Page 1

Til samtlige husstande

87. årgang - Nr. 44

ONSDAG 30. oktober 2013

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Løssalg: 5,00 kr.

Stormen nådig ved Vesthimmerland Q VESTHIMMERLAND: Stormen der ramte Danmark mandag aften var nådig i mod Nordjylland. På landsplan blev det en af de værste storme der er målt, men Falck i Nordjylland havde en forholdsvis rolig aften. - Vi er blevet kaldt ud til 16 opgaver i hele Nordjylland. Kun en af dem var i Vesthimmerland. Det drejede sig om en vandskade i et

hus i Ertebølle, siger stationsleder Tommy Sørensen., Falck. Hovedparten af de øvrige opgaver drejede sig om væltede træer. I Vesthimmerland knækkede der en del grene på træerne. Men ikke noget der udviklede sig alvorligt. Det gik også ud over mange af valgplakaterne. Nogle blæste helt væk, mens andre er knækkede. Sparekassedirektør Poul Damgaard (t.v.), bestyrelsesformand Finn H. Mathiasen, begge Sparekassen Himmerland i Aars, og Sparekassen Hobros bestyrelsesformand, Hans Jørgen Nielsen og direktør Per Sønderup, er gruppen bag planerne om Jutlander Bank A/S.

To bliver til en Sparekasserne Himmerland og Hobro fusionerer Af Thorkil Christensen

Borgmester Knud Kristensen var en af dem der blev ramt af stormen. Men med et par strips er han oppe på pælen igen.

Spar kr. 3495,og nyd livet!

QAARS: To stærke bliver til een meget stærk... Sådan sagde bestyrelsesformand for Sparekassen Himmerland A/S, Finn H. Mathiassen, Aars, da han

mandag offentliggjorde planerne om en ligeværdig fusion med Sparekassen Hobro og et kommende navneskifte til Jutlander Bank A/S. Jutlander Bank A/S, der får hovedsæde i Aars, bliver landets 10. største, og kom-

s n e t Mor d an

Få kvalitetshøreapparater fra Schweiziske Phonak og få en TV-pakke til en værdi af kr. 3.495,- med i prisen. *Tilbuddet gælder udvalgte Phonak høreapparater til og med 31. oktober 2013.

Stort ta´selv bord:

Ud af huset:

• Gammeldags and med rødkål • Appelsinbraseret andelår • Røget andebryst • Sprængt and • Flæskesteg med sprød svær • Serveret med lækker tilbehør • Kartofler, saucer og salater • Æblekager

• Gammeldags ande steg med rødkål, hvide- og brunede kartofler, surt og sødt samt sauce

kan for Spis alt hvad du KR. 175

KR. 118 BORDBESTILLING SAMT BESTILLING AF "UD AF HUSET" SENEST FREDAG DEN 8. NOVBEMBER

TLF. 98 62 19 66 mail@kimbrerkroen.dk

Hørecenter Aars Himmerlandsgade 87 9600 Aars Telefon 7070 2328 www.hca.dk

Læs mere på siderne 12 og 13...

HALLOWEEN BY NIGHT

Søndag S øndag d den en 1 10. 0. november novemb novem mber be fra kl. ak l. 11.30 11 30 til 15.00 og igen fra kl. 17.30-20.00

Får du skældud, fordi du skruer for højt op for TV et? Med en TV-pakke kan du få lyden sendt direkte til dine høreapparater, så I igen kan nyde at se TV sammen.

mer til at beskæftige 400 medarbejdere. Fusionen vil skrive sig ind i Danmarkshistorien, fordi det er første gang at en garantejet sparekasse (Hobro) og et aktieselskab (Himmerland) fusionerer.

Sideløbende med den nye bank vil der være to fonde - en erhvervsdrivende fond i Aars og en almennyttig fond i Hobro. De to fonde vil tilsammen eje 40 pct. af aktiekapitalen i Jutlander Bank A/S, og man sikrer ved en stemmeretsbegrænsning, at fondene ikke kommer til at sætte demokratiet ud af spil.

Torsdag 31. oktober

Tilbuddene gælder fra kl. 19.00-22.00

10 STK. VARME RUNDSTYKKER 2 STK. HJEMMEBAGT RUGBRØD FRIT VALG Softkerne

30,-

HALLOWEEN GULERODSKAGE

Himmerlandsgade 98 62 62 10 10 54 54 Himmerlandsgade108 108..9600 9600 Aars Aars .. Tlf. 98 www.pedersbageri.dk www.pedersbageri.dk Markedsvej dsvej 8 - 9600 Aars - tlf tlf. 98 62 19 66 . mail@kimbrerkro mail@kimbrerkroen.dk


2 Ugens navne

Aars Avis

30. oktober 2013

Ugens portræt

Aars Avis

Der er stadig krudt i turbo-direktøren

- egnens lokalavis siden 1927 Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

Lydia Kristensen, Ørnevang 9, Aars, onsdag, 6. november.

Annoncemodtagelse: Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99 annonce@aarsavis.dk Salgskonsulent Morten Freundlich Åbningstider: Mandag-torsdag kl. 8-16. Fredag kl. 8-15.00 Har De ikke modtaget avisen senest kl. 18.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00 - tlf. 98 92 89 00 - eller kontakt os på www.aarsavis.dk via kupon der findes under info-kontakt.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars - Tlf. 98 62 34 88

Bedemand Birgitte og Hans Landry Det er vigtigt, at du ved dødsfald får præcis den hjælp og rådgivning, du har brug for - diskret og omhyggelig. Alle aftaler kan træffes i dit eget hjem.

Træf os personligt døgnet rundt

70 70 20 20 41 41 41 41

Aars Begravelsesforretning . Himmerlandsgade 26 . Aars www.hanslandry.dk

FARSØ BEGRAVELSESFORRETNING Højgårdsvej 24, Farsø

Telf. 98 63 13 24 Aftaler træffes gerne i hjemmet

På betryggende måde ordner vi alt vedrørende

Claus Hylleberg

Medl. af

BEGRAVELSER OG BISÆTTELSER - overalt i landet!

VESTHIMMERLAND BEGRAVELSE

Jens Fiskers eftf. v/ Jens Møller

Vi hjælper med alt ved begravelse og bisættelse Nørrehedevej 5 9620 Aalestrup

75

Preben Stæhr, Peder Stubs Vej 28, Aars, mandag, 4. november.

65

Martin Hedegaard, Sdr. Boulevard 65, Aars, fredag, 1. november.

60

Hans Henrik Haslev, Bakkegårdsvej 8, Aars, lørdag, 2. november. Hans Henrik Haslev er opvokset i Randers. Han kom til Aars for 30 år siden, som driftsleder for Aars Elog Vandforsyning. Hans Henrik Haslev har stået for opførelsen af de nuværende kildepladser og vandværker, som er i Aars by, samt stået for omlægning af det gamle elanlæg til det moderne elanlæg, som eksistere i byen i dag. Ved siden af el- og vandværket virkede Hans Henrik Haslev som julemand gennem flere år, og han er stadig med sammen med Aars Idrætsklub til at lave byens juleudsmykning. Efter Aars Vandværk blev han installationschef hos Fabricom i Kristiansand, Norge, hvor han stod for etablering af el-instrumentering og rørførelsen af et projekt til fem mia. kroner. Det job måtte han tage afsked med, da han blev ramt af Parkinson. Hans Henrik Haslev blev gift med Annie Marie Haslev i 1983. Sammen har de tre drenge. De første 15 år dyrkede de sejlsport i Hvalpsund, hvor Hans Henrik var formand for sejlklubben. Sammen stiftede parret AMH Bolig, som udlejer lejligheder. Hans Henrik Haslev har selv spillet fodbold, men mange timer er også brugt på sidelinjerne for at følge børnene, og fire gange har han og familien været til fodbold cup i Tjekkiet. Familien kan lide at rejse. Turene har blandt andet gået til Kina, Vietnam, Peru, Bolivia og USA.

Annette Rolighed

Jens Fisker

Vi er der når du har brug for os

Himmerlandsgade 76 9600 Aars

98 62 58 69

VI R IN BR GE UD!

Læs mere og se vore priser på: www.vesthimmerlandbegravelse.dk

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Tyve stjal Skørhatte AARS: En villa på Dronning Margrethesvej i Aars havde natten mellem lørdag og søndag ubudne gæster. Tyvene nåede imidlertid ikke længere end til gårdhaven, før de så sig varme på deres bytte - to Skørhatte i marmor. Det var tilsyneladende lige præcis, hvad gerningsmændene stod og manglede, så de forlod stedet med Skørhattene uden at bryde ind i huset.

Peberspray i underbukserne AARS: Lørdag nat visiterede en specialpatrulje fra politiet en 21-årig mand fra Aalestrup på parkeringspladsen bag Aars Hotel. Det viste sig, at han havde 0,8 gram amfetamin på sig, og i underbukserne havde han gemt en peberspray. Manden vil blive præsenteret for en bøde for begge foreteelser.

23 færdselssager AARS: Torsdag, mellem klokken 8 og 18 i sidste uge foretog politiet en færdselsindsats i Aars. I alt blev der skrevet 23 sager. 12 ulovlige knallerter, fire selesager, to hvor der var for mange på en knallert, tre der talte mobiltelefon under kørslen, en med manglende kørelys og en bil der manglede forsikring.

Lussing AARS: En mand blev torsdag lidt før kl. 21 tildelt en lussing af en anden mand på værtshuset Aviskontoret i Aars. De to mænd havde en uoverensstemmelse over en spilleautomat. Politiet kom tilstede og ledte efter gerningsmanden. Men fandt ham ikke. Den forudrettede er gået i tænkeboks om, hvorvidt han ønsker at anmelde volden.

Alt indenfor: • Bryllup • Borddekoration • Begravelser m.m.

98 64 18 69 Jens Møller

Fra politiets døgnrapport

85

I redaktionen: Lars Lindberg Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk

Dorthe O. Nielsen www.farsobegravelse.dk

Runde fødselsdage

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

Blomstertanken v/ Uno-X Aars Tlf. 98 62 10 96 Abonnementspris: 780,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition eller i Kvicklys kiosk, Aars.

Mandag, 4. november kan direktør Preben Stæhr, Peder Stubs Vej 28, Aars, fejre sin 75 års fødselsdag. Der er stadig krudt i direktøren, som nu er blevet senior og kun beskæftiger sig med det som han gerne vil. Og det er ikke så lidt... Historien om Preben Stæhr er historien om erhvervsmanden, der begyndte fra scratch, som det hedder på moderne dansk, og byggede noget stort op fra bunden. Han blev født på Kolding-egnen, og blev uddannet landmand. I 1959 flyttede Preben Stæhr og familien til Aars, og tre år senere blev han konsulent ved det daværende Jysk Fjerkræslagteri A/S, som senere blev til Läntmännen Danpo. Siden blev han prokurist, inden han i 1974 blev direktør for Brovst Fjerkræslagteri. På det tidspunkt tydede intet på, at Preben Stæhr skulle blive en succesfuld forretningsmand indenfor ventilationsudstyr, men sideløbende med direktørstillingen startede han sammen med hustruen Grethe og broderen Finn, ventilationsvirksomheden Turbovent A/S. Det iniutiativ har indbragt flere hæderspriser. Det begyndte på en gård lidt udenfor Løgstør, men i 1977 blev der bygget en Turbovent-fabrik i Aars, og i 1985 sagde Preben Stæhr farvel til direktørstillingen på Brovst Fjerkræslagteri for at hellige sig Turbovent, som blev udvidet i flere omgange. Helt frem til 1990 var han dog bestyrelsesformand for slagteriet. Med årene nåede Preben Stæhr at opføre endnu en fabrik i Aars, inden han i 2007 solgte Turbovent til den svenske konkurrent Munters og kunne trække sig en smule tilbage fra det pulserende erhvervsliv.

Preben Stæhr - 75 år mandag, 4. november.

Preben Stæhr er dog særdeles aktiv og har i flere år været mentor for virksomhedsledere. Sideløbende hermed har han ydet en stor frivillig indsats for Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars - både omkring etableringen og siden indholdet. I øjeblikket brænder han for at føre kulturen ind på arbejdspladserne gennem det nye projekt KulturInVesthimmerland. I sine år i fjerkræbranchen bestred Preben Stæhr en række bestyrelsesposter i blandt andet Landsudvalget for Fjerkræ og Private Fjerkræslagteriers Sammenslutning. Han har desuden siddet i bestyrelsen for både Aars Bank A/S og Erhvervsskolerne Aars. I fritiden er han aktiv i Lions Club, Aars. Han kan nyde en cykelferie, en god klassisk koncert, men også en rask diskussion om tidens aktuelle emner - og humøret fejler intet. I mange år boede Grethe og Preben Stæhr på et nedlagt, moderniseret landbrug i Oustrup, men for et par år siden byggede parret et nyt hus ved Peder Stubs Vej i Aars, hvor de nyder tilværelsen.

25 år med lægehus på Østermarken AARS: Fredag, 1. november er det 25 år siden, at lægerne Andersen, Hoffmann og Walther Jørgensen slog dørene op til det dengang nybyggede lægehus på Østermarken. Siden har lægehuset haft vokseværk. Huset er udvidet to gange og fremstår i dag med sine 600 kvadratmeter som et stort og moderne lægehus, hvor nu fem læger

og i alt otte lægesekretærer, laboranter og sygeplejersker hver dag er klar til at gøre en indsats for sundheden i Aars og omegn. Kun Henning Skytte Andersen har været med gennem alle femogtyve år, mens lægerne Per Gjessing, Peter Munk Jensen, Claus Lund og senest Svante Gilberg har sørget for generationsskiftet.

Lokale meddelere: Jens Hejlskov, Haverslev, Mejlby Tlf. 98 65 42 82 E-mail: virkelyst@hejlskou.dk

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 98 65 85 46 E-mail: olsen4@email.dk


Aars Avis

30. oktober 2013

www.aarsfrikirke.dk

AARS: Mere end 20 pilte fra Aars FDF var i weekenden på agentlejr. CIA, FBI, KGB, PET og NSA var repræsenteret ved lejren. Lejren forgik i FDFs lejrbygning Cimbrerborgen i de flotte omgivelser ved Trend. Fredag aften startede med første agentøvelse, der var en snigeøvelse i mørke. Lommelygter måtte ikke bruges. Agenterne skulle i mørke finde fem steder, hvor spioner (lederne) gemte sig og talte med hemmelige koder. Agenterne skulle lytte sig frem til, hvilke koder spionerne brugte. ”Johnny bruger ikke gummistøvler – Kom ind Finn – Der ligger tre mand i vandkanten – vi er afsløret, så vi springer det hele i luften” var nogle af koderne. Opdagede spionerne, at agenterne var i nærheden, sagde de ingenting. Agenterne var ganske gode til få fat i koderne, og de syntes, at det var ret sjovt. Resten af fredag aften var der film på programmet. Første film var også om forbrydere, der skulle afsløres/fanges. Det var Lucky Luke, der skulle finde Dalton brødrene. Lørdag formiddag skulle agenterne lave deres udstyr. Det bestod blandt andet i at lave et personligt agentkort med fingeraftryk og billede. En agentdragt blev også lavet. Der blev produceret i flittigt stil. Om eftermiddagen var der igen agentudfordringer. Observering af forskellige ting er af en agentens vigtige opgave. Så der var opgaver med at løse koder, huske ting, der senere skulle bruges i en række spørgsmål, tydning af fingeraftryk og en dufteopgave. Inden frokost gik agenterne en lang tur. Der dukkede en mand op og fulgte efter dem på gåturen. Han forsvandt igen efter gåturen. En anden af eftermidda-

gens opgave var at give et signalement af denne mand. Agenterne var faktisk ret gode til at huske ham. Stor ros til dem. Lørdag aften var der lejrbål. Underholdningen stod de tre unge lederaspiranter, som var med på turen, for. De gjorde det rigtig godt, og agenterne morede sig. Senere skulle agenterne igen ud i mørket og lave en hemmelig mission. Igen var lommelygter ikke tilladt. Denne gang var agenterne dog meget forsigtige i starten. De vidste nemlig, at de risikerede at blive taget til fange denne gang. Missionen gik ud på at slippe forbi spionerne og putte en seddel i en spand, der var en lommelygte i. Det eneste de kunne se på lang afstand var spandene. En agent slap forbi 15 gange. Missionen var meget morsom for både agenter og spioner. Ingen kunne se noget som helst, men alle kunne høre, at noget forgik i mørket. Godt trætte kom agenterne i seng sidst på aftenen mætte af masser af sjove oplevelser. Godt at agenterne fik foræret en times ekstra søvn, da man gik over til vintertid natten til søndag. Søndag formiddag var der igen agentopgaver på programmet. En masse rebusser skulle løses. Seks poster skulle agenterne fra CIA, FBI, KGB, PET og NSA besøge. Og igen gjorde det godt. Alle poster blev løst perfekt. Søndag middag kunne agenterne konstatere, at deres mission var lykkedes. Alle spionernes planer om at spolere agenternes opklaring af opgaverne var mislykkes. Alle agenter havde klaret lejren til flotteste karakter. Alle agenter (og spioner) var tilbage ved kredshuset i Aars FDF klokken 15.00. Tilfredse med deres mission til Cimbrerborgen.

Vi har med stor sorg mistet min elskede mand, vor elskede far, svigerfar, morfar og farfar

Lægehuset Søndergade holder ferielukket i uge 45, fra 4. november til og med den 8. november 2013.

Læge Thomas Bjørnshave Søndergade 42, 9600 Aars, tlf. 98 62 40 50

Indbydelse Det vil glæde mig at se familie, naboer og venner til middag på Hotel Farsø

søndag den 1. december kl. 12

Gundersted Multihus onsdag den 6. november kl. 19.00. Kaffe kan købes i pausen. Gundersted Borgerforening

Indsamling til loppemarked Lions Club Aars har løbende indsamling af effekter til sit årlige loppemarked. Har man effekter (kun brugbare ting, ikke tøj), som man vil skænke til Lions loppemarked, kan man blot ringe på tlf. 40 83 34 08 (Poul Poulsen), hvorefter afhentning vil blive arrangeret, eller benyt vores container på genbrugspladsen i Aars

Venlig hilsen

Ellen Nielsen Ejstrup Tilmelding senest den 20. november på tlf. 98 66 31 23 eller 20 97 19 42

Kom til 10 års jubilæum!

Galleri 14 Søndag d. 3. november kl. 14-17 Temaudstilling: DET GRØNNE EFTERÅR! Smag det økologiske fra Drivhuset i Vesterbølle. Ærtebøllespillemændene underholder. Farsø julemærke 2013 afsløres.

NØRREGADE 14 . 9640 FARSØ www.galleri14.dk

Vegger Varmeværk a.m.b.a. Ordinær generalforsamling tirsdag den 5. november 2013 kl. 19.30 på restaurant Skivum Krat. Bestyrelsen

Hornum-Ulstrup Pensionistforening Foredrag i Værestedet ved Jens Holm Danielsen. Torsdag den 7. november 2013 kl. 14.00 Bestyrelsen

Efterårsmøde i Trængstrup Frimenighed Søndag den 3. november kl. 14.00

Åbent hus I anledning af min 75 års fødselsdag inviterer jeg til åbent hus i restauranten i Messecenter Vesthimmerland, Messevej 1, 9600 Aars. fredag den 1. november fra kl. 13 til 16 Det vil glæde mig at se venner, familie, forretningsforbindelser og samarbejdspartnere til nogle hyggelige timer. På gensyn

Med venlig hilsen Preben Stæhr

Rytmisk korstævne koncert søndag d. 3. november kl. 16.00 ALFA, Vesthimmerlands Musikhus i Aars

* 7. april 1936 † 26. oktober 2013 I hjertet gemt, men aldrig glemt

hvor korsangere fra den nordlige ½-del af Jylland, elever fra Vesthimmerlands Kulturskole sammen med korinstruktør Tine Ohrt Højgaard viser resultatet af weekendens korstævne.

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 2. november kl. 13.00

SKIVUM FORSAMLINGSHUS Onsdag d. 6. Nov. - Kl: 19.30

ANDESPIL

Jens Erik Sørensen Anny Allan og Karin Susanne og Palle Ann Christina, Karsten, Simon og Andreas Lisa og Thomas

AL OPMÆRKSOMHED i anledning af min fødselsdag frabedes venligst. Christa Jensen

Piltene fra Aars var i weekenden på agentlejr.

Spejdere fra Aars var på agentlejr

SIDE 3

Gratis adgang for alle interesserede!

Arrangør:

Aars

Korstævnesponsorer: Farsø Menighedsråd

Gudstjeneste: Cand mag. Ulf Tophøj, Torsted. Foredag: Ulf Tophøj, "De Himmerlandske hærveje". Arr. Trængstrup-Farsø Frimenigheder

Mandag d. 4. november kl. 14.00 på Hotel Farsø. Foredrag ved sognepræst Jens Chr. Bach Iversen, Kolding. Emne: "Søskenderelationer - søskendejalousi fra de bibelske beretninger til den moderne hverdag. Alle er velkommen.

Skolestart på Aars Skole Aars Skole holder åbent hus lørdag d. 9. november 2013 for kommende elever til 0. klasse og deres forældre. Vi har åbent i SFO og de nuværende 0. og 1. klasses elever er i skole. Skolen starter kl. 9.00 og slutter 11.35. Forældre til kommende 0. årgang er velkommen til at møde nuværende elever og medarbejdere denne dag. På gensyn d. 9. november Hilsen Aars Skole


Aars Avis

SIDE 4

BANKO

Tirsdag den 5. november 2013 kl. 14.00 i Østrup Klubhus Østrup-Vognsild Pensionistforening

30. oktober 2013

Haubro Sogns Beboerforening

NYT

afholder generalforsamling onsdag den 20. november kl. 19.30 i Rosengården.

FRA REGION NORDJYLLAND

Dagsorden iÁg. vedtægterne.

Åben Telefon Sygehus Himmerland

Bestyrelsen

Ledelsen i Sygehus Himmerland vil gerne invitere dig til at ringe ind med ris, ros eller forslag til forbedringer.

Jubilæum

GENERALFORSAMLING

Ring til sygehusdirektør Christen Lyhne onsdag 30. oktober og lad os høre dine tanker.

Gislum IF og Støtteforening Bingo 83 afholder ordinær generalforsamling

fredag den 8. november kl. 19.00 i Fælleshuset i Gislum.

Telefonnummeret til åben telefon er

25 år 15. oktober Finn Mathiasen Teknisk Serviceleder

25 27 50 70

- vi ønsker hjertelig tillykke

Dagsorden iÁg. vedtægterne. Særlig dagsordens punkt: Foreningens fremtid

Telefonen er åben fra kl. 14.00 - 15.00

Bestyrelsen

Advokatvagt i Aars

Besøg os på www.rn.dk

Advokatvagten yder gratis vejledning vedr.: ■ Separation - skilsmisse ■ Bodeling ■ Ægteskab iøvrigt ■ Papirløst samliv ■ Forældremyndighed ■ Arv ■ Ansættelse ■ Forbrugerkøb ■ Leje ■ Fast ejendom ■ Erstatning ■ Forsikring ■ Håndværk og reparation ■ Tjenesteydelser ■ Offentlige myndigheder ■ Skat ■ Straf ■ Naboforhold ■ Konkurs, betalingsstandsning ■ Udlæg, tvangsauktion ■ Skøder, fast ejendom m.m.

Vesthimmerlands Kommunes annoncer bringes i de Àeste tilfælde blot som en overskrift og en enkelt linie eller to. I de tilfælde ¿ndes hele nyheden ved at benytte linket til hjemmesiden. Borgere, der ikke har adgang til internettet, kan tilgå dette på kommunens biblioteker og hos Borgerservice i Aars.

D E T

Rådhuset 1. torsdag i hver måned kl. 16,00-17,00 Kun personlig henvendelse

S K E R

VALG…

Byrådet inviterer indenfor! Byrådets møder er offentlige, så interesserede er velkomne til at deltage i det månedlige møde. Det foregår i Byrådssalen på Rådhuset i Aars, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars, torsdag den 31. oktober 2013, kl. 16.00. Dagsordener og referater kan ¿ndes på www.vesthimmerland.dk/dagsorden

Bøger, bøger, bøger Personale fra Vesthimmerlands Biblioteker giver inspiration til efterårets og vinterens læsning. •

Tirsdag den 5. november kl. 19.30 i Sognegården i Ullits.

ADVOKATFIRMAET A DVOKATFIRMAET

Nyt afstemningssted i Gedsted Valget tirsdag den 19. november 2013

JAN POULSEN

Vi gør opmærksom på, at afstemningsstedet for Gedsted by og sogn er flyttet fra Medborgerhuset Torvet til Gedsted Hallen, Stadionvej 1, 9631 Gedsted.

Møderet for højesteret

Boligadvokat

Aagade 8 . 9620 Aalestrup Kc]%0/-+(/((›=Xo0/-+)+,/

Bemærk, at i tidsrummet fra kl.8.00 - 20.00 er det ikke tilladt at føre nogen form for valgagitation på Gedsted Hallens grund.

Kontortid: Mandag - fredag kl. 8.30-16.00

På gensyn i Gedsted Hallen, hvor der kan stemmes tirsdag den 19. november 2013, kl. 9.00 - 20.00

- advokatkontoret dvokatkontor der hjælper dig...

E-mail: jpo@advokatjanpoulsen.dk www.advokatjanpoulsen.dk

Valgbestyrelsen for Vesthimmerlands Kommune

Fri entré. Se mere her www.vhbib.dk

M E D D E L E L S E R

Udvidelse af husdyrbrug •

Farsøvej 173, 9640 Farsø

Afgørelsen kan ses på: www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

Digital Postkasse til virksomheder og foreninger 1. november skal alle virksomheder og foreninger have oprettet en digital postkasse på virk.dk Se nærmere på: www.vesthimmerland/digitalpostkasseBrevafstemning til Kommunalvalget 2013

Mandag – tirsdag Torsdag Fredag

kl. 10.00 – 15.00 kl. 10.00 – 17.00 kl. 10.00 – 12.00

samt lørdag den 2. november

kl. 10.00 – 12.00

www.vesthimmerland.dk/afgoerelser

ÅBEN

SKOLE

Derudover har du mulighed for at brevstemme de sidste to lørdage inden valget mellem klokken 10.00 - 12.00. Det kan du gøre på:

ƒ

Offentliggøres kun digitalt og kan ses på:

Kom til

Hvis du vil brevstemme, skal du komme hen i Borgerservice, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars, hvor vi har stillet en stemmeboks til rådighed. Du kan brevstemme indenfor den normale åbningstid, som er

ƒ

Kommuneplantillæg, lokalplaner og landzonetilladelserƒ ƒ

Torsdag d. 7/11 kl. 16-19

Administrationsbygningen i Løgstør, Torvegade 15, 9670 Løgstør Administrationsbygningen i Aalestrup, Aagade 25D, 9620 Aalestrup Administrationsbygningen i Farsø, Frederik IV´sPlads 1, 9640 Farsø Rådhuset i Aars, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars

Se mere på aabenskole.dk Gregers Krabbe Friskolen Haverslevvej 107 Aarestrup 9520 Skørping Tlf.: 98 37 33 55  

Hellum Fri Skole Skørpingvej 78 Hellum 9520 Skørping Tlf.: 98 33 66 77

Her kan du læse om dine muligheder for at gøre indsigelse og klage.

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

Guldbæk Friskole Øster Hornumvej 60 Guldbæk 9230 Svenstrup J Tlf.: 98 38 52 33Sønderup Friskole Hjedsbækvej 474 Sønderup 9541 Suldrup Tlf.: 98 38 58 78 

– ikke to skoler er ens 


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 5

Elever fra Vesthimmerlands Gymnasiums højniveau musikhold synger Gabriel Faurés Requiem i Aars Kirke på søndag.

Gymnasiekor synger requiem i Aars Kirke Skepsis er vendt til engagement hos eleverne Af Torsten Hansen AARS: Eleverne på Vesthimmerlands Gymnasiums højniveau musikhold var først noget skeptiske, men efter de første prøver er de nu engagerede. Prøverne er på Gabriel Faurés ”Requiem”. Ikke en type musik de unge plejer at lytte til. Men når først man prøver at synge det, så kan det godt gå i blodet. Især de cirka 30 kvinder ud af de 45 medvirkende virker meget engagerede efter nogle øvedage. Mændene er stadig lidt mere tilbageholdende. Lørdag middag øvede de 45 sangere i Aars Kirke og

i Aars Kirkecenter. Det er nemlig organisten ved Aars Kirke Jan Mygind, der har fået ideen til at opføre Gabriel Faurés Requiem. - Vi vil gerne åbne kirken op. Vi har i dag et slip mellem konfi rmanderne og de voksne. Det prøver vi at gøre noget ved, ved at lave et samarbejde med Vesthimmerlands Gymnasium, forklarer Jan Mygind. Koret opfører dele af værket til gudstjenesten Allehelgens dag på søndag, 3. november og hele værket søndag aften. Værket opføres som et fi restemmigt kor med bas, tenor, alt og sopran. Jan Mygind har selv tid-

ligere arbejdet med unge. Derfor var der ikke langt fra ide til handling. Men der har været langt fra handling til selve værket var på vej. - Der er rigtig mange ting der skal passe sammen, før det hele fungerer. Men heldigvis kan jeg glæde mig over et fi nt samarbejde med gymnasiet, siger Jan Mygind. I begyndelsen så han det mest som et pædagogisk projekt. Men det har vist sig at blive langt bedre og mere end han troede. - Eleverne er langt bedre sangere end jeg forestillede mig, derfor ser det hele ud til at blive rigtig godt, siger Jan Mygind.

Køb NEMT dine nye fælge/vinterdæk hos thansen.dk online Vint e rdæ k

, 9 9 2 f ra

1

2

3

VÆLG

BOOK TID

VI MONTERER

fælgsæt eller dæk

i én af vores 76 butikker

mens du venter

[GTR] + vinterdæk [Black Strike] + vinterdæk SÆT FRA

[Super Star] + vinterdæk

4.499,-

SÆT FRA

15"

4.499,-

5.499,-

5.999,-

14"

16" 17"

5.499,6.499,-

6.499,7.499,-

7.499,8.999,-

15" 16" 17"

SÆT FRA

3.499,-

3.499,-

3.999,-

4.499,-

4.299,5.299,6.299,-

4.799,5.999,7.499,-

5.999,7.999,9.999,-

2.999,-

13"

2.999,-

3.499,-

3.799,-

14" 15" 16"

3.299,3.999,4.999,-

3.899,4.499,5.499,-

4.299,5.499,7.499,-

LANDSDÆKKENDE BUTIKSKÆDE / 24 TIMERS WEBSHOP / WWW.THANSEN.DK / KUNDESERVICE TLF. 63 41 69 69

Priserne gælder til og med den 31/12-2013 eller så længe lager haves. Der tages forbehold for udsolgte varer samt prisændringer og trykfejl.


Aars Avis

SIDE 6

30. oktober 2013

STORT LOPPEMARKED Søndag d. 3. november kl. 12.00-15.30

Singleklubben Himmerland

med: • • • •

9 års fødselsdag

auktion salgsboder café tombola

Vil du følges med nogen i teateret, til koncerter, sejle i kano, trave en tur, osv. så er klubben måske noget for dig.

Vi ses på Ejdrupvej 33, Skørbæk, 9240 Nibe! Indsamling af effekter lørdag d. 2. november ring 9866 9095 vedr. afhentning.

Åbent hus lørdag d. 2. nov. Kl. 10-15

vi gir en kop kaffe mens du får en snak med andre singler

Ejdrupvej 33 • Skørbæk • 9240 Nibe • t: 9866 9095

www.skejdrup.dk

AARS AVIS Annoncetelefon 98 62 17 11

Jydeværkstedet, Knabergaarden 4 Aalestrup Kontakt: Jørgen 98 54 81 48 / Kirsten 50 74 47 78

http://www.singleklubben-himmerland.dk/

Idrætspolitisk Valgmøde Idrætsrådet i Vesthimmerland inviterer til valgmøde med de 4 borgmesterkandidater: Nuværende borgmester Knud Kristensen (K), Pernille Vigsø Bagge (SF), Palle Jensen (S) og Per Bach Laursen (V). Den 4. november i Multikulturhus, Seminarievej 27, Ranum. Kl. 19:00 – 21:00 Ordstyrer er: Per Jensen, kendt fra TV2 Nord

ALLEHELGEN A LLEHELGEN KONCERT KONCERT Søndag S øndag g den den 3. 3. Nov Nov kl 19.30 19.3 30

AARS KIRKE

FAURÉS REQUIEM Aars kirke har indgået et samarbejde med Vesthimmerlands Gymnasiums fire musiklærere, Margit Hansen, Steen Hjerrild, Trine Madsbøl og Anne-Lise Verdelin. Skolens tre musikhold bliver samlet til et gymnasiekor med ca. 60 sangere! Sammen med organist ved Nørre Tranders Kirke, Christina Beltoft og sangsolisterne Christine Hjort Bjerre og Morten Porsborg vil de under ledelse af Aars kirkes organist Jan Mygind opføre hele Faurés smukke og inderlige requiem

Medvirkende Elever fra Vesthimmerlands Gymnasium

www.aarskirke.dk

Bl.a. vil der blive drøftet: - udnyttes hal kapaciteten optimalt i Vesthimmerlands Kommune? - er der haller der skal lukkes på grund af lav belægning? - børn og unge bør være fysisk aktive 1 time om dagen, hvordan vil I sikre det? - og meget meget mere. Kom selv og deltag aktivt med spørgsmål til borgmesterkandidaterne. Hør deres mening om idrættens fremtid i Vesthimmerlands Kommune.


