Page 1

Til samtlige husstande

88. årgang - Nr. 51

ONSDAG 17. december 2014

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Løssalg: 5,00 kr.

Udviklingsselskab har planer om nye ungdomsboliger i Aars Det tidligere hotel kan blive erstattet af nye ungdomsboliger

Herretøjet flytter AARS: For nogle år siden overtog Lysdahl & Simonsen de lokaler der hidtil havde rummet herretøjsforretningen Mr. Helle Simonsen og Anette Lysdahl åbnede en afdeling med herretøj, mens de fortsatte med dametøj i nabobutikken. Nu annoncerer Helle Simonsen og Anette Lysdahl, at de stopper i lokalerne med herretøj, men flytter sortimentet ind sammen med dametøjet. - Vi har opsagt lejemålet, derfor vil vi nu flytte herretøjet ind ved siden af. Vi har kvadratmeter nok til at gøre det, forklarer Helle Simonsen.

Ideen er at indrette den ”øverste” del (man kan også kalde det den bagerste del) til herreafdeling. I forbindelse med flytningen bliver der nogle varer til overs, som sælges billigt. - Vi vil fortsat have samme sortiment, men vi skærer lidt ned på antallet af leverandører, derfor får vi tøj til overs, forklarer Helle Simonsen. Det er endnu ikke præcist afgjort, hvornår den endelig flytning sker. - Lejemålet er opsagt, og hvis det lykkes Jørn Holm at få det lejet ud, så flytter vi hurtigt. Men der kan godt gå nogle måneder endnu, vurderer Helle Simonsen.

raadvad aadvad all steel sauterpande

raadvad stegepander

26 cm. Med keramisk belægning Normalpris: 849,95

Matador. Med keramisk belægning.

julepris

spar

399

95

raadvad royal steaksæt

julepris

Består af Ø25 cm og Ø27 cm. Normalpris: 479,95

julepris

299

95

499

95

obH nordica saftpresser

Type: 6749. 800W. inkl. opskriftsbog. Normalpris: 1149,95

julepris

699

aars - Himmerlandsgade 97 - 98 63 33 00

Han har tidligere været med i opførelsen af Aars City Center og Kvickly i Aars. - Aars er en uddannelsesby, og jeg tror det vil være en kæmpe fordel at få flere ungdomsboliger til byen, siger Kristian Højsleth. Hvis planerne føres ud i livet, så er det tanken, at det skal ske som støttet byggeri. Den slags har byrådet afsat penge til. Men det kan ikke

opføres af private. Derfor er det tanken, at Aars Boligforening skal ind i billedet. - Formentlig prima 2015 vil vi sende planer til Teknisk Udvalg. Hvis de godkendes, og Aars Boligforening kan få godkendt skema A, så sættes planerne i værk og Aars Boligforening køber bygningerne, forklarer Kristian Højsleth.

Alle vore tilbud i Kvickly Avisen, og inde i Aars Avis gælder helt frem til og med 23/12.

I DET GAMLE

MARIUS STUBBERUP FÅ EN AVE G E L U J

julepris

pillivuyt tærtefadsæt

Boligforening, da han bliver spurgt til projektet. Tilgengæld vil Kristian Højsleth fra Erhverv Aalborg og selskabet Himmerlandsgade 65, Aars Aps, gerne fortælle, at der arbejdes med planer for Himmerlandsgade 33. - Vi er kun på ide-stadiet og har ingen tegninger at fremvise, siger Kristian Højsleth.

Carslberg eller Tuborg

oral-b ral-b el tandbørste

Pro650. Med to motordele. Normalpris: 999,95

499

Der er planer om at opføre ungdomsboliger på matriklen Himmerlandsgade 33 i Aars.

BESØG NISSEBUTIKKEN

-50 %

Til 12 personer. Tåler maskinopvask. Normalpris: 1499,95

95

AARS: Der er behov for flere ungdomsboliger i Aars. Det har en behovsanalyse fastslået og det er byrådet enige i. Erhvervsskolerne har nogle ungdomsboliger, men der er behov for flere, for at opfylde de behov antallet af elever efterspørger. Det viser sig, at der arbejdes med planer om at bygge ungdomsboliger, der hvor Hotel Himmerland tidligere lå - det nuværende Himmerlandsgade 33. Tidligere var det Knud Kristensen der ejede bygningen, men han har givet option på ejendommen til et udviklingsselskab. Det forlyder, at Aars Boligforening også er involveret. - Det kan jeg ikke fortælle noget om, siger forretningsfører Jens Damgaard, Aars

95

GRATI S GLØG G PÅ TORVE T

30 stk. Excl. pant

GRATI SAFTE S VAN

D

FILM TEGNE NDER ALE JULEK AMLE FRA G DAGE

ÅBNINGSTIDER: 20/12 kl. 11.00 - 15.00 21/12 kl. 11.00 - 15.00

Pepsi, Faxe Kondi m.v.

(Bemærk 2 liter) Excl. pant

Pr. kasse

9995

Pr. stk.

1175 Åbningstider

Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 Lørdag 08.00-20.00 Søndag 08.00-20.00 Bageren åbner 6.30 hver dag Markedsvej 3 - 9600 Aars -Tlf. 96 37 76 00

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer

Af Torsten Hansen

Af Torsten Hansen


2 Ugens navne

Aars Avis

Aars Avis - egnens lokalavis siden 1927

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

I redaktionen: Lars Lindberg Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk Annoncemodtagelse: Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99 annonce@aarsavis.dk Salgskonsulent Morten Freundlich Åbningstider: Mandag-torsdag kl. 8-16. Fredag kl. 8-15.00 Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00 - tlf. 98 92 89 00 - eller kontakt os på www.aarsavis.dk via kupon der findes under info-kontakt.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars - Tlf. 98 62 34 88

Dødsfald

Jens Peter Jensen, Kong Valdemars Vej 2, Aars, 71 år. Han blev født og voksede op på gården Vester Stensbæk ved Hørmested. Efter realeksamen var Jens Peter Jensen beskæftiget ved landbruget, men læste sideløbende hermed HD i regnskabsvæsen. Det førte ham til et job på slagteriet Wenbo i Hjørring og senere til biscuisfabrikken Oxford i Hjørring. I Vesthimmerland fik Jens Peter Jensen en helt anden løbebane. Han fik ansættelse ved Traktorkompagniet i Farsø i 1970 og da denne virksomhed senere blev overtaget af Farsø Maskinværksted, i dag Farmas, blev Jens Peter Jensen salgschef. Han var vellidt blandt kunder og kolleger og var med til at bygge en stor forretning op indenfor landbrugsmaskinbranchen. Jens Peter Jensen har i mange år haft hus på Kong Valdemars Vej i Aars. I de senere år har han brugt megen tid i haven lige til han for få måneder siden blev ramt af alvorlig sygdom.

Runde fødselsdage

Bedemand Birgitte og Hans Landry Det er vigtigt, at du ved dødsfald får præcis den hjælp og rådgivning, du har brug for - diskret og omhyggelig. Alle aftaler kan træffes i dit eget hjem.

Træf os personligt døgnet rundt

70 70 20 20 41 41 41 41

Aars Begravelsesforretning . Himmerlandsgade 26 . Aars www.hanslandry.dk

FARSø BEGRAVELSESFORRETnInG

95

Lillian Larsen, Gislumvej 51, Aars, torsdag, 18. december.

85

Poul Erik Sørensen, Kong Frederiks Vej 18, Aars, torsdag, 18. december. Han blev født og voksede op i Lyngsø ved Vegger som nummer tre i en stor søskendeflok. Det var naturligt, at landbruget blev Poul Erik Sørensens løbebane, og efter militærtjene-

sten, og efter at være blevet gift med Lilian i 1956, oparbejdede parret en bedrift på 25 tdr. land ved Blære, hvor de opførte et nyt husmandsbrug. Nogle år senere blev en naboejendom købt og lagt til, og det gav grobund for opførelse af en ny stald og ladebygning. Senere blev der købt mere jord og i 1989 blev sønnen Mogens Sørensen en del af et interessentskab, der varetog driften. Han købte gården i 1996. Lilian og Poul Erik Sørensen havde allerede i 1991 købt hus i Aars. Poul Erik Sørensen mistede sin hustru i 2001. Parret har tre sønner, ni børnebørn og tre oldebørn.

70

Leif B. C. Kastberg, Hobrovej 27, Aars, onsdag, 24. december.

En Aars-pige vender hjem

54-årige Annie Marie Haslev er pr. 1. december ansat som ny kunderådgiver hos Andelskassen i Aars. Dermed er hun vendt hjem til Aars på fuld tid, da hun nu både bor og arbejder i den by, hun er vokset op i. - Det er faktisk rigtig dejligt. Jeg møder en masse kendte ansigter, og heldigvis synes kunderne også, at det er dejligt at møde én, de kender, siger Annie Marie Haslev, der tidligere arbejdede i Aars Bank, nu Spar Nord, i hele 24 år. De seneste seks år har hun arbejdet i Den Jyske Sparekasse, tre år i Hornum og tre år i Viborg. Privat er hun gift og mor til tre drenge, der alle har spillet både fodbold og håndbold i Aars IK. Det samme har Annie Marie Haslev selv. Sammen med sin mand har hun også dyrket sejl- og skisport, og senest er hun begyndt at tage jagttegn, inspireret af hendes fire ”drenge”, der alle er ivrige jægere.

Højgårdsvej 24, Farsø

Telf. 98 63 13 24 Aftaler træffes gerne i hjemmet

Dorthe O. Nielsen www.farsobegravelse.dk

På betryggende måde ordner vi alt vedrørende

Claus Hylleberg

Medl. af

BEGRAVELSER OG BISÆTTELSER - overalt i landet!

VESTHIMMERLAND BEGRAVELSE

Jens Fiskers eftf. v/ Jens Møller

Vi hjælper med alt ved begravelse og bisættelse Nørrehedevej 5 9620 Aalestrup Jens Møller

Annette Rolighed

98 64 18 69

Vi er der når du har brug for os Læs mere og se vore priser på: www.vesthimmerlandbegravelse.dk

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Det nye hold klejnsmede fra Erhvervsskolerne Aars.

Nye klejnsmede fra Erhvervsskolerne AARS: Erhvervsskolerne Aars udklækkede for nylig seks nye klejnsmede. De nyuddannede smede er Peter Borup fra Farsø, Frank Sviland Andersen Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

fra Nibe, Frederik Bruun Laursen fra Aalborg, Gregers Pedersen fra Skive, Frederik Pedersen fra Stoholm og Ulrik Jensen fra Hobro. Abonnementspris: 780,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition eller i Kvicklys kiosk, Aars.

17. december 2014

Ugens portræt

Fra kun en pige til hvilken pige 27. december rammer Michelle Kristensens nye bog, Mission Sund, butikkerne, men allerede torsdag i denne uge holder hun bogpræsentation i Spar Nord i Aars. Det er den fjerde bog, den 30-årige Aarspige sender i handlen, og hun har på rekordtid skabt sig en karriere som kost-, motions- og motiveringsekspert. Hun er blandt andet et fast indslag i Go’ Morgen Danmark på tv2, hvor hun med kyndig hånd og smil på læben guider seerne til en sundere livsstil. Derudover skriver hun for bladene I Form og Alt for Damerne, ligesom hun samarbejder med Fitness. dk og tøjfirmaet Hummel. Michelle Kristensen er født og opvokset i Aars, og i sin barndom kæmpede hun med lidt overflødige kilo. Hun forsøgte sig med alverdens slankekure, men det var først som voksen, hun knækkede koden til en sund livsstil og en slank krop. Nu forsøger hun at give koden videre til andre. I sine populære bootcamps har hun indtil videre hjulpet 600 danskere til en sundere krop og et bedre selvværd, og imens ekspertoptrædenerne i diverse medier giver hende smør på brødet - hvilket hun i øvrigt næppe bruger meget af - så er det menneskene, hun hjælper, der er hendes daglige motivation. De mange bootcampdeltagere har naturligvis nydt godt af Michelle Kristensens gode råd, men også hendes positive livsindstilling og lune humor har gjort hende populær og eftertraktet som ”sundhedsguru”. Michelle Kristensen kom til verden i 1984, og hendes fodboldglade far havde håbet, at det nye skud på stamtræet ville blive en dreng. Michelle Kristensens forældre havde allerede en pige, men han blev skuffet. Det var ”kun en pige”, og han valgte, at hun skulle opkaldes efter et datidens største fodboldikoner Michel Platini. Noget der stødte Michelle Kristensen en del, da hun mange år senere fik det fortalt. Imens storesøsteren var opkaldt efter den måske mest yndefulde gymnast, verden endnu har set - den smukke Nadia Comaneci - var hun selv opkaldt efter en franskmand med en mærkelig frisure.

Siden er faren dog blevet tilgivet, og det hører da også med til historien, at han hurtigt forelskede sig pladask i datteren. Hans kærlighed til hende blev ikke mindre, da det i hendes barndom viste sig, at hun ligesom faren var glad for sport. Hun spillede i mange år fodbold i Aars IK, ligesom hun gik til gymnastik i Aars Gymnastikforening. Det var dog som håndboldspiller i Aars HK, hun for alvor viste talent som playmaker og venstre back. Siden blev hun sproglig student fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF, inden hun brugte to sabbatår på at tjene penge og fyre dem af igen - blandt andet på to rejser til Ghana og New Zealand. Fra 2005 til 2008 læste hun Idræt på Aarhus Universitet, inden hun i 2009 begyndte på en kandidat i Human Ernæring på Københavns Universitet. Inden hun fik fuldendt studierne, fik hun dog så travlt med at arbejde som blandt andet træningsrådgiver for I Form, at hun søgte orlog fra skolebænken og aldrig vendte tilbage. Bliver danskerne en dag trætte af at høre hendes gode råd, er det muligt, hun atter tager læsebrillerne på, men lige nu har hun alt, alt for travlt til, at det er aktuelt. Hun er endnu ikke færdig med at skrive bøger og artikler, hun vil også fremover være at se i Go’ Morgen Danmark, hun har en lang venteliste til sine bootcamps, og desuden har hun lige et par helt nye projekter på bedding. Og så vil hun have børn. Ikke lige nu men børn vil hun have - gerne en dreng, der kan spille fodbold med morfar i baghaven.

Lokale meddelere: Jens Hejlskov, Haverslev, Mejlby Tlf. 98 65 42 82 E-mail: virkelyst@hejlskou.dk

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 98 65 85 46 E-mail: olsen4@email.dk

Michelle Kristensen.


17. december 2014

Nyvalg i Aars til Turismeforum VESTHIMMERLAND: Der har været valg til VisitVesthimmerlands Turismeforum. Der er syv faste pladser og otte pladser der fordeles mellem forskellige interessegrupper. De nye medlemer fra interessegrupperne er: Karen

Jensen, restauranter, Jan Storgaard, hoteller, Line Myrup, handelsstandsforeninger, Per Frederiksen, øvrige seværdigheder, Broder Berg, museer, Ingrid Brandt, campingpladser, Ole Brandt, golfklubber, og Jørgen Kristensen, kunsthåndværkere.

Lav en isskulptur i Aars torsdag AARS: Varmen er forsvundet for i år, men torsdag aften, 18. december bliver det ekstra koldt for børnene i Aars. Denne aften byder Aars Handelsstandsforening på Ice for Kids. Det sker til Jul By Night i Aars. I lighed med sidste år har handelsstandsforeningen fremskaffet en række store isklumper. De børn der har lyst får udleveret redskaber, så de kan bearbejde isklumperne og lave skulpturer, eller hvad de ønsker. Men de kolde isklumper er ikke det eneste der tilbydes denne torsdag. I julebyen på Kimbrertorvet kan man købe varm kaffe og gløgg. Hvis man ikke har købt alt ind til juleaften, så behøver man ikke fortvivle, der er nemlig chance for at vinde en komplet juleaften.

Aars Avis

Vor kære

Bent Jacobsen er afgået ved døden.

Onsdag den 10. december 2014.

Beboere og personale i Aarstilbudene Vesthimmerlands Kommune

Side 3

Kenneth Kjemtrup * 24. februar 1927 † Haverslev 11. december 2014 Guds fred er mer’ end englevagt På familiens vegne

Ingrid Begravelsen finder sted fra Haverslev Kirke lørdag den 20. december kl. 13.00

Vor kære bror, svoger og morbror

Bent Jakobsen * 23. februar 1965 Aars, den 10. december 2014 er stille sovet ind har fået fred, og er nu ved mor

Inger og Jørgen Britta og Anders Tove Der er mulighed for at gøre kold is til kunst i morgen torsdag, 18. december, når Aars Handelsstandsforening holder Jul By Night i Aars.

På Kimbrertorvet trækkes der lod om en komplet juleaften. Blot ved at skrive sit navn på en kupon deltager man. Gevinsten til den heldige er et juletræ, gaver og julemad. Et vigtig krav for at vinde er, at man er tilstede på Kimbrertorvet, når vinderen udtrækkes.

Indehaver af

HIMMERLANDS FLYTTEFORRETNING Anders Christian Jørgensen har lørdag den 20. december

25 ÅRS JUBILÆUM

Sven og Tina Hanne og Ole Nevøer og niecer

Hjertelig tak for venlig deltagelse ved

Villy Blok Lemvigs begravelse Tak for blomster, kranse og pengegaver. Tak til Hanne Petersen for den smukke tale. På familiens vegne

Jens Otto og Karsen

* 22. december 1926 er stille sovet ind Aars, den 13. december 2014 På familiens vegne

Ida, Henny, Jørn og Annelise Begravelsen finder sted fra Aars Kirke onsdag den 17. december kl. 13.00

Vi har alt for tidligt mistet vores elskede

Henrik Bach Sørensen Farsø, den 14. december 2014

Bella og Tino Hans og Else Allan, Christian og Emilie Gitte, Nicholas og Maja Kasper Begravelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 20. december kl. 13.00 Højtideligheden slutter ved graven

Det er med stor sorg, vi har mistet vor gode medarbejder og kollega

Henrik Bach Sørensen Vore tanker går til familien. Ledelse og medarbejdere Outline Vinduer A/S

Vores kære nevø og fætter

Henrik Bach Sørensen er alt for tidligt revet fra os.

Søndag den 14. december 2014. Ingen kender dagen, før solen går ned.

Dorthe og Morten Mortensen Orla og Uthit Holm Madsen Anna Kathrine Larsen Fætre og kusiner

Al opmærksomhed i anledning af min fødselsdag frabedes. Poula Bech

TUSIND TAK

for opmærksomheden ved vores diamantbryllup. Inga og Hans Peter Jensen

JULEKONCERT i Ulstrup kirke Torsdag den 18. dec. kl. 19.30

Med Vejgaard Kirkes Koncertkor og organist og dirigent Peter Sloth Andersen. Danske julesalmer og engelske Christmas Carols og musik. Velkommen. Efter koncerten er der kaffe og norske klejner.

Advokatvagten yder gratis vejledning vedr.:

Rådhuset 1. torsdag i hver måned kl. 16,00-17,00 Kun personlig henvendelse

Villy R. Jensen

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke onsdag den 17. december kl. 11.00

Advokatvagt i Aars ■ Separation - skilsmisse ■ Bodeling ■ Ægteskab iøvrigt ■ Papirløst samliv ■ Forældremyndighed ■ Arv ■ Ansættelse ■ Forbrugerkøb ■ Leje ■ Fast ejendom ■ Erstatning ■ Forsikring ■ Håndværk og reparation ■ Tjenesteydelser ■ Offentlige myndigheder ■ Skat ■ Straf ■ Naboforhold ■ Konkurs, betalingsstandsning ■ Udlæg, tvangsauktion ■ Skøder, fast ejendom m.m.

Vor kære morbror

Vor elskede far, svigerfar, farfar og morfar - Arne

Arne Møller * 16. juli 1924 er stille sovet ind efter kort tids sygdom Aars, den 11. december 2014 Din styrke var din menneskekærlighed og din humor

Anette Peter og Vibeke Bo og Anja Jesper, Trine, Rikke, Casper, Lise, Lotte, Kowhai, Rune Frederik og Maria Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke torsdag den 18. december kl. 13.00 I stedet for blomstergave bedes man betænke Lungeforeningen, med et beløb i en kuvert i våbenhuset.

Find din slægt på Vestrup Skole

Lokalhistorisk Forening Gislum/Vognsild tilbyder kursus i slægtsforskning for begyndere og lidt øvede, onsdage kl. 19.00 til 21.30 fra 7. januar til 11. marts (9 gange, ikke uge 8). Undervisere: Leif Kristensen og Kurt Stegger. Pris: kr. 200 Tilmelding: Senest 30. december på: tlf. 41 55 46 55, 30 51 84 95 eller post@detlillerigsarkiv.dk.


Aars Avis

SIDE 4

17. DECEMBER 2014

Et nyt kommunalt gebyr minder om Ebberød Bank

Vi lukker

og takker vore kunder gennem de 31 år der er gået. Vi sælger de sidste rester møbler og brugskunst -70% fra onsdag d. 17/12 kl. 10.00 og stopper helt lørdag d. 20/12 med gløgg og æbleskiver fra kl. 12.00 til 16.00. Vi håber I vil tage godt imod Majbrith og Kenneth som har lejet Kiosk og blomsterbutikken.

Vi ønsker et godt Hanne og Kaj september marked

Hornum Aalborgvej 40 9600 Aars Tlf. 98 66 10 73

AARS AVIS TLF. 98 62 17 11

Per Godiksen, Morumvej 81, Aars, skriver om et nyt kommunalt administrationsgebyr og kalder det et tiltag i lighed med Ebberød Bank.

I Vesthimmerlands Kommune skal virksomheder som har et CVR nummer betale administrationsgebyr for udarbejdelse af regulativer, informationer på hjemmesider. Det er oplyst overfor mig at gebyret deles kollektivt ud på virksomheder som har et CVR nr. i Vesthimmerlands kommune. Det er et gebyr som alene skal dække administrative udgifter som opfindes på rådhuset eller rundt i den kommunale administration, f. eks. Renovest. Det er åbenbart en udgift som den enkelte virksomhed kan søge om fritagelse for hvert år, der kan dog ikke gives fritagelse for flere år, det er således systematisk beskæftigelses-

Per Godiksen - utilfreds med gebyr.

terapi for de kommunalt ansatte! Der er naturligvis tale om en opgave, som er besluttet af byrådet, det er en sikker omkostning for alle virksomheder som ikke søger fritagelse. Såfremt der søges, og administrationen bevilger fritagelse for denne omkostning, er der alene tale om tidsspilde og unødvendige udgifter for virksomheden og Vesthimmerlands Kommune.

Jeg har forstået det således, at affaldsgebyret alene er gældende for virksomheder som ikke er omfattet af renovationsordning eller andre ydelser som kan belaste beskæftigelsen i den afdeling. Det skal bemærkes, at der ikke er tale om en ydelse, men et gebyr som alene er til glæde for de som i det daglige skal dokumentere værdien af det arbejde som de udfører. Byrådet i Vesthimmerlands Kommune tænker åbenbart ikke i at etablere merværdi, her tales alene om antal beskæftigede! Der er som jeg ser det, tale om opgaver i lighed med Ebberød Bank! Jeg forstår bedre at Vesthimmerlands Kommune har nedgang i antal indbyggere, og store administrative omkostninger. Der skal mange flygtningelejre til for at udligne det tab som nedgang i beskæftigelsen indenfor produktive erhvervsvirksomheder har medført de senere år.

LOPPEMARKED

Aars Y’s Men’s Club Aa Markvænget 36, Aars

Se info: www.aars.ysmen.dk Vesthimmerlands Kommunes annoncer bringes i de fleste tilfælde blot som en overskrift og en enkelt linie eller to. I de tilfælde findes hele nyheden ved at benytte linket til hjemmesiden. Borgere, der ikke har adgang til internettet, kan tilgå dette på kommunens biblioteker og hos Borgerservice i Aars.

D E T

S K E R …

Byrådet inviterer indenfor! Byrådets møder er offentlige, så interesserede er velkomne til at deltage i det månedlige møde. Det foregår i Byrådssalen på Rådhuset i Aars, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars, torsdag 18. december 2014, kl. 16.00. Dagsordener og referater kan findes på www.vesthimmerland.dk/dagsorden

M E D D E L E L S E R

Julelukket

M E D D E L E L S E R

Miljøgodkendelse •

Engelstrup Skydebane, Bakkelyvej 25, 9670 Løgstør.

Nyttiggørelse af forurenet jord i forbindelse med forhøjelse af støjvold. Afgørelsen kan ses på www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

ÅBNINGSTIDER: Hver torsdag kl. 14.30-17.00 Første lørdag i hver måned kl. 10.00-12.00

Besøg vort store loppemarked og gør en god handel! Indsamling og aflevering af brugbare effekter hver torsdag mellem 14.30-17.00, eller efter aftale. RING: Aars: Tlf. 40 28 70 07 - 98 62 19 24 Farsø: Tlf. 98 66 30 89 Aalestrup: Tlf. 61 75 66 61 Y’s Men’s Clubben yder økonomisk støtte bl.a. i lokalområdet.

3.00

Godkendelse af udspredningsarealer

0 le vend

e ly s

• Gunderupvej 26, 9640 Farsø • Fredbjergvej 135, 9640 Farsø Afgørelserne kan ses på www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

Kommunens administration og Jobcenteret i Vesthimmerland holder julelukket fra den 24. december 2014 og åbner igen fredag den 2. januar 2015.

Revurdering af husdyrbrug • Mosbækvej 75, 9600 Aars

Kørsel læge/speciallæge: Kørselskontoret har lukket mellem jul og nytår. Har du bevilling og opstår der akut behov for kørsel til læge/speciallæge mellem jul og nytår, bestiller du selv taxi og betaler. Kvittering og dokumentation kan efterfølgende sendes til Sundhedsforvaltningen i Vesthimmerlands kommune, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars

Afgørelsen kan ses på www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

Høring af miljøgodkendelse for udvidelse af husdyrbrug • Ullitshøjvej 107, 9640 Farsø • Mosbækvej 84 B, 9600 Aars Ansøgninger med bilag kan ses på www.vesthimmerland.dk/ afgoerelser

Julens åbningstider på Vesthimmerlands Biblioteker

Rottebekæmpelse

Bibliotekerne er lukkede for betjening fra den 24. december til og med den 1. januar. Der er åbent for selvbetjening hver dag kl. 7.00 – 22.00 undtagen den 31. december, fra kl. 12.00 og 24 timer frem. Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår.

I de næste par måneder vil relevante ejendomme i landzonen samt landbrug i byzone få besøg af kommunens rottebekæmper. Anmeld rotter eller se yderligere oplysninger på www.vesthimmerland.dk/rottebekæmpelse.

Ændrede åbningstider på Vesthimmerlands Biblioteker Fra 1. januar 2015 vil der ikke længere være personlig betjening om lørdagen. Men der er som altid åbent for selvbetjening alle ugens dage fra kl. 7.00 - 22.00.

