Page 1

Til samtlige husstande

88. årgang - Nr. 48

ONSDAG 26. november 2014

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Der gik sognerådspolitik i placering af psykiatrihus

96 sider Festfyrværkeri i Aars tilgængelige på det digitale marked. Den nødvendighed har danbolig forstået med branchens første hjemmeside, hvor indholdet automatisk tilpasser sig mobil, tablet og computer, siger Lars Lytton Kejser, der står bag konferencen. - Vi er utrolig stolte af prisen, men vi er endnu mere glade for, at så mange har lyst til at klikke sig ind forbi vores hjemmeside og finde inspiration til deres nye bolig, siger Peter Lange Jepsen, der har besluttet at fejre succesen med et stort fyrværkerishow fra Skøjtesøen nu på lørdag. Her vil der blive serveret en varm kop kaffe eller kakao til alle der har lyst til at kigge forbi.

Politikernes stemte først på deres hjemby og så på Aars Af Lars Lindberg AARS: Det kommende Psykiatriens Hus kommer til at ligge i Aars. Det synes at ligge fast, efter et meget snævert flertal i byrådet, der i sidste ende havde 14 stemmer på Aars og 13 på Løgstør, torsdag valgte at anbefale Region Nordjylland at placere huset netop der.

Den beslutning kom politikerne dog ikke frem til uden drama. Det var nødvendigt med mere end to timers ophedet debat og hele to pauser, inden afstemningen kunne finde sted, og så endte den blot med at vise, at politikerne syv år efter kommunesammenlægningen tilsyneladende stadig hænger fast i de gamle kommuneskel.

BY NIGHT

-

28. NOVEMBER

Den 28. november ankommer julemanden, juletræet tændes - og butikkerne mørklægger byen til Black Friday By Night, når butikkerne går amok i vilde kø-tilbud til kun 28 kr. (gælder så længe lager haves)

HARMONIKA , SORT KAFFE OG ÆBLESKIVER I AKTIVITETS CENTERET KL. 19.00

VILDE KØ-TILBUD I BUTIKKERNE - KUN 28 KR . FRA KL. 18.00

JULETRÆSTÆNDING MED TALE AF PRÆSTEN KL. 18.00

PUNKT 1 & SVANE KØKKENER BYDER PÅ SORT KAFFE

KIMBRERGARDEN SPILLER KL. 17.30

JULEMUSIK I HØJTTALERNE

Tilbuddet gælder kun fra torsdag d. 27. november til og med lørdag d. 29. november.

Byrødderne i Vesthimmerlands Kommune pegede med ganske få undtagelser på deres egen hjemby, da de skulle stemme om, hvor Psykiatriens Hus skal placeres.

BLACK FRIDAY E SORT GRYD HOS V HA ERSLEV SLAGTEREN 28 KR.

For man kunne tro, at det primært var de to timers argumenteren frem og tilbage i byrådssalen, der lå til grund for, hvordan politikerne stemte i sagen, som har enorm betydning for de 20-40 berørte psykiatriske patienter, men det syntes ikke at være tilfældet. Med meget få undtagelser stemte politikerne i første omgang på deres hjemby, og

når den var ude af afstemningen, pegede de fleste på Aars, som tidligere var blevet anbefalet af ni ud af ni medlemmer af et uvildigt regionsrådsudvalg, som kommunens sundhedsudvalg valgte at spørge til råds. Det skal retfærdigvis nævnes, at der i byrådssalen på tværs af partierne var bred enighed om, at kommunens fire hovedbyer Aalestrup, Aars, Farsø og Løgstør alle ville kunne løfte den opgave, det bliver at drive Psykiatriens Hus, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at så mange byrådspolitikere tilsyneladende skelede til deres hjemmeadresse, inden de skelede til argumenterne for og imod en placering i de forskellige byer. Det er Region Nordjylland, der i den sidste ende beslutter, hvor Psykiatriens Hus skal placeres, men da regionen selv tidligere entydigt har anbefalet Aars, synes placeringen at være på plads. Det kom på byrådsmødet frem, at Agri Nord netop har sat auktionshallerne på Markedsvej til salg, og det er et godt bud på, hvor Psykiatriens Hus kommer til at ligge.

Coca Cola, Fanta, Sprite m.v. 1,5 ltr. - Excl. pant

Pr. fl.

1000 BKI kaffe 400 g

Pr. ps.

19

95

Max. 5 poser pr. kunde - herefter er prisen 35,95

Spar

16,00 Pr. pose

Vi er klar til jul - er du? Markedsvej 3 - 9600 Aars -Tlf. 96 37 76 00

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer

I DAG - 3 SEKTIONER:

AARS: Det er kun få uger siden, at mæglerkæden danbolig løftede sløret for deres nye hjemmeside. På trods af det har hjemmesiden allerede høstet stor hæder. Det skete ved en større konference, hvor den bedste hjemmeside skulle findes blandt en række landskendte virksomheder. Mæglerkædens nye hjemmeside var nomineret i kategorien EPiServer website of the year 2014. - Det er første gang, prisen bliver uddelt. Men det var ikke tilfældigt, at danbolig løb med sejren blandt de mange flotte hjemmesider, siger den danske direktør i EPiServer, Lars Lytton Kejser. - I dag bliver virksomheder nødt til at være let

Løssalg: 5,00 kr.


2 Ugens navne

Aars Avis

Aars Avis - egnens lokalavis siden 1927

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

26. november 2014

Ugens portræt

Runde fødselsdage

At uddanne sig er en stor gave

65

Rita Grete Schou, Ingemannsvej 16, Aars, mandag, 1. december.

65

Doris A. Johansen, Solsortevej 15, Aars, tirsdag, 2. december.

I redaktionen: Lars Lindberg Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk Annoncemodtagelse: Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99 annonce@aarsavis.dk Salgskonsulent Morten Freundlich Åbningstider: Mandag-torsdag kl. 8-16. Fredag kl. 8-15.00 Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00 - tlf. 98 92 89 00 - eller kontakt os på www.aarsavis.dk via kupon der findes under info-kontakt.

Fra politiets døgnrapport Åbnede dør med krukke NØRAGER: En blomsterkrukke er blevet brugt til at bryde en hoveddør op med hos Dækcentret på Grynderupvej i Nørager. Indbruddet skete mellem søndag og mandag. Alarmen til virksomheden er blevet afbrudt, men der er tilsyneladende ikke stjålet noget.

Erhvervskunderådgiver Daugaard.

Poul

Ny rådgiver ansat i Aars Erhvervskunderådgiver Poul K. Daugaard er tiltrådt som rådgiver i erhvervsafdelingen i Jutlander Banks hovedsæde i Aars. Den 56-årige erhvervskunderådgiver kommer fra Danske Bank, hvor han har beskæftiget sig med erhvervsområdet siden 1985. Privat bor Poul K. Daugaard i Løgstrup sammen med sin kone Aase.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars - Tlf. 98 62 34 88

Bedemand Birgitte og Hans Landry Det er vigtigt, at du ved dødsfald får præcis den hjælp og rådgivning, du har brug for - diskret og omhyggelig. Alle aftaler kan træffes i dit eget hjem.

Træf os personligt døgnet rundt

70 70 20 20 41 41 41 41

Aars Begravelsesforretning . Himmerlandsgade 26 . Aars www.hanslandry.dk

FARSø BEGRAVELSESFORRETnInG Højgårdsvej 24, Farsø

Telf. 98 63 13 24 Aftaler træffes gerne i hjemmet

Dorthe O. Nielsen www.farsobegravelse.dk

På betryggende måde ordner vi alt vedrørende

Claus Hylleberg

Medl. af

BEGRAVELSER OG BISÆTTELSER - overalt i landet!

VESTHIMMERLAND BEGRAVELSE

Jens Fiskers eftf. v/ Jens Møller

Vi hjælper med alt ved begravelse og bisættelse Nørrehedevej 5 9620 Aalestrup Jens Møller

Annette Rolighed

98 64 18 69

Vi er der når du har brug for os Læs mere og se vore priser på: www.vesthimmerlandbegravelse.dk

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

8 kl. besøg på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars. De to nærmest kameraet på begge sider er fra 8a, Østermarkskolen, og de fire bageste er gymnasieelever fra 1t.

Brobygning i Aars AARS: Ud over den almindelige lovregulerede brobygning mellem grundskole og ungdomsuddannelser finder der for øjeblikket en masse spændende undervisning sted på Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars, hvor 8. og 9. klasser kommer på besøg en dag for at deltage i et undervisningsforløb, som de enkelte studieretninger på gymnasiet har tilrettelagt. Da gymnasiet i vid udstrækning bruger egne elever som instruktører, foregår brobygningen fra elev til elev, og det er begge parter glade for. Gymnasiet, fordi det er meget god øvelse for eleverne at skulle formidle et stof til nogle udefrakommende. 9a fra Hornum Skole har haft undervisning sammen med 1k fra gymnasiet. På baggrund af basketball blev der lavet nogle forsøg med konditalsbestemmelse, og eleverne blev introduceSmå rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

ret til, hvordan matematik inddrages i behandlingen af resultater fra forsøg. Forleden havde et hold 8.kl.-elever fra Løgstør en sprogdag på VHG, hvor de havde lektioner i de sprog, der undervises i her: Engelsk, tysk, fransk og italiensk. Engelsk mødte de oven i købet i flere varianter, idet de havde en lektion med en canadisk gæstelærer på gymnasiet, Jorge, og to udvekslingselever fra Australien. Endvidere har 8.a fra Østermarkskolen være på besøg på VHG, hvor de deltog i et naturvidenskabeligt program. Klassen blev delt i to grupper, hvor den ene halvdel undersøgte bænkebideres præferencer over for variable som kulde/varme, tør/fugtig og lys/ mørke. Den anden halvdel lavede analyse af phosphat (i en tænkt fra case fra landbrug). Abonnementspris: 780,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition eller i Kvicklys kiosk, Aars.

At uddannelse er vigtig for en uddannelseschef, det er ikke underligt, men for Gitte Møller, Aars, der gennem de seneste ni år har været ansat som uddannelseschef på Erhvervsskolerne Aars, er det ikke kun vigtigt, at eleverne får en god uddannelse, hun elsker også selv at uddanne sig. Men det nærmeste stykke tid er egenuddannelsen dog sat på hold. Gitte Møller skifter nemlig job. 1. december begynder hun som uddannelses- og praktikchef på Århus Købmandsskole. Stillingsbetegnelsen er nogenlunde den samme som i Aars, men i Århus bliver hun chef for flere elever. Naturligvis skal den nye stilling have hendes fulde opmærksomhed, derfor har Gitte Møller ikke selv aktuelle planer om at begynde på endnu en uddannelse. Gitte Møller kom til Erhvervsskolerne i Aars for 18 år siden. Dengang begyndte hun at undervise i IT og kommunikation. Hun blev også studievejleder, og havde samtidig undervisning og fagprøver på hovedforløb. I et par år var hun særlig censor for Undervisningsministeriet, hvor hun var rundt i landet for at tilse, at fagprøver foregik på en ordentlig måde. I 2005 blev hun ansat som uddannelseschef på Erhvervsskolerne Aars, med ansvar for Handelsskolens Grundforløb, efter at have været konstitueret leder i jobbet en periode. Gitte Møller stammer fra Aalborg. Hun joker med at kalde sig selv en mønsterbryder, fordi hun er ud af en familie, hvor alle er selvstændige, men selv har valgt en anden vej. Hun er uddannet på kontor. Hun har været ansat på Kommunedata, på Aalborg Stiftstidende og som chefsekretær i Ribe Amt. Efter turen til det sydlige Jylland blev det til et år i Nibe, inden hun i 1996 kom til Aars. Gitte Møller mener, at uddannelse er en gave. Hun har i stort set alle årene efter hun blev færdig på kontoret taget efteruddannelser ved siden af hendes arbejde. Hun har for eksempel taget en diplomuddannelse i ledelse og en uddannelse på Den Grafiske Højskole i København. Sidstnævnte

Lokale meddelere: Jens Hejlskov, Haverslev, Mejlby Tlf. 98 65 42 82 E-mail: virkelyst@hejlskou.dk

Gitte Møller.

valgte hun, fordi hun blev ansvarlig for markedsføringen i Aars. Hver gang en ny uddannelse er slut, så bliver der en lille pause. Men meget snart begynder hun at kigge på, hvad hun nu skal finde på at uddanne sig indenfor. For Gitte Møller giver uddannelse ny energi og mulighed for at møde mange nye mennesker. Lige nu er hun i pauseperioden og er fast besluttet på at komme godt i gang i Århus. Men om et halvt år, kan det være, at hun igen er på vej ud i en ny uddannelse. For hende er uddannelse faktisk en slags fritidsbeskæftigelse, på samme måde som andre for eksempel spiller bridge. Privat bliver fritiden derudover brugt sammen med familien og vennerne. I 2005 valgte hun dog at sige ja tak til at være Pengeyngler for Kimbrerfesten i Aars. Det var en opgave der tog meget tid, men det er også en tid hun husker tilbage på med glæde, fordi det samtidig var sjovt. De fire kvinder, der dengang var pengeynglere sammen, mødes stadig. I dag bor Gitte Møller på Bakkegårdsvej og har efter eget udsagn den skønneste udsigt over Skøjtesøen i Aars. Hun har ikke planer om at flytte, men da hun nu har fået job i Århus, og hun også har en kæreste i den by, så udelukker hun ikke noget. Men foreløbig så ved hun, at hun skal tilbringe lidt mere tid i en bil, på vej til og fra arbejdet. I bilen ser hun frem til at kunne lytte til Alex Nyborg Madsen på P4, så skal det nok blive nogle gode ture.

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 98 65 85 46 E-mail: olsen4@email.dk


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

Skousens butik i Aars er lukket AARS: Det har længe været småt med kunder hos Skousen på Vestre Boulevard i Aars. Nu er beslutningen truffet, forretningen er lukket, efter otte år.

Jørgen Nielsen har drevet forretningen på frachisebasis og har på det seneste haft en ansat. Jutlander Bank ejer bygningerne.

Arne Nørhave Min elskede mand Vor elskede far, svigerfar, bedstefar og oldefar

Verner Brusgaard Christensen

dervisningsprojekt, arbejdet med og fortolket krig. Nu bliver klassernes værker udstillet på Vesthimmerland Museum i Aars. Det sker fra torsdag, 4. december. Et par af klasserne har arbejdet generelt med 1864-krigen og perspektiveret til nutiden, ligesom de har været på ekskursion til bl.a. Tøjhusmuseet, mens andre klasser har beskæftiget sig med erindringssteder og lokale mænd, som deltog i krigen.

Elsket og savnet

Begravelsen har fundet sted

Hjertelig Tak

Hjertelig tak for venlig deltagelse ved

Else Marie Friis’

Mie og Judith

www.aarsfrikirke.dk Åbent hus

Røde Kors’ nye kursuscenter Nørregade 12, Farsø (rød/hvid facade)

Der er ikke penge til en underviser på museet i Aars AARS: Vesthimmerlands Museum søgte byrådet om et øget driftstilskud på 250.000 kr. årligt, til at fastholde ansættelsen af en læreruddannet museumsunderviser. Formålet med at fastholde ansættelsen er, at udbygge og konsolidere samarbejdet mellem undervisning og kulturarvsområdet i Vesthimmerlands Kommune, samt sikre Vesthimmerlands Museums deltagelse i et nationalt netværksprojekt. Der er tidligere fremsendt ansøgning til Børneog Skoleudvalget, som ikke blev ikke imødekommet. Sagen var i Økonomiudvalget 12. november, hvor et flertal af Økonomiudvalget ikke kunne anbefale, at ansøgningen blev imødekommet. Pernille Vigsø Bagge

(SF) anbefalede dog, at ansøgningen imødekommes. Sagen kom i byrådet i torsdags. Her fremsatte Niels Heebøll (SF) et ønske om at anbefalingen fra Pernille Vigsø Bagge kom til afstemning. For Pernille Vigsøs forslag stemte ni: Niels Heebøll, Uffe Bro, Doris Lauritzen, Pernille Vigsø Bagge,Theresa Berg Andersen, Karen Clausager, Ninni Gjessing, Brian Christensen og Annette Valgren. Imod stemte 17: Venstre, De Konservative (excl. Niels Krebs, der var fraværende), Palle Jensen og Rasmus Vetter. Det var lidt overraskende, at Sine Nøhr stemte imod. Hun havde under behandlingen af punktet faktisk talt for, at man fastholdt ansættelsen af en museumsunderviser.

ønskes hjerteligt tillykke med de 70 år i dag. Vi glæder os til festen. Conny, børn, svigerbørn og børnebørn.

for venlig deltagelse Tak for de mange smukke blomster

bisættelse fra Aars Kirke Tak for blomster og kranse. Tak til Ole Larsen for den pæne tale.

Vesthimmerlands Kommune kan ikke finde penge til aflønning af en underviser på museet i Aars. På billedet ses Kim Callesen.

AL OPMÆRKSOMHED

er stille sovet ind Gundersted, den 17. november 2014

Inga Mogens og Helle Inge og Allan Steen Børnebørn og oldebørn

AL OPMÆRKSOMHED

frabedes i anledningen af vores diamantbryllup. Inga og Hans Peter Jensen

* 28. marts 1929

Elever udstiller 1864-projekt AARS: I anledning af 150 året for krigen i 1864, har Tøjhusmuseet i København sat sig i spidsen for et projekt, hvor unge over hele landet giver deres bud på, hvad 1864-krigen betyder for dem i dag. En række gymnasiale skoler har været med i dette projekt, og en af disse er Vesthimmerlands Gymnasium & Hf, hvor 2 hf-klasser og 2 stx-klasser (alle 1. årgang) har arbejdet med 1864. De har, som led i et un-

SIDE 3

Indsamling til loppemarked Lions Club Aars har løbende indsamling af effekter til sit årlige loppemarked. Har man effekter (kun brugbare ting, ikke tøj), som man vil skænke til Lions loppemarked, kan man blot ringe på tlf. 40 83 34 08 (Poul Poulsen), hvorefter afhentning vil blive arrangeret, eller benyt vores container på genbrugspladsen i Aars

i anledning af min fødselsdag frabedes. Erna Andersen, Hornum

OPMÆRKSOMHED

i anledning af min fødselsdag frabedes. Samtidig vil jeg gerne sige tak til de mennesker, som har hjulpet mig og besøgt mig under min sygdom. Det har varmet mig meget. Tak til alle. Kærlig hilsen Else Grønning

10 års jubilæum på Luxaflex i Hornum Stort tillykke til Dorthe 29. november 2014

Lørdag 29. november kl. 11.00-16.00 • Kig ind og se hvordan vi har indrettet os. • Orientering om kurser (Førstehjælp, familienet) • Kaffe og kage

Røde Kors Farsø farso.9640@rodekors.dk

NU er det sikkert og vist:

Det nye kunstværk af Peter Ejlerskov præsenteres i Gundersted Kirke 1. søndag i advent, kl. 14.00 til gudtjenesten med De 9 læsninger. Koret Sang Klang medvirker. Efter gudstjenesten indbydes til kaffe - og kagebord i Multihuset. Alle er velkomne!

HIMMERLANDS KUNSTMUSEUM har hermed fornøjelsen at invitere til åbning af udstilling med kunstnergruppen

TONSART

Fredag den 28. november kl. 15.00-17.00 Gruppen består af fire fremtrædende kvindelige kunstnere fra Nordjylland, Kirsten Brøndum, Grethe Mariann Maurseth, Anna Grethe Aaen og Laila Stenderup, tre malere og en keramiker. John Pedersen vil fortælle om Hjørring Grafiske Værksted. De fire kunstnere vil fortælle om deres arbejder. Der vil være et mindre traktement. Udstillingen varer indtil d. 15. januar 2015.

Problemer med at holde på vandet? Træn bækkenbunden - hold for mænd og kvinder

En stærkere bækkenbund gør det lettere at holde på vandet Mænd kan få færre problemer med rejsning eller tidlig sædafgang En inkontinens-fysioterapeut undersøger dig, og målretter træningen til dig og dine behov

Hold for mænd og hold for kvinder á 8 deltagere Hold i Farsø, Aars, Aalestrup og Løgstør Målet er, at du får en bedre hverdag, større livskvalitet og færre problemer med inkontinens

Med venlig hilsen Himmerlands Kunstmuseum Søndergade 44 . 9600 Aars . 98 62 35 77 www.vesthimmerlandsmuseum.dk www.facebook.com/HimmerlandsKunstmuseum

Tilmelding, kontakt Sundhedscenter Vesthimmerland Tlf: 9966 8200 – sundhedscenter@vesthimmerland.dk


Aars Avis

SIDE 4

Nisser på loftet i Skivum Kirke

1.s. i advent - 30. nov. kl. 14.00. Krybbespil i kirken, herefter fortælling på loftet, og gløgg og æbleskiver i forsamlingshuset. Velkommen

JULEKONCERT I AARS KIRKE Gymnasiekoret

samt musikelever fra 2. og 3. årgang på

Vesthimmerlands Gymnasium og HF synger julen ind

søndag 30. november 2014 kl. 16.00 Programmet indeholder klassiske og rytmiske satser, instrumentale indslag samt fællessang. Koncerten er gratis, og alle er velkomne.

26. NOVEMBER 2014

LEGETØJSMARKED

Mandag den 1. december kl. 14.00

Afholdes i Haverslev Hallen, Strandvejen 21, Haverslev, 9610 Nørager den 30. november fra kl. 11.00 - 15.00

på HotelSkriften Farsø. Calibri skal anvendes til teksten i annoncerne Emne: »En rose så jeg skyde« med udgangspunkt i advent og juletiden v/Hanne Dahl, Dronninglund Slotskirke. Kaffe og foredrag 85 kr.

Simested kirke

Johnny Cash kommer - næsten. Tirsdag 2. december kl. 19.30 Karsten Holm, der turnerer med både Elvis Presley og Johnny Cash, kommer i spidsen for sit 4-mands band og deres show ”Cash i kirken”. Det bliver en stor oplevelse. Gratis adgang Kaffe bagefter Menighedsrådene i Testrup, Østerbølle og Simested

KØBES - SÆLGES - BYTTES OG VURDERES GRATIS ADGANG Foreningen af Legetøjssamlere af 1988

Advokatvagt i Aars Advokatvagten yder gratis vejledning vedr.: ■ Separation - skilsmisse ■ Bodeling ■ Ægteskab iøvrigt ■ Papirløst samliv ■ Forældremyndighed ■ Arv ■ Ansættelse ■ Forbrugerkøb ■ Leje ■ Fast ejendom ■ Erstatning ■ Forsikring ■ Håndværk og reparation ■ Tjenesteydelser ■ Offentlige myndigheder ■ Skat ■ Straf ■ Naboforhold ■ Konkurs, betalingsstandsning ■ Udlæg, tvangsauktion ■ Skøder, fast ejendom m.m. Rådhuset 1. torsdag i hver måned kl. 16,00-17,00 Kun personlig henvendelse

H        

Har 2 års fødselsdag

÷25 %

Har 2  åDette rs  fødselsdag .   fejres med Vesthimmerlands Kommunes annoncer bringes i de fleste tilfælde blot som en overskrift og en enkelt linie eller to. I de tilfælde findes hele nyheden ved at benytte linket til hjemmesiden. Borgere, der ikke har adgang til internettet, kan tilgå dette på kommunens biblioteker og hos Borgerservice i Aars.

D E T

S K E R …

M E D D E L E L S E R

Kæmpe Julemarked

Vestergade 18 og 20, 9681 Ranum

Lørdag den 29. november kl 13.00 - 16.00 på Plejecenter Solvang Gislumvej 37, Aars. Der kan bl.a købes smykker, strik, broderi,hjemmebag, julepynt, slik mv. Der kan også købes vafler, æblerskiver og drikkevarer. Eva Grøn, Centerleder

Vesthimmerlands Kommune udbyder hermed ejendommene matr. nr. 7e og 7f Ranum by, Ranum, belig-gende Vestergade 18 og 20, 9681 Ranum til salg i offentligt udbud.

Julestue på Plejecenter Kærbo i Ranum Lørdag den 29. november 2014 kl. 14.00 - 16.00 Salg af gløgg og æbleskiver, småkager, dekorationer og julepynt fra centret. Amerikansk lotteri ved Kærbos Venner. Alle er velkommen.

Julemarked på Plejecenter Ulstruplund i Hornum Lørdag den 29. november 2014 kl. 14.30 - 16.00. Indvielse af ”Torsdagskluben” Julemarked med salg fra boderne. Gløgg og æbleksiver m.m.kan købes. Alle er velkomne.

Jul i skoven – 1. advent Søndag den 30. nov. kl. 14.00 – 16.00 Sted: Naturbasen i Jenle Plantage ved Års. Drej ned ad markevej overfor Kelddalvej 68. Så skal der indsamles til juledekorationer og naturbasens juletræ skal pyntes med godter til skovens dyr. Efterfølgende serveres gratis kakao og æbleskiver tilberedt over bål. Arrangør: Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen og naturvejleder Karin Winther Vesthimmerlands kommune.

