Page 1

Til samtlige husstande

87. årgang - Nr. 43

ONSDAG 23. oktober 2013

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Løssalg: 5,00 kr.

Elever i Aars vil prioritere hjælp til de frafaldstruede Debat ved Regionens vælgermøde for unge viste overraskende tal

15-årige Sharmake Hosen var mandag første - og i lang tid eneste - mand i den nyåbnede ungdomsklub i Aars.

Ungdomsklubben er åben - at I ved det... Q AARS: Mandag aften åbnede en ny ungdomsklub i Aars, men det er tilsyneladende ikke gået op for byens unge endnu.

På åbningsaftenen blev stedet bestemt ikke overrendt, men de unge skal nok komme, lover lederen. Læs mere på side 10

Spar kr. 3495,og nyd livet!

Q AARS: Unge, der er i fare for at droppe ud af en uddannelse, skal prioriteres frem for talentfulde elever. Det stod klart, da Region Nordjylland mandag, 21. oktober havde premiere på valgmøder for unge på Vesthimmerlands Gymnasium & HF i Aars. Mødet i Aars var det første af 22 valgmøder, der skal få førstegangsvælgere til at stemme til regionsvalget den 19. november. Mindre end halvdelen af de 19-21-årige stemte ved det seneste kommunal- og regionsvalg i 2009 - og til premieren i Aars med cirka 240 fremmødte elever viste en håndsoprækning, at eleverne ikke vidste, om de ville stemme.

Stor spørgelyst Der var stor spørgelyst, da elever og politikere blev stil-

ligheder for at stimulere deres talent, gennem for eksempel internet og egne interesser.

Fire dilemmaer

Eleverne blev opfordret til at bruge mobilen under mødet, til at sende sms-kommentarer til debatten.

let overfor en række dilemmaer, som de skulle stemme om, og derefter debattere. Især dilemmaet om, hvorvidt regionen skal bruge penge på talentfulde unge eller unge, der er i fare for at droppe ud af en uddannelse, kunne eleverne forholde sig til. 82 procent af stemmerne gik til at prioritere de frafaldstruede unge. Og det af-

fødte en livlig strøm af smskommentarer. - Er det ikke lidt jantelovsagtigt, at man aldrig må gøre noget for de dygtige? - Er det ikke et luksusproblem at støtte dem der kan i forvejen, frem for dem der kunne være skjulte talenter, der bare har brug for hjælp og støtte. - Talenter har vel flere mu-

På valgmødet blev eleverne og de politiske kandidater præsenteret for i alt fi re politiske dilemmaer, og at eleverne blev involveret undervejs med at stemme og stille spørgsmål blev positivt modtaget. - Mødet var en øjenåbner for eleverne, der blev klogere på de problemstillinger, som politikerne står med, og de var meget begejstrede for at blive involveret aktivt, siger Jeff Klintø, studievejleder og lærer på Vesthimmerlands Gymnasium & HF og tilføjer, at det var lidt uvant for eleverne at blive opfordret til at sidde med næsen i mobiltelefonen - og tilmed lidt flovt, når medierne var til stede.

EFFEK

FULDKORN TIL FOLKET

BYT TIL NYT

TIV ISOLERING

Spar mange

Torsdag den 24. oktober kan du bytte hvilket som helst brød uden fuldkorn til et fuldkornsbrød, Kvit og frit.

penge på varmeregningen Vi isolerer med dansk produceret Papiruld:

• Høj isoleringsevne • Ingen kuldebroer • Fugttransporterende

HALLOWEEN KAGER Får du skældud, fordi du skruer for højt op for TV et? Med en TV-pakke kan du få lyden sendt direkte til dine høreapparater, så I igen kan nyde at se TV sammen. Få kvalitetshøreapparater fra Schweiziske Phonak og få en TV-pakke til en værdi af kr. 3.495,- med i prisen.

4 stk. ..........................

30,-

Telefon 7070 2328 www.hca.dk

Loft, 120 m2, 50 mm isolering. Efterisoleres med 250 mm Papiruld. Pris ca. 18.500 kr. inkl. moms.

• Miljørigtigt

Årlig besparelse på varmen

• Ingen brug af dampspærre

3.000 - 8.000 kr.*

• Holder mus og skadedyr væk

*pr. år afhængig af opvarmningskilde.

HALLOWEENBRØD Fuldkorns Pr. stk. .......................

15,E

*Tilbuddet gælder udvalgte Phonak høreapparater til og med 31. oktober 2013.

Hørecenter Aars Himmerlandsgade 87 9600 Aars

• Høj brandmodstand

Priseksempel:

Himmerlandsgade 108 . 9600 Aars . Tlf. 98 62 10 54 www.pedersbageri.dk

ff

ek

is o l e ri n g ti v

dig Vi giver sta il tilskud t ring efterisole ndmtidigt hå Udnyt sa adraget. fr er rk væ

Ring 98 62 51 55 for gratis isoleringstjek


2 Ugens navne

Aars Avis

Aars Avis - egnens lokalavis siden 1927 Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

I redaktionen: Lars Lindberg Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk Annoncemodtagelse: Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 . Fax 98 62 27 99 annonce@aarsavis.dk Salgskonsulent Morten Freundlich Åbningstider: Mandag-torsdag kl. 8-16. Fredag kl. 8-15.00 Har De ikke modtaget avisen senest kl. 18.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00 - tlf. 98 92 89 00 - eller kontakt os på www.aarsavis.dk via kupon der findes under info-kontakt.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars - Tlf. 98 62 34 88

Bedemand Birgitte og Hans Landry Det er vigtigt, at du ved dødsfald får præcis den hjælp og rådgivning, du har brug for - diskret og omhyggelig. Alle aftaler kan træffes i dit eget hjem.

Træf os personligt døgnet rundt

70 70 20 20 41 41 41 41

Aars Begravelsesforretning . Himmerlandsgade 26 . Aars www.hanslandry.dk

FARSØ BEGRAVELSESFORRETNING

Ugens portræt

Dødsfald Fhv. typotekniker Vagn Kristensen, Ørnevang 1, Aars, 78 år. Vagn Kristensen blev født og voksede op i Aars. Han kom i lære som typograf hos Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, hvor han var ansat i mere end 50 år og ved sit jubilæum blev tildelt Den Kgl. Fortjenstsmedalje i sølv for lang og tro tjeneste. Vagn Kristensen var pligtopfyldende og samvittighedsfuld. Som ung skrev han om sport til Aars Avis sideløbende med jobbet som typograf, som han fortsatte i på avisen efter militærtiden. Vagn Kristensen bestod maskinsættereksamen, som bl. a. indebærer at mestre stavningens kunst på højt niveau, og netop det var een af Vagn Kristensens stærke sider i faget. Senere kom han til at arbejde med fotosats og desktop, og oplevede dermed hele udviklingen i det grafiske fag. Han var en god kollega med et godt humør - og var i flere år medarbejdernes sikkerhedsrepræsentant. Sport har altid interesseret Vagn Kristensen. Han var aktiv i Aars Idrætsklub, først som spiller, senere i foreningsarbejdet, og da klubben blev 75 år og 100 år var han medforfatter af klubbens jubilæumsskrifter. Gennem mange år havde Vagn Kristensen også lystfiskeri som hobby. Han nød livet ved å eller sø i gode venners lag, og slappede af med fiskestangen i hænderne. Da Vagn Kristensen gik på pension fi k han en ny hobby. Han blev medlem af Aars Golfklub, fik interesse for spillet, men ydede også en indsats for klubben på andre måder. Ingen gik forgæves efter en hjælpende hånd hos Vagn Kristensen. I de senere år blev der mere tid til familielivet på Vestervang, senere på Ørnevang. Vagn Kristensen efterlader sin hustru Tove Kristensen, børnene Lene, Per og Claus og fire børnebørn.

Højgårdsvej 24, Farsø

Telf. 98 63 13 24 Aftaler træffes gerne i hjemmet Dorthe O. Nielsen www.farsobegravelse.dk

På betryggende måde ordner vi alt vedrørende

Claus Hylleberg

Medl. af

BEGRAVELSER OG BISÆTTELSER - overalt i landet!

VESTHIMMERLAND BEGRAVELSE

Jens Fiskers eftf. v/ Jens Møller

Vi hjælper med alt ved begravelse og bisættelse Nørrehedevej 5 9620 Aalestrup

Nye operatører Nicolai Bach Støvring, Aars, og Henrik Sæderup, Aars, har afsluttet uddannelsen som forsyningsoperatør indenfor elforsyning på Skive Tekniske Skole. Praktiktiden er gennemført hos HEF Energi Teknik A/S, Støvring.

Jens Møller

Annette Rolighed

Jens Fisker

Vi er der når du har brug for os

Himmerlandsgade 76 9600 Aars

98 62 58 69

VI R IN BR GE UD!

Læs mere og se vore priser på: www.vesthimmerlandbegravelse.dk

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Runde fødselsdage

75

Preben Berntsen, Forbindelsesvejen 1, Haubro, mandag, 28. oktober.

65

Rigmor Bisgaard, Løgstørvej 153, Haubro, torsdag, 28. oktober.

65

Britta G. Andreasen, Aggersundvej 42, Sjøstrup, torsdag, 24. oktober.

65

Ole Ebdrup, Jordemodervej 1, Haverslev, søndag, 27. oktober.

65

Grethe Jensen, Nygade 20, Østrup, mandag, 28. oktober.

Jakob Hestbæk Jensen - ny faglig medarbejder hos 3F Midtfjord.

Ny hos 3F Midtfjord AARS: 3F Midtfjord vil styrke kontakten til Vesthimmerlands arbejdspladser med ansættelse af 39-årige Jakob Hestbæk Jensen, Løgstrup, som faglig medarbejder. Han er uddannet brandmand i Silkeborg. Jakob Hestbæk Jensen arbejdede en årrække på møbelfabrikken Tvilum/Scanbirk i Fårvang, hvor han var tillidsmand. Siden 2009 har han været ansat som organisator, først i TIB (Tømrerforbundet) og efter dette forbunds fusion med 3F i 2011 i organisationssekretariatet hos 3F. Formanden for 3F Midtfjord, Lene Haugbølle, Aars, oplyser, at afdelingens styrkelse af organiseringen ligger i forlængelse af den på 3F-kongressen vedtagne aktive linje på området.

Alt indenfor: • Bryllup • Borddekoration • Begravelser m.m.

98 64 18 69

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

23. oktober 2013

Blomstertanken v/ Uno-X Aars Tlf. 98 62 10 96 Abonnementspris: 780,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition eller i Kvicklys kiosk, Aars.

25 år med tøj og gode ideer i Aars Forretningsindehaver Irma Clausen i Aars kan på søndag, 27. oktober markere, at det er 25 år siden hun åbnede sin modebutik i Bymidten, ”Marie Louise”. Dengang var forretningskomplekset på Hjortkjærs tidligere tømmerplads i centrum af Aars nyopført, og Irma Clausen er i dag den eneste af de forretningsindehavere, som var med fra begyndelsen, der stadig har til huse i Bymidten. Irma Clausen er ikke kommet sovende til sin selvstændighed i modebranchen. Hun har oplevet både medog modgang i løbet af de 25 år. Som enebarn af en fragtskibsfører lærte Irma Clausen af sin mor, at kvinder skal kunne stå på ”egne ben”, og at tingene ikke kommer af sig selv. Hun var vant til at manden var på langfart med skibet. Derfor kan Irma Clausen håndtere både hammer og motorsav, og er lidt af en Pippi Langstrømpe i det daglige. Men hun færdes også sikkert og stilfuldt på høje stilletter og med røde læber. ”Marie Louise” er Irma Clausens mellemnavne, og det var naturligt, at butikken kom til at hedde sådan. Hun blev for 66 år siden født i Tofte ved Rinkenæs ved Flensborg Fjord, og kom som ung pige på ferie i Hals i Vendsyssel. Det var vejen til en læreplads i Damemagasinet i Hals, som dengang blev drevet i bedste Matador-stil. Irma Clausen blev efter tjeneste i Marinehjemmeværnet ansat i Salling i Aalborg, men skiftede så til Falck i Aars. Her var hun Falcoline i 11 år og vagtmester i fem år. Hun var blevet gift med skibsbygger Folmer Clausen, og parret byggede villa og værksted ved Vestvej i Aars. Da Falck flyttede vagtstuen fra Aars til Brønderslev besluttede Irma Clausen at begynde for sig selv - med Marie Louise i det fag hun havde lært. Det er blevet til 25 spændende år med udfordringer. Irma Clausen sælger ikke stangvarer, men finder smart tøj i mindre portioner til sine stativer. Og det er både lingeri, damekonfektion og modetøj. For nogle år siden mistede hun sin mand, og stod tilbage med butik, et savværk, et stort skib og et værksted, men hun klarede sig i den svære tid - og kørte taxa og var fittnesinstruktør når hun var færdig efter en lang dag i butikken! Modgang gjorde hende stærk. At Irma Clausen livet igennem kun har været ansat tre forskellige steder, fortæl-

Lokale meddelere: Jens Hejlskov, Haverslev, Mejlby Tlf. 98 65 42 82 E-mail: virkelyst@hejlskou.dk

Irma Clausen - har drevet forretningen Marie Louise i Aars i 25 år.

ler noget om, at hun ikke løber af pladsen i utide, men bliver ved med det hun tror på. Hun kan godt lide såkaldte mandejob, og mindes derfor tiden i både Marinehjemmeværnet og hos Falck med glæde. Sygedage er heller ikke noget som har plaget Irma Clausen. Hverken ved Falck eller i butikken er der blevet tid til det - dog var der engang hos Falck, at katten Karl Magnus skulle til dyrlæge - da spurgte Irma Clausen om fri for at kunne holde ”kattens første sygedag”. Og det fik hun. Gennem årene har man kunnet iagttage Irma Clausen til fods og på cykel. Rank og glad Det var mest for at være i form - og fordi det var praktisk. Allerhelst kører hun bil - og er god til det. En lang køretur generer hende ikke. I den seneste tid har der været mange af den slags køreture til Silkeborg, hvor hun er igang med at bygge en ny privat tilværelse op. Udover modetøjet interesserer Irma Clausen sig for akupunktur uden nåle. Det sker med et specielt plaster, der kan lindre smerte, tage stress og give ny energi. Det er hendes måde at produktudvikle forretningen på. I en tid, hvor internettet truer detailhandelen voldsomt har hun også opbygget sit eget ”forsvar”. Marie Louise har i lang tid været pakkeindleveringssted for et transportfirma som bringer varer ud som private har bestilt på internettet, og dermed får hun både betaling - og kunder ind i butikken når de skal hente deres pakker... Sådan! Irma Clausen ved, at det gælder om at være opfindsom. Kan hun så få glæde ud af opfindsomheden samtidig er det bare ok. Derfor tog hun for nogle år siden initiativ til dannelsen af Aars Hattelaug, og satte dermed byen på Danmarkskortet. Ingen andre byer af Aars’ størrelse havde så mange kvinder, som igen elegant var begyndt at gå med hat - og de fleste hatte var købt hos Marie Louise...

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 98 65 85 46 E-mail: olsen4@email.dk


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 3

40 års jubilæum for besøgstjeneste AARS: Fredag 1. november kan Røde Kors’ besøgstjeneste i Aars fejre 40 års jubilæum. Rigmor og Niels Svendsen var i 1973 initiativtagere til oprettelsen af besøgstjenesten. Den startede med et korps på 25 besøgsvenner, hvis hovedopgave det var at besøge ældre og handicappede i kommunen for at bryde den isolation og ensomhed, som mange ældre og handicappede rammes af - og i dag 40 år senere, er opgaven den samme. Siden 1960’erne har besøgstjenesten været Røde Kors’ største aktivitet i Danmark, og i Aars er besøgsvennernes antal fordoblet til

et halvt hundrede gennemårene. Der er dog stadig brug for frivillige, og Johnly Christensen, der er besøgsleder i Aars, vurderer, at besøgsvennerne godt kunne bruge mindst en håndfuld nye venner. Besøgstjenestens jubilæum vil blive markeret ved en reception, hvortil såvel gamle som nuværende besøgsvenner samt deres besøgsmodtagere er inviteret ligesom repræsentanter fra Røde Kors’ Landskontor og de forskellige afdelinger i Vesthimmerland. Jubilæums-receptionen finder sted i Kirkecenteret i Aars om eftermiddagen fredag 1. november.

Antik pengeskab i Aars uden penge AARS: Selv når et pengeskab er kommet på museum er det interessant for indbrudstyve. På Dansk Nutidsmuseum i Aars, der råder over et næsten antikvarisk pengeskab, er de noget trætte af, at tyvene tror, at der er penge i skabet. Natten mellem torsdag og fredag har der igen været indbrud på Nutidsmuseet, og

igen er der gjort forsøg på at bryde ind i pengeskabet. Det gamle pengeskab har dog holdt til de voldsomme forsøg på at bryde døren op. - Vi har besluttet på museet, at hver dag efter åbningstiden, så går vi i banken med vores penge. Derfor er der ingen penge i skabet, forsikrer frivillig medhjælper Marius Stubberup, Dansk Nutidsmuseum.

Aars Y’s Men giver penge til tv og pejs AARS: Aars Y’s Men’s Club har på deres oktobermøde besluttet at imødekomme ansøgninger om støtte fra flere sider. Klubben har blandt andet imødekommet en ansøgning fra Farsø Sygehus, hvor man for tiden indretter fem sygestuer til enestuer. Stuerne skal høre til sygehusets palliative afdeling, Stuerne bliver forsynet med nye fjernsyn, og hertil bevilgede klubben 20.000 kr. KFUM i Ullits blev be-

vilget 10.000 kr. Dels 8.000 kr.til indkøb af ny pejseindsats og 2.000 kr. til opmuring af pejsen. KFUM og KFUK afvikler børnefestival i Randers i april 2014 for alle 6-12 årige fra hele landet. Hertil bevilgedes 10.000 kr. Trevæld Centret ved Skive - der ejes af KFUM og KFUK - fik imødekommet en søgning om tilskud til udskiftning af normallyspærer til LED-pærer med 3.000 kr.

Aars Frikirke har ansat forstander AARS: Aars Frikirke har ansat 48-årige Anders Jakobsen, Aars, som forstander på halv tid. Anders Jakobsen skal primært arbejde med forkyndelse, sjælesorg og undervisning. Aars Frikirke har i øjeblikket 80 medlemmer. Kirken har stået uden ansat leder de seneste år. I den periode har et frivilligt lederteam styret kirken. - Frikirken i Aars får i Anders Jakobsen en engageret leder med passion for at bygge menighed. En menighed hvor tolerance og respekt for mennesker går hånd i hånd med nøden for menneskers frelse og ønsket om at være

et redskab i Guds hånd, siger Carsten Bermann, Aars Frikirke. Anders Jakobsen er gift med Karin. De har fire store børn. Til daglig driver Anders Jakobsen et større landbrug nær Aars, men der er også tid til at være aktiv leder i menigheden. Anders og Karin Jakobsen var blandt initiativtagerne i 1989 til at stifte Aars Frikirke. De er stadig præget af pionerånd og vision for kirken. Indsættelsen af den nye leder vil ske ved en festgudstjeneste søndag, 27. oktober i Frikirken på Markvænget 11 i Aars.

Åbent hus Min elskede mand og vores kæreste far, farfar og morfar

Vagn Kristensen er stille sovet ind Aars, den 18. oktober 2013 Du er i os, og vi er hos dig altid

Tove Per, Claus og Lene Tobias, Julie, Laura og Andrea Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke fredag den 25. oktober kl. 13.00 Højtideligheden slutter ved kirken

I anledning af min 75 års fødselsdag inviterer jeg til åbent hus i restauranten i Messecenter Vesthimmerland, Messevej 1, 9600 Aars. fredag den 1. november fra kl. 13 til 16 Det vil glæde mig at se venner, familie, forretningsforbindelser og samarbejdspartnere til nogle hyggelige timer. På gensyn

Med venlig hilsen Preben Stæhr Hjertelig tak for venlig deltagelse ved vor kære mor, svigermor, mormor, farmor og oldemor

Ella Rask Hjorths begravelse. Tak for de smukke blomster, kranse dekorationer og pengegaver. På familiens vegne

Lilian og Kurt René og Gitte

PÅTÆNKT Eventuel påtænkt opmærksomhed OPMÆRKSOMHED i anledning af vort sølvbryllup frabedes venligst men bestemt. Bodil og Erik Hald Kristensen

i anledning af min fødselsdag frabedes venligst. Ellen Lykke Nielsen

Tillykke tillykke!

Kære Michelle

Hjertelig til lykke med din 18 års fødselsdag den 24. oktober. Vi håber du får en fantastisk dag, og at den må være fyldt med alt hvad du holder mest af. Et kæmpe fødselsdagsknus fra Mor, far René og Patrick

HONNØR FOR JOHS. V i Hvalpsund sognehus mandag 28. okt. kl. 19.30. Stol: 20 kr. (Tlf. 21221535) Ståplads: Gratis.

Kære Rigmor, mor, svigermor og farmor. Du ønskes et stort og hjerteligt tillykke med de 65 år d. 28. oktober. De kærligste hilsner fra din familie

ÅBENT HUS I anledning af min 50 års fødselsdag, vil det glæde mig at se venner, bekendte og forretningsforbindelser til en hyggelig sammenkomst med lidt vådt og tørt lørdag den 2. november fra kl. 14.00 i Bymidten 11, Aars. Mvh Jimmy Rafn

BUSK Gudstjeneste SØNDAG D. 27. OKTOBER KL. 10.00 I AARS KIRKE Kom til en (anderledes) gudstjeneste om vrede og forsoning. Aars Kirkes Børnekor medvirker Aars Menighedsråd

www.aarskirke.dk

Gudstjeneste med indsættelse af forstander i Aars Frikirke Søndag d. 27. oktober kl. 10.00 holder Aars Frikirke festgudstjeneste med indsættelse af Anders Jakobsen som forstander. Anders blev ansat i august i år og vi ønsker at fejre denne ansættelse ved en festgudstjeneste i kirken på Markvænget 11, 9600 Aars. Alle er velkomne til at komme og fejre dette sammen med os. Aars Frikirke

Lad der blive LYS! By Night i Aars Kirke den 31. oktober - en drop in gudstjeneste mellem kl. 19.00 og 22.30. En stemningsfuld og sjov aften for alle aldre.

Velkommen! 19.00 Fakkeloptog igennem byen Konfirmander der vil gå med, møder kl. 18.55 ved Rutebilstationen. 19.00 Syng dansk med koret: ”Piece of Cake”

Lægehuset Søndergade holder ferielukket i uge 45, fra 4. november til og med den 8. november 2013.

Læge Thomas Bjørnshave Søndergade 42, 9600 Aars, tlf. 98 62 40 50

20.00 Ungdomsbandet: ”Go There” (skriftestol, sms, bøn, slå søm i, hyggehjørne, puslespil, altergang m.m.) 22.30 Tak for i aften


Aars Avis

SIDE 4

Ældre Sagen

Advokatvagt i Aars

afholder søndagscafé søndag den 27. oktober kl. 14.00 i Aktivitetscenteret Aars Bymidte.

Advokatvagten yder gratis vejledning vedr.: ■ Separation - skilsmisse ■ Bodeling ■ Ægteskab iøvrigt ■ Papirløst samliv ■ Forældremyndighed ■ Arv ■ Ansættelse ■ Forbrugerkøb ■ Leje ■ Fast ejendom ■ Erstatning ■ Forsikring ■ Håndværk og reparation ■ Tjenesteydelser ■ Offentlige myndigheder ■ Skat ■ Straf ■ Naboforhold ■ Konkurs, betalingsstandsning ■ Udlæg, tvangsauktion ■ Skøder, fast ejendom m.m. Rådhuset 1. torsdag i hver måned kl. 16,00-17,00 Kun personlig henvendelse

23. oktober 2013

Marie Finne, telegraÀst og sømand, fortæller om 40 års oplevelser ombord på skibe Entre inkl. kaffe og kage kr. 35.- for medlemmer (husk medlemsbevis). Ikke medlemmer kr. 50.-. Venlig hilsen Ældre Sagen Aars

Vesthimmerlands Kommunes annoncer bringes i de Àeste tilfælde blot som en overskrift og en enkelt linie eller to. I de tilfælde ¿ndes hele nyheden ved at benytte linket til hjemmesiden. Borgere, der ikke har adgang til internettet, kan tilgå dette på kommunens biblioteker og hos Borgerservice i Aars.

D E T

S K E R …

Nyt - Lær at tackle kroniske smerter kursus.

Fredags-café på Aars Bibliotek

Informationsmøde mandag den 28. oktober kl. 13.30 – 16.00.

Kunstnerparret Hanny Abel og Jan Anker Petersen fra Galleri Alstrup fortæller om et liv med kunsten som levevej.

Tilmeldingsfrist til kurset er torsdag den oktober. Kurset starter torsdag den 7. november kl. 13.30 – 16.00 og de efterfølgende 5 torsdage. For nærmere information ring Sundhedscentret på telefonnr. 99 66 82 00 eller se www.sundhedscentervesthimmerland.dk

Baby Cafe Et gratis tilbud til forældre med spædbørn og småbørn. Sundhedsplejens Baby Cafe er et hyggeligt og uformelt mødested, hvor forældre med spædbørn og småbørn kan mødes og lære hinanden at kende. Læs nærmere på: www.vesthimmerland.dk/babycafe.

Ordinært byrådsmøde Torsdag den 31. oktober 16.00 på Rådhuset i Aars

2013 kl.

Dagsorden kan ses på bibliotekerne og på www.vesthimmerland.dk/dagsorden Spørgetid Offentlig spørgetid forud for byrådsmødet suspenderes i 3 måneder. Forud for byrådets ordinære møder holdes der offentlig spørgetid i indtil 30 minutter. Jf. byrådets Spørgetidsreglement suspenderes spørgetiden i en periode af 3 måneder forud for kommunalvalget den 19. november 2013. Næste offentlige spørgetid er den 28. november 2013. Knud Kristensen Borgmester

Fredag den 25. oktober kl. 16.00. Gratis adgang. Se mere på www.vhbib.dk

Bøger, bøger, bøger Personale fra Vesthimmerlands Biblioteker giver inspiration til efterårets og vinterens læsning. • Mandag den 28. oktober kl. 19.30 i Hvalpsund Bogcafé. • Tirsdag den 5. november kl. 19.30 i Sognegården i Ullits. Fri entré.

M E D D E L E L S E R

EU-udbud på kaffe, te og tilhørende produkter samt kaffemaskiner. Yderligere information på www.vesthimmerland.dk/erhverv/udbud-og-indkoeb

1. november skal alle virksomheder og foreninger have oprettet en digital postkasse på virk.dk Se nærmere på: www.vesthimmerland/digitalpostkasse

Farsø Bibliotek lukker kl. 16.00 d. 29. oktober På grund af koncert med Bent Fabricius-Bjerre er det ikke muligt at benytte Farsø Bibliotek fra kl. 16.00 tirsdag den 29. oktober.

Ældrerådgiverne inviterer alle over 65 år til foredrag med Visse Bæk fra Hjerteforeningen 30. oktober kl. 14.00 i kantinen på Rådhuset i Farsø.

Sidste frist for afgivelse af tilbud er den 5. december 2013 kl. 12.00.

Tilmelding nødvendig på: 20 75 37 64 (Sara Ipsen) 51 58 38 47 (Kirsten Pedersen) 22 24 40 81 (Bente Justesen).

Yderligere information: www.vesthimmerland.dk/erhverv/udbud-og-indkoeb/udbud/

Fejres med reception fredag den 1. november 2013 kl. 14.00 - 17.00 i Kirkecenteret, Kirkeplads 6, Aars Der vil være et lettere traktement. Alle er velkomne

Teater i Blære Kirke

Familiegudstjeneste lørdag d. 26. oktober i Blære Kirke kl. 10.30. Vi får besøg af skuespiller Jens Jødal, der med lune og humor gengiver en bibelsk fortælling. Efter gudstjenesten er der SKATTEJAGT på kirkens område. Vi er færdige ca. kl. 13.00.

Rottebekæmpelse I efteråret vil rottebekæmperen besøge ejendomme i landzone samt landbrug i byzone.

Tag børn og børnebørn med denne dag, hvor vi er kirke OSSE FOR BØRN!

For yderligere info se www.vesthimmerland.dk/rottebekæmpelse. Rotteanmeldelser kan indberettes på www.vesthimmerland.dk/rotteanmeldelse eller på telefon 99 66 70 00.

Kommuneplantillæg, lokalplaner og landzonetilladelser

afholder koncert

søndag, den 27. oktober kl. 16.00 i Musikhuset ALFA

Offentliggøres kun digitalt og kan ses på:

med solisterne Tine Rehling på harpe og Ulla Millmann på Áøjte. Begge solister er medlem af DR’s Symfoniorkester. Der spilles værker af Saint-Saëns, Fauré, Debussy og Ravel.

www.vesthimmerland.dk/afgoerelser Her kan du læse om dine muligheder for at gøre indsigelse og klage.

J O B

Musikforeningen glæder sig over, at kunne præsentere 2 fremragende solister. En stor oplevelse venter tilhørerne.

Alle stillingsopslagene kan ses i deres fulde længde på www.vesthimmerland.dk/ledige-stillinger Teknisk Serviceleder Farsø Skole søger en Teknisk Serviceleder på fuld tid til fastansættelse pr. 1.11.2013 eller snarest derefter. Ansøgningsfrist: 27. oktober 2013.

Digital Postkasse til virksomheder og foreninger

EU-udbud på levering af Genbrugshjælpemidler til Frederikshavn Kommune og Vesthimmerlands Kommune.

Foredrag: Sundhed for dit hjerte.

M E D D E L E L S E R

Røde Kors’ Besøgstjeneste i Aars 40 års jubilæum

Pædagogstilling Pædagogstilling i LBO Børnehuset i Ullits. Ved Børnehuset opslås en pædagogstilling på 30 timer ugentligt. Stillingen er tidsbegrænset og ønskes besat snarest muligt og indtil videre til 1. april 2014. Børnehuset er en LBO hørende til Ullits Skole. Vi har 75 børn i aldersgruppen 3 - 10 år. Børnene er nogenlunde ligeligt fordelt mellem børnehavebørn og skolebørn. I Børnehuset er børnene inddelt i tre aldersopdelte grupper. Vi søger en pædagog med lyst til og Àair for at arbejde med vores børn. Ansøgningsfrist: 25. oktober 2013. Administrativ medarbejder til Plejecentre Fast stilling på 37 timer fordelt på tre arbejdssteder. Arbejdet består af spændende og varierede opgaver og der er stor indÀydelse på egen arbejdstilrettelæggelse. Ansøgningsfrist: 27. oktober 2013. Skolepædagog eller støtteperson Brænder du for at gøre en forskel for de børn i indskolingen, der ikke altid har nemt ved at deltage i Undervisningen? Så har vi jobbet til dig. Ansøgningsfrist: 28. oktober 2013.

Himmerlandsgade 27 . 9600 Aars . Tlf. 99 66 70 00 . www.vesthimmerland.dk

Sponsor Farsø afdeling

Løssalgsbilletter 150 kr. / 75,00 kr. for unge under uddannelse.


Aars Avis

23. oktober 2013

Der skal måske tænkes ”ud af Boxen” i Aars

SIDE 5

DA JEG HAR VÆRET

25 ÅR

Boxens øvelokale ramt af vand i konstruktionen Af Torsten Hansen AARS: Musikforeningen Boxen i Aars har brug for at tænke ”lidt ud af boxen”. Årsagen er, at de lokaler musikforeningen benytter på Vestervang 15 i Aars lider af at der er trængt vand ind i konstruktionen. Der blev i sidste uge afholdt bestyrelsesmøde i musikforeningen Boxen i Aars. Her blev valgt en ny kontaktperson og daglig leder for foreningen. Valget faldt på Lars Viborg, som var med til at starte Boxen op for snart 15 år siden. Lars Viborg har i en del år siddet i bestyrelsen for Boxen, da den startede. Efter nogle år væk fra Aars og Boxen, er han flyttet tilbage til Aars sammen med sin familie og er igen med som aktivt medlem. En af hans opgaver nu bliver at tale med Vesthimmerlands Kommune om, hvad der kan gøres med Boxens øvelokale efter skaderne. - Min første store opgave er at fi nde ud af, hvad der skal ske med Boxens barak, efter at Lantmännen Danpo har overtaget grunden og bygningerne, siger Lars Viborg. Han har de seneste dage haft kontakt til kommunen, der ser positivt på at hjælpe med til at fi nde en løsning. - Vi har aftalt at holde et møde, hvor også Danpo deltager. Vi skal fi nde ud af, om vi barakken kan repareres eller om det er bedre at fi nde helt andre lokaler, siger Lars

Lars Viborg er ny kontaktperson for Musikforeningen Boxen. Han skal forhandle med kommunen om muligheden for nye lokaler eller renovering af de eksisterende.

