Page 1

Til samtlige husstande

88. årgang - Nr. 44

ONSDAG 29. oktober 2014

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Løssalg: 5,00 kr.

30 pct. mangler stadig at tilmelde sig Digital Post 1775 personer er blevet permanent fritaget fra ordningen Af Torsten Hansen

Doktor Lyd (Anders Bøgelund) vil lære børn om lyd på Aars Bibliotek torsdag, 6. november.

Så du lyden - i Aars ■ AARS: Alle ved, at man kan høre en lyd. Men kan man også se, smage, lugte og føle en lyd? Det vil Doktor Lyd give svar på, når han besøger Aars Bibliotek torsdag, 6. november. Doktor Lyd, som også hedder Anders Bøgelund, er musiker. Han kan synge, spille og fortælle røverhistorier, og han lover, at børnene får lov at hjælpe med at undersøge fænomenet Lyd. Det er et spaghetti-

arrangement, Doktor Lyd skal være med til. Et spaghetti-arrangement er især for børn fra to til seks år og deres voksne. Det foregår sidst på eftermiddagen, og når Doktor Lyd har fortalt alt hvad han ved om lyde, er der fællesspisning. Det er ikke sikkert, det er spaghetti, der er på menuen, men det er helt sikkert noget, børn kan lide. Der er plads til 50 børn og voksne.

Hvis man ikke selv tilmelder sig, så bliver der automatisk oprettet en di-

■ VESTHIMMERLAND: Her få dage før skæringsdatoen for Digital Post mangler cirka 30 procent af befolkningen i Vesthimmerland at tilmelde sig ordningen. Pr. 1. november vil al post fra det offentlige blive sendt elektronisk. Derfor får alle borgere en digital postkasse. - Vi anbefaler, at man får tilmeldt sig. Ved en tilmelding kan man samtidig beslutte, at man gerne vil have en mail, når der kommer post fra det offentlige, siger Mette Ellebæk, der står for den lokale del i Vesthimmerlands Kommune. De sidste 30 procent i Vesthimmerland svarer nogenlunde til landsgennemsnittet. Og problemet er ikke så stort.

Mette Ellebæk (t.h.) har i mange situationer været ude for at fortælle om Digital Post - her til pensionistfesten i Aars.

at se, om der kommer post fra det offentlige. Kommunens folk har gjort en stor indsats for at få alle med. Der er holdt tre møder på hver af kommunens fire biblioteker. Dertil kommer møder i Hornum, Gedsted, Hvalpsund og Ranum. Det sidste møde foregår i aften, onsdag, på Aars Bibliotek. - Møderne er gået godt. Folk har kunne se, hvad det drejer sig om, siger Mette Ellebæk. Nogle har benyttet møderne til at framelde sig ordningen, det er i visse situationer også en mulighed. Lige nu er 11,8 procent af befolkningen i Vesthimmerland fritaget. Heraf er 6,1 procent midlertidigt fritaget, mens 5,7 procent er permanent fritaget. Den sidste gruppe omfatter i alt 1775 personer.

Juleinspirationsdage

Kom ind til NYT SYN og få trafiksikret dit syn

i Kri-Stense Tirsdag den 4. og onsdag den 5. november kl. 11-22 holder vi et par hyggelige inspirationsdage. Vi har pyntet op i privaten på 1. sal, og dækket årets julebord.

i.Scription® fra ZEISS

Køkkenweekend 1.- 2. nov. kl. 10-15

Vi byder på lidt julegodter til ganen!

Få en i.Profiler test på torsdag til By Night, og vær med i konkurrencen om et rejsegavekort på 10.000,-

Som noget nyt holder vi ekstra åbent Lørdag den 8. november kl. 10-18

Vi holder åbent 10-22

KÆRLIGHEd til dit

Se skarpere end nogensinde - også når du kører bil Klarere farver, større kontrast og skarpere syn er gode nyheder for sikkerheden i trafikken - især om aftenen og natten. Ny, banebrydende teknik fra ZEISS kan give dig et mere præcist og afslappet syn end nogensinde. Kig forbi til en synsundersøgelse i særklasse eller læs mere på nytsyn.dk.

Kri-stense Trend

& INTERIØR

AFEEN

Himmerlandsgade 50 Nyt Syn Aars - Anlægsvej 6 - 9600 Aars Tlf. 98 62 10 90 - nytsyn.dk Optiker

Line

Indehaver

Kent

Nyt Syn Aars, Optik og kontaktlinseklinik

Stylist

Annette

*Se mere på svane.com eller hør mere i din Svane butik.

køkken OG ALT DET INDENI

i.Scription

Scan koden eller tjek ind på nytsyn.dk og bestil en synsundersøgelse.

gital postkasse på borger. dk. Men problemet opstår, hvis folk ikke kigger der, for

Holder åbent de samme dage og tidspunkter. /LYÄUKLYK\HUKYLPKLLY[PSQ\SLUZPUKYL[UPUNVNQ\SLIHN

Åbningstider

Åbningstider

Gl. skolevej Tirs.-fre. 11-18 . Lør. 10-14

Himmerlandsgade Man.-fre. 11-17.30 . Lør. 10-14

Søndagsåbent fra søndag den 23. nov. frem til jul kl. 10-15

Hos Svane Køkkenet har vi altid fokus på de vigtige detaljer for det er dem, der gør forskellen. Derfor er alt tilbehør vigtigt i køkkenet, da det giver overblik, funktionalitet og overskud i hverdagen. Lige nu kan du få for kr. 10.000 tilbehør med oveni, når du køber køkken for min kr. 50.000,-* Svane Køkkenet Aars Løgstørvej 20 )Aars Tlf. 9862 4844)aars@svane.com

svane.com

Livet er ikke så firkantet


2 Ugens navne

Aars Avis

Aars Avis - egnens lokalavis siden 1927 Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

I redaktionen: Lars Lindberg Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk Annoncemodtagelse: Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99 annonce@aarsavis.dk Salgskonsulent Morten Freundlich Åbningstider: Mandag-torsdag kl. 8-16. Fredag kl. 8-15.00 Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00 - tlf. 98 92 89 00 - eller kontakt os på www.aarsavis.dk via kupon der findes under info-kontakt.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars - Tlf. 98 62 34 88

Bedemand Birgitte og Hans Landry Det er vigtigt, at du ved dødsfald får præcis den hjælp og rådgivning, du har brug for - diskret og omhyggelig. Alle aftaler kan træffes i dit eget hjem.

Træf os personligt døgnet rundt

70 70 20 20 41 41 41 41

Aars Begravelsesforretning . Himmerlandsgade 26 . Aars www.hanslandry.dk

FARSØ BEGRAVELSESFORRETNING Højgårdsvej 24, Farsø

Telf. 98 63 13 24 Aftaler træffes gerne i hjemmet Dorthe O. Nielsen www.farsobegravelse.dk

På betryggende måde ordner vi alt vedrørende

Claus Hylleberg

Medl. af

Dødsfald Inge-Lise Christensen, Stenildvad Gården, Aars, 66 år. Inge-Lise Christensen var kendt af mange i Aars gennem hendes mere end 40 år på Landbocentret. Inge-Lise Christensen var født i Hyllebjerg. Få år efter flyttede familien til Sønderlade. Inge-Lise Christensen gik på Realskolen i Ranum. Hun uddannede sig hos Købmand Bjerregaard i Aars, og gik blandt andet på den nye handelsskole i Aars. I 1969 giftede hun sig med Arnfred Christensen. Året efter bosatte de sig på Grundtvigsvej i Aars. Inge-Lise Christensen fik arbejde på Landbocentret i Aars. Hun var ansat som regnskabsdame og tilbragte også mange timer i receptionen. Efter 40 års ansættelse modtog hun Dronning Margrethes hædersmedalje. I 1982 flyttede familien, der nu også omfattede to børn, til Stenildvad Gården. Tre år senere købte familien sommerhus i Trend. Det glædede Inge-Lise Christensen meget, fordi hun på den måde kom tættere på hendes barndomshjem. Familien tilbragte mange timer ved fjorden og i naturen, hvilket Inge-Lise Christensen elskede. Inge-Lise Christensen blev også meget glad for at rejse. Det er blevet til rejser til næsten samtlige Middelhavslande og tre krydstogtrejser, der har bragt familien næsten hele kloden rundt, er det også blevet til. Inge-Lise Christensen nød at opleve andre kulturer. Da Inge-Lise Christensen blev 62 år gik hun på efterløn. Det betød, at der blev endnu mere tid til rejser og til børnebørnene, som hun holdt rigtig meget af. Familien betød alt for hende. Selv om Inge-Lise Christensen løb og holdt sig sund gennem hele livet, blev hun alligevel ramt af kræft. Hun fortsatte dog sit almindelige liv, uden at informere andre end de nærmeste om sygdommen. Først for tre uger siden måtte hun melde sig syg. Inge-Lise Christensen efterlader sin ægtefælle, to børn og fire børnebørn.

BEGRAVELSER OG BISÆTTELSER - overalt i landet!

VESTHIMMERLAND BEGRAVELSE

Jens Fiskers eftf. v/ Jens Møller

Vi hjælper med alt ved begravelse og bisættelse Nørrehedevej 5 9620 Aalestrup Jens Møller

Annette Rolighed

98 64 18 69

Vi er der når du har brug for os Læs mere og se vore priser på: www.vesthimmerlandbegravelse.dk

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Qvist forretningen og drev den helt frem til 2008 hvor hun i en alder af 82 år, som byens ældste erhvervsdrivende, stoppede og solgte ejendommen. Da var Bison Lædervarer Himmerlands største specialforretning indenfor lædervarer, tasker, tegnebøger mv. I sin lange erhvervskarriere  var Else Qvist også en overgang kantinebestyrer på fjerkræslagteriet i Aars ligesom hun i mange år var indehaver af børnetøjsforretningen Bambino i Carl Andersens Passsage. Else Qvist var en vellidt, kendt og respekteret   skikkelse i byen og var aktivt engageret i byens forretningsliv. Aars’ fremtid som handelsby optog hende meget. Hun indstiftede således et rejselegat til byens unge butiksansatte. I sin sparsomme fritid spillede Else Qvist i mange år bridge. Else B. Qvist efterlader en søn og svigerdatter i Aalborg og børnebørn i København og Aarhus.

Nygifte

Viet i Ejdrup Kirke: Jeanette Hannesbo Pedersen, Vegger, datter af Elsebeth og Jørgen Pedersen, Borup, og Thomas Holm Pedersen, Vegger, søn af Anita og Jan Pedersen, Vegger.

Runde fødselsdage

70

Maren Lise Pedersen, Rørsangervej 12, Aars, tirsdag, 4. november.

Fra politiets døgnrapport

Dødsfald

Kobbertyveri

Else B. Qvist, Himmerlandsparken 13, Aars, 88 år. Else Qvist blev født og voksede op   i Grenå og blev som ung uddannet indenfor tricotage. I 1951 kom hun til Aars sammen med sin mand Søren Chr. Qvist. Sammen drev de i mange år købmandsforretning i Himmerlandsgade. Søren Chr. Qvist indrettede senere Bison Lædervarer i lokalerne og efter hans død i 1989 overtog Else

AARS: Fredag kort før midnat er et køretøj, der ikke hørte til på stedet, set ved Jernstøberiet Dania i Aars. Efterfølgende er det konstateret, at der er sket tyveri af kobber fra virksomheden. Værdien af kobberet er endnu ikke opgjort.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

Tyveri fra stald SMORUP: Ved at bryde stalddøren op er tyve stukket af med værktøj og tre Stihl motorsave fra en stald på Viborgvej i Smorup. Abonnementspris: 780,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition eller i Kvicklys kiosk, Aars.

29. OKTOBER 2014

Ugens portræt

Ny chef spiller på mange tangenter Bruno Borella, Skørping, ansat som ny chef for Fritids- og Kulturforvaltningen i Vesthimmerlands Kommune, kender både kulturen og fritidssektoren fra begge sider af bordet. Som aktiv spillemand på Spillemandsmuseet i Rebild og som leder af spillemandsmuseets aftenskole har han forhandlet med Rebild Kommune og kender ønskerne fra brugerne. Ligeledes har han som badmintonspiller, golfspiller og tidligere også volleyballspiller stor viden om sportsudøvernes ønsker. Men siden 2010, hvor han blev centerchef for Kultur og Fritid i Rebild Kommune, har han ikke siddet på udøvernes side af bordet, når der skulle forhandles. Derfor er de frivillige lederjobs blevet givet videre til andre. Det er tydeligt, at Bruno Borella har et stort hjerte for både sport og kultur. Det er hans baggrund for at søge stillingen i Vesthimmerland. Trods hans kendskab til begge sider, så har han ikke tasken fuld af grydeklare ideer til kulturen og fritidsaktiviteterne i Vesthimmerland. Han er holdspilleren, der først vil se, hvordan det foregår nu i Vesthimmerland, og derfra stille spørgsmål til, om det skal være sådan og hvorfor det gøres sådan. - Forvaltningen skal understøtte og være inspirerende, lyder det fra den nye chef. Han ved, at han skal bruge afdelingens erfaring og viden for at imødegå den udfordring det er, at bo et sted og arbejde et andet. Der er dog punkter, hvor Bruno Borella allerede nu kender til forholdene. Vesthimmerlands Kommune er aktiv i den regionale kulturaftale ”Kulturkanten” og varetager bl.a. regionens del i ”Børns Møde Med Kunsten”. Og initiativer omkring Børnekulturen sker allerede nu i et nært samarbejde med Rebild og Mariagerfjord kommuner. Den nye chef for Kultur og Fritid stammer fra Skivum, hvor faderen var sognepræst. Det blev dog kun til få år i Skivum, inden familien flyttede til Åbenrå. Bruno Borella valgte dog at flytte nordpå igen, da han begyndte at læse

Lokale meddelere: Jens Hejlskov, Haverslev, Mejlby Tlf. 98 65 42 82 E-mail: virkelyst@hejlskou.dk

Bruno Borella.

til lærer på Aalborg Seminarium. Han kom derefter til Skørping og Terndrup som lærer, og snart blev han skoleleder. Den stilling bragte ham i tæt kontakt med forvaltningen. Han blev ansat som chef for Børne- og Skoleområdet. Den stilling sad han i frem til 2010, hvor han skiftede til kulturen og blev centerchef for Kultur og Fritid i Rebild Kommune. Rebild-sagen, om en fars overgreb på ni børn, blev enden på hans ansættelse i Rebild. Bruno Borella havde i perioden i Børne- og Skoleområdet ansvaret og blev fyret i 2012. Han har valgt ikke at kommentere mere på sagen. Fritiden går i dag med spillemandsmusik, badminton, golf og haven. Gennem klaverundervisning på seminariet og interessen for folkedans har Bruno Borella lært at spille harmonika. Han er med i flere spillemandsgrupper og spiller fast hver tirsdag til folkedans i Rebild. Den mangeårige interesse for folkemusikken og folkedansen har ført med sig, at han har været leder af spillemandsmuseets aftenskole og formand for Spillemandsmuseet. Begge dele foregik, inden han kom ind i forvaltningen. Når Bruno Borella skal slappe af, så foregår det i villahaven i Skørping. Han elsker at ordne haven og få det hele til at se flot ud. Gennem årene er han blevet interesseret i haveindretning. Familiens egen have har gennemgået en forvandling fra bart græs til en varieret have med mange bede og en del mindre græs. Haveindretning kunne være en af de ting han vil gøre mere ved i fremtiden, og når tiden tillader det også gerne for andre.

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 98 65 85 46 E-mail: olsen4@email.dk


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 3

Nyansat i Himmerland Himmerland Forsikring i Aars har ansat Peter Brunbjerg Hermann som salgsog serviceringsmedarbejder i forsikringsbutikken i Kimbrergården i Aars. Peter Brunbjerg Hermann er 21 år, bosat i Aars, og kommer fra en stilling som finansassistent hos Alka Forsikring.

Peter Hermann.

Nyuddannede sosu-assistenter Helle Anita Svejstrup, Hyllested ved Suldrup, Charlotte Damborg Pedersen, Blære, Julie Bach Giver-

sen, Nørager, og Maria Schelle, Nørager, er blandt de social- og sundhedsassistenter der har afsluttet uddannelsen på SOSU Nord Vodskovs afdeling i Svenstrup.

† Vor kære mor, svigermor og farmor

Vi har alt for tidligt mistet vor kære veninde

Else Brinch Qvist

Inge-Lise Christensen

* 14. september 1926 er stille sovet ind. Aars, den 21. oktober 2014.

den, 25. oktober 2014

Palle Birgit Cecilie og Andreas

Ella Dorthea Svenstrup

Bastian taler om gode ideer i Aars AARS: Engagement, samarbejde, ejerskab, medansvar og handling er nogle af de ingredienser som foredragsholderen Peter Bastian har med i rygsækken, når han torsdag, 13. november taler ved et arrangement i Vesthimmerlands Kulturhus Alfa i Aars. Og formålet med foredraget er at omsætte ideer med engagement og passion. Kultur In Vesthimmerland og musikhuset står bag arrangementet. Siden bogen ”Ind i Musikken” udkom i 1987 har Peter Bastian været en af landets mest efterspurgte foredragsholdere. Og med god grund. Der er tryk på hans foredrag, men der er et dybt etisk drive bag hans engagement, og under foredragene bliver der ”slagtet hellige køer”. Peter Bastian er konfronterende og provokerende, og hvis man ikke er bange for at grine af sig selv, er det en ren fest

at kigge sig selv så grundigt efter i sømmene. Peter Bastians foredrag er improviserede, og i den bevidstgørelsesproces som et foredrag udvikler sig til, tager han fra alle hylder af sin omfattende uddannelse og kompromisløse liv. Peter Bastian har i mange år lavet målrettede foredrag for virksomheder, hvori han kommer ind på det fælles kontra det individuelle, om samarbejde og ansvarlighed, inspiration, hvor kommer den nye idé fra og stiller spørgsmålet: Hvorfor er vi nogen gange bedre end andre gange? I dette foredrag har Kultur InVesthimmerlands erhvervsgruppe bedt Peter Bastian om at tale om emnerneidé, kreativitet, engagement, samarbejde, ejerskab, medansvar og handling for at give inspiration til at arbejde med de gode ideer og få dem ført ud i livet.

* 13. februar 1918 er stille sovet ind Ådalscentret, den 23. oktober 2014 På familiens vegne

Ejner, Jens og Anna Rie Begravelsen finder sted fra Haverslev Kirke lørdag den 1. november kl. 11.00 I stedet for evt. blomster kan man betænke Alzheimerforeningen, reg.nr. 4190 konto 876 6738 mrk. Ella Dorthea Svenstrup

Vor kære far, svigerfar, morfar og farfar

Martin Bentsen * 19. juni 1924 er stille sovet ind på Ulstruplund Hornum, den 27. oktober 2014

Bent og Nete Poul og Grethe Kirsten Arne og Susanne Mette Børnebørn og oldebarn Begravelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 1. november kl. 13.00

TAK! Tusind tak for deltagelse, blomster og kranse ved bisættelsen af Søren Marius Lange Houlberg. Tak til præst Niels Lai for de mange smukke ord. Søren er elsket og savnet! Hustru Edith Houlberg, børn, svigerbørn og børnebørn

Hjertelig tak for den store deltagelse ved min elskede mand, vor gode far, svigerfar og bedstefar Preben Pedersens begravelse. Tak for de smukke blomster, kranse, taler og pengegaver. Tak for varme ord, knus og blomster samt besøg i en svær tid. Tak for alt. På familiens vegne: Lis Pedersen, Suldrup

Egon Frits Fyllgraf * 20. august 1934 har fået fred på Vestervang Løgstør, den 21. oktober 2014

John og Birgitte Gitte og Torben Anders og Birgitte Børnebørn Bisættelsen har fundet sted

Vores kære

Irma Christensen * 2. november 1929 er stille sovet ind Haverslev, den 25. oktober 2014

Eva og Leif Line Kaj og Jane Christina og Claus Merle, Rune og Emil

Vor kære far, svigerfar, bedstefar og oldefar

Mona og Per Inger og Torben

OPMÆRKSOMHED i anledning af min fødselsdag frabedes venligst Hanne Fredberg

OPMÆRKSOMHED i anledning af min fødselsdag frabedes venligst Hans P. Jacobsen

AL OPMÆRKSOMHED i anledning af min fødselsdag frabedes venligst. Svend Sandersen

AL OPMÆRKSOMHED

Bisættelsen har fundet sted

i anledning af min fødselsdag frabedes venligst. Jørgen Jakobsen, Vester Oustrup

Al påtænkt opmærksomhed

Min elskede hustru, vor kære mor, svigermor, farmor og mormor

Inge-Lise Christensen *27. april 1948

i anledning af min fødselsdag frabedes venligst. Sander Mogensen, Blære

Læge Gerhard Seth Sørensen LUKKET p.g.a. kursus i uge 45 fra 3.11. til 7.11. - begge dage inkl.

,QGVDPOLQJWLO ORSSHPDUNHG Lions Club Aars har løbende indsamling af effekter til sit årlige loppemarked. Har man effekter (kun brugbare ting, ikke tøj), som man vil skænke til Lions loppemarked, kan man blot ringe på tlf. 40 83 34 08 (Poul Poulsen), hvorefter afhentning vil blive arrangeret, eller benyt vores container på genbrugspladsen i Aars

Bogtryk/ Offset

Tlf. 98 62 17 11

er stille sovet ind efter sygdom. Stenildvad, den 25. oktober 2014.

Arnfred Claes og Linda Britt og Rasmus Børnebørn Begravelsen finder sted fra Vognsild Kirke fredag den 31. oktober kl. 13.00

GENERALFORSAMLING Gislum IF afholder ordinær generalforsamling

fredag den 7. november kl. 19.00 i Fælleshuset i Gislum. 'DJVRUGHQLÁJYHGW JWHUQH 6 UOLJGDJVRUGHQVSXQNW )RUHQLQJHQVQHGO JJHOVH

Bestyrelsen


Aars Avis

SIDE 4

www.aarsfrikirke.dk 9HVWKLPPHUODQGV .RPPXQHV DQQRQFHU EULQJHV L GH ÀHste tilfÌlde blot som en overskrift og en enkelt linie elOHU WR , GH WLOI OGH ¿QGHV KHOH Q\KHGHQ YHG DW EHQ\WWH OLQNHW WLO KMHPPHVLGHQ %RUJHUH GHU LNNH KDU DGJDQJ WLO LQWHUQHWWHW NDQ WLOJn GHWWH Sn NRPPXQHQV ELEOLRWHNHURJKRV%RUJHUVHUYLFHL$DUV

D E T

S K E R ‌

Deltag i debatten om opstilling af vindmøller ved Thorup vest for Aggersund Der igangsættes en planproces med fordebat for opstilling af Q\HYLQGP¡OOHUPHGHQWRWDOK¡MGHSnRSWLOPYHVWIRU 7KRUXS'HEDWSHULRGHIRUO¡EHUIUHPWLOQRYHPEHU <GHUOLJHUHLQIRVHNRPPXQHQVKMHPPHVLGHXQGHUHPQHUL fokus. www.vesthimmerland.dk/vindmøller_thorup

29. OKTOBER 2014

BANKO

Tirsdag den 4. november 2014 kl. 14.00 i Ă&#x2DC;strup Klubhus Alle er velkomne.

FĂ&#x2DC;DSELSDAGSUDSTlLLlNG

Ă&#x2DC;strup-Vognsild Pensionistforening

Søndag d. 2. nov.kl. 14-17 Smag vores dejlige kaffebord og se pü over

40 kunstneres vĂŚrker Malerier, glas, keramik, pileďŹ&#x201A;et. Alle er velkommen. www.galleri14.dk

Galleri 14

NĂ&#x2DC;RREGADE 14 . 9640 FARSĂ&#x2DC; Ă&#x2026;bningstider: Torsd.-lørd.-sønd. kl. 14-17

â&#x20AC;?Syng Danskâ&#x20AC;? I Sognehuset i Hornum torsdag den 30. okt. kl. 19.30-21.00 Kom og syng danske sange, nye og gamle. Lidt Brorson og lidt Sommer og andre. Kaffe og kage og ønsker fra â&#x20AC;?salenâ&#x20AC;?. Velkommen v/Anne Elisabeth Appel, organist

FredagscafĂŠ

Jørn Christensen fortÌller om De kloge koner fra VindblÌs. )UHGDJ GHQ RNWREHU NO Sn $DUV %LEOLRWHN *UDWLV DGJDQJWLOPHOGLQJLNNHQ¥GYHQGLJ

Bogfavoritter pü Løgstør Bibliotek 0DQGDJGHQQRYHPEHUNO¹ .RP WLO HQ XIRUPHO ERJVQDN KYRU GX NDQ IRUW OOH RP GLQ \QGOLQJVERJHOOHUO\WWHWLODQGUHO VHUHVERJDQEHIDOLQJHU

Så du lyden? 0XVLNIRUHVWLOOLQJ IRU GH nULJH RJ GHUHV YRNVQH WRUVGDJ GHQQRYHPEHUNOSn$DUV%LEOLRWHN 7DJPHG'RNWRU/\GSnHQRSOHYHOVHLO\GHQHVYHUGHQ(IWHU forestillingen serveres et børnevenligt måltid mad. %LOOHWWHUDNUSnKLPPHUODQGVELOOHWWHQGNHOOHUELEOLRWHNHW

Bøger, bøger, bøger

JubilĂŚum 40 ĂĽr 1. november Jytte Goldschmidt Omsorgsassistent

- vi ønsker hjertelig tillykke

Vi bor Løgstørvej 10B, Aars Info pü tlf. 98 62 25 78

Ă&#x2026;bent foredrag med Ole Thestrup - Mit liv med og uden alkohol

Kom og hør Ole Thestrups personlige beretning, om hvordan han har mÌrket at have alkoholisme tÌt inde pü livet, og hvordan det lykkedes ham at komme ud pü den anden side.

+XVN DW DQPHOGH GLW E\JJHDIIDOG WLO NRPPXQHQ VHQHVW WR XJHU,1'(1GXEHJ\QGHUDWULYHQHGHOOHUUHQRYHUH'HWJ OGHUXDQVHWRPGXVNDOULYHHQKHOY JQHGHOOHUEORWVNLIWH et vindue.

I forbindelse med opstarten af Vesthimmerlands Kommunes UdsatterĂĽd, inviteres til ĂĽbent foredrag med skuespiller, Ole Thestrup, med formĂĽl at sĂŚtte fokus pĂĽ alkoholisme, som et problem, der ikke kun vedrører â&#x20AC;?manden pĂĽ bĂŚnkenâ&#x20AC;?, men som ca. 140.000 danskere lider af.

KommuneplantillÌg, lokalplaner og landzonetilladelser Offentliggøres kun digitalt og kan ses pü: www.vesthimmerland.dk/afgoerelser Her kan du lÌse om dine muligheder for at gøre indsigelse og klage.

J O B Alle stillingsopslagene kan ses i deres fulde længde på www.vesthimmerland.dk/ledige-stillinger Projektleder til voksenpsykiatri- og handicapområdet i Vesthimmerland 9HVWKLPPHUODQGV.RPPXQHV¡JHUVQDUHVWPXOLJHQSURMHNWOHGHU GHU L VDPDUEHMGH PHG RPUnGHWV ¡YULJH DNW¡UHU NDQ VLNUHDWPnOLQGIULHVRJUHVXOWDWHUGRNXPHQWHUHV'HPnOGHU IRUQXY UHQGHHUEHVOXWWHWHUDWXGDUEHMGHRJLPSOHPHQWHUH VXQGKHGVSDNNHU DW XGYLNOH RJ LJDQJV WWH NRPSHWHQFHXGYLNOLQJDIPHGDUEHMGHUHRJDWXGYLNOHOLYVVWLOVYHMOHGHUNXUVHU og rekrutere brugere hertil. $QV¡JQLQJVIULVWQRYHPEHU

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

Bestyrelsen

Mandag d. 3. November 2014 kl. 19.00, THIT salen Jeppe Ă&#x2026;kjĂŚrsvej 27, Farsø

Husk at anmelde dit byggeaffald til kommunen â&#x20AC;&#x201C; INDEN DU BYGGER OM!

Find anmeldelsesskema og lĂŚs mere: www.vesthimmerland. GNE\JJHDQODHJVDIIDOG

Vi starter torsdag d. 6. november og de efterfølgende 4 torsdage.

Alle kan deltage

Ansøgning om miljøgodkendelse

Anmeldelsen skal sikre korrekt bortskaffelse af affaldet. Dit E\JJHDIIDOG NDQ QHPOLJ LQGHKROGH IDUOLJH VWRIIHU VRP NDQ Y UHVNDGHOLJHIRUGLJGLQHQ UPHVWHRJPLOM¥HWKYLVGHW ikke hündteres korrekt.

Kom og lav julegaver til hele din familie.

Mød op den første aften og tilmeld dig. Alder 8 til 16 ür.

M E D D E L E L S E R

Ansøgning med bilag kan ses pü www.vesthimmerland.dk/ afgoerelser

4H gĂĽrdens julevĂŚrksted ĂĽbner igen i ĂĽr.

Alle aftener fra kl. 18.00 til 20.30 Pris 250 kr. for 5 gange.

6HPHUHRPDUUDQJHPHQWHUQHSnZZZYKELEGN

IF Recycling A/S Toftegaardsvej 28, 9620 Aalestrup

Vi følger succesen op

Datoer 6/11 - 13/11 - 20/11 - 27/11 - 4/12

3HUVRQDOHIUD9HVWKLPPHUODQGV%LEOLRWHNHUJLYHULGpHUWLOHIterĂĽrets og vinterens lĂŚsning. 7RUVGDJGHQQRYHPEHUNOL6RJQHKXVHWL8OOLWV*UDtis billetter kan printes pĂĽ himmerlandsbilletten.dk.

Â&#x2021;

Aars 4H gĂĽrd

Ole Thestrup er kendt som den folkekĂŚre skuespiller, vi bl.a. har set som nissefar Magnum i â&#x20AC;?Jul pĂĽ Slottetâ&#x20AC;?, som skydegal jĂŚger i â&#x20AC;?Blinkende Lygterâ&#x20AC;?, og derudover i en lang rĂŚkke DQGUHWHDWHUVW\NNHURJQ\HUHGDQVNHÂżOP 8QGHUYHMV L VLQ WUDYOH NDUULHUH ÂżN 2OH 7KHVWUXS HW DOYRUOLJW alkoholproblem, som tog ham ni ĂĽr, at komme ud af, og bl.a. YDUnUVDJWLODWKDQLEOHYVDWDIHWĂ&#x20AC;\GHUNRVWHGHKDP 45 lange, tørlagte dage i et ĂĽbent fĂŚngsel i Canada. 2OH 7KHVWUXS IRUW OOHU L GHWWH IRUHGUDJ KYRUGDQ KDQ ÂżN vendt skuden, og blev fri for alkoholismen, der var tĂŚt pĂĽ at koste bĂĽde hans karriere og liv. Et eftertĂŚnksomt, men ogsĂĽ humoristisk foredrag, hvor Ole Thestrup er hudløst ĂŚrlig omkring de problemer, han har haft - og løst! Aftenens program Kl. 18.30: Dørene ĂĽbnes/kaffe og kage Kl. 19.00: Velkomst ved udsatterĂĽdet Kl. 19.05: Ole Thestrup foredrag Kl. 20.00: Pause Kl. 20.10: Ole Thestrup foredrag Praktisk info Tid: D. 3/11 kl. 19.00-21.00 Sted: THIT-salen, ved Dronning Ingrid Hallerne, Jeppe Ă&#x2026;kjĂŚrsvej 27, Farsø Tilmelding sker ved at gĂĽ ind pĂĽ www.billetto.dk/thestrupLKLPPHUODQG RJ EHVWLOOH XQGHU ´¿QG ELOOHWWHU´ 'X PRGWDJHU efterfølgende en bekrĂŚftelse pĂĽ din tilmelding. Denne behøver ikke at medbringes.

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

SĂ&#x2026; ER DER JULEKONCERT I AARS KIRKE Fredag den 28. november kl. 19.30 Dørene ĂĽbnes kl. 19.00 Der er en stemning af intimitet, stort nĂŚrvĂŚr og sang i topklasse, nĂĽr musicalstjernen Jesper Lundgaard laver sine kirkekoncerter med pianist eller trio. Den store stemme folder sig smukt ud i de mange skønne kirkerum, som vores land ligger inde med. Repertoiret spĂŚnder vidt fra danske salmer, musicalsange, italienske arier og evergreens. Alt dette sat sammen med Jesper Lundgaards glade vĂŚsen og hans konstante søgen efter store musikalske øjeblikke sammen med sit publikum.

SOLIST: JESPER LUNDGAARD M/PIANIST Billetter å kr. 165 Købes hos:

Aars Bog & Ide Aars Citycenter Himmerlandsgade 93, 9600 Aars

ZZZDDUVNLUNHGN


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

Marius Stubberup med et billede af lærer Chr. Sand. Interiør fra Laura og Chr. Sands hjem på Pregelvang i Aars er nu udstillet på Dansk Nutidsmuseum.

SIDE 5

Daværende Sparekassen HImmerland har også fået en væg på Dansk Nutidsmuseum. Her er det tidligere sparekassedirektør Svend Jørgensen, der fortæller.

Lærer Sands stue er nu på museum i Aars Dansk Nutidsmuseum i Aars har udvidet samlingen med en mindestue for en af byens kendte familier Af Thorkil Christensen AARS: Mange husker lærer Sand i Aars. Chr. Sand og hustruen Laura Sand, som boede i villaen på adressen Pregelvang 9. Parret havde et smukt hjem, og en del af interiøret fra lærer Sands kontor og ”den pæne stue” udgør nu en særlig afdeling på Dansk Nutidsmuseum i Aars. - Vi blev tilbudt det smukke møblement og flere af de prydgenstande og nipsting, som var i lærer Sands hjem og fik den ide at indrette en stue som et minde om

et smukt hjem i Aars, siger Marius Stubberup fra Dansk Nutidsmuseum. Og det er blevet til en smuk mindestue - med lærer Sands skrivebord, et smukt hjørneskab og en skænk i mørkt træ med det oprindelige indhold af glas og porcelæn. Hertil kommer stole og bord - kun lampen i loftet er uoriginal, fordi nutidsmuseet, som Marius Stubberup gør opmærksom på, ikke har samme lofthøjde i udstillingsrummet som i familien Sands hjem på Pregelvang. Lærer Chr. Sand var vice-

inspektør på Aars Skole og kirkesanger. Desuden var han fast underviser på teknisk Skole mens denne havde til huse i Søndergade. Chr. Sand døde i 1963. Hustruen Laura Sand døde i 1971. Parret havde et aktivt liv i Aars og var særdeles vellidte. Chr. Sand var en af hovedkræfterne i Aars Mandskor og var med i Aars Menighedsråds arbejde i mere end 25 år. Han var aktiv i mange foreninger og som lærer og viceinspektør var han samvittighedsfuld og fremsynet. Lærer Chr. Sand var en personlighed.

INVITATION Til åben søndag den 2. november, fra kl. 10 - 15

Det samme var hustruen Laura Sand, som var særdeles aktiv indenfor datidens humanitære arbejde. Hun var formand for Red Barnets lokalafdeling og for den lokale afdeling af Kirkens Korshær. Desuden var hun i bestyrelsen for Røde Kors i Aars og udførte et stort frivillihgt arbejde på De Gamles Hjem, som

Plejecenter Solvang hed dengang, i Guldalderklubben og i Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed i Aars-kredsen. Hun var usædvanlig hjælpsom og havde mange venner. Og netop derfor er der rigtig mange som har besøgt parrets hjem gennem årene og husker interiøret - og nu kan det genses på nutids-

museet i Aars. Dansk Nutidsmuseum drives af frivillige og får mange roser af de besøgende for samlingerne. Knap 5000 besøger hvert år nutidsmuseet og går derfra en stor oplevelse rigere fordi de effekter som er samlet er genstande som de fleste husker fra deres barn- eller ungdom.

AARS HANDELSSTANDSFO PRÆSENTERER I SAMARBEJDE MED:

MEK PEK

“PIGEN OG TROMPETEN”

FREDAG 31. OKTOBER KL.16.00, KIMBRERTORVET, AARS ion af nstrat Demo ovne, e AEG plevels få en o g o m ko

BY VÆRE SKAL DIN E BY PÅ ST DEN NÆ DI FLASKEN ? N O FAXE K HØR KOM OG ELSERNE. G IN T E B OM

Køkken- og Hvidevarebrugsen set lidt fra oven

Karl Aage

Michael

Niels Peter

Johnni

Tina

Inge

Tommy

Kim

Torben

John Et kig ind i vores køkkenudstilling

Et kig ned gennem lagerhal 2

St. Ajstrup v/Nibe

KØKKEN- OG HVIDEVAREBRUGSEN Brugsvej 7, St. Ajstrup · 9240 Nibe Tlf. 9835 5311 · www.st-ajstrup.dk

etning Bundsolid forr ed! at handle m

WWW.GANGIDANMARK.NU


Aars Avis

SIDE 6

Haubro Sogns Beboerforening afholder ordinær generalforsamling torsdag den 13. november kl. 19.00 på Rosengården i Haubro. 'DJVRUGHQLÁJYHGW JWHUQH Bestyrelsen

29. OKTOBER 2014

ALLE-HELGEN GUDSTJENESTE Søndag den 2. november kl. 16.00 i Aars Kirke Liturg. Ole Larsen Da Capo koret synger under ledelse af Anne Marie Hyldgaard

ZZZDDUVNLUNHGN

Banko

Foredrag ved en af Danmarks førende vikingtidseksperter Else Roesdahl

Alle er velkomne - pladesalg fra kl 18.00.

30 års jubilæum 60 års fødselsdag

Sodavand og slik kan købes - kaffe inkl. kage 20 kr. Gundersted Borgerforening

Altmuligmanden, også kendt som »Mekanikeren i Flejsborg«, er ved at komme op i årene, nemlig 60 år - det er Flejsborg Auto også, idet firmaet kan fejre 30 års jubilæum.

Entre: 40 kr. for medlemmer og 60 kr. for ikke medlemmer. Arrangeret i samarbejde med Vesthimmerlands Folkeuniversitet Læs mere på www.vmus.dk

I forbindelse med ovennævnte afholder vi

Duo al Dente spiller renæssance- og barokmusik til de intime musikscener. Denne dag vil de med deres intense nærvær og vitalitet slå Alle Helgens temaet an. Vel mødt til stemningsfuld musikgudstjeneste. Skivum og Blære menighedsråd

Ældre

Aggersborg Tirsdag 4. november kl. 19.30

18 spil om ænder og købmandskurve samt kaffe på rækken. Små overraskelser og amerikansk lotteri. 10 kr. pr. plade - 3 stk. for 25 kr.

Alle Helgen 2. nov. i Skivum Kirke kl. 16.00 og Blære Kirke kl. 19.00 med Duo al Dente

på Hotel Farsø. »Hvad er et asylcenter?«. v/centerleder Torben Gregersen. Kaffe og foredrag 85 kr.

Bebyggelsen ved Limfjorden og verdens største vikingeborg

Gundersted Multihus onsdag den 5. november kl. 19.00

MUSIKGUDSTJENESTE

Mandag den 3. november kl. 14.00

Sagen Vesthimmerland

ÅBENT HUS lørdag den 22. november kl. 10-17 for kunder, forretningsforbindelser, venner og bekendte på Troldbjergvej 16, Vilsted. I udstillingen kan gæsterne se gamle ting og sager - det mange kalder gammelt skrammel! PS! Spis ikke hjemmefra, da der serveres mad og drikke i løbet af dagen.

Arv og Testamente

Venlig hilsen

Jørgen G. Nielsen Flejsborg Autoservice

Onsdag 5. november kl. 14-17 i Musikhuset ALFA i Aars. Ældre Sagen i Vesthimmerland inviterer alle pensionister og efterlønnere til møde om dette altid aktuelle emne. Jurist i Ældre Sagen, Torben Lenstrup orienterer om regler og faldgruber. Kaffe og kage undervejs. Ingen tilmelding. Kom og stil spørgsmål.

Ældre Sagen Vesthimmerland

SOGNEAFTEN SPIL DANSK I AARS KIRKE Torsdag den 30. oktober kl. 19.30

STORT LOPPEMARKED Søndag d. 2. november kl. 12.00-15.30 med:

I AARS KIRKECENTER

Onsdag den 5. november kl. 19.30

Vi får besøg af sognepræst ved Asmild og Tapdrup Kirker og formand for den danske præsteforening Per Bucholdt Andreasen, som taler om emnet:

Folkekirkens styre

' auktion ' salgsboder ' café ' tombola

En nødvendighed midt i et velordnet anarki?