Lysfest med levende musik Nyd Morten Porsborgs smukke baryton klinge i de underjordiske sale, som 2. juledag er oplyst af 3.000 levende lys. Og rock med når ”Det var Sørens” fremfører en række skønne pop-jule-arrangementer. Den musikalske underholdning starter klokken 13:00 og getages klokken 14:30. Se mere på www.rebildcentret.dk

Kommuneplantillæg, lokalplaner og landzonetilladelser Offentliggøres kun digitalt og kan ses på: www.vesthimmerland.dk/afgoerelser Her kan du læse om dine muligheder for at gøre indsigelse og klage.

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars . Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

Vel mødt d.26. dec. kl.10 til 17

Røde Møllevej 4, Thingbæk, 9520 Skørping, 98 37 55 00

AARS AVIS - når det skal være lokalt!


Aars Avis

17. december 2014

Side 5

UDSALG

-50% STARTER D. 27.12 KL. 9.30 HOS SKOTT I ROLD

MASAI

-25% På scenen kommer Claus Laursen, Terkel Hatting-Kristiansen, Mie Kjeldgaard Hejlskov, Helle Bak, Kirsten Olsen og Niels Leth-Sørensen samt et dansehold instrueret af Mie Hejlskov.

Nu skydes Cabaret Alfa for alvor i gang i Aars

EKSTRA ÅBENT

Der er lagt op til en hylende morsom forestilling

SPAR

20%

mindst holdet bag scenen er også på plads. Cabareten spilles torsdag og fredag, 12. og 13. marts samt torsdag og fredag, 19. og 20. marts. De to fredage kan man i Vesthimmerlands Musikhus Alfa inden forestillingen spise en lækker menu leveret af henholdsvis Aars Hotel og Hotel Hvide Kro, Aalestrup.

ÅBNINGSTIDER: Man.-tors. 9.30-17.30 Fredag 9.30-18.00 Lørdag 9.30-13.00

Hobrovej 8, Rold 9510 Arden Tlf. 98 56 14 73

Aars Avis - når det skal være lokalt!

GT * KOM lder kun

MONSTE

SORTI M

OM H U *K R

HALV PRIS

T

H U RT I M G O

*G æ

i ker r æ v udva lg t f y r

R

E NT

KÆ M PE

POLAR R

AKETSO

599,-

299,-

SPAR 840,15

SPAR 298,85

LØSSALG

L in k til k th a ns e n.d pp og vore s a

9.30-16.00 10.00-16.00 9.30-16.00 10.00-16.00

–20% PÅ ALT FYRVÆRKERI INDEN JUL IGT * T R K HU

PÅ ALT FYRV I N DE N Æ RKE RI JUL

forestillingen ”Den indbildte syge”, på Himmerlands Teater i Hobro. På scenen kommer Claus Laursen, Terkel HattingKristiansen, Mie Kjeldgaard Hejlskov, Helle Bak, Kirsten Olsen og Niels Leth-Sørensen samt et dansehold instrueret af Mie Hejlskov. Dygtige musikere, under ledelse af kapelmester Martin Jørgensen, og ikke

TI

AARS: I går tirsdag mødtes samtlige medvirkende for første gang til orientering om den kommende Cabaret Alfa i Aars. Der er lagt op til en hylende morsom musikalsk forestilling med en stjernebesætning på alle poster - lige fra instruktør til suffløse, skrædder og malersal! Instruktør er Ole Jakobsen, som i øjeblikket har stor succes som skuespiller i

Lørdag d. 27.12 Søndag d. 28.12 Lørdag d. 03.01 Søndag d. 04.01

Nedmærkningen er i fuld gang... Kig ind og gør en god handel nu!

1.439,15

LØSSALG

RT.

597,85

Butikker og udleveringssteder: Se listen på thansen.dk eller på vores app. BEMÆRK! Du skal være fyldt 18 år for at kunne købe fyrværkeri. Åbningstider: 17. dec.: kl. 9-18, 18. dec.: kl. 9-18, 19. dec.: kl. 9-19, 20. dec.: kl. 9-19, 21. dec.: kl. 9-19, 22. dec.: kl. 9-19, 23. dec.: kl. 9-19

thansen.dk • Kundeservice 31 31 31 31


Aars Avis

SIDE 6

Himmerlands Flytteforretning

25 års Jubilæum Fam. Jørgensen 1989-2014 Grundlagt 1979

stort tillykke! fra familien og medarbejdere

Renovest

gør noget for trafiksikkerheden – og vinder Sikker Trafik Erhverv-prisen 2014

Afhentning af dagrenovation i Vesthimmerlands Kommune omkring jul/nytår NORMALT:

Mandag 22. dec. Tirsdag 23. dec. Onsdag 24. dec. Torsdag 25. dec. Fredag 26. dec. Mandag 29. dec. Tirsdag 30. dec. Onsdag 31. dec. Torsdag 1. jan. Fredag 2. jan.

ÆNDRET TIL: BY

Normal afhentning Normal afhentning Onsdag 31. dec. Fredag 2. jan. Fredag 2. jan. Normal afhentning Normal afhentning Normal afhentning Fredag 2. jan. Normal afhentning

LAND

Normal afhentning Normal afhentning Mandag 22. dec. Tirsdag 23. dec. Normal afhentning Normal afhentning Mandag 29. dec Tirsdag 30. dec.

Stengårdsvej 33 Oudrup 9670 Løgstør Tlf. 98 68 32 00 Fax 98 68 36 54 info@renovest.dk www.renovest.dk

OBS: Der udleveres ekstra sække, hvis der går mere end en uge mellem tømningerne.

GODT TIP TIL DIG: Udskriv din egen tømningskalender for 2015 Husk, at du på www.renovest.dk under ”MIN SIDE” blandt andet kan udskrive din egen tømningskalender for 2015.

Affald er det, der er tilbage, når fantasien hører op - se mere på www.renovest.dk eller på www.facebook.com/renovest.dk

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 på tlf. 98 92 89 00

17. DECEMBER 2014

Nye Unesco-tiltag på gymnasiet i Aars VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Gymnasium og HF har siden 2000 haft status som Unescoskole, hvilket både giver nogle udfordringer og nogle muligheder. Udfordringer fordi skolen er forpligtet til at arbejde med nogle bestemte emner, som er udstukket i Unescos formålsparagraf og muligheder, fordi eleverne får så meget igen ved at være en del af et større internationalt netværk. VHG deltager aktivt i to netværk inden for Unesco-arbejdet. Det ene er TST-netværket. TST står for Trans-Atlantic Slave Trade, og for de involverede danske skoler handler det om at skabe historisk bevidsthed omkring Danmarks og andre europæiske magters deltagelse i slavetrekantshandelen samt at skabe kontakt mellem danske og jævnaldrende elever fra de lande, der blev involveret i eller påvirket af trekantshandelen. Det kunne eksempelvis være USA, afrikanske lande og de caribiske øer. I januar får to 2.g-elever fra VHG, Mathilde Sidsel Nielsen fra 2t og Line Skrydstrup Kristensen fra 2s, mulighed for at opleve denne gamle slavehistorie på nærmeste hold, idet de er blevet udvalgt til at repræsentere skolen på en TST- studierejse til øen St. Croix i US Virgin Islands. Det er nemlig lykkedes at arrangere en rejse til denne tidligere danske koloni for elever, der er tilknyttet Unesco-skoler, og som er en del af TSTnetværket. Der kan max. deltage to elever fra hver af Unesco-skolerne. De to VHG-piger skal rejse sammen med elever fra Gl. Hellerup Gymnasium og Gefion Gymnasium. Rejsen foregår fra 25. januar til 6. februar. Efter rejsen skal de to piger være med til at lave en turistbrochure på dansk om de seværdigheder, de er blevet præsenteret for. Danskerne er nemlig vendt tilbage til øerne - nu som

To lærere fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF har netop været på en studietur til Oman, hvor de forsøgte at få et samarbejde med lokale skoler op at stå. Til venstre ses lærer Marie Næsby i snak med de omansk skoles over-engelsklærer.

turister. Det andet netværk under Unesco, som VHG arbejder indenfor, hedder World Heritage Education Project. Her samarbejder man om at udvikle en international dimension i undervisningen med udgangspunkt i de historiske og nutidige problemstillinger, som knytter sig til UNESCOs indsats for bevaring af verdensarven. For at skabe en fælles platform for undervisningen har netværket valgt at arbejde særligt med forholdene i den arabiske verden. Her har VHG tidligere haft et spændende projekt med en libanesisk skole om kvinders liv i de to kulturer. Resultatet blev til et undervisningsmateriale på engelsk, der kunne bruges i fagene historie og religion. Udviklingen i Mellemøsten har besværliggjort dette skolesamarbejde, og derfor har to lærere på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, Kirsten Sørensen og Marie Næsby, netop deltaget i en studietur til Oman med henblik på at få et samarbejde med en eller flere skoler dér i stand. Ved tilbagekomsten til gymnasiet var de meget fortrøstningsfulde, hvad dette angår, og den mentale kuffert var fyldt op med indtryk fra dette sultanat på Den Arabiske Halvø, der er det nærmeste, man

kommer 1001 nats eventyr. Et meget smukt og velfungerende land, seks gange større end Danmark og med knap tre millioner indbyggere. Overalt blev de danske gæster modtaget med en overvældende gæstfrihed, der ikke efterlod nogen tvivl om, at Omans undervisningsministerium såvel som de mange skoler, de besøgte, ser frem til et givtigt samarbejde. Ikke mindst på drengeskolen ”Imam Nasser Bin Murshid School for Boys”, som er udpeget som kommende samarbejdsskole specifikt for VHG, var der stor begejstring, og besøget blev fejret på behørig vis med dans, sang, teater og rundvisning. Ud over denne skole arbejder de to lærere fra VHG med en kontakt til en pigeskole og en blandet skole. I første omgang skal danske og omanske elever sammen lave en kalender for 2016, hvor temaet er ungdomsliv i Oman og Danmark. Her skal drengeskolen i Oman lave seks sider, mens elever på VHG sammen med elever fra Egå Gymnasium skal lave de resterende seks sider. Der foregår altså også et samarbejde mellem de danske WHE-skoler. Blandt andet vil de sammen lave en konference om, hvad begrebet ”globalt borgerskab” indebærer.

Skoleforedrag i Blære med en kendt forsker BLÆRE: ”Den lokale skole – også en del af fremtidens hjemmebane” er emnet for et møde i Blære Multicenter i januar, som skolebestyrelserne i Vestrup, Overlade, Strandby, Gedsted, Ullits og Blære står bag i samarbejde med LOF Vesthimmerland. Kommunalforsker Roger Buch, Randers, som er en ivrig skribent og debattør, kommer ind på hvordan

skolestrukturen kan være med til at styrke og bevare det unikke lokalsamfund i Vesthimmerlands Kommune? Roger Buch giver dermed et indspark i debatten om den kommende skolestruktur i Vesthimmerlands Kommune. Skolelukninger er en realitet i flere af landets kommuner, og er på den politiske dagsorden i Vesthim-

merlands Kommune. Ved foredraget vil Roger Buch belyse konsekvenserne af skolelukningen i landområderne. Mødet holdes 29. januar for alle med interesse for Vesthimmerlands Kommunes fremtidige udvikling af land og by, oplyser Jens Erik Andersen, LOF Vesthimmerland.


Aars Avis

17. december 2014

Dynekongen Lars Larsen er kendt for sine gode tilbud, men han kan også få gode idéer - det er golfturneringen Made in Denmark et eksempel på.

Made in Denmark skabte enorm turismeomsætning Golfturneringen gav en omsætning på 61 millioner VESTHIMMERLAND: De flere end 82. 000 tilskuere ved sommerens golfturnering Made in Denmark på Himmerland Golf og Spa Resort i Gatten skabte en folkefest i Himmerland, og var yderst tilfredse med oplevelsen under turneringen. Det er en af konklusionerne i den evaluering af tilskueroplevelsen og turismeøkonomien som University College Nordjylland (UCN Sport Management) og Visit Nordjylland har udarbejdet. De primære oplevelseselementer, der blev målt på, inkluderede tilskuernes tilfredshed med stemningen under turneringen, golfanlæggets faciliteter og information om livescores og resultater under turneringens fire golfrunder. Stemningen blev af alle de adspurgte betegnet som enten ”meget god” (90 procent) eller ”god” (10 procent). Faciliteterne og området omkring eventen vurderede 76 procent til at være ”meget gode”, og 20 procent udtrykte, at de var ”gode”. De mange tilskuere, deltagere, journalister, officials, udstillere og frivillige bidrog med godt 61 millioner kroner i såkaldt turismeforbrug, hvoraf knap 9 millioner kroner kom fra udenlandske gæster. Omsætningen svarer til 51 job, og 20 millioner

kroner i værditilvækst eller BNP, samt 16,5 millioner i afledt offentligt skatteprovenu. De flotte tal glæder naturligvis medlem af Vækstforum og borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen.  – Vi har med Made in Denmark-golfturneringen fået en international sportsevent til Himmerland, som både er blevet taget godt imod af vores borgere, tilrejsende, spillere samt

sponsorer og partnere. Samtidig glæder vi os over, at turismeforbruget blandt andet skabte afledte samfundsøkonomiske effekter på godt 51 job og 16,5 millioner kroner i afledt offentligt skatteprovenu i lokalområdet, hvoraf godt to millioner kroner kan tilskrives kommunale indkomstskatter, siger Knud Kristensen. Også hos Promotor Flemming Astrup er glæden stor over den flotte

Nytårsmenu

UD AF HUSET

Forret: Torsk med mandel pesto, hvidløgsstegte kæmperejer med kompot af æbler og rødløg, kylling med jomfru i det grønne Brød og smør Hovedret: Oksemørbrad med svampesauce, årstidens grønt og pommes Anna Dessert: Symfoni af chokolade, kage og is Pris pr. person kr. 289,Natmad: Karrysuppe med ris og kylling samt brød Pris pr. person kr. 35,-

Maden skal afhentes senest kl. 17.00 Der medfølger menu forklaring

HUSK AT BESTILLE I GOD TID

Himmerlandsgade 111 · 9600 Aars · Tlf. 98 62 16 00 · www.aarshotel.dk

evalueringsrapport fra UCN. - Vores idé med Made in Denmark-golfturneringen var at skabe et koncept med en marketingsprofil, der fokuserede på de rød/ hvide farver og dansk folkefest i Nordjylland og Danmark som helhed. Dette er lykkedes fuldt ud i samarbejde med blandt andet Sport Event Denmark, Vækstforum Nordjylland, Region Nordjylland og vores sponsorer. Evalueringen bekræfter os i, at vi har en event, som både kan brande Danmark og golfsporten samt skabe øget turismeomsætning, siger han.

Side 7

Festfyrværkeri og juleoptog i Aars AARS: Når det traditionelle Falcks Juleoptog i Aars har passeret Himmerlandsgade søndag, 21. december, lader fyrværkerimesteren op til et brag af et festfyrværkeri, som Aars El-Forsyning har sponsoreret. Det oplyser handelschef Nicolaj Holm fra Aars Handelsstandsforening. - I Aars Handelsstandsforening har vi længe drømt om at slutte Falcks Juleoptog af med et flot festfyrværkeri. Det handler om at skabe den mest unikke oplevelse for alle de mange børnefamilier, som kommer til det traditionelle juleoptog – de skal lige have en ekstra oplevelse at gå hjem på, siger Nicolaj Holm, der forklarer, at fyrværkeriet i år lykkes, fordi Aars ElForsyning har lagt pengene til festlighederne. -  Handelsstandsforeningen har et tæt samarbejde med Aars El-Forsyning, og uden det tætte samarbejde var der meget, som ikke var muligt. Deres lift bruges til opsætning af julebelysning og julepynt – og løbende reparation af samme. Men det er også El-Forsyningen

der løfter julemanden op for at tænde juletræet. Og nu er det så El-Forsyningen der giver byen et flot julefyrværkeri, siger Nicolaj Holm.

Stolt af Aars Hos Aars El-Forsyning forklarer direktør Morten Degn, at deres ekstra hjælp i december handler om, at virksomheden gerne vil hjælpe der, hvor det er muligt: - Det er sammenholdet, der har løftet Aars til, hvor Aars er nu. Til en by vi er stolte af. Og vi vil meget gerne bidrage hvad vi kan til det sammenhold. Derfor hjælper vi gerne med at gøre byen flottere i december – og derfor vil vi gerne sætte prikken over J’et i jul, når vi sponsorerer festfyrværkeriet på søndag, 21. december. Det er den lokale ”fyrværkerimester”, Henrik Larsen, der står for selve opstillingen og affyringen af fyrværkeriet lidt efter Falcks Juleoptog. Han lover, at der er bestilt fyrværkeri nok til at lave et flot show.

. CYKLER . EL-SCOOTER . SCOOTER REPARATION AF ALLE MÆRKER

ÅBNINGSTIDER: Tirs.-ons.-tors. kl. 11-17 · Mandag og fredag efter aftale


Aars Avis

SIDE 8

17. DECEMBER 2014

Rema 1000 ønsker glædelig jul

Fiskemanden marinerede eller krydder sild

Frank Halvorsen - købmand

Agustson ekstra store rejer

BKI Extra 400 g

350 g

400 g

Pr. gl.

20

00

Ved køb af mere end 6 stk. pr. dag er prisen 32,95 pr. stk.

Hel and

Hvidløgsbaguetter, fuldkorns møllehjul, rugfler, græskarkernestykker eller skagenslapper 400-490 g

Uden ben og med ridset svær. 2000-2500 g

Dybfrost. 3000 g

Pr. pose

Pr. 1/2 kg

8

12

Dybfrost 160-200 g

Dybfrost. 1000 g

Pr. gl.

5

00

Ved køb af mere end 6 stk. pr. dag er prisen 21,95 pr. stk.

10

Pr. stk.

20

00

Pr. stk.

00 Andelår

Sukker

Dansk svinemørbrad

79

00

Andebryst

Mou okse- eller hønsekødsuppe

Rema 1000 680 g

Pr. stk.

00

95

Kartofler i glas

49

20

00

00

Hatting Naturligvis

Smagfukd dansk ovnklar svinekam

Pr. stk.

Pr. pose

Dybfrost 160-200 g

Pr. stk.

10

00

Røget Hamburgerryg

2 kg

i net

Pr. 1/2 kg

25

00

Pr. pose

Ved køb af mere end 6 stk. pr. dag er prisen 22,50 pr. stk.

Pr. 1/2 kg

15

00

19

00

Tilbudene gælder til og med lørdag den 20. december

AARS

Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 9

Gælder 18.-23.12 Lurpak

Bacon

Coca Cola

Rema 1000 Bacon i skiver 150 g

Smørbar eller smør 250 g

7

10

5

00

00

Laks

Riberhus

Røget eller gravad norsk laks i skiver. 250 g

2 kg

Pr. stk.

Pr. pk.

00

Danske kartofler

Fanta Exotic 1,5 liter Excl. pant

Pr. stk.

Ved køb af mere end 6 stk. er prisen 20,50 pr. stk.

Regular Zero, Light eller

Ved køb af mere end 6 stk. pr. dag er prisen 20,00 pr. stk.

Mellemlagret 45+ med eller uden kommen 552-747 g

Pr. pk.

Pr. pose

Pr. stk.

30

00

4

00

35

00

Gælder 21.-23.12 Karoline piskefløde

Sødmælk Arla 1 ltr.

1/2 ltr.

Ved køb af mere end 6 stk. er prisen 13,95 pr. stk.

Klemmentiner 1 kg

Pr. stk.

Pr. stk.

6

00

Schulstad

Pr. stk.

10

00

5

6

00

00

Svinekam

Det gode hvede eller rugbrød

Pr. net

Medister

Pr. 1/2 kg

Pr. 1/2 kg

19

95

10

00

AARS

Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13


Aars Avis

SIDE 10

”Julelander” Bank i Aars for 360 børn AARS: Jutlander Bank i Aars skulle måske i denne tid kalde sig ”Julelander” Bank. I løbet af to uger har ikke færre end 360 børnehavebørn med deres respektive pædagoger både sagt goddag, tak for mad og ”tak for i dag” til Karen Andreasen og Eva Dahlsen, som har optrådt i rollen som julemødre i Jutlander Bank på Himmerlandsgade i Aars. - Det er en tradition, vi har haft mands minde, siger afdelingsdirektør Brian

17. DECEMBER 2014

Larsen, Jutlander Bank. Børnene inviteres indenfor til en formiddag i julehyggens tegn med pølsehorn, småkager og slikposer. Også drillenissen har været en fast gæst. Takket været drillenissen var børnenes krus vendt på hovedet, og stjernen i toppen af juletræet manglede, da de skulle danse om juletræet og synge julesange. Jutlander Banks 360 julegæster kom fra de forskellige børnehaver i Aars og nærmeste omegn.

Byggeriet går som planlagt. Endnu mangler der tre etager.

Byggeri i Aars er på vej i højden Tak for i dag: Børnene og deres pædagoger fra børnehaven Sneglehuset i Haubro gør klar til at sige farvel til Jutlander Bank i skikkelse af julemødrene Karen Andreasen, Eva Dahlsen og afdelingsdirektør Brian Larsen (i midten).

AARS: Aars Boligforenings byggeri på Himmerlandsgade skrider planmæssigt frem. - Indtil nu har vi været be-

gunstiget af godt vejr, så vi holder tidsplanen, siger forretningsfører Jens Damgaard, Aars Boligforening. Indtil nu er der rejst to eta-

ger ud mod Himmerlandsgade. Det betyder, at der endnu skal bygges tre etager, får den endelige højde nås.

De to etager kommer til at flugte med den nuværende, mens den sidste bliver trukket lidt ind.

Lions tændte lys i Aars

God jul og godt nytår

Damerne i Lions Club Aars Tidens Kvinder har lavet og solgt juledekorationer.

Vi ønsker alle en god jul og et godt nytår. Kontoret i Aars holder lukket fra den 19. december kl. 12 til og med den 4. januar 2015. Kontoret i Farsø holder lukket fra og med den 23. december til og med den 1. januar 2015.

Frederik IX’s Plads 4 Jyllandsgade 21

9640 Farsø 9600 Aars

Tel. 98 63 14 44 Tel. 98 62 60 44

ALT I ELARBEJDE Køl - hårdehvidevarer

www.beierholm.dk

Varmepumper - radio/tv Preben Nielsen

NYTÅRSAFTEN 2014

Limfjordsvej 10 - 9670 Løgstør - Tlf. 9867 1933 - 9867 6280 info@midtfjordel.dk - www.midtfjordel.dk

NYTÅRSMENU TIL AFHENTNING UD AF HUSET

REVISIONSPARTNERSELSKAB

Varmrøget laks pyntet med rejer & krebs, hertil kuvertbrød ..................................... Oksemørbrad med grøntsagsgratin, asparges i svøb, bagt kartoffel & whiskysovs ..................................... Nytårsisdessert

kr.

275,-

Forret leveres på fade - kuvertbrød lunes. Hovedret leveres varm i termokasse.

Ring for tidsbestilling i atelier eller hos jer

Nyt Syn Aars - Anlægsvej 6 - 9600 Aars Tlf. 98 62 10 90 - nytsyn.dk Optiker

Indehaver

Stylist

Line

Kent

Annette

· Børne- og familiefotografering · Bryllupsfotografering

Loft Foto

Sammenslutning af professionelle portrætfotografer i Danmark

v/ Birgitte Tøttrup Loft · Tlf. 23 60 60 70 Halkærvej 43 · 9240 Nibe · www.loftfoto.dk

Nyt Syn Aars, Optik og kontaktlinseklinik

Kvalitets el-scootere til den rigtige pris!

3 retter kun

Bestilling til nytårsaften nødvendig senest den 29.12.2014 på telefon 98 64 90 13. Bestil gerne i god tid - da der plejer at blive rift om menuen.

Fotografering

Christian Gregersen

- et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer og virksomhedsrådgivere

Skal afhentes den 31.12.2014 mellem kl. 17.00 - 18.00

AARS: Lions Club Aars Aarstidens Kvinder har i år lavet juledekorationer, som er blevet solgt til byens butikker og firmaer. På denne måde har man i Lions været med til at ”tænde lys i området”. Overskuddet fra salget går til støtte i lokalområdet.

Udover ovennævnte menu kan der nytårsaften afhentes uspecif iceret smørrebrød til kr. 30,- pr. stk. imellem kl. 17.00 - 18.00.

Hotel Simested Kro Hotel Simested Kro · Boldrupvej 75 · 9620 Aalestrup · 9864 9013 · www.simested-kro.dk

Vi reparerer også alle former for el-scootere og sælger batterier til alle mærker af el-scootere. Også udlejning.

Gratis fremvisning hos dig! Fønix Komfort El-Scooter v. Jens Erik Andersen Torupvej 6, 9640 Farsø Tlf: 61 66 05 75

www.fonixkomfort.dk

- frihed til livet Kører i hele Nordjylland!

Mangler du tryksager? Spørg hos Aars Bogtryk & Offset

Tlf. 98 62 17 11


Aars Avis

17. december 2014

Elever fra Vesthimmerlands Gymnasium og HF rykkede for nylig i marken for at løse mysteriet om ”Ringborgenes Herre”.

Skole og museum i Aars vil løse en gåde Hvem lavede egentlig Aggersborg? AARS: Vesthimmerlands Gymnasium og HF og Vesthimmerlands Museum samarbejder om løsningen af en af vor tids største gåder. Hvem byggede vikingernes ringborge? Et spørgsmål, der på landsplan er blevet aktualiseret med opdagelsen af en femte ringborg ved Køge, men som for himmerlændinge er evigt aktuelt, da verdens

største ringborg, Aggersborg, ligger i Løgstør. Eleverne i 2t og 2x fra VHG brugte for nylig en måneds historieundervisning på at granske kilder og tidligere teorier om, hvem bygherren for disse ringborge mon kunne være, og hvilken funktion de havde. Samtidig forberedte de sig i matematiktimerne på de geometriske undersøgelser, borgene skulle undergå.

I samarbejde med Broder Berg, leder af Vesthimmerlands Museum, og arkæologen Simon Kjær forberedtes derefter en todages ekskursion for hver klasse, hvor den ene dag gik med at opmåle ringborgene Fyrkat og Aggersborg på kryds og på tværs. Derudover viste Simon Kjær rundt og øste ud af sin store viden om limfjordsområdet. Det var en

Side 11

øjenåbner for de fleste, at Aggersborg, som i dag vist godt kan beskrives som provins, i vikingetiden var et knudepunkt i Europa. Den anden dag gik med at besøge museet, hvor Broder Berg introducerede til museet, museumsunderviser Kim Callesen underviste i våben og bueskydning fra vikingetiden og Simon Kjær forelæste om ringborge og udfoldede sin teori om ringborgenes bygherre og deres anvendelse. Og så til det helt store spørgsmål for eleverne: Var det Harald Blåtand eller Svend Tveskæg, der byggede ringborgene? Det var der delte meninger om, og store, ja endda til tider ophidsede debatter udspillede sig i klasselokalerne på Vesthimmerlands Gymnasium og HF. De fleste af grupperne hældte til Haralds side, hvilket også de fleste ”rigtige” historikere går ind for. Intet er dog sikkert endnu, og man kan kun håbe på, at der snart tages beslutning om at udgrave resten af Aggersborg, så vi forhåbentlig kan få sat et punktum i denne gyser. Samarbejdet mellem gymnasium og museum foregår inden for Intrface, som er et projektfællesskab for gymnasier og museer. Det har til formål at afsøge og afprøve nye former for samarbejde mellem forskning og læring med afsæt i kulturarven. Resultatet stilles til rådighed for omverdenen via Intrface-websitet.