Aars Avis

Kvinderne vil have flere kvinder i politik National kampagne følges op lokalt i weekenden VESTHIMMERLAND: De kvindelige kandidater i Vesthimmerland markerer de nationale kampagnedage for flere kvinder i politik. - Vi har med glæde taget imod opfordringen fra Kvinderådet om at deltage i kampagnen ”Kvinder i politik” som løber af stabelen den 1., 2. og 3. november, oplyser tovholder på projektet i Vesthimmerland, Mona Jensen, kandidat for Venstre. - Vi har inviteret alle de opstillede partiers kvindelige kandidater til en markering af dagene i Farsø, Løgstør, Aars og Aalestrup i løbet af weekenden, fortsætter Mona Jensen. Der vil de møde borgerne og gøre dem opmærksom på, at der kun er 32 procent kvinder i landets byråd og 35 procent i regionerne. Det mener de kvindelige kandidater er for lidt. - Vi kan ikke give mændene skylden for, at vi stadig sakker agterud med hensyn til po-

værd, både over for sig selv og over for andre. Mange kvinder er opdraget i flinkeskolen og vil gøre alle tilpas. Vi er bange for ikke at gøre det ”godt nok” - hvad det så end dækker?, siger Mona Jensen. Hun forklarer samtidig, at der kan være mange grunde til at kvinder ikke opstiller til byog regionsråd, og endnu flere grunde til, at de ikke vælges ind. Mange kvinder vil gerne, men formår ikke at vælge noget andet fra. - Det handler om valg og fravalg. Som politiker har du ikke et 8 til 16-job. Du er politiker. Det er vigtigt, at vi tror på, at vi kan udfylde vores ”kvinderoller” efter andre normer, end dem flertallet indretter sig efter. Vi må acceptere at, vi ikke kan nå alting, fastslår hun. Alt i alt mener de nuværende kvindelige kandidater, at der bør være flere kvinder i by- og regionråd. Det vil de nu gøre vælgerne opmærksomme på, ved

- Vi har inviteret alle de opstillede partiers kvindelige kandidater til en markering af dagene i Farsø, Løgstør, Aars og Aalestrup i løbet af weekenden, siger Mona Jensen, kandidat til byrådet i Vesthimmerlands Kommune og Region Nordjylland for Venstre.

litisk karriere. De giver ikke ”taburetterne” fra sig frivilligt, men hvis vi blev bedre til at synliggøre de kvindelige kvaliteter og interessefelter, tror jeg meget kunne være vundet. Der er en tendens til, at kvinder skal bevise deres

Skoleleder i Aars er fratrådt AARS: Der er en mur af tavshed omkring skoleinspektør Lars Olsens, Aars Skole, pludselige fratrædelse. Lærere og bestyrelsen på skolen fik tirsdag i sidste uge i middagspausen besøg af skolechef Kirsten Jensen, Vesthimmerlands Kommune. Hun informerede om, at Lars Olsen var fratrådt pr.

dags dato med omgående virkning. Det eneste der officielt er blevet meldt ud siden er, at der er indgået aftale mellem Vesthimmerlands Kommune og Lars Olsens faglige organisation om at han fratræder. - Det lyder voldsomt, som om han har stjålet af kassen. - Det kan jeg afvise, at han

har. Men jeg kan ikke gå i detaljer, siger Kirsten Jensen på spørgsmålet fra Aars Avis. Hun forklarer blot, at stillingen som skoleleder skal opslås. Lars Olsen tiltrådte stillingen på Aars Skole i november 2005. Han kom fra en stilling som afdelingsleder for skoleforvaltningen i Nørager Kommune.

x Ved St. Ajstrup

Søndag den 3. november kl. 10-15 Hvidevaresalg direkte fra lagerhallen 20 sæt JKE Bad, 7 forskellige låger incl. spejl Normalpris 6.400,Åben Søndagspris

14 sæt JKE Køkken, 7 forskellige låger Uden hvidevarer

4.000,-

Normalpris 19.800,Åben Søndagspris

SIDE 7

at uddele kort, balloner med mere og ved at få en snak med vælgerne, for at synliggøre de kvindelige kvaliteter i politik. Samtidig vil kvinderne selvfølgelig give en opfordring til at stemme på de kvindelige kandidater. - Ikke fordi vi er kvinder, men fordi vi matcher mange vælgere, fastslår Mona Jensen, der samtidig sender en særlig stor opfordring til at kvinder skal turde stemme på kvinder….

Bevar Farsø Sygehus Stem personligt på regionsrådsmedlem

Kirsten Moesgaard Himmerlandsgade 41 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 11 00 Online booking på www.frisorlaumann.dk

30. oktober 2013

KØB 3 PRODUKTER

OG BETAL FOR 2 Tilbuddet gælder til og med søndag d. 3. november

Jule-inspirationsdage

i Kri-Stense Tirsdag 5. og onsdag 6. november

kl. 11.00-22.00 holder vi et par hyggelige inspirationsdage. Vi har pyntet op i privaten på 1. sal, og dækket årets julebord og byder på lidt julegodter til ganen.

15.000,-

Lagerhal

g rede tin

er

idevar t med hv

propfyld

Gratis

AEG DD8760-MR - Vægemfang Handelspladsen Normalpris 14.495,Skarp pris 7.800,-

Tilbud i Lokal Brugsen Afhentningspriser

indretningsforslag

Nedenstående er sæt priser

AP traileren Rødvin (Italiensk) ta’ med.

garderobe af vores

Lagersalg

Normalpris 68,95 Åben Skarpe Søndagspris

på køkken, bad og

indretningskonsulenter.

Kri-Stense Trend

AEG pyrolyse ovn 74 liter og Induktionsplade 60 cm Normalpris 20.890,Skarp pris 9.500,-

Himmerlandsgade 50 de samme dage og tidspunkter. Her finder du andre ideer til julens indretning.

AEG pyrolyse ovn 74 liter og Induktionsplade 80 cm Normalpris 21.440,Skarp pris 10.000,-

30,00 afhentningspriser Stenfri Druer 500g Normalpris 24,95 Åben Søndagspris

10,00

Som noget nyt har vi åbent i

lg Lagersa

frasorte fyldt med Lagerhal

Vanvittige priser på Coop Ost (mellemlagret) udstillingsmiljøer Normalpris 68,95 Åbensøndag, Søndagspris se25,00 mere på www.st-ajstrup.dk

Demonstration af AEGs nye dampovne. Kom og få gode råd og lidt godt til ganen.

Miele dampovn - ideel til grøntsager, fisk, kød. tilbehør og desserter. Varmeskuffe/servicevarmer

Nedenstående er sæt priser Miele DG5040 + Miele ESW5080 Normalpris 17.999,Skarp pris 9.500,Miele DG5080 + Miele EGW5060 Normalpris 23.190,Skarp pris 11.500,Se mere på www.st-ajstrup.dk

St. Ajstrup v/Nibe

Brugsvej 7, St. Ajstrup - 9240 Nibe - Tlf. nr.: 98 35 53 11 - www. st-ajstrup.dk

Kri-Stense

INDRETNING – STIL – v. Mette Buus Gl. Skolevej 14 • 9600 Aars • Tlf. 9862 4506 Åbningstider: Tirsdag-fredag kl. 11.00-18.00 • Lørdag kl. 10.00-14.00 Himmerlandsgade 50 • 9600 Aars • Tlf. 9862 4506

Åbningstider: Torsdag-fredag kl. 10.00-17.30 • Lørdag kl. 10.00-14.00 Søndagsåbent fra søndag den 1. december frem til jul kl. 10.00-15.00

www.kri-stense.dk


Aars Avis

SIDE 8

30. oktober 2013

Aars 4H gård

Vi følger succesen op 4h gårdens juleværksted åbner igen i år. Kom og lav julegaver til hele din familie. Vi starter torsdag d. 7. november og de efterfølgende 4 torsdage. Datoer 7/11 - 14/11 - 21/11 - 28/11 - 5/12 Alle aftener fra kl. 18.00 til 20.30 Pris 250 kr. for 5 gange. Mød op den første aften og tilmeld dig. Alder 8 til 16 år. Alle kan deltage Vi bor Løgstørvej 10B, Aars Info på tlf. 98 62 25 78 Bestyrelsen

Lad der blive LYS! By Night i Aars Kirke den 31. oktober - en drop in gudstjeneste mellem kl. 19.00 og 22.30. En stemningsfuld og sjov aften for alle aldre.

Velkommen! 19.00 Fakkeloptog igennem byen Konfirmander der vil gå med, møder kl. 18.55 ved Rutebilstationen. 19.00 Syng dansk med koret: ”Piece of Cake” 20.00 Ungdomsbandet: ”Go There” (skriftestol, sms, bøn, slå søm i, hyggehjørne, puslespil, altergang m.m.) 22.30 Tak for i aften

Mange steder er der risiko for oversvømmelser.

Kommunen ønsker ideer til klimatilpasningsplan Borgerne spørges også om de berørte områder VESTHIMMERLAND: Fremtidens vejr bliver mere vådt - hvordan tilpasser vi os til det? Klimatilpasningsplan- hvad og hvorfor? Regeringen og Kommunernes landsforening har aftalt, at alle landets kommuner inden udgangen af 2013 skal offentliggøre et forslag til klimatilpasningsplan. For at kunne gøre det bedst muligt opfordrer Vesthimmerlands Kommune borgerne til at indsende forslag senest fredag, 8. november. Baggrunden for klimatilpasningsplanen er, at klimaet er under forandring. Der har de seneste år været usædvanligt voldsomme skybrud, som har ført til store ødelæggelser

og omfattende økonomiske og menneskelige konsekvenser. Klimaeksperterne peger på, at fremtidens klima i Danmark vil blive varmere, der vil komme flere kraftige regnskyl og mere storm, og havvandet vil stige. Klimatilpasningsplanerne, som kommunerne skal udarbejde, indebærer, at der først skal skabes et overblik over, hvilke områder, der især har risiko for at blive oversvømmede. Dernæst udarbejdes en klimatilpasningsplan, som udpeger områder, hvor risikoen er størst og beskriver, hvad der kan gøres. Klimatilpasning er et fælles ansvar. Vesthimmerlands Kommune og Vesthimmerlands

"I forbindelse med vores

1 års fødselsdag på vores vaskemaskine på Shell, Industriparken 2, Haverslev tilbyder vi

GRATIS BILVASK

Vand A/S har en del af opgaverne med at sikre mod oversvømmelser, men den enkelte borger og virksomhed har også en opgave med at sikre og klimatilpasse egen ejendom. Klimatilpasningsplanen bliver en del kommuneplanen og laves i Vesthimmerlands Kommune som et tillæg til Kommuneplan 2013.

Resultat af kortlægningen Staten har udarbejdet en række kort som giver overblik over områder, hvor der er risiko for oversvømmelser. Det gælder f.eks. lavninger, hvor der kan samle sig vand ved kraftig nedbør og oversvømmelser fra havet, når der er stormflod. Der er tale om grove kort, som giver et overordnet billede. Statens kort kan ses på www.klimatilpasning.dk. Vesthimmerlands Vand A/S har suppleret statens kort med kort over oversvømmelser fra kloakkerne, og Vesthimmerlands Kommune har udarbejdet et kort over de værdier, der kan blive truet, hvis der kommer oversvømmelser. Kortene fra Vesthimmerlands Vand A/S og Vesthimmerlands Kommune kan ses på www.vesthimmerland.dk. De forskellige kort over, hvor

Julegaver

lørdag og søndag i weekenden 2. - 3. november i tidsrummet 10.00-16.00.

Hør om adgangskrav, studiets opbygning, studiemiljø mv. Vi viser vores laboratorier frem, og der er mulighed for at få en snak med studievejledere og studerende.

MØD VORES FRISKE PERSONALE OG FÅ VASKET BILEN GRATIS...

Fagfotograf og medlem af Dff og Color Art Din garanti for kvalitet!!!

Tilmeld dig på www.aams.dk Borggade 6. 8000 Aarhus C. Tlf. 8612 6222

Spørgsmål Spørgsmålene, som Vesthimmerlands Kommune ønsker svar på, er: - Er det de rigtige områder, der er peget på, eller er der andre områder, hvor du mener der er stor risiko for oversvømmelser og store værdier, der kan går tabt? - Har du gode ideer til, hvad der skal til for at beskytte mod oversvømmelser i områderne? Hvad kan den enkelte grundejer gøre, og hvad skal kommunen og vandselskabet bidrage med?

Den videre proces Indkaldelsen af ideer og forslag er første skridt. Det næste vil være, at Vesthimmerlands Kommune udarbejder et forslag til kommuneplantillæg om klimatilpasning, som vil blive fremlagt til debat i starten af 2014. Det vil herefter blive vedtaget endeligt og danne grundlag for klimatilpasningsindsatsen i Vesthimmerlands Kommune. Ideer og forslag skal afleveres senest fredag den 8. november som mail til post@ vesthimmerland.dk eller almindelig post til Vesthimmerlands Kommune, Himmerlandsgade 27, 9600 Aars. Alle henvendelser mærkes ”klimatilpasningsplan”.

M STENLIGT SO PER

ORIENTERINGSMØDE om maskinmesteruddannelsen 7. nov. kl. 19.00 til ca. 21.00

der er størst risiko for oversvømmelser, er lagt sammen og er kombineret med kortet over værdier. Tilsammen har det dannet grundlag for at pege på et antal områder i kommunen, hvor der er størst risiko for oversvømmelser samtidig med, at der er større værdier, som kan gå tabt. Risikoområderne er - Løgstør, Lendrup, Hvalpsund-Lovns og digelagene ved Aggersund, Aggersborg og Nørrekær Enge, hvor der er risiko for oversvømmelse ved stormflod. - Aars i sammenhæng med Halkær Å samt et antal mindre områder i alle kloakerede bysamfund, hvor der er risiko for oversvømmelser ved skybrud. Det er vigtigt, at være opmærksom på, at der er tale om en første udpegning af risikoområder, og at kortlægningen ikke giver det fulde billede af risiko og værdier. Viden om, hvor der lokalt har været oversvømmelser de senere år, kan derfor være med til at forbedre grundlaget for at udpege de endelige risikoområder i kommuneplanen, ligesom holdninger til hvilke værdier, det er vigtigt at beskytte, kan spille ind på den endelige udpegning af områder.

Mellemgade 2b · 9240 Nibe Tlf. 98 35 10 50 · www.fotograferne-nibe.dk


Aars Avis

30. oktober 2013

Det var en yderst veloplagt Sebastian Klein, der torsdag smurte madpakker med børnene pü Vestermarkskolen.

Kendt tv-vÌrt var i sit es pü Vestermarkskolen Sebastian Klein havde børnene i sin hule hünd Af Lars Lindberg

TV-vĂŚrt til Aars med kultur-ideer AARS: Tv-aktuelle Kristian Leth bliver den centrale ďŹ gur nĂĽr det femte arrangement i KulturInVesthimmerland løber at stablen i Vesthimmerlands Musikhus Alfa torsdag, 7. november. Med baggrund som succesfuld musiker, forfatter og tv-vĂŚrt har Kristian Leth allerede markeret sig som et sandt multimenneske, der ud fra en musikalsk eller kunstnerisk inspiration ser ideer og tanker, som kan gøres vĂŚrdifulde i en virksomhedsorienteret sammenhĂŚng. - Kristian Leth fanger helt prĂŚcist, hvad vi vil i Kultur InVesthimmerland, siger erhvervsmanden Preben StĂŚhr, som er en af de erhvervsfolk, der stĂĽr bag KulturInVesthimmerland. - Vi har store forventninger til, hvordan Kristian hĂĽndterer de Vesthimmerlandske erhvervsledere og fĂĽr dem til at udvikle pĂĽ udfordringen: Virksomhedsideer, fortsĂŚtter han. Virksomhedsideer kan bĂĽde forstĂĽs som egentlig produktudvikling; men ogsĂĽ udvikling af nye typer virk-

somheder og samarbejder virksomheder imellem. De tidligere arrangementer i KulturInVesthimmerland har haft violinist Karen Humle samt musiker og billedkunstner Tine Lindholdt som inspiratorer. Ud fra disse første arrangementer, er indtil videre udsprunget fem ideer og samarbejder, som nu er i gang i virksomheder samt kunstnere og virksomheder imellem. Denne gang kommer ogsü Kulturkanten pü banen for at prÌsentere en ny tilskudsordning som er i trüd med, hvad KulturInVesthimmerland stür for. Kulturkonsulent Claus Svenstrup, Region Nordjylland, prÌsenterer ordningen, som bl.a. udmÌrker sig ved, at man kan søge om at fü 75 procent af udgifterne til at øge brugen af kulturel innovation i en organisation dÌkket og er let at hündtere administrativt. Vesthimmerlandske virksomhedsledere er ’in action’ pü scenen. Denne gang er ogsü inviteret et bredt udsnit af erhvervsledere fra hele det nordjyske omrüde.

Vesthimmerland VÌrksted Søren Laigaard Christensen . Tandrupvej 8

Tlf. 98 62 37 50

.

9600 Aars

.

www.vesthimmerlandvaerksted.dk Rep. og service af køretøjer/maskiner/motorbüde

015

Den kendte tv-vĂŚrt slog et slag for den sunde madpakke, men kreatørerne bag de saftigste â€?ulĂŚkkermadderâ€? ďŹ k ogsĂĽ et anerkendende ord med pĂĽ vejen.

da Sebastian Klein smurte madpakker med de udviklingshĂŚmmede børn pĂĽ Vestermarkskolen. Det var COOP amba og butikrĂĽdet i Kvickly Aars, der som et led i kampagnen ’Smør din madpakke med Sebastian’, havde hentet børnevĂŚrten til Aars, og det var en genial idĂŠ. Det var første gang, Sebastian Klein skulle arbejde med udviklingshĂŚmmede børn, men det kunne ikke mĂŚrkes. Han fangede børnenes opmĂŚrksomhed pĂĽ en mĂĽde, som sikkert har gjort deres lĂŚrere godt misundelige, og han leverede i den grad varen. Det ene øjeblik farede han rundt og rĂĽbte og fĂŚgtede med armene, mens han blev drillet af børnene, fordi han troede, at salat var lavet af plastic. Det nĂŚste øjeblik var der fuldstĂŚndig ro i lokalet, imens han hviskende forklarede børnene, hvordan man kan narre mor og far til at fylde det helt rigtige i madkassen. Ă˜jeblikket efter kunne man se ham holde ungerne kĂŚrligt om skuldrene, imens han beundrede de lĂŚkre madder, de havde smurt. En enkelt â€?ulĂŚkkermadâ€? eller to blev naturligvis ogsĂĽ lokaliseret, og Sebastian Klein glĂŚdede sig blandt andet over, at det ikke var ham, der skulle spise en rugbrødsmad med makrel, leverpostej og ost. Han afviste dog ikke, at han ville tage et stykke med hjem til Anton.

l. 1

SPAR SPAR

nd ag k

ÅB VI H HUS EN OL K W l. 9 E T DE -1 EK HV R 3& E E sø ND R

AARS: Det er fü mennesker - om nogen - der ud over den kendte børnevÌrt Sebastian Klein er blevet kendt for sin klamme madlavning. I tv har mange nok set ham smøre �ulÌkkermadder�, som hans usynlige ven Anton dikterer opskriften pü, men torsdag var Anton heldigvis blevet hjemme,

SIDE 9

Lø rd ag k

20% 30% SPAR

30%

HVID GREBSFRI DESIGN

HVID GREBSFRI DESIGN

Frem til den 3. november sparer du 30% ved køb af køkken med hvid grebsfri design i højglans eller mat.

Frem til den 10. november sparerCassiopeia du 30% ved af Rabatten omfatter lügerne og køb Apollo køkken med hvid grebsfri design i højglans eller mat. samt alle elementer, bordplader, vaske og tilbehør.

Rabatten omfatter lügerne Cassiopeia og Apollo samtKig alle elementer, bordplader, vaske og tilbehør. forbi og hør mere om dette fantastiske tilbud. Sü du allerede godt igang. Kig er forbi og hør mere om dette fantastiske tilbud. Sü er du allerede godt i gang. HVID GREBSFRI DESIGN Vejl. udsalg kr. 42.064,- SPAR 30% KAMPAGNEPRIS KR. 29.445,-

Tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatter.

DESIGNA.DK    

   


Aars Avis

SIDE 10

Formanden for kultur- og Fritidsudvalget, Jan Dyregaard, overrakte priser til Samuel Frederiksen og Jutta Overgaard.

Kommunen hyldede de frivillige kræfter Af Hanne Grabow VESTHIMMERLAND: 250 personer havde taget imod en invitation fra Vesthimmerlands Kommune om at deltage i en festlig aften i Vesthimmerlands Musikhus ALFA sidste onsdag aften. Mange af deltagerne havde dog fået en særlig fornem invitation, da man i løbet af aftenen, udover de priser, der skulle uddeles til de frivillige, også skulle hædre de mestre, der havde taget nogle fornemme idrætsresultater med sig hjem. Som indledning til den festlige prisaften bød formand for Kultur-og Fritidsudvalget, Jan Dyregaard, velkommen til de mange fremmødte. Aftenens første pris der skulle uddeles, står Vesthimmerlands Kulturåd for - Kulturprisen 2013. Kulturprisen gives til en

eller flere personer, der har ydet en særlig indsats indenfor kulturområdet og der var kommet fem indstillinger, alle med gode kvalificerede kandidater. Så det har været en vanskelig opgave for Kulturrådet at vælge, hvem der skulle modtage prisen i år, men prisen gik til Samuel Frederiksen, Hvalpsund. - Samuel, du bruger din musikalske gave til at insistere på, at alle generationer, især i Hvalpsund, men også i resten af Vesthimmerland, skal opleve, hvad musikken kan gøre ved os. Du er en flot repræsentant for kulturlivet i Vesthimmerlands Kommune, lød det blandt andet i begrundelsen for valget af Samuel Frederiksen. Jan Dyregård og overrakte Samuel Frederiksen et flot diplom, en gavecheck på 3000 kroner og et kunstværk som Peer Poulsen i Aars har ud-

ført. Lignende gaver modtog prismodtageren for årets Fritidspris 2013. Her var der fire indstillede, også alle særdeles værdige til at modtage prisen. Men Folkeoplysningsudvalget, som står for at finde modtageren har valgt, at det skulle være, Jutta Overgaard fra Løgstør Gymnastikforening, der skulle have prisen i 2013. - Du er et lysende eksempel på et helt livs trofast engagement i det lokale foreningsliv, først som aktiv gymnast og siden også som bestyrelsesmedlem, men hurtig fik du betroet posten som formand, en opgave du nu har løftet i 46 år. Uden dig og dit store engagement, ville vi ikke have en så velfungerende gymnastikforening i Løgstør. Du er en flot repræsentant for fritidslivet i Vesthimmerlands Kommune, lød det i begrundelsen for valget. Efter en kort pause blev det tid til at samle de mange sportsudøvere, der i år fortjener priser, årets idrætsambassadører, der alle har vundet et mesterskab eller en oprykning indenfor deres respektive sportsgren. I år var der 108 ambassadører der alle fik et stort tillykke, et diplom og en pokal fra Vesthimmerlands Kommune, overbragt af Jan Dyregaard, for deres indsat. Aftenens sidste pris - ”Du gør en forskel”, som er Danmarks Idrætsforbund pris til en lokal ildsjæl, og den gik til Aage Jensen, Vester Hornum, for sin store indsats gennem mange år i Vester Hornum Badmintonklub. Med prisen følger et beløb på 5.000 kroner.

30. oktober 2013

HAR DU HØRT?

sten 500 millioner kroner før skat. Dermed fortsætter 2013 med at udvikle sig til bankens ubetinget bedste år siden krisen. Sammenlignet med resultatet for samme periode sidste år er der tale om en fremgang på hele 73 procent. I Spar Nord Aars er afdelingsdirektør Klaus H. Frederiksen fuldt ud tilfreds med regnskabet – blandt andet fordi det begynder at ligne et farvel til krisen. - at Natteravnene i Aars har en god grund til at være stolte efter deres indsats og har fået fornem hæder. Natteravnene har modtaget den mest fornemme anerkendelse inden for det sociale område i Danmark - Kronprinsparrets Sociale Pris 2013, der gives til et banebrydende socialt initiativ eller projekt. Prisen blev overrakt i Operahuset i Sydney.

Klaus H. Frederiksen: - Det begynder at ligne et farvel til krisen. - at Spar Nord Aars lander sammen med resten af Spar Nord et resultat for årets første tre kvartaler på næ-

- at Det er tid til korstævne i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars 2. og 3. november. Sangere fra den nordligste halvdel af Jylland deltager - også sangere, som ikke er medlem af et kor. Der kommer rigtig mange fra Hobro og Viborg-egnen - 75-80 deltagere fra 11 forskellige kor, og der kommer nogen fra 3 nedlagte kor. I år deltager Morten Porsborg Rasmussen med fem af sine sangelever i Vesthimmerlands Kulturskole. Der bliver ikke noget orkester i år, men Kirsten Svensmark Møller, korleder i FarsøKoret, akkompagnerer på klaver.

Hans Dalum fik Hendes Majestæt Dronningens medalje overrakt af sparekassedirektør Poul Damgaard. - at Hans Dalum, Jelstrup, er blevet tildelt Den Kongelige Belønningsmedalje af Hendes Majestæt Dronningen. Det skete i forbindelse med Hans Dalums 50 års jubilæum i Sparekassen Himmerland. Medaljen er af sølv og tildeles for en fortjenstfuld indsats. Tildelingen af medaljen betyder også, at han må en tur til København for at takke dronningen for hæderen.

TV-PROGRAMMER ONSDAG 30. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.30 13.00 13.25 14.10 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.40 21.30 22.30 23.20 00.20

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Dyreliv i fjeldet Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Må vi komme med? Undercover chef - TDC Kongerigets Kager De flyvende læger Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer - Kenneth Carlsen Nyhedsblok med Aftenshowet Kender du typen? Mit publikum TV Avisen med Penge og Sporten Homeland III Broen II Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 13.30 14.25 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.40 22.00 22.35 23.10 00.10

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Alarm 112 Klar, parat, sælg - med Sarah Beeny Stjernerne på slottet Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Rita. Dansk dramaserie Nybyggerne Sandheden om parforholdet Nyhedsblok Akut 24 Natholdet. 2 afsnit Natfjernsyn

TORSDAG 31. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.30 13.00 13.25 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.30 21.00 21.30

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Rævestreger Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Må vi komme med? Undercover chef - DSB Kongerigets Kager Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer - Therese Glahn Nyhedsblok med Aftenshowet Aktionshuset Må vi komme med? Bonderøven TV Avisen med Bag Borgen og Sporten 22.30 Sømanden & Juristen 23.00 Taggart: Under overfladen 00.40 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 13.30 14.25 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 22.00 22.35 23.25 00.25 00.55 01.40

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Alarm 112 Klar, parat, sælg - med Sarah Beeny Stjernerne på slottet Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark De bortførte børn Station 2 Nyhedsblok Elementary Natholdet. 2 afsnit Modern Family Blue Bloods Natfjernsyn

FREDAG 1. NOVEMBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.30 13.00 13.25 17.00 17.50 18.00 18.30 19.00 20.00 21.00 21.25 23.40

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Tæt på dyrene Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Må vi komme med? Undercover chef - Rentokil Kongerigets Kager Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Må vi komme med? TV Avisen med Sporten Disney sjov Cirkusrevyen 2013 TV Avisen med Vores vejr L.A. Confidential. Amr. film Tre på flugt. Amr. komedie fra 1989 med bl.a. Nick Nolte 01.15 Raseri i blodet 02.40 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 15.15 16.05 16.50 17.40 17.50 19.00 20.00 21.25 21.45 22.15 22.45 00.50

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Golden League håndbold: Danmark - Frankrig (m), direkte Nyhederne Golden League håndbold: Danmark - Frankrig (m), direkte Nyhedsblok Vild med dans Live fra Bremen Vild med dans - afgørelsen Live fra Bremen The Peacemaker. Amr. actionthriller fra 1997 Natfjernsyn

LØRDAG 2. NOVEMBER 06.05 På skinner: Vestamager - Vanløse 06.30 Ud i naturen: En dyb hemmelighed 07.00 Naboerne. Austr. dramaserie. 5 afsnit 08.55 Maggies nye liv. Eng. komediedramaserie 09.40 Cleo 10.10 OBS 10.15 Hvalpekuller 10.45 Må vi komme med? 11.15 Guld på godset 12.15 Sidney Reilly - mesterspion. Eng. spionserie fra 1983 13.05 Halifax 14.35 Mit publikum 15.25 Kronprinsparrets Priser 2013 16.55 Cirkusrevyen 2013 17.50 Nørd på eventyr i Myanmar 18.20 Held og Lotto 18.30 TV Avisen med Sporten 19.05 Yellowstone Nationalpark. Naturserie fra BBC 20.00 Ballade på Christianshavn. Dansk komedie fra 1971 21.40 Kriminalkommissær Barnaby: Nede blandt de døde 23.15 Wallander: Brandvæg. Sv. krimi 00.40 Inland Empire. Fr./amr. thriller fra 2006 03.35 Beredskab ved daggry 04.55 Water Rats

06.00 07.15 07.40 08.05 08.35 09.00 12.00 12.20 13.45 14.20 16.10 17.00 18.00 18.10 18.20 18.25 19.00 19.30 19.45 20.00 21.00 22.25 23.15 00.20 02.30 03.15 04.00

Morgen TV - mest for børn The Looney Tunes Show Shaggy & Scooby-Doo Turtles Ninjago Go’ morgen Danmark Nyhederne Vild med dans Vild med dans - afgørelsen Golden League håndbold: Danmark - Kroatien (m), direkte Hvem vil være millionær? Pengene på bordet Nyhederne og Sporten Regionale nyheder Dit efterårsvejr Danmark ifølge Bubber Nyhederne Regionalprogram LørdagsSporten Rundt på gulvet. Dansk underholdning med Lars Hjortshøj Solkongen. Dansk komedie fra 2005 med bl.a. Nikolaj Lie Kaas Rita Natholdet. 2 afsnit Thelma og Louise. Amr. roadmovie fra 1991 med bl.a. Susan Sarandon Michael Carøe: That’s Life Jail Nyhederne og Vejret

SØNDAG 3. NOVEMBER 05.45 Der er noget i luften. Austr. dramaserie. 4 afsnit 07.30 Maggies nye liv. Eng. komediedramaserie 08.20 På sporet 09.10 Cabaret. Oscarbelønnet amr. musical fra 1972 11.10 Kløvedal i Indonesien 12.10 BingoBoxen. Måske er det dig, der bliver den heldige og vinder Boxen! 12.25 OBS 12.35 De fire årstider 14.20 Ved du hvem du er? 15.10 Inspector Morse: Skråsikre domme. Eng. krimi 16.55 HåndboldSøndag: Buducnost - FC Midtjylland (k), direkte 18.30 TV Avisen med Sporten 19.00 Den frosne planet. Naturserie fra BBC 19.50 Bag om den frosne planet 20.00 Broen II. Sv./dansk krimiserie 21.00 21 Søndag 21.40 Fodboldmagasinet 22.10 Essendrop & Eliten med Patrick Nielsen 22.40 Hvem var hun? Eng. thrillerserie 23.25 Fanget af fortiden. Amr. gangsterdrama fra 1993 01.45 Maria Wern: Stum sidder guden 02.30 Natfjernsyn

06.00 07.40 08.05 08.35 09.00 12.00 12.10 12.55 13.45 14.35 15.05 16.00 18.00 18.10 18.20 18.25 19.00 19.30 20.00 21.00 22.45 23.45 00.30 01.35 02.20 03.10 04.00

Morgen TV - mest for børn Shaggy & Scooby-Doo Turtles Ninjago Go’ morgen Danmark Nyhederne Nybyggerne De bortførte børn Den hemmelige millionær Skiskolen Mestrenes mester Golden League håndbold: Norge Danmark (m), direkte Nyhederne og Sporten Regionale nyheder Dit efterårsvejr Ganske enkelt italiensk Nyhederne Regionalprogram Anders Matthesen: Vender tilbage. Comedyshow In the Electric Mist. Amr. krimidrama fra 2009 Rundt på gulvet Live fra Bremen. 100 procent sketchshow. 2 afsnit Station 2 Dags Dato: Bommerter på Facebook Elementary Jail Nyhederne og Vejret

TV2 fredag kl. 20.00: ”Vild med dans” MANDAG 4. NOVEMBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.30 13.00 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.40 21.00 21.30

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Må vi komme med? Undercover Chef CRH-Concrete Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer - Cæcilie Norby Nyhedsblok med Aftenshowet I skattely Jeg var der - 4. maj Auktionshuset TV Avisen med Horisont og Sporten 22.30 Wallander: Inden frosten 00.00 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.00 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.45 23.25 00.35 01.05

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Hvem vil være millionær? Liebhaverne Skiskolen Nyhedsblok Dags Dato: De unge dræberbilister Natholdet. 2 afsnit Modern Family Natfjernsyn

TIRSDAG 5. NOVEMBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.30 13.00 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.40 21.05 21.30 21.55 22.20 22.30 00.10

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Den mystiske ugle Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Må vi komme med? Undercover Chef - Tulip Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer - Astrid Krag Nyhedsblok med Aftenshowet Hammerslag Retshjælpen Kontant TV Avisen Madmagasinet Bitz & Frisk Sporten Johan Falk: Kodenavn Lisa Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.45 23.20 00.25 00.50 01.40

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Mestrenes mester Razzia - Fødevarekontrollen rykker ud Station 2 Politirapporten Nyhedsblok Syg med sex Natholdet. 2 afsnit Modern Family Blue Bloods Natfjernsyn


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 11

nyheder hos Skott ANNA MONTANA

Regionsrådsformand Ulla Astman blev vist rundt på Erhvervsskolerne Aars af praktikcenterleder Asger Andersen.