MulighedforMobilePay.

B. S. INGEMANNS OG C. F. E. WEYSES AFTENSANGE

VisespåEjdrupvej33,Skørbæk,9240Nibe!

Kom og syng Weyses og Ingemanns vidunderlige aftensange.

Indsamling af effekter lørdag d. 1. november. Ring 9866 9095 vedr. afhentning.

Organist Jan Mygind.

Per Bucholdt Andreasen er medlem af udvalget bag betænkning 1544 ”Folkekirkens styre” og han giver sit bud på nødvendigheden af at få sat skik på den folkekirkelige styringsstruktur, mens politikerne endnu overvejer, hvad der skal ske. Mødet er åbent for alle interesserede - kom og vær med! Aars Menighedsråd

Ejdrupvej 33 Skørbæk 9240 Nibe t: 9866 9095 ZZZDDUVNLUNHGN

www.skejdrup.dk ZZZDDUVNLUNHGN


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

Fra Washington til gymnasiet i Aars AARS: Afgangseleverne pĂĽ Vesthimmerlands Gymnasium og HF ďŹ k et lynkursus i bĂĽde den islamiske og den arabiske verden, da Naser Khader, direkte hjemkommet fra Washington, torsdag holdt en fĂŚllestime i Musikhuset ALFA. Han startede med at give et kort rids over sit hidtidige liv: Barndommen i Syrien, mødet med Danmark, uddannelse, politikerkarriere og nu jobbet som senioranalytiker i en amerikansk tĂŚnketank ved Hudson Institute, der holder øje med udviklingen i den arabiske verden og bl.a. leverer rapporter til den amerikanske kongres. Desuden optrĂŚder han som medvĂŚrt pĂĽ P1â&#x20AC;&#x2122;s radioprogram â&#x20AC;?Arabiske stemmerâ&#x20AC;? hver fredag. Her kigger man pĂĽ mangfoldigheden i den arabiske verden, lige fra det arabiske køkken over forskellige lĂŚngder pĂĽ fuldskĂŚg til islamismen. Han pointerede forskellen mellem den islamiske verden, der bestĂĽr af 55 lande, og den arabiske verden, der udgøres af 22 lande, hvoraf Naser Khader har besøgt de 20. De arabiske lande er deďŹ neret ved, at de har arabisk som landets ofďŹ cielle sprog. Noget andet end sproget, som de arabiske lande ifølge Khader har til fĂŚlles,

SIDE 7

RESTUDSALGET FORTSĂ&#x2020;TTER SPAR 30% - 50% Stort udvalg af Plast Team er nedsat med

50%

- se meget mere i butikken

2250 50 Homebox før 194,95 - .......................................... nu 97 97 Midikurv før 11,95 ...................................................nu 5 97 Microkurv før 7,95 - ...................................................nu 3 97 Drejebøjler før 39,95 - ...........................................nu 19 Klapkasse før 44,95 - ...........................................nu

Naser Khader besøgte Vesthimmerlands Gymnasium i Aars. 10. november kommer han til Himmerlands Ungdomsskole i Haubro.

er en masse dĂĽrligdomme. Han spurgte retorisk, hvor mange arabere der de senere ĂĽr har fĂĽet nobelprisen. For tusinde ĂĽr siden var det den arabiske verden, der satte dagsordenen, men nu er den prĂŚget af ufrihed, iscenesat af en rĂŚkke diktatorer og sikkerhedstjenester, der siden september 2001 har indgĂĽet alliancer med vesten. Her eksempliďŹ cerede Naser Khader med oplevelser fra sin egen barndom i Syrien. Ifølge ham har prĂŚsident Assad og hans far siden 1970 slĂĽet mindst 300.000 syrere ihjel,

og han gav mange eksempler pü, hvordan korruption og nepotisme hersker. En klar pointe i foredraget var, at ufriheden i den arabiske verden ikke har noget med islam at gøre, idet diktatorerne ikke er muslimsk orienteret. Pü samme müde kan islam, ifølge ham, godt fungere sammen med demokrati. Her nÌvnte han Indonesien som et godt eksempel. Naser Khader kommer til egnen igen 10. november, hvor han besøger Himmerlands Ungdomsskole i Haubro.

Bosch Haveprodukter er nedsat

30%

- se meget mere i butikken

STORT MODESHOW LĂ&#x2DC;RDAG 22.11.2014 KL. 10.00 LĂ&#x2DC;RDAG 22.11.2014 KL. 13.00 PĂ&#x2026; ROLD GL. KRO %,//(77(5 VNDONÂĄEHVLEXWLNNHQ HIWHUIÂĄUVWWLOPÂĄOOH I

PRIS .81

ɜɹ

Incl. en lille bid brød og en forfriskning under showet.

293930 96 GrÌstrimmer før 749,95 - .................................nu 524 97 El-hÌkkeklipper før 449,95 - ........................... nu 314 97 Akku-hÌkkeklipper før 949,95 - .....................nu 664 97 Multiklipper før 549,95 - ................................... nu 384 Akku PlÌneklipper før 4199,- ...................... nu

VANVITTIGE GODE TILBUD Børne bord/bÌnkesÌt før 399,95 .................. nu (kun 11 stk.)

200,-

100,- (kun 5 stk.) Sansegynge før 599,95 - .............. nu 250,- (kun 4 stk.) Plantebord før 419,95 - ................. nu 200,- (kun 7 stk.) Fiskars topsaks/sav før 549,95 - nu 275,- (kun 6 stk.) Fiskars BeskÌresaks før 199,95 - .................. nu 100,LegesÌt før 199,- ......................... nu

(IWHUVKRZHWHUEXWLNNHQnEHQWLONOɲɡɹɹ hvor du ogsü kan møde:

(kun 11 stk.) Fiskars Grensaks før 239,95 - ... nu

100,- (kun 13 stk.)

Gavl Huset

HAVERSLEV

SKOTT I ROLD +REURYHMɚɺɜɲɹ$UGHQ 7OIɺɚɜɡɲɾɸɴ www.skott-rold.dk

0DQWRUV NOɺɴɹɲɸÉ´Éą )UHGDJ NOɺɴɹɲɚɹɹ /ÂĄUGDJ NOɺɴɹɲɴɹɹ (.675$6Â&#x2018;1'$*6c%(17.OɲɹɲɡɳɚɲɳɳɹɲɾRJÉľɲɳɹɲɜ .

HjortkjÌrsvej 2 ¡ 9600 Aars ¡ Tlf. 98 62 11 22 Man-fre 8-17.30 ¡ Lør 9-13.00


Aars Avis

SIDE 8

EFTERLYSNING

Advokatvagt i Aars

Lille hvid/sort korthåret Chihuahua tæve, som hedder Jasmin, er løbet væk fra Møllevænget 11, Vegger søndag den 26. okt. Sidst set i skoven ved Skivum Krat, Kratvej 10, Skivum, 9240 Nibe. Dusør gives. Sus Rathmann tlf. 25 66 85 26

Advokatvagten yder gratis vejledning vedr.: ■ Separation - skilsmisse ■ Bodeling ■ Ægteskab iøvrigt ■ Papirløst samliv ■ Forældremyndighed ■ Arv ■ Ansættelse ■ Forbrugerkøb ■ Leje ■ Fast ejendom ■ Erstatning ■ Forsikring ■ Håndværk og reparation ■ Tjenesteydelser ■ Offentlige myndigheder ■ Skat ■ Straf ■ Naboforhold ■ Konkurs, betalingsstandsning ■ Udlæg, tvangsauktion ■ Skøder, fast ejendom m.m. Rådhuset 1. torsdag i hver måned kl. 16,00-17,00 Kun personlig henvendelse

Afskedsreception for Anton Efter 43 gode år i Andelskassen skal kunderådgiver Anton Jacobsen nu på pension. Vi siger tak for Antons store indsats ved en afskedsreception: Fredag den 7. november kl. 14.00 – 16.00 i Andelskassen i Aars, Kimbrergården, Søndergade 22 Andelskassen byder på en forfriskning og lidt godt til ganen – kig forbi til en hyggelig eftermiddag, hvor vi ønsker Anton held og lykke fremover. Kimbrergården, Søndergade 22 · 9600 Aars Telefon 87 99 39 85 · www.andelskassen.dk Andelskassen – en del af Danske Andelskassers Bank A/S29. OKTOBER 2014

Mek Pek giver koncert og sætter gang i Aars AARS: Fredag, 31. oktober bliver der sat gang i Aars. Under overskriften ”Gang i Danmark” og på en scene der går fra rullende til spillende på 90 sekunder, giver Mek Pek gratis koncert på Kimbrertorvet. Koncerten er én af de i alt 48 koncerter i 48 byer, som Gang i Danmark-turnéen afholder med en stribe af forskellige kunstnere. Det gør de på kun seks uger. Musikken leveres fra den mobile Gang i Danmarkscene af Mek Pek, der er kendt for bl.a. hittet ”Pigen og trompeten” og flere forskellige tv-optrædener. Det bliver ikke børnesange han kommer med. I stedet er det rock’n’roll. - Når vi afvikler så mange koncerter på så kort tid, er det selvfølgelig fordi vi gerne vil ud og hjælpe med at sætte gang i så mange byer som muligt, men det

gør også, at vi kan holde prisen så langt nede som muligt for de lokale handelsstandsforeninger, der betaler for arrangementet, forklarer idémanden bag Gang i Danmark, Henrik Rud. - Gang i Danmark er et livligt og sjovt program i en god sags tjeneste. Vi er ikke Greenpeace, men kunstnerne og holdet har spændt livremmen for at skabe noget aktivitet og en særlig dag i Aars, siger han.

Det kræver sin Kondi Hele Gang i Danmark-programmet havde dog ifølge idémanden imidlertid slet ikke kunne lade sig gøre, uden hjælpen fra velvillige sponsorer. En af dem er Faxe Kondi, der er med hele vejen rundt på turnéen: - Gang-i-Danmark er et rigtigt godt initiativ, der styrker sammenholdet i

lokalområdet, og det vil vi selvfølgelig gerne ville være med til. Og vi er faktisk villige til at udskifte navnet Faxe med Aars på logoet på vores halvlitersflasker, hvis folk er villige til at kæmpe for byen, forklarer Rikke Lerhøj, Marketing Manager hos Faxe Kondi. I forbindelse med Gang i Danmark holder Faxe Kondi nemlig den såkaldte Bynavnskonkurrence. Her dyster de forskellige byer om, at det er netop deres bynavn der for en periode skal pryde det velkendte logo. Og det er borgerne i Aars selv der kan sørge for at få byen på flasken, ved at kondificere deres by. - At kondificere vil sige at være kreativ og skabe sjove billeder af motiver rundt omkring i byen, og uploade dem til de sociale medier. Jo mere sport der går i den, jo bedre, siger Rikke Lerhøj.

”Lovesong” en lille juvel i Aars VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Teaterforening er kommet godt fra start. Foreningen er nu klar med endnu en forestilling ”Lovesong” med Nepoteatret. Det er et smukt og rørende drama om et ægteskab gennem mange år. Karaktererne spilles af kendte og dygtige skuespillere: Baard Ove, Marie-Louise Connick, David Ove og Patricia Schumann. Stykket handler egentligt kun om to mennesker. Vi ser deres yngre og ældre versioner i samme rum, og mens det ældre par bliver mere og mere tynget af sygdom og alderdom, bliver deres yngre jeg stadig mere nærværende

og forbundne. Stykkets instruktør Kasper Rostrup har sagt om stykket, at det er et utroligt stykke teaterpoesi. Stykket læner sig op ad temaet i ”Dansen om Regitze”, som blev Oskar-nomineret. Stykket berører på en fascinerende måde såvel banale hverdagsproblematikker som essentielle livsspørgsmål i et langt ægteskab med op- og nedture, med medgang og modgang og en samhørighed mellem to mennesker, som vi alle kan relatere til. Men det hæver sig også op over dagligdagen og fortæller om kærligheden, når den er stærkest. Musikken til stykket, som er leveret af Fuzzy, understøtter fint temaet, og bl. a.

Kimbrergarden

udtalte en anmelder følgende, da stykket havde premiere: ”Stykket hører til blandt sæsonens fineste overraskelser og må betegnes som Nepoteatrets hidtil bedste forestilling - en lille juvel.” Vesthimmerlands Teaterforening håber derfor, at rigtig mange vil vælge at se forestillingen lørdag, 8. november i Vesthimmerlands Musikhus Alfa. Det giver både almindelige mennesker og professionelle sundhedsarbejdere stof til eftertanke - for ikke at tale om politikere, der skal tage stilling til livsvigtige prioriteringer.

KOMMENDE BUSTURE

indkalder til ekstraordinær generalforsamling mandag den 17. november 2014 kl. 19.00 i det ”nye” Garderhus, Markedsvej 19 i Aars. (ved Dania) Dagsorden: Ændring af vedtægter i forbindelse med ændret regnskabsår. Med venlig hilsen Bestyrelsen

Oplev Berlin, 25-års fest for Berlinmurens fald 08.11.2014 - 4 dage - m/Hotel overnatning

Pris pr. person kr. 2.650,-

Top Charlie 2015, Et brag af en fest i Parken 09.05.2015 - 2 dage - m/Hotel overnatning

Pris pr. person kr. 2.250,-

Håndbold, SG-Flensborg Handewitt vs. Barcelona 15.11.2014 - 1 dag - Holder v/Fleggaard

Kom til Åben Skole torsdag d. 6/11 kl. 15-19 Se mere på aabenskole.dk

Haubro Landsbyskole Himmerlands Friskole Børnehaven Sneglehuset Vadgårdvej 4, Haubro 9600 Aars Tlf.: 98 66 40 91

Skørbæk-Ejdrup Friskole og naturbørnehave Ejdrupvej 33, 9240 Nibe Tlf.: 98 66 90 95

– IKKE TO SKOLER ER ENS

LOF VESTHIMMERLAND

Pris pr. person kr. 429,-

LYN indkøbstur, r Sidste Fredag i november 28.11.2014 - 1 dag - Holder v/Fleggaard

Hau Kola (Hej ven) Indianerdans og dens historie v/Keld Balle Tid: Onsdag 5/11 kl. 19.00 på Aars Skole. Hold 14295. Pris: Kr. 75,00 Foredrag om at miste Gode råd til alle der har mistet pårørende v/psykoterapeut Ole Smed, Strandby Tid: Tirsdag 11/11 kl. 19.00 i Thit Salen, Dronning Ingrid Hallerne, Farsø. Hold 14203. Pris: Kr. 75,00

Pris pr. person kr. 140,-

Alm. indkøbstur, r D. 1 onsdag i hver måned. Næste tur> 05.11.2014 - 1 dag - Holder v/Fleggaard

Pris pr. person kr. 140,-

<ƌŽĂƟĞŶ͕ Solrigebadestrande,Sommerferien2015 ^ƚŽƌĞďƆƌŶĞƌĂďĂƩĞƌͲϭϬĚĂŐĞͲŵͬ,ŽƚĞůͲЪƉĞŶƐ͘

Pris pr. person fra kr. 5625,- Læs mere om vores busture ŽŐďĞƐƟůƉůĂĚƐƉĊ͗ www.midtbusjylland.dk

Begge hold har ledige pladser, så ring 98 63 15 40 eller se mere på www.vesthimmerland.lof.dk

LOF Vesthimmerland

2131 2131 - mail@midtbusjylland.dk


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 9 eller kan have af komplekser ved sin krop. De udtalelser kommer ofte fra bĂĽde overvĂŚgtige men ligesĂĽ tit fra helt normalvĂŚgtige, der blot ønsker lidt opstramning, derfor synes vi det var en god mĂĽde, at motivere vores kunder pĂĽ, udtaler Louise Hedemann fra butik Torben. Efter modeshowet signerede Henrik Duer sin bog â&#x20AC;?Kuren til varigt vĂŚgttabâ&#x20AC;? til de interesserede kunder. - Det har vĂŚret et overraskende godt arrangement der høstede rigtig mange roser. Det skal ingen hemmelighed vĂŚre, at billetsalget gik langsomt i starten, og først lørdag kunne vi ramme det ønskede antal gĂŚ-

ster pĂĽ smĂĽ 100, sammenfatter Louise Hedemann tiden op til modeshowet. - Vi er rigtig glade for den opbakning der er blevet vist. Vi har samarbejdet med mange for, at fĂĽ alle ting til at gĂĽ op i en højere enhed og det er et stort arbejde, at afholde et arrangement med modeshow, foredrag og spisning ude i byen - et arbejde der ikke kunne lykkes uden alles velvillige deltagelse og indsats. Vi holder løbende arrangementer i butikken, jeg kan ikke love der bliver et identisk arrangement - men jeg tør godt løfte sløret for, at vi allerede har ďŹ&#x201A;ere spĂŚndende arrangementer og events i støbeskeen til forĂĽret, siger Louise Hedemann.

ANNONCE: Henrik Duer var omgivet af kvinder, da han holdt foredrag i Aars i forbindelse med et modeshow.

Modeshow og foredrag af Henrik Duer i Aars AARS: Flere af byens butikker havde en ďŹ nger med i spillet, da der blev afviklet modeshow pĂĽ Aars Hotel i søndags. Der var tøj og lingeri fra henholdsvis butikkerne Torben og Standard. Sko og støvler i ďŹ&#x201A;otte match til sĂŚttene var fra Zjoos. Team BrĂźgger havde lavet

det ďŹ&#x201A;otte hĂĽr pĂĽ modellerne. Matas havde stylet modellerne med ďŹ&#x201A;ot make-up og ProďŹ l Optik satte prikken og iâ&#x20AC;&#x2122;et med moderigtige ďŹ&#x201A;otte, smarte og klassiske briller. Efter de første tre omgange med de i alt otte modeller blev der en pause. Samtidig blev der ryddet af

bordene og Henrik Duer gjorde klar. Henrik Duer - der aldrig tidligere har gĂŚstet Aars - indtog scenen med et godt foredrag om sundhed, vĂŚgttab og sund fornuft. Henrik Duer er for de ďŹ&#x201A;este nok bedst kendt fra Ekstrem fed programmerne pĂĽ TV3 hvor ekstrem

Varme Tilbud Lebek -DNNHɳIDUYHU Sort og Bordeaux )¥USULVɲɜɹɹ

18ɺɹɹ

overvĂŚgtige danskere gennemgĂĽr en hĂĽrd kamp mod jeres alt for mange kilo. Ideen med at krydre efterĂĽrets modeshow med et foredrag af Henrik Duer ďŹ k pigerne fra Torben, efter de, som et personalearrangement, deltog i foredrag af Henrik i Randers for et par mĂĽneder siden. - Vi ville gerne give vores kunder en oplevelse og lave lidt anderledes tiltag. Vi hører fra mange af vores kunder i prøverummene ofte frustrationerne over en topmave, for store overarme og hvad den enkelte

Kontormøbler pü udsalg Bog & ide i Aars City Center har en stor udstilling med kontormøbler i showroomet pü 1.sal. I forbindelse med introduktion af nye modeller sÌtter de nu alle udstillede møbler til salg med ekstra stor rabat. Torsdag til lørdag i denne uge kan man blive ejer af kvalitetsmøbler til det halve i forhold til den normale pris. Bog & ide er forhandler af LABOFA, RBM og TEAM kontorstole som

alle lever op til de ergonomiske krav for en sund og behagelig arbejdsstilling. Desuden kan man ogsü opleve skriveborde og reoler fra den danske fabrik CUBE DESIGN, cafemøbler fra DANERKA, og LUXO arbejdslamper. Alt dette tilbydes nu med 50% rabat og da der kun er 1 stk. af hver model, og tilbuddet kun gÌlder i fü dage, vil der sikkert blive stor efterspørgsel efter møblerne.

Møbelweekend Fredag den 31/10 kl. 10-17.30 Lørdag den 1/11 kl. 10-13.00 Søndag den 2/11 kl. 10-15.00

: l i t p o Spar

Strik

rester i lĂŚkkert strik fra Fransa, Soulmate, Culture, Choise

ɲɳ35,6

% 5 2 i om ikke s r, e r a v pĂĽ t eller er a s d e n r e for vejen evarer kampagn

Tag traileren med og fyld den før din nabo! Vi stür naturligvis til rüdighed med vejledning og god service.

Hobrovej 8, Rold 9510 Arden Tlf. 98 56 14 73

Ă&#x2026;BNINGSTIDER: Man.-tors. 9.30-17.30 Fredag 9.30-18.00 Lørdag 9.30-13.00

skott-rold.dk

HjedsbÌkvej 451 ¡ 9541 Suldrup ¡ Tlf. 98653144


Aars Avis

SIDE 10

29. OKTOBER 2014

;=796.9(44,9 65:+(. 62;6),9 05.30 05.50 06.40 11.15 12.00 12.30 13.00 13.45 15.20 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.30 23.15 00.05

Emmerdale Den amerikanske bison Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne SkattejÌgerne Auktionshuset Kender Du Typen? KriminalkommissÌr Barnaby Hercule Poirot. 2 afsnit Landsbyhospitalet TV Avisen Havestafetten Nyhedsblok med Aftenshowet Bonderøven Hobro - en liga for sig Drengeakademiet - TÌl til 10 TV Avisen med Penge og Sporten Vi ses hos Clement Mord med miss Fisher Natfjernsyn

06.00 06.30 11.25 12.00 12.25 13.25 14.25 15.00 16.05 17.00 20.00 20.50 21.35 22.00 22.40 23.20 00.25 01.30 02.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark GrĂŚnsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Nyhedsblok med Goâ&#x20AC;&#x2122; appetit og Goâ&#x20AC;&#x2122;aften Danmark Dicte. Dansk krimiserie Donorbørn - de anonyme fĂŚdre Flimmerland Nyhedsblok Razzia - SKAT rykker ud Natholdet. 2 afsnit Klovn. 2 afsnit GrĂŚnsepatruljen. 2 afsnit Natfjernsyn

;69:+(.62;6),9 05.30 05.50 06.40 11.15 12.00 12.30 13.00 13.45 15.20 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.30 21.00 21.30

Emmerdale Livet pĂĽ savannen - de store katte Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne SkattejĂŚgerne Auktionshuset Kender Du Typen? KriminalkommissĂŚr Barnaby Hercule Poirot. 2 afsnit Landsbyhospitalet TV Avisen Havestafetten Nyhedsblok med Aftenshowet Auktionshuset Bankerot Kontant TV Avisen med Bag Borgen og Sporten 22.30 KriminalkommissĂŚr Foyle 00.05 Kystvagten 00.50 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 16.05 17.00 20.00 20.55 22.00 22.40 23.15 00.20 01.25 02.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark GrĂŚnsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Nyhedsblok med Goâ&#x20AC;&#x2122; appetit og Goâ&#x20AC;&#x2122;aften Danmark HĂĽndbold, EM-kval.: DanmarkLitauen (m) 1. halvleg direkte HĂĽndbold, EM-kval.: DanmarkLitauen (m) 2. halvleg direkte Nyhedsblok TV 2 Listen Natholdet. 2 afsnit Klovn. 2 afsnit GrĂŚnsepatruljen. 2 afsnit Natfjernsyn

-9,+(.62;6),9 05.30 05.50 06.40 11.15 12.00 12.30 15.20 17.00 17.50 18.00 18.30 19.00 20.00 21.00 21.25 23.00 00.35 02.20

Emmerdale Okinawa-rottens genkomst Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne SkattejĂŚgerne Eftermiddagsprogrammer Hercule Poirot. 2 afsnit Landsbyhospitalet TV Avisen Auktionshuset TV Avisen med Sporten og Vejret Disney Sjov Ă&#x2DC;rkenens Sønner - En sang fra de varme lande TV Avisen med Vores vejr Dangerous Minds. Amr. drama fra 1995 Døden klĂŚâ&#x20AC;&#x2122;r hende. Amr. komedie Et hus i Toscana. Amr. romantisk komediedrama fra 2003 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 17.00 20.00 21.40 22.00 22.30 23.10 00.40 02.55 04.00

Nyhederne, Sporten og Vejret Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark GrĂŚnsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 - Skadestuen Because I Said So. Amr. romantisk komedie fra 2007 Nyhedsblok med Goâ&#x20AC;&#x2122; appetit og Goâ&#x20AC;&#x2122;aften Danmark Vild med dans Breinholt & Venner Vild med dans - afgørelsen Breinholt & Venner Cleaner. Amr. thriller fra 2007 med Samuel L. Jackson We Are Marshall. Amr. drama fra 2006 Natholdet. 2 afsnit Nyhederne og Vejret

3Â&#x2022;9+(.56=,4),9 05.10 Hvor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 05.40 Dyst i haven 06.40 NĂĽr isbjørnen kommer i godt humør 07.10 Dyrenes planet 08.00 Forunderlige verden - PrĂŚriehunde 08.50 De store katte. 2 afsnit 09.50 Jeg var der - Kronprinsebryllup 10.10 Halifax 11.45 Miss Marple: 16:50 fra Paddington. Eng. krimi 13.20 Eftermiddagsprogrammer 15.20 Bankerot 15.50 Tre mĂŚnd og en baby. Amr. komedie fra 1987 17.30 Ă&#x2DC;rkenens Sønner - En sang fra de varme lande 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 18.58 Held og Lotto 19.00 OBS 19.05 TĂŚt pĂĽ surikaternes verden 20.00 Kongerigets Klogeste 21.00 KriminalkommissĂŚr Barnaby: â&#x20AC;?Mordet pĂĽ uskyldenâ&#x20AC;? 22.30 Vera: Lille Lazarus. Eng. krimiserie fra 2011 00.00 I nattens mørke. Amr. erotisk thriller fra 1994 01.55 Den sidste flugt. Amr. krigsdrama 03.25 Natfjernsyn

06.00 06.03 06.10 06.20 06.45 07.10 07.35 08.05 08.30 09.00 12.00 12.10 13.00 14.40 15.10 15.55 16.50 17.05 17.50 17.55 19.00 19.45 20.00 21.10 23.00 00.55 02.50

Mouk. 2 afsnit Bernard. 2 afsnit Storvask Julius Jr. Scooby-Doo! Mystery Incorporated Animaniacs Turtles Chima Legenden om Enyo Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark Nyhederne Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Vild med dans Vild med dans - afgørelsen Jesper i de voksnes rĂŚkker Donorbørn - de anonyme fĂŚdre Supermatchen: Studiet SuperMatchen Nyhedsblok SuperMatchen Nyhedsblok LørdagsSporten Voice - junior, kvartfinalen KĂŚrlighed & krydderier. Amr. romantisk komedie-drama fra 2007 Perfect Stranger. Amr. krimidrama fra 2007 En sand løgn. Amr. komediedrama fra 2006 Natfjernsyn

:Â&#x2022;5+(.56=,4),9 05.10 vor ingen skulle tro, at nogen kunne bo 05.40 Dyst i haven 06.40 NĂĽr elefantungen stadigvĂŚk er drønforkĂŚlet 07.10 Dyrenes planet 08.00 Forunderlige verden - Skovelefanter 08.50 De store katte. 2 afsnit 09.50 OBS 09.55 Mirakelbarnet fra Haiti 10.40 Bankerot. Dansk dramaserie fra 2014. 4 afsnit 12.25 Piger støber kugler. 2 afsnit 13.50 Hobro - en liga for sig 14.20 Kongerigets Klogeste 15.20 En hot date. Amr. romantisk komedie fra 1987 16.50 HĂĽndboldSøndag: Viborg HK GyĂśri (k), direkte 18.30 TV Avisen med Sporten og Vejret 19.00 Den fantastiske planet 20.00 1864. Dansk dramaserie fra 2014 21.00 21 Søndag 21.40 Fodboldmagasinet 22.10 Annika Bengtzon: Prime time. Sv. krimi fra 2012 23.40 Morderen der legede katten efter musen 00.30 Mord pĂĽ hjernen 02.10 Skyggespil 03.10 Natfjernsyn

06.00 06.02 06.10 06.20 06.45 07.10 07.35 08.05 08.30 09.00 12.00 12.20 13.20 14.05 14.40 15.15 15.55 17.05 18.00 18.25 19.00 20.00 20.55 22.00 00.10 01.00 01.20 01.55

Mouk. 2 afsnit Bernard. 2 afsnit Storvask Julius Jr. Scooby-Doo! Mystery Incorporated Animaniacs Turtles Chima Legenden om Enyo Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark Nyhederne Riget Live Størst Hofleverandørerne Loppe Deluxe Fantastiske fund Voice - junior, kvartfinalen Dicte. Dansk krimiserie Nyhedsblok PengerĂĽdgiverne Nyhedsblok HĂĽndbold, EM-kval.: Bosnien Danmark (m) 1. halvleg direkte HĂĽndbold, EM-kval.: Bosnien Danmark (m) 2. halvleg direkte Captain America: The First Avenger. Amr. actionfilm fra 2011 Breinholt & Venner. 2 afsnit Flimmerland TV2 Listen Natfjernsyn

65:+(. 62;6),9

;69:+(.62;6),9 07.00 DR2 Morgen 11.00 Den usynlige natur 11.50 Tom Hardys krig mod krybskytterne 12.35 The Daily Show 12.55 Penge 13.20 DR2 NU 13.50 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genåbnet 18.50 Sange der ændrede verden 19.00 Farvelfærd: Skoler 19.30 Mig og min familie 20.00 Debatten 21.00 Detektor 21.30 DR2 Undersøger 22.00 Quizzen med Signe Molde 22.30 Deadline 23.00 Lej en familie A/S 23.50 Natfjernsyn

-9,+(.62;6),9 07.00 11.00 11.50 12.40 13.05 13.35 14.35 17.00 18.00 18.50 19.00 19.30 20.00 21.15 22.30 23.00 23.45 00.05 00.55

DR2 Morgen Den usynlige natur Havets fem store hajer The Daily Show Kontant Debatten Eftermiddagsprogrammer DR2 Dagen Sagen genĂĽbnet Sange der ĂŚndrede verden FarvelfĂŚrd: Familie Mig og min familie Carnage. Fr. komediedrama fra 2011 NĂĽr sundt blir sygt Deadline JERSILD minus SPIN The Daily Show Homeland Natfjernsyn

3Â&#x2022;9+(.56=,4),9 08.00 08.30 09.20 10.50 11.00 11.55 12.45

DR2 8.00 - Nyheder Banditten Fri os fra kernefamilien Tidsmaskinen Tidens Tegn Vulkanlandet Hawaii Den usynlige natur. Brit. naturprogram. 3 afsnit 15.10 DR2 Tema: Robotterne kommer

17.45 DR2 Tema: NĂĽr jeg bliver gammel 19.00 Jonathan Dimbleby i Sydamerika 20.00 DR2 Tema: Mit kemiske liv 22.30 Deadline 23.00 Debatten 00.00 Brev fra barndommen. Fr. komediedrama fra 2010 01.25 Fangekoret 02.25 Natfjernsyn

:Â&#x2022;5+(.56=,4),9 07.30 08.00 08.30 09.30 10.45 11.50 14.20 16.35 17.25 19.05 20.00 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.15 01.10

Nyheder fra Grønland DR2 8.00 - Nyheder Spin II DR2 Tema: Nür jeg bliver gammel Familiens Arvegods Den usynlige natur. 3 afsnit Eftermiddagsprogrammer Havets fem store hajer Shootout. Amr. western Han, hun og godset Dem der gjorde os til forbrugere Nyt fra Jylland Quizzen med Signe Molde Michael Jeppesen møder... Deadline 2. sektion 60 Minutes Borgia - blod og magt Natfjernsyn

DR1 lørdag kl. 20.00: â&#x20AC;&#x153;Kongerigets Klogesteâ&#x20AC;? VĂŚrt Mads Steffensen guider deltagerne i kampen om at blive Kongerigets Klogeste.

TV2 lørdag kl. 20.00: â&#x20AC;?Voice - junior, kvartfinalenâ&#x20AC;? Ni unge sangere skal dyste om en af de seks pladser i semifinalen.

;09:+(.56=,4),9 07.00 DR2 Morgen 11.00 Jonathan Dimbleby i Sydamerika 12.00 Nak & Ă&#x2020;d 12.40 The Daily Show 13.00 Horisont 13.25 Godt sagt 14.10 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genĂĽbnet 19.00 FarvelfĂŚrd: Kultur 19.30 Mig og min familie 20.00 JERSILD minus SPIN 20.45 Dokumania 22.15 DR2s ARK 22.30 Deadline 23.00 Dokumania 23.55 The Daily Show 00.15 JERSILD minus SPIN 01.00 Natfjernsyn

Pü toppen af Borneos regnskov Emmerdale Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne SkattejÌgerne Auktionshuset Kender Du Typen? KriminalkommissÌr Barnaby Hercule Poirot. 2 afsnit Landsbyhospitalet TV Avisen AntikQuizzen Nyhedsblok med Aftenshowet Sporløs special Danmark sÌlger ud TV Avisen med Horisont og Sporten 22.30 Lewis: Genialitetens sjÌl. Krimi 00.00 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.25 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 16.10 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.40 23.15 00.25 01.30

Nyhederne, Sporten og Vejret Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark GrĂŚnsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Nyhedsblok med Goâ&#x20AC;&#x2122; appetit og Goâ&#x20AC;&#x2122;aften Danmark Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Hofleverandørerne Landsbyen, der ikke ville dø Nyhedsblok Specialtjenesten Natholdet. 2 afsnit Klovn. 2 afsnit Natfjernsyn

;09:+(.56=,4),9 05.30 06.20 06.45 11.20 12.05 12.35 15.20 16.10 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.45 21.30 21.55 22.20 22.30 00.00

En japamsk tempelhave Emmerdale Formiddagsprogrammer Antikkrejlerne SkattejÌgerne Eftermiddagsprogrammer Hercule Poirot Sherlock Holmes Landsbyhospitalet TV Avisen AntikQuizzen Nyhedsblok med Aftenshowet KÌre nabo - gør bras til bolig - Ribe Gift ved første blik TV Avisen Madmagasinet Sporten Wallander: Kureren. Sv. krimi Natfjernsyn

65:+(. 62;6),9 05.45 The Mindy Project 06.10 Covert Affairs 06.55 Witches of East End 07.35 Formiddagsprogrammer 10.30 LuksusfĂŚlden 11.30 Med kniven for struben 12.30 NĂĽr storken flyver forkert 13.30 Tattoosalonen 14.30 The Kardashians 15.00 LuksusfĂŚlden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Jeopardy. 2 afsnit 20.00 Aktionen 21.00 Bones 22.00 The Mentalist 23.00 Ramsayâ&#x20AC;&#x2122;s Kitchen Nightmares 00.00 Paradise Hotel 00.45 Sommer i Sunny Beach 01.45 Natfjernsyn ;69:+(.62;6),9 05.25 Ramsayâ&#x20AC;&#x2122;s Kitchen Nightmares 06.10 Covert Affairs 06.55 Witches of East End 07.35 Formiddagsprogrammer 10.00 LuksusfĂŚlden 11.00 Med kniven for struben 12.00 NĂĽr storken flyver forkert 13.00 The Kardashians 15.00 LuksusfĂŚlden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Jeopardy. 2 afsnit 20.00 Familien fra Bryggen 21.00 For lĂŚkker til love 22.00 Yacht Party 22.45 Real Housewives of Beverly Hills 23.45 Paradise Hotel 00.35 Sommer i Sunny Beach 01.30 Natfjernsyn

4(5+(.56=,4),9 07.00 DR2 Morgen 11.00 Jonathan Dimbleby i Sydamerika 12.00 Nak & Ă&#x2020;d 12.40 The Daily Show 13.00 Bag Borgen 13.55 2. sektion 14.25 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genĂĽbnet 19.00 FarvelfĂŚrd: Liv og Død 19.30 Mig og min familie 20.00 Godt sagt 20.45 Indefra med Anders Agger 21.30 NĂŚrkontakt 22.00 So ein Ding 22.30 Deadline 23.00 Forhandleren 00.00 The Daily Show 00.20 Natfjernsyn

4(5+(.56=,4),9 05.30 06.20 06.45 11.20 12.05 12.35 13.05 13.45 15.20 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.45 21.30

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.25 14.30 15.05 16.10 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.40 23.15 00.20 01.25 02.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Goâ&#x20AC;&#x2122; morgen Danmark GrĂŚnsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne. 2 afsnit CPH Lufthavnen. 2 afsnit Alarm 112 Razzia. 2 afsnit Hvem vil vĂŚre millionĂŚr? Nyhedsblok med Goâ&#x20AC;&#x2122; appetit og Goâ&#x20AC;&#x2122;aften Danmark Jespers store sommertrĂŚf PengerĂĽdgiverne Zirkus Nemo - Nu pĂĽ tur Nyhedsblok Station 2 Politirapporten Natholdet. 2 afsnit Klovn. 2 afsnit GrĂŚnsepatruljen. 2 afsnit Natfjernsyn

;=

+9 07.00 DR2 Morgen 11.00 Den usynlige natur 11.50 Tom Hardys krig mod krybskytterne 12.35 The Daily Show 12.55 Madmagasinet 13.20 JERSILD minus SPIN 14.05 Eftermiddagsprogrammer 17.00 DR2 Dagen 18.00 Sagen genübnet 18.50 Sange der Ìndrede verden 19.00 FarvelfÌrd: Fysisk handikappede 19.30 Mig og min familie 20.00 DR2 NU 20.30 DR2 Undersøger 21.00 Homeland 22.00 FarvelfÌrd: Kultur 22.30 Deadline 23.00 Japans forbudte sexhotel 00.15 Natfjernsyn

DR1 fredag kl. 23.00: â&#x20AC;?Døden klĂŚâ&#x20AC;&#x2122;r hendeâ&#x20AC;?

DR1 søndag kl. 20.00: â&#x20AC;?1864â&#x20AC;?

TV2 søndag kl. 22.00: â&#x20AC;?Captain Americaâ&#x20AC;?