Himmerlands Flytteforretning ! Benyt den lokale flyttemand. ! Vi ordner alt vedr. flytning i ind- og udland. ! Opmagasinering i nyt og opvarmede lokaler. Telefon 98 62 47 00

Alt i malerarbejde Bygningsmaleren Farsø Malermester Gert Bang Larsen www.bygningsmaleren-farsoe.dk mail@bygningsmaleren-farsoe.dk Mobil 51 78 28 68 . Tlf. 98 63 30 12

Julegaven, der ikke skal byttes!

Anders Blichfeldt

Fredag 9. januar 2015 kl. 20.00 Intimkoncert med den karismatiske frontfigur fra Big Fat Snake. Blichfeldt tager i sit musikalske foredrag udgangspunkt i de begivenheder, der har formet hans tilværelse, og han serverer dem med humor, ærlighed og masser af sange. Læs mere på www.vmalfa.dk. Billetpris: Kr. 195 Køb billet på www.himmerlandsbilletten.dk, på biblioteket eller i ALFA (man & tor kl. 14-16.30). KULTURPARTNER:

Køb årets julegave fra DLG Tele Samsung Galaxy S4 Mini

ÅRETS JULEGAVE

999,-

129,-/md.

+ DLG Privat 5t 5GB Telefonens pris

999,-

Oprettelse 199,- og fragt 50,Min. pris. med Privat 5t 5GB

2.022,-

Samsung Galaxy Trend+ eller Nokia Lumia 530 129,-/md.

+ DLG Privat 5t 5GB Telefonens pris

299,-

Oprettelse 199,- og fragt 50,Min. pris. med Privat 5t 5GB

1.322-

FRIT VALG

299,-

Tilbud forudsætter køb af nævnte abonnement. Inkluderet fri tale gælder kun indenlandske samtaler og ikke indholdstakserede tjenester. Inkluderet fri tale afregnes pr. påbegyndt minut. Pris ud over inkluderet fri tale 0,67 kr./min. Fri SMS/MMS inkluderer maksimalt 10.000 stk./md. Pris derefter: SMS 0,24 kr./stk. MMS 2,50 kr./stk. Mere end inkl. data: nedsat hastighed. Priserne er inkl. moms.

Land & Fritid LandNakskov & Fritid Aars • Linköpingvej • Vestvej 2 •99600 • 4900 ÅrsNakskov • 33687305 • 33684326 Tilbuddene gælder til og med 31. december 2014 med mindre andet er angivet. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

VI ER EN DEL AF LIVET PÅ LANDET


Aars Avis

Side 12

17. december 2014

TV-PROGRAMMER ONSDAG 17. DECEMBER 05.00 05.45 06.40 11.10 11.55 12.20 16.55 17.50 18.00 18.30 19.30 19.55 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00

Emmerdale. 2 afsnit Røde ræve på Hokkaido Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Price og Blomsterberg Eftermiddagsprogrammer Stormagasinet TV Avisen Antikduellen Nyhedsblok med Aftenshowet Tidsrejsen TV Avisen Bonderøven Spise med Price i Elkhorn Auktionshuset - Julespecial TV Avisen med Sporten Manden der ville være James Bond 23.30 Blindt spor 00.20 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 14.05 14.50 15.20 16.25 17.00 20.00 20.25 22.15 22.45 23.25 01.35 02.05 02.35

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok En sag for Frost CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Alletiders Julemand Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Alletiders Julemand EM-håndbold EM-håndbold: Studiet Nyhedsblok Mission: Impossible 2. Amr. actionfilm fra 2000 Station 2 Politirapporten Air Ways Natfjernsyn

TORSDAG 18. DECEMBER 05.00 05.45 06.40 11.10 11.55 12.20 16.55 17.50 18.00 18.30 19.30 19.55 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 23.30 01.00

Emmerdale. 2 afsnit Hærmyrernes march Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Price og Blomsterberg Eftermiddagsprogrammer Stormagasinet TV Avisen Antikduellen Nyhedsblok med Aftenshowet Tidsrejsen TV Avisen Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen Det er vores Jul Kontant TV Avisen med Sporten Manden der ville være James Bond Kriminalkommissær Foyle Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 14.10 14.40 15.20 16.25 17.00 20.00 20.35 22.00 22.45 00.55 01.30 02.00 03.05

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok En sag for Frost CPH Lufthavnen Alarm 112. 2 afsnit Razzia. 2 afsnit Alletiders Julemand Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Alletiders Julemand TV 2 014: De kongelige øjeblikke. Tilbageblik på året i kongehuset Nyhedsblok Mission: Impossible 3. Amr. action-thriller fra 2006 Station 2 Politirapporten Air Ways Sons of Anarchy Natfjernsyn

FREDAG 19. DECEMBER 05.00 Emmerdale. 2 afsnit 05.45 Honninggrævlinger i Kalahariørkenen 06.40 Formiddagsprogrammer 11.10 Antikkrejlerne 11,55 Price og Blomsterberg 12.20 Eftermiddagsprogrammer 15.25 Columbo: Mord uden lig 16.55 Stormagasinet 17.50 TV Avisen 18.00 Shanes eventyrlige Jul på Egeskov Slot 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 19.00 Disney Sjov 19.30 Tidsrejsen 20.00 Her er dit liv 21.00 TV Avisen med Vores vejr 21.25 Pretty Woman. Amr. romantisk komedie fra 1990 23.20 When a Man Loves a Woman 01.20 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 14.10 14.40 15.20 16.25 17.00 17.20 17.55 18.40 18.45 19.45 20.20 22.15

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok En sag for Frost CPH Lufthavnen Alarm 112 - Skadestuen. 2 afsnit Razzia - SKAT rykker ud. 2 afsnit Alletiders Julemand Nyhedsblok EM-Håndbold: Studiet EM-håndbold: Semifinale Nyhederne EM-håndbold: Semifinale Alletiders Julemand EM-håndbold: Semifinale Ocean’s Eleven. Amr. thriller fra 2001 00.15 Best of Bremen Allstars. 2 afsnit 01.20 Firefox 04.00 Nyhederne og Vejret

LØRDAG 20. DECEMBER 05.10 Hvor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 05.40 På tur i Norge: Helgeland 06.40 Shanes eventyrlige Jul hos Timm Vladimir 07.10 Hairy Bikers julebager 08.10 OBS 08.15 Elefantungens krøllede ven 09.10 Jamies allerbedste jul 09.55 Fader Brown 10.40 En ny begyndelse 11.30 Jul hos Claus Dalby 11.40 Det er vores Jul 12.10 Kære nabo - gør bras til bolig Hovedgård 12.55 Guld på godset 13.55 Ben Hur 15.30 Det er vores Jul 16.00 En uforglemmelig juleferie. Amr. romantisk drama fra 1995. 17.30 Her er dit liv 18.30 TV Avisen med Sporten 19.00 Red kænguruerne! 19.30 Tidsrejsen 20.00 DRs Store Juleshow 2014 21.30 Kriminalkommissær Barnaby: Mord i København 23.00 Lewis: Liv født af ild 00.35 To Die For. Amr. komediedrama fra 1995 02.15 Forfulgt af fortiden. Eng. thriller 03.45 Natfjernsyn

06.00 06.03 06.15 06.35 07.00 07.25 07.45 08.10 08.35 09.00 12.00 12.15 12.30 14.20 15.00 16.50 17.05 17.50 17.55 19.00 19.45 20.00 20.35 22.10 00.20 02.55

Mouk. 2 afsnit Mød en Hval. 2 afsnit Julius Jr. Tom & Jerry Kids Show Scooby-Doo! Mystery Incorporated Animaniacs Turtles Chima Legenden om Enyo Go’ morgen Danmark Nyhederne Badehotellet Lyden af lørdag Alletiders Julemand SuperMatchen: Skanderborg-HC Midtjylland(m), direkte Supermatchen: Studiet SuperMatchen: KIF Kolding København-BSV(m), direkte Nyhedsblok SuperMatchen: KIF Kolding København-BSV(m), direkte Nyhedsblok EM-håndbold: Studiet Alletiders Julemand Surviving Christmas. Amr. komedie fra 2004 Ocean’s Twelve. Amr. krimikomedie fra 2004 Firmaets mand Natfjernsyn

SØNDAG 21. DECEMBER 05.15 Hvor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 05.45 På tur i Norge: Hardanger 06.40 Shanes eventyrlige Jul på Egeskov Slot 07.10 De tyvagtige aber 08.00 Jul på La Glace 08.20 Dyrlæge på eventyr 09.10 Jamies allerbedste jul 09.55 Fader Brown 10.40 En ny begyndelse 11.30 Piger på landet 12.15 To Die For. Amr. komediedrama 13.55 Ben Hur 15.30 Lewis: Dødens melodi. Eng. krimi fra 2008 17.05 Alt om Eves jul. Amr. romantisk komedie fra 2012 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 19.00 Jul hos Mette Blomsterberg 19.30 Tidsrejsen 20.00 Julehilsen fra Grønland 2014 21.00 TV Avisen 21.15 Sporten 21.21 Året i Kongehuset 2014 22.20 Sebastian Bergman: Minen. Sv. krimidrama fra 2013 23.50 Finding Forrester. Amr. drama fra 2000 02.00 Fire with Fire 03.30 Arvesynd 04.20 Der er noget i luften

06.00 06.03 06.15 06.35 07.00 07.20 07.45 08.10 08.30 09.00 12.00 12.10 13.45 14.30 15.00 15.25 17.15 17.55 18.40 18.45 20.00 20.30 21.00 23.15 00.10 01.50 04.00

Mouk Mød en hval. 2 afsnit Julius Jr. Tom & Jerry Kids Show Scooby-Doo! Mystery Incorporated Animaniacs Turtles Chima Legenden om Enyo Go’ morgen Danmark Nyhederne Jul i familien. 3 afsnit Jul hos hofleverandørerne Alletiders Julemand EM-Håndbold: Studiet EM-håndbold: Bronzekampen EM-Håndbold: Studiet EM-håndbold: Finalen Nyhederne EM-håndbold: Finalen EM-håndbold: Sejrsceremoni Alletiders Julemand Mission: Impossible - Ghost Protocol. Amr. action-thriller fra 2011 Badehotellet Desperate Measures. Amr. actionthriller fra 1998 Harold & Kumars juleeventyr. Amr. komedie fra 2011 Nyhederne og Vejret

DR1 fredag kl. 23.20: ”When a Man Loves a Woman” MANDAG 22. DECEMBER 05.00 05.45 11.25 12.10 12.40 16.55 17.50 18.00 18.30 19.00 19.30 19.55 20.00 20.45 21.30 22.00 23.50 01.20

ONSDAG 17. DECEMBER 07.00 DR2 Morgen 11.00 Anthony Bourdain i Kansas City 11.40 Uskyldig udleveret - sagen om Oscar 12.35 The Daily Show 12.55 Madmagasinet 13.20 JERSILD minus SPIN 14.05 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genåbnet 19.00 Yallahrup Færgeby. 2 afsnit 19.30 Javel, hr. minister 20.00 DR2 NU 20.30 Sådan blev jeg Pia Kjærsgaard 21.00 Homeland 21.50 Bankerot 22.30 Deadline 23.00 Yallahrup Færgeby 23.15 Kina - et korrupt land 00.05 Natfjernsyn

TORSDAG 18. DECEMBER 07.00 DR2 Morgen 11.00 Anthony Bourdain i Finland 11.40 Nedtælling til katastrofe - orkaner 12.30 The Daily Show 12.55 Penge 13.20 DR2 NU 13.50 Bag den Gode ide 14.15 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genåbnet 19.00 Yallahrup Færgeby. 2 afsnit 19.30 Sådan blev jeg Pia Kjærsgaard 20.00 Farvelfærd: Folketinget møder virkeligheden 21.00 Detektor 21.30 Quizzen med Signe Molde 22.30 Deadline 23.00 Yallahrup Færgeby 23.15 Natfjernsyn

FREDAG 19. DECEMBER 07.00 11.00 11.45 12.30 12.55 13.25 13.50 17.00 18.00 19.00 19.30 20.00 22.30 23.00 23.15 00.00 00.25 01.15

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Californien 60 Minutes The Daily Show Kontant Bag den Gode ide Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Husker du ... Julespecial Yallahrup Færgeby. 2 afsnit So ein Ding: Fremtidens robotter Changeling. Amr. autentisk thriller fra 2008 Deadline Yallahrup Færgeby JERSILD minus SPIN The Daily Show Homeland Natfjernsyn

LØRDAG 20. DECEMBER 07.00 Farvelfærd: Folketinget møder virkeligheden 08.00 DR2 Morgen 08.30 60 Minutes 09.15 Byen ved verdens ende 10.30 Menneskets farlige fjender tuberkulose 11.00 Tidens Tegn 11.50 Oz og Hugh drikker julen ind

22.30 23.00 23.15 00.15 02.00

19.00 19.30 20.00 22.00 22.30 23.00 23.30 23.45 00.30 01.20 02.30

14.00 16.25 17.00 20.00 20.35 22.15 00.10 02.00

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Det danske hjem Polar-ekspressen. Amr familiefilm fra 2004 Narnia - Løven, heksen og garderobeskabet. Amr. eventyrfilm fra 2005 Alletiders Julemand Nyhedsblok med Go’ appetit og EM-håndbold Alletiders Julemand Hjælp! Det er jul! Amr. familiefilm fra 2004 Fred Claus - julemandens storebror. Amr. komedie fra 2007 Gremlins. Amr. gyserkomedie fra 1984 Natfjernsyn

05.00 05.45 11.25 12.10 12.30 16.15 17.50 18.00 18.30 19.05 19.30 19.55 20.00 20.30 21.30 22.00 00.10

Emmerdale. 2 afsnit Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Jul med Price og Blomsterberg Eftermiddagsprogrammer En juleromance. Amr. julefilm fra 1994 TV Avisen Jul hos Mette Blomsterberg Nyhedsblok med Aftenshowet Jul med Price og Blomsterberg Tidsrejsen TV Avisen Bonderøven Den store Jule- og Nytårsbagedyst TV Avisen med Julevejret og Sporten Love Actually. Eng. romantisk komedie fra 2003 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.25 11.55 12.25 13.55 16.25 17.00 20.00 20.35 22.20 00.20 00.55 02.45 04.00

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Airport Jul i familien Krummerne - så er det jul igen. Dansk familiefilm fra 2006 Narnia: Prins Caspian Alletiders Julemand Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Alletiders Julemand Noget i luften. Dansk romantisk komedie fra 2011 med bl.a. Line Kruse Bossen og bumsen. Amr. komedie fra 1983 med bl.a. Dan Aykroyd Best of Bremen Allstars Gremlins 2: Det nye kuld Det danske hjem Nyhederne og Vejret

TV3 Eftermiddagsprogrammer Landmandsliv Yallahrup Færgeby. 2 afsnit Bankerot DR2 Tema: Størrelsen eller gørelsen? Deadline Yallahrup Færgeby Sårbare sjæle Der var engang i Amerika Natfjernsyn

SØNDAG 21. DECEMBER 08.00 08.30 11.40 12.25 13.10 16.50

06.00 06.30 11.30 12.15

TIRSDAG 23. DECEMBER

DR2 12.50 18.00 19.00 19.30 20.00

Emmerdale. 2 afsnit Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne AntikQuizzen Eftermiddagsprogrammer Stormagasinet TV Avisen Jul hos Mette Blomsterberg Nyhedsblok Det er vores Jul Tidsrejsen TV Avisen Kære nabo - gør bras til bolig Lyngby Jagten på det vilde vejr TV Avisen med Sporten Con Air. Amr. actionthriller Wallander: Genfærdet Natfjernsyn

DR2 Morgen Formiddagsprogrammer Godt sagt JERSILD minus SPIN Eftermiddagsprogrammer Fornuft og følelse. Amr./eng. romantisk komediedrama Yallahrup Færgeby. 2 afsnit Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen Arvingerne. 2 afsnit Sådan blev jeg Pia Kjærsgaard Deadline 2. sektion Yallahrup Færgeby 60 Minutes Manden, der går nøgen rundt. Eng. dokumentar Forhandleren II Deadline Nat

DR1 lørdag kl. 20.00: “DRs Store Juleshow 2014” Lise Rønne og Jacob Riising er værter ved det musikalske og underholdende show.

05.45 06.25 07.10 08.00 09.00 10.00 11.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 18.00 20.00 21.00 22.00 23.20 01.50 02.40 03.30

MANDAG 22. DECEMBER 08.00 DR2 Morgen 08.30 Michael Jeppesen møder.... 2 afsnit 09.30 Indefra med Anders Agger. 2 afsnit 11.00 Anthony Bourdain i Sydney 11.40 The Daily Show 12.05 2. sektion 12.35 Eftermiddagsprogrammer 17.00 Drengene fra Sankt Petri. Dansk drama fra 1991 18.55 Insekterne - menneskets bedste ven 19.25 Yallahrup Færgeby. 2 afsnit 19.55 Nærkontakt - Julen fra helvede 20.25 Everybody’s Fine. Amr. drama 22.00 Krigen om børnene 22.30 Deadline 23.00 Yallahrup Færgeby 23.15 Natfjernsyn

TV2 lørdag kl. 20.35: ”Surviving Christmas” James Gandolfini som Tom Valco og Ben Affleck som rigmanden Drew Latham.

TIRSDAG 23. DECEMBER 08.00 DR2 Morgen 08.30 Michael Jeppesen møder.... 2 afsnit 09.30 Indefra med Anders Agger. 2 afsnit 11.00 Anthony Bourdain på Penang 11.40 The Daily Show 12.05 Jagten på det vilde vejr 12.50 Eftermiddagsprogrammer 17.00 Hjerternes tid. Amr. drama 18.30 Nærkontakt - Julen fra helvede 18.55 Insekterne - menneskets bedste ven 19.25 Yallahrup Færgeby. 2 afsnit 19.55 Heavy Agger III 20.55 Superclàsico. Dansk spillefilm 22.30 Deadline 23.00 Yallahrup Færgeby 23.15 Homeland 00.05 Natfjernsyn

ONSDAG 17. DECEMBER 05.45 Franklin & Bash 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 Luksusfælden 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 The Kardashians 11.00 Masterchef Jul. 2 afsnit 13.00 Danske Hollywoodfruer 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef Jul. 2 afsnit 20.00 Aktionen 21.00 Bones 22.00 The Blacklist 23.00 Sex and the City. 4 afsnit 01.30 Paradise Hotel 02.20 Catfish 03.20 Natfjernsyn TORSDAG 18. DECEMBER

DR1 søndag kl. 23.50: ”Finding Forrester”

TV2 søndag kl. 21.00: ”Ghost Protocol”

Franklin & Bash Real Housewives of Miami Luksusfælden Bones NCIS The Kardashians Masterchef Jul. 2 afsnit Danske Hollywoodfruer The Kardashians Luksusfælden Bones NCIS Masterchef Jul. 2 afsnit Familien fra Bryggen The Kardashians Rush. Can. dramaserie Sex and the City. 4 afsnit Paradise Hotel Catfish Natfjernsyn

FREDAG 19. DECEMBER 05.45 Franklin & Bash 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 Luksusfælden 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 The Kardashians 11.00 Masterchef Jul. 2 afsnit 13.00 Danske Hollywoodfruer 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Ramsay’s Kitchen Nightmares. 2 afsnit 20.00 How I Met Your Mother 20.30 Madagascar 2. Amr. animationsfilm med dansk tale fra 2008 22.20 Center Vagten. Amr. actionkomedie fra 2009 00.10 Sex and the City. 4 afsnit 02.40 Juleforestillingen. Amr. komedie fra 2011 04.15 En bedstefar til jul LØRDAG 20. DECEMBER 05.40 Gordon’s Great Escape 06.30 Gordon Ramsays julemad 08.00 The Christmas Card. Amr. familiefilm fra 2006 09.40 Bones. 2 afsnit 11.30 NCIS. 2 afsnit

13.30 15.15 16.15 17.15 18.15 20.00

En stjerne til jul Rush Aktionen Bones Madagascar 2 Mission julegave. Amr. familieeventyr fra 1996 21.45 Sex and the City: The Movie. Amr. komedie fra 2008 00.35 Sex and the City. 4 afsnit 03.00 Natfjernsyn

SØNDAG 21. DECEMBER 05.20 Julemand på gale veje 06.50 Beethovens juleventyr 08.25 Lorax: Skovens beskytter 10.15 Et hjerte til jul 11.55 Mission julegave. Amr. familieeventyr fra 1996 13.45 Forelsket i julemandens datter. Amr. drama fra 2011 15.30 Center Vagten. Amr.actionkomedie fra 2009 17.20 Kærlighed til jul. Amr. romantisk drama fra 2012 19.00 Familien fra Bryggen 20.00 Luksusfælden 21.00 The Holiday. Amr. romantisk komedie fra 2006 23.40 Sex and the City. 4 afsnit 02.10 Catfish 03.05 Mænd af ære. Amr. drama fra 2000 med bl.a. Robert De Niro MANDAG 22. DECEMBER 05.20 En klassisk jul. Amr. drama fra 2010 06.45 Real Housewives of Miami 07.35 Luksusfælden 08.30 Bones 09.30 NCIS 10.25 The Kardashians 11.20 Danske Hollywoodfruer 12.20 The Kardashians. 2 afsnit 14.40 Forelsket til jul. Amr. romantisk komedie fra 2012 16.30 Julekysset. Amr. romantisk film fra 2011 18.15 Ice Age 2: På tynd is. Amr. tegnefilmseventyr fra 2006 20.00 Ramsay’s Kitchen Nightmares 21.00 Extant. Amr. serie fra 2014. 2 afsnit 22.55 Sex and the City. 4 afsnit 01.30 Natfjernsyn

TIRSDAG 23. DECEMBER 05.50 Real Housewives of Miami 06.35 Lorax: Skovens beskytter 08.05 Stor ståhaj. Amr. animationsfilm fra 2004 09.45 Last Holiday 11.45 Alletiders barnepige. 2 afsnit 12.50 According to Jim 13.20 How I Met Your Mother. 3 afsnit 14.50 Jul i Canaan. Amr. drama fra 2009 16.35 Jul i Canaan 2. Amr. familiefilm fra 2011 18.15 Rio. Amr. animeret eventyrfilm 20.00 Alene hjemme 2. Amr. komedie 22.15 The Holiday. Amr. romantisk komedie fra 2006 00.40 Sex and the City. 4 afsnit 03.15 The Client List. Amr. drama fra 2010

Læs Aars Avis før aftenens tv-udsendelser!


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 13

Butikkerne for

land og By

ønsker glædelig jul Sweatshirt Str. S-XXL Sort - Oliven Kobolt - Navy.

Aftalenr. 101927

Normalpris pr. stk. 215,00

Julepris 69,95

TA’ 2 stk.

Julepris

Se hele

juLekataLoget

på www.hjallerupmas

kinforretning.dk

elektronisk P-skive

Godkendt af Trafikstyrelsen. Mulighed for manuel indstilling af tiden. Batteridrevet. Stiller automatisk sommer-/vintertid. Varenr. 868586

Normalpris 499,00

10000 Julepris 00 379 De fem udveklingsstudenter på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars.

44.000 kilometer hjem - efter skoletid i Aars VESTHIMMERLAND: Tre friske piger vender i begyndelsen af januar næserne hjemad mod den anden side af kloden. Det drejer sig om Isobel Julia Standfast, 18 år, fra Brisbane i Australien, Grace Maree Galloway, 17 år, fra en by på Aalborgs størrelse i nærheden af Melbourne i Australien og Marie Fernanda Luciano, 16 år, fra San Jorge i Argentina. De har i det sidste år været udvekslingsstudenter på Vesthimmerlands Gymnasium & Hf; - i efteråret endda med to drenge – Taichi Furuya fra Japan og Luis Adolfo Moreira fra Ecuador. De tre piger og Luis Adolfo er udveklingsstudenter igennem Rotary i Aars, Løgstør og Farsø, mens Taichi Furuya er her gennem AFS. Fælles for de tre piger er, at de alle har haft et særdeles godt ophold i Danmark med dejlige udvekslingsfamilier og eventyrlige skoledage på det vesthimmerlandske gymnasium. Isobel er klar i spyttet, da hun konstaterer, at hun i den grad kommer til at savne Danmark, mens Grace især påpeger, at de danske kager har gjort et usædvanligt indtryk, ligesom Maria allerede er begyndt at drømme om den danske brune sovs.

Den lange vej Det var noget af en rejse, de tre piger skulle ud på for at starte deres udvekslingsophold i Vesthimmerland. Og for især to af pigerne var det lidt af et tilfælde, at destinationen blev Danmark. Argentinske Maria havde slet ikke Danmark i tankerne, da hun skulle ønske, hvilket land hun gerne ville til, men et pludseligt kendskab til en dansk udvekslingsstudent og et konkret tilbud om ophold i Danmark afgjorde valget. Og australske Grace havde blot tilkendegivet, at hun ønskede et år i Europa, hvilket resulterede i Dan-

mark. For den anden australske pige, Isobel, var Danmark imidlertid mere i overensstemmelse med hendes oprindelige ønske. To af hendes bedsteforældre har således boet flere år i Danmark, hendes moder har været på ophold i Sverige, ligesom Isobel i 2011 var på ferie her i landet. Og derfor stod Danmark som et muligt opholdssted på hendes ønskeliste. Ingen af de tre piger har på noget tidspunkt fortrudt, at det blev Danmark og helt konkret Vesthimmerland, at de skulle tilbringe udvekslingsåret i. Tværtimod er de alle begejstret og tager hjem med fantastiske oplevelser printet i deres hjerter.