En erhvervsuddannelse kræver avanceret IT Regionsrådsformand: Vi skal tale uddannelsen op Af Torsten Hansen AARS: - Vi skal huske at tale erhvervsuddannelserne op, og endelig ikke tale dem ned. Det var en af de udtalelser regionsrådsformand Ulla Astman fremkom med, da hun forleden besøgte Erhvervsskolerne Aars og havde særligt fokus på Praktikpladscentret. - Mange har fordomme om erhvervsuddannelserne. Nogle tænker, kan du ikke andet, så kan du komme på erhvervsskolerne. Det skal vi arbejde med, understregede Ulla Astman. Lederen af Praktikcentret Asger Andersen viste politikeren rundt han var ikke sen til at fastslå, at det bestemt kræver evner at tage en erhvervsuddannelsen. - Mange tror, at for eksempel en smed kun bruger hænderne. Men på skolen ved vi, at netop smedene kræver de bedste computere, fordi deres programmer er så store og regnemæssigt tunge, at det faktisk er de dyreste computere vi indkøber. Vi taler meget mere om teknologi end om håndværk på de fleste uddannelser, forklarer Asger Andersen.

en praktikplads, modernisere undervisningsformer og for at mindske frafaldet. Vi har, både i Regionens eget regi og i Vækstforum Nordjylland, nogle midler, som vi kan støtte med, og derfor er vi selvfølgelig meget interesseret i at høre om de enkelte nordjyske erhvervsskolers udfordringer, bemærkede Ulla Astman. - Vi håber naturligvis, at det på et tidspunkt bliver naturligt for arbejdsgivere at oprette elev- og praktikpladser, men vi kan se, at frivillighedens vej alene ikke er nok. Derfor tror jeg, det er en blanding af pisk og gulerod, der er vejen frem, hvor vi på den ene side stiller krav til arbejdspladserne i forbindelse med byggeri og på den

anden side yder hjælp, støtte og tilskud til arbejdsgiverne, fortsatte hun.

Fælles hjælp Asger Andersen glædede sig over besøget på skolen og så frem til at regionen og skolen ved fælles hjælp kan tale uddannelserne op og skaffe flere praktikpladser. - Det at skaffe praktikpladser og at få flere unge mennesker til at vælge en erhvervsuddannelse kræver en fælles indsats, for det er mange parter, der skal arbejde sammen om at løse de her udfordringer for at det kan lykkes, og derfor er det selvfølgelig glædeligt, at Region Nordjylland ikke er bange for at gå forrest, understreget Asger Andersen.

800,Kampagnepris 2 par..

Normalpris pr. par kr. 600,-

Indeholder stretch. Fås i str. 36-48. Fås i flere farver. Gælder hele uge 44.

ROLD . TLF. 98 56 14 73

Q AALBORG . TLF. 98 16 65 64 QBRØNDERSLEV . TLF. 98 82 19 66 WWW.SKOTT-ROLD.DK Q WWW.SKOTT.COM

Stil op til TryghedsGruppens repræsentantskab

GARDINER

DER GØR EN FORSKEL Hos Botex leverer vi inspiration og professionel vejledning inden for alle former for gardinløsninger.

JEANS

Book gratis botex-bussen Vores gardinkonsulent kommer

hjem til dig og tager mål til gardiner og solafskærmning. Book et gratis og uforpligtende besøg ring 98 52 16 40.

og få indflydelse på trygheden i Region Nordjylland. Læs mere og stil op på tryghedsgruppen.dk/valg2014

Praktikpladser En del af opgaven for regionen og erhvervsskolen er at hjælpe med til at skaffe eleverne praktikpladser, så de kan komme videre i uddannelsen - I Regionen kan vi sætte nogle nye initiativer i gang, der kan medvirke til at forbedre mulighederne for at få

M STENLIGT O S R PE

ABN-GARDINER ‡ Adelgade 26 ‡Hobro Tlf. 98 52 16 40 ‡www.botex.dk

a Plaslktrop&iskPbaizdezland Entré ti abuf fet og lækker pizz KUN

89,-

Spis mellem kl

* Tilbuddet gælder hver søndag, dog ikke i skolernes ferie. Læs mere på dayz.dk eller ring på tlf. 70 23 20 30

. 12–17

TryghedsGruppen er hovedejer af forsikringsselskabet Tryg og står bag TrygFonden. Vi skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger. Du kan stille op til TryghedsGruppens repræsentantskab, hvis du er forsikringstager i Tryg eller Nordea Liv & Pension.


Aars Avis

SIDE 12

30. oktober 2013

Ny storbank får hovedsæde i Aars Jutlander Bank skabes ved fusion mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro Af Thorkil Christensen AARS: Aars bliver hjemsted for den nye storbank, som dannes ved fusion mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro. Jutlander Bank A/S, som er navnet på den nye bank, bliver landets 10. største pengeinstitut med et forretningsomfang på 28,5 mia. kr., en balance på 14,4 mia. kr. og en egenkapital opgjort 30. september til 2,4 mia. kr. De to pengeinstitutters ledelser har længe haft et ”godt øje til hinanden”, og har søgt sammen af lyst. Bestyrelsesformand i Sparekassen Himmerland, Finn H. Mathiassen, Aars, sagde ved pressemødet mandag eftermiddag: - Vi har drukket meget kaffe sammen i de seneste to måneder. Finn H. Mathiassen gjorde meget ud af, at fortælle, at det er to stærke pengeinstitutter, der søger sammen og danner den nye Jutlander Bank. - To stærke pengeinstitutter har mulighed for at danne et meget stærkt pengeinstitut med gode produkter for kunderne, en bedre indtjening, og vækstmuligheder sagde Finn H. Mathiassen. Det blev også understreget, at der er tale om en fusion på ligeværdige vilkår. De to pengeinstitutter ligner hinanden meget. Det har man opdaget efter man begyndte at kigge hinanden i kortene i forbindelse med fusionsdrøftelserne. - Vi har den samme grundide om at være lokalt forankret, blev der sagt. Der er lagt en køreplan for fusionens gennemførelse. Fredag i sidste uge sagde Sparekassen Hobros repræsetnatskab ja til planen. Det samme skete hos Sparekassen Himmerlands repræsentantskab mandag morgen. Mandag og tirsdag blev medarbejderne orienteret. I den kommende tid er der garant- og aktionærmøder i de to sparekasser og derefter generalforsamlinger, hvor

Sparekassen Himmerland i Aars bliver hovedsæde for Jutlander Bank.

fusionen skal endeligt godkendes, så banken kan åbne døren med nyt navn fra den første dag i det nye år.

Enestående fusion Fordi der er tale om en fusion mellem en garantsparekasse og en sparekasse drevet som aktieselskab, er der tale om en enestående løsning i Danmarkshistorien. De to pengeinstitutter har tilsammen 97.000 kunder i dag, og målet er meget hurtigt at nå kunde nummer 100.000. Det sker bl. a. med et stort kun-

decenter i Hobro, 25 filialer og et hovedsæde i Aars, hvor nuværende direktør i Sparekassen Hobro, Per Sønderup, bliver ordførende direktør. I en overgangsperiode på et par år, til fusionen er gennemført og han ønsker at gå på pension, vil direktør Poul Damgaard, Aars, være ligestillet med Per Sønderup.

Synergieffekter Fusionen ventes at koste 45 til 50 mio. kr., men der er også synergieffekter at spore forude i størrelsesordenen

Sparekassen Hobro får stabsfunktioner og kundecenter.

35 til 40 mio. kr. i løbet af de næste par år. Man regner med, at ca. 10 procent af medarbejderstyrken, eller ca. 40 ansatte, skal fratræde, hovedsagelig ved naturlig afgang. Der er endnu ikke taget stilling til filialnettets omfang, men det kan komme på tale i f. eks. Aalborg og Aarhus, hvor begge pengeinstitutter har afdelinger, at lave sammenlægninger så man får fornyet styrke i kampen om kunderne. - Og specielt i Aarhus og Aalborg bliver det nemmere at markedsføre od som Jutlander Bank end som Sparekassen Hobro eller Sparekassen Himmerland, siger Poul Damgaard. Direktør Per Sønderup henviser også til, at den nye Jutlander Bank vil stå bedre rustet til at matche fremtidige lovgivningskrav. Banken vil få bredere kompetencer og vil i kraft af sin størrelse og kompetencer kunne tiltrække nye kunder og nye

Per Sønderup, Hobro og Poul Damgaard, Aars, bliver sideordnede direktører i Jutlander Bank A/S.

medarbejdere. Som vederlag for reserverne i Sparekassen Hobro bliver der stiftet en ny fond i Hobro med en grundkapital på 286 mio. kr. Vederlaget sker med aktier. Desuden tilbagekøbes

Finansiel Stabilitets 131.860 stk. aktier i Sparekassen Himmerland, så Finansiel Stabilitet ikke fremover har ejerandele i det fusionerede pengeinstitut.

Afskedigelser kan ventes

Aktiekursen steg til 174,5

Der er 438 medarbejdere i de to sparekasser i dag

Af Thorkil Christensen

Af Thorkil Christensen AARS: Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro har tilsammen 438 medarbejdere. Efter fusionen til Jutlander Bank A/S må der forventes afskedigelser. Det oplyser direktør Per Sønderup som anslår at der bliver tale om en reduktion i medarbejderantallet på 10 pct. Det er planlagt, at den nye bank får hovedsæde i Aars og kundecenter

i Hobro med en række stabsfunktioner, bl. a. IT, backoffice privat, procesoptimering samt medarbejdere fra pensionsog formueforvaltningen og fra investeringsafdelingen. Det fusionerede pengeinstitut vil derefter have to centrale afdelinger i Aars og Hobro med hver 80 til 100 medarbejdere. Men enkelte medarbejdere i det nye pengeinstitut skal påregne at få deres stillinger nedlagt eller

omlagt med lavere løntrin til følge. På pressemødet mandag anslog Per Sønderup, at der bliver tale om ca. 40 medarbejdere der skal forlade banken ved naturlig afgang eller ved tilbud om frivillige fratrædelsesordninger. Inden fusionen beskæftiger Sparekassen Himmerland 263 medarbejdere. Sparekassen Hobro beskæftriger 175 medarbejdere.

AARS: Aktiemarkedet tog godt imod nyheden om dannelsen af Jutlander Bank A/S ved fusion mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro. Kort efter meddelelsen mandag formiddag steg kursen på Sparekassen Himmerlands aktier med 10 point og det voksede i løbet af dagen til 13 point, så aktiekursen kl. 15 var oppe på 174,5. Det er kun få måneder siden, at kursen var helt nede i 105. Fusionen gennemføres

med Sparekassen Himmerland A/S som det fortsættende selskab til dannelsen af Jutlander Bank A/S. Sparekassen Hobro er en garantsparekasse. Der er 12.700 garanter og en garantikapital på 264 mio. kr.. Garanternes indskud kan konverteres til hye aktier i Sparekassen Himmerland, hvor hver 150 kr. garantikapital konverteres til en ny aktie til nominel kurs 10. Konverteringskursen er fastsat med udgangspunkt i et vægtet gennemsnit af børskursen på Sparekassen Himmerland-aktien i pe-

rioden fra 1. til 24. oktober i år. Garanterne kan også vælge at lade garantbeviser indfri kontant, hvis de ikke ønsker garantkapitalen konverteret. Med den aktuelle kurs er det således allerede en god forretning at handle. Direktør Per Sønderup siger dog, at når kunder har garantbeviser eller aktier i de to pengeinstitutter - så er det ikke så meget i spekulationsøjemed, men mere fordi man ønsker at bakke op omkring egnens pengeinstitut.


Aars Avis

30. oktober 2013

Den nye bank i tørre tal AARS: Jutlander Bank A/S, som bliver til ved fusion mellem Sparekassen Himmerland A/S fra 1871 og Sparekassen Hobro fra 1851, får 25 afdelinger og vil have et samlet udlån på 8,6 mia. kr., og et samlet indlån på 10,7 mia. kr. Det samlede forretningsomfang er opgjort til 28,5 mia. kr. med en balance på 14,4 mia. kr., en egenkapital på 2,4 mia. kr. og en solvens på 17,4 pct. I henhold till lovens krav vil der fra start være en solvensoverdækning på 5,5 procentpoint. Jutlander Bank A/S lægger ud med 97.000 kunder og et mål om at nå 100.000 i løbet af kort tid.

Per Sønderup - bliver topchef i den nye Jutlander Bank A/S.

Her er den nye topchef AARS: Som et led i fusionen mellem Sparekassen Himmerland og Sparekassen Hobro, er det aftalt, at direktør Per Sønderup, Hobro, bliver ordførende direktør, når Poul Damgaard, Aars, vælger at træde af, og fusionen er velgennemført. Per Sønderup blev ansat som direktør i Sparekassen Hobro 1. december 2005 og blev administrerende direktør 1. april 2006. Den 56-årige købmandssøn fra fæstningebyen Fredericia indledte sin karriere i banksektoren i 1979 i Privatbanken, først på Sjælland, fra 1986 i Aarhus, hvor han sluttede som chef for to afdelinger i den jyske hovedstad, efter at banken var blevet til Unibank. Herefter var han i fire år frem til 1995 filialdirektør for Midtbank i Aarhus. Derefter blev Per Sønderup områdedirektør og medlem af chefgruppen i Sparekassen Kronjylland, hvor han stod i spidsen for etablering af otte nye afdelinger i Aarhus samt en afdeling i Skanderborg og Silkeborg. Per Sønderup bor i Hobro med hustruen Susanne. Per Sønderup og Poul Damgaard bliver sideordnede bankdirektører i Jutlander Bank A/S. Når Poul Damgaard vælger at gå på pension, indtræder Lisa Frost Sørensen og Lars Thomsen fra Sparekassen Himmerland i direktionen som bankdirektører og Per Sønderup bliver ordførende direktør.

Kunstnere fra hele kommunen udstiller i Hornum HORNUM: Helle Nøhr er nu igen igangsætter af et nyt projekt. Denne gang har hun inviteret en række kunstnere fra hele Vesthimmerland til at komme og udstille i hendes gildesal på Haubrovej 54 mellem Hornum og Haubro - og alle sagde ja tak til tilbuddet. Søndag 10. november vil gildesalen derfor være fyldt op med mangfoldig kunst og kunsthåndværk, og det er muligt at se et meget varieret udbud, som blandt andet kommer til at indeholde: - Billedkunst af Peer Poulsen, Aars, Part2Galleri - Keramik af Askel Krog, Strandby ved Farsø - Glaskunst af Lotte Mikaelsen, Aalestrup, Chavil Glaskunst - Keramik af Trine Bruun, Overlade ved Løgstør, Bruuns Keramik - Keramik af Hanny Abel, Alstrup ved Farsø, Galleri Alstrup - Vindjakker mv. af Lise Møller, Havbro ved Aars - Nunofilt af Ulla Søholt, Aars, Hos Sibylle - Strik af Edith Vindelev, Hornum ved Aars, Hønsestrik - Pileflet af Marianne Hansen, Løgstør, M.H. Pil & Flet - Malerier af Ninni Lodahl Gjessing, Næsby ved Løgstør - Billeder af Anni Gamborg, Ullits ved Farsø - Akvarel af Helle Nøhr, Hornum, Galleri Kvisten Borgmester Knud Kristensen åbner udstillingen, og da der burde være noget for enhver smag, håber kunstnerne på mange besøgende. Alle er velkomne i gildesalen, hvor der vil være rigtig mange spændende ting at se på og eventuelt købe. Der er gratis entré for alle interesserede, og det vil være muligt at købe kaffe, kringle, lagkage, så man kan hygge sig lidt med det.

SIDE 13

SØNDAGSÅBENT 10-16

3. NOV.

Lørdag 10-14 . Fredag 10-19

CAPA SPISEBORD FRA

4.199.SPAR OPTIL 1.300.Se den nye 24 sid EFTERÅRS bro er store chure med masser af god e tilbud

CAPA spisebord i hvid højtrykslaminat og massive sortbejdsede akacieben. L 220 x H 74 x B 95 cm. Normalpris 6.299.- NU 4.999.- SPAR 1.300.- Fås også i L 160 cm. Normalpris 5.299.- NU 4.199.SPAR 1.100.- Tillægsplade L 50 cm. Normalpris 899.- NU 749.- SPAR 150.- GLAMOUR spisestol med sæde i transparent polycarbonat og ben i sortbejdset ask. Fås også med ben i hvid- pigmenteret ask. Normalpris 1.599.- NU 1.299.- SPAR 300.-

LEVANTO lænestol med dreje- og vippefunktion. Monteret med blødt læder der leveres i mange farver. Stel i krom. Lænestol. Normalpris 4.999.NU 3.999.- SPAR 1.000.- 2 stk. lænestole NU 6.998.- SPAR 3.000.- Fodskammel. Normalpris 1.499.- NU 1.299.- SPAR 200.-

MISTRAL KUBUS reol i snehvid med 10 rum og 2 dørsæt. H 69 x B 169,8 x D 32 cm. Normalpris 5.299.NU 3.179.- SPAR 2.120.Produceret i Danmark

Pris pr. md.

RESTLAGER SPAR

40% PÅ MISTRAL REOL

234.-

i 30 mdr.

MISTRAL KUBUS REOL

3.179.SPAR 2.120.-

2 STK. LEVANTO LÆNESTOL

6.998.SPAR 3.000.-

Pris pr. md.

300.-

i 30 mdr.

DC 3600 klassisk sofa monteret med blødt semianilin læder/spalt. Luksus sædehynder i koldskum med duntop. Leveres i flere farver. Ben i stål eller træ. 3 pers. sofa L 202 cm. Normalpris 13.499.- NU 8.999.- SPAR 4.500.2 pers. sofa L 143 cm. Normalpris 11.499.- NU 7.999.- SPAR 3.500.- Samlet pris 3+2 pers. sofa. Normalpris 24.998.- NU 16.998.- SPAR 8.000.-

DC 3600 3 PERS. SOFA

8.999.SPAR 4.500.-

Pris pr. md.

667.NYHED 180 x 200 CM

i 30 mdr.

19.999.SPAR 12.995.ELEVATIONSSENG SELECTION DELUXE Limited Funktionel elevationsseng polstret med eksklusivt møbelstof. Elevationsbund i metal med 26 tophængte lameller og nakkestøtte. Inkl. radiostyret fjernbetjening. Madras med indbygget topmadras, 22 cm høj med 7 komfortzoner. Vælg mellem 3 fastheder. Ekskl. ben. B 180 x L 200 cm. Normalpris 32.994.- INTRODUKTIONSPRIS 19.999.- SPAR 12.995.-

Køb rentefrit i dag og du kan shoppe for 10.000.- ekstra uden yderligere godkendelse. Betalingen fordeles over 10, 20 eller 30 mdr. til 0.- i rente, gebyr og oprettelse. Køber du f.eks. for 10.000 kr. betaler du 334 kr. i 30 mdr. Samlet omk.: 0 kr. Samlet kredit- og tilbagebetalingsbeløb: 10.000 kr. Debitorrente og ÅOP: 0,00%. IDEmøbler formidler finansiering i samarbejde med Nordea Finans.

IDEmøbler MAX JESSEN Industrivej 2, 9575 Terndrup Tlf. 98 33 53 33, www.max-jessen.dk FORBEHOLD FOR MELLEM SALG

Peer Poulsen - en af 12 kunstnere som udstiller i Hornum.

TERNDRUP


Aars Avis

SIDE 14

Peter Stenild får mere tid til stenene

Brug den organiserede håndværker til

snedkerarbejde - tømrerarbejde Køkken- og garderobeskabe Specialopgaver - så SNEDKERMESTER

Keldgårdvej 70 . Værksted: Gislumvej 28 - 9600 Aars Tlf. 98 62 39 33 og 21 73 40 89 Tilbud uden forbindende!

30. oktober 2013

AARS: En æra er slut på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, når skolens pedel gennem mere end 25 år, Peter Stenild, pr. 1. november går på pension. Som ny pedel er ansat Morten T. Nielsen. Dog vil Peter Stenild stadig virke som konsulent et stykke tid, da det ikke er så ligetil med en overdragelsesforretning i det job. Som illustration af, hvilke specialopgaver man som pedel kan blive udsat for, kan nævnes, at det var Peter Stenild, der omkring 1990 stod for kobberkuplen, da Per Kirkebys observatorium blev rejst i skolens kulturpark, og i forbindelse med musikhusets opførelse lavede han også lige en model. I det hele taget har han været primus motor ved alle skolens byggeprojekter. De senere år har der stort set været et projekt i hver sommerferie, men når lærere og elever mødte til det nye skoleår, var alt i skønneste orden. I det hele taget ser man ikke mange skoler, der er så velholdte som VHG, og det er i høj grad Peter Stenilds fortjeneste. Der er ingen fare for, at Peter Stenild kommer til at kede sig, når han nu går på pension fra det job, som har været en stor del af hans liv. Dertil har han for mange jern i ilden: En lille vin-

Brudekjole

UDSALG

Koret ”A Piece of Cake” synger i Aars Kirke i morgen torsdag.

”A Piece of Cake” synger i Aars Kirke AARS: Koret ” A Piece of Cake” synger i Aars Kirke torsdag i forbindelse med Halloween by Night, i aften torsdag, 31. oktober. Selv om det er ”spil dansk dag” synger koret også sange på engelsk. - Vi har et bredt repertoire,

Peter Stenild (t.v.) har været med til mange byggerier på Vesthimmerlands Gymnasium. Her ses han ved byggeriet af musikhuset.

gård, der skal passes, noget stenhuggeri, Planetstien, lidt arbejde i turistforeningen, hjemmeværnet og hos amatørastronomerne for blot at nævne nogle enkelte af hans interesseområder.

Bogtryk/ Offset Østermark-elever Tlf. 98 62 17 11

Team Joker fra Østermarkskolen vandt Vesthimmerlands Bibliotekers læsequiz.

vandt læsequiz’en

STARTER SØNDAG DEN 3. NOVEMBER KL. 10.00-16.00

M STENLIGT O S R PE

hele butikken er åben

100

KJOLER HUSK! Ved prøvning af brudekjole er tidsbestilling nødvendigt! Ring og få en tid..!

Hobrovej 8, Rold 9510 Arden Tlf. 98 56 14 73 www.skott-rold.dk

stærkt nedsat Priser fra kr.

1.000,-

ÅBNINGSTIDER: Man.-tors. kl. 9.30-17.30 Fredag kl. 9.30-18.00 Lørdag kl. 9.30-13.00

så torsdag aften er halvdelen af vores koncert dansk, men det er jo heller ikke ”Syng dansk dag”, udtaler Anne Verdelin. Koret er meget efterspurgt og har kalenderen fyldt op med arrangementer helt frem til foråret.

AARS: I en tæt finale viste eleverne fra Team Joker på Østermarkskolen, at de er godt inden i forfatteren Nicole Boyle Rødtnes’ forfatterskab. Team Joker vandt bibliotekets læsequiz. 11 5. klasser på Vesthimmerlands folkeskoler har haft besøg af forfatteren Nicole Boyle Rødtnes og efterfølgende har 5. klasserne deltaget i en læsequiz på Vesthimmerlands Biblioteker, hvor der er udarbejdet spørgsmål til flere bøger i

Jern & metaller købes Modtagelse i Nibe - eller bestil afhentning! Vi tilbyder desuden:

ISO 1 1400

˜ Containerservice ˜ Modtagelse af dæk & fælge ˜ Skrotbiler modtages & hentes ˜ Nedskæring & nedbrydning

NIBE PRODUKT DIN MILJØRIGTIGE PARTNER Aalborgvej 55, 9240 Nibe, tlf. 9835 1854 email: info@skrotten.dk, www.skrotten.dk

Rødtnes’ forfatterskab, samt spørgsmål om andre emner, som f.eks. politik, geografi, sport og musik. Der har også været praktiske opgaver med ”Tegnog-gæt”og ”Gæt-oggrimasser”-konkurrencer. Først dystedes på de fire biblioteker i kommunen, og vinderne fra de lokale læsequizzer mødtes onsdag, 23. oktober på Knaberscenen i Aalestrup til den endelige finale. Efter en spændende quiz, hvor der var lige mange point til de to førende hold ved pausen, vandt Team Joker fra Østermarkskolen med kun to point foran nærmeste konkurrent.

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ www.aarsavis.dk


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 15

FRA TORSDAG D. 07.11. – SØNDAG D. 10.11.2013

STÆRKT BEGRÆNSEDE PARTIER !

4

DAGE MED SUPER GODE TILBUD!

Åbningstider: Mandag - fredag

Spa

r op til

50%

på m andr ange e va rer!

Gælder kun i ALDI Aars City Center, Aars

kl. 8-20 Lørdag - søndag

kl. 8-18 LADYMAXX GOURMET

MEDION® AKOYA® P7818 (MD 99160)

Køkkenmaskine

17,3" Notebook

Fremtiden inden for traditionel madlavning. Tilbered lækre og fine retter hurtigt og enkelt. Erstatter 12 forskellige køkkenapparater.

Integreret HD-webcam og mikrofon

,3" 17

m ær ys sk sl n- und g ree gr nin l sc ag øs ixe de -b pl p Wi ED D-o 900 dL nH x me g e 600 o å1 p

å

Kan ogs koge

Før pris

Før pris

1499,-

4599,-

Nu pr. stk.

Nu pr. stk.

799,-

2799,-

MEDION® LIFT® X44027 (MD 86827)

MEDION LIFE X47030 (MD 86641)

16.0 MP superzoom-kamera

Digitalt Full HD-videokamera med Touchscreen

3,0

26 x optisk zoom

22 mm vidvinkelobjektiv

Optisk billedstabilisering2

"

16.0 megapixel CCD sensor

5,0 megapixel fotoopløsning

Inkl. 8 GB SDHC-kort og reservebatteri

5 x optisk zoom " 3,0

Full HDopløsning 1080p

Før pris

Før pris

Nu pr. stk.

Nu pr. stk.

599,-

499,-

999,-

899,-

princippet kvaliteten helt top – -prisen helt i bund KVALITETEN HELT I iTOP PRISEN HELT Der tages forbehold for trykfejl, prisændringer og udsolgte varer ō 44/13

I BUND


Aars Avis

SIDE 16

Cimbrer Bilerne I/S Industrivej 46 - 9600 Aars

Taxi & Busser Turist i ind- og udland Ring og få tilbud

Tlf. 98 62 24 94 - 98 62 33 00 4 - 8 - 14 - 17 - 34 - 47 - 53 pers.

30. oktober 2013

Kønsopdelt - nej tak Lokale naturvenner holdt årsmøde

VESTHIMMERLAND: Når der den 2., 3. og 4. november af holdes politiske debatmøder kun for kvinder, bliver det uden deltagelse af Tinna Tang Nielsen fra Dansk Folkeparti. Tinna Tang Nielsen har valgt ikke at deltage, da hun mener at kønsopdelte valgmøder ikke hører til i en politisk valgkamp i år 2013. Tinna Tang Nielsen udtaler selv, at hun ikke ville

OLE B. SØRENSEN STEM PERSONLIGT Genvælg Erfaring & Resultater En aktiv stemme i Region Nordjylland

bryde sig om, hvis der blev arrangeret politiske debatter, hvor der kun måtte deltage mandlige kandidater, og derfor heller ikke synes, at det er i orden den anden vej. - Jeg er af den overbevisning, at man som kandidat bør vælges på sine politiske budskaber og kunnen - ikke på ens køn, udtaler Tinna Tang Nielsen Da hun modtog invitationen til debatterne kun for kvinder, kontaktede hun Dansk Folkepartis lokalbestyrelse og luftede sine tanker omkring arrangementet. Bestyrelsen lod Tinna Tang Nielsen vide, at om hun ville deltage eller ej, helt var op til hende selv. Men at de sagtens kunne følge hendes tankegang, og naturligvis ville bakke hende op, hvis hun valgte ikke at deltage.

VESTHIMMERLAND: 24. oktober holdt Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Vesthimmerland årsmøde. 24 medlemmer mødte op, og årsmødet blev indledt med et spændende foredrag ved naturvejleder Jens Frydedal, der med udgangspunkt i ulvens indvandring i Danmark talte om danskernes natursyn. Ved det efterfølgende årsmøde blev der efter bestyrelsensberetning afholdt valg hvor Finn Norre, Aars og Svend Dahl, Løgstør blev genvalgt til bestyrelsen, mens Preben Pedersen, Aars, Inge Andersen, Aalestrup og Ken-

net Madsen, Aars, blev valgt som suppleanter. Bestyrelsen består desuden af Hans Borglykke, Blære, Karen Steffensen, Ranum, Jakob Kortegaard, Strandby og Margit Sørensen, Guldager. På mødet fortalte bestyrelsen om alle de kampe, foreningen har kæmpet det seneste år, og om alle de arrangementer, foreningen har stået bag. På mødet blev det også nævnt, at medlemstallet for DN Vesthimmerland er faldet fra 850 medlemmer sidste år til 717 i år. Den udvikling presser foreningen på økonomien, og bestyrelsen er naturligvis bekymret over udviklingen.

VENSTRE

Vi formidler dit budskab med en iøjnefaldende

reklame

Kontakt os for et uforbindende tilbud!

Tarotkort var et af tilbuddene ved helsemessen i Aars.

Cirka 800 kom til helsemesse i Aars AARS: Omkring 800 besøgte Helse, Sundheds- og Velværemessen i Messe-

center Vesthimmerland i weekenden. Besøgstallet ligger no-

BYENS MALER JOHN T. LAURSEN

Er din stue blevet trist og grå er det Byens Maler du bør tænke på Alt male- og tapetserearbejde udføres GL. SKOLEVEJ 7 . 9600 AARS DAG: MOBIL 40 20 38 82 . AFTEN TLF. 98 62 38 82

TOPMØDE Aars Bogtryk & Offset Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 E-mail: aarsbogtryk@aarsavis.dk

Brochurer • Brevpapir • Visitkort • Kuverter • Fakturaer • Logoer

Kom, mød og diskutér ældres vilkår og kommunalpolitik med Knud Kristensen (K), Palle Jensen (A), Per Bach Laursen (V) mandag den 11. november kl. 14-17 i Thitsalen i Dr. Ingrid hallerne. Ældre Sagens medlemmer, pensionister og efterlønnere er velkomne. Kaffe og kage i pausen. Ældre Sagen i Farsø, Løgstør, Aalestrup og Aars.

genlunde på linie med sidste år. Messen bliver almindeligvis besøgt at folk der går meget op i den slags, og der er heller ikke nogen tvivl om, at de fi k meget ud af weekenden. Der var mange typer stande. Gæsterne fi k lejlighed til at få læst i hænderne. Der blev også kigget stjerner. På mange af standene var der brikse, hvor alle typer velvære blev tilbudt. Det var lige fra zoneterapi, over sexologisk rådgivning til smertebehandling. - Vi vil gerne have flere gæster. Derfor kan det tænkes, at vi næste år prøver at kombinere messen med outlet, siger direktør Nikolaj Holm, Messecenter Vesthimmerland.

Gerda Sørensen

M STENLIGT SO R E P


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 17

KĂ˜R-SELV-LÆSERREJSER MED

Kommunal indkøb vil sidesÌtte loven Pia Buus Pinstrup, Aars, gruppeformand for Konservative i Vesthimmerland, skriver: Vesthimmerlands Kommune er ligesom alle øvrige offentlige instanser underlagt EUdirektivets regler om konkurrenceudsÌttelse. Derimod er vi fritaget for tilbudslovens regler om konkurrenceudsÌttelse under frikommuneordningen. Denne fritagelse har Vesthimmerlands Kommune søgt netop for at kunne tilgodese det lokale erhvervsliv. NuvÌrende byrüd har tidligere haft dette emne sat pü dagsorden, og der har vÌret afholdt temamøde om lokale udbudsregler. Vesthimmerlands Kommunes politik for konkur-

Pia Buus Pinstrup.

renceudsĂŚttelse er tilgĂŚngelig for alle pĂĽ Kommunens hjemmeside. Politikken indeholder et sĂŚrskilt afsnit om, hvordan det tilstrĂŚbes

Cykelveje kan skabe lokale jobs Martin Sørensen, kandidat for SF i Vesthimmerland, mener vi skal have ere cykelstier: Cykelveje er grøn infrastruktur, velfĂŚrd, sikkerhed, turisme, vĂŚkst, jobs, og sundhed. SF-Vesthimmerland var det parti der pressede pĂĽ for at fĂĽ grønt byggeri til at vĂŚre normen i vores kommune, og Vesthimmerland til blive klima kommune. Det er Vesthimmerland i dag med et bredt ertal. Tiden er kommet til anden etape. Cyklen skal vĂŚre lige sĂĽ vigtigt et transportmiddel som bilen. Det betyder helt enkelt, at der skal vĂŚre cykelveje langs alle større veje. Vi fra SF-Vesthimmerland er godt klar over, at vores kommunekasse er presset, derfor er cykelveje faktisk det der giver mest brag for de fĂĽ penge vi har. Staten giver 50 procent ďŹ nansiering. Det skaber jobs i Vesthimmerland. Det er ĂĽbenbart gĂĽet forbi vores kĂŚre borgmester Knuds opmĂŚrksomhed, der kun viser interesse for en hĂŚrvejsmotorvej. Der lige sĂĽ godt kan køre vĂŚkst vĂŚk som vĂŚkst til kommunen.

Tung traďŹ k med lastbiler og hurtige biler gør det umuligt for børn i alle aldre kan cykle pĂĽ mange af vores veje. Viborgvej fra Ranum mod Gedsted, den margueritvej der rettere er en marguerit motorvej - beviser det. FravĂŚret af cykelveje er det eneste der forhindre cyklen i at blive ligestillet med bilen. Cykelturisme er i kraftig vĂŚkst, dette giver et behov for offentlige ladesteder, til

at tilgodese det lokale erhvervsliv - netop ved eksempelvis opdeling i delaftaler. I praksis fungerer det sĂĽledes, at der er en dialog med det lokale erhvervsliv, inden udbuddet ivĂŚrksĂŚttes. Herved sikres, at udbudsmaterialet tilgodeser de lokales forhold og muligheder, hvilket der ďŹ ndes talrige eksempler pĂĽ. Der er i økonomiaftalen mellem den nuvĂŚrende regering og KL fastlagt, at der frem mod 2015 etableres forpligtende indkøbsaftaler for kommunerne. Disse aftaler er forpligtende og landsdĂŚkkende - ogsĂĽ for Vesthimmerlands Kommune. Jeg havde forventet, at MF Pernille Vigsø Bagge var mere seriøs end som det fremgik af forrige uges avis forside. Jeg vil bede dig om at dokumentere, hvordan man kan omgĂĽ denne regeringsaftale der er indgĂĽet?

de mange el cykler der bliver solgt. Cykelveje i hele kommunen kan give os et brand, som Danmarks sikreste cykel-kommune. Sikkerhed og velfÌrd for skolebørn, voksne og Ìldre. Alene det kan faktisk øge bosÌtningen. Det er sundt at cykle, og det giver god motion. Büde i hverdagen og pü ferien. Det er bevist, at cyklen er verdens mest energieffektive transport middel. I SF-Vesthimmerland vil vi arbejde for cykelveje i hele kommunen bliver til et folkekrav, som byrüdet ikke kan overhøre.

Søren Dolmer Jeg vil arbejde for de bedste forhold for de frivillige foreninger

M STENLIGT O S PER

Kommunal- og regionsrĂĽdsvalget den 19. november 2013

STEM OG VIND 250.000 KLIK IND PÅ STEMOGVIND.DK OG LÆS MERE

Vi tror pĂĽ nĂŚrdemokratiet: #&--$0."14t#&-"*3"7*"5*0/"4t#-6&8"5&34)*11*/(t$-"644Â?3&/4&/"4 $0/5&""4t%"/4,'+&3/7"3.&t&3&,-".&#63&"6t)&//*/((,364&)0-%*/( )&3-&7#-"%&5t,*3,-"34&/"4$"/*64t-*%"0(04,"3/*&-4&/4'0/% /*&-48*/5)&34)*11*/(t6(&"7*4&/&4#+&3(tAARS AVIS

Som lÌser af Aars Avis für du disse sÌrlige lÌsertilbud. Oplys rejsekoden AARSAVIS ved bestilling – sü für du automatisk rabatprisen.

The

Cot t age

3 dage pĂĽ bindingsvĂŚrkskro i Nysted

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Kroferie pĂĽ Lolland The Cottage ★★★ Historien bag den hyggelige bindingsvĂŚrkskro er prĂŚcis sĂĽ engelsk som navnet: I begyndelsen af 1900-tallet kom den britiske skolefrøken Miss Jackson til Lolland og blev bestyrer af omrĂĽdets engelske skole – og hun lod i 1908 The Cottage opføre som en tro kopi af sit hjem i England. De karakteristiske skorstenspiber og det hvide stakit byder stadig velkommen, og den hjemlige, intime atmosfĂŚre er bevaret med buldrende ild i pejsen og originale paneler pĂĽ vĂŚggene. Her er jeres kroferie lagt i naturens smukkeste rammer kun et stenkast fra stranden ved Nysted Nor, og pĂĽ en gĂĽtur langs vandet til f.eks. den lille hyggelige Nysted Havn (1 km) kan I nyde en storslĂĽet udsigt over mod Ă…lholm Slot.

999,-

Pris uden rejsekode 1.149,-

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBHCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBH

Ankomst: Onsdage, torsdage og fredage i perioden 4.9.-13.12.2013. Opholdet inkluderer kun slutrengøring.

4 dage i Dresden, Tyskland

1 barn 0-11 ĂĽr gratis

Pomp og pragt ved Elben

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

1.199,-

1SJTVEFOSFKTFLPEF 

tPWFSOBUOJOHFS tYNPSHFOCVGGFU tYSFUUFSTNJEEBH t1BSLFSJOHJIPUFMHBSBHF

Ringhotel Residenz Alt Dresden ★★★★ Skønheden langs floden Elben, nĂĽr den slynger sig forbi slottene og porcelĂŚnsbyen Meissen, er med til at gøre Sachsen til en af tyskernes egne foretrukne feriedestinationer. Dit hotel ligger i bydelen Cotta vest for den gamle bymidte og fĂĽ skridt Ankomst: Valgfri frem til 21.12.2013 fra Elbpromenaden, hvor man kan spadsere en tur langs floden. samt i perioden 12.1.-27.1.2014.

4 dage i Mecklenburg-Vorpommern

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Besøg slottenes land

1.049,-

Landhaus Bondzio

uden rejsekode 1.199,PrisPris uden rejsekode kr. 1.699,-

Julemarked i Schwer in: 19 km. Julemarked i Wism ar: 49 km.

Landhaus Bondzio ★★★ ★ ønne omgivelser nĂŚr Schwerin (15 Hotellet ligger i naturskønne km) pĂĽ østsiden af den store, smukke Schwerinersø og ikke langt fra søen Cambser, hvor man kan bade om sommeren. Her har I mulighed for nogle afslappende feriedage med mange gode udflugtsmĂĽl. Besøg f.eks. Wismar (37 km).

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU tt YSFUUFSTNJEEBH tt WFMLPNTUESJOL tt YFOUSFUJM Waldglasmuseum t SBCBUQĂ?HSFFOGFF Ankomst: Valgfri frem til 21.12.2013 samt i perioden 3.1.-29.5.2014.

Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 79,-. Børnerabatter ved to betalende voksne.

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48 Bestil nu pĂĽ

Teknisk arrangør:

Husk re ejs jse ek ko od de e::

AARSAVIS

Ă…bent hverdage kl. 8-17.


Aars Avis

SIDE 18

30. oktober 2013

Kommunal kannibalisme Ambulancebetjening Peter Junker, Ansgarsvej, Aars, skriver: De sidste seks til syv år efter kommune-sammenlægningen har kommunen fået flere opgaver; indkøb af fødevarer, forbrugsvarer, serviceydelser m.m. og sparet rigtig mange penge. Flot. Og med tak til Pernille Vigsø Bagge, som i lighed med de fleste andre politikere, mener at vi også skal gøre indkøb på vores egen egn. Jeg er helt enig. Jeg har tidl. spurgt til politisk målsætning, program, tilstedeværelse ved udvælgelse af både områder for udlicitering og udvælgelse af tilbudsgivere – og til min store forbløffelse fi k jeg at vide, at der ikke var politikere med ved noget der vedrører dette. Ingen politik på området. Det var åbenbart en opgave for forvaltningen. Forvaltningen tager initiativer, fi nder områder for kommunal indsats, beskriver opgaver og indkøb, beslutter om udbud, indkøb, udvælgelse af leverandør – indenfor EU. Forvaltningsfolk der - uden høring med lokale for at få indblik i hvad dygtige folk på egnen kan fortælle om emnet, eller hvad der kan tilbydes - sætter noget i udbud. Det skal man jo iht. loven. Købe stort ind er jo

billigst. Og de små lokale mister den handel/service der kunne have været med kommunen. Tænk om man lavede mange indkøb lokalt – med rabat. Frihed har vi alle. Ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, religionsfrihed, frit sygehus-valg etc. Når forvaltningen i Vesthimmerland har samlet et stort emne sammen, så er den enkelte eller en institution pålagt netop dette, og ingen har frihed til at vælge. Hvor blev friheden af i Vesthimmerland? Hvorfor ikke lade beløbet fra et udbud være bestemmende for det som fulgte borgeren/ institutionen i et frit valg? Jeg foreslår, at det nye byråd ser på at etablere lokal handel, sikre frihed hos borgeren til at vælge, og genindfører grundloven i Vesthimmerland. Der bør også være et etisk udvalg, hvor engagerede borgere, virksomheder, ansatte i forvaltningen m.fl. kan søge hen for at ”skrifte”. Whistleblowers bør belønnes med tak for at der tændes lys i kommunen. Oplysninger til kommunen om samfundet. Hvordan skal iværksættere komme i gang, når det er mastodonterne der vinder udbudene? Der er muligheder for OPP, offentligt-privat-

partnerskab, hvor det er meningen at samarbejde!! Alle har den bedste hensigt for vores egn! Men hvem vil risikere sin virksomheds eksistens, blot for at se sit erhvervsområde sat i udbud og opslugt af en mastodont? Kommunal kannibalisme er at man æder sine egne. Måske tør nogen satse hus og hjem, iværksætte, være innovativ, måske kunne vokse sig større med skabe arbejdspladser. Måske endda kunne betale skat. Måske have lidt handel med kommunen. Der bør være klare retningslinjer for, hvem der gør hvad, - også på den lange bane. Skal kommunen regulere alle forhold i samfundet? Hvilke opgaver er kommunens? Hvilke er ikke kommunens? Kommunal erhversvenlig politik kunne også give et væsentligt aktivitetsløft i hele vores dejlige, store kommune. Lad mig give et eksempel. Lokale fødevarer, tilberedt på lokale kroer, serveret på lokale plejehjem med frihed til at gøre egne indkøb i vores frikommune. Initiativ er vitalt, stagnation er fatalt! Gud bevare Vesthimmerland, virksomhederne og velfærden.

Brug for åbenhed i sagsbehandlingen Byrådsmedlem Jan Dyregaard (V), Vestrup, har kommentarer til indlægget om rutebilstationen fra byrådsmedlem Henrik Dalgaard (K), Sjøstrup, i Aars Avis i sidste uge. Jeg kan godt forstå, at min kollega Henrik Dalgaard undrer sig og ryster på hovedet over sagen om busgrunden. Hans indlæg, og andres, viser netop, hvorfor det i denne sag er vigtigt med en meget større åbenhed og orientering i sagsbehandlingen. Byrådet har ikke på noget tidspunkt haft mulighed

Jan Dyregaard (V): - Byrådet fik ikke mulighed for at sætte sig ind i sagens rette sammenhæng.

UDFØRER ALT INDENFOR BYGGERI :: Nybygning, Tilbygning & Ombygning :: Jord/kloak, Beton & Murerarbejde :: Badeværelser :: Alt i reparationsarbejde :: Total entrepriser For personlig rådgivning kontakt Edi Elkjær Tlf.: 20 99

Hvidkildevej 9 :: Mejlby :: 9610 Nørager

Tlf. 98 65 10 92 www.elkjaer-as.dk

for at diskutere og sætte sig ordentlig ind i sagens rette sammenhæng, inden man fik at vide, at sagen faktisk var afgjort. I al sin enkelhed handler det om, at Netto ønsker at købe de 1000 kvadratmeter af Sparekassen Himmerland, som i lokalplanen er udlagt til detailhandel. Her vil man bygge en ny dagligvareforretning, men man skal jo også have nogle p-pladser, så derfor vil de også købe det område, hvor busstationens p-pladser ligger. Dette område har kommunen dog lejet af Sparekassen indtil 2019. For at sikre en fortsat vækst og fortsatte udviklingsmuligheder for såvel busstationen som Aars by, samt en fornuftig trafikafvikling, tillod jeg mig at foreslå, at Vesthimmerlands Kommune køber disse to områder. Jeg er helt sikker på, at sparekassen gerne vil sikre sig et fornuftigt afkast ved at sælge de to områder til kommunen og så samtidig være med til at bakke op om den positive udvikling i kommunens største by.

bør forbedres i vest Regionsrådsmedlem Ole B. Sørensen (V), Gedsted, skriver: På Regionsrådsmødet 22. oktober fi k rådet endnu engang en status over, hvorledes Falck opfylder kontrakten med hensyn til responstider på ambulancetjenesten. Lad det være sagt med det samme: Samlet set opfylder Falck deres kontrakt med Region Nordjylland om en gennemsnitlig responstid på 9 minutter og 12 sekunder. Problemet er, når man begynder at nærlæse tallene. Her synes jeg, at tiderne for bl.a. Vesthimmerland er stærkt utilfredsstillende. Et forhold jeg gentagne gange har påpeget i regionsrådet,

når vi har fået forelagt opgørelserne. Den seneste opgørelse er fra perioden 1. februar – 31. juli, opgjort af perioder af tre måneder. Her var den gennemsnitlige responstid i Vesthimmerlands Kommune henholdsvis 11,01 minut og 9,49 minut. Men hvad værre er, over 45 procent af kørslerne har en responstid på mere en 10 minutter. Det synes jeg er alvorligt. Og trods gentagne opfordringer, hverken vil eller ønsker den socialdemokratiske regionsrådsformand at gøre noget ved dette problem. En almindelig huskeregel er, at i tilfælde af hjertestop forringes mulighederne for overlevelse for hvert minut der går. Alle kørsler

er naturligvis ikke til hjertestop. Men dette blot for at understrege, det er et alvorligt problem for borgerne i Vesthimmerland. I forbindelse med budgetaftalen for 2014 blev det aftalt, at der ved et kommende udbud af ambulancekørsel, skal opereres med differentierede responstider. Jeg agter at holde et nyt regionsråd fuldstændig fast på den aftale. For det betyder, at vi i Vesthimmerland kan få nogle acceptable responstider. I mellemtiden må vi så blot håbe på, at den utilstrækkelige ambulancebetjening ikke får fatale og alvorlige konsekvenser.

Svar til borgmesteren Anne Marie Nymark Jensen (I), Aars, spidskandidat for Liberal Alliance i Vesthimmerland, skriver: På vegne af borgerne i hele Vesthimmerlands Kommune forsøger jeg på ny at fremføre mine spørgsmål til Borgmesteren, med håb om uddybende besvarelse? Andre politikere er naturligvis også velkommen til at byde ind med svar, hvis det kan lette Hr. Knud Kristensen. Først og fremmest hæfter jeg mig ved, at Borgmesteren fremhæver sine evner indenfor økonomi og forvaltning af skatteborgernes penge! Naturligvis skal borgmesteren have den ros han kan tilkomme, i og med skatteprocenten i kommunen er sat ned. Når det er sagt, klinger det en smule hult at han tager æren for genopretning af kommunens økonomi, da denne er båret igennem med hjælp fra Indenrigsministeriet. Byrådet har sammen truffet beslutninger, hvor Knud Kristensen selv har bidraget, da han har danset på den kommunalpolitiske arena gennem en årrække! I øvrigt er jeg helt overbevist om, at borgerne ved hvilken udfordring kommunesammenlægning gav tillige med sagen om afskedigelse af en kompetent og meget vellidt skoleleder i Strandby. Igen vil jeg på borgernes vegne forsøge at få svar på tidligere fremførte spørgsmål. Gentagelse fremmer forståelsen, og for overskuelighed og nemheds skyld, listes spørgsmål op: 1. Hvad kostede det at etablere Rutebilstationen i

Aars? 2. Er det rimeligt at nedlægge en lille varebutik? 3. Hvor har man fundet de kr. 3 mio. der er afsat på budget 2014? I kraft af den ringe indsigt, som Knud Kristensen mener jeg har, håber jeg, at han denne gang vil ulejlige sig til at uddybe sine svar, for fuldstændighedens skyld. Som nytilkommen politiker med interesse for hele Vesthimmerlands Kommune, er min forventning at de folkevalgte politikere gør deres arbejde, interesserer sig for borgerne og vil arbejde for sammenhæng, vækst og udvikling i hele kommunen. Liberal Alliance savner svar på om der skal nedlægges flere skoler, og om de ældre igen skal se deres hjemmeservice ordning forringes, fra det nuværende hvert 3. uges besøg til fremover kun at være muligt hver 4. uge? Er det værdigt med kun én gang om måneden, og er det hvad man forbinder med anstændig service til vore ældre borgere? Liberal Alliance frygter yderligere centralisering til fordel for Aars. I stedet så vi hellere at man sikrede sammenhæng og fordrede samarbejde i hele kommunen, og at borgernes penge anvendes forsvarligt! Det håber vi, at det nye byråd vil medvirke til at sikre. Der er massiv plads til forbedringer, i form af økonomiske tiltag der kan hentes gennem afbureaukratisering og effektivisering af sagsbehandling i den offentlige forvaltning. Det haster med at fremme motivationen hos borgerne og dermed det personlige initiativ, hvis vi ikke skal

miste fremtidige skatteborgere og betragtes som en udkantskommune i Danmark! Liberal Alliance opfordrer politikerne til at rette fokus på reelle effektiviseringer, frem for gang på gang at belåne den trængte kommunekasse og bruge penge som kommunen ikke har. LA vil ’Varme hænder’ til fordel for ikke værdiskabende administration og tåbelig bureaukrati! Vi kan få langt mere for skattekronerne, hvis politikerne passer deres arbejde og aktivt gør det der skal til for at fremme erhvervslivets vilkår og forbedre konkurrenceevnen. Hvad skal gøre det attraktivt for skatteborgere at bosætte sig i kommunen? Betingelse for vækst og udvikling. I Liberal Alliance har vi fokus på det politiske indhold, og afholder os fra personsager, der intet formål tjener. Borgerne i Vesthimmerlands Kommune savner konkretisering af mål og visioner, frem for selvpromovering og endnu mere valgflæsk op til d. 19. nov.? Mht. Rutebilstationen, Nordjyllands 2. største trafi kplads, kan den nuværende løsning med fordel bevares. Problemstillingen om at Netto kommer til at mangle parkeringspladser, bør kommunen lade være op til grundens ejer selv at løse. Måske denne er interesseret i at købe posthuset, frem for kommunen som foreslået af det Radikale Venstre. Kommunen skal ikke påføres unødige udgifter, med forringet service til følge. Der skal skabes vækst og udvikling!


Aars Avis

30. oktober 2013

Væksten kører uden om Vesthimmerland Per Bach Laursen, Overlade, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre til det forestående kommunalvalg i Vesthimmerlands Kommune, skriver om kommunens vækstbetingelser: Væksten kører uden om Vesthimmerland, og det må vi gøre noget ved! Hvis man ser på Vesthimmerlands placering på Danmarkskortet, så er det svært at forstå, at netop vi skulle være en del af ”den rådne banan”. Vi ligger relativt tæt på Aalborg, Viborg, Hobro og Randers med tilsammen cirka 220.000 indbyggere indenfor en radius af 45 minutters kørsel. Ifølge Dansk Byggeri er der meget store forskelle på de kommunale byggesagsgebyrer. Gebyret svinger fra 875.000 til 2.000 kroner på en fabriksbygning på 5.000 kvadratmeter. Det må siges at være en nærmest uforklarlig stor forskel. Men hvordan ser det egentlig ud i Vesthimmerlands Kommune? Det fremgår af Dansk Byggeris hjemmeside, at generelt ligger gebyret for en byggetilladelse til enfamiliehuse, erhvervsbyggeri og landbrugsbyggeri pænt under landsgennemsnittet for samtlige 98 kommuner. Og sammenligner vi

Vesthimmerland med vores nabokommuner, så er der ikke stor forskel på byggesagsgebyrer inden for enfamiliehuse. Men for både erhvervsog landbrugsbyggeri ligger Vesthimmerland noget over vores naboer. Eksempelvis er Vesthimmerland tre gange så dyr som Jammerbugt og Thisted Kommuner, hvad angår erhvervsbyggeri, og cirka 25 procent dyrere end samme kommuner indenfor landbrugsbyggeri. Lige omvendt forholder det sig, når det drejer sig om etagebyggeri - her ligger Vesthimmerlands Kommune betragteligt under vores nabokommuner, idet vi er næsten 50 procent billigere end før omtalte kommuner. Det er jo tankevækkende, at vi på den måde brandbeskatter vores vigtigste kilde til vækst, nemlig erhvervsvirksomhederne. Det er her væksten begynder, det er her arbejdspladserne skabes, det er her job skal besættes. Der kan selvfølgelig være forskellige årsager til disse prisforskelle, for eksempel at det materiale som forvaltningen modtager fra virksomhederne, ikke er fyldestgørende nok, hvorfor der så medgår mere tid til at rykke for oplysninger og så videre.

Jeg mener dog, at det er i alles interesse, at omkostningerne til byggetilladelser holdes så lave som muligt i alle segmenter, så vi som udgangspunkt kan konkurrere med vores nabokommuner. Jeg mener, vi bør udarbejde en udviklingsstrategi og -politik for vores kommune, hvor der tages stilling til de kommunale rammebetingelser for virksomhederne. Denne strategi skal tage udgangspunkt i erhvervslivet og i det bosætningspotentiale, som følger med, når erhvervslivet har vækst. Alle elementer skal tænkes med ind i udviklingsstrategien: • For virksomhederne gælder det alle kommunale rammebetingelser, såsom spildevandsafgifter, byggesagsgebyrer, kommunal erhvervsservice, ejendomsbeskatning, gadebelysning, infrastruktur i form af fiberbredbånd, gode veje og så videre. • For medarbejderne gælder det, at det skal være attraktivt at bosætte sig i Vesthimmerland, herunder attraktive grunde, lave gebyrer, kultur og fritids tilbud, skoler - også lokalt, idræt, natur, job til ægtefælle, og meget mere

Drop debat om tal - valget handler om værdier Klavs Bojsen, Aalestrup, byrådskandidat for Konservative i Vesthimmerlands Kommune, skriver: I de kommende uger vil aviserne være fyldt med politiske debatter og ytringer, hvor snart det ene, snart det andet tal vil blive trukket frem som argument for eller imod dette og hint. Det er desværre en forudsigelig følgevirkning af et kommunalvalg, og efter min mening med til at fjerne fokus fra det, som valget egentlig handler om: Værdier. Det er uinteressant, hvor mange millioner, man kan stille op i kolonner og statistikker. Dermed ikke sagt, at økonomien ikke er væsentlig – for naturligvis er det pengene, som bestemmer graden af velfærd i kommunen. Men vælgerne bør have et andet og bedre grundlag at tage stilling på, end disse endeløse talremser, som de færreste, og

ofte heller ikke politikerne selv, reelt kan fi nde hoved og hale i. Politikere er mennesker med holdninger, værdier og moral, præcis som alle andre borgere i samfundet. Vores job er at forvalte kommunens drift, så livskvaliteten for alle bliver bedst mulig, og medmenneskelighed er derfor den væsentligste kvalifi kation for en lokalpolitiker – ikke økonomisk indsigt og evner til ”taltrylleri”. Det må og skal være medmenneskelighed og empati, der styrer kommunens beslutninger – inden for de givne økonomiske rammer. Frem til sidste kommunalvalg i 2009 oplevede Vesthimmerlands Kommune massive nedskæringer på næsten alle serviceområder, og det var et kraftigt beskåret budget, det nye byråd overtog. Jeg mener, at udviklingen har vist, at byrådet har

vist respekt for de basale værdier. Det er lykkedes at tilvejebringe et rimeligt serviceniveau trods snævre rammer, ikke mindst takket være en kolossal indsats og stort engagement fra servicepersonalet og kommunens forvaltning. Det handler om at skabe en motiverende dagligdag for alle involverede ud fra de givne ressourcer, og her er vi i den seneste byrådsperiode kommet rigtigt langt. Tallene er den arkitektkonstruktion, som binder hele ”huset” sammen. Men det skal ikke være tallene, som bestemmer, hvordan ”huset” skal se ud. Det skal bestemmes ud fra de prioriteringer, som byrådet træffer på hvert enkelt område – ud fra dette, kan man så begynde at omforme politikken til praktisk, økonomisk dagligdag. Det må aldrig blive omvendt, så mister vi totalt det menneskelige aspekt.

SIDE 19

Båndene snæres så skoene ikke passer Vagn Olesen, Aalestrup, kandidat for Socialdemokratiet i Vesthimmerland, skriver: Lad dog pleje- og omsorgspersonalet forvalte deres egen hverdag med de ældre Velfærden er under pres. Overalt kniber det med at få råd til den offentlige velfærd, som vi i årtier har været vant til, og som et stort flertal af danskerne altid har bakket op om. Nu er søgelyset rettet mod ældregenerationen. Som om det var de ældre, der var skyld i det misforhold, der er opstået mellem det offentlige forbrug og de offentlige indkomster. Lad mig helt klar præcisere: Jeg vil aldrig være med til at forringe forholdene for ældre i Vesthimmerlands Kommune. Det koster, ja, men det er et af de mest væsentlige serviceområder, vi

overhovedet rummer i den offentlige sektor. Dermed mener jeg ikke, at der ikke kan effektiviseres, så vi får mere ud af de bevillinger, der ydes til de ældre, der har behov for pleje og omsorg på forskellig vis. Som frikommune har Vesthimmerland gode muligheder for at prøve sig frem med nye og lidt mindre bureaukratiske metoder. Hvem siger vi fortsat skal acceptere et voldsomt timeforbrug i ældreplejen til at registrere og kontrollere stort set alt hvad brugerne får af medicin, hvordan deres helbred udvikler sig og alle mulige andre notater, der skal viderebringes i systemet. Her skal både administrative ledere, embedslæger og mange andre myndighedspersoner ”fodres” med data, som i langt de fleste tilfælde er inderligt overflødige. Basisvaren er stadig pleje og

kærlig omsorg for dem, der har behov, men det er der efterhånden ikke tid til. Ældresektoren er en af de sektorer, der hele vejen rundt har organiseret og veluddannet personale, som godt selv kan finde ud af, hvad der er behov for og selv kan tilrettelægge deres hverdag. Har vi i Vesthimmerland som frikommune gjort nok for at frigøre os fra stopurs-tyranniet og ladet medarbejdernes faglige kompetencer komme til fri udnyttelse, eller har vi bare fulgt trop uden protest og ansat endnu flere kontrollanter, visitatorer og hvad de alle sammen hedder og dermed konverteret varme hænder til kolde? Det tror jeg, og det vil jeg ikke være med til. En stemme på mig vil derfor være en stemme for en langt højere tiltro og tillid til de medarbejdere, vi har ansat i ældreplejen. Det er jo dem, der ved hvor skoen trykker. Men hvis politikerne, administrationen og alle kontrollanterne konstant snærer båndene, så kan de jo slet ikke få skoene på.

Peter Bak - Hvem er det? Hvorfor hænger han der? Peter Bak, der genopstiller op for Venstre til kommunalvalget i Rebild Kommune, skriver, hvorfor han stiller op til valget: Så er plakaterne oppe, og ingen kan vist længere være i tvivl om, at valgkampen er i fuld gang. Jeg synes, det er sjovt og berigende at være en del af valgkampen, og valgplakater, bannere, læserbreve, vælgermøder er for mig det synlige bevis på vores demokratiske samfund. For dem, der synes, det er et værre cirkus, kan jeg berolige med, at det hele er pillet ned igen 27. november. Kære forældre og forældrebestyrelser, I skal på banen nu! For når røgen letter efter 19. november, så kommer det til at gå stærkt. Vi skal videre med den sammenhængende børnepolitik, og for en gangs skyld er der ikke store besparelser lige om hjørnet, og måske kan der endda findes midler til nye tiltag, som understøtter den sammenhængende børnepolitik. Dertil kommer folkeskolereformen som, anvendt rigtigt, giver rigtigt gode muligheder for at gøre vores folkeskoler endnu bedre. Så hvorfor hænger jeg nu ved samtlige institutioner og skoler i Rebild Kommune? Fordi jeg har et indtrængende ønske om at være med til at skabe disse rammer for børne-unge området i Rebild kommune i de kommende fire år.

Men hvorfor hænger jeg også 26 andre steder i den sydlige del af Rebild? Fordi jeg naturligvis også vil fungere som talerør for mit lokalområde i byrådet. Kan jeg finde ud af det? Det føler jeg helt bestemt, jeg kan: 10 år i skolebestyrelsen og Rebilds ”fælles forum” for skolebestyrelser, har givet mig en god ballast og den fornødne indsigt, til at skabe rammerne i samarbejde med det øvrige byråd - for ”i samarbejdet opstår resultaterne”.

Hvad vil jeg gøre ? Gøre en aktiv indsats for at gennemføre visionen for en sammenhængende børnepolitik, og som en del heraf også Folkeskolereformen. Min tilgang er at følge op på de mål, der er sat og skabe politisk opbakning til nye tiltag, der sikrer succes med den sammenhængende børnepolitik. Med fødderne på jorden og fornuften i fokus. Jeg vil arbejde på at skabe forandringer- til det bedre!

ØSTRUP

Tømrer- & Snedkerforretning ApS Søren B. Andersen Østergade 29 · Østrup · 9600 Aars Telefon: 20 21 88 77 info@ots-aps.dk CVR-nr: 26109892 www.ots-aps.dk

Hus boligfrak drag

s%L INSTALLATION s!LARMOGOVERVÍGNING s !IRCONDITION s 6ENTILATION s 3OLCELLEROGSOLFANGER s "OSCH6ARMEPUMPER - 5 års garanti

Døgnvagt 98 63 19 11 www.oegaard.dk


Aars Avis

SIDE 20

Fælles måltid er en vigtig aktivitet

Stem lokalt til regionsrådsvalg Christian Bach Iversen, Vester Hornum, formand for støtteforeningen ved Farsø Sygehus, skriver på foreningens vegne om det forestående regionsrådsvalg: Støtteforeningen ved Farsø Sygehus finder det meget vigtigt, at der ved det kommende valg til regionsrådet bliver indvalgt mange lokale kandidater fra Vesthimmerland. Støtteforeningen ønsker ikke at pege på et bestemt parti. Det forbyder i øvrigt også vore vedtægter. Men vi vil gerne pege

på, at det for Farsø Sygehus er væsentligt, at der i regionsrådet er valgt mange lokale medlemmer her fra Vesthimmerland. Og gerne medlemmer, som i ord og handling op til valget har udvist vilje til at kæmpe og argumentere for, at der også fremover bør være et velfungerende sygehus i Vesthimmerland. Så vor opfodring går på, at uanset hvilket parti man ønsker at stemme på, at man da sætter krydset ved en kandidat, der vil være en god talsmand for egnen og sygehuset.

Indfør klausuler i alle kontrakterne Holger Madsgaard, Løgstør, kandidat for SF til byrådsvalget i Vesthimmerland, skriver: Hvorfor er det, at De Konservative og Venstre i det nuværende byråd egentlig ikke er så interesserede i at diskutere løndumping, sociale klausuler og kædeansvar. Tjae, for at komme nærmere svarene på det, skal man nok følge pengene. Det er ingen tvivl om, at det er de to partiers strategi, at forsøge at fedte sig igennem valgkampen, og undgå at komme til at debattere dette meget vigtige og aktuelle emne. Borgmester Knud Kristensen har tidligere udtalt, at han ikke ser noget behov for at gøre noget. Interessant! Jeg og SF mener derimod helt utvetydigt, at der selvfølgelig bør indføjes klokkeklare klausuler i alle de kontrakter

kommunen fremover indgår med private firmaer. Vi kan ikke leve med at danske og udenlandske virksomheder og underleverandører suger pengene ud af de offentlige kasser, og bruger dem til at betale slavelønninger til udenlandske arbejdere, der stuves af vejen i campingvogne eller faldefærdige stuehuse, mens vore egne lønmodtagere står i kø på jobcentret. Det er helt hen i vejret, og giver kun mening for en lille sammenspist klike af Vesthimmerlandske toppolitikere, bank og erhvervsfolk, der sidder i kulisserne, og trækker i trådene og skummer overskudsfløden. Vi skal have ryddet op i alt det fusk, men så er det osse nødvendigt med et andet flertal i byrådet, end det vi har nu! Det er egentlig meget simpelt... Det er jer vælgere der bestemmer!

. CYKLER . EL-SCOOTER . SCOOTER REPARATION AF ALLE MÆRKER

ÅBNINGSTIDER: Tirs.-ons.-tors. kl. 11-17 · Mandag og fredag efter aftale

30. oktober 2013

Theresa Berg Andersen, Vilsted, byrådskandidat for SF Vesthimmerland skriver:

Pernille Vigsø Bagge.

Med ret til at tale Pernille Vigsø Bagge, Løgstør, borgmesterkandidat for SF i Vesthimmerland skriver: Borgmesteren må bestemme, om kandidaterne til det kommende valg må besøge kommunens institutioner, og det må vi så ikke, har han bestemt. Det er klart at vi ikke kan have 70 byrådskandidater rendende rundt blandt børnehavebørn, plejehjemsbeboere, syge borgere og ansatte. Ved sidste valg fi k Venstres kandidater godt nok lov til at være med på vagter på plejehjem, men nu er der andre boller på suppen, så vi skal nok pænt blive hjemme. Kommunens ansatte, derimod, kan ikke blive hjemme, og nye undersøgelser viser, at to ud af tre lærere, pædagoger og socialrådgivere ikke føler sig sikre på, om de kan sige deres ærlige mening om forholdene på deres arbejdsplads. Det gør det ikke nemmere, at krisen har betydet fyringer rundt om. Ned-

skæringer på arbejdspladsen fremmer ikke ligefrem lysten til at råbe vagt i gevær, hvis man mener at regler ikke overholdes, eller at arbejdsmiljøet er helt til rotterne. Heldigvis har jeg de seneste måneder fået henvendelser fra modige ansatte i kommunen, som godt tør fortælle – i hvert fald til mig – at der er ting, der kan gøres bedre i kommunen. Trods klare regler om skærpet ret til ytringsfrihed for personer ansat i det offentlige, er det så bare trist, at disse ansatte ikke føler sig trygge nok til at ytre sig offentligt. Det er magtpåliggende for SF i Vesthimmerland, at kommunens ansatte altid føler sig helt trygge ved åbent at sige sandheden om, hvordan de ser deres arbejdsforhold og håndteringen af love og regler. Derfor er det også så fi nt, at regeringen nu har taget initiativ til at styrke offentligt ansattes ret til at tale frit. Med åbenhed kommer man altid længst.

Glad for svar fra erhvervsskolerne Lasse Damtoft Nielsen, Aalestrup, kandidat for Venstre til Vesthimmerlands Byråd, kommenterer på Erhvervsskolernes læserbrev i sidste uge: Det lyder bare godt, at Erhvervsskolerne Aars trods alt har tænkt sig at gøre noget for at få de unge til at deltage i demokratiet. Noget af det sidste jeg snakkede med formanden på Erhvervsskolerne om, inden jeg stoppede i bestyrelsen, var netop muligheden for at sende eleverne i bus ned på rådhuset og give dem en introduktion til byrådets arbejde, samt muligheden for at brevstemme, eftersom elever fra alle kommuner kan brevstemme på rådhuset i Vesthimmerland. Dengang var der imidlertid ikke meget tegn på lyst til at arbejde videre med det, og da jeg så henvendte mig og fi k at vide, at I ville holde et valgmøde med regionsråds politikere, og at det så ellers var

det, så forventede jeg ikke, at I ville gøre mere. Jeg er derfor meget positivt overasket, og glad for at Erhvervsskolerne Aars går forrest og hjælper demokratiet, der hvor det byrådet ikke gør det. Når det er sagt, så vil jeg sige, at når man bliver henvist til et hjørne i oasen hvor nogle elever i deres pauser passerer igennem, så har man tæt på ingen mulighed for at komme i kontakt med eleverne. Sidst Venstres Ungdom var på skolen i januar fi k vi lov til at dele flyers ud på gymnasiet, hvor eleverne kom om morgenen, og det var en god måde at starte kontakten til eleverne. Men da vi så efterfølgende blev forvist til et hjørne i oasen, var det ellers slut. Der var ikke en eneste elev der henvendte sig og uden mulighed for i det mindste at stå i gangen som eleverne passerer igennem er det naivt at tro at nogen vil henvende sig.

Livskvalitet hos ældre og udviklingshæmmede i Vesthimmerland - Jeg undres? I SF vil vi mennesket før systemet! Vi vil, at vores ældre på plejehjemmet skal have det godt, og vi vil, at vores udviklingshæmmede skal have god livskvalitet, med den enkelte i centrum. Jeg bliver harm og irriteret over, at personaler der arbejder med denne gruppe mennesker – selv skal medbringe madpakke eller betale for at spise med den pågældende borger, når denne er på arbejde. Jeg har endda fået fortalt, at det er fyrringsgrundlag, at spise af maden. Så hellere smide resterne ud, og

der smides masser af mad ud hverdag. Der er simpelthen ikke godt nok! Jeg mener, at spise situationerne for pædagogerne, sundhedshjælperne/assistenterne o.l. er en vigtig pædagogisk aktivitet. Her er der er mulighed for en stund i fællesskab, og de gode snakke. Skal den enkelte medarbejder virkelig selv betale for denne vigtige aktivitet? Tænk, at lave mad med en gruppe borgere for dernæst ikke selv, at deltage i så vigtig en aktivitet. De ældre motiveres til at spise mere – og den udviklingshæmmede guides og lærer i disse stunder. Jeg siger ikke, at der skal laves store ekstra mængder mad - Men lidt har også ret!

Lars Viborg.

Jeg vil styrke det personlige ansvar Lars Viborg, Aars, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Vesthimmerland, skriver: Jeg står på frontlinien - med hjertet på rette sted! Som svar til Marianne Damtoft Nielsens spørgsmål, om hvordan man kunne se forskel på de forskellige politikeres politik op til valget, vil jeg da stille mig op og fortælle om min politik til valget. At være konservativ handler for mig om, at være borgerlig med et varmt hjerte. Som konservativ arbejder jeg derfor for at styrke det personlige ansvar, vi har overfor os selv, samfundet og hinanden, og dernæst sikre den enkelte størst mulige frihed. Vi er jo et parti for borger i alle samfundsklasser og ikke som den liberale holdning, Thomas MadsenMygdal fik lagt vejen for Venstre med hans bevingede ord Lad falde hvad ej kan stå. Vi skal øge lysten til at tage personligt ansvar for os selv og for velfærdssamfundets positive udvikling. Det skal kort sagt kunne be-

tale sig at arbejde og at starte virksomheder, der skaber arbejdspladser og i sidste ende leverer den indtægt, som hele velfærdssamfundet bygger på. Personligt ansvar handler også om, at vi skal tage ansvar for fremtiden. Vi skal have modet til at tænke frem, sige til og fra og gennemføre de nødvendige forandringer. Demokrati, ligestilling, ytringsfrihed m.fl. værdier, som sikrer os alle frihed og lige muligheder uanset køn, religion og etnisk baggrund. Det Konservative Folkeparti står for en klar borgerlig og erhvervsvenlig politik koblet sammen med en humanistisk, miljøvenlig og social ansvarlig holdning. Vi skal skabe de bedst mulige rammer for familierne, så de kan indrette sig, som de ønsker og finde en god balance mellem arbejdsliv og familieliv. Familien er afgørende for vores trivsel. Uanset om vi lever i en traditionel kernefamilie eller under en anden familieform, har hjemmeboende børn eller ej – og om vi er unge eller ældre.


Aars Avis

30. oktober 2013

Kirsten Holmgaard har sat dato pĂĽ sidste skoledag

SIDE 21 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SULDRUP

Rektoren har ledet gymnasiet i Aars i 21 ür Af Torsten Hansen AARS: Da bestyrelsen for Vesthimmerlands Gymnasium og HF forleden holdt ekstraordinÌrt møde, var emnet pü dagsordenen �ny rektor�. Kirsten Holmgaard, der har stüet i spidsen for skolen i 21 ür, er nemlig efter moden overvejelse nüet frem til, at tidspunktet for at nedprioritere arbejdslivet og give plads til andre gøremül er kommet. For at efterfølgeren kan vÌre med til at prÌge planlÌgningen af nÌste skoleür, har rektor aftalt med bestyrelsesformand Keld Jørgensen, at hendes sidste arbejdsdag bliver d. 31. januar 2014.

Rektor Kirsten Holmgaard fratrĂŚder 31. januar nĂŚste ĂĽr.

Selvom det er med et vist vemod, at Kirsten Holmga-

SULDRUP

ard forlader den stilling, der har fyldt sü meget i hendes liv, kan hun samtidig sige farvel med bevidstheden om, at det er en skole i en god gÌnge, hun overdrager til sin efterfølger: Der har aldrig vÌret ere elever pü Vesthimmerlands Gymnasium og HF end i ür, der er et godt arbejdsmiljø pü skolen, og samtidig har man efter overgangen til selveje gennemført en rÌkke renoveringer og ombygninger, sü at skolen i dag fremstür med en helt moderne naturvidenskabsøj, en ombygget kÌlderetage til de kreative fag, nyindrettede arbejdspladser til lÌrerne og nogle tip-top udendørsfaciliteter til idrÌt. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Turen gik først til Gl. Estrup Herregürd.

fortsÌtter. Hvad kan politikkerne gøre herfor? Og hvilke syn pü udviklingen har politikkerne - hvordan ser Suldrup som Byzoneby ud om 10 ür? Dette kan vÌre nogle af emnerne for det vÌlgermøde der er arrangeret i Suldrup tirsdag, 12.november. Mødet foregür pü Sul-

�Mit kÌreste eje� optages i Suldrup SULDRUP: Suldrup Kro lÌgger lokaler til en tvoptagelse fredag, 1. november. Denne dag kommer TV

Nords optagevogn forbi, for at lave optagelser til programmet �Mit kÌreste eje�. Tv Nord optagelse er som altid med vÌrt Zita

Elmerhøj overtager ďŹ rma i GodthĂĽb SULDRUP: Trods navneligheden, sĂĽ er der ikke tale om en familieoverdragelse. Firmaet Elmerhøj, Suldrup, der ejes af Dan Mølgaard har per 1. oktober i ĂĽr overtaget GodthĂĽb Haveog AnlĂŚg. Firmaet har hidtil vĂŚret drevet af Jesper MølgĂĽrd. Han har overdraget sine op-

gaver og kontraktforpligtigelser til ďŹ rmaet Elmerhøj A/S. Selv har han søgt nye udfordringer. Overdragelsen er sket gradvis fra 1. oktober, hvor Elmerhøj har udført arbejde for GodthĂĽb Have- og AnlĂŚg, med Jesper MølgĂĽrd pĂĽ sidelinjen.

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 18.00 sĂĽ kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 pĂĽ tlf. 98 92 89 00

Hvid og en auktionarius. Folk i Suldrup og omegn har lejlighed til at overvĂŚre optagelserne, eller mĂĽske selv deltage. Hvis man har ting man gerne vil have vurderet, kan man henvende sig til TVNord inden optagelserne foretages.

Al vognmandskørsel udføres Containerservice Mobilkraner op til 80 tons Lastvognskraner m/u grab Blokvognstransport UdtrÌkkelig sÌttevogn Mandskabskurv op til 60 m Sand og grus leveres Arbejde med gummiged udføres Udlejning af skibscontainere, rulleskøjter, donkrafte, 7 tons truck m.m.

SULDRUP: Sønderup Suldrup Pensionistforening har vÌret pü Løvfaldstur til Gl. Estrup Herregaard. Gl, Estrup Herregürd Er en meget gammel herregürd hvor der er laver forskellige museer. Der var rundvisning pü den gamle herregürd, hvor der er forskellige museer og man kan fü et indblik i, hvordan ejerne har levet igennem mange ür. Efter besøget gik turen videre Ryomgürd i Midtdjursland. Bussen kørte gennem den meget smukke løvfaldsskov pü vej til

Thorsager, hvor selskabetkunne se den eneste rundkirke i Jylland. Der var lejlighed til at komme ind og se den meget otte kirke. Dagen sluttede med middag pü Simested Kro.

HENRIK DALGAARD �Styrk folkeskolen og idrÌtten, sü büde børn og de frivillige trives�

 GLQ O L W OS HU

W

SX P R F KMÂ

‡,GLWRPUnGHKYHUXJH ‡3ULYDWHRJHUKYHUY ‡9LN¥UHJHUQHWLOGLJ ‡(JHWY UNVWHG ‡/\QKXUWLJVHUYLFH ‡6DOJDIQ\WRJEUXJW ‡1HWY UN ‡$QWLYLUXV ‡%DFNXS ‡:LQNRPSDV ‡3ULQWHUO¥VQLQJHU ‡+MHPPHVLGHU ‡6HUYHURJNOLHQWHUSULDRUP: Suldrup har de senere ĂĽr vĂŚret inde i en meget positiv udvikling, hvor der bĂĽde er ĂĽbnet ny kolonialvarebutik i byen, skolen er nyrenoveret og byder pĂĽ mange nye tiltag og foreningslivet blomstrer. Denne udvikling vil man naturligvis gerne have

Pensionisterne sü det smukke løvfaldVÌlgermøde med fokus pü Suldrup

drup Kro. Planen er, at hvert parti für mulighed for en kort prÌsentation. Derefter gür man over til spørgsmül til politikkerne. Emnerne er ikke defineret endnu. Følgende har allerede nu meldt deres deltagelse: Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Oplandslisten, Venstre, Social FÌllesliste Rebild og Enhedslisten.

 U UIUDN VNLQH D P H UD 1\ U RRNVI UIUDN 1RWHE VPDVNLQH UY (UKYH RPV H[FOP

Incasso Har du problemer med kunder der ikke betaler dit tilgodehavende. Vi tilbyder professionel, landsdĂŚkkende advokat incasso til inddrivelse af dine tilgodehavender. Ring eller mail os, og fĂĽ tilsendt en folder om hvad vores incasso afdeling kan tilbyde dig og hvad det koster.

Advokatfirmaet Stenum Jørgen Stenum (H) Bitten KjÌrsgaard (L)

GHWOLOOHFRPSXWHUILUPD

HIIHNWLYSFGN HjortkjĂŚrsvej 23, 9600 AarsSøndergade 22, 9600 Aars Tlf. 9862 2911 Fax 9862 4320 Mail: aars@adv-stenum.dk


Aars Avis

SIDE 22

Jens Hejlskov, Vestbygade 44, Haverslev Tlf. 98 65 42 82

HAVERSLEV

Arkivdag og übent hus i Haverslev HAVERSLEV: Lørdag, 9. november er det arkivernes dag og i den anledning holder Medborgerhuset i Haverslev et übent hus arrangement. Medlemmerne i Lokalhistorisk Forening modtager

gerne gamle billeder. Det kan vĂŚre skolebilleder fra ĂĽrgangene i 60, 70, 80 og 90erne. Men hvis nogle har andre gamle billeder de kunne tĂŚnke at forĂŚre arkivet er bestyrelsen meget taknemlig.

Haverslev Kirke og skolen synger i kor HAVERSLEV: I anledning af den ĂĽrlige Spil Dansk Dag torsdag, 31. oktober er Haverslev Kirke og Haverslev Skole gĂĽet sammen om et fĂŚllesarrangement, hvor hele skolen synger morgensang i Haverslev

Kirke denne dag. Aarestrup-Haverslev Kirkers pigekor synger nogle nye morgensange, og organist Anette KjĂŚr binder sangene sammen med smĂĽ fortĂŚllinger. Skolens musiklĂŚrer,

I Åbent Hus arrangementet deltager foruden arkivet ogsü Himmerlands Quilterne. Der er desuden malerier fra Galleri Kristensen, bordpyntning ved Gavlhuset, Spar købmanden og Haverslev Slagter. Lokalhistorisk Forening og Medborgerhusets bestyrelser hüber der bliver stor søgning til dette übent hus arrangement.

Anne Lakmann, har sammen med eleverne i 1.-6. kl. arbejdet med de fÌllessange, der skal synges i kirken. 0. kl. har vÌret pü besøg i Haverslev Kirke, hvor organist Anette KjÌr bl.a. lÌrte dem et par af sangene, sü de ogsü vil kunne synge med pü den fÌlles morgensang denne dag, hvor hele landet dagen lang genlyder af dansk musik og sang.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SĂ˜NDERUP

Sommerfugle-børnene ďŹ k lov til at sprøjte med vand pĂĽ Terndrup Brandstation.

Sommerfuglen pü brandstation besøg pü Terndrup Brandstation. Alle børnene havde med-

A/S

SĂ˜NDERUP: Børnene fra Børnehaven Sommerfuglen i Sønderup var forleden pĂĽ

bragte deres egne autostole, sĂĽ transporten kunne foregĂĽ i personalets biler. Da alle var ankommet til Terndrup, ďŹ k de lov til at kravle rundt pĂĽ alle brandbilerne. Børnene hørte sirenerne og sĂĽ pĂĽ alt det udstyr, som brandmĂŚndene bruger for at slukke en brand. Børnene ďŹ k ogsĂĽ selv lov til at prøve at sprøjte med vand. SĂĽ kom ambulancen hjem. Den kom de ind og sĂĽ indvendigt. De nysgerrige børnehavebørn sĂĽ bĂĽren, og hvordan man kan blive spĂŚndt fast pĂĽ den. De prøvede ogsĂĽ de smĂĽ sprøjter, de giver indsprøjtninger med. Børnene brugte dem dog til at sprøjte med vand. Det var en alletiders uforglemmelig dag for børnene og børnehaven. Alle var glade for, at Terndrup Brandstation gad tage sig tid til deres besøg.

30. oktober 2013

NĂ˜RAGER

Troels Kløvedal kommer til Kig Ind i Nørager FortĂŚller om sine ture pĂĽ de syv verdenshave NĂ˜RAGER: 13. november kommer den kendte forfatter, foredragsholder og kaptajn, Troels Kløvedal til Nørager, hvor han i Kultur- og Medborgerhuset Kig Ind vil fortĂŚlle om sine mange ture pĂĽ de syv verdenshave. Undervejs vil han krydre sine fortĂŚllinger med billeder og ďŹ lmklip fra sine 40 ĂĽr pĂĽ havet. Troels Kløvedal er kendt fra tv, og netop her i efterĂĽret sejler han nĂŚsten fem uger i Limfjorden og producerer seks ďŹ lm til TV2 med arbejdstitlen: â€?Mit Danmarkâ€?. Ved besøget i Kig Ind vil han fortĂŚlle anekdoter fra sine mange togter i â€?Nordkaperenâ€?. Først fortĂŚlles lidt om skibets historie og om, hvordan det hele startede i 60-erne, hvor en helt anden verden lĂĽ ĂĽben, end den som vi kender i dag. Han vil desuden fortĂŚlle om kulturer og øriger, hvor man kun kan komme til, hvis man bygger en bĂĽd og sejler derud. Det lykkedes Troels Kløvedal pĂĽ sin tredje jordomsejling efter ere ihĂŚrdige forsøg at sejle sin drømmerejse til Kina – helt ind bag

13. november holder den vejrbidte verdensomsejler Troels Kløvedal foredrag om sine 40 ür pü de syv verdenshave i Kig Ind i Nørager.

de berømte Three Gorges kløfter. Pü vej op ad oden besøgte Nordkaperen et af det tyvende ürhundredes største byggerier, det hydroelektriske kraftvÌrk Gexhouba Dam, der bevirkede, at oden blev hÌvet 178 m. Han kommer ogsü ind pü danske sejlskibes farlige

De tre søstre Anne Marie, Margit og Gunda stür for musikken, nür Nørager Pensionistforening og Kig Ind torsdag arrangerer Spil dansk-aften i kulturhuset i Nørager.

Syng dansk-aften torsdag i Kig Ind NĂ˜RAGER: Den sidste torsdag i oktober er som sĂŚdvanlig udnĂŚvnt til â€?Spil

dansk dag� i Danmark. Kultur- og Medborgerhuset Kig Ind i Nørager har

Hobbymarked med kunst i Nørager ZZZVLPHVWHGFHPHQWGN

Grundlagt 1927 -stadig pĂĽ vej

+

)5HUUHJ U $ nUG NU VVW HQ 182

KONTROLLEREDE B E T O N V A R E R

GLUHNWHIUDHJHWVWÂĄEHUL

6LPHVWHG&HPHQWVW¥EHUL$S6 (YHOGUXSYHM‡6LPHVWHG‡$DOHVWUXS 7OI‡VF#VLPHVWHGFHPHQWGN‡)D[

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

NĂ˜RAGER: Lørdag 2. november er der kunst- og hobbymarked i Kultur- og Medborgerhuset Kig Ind i Nørager. Der er efterhĂĽnden tradition for at afholde et sĂĽdant marked, og det er altid godt besøgt. Der er en blanding af kunst og hobby, og de alsidige udstillerne kommer fra et stort omrĂĽde af landet, sĂĽ

derfor er det et godt marked, hvis man vil ďŹ nde en gave til sig selv eller andre. Lokalhistorisk Forening for Nørager og Omegn deltager samme dag med fremvisning af deres lokalhistoriske samling. Her kan man blive klogere pĂĽ lokalsamfundet og dets historie. Der er fremlagt mange spĂŚndende arkivalier i form

sejlads i 1800-tallet ved den sørøverfarlige kyst og Kinas blodige og voldsomme borgerkrigs historie samt japanernes besÌttelse under 2. Verdenskrig. Kig Ind og Pensionistforeningen samarbejdet om arrangementet, og forsalget af billetter er i fuld gang.

ogsü tradition for at afholde �Syng dansk aften� og süledes bidrage til at styrke den danske sang og musik. Torsdag 31. oktober har søstrene Anne Marie, Margit og Gunda pütaget sig at lede slagets gang i Kig Ind, hvor de dels vil spille dansk musik pü klaver og to harmonikaer og dels spille til sange, sü deltagerne für lov til at røre stemmerne og synge gode danske sange. Søstrene begyndte at tage musikundervisning i seksürs alderen, og büde Anne Marie og Gunda har i mange ür vÌret organister i kirker. Da de alle tre blev pensioneret, dannede de den lille gruppe med klaver og to harmonikaer. Som arrangør stür Kig Ind og Nørager Pensionistforening. af kort, billeder og dokumenter fra fortiden. Ud over at vise lokalarkivet frem vil personalet benytte dagen til at komme i snak med lokale medborgere, der eventuelt kan have lyst til at gü ind i arbejdet med at indsamle, registrere og bevare vores lokale kulturarv. Der bliver en god lejlighed til at gøre nÌromrüdet opmÌrksom pü, at alle har mulighed for at bidrage til at bevare kulturminderne for eftertiden.


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 23

v. Finn Ovesen

Nørage r

S uldr up

tlf. 98 55 10 06

tlf. 98 37 90 00

H ave rs le v tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

TILBUDDENE GÆLDER ALLE 3 BUTIKKER FRA ONSDAG TIL OG MED LØRDAG (HVOR IKKE ANDET ER ANGIVET)

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00 RØD EL. SORT KARAT/ ALI KAFFE 400 g

Fr it v a lg

20

NONFOOD

KØD

KOLONIAL

00

Max. 4 ps. pr. kunde!

HEL OKSEFILET 3- 4 k g

299

00

Sp a n s k k v a l. v in

Ty ls t r u p

!

JUAN U DE JUANES SMÅKAGER I BG. JJU NDER U T G LAN PRIS ½

200-250 g

20

00

3 bg. OMA MARGARINE 500 g Stege/bage

10

Fr it v a lg

00

Fu ldk o r n s

5

00

SLIK + SNACK

Sp a r SNACK 140-150 g Skruer/ Bacon/Flæskesvær

10 15

Kun

ÆBLESKIVER

Knor r

Pr. ps .

10

00

TORSDAG & FR EDAG LEVERPOSTEJ

1295

Pr. s t k .

Varm i Suldrup, kold i Haverslev og Nørager Ha

4 stk .

20

00

Delikatessen

Direkte nr. 25 57 49 40 D

00

TORSDAG

BLOMSTERHJØRNET BL

50

12

KUN

Kun

FREDAG

Løs væg t

Pr. 100 g

4 breve

95

Pr. pk .

00

10

Hent et kuponhæfte og få hver 9. franskbrød GRATIS!

GRØNT TILBUD Da n s k e VILDMOS VILDMOSE V ILDMOS KARTOFLER

3 kg Da n s k e

Pr. s t k .

12

00

LØ LØG ØG G

2 kg

10

Kun

00

LØRDAG

FR A BAGER EN! 2 BASSER + 4 RUNDSTYKKER

ELLER

25

4 BASSER + 10 RUNDSTYKKER

95

6

KAROLINES FLØDE 1/2 ltr.

1500

00

SLIK

BERNAISE SAUCE

Stort Birkesfranskbrød

Hver dag fra kl. 8.00-15.00 H

Pr. s tk .

KYLLINGEBRYSTFILET

59

Delikatessen

ttil krukker, bede og kirkegården

KØD ØD

1.000 g

15

00

ENEBÆR

Skumbananer/ S Skummus/Brazil/ S Nøddetærter N 110 g 1

C o ro ne t

00

2-pak., Flere slags

FISKEFIILET

2 ps.

FROST

20 stk´s

95

CARLETTI C

PIZZADEJ R UNDEIS ½ PR

79

Fr it v a lg

KØL

280 g

3 ltr. i boks

Prr. b o k s

TANDPASTA TANDPA

Fr it v a lg

VIN

FR A BAGEREN!

Ze n dium

00

50

Derudover koster rundstykker 3 kr. pr. stk.

JULETUBORG

95

9

Max. 3 stk. pr. kunde!

33 cl.

30 s t k .

95

99

+ pant

Max. 2 ks. pr. kunde!


Aars Avis

SIDE 24

HORNUM

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

30. oktober 2013 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

EJDRUP

Stort loppemarked på Ejdrup Friskole EJDRUP: Første søndag i november er traditionen tro tiden, hvor et af Himmerlands største loppemarkeder løber af stabelen på Skørbæk-Ejdrup Friskole og Naturbørnehave. Hele skolen er omdannet til salgsboder og udstillinger af effekter. Dertil er der opstillet et stort telt med en stor samling af møbler. Forældre og andre frivillige samler ind til markedet lørdag, og tømmer en hel lade, som i årets løb er blevet

fyldt helt op med dødsboer og indsamlede effekter. Alt sammen udstilles på friskolen søndag, hvor det sælges af de 60 hjælpere i nogle hektiske timer. Friskolens loppemarked har altid været velbesøgt, også selvom antallet af loppemarkeder de sidste år er eksploderet. Mange kommer år efter år, deriblandt mange kendere, idet det er almindelig kendt, at friskolens loppemarked altid byder på in-

teressante overraskelser og gode tilbud til alle. Friskolens mange samarbejdspartnere og sponsorer sikrer igen i år, at tombolaen er spækket med fine præmier. På indgangsbilletten er der i år dertil mulighed for at vinde en tur med Midtbus Jylland til cirkusrevyen i København. Loppemarkedet afvikles til fordel for elevernes fælles lejrskoler og afgangsklassernes udlandsture. 8.-9. klasse er netop hjemkommet fra en efterårstur til London, og til foråret skal alle friskolens 164 elever på fælles lejrskole i Midtjylland.

Der bliver rakt mange varer over disken i Hornum. En omsætning på 270.000 kr. kræver mange ekspeditioner.

De prutter og får gule ærter i Hornums genbrug Genbrugsbutik i Hornum omsætter for 270.000 kr. HORNUM: Prut og Gule ærter! Nå ja, ikke lige på den måde. Men alligevel: Lørdag, 2. november bliver der pruttet i Hornum. Kirkens Korshærs Genbrugsbutik holder nemlig lang lørdag med gratis servering af gule ærter til de voksne og pølser til børnene. Det bliver også starten på en kampagneuge, hvor der skal pruttes om priserne. Vintertøjet er hentet frem fra lageret, og en masse smukke juleting bliver præsenteret. Ved samme lejlighed kan butikken fejre sin 11 års fødselsdag, og sit første år i det nye butikslokale. En af butikkens fire ulønnede ledere er Susanne Knøsgaard. - Vi har et godt samarbejde med jobcenteret, så mennesker, der i en periode har stået uden for arbejdsmarkedet, kan komme i jobtræning i butikken. Her er det

Salon Jytte HORNUM 98661741 MANDAG LUKKET!

vigtigt, at finde ud af, hvor hver enkelt har sin interesse og styrke - og så finde det arbejdsområde, der passer bedst til ham eller hende, siger Susanne Knøsgaard. 20 frivillige medarbejdere, en mand og 19 kvinder, knokler hver uge for at indsamle, sortere og ordne tøj, møbler og ting, så de er klar til at præsentere sig godt i butikken. De fleste effekter bliver afleveret direkte i butikken, men medarbejderne afhenter gerne større ting eller tømmer hele dødsboer. Der kommer mange kunder, så omsætningen var i 2012 270.000 kr., og overskuddet 60.000 kr. Det giver mange ekspeditioner, for to tredjedele af omsætningen stammer fra salg af tøj, hvoraf det meste koster mellem 15 og 25 kr. Tøjet er sorteret i størrelser, så kunderne ikke skal bladre hele stativet igennem for at finde den rigtige størrelse. Der er ikke mange butikker tilbage i Hornum, derfor er det vigtigt, at Kirkens Korshærs butik bliver kendt som et hyggeligt sted, hvor der er kaffe på kanden og tid til at få en sludder - som i gamle dage ved købmandens disk.

HME A/S • Evaholmvej 24 • Hornum • DK-9600 Aars Tel: +45 98 66 11 00 • www.hme.dk

Mange af kunderne kommer langvejs fra. Det er rygtedes, at priserne her er noget billigere end i Aars og Aalborg. Og de mange turister på Golfcenteret kan virkelig mærkes - især i weekenderne. En del af tøjet og skoene bliver ikke solgt, ikke fordi det fejler noget, men nye mønstre og modeller er mest efterspurgt. Det tiloversblevne tøj bliver ikke kasseret, men sendt til et børnehjem i Ukraine via personlige kontakter. Møbler er der altid rift om, ind imellem bliver butikken næsten tømt for gode møbler, f.eks. når en flygtningefamilie skal etableres i nyt hjem. 14.-17. august 2014 kommer en stor golfturnering til Gatten. Der forventes 2030.000 mennesker i perioden. Allerede nu er hovederne lagt i blød for at tiltrække nogle af de mange turister til butikken i Hornum. Og de tjente penge? Når udgifterne er betalt, går de direkte til Kirkens Korshærs arbejde i Danmark. Korshæren er en frivillig social hjælpeorganisation, der hjælper de svageste i vores samfund – dem som ingen andre vil tage sig af – eller som er faldet igennem alle masker i de sociale sikkerhedsnet. At drive varmestuer, herberger og andre væresteder i de danske byer er en stor del af arbejdet, og ikke mindst at være der, hvor ingen andre vil være - nemlig sammen med de virkelige tabere, og dem bliver der desværre flere og flere af i disse krisetider.

Børnene fra Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave skulle blandt andet hoppe igennem ringene.

Børnene rendte og hoppede i Ejdrup EJDRUP: Børnene i Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave havde forleden besøg af en repræsentant fra projekt ”Rend og hop med Oliver”, der er etableret af Danmarks Idrætsforbund, KFUM og DR, med det formål at sikre

og motivere til at børnehavebørn får rørt sig og udviklet og stimuleret deres motoriske evner. Et aktivt liv påvirker også børnenes sociale kompetencer, kropslig læring og selvopfattelse.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SKIVUM

Bankospil skal give varme i Skivum SKIVUM: Skivum Beboer og Idrætsforening arbejder ihærdigt på at skaffe midler til en tiltrængt renovering af varmeanlægget i byens

Naturbørnehaven tog meget spændte imod repræsentanten som, på skift rundt i børnehaven, tog alle børn og voksne med i leg og sjove øvelser. Oplevelsen med ”Rend og hop med Oliver” krævede ingen specielle materialer eller udstyr - i stedet blev der taget udgangspunkt i den hverdag børnene har i børnehaven. Man kan komme lagt med en bold og en ring.

forsamligshus. Foreningen har fået det gode ide, at genoptage en gammel tradition med bankospil i byen. Spillet arrangeres ons-

dag, 6. november. Det foregår selvfølgelig i forsamlingshuset. Skivum Beboer og Idrætsforening ser frem til at byens og omegnens beboere møder talrigt op. Når mange mødes kan de i fællesskab bedre varme et rum op.


Aars Avis

30. oktober 2013

TRÆNGSTRUP

To møder bliver til et i Trængstrup TRÆNGSTRUP: Alle Helgens søndag, 3. november, holdes det årlige efterårsmøde i Trængstrup Frimenighed. Frimenighedens to årlige årstidsmøder - efterårsmødet og adventsmødet - bliver for fremtiden slået sammen

til et møde, nemlig efterårsmødet. Dette års efteråsmøde kommer til at ligge i forlængelse af sidste års adventsmøde, idet cand. mag. Ulf Tophøj afslutter sit foredrag fra sidste år om Hærvejene op gennem Jylland med at

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SIDE 25 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VEGGER

fortælle om de himmerlandske hærveje. Publikum kommer så at sige helt hjem ude fra Europa gennem de gamle handelsveje på landjorden, som foruden de maritime handelsveje holdt området i forbindelse med den store verden. Ulf Tophøj prædiker desuden ved den indledende gudstjeneste i Trængstrup Frimenighedskirke.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VESTRUP

Formanden for Vegger Idræts- og Kulturhus bød de mange gæster velkommen til rejsegildet.

Spærene er rejst til det gældfrie hus i Vegger Der er styr på økonomien i Idræts- og Kulturhuset Af Torsten Hansen

Arbejdsgruppen bag Minihal Vestrup håber at kunne løfte indholdet og kvaliteten i byggeriet. Derfor er byggestart udskudt.

Vestrup-hal vil gerne være lidt mere end mini Arbejdsgruppe håber på at løfte projektet yderligere Af Torsten Hansen VESTRUP: Det er ikke problemer med økonomien der gør, at arbejdsgruppen bag Minihal Vestrup har søgt Vesthimmerlands Kommune om at få overført de bevilligede midler fra 2013 til 2014. Minihal Vestrup er klar til første spadestik. Men projektgruppen har besluttet at vente lidt. De har mod på mere. - Specielt det at skaffe penge til opførelsen af en minihal, er en stor opgave. Med stor velvilje fra byrådet og især Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, er vi nu så langt med økonomien, at det skitserede halprojekt kan påbegyndes med enkelte justeringer, siger Torben Svenstrup fra arbejdsgruppen.

Mod på mere. En licitationsproces for et byggeri af denne størrelse

tager tid, og det kan derfor være svært, men dog ikke umuligt, at komme i gang på denne side af vinteren. Ved derimod at udskyde byggestart til foråret, ser arbejdsgruppen en mulighed, for at søge et samarbejde med yderligere bidragydere. Formålet er at løfte indholdet og kvaliteten i byggeriet. Her kan eksempelvis Lokale- og Anlægsfonden være en oplagt partner, med fondens store erfaring og nytænkende tilgang. Det er som en naturlig konsekvens af disse muligheder, at arbejdsgruppen har søgt Vesthimmerlands Kommune om at få overført de bevilligede penge fra 2013 til 2014.

Meget under samme tag Lokalområdet omkring Vestrup har en meget vigtig ressource i et rigt foreningsliv,

der igennem årene har ydet en stor indsats for at fastholde og udvikle de kvaliteter, som kendetegner et godt landsbymiljø. Foreningerne spænder over alt fra borgerforeninger, lokalhistorisk arkiv, ungdomsklub, pensionistklub og spejder til alle former for idræt som dans, svømning, volleyball, badminton, gymnastik, håndbold, fodbold til petanque og kroket. - Det er en stor udfordring når et sådant projekt gerne vil rumme muligheder og faciliteter for lokalområdets mere end 20 aktive foreninger. Det er netop løsningen af denne store udfordring som vi nu giver en ekstra mulighed, siger Torben Svenstrup. På trods af, at dette vinterhalvår bruges til at tilpasse den endelige løsning, kan Minihal Vestrup stadig stå klar til indvielse i sommeren 2015 som oprindeligt planlagt.

VEGGER: Det kører efter planen i Vegger. Bare fire en halv måned efter første spadestik kunne der i lørdags holdes rejsegilde i storkebyen. Konturene til byens kommende Idræts- og Kulturhus er nu synlige, og om kort tid vil byggeriet være overdækket. I anledning af at spærene er sat op var der inviteret til rejsegilde med de obligatoriske røde pølser og øl. - Dette skal gerne blive til en fælles ramme om kulturlivet i Vegger, og det er allerede begyndt at fungere som sådan. I bestyrelsen håber vi, at det fortsætter, sagde Asger Andersen, formand for Vegger Idræts- og Kulturhus da han bød velkommet til rejsegildet.

Han fremhævede de mange frivillige, der havde givet en hånd med, og bekendtgjorde at driftssiden nu også var på plads rent økonomisk. Det betyder, at borgerne i Vegger får et kulturhus der både er betalt og sikret driftsmidler fra Vesthimmerlands Kommune. Netop den fi nansielle løsning var også noget af det Rasmus Vetter (A), næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, fremhævede, da han efterfulgte Asger Andersen i talerækken. - Det her er måden, at vi får de små samfund samlet på, fastslog Rasmus Vetter. Efter talerne blev alle gæsterne opfordret til at deltage i en lille sportsleg, det var jo i forbindelsen med en sportshal, at arrangementet fandt sted.

Ved rejsegildets krans var ophængt en lille spand, nu skulle alle forsøge at kaste en tennisbold op i spanden. Det lykkedes dog ikke. Men efter et stykke tid var der en som ramte spanden. Det blev betragtet som godt nok. Han fik en præmie og alle gik ind i hallen for at spise røde pølser. Inden i hallen var der også opstillet borde, hvor flere frivillige kunne melde sig til det kommende arbejde med Idræts- og Kulturhuset. Der var skilte, hvor man kunne henvende sig for arbejde som tømrer, smed, maler, lave mad, og også et hvor man kunne hjælpe med juletræer. De forskellige foreninger kan tjene mellem 20 og 30.000 kroner til kulturhuset ved at trække juletræer ud til et kørespor i skoven.

Mange var tæt på at få bolden i spanden, men det lykkedes ikke for nogen.


Aars Avis

SIDE 26

30. oktober 2013

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VEGGER

Nyt forpagterpar har overtaget Vegger Kro Egon og Patricia vil generobre kroens stamkunder Af Lars Lindberg VEGGER: De seneste måneder har Vegger Kro været lukket, men i sidste uge blev der atter stanget håndbajere og stegt flæsk over kroens disk. Et nyt forpagterpar, Egon og Patricia Mikkelsen, har nemlig overtaget den daglige drift af kroen, og selv om de endnu ikke har reklameret med det, er kunderne så småt ved at genfinde vejen til kroen. I torsdags stod menuen på stegt flæsk med persillesovs, og da havde de nye forpagtere nok at se til. - Der var 29 spisende gæster, og det er stort set fuldt hus, så det kan vi ikke være utilfredse med, fortæller Patricia Mikkelsen, der sammen med sin mand satser på at genvinde kroens stamkunder. - Vi har en del idéer til, hvordan vi kan forny kroen på nogle punkter, men det vigtigste er, at vi får de lokale til at komme her igen. Det er stamkunderne, der får det til at løbe rundt, siger Egon Mikkelsen, der ved, hvad han taler om. Han har været i branchen siden 1969, og han har prøvet ikke så lidt i sin karriere. Senest forpagtede han og hustruen Birkerød Hotel fra 2008 til juni i år, og inden da

Patricia og Egon Mikkelsen er nye forpagtere af Vegger Kro, som de gerne med tiden vil lave om til en Bed & Breakfast.

drev de i syv år et skihotel i Geilo i Norge. Nu nærmer parret sig deres sølvbryllup, og derfor mente de, det var tid til at trappe en smule ned i forhold til arbejdet. - De sidste mange år er vi stået op klokken seks og er gået i seng klokken 23, så vi var klar til at prøve noget andet, og derfor begyndte vi at se os om efter kroer, vi kunne forpagte. Det er ikke fordi, det er nogen loppetjans at køre en kro, men det er trods alt ikke så tidskrævende som et hotel, fortæller Egon Mikkelsen, imens han fi nder en øl til dagens første kunde. Her og nu handler det for det nye forpagterpar om at få stamkunderne tilbage til kroen, men med tiden vil Egon og Patricia gerne ud-

Dalen Sportsbehandling Aktiv behandling til aktive mennesker • Sportsakupunktur • Sportsmassage • Sportsskadebehandling • Slyngetræning

www.dalensports.dk Tlf 21 72 41 06

E

il i f @d l

vikle Vegger Kro. De har planer om at lave stedet om til en Bed & Breakfast, men først skal værelserne på første sal renoveres. Parret planlægger også at levere smørebrød og mad ud af huset, men ellers vil stamkunderne kunne genkende ”deres” kro. - Vi har et par idéer, men vi vil ikke lave drastisk om på stedet. Vi vil stadig servere god dansk kro-mad til fornuftige priser, og så er vi meget villige til at lytte til kundernes ønsker. Det er dem, der betaler, så det er også dem, der bestemmer, griner Egon Mikkelsen, der afslører, at det primært er Patricia, der svinger potter og pander i køkkenet. Hun er født og opvokset i Sydafrika, men under en tur til blandt andet Danmark faldt hun i 1973 pladask for Egon, og siden da har lært at lave stegt flæsk, schnitzler, stjerneskud og andre klassiske kro-retter. Vegger Kros nye forpagtere markerer overtagelsen af kroen med en reception om eftermiddagen lørdag 2. november.

t dk

Rebecca Sørig Pedersen og ponyen Tovdal’s Balooca rykkede i weekenden op i A-rækken i dressur.

HURK-pige blev A-rytter i dressur RIDNING: Rebecca Sørig Pedersen fra Hornum Ul-

strup Rideklub tog i weekenden et hop op ad stigen til

TVH-herrerne vil hente tredje sejr på stribe Hentede to vigtige point på Fyn i weekenden HÅNDBOLD 1. division, herrer SUS Nyborg-Team Vesthimmerland 28-29 (13-15) Af Lars Lindberg Der har de seneste par sæsoner været endog meget langt imellem sejrene, når Team Vesthimmerland har spillet mere end 50 kilometer fra egen hule, men søndag lykkedes det TVH-drengene at hente en vigtig sejr på Fyn, da holdet slog SUS Nyborg med en enkelt pind. Sejren kom i hus efter en kamp, hvor hjemmeholdet satsede benhårdt på en gif-

tig og lynhurtig kontrafase, imens gæsterne var klart bedst i det etablerede spil. TVH var kampen igennem et skridt foran værterne, der konstant måtte knokle for at hænge på. I kampens sidste minutter blev TVH ramt af en udvisning, og i overtal formåede fynboerne at få lukket et tomålsforspring til gæsterne. Ni sekunder før tid sendte Alex Jørgensen dog kuglen i kassen fra en meget spids vinkel, og da det lykkedes ham og holdkammeraterne at ride den sidste storm af, kunne gæsterne juble over to vigtige point.

AARS HÅNDBOLDKLUB Idrætscenter Østermarken

Søndag d. 3. november 2013 Kl. 12.20 U-14 Pige Division Team Vesthimmerland - Nibe HK Kl. 13.20 U-16 Pige 2. Division Team Himmerland - Aabybro HK Kl. 14.30 U-18 Pige 2. Division Team Vesthimmerland - Frederikshavn FI Pigerne på Vesthimmerlands Volleyball Klub serie 1-hold har indledt sæsonen med to nederlag og en sejr.

Kl. 15.40 U-16 Drenge 2. Division Team Vesthimmerland - Thy Håndbold Kl. 16.50 U-18 Drenge 2. Division Team Vesthimmerland - Rebild Håndbold

Søndag d. 10. november 2013 Kl. 16.00 U-14 Drenge Division Team Vesthimmerland - HF Mors Hovedsponsor:

skilte siden 1 11

det øverste trin, da hun ved landsstævnet i Vejle kvalificerede sin pony, Tovdal’s Balooca, til den fornemme status A-pony. Denne status er det kun landets bedste, der opnår, og ekvipagen er dermed kvalificeret til at starte internationale stævner. Parret startede fredag aften ud med en rigtig god tur i PRI programmet, hvor de med et resultat på 67,062 procent sluttede på en fornem ottendeplads. Lørdag red de den indledende runde i den store Horseworld Cup og sluttede som nummer 13 i PRT. Søndag opnåede de i den sværeste klasse, PRM 66,016 procent, hvilket sammen med et tidligere resultat i samme sværhedsgrad kvalificerer til A-pony. Traditionen tro blev Rebecca Sørig Pedersen af de andre ryttere ved landsstævnet spulet med vand og rullet godt og grundigt i det mudrede sand som en hæder for den fine præstation.

Volleyballpiger har indledt sæsonen VOLLEYBALL: Vesthimmerlands Volleyball Klub’s serie 1-damer har nu spillet tre kampe i deres turnering. Første kamp var hjemme i Østermarkshallen 5 oktober mod Strandby VK - dette var en rigtig god kamp.

Der blev vist gode takter i alle sæt - især i andet og fjerde sæt blev der spillet rigtig godt volley, disse to sæt blev da også vundet. I femte og afgørende sæt var der lidt for mange personlige fejl, hvorved holdet

- Jeg tror, det var den kamp, der gjorde, at bussen kører for os. Nu har vi fået startet motoren op, og vi har troen på os selv. havde vi tabt, havde det set sort ud, siger holdets træner, Christian Back, der meget gerne vil hente den tredje sejr på stribe, når hans mandskab i næste spillerunde tager imod rækkens prygelknabe fra Svendborg. - Bredden i rækken gør, at vi ikke kan vide os sikre på noget som helst, selv hvis vi vinder, men det ser ud til, at tabellen snart knækker over, og så vil vi da gerne hænge på i den sjove halvdel, siger TVH-træneren. tabte sidste sæt, hvilket resulterede i, at kampen endte 3-2 til Strandby VK. De næste to kampe blev spillet 19. oktober i Stadion Hallen, Aalborg - her var modstanderne Havndal og HIK. Da holdet kun bestod af fem spillere denne dag, var det ikke altid lige nemt at nå alle bolde, men pigerne kæmpede, det bedste de kunne. I den første kamp mod Havndal vandt de således første og andet sæt, men så kom Havndal ovenpå i tredje og fjerde sæt og vandt disse. Så de måtte ud i et femte sæt, og her viste VVk-pigerne igen vilje til sejr, og de vandt dette sæt og dermed også kampen 3-2. Anden kamp var mod HIK også her var gejsten høj, og pigerne kæmpede godt - de måtte dog se sig slået 3-1.


Aars Avis

SIDE 27

Håber lever stadig efter sejr i weekenden

HÅNDBOLD: Med en sejr på 26-23 i den svære udebanekamp i Ringkøbing fik Team Vesthimmerlands 2. divisionsdamer kontakt til midterfeltet i rækken og ligger nu placeret på en øjeblikkelig femteplads. Som forventet var Ringkøbing på grund af kamppausen i landets bedste række forstærket med adskillige spillere fra deres ligatrup, så det sætter de lokale pigers præstation endnu mere i relief, at man trods disse svære forhold alligevel formåede at trække sig sejrrigt ud af opgøret. TVH startede bedst og førte fra start til slut med den største føring på fem mål, og indimellem var Ringkøbing så tæt på som et enkelt mål, men TVH bevarede hovederne kolde i disse kritiske situationer og fik med et kontant og bevægeligt forsvarspil krydret med fornuftige og tålmodige angrebsåbninger hver gang afvist et

efterhånden mere og mere desperat Ringkøbingmandskab på fornem vis, selvom hjemmeholdets målvogter stod en flot kamp og alene sørgede for, at TVH aldrig fik skabt det afgørende forspring, som defi nitivt kunne lukke kampen. TVH var ofte i undertal i løbet af kampen på grund af udvisninger, som ikke i samme takt tilfaldt hjemmeholdet, og det blev afgørende for kampens udfald, at TVH fik klaret sig godt igennem disse perioder. TVH´s næste kamp er allerede fredag aften, hvor Søndermarkens IK fra Viborg gæster Idrætscenter Østermarken. Søndermarken er et fysisk stærkt hold med flere profiler tilknyttet, som har spillet på liganiveau tidligere i karrieren og tæller blandt andet navne som Gitte Aaen, Karen Schmidt og Mette Kristensen for blot at nævne nogle.

Kasper Klostergaard har forlænget sin kontrakt med Riwal Cycling Team, så han også næste sæson kører for holdet.

Riwal forlænger med Klostergaard CYKLING: Når Riwal Cycling Team ruller til start i 2014 er erfarne Kasper Klostergaard fortsat en del af

teamet. Det er Kasper Klostergaards anden sæson på holdet, og han ser frem til en ny og spændende sæson.

TEAM VESTHIMMERLAND VEMBE O N . 1 G FREDA

R

KL. 19.3R0MARKEN ER ØSTE

NT IDRÆTSCE

DAMERRMARKENS IK 2. DIV. D -SØNDE

AN THIMMERL TEAM VES

FARSØ

Vigtig udebanesejr til TVH-damerne

Scoringen satte liv i oprykningshåbet, men langsomt begyndte nerverne at spille Aars-spillerne et puds. Søndermarken pressede på for en scoring med flere bolde ind i feltet, men defensiven afviste flot. Claus Glerups flotte redning efter et frispark var det tætteste udeholdet kom på en scoring. Kampen endte 3-0, og håbet om oprykning lever endnu. En fuldt fortjent sejr, hvor alle spillede og kæmpede flot. Sidste spillerunde afvikles på søndag, hvor Aars FC skal en tur til Mors. Allerede lørdag kan Viborg Søndermarken gøre turen til Mors endnu længere, hvis viborgenserne formår at få point hjemme mod Skals. I så fald vil Søndermarken være sikret oprykning, selvom Aars FC vinder søndag.

Hobrovej 1-5 - 9600 Aars Telefon 98 62 12 99

Lørdag tog Aars FC imod topholdet Viborg Søndermarken. Inden kampen var der seks point i mellem holdene, og da Viborg Søndermarken i det omvendte opgør vandt 3-0, var opskriften klar: Hjemmeholdet skulle mindst vinde med tre overskydende mål. Et af kendetegnene for Aars FC i denne sæson har været, at holdet til hver kamp er startet godt, og denne lørdag eftermiddag var ingen undtagelse. Allerede efter 10 minutters spil kom de rødblusede foran. Efter gode kombinationer i venstre side, slog Nicolai Christensen et godt indlæg til bagerste stolpe, hvor Kenneth Nielsen dukkede op og nemt kunne heade hjemmeholdet foran 1-0. Offensiven var sprudlende, og flere gode angreb fl ød mod Søndermarkens mål. 10 minutter efter scoringen fandt Kenneth Nielsen en stærkt spillende Mads Rask i en fri position på kanten af feltet. Han udnyttede pladsen og sparkede på mål, men hans afslutning manglede det sidste for at gå forbi udeholdets keeper. Kort efter slog Mads Ve-

stergaard et indlæg ind fra højre side, hvorefter Kenneth Nielsen energisk vandt en hovedstødsduel - bolden havnede for fødderne af Rene Gundersen, og han sparkede sikkert hjemmeholdet på 2-0. Udeholdet truede ikke for alvor Claus Glerups mål. Kun ufarlige langskud og hjørnespark var det eneste, han skulle forholde sig til i første halvleg, der endtre med en fortjent tomålsføring til værterne Efter pausen fortsatte hjemmeholdet det flotte spil. Først var Mads Rask tæt på at bringe balance i holdenes indbyrdes regnskab, men hans afslutning gik tæt forbi stolpen. Nicolai Christensen forsøgte sig senere med at langskud, men bolden fl øj tæt forbi den ene stolpe. Viborg Søndermarken var bedre med i kampen i anden halvleg, men som i første halvleg blev de aldrig rigtig farlige. Efter en times spil kom scoringen til 3-0. Efter et hjørnespark til Søndermarken satte hjemmeholdet en kontra i gang den modsatte vej. Bolden kom ud til Rene Gundersen i venstre side. Han fandt med en pasning i dybden Mads Rask, der afdriblede sin oppasser og efterfølgende sparkede bolden i det lange hjørne.

as

FODBOLD Fodbold, serie 1, herrer Aars FC-Viborg Søndermarken 3-0 (2-0)

VIBORG

Aars FC holdt liv i oprykningsdrømmen

- Vi får et stærkt hold, som jeg glæder mig til at være en del af. I 2013 fik jeg ingen sejre, selvom jeg kørte godt og sad med i flere finaler. Der manglede dog lige det sidste, så det håber jeg, at jeg kan få i 2014. Jeg vil fortsat gerne sidde med i finalerne, og så vil det være dejligt, hvis man kan vinde et cykelløb eller to, fortæller Kasper Klostergaard. Og der skal hårdt arbejde til for at vinde cykelløb, for som Kasper Klostergaard pointerer er der gode ryttere på continentalholdene. - Niveauet er højt, og der køres altså stærkt på continentalniveau, siger han. I forhold til sin rolle på holdet forklarer Kasper Klostergaard: - Med den erfaring jeg har med mig i bagagen, vil jeg gerne være med til at hjælpe de yngre ryttere og vise dem vejen. Forhåbentlig kan jeg lære lidt fra mig - både på og af cyklen, siger Kasper Klostergaard. Samtidig med forlængelsen af kontrakten med Kasper Klostergaard har det lokale cykelhold forlænget sponsoraftalen med OK, og så er Give Stålspær A/S trådt ind som ny platinsponsor.

ELITESPONSOR:

30. oktober 2013

HOVEDSPONSOR:

SØLVSPONSOR:


Aars Avis

SIDE 28

Bridgeklubben har taget hul pĂĽ sĂŚsonen balle og Knud Andersen med 350 p. C-rĂŚkken blev vundet af Ivan Holck og Karl J. Kristiansen med 379 point. TĂŚt fulgt af Norma Andersen og Inge Kragelund med 372 point. Der fortsĂŚttes med parturneringer frem til midten af januar, hvor klubbens holdturnering starter.

32 Ă…

SULDRUP KRO

98 37 FAMILIEFEST•JULEFROKOST EVT. 2-RETTER 89,80 (50 VALGFRI RETTER) 03 INCL. LOKALER, MAD + VIN

VÆ R

EL

SE

R

FEST FRA

200,-

Julefrokost

R

UD AF HUSET

Grundmodel: Marinerede sild med karrysalat, Ìg og tomater. )LVNHÀOHWPHGFLWURQRJUHPRXODGH Glaseret skinke og hjemmelavet medister med *U¥QODQJNnOEUXQHGHNDUWRà HU sennep, rødbeder Ribbensteg med rødkül og svesker 5LVjODPDQGpPHGNLUVHE UVDXFH

T IG E N AG L B Ă… D

husk

Pris kun ‌‌.‌

bal for de danseglade pĂ… kimbrer kroen

lĂ˜r

TAROK 31/10-6/11 • kl. 19.30

Stegte sild 15,.U\GGHUVLOGPHGO¥JRJFDSHUV Ferskrøget laks med rejedressing 18,Rejer m. ½ Ìg og mayonnaise 18,-XOHSRVWHMPHGEDFRQRJFKDPSLJQRQ Sylte med rødbeder 12,Blodpølse med sirup og Ìblemos 13,.ROGNRJWà  VN Tartelet med høns i asparges (2 stk) 18,Helstegt andebryst m/rødkülssalat 25,0¥UEUDGE¥IDODFUHPHPHGVXUW Smü frikadeller med stuvet hvidkül 15,2 slag ost med forskellige kiks 25,Brød og smør 10,-

d

CARRIE

de

31/10-13/11 • kl. 20.00

n

www.aarsteaterbio.dk

Tlf. 98 62 11 75

2.

120,-

Tilvalg:

ag

BRIDGE: De 64 aktive spillere i Aars Bridgeklub indledte sĂŚsonen med en alle mod alle parturnering over ďŹ re aftener. Turneringen blev vundet af Jan Kvitsau Nielsen og Steen Nielsen med 2258 points efterfulgt pĂĽ andenpladsen af Michael Nørgaard og Jens Christensen med 2180 points. Herefter blev parrene styrkeopdelt i tre rĂŚkker, som spillede de nĂŚste tre aftener. Resultatet af dette blev: A-rĂŚkken blev vundet af Eigil Vittrup og Gunnar Andersen med 511 p. TĂŚt fulgt af Birte Kjeldsen og Yvonne Løvschall med 510 p. B-rĂŚkken blev vundet af Ethel Nielsen og Lars Bo Jensen med 363 p. PĂĽ andenpladsen kom Pia Sø-

30. oktober 2013

november

Bogtryk/Offset Tlf. 98 62 17 11

Husk! Julefrokost i huset den 22. og 23. november Mortens aften søndag den 10. november

Fest til fast pris kr. 499,Fredagstilbud: Beuf Bearnaise kr. 135,www.hvalpsund-faergekro.dk

Skivum Krat

Markedsvej 8 - 9600 Aars - tlf. 98 62 19 66 mail@kimbrerkroen.dk

Julemenu

v/Gitte og Claus Fischer Kratvej 10, 9240 Nibe Tlf. 98 66 61 34 Ring og fĂĽ tilsendt prisliste

Tlf. 98 66 61 34

Besøg os pü www.skivumkrat.dk

- mad ud af huset

SammensÌt selv jeres juleanretning … Marinerede sild med karrysalat … Kryddersild med kapers og rødløg … Rejer med mayonnaise og citron + kr. 8,… Varmrøget laks med asparges og rørÌg + kr. 8,… Hjemmelavet fisketerrin med rejer og dild-lemon creme … Røget svÌrdfisk med grønne asparges og dressing … Røget dyrekølle med vilde bÌr … Serranoskinke med olivensalat … Lun fiskefilet med remoulade og citron … Pandekager med oksekødsfyld og salat … Sur-sød glaserede kyllingespyd med salat … Tarteletter med høns i asparges … FlÌskesteg med rødkül … Hamburgerryg med grønlangkül, brunede kartofler, sennep og rødbeder + kr. 10,… Medister med stuvet hvidkül, sukker og kanel … Frikadeller med kartoffelsalat … Andesteg med rødkül + kr. 20,… Blodpølse med sirup … Mørbradbøf med svampestuvning … 2 slags ost med tilbehør … Ostelagkage med kirsebÌr + kr. 10,… Peanut-brownies med vaniljeflødeskum … Risalamande med kirsebÌrsause

Priser pr. person - min 10 personer 5 retter kr.

145,-

6 retter kr.

165,-

7 retter kr.

182,-

$Č˝É¨Č¨ÉœÇ¸ÉœČ¨É„ É„Č˝Éœ ÉœČ¨ČľČ? Č?Č˝ɤ É¤Č˜É„É‘Č? Č?ČľČ?ȚȚČ?ȾȨČ?Č˜ Č˜Č? É•Éœ pĂĽ Hotel Am merika me ka a i Ho obro o

Č?É•ÉœÇ¸É‘É‘Ç¸Č˝Č?Č?ČšČ?Č˝ÉœŃŽǸȾȾČ¨Č˝ČƒČľÉ¤É•Č¨É¨Č?҇XȨÉœĘŚČ˝Č°Č?É‘ɉʒȇČ?ÉœČŁČ?ČľČ?Ńł VĂŚlg frit fra ra selskab selskabsmenuerne: Velkomst, forret, mellemret (sorbet), hovedret, dessert og natmad. Husets vine ad libitum. Kaffe med fyldte chokolader. Husets cognac eller likør. Fri bar med øl, vand og husets vine. Hotellet prĂŚsenterer mundtligt aftenens menu og vine. Duge, stofservietter i valgfri farve ud fra skema. Blomsterborddekorationer, levende lys samt menubĂĽnd afstemt i farve ud fra dug og servietter.

XȨ É•Č?Ƚȇ XȨ ȇČ?É‘Č?ČšČ?Č?É‘Č˝ ȇČ?É‘ ȇČ? É‘Č˝ Č˝Č?ɨɄɑČ? É‘Č?É• 8 retter kr.

195,-

Ń˝Č?É• Ń˝ Č?É•ÉœŇ‡ É„Č? Č?É•Č? Č?ȾɕȰ ȾɕȰǸ ȰǸǞ ɕǞɑ ȰǸǞ Çž É„Čƒ É„ČƒČŁÉ¤ ȣɤɑČ?Ńž

Professionel assistance gennem hele forløbet. Prøvespisning for to personer forud for det bestilte arrangement. (Inviter to ekstra med for 200,00 kr.pr. person og fĂĽ en hyggelig aften). Gratis overnatning for vĂŚrtsparret. Afhold festen en hverdag (søndag til fredag) og fĂĽ gratis spiritus med i den frie bar. Vi hĂĽber, De vil ďŹ nde inspiration i vores selskabsmenuer. I forbindelse med afholdelse af fest pĂĽ Hotel Amerika kan vi tilbyde Dem vĂŚrelser til specialpris.

PRISEKSEMPEL:

Festarrangement all inclus ive fra 595,- pr. pers.

Brød og smør kr. 15,Ved fÌrre end 10 pers., er der et tillÌg pü 10% Ved mere end 40 personer giver vi gratis brød og smør. Ved 15 personer frit leveret i Aars by - udenfor efter aftale

Messevej 1 - 9600 Aars - tlf.: 9862 2925

Amerikavej 48 ¡ 9500 Hobro ¡ Tlf. 9854 4200 ¡ post@hotelamerika.dk ¡ www.hotelamerika.dk


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 29

2

LIKE DRIVE.DK Hjørring - Türs - Hirtshals - Aalborg - Aars

KĂ˜REKORT TIL BIL Gi’r vi med et smil 8.500,- + gebyr (Lovpakken) Kørekort til bil • Trailerkort • Kørekort til motorcykel

HOLDSTART SAMT PRISER PĂ…

WWW.LIKE2DRIVE.DK

TLF. 22 28 53 33

Kenneth Madsen og Henrik Dernoff kørte deres Suzuki Swift Maxi frem til rally-DM 2013 titlen i Tunet National divisionen. En gentagelse af deres bedrift fra 2012.

Endnu et mesterskab til Suzuki Motorsport Fik en fantastisk afslutning pĂĽ 2013-sĂŚsonen MOTOR: Suzuki Motorsport ďŹ k en fantastisk afslutning pĂĽ 2013-sĂŚsonen, da ĂĽrets sidste DM-rally i weekenden blev kørt pĂĽ vejene i og omkring Herning. Et Danmarksmesterskab, to divisionssejre og et DASU-sølv blev det til. Danmarksmesterskabet blev for andet ĂĽr i trĂŚk kørt i hus af Kenneth Madsen/ Henrik Dernoff, der stille og roligt kunne køre sĂŚsonens tredje divisionssejr hjem i deres Suzuki Swift Maxi 2000. Dermed vandt de igen den samlede DM-titel for Tunet National biler. - Vi ďŹ k vores Danmarksmesterskab, men jeg har aldrig kørt sĂĽ langsomt før, siger Kenneth Madsen, der havde sĂĽ gode kort pĂĽ hĂĽnden, at

det reelt set blot drejede sig om at gennemføre løbet. - De første tre prøver gik ikke godt for os, for jeg syntes, at vi kørte for langsomt, og da vi sü gik mere til den, røg vi ud pü en mark. Siden fandt vi et bedre tempo, men stadig var det med en kÌmpe sikkerhedsmargen, fortsÌtter han. Den anden divisionssejr ved DM6 stod teamets helt unge Jacob Madsen for. Sammen med Arly Larsen kørte han sin Swift Sport til endnu en sejr i klassen for ikke tunede biler. En gentagelse af deres bedrift fra DM5 afdelingen, som var teamets første start i rally-DM. Det tegner godt for nÌste sÌson. Sølvmedaljerne i Dansk Automobil Sports

Unions mesterskab for de mindre biler i Tunet National divisionen løb RenĂŠ Harms/Lone Otto af med. - Vi kĂŚmpede med Rasmus Sørensen om sølvet, men da han kørte af pĂĽ den første rundbane ved start lige foran os, blev vores løb meget anderledes, siger RenĂŠ Harms. Suzuki Motorsports teamchef Anders Lysen, som sammen med John Madsen selv var til start i Herning, var godt tilfreds med sĂŚsonafslutningen. - Vi ďŹ k en tredjeplads i divisionen, og selv om vi er glade for det resultat, sĂĽ har vi nu jublet mest over de resultater, som de øvrige teammandskaber har kørt hjem for Suzuki Motorsport, siger han.

67257.‘5(.257 +RV*5‘167UDQVSRUW8GGDQQHOVHUL/¥JVW¥UWLOE\GHUYLQ\HKROG KYHUWUHGMHXJH'HWEHW\GHUDWGXL$08UHJLKDUPXOLJKHGIRUDW WDJHVWRUWN¥UHNRUWWLOODVWELOEXVHOOHUYRJQWRJ .XUVHUQHWLOODVWELORJEXVLQGHKROGHUIRUXGHQN¥UHNRUWXGGDQQHOVHQ RJVnXGGDQQHOVHQWLOGHQORYSOLJWLJH(8NYDOL¿NDWLRQVEHYLV0HG DQGUHRUGGXInUHQNRPSOHW$08FKDXII¥UXGGDQQHOVH

.U $08PnO$08PnO

5LQJRJKÂĄUQÂ UPHUH

*5‘167UDQVSRUW8GGDQQHOVHU/ÂĄJVWÂĄU7/) ,QJHQYHQWHWLG1\HKROGKYHUWUHGMHXJH

)RUXGHQ$08FKDXIIÂĄUXGGDQQHOVHUQHDIKROGHUYLRJVnHIWHUXG GDQQHOVHVNXUVHUIRUFKDXIIÂĄUHUVDPWĂ€H[NXUVHUIRUEXVFKDXIIÂĄUHU .ÂĄUHWHNQLNHOOHUHQHUJLULJWLJNÂĄUVHOWLOYLUNVRPKHGHUHOOHUDQVDWWH 8JH 8JH

SKAL DU HAVE KĂ˜REKORT SĂ… KONTAKT

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ www.aarsavis.dk

AARS AVIS Annoncetelefon 98 62 17 11

JENS BOCK

 Âą(8(IWHUXGGDQQHOVHLQNONÂĄUHWHNQLNJRGVHOOHUEXV $PXPnO  )OH[NXUVXV %$% PRGXO .U $PXPnO

 SUGDJ

Ring og hør nÌrmere. Holdstart TILBUD den 17. august 2009

Tilmeld nu og fĂĽ kr. 2.000,- i rabat Lovpakke nu kr. 8.995,-

TLF. 22 24 04 21

'DQPDUNVYHM/ÂĄJVWÂĄUÂą7OI

SMĂ… HOLD=GODE KĂ˜RETIDER=MINDRE FRAVÆR

www.himmerlands-koereskole.dk

*5‘16¹QXRJVnLO¥JVW¥UKRV-\VN.¥UHXGGDQQHOVHVFHQWHU

BYENS BEDSTE BRUGTE • ALLE NYSYNET • 6 MDR. GARANTI • VELKOMMEN

01/03/2005 Toyota Avensis 2,0 D-4D Sol 4d

01/08/2007 Toyota Corolla 1,6 Luna 4d

01/06/2011 Toyota Sportsvan 2,0 D-4D 126 T1 5d

Grümetal, fuldaut. klima, 16� alufÌlge, fartpilot, fjernb. c.lüs, el-spejle m. varme, tügelygter, 7 airbags, CD/radio

GrĂĽmetal, fartpilot, trĂŚk, fjernb. c.lĂĽs, el-spejle m. varme, tĂĽgelygter, 7 airbags, CD/radio, lĂŚderrat, multifunktionsrat

Blümetal, 16� alufÌlge, fartpilot, fjernb. c.lüs, el-spejle m. varme, 4 airbags, sÌdevarme, kørecomputer, el-ruder

Km 133.000 ...................................................................

Km 63.000.....................................................................

Km 58.000.....................................................................

109.900

H&H Biler a/s

129.900

HjortkjÌrsvej 12, 9600 Aars • Tlf. 98 62 38 00 • aars@toyota.dk • www.h-hbiler.dk

139.900

TOYOTA AARS


Aars Avis

SIDE 30

Kommunikations- & marketingmedarbejder

Rolls Royce vÌlger ogsü Continental MOTOR: En rÌkke af de europÌiske topmÌrker sÌtter Continental-dÌk pü de nye modeller. Senest er den nye Rolls Royce Wraith/RR05 rullet ud pü asfalten med ContiSportContact 5 ContiSeal. Tidligere i ür har Audi lanceret RS 6 og RS7 med ContiSportContact 5P ContiSilent som standard. Porsche Panamera G1 II og Porsche Macan kommer til at køre pü Continentals

Porsche-ejer til lavpris? MOTOR: Kun fü biler har lige sü mange fans som Porsche 911, der nu har 50 ür pü bagen. Til gengÌld har ikke ret mange fans rüd til de mest eftertragtede, klassiske 911-versioner, der kan koste op til 800.000 kroner. Men heldigvis er der en nemmere og langt billigere müde at blive ejer af en klassisk 911 pü, skriver MotorClassic, FDMs magasin om klassiske biler. - Porsche-kendere er enige om, at en 911 SC fra sidst i 1970erne er den variant, der giver suverÌnt mest vÌrdi for pengene. Her skal man typisk af med mellem 200.000 og 350.000 kroner for et fornuftigt eksemplar, og tilmed er motoren mere holdbar end i de Ìldre versioner, siger MotorClassics chefredaktør, Bo Christian Koch. Inden køb skal en Ìldre 911 dog undersøges meget grundigt, for eksempel pü et af FDMs testcentre, da det kan koste meget dyrt at vÌlge den forkerte bil. - IsÌr rust og dürligt udførte skadesreparationer er meget kostbare at udbedre, og mange 911’ere har levet et hürdt liv. Til gengÌld kan en sund bil vÌre en god investering, fastslür Bo Christian Koch. Desuden skal man huske at sÌtte penge af til den løbende drift. - En 35 ür gammel Porsche 911 kan godt tüle at blive brugt, hvis den er i god stand. Men skal den passes ordentligt, koster det typisk godt 10.000 kroner om üret i gennemsnit at holde den kørende, siger Bo Christian Koch.

BILLIGE BRUGTE OG NYE

VINTERDÆK VI HAR IGEN BRUGTE VINTERDÆK PÅ LAGER FRA SCHWEIZ. I OKTOBER YDER VI

15% EKSTRA RABAT PÅ ALLE BRUGTE OG NYE VINTERDÆK. SÅ KIG IND PÅ VORES HJEMMESIDE ELLER RING

DĂŚkcenter

Grynderupvejen 6, Tlf. 98 55 19 55 Nørager www.dvidaekcenter.dk

ContiWinterContact TS 830 P NO. Og BMW X5/F15 bruger ContiSportContact5 SSR SUV. Ud over de europĂŚiske mĂŚrker er ogsĂĽ den nye Hyundai i10 monteret med tyske dĂŚk, nemlig ContiEcoContact5.

30. oktober 2013

Vi søger en kreavtiv og selvstÌndig kommunikationsmedarbejder Arbejdsopgaver:

Vi tilbyder:

‡9 HGOLJHKROGHRJXGYLNOHYLUNVRPKHGHQV websites ‡8GDUEHMGHOVHDIWHNVWWLOSUHVVHPHGGHOHOVHU Q\KHGVEUHYHZHEVLWHVEURFKXUHUPP ‡%LOOHGEHKDQGOLQJRJ¥YULJHPDUNHWLQJVRSJDYHU

‡(QVS QGHQGHVWLOOLQJLHQLQWHUQDWLRQDO YLUNVRPKHGLY NVW ‡*RGHIDJOLJHRJSHUVRQOLJHXGYLNOLQJVPXOLJKHGHU 7LOWU GHOVH¹KXUWLJVWPXOLJW

Mange bilmÌrker foretrÌkker Continental, og Rolls Royces nye model kører ogsü pü de tyske dÌk.

WEEKEND CHAUFFĂ˜R SĂ˜GES HURTIGST MULIGT Vi søger 2 chauffører til weekend kørsel med køl og frys fra Aars - rundt i DK lørdag og søndag. BopĂŚl i eller omkring Aars vil vĂŚre at foretrĂŚkke da bilerne stĂĽr i Aars. Ved evt. spørgsmĂĽl kontakt Lotte 79 18 79 04. Ansøgning med kopi af kørekort og førerkort sendes til lipe@dk.dsv.com

.YDOL¿NDWLRQHU ‡'XHUQ\XGGDQQHWLQGHQIRUYLUNVRPKHGVNRPPXQLNDWLRQHOOHUPHGQRJOHnUVHUIDULQJ fra en lignende stilling. ‡'XHUYHOIRUPXOHUHWRJJRGWLODWVNULYH fÌngende tekster. ‡'XEHJnUGLJIHMOIULWSnGDQVNRJHQJHOVN \GHUOLJHUHVSURJNRPSHWHQFHUHUHQIRUGHO

6HKHOHVWLOOLQJVRSVODJHWSn www.time-danmark.dk < Job Send din ansøgning snarest og senest den QRYHPEHUWLODGUHVVHQKHUXQGHU HOOHUJHUQHSnPDLODQLWDN#WLPHLQWOGN

TIME Søndervang 3 - 9640 Farsø Telefon +45 98 63 24 33 www.time-danmark.dk TIME er et dynamisk internationalt team pü 600 medarbejdere, hvoraf de 100 arbejder i Farsø. Vores primÌre opgave er opbygning, montage og service af kurve-lifte pü vans og lastbiler. TIME tilbyder en arbejdsplads med gode kolleger og en virksomhed i en rivende udvikling.

TRECO A/S søger regnskabselev TRECO søger en serviceminded elev med flair for tal og edb til regnskabsafdelingen. Du vil gennemgü et interessant og afvekslende 2 ürigt elevforløb, hvor du vil blive uddannet i bl.a. bogføring, afstemning, administration og lønbehandling.

TRECO A/S er en virksomhed med ca. 60 ansatte, der udvikler, konstruerer og producerer kundespecificerede tyndpladeprodukter. Virksomheden tilbyder büde underleverandørydelser og egenproduktion til süvel ind- som udland. Fabrikken, som er ordreproducerende, er udstyret med en moderne maskinpark. For nÌrmere information besøg vores hjemmeside pü www.treco.dk

AnsvarsomrĂĽde: Som regnskabselev vil du blive introduceret til en rĂŚkke finansielle, administrative og regnskabsmĂŚssige opgaver, og du vil fĂĽ dine egne ansvarsomrĂĽder, der vil udvikle sig igennem elevperioden.

Medarbejder søges Vi søger straks en frisk medarbejder til vores lager/ produktion i Hvalpsund. Arbejdsopgaver: s Pluklager, bestĂĽr af udlevering/modtagelse af varer, pakning af ordre mv. s Vask/imprĂŚgnering af net s Diverse monterings opgaver hos kunder, her kan forekomme enkelte rejsedage s Diverse vedligeholdelses opgaver s Betjening af kunder KvaliďŹ kationer: Til den ledige stilling hos os, søger vi en person, der er selvstĂŚndig, ďŹ&#x201A;eksibel, udadvendt, pligtopfyldende. Du skal kunne arbejde struktureret og have god ordenssans samt gode samarbejdsevner. Kørekort er et krav og truckcertiďŹ kat er en fordel.

Opgaverne vil f.eks. vĂŚre Bankafstemninger Afstemning af kreditorer og andre balanceposter ifm. mĂĽnedsafslutning Bogføring af indbetalinger Finansbogføring Lønbehandling Afregning af moms m.m. Indberetning til Danmarks Statistik mv. Assistere ved ĂĽrsafslutning Telefonpasning Refusionsindberetninger til kommune Arbejdstiden er 7.00 â&#x20AC;&#x201C; 15.30 mandag-torsdag, fredag 7.00-12.35 Kvalifikationer: For at komme i betragtning til stillingen forventer vi, at du har: Afsluttet den 3 ĂĽrige HHX (eller tilsvarende) med gode resultater â&#x20AC;&#x201C; engelsk og erhvervsøkonomi pĂĽ B-niveau Kendskab til MS-office â&#x20AC;&#x201C; erfaring specielt med Excel En positiv indstilling til at lĂŚre nyt, og evnen til at arbejde selvstĂŚndigt samtidig med, at du deltager som en del af teamet Evnen til at overskue flere opgaver pĂĽ en gang, og er god til at strukturere din hverdag, sĂĽledes at deadlines overholdes Gode engelsk og dansk kompetencer, sĂĽvel skriftligt som mundtligt. Desuden vil tysk i tale vĂŚre et plus.

Vi tilbyder: s Interessante udfordringer i et internationalt miljø i rivende udvikling. s En spĂŚndende stilling i et uformel miljø s Gode kollegaer s Løn efter kvaliďŹ kationer

Vi tilbyder: Et arbejdsmiljø med mulighed for faglige udfordringer, en synlig ledelse samt en uformel omgangstone. Desuden har vi pü TRECO kantineordning, motionsrum og personalearrangementer, f.eks. biograftur, dartturnering, 24-timersløb og sommerfest.

TiltrĂŚdelse: Snarest muligt.

Har du spørgsmĂĽl kan du kontakte Anders Didriksen â&#x20AC;&#x201C; anders@treco.dk.

Ansøgningsfrist: Send din ansøgning til os sü hurtig som muligt:

Skriftlig ansøgning sendes att.: Anders Didriksen, anders@treco.dk Ansøgningsfrist: senest 15. november 2013 â&#x20AC;&#x201C; Vi forventer at have stillingen besat ultimo november 2013. TiltrĂŚdelse: snarest muligt.

Hvalpsund Net A/S Havnepladsen 16 Hvalpsund, 9640 Farsø Eller mail: jst@hvalpsund-net.dk Virksomheden: Hvalpsund Net A/S er Danmarks førende leverandør af ďŹ skeri artikler, havbrug og on-shore produkter. Vi er en international orienteret eksportvirksomhed med hele Vesteuropa og dele af Afrika som vore primĂŚre markeder. Selskabet ledes fra et moderne hovedkontor pĂĽ havnen i Hvalpsund, og har derudover produktion i egen fabrik i Polen. Vi beskĂŚftiger i alt ca. 80 medarbejdere.

TRECO A/S Elmegaardsvej 3 9620 Aalestrup . Tlf 98 64 22 44 Fax. 98 64 15 49 www.treco.dk e-mail: treco@treco.dk

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 18.00 sĂĽ kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 pĂĽ tlf. 98 92 89 00


Aars Avis

30. oktober 2013

SIDE 31

TIL LEJE

UDLEJES

Udlejes i Haverslev 2

Organist ved Ulstrup-Gundersted pastorat Vesthimmerlands Provsti Stillingen som organist (gerne PO) pü op til 70% fuldtid ved Ulstrup og Gundersted Kirker er ledig og ønskes besat hurtigst muligt. Se stillingsopslaget pü www.jobnet.dk eller www.hornumogomegn.dk eller kontakt provst Hanne Petersen pü tlf. 20 57 99 09. Ansøgningsfrist 18. november 2013

2 vĂŚr. lejlighed pĂĽ 50 m . Husleje kr. 2.800,-. Dep. 3 mdr.s husleje. Efter kl. 17.00 tlf. 21 74 84 98/21 75 72 77

Hornum PÌn og lys lejlighed 50 m2 pü 1. sal med køkken/ alrum, 2 vÌr., bad/toilet. Nymalet, pÌn og iorden. Leje 2.750 kr. Dep. 3 mdr. Henv. tlf. 30 82 85 55

Ejendomsadministration

(UIDUHQ &1&NDQWSUHVVH RSHUDWÂĄU

VÂĄJHV

Privat udlejning, andelsboligforening eller ejerforening. Pris pr. lejemül. Ring til Lotte og hør nÌrmere

LMR Ejendomsservice tlf. 51 94 63 38

Lejlighed 30 m2. 1 vÌr. Med køkken og bad. 2.800 kr. + forbrug. Tlf. 25 15 26 41

LEJLIGHED HAVERSLEV 2 vĂŚr. Kr. 2.800 + forbrug. 3 mdr.s dep. Tlf. 21 74 84 98 efter kl. 17.00

Billig lejlighed Hornum Dejlig 1-vĂŚr. lejlighed pĂĽ 43 m2. Beliggende centralt i byen. Nyistandsat v/indflytning. Husleje kr. 2.423 pr. md. + forbrug. Fremvisning pĂĽ adr.: Torvet 6, Hornum torsd. d. 31. okt. kl. 18. www.escot.dk

Tlf. 99 36 66 04

&DPUREHVN IWLJHULGDJFDSHU VRQHUPHGVHULHSURGXNWLRQDIDUWLNOHUWLO VNDGHG\UVEHN PSHOVHODJHULQYHQWDU XQGHUOHYHUDQGÂĄUDUEHMGHVDPWODQGEUXJV RJVPHGHSURGXNWHU $QVÂĄJQLQJVIULVW 0DQGDJGQRYHPEHU +DUGHWWHYDNWGLQLQWHUHVVH VnNRQWDNW +HQQLQJ0ÂĄOOHU 7OIÂ&#x2021;KKP#FDPURGN .XUW6ÂĄUHQVHQ 7OIÂ&#x2021;SRVW#FDPURGN

Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen

* A3 - A4 * overhead-ďŹ lm * tryk pĂĽ trøjer Aars Bogtryk & Offset

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard

BlÌrevej 2, 9600 Aars Tlf. tid kl. 8.00-9.00 pü 98 62 11 18 - 40 53 98 62 Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aà astninger - IndlÌg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Ogsü udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

KLINISK TANDTEKNIKER

Farvekopicenter Aars

Anne Grethe Nielsen Himmerlandsgade 73, Aars

Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Tlf. 98 62 13 40 TrĂŚffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fred. 9-12

SKROTHANDEL Lejligheder i rolige og grønne omgivelser

Niels 30 42 70 40

Nordvestvej 14, 9600 Aars

Telefon 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

VINTEROPBEVARING Campingvogne, bĂĽde m.m. Ved Aars

AARS BOLIGFORENING KIRKEGADE 2 - 9600 AARS TLF. 98 62 24 13 Bliv medlem... www.aarsbo.dk Kontortid: Mandag-onsdag 9.00-16.00 Torsdag 10.00-17.00 Fredag 9.00-12.00

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Aars Avis onsdag inden kl. 18.00 sĂĽ kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00 pĂĽ tlf. 98 92 89 00

Tlf. 40 73 10 04 Vikarservice Landbrug Erhverv Transport

Haveservice HjemmehjĂŚlp - valget er frit - valget er dit

Haveplan OmlĂŚgning Vedligehold

Hjemmeservice

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

KĂ&#x2DC;B OG SALG

NEVE EDB

KeldgĂĽrdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

SUNDHED & VELVĂ&#x2020;RE

KLINIK FOR FODTERAPI v/Statsautoriseret Fodterapeut

...din lokale tryksagsleverandør: Aars Bogtryk & Offset 98 62 17 11

Karina Levo

Himmerlandsgade 103 C, 9600 Aars - Indkørsel fra Søndergade - Parkering lige ved døren Kørerr ogs Kør og g ü pü pü Kører ogsü ud ude ud deb de beh behand beh handlin and nd dlin ling g udebehandling

RING FOR AFTALE PĂ&#x2026;

TLF. 20 60 30 70

Tilskud fra Sygesikring Danmark og udvidet helbredstillĂŚg

Har du brug for hjĂŚlp...

Frit valg Privat Erhverv

Salg, service og reparation af computere,netvĂŚrk, printere, udstyr og programmer.

*O1ÂĄUDJHUYHMÂ&#x2021;1ÂĄUDJHU 7OI ZZZFDPURGN

FARVEKOPIER

BLANDEDE

9LKDUGHUXGRYHU&1&UHYROYHUVWDQVHUH RJKDUGXHUIDULQJPHGGHWRJVnHUGHWHW SOXVPHQLNNHHWPXVW $QVÂ WWHOVHKXUWLJVWPXOLJW

KLINIK FOR FODTERAPI

Tlf. 96 98 01 01

'DYLKDUIRUU\JHQGHWUDYOWLYRUSURGXN WLRQVÂĄJHUYLHQHUIDUHQNDQWSUHVVH RSHUDWÂĄUSnIXOGWLG 9LKDUSW&1&NDQWSUHVVHUHRJpQ URERWEXNNHFHOOHYLIRUYHQWHUHQPRGHQ HUIDUHQSHUVRQVRPNDQDUEHMGHVHOY VWÂ QGLJWRJVWDELOW

BLANDEDE

SUNDHED & VELVĂ&#x2020;RE

Kom den 2. november og prut om prisen pü alle vare i butikken, og fü en tallerken gule Ìrter, der er pølser til børn ifølge med voksne. Kirkens KorshÌr genbrug Jernbanegade 1B, Hornum

LOPPEMARKED

Kirkens KorshĂŚr

Lørdag d. 2. og søndag d. 3. november kl. 9.00-17.00

Jernbanegade 1 B Brugbare effekter samt dødsboer afhentes Tlf. 98 66 14 26

CAMPINGVOGNE

Mand.-fred. 11.00-17.00 Lørdag 10.00-13.00 1. lørdag i md. 10.00-16.00

BlĂŚrevej 114, BlĂŚre Tlf. 51 16 25 30/ 30 69 67 43

Hornum Genbrug

Opbevares for vinterhalvĂĽret, 750 kr.


Aars Avis

SIDE 32

Landsdelens bedste

LOPPEMARKED finder du i

HIMMERLANDS AVISERNE

SĂŚlges: 4 stk. vinterdĂŚk pĂĽ fĂŚlge Goodyear 185-65-14, pris kr. 800. 4 stk. alufĂŚlge 15â&#x20AC;? + mĂĽl 100, pris kr. 1.000. Tlf. 61 76 06 98 SĂŚlges: Kreidler 73, adskilt, nyrenoveret motor, nylakeret - byd! Tlf. 28 97 27 15 SĂŚlges: VinterdĂŚk 235/60r16, kørt ca. 800 km. 2 stk. Minerva ďŹ skehjul, nye. FransgĂĽrd rive. Tlf. 22 28 86 90 SĂŚlges: Golden Retriever hvalpe til salg. Hvalpene er køkkenopdrĂŚt - med stambog, vant til børn. Tlf. 30 13 71 64 SĂŚlges: BrĂŚnde, gran i 30 cm. stykker, kløvet. Klar til brug. 375 kr./rm. Tlf. 20 25 19 04

30. oktober 2013

SĂŚlges: ]PU[LYK¤R Wr M¤SNL 9 )YPKNLZ[VUL Ă&#x201E;U Z[HUK7YPZRY Tlf. 74 75 71 81 SĂŚlges: :VSHYPL _ JT YÂĽY 2\U SPK[ IY\N[ 7YPZ RY HMOLU[L[ Tlf. 98 57 21 32 SĂŚlges: 5L^ @VYR Z[\L -HY]L VRZLISVK -HZ[ WYPZ RY Tlf. 20 40 95 27 SĂŚlges:;YHR[VY-VYKZVU+L_[H ILUaPU TLK MÂĽYLYO\Z PRRL Z¤YSPNRÂĽUTLURÂĽYLYNVK[ Tlf. 26 82 45 95 SĂŚlges: Fodboldstøvler Adidas Absolado LZ TRX FG i gule. Str. 40 2/3. Brugt 3 gange, 3 mdr. gamle. SĂŚlges da de er for lille. Købt for kr. 600,-. Pris kr. 400,-

SÌlges: Ruhüret standard gravhundehvalpe, 8 uger, 9/11-13. Ormekur, chip og DKK stambog. KøkkenopdrÌt. Tlf. 23 84 56 40

Købes: Gl. jern og metal købes/ afhentes. Evt. nedskÌring.

AARS AVIS

SĂŚlges: Migatronic 200 pindsvejser, 1.100 kr.

FARSĂ&#x2DC; AVIS

Tlf. 20 46 62 97

SÌlges: BrÌnde. Gran kr. pr. m 200,-. Løv kr. pr. m 295,-. Kan evt. lev. mod mere betaling.

FOLKEBLADET STĂ&#x2DC;VRING NIBE AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD Ă&#x2DC;STHIMMERLANDS FOLKEBLAD SĂŚlges: Udendørs olietank, C3, 2008, har stĂĽet inde. B 640 mm, H 1380 mm, L 1500 mm. Attest medfølger. Skal afhentes. Kr. 2.000,Tlf. 24 27 15 48 Købes: Tank + køler til grĂĽ Ferguson. Tlf. 86 69 60 89 SĂŚlges: Oldenborghoppe født 25/6-2011. Rødt pas. Behagelig og rolig, i hĂĽnd hver dag. Sort. Vant til at bindes. Far: Gerling. 7500 kr. Tlf. 86 69 60 89 SĂŚlges: GrĂĽ Ferguson 31, benzin, køreklar 7500 kr. Tlf. 86 69 60 89 SĂŚlges: Hingsteføl, D.V. ½ ĂĽr, brunt, grønt pas. Meget elegant og venlig, i hĂĽnd hver dag. Kan stĂĽ bundet. Pris 4000 kr. Tlf. 86 69 60 89 SĂŚlges: 2 stk. syret egeskabe med blyruder. Det ene hjørneskab, det andet højde 155 x bredde 95. Pris: 900,- kr. pr. stk. Tlf. 21 15 66 18

SĂŚlges: Afsyret fyrretrĂŚsmøbel med 2 lĂĽger og 2 skuffer. PĂŚn stand. H. 95 - L. 133 - B. 62 800,- kr. Tlf. 28 90 30 91 SĂŚlges: Komfur, vaskemaskine, køleskab, fryser, spisebord i eg m. 6 stole. Tlf. 53 97 96 33 SĂŚlges: 8 spisestuestole. Med høj ryg og cremefarvet stof. Behandlet sĂĽ de nemt kan tørres af. Rigtig ďŹ n stand. Billede kan fremsendes af stolene. Pr. stk. 200 kr. Tlf. 40 37 21 74 SĂŚlges: Rød Bumbostol med bord, til babyer. Stolen er super til nĂĽr barnet skal starte med at spise. Pris: 250 kr. Tlf. 40 37 21 74 SĂŚlges: GĂĽvogn, rigtig ďŹ n stand. Vognen er i røde og grønne farver. Pris: 200 kr. Tlf. 40 37 21 74

SÌlges: 1. klasses ege- og bøgebrÌnde, tørt og parat til brÌndeovn. Kr. 450 pr. kasserummeter. Tlf. 98 67 80 42

LOPPEMARKED til til 101.262 88.050 husstande husstande

20 ord for 50 kr.

HIMMERLANDS AVISERNE

SĂŚlges: Søde, langhĂĽrede dvĂŚrggravhunde. Salgsklare 15/11-13. Chippet, vaccineret og ormekur. 4 hanner, 3.000 kr./stk., 2 hunner, 3.500 kr./stk. Tlf. 29 61 83 23 SĂŚlges: Beomaster 6000, komplet med fjernbetjening. Køleboks, 40 liter, 230 V AC/12V DC/ gas. Enhedspris 600 kr. Tlf. 61 14 90 74 Købes: +ÂĽKZIVLY Ă&#x2026;`[[LIVLY Ă&#x201E;ULYL PUKIV TÂĽISLY THSLYPLY [¤WWLYSHTWLY\YLZWLQSLWVYJLS¤UNSHZMHQHUJLĂ&#x201E;N\YLYZÂĽS] N\SK ZHTSPUNLY UPWZ ZTr[PUN ;VWWYPZIL[HSLZRVU[HU[ Tlf. 21 64 80 90 SĂŚlges: /¤RWSHU[LY 3PN\Z[LY š3PNHš -YH [PS JT -PUL WSHU[LYNVK[YVKUL[ Tlf. 61 14 89 66 SĂŚlges: ,U NHTTLS RVYU]¤N[ ZVY[ TLK SVKKLY :V]LZVMH RHU ZSrLZ\KTLKZR\MMLY_ JT2\USPK[IY\N[ Tlf. 40 81 08 06 SĂŚlges:,SRVTM\YTLKWSHKLYP Ă&#x201E;U[ Z[HUK @HTHOH LSVYNLS :VMHIVYKTLKTHYTVWSHKLY Tlf. 40 81 08 06 SĂŚlges: 7LUNLZRHI NS HU[PR MHIYPRH[(3)YLTZ=PIVYNL[HIS OÂĽQKLIYLKKLK`IKLTLKZÂĽQSLYVNSÂĽ]LMÂĽKKLY =¤N[RN Tlf. 23 98 74 29

Købes: Bøger af Jens BrĂĽten: â&#x20AC;?Flere himmerlandske originalerâ&#x20AC;? og Himmerlands rakkere bind 1-2. Tlf. 30 60 79 99 SĂŚlges: BrĂŚnde, løvtrĂŚ, grantrĂŚ, savet og Ă&#x2026;ĂŚkket, evt. leveret. Købes: TrĂŚ pĂĽ roden. Tlf. 31 38 25 92 - 40 88 71 40 SĂŚlges: Vinterhjul, Michelin A3 str. 185/65/14-T pĂĽ Ford fĂŚlge, 4 hjuls, nĂŚsten som nye. Hjulkapsler medf., pris 2200 kr. Tlf. 98 67 63 69 Købes: Palisander spisestue, bord, stole, skĂŚnk i palisander købes og skrivebord i palisander købes. Tlf. 40 73 19 97

SÌlges: Søde kattekillinger sÌlges til kÌrlige hjem. Har füet orme- og loppekur. 100 kr. pr. stk. Løgstør. Tlf. 51 35 54 26 Købes: Selvskover søger trÌ til brÌnde i Løgstør-Aars-omrüdet, evt. nedbrydningstrÌ. Kontaktes pü nr. Tlf. 22 36 65 43

BEMĂ&#x2020;RK

â&#x20AC;˘ CAMPINGVOGNE â&#x20AC;˘ BILER - SKAL med under bilmarkedet eller køb & salg!

Tlf. 20 35 92 22

Tlf. 40 28 61 89

Tlf. 28 59 12 49/21 26 43 30 Købes: Jern og skrot, stort som smĂĽt. Tlf. 25 47 13 12 SĂŚlges: Sovesofa - nĂŚsten ny, hvidludet entrĂŠmodul, 4 skuffer og 2 lĂĽger. BO TV modul - L2802 m/box. Tlf. 98 62 33 12 SĂŚlges: Købmandsdisk pĂŚn kr. 300,-. DVDâ&#x20AC;&#x2122;er fra kr. 10,- til 50,-. Erotik DVDâ&#x20AC;&#x2122;er kr. 30,-. Stjernetegn filmboks kr. 100,-. Tlf. 28 70 79 22 SĂŚlges: VĂŚghĂŚngt brĂŚndeovn mrk. Hwam 5 ĂĽr gammel. Vitrineskab i bøg. 5 armet lysekrone i smedejern. Tlf. 30 61 46 80 SĂŚlges: 2 havestole med tykke hynder nypris kr. stk. 1.785,sĂŚlges for kr. 1.500,- samlet, brugt i udestue. Tlf. 22 83 78 54 SĂŚlges: 2 prs. sofa samt 2 lĂŚder stole pĂŚne og velholdte kr. 1.000,-. Tlf. 25 21 47 09 SĂŚlges: GrĂĽ otiumstol med vippefunktion + fodskammel kr. 500,-. Smoking sort str. 108 c kr. 400,Tlf. 40 37 42 70

SE HER!

- inden du laver din annonce!

Hvilke effekter kan IKKE annonceres? Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af: Ejendomme, sommerhuse, grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, herunder ogsĂĽ traktorer. (Disse ting henvises til henholdsvis avisens EJENDOMS-, MOTOR- og LANDBRUGSSIDER eller evt. til rubrikken KĂ&#x2DC;B OG SALG). - Du kan IKKE indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslĂŚt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGĂ&#x2DC;RELSER. Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Husk: Breve sendt med postvĂŚsenet mĂĽ IKKE indeholde kontanter! Hvor bliver annoncen indrykket? Annoncen indrykkes i 7 aviser i Himmerland (totaloplag 88.050 ekspl.): Aars Avis. Farsø Avis. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør. Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Ă&#x2DC;sthimmerlands Folkeblad, Kongerslev.. Folkebladet, Støvring. samt Nibe Avis. HvornĂĽr skal annoncen indleveres? Annoncen skal vĂŚre avisen i hĂŚnde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKE indtelefoneres.

Indryk en loppemarkedsannonce   og kom ud til 101.262 husstande!  Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00 Mrk.: ÂťLoppemarkedÂŤ Betaling vedlagt:

â?&#x2018; Kontant â?&#x2018; Check ANNONCETEKST: â?&#x2018; SĂŚlges â?&#x2018; Købes â?&#x2018; Byttes â?&#x2018; Gives vĂŚk

BEMĂ&#x2020;RK CAMPINGVOGNE â&#x20AC;˘ BILER â&#x20AC;˘ MOTORCYKLER â&#x20AC;˘ LANDBRUGSMASKINER â&#x20AC;˘

Annoncen mĂĽ fylde op til 20 ord! Er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - ogsĂĽ med max. 20 ord.

BETALING: Kontant ved levering af annoncen Annoncer til loppemarkedet kan ikke indtelefoneres!

Telefon:

Afsenders navn og adresse:

- SKAL med under bilmarkedet eller køb & salg!


Indviklede regler stĂĽr i vejen for mere natur

Ulrik Lemvig â&#x20AC;˘ Mobil 22 43 14 46 â&#x20AC;˘ www.soettrupms.dk

M s a â&#x20AC;&#x2122; r d kservice r a a g j ø H

Foreninger gĂĽr sammen for at pĂĽvirke ministre Indviklede og ulogiske regler stĂĽr i vejen for mere natur i det danske agerland. Nu opfordrer Danmarks JĂŚgerforbund, Dansk Ornitologisk Forening og erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer bĂĽde miljøministeren og fødevareministeren til at følge en rĂŚkke af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. Billebanker, lĂŚrkepletter, barjordsstriber, vildtstriber og lĂŚhegn â&#x20AC;&#x201C; alle eksempler pĂĽ tiltag i agerlandet, der gavner den biologiske mangfoldighed. DesvĂŚrre er reglerne i dag skruet sĂĽdan sammen, at det i mange tilfĂŚlde er for indviklet for den enkelte landmand at gennemskue lovgivningen pĂĽ omrĂĽdet. Derfor er mange lodsejere bange for at miste støttemidler, hvis de laver frivillige tiltag for dyre- og plantelivet. En anden barriere er, at smĂĽbiotoper ikke tĂŚller med, nĂĽr landmĂŚnd skal ansøge om EU støtte til sine marker. Det betyder altsĂĽ, at der i dag er økonomisk incitament til at fjerne for eksempel lĂŚhegn, smĂĽ vandhuller og remiser pĂĽ markerne. Natur- og Landbrugskommissionen har anbefalet, at lade smĂĽbiotoper tĂŚlle med i de støtteberettigede arealer. Det ville, i følge de tre underskrivere af brevet, give landmĂŚnd det tiltrĂŚngte incitament til at bevare smĂĽbiotoperne pĂĽ deres marker. - Jeg kan sagtens forstĂĽ, at mange landmĂŚnd er bange for at blive straffet af systemet, nĂĽr de gerne vil gøre noget for naturen. Og det er det, vi skal have ĂŚndret.

Af frygt for at miste støttekroner undlader mange landmÌnd at lade dele af deres jord stü urørt hen, hvilket ellers ville gavne biodiversiteten. Det für tre organisationer til at rübe vagt i gevÌr.

LandmĂŚndene sidder med nøglen til at skabe mere og bedre natur, og det er der rigtig mange, der gerne vil, men mange tør ikke løbe risikoen for at ende med en stor regning, fordi de rĂŚkker naturen en hĂĽnd, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Ib W. Jensen. Før en landmand kan fĂĽ hektarstøtte fra EU, skal han leve op til en lang rĂŚkke krav â&#x20AC;&#x201C; de sĂĽkaldte krydsoverensstemmelseskrav. Anbefalingen fra de tre organisationer er blandt andet, at etablering af naturtiltag ikke skal pĂĽlĂŚgges krydsoverensstemmelseskrav, sĂĽledes at landmanden risikerer at blive trukket i sin støtte, hvis ikke naturtiltagene lever op til de stramme krav. De tre organisationer har

sammen skrevet en opfordring til ministrene om at gøre naturpleje og skabelsen af mere og bedre natur enkel og omkostningsfri for den enkelte landmand. I England ydes der via Landdistriktsprogrammet tilskud til naturtiltag efter et pointsystem, og en lignende ordning vil ifølge organisationerne fungere i Danmark. - Tusindvis af enge, overdrev, heder og vandhuller, der er beskyttet af naturbeskyttelseslovens bestemmelser, lider under manglende pleje, og en indsats for naturens biodiversitet er hürdt tiltrÌngt. En kortlÌgning af omrüderne og udarbejdelse af sükaldte naturplaner pü de enkelte landbrugsbedrifter vil synliggøre naturvÌrdierne for den enkelte ejer og myndighederne, samt vÌre

et sĂŚrdeles vigtigt vĂŚrktøj, nĂĽr omrĂĽderne skal plejes. Vi har brug for et mĂĽlrettet system i stil med det engelske, hvor der bruges EU-landdistriktsmidler til at give naturen et løft, siger Egon Ă&#x2DC;stergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening. Claus Lind Christensen, formand for Danmarks JĂŚgerforbund, fortĂŚller, at de indviklede og ulogiske regler kan fĂĽ helt mĂŚrkbare, negative konsekvenser for naturen. - LandmĂŚndenes frygt for at blive trukket i landbrugsstøtte ved at gøre det rigtige for den lille natur i agerlandet kan besvĂŚrliggøre arbejdet med at danne markvildtslav, hvor lodsejere samarbejder pĂĽ tvĂŚrs af ejendomsskel for at sikre markvildtet bedre vilkĂĽr. Det oplever vi allerede nu, hvor cirka 30 markvildtslav over hele landet er ved at se dagens lys. Derfor er jeg glad for, at vores tre organisationer i fĂŚlleskab er blevet enige om at opfordre ministrene til at gøre en aktiv indsats for at give landmĂŚnd, der vil gavne naturen, en tilskyndelse til at gøre det rigtige for naturen, siger han. Danmarks JĂŚgerforbund, Dansk Ornitologisk Forening og Landbrug & Fødevarer har en fĂŚlles interesse i at arbejde for, at der ogsĂĽ fremover bliver gjort en stor indsats for at etablere og vedligeholde natur- og biotopforbedrende tiltag i agerlandet, og understreger, at det er helt afgørende for en sĂĽdan indsats, at det fremadrettet gøres attraktivt at eje og forvalte naturarealer i det ĂĽbne land.

Sjørupvej 44, Sjørup, 9640 Farsø Tlf. 22 99 83 65 (21 48 61 53)

ENTREPRENĂ&#x2DC;R- OG DRĂ&#x2020;NINGSMESTER IB NIELSEN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50 Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af drĂŚn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

HIMMERLANDS FUGESERVICE v/Peer Juhler Faldvejen 25, 9670 Løgstør Tlf. 98 67 88 77 . Mobil 30 41 21 52 ALT FUGEARBEJDE UDFĂ&#x2DC;RES Nybyggeri - betonelementer - døre - vinduer - køkken - bad - epoxy

Siger kloakken stop? Ring Oudrup op!

Sp

www.oudrup-stenleje.dk Slamsuger med højtryksspuling og TV-inspektion

9PUN[PS2HSSL;SM :RHSR]HSP[L[LU]¤YLP[VWYPUN6\KY\WVW

Tryksager til landbruget... AARS BOGTRYK & OFFSET Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Himmerlandsgade 150 . 9600 Aars . Telefon 98 62 17 11

TĂ&#x2020;NK FREMAD Vi bor lokalt i Himmerland - og kender omrĂĽdet Vi hjĂŚlper dig gerne pĂĽ vej - og giver gode rĂĽd om bl.a.: - selskaber - driftsøkonomi PRPVVNDWRJÂżQDQVLHULQJ - brug af virksomhedssekretĂŚr til at løse de administrative opgaver, sĂĽ du kan bruge din tid effektivt i produktionen Ring og forhør nĂŚrmere pĂĽ 9615 3000 - spørg efter os Vagn Bech, økonomikonsulent Resenvej 85

7800 Skive Tlf. 9615 3000 landbo-limfjord.dk

-

Michael Mikkelsen, revisorassistent

ler/rør

ekana

f gyll uling a


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 34

Gudstjenester Søndag den 3. november 2013 Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, Aars. Redaktion: Thorkil Christensen (ansvarsh.), Lars Lindberg - tlf. 98 62 17 11 Torsten Hansen - tlf. 98 62 17 11. E-mail: redaktion@aarsavis.dk Annonceekspedition: Himmerlandsgade 150, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 11, fax 98 62 27 99. E-mail: annonce@aarsavis.dk Indleveringsfrister for annoncer: Forretningsannoncer og andre større annoncer samt annoncer med farver eller korrektur senest torsdag kl. 9.00. Andre annoncer modtages indtil mandag kl. 11.00. Oplag: 21.634 ekspl. Bladet udsendes hver onsdag. Tryk: OTM Avistryk A/S Har De ikke modtaget avisen senest kl. 18.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00. - Tlf. 98 92 89 00

Sælg dine dyr gennem Videncentet for Landbrug står bag en ny kampagne, hvor tre videoer sætter fokus på mælkekvaliteten i de danske stalde.

KNIVE SLIBES

Kreaturklipning

Heste, kreaturer og fåreklipper knive slibes. John Roed Nielsen tlf. 61 74 09 32

udføres

Himmerlands Vikarservice Tlf. 99 98 97 40

KØB OG SALG Halm sælges

Fodersiloer sælges Tunetank 40 m3 kr. 30.000,-. Stålsilo 12 m3 kr. 6.000,-. Kornsnegl - Áekssnegl. Sugetrykblæser. Tlf. 40 73 10 04

Byg-, hvede-, rughalm samt ammoniakbehandlet halm sælges og leveres. Hø leveres.

Skovsgård, Skellerup, Hobro. Tlf. 98 55 52 22

OFFICIELLE TRAKTORTRÆK Afholdes af Sørup Traktortræk lørdag d. 9. nov. kl. 10.00 Kammerherrevej 15, Sørup, 9530 Støvring. Tilmelding på tlf. 20 46 27 06. Entré 50 kr. Børn under 12 år gratis. Annoncesponsor: www.vlst.dk

Vikarservice Landbrug Erhverv Transport

Haveservice Hjemmehjælp - valget er frit - valget er dit

Haveplan Omlægning Vedligehold

Hjemmeservice

Har du brug for hjælp...

Frit valg Privat Erhverv

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

Film skal forbedre mælkekvaliteten Tre nye ¿lm sætter fokus på området Landmænd skal se sig selv som fødevareproducenter og være stolte af at producere mælk med høj kvalitet. Med det budskab og tre nye ¿lm fortsætter Videncentret for Landbrug i samarbejde med mejerierne og landmændene arbejdet med at hæve mælkekvaliteten i de danske kvægstalde. “Mareridt om mælken”, “Picnic” og “The Game of Talon”. Det er navnene på tre nye ¿lm der skal få danske landmænd til at levere mælk af endnu højere kvalitet ind til mejerierne. Siden 2010 har Videncentret for Landbrug i samarbejde med mejerierne arbejdet målrettet på at hæve mælkekvaliteten ude i staldene. Til gavn for både producenter, mejerier og forbrugere. - Mælkeproducenterne leverer en unik råvare, der undergår en så lille forarbejdning, inden den havner direkte på forbrugernes spisebord, i modsætning til for eksempel kød, der først skal steges, inden det kommer på tallerkenen. Derfor er det så vigtigt, at mælkeproducenterne leverer en god råvare, siger Iben Strøm, der er dyrlæge i Videncentret for Landbrug, Kvæg og står i spidsen for de initiativer, der sættes i gang i forbindelse med kampagnen. Senest har hun været med til at producere tre ¿lm, der skal få landmændene til at tænke endnu mere over kvaliteten af den mælk, som de sender videre til mejerierne.

-Vi vil gerne prøve at servere budskabet om, at landmændene er fødevareproducenter på en ny måde. Derfor har vi valgt at lave tre ¿lm der skal være med til at gøre landmændene stolte af, at de leverer en så vigtig råvare. Samtidig vil vi gerne opfordre dem til at være lidt mere nørdede når det handler om at få en god mælkekvalitet. Det kunne være fedt, hvis de sidder og praler lidt med kvaliteten af deres mælk når de mødes, siger Iben Strøm. Filmene er ikke lavet med en løftet pege¿ nger, men må gerne rykke lidt i mælkeproducenterne. I ¿lmen picnic, hvor et landmandspar har så ren en kvægstald, at de gerne vil have picnic i den, er slutreplikken; ´”Rene køer i rene stalde. Det kan smages på mælken”. Det må mælkeproducenterne faktisk gerne tage alvorligt. -Det skal være sådan, at hr. og fru Jensen efter et besøg i en kostald skal have lyst til at gå hjem og drikke et glas mælk. Når jeg fortæller om kampag nen ude ved mælkeproducenterne, sammenligner jeg det ofte med et besøg hos bageren. Hvis du går ind til en bager for at købe en À ødeskumskage og lige går om i selve bageriet og ser, at der er gammelt À ødeskum på væggene, så får du nok ikke lyst til at købe din À ødeskumskage der. Ved den sammenligning bliver der rykket lidt

på stolene, fortæller Iben Strøm. Helt konkret handler god mælkekvalitet det om at sænke både kimtal, celletal og antal påvisninger af hæmstof. Tal der alle tidligere har været stigende i danske kvægbesætninger, og som betyder ringere mælkekvalitet og en ringere bundlinje hos producenterne. For eksempel er et forhøjet kimtal i mælken lig med en forhøjet mængde bakterier og svampe i mælken, de fjernes selvfølgelig ved pasteurisering af mælken, men det betyder, at mælken har en kor tere holdbarhed, landmanden får mindre for sit produkt, og mejerierne skal bruge længere tid på rengøring. Derfor skal der ses på både hygiejne i stalden, malkeudstyr og malkeprocedurer hos hver enkelt mælkeproducent Både kimtal og celletal var før kampagnen på vej i vejret, men kampagnen har formået at vende kurverne nedad igen. -Heldigvis er både celletallet og kimtallet faldet Àot siden vi begyndte kampagnen i 2010. Hæmstof uheld er også faldet en smule, men det kan blive bedre, siger Iben Strøm, der understreger at hæmstofuheldene kun er i den mælk der ¿ ndes på gården, da den mælk mejerierne sender ud bliver testet inden det havner på supermarkedernes hylder.

Aars Kirke Aars Frikirke Skivum Kirke Giver Kirke Blære Kirke Gislum Kirke Vognsild Kirke Haubro Kirke Ulstrup Kirke Gundersted Kirke Veggerby Kirke Sønderup Kirke Suldrup Kirke Bislev Kirke Ejdrup Kirke Løgstør Kirke Aggersborg Kirke Kornum Kirke Løgsted Kirke Salling Kirke Oudrup Kirke Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke Malle Kirke Vilsted Kirke Overlade Kirke Farsø Kirke Vester Hornum Kirke Hyllebjerg Kirke Flejsborg Louns Kirke Alstrup Kirke Strandby Kirke Ullits Kirke Foulum Kirke Svingelbjerg Kirke Trængstrup Frimen. Kgs. Tisted Kirke Binderup Kirke Durup Kirke Rørbæk Kirke Grynderup Kirke Stenild Kirke Brorstrup Kirke Ravnkilde Kirke Aarestrup Kirke Haverslev Kirke Aalestrup Kirke

16.00 10.00 16.00 ingen 19.00 9.30 11.00 16.00 19.30 16.00 10.30 16.00 14.00 11.00 ingen 16.00 14.30 11.00 9.30 ingen 19.00 11.00 9.30 9.30 16.00 11.00 16.00 10.00 14.00 19.00 ingen 9.00 ingen 10.30 ingen 9.00 10.30 14.00 ingen 10.30 9.00 14.00 11.00 9.30 19,30 16.00 19.30 10.30 14.00

Aars Landboauktion var i uge 43 tilført 12 SDM kælvekvier, 4100-9600, 4 SDM kælvekøer, 3400-9200, 1 RDM kælvekvie, 4400, 1 RDM kælveko, 6200, 13 kødkvæg, 4300-15300, 3 kvier over 12 mdr. malkerace, 3000-3600, 2 kvier over 12 mdr. kødkvæg, 36005000, 10 kvier under 12 mdr. malkerace, 450-2800, 10 kvier under 12 mdr. kødkvæg, 1500-5000, 30 tyre over 3 mdr. malkerace, 800-2800, 11 tyre over 3 mdr. kødkvæg, 33006800, 30 tyre under 3 mdr. malkerace, 200-1600, 11 tyre under 3 mdr. kødkvæg, 600-2400. Omsætning: 507312,00 kr.

Smågrisenoteringen Beregnet notering uge 44 Basis 432,92 (435,88). SPF+Myc 437,92 (440,88). SPF 441,92 (444,88). Økologi 781,37 (781,37). UKtillæg 17. Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 6,44 (6,40) kr.


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT SIDE 35

Omkring 200 mennesker mødte op, da Agri Nord, DLG, KWS og DLF Trifolium inviterede til roe-dag.

200 deltog i roe-dag Mange landmænd lyttede med stor interesse Der var stor interesse for at deltage i roe-dagen i Aarestrup hos Helle og Henrik Jensen, 22. oktober. Det var Agri Nord, DLG, KWS og DLF Trifolium, der stod for dagen, hvor omkring 200 landmænd lagde vejen forbi. Formålet med dagen var at opdatere kommende, nye

og erfarne roedyrkere på den nyeste viden. Programmet kom hele vejen rundt om emnet fra marken til fodring. Repræsentanter fra DLF Trifolium og KWS startede med at fortælle om de forskellige sorter, inden der var demonstration af to roeoptagere. En ældre model fra Thy-

regod og en selvkørende Holmer-optager. - De lavede begge et godt stykke arbejde, men den seks-rækkede selvkørende optager havde naturligvis meget større kapacitet og er et godt bud på fremtidens optagning, siger planteavlskonsulent hos Agri Nord, Martin Ringsing.

Ny formand for dansk økologiforskning Forskningscentret ICROFS har fået ny formand International Centre for Research in Organic Food Systems, ICROFS, har i forbindelse med, at fødevareministeren har forlænget centrets mandat for perioden 2013-2017 fået ny formand og ny bestyrelse. ICROFS koordinerer de økologiske forsknings- og udviklingsprogrammer ¿nansieret af Fødevareministeriet via GUDP såvel som samarbejdet om økologiforskning mellem 20 europæiske lande. Ny formand er professor ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC Mette Wier. Hun har langstrakt forsker- og ledelseserfaring og har tidligere været formand for regeringens Forebyggelseskommission og medlem af Natur- og Landbrugskommissionen. Fødevareminister Karen Hækkerup mener, at ICROFS er en afgørende faktor, for at regeringen kan

nå sine økologimål og glæder sig over valget af den nye formand. - Uden en fortsat stærk forsknings- og udviklingsindsats inden for økologien når vi ikke regeringens mål om at fordoble det økologiske areal i 2020. Derfor er jeg glad for, at vi har fundet en dygtig formand med både erfaring fra økologiområdet, personlig gennemslagskraft og et internationalt udsyn, som er vigtigt for at indfri ICROFS’ internationale ambitioner, siger fødevareminister Karen Hækkerup. Den nye formand er glad for tilliden og ser frem til at komme i gang. - Min forgænger Thomas Harttung og den daværende bestyrelse har lagt mange gode spor, og jeg ser frem til både at følge op og lægge nye af slagsen. Formandskabet for ICROFS er en fantastisk mulighed for at kombinere mine interesser og kompetencer inden for

globalisering og økologisk fødevareproduktion og fødevareforbrug, siger Mette Wier. Også blandt de danske bestyrelsesmedlemmer er der nye ansigter, blandt andre afdelingsleder ved økologisektionen i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen, professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU Lotte Holm og viceinstitutdirektør på DTU Fødevareinstituttet Anders Permin. Flere af ICROFS-bestyrelsens internationale medlemmer fortsætter i den nye periode, herunder Dr. Bernard Hubert fra AgroPolis, professor Louise E. Jackson fra University of California, dr. Mwatima Juma fra International Fund for Agriculture Development (IFAD) i Tanzania samt Roberto Ugas fra University of Lima i Peru.

Våd- eller tørrenser? Der var også mulighed for at se nærmere på to rensere. En ældre Thyregod tørrenser og en vådrenser fra Elephant. - Roerne blev renere ved vådrenseren, men den giver det problem, at du ikke efterfølgende kan opbevare roerne i kule, hvilket stadig er den mest anvendte måde at opbevare på. Det kræver, at roerne eksempelvis samensileres med majs. De Àeste nye roeavlere planlægger at opfodre roerne friske eller

fra kule, men ser den potentielle arbejdslettelse ved samensilering siger Martin Ringsing. Den fremviste vådrenser fra Elephant bliver normalt anvendt i forbindelse med biogasproduktion.

Stor interesse for roer Programmet sluttede af med demonstration af to knusere, inden de fremmødte kunne blive lidt klogere på fodring med roer. - Der var selvfølgelig Àere af

de fremmødte, som allerede dyrker roer. Men rigtig mange var nogen, der overvejer at dyrke roer, og der var også Àere fra landbrugsskolerne. Roer er meget oppe i tiden lige nu. Der er sket meget på området, og det fungerer rigtig godt i marken, og vi har nogle nye optagere med mere. Hurdlen er at ¿nde en optimal måde at opbevare og udfodre på, siger Martin Ringsing.

Økologer tilfredse: Intet Svanemærke på fødevarer Miljømærkenævn har droppet planer om mærkning Da det Nordiske Miljømærkenævn i 2010 præsenterede idéen om at svanemærke fødevarer og butikker, mødte forslaget straks undren og kritik fra blandt andet Økologisk Landsforening, Forbrugerrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Erhverv og Dansk Industri. I sidste uge kom forslaget så til afstemning – og faldt. - Det kan miljøet, forbrugerne og de økologiske producenter kun være tilfredse med. I Danmark kendes Ømærket af 98 procent af forbrugerne og 84 procent har tillid til mærket. Yderligere miljømærkning på fødevarer vil have undergravet økologi, som har strengere krav til miljøforhold, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere. - Tre års dialog med nordiske kollegaer i grønne forbrugerog fødevareorganisationer

mobiliserede mange kritiske høringssvar i de andre Nordiske lande, da forslaget kom i høring i år. Vi er taknemmelige for dette samarbejde – også med Det Danske Miljømærkenævn, siger han.

Kritik af forslaget Forslaget blev især kritiseret for at skabe forbrugerforvirring og for at have meget svage miljøkrav til landbrugsproduktion. Økologisk Landsforening frygtede for unfair lysegrøn konkurrence med økologi, men også for Svanemærkets troværdighed, hvis brød, som foreslået, ville kunne få det kronende Svanemærke på baggrund af kun 15 procent økologiske råvarer. - Svanemærket brød, hvor 85 procent af melet er produceret med brug af sprøjtegift, eller Svanen på butikker, hvor 97 procent af råvarerne er konventionelle, ville forbrugerne ikke have opfattet som troværdigt. Det ville

have skadet Svanens troværdighed, og det ville have været en vissengrøn konkurrent til det ellers stærke Ø-mærke og EU’s økologilogo, siger Paul Holmbeck. Forrige år afviste det Europæiske Miljømærkenævn et forslag om EUblomsten på fødevarer. Det blev anbefalet at bygge videre på de stærke økologikrav og -kontrol, fremfor at starte et sideløbende certi¿ceringsprogram op. Det støtter Økologisk Landsforening, og Danmark har også foreslået kommissionen, at de fælles EU økologikrav videreudvikles på såvel forarbejdning som emballering af økologiske varer. - Økologi må aldrig gå i stå. Der er forbedringer for både natur, forbrugere og klimaet at hente i en videreudvikling af økologi på emballage, energi og klimaområdet, siger Paul Holmbeck


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 36

Danske landmænd sparer på papiret

Agri Nord rejser krav mod LandboNord for 22 mio. kr.

Kan nu benytte sig af et elektronisk arkiv

Vurderer at konkurrenten har brugt u¿ne metoder

Skrivebordet Àyder med bunkevis af fakturaer, som skal sættes i mapper, føres i kassebog og sendes til betaling. Sådan er situationen nok for mange landmænd. Det kan være både besværligt og tidskrævende, men det er også et nødvendigt stykke arbejde. Nu er der imidlertid et nyt system, som kan lette arbejdsbyrden. Videncentret for Landbrug har, i samarbejde med de lokale rådgivningsvirksomheder i DLBR, udviklet et elektronisk arkiv til brugere af økonomisystemet Ø90. Systemet blev testet i foråret af en gruppe kunder og er nu tilgængeligt for alle. E-arkiv kan sammen med e-faktura samle alle regnskabsdata, foderplaner osv., så landmændene slipper for papirerne på skrivebordet og mapperne på reolerne. - Systemet betyder, at landmandens arbejde med fakturaer og regnskab bliver klart lettere. Han får et værktøj, som giver overblik og mulighed for at træffe de økonomisk mest fordelagtige beslutninger om indkøb, fortæller Jens Juul Andersen, konsulent i Videncentret for Landbrug. - Der har fra DLBR-virksomhederne været efterspørgsel efter en arkiv-løsning, som skulle gøre arbejdet nemmere og mere effektivt for landmanden. Det skulle være en løsning, som tilgodeser landmanden og hans virksomhed, fortsætter han.

Landboforeningen Agri Nord har fremsendt et erstatningskrav på 22 mio. kr. mod LandboNord. Agri Nord rådgiver traditionelt landbrugskunder i Himmerland og det sydlige Vendsyssel, mens LandboNord historisk set har haft deres kundebase i Vendsyssel. Erstatningskravet er en udløber af den medieomtalte sag om 31 medarbejdere, der med stort set enslydende skriftlige formuleringer alle opsagde deres stillinger i Agri Nords afdeling i Aars med få minutters mellemrum 30. september for alle at starte i tilsvarende stillinger hos LandboNord 1. november. - Konkret mener vores advokat, at der er dokumentation for, at LandboNord har markedsført sig med medarbejdere, der indtil 1. november stadig er ansat og får løn i Agri Nord samt ikke mindst med 100 af vores hidtidige kunder, som har fulgt medarbejderne. Det er et klart brud på markedsføringsloven. Desuden har vi begrundet mistanke

Mange landmænd kender til problemet med papirer, der skal sættes i de rigtige mapper, men det behøver ikke at være så bøvlet. Et nyt elektronisk arkiv skaber overblik og tager mindre tid.

Mere digitale Systemet kommer på et tidspunkt, hvor det fra 1. november 2013 er et krav, at alle med et CVR-nummer skal have en digital postkasse til sikker post fra det offentlige. - Det passer godt i forhold til de tanker, der lægger bag betalingsmodellen med e-faktura. Måden at logge på her er den samme som til den digitale postkasse. Det er samtidig en bekræftelse på, at kommunikationen med myndigheder og det offentlige bliver mere og mere digital, fortæller Jens Juul Andersen. Arkivet har en søgefunktion, så et er muligt at ¿nde tilbage og se, hvad et givet produkt kostede sidst. Det er muligt at søge på bestemte ord som for eksempel lønsedler, og så kommer der en liste over alle de dokumenter, som indeholder det ord. Landmanden kan også dele sit arkiv med andre. For eksempel kan han lade sin regnskabsassistent få adgang til sine regnskabsbilag, så

vedkommende kan tilgå dem direkte fra kasseregistreringen. Så skal der ikke rodes i fysiske mapper. Med e-faktura kan landmanden modtage, godkende og arkivere sine fakturaer elektronisk. Det kræver kun et enkelt klik og fungerer både på pc, tablet og smartphone. - Det betyder, at landmændene ikke er bundet til deres kontor på samme måde. Arkivet er nemlig altid tilgængeligt, det kræver bare internetforbindelse, siger Jens Juul Andersen og understreger, at der er blevet gjort en indsats for at gøre det nemt at tilgå og bruge. - Det smarte ved e-arkiv er, at det kan integreres med økonomisystemet Ø90, som mange bruger i forvejen. De skal bruge det samme login, som de kender via adgangen til landmand.dk, fortsætter han. Indtil videre bruger cirka 440 e-faktura og 400 har købt adgang til e-arkiv. - Vi håber at få mange med i løbet af efteråret, så de er klar til at bruge det fra 2014, siger Jens Juul Andersen.

Derfor har vi fravalgt Agri Nord Arne Christensen , Bygum, Ove Rieks-Pedersen, Klotrup, Lief Peter Mortensen, Bygum, Svend Hestbæk, Fjelsø, Vagn Pedersen, Aalestrup og Martin Pinholt, Aalestrup, skriver om, hvorfor de har fravalgt Agri Nord:

Der har gennem den seneste tid været mange historier om Agri Nord i forbindelse med, at rigtig mange trofaste og loyale medarbejdere, ja faktisk en hel afdeling, valgte at forlade Agri Nord, senest Hans Pindstrups læserbrev ”Agri Kaos”. Vi er en gruppe landmænd, der gennem mange år har været både medlemmer og kunder i Agri Nord, og i den del af Agri Nord, der tidligere hed Vesthimmerlands Landboforening.

Vores fokus er på landmændene og udviklingen i Vesthimmerland. Det er et mål for os, at der igen bliver etableret et stærkt rådgivningscenter i Vesthimmerland. Et rådgivningscenter med et solidt fundament, der skal være grundlaget for den rådgivning og service, der er afgørende for udviklingen af både Vesthimmerland og vores egne landbrug. Vi er holdt med at tro på, at Agri Nord kan skabe sådan et stærkt videnscenter i Vesthimmerland, især efter, at en så stor gruppe af medarbejdere heller ikke troede på det længere. Det er vores opfattelse, at ledelsen af Agri Nord er utroværdig, både i forhold til deres måde at håndtere medarbejderne på, men også i deres økonomistyring. Når 32 medarbejdere, der alle er ansat i samme afdeling, siger deres job op, er det åbenlyst for de Àeste,

at der er noget rivende galt. De regnskabsoplysninger, som direktør Erik Lydiksen fremkom med i artiklen i avisen ”LandbrugNord” den 15. oktober, var misvisende. F.eks. så var det økonomiske resultat for 2012 ringere end det tal, Erik Lydiksen oplyste i artiklen. Ja - vi Àytter med vores konsulenter og assistenter til LandboNord. Det gør vi, fordi vi tror på, at LandboNord både kan etablere det stærke rådgivningscenter i Vesthimmerland, som vi har så hårdt brug for. Men også kan tale landbrugets sag her i området. Vi tror på, at LandboNord har den økonomiske frihed og ledelse, der er grundlaget for de sunde beslutninger, der skal skabe den nødvendige udvikling for hele Vesthimmerland og for vores egne landbrug,

om, at det i forbindelse med den kollektive jobÀytning er en klar forventning, at de 31 medarbejdere for enhver pris skal hente kunder med nordpå. Et forhold vi i givet fald ¿nder om muligt endnu mere alvorligt, forklarer adm. direktør hos Agri Nord, Erik Lydiksen. - Vi er nødt til at tage det alvorligt, når vores advokat mener, der er sket ulovligheder imod Agri Nord som virksomhed. Vi har naturligvis søgt juridisk bistand i forbindelse med denne sag, og vi er blevet rådet til at rejse krav. Derfor tager vi dette skridt nu, forklarer han. Formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen understreger, at LandboNord tilsyneladende har en delvist skjult agenda. - LandboNord vil vækste uanset, hvilke tiltag det kræver. De arbejder på at presse os til at indgå i en fusion, og dermed skabe et monopol på landbrugsrådgivningen her i Nordjylland. LandboNord gør dermed både Agri Nords i alt 5.000 rådgivningskunder

og de 170 medarbejdere, der er glade for at arbejde for Agri Nord, til gidsler i et kynisk spil. Taberne i dette spil bliver de landmænd, der som medlemmer enten er medejere af Agri Nord eller LandboNord og derfor i den sidste ende kommer til at betale regningen, siger han. Carl Chr. Pedersen slår fast, at det er vigtigt for landbruget som erhverv, at der ikke opstår en monopollignende landbrugsrådgivning. - Vi har brug for Àere stærke foreninger ikke mindst for at sikre den lokale forankring. Det er vigtigt, at vi som folkevalgte har kendskab til vores lokalområde og kan præge de politiske resultater. Det er samtidig vigtigt for både konkurrence og service at have Àere foreninger, så vi har en mangfoldighed i det praktiske landbrug og i rådgivningen. Så længe vi husker ordentligheden, er konkurrence en god ting, siger formanden.

Regeringen kan åbne for løft i fødevaresektoren

L&F ser stort potentiale i regeringens ny vækstplan Den danske fødevaresektor har potentiale til meget mere. I alt kan sektoren løfte eksporten med 80 procent og skabe 16.000 nye arbejdspladser, viser en rapport, som Landbrug & Fødevarer har udgivet midt i oktober. Men før sektoren kan levere et jobløft, kræver det, at regeringen er villige til at ændre på noget af den lovgivning og nogle af de rammer, som erhvervet producerer under i dag. På den baggrund håber erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, at Regeringens Vækstplan for fødevaresektoren, der præsenteres senere på ugen, rummer svar på de store udfordringer for fødevareerhvervet. - Hvis vi skal skabe vækst, så kræver det et større råvaregrundlag, så vores virksomheder har noget at forarbejde. Men også at rammevilkårene tjekkes og tilpasses i forhold til vores konkurrenter og nabolande. For eksempel på energi og andre afgifter har vi et dårligere udgangspunkt end Tyskland og Sverige, og det er op til politikerne at rette op på det, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, mener at den danske fødevaresektor kan få et løft i forbindelse med regeringens nye vækstplan.

Beton & Bacon Under overskriften ’Fra beton til bacon’ Àytter Landbrug & Fødevarer i dag vækst-debatten ind på Give Elementer, som er storleverandør af betonelementer til landbrugssektoren. Sammen med Dansk Metal, leder af Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og en række erhvervsfolk, vil

der blive talt rammevilkår og Vækstplan. Samtidig tages der hul på temaet om produktionsarbejdspladser, som ligger i regeringens industristrategi, som udformes hos erhvervsog vækstminister Henrik Sass Larsen hen over efteråret. Meget tyder på, at der er basis for Àere produktionsarbejdspladser i fødevareerhvervet. I hvert fald viser en ny rundspørge blandt knap 90 virksomheder i Landbrug & Fødevarer, at hver tredje virksomhed (35 procent) har haft problemer med at ¿nde kvali¿ceret dansk arbejdskraft. Og knap halvdelen (49 procent) af de medvirkende har derfor en eller Àere gange været tvunget til at hyre udlændinge. - Vi kan helt oplagt levere Àere produktionsarbejdspladser, og mange af dem vil være ude i de ydre områder af Danmark, hvor vi ved, at arbejdspladserne ikke hænger på træerne. Men det kræver uddannet arbejdskraft og rammevilkår, som er så attraktive, at vores store virksomheder lægger deres investeringer i Danmark og ikke i udlandet, siger Søren Gade.

Aars avis 2013 10 30  
Aars avis 2013 10 30  
Advertisement