kristne studentorganisasjoners festgudstjeneste på Østsia.

TIRSDAG 25. AUGUST > Kl. 16.00 Grilling i Bertesbukta. Gratis grillmat, volleyball, frisbee, bading, konkurranser. Alkoholfritt. Arr. av de kristne studentorganisasjonene. Vet du ikke hvor Bertesbukta er, møt fram ved hovedinngangen kl. 15.30.

I REGI AV:

ONSDAG 26. AUGUST > Kl. 16.15 Høstens første møte i Studentparlamentet i STA. Engasjer deg i saker som angår deg som student. Sted: Gimlemoen 50, rom 112. Se mer på www.stastudent.no > Kl. 17.00 Pub til pub-runde. Oppmøte på KICK, Dronningens gate 8.

TORSDAG 27. AUGUST >> Kl. 08.00 - 22.00 Idrettsdag. Åpent hus på Spicheren. > Kl. 16.00 - 19.00 Idrettskamper og leker på plenen utenfor Ketil Moes hus (I-bygget) Hvis dårlig vær: Spicheren. > Kl. 18.00 Torsdagsåpent på Pir6 (diskotek 2. etasje på kvelden) > Kl. 19.00 Filmkveld: Sjokolade. Sted: B1 007. Samarbeid med Cinemateket. > Kl. 21.00 Quiz med quizkonsert på Østsia (Påmelding i baren på Østsia fra mandag 24. august)

FREDAG 28. AUGUST > Kl. 21.00 Terningfest på Østsia > Kl. 22.00 Gratis konsert på Pir6 m/The Alexandria Quartet

LØRDAG 29. AUGUST >> Overnattingstur til Randøyene lørdag til søndag. Studentorganisasjonen (STA) og UiA inviterer alle som kan tenke seg å delta i studentlivet til inspirasjonshelg i skjærgården. Avgang fra hovedinngangen kl. 10.30. Pris: 100,Påmelding: sta@stastudent.no innen 27. august. > Kl. 18.00 Lørdagsåpent på Pir6 (diskotek 2. etasje på kvelden)

TIRSDAG 1. SEPTEMBER > Kl. 16.30 Gratis studenttreff på SuperSpeed til Hirtshals Tilbake samme dag kl. 24.00. Billetten bestilles på tlf. 81 00 08 11 innen fredag 28. august. Fremmøte foran Color Line-terminalen seinest kl. 15.15.

ONSDAG 2. SEPTEMBER > PUNKTFESTIVALEN går av stabelen 2. - 5. september. Konserter, seminarer og club. 30 % studentrabatt på dagspass (kjøpes i Agder Teater). Mer informasjon: punktfestival.no

TIRSDAG 8. SEPTEMBER > Kl. 16.30 Gratis studenttreff på SuperSpeed til Hirtshals Tilbake samme dag kl. 24.00. Billetten bestilles på tlf. 81 00 08 11 innen fredag 4. september. Fremmøte foran Color Line-terminalen seinest kl. 15.15. > 8. - 9. september UiAs filmdager på Fønix Følg med på uia.no/studier for videre program!

> Universitetet i Agder > SiA (Studentsamskipnaden i Agder) > Fadderordningen > Studentorganisasjonen i Agder (STA)

23


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 24

KRISTIANSAND

>

Spicheren he eren Giml i le im lehalle en Gimlehallen

Kristiansand K ristian iiss nsand kkatedralskole atedr ed dralsk a ole ol G Gimle imle

24

t. sg ng ni st Fe

UiA U iA

U Ui UiA A TTaxi ax axi Busstaasjon a Busstasjon

Pir6 P ir6


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 25

GIMLEMOEN

> SiA

Hokus Pokus barnehage

32

4

STA

22

Alibiet

24 10

8 12

14

KASERNEVEIEN

Gimle studentby

20

GIMLEMOEN 25

Stiften

26

11

16 18 20

Sigrid Undsets hus

22

TIL E-18 OG SENTRUM

13

24 19

15

46 “PLENEN”

36

1

KASERNEVEIEN

17

47

48

Spicheren treningssenter

15 13

50 51

GIMLEHALLEN

25

GIMLEMOEN 25 A-K A Henrik Wergelands hus Fellesadministrasjon B Auditorier, trykkeri, Østsia C Vilhelm Krags hall D Jacob Aalls hus: Internasjonal avdeling, kantine, Universitetsbiblioteket, Servicetorget, datalab. m.m. E-F Fakultet for humaniora og pedagogikk Camilla Colletts hus (østfløy i bygg E) Kristian Schjelderups hus (vestfløy i bygg E) Andreas Feragens hus (bygg F) G Fakultet for kunstfag Kirsten Flagstads hus H Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap Eilert Sundts hus I Fakultet for helse- og idrettsfag Ketil Moes hus J Fakultet for teknologi og realfag Niels Henrik Abels hus K Fakultet for kunstfag Våren 2011 flytter utøvende musikk fra Musikkens hus i Kvadraturen til nye lokaler på campus.

ANDRE ADRESSER: GIMLEMOEN 1 Spicheren treningssenter 13 Kontorer 15 Kontorer 17 Kontorer 19 Sørlandet kunnskapspark, Agderforskning, m.fl. 20 Studentorganisasjonen (STA), Stiften 22 Studentorganisasjonen (STA), Alibiet 24 Studentorganisasjonen (STA) 26 Grupperom 32 SiA - Studentsamskipnaden i Agder 46 Sigrid Undsets hus Avdeling for lærerutdanning. Ressurssenter for tilrettelegging, helse og mestring: stud.prest, psykososial helsetjeneste og tilretteleggingskontoret for studenter med funksjonsnedsettelser (TSF) 47 Grupperom 48 Jørgen Løvlands hus - undervisningsbygg 50 Undervisningsbygg, grupperom 51 General Oscar Wergelands hus, kontorer KASERNEVEIEN 4 Hokus Pokus barnehage 8-36 Studentboliger


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 26

GRIMSTAD

>

NY CAMPUS 2010

26

Illustrasjon: Oscar Jansen, Artpilot

ARENDAL

Illustrasjon: Oscar Jansen, Artpilot


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 27

SPØR STUDENTENE! TLF. 91 87 36 87

>

Lurer du på noe? Hvordan er det å være student ved Universitetet i Agder? Hvordan er studentmiljøet? Hvordan er byene? Hvordan finner jeg bolig? Står spørsmålene i kø hos deg? Studentene Marianne, May Linn, Lill-Eva og Eirik hjelper deg. De har alle vært studenter noen år på Universitetet i Agder, og de vil forsøke å gi deg svar på det du måtte lure på. Fram til 17. august kan du ringe dem eller sende en SMS til 91 87 36 87 mellom kl. 09.00 og 15.00, eller du kan sende en e-post til studentsvar@uia.no

Foto: Olav Breen

Studenter er klare til å svare på dine spørsmål. Du når dem på tlf. 91 87 36 87 eller e-post: studentsvar@uia.no

27

SJEKKLISTE Bekreft studieplassen din innen oppgitt frist.

Oppdater personopplysninger.

Søk studielån på www.lanekassen.no (se side 8).

Få semesterkort (hvert semester). I semesterstartuken fra mandag 17. august - fredag 21. august kl. 09.00 - 13.00 kan du dagen etter at du har registrert deg, hente semesterkortet ved informasjonsskranken i Vilhelm Krags hall. Semesterkort som ikke er hentet da, sendes din semesteradresse. Studenter i Arendal og Grimstad får semesterkortet tilsendt.

Ta vare på brukernavn og passord til universitetets datanettverk som du får tilsendt når du har svart JA til studieplass. Betal semesteravgiften for høstsemesteret (semesteravgiften må betales hvert semester). Det er kun dette første semesteret du får tilsendt giro i posten. Fra andre semester og senere får du ikke tilsendt giro, men må selv hente ut betalingsinformasjon på Studentweb. Ta vare på PIN-koden oppgitt på giroen for innbetaling av semesteravgiften. Møt på opprops- og informasjonsmøtet 17. august (se side 18 - 21) På Studentweb fra 12. august (se side 12): Bekreft utdanningsplanen (må gjøres hvert semester). Sjekk at du er meldt opp til riktige eksamener (må gjøres hvert semester). Sjekk at du er undervisningsmeldt slik at du får tilgang til emnerommene i Fronter (se side 14) (må gjøres hvert semester).

Få studentkort (kun nye studenter ved Universitetet i Agder, se side 14). Studentkortet er kun gyldig sammen med semesterkortet. Ha tilgjengelig originalvitnemål (og evt. andre papirer som var grunnlag for opptaket). Universitetet kan kreve at du legger fram originalpapirer i løpet av første semester.

For noen studier med praksis: Krav om politiattest og tuberkulose- og MRSA-test. (se side 9)

1. september: Siste frist for betaling av semesteravgift, registrering, bekreftelse av utdanningsplan og eksamensoppmelding i høstsemesteret. Siste frist for vårsemesteret er 1. februar.

27


Studiestartb 2009:Studiestart 2004

08-07-09

14:52

Side 28

DU MÅ MØTE PÅ OPPROPET 17. AUGUST (ellers kan du miste studieplassen) Grimstad: Se side 18 Arendal: Se side 19 Kristiansand: Se side 20 og 21

www.uia.no/student

UNIVERSITETET I AGDER SERVICEBOKS 422 • 4604 KRISTIANSAND TLF. 38 14 10 00 • FAKS: 38 14 10 01 • www.uia.no

Studiestartbrosjyre 2009  

Studiestartbrosjyre 2009 for Universitetet i Agder

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you