At bo i Vesthimmerland De tre piger har hver for sig boet hos tre udvekslingsfamilier i løbet af deres år her på egnen. Og hos alle familier har de oplevet en sådan gæstfrihed og varme, at det falder pigerne naturligt, at omtale dem som mor, far, søstre og brødre. I begyndelsen foregik kommunikationen i familierne fortrinsvis på engelsk, men for alle tre gælder det, at der i dag næsten kun tales dansk suppleret med fagter og enkelte engelske gloser. Før Isobel kom til Danmark, var hun elitesportsudøver og brugte 16 ugentlige træningstider på formaterings-kunstskøjteløb, der bl.a. sikrede hende en plads på det australske landshold. Desværre er der kun blevet tid til en ugentlig træningstid under hendes danske ophold, men hun er klar til at klø på med skøjteløbet, når hun kommer hjem til Australien igen. Maria bruger bl.a. fritiden på at synge i gymnasiets kor og gå til fitness, mens Grace nyder by besøg med venner i Aalborg. Alle tre piger er meget begejstret for forholdet

mellem lærer og elev i det danske, hvor man er på fornavn med læreren og oplever personlige interesserede undervisere. Såvel i Argentina som i Australien er man på efternavn med ens lærer, og kommer man f.eks. til at bande foran en lærer, fører det til repressalier som f.eks. tvunget weekendarbejde på skole. Derfor spidsede Isobel forskrækket munden, da hun, i en af hendes første skoledage på det danske gymnasium, oplevede, at en elev bandede af sin computer foran en lærer. Og stor var hendes forundring, da hun registrerede, at læreren overhovedet ikke reagerede på ederne. Samme Isobel blev endnu mere forundret, da hun kort tid efter oplevede en lærer, der selv bandede og svovlede i en time. Af andre forskelle mellem det australske og danske gymnasiale system nævner Isobel, at drenge og piger holder sig noget mere for sig selv i Danmark end i hjemlandets skole, ligesom hun med interesse har registreret, at man holder fast i klassestrukturen her i landet, hvor hun selv kommer fra en hverdag, hvor man sidder sammen med forskellige elever alt efter, hvilket fag man har.

Jul Grace, Isobel og Maria når lige at mærke den danske jul og det festlige nytår, inden tur går hjem i starten af januar, hvor et handelsstudie på universitetet venter Isobel, mens Grace og Maria skal færdiggøre deres gymnasiale uddannelser. Alle pigerne krydser fingre for en hvid jul, som vil være prikken over forventningerne til en hyggelig dansk jul. Fra deres hjemlande er de vant til juletræer, men blot i plastic, og de kender også til julegaver, der dog gives på forskellige tidspunkter.

Halsedisse med fleece indvendig

topnøglesæt

Vælg mellem lysgrå, mørkgrå eller lilla.

46 dele. 1/4’’. Varenr. 868455

Varenr. 99999017

Julepris

Normalpris 269,00

19900 ONTARIO HUNDEFODER

Vinterjakke »Larvik«

Puppy junior Large adult mini adult medium adult large Low activity lam High energy

Varenr. 206534-206548

13 kg. SÆkke kke

Spar

20% Del evt. med en ven, hvis du har en lille hund!

Julepris

23900

Sort. Str. 140 - 4XL. Med aftagelig hætte. 4 frontlommer og 1 inderlomme. Vind- og vandtæt med mange praktiske detaljer. God pasform. Let materiale og maskinvaskbar. Førpris 699,00

Julepris

59900 Sikkerhedsstøvler Varenr. HP504989639

Spar ,4.720

Normalpris 795,00

Julepris

64900

Sikkerhedshjelm

Flere modeller lagerføres og kan ses udstillet i Hjallerup!

Varenr. HP5764123-01

Normalpris 495,00

Julepris

træpilleovn - Model karina arina

Mål: 51x46x103 cm. 85 Kg. Ydelse: 6 kW. Pilleforbrug: 0,55 kg/time – 1,25 kg/time. Pillemagasin: 15 kg. Røgstuts: 80 mm. Denne stilrene pilleovn for kun Prisen er excl. opsætning og indstilling.

Julepris

13.275 Excl. moms 10.620,00

39500

Sikkerheds-overall Varenr. HP5049300-50

00

Julepris

Normalpris 795,00

69500

Åbningstider butik: Mandag-fredag kl. 7.30-17.00 · Lørdag kl. 9.00-13.00 Alle priser er incl. moms og gælder t.o.m. den 30.12.2014.


Aars Avis

SIDE 14

17. DECEMBER 2014

2 liter Faxe Kondi eller Pepsi Max

Alle dage ind til jul åbent til kl. 20.00 Torsdag den 18. december dog åbent til kl. 22.00

Literpris 5,88 + pant. Frit valg

2 liter

1175 Klovborg skæreost

Mellemlagret. Med eller uden kommen. Min. 1450 g. Kg-pris maks. 61,38. Frit valg

89,-

Kom forbi din Kvickly og smag på nye og traditionelle julevarer – helt indtil jul. Fredag mellem kl. 15-18 og lørdag mellem kl. 11-13 skruer vi op for julecharmen og finder noget ekstra særligt frem. Kom og smag før du vælger.

Spar

1200

Spar

1000 Minutrundstykker

Vælg mellem Håndværkere, almindelige rundstykker eller spanske rundstykker. 10 stk. pr. pose

Pr. pose

Slagterens pakkemarked

Bagerens tarteletter

Flere varianter. 3 x 500-1000 g. Kg-pris maks. 100,00. Frit valg

Bakke med 10 stk.

16,-

Pr. bk.

15,-

3 pakker

150,-

Spar op til

1000

Oral B tandbørste Weekend eller Valnøddebrød Frit valg

20,-

Sirupskage

Sirupsbunde, lagt sammen med smørcreme pyntet af med chokolade og nødder.

Pr. stk.

30,-

Spar

1000

Genopladelig tandbørste. Inkl. 1 stk. Precision Clean tandbørstehoved. Model Vitality Precision Clean D12.

1 stk.

Spar

12095

129,HUSK:

du kan få Coop point når du tanker ved OK!

Åbningstider Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 08.00-20.00 Lørdag 08.00-20.00 Søndag Bageren åbner 6.30 hver dag

Postbutikkens åbningstider Kvickly Aars - Markedsvej 3 - 9600 Aars - Tlf. 96 37 76 00 K

Man-fredag Lørdag

11.00-17.00 10.00-12.00

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 17. december til og med lørdag d. 23. december.

51/2014. Vi tager forhold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer. Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer.

1 stk.


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 15

Alle dage ind til jul åbent til kl. 20.00 Torsdag den 18. december dog åbent til kl. 22.00

Spar

4286

Spar

5378

Ovnklar svinekam

SLAGTERAFDELINGEN

med ridset svær. Min. 1400 g

Pr. stk.

59,-

Spar

1435

Blinklys

3 skinkestege m. forskelligt krydderier. Vægt min. 2200 g

Pr. stk.

100,-

Spar

4500 Spar min. 00

20

med fedtkant. Himmerlandskød

Pr. 1/2 kg

Ribbensteg Pr. 1/2 kg

49

95

1495

Spar

Kog selv rullepølse Vægt min. 1000 g

Pr. stk.

10

00

4995

Hjemmelavet tørsaltet bacon 95 Pr. 1/2 kg

19

Slagterens egen hjemmelavede sylte Kun c. 9% fedt. Stor bakke min. 400 g

Spar

2500 1/4 pålægskagemand

10 panerede fiskefiletter

Pr. stk.

Pr. pk.

100,-

Pr. bk.

2995

Frosne fra Delikatessen.

50,-

HUSK:

du kan få Coop point når du tanker ved OK!

Åbningstider Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 Lørdag 08.00-20.00 Søndag 08.00-20.00 Bageren åbner 6.30 hver dag

Postbutikkens åbningstider Kvickly Aars - Markedsvej 3 - 9600 Aars - Tlf. 96 37 76 00 K

Man-fredag Lørdag

11.00-17.00 10.00-12.00

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 17. december til og med lørdag d. 23. december.

Oksefilet


Aars Avis

SIDE 16

17. DECEMBER 2014

Alle dage ind til jul åbent til kl. 20.00 - Torsdag den 18. december dog åbent til kl. 22.00 Spar

Spar Spar

Kutterrejer Frosne. 150 g

Pr. pk.

15

8

50

Lurpak smør

00

2495

700/460 g Luksus kvalitet

Pr. ps.

Coop sild

Vælg mellem marinerede sild, karry sild eller krydder sild 400/800 g

Pr. pk.

Pr. gl.

12

00

4

2

1 kg

12

00

Pr. ps.

Gråsten karry eller italiensk salat 300 g

Pr. bg.

Spar

4

1195

95

Coop mandler 200 g

600

1000

Spar

50

Sukker

1495

2500

Spar

95

Samsø kartofler

12

Vælg mellem smørbar eller den gammeldaws. 250 g

Spar

Spar

95

Pr. pk.

Taffel chips 200 g

2000

Pr. pk.

1000

K U N F R E DA G O G L Ø R DA G Spar

1195

Kiks til ost

2000

Pr. 100 g

2 kg

Kun

Pr. ps.

595 Spar

Spar

Pr. ps.

400 g

1200

Pr. pk.

1200

Pr. pk.

Sølv eller guld.

2 pk. kun

SPAR 50%

PÅ ALT JULEPYNT FRA FREDAG DEN 19. DECEMBER

Dog undtaget juletræslys, balancekysholder, topstjerne, lametta og julens sange

690

”Smag forskellen” Spanien kl. 1

Pr. pk.

2500

Spar

00 Appelsiner

20

1500

Lametta kæmpe

500

Sorte vindruer Vildmose eller forskellen” lammefjordskartofler ”Smag Brasilien kl. 1 Danmark kl. 1 1,5 kg

”Smag forskellen” Spanien kl. 1 900 g

Spar

800

00

Klemmentiner

1500

Spar

Stjernekastere 20 stk. pr. pk.

2 pk. kun

800

1000 HUSK:

du kan få Coop point når du tanker ved OK!

Åbningstider Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 Lørdag 08.00-20.00 Søndag 08.00-20.00 Bageren åbner 6.30 hver dag

Postbutikkens åbningstider Kvickly Aars - Markedsvej 3 - 9600 Aars - Tlf. 96 37 76 00 K

Man-fredag Lørdag

11.00-17.00 10.00-12.00

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 10. december til og med lørdag d. 23. december.

595

5

500

Løs vægt slik - byens største udvalg Änglemark Vælg mellem 120 varianter hvedemel

Spar

Pr. pk.

Spar


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 17

Alle dage ind til jul åbent til kl. 20.00 Torsdag den 18. december dog åbent til kl. 22.00

BY NIGHT TILBUD

Disse tilbud gælder kun torsdag den 18. december fra kl. 18.00 - 22.00!

Spar

Spar

38

00

Spar

12

00

1095

Julehveder med kardemomme

Lige til at lune til aftenkaffen. 8 stk. i pose

Pr. ps.

Herregårdsrødkål 00 Pr. stk.

9

Bag selv leverpostej 500 g

1000

Pr. stk.

795

Spar

1295

Spar

2000

Pama grødris 00 Pr. pk.

8

Fra Leon Kjær Kl. 1 - 10 kg

Haribo slik

Pr. ps.

Pr. ps.

Spar

1500

350-400 g

1995

2000

Smag før du køber, eller få råd og vejledning af vores vinmand Ole Olesen som har mere end 35 års erfaring med salg af vin m.m. Noble Dams des Treilles

Spier Vintage selection

Spar

Cotes du Rhone 10070 Smager godt til kraftige oste eller kraftige retter som f.eks. andesteg, flæskesteg m.v. - Begrænset parti 300 fl.

6 fl.

Spar

80

00

Spar

3000

199,-

Veneto Italien. Når det skal være ekstra kraftigt, og have en let sødme. Ugens perle...

Pr. fl.

109,-

Rozes Portvin

LBV - vælg mellem årg. 2005 - 2007 - 2009 Ole anbefaler til Ris ala manden.

Pr. fl

32070

Sydafrika - Lavet af Frans Smith en af verdens bedste vinemakere som gang på gang høster anerkendelse for hans vine. Ole anbefaler - Fantastisk god til prisen - og går fint til julemaden.

6 fl.

Amarone DOCG 2011

Spar

279,Spar

34

75

8995

Rød Aalborg

75 cl. - Den alle kender, og som ikke kan undværes til julefrokosten.

Pr. fl.

HUSK:

du kan få Coop point når du tanker ved OK!

Åbningstider Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 Lørdag 08.00-20.00 Søndag 08.00-20.00 Bageren åbner 6.30 hver dag

85,-

Postbutikkens åbningstider Kvickly Aars - Markedsvej 3 - 9600 Aars - Tlf. 96 37 76 00

Man-fredag Lørdag

11.00-17.00 10.00-12.00

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 17. december til og med lørdag d. 23. december.

Kartofler


Aars Avis

SIDE 18

17. DECEMBER 2014

KØR SELV-LÆSERREJSER MED

Som læser af Aars Avis får du disse særlige læsertilbud. Oplys rejsekoden AARSAVIS ved bestilling – så får du automatisk rabatprisen. Julemarked i Flensborg 24.11.-31.12.

Aars Avis julekonkurrence

Losning og vindere Bismarckstokke = 25 stk. Vindere: Gavekort, værdi 300 kr.: Karen G. Jensen, Aars Gavekort, værdi 100 kr.: Aase Bredfort, Aars Gavekort, værdi 100 kr.: Hanne Jepsen, Aars

Jule kryds og tvaers

4 dages ferie på hotel i Nordtyskland

Løsningsord = Rudolf med den røde tud, Begavet julemand

Bo ved Flensborg Fjord Strandhotel Steinberghaff På hotellet hilses gæsterne velkommen med et ‘moin moin’, og her kan I nyde nogle afslappende feriedage i rolige, landlige omgivelser langt væk fra hverdagens stress og jag. Hotellet ligger lige ved stranden og med en smuk udsigt over Flensborg Fjord kun 38 kilometer fra grænsen ved Kruså. Beliggenheden inviterer til skønne spadsereture langs stranden – og vil I nyde den friske luft på en længere tur i det skønne område, kan I leje cykler på hotellet. Schleswig-Holstein har masser af dansk historie at byde på; f.eks. voldanlægget Dannevirke lidt uden for Slesvig (39 km). Her finder I samtidig Gottorp Slot, vikingemuseet Hedeby, og Slesvigs domkirke Sankt Petri.

Børnerabat

1 barn 0-3 år gratis. 1 barn 4-11 år ½ pris.

Pris pr. person i dobbeltværelse

1.099,-

• 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet • 3 x 3-retters valgmenu inkl. aperitif og en halv flaske rød- eller hvidvin • Happy hour hver dag kl. 16.30-17.30

3 dage på 3-stjernet hotel i Kolding

Pris pr. person i dobbeltværelse

999,-

Miniferie midt i Danmark

Pris uden rejsekode 1.149,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 2-retters middag inkl. kaffe/te God

at

Boibrn ørnekrrab 3 overnatninger BEST WESTERN Hotel Kolding City ★★★ . 1.349,Kolding har en helt central beliggenhed for oplevelser på Fyn og i hele Syd- og Sønderjylland, og her bor I på et hyggeligt kvalitetshotel lige op ad Kolding Bypark og Legeparken, der er Ankomst fyldt med aktivitetsmuligheder for børn og oaser for voksne. Valgfri frem til 19.12.2014 samt i perioden 9.1.-26.6.2015. Opholdet inkluderer kun slutrengøring.

4 dages ferie på 4-stjernet hotel i Tyskland

Pris pr. person i dobbeltværelse

Hansestaden Lüneburg

God

at

Boibrn ørnekrrab .

• • • • • Seminaris Hotel Lüneburg ★★★★ Lüneburg er en flot og rigtigt hyggelig by med mange bindingsværkshuse, små vandløb, der løber igennem byen og gode muligheder for shopping. Faktisk kan du meget nemt gøre dig det behageligt fra dit hotel og wellnessparadiset Salztherme Lüneburg kun ligger 30 meter fra hotellets indgang.

Gavekort, værdi 100 kr.: Mette Mogensen, Aars Gavekort, værdi 100 kr.: Aase Thomsen, Aars

1.099,-

Pris uden rejsekode 1.249,-

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 2 x 3-retters middag/buffet 1 x velkomstdrink 3 x entre til saltbad og badeland

Vinderne ha r faoet dire kte bes ked

Indleveringsfrister for annoncer til Aars Avis i forbindelse med jul og nytår

Udgivelsesterminer og indleveringsfrister for annoncer

til Aars Avis omkring jul og nytår:

UGE 52:

Udkommer onsdag/torsdag 24./25. december Annoncer: Fælles/korrekturannoncer: Rubrikannoncer:

Onsdag den 17. december kl. 9 Tirsdag den 16. december kl. 9 Torsdag den 18. december kl. 11

UGE 1:

Udkommer tirsdag/onsdag 30./31. december Annoncer: Fælles/korrekturannoncer: Rubrikannoncer:

Fredag den 19. december kl. 9 Torsdag den 18. december kl. 9 Mandag den 22. december kl. 11

Ankomst Fredage frem til 19.12.2014 samt i perioden 2.1.-29.5.2015. Turistskat EUR 3,21 pr. voksen pr. døgn.

Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 79,-. Børnerabat ved 2 voksne.

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Bestil nu på

Gavekort, værdi 300 kr.: Per Sams, Aars

Pris uden rejsekode 1.249,-

Ankomst: Torsdage og søndage frem til 18.12.2014 samt i perioden 12.2.-26.4.2015.

Julemarked i Lüneburg 26.11.-23.12.

Vindere:

Teknisk arrangør:

Husk rejsekode:

AARSAVIS

Åbent hverdage kl. 8-17.

Himmerlandsgade 150 . 9600 Aars . Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99

www.aarsavis.dk


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 19

18. dec.

Mulighed for at lave isskulptur i Julebyen på Kimbrertorvet kl. 17.00

18. dec.

Kimbrergarden spiller musik fra terrassen ved Byens Blomster kl. 20 og 20.45

18. dec.

VIND EN JULEAFTEN

FDF sælger juletræer i Julebyen på Kimbrertorvet

18. dec.

Værdi kr. 10.000,-

Jul i Aars

Mød Michelle Kristensen hos Spar Nord kl. 19.00

Din oversigt over aktiviteter og åbningstider i detailbutikkerne Dato:

Åbningstider:

18. december

kl. 10 - 22.00

19. december

kl. 10 - 19.00

20. december

kl. 10 - 19.00

21. december

kl. 10 - 19.00

Jul By Night - Vind en juleaften Julebyen på Kimbrertorvet kl. 14 - 21.00 og få en Ice for Kids - Børnene kan lave isskulpturer kl. 17 gratis gave Aars Business School ved Kimbrertorvet kl. 17.30 Levende musik på Kimbrertorvet kl . 18.00 Julemanden og nisserne i byen kl. 18 - 20.00 Nissebutikken med film og hygge for børnene kl. 18 - 21.00 Børnekor fra “Vulkanen” på Kimbrertorvet kl. 19.00 Lodtrækning af “Vind en juleaften” på kimbrertorvet kl. 19.30 Kimbergarden spiller på Byens Blomsters altan kl. 20 & 20.45 Julebyen på Kimbrertorvet kl. 14 - 17.30 Julemanden og nisserne i byen kl. 18 - 20.00 Nissebutikken med film og hygge for børnene kl. 11 - 15.00 Julebyen på Kimbrertorvet kl. 11 - 15.00 Julemanden og nisserne i byen kl. 14 - 17.00 Nissebutikken med film og hygge for børnene kl. 11 - 15.00 Julebyen på Kimbrertorvet kl. 11 - 15.00 Falcks Juleoptog kl. 15.00 Julemanden og nisserne i byen kl. 15 - 17.00 Fyrværkeri ved Byens Blomster kl. 17.00

22. december kl. 10 - 19.00 23. december kl. 10 - 19.00 Enkelte butikker har andre åbningstider

Klip ud

BESØG NISSEBUTIKKEN

Aktivitet:

Følg “Julebyen Aars” på Facebook

VIND EN JULEAFTEN TIL EN VÆRDI AF KR. 10.000,-

Udfyld denne kupon og deltag i lodtrækningen om en komplet juleaften! Aflever i den røde kasse ved Kimbrertorvet i Aars torsdag den 18. december inden kl. 19.00 Navn:

__________________________________

Adresse:

__________________________________

Mobil:

__________________________________

Vi trækker vinderen kl. 19.30 ved Kimbrertorvet. Vinderen SKAL være tilstede - ellers finder vi en ny!

Aars Teater Bio viser “Familien Jul” hver lørdag og søndag kl. 13.00 i december


Aars Avis

SIDE 20

17. DECEMBER 2014

Aars Bibliotek sløjfer personlig betjening på lørdage.

Ingen personlig betjening på biblioteker på lørdage VESTHIMMERLAND: Som en konsekvens af budgetforliget for 2015 skal bibliotekerne i Vesthimmerland spare 330.000 kroner. Denne besparelse udmøntes blandt andet ved, at den ugentlige bemandede åbningstid på bibliotekerne reduceres med 12 timer, idet der ikke

Tlf. 98 62 26 68

Himmerlandsgade 46, Aars - Tlf. 98 62 40 74

Nytårsmenu 2014 Bestilling senest tirsdag den 30/12

Forret:

1. Kyllingebryst m. bacon, ananas, tomat og karrydressing, anrettet på frisk salat, hertil flutes Vi har forberedt nytårsmenuen, klar til servering, man varmer selv. tilberedningstid 30 min. Pr. couvert

Hovedret:

Mørbradbøf m. bacon og champignon i paprikasauce Små krydderkartofler broccoli roccoli salat

130,-

NytårsafteN 2014

20,-

NytårssNitter

pr. stk. kr.

. 12 stk s u luks rød eb smørr gemyse

m. e urgerryg 2 Hamb ef m. remoulad e 2 Roastb teg m. rødkål es 2 Flæsk rejer . 2 Æg m t m. remoulade le fi e k is F se 1 m. gemy non 1 skinke stej m. champig o rp e v e d l a 1 tm gens na 1 Dyrlæ Kr.

300,-

længere vil være personlig betjening på lørdage; men dog stadig mulighed for at benytte bibliotekets faciliteter ved selvbetjening. Efter indførelse af muligheden for selvbetjening hver dag har borgernes benyttelsesmønster ændret sig. Hvor borgerne tidligere er kommet for at besøge biblioteket i massivt

omfang lørdag formiddag, bruger de i stedet biblioteket jævnt fordelt over hele weekenden. Derfor er der peget på, at der kan spares ved, at personalet ikke længere skal møde ind på lørdage. De ansatte går dermed glip af et tillæg, men ingen stillinger nedlægges.

BY NIGHT

÷30% TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG

(GÆLDER IKKE STRØMPER gemaNd Nytårska estand og

. ægg - røget laks m s ge asar . remulade - Roastbeef m mulade re - Fiskefilet m. - Æg m. rejer m. asparges ryg - Hamburger løg . - Rullepølse m 12-15 pers. Kr.

450,-

NATTØJ SAMT FORÅRSVARER) ... en bid bedre!

Dametøj Himmerlandsgade 86 • 9600 Aars Tlf. 98 62 11 88


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

Glæde over offervilje i Aars AARS: Takket være enestående lokal offervilje kommer tyveriet af to fyldte indsamlingsbøsser i Aars natten mellem 4. og 5. december ikke til at gå ud over fem børnefamilier på overførselsindkomst. Det oplyser formanden for Dansk Folkehjælp, Herdis Brix, Aars. En tyv brød ind hos Dansk Folkehjælp på Himmerlandsgade og stjal to indsamlingsbøsser. Det antages, at indholdet ville kunne dække julehjælp til fem trængende familier, det vil sige cirka 3750 kroner. - Kort efter presseomtalen af tyveriet blev vi kontaktet af et lokalt firma, som tilbød at dække vort formodede tab, siger Herdis Brix. Flere fulgte, og adskillige kom ind i Genbrugsbutikken og gav en skærv til juleindsamlingen. Ligeså frustrerende det var at konstatere tyveriet af den humanitære hjælp, ligeså positivt var det at konstatere den store lokale opbakning.

- Takket være den lokale offervilje er det lykkedes at skabe økonomisk grundlag for 70 julekurve, som vi torsdag uddeler til børnefamilier på overførselsindkomst. Havde vi ikke fået dækket de stjålne midler ind, anslår jeg, at fem fa-

milier ikke ville have fået julehjælp. Dansk Folkehjælp Vesthimmerland anmeldte dagen efter tyveriet sagen til politiet. Tyvene havde sikret sig adgang til Genbrugsbutikken på Himmerlandsgade ved at lirke

en rude ud af bygningen. På trods af den store lokale opbakning er det ikke lykkedes at imødekomme samtlige 86 ansøgninger om julehjælp, da den lokale afdeling skal finansiere 750 kr. pr. juledonation.

Glimt fra Genbrugsbutikken med nogle af Dansk Folkehjælps indsamlere. Fra venstre Lene Andersen, Pia Nikolajsen, Lene Haugbølle, Herdis Brix og Lissy Utzen, alle Aars. (Arkivfoto)

SIDE 21

Lemfældig omgang med penge i Aars Af Torsten Hansen AARS: Sidste uges tyveri af indsamlingsbøsser fra Dansk Folkehjælps Genbrugsbutik i Aars har undret. - Det er uansvarligt, at genbrugsbutikken lader bøsserne stå i butikken, siger John Berthelsen, Gundersted. - Jeg mener, at det er lemfældig omgang med de indsamlede penge, fortsætter han. Ifølge de ansatte i genbrugsbutikken, så er en tyv brudt ind ved at lirke en rude ud fra bagbutikken. Fra butikken er fjernet to indsamlingsbøsser med penge, der skulle være julehjælp til fattige familier. Nogle af pengene var indsamlet cirka 10 dage tidligere i forbindelse med Black Friday-arrangementet i Aars. - Jeg undrer mig over, at man ikke sørger for at værdigenstande er låst inde, siger John Berthelsen. På Dansk Folkehjælps facebookside er der også

HUSK sdag

or t t h g i By n 00 2200 10 lt ance a På orm rf e kP a Pe

-20%

Torsdag 10.00-22.00 I fredag-tirsdag 10.00-19.00

folk der undrer sig over, at pengene ikke var gemt afvejen. En kommentar lyder: ”Undrer mig da gevaldigt over de stod fremme, ærlig talt så bør den slags da fjernes hver dag! Kender ingen butikker der efterlader penge efter lukketid!” - Vi tænker ikke over, at når vi låser butikken, så kommer der folk og bryder ind, siger Herdis Brix, Dansk Flygtningehjælp Aars. - Men vi har lært af det, fortsætter hun. Det er dog ikke sådan, at de frivillige i Dansk Flygtningehjælp blot lader penge stå fremme. - Vi har altid tømt vores kasseapparat og lader det stå åbnet, så folk kan se, at der ikke er noget at komme og stjæle, siger Herdis Brix. Alligevel er der kommet nogle ind. De har ifølge Herdis Brix rodet butikken igennem. De to indsamlingsbøsser har ikke stået samme sted, så tyvene har været rundt i butikken for at finde dem.