Viborg. Problemet med barakken er, at der har ligget meget vand på taget. Vandet er trængt ned i konstruktionen. Fordelen ved Boxen er, at den ligger så tilpas afsides, at øvelokalerne uden problemer kan benyttes til høj musik. Lars Viborg var med til at starte Boxen i 1999, med blandt andre Jakob Harbo

fra Aars, som i dag spiller i det Københavnske undergrunds-/DIY band No Fealty, der oplever stor anerkendelses i Europa. Lars Viborg vil nu få skabt noget mere opmærksomhed omkring Boxen, som henvender sig til unge fra 13 år og opad og til familiefædre, der mødes igen og vil spille noget tråd, som “i de gamle dage”. Bestyrelsens arbejde vil fremover være fokuseret på at skabe flere kulturelle arrangementer, for at bevare den rytmiske musikkultur i Aars og omegn. Bestyrelsen, som tæller Kristian Skipper Kristensen som formand, Christian Vestergaard, næstformand, kasserer Mathias Kastbjerg og Mads Degn, er ved at lægge sidste hånd på den nye strategi for Boxen. Strategiens øverste punkter er afvikling af flere musikkulturelle events i kommunen og opsætningen af ny hjemmeside med nyt bookingsystem af øvelokalet. - Det nuværende bookingsystem fungere som sådan fi nt nok, men at der ønskes en bedre integration af systemet med bl.a. Facebook, hvor hovedparten af Boxens medlemmer er på, siger Kristian Skipper. Der er lige nu 13-15 medlemmer i Boxen. Boxen råder over trommesæt, klaver, guitar, bas og PA anlæg, så alle muligheder for, musikalsk, at kunne udfolder sig er tilstede.

GRATIS HØREDAG den 25/10 kl. 9-16

I BYMIDTEN GIVER JEG MOMSEN I RABAT

Jeg er vært ved et glas c hampagne o g lidt mundgo dt

Bymidten 13 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 48 85 www.marielouise-aars.dk

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ www.aarsavis.dk

Fantastisk Fødselsdags-tilbud Husk at bestille tid på 7070 2328

Få kvalitetshøreapparater fra Schweiziske Phonakk og få en TV-pakke til en værdi af kr. 3.495,- med i prisen. Fordi vi kan fejre fødselsdag, giver vi dig yderligere 20% rabat på dine Phonak høreapparater i hele oktober! Kom til vores Gratis Høredag den 25/10 og få en gratis høreprøve og en uforpligtende snak om dine muligheder for at høre bedre, når vi har besøg af Thomas fra Phonak. Vi byder også på gratis kaffe og kage. Vi glæder os til at se dig!

Hørecenter Aars Himmerlandsgade 87 9600 Aars *Tilbuddet gælder udvalgte Phonak høreapparater til og med 31. oktober 2013.

Telefon 7070 2328 www.hca.dk


Aars Avis

SIDE 6

Aars Pensionistforening Hyggeeftermiddag på Kimbrerkroen, Aars, mandag den 4. november kl. 14.00. Det bliver en eftermiddag med musik og sang af den populære trio 3 x Hans fra Vinderup/Skive, der kommer og underholder med deres musik krydret med gode historier. Pris incl. kaffe kr. 50,(ikke medlemmer kr. 75,-) Tilmelding til tlf. 98 62 38 17 el. 21 65 52 43 senest 3/11. Husk danseaften fredag den 25. oktober kl. 19.00 - 23.00. "Nullermændene", Aars spiller op til dans. På bestyrelsens vegne Per Drejer

23. oktober 2013

FOREDRAGSAFTEN HOS

VALGCAFÉ

Kom og få en snak med Venstres borgmesterkandidat,

PER BACH LAURSEN, og Venstres øvrige kandidater, herunder især de lokale fra Aars og omegn. Valgcaféen har disse åbningstider: Lørdag 26. oktober kl. 10-14 Torsdag 31. oktober (by night) kl. 18-22 Fredag 1. november kl. 16-19 Lørdag 2. november kl. 10-14 Fredag 7. november kl. 16-19 Lørdag 8. november kl. 10-14 Fredag 14. november kl. 16-19 Lørdag 15. november kl. 10-14 Alle er velkomne - vi har kaffe på kanden. Med venlig hilsen Venstre i Aars og omegn

INDRE MISSION OG VÆKKELSER I NORD- OG VESTJYLLAND Torsdag 31. oktober kl. 19.30 på Vesthimmerlands Museum, Søndergade 44, Aars Foredrag ved museumsinspektør Michael Riber Jørgensen.

Hør om Anne-Vibekes “Tour de France” 10.000 km igennem Frankrig. Pris: 50,- inkl. kaffe. Forhåndstilmelding nødvendig på tlf. 98 31 98 31. Juelstrupparken 26 • 9530 Støvring

Uddeling af Handicaprådets

Handicappris 2013

Juletur til Ribe og Gram Slot KUN GOD ER GUD

ONSDAG DEN 30. OKTOBER KL. 19.30

Lørdag den 16. november Turen går til Ribe , hvor vi ser Domkirken eller går en tur i byen. Derefter kører vi til Gram Slotskro, hvor frokosten venter. Eftermiddagen bruger vi til at se julemessen på Gram Slot, hvor der er mindst 60 stande. Afgang fra Landbocentret i Aars Kl. 7.15 præcis. Hjemkomst ca. 20.30. Pris inklusiv bus ,entre, formiddagskaffe, frokost og en sandwich, kr. 400,00. Tilmelding senest fredag den 1. november til Dorthe tlf. 98 65 83 01, Dorit tlf. 98 66 41 12, Ruth tlf. 31 13 06 35 eller Ida 98 63 43 25.

Arrangementet er i samarbejde med Indre Mission i Aars og Vesthimmerlands Folkeuniversitet.

Kender du en person, forening, virksomhed eller organisation der har gjort noget særligt for handicappede i Vesthimmerland? Så send din indstilling til : Handicaprådet, Sundhedsforvaltningen Frederik IX´s plads 1, Postboks 60 9640 Farsø Inden . oktober

Familie og Samfund i Vesthimmerland Se mere på www.vesthimmerland.dk IBOEJDBQQSJT

En aften for alle i Gislum Fælleshus

Idrætspolitisk Valgmøde

Onsdag den 30. okt. kl. 19.30

Idrætsrådet i Vesthimmerland inviterer til valgmøde med de 4 borgmesterkandidater:

”Hvordan hjælper vi hinanden, når livet er svært?”

Nuværende borgmester Knud Kristensen (K), Pernille Vigsø Bagge (SF), Palle Jensen (S) og Per Bach Laursen (V). Den 4. november i Multikulturhus, Seminarievej 27, Ranum. Kl. 19:00 – 21:00 Ordstyrer er: Per Jensen, kendt fra TV2 Nord Bl.a. vil der blive drøftet: - udnyttes hal kapaciteten optimalt i Vesthimmerlands Kommune? - er der haller der skal lukkes på grund af lav belægning? - børn og unge bør være fysisk aktive 1 time om dagen, hvordan vil I sikre det? - og meget meget mere.

Hospicepræst Ole Raakjær, fortæller om sit spændende arbejde på Kamilianergården g i Aalborg. Gratis adgang. Vi serverer kaffe og kage.

Gislum Menighedsråd

BOGTRYK Visitkort Brevpapir Kuverter Menukort

OFFSET Firmapapir Fakturaer Brochurer Bøger

AARS BOGTRYK & OFFSET Himmerlandsgade 150 Tlf. 98 62 17 11

Kom selv og deltag aktivt med spørgsmål til borgmesterkandidaterne. Hør deres mening om idrættens fremtid i Vesthimmerlands Kommune.

Himmerlands Kloakservice overtager Aars Maskinstation og Kloakservice Efter næsten 40 år i branchen takker Erik Pedersen af, da han har valgt at gå på pension. Vi byder nye som eksisterende kunder velkomne. Vi ser frem til fortsat, at yde vores høje service for Jer.

Torupvej 8 · 9610 Nørager · Tlf. 98 55 11 15 · Mobil. 40 36 21 15


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 7

i Danmark, fortsĂŚtter Lars Wachmann.

Unikt tilbud

Naturbaserne i Vesthimmerland er et unikt tilbud i Danmark. Baserne bliver ittigt brugt i Vesthimmerland.

Lokale naturbaser er et unikt tilbud i Danmark Naturbaserne bliver ittigt brugt i Vesthimmerland VESTHIMMERLAND: Naturen er som et veldÌkket �tag-selv-bord�, fyldt med spÌndende aktiviteter og oplevelser lige til at gü om bord i üret rundt. Traditionen tro inviterede naturvejlederne Lars Wachmann fra Naturstyrelsen og Karin Winther fra Vesthimmerlands Kommune pü smagsprøver i form af ferieaktiviteter i skoven i efterürsferien. Specielt snittevÌrkstedet havde stor søgning af børn i alle aldre. Der blev snittet vandrestokke, øjter, spisegrej, tryllestokke og fantasidyr. - Vi har efterladt grene og fÌllede grantrÌer pü naturbasen, sü besøgende pü egen hünd kan snitte videre, siger

Lars Wachmann fra Naturstyrelsen, der har opsyn med basen i Jenle. Naturvejlederne er ikke i tvivl om, at grene og grantrĂŚer vil blive omdannet til ďŹ ne snitterier. Vejlederne oplever nemlig større og større interesse for at benytte faciliteterne pĂĽ baserne pĂĽ egen hĂĽnd. Naturbaserne er blevet taget rigtig godt imod. Det er bĂĽde familier, skoleklasser, foreninger og turister, der lĂŚgger vejen forbi. - Mange ringer ogsĂĽ for at booke plads, men det er forgĂŚves, for det kan man ikke, fastslĂĽr naturvejlederne. Naturbaserne er for alle, og ingen har fortrinsret, heller ikke fordi man kom først. - Vi skal blive meget bedre

til at deles om büde sheltere, bülhytte og ikke mindst bület. Det har man en lang tradition for i vores nabolande Sverige og Norge, hvor �først-til mølle� princippet ikke er sü markant som

- Jeg er rigtig glad for alle naturbaserne og glÌder mig over, at de bliver brugt, men jeg var ikke klar over, hvilket unikt tilbud vi havde i Vesthimmerland. Det fandt jeg først ud af i forbindelse med, at jeg blev inviteret til at deltage i et udvalgsarbejde, hvor vi skulle komme med input til en kommende national friluftspolitik, siger Karin Winther. De øvrige udvalgsmedlemmer, som kommer fra interesseorganisationer fra hele landet, var meget imponerede over, at en lille kommune som Vesthimmerland kunne tilbyde sü otte faciliteter. Seneste har VisitDenmark ogsü valgt at markedsføre naturbaserne pü deres sites. NÌste gang man kan møde naturvejlederne til offentligt arrangement i skoven, er den første søndag i advent, hvor der fejres jul i naturen.

Nyt Syn Aars | AnlĂŚgsvej 6 | 9600 Aars Tlf. 98 62 10 90 | nytsyn.dk Stylist

Optiker

Indehaver

Lone

Line

Kent

Nyt Syn Aars, Optik og kontaktlinseklinikJAN DYREGAARD tirsdag, den 19. november

�For at sikre fortsat høj kvalitet pü børne- og folkeskoleomrüdet�

i Vesthimmerland

LMO ytter mig Det tjener jeg mange penge pü

LÌgeeksamineret massør Eva Winther tilbyder massage pü Himmerlandsgade 37, Aars, to til tre dage om ugen.

Ny massør i Aars AARS: LÌgeeksamineret massør Eva Winther, NÌsborg, udvider sin forretning med tilbud om massage hos Lotte Friis, Himmerlandsgade 37, Aars. - Jeg driver klinik hjemme og har tillige serviceret kunder pü Svinkløv Badehotel. Der holdes lukket for vinteren, sü jeg har füet plads til at tilbyde massage i Aars, siger Eva Winther. Hun har lejet sig ind hos Lotte Friis, og vil tilbyde massage to til tre dage om ugen. Eva Winther kan med massage hjÌlpe kunder der har nakkespÌndinger, ømme muskler, hovedpine

og andre typer spĂŚndinger. Man behøver dog ikke at have ondt. - Der er selvfølgelig ogsĂĽ mulighed for massage udelukkende med henblik pĂĽ afslapning og ren velvĂŚre, forsikrer Eva Winther. Der er gode forhold til at udføre massage i lokalerne pĂĽ Himmerlandsgade 37, men Eva Winther tilbyder ogsĂĽ at â€?tage briksen under armenâ€? og køre ud til private. Samtidig arbejder hun ogsĂĽ pĂĽ at tilbyde ďŹ rmaaftaler. Eva Winther er uddannet massør pĂĽ Nordjysk Massørskole i Aabybro og tager stadig supplerende kurser.

TvÌrfaglighed er alfa og omega Jeg er rigtig godt tilfreds med den dialog, vi har med LMO. De kommer med masser af gode rüd og input til mine udfordringer ud fra konsulenternes brede erfaring. Resultaterne kan i allerhøjeste grad ses pü min bundlinje. Gunnar Forum, Skals, 435 køer og 310 hektar

LMO rĂĽdgiver dig pĂĽ alle omrĂĽder af din virksomhed Det giver mange fordele at have din rĂĽdgivning samlet ĂŠt sted. Vores eksperter arbejder sammen pĂĽ tvĂŚrs hver dag. LMO har specialister pĂĽ alle felter og sĂŚtter hurtigt et stĂŚrkt team, som kan hjĂŚlpe dig med at optimere din bedrift.

Gunnar Forum bruger LMO til:

Regnskab & Skat Driftsøkonomi Planteavl KvÌg Jura Miljø Natur Byggeri Sociale ydelser

Ring 8728 2200 og fü en uforpligtende snak og et godt tilbud Tjen mere med LMO Vi rüdgiver om regnskab & skat, driftsøkonomi, erhvervs- og privatjura, planteavl, kvÌg, svin. teknik, miljø, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse m.m. 375 dygtige medarbejdere stür klar til at assistere dig fra LMO-huse i Viborg, Horsens, Hinnerup og Aars.

Viborg Ĺ?Aars Ĺ? Søften Ĺ? Horsens www.lmo.dk Ĺ? 7015 4000 Ĺ? 8728 2200


Aars Avis

SIDE 8

LOPPEMARKED Aars Y’s Men’s Club

23. oktober 2013

HONNØR FOR JOHS. V. i anledning af musikugen og 140 år for digterens fødsel. I Hvalpsund sognehus

Markvænget 36, Aars

mandag d. 28. okt. kl. 19.30

ÅBNINGSTIDER: Hver torsdag kl. 14.30-17.00 Første lørdag i hver måned kl. 10.00-12.00

Hverrestens-Ajes (optrin). Thit Jensen (alias Birte Gindrup). Troels Laursen, Jens Romme og Samuel Frederiksen. Siddeplads. En tyver (ring 21221535). Ståplads: Gratis.

Besøg vort store loppemarked og gør en god handel! Indsamling og aflevering af brugbare effekter hver torsdag mellem 14.30-17.00. KONTAKT: Aars: Vagn E. Jensen, tlf. 98 62 19 24 - 40 28 70 07 Farsø: Vagn Andersen, tlf. 98 63 17 75 - 23 62 23 55 Aalestrup: Peter Nielsen, tlf. 98 64 19 02 - 22 80 31 79 Y’s Men’s Clubben yder økonomisk støtte bl.a. i lokalområdet, Aars, Farsø og Aalestrup.

Ulstruplunds Venner afholder stort loppemarked lørdag den 26. oktober kl. 10 - 16 søndag den 27. oktober kl. 10-16 på Gammel Ørndrupvej 3, Ørndrup. Der kan købes kaffe, te og kage, vand og øl Ulstruplunds Venner

Ældrerådgiverne inviterer til foredrag

Sundhed for dit Hjerte Hvad har du på hjertet? Hvad er sundt for dit hjerte? Vi lader hatten gå rundt For alle over 65 år

30. oktober kl. 14 Kantinen på Rådhuset i Farsø Visse Bæk, sygeplejerske i Hjerteforeningen

STORT LOPPEMARKED Søndag d. 3. november kl. 12.00-15.30 Indsamling af effekter lørdag d. 2. november ring 9866 9095 vedr. afhentning.

Giv din opbakning til

Vesthimmerlands Sygehus i Farsø

Kom også og oplev Mikael K og hans musik Tors. 24. oktober kl. 19.00 Entré 75 kr. Billetter i forsalg, tlf. 9866 9095

Bliv medlem

Arr. Skejdrups Venner

Læs mere på vores hjemmeside: www.stoetfarsoesygehus.dk Indbetal på konto: 9174-1805627227 - husk navn og adresse

Ejdrupvej 33 • Skørbæk • 9240 Nibe • t: 9866 9095

www.skejdrup.dk

Tilmelding nødvendig på: 2075 3764 5158 3847 2224 4081 Sara Ipsen Kirsten Pedersen Bente Justesen

Aars Avis - når det skal være lokalt!

Det er med at komme ud af starthullerne, når . . .

Himmerlands største bankospil afholdes i

Messecenter Vesthimmerland Aars, søndag d. 3. november kl. 14.00 -17.00

stk. KVARTE GRISE... - ja, De læste rigtigt!

32

Fantastiske gevinster

Store ÆNDER på rækken. - GAVEKORT: 500 - 400 - 50 kr. (Kvickly). Flotte SULEFADE, værdi 500 - 250 kr. - STORE OVERRASKELSER Kyllinge sulefade (Danpo) - KAFFE som sidegevinster (begge sider) samt masser af andre gevinster. SUPERBANKO - GRØNLÆNDERSPIL - AMERIKANSK LOTTERI

Gevinster for kr.

33.000,-

Dørene åbnes kl. 12.30

Pris pr. plade: KUN 10.- kr.

SPECIAL~BUTIKKEN HIMMERLAND A/S

SPONSORER:

Peder Møller Lauridsen Himmerlandsgade 139 · 9600 Aars · Tlf. 98 62 41 88 · Fax 98 62 44 96 www.sb-himmerland.dk · e-mail: info@sb-himmerland.dk Åbningstider: mandag–fredag 0700–1700 · Lørdag 0900–1200

skilte siden 1 11

Arr.:

Annoncetelefon 98 62 17 11


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 9

Få en indkøbsoplevelse i Aars! LAMPER

RESTTILBUD

UDGÅEDE MODELLER

VINMARKED NU FRIT VALG:

1/2 PRIS Kr. 30,KØB 3 PRODUKTER

OG BETAL FOR 2

Ved køb af mere end 6 pakker er prisen 27,95 pr. pk.

15

00

AARS

Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13

GASVARMEOVN

ELEVATIONSSENGE 90x200 Normal 17.995,- v/ 2 stk.

7.999,-

399

95

V/ 2 STK.

LAARS Ø G STØ R Torvegade 4 Præstegårdsvej 5 9670 Løgstør 9600 98 Aars Telefon 67 28 00 www.garant.nu Telefon 27 52 10 94 www.garant.nu

Alle priser på senge er ekskl. ben!

F O R G U LV E , TÆ P P E R O G G A R D I N E R

NU

SPAR OP TIL Kr. 60,- Pr. Fl.

SMAGFULD KYLLINGELÅRFILET

Tilbuddet gælder til og med lørdag d. 17. august

Vi ses i:

400 G

Himmerlandsgade 41 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 11 00 Online booking på www.frisorlaumann.dk

Hjortkjærsvej 2 · 9600 Aars · Tlf. 98 62 11 22 Man-fre 8-17.30 · Lør 9-13.00

ÅBNINGSTIDER ÅBNINGSTIDER

MANDAG - FREDAG: 9.30 - 17.30

MANDAG - FREDAG: 10.00 - 17.30 LØRDAG: 9.30 - 13.00 LØRDAG: 10.00 - 13.00

Hjortkjærsvej 2 · 9600 Aars · Tlf. 98 62 11 22 Man-fre 8-17.30 · Lør 9-13.00

LUKSUS TOLIETPAPIR EL. KØKKENRL. FRIT VALG

6/3 rl. Ved køb af mere re end 6 pakker er prisen 14,00 4,00 pr. pk.

10

AARS

Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13

00

ALLE WRANGLER JEANS

TA´3 BETAL FOR 2 WAGNER • Himmerlandsgade 91 • 9600 Aars • 9697 0103


Aars Avis

SIDE 10

23. oktober 2013 Alligevel glædede han sig over, at den nu er åbnet. - Jeg har et arbejde, som jeg også skal passe, så jeg kommer måske ikke til at være her så tit, men det er rart, at tilbudet er der, sagde han. Og de potentielle nye venner skal nok komme, lover folkene bag klubben. - Vi ved af erfaring, at der går en 14 dages tid, inden de unge for alvor begynder at komme, men så går det også stærkt, sagde Michael Borg, der er ungdomsskoleleder i Vesthimmerlands Kommune. På fredag holder klubben åbent hus, og det kan blive startskuddet til lidt mere liv i klubben. Den nye klub har udover et spritnyt og lækkert poolbord computerrum, et krea-

Der var ikke mange andre unge at hænge ud med, da Sharmake Hosen mandag var første mand i den ny ungdomsklub i Aars. Heldigvis var Vesthimmerlands Kommunes ungdomsskoleleder Michael Borg frisk på et hurtigt spil pool.

Sharmake Hosen var første mand i den ny ungdomsklub Aars’ ny ungdomsklub blev bestemt ikke overrendt på åbningsaftenen Af Lars Lindberg AARS: Mandag aften åbnede en ny ungdomsklub i Aars. Klubben har til huse i Center For Kommunikation og Undervisnings lokaler på Vestre Boulevard 15A, men

det er tilsyneladende ikke gået op for så mange endnu. På åbningsdagen var der en time efter, at dørene blev slået op, blot én enkelt dreng, som var trådt igennem dem, og 15-årige Sharmake Hosen håbede, at han snart ville få selskab.

- Jeg havde da regnet med, at der var bare lidt flere, kom det med et smil fra Sharmake Hosen, der dog bød initiativet velkomment. - Jeg har boet i Farsø indtil for tre måneder siden, og der brugte jeg klubben en del, så det undrede mig faktisk, at

der ikke var en i Aars, da jeg flyttede hertil. Det er et godt sted at møde nye venner, og det skal nok blive godt, når der altså begynder at komme nogen, sagde Sharmake Hosen, der dog ikke vidste, hvor meget han kommer til at bruge klubben.

tivt rum, en multibane, som står til de unge menneskers rådighed, og så kan klubben låne Vestermarkskolens hal, når der er stemning for det. - Alt i alt synes jeg, vi har strikket et godt tilbud sammen til de unge, sagde Michael Borg, der har noget at have sin optimisme i, når han siger, at de unge nok skal komme. I en undersøgelse lavet tidligere på året svarede 70 procent af eleverne på byens skoler, at de ville være interesserede i at bruge en eventuel ny ungdomsklub. - Så nu håber vi selvfølgelig, at der kommer mange både unge og forældre til vores officielle åbning på fredag, og derefter skal ringene i vandet bare have lov at sprede sig, sagde Michael Borg.

Politikere skal ud at svømme i Aars AARS: Tæt op til kommunalvalget tirsdag, 19. november, nærmere betegnet fredag, 15. november, foregår der et lidt utraditionelt vælgermøde i Aars. Det er morgensvømmerne i Aars der inviterer til valgmøde i Aars Svømmehal. Mødet indledes med svømning, hvorefter der er valgmøde og morgen-

kaffe. En række af byrådskandidaterne har meldt sig klar med badetøjet. Hvert parti får mulighed for to minutters politisk oplæg. Om de skal bruge tiden til at hælde vand ud af ørene eller vise, at de forlængst er blevet tørre bag ørene, vil vise sig.

TV-PROGRAMMER ONSDAG 23. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.40 13.00 13.25 14.10 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.40 21.30 22.30 23.20 00.20

Der er noget i luften Naboerne Hvalpekuldet Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Ingen styr på ungerne Jeg var der - Kronprinsebryllup Kongerigets Kager De flyvende læger Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer Nyhedsblok med Aftensshowet Kender du typen? Mit publikum TV Avisen med Penge og Sporten Homeland III Broen II Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.00 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.40 22.00 22.45 23.50 00.55 01.25 02.15 03.00

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Rita. Dansk dramaserie Nybyggerne Sandheden om parforholdet Nyhedsblok Knæk Cancer: En dag i Danmark Natholdet. 2 afsnit Modern Family Cold Case White Collar Natfjernsyn

TORSDAG 24. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.55 13.00 13.25 14.10 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.30 21.00 21.30

Der er noget i luften Naboerne Hvalpekuldet Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Ingen styr på ungerne OBS Kongerigets Kager De flyvende læger Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer Nyhedsblok med Aftensshowet Bonderøven Må vi komme med? Sømanden & Juristen TV Avisen med Bag Borgen og Sporten 22.30 Taggart: Gengangere. Sk. krimi 00.10 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 13.00 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.40 22.45 23.20 00.25 00.55 01.40 02.25

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Knæk Cancer: For ung til kræft EM-håndbold: Danmark - Østrig (k) 1. halvleg, direkte EM-håndbold: Danmark - Østrig (k) 2. halvleg, direkte Nyhedsblok Natholdet. 2 afsnit Modern Family Cold Case White Collar Natfjernsyn

FREDAG 25. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.40 13.00 13.25 17.00 17.50 18.00 18.30 19.00 20.00 21.00 21.25

Der er noget i luften Naboerne Hvalpekuldet Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Ingen styr på ungerne Jeg var der - Terror i København Kongerigets Kager Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Danmarks skønneste hjem TV Avisen med Sporten Disney sjov Cirkusrevyen 2013 TV Avisen med Vores vejr The Son of No One. Amr. thriller fra 2011 22.55 Blondinens hævn 2. Amr. komediedrama fra 2003 00.25 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 13.30 15.15 16.05 17.00 20.00 21.35 21.50 23.00 23.30 01.20 02.15

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Alarm 112 Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Vild med dans knækker cancer Knæk Cancer Live - snigpremiere Vild med dans knækker cancer afgørelsen Vild med dans knækker cancer afterparty Extraordinary Measures. Amr. drama fra 2010 Natholdet. 2 afsnit Natfjernsyn

LØRDAG 26. OKTOBER 06.05 På skinner: Odder - Aarhus 06.45 Ud i naturen: Oslofjordens hemmeligheder 07.15 Naboerne. Austr. dramaserie. 5 afsnit 09.10 Maggies nye liv. Eng. komediedramaserie 09.55 OBS 10.00 Cleo 10.30 Må vi komme med? 11.00 Guld på godset 12.00 Sidney Reilly - mesterspion. Eng. spionserie fra 1983 13.20 Halifax 14.55 OBS 15.00 Miss Marple: Huset ved kanalen. Eng. krimi fra 2006 16.35 Ved du hvem du er? 17.25 Cirkusrevyen 2013 18.20 Held og Lotto 18.30 TV Avisen med Sporten 19.05 Hjælp! Vi har adopteret en - sæl. New Zealandsk dyreprogram 20.00 Sjov i gaden. Dansk komedie fra 1969 21.25 Kriminalkommissær Barnaby: Rævestreger. Eng. krimiserie 23.00 Wallander: Skyggerne. Sv. krimi 00.05 Dukkernes dal. Amr. drama 02.05 Gangsternes lov. Fr. actiondrama 03.45 Kærlighed i den lile by. Amr. romantisk drama fra 1961

06.00 07.10 07.40 08.05 08.35 09.00 12.00 12.10 13.15 14.05 15.00 16.35 17.40 18.00 18.10 18.18 18.20 19.00 19.30 19.45 20.00 22.10 22.20 00.00 02.00 02.10 02.30 03.00

Morgen TV - mest for børn The Looney Tunes Show Shaggy & Scooby-Doo Turtles Ninjago Go’ morgen Danmark Nyhederne Knæk Cancer: En dag i Danmark Knæk Cancer: Hvem vil være millionær? Knæk Cancer: For ung til kræft Vild med dans knækker cancer Vild med dans knækker cancer afgørelsen Knæk Cancer Live - snigpremiere Nyhederne og Sporten Regionale nyheder Dit efterårsvejr Knæk Cancer: Ella - livet forfra Nyhederne Regionalprogram LørdagsSporten Knæk Cancer Live. TV 2 blænder op for Danmarks største indsamlingsshow Knæk Cancer - siden sidste år Knæk Cancer Live Hereafter. Amr. drama fra 2010 Natholdet Rita Natholdet Natfjernsyn

SØNDAG 27. OKTOBER 04.55 På skinner: Varde - Nørre Nebel 05.45 Der er noget i luften. Austr. dramaserie. 5 afsnit 08.00 Maggies nye liv. Eng. komediedramaserie 08.50 Zorba, grækeren. Amr./græsk drama fra 1965 11.10 Kløvedal i Indonesien 12.10 BingoBoxen. Måske er det dig, der bliver den heldige og vinder Boxen! 12.25 Ridesport: World Cup Dressur 13.55 Nationen - bedstemødre 14.20 Ved du hvem du er? 15.10 Inspector Morse: Jeg’ets død. Eng. krimi 16.55 Mig og min lillebror. Dansk lystspil fra 1967 18.30 TV Avisen med Sporten 19.00 Den frosne planet. Naturserie fra BBC 19.50 Bag om den frosne planet 20.00 Broen II. Sv./dansk krimiserie 21.00 21 Søndag 21.40 Fodboldmagasinet 22.10 Essendrop & Eliten med Nicki Pedersen 22.40 Hvem var hun? Eng. thrillerserie 23.30 Afsporet. Amr. thriller fra 2005 01.10 Maria Wern: Stum sidder guden. Sv. krimi-miniserie 01.55 Natfjernsyn

06.00 07.40 08.05 08.35 09.00 12.00 12.05 12.55 14.30 15.25 16.00 16.45 17.35 17.40 19.00 19.30 20.00 21.00 22.50 23.35 00.25 01.20 03.00 04.00

Morgen TV - mest for børn Shaggy & Scooby-Doo Turtles Ninjago Go’ morgen Danmark Nyhederne Nybyggerne 500 Days of Summer. Amr. romantisk komedie fra 2009 Pengene på bordet. Gameshow med Claus Elming Danmark ifølge Bubber Mestrenes mester EM-håndbold: Litauen - Danmark (k) 1. halvleg, direkte Nyhederne EM-håndbold: Litauen - Danmark (k) 2. halvleg, direkte Nyhederne Regionalprogram Pengene på bordet. Gameshow med Claus Elming Samme dag næste år. Amr./eng. romantisk drama fra 2011 Live fra Bremen. 100 procent sketchshow. 2 afsnit Dags Dato: Sex til salg Med livet som indsats Donkey Punch. Eng. thriller fra 2008 Boligkonge i Las Vegas Nyhederne og Vejret

DR1 fredag kl. 22.55: ”Blondinens hævn 2” MANDAG 28. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.40 13.00 13.25 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 21.30

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Brandmænd Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Ingen styr på ungerne Jeg var der - 9/11 Kongerigets Kager Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer Nyhedsblok med Aftensshowet Kronprinseparrets Priser 2013 TV Avisen med Horisont og Sporten 22.30 Wallander: Hundene i Riga. Eng./ sv. krimi 00.00 Natfjernsyn

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.35 23.25 00.30 00.55

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Hvem vil være millionær? Liebhaverne Skiskolen Nyhedsblok Dags Dato: Bommerter på Facebook Natholdet. 2 afsnit Modern Family Natfjernsyn

TIRSDAG 29. OKTOBER 06.00 06.30 06.55 07.25 08.10 12.00 12.40 13.00 13.25 17.00 17.50 18.00 18.30 20.00 20.40 21.05 21.55 22.20 22.30 00.05

Der er noget i luften Naboerne Ud i naturen: Drømmeboligen Luksuskrejlerne Formiddagsprogrammer Ingen styr på ungerne Jeg var der - Christiania Kongerigets Kager Eftermiddagsprogrammer Landsbyhospitalet TV Avisen Price inviterer Nyhedsblok med Aftensshowet I skattely Retshjælpen Kontant med TV Avisen Madmagasinet Bitz & Frisk Sporten Johan Falk: Meddeleren. Thriller Natfjernsyn

Læs Aars Avis før aftenens tv-udsendelser!