Fredagscafé Mød en frivillig og lederen af kommunens mentorordning og hør hvordan en frivillig kan hjælpe og støtte en ung, der har problemer af forskellig slags. Fredag den 28. november kl. 16.00 på Aars Bibliotek. Gratis adgang, tilmelding ikke nødvendig.

Juletræets hemmelighed Start julemåneden med en hyggelig teaterforestilling for de 2-6 årige og deres familie. Onsdag den 3. december kl. 17.00 på Løgstør Bibliotek. Billetter á 20 kr. incl. et børnevenligt måltid mad på himmerlandsbilletten.dk. Se nærmere om arrangementerne på www.vhbib.dk

Afgivelse af tilbud: Interesserede kan få udbudsmateriale hos: Vesthimmerlands Kommune, Allan Sørensen, Himmerlands-gade 27, 9600 Aars, eller downloade det fra www.vesthimmerland.dk/koebbygning Købstilbud afgives på særlig tilbudsblanket, og fremsendes/afleveres i lukket kuvert mrk. ”Vestergade 18 og 20, 9681 Ranum” til Vesthimmerlands Kommune, Postbox 67, 9600 Aars, senest den 17. december 2014, kl. 15.00. Kommunen forbeholder sig ret til at forkaste alle tilbud.

på alle behandlinger i december måned. Dette fejres  med  -­‐25  %  på  alle  behandlinger  i  december  måned.   Trænger du til at få boostet dit immunforsvar i den tid. Trænger  du  til  at  få  her boostet   dit  mørke immunforsvar   her  i  den  mærke  tid.   Med venlig hilsen Med  venlig  hilsen   Helle Vernon Kristiansen Kong Svendsvej 9 Helle  Vernon  Kristiansen   9600 Aars - Tlf.: 25659110 Kong  Svendsvej  9  

Ny Lokalafdeling af SIND?

9600 Aars  

Vesthimmerlands Kommune og SIND inviterer til

Tlf.: 25659110    

Interessemøde 15. december kl 17:15 – 19:30 Aars Bibliotek, Søndergade 24, kælderen Program Kirsten Midtgaard, Benzo-rådgivningen: Benzo-rådgivning om afhængighed af medicin

Udvidelse af husdyrbrug • Eveldrupvej 179, 9620 Aalestrup • Aarsvej 44, 9670 Løgstør Afgørelserne kan ses på www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

Allis Olsen, næstformand SIND Aalborg: Hvordan er psykiatrien set som bruger? Jens Ibsen, formand SIND Nordjylland, Søren Toft Hansen, Sundhedscenter Vesthimmerland: Skal der oprettes en lokalafdeling af SIND i Vesthimmerland? Man må gerne tilmelde sig på: sto@vesthimmerland.dk

Tillæg til miljøgodkendelse af husdyrbrug • Testrupvej 93, 9620 Aalestrup Afgørelsen kan ses på www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

Jul på Loftet Stensgårdsvej 4, Blære Søndag den 30. november kl. 11.00-16.00 Søndag den 7. december kl. 11.00-16.00

Kommuneplantillæg, lokalplaner og landzonetilladelser Offentliggøres kun digitalt og kan ses på: www.vesthimmerland.dk/afgoerelser Her kan du læse om dine muligheder for at gøre indsigelse og klage.

J O B Alle stillingsopslagene kan ses i deres fulde længde på www.vesthimmerland.dk/ledige-stillinger Social- og Sundhedsassistent Social- og Sundhedsassistent til Plejecenter Søndevang, Gedsted. Ansøgningsfrist: 7. december 2014.

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars . Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

Vi har gløgg og hyggelig snak

Juledekorationer Strømpenisser Patchwork Trædrejeri Ting og sager Strikkede vanter Frasorterede futsko Lammespegepølser Røget lam Nanny Glerup


Aars Avis

26. november 2014

Side 5

Fredag d. 7. nov. blev projektet skudt i gang med en fælles introduktion for alle deltagere, dvs. ca. 60 elever, instruktøren, scenografen og fire musiklærere (fotograf: Trine Madsbøll). Instruktør Lilje Windbirk og scenograf Lars Ringgaard

Alice på gymnasiet i Aars Gymnasieeleverne sætter igen en musical op AARS: Sidste år gjorde teater- og musikeleverne på Vesthimmerlands Gymnasium og HF sig bemærket med det flotte indsamlingsshow i forbindelse med Danmarksindsamlingen, hvor det lykkedes dem at få mere end 26.000 kr. i kassen og blive vist i to minutter i DRs store tv-show. Og året før brillerede de med teaterkoncerten ”Gasolin”.

Med det to store succeser har mange gået og ventet med spænding på, hvad eleverne fandt på til i år. Nu er spændingen udløst. Denne gang bliver det en traditionel musical, ”Alice i Eventyrland”, med skuespil, dans, musik og sang. Det passer rigtig godt på skolen, for der er altid stor interesse for at spille

skuespil blandt eleverne, og med valget af ”Alice” er dette ønske tilgodeset. I det hele taget giver temaet i denne historie eleverne rige muligheder for at sætte deres kreative præg på forestillingen, både hvad angår tekstindhold, valg af musiknumre, dans, koreografi og scenografi. Manuskriptet er skrevet af de to klassekammerater,

Christine Riisgaard Jensen og Anna Svensmark Møller, fra 3m, en studieretning med musik og kreativitet. - Når man betænker, hvilke musikalske og kreative meritter de to piger indtil nu har på deres kunstneriske CV, behøver man ikke at være bange for resultatet. De skal nok leve op til de succeser, man hidtil har haft på gymna-

siet, når elever har stået for musicalprojektet: I 2011 med opsætningen af historien om Herkules (”En helt man vil huske”), og i 2012 med opsætningen af ”En skærsommernatsdrøm”. Ligeledes har det også været elever, der har stået for den overordnede drejebog ved den ovenfor nævnte teaterkoncert med Gasolinnumre og sidste års indsamlingsshow, siger Jørgen Jørgensen, Vesthimmerlands Gymnasium og HF. Fire musiklærere står klar til at assistere eleverne under processen, og derud-

over har man i år valgt at få professionel instruktør- og scenografihjælp. Det drejer sig om skuespiller Lilje Windbirk og billedkunstner Lars Ringgaard. Begge har stor erfaring med at sætte musicalforestillinger op i samarbejde med unge. Efter den fælles introduktion øves der nu hver tirsdag eftermiddag frem til starten af december. Derefter vil der blive øvet mere og mere intenst i januar måned frem til premieren fredag, 30. januar.

Skift til grøn varme og spar penge Sidstcee chan

GEMINOX GASFYR Opnå besparelser på op til 25% med et nyt Geminox gasfyr. • Modeller til ethvert behov • Kompakt og let at placere • Alle dele med risiko for tæring er udført i syrefast rustfrit stål • Tilskudsmulighed på op til 4.000 kr.

e af ny t tels for ud r fradraget ærke håndv december 3 er 1.

A

A

årosg 15 aranti

CTC VARMEPUMPER

e d fo r Muligh il op t

årosg 15 aranti g

e d fo r Muligh il op t

ser vice

Geminox THS Geminox ZEM

Bor du i et hus med oliefyr eller elvarme, er det med en højeffektiv varmepumpe muligt at opnå besparelser på helt op til 60% på varmeregnskabet. • Energisparetilskud på op til 10.000 kr. • Ekstra el-rabat til en elbaseret varmepumpe for det forbrug, der ligger over 4.000 kWh

g

CTC EcoHeat 400-serien

ser vice

CTC EcoAir 400-serien


Aars Avis

Side 6

26. november 2014

Foredrag i Vognsild

Lokalhistorisk Forening for Gislum-Vognsild sogne og Østrup-Vognsild Pensionistforening indbyder til fælles foredragsaften i Vognsild Klubhus torsdag 4. december 2014 kl. 19.30 Livsfortællinger af Vendelbo (kendt fra TV-Nord Salto). Gløgg og æbleskiver/kaffe. Entré 30 kr. Alle er velkomne. Bestyrelserne

Himmerlands

UDVIKLINGSRÅD

Fyraftensmøde for byggebranchen Alle med interesse for byggesektoren inviteres til fyraftensmøde i Auditoriet, Messecenter Vesthimmerland tirsdag den 9. december kl. 15.00 – 17.30. Temaet er DGNB byggestandarden, som er mere og mere aktuel og bl.a. er brugt ved opførelse af Regionens sundhedshus i Pandrup. Program: 15.00: Ankomst – kaffe 15.05: Velkomst v/borgmester Knud Kristensen 15.10: Hvilke projekter som DGNB byggeri har vi kendskab til v/Peter Staun, Vesthimmerlands Kommune 15.30: DGNB erfaringer og cases v/Carina Svejstrup Hedevang, Rambøll 16.30: Pause med forfriskninger 16.45: DGNB i praksis v/dir. Henrik Staun, Lund & Staun A/S 17.30: Afslutning Himmerlands

Arrangør:

UDVIKLINGSRÅD

Deltagelse er gratis og tilmelding kan ske til Himmerlands Udviklingsråd senest den 5. december. Messevej 1A 9600 Aars

Tlf. 98 62 20 66 Fax 98 62 51 19

post@himur.dk www.himur.dk

Det var en entusiastisk menighed, der søndag var med til at fejre Aars Frikirkes 25 års jubilæum.

Aars Frikirkes jubilæum blev fejret med gudstjeneste med schwung i Omkring 70 mennesker fejrede søndag eftermiddag den runde dag Af Lars Lindberg AARS: Søndag eftermiddag blev en stor dag fejret i frikirken på Markvænget i Aars. Da markerede menigheden og en række gæster nemlig, at det var 25 år siden, kirken blev grundlagt. Omkring 70 mennesker var mødt op for at ønske fødselaren tillykke, og at dømme efter søndagens ceremoni er Aars Frikirke still going strong. Festlighederne blev indledt med en fællessang, som formentlig ville gøre præsterne i de fleste ”almindelige” kirker misundelige. Akkompagneret af sprøde guitartoner og en ung gut på trommer skrålede menigheden med på hyldestsangen til Gud i en grad,

Julemarked Tag hele familien med til stemningsfyldt julemarked på

Vitskøl Kloster lørdag den 29. november fra kl. 10.00-17.00 søndag den 30. november fra kl. 10.00-17.00

Prædikant i Aars Frikirke, Orla Pedersen, takkede i sin jubilæumsprædiken Gud for, at han har ladet frikirken overleve i 25 år.

så det fik nakkehårene til at rejse sig. Med lukkede øjne og hænder der enten klappede med på rytmen, var foldet i bøn, lagt på hjertet eller strakt mod himlen gav mange af kirkegængerne sig fuldstændig hen i sangen - jo der var i den grad schwung over det! Som debutant i frikirken kunne man fristes til at sige, at det ikke var for børn men det var præcis, hvad det var. Der var mange børnefamilier blandt dagens kirkegængere, og gennemsnitsalderen til denne jubilæumsgudstjeneste var væsentlig lavere, end tilfældet er det i de fleste folkekirker. Både de fysiske rammer og selve ceremoniformen var meget moderne, og dagens talere var - i ordenes

bogstaveligste forstand - i øjenhøjde med tilhørerne. Da euforien over den indledende fællessang havde lagt sig, tog det blandede klientel, som var iført alt fra slips og habit til omvendte kasketter, plads ved de opstillede borde, som knap og nap kunne rumme de mange fremmødte. Her bød Aars frikirkes forstander, Anders Jakobsen, velkommen, inden han gav ordet til kirkens prædikant Orla Pedersen. De var begge med, da Aars Frikirke for 25 år siden blev dannet som en udspringer fra Babtistkirken i Vindblæs, og Orla Pedersen takkede fra talernstolen Gud for at have holdt liv i kirken. - Det er bestemt ikke nogen selvfølge, at vi efter 25 år stadig har en frikirke i Aars - det kan vel nærmest

betegnes som et lille mirakel, og det takker vi Herren for, lød det blandt andet fra Orla Pedersen, der også fortalte om, hvordan frikirken endte på Markvænget. I 1987 holdt en række troende de første møder i Aars Biblioteks kælder, og det førte til, at Aars Frikirke blev skabt i 1989. Siden har kirken udover bibliotekskælderen haft til huse i Messecenter Vesthimmerland og nu altså på Markedsvej i Aars. Kirken har i dag cirka 100 medlemmer, som kan deltage i en række aktiviteter som blandt andet husgrupper, kvindegrupper, ungdomsgrupper, juniorklub og børnekirke. I 1997 blev Aars Frikirke som den første af sin slags i Danmark indlemmet i canadiske Vineyard, men allerede fire år senere ophørte det samarbejde, da parterne ikke kunne blive enige om ledelsesstrukturen. Aars Frikirke er en evangelistisk karismatisk frikirke med selvstændighed og relationer indenfor et bredt spektrum af kirkelivet i Danmark. Ved søndagens jubilæumsfejring var det ikke blot kirkens egne medlemmer men også gæster fra flere nabokirker, som var med til at markere den runde dag.

Du finder masser af inspiration til julen, håndlavede hjerter, nisser, engle, kræmmerhuse, anderledes dekorationer og spændende borddækning. Du finder også unikke gaver af glas, keramik, pileflet, træ, strik eller filt, et smukt smykke eller maleri. Selvfølgelig har vi også lidt godt til ganen. Der er café i Munke-kælderen. Entre: 50 kr. • Børn under 12 år gratis.

Vi glæder os til at se dig!

Vitskøl Kloster

Viborgvej 475, 9681 Ranum Tlf. 96 66 36 36

Der var fuld knald på musikken og fællessangen, der bragede igennem i en grad, så det ville gøre de fleste folkekirkepræster misundelige.


Aars Avis

26. november 2014

Anders Blichfeldt fra Big Fat Snakelaver intimkoncert 9. januar i Vesthimmerlands Musikhus ALFA.

Dreamers Circus underholder i Aars 23. april. Foto:Caroline Bittencourt.

Mange genre på scenen i Vesthimmerlands Musikhus AARS: Forårssæsonen byder på intimkoncert, folkcross-over i verdensklasse, scenisk operakoncert og comedy, når Vesthimmerlands Musikhus Alfa blænder op for den spændende forårssæson. Den karismatiske forsanger fra Big Fat Snake, Anders Blichfeldt får lov til at indledes sæsonen med en intimkoncert fredag, 9. januar. I sit musikalske foredrag tager Blichfeldt publikum med ind i komponistens værksted, og lader sine sange ledsage af personlige historier om succes og fiasko, glæder og sorger, kærlighed, og venskaber. Ærligt og humoristisk fortalt. 23. april kan Alfa præsentere den fremadstormende folkemusiktrio

Dreamers Circus, som for alvor brød igennem på sendefladen under uddelingen af kronprinsparrets kulturpriser i 2013 i Sydney, hvor Stjernedrysprisen gik til Dreamers Circus violinist Rune Tonsgaard Sørensen. Dreamers Circus tør drømme og tænke stort, og de tre musikere fører med flydende lethed musikken ud i nye afkroge af det forjættede land mellem folkemusik og klassisk musik. - I maj måned glæder vi os til at præsentere Den Jyske Operas sceniske operakoncert Lev & Elsk. Den Jyske Operas Kor synger i den anmelderroste forestilling en perlerække af de allermest elskede og berømte operakor, -ensembler og -arier, siger musikhusleder Lisbeth Jagd.

Ved denne koncert er der lejlighed til at opleve uddrag fra Mozarts Tryllefløjten, blive forført af smuglerkvintetten fra Carmen, høre heksekoret fra Macbeth, nynnekoret fra Madame Butterfly og meget mere. Koncerten henvender sig til både operaelskere og operajomfruer. Endelig slutter musikhuset foråret af med et stand up brag, når Jan Gintberg kommer forbi med sit aktuelle show ”Det store spørgsmål” 20. maj. Gintbergs nærmest stupide nysgerrighed bliver omdrejningspunktet i et måbende og seriøst undrende show, som vil indeholde svar, du ikke selv ville have orket at stille spørgsmålet til! En comedypuré af aktualitet, kønskamp, barndom, fi-

Få et abonnement med fri tale i Europa og 4G hastighed til dit firma Nyhed Velkommen til erhvervskunder i TDC Butik. Kig forbi og få hjælp til at vælge et nyt abonnement, en ny mobil eller tablet.

På gensyn i TDC Butik Aars · Himmerlandsgade 65, 9600 Aars eller book et møde på tdc.dk/bookmoede

Side 7

losofisk fastfood, bizarre observationer og store dele spørgende improvisation. Ud over musikhusets egne koncerter og arrangementer danner huset også ramme om tre klassiske koncerter i Vesthimmerlands Musikforening. På programmet er den prisvindende Nightingale String Quartet, liedkoncert med Lisbeth og Jens Jagd samt koncert med Randers Kammerorkester. Ligeledes præsenterer Vesthimmerlands Teaterforening to forestillinger i musikhuset i foråret. Først Gilbert og Sullivans operette HMS Pinafore med kompagniet Figaros, hvor de 10 roller er overtaget af 3 operasangere, der skifter kostumer, roller og tonearter hurtigere end publikum

Huset står selv for fire arrangementer, men der er mange flere kan nå at blinke. Senere på foråret er der gæstespil fra Det Kongelige Teater med forestillingen Tove, Tove Tove, som er en personlig fortolkning af Tove Ditlevsen og hendes værk. Endelig kan man glæde sig til gensyn med den loka-

le Cabaret Alfa 12. marts, og til Vesthimmerlands Gymnasiums & HF’s musical Alice, der spilles 30. januar, samt til koncerter med Vesthimmerlands Kulturskole – og meget mere.

Waar Savværk tilbyder bl.a. planker og kalmarbrædder i eg og lærk. Lav for eksempel dit eget spisebord, bord-bænkesæt eller byg et shelter - mulighederne er mange! Vi tilbyder desuden lønsavning af dit eget træ.

Kom og lad dig blive inspireret af det flotte træ.

40 98 09 87 / 20 86 83 53 www.waarsavværk.dk info@waarsavværk.dk


Aars Avis

SIDE 8

Logoer – BILMESSEN

26. NOVEMBER 2014

BILMESSEN – for alle…

SE PRISER!

SkadeCenter Himmerland

safety a AutoMester – for alle…

Betaler din regning! Bilmessen

Svoldrupvej 13

MesterBiler

9640 Farsø

– for alle…

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

BYENS MALER JOHN T. LAURSEN

Er din stue blevet trist og grå er det Byens Maler du bør tænke på Alt male- og tapetserearbejde udføres GL. SKOLEVEJ 7 . 9600 AARS

DAG: MOBIL 40 20 38 82 . AFTEN TLF. 98 62 38 82

Cimbrer Bilerne I/S Industrivej 46 - 9600 Aars

Taxi & Busser Turist i ind- og udland Ring og få tilbud

Tlf. 98 62 24 94 - 98 62 33 00 4 - 8 - 14 - 17 - 34 - 47 - 53 pers.

Grethe Mariann Maurseth har malet dette billede, der har titlen Stockholm.

Fire kvinder udstiller på kunstmuseet i Aars Tonsart er fire nordjyske kvinder,der arbejder sammen AARS: Fire fremtrædende kvindelige kunstnere fra Nordjylland udstiller på Himmerlands Kunstmuseum i Aars sammen med

Restparti ski sælges nu til kr 1.499,- m. bindinger Restparti snowboard nu til kr 1.599,- m. bindinger Restparti udlejningsski nu til kr 799,Slibning og voksning af ski og snowboard Udlejning af komplet alpin til voksen og barn Orion ski med støvler kr. 2499,-

Se mere info og priser på www.golfogski.dk

Golf & Ski www.golfogski.dk

Michael: 40633918 Ulf: 21810118 Oustrupvej 73, 9600 Års

Åbent hver torsdag fra kl 16.30-20.00 eller efter aftale!

ALT SAMLET ÉT STED - når du skal renovere eller bygge nyt. VI TILBYDER ÉN SAMLET LØSNING PÅ: El-installation VVS-installation Køleanlæg

Varmeanlæg

Ventilation

Alarm-

Overvågning

Ring til os – så er vi i gang. Se mere på www.oegaard.dk

fra fredag, 28. november til 15. januar. De fire kunstnere har dannet kunstnergruppen Tonsart. Det har de blandt

s m u r e g a Bag

SÆSONÅBNING hos Golf & Ski • • • • • •

Hjørring Grafiske Værksted. Der er tale om tre billedkunstnere og en keramiker. De udstiller i Aars

HVER LØRDAG KL. 10.00-14.00 fra 25. oktober til 17. januar

dog undtagen den 13. - 20. og 27. december samt 3. januar

150,-

kr.

m. n er 5 x 3,5 Stadepladse å på pladsen. odt st trailer må g 0-10.00. 2 fra kl. 8.0 rt o p l e Indkørs 4800 6 på tlf.: 98 2 TILMELDING t.dk re te n ce esse mail: mp@m

DØGNVAGT 98 63 19 11

Bosch Varmepumper - 5 års garanti

MESSECENTER VESTHIMMERLAND

ADM: TH. ERIKSENS VEJ 7 � 9640 FARSØ � AFD: V. BOULEVARD 25 � 9600 AARS � AFD: MEJLBYVEJ 42 � 9610 NØRAGER

Messevej 1 · 9600 Aars · Tlf. 9862 4800 www.messevh.dk · info@messecenteret.dk

andet gjort fordi det ofte sker, at kunstnere bliver placeret sammen på udstillinger, uden kunstnerne har indflydelse på det. Det har de valgt at reagere på, ved at danne deres egen faste gruppe. Så er de mere sikre på at blive placeret sammen, hvilket de gerne vil. Gruppen Tonsart består af Kirsten Brøndum, Grethe Mariann Maurseth, Anna Grethe Aaen og Laila Stenderup. Skønt der er tale om kunstnere med forskellig alder og baggrund, kan man alligevel godt forstå, hvorfor kuratorer ofte sætter de fire sammen. Fælles for alle er nemlig både en interesse for den gennemtænkte og knivskarpe komposition og en stærk inspiration fra naturens organiske former. Når dertil lægges en sans for fortællinger og et ikke ringe element af mystik, kan man se, at de fire kunstnere forbinder præcision og klarhed med et lyrisk, åbent og sanseligt udtryk. Alle fire kunstnere har tilknytning til Nordjylland. Alle er uddannede på respekterede kunstakademier, har deltaget på anerkendte censurerede udstillinger og er alle med i Det Kunstneriske Råd (DKR) i Aalborg. TONSART har i anledning af udstilling i Aars arbejdet sammen med Hjørring Grafiske Værksted. Der holdes fernisering på HImmerlands Kunstmuseum fredag, 28. november.


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SIDE 9

Krav om mere kapital til Vesthimmerland Politikere kræver lempelse i långivning til erhverv og boliger

og reelt problem. De eksempler bliver nu lagt frem – og derefter vil vi lægge det maksimale pres på regeringen og erhvervsministeren for at få skabt ny finansiering til de dele af Danmark, som lider i øjeblikket. Kan vi ikke formå den nuværende regering til at

handle – og handle hurtigt - så må vi jo skaffe landet en anden regering. Men jeg foretrækker selvfølgelig, at vi kan skabe en bred enighed, der løser op for et meget stort problem, som rammer rigtig mange mennesker, slutter Kristian Andersen.

Af Thorkil Christensen AARS: Erhvervsministeren skal nedsætte en hurtigt-arbejdende kommission, som inden for tre-fire måneder barsler med konkrete forslag til, hvordan der bliver mere kapital til erhverv og bosættere i Vesthimmerland og andre landkommuner uden for storbyerne. Det mener den nordjyske Venstre-folketingskandidat Kristian Andersen, som med tidligere transport- og miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) har taget initiativ til en folketingshøring i dag onsdag om finansiering af erhverv og boliger i landdistrikterne. Sammen med borgmester Knud Kristensen (K) kræver Keristian Anmdersen handling fra regeringen nu - og kapoital til Vesthimmerland. De to politikere har samlet en række konkrete eksempler som skal få regeringen til at handle. - Danmark skal været ET land. Et helt land. Et land, hvor der er gang i hjulene, vækst og optimisme. Regeringen har haft alle muligheder for selv at løsne op for de store problemer med belåning til både bosættere og erhverv uden for storbyerne, men i foretager sig intet. Vi har kaldt erhvervsminister Henrik Sass Larsen

Se mere på www.st-ajstrup.dk eller ring på tlf. 98 35 53 11

Borgmester Knud Kristensen (K) og folketingskandidat Kristian Andersen (V) vil have regeringen til at handle hurtigt så der kan skaffes kapital til erhverv og boliger i Vesthimmerland og andre landkommuner.