Aars Avis

SIDE 22

17. DECEMBER 2014

    

      

    

  

Haverslev Slagteren Himmerlandsgade 47, Aars

NyTårsmeNu 2014 Forret:

es

a: varmrøge

eT NereT es

b sød chi

oksemørbrad

skovbæris med med

os m/hiN hiNdbærcou

g

ta’ 2 retter

e ge øg rø mr rm ar va v akserou LLak peber m/

Pr. kuvert

189,-

ta’ 3 retter

200,-

min. 6 kuverter

189,-

nytårs natma

k. 22,-

. 17.00

TLF. 98 65 40 35 se FLere TiLbud på www.haverslevslagter.dk

19-årige Christiane Nørkjær Svendsen, Vestrup, får hjælp af optometrister til sit 3.g-studieretningsprojekt.

Optometrister hjælper med skoleopgave om øjet i Aars AARS: 19-årige Christiane Nørkjær Svendsen, Vestrup, blander fysik og biologi i sit 3.g-studieretningsprojekt. Hendes fokus på øjet og synsmålinger hjælper optometristerne fra Erhvervsakademi Dania med. Mens nogle vælger at begrave sig i bøger til deres store 3.g-studieretningsprojekt (SRP), har Christiane Nørkjær Svendsen valgt en anderledes taktik. Hun skriver opgave i fagene biologi og fysisk, og her har den 19-årige pige valgt at fokusere på øjet, og hvordan man måler på det med visus-målinger – også kaldet synsprøver. Og hvem er bedre til at vise og forklare om dette end studerende og undervisere på den videregående uddannelse i optometri ved Erhvervsakademi Dania? Derfor var hun på

feltarbejde i Randers, hvor hun blandt andet overværede en synsprøve, som de to optiker-studerende Anders Sørensen og Thomas Kristiansen lavede på hinanden. - Ved at overvære synsprøverne kan jeg se, hvordan det rent praktisk fungerer, da jeg ikke selv bruger briller og aldrig har oplevet en synsprøve før, kommer det smilende fra Christiane Nørkjær Svendsen, der går i 3.X på Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars.

Optometrister hjælper gerne Kontakten til optometristerne i Randers kom i stand gennem hendes biologilærers kontakter, og på Dania er underviser Ulla Bak glad for at kunne hjælpe: - Vi vil rigtig gerne hjælpe

eleverne på ungdomsuddannelserne med deres SRP-opgaver med den relevante viden til deres projekter om øjnene og synet. Christianes projekt er ambitiøst og interessant, samtidig med at hun er meget nysgerrig, siger Ulla Bak. Til spørgsmålet om Christiane efter studenterhuen kommer til at være fast gæst på Minervavejs optikeruddannelse, griner hun og siger: - Ha ha, jeg ved ikke, om jeg vil være optiker, men jeg vil gerne arbejde med sundhed, biologi og teknik. Det er et spændende område, og til min opgave er det dejligt anderledes. SRP-opgaven skal afleveres 18.december og skal fylde 15-20 sider.

Ældreråd: Slip hunde og katte løs på plejehjem VESTHIMMERLAND: Ofte kan det være en barsk situation for en begyndende dement, at skulle på plejehjem. Situationen er en ubarmhjertig konfrontation med egen svækkelse og måske dødens nærhed. Gennemsnitsalderen er ofte høj, og tiden, hvor man i gennemsnit er beboer på en dementsafdeling, er ikke særlig lang. - Vi tror i Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune, at det på sigt, i overvejende grad, vil blive demente og psykisk belastede, der i overvejende grad, vil bebo fremtidens plejehjem, da velfærdsteknologien, bedre tilgængelighed, flere elevatorer og fokus på hverdagsrehabilitering, vil medføre, at flere og flere fysisk svæk-

kede, vil klare sig i eget hjem, siger Erik Stagsted, der er formand for Ældrerådet i Vesthimmerlands Kommune og i Region Nordjylland. Han er desuden medlem af hovedbestyrelsen i Danske Ældreråd. Han vurderer, at det er vigtigt for Ældrerådet, at sende et klart signal til byrådet og sundhedsudvalget, om at tænke ”demensindretning”, i alle ændring og renoveringer af plejecentrene. Det skal være klare og enkle planløsninger, sansehaver, klare farve, gulvbelægninger i ensartet lyse farver, god akustik og med god dagslys. Ikke mindst, bør der indrettes og bruges sensorteknologi og GPS. - Netop sensorer og GPSerne, handler ikke for Ældrerådet om Big Brother, men

Big Mother. Lad robotterne slide. Sæt de ansatte op på en piedestal, og lad den beskæftige sig med det sanselige og det musiske og etablere stemningsmættede forhold for beboerne, siger Erik Stagsted. - Og endelig, slip dyrene løs, både hunde, katte, kaniner og alt andet, der kan forenes med et almindeligt hjem, supplerer han. Ideen til demensindretningen har Erik Stagsted blandt andet fået via deltagelse i et møde i Farsø, arrangeret af dementkoordinatorerne i Vesthimmerland, hvor der blev opført et lille skuespil med efterfølgende foredrag om demens. - Selv om, vi måske alle vidste lidt om demens, var det var en barsk oplevelse, bemærker Erik Stagsted.


Aars Avis

17. december 2014

Side 23

JUL I KÆRE BØRN AARS ALT HVAD DIT BARN HAR BRUG FOR....

BARNLIGE RABATTER - TORSDAG DEN 18. DECEMBER KL. 8.00 - 22.00 KAFFE PÅ KANDEN KL. 8.00

TIMETILBUD:

KL. 8.00 - 9.00

KL. 9.00 - 10.00

KL. 10.00 - 11.00

1.000 STK. TØJ SPAR 50%

ALT NATTØJ OG UNDERTØJ SPAR 50%

1.000 STK. LEGETØJ SPAR 50%

KL. 11.00 - 12.00

KL. 12.00 - 13.00

KL. 13.00 - 14.00

BODIES OG NATDRAGTER SPAR 50%

1000 STK. VARER FRA SEBRA, SMALL STUFF OG SILLY U SPAR 50%

ALLE MADRASSER, DYNER, PUDER OG LAGENER SPAR 50%

KL. 15.00 - 16.00

KL. 16.00 - 17.00

KL. 17.00 - 18.00

YDERLIGERE 1000 STK. TØJ NEDSÆTTES MED 50% RABAT

ALLE CHICCO OG PIGEON PLEJEPRODUKTER SPAR 50%

YDERLIGERE 1000 STK. TØJ NEDSÆTTES MED 50% RABAT

KL. 18.00 - 19.00

KL. 19.00 - 20.00

KL. 20.00 - 21.00

BARNEVOGNE SPAR 1000,AUTOSTOLE SPAR 500,-

YDERLIGERE 1000 STK. TØJ NEDSÆTTES MED 50% RABAT

KL. 21.00 - 22.00 ALLE STRØMPER, STRØMPEBUKSER, FUTTER, SKO OG HAGESMÆKKER SPAR 50%

UDVIDEDE ÅBNINGSTIDER: Fredag 19/12 ............... kl. 10.00 - 19.00 Lørdag 20/12 ................ kl. 10.00 - 19.00 Søndag 21/12 ............... kl. 10.00 - 19.00 Mandag 22/12 .............. kl. 10.00 - 19.00 Tirsdag 23/12 ............... kl. 10.00 - 19.00

Vi vil gerne være ven med dig... Check vores facebook side Kære Børn Aars Like os, følg os og se VIP tilbud frem til jul - kun for Facebook venner.

Der er bytteret på alle julegaver frem til den 15/1 - 2015

KÆRE AARS MeldBØRN dig ind i kundeklubben på ØNSKER DIG EN www.kaereboern.dk GLÆDELIG JUL...

Alt hvad dit barn har brug for... Din KÆRE BØRN

ALLE TEKSTILER FRA BABY DAN SPAR 50%

Markedsvej 3B • 9600 Aars • Tlf.: 9833 5566

Ma-fr: 10.00 - 17.30 • Lø: 10.00 - 14.00


STRIK - SKJORTER - JEANS - T-SHIRT SIDE 24 Aars Avis

V I G ÅR JULEAMOK

PÅ ALT På normalprisen

r super Find masse d på : bu til e god .dk perten-holst w w w.tøjeks

(dog ikke på undertøj)

Holst

ClassiC knive

10 forskellige smedede knive. Vejl. op til 499,95

demopris

199

95

ClassiC pander

Tåler metalredskaber. God slip-let evne. 24 cm. Vejl. 599,95 demopris 250,28 cm. Vejl. 699,95

demopris 300,-

aCtifry essential

Bogudgivelse og cykelsjov i Spar Nord Rabatten fratrækkes ved kassen på normalprisen, dog ikke på undertøj

-20%

AARS: Spar Nord forvandles i morgen torsdag aften, 18. december, til et særdeles sundt og aktivt sted til byens By Night arrangement. Dels holder Michelle Kristensen, der er kendt blandt andet fra Go’ Morgen Danmark på tv, men har sine rødder i Aars, bogreception og præsenterer sin tredje bog: ”Mission Sund – 12 uger 12 nye vaner”. Herudover stiller Fit&Sund op med 15 spinningscykler og to instruktører, så medlemmer og kendte folk kan få pulsen op og kroppen klar til julemaden. Fit&Sund udleverer også gratis gæstekort til træning i centret. Endelig kan mændene - mens pigerne køber de sunde bøger - nyde hjørnet med mandeparkering, hvor der serveres gratis fadøl. - Vi er rigtig glade for det samarbejde vi har med vores kunde Michelle Kristensen, udtaler privatkun-

alt sCanpan a

Gælder KUN torsdag 18. dec. kl. 9:30-22:00

Fratrækkes vejl. udsalgspris.

spar

17. DECEMBER 2014

-50 %

aCtifry snaCking

dechef Dorthe Rask, og vi synes lejligheden med bogudgivelsen er passende her til jul, så man kan få købt julegaven, mandelgaven, værtindegaven osv. Bogen der officielt først udkommer 27. december kan kan i anledning af By Night købes i Spar Nord og til favørpris. - Vi ønsker med eventen her også at bakke op omkring byens handlende og håber med de forskellige aktiviteter at trække folk til byen, siger Dorthe Rask. Gennem de seneste par år er Michelle blevet særdeles lokalkendt, idet hun i Aars og omegn har haft mere end 300 personer med på de populære bootcamps, som består af et ni ugers forløb med gennemgang af kostprincipper, der holder blodsukkeret i ave samt effektive træningsprogrammer, der fungerer i almindelige menneskers liv. Med hjælp fra den udgiv-

sCanpan demonstration

torsdag 18. deCember kl. 16:00 - 21:00

Michelle Kristensens nye bog ”Mission Sund - 12 uger 12 nye vaner” præsenteres i Spar Nord i morgen torsdag.

ne bogs kostplaner, opskrifter og træningsprogrammer kan man lave eller videreføre sin egen bootcamp og mærke de fantastiske resultater på egen krop. Ud over bogreceptionen bliver der også sjove events i banken. En række kendte personer kommer til at cykle om kap. Konkurrenterne er blandt andet afdelingschef Klaus Holleufer Frederiksen, borgmester Knud Kristensen, marathonløber Mogens Pedersen, frisør Jørgen Sørensen og ironman Charlotte Larsen.

ClassiC sauterpande Tåler metalredskaber. God slip-let evne. Med glaslåg. 28 cm. Vejl. 899,95

Gælder KUN torsdag 18. dec. kl. 9:30-22:00

demopris

aCtifry family

399

95

aCtifry 2 i 1

aCtifry demonstration

1 kg. Grundmodellen. Vejl. 1699,00

demopris

999

95

åbningstider aars Onsdag 17/12 9.30- 17.30 Torsdag 18/12 9.30-22.00 Fredag 19/12 9.30-19.00 Lørdag 20/12 9.30-19.00 Søndag 21/12 10.00-19.00 Mandag 22/12 9.30-19.00 Tirsdag 23/12 9.30-19.00

torsdag 18. deCember kl. 16:00 - 21:00 farsØ 9.30- 17.30 9.30- 17.30 9.30- 17.30 9.30- 18.00 10.00-18.00 9.30-18.00 9.30-18.00

1 kg. Med snackkurv. Vejl. 2099,00

1,5 kg. Vejl. 2499,00

1,5 kg. Med plade til at tilberede kød. Vejl. 2899,00

demo pris

demo pris

demo pris

1499,-

1699,-

1899,-

Vi modtager følgende betalingskort:

aars - Himmerlandsgade 97 farsØ - farsØ rådHusCenter

98 63 33 00

Mød os på


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 25

Asylcenter i Østrup leger ikke far, mor og børn Af Lars Lindberg ØSTRUP: I torsdags ankom 30 unge asylansøgere til det tidligere plejehjem i Østrup. Det er alle drenge i alderen 15-17 år, og inden længe får de selskab af yderligere 35 drenge, der er i samme situation som dem selv. Drengene er for de flestes vedkommende flygtet fra Syrien, Afghanistan, Eritrea, Somalia og Kosovo, og de er kommet til Danmark uden deres forældre. Nogle er forældreløse, andre har taget tlugten fra deres hjemland alene, og nogle er under flugten blevet adskilt fra forældrene. På asylcentret i Østrup er de blevet modtaget af et personale, som tæller cirka 25 ansatte, der alle gør deres ypperste for at skabe nogle trygge rammer for drengene . Men det er netop rammerne, asylcentret har fokus på - de ansatte skal hverken være reserveforældre, psykologer eller sagsbehandlere for flygtningebørnene. - Vi gør alt, hvad vi kan for at gøre dagligdagen så god

Afdelingsleder Michael Jacobi glæder sig over den modtagelse asylcentret i Østrup har fået af lokalbefolkningen.

Der er struktur på hverdagen på asylcentret i Østrup, hvor de første 30 af i alt 65 drenge netop er flyttet ind. Dansk taler drengene endnu ikke, selv om de er begyndt at suge de første gloser til sig derfor hjælper tegninger drengene på vej.

og let for dem som muligt, men vi kan hverken kan eller må blande os i deres sager, og vi kender stort set ikke noget til det enkelte barns historie. Det er Udlændingestyrelsen, der behandler deres sager og beslutter, hvad der skal ske med dem, og det er Røde Kors, som stiller værger til rådighed og taler med børnene, hvis de har behov for det, fortæller Michael Jacobi, der er afdelingsleder på stedet. For ham er der ikke noget underligt i, at han og det øvrige personle dagligt

går op og ned af en flok drenge, hvis traumatiske forhistorie de ikke kender. - Er der nogen af dem, som har lyst til at snakke med os om deres situation, så sætter vi os selvfølgelig ned os tager en snak med dem, men vi forsøger ikke at presse dem til at åbne sig overfor os. Vi bliver nødt til at forholde os professionelt til den opgave, vi har fået, og det er at give dem et trygt sted at bo og en struktureret hverdag, siger Michael Jacobi, der i øvrigt pointerer, at drengene ikke virker voldsomt traumati-

Special tilbud

dyner - Scandun d 1000 g andedun syet i kassetter

tilhørende pude

nu Kun

49900

Kun

12900

Microfiber SenGeSæt Pudebetræk: 60x63 cm dynebetræk: 140x200 cm

Kun

10000

HUSK voreS Store Udvalg af flotte

daMaSKduGe til SMå priSer

serede. - De er, som teenagedrenge nu er, og de er ikke synligt påvirkede af det, de er gået igennem. De kan lide at spille computer til sent om aftenen, og de kan ikke så godt lide at komme op om morgenen, men jeg tvivler på, det ville være anderledes, hvis det havde været 35 danske drenge, som havde boet her, siger centerlederen, der med et smil tilføjer, at det indtil videre er lykkedes at få samtlige drenge ud af fjerene og med skolebussen hver morgen. Vil drengene i øvrigt

ikke stå op, så er der ikke noget at gøre ved det, slår Michael Jacobi fast. - Vi giver dem et sted at bo og hjælper dem med at skabe en struktureret hverdag med morgenmad, skolegang, indkøb, madlavning, rengøring, tøjvask og den slags, men vi har som sådan ingen magt over dem. Ønsker de ikke at være her, holder vi ikke på dem, og vil de ikke stå op om morgenen, så kan vi ikke tvinge dem, forklarer han.

Uvist hvor længe Hverken Michael Jacobi eller drengene ved, hvor længe de skal bo på asylcentret i Østrup - de ved blot, at de skal sendes videre, når de fylder 18 år. Alligevel prøver personalet på asylcentret i Østrup hurtigst muligt at skabe en så normal hverdag som muligt for drengene. Når de går i skole på Simested Skole, foregår undervisningen på dansk og engelsk, og drengene har allerede suget de første danske gloser til sig. Inden længe vil de også stifte bekendskab med den

danske foreningskultur. - De skal ud og spille fodbold og håndbold og gå til spejder ligesom danske unge, slår Michael Jacobi fast. Centerlederen ser frem til samarbejdet med de lokale foreninger, og han påpeger i øvrigt, at lokalsamfundet har taget rigtig godt imod de nye indbyggere i Østrup. - Vi er blevet mødt af så mange mennesker, som har været villige til at hjælpe med al muligt, og vi er naturligvis glade for den modtagelse, vi har fået, siger Michael Jacobi. På asylcentret i Østrup bor der mellem to og fire drenge på hvert værelse, og hvert værelse har sit eget badeværelse. Drengene har fjernsyn på deres værelser, hvor de alle kan se tv fra deres hjemlande. Drengene kan per telefon kontakte en tolk døgnet rundt, når sprogbarrieren en sjælden gang imellem bliver for høj, og de er hver især via Røde Kors blevet tildelt en værge, der kan hjælpe dem med de ting, som personalet på asylcentret ikke må.

OPHØR-/ FLYTTESALG

÷40% PÅ 1/2 BUTIK Tlf. 98 62 19 60


Aars Avis

SIDE 26

NØRAGER

Krogh Madsen Arkitekter a /s Oustrupvej 28, 9600 Aars

ort srapp standdgivning il T & ning & Totalrå rhverv imærk &E Energ Bygherre Bolig

98 62 18 66

www.km-ark.dk

info@km-ark.dk

ADVOKATFIRMAET

JAN POULSEN

Boligadvokat

Møderet for højesteret

Aagade 8 . 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 18 11 • Fax 98 64 24 58 Kontortid: Mandag - fredag kl. 8.30-16.00 - advokatkontoret der hjælper dig...

E-mail: jpo@advokatjanpoulsen.dk www.advokatjanpoulsen.dk

FR

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Bambi-Cup i Nørager klar til stor satsning Af Trine Dam NØRAGER: Det, der af mange betegnes som Danmarks hyggeligste Indefodboldstævne, Bambi-Cup i Nørager, melder udsolgt til årets store satsning, Grand Prix Masters. Blandt de tilmeldte er sidste års vinder af DM i indefodbold, Hobro Apotek. Udvalget bag BambiCup kunne i efteråret annoncere, at de som noget nyt vil prøve kræfter med en Grand Prix Masters

turnering til årets stævne i Sortebakkehallerne. Turneringen, der var et sats fra udvalgets side, meldes nu udsolgt. - Med den opbakning, sponsorerne og de tilmeldte hold har vist os, er vi overbeviste om, at dette års Bambi-Cup bliver noget ganske særligt, siger Thomas Dam, der er en af arrangørerne bag stævnet. Han fortæller også, at udvalget oprindelig havde sat grænsen ved 16 deltagende hold, men grundet

stor interesse valgte man at udvide til 20 hold. Blandt de tilmeldte er Hobro Apotek, der vandt Danmarksmesterskabet i indefodbold sidste år, og L-tek, der også var med, da DM 2013 skulle afgøres. Dermed er det et stærkt felt, der skal kæmpe om førstepladsen til stævnet. - At det er lykkedes os at samle nogle af Jyllands bedste indefodboldhold, er absolut prikken over i’et. Det sætter vi stor pris på, siger Thomas Dam.

rr

A

eg

år

r 182

KONTROLLEREDE B E T O N V A R E R

kr dsst . 6 en 0,-

www.simested-cement.dk

Nørager-julefrokost satte rekord NØRAGER: Nørager Pensionistforenings årlige julefrokoster er efterhånden blevet så populære, at deltagerantallet i år satte rekord med hele 105 gæster. I en god og hyggelig stemning i medborgerhuset Kig Ind i Nørager nød

pensionisterne en veltillavet frokost, leveret af Nørager Kro. Bestyrelsen havde tilrettelagt et fire timers program og stod selv for serveringen. Ind imellem underholdt tre spillemænd fra Aars med et varieret udbud af

populær musik på harmonika. Karin Rytter, Nørager, fortalte om vigtige begivenheder i sin 100-årige mors liv. Hele eftermiddagen gik snakken lystigt hen over de julepyntede borde, og det

Simested Cementstøberi ApS

Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45

t ge t ra 4 ny ad 01 Ud erfr 12 2 rk / væ 31 nd d. hå den in

Din lokale Tømrer & Snedker Førsteklasses arbejde til aftalt tid

Nørager Koret gav en fin koncert til julefrokosten i Nørager.

Ny administrationsbygning kan være på vej i Nørager Byrådet kan vedtage at sende ny lokalplan i høring Af Torsten Hansen

5082 9078 · INFO@MEJAN-TOMRER.DK · MEJAN-TOMRER.DK

ALT SAMLET ÉT STED - når du skal renovere eller bygge nyt. VI TILBYDER ÉN SAMLET LØSNING PÅ: El-installation VVS-installation Køleanlæg

Varmeanlæg

Ventilation

Alarm-

Overvågning

Med opgraderingen til Grand Prix Masters udløser en førsteplads 10.000 kroner og lige så mange eftertragtede GPM-point. Det er disse point, der afgør, hvilke hold der inviteres med, når danmarksmestrene i indefodbold skal findes til januar. Bambi-Cup holdes 19. og 20 december. Grand Prix Masters-turneringen fløjtes i gang fredag eftermiddag.

Et varieret fire timers program var tilrettelagt

He

Grundlagt 1927 -stadig på vej

17. DECEMBER 2014

Ring til os – så er vi i gang. Se mere på www.oegaard.dk

NØRAGER: Meget tyder på, at de nuværende kommunale administrationsbygning i Nørager vil blive erstattet af en ny. Byrådet i Rebild Kommune skal torsdag, 18. december beslutte, om de vil sende et lokalplanforslag i offentlig høring. Der er endnu ikke taget stilling til, hvordan en eventuel ny bygning skal se ud. Lokalplanen udlægger blot et byggefelt samt en facadelinje, som er en for-

længelse af facaden ved den tidligere bankbygning (Jernbanegade 5). Hensigten med facadelinjen er at skabe et ”boulevardpræg” frem til Vestergade. Placeringen af bygningen forventes også at blive nærmere centrum af byen, det vil sige mere mod øst. På den måde bliver byen bedre bundet sammen. Bygninger kan opføres i op til to etager med flade tage, tage med ensidig taghældning eller symmetriske saddeltage med en taghæld-

ning på op til 45 grader. Tagflader skal udføres i tagsten, eternitplader, tagpap, skiffer eller metal. Facader skal primært udføres af blankt murværk, pudset/ vandskuret mur, beton, i pladematerialer eller glas. Sekundære bygninger kan opføres i andre materialer. Parkeringspladserne ved den eksisterende administrationsbygning kan fortsat fungere som parkeringspladser for den ny bebyggelse. Det meste af den eksisterende administrationsbygning samt de eksisterende parkeringspladser

var tydeligt, at deltagerne befandt sig godt i hinandens selskab. Ind i mellem en række fællessange kunne foreningens formand, Søren Pedersen, med jævne mellemrum uddele præmier og mandelgaver til en del heldige deltagere. Han oplyste, at pensionistforeningens forårsprogram uddeles til medlemmerne inden jul. Festens højdepunkt kom til sidst, da Nørager Koret med stor dygtighed fyldte salen med flerstemmig dansk, engelsk og middelalderlig sang. Ved klaveret sad sangkorets grundlægger, Anette Østergaard, Nørager, mens koret blev dirigeret af Ejner Noe, Aalestrup. er ikke taget med i udkast til lokalplan nr. 287. Arealet ved den eksisterende administrationsbygning samt tilhørende parkeringsplads er meget større, end der er behov for, for at sikre det nødvendige antal parkeringspladser. Da det endnu ikke er besluttet, hvad det tiloversblevne areal skal bruges til, reserverer lokalplan nr. 287 ikke et specifikt areal til parkering, da det vil lægge for stor en begrænsning på indretningen af området. Udvalget for Teknik og Miljø har behandlet forslaget til lokalplanen. De har godkendt indstillingen om at sende planen i offentlig høring. Dog med den ændring, at facadelinjen slettes på kortbilag 2 og at bebyggelse skal ligge parallelt med Jernbanegade.

Lad os hjælpe dig

DØGNVAGT 98 63 19 11

Bosch Varmepumper - 5 års garanti

ADM: TH. ERIKSENS VEJ 7 � 9640 FARSØ � AFD: V. BOULEVARD 25 � 9600 AARS � AFD: MEJLBYVEJ 42 � 9610 NØRAGER

Pris for rydning af fortov ved parcelhus Pris for rydning af fortov, hjørnegrund Saltning / glatførebekæmpelse

E-mail: info@asanti.dk

Den nye administrationsbygning i Nørager placeres i forlængelse af den nuværende.


Aars Avis

17. december 2014

Side 27

Jul i suldrup Traktortrolden havde mange med på turene i skoven.

Julemanden kom til Suldrup til stor glæde for børnene.

Børnene kørte en tur med Traktortrolden

Advokatfirmaet Færchs Torv 1 9240 Nibe Tlf. 98 35 15 66

Eftermiddagen blev blandt andet brugt i selskab med modellervoks og gymnastikredskaber.

Suldrup Stjerne- og Spirekor sluttede af med Lucia-optog.

Juletræsfest for børn i Suldrup SULDRUP: Søndag, 7. december var der juletræsfest i Stensbohallen i Suldrup. Suldrup Borger- og Erhvervsforening, IK Frem, Suldrup FDF og byens daginstitutioner dannede rammerne om den traditionsrige juletræsfest. Efter en velkomst af Bjarne Villadsen indledte de omkring 175 børn og voksne eftermiddagen med at danse om juletræet inden julemanden blev kaldt frem. Efter uddeling af slikposer boltrede børnene sig i Stensbohallen med at lave guirlander, lege med modellervoks samt løb og spring på gymnastikredskaber.

Traditionen tro blev en hyggelig eftermiddag afsluttet med slukket lys og et stort Lucia-optog, fremført af Suldrups Stjerne- og Spirekor.

SULDRUP: Med et forholdsvis enkelt setup formår Skovgården på Hjortholmvej i Suldrup at lave et hyggeligt og vellykket julearrangement de to sidste søndage inden jul. Det store ryk ind var i søndags, hvor rigtig mange voksne og børn besøgte Skovgården og kom en tur i skoven med Traktortrolden. Med afgangstider der ligner citybusserne i Aalborg - hver 15. minut - starter Traktortrolden den røde Ferguson og kører børn og voksne en tur i skoven. Traktortrolden er meget forsigtig med, at børnene skal sidde sikkert, tilgengæld er hans syn ikke så godt som børnenes. I al fald var der kun børnene, der kunne se de små nisser der boede i skoven. - Hvor, jeg kan ikke se nogle, sagde Traktortrolden, da de kom forbi et hus med fire små nissebørn. - Jo, der. De røde, lød det fra børnene i traktorens ladvogn. Selv om Traktortrolden ikke kunne se nogle, så stoppede han alligevel og gav børnene et par gode historier. Kort efter fortsatte køreturen i skoven. Det blev til et par historier mere og en opfordring til at følge en lille sti, hvor der var chance for at finde julemanden.