06.00 06.30 11.30 12.00 12.25 12.55 15.15 16.05 17.00 20.00 20.50 21.25 22.00 22.35 23.10 00.15 00.40 01.30

Nyhederne, Sporten og Vejret Go’ morgen Danmark Grænsepatruljen Nyhedsblok Liebhaverne Eftermiddagsprogrammer Beverly Hills 90210 Venner. 2 afsnit Nyhedsblok med Go’ appetit og Go’ aften Danmark Mestrenes mester Razzia - Fødevarekontrollen rykker ud Station 2 Politirapporten Nyhedsblok Syg med sex Natholdet. 2 afsnit Modern Family Cold Case Natfjernsyn


Aars Avis

23. oktober 2013

Borgmester fremlÌgger fakta om ny Netto i Aars Busstationen skal ikke yttes, fastslür borgmester Af Torsten Hansen AARS: Rigtig mange har ydret sig om det rigtige eller forkerte i, at Aars Rutebilstation skal Ìndres som følge af, at Netto vil übne butik pü arealet ved siden af. Borgmester Knud Kristensen mener, at debatten er prÌget af nogle grundlÌggende fejltagelser, som risikerer at forvride sagen. - Jeg vil gerne fremlÌgge følgende fakta, som er vigtige, siger Knud Kristensen. Første del handler om, at hverken Vesthimmerlands Kommune eller den tidligere Aars Kommune nogensinde har ejet det areal, busstationen ligger pü. Kommunen har siden 1951 lejet arealet, først af DSB og siden af Sparekassen Himmerland, der købte omrüdet af DSB i 2006. - Kommunen har aldrig ejet arealet – og har derfor aldrig solgt det, og det har aldrig tidligere vÌret drøftet, om kommunen skulle købe arealet, siger borgmesteren. Anden del drejer sig om, at byrüdet har godkendt büde kommuneplanen for omrüdet og den lokalplan, der giver mulighed for at bygge dagligvareforretning pü omrüdet. Lokalplanen for omrüdet

Debatten om Aars Rutebilstation og en ny Netto fortsĂŚtter.

er vedtaget af byrüdet i Aars Kommune i 2006. - Det er vigtigt at notere sig, at det omrüde, der er udlagt til at bygge forretningsejendom pü, ligger uden for det areal, kommunen har lejet til busstation, pointerer Knud Kristensen. I forbindelse med planerne om at bygge pü omrüdet ved busstationen har det vÌret undersøgt, om busstationen eventuelt kunne placeres andre steder i Aars. Her fremfører Knud Kristensen tredje del, og henviser til, at undersøgelsen er mundet ud i, at den nuvÌrende placering er den optimale. Busstationen skal altsü ikke

yttes. Fjerde del handler om økonomi. I kommunens budgetforlig for 2014 er der afsat tre mio. kr. som ramme for, hvad kommunen kunne bruge pĂĽ eventuelt at ytte busstationen. - Nu, hvor busstationen ikke skal yttes, er det relevant at drøfte, om en del af beløbet kan bruges til køb af det areal, der siden 1951 har vĂŚret lejet. Kommunen har nu ved det sidste møde fĂĽet tilbud om at købe det lejede areal, siger Knud Kristensen. Han fremhĂŚver pĂĽ baggrund af de ďŹ re fakta, at det er forfejlet, nĂĽr Aars Kommune beskyldes for at have

: on g da rati len n Sø nst gril o B m De COB af

FDF

SIDE 11

’sovet i timen’ ved at sĂŚlge grunden. - Det er nemlig aldrig sket, fastslĂĽr han. Der er heller ikke grund til at bekymre sig om, hvor busstationen kan yttes hen. - Den kan nemlig ikke komme til at ligge bedre, understreger Knud Kristensen. - GĂŚldende lokalplan, der udlĂŚgger et byggefelt til butiksformĂĽl, kan vel ikke komme bag pĂĽ nogen af de politikere, som selv har vĂŚret med til at vedtage den? Planen er en godkendelse til byggeri og er alene det davĂŚrende byrĂĽds ansvar. Kritikken kan derfor ikke rettes mod Sparekassen Himmerland, der her blot giver en privat projektudvikler mulighed for at udnytte den gĂŚldende lokalplan, fastslĂĽr borgmesteren. Nu bliver sagen samlet forelagt Ă˜konomiudvalget til gennemgang og drøftelse af lejekontrakt, købstilbud og mulighed for at udnytte lokalplanens byggefelt.

Boligadvokat

Aagade 8 . 9620 Aalestrup Kc]%0/-+(/((›=Xo0/-+)+,/ Kontortid: Mandag - fredag kl. 8.30-16.00 E-mail: jpo@advokatjanpoulsen.dk www.advokatjanpoulsen.dk

- advokatkontoret dvokatkontor der hjĂŚlper dig...

Skolestart pü Aars Skole Aars Skole holder übent hus lørdag d. 9. november 2013 for kommende elever til 0. klasse og deres forÌldre. Vi har übent i SFO og de nuvÌrende 0. og 1. klasses elever er i skole. Skolen starter kl. 9.00 og slutter 11.35. ForÌldre til kommende 0. ürgang er velkommen til at møde nuvÌrende elever og medarbejdere denne dag. Pü gensyn d. 9. november Hilsen Aars Skole

OLE B. SĂ˜RENSEN STEM PERSONLIGT GenvĂŚlg Erfaring & Resultater En aktiv stemme i Region Nordjylland

VENSTRE

Ă…BENT HUS

EfterĂĽrs ĂĽbent hus den 26.- 27. oktober kl. 10-16 Kom og se de nye 2014 modeller fra Knaus og LMC

stø bør r unde nen rho e!! lder

:[rS :[rS: FĂ˜R

NYHED Weinsberg

Åbent hus tilbud Z¤[

Bl.a. Enduro Eco Mover m/ batteri og lader monteret FĂ˜R

10.995,-

Ventura 320 Universal

7.000,-

á50%

Pølsemanden serverer pølser

3.135,1.995,-

VÌrkføreren har gode tilbud klar

Vintertelt

Udvalgt sommertøj

JAN POULSEN Møderet for højesteret

Brenderup ekstra sider Brender

Løg

Kr.

ADVOKATFIRMAET A DVOKATFIR RM MAET

Gode tilbud i butikken bl.a Gimex service

Ă…bent hus tilbud

-20%

Vi har fyldt traileren med restvarer

á50%

Kr.

9.995,-

WeCamp opbevaringstelt Kr.

1.399,-

Besøg af lokale campingpladser og leverandører!!

LĂ˜GSTĂ˜R Caravan Center ApS Tlf. 98 67 30 93

+(54(92:=,1͇ŕ Ž 3•.:;•9 www.logstor-caravan.dk


Aars Avis

SIDE 12

23. oktober 2013

Kød købes i Kvickly Aars Okseculotter Min. 1500 g.

CHOK PR I

Skært okse

S

Hel, tern, skiver, strimler 1500 g.

Pr. stk.

pakke

12500

100

Spar

128,30,-

Hjemmelavet kogt rullepølse

Spar

154,80,-

Weekendmenu

Min. 300 g.

Pr. stk.

2 møre bøffer 1 bk. marinerede kartofler 2 stk. brød med pesto 1 stk. mixed salat

3995

Pr. pakke

10000

Spar

Spar

30,-

41,02,-

Pulled beef af okse cuvetter

Krydderkam

Min. 1200 g.

Kogt til pålæg eller lunes

Pr. stk.

Pr. 1/2 kg.

00

100

95

39

Spar

55,88,-

Hjemmelavet tørsaltet bacon

Spar

35,20,-

Salatbar Bæger á 370 ml.

BL A N D SE LV

Pr. 1/2 kg.

Pr. bæger

95

00

24

Spar

15

10,-

10,-

Åbningstider

Kvickly Aars

Man-fredag 08.00-20.00 Lørdag 08.00-18.00 Søndag 08.00-18.00

Markedsvej 3 9600 Aars Tlf. 96 37 76 00 Tilbuddene gælder fra onsdag d. 23. oktober til og med lørdag d. 26. oktober.

Spar


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 13

Kvickly Aars tilbyder Emmer brød eller Ølands hvedebrød

Gran Rosso N Y H ED

Ca. 50 g.

6 stk.

Kun

Kun

19900

2000

600

Spar 220,70,-

Coop rug- eller hvede mel

Vindrue mix

Ananas

Spanien

Costa Rica

2 kg.

Pr. stk.

Pr. bakke

Pr. stk.

800

1000

800

Spar 10,95,-

Spar 12,-

KUN FOR MEDLEMMER

KUN FOR MEDLEMMER

MANDAGE

TIRSDAGE

500 g.

Vælg mellem flere varianter Max 5 liter pr. kunde

Coop pålæg

Flere varianter

Frikadellepølse, hamburgerryg, rullepølse, røget filet

Pr. stk Pr stk.

88

Thise økologisk isk sk mæ mælk

ONSDAGE

Coop juice

10 stk. i bakke

Pr. stk.

4

KUN FOR MEDLEMMER

Kvicklybagerens hjemmebagte emmebagte g rugbrød g d Store morgen æg

Kyllingebryst filet

Pr. pakke

24

88

1188

Pr. stk. Prr. st tkk..

14

88 88

Max 5 bakker pr. kunde

Pr. stk.

488

Pr. stk.

Max 5 pk. pr. kunde

Max 5 liter pr. kunde

KUN FOR MEDLEMMER

KUN FOR MEDLEMMER

KUN FOR MEDLEMMER

TORSDAGE

FREDAGE

LØRDAGE

Pr. stk.

88

9

Flødekager

Bland selv slik

Medaljer, gåsebryst, Napoleonskager, lagkagesnitter

Løsvægt

9

500 g. Max 5 flasker pr. kunde

5

SØNDAGE

Bland selv

88

1 Max 20 stk. pr. kunde

28

Pr. pose

Æbleskiver err

988

Pr. pakke

1988

Coronet, 20 stk. Max 5 poser pr. kunde

Coop pommes frites 4 varianter

Pr. pose Pr. stk.

4 stk. eller 4 skiver

88

Max 5 kg. pr. kunde

KUN FOR MEDLEMMER Kæmpe frugtmarked

14

688

Varme frikadeller, ribbensteg m. rødkål eller fiskefiletter

Pr. stk.

88

Flydende Becel

Stor hjemmelavet leverpostej

Pr. 100 g.

Pr. stk.

Spar 7,-

888

Max 5 ps. pr. kunde

KUN FOR MEDLEMMER

Dagstilbud gælder til og med uge 51 KUN I KVICKLY AARS

Åbningstider

Kvickly Aars

Man-fredag 08.00-20.00 Lørdag 08.00-18.00 Søndag 08.00-18.00

Markedsvej 3 9600 Aars Tlf. 96 37 76 00

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer

Ca. 630g.

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 23. oktober til og med lørdag d. 26. oktober.

F L A SK ER K UN 1 200

Oldemors klejner


Aars Avis

SIDE 14

Kendt børnevĂŚrt laver lĂŚkre - og ulĂŚkre - madder i Aars Sebastian Klein, der er kendt for sine â€?ulĂŚkkermadderâ€?, kommer til Aars AARS: Nu fĂĽr dyrlĂŚgens natmad og den ade med spegepølse sundere konkurrenter. Lige efter efterĂĽrsferien smører Sebastian Klein ulĂŚkre og sunde madpakker med byens børn pĂĽ Aars Skole, Ă˜stermarkskolen og Vestermarkskolen. Bag arrangementet â€?Smør din madpakke med Sebastianâ€? stĂĽr Coop amba og butikrĂĽdet i Kvickly Aars. Normalt bliver der afholdt et enkelt arrangement for hvert butiksrĂĽd. - Men Aars er en stor by, og vi har ikke villet udvĂŚlge en enkelt skole. Vi tager simpelthen alle tre skoler, siger formanden for butiksrĂĽdet Jan Kirchhoff. - Sund kost er vigtigt for alle - specielt børn og ogsĂĽ børn med sĂŚrlige behov. Derfor laver vi et tredobbelt arrangement, sĂĽ alle børn fra alle 3. klasserne pĂĽ Aars Skole og Ă˜stermarkskolen og mange af børnene pĂĽ Specialskolen Vestermarkskolen kan blive udfordret pĂĽ sund kost sammen med den velkendte person fra børne-tv - Sebastian Klein, fortĂŚller Jan Kirchhoff. Og skolerne glĂŚder sig til at fĂĽ besøg af den populĂŚre børnevĂŚrt. - Der er ingen tvivl om, at Sebastian Klein med sin forbilledlige formidlingsevne kan motivere, udfordre og inspirere Vestermarkskolens elever. Vi er derfor glade for, at vĂŚre en del af dette arrangement. Vi gør i forvejen en del for at prĂŚsentere Vestermarkskolens elever for forskellige rĂĽvare og forskellige mĂĽder

Den kendte børnevÌrt, Sebastian Klein kommer i denne uge til Aars, hvor han vil lave lÌkre - og ulÌkre - madpakker med nogle af eleverne fra byens tre skoler.

at sammensÌtte kosten pü. Med besøget af Sebastian Klein tror vi, at denne formidling bliver styrket. Vi für en fÌlles historie, et fÌlles afsÌt til alle de fremtidige snakke om sund kost, siger Anders Skinnerup fra Vestermarkskolen. Der bliver prikket til smagsløg, nür Sebastian Klein bevÌbnet med torskerogn, tomater, bladsel-

leri og andre rüvarer, som børnene kender, men ikke altid selv er med til at bestemme over, tager en snak med børnene om sundhed. Varehuschef i Kvickly Aars, Arne Wammen, hüber at arrangementerne kan vÌre med til at skabe nogle sundere kostvaner. - Det er vigtigt at turde at prøve at smage, siger Arne Wammen, og det er netop

. CYKLER . EL-SCOOTER . SCOOTER

ogsĂĽ det â€?at turde at prøveâ€?, som Sebastian Klein vil tage udgangspunkt i. Børnene skal i den time, aktiviteten varer, selv lave deres bud pĂĽ en mad til madpakken. Det er kun fantasien, der sĂŚtter grĂŚnser. Eneste krav er, at de smager pĂĽ maden, nĂĽr den er fĂŚrdig. SĂĽdan var det ogsĂĽ, da Sebastian Klein blev populĂŚr med børneprogrammet, hvor hans hemmelige og usynlige ven Anton ’tvang’ ham til at lave ulĂŚkre madder, som skulle spises. Det er en af de historier, som Sebastian Klein underholder børnene med undervejs. - Jeg er virkelig blevet overrasket over, hvor meget forskelligt man kan fĂĽ børn til at spise, eller i hvert fald smage pĂĽ. Det der med, at man ikke mĂĽ lege med maden, holder bare ikke, nĂĽr det er smĂĽ børn, der først er ved at lĂŚre. De leger med maden. Og det virker, fortĂŚller Sebastian Klein, der har lavet sunde og ulĂŚkre madpakker i samarbejde med FDB/Coop siden 2009. - Men det er første gang, at jeg skal lave arrangementet pĂĽ en specialskole, og det glĂŚder jeg mig rigtig meget til, siger Sebastian Klein. Tine Ă˜rnebjerg Pedersen, der er udviklingskonsulent i Coop amba forklarer, at børnene nĂŚppe ĂŚndrer kostvaner fra det ene øjeblik til det andet alligevel er hun sikker pĂĽ, at arrangementet vil have en effekt. - Man fĂĽr ikke ĂŚndret sine kostvaner af en dag som denne, men man fĂĽr ind-

23. oktober 2013 draget de faktorer, man ved, har betydning for at fü etableret sunde kostvaner. Det handler om, at børn für viden om, hvad en sund madpakke indeholder, at de lÌrer, hvordan man smører sin madpakke, at de ser udvalget af sunde rüvarer og für smagt en masse forskel-

lige rĂĽvarer, som man kan smøre madpakker af, siger hun. I dag er det Aars Skole, der laver lĂŚkre og ulĂŚkre madpakker, i morgen er det Ă˜stermarkskolens tur, og torsdag besøger Sebastian Klein Vestermarkskolen.

Tine Rehling, harpe, og Ulla Miilmann, øjte, stür pü scenen i Vesthimmerlands Musikhus ALFA søndag, 27. oktober.

Harpe og øjte mødes i Aars AARS: Tine Rehling, harpe, og Ulla Miilmann,  øjte, stĂĽr pĂĽ scenen i Vesthimmerlands Musikhus Alfa søndag, 27. oktober. Arrangør er Vesthimmerlands Musikforening. De to ďŹ k deres debut som samarbejdspartnere i sommeren 2007 i anledning af en fødselsdagsfestkoncert i Tivolis Koncertsal. Allerede fra første prøvedag kunne de to musikere mĂŚrke et musikalsk slĂŚgtskab, der rakte ud over det sĂŚdvanlige. Siden da har duoen spillet i musikforeninger og kirker i Danmark. Efter ovennĂŚvnte Tivoli koncert skrev Politiken: â€?.... Tyve minutter taget ud af evigheden og fyldt med for-

underlighed var Rehlings og hendes medmusikeres bidrag. Tak for det.� Sommeren 2008 var de af kulturministeriet inviteret til at spille ved übningen af Hammershøi udstillingen i London, Royal Academy of Arts. Det klanglige univers man møder mellem harpen og  øjten taler direkte til lytterens sjÌl. Duoens repertoire spÌnder vidt, bl.a. kan nÌvnes: J.S Bach Sonate i Es-dur. G. Faure Siciliennne, Berceuse, Apres un Reve, Morceau de concours, C. Debussy En Bateau. M. Ravel Habanera. C. Saint-Saens Fantasie. C. Nielsen Tügen letter og Per Nørgürd Blomstring. Sonora.

Kultur InVesthimmerland tilbyder musik til arbejdet

REPARATION AF ALLE MÆRKER

ÅBNINGSTIDER: Tirs.-ons.-tors. kl. 11-17 ¡ Mandag og fredag efter aftale

Projekt vil smelte kultur- og erhvervsliv sammen

christmas:dayz

Hold julefrokost eller tag et hyggeligt juleophold med familien eller vennerne pü Dayz Søhøjlandet, Dayz Seawest eller Dayz Rønbjerg.

Julefrokost med live musik 7UDGLWLRQHOMXOHEXĹ HWLQFOÂşOYLQRJYDQG ad libitum under middagen samt live musik. KUN

399,-

Fotografering Ring for tidsbestilling i atelier eller hos jer

Juleophold

/ºUGDJWLOVºQGDJLQNOMXOHEXŠHWVDPWYLQºORJYDQGDG OLELWXPXQGHUPLGGDJHQPRUJHQEXŠHWVºQGDJIULHQWUWLO badeland og slutrengøring. Pris pr. pers. v/4 pers.

798,-

Julefrokost med live musik: Dayz Seawest d. 23. nov., Dayz Rønbjerg og Dayz Søhøjlandet d. 23. + 30. nov. LÌs mere pü dayz.dk eller ring pü tlf. 70 23 20 30

¡ Børne- og familiefotografering ¡ Bryllupsfotografering

Loft Foto

Sammenslutning af professionelle portrĂŚtfotografer i Danmark

v/ Birgitte Tøttrup Loft ¡ Tlf. 23 60 60 70 HalkÌrvej 43 ¡ 9240 Nibe ¡ www.loftfoto.dk

VESTHIMMERLAND: I forbindelse med Vesthimmerlandske Musikdage, der løber i tiden fra søndag, 27. oktober til søndag, 3. november, ønsker projektet Kultur InVesthimmerland at give sit kreative bidrag til det i forvejen bredde og store program. Derfor efterlyser Kultur InVesthimmerland virksomheder, der ønsker at fü sang eller musik ud pü arbejdspladserne. Tilbuddet skal ses som en del af Vesthimmerlandske Musikdage. Kultur InVesthimmerland er et eksperiment, hvor det vesthimmerlandske kultur- og erhvervsliv smelter sammen.

- I Kultur InVesthimmerland har vi en ambition om at lade kultur- og erhvervslivet inspirere hinanden gensidigt. Det kan ske pü mange müder. I samarbejde med Vesthimmerlands Kulturskole tilbyder vi – gratis for virksomhederne – at formidle sang og musik i forbindelse med musikdagene, siger Hardy Jensen, der er kontaktperson for Kultur InVesthimmerland. Der er mulighed for at fü musikere og sangere ud i produktionsvirksomheder, butikker og kontormiljøer til en optrÌden af 15 – 20 minutters varighed eller afpasset virksomhedens arbejdsdag og rytme.

- Det behøver ikke nødvendigvis at vÌre morgensang. Det kan ogsü vÌre musik og sang i forbindelse med f.eks. en kaffe- eller frokostpause. - Som eksempler pü vores tilbud, kan vi formidle alt fra fÌllessang med en forsanger til stomp, som er musik spillet pü alt andet end traditionelle instrumenter, f.eks. ved at bruge olietønder, vaskebaljer eller skriveborde til et rytmisk output, uddyber Hardy Jensen. Af hÌngig af modtagelsen af det musikalske tilbud i forbindelse med Vesthimmerlandske Musikdage er der mulighed for at bygge videre pü erfaringerne.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 15

Helse- Sundhed &Velvære 13’

26.-27. oktober kl. 10-17 i Messecenter Vesthimmerland · Aars Foredrag - Lørdag den 26. oktober

Udstillerliste

Lokale 1 (Terrasse 2): Kl. 10.00 John Calmar Klarsyns Demonstrationer Kl. 11.00 De Kreative Mellemrum v/Marie Mortensen Lev dine drømme ud Kl. 12.00 Vandrer Mod Lyset v/ Tanja Larsen Kærlighed og Tilgivelse Kl. 13.00 Gratitude v/Jeanette Meldgaard METAsundhed - Din intelligente krop kender svaret Kl. 14.00 Gabriella Donnerborg / Anny Overby Sprængfyldt med energi og klar i hovedet? Kl. 15.00 Center for trivsel og udvikling v/Birgit Plaugmann Parforholdet - hvordan bliver det godt? Kl. 16.00 Gaia Terapi v/Susanne Roursgaard ”Mere liv i underlivet” Lokale 2: Kl. 10.00 Barfodet.dk v/Claus Henriksen EARTHING - Den helende Jord, største opdagelse om sundhed, nogensinde! Kl. 11.00 Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen Når det gør rigtig ondt. Kroniske smerter - hvad gør man? Kl. 12.00 Astrolog Lisbeth Irene Astrologi - Hvad kan man se i et horoskop? Kl. 13.00 Clairvoyant Erlinng Chriistensen Klarsynsdemonstration Hvad har den åndelige verden på hjertet? Kl. 14.00 Allévia v/Lotte Vagn-Hansen Tværfaglig smertebehandling Hvad er det? - og hvem kan få glæde af det? Kl. 15.00 Michael Norre ”Mini kursus i Meditation” Kl. 16.00 Hypnotisør Bo Groth Christensen, Brædstrup Vil du vide mere om hypnose?

Foredrag - Søndag den 27. oktober Lokale 1 (Terrasse 2): Kl. 10.00 John Calmar Klarsyns demonstrationer Kl. 11.00 De Kreative Mellemrum v/Marie Elisabeth A. F. Mortensen Lev dine drømme ud Kl. 12.00 Jan Sehested – Dynamic Minds Sjov og alvor med hypnose Kl. 13.00 Michael Agerholm På Rejse med Sjælen til tidligere liv Kl. 14.00 2bii Coaching for Mænd v/Karl-Otto Sandvik BESLUT ELLER AFSLUT ! Kl. 15.00 Aalborg Sundhedsklinik v/Birgit Pedersen Fedtstoffer ….får jeg nok?? Kl. 16.00 Dansk Søvnapnø Forening v/Ellinor Wolff Hvordan sover DU?

MØD

Stand 100 104 108 110 112 114 115 116 118 120 122 124 128 130 131 132 134 135 136 138 140 140 144 146 148 150 154 154 156 158 160 162 163 164 165 166 166 171 172 174 176 178 179 180 182 184 186 187 188 189 191 192 194 196 198 200 202 204 206 208 210 2 212

Firma NDS Newlife Elin Nielsen Care & Relax Massagestole Dynamic Minds Allévia, Tværfag. Smertecenter Flabelos.dk Anette Ravn Erlinng Chriistensen KK Healing v/Karen Knudsen Helle Charlotte Kjeldsen Michael Agerholm Hudplejeklinik K. Brændstrup GaiaTerapi C.S. Reiki Healing Astrolog Lisbeth Irene Lilly Sørensen Hanne Beske Krop & Terapi Minsundhed.nu Preben Valeur Donnerborg Natique Leisure Camilla Holm Khan Hypnose & NLP v/K. Styrishave Helle Kloge Kone Mølholt Helsecenter Solhøj Zoneterapi Helles Zoneterapi Livskunsten Livslys Barfodet I/S Sol-Farah Helhedens Cirkel ApS 2bii Coaching for Mænd Zantiana Khan Madam Mim Centret Et Optimalt Liv Sundhedsklinik Bowtech ChristinaNØRSKOV - Zoneterapeut RAB Christel Viuff Tromborg-Tarot Aars Vacuum & Fodpleje DoTerra MadonnaShoppen Kira Smykker og Helse Vandrer mod Lyset, Center Nord PRANA ApS Hanne Grethe Markussen Dansk Søvnapnø Forening Miljø - & Jordstråleforeningen Danmark Gratitude Inge Nedergaard Paaske Ayoes Univers Ole Mortensen michaelnorre.dk Klinik for Velvære Jette Pertou Energetix Magnetsmykker John Calmar.dk 7d - Vitale Helseartikler & Gadgets e Kreati le De Kreative Mellemrum Aalborg rg S und ed eds Sundhedsklinik rd k H ypno os se Nordjysk Hypnose

Lokale 2:

ENTRÈ Voksne kr. 60,Børn u/12 år GRATIS ifølge med voksne.

n

se

Ra

Kl. 10.00 Gabriella Donnerborg/Anny Overby Sprængfyldt med energi og klar i hovedet? di Kl. 11.00 Fie Højer od an ok nH t o re g Sådan hjælper jeg særligt sensitive børn (HSP) a n Ca rste n V Kl. 12.00 Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen an? ? Når det gør rigtig ondt. Kroniske smerter - hvad gør man? Kl. 13.00 Astrolog Lisbeth Irene Astrologi - Hvad kan man se i et horoskop? Kl. 14.00 Allévia v/Lotte Vagn-Hansen Tværfaglig smertebehandling Hvad er det? - og hvem kan få glæde af det? Kl. 15.00 Fengshuikonsulenten Helle Elbjørn Feng Shui - Astrologi for din bolig Kl. 16.00 Barfodet.dk v/Claus Henriksen EARTHING - Den helende Jord, måske den største opdagelse om sundhed, nogensinde!

MESSECENTER VESTHIMMERLAND

Messevej 1 · 9600 Aars · Tlf. 9862 4800 www.messevh.dk · info@messevh.dk


Aars Avis

SIDE 16

23. oktober 2013

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ www.aarsavis.dk

2

LIKE DRIVE.DK Hjørring - Tårs - Hirtshals - Aalborg - Aars

KØREKORT TIL BIL Gi’r vi med et smil 8.500,- + gebyr (Lovpakken)

Kørekort til bil • Trailerkort • Kørekort til motorcykel

NYT teorihold 30. oktober kl. 18.30 HOLDSTART SAMT PRISER PÅ

WWW.LIKE2DRIVE.DK

TLF. 22 28 53 33

T R U P S T U SL

70 ÅR

PÅ JUBILÆUMSSALG Vi holder åbent

Lørdag 26/10 kl. 10-13 og Søndag 27/10 kl. 10-15 Denne weekend kan du spare op til

70% i Outl et afdeli ngen Tag traileren med!

Christian Bach Iversen, der er formand for Farsø Sygehus’ støtteforening, opfordrer alle til at melde sig ind i foreningen.

Sygehusets støtteforening tegner nye medlemmer Støtteforeningen lancerer i disse dage en kampagne VESTHIMMERLAND: Støtteforeningen ved sygehuset i Farsø lancerer i disse dage en medlemskampagne med henblik på yderligere at forhøje medlemstallet. Det sker ved breve, via pressen og på foreningens hjemmeside. Foreningen arbejder for at fastholde og videreudvikle Farsø Sygehus, og jo flere medlemmer foreningen har, desto bedre kan dette lykkes. Netop nu er der budgetlægning i Regionen, og som sædvanligt er der varslet besparelser. - Fra foreningen har vi gjort opmærksom på det uhensigtsmæssige i at beskære budgettet i Farsø på for ek-

sempel den ortopædkirurgiske klinik, for patienterne skal jo opereres, og bliver der skåret ned på kapaciteten i Farsø, skal de blot opereres et andet sted, hvor det ikke bliver billigere for Regionen - tværtimod, siger støtteforeningens formand, Christian Bach Iversen. - Og Region Nordjylland har allerede i forvejen en nettoudgift på flere hundrede millioner kroner på nordjyske patienter, som bliver behandlet udenfor den nordjyske region, fortsætter han. Støtteforeningen søger hele tiden at være opmærksom på, hvis det trækker op til forringelser for borgerne i Vesthimmerland, og den har

adskillige gange ladet sin røst høre, når noget sådant har været under optræk. Foreningens formål er: 1. At sikre den gode lokale opbakning og gode relationer til sygehuset 2. At bidrage til øget viden om sygehuset 3. At hjælpe med ekstra økonomi til specielle aktiviteter eller udstyr til glæde for patienter og medarbejdere. Foreningen bidrager med cirka 100.000 kroner om året. - I alt dette står vi stærkere, når vi er mange. Derfor opfordrer vi alle, som ikke allerede er medlemmer, til at melde sig ind, siger Christian Bach Iversen.

Foreningsfitness i Aars har søgt ny inspiration Otte instruktører deltager i kurser i inspiration

% 5 2i resten af Dog ikke på nedsatte- eller kampagnevarer

Tænk hvis din nabo kom først... r å t s i - og købte før DIG! V s til

n e k k i t u b

ligvi natur ed med h rådig ning og vejled ervice! god s

Hjedsbækvej 451 · 9541 Suldrup · Tlf. 98653144 · www.sonderupbolig.dk

AARS: Aars Forenings Fitness, i daglig tale Aars FF, har tænkt nye tanker for at skaffe inspiration til medlemmerne samt efteruddannelse af egne instruktører. Tre af klubbens instruktører, Bjarne Poulsen, Phillip Hovkjær Sørensen og Dorte Thybo, har deltaget på et Inspirationskursus på La Santa Sport på Lanzarote. Dette var arrangeret af DGI Foreningsfitness og havde 50 deltagere fra forskellige foreningsbaserede fitnesscentre rundt omkring i Danmark. Der var mulighed for deltagelse i 26 forskellige workshops, nogle som foredrag andre som aktiv udøver. Der var workshops af bl.a. organisatorisk art, hvordan plejer man sine medlemmer, program planlægning, træningsøvelser til specielle områder og problematikker, for eksemel gigt. Herudover forskellige varianter af

træningsmetoder, herunder fokus områder på kroppen samt træningsredskaber, for eksempel Kettlebells. Der blev også udvekslet mange erfaringer klubberne imellem. Foreningsbaserede fitnesscentre har mange gange nogle andre udfordringer end de kommercielle centre. De tre instruktører, som havde fået tilbudt kurset, skal igennem vinteren afholde ”Fyraftens-møder” for de øvrige instruktører i klubben, for at sikre vidensdeling. Foreningen håber herigennem at holde viden intakt hos instruktørerne og dermed stå til rådighed med kvalitets vejledning overfor vores medlemmer. - Det har været en utrolig spændende og udfordrende uge. Vi har haft tid til at fordybe os i træning og træningsmetoder. Det har været meget lærerigt at træne sam-

men med andre instruktører. Vi er også blevet udfordret på egen kunnen. Samtidig havde vi meget kompetente undervisere, bl.a. en læge, en human fysiolog som også er fysisk træner for Viborg HK’s damehåndbold hold, derudover en fysioterapeut med 10 års undervisningserfaring, siger Dorte Thybo. Næste weekend deltager fem instruktører fra foreningen i et andet Inspirationsseminar i Vejen Idrætscenter. Her vil der også være forskellige workshops med det sidste nye indenfor fitness. Om søndagen er der et spændende foredrag ved Thomas Rohde og hans kæreste Thilde Maarbjerg. Rohde er bl.a kendt fra TV og forskellige kogebøger, bl.a. om stenalderkost. Ledelsen i Aars FF er meget glade og stolte af, at instruktørerne deltager i disse arrangementer, som er ulønnede og frivillige.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 17

Otte-ti kræftpatienter har taget imod tilbuddet om rehabiliteringstræning i Café Spiren i Aars IK’s klubhus, og de to ugentlige ”cafébesøg” gavner både helbredet og psyken.