-9,+(.62;6),9 05.40 Ramsayâ&#x20AC;&#x2122;s Kitchen Nightmares 06.25 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 LuksusfĂŚlden 11.00 Med kniven for struben 12.00 NĂĽr storken flyver forkert 13.05 The Kardashians 15.00 LuksusfĂŚlden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Jeopardy 19.00 Ramsayâ&#x20AC;&#x2122;s Kitchen Nightmares 20.00 Spider-Man. Amr. action-eventyr fra 2002 22.25 Hancock. Amr. actionkomedie fra 2008 00.20 Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer. Amr. actionfilm fra 2007 02.05 Hellboy II: The Golden Army. Amr. action-fantasyfilm 04.10 Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer. Amr. actionfilm fra 2007 3Â&#x2022;9+(.56=,4),9 05.55 The Mindy Project 06.15 Save Me 06.40 Ekstreme samlere 07.25 Bones. 3 afsnit 10.05 NCIS. 3 afsnit 13.00 Jeopardy. 4 afsnit

17.00 The Mentalist 18.00 Aktionen. Dansk reportageserie fra 2013 19.00 Bones 20.00 Spider-Man 2. Amr. actioneventyr fra 2004 22.30 The Incredible Hulk. Amr. actionfilm fra 2008 00.50 Hancock. Amr. actionkomedie fra 2008 02.35 Natfjernsyn

:Â&#x2022;5+(.56=,4),9 06.10 Alletiders barnepige. 2 afsnit 07.00 Oprahs kĂŚrlighedsmission 07.50 According to Jim. Amr. komedieserie. 4 afsnit 09.40 Two and a Half Men. 2 afsnit 10.35 The Incredible Hulk. Amr. actionfilm fra 2008 12.50 How I Met Your Mother. 4 afsnit 14.50 Robinson Ekspeditionen 2014 16.10 HjĂŚlp - mit hus skal sĂŚlges 17.10 Yacht Party 18.00 For lĂŚkker til love 19.00 Familien fra Bryggen 20.00 LuksusfĂŚlden 21.00 Transformers: Revenge of the Fallen. Amr. science fiction-film fra 2009 00.00 How I Met Your Mother. 4 afsnit 01.55 Med kniven for struben 02.50 Natfjernsyn 4(5+(.56=,4),9 05.40 Covert Affairs 06.25 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 LuksusfĂŚlden 11.00 Med kniven for struben 12.00 NĂĽr storken flyver forkert 13.00 Tattoo Salonen 14.00 The Kardashians 15.00 LuksusfĂŚlden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Jeopardy. 2 afsnit 20.00 Robinson Ekspeditionen 2014 21.20 Yacht Party 22.20 For lĂŚkker til love 23.20 Nethaderne 00.20 Transformers: Revenge of the Fallen. Amr. science fiction-film 03.15 Natfjernsyn ;09:+(.56=,4),9 05.40 Covert Affairs 06.25 Witches of East End 07.10 The Kardashians 08.00 Bones 09.00 NCIS 10.00 LuksusfĂŚlden 11.00 Med kniven for struben 12.00 NĂĽr storken flyver forkert 13.00 Tattoo Salonen 14.00 The Kardashians 15.00 LuksusfĂŚlden 16.00 Bones 17.00 NCIS 18.00 Jeopardy. 2 afsnit 20.00 LuksusfĂŚlden 21.00 HjĂŚlp - mit hus skal sĂŚlges 22.00 Halâ&#x20AC;&#x2122;s Store KĂŚrlighed. Amr. romatisk komedie fra 2001 00.15 Paradise Hotel 01.05 Natfjernsyn

3¤Z(HYZ(]PZM¼YHM[LULUZ[]\KZLUKLSZLY


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 11

Cabaret Alfa har rejst sig og planlĂŚgger sĂŚson 2015

. CYKLER . EL-SCOOTER . SCOOTER REPARATION AF ALLE MĂ&#x2020;RKER

Ă&#x2026;BNINGSTIDER: Tirs.-ons.-tors. kl. 11-17 ¡ Mandag og fredag efter aftale

I ĂĽr opfordres tekstforfattere fra hele landet til at komme med ideer AARS: En rĂŚkke uheldige omstĂŚndigheder gjorde, at vi sĂĽ os nødsaget til at aďŹ&#x201A;yse dette ĂĽrs cabaret, men nu vi vender vi stĂŚrkt tilbage, siger Lene Weiss, Cabaret Alfa. - Vi har skrevet kontrakt med skuespiller og instruktør Ole Jakobsen, som er klar til at instruere en musikalsk og morsom forestilling med satire, parodier og kvikke sketches med aktuelt indhold, fortsĂŚtter hun. PĂĽ og bag scenen er et velfungerende entusiastisk

team klar. Der er stadig enkelte løse ender, som dog meget snart forventes at falde pĂĽ plads. - Men vi har aftaler med dygtige amatørskuespillere, dansere, et velspillende orkester samt et godt â&#x20AC;?backstageâ&#x20AC;?- team, forsikrer Lene Weiss. De første indledende øvelser med hensyn til tekster er allerede lavet. - Som noget nyt har vi i ĂĽr inviteret tekstforfattere fra hele kongeriet til at giâ&#x20AC;&#x2122; et bud pĂĽ tekster, og vi har

sagt, at vi er übne for forslag, der indeholder sang og musik, satire, god humor og brølende galskab!, siger Lene Weiss. Hun glÌder sig over, at der i ür en mulighed for at betale et beskedent beløb for tekster. - Vi opfordrer derfor til at sprede rygtet, hvis man kender nogen med en god pen! Vi har deadline for tekster den 15. december. Et tekstudvalg vil, i tÌt samarbejde med instruktøren, udvÌlge de tekster, som

der arbejdes videre med. Cabaretâ&#x20AC;&#x2122;en spiller som noget nyt over to uger, nemlig 12.-13. marts samt 19.-20. marts 2015. - Vi glĂŚder os bare sĂĽ meget til at komme i gang igen, lyder det fra Lene Weiss.

BYENS MALER JOHN T. LAURSEN

Er din stue blevet trist og grü er det Byens Maler du bør tÌnke pü Alt male- og tapetserearbejde udføres GL. SKOLEVEJ 7 . 9600 AARS DAG: MOBIL 40 20 38 82 . AFTEN TLF. 98 62 38 82

 Vi ĂĽbner atter dørene pĂĽ Ă&#x2DC;stergade 5, Ă&#x2DC;strup, 9600 Aars â&#x20AC;?Den gamle Smedjeâ&#x20AC;? Her vil der vĂŚre mulighed for at se og høre om de forskellige BAXI og VĂ&#x2DC;LUND produkter Vi byder pĂĽ kaffe og kage * Kom og fĂĽ et godt tilbud med hjem *

RNWQRY IUDNO 9HONRPPHQWLO

JURWULDQHQHUJLGDJH BAXI DBK m/Scandpell

BAXI TPK 24 m/Scandpell

Dobbeltkammerkedel til fastbrĂŚndsel og trĂŚpiller med aut. tĂŚnding

A-mÌrket kedel med løs trÌpillebrÌnder.

Pluspunkter DBK Effektiv forbrÌnding. xEnergimÌrke A. xAutomatisk start af trÌpillebrÌnder. xMekanisk manuel rensning af røgrør. xSvingbeslag for let adgang til rensning. x

Stor lĂĽge. xStor fyrboks.

x

x

cEHQWKXV

Pluspunkter TPK x Høj virkningsgrad (91%). x Automatisk tÌnding. x Markedets laveste el.forbrug. x Modulerende drift. x Mekanisk manuel rensning.

x

Valgfri brÌnder montering. Magasinstørrelse fra 350730 ltr.

En udeluft (luft/vand) varmepumpe eller et jordvarme anlÌg, er et økonomisk og miljømÌssigt fornuftigt valg. Varmen fra udeluft varmepumper ( luft/vand varmepumper ) er CO2-neutrale, sü udeluft-varmepumper (luft/vand varmepumper) tager hensyn til miljøet og til varmeregningen Man kan süledes spare op til 50% pü varmeregningen büde pü varmepumpe og pü jordvarme. Vølund kommer med et udvalg af deres varmepumper og en Pellux 100

Nür du køber en energibesparende løsning hos os, sørger vi bl.a. for : At søge energibesparelsen hjem * Søger tilladelser hjem * Bilag til hündvÌrker-fradrag * Rigtig projektering Vi lever af gode referencer 

GROTRIAN A/S, Ă&#x2DC;stergade 2, 9600 Aars www.grotrian-as.dk Â&#x2021;7OI

TrovĂŚrdighed â&#x20AC;&#x201C; NĂŚrhed â&#x20AC;&#x201C; Respekt â&#x20AC;&#x201C; Kvalitet â&#x20AC;&#x201C; Udvikling

VIVA Energi vil vĂŚre tilstede og fortĂŚlle om deres produkter, som lige nu boomer pĂĽ SjĂŚlland


Aars Avis

SIDE 12

Cimbrer Bilerne I/S Industrivej 46 - 9600 Aars

Taxi & Busser Turist i ind- og udland Ring og fĂĽ tilbud

Tlf. 98 62 24 94 - 98 62 33 00 4 - 8 - 14 - 17 - 34 - 47 - 53 pers. Brug den organiserede hĂĽndvĂŚrker til

snedkerarbejde - tømrerarbejde Køkken- og garderobeskabe Specialopgaver - sü SNEDKERMESTER

29. OKTOBER 2014

Lidt om klimatilpasning i haven - i Aars AARS: Havearkitekt og hortonom Lone Thastum Skjødt besøger Aktivitetscentret i Bymidten Aars onsdag, 12. november. Hun er inviteret af Vesthimmerlands Havekreds til at fortĂŚlle om klimatilpasning i haven. Faktisk kommer hun i stedet for Dan Gabriel Jensen, der har fĂĽet forfald. Datoen er ogsĂĽ ĂŚndret. Lone Thastum Skjødt er indehaver af havearkitektďŹ rmaet Grønne Glimt og arbejder med rĂĽdgivning af haveindretning og regnvandshĂĽndtering fortrinsvis i Jylland og pĂĽ SjĂŚlland. Kunderne spĂŚnder vidt fra villaejere, landmĂŚnd og -koner, sommerhusejere, rĂŚkkehusejere og fritliggende ejendomme, kort sagt alle, der har interesse i at leve i og med skønne grønne rammer. Havear-

Lone Thastum Skjødt er en erfaren foredragsholder. Hun kommer til Aars og fortÌller om klimatilpasning i haven.

kitekten giver sit bud pü, hvad klimatilpasning i haven vil sige, og hvad andre siger. - Ifølge vejreksperter gür vi mod mere blÌsende og regnfulde vintre samt tørrere somre. Dette giver nye udfordringer for haveeje-

ren, der gerne vil arbejde med og ikke mod naturen, siger Lone Thastum Skjødt. - Vi hører oftere og oftere om oversvømmelser, hedebølger og andre ekstreme vejrforhold. Drivhuseffekten, og hvad den fører med sig af temperaturstigninger,

øget nedbør og mildere vintre, er efterhĂĽnden blevet en realitet. Vi kan enten sĂŚtte os tilbage med korslagte arme og ĂŚrgre os over det med al sandsynlighed menneskeskabte fĂŚnomen, eller vi kan tage udfordringen op og tilpasse havens jord og planter, sĂĽ vi er bedre forberedte til at kunne modtage den øgede mĂŚngde regnvand og komme igennem perioder med tørke - og hvem ved, mĂĽske skal vi til at sĂŚtte os ind i dyrkningsvejledninger for bananer, ris og sukkerrør, siger foredragsholderen. Hun kommer med et spĂŚndende foredrag om dyrkningsstrategier, klimatilpasningsplaner og hvilke fornuftige tiltag, man selv kan gøre i egen have for at tage ansvar for regnvandet, aďŹ&#x201A;aste den offentlige kloak og spare penge.

Ny DF-folketingskandidat i Himmerland KeldgĂĽrdvej 70 . VĂŚrksted: Gislumvej 28 - 9600 Aars Tlf. 98 62 39 33 og 21 73 40 89 Tilbud uden forbindende!

VESTHIMMERLAND: Lokalforeningerne i Dansk Folkeparti, DF Vesthim-

Vi formidler GLW budskab med en iøjnefaldende

UHNODPH

Kontakt os for et uforbindende tilbud!

merland og DF Rebild, har valgt Tommy Degn til folketingskandidat i Vesthimmerlandskredsen. Den nyvalgte kandidat forlod i 2008 Socialdemokratiet og meldte sig ind i Dansk Folkeparti. Her er han formand for DF Rebild og

medlem af byrüdet, som han blev valgt til i 2009 og igen i 2013. -Jeg er ansat indenfor PostDanmark, hvor jeg ogsü er tillidsmand, siger Tommy Degn, der blandt sine politiske mÌrkesager har et ønske om at gøre mere for

ALT SAMLET Ă&#x2030;T STED - nĂĽr du skal renovere eller bygge nyt. VI TILBYDER Ă&#x2030;N SAMLET LĂ&#x2DC;SNING PĂ&#x2026;: El-installation VVS-installation KøleanlĂŚg

VarmeanlĂŚg

Ventilation

Alarm-

OvervĂĽgning

Ring til os â&#x20AC;&#x201C; sĂĽ er vi i gang. Se mere pĂĽ www.oegaard.dk DĂ&#x2DC;GNVAGT 98 63 19 11

Bosch Varmepumper - 5 ĂĽrs garanti

udkants Danmark. - Men ogsü de übne grÌnser og sükaldt frie bevÌgelighed fylder meget i min politiske hverdag, fortsÌtter han. Den nye folketingskandidat er 47 ür, gift og har tre børn. I sin fritid spiller han büde fodbold og hündbold i I.K. Sylvia. - Angriber, lyder svaret pü spørgsmület om, hvilken plads han spiller pü fodboldholdet. - Der hvor de sÌtter mig, lyder svaret pü samme spørgsmül om favoritpladsen pü hündboldholdet.

A/S

ADM: TH. ERIKSENS VEJ 7V9640 FARSĂ&#x2DC;VAFD: V. BOULEVARD 25V 9600 AARSVAFD: MEJLBYVEJ 42V9610 NĂ&#x2DC;RAGER

Tommy Degn er valgt til folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Vesthimmerlandskredsen.

ZZZVLPHVWHGFHPHQWGN

Aars Bogtryk & Offset Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 E-mail: aarsbogtryk@aarsavis.dk Brochurer â&#x20AC;˘ Brevpapir â&#x20AC;˘ Visitkort â&#x20AC;˘ Kuverter â&#x20AC;˘ Fakturaer â&#x20AC;˘ Logoer

Grundlagt 1927 -stadig pĂĽ vej

+

)5HUUHJ U $ nUG NU VVW HQ 182

KONTROLLEREDE B E T O N V A R E R

GLUHNWHIUDHJHWVWÂĄEHUL

6LPHVWHG&HPHQWVWÂĄEHUL$S6 (YHOGUXSYHMÂ&#x2021;6LPHVWHGÂ&#x2021;$DOHVWUXS 7OIÂ&#x2021;VF#VLPHVWHGFHPHQWGNÂ&#x2021;)D[


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 13

Dagligliv i Aars under krigen omtales i ny bog merferie hos sin farfar i Skørping, men turen i bil og med færge, der beskrives i meget fine detaljer, går over Aars hvor han møder sagførerparrets søn Børge, der er en tre-fire år ældre. Børge sætter Michael ind i flere hemmeligheder i Aars, bl. a. dyrlægens apotek, som også rummer et større parti plastisk sprængstof, karabiner osv. På en morgentur i Aars stifter de to drenge også bekendskab med snedkerens gasmotor og dyrlægens blå bil - en Willys Overland fra før krigen. Efter et par dage skal Michael med rutebil fra Aars til Skørping. Han bliver fulgt til rutebilstationen, hvor der holder flere busser og på taget af en af dem bakser chaufføren med et par store gasflasker af stål. Michael får at vide,

Hans Elfelt Bonnesen giver et godt tidsbillede af Aars i 1940erne i sin ny bog

Af Thorkil Christensen AARS: Om det er fiktion eller virkelighed er svært at afgøre, men træk fra dagliglivet i Aars ved slutningen af Anden Verdenskrig er beskrevet på en måde så handlingen virker sandfærdig. Det er Hans Elfelt Bonnesens bog ”Radioen der forsvandt i Madum Sø” det drejer sig om. Bogen blev præsenteret forleden i Arden, og handler først og fremmest om to 11-årige drenges liv og drømme under Anden Verdenskrig. På baggrund af en jysk drengs tilværelse på en lille gård uden for Skørping og en københavnerdrengs liv i en lejlighed tæt ved Nyhavn fortælles en både naiv og rørende historie. Almindelig nysgerrighed fører til, at drengene en nat i juli 1943 overværer en våbennedkastning ved Madum Sø.

Fik inspiration Mange år senere i livet læser de nu voksne mænd historikeren Jørgen Hæstrups beretning om netop den nedkastning de overværede fra et skjul, og hvordan en

DIGITAL FARVE PRINT og alm.

radio, der var med i nedkastningen, aldrig blev fundet. Det bliver startsignalet til en eftersøgning 40 år senere. Men tilbage til Aars. Ved krigens slutning får den unge københavnerdreng Michael, ved skæbnens lunefulde spil, en uventet og kærkommen chance for at komme til Jylland på en helt ny måde -i bil! En af moderens venner - sagfører Christoffersen fra Aars var på besøg i København og tilbød drengen kørelejlighed i sin splinternye Ford Anglia. Det var sagførerens første besøg i København i egen bil, og han havde forinden

Nyt Ny y køkken – monteret på 1 dag

Skift låger og dit køkken bliver som nyt med låger efter mål!

fotokopiering

måtte spare sammen af sin benzinration for at kunne gennemføre turen. Michael skal på som-

BILMESSEN – for alle…

ÅBENT TIL KL. 22 TRICK OR TREAT

● ● ● ● ●

SAFETY A

Betaler din regning!

● ●

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

UDFØRER ALT INDENFOR BYGGERI :: Nybygning, Tilbygning & Ombygning :: Jord/kloak, Beton & Murerarbejde :: Badeværelser :: Alt i reparationsarbejde :: Total entrepriser

Aars Business School danser Friskolens Venner BMX Det Danske Spejderkorps DDS Kimbrergarden Trucks Amerikanerbiler Maskotter Jutlander Banks Halloween tog Aars IK Motorcykler

: AO 9.00 KL. 1 RM KAKANK A B TIS V DER GRA JUTLAN VED ER ÆLGVEDE S F FD MELA R AGE HJEM DEK PAN

GRA TIS

Hvidkildevej 9 :: Mejlby :: 9610 Nørager

gratis !

Dansende spøgelser fra Aars Business School kl. 20.30 ved Kimbrertorvet

Tandrup all round service 

Tryk på t-shirts

Tlf. 98 62 17 11

TORSDAG 30. OKTOBER

Tlf. 98 65 10 92 www.elkjaer-as.dk

Overhead film

Farvekopicenter Aars Himmerlandsgade 150 9600 Aars

www.aarshandel.dk

SE PRISER!

Storformat

Aars Bogtryk & Offset

Aars Handelsstandsforening

Bilmessen

Bogen er et ganske flot tidsbillede af en svunden periode. Fortællingen er gribende og historien velfortalt - både første og andel del i 46 små kapitler. Desuden rummer bogen en flere sider lang forklaring på mange af de ord, som var i spil under og efter krigen. Hans Elfelt Bonnesen blev født i 1932 og blev i 1952 student fra Aalborg Katedralskole. Han har skrevet adskillige kronikker og artikler om militærhistoriske forhold.

GRATIS SLIK I BUTIK KERNE HVIS DU TØR!

For personlig rådgivning kontakt Edi Elkjær Tlf.: 20 99

A3 - A4 - A5

at i Nodjylland kører rutebilerne på naturgas, og at en flaske er nok til 30 kilometer. Billetten til Skørping koster tre kroner og 20 øre. På vejen til Skørping fordeler chaufføren aviser til 20-25 bøndergårde ”ajlesprederen” Aalborg Amtstidende til de fleste og enkelte eksemplarer af Aalborg Stiftstidende smides ud af vinduet på den tre kvarter lange rutebiltur fra Aars til Skørping - rammende beskrevet fra en tid, hvor transport var noget andet end i dag.

Uddannet tømrer Faglært landmand Alt i havearbejde Stort kørekort C / CE Åben for andre forslag

5RHO

  

HUSK HÅNDVÆRKERFRADRAGET I 2014!

OK

KØKKENRENOVERING

KØKKEN · BAD · GARDEROBE

WWW.OKKR.DK PREBEN ADRIANSEN TLF. 4072 2362

9RV 

Roel Vos - Gunderupvej 46 - 9640 Farsø

Mobil: 6174 2035

UD

50

ST

0

ILL

IN

LY S

G END A O FA EG G TR MER RÆ UC IK SK KS AN AR ER BI LE R

www.aars.dk


Aars Avis

SIDE 14

29. OKTOBER 2014

MALEREN... WALTHER BACH’s Eftf. v/Berit Asp Madsen

TLF. 22 72 46 11 Krogh Madsen Arkitekter a /s Oustrupvej 28, 9600 Aars

pport ndsra ning ta s il T iv ning && Totalrådgrhverv imærk &E Energ Bygherre Bolig

98 62 18 66

www.km-ark.dk

info@km-ark.dk

Helle Vernon Kristiansen tilbød zoneterapi.

Helse og sundhed i mange udgaver på messen i Aars Årets messe bød på alt fra folkekirken til Planet Healing UDFØRER ALT INDENFOR BYGGERI :: Nybygning, Tilbygning & Ombygning :: Jord/kloak, Beton & Murerarbejde :: Badeværelser :: Alt i reparationsarbejde :: Total entrepriser For personlig rådgivning kontakt Edi Elkjær Tlf.: 20 99

Hvidkildevej 9 :: Mejlby :: 9610 Nørager

Tlf. 98 65 10 92 www.elkjaer-as.dk

Af Torsten Hansen AARS: Helse er mange ting. Det fremgår tydeligt, når man besøger messen Helse-, Sundhed og Velvære i Messecenter Vesthimmerland. Lige indenfor dørene bliver man mødt af fitnessmaskiner og firmaet Fit & Sund, der tilbyder at måle

kroppens værdier (blodsukker, fedtindhold, lungekapacitet og blodtryk). Her er der tale om konkrete tal, som man kan glæde sig eller ærgr sig over. Går man længere ind så mødes man af en række kvinder, der tilbyder at håndlæse. I stort set alle standene er der optaget ved bordene. Længere inde tilbydes hypnose og tarot kort. Mange af deltagerne er med år efter år i Aars, men der sker også udskiftning. - Vi er de eneste i år, der tilbyder zoneterapi, siger Vibeke Bøgh-Kristensen, der har stand sammen med Helle Vernon Kristiansen. Men de er langt fra de eneste der tilbyder terapi og healing. Heldigvis fordi det er tydeligt, at der er et interesseret publikum til alle standene. Stemningen i messehallen er rolig og stille. Publikum lytter til de mange forklaringer på standene og får i mange situationer

Hos Edel Elisabeth Michelsen, Den 3. Puls, kunne man blandt få rygmassage.

også lov til at afprøve de forskellige tilbud. Det kan for eksempel være massage hos ”Den 3. Puls” eller en samtale med Mette Isanell Ztorm fra Engle Syn. Mette Isanell Ztorm forsikrer, at hun kan se ting andre ikke ser. Den evne bruger hun til at give kunderne Energiopdatering,

Testamenter Omkring 50% af alle ægtepar og ugifte samlevende har behov for at oprette et testamente. Vi tilbyder en gratis vurdering af din/jeres behov for at oprette testamente og/eller ægtepagt. Beslutter du/I jer herefter til at oprette et testamente eller ægtepagt aftales der en fast pris. Ring og aftal en tid.

Advokatfirmaet Stenum Jørgen Stenum (H) Bitten Kjærsgaard (L)

Søndergade 22, 9600 Aars Tlf. 9862 2911 Fax 9862 4320 Mail: aars@adv-stenum.dk

Traume Healing og Planet Healing. Blandt de øvrige tilbud var Folkekirken, der også havde en stand. Ved siden af de mange tilbud på standene bød messen også på en lang række foredrag. Også her var der stor spredning i, hvad der blev tilbudt. Det var lige fra Anders Nedergaard - Professionel Muskel Nørd, der talte om ”Periodisk faste i teori og anvendelse”, til Celina Nastasia Porsborg der fortalte om ”Den basiske livsstil - en kort vej til permanent sundhed”. Ud over at gøre godt for krop og sjæl, så blev der også givet penge til Knæk Cancer under messen i Aars. På Fit & Sunds stand var der to løbere, som tilbragte hele weekenden på løbebåndet. For hver kilometer de løb gav Fit & Sund en krone til Knæk Cancer. De to løbere havde også skaffet andre sponsorer, så beløbet blev en del højere. Dertil kommer, at det ikke kun var løbeafstanden i messecentret der blev givet penge for. Løbebåndet har været opstillet hos Fit & Sund i tre uger, hvor alle kilometerne er talt med. I alt deltog et sted mellem 500 og 700 på messen.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 15

N O I T K U A A N G DESI % 0 7 L I T P O R A P S

Ă&#x2DC;KKENER K S G IN L IL ST IGE LĂ&#x2020;KRE UD LAV PRIS. DE HURT ANDEL. TIL UHĂ&#x2DC;RT EN VIRKELIG GOD H KAN GĂ&#x2DC;RE Klik

igna.dk ind pĂĽ des

/auktione

r

SPAR

30% HVID GREBSFRI DESIGN

Lige nu sparer du 30% ved køb af køkken med hvid grebsfri design i højglans eller mat. VÌlg mellem syv forskellige lüger samt alle elementer, bordplader, vaske og tilbehør.

   

Vejl. udsalg kr. 39.838,- SPAR 30%

KAMPAGNEPRIS KR. 27.887,-

Prisen er for skabe, sokkel og bordplade. Prisen er ekskl. vask, armatur og belysning Tilbuddet gÌlder til 30/11-14 ved køb for min. 20.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Levering inden 31/12-14. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

   

Ă&#x2026;BNINGSTIDER: MANDAG - FREDAG 9.00 - 17.30 . LĂ&#x2DC;RDAG 9.00 - 13.00 . SĂ&#x2DC;NDAG 10.00 - 15.00

Vi elsker hverdagen


Aars Avis

SIDE 16

29. OKTOBER 2014

Spar Nord Aars:

KĂ&#x2DC;R-SELV-LĂ&#x2020;SERREJSER MED

Behov for mere i pension Som lĂŚser af Aars Avis fĂĽr du disse sĂŚrlige lĂŚsertilbud. Oplys rejsekoden AARSAVIS ved bestilling â&#x20AC;&#x201C; sĂĽ fĂĽr du automatisk rabatprisen. rg

Julemarked i Quedlinbu 

Børnerabat

1 barn 0-1 ür gratis. 1 barn 2-12 ür ½ pris.

Schlosshotel Blankenburg

4 dages ferie pĂĽ 4-stjernet hotel i Midtt yskland

Slotsferie i Harzen Schlosshotel Blankenburg â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026; Allerede nĂĽr man drejer fra autobahnen og kører ind over den gamle grĂŚnse, der tidligere delte Harzen i øst og vest, fornemmer man, at man kører ind i en anden verden. Vejen gĂĽr langs gamle egetrĂŚsallĂŠer, gennem bindingsvĂŚrksidyl og middelalderlandsbyer, og pĂĽ ensomme klippehylder troner ridderborgene over bjerglandskabet. Landsbyen Blankenburg ligger i det nordligste Harzen â&#x20AC;&#x201C; midt mellem to af omrĂĽdets mest besøgte attraktioner; middelalderbyerne Wernigerode (17 km) og Quedlingburg (16 km), og her fĂĽr I hurtigt øje pĂĽ det smukke barokslot Schloss Blankenburg, som dukker frem af disen omgivet af sit 107 hektar store parkanlĂŚg.

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

1.149,-

1SJTVEFOSFKTFLPEF 

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBHCVGGFU t SBCBUQĂ?CJMMFUUJM Harzer Schmalspurbahnen

Ankomst Søndag til fredag frem til 16.12.2014.

vÌrelse. Det püpege Lotte Laier Bjørnskov: - Er du en gennemsnitskvinde pü 30 ür, der planlÌgger at gü pü pension som 65ürig, sü skal din opsparing rÌkke til 23 ür som pensionist. Hvis du derimod er en gennemsnitsmand, sü skal opsparingen alene rÌkke til 19 ür. Det er de statistiske kendsgerninger, siger hun.

HjĂŚlp fra livrenten Lotte Laier hĂŚfter sig ved, at de seneste ĂĽrs ĂŚndringer i pensionslovgivningen har medført en markant omfordeling i danskernes pensionsindbetalinger, og at det afhjĂŚlper en del af kvindernes udfordring med at ďŹ nansiere en lĂŚngerevarende tilvĂŚrelse som pensionist. Indførelsen af et indbetalingsloft pĂĽ ratepensioner og et stop for indbetaling pĂĽ kapitalpensioner betyder, at hele 52 procent af danskernes pensionsindbetalinger nu lander pĂĽ en sĂĽkaldt livsvarig livrente. - Fordelen ved livrenten er, at udbetalingerne fortsĂŚtter hele livet. SĂĽ hvis en kvinde og en mand indbetaler det samme pĂĽ en livrente igen-

nem hele livet, fĂĽr de efterfølgende den samme ĂĽrlige udbetaling uanset, at kvinden gennemsnitligt bliver ďŹ re ĂĽr ĂŚldre end manden, forklarer Lotte Laier. OgsĂĽ udbetalinger fra folkepension og ATP er livsvarige, sĂĽ derfor handler det for kvinderne alene om at forholde sig aktivt til den del af udbetalingerne, der ikke er livsvarige. - NĂĽr du som kvinde i gennemsnit skal ďŹ nansiere en pensionisttilvĂŚrelse, der er 20 procent lĂŚngere end mandens, sĂĽ skal du som tommelďŹ ngerregel indbetale 20 procent mere pĂĽ den del af din opsparing, som ikke har livsvarig udbetaling. I hvert fald hvis du ogsĂĽ i dine ďŹ re ekstra leveĂĽr vil have samme købekraft som din mandlige modpart, uddyber hun. Lotte Laier understreger afslutningsvis, at pensionsplanlĂŚgning er en individuel sag, men hun opfordrer kvinderne til som minimum at danne sig et overblik over, hvor stor en del af pensionsudbetalingerne der er livsvarige, sĂĽ det samlede behov kan vurderes.

www boostingbusiness www.boostingbusines g @boostingbusin s.dk dk k kontakt@boostingbusiness.dk g

Kurafgift EUR 2,- pr. person fra 14 ür pr. døgn.

3 dage pü 4-stjernet hotel i Västra GÜtaland

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Afslappede dage i Sverige

1.149,-

God

1SJTVEFOSFKTFLPEF 

at

Boibrn ø r ne r a b

Lumber & Karle Hotell â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026; I Västra GĂśtalands landlige idyl mellem søerne Vänern og Vättern ligger hotellet som kan blive en god base for en tiltrĂŚngt afstikker fra hverdagens trĂŚdemølle. Ankomst: Fredage frem til 19.12.2014 samt fredage i perioden 9.1.-26.6. og valgfri i vinterferien 6.-20.2.2015.

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBH t YBQFSJUJG t &OUJNFTQSJWBUKBDV[[J GPSUPQFSTPOFS t SBCBUQĂ?CPXMJOH t 'SJ8J'J Ekstranat inkl. morgenbuffet 34 9,-

4 dage pĂĽ 3-stjernet hotel i Gadebusch

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Pragtbyerne i Tyskland God

1.099,-

+VMFNBSLFEJ4DIXFSJO 

)PUFM$ISJTUJOFOIPGâ&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026;â&#x2DC;&#x2026; Her har I et oplagt udgangspunkt for at opleve alle de gamle slotte samt de prĂŚgtige hansestĂŚder LĂźbeck, Wismar og Schwerin, der alle kan nĂĽs pĂĽ en halv times kørsel fra hotellet. Ankomst: Valgfri frem til 18.12.2014 samt i perioden 30.3.-28.4. og mandag til torsdag i perioden 2.2.-26.3.2015.

at

Boibrn ø r ne r a b

1SJTVEFOSFKTFLPEF 

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBH t WFMLPNTUESJOL t 'SFNUJM inkluderer opholdet en FLTUSBSFUUFSTNJEEBH

Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 79,-. Børnerabat ved 2 voksne.

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Bestil nu pĂĽ

AARS: En gennemsnitlig dansk kvinde pĂĽ 30 ĂĽr kan i dag forvente at blive 88 ĂĽr gammel â&#x20AC;&#x201C; ďŹ re ĂĽr ĂŚldre end sin mandlige modpart. Derfor skal kvinden spare mere op end manden for at have samme købekraft som pensionist, men det er ikke nødvendigvis tilfĂŚldet i dag, pĂĽpeger privatkunderĂĽdgiver Lotte Laier Bjørnskov Spar Nord Aars. Danske kvinder har de seneste ĂĽr sparet omtrent den samme andel af deres indkomst op til pensionen som deres mandlige modparter. Men selv om kvinderne mĂĽlt pĂĽ indbetalingsprocenten er pĂĽ niveau med mĂŚndene, sĂĽ er det stadig ikke tilstrĂŚkkeligt til, at kvinder og mĂŚnd har samme købekraft i pensionisttilvĂŚrelsen. En gennemsnitslig 30ĂĽrig kvinde kan nemlig se frem til at blive 88 ĂĽr gammel, mens en tilsvarende mand i gennemsnit vil blive 84 ĂĽr gammel. Og eftersom tidspunktet for pensionering som udgangspunkt er ens for mĂŚnd og kvinder, skal kvinden ďŹ nansiere en ďŹ re ĂĽr lĂŚngere pensionisttil-

2 overnatninger 799,4 overnatninger 1.399,-

Teknisk arrangør:

Husk rejsekode:

AARSAVIS

Ă&#x2026;bent hverdage kl. 8-17.

MAGASINER  F LY E R S HJEMMESIDER FOLDERE  P L A K AT E R LOGODESIGN BANNERE BEACHFLAG ROLL-UPS Himmerlandsgade 150

G AS GIV DEN

( 1 , / 1 2 nel io s rofes me d en p ing løsn web ODE R SKIDEG VI E

|

9600 Aars

|

TIL DET!

Tlf. 20 30 65 43


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 17

Alt murerarbejde udføres!

Lis Christensen i Aalestrup har füet et mere vÌrdigt liv efter hun har füet installeret et automatisk toilet som kan skylle og tørre efter toiletbesøg.

Lis Christensen har fĂĽet installeret et automatisk toilet

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune har installeret et automatisk toilet, der kan skylle og tørre hos Lis Christensen i Aalestrup. Det har har givet den 72-ĂĽrige kvinde et mere vĂŚrdigt liv. - Jeg siger tingene, som de er, selv om det er tabu for nogle, siger Lis Christensen med oprejst pande ved spisebordet i Aalestrup. Jeg har gigt, og kan derfor ikke tørre mig selv ordentlig bagi. Derfor var det en kĂŚmpe hjĂŚlp i hverdagen, at jeg ďŹ k et automatisk toilet, der kan skylle og tørre mig. Lis Christensen har, trods muskel- og slidgigt, knogleskørhed og KOL et meget aktivt liv, hvor hun med sin rollator deltager i mad- og kortklubber, nørkleklub og andre sociale aktiviteter. Hver dag kommer hjemmeplejen, og hjĂŚlper hende med at fĂĽ strømper pĂĽ og at give smerteplastre for gigten. Hun fĂĽr ogsĂĽ hjĂŚlp til rengøringen. Hendes bror og svigerinde kommer ďŹ&#x201A;ere gange om ugen og hjĂŚlper

med at handle ind, og naboer og venner er ogsĂĽ en stor hjĂŚlp i dagligdagen. - Men det vil vĂŚre forfĂŚrdeligt at skulle have andre til at rode rundt dernede, siger Lis, der selv har prøvet det i sit arbejde som sygehjĂŚlper i den periode, hvor hjemmet lĂĽ pĂĽ Langeland før slĂŚgtsgĂĽrden i Simested og nu i Aalestrup. - VĂŚrdighed og evnen til at klare de mest intime ting gĂĽr hĂĽnd i hĂĽnd, og netop denne type velfĂŚrdsteknologi betyder virkelig meget for borgernes vĂŚrdighed, siger sundhedsudvalgsformand Palle Jensen. Derfor var vi heller ikke i tvivl om, at vi ville søge midler til at udvikle omrĂĽdet via de ekstra penge fra Ă&#x2020;ldremilliarden. Thomas Palner, leder af Vesthimmerlands Kommunes pleje- og seniorservice er ansvarlig for, at ďŹ&#x201A;est mulige borgere kan fĂĽ samme løft i livskvaliteten som Lis Christensen. Skylle- og tørretoiletterne kommer isĂŚr borgere med fysiske begrĂŚnsninger til gode, men de skal selv kunne komme til og fra toilettet og fĂĽ bukserne af og pĂĽ igen. Borgeren fĂĽr større livskvalitet, og kommunen sparer penge ved, at nogle borgere ikke lĂŚngere skal have besøg af hjemmeplejen til toiletbesøg og vask og hygiejne i den forbindelse. En lidt uventet gevinst ved toiletterne er ogsĂĽ, at de første erfaringer viser, at de giver fĂŚrre urinvejsinfektioner og dermed dyre indlĂŚggelser. - Før jeg ďŹ k toilettet gik jeg ofte og holdt mig alt for lĂŚnge. Og jeg var ogsĂĽ nødt til at tørre mig forfra. Det betød, at jeg nogle

gange ďŹ k blĂŚrebetĂŚndelse. Det har toilettet nu forhindret, men det vigtigste er, at jeg ikke føler mig ulĂŚkker og føler at jeg lugter. Jeg sĂŚtter en ĂŚre i, at tage rent tøj pĂĽ hver dag og føle mig godt tilpas, siger Lis Christensen. Og som hun sidder i den lyse lejlighed med glade farver pĂĽ sin trøje og briller, sĂĽ ser den 72-ĂĽrige kvinde ogsĂĽ ganske tilpas ud - ogsĂĽ tilpas over, at tale ĂĽbent om det, mange ikke tør tale om. - Jeg vil ønske, at der var ďŹ&#x201A;ere, som ďŹ k glĂŚde af et sĂĽdant skylle- tørretoilet og turde henvende sig til kommunen om hjĂŚlp, slutter hun.GLQ

WLO MÂ OS

K

U

XWH S P R

www.vestbymureren.dk

F

Â&#x2021;, XJH Â&#x2021;3 UY Â&#x2021;9 GLJ Â&#x2021;( Â&#x2021; /\ H Â&#x2021; 6DOJ 6 EUXJ UXJW JW JW Â&#x2021; 1HWYÂ UN 1 Â&#x2021; $QWLYLUXV $ Â&#x2021; %DFNXS % Â&#x2021; :LQNRPSDV : Â&#x2021; 3ULQWHUOÂĄVQLQJHU 3 Â&#x2021; +MHPPHVLGHU + Â&#x2021; 6HUYHU 6 NOLHQWHUU

T G VA N G Ă&#x2DC; DKommunen har givet 72-ĂĽrig et vĂŚrdigt liv

 IUDNU NLQHU V D P UD 1\H IUDNU RRNVI 1RWHE VPDVNLQHU UY (UKYH H[

GHWOLOOHFRPSXWHUILUPD

HIIHNWLYSFGN

YPDOHUPHVWHU'LDQD0DULH6ÂĄUHQVHQ Jeg elsker at male! Gør du? 2XVWUXSYHMÂ&#x2021;$DUVÂ&#x2021;7OI


Aars Avis

SIDE 18

T LAB

ECH

29. OKTOBER 2014

WWW.LABTECH.DK

DATA

GRATIS PC TJEK

-DGHWO\GHUPnVNHIRUJRGWWLODWYÂ&#x2022;UHVDQGWPHQGHQHUJRGQRN 'HWHUKHOWJUDWLVRJXGHQVNMXOWHIRUSOLJWLJHOVHUDWInWMHNNHWRJIHMOIXQGHWGLQ 3&KRV/DEWHFK'DWDRJGHWHUXDQVHWDOGHUHOOHURPGHQHUNÂ&#x2013;EWKRVRV HVORFOR: )RUGLYLJHUQHYLOYLVHYRUHVNXQGHUDWYL\GHUDANMARKS BEDSTE IT-SERVICERJGHWHUYLVWROWHDI

DANMARKS BEDSTE IT SERVICE Himmerlandsgade 65B - 9600 Aars

BILMESSEN â&#x20AC;&#x201C; for alleâ&#x20AC;Ś

SĂ&#x2DC;G HER! Iben Ledet Ditlev (t.h.) fra Farsø Skole og Anne Elgaard Hoff Lassen fra Ă&#x2DC;stermarkskolen, Aars, har vĂŚret praktikanter hos Flemming Møller Madsen pĂĽ Christiansborg.

12 MDR. RENTEFRIT

Praktikanter fra Vesthimmerland pĂĽ Christiansborg:

JA! den er go´ nok! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

Politikerne ville have godt af et frikvarter

SPAR OP TIL 50% PĂ&#x2026; VARMEREGNINGEN Â&#x2021;/DQJWELOOLJHUHHQGWU SLOOHU Â&#x2021;0LOMÂĄYHQOLJWDOWHUQDWLY Â&#x2021;+ÂĄMEU QGY UGL Â&#x2021;*RGNHQGWWLO6WRNHUDQO J

Af Iben Ledet Ditlev, Farsø Skole og Anne Elgaard Hoff Lassen, Ă&#x2DC;stermarkskolen, Aars

.USUWRQ

VESTHIMMERLAND: â&#x20AC;?Praktikant hos Flemming Møller Mortensenâ&#x20AC;?. SĂĽdan stĂĽr der pĂĽ det laminerede adgangskort, vi har hĂŚngende i en gul snor om halsen. Synligt pĂĽ alle tidspunkter. OvervĂŚldet af ind-

IF BIOBRĂ&#x2020;NDSEL IF Recycling A/S 9220 Aalborg Ă&#x2DC; Tlf. 98 93 59 20 www.ifrecycling.dk

Tyske priser hos Midtfjord

â&#x153;&#x201D;

1/1

â&#x153;&#x201D;

1/1

â&#x153;&#x201D;

1/1 Palle

â&#x153;&#x201D;

1/1 Palle

â&#x153;&#x201D;

Hundefoder

Bioenergi

Palle trĂŚpiller

Restparti 6 eller 8 m.m

Fra kr.

TĂĽrn brĂŚnde

- bøg

Kr.

1.499,1.450,-

trĂŚbriketter

Restparti 960 kg

Kr.

1.499,-

Hardwood briketter

960 kg (mørke)

Skyttens TILBUD

Kr.

1.680,-

20 KG Kr.

299,-

     ! " #$ %       

Udlejning af brĂŚndekløver GRATIS UDLĂ&#x2026;N AF TRAILER BEJSTRUPVEJ 260, 9690 FJERRITSLEV, TLF. 98 22 10 24 - 22 20 38 24

tryk trisser vi i hÌlene pü betjentenheden, imens de giver os den store rundvisning pü Christiansborg. For hold nu op! I løbet af rundvisningen gür det op for os, hvor meget større Borgen i virkeligheden er. Meget større end man gür og tror. En storsmilende Flemming byder os velkommen med en varm krammer. Han gür virkelig hurtigt. Vi løber efter. Første punkt pü dagsordenen er gruppemøde hos Socialdemokraterne. VÌrelset er stuvende fuldt. Flere af de ansatte stür langs vÌggene og venter, og os praktikanter har fundet nogle stole. Helle Thorning kommer til mødet. Stemningen er spÌndt hele mødet igennem, isÌr da

Leif Lahn bliver udnÌvnt til gruppeformand. Og det var bare det første. Ugen bød nemlig pü maaaaange møder. NÌste møde, vi tager med til, er en debat i fÌllessalen. Den handler om, hvorvidt der skal laves et forbud mod omskÌring af drengebørn. Vi hører büde personlige holdninger og fakta om emnet. Derefter er der spørgerunde, hvor politikere og borgere stiller spørgsmül. Det har sat vores tanker i gang, om der egentligt skal laves et forbud. Hele torsdag er vi ude at besøge DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom). De fortÌller blandt andet om deres politiske holdnin-

ger og alle de spĂŚndende aktiviteter, de afholder. Vi bliver bedt om at lave en kampagne og derefter fremvise den. Kun syv minutter fĂĽr vi til det â&#x20AC;&#x201C; det giver mange gode grin. Det var en sjov og hyggelig dag med de andre praktikanter. Ă&#x2030;n af de ting, vi har bidt mĂŚrke i, er, at nĂĽr politikerne er i tvâ&#x20AC;&#x2122;et, har de altid det seriøse ansigt pĂĽ. I virkeligheden er de faktisk som alle andre mennesker. Rygterne gĂĽr ogsĂĽ om, at politikerne ikke laver andet end at sidde pĂĽ deres ďŹ&#x201A;ade og kigge ud i luften, men det er langt fra sandt. Vi har vĂŚret helt tĂŚt pĂĽ politikerne og deres hverdag og set, hvordan de farer rundt fra møde til møde. NĂĽr vi følger Flemming, har vi knap nok tid til at fĂĽ en bid mad, inden vi skal videre. Og da Iben sĂĽ fredag eftermiddag udbryder: â&#x20AC;?TĂŚnk, at vi klager over, at der ikke er ďŹ&#x201A;ere frikvarterer i skolenâ&#x20AC;?, griner Flemming og hans ansatte højt. Medierne er en stor del af politikernes hverdag. Det oplever vi i den grad i denne uge. Vi er blandt andet med til interviews, og vi hører hans mobil ringe mange gange i timen, samtidig med at mails vĂŚlter ind. Alt i alt har det virkelig vĂŚret en spĂŚndende og sjov uge, som har budt pĂĽ mange anderledes oplevelser. Programmet har vĂŚret tĂŚt pakket, og som du nok kan lĂŚse, har vi gĂĽet meget hurtigt. I ugens løb har vi set en meget travl Flemming. Trods den travle hverdag er han dog altid smilende og positiv. Vi takker Flemming for muligheden og indblikket i den politiske hverdag. Og vi vil klart anbefale det til andre elever!

Jura-møde i Aars om at passe pĂĽ hinanden Ă&#x2020;ldre Sagen holder foredrag i musikhuset Alfa AARS: De ďŹ re lokalafdelinger af foreningen Ă&#x2020;ldre Sagen i Vesthimmerlands Kommune, alle pensionister og efterlønnere vil onsdag, 5. november kunne fĂĽ inspiration til at â&#x20AC;?passe godt pĂĽ mhinanden - ogsĂĽ juridiskâ&#x20AC;?. Det sker ved et eftermiddagsmøde i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars. Jurist Torsten Lenstrup, Ă&#x2020;ldre Sagens RĂĽdgivning, holder et foredrag, som blandt andet handler om formueforhold mellem ĂŚgtefĂŚller, ĂŚgtepagter, fuldmagter mellem pĂĽrørende, arveret og testamenter, samt gaver og familiehandler. - De fĂŚrreste bryder sig om at tĂŚnke pĂĽ, at de en dag skal dø. Men døden er en helt naturlig konse-

kvens af livet. Og jo bedre vores efterladte kender vores holdning til, hvad der skal ske, nĂĽr vi dør, jo fĂŚrre spørgsmĂĽl skal de tage stilling til i den ofte meget svĂŚre stund, siger Jørgen Gravesen, formand for Ă&#x2020;ldre Sagens Farsø-afdeling.

KÌrlig omsorg Det er derfor tegn pü kÌrlig omsorg, hvis man i god tid tager stilling til svÌre spørgsmül. Det kan f. eks. vÌre om man ønsker ivsforlÌngende behandling, hvis behandling er udsigtsløs. Om man vil obduceres efter sin død. Om man vil begraves eller bisÌttes, og om der skal vÌre en kirkelig ceremoni. Man kan oprette et livstestamente, hvor man

giver sine kĂŚre svar pĂĽ disse og mange andre spørgsmĂĽl. Det skal foregĂĽ pĂĽ en bestemt mĂĽde, ligesom spørgsmĂĽl om organdonation skal ordnes pĂĽ en sĂŚrlig mĂĽde. Og sĂĽ er der alle reglerne i arveloven som f.eks. om hvem der arver ifølge loven. Hvor meget kan man selv bestemme over i et testamente? Hvad sker der, hvis der ikke skrives testamente? Hvordan sikres den lĂŚngstlevende bedst. Hos Ă&#x2020;ldre Sagens RĂĽdgivning kendes mange af de spørgsmĂĽl, vi alle gĂĽr rundt med og ikke rigtig fĂĽr søgt svar pĂĽ, men jurist Torsten Lenstrup kender svarere og lader dem gerne gĂĽ videre pĂĽ mødet i Aars.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 19

GØR BILEN VINTERKLAR Nu begynder den farlige tid på vejene MOTOR: Lige nu er den tid på året, hvor der er størst risiko for at påkøre hjortevildt på de danske landeveje. Skov- og Naturstyrelsen skønner, at der årligt påkøres 20-25.000 hjortevildt i Danmark. Det er en kombination af flere omstændigheder, der gør efteråret til den farligste tid på vejene. - Jagtsæsonen er startet for cirka 175.000 jægere, og det presser dyrene over vejene. De marker, for eksempel høje majsmarker hvor dyrene har opholdt sig, er blevet høstet og får dyrene til at søge efter andre opholdssteder. Og så betyder overgangen til normaltid, at dyrenes myldretid nu falder sammen med billisternes myldretid. Så der er alt mulig grund til passe ekstra på og tage sine forholdsregler i trafikken nu, fortæller presseansvarlig Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring. Hvert år mister to til tre

Vildtulykker koster liv både hos dyrene og blandt mennesker. Pas på i denne tid.

mennesker livet ved på-

kørsel eller undvigelse af

Seks skarpe om vinterdæk fra Falcks redningschef MOTOR: Skal, skal ikke - iføre vognen vinterdæk? Redningschef i Falck Heino Svenningsen giver her hjælp til bilejere i tvivl. 1. Vinterdæk eller ej? Kig på dit behov. Er du afhængig af bilen, når der er masser af sne, bør du skifte til vinterdæk. Uanset type bør du have mindst 3 mm mønster - også selv om loven siger 1,6 mm 2. Kan jeg komme gennem vinteren på sommerdæk, hvis jeg har mulighed for at lade bilen stå de dage, det sner? Ja. Men husk lige på, hvor mange dage det har været snevejr de sidste par vintre. 3. Er det nødvendigt at skifte til vinterdæk, allerede når temperaturen er nede på 7 plusgrader? Nej. Det er en ofte fremført påstand, men sommerdæk er udmærkede ved 7 plusgrader. Men når det er 7 grader om dagen, kan der ofte være nattefrost, og så er det sæson for vinterdæk. 4. Min bil har brede sommerdæk, står de så ikke ekstra godt fast i vinterføre? Nej. Til vinterbrug skal dækkene være så smalle som muligt. 5. Kan jeg bremse på sne med sommerdæk, når jeg har ABS-bremser? Nej. Fastkørt sne kan være så glat, at

Vinteren nærmer sig - og det er tid at skifte til vinterdæk.

dækkene låser og bilen kurer af sted som en slæde. ABSbremser eller ej. 6. Er det en god idé at lægge et af sommerdækkene i bilen, hvis den ikke har et re-

servedæk? Ja, og så skal man huske at have hjulboltene til sommerdækkene med. Der kan nemlig være forskel på hjulboltene til vinterhjul, på stålfælge og sommerhjul på alu-fælge

BILMESSEN – for alle…

VI KLARER ALLE TYPER SKADER... GRATIS LÅNEBIL! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

dyr. Hertil kommer et an-

tal soloulykker, hvor bil-

lister på skovstrækninger er kørt i grøften eller ind i vejtræer, og hvor det ikke kan spores om ulykken skyldes uagtsomhed eller måske en undvigemanøvre for et dyr. En opgørelse fra If Skadeforsikring viser, at de materielle skader på biler efter påkørsel af vildt i gennemsnit koster 23.830 kr. Sådan kan du undgå ulykker med dyr: - Sæt farten ned, når du kører i områder, hvor der er skiltes med risiko for dyr på vejene. - Sænk farten, når du kører i mørke. - Vær særlig opmærksom på veje med uklippet græs i kanten og steder, hvor træer eller buske vokser tæt på vejen. - Blænd ned for det lange lys, hvis du ser små blink fra genskær i dyre-øjne i skovbryn og grøftekant. - Mange dyr er flokdyr husk at et dyr følges ofte af flere.


Aars Avis

SIDE 20

29. OKTOBER 2014

GĂ&#x2DC;R BILEN VINTERKLAR Altid bedst til prisen...

HIMMERLANDS BEDSTE PRISER PĂ&#x2026;:

        Bil, køkken eller lignende sü ring og hør din pris.

Autolakering

Maskinfabrikken Jilko i Aars tilbyder nu fuld sideĂĽbning pĂĽ pĂĽhĂŚngsvognen.

Jilko i Aars lancerer smart lastbilløsning Bulk og stykgodstippelad med hydraulisk üben / luk af hele venstre side

MOTOR: Maskinfabrikken Jilko i Aars har nu markedets smarteste løsning, til de vognmĂŚnd der kører bĂĽde bulk og stykgods. Bulk lĂŚsses og bagtippes helt som vanligt - men med stykgodset, trykkes pĂĽ knappen og hele venstre side ĂĽbnes. Godset kan nu lĂŚsses og siden lukkes igen - bare med et tryk pĂĽ en knap. Norske vognmĂŚnd der kører bĂĽde bulk og stykgods, har gennem flere ĂĽr brugt denne type opbygninger, hvor man slipper for den sĂŚdvanlige â&#x20AC;?riggenâ&#x20AC;? af og pĂĽ ved lĂŚsning

og losning af stykgods. Det her er büde brugervenligt og meget tidsbesparende. - De norske vognmÌnd jeg har talt med, fortÌller at de let sparer 10 til 12 minutter ved hver lÌsning eller losning, siger Peter Vad fra Jilko. Jilko opbygger løsningen efter kundens ønsker. Det gÌlder büde lÌngden pü forvognslad og lÌngden pü 3-akslet eller 4-akslet pühÌngsvogn. Den indvendige sidehøjde leveres fra 1800 mm til 2400 mm. Indvendig bredde er 2450 mm.

Vi servicerer alle bilmĂŚrker...

Vi kan tilbyde en, sĂĽ godt som, ny bil til

2500,- kr. incl. moms

250 incl.

CS CS

Biler

Biler- Tlf. 53 52 22 22 Markedsvej 15 - 9600 Aars

0,-

Markedsvej 15 - 9600 Aars - Tlf. 53 52 22 22

mom

s

BILMESSEN

Du bestiller en rengøring af bilen, hvor du

â&#x20AC;&#x201C; for alleâ&#x20AC;Ś

afrenset - vasket - poleret + lakforseglet. Ring for nĂŚrmere aftale til Brian eller Morten,

tlf. 98 62 29 62 Vestvej 9, 9600 Aars ¡ Fax 96 98 40 68 ¡ www.vaautolak.dk ¡ post@vaautolak.dk

DK billigste priser pĂĽ dĂŚk! FĂ&#x2020;LGE & DĂ&#x2020;K Det bliver ikke billigere! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

R GE LA ! PĂ&#x2026; U K â&#x20AC;?N Ă&#x2020; K D 0 â&#x20AC;&#x153;VĂ&#x2020; 0 L 1 1. KA S R A M H VI SO

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

AARS AVIS Annoncetelefon 98 62 17 11


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 21

GĂ&#x2DC;R BILEN VINTERKLAR Jyder er de sikreste vinterbilister MOTOR: Bilister i Region Midtjylland og Region Nordjylland er langt bedre til at skifte til vinterdĂŚk end resten af landets bilister. Dermed kan de kalde sig de sikreste vinterbilister, viser nye tal fra TNS Gallup for Gjensidige Forsikring. Det danske vintervejr kan vĂŚre en uforudsigelig størrelse, og sne og frost kommer typisk, nĂĽr vi mindst venter det. Derfor er det godt at vĂŚre forberedt, hvis man planlĂŚgger at køre bil, nĂĽr efterĂĽret skifter over i vinter. 93 procent af bilisterne i Region Nordjylland og 91 procent af bilisterne i Region Midtjylland forbereder sig pĂĽ vinteren og skiftede i 2013/14 sommerdĂŚkkene ud med de mere sikre vinterdĂŚk. I Region Hovedstaden var det blot 79 procent. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring. - Vi har alle oplevet at blive overrasket af det danske vintervejr, nĂĽr sne og frost kommer pludseligt. Derfor glĂŚder det mig meget, at sĂĽ mange bilister i Jylland tager deres forholdsregler og skifter til vinterdĂŚk. Mange undersøgelser viser nemlig, at vinterdĂŚk har cirka halv sĂĽ lang bremselĂŚngde i glat føre, og det er virkelig en forskel, der kan mĂŚrkes, siger Kim RudPetersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Nordjyderne er bedst til at fĂĽ skiftet til vinterdĂŚk.

cent flere, der monterede vinterdĂŚk i vintersĂŚson 2012/13 end i 2011/12, hvor 87 procent af bilisterne skiftede dĂŚk. Det var dog i 2012 allerede flere end landsgennemsnittet er i dag. - Jeg kan ikke umiddelbart se en begrundelse for, hvorfor jyder skulle vĂŚre bedre til at skifte til vinterdĂŚk end resten af danskerne. Vejene bliver hverken saltet mindre eller ryddet sjĂŚldnere i Jylland, sĂĽ det glĂŚder mig, at de jyske bilister bare er rigtig gode til at skifte til vinterdĂŚk. Det

Flertal er for et lovkrav I lande som Tyskland, Sverige og Norge har det lÌnge vÌret pübudt at køre med vinterdÌk i vintersÌsonen, men i Danmark ladet lovkravet endnu vente pü sig. I 2011 udtalte bl.a. Forsikring & Pension i et høringssvar, at de støttede op om et lovkrav om vinterdÌk, som vi ser det i vores nabolande. Lige-

ledes mener syv ud af 10

danskere, at det bør vÌre

BILMESSEN â&#x20AC;&#x201C; for alleâ&#x20AC;Ś

- DANMARKS STORE UDVALG I BRUGTE BILER MED EXTRA

BILMESSEN

GARANTI!

Gratis hente/bringe service - sĂĽ bliver det ikke nemmere VINTEREN ER PĂ&#x2026; VEJ! Skal vi opbevare dine sommerhjul GRATIS pĂĽ vores dĂŚkhotel? JA og vi er stadigvĂŚk DK billigste med vinterdĂŚk & sommerdĂŚk

RING PĂ&#x2026; 98631600

OLIESKIFT Kvalitets olie fra Castrol og olieďŹ lter

FRA KR.

499

RENAULT MEGANE III 1,5 DCI 110 EXPRESSION ST ESM

â&#x20AC;&#x201C; for alleâ&#x20AC;Ś

Flere vinterdÌk pü vejene Undersøgelsen viser en tendens mod, at flere og flere bilister monterer vinterdÌk pü deres bil, nür frosten og sneen melder sig. I Region Nordjylland var der süledes seks pro-

er desuden vigtigt at understrege, at bilister i byer ogsĂĽ har behov for vinterdĂŚk, nĂĽr vejene er glatte, siger Kim Rud-Petersen.

lovpligtigt at montere vinterdÌk i vinterperioden. - Undersøgelser har vist, at vinterdÌk øger trafiksikkerheden markant i glat føre. Og denne undersøgelse viser, at stadig flere tager sig de forholdsregler, som det danske vejr krÌver. Det ville dog glÌde mig, hvis ogsü de sidste skiftede til vinterdÌk, og det er vÌrd at kigge pü, hvordan vi sammen kan løse den udfordring, siger Kim Rud-Petersen.

PROBLEMER MED DIESEL PARTIKELFILTER? Vi renser det for

KUN KR.

EKSPERTER I REPARATION OG UDSKIFTNING AF BILRUDER! Bilmessen

Svoldrupvej 13

9640 Farsø

Tlf. 98 63 16 00

www.bilmessen.dk

Type: Personvogn-Diesel Model ĂĽr: 2013 1. reg dato: 5.-9.-13

1.495

Km: 6.000 Farve: Sølvmetal Pris: 189.321 kr.

Bilmessen Svoldrupvej 13 9640 Farsø Tlf. 98 63 16 00 www.bilmessen.dk PointBiler Farsø RøjbÌkvej 3 9640 Farsø Tlf. 70 22 20 05 www.pointbiler.dk

VI â&#x20AC;?DĂ&#x2020;KKERâ&#x20AC;? DIG OG DIN BIL AF TIL VINTERPERIODEN...

de tids is og n e m m o k n e d nt med l! VÌr pü forka ü sikker kørse n p o g o k Ì rd te sne - skift til vin om prisen r ø rh fo g o U N Ìkkontrol Bestil tid til d Ìk til bilen. pü nye vinterd

e gode Vi fører d r masser af a ker - og h r lager. Ì m k Ì d tsdÌk pü e t li a v k te nyindkøb

Tlf. 98 62 30 33 Markedsvej 9 Â&#x2021;9600 Aars

www.autopartner-aars.dk


Aars Avis

SIDE 22

HAVERSLEV

Jens Hejlskov, Vestbygade 44, Haverslev Tlf. 98 65 42 82

29. OKTOBER 2014

NØRAGER

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

30-2…livsvigtig førstehjælp HAVERSLEV: Torsdag, 23. oktober blev der afholdt gratis hjertestarterkurser i Haverslev Hallen, hvor den ene af byens to hjertestartere er opsat (den anden er på Haversdal). Kurserne var sponseret af TrygFonden og arrangeret af firmaet SafetyGroup. Konsulent Michael Reif fra Safetygroup gav de fremmødte et par timers koncentreret og til tider underholdene undervisning i livreddende hjertemassage og efterfølgende anvendelse af hjertestarter. I tilfælde af konstateret

hjertestop blev det indtil flere gange pointeret kraftigt, at vi alle har de redskaber der skal til, for at yde førstehjælp. Vi har hver to hænder der kan trykke på brystkassen og en mund der kan indblæse luft. Hjertestarteren kan ikke give hjertemassage. Den kan tage et hjertekardiogram og den kan afgive stød, så et nødlidende hjerte kommer tilbage til rette hjerterytme. Hjertestarteren ”fortæller” selv, hvorvidt et eller flere stød kan anbefales, og den starter med at dirigere

Mange Haverslev-borgere lærte om førstehjælp og brug af hjertestarter, da der blev holdt hjertestarter-kurser i Haverslev Hallen.

brugeren til at yde HLR - hvilket betyder HjerteLungeRedning! Altså hjertemassage i rytmen 30 (1-2 tryk pr. sekund midt på brystkassen) og 2 gange indblæsning (mund-tilmund). Hvis man kommer ud for at skulle hjælpe en person med hjertestop, så er det selvfølgelig 1-1-2 man allerførst kontakter. Herefter går man i gang med hjertemassagen - HLR 30 kraftige tryk midt på brystkassen og 2 gange mund-til-mund, og man fortsætter denne behandling indtil professionel assistance (ambulance/lægebil) når frem. Er man flere til stede kan den nærmeste hjertestarter evt. hentes (til moderne mobiltelefoner fås en app der dirigerer én til nærmeste hjertestarter), men den nødstedte person må naturligvis ALDRIG forlades - hjertemassagen SKAL fortsættes. Firmaet SafetyGroup har siden 2001 samarbejdet tæt med TrygFonden om opsætning og implementering af hjertestartere i Danmark. SafetyGroup leverer, klargør og servicerer alle TrygFondens cirka 1000 opsatte hjertestartere.

Nørager-pensionisterne gik en tur langs kanalen i Løgstør.

Nørager-pensionister på tur i Vesthimmerland Besøgte Løgstør, Gatten, Ranum, Farsø og Aars NØRAGER: Nørager Pensionistforening har været på Løvfaldstur, og i år gik turen til Vesthimmerlands Kommune. Der var 68 personer med på turen, og det betød, at den måtte foregå et en dobbeltdækker-bus. Turen var tilrettelagt af Søren Christensen, som også var guide på turen, hvor han fortalte spændende ting om de steder, man kom omkring. Først gik turen omkring

Golfcentret i Gatten, inden formiddagskaffen blev indtaget i Kulturladen i Løgstør, som velvilligt havde slået porten op. Næste stop var Ranum Efterskole, hvor forstanderen gav en fin orientering om skolens måde at arbejde på. De næste stop var Glenholm Vingård og Ranum Kirke, hvor der blev givet en fin orientering om aktivitet og historie.

Sognegården stillede velvilligt lokaler til rådighed for frokosten. Derefter gik turen sydpå langs Vesthimmerlands vestkyst til Hvalpsund, hvor bussen kørte omkring steder fra Johannes V. Jensens liv og levned, og sluttelig blev Musikhuset og Gymnasiet i Aars besøgt med en rundvisning. Turen sluttede med middag på Nørager Kro.

På sporet af Sergej Hans F. Jensen har skrevet en bog om krigstiden i Stenild

Af Torsten Hansen NØRAGER: En meget detaljeret beskrivelse af to ukrainske krigsfangers ophold i og omkring Stenild det sidste år af Anden Verdenskrig er, hvad man får, når man læser Hans F. Jensens nye bog: ”På sporret af Sergej - en russisk krigsfanges historie”. Litteraturen om Anden Verdenskrig og besættelsen

er ofte domineret af berømte og berygtede mænd. Forfatterens beretning om Sergej Trofimovitj Pomasan er den lille mands historie. Sergej Trofimovitj Pomasan blev for en tid kvast mellem Hitler og Stalin - og til en vis grad også af Roosevelt, Churchill og de danske myndigheder. ”På sporet af Sergej” er en nøgtern og dokumentarisk beretning baseret på et omfattende kildemateriale om en russisk/ ukrainsk løjtnants dramatiske og byrdefulde liv under og efter Anden Verdenskrig. Bogens første del foregår omkring Stenild, hvor Sergej Pomasan og hans følgesvend Jurij Minjakov først henvendte sig til uddeleren i brugsen, og siden kom en del rundt på egnen. Deres møde i brugsen var medvirkende til, at uddeler Christian Jensen senere oprettede modstandsgruppen Marie, i hvilken

Hans F. Jensen har skrevet ”På sporet af Sergej”.

de to ukrainere også blev medlem. Forfatteren Hans F. Jensen har arbejdet som museumspædagog og naturvejleder ved Sydhimmerlands Museum. Han har tidligere fået bøger udgivet gennem Dansk Historielærerforening, Munksgaards Forlag og Alinea. Den nye bog er udgivet på forlaget Hogim.

”Kig Ind” i Nørager klar til kunst- og hobbymarked NØRAGER: Så er det igen tid at lægge vejen forbi Kultur og Medborgerhuset Kig Ind i Nørager og besøge det hyggelige kunst- og hobbymarked. Lørdag, 1. november står en flok kreative mennesker fra nær og fjern klar, til at vise og sælge nogle af de flotte ting de går og pusler med i hverdagen. Står man lige og mangler

en gave eller bare har lyst til at forkæle dig selv, så er Kig Ind lige stedet. Der er boder med glas, patchwork, smykker, malerier, tøj, hobbyartikler, kort, dekorationer, nisser, strik, skulpturer, brugskunst og meget mere. Der er også mulighed for at sidde og hygge sig med hjemmebag og kaffe, som kan købes hele dagen. Byens Lokalhistorisk Arkiv

har i dagens anledning også åbent, hvor de markerer Arkivernes Dag. Det er et landsdækkende arrangement, hvor alle kan komme forbi og måske finde sin slægt, gamle billeder og dokumenter. Lokalhistorisk Arkiv, de kreative værksteder og Kig Ind står som arrangører af dagens kunst- og hobbymarked.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

AARESTRUP

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SIDE 23 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SØNDERUP

Unge hjælper anbragte unge AARESTRUP: De ældste elever på Gregers Krabbe Friskolen i Aarestrup er med i en landsdækkende kampagne. Målet er at hjælpe anbragte unge i Danmark. Kampagnen er tilrettelagt af Ungdomsværn under Børnehjælpsdagen. Der er 25 klasser med i hele landet. I tre hektiske uger skal de forvandles til fundraisere, der samler penge ind ved at lave events og sælger mule-

poser. Muleposerne er tegnet af anbragte børn. Temaet er ”Superhelte og drømme”. 80 procent af de indsamlede midler går direkte til Ungdomsværn, mens klasserne beholder de sidste 20 procent. I de tre uger skal vi gøre opmærksom på Ungdomsværn og sælge en masse mule-poser. Første event er planlagt til onsdag, 26. oktober. Da

SULDRUP

Suldrup viser byggegrunde frem SULDRUP: Suldrup Borger- og Erhvervsforening arbejder ihærdigt på at gøre Suldrup mere og mere interessant. Samtidig vil de også gerne vise for alle og enhver, at der sker noget i Suldrup. Foreningen inviterer derfor til ”Øl over hækken” søndag, 2. november. Foreningen kalder det en event dag. Denne dag står borgerforeningen og masser af virksomheder klar med rådgivning og salg af boliger, samt finansiering af

nye boliger. Der er også håndværkere der kommer med gode design forslag. Eventdagen foregår på de syv byggegrunde, der ligger mellem Suldrup og Hjedsbæk. - Vi sætter en tårn op af byggestillads, så vil folk kunne se, hvor flot udsigten er, når man bygger med 1. sal på, forklarer Henrik Pedersen, Suldrup Kro, der er med i Suldrup Borger- og Erhvervsforening. Ud over en øl over hækken, så bydes der også på kaffe og sodavand.

Seniorerne fra Sønderup og Suldrup besøgte blandt meget andet Mariager Kirke. Her fik de samtidig historien om kirken fortalt. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Landsbyskolen i Haubro åbnes i fællesskab gøre alt for, at alle børn kommer på den skole, der passer til dem og deres familier. Og så er der en væsentlig ting, man som forældre skal være opmærksom på: I Danmark har vi ikke skolepligt, men undervisningspligt, hvilket betyder, at forældre selv kan vælge, hvilken skole deres børn skal gå i, fortsætter hun. En friskole kan være et alternativ til folkeskolen, og det der kendetegner friskoler, er det anderledes grundlag, som deres pædagogiske tilgang til undervisningen bygger på. Det kan være et religiøst, geografisk, kultu-

Seniorer på tur rundt om Mariager Fjord

Stor marked i Hjeds

SØNDERUP: Det blev en oplevelses rig tur Sønderup

HJEDS: Lørdag, 1. november danner Hjeds Kultur- og Forsamlingshus ramme om et stort hobby- og kræmmermarked. Interessen for at deltage i dette arrangement har været enorm. På bare tre dage var de 17 stande revet væk. Udvalget er samtidig kommet til at spænde vidt. Foruden loppeting er der fine stande med patchwork, strik, træting, kranse, smykker, tøj, nisser og meget andet.

Aloe Vera salg i Grynderup

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

HAUBRO

HAUBRO: For andet år i træk deltager Haubro Landsbyskole - Himmerlands Friskole i arrangementet Åben Skole. I år holdes arrangementet torsdag, 6. november. I år deltager ca. 210 skoler, heraf 14 folkeskoler fordelt over hele landet. - Åben Skole handler om at sætte fokus på forældres skolevalg, for som bekendt er ikke to skoler ens – hverken blandt folkeskolerne eller de frie grundskoler, siger skoleleder Henriette Mønsted, Haubro Landsbyskole. - Det er der heller ingen børn, der er. Derfor bør vi

holdes halloween-fest på Gregers Krabbe Friskolen. Målgruppen er mindre børn, deres forældre og bedsteforældre. Der vil være halloweenværksteder, hvor man kan lave pynt og udhule græskar. Der vil være salg af kaffe, te, kage og vafler. Og under hele arrangementet er der mulighed for at købe mule-poser.

relt eller pædagogisk værdigrundlag. Folkeskolen må derimod ikke drives ud fra bestemte religiøse, politiske eller pædagogiske værdier. Det vil på Åben Skole være muligt at hilsen på både nuværende og kommende forældre, nysgerrige naboer og bedsteforældre, som gerne vil følge med i deres børnebørns skolegang. Der vil være åbne værksteder og fremlæggelse af elevernes projekter, og som noget nyt deltager skolens børnehave ”Sneglehuset” i Åben Skole. - Vi håber, der er mange der vil besøge både skolen og børnehaven, for et af vores kendemærker er den glidende overgang mellem børnehave og skole, slutter skolelederen.

GRYNDERUP: Helle Skov Mogensen har startet egen forretning på Bratbjergvej 26, Grynderup. Hun er selvstændig forhandler af Aloe Vera produkter til wellness, fitness, hudpleje, make up, rengørings/vaskemiddel og produkter til dyr. Produkterne indeholder planten Aloe Vera. Siden 1978 har Forever Living skabt produkter af planten, som i dag dyrkes på økologisk basis. - Jeg blev bidt af konceptet i foråret 2014 – i dag bruger jeg shampoo og balsam, som har givet mere glans i håret og har fået mine hud-

Suldrup Seniorer havde til Mariager Fjord Rundt. Ol-

problemer i hårbunden til at forsvinde. Jeg bruger Aloe Vera skrub til ansigt, hænder og fødder og føler velvære. Jeg har smidt make up produkter ud fra tidligere – selv en dyr Elisabeth Arden og Biotherm - fordi jeg kan mærke, at de økologiske produkter gør en forskel, siger Helle Skov Mogensen. Familien bruger også sprayproduktet til deres hund mod lopper. - Så har drikkegel og Agri plus givet meget energi, som jeg ikke havde set komme, fortsætter Helle Skov Mogensen.

1. oktober åbnede hun forretning på privatadressen, der er dog mest åbent efter aftale. Den nye forretningsindehaver har desuden planlagt arrangementer tirsdag og torsdag aftner samt på lørdage. Der er plads til grupper på otte personer. Deltagerne bliver introduceret i forskellige selvforkælelses oplevelser, som ansigtspleje, håndpilling, fodpilling og let massage. Desuden kan man få fodmanicure, håndmanicure og speciel ansigts behandling. - Vi kan også komme ud privat og give samme ydelser, hvis I er en større gruppe end otte, bemærker Helle Skov Mogensen.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SKIVUM

Skivum gør klar til efterårsmesse SKIVUM: Boutique Bentes Corner i Skivum arrangerer i sammen med Forsamlingshuset i Skivum en efterårsmesse lørdag, 8. november. Efterårsmessen er et helt nyt tiltag i byen. Flere butikker har givet tilsagn om at deltage på messen med en stand med både udstilling og salg. Der bliver desuden modeopvisning med tøj og andet fra de butikker, som deltager i messen og det blivet præ-

sens Busser kørte 64 deltagere rundt om fjorden. Turen gik til Hobro og dernæst til Bramslev Bakker, hvor man kunne nyde udsigten over fjorden. Turen fortsatte til Hadsund og videre til Als, hvor der var kaffe på Als Kro og Badehotel. Næste stop var Als Odde, inden bussen gjorde holdt ved Havnø Herregaard. Selskabet ankom senere til Mariager, hvor der var rundvisning i Mariager Kirke. Historien om Mariager Kloster og Mariager Kirken blev fortalt. Dagen slutte med aftensmad på Simested Kro. Chaufføren guidede selskabet rundt om Mariager Fjord. Han var lokal kendt, og deltagerne fik meget at vide om de kendte steder i området. Det blev en god tur som alle nød.

senteret af lokale modeller. Der bliver meget forskelligt at se på messen, f. eks. tøj, smykker, skindvarer, håndarbejde, møbler, kunst, brugskunst, håndværk, personlige jeans, dagpleje osv. Forsamlingshusets bestyrelse vil sælge mad og drikke. - Hvis efterårsmessen bliver en succes, har vi planer om at fortsætte med den slags arrangementer. Interessen

for at få en stand har været stor, og vi har måtte give afslag til en del som ønskede at udstille, og andre har ikke haft mulighed for at deltage i den pågældende weekend, men vil meget gerne være med en anden gang, siger Bente Knudsen fra Boutique Bentes Corner.

Salon Jytte HORNUM 98661741 MANDAG LUKKET!

Aars Avis - når det skal være lokalt! HME A/S • Evaholmvej 24 • Hornum • DK-9600 Aars Tel: +45 98 66 11 00 • www.hme.dk


Aars Avis

SIDE 24

29. OKTOBER 2014

v. Finn Ovesen

Nørage r

S uldr up

tlf. 98 55 10 06

tlf. 98 37 90 00

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00

H ave rs le v tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

KOLONIAL

KOLONIAL

KØL

KOLONIAL

C re me t

Pam a

Q u a k e rs

K ro n k ilde

HYBEN-ÆBLE/ JORDBÆR SYLTETØJ

GRØDRIS

GULDKORN

OST

500 g

425 g

850-1.000 g Mellemlagret

330-350 g

MED 33% EKSTRA

Pr. pk .

10

00

Be au v a is

FROST

An t h o n

RØDKÅL 1.000 g pr. gl.

Fr it v a lg

10

49

Pr. s t k .

95

00

Pr. pk .

10

00

LANDAND 3.000 g

Max. 4 pk. pr. kunde!

G a lle o g Je s s e n PÅLÆGSCHOKOLADE 60 stk. Fløde/mørk

KØL

R UNDEIS ½ PR

Pr. g l.

10

Læk k e r ie r !

00

Om a

SALATER FRA K-SALAT 150-250g Skinkesalat/Hønse/ Tun/Kylling og tun m/ ekstra

Pr. s t k .

99

00

Sk r ubb e

MARGARINE

FISKEFILET

500 g Stege/Bage

Ca. 43 stk.

S

½ PRI

Fr it v a lg

20

00

Pr. s t k .

10

00

Fr it v a lg

10

00

5 kg

125

00


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

FROST

CHOKOLADE

SPIRITUS

DA NM A R KS LAV ESTE PR IS!

SIDE 25

Brøn dum

K ing s ize

SNAPS

MARS/BOUNTY/ TWIX/SNICKERS

70 cl. Gylden

GRØNT TILBUD Da n s k e VILDMOSE KARTOFLER

BL. KØD OG MELBOLLER 1.000 g

2 kg

12

00

Sp a n s k e BROCCOLI

R UNDEIS ½ PR

14

Pr. ps .

95

7

Fr it v a lg

Max. 6 ps. pr. kunde!

KØD

Pr. s t k .

400 g

79

95 + pant

20

Kun

TWIST

Kærgårde n

S

LØRDAG/ SØNDAG

200 g Alm./Mini/ Fedtreduceret

00

OKSEFILET/ OKSESTRIPLOIN 3-4 kg

Pr. ps .

00

10

Max. 3 ps. pr. kunde!

Løs væg t s

500

10

00

FRA PÅ FREDAG 00

20

Max. 6 pk. pr. kunde!

KATJES/FAZER SLIK 100-140 g

SLIK

299

3 stk .

Pr. net

BLOMSTERHJØRNET

Max. 5 pk. pr. kunde!

2 stk .

Sp a n s k e

00

SMØR

½ PRI

10

3 stk .

K u n TORSDAG/ FREDAG 145 g

Fr it v alg

5

Pr. st k .

CLEMMENTINER

MEDISTERPØLSE

Pr. s t k .

00

00

VIL DER VÆRE VINTERKRANSE OG MOSPUDER TIL KIRKEGÅRDEN!

Fl otte PEPEROMIA God holdbar plante

00

00

Pr. 100 g

95

6

Fr it v a lg

00

10

Pr. st k .

25

TILBUDDENE GÆLDER ALLE 3 BUTIKKER FRA ONSDAG TIL OG MED SØNDAG (HVOR IKKE ANDET ER ANGIVET)

00


Aars Avis

SIDE 26

29. OKTOBER 2014

AARS FC

Aars FC

contra

MEJRUP GU 2007

SERIE 1 AARS STADION SØNDAG 2. NOVEMBER 2014 KL. 13.30

SPONSOR TIPS ... SPONSOR TIPS ... SPONSOR TIPS Henrik Hassing

Kasper Dahl

1 1

Kasper Jensen

Morten Nørgaard

Thomas Lucassen

1

Ove Nørskov

Michael Jørgensen

1

Thomas Dissing

NCO byg, Aars Murer- & entreprenørfirma

1 1

Morten Freundlich

1

Hans J. Kastberg

X

1 1

Vestvej 5, 9600 Aars Tlf. 98 62 24 55

Steen Jensen

1

Lars Kristensen

1

1

HOVEDSPONSOR . HOVEDSPONSOR . HOVEDSPONSOR Brian Larsen


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VEGGER

Loppemarked på friskolen i Ejdrup EJDRUP: Konkurrencen er stor, med mange lokale og private loppemarkeder, men det mærker man ikke meget til på Ejdrupkanten. Det årlige loppemarked på friskolen har altid været et tilløbsstykke, ikke mindst på grund af generel høj kvalitet blandt effekterne. Dertil er der igen i år mulighed for at vinde en tur til Cirkusrevyen med Midtbus

Jylland. Første søndag i november er friskolen traditionen tro omdannet til salgsboder og café. I et stort telt sælges en stor samling af blandt andet møbler. Forældre, elever og andre frivillige samler ind til markedet lørdag, Alt sammen udstilles på friskolen søndag, hvor det sælges af de 60 hjælpere i nogle hektiske timer fra middagstid.

Loppemarkedet afvikles til fordel for elevernes fælles lejrskoler og afgangsklassernes udlandsture. På denne måde er det muligt at holde forældrebetalingen på et rimeligt niveau. Friskolens 8.-9. klasse skal til foråret til København og til efteråret på tur til London. - Loppemarkedet bliver også brugt som en god mulighed for at gøre et uformelt besøg på friskolen. Skolen har ingen fast indskrivningsdato, men kører med løbende indskrivning. Skolen står naturligvis klar til at tage en snak med alle

Zenobia og Trio Mio i Halkær HALKÆR: To trioer er på programmet lørdag, 1. november på Halkær Kro. Trioen Zenobia udgår fra Egtved Pigens hjemegn. Her er det tre søstre der spil-

SIDE 27

ler danske sange ofte i egen nyfortolkning men også fra Carl Nielsens hånd. Trio Mio har altid fremstået med sit helt eget flotte og på højt niveau musikal-

ske udtryk. Svenske Jens Ulvsand på bouzouki, Kristine Heebøl på violin og sidst tilkommet en af landets største jazzpianister Peter Rosendal.

interesserede. Naturbørnehaven har i år en helt særlig stand på loppemarkedet, hvor man kan høre om naturbørnehaven. Når man ikke at komme forbi Skørbæk-Ejdrup Friskole og naturbørnehave søndag d. 2. november er der endnu en mulighed når Friskolen ligesom de øvrige Frie Grundskoler i området holder ”Åben skole” torsdag d. 5. november, siger skoleleder Per Svaneborg, Skørbæk Ejdrup Friskole og Naturbørnehave.

Dagens koncertmenu er ved Halkær Ådal Økologisk, bestående af buffet, med kød af kalv og gris fra de lokale økologiske landmænd, retter med gamle danske ærtesorter, og masser af grønne tilbehør og surt.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VESTRUP

Ørnene i Vestrup vandt læsequiz VESTRUP: Vesthimmerlands Biblioteker har afviklet finalen i den traditionelle læsequiz for kommunens 5. klasser, som forinden havde haft besøg af forfatteren Mette Finderup. Det var da også hendes forfatterskab, der blev dystet i samt i diverse kategorier indenfor almen viden og lidt ”praktiske øvelser på gulv.” De dystende hold var ”Regnbuen” fra 5. b på Farsø Skole, ”Ørnene” fra Vestrup Skole og ”Byens bedste 5. b” fra Aars Skole.

Alle hold havde været godt omkring i forfatterskabet, men da Mette Finderup er en produktiv forfatter, var ikke alle bøger blevet læst lige grundigt. Heldigvis var det muligt for holdene at få hjælp fra klassekammeraterne, der bakkede godt op under dysten. Efter en ret jævnbyrdig indsats fra alle tre hold begyndte et af holdene at rykke, og det blev da også ”Ørnene” fra Vestrup Skole, der løb med førstepræmien.

Minihal Vestrup er i rejsehøjde VESTRUP: Det går stærkt med opførelsen af minihallen ved Vestrup Skole. Arbejdsgruppen bag halbyggeriet har indkaldt til rejsegilde fredag, 7. november og dermed passeres endnu en milepæl i det omfattende arbejde som beboerne i Vestrup, Østrup og Vognsild har lagt gennem flere år for at få bedre forhold til sportsog fritidsaktiviteter. Rejsegildet bliver holdt helt efter traditionen med pølser og en øl eller sodavand, og hvor bygherren takker håndværkerne for en god indsats til nu, hvor også taget er ved at være lagt på den store byhgning.

Alle passerer Svoldrupvej mellem Østrup og Vognsild har dag for dag siden august kunne følge byggeriet som skrider hastigt frem i det åbne område syd for Vestrup Skole. NCO Byg A/S i Aars har byggeriet i hovedentreprise. I Vestrup, Østrup og Vognsild har beboerne megen fokus på den kommende minihal. Derfor har arbejdsgruppen bag byggeriet også inviteret alle interesserede til rejsegildet, og bagefter holdes åbent halbyggeri, hvor alle kan få en snak med bestyrelsen om byggeriet og mulighederne med den kommende hal.

LeMonde og Pernille Fabricius Tange fik overrakt deres præmie i LC.

Flotte resultater til Rævhalegård-rytter RIDNING: Den lokale rytter Pernille Fabricius Tange, der rider for Rævehalegaard Sportsrideklub deltog i weekenden 25. og 26. oktober i et distriktsstævne i Aalestrup. Lørdag startede Pernille Fabricius Tange U-LC på hestene LeMonde og Flipper, begge 4-års heste, som lige er begyndt at deltage på stævner. Det blev

til to fejlfrie runder i U-LC. Søndag startede Pernille Fabricius Tange på ponyen Nørlunds Stratego, hvor det blev til en fejlfri runde i MB* og en 1.plads i MB**. Endvidere blev det søndag også til en 1. plads på hesten LeMonde i LC, efter en fejlfri runde samt en 6. plads på hesten Flipper, der fik fire fejl.

Gundersted på vej op i Jyllandsserien FODBOLD: Med en 2-0 sejr over Aars FC spillede Gundersted sig tæt på en oprykning til Jyllandsserien i fodbold. Den spillende træner Kristian Skriver og Søren Munk sørgede for, at Aars måtte tage hjem med et 2-0 nederlag. Gundersted kan nu med en sejr over Viborg Søndermarken sikre sig oprykning

Holdet Ørnene fra Vestrup Skole vandt Vesthimmerlands Bibliotekers læsequiz.

Knopskydning hos Kernehuset i Vestrup VESTRUP: Kernehuset, der hører til ved Vestrup Skole, har åbnet en ny afdeling - Vuggestuen Mariehønen. I først omgang blev der åbnet med tre børn, og endnu et barn kom til 1. september. Efter jul forventes det, at gruppen er på syv børn. Vuggestuen blev etableret for at følge trop med de øvrige landsbysamfund i kommunen. - Vi synes det er vigtigt, at forældrene i vores skoledistrikt får samme serviceniveau som andre steder. Da der samtidig er født rigtig mange børn i området i 2014 ser det ud til, at vi er ramt lige ned i et behov, siger Lone Vestergaard, leder af Kernehuset. - Hen over foråret har vi

renoveret en del af Kernehuset, og samtidig har vi flyttet SFO i lokaler på skolen. Vuggestuen fremstår nu med nye dejlige lyse lokaler, med nyt køkken og varme i gulvet, så den rummer nogle fine faciliteter til de 0-2 årige, fortsætter Lone Vestergaard. Børnehaven er i modsat ende af huset, og det giver store perspektiver på gode overgange fra vuggestueliv til børnehaveliv. Der blev for kort tid siden holdt officielt indvielse af lokalerne. - Vi fik vist, at vi arbejder på at gøre det særdeles svært for politikkerne at lukke vores skole, da fællesskabet i lokalsamfundet til stadighed udvikler nye og kreative tiltag, lyder det fra lederen.

til Jyllandsserien. Begge hold har 29 point, men det bliver en svær opgave for landsbyklubben.

Al vognmandskørsel udføres Containerservice Mobilkraner op til 80 tons Lastvognskraner m/u grab Blokvognstransport

Petanque mestre i Aars PETANQUE: Lørdag, 25. oktober afviklede Aars Petanque Klub klubmesterskab i double med 24 deltagende spillere. Resultatet af mesterskabsspillet blev, at Lene og Erik Andersen vandt klubmesterskabet, på andenpladsen kom Else Sørensen og Krista Juul-Larsen og tredjepladsen blev besat af Lise Christensen og Anders Nielsen.

Udtrækkelig sættevogn Mandskabskurv op til 60 m Sand og grus leveres Arbejde med gummiged udføres Udlejning af skibscontainere, rulleskøjter, donkrafte, 7 tons truck m.m.

Hjortkjærsvej 23, 9600 Aars

Vikarservice /DQGEUXJ (UKYHUY 7UDQVSRUW

Haveservice Hjemmehjælp - valget er frit - valget er dit

+DYHSODQ 2PO JQLQJ 9HGOLJHKROG

Hjemmeservice

Har du brug for hjælp...

)ULWYDOJ 3ULYDW (UKYHUY

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40


Aars Avis

SIDE 28

29. OKTOBER 2014

Volleyballhold i Aars blev nordjyske gymnasiemestre VOLLEYBALL: Vesthimmerlands Gymnasiums volleyballhold for såvel drenge som piger har nu gjort skolens fodboldhold kunsten efter. Både hos drenge og piger er gymnasiets hold blev nordjyske gymnasiemesterskaber i volleyball. Begge hold vandt titlen og pokalen som nordjyske mestre efter ganske suveræn indsats foran Nordjyllands Idrætshøjskole og gymnasier fra Hasseris, Brønderslev, Hjørring, Støvring og Nr. Sundby.

Selv om fokus var på præstationen, blev der både plads til flot spil, hvor boldene blev slået til med ynde, og som gav basis for stor jubel og samvær i høj klasse. At skolen i Aars har så gode volleyballspillere må i høj grad også tilskrives et aktivt klubmiljø og dygtige skoler i nærområdet. Således er Vesterbølle Efterskole eksempelvis storleverandør af dygtige volleyballspillere. Volleyballholdenes store triumf peger flot fremad

Aars fik point i otte holdkampe i billard BILLARD: I den forgangene uge er der afviklet otte holdkampe, en spiller har været i kamp om det individuelle DM og endelig er første step i kampen om ”Den gyldne kø” blevet afviklet.

Holdkampe I serie 3 er der spillet tre kampe. Førsteholdet havde fordel af hjemmebane i deres kamp mod Balling. Fordelen blev udnyttet til det maksimale, idet gæsterne blev sendt hjem med et 8-0 nederlag. Kvartetten består af John Larsen (15,88 i gennemsnit), Torben Harbo, Jørgen Bollesen og Jørn Jensen. Femteholdet mødte på udebane Randers 1. Det blev en utrolig lige og spændende kamp, hvor Aarsmandskabet til sidst sled sig til en 5-3 sejr. Preben (Marjos) Pedersen (12,69 i gennemsnit) og Keld Poulsen vandt deres kampe, mens Per Lucassen spillede uafgjort i sin. Sjetteholdet spillede også på udebane, holdet gæstede Balling og kunne her drage hjem med en velfortjent 6-2 sejr. Kaj Lykke Jensen, Grethe Jensen og Jørgen Sørensen sørgede med deres sejre for de to matchpoint til holdet. I Old Boys rækken er der spillet fem holdkampe. Førsteholdet spillede hjemme uafgjort 4-4 mod Viborg 4. Poul Madsen og Jens Christian Krogh vandt for hjemmeholdet og sikrede dermed et matchpoint til holdet. Andetholdet spillede også hjemme, holdet tog imod naboklubben Arden BK. Det opgør endte med sikker 6-2 sejr til hjemmeholdet. Ebbe Helenius, Tage Møller

og Niels Binderup vandt deres kampe. Tredjeholdet spillede ude mod Arden 2. Opgøret endte uafgjort 4-4, hvor det for Aarsmandskabet var Bent Pedersen og Dan Nymand der vandt deres kampe. Femteholdet tog hjemme imod Solsiden 1, også deres opgør endte uafgjort 4-4. Frode Egekvist og Martin Jensen vandt deres kampe for hjemmeholdet. Ottendeholdet spillede ligeledes uafgjort 4-4. Holdet gæstede Viborg og kunne drage hjem med 1 matchpoint. Arne Thomsen og Peter Nielsen vandt deres kampe.

Individuelt Aars Billard Klub har haft en spiller i kamp i anden runde om det individuelle Danske Mesterskab for Old Boys spillere. Jørgen Sørensen havde fordel af hjemmebane, hvor han skulle møde en spiller fra Viborg og en spiller fra Tinghøj. Afviklingen blev meget spændende, og Jørgen Sørensen endte på andenpladsen i puljen - kun overgået af spilleren fra Tinghøj. Næste runde spilles om 14 dage. Kampen om den gyldne kø. Breddeudvalget i Aars Billard Klub har inviteret alle klubbens medlemmer til at deltage i kampen om ”Den gyldne kø”. For at komme i betragtning afvikles der forskellige events hen over sæsonen. Første step blev afviklet i weekenden, hvor der var inviteret til golf på Aars Golfbane. 19 medlemmer havde tilmeldt sig. De fik nogle herlige timer, hvor der var kyndig instruktion.

mod det gymnasie-DM, som Vesthimmerlands Gymnasium & Hf skal være vært for i det nye år. Inden for idræt, er det så håndbold-drengene og –pigerne, der skal forsøge at følge op på skolens fodboldpiger og skolens volleyballhold, og sikre sig den eftertragtede titel som nordjyske gymnasiemester.

Vesthimmerlands Gymnasiums to volleyballhold vandt de nordjyske gymnasiemesterskaber.

Tilbud til små og store selskaber - firmaer og private:

Hold en FESTLIG og UTRADITIONEL

JULEFROKOST

HUSK:ent

Vi holder åb hele vinteren!

hos Restaurant Bryggen Wok & Sushi Hver aften fra den 17. november til den 30. december fra kl. 16.30-21.30* tilbyder vi:

Stor internationel JULE-BUFFET infrugcl.tsaoglatatb’-arse, frlvis-iks Ca. 60 forskellige retter!

- Klassiske danske retter Ved bestilling af det første - Kinesiske retter julefrokost får alle - Japansk Sushi glas snaps GRATIS! - Mongolian barbecue - Traditionel dansk julemad - bl.a. sildebord, ribbenssteg, and, ris a la mande, ostebord m.m. * Gælder dog ikke 24/12 + 25/12 + 31/12, hvor restauranten er lukket.

Mandag torsdag:

149,169,-

Fredag-lør dag-sønda g:

rd! Husk at bestille bo inden 17/11 - ved bordbestiing T PÅ GIVER VI 10% RABA JULE-BUFFET

Restaurant Bryggen Wok & Sushi

Tlf. 98 35 10 01

Bryggen 53 · 9240 Nibe · www.restaurantbryggen.dk Åbningstider: Søndag-torsdag kl. 14.00-22.00. Fredag og lørdag kl. 12.00-23.00


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 29

Ungdomspillere fra Aars til

Â&#x161;¨Â&#x201C;¤Â&#x160;¤Â&#x201C;Â&#x153;Â&#x161;¤Â&#x201C;Â&#x2014; Yonex Denmark Open Junior Â&#x17D;Â&#x161;ÂŚÂ?Â&#x153;ÂĄÂ&#x2018;Â&#x2014;Â&#x17D;Â&#x2DC;Â&#x2DC;Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x201C;Â&#x2018;Â?Â&#x17D;£¤ BADMINTON: I sidste uge deltog 12 spillere fra ungdomsafdelingen i Aars Badmintonklub ved det store Yonex Denmark Open Junior stĂŚvne i Odense. Det er et af de største stĂŚvner i løbet af sĂŚsonen, hvor der samtidig med er mulighed for at se verdens bedste badmintonspilere spille i Odense. For de unge spillere i Aars, handler det selvfølgelig om, at fĂĽ spillet nogle gode kampe i løbet af ugen, men det vigtigst for bĂĽde spillerne, og de forĂŚldre som er med, er det sociale aspekt. Alle spillerne og deres forĂŚldre mødtes til fĂŚllesspisning og hygge - og selvfølgelig ogsĂĽ for i samlet trop til at se alle de spĂŚndende kampe med de professionelle spillere. Mødet med blandt andet Chen Long fra Kina blev en af de helt store oplevelser for Anders Borg Andersen, Mathilde Fløj Thomsen og Laura Fløj Thomsen. - Det var bare sĂĽ fedt, siger Laura Fløj Thomsen efter en hilsen og en autograf fra den verdenskendte badmintonspiller Chen Long. Det blev til fem medaljer til de unge spillere fra Aars. I U17C rĂŚkken lykkes det Lukas Helligsø og Morten Worsøe at gĂĽ videre fra deres puljer. De skulle derefter møde hinanden i ďŹ nalen i single. Her var det Lukas Helligsø, som efter en spĂŚndende kamp, gik af med sejren og ďŹ k guldet om halsen. Lukas Helligsø og Morten Worsøe ďŹ k en samlet 3. plads i double i U17C rĂŚkken. Det lykkes ogsĂĽ Steffanie Bisgaard at vinde sin pulje. Hun var derefter vinderen i U17C rĂŚkken i single, sĂĽ her gik guldet endnu engang til en spiller fra Aars. Steffanie Bisgaard spillede sig ogsĂĽ i ďŹ nalen i double med sin makker, her blev det det en ďŹ&#x201A;ot andenplads i U17B rĂŚkken. I U15C rĂŚkken lykkes

pĂĽ Hotel Amerika

Â&#x17D;£¤Â&#x160;¥¢Â&#x160;Â&#x161;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x2DC;Â&#x17D;Â&#x161;¤á&#x20AC;&#x2013;Â&#x2014;Â&#x2014; Â&#x161;Â&#x152;Â&#x2014;ÂŚÂŁÂ&#x201C;¨Â&#x17D; Â&#x201C;¤ºÂ&#x161;Â&#x2013;Â&#x17D;ÂĄÂ?¡Â?Â&#x17D;¤Â&#x2019;Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x17D;á&#x20AC;&#x2DC;

VÌlg frit fra selskabsmenuerne: Velkomst Forret Mellemret (sorbet) Hovedret Dessert Natmad Husets vine ad libitum Kaffe med fyldte chokolader Husets cognac eller likør Fri bar med øl, vand og husets vine Hotellet prÌsenterer mundtligt aftenens menu og vine. Duge, stofservietter i valgfri farve ud fra skema. Blomsterborddekorationer, levende lys samt menubünd afstemt i farve ud fra dug og servietter.

Professionel assistance gennem hele forløbet. Prøvespisning for to personer forud for det bestilte arrangement. (Inviter to ekstra med for kr. 200,- pr. person og fü en hyggelig aften). Gratis overnatning for vÌrtsparret. Afhold festen en hverdag (søndag til fredag) og fü gratis spiritus med i den frie bar. Vi hüber, De vil finde inspiration i vores selskabsmenuer. I forbindelse med afholdelse af fest pü Hotel Amerika kan vi tilbyde Dem vÌrelser til specialpris.

ÂĄÂ&#x203A;Â&#x17D;¨Â&#x153;ÂĄÂ&#x17D;ÂŁ Â&#x17D; Â&#x2018; Â&#x2DC; Â&#x17D; Â? ÂĄ Â&#x17D; Â? Â&#x161; Â&#x17D; Â&#x201C;ÂŁ ÂĄÂ&#x153;Â&#x152;Â&#x2019;ÂŚÂĄÂ&#x17D;á&#x20AC;¤ Â&#x2039; ÂŁ Â&#x2039; Â&#x160; Â&#x2013; Â&#x2014;ÂŁ Â&#x17D; ÂŁ Â&#x2018; Â&#x153; á&#x20AC;¤ Â&#x17D;£¤á&#x20AC;&#x2013;

PRIS EKSEMPEL

Festarrangement all inclusive

595,-

fra pr. pers.

Fra venstre Lukas Helligsø og Morten Worsøe i U17C rÌkken.

det for Anders Borg Andersen af spille sig til en medalje af bronze i double efter en ihĂŚrdig indsats - godt fulgt op af den unge coacher Simon Fløj Thomsen (Aars). I single ďŹ k Anders Borg Andersen en samlet 5. plads. Simon Fløj Thomsen deltog i U17M rĂŚkken - hvor det blev til en 18. plads i single og 11. plads i double. I U17A rĂŚkken lykkes det for Jacob Hold Pedersen at spille sig videre fra sin pulje, men tabte desvĂŚrre i 1/8 ďŹ nalen. Det blev til en samlet 9. plads single og en 17. plads i double. I U11A rĂŚkken blev det til en 6. plads i single for Sarah Skriver.Hun var yngste deltager fra Aars. I double blev det til en samlet 7. plads med makkeren Mia Rosenberg (Viborg). Jonas Poulsen ďŹ k en en 5. plads i single i U13B rĂŚkken, og sammen med klubkammeraten Magnus Buus Nørgaard blev det til en 5. plads i double.

Magnus Buus Nørgaard ďŹ k en 9. plads i single. I U13M deltog Thorbjørn Rohde Jensen. Her blev det til en 13. plads i single og en 8. plads i double. Viktor Gottlieb ďŹ k en samlet 25. plads i single og en 15. plads i double ogsĂĽ i MesterrĂŚkken. Laura Fløj Thomsen ďŹ k en samlet 6. plads i single i U13Eliten og en 7. plads i double. Alt i alt en super ďŹ&#x201A;ot indsats af de unge spillere fra Aars Badmintonklub, som er klar til at tage udfordringen op igen til nĂŚste ĂĽrs Yonex Denmark Open.

Amerikavej 48 ¡ 9500 Hobro ¡ Tlf. 9854 4200 ¡ post@hotelamerika.dk ¡ www.hotelamerika.dk

COMWELL SPORT REBILD BAKKER

KVINDEN DER FORSVANDT 23/10-5/11 Â&#x2021;NO

MIN LEJLIGHED I PARIS Â&#x2021;NO Â&#x2021;NO www.aarsteaterbio.dk

Tlf. 98 62 11 75

JULEBUFFET, SHOW OG DANS Martin Brygmann har i ĂĽrevis underholdt sit store danske publikum med lige dele fantastisk musik og comedy. Hvem har ikke sunget med pĂĽ â&#x20AC;?Ud i det blĂĽâ&#x20AC;?, â&#x20AC;?Vent pĂĽ migâ&#x20AC;?, â&#x20AC;?Jesus og JoseďŹ neâ&#x20AC;? og mange andre klassikere, og hvem har ikke grinet af HĂźttemeier, Todd og mange af Brygmanns andre ďŹ gurer. Med sig har han ogsĂĽ vennen, kapelmester Ole Kibsgaard, elsket af hele Danmark fra utallige TV-shows, senest Extranummer pĂĽ TV2 Charlie, Shubidua, Vild med Dans m.m.

Program Kl. 15.00 Ankomst for overnattende gÌster Kl. 18.30 Den store julebuffet starter Kl. 21.00 Juleshow med Martin Brygmann og Ole Kibsgaard med band Kl. 22.00 Der spilles op til dans indtil kl. 01.30, hvorefter baren er üben. Julebuffet, show og dans Kr. 565,- pr. person Hvorfor køre hjem, nür I kan overnatte? Overnatning i dobbeltvÌrelse inkl. stor lÌkker morgenbuffet Kr. 425,- pr. person TillÌg for enkeltvÌrelse Kr. 250,- pr. person Datoer Fredag den 14. og lørdag den 15. november Fredag den 21. og lørdag den 22. november Fredag den 28. og lørdag den 29. november Fredag den 5. og lørdag den 6. december Fredag den 12. og lørdag den 13. december

Bestil ürets julefest nu! Lovesong NEPOTEATRET Lørdag d. 8. november kl. 19.30 Musikhuset Alfa, Aars Billetter pü www.himmerlandsbilletten.dk, bibliotekerne el. indgangen

Kontakt os pĂĽ tel 9839 1222 eller mail: hotel.rebildbakker@comwell.dk


Aars Avis

SIDE 30

Boliglån

29. OKTOBER 2014

Hvem har ansvaret, hvis det nye hus har skader? Undgå byggemareridt med styr på forsikringerne

Skal du købe din første bolig? Boliglån til førstegangskøbere: fra 4,85 %* Er du klar til at bevæge dig ud på boligmarkedet? I Andelskassen kan vi hjælpe dig med at få finansieringen af din nye bolig på plads. Du skal både bruge et realkreditlån og et boliglån – og lige nu har vi et ekstra godt tilbud til førstegangskøbere, så du kan få boliglån til dit nye hus, fritidshus eller din nye ejerlejlighed fra kun 4,85 %* i rente. Kontakt Andelskassen, så fortæller vi mere om dine muligheder.

*Låneeksempel Hovedstol kr. 210.818, variabel rentesats p.t. 4,85 % p.a., årlig effektiv rente p.t. 4,939%, løbetid 20 år, mdl. ydelse kr. 1.371,65. Samlet kreditbeløb kr. 200.000, ÅOP 5,6% og etableringsomkostninger** kr. 10.818. **Specifikation af etableringsomkostninger: Stiftelsesprovision (2 % af kr. 210.818) kr. 4.208, dokumentgebyr kr. 1.000, etablering af ejerpantebrev kr. 750, tinglysningsafgift på ejerpantebrev (1,5 % af 210.000 + kr. 1.660) kr. 4.860 i alt samlede etableringsomkostninger på kr. 10.818. Forudsætter at eventuelt foranstående prioritet er hos Totalkredit samt almindelig kreditvurdering.

Kimbrergården, Søndergade 22 · 9600 Aars Telefon 87 99 39 85 · www.andelskassen.dk Andelskassen – en del af Danske Andelskassers Bank A/S

BOLIG: Undgå dyre byggemareridt. Overvejer du at bygge ny bolig, så husk at få styr på forsikringsforholdene omkring f.eks. bygningsskader og materialetyveri, før du går i gang. Tænk også i robuste materialer med lang holdbarhed og lavt vedligehold. - Det kan være store summer, der er på spil, når der bygges nye boliger. Hvis noget går galt undervejs, kan det føre til økonomisk kaos for de involverede parter. Især hvis forsikringsforholdene ikke er på plads på det tidspunkt eller har alvorlige skader kan en ny bolig kan være vanskelig at sælge. Derfor bør man kontakte Byggeskadefonden eller sit forsikringsselskab og få rådgivning, inden man søsætter byggeprojektet, forklarer Tommy Bisgaard, direktør i Kalk- og Teglværksforeningen, som i mange år har beskæftiget

sig med byggebranchens faldgruber. Siden 2008 har det været obligatorisk for professionelle bygherrer at tegne en byggeskadeforsikring, der dækker alvorlige byggeskader, der tydeligt er opstået som følge af fejl under opførelsen af byggeriet. Det kan f.eks. være sætningsrevner eller fugtskader, der har ført til store områder med skimmelsvamp. En byggeskadeforsikring er dog ikke obligatorisk i alle tilfælde. Hvis boligejeren selv er bygherre og selv indgår aftaler med håndværkerne, er der tale om fagentrepriser, der ikke er underlagt kravet om byggeskadeforsikring. Her vil det ofte være egen husforsikring eller håndværkernes forsikring, der skal dække f.eks. tyveri af byggematerialer, men dette vil afhænge af de aftaler, som man har indgået

med sine håndværkere. Et af de problemer, Tommy Bisgaard ofte er stødt på, når det gælder byggeskader, er dårlig afdækning af byggematerialer samt manglende afdækning under opførelsen af en bygning. Typisk bliver materialer eller konstruktion våd, og fugt bygges derved direkte ind i boligen, hvilket kan gøre uoprettelig skade i konstruktionen, f.eks. ved råd eller skimmelsvamp. Tommy Bisgaard anbefaler derfor, at man vælger mere holdbare materialer, der kan optage fugt og afgive den igen uden at tage skade og uden at skade den konstruktion, materialerne indgår i: - Det danske vejr er fugtigt. En måde at mindske risikoen for byggeskader er derfor at vælge fugtsikre materialer, f.eks. mursten eller tagsten af tegl, pointerer han.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 31

SUNDHED & VELVĂ&#x2020;RE KLINISK TANDTEKNIKER Anne Grethe Nielsen Himmerlandsgade 73, Aars

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen

Tlf. 98 62 13 40 TrĂŚffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fred. 9-12

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard BlĂŚrevej 2, 9600 Aars Tlf. tid kl. 8.00-9.00 pĂĽ 40 53 98 62 )RGEHKDQGOLQJ %ÂĄMOHEHKDQGOLQJ $Ă DVW-

ninger - IndlÌg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Ogsü udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

KLINIK FOR FODTERAPI v/Statsautoriseret Fodterapeut Karina Levo

Himmerlandsgade 103 C, 9600 Aars - Indkørsel fra Søndergade - Parkering lige ved døren

Det kan betale sig for husejere at ofre tid pĂĽ at rense tagrenderne, sĂĽ de undgĂĽr vandskader pĂĽ huset. (Foto: Colourbox)

EfterĂĽr er lig med tid til at rense tagrender og aďŹ&#x201A;øb UndgĂĽ vandskader ved at rense aďŹ&#x201A;øb og tagrender BOLIG: TrĂŚerne er godt i gang med at smide deres blade, og det giver ekstra arbejde for alle nordjyske husejere. Bliver man ramt af en vandskade, fordi aďŹ&#x201A;øb eller tagrender er stoppet til med blade, sĂĽ fĂĽr man ingen erstatning fra forsikringen, lyder det fra GF Forsikring i Aalborg. Hvis efterĂĽret viser sig fra sin bedste side, er det formentlig en skovtur, der lokker mest. Og byder det pĂĽ regn og rusk, vil man hellere blive inden døre. Men der er ingen vej udenom. Som husejer har man pligt til at bruge en times tid pĂĽ at ďŹ nde stigen frem og fĂĽ fjernet de visne blade fra tagrenderne. - Blade kan hurtigt stoppe tagrenderne og aďŹ&#x201A;øbene til, og sĂĽ har man balladen, hvis det sĂŚtter ind med voldsomt regnvejr. Derfor er det vigtigt, at man som husejer selv tager ansvar, og fĂĽr fjernet de visne blade, fortĂŚller Bente Nielsen, forretningsfører hos GF Aalborg. - Det ser desvĂŚrre ud til, at mange nordjyske husejere glemmer de helt basale ting, som er med til at forhindre og minimere vandskaderne - at fĂĽ lukket vinduer og ikke mindst at tjekke afløbsriste og tagrender. I det øjeblik et kraftigt regnvejr eller skybrud nĂŚrmer sig, kan disse smĂĽ tiltag rent faktisk gøre en stor forskel, siger Bente Nielsen.

Er tagrender og nedløbsrør tilstoppede med blade, sĂĽ vandet løber ned af husmuren i stedet for at ende i aďŹ&#x201A;øbet, og det forĂĽrsager en vandskade, sĂĽ er der ingen hjĂŚlp at hente hos sit forsikringsselskab, tilføjer

Gode rĂĽd - Sørg for jĂŚvnligt at tilse og vedligeholde dine aďŹ&#x201A;øb og brønde.

Bente Nielsen, og afslutter:

- Det samme gĂŚlder aďŹ&#x201A;øb, brønde og faskiner. Det er ogsĂĽ husejerens pligt, at de virker efter hensigten. Derfor er det en god idĂŠ at gĂĽ dem efter pĂĽ denne tid af ĂĽret og fĂĽ dem renset, sĂĽ man undgĂĽr, at vandet løber tilbage og i vĂŚrste fald er ĂĽrsag til en vandskade.

BRUG FOR EN KONTORDAME? Bogføring og kontorassistance tilbydes.

RENGĂ&#x2DC;RINGSHJĂ&#x2020;LP/ BARNEPIGE søges til privat hjem Tlf. 23 88 32 69

TLF. 20 60 30 70

Tilskud fra Sygesikring Danmark og udvidet helbredstillĂŚg

TIL LEJE

TIL LEJE

BOLIG UDLEJES

2-vÌr. lejlighed pü 65 m2. NÌr centrum og grønt omrüde. Husleje kr. 3.175,- + forbrug. 3 mdr.s dep. Tlf. 30 20 80 23

Villa i Suldrup pü 190 m2. 4 vÌr. + vaskerum. Bus, skole og indkøbsmuligheder. Mdl. leje kr. 5.000,- + forbrug. Tlf. 51 43 10 96

Lejlighed i Aars pü 71 m2 med üben køkken, lyse trÌ/klinkegulve. NÌr centrum. Ingen husdyr. Husleje 4.475 kr. + forbrug. 3 mdr.s dep. Tlf. 30 20 80 23

pĂĽ hhv. 600, 451 og 238 m2 udlejes samlet eller delt. Mulighed for kontorfaciliteter. Henvendelse:

Billig lejlighed Farsø Rüdhuscenter

- Rens nedløbsbrøndenes sandfang for blade, sand og smüsten hvert ür, sü brønden ikke stopper til.

Har du lyst til: - at blive en del af en VVS- og Smedeafdeling i udvikling - at have en afvekslende arbejdsdag - at arbejde selvstĂŚndigt og i teams

Vi søger en alsidig VVS montør til tiltrÌdelse snarest muligt.

Vi tilbyder blandt andet: - gode personaleforhold og sundhedsordning - sparring med 50 kollegaer indenfor El, VVS, Køl og Alarm Har du lyst til at høre mere om stillingen, sĂĽ kontakt: Søren Ă&#x2DC;gaard pĂĽ mail so@oegaard.dk eller pĂĽ tlf. 53 55 18 84. LĂŚs mere om os pĂĽ www.oegaard.dk

Velindrettet 3-vĂŚr. lejlighed pĂĽ 93 m2. Beligg. pĂĽ svalegang over Rema 1000 (indgang fra Th. Eriksens Vej). Stor altan. Husleje: Kr. 4.350 pr. mdr. + forbrug. Yderligere oplysninger www.escot.dk

s

AARS

s

NĂ&#x2DC;RAGER

)HNVPWLONU P RSWLOP

Ring 40 24 00 04 7,//(-(

BOGTRYK Visitkort Brevpapir Kuverter Menukort

OFFSET Firmapapir Fakturaer Brochurer Bøger

AARS BOGTRYK & OFFSET FARSĂ&#x2DC;

BILLIG LEJE

Tlf. 99 36 66 04

Forsikring dĂŚkker ikke - Husk ogsĂĽ pĂĽ, at forsikringen som regel ikke dĂŚkker, hvis en vandskade skyldes, at tagrenderne er helt stoppet til.

3 ISOLEREDE LAGERHALLER

Tlf. 403 403 53

Ring 30 20 55 97

VVS montør søges

- Kontakt kommunen, inden du fĂĽr foretaget ĂŚndringer i dine kloakog aďŹ&#x201A;øbssystemer.

RING FOR AFTALE PĂ&#x2026;

TIL LEJE

- GennemgĂĽ alle husets brønde og aďŹ&#x201A;øb inden sommerens kraftige regnskyl. IsĂŚr om efterĂĽret, nĂĽr bladene er faldet af trĂŚerne.

- Har du problemer med dine aďŹ&#x201A;øb, som almindelig vedligeholdelse ikke løser, sĂĽ fĂĽ dit system gennemgĂĽet af en autoriseret kloakmester.

Kørerr ogsü Kør og ogs g ü pü pü Kører ud ude ud deb de beh behand beh handlin and nd dlin ling g udebehandling

Himmerlandsgade 150 Tlf. 98 62 17 11

Nedlagt landbrug udlejes med forkøbsret beliggende mellem Aars og BlÌre. 130 m2 stuehus 420 m2 udbygning, fastbrÌndsels fyr. Naturskønt omrüde med masser af plads. 5000,- pr. müned + forbrug. Indskud 3 müneders husleje. +HQYHQGHOVH - UJHQ WOI


Aars Avis

SIDE 32

TIL LEJE

/HMOLJKHGHUL UROLJHRJJUÂĄQQHRPJLYHOVHU

7HOHIRQ ZZZPHOGJDDUGEROLJXGOHMQLQJGN

AARS BOLIGFORENING

Landsdelens bedste

LOPPEMARKED finder du i

HIMMERLANDS AVISERNE

KIRKEGADE 2 - 9600 AARS TLF. 98 62 24 13 Bliv medlem... www.aarsbo.dk Kontortid: Mandag-onsdag 9.00-16.00 Torsdag 10.00-17.00 Fredag 9.00-12.00

AARS AVIS AARS AVIS FARSĂ&#x2DC; AVIS FARSĂ&#x2DC; AVIS FOLKEBLADET STĂ&#x2DC;VRING FOLKEBLADET STĂ&#x2DC;VRING HADSUND FOLKEBLAD NIBE AVIS NIBE AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD Ă&#x2DC;STHIMMERLANDS FOLKEBLAD Ă&#x2DC;STHIMMERLANDS FOLKEBLAD

KĂ&#x2DC;B OG SALG

NEVE EDB

KeldgĂĽrdvej 117 9600 Aars .DUVWHQ1HYH 6DOJVHUYLFHRJUHSDUDWLRQDI FRPSXWHUHQHWYÂ UNSULQWHUH XGVW\URJSURJUDPPHU

Telefon 98 62 51 15

DIV. BOGFĂ&#x2DC;RING UDFĂ&#x2DC;RES

40 16 83 50

PRIVAT/ERHVERV

BOX-RUM 10 m2 - 30 m3 Pr. mĂĽned kr. 350,www.lagerboksen.dk

21 27 95 02

SKROTHANDEL & MASKINEKSPORT Niels 30 42 70 40 Nedbrydningsmat. m.v. sĂŚlges 1 50.000 ltr. tank 1 stĂĽlskorsten 18 mtr. 2 dobb. plastdøre 2,40 B x 2,0 H 2 plastdøre 1,20 B x 2,0 H 2 Cimbria elevatorer, 65,5 og 8,5 mtr. Kraftig 6â&#x20AC;? snegl 10 garderobeskabe 11 Velux vinduer B1,35 x H1,40 1 dobbelt kølerum 300 stk. 10 cm gasbetonsten 10 vinduer 118,8 x 118,8 10 stk. LimtrĂŚsbjĂŚlker a 9,75 mtr. - B9 cm x H36 cm 150 m2 25x50 cm ďŹ&#x201A;iser 2 udv. dobbelt døre m/ termo 2,38 x 2,38 1 udv. dobbelt dør m/ termo 1,80 x 2,10 10 udv. dobbelt døre 2,0 x 2,10 1 stk. dobbelte BD30 branddøre 20 stk. BD Branddøre B 0,90 x H 2,10 10 stk. BD Branddøre B 1,35 x H 2,10 1 stk. BD 60 Branddør 200 stk. stĂĽlmandskabsskabe m/ 2 og 3 lĂĽger 200 mtr. 10 og 12 cm I-jern 10 HEB-jern a 6 mtr. 36 HEB-jern a 3,05 mtr. 450 chaussesten, sorte og grĂĽ 30 dobbelte plastdøre 1,10 B x 2,30 H 200 stĂĽldøre 300 meter 4â&#x20AC;? rør 200 meter 2â&#x20AC;? rør 1.500 m2 gulv- og parketbrĂŚdder (fyr og bøg) 4 jerngitterspĂŚr a 10 m 1 alu butiksdør m. automat. opluk. 5 yderdøre 500 indvendige døre 1000 vinduer i forskellige størrelser 400 overskabe til køkken 15 Udslagsvaske i porcelĂŚn LĂŚgter 10 toiletter med forhøjet sokkel 20 toiletter med dobbeltskyl og hĂĽndvaske 800 støbejernsvinduer Store partier rør og jernbjĂŚlker 8 limtrĂŚsbuer uden ben ĂĄ 19,80 mtr.

Ă&#x2026;ben alle hverdage kl. 7-18, lørdag kl. 9-15 Se meget mere pĂĽ:

www.is-brdr-nielsen.dk

BLANDEDE

VIKARARBEJDE / MASKINUDLEJNING Tlf. 30 50 51 65 Se mere: www.hvalpsundmaskinudlejning.dk

FARVEKOPIER * A3 - A4 * overhead-ďŹ lm * tryk pĂĽ trøjer Aars Bogtryk & Offset Farvekopicenter Aars

Vi bor 15 km nord for Viborg

Tilbud pĂĽ nedbrydning og skrotning samt knusning af beton og jernbeton gives overalt i landet. - Kun 36 kr. pr. ton

Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Købes: Mindre, brugt bil, evt. varebil, diesel m/automatgear og trÌk Tlf: 86 69 60 89 Købes: Dødsboer, indbo, møbler, teak, palisander, design, lamper, vaser mm. Toppris gives!!! Tlf: 27 20 46 97 Købes: Skrot, gammelt jern og hürde hvidevarer. Total oprydning Tlf: 40 19 92 59 SÌlges: BrÌnde, Siljerøn, fÌldet for 2 ür siden, tørt, ligger pü marken. til brÌnde eller flis. Pris: forhandling. Tlf: 86 69 60 89 SÌlges: BrÌndeovn, incl. skiferplade, 1200 kr. Bornholmer ur, rød almuemalet, 1200 kr. Rotorklipper, 2 stk. def., 200 kr. Tlf: 30 43 86 13 SÌlges: Campingvogne opstaldes for vinterhalvüret. Pris 500 kr. Tlf: 98 64 50 36 SÌlges: Chesterfield sofa, renoveret med nyt stof hos møbelpolstrer. 2.500 kr Gamle porcelÌnspiber fra 150.- til 400.-. Tlf: 30 62 25 91

SÌlges: Godmodig og rolig islÌnder, vallak. Grønt pas. Tlf: 20 22 18 09

29. OKTOBER 2014 SÌlges: 2 pers. sovesofa nÌsten ny kr. 500,-. Gasflaske 11 kg. Ny saftpresser. Rullepølsepresser. Brød- og pülÌgsmaskine. Ballina Electronic køkkenmaskine. Suppegryder. Tlf: 21 33 59 24

Købes: +ÂĽKZIVLY Ă&#x2026;`[[LIVLY Ă&#x201E;ULYL PUKIV TÂĽISLY THSLYPLY [¤WWLYSHTWLY\YLZWLQSLWVY JLS¤UNSHZMHQHUJLĂ&#x201E;N\YLYZÂĽS] N\SK ZHTSPUNLY UPWZ ZTr[PUN ;VWWYPZIL[HSLZRVU[HU[ Tlf. 21 64 80 90

SĂŚlges: 2 stk. â&#x20AC;?TorvetrĂŚerâ&#x20AC;? højde 4 og 5 m Normannsgran, pyntegrønt og juletrĂŚer kr. pr stk. 1000,Tlf: 22 17 40 43

SĂŚlges: /¤RWSHU[LY 3PN\ Z[LYš3PNHšrYZVW[PSJT :\UKLVNĂ&#x201E;ULWSHU[LYTLKNVK[ YVKUL[ Tlf. 23 39 16 05

SĂŚlges: Brugt ledhejseport B2,4xH3,0 kr. 1.200,-. El motorer 2,5 - 4,5 - 5 - 7,5 - 10 -15 HK kr. 200,- - 1.000,-. Tlf: 22 17 40 43

Sælges: .¤Z WS\R ZLS] 7YPTH MYP[NrLUKLN¤ZVW]VRZL[WrUH [\YNY¤Z P :RPIZ[LK gKHS .rZLU ISP]LY ZSHN[L[ 2VNLUKL ]HUK O\ZS` VN ]LQSLKUPUN [PS YrKPNOLK =¤N[RNZSHN[L[7YPZRY RN4HRZRY Tlf. 20 37 82 57

SÌlges: BrÌnde. Gran kr. pr. m 200,-. Løv fra kr. pr. m 295,-. Kan evt. lev. mod mere betaling. Tlf: 20 32 73 38/21264330 SÌlges: LOPPEMARKED Masser af brugskunst. Ny sofagruppe til kr. 1.000,-. Kommoder kr. 100,-. Bøge reolsystem kr. 600,og mange forskellige pÌne stofruller kr 10,- pr. m og meget andet Tlf: 30 29 98 66 SÌlges: Tørt brÌnde, bøg savet og kløvet i 25 cm kr. 650,- pr. rm. Gran i 25 cm el. 50 cm kr. 350,pr. rm. Tlf: 40 41 31 11 SÌlges: Komfur, vaskemaskine, køleskab, fryser, spisebord i eg m. 6 stole. Tlf. 53 97 96 33

SĂŚlges: Salamanderfyr med det hele, klar til brug, dybde for brĂŚnde 60cm. Pris 1.000 kr. Tlf: 86 69 60 89

SĂŚlges: Bedstemorcykel med gear. Cyklen er super ďŹ n med nye dĂŚk. 500 kr. Tlf. 23 33 41 52

SĂŚlges: Stort loppemarked den kommende weekend, Testrupvej 12, Aalestrup Tlf: 52 17 71 72

Byttes: Haves: Sony TRV900 videokamera 3CCD. Ă&#x2DC;nskes: 1 stk. Beatles EP-plade (4 sange). Skriftlig henvendelse: beatles@jyde.dk

SĂŚlges: SĂŚlges fra marken: Rødbeder, pastinak, gulerødder, syltegrĂŚskar, porrer og kartofler. (Testrup) Tlf: 51 29 51 63 SĂŚlges: Valser â&#x20AC;?Skjold-B-150â&#x20AC;? som ny. 2 kraftige gafler til forskydelig.Palleløfter. Volvo 430, diesel, pĂŚn, starter og kører godt, fine dĂŚk. VĂŚgt med skydelodder, bordmodel, velegnet til gĂĽrdbutik Tlf: 86 69 60 89

Købes: Beatles EP-plader (med 4 sange). Jeg giver 100 kr. pr. stk. for alle jeg mangler. Skriftlig henvendelse: beatles@jyde.dk SÌlges: Nyere olietank, 1200 liter. 2.500 kr. Nyere brÌnder til oliefyr. 1.500 kr. Tlf. 98 38 45 08 SÌlges: Lille køleskab, Bosch. Pris: 250 kr. Tlf. 98 37 24 00

Købes: Alt jern og skrot. Hurtig afhentning. Tlf: 25 47 13 12

SĂŚlges: BabysĂŚt til Stokke højstol i farven Pale Pink. SĂĽ ďŹ n som ny. 150 kr. Tlf. 40 37 21 74

Købes: Gammel jern og metaller afhentes. Størrer mÌngder købes. Skrotbiler købes. Tlf: 40 28 61 89

SÌlges: 2 stk. billetter til Dirty Dancing The Musical, lørdag den 11. april 2014 i Tivoli i København. Pr. stk. 585 kr. Tlf. 40 37 21 74

SĂŚlges:)Y¤UKL!T.YHU[Y¤ ZH]L[ VN RSÂĽ]L[ [ÂĽY[ JT RYT(ZRL[Y¤ZH]L[VN RSÂĽ]L[[ÂĽY[JTRY,][ SL]LYL[ Tlf. 98 55 00 07/26 23 98 95 SĂŚlges: StĂŚrk vogn til havetraktor, evt bytte. Ca. 20 mtr. slangedrĂŚn. Tlf. 51 34 23 49 SĂŚlges: Labradorhvalpe. Gule, brune og sorte. Jagt- og familie, forĂŚldre haves. HD og AD. 1. kl. DNA testet, stam-/sundhedsbog. Søger gode hjem og udfordringer. Tlf. 21 78 77 74 / 18 34 88 56 SĂŚlges: BMW 4 stk. 16â&#x20AC;? stĂĽlfĂŚlge med Pirelli vinterdĂŚk. Størrelse 205/55 R16, krydsmĂĽl 5x120. Kr. 400. Tlf. 22 18 02 42 SĂŚlges: Asmussen design lysestager, DrĂĽben 2-3 drĂĽber ialt 650,- kr. Georg Jensen juleuroer ĂĽrg. 2005 og 2011, pr. stk. 350,- kr. Juleurospiral 1.100,- kr. Tlf. 60 85 29 94 SĂŚlges: VinterdĂŚk, Continental TS850 195/65 R15, produceret 2012, pĂĽ stĂĽlfĂŚlge, til VW Passat. Org. hjulkapsler VW medfølger. Kr. 1700.Tlf. 21 29 16 72

Biler, motorcykler, campingvogne og traktorer henvises til avisens øvrige annonce-pladser

LOPPEMARKED

Indryk en loppemarkedsannonce og kom ud til 101.262 husstande!

til 101.262 husstande

Annoncen sendes til:

20 ord for 50 kr.

HIMMERLANDS AVISERNE

Annoncen mĂĽ fylde op til 20 ord! Er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - ogsĂĽ med max. 20 ord.

BETALING: Kontant ved levering af annoncen Annoncer til loppemarkedet kan ikke indtelefoneres!

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Ă&#x2DC;sthimmerlands Folkeblad, senest fredag 9.00 RefsnĂŚsvej 8, 9293kl.Kongerslev Mrk.: ÂťLoppemarkedÂŤ Betaling vedlagt:

â?&#x2018; Kontant â?&#x2018; Check ANNONCETEKST: â?&#x2018; SĂŚlges â?&#x2018; Købes â?&#x2018; Byttes â?&#x2018; Gives vĂŚk

Telefon:

Afsenders navn og adresse:


   

YKÂťZ4HYRZLY]PJL H H N Q ÂĽ /

:QÂĽY\W]LQ :QÂĽY\W -HYZÂĽ ;SM 

.;60+0)#();..' TTTTTTTTTTTTTTIKIXg24T6+/' Presning af Tminibig + wrapning &-?45'.#();..'/'&FI681)0/'&5.#0)'41)5146f)4?0,14&50'&(=.&'4T presning og wrapning af rundballer

ENTREPRENĂ&#x2DC;R- OG DRĂ&#x2020;NINGSMESTER IB NIELSEN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50 Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby, ser frem til at se de anbefalinger, som erhvervs- og vĂŚkstminister Henrik Sass Larsens produktionspanel kommer med. Hun mener, at der for eksempel pĂĽ mejerierne er mange arbejdspladser at hente.

Ros til Sass´ produktionspanel L&F ser frem til anbefalingerne fra ministerens nye produktionspanel Industriarbejdspladserne fosser ud af Danmark. Men det vil erhvervs- og vÌkstminister Henrik Sass Larsen (S) nu sÌtte en ny og effektiv stopper for ved at nedsÌtte et sükaldt erhvervspanel, der skal give ministeren anbefalinger til, hvordan Danmark sikrer sine industriarbejdspladser. Produktionspanelet er süledes en opfølgning pü forürets produktionsstrategi, der skal sikre bedre rammer for vÌkst i produktionserhvervene. Landbrug & Fødevarer mener, at det er fornuftigt at sÌtte folk fra erhvervet til at udtÌnke vÌkstskabende løsningsforslag og

erhvervspolitiske lempelser. - SĂŚrligt inden for fødevareklyngen ďŹ ndes mange af produktionsarbejdspladserne i Danmark - for eksempel pĂĽ mejerier, slagterier, udstyrs- og maskinfabrikanter. Og analyser viser, at landbruget er en vĂŚsentlig indenlandsk drivkraft for dansk industri generelt. Derfor er det afgørende, at panelet har ekstra opmĂŚrksomhed pĂĽ landbruget, siger erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby. Landbruget er nemlig det erhverv, der pr. omsat krone giver anledning til mest vĂŚkst i industrisektoren.

En succesfuld industristrategi handler derfor ogsĂĽ om at sikre vĂŚkst i de erhverv, der giver efterspørgsel til industriproduktionen, mener direktøren. - Et af de vigtigste omrĂĽder, som panelet bør kigge pĂĽ, er den voldsomme danske overimplementering af EU-lovgivningen. Hvis mĂĽlet er at sikre danske industriarbejdspladser, bør man for eksempel se pĂĽ implementeringen af Habitatdirektivet og EUâ&#x20AC;&#x2122;s Seveso-direktiv om industriens kemiske stoffer. Det vil have stor betydning for de danske fødevarefabrikanter, siger Lone Saaby. Selvom det altid bliver

nÌvnt, kan den erhvervspolitiske direktør ikke komme uden om det høje afgiftstryk, som danske virksomheder er pülagt. - Udover en generel nedsÌttelse af afgifterne, sü vi kommer pü niveau med vores konkurrenter, er der ogsü brug for en generel forenkling af de afgifter, vores virksomheder er pülagt. Man skal huske pü, danske industriarbejdspladser i høj grad er betinget af en høj eksport, men det er alt andet lige vanskeligere at navigere pü eksportmarkederne, nür vi ikke har samme vilkür som vores konkurrenter, siger Lone Saaby.

Landbrug & Fødevarer følger forsøg medpenicillinfri svin tÌt

mĂŚngde antibiotika, der er nødvendig, siger han. Forsøget pĂĽ Bornholm foregĂĽr pĂĽ en integreret produktion og ďŹ&#x201A;ere slagtesvineproduktioner. Danish Crown vil følge de to besĂŚtninger tĂŚt sammen med lokale rĂĽdgivere, Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, og andre eksperter pĂĽ omrĂĽdet. Selvom Claus Fertin betegner forsøget som spĂŚndende, gør han opmĂŚrksom pĂĽ, at der er grĂŚnser for, hvor meget den antibiotikafri produktion kan udbredes. - Det er urealistisk, at hele den danske svineproduktion skal vĂŚre fri for brugen af antibiotika. Vi skal selvfølgelig altid behandle syge dyr. Og det er selvfølgelig vigtigt, at forsøget med antibiotikafri svin ikke gĂĽr ud over dyrevelfĂŚrden, siger Claus Fertin.

Forsøget skal vise, hvor langt man kan nü uden medicin Fra 1. december i ür indgür fem af Danish Crowns andelshavere pü Bornholm i et forsøg med produktion af slagtesvin uden brug af antibiotika. Danmark er i forvejen et af de lande i verden, der har det laveste forbrug af antibiotika i svineproduktionen. Alligevel mener Claus Fertin, direktør for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, at der er grund til at følge det

bornholmske forsøg nøje. - Forsøget kan forhübentligt gøre os klogere pü, hvor langt man kan gü uden at bruge medicin. Müske kan vi lÌre af det i den konventionelle svineproduktion.

Selv om danske svineproducenter er blandt verdens bedste til at producere svinekød med lavt penicillinforbrug, sü er det selvfølgelig vigtigt, at vi hele tiden har fokus pü kun at bruge den

Fem af Danish Crowns andelshavere pü Bornholm indleder inden lÌnge et forsøg, hvor de ikke vil benytte antibiotika i deres produktion. Claus Fertin, der er direktør for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, mener, de konventionelle svineavlere vil kunne lÌre af forsøget.

Spuling, af drÌn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

HIMMERLANDS FUGESERVICE v/Peer Juhler Faldvejen 25, 9670 Løgstør Tlf. 98 67 88 77 . Mobil 30 41 21 52 ALT FUGEARBEJDE UDFĂ&#x2DC;RES Nybyggeri - betonelementer - døre - vinduer - køkken - bad - epoxy

Siger kloakken stop? Ring Oudrup op!

Spulin

/rør

analer

yllek g af g

www.oudrup-stenleje.dk Slamsuger med højtryksspuling og TV-inspektion

9PUN[PS2HSSL;SM :RHSR]HSP[L[LU]¤YLP[VWYPUN6\KY\WVW

Husk n e c n o ann til

Vort d a l b o b d n La


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 34

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, Aars. Redaktion: Thorkil Christensen (ansvarsh.), Lars Lindberg - tlf. 98 62 17 11 Torsten Hansen - tlf. 98 62 17 11. E-mail: redaktion@aarsavis.dk Annonceekspedition: Himmerlandsgade 150, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 11, fax 98 62 27 99. E-mail: annonce@aarsavis.dk Indleveringsfrister for annoncer: Forretningsannoncer og andre større annoncer samt annoncer med farver eller korrektur senest torsdag kl. 9.00. Andre annoncer modtages indtil mandag kl. 11.00. Oplag: 21.634 ekspl. Bladet udsendes hver onsdag. Tryk: OTM Avistryk A/S Har De ikke modtaget avisen senest kl. 19.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00. - Tlf. 98 92 89 00

Forstå din pension Landbo Limfjord inviterer 5. november til pensionsaften, hvor der er mulighed for at få overblik over de forskellige private pensionsordninger og indblik i, hvordan man bruger ”pensionsinfo”. - Mange er ikke nok opmærksom på pensionen, fortæller Dan Andersen, økonomikonsulent Landbo Limfjord. - Grundlaget for en god pensionsopsparing lægges gennem hele livet – og jo tidligere du starter planlægningen - jo bedre er du rustet til din alderdom. Men for mange er pensionen noget, der kommer ude i fremtiden – ikke noget man skal tænke på som 30-årig. Andre synes pensionen er vigtigt men svær at forstå, fortsætter han. Landbo Limfjord ønsker med mødet at give folk et lille overblik over de forskellige former for pension. Skal man for eksempel

vælge alderspension eller ratepension? Valget afhænger ofte af skattesituationen samt ønsker og behov. Derfor er det vigtigt, at man får talt med en kompetent rådgiver, der kan forklare om fordele og ulemper, inden man beslutter sig for en pensionsordning. På mødet vil konsulenter fra Landbo Limfjord endvidere fortælle om brug af PensionsInfo, hvor man kan finde et samlet overblik over sine pensioner samt give eksempler på samspillet mellem sociale ydelser og private pensioner. - En god pension har indflydelse på de muligheder, man senere vil få som pensionist, så alle interesserede er velkomne – uanset om man er selvstændig erhvervsdrivende eller lønmodtager, om man allerede har en pensionsordning eller overvejer at oprette en pensionsordning, siger Dan Andersen.

OFFICIELLE TRAKTORTRÆK Afholdes af Sørup Traktortræk lørdag d. 8. 9. nov. kl. 10.00 Kammerherrevej 15, Sørup, 9530 Støvring. Tilmelding på tlf. 20 46 27 06. Entré 50 kr. Børn under 12 år gratis. Annoncesponsor: www.vlst.dk

Vikarservice /DQGEUXJ (UKYHUY 7UDQVSRUW

Haveservice Hjemmehjælp - valget er frit - valget er dit

+DYHSODQ 2PO JQLQJ 9HGOLJHKROG

Hjemmeservice

Har du brug for hjælp...

)ULWYDOJ 3ULYDW (UKYHUY

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

Kontakt Danish Crown hvis du tester for PRRS Kontakt DC samme dag prøverne udtages Når danske svinebesætninger vil undersøge, om de har PRRS, sker dette ved, at der påvises antistoffer mod PRRS. En sådan undersøgelse er ganske problemfri. I få tilfælde kan det være relevant at indsende prøver, hvor man ønsker at påvise PRRS virus. Denne påvisning af PRRS virus er problematisk i forhold til eksport, da Argentina, Kina og Ukraine ikke vil modtage kød fra besætninger, der har fået påvist PRRS virus inden for det sidste år. Påvises PRRS virus, vil eksportstoppet fra besætningen gælde fra den dato, prøven til undersøgelse for PRRS virus blev udtaget. Da der kan gå op til to uger fra en prøven udtages til svaret foreligger, er det vigtigt at slagteriet ved besked, så leverancer fra denne besætning kan håndteres korrekt. Alternativt kan slagterierne blive nødt til at tilbagetrække et stort antal slagtekroppe - da dele fra den ”PRRS virus positive” leverance kan være blandet med andre leverancer i perioden. Tilbagetrækning af kød medfører meget betydelige omkostninger for slagteriet. Starter du en undersøgelse, der kan føre til påvisning af PRRS virus i din

besætning, er det derfor vigtigt, at du informerer slagteriet senest den dag, prøverne udtages. Det får den konsekvens for dig, at besætningen i perioden fra prøvetagning, indtil der foreligger

et resultat, enten vil skulle ”særslagtes” eller undtages fra levering. Bliver besætningen testet PRRS-positiv, skal den særslagtes, indtil Fødevarestyrelsen igen erklærer besætningen fri for PRRS.

Da der kan gå op til to uger fra en prøve for PRRS udtages, til svaret foreligger, er det vigtigt at slagteriet ved besked, så leverancer fra besætningen kan håndteres korrekt.

Kommunal ros til naturplan - Kommunerne har en central rolle i den netop offentliggjorte Naturplan Danmark, og vi glæder os til at komme i gang, siger Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg. Miljøminister Kirsten Brosbøl offentliggjorde mandag Naturplan Danmark, der er en del af regeringsgrundlaget. Det centrale nye forslag handler om at etablere et Grønt Danmarkskort, hvor kommunerne får en central rolle. Planens formål er at skabe en mere og bedre sammenhængende natur. Jørn Pedersen, formand for KL´s Teknik- og Miljøudvalg, er begejstret. - Ministeren har selv kaldt dette sit svendestykke, og jeg er helt enig. Det er et godt ministerinitiativ, som vi i kommunerne glæder os til at komme i gang med, siger Jørn Pedersen og fortsætter: - Det Grønne Danmarkskort kommer primært til at bestå af de arealer, som kommunerne udpeger i deres kommuneplaner hvert fjerde år. Vores nye opgave

består i at forbedre den udpegning, vi har arvet fra amterne. Der vil være et krav om større faglig tyngde i arealudpegningerne, og kommunerne kan også med planlægningen sikre større synergi ift. landdistriktsudvikling, turisme og klimasikring. I planen er der store ambitioner for den direktivbundne naturindsats på private arealer. Frem mod 2020 forventer miljøministeren gennem en række indsatser at etablere tusindvis af hektar ny natur, hvortil der afsættes 195 mio. kr. til at komme i gang. - Det er helt afgørende, at de nye midler målrettes, så de anvendes bedst muligt. Men kommunernes omfattende erfaringer med store vådområde- og naturprojekter viser, at der er gode muligheder for også at udvikle win-win løsninger for friluftsliv og vandmiljø. Da den direktivbundne vand- og naturindsats frem mod 2020 påhviler kommunerne, forventer vi også, at kommunerne får råderet over en stor del af midlerne

til lodsejerkompensation og anlægsudgifter, siger Jørn Pedersen. Miljøministeren fremhæver Den Danske Naturfond som et vigtig redskab til et etablere mere ny natur. - Vi ser frem til samarbejdet med Den Danske Naturfond, som vi gerne vil etablere et proaktivt samarbejde med. Det vil være oplagt at koble fonden med kommunernes erhvervsnetværk og grønne råd, hvor vi samler lodsejere og grønne organisationer. Den nylige succes med vandrådene viser, at lokale løsninger giver et helt andet ejerskab end tvungne løsninger. Det er også helt afgørende, når man på frivillig basis skal etablere ny natur, slutter Jørn Pedersen.

Gudstjenester Søndag den 2. november 2014

Aars Kirke Aars Frikirke Skivum Kirke Giver Kirke Blære Kirke Gislum Kirke Vognsild Kirke Haubro Kirke Ulstrup Kirke Gundersted Kirke Veggerby Kirke Sønderup Kirke Suldrup Kirke Bislev Kirke Ejdrup Kirke Løgstør Kirke Aggersborg Kirke Kornum Kirke Løgsted Kirke Salling Kirke Oudrup Kirke Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke Malle Kirke Vilsted Kirke Overlade Kirke Farsø Kirke Vester Hornum Kirke Hyllebjerg Kirke Flejsborg Louns Kirke Alstrup Kirke Strandby Kirke Ullits Kirke Foulum Kirke Svingelbjerg Kirke Trængstrup Frimen. Kgs. Tisted Kirke Binderup Kirke Durup Kirke Rørbæk Kirke Grynderup Kirke Stenild Kirke Brorstrup Kirke Ravnkilde Kirke Aarestrup Kirke Haverslev Kirke Aalestrup Kirke

16.00 10.00 16.00 ingen 19.00 14.00 19.00 16.00 16.00 19.30 14.00 16.00 9.30 ingen 16.00 14.30 11.00 9.30 11.00 ingen 9.30 16.00 9.30 16.00 11.00 16.00 10.00 19.00 ingen 14.00 10.30

19.30

10.00 ingen 10.30 9.00 14.00 11.00 9.30 14.30 16.00 10.30 19.30 14.00

Aars Landboauktion var i uge 43 tilført 4 RDM kælvekvier, 4400-6000, 1 RDM kælveko, 5800, 3 DKR kælvekvier, 54006400, 1 Jer. kælveko, 3600, 13 kødkvæg, 4700-8200, 9 kvier over 12 mdr. kødkvæg, 2700-6700, 10 kvier under 12 mdr. malkerace, 1400-3000, 38 kvier under 12 mdr. kødkvæg, 9005600, 10 tyre over 3 mdr. malkerace, 1200-3600, 43 tyre over 3 mdr. kødkvæg, 1200-8400, 5 tyre under 3 mdr. malkerace, 6001800, 12 tyre under 3 mdr. kødkvæg, 1000-2800 og 2 foldtyre, 9000-10400 Omsætning: 581.300,00 kr.

Smågrisenoteringen Beregnet notering uge 44 Basis 347,05 (347,05). SPF+Myc 352,05 (352,05). SPF 356,05 (356,05). Økologi 737,39 (737,39). UKtillæg 13. Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 5,33 (5,33) kr.


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT SIDE 35

7.500 har tilmeldt sig slagtepræmien Tilmeldingen til den nye slagtepræmie har været åben siden 1. oktober. Omkring 7.500 producenter har nu tilmeldt sig. - Vi er meget tilfredse med forløbet og positivt overrasket over den store interesse, siger souschef Gitte Møller Larsen fra NaturEr-

hvervstyrelsen. Hvis du ikke har tilmeldt dig endnu, er det fortsat muligt frem til 31. oktober. Det er vigtigt, at du tilmelder dig inden fristens udløb, hvis du ønsker at modtage slagtepræmie i hele 2015, hvor den nye ordning træder i kraft.

Hvem arver efter mig? Agromek 2014 har 549 udstillere og er den største samlede landbrugsmesse i Nordeuropa. Foto: Wiegaarden.

549 udstillere og næsten totalt udsolgt på Agromek Stor interesse for Nordeuropas største landbrugsmesse Der bliver rigtig meget at se for både planteavlere og husdyrproducenter på Agromek 2014 i MCH Messecenter Herning i november. Nordeuropas største samlede landbrugsmesse præsenterer et fuldt program i maskiner og udstyr til både mark og stald. Det bliver en af de største udstillinger, og der er næsten totalt udsolgt. Der er nu 549 udstillere, og heraf har 27 udstillere yderligere en stand udendørs. De udendørs stande er et nyt initiativ, der giver

udstillerne mulighed for at præsentere endnu flere af deres maskiner eller udstyr. - Det er dejligt med den store opbakning , og forhåndsinteressen fra besøgende – ikke mindst fra udlandet – vidner om, at Agromek er både kendt og anerkendt som en seriøs og faglig udstilling for landbruget, siger Agromeks formand, administrerende direktør Sten Andersen, Dan Egtved A/S. Leverandørerne til dansk husdyrproduktion har i mange år været meget innovative. På Agromek præsenteres

igen i år de nyeste tendenser inden for eksempelvis staldsystemer, fodring og overvågning, som kan medvirke til at gøre svine- og kvæg- og fjerkræproduktionen endnu mere effektiv, samtidig med at der lægges stor vægt på dyrenes velfærd. På udstillingen af traktorer og mejetærskere bliver Agromek styrket yderligere i år. Næsten alle de store, kendte traktormærker udstiller nu på Agromek, og en række andre kendte traktorfabrikater til have-/ parkområdet vil også kunne opleves på messen.

Påstand om tilbagegang for dyrearter holder ikke vand Henrik Dalgaard, der er næstformand for Agri Nord, mener at forslaget om sprøjteforbud på kulturenge mangler hold i virkeligheden, og at regeringens påstande om stor naturmæssig værdi ikke holder vand. Det handler ifølge næstformanden om at udtage landbrugsjord i et forfejlet hensyn til naturarealer:

Hvis det står til miljøminister Kirsten Brosbøl og den øvrige regering, så skal landmænd ikke længere have lov at gøde og sprøjte deres kulturenge, som er registreret som paragraf 3 arealer. Det er en helt forfejlet strategi, som hverken vil gavne naturen eller landbrugsdriften. Jeg havde i sidste uge fornøjelsen af at diskutere emnet med det socialdemokratiske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen i en live debat på TV2 Nord.

Henrik Dalgaard - næstformand for Agri Nord.

Jeg er forundret over de tynde argumenter, han bringer på banen for at støtte op om forslaget. Jeg hæfter mig især ved, at han henviser til en rapport fra Aarhus Universitet. Han udtaler, at universitetet har påvist, at det er gået rigtig stærkt tilbage for dyrearterne på de arealer, vi taler om, fordi der er blevet gødet og sprøjtet. Det er ikke korrekt. Det handler om enge,

der altid har været i omdrift som landbrugsjord som udgangspunkt til grovfoderproduktion eller afgræsning. Der er altså ikke sket en intensivering af landbrugsdriften, og der er ikke et plante- og dyreliv, som er ved at miste fodfæstet som Flemming Møller Mortensen påstår. De arealer, der rummer stor naturmæssig værdi, som eksempelvis hede og strandenge er allerede beskyttet på en måde, så de hverken bliver gødet eller sprøjtet. For kulturengene, som er i spil i det kommende lovforlag, er der ingen dokumenteret tilbagegang med hensyn til biodiversitet siden 1992, hvor den nuværende beskyttelse blev vedtaget. Hvis Flemming Møller Mortensen ligger inde med en sådan dokumentation, så ser vi den gerne. For når vi læser rapporten fra DCE, Aarhus Universitet,

Dermed får Agromek 2014 en meget stor og varieret traktorudstilling. Vil de besøgende selv prøve at køre en af de nye traktorer, bliver der også mulighed for det på en speciel indrettet udendørsbane. På Agromek er der lejlighed til at se Danmarks bedste malkekøer. Der er bedømmelse af dyrene og flere konkurrencer inden for og mellem racerne. Desuden præsenteres de bedste danske avlstyre samt kødkvæg. Agromek finder sted tirsdag 25. november til og med fredag den 28. november.

står det ikke noget om tilbagegang af dyrearter på de nævnte arealer. Vi skal naturligvis værne om naturen, men det kræver pleje af naturen, hvis den ikke skal forfalde og ende med et tilgroet pilekrat eller endnu værre et område fyldt med invasive arter som bjørneklo. Vi har derfor svært ved at se den naturberigende effekt ved at indføre et forbud mod at gøde og sprøjte. Der er en stor risiko for at forringe arealerne, fordi det ikke længere kan betale sig at drive dem med slåning eller afgræsning, når udbyttet falder. En rapport fra Skov- og Naturstyrelsen fra 2006 viser desuden, at det tager meget lang tid at øge naturindholdet i kulturenge - selv med den rette naturpleje med afgræsning og slåning. Skulle man ønske det fra politisk side, skal det ikke blot følges op af økonomisk støtte til de reelt eksproprierede arealer til landmanden men også støtteordninger, der gør naturpleje rentabelt.

Hvem arver efter mig? Har du nogensinde stillet dig selv spørgsmålet? Hvordan står din familie økonomisk, hvis du pludselig falder bort? Landbo Limfjord sætter fokus på arv og testamente på et møde den 11. november og vil klæde dig på, så du kan sikre dig og din familie bedst muligt. Ud fra lov og eksempler belyses arvens fordeling samt mulighederne ved oprettelse af testamente, herunder indbotestamente, mindst muligt arveafgift, sikring af længstlevende, generationsskifte og meget mere. - Lever man papirløst, er det især vigtigt, at have styr på, hvem der arver efter hvem. Arven omhandler både formue, bolig og ejendele, og kan i yderste konsekvens være, at den efterladte står tilbage uden økonomiske grundlag og må gå fra hus og hjem for at evt. børn kan få deres arv udbetalt, fortæller Gry Bacher Nielsen, jurist Landbo Limfjord. - Men så galt behøver det

ikke at gå, hvis man bare sikrer sig og foreksempel opretter et udvidet samlevertestamente, fortsætter hun. For år tilbage var arv noget, der gik til slægten, men i dag er individet blevet vigtigere. Folk vil selv bestemme, hvem der skal arve, og i forhold til tidligere, er der blevet større mulighed for selv at bestemme over arven. Så har man oprettet et testamente før 2008, kunne det også være, at man skulle benytte sig af muligheden og få efterset sit testamente. - Arveloven kan være en jungle for nogen – men for juristerne er det en stor skov med spændende muligheder – så jeg håber, mange vil stille sig selv spørgsmålet ”hvem arver efter mig?”, og kontakte en jurist, hvis man ikke selv kan svare på spørgsmålet. Eller kom til arrangementet 11. november, hvor jurister står klar til også at svare på spørgsmål. Alle er velkomne, siger Gry Bacher Nielsen.

KØB OG SALG Halm sælges Byg-, hvede-, rughalm samt ammoniakbehandlet halm sælges og leveres. Hø leveres.

Skovsgård, Skellerup, Hobro. Tlf. 98 55 52 22

Til samtlige jordbrugere Prøv en annonce i det eneste lokale landboblad

BLANDEDE ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 på tlf. 98 92 89 00


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 36

L&F: EU-klimaaftale øger behov for global handling Er som udgangspunkt tilfreds med ny aftale EU’s stats- og regeringschefer nåede natten til fredag til enighed om de nye rammer for EU’s klimaenergipolitik, herunder en reduktion af drivhusgasser på mindst 40 procent frem mod 2030. Aftalen understreger nødvendigheden af en bæredygtig intensivering af fødevareproduktionen i Europa og nødvendigheden af, at hensyn til klimapolitik og forsyningssikkerhed for fødevarer vægtes lige. - Dagens klimaaftale og EU’s reduktionsmål er en stor udfordring for produktion og beskæftigelse, og set i et globalt perspektiv bidrager EU’s reduk-

tion på mindst 40 procent desværre langt fra nok til at undgå de temperaturstigninger på mere end to grader, der er den øvre grænse for, hvad FN’s klimapanel mener, man kan håndtere, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer. Klimaforandringerne er en enorm global udfordring, og derfor er det nødvendigt med global handling, hvor alle lande bidrager til at nå målet, mener erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Klodens fødevareproduktion står i forreste linje, når verden rammes af klimaforandringer. Hver gang temperaturen

stiger en grad, er der risiko for et globalt produktionstab på 17 procent. Derfor er der brug for en bæredygtig intensivering af landbrugsproduktionen i en verden, hvor befolkningstallet vokser med 140.000 mennesker hver dag. - I fremtiden kan vi ikke tage fødevaresikkerhed for givet. Klimaforandringer vil reducere udbyttet i nogle egne af verden og skabe bedre betingelser for fødevareproduktion i andre lande. Derfor er det glædeligt, at EU’s statsledere nu for første gang opfordrer til en bæredygtig intensivering af Europas fødevareproduktion, så vi kan bidrage til den globale

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, er tilfreds med EU’s nye klimaaftale, men han advarer om, at den ikke må stå alene.

fødevareforsyning. Det er noget, vi har presset på for i et stykke tid, siger Martin Merrild Han tilføjer, at der i aftalen desværre lægges op til

en meget ulige bydefordeling mellem de europæiske medlemsstater, primært fordi metoden, som det enkelte lands bidrag til reduktion i udledningen af driv-

husgasser beregnes ud fra, skal tage udgangspunkt i landets BNP og ikke tager hensyn til allerede gennemførte reduktioner og yderligere potentialer.

Imødeset naturplan skyder forbi Hilser Naturplan Danmark velkommen, men...

Udvider en svineavler sin besætning fra 1000 til 8000 stipladser, vil han kunne spare 50 kroner per slagtesvin, viser beregninger fra Landbrug & Fødevarer.

Større slagtesvinestalde giver bedre forretning Der er store gevinster ved store staldanlæg De seneste syv år har strukturudviklingen i den danske slagtesvinesektor stået stille. Det betyder, at de staldanlæg, der i dag produceres slagtesvin i, er små og i mange tilfælde forældede. I følge Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, er det helt essentielt for at sikre en fremtidig svineproduktion i Danmark, at der kommer gang i byggeriet hos svineproducenterne. - Gravemaskinerne skal i gang hurtigst muligt. Der er en god fremtid for svineproduktion i Danmark, men det kræver, at vi får skiftet de gamle staldanlæg ud med nye. De skal både være mere moderne og større. Det vil sikre de stordriftsfordele, som mange producenter i dag ikke har, fordi deres stalde er for små, og så vil det være til gavn for miljøet, siger direktør i VSP Claus Fertin. En gennemsnitlig dansk

slagtesvinestald har i dag under 1000 stipladser. Beregninger fra Landbrug & Fødevarer viser, at omkostningerne ved at gå fra 1000 stipladser til 8000 stipladser i stalden vil give landmanden 50 kroner ekstra i sparede omkostninger per slagtesvin - De her stordriftsfordele er helt essentielle for fremtidens slagtesvineproduktion, og de vil øge producenternes rentabilitet betragtetligt. Desværre er tiderne lige nu så svære i branchen, at man ikke tør investere i det man betragter som en usikker fremtid. Men der er en lys fremtid for svineproducenterne. Det kræver mod fra producenterne og investeringsvilje fra banker og realkreditinstitutter. Nye og store stalde er fremtiden, understreger direktør i VSP Claus Fertin. I dag er mere en 80 procent af slagtesvinene opstallet i små og mellemstore

stalde, der er bygget før 2007. Hos realkreditinstituttet DLR deler man VSP’s syn på fremtidens muligheder for danske svineproducenter. DLR har siden 1960 især ydet realkreditlån til landbruget. - Vi har, siden vi blev oprettet, troet på dansk svineproduktion, vi tror på dansk svineproduktion i dag, og vi er sikre på, at vi også har en stor og økonomisk sund sektor i fremtiden. Derfor er der ingen tvivl om, at DLR vil lave rentable investeringer i fremtidens slagtesvineproduktion. I DLR har vi set mange op- og nedture for svineproducenterne igennem årene. Og selvom der lige nu er forsigtighed med at lave store investeringer, så er jeg sikker på, at der er gode forretningsmuligheder for både svineproducenterne og DLR i erhvervet i fremtiden, siger administrerende direktør i DLR Bent Andersen.

Landbrug & Fødevarer ser overordnet positivt på ideen bag Naturplan Danmark, som skal samle de danske indsatser på naturområdet. Der er afsat 195 mio. kr. til indsatsen over en tre-årig periode fra 2016. - Det er positivt, at regeringen i sit udspil understreger, at naturindsatsen på private arealer er baseret på frivillighed og samtidig peger på, at der skal være balance mellem naturpolitikken og hensynet til landbrugets fortsatte produktionsmuligheder, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Han peger på dog på, at de 65 mio. kr. der årligt et afsat til formålet, nok er i underkanten, og at midlerne bør målrettes, så der fås mest muligt natur for pengene. Landbrug & Fødevarer finder det samtidig ærgerligt og kritisabelt, at hovedparten af de tiltag, der foreslås i regeringens oplæg, rammer ved siden af og i værste fald vil have en negativ virkning på naturen og bremse vækst og udvikling. Det gælder blandt andet forslaget om at forbyde landmanden at gøde på de såkaldte paragraf 3-arealer.

- Det er et markant indgreb i den private råderet, som betyder, at de berørte arealer i vid udstrækning mister deres dyrkningsmæssige værdi, siger Lars Hvidtfeldt. Videncentret for Landbrug, som er en del af Landbrug & Fødevarer, har beregnet, at et areal på størrelse med Falster vil blive direkte berørt af forslaget. - På landsplan betyder forbuddet mod gødskning på paragraf 3- arealer et værditab på omkring 1,8 mia. kr. Samtidig er forbuddet ikke målrettet den mest sårbare natur, men rammer produktive engarealer, som altid har været udnyttet landbrugsmæssigt, siger Lars Hvidtfeldt. Han tilføjer, at det ville give langt mere natur og biodiversitet for pengene, hvis ressourcerne blev brugt målrettet på at sikre de mest værdifulde naturarealer, som aldrig er blevet gødet eller sprøjtet, og som i dag i stor udstrækning er i fare for at gro til som konsekvens af manglende naturpleje. - Et forbud mod gødskning og sprøjtning vil gøre det urentabelt at afgræsse og pleje arealerne. Konsekvensen er færre køer på

græs og en øget tilgroning. Det er ikke en guldrandet forretning at lave naturpleje i dag, og forslaget vil betyde en yderlige forringelse af vilkårene, siger Lars Hvidtfeldt. Naturplan Danmark rummer også et såkaldt Grønt Danmarkskort. Ifølge regeringens udspil betyder et Grønt Danmarkskort ikke, at lodsejere får pligt til at etablere natur eller iværksætte naturpleje inden for kortet. En udpegning på kortet medfører ifølge regeringens oplæg ikke ny regulering, hvilket er helt afgørende, hvis udpegningen ikke skal føre til en forringelse af mulighederne for vækst og udvikling. Landbrug & Fødevarer er overordnet set positiv overfor en målretning af naturindsatsen, men peger på, at udpegningen først må ske efter dialog med lodsejerne. - Udpegningen bør i videst muligt omfang bygge på frivillighed for de berørte lodsejere, og der bør arbejdes med en model, hvor udpegningen af områder sker løbende, når der er ressourcer til at realisere en eventuel indsats, siger Lars Hvidtfeldt.


2. 2. sektion sektion til til Aars Aars Avis, Avis, Onsdag onsdag den 29. oktober 2014

Nr. 6 3 - 2014 - Ă&#x2026;rgang 63

- avis for hele Vesthimmerland

Aars gør klar til velkomstcenter

Ă&#x2020;ldre i Aars samler mĂŚlkelĂĽg til genbrug

Den tidligere rutebilterminal bliver indrettet til velkomstcenter, turistbureau og servicested.

PĂĽ Plejecenter Ă&#x2DC;stermarken tjener man penge ved at samle mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg til genbrug.

LĂŚs mere pĂĽ side

22

LĂŚs mere pĂĽ side

16

Halloween By Night i Aars LĂŚs mere inde i avisen...

AARS HANDELSSTANDSFORENING PRĂ&#x2020;SENTERER I SAMARBEJDE MED:

MEK PEK

Nedsat pris pĂĽ privatleasing Renault Clio dci 75 Expression UDBETALING KUN 2.495,LEASING KUN 2.495,-

â&#x20AC;&#x153;PIGEN OG TROMPETENâ&#x20AC;?

FREDAG 31. OKTOBER KL.16.00, KIMBRERTORVET, AARS

NEVE EDB KeldgĂĽrdvej 117 9600 Aars

.DUVWHQ1HYH 6DOJRJVHUYLFHDIFRPSXWHUH QHWYÂ UNSULQWHUHXGVW\URJ SURJUDPPHU

PRIVAT/ERHVERV KIG IND OG HĂ&#x2DC;R NĂ&#x2020;RMERE HOS EJNER HESSEL DIN RENAULT FORHANDLER I AARS

Telefon 98 62 51 15


Aars Avis

SIDE 2

29. OKTOBER 2014

Trick or Treat i butikkerne i Aars Det mĂĽ gerne krĂŚve lidt mod at hente slik i butikkerne

â&#x2013; HALLOWEEN: Arrangementet Halloween i Aars udvikler sig ĂĽr for ĂĽr, og ďŹ&#x201A;ere og ďŹ&#x201A;ere amerikanske traditioner bliver overført til Aars. - I ĂĽr har vi besluttet noget nyt. Vi vil indføre Trick or Treat, som de har i Ame-

rika, siger Louise Holmager, der er tovholder pĂĽ Halloween By Night for Aars Handelsstandsforening. Trick or Treat vil sige, at børnene der kommer med til Halloween kan gĂĽ ind i butikkerne og fĂĽ slik - hvis de tør. Alle de butikker der er medlem af Aars Handelsstandsforening har slik til børnene, men i ďŹ&#x201A;ere af butikkerne vil personalet vĂŚre udklĂŚdt, og dermed virke uhyggelige. Ideen er selvfølgelig, at det skal krĂŚve lidt mod at hente slik. - Vi klĂŚder os ud som hekse, røber Louise Holmager. Hun ved ikke hvor mange af butikkerne der vil vĂŚlge at lade personalet vĂŚre udklĂŚdt. Børnene er naturligvis ogsĂĽ velkomne til at klĂŚde sig ud, men det er ikke et krav for at fĂĽ slik i butikkerne.

Lene Dahl Haldrup (t.v.) og Louise Holmager, Grønthjørnet, er klar til at dele slik ud til Trick or Treat ved Halloween i Aars.

inspired by arctic beauty

HIGHTECH- CER A M IC-LINK Dansk design, HighTech-Keramik, ridsefast saďŹ rglas, 3 ĂĽrs international garanti. DKK 1.799,www.beringtime.com

BERI N G E EVENT VEN T BERING E VENT Fredag d. 31/10 kl. 16:00 â&#x20AC;&#x201C; 21:00 Torsdag d. 30/10 kl. 18.30 -21.00 Danmarksgade 57A, 9900 Frederikshavn Tlf. 98 42 25 00 Kom ind hos Timing og se de ďŹ&#x201A;otte Bering ure, tĂŚl isbjørnene .RPLQGKRV+LQULFKVHQRJVHGHĂ RWWH%HULQJXUHW OLVEMÂĄUQHQHRJGHOWDJLNRQNXUUHQFHQRPHWYDOJIULW%HULQJXU og deltag i konkurrencen om et valgfrit Bering ur. +HQULNIUD%HULQJ7LPHYLOY UHWLOVWHGHRJYLVHXUHQH

Oplag: 24.700 ekspl. Himmerlandsgade 150 9600 Aars . Tlf. 98 62 17 11 E-mail: annonce@aarsavis.dk

Thorkil Christensen Redaktør

Torsten Hansen Journalist

Lars Lindberg Journalist

Morten Freundlich Salgskonsulent

Hanne Grabow Salgskonsulent

Kimbrerposten udsendes som tillÌg til Aars Avis og i udvidet oplag i hele Vesthimmerlands kommune. Omdeles ogsü i Søndrup- Suldrup, Haverslev-Nørager og i SkørbÌkEjdrup-omrüdet.

Tryk: OTM Avistryk A/S NĂŚste udgave udkommer onsdag, 26. november 2014


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 3

Aars Handelsstandsforening www.aarshandel.dk

TORSDAG 30. OKTOBER

ÅBENT TIL KL. 22 TRICK OR TREAT GRATIS SLIK I BUTIKK ERNE HVIS DU TØR!

Børnene kan selv få lov til at røre lidt i heksens suppe, når de besøger Heksegrotten ved Spar Nord.

Uhyggelig heksegrotte ■ HALLOWEEN: Flere steder i og omkring Himmerlandsgade i Aars kan man finde hekse torsdag, 30. oktober. Årsagen er selvfølgelig, at Aars Han-

delsstandsforening holder Halloween By Night. Et af de sikre steder at møde hekse er Heksegrotten ved Spar Nord. Her har Friskolens Venner i Haubro

i flere år serveret uhyggelig mad og drikke. Børnene kan også selv få lov til at røre lidt i suppen, sammen med en af heksene.

● ●

Aars Business School danser Friskolens Venner BMX Det Danske Spejderkorps DDS Kimbrergarden Trucks Amerikanerbiler Maskotter Jutlander Banks Halloween tog Aars IK Motorcykler

● ● ● ● ● ● ● ● ●

.00: AKAO 9 1 . KL RM K ANK S VA NDER B I T A GR JUTLA VED GER E L Æ S D FDF MELAVE R AGE K HJEM E D PAN

GRA TIS

Dansende spøgelser fra Aars Business School kl. 20.30 ved Kimbrertorvet UD

ST

50

0

ILL

IN

Der serveres hyggelige og uhyggelige drikke i Heksegrotten.

LY S

E

N G AF DE O G AM GRÆ TR ER UC IK SK KS AN AR ER BI LE R

www.aars.dk


Aars Avis

SIDE 4

29. OKTOBER 2014

Kimbrergarden deltager i den store Halloween Parade. Garderne er naturligvis også klædt ud til lejligheden.

Årets halloween parade bliver endnu større ■ HALLOWEEN: Der er tradition for en flot og lang parade i Aars, når Aars Handelsstandsforening indbyder til halloween. Den tradition bliver holdt i år, og alt taler for, at paraden

bliver endnu større i år. - I år har vi fået danserne fra Aars Business School til at deltage i paraden. De optræder som dansende spøgelser, lover Louise Holmager, der er tovholder for

Halloween i Aars Handelsstandsforening. I paraden finder man også elever fra Friskolens Venner i Haubro, Det Danske Spejderkorps, bankernes maskotter, Aars IK og

I år kommer et hold dansere fra Aars Business School og danser med i Halloween paraden. (Arkivfoto)

mange flere. I lighed med de sidste år har motorcykelklubber også meldt deres ankomst, og det samme har en klub for amerikanerbiler. Men deres deltagelse er meget afhængigt af vejret.

Derfor er det først når aftenens vejr kendes, at man ved, hvor mange der deltager fra de klubber. En anden af nyhederne i årets parade er truckere. Der kommer to eller tre truckere.

Motorcyklisterne har udskiftet styrthjelmen med maske til paraden.

Mindst den ene bliver kørt af en lokal chauffør. Det er Leif Nielsen, der til daglig kører cement for Aalborg Portland. Han har gejlet sin lastbil op og deltager jævnligt i diverse shows.


29. OKTOBER 2014

Aars Avis

SIDE 5

TORSDAG ÅBEN FRA KL. 10-22

% 0 2 ÷ n e k k i t u b i t l a på

Himmerlandsgade 68 . 9600 Aars . 98 62 24 99


Aars Avis

SIDE 6

e e w n o l l Ha NIGHT BYag d. 30. oktober

d s r To

-20%

29. OKTOBER 2014

Igen i år kommer der cirka 500 græskar langs Himmerlandsgade, men i år er det ikke børnehavebørnene der står bag. Det er skolebørn.

Græskar får selskab af spøgelser i Aars ■ HALLOWEEN: I mange år har børnene i byens børnehaver været med til at udhule græskar og skære uhyggelige ansigter i græskarrene til Halloween By Night i Aars. Men aktiviteten har tæret en del på pædagogerne i børnehaverne, fordi de har udført en stor del af arbejdet. I år bliver det anderledes. Opgaven med at ud-

hule græskar og dekorere dem er lagt ud til elever på Aars Skole, Østermarkskolen, Landsbyskolen Haubro Friskole og nogle dagplejegrupper. De får sammenlagt omkring 500 græskar, som udstilles langs Himmerlandsgade ved Halloween By Night torsdag, 30. oktober. Børnene i børnehaverne deltager dog stadig

PÅ ALT GÆLDER KUN TORSDAG

Himmerlandsgade 84-86 · 9600 Aars Nogle af græskarrene er meget flot dekorerede og uhyggelige.

i udsmykningen af byen i Halloween. - I år skal børnene klippe spøgelser i hvidt karton, siger Louise Holmager, Grønthjørnet. Hun er tovholder for Aars Handelsstandsforening omkring Halloween. De mange hvide kartonspøgelser skal hænges op i træerne langs Himmerlandsgade.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 7

Før kr. 23.900,-

NU kr. 16.750,Spar kr. 7.150,-

OVERRASKENDE MEGET Oktober 2014

ODUKT PR

ER

AJ

S3 er en formfuldendt fusion af klassisk og moderne. Med elementer af det klassiske chatol. Med en snert af skÌnk. Med et touch af skab. Og med en üben invitation til at lade din kreativitet og din ordenssans forenes i dit helt personlige opbevaringsmøbel. Et møbel, der kalder pü at blive hele familiens samlingssted. andersen-furniture.dk

TIMELE S S SINCE 1916

HĂŚve-/sĂŚnkbare skriveborde fra

AJ

ER

2.895,-

ODUKT PR

M

25

Ă&#x2026;

RS

U

TIL KONTOR, LAGER & INDUSTRI

â&#x201E;˘

J U BILĂ&#x2020;

Se side 15

Før 15.950,-

NU 9.950,Spar 6.000,-

VARIĂ&#x2030;R %*/"3#&+%4 STILLING

Giv kroppen den variation og bevÌgelse, den behøver.

b KATO

T1 giver dit hjem kant og karakter. Med et tidløst formsprog og en lethed, der indbyder til at tÌnke anderledes. Til at se nye muligheder i din indretning.Og til at vÌlge stole, der skaber kontrast og skaber liv. EkstraordinÌrt. andersen-furniture.dk

T IMEL E S S SINCE 1916

RING 98 67 28 00

â&#x20AC;&#x153;Godt design gĂĽr aldrig af modeâ&#x20AC;?, plejede Holger Nielsen at sige. Og tiden skulle vise han ďŹ k ret. Vipp spanden er kun forbedret ganske lidt, siden den sĂĽ dagens lys i 1939 SlĂŚgtskabet blandt Vipp produkterne er umiskendelig, nye sĂĽvel som gamle produkter viderefører Vippâ&#x20AC;&#x2122;s mere end 70-ĂĽrige tradition indenfor forarbejdning af stĂĽl og gummi.

Skrivebord fra

1.195,Se side 7

HĂ&#x2026;NDVĂ&#x2020;RKER

FRADRAG Lad os lÌgge gulvet og fü tilskud til arbejdslønnen. Spørg gerne for mere info.

DREJER DESIGNCENTER VESTRE BOULEVARD 1-3 9600 AARS . 98 67 28 00

Ă&#x2026;BNINGSTIDER:

MAN - FRE: 10.00 - 17.30 . LĂ&#x2DC;R: 10.00 - 14.00


Aars Avis

SIDE 8

R E S I R P Y Z A CR HOS HOLST ALLE JEANS I BUTIKKEN

-50% -20% KUN TORSDAG

RESTEN AF BUTIKKEN

RESTEN AF UGEN

Find os pĂĽ

Tøjeksper te

Pü normalprisen (dog ikke pü undertøj)

n Holst

Find masse r super gode tilbud pü : w w w.tøjeks perten-holst .dk

Holst

Tø j e k s p e r t e n B M

(IMMERLANDSGADEs!ARS www.toejeksperten.dk 4LF

29. OKTOBER 2014

Borgerforeningen i Aars vil â&#x20AC;?vaske tavlen renâ&#x20AC;?

â&#x2013; AARS: Den knap 125 ĂĽr gamle Aars Borgerforening har vĂŚret ude i stormvejr. Bestyrelsen følte, at der var manglende opbakning til foreningens aktiviteter og var parat til at lukke foreningen og lĂŚgge formuen over i en fond. Men sĂĽdan skulle det ikke gĂĽ - en helt ny bestyrelse er kommet til og proklamerer nu, at den vil â&#x20AC;?vaske tavlen renâ&#x20AC;? og begynde pĂĽ en frisk. Den tidligere bestyrelses tanker var sĂŚredeles ĂŚdle. Med en fond kunne andre foreninger eller enkeltpersoner søge om økonomisk tilskud til et arrangement. Dermed ville man sikre en vis aktivitet for borgernes penge, men uden at borgerforeningens bestyrelse skulle lĂŚgge praktisk arbejde i det. Der blev indkaldt til ekstraordinĂŚr generalforsamling, hvor forslaget blev stillet, men en del af de fremmødte mente, at det ville vĂŚre det samme som at lukke den snart 125 ĂĽr gamle borgerforening, som har vĂŚret en vigtig spiller i Aars gennem tiden. Der blev argumenteret godt for sagen, og det endte med at bestyrelsen trak forslaget tilbage. Der blev sĂĽ indkaldt til ordinĂŚr generalforsamling. Efter at have spist gule ĂŚrter og biksemad blev der redegjort for de problemer som

bestyrelsen var løbet ind i - hovedsagelig manglende opbakning i byen til foreningens arrangementer, et faldende medlemstal og en arbejdsbyrde som var for stor i forhold til udbyttet. Hele bestyrelsen havde derfor besluttet sig for at trĂŚde af og overlade tøjlerne til andre. En ny bestyrelse blev valgt og bestĂĽr nu af restauratør Jørgen Odgaard, advokat Jørgen Stenum, byggekonsulent Jørgen Kristensen, bankrĂĽdgiver Finn Odbjerg og redaktør Thorkil Christensen. Det har der vĂŚret lidt morskab omkring. For hvor et generationsskifte normalt betyder, at der kommer yngre krĂŚfter til, sĂĽ er det modne garvede personer, som nu trĂŚkker i arbejdstøjet. Ved redaktionens slutning havde bestyrelsen endnu ikke konstitueret sig, men havde dog kort drøftet de aktuelle arbejdsopgaver. Det blev besluttet, med respekt for den tidligere bestyrelses oplevelser, at â&#x20AC;?vaske tavlen renâ&#x20AC;? og forsøge at ďŹ nde pĂĽ noget nyt som borgerforeningens medlemmer kan samles om. Det kan f. eks. betyde et farvel til bankospil og Sct. Hansfest. - En forenings medlemmer bør have et projekt at samles om, og det projekt vil vi nu forsøge at ďŹ nde, siger Finn Odbjerg, som har fĂĽet come

back i borgerforeningen efter en lĂŚngere pause. Han var med dengang borgerforeningen tĂŚndte 50.000 smĂĽ julelys i trĂŚerne i Aars LystanlĂŚg og dermed satte Aars pĂĽ landkortet - og senere da borgerforeningen gik om bord i planerne for at redde Aars Bio. Det er der senere kommet en velfungerende forening ud af - og en moderne biograf. Hvad fremtiden vil bringe for Aars Borgerforening er endnu uvist, men bestyrelsen er gĂĽet i tĂŚnkeboks og barsler inden lĂŚnge med ideer, som ogsĂĽ skal føre til en medlemshvervekampagne. Der er i øjeblikket 150 medlemmer i borgerforeningen. Medlemstallet er blevet reduceret med 30 om ĂĽret i de seneste tre ĂĽr og den situation er naturligvis ikke holdbar. Til gengĂŚld mener bestyrelsen, at der er god basis for at fĂĽ borgerne i Aars og omegn til at melde sig ind i foreningen pĂĽ ny, hvis de fĂĽr noget at samles om og kan interesserede sig for. Aars Borgherforening var i gamle dage medejer af Aars Dyrskueplads og er i øjeblikket storaktionĂŚr i Nordjysk Agro Center. Foreningen har ogsĂĽ bidraget økonomisk til etablering af Aars Golfbane og har hvert ĂĽr en ďŹ nger med i spillet omkring tĂŚnding af byens julebelysning.

GRATIS PC, Mac & telefon - tjek! "$&3&YUFOTB#JOH

HUSK

w-$% *OUFM/ (#3". (#)% -"/8-"/ 8JOEPXT

Papir 500 ark 80 gram

vi reparerer: PC, Mac, iPhone, Playstation, Smartphone Wii ((TBNQBL #MÂ?LUJM &QTPO91 /PSNBMQSJT 

J1BENFE( SFGVSCJTIFE #ZFOTCJMMJHTUF J1BENFE( (#MBHFSQMBET #MVFUPPUI 8J'J

4JEFQSJTN((CMÂ?LÂ&#x201C;SFS 1SJOU4DBO,PQJt1SJOUQĂ&#x152;$%%7% $MPVEQSJOUt 5 seperate patroner AirPrint t,PSUMÂ?TFS )64,64#LBCFMLS 

-BC5FDI%BUB"4t)JNNFSMBOETHBEF#t"BSTt5FM XXXMBCUFDIELtXXXGBDFCPPLDPN-BCUFDI%BUB


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 9

SPAR 25% PÅ DIT DRØMMEKØKKEN Kom ind og hør, hvordan vi sammen kan realisere din drømme!

INVITA

FØDSELSDAGSFEST 733(5‡*8/9(‡*$5',1(5

EGE QUADRO En af eges klassikere. Fremstillet i ren, ny uld. Findes i 5 farver. Bredde 400 og 500 cm. 5 års garanti mod gennemslid. Godkendt af Dansk Indeklima Mærkning. Vejl. pr. m2 429,-

FESTLIGE

TILBUD

FESTLIGE

TILBUD SPAR 40,-

HALV PRIS

NORDIC PINE AKUSTIK GULV L Særdeles slidstærk og komfor-

MARQUESA SOFT Dansk produceret tæppe i Marque-

AMBIENTI KLINKE

tabel korkvinyl med 2 lag kork, der sikrer en optimal affjedring. Flot naturtro træmønster med fasede kanter. Kan lægges på gulvvarme. 2. sortering. Begrænset lager. Vejl. pr. m2 349,-

sa garn, som udmærker sig ved at være scotchguard behandlet og derfor har en unik smudsafvisningsevne. 10 års plet-væk- og falmningsgaranti. Vejl. pr. m2 239,- NU KUN.............................

Italiensk kvalitet i str 30 x 60 cm. Glaseret klinke i koks. Vejl. pr. m2 299,- NU KUN......................................

HÅNDVÆRKER

FRADRAG Lad os lægge gulvet og få tilskud til arbejdslønnen. Spørg gerne for mere info.

DREJER DESIGNCENTER VESTRE BOULEVARD 1-3 9600 AARS . 98 67 28 00

ÅBNINGSTIDER:

MAN - FRE: 10.00 - 17.30 . LØR: 10.00 - 14.00

199,-

149,-


SIDE 10

Aars Avis

29. OKTOBER 2014

Kæmpegræskar avlet hos gårdejer i Testrup Hans Riis’ kæmpegræskar vejer 127 kilo og er blandt de største som er avlet i Danmark i år Af Hanne Monrad

Men i år fravalgte han drømmen om konkurrencen, og han lod lidt græskarplanterne passe sig selv, og til hans store forundring fik han i år et græskar, som kunne have været med i den fine konkurrence på landsplan. - Det største græskar og det som vandt prisen i år, vejede 278 kilo, men mit græskar kunne havde vundet en fjerdeplads, fortæller Hans Riis. Da kæmpen blev vejet, viste den en vægt på 127 kilo, og netop det resultat var Søren Thomsen, Testrup, kommet frem til, så han var en værdig vinder af konkurrencen.

■ TESTRUP: Gårdejer Hans Riis i Testrup har en enorm køkkenhave, og han sælger en masse dejlige grøntsager i sæsonen. I sidste weekend blev der holdt Halloween marked, hvor kunderne selv kunne høste de lækre sunde varer direkte fra marken. Man kunne også komme med sine æbler, som blev presset til most. I forbindelse med Halloween markedet havde Hans Riis en stor ”udstilling” med græskar - det ene større end det andet. Der var også en konkurrence, som alle besøgende kunne deltage i. Man skulle blot gætte vægten på det største af græskarrene. Hans Riis fortæller, at han tidligere har overvejet at være med til konkurrencen om Danmarks største græskar, som finder sted i Tivoli i København i oktober. For at kunne deltage, skal man stille med en kæmpegræskar, og derfor har Hans Riis passet og plejet græskarplanterne på bedste vis, men han mente ikke, at der har været nogle, der kunne hamle op med vinderne af konkurrencen.

Gårdejer Hans Riis i Testrup dyrkede i år et græskar på ikke mindre end 127 kilo.

OPEN BY NIGHT

Torsdag d. 30. oktober fra kl. 10.00 - 22.00

20% RABAT PÅ ALT I BUTIKKEN Gælder IKKE i forvejen nedsatte varer, Bellevue, Imerco gavekort, bestillingsvarer og SodaStream-ombytningspatroner.

Himmerlandsgade 69 | 9600 Aars Tilbuddet gælder torsdag den 30. oktober 2014. Priserne er inkl. 25% moms. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer.

Appetit på livet


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 11

TORSDAG 30/10 - By Night - Åben til 22.00 Hele Vesthimmerlands varehus ޾

Like os på facebook: Kvickly Aars

SLAGTEREN TILBYDER

Tykstegsbøffer

Marineret kalveschnitzel

Ølmarineret svinekam

1/4 pålægskagemand

Min. 7 stk. Min. 1400 g

Min 7 stk. Min 1200 g

Vægt min 1700 g

Nok til 3-4 personer

Pr. pakke

Pr. pakke

20000

Pr. stk.

10000

Spar min

10000

Spar min

150,-

Pr. stk.

10000

Spar 70,-

116,-

Spar 25,-

Pistacie stang

Lys fuldkornsbrød

m/ hindbærfløde

Pr. stk.

Pr. stk.

4000

Pr. stk.

2500

Spar 20,-

1600

Spar 10,-

Spar 10,-

GRØNTAFDELINGEN TILBYDER TORSDAGS TILBUD

Dansk kålmarked Vælg mellem blomkål, spidskål, savoykål, hvidkål eller rødkål

Blomster Mix buketter. Roser, liljer og chrysanthemum

Søde klementiner Spanien, kl. 1. 750 g i net

Frit valg

Pr. net

1000

895

Veneto, Italien. 6x75 cl

2000

Spar 8,05

Carlsberg pilsner eller Grøn Tuborg

Canaja

Frit valg

Det gode fra Schulstad Udvalgte varianter. Frit valg.

Blokhus salt

24 pak. eller 30 flasker. 24x33 cl

6 flasker

29900

Spar 240,70

Frit valg

9500

+ pant

NYT I KVICKLY AARS 1 dåse med 75 g. Flere varianter

Pr. pakke

1000

Pr. stk.

2995

Spar 10,-

Åbningstider Man-fredag 08.00-20.00 Torsdag 08.00-22.00 Lørdag 08.00-18.00 Søndag 08.00-18.00 Bageren åbner 6.30 hver dag

Postbutikkens åbningstider Kvickly Aars - Markedsvej 3 - 9600 Aars - Tlf. 96 37 76 00

Man-fredag Lørdag

11.00-17.00 10.00-12.00

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 29. oktober til og med lørdag d. 1. november.

Halloweenlagkage

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer

BAGEREN TILBYDER


Aars Avis

SIDE 12

29. OKTOBER 2014

Til kamp mod uhyggelige priser:

Tilbud fra Aars om en billig og nem TV-løsning Af Thorkil Christensen â&#x2013; AARS: Det er uhyggelige priser! SĂĽdan er der mange der tĂŚnker nĂĽr de ser pĂĽ regningen fra deres sĂŚdvanlige TV-udbyder. Og den tid er forbi, hvor man kunne nøjes med at have en kanal pĂĽ sit fjernsyn. Men radio- og tv-forhandler Jesper Nielsen, Expert i Aars har en løsning til dem som overvejer at skifte til noget billigere. Han forhandler Boxer som er en billig løsning som giver stor valgfrihed. - Nu er der en oplagt chance for at gøre det, for det har sjĂŚldent vĂŚret sĂĽ let og sĂĽ billigt at fĂĽ sin egen antenne. Boxer TV sĂŚlger frem til 30. november sine tv-abonnementer og smider en antenneinstallation med i pakken kvit og frit, hvis ikke man har en antenne i forvejen. Og har man ĂŠn allerede, er der mulighed for at fĂĽ et antennetjek med i prisen pĂĽ tv-abonnementet. SĂĽ vĂŠd man, at det virker, siger Jesper Nielsen. SĂĽ gĂĽr man i tanker om at skifte til Boxer pĂĽ grund af. de lavere priser eller den større valgfrihed, kan forretningen i Aars bidrage med rĂĽd og vejledning om,

Jesper Nielsen: - Det er nu man kan gĂĽ til kamp mod uhyggelige priser.

hvordan man kommer i gang.

- At skifte til en anden udbyder kan vĂŚre lidt af en hurdle for de ďŹ&#x201A;este, fordi man skal til at betale for at fĂĽ en antenne sat op eller at fĂĽ tjekket, om den antenne man eventuelt allerede har, er god nok. Det er nu ellers ikke, fordi opsĂŚtning af antenne er sĂŚrlig besvĂŚrligt, og moderne antenner er tilmed ganske smĂĽ og diskrete, men installationsarbejdet og antennen kan sammenlagt godt løbe op i 1500 kr., - en udgift man slipper for, hvis man tegner et Boxerabonnement inden udgangen af november, siger Jesper Nielsen. Lige nu kan man endda kombinere antennekampagnen med et sĂŚrligt godt tilbud pĂĽ Boxers Flex8 tvpakke. Her vĂŚlger man fuldstĂŚndig frit de otte betalings-tv-kanaler, man ønsker at se og fĂĽr derved fornøjelsen ved fuld valgfrihed. Valgfriheden gĂŚlder dog ikke alle DRs kanaler, som altid kan modtages foruden de otte tv-kanaler i Flex8. Installationen følger med ved køb af ĂŠt af Boxers tvabonnementer, undtaget er dog Boxer TV 2-kort, Tank Selv og SĂŚson.

D

 [ > >

Jan Anker Petersen fra Alstrup kreerede for 12 ĂĽr siden bronzestatuetten, som følger med prisen â&#x20AC;?Dette Aars Perâ&#x20AC;?. Statuetten forestiller den første modtager af prisen, skuespilleren Per Pallesen.

Jan Anker Petersen er manden bag â&#x20AC;?Perâ&#x20AC;? Lokal kunstner har skabt bronzestatuen, der følger med prisen â&#x20AC;?Dette Aars Perâ&#x20AC;? Af Lars Lindberg

s

LĂ&#x2DC;RDAG DEN 29/11-2014 KL.18.00 - 02.00 LĂ&#x2DC;RDAG DEN 6/12-2014 KL. 18.00 - 02.00 Diskotek Venus ved Peter Christensen spiller op til dans

st

209,-

09,PĂĽ gensyn

v/ Hans Ettrup Jernbanegade 7 ¡ 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 14 33 ¡ www.hotelhvidekro.dk

â&#x2013; VESTHIMMERLAND: Den lokale billedhugger og graďŹ ker Jan Anker Petersen modtog i 2002 et interessant telefonopkald. I den anden ende af linjen sad en anden lokal kunstner, maleren Peer Poulsen fra Aars, og han spurgte Jan Anker Petersen, om var interesseret i at lave den statuette, der fremover skulle uddeles i forbindelse med kĂĽringen af â&#x20AC;?Dette Aars Perâ&#x20AC;? - en hĂŚderstitel, der ďŹ k sit navn efter den første modtager, skuespilleren Per Pallesen. Det var Jan Anker Petersen i den grad, og han tog straks hul pĂĽ forberedelserne. Statuetten skulle ligne Per Pallesen, men det billedmateriale, som Jan Anker Petersen i første omgang ďŹ k udleveret, var mildest talt mangelfuldt. - Det var nogle ret grumsede billeder, som jeg ikke kunne bruge til alverden,

sĂĽ jeg gik pĂĽ nettet og fandt en lang rĂŚkke fotos af Per Pallesen. Jeg lagde hurtigt mĂŚrke til hans karakteristiske hageparti, og det var et hans genkendelige trĂŚk, som jeg fokuserede meget pĂĽ at fĂĽ med, fortĂŚller Jan Anker Petersen, der var godt tilfreds med resultatet - en 32 centimeter høj bronzestatuette med en kampvĂŚgt pĂĽ 10 kilo. Det samme var bĂĽde manden, den portrĂŚtterede og de mange, der sĂĽ den. - Jeg var glad for at fĂĽ en rigtig god respons fra Per Pallesen selv, det var jo det første tegn pĂĽ, at missionen var lykkedes, men der var heldigvis ogsĂĽ mange andre, som kom med positive tilbagemeldinger, siger Jan Anker Petersen. Prisen og den medfølgende statuette er siden blevet uddelt 11 gange, men faktisk er ikke to af de 11 statuetter ens. - Jeg modelerede ďŹ guren op i ler, og sĂĽ blev der skabt

en afstøbning af den, og selv om det er den samme form, der bliver fyldt med ďŹ&#x201A;ydende metal hver gang, er der store forskelle i et materiale som bronze. Derudover har hver eneste ďŹ gur vĂŚret forbi mig til en sidste ďŹ npudsning, og jeg har sørget for, at der er smĂĽ nuanceforskelle, sĂĽ de bliver helt unikke, siger Jan Anker Petersen, der 12 ĂĽr efter at have fĂĽet opgaven stadig glĂŚder sig over den. - Som kunstner er det altid sjovt at komme ud til et stort publikum, som forholder sig til ens ting, og det mĂĽ man virkelig sige, at den her gør, siger han. â&#x20AC;?Dette Aars Perâ&#x20AC;? er hidtil gĂĽet til Per Pallesen, Søren T. Lyngsø, Børge Fuglsang Christiansen, Niels Krogh Madsen, Gert Bo Jacobsen, Poul Erik Haurum, Ejlif Bigum, Kjeld Jørgensen, Per Kirkeby, Per Nørgaard og Thorkil Christensen.

Aars Avis - nĂĽr det skal vĂŚre lokalt!


29. OKTOBER 2014

Aars Avis

OPLEV &5/:5

/"55&4:/

100%

UDNYTTELSE AF DIT SYNSPOTENTIALE

SIDE 13


Aars Avis

SIDE 14

29. OKTOBER 2014

KØB BOXER – OG FÅ INSTALLATION

Kom ind til NYT SYN og få trafiksikret dit syn

INSTALLATION EL. STARTPAKKE

AFHÆNGIG AF DIT BEHOV

0

KR.*

VÆRDI OP TIL: 1.500 KR. SAMLET MINDSTEPRIS MED BOXER FLEX8 I 6 MDR.: 1.612,50 KR.

BOXER FLEX8

FR A 1/1 1-14

Disse kanaler kan du altid se med Boxer-udstyr:

DR1 | DR2 | DR3 DR RAMASJANG | DRK | DR ULTRA

i.Scription® fra ZEISS

Kræver HD-udstyr (DVB-T2) Kan også ses i HD, kræver dog HD-udstyr NB: TV 2 Fri og TV3+ kan kun ses med HD-udstyr

VÆLG SELV 8 KANALER

Vi holder åbent 10-22

+ oprettelse 399 kr. og adm. betalingsgebyr 2 x 9,75 kr. Normalpris efter 6 mdr.: 319 kr./md. OBS! Normalpris t.o.m. 31/12-2014: 299 kr./md. Tilbuddet gælder t.o.m. 6/1-2015.

Samlet mindstepris i 6 mdr:

i.Scription

Se skarpere end nogensinde - også når du kører bil *Tilbuddet gælder alle Boxer-abonnementer dog ikke Boxer TV 2-kort, Tank Selv og Sæson. Service, montering og/eller justering af eksisterende antenne, ny Smart-antenne eller ny DVB-T2 antenne (max. 6 m højde). Kabeltræk og tilkobling (max. 15 m kabel). Kanalsøgning/opdatering af et tv eller boks. Tilbuddet gælder fra 1/9 t.o.m. 30/11-2014.

Klarere farver, større kontrast og skarpere syn er gode nyheder for sikkerheden i trafikken - især om aftenen og natten. Ny, banebrydende teknik fra ZEISS kan give dig et mere præcist og afslappet syn end nogensinde. Kig forbi til en synsundersøgelse i særklasse eller læs mere på nytsyn.dk.

Nyt Syn Aars - Anlægsvej 6 - 9600 Aars Tlf. 98 62 10 90 - nytsyn.dk

L HA’ DET Scan koden eller tjek ind på nytsyn.dk og bestil en synsundersøgelse.

Himmerlandsgade 57, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 99

Optiker

Indehaver

Stylist

Line

Kent

Annette

Nyt Syn Aars, Optik og kontaktlinseklinik


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 15

UHYGGELIGE PR I S E R P Ă&#x2026; GA FR A

VORES NYE MĂ&#x2020;RKE

VORES NYE MĂ&#x2020;RKE

400,-

100,-

VORES NYE MĂ&#x2020;RKE

500,-

FĂ&#x2DC;R 600,-

DE N

600,-

FĂ&#x2DC;R 1000,-

FĂ&#x2DC;R 1100,-

EKSEMPEL

EKSEMPEL

Før 900,-

600,-

Før 900,-

600,-

Før 500,-

300,-

Før 600,-

400,-

Før 500,-

300,-

Før 500,-

350,-

Før 700,-

500,-

Før 950,-

600,-

Før 600,-

300,-

VI GIR´

-25%

FRA

PĂ&#x2026; ALLE SKO

550,-

( UNDTAGEN ) HJEMMESKO

TRYK

ÂťSYNES GODT OMÂŤ ZJOOS AARS PĂ&#x2026; FACEBOOK

ForkĂŚl dig selv

/PTTLYSHUKZNHKL (HYZĂ&#x2021;;SMĂ&#x2021;aQVVZKR

Alle priser er vejledende og opgives i DKK inkl. 25% moms. Der tages forbehold for for prisĂŚndringer, trykfejl, manglende levering og udsolgte varer.

EKSEMPEL


Aars Avis

SIDE 16 â&#x2013; AARS: Takket vĂŚre Plejecenter Ă&#x2DC;stermarken kan beboerne i Vesthimmerland nu redde deres plastiklĂĽg fra mĂŚlke- og yoghurtprodukter fra at havne pĂĽ lossepladser samt forbrĂŚndingsanlĂŚg og samtidig optjene penge til at glĂŚde de ĂŚldre pĂĽ plejecentret. Plejecentret Ă&#x2DC;stermarken i Vesthimmerland er en af Danmarks første lokale indsamlingspladser for Arla Harmonies Brug LĂĽget! indsamlingsprogram, der gør folk i stand til at sende deres brugte mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg til genanvendelse, og samtidig optjene penge til at glĂŚde de ĂŚldre pĂĽ plejecentret. Beboere i lokalomrĂĽdet kan nu aďŹ&#x201A;evere deres accepterede mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg til plejecentrets lokale indsamlingssted ved Ă&#x2DC;ster Boulevard i Vesthimmerland. Ă&#x2DC;stermarken kan sammen med alle øvrige lokale indsamlingssteder ďŹ ndes pĂĽ et Danmarkskort pĂĽ TerraCycles hjemmeside pĂĽ terracycle.dk. Hanne Madsen, initiativtager til indsamlingen synes, det er spĂŚndende at vĂŚre en af de første, som har oprettet et lokalt indsamlingssted for Brug LĂĽget!. - Efter at have lĂŚst om dette initiativ pĂĽ en mĂŚlkekarton ďŹ k vi selv lyst til at starte som indsamlere. Det passer godt sammen med det vi gerne vil stĂĽ for pĂĽ plejecentret, derfor ser vi det som en

29. OKTOBER 2014

Plejecenter Ă&#x2DC;stermarken i Aars er det første lokale indsamlingssted for genanvendelige lĂĽg.

Ă&#x2020;ldre i Aars indsamler mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg Plejecenter Ă&#x2DC;stermarken er første lokale indsamlingssted god mĂĽde bĂĽde at gøre noget godt for beboerne samtidig med vi vĂŚrner om miljøet, siger Hanne Madsen. Arla Harmonie ønskede at tilbyde en grønnere livs-

cyklus for deres produkter, som del af deres 2020 Nul Spild-program, for at minimere miljøpüvirkningen. Mejeriproducenten indgik derfor i april 2013 et sam-

arbejde med miljøvirksomheden TerraCycle, som er eksperter i materialegenanvendelse af affald. Gennem TerraCycles unikke genanvendelsesmodel har

det sidenhen vÌret muligt for büde private, virksomheder, skoler, børnehaver osv., at indsende deres mÌlke- og yoghurtlüg gratis via Post Danmark til Ter-

raCycle, da Arla Harmonie betaler portoen. Her bliver lĂĽgene genanvendt, sĂĽ de kan fĂĽ nyt liv. Engagerede danskere pĂĽ tvĂŚrs af landet har allerede indsendt over 6,6 millioner mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg til genanvendelse, hvor Arla Harmonie som tak for forsendelserne kvitterer med penge, der kan doneres til godtgørende formĂĽl. For at opmuntre endnu ďŹ&#x201A;ere til at bidrage til dette miljøtiltag lancerede TerraCycle i samarbejde med Arla Harmonie i juli 2014 lokale indsamlingspladser til Brug LĂĽget!. MĂĽlet med det nye tiltag er at fĂĽ hele lokalomrĂĽder, som Vesthimmerland, til at indsamle mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg ved hjĂŚlp af de lokale indsamlingspladser. Dette forøger effektiviteten af indsamlingsprogrammet, fordi det gør det muligt at sende endnu ďŹ&#x201A;ere mĂŚlke- og yoghurtlĂĽg af sted til genanvendelse, og mindsker samtidig de miljømĂŚssige belastninger forbundet hermed. For Ă&#x2DC;stermarken er valget faldet pĂĽ at samle penge ind til at glĂŚde beboerne pĂĽ centret: - Det at kunne aktivere beboerne i indsamlingen, samtidig med at vi kan gøre noget for det sociale i sidste ende, er en god mĂĽde at skabe noget socialt for vores beboere pĂĽ centret, udtaler Hanne Madsen.

SPOOKY SPOOKY RABATTER PĂ&#x2026; VARER I BUTIKKEN

KĂ&#x2DC;B 1 VARE SPAR

KĂ&#x2DC;B 2 VARER SPAR

KĂ&#x2DC;B 3 VARER SPAR

KĂ&#x2DC;B 4 VARER SPAR

10% 20% 30% 40% SPOOKY Ă&#x2026;BNINGSTIDER: TORSDAG 30/10 KL. 10.00-22.00 - FREDAG 31/10 KL. 10.00-18.00 LĂ&#x2DC;RDAG 1/11 KL. 10.00-14.00 - SĂ&#x2DC;NDAG 2/11 KL. 10.00-14.00

Vi vil sü gerne vÌre ven med dig... Check vores Facebook side KÌre Børn Aars. Like os, følg os og sü er du med i konkurrencen om et jule gavekort pü 500,-

Meld dig ind i kundeklubben pĂĽ www.kaereboern.dk

Alt hvad dit barn har brug for... Din KĂ&#x2020;RE BĂ&#x2DC;RN

GĂ&#x2020;LDER IKKE UDSTYR OG MĂ&#x2DC;BLER

MarkedsvHM%Â&#x2021;$DUVÂ&#x2021;7OI.: 

Ma-fr: 17.3Â&#x2021;Lø: - 14


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

N Y HE D

N Y HE D

Bollerupvej 20, 9240 Nibe 8 8 8

SIDE 17

Pris kr. 1.995.000 / Udb. Kr. 100.000 Finansiering: Brutto/Netto kr. 10.141/kr. 9.293 Alternativ finansiering: Brutto/Netto kr. 4.216/kr. 4.227

/),/+0 % 6',/+ 8 8 8

Pris kr. 2.995.000 /Udb. Kr. 150.000 Finansiering: brutto/netto kr. 14.912/kr. 12.587 Alternativ finansiering: brutto/netto kr. 7.421/kr. 6.066

â&#x20AC;?Diskrete salgâ&#x20AC;? 3 # -.#$(( ,') 3 #&'-*(,7 . 305" % )*($(( ,')

SOLGT

Herredsvejen 76 KĂ&#x2DC;BSAFTALE T E U N DE R S K R E V

Skinderupvej 11 â&#x20AC;&#x201C; bygningsparcel ca. 9,3 ha. Fantastisk jagt!! - STUEHUS: Meget skønt beliggende stuehus pĂĽ grĂŚnsen til mølledammen, hvor vandet strømmer videre til Skinderup Mølle. Ligger lidt højt i forhold til Mølledammen, sĂĽ der er udsigt til et fantastisk naturomrĂĽde fra stuehusets vinduer. Huset er indrettet med bryggers/ vaskerum, 3 vĂŚrelser, køkken, stue og entre med indgang til stuen og til badevĂŚrelse med brus. Opvarmning med bĂĽde olie- og fastbrĂŚndselsfyr placeret i udhus.- DEN SAMLEDE EJENDOM: Meget naturskønt beliggende ejendom tĂŚt pĂĽ Møllesøen, der forsyner Skinderup Mølle dambrug med vand og tĂŚt pĂĽ Flensborg plantage. Ligger med ca. 6 km. til Møldrup, hvor der er overbygningsskole, dagpasning, idrĂŚtshal, dagligvarebutik, lĂŚge, tandlĂŚge m.m. Ejendommen er en kombineret planteavls og naturejendom. bl.a. med et stykke fredet areal ned til Simested ĂĽr med flotte store enebĂŚrbuske, som sjĂŚldent ses. Her er ca. ha. marker, fredsskov pĂĽ 10 ha og dertil â&#x20AC;?rigtigâ&#x20AC;? skov med høje slanke grantrĂŚer pĂĽ ca. 7 ha. ca. 25 ha. grĂŚsningsarealer i blandet hedearealer med flotte enebĂŚrbuske - en helt enestĂĽende og unik natur. En helt igennem enestĂĽende naturejendom med jagt pĂĽ alle vildarter inkl. krondyr. Ejendommen er under udstykning. Pris: 1.495.000 /udb. Kr. 75.000 Finansiering brutto/netto kr. 7.682/kr. 6.925 Alt. Finansiering brutto/netto kr. 3185/kr. 3087

ores Hent v app s m o ejend

Ib Bjerregaard

Bettina SĂŚderup

Hovedgaden 85 KĂ&#x2DC;BSAFTALE T E U N DE R S K R E V

Sangildvej 19 Agriteam Aars ApS

EjendomsmÌglerfirmaet Ib Bjerregaard Søndergade 31, 1.m . 9600 Aars . Tlf.: 9862 1396 aars@agriteam.dk . www.agriteam.dk/aars

4$ '." ,*"-7$0/, ,$)" ,&6 ,,7"$0)$)"*"( 0$,& ,$" ) ,.$*)--&$!. ,4


Aars Avis

SIDE 18

29. OKTOBER 2014

Landmændene får bedre jordfordeling ud af omfartsvejen syd om Aars Kun få bemærkninger til omfartsvejen på borgermødet på Kimbrerkroen i Aars Af Torsten Hansen ■ AARS: Der er mange ting, der skal falde på plads, før den kommende omfartsvej syd om Aars kan anlægges. Politikerne har foreløbig besluttet etape 1, men arbejdet med etape 2, 3 og 4 er også i fuld gang. I sidste uge blev der holdt borgermøde i Aars omkring etape 4, der forventes at blive den sidste. Etape 4 skal forbinde den nye vej med Løgstørvej og Holmevej mod Farsø. Cirka 25 interesserede var mødt frem på Kimbrerkroen. De fik en grundig gennemgang af linjeføringen og forklaringer på, hvad det medfører af ændringer. - Der er planlagt cykelsti i begge sider af vejen, forklarede projektkoordinator Jørgen Kristensen, Vesthimmerlands Kommune. Han forklarede samtidig, hvordan planerne var for at forbedre oversigtsforholdene, hvor Jelstrupvej går ud i Løgstørvej. Etape 4 er lige nu i of-

Formanden for Teknik og Miljø Niels Krebs Hansen forklarede hvordan vejføringen af den nye etape 4 er planlagt.

fentlig høring. Den slutter 19. november. En af de opgaver der kræver en del er jordfordelingen. Det gælder hele strækningen for den nye omfartsvej, og her foretages

jordfordelingen så vidt muligt samlet. Kommunen har besluttet, at benytte lejligheden til at arbejde på at få samlet landmændenes arealer. Flere steder er fakta, at

områderne er delt mellem flere landmænd, og nogle af stederne vil placeringen af den nye vej betyde, at landmændene får arealer på begge sider af vejen. Det er upraktisk på flere måder.

- Vi arbejder på at finde løsninger, så arealerne kan samles så godt som muligt, siger landinspektør Jan Theisen, Orbicon. Ud over at at landmændene får større arealer sam-

let, så er der også den praktiske del for kommunen, at de ikke skal sikre vejadgang til mange så jordbrugsarealer. Ved at samle arealerne skal der etableres færre vejadgange. Når man samtidig arbejder på, at den enkelte landmand kun skal have arealer på den ene side af vejen, så vil det også betyde færre overkørsler med landbrugsmaskiner på vejene. De fleste landmænd har selv interesse i at få deres arealer samlet. Anderledes kan det stille sig med fritidslandbrug og private ejendomme. I alle tilfælde er det vedtaget, at der arbejdes efter ekspropriationslovgivningen. Det betyder, at arealomfordelingen kan foregå skattefrit. Deltagerne i borgermødet havde ikke mange kommentarer til politikernes og embedsmændenes gennemgang. Der blev spurgt lidt til cykelstier og tilkørselsveje. Men efter gennemgangen blev der talt meget sammen over de forskellige kort der var lagt frem.

PÅ ALLE JULEGAVEÆ SKER


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

OKTOBER

SIDE 19

MØBLÉR

MED SUPER DEJLIG SIDDEKOMFORT

- med god stil og design...

KUN HOS MØBLÉR

INTROPRIS SPAR OP TIL

25%

SPAR TILOP 4.676,-

Diablo pendel Den kendte pendel introduceres nu også i kobber/hvid metal skærm. E27 75W. Fås kun hos Møblér i denne farve. Ø50 cm. Normalpris 2.999,-

Diablo pendel

NU 2.499,SPAR TILOP 500,-

PÅ VISTE OPSTILLING

NYHED KUN HOS MØBLÉR

DANSK PRODUCERET

Bemærk! nder... Med luksus hy

SPAR OP TIL

25% PÅ VISTE OPSTILLING

SPAR OP TIL

NYHED

25%

KUN HOS MØBLÉR

NYHED KUN HOS MØBLÉR

PÅ VISTE OPSTILLING

INTROPRIS

INTROPRIS

DANSK

DANSK

PRODUCERET

PRODUCERET

SPAR TILOP 8.190,-

SPAR TILOP 7.006,-

2.999,Lænestol

1.999,-

KUN HOS MØBLÉR

NYHED

Hjørnesofa Bellamy hjørnesofa open end og chaiselong monteret med rødt læder i dessin Santos. Sorte træben. Kan bestilles spejlvendt. Fås også i sort læder. L340 x D209 cm. Normalpris 14.999,-

NU 12.999,SPAR TILOP 2.000,-

KUN HOS MØBLÉR

Eggert sofa Monteret med stærkt mørkeblåt stof. Ben i sort træ. Fås også i mørkegråt stof med naturfarvet ben. L184 cm. Pris 2.999,Eggert lænestol Monteret med stærkt mørkeblåt stof. Ben i sort træ. Fås også i mørkegråt stof med naturfarvet ben. Pris 1.999,-

HOS OS får du altid god service, den bedste rådgivning samt gratis levering

Smart i HOT retro stil...

gte varer og for trykfejl. Mød Møblér på www.møbler.dk.

Sofa


Aars Avis

SIDE 20

STEL 1 KR. VED KØB AF KOMPLET BRILLE... Kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter. Tilbuddet gælder KUN torsdag den 30. oktober 2014.

LINE

ASSISTENT

INE KRISTER OPTIK

CARINA

DER DAGLIG LE OPTIKER

NE MARIAN ER OPTIK

PROFIL OPTIK AARS · HIMMERLANDSGADE 79 · 9600 AARS TLF. 98 62 11 19 · PROFILOPTIK.DK E-MAIL: AARS@PROFILOPTIK.DK

29. OKTOBER 2014

Elly og Bent Andersen fotograferet med familiens velholdte veteranbil, en Bedford 1939, ved Limfjorden.

Himmerlandsk pars op- og nedture i ny bog Vognmandsparret i Farsø har haft et travlt liv ■ VESTHIMMERLAND: Selv om vognmandsparret Elly og Bent Andersen ikke er født med en guldske i munden og har været ude for både med- og modvind, så har de i usædvanlig grad bidraget til at sætte Farsø og Vesthimmerland på landkortet. De karakteristiske grønne lastbiler med Farsø på front og sider har kørt Danmark tyndt og været synlige i trafikken. Nu fortæller Elly, 78, og Bent, 82, deres historie i en utraditionel erindringsbog, som netop er udkommet. Foruden deres egen beretning indeholder bogen 18 udsagn fra personer, som kender dem. På den måde er det også en historie om Farsø Vognmandsforretning og Nordjyllands Fragttransport, og om Farsøs udvikling fra sidst i 1950-erne til i dag. - Vort erhvervsmæssige højdepunkt oplevede vi, da Nordjyllands Fragttransport midt i 1980-erne var Farsøs største arbejdsplads med mere end 100 ansatte og over 40 lastvogne, fortæller Bent Andersen. Lavpunktet indtrådte i 1989, da tæppet blev revet væk under Nordjyllands Fragttransport. Fra den ene dag til den anden blev Farsø-virksomheden uberettiget udelukket fra alle de 20 fragtcentraler, som firmaet benyttede. Udelukkelsen blev af Foreningen Danske Fragtmænd begrundet med, at der var tale om en nødsituation. Den påstand blev dog pure afvist af Vejdirektoratet i januar 1989, men da var skaden sket. Hertil kom, at Folketinget netop pr. 1. januar 1989 havde fjernet Godstransportlovens afsnit om fragtmandskørsel. Dette åbnede for mindre seriøse udbydere på det nu uregulerede område. - Vi blev pure frikendt for

I dette anneks arbejder Bent Andersen med udklip og fotos i lange baner. I baggrunden den papfigur, som han fik i gave af sommerhusforeningen, vandværket og naboerne i Trend til sin 80 års fødselsdag for to år siden.

illoyal konkurrence, fortæller Elly og Bent Andersen. Men trods Vejdirektoratets afgørelse fortsatte foreningens boykot af Nordjyllands Fragttransport. Derfor blev vort firma offer for brødnid, misundelse og mafiametoder. Nogle i branchen kunne ikke tåle, at husmandssønnen fra Himmerland drev Danmarks største fragtmandsvirksomhed.

Fra Gedsted til Farsø Farsø-parret er vokset op i husmandshjem nær Gedsted. Som soldat kom Bent Andersen til at køre lastbil. Herefter satte han kursen mod vognmandserhvervet og købte i 1956 Farsø Vognmandsforretning og byggede en solid virksomhed op. Bogen beretter også om Elly og Bent Andersens store engagement i lokalsamfundet Farsø. Bent Andersen har været formand for Farsø Byråds tekniske Udvalg, formand for Erhvervsrådet, i bestyrelsen for Sparekassen Farsø og varetaget en række tillidsposter inden for vognmandserhvervet både lokalt og på landsplan.

Elly Andersen har også haft en række tillidsposter i lokale foreninger og har blandt andet udført et stort frivilligt arbejde inden for folkedans og fremstilling af dragter hertil. I dag driver sønnerne Gert og Sten Andersen Farsø-virksomheden videre i form af familieaktieselskaberne Farsø Vognmandsforretning og Flyttemanden. - Takket være et stærkt sammenhold kom familien ikke ned med nakken, og vi har kunnet bevare livsmod, optimisme og godt humør, hvilket er det allervigtigste i tilværelsen, understreger Elly og Bent Andersen. Farsø-parret nyder livet i deres helårssommerhus i Trend, hvor Bent Andersen i et anneks opbevarer en guldgrube af daterede udklip, fotos og dokumenter fra familiens travle liv. Det aktive himmerlandske ægtepars livsmosaik er samlet af Martin Glerup, Aars. Bogen er udgivet af Forlaget Himmerland og kan købes hos Elly og Bent Andersen samt i lokale boghandler.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 21

Aggersborg set fra luften, hvor man tydeligt fornemmer storheden over stedet. Fotograf Lis Helles Olesen, Holstebro Museum.

Foredrag om Aggersborg holdes pĂĽ museet i Aars Professor Else Roesdahl fortĂŚller om det historiske anlĂŚg â&#x2013; VESTHIMMERLAND: Aggersborg er stĂŚrkt pĂĽ vej til at blive anerkendt som FN verdenskulturarv, hvilket bringer stedet og Vesthimmerlands Museum ind pĂĽ verdenskortet. Med forventningen og forhĂĽbningens glĂŚde har Vesthimmerlands Museum og Vesthimmerlands Museumsforening taget forskud pĂĽ den eventuelle festivitas og inviteret professor emeritus Else Roesdahl Middelalder- og RenĂŚssancearkĂŚolog fra Aarhus Universitet til Aars. Else Roesdahl er en af â&#x20AC;?de store navneâ&#x20AC;? i dansk arkĂŚologi med en lang rĂŚkke

bøger og publikationer bag sig. Hun har endvidere vĂŚret en central person i de seneste ĂĽrs undersøgelser af de danske vikingeborge og Aggersborg i sĂŚrdeleshed. Som oplĂŚg til sit foredrag pĂĽ Vesthimmerlands Museum den 4. november skriver hun: â&#x20AC;?Omkring ĂĽr 975 anlagde kong Harald BlĂĽtand en mĂŚgtig borg ved Limfjorden pĂĽ et strategisk vigtigt sted, hvor der siden vikingetidens begyndelse havde ligget en samling gĂĽrde. Borgen var en af de sĂĽkaldte trelleborge: CirkulĂŚre ringborge med en prĂŚcist udstukket grundplan, der alle er fra samme

tid og kun kendes i Danmark. Store udgravninger siden 1945 har givet et vĂŚld af oplysninger om Aggersborg, og resultaterne er fremlagt i en nyligt udkommet bog. De giver et usĂŚdvanligt indblik bĂĽde i forholdene her og i vikingetidens dagligliv samt nye forstĂĽelser af Danmarkshistorien i denne brydningstid og i de politiske og kulturelle forbindelser med Europaâ&#x20AC;?. Else Roesdahl kan sikkert ikke garantere anerkendelse til verdenskulturarv; men vil sikkert give sig bud pĂĽ, hvorfor Aggersborg fortjener at blive det.

U HYGGELIGE DAGE I SKORINGEN...

TORSDAG-FREDAG-LĂ&#x2DC;RDAG

r a h g o e n e g in t ĂĽ p t d n u r r e t t . y .. e g a d Vi fl 3 e s is d mĂŚrket ned

UDVALGTE SKO & STĂ&#x2DC;VLER TIL BĂ&#x2DC;RN, DAMER OG HERRE

-20%

-30% -40%

SE OS PĂ&#x2026; FACEBOOK

7X\\Ta[P]SbVPST#(}(%0Pab}C[U%!!%$%'}fffbZ^aX]VT]SZ


Aars Avis

SIDE 22

29. OKTOBER 2014

Haverslev Slagteren

VARM MELLEM LEVERPOSTEJ

10 ‡ Vi griller 1 FRANKFURTER M/BRØD 20

EKSTRA TILBUD TORSDAG KL. 18.00-22.00 00 00

Himmerlandsgade 47, Aars

SKINKEFARS 00 1,5 kg

60

RIBBEN STYKK ER

N.C. Møller, Peter Stenild og Jørgen Justesen er i fuld sving med at renovere og male på busterminalen i Aars, som fremover bliver velkomstcenter og turistbureau.

Aars Turistforening 95 skaber nyt liv et v a l e m m på rutebilstationen e j H Pr. 1/2 kg

PIZZA :3(.:

tk. Pr. s

9

00

40

SKINKESPYD

4:(3:(

10 stk.

95

00

! n v o l i t r a l K

G E T S R A S HU kg 2 / 1 . r P

FORST

50

22

Fro stt i l b

EGT G ORDON

ud!

BLEU . 10 stk. ........ EN STE GTE RØ DSPÆT 10 stk. FROSS TER .. EN KY LLINGE BRYST 10 stk. FROSS ......... EN HO TWING S ....... 1 kg FROSS ......... EN KO GT KRYDD ERMED ISTER 5 kg . FROSS

70 00 70 00 8900 4900

............

.. 195 00

TLF. 98 65 40 35 SE FLERE TILBUD PÅ www.haverslevslagter.dk

Frivillige slider og slæber for nyt velkomstcenter Af Thorkil Christensen ■ AARS: Efter en periode med meget lidt aktivitet i terminalbygningen på Aars Rutebilstation, er der nu ved at blive skabt nyt liv på stedet. Frivillige med tilknytning til Aars Turistforening reparerer, maler og gør rent. Målet er at skabe et velkomstcenter med forskellige servicefunktioner, og at være klar om et par uger. - Og det går godt, siger Aars Turistforenings formand, Jørgen Justesen, der oprindelig er uddannet i tømrerfaget og får hjælp af fhv. skolepedel Peter Stenild og fhv. rutebilchauffør Niels Chr. Møller i arbejdet med at reparere og male. Gammelt udslidt inventar er kørt bort og nyt ”brugt” skal ind. Alle tre har hænderne skruet rigtigt på, og deres mål er at skabe et indbydende servicecenter, som både kan komme turister, rejsende, tilflyttere og fastboende til gavn og glæde. Det er en helt ny tanke som den mere end 75 år gamle turistforening arbejder med. Velkomstcentret i Aars skal være et sted, hvor alle kan få en personlig betjening og få svar på alle relevante spørgsmål om byen, turistattraktioner, offentlige transportforbindelser og til dels kommunale opgaver. - I dag går det mange steder tilbage med den offentlige service fordi man overlader brugerne og borgerne til selvbetjening. Vi ønsker at yde den bedste service og stiller en erfaren person til rådighed, som kan svare på mange af de spørgsmål som brugerne har, eller som kan hjælpe med at finde ud af, hvor de kan få svaret, siger Jørgen Justesen. Velkomstcentret er blevet aktuelt efter Aars Turistforening løb ind i økonomisk stormvejr og derfor

Der er aktivitet omkring Aars Rutebilstation. Derfor får Velkomstcentret stor synlighed og det kan give flere brugere af den personlige service.

søgte om et huslejefri lokale hos Vesthimmerlands Kommune. Bestyrelsen ønskede at foreningen skulle ligestilles med de øvrige turistforeninger i kommunen. Det var svært at finde et egnet sted, og bygningen på rutebilstationen var en overgang i alvorlig fare for at blive nedrevet så arealet i stedet kunne give plads til busserne. Men i sidste øjeblik viste der sig en løsning, og på forslag fra borgmester Knud Kristensen blev det arrangeret så turistbureauet kunne flytte fra Aars Bymidte til en del af den tidligere terminalbygning som har stået tom i lang tid. Kun ventesalen, toiletterne og et chaufførrum har været i brug - og vil fortsat være det. Velkomstcentret indrettes i busterminalens tidligere kioskområde. Her er der fem lokaler til rådighed som nu er ved at blive restaureret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. Dermed bliver der forbindelse til ventesalen og det bliver muligt for rejsende fremover at købe en kop kaffe eller en sodavand som de kan nyde i fred og ro, mens de venter på bussen. Desuden vil man kunne hente information om egnen i velkomstcentret, og der bliver med tiden indrettet en

internetcafe, hvor der også kan søges oplysninger. Jørgen Justesen oplyser, at turistkontoret i de senere år har haft omkring 18.000 ekspeditioner eller henvendelser årligt. En del af disse opgaver har været salg af koncertbilletter m.m. via Billetnet.dk, andre har været decideret turistinformation og personlige serviceopgaver for folk som har haft et ønske her om. Antallet af opgaver forventes at stige fremover, både fordi bestyrelsen konstaterer, at der er et behov for personlig betjening, men også fordi Velkomstcentret i Aars ligger centralt og får større synlighed end tidligere - ikke kun for rejsende med busserne, men også for bilister og andre som kommer til byen uden at være kendt med de lokale forhold. Velkomstcentret ligger tæt på Himmerlandsstien, og denne beliggenhed ventes også at give yderligere aktivitet, idet stien er flittigt benyttet af vandrere eller cyklister på strækningen fra Løgstør til Viborg. Betjeningen på kontoret vil i det daglige blive varetaget af bureauleder Jette Pedersen som kender området, og som på dygtig og ihærdig vis i flere år har serviceret besøgende på Aars Turistkontor.


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

SIDE 23

BY NIGHT TILBUD TORSDAG - FREDAG - LØRDAG

HUSK vores store udvalg af flotte

DYNE/PUDE TILBUD DAMASKDUGE TIL SMÅ PRISER

TORSDAG - FREDAG OG LØRDAG

÷20%

99900 LUXUS KASSETTE DYNER 9900 NU

FRA EURODUN med hvide MOSKUS dun/fjer. Str. 135x200 cm . 760 g. Vask ved 60º (Egnet for allergikere) Normalpris NU

159900.

TILSVARENDE PUDER KUN

PÅ IKKE NEDSATTE VARER

79950 25900

Himmerlandsgade 95


Aars Avis

SIDE 24

29. OKTOBER 2014

Det 11-årige badmintontalent, Laura Fløj Thomsen fra Aars, drømmer om en dag at spille VM og All England, og hun har noget at have ambitionerne i. Hun er i suveræn stil rykket op i Eliterækken, og hun er blevet en del af det danske U13 landshold.

Badmintontalent fra Aars vil gå hele vejen 11-årige Laura Fløj Thomsen har store ambitioner - og noget at have dem i Af Lars Lindberg ■ AARS: Laura Fløj Thomsen fra Aars er kun 11 år, men når hun får en badmintonketsjer i højrelappen, kan hun smashe som en voksen mand. Hun er på rekordtid strøget op igennem rækkerne, så hun i dag spiller i U13 Eliterækken, der er den bedste række i Danmark, og hun har indtil videre vundet mere end 30 medaljer ved diverse stævner. Men betyder det, at hun kan vinde over den føromtalte voksne mand? Det spørgsmål stillede avisens sportsskribent sig selv - og siden pågældende pige - og det var en skraldgrinende Laura Fløj Thomsen, der tog imod udfordringen. Han kunne bare komme an! Mandag aften har journalisten fundet badmintonudstyret frem fra gemmerne, og selv om han må konstatere, at den ene sko mangler snørebåndet, at borte har taget ketsjeren, og at badevægten viser 25 kilo mere end sidst, han stod på en badmintonbane, er han fuld af selvtillid, da han i Idrætscenter Østermarken gør comeback. Tabe til en 11-årig pige? Ha! En halv time, utallige prikker for øjnene og en til lejligheden opfundet skade senere må han imidlertid konstatere, at han har tabt en cola til den 11-årige. Det i hans egne øjne hæderlige nederlag på 16-21, 15-21 skyldes primært, at den unge pige skåner ham for alt for mange af de op-

slidende ture frem til nettet, og ret skal være ret - den bedste spiller vandt. Laura Fløj Thomsen undlader på klædelig vis at udnytte sin håneret, og hun tager - til dagens modstanders store glæde med enkelte sveddråber på panden - plads ved et bord i kantinen. Hun har lovet at fortælle om sine drømme og ambitioner, og hun venter tålmodigt på, at journalisten atter får så meget blod i sin mælkesyre, at han kan føre en bare nogenlunde normal samtale. Laura Fløj Thomsen begyndte at spille badminton som seksårig, og det stod hurtigt klart, at hun besad et talent ud over det sædvanlige.

Det overraskede dog hverken hende eller hendes omgivelser - ligesom en god travhest havde hun nemlig stamtavlen i orden. - På min fars side af familien har de altid spillet badminton og været ret gode til det. Min far, min onkel, min faster og min bedstefar har alle spillet badminton, min bedstemor spiller stadig flere gange om ugen, og min storebror spiller i U17 Mesterrækken, fortæller Laura Fløj Thomsen, som aldrig har brændt for andre sportsgrene end badminton. Forældrene kan ellers ikke beskyldes for at pace hende. De har flere gange spurgt hende, om ikke hun kunne tænke sig at deltage i andre sportsgrene, men

Laura Fløj Thomsen vil hellere satse hele butikken på spillet med den lille fjerbold. - Jeg har ikke lyst til andet. Jeg træner fire gange om ugen og spiller stævne næsten hver weekend, men jeg synes aldrig, det er træls, når jeg skal til træning. Jeg har det sjovt hver eneste gang, så hvorfor skulle jeg begynde på noget andet, spørger hun retorisk. Selv om Aars Badmintonklub er en miniput i dansk badminton, har flere talentspejdere fået øjnene op for den hårdtslående dame fra Vesthimmerland. Hun er blevet inviteret til flere talentsamlinger i Aalborg, og nu er hun også blevet indlemmet i truppen til U13-landsholdet.

Her får hun ind imellem klø, men det motiverer hende bare til at blive endnu bedre. - Det er sjovt nok at vinde medaljer og pokaler, men hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg nok haft det for let. Det er først nu, jeg skal til at stille op til Elitestævner, og det glæder jeg mig til. Jeg håber selvfølgelig, jeg kan være med, men jeg håber faktisk også, at jeg får nogle tæsk ind imellem. Ellers bliver jeg aldrig bedre, lyder det fra den ambitiøse pige, som sin unge alder til trods udviser stor modenhed. Hun ved godt, at der ikke bliver meget tid til venner og familie, fest og farver, drenge og pyjamasparty’er, hvis hun vil gå hele vejen til toppen af poppen indenfor

Når man kaster et blik på den høje, tynde pige, er det ikke til at tro, at hun har et smash som en granvoksen mand, men når Laura Fløj Thomsen får en ketsjer i hånden, skal man være ualmindeligt vaks ved havelågen, hvis man vil lege med.

dansk badminton, men hun er ligeglad - det er det, hun vil. - Jeg ved godt, at man skal træne rigtig meget og rigtig hårdt, hvis man vil blive rigtig god, men det har jeg det fint med, siger Laura Fløj Thomsen, som prompte svarer på, hvad hun drømmer om. - Jeg kunne godt tænke mig at komme ud og spille nogle af de helt store turneringer. Nu glæder jeg mig til at spille Eliterækkestævner, men om nogle år vil jeg gerne spille DM og Denmark Open, og lykkes det, kunne det da være fedt at komme med til VM og All England, siger hun. Svedlavinerne på skribentens pande er så småt ved at stilne af, og blokken på bordet er kun delvist opløst af de mange dråber. Colaen i Laura Fløj Thomsens flaske er næsten forsvundet, og hun er så småt begyndt at sende længselsfulde blikke gennem ruden ind til hallen, hvor hendes klubkammerater træner. Hun har tydeligvis ingen skrupler ved at gennemprygle en kæphøj kontornusser i badminton, og hun er ikke genert over at skulle give sit første interview, men nu er det ikke sjovt længere - hun er altså kommet for at spille badminton, og det skal hun selvfølgelig have lov til. Skribenten takker endnu en gang for kampen, ønsker hende held og lykke ved de kommende Eliterækkestævner og stavrer på stive og ømme ben ud af hallen. Satans til kondi den tøs havde!


Aars Avis

29. OKTOBER 2014

! g n a g i i v l a k s u N

Mortens And Søndag den 9. november og mandag den 10. november kl. 17.30 - 20.00

STORT TA’ SELV BORD: GAMMELDAGS AND med rødkål

APPELSINBRASERET ANDELÅR

SIDE 25

Julebroderi Julekalender Juletræstæpper

Alt er kommet...

Ud af huset: GAMMELDAGS ANDESTEG med rødkål, hvide- og brunede kartofler, surt og sødt samt sauce

RØGET ANDEBRYST SPRÆNGT AND FLÆSKESTEG

Kr.

med sprød svær

118,00

-50% sgarner

Bestilles senest fredag den 7. november

Serveret med lækkert tilbehør kartofler, saucer og salater

LÆKRE LUNE OG KOLDE ÆBLEKAGER

Udvalgte ga rner

Tlf. 98

Bo muld TA´ 3 BETAL FOR 2

62 19 66

Spis hvad du kan for

18200

HUSK STILLING

Himmerlandsgade 99 9600 0 Aars Tlf. 98 62 26 68

ÅBNINGSTIDER: Mandag - fredag 10.00 - 17.30 . Lørdag 10.00 - 14.00

Markedsvej 8 - 9600 Aars - tlf. 98 62 19 66 . mail@kimbrerkroen.dk

SPAR

SPAR

100,-

by night

3-PAK SOKKER Str. 31-48 · Normalpris 3-pak 50,-

TORSDAG D. 30/10 HOLDER VI I SPORTMASTER AARS ÅBENT HELT TIL

TA’ 12 PAR

SPAR

PÅ MASSEVIS AF IKKE I FORVEJEN NEDSATTE VARER!

399,SPAR

101,-

Gælder d.30/10 2014 så længe lager haves. Forbehold for trykfejl.

20%

HANDBALL SPEZIAL Str. 36-48 · Normalpris 600,-

100,-

KL. 22.00

SPAR

201,-

60,-

H2O BADESANDAL Str. 36-48 · Normalpris 1 par 250,-

ADVANCED SOCK Str. 31-48 · Normalpris 1 par 80,-

TA’ 2 PAR

TA’ 2 PAR

399,-

100,-

Aars: Himmerlandsgade 62 · Tlf. 98 62 18 78


Aars Avis

SIDE 26

29. OKTOBER 2014

Klaus Pedersen sørger med sin bramfri tone for god underholdning, når der hver fredag formiddag er mellem 100 og 150 kreaturer under hammeren på Aars Landboauktion.

Nu må I satanhuleme vågne op folkens! Tonen er rå, når Klaus Pedersen hver fredag svinger hammeren på Aars Landboauktion Af Lars Lindberg ■ AARS: 26. november 2014 bliver en stor dag på Markedsvej 10 i Aars. Her holder Aars Landboauktion til, og netop den dag kan auktionen fejre 60 års jubilæum. 26. november 1954 klokken 13.00 løb den første landboauktion i Aars af stablen, så helt på dato og klokkeslet bliver jubilæet ikke fejret, men da auktionerne altid er blevet holdt om fredagen, bliver den runde dag naturligvis også markeret på ugens sidste hverdag. Der er løbet meget vand under broen siden 1954, og selv om en ko stadig er en ko, har dansk landbrug gennemgået en voldsom udvikling i de 60 år, Aars Landboaution har eksisteret. Ifølge Gyldendals åbne encyklopædi var der indtil 1950’erne cirka 200.000 landbrugsbedrifter i Danmark, men i 2012 var det tal faldet til 39.930, og det er derfor nærliggende at tro, at Aars Landboaution synger på sidste vers - det synes imidlertid ikke at være tilfældet. Da avisen en fredag formiddag lagde vejen forbi Markedsvej 10, var der således et halvt hundrede landmænd samlet for at overvære auktionen, og Klaus Pedersen, der er leder af Aars Landboauktion, forventer da heller ikke, at han bliver arbejdsløs sådan lige med det første. - Det er stadig stort. Vi har vel mellem 100 og 150 kreaturer igennem butikken hver fredag, og der er stadig mange folk, som overværer auktionerne, siger han.

Han erkender dog samtidig, at der er blevet længere imellem de gæster, der rent faktisk byder på dyrene. - Jeg vil tro, at 90 procent af dem der kommer, er tidligere landmænd, som bruger det som et socialt arrangement, hvor de kan hilse på gamle venner og kolleger og få en god sludder, men det er helt fint. Det skaber lidt liv og en god stemning, og de skal være så hjerteligt velkomne, siger Klaus Pedersen, der selv giver den som auktionarius hver fredag. Vel at mærke en atypisk en af slagsen. Han lader ikke som mange andre auktionsledere munden løbe i en grad, så man til tider har dem mistænkt for at tale i tunger, men han er ikke bange for at fortælle de potentielle købere, at de skal se at komme

til lommerne - og så bander og svovler han i en grad, så man må glæde sig over, at han med et klientel at gøre, hvor tonen er bramfri, og der bliver talt lige ud af posen. - Jamen for hunde da bette venner! Kan vi ikke få 200 kroner for sådan en dejlig ko? Nu må I satanhuleme vågne op folkens, udbryder han blandt andet, mens han med hammeren i hånden spejder ud over brillekanten og lader blikket vandre hen over forsamlingen. Den er tilsyneladende vant til hans konstante stil, og det tydeligt, at der er tale om mange stamkunder. Derfor er det også som udenforstående komplet umuligt at følge med i auktionen. I den times tid auktionen varer, lykkes det ikke en eneste gang avisens udsend-

te at se en landmand afgive et bud - i stedet lader det til, at Klaus Pedersen gang på gang leger en klassisk ”ælle-bælle” imellem to mænd, imens han slynger tal ud. På et tidspunkt stopper legen, og den sidste han har peget på, er så den lykkelige ejer af et nyt kreatur. Han påstår dog hårdnakket, at der er mening med galskaben, og at han ikke bare prakker de fremmødte nogle tilfældige dyr på. - Jeg kender jo de folk, der kommer, og jeg ved, hvad de går efter. Har en mand tre gange købt en tyrekalv, så er det jo ikke ham, jeg kigger på, når der er en malkeko under hammeren, og der er sgu ikke nogen, der går herfra med noget, de ikke har budt på, lover han med et stort grin. Prisen på dyrene vari-

erer voldsomt, og på én og samme dag kan en malkeko gå for en flad halvtredser, imens en foldtyr kan gå for 15.000 kroner. Det er naturligvis muligt at se dyrene, inden man byder på dem, men det er nu ikke deres fysiske beskaffenhed, der har betydning for prisen - det har i stedet de oplysninger om dyrene, som Klaus Pedersen læser op, imens de bliver ført ind i ”manegen”. Køberne får altid at vide, hvilken landmand dyret kommer fra, hvor gammelt det er, hvem dets mor og far er, og om det kan følges tre led tilbage i avlen. Er det en malkeko, der er under hammeren, får de derudover at vide, hvor mange kalve den har født, om der følger kalve med, om den er drægtig, og hvor

Selv om antallet af danske landbrug er styrtdykket, siden Aars Landboaution havde de første dyr under hammeren i 1954, er der stadig mange folk på lægterne, når der er aution i Aars hver fredag formiddag.

mange liter mælk dens mor har givet. Derefter kører auktionen, indtil højeste bud er fundet, og der er ikke noget, der hedder en mindstepris - når hammeren falder, er dyret solgt, selv om sælgeren havde forventet en betydeligt højere pris. Sælgeren har dog altid ét bud, så skulle prisen slet ikke behage ham, kan han altid smide et overbud ind til sidst og tage dyret med sig hjem igen. Normalt er auktionerne for de indviede - dem i træsko, gummistøvler og overalls - men sidste forår blev Aars Landboauktion noget af et tilløbsstykke. Da deltog Klaus Pedersen og co. nemlig i DRprogrammerne ”Danmark under hammeren”, og det skabte travlhed i Aars. - Er du gal mand! Folk ringede jo satme fra nær og fjern, og det var hel vildt, hvad det skabte af interesse. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har forklaret, at skal man finde campingpladsen, så skal man bare fortsætte ligeud af cykelstien, griner han. Siden er interessen dalet til det normale, og det er atter stamgæsterne, der er på plads hver fredag, men det ændrer sig nok snart. Optagelserne til en ny programrække er nemlig gået i gang, og når den løber over skærmen, kan der atter blive trængsel i de mildest talt rustikke lokaler på Markedsvej. Inden da skal Aars Landboauktion dog have overstået sit 60 års jubilæum, og det vil naturligvis blive markeret på værdig vis 26. november.


29. OKTOBER 2014

Aars Avis

SIDE 27

-20% PÅ ALLE I FORVEJEN IKKE NEDSATTE VARER

TOR

G A D R Ø L G A D E R F G A SD

FIND OS PÅ FACEBOOK Himmerlandsgade 93 . Aars . Tlf. 98 62 19 50

HUB

DIGEL


Aars Avis

SIDE 28

OB O BH S SU SUPREME UP PR PREME REM R EM MEE VAKUUMPAKKER VA AK A KU K UU U UM U M PA PAKKER P A AKK KK KEE R

29. OKTOBER 2014

EEVA VA TTRI VA TRIO RIO M MULTI ULT U LTTII LT LTI

SÖ S SÖDA ÖDA DAH L HÅ ÅNDKLÆDER ÅN ÅNDKLÆ ND NDKLÆD N DKL D KLÆD LÆ LÆ ÆDE DEER R

SPAR 1200,Mod odel el co comfort. mfort. 100% 100% bomuld. bomuld Mosg osgrøn grø Holder din Holder dinee madvarer madvarer friske op p til 5 gange gang ge g længere ængere tid t d end normalt. normalt FFå en gennemgang gennemggang i bu butikken. tikke V 1.699 Vejl. 1.699,1 699,-

4499999

KUN

9955

9999

FFRIT RIT VALG G

3399999

FR RIT IT VALG VA ALG

EU EEUS US SET ET

Vælg mellem e em m marmeladekrukke rm melad rukke eller lle saltkar. saltkar F Fåes i rød rød,, sortt og nutm nutmeg tmeg Vejl. V ejl. 249,9 249,95 5

Eva Trio Eva Trioss top p gry grydeserie. deserie. Vælgg mellem Væ mellem 1,8 1,8 l. - 2,2 2,2 l.l - 4,8 l.l Vejl.l. pri Vej Ve priss op til 89 899,95 99,95 9 95

9955

MØD R RIKKE RIK IK KKE KEE KIR K KII R K RK K

9955

Ken Kendt ndt fra DR D 1 ““D Deen n st store tore bagedyst” bag gedysst” - sma smag ag hendes he ndes læ lækkerier. ækkerier Rikk ikke ke er e ho hoss Kop&K K Kop&Kande p Kan nde i Aar arss to ttorsdag orsdaag den d 30/10 30/ 30/10 kl. k 18.30-21.30 18 8.30-21 30 3 Riikke kkke laver l r læk lækre kre cupc ccupcakes cake kes i p prod produkter dukteer fra fa Mette B Blomsterberg Blom msterbeerg

ROS RO R OS O SEEENDA SENDA S N DA DAH L TTERMO ER RMO MO OKANDE K KAN AN D DEE O OB BH EEC CO C OG GRY GRYDER+PANDER GRYDER+P RYDER R RY YD Y DEER R+P R +PA PAN P AN ND DEER R

2299 9955 4499

50x1 50x100 5 100 cm cm Vejl. 99,9 99,95 9 95 70x140 cm 70x140 cm Vejl. jl 149,9 149,95 95

95 95

OB O BH D DO OBB O BB B B VA VAFFEELJE ELJER ELJ LJ EER RN R N

Type 69 6961. 61. Hu Hurtige rtige vafler vafl r tilil hel hele fa familien. milien Termo Termostatstyret stat tstyrett så du får får den deen sprødhed sprødh hed du ønsker ønsker Vejl. 44 449,95 ,95

2299999

KUN UN

9955

KUNDEKLUBAFTEN TORSDAG 20. NOVEMBER KL. 19.00-21.00 I KOP&KANDE FARSØ Eksklusivt for vores kundeklubmedlemmer. Vi inviterer til en hyggelig aften med masser af oplevelser, gode tilbud og inspiration.

Grand Cru G Cru,, sor sort. t. 1,0 0 l. Vejl. Ve ejl. 3 399,95 5

KUN KUN

19999

9955

ÅBNINGSTIDER Onsdag 29/10 Torsdag 30/10 Fredag 31/10 Lørdag 1/11

AARS 9.30- 17.30 9.30- 22.00 9.30- 17.30 9.30-14.00

9955

TTRIP RIP R I P TTRA TR TRAP RA RAP R AP A PN NI NIS NISSER IS SS SER S EER R

2 stk. stk. sorte sso orte olielamper olie li lamp perr i glaseret glas seret porcelæn porccelæn n Vejl. 999,95 999 9,95

4499999

19999

FRITT VALG FRI VA ALG

MENU M EN NU U LLIG IG HT HO OUS OU US SEE

KUN

Formstøbte gryder Formstøbte gryder ogg pa p pander nder med kemisk kem sk belægning. belæggning. Vælg Væ lg mellem me lem m 2 l. - 3 l.. - 5 l.l - 20 20 cm pande p de pa 24 ccm mp pande - 3 l. bradepande. bradepande Fø op ttilil 59 Før 599,95 599 9,95

9955

FARSØ 9.30- 17.30 9.30- 17.30 9.30- 17.30 9.30- 14.00

Så err ni nisserne n ssernee ko kkommet ommett ttil Aaars rs r og g err klar k ti tilil dig di dig.. Kom m ind og g se s vo vort rt sto sstore ore u udval udvalg. va g. F.eks. F.ek ks. 2 hjerter hjertter i takt k nisseparret nis sseparrret 2014 1

KUN KU N HOS KOP&KANDE OP P&KANDE

2299999

AARS - HIMMERLANDSGADE 97 FARSØ - FARSØ RÅDHUSCENTER

98 63 33 00

95

Kom ind i butikken og hent en billet. MEDLEMMER: KR. 0,IKKE-MEDLEMMER: KR. 25,s Smagsprøver s Vand, vin og kaffe s Lodtrækning om gevinster på indgangsbilletten s Køb dine julegaver denne aften i fred og ro og få 20% rabat på aftenens køb (gælder ikke i forvejen nedsatte varer) s Mød Rikke Kirk - kendt fra DR1 “den store bagedyst” og få gode fif til din julebagning s Blomsterbutikken viser hvordan du laver flotte juledekorationer s Demonstrationer s Mød pigerne fra Livink og køb deres plakater til specialpris denne aften MAKS. 150 PERSONER Vi modtager følgende betalingskort:

Mød os på

Profile for Aars Avis

Ars 20141029  

Ars 20141029  

Profile for ugeavis
Advertisement