Glædelig jul og godt nytår ønsker Sønderup/Suldrup Vognmandsforretning

Karsten Pedersen

Torstedvej 83 - 9541 Suldrup Telefon 98 37 84 56 - Mobil 4033 84 56

- Hvis I finder julemanden, så sig til ham, at jeg stadig ønsker mig nye dæk til traktoren. Jeg fik ikke nogle sidste år, sagde Traktortrolden, inden han kørte tilbage til gården. Børnene fandt den gamle julemand, som også fortalte historier for børnene. Juletræer På selve Skovgården var der godt gang i salget af juletræer, et indkøb de fleste havde forberedt sig på allerede inden ankomsten. Det kunne man tydeligt se på marken ved gården. Der holdt adskillige biler med trailer på, klar til at fragte juletræet hjem. Mange benyttede også det gode tilbud i stalden, hvor der blev serveret cacao, saftevand, boller og klejner.

Søren Fryd Leif Nielsen

Advokat (H) Advokat (H)

Åbent: Mandag-torsdag kl. 9-16, fredag kl. 9-13

Ren julehygge på Skovgården Af Torsten Hansen

Fryd & Nielsen

Jette Salonen Glædelig jul og godt nytår! Salonen er lukket mellem jul og nytår

Søsvinget 4 9541 Suldrup Tlf. 98 37 86 70 Lukket mandag!

Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul og godt nytår SULDRUP MALERFORRETNING v/Lars Andersen Rodstedvej 13 . 9541 Suldrup

Tlf. 98 37 82 78 . Bil 40 56 31 10

Glaedelig jul og godt nytår STØVRING

SERVICE

SKELHØJSVEJ 9 · 9541 SULDRUP E-MAIL: el@aamann-fischer.dk

Julemanden fortalte historier til børnene, der besøgte ham i huset i skoven.

TELEFON 98 37 84 77

www.aamann- scher.dk FAX 98 37 88 38

Med håbet om et fortsat godt samarbejde ønsker vi alle en glædelig jul og et godt nytår! JÆTTE-BYG A/S 35,$25042‰).$5342) 3+%,(Œ*36%* 35,$250

98 37 87 66 - www.jaette-byg.dk Tlf.

■ Renovering og isolering ■ Vinduer og døre ■ Byggeri ■ Specielle snedkeropgaver


Aars Avis

SIDE 28

17. DECEMBER 2014

Nørage r

tlf. 98 55 10 06

v. Finn Ovesen

S uldr up

tlf. 98 37 90 00

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00

H ave rs le v

tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

KOLONIAL

KOLONIAL

GLUTEN/AMO MEL DANSUKKER Fr it v a lg

14

2 kg

95

Ve s t f y n HVIDTØL

S ch u ls t ad

SOLSIKKERUGBRØD

10

00

DOLCE GUSTO/ TASSIMO KAFFEMASKINE

Pa radis o

ASPARGESSNITTER i dåse

Køb 12 pakker puder og få kaffemaskinen

430 g

10

00

AVE JULEGE ID

”GRATIS”

Knor r

MEJERI Fra fredag den 19/12 - 23/12

LASAGNE/ LASAGNETTE

K a ro li ne

PISKEFLØDE 38%

S

½ PRI

1/2 li te r

3

95

Max. 5 stk. pr. kunde

Fr it v a lg

10

00

Da n ish G a rde n

1 li te r

KIRSEBÆRSAUCE 1/2 lt r.

Fra fredag den 19/12 - 23/12

SØDMÆLK

4

4 95

95

Max. 5 liter pr. kunde

10

6 st k .

i skiver

900 g

ØL OG VAND

C e re s HVIDTØL

00

16

6 st k .

+ pant

95

+ pant

JULE TUBORG/ CARLSBERG CLASSIC

30 st k .

94

95 + pant

Fa xe SODAVAND Dåse á 33 cl.

24 st k .

69

95 + pant

FROST

Urt h e k ram ØKOLOGISKE ÆBLESKIVER Pose á 13 stk. U FIK DDEM T G SMA STE UGE I SID HM!!! -U

R UNDEIS ½ PR

7

95


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 29

JULESLIK

KØL

JULESLIK

Grås te n

TWIST / MARABOU

KARRY SALAT ELLER ITALIENSK SALAT

145-200 gram

TOBLERONE

Fr it v a lg

300 gram

Pr. st k .

10

Kun

TORSDAG/ FREDAG

LØSVÆGT SLIK

00

88

GRØNT

00

Sp a n s k e

+ pant

FLORMELIS 500 g

APPELSINER

10

5

00

ER

YKK T S D N U R OV

ALM./GR PR. STK.

200

Max. 20 stk.

TAFFEL FRANSKE KARTOFLER / CHIPS 175 gram

Fr it v a lg

Kun

7

95

SUPER FLOTTE RØDE FAMINGOBLOMST

50

00

SØD DEIN R VÆ TAVE G

ÅBNINGSTIDER I JULEN: 17/12 - 23/12 . . . . . . . 7.00-20.00 24/12 . . . . . . . . . . . . . 8.00-13.00 25/12 . . . . . . . . . . . . . 8.00-18.00 26/12 . . . . . . . . . . . . . 8.00-18.00

27/12-30/12 . . . . . . . . 7.00-20.00 31/12 . . . . . . . . . . . . . 7.00-14.00 01/01 . . . . . . . . . . . . 12.00-18.00

KØBMANDEN OG PERSONALE

SØNDAG/ HELT FREM TIL DEN 24/12 MANDAG UANSET STR .

17

95

KÆRGÅRDEN

10

VI HAR MASSER AF FLOTTE JULEBUKETTER OG SAMMENPLANTNINGER, SØDE MANDELGAVER, JULEBLOMSTER - ALT TIL JULENS HYGGE

VI SÆLGER JULETRÆER

Max. 6 pakker

200 g

10

00

BLOMSTERHJØRNET

"70 I ALT" ØNSKER ALLE KUNDER EN GLÆDELIG JUL

RØD/SORT KARAT KAFFE

400 g

00

HVIDKÅL ELLER RØDKÅL

LØRDAG

20

00

OG VI PAKKER OG TAGER IMOD BESTILLINGER FREM TIL DEN 23/12 KL. 16.00 TIL AFHENTNING SENEST 24/12 KL. 12.00

95

RØD AALBORG

20

00

VI HAR LAVET EN MASSE FORSKELLIGE JULEKURVE

6

100 gram

Kun

Fr it v a lg 200 gram

00

125

00

LØRDAG / SØNDAG 20.-21./12 DEC. 11.00-17.00 SÆLGER VI OGSÅ FRA ROLDVEJ 133 LADELUND. STORT UDVALG, GRATIS SLIKPOSER TIL BØRNENE, GLØGG TIL DE VOKSNE OG LIDT MUNDGODT. ANNONCEN ER GÆLDENDE FRA ONSDAG 17/12 TIL TIRSDAG 23/12


Aars Avis

SIDE 30

17. DECEMBER 2014

Jul i Haverslev Luciafest i Haverslev HAVERSLEV: Tirsdag i sidste uge gik eleverne fra 2. til 5. klasse på Haverslev Skole Luciaoptog på Ældrecenter Haversdal i Haverslev, hvor Mejlby-Haverslev Pensionistforening holdt deres sidste arrangement i 2014. Optoget havde det største antal deltagere i mange år, 19 i alt. Efter velkomsten og nogle sange læste Sonja Nørgaard en julehistorie, mens skoleeleverne blev klar til

Lucia-optoget på Ældrecenter Haversdal var større end det plejer. I år deltog 19 børn.

ÅBNINGSTIDER: Mandag & onsdag .............. kl. 16.00-18.00 Fredag...................................... kl. 14.00-18.00 Lørdag ...................................... kl. 10.00-14.00

Skovlvejen 4 . Lille Binderup . 9610 Nørager tlf. 98 65 41 44 . 61 76 08 44 . www.foder-butikken.dk

Glædelig jul og godt nytår

En køretur med Liva sætter gang i tanker HAVERSLEV: Liva er en rød Ford Transit fra 1995 – med plads til ni personer inklusive chaufføren. Liva har kørt ca. 60.000 km i sit snart 20-årige liv. Passagererne er beboere på de tre ældrecentre i Haverslev (Haversdal), Nørager og Rørbæk. Bussen afgår hver tredje mandag – på skift mellem de tre centre. De populære busture har en varighed på cirka tre timer. Aars Avis’ meddeler i Haverslev, Anna K. Møller, har været med på en af turene. Poul Jensen er den faste chauffør, når bussen har Haversdal-beboere med. Poul Jensen arbejder på frivillig basis, både som erfaren Liva-chauffør, og som

Glædelig jul og godt nytår!

den der sørger for bussens vedligehold. Skal Liva ses lidt mere efter i sømmene, så må den køres til Haverslevs lokale mekaniker, Anders Hjørringgård. Turen gik denne gang til Trend. Om bord var seks beboere fra Ældrecenter Haversdal. Elin Bach, der er ansat på Haversdal, var også med. Hun har nu i 4 år været med på turene som hjælper. Det er også Elin Bach der sørger for kaffe/saftevand og kage på turen. Verner Nørhave på 94 år fortalte undervejs episoder fra sit lange liv. Om den store søskendeflok på 9, om hvordan han i 1946 havde købt et mindre landbrug på 22 tdr. land, og senere udvidet i 1954 så gården kom op på 40 tdr. land. Verner Nørhave fortalte, hvordan

Elin Bach og Poul Jensen foran bussen Liva.

der på hans og hustruens gård havde været alt – som på ”Jens Hansens Bondegård”. Verner Nørhave mistede sin hustru for fem år siden, men parrets fire døtre er flittige til at besøge

JULEUDSALG LIGE NU: -20% på alle julevarer resten af året Brugskunst, julepynt, hobbymaterialer og meget mere.

Fax 98 65 44 65 • Østergade 32 • Haverslev • 9610 Nørager Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag Ons-.fre. Lørdag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag

at gå rundt på gangene på Haversdal og sang Lucia sangen. Optoget sluttede i salen, hvor eleverne sang nogle jule sange. I salen var der samlet 35 tilhørere. Alle var meget begejstrede for de vidunderlige sangstemmer de unge skoleelever havde. Efter fælles kaffebord blev der sunget nogle julesange, og eftermiddagen sluttede med, at formanden for pensionistforeningen Birthe Christensen takkede for den fine opbakning, som bestyrelsen har fået ved de arrangementer de har afviklet i årets løb. Hun sluttede med at ønske alle en glædelig jul og godt nyt og på gensyn i det nye år.

Juleåbningstider

19/12 ......................................................................................kl. 9.00 - 19.00 20/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 16.00 21/12 .....................................................................................kl. 10.00 - 14.00 22/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 19.00 23/12 ......................................................................................kl. 9.00 - 19.00 24/12 - 26/12 ......................................................................... LUKKET 27/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 12.00 29/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 17.30 30/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 17.30 31/12 .....................................................................................kl. 9.00 - 12.00 1/1 ......................................................................................... LUKKET

Gavlhuset - Industriparken 1 - Haverslev - 9610 Nørager

www.gavl-huset.dk

HIMMERLANDSCENTRETS

Idrætsefterskole

ønsker nuværende og tidligere elever, lærere, personale, naboer og alle venner af huset en rigtig

glædelig jul og et godt nytår. HCI, Haverslev, 9610 Nørager, tlf. 98 65 43 30

deres far. Liva med Poul Jensen ved rattet bevægede sig ”sindigt” afsted fra Haverslev via Binderup, Aars, Haubro, Overlade og til Trend. Her blev der kigget ud over den dejlige Limfjord til Livø, og Elin Bach bød på et let traktement. Turen hjemover gik via Farsø til Vognsild, Vestrup, Kgs. Tisted, Mejlby og retur til Haverslev. Der var et godt humør i bussen og alt hvad der passeredes blev kommenteret. Markerne, høsten, gravhøje, køer, kvier, kalve, skotsk højlandskvæg, og kan I huske…her boede jo den og den! Undervejs fortalte passagererne også om deres fire dages sommerudflugt til Østkysten, hvor et dejligt sommerhus ventede i Helberskov i nærheden af Øster Hurup. En tur med Liva lyser op og sætter mange gode tanker i gang. Med tak - det var en fornøjelse at være med.


Aars Avis

17. december 2014

Side 31

Jul i Haverslev Ny kirkehøjskole i Haverslev og Aarestrup Møderne holdes onsdag formiddage HAVERSLEV: Sognepræst Svend Schultz-Hansen, organist Anette Kjær og menighedsrådene ved Aarestrup og Haverslev kirker er gået sammen om at oprette ”Midthimmerlands Kirkehøjskole”. Programmet for kirkehøjskolens første sæson i 2015 er nu planlagt og kommer til at bestå af seks højskoleformiddage, der finder sted på skift i Haverslev og Aarestrup følgende onsdage: 28. januar, 18. marts, 15. april, 23. september, 21. oktober og 25. november. Højskoleformiddagene

indledes med morgensang i kirken ved organist Anette Kjær, hvorefter der er fælles morgenkaffe i Sognets hus i Haverslev eller Aarestrup Forsamlingshus og foredrag med efterfølgende drøftelse af dagens emne. Der er indbudt en række rutinerede foredragsholdere, der på forskellig vis belyser sider af menneskelivet, som det kommer til udtryk i samfundsdebatten, litteraturen, kunsten, etikken, forskningen og erfaringen. Det overordnede tema i 2015 er ”At være på vej”, og deltagerne vil her møde

tillidsforskeren Gert Tinggaard Svendsen, der er professor i statskundskab, litteraturprofessoren Johs. Nørregaard Frandsen, journalisten og forfatteren Klavs Birkholm, der er tidligere medlem af Det Etiske Råd, den grundtvigsk valgmenighedspræst, Peter Hedegaard, sognepræsten og fortælleren Flemming Kloster Poulsen og Flemming Nees, der er højskoleforstander på SeniorHøjskolen i Nr. Nissum. - Midthimmerlands Kirkehøjskole henvender sig til alle i det himmerlandske

Organist Anette Kjær står for den nye kirkehøjskole sammen med sognepræst Svend SchultzHansen.

med interesse for de emner, der er på programmet. Vort ønske er gennem et indholdsrigt og givende samvær at bringe væsentlige og aktuelle emner i spil. Samværet omkring foredrag og fællessang skulle gerne både oplive og oplyse og give stof til eftertanke. Vi har valgt at begynde dagen

Fortælleren Flemming Kloster Poulsen er en af de personer der taler i den nye Midthimmerlands Kirkehøjskole.

med fælles morgensang og fortælling, og da vi i både Haverslev og Aarestrup har smukke kirkerum til rådighed, foregår morgensangen i kirken, siger organist

Anette Kjær, der sammen med sognepræst Svend Schultz-Hansen har sammensat programmet og står som leder af Midthimmerlands Kirkehøjskole.

Juleafslutning med ulve og humor... Præsten førte an i ”natorienteringsløb” HAVERSLEV/AARESTRUP: I sidste uge der Juleafslutning for KFUM Spejderne Mejlby-Haverslev (Hame Gruppen) i Præstegården beliggende i Aarestrup. Traditionen tro var alle spejdere store som små inviteret til denne juleafslutning, hvor sognepræst Svend Schultz-Hansen førte an på en tur ud i den mørke skov. 60 spejdere var mødt op i Præstegården. Først var de alle på ”natorienteringsløb” i Rold Skov og derefter til æbleskiver i Præstegården med efterfølgende slik. - Da vi gik ude i skoven fortalte jeg om ulvene i skoven! Der er jo børn med i alle aldre, så da det hele måske blev lidt for spændende, havde nogle af de mindste brug for en voksenhånd at holde i. Jeg forsøgte at bløde det hele op

små eller større vandpytter her i skoven er langt farligere end ulvene – men, det er de ikke, sagde en af de mindste, beretter Svend Schultz-Hansen. Hun var ikke bange for vandpytter, for hun var bæver! - Da vi nåede til et sted allerdybest inde i skoven, hvor vejene delte sig - fortalte jeg, at nu stod vi på et historisk sted, for dette var selve det sted, hvor ulven i sin tid åd Rødhættes bedstemor, fortsætter Svend Schultz-Hansen. Alle kom dog velbeholdne tilbage til præstegården, og børnene spiste med en glubende appetit, og mange hundrede æbleskiver fandt vej ned i ”ulvenes” maver. - Efter så megen spænding var det dejligt at komme tilbage til hygge i de lune stuer, slutter Svend Schultz-Hansen.

De 60 spejdere hyggede sig i præstegården.

Glædelig jul og godt nytår

SVEND MUNKHOLM

Haverslev, 9610 Nørager - Tlf. 98 65 44 44

Alt murerarbejde udføres!

Glædelig jul og godt nytår ønskes af

Industriparken 1, Haverslev

HAVERSLEV AUTOCENTER

ønsker alle vore kunder en glædelig jul og godt nytår.

Karina Tvede

ønskes af VOGNMAND

Motorvejsgrillen Åben 27., 28., 29., 30. december og 1. januar. Lukket 24., 25., 26. og 31. december.

Glædelig jul og godt nytår

www.vestbymureren.dk

v/ Anders Hjørringgaard Jyllandsgade 9 · Haverslev Tlf. 98 65 44 10 REPARATION AF ALLE MÆRKER


Aars Avis

SIDE 32

AARESTRUP

17. DECEMBER 2014

BLÆRE

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Luciaoptog på Gregers Krabbe AARESTRUP: Biblioteket på Gregers Krabbe Friskolen var i fredags fyldt med elever, forældre, søskende, bedsteforældre og folk fra byen. Alle var de mødt op for at overvære 3. og 4. klasse gå Lucia. Forventningerne var høje efter sidste års succes, så det gjorde ikke noget, at de fremmødte måtte væbne sig med tålmodighed og synge en julesang, imens de sidste børn blev klar til

optoget. Endelig var ventetiden forbi. Lyset blev slukket, stilheden bredte sig blandt publikum, og ind kom det fineste Luciaoptog. De hvide stearinlys i børnenes hænder lyset rummet op, lige så vel som børnenes øjne lyste af spænding og nervøsitet. Børnene havde nemlig planlagt en lille overraskelse for de fremmødte - en engelsk version af Lucia-san-

gen. De klarede det godt, og der lød et kæmpe bifald, da optoget sluttede. Bagefter fortsatte 3. og 4. klasse ovre i Naturbørnehaven Gimle og Vuggestuen Bifrost, hvor de også fik mulighed for at sprede lys og glæde.

Det var et smukt Lucia-optog på Gregers Krabbe Friskole i Aarestrup.

Gæste-kor sang i Aarestrup Kirke AARESTRUP: Torsdag, 11. december var der arrangeret Julekoncert i Aarestrup Kirke. Als–Øster Hurup Kirkekor medvirkede under ledelse af organist Troels Kold.

Der blev sunget både sange og salmer med tilknytning til julen. Julekoncerten, hvor et ”fremmed” kirkekor underholder, er bl.a. udtryk for et øget samarbejde på tværs

af sogne- og provstigrænser. Als-Øster Hurup koret består af lidt over 30 medlemmer, og koret har gennem årene deltaget i mange spændende arrangementer,

både her i landet men også i udlandet. Efter den inspirerende aftenkoncert blev der afsluttet med gløgg og æbleskiver i Aarestrup Forsamlingshus.

Kulturskolelærer Ivan Amtoft har undervist eleverne på Blære Skole i brugen af iPads, blandt til at lave musikvideo på. Undervisningen er sket i et samarbejde mellem Blære Skole og Kulturskolen.

Musikvideo som itundervisning Kulturskole på Blære Skole

TEAM VESTHIMMERLAND

FARSØ

ERRER IK 1. DIV. H -H MERLAND

ELITESPONSOR:

Als-Øster Hurup Kirkekor sang i Aarestrup Kirke i sidste uge. Foto: Marie Petersen.

THIM TEAM VES

LØRDAG ER

Samarbejde

B 20. DECEM

I den nye folkeskolelov hedder det sig, at skolerne i langt højere grad skal samarbejde med såkaldte eks-

KL. 15.00

NSOR

as

Hobrovej 1-5 - 9600 Aars Telefon 98 62 12 99

NTER IDRÆTSCE KEN R ØSTERMA

KAMPSPO

HOVEDSPONSOR:

TOPSPONSOR:

SØLVSPONSOR:

SPONSOR:

BLÆRE: I 16 uger har Blære Skoles 4. og 5. klasse beskæftiget sig med medier og it i den understøttende undervisningstid. Hver mandag har kulturskolelærer Ivan Amtoft i samarbejde med lærer Trine Toft Nielsen indført eleverne i brugen af iPads. Formålet med undervisningsforløbet har været at dygtiggøre eleverne i brugen af it i en meningsfuld sammenhæng. Således har eleverne i grupper haft til opgave at producere en musikvideo. På den måde har eleverne lært at arbejde både med lyd og billeder. Resultatet af arbejdet er nu tilgængeligt på Youtube, hvor man kan se 10 meget forskellige videoer, som måske mere kan beskrives som små spillefilm. Filmenes temaer er mangfoldige lige fra dovne flodheste til bankrøverier.

terne aktører. Det er på den baggrund at Blære Skole i første halvår af skoleåret 2014/15 haft et konstruktivt samarbejde med Kulturskolen. Der er ingen tvivl om, at eleverne har lært rigtig meget om mulighederne med en iPad, og ifølge Ivan Amtoft har det også været en rigtig god arbejdsform især også for de elever, som ikke lige synes, at traditionel undervisning er det fedeste her i verden. I den sidste skoleuge før jul blev alle elever inviteret til premiere på filmene i skolens nyindrettede samlingssal. Med rigtige billetter og popcorn var der lagt op til ”biografstemning” i det mørklagte lokale. Før hver film blev vist på det store lærred, blev filmen introduceret af den elevgruppe, som havde lavet filmen. På Blære Skole er man meget tilfredse med forløbet og har allerede indgået en aftale om at afvikle et lignende samarbejde i skoleåret 2015/16.

Åben træning Er dit nytårsfortsæt, at træning skal fylde mere i din hverdag? I uge 2 har du mulighed for at prøve nogle af foreningens hold inden for målrettet træning og indoor cycling. Tjek hjemmesiden www.aarsgymnastikforening. dk for at se, hvilke hold der er plads på. NYT HOLD: I form efter fødslen starter op fredag den 9. januar 2015 i gymnastiksalen, Idrætscenter Østermarken kl. 10.30-11.30. 10 træningsgange: 300 kr. Ved spørgsmål kontakt: vu@aarsgymnastikforening.dk


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

SIDE 33

Flejsborghus

FAMILIEN JUL

18-19/12 • kl. 16.00 20-21/12 • kl.13.00

KLOKKEBLOMST:

LEGENDEN OG ØNSKEDYRET

18-19/12 • kl. 16.30 20-21/12 • kl. 13.30

HOBITTEN: 3D FEMHÆRESLAGET 18-23/12 • kl. 19.30

SERENA

18-23/12 • kl. 19.30 Torsdag 25/12 til tirsdag 30/12:

PINGVINERNE FRA MADAGASCAR 3D kl. 15.00

KLOKKEBLOMST:

LEGENDEN OG ØNSKEDYRET

Himmerlandskokken

Årets sidste festaften

Nytår 2014

Ig en i

år

by der H

imm e

u til årets sidste aften.. kker men

Tatar af Kildens røgede laks Rørt med olivenolie, friske krydderurter, skalotteløg og grov sennep. Frækt anrettet i dåse og serveret med en supersprød salat af vild brøndkarse, ærtesalat, kørvel og bredbladet persille. Dertil en pisket creme af fed økologisk cremefraiche, dijonaise, rødløg og kørvel. - Godt forbagt brød og økologisk smør. Patè af vildsvin Anrettes med portvinssyltede rødløg, trøffelmayonaise, sprøde jordskokkechips, feldsalater samt smørbagt brioche. Anrettes i en skål af palmeblade. Beuf (200g) af mørt dansk ungkvægsfilet fra Himmerland Kraftig sauce af kalveglace pisket med cornichoner, skalotteløg, smør og estragon. Skorzonerrødder med knust, sprød bacon, timian og madagaskarpeber. Kartoffelsouffle vendt i sort og hvid sesam. Gulerødder med honning, fransk æblecider, mandler og estragon. Chokoladefondant (blødende chokoladekage) Hvid chokoladepannecotte med gelé af sensommerhindbær i konisk skål, flødekaramel på tube og spir af belgisk chokolade

kl. 15.30

Pr. kuvert

www.aarsteaterbio.dk

Tlf. 98 62 11 75

(ud af huset)

m og læ rlandskok ken ind med en ne

300,-

(min. 2 kuverter)

Menuen leveres med en meget letforståelig brugsanvisning, og alle retter er afstemt således, at der er mindst muligt arbejde ved forberedelse og anretning. Der kan valgfrit anrettes på fad eller tallerken. Alt leveres i emballage som ikke skal returneres. Menuen kan afhentes på udleveringssteder efter aftale mellem kl. 11 og 13 den 31/12 2014 på følgende adresser: vinpakke Havnens Ishus, Kanalvej 2, Løgstør se mere på Nibe Vinlager, Koldsmindevej, Nibe nibevinlager.dk Johnnys Kød, Grynderupvejen 2, Nørager Parkeringspladsen v/Falck, Aggersundvej 38, Fjerritslev Bestilling senest 28/12 2014, og ændring i bestilling senest den 29/12 2014

Bestilling på Tlf. 21 46 47 79 eller kokkenogdronningen@gmail.com Se mere på facebook.com/himmerslandkokken eller himmerlandskokken.com

Nytårs menu 2014

Nytårsmenu 2014 Vi tilbyder igen i år en lækker menu ud af huset:

Blinis - laks

❉  Symfoni af røget fisk – laks, torsk og hellefisk – anrettet på sprød salat med rygeost, marinerede pærer og rugbrødschips, dertil hjemmebagt brød og smør

Blinis m/Færgekroens hjemmerøget laks, agurkecreme, lakserogn, rødløg og karse, brød og smør.

❉  Helstegt dyrefilet, serveret med vildtfløde sauce, bagt kartoffel/sellerimos, sauté med jordskokker, bacon, rødløg, druer og valnødder, salat med syltede tranebær og brombær, waldorfsalat og råsyltet agurk

Kraftig skaldyrssuppe m/sesambagt torsk og urter, brød og smør

❉  Nøddemarengs - lagt sammen med creme af mascarpone, revet æble og marcipan

Pris pr. person: 2 retter kr. 235.00 3 retter kr. 275.00 Bestilles senest 27. december Afhentes inden kl. 17.00 Min. 8 kuverter Tlf. 98621966 eller mail@kimbrerkroen.dk

Skaldyrs-bisque

Tournedos - cognac og peber

Tournedos af ungkvægmørbrad fra Himmerlands Kød med pestobagt tomat, selleritimbale, sauté af svampe og savoykål, syltede perleløg, pommes gratin og cognac/peber sauce.

Nytårs chokolade cheesecake

Chokolade cheesecake m/blåbær, nøddekrokant og citrussauce

3 retter 295,- / 4 retter 320,-

Kun mod forudbestilling på tlf. 98 63 86 00. Vi glæder os til at levere menuen til årets sidste aften. Menuen kan afhentes ml. kl. 16.00-17.00 den 31/12-14, hvor kroen er vært ved et glas boblevand. Instrukser til opvarmning medfølger. Det meste er anrettet og klar til servering. Nyhed! INGEN returemballage!

Hvalpsund Færgekro Markedsvej 8 - 9600 Aars - tlf. 98 62 19 66 mail@kimbrerkroen.dk

Markedsvej 8 - 9600 Aars - tlf. 98 62 19 66 . mail@kimbrerkroen.dk

Sundvej 87 • Hvalpsund • 9640 Farsø • Tlf. 98 63 86 00 www.hvalpsund-faergekro.dk

Vester Hornumvej 93, 9640 Farsø

Nytår. Nytårsmenu 175 kr. Varmrøget peberlaks med rejer, asparges brød og smør Rosa stegt oksefilet med marinerede grøntsager, krydderkartofler og skysauce Brownie, vanilje penna cotta og skovbærsauce

Smørrebrød 18 kr. Bestil senest 28/12-14 Afhentes 31 december fra kl.17.00 - 18.00 Hver Fredag og Lørdag er der Buffet til 99 kr.

Hold din næste fest i vore hyggelige lokaler pris pr. person fra 300 kr.

Tlf: 98663250

Juleaften og nytårrsaften

MAD TIL

Til alle jer der gerne vil have mindre stress på juleaften/nytårsaften, har vi også køkkenet åbent disse dage til kl. 14.00 Menu juleafTen med bestilling senest 20/12: Andesteg med brunede kartofler, rødkål, asier, franske kartofler samt hvide kartofler og sovs. Ris à lá mande med kirsebærsovs.

Pr. couvert

160,-

Køkkenet er lukket 1. og 2. juledag!

Menu nyTåRsafTen med bestilling senest 28/12: Forret og dessert kommer færdiganrettet. For hovedretten er der en anvisning med hvordan retten skal varmes/anrettes.

Vore kokke har i år sammensat følgende menu: foRReT: Bresaula med rucculasalat, små tomater, flager af parmesanost og balsamico. Dertil hjemmebagt flûtes eller kalkunsouflé med pesto og flutes eller Varmrøget laks med tigerrejer, pesto, spinatblade og hjemmebagte flûtes HoVedReT: oksesteak med bagte kartoffelskiver, paprikasauce, saltbagte løg, fyldt tomat og coleslawsalat. desseRT: desserttallerken bestående af: appelsinmandeltærte Tiramisu Hvid Chokolademousse

2 ReTTeR - Pr. couvert 3 ReTTeR - Pr. couvert

200,250,-

eVenTuel naTMad: Karrysuppe m/ hjemmebagt brød

Pr. couvert

50,-

Der medfølger udførlig anvisning i hvordan maden skal varmes. I kan også få smørrebrød til kun 28,- pr. stk. Maden afhentes på dagen mellem kl. 14.00 og 15.00

Skivum Krat v/Gitte og Claus Fischer Kratvej 10, 9240 Nibe Tlf. 98 66 61 34 Ring og få tilsendt prisliste

Tlf. 98 66 61 34

Besøg os på www.skivumkrat.dk


Aars Avis

Side 34

17. december 2014

Stor tilslutning til juleturnering i Aars BADMINTON: Igen i år var der stor tilslutning til

den årlige juleturnering i ungdomsafdlingen i Aars

50 børn og forældre deltog i weekenden i Aars Badmintonklubs juleturnering.

Badmintonklub. 50 børn og forældre var samlet i weekenden for at dyste i badmintonklubbens juleturnering med efterfølgende julehygge med æbleskiver og kaffe/saft. Deltagerne var inddelt i fire hold, som skulle spille mod hinanden indbyrdes. Der blev kæmpet til sidste fjerbold, inden vinderen

kunne kåres og modtage en præmie. Eftermiddagen blev afsluttet med æbleskiver og kaffe/saft – og selvfølgelig en godtepose med lækkerier til alle spillerne og deres søskende. Ungdomstræningen fortsætter i denne uge, hvorefter klubben holder juleferie frem til 5. januar.

Museumsleder

på Johannes V. Jensen Museet i Farsø Museet søger pr. 1. april 2015 ny leder med en årlig arbejdstid på ca. 800 timer.

BOGHOLDER – ADMINISTRATIV MEDARBEJDER

Da vores bogholder efter 27 års ansættelse har valgt at gå på efterløn, søger Aalestrup Varme og Aalestrup Vand hermed en ny bogholder/administrativ medarbejder. Der er tale om en selvstændig og udfordrende stilling, hvor du i samarbejde med driftsledelsen og med reference direkte til bestyrelsen bl.a. skal varetage følgende arbejdsopgaver: • Varetagelse af forbrugerregnskab • Bogføring og afstemning af konti • Håndtering af betalinger • Ajourføring af målerkartotek • Lønadministration • Månedlig budget- og likviditetsopfølgning • Klargøring af regnskaber til årsafslutning • Årskørsel med aflæsning af målere • Medvirke ved budgetlægning • Indsendelse af materialer til myndighederne • Telefonpasning • Diverse relevante ad hoc opgaver Stillingen er som udgangspunkt fuldtids med tiltrædelse senest 1. marts 2015. Løn efter kvalifikationer. Kendskab til de specielle regnskabs- og budgetregler iht. varmeforsyningsloven og vandforsyningsloven er ikke en forudsætning, da der vil blive mulighed for oplæring og deltagelse i relevante kurser. Der vil ligeledes ske oplæring i DFF-EDB`s forbrugersystem. Ansøgningsfrist den 15.januar 2015. Ansøgning sendes til: Aalestrup Varme a.m.b.a. Aalestrup Vand a.m.b.a. Elmegaardsvej 6, 9620 Aalestrup Eller: info@aalestrup-varme.dk Aalestrup Vand Amba og Aalestrup Varme Amba er to selvstændige forbrugerejede virksomheder, men med fælles bestyrelse, ledelse og medarbejdere. Virksomhederne beskæftiger 3 driftsassistenter, 1 driftsleder og 1 administrativ medarbejder. Aalestrup Varme leverer fjernvarme til 1.400 forbrugere i Aalestrup by og Aalestrup Vand forsyner 1.600 forbrugere i Aalestrup by og omegn med vand.

Aalestrup Varme a.m.b.a.

Aalestrup Vand a.m.b.a.

Interesserede kan søge yderligere oplysninger om stillingen ved henvendelse på mail: info@johannesvjensenmuseet.dk eller på telf. 22 75 35 44/20 89 55 44.

- kompetencer til en fremtid med succes

Handelslærer til Kontor, handel og forretningsservice Vores afdeling Kontor, handel og forretningsservice (tidligere Merkantil afdeling) har som mål at være Danmarks bedste. Lige nu søger vi handelslærer til IT, dansk, samfundsfag samt salg og service. Din profil • Lyst og evne til at omgås unge mennesker. • Relevante faglige kvalifikationer samt minimum 2 års erhvervserfaring. • Du vil først og fremmest skulle undervise på vores grundforløb, hvor udgangspunktet er cooperative learning og anerkendende pædagogik. • Erfaring med uddannelsesrådgivning eller et godt lokalt kendskab er en fordel. • Du skal endvidere være praktikpladskonsulent indenfor • detailhandel med specialer. • Ansøgere med pædagogikum eller tilsvarende samt med relevant undervisningserfaring og brede faglige kompetencer vil blive foretrukket. Ansøgningen Send din ansøgning mærket ”Handelslærer” vedlagt relevante bilag til aars@erhvervsskolerne.dk senest den 15. januar kl 8.00. Tiltrædelse pr. 1. marts 2015. Samtaler forventes afholdt uge 4. Yderligere oplysninger For yderlige oplysninger kontakt venligst uddannelseschef Anne Marie Johansen fra 5. januar. Tlf: 96981000 E-mail: amj@erhvervsskolerne.dk

Ansøgningsfrist er 20. januar 2015.

Johannes V. Jensen Museet

Østre Boulevard 10 9600 Aars

Tlf. 9698 1000 Fax 9698 1080

aars@erhvervsskolerne.dk erhvervsskolerne.dk

Søndergade 48, 9640 Farsø

Aars Avis - når det skal være lokalt!

Vi søger faglærer til Teknologi, byggeri og transport Vi søger snarest en faglærer på fuld tid til grundforløbet på Teknologi, Byggeri og Transport, brobygning for 10. klasse og evt. grundforløbet til smed. Stillingen omfatter undervisning på grundforløb 1, hvor vi underviser kommende smede, mekanikere m.fl. i brede erhvervsfaglige, almene og personlige kompetencer. Det er en fordel, men ikke et krav, hvis du kan undervise i et eller flere af grundfagene dansk (E-C), engelsk (E), matematik (E) og/eller fysik (E). Din profil: • Du har en faglig uddannelse som smed eller tilsvarende. • Du har måske kompetencer, der gør, at du også kan undervise i et eller flere grundfag. • Du er fleksibel og har gode samarbejdsevner. • Du har gode formuleringsevner, såvel mundtligt som skriftligt. • Du er i stand til at bevare overblikket i pressede situationer. • Du har lyst og evner til at omgås nutidens unge og være med til at give dem en personlig og faglig ballast. Er det noget for dig? Send din ansøgning, mærket ”faglærer”, samt relevante bilag, til aars@erhvervsskolerne.dk senest den 14. januar 2015 kl. 8.00. Samtaler forventes afholdt torsdag den 22. januar. Vil du vide mere? Læs mere om stillingen på erhvervsskolerne.dk eller kontakt uddannelseschef Per Stig Andersen på tlf. 9698 1000.

Østre Boulevard 10 9600 Aars

Tlf. 9698 1000 Fax 9698 1080

aars@erhvervsskolerne.dk erhvervsskolerne.dk

søger alsidig ledningsassistent/ montør

Arbejdsopgaver:

Deltage i den daglige drift: • Drift og vedligehold af værker og pumpestationer. • Drift og vedligehold af ledningsnet. • Renoveringsopgaver/nyanlæg. • Servicere forbrugerne. • Drift og vedligehold af grønne områder herunder skov. • Deltage i vagtordning. Kvalifikationer: • VVS-montør eller lign. • Kendskab til vandværker. • Kørekort C + BE • USME plastsvejsepas vil være en fordel, men ingen betingelse • God ordenssans og ansvarsbevidst. • Gode samarbejdsevner. • Løn efter kvalifikationer. Vi tilbyder: • Spændende job i en uformel organisation. • Gode kolleger • Løn efter kvalifikationer. Tiltrædelse: hurtigst muligt eller efter aftale. Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til kontoret på 98624933 eller på mail til aarsvand@ aarsvand.dk Skriftlig ansøgning med CV til aarsvand@aarsvand.dk inden d. 28. dec. 2014.


Aars Avis

17. DECEMBER 2014

Lokale billardspillere tog flot sejr i 1. division

Aars Gymnastikforening hjælper med nytårsforsæt GYMNASTIK: Aars Gymnastikforenings voksenudvalg tilbyder hjælp til nytårsfortsættet, hvis det handler om, at motion skal fylde mere i hverdagen. I uge 2 er der mulighed for at få en gratis træning på et af foreningens hold indenfor målrettet træning og indoor cycling. Endvidere starter en ny sæson for holdet ”I form efter fødslen”. Et af de hold, der er åbent for nye deltagere er ”Cross”. Cross-holdet træner torsdag aften i gymnastiksalen i Idrætscenter Østermarken. Christian Lau Jensen er instruktør på holdet, hvor der både er herrer og damer. Timens indhold fokuserer på en effektiv og funktionel træning, som kan udføres

med et minimum af rekvisitter men samtidig giver et stort træningsudbytte. Mandag aften er der mulighed for en times træning i indoor cycling med fokus på maksimal udnyttelse af de 60 minutter timen varer, hvor musik og tempo er i højsædet. En time med garanti for udmattelse og meget høj intensitet. Endvidere er der blandt andet mulighed for at prøve holdene ”I form – for kvinder”, ”Cirkeltræning”, ”Step”, ”Stram op” og ”Kettlefit”. Finder man interesse for holdet, kan man træne med resten af sæsonen for en nedsat pris. Fredag 9. januar starter en ny omgang af ”I form efter fødsel” op. Holdet fokuserer på at få genoptrænet bækkenbunden samt styrke

SIDE 35

alle de store muskelgrupper såsom mave, ryg, balder og lår. Intensiteten vil blive øget fra gang til gang. I træningen vil der indgå elastikker, bodybarrer og den store træningsbold. Opfordringen lyder derfor at man skal tage sit barn med og tage det første skridt til at komme i form efter fødslen. På foreningens hjemmeside kan man finde flere muligheder for åbne hold samt træningssteder og -tidspunkter. Voksenudvalget gør dog opmærksom på, at enkelte hold desværre ikke er åbne for tilgang på nuværende tidspunkt.

BILLARD: Den forgangne weekend bød på virkelig flot Billard i Aars Billard Klubs lokaler på Nibevej. Både 1. divisionsholdet og klubbens andethold i 3. division havde besøg af Kolding, som topper begge rækker. 1. divisionsholdet leverede en meget flot og gedigen indsats. som resulterede i en sejr på 6-2. Henrik (Hønse) Jensen vandt sin kamp i meget overbevisende stil og sluttede med dagens højeste gennemsnit på 116,66. Holdkammeraterne Jan Bjørn og Brian Nielsen vandt også deres kampe. Med sejren rykkede holdet op i top 4, hvilket betyder, at nedrykningspladserne atter er langt væk. 3. division mødte også Kolding, og gæsterne top-

BILLIGE BruGtE oG nyE

Godkendt optakt til nøglekamp for TVH HÅNDBOLD: Da Team Vesthimmerlands håndboldherrer i wekenden tog turen til København for at møde Ajax, fik vesthimmerlændingene ikke point med hjem over broerne. Christian Backs tropper leverede en godkendt indsats, men i den sidste ende blev det til et nederlag på en enkelt pind. Når holdet på lørdag

hjemme tørner sammen med HIK, kan en godkendt indsats dog ikke bruges til så meget - det skal meget gerne point på kontoen. Med en sejr over HIK kan TVH slå et formentlig afgørende hul til holdene, som lige nu ligger til at skulle ud i nedrykningsspillet efter den ordinære sæson, og de lokale håndboldherrer vil kunne gå på juleferie med 16 særdeles

solide point på kontoen. Omvendt vil et nederlag betyde, at TVH bliver sovset ind i et meget bredt midterfeldt, hvor blot et par point vil adskille en håndfuld hold. Selv om en eventuel sejr i lørdagens kamp naturligvis kun vil kaste to point af sig, kan man derfor godt konkludere, at der rent faktisk er fire point på spil.

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars

så KIG InD på vorEs hjEmmEsIDE www.DvIDaEKcEntEr.DK oG sE DE fantastIsKE prIsEr på BruGtE oG nyE DÆK ELLEr rInG tIL:

98 55 19 55

Dækcenter

Grynderupvejen 6, Tlf. 98 55 19 55 Nørager www.dvidaekcenter.dk

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars

Anne Grethe Nielsen Himmerlandsgade 73, Aars Det betaler sig at se efter Danske BOLIGadvokaters logo

Advokatfirmaet Stenum

Tlf. 98 62 13 40 Træffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fred. 9-12

Jørgen Stenum (H) Bitten Kjærsgaard (L)

Søndergade 22, 9600 Aars

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 på tlf. 98 92 89 00

Villa, Strandby

udlejes pr. 1/1 2015. 2 plan, 3 værelser, 100 m2 nyistandsat. 1000 m2 grund. Opvarmning: oliefyr. Mulighed for heste. Husleje 3.800 kr. pr. md. + forbrug. Indskud: 3 mdr.’s leje.

Tlf. 6065 3234

www.Himmerlands Biludlejning.dk

Leje af flyttebiler, alm. biler el. byens største flyttetrailere. Book online!

BILLIG LEJE

F.eks. 100 m2 til kr. 2.000 + m. (op til 200 m2)

Tlf. 40 24 00 04

Ring 40 24 00 04

Lejligheder i rolige og grønne omgivelser

Telefon 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen

KLINIK FOR FODTERAPI

• Fodbehandling • Nedgroede negle m.m. • Aflastning og indlæg • Salg af strømper/creme • Betaling med dankort til Sygesikring • Indberetning Danmark • Tager på udebehandlinger

Jytte Baade Lyngberg Hjedsbækvej 332 9541 Suldrup

Tlf. 21 57 95 44

Tlf. 9862 2911 Fax 9862 4320 Mail: aars@adv-stenum.dk

AARS BY

2-vær. lejlighed, 60 m2 med stue, sovevær. og køkken-alrum med adgang til altan, badevær. med plads til vaskemaskine. Adg. til have og terrasse. Leje 4.750,- + forbrug. Dep. 3 mdr.s leje. Tlf.: 70 25 50 25

Udebehandling efter aftale

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflast-

KLINISK TANDTEKNIKER

TIL LEJE

vI har IGEn BruGtE vIntErDÆK på LaGEr fra schwEIz.

Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62

ninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

Per Breinholdt, John S. Lauridsen og Jogn (Bello) Bach vandt deres kampe for fjerdeholdet, mens Vivi Jönsson stod for den enlige sejr til tredjeholdet. Der blev desuden spillet en enkelt kamp i Old Boys rækken. Syvendeholdet tog hjemme imod naboklubben Arden, og opgøret endte med sejr til gæsterne på 6-2. Jens Peter Jensen var den enlige vinder for hjemmeholdet.

vIntErDÆK

SUNDHED & VELVÆRE

Klinik for fodterapi

pede ligesom 1 divisionsholdet rækken. Det blev et utroligt spænende og meget lige opgør, hvor hjemmeholdet havde fortjent uafgjort, men måtte til sidst se sig besejret 2-6. Mikael Toft stod for den enlige sejr til hjemmeholdet. Der er i serie 3 spillet en enkelt kamp, og det var et lokalopgør. Tredje- og fjerdeholdet skulle mødes, og resultatet af opgøret blev, at fjerdeholdet kunne trække sig tilbage med en sejr på 6-2.

Hvalpsund kranio-sakral Fysioterapi v/Fysioterapeut Kaare Bay . Tlf. 2820 3644 Se www.kranio-fys.dk - og bestil en prøvebehandling (150 kr.)

KLINIK FOR FODTERAPI

AARS BOLIGFORENING KIRKEGADE 2 - 9600 AARS TLF. 98 62 24 13 Bliv medlem... www.aarsbo.dk Kontortid: Mandag-onsdag 9.00-16.00 Torsdag 10.00-17.00 Fredag 9.00-12.00

Udlejning af erhvervsejendom på 115 m2

Velegnet til kontorlejemål centralt beliggenhed i Aars. Lejemålet består af 3 separate kontorer, 1 mellemkontor, køkken, frokost/møderum og toilet. Der hører 4 faste P-pladser til ejendommen. Kontakt nedenstående for nærmere oplysninger:

v/Statsautoriseret Fodterapeut Karina Levo

Kører også på udebehandling

Himmerlandsgade 103 C, 9600 Aars RING FOR AFTALE PÅ

TLF. 20 60 30 70

KontorServiceBureauet Højvang 1a · 9600 Aars

Tlf. 70 22 39 07 www.k-s-b.dk


Loppemarked top 4-f

18/08/04

Aars Avis

Side 36

8:35

Side 1

BLANDEDE

UDLEJNING

Landsdelens bedste

LOPPEMARKED Teleskoplæsser med drejbar kurv og 220 volt generator. Kan række 17 meter og løfte 4 tons. Henvendelse: I/S Mikkelsen • 4034 2010

FARVEKOPIER * A3 - A4 * overhead-film * tryk på trøjer Aars Bogtryk & Offset

Farvekopicenter Aars Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

finder du i

HIMMERLANDS AVISERNE

Kirkens Korshær

Genbrugsbutik Nørager Dødsboer afhentes Tlf. 98 55 20 90 Åben daglig 13.00-17.00 Lørdag åben 10.00-12.00

KØB OG SALG

SÆLGES

Sahva kartofler. 25 kg 60,- kr.

Jens Hansen Østergade 62, Østrup Tlf. 21 81 07 55

NEVE EDB

Keldgårdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

Ska’ du bruge en håndværker? Så kig i Aars Vejviser

AARS AVIS AARS AVIS FARSØ AVIS FARSØ AVIS FOLKEBLADET STØVRING FOLKEBLADET STØVRING HADSUND FOLKEBLAD NIBE AVIS NIBE AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD ØSTHIMMERLANDS FOLKEBLAD ØSTHIMMERLANDS FOLKEBLAD

Købes: Dødsboer og flytteboer. Kontant afregning Tlf: 23 22 01 24 Købes: Dødsboer, flytteboer, finere indbo, møbler, malerier, tæpper, lamper, ure, spejle, porcelæn, glas, fajance, figurer, sølv, guld, samlinger, nips, småting. Toppris betales kontant. Tlf: 21 64 80 90 Købes: Palisanderspisestue, bord, stole, skænk og skrivebord i palisander Tlf: 40 73 19 97 Købes: Skrot, gammelt jern og hårde hvidevarer. Total oprydning Tlf: 40 19 92 59 Købes: TOPPRIS GIVES! Dødsbo og indbo fra 1950’erne 1980’erne købes. Teak, palisander og dansk design har stor interesse. Tlf: 27 20 46 97 Købes: Ældre knallert. Pris efter stand. Ikke scooter. Tlf: 20 82 83 62

Sælges: Flotte terrierhvalpe, h.h.v. sort/hvid, sort/hvid/brun, hvid/brun. Far: Foxterrier, mor: Skotsk højlandsterrier. Begge køn, ormekur, slagsklare 2. jan. Pr. stk. 1.500. (Trend) Tlf: 23 92 11 97

Vær opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem. Loppe-annoncerne bringes her i førstkommende nummer efter indlevering!

Sælges: Hækplanter, Liguster ”Liga” 2 års, op til 120 cm. Sunde og fine planter med godt rodnet. Tlf: 23 39 16 05

Biler, motorcykler, campingvogne og traktorer henvises til avisens øvrige annonce-pladser

Sælges: Julegæs pluk selv. Prima fritgående gæs opvokset på naturgræs i Skibsted Ådal. Gåsen bliver slagtet. Kogende vand, husly og vejledning til rådighed. Vægt 4-5 kg. slagtet. Pris 75 kr./kg. Maks 350 kr. Tlf: 20 37 82 57 Sælges: Komfur, vaskemaskine,

Sælges: Babysæt til Stokke højstol i farven Pale Pink. Så fin som køleskab, fryser, spisebord i eg m. 6 stole. ny. 150 kr. Tlf: 53 97 96 33 Tlf: 40 37 21 74 Loppemarked kupon 4-f 18/08/04 8:23 Side 1

LOPPEMARKED 20 ord for 50 kr.

HIMMERLANDS AVISERNE

Annoncetelefon 98 62 17 11

17. december 2014

Hvad koster en loppeannonce? Købes: jernindrykning. og skrot. Gode Sælges: KUNStor kr. stjerne 50.00 til pr.flagsannonce for Alt hver priser samt afhentning. tang,Annoncen 350 kr. Lillebetales Kähler jubilæKONTANT ved hurtig indleveringen umsvase, Træstige, 350 eller 400 ved kr. check. Beløbet kan ikke vedlægges i 12 Tlf: 25 47 13 kr. Grå cafébord, 200 kr. NyBreve rejs- sendt med postvæsenet frimærker. - Husk: etaske, 1.000 kr. Sælges: Brænde. Gran kr. pr. m må brun, IKKE indeholde kontanter! Tlf: 40 64 97 97 200,-. Løv fra kr. pr. m 295,-. Kan Hvor bliver annoncen indrykket? evt. lev. mod mere betaling. Annoncen indrykkes Sælges: Tørt Brænde, savet ogi 8 aviser Tlf: 20 i32Himmerland 73 38/21 26 43 30 (totaloplag ekspl.): Aars Avis. Farsø Avis. kløvet ca. 30 cm. 101.622 Nåle kr. 300,Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vestm. Løvtræ kr. 400,- m. himmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Tlf: 98 37 84 15 Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis. Sælges: Tørt brænde, bøg, ask og eg, 4 rm. kr. 1600. FejemaHvornår skal annoncen indleveres? skine Texas 7,5 hk, 100 cm, kr. Annoncen skal være avisen i hænde senest fredag 4.000. MF 31, velholdt, kr. 9000. kl. 9.00 indrykningen. Annoncer, der Træpiller i 16 kgugen sækkefør kr. 1700. modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer Tlf: 22 20 kan 38 24IKKE indtelefoneres. til loppemarkedet

Sælges: Georg Jensen juleuroer: Årg. 1997 kr. 300,-. Årg. 2005 kr. 250,-. Årg. 2011 kr. 300,-. Asmussen lysestger m/3 dråber kr. 325 Tlf: 60 85 29 94

til 101.262 husstande

AARS AVIS

salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce.

Annoncen må fylde op til 20 ord!

Er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - også med max. 20 ord.

BETALING:

Kontant ved levering af annoncen Annoncer til loppemarkedet kan ikke indtelefoneres!

Indryk en loppemarkedsannonce og kom ud til 101.262 husstande! Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Østhimmerlands Folkeblad, senest fredag 9.00 Refsnæsvej 8, 9293kl.Kongerslev Mrk.: »Loppemarked« Betaling vedlagt:

❑ Kontant ❑ Check ANNONCETEKST: ❑ Sælges ❑ Købes ❑ Byttes ❑ Gives væk

Telefon:

Afsenders navn og adresse:


Ulrik Lemvig • Mobil 22 43 14 46 • www.soettrupms.dk

M s a ’ rkservice d r a a g j ø H

Sjørupvej 44, Sjørup, 9640 Farsø Tlf. 22 99 83 65 (21 48 61 53) FlytningPresning af gylleaf ...............575,minibig + wrapningpr. time Udkørsel af gylle med 25 t vogn med slanger og sort/grønjordsnedfælder. presning og wrapning af rundballer

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Advokat Henrik Nielsen fra AN Advokater har set nærmere på nogle af de vigtigste ændringer i landbrugsloven, som træder i kraft fra årsskiftet.

Markante ændringer i landbrugsloven En række ændringer af landbrugsloven træder i kraft ved årsskiftet Folketinget har 11. december vedtaget en ændring af landbrugsloven, som betyder fjernelse af en række restriktioner i den gældende lov. Advokat Henrik Nielsen fra AN Advokater, der er specialiseret i rådgivning af landmænd, fortæller, at et af de væsentligste punkter i forslaget er, at det åbner op for, at landbrug kan ejes i andre selskabsformer end A/S og ApS. - Hidtil har det krævet en særlig tilladelse, som var stort set umulig at få, hvis et landbrug skulle etableres som eksempelvis fond eller partnerselskab. Med ændringen bliver alle selskabsformer, som der normalt er interesse for fra

landbruget side, tilladte. Det er ofte skattemæssige overvejelser, som gør eksempelvis partnerselskaber interessante, siger han. Hvis flere personer ejer et landbrug i et A/S eller ApS, så kræver det i dag, at én person har den bestemmende indflydelse. Det betyder i praksis, at én person skal have den daglige ledelse og det driftsmæssige ansvar. - Er man for eksempel fem landmænd, der har købt et landbrug sammen og hver ejer 20 procent, så er de tvunget til at udpege en til at have det bestemmende ansvar. Det bliver afskaffet med den nye landbrugslov, fortæller Henrik Nielsen. - Skeptikerne af lovforslaget frygter, at fjernel-

Levende landsby i Vesterbølle igen VESTERBØLLE: Landsbyliv som for knap 100 år siden har et godt tag i publikum. Og foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland med hjemsted i Vesterbølle har fastlagt datoer for aktiviteter i 2015. Det gælder bl. a. foreningens populære arrangement ”Høstdage”, som gennemføres i weekenden 1. og 2. august.

I forbindelse med foreningens netop gennemførte generalforsamling blev det oplyst, at der holdes pløje- og sådag med kartoffellægning lørdag, 11. april, efterårsdag med kartoffeloptagning lørdag, 12. september og æblepresning lørdag, 10. oktober.

sen af den bestemmende indflydelse gør landbruget mere interessant for investeringsselskaber, som i stigende grad vil købe sig ind, når det ikke længere er et krav, at landmanden der står for den daglige drift har retten til at træffe de store beslutninger, siger han. Man kan på mange måde tale om, at landbrugsloven udvandes med dette lovforslag. En stor del af de betydende restriktioner forsvinder. Et område er dog forsat gældende, nemlig den 10-årige bopælspligt. - Man skal som landmand altså fortsat sikre at mindst en af sine ejendomme er beboet i 10 år efter anskaffelsen. Der er

dog ikke noget krav om, at det er ejeren selv, der opfylder bopælspligten. Han kan sagtens lade eksempelvis en driftsleder leje boligen og dermed lade denne opfylde bopælskravet, siger advokat Henrik Nielsen. I forhold til reglerne om fortrinsstilling er der også en vigtig ændring på vej. Det drejer sig om reglerne om suppleringsjord. Det vil ikke længere være et krav, at lodsejere, der har mere end 150 hektar, skal sende det i høring, når de køber suppleringsjord. I dag har landmænd, der ejer under 70 hektar, i princippet fortrinsstilling til jorden, men det falder med al sandsynlighed væk ved årsskiftet.

DIGITAL FARVE PRINT og alm. fotokopiering

A3 - A4 - A5 Storformat Overhead film Tryk på t-shirts Aars

Bogtryk & Offset

Farvekopicenter Aars Himmerlandsgade 150 9600 Aars

Tlf. 98 62 17 11


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

Side 38

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, Aars. Redaktion: Thorkil Christensen (ansvarsh.), Lars Lindberg - tlf. 98 62 17 11 Torsten Hansen - tlf. 98 62 17 11. E-mail: redaktion@aarsavis.dk Annonceekspedition: Himmerlandsgade 150, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 11, fax 98 62 27 99. E-mail: annonce@aarsavis.dk Indleveringsfrister for annoncer: Forretningsannoncer og andre større annoncer samt annoncer med farver eller korrektur senest torsdag kl. 9.00. Andre annoncer modtages indtil mandag kl. 11.00. Oplag: 21.634 ekspl. Bladet udsendes hver onsdag. Tryk: OTM Avistryk A/S Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00. - Tlf. 98 92 89 00

En gammel bøtte med et forældet sprøjtemiddel kan medføre en bøde på 8.000 kroner, så det er med at have styr på kemilageret.

Har du styr på dit kemilager? En gammel rest af et forældet sprøjtemiddel kan udløse en bøde på 8.000 kroner pr. dunk, så Agri Nord opfordrer til at få styr på kemilageret, inden du får kontrolbesøg. Samlermani kan være praktisk, når man står og mangler materialer til et projekt, men når det kommer til beholdningen af kemi til marken, så er samlermani noget, man bør undgå. Det pointerer teamleder hos Agri Nord Planteavl, Poul Madsen. - Reglerne for opbevaring af kemi er meget firkantede, og hvis du har noget stående som er overskredet anvendelsesdatoen, så kan det koste en bøde. Derfor er der flere landmænd som får os til at gennemgå deres lager, så de er sikker på, at det lever op til reglerne, fortæller han. - Det handler om at sikre gode rutiner, så dit kemila-

ger altid er opdateret. Det nytter ikke, at der står en rest middel til ærter, hvis man ikke har haft ærter i årevis. Der er også set eksempler på at anvendelsesdatoen er overskredet, og selvom midlet ikke er blevet ændret i hverken indhold eller brug, så er det stadig ikke lovligt at have stående. De få hundrede kroner, det koster at komme af med midlet på korrekt vis, kan hurtigt være tjent hjem set i forhold til et besøg fra Naturerhverv, siger Poul Madsen. Hvis du har en android-telefon er app’en ”Kemitjek” en mulighed. Du kan også bruge Videncentrets middeldatabase, hvor det er muligt at se hvilke midler, der er lovlige. Poul Madsen understreger, at det handler om orden og om at huske jævnligt at tjekke mærkaterne på dunkene på hylden.

OFFICIELLE

Regeringen vil sikre bedre mobildækning på landet Agri Nord ser positivt på regeringens udspil Bedre bredbånd på landet i julegave? Ja tak, siger Agri Nords formand Carl Christian Pedersen. Helt så hurtigt går det nu ikke, men første skridt er taget med regeringens digitale vækstplan, som de nu skal forsøge at forhandle på plads. Planen indeholder blandt andet målsætninger om, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload senest i 2020. Det skal blandt andet ske ved at stille dækningskrav ved kommende frekvensauktioner, udvide frekvensbåndet og ved at lade forsikrings- og pensionsselskaber investere i digital infrastruktur. - Det er yderst positivt, hvis man nu vil til at gøre noget seriøst ved problemet med manglende bredbåndsforbindelser i landdistrikterne. Virksomheder herunder landbrug er afhængige af ordentlige forbindelser i vores daglige arbejde - ikke mindst i takt med, at alle indberetninger til det offentlige bliver digitale, siger Carl Christian Pedersen, der også henviser til, at dårlig mobildækning og internetadgang kan afskrække folk fra at bosætte sig i yderområderne. I planen hedder det, at regeringen ønsker ”at understøtte den digitale

Aars Landboauktion var i uge 50 tilført 9 SDM kælvekvier, 6000-6900, 9 kødkvæg, 4600-8300, 29 kvier over 12 mdr. malkerace, 400-3400, 32 kvier over 12 mdr. kødkvæg, 1600-6200, 27 kvier under 12 mdr. malkerace, 6501200, 43 kvier under 12 mdr. kødkvæg, 4600-7500, 20 tyre over 3 mdr. malkerace, 100-1800, 5 tyre over 3 mdr. kødkvæg, 600-1500 og 1 tyr under 3 mdr. malkerace, 5400 Omsætning: 520.612,00 kr.

✔ Vikarservice Landbrug Erhverv Transport

✔ Haveservice Hjemmehjælp - valget er frit - valget er dit

Haveplan Omlægning Vedligehold

✔ Hjemmeservice

Har du brug for hjælp...

Frit valg Privat Erhverv

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

Smågrisenoteringen Beregnet notering uge 51 Basis 348,27 (366,59). SPF+Myc 353,27 (371,59). SPF 357,27 (375,59). Økologi 780,40 (752,32). UKtillæg 13. Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 5,44 (5,47) kr.

udvikling og skabe vækst i hele Danmark.” Derfor skal 700 MHz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd frigøres fra 2020.

Det skal ifølge regeringen bidrage til en markant forbedret dækning med hurtigt mobilt bredbånd for borgere og virksomhe-

Agri Nords formand, Carl Christian Pedersen er positiv overfor regeringens digitale vækstplan, men han ser gerne, at landmændene får bedre internet inden 2020.

der særligt i tyndt befolkede områder. Agri Nords formand efterlyser initiativer som på kort sigt kan løse problemerne i landdistrikterne. - Planen indeholder mange positive tiltag, men hvad skal der ske fra nu til 2020? Der er brug for en realistisk køreplan for forbedringerne. Mange steder handler det ikke om 100/30 Mbit/s forbindelse men blot om et anvendeligt bredbånd, siger han. Han håber derfor, at politikerne vil lave en køreplan for de næste fem å, hvor de værste områder bliver opprioriteret. - Ellers vil vi se affolkning. Virksomhederne kan ikke fungere optimalt de steder, hvor problemrene er størst, og i øjeblikket går det hurtigt med flytningen fra land til by. Vi har hørt intentionerne før, og nu glæder vi os til at se handling, lyder det fra Carl Christian Pedersen.

Gudstjenester Søndag d. 21. december

Aars Kirke

10.00

Aars Frikirke Skivum Kirke Giver Kirke Blære Kirke Gislum Kirke Vognsild Kirke Haubro Kirke Ulstrup Kirke Gundersted Kirke Veggerby Kirke Sønderup Kirke Suldrup Kirke Bislev Kirke Ejdrup Kirke Løgstør Kirke Aggersborg Kirke Kornum Kirke Løgsted Kirke Salling Kirke Oudrup Kirke Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke Malle Kirke Vilsted Kirke Overlade Kirke Farsø Kirke 16.30 V. Hornum Kirke Hyllebjerg Kirke Flejsborg Kirke Louns Kirke Alstrup Kirke Strandby Kirke Trængstrup Frimen. Kgs. Tisted Kirke Binderup Kirke Durup Kirke Rørbæk Kirke Grynderup Kirke Stenild Kirke Brorstrup Kirke Ravnkilde Kirke Aarestrup Kirke Haverslev Kirke Aalestrup Kirke

10.00 9.30 ingen ingen ingen 11.00 ingen 19.30 ingen 10.30 9.30 11.00 ingen 16.00 11.00 ingen 9.30 ingen ingen 9.30 11.00 ingen ingen 16.00 ingen ingen 10.30 11.00 ingen 9.00 ingen 9.00 ingen 10.30 ingen 10.30 ingen ingen 9.30 ingen ingen 10.00 19.30 9.00 10.30 11.00

Juleaften 24. december

Juledag 25. december

2. juledag 26. december

12.00 og 13.30 15.00 og 16.30 ingen 10.30 og 16.00 13.30 14.45 15.30 og 24.00 12.30 og 16.45 14.00 16.00 14.30 13.30 14.30 16.00 16.30 15.00 14.30 og 16.00 16.00 13.30 13.30 ingen 13.00 13.00 16.00 16.00 13.00 14.30 15.00 13.30 og 15.00 9.00 16.15 14.00 15.00 10.30 og 15.00 16.00 13.30 15.00 14.45 13.30 14.00 og 16.00 14.45 16.00 13.30 14.30 og 23.30 16.00 14.30 16.00 14.00 og 16.00

10.00

9.00

ingen ingen ingen 10.30 ingen ingen 19.00 9.30 11.00 10.30 11.00 9.30 ingen 9.30 9.30 ingen ingen ingen ingen 11.00 ingen 9.30 16.00 ingen 14.30 11.00 ingen 10.30 10.30 ingen ingen ingen 10.30 19.30 10.00 ingen 9.00 10.30 ingen 11.00 9.30 ingen 10.00 10.30 9.00 10.00

ingen ingen ingen ingen ingen 11.00 ingen 9.30 ingen ingen ingen 10.30 9.30 ingen 11.00 ingen ingen ingen ingen ingen 9.30 ingen ingen 11.00 ingen ingen 10.30 ingen ingen ingen 10.30 9.00 ingen ingen ingen 10.30 ingen ingen 10.30 ingen ingen 10.00 10.00 ingen ingen 10.00


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT Side 39

Økologieksport fordoblet på fire år Økologi for 1,533 milliarder kroner eksporteret i 2013 Eksporten af danske økologiske produkter er i rivende udvikling. Det viser tallene fra Danmarks Statistik, der netop er udkommet. Siden sidste år er eksporten ste-

get med 31 procent, og det er især danske økologiske mejeriprodukter og kød, som udlandet er ude efter. - Den danske eksport af økologiske produkter er fordoblet på fire år fra 742

millioner kroner i 2009 til 1,533 milliarder kroner i 2013. Det er en rigtig god nyhed for alle danske økologer, og det viser, at vores hårde arbejde med at komme mere ind på det

Siden sidste år er eksporten af danske økologiprodukter steget med 31 procent. Det er især mejeriprodukter og kød, som udlandet efterspørger.

internationale marked, er begyndt at bære frugt. Vi har i Landbrug & Fødevarer et mål om, at eksporten skal stige med 10 procent om året, og det har vi mere end nået i år, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen. Det er økologisk kød og mejeriprodukter, der driver størstedelen af eksporten. I 2013 eksporterede Danmark økologisk kød for 172 millioner kroner og mejeriprodukter for 850 millioner kroner, hvilket er en stigning på 56 procent fra året før. - Friland leverede i sidste uge et særdeles flot årsregnskab for 2013-2014 og kunne melde om en stigning i eksporten af økologisk svinekød på 16 procent. Det på et tids-

punkt, hvor især det europæiske marked er ramt af faldende priser, så jeg ser positivt på fremtiden, siger Kirsten Lund Jensen og fortsætter: - Jeg ved, at Friland arbejder hårdt på at få banket døren ind til endnu flere udenlandske markeder, især med fokus på Kina. Også Arla har fokus på at få solgt økologisk mælk til Kina. Allerede nu eksporterer vi for 91 millioner kroner til Asien. Lige nu er Tyskland dog det suverænt største marked for økologisk mælk, og Frankrig er det for økologisk svinekød, men andre europæiske markeder som Sverige og Holland ser lovende ud for fremtidens eksport, ud over de asiatiske markeder. På trods af den flotte stigning i eksporten af økologiske produkter importerer Danmark dog stadig flere økologiske produkter, end vi eksporterer. I 2013 importerede

Danmark økologiske produkter for 1.78 milliarder kroner, og det er tankevækkende, mener Kirsten Lund Jensen. - Der er helt naturligt nogle økologiske produkter, som vi skal importere, for dem producerer vi ikke i Danmark. Men når det kommer til for eksempel økologisk frugt og økologiske æg, som vi importerer meget af, så er det en skam, at vi ikke selv kan dække markedet. Her spiller både konkurrencevilkår i forhold til vores nabolande og bedre rammevilkår til de danske økologer ind. Der er intet vi hellere ville, end kunne dække markedet selv, så jeg håber, at den igangværende opdatering af regeringens økologiske handlingsplan og politiske vilje kan medvirke til øget produktion af frugt, æg og andre økologiske produkter, siger Kirsten Lund Jensen.

Færrest pesticidrester i dansk frugt og grønt Ny pesticidrapport er positiv læsning Den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen dokumenterer, at der også i 2013 var langt færre rester af pesticider i dansk frugt og grønt end i tilsvarende produkter fra udlandet. - Det er glædeligt, at den årlige rapport igen sætter en tyk streg under, at hvis man vil undgå kemi og mindske sit indtag af pesticidrester, skal man vælge dansk frugt og grønt allerhelst selvfølgelig økologisk, siger fødevareminister Dan Jørgensen. Når der bliver fundet rester af sprøjtemidler i danske afgrøder, er det typisk i mængder, der ligger langt

under grænseværdierne. - Dansk frugt og grønt stikker endnu en gang af fra det udenlandske og ligger langt under grænseværdierne for pesticidrester. Det viser, at dansk gartneri og dansk landbrug er ansvarlige og har set fordelene ved at kunne markedsføre sig over for forbrugerne på sundhed og sikkerhed, siger Dan Jørgensen. I rapporten har DTU Fødevareinstituttet sammenlignet dansk frugt og grønt med det der kommer ind i Danmark fra henholdsvis andre EU-lande og lande uden for EU. Og her bliver der fun-

det markant færre pesticider i dansk frugt og grønt end i det udenlandske. Ud af de cirka 2500 prøver, som blev analyseret, var knap 200 økologiske. Ingen af de danske økologiske varer viste spor af sprøjtemidler. - Det viser bare, at den danske økologi er i verdensklasse, og det skal vi være glade for, for det er noget man lægger mærke til uden for landets grænser, og er med til at give hele den danske fødevareproduktion et godt ry i udlandet og et stort salgspotentiale i udlandet, siger Dan Jørgensen. Fødevareministeren præ-

Tænk dig om før du accepterer præmiestigning på forsikringen Agri Nord opfordrer til at tjekke breve fra Tryg Det var ikke opmuntrende læsning, som en stor gruppe landmand med forsikringer hos Tryg modtog i postkassen i sidste uge. Forsikringsselskabet varsler ny pris fra 2015, og det har givet travlhed hos Agri Nord Forsikringsmægling, Arne Winther og Steve Møller Madsen. - Vi får mange henvendelser fra frustrerede landmænd, som ikke kan forstå, hvorfor de er varslet stigning. Der er tale om landmænd, som ikke har haft skader, og flere som kun er i starten af deres fem-årige aftale, siger forsikringsmægler Steve Møller Madsen, der blandt har rådgivet en nyetableret

svineproducent, hvis aftale blev indgået i foråret og til trods for, at der ikke er sket skader i perioden, så er han nu varslet en stigning på ikke mindre end 40 procent. Der er ikke megen betænkningstid for landmændene med hensyn til, om de vil acceptere præmiestigningen. - De er fritstillet indtil 31. december men på grund af julen er der ikke megen tid til at undersøge mulighederne hos andre forsikringsselskaber. Vi har opfordret flere til at se på deres seneste licitation og tage kontakt til det næstbilligste selskab. Det vil kunne betale sig for flere, siger forsikringsmægler Arne Winther.

- Det er tankevækkende, at hvis landmanden ønsker at opsige sin forsikring hos Tryg til nytår, så skal det ske senest 30. september, mens Tryg kan varsle så markante ændringer i den sidste uge i

Dansk frugt og grønt er i verdensklasse, når det kommer til sundheden. Den årlige pesticidrapport viser således, at der er langt færre pesticidrester i dansk end udenlandsk frugt.

senterer efter nytår en ny økologisk handlingsplan, der skal bidrage til at styrke dansk økologi yderligere de

kommende år. DTU Fødevareinstituttet vurderer ikke, at de pesticidrester, der forekommer i fø-

devarer på det danske marked, bør give forbrugeren anledning til sundhedsmæssige bekymringer.

november, konstaterer han. Travlheden med at undersøge alternativer for landmændene har dog givet et noget uventet resultat. - Vi har de seneste dage set flere kunder, hvor Tryg trækker den varslede præmiestigning retur med begrundelse om, at varslingsbrevet var en fejl. Det sker, når vi eller landmanden begynder at bede om forsikringsoversigter mm. Samtidig oplyser Tryg,

at landmanden dermed ikke er fritstillet alligevel, da varslingsbrevet var en fejl. Det holder dog ikke juridisk. Hvis landmanden først har fået et brev, hvor han bliver fritstillet, så gælder det – også selvom Tryg efterfølgende annullerer præmiestigningen, forklarer Steve Møller Madsen. Forsikringsmægler Steve Møller Madsen har set på flere Tryg-kunders aftaler

de seneste dage. Stigningerne varierer i størrelse – nogle op til 40 procent. - Vi har talt med kunder, som er blevet kontaktet af assurandøren med et tilbud om at mindske præmiestigningen mod at selvrisikoen hæves – det betyder dog stadig, at landmanden sidder med højere præmie, højere selvrisiko men samme dækning.

KØB OG SALG TYREKALVE samt drægtige kvier købes til eksport, god pris.

Per Dalum Agri Nords forsikringsmægling, Arne Winther og Steve Møller Madsen, får i øjeblikket mange henvendelser fra landmænd, som har modtaget breve med varslede præmiestigninger fra forsikringsselskabet Tryg.

tlf. 98 65 61 07 el. 22 17 99 07

Halm sælges

Byg-, hvede-, rughalm samt ammoniakbehandlet halm sælges og leveres. Hø leveres.

Skovsgård, Skellerup, Hobro. Tlf. 98 55 52 22


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

Side 40

Vækstskøn er trist læsning L&F så gerne større fokus på konkurrenceevnen Med sin økonomiske redegørelse fra sidste uge halverer regeringen sit vækstskøn for 2014 fra 1,4 procent til 0,7 procent. - Vi må blot konstatere, at dagens redegørelse er trist læsning. 2014 ser desværre ud til at blive endnu et skuffende år, siger cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby. En meget stor del af nedjusteringen skyldes lavere forventninger hos de danske forbrugere. Forventningerne til privatforbruget er skruet ned fra 1,3 procent til 0,1 procent. - Selv om optimismen var stor i foråret, er danskerne ikke rigtigt begyndt at bruge flere penge. På den baggrund virker det som om, regeringens nedjustering afspejler virkeligheden, siger cheføkonom Thomas Søby. Også forventningerne til den samlede eksport har fået et stort hak ned. I august var forventningen, at årets samlede eksport ville stige 4,3 procent. I dag forventer regeringen,

at eksporten kun vil vokse med 2,2 procent. - Danske virksomheder har det fortsat svært i den internationale konkurrence. Eksporten er vigtig for danske virksomheder, fordi hjemmemarkedet er så lille. Jeg håber derfor, at der næste år vil komme mere politisk fokus på at styrke konkurrenceevnen, siger cheføkonom Thomas Søby. Han fremhæver især de begivenheder, som har ramt den danske fødevareeksport. - I andet halvår er fødevarevirksomhederne blevet ramt af massive prisfald, blandt andet som følge af det russiske importforbud. Hvis den danske eksport skal op i gear, er det nødvendigt, at det offentlige og private står sammen og med næb og klør kæmper for at få åbnet nye markeder, siger Thomas Søby. Ifølge regeringens redegørelse bliver de offentlige finanser opjusteret markant, så det endelige resultat ender med et overskud på 1,8 procent af BNP.

Danske virksomheder har det fortsat svært i den internationale konkurrence. Eksporten er vigtig for danske virksomheder, fordi hjemmemarkedet er så lille. Jeg håber derfor, at der næste år vil komme mere politisk fokus på at styrke konkurrenceevnen, siger L&F’s cheføkonom, Thomas Søby.

Årsagen er ikke, at økonomien er i fremgang, men at man politisk har vedtaget at indkassere mange milliarder i skatteindtægter i år frem for at indkræ-

ve pengene løbende over de kommende år. På den måde har man givet en skatterabat til folk, der omlægger pensionen.

Forsøgsmedarbejder hos LandboNord, Jan Røge Lund, tager drænvandsundersøgelsens første prøve, mens landmand Asger Tjell, formand for LandboNord Niels Vestergaard Salling og borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Gade ser på.

Omfattende undersøgelse skudt i gang i Nordjylland LandboNord er begyndt på stor undersøgelse Tirsdag markerede LandboNord og Jammerbugt Kommune starten på et omfattende målingsarbejde for at sandsynliggøre, at landbrugserhvervet i

Nordjylland er underlagt unfair konkurrencevilkår. Over 100 nordjyske landmænd har meldt sig til LandboNords drænvandsundersøgelse, hvis resulta-

ter vil udfordre myndighedernes modelberegninger. Der var høj solskin, da LandboNords forsøgsmedarbejder, Jan Røge Lund, foretog første måling i den

omfattende drænvandsundersøgelse. Målingen blev foretaget ved Biersted i Jammerbugt Kommune, hvor mælkeproducent Asger Tjell

- Det kan både være godt og skidt, at man får hevet nogle penge hjem i dag frem for i morgen. Det er vigtigt, at man husker at bruge pengene til at styr-

ke dansk økonomi. Ellers vil det være som at tisse i bukserne på en frostdag, siger cheføkonom Thomas Søby.

driver 220 ha landbrugsjord. Blandt andet til foder til sine 140 køer. Han har store forventninger til undersøgelsen. - Jeg er da spændt på resultatet. Der er ingen tvivl om, at jeg vil have det bedre med at blive reguleret efter egentlige målinger end efter myndighedernes modelberegninger, sagde Ager Tjell. Det er netop myndighedernes modelberegninger, som er problemet – ikke bare for Asger Tjell med for hundredvis af andre nordjyske landmænd – især i Jammerbugt Kommune. De savner gødning til markerne for at kunne få et optimalt udbytte; men mængden af kvælstof, som bliver ledt væk fra markerne, bliver udregnet efter modelberegninger. Det betyder, at områdets landmænd er underlagt regler, som med stor sandsynlighed ikke stemmer overens med virkeligheden. - Vi ved, at der ikke bliver ledt nær så meget kvælstof ud fra markerne, som myndighedernes modelberegninger antyder. Det er ødelæggende for erhvervet, at reglerne ikke er baseret på fakta. Derfor går vi i gang med denne omfattende opgave for at sandsynliggøre, at der er noget galt, siger formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling. Ved dagens markering var Jammerbugts Borgmester, Mogens Gade (Venstre), også mødt op for at støtte initiativet. I Jammerbugt kommune

er godt 17 procent beskæftiget i landbruget. - Nogle mennesker tror, at man kun generer nogle landmænd med det her, men i virkeligheden generer man jo en hel samfundsøkonomi. Reglerne afskærer et helt erhverv fra et potentiale, som kan bidrage til vores velfærdssamfund, hvis det viser sig, at de faglige modelberegninger ikke stemmer overens med virkeligheden. Min forudsætning for at kaste mig ind i den her kamp er, at landbruget stadig bidrager til et fornuftigt miljø i Danmark, men det skal ske med udgangspunkt i fakta - og ikke modelberegninger som det sker i dag, siger Mogens Gade. I januar måned har myndighederne varslet nye beregninger – de såkaldte retentionskort, som bestemmer hvilke områder der kan gødes optimalt, og hvilke områder, som der bliver underlagt yderligere restriktioner. Samtidig med offentliggørelsen af de nye retentionskort, vil de første resultater af drænvandsundersøgelsen også være klar, så LandboNord kan påpege eventuelle fejl med baggrund i målingerne. Undersøgelsen bliver foretaget i et samarbejde mellem Videncentret for Landbrug og LandboNord. Der bliver foretaget i alt 105 målinger, som i Jammerbugt Kommune vil dække, hvad der svarer til over halvdelen af kommunens areal.

Profile for Aars Avis

Ars 20141217  

Ars 20141217  

Profile for ugeavis
Advertisement