Når de fysiske strabadser er oversået, er der kaffe og kage i kantinen, og her kan snakken både handle om Vild Med Dans og kemoterapi.

Kræftramte genfinder kræfterne og humøret

scooter hver gang, selv om han ikke må træne længere. Han kommer bare for hyggens skyld, fortæller hun. Når Café Spiren er åben, er der ro og fred i klubhuset i Aars, men caféen er dog blevet lidt overrendt på seneste Kort inden avisen lagde vejen forbi Spiren, havde TV2 nemlig også været forbi med et kamerahold. I uge 43 kører Kræftens Bekæmpelse kampagnen Knæk Cancer, og i den forbindelse viser tv-kanalen programmet ”En dag i en kræftramts liv”, der blandt andet er optaget i Café Spiren. I tv-programmet bliver seerne dog snydt for hyggestemningen efter træningen, da kameramanden tabte og ødelagde sit kamera, inden kaffekopperne blev fundet frem.

Café Spiren i Aars lever op til sit navn Af Lars Lindberg AARS: Når man bliver ramt af kræft, er det ikke blot, mens man er i behandling, man er hårdt mærket fysisk. Når strålebehandlinger og eventuelle operationer er overstået, er ens muskler og immunforsvar banket tilbage til stenalderen, og det kan være en lang og hård kamp at genvinde både førlighed og livskvalitet. Det kan et par håndfulde brugere af Café Spiren i Aars snakke med om. Siden foråret har Vesthimmerlands Kommune tilbudt kræftpatienter, der er henvist af deres egen læge, rehabiliteringstræning i ”caféen”, som befi nder sig i Aars IK’s klubhus.

I Spiren mødes kræftpatienterne to gange om ugen, og så står den ellers på en sund blanding af fysisk træning, hygge og samtaler om den frygtelige sygdom, de alle i bogstaveligste forstand har haft inde under huden. Og de ugentlige cafébesøg gavner brugerne, fortæller Gitte Reimer, der er ansat som frivillig i Kræftens Bekæmpelse. Hun er en af de i alt fem ulønnede hjælpere, der holder Café Spiren i gang, og hun kan se, hvordan træningen styrker brugerne. - Vi havde eksempelvis en kvinde, som ikke selv kunne komme op af trapperne, da hun var her første gang, og nu går hun selv til bageren uden hverken rollator eller

Juleindsamlingen blev skudt i gang i den nye genbrugsbutik på Himmerlandsgade i Aars. Fra venstre Lene Andersen, og Pia Nikolajsen, Dansk Folkehjælp, Lene Haugbølle, 3F Midtfjord, Herdis Brix og Lissy Utzen, Dansk Folkehjælp Vesthimmerland.

Juleindsamling er skudt igang i Aars AARS: Dansk Folkehjælps Vesthimmerlands afdeling har startet indsamlingen til lokal julehjælp. Målgruppen er enlige forsørgere på kontanthjælp i Vesthimmerland og Fjerritslevområdet. - Når vi begynder så tidligt skyldes det, at vi skal skaffe flere økonomiske midler for at imødekomme det stigende antal ansøgninger fra økonomisk vanskeligt stillede forsørgere, siger formand Herdis Brix, Dansk Folkehjælp Vesthimmerland, Aars. Hertil kommer, at det øgede pres

på nationalt plan nødvendiggør, at de lokale afdelinger skaffer en større andel af finansieringen af den lokale indsats. Det betyder i praksis, at afdelingen skal skaffe halvdelen af den enkelte julekurvs værdi, 750 kr. Det sker ved at indsamle penge på gader og stræder, f. eks. i forbindelse med Open-bynight-arrangementet i Aars sidst på måneden. Lokale firmaer, fagforeninger og virksomheder støtter indsamlingen ved eksempelvis at erhverve Julekurv-beviser.

stok, siger Gitte Reimer, som dog understreger, at den fysiske træning blot er en del af Café Spiren. - Det er selvfølgelig et træningstilbud, men det er også et tilbud om et sted, hvor man kan snakke med andre, der står eller har stået i samme situation som en selv. Over kaffen kan der blive snakket om alt fra børnebørn til Vild Med Dans til ferier til bivirkninger efter kemobehandlinger, forklarer Gitte Reimer, der kan mærke, at det sociale samvær betyder meget for brugerne. - Man bliver henvist til 20 træningsgange her, og når man har været her de 20 gange, skal man videre i systemet, men vi har en mand, som kommer tøffende på sin 3F Midtfjord bakker således juleindsamlingen op ved bl.a. at indsamle bidrag på de fire kontorer i Aars, Løgstør, Nibe og Fjerritslev samt i forbindelse med møder og konferencer. - Nogle af vore medlemmer er enlige forsørgere på overførselsindkomst, fortæller formand Lene Haugbølle, 3F Midtfjord. De har ligesom andre i den situation brug for julehjælpen. Derfor deltager 3F Midtfjord i juleindsamlingen. Det er de fattige børn, der er centrum for julehjælpsindsamlingen, og de kommunale sociale myndigheder skal påtegne den enkelte anssøgning om julehjælp. - På den måde sikrer vi, at julehjælpen går til de børn, der har størst behov, fastslår formanden for Danske Folkehjælp Vesthimmerland, Herdis Brix. Det kan virke paradoksalt, at det er nødvendigt med julehjælpen i et såkaldt velfærdssamfund. Vi må desværre konstatere, at antallet af fattige fordoblet på under ti år. Det er netop på denne dystre baggrund, at Dansk Folkehjælp i Vesthimmerland vil give den en ekstra skalle for at skaffe penge, så der kan deles et stort antal julekurve ud op til jul.

Resultat af valg til provstiudvalg 2013 Ved udløbet af fristen for indlevering af kandidatlister den 9. september 2013, var kun indkommet 1 gyldig kandidatliste. Afstemningen aflyses derfor, og de på nedennævnte kandidatliste anførte 5 kandidater, samt en repræsentant for præsterne, erklæres for valgt til provstiudvalget for Vesthimmerlands Provsti med tiltrædelse 1. november 2013. - Mogens Brinck - Villy Jørgensen - Poul Nielsen - Thorkild Nielsen - Axel Holger Pedersen - sognepræst Niels Iver Juul.

Vesthimmerlands Provsti

Efterårstilbud PÅ NYE LÆKRE EFTERÅRSSTYLES Blazer . Strik . T-shirts Flere modeller og farver Før op til 800,-

Nu...

1/2 PRIS! Gælder hele uge 43.

HOBROVEJ 8 . ROLD . TLF. 98 56 14 73 . WWW.SKOTT-ROLD.DK


Aars Avis

SIDE 18

23. oktober 2013

KĂ˜R-SELV-LÆSERREJSER MED

Som lÌser af Aars Avis für du disse sÌrlige lÌsertilbud. Oplys rejsekoden AARSAVIS ved bestilling – sü für du automatisk rabatprisen. Ringhotel Schloss Schkopau

Det tidligere bageri, Himmerlandsgade 45, Aars, bliver valgcafe for Venstre. Fra venstre ses byrüdskandidaterne Jørgen Sørensen, Per Bach Laursen og Susan BÌk Nielsen.

+VMFNBSL J)BMMF FE LN

4 dages pĂĽ slotshotel i Tyskland

Ferie pĂĽ renĂŚssanceslottet Ringhotel Schloss Schkopau ★★★★ Som taget ud af fortĂŚllinger om svundne tider ligger det midttyske renĂŚssanceslot Schkopau indrammet af en dejlig slotspark med pavilloner og en skøn sø. De 1000 ĂĽr gamle ydermure, der omkranser slottet, fortĂŚller om en fortid som middelalderfĂŚstning. Slottet, der blev renoveret i 2001, og som byder pĂĽ alle moderne bekvemmeligheder og komfort, har bevaret sin traditionelle slotselegance og historiske atmosfĂŚre, som kun gamle adelige familier kan fremelske og tilføre et slot gennem generationer. Og her kan I tilbringe fire dage i de adeliges rĂŚkker og udforske slottets hemmeligheder. GĂĽ f.eks. pĂĽ opdagelse i salonerne, den hvĂŚlvede vinkĂŚlder Zum alten Ritter og nyd kaminstuen med bar – eller sejl en tur i slotsparkens sø. Men glem heller ikke den berømte musikby Halle (11 km), hvor syngende guider viser rundt pĂĽ borgen Giebichenstein.

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,-

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBH t WFMLPNTUDPDLUBJM i restaurant Le Chateau "OLPNTU Søndage og mandage frem til 16.12.2013 samt i perioden 5.1.-28.4.2014.

3 dage i MĂślln, Schleswig-Holstein

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Tysk middelalderromantik

599,-

Seehotel Schwanenhof

Pris uden rejsekode 749,-

Se flere opholdsmuligheder pĂĽ www.happydays.nu

3JOHIPUFM4FFIPUFM4DIXBOFOIPG★★★★ Det hyggelige hotel ligger idyllisk mellem to søer med udsigt over blĂĽ vandspejl til de gamle tĂĽrne og toppede brosten i MĂśllns smukke gamle bydel. OBS: Kurafgift max. EUR 2 pr. person/døgn.

+VMFNBSLFEJ-Ă CFDLLN

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t WFMLPNTUESJOL t 7Â?SEJLVQPOUJMIPUFMMFUT restaurant (5,- EUR) t )BQQZ)PVSIWFSEBH t SBCBUQĂ?XFMMOFTT

Pris pr. person i dobbeltvĂŚrelse

Miniferie pĂĽ Sydfyn

949,-

1SJTVEFOSFKTFLPEF 

Egeskov Slot

t PWFSOBUOJOHFS t YNPSHFOCVGGFU t YSFUUFSTNJEEBH

Best Western Hotel Svendborg ★★★★ Fyn er fuld af eventyrlige oplevelser hele ĂĽret rundt. I bor "OLPNTU pĂĽ moderne, 4-stjernet hotel i centrum lige ved siden af Valgfri i perioderne 21.10.-27.11.2013 Krøyers Have og kun 500 m fra Svendborg LystbĂĽdehavn. og 24.2.-18.6.2014. Herfra er der for eksempel ikke langt til Valdemar Slot (7 km), Egeskov Slot (21 km) og Nyborg Slot (41 km).

Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 79,-. Børnerabatter ved to betalende voksne.

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48 Bestil nu pĂĽ

Venstre tager utraditionelt initiativ i valgkampen AARS: Venstre i Vesthimmerland lover kaffe pü kanden, men ikke umiddelbart bagerbrød eller valgkage. Det kunne ellers vÌre oplagt. Venstre übner nemlig i denne uge en valgcafÊ i det tidligere Bundgaards Bageri pü Himmerlandsgade 45 i Aars. Den tidligere bagerbutik vil blive indrettet, sü lokalerne kan bruges til valgmøder, debataftener og interne møder - herudover vil der vÌre übent i perioder op mod valget, hvor byens borgere kan kigge ind og diskutere politik med Venstres lokale kandidater. Der bliver dog ikke daglig übent, men frem til valget 19. november er der übent i den tidligere bagerbutik fredag eftermiddag og lørdag til lidt over middag. Første übningsdag bliver fredag, 25. oktober. Én af de kandidater, som

vil vĂŚre at ďŹ nde i valgcafĂŠen, bliver Venstres borgmesterkandidat, Per Bach Laursen. - En valgcafĂŠ midt i Aars er vist ikke set før, og vi hĂĽber at dette nye tiltag vil falde i god jord hos vĂŚlgerne. En af de ting vi gerne vil signalere med cafĂŠen er, at vi i Venstre er til at tale med, og vi stiller os derfor til rĂĽdighed for de borgere, som har noget pĂĽ hjertet, som de gerne vil fortĂŚlle os politikere, siger Per Bach Laursen. Derudover vil Venstre invitere til valgmøder og debataftener op mod valget, og i øvrigt holde ĂĽbent til Aars By Night 31. oktober. - Der er masser af emner, som jeg gerne vil tale med borgerne i Aars om. For eksempel om de føler, at kommunikationen mellem borgeren og os lokalpolitikere er god nok? Er de tilfredse med serviceniveauet i kommunen, og hvad er deres for-

slag til, hvordan vi sammen kan udvikle Vesthimmerland og skabe vĂŚkst? Jeg har blandt andet tĂŚnkt mig at sĂŚtte ’Vores Vesthimmerland’ pĂĽ dagsordenen. Det er en overskrift, der dĂŚkker over, at vi skal tĂŚnke Vesthimmerlands Kommune som ĂŠn kommune med hovedbyen Aars og de tre andre større byer, der har hver deres styrker, samt nogle meget stĂŚrke landdistrikter med mange ittige ildsjĂŚle. Vores fĂŚlles forstĂĽelse af styrkerne i kommunen skal hjĂŚlpe os til at udvikle os, og hjĂŚlpe til med at fortĂŚlle en stĂŚrk historie til dem, der ikke kender Vesthimmerland endnu, siger Per Bach Laursen. Det vil isĂŚr vĂŚre Venstres lokale kandidater fra Aars og omegn, som vil vĂŚre at ďŹ nde i cafĂŠen Venstres ValgcafĂŠ er beliggende Himmerlandsgade 45, Aars.

"OLPNTU Valgfri frem til 20.12.2013 samt i perioden 2.1.-14.6.2014.

3 dage i Svendborg

2 børn 6-14 ür ½ pris

Kendt bagerforretning bliver til valgcafe i Aars

Teknisk arrangør:

Husk re ejs jse ek ko od de e::

AARSAVIS

Ă…bent hverdage kl. 8-17.

Dagplejen laver udviklingsplaner VESTHIMMERLAND: I Dagplejen Vesthimmerlands Kommune, er hver enkelt dagplejer, i samarbejde med den tilknyttede dagplejepÌdagog, begyndt at udfylde en udviklingsplan for hvert enkelt barn. Udviklingsplanen er et hÌfte, der har overskrifter süsom øjenkontakt, barnets initiativer i leg, følelser, sprog, kropsbevidsthed, selvvÌrd, selvtillid og sociale kompetencer. Dagplejeren kigger efter, om barnet følger de forskellige udviklingstrin, skriver gode eksempler om barnet og arbejder mülrettet med det, hvis der er brug for en sÌrlig indsats. Pü den müde skabes de

bedste udviklingsbetingelser for barnet. Udviklingsplanen sikrer, at barnet bliver mødt der, hvor det er i udviklingen. - Planen er genial, fordi den kombinerer Marte Meo-/ ICDP- principperne med lÌreplanstemaerne og kan bruges i den gode overgang, nür barnet skal videre fra dagplejen, siger leder af dagplejen Pia Mørk. - Vores intention med at bruge udviklingsplanen er, at den kan give dagplejer et fagligt overblik - den giver, via observation, viden om det enkelte barns udviklingstrin, samtidig tydeliggør den, hvilken indsats, der er brug for fra den voksne for at støtte barnets ud-

vikling til nĂŚste trin. Udviklingsplanen skaber ogsĂĽ detaljeret kendskab til den aktuelle gruppes kompetencer og behov for udvikling og lĂŚring. Ikke mindst sikres et kvaliďŹ ceret valg af rĂŚkkefølge og niveau for lĂŚreplanstemaerne. Udviklingsplanen er desuden god som forberedelse til og fundament for forĂŚldresamtaler med klar formidling af, hvordan barnets udvikling støttes og, hvad forĂŚldrene kan bidrage med, forklarer Pia Mørk. - Det bliver rigtig godt, nĂĽr vi fĂĽr arbejdet os igennem dem; en sammensmeltning af samspilshuset, lĂŚreplanerne og den gode overgang. Jeg informerer forĂŚldrene, sĂĽ ingen føler, at det er farligt, men tvĂŚrtimod en gevinst for det enkelte barn, siger dagplejer Hanne Pedersen, Aars.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 19

Hold stemmerne i kommunen Eleverne fra 9. klasse pĂĽ forskellige skoler konkurrerer i hĂĽndvĂŚrksmĂŚssige evner.

9. kl. elever konkurrerer i hĂĽndvĂŚrksevner i Aars Syv ugers skoleskills stafet afgøres ved Ă…bent Hus AARS: En rĂŚkke 9. klasser har igennem de seneste uger fĂĽet besøg af faglĂŚrere fra Erhvervsskolerne Aars, for at ďŹ nde deltagere til Skoleskills-stafetten. Eleverne pĂĽ skoler i blandt andet Farsø, Vester Hornum, Løgstør, Hornum, Ranum, Aalestrup, Skørping, Suldrup og Aars konkurrerer i Skoleskills-stafetten i en rĂŚkke smĂĽ hĂĽndvĂŚrksmĂŚssige udfordringer pĂĽ tid. - FormĂĽlet med Skoleskillsstafetten er at give eleverne et realistisk og brugbart billede af, hvad erhvervsuddannelserne er for noget og forhĂĽbentlig vĂŚkke interessen hos nogle af de elever, der ellers ikke havde overvejet

en hĂĽndvĂŚrksmĂŚssig uddannelse. PĂĽ den mĂĽde fĂĽr de mulighed for at se, at evner er andet og mere, end hvad man kan lĂŚse sig til, forklarer Karsten Nielsen, der er faglĂŚrer pĂĽ Bygge og AnlĂŚg og en af de lĂŚrere, der er med Skoleskills-stafetten ude pĂĽ folkeskolerne. Skoleskills-stafetten har vĂŚret i gang siden uge 37 og fortsĂŚtter til og med uge 44. Vinderne fra de forskellige skoler mødes i delďŹ nalen som løber af stabelen i forbindelse med Erhvervsskolerne Aars’ Ă…bent Hus den 16. november. Her skal det afgøres, hvilke elever, der skal konkurrere om DMtitlen i Skoleskills 2013.

Blandt aktiviteterne for Solvang-beboerne var ture til stranden.

Solvang-beboere pĂĽ ferie i GrenĂĽ AARS: Beboere pĂĽ Plejecenter Solvang i Aars har gennem ere ĂĽr taget pĂĽ en lille ferie udenfor højsĂŚsonen. Det lykkedes ogsĂĽ i ĂĽr at ďŹ nde økonomi til en ferie ved Dronningens Ferieby ved GrenĂĽ. Der var lejet ďŹ re huse, og det var lykkedes at fĂĽ lov til

at lüne busser fra plejecentrene Åglimt og KÌrbo. 12 beboere og 8 medarbejdere drog afsted. I køkkenet pü Solvang var der hjemmefra smurt madpakker. Dagene i Grenü gik med güture til stranden, tur til Kattegatcentret, indkøb,

En af de folkeskoler, der har vĂŚret med i konkurrencen er Løgstør Skole, og her tog eleverne godt imod de hĂĽndvĂŚrksmĂŚssige udfordringer. - Det er faktisk ret sjovt. Det er nogle spĂŚndende udfordringer, og det siger mig meget. Jeg gĂĽr til cross i hverdagene, sĂĽ jeg kan godt lide at bruge mine hĂŚnder og skrue pĂĽ mekanik. Jeg kunne sagtens selv ďŹ nde pĂĽ at vĂŚlge en uddannelse, hvor jeg skal have med noget teknik at gøre. Det kunne vĂŚre fedt at komme til ďŹ nalen, og det er vi ogsĂĽ opsat pĂĽ. Vi tror pĂĽ det, sagde Casper Søvang Schrøder fra 9.A pĂĽ Løgstør Skole. hygge, spil, madlavning med mere. Der blev ikke kigget pĂĽ uret, og man gjorde det, man havde lyst til hver isĂŚr. Den sidste dag var der arrangeret festaften i fĂŚlleshuset. Der var et 13 mand stort tyrolerorkester og en lĂŚkker tre retters menu. Efterfølgende var det tid til at slutte aftenen af med en lille slantefest, inden turen nĂŚste dag gik hjem. Alle var glade for turen, og klar til afgang igen nĂŚste ĂĽr, hvor der igen hĂĽbes pĂĽ at kunne skaffe sponsorer, fordi det var ogsĂĽ en forudsĂŚtning for turen i ĂĽr. Lions Club Aars, Solvangs Venner og en beboer har givet penge til turen. Der udover blev der sponsoreret mindre beløb og naturalia i form af godter, øl, vin og vand. De 12 beboere, der havde tilmeldt sig, betalte ogsĂĽ et beløb for at deltage.

Kirsten Moesgaard, Farsø, regionsrüdsmedlem og medlem af forretningsudvalget, skriver om betydningen af at stemme lokalt: 19. november er dagen, hvor vi skal afgive vores stemme pü en kandidat til Regionsrüdet for den kommende valgperiode. Det forrige regionsrüd vedtog at nedlÌgge Farsø sygehus. Kan det ske igen, hvis vi ikke stür sammen her i Vesthimmerland?? Svaret er et klart – ja. Südan er den barske virkelighed. Det er utroligt vigtigt, at stemmerne holdes �hjemme i kommunen� – denne gang lige sü vigtigt som sidste gang. Hvis den lokale reprÌsentation i regionsrüdet efter valget bliver svÌkket, kan det hurtigt komme til at se sort ud.

Der lurer fortsat en alvorlig konkurrencesituation mellem Hobro og Farsø. Mange af os husker nok, at det var en lille hĂĽndfuld regionsrĂĽdsmedlemmer, der i en sen nattetime satte sig sammen og indgik en musketĂŠr-ed om at nedlĂŚgge sygehuset. Men denne beslutning lykkedes det heldigvis i indevĂŚrende periode at fĂĽ omgjort. Som vi ofte har set, sĂĽ kan vinden meget hurtigt vende. Derfor skal vi stĂĽ sammen, ligesom vi gjorde ved valget for ďŹ re ĂĽr siden. Farsø Sygehus er et stort omdrejningspunkt for borgerne i Vesthimmerland. Hvis vi mister sygehuset, vil Vesthimmerland miste en del af sin identitet. Sygehuset er med til at samle kommunen og skabe sikkerhed og trivsel for os

Der er kommet styr pü økonomien Borgmester i Vesthimmerland, Knud Kristensen (C) svarer Anne Marie Nymark Jensen, (LA) Aars: Som borgmester i Vesthimmerland glÌder jeg mig altid over, nür borgerne i kommunen interesserer sig for kommunens udvikling og fremtid. I sidste uges lokale aviser kunne jeg sü konstatere, at ikke alle borgere sÌtter sig helt ind i sagerne, inden de farer i blÌkhuset. Det er sü desvÌrre tilfÌldet for Anne Marie Nymark, der bl.a. skriver, at kommunens borgere adskillige gange har vÌret vidne til budgetoverskridelser. Da mü jeg minde dig om, at kommunens økonomi var sat under administration,

da jeg overtog Borgmesterposten for snart 4 ür siden. Allerede efter 1,3 ür var vi fri af administration, og siden da har vi arbejdet os ud af de adskillige schweizerfranklün og tillige holdt alle budgetter efterfølgende. Ved ürets udgang har Vesthimmerlands Kommune en kassebeholdning

§

alle. Der er en lang tradition for, at der bĂĽde fra borgernes og de ansattes side bakkes op omkring sygehuset, ligesom sygehuset har en stor del af ĂŚren for, at vi i Vesthimmerland har en høj sygeplejefaglig identitet. Farsø Sygehus har – hver gang sygehuset har vĂŚret truet pĂĽ sin eksistens – klaret frisag pĂĽ grund af den store faglighed og det stĂŚrke sammenhold, der ďŹ ndes her. Men - den stĂŚrke reprĂŚsentation i regionsrĂĽdet er en forudsĂŚtning for, at tingene kan fortsĂŚtte som hidtil. Det sĂĽ vi, da en lille hĂĽndfuld medlemmer i det forrige regionsrĂĽd en sen nattetime satte sig sammen og undsagde Vesthimmerland. Hvis vi efter valget bliver svagt reprĂŚsenteret i det nye regionsrĂĽd, sĂĽ kan det ske igen.

pĂĽ 60 mio. kroner i plus vel og mĂŚrke. SĂĽ ja du har fuldstĂŚndig ret - en formand for økonomi udvalget mĂĽ siges at have styr pĂĽ økonomien! Jeg kan berolige Anne Marie Nymark med, at der nu ďŹ re ĂĽr i trĂŚk er leveret et pĂŚnt overskud pĂĽ driften. Et byrĂĽd af den kaliber vi har i Vesthimmerland i dag har altsĂĽ leveret varen og formĂĽr samtidig at vĂŚre bĂĽde udviklende og forudseende - det kalder jeg et godt og bredt samarbejde.

ADVOKATHUSET Kurt Kvist Henrik Ejlersen Ejler Ejlersen Ole Anders Petersen

§

Møderet for Højesteret

Tlf. 98 64 28 22 Vestergade 21 - 9620 Aalestrup - Fax 86 62 82 11

Julegaver H

Foredrag om Indre Mission pü museet AARS: For en del ür siden gav tv-serien Fiskerne folk fra hele landet indsigt i et Limfjordsmiljø, som var helt ukendt for mange. Et miljø prÌget af Indre Mission og en kristendom, som var anderledes end den este er vokset op med. Vesthimmerlands Museumsforening er güet sammen

med Indre Mission i Aars for at invitere til et spÌndende foredrag pü Vesthimmerlands Museum torsdag, 31. oktober. Foredraget vil fortÌlle om en bevÌgelse, som ogsü havde stor betydning i det Vesthimmerlandske. Indre Mission opstod i en bølge af gudelige vÌkkel-

ser i 1800-tallet og kom i en lang ürrÌkke til at stü stÌrkt i store dele af landet, ikke mindst i Nord- og Vestjylland. Da bevÌgelsen var pü sit højeste, havde den büde stor religiøs og politisk indydelse i mange lokalsamfund. Med udgangspunkt i et aktuelt forskningsprojekt vil museumsinspektør Michael Riber Jørgensen fra Museet for Thy og Vester Hanherred gennemgü hovedtrÌk i Indre Missions opstüen og udvikling fra grundlÌggelsen for 150 ür siden til i dag.

Grundlagt 1927 -stadig pĂĽ vej

FRerreg U A ĂĽrd kr sst . 6 en 0,182

KONTROLLEREDE B E T O N V A R E R

www.simested-cement.dk Fagfotograf og medlem af Dff og Color Art Din garanti for kvalitet!!!

Simested Cementstøberi ApS Mellemgade 2b ¡ 9240 Nibe Tlf. 98 35 10 50 ¡ www.fotograferne-nibe.dk

(YHOGUXSYHM‡6LPHVWHG‡$DOHVWUXS 7OI‡VF#VLPHVWHGFHPHQWGN‡)D[


Aars Avis

SIDE 20

Velfærd og velstand Morten Mejdahl, der er byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune og kandidat til det kommende kommunalvalg, skriver om prioriteringer i det offentlige: Tiden er inde, hvor vi som er kandidater til det kommende kommunalvalg skal fortælle, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil i den kommende 4-årige periode. Der skal prioriteres. Som politiker skal man se på, hvordan pengene kommer i kommunens kasse og dernæst, hvordan de skal fordeles, når de atter trækkes op af kassen. Velfærden vægtes højt i alle lag af samfundet. Spørgsmålet er bare hvad definitionen på velfærd egentlig er? For mig er velfærd, at samfundet tager sig af de mennesker, som i større eller mindre grad er ude af stand til selv at gøre det. Det være sig mennesker med nedsat funktionsniveau, enten fysisk eller mentalt – her iblandt ældre og handicappede mennesker. At vi har ret til - gratis - at gå til læge, hvad enten man er

uddannet professor eller har job som gadefejer betragtes også som velfærd. Velfærd er også, at vi som forældre kan sende vore børn i skole, hvor de får lært at skrive, stave, læse, regne og meget andet. Uanset hvilken social status barnet kommer fra. Prioritering er, at vælge noget til og vælge noget andet fra. For at tilvælge velfærden kan det blive nødvendigt at fravælge en del af velstanden. At erstatte eksisterende idrætshaller med nye store idrætsfaciliteter er for mig at ramme forbi målet, når kommunens pengekasse råber på penge for blot at holde bunden dækket. Samtidig kendes udfordringen på ældreområdet, hvor der i fremtiden – med meget stor sandsynlighed – bliver behov for flere pladser på plejecentrene. Dét mener jeg må prioriteres højere. Pengene skal laves. Derfor må kommunen værne om erhvervslivet, som giver de arbejdspladser, der er grundlaget for skatteindtægter. Infrastrukturen skal være i

orden. Vi skal have ordentlige veje at køre på, så varer hurtigt kan bringes både til og fra de pågældende virksomheder. Vi skal have den digitale infrastruktur speeded op, så vi har tilfredsstillende mobildækning over hele Vesthimmerlands Kommune. Det samme gælder internetforbindelse til virksomhederne. Endvidere vil jeg arbejde for, at erhvervslivet bliver fritaget for gebyr/timebetaling i forbindelse med diverse kommunale kontroller og tilsyn. Andre steder må der også tages fat. Vi skal blive ved at se på, om der kan reduceres i antal arbejdstimer/ansatte i respektive forvaltninger, uden dette bliver behæftet med større frekvens af fejl. Og så må vi i fremtiden se på, om forældrebetalingen for børnepasning skal hæves (hvis regeringen vel at mærke vil tillade det). Det er dog trods alt forældrene og ikke kommunen, der har tilvalgt det menneskelige afkom.

Vi formidler dit budskab med en iøjnefaldende

reklame

Kontakt os for et uforbindende tilbud!

Kære kandidater til kommunalvalget! Svend Dahl, der er formand for bestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening Vesthimmerland, skriver et åbent brev til kandidaterne til det forestående kommunalvalg: Der er mange vigtige emner for en kommunalpolitiker, ny som erfaren at forholde sig til før og efter valget. I DN Vesthimmerland er vi naturligvis klar over, at økonomi, skoler, ældreforsorg, veje m.m. står højt på dagsordenen, men som Danmarks største grønne organisation vil vi også gerne sætte fokus på andre emner frem til valgdagen. Emner som får konsekvenser for mange borgere i mange år fremover: - Adgang til naturen og sikring af store samlede naturarealer. - Udpegning af arealer til agroindustrielle anlæg, vindmøller og biogasanlæg. - Byggeri i det åbne land og i kystnærhedszonen. - Klimatilpasning. Det er sager, der skal af klares i bl.a. Kommuneplan 2013 og Naturplanerne for Vesthimmerlands Kommune i foråret 2014. Det er afgørelser, der får konsekvenser for mange borgere i mange år.

Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 E-mail: aarsbogtryk@aarsavis.dk

Brochurer • Brevpapir • Visitkort • Kuverter • Fakturaer • Logoer

Derfor er det af betydning for vælgerne at vide, hvordan du forholder dig til disse emner. Det er vigtigt, at du varetager hele kommunens interesser. Samlede naturarealer Vesthimmerlands kommune er en landbrugskommune med store vidder. Store vidder er ikke det samme som natur. Naturarealerne bliver ofte efterladt som små enklaver, når hegn og småskove fældes. Utilgængelig for mennesker og til skade for dyr og planter, der ikke kan sprede sig. Derfor er sammenhængende naturområder (grønne korridorer) og sammenhæng i veje og stier vigtige elementer i naturplanen. Vi håber, du er enig med DN. Placering af industri og anlæg Agroindustrielle anlæg inkl. biogasanlæg skal finde deres plads. Det er industrivirksomheder, der i vid udstrækning kan fungere uden direkte tilknytning til landbrugsarealer. De skal placeres med omhu og ikke pr. automatik i eller nær kommunens naturområder.