(S) i samråd utallige gange – men uden at vi har kunnet få ham til at handle på problemet. Derfor laver vi nu en høring. Med masser af konkrete eksempler på, at både erhverv og bosættere uden for storbyerne oplever en regulær diskrimination fra banker og realkredit. Nu skal vi have handling. Vi skal have pengene ud at arbejde - i Vesthimmerland lige så vel som i storbyerne, siger Kristian Andersen som selv har boet og drevet virksomhed i Vesthimmerland. Borgmester Knud Kristensen siger: - Vi ser en katastrofal udvikling, som simpelthen handler om, at finansektoren diskriminerer både erhverv og bosættere, som bor uden for storbyerne. Man afviser at give lån til rimelige penge

ler g n a m u d r å n s o l i t g n i R r e r a v e d i v h ering nye og gratis lev e priser

- altid skarp

til folk, der har en god økonomi, som let kan betale afdrag – og gør det både ved erhvervsudvikling og huskøb. Det sætter store dele af Danmark i stå – og det skal vi ikke finde os i længere. Kristian Andersen har fremsendt en række konkrete eksempler fra Nordjylland til høringen. - Der er tale om bosættere og erhvervsdrivende fra både Himmerland og Vendsyssel, som simpelthen rammer en mur, når de beder om lån, som de har alle forudsætninger for at kunne afdrage, siger Kristian Andersen. - Jeg og Hans Chr. Schmidt har i flere omgange samlet Knud Kristensen og andre nordjyske borgmestre, kommunalpolitikere, ejendomsmæglere og finansfolk for at kunne påvise, at vi har et stort

St. Ajstrup v/Nibe

KØKKEN- OG HVIDEVAREBRUGSEN Brugsvej 7, St. Ajstrup · 9240 Nibe Mandag - fredag kl. 9.00 - 17.30 - Lørdag og søndag lukket

1

Samsung Galaxy S5 Mini 129,-/md.

+ DLG Privat 5t 5GB

Årets

julegave

Telefonens pris

2

1.999,-

1.999,-

Nokia Lumia 530

Telefonens pris

SPAR 500,-

299,-

3

Sony Xperia M2 Aqua 129,-/md.

+ DLG Privat 5t 5GB Telefonens pris

1.499,-

Oprettelse 199,- og fragt 50,-

Oprettelse 199,- og fragt 50,-

Min. pris med HeleHuset 5t 5GB 2.842,Min. pris. med Privat 5t 5GB 3.022,-

Min. pris med HeleHuset 5t 5GB 1.142,Min. pris. med Privat 5t 5GB 1.322-

Min. pris med HeleHuset 5t 5GB 2.342,Min. pris. med Privat 5t 5GB 2.522,-

3

Se prisen

Kun i.f.m. nytegning af abonnement

129,-/md.

+ DLG Privat 5t 5GB

Oprettelse 199,- og fragt 50,-

2

Læs på

etning Bundsolid forr ed! m le nd ha at

Små og store julegaver fra DLG Tele

1

Klubis Pr

Fra lagerhal 2 i St. Ajstrup

IP68-certificeret. Modstår bl.a. vand, støv og mudder

Pris for ikke-klubmedlemmer 2.499,-

.dk

itid landogfr

Tilbud forudsætter køb af nævnte abonnement. Inkluderet fri tale gælder kun indenlandske samtaler og ikke indholdstakserede tjenester. Inkluderet fri tale afregnes pr. påbegyndt minut. Pris ud over inkluderet fri tale 0,67 kr./min. Fri SMS/MMS inkluderer maksimalt 10.000 stk./md. Pris derefter: SMS 0,24 kr./stk. MMS 2,50 kr./stk. Mere end inkl. data: nedsat hastighed. Priserne er inkl. moms.

Land & Fritid Aars • Vestvej 2 • 9600 Års • 33687305 Tilbuddene gælder fra onsdag den 26. november til og med lørdag den 6. december med mindre andet er angivet. Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

VI ER EN DEL AF LIVET PÅ LANDET


Aars Avis

Side 10

26. november 2014

TV-PROGRAMMER ONSDAG 26. NOVEMBER

05.05 05.50 06.40 11.30 12.15 12.45 15.50 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.30 23.15 00.05 00.10 01.05

Emmerdale. 2 afsnit Den store edderkopkrabbesamling Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Skattejægerne Eftermiddagsprogrammer Columbo: En stjernes fald Landsbyhospitalet TV Avisen AntikQuizzen Nyhedsblok med Aftenshowet Bonderøven Vanens Magt Blok på bistand TV Avisen med Penge og Sporten Vi ses hos Clement Blindt spor OBS Mord med dr. Blake Natfjernsyn

05.05 05.50 06.40 11.25 12.05 12.35 15.30 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00

Emmerdale. 2 afsnit Flodhestenes paradis Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Skattejægerne Eftermiddagsprogrammer Columbo: Dødens skalpel Landsbyhospitalet TV Avisen AntikQuizzen Nyhedsblok med Aftenshowet Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen Bankerot Kontant TV Avisen med Bag Borgen og Sporten Kriminalkommissær Foyle Mord med dr. Blake To sønner Natfjernsyn

20.30 21.00 21.30 22.30 00.05 01.00 01.45

06.00 06.30 11.25 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 16.10 17.00 20.00 20.50 21.40 22.00 22.40 23.15 00.30 01.35 02.30

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil være millionær? Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Dicte. Dansk krimiserie Operation X: De falske direktører CPH Lufthavnen Nyhedsblok Flimmerland Natholdet. 2 afsnit Klovn. 2 afsnit Grænsepatruljen. 2 afsnit Natfjernsyn

TORSDAG 27. NOVEMBER 06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 16.10 17.00 20.00 20.45 21.35 22.00 22.45 23.25 00.15

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil være millionær? Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Operation X: De falske direktører Station 2: Narkoaktion i ørkensandet Golden League-håndbold: NorgeDanmark (k), direkte Nyhedsblok Golden League-håndbold: NorgeDanmark (k), direkte Natholdet Natfjernsyn

FREDAG 28. NOVEMBER 05.05 05.50 06.40 11.25 12.10 12.35 15.50 17.00 17.50 18.00 18.30 19.00 20.00 21.00 21.25 00.05 01.50 03.15 04.05

Emmerdale. 2 afsnit Paradisfugle i Ny Guinea Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Skattejægerne Eftermiddagsprogrammer Columbo: Skakmat Landsbyhospitalet TV Avisen KLASSEN - ti år i folkeskolen TV Avisen med Sporten og Vejret Disney Sjov Her er dit liv TV Avisen med Vores vejr Hestehviskeren. Amr. romantisk drama fra 1998 Før og efter. Amr. drama fra 1996 Sidste appel. Amr. thriller-miniserie fra 2004 Hamish Macbeth Til undsætning

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.30 15.00 16.50 17.40 17.45 20.00 21.40 21.55 22.20 22.50 00.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Bruce den almægtige. Amr. komedie fra 2003 Golden League-håndbold: Danmark-Serbien (k), direkte Nyhederne Golden League-håndbold: Danmark-Serbien (k), direkte Vild med dans Best of Breinholt & Venner Vild med dans - afgørelsen Best of Breinholt & Venner Four Christmases. Amr. komediedrama fra 2008 Natfjernsyn

LØRDAG 29. NOVEMBER

05.10 Hvor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 05.40 Midt i naturen - Costa Rica 06.40 Når søkøerne rejser hjemmefra 07.10 Den fantastiske planet. Naturprogram fra BBC 08.00 En reporter går i køkkenet - i Tokyo 09.00 De store katte. 2 afsnit 10.00 Halifax 11.35 OBS 11.40 Dyrlæge på eventyr 12.35 Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen 13.05 Kære Nabo - gør bras til bolig Munkebo 13.50 Maria Wern: End ikke fortiden 15.15 Bankerot 15.40 Herretur 2 - Jagten på Curlys guld. Amr. komedie fra 1994 17.30 Her er dit liv 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 19.00 OBS 19.05 Mit liv blandt bavianer 20.00 Kongerigets Klogeste 21.00 Kriminalkommissær Barnaby: ”Oplært i mord”. Eng. krimi 22.30 Vera: Den barmhjertige samaritaner. Eng. krimiserie 00.00 Insomnia. Amr. thriller fra 2002 01.50 Water Rats. 3 afsnit 04.05 Til undsætning

06.00 Mouk. 2 afsnit 06.05 Den tasmanske djævel 06.30 Scooby-Doo! Mystery Incorporated 06.55 Animaniacs 07.20 Turtles 07.50 Chima 08.15 Legenden om Enyo 08.40 Jeg er fantastisk 09.00 Go’ morgen Danmark 12.00 Nyhederne 12.10 Hvem vil være millionær? Dansk quizshow 12.55 Vild med dans 14.35 Vild med dans - afgørelsen 15.00 SuperMatchen 15.50 SuperMatchen 16.50 Supermatchen: Studiet 17.05 SuperMatchen 17.50 Nyhedsblok 17.55 SuperMatchen 19.00 Nyhedsblok 19.45 LørdagsSporten 20.00 Zirkus Nemo 2014 21.15 Zirkus Nemo 2014 22.15 Frihed på prøve. Dansk komediedrama fra 2010 00.00 Falling Down. Amr. thriller-drama fra 1993 01.55 10 timer til paradis. Dansk drama fra 2011 04.00 Nyhederne og Vejret

SØNDAG 30. NOVEMBER

05.30 Hvor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 06.00 Otte årstider 06.40 Når orangutangen skaber sig 07.10 Paul Merton i Kina 08.00 En reporter går i køkkenet - i England 09.00 De store katte. 2 afsnit 10.00 Ud i naturen: Hjortekalven 10.15 Bankerot. 4 afsnit 12.00 Piger på landet 12.50 Earth 14.25 Kongerigets Klogeste 15.25 Skiskydning: World Cup Östersund, direkte 16.40 HåndboldSøndag: Aalborg Håndbold-Dunkerque HB Grand Littoral (m), direkte 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 19.00 Den fantastiske planet 20.00 1864. Dansk dramaserie fra 2014 21.00 21 Søndag 21.40 Fodboldmagasinet 22.10 Annika Bengtzon: En plads i solen. Sv. krimi fra 2012 23.40 Et skud i mørket. Bri. dokumentar 00.30 Kommissær Montalbano: Pottemagermarken 02.20 Skyggespil. Eng. thrillerserie fra 2011 03.20 The Devilles 04.15 Til undsætning

06.00 Mouk. 2 afsnit 06.05 Den tasmanske djævel 06.30 Scooby-Doo! Mystery Incorporated 06.55 Animaniacs 07.20 Turtles 07.50 Chima 08.15 Legenden om Enyo 08.40 Jeg er fantastisk 09.00 Go’ morgen Danmark 12.00 Nyhederne 12.05 Operation X: De falske direktører. 2 afsnit 13.35 Hofleverandørerne. 2 afsnit 14.40 Jeg vil være Ole Henriksen. 2 afsnit 16.15 Badehotellet 17.05 Dicte. Dansk krimiserie 18.00 Nyhedsblok 18.20 Golden League-håndbold: Danmark-Frankrig (k), direkte 19.10 Nyhedsblok 19.15 Golden League-håndbold: Danmark-Frankrig (k), direkte 20.15 Nyhedsblok 21.00 Badehotellet 21.55 Skyggen 00.05 Best of Breinholt & Venner. 2 afsnit 00.45 Station 2 Politirapporten 01.20 Station 2 02.00 Natfjernsyn

DR 2

ONSDAG 26. NOVEMBER

07.00 11.00 11.40 12.10 12.50 13.15 13.40 14.25 17.00 18.00 18.50 19.30 20.00 20.30 21.00 21.50 22.15 22.30 23.00 00.00

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Brasilien En mand og hans campingvogn Spekulanterne slår til igen The Daily Show Madmagasinet JERSILD minus SPIN Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genåbnet Spekulanterne slår til igen Javel, hr. minister DR2 NU Farvelfærd Homeland Bankerot Tidsmaskinen Deadline Hjemløs Natfjernsyn

TORSDAG 27. NOVEMBER

07.00 11.00 11.40 12.10 12.50 13.15 13.40 14.10 17.00 18.00 18.50 19.30 20.00 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 00.40 01.40

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Japan En mand og hans campingvogn Spekulanterne slår til igen The Daily Show Penge DR2 NU Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genåbnet Spekulanterne slår til igen Javel, hr. minister Debatten Detektor Ti stille kvinde Quizzen med Signe Molde Deadline Dokumania Debatten Natfjernsyn

FREDAG 28. NOVEMBER

07.00 11.00 11.40 12.10 12.50 13.15 13.45 14.45 17.00 18.00 19.00 19.30 20.00 22.00 22.30 23.00 23.45 00.30

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Boston En mand og hans campingvogn Spekulanterne slår til igen The Daily Show Kontant Debatten Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genåbnet Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen Javel, hr. minister Snabba Cash. Sv. actiondrama fra 2010 Store danskere: PH Deadline JERSILD minus SPIN Homeland Natfjernsyn

LØRDAG 29. NOVEMBER

07.00 08.00 08.30 09.15 10.05

Debatten DR2 Morgen 60 Minutes Nedtælling til katastrofe Verdensøkonomien bløder. 2 afsnit 11.05 Tidens Tegn 11.55 Kampen om Arktis 12.45 De Uhelbredelige?

SØNDAG 30. NOVEMBER

19.30 20.00 20.30 21.00 22.00 22.30 23.00 23.30 00.15

Nyheder fra Grønland DR2 Morgen Formiddagsprogrammer JERSILD minus SPIN DR2 NU Eftermiddagsprogrammer Detektor Han, hun og godset. 2 afsnit Kramer mod Kramer. Amr. drama fra 1979 Diverse meddelelser - med Anders Lund Madsen So ein Ding Quizzen med Signe Molde Detektor Michael Jeppesen møder... Deadline 2. sektion 60 Minutes Natfjernsyn

DR1 lørdag kl. 20.00: “Kongerigets Klogeste” Lyset er ekstra skarpt i pæren på aftenens fire deltagere. De er nemlig nået til semifinalen.

MANDAG 1. DECEMBER

07.00 11.00 11.40 12.10 12.40 13.00 13.30 14.00 14.45 17.00 18.00 19.20 19.30 20.00 20.45 21.30 22.00 22.30 23.15 00.05

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Macau En mand og hans campingvogn Ti stille kvinde The Daily Show Bag Borgen Blok på bistand De Uhelbredelige? Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genåbnet Yallahrup Færgeby Javel, hr. minister Godt sagt Indefra med Anders Agger Skilsmisse So Ein Ding Deadline Do The Math Natfjernsyn

TV2 lørdag kl. 20.00: ”Zirkus Nemo 2014” Søren Østergaards zirkus når atter nye højder.

TIRSDAG 2. DECEMBER

07.00 11.00 11.40 12.50 13.15 13.45 14.30 17.00 18.00 19.10 19.30 20.00 20.45 22.15 22.30 23.15 00.10 00.30 01.15 02.00

DR2 Morgen Anthony Bourdain i Napoli Nedtælling til katastrofe The Daily Show Horisont Godt sagt Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genåbnet Yallahrup Færgeby. 2 afsnit Javel, hr. minister JERSILD minus SPIN Dokumania DR2s ARK Deadline Killing Time The Daily Show JERSILD minus SPIN Do The Math Deadline Nat

05.05 05.50 11.20 12.05 12.35 15.50 17.00 17.50 18.00 18.30 19.30 19.55 20.00 20.45 21.30

MANDAG 1. DECEMBER

Emmerdale. 2 afsnit Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Skattejægerne Eftermiddagsprogrammer Columbo ser dobbelt Landsbyhospitalet TV Avisen Antikduellen Nyhedsblok med Aftenshowet Tidsrejsen TV Avisen Sporløs Den dag de fremmede forsvandt TV Avisen med Horisont og Sporten 22.30 Kriminalinspektør Banks 00.00 Mord med dr. Blake 01.00 Natfjernsyn 05.05 05.50 11.20 12.05 12.35 15.50 17.00 17.50 18.00 18.30 19.30 19.55 20.00 20.45 21.30 21.55 22.20 22.30 00.00

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.35 15.05 16.10 17.00 20.00 20.30 21.05

22.00 22.45 23.20 23.50

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil være millionær? Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Alletiders Julemand Jul i familien D’Angleterre - den hvide dame på torvet Nyhedsblok Politiskolen Best of Bremen Allstars Natfjernsyn

TIRSDAG 2. DECEMBER

Emmerdale. 2 afsnit Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne Skattejægerne Eftermiddagsprogrammer Columbo: Skønheden dræber Landsbyhospitalet TV Avisen Antikduellen Nyhedsblok med Aftenshowet Tidsrejsen TV Avisen Kære Nabo - gør bras til bolig Ballerup Jagten på det vilde vejr TV Avisen Madmagasinet Sporten Wallander: Lækken. Sv. krimi Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.25 15.25 16.25 17.00 20.00 20.30 21.25 22.00 22.45 23.15 23.55 00.55 01.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112. 2 afsnit Razzia. 2 afsnit Alletiders Julemand Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’aften Danmark Alletiders Julemand Pigen med knogler af glas Alarm 112 Nyhedsblok Politiskolen Best of Bremen Allstars Klovn. 2 afsnit Air Ways. 2 afsnit Natfjernsyn

TV3

13.30 Eftermiddagsprogrammer 15.40 DR2 Tema: Hvad skal vi med mænd? Hvad skal vi med kvinder? 18.30 Landmandsliv 19.30 Bankerot 20.00 DR2 Tema: Svindlerne 22.30 Deadline 23.00 Debatten 00.00 Jægerne - Tilbage til vildmarken 02.05 Deadline Nat 07.30 08.00 08.30 11.15 12.00 12.30 16.15 16.45 17.45

TV2 fredag kl. 21.25: ”Hestehviskeren”

DR1 søndag kl. 22.10: ”Annika Bengtzon: En plads i solen”

TV2 søndag kl. 21.55: ”Skyggen”

ONSDAG 26. NOVEMBER 05.40 Covert Affairs 06.25 Real Housewives of Miami 07.15 Formiddagsprogrammer 10.00 Luksusfælden 11.00 Med kniven for struben 11.55 Masterchef - Jul 13.00 Dyreværnet 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef - Jul. 2 afsnit 20.00 Aktionen 21.00 Bones 22.00 The Blacklist 23.00 Ramsay’s Kitchen Nightmares 00.00 Paradise Hotel 00.50 Med kniven for struben 01.40 Catfish 02.35 Natfjernsyn

TORSDAG 27. NOVEMBER 05.40 Covert Affairs 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 Formiddagsprogrammer 10.00 Luksusfælden 11.00 Med kniven for struben 12.00 Masterchef - Jul 13.00 Dyreværnet 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef - Jul. 2 afsnit 20.00 Familien fra Bryggen. Dansk reportageserie fra 2014 21.00 Rush. Can. dramaserie. 2 afsnit 22.45 Ramsay’s Kitchen Nightmares 23.45 Paradise Hotel 00.35 Just Wright. Amr. romantisk komedie fra 2010 02.30 Natfjernsyn FREDAG 28. NOVEMBER 05.40 Covert Affairs 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 Luksusfælden 11.00 Med kniven for struben 12.00 Masterchef - Jul 13.00 Dyreværnet 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef - Jul 19.00 Ramsay’s Kitchen Nightmares 20.00 Stuck on You. Amr. komedie fra 2003 22.15 Knocked Up. Amr. komedie fra 2007 00.55 Head over Heels. Amr. romantisk komedie fra 2001 02.35 The Sweeney. Amr. krimifilm fra 2012 LØRDAG 29. NOVEMBER 05.05 En ægte julestemning i Mistletoe. Amr. drama fra 2010 06.30 Gordon’s Great Escape 07.20 Ekstreme samlere 08.05 Bones 09.05 NCIS. 3 afsnit

12.00 16.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00

Masterchef - Jul. 4 afsnit Rush. Can. dramaserie. 2 afsnit Aktionen Bones Familien fra Bryggen LIKE TV: Forsidefruer LIKE TV: Hånd i hånd Contraband. Amr. dramakrimi fra 2012 01.15 Kædereaktion. Amr. thriller 03.20 Natfjernsyn

SØNDAG 30. NOVEMBER 05.20 Alletiders barnepige. 2 afsnit 06.10 According to Jim. 2 afsnit 06.55 A Christmas Visitor. Amr. drama fra 2002 08.25 A Boyfriend for Christmas 10.25 How I Met Your Mother. 4 afsnit 12.25 Hollys jul. Amr. romantisk komedie fra 2013 14.15 Kærlighed til jul. Amr. romantisk drama fra 2012 16.00 Hjælp - mit hus skal sælges 17.00 Familien fra Bryggen 18.00 LIKE TV: Forsidefruer 19.00 LIKE TV: Hånd i hånd 20.00 Luksusfælden 21.00 LIKE TV: Flyt eller forny 22.00 LIKE TV: Tankens magt 23.10 Knocked Up. Amr. komedie fra 2007 01.40 Natfjernsyn MANDAG 1. DECEMBER 05.40 Covert Affairs 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 Luksusfælden 11.00 Med kniven for struben 12.00 Masterchef - Jul 13.00 Dyreværnet 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef Jul. 2 afsnit 20.00 Ramsay’s Kitchen Nightmares 21.00 Extant. 2 afsnit 23.00 Sex and the City. 4 afsnit 01.15 Paradise Hotel 02.00 Game of Thrones 03.05 Natfjernsyn TIRSDAG 2. DECEMBER 05.40 Covert Affairs 06.25 Real Housewives of Miami 07.10 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 Luksusfælden 11.00 Med kniven for struben 12.00 Masterchef Jul 13.00 Dyreværnet 14.00 The Kardashians 15.00 Luksusfælden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Masterchef Jul. 2 afsnit 20.00 Luksusfælden 21.00 P.S. I Love You. Amr. romantisk komedie fra 2007 23.35 Sex and the City. 4 afsnit 01.45 Paradise Hotel 02.35 Natfjernsyn

Læs Aars Avis før aftenens tv-udsendelser!


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SIDE 11

For 14.000 kr. ny kvinde i Aars

Nyt køkken – monteret på 1 dag

Skift låger og dit køkken bliver som nyt med låger efter mål!

WALTHER BACH’s Eftf. v/Berit Asp Madsen

TLF. 22 72 46 11

✃ ✃

tagende butikker, betragter Hannes præmie som en gevinst, og derfor har Hanne selv haft meget stor medbestemmelse på både lingeri, tøj, sko, briller, hår og make-up. Vi har kun interesse i, at forære Hanne noget hun bliver glad for og som flittigt vil blive brugt, siger Louise Hedemann fra Torben. Den totale makeover løb op i lige godt 14.000 kr.

ÅBNINGSTILBUD HOS AARS HUDPLEJE:

ANSIGTSBEHANDLING, 60 MIN, KUN KR.300,- (norm. 449,-) RET/FARVN. AF BRYN OG FARVNING AF VIPPER KR.100,- (norm. 189,-) VOKSNING AF OVERLÆBE ELLER HAGE KR. 50,- (norm. 79,-) VOKS HALVE BEN KR.129,- (norm. 249,-) VOKS HELE BEN KR.199,- (norm. 349,-) Klip annoncen ud og du deltager i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500,- til en behandling hos Aars Hudpleje eller/og gå ind på min facebook og ”synes om” så deltager du nemlig også.

TIDSBESTILLING: 23 30 84 64 Jeg glæder mig til at se dig/jer!

✃ ✃

AARS: Hanne Møller i Aars vandt en totale makeover ved et modeshow i oktober, men modtog sin gevinst med blandede følelser. Hanne Møller syntes naturligvis det var en god præmie, men opmærksomheden omkring gevinsten med billeder, klapsalver fra de øvrige gæster og den opmærksomhed det medfører fremkaldte en lidt forlegen Hanne. I fredags skulle Hanne Møller til en privat julefrokost, hvilket var en god anledning til, at komme som ”ny kvinde”. Dagen begyndte hos Team Brigger Da Hanne Møller forlod salonen, var det en flot nyklippet kvinde, der havde fået farvet hår, lavet reflekser og fået både plukket og farvet bryn. Turen gik herefter i Torben hvor hun fik et flot og anvendeligt komplet sæt tøj der fint kunne bruges til aftens julefrokost. Hanne Møller fik en glædelig overraskelse da hun mødte op hos Profil Optik. Gevinsten ved lovet som et brillestel. Hanne Møller bruger flerstyrket glas, som kan være en bekostelig affære. Profil Optik havde valgt at give en komplet bille. I Zoos fandt hun et par Gabor pumps i sølvgrå. I Standard blev det til et flot bh-sæt fra Femilet. Hanne Møller fik i Matas lagt en smuk make-up. Dagen endte med en styling hos

MALEREN...

AARS HUDPLEJE v/Bente Rask Nielsen . Assersvej 22 . 9600 Aars

Ring og aftal tid til et gratis hjemmebesøg!

Hanne Møller efter sin make over.

Team Brügger og et ”efterbillede”. - Vi sagde tak for i dag til en meget overvældet Hanne. Hun synes at være rigtig glad for sit nye look. På vores facebook side har Hanne fået rosende ord med på vejen og en har endda skrevet, at Hanne har ”cuttet” 15 år af sin alder. En har dog konstateret, at det hav-

de været ønskeligt, om vi i Torben havde vist lidt farve på tøjet. Julefrokosterne er over os, og selvom vi har mange forskellige farver og nuancer i butikken, faldt valget på det sorte. Sort er altid meget præsenteret her i festernes tid og Hanne er ikke til meget farve. Ordet makeover er måske ikke helt korrekt, for vi i de del-

HUSK HÅNDVÆRKERFRADRAGET I 2014!

OK

Brug den organiserede håndværker til

snedkerarbejde - tømrerarbejde Køkken- og garderobeskabe Specialopgaver - så SNEDKERMESTER

KØKKENRENOVERING

KØKKEN · BAD · GARDEROBE

WWW.OKKR.DK PREBEN ADRIANSEN TLF. 4072 2362

Keldgårdvej 70 . Værksted: Gislumvej 28 - 9600 Aars Tlf. 98 62 39 33 og 21 73 40 89 Tilbud uden forbindende!

Vil du også have en ordentlig bank? Så ring direkte til mig! Hæng hundens eller kattens julesok op hos os JULESOK

Ring og få en uforpligtende snak med mig og hør, hvad jeg kan tilbyde dig.

så kigger nissen forbi og fylder sokken med overraskelser & lækkerier.

Indlevering inden den 5. december. Afhentes fra 15.-23. december. Lenette Pedersen Kunderådgiver, Nibe Tel. 98 70 61 06 Bor i Aars

SPAR 20%

PÅ ROYAL CANIN FODER fra d. 15. – 23. december VI SES

www.familiedyrlægerne.dk AARS DYREHOSPITAL

HOBRO DYREHOSPITAL

FAMILIEDYRLÆGERNE AALBORG

Industrivej 4 - 9600 Aars Telefon 98 62 31 00

Smedevej 40 - 9500 Hobro Telefon 98 52 33 22

Svenstrup Bane Allé 1 - 9230 Svenstrup Telefon 98 38 10 56

Grønnegade 42 · 9240 Nibe · nibe@nrsbank.dk


Aars Avis

Side 12

26. november 2014

ÅBNINGSTIDER

MANDAG TIL SØNDAG KL. 8.00-21.00 Havregryn

Mel

Sukker

Rema 1000

Rema 1000

1 kg

1 kg

2 kg

Pr. stk.

Pr. stk.

Pr. stk.

5

5

5

00

00

00

Stegemargarine

Bagepapir

Youghurtbrød

500 g

Rema 1000

Rema 1000

20 ark.

500 g

Pr. stk.

5 Bakkegården 500 g

Rema 1000

Harboe sodavand 2 l.

250 g

Pr. ps.

5

Pr. fl.

5

5

00

00

00

Bearnaise sauce

Kartofler danske

Rema 1000

2 kg

Pr. pk.

Løs vægt slik Gælder kun fredag d. 28/11/14

Pr. 100 g

Pr. ps.

5

5

5

00

00

00

Dansk svinemørbrad

HUSK! 1. SØNDAG I ADVENT Gløgg Æbleskiver 20 stk.

00

00

Franske kartofler Pr. ps.

5

5

00

Pebernødder

Pr. stk.

Pr. stk.

1 ltr.

Oksefars 8-12 % Pr. 1/2 kg

Pr. 1/2 kg

Pr. ps.

9

00

Pr. stk.

15

95

Kun

Kun

19

25

90

00

AARS

Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SIDE 13

Logoer – BILMESSEN

BILMESSEN – for alle…

SkadeCenter Himmerland

VI KLARER ALLE TYPER AutoMester SKADER... GRATIS LÅNEBIL!

SignaPro Black / Light

– for alle…

Bilmessen

Svoldrupvej 13

Førstehjælp på skoleskemaet i Aars at vi gerne vil give de unge mennesker et indblik i førstehjælp, så de føler sig i stand til at kunne gøre noget, hvis der sker en ulykke; siger skoleleder Henriette Qvist, 10. KlasseCenter Vesthimmerland. Pengene er søgt hjem gennem Trygfonden, som

hvert år udlodder en pulje til projekter, der kan skabe tryghed og afværge ulykker. - Vi har med stor interesse fulgt projektet i 10. klasse, siger bestyrelsesmedlem i Trygfonden Jens Bigum, som har været med til bevilge pengene til projektet.

julebelysningen. Salget af pins i form af lysende julemænd går strygende, og overskuddet fra salget vil

www.bilmessen.dk

Hvidkildevej 9 :: Mejlby :: 9610 Nørager

Tlf. 98 65 10 92 www.elkjaer-as.dk

Nye veje til økonomisk vækst STEPTO leverer regnskaber og solid økonomisk rådgivning til dit landbrug. Så start her, hvis du vil have en stærk partner, der skaber vækst og økonomisk sikkerhed. Du kan jo prøve os af til en uforpligtende snak, hvor vi kan kaste nye øjne på din

Vi glæder os til at møde dig! situation.

De sidste penge til reparation efter storm kommer fra Jutlander Bank Men handelsstandsforeningen fortsætter salget af lysende julemænd, der oprindelig skulle støtte

Tlf. 98 63 16 00

For personlig rådgivning kontakt Edi Elkjær Tlf.: 20 99 10 93 eller Henning Elkjær Tlf.: 20 99 10 92

- Vi anser det for at være en rigtig god tanke, at vores unge mennesker i Vesthimmerland har et godt og indgående kendskab til førstehjælp, og på denne må får de både et bevis for deres kunden ud over at afprøve tingene i praksis, forklarer han.

Julebelysningen i Aars er reddet af banken AARS: I 2013 var stormen ”Bodil” så hård ved julebelysningen i gaderne i Aars, at handelsstandsforeningen fik en regning på 100.000 kr. for reparation. Siden har frivillige bidrag, sponsorer og salg af lysende julemænd skaffet en del af pengene. Og nu sikrer Jutlander Bank, at Aars Handelsstandsforening når helt i mål med betalingen til reparation af julebelysningen. - Julebyen Aars er kendt langt udenfor kommunens grænser, og den flotte juleby trækker hvert år masser af gæster til. Det skal vi bevare, og derfor går vi nu ind og hjælper Aars Handelsstandsforening helt i mål med betaling for reparationen, forklarer afdelingsleder Brian Larsen, Jutlander Bank. Aars Handelsstandsforening var ellers klar til at tage de manglende penge fra foreningens aktivitetsbudget for at få repareret julebelysningen. Men de penge bliver nu i stedet anvendt til andre formål. - Jutlander Banks tilskud til julebelysningen betyder, at vi ikke skal have penge op af lommen og derfor kan fastholde et godt aktivitetsniveau med by-nights og masser af aktiviteter i Himmerlandsgade. For vi har jo alle en interesse i at bo i en levende by med mange aktiviteter, der trækker gæster til fra nær og fjern, siger handelsstandsforeningens fomand, Karina Højbjerg.

9640 Farsø

– for alle…

UDFØRER ALT INDENFOR BYGGERI :: Nybygning, Tilbygning & Ombygning :: Jord/kloak, Beton & Murerarbejde :: Badeværelser :: Alt i reparationsarbejde :: Total entrepriser

Eleverne havde sjovt, mens de lærte at udføre førstehjælp.

AARS: Eleverne på 10. KlasseCenter Vesthimmerland har tre timer haft førstehjælp på skoleskemaet. Projektet er kommet i stand sammen med Dansk Førstehjælp, som står for undervisningen sammen med centerets egne lærere. - Tanken med projektet er,

MesterBiler

fortsat gå ubeskåret til julebyen Aars, så alle her i byen også i de kolmmende år kan glæde sig over en af landets flotteste julebelysninger, siger handelsstandsforeningsformanden.

www.stepto.dk Juelstrupparken 10A · 9560 Støvring 96 36 52 00

Bibi-Fant fylder julesokkerne

Er du melle m 0-12 år så kom in , d og få en Snabelkon Du får din to h og en Bib elt egen Bibi-Fant i-Fant bam sparebøss e se, når d Snabelkon to i Jutlan u opretter en der Bank. HUSK at m

Aars Handelsstandsforenings formand, Karina Højbjerg, får papir på, at Jutlander Bank vil redde julebelysningen i Aars. Til højre afdelingsdirektør Brian Larsen.

edbringe sy gesikrings bevis samt dåbs attest.

Ny bog - af Jens Bråten

Er du mellem 0 og 12 år og har en konto i Jutlander Bank, så kom ind med din julesok senest mandag den 8. december.

Årets nye julegavebog Røverne fra Rold

Bibi-Fant og nissen vil fylde den med gaver og juleknas.

Historier om røverhøvdingene Bittefanden og Lorents Meyer. 103 sider. Desuden sælges af Jens Bråten: • Himmerlands rakkere 1 og 2. • Himmerlandske originaler • Flere Himmerlandske originaler • Tordenkalven • Kimbrerne • Mestertyven: Anders Hansen Nørager Hos boghandlerne eller Jens Bråten Forlag jbr@aars.dk Tlf. 30 60 79 99

Torsdag den 18. december julehygger vi fra kl. 15.00 - 18.00 18.00,

KR. 130

hvor du kan komme og hente din julesok, og se hvad Bibi-Fant og nissen har puttet i. Vi serverer lidt godt til hals og gane, så tag dine forældre og bedsteforældre med.

Privat Aars Himmerlandsgade 74 9600 Aars 9657 5600 jutlander.dk


Aars Avis

SIDE 14

Nyt på væggene i musikhuset i Aars

v/malermester

Diana Marie Sørensen

Jeg elsker at male! Gør du? Oustrupvej 61 • 9600 Aars • Tlf. 29 82 81 46

LAB

TEC

H

DATA

WWW.LABTECH.DK

GRATIS PC TJEK

Ja, det lyder måske for godt til at være sandt, men den er god nok! Det er helt gratis og uden skjulte forpligtigelser at få tjekket og fejlfundet din PC hos Labtech Data - og det er uanset alder eller om den er købt hos os! HVORFOR: Fordi vi gerne vil vise vores kunder at vi yder DANMARKS BEDSTE IT-SERVICE, og det er vi stolte af!

DANMARKS BEDSTE IT SERVICE Himmerlandsgade 65B - 9600 Aars

ADVOKATFIRMAET

JAN POULSEN

Møderet for højesteret

Boligadvokat

Aagade 8 . 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 18 11 • Fax 98 64 24 58 Kontortid: Mandag - fredag kl. 8.30-16.00 - advokatkontoret der hjælper dig...

26. NOVEMBER 2014

E-mail: jpo@advokatjanpoulsen.dk www.advokatjanpoulsen.dk

IKKE STØRST - MEN STADIG BEDST

T G A V GN Ø D

AARS: Efter et par måneder med litografier af tolv kendte kunstnere udført på det anerkendte grafiske værksted i Hjørring, er der nu skiftet ud på væggene i foyeren i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars. Tolv malerier hænger nu mellem de to store vinduer og i foyeren. Alle malerierne er udført af lokale Ninni Lodahl Gjessing, som ofte er inspireret af musikken i sine værker. På denne udstilling er det balletdansere, der har et farvespektrum af forårets blomstrende kirsebærtræer, hvor den enkelte ballet er som den udsprungne kirsebærblomst. Og et drengeportræt, som i høj grad er bærer af ud-

stillingens ide om mødet mellem det abstrakte og det figurative, her båret af den sorte kontur. Og på en anden væg hænger en slags billedfrise med tre ”Øjenvidner”, hvor farven er holdt tilbage og udtrykket omkring hvad de har været øjenvidner til er ganske afgørende. Endvidere er en triade af lyse tangomalerier med svagt lilla tone, sprød aske. En gruppe under musikhusets vennekreds, Peer Poulsen, Per Nørgaard og Troels Laursen, arrangerer de skiftende udstillinger i Alfa, der gerne skulle være med til at give, både husets gæster og dets daglige brugere, en god kunstnerisk oplevelse.

Den lokale kunstner Ninni Lodahl Gjessing har udført 12 malerier som nu pryder væggene i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars.

Danmarks bedste arbejdsplads - også i Aars Revisionsfirmaet Beierholm er blevet tildelt den fornemme titel AARS: Det internationalt anerkendte Great Place to Work Institute i Danmark kårede onsdag aften Danmarks bedste arbejdspladser. Godt 25.000 medarbejdere fra 125 virksomheder har deltaget i denne 14. udgave af kåringen, der blev afsløret ved et gallaarrangement i Cirkusbygningen i København. Beierholm deltog for syvende gang og har løbende forbedret sin placering. Revisionsfirmaet med 19 kontorer fordelt over hele landet løb denne gang med førstepladsen inden for kategorien af store arbejdspladser med over 500 med-

arbejdere, og på kontoret i Aars kommer det ikke helt uventet: - Vi er meget, meget stolte over at være blevet kåret til Danmarks Bedste Arbejdsplads 2014. Vi har nu bevist, at det er muligt at skabe medarbejdertilfredshed i en branche, der både er kendetegnet ved perioder med lange arbejdsdage, og fritid, der ofte bruges på de studier, der skal understøtte karrieren, pointerer sektionsleder Ole Hosbond Poulsen fra Beierholm i Aars. - Resultatet skyldes, at vi gennem en årrække har valgt en ret usædvanlig tilgang til ledelses- og medar-

bejdertrivsel, og nu får de mange anstrengelser så det største skulderklap, vi kan forestille os. Det er vi naturligvis meget tilfredse med, fortsætter han. Beierholm udmærker sig blandt andet ved en meget udtalt nultolerance over for mistrivsel blandt medarbejdere og ledelse. Virksomheden måler konstant på netop trivsel, og trivselspoint er synlige for alle medarbejdere på lige fod med blandt andet omsætning og indtjening. Og denne synlighed er blot et blandt mange tiltag, som løbende skal løfte arbejdsglæden og motivationen blandt virk-

somhedens 650 medarbejdere i Danmark. - Det er lykkedes os at skabe en meget, meget stærk trivselskultur i virksomheden. Vi har først og fremmest fokus på de steder, hvor trivslen halter og sætter ind med en fokuseret indsats over for både afdelinger og enkeltansatte. Eventuelle problemer skal så vidt muligt løses via åben kommunikation og en målrettet indsats, der er synlig for alle. Herved løftes bundniveauet for tilfredsheden blandt medarbejdere og ledelse løbende, forklarer HR-chef Lars Pertou Vestergaard.

Garderforening fejrer 100 år i Aars Otte medlemmer modtager hæderstegn på jubilæumsdagen

www.vestbymureren.dk

A/S

Alt murerarbejde udføres!

AARS: Himmerlands Garderforening fylder 100 år. Det fejres på Aars Hotel torsdag, 4. december med festmiddag og besøg af De Danske Garderforeningers præsident kammerherre, oberst Flemming Rytter. Flemming Rytter får følgeskab af vicepræsident Niels Godiksen, Garderforeningerne i Nordjylland. Endvidere deltager to tambourer fra Den Kongelige Livgardes Musikkorps. I anledning af 100 årsdagen vil garderudstillingen, der normalt er at finde

på adressen Himmerlandsgade 49, Aars, blive flyttet til Aars Hotel. I forbindelse med jubilæet overrækkes hæderstegn til medlemmerne. Et hæderstegn tildeles for det antal år som personen loyalt har været medlem af en garderforening. I 2014 tildeler Himmerlands Garderforening otte trofaste medlemmer hæderstegn: 50 år: Maj 1946 Knud Søgaard, Hørsholm og maj-1962 Jens Chr. Christensen, Løgstør. 40 år: Maj-1951 Søren Nørgaard-Petersen, Hornum. 25 år: Juli-1988 Ole Lind Olesen, Aars, jan1989 Bjarne Pedersen, Skræm, jan-1989 Bent Gorban Kristensen, Ertebølle og maj-1989 Mikkel Elmlund, Overlade. 10 år: August-2002 Jens Holm Lassen, Farsø.

Garderudstillingen, der normalt befinder sig på adressen Himmerlandsgade 49, Aars flyttes til Aars Hotel i anledning af jubilæet.


Aars Avis

26. november 2014

Aars får bedre TDC-mobildækning

AARS: I de kommende uger forbedrer TDC mobildækningen i Aars og omegn. Nye master og nyt udstyr vil skabe nye digitale muligheder i hele området. Mens arbejdet står på, kan det dog betyde kortere udfald i mobildækningen. Forbedringerne i Aars er en del af en massiv opgradering af TDCs landsdækkende mobilnetværk. Blandt andet skifter TDC udstyr til samtlige af selskabets mere end 3.400 mobilmaster i Danmark. Lokalt kan det betyde kortere driftsforstyrrelser,

mens TDC opgraderer den lokale mobilmast. - På landsplan udvider vi dækningen med 100 nye mobilmaster. Herudover sætter vi også nyt udstyr op i vores eksisterende master, det kræver, at vi sætter den enkelte mast ud af drift, mens vi arbejder. Derfor kan udfald desværre ikke helt undgås, siger Kim Søgård, strategidirektør i TDC. - Helt bevidst arbejder vi ikke på to nabomaster på samme tid. Det betyder, at man som kunde meget ofte vil være dækket af nabomasten, mens den mast, som ellers er

Julebanko i Gislum/Nyrup GISLUM: Der var fuldt hus i Fælleshuset i Gislum/Nyrup i fredags. Madudvalget i Gislum/Nyrup Borgerforening havde inviteret til fællesspisning og julebanko. Fællesspisning finder sted fire til fem gange om året i Gislum, men denne gang var arrangementet ”krydret” med en omgang julebanko efter maden. Det blev lidt af et tilløbsstykke med 53 gæster i alle aldre. Så madholdet havde gang i de helt store gryder –

der blev tilberedt otte kg. flæskesteg, 16 kg. kartofler og noget nær otte liter sovs, foruden alt det andet som hører en god flæskesteg til. Så der var varmt i køkkenet og god stemning hos gæsterne. Efter maden var der julebanko, med kaffe på rækken og mange andre flotte præmier til en fuld plade. Hovedgevinsten var sponsoreret af en lokal beboer og desuden en overraskelse, nemlig en and, som man frit kunne vælge hvorvidt

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VESTRUP nærmest, er ved at blive opgraderet, fortsætter han. Udbygningen omfatter således både 2G (tale), 3G (tale + internet) og 4G (højhastigheds internet). TDC vil derfor allerede i løbet af 2015 dække over 99 pct. af alle danskere med alle tre teknologier. Det er ikke kun TDCkunder, der får bedre dækning - og risiko for udfald under arbejdet. Også kunder i selskaber som Telmore, YouSee mobil og Fullrate, der benytter TDC’s netværk, er omfattet af opgraderingerne. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VESTRUP

Side 15

den skulle være levende eller istandgjort og frossen, ved modtagelsen senere på året. Som afslutning på en hyggelig aften blev der serveret kaffe med god, hjemmebagt kage til. - Det er utrolig dejligt, at det stadig kan lade sig gøre at samle så mange folk i en ellers travl hverdag. I Borgerforeningen sætter vi desuden stor pris på, at vi har et sted at mødes, Fælleshuset, og at det bliver brugt af egnens beboere, lyder det fra kasserer Ditte M. Nielsen, Gislum/ Nyrup Borgerforening.

”Ny” skole i Vestrup KIasserne forsvinder til fordel for holddannelse VESTRUP: Nytænkning og handlekraft, drevet af begejstring og engagement – det var kodeordene da personale, elever, forældre og bedsteforældre torsdag søsatte en ny måde at tænke skole på i Vestrup. Det var en anderledes skoledag der mødte eleverne på Vestrup Skole denne torsdag morgen. Skolebestyrelsen havde nemlig givet lærerne ”fri”, til at forberede en ny skolestruktur på Vestrup Skole. Derfor havde en flok forældre og bedsteforældre påtaget sig opgaven med at ”undervise” eleverne på en lidt anderledes måde. Nogle dage forinden havde eleverne valgt sig ind på to af seks aktiviteter, således at aktiviteterne kørte både om formiddagen og om eftermiddagen. Der kunne vælges mellem naturlære, musik, lysestøbning, spejdersport, skraldeskole og skolekøkken. Der blev ivrigt formet fuglefoderboller, støbt lys, tegnet natur, bundet rafter, sunget og spillet, sorteret affald, blandet farver og lært om genbrug og meget mere Skolekøkkenet spillede

en særlig rolle, idet der om formiddagen blev tilberedt fyld til madpandekager som blev serveret til alle som frokost. Om eftermiddagen blev der bagt boller i skolekøkkenet til eftermiddagssamling og pebernødder til det store forældreinformationsmøde sidst på eftermiddagen. En væsentlig del var også hyggen og samværet på holdene, som foregik på tværs af klassetrin og alder. Netop det at arbejde på tværs af de traditionelle klassetrin bliver et centralt element i den måde som den nye hverdag vil forme sig på, på Vestrup Skole efter nytår. En ny måde at tænke skole på Udfordret af, økonomiske tildelingsmodeller, inklusion, skolereform og små klasser, har skolebestyrelsen indset, at status quo ikke er holdbart. Bestyrelse, ledelse og personale har på flere studiebesøg rundt omkring i landet, set på muligheder for at gøre tingene anderledes. Målet er færre klasser/hold af ens størrelse, faglighed på barnets niveau og plads til børns

forskelligheder. Midlet er holddannelse. Efter jul starter eleverne således i fire hold. To hold i indskolingen og to hold på mellemtrinnet. Holdene bliver sammensat på tværs af alderstrin således at eks. begge hold i indskolingen har elever fra 0. til 3 klasse. På disse hold undervises blandt andet i fag som natur & teknik, billedkunst, idræt og musik m.m. Kun i fagene dansk, engelsk, matematik og tysk bibeholdes de kendte klasser. Senere er det tanken, at også disse fag kan samles fra syv klassetrin til eksempelvis fem hold. Det er et kæmpe puslespil, under hensyntagen til folkeskolelovens krav, at få skoleskema, læreplaner, læringsmål samt personaleog lokaleressource til at gå op i en højere enhed. Med et stort engagement fra personalet, lykkedes det på ”fridagen” at få puslespillet til at gå op, så den samlede model kunne præsenteres for forældrene torsdag eftermiddag, alt imens de spiste de pebernødder, som eleverne havde bagt tidligere på dagen.

Det betaler sig at handle lokalt Du kan gøre en rigtig god handel, når du handler lokalt i Aars. Når du køber ’Værdibogen’, har du mulighed for at købe julegaver med 20 % rabat – og hvis du vælger at give et gavekort i julegave, giver ’Aars Gavekortet’ mulighed for at handle i byens butikker.

Mange gode grunde til at handle lokalt…. I december måned giver vi dig mange gode grunde til at kigge forbi midtbyen, når vi byder på et væld af spændende oplevelser. Her nævner vi fire – men i næste uges avis får du programmet for hele december. Black Friday 28/11 28/11

Vilde tilbud i byens butikker

Musik på Torvet 12/12

Barbou & Toke kommer kl 16

Ice for Kids 18/12

Falcks Juleoptog 21/12

Mulighed for at lave en isskulptur Juleoptog og fyrværkeri

I næste uge får du hele julens program i Aars Avis


Aars Avis

Side 16

26. november 2014

HAVERSLEV

Jens Hejlskov, Vestbygade 44, Haverslev Tlf. 98 65 42 82

Sogneaften med stress i Haverslev

Der blev danset om det store juletræ, da der blev holdt julemarked i Haverslev Hallen.

Festligt julemarked i Haverslev Hallen

Minikonfirmanderne opførtes et krybbespil HAVERSLEV: I Haverslev var der absolut ingen grund til at kede sig i søndags. Der var arrangeret julemarked i

Haverslev Hallen for både små og store. 31 salgsboder tiltrak sig de mange besøgendes inte-

Logoer – BILMESSEN

BILMESSEN – for alle…

Søg her!

SkadeCenter Himmerland

12 mdr. AutoMester rentefrit – for alle…

MesterBiler – for alle…

JA! den er go´ nok! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

resse, og der kunne købes og smages – julegodter, julenisser, julelys, el-artikler, hundefoder, dukketøj, legesager, puder, toilettasker, juledekorationer, betonkunst og ”vandrende pinde” i glas! Børnene kunne på ”arbejdende” stande blive ansigtsmalet eller lave julepynt, og de voksne kunne få sig en sludder med naboen over en kop kaffe og æbleskiver. Julemanden og hans kone nåede også frem, og de havde slikposer med til børnene.

Midt i hallen var rejst et stort flot juletræ, og med hinanden i hænderne dansede børn, forældre og nisser livligt om træet. Alle sang med på julens gamle kending - ”Nu er det jul igen”. Som sidste indslag på den hyggelige eftermiddag, opførte minikonfirmanderne et underholdende krybbespil, hvor alle fortællingens figurer: Maria, Josef, Augustus, Gabriel, hyrderne, de vise mænd, Jesusbarnet, kroholder, æsel, får og geder optrådte. Julemarkedet var meget velbesøgt, og bød vist på alt, hvad der hører sig til. Det eneste der ikke var helt juleagtigt var det grå, fugtige vejr udenfor! Snedrys og bjældeklang måtte man fantasere sig til.

danboligs succes fejres med et stort festfyrværkeri ved Skøjtesøen i Aars! • Vi fejrer 4 succesfulde år med danbolig Vesthimmerland • Vi fejrer at vi allerede nu har overgået sidste års rekord år • Vi fejrer at boligmarkedet er i klar bedring • Vi fejrer at vores nye hjemmeside har vundet prisen for ”årets bedste hjemmeside”

Det store fyrværkerishow finder sted ved Skøjtesøen lørdag d. 29/11 kl. 17.00, hvor vi byder på kaffe og varm kakao – Alle er velkomne!

Kontakt os på tlf. 9862 4444 hvis din bolig også skal skydes af med et kæmpe danbolig-brag!

HAVERSLEV: Stress er sjældent det man forbinder Sognets Hus i Haverslev med. Men torsdag i sidste uge var netop stress det handlede om i sognehuset. Sogne- og sygehuspræst i Aalborg, Lotte Lyngby, holdt foredrag om emnet stress. Titlen på foredraget var ”Når Martha får stress”. Lotte Lyngby har både i sit arbejdsliv og personligt stiftet bekendtskab med den ødelæggende stress, der formørker vort liv og virke. I Danmark er der rigtig mange der ”rammes” af stress. Tal fra Psykiatrifonden tyder på, at hver femte dansker er stresset, så meget at det går ud over deres livskvalitet. En halv million lægebesøg og 30.000 hospitalsindlæggelser om året menes at bunde i stress. Det er dog tankevækkende tal. Lotte Lyngby fortalte åbent om sit eget ”møde” med alvorlig stress, der før-

te til månedlange sygemeldinger. Og ligeså åbent fortalte hun om sin vej ud af stressens greb. Både bedstemorens slidte mannakorn, gode samtaler, mindfulness og en søgen efter fornuftige svar i Biblen var med til at vise vej til en tilværelse uden stress. ”WWJD” – fire bogstaver der findes på bl.a. armbånd – og som står for spørgsmålet: ”What would Jesus do?”, fik betydning for Lotte Lyngby. Hun satte sig for at finde nogle af de steder i Biblen, hvor der vises vej til bl.a. at slippe for stress. Det er der kommet en fin bog ud af, med titlen ”Kære Martha”. Som noget overordnet i forbindelse med stress kan man bl.a. sige, at man som menneske ikke kan magte mere, end ens kræfter kan klare, og at stress oftest udløses af det man IKKE når.

Sogne- og sygehuspræst i Aalborg, Lotte Lyngby, holdt foredrag om emnet stress.

Juletræet blev tændt i Vognsild VOGNSILD: Søndag 23. november blev det store juletræ midt i Vognsild tændt. Først var beboerforeningen vært ved lune æbleskiver og dejlig varm glögg.

Herefter talte alle, store som små, ned fra ti, og juletræet blev tændt.Til sidst blev der sunget et par julesange.

danbolig Vesthimmerland

Statsaut. Ejendomsmæglere, MDE · Himmerlandsgade 40a st. th., 9600 Aars · Tlf. 9862 4444 · vesthimmerland@danbolig.dk · www.danbolig.dk

I søndags blev juletræet i Vognsild tændt.


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SIDE 17

Nørage r

tlf. 98 55 10 06

v. Finn Ovesen

S uldr up

tlf. 98 37 90 00

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00

H ave rs le v

tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

KOLONIAL

Be au v a is HERREGÅRDS RØDKÅL i spand 720 g

Pr. spand

10

00

Buk o

KØL

KOLONIAL

VI KØRER I DENNE UGE NOGLE JUBILÆUMS TILBUD HVOR VI HAR SPIDSET BLYANTEN

JENSENS ORIGINALE SPARERIBS

BUKO GARLI/ BIDDER 125/135 g

550 g

K a re n Vo lf

Fr it v a lg

JULESMÅKAGER Pebernødder/Brun kager+flere Fra 150-400 g

Pa radis o

Da næg PASTEURISEREDE ÆGGEBLOMMER

ASPARGESSNITTER 430 g pr. ds.

25

2 ps. /pk . 3 ds.

25

00

Dr. Oe t k e r

Æggeblommer/hele æg og ægghvider 6-12 stk.

00

K o hb e rg

29

95

M a x 4 pr. k unde

BOLLER Alle slags

Fr it v a lg

Buk o

VANILLIE SUKKER 100 g

TUC KIKS 3-PAK

250 g,

5

Pr. ds

Fr it v a lg

SUN-MAID ROSINER 500 g ds.

2 ds.

25

00

10

00

Ry n k e by

3-pk .

JUICE

Appelsin eller Æble

4 x 1L .

25

10

00

KOLONIAL

SMELTEOST

00

10

00

10

00

MANDLER

00

Fr it v a lg

10

00

500 g

Pr. ps.

43

95


Aars Avis

SIDE 18

26. NOVEMBER 2014

Nørage r

tlf. 98 55 10 06

v. Finn Ovesen

S uldr up

tlf. 98 37 90 00

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00

H ave rs le v

tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

FROST

KØD

FROST

GRØNLANGKÅLSBOLLER 600 g

HUSK - HE LE DECEMBE R KØR E R V I

ANTHON LANDAND 3000 g

VIN - SPIRITUS

JÂGERMEISTER 70 cl.

JULEMEDISTER 400 g

Pr. pk .

10

00

Så længe lager haves!

Pr. ps .

20

99

00

HAKKET SPINAT/ FLØDESTUVET OG HELBLADET

00

ISVAFLER

Pr. fl.

88

00

R ESTPARTI

OKSE STRIPLION 3 kg

Førs t t il mølle .. .

SMÅ GRØNNE 1 ltr. - 16%

5 stk.

a´450 g

Pr. fl.

69

95 + pant

SAINT CHRISTINA

6

Fr it v a lg

00

Va rs k o

3 pk .

25

00

KØD

VIN - SPIRITUS

BAG SELV LEVERPOSTEJ

MAJS 500 g

5

Pr. s t k .

00

199

450 g fra Royal

Vo re s h e lt v ild t p o p u lære TODAY SPECIAL

450-550 g

Pr. s t k .

39

2 stk .

25

00

6 fl.

4 fl.

100

00

BRØNDUM SNAPS

Italiensk vin 59,95 2 for 110,-

BERBERI ANDEBRYST

95

00

Chile Merlot/Caberbet og Caberbet Sauvignon 75 cl.

Klar/gylden 70 cl.

300

00

2x6 fl. + 1 fl. u/b Pr. fl.

79

95 + pant


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SLIK + SNACK

SLIK + SNACK

SKUMBANANER/BIG BEN KARAMELLER/ P-TÆRTER

PLADER 150 g

15

00 3 ps ./pk .

Toms KRINGLER/ ORANGEGRENE 75 g

Pr. pk .

10

Kun

00

25

Alle slags 1,5 ltr.

10

00 + pant

Masser af chokolade

Pr. 100 g

6

95

KIMS CHIPS/SNACKS

Alm. franskbrød 1 stk.

25

10

00 Kun

10

00

LØRDAG

SKINKEFARS 9-15 % 4 kg

FRA SÆLGES 0 KL. 11.0

Pr. pk .

100

00

Max. 2 ps. pr. kunde!

RØD KARAT KAFFE

YKKER T S D N U R OV ALM./GR PR. STK.

00

3

LØRDAG/ SØNDAG

5

00

Pr. st k .

Sp a n s k e

Fr it v a lg

18

95

Max. 6 ps. pr. kunde!

NORSKE KLEJNER

4 stk .

Pr. k s.

3000

BLOMSTERHJØRNET

HUSK 1. SØNDAG I ADVENT HAR VI FLOTTE ADVENTSDEKORATIONER OG KRANSE, KALENDERLYS DEKORATIONER SELVFØLGELIG OGSÅ ADVENTSKRANSE I GRAN, ENEBÆR, BUXBOM OG MIXGRØNT UDEN PYNT, OG LYS OG BÅND

JULETULIPANER På løg 5 stk. i en pose

2495

400 g

Fra 125-175 g

00

25

00

PEBER Frit valg

CLEMMENTINER KV. 1 2,3 kg i kasse

K u n TORSDAG/ FREDAG

FREDAG/ LØRDAGSSLIK

Fr it v a lg

3 stk.

LION/KIT-KAT SMARTIE + FLERE

5 stk . COCA COLA

15

00

5 kg

Hindbærsnitter

Ne s t le b a rs

GRØNT TILBUD Da n s k e KARTOFLER KV. 1

00

FREDAG/ LØRDAG

Pr. s t k .

FR A BAGEREN!

Car ke t t i

Toms

Pr. s t k .

SIDE 19

10

00

Pr. p ose LUXUS GRAVPYNT Pr. st k .

9995

TILBUDDENE GÆLDER ALLE 3 BUTIKKER FRA ONSDAG TIL OG MED SØNDAG (HVOR IKKE ANDET ER ANGIVET)


Aars Avis

SIDE 20

26. NOVEMBER 2014

HORNUM

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

De professionelle skuespillere fik alle børnene med, da de sang ”Vi er ikke rigtig voksne” fra musicalen Bølle Bob.

Bølle Bob-skuespillere besøgte fødebyen Hornum Forskønnelsesgruppe er klar til at få lavet gavlmaleri num, for de skuespillere der i fredags opførte musicalen om Bølle Bob i Vesthimmerlands Musikhus ALFA.

HME A/S • Evaholmvej 24 • Hornum • DK-9600 Aars Tel: +45 98 66 11 00 • www.hme.dk

BILMESSEN

Salon Jytte

– for alle…

SkadeCenter Himmerland

EKSPERTER I AutoMester – for alle…

Bilmessen

Svoldrupvej 13

HORNUM 98661741 MANDAG LUKKET!

MesterBiler

REPARATION OG UDSKIFTNING AF BILRUDER! 9640 Farsø

– for alle…

Tlf. 98 63 16 00

Seks af de ni skuespillere i musicalen mødte en flok glade børn på Hornum Skole. Skuespillerene kom blandt andet for at synge for børnene. Det blev dog kun til en sang, men den kunne alle børnene i Hornum til gengæld også: ”Vi er ikke rigtig voksne”. Børnene sang glade med og synes bagefter det var sjovt at stille alle mulige spørgsmål til skuespillerne. Enkelte voksne deltog også, ud over skolens lærere, det var blandt andet Ilse Skadhauge, der er med til at arbejde for at markedsføre Hornum.

www.bilmessen.dk

!

Dødsboer Vi har mange års erfaring med behandling af dødsboer og tilbyder kvalificeret rådgivning og hjælp som omfatter blandt andet: – – – – – – –

arveforhold skatteforhold regnskaber bo afgifter møder i skifteretten udarbejdelse af bo opgørelse udlodning af arv

Advokatfirmaet Stenum Jørgen Stenum (H) Bitten Kjærsgaard (L)

din l i t lp er

t

pu com hjæ

• • I • Private • Private • Vi • Vi dig • Eget • Eget • Lynhurtig • Lynhurtig service • Salg • Salg brugt • Netværk • Netværk • Antivirus • Antivirus • Backup • Backup • Winkompas • Winkompas • Printerløsninger • Printerløsninger • Hjemmesider • Hjemmesider • Server • Server klienter

- Det er fantastisk. Det viser, at vi har gang i noget rigtigt, når vi arbejder på at markedsføre Hornum, som byen hvor Bølle Bob kommer fra, siger Ilse Skadhauge. Hendes glæde fik næring af, at musicalen om Bølle Bob i denne tid er på vej hele landet rundt. En anden der også var glad for besøget i Hornum var Janne Knudsen, der selv var med i det oprin-

Containerservice Mobilkraner op til 80 tons Lastvognskraner m/u grab Blokvognstransport

Udtrækkelig sættevogn Mandskabskurv op til 60 m

9,r. 1.59 r fra k skine 2.699,a ,m e 2.995 Ny fra fra kr. ooks Noteb smaskiner rv Erhve oms excl. m

Søndergade 22, 9600 Aars Tlf. 9862 2911 Fax 9862 4320 Mail: aars@adv-stenum.dk

Børnene på Hornum Skole kan godt synge Bølle Bob sangene, og de sang flot med, da skue spillerene også sang.

Al vognmandskørsel udføres

!

HORNUM: Det var i Hornum det hele begyndte med Bølle Bob. Derfor var det også helt naturligt, at dagen begyndte i Hor-

Sand og grus leveres Arbejde med gummiged udføres Udlejning af skibscontainere, rulleskøjter, donkrafte, 7 tons truck m.m.

-det lille computerfirma

effektiv-pc.dk & 98 55 16 88

Hjortkjærsvej 23, 9600 Aars

delige Hornum Kor. Hun havde medbragt en guld og en sølvplade, for henholdsvis 100.000 solgte eksemplarer af ”Bølle Bob” og 50.000 solgte eksemplarer af ”Smukke Sally”. Der blev taget et mindefoto af Janne Knudsen og de nye skuespillere sammen med guld og sølv pladerne. En tredje der deltog var formanden for Borgerforeningen for Hornum og Omegn Brith Laursen. - Vi vil meget gerne fortælle skuespillerne om, hvad vi har gang i i Hornum. At vi i et par år har arbejdet med projekter omkring byforskønnelse, hvor vi netop har taget udgangspunkt i, at Hornum er byen, hvor Bølle-Bob kom fra. Vi vil fortælle dem om, at vi har fået tildelt en mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

HAUBRO

og oveni i dette to mio. kr. fra Vesthimmerlands Kommune. Nogle af disse penge skal bruges til kunst med Bølle-Bob, og vi forventer, at vores projekter bliver gennemført i løbet af 2015, siger Brith Laursen. Planen er, at der skal laves et stort gavlmaleri i Hornum, der viser at Bølle Bob kommer fra byen. Projektet var egentlig klar til at blive udført, men så viste det sig, at der manglede lidt penge. - Vi skal have gavlen gjort klar til at blive malet på. Det er vi klar til, og kunstneren Peer Poulsen er også klar. Men så fandt vi ud af, at vi også skulle have penge til at kunne reetablere gavlen, når maleriet ikke længere kan holde. De penge havde vi ikke i første omgang. Men nu har vi dem, forklarer Brith Laursen.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Bestyrelse konstitueret HAUBRO: Haubro Beboerforeningen har holdt generalforsamling og har efterfølgende konstitueret sig således: Formand Jan

Bruun, næstformand Lars Brokholm, kasserer Knud Pedersen, sekretær Kim gam-Jensen og PR medlem Rene Binderup-Nielsen.


Aars Avis

26. november 2014

Side 21

NØRAGER

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Skoleleder i Nørager har valgt at fratræde sin stilling NØRAGER: Den sidste måned har været meget turbulent for Sortebakkeskolen i Nørager. Derfor har skoleleder Peter Christensen valgt at fratræde sin stilling. Hovedpersonen selv er ikke i tvivl om at han har truffet den rette beslutning: - Jeg synes, det er vigtigt, at skolens dygtige medarbejdere får ro til at arbejde videre med udviklingen af kerneopgaven, - at eleverne lærer og trives. Og med den blæst, der gennem længere tid har været om skolen og min person, vil jeg komme til at stå i vejen for denne udvikling. Derfor vælger jeg nu at fratræde min stilling på Sortebakkeskolen, siger Peter Christensen. Forvaltningen har fremlagt handleplan For kort tid siden fremlagde forvaltningen, med

børn- og ungechef Torben Rune i spidsen, en handleplan der skal styre skolen ud af sine problemer ved på den ene side at skabe bedre trivsel samt på den anden side at gennemføre besparelser. En handleplan Peter Christensen ikke kan se sig selv i spidsen for. - Efter at have læst den stod det hurtigt klart for mig, at det ikke er en plan jeg helhjertet kan stå i spidsen for. Det har yderligere styrket min overbevisning om, at det er nu mit samarbejde med Rebild Kommune skal ophøre, slutter Peter Christensen. Baggrunden for uroen på Sortebakkeskolen skal findes i, at Peter Christensen sidste efterår fyrede skolesekretæren, mens hendes 38-årige datter lå for døden.

Håndværk og design på Sortebakkeskolen NØRAGER: Sortebakkeskolen i Nørager har siden sommerferien haft gang i noget af et projekt, nemlig at få det nye fag Håndværk og Design op at stå. Kort fortalt er tankerne bag faget, at eleverne skal lære at arbejde innovativ og kreativt med at udvikle og udføre forskellige ideer med udgangspunkt i tekstil, træ og metal. Faget er endnu ikke obligatorisk i folkeskolen men vil blive det i løbet af en to-årig periode. Eleverne fra 4. til 6. klasse har i de sidste uger haft travlt med at afprøve faget under

temaet ”Bord, dæk dig!”, og der er virkelig blevet arbejdet kreativt med mange forskellige materialer og teknikker. Eleverne har arbejdet sammen på tværs af årgangene for at kunne udnytte de kompetencer, der hører til de enkelte årgange. På den måde har det for eksempel været muligt for elever fra 4. klasse at være med til at udføre ideer, som krævede kompetencer i forarbejdning af træ, fordi eleverne fra 6. klasse har kunnet hjælpe med håndtering af forskellige værktøjer. Eleverne har undervejs i

Efter sigende udtrykte skolelederen utilfredshed med, at hun ikke kunne honorere ledelsens krav om at optræde med et smil i den periode, hvor hendes nu afdøde datter var uhelbredeligt syg. Det fik skolesekretæren til at melde sig syg, hvorefter hun blev fyret. Sortebakkeskolens psykiske arbejdsmiljø var derefter årsag til tre læreres opsigelser. Peter Christensen informerede tirsdag i sidste uge personalet og forældrene om sin beslutning. Han er fratrådt sin stilling med øjeblikkelig virkning, og Torben Rune er nu i gang med en plan for skolens videre drift. Han forventer i løbet af kort tid at konstituere en ny skoleleder.

projektet dokumenteret deres ideer og eksperimenter samt selve arbejdsprocessen gennem blogs på internettet. I dag onsdag, 19. november viser eleverne deres projekter frem i Kig-Ind.

Eleverne fra 4. og 6. klasse har hjulpet hinanden i træværkstedet.

GUNDERSTED

Foredrag i Nørager som optakt til ny bogudgivelse Søren Christensen har skrevet en bog om ildsjæle NØRAGER: Tirsdag, 2. december udgiver Søren Christensen fra Nørager en ny bog. Udgivelsen finder sted i forbindelse med et arrangement i Nørager Kultur- og Medborgerhus, hvor købmand Lars Larsen fra JYSK samtidig holder foredrag om sit eventyrlige liv. Med Lars Larsen som foredragsholder forventes der stor tilslutning. ”Fantasi, energi og gå-påmod” er den titel, som Søren Christensen har valgt til sin nye bog. Det er en bog om ildsjæle, politikere, iværksættere og andre markante personligheder, som han har haft fornøjelsen at møde eller at arbejde sammen med i forbindelse med sit arbejdsliv. Det drejer sig om mennesker, der har været med til at skabe udvikling i Himmerland og Han Herred eller som på anden måde har sat landsdelen på landkortet. Det er kreative mennesker med stor fantasi, energiske mennesker, der ikke går til side for at yde en ekstra arbejdsindsats, og personer, der har mod til at kaste sig ud i nye opgaver. Søren Christensen har valgt at opbygge bogen som en kronologisk beretning om sit arbejdsliv, og i tilknytning til sine forskellige livsafsnit giver han så en beretning om nogle af de ildsjæle og andre markante personligheder, der har gjort størst indtryk på ham. Overordnet kan Søren Christensens arbejdsliv efter aftjent værnepligt opdeles i Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Julemarkedes flyttedag Julemanden tænder julelysene i Gundersted GUNDERSTED: Fredag var der traditionen tro julemarked i Gundersted Købmandsgård og flyttedagen blev lidt af et hit. - Vi valgte i år at flytte vores julemarked til fredag eftermiddag, frem for lørdag formiddag, og det blev på nogen områder en succes, vurderer Dorthe Pedersen fra Gundersted Købmandsgård. - Vi havde hele dagen et pænt flow i butikken og specielt om eftermiddagen var der, som forventet, mange folk, der lagde vejen forbi. Her havde folk fået fri og kunne nu bruge et par timer på julehygge i vores Købmandsgård, hvor der ud over vores gode knaldtilbud også var mulighed for lidt mundgodter, siger Dorthe Pedersen. Foreningen bag Gundersted Købmandsgård havde nemlig gang i vaffeljernene, og

det blev et kæmpe hit på en grå og kold eftermiddag. - Det er rart at se så mange glade mennesker komme og være en del af vores sociale projekt herude og vise deres støtte ved også at handle her, udtaler Ulrik Mark Jensen fra foreningen bag. - Det eneste vi nok manglede lidt, var at der havde været lidt flere børn så Julemanden kunne være kommet af med alle hans slikposer, men så har vi jo noget at arbejde videre med til næste år, kommer det eftertænktsomt. Som så mange andre ting op til jul er det helt klart blevet en tradition i Gundersted Købmandsgård med julemarked. - Vi glæder os alle til når det sker, både i bestyrelsen og hos brugerne herude og naturligvis også vores gode og trofaste kunder, siger en tilfreds Ulrik Jensen.

GUNDERSTED: På søndag, 30. november begynder juleræset for alvor, og også i Gundersted, hvor det hele indledes med en hyggelig 1. søndag i advent. Menighedsrådet og Gundersted Borgerforening arbejder denne dag sammen for at skabe en hyggelig eftermiddag, der starter med familiegudstjeneste i Gundersted Kirke. Det er en dag, hvor der som altid er plads til alle i kirken. - Men vi håber specielt at børnefamilierne vil finde vej til os denne dag, siger Lisbeth Myrup fra Gundersted Menighedsråd. Efter kirkegangen vil borgerforeningen - til meget små penge - byde på kaffe, gløgg

samt æbleskiver i Multihuset. Her er man naturligvis også velkommen. - Der er naturligvis gratis sodavand til børnene, og vi er ret sikker på, at selveste Julemanden kommer forbi med godteposer. Han har nemlig lovet os, at han kommer og tænder byens store juletræ og hjælper os med at synge julemåneden ind. Vi håber også, at de 60 små juletræer, vi i borgerforeningen gratis har delt rundt til byens husstande her i ugen op til, vil have fået lys på og være tændt, som det har været tradition i Gundersted i mere end 10 år, slutter Birger Thomsen, borgerforeningen.

Det er et portræt af landsdelens største iværksætter, Lars Larsen, der pryder forsiden af Søren Christensens nye bog.

to hovedområder: Først arbejdede han som lærer i 25 år med undervisning i folkeskolen, og derefter har han i godt 25 år arbejdet fuldtids med udviklingsprojekter i landdistrikter. Sideløbende med sit lærerjob var han i 20 år desuden medlem af Nørager Kommunalbestyrelse. Ud over Nørager Kommune har Søren Christensens geografiske virkeområde været Himmerland og Han Herred, og det er projekter fra denne landsdel, som er udgangspunktet for bogen. Det er f.eks. Mejlby Efterskole, Himmerlandscentrets Idrætsefterskole i Haverslev, ældrecentret Engparken i Rørbæk, Nørager Kultur- og Medborgerhus, Vesthimmerlands Musikhus, Limfjordsmuseet, Ertebøllecentret, Fyrkatgården, Nutidsmuseet, Johs. V. Jensen Museet, Lille Vildmosecentret, Aars Teater Bio, Knaberscenen, Sundhedscenter Vesthimmerland, Ranum Multikulturhus og Ranum Efterskole samt Løgstør Natur- og Ridecenter for blot at nævne nogle af de større projekter. I bogen fortæller Søren Christensen også om mange af de iværksættere og andre markante personligheder, som har haft stor betydning for vor landsdel. Mennesker, som han har mødt i forbin-

delse med sit forfatterskab og berettet om i flere af sine bøger. Til dem hører bl.a. Lars Larsen, der af forfatteren betegnes som ikke blot Danmarks største og mest markante iværksætter med koncernen JYSK, men som også i rigt mål har tilgodeset Vesthimmerland ved at opbygge et af Europas førende golfanlæg, Himmerland Golf & Spa Resort i Gatten, og ved at skaffe den europæiske golfturnering European Tour Made in Denmark til Vesthimmerland tre år i træk. Det er baggrunden for, at et portræt af Lars Larsen pryder bogens forside, og at udgivelsen netop finder sted ved et arrangement, hvor Lars Larsen fortæller om sit liv. Det fremgår af bogen, at Søren Christensen har stor beundring for både de ildsjæle og politikere, der er med til at skabe bedre livsvilkår for borgere, og de iværksættere, der er med til at skabe nye arbejdspladser i vor landsdel. Søren Christensen betegner ildsjælene som mennesker præget af fantasi, energi og gå-på-mod. Deraf bogens titel. De samme ord tildeler han iværksætterne, dog med tilføjelse af endnu et ord: forretningstalent.

. CYKLER . EL-SCOOTER . SCOOTER REPARATION AF ALLE MÆRKER

ÅBNINGSTIDER: Tirs.-ons.-tors. kl. 11-17 · Mandag og fredag efter aftale

Krogh Madsen Arkitekter a /s Oustrupvej 28, 9600 Aars

pport ndsra ning ta s il T iv ning && Totalrådgrhverv imærk &E Energ Bygherre Bolig

98 62 18 66

www.km-ark.dk

info@km-ark.dk


Aars Avis

SIDE 22

26. NOVEMBER 2014

TVH-herrerne red stormen af efter en sand opvisning Havde nær sat ottemålsføring over styr

Med en sejr over SUS Nyborg i søndagens hjemmekamp i 1. division kunne Team Vesthimmerlands håndboldherrer slå et formentlig afgørende hul til de direkte nedrykningspladser. Gæsterne kom til Dronning Ingrid Hallerne i Farsø med tre point for 10 kampe, og i kampens første 30 minutter var det tydeligt, at de var hjemmeholdet underlegne. TVH bragte sig lynhurtigt foran med 3-0 - blandt andet på et mål af TVH-

Team Vesthimmerlands målmand, Michael Madsen, stod for kampens detalje, da han i søndagens opgør mod SUS Nyborg fra eget felt sendte bolden i nettet i en situation, hvor gæsternes keeper var på en gevaldig skovtur.

øm ørerne på ham, og da hans holdkammerater fik sværere ved at finde vej til netmaskerne i den anden ende af banen, åd SUS Nyborg sig langsomt men sikkert tilbage i kampen. Fem minutter før tid havde gæsterne reduceret TVH’s forspring til tre mål,

TEAM VESTHIMMERLAND R

NOVEMBE . 9 2 G A D LØR

BER 7. DECEM SØNDAG

KL. 16.3E0 RMARKEN NTER ØST

IDRÆTSCE

MER KFUM 2 2. DIV. -SDILA OEL KEBORG-V

KL. 16S.T0E0 RMARKEN NTER Ø

IDRÆTSCE

RRER 1. DIV. HDE - NORDSJÆLLAND

VIBORG

Af Lars Lindberg

Kort tid efter pausen var værterne oppe med otte mål, og klasseforskellen i de første 35 minutter taget i betragtning burde de have kørt sejren i hus uden nogen former for svinkeærinder, men personlige fejl og en til tider alt for lad attitude i defensiven lukkede gæsterne ind i kampen igen. Og da først de lugtede blod, greb de den skrøbelige chance for at hente livsvigtige point. Til trods for at Mads Meldgaard, som vogtede TVH-buret i anden halvleg, havde forholdsvis godt fat i gæsternes skytter, fløjtede kuglerne i perioder ind om

ELITESPONSOR:

keeper Michael Madsen - og selv om gæsterne kom så tæt på som 9-7, var det fuldt fortjent, at værterne trak fra til en overbevisende pauseføring på 16-9. Anført af en sprudlende Christian Brauner, som i første halvleg havde succes med at afslutte stort set hver gang, han fik bolden, viste TVH-drengene et topniveau, som utvivlsomt kan sikre holdet en placering i den sjove ende af tabellen, når sæsonen er spillet til ende. Til gengæld viste selvsamme TVH-spillere i anden halvleg, at de kan falde uendeligt dybt, når først de falder.

Team Vesthimmerland-SUS Nyborg 29-26 (16-9)

IMMERLAN TEAM VESTH

FARSØ

ND HIMMERLA TEAM VEST

RRER 3. DIV. ERHLAEND-TORNBY IF

HIMM TEAM VEST

SØNDAG

BER 7. DECEM

KL. 15S.T1E0 RMARKEN NTER Ø

HIM TEAM VEST

ER . DECEMB 7 G A D N SØ

KL. 14T.E4R0 MARKEN 2

NTER ØS IDRÆTSCE

OR

Hobrovej 1-5 - 9600 Aars Telefon 98 62 12 99

NS KAMPSPO

as

IDRÆTSCE

MER SSERIE LBDY/AHAVERSLEV JYLLAND EJ -M MERLAND

os IS billetters h T A R G t n e H m i Aar Autocentru HOVEDSPONSOR:

TOPSPONSOR:

SØLVSPONSOR:

SPONSOR:

og havde det ikke været for en række særdeles tvivlsomme kendelser, som gik Nyborg-spillerne imod, kunne det være endt med en katastrofe for hjemmeholdet. I den sidste ende red værterne stormen af og sikrede sig en sejr på 29-26, men de loyale støtter på lægterne måtte alligevel gå en smule skuffede fra Dronning Ingrid Hallerne. Da TVH leverede varen, var de simpelthen en klasse eller to bedre en SUS Nyborg, og derfor var det også aldeles unødvendigt, at kampen skulle have en så spændende afslutning. Enig i den betragtning var en af hjemmeholdets profiler, Alex Jørgensen. - Vi havde fuldstændig styr på dem i første halvleg, hvor vi spillede rigtig godt, men vi fik slet ikke spillet til at sidde i skabet i anden halvleg, og det var ikke godt nok, sagde Alex Jørgensen, som ærgrede sig over, at især andenbølgen i kontrafasen havde været dyr.

- Vi har så godt et forsvar, at det giver os nogle gyldne chancer for at løbe kontra på vores modstandere, og det er noget, vi vil satse på. Det er okay, at det koster nogle boldtab at satse på de billige mål, men vi havde for mange dumme afslutninger i andenbølgen, og så lavede vi generelt for mange fejl i det etablerede angrebsspil, vurderede han. Sejren over SUS Nyborg - hvor uskøn den end måtte være - betyder, at TVH nu har ni point ned til den direkte nedrykningsstreg, og det var ikke overraskende det, TVH-træner Christian Back efterfølgende hæftede sig ved. - Vores bundniveau var i store perioder af anden halvleg for lavt i dag, men i den her slags kampe tæller det kunstneriske indtryk altså ikke en bjælde. Vi fik hevet en forholdsvis sikker sejr i hus, og vi fik slået det hul, vi havde håbet på. Nu skal den direkte nedrykning være helt ude af ligningen i den her sæson, slog træneren fast. Han afviste dog samtidig at ændre på holdets sæsonmålsætning om at gå fri af nedrykningsspillet. - Nu og her koncentrerer jeg mig om, at vi har et spændende program frem mod jul. Vi skal møde mange af de hold, vi kommer til at kæmpe om pladserne midt i tabellen mod, så det er en afgørende fase, vi har taget hul på. Kommer vi godt igennem de kommende uger, kan det sagtens være, at vi inden jul laver en ny målsætning, men lad os tage den snak til den tid, lød det fra Christian Back.

Tophold var for stor en opgave for VVK-damer VOLLEYBALL: Det var en flok opsatte damer fra Vesthimmerlands Volleyball Klub, der lørdag satte kursen mod det vestjyske og Holstebro Stadionhal. Oplægget var klart; topholdet skulle presses, og der skulle kæmpes hårdt for at få point med hjem til Himmerland. Efter smashopvarmningen stod det dog klart, at det ville blive en meget svær opgave at løse. Holstebro bragte sig allerede på første serv foran 5- , og den føring blev udbygget gennem hele sættet, som værterne vandt med hele 25-15. VVK havde svært ved at modtage, og derfor blev spillet for krampagtigt og præget af alt for mange personlige fejl. Andet sæt blev kampens mest jævnbyrdige. Der blev ændret i startopstillingen for at få mere højde på centerpladsen og få lukket ned for Holstebros hurtige centerspil. Dette lykkedes for VVK pigerne, og de bragte sig foran både 6-2 og 8-4 på flotte blokader og svære ser-

ver, der pressede Holstebro. VVK fik lukket godt ned for Holstebros gode angrebsspil med flotte blokader og holdt føringen til stillingen 15- 4. Herefter fik Holstebro dog en servestime på seks point, så de bragte sig foran med 20-15. VVK lavede igen for mange personlige fejl, og Holstebro vandt sættet 25-20. Nu var gode råd dyre, og der blev igen forsøgt med en ny hæver for at presse topholdet Holstebro. Holdene fulgtes ad til stillingen 3-3, men så fik Holstebro en stime på ni point og bragte sig foran 12-3. Den føring fik VVK næsten hentet ved stillingen 18-15, men så strammede Holstebro skruen og vandt sættet 25-18. En fortjent sejr til Holstebro som spillede bedst. I perioder spillede VVK dog lige op med topholdet, og der er bestemt håb og forventninger om flere point i de næste kampe, som er mod mere overkommelige modstandere, der ligesom VVK frister en tilværelse midt i tabellen.


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

VI VAR MED, DA HOLGER BLEV VÆK I marts 2011 forsvandt den 3-årige Holger fra en spejderhytte ved Tranum Klitplantage. Hundredvis af mennesker deltog i søgningen af den lille dreng. Jeg blev ringet op søndag eftermiddag. Alle, der kunne, blev bedt om at stille op. Jeg tøvede ikke et sekund og skyndte mig afsted. I flere timer gik vi skulder mod skulder og afsøgte området. Vi ledte overalt. Under træstubbe og i huller. Holger blev fundet næste morgen. Det var en fantastisk følelse at vide, at han var fundet i god behold efter en nat alene i skoven. Eftersøgningen af Holger viser, hvad Hjemmeværnet kan. Vi stiller talstærkt op, når det virkelig brænder på. Og det er derfor jeg er i Hjemmeværnet; for at gøre en forskel, der betyder noget for andre.

KLIK IND PÅ VISTILLEROP.DK, HVIS DU VIL VIDE MERE OM HJEMMEVÆRNET. ELLER SEND EN SMS MED TEKSTEN EFTERSØGNING TIL 1245, SÅ RINGER VI TIL DIG. Det koster 0,- kr. + alm. SMS-takst.

Peter Mortensen

It-ansvarlig og frivillig i Politihjemmeværnskompagni Himmerland.

Totalforsvarsregion Nord- og Midtjylland ‫ ׀‬Skive Kaserne, Bygning 8 ‫ ׀‬Sdr. Boulevard 15 ‫ ׀‬7800 Skive

SIDE 23


Aars Avis

SIDE 24

Mange spillere til Aars Cup 140 spillere fra hele Jylland tog turen til Aars BADMINTON: I weekenden var ungdomsafdelingen i Aars Badmintonklub vært ved Aars Cup 2014 i Idrætscenter Østermarken. Stævnet var for badmintonspillere i aldersgrupperne U11 og U13 i A,B,C og Drækkerne. I år varder flere tilmeldinger, end der har været de seneste fire år. Ikke færre end 140 spillere fra hele Jylland deltog, da spillere fra både Skagen og Kolding var mødt op til dette årlige stævne. Ikke færre en 254 kampe skulle afvikles i de to haller, så det var et stramt program, som skulle holdes til punkt og pirkke dagen igennem. Aars Badmintonsklub havde selv 13 spillere med tilk stævnet, og flere af dem hentede fine placeringer. I U11D-rækken lykkedes det for Sainthami Ranganathan af spille sig til en flot andenplads i single. Ida Fischer fik en samlet femteplads i single i U11C rækken. I double fik Ida Fischer og Saintami Ranganathan en tredjeplads. Sarah Skriver spillede sig til en femteplads i single i U11A, og i doublen fik hun en samlet tredjeplads med sin makker Mia Rosenberg fra Viborg. I mix-double lykkedes det også for Sarah Skriver og makkeren Thais Uggerly at få en tredjeplads. I U11A fik Anna Klausholm en femteplads i single, en femteplads i double - og sørme om det ikke også blev til en femteplads i mix-doublen med makkeren Lasse Sørensen fra Sejlflod. I U13D-rækken deltog Emil Grønning, Nicolai Jensen, Mark Jensen, Shampajan Ranganathan og Anton Fischer.

26. NOVEMBER 2014

Flotte runder af HURK-ryttere RIDNING: I weekenden har flere af Hornum Ulstrup Rideklubs ryttere været til start ved forskellige stævner. Rikke Andreassen og Caprice var til start hos Sportsrideklubben Klarup og Omegn. Her startede de i LD Clear Round, hvor de var fejlfri og debuterede i LC og var ligeledes fejlfri. Diana Klein og What a Spot var ligeledes til start,

og de havde en flot nulrunde i LD. For ponyerne var Pernille Johannsen til start på Bakkegaarden Sputnik. Parret red med nul fejl i LC Clear Round og LB*1 med fire fejl i omspringning. I Hanherred Sportsrideklub var Katja Nørgaard til start på Bakkegaardens Maddieson, og parret leverede to gode runder i henoldsvis U-LD og U-LC.

Ligeledes var Martha Andersen til start på Wichita i LB*1, og efter en flot nulrunde i omspringning kunne de indtage sjettepladsen. I LB**2 var Ida Krogfeldt til start på Wanetta, og her placerede de sig på en flot femteplads. I LA2** var Majbritt Aarup til start på Sunset Nørgaard, og de kunne overlegent indtage førstepladsen i tiden 47.54. I U-LA*1 leverede Majbritt Aarup og Sunset Nørgaard en flot nulrunde. På Chirac Nørgaard havde parret en enkelt tidsfejl.

Saintami Ranganathan hentede en flot andenplads i single i U11Drækken, da Aars Badmintonklub i weekenden var vært ved Aars Cup.

Emil Grønning fik en ottendeplads i single og en femteplads i double sammen med klubkammeraten Nicolai Jensen. Nicolai Jensen fik desuden en ottendeplads i single. Mark Jensen fik en 15.-plads i single. Shampajan fik samme placering i singlerækken, imens det i doublen blev til en tredjeplads. Anton Fischer fik ligeledes en 15.-plads i single og femteplads i double. I U13C-rækken fik Oliver Pagh Frederiksen en samlet 10.-plads i single og

en tredjeplads i double. Jonas Poulsen fik en flot førsteplads i single i U13B rækken, da han slog klubkammeraten Magnus Buus Nørgaard i finalen. Sammen gik de to hele vejen i double, da de vandt finalen overbevisende i en tosæts kamp og fik guldet i hus. Albert Mathiesen fik en samlet tredjeplads i single og en andenplads i double i U13B rækken. Alt i alt en flot indsats af de unge spillere fra Aars, som var godt tilfredse med dagens resultater.

Logoer – BILMESSEN

BILMESSEN – for alle…

DK billigste SkadeCenter priser på dæk!

r ge la ! på u k ”n æ k d 0 “Væ 0 l MesterBiler 1 – for alle… 1. ka s r a m h Vi so

Himmerland

AutoMester fælge & dæk – for alle…

Det bliver ikke billigere! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

HUNGER GAMES: MOCKINGJAY PART 1 27/11-3/12 • kl. 20.00

STILLE HJERTER 27/11-3/21 • kl. 19.30

www.aarsteaterbio.dk

Tlf. 98 62 11 75

John Mogensen Aften på Hotel Simested Kro

Logo til CS biler Vi servicerer alle bilmærker...

CS CS

Biler

Biler- Tlf. 53 52 22 22 Markedsvej 15 - 9600 Aars

Markedsvej 15 - 9600 Aars - Tlf. 53 52 22 22

FREDAG DEN 16. JANUAR 2015 KL. 18.00 Aftenens program:

BILMESSEN

CS

◊ ◊ ◊ ◊

Biler

Kl. 18.15: Spisning – Menu: Dansk Bøf (John’s livret) Kl. 19.30: Flemming Både holder sit “Musikalske” foredrag om John Mogensen Kl. 20.30: Æblekage & kaffe Kl. 21.00 – 23.00: Dans med John Mogensen & Four Jacks numre

– for alle…

- DANMARKS STORE UDVALG I BRUGTE BILER MED EXTRA

CS

SkadeCenter Gratis hente/bringe service e nemmere AutoMester MesterBiler bliver det ikk - så Himmerland

– for alle…

GARANTI!

Biler

– for alle…

VINTEREN ER PÅ VEJ! Skal vi opbevare dine sommerhjul GRATIS på vores dækhotel? JA og vi er stadigvæk DK billigste med vinterdæk & sommerdæk

RING PÅ 98631600

OLIESKIFT

Kvalitets olie fra Castrol og oliefilter

FRA KR.

499

RENAULT MEGANE III 1,5 DCI 110 EXPRESSION ST ESM

PROBLEMER MED DIESEL PARTIKELFILTER?

1.495

Mit nyeste foredrag er om John Mogensen. Selvom det er over 37 år siden han døde, lever hans sange endnu. John Mogensen blev kun 48 år. Han havde succes med gruppen Four Jacks fra 1956–63, derefter fulgte nogle omtumlede år med fiaskoer og druk, indtil han brød igennem på Dansktoppen i 1971. En spændende historie om et spændende liv.

Billetter til den spændende aften inklusiv, middag & kaffe:

KUN kr. 249

Billetter kan købes på Hotel Simested Kro fra den 3. november – sidste frist for køb af billet er den 12. januar 2015.

JULEGAVEIDÉ! Brug dem som julegave

(Kroen har julelukket fra den 21. december til 5. januar – så køb inden)

Vi renser det for

KUN KR.

Flemming Både:

Type: Personvogn-Diesel Model år: 2013 1. reg dato: 5.-9.-13

Km: 6.000 Farve: Sølvmetal Pris: 189.321 kr.

Bilmessen Svoldrupvej 13 9640 Farsø Tlf. 98 63 16 00 www.bilmessen.dk PointBiler Farsø Røjbækvej 3 9640 Farsø Tlf. 70 22 20 05 www.pointbiler.dk

Hotel Simested Kro Telefon: 98 64 90 13 • www.simested-kro.dk • Boldrupvej 75, 9620 Aalestrup


Aars Avis

26. november 2014

Vinter med usikre dæk MOTOR: Når vinteren dækker Danmark med is og sne bliver der travlhed på dækværkstedet - op mod 400.000 bilister kører på nedslidte dæk, og 850.000 bilister har endnu ikke fået monteret vinterdæk. I Danmark kører cirka to millioner biler. Mange bilister har investeret i vinterdæk, men halvdelen af dem kører stadig på sommerdæk. Lægger man de som kører på nedslidte dæk sammen med de som stadig kører på sommerdæk, får man et skræmmende billede for starten på vinteren: Over 1.250.000 biler får svært ved at klare et pludseligt snefald, eller isglatte veje. Derfor gælder det nu om at få kontaktet dækværksted eller bilforhandler og få bestilt tid til dækskift. Så er man sikker på at være forrest i køen, men også mere sikker på at værkstederne ikke løber tør for vinterdæk. - Jeg får monteret mine vinterhjul omkring 1. oktober,

uanset vejrforholdene, siger Jesper Jeppesen, salgschef hos Goodyear Danmark. - Men der er rigtigt mange, som på grund af den meget milde start på vinteren endnu ikke er klar til glatte vinterveje. Når vinteren kommer - og det gør den jo hvert år - kan vi allerede nu forudse store problemer og lange ventetider hos de danske dækforhandlere. Selv når det gælder de forudseende, som allerede har et sæt vinterdæk opbevaret hos dækforhandlerne, mangler op mod en fjerdedel af få vinterhjulene monteret, og det vil uundgåeligt skabe lange ventetider hos dækforhandlerne når vinteren er over os, vurderer Jesper Jeppesen. En dækoptælling tyder på at op mod 400.000 bilister kører med nedslidte dæk, og sammen med de som stadig mangler at få skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk – kan de skabe trafikkaos når den første sne falder eller når vejene bliver isglatte.

Side 25

Overflytning af tippelad og hejselad et Jilko-speciale Overflytninger kan ofte bedre betale sig vognmanden, rent økonomisk set bedre kan betale sig at få lavet en overflytning. Jilko er fuldbefarne i hydraulik, el, aluminium, rustfri og sortstål, virksomheden har klippe- og bukkemaskiner, samt eget drejeværksted.

Her ses Jilkos salgschef Peter Vad foran den leveringsklare Iveco.

MOTOR: For få dage siden rullede Ørsø Vognmandsforretnings nye 3-akslede Iveco forvogn ud fra Jilkos værksted i Aars med en ny suge/ blæs tippelads-opbygning monteret. Sådan så det i hvert tilfælde ud, men rent faktisk er der tale om en overflytningsopgave, som Iveco

Danmark (Jørgen Andreasen) bestilte Jilko til at udføre. I mange år har det som oftest været sådan, at når vognmanden købte ny lastbil, så skulle der også en ny opbygning til. Langt de fleste opbygninger er ikke i nærheden af at være slidt op, hvorfor det ofte for

- Vi kan lave stort set alle type overflytningsopgaver, med de reparations- og renoveringsopgaver, der skal laves i forbindelse hermed. Det der er vigtigt er, at man med kunden får forventningsafstemt hvad overflytningsopgaven består af, siger Jilkos værkfører Lars Jepsen. - Kunden må have tillid til at Jilko med sine mange år i branchen, ved hvad der eventuelt bør udskiftes af sliddele med videre, for at slutresultatet bliver det ønskede, siger Lars Jepsen.

Erfaren

TømRERSvEnd Søges til varigt tømrer-/snedkerarbejde. Tiltrædelse snarest. Henvendelse

Teddy Rønaa A/S

Tømrer- og snedkerfirma Nibevej 122, 9640 Farsø

Tlf. 40 34 96 90

Projektkoordinator til Messecenter Vesthimmerland MESSECENTER VESTHIMMERLAND i Aars har fordoblet besøgstallet i 2014. Den store fremgang for Messecenteret betyder ekstra travlhed i projekt- og arrangementsenheden, hvorfor det løbende har været nødvendigt med nyansættelser. Nu søger vi en projektkoordinator, der primært får til opgave at udvikle nye messer, udstillinger og konferencer i virksomhedens eget regi. Som projektkoordinator i Messecenter Vesthimmerland bliver du en del af den travle projekt- og arrangementsenhed, hvor det er vigtigt, at du både formår at arbejde i teams men samtidig er utrolig selvstændig i dit arbejde. Som projektkoordinator i Messecenter Vesthimmerland skal du arbejde med de enkelte arrangementer fra idéfase til afvikling, hvilket stiller store krav til dine evner som kreativ tænker, som troværdig sælger og som koordinator. Du skal kunne holde hovedet koldt og spille med mange bolde i luften, når arrangementerne afholdes. Som ny projektkoordinator vil du få selvstændige opgaver, hvor du skal sætte en række nye konferencer, udstillinger og messer i søen allerede i 2015, men du kommer samtidig til at indgå i en del af Messecenterets øvrige aktiviteter. Messecenter Vesthimmerland er et mangfoldigt kultur,- konference og messecenter, der arrangerer alt fra indendørs dyrskuer til stilfulde udstillinger med international kunst. Og det er selvfølgelig vigtigt, at du besidder de faglige og personlige kvalifikationer, der er nødvendige i en sådan virksomhed.

DIN PROFIL SOM PROJEKTKOORDINATOR: Du er en erfaren og struktureret koordinator, som brænder for administration og for at yde god service. Du er grundig og yderst detaljeorienteret. Du har gode formuleringsevner på dansk, og du trives i en selvstændig rolle med mange forskelligartede opgaver. Du er selvkørende, effektiv og kan håndtere flere opgaver sideløbende uden at miste overblikket. Dit engagement gør, at du selv søger de informationer, som du skal bruge for at udføre dit arbejde i høj kvalitet inden for de givne deadlines. Det er en forudsætning, at du har evner som både koordinator og telefonsælger, ligesom det er et krav til den nye projektkoordinator, at kundeservice er i højsæde. VI LÆGGER BL.A. VÆGT PÅ FØLGENDE KOMPETENCER: • Oplevelsesøkonom eller tilsvarende uddannelse mindst på BA-niveau. •

Gode kommunikationsevner på skrift og i telefonen

Mindst to års erfaring som koordinator af events, arrangementer o.l.

Det anses som en fordel, men ikke som et krav, at ansøgeren har erfaring inden for et eller flere af følgende områder: IT, bogholderi eller detailhandel

MESSECENTER VESTHIMMERLAND I Messecenter Vesthimmerland tilbyder vi vores medarbejdere et attraktivt og uhøjtideligt arbejdsmiljø. Vi glæder os til at byde dig velkommen, og du skal lige som os være interesseret i eventbranchen og motiveres af udfordringer. Stillingen er med tiltrædelse hurtigst muligt. Stillingen er fuldtid. Som projektkoordinator vil du indgå i Messecenterets vagtplan, der dækker arrangementsvagter uden for normal åbningstid, hvorfor der må påregnes en del weekend- og aftenarbejde. Hvis du har spørgsmål til stillingen er du meget velkommen til at kontakte adm. direktør Nicolaj Holm eller projektleder Marianne Poulsen på telefon 9862 4800. Vi ser frem til at modtage din ansøgning vedlagt CV til nh@messecenteret.dk senest torsdag den 4. december kl. 12.00


Aars Avis

SIDE 26

26. NOVEMBER 2014

ADVOKATSEKRETÆR - eller KONTORASSISTENT

Fag- og grundfagslærer på Teknologi, byggeri og transport

Til advokatkontor i Vesthimmerland søges til selvstændigt arbejde, solid og moden sekretær med kendskab til arbejdet på advokatkontor - eller tilsvarende opgaver.

Vi søger en fag- og grundfagslærer til grundforløb 1 på hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. Denne uddannelse gør det muligt at blive personvognsmekaniker, entreprenørmaskinmekaniker, landbrugsmaskinmekaniker, kranmekaniker, personliftmekaniker, smed m.fl.

Erfaring i skrivning efter digital og analog diktafon er nødvendig, og du må gerne have kendskab til bogholderi, bobehandling, overdragelser, tinglysning m.v.

Din profil: • Du har sikkert en faglig uddannelse som mekaniker og din erfaring har givet dig kompetencer, der gør, at du også kan undervise i grundfag. Det kan også være, du er læreruddannet, men har tilegnet dig gode håndværksfaglige kompetencer. • Du har kompetencer til at undervise i et eller flere af grundfagene dansk, engelsk (E), matematik (E) og/eller fysik (E). • Du er fleksibel og har gode samarbejdsevner. • Du har gode formuleringsevner, såvel mundtligt som skriftligt. • Du er i stand til at bevare overblikket i pressede situationer. • Du har lyst og evner til at omgås nutidens unge mennesker og være med til at give dem såvel en personlig som en faglig ballast. Ansøgningen: Send din ansøgning mærket ”Faglærer”, vedlagt relevante bilag, til aars@erhvervsskolerne.dk senest den 10. december 2014 kl. 8.00. Samtaler forventes afholdt tirsdag den 16. december 2014. Husk at skrive i ansøgningen, hvor du har set stillingsopslaget. Yderligere oplysninger: Læs mere om stillingen på skolens hjemmeside eller kontakt uddannelseschef Per Stig Andersen på tlf. 9698 1000.

Østre Boulevard 10 9600 Aars

Tlf. 9698 1000 Fax 9698 1080

aars@erhvervsskolerne.dk erhvervsskolerne.dk

ER DU INDUFLEX´S NYE MEDARBEJDER? Vi har forrygende travlt i øjeblikket, og vi søger derfor ny kollega til vores CNC bearbejdning. Er du uddannet maskinarbejder/værktøjsmager og har du erfaring med plast (ikke et krav, men en fordel)? Er du selvstændig og har du flair for detaljer og kvalitet? Hvis JA, modtager vi gerne ansøgning pr mail. Sendes til induflex@induflex.dk mrk. ”ansøgning”.

INDUFLEX A/S Hagensvej 25 9530 Støvring

...din lokale tryksagsleverandør: Aars Bogtryk & Offset 98 62 17 11

SENIORJOB SØGES

Energisk, stabil, resultatorienteret, samarbejdsvillig senior søger job 20-25 timer om ugen eller efter aftale. Indkøb, salg, kontor, lager, chauffør o.l. er nogle af de områder, som jeg har beskæftiget mig med i over 40 år. Ring for yderligere opl. tlf. 71 75 84 74

NYT JOB? FIND DIT

NYE JOB

UNDER STILLINGER

Tiltræden snarest efter aftale. Henvendelse til:

ADVOKATFIRMAET

JAN POULSEN

Boligadvokat

Aagade 8 · 9620 Aalestrup · Tlf. 98 64 18 11 · Fax 98 64 24 58 Kontortid: Mandag - fredag kl. 8.30 - 16.00 E-mail: jpo@advokatjanpoulsen.dk · www.advokatjanpoulsen.dk

Advokatkontoret i Aalestrup har eksisteret siden år 1904 og har siden været en aktiv del af egnen. I dag står advokatkontoret for - hurtig og effektiv sagsbehandling - servicering af både private og erhvervsdrivende i hele Himmerland - udelukkende varetager klientens interesser.

Bogholder/ regnskabsansvarlig

Virksomheden Aalestrup Tømmerhandel & Byggemarked er en selvstændig forretning med 10 ansatte. Virksomheden er medlem af indkøbsforeningen Ditas og den frivillige markedsføringskæde XL-Byg, som er Danmarks største byggevarekæde. Arbejdsopgaver Som eneste ansatte i økonomifunktionen får bogholder/ regnskabsansvarlig følgende opgaver: - Bogføring og afstemning af konti - Lønadministration - Månedlig budget- og likviditetsopfølgning - Klargøring af regnskab til årsafslutning - Håndtering af betalinger - Medvirke ved budgetlægning - Diverse relevante ad hoc opgaver Selskabet overgår til nyt edb-anlæg i foråret 2015 og i den forbindelse vil bogholder/regnskabsansvarlig skulle deltage i implementeringen heraf. Vi går fra C5 til Aspect4. Der er direkte reference til direktøren. Kvalikationer - Bred praktisk bogholderierfaring - Logisk tilgang til tingene - Gode samarbejdsevner Vi tilbyder En arbejdsplads hvor vejen til beslutninger er kort, super kompetente kollegaer, og et stort råderum med plads til initiativer i et uformelt og forandringsvilligt miljø samt en løn som står mål med dine kvalikationer. Stillingen er som udgangspunkt 20-30 timer/ugen. Evt. nærmere om jobbet på tlf. 20 62 88 71, Tom Berntsen. Tiltrædelse: 1. januar 2015 eller efter aftale. Ansøgningsfrist: 8. december 2014. Ansøgning sendes til: Aalestrup Tømmerhandel A/S, Testrupvej 1, 9620 Aalestrup eller mail: tb@aath.dk

ER AVISEN UDEBLEVET?

Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 på tlf. 98 92 89 00


Aars Avis

26. NOVEMBER 2014

SIDE 27

TIL LEJE

Billige pæne lejligheder i Vognsild

Ny køleskabsteknologi femdobler holdbarheden BOLIG: Siemens tager kampen op mod madspild og lancerer et nyt køle-/ fryseskab, der femdobler holdbarheden af fødevarer. Skabet er udstyret med en ny vakuumteknologi, der tømmer opbevaringsskuffen for ilt, så fisk, kød og grøntsager holder sig længere til glæde for både miljø og pengepung. Fra danske husholdninger kasseres der årligt 237.000 tons madspild. En gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn smider mad ud for 10.000 kroner om året,

hvilket svarer til 20 pct. af deres samlede udgifter til mad. Siemens nye køle-/ fryseskab KG38QAL30 er baseret på den nyeste teknologi, der forlænger fødevarernes holdbarhed og skal dermed bidrage til, at færre husholdninger smider mad ud i fremtiden. - Ved hjælp af den unikke køleskabsteknologi kan fødevarer i det nye køle-/ fryseskab holde sig friske op til fem gange så lang tid i forhold til opbevaring i et normalt køleskab. Dermed sparer man penge og måske også tid, da man

ikke behøver at handle så ofte. Den nye teknologi er dermed et vigtigt bidrag til en moderne og miljøvenlig hverdag, hvor vi sammen kan være med til at reducere madspild, siger Janni Nøhr, Brand Communication Manager for Siemens Hvidevarer. Udviklingen af det nye køle-/fryseskab er en del af Siemens engagement som partner i FAO Initiative Save Food – et projekt, hvor der arbejdes aktivt med at reducere madspild. Mad sorteres i forskellige skuffer for bedre holdbarhed. Det særlige ved det nye køle-/fryseskab er midterzonen ”vitaFresh” bestående af to skuffer. Den ene skuffe har en lav temperatur og høj luftfugtighed på op til 95 %, hvilket gør den perfekt til opbevaring af fersk frugt og grøntsager. Den anden skuffe er udstyret med en særlig vakuumteknologi, der er ideel til fødevarer som fersk fisk og kød. Skuffen har tør luft og lav temperatur nær 0 grader. Vakuumteknologien tømmer skuffen for ilt og skaber et tryk, som er reduceret med 300 millibar, hvilket svarer til at flyve i 3.000 meters højde. Det er netop skuffens kombination mellem lav temperatur og reduceret ilt-niveau, som forlænger fødevarens levetid, idet den manglende ilt forhindrer de mikroorganismer, som normalt

SUNDHED & VELVÆRE

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen

Klinik for fodterapi

Siemens nye køle-/fryseskab KG38QAL30 er baseret på den nyeste teknologi, der forlænger fødevarernes holdbarhed og skal dermed bidrage til, at færre husholdninger smider mad ud i fremtiden.

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars

Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflast-

Ska’ du bruge en HÅNDVÆRKER? Så kig i AARS VEJVISER

ninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

fordærver maden, i at leve.

Lavt energiforbrug Da hvidevarer som frysere og køleskabe står tændt døgnet rundt, er det vigtigt, at de er ekstra miljøvenlige. På trods af sine avancerede funktioner er det nye kølefryseskab udstyret med det klassificerede energimærke A++, som sikrer et ekstra lavt energiforbrug, hvilket gør det perfekt til familier, der både ønsker at reducere madspild og samtidig spare på elregningen. Køle-/fryseskabet er designet med en front i stilrent stål-look og sølvgrå sider. Temperaturzonerne er adskilt for hver individuel skuffe og styres elektronisk via et LCD display på køleskabets front. Indvendigt er kølesektionen designet til at opbevare store mængder mad med højdejusterbare hylder i sikkerhedsglas og transparente opbevaringsskuffer, som sikrer en bekvem håndtering og et optimalt overblik over alle madvarer.

HUS SÆLGES I AALESTRUP Dødsbo på 120 m2 (har før været 2 lejligheder)

Bud ønskes på tlf 21 42 30 47

TIL LEJE

AARS MIDTBY 2 vær. lejlighed 90 m2. Med nyt køkken og bad.

HUS I GISLUM 115 m2. M. lille have. 5 værelses leje. 4200 kr. + Forbrug. 3. mdr. dep. Ledig fra 1/12-14

Fra. 2 værelses til 4 værelses. Leje. fra 2.200,- + forbrug. 3 mdr. s. dep. Henv. tlf. 27 81 07 78 Hele dagen, mandag, onsdag, ellers efter 18.00

Gatten

Gjæstgivergården, 3 vær. lejlighed 91 m2. Indflytningsklar nu. Husleje kr. 4.500,- + forbrug. Dep. 3 mdr.s husleje.

Henv tlf. 27810778

VILLA TIL LEJE i Suldrup på 190 m2. 4 værelser. Lukket Have. Mdl. leje kr. 5.000,+ forbrug.

Tlf. 25 52 49 41

Tlf. 51431096

Billig lejlighed

Farsø Rådhuscenter

Velindrettet 3-vær. lejlighed på 93 m2. Beligg. på svalegang over Rema 1000 (indgang fra Th. Eriksens Vej). Stor altan. Husleje: Kr. 4.350 pr. mdr. + forbrug. Yderligere oplysninger: www.escot.dk

Tlf. 99 36 66 04

Villa på Hans Egedes Vej udlejes

Opført i 2006 med et areal på 278 m² bestående af stor stue, stort køkken/ alrum, soveværelse med walk-in samt stort toilet, 4 værelser separat børnebadeværelse samt ”legerum”, teknikrum, gæstetoilet. Stor tagterrasse samt dejlig have. Pris pr. md. Kr. 10.000,- + lys og varme, depositum efter aftale. Henv. tlf. 40 17 48 22

3-vær. lejlighed Aars by

Nyistandsat, dejlig lejlighed på 92 m2 i midtbyen. Godt stort køkken og dejligt badeværelse. Adgang til lukket gårdareal med udhus. Leje kr. 4.500,- pr. md. Søndergade 27. Tlf. 40 47 28 27 efter kl. 16.

Villa i centrum af Aars udlejes snarest

med nyt køkken og bad samt nye vinduer. Trægulve overalt, 1 stor stue, 1 køkken/alrum, 2 vær. og 1 ekstra toilet. Derudover er der stor tør kælder. Til villaen er der egen lukket have med terrasse udhus i baghaven og stor garage. Yderligere info tlf. 40 36 32 55

KLINIK FOR FODTERAPI v/Statsautoriseret Fodterapeut Karina Levo

Kører også på udebehandling

Himmerlandsgade 103 C, 9600 Aars RING FOR AFTALE PÅ

TLF. 20 60 30 70

Tlf. 61760871

3 ISOLEREDE LAGERHALLER på hhv. 600, 451 og 238 m2 udlejes samlet eller delt. Mulighed for kontorfaciliteter. Henvendelse:

Lejligheder i rolige og grønne omgivelser

Telefon 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

Tlf. 403 403 53

AARS BOLIGFORENING KLINISK TANDTEKNIKER

Anne Grethe Nielsen Himmerlandsgade 73, Aars

Tlf. 98 62 13 40 Træffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fred. 9-12

BILLIG LEJE

F.eks. 100 m2 til kr. 2.000 + m. (op til 200 m2)

Ring 40 24 00 04

KIRKEGADE 2 - 9600 AARS TLF. 98 62 24 13 Bliv medlem... www.aarsbo.dk Kontortid: Mandag-onsdag 9.00-16.00 Torsdag 10.00-17.00 Fredag 9.00-12.00


Loppemarked top 4-f

18/08/04

Aars Avis

SIDE 28

8:35

Side 1

BLANDEDE

FARVEKOPIER * A3 - A4 * overhead-film * tryk på trøjer Aars Bogtryk & Offset

Farvekopicenter Aars Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

DIV. BOGFØRING UDFØRES

40 16 83 50

BOX-RUM 10 m2 - 30 m3 Pr. måned kr. 350,-

NEVE EDB

Keldgårdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

KØB OG SALG

Sønderup

Braulstrupvej 5 Suldrup

letræeerr Ju is pr. centimet

1,- KR.

Pr

Elin og Jan Grønhøj

Braulstrupvej 5 · 9541 Suldrup Tlf. 98 65 30 65 Mobil 21 29 30 11

Åben hverdage kl. 9.00-17.00 - Weekend kl. 10.00-16.00

Juletræer, pyntegrønt, kranse og nisser m.m. Normanns-graner

Gå en tur i skoven, fæld selv juletræet Vi ses!

Sønderup

HIMMERLANDS AVISERNE

letræeerr Ju is pr. centimet

1,- KR.

Pr

Elin og Jan Grønhøj

AARS AVIS AARS AVIS FARSØ AVIS FARSØ AVIS FOLKEBLADET STØVRING FOLKEBLADET STØVRING HADSUND FOLKEBLAD NIBE AVIS NIBE AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD ØSTHIMMERLANDS FOLKEBLAD ØSTHIMMERLANDS FOLKEBLAD

Købes: Dødsboer, flytteboer, finere indbo, møbler, malerier, tæpper, lamper, ure, spejle, porcelæn, glas, fajance, figurer, sølv, guld, samlinger, nips, småting. Toppris betales kontant.

Sælges: Bådtrailer 500 kg totalvægt. nyt spil og dæk. Indregistreret 29/4-11 årgang 2000 pris kr. 1.800,-. Tlf: 22 59 86 00

Tlf: 21 64 80 90

Sælges: Juletræer alle str. i fin kvalitet. Salg: Lørdage og søndage ugerne 50 og 51. Tlf: 40 32 01 34

Købes: Skrot, gammelt jern og hårde hvidevarer. Total oprydning

Braulstrupvej 5 · 9541 Suldrup Tlf. 98 65 30 65 Mobil 21 29 30 11

Sælges: 2 stk. kompostbeholdere, 100 kr. pr. stk. Tlf: 20 49 05 29 Sælges: 2 stk. Recaro autostole m/seler 9-18 kg. Kr. 450,-. 2 stk. børne scooter m/gummihjul kr. 100,-. Tlf: 51 84 12 38 Sælges: 4 stk. vinterdæk med fælge 175x65x14 passer til Golf Polo, pris kr. 1.000. Eft. 15.00 Tlf: 98 63 60 16 Sælges: Bornholmerur Tempus Fugit i bejdset eg. Restaureret for 2 år siden. 1200,- kr. Kontorstol m/ udskæringer, syret eg, m/ grøn velour, 200,- kr. Tlf: 98 37 11 10

Sælges: Foldedør, 1 stk. Swedor, hvidmalet med 2 fyldninger og 3 stk. klar glas. Helt ny. Pris 4000,- kr. 2 stk. Swedor, hvidmalet uden glas. Mål: 85x204 cm. Pris stykket 1000,- kr. Tlf: 98 37 17 44

Sælges: Labradorhvalpe. Gule, brune og sorte. Jagt- og familie, forældre haves. HD og AD. 1. kl. DNA testet, stam-/sundhedsbog. Søger gode hjem og udfordringer. Tlf: 21 78 77 74/28348856 Sælges: Møbelstof, flere forskellige farver og mønstre 60 kr. pr. m. Har også stof til tøj m.m. Tlf: 98 64 30 03 Sælges: Sankt Bernhards hvalpe pris kr. 2.000,-. Tlf: 98 39 80 66 Sælges: Schæfer hvalpe til salg den 19. november. 2.500.- bliver chippet. Tlf: 21 49 22 51 Sælges: Stort loppemarked den kommende weekend, Testrupvej 12, Aalestrup Tlf: 52 17 71 72 Sælges: Tørt brænde, savet og kløvet. Blandet kr. 300,-. Løvtræ kr. 350,-. Suldrup Tlf: 98 37 84 15

Købes: Alt jern og skrot. Gode priser samt hurtig afhentning. Tlf: 25 47 13 12 Købes: Gammel jern og metaller afhentes. Størrer mængder købes. Skrotbiler købes. Tlf: 40 28 61 89 Sælges: 8 stk. Bichon Havanaishvalpe (allergivenlige - fælder ikke) født 09.11.14, stambogsførte. 4 tæver og 4 hanner . klar til afhentning primo/medio januar 2015. Tlf: 31 71 40 85 Sælges: Brænde. Gran kr. pr. m 200,-. Løv fra kr. pr. m 295,-. Kan evt. lev. mod mere betaling. Tlf: 20 32 73 38/21264330 Sælges: Juletræer alle str. i fin kvalitet. Salg: lørdage og søndage ugerne 50 og 51. Tlf: 40 32 01 34 Sælges: Dobbeltseng i bøg. 1,8 m x 2 m med 2 madrasser. Sælges for 600 kr. Tlf: 51 26 09 27 Sælges: Kaloriefære opvarmning af garage/værksted. Jerngitter/skillerum til mindre husdyr (får, kaniner). Domino manuel foderkasser. Smuldreharve siderive. Tlf: 22 17 40 43 Sælges: Årets nye julegavebog. Bråten: Røverne fra Rold. Historier om røverhøvdingerne Bittefanden og Lorentz Meyer. 105 sider. Kr. 150,-. jbr@aars.dk. Tlf: 30 60 79 99 Søges: Skov/læbælte til fældning eller udtyndning i Himmerland. Har 15 års erfaring. Tlf: 29 84 57 26

Biler, motorcykler, campingvogne og traktorer henvises til avisens øvrige annonce-pladser

Sælges: Gæs Julegæs pluk selv. Prima fritgående gæs opvokset på naturgræs i Skibsted Ådal. Gåsen bliver slagtet. Kogende Sælges: Bræddeasketræ, 10 m, vand, husly og vejledning til råsavet i meterstykker, har ligget i dighed. Vægt 4-5 kg. slagtet. ca. 4 mdr., 2000,- kr. Flis, pr. m3, Pris 75 kr./kg. Maks 350 kr. 120,- kr. Loppemarked kupon 4-f 18/08/04 8:23 Side 1 Tlf: 20 37 82 57 Tlf: 40 52 36 11

LOPPEMARKED til 101.262 husstande

ER AVISEN UDEBLEVET?

HIMMERLANDS AVISERNE

Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 på tlf. 98 92 89 00

Sælges: Klassisk hvidmalet fyldingsdør, mrk. Swedoor craft. 2 år gammel fremstår som ny. Mål: 40 x 72,5 x 194 cm Incl. dørkarm, gerigter og bundstykke. (totalmål: 79 x 199 cm.) Tlf: 20 30 45 48

Sælges: Georg Jensen juleuroer: Årg. 1997 kr. 300,-. Årg. 205 kr. 250,-. Årg. 2011 kr. 300,-. Asmussen lysestger m/3 dråber kr. 325 Tlf: 60 85 29 94

Åben hverdage kl. 9.00-17.00 - Weekend kl. 10.00-16.00

Braulstrupvej 5 Suldrup

Sælges: Julepynt, staffeli, weekendseng, lamper, frimærker, postkort med gamle billeder, pels, dåbskjole, 4 stole, dukkehus. 6 Tlf: 98 67 77 75/23312316

Sælges: Yamaha el-orgel, pæn, 2 manualer kr. 460,-. Hjørneskab med låger kr. 210,-. (Løgstør) Tlf: 21 40 17 33

Sælges: Fræser, plæneklipper og vandtønde af træ. Tlf: 21 17 18 70

20 ord for 50 kr.

Haverslev

Sælges: Hækplanter, Liguster ”Liga” 2 års, op til 120 cm. Sunde og fine planter med godt rodnet. Tlf: 23 39 16 05

Sælges: Komfur, vaskemaskine, køleskab, fryser, spisebord i eg m. 6 stole. Tlf: 53 97 96 33

Tlf: 40 19 92 59

Juletræer, pyntegrønt, kranse og nisser m.m.

Vi ses! Haverslev

finder du i

21 27 95 02

Niels 30 42 70 40

Gå en tur i skoven, fæld selv juletræet

LOPPEMARKED

www.lagerboksen.dk

SKROTHANDEL & MASKINEKSPORT

Normanns-graner

Landsdelens bedste

26. NOVEMBER 2014

Annoncen må fylde op til 20 ord!

Er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - også med max. 20 ord.

BETALING:

Kontant ved levering af annoncen Annoncer til loppemarkedet kan ikke indtelefoneres!

Indryk en loppemarkedsannonce og kom ud til 101.262 husstande! Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Østhimmerlands Folkeblad, senest fredag 9.00 Refsnæsvej 8, 9293kl.Kongerslev Mrk.: »Loppemarked« Betaling vedlagt:

❑ Kontant ❑ Check ANNONCETEKST: ❑ Sælges ❑ Købes ❑ Byttes ❑ Gives væk

Telefon:

Afsenders navn og adresse:


Ulrik Lemvig • Mobil 22 43 14 46 • www.soettrupms.dk

M s a ’ rkservice d r a a g j ø H

Sjørupvej 44, Sjørup, 9640 Farsø Tlf. 22 99 83 65 (21 48 61 53) FlytningPresning af gylleaf ...............575,minibig + wrapningpr. time Udkørsel af gylle med 25 t vogn med slanger og sort/grønjordsnedfÌlder. presning og wrapning af rundballer

EntrEprEnør- og drÌningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af drÌn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Kim Koch sÌtter sig 1. januar i direktørstolen hos Agri Nord.

Agri Nord sÌtter navn pü den nye direktør Kim Koch tager over efter Erik Lydiksen Den nye mand i spidsen for landboforeningen Agri Nord er Kim Koch. - Vi har haft et usÌdvanligt stÌrkt ansøgerfelt og er utroligt glade for at kunne prÌsentere Kim Koch som ny direktør i Agri Nord. Vi er sikre pü, at han har de rette kvalifikationer, og vi lÌgger isÌr vÌgt pü, at han har erfaring fra süvel landbrugsbranchen som det øvrige erhvervsliv i form af en plads i direktionen i en stor anerkendt virksomhed, siger Agri Nords formand, Carl Chr. Pedersen. 54-ürige Kim Koch tiltrÌder stillingen til ürsskiftet og forlader dermed posten som direktør for nf

plus – det tidligere Nordjysk Familielandbrug. Inden Kim Koch for knap tre ür siden skiftede til landbrugsbranchen, fungerede han som direktør i IT-virksomheden KMD. Han har 26 ürs ledelseserfaring med personaleansvar for 200600 medarbejdere og var blandt andet gennem ni ür en del af KMD’s direktion, samt direktør for forretningsomrüdet Kundeservice. - Vi ønsker en visionÌr direktør, som kender de vilkür, vi arbejder under i landbruget, men som samtidig har den nødvendige ballast, nür det kommer til ledelse. Det har vi fundet i Kim. Vi kender

ham fra Agri Nord og nf plus’ samarbejdet, og vi ser ham som manden, der kan vÌre med til at videreudvikle Agri Nord, siger Carl Chr. Pedersen. Kim Koch ser Agri Nord som en spÌndende virksomhed og glÌder sig til at vÌre med til at prÌge udviklingen i landboforeningen. - Jeg mener, Agri Nord har potentiale til at blive dynamoen i landsdelen, nür det kommer til rüdgivningen inden for landbruget. Erhvervet er presset i øjeblikket og derfor er vor individuelle rüdgivning til den enkelte landmand meget vigtig – det har vi kompetencerne til, siger den kommende direktør. Han fremhÌver, at der

boauktionen. Da den blev skiftet i 1954 var det Rindsherredes Husmandskreds, Aars Husmandskreds, Løgstør Husmandskreds, Landboforeningen Vesthimmerland, Farsø Landboforening og Aars Landboforening, der stod bag. Første auktion blev afvikling 26. november 1954. 60 ürs jubilÌet bliver markeret i forbindelse med auktionen 28. november, hvor

samtidig ligger et stort potentiale i forhold til det øvrige erhvervsliv. - Der er fantastiske kompetencer i Agri Nord, som efterspørges i andre brancher end landbruget, og det skal vi naturligvis forfølge forretningsmÌssigt, siger Kim Koch. Han er efter knap tre ür i landbrugsbranchen faldet for erhvervet og glÌder sig over muligheden for nye udfordringer inden for landbruget. - Vi er en del af Danmarks største eksporterhverv, vi er verdens tredjestørste fødevareklynge og vi er de mest innovative i Europa – det kan man da kun vÌre stolt over at vÌre en del af, siger han.

26. november er det 60 ür siden, den første kvÌgauktion løb af stablen i Aars - jubilÌet bliver markeret i forbindelse med fredagens kvÌgauktion pü Markedsvej.

alle er velkomne til at kigge forbi Markedsvej 10 i Aars til en bid brød, lidt at drikke og

v/Peer Juhler Faldvejen 25, 9670 Løgstør Tlf. 98 67 88 77 . Mobil 30 41 21 52 ALT FUGEARBEJDE UDFĂ˜RES

Nybyggeri - betonelementer - døre - vinduer - køkken - bad - epoxy

Landboauktion i Aars fejrer 60 ürs jubilÌum AARS: 26. november er det 60 ür siden, at de første kreaturer blev handlet pü Aars KvÌgtorv & Landboauktion. Der er fortsat auktion hver fredag. Auktionen i Aars er en af de fü tilbage i landet, som handler kvÌg pü denne müde – faktisk er der kun auktioner i Aars og Brørup. Det er Agri Nord og nf plus, der i dag stür bag land-

HIMMERLANDS FUGESERVICE

ikke mindst muligheden for at genopfriske gamle minder og fĂĽ en god snak.

Siger kloakken stop? Ring Oudrup op!

Spu

r/rør

kanale

gylle ling af

www.oudrup-stenleje.dk Slamsuger med højtryksspuling og TV-inspektion

9PUN[PS2HSSL;SM

:RHSR]HSP[L[LU]¤YLP[VWYPUN6\KY\WVW

SĂŚlg dine dyr gennem


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

Side 30

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, Aars. Redaktion: Thorkil Christensen (ansvarsh.), Lars Lindberg - tlf. 98 62 17 11 Torsten Hansen - tlf. 98 62 17 11. E-mail: redaktion@aarsavis.dk Annonceekspedition: Himmerlandsgade 150, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 11, fax 98 62 27 99. E-mail: annonce@aarsavis.dk Indleveringsfrister for annoncer: Forretningsannoncer og andre større annoncer samt annoncer med farver eller korrektur senest torsdag kl. 9.00. Andre annoncer modtages indtil mandag kl. 11.00. Oplag: 21.634 ekspl. Bladet udsendes hver onsdag. Tryk: OTM Avistryk A/S Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00. - Tlf. 98 92 89 00

Oplev ”Batman-traktoren” på Agromek i denne uge Se også Europas største mejestærsker Alle med interesse for store maskiner kan godt kridte skoene. I denne uge bliver der mulighed for at se Europas største mejetærsker på Agromek i Messecenter Herning. Det er tale om den nyeste topmodel fra New Holland model CR 10.90. Det er den hidtil største serieproducerede mejetærsker på markedet. Den har en motor på ikke mindre end 653 hk, og det skulle være den hidtil kraftigste motor i en mejetærsker. Skærebordet er på 41 fod – cirka 12,5 meter. Mejetærskerens store høstkapacitet kræver også en stor tank til kornet. Den er da også på 14.500 liter, svarende til knap 11 tons hvede, eller mere end der normalt høstes på en hektar. Når korntanken tømmes,

sker med en hastighed på 143 liter pr. sekund, så på under to minutter er tanken tom. Mejetærskeren har bælter i stedet for almindelige hjul, da maskinens vægt derved mere skånsomt kan overføres til jorden. New Hollands nye mejetærsker er topmodellen i en serie på fem. Men derudover er der flere andre importører, der præsenterer mejetærskere på Agromek. Blandt traktorerne er der også mange nye og spændende modeller, som vil tiltrække sig opmærksomhed på Agromek. Det gælder blandt andet den store Challenger bæltetraktor, der allerede har fået betegnelsen ”Batman-traktoren”. Med sin 12 cylindrede motor på 16,8 liter har top-

modellen 875E en maksimal ydelse på 640 hk. Den vejer over 25 tons, hvilket er nødvendigt, for at kunne overføre de mange hestekræfter til trækkraft. Valtra præsenterer den nyeste knækstyrede traktor NX163D. Den har en meget lille venderadius ved at den både drejer forhjulene og er knækstyret. Derfor er den især velegnet til læsseopgaver, men kan også løse de traditionelle opgaver i marken som pløjning og såning. Udstillingen af traktorer omfatter langt hovedparten af de traktormærker, der findes på det danske marked. Agromek arrangeres af Dansk Agroindustri og Landbrug & Fødevarer. Agromek er åben hver dag fra tirsdag til og med fredag.

Erhverv - eller hobbyvirksomhed Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord sætter fokus på de skattemæssige problemstillinger for mindre landbrug samt deltidslandbrug ved et informationsmøde 2. december i Skive. Den rigtige rådgivning kan gøre en kolossal forskel på, hvilken skat man betaler – ikke mindst om de mange specielle regler og muligheder, der gælder for landbrugsvirksomheder. Det kan være af stor betydning, om et landbrug skatteretligt må anses som en erhvervsmæssig virksomhed, eller som en hobbyvirksomhed. - Problemstillingerne opstår ofte i de tilfælde, hvor der er tvivl om, hvorvidt det primære formål med virksomheden er at tjene penge, eller om det egentlige formål er at ejeren dyrker sin fritidsinteresse, fortæller Dan Andersen, økonomikonsulent Landbo Limfjord og indlægsholder på mødet.

Der har været meget fokus i medierne på deltidslandmændenes skatteforhold, hvilket især gælder problemstillingerne: om et deltidslandbrug drives erhvervsmæssigt eller er en hobby, og om deltidslandmandens ejendom er en landbrugsejendom eller et parcelhus med en meget stor have. - Skat har i 2014 fortsat fokus på underskudsgivende virksomheder, herunder landbrug og kan ringe ud til den pågældende ejer af virksomheden for blandt andet at fortælle om mulighederne for at afmelde momsregistreringen, fortæller Dan Andersen videre. - Ringer Skat, så vil jeg dog opfordre alle til at kontakte deres økonomirådgiver, inden de gør noget, lyder hans råd. Skat deltager i første del af mødet, der afholdes på Landbo Limfjord. Mødet er for alle interesserede og er ganske gratis.

OFFICIELLE ✔ Vikarservice Landbrug Erhverv Transport

✔ Haveservice Hjemmehjælp - valget er frit - valget er dit

Haveplan Omlægning Vedligehold

✔ Hjemmeservice

Har du brug for hjælp...

Frit valg Privat Erhverv

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

Europas største serieproducerede mejetærsker New Holland CR 10.90 kan ses på Agromek i denne uge. Foto: New Holland.

På vej mod 900.000 kilo mælk per robot Kursus for landmænd med robotter Ved robotmalkesystemer er der mange faktorer, der kan kontrolleres på individuel ko-basis og som i sidste ende giver det bedste afkast på investeringen. Med en robotisering af malkningen har landmanden mulighed for at opnå bedre mælkekvalitet, højere mælkeproduktion og lavere udgifter, men flere faktorer spiller ind, og det ønsker Landbo Limfjord 2. december i Skive at sætte fokus på ved at tilbyde et kursus for landmænd med robotbesætninger. - Deltager du i kurset, er du godt på vej mod 900.000 kilo per robot, hvis du vel og mærke vil gribe nogle af de værktøjer, som indlægsholderne kommer med, fortæller Bendt Bendtsen, kvægrådgiver Landbo Limfjord. Indlægsholder Dorte Bossen fra Videncentret for Landbrug har i mange år

arbejdet med foderstrategi, daglig drift og management i AMS besætninger. Hun vil fortælle om, hvad der kendetegner den dygtige AMS-bedrift, og om hvor vigtigt god management er, for at automatisk malkning bliver en succes i besætningen. Snorri Sigurdson fra Videnscentret for Landbrug vil sætte fokus på mælkekvalitet, og hvordan landmanden sikrer det i AMSsystemet. - Det er lige meget, om du har en Lely eller Delaval malkerobot. Alle kan deltage. Om eftermiddagen vil kursisterne blive inddelt efter robotbrugere, hvor to dygtige AMS-brugere vil fortælle om deres daglige drift, og hvad de gør for at opnå gode resultater, fortæller Bendt Bendtsen videre. Ved Lely er det Morten Otte, som står for stalden på Ørslevkloster. Ved Delaval

er det Knud Primdal, der har ansvaret for driften af stalden ved Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum, der giver indlæg. Det overordnede mål i en AMS-besætning må være at opnå en høj mælkeydelse med sunde og velfungerende køer, der frivilligt opsøger malkning, og her spiller foderet en vigtig rolle. Niels Martin Nielsen, der er kvægrådgiver hos Landbo Limfjord, vil give et indlæg omkring fodringen i AMS-besætningen. - Fodringen kan anvendes i styringen af køernes opsøgning af robotten. Dette kan gøres via fodermængder, -typer, -kvalitet og fordeling mellem foderbord og robot. Og ønsker man at stile efter 900.000 kilo mælk per robot, skal man have fokus på samspillet mellem fodring, ydelse, sundhed og malkefrekvens – og selvfølgelig mangement, siger han.

Gudstjenester Søndag den 23. november 2014

Aars Kirke 10.00 Aars Frikirke 10.00 Skivum Kirke 14.00 Giver Kirke ingen Blære Kirke 9.30 Gislum Kirke 19.00 Vognsild Kirke ingen Haubro Kirke 16.00 Ulstrup Kirke 11.00 Gundersted Kirke 14.00 Veggerby Kirke Sønderup Kirke 9.00 Suldrup Kirke 10.30 Bislev Kirke 14.00 Ejdrup Kirke 11.00 Løgstør Kirke 11.00 Aggersborg Kirke 9.30 Kornum Kirke 14.30 Løgsted Kirke 16.00 Salling Kirke 14.00 Oudrup Kirke 11.00 Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke ingen Malle Kirke 9.30 Vilsted Kirke ingen Overlade Kirke 14.00 Farsø Kirke 10.00 Vester Hornum Kirke ingen Hyllebjerg Kirke 13.30 Flejsborg ingen Louns Kirke ingen Alstrup Kirke 9.00 Strandby Kirke 10.30 Ullits Kirke 10.30 Foulum Kirke Svingelbjerg Kirke Trængstrup Frimen. 10.00 Kgs. Tisted Kirke 10.30 Binderup Kirke ingen Durup Kirke 9.00 Rørbæk Kirke ingen Grynderup Kirke 11.00 Stenild Kirke 9.30 Brorstrup Kirke 10.00 Ravnkilde Kirke 15.00 Aarestrup Kirke ingen Haverslev Kirke 19.30 Aalestrup Kirke 10.00

Aars Landboauktion var i uge 47 tilført 10 SDM kælvekvier, 2500-5500, 1 SDM kælveko, 4000, 1 RDM kælvekvie, 5500, 4 kry. kælvekøer, 34005400, 5 kødkvæg, 54007200, 1 græsko, 3000, 9 kvier over 12 mdr. kødkvæg, 3100-5000, 4 kvier under 12 mdr. malkerace, 600-2900, 20 kvier under 12 mdr. kødkvæg, 9005600, 13 tyre over 3 mdr. malkerace, 1200-3800, 20 tyre over 3 mdr. kødkvæg, 3600-7400, 80 tyre under 3 mdr. malkerace, 3501900, 7 tyre under 3 mdr. kødkvæg, 1000-2600 og 1 foldtyr, 7500 Omsætning: 398.551,00 kr.

Smågrisenoteringen Beregnet notering uge 48 Basis 356,96 (356,96). SPF+Myc 361,96 (361,96). SPF 365,96 (365,96). Økologi 743,92 (743,92). UKtillæg 13. Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 5,42 (5,42) kr.


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT Side 31

250 landmænd var mødt op for at få ny inspiration med hjem til planteavlen, da LandboNord torsdag havde inviteret til fællesmøde i Brønderslev. Her skrev landmændene også under på en protest mod §3-reglerne.

250 landmænd skrev under på protest mod §3-regler Det skete på LandboNords møde i Brønderslev Kvælstofforsøg, kvælstofregulering, fremtidens planteavler og mange andre emner var på dagsordenen, da LandboNords PlanteRådgivning torsdag aften holdt sit årsmøde i Brønderslev. 250 landmænd var mødt op for at få ny inspiration med hjem til plan-

teavlen. Men ikke mindst blev aftenen også brugt som anledning til at lave en underskriftsindsamling til miljøminister Kirsten Brosbøl mod hendes forslag om forbud mod gødskning og sprøjtning af §3-arealer. Et forslag, der ifølge Landbrug & Fødevarer

vil skabe et værditab på jorden på 1,8 milliarder kroner. - Det er næsten ikke til at bære, når man hører minister Brosbøls bagatelliserende udtalelser om konsekvenserne af dette lovforslag, som på ingen måde vil få den ønskede effekt. Men at trække på

skuldrene og sige, at vi da bare kan søge erstatning, det er simpelthen arrogant, siger LandboNordformand Niels Vestergaard Salling, der understreger, at det for landbruget er tab i milliardklassen, der er tale om. - Derfor benytter vi nu årsmødet i PlanteRådgivningen

Agri Nord: Nyt lovforslag lugter af ekspropriation Agri Nord er kritisk overfor gødskningsforslag Agri Nord har nu sendt hørringssvar med en lang række kritikpunkter til regeringens lovforslag om ændrede regler for gødskning og sprøjtning af §3-arealer. Det har karakter af ekspropriation, når regeringen vil forbyde landmænd at gøde og sprøjte §3-arealer. Samtidig mangler lovforslaget fagligt belæg og er baseret på mangelfuld hvis ikke ligefrem fejlagtigt materiale. Det er hovedbudskabet i det høringssvar, som landboforeningen Agri Nord har sendt til Naturstyrelsen vedrørende lovforslag om ændring af naturbeskyttelsesloven. - Lovforslaget er reelt ekspropriation, fordi der mistes værdier, som grundloven beskytter. Selvom det sker ved en generel regulering er det meget håndgri-

belige værdier, som omsættes i handel, der fjernes med forbuddet. Derfor oplever hver enkelt ejer af et areal, som i fremtiden ikke må gødes eller sprøjtes, et værditab og mange vil opleve tab i driften. Det er også værd at bemærke, at i fredningspraksis findes nyere afgørelser, hvor forbud mod gødskning og sprøjtning er værdisat i forbindelse med erstatningsudbetaling, siger landboretskonsulent hos Agri Nord, Hans Ole Kristensen. Han bakkes op af kollegaen Christina Weidick Kærsgaard, der er naturog miljøkonsulent. Hun mener ikke at regeringen argument om øget biodiversitet holder. - En meget væsentlig faktor for biodiversiteten på de lysåbne naturarealer er udelukket af analysen, som lovforslaget er base-

ret på. Naturpleje i form af afgræsning eller slåning af hø, nævnes kun perifert, på trods af at det er bredt anerkendt, at der er et kæmpe behov for naturpleje i den danske natur. Der fokuseres ensidigt på kvælstof, siger Christina Weidick Kærsgaard. Hun forklarer, at gødskning af dansk beskyttet natur foregår primært på kulturenge, som vil rammes af lovændringen. Det er samtidig den natur, der har lavest naturværdi, og kan bedst beskrives som en mellemting mellem natur og landbrugsarealer. Et forbud mod gødskning vil således have størst betydning på disse arealer, som på grund af deres ringe naturværdi er udelukket fra tilskud til naturpleje. Med vedtagelsen af lovforslaget vil der ikke være nogen økonomi

i at udnytte disse arealer til høslæt eller afgræsning. - Vedtages forslaget, sættes der gang i et stort biologisk eksperiment, hvor vi vil se, at det ikke er nemt at øge biodiversiteten på arealer med højt næringsindhold og ingen pleje. Samtidig går de arealer, der havde brug for en indsats, og hvor der var muligheder for at øge biodiversiteten indenfor en kortere årrække, glip af de midler, der bruges på ”rewildering” af kulturengene. Lovforslaget vil ikke øge biodiversiteten i den danske lysåbne natur - det vil øge naturpleje, lyder det fra natur- og miljøkonsulenten. Endelig langer Agri Nord ud efter miljøministrens argumentation om, at der sker et væsentligt tab i artrigdom på arealerne i dag på grund af

som anledning til at samle underskrifter ind, som vi sender til ministeren i morgen, sagde formanden. LandboNord-formanden mener samtidig at indgrebet krænker retssikkerheden, da ministeren ikke lægger op til, at der bliver tale om ekspropriation. - Det betyder, at ministeren vil tage dyrkbar jord fra landmænd, der har købt det i god tro. I min optik minder det mest af alt om tyveri, sagde han. Selvom Niels Vestergaard Salling er klar over, at miljøministeriet ikke er sat i verden for primært at have fokus på vækst og arbejdspladser, så ryster det ham alligevel, at miljøministeren slet ikke tager konsekvenserne af lovforslaget alvorligt. - Det kan få helt fatale følger for landbruget og for den sags skyld for mange andre erhverv, at politi-

kerne for tiden har mere fokus på at blive genvalgt til næste folketingsvalg end på hvilke tiltag, der skal til for at få Danmark ud af krisen. Og lad mig understrege, at det jo ikke er fordi, at vi landmænd ikke gerne vil passe på miljøet, men når vi ikke kan få vished om effekten af et tiltag, så kan det virke omsonst at gennemføre mest for gennemførslens skyld med store økonomiske konsekvenser til følge, siger Niels Vestergaard Salling. LandboNord fortsætter sammen med Landbrug & Fødevarer kampen mod at lovforslaget bliver gennemført i den kommende tid. - Vi ser hellere, at der satses på muligheder for vækst, så der også bliver råd til at investere i mijøet, siger LandboNordformanden.

gødskning og sprøjtning. - Påstanden om tab på 44 procent af artsrigdommen er usand. Resultatet er fundet ved en modellering af data fra udenlandske forsøg, der ikke er beskrivende for gødningspraksis. Det fundne tal forudsætter blandt andet, at der udelukkende hældes kvælstof på et areal uden efterfølgende drift i form af græsning eller slåning af hø. Der sker således ingen udnyttelse af kvælstoffet. At bruge tallet som udtryk for hvad der er sket på de gødede naturarealer i Danmark er derfor grov manipulation. På de gødede naturarealer i Danmark er der ikke sket tab af arter, idet der er tale om en gødskningsniveauet skulle holdes konstant i overensstemmelse med praksis før 1992, siger Christina Weidick Kærsgaard.

TIL LEJE UDLEJNING AF JORD Ca. 7 hektar i 4 år. Fra 1. december 2014. Vagn Lading 98 64 82 56

KØB OG SALG Halm sælges

Byg-, hvede-, rughalm samt ammoniakbehandlet halm sælges og leveres. Hø leveres.

Skovsgård, Skellerup, Hobro. Tlf. 98 55 52 22


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 32

Direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, mener, at dansk landbrug kan være med til at løse Danmarks CO2-udfordring. Det kræver blot, at de danske landmænd får lov til at gøde efter ligevægtsprincippet, da det ifølge direktøren vil øge humuslaget, som binder CO2 i jorden.

BL: Landbruget kan løse Danmarks CO2-udfordring Løsningen ligger under vores fødder Klimaminister Rasmus Helveg Petersen har meldt ud, at selv om dansk landbrug er blandt verdens bedste til at reducere sit CO2-udslip, så mener han, at landbruget skal reducere yderligere. - Javel, hr. minister. Det vil danske landmænd meget gerne hjælpe med. Vi kan

bidrage ved at bruge den danske muld under vores fødder på en klimavenlig men selvfølgelig samtidig miljøforsvarlig måde, lyder det fra adm. direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard. For under det store tæppe af afgrøder og græs ligger et gigantisk depot

af organisk materiale, der som en slags naturens kompostbunke giver næring til planter og afgrøder. Det er det såkaldte ’humus’, som foruden sit store indhold af næringsstoffer og kulstof besidder en helt enestående evne til at binde CO2 fra luften. - Men humuslaget i den

HOLDER ÅBENT HUS Fredag den 5. december kl. 10.00 - 17.00 Følgende leverandører udstiller på dagen: Ole´s Smedeforretning DLG Nordjysk Beslag UNO-X

danske muld er ikke, hvad den har været. Vi har ganske enkelt ikke passet på den, og intensiv dyrkning med knapt kvælstof til rådighed - cirka 38 procent under ligevægtsprincippet - har gennem årene tæret på humuslaget, og dermed jordens evne til at binde CO2. Med andre ord; når man reducerer humus, ikke alene binder jorden mindre CO2; jorden frigiver også mere CO2, forklarer fagpolitisk rådgiver Vagn Lundsteen fra Bæredygtigt Landbrug.

Men den ugunstige udvikling med faldende humusindhold i jorden kan vendes, mener han. Ved at tilføre mere kvælstof til danske marker og jorde er det muligt at kickstarte en positiv trend i forhold til at reducere CO2. For med mere kvælstof ikke alene øges udbyttet på marken. Man øger i samme ombæring afgrødernes evne til at binde CO2. Derudover er der endnu den gevinst, at også mængden af rødder og biomasse, som er væsentlige ingredienser i humus, til nedmuldning øges, hvorfor yderligere CO2 kan bindes. - Hvis vi nu bare forestillede os, at vi kunne øge humus i pløjelaget med 0,02 procent om året, så kan hele den danske CO2 reduktion bindes i landbrugsjorden. Landbruget kan dermed løse hele problematikken omkring CO2-reduktion, lyder opfordringen fra Vagn Lundsteen. Og selvom det næsten lyder for godt til at være sandt, så er regnestykket, ifølge Vagn Lundsteen, ret simpelt; Ved blot at hæve humusindholdet med 0,02 procent om året, kan vi binde 4,5 millioner tons CO2 i det danske landbrugsareal, svarende til mere end reduktionskravet. Og det er en realistisk løsning, mener Vagn Lundsteen. - Det er absolut realistisk. I dag er humusindholdet cirka to procent. Når vi beslutter at binde vores CO2 overskud i jorden, vil humusindholdet være tre procent i gennemsnit svarende til hvad humusindholdet var i jorden for 50 år siden. Også geolog Erling Fundal, der gennem en årrække har arbejdet som rådgiver indenfor industrikompostering med humusetablering som speciale, mener, at der i Danmark bør fokuseres mere på humus, som den faktor, der kan hjælpe CO2udledningen i den rigtige retning. - Det er teoretisk meget tankevækkende, at hvis

vi kunne øge jordens humusindhold ved at tilføre organisk materiale til jorden, ville vi i de næste 50 år kunne gemme 50 procent af vores nuværende CO2-produktion i pløjelaget, siger Erling Fundal til baeredygtigtlandbrug.dk - Det helt fantastiske er jo, at vi har enorme mængder af organisk materiale liggende rundt omkring i form af gylle fra både køer, svin og mennesker. Det er ret store mængder, og vi opfatter det som et problem. Vi ved jo ikke, hvad vi skal gøre af det. Men i virkeligheden ligger der her en meget stor potentiel kilde til løsningen på vores klimaproblemer. Og hvis man forestiller sig, at de her store mængder gødning blev komposteret, så kan det bringes direkte ud til jorden som jordforbedring. Men den skal altså iltes op i en komposteringsproces, forklarer Erling Fundal, der selv har lavet en række fuldskalaforsøg med komposteret gødning. - Så kan det lade sig gøre. Men det kræver altså, at man ændrer hele sin holdning til det her produkt. Det er jo i virkeligheden ret simpelt, siger han. Hos Bæredygtigt Landbrug har man længe talt for, at der skal værnes om humusindholdet i jorden, og direktør Bjarne Nigaard synes derfor, der er en god mulighed for at landbrugets og samfundets interesser kan gå hånd i hånd. - Med mere tilførsel af humus, kan vi både forbedre klimaregnskabet, og vende udviklingen fra udpiningen af den danske muldjord til en bæredygtig udvikling, hvor jordens fertilitet og dyrkningssikkerhed øges. Begge dele af hensyn til os og de kommende generationer. Det er absolut realistisk med en tilsvarende realistisk tilgang. Men det kræver ekstra kvælstof og ekstra organisk materiale, selvfølgelig i fuld balance med miljøet, siger Bjarne Nigaard.

Humusberegning I pløjelaget (30 cm) er der 4200 tons jord. Humus indeholder 58 % kulstof (CO2). I gennemsnit er der et humusindhold i jorden på ca. 2 %. Det vil sige at pløjelaget indeholder (2/58%) = 1,16 % kulstof. Pløjelaget indeholder derfor (4200 x 1,16%) = 48,72 tons kulstof. Hvis man reducerer indhold af kulstof med 0,1 %, (en tyvendedel) reduceres kulstof med (48,72/20) = 2,44 tons. Da kulstof består af 1 kulstofmolekyle (C) og 2 iltmolekyler (O) og atom-

vægten er henholdsvis 12 og 16 er molvægten af CO2 (2,44x44/12) = 8,95 ~9 tons CO2. / Hektar Det vil sige at for hver gang indhold af humus reduceres eller øges med 0,1 %, henholdsvis reduceres eller øges indhold af CO2 med 9 tons/ Hektar. Det er ikke realistisk, at øge humusindholdet med 0,1 % om året, men 0,02 % er realistisk og mere til. Ved at øge humusindholdet i jorden med 0,02 % om året, vil vi kunne binde (9/5) = 1,8 tons CO2/Hektar mere i jor-

den om året. Vi dyrker 2,5 mio. hektar landbrugsjord i DK. Det vil sige at vi kan binde (2,5 mio. x 1,8) = 4,5 millioner tons CO2 i det danske muldlag. Det vil på denne måde være muligt at reducere nutidens CO2-udledning med op til 50 % over 50 år. Hvilken påvirkning vil det få den danske muldjord? Det vil øge humusindholdet fra 2 til 3 % på 50 år. Kilde: Landbrug

Bæredygtigt

Profile for Aars Avis

Ars 20141126  

Ars 20141126  

Profile for ugeavis
Advertisement