Har du en mening om det? Byggeri i land og ved kyst Den nye planlov giver mulighed for erhverv i nedlagte landbrugsbygninger og nyt boligbyggeri løsrevet fra bestående bebyggelser. Hvorledes vil du forholde dig til det? Vesthimmerlands kommune har cirka 70 kilometer kystlinje. Det giver udfordringer og muligheder. Hvordan kan du medvirke til, at vi også har en åben kyst i fremtiden? Klimatilpasning - også fremover DN og Vesthimmerlands Kommune indgik i 2007 en aftale om at reducere kommunens CO2–udslip med to procent pr. år. En aftale kommunen lever op til. Andre klimatilpasninger skal inddrages. Der skal udlægges engarealer til buffer for regnvandsudledning. Der skal ageres i forhold til vandplanerne. Vanskelige sager. Er du klar til det? DN ønsker dig held og lykke i valgkampen og husk, at naturen fortjener en 100 procent indsats.

Hvad mon undrer Jan Dyregaard? Henrik Dalgaard, der er byrådsmedlem for Venstre og formand for BørneSkoleudvalget, skriver som reaktion på læserbrev af byrådsmedlem Jan Dyregaard (C):

Aars Bogtryk & Offset

23. oktober 2013

Det virker lidt hovedrystende, at formanden for kultur og fritidsudvalget Jan Dyregaard undrer sig over, at der skal ske en udnyttelse af det planlagte byggefelt ved busterminalen i henhold til lokalplanen. Jan Dyregaard har jo selv været med til at vedtage en lokalplan fra 2006, der giver mulighed for detailhandel på området. Og nu efter at sparekassen har solgt grunden for at sikre sine aktionærer bedst mulig, helt i tråd med

lokalplanen - er det åbenbart forkert? Jeg er helt enig i, at rutebilstationen skal blive, hvor den er, så både børn, ældre og handlende får de bedste betingelser. Det er alt afgørende, at trafi kken skal kunne afvikles, så hverken skolebørn eller ældre får dårligere betingelser end i dag, men så vidt muligt bedre. Vi må jo nu se på mulighederne, for man må jo stå til ansvar for de tidligere beslutninger, man har truffet. Og møde op her 7 år efter og vil købe arealet, fordi der nu ligger et projekt inden for lokalplanen, er bare for billigt. Vi kan diskutere herfra og til jul, om planlægningen af detailbutikkerne i

øverste ende af Himmerlandsgade og Jyllandsgade var den rigtige beslutning, men det giver ingen mening. Nu drejer det sig om, hvordan vi sikrer bunden af Himmerlandsgade, så byen ikke knækker midt over. Jeg mener, vi skal arbejde sideløbende med torvemiljø, åbning af Aars grøften, så der sikres liv og attraktive miljøer omkring Rema 1000, så folk går igennem vores flotte handelsgade. Jeg vil rigtig gerne tage initiativ til, at handelsstandsforeningen, teknisk forvaltning og kommunens planlæggere sætter sig sammen og skaber en fælles platform. Det haster.

Aars Avis - når det skal være lokalt!


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 21

Lad os købe posthuset... Ingen politikere med Ventesal for neden og kulturhus på første sal visioner for idrætten Ninni Lodahl Gjessing, byrådsmedlem for Radikale Venstre, Næsbydalevej 11, Næsby, kommer med ide til at løse busterminalproblemet: Gennem de seneste måneder har der været en vældig diskussion angående rutebilstationen i Aars. Der påtænkes nemlig bygget en dagligvarebutik i områdets sydvestlige del, hvilket dels vil give mindre plads til busserne, dels vil skabe yderligere biltrafik samt behov for parkering til butikkens kunder i et område, hvor der i forvejen er megen trafik f.eks. i forhold til den smalle Jyllandsgade. Igennem noget tid har der været forhandlinger mellem parterne, og der er trukket streger for, hvorledes rutebilsstationen vil kunne fungere på færre kvadratmeter. Endvidere

som giver udsyn, plads, rum og skønhed. Det vil vi kunne, hvis kommunen køber det smukke posthus, vælter den nuværende ikke særlig kønne stationsbygning, og bruger posthuset som velfærdsbygning med ventesal, personalerum, toiletter m.m.. Endvidere kan vi lave ’forsamlingshus’ og udstillingslokaler på 1. sal. Kun fantasien sætter grænser for de spændende PostDanmarks bygning foreslås købt og benyttet til ny ter- muligheder, der vil være i minalbygning til rutebilstatio- tilknytning til den f lotte nen i Aars. bygning, som vil give et helt andet byrum og en er der i budget 2014 afsat helt anden busterminal tre millioner kr. til en æn- med plads til passager og dring af rutebilstationen trafikanter. Et kultursted for at kunne etablere den for unge og rejsende vil vi fornødne plads. kunne skabe. Efter min mening er Det kan kun gå for det imidlertid ikke nok, at langsomt med at komme vi finder en såkaldt løs- i gang med et sådant proning, afgørende er det, at jekt. vi finder en GOD løsning,

Foreninger er vigtige! Søren Dolmer, Farsø, byrådskandidat for Radikale i Vesthimmerlands Kommune, skriver om forholdene for det lokale foreningsliv: De kommunale rammer for det frivillige foreningsarbejde i Vesthimmerland kan forbedres yderligere uden, at det nødvendigvis koster kommunen mange penge. I Jyllandsposten 17/10 fremgik det af en undersøgelse lavet af Danmarks Idrætsforbund, at vilkårene for idrætslivet i Vesthimmerland målt på 22 parametre befi nder sig i midten af feltet af landets kommuner, nærmere bestemt på en 20.-plads. Vores nabokommune Skive indtager til sammenligning førstepladsen. For de Radikale er målet, at Vesthimmerlands Kommune gør Skive Kommune rangen stridig, når det handler om at skabe gode vilkår for foreningsarbejdet. Baggrunden for denne målsætning er ud over en værdsættelse af det frivillige arbejde, der allerede gøres i foreningerne, en erkendelse af, at den danske velfærdsmodel i form af offentligt betalte velfærdsydelser er under pres. Det er Radikal politik at være såvel økonomisk som social ansvarlig. At benægte ovenstående som et vilkår for al kommunal politik vil være uansvarligt. De kommunalt ansatte skal også i fremtiden til stadighed som alle andre løbe stærkere, og rationali-

seringer på velfærdsområdet vil øjeblikkeligt kunne mærkes af os alle i takt med, at ressourcerne må prioriteres. Som følge af denne prioritering er der allerede opstået huller i den offentligt betalte velfærd, og der er ikke noget, der tyder på, at disse huller bliver mindre, når vi i også i fremtiden skal prioritere midlerne til velfærden. Nogle af de huller der opstår, må vi hver især tage ansvar for at dække som nabo, arbejdskollega, familie eller ven. Men også de frivillige foreninger vil i stadigt højere grad have en rolle at spille i forhold til nogle af de velfærdsopgaver, som vi tidligere antog var det offentliges ansvarsområde. Det er ikke for at sige, at ovenstående er en ønskværdig udvikling, men det er i mine øjne en følge af blandt andet befolkningssammensætning, som den må forventes at udvikle sig. Fremadrettet bliver arbejdet i de frivillige foreninger stadigt vigtigere for, at vi alle fortsat kan opleve Vesthimmerland som et godt sted at være, uanset om man er barn, ung, voksen eller ældre. Vi kan ikke være tilfredse med en 20.-plads i undersøgelse, der afdækker vilkårene for at være frivillig forening i Vesthimmerland, det vil jeg arbejde for at gøre endnu bedre. Undersøgelsen viser, at både hårde parametre såsom økonomi og faciliteter

mv. såvel som mere bløde parametre for eksempel oplevelsen af, at kommunen inddrager og lytter til foreningerne spiller en væsentlig rolle, når foreningernes tilfredshed med kommunen skal gøres op. I Vesthimmerland er der efter min vurdering både i forhold til de hårde og de bløde parametre plads til forbedringer. Vesthimmerlands Kommune og det nye byråd skal, hvis det står til mig, blandt

Tove Douglas, formand, Idrætsrådet Vesthimmerland, Keldsvej 3, Farsø, mener at politikerne tænker for lidt på idrætten: I skåltalerne hører man ofte politikerne tale om hvor vigtig motion, idræt og foreningsliv er for identiteten i Vesthimmerlands Kommune, men når der skal handles og findes penge, bliver det skubbet i baggrunden, og de fine ord er lagt i skuffen. Det synes Idrætsrådet Vesthimmerland, der skal laves om på. Årets Idrætskommune i Danmark, en titel og pris som nok kunne være værd at satse lidt på. Det er nok et bedre image end at have Danmarks højeste skatteprocent, hvis man vil tiltrække borgere. Færre sygedage og en bedre sundhedstilstand blandt kommunens befolkning er vel heller ikke at foragte. Men det er som om at de initiativer, der kunne komme fra kommunen i form af øget aktivitet bliver bremset. Mærandet blive endnu bedre til at lytte til foreningernes behov og inddrage dem. Kommunen skal for eksempel i stedet for at forslå hallukninger undersøge, hvordan kommunen kan bidrage til at styrke det lokale foreningsliv med respekt for deres selvbestemmelse, så de fysiske rammer udnyttes til gavn og glæde for alle i lokalområdet. De Radikale vil arbejde på øget kommunal dialog med de frivillige foreninger på foreningslivets præmisser.

Mørklægningslov i Vesthimmerland Peter Rasmussen, der er byrådskandidat for Dansk Folkeparti, skriver om den nye folkeskolereform: I forbindelse med at den nye folkeskolereform skal træde i kraft fra næste år, syntes jeg i min egenskab af byrådskandidat, at det ville være en god ide at tage en snak med nogen landsbyskoleledere, for at høre lidt om de udfordringer, de står overfor i den forbindelse. Landsbyskolerne fordi de ligger mig meget på sinde. Jeg lavede derfor for fire uger siden en aftale med et par landsbyskoler om at komme ud og høre lidt om dette. Til min store forbavselse fik jeg for to uger siden en mail fra dem alle, om

at de var nødt til at aflyse vores aftale, fordi byrådet har vedtaget, at man som byrådskandidat ikke må komme ud på skolerne og snakke med ledere og lærere!? Jeg må altså ikke snakke med dem, der til næste år står og skal løse en række udfordringer omkring vores børns uddannelse og fremtid... hvorfor ikke det? Er det fordi byrådets medlemmer vurderer, at skolelederne ikke selv kan sige fra, hvis de ikke ønsker besøg? Er det for at holde dem, der står med de største udfordringer til næste år, ude af debatten? Jeg håber da, at byrådet vil give en god og fyldestgørende forklaring på dette.

keligt nok, når man tænker på hvor mange millioner netop dette kunne spare kommunen for i sundhedsomkostninger over en årrække. Mærkeligt for kommunen har jo ellers traditionelt meget fokus på omkostninger. - Idrætsrådet synes at man skal sætte sig nogle mål og lave nogle strategier indenfor idrætsområdet, som vi kan bruge som pejlemærker i det fremtidige arbejde. Det kan så samtidig jo også være noget vi kan hænge politikerne op på undervejs, ikke mindst om fire år. Det er op af bakke at lave idrætsprojekter i Vesthimmerlands Kommune. Faktisk står man ofte meget alene med sine projekter. I både Blære, Vegger og Lanterneprojektet i Løgstør er der næppe mange der føler, at idrætten har stået sammen, eller at kommunen sat fart i sagerne, man oplever snarere kommunen som bremseklods for det private initiativ. Fremadrettet venter der et større projekt i Aars, der er en

kunstbane på tapetet i Farsø, og hvad skal der ske med de idrætsfaciliteter, der ligger op af de senest lukkede skoler. Alt sammen spørgsmål som det er værd at få besvaret. - Kommunens politikere har længe levet højt på, at idrætten indenfor kommunegrænsen har kæmpet for meget mod hinanden om ussel mammon. Det synes vi, der bør laves om på. Det kan passende tage sin begyndelse nu, med en samlet idrætsverden i Vesthimmerlands Kommune, der trækker på samme hammel. Hvis det skal være rigtig godt vil et samarbejde om en strategi mellem idræt og kommunen være et godt sted at begynde. Hvis du har spørgsmål til fire af de politiske spidskandidater om fremtiden for idrætten i Vesthimmerlands Kommune, så kan du få dem besvaret, når der er valgmøde i Ranum Multikulturhus den 4. november. Kom og afkræv politikerne et svar på hvad de vil med det her område.

SNERYDNING GÆLDER KUN I AARS BY

Snerydning 2013/2014 Skal Himmerlands Vikar- og Haveservice rydde sne/salte fortov for dig i den kommende sæson??

Snerydning i perioden 1/11 2013 – 31/3 2014 Ved tilmelding inden 1. november er prisen: Rydning, almindeligt fortov m. saltning ...... kr. 1.100,- inkl. moms Rydning, hjørnegrund m. saltning ............... kr. 1.400,- inkl. moms Indkørsler/trapper ryddes efter nærmere aftale/tilbud Aftalen er gældende, når vi har modtaget din indbetaling

HUSK! Du kan fratrække udgiften til snerydning på din selvangivelse Rydningen vil ske i henhold til kommunens regulativ for vinterbekæmpelse. Vi kører efter behov, evt. flere gange i døgnet.

Ved samlet tilmelding af min. 5 husstande på række:

10% rabat Tilmelding inden 1. november 2013 på tlf. 99 98 97 40 eller mail inj@agrinord.dk

Er hus og have vinterklar? Grundig rengøring/hovedrengøring – indendørs – vinduer, lofter, skabe m.v.

• Rensning af tagrender • Beskæring af træer, buske og hække • Rensning af fliser og terrasser • Rengøring af drivhus • Vedligeholdelse og småreparationer

Fast pasning af haven i 2014? – Ring og få et tilbud på pasning af græs, bede, hække m.v.

www.himmerlandsvikarservice.dk – hvis det er svært at nå det hele selv…

Himmerlands Vikar- Have- og Hjemmeservice Hjortkjærsvej 30 • Aars • Tlf. 99 98 97 40


Aars Avis

SIDE 22

Erhvervsskolen vil ikke tillade valgmøde Tre af de unge kandidater til byrådet mener, at Erhvervsskolerne Aars ikke ønsker politisk debat på skolen. De tre er Jeff Emanuel Larsen, Dansk Folkeparti, Signe Laura Nøhr Nielsen, Konservative og Lasse Damtoft Nielsen, Venstre: Prognoserne for de unges valgdeltagelse ved det kommende kommunalvalg ser meget sorte ud. Ifølge KLs nyhedsbrev Momentum er kun 35 procent af de unge helt sikre på, at de vil stemme til kommunal og regionsvalget. På trods af de sorte udsigter vil Erhvervsskolerne Aars ikke være med til at ændre denne udvikling. Erhvervsskolerne Aars vil nemlig hverken holde et kommunalt valgmøde, hvor eleverne får mulighed for at møde nogle af de kandidater der stiller op, eller lade lokale unge kandidater komme på skolen og snakke med eleverne i deres fritid, selvom det ikke vil berøre de unges undervisningstid. Det er endda på

trods af at der er kandidater på alder med eleverne fra hele tre partier. Det er de tre, 19-årige kandidater Jeff Emanuel Larsen fra Dansk folkeparti, Signe Nøhr fra Det Konservative Folkeparti og Lasse Damtoft Nielsen fra Venstre. Mange unge mennesker har ikke rigtig noget forhold til lokalpolitik. Det er ærgerligt, for de beslutninger, der træffes i byrådet, har høj grad indflydelse på de unges hverdag. Det er os tre der er gået sammen om at skrive dette læserbrev for at sætte fokus på problemet, og fordi vi håber at uddannelsesinstitutionerne opdager, at de også har et medansvar for at få stemmeprocenten blandt deres elever op. Vi er enige om at slå på ungdom, uddannelse og udvikling i valgkampangerne. Det er alle tre afgørende ting, hvis vi vil undgå at ende som en taberkommune, hvor ingen, og slet ikke de unge, gider at bo.

Hvor er svarene sendt hen? Pernille Vigsø Bagge, borgmesterkandidat for SF, svarer tilbage på Hans Jørgen Kastbergs (C) beskyldninger: Kære Hans Jørgen Kastberg Du må kalde mig lige hvad du vil. Du må gerne lade dine frustrationer gå ud over mig. Men kunne du ikke overveje, hvor det er, du har sendt svarene på nedenstående spørgsmål hen? Jeg har nemlig ikke set dem, og når du har brug for at kalde mig løgnagtig, så får jeg simpelthen den tanke, at du har en dårlig sag. Jeg bekymrer mig om både de borgere, der kommer i jobcentret og de ansatte på stedet, som har temmelig svære arbejdsforhold. Derfor vil det være bedst for alle, at du – eller borgmesteren – svarer på disse spørgsmål, eller alternativt dokumenterer, at de allerede er besvaret. For ellers er det mildest talt ikke så

godt, at kalde andre løgnagtige i al offentlighed: Hvor mange af lederne og de ansatte på jobcentret har en faglig baggrund, der gør dem i stand til at varetage de svære problemstillinger borgerne kommer med? Når der i det nye budget er afsat penge til rehabiliteringsteams, er der så også planer om at opkvalificere medarbejderne i jobcentret i forhold til de nye reformer på området? Hvor mange klager og ankesager er der i omløb på et typisk år i jobcenterregi? Hvad gøres der politisk for at nedbringe sagsbehandlingstiderne? Hvad gøres der for at forebygge dårligt arbejdsmiljø for de ansatte på jobcentret? Er det rimeligt, at folk dårligt tør tage på jobcentret uden en bisidder, og hvordan stiller det dem, som ikke har adgang til assistance i deres sag?

23. oktober 2013

Erhvervsskolen deltager i valget på flere fronter Direktør for Erhvervsskolerne Aars, Helene Refstrup-Møller, svarer på de unges kritik: Erhvervsskolerne Aars gør faktisk en hel del ud af arbejdet med at involvere de unge i kommunalvalg og regionsrådsvalg. I samarbejde med Region Nordjylland gennemfører skolen den 31. oktober et valgmøde med besøg af regionsrådspolitikere samt unge fra foreningen You Globe. Valgmødet, der skal lokke f lere unge i stemmeboksen ved at gøre regionspolitik nærværende, er et koncept, der er skabt af regionerne og foreningen YouGlobe, der arbejder for at styrke unges deltagelse i demokratiet. Eleverne skal stemme om konkrete dilemmaer for at prøve at tage stilling og afgive deres stemme – så er der forhåbentlig større sandsynlighed for,

at de også gør det den 19. november. Ved indgangen får eleverne udleveret en fiktiv stemmeseddel med en check på bagsiden. Checkens værdi er lig med det ”en stemme er værd”, altså regionens budget for den fireårige periode, som politikerne vælges for, divideret med antal stemmeberettigede i regionen (ca. 102.043 kroner). Valgmøderne er udarbejdet i samarbejde med Danske Regioner og foreningen YouGlobe, der arbejder for at styrke unges deltagelse i demokratiet. Formålet med møderne er at motivere de mange førstegangsvælgere til at stemme ved regionsvalget den 19. november. På hvert møde deltager 3-5 kandidater til Regionsrådet. Der vil på møderne blive vist film om konkrete, vedkommende dilemmaer, som både kandidater og

elever skal tage stilling til. De fire dilemmaer: • Projekter for talentfulde elever vs. frafaldstruede elever • Bedre bustransport til ungdomsuddannelser vs. etablering af f lere arbejdspladser • Nedbringelse af ventetiden på skadestue/akutmodtagelse vs. på scanning ved mistanke om kræft • Bedre rammer på hospitalerne for unge indlagte vs. f lere behandlingspladser til unge med spiseforstyrrelser Valgmøderne er interaktive for at involvere eleverne i debatten. Eleverne kan fra deres mobiltelefon eller computer stemme på dilemmaer, og stille spørgsmål der bliver vist på storskærm. I samarbejde med Vesthimmerlands Kommune gennemfører skolens samfundsfagslærere et arrangement, hvor alle elever

over 18 år kommer ned på kommunen og får en introduktion til, hvilken betydning kommunalvalget har, hvad byrådet bestemmer osv. Erhvervsskolerne Aars har med henblik på større valgdeltagelse fra de unge bedt Vesthimmerlands Kommune om at oprette valgsted her på skolen. Det var ikke muligt i år – i stedet får alle vore elever mulighed for at brevstemme. Endvidere har alle lovlige politiske partiers ungdomsorganisationer mulighed for efter forudgående aftale at opstille en stand i et bestemt tidsrum i skolens Oase, hvor alle elever færdes i deres pauser. På standen må der debatteres og uddeles f lyers til de elever, der henvender sig til standen. Disse retningslinjer kender i hvert fald Lasse Damtoft Nielsen selv, da han har siddet som elevrepræsentant i skolens bestyrelse, da retningslinjerne blev udstukket.

Kom ud af de beskyttende huller og fortæl, hvor du står Marianne Damtoft Nielsen, Aalestrup, byrådskandidat for Venstre, skriver: Som borger, vælger og kandidat i kommunen undrer jeg mig rigtig meget over, så lidt man hører fra de forskellige partier om, hvad den grundlæggende politiske platform er. Hvad betyder det at være Socialdemokrat i Vesthimmerland? Eller måske mere interessant - hvad betyder det at være konservativ i Vesthimmerland? Det er stort set kun venstres kandidat Morten Mejdahls holdning til skattenedsættelse og grundkapitalindskud, vi har hørt til, hvilket jeg i øvrigt er meget enig med ham i, og som vi i Venstre også har en tydelig holdning til i vores valgprogram. Netop valgprogram og politisk ideologi skal være min efterlysning i dette indlæg i debatten. Jeg efterlyser forskellighederne fra for eksempel en socialist og en liberal til en konservativ, når vi nu kan rumme det hele i et budget for næste år, er vi så enige om det meste, og er det ligegyldigt, hvilket parti vi stemmer på, for embedsmændene bestemmer alligevel, hvad politikerne skal stemme i byrådssalen? Er det ikke i en valg-

kamp, vi må kunne kræve at høre om forskellighederne? Når det er gjort tydeligt, må vi have tillid til, at vælgerne kan gennemskue hvert partis politiske overbevisning, og så må vi stole på, at det er godt nok til at blive valgt på. Der tales også hele tiden i medierne om at kunne stole på, at politikerne ikke springer fra de indgåede aftaler efter et valg. Der tales om brede konstitueringer, men det kan vel også blive så bredt, at det bliver ligegyldigt og helt usynligt, hvad forskellighederne går ud på. Min påstand er, at meget af den politikerlede, der hersker i samfundet, bunder i denne gøren alle tilpas og brede forlig, hvor alle giver køb på alt for at få en lille bid af magten. En socialist tror blandt andet på, at det er bedst at være underlagt politisk kontrol, derved kan styringen bedst varetages til fællesskabets bedste. Det vil sige, at kommunen skal sørge for at varetage alle opgaver, der har at gøre med borgerne, på den måde kan borgeren trygt læne sig tilbage og lade goderne tilf lyde en. Alle goder betales via skatten, til gengæld behøver man ikke tage stilling og tænke selv, der sørges for det hele af kommunen,

Marianne Damtoft Nielsen.

selv hvornår det er tid til at benytte hue i børnehaven sørges der for at blive givet besked om. Som liberale tror vi på, at det er sundt at have et yderst kritisk syn på staten, hvis magtbeføjelser vil kunne indskrænke den enkeltes frihed og selvstændighed. Det vil altså sige det nærmest stik modsatte af socialisten. Vi vil selv bestemme over eget liv, og den enkelte må anses at være klogest på egne ønsker og behov. Vi vil betale den skat, der er nødvendig for at opretholde værdighed og livskvalitet for alle. Det vil sige, at de brede-

ste skuldre skal også bære mest, men alle har så til gengæld også pligt til at yde for samfundet, og ingen kan kræves at yde over evne. Størst mulig selvbestemmelse og valgfrihed, og ingen grund til at lave unødvendige regler for at alle kan begå sig. Som konservativ ser man fælles værdier som historie, kultur, tradition, slægt og ære som værdier, der går før det enkelte menneske. Dog har samfundet pligt til at drage omsorg for den svage og ansvaret for stabilitet i samfundet vægtes over den enkeltes frie udfoldelse. De konservative ønsker udvikling, der er baseret på de erfaringer vi har fået fra tidligere. Med stabilitet i samfundet må der jo også menes økonomisk stabilitet, og det savnes der i høj grad, selv om der er blevet meldt ud at tallene ser fine ud, og alle partier er SÅ tilfredse, så er der jo ikke tale om stabilitet, i det der i budget 2014 er udsigt til et låneoptag på 30 millioner. Kom nu ud af hullerne og lad vælgerne høre, hvor forskellighederne er, så skal de nok sætte krydset, hvor de finder det mest fornuftigt - efter at have fået mulighed for velovervejet stillingtagen.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 23 Jens Hejlskov, Vestbygade 44, Haverslev Tlf. 98 65 42 82

HAVERSLEV

Kartoffeltyskere og en rottekonge i Haverslev Interessant foredrag i Haverslev Pensionistforening HAVERSLEV: En udflugt til byen Frederiks på den jyske hede i foråret 2012 danner optakten til den sammenkomst, som Mejlby-Haverslev Pensionistforening holder tirsdag, 29. oktober på Haversdal Ældrecenter. Her vil Niels Ole Ladefoged, Nørager, nemlig fortælle om de navnkundige kartoffeltyskere, der på kongens opfordring indvandrede fra det sydlige Tyskland midt i 1700-tallet og medbragte den dengang ukendte rodfrugt. Som andre indvandrere var de uglesete af den lokale befolkning, men gennem deres opdyrkning af Alhe-

den vandt de efterhånden stor anseelse og gav helt nye impulser til det danske landbrug og den danske husholdning, hvor kartoflen er blevet helt uundværlig. Tyskerne grundlagde hele tre landsbyer og byggede egen kirke i Frederiks og har dermed sat deres betydelige præg på egnen. Talerens andet emne er rottekongen Cibrino, der tilbragte den sidste del af sit omflakkende liv på Nørager-egnen. Han var en kendt omrejsende gøgler, hvis liv var præget af dårligt helbred, der medførte 59 hospitalsindlæggelser. Takket være sine noget

NØRAGER

specielle holdninger nåede han i løbet af 68 år at bo 52 forskellige steder i Danmark. Mest kendt er han som lirekassemand og dressør af hvide rotter rundt om i landet. Cibrino fi k et eventyrligt liv som markedsgøgler og var landet over kendt for sit gode humør. Men ved nærmere bekendtskab var der stærke skyggesider i hans tilværelse. Taleren vil til slut gennemgå historien bag Cibrinos særprægede gravsted på Rold Kirkegård, ligesom han under kaffen vil lade tilhørerne se en række billeder og illustrationer til de to foredrag. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Quiltere er klar til at holde udstilling HAVERSLEV: Himmerlands Quilterne har afholdt deres årlige generalforsamling og vil snart afvikle 15 års jubilæumsudstilling i Haverslev Medborgerhus. Der var et stort fremmøde til generalforsamlingen. 37 medlemmer deltog.

Formanden Jane Pedersen aflagde beretning om de forskellige aktiviteter der var foregået i årets løb. Hun orienterede blandt andet om maratonsyninger, kursus med Maria Harrits og udflugt til Den lille Lade i Ejstrupholm.

SØNDERUP

Skolefest genopstår på Sønderup-skole SØNDERUP: ”Nye folk og nye tider”. Der er et gammelt mundheld, der siger sådan. På Sønderup Friskole må man sige, at det har sin berettigelse. For folk, der har fulgt med omkring Friskolen, er det ikke nyt, at der fra skolestart i år stod en helt ny stab af lærere og en ny skoleleder klar til at modtage og for fremtiden undervise skolens elever. Og klart er det, at der i den nye trop, ikke er langt fra ide til handling.

Som noget nyt i år, er den årlige skolefest genopstået i en ny form. Skolefesten er for alle. Alle med interesse i en hyggelig og indholdsrig aften, er inviteret til at komme og deltage den 1. november. Da skolefesten læner sig op af Halloween, kan man forvente sig lidt (u)hyggeligt hygge og sjov, denne aften. Der vil være stort ta’ selv bord. Hver familie medbringer mad til egen fortæring og sætter det på det store fælles

To nye blev valgt ind i bestyrelsen. Det var Gitte Jensen og Lissy Kristensen. Der var aftenen igennem en livlig snak omkring fremtiden og ønsker om nye aktiviteter. I anledning af foreningens 15-års jubilæum afholdes der en stor udstilling i Haverslev Medborgerhus, Søndergade 15, Haverslev, den 2. og 3. november. På udstillingen vil der være mange af foreningens flotte syede ting.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

bord. Der vil være mulighed for at købe vand og senere kaffe og kage. Bag den åbne invitation, lægger der selvfølgeligt noget. - Det er vigtigt, at Sønderup Friskole er et godt alternativ til den kommunale grundskole. Men lige så vigtigt er det at åbne folks øjne og tanker for at bruge Sønderup Friskole som et kulturelt samlingssted. Derfor tænker vi i nye baner, for at få folk ind og bruge vores faciliteter. Mulighederne er mange. Vi glæder os rigtig meget til at se mange nye ansigter denne aften og i fremtiden, siger skoleleder Carsten Tovborg. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

VEGGER

Rejsegilde på Veggers idræts- og kulturhus Stadig behov for flere frivillige til at bygge i Vegger

På søndag står foreningen med det mundrette navn Nørager humanitære hjælpeorganisation for Russiske børnehjem bag et stort loppemarked i Nørager. Her kan man gøre en god handel samtidig med, at man kan hjælpe socialt udsatte russiske børn.

Gør en god handel og en god gerning på samme tid På søndag kan man i Nørager støtte russiske børn NØRAGER: Søndag 27. oktober afvikler russerforeningen i Nørager deres 16. loppemarked. Det bliver det største loppemarked, foreningen har afholdt. Det sker på adressen Elbjergvej 56 i Mejlby. Igen i år er der masser af spændende effekter, som foreningen løbende har fået indleveret af folk, som havde ting og sager i overskud. Der er mange pragtfulde

ting blandt andet masser af nips, julepynt, møbler og porcelæn samt tusindvis af andre ting og sager. Alle indtægter fra loppemarkedet går ubeskåret til afholdelse af sommerlejr for russiske børnehjemsbørn, som foreningen inviterer til Danmark hver sommer. I forbindelse med loppemarkedet vil repræsentanter fra foreningen fortælle om sommerlejren og om at

være værtsfamilie. Der er også mulighed for at høre om de oplevelse, nogle af vores bestyrelsesmedlemmer/ værtsfamilier har haft ved deres besøg i uge 42 på børnehjemmet. Vil man høre mere om forenings arbejde eller høre om at have et russerbarn på besøg, er man velkommen til at kigge forbi til en snak og samtidig gøre en god handel på loppemarkedet.

VEGGER: Den selvejende institution Vegger Idræts- & Kulturhus inviterer lørdag, 26. oktober til rejsegilde på opførelsen af 525 kvadratmeter idræts- og kulturfaciliteter. Når den færdige bygning står klar vil alle landsbyens kultur- og fritidsaktiviteter være samlet under samme tag. Baggrunden for at det 2,2 mio. kroner dyre hus blev sat i gang er, at Vesthimmerlands Kommune solgte den nedlagte folkeskole/ daghøjskole i Vegger. Bygningen havde indtil da været rammen omkring spejderbevægelsen, aftenskolekurser, teater, bogcafé, internetcafé, traditionelle årstidsfester, borgermøder, samt idrætsaktiviteter, der kræver opvarmede faciliteter. Det nye idræts- og kulturhus opføres i tilknytning til Vegger Lethal, så der opnås den størst mulige synenergieffekt imellem såvel ledere som udøverne. Men i lige så høj grad, også for at styrke det uformelle mødested i Vegger. - Den del er meget vigtigt

for netværksdannelsen, i en pendler landsby som Vegger, hvor tilflytningspotentialet fra Aalborg er forholdsvis stort, siger Asger Andersen, som er formand for Vegger Idræts- & Kulturhus. Med udgangspunkt i de positive erfaringer fra lethallen, hvor de nye rammer allerede de første driftsår har øget medlemstallet i Vegger IF fra 200 til 300 medlemmer, vil foreningslivet i den lille by arbejde videre på, at styrke og udvikle alle Veggers foreningsaktiviteter, som samlet set repræsenterer mere end 600 medlemmer.

Byggeri indledt i sommer Byggeriet blev indledt til sommerens storkefest i Vegger, og efter fire måneder med både håndværkere og frivilligt arbejde er det blevet tid til, at invitere alle interesserede til rejsegilde. Med respekt for håndværkertraditionerne inviteres alle håndværkere, frivillige og fremtidige brugere til de traditionelle rejsegilde menu: Røde pølser, øl og vand. Rejsegildet indledes med

en tale af Rasmus Vetter, næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune. - Byggeriet beløber sig til 2.2 mio. kr. og der er allerede nu udført frivilligt arbejde for cirka 200.000 kr. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har brug for flere frivillige hjælpere til at hjælpe med byggeriet her i vinterhalvåret, lyder der fra Asger Andersen og han fortsætter: - Derfor inviterer vi alle byens borgere og foreningslivets medlemmer til ”arbejdsmarked” i lethallen, hvor der bliver lejlighed til, at få en snak med tovholderne for de forskellige håndværksopgaver. Rent økonomisk er vi næsten i mål i forhold til at få et gældfrit byggeri. Vi mangler rent faktisk kun 100.000 kr., som vi håber at kunne indsamle via DGIs gaveordning med skattefradrag, samt forskellige aktiviteter, der kan få penge til at yngle, som folk også får mulighed for at tilmelde sig til rejsegildet, lyder det afslutningsvis fra Asger Andersen.


Aars Avis

SIDE 24

23. oktober 2013

v. Finn Ovesen

Nørage r

S uldr up

tlf. 98 55 10 06

tlf. 98 37 90 00

H ave rs le v tlf. 98 65 40 13

v. Finn Ovesen

TILBUDDENE GÆLDER ALLE 3 BUTIKKER FRA ONSDAG TIL OG MED LØRDAG (HVOR IKKE ANDET ER ANGIVET)

ÅBNINGSTIDER ALLE UGENS DAGE KL. 7.00-20.00 KØL

KOLONIAL

SLIK + SNACK

FROST ST T

De n g am le f a br ik

L u k s us

RIBS GELE

LAKS I SKIVER

400 g

100 g pr. pk. Alm./graved

G a lle o g Je s s e n

UGENSBE! PRISBOM

FISKEMEDALJONER 300 g Spinat/tomat

5

Pr. pk . SPAR 15.00

S

½ PRI

Pr. g l.

10

00

2 pk .

25

00

Bug le s S AC SNA SNACK CK 100-125 g Alle slags

LEVERPOSTEJ 350 g Flere slags

SAFT

S

½ PRI

10

Pr. ps .

1 ltr. light

00

Ry n k e by

To fÅfe e

JJUICE UICE

CHOKOLADEÆSKE

1 ltr. Appelsin

Fr it v a lg

2 pk .

45

00

in M a rc ip a n t il b agn

g!

ODENSE/ ANTHON BERG REN RÅ R MARCIPAN M 400 g 40

125 g

5

00

FAST P R IS ! R ESTEN AF ÅR ET

00

Pr. pk .

10

Kun

TORSDAG

10

00

Pr. æsk e

Kun

10

00

ØL

FREDAG

95

6

SVINEMØRBRAD

30 s t k .

50

+ pant

Max. 2 ks. pr. kunde!

LØRDAG

00

ELLER

25

4 BASSER + 10 RUNDSTYKKER

400-500 g

4 stk .

Kun

2 BASSER + 4 RUNDSTYKKER

Alm.

00

29

FR A BAGER EN!

SLIK

Pr. 100 g

Fr it v a lg

95

Max. 3 pk. kunde!

Løs væg t

Sp a r

TØRSLEFF BRUNT BAGEPULVER

3 bre ve

240 g 60 stk. Lys/mørk Frit valg

SLIK + SNACK

Tu li p

Ry n k e by

00

PÅLÆGSCHOKOLADE

00

100

00

50


Aars Avis

23. oktober 2013

FR

5 4 E A UG

N E D Æ K R A P S R E P U S R E V I L B E L E H I T G A L D NE ! K R A DA NM DET BETYDER AT SUPER SPAR I HAVERSLEV BLIVER TIL SPAR OG DET BLIVER MED MERE KLAR PROFIL OG VI STARTER MED SKARPE OPSTARTSTILBUD! SØNDAG UGE 44 VIL HELE VORES AVIS FREMOVER GÆLDE FRA SØNDAG TIL LØRDAG LIGESOM DEN GØR I EURO-SPAR I DAG!

MED VENLIG HILSEN KØBMANDEN OG PESONALET, HAVERSLEV

SIDE 25

Delikatessen

CROISSANT m/høns, reje eller kalkunsalat

Fr it v a lg

15

00

ÅR ETS FØRSTE HJL. RIS A LA MANDE m/kirsebærsauce m

CITRONFROMAGE

10

Fr it v a lg

00

Delikatessen

Direkte nr. 25 57 49 40 Hver dag fra kl. 8.00-15.00

GRØNT TILBUD Da n s k e HVID HVIDKÅL DKÅL

Pr. s t k . Sp a n s k e

895

CLEMENTIN CLEMENTINER CLEMENT NTIN 750 g

E L L I P S T A K S HU S P I T R E L L E T E S D LOTTO/OD ! R E K K I T U B 3 I EN AF VORES T EN HELDIG SPILLER

ÆR E V N E IG R E D R A H NU OTTO! L I N IO L IL M .3 2 VUNDET R A H M O S R E G A R I NØ JOKER I R E D IN V N E R E D GE, VAR U IG R R O F I P U R D L I SU KR . 0 0 .0 3 2 1 R E V O T DER VAND E, DER R E D IN V 4 T F A H I RV DE SIDSTE 6 ÅR HA IONER! L IL M 9 T E D N U V TILSAMMEN HAR

Pr. ne t

8

95

BLOMSTERHJØRNET

AZALIA

Pr. s t k .

KUN

00

20


Aars Avis

SIDE 26

23. oktober 2013 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

HORNUM

Vesthimmerlandsk kunst udstilles snart i Hornum Af Thorkil Christensen

Helle Nøhr vil udbrede kunstinteressen på landet

Helle Nøhr åbnede for 15 år siden Galleri Kvisten over stuehuset på Fadestrupgaard.

HORNUM: Engang var der kun køer og kreaturer i staldene på Fadestrupgård ved Hornum, men i dag er der også brugskunst, blomster og gaveartikler, og inden længe kan man opleve en kunstudstilling i gildesalen. Helle og Jens Nøhr, som driver slægsgården fra 1800-tallet ved Haubrovej har ændret meget på tingene i de senere år. Jens Nøhr har stadig en stor besætning med 150 sortbrogede køer, men de opholder sig nu i en ny, stor løsdrifstald ved gården. Og så har Helle Nøhr overtaget det gamle malkerum og indrettet det til blomsterbinderi og kølerum. Den tidligere stald er bygget om til gildesal og aktivitetsrum, og oven på stuehuset, i fuld længde, har Galleri Kvisten til huse med et stort udvalg af brugskunst og Helle Nøhrs egenproduktion af tegninger og akvareller. - Det er jo en drøm, som er blevet opfyldt og som jeg agter at føre til ende, siger Helle Nøhr, som ikke lægger skjul på, at det har været hårdt arbejde, siden hun for 15 år siden besluttede sig for at skippe sit faste job i en butik i Farsø og begynde for sig selv. Først var det i beskedent omfang på kvisten, senere har det grebet om sig, og der er noget at se på for hele familien - og for enhver smag - når man gæster Fadestrupgård. Helle Nøhr lægger ikke skjul på, at det er sværere at drive forretning ude på landet. Her er der ingen strøgkunder

Der er 150 sortbrogede køer i stalden til venstre, brugskunst over stuehuset i midten og blomster i bygningen til højre hos Helle og Jens Nøhr på Fadestrupgård ved Hornum. Inden længe bliver der udstilling med 12 kunstnere fra Vesthimmerland i gildesalen.

som i Aars og Farsø, og der skal kæmpes og findes på nyt hele tiden for at holde salget igang. - Men det drejer sig også om at give kunderne en oplevelse som de husker. Så kommer de igen og føler sig ikke fremmede overfor at skulle besøge os på gården, hvor vi jo også bor privat, siger Helle Nøhr, som gennem årene har fået en stor kontaktflade og ofte har grupper af besøgende, der ankommer til stedet i enten bus eller private biler.

Arbejdsgrupper vil forskønne Hornum HORNUM: Arbejdsgrupper i Hornum arbejder på at forskønne byen, så Hornum er klar til at modtage tusinde gæster i forbindelse med Golfturneringen i Gatten, Made in Denmark. Kunstgruppen har taget udgangspunkt i tekstforfatter Gunnar Geertsens sange ”Bølle-Bob”, som

Salon Jytte HORNUM 98661741 MANDAG LUKKET!

satte Hornum på landkortet i 1979. Hvis man spørger en dansker på gaden, om hvor Bølle Bob stammer fra, siger de fleste at Bølle Bob er fra det indre København. - Nej, Bølle Bob er født i Hornum, udtaler Ilse Skadhauge. - Og det skal vi udnytte til at markedsfører Hornum, fortsætter hun. Udvalget består af Toft Kristensen, Brith Laursen, Hanne Rasmussen, Jesper Gregersen, Dorte Allerup og tovholder Ilse Skadhauge. Gruppen har visioner om, at når folk kommer til Hornum, skal de ikke være i tvivl

Advokatfirmaet Fryd & Nielsen Færchs Torv 1 9240 Nibe Tlf. 98 35 15 66

Søren Fryd Leif Nielsen

Advokat (H) Advokat (H)

Åbent: Mandag-torsdag kl. 9-16, fredag kl. 9-13

om, at her kommer Bølle Bob fra. - Vi arbejder på, at Peer Poulsen laver et vægmaleri på endegavlen af et stort hus i byens hovedgade, og med udgangspunkt i vægmaleriet vil vi sætte store banner-skilte ved indfaldsvejene, så hvis du kører gennem Hornum, vil du blive oplyst om, hvor Bølle Bob kommer fra, siger Ilse Skadhauge. - Vi har ligeledes kontakt til billedhugger Jan Anker Petersen, som kan lave en statuette af Bølle Bob. Her har vi tanker og ideer om et samarbejde med Hornum Skole, fortsætter hun. Gruppen har søgt forskellige fonde til projektet. Fonden for Sparekassen Farsø har givet 35.000 kr. og Spar Nord Fonden har givet 17.500 kr. - Vi er meget taknemlige for pengene, for nu kan vi komme i gang, udtaler fundraiser Dorte Allerup. Arbejdsgruppen opfordrer alle i Hornum til at gøre nogle tanker om, hvordan de

Det kræver planlægning og gode samarbejdsevner, når andre skal ind i billedet. Og det har Helle Nøhr sat sig for, at der skal. Hun holder stadig til på kvisten med sit galleri og med sit udvalg af brugskunst og gaveartikler. Her kan hun tegne og male når inspirationen kommer over hende, men også tage sig tid til at tale med kunder, som ønsker at hente inspiration til hjemmet eller som skal finde en gaveide. Blomsterafdelingen i malkerummet og et tilstødende lokale er noget ganske sær-

ligt i perioden frem mod jul. Helle Nøhr elsker at hygge, og er ikke bange for at tage både gårdsplads og nisser i brug, når den rette stemning skal skabes. Gildesalen er af nyere dato, og her er der masser af plads. Helle Nøhrs ønske er, at salen udover at danne ramme for bryllups- og fødselsdagsfester og lignende, kan anvendes til kulturelle indslag. Farsø Koret har benyttet salen og har rost stedet for den gode akustik. - Kultur på landet er jo et spændende begreb. Derfor

åbner vi en særlig kunstudstilling søndag, 10. november. 12 kunstnere fra hele Vesthimmerland har givet tilsagn om at deltage, og der bliver mulighed for at se billeder, keramik, glaskunst, vindjakkedesign, nunofilt, hønsestrik, pil- og flet, siger Helle Nøhr, som udtrykker stor glæde over, at de 12 kunstnere bare sagde ja til hendes forespørgsel og er friske på at deltage ved arrangementet, som i øvrigt bliver åbnet af borgmester Knud Kristensen.

gerne vil præsentere byen Hornum. Udover kunstgruppen er der flere grupper, som arbejder på at gøre Hornum by tiltalende. Der er blandt andet en arbejdsgruppe, som har været rundt for at tage billeder forskellige steder, hvor de mener der trænger til en ”kærlig hånd”.

I samarbejde med Vesthimmerlands Kommune vil der blive kigget på, hvordan opgaverne bliver løst. Men ejerne af matriklerne kan også komme med løsningsforslag. Repræsentanter fra Vesthimmerlands Kommune og arbejdsgrupperne mødes den 14. november til et fyraftens-

møde på Hornum Skole, for at gøre status på, hvor langt man er med projekterne. - Med det nye vedtagne budget for Vesthimmerlands Kommune, er det min opfattelse, at vi de næste par år vil se en udvikling i Hornum, siger Ilse Skadhauge med et smil på læben.

Hornum-Ulstrup Marked gav overskud på 310.000 Land og By søger hjælp til opførelse af toiletbygning HORNUM: Mange initiativer, en enorm lokal frivillig indsats og et stort publikum indbragte 310.000 kr. i overskud ved årets Hornum-Ulstrup Marked. Resultatet blev afsløret ved afslutningsfesten for hjælperne ved markedet, og der blev udtrykt glæde over resultatet.. Medhjælperfesten er for alle, som har hjulpet med gennemførelsen af årets marked. Der deltog omkring 80 personer, og efter at sammen-

slutningen Land og By i Hornum var vært ved sild og godt mad fra Hornum Kro, steg spændingen som altid, når man skulle gætte på årets resultat. Den der kom nærmest det korrekte resultat vandt to flasker vin. - Årets økonomiske resultat blev et overskud på ca. 310.000 kr. og det er vi fra Land og By rigtig glade for, udtaler formand Claus Møller. Han siger videre, at man er glade over, hvordan årets marked forløb og for den

store indsats fra de mange frivillige. - Vi håber også, at mange vil hjælpe i 2014, hvor vi har en del opgaver der skal løses. Vi skulle gerne i gang med den nye toiletbygning, og vi skal bruge noget hjælp omkring den store golfturnering i Gatten -og så selvfølgelig assistance til næste års marked, så der bliver nok at se til, men man skal huske at pengene går til ungdommen, slutter Claus Møller


Aars Avis

23. oktober 2013 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

HORNUM

Præstens navn er Inge Frandsen HORNUM: I sidste uges omtale af en ny præst i Ulstrup og Gundersted sogne havde der desværre sneget sig et forkert navn ind.

Den nye præst hedder Inge Frandsen, og ikke Hanne Petersen. Hun er den stedlige provst.

HAUBRO

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Kroppen i fokus på Haubro-skole HAUBRO: Haubro Landsbyskole - Himmerlands Friskole satte kroppen øverst på emnelisten i ugen op til efterårsferien. Alle eleverne blev inddelt i de familiegrupper, som de sidder i hver onsdag året rundt til fællesspisning, og her skulle de konkurrere mod hinanden i forskellige paraolympiske lege-lignende aktiviteter. De største elever fra hver gruppe skulle også via nettet finde oplysninger om et af de mange organer vi har kroppen. Bagefter skulle de fremlægge oplysningerne for de andre alle til den sidste morgensamling før efterårsferien. Der ud over var der indhentet hjælp fra nogle forældre, der kunne fortælle om sund kost, alarmering og første hjælp. Der var også et par gymnastikinstruktører, der lavede en flot gymnastikserie med alle eleverne. Alle dagene sluttede med

EJDRUP

SIDE 27 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Mikael K. gæster friskolen i Ejdrup EJDRUP: Torsdag, 24. oktober er der koncert på Skørbæk-Ejdrup Friskole og naturbørnehave. I samarbejde med Aalborg Kommune er det blevet muligt at invitere til en aften i godt selskab med Mikael K. Han er ret kendt på de professionelle spillesteder. Han optræder i denne sammenhæng solo med sin guitar, men har ellers lige så tit sit band Klondyke med. Han blev landskendt med CD-en ”Udkantsland”. Mikael K. modtog i 2012 en grammy-statuette for årets sangskriver for sit arbejde med albummet Ud-

kantsland - Sange fra skæve Danmark vol.1, og forventningerne til det næste album Sange fra Nord er derfor store. Samarbejdet med Aalborg Kommune rækker videre. Udover koncert med Mikael K. har friskolen lagt billet ind på et teaterstykke med Teater Nordkraft, der rykker ud først i januar. Denne er henvendt mod børn i alderen 4-9 år. Aalborg Kommunes kulturkonsulenter har udvalgt de forskellige kunstnere, der alle er topprofessionelle, og kommunen giver et tilskud til de enkelte arrangementer.

Det var ikke de mest trafikfarlige veje børnene løb på.

Den nyslåede professionelle golfspiller, Christian Bæch, viste god form, da han i weekenden vandt en Pro/Am, som Himmerland Golf & Spa Resort stod bag.

Stortalentet snød stjernerne i Gatten GOLF: Golftalentet Christian Bæch har slået til igen. Efter succesen i Sverige, hvor han for nylig med en tredjeplads spillede sig videre til turneringen med det mundrette navn Nordic Golf League Qualifying School Final Stage, valgte Christian Bæch fredag at blive professionel. Samme dag deltog han

i Bobbys Efterårs Pro/Am i Himmerland Golf & Spa Resort. Her viste han storformen frem og vandt over prominente navne som Christoffer Lange og Knud Storgaard med en samlet score på seks under par. En flot debut for Himmerland Golf Klubs nyslåede golfpro!

en gåtur for de mindste på to km og en løbetur for ældste på fem km. Der blev taget tid hver dag, så eleverne kunne forbedre deres tider op i mod fredagen. Her skulle alle gå eller løbe fem km som et led i Skolernes motionsdag. Bedriften udløste et flot diplom med den opnåede tid. Alt sammen var med til at gøre eleverne mere bevidste om deres krop og den måde den virker på, samt at sund kost er en meget vigtig ting for kroppen.

Det spøger hos Haubro-spejdere HAUBRO: Det kan være uhyggeligt at møde hekse, spøgelser og andre mørke væsner. Men det er ikke alle der er bange for den slags. Hvis man tør møde disse væsner, så er der grund til at møde op i Spejderhuset i Haubro fredag, 25. oktober.

Denne dag holdes der Halloween i Haubro. Først skal alle ud og jage spøgelser. Til det er det en god ide at medbringe lommelygte. Når jagten er færdig serveres varm kakao, kaffe og kage i Spejderhuset.

SULDRUP

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Halloween i Suldrup SULDRUP: Fredag, 25. oktober er traditionen tro en helt særlig dag i børnehaven Tumlehøj i Suldrup. Børnene har til denne dag lavet græskarmænd, som er sat ned i Dagli’Brugsen i Suldrup i anledning af Halloween. Børn og forældre samles i børnehaven om aftenen og går i samlet flok, i et flot fakkeloptog, gennem Suldrup. Alle de fine græskarhoveder, som børnene har lavet, bliver tændt og fremstår som de eneste lys i Dagli’Brugsen, når børn og forældre ankommer. - Det plejer at være en rigtig ”U”hyggelig aften, hvor

mange generationer samles for at se børnenes græskarhoveder, som børnene i øvrigt får med sig hjem denne aften, siger Bjørn Haulund Hansen, Børnehaven Tumlehøj. Der vil være mulighed for at møde hekse med vilde heksedrikke. Man kan også deltage i en konkurrence. De voksne skal heller ikke snydes sådan en dag, bestyrelsen byder derfor på et glas vin, samt kaffe og småkager. Denne dag er en rigtig hyggelig og god tradition. som afvikles i samarbejde med Dagli’Brugsen. Forretningen har sponsoreret både græskar og fakler.

29 golfspillere fra Aars Golfklub spillede i sidste uge Hornum Open. Efter turneringen stod den på stegt flæsk på Hornum Kro.

TVH-damer tog sæsonens første sejr HÅNDBOLD: I en flot besøgt Dronning Ingrid hal i Farsø tog Team Vesthimmerlands 2. division damer lørdag mod de ubesejrede damer fra Mors/Thy. Om det var den inspirerende kulisse eller det faktum, at TVH endnu ikke havde smagt sejrens sødme i de første to spillerunder

af turneringen, skal være usagt, men det var en flok sultne lokale piger, der var klar til at tage kampen op mod gæsterne. Straks fra kampens start kunne man fornemme intensiteten helt ud på tilskuerrækkerne, og der blev givet og taget af et godt hjerte i de to holds forsvar.

Aars-golfere var til Hornum Open GOLF: Det var i år fjerde gang, at der blev afholdt Hornum Open på Aars Golfklubs fine og velholdte bane. Der var tilmeldt 29 deltagere, fordelt med 8 damer og 21 herrer. I damerækken vandt Anne Marie Jeppesen med 33 point. Ena Munk fik andenpladsen med 32 point, Jane Dam tredjepladsen med 31 point, og fjerdepladsen gik til Hanne Nørtoft Christensen og Jette Falk hver

med 25 point. Herrerækken blev vundet af Jonas Brorsen med 37 point. Søren P. Jensen (Sus) kom på andenpladsen med 36 point. Jakob Hasselgreen og Anton Boel delte tredjepladsen med hver 35 point. Fjerdepladsen gik til Flemming Pedersen, Simon Michelsen og Svend Erik Hansen hver med 33 point. Matchen blev afsluttet på Hornum Kro med stegt flæsk og hyggeligt samvær.

Værterne var dog hele tiden et mulehår foran, og derfor kunne vesthimmerlændingene også gå til pause med en føring på 10-6. Som den lave score ved halvtid indikerer, var begge forsvar stærke, og der skulle slides hårdt for at komme til kvalificerede afslutninger i begge ender. I anden halvleg holdt TVH forspringet til gæsterne på tre-fire mål, men uden at kampen var afgjort af den grund, og da Thy/Mors gik frem i et mere offensivt forsvar midtvejs i halvlegen, skulle afgørelsen findes. TVH-pigerne blev ved med at dække rigtigt godt op, og i angrebet blev der sat nogle fine kollektive løsnin-

ger op, så TVH øgede forspringet til kampens slutresultat på 23-16. Kampen var mere tæt end cifrene antyder, men gæsternes satsning med offensivt forsvar blev straffet prompte af værterne. Det defensive arbejde hos TVH var kampen igennem stærkt, og det dannede en fin grobund for den flotte sejr, der blev belønnet med stående klapsalver af tilskuerne. Næste opgave for TVHdamerne bliver en udekamp mod Ringkøbing, som leger med i toppen af rækken. Vestjyderne er dog kun to point foran TVH, som altså med en sejr kan spille sig op på siden af modstanderne.

Himmerlands Flytteforretning Benyt den lokale flyttemand. Vi ordner alt vedr. flytning i ind- og udland. Opmagasinering i nyt og opvarmede lokaler. Telefon 98 62 47 00


Aars Avis

SIDE 28

23. oktober 2013

Første TVH-sejr må ikke blive en enlig svale Træneren vil se stabilitet, før han jubler HÅNDBOLD 1. division, herrer Team Vesthimmerland-Randers HH 27-20 (13-9) Af Lars Lindberg

Aars FC havde efter en skidt start på sæsonen fået færten af oprykning, men chancen forduftede sandsynligvis, da holdet i weekenden måtte nøjes med uafgjort i Skals. Arkivfoto.

Aars FC spillede sig ud af oprykningskampen Nu skal der ske mirakler, hvis holdet skal rykke op FODBOLD Serie 1, herrer Skals FF-Aars FC 0-0 Lørdag skulle Aars FC forsøge at fortsætte den flotte stime af sejre, da holdet på udebane mødte Skals FF. På en grå efterårslørdag, lagde det fi ne græstæppe på Skals Stadion bane til et opgør Aars FC skulle vinde. Alt andet end en sejr ville gøre det svært at nå Viborg Søndermarken i toppen af rækken. Til dagens kamp var Per Møller igen med på holdet, ligesom der var gensyn med unge Nikolaj Christensen. Til gengæld måtte Aars FC undvære Morten Poulsen, der sad ude med skade. Fra kampens start lagde de rødklædte gæster pres på hjemmeholdet. I de første 10 minutter blev der slået flere gode indlæg i feltet, som var tæt på at give en scoring. Efter 15 minutters spil kom Rene Gundersen fri i venstre side. Gundersen smed bolden indover, hvor en fremadstormende Mads Rask fi k drejet bolden mod mål, men Skals keeperen afværgede flot. Kort efter var Mads Rask igen tæt på, da han dukkede

op på bagerste stolpe, men hans afslutning sneg sig tæt over mål. Hjemmeholdet forsøgte sig med hurtige omstillinger, men Claus Glerups mål blev aldrig rigtig truet. Efter 25 minutter fi k udeholdet tildelt et noget kontroversielt straffespark, da en Skals spiller stoppede bolden med armen. Dette skete, ifølge dommeren, inde i feltet, til stor overraskelse for begge hold. Simon Ipsen sparkede, men desværre reddede Skals keeperen og stillingen var stadig 0-0. I slutningen af halvlegen fi k Rene Gundersen et tyndt gult kort, hvilket betød, at Aars FC måtte slutte første halvleg og starte anden halvleg en mand i undertal. Pausestillingen 0-0 var ikke et fortjent resultat, da Aars FC havde overtag i både spil og chancer. Udeholdet fortsatte efter pausen. Efter 55 minutters spil havde Aars FC endnu en stor chancen, da bolden efter et hjørnespark hoppede og dansede i det lille felt. I stedet for en scoring, blev bolden clearet og Skalsforsvaret kunne igen trække

Rutinerede vestjyder var en tand for gode VOLLEYBALL: Søndag havde Vesthimmerlands Volleyball Klubs førstehold for damerne taget den lange tur til Esbjerg for se, om de kunne tage sæsonens første point i 2. division. VVK var af sted med et lidt afbudsramt hold, og det blev ikke bedre, da en af stamspillerne blev skadet under opvarmningen. Det betød, at der måtte en ny spiller ind og spille diago-

nal, hvilket gav en del uro i spillet. Til trods for den turbulente start kæmpede de vesthimmerlandske damer det bedste, de kunne, men Esbjerg spillede godt i første sæt og vandt 25-17. I andet sæt gjorde Esbjerg det meget svært for VVK at komme ind i kampen. Vestjyderne spillede med et meget højt bundniveau, og de vandt sikkert med 25-12.

vejret. Kort efter havde Kenneth Skov chancen for at bringe sit hold foran, men hans afslutning tæt under mål gik også forbi. Derefter var Per Møller tæt på at bringe sit hold foran, men også hans afslutning tæt under mål sneg sig forbi. 15 minutter før slutfl øjtet satsede Aars FC’s trænerteam alt og smed den vikarierende midterforsvar Kenneth Nielsen frem på banen i håb om at skabe chancen, der ville give føringsmålet ville opstå. Det gjorde den såmænd også, da han fi k en stor chance kort før tid, men symptomatisk for opgøret misbrugte han, og derfor endte kampen til stor skuffelse for gæsterne 0-0. Resultatet betyder, at der nu skal ske et mindre mirakel, hvis Aars FC skal rykke op i jyllandsserien. Efter Viborg Søndermarkens sejr over Farsø søndag skal Aars FC selv slå Viborg Søndermarken med 3-0 i weekenden, og så skal Aars-drengene efterfølgende vinde deres sidste kamp i efteråret, imens viborgenserne skal tabe i egen hule til Skals FF i sidste spillerunde.

I tredje sæt begyndte gæsterne at vise deres niveau, og der blevet kæmpet til det sidste. Til trods for cifrene 25-16 til Esbjerg, var det ikke sådan, at VVK blev blæst ud af banen, for med lidt mere held kunne det have set helt anderledes ud. Men det er nok det, der er forskellen på et nyoprykket og et etableret hold i 2. division. VVK-damerne tog den lange tur hjem med troen på, at det nok skal lykkes, når holdet 3. november møder Nordenskov IF på udebane.

Efter seks kampe, der blot havde kastet et enkelt point af sig, havde Team Vesthimmerlands håndboldherrer kniven for struben, da de lørdag løb på banen i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø til opgøret mod Randers HH. Randrusianerne havde i deres første seks kampe hentet otte point, og de lå derfor godt til i tabellen - det var imidlertid ikke til at se lørdag, hvor de løb ind i en ordentlig overhaling. Fra første til sidste fløjt styrede værterne løjerne, og den store tvivl om udfaldet opstod aldrig. Ved pausen var hjemmeholdet oppe med fi re scoringer, og selv om kronjyderne et par gange var ved at få kontakt, formåede TVHherrerne at stramme grebet,

når det var nødvendigt. Efter 60 minutters håndbold viste måltavlen 27-20 i værternes favør, og derfor var holdets træner, Christian Back, naturligvis tilfreds efter opgøret. - Vi holdt aftalerne og konceptet i dag, og så skruede vi 10 procent ned for tempoet, og det betød, at vi fik luget gevaldigt ud i de dumme fejl. Samtidig fightede vi i defensiven og lavede ikke så meget individuel hokus pokus i angrebet, og det gjorde, at vi for første gang leverede en god indsats i alle 60 minutter, sagde Christian Back, der især delte roser ud til holdets målmand Michael Madsen. - Han stod en fantastisk kamp, sagde Christian Back om keeperen, der - godt hjulpet af forsvaret naturligvis - holdt gæsterne nede på 20 scoringer. Sejren bragte TVH op på tre point efter syv kampe, og dermed har vesthimmerlændingene blot to point op til

den niendeplads, der går fri af nedrykningsspillet. Christian Back vil dog se tiden an, før han retter blikker opad i tabellen. - Det var vigtigt for os at vise, at vi kan være med, når vi holder os til vores koncept og vores aftaler, så det var en sejr, der var god for moralen, men nu skal vi have armene ned og kigge fremad, så det ikke bliver en enlig svale, sagde Christian Back, der håber, at hans mandskab i den kommende tid kan tage afstand til nedrykningsstregen. På søndag står menuen på SUS Nyborg på udebane, og derefter venter en hjemmekamp mod Svendborg Håndboldklub. Begge de to fynske mandskaber roder ligesom TVH rundt i den tunge ende af tabellen, og kan vesthimmerlændingene sætte de to konkurrenter i nedrykningskampen til vægs, begynder det atter at se lyst ud for Christian Backs tropper.

Et afbudsramt Vegger-mandskab måtte i weekenden se sig slået med 1-2 af Nørager/Rørbæk, og dermed missede Vegger-drengene formentlig oprykningen til serie 4. På billedet ses bagest fra venstre holdleder Asger Andersen, Jonas Bach Andersen, Patrick Sloth, Mikkel Overgaard, Jesper Knudsen, Mathias Rathman, Morten Hald, Benjamin Nielsen og træner Klaus Sørensen Forrest fra venstre er det Yuri Fernandez, Nikolaj Jørgensen, Per Villadsen, Daniel Nygaard og Søren Gregersen.

Vegger missede oprykningen FODBOLD: Der var et afbudsramt Vegger-hold, der i weekenden stillede op til oprykningskampen mod Nørager/Rørbæk på Rørbæk Stadion. Ikke færre end seks afbud gav debut til Yuri Fernandez, som 10 minutter inde i anden halvleg bragte balance i målscoren på Rørbæk Stadion. Hjemmeholdet bragte sig fortjent foran midt i første

halvleg, men efterhånden fi k Vegger sig spillet ind i kampen og fi k en række gode contra chancer. Efter pausen kunne debutanten Yuri Fernandez således score på et flot skud fra kanten af feltet. Jublen var står blandt de medrejsende tilskuere, desto større var skuffelsen selvfølgelig også, da hjemmeholdet bragte sig foran 2-1 10 minutter før tid.

Vegger formåede at spille sig til yderligere et par chancer og følte sig bordømt, da en af hjemmeholdets forsvarsspillere ramte bolden med albuen i hovedhøjde, men dommerens fl øjte forblev tavs. - Lige nu er det hårdt, efter at vi har været så tæt, lød det efterfølgende fra træner Klaus Sørensen, der dog alt i alt kan se tilbage på en tilfredsstillende sæson. - Efter en foreløbig gennemgang af resultaterne fra de andre kredse, tyder alt på, at der også står serie 5 på Veggers visitkort i 2014, sagde holdleder Asger Andersen.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 29

AARS FC

Aars FC

a r t n o c viborg sdrm. ik

2007

Serie 1

AARS STADION LØRDAG 26. OKTOBER 2013 KL. 16.00

SPONSOR TIPS ... SPONSOR TIPS ... SPONSOR TIPS Jens Fonnesbæk

Kasper Dahl

1 1

Thomas Lucassen

X

Michael Jørgensen

1

NCO byg, Aars Murer- & entreprenørfirma Vestvej 5, 9600 Aars Tlf. 98 62 24 55

Steen Jensen

Lars Kristensen

Kasper Jensen

1

Morten Nørgaard

1

Ove Nørskov

1

Henrik Kristensen

1

Morten Freundlich

1

Hans J. Kastberg

1

Himmerlandsgade 108 . 9600 Aars . Tlf. 98 62 10 54 www.pedersbageri.dk

1 1

Thomas Dissing

1

1

HOVEDSPONSOR . HOVEDSPONSOR . HOVEDSPONSOR EDSPONSOR Brian Larsen


Aars Avis

SIDE 30

23. oktober 2013

Towli’ golf og trefoldigt ”Ole lå i hiii” i Gatten Himmerland Golf Klub holdt oktoberfest

GOLF: Ingen 10. måned uden en oktoberfest! Og den holdt Himmerland Golf Klub i efterårsferien med turneringsleder i tyrolertøj, Towli’ Golf på banen og eisbein mit sauerkraut blandt tyroler-lækkerierne på den efterfølgende buffet. Spillerne gik til samlet start på Garia Course, og humøret var i top allerede fra begyndelsen - og det var meget passende, for arrangementet er kun for sjov. I Towli’ Golf spiller fi re

mands hold de 18 huller efter meget specifi kke og forskellige forskrifter. Eksempelvis blev der på hul 1 spillet scramble, på hul 2 kunne gøres brug af et gratis kast undervejs, på hul 4 skulle de fi re spillere dele sig op i to foursomes, på hul 6 skulle spilles med blot én hånd og så videre. Efter buffeten kunne turneringsleder Maria Fjelstrup Kallesø fordele præmierne, der var sponsoreret af Carlsberg, efter nedenstående resultater. Flere herlige præmier skulle fordeles, og det blev de med et slag plat eller krone – i dagens anledning omdøbt til ’kopf oder schwanz’. En af dagens deltagere havde valgt at holde sin fødselsdag på Oktoberfestmanér, og hun skulle naturligvis også lige have en sang med på vejen - tillykke til Hanna Frisk! Præmieoverrækkelsen skulle dernæst afrundes, men der blev ikke råbt de sædvanlige hurra’er, men

Badmintonspillere fra Aars fik medaljer BADMINTON: Fire unge spillere fra Aars Badmintonklub deltog i sidste uge i Yonex Denmark Open for junior i Odense. De unge spiller have taget den lange vej til Odense for at deltage i et af Danmarks største stævner for både børn og voksne. I U9B rækken deltog Anna Klausholm og Sarah Skriver i både single og double. I doublen kæmpede de to piger sig frem til semifinalen og vandt efter en flot indsats. I finalen lykkedes det igen

for de to seje ketsjersvingere at sejre, og det var et par stolte piger, som fi k guldmedalje med sig hjem. Desværre blev det ikke til pladser på podiet i single for pigerne denne gang. I U11B lykkedes det også for Oskar Klausholm at spille sig frem til en semifinale. Oskar Klausholm måtte se sig besejre, men han fik en flot tredjeplads og bronzemedalje med hjem. Simon Fløj Thomsen deltog i U17A rækken i single, og han kæmpede sig også frem til en plads i semifi-

Humøret var højt, da Himmerland Golf Klub stod bag den årlige oktoberfest-turnering, hvor deltagerne spillede efter ”Towli’ golf-regler”.

derimod givet en hjertelig, trefoldig jodlen - ”Ole lå i hiii” - for dagens vindere. I mellemtiden var desserten kommet på buffeten, og slutteligt blev der sat gang i fællessangen. Resultaterne: 1. Christian Krigeriske Krudtugler (Christian Christensen, Mikkel Astrup,

nalen. Desværre måtte han også se sig besejret, men og Simon Fløj Thomsen fik en flot bronzemedaljen om halsen. I double lykkedes det desværre ikke Simon Fløj Thomsen og hans makker at spille sig frem til en semifinale. Alt i alt en super flot indsats af de unge spillere, som havde en masse gode oplevelser med sig hjem. 25 spillere og deres forældre havde taget turen til Odense for at se flere af verdens bedste badmintonspillere i aktion. Det blev til en masse spændende kampe og personlig møder med flere af verdens bedste badmintonspillere.

AARS HÅNDBOLDKLUB Idrætscenter Østermarken

Torsdag d. 24. oktober 2013 Kl. 17.30 U-14 Drenge division - KVIK/Aalestrup IF

Frederik Christensen og Mathias Kjærsgaard) 2. Svend Åges Svingende Sværdfisk (Svend Åge Haandbæk, Anna-Grethe Leth, Gurli Haandbæk og ’Pedro’) 3. Nielsens Nyttige Nisser (Karen Margrethe Nielsen, Hanna Frisk, Svend Hansen og Michael Helle Nielsen) Trøstepræmie: Bo’s Barske Banditter (Bo Hedegaard,

Vibeke Haglund, Bent Frisk og Jette Løkkegaard) Ud over at holde styr på de afvekslende turneringsformer undervejs skulle deltagerne også dyste om at komme nærmest pinden på banens 6 par 3-huller. Her blev Carlsberg-præmierne snuppet af: Hul 6: Michael Helle Niel-

22 unge badmintonspillere fra Svenstrup, Støvring, Suldrup, Farsø og Aars deltog i weekenden i sæsonens første Diplomstævne, som blev spillet i Aars.

Diplomturnering blev igen en succes BADMINTON: I weekenden deltog 22 spillere fra fem forskellige klubber i en Diplomturnering i Aars. Diplomturneringen er en turnering for nybegynder i U9, U11 og U13-rækkerne. Turneringen er et sam-

arbejde mellem de badmintonklubberne i Støvring, Svenstrup, Suldrup, Farsø og Aars. Det er anden gang, klubberne laver dette koncept, hvor man skiftes til at mødes i de fem klubber i lø-

Fredag d. 25. oktober 2013

Hus boligfrak drag

Kl. 20.00 U-18 Pige 2. division Team Vesthimmerland - Hjallerup IF

Søndag d. 27. oktober 2013 Kl. 12.00 U-16 Drenge 2. division Team Vesthimmerland - Nøvling IF Kl. 13.10 U-18 Drenge 2. division Team Vesthimmerland - Nøvling IF Hovedsponsor:

s%L INSTALLATION s!LARMOGOVERVÍGNING s !IRCONDITION s 6ENTILATION s 3OLCELLEROGSOLFANGER s "OSCH6ARMEPUMPER - 5 års garanti

Døgnvagt 98 63 19 11 s ilte siden 1 11

sen 0,10 meter (fra green) Hul 8: Karina Sondrup 18,5 meter Hul 11: Karina Sondrup 5,10 meter Hul 13: Ingen - gik videre til ’kopf oder schwanz’-konkurrencen… Hul 15: Svend Hansen 4,38 meter Hul 17: Anna-Grethe Leth 1,58 meter

www.oegaard.dk

bet af sæsonen. Det er dog første gang, Farsø deltager i konceptet. Aars var den første klub til at af holde turneringen, men desværre var flere af spillerne tage på efterårsferie, så der var kun 22 spillere tilmeldt. Der blev spillet på tid, og alle deltog i flere kampe på tværs af klubberne. De unge spillere havde godt gang i ketsjerne og kæmpede til den sidste bold. Alle forældre var med på sidelinjen og kunne støtte de unge spillere undervejs. Det vigtigste element i denne turnering er ikke nødvendigvis at vinde, men at få nogle gode oplevelser og personlige sejre i bare at have deltaget. De spillere, som var mødt op til denne dag i Aars, fi k sig nogle rigtig godt oplevelser med hjem og var fuld ud tilfreds med dagens indsats. Det blev en super dejlig dag for de unge spillere, og alle fi k overrakt diplomer, medaljer og sponsorgaver.


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 31

Gammel kending vender hjem - og sponsor bliver Riwal Cycling Team henter Kasper Schjønnemann

Hornum Ulstrup Rideklub var i weekenden vært ved et stort New Forest pony-stævne, og tre af klubbens egne ryttere var i aktion. Blandt dem var Regitze Halvorsen og Lillehøjs Marguerit, som hentede både en bronzemedalje-roset og en nål for at gennemføre en LB2 med 62 procent.

New Forest ponyerne indtog HURKs baner Rytterne kom til Hornum fra det meste af landet RIDNING: I weekenden var der New Forest ponystævne i Hornum Ulstrup Rideklubs lokaler. Der var Region Vest i New Forest forbundet som afholdt stævne, kun for New forest ponyer. Region vest dækker over hele Jylland, Fyn og øerne. På grund af regionens størrelsen kom flere af ponyerne langvejs fra og måtte derfor overnatte i klubben allerede fra om fredagen. Lørdag var der almindelige klasser i både spring og dressur. Niveauet var meget bredt og spændte fra den helt lille rytter, som skulle starte klokken 07.30 i LD dressur til de større og meget mere rutinerede ryttere, som red LA4. Om eftermiddagen var der så springning, hvor der

Pernille Dam Christensen og Runehøjs Rocco gjorde atter en fin figur, da ekvipagen deltog ved weekendens stævne i Hornum Ulstrup Rideklub.

nehøjs Rocco på 5 år, som er storebror til Runehøjs Romeo. I denne konkurrence kom Pernille Dam Christensen og Rocco helt til tops da de vandt dette 5 års springchampionat med 81,7 point. Med dette mesterskab i bagagen er dette Pernille Dam Christensen og Rocco’s andet mesterskab indenfor blot to måneder, da ekvipagen i august vandt distriktsmesterskabet i Nordjylland i springning for kategori 1 ponyer. Distriktsmesterskabet er en årlig begivenhed, som finder sted en gang om året, hvor distriktsmesteren skal findes i distriktet fra Hobro til Skagen. I Arden Sports Rideklub blev der i slutningen af september måned afholdt Distriktsmesterskab for ponyhold i springning, og her var Pernille Dam Christensen og Rocco også var med i toppen, da deres hold fra Rævhalegaard sluttede som nummer to ud af 13 hold med fi re ryttere på hvert.

Rævhalegaard-rytter vandt springstævne RIDNING: Søndag blev der afholdt det årlige spring Championat for ponyracen New Forest i Hornum Ulstrup Rideklub. Her skulle de bedste 4 års, 5 års og 6 års ponyer findes for hele Jylland og Fyn. Pernille Dam Christoffersen fra Rævhalegaard i Aars

deltog i konkurrencen både for 4 års og 5 års ponyer med ponyerne Runehøjs Romeo og Runehøjs Rocco. Runehøjs Romeo blev nummer tre ud af seks ponyer, og sluttede med karakteren 73,3 point. Så blev det tid til Pernille Dam Christoffersen og Ru-

Musik og festival på Halkær Kro I BYEN: Der er musik og kød på menuen på Halkær Kro de næste dage. Musikeren Erik Grip kommer fredag, 25. oktober, og søndag, 27. oktober holdes der Økologisk Slagtefestival. Til koncerten serveres der en menu ved Mortens Kro i Aalborg.

Menuen er skovsvampe suppe med portvin og strimler af timianstegt perlehøne og hjemmebagt brød. Dansk frilands gris marineret m. rosmarin og citron serveret m. bagte rodfrugter, stegte kartofler og skysauce. Dertil nougatfyldt pære pakket i pandekage serveret med solbær pure.

1/2 PRIS PÅ SØNDAG! KVINDEN I BURET 24-25/10 • kl. 17.15

THE BUTLER 24/10-30/10 • kl. 20.00

ABOUT TIME 24/10-30/10 • kl. 19.30

DIANA 27/10 • kl. 13.30 • kl. 16.00

ANTBOY

Til den økologisk slagtefestival er der stort marked med lokale produkter af and, kylling, lam, krondyr, gris, kalv, ost, mel og meget mere. Også denne dag kan man købe færdiglavet mad. En frokosttallerken serveres af kokken Jimmi Petersen, Løgstør. På festivalen kan man også opleve, hvordan Halkær Ådal Økologisk producerer deres middagsretter helt fra bunden. Der er musik i caféen ved Søren Lundby

husk

bal for de danseglade pÅ kimbrer kroen

lØr

d de

Der var tre af klubbens ryttere, som havde mulighed for at starte til stævnet på deres ponyer, og pigerne nød at ride sammen med de andre New Forest ponyer - og så endda på hjemmebane. Tabita Leigaard og ponyen Supreme CC opnåede en flot førsteplads i LC2 dressur. Regitze Halvorsen og Lillehøjs Marguerit opnåede en bronzemedalje i LB niveau. For at opnå en medalje skal programmet være gennemredet til mindst 60 procent. Der var en rigtig god stemning under hele stævnet, og Hornum Ulstrup Rideklubs venner havde sørget for, at cafeteriaet var åbent, så både ryttere, pårørende og andre interesserede kunne få stillet sulten og slukket tørsten.

er ved at fi npudse holdkortet - det er nemlig også lykkedes at blive enig med en af holdets sponsorer om en kontraktforlængelse. I 2014 er Pro Montage ApS således fortsat en del af netværket af virksomheder, der sponserer cykelholdet Riwal Cycling Team. Pro Montage ApS har gentegnet deres sølvsponsorat, og for Erik Gammelgaard, direktør i Pro Montage ApS, er dette helt naturligt. - Cykelholdet er et rigtig godt initiativ, og holdet består af unge, dygtige ryttere med potentiale. Nu har Riwal taget teten, og det vil vi gerne støtte op omkring. Derudover får vi mulighed for at profilere virksomheden gennem projektet, fortæller Erik Gammelgaard.

ag

igen blev startet i LD niveau og afsluttet i LA*. Der var også lørdag, der blev redet om de vestdanske mesterskaber ligeledes i spring og dressur. Vinderne i begge discipliner blev hædret med flotte røde dækner og rosetter. Søndag gjaldt det så fjerde, femte, sjette og syvende års championater både i spring og dressur. Championatvinderne blev ligeledes hædret med røde dækner og rosetter. Søndag blev der også afholdt medaljeridning, som er en måde at måle en pony på, hvor langt den er kommet i sværhedsgraderne indenfor den enkelte disciplin. Der var i alt 139 starter i weekenden, som blev afviklet fra tidlig morgen lørdag til sent søndag eftermiddag.

CYKLING: Oprustningen til den kommende sæson fortsætter for Riwal Cycling Team, og fra 2014 er Kaspar Schjønnemann tilbage på holdet efter et års fravær, hvor han har cyklet for Team Tre-For.

Og den hjemvendte søn glæder sig til atter at tørne ud for det vesthimmerlandske cykelhold. - Vi skal forhåbentlig være med i en masse cykelløb, og jeg håber, at vi kan være med til at præge disse - og også vinde nogle af dem. Det vil give succes. Samtidig skal vi have det sjovt, når vi er ude at cykle, siger Kaspar Schjønnemann, der håber, at han af og til får lov at køre sin egen chance, selv om han primært bliver vandbærer. - Jeg får nok en hjælperrolle på holdet, men hvis chancen eller muligheden byder sig for mig, er jeg klar til at gribe den. Det vil være fedt, hvis der også bliver plads til det, siger Kaspar Schjønnemann. Det er imidlertid ikke kun på rytter-siden, Riwal

n

2.

november

27/10 • kl. 16.30

TAROK 27/10 • kl. 13.00 (Snigpremiere) www.aarsteaterbio.dk

Tlf. 98 62 11 75

Markedsvej 8 - 9600 Aars - tlf. 98 62 19 66 mail@kimbrerkroen.dk

Annoncetelefon 98 62 17 11


Aars Avis

SIDE 32

JULE-FROKOST 2013 Lørdag den 14. december 2013 kl. 19.0 19.00 00 - 02.00

23. oktober 2013

Fest til fast pris kr. 499,Fredagstilbud: Beuf Bearnaise kr. 135,www.hvalpsund-faergekro.dk

Vores sĂŚdvanlige store julebuffet

Rest

aura

nten

Incl. Ă˜l, sodavand & vin

Bogtryk/Offset

Tlf. 98 62 17 11

e

Hvis r ĂĽben in a Huskgen gĂŚst lle dag e kl. venl er luk igst b k ordb es kl. 19 17.00-2 .0 estiil 0.30 ing 0

under maden (kl. 18.30 - 21.30)

Pris i alt kun 349.Bordbestilling nødvendigt!

Julefrokost ud af huset: Vil De hellere holde julefrokosten hjemme, kan vi ogsü levere maden hertil. Hos os kan De selv sammensÌtte Deres julefrokost som De ønsker! Rekvirer vor brochure med de mange valgmuligheder. Eller se mere pü:

www.simested-kro.dk

Hotel Simested Kro Hver torsdag fra kl. 17-20

Hver fredag fra kl. 17-20

Stegt Ìsk med persillesovs og kartoer

OkseďŹ let med kartoer og salatbord

Spis hvad du kan kun 99,-

Fri levering indenfor 20 km. ved køb for min. kr. 1500

s Fest pü kroen s Mad ud af huset s Buffeter s Smørrebrød s Anretninger

NytĂĽrsmenu til levering ud af huset Musik af:

Up Town 2 friske fyre fra Aarhus. Spiller under spisningen, rigtig julehygge musik. Dansemusikken er et bredt udvalg af hits fra 60´erne og frem til tidens nyeste hits

Afhentes 31. december imellem kl. 17 - 18 Varmrøget laks pyntet med rejer & krebs, hertil kuvertbrød Kalvemørbrad med grønsagsgratin, asparges i svøb, bagt kartoffel & rødvinssauce Nytürs isdessert

Hver dag: VĂŚlg lidt lĂŚkkert mad fra vores menukort

3 retter kun 250.Forret leveres pĂĽ fade - Hovedret leveres varm i termokasse

Udover ovennĂŚvnte menu kan der nytĂĽrs aften kun leveres UspeciďŹ ceret smørrebrød til kr. 30 pr. stk. - afhentes kl. 17-18 Vigtigt!

Til hverdag som fest - Hotel Simested Kro er bedst! 7HOHIRQ‡ZZZVLPHVWHGNURGN‡%ROGUXSYHM$DOHVWUXS

Bestillinger til NytĂĽrsaften senest den 29. dec. kl. 18 Bestil gerne i god tid - da der kan blive rift om menuen

Hotel Simested Kro Hotel Simested Kro ¡ Boldrupvej 75, Simested ¡ 9620 Aalestrup ¡ 9864 9013 ¡ www.simested-kro.dk

67257.‘5(.257 +RV*5‘167UDQVSRUW8GGDQQHOVHUL/¥JVW¥UWLOE\GHUYLQ\HKROG KYHUWUHGMHXJH'HWEHW\GHUDWGXL$08UHJLKDUPXOLJKHGIRUDW WDJHVWRUWN¥UHNRUWWLOODVWELOEXVHOOHUYRJQWRJ .XUVHUQHWLOODVWELORJEXVLQGHKROGHUIRUXGHQN¥UHNRUWXGGDQQHOVHQ RJVnXGGDQQHOVHQWLOGHQORYSOLJWLJH(8NYDOL¿NDWLRQVEHYLV0HG DQGUHRUGGXInUHQNRPSOHW$08FKDXII¥UXGGDQQHOVH

.U $08PnO$08PnO

5LQJRJKÂĄUQÂ UPHUH

*5‘167UDQVSRUW8GGDQQHOVHU/ÂĄJVWÂĄU7/) ,QJHQYHQWHWLG1\HKROGKYHUWUHGMHXJH

)RUXGHQ$08FKDXIIÂĄUXGGDQQHOVHUQHDIKROGHUYLRJVnHIWHUXG GDQQHOVHVNXUVHUIRUFKDXIIÂĄUHUVDPWĂ€H[NXUVHUIRUEXVFKDXIIÂĄUHU .ÂĄUHWHNQLNHOOHUHQHUJLULJWLJNÂĄUVHOWLOYLUNVRPKHGHUHOOHUDQVDWWH 8JH 8JH

 Âą(8(IWHUXGGDQQHOVHLQNONÂĄUHWHNQLNJRGVHOOHUEXV $PXPnO  )OH[NXUVXV %$% PRGXO .U $PXPnO

 SUGDJ

'DQPDUNVYHM/ÂĄJVWÂĄUÂą7OI

*5‘16¹QXRJVnLO¥JVW¥UKRV-\VN.¥UHXGGDQQHOVHVFHQWHU

Annoncetelefon 98 62 17 11


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 33

Autostole: Kendte mærker dumper Nye modeller dårligere end andre

MOTOR: Nye autostole fra nogle af de store producenter klarer sig dårligere end deres tidligere modeller, og fi re af dem dumper. Stolene har både problemer med sikkerheden og indeholder stoffer, der kan være skadelige for børnene. Frontalkollision og sidekollision er test, hvor tre forskellige autostole klarer sig dårligt. Römer er et mærke, der

ofte klarer sig godt i Tænks test, men den nye model Römer Xtensafi x til 1-4-årige samt større børn dumper i testen af frontalkollision, når stolen er monteret med bilens sele. Selen glider ud over det nederste selestyr og op på barnets mave samt op over barnets hals. Større børn kan desuden ryge ud under selen. Axkid er et stort mærke i Sverige og kan købes på nettet i Danmark. Axkid Kidzofi x til de mindste børn og 1-4-årige er både bagudvendt og monteret med isofi x, hvilket skulle give høj sikkerhed. Frontalkollision med

Skadelig kemi

En ny crash test af autostole viser, at flere nye modeller ikke lever op til standarden.

en kraft lidt over godkendelsesstandarden betyder

imidlertid, at Axkid Kidzofi x ryger ud af isofi x-mon-

teringen. Nania Babyride til de mindste børn klarer

Tjærestofferne PAH’er blev fundet i 4 forskellige testede modeller. PAH’er er kræftfremkaldende og kan være hormonforstyrrende. Römer Max-Fix er en bagudvendt stol til de 1-4-årige, men den har et så højt indhold af PAH’er i puderne på selerne, så den dumper. Axkid Kidzofi x, hvor der i et lille plasticmærkat under barnets ben også blev fundet ftalater, der kan være hormonforstyrrende.

BILLIGE BRUGTE OG NYE

VINTERDÆK VI HAR IGEN BRUGTE VINTERDÆK PÅ LAGER FRA SCHWEIZ. I OKTOBER YDER VI

15% EKSTRA RABAT

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ

sig dårligt i sidekollision, hvor barnets hoved ruller ud af stolen og rammer bildøren.

PÅ ALLE BRUGTE OG NYE VINTERDÆK.

Frapris:

299.900 kr.*

SÅ KIG IND PÅ VORES HJEMMESIDE ELLER RING

Dækcenter

Grynderupvejen 6, Tlf. 98 55 19 55 Nørager www.dvidaekcenter.dk

www.aarsavis.dk

SKAL DU HAVE KØREKORT SÅ KONTAKT

JENS BOCK

Ring og hør nærmere. Holdstart TILBUD den 17. august 2009

Tilmeld nu og få kr. 2.000,- i rabat Lovpakke nu kr. 8.995,-

TLF. 22 24 04 21 SMÅ HOLD=GODE KØRETIDER=MINDRE FRAVÆR

www.himmerlands-koereskole.dk

Undervognsbehandling/polering Personbiler St.car, Lux. biler MPV, 4WD, Lux. st.car Varevogn, minibus

kr. kr. kr. kr.

2.500,2.900,3.300,3.800,-

Priserne er incl moms

Lyngholmvej 21, BLÆRE, 9600 Aars

41 10 03 04 · 98 66 63 26 (Mellem 7.00-18.00)

NY

GODE FORBINDELSER. Kom til Danmarkspremiere d. 26. og 27. oktober fra kl. 11-16. Oplev den unikke fornemmelse af gode forbindelser i den nye Insignia med infotainment-systemet IntelliLink og vores mest effektive motorer nogensinde: 27 km/l og et CO2-udslip på kun 99 g/km.**

Lille service kun

395,-

Stor service kun

Aircondition tjek 995.1995.-

F.eks. Aygo, c1, 107 m.fl. F.eks. Aygo, c1, 107 m.fl. Tidsbestilling på 986410 88 Siden 1949 aalestrup@boll-biler.dk - 98641088 Aalestrup Motor Co. ApS - Testrupvej 6

opel.dk *Frapris gælder Insignia 4-dørs og 5-dørs Edition 1.4 140 hk S/S. Brændstofforbrug v. bl. kørsel er 12 – 27 km/l, CO2-udslip 99 – 199 g/km. Energiklasse: Alle priser er ekskl. lev. omk. på 3.680 kr. Den viste bil er en Insignia Sports Tourer og er vist med ekstraudstyr. ** Gælder Insignia 4-dørs og 5-dørs Edition med 2.0 CDTI ecoFLEX 120/140 hk.

Viborg Gl. Skivevej 74 8800 Viborg Tlf. 86 62 56 11

Aars Industrivej 2 9600 Aars Tlf. 98 62 59 66

Skive Katkjærvej 7 7800 Skive Tlf. 97 51 49 66


Aars Avis

SIDE 34

23. oktober 2013

Danskernes tillid til huspriserne stiger Hver anden tror pĂĽ stigning det nĂŚste halve ĂĽr

BOLIG: Prisen pü et almindeligt parcelhus vil stige i pris over det nÌste halve ür. Det svarer hver anden i en undersøgelse Bolig-

siden.dk har lavet blandt sine brugere. I marts müned troede kun hver tredje, at huspriserne ville stige. - Tilliden til boligmarkedet er øget markant hen over sommeren. Nu tror man pü, at det for alvor er vendt - ogsü for parcelhusene. Andelen, der tror pü stigende priser, er øget markant. Og blandt dem er andelen, der tror, at priserne vil stige mere end 4 procent, nÌsten fordoblet, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden. dk. I marts müned troede nÌsten hver tredje, at hus-

Hver anden dansker tror, at huspriserne vil stige i løbet af det nÌste halve ür, og det er langt ere end for blot et halvt ür siden.

Det betaler sig at se efter Danske BOLIGadvokaters logo

Advokatfirmaet Stenum Jørgen Stenum (H) Bitten KjÌrsgaard (L)

Søndergade 22, 9600 Aars Tlf. 9862 2911 Fax 9862 4320 Mail: aars@adv-stenum.dk

priserne ville falde, mens det i dag kun drejer sig om mindre end hver femte. Tilbage i december 2012 troede langt mere end hver tredje, at huspriserne ville falde. Optimismen har grobund i virkeligheden, da priserne pĂĽ villaer og rĂŚkkehuse er steget, om end ganske

svagt, siden marts. I marts lĂĽ salgsprisen pĂĽ 11.062 kr. pr. kvadratmeter, mens de i september lĂĽ pĂĽ 11.262 kr. pr. kvadratmeter. For et hus pĂĽ 150 kvadratmeter svarer det til en samlet stigning pĂĽ 30.000 kr. i salgsprisen. For villaer og rĂŚkkehuse i Hovedstaden har stignin-

gen vÌret en smule større. Her er kvadratmeterpriserne güet fra 18.424 kr. i marts til 18.934 kr. i september. Ser man pü de seneste 12 müneder, er priserne pü villaer og rÌkkehuse steget med 4,2 procent i Region Hovedstaden og 1,5 procent i landet som helhed.

- Sammenlignet med ejerlejlighederne har huspriserne slet ikke bevÌget sig i samme tempo. Men der har vÌret en stabil opadgüende kurve, og historisk set følger huspriserne i kølvandet pü lejlighedspriserne, sü det er en velbegrundet optimisme, vi ser hos brugerne, siger Birgit Daetz.

Vi sĂŚlger de danske landbrug!

Ranum/Rønbjerg: Komplet ridecenter pü 10 ha med 20 x 60 m ridehal, 45 hestebokse og dobbelt bolig. Ejendommen er beliggende med udsigt til Limfjorden syd for Løgstør ved Rønbjerg Feriecenter med 300 m. til vandet. Gode muligheder for rideture til bl.a. Vilsted Sø og Margueritruten. Ridehallen er beliggende ifm. med staldene og har større rytterstue med køkken, kursuslokale, toilet og yderligere ridestue samt opbevaringsrum til springudstyr. Jorden er beliggende samlet omkring ejendommen og bestür af 7,78 ha agerjord. Er opdelt i 11 sommerfolde og 8 vinterfolde alle med vand. Der er 3 ridebaner pü henholdsvis 25 x 65 m, 17 x 36 m og 20 x 60 m. Derudover er der forpagtet 11 ha. Stort stuehus fra 2001 pü 437 m² der for nuvÌrende er indrettet til 2 familier. Boligen er flot indrettet med lyse rum og udsigt mod syd til übne marker. En skøn hesteejendom beliggende i ridevenlige omgivelser, velovervejet bygningssÌt og bygninger i god stand. 2 dejlige boliger der giver flere anvendelsesmuligheder. Sagsnr. 24429041

Aars/Farsø: Charmerende ejendom med 8,8 ha i flot natur med fantastisk jagt, stort have- parkanlÌg med flot beplantning samt Trend ü løbende langs bunden af haven. PrÌsentabel hovedbygning der historisk kan føres tilbage til 1677. Bygningen er velholdt og nÌnsomt restaureret, og gennem tiden er der opført stokvÌrk med flot frontspids mod gürden og parken. Der er et samlet boligareal pü 480 m² bestüende af store gode rum med bl.a. tvÌrgüende køkkenalrum, flot badevÌrelse, stor opholdsstue med udgang til sydvendt terrasse, hall med trappe til 1. sal, kontor, 6 vÌrelser og sovevÌrelse. En charmerende bevaringsvÌrdig hovedbygning med sjÌl og varme. Udhusene er beliggende i passende afstand af hovedbygningen og bestür af fyrrum pü 72 m² med stokerfyr samt maskinhus 339 m² fra 1997. En enestüende ejendom i flot natur. Sagsnr. 24529251

Hvis du vil vide mere - sĂĽ klik ind pĂĽ... www.nyboliglandbrug.dk

Berg Risager

Kristian Høj Kristensen

Grethe Høngaard

Eva Risager

Solvejg Wittorff

Indehaver Statsaut. ejd.mĂŚgler

Statsaut. ejd.mÌgler, civiløkonom

Sagsbehandler/ bogholder

Sagsbehandler

Sagsbehandler

TrĂŚffes idag pĂĽ tlf. 4041 5022

Nybolig Landbrug Berg Risager Halsvej 178, 9310 Vodskov tlf. 9892 3322 Mail: 9801@nybolig.dk

SAMMENMED.YKREDIT


Aars Avis

23. oktober 2013

SIDE 35

TIL LEJE

BLANDEDE

Lejlighed

Vesthimmerlands Musikhus ALFA søger ny musikhusleder - En visionÌr ildsjÌl, der kan sÌtte takten ALFA søger en energisk leder, der kan videreudvikle musikmiljøet i huset sammen med brugere, frivillige, gÌster og kulturaktører i Vesthimmerlands Kommune. Som musikhusleder vil du vÌre omdrejningspunkt i ALFA for alt fra koncertbooking, indkøb, rekruttering af nye frivillige til daglige økonomiske og administrative rutiner. Vi ser gerne en ansøger med bredt kendskab til arbejdet med kulturomrüdet og frivillighed. Der stilles ikke speciÀkke krav til uddannelse, men vi hüber pü ansøgere med en solid praktisk erfaring og uddannelsesmÌssig baggrund, der relaterer til stillingens sÌrkende. Musikhuslederen refererer til Musikhusets bestyrelse Arbejdstid 25 timer ugentligt. Løn efter aftale. TiltrÌdelse 1. januar 2014 eller efter aftale. For nÌrmere information, job- og personproÀl se www.vmalfa.dk Kontakt eventuel bestyrelsesformand Jan Dyregaard mob. 20681885 eller musikhusleder Else Berntsen mob. 61656411. Send din ansøgning til ALFA, Jyllandsgade 54, 9600 Aars eller pü e-mail elb@vmalfa.dk. Senest 30. oktober 2013. Samtaler forventes i uge 46 Om musikhuset ALFA - center for kulturelle oplevelser. Musikhuset er en selvejende institution, der skal stimulere musikinteressen i Vesthimmerlands Kommune ved at understøtte de mange igangvÌrende aktiviteter og skabe nye initiativer, som øger interessen i Vesthimmerland for musikalsk udfoldelse og musikalske oplevelser.

RengøringshjÌlp søges Vi søger en erfaren dame til rengøring 2 timer hver fredag i moderne 1-planshus. Henv. til Susanne tlf. 40 64 25 77

TIL LEJE

midt i Himmerlandsgade, 60 m2, 1. sal. Husleje 4.275,- + forbrug. Depositum 3 mdr.s leje. Udlejes pr. 1. nov. 2013. Henvendelse Jørn Holm. Tlf.: 98 62 20 16 Mobil: 40 17 81 30

Udlejes i Haverslev 2 vĂŚr. lejlighed pĂĽ 50 m2. Husleje kr. 2.800,-. Dep. 3 mdr.s husleje. Efter kl. 17.00 tlf. 21 74 84 98

Velindrettet 3-vĂŚr. lejlighed pĂĽ 93 m2. Beliggende pĂĽ svalegang over Rema 1000 (Indgang fra Th. Eriksens Vej). Stor altan. Husleje kr. 4.200 pr. mdr. + forbrug. Fremvisning pĂĽ adr.: Th. Eriksens Vej 18F tors. 24. okt. kl. 16.30. www.escot.dk

Tlf. 99 36 66 04

Telefon 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard

BlĂŚrevej 2, 9600 Aars Tlf. tid kl. 8.00-9.00 pĂĽ 98 62 11 18 - 40 53 98 62

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01

Anne Grethe Nielsen Himmerlandsgade 73, Aars

TrĂŚffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fred. 9-12

KLINIK FOR FODTERAPI

• Fodbehandling • Nedgroede negle m.m. • Aastning og indlÌg • Salg af sko/strømper/creme • Betaling med dankort Indberetning til Sygesikring • Danmark • Tager pü udebehandlinger Jytte Baade Lyngberg HjedsbÌkvej 332 9541 Suldrup

Tlf. 21 57 95 44    

    !"" ###$ $

AARS BOLIGFORENING KIRKEGADE 2 - 9600 AARS TLF. 98 62 24 13 Bliv medlem... www.aarsbo.dk Kontortid: Mandag-onsdag 9.00-16.00 Torsdag 10.00-17.00 Fredag 9.00-12.00

www.aarsavis.dk

* A3 - A4 * overhead-ďŹ lm * tryk pĂĽ trøjer Aars Bogtryk & Offset Farvekopicenter Aars

Åben alle hverdage kl. 7-18, lørdag kl. 9-15 Se meget mere pü:

www.is-brdr-nielsen.dk

Vi bor 15 km nord for Viborg

Tilbud pĂĽ nedbrydning og skrotning samt knusning af beton og jernbeton gives overalt i landet. - Kun 36 kr. pr. ton

SKROTHANDEL Niels 30 42 70 40

Nordvestvej 14, 9600 Aars

UDLEJNING TeleskoplÌsser med drejbar kurv og 220 volt generator. Kan rÌkke 17 meter og løfte 4 tons. Henvendelse: I/S Mikkelsen • 4034 2010

KĂ˜B OG SALG

NEVE EDB

KeldgĂĽrdvej 117 9600 Aars Karsten Neve Salg, service og reparation af computere,netvĂŚrk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

Kirkens KorshÌr Genbrugsbutik Nørager Dødsboer afhentes Tlf. 98 55 20 90 Åben daglig 13.00-17.00 Lørdag üben 10.00-12.00

% ' ( ) * +$ 

KLINIK FOR FODTERAPI v/Statsautoriseret Fodterapeut Karina Levo

Himmerlandsgade 103 C, 9600 Aars - Indkørsel fra Søndergade - Parkering lige ved døren Kørerr ogs Kør og g ü pü pü Kører ogsü u ude ud d beh deb de beh behand handlin and nd dlin ling g udebehandling

RING FOR AFTALE PĂ…

TLF. 20 60 30 70

Tilskud fra Sygesikring Danmark og udvidet helbredstillĂŚg

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ

FARVEKOPIER

2 dobbelte stĂĽldøre B 1,62 x H 2,10 2 stĂĽldøre B 1,0 x H 2,10 10 bondehusplastvinduer med grĂĽ karm, B 0,95 x H 1,18. 20 indv. ďŹ nlands- og dannebrogsdøre 250 m2 store brosten 450 chaussesten 30 dobbelte plastdøre 1,10 B x 2,30 H 200 stĂĽldøre 300 meter 4â€? rør 200 meter 2â€? rør 1.500 m2 gulv- og parketbrĂŚdder (fyr, eg og bøg) 4 jerngitterspĂŚr a 10 m 1 alu butiksdør m. automat. opluk. LimtrĂŚsbjĂŚlker i forskellige str. 5 yderdøre 500 indvendige døre 1000 vinduer i forskellige størrelser Ovenlys kupler 400 overskabe til køkken 20 Udslagsvaske i porcelĂŚn LĂŚgter 20 toiletter med dobbeltskyl og hĂĽndvaske 800 støbejernsvinduer Store partier rør og jernbjĂŚlker 300 mtr. 10 og 12 cm I-jern 8 limtrĂŚsbuer uden ben ĂĄ 19,80 mtr.

Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aà astninger - IndlÌg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Ogsü udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

KLINISK TANDTEKNIKER

Lej flyttebil til alm. kørekort el. byens største flyttetrailer. Book pü www.Himmerlands Biludlejning.dk Tlf. 40 24 00 04

Himmerlandsgade 150 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

SUNDHED & VELVÆRE

LEJLIGHED HAVERSLEV 2 vĂŚr. Kr. 2.800 + forbrug. 3 mdr.s dep. Tlf. 21 74 84 98 efter kl. 17.00

Farsø Rüdhuscenter

Lejligheder i rolige og grønne omgivelser

Tlf. 98 62 13 40

TIL LEJE

Nedbrydningsmat. m.v. sĂŚlges

Billig lejlighed

BLANDEDE

VINTEROPBEVARING Campingvogne, bĂĽde m.m. Ved Aars

Tlf. 40 73 10 04

GARAGESALG Hornum Søvej 19, 9530 Støvring

LĂ˜RDAG DEN 26. OKTOBER KL. 10-14 SĂ˜NDAG DEN 27. OKTOBER KL. 10-13 Q Salg af diverse maskinstations-reservedele til maskiner Q Diverse vĂŚrktøj Q Reoler/skabe m.m.

SÆLGES FRA NEDBRYDNING LimtrÌsbjÌlker lÌngde op til 7 mtr., à ere dim. Tørt trÌ til brÌnde, spÌr/lÌgter. Rockwool 95 mm batts. Alt skal vÌk - sÌlges billigt. Henvendelse Tlf. 25 52 49 41


Aars Avis

SIDE 32

Landsdelens bedste

LOPPEMARKED finder du i

HIMMERLANDS AVISERNE

SÌlges: Komfur, vaskemaskine, køleskab, fryser, spisebord i eg m. 6 stole. Tlf. 53 97 96 33

Købes: Jern og skrot, stort som smüt.

SÌlges: Korthüret hønsehund, brun, han. Abildgaards Jas. Vaccination og chip. Født 21. april 2013. www.kennelabildgaards. weebly.com Tlf. 25 30 45 60

Købes/afhentes: Gl. jern og metal, evt. nedskÌring.

SĂŚlges: Italiensk lang lysebrun ruskindsherrejakke, str. 56. LĂŚder pĂĽ krave og ĂŚrmer. Ny, købt for stor. 1.600 kr. Nypris 3.995 kr. Tlf. 53 97 88 30 SĂŚlges: 4 stk. vinterdĂŚk pĂĽ fĂŚlge. Good/Year ultragrip 8. 18560-15. Passer til VW Polo ĂĽrg. 2011. Brugt 3 mĂĽneder. 2.000 kr. Tlf. 20 82 83 62 SĂŚlges: 8 spisestuestole. Med høj ryg og cremefarvet stof. Behandlet sĂĽ de nemt kan tørres af. Rigtig ďŹ n stand. Billede kan fremsendes af stolene. Pr. stk. 200 kr. Tlf. 40 37 21 74 SĂŚlges: Rød Bumbostol med bord, til babyer. Stolen er super til nĂĽr barnet skal starte med at spise. Pris: 250 kr. Tlf. 40 37 21 74

AARS AVIS FARSĂ˜ AVIS FOLKEBLADET STĂ˜VRING

SĂŚlges: GĂĽvogn, rigtig ďŹ n stand. Vognen er i røde og grønne farver. Pris: 200 kr. Tlf. 40 37 21 74

NIBE AVIS VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD Ă˜STHIMMERLANDS FOLKEBLAD Gives vĂŚk: Søde kattekillinger gives vĂŚk til gode og kĂŚrlige hjem. Tlf. 51 35 54 26 SĂŚlges: 2 søde sunde og sjove kattekilinger, 100 kr. Hjørnesofa (Løgstør). Tlf. 21 40 17 33 Købes: Traktor MF 675 EL. 690 kartoffellĂŚgger 2 rk. Gødningsspreder Bøgballe B700, gasgruekedel. SĂŚlges: Kartoffeloptager 2 rk. frilĂŚgger, veteranplov Skjold 2F.12.T. J.F. høvender/rive 240 bred. Tlf. 42 43 32 05 SĂŚlges: Tørt brĂŚnde, løvtrĂŚ, 8 rm. 3500 kr. Adria campingvogn u/papirer til legehus eller jagthytte 2500 kr. Tlf. 22 20 38 24 SĂŚlges: BirkebrĂŚnde sĂŚlges savet og kløvet, 550 kr pr. rummeter. Efter kl. 16.00. Tlf. 25 31 74 67 SĂŚlges: BrĂŚnde, gran i 30 cm. stykker, kløvet. 400 kr. pr. rm. Vinduer: B:119 H:130, 500 kr. Besovn 500 kr. Tlf. 20 25 19 04

SÌlges: Et-hjulet cykel, 250 kr. Carmencurler, 150 kr. Luftrenser, god for astma og allergi, 400 kr. God kontorstol, 100 kr. Nibe Tlf. 20 13 17 07 SÌlges: Sofa + 2 stole, med buet armlÌn, bøgestel, sort uld. PÌnt og velholdt. Ny pris 11.995 kr. Nu 3.000 kr. Tlf. 29 67 16 21 SÌlges: Lille støbejernsbrÌndeovn, til jagthytte eller lignende, 1.200 kr. Lille radiator, 200 kr. Ny cirkulationspumpe, Grundfoss Alpha 2, 1.000 kr. Brugt cirkulationspumpe, 350 kr.

SÌlges: Hingsteføl, D.V. ½ ür, brunt, grønt pas. Meget elegant og venlig, i hünd hver dag. Kan stü bundet. Pris 4000 kr. Tlf. 86 69 60 89 Købes: +¼KZIVLY Å`[[LIVLY ÄULYL PUKIV T¼ISLY THSLYPLY [¤WWLYSHTWLY\YLZWLQSLWVYJLS¤UNSHZMHQHUJLÄN\YLYZ¼S] N\SK ZHTSPUNLY UPWZ ZTr[PUN ;VWWYPZIL[HSLZRVU[HU[ Tlf. 21 64 80 90

Tlf. 25 47 13 12

Tlf. 40 28 61 89 SÌlges: TrÌ/brÌnde fra nedbrydning. Tørt og godt. SpÌr/ lÌgter sÌlges billigt. Tlf. 25 52 49 41 SÌlges: 4 vinterdÌk 175/70-13 pü fÌlge, passer til Hyundai Accent, pris 800 kr. Tlf. 61 75 66 54 BrÌnde sÌlges: Gran 200 kr. pr. m, løv fra 295 kr. pr. m. Tlf. 28 59 12 49 – 21 26 43 30 SÌlges: BrÌndesav til kraft, 7 hk, med sikkerhedsbremse og hjul, nÌsten ikke brugt. Endnu ca. 2 mdr.s garanti. Nypris 3900 kr., nu 2800 kr. Tlf. 51 55 81 54 SÌlges: Købmandsdisk, 300 kr. Barnevogn, 200 kr. Klapvogn, 200 kr. BabygÌsteseng m/madras/dyne, 300 kr.

SÌlges: Folkedanserdragt, Himmerland, komplet, 2000 kr. 4 stk. vinterdÌk pü fÌlge, kørt en vinter, Ford Fiesta, ny model, 3000 kr. Tlf. 20 23 80 65 SÌlges: :[VY VN R¤YSPN )LYULYZLUULU OHU Wr rY Z¤SNLZ Tlf. 98 56 50 29 SÌlges: W¤UL 0UUV]H[PVU ZVMHZLUN [PS \UNKVTZ]¤YLSZL[ _ TY`NS¤U ZVY[ _ NYr7YPZ WYZ[R Tlf. 23 30 47 06

HUSK!

SÌlges: Golden Retriever hvalpe til salg. Hvalpene er køkkenopdrÌt - med stambog, vant til børn. Tlf. 30 13 71 64

SE HER! - inden du laver din annonce!

Hvad KAN loppemarkedet bruges til? Loppemarkedet er forbeholdt PRIVATE. Der kan annonceres med køb, salg, bytte og Âťgives vĂŚkÂŤ af nĂŚsten alle BRUGTE effekter. - Momsregistrerede personer og virksomheder kan IKKE bruge loppemarkedet, men henvises til avisens øvrige spalter. Hvilke effekter kan IKKE annonceres? Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af: Ejendomme, sommerhuse, grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, herunder ogsĂĽ traktorer. (Disse ting henvises til henholdsvis avisens EJENDOMS-, MOTOR- og LANDBRUGSSIDER eller evt. til rubrikken KĂ˜B OG SALG). - Du kan IKKE indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslĂŚt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGĂ˜RELSER.

Tlf. 28 70 79 22

SÌlges: /¤RWSHU[LY 3PN\Z[LY š3PNHš -YH [PS JT -PUL WSHU[LYNVK[YVKUL[ Tlf. 61 14 89 66

Tlf. 61 72 43 59

SÌlges: Oldenborghoppe født 25/6-2011. Rødt pas. Behagelig og rolig, i hünd hver dag. Sort. Vant til at bindes. Far: Gerling. 7500 kr. Tlf. 86 69 60 89

23. oktober 2013

Indlevering af loppeannoncer er

SENEST FREDAG KL. 9.00

Hvor stor mĂĽ annoncen vĂŚre? Annoncen mĂĽ HĂ˜JST fylde 20 ord. Det første ord f.eks. ÂťSÆLGESÂŤ og til slut Âťtlf. nummerÂŤ regnes hver for et ord og skal derfor tĂŚlles med. - Uanset om et ord er forkortet eller skrevet helt ud, tĂŚller det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce. Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Husk: Breve sendt med postvĂŚsenet mĂĽ IKKE indeholde kontanter! Hvor bliver annoncen indrykket? Annoncen indrykkes i 7 aviser i Himmerland (totaloplag 88.050 ekspl.): Aars Avis. Farsø Avis. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør. Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Ă˜sthimmerlands Folkeblad, Kongerslev.. Folkebladet, Støvring. samt Nibe Avis. HvornĂĽr skal annoncen indleveres? Annoncen skal vĂŚre avisen i hĂŚnde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKE indtelefoneres.

SÌlges: Grü Ferguson 31, benzin, køreklar 7500 kr. Tlf. 86 69 60 89

LOPPEMARKED til til 101.262 88.050 husstande husstande

20 ord for 50 kr.

HIMMERLANDS AVISERNE

Indryk en loppemarkedsannonce   og kom ud til 101.262 husstande!  Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00 Mrk.: ÂťLoppemarkedÂŤ Betaling vedlagt:

� Kontant � Check ANNONCETEKST: � SÌlges � Købes � Byttes � Gives vÌk

BEMÆRK CAMPINGVOGNE • BILER • MOTORCYKLER • LANDBRUGSMASKINER •

Annoncen mĂĽ fylde op til 20 ord! Er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - ogsĂĽ med max. 20 ord.

BETALING: Kontant ved levering af annoncen Annoncer til loppemarkedet kan ikke indtelefoneres!

Telefon:

Afsenders navn og adresse:

- SKAL med under bilmarkedet eller køb & salg!


En landmand fra Sønderjylland har fået Landsskatterettens ord for, at han har penge til gode hos SKAT, og afgørelsen kan få betydning for mange af hans kolleger.

Videncentret vinder principiel skattesag Kendelsen får betydning for mange landmænd Der er penge på vej fra SKAT til Àere hundrede landmænd og andre mindre erhvervsdrivende, der benytter den såkaldte virksomhedsskatteordning. Ordningen gør det muligt at spare op i virksomheden på samme måde, som i et anparts- eller aktieselskab. En sønderjysk landmand har nemlig netop vundet en

principiel sag mod SKAT i Landsskatteretten. Det sikrer ham et større sekscifret beløb i tilbagebetaling og renter. - Når man er i virksomhedsskatteordningen, så er det muligt at trække et beregnet afkast af den investerede kapital fra overskuddet, der ellers beskattes som almindelig personlig indkomst. Det beregnede kapitalafkast

fastlægges ud fra en sats, som SKAT beregner hvert år, forklarer Søren Hjorth, der er chefkonsulent i Videncentret for Landbrugs skatteafdeling, som har ført sagen. For landmanden begynder sagen, da SKAT i 2011 vedgår, at man siden 1987 har beregnet den såkaldte kapitalafkastsats for højt. Derfor genberegner man satsen for de forskellige år

og korrigerer landmændenes skattebetaling ti år tilbage. - Når satsen sættes ned og skattebetalingerne korrigeres, så betyder det, at en større del af overskuddet bliver beskattet som personlig indkomst, eventuelt kommer landmanden til at betale topskat. I det aktuelle tilfælde bad landmanden SKAT om at få lov at spare mere op i virksomheden. Argumentet er, at forudsætningerne for hans dispositioner var bristet, da afkastsatsen blev reguleret ned. Og derfor kom han til at betale for meget i skat, siger Søren Hjorth. Det afviste SKAT, men nu har Landsskatteretten altså givet landmanden endeligt medhold. Som noget temmelig usædvanligt har statens advokat, kammeradvokaten, også indstillet til landsskatteretten, at landmanden får medhold. - Afgørelsen er altså mere end klar. Og den kommer altså til at få betydning for mange andre. Der ligger knapt 400 sager, der handler om præcis den samme problemstilling, i Skatteankenævnene. For klagerne i disse sager betyder afgørelsen i den aktuelle sag, at de også får ret til at ændre deres dispositioner og spare mere op i virksomheden, siger Søren Hjorth.

Videncentret laver biogasanlæg i Østen De thailandske myndigheder har fået øje på, at Danmark er førende, når det handler om biogasviden. Videncentret for Landbrugs afdeling for bioenergi har netop skrevet kontrakt om at designe et stort biogasanlæg. Det skal ligge i Prachuab Kirikhan provinsen cirka 300 kilometer sydvest for hovedstaden Bangkok. Projektet er ¿nansieret af det statslige energiagentur EGAT.

Anlægget skal stå færdigt i midten af 2014, og Videncentrets opgave bliver blandt andet at sikre, at anlægget teknisk er i stand til at omsætte elefantgræs, som skal være det primære input, til biogas. Den kraftige græsart hører hjemme i Asien og trives perfekt i det subtropiske og fugtige klima. Thailand har en ganske stor produktion af biogas, blandt andet på grund af, at der produceres mange svin i

landet, som leverer gylle til anlæggene. Men at bruge elefantgræs i stor stil til biogas er mindre almindeligt, selvom afgrøden er meget velegnet. Og det er blandt andet på grund af stor knowhow om design af robuste anlæg, at Videncentret er valgt til opgaven, vurderer Niels Østergaard, specialkonsulent i bioenergiafdelingen. - Nøgleordet for det nye anlæg er driftssikkerhed. I Videncentret har vi stor erfaring

fra udvikling af mange forskellige typer anlæg, der kører på alt fra gylle til husholdningsaffald. Det har været en vigtig faktor i at hente ordren hjem, siger Niels Østergaard, der håber, at den kan blive startskud til Àere opgaver i Thailand. - At få sådanne opgaver er et kvalitetsstempel af vores arbejde. Det styrker helt sikkert mulighederne for at sikre Àere ordrer, og Thailand er et meget attraktivt marked for os, siger Niels Østergaard.

Ulrik Lemvig • Mobil 22 43 14 46 • www.soettrupms.dk

M s a ’ r d k r service a a g j ø H Sjørupvej 44, Sjørup, 9640 Farsø Tlf. 22 99 83 65 (21 48 61 53)

ENTREPRENØR- OG DRÆNINGSMESTER IB NIELSEN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50 Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Kørsel med tip-, kranog kreaturvogne + Containerudlejning Levering af sand og grus. Salg af træpiller.

Kørsel med kreaturer til Danish Crown, Hadsund Kreaturslagteri, samt kørsel til og fra Aars Kvægtorv og Landboauktion. VOGNMAND

Niels Ove Nymann

Barmer, tlf. 98 35 50 55 - www.nonymann.dk

GYLLETRANSPORT MED LASTBIL

Tlf. 20 63 71 37 ůƚŵĂƐŬŝŶƐƚĂƟŽŶƐ arbejde udføres! Se mere på: allestrup.dk

TÆNK FREMAD Vi bor lokalt i Himmerland - og kender området Vi hjælper dig gerne på vej - og giver gode råd om bl.a.: - driftsøkonomi HWDEOHULQJRJ¿QDQVLHULQJ - brug af virksomhedssekretær til at løse de administrative opgaver, så du kan bruge din tid effektivt i produktionen Ring og forhør nærmere på 9615 3000 - spørg efter os Annette Christensen, revisorassistent - Jakob Jessen, økonomikonsulent Resenvej 85 7800 Skive Tlf. 9615 3000 landbo-limfjord.dk

Allestrup MASKINSTATION


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 38

Svinekursus i Aars Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S, Aars. Redaktion: Thorkil Christensen (ansvarsh.), Lars Lindberg - tlf. 98 62 17 11 Torsten Hansen - tlf. 98 62 17 11. E-mail: redaktion@aarsavis.dk Annonceekspedition: Himmerlandsgade 150, 9600 Aars, tlf. 98 62 17 11, fax 98 62 27 99. E-mail: annonce@aarsavis.dk Indleveringsfrister for annoncer: Forretningsannoncer og andre større annoncer samt annoncer med farver eller korrektur senest torsdag kl. 9.00. Andre annoncer modtages indtil mandag kl. 11.00. Oplag: 21.634 ekspl. Bladet udsendes hver onsdag. Tryk: OTM Avistryk A/S Har De ikke modtaget avisen senest kl. 18.00? Henvendelse bedes rettet til Nordjyske Distribution torsdag kl. 8.00 - 16.00. - Tlf. 98 92 89 00

ER AVISEN UDEBLEVET? Har du ikke modtaget Vort Landboblad onsdag inden kl. 18.00 sĂĽ kontakt Nordjyske Distribution, torsdag kl. 8.00-16.00

pĂĽ tlf. 98 92 89 00

Hvordan kan man spare pü energien i svinestalden? Hvordan griber man tingene an som driftsleder, nür man skal lede medarbejderne? Hvordan sÌnker man sodødeligheden i besÌtningen? Det er nogle af de spørgsmül, som man med rette kan

stille, nĂĽr Agri Nords svinerĂĽdgivning holder kursus med aktuelt nyt for soholdere 20. november i Aars. Programmet omfatter blandt andet oplĂŚg om energibesparelser i sohold og praktisk ledelse ved henholdsvis energikonsulent Lars Krebs og svinerĂĽdgi-

ver Nikolai Stidsen – begge Ari Nord. Der bliver ogsü mulighed for at høre mere om sodødelighed ved dyrklÌge Helle KjÌrsgaard fra LVK. Endelig omfatter programmet oplÌg om PRRSsaneringer og gode rüd til, hvordan man sparer 65 FEso/ürsso.

OFFICIELLE

25 ÅRS JUBILÆUM

Reception Fredag den 1. november er det 25 ür siden, jeg startede op som entreprenør i Troelstrup. Derfor vil det glÌde mig at se kunder, kollegaer, samarbejdspartnere, venner og bekendte til lidt godt at spise og drikke pü Møldrup Kro

FREDAG DEN 1. NOVEMBER Kl. 13-17 Jeg glĂŚder mig til at hilse pĂĽ jer. Med venlig hilsen Tonny Gammelby

Entreprenør Tonny Gammelby ApS 'L¯LBORGVEJ s 4ROELSTRUP s !ALESTRUP 4ELEFON s -OBIL

KĂ˜B OG SALG TYREKALVE samt drĂŚgtige kvier købes

Fodersiloer sĂŚlges

til eksport, god pris.

Tunetank 40 m3 kr. 30.000,-. StĂĽlsilo 12 m3 kr. 6.000,-. Kornsnegl - Ă ekssnegl. SugetrykblĂŚser. Tlf. 40 73 10 04

Halm sĂŚlges

Per Dalum tlf. 98 65 61 07 el. 22 17 99 07

Aars Landboauktion

TIL LEJE Lade/maskinhus

Byg-, hvede-, rughalm samt ammoniakbehandlet halm sÌlges og leveres. Hø leveres.

150-200 m2 ønskes til leje i Sjøstrup eller omegn til opbevaring af maskiner.

SkovsgĂĽrd, Skellerup, Hobro. Tlf. 98 55 52 22

PETER BAK Tlf. 20 68 69 85

OFFICIELLE

Erhvervsudvikling i din kommune Kommunal- og Regionsrüdsvalget 2013 Landboforeningen Agri Nord og de lokale erhvervsrüd afholder fyraftensmøder med fokus pü erhvervsudviklingen i netop din kommune. Vi har inviteret en reprÌsentant fra alle de opstillede partier. De vil komme med deres bud pü, hvordan vi sikrer arbejdspladser og ordentlige rammevilkür for erhvervslivet. 0¥GHUQH¿QGHUVWHG

Mariagerfjord Kommune Cemtec, Hobro - 30. okt. kl. 16.30-18.00

Vikarservice

Vesthimmerlands Kommune

Landbrug Erhverv Transport

Haveservice HjemmehjĂŚlp - valget er frit - valget er dit

Haveplan OmlĂŚgning Vedligehold

Hjemmeservice

Vesthimmerlands Messecenter - 30. okt. kl. 16.30-18.00 Har du brug for hjĂŚlp...

Frit valg Privat Erhverv

www.himmerlandsvikarservice.dk Landbocentret Aars . Tlf. 99 98 97 40

Gudstjenester Søndag den 27. oktober 2013 Aars Kirke 10.00 Aars Frikirke 10.00 Skivum Kirke ingen Giver Kirke ingen BlÌre Kirke ingen Gislum Kirke ingen Vognsild Kirke 14.00 Haubro Kirke 10.00 Ulstrup Kirke 11.00 Gundersted Kirke ingen Veggerby Kirke 10.30 Sønderup Kirke 10.30 Suldrup Kirke ingen Bislev Kirke ingen Ejdrup Kirke ingen Løgstør Kirke 11.00 Aggersborg Kirke 9.30 Kornum Kirke ingen Løgsted Kirke ingen Salling Kirke 11.00 Oudrup Kirke ingen NÌsborg Kirke ingen VindblÌs Kirke ingen Ranum Kirke ingen Malle Kirke ingen Vilsted Kirke 9.30 Overlade Kirke 11.00 Farsø Kirke 10.30 Vester Hornum Kirke ingen Hyllebjerg Kirke ingen Flejsborg 9.00 Louns Kirke ingen Alstrup Kirke ingen Strandby Kirke 14.00 Ullits Kirke 10.30 Foulum Kirke ingen Svingelbjerg Kirke 9.00 TrÌngstrup Frimen. 10.00 Kgs. Tisted Kirke 9.00 Binderup Kirke ingen Durup Kirke 10.30 RørbÌk Kirke ingen Grynderup Kirke ingen Stenild Kirke 14.00 Brorstrup Kirke 10.15 Ravnkilde Kirke 9.00 Aarestrup Kirke 10.30 Haverslev Kirke 14.00 Aalestrup Kirke 10.00

Rebild Kommune Business Park Nord - 7. november kl. 16.30-18.00

Mød op og deltag i debatten Vi har kaffe pü kanden. Ingen tilmelding Agri Nord og Erhvervsrüdene i Rebild, Mariagerfjord og Vesthimmerland kommuner

Resultatskabende engagement

var i uge 42 tilført 12 SDM kÌlvekvier, 4800-9600, 2 SDM kÌlvekøer, 5400-5800, 1 kry. kÌlvekvie, 7000, 1 jer. kÌlvekvie, 4800, 12 kødkvÌg, 5000-8100, 1 kvie over 12 mdr. malkerace, 2900, 16 kvier over 12 mdr. kødkvÌg, 4200-5800, 38 kvier under 12 mdr. malkerace, 500-200, 2 kvier under 12 mdr. kødkvÌg, 26002600, 16 tyre over 3 mdr. malkerace, 500-2900, 20 tyre over 3 mdr. kødkvÌg, 1150-7600, 26 tyre under 3 mdr. malkerace, 100-900, 1 tyr under 3 mdr. kødkvÌg, 2000, 2 foldtyre, 6000-6200 og 1 hest, 2100 OmsÌtning: 444850 kr.

SmĂĽgrisenoteringen Beregnet notering uge 43 Basis 435,88 (435,88). SPF+Myc 440,88 (440,88). SPF 444,88 (444,88). Ă˜kologi 781,37 (781,37). UKtillĂŚg 17. VĂŚgt reg. kr./kg 30-40 kg 6,40 (6,40) kr.


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT SIDE 39

Henrik Høgh: Forskerne Danskerne har fået mere viden om økologisk mælk skal i gummistøvlerne Undersøgelse viser, at danskerne er blevet klogere Den tidligere minister vil have forskerne i felten

Når professor Jørgen E. Olesen siger, at vi næppe har teknologien til at lave det intelligente Danmarkskort, som miljøminister Ida Auken (S) arbejder med efter Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, giver miljøordfører for Venstre Henrik Høegh ham ret. - Det er jeg helt enig med ham i. Jeg hører, at man indtil videre kun er nået ned til nogle blokke på kortet på 1000-1500 hektar, og at begynde at skære sådanne blokke over en

Tidligere fødevareminister, Henrik Høgh (V), ser gerne, at forskerne forlader deres computere og teoretiske beregninger og i stedet tager gummistøvlerne på og tager en tur i felten.

kam er helt hen i skoven, må jeg sige, siger ordføreren til baeredygtigtlandbrug.dk. Den tidligere fødevareminister mener, at det vigtigste lige nu er Àere målinger. - Vi skal have forskerne væk fra computerskærmene og ud og tage nogle vandløbsanalyser. Og så skal de kombinere det,

dræn- og vandløbsanalyserne viser, med det, der er foregået i oplandet, så man kan ¿ nde sammenhængen. Det viser sig jo, at alle de teoretiske computerprogrammer, hvor man alene kører på jordtype, og dermed mener, at man har den reelle sandhed på, hvor høj udvaskningen er, ikke holder, lige så snart man kommer ud i praksis og begynder at tage nogle analyser, forklarer Henrik Høegh. Virkeligheden skal fylde mere end den gør nu, frem for de teoretiske beregnede modeller. - Det bedste eksempel er nord for Limfjorden, hvor der er store arealer med gammel søbund. Computermodellerne siger, at her er der allerstørst udvaskning, men vandanalyserne viser, at det nok er der, den er allermindst, forklarer Henrik Høegh og fortsætter: - Der er et enormt behov for, at forskerne tager gummistøvler på og kommer ud og tager analyser frem for at blive ved med at sidde med computermodellerne.

Dansende køer på forårsgræs til Økodag og budskaber som ’et glas levende landskab’ og ’et glas køer på græs’ fra mælkekampagnen lader til at have gjort danskerne klogere på øko-mælk. Hovedparten af danskerne ved allerede, at der er særlige regler om, at alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret. Men Àere danskere er nu blevet klar over, at det kun er en lille del af de ikkeøkologiske køer i Danmark, der kommer på græs. Samtidig er Àere blevet bevidste om, at økologisk mælk gavner naturen. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse, foretaget af A&B Analyse før og efter forårets landsdækkende event Økodag og den efterfølgende kampagne for økologisk mælk. Til Økodag i april oplevede 153.000 danskere med egne øjne, at de kan være med til at sende køerne på græs ved at vælge økologisk mælk, når de handler. Og mælkekampagnen satte bl.a. fokus på, at der er 30 procent Àere vilde planter og dyrearter på økologisk dyrkede arealer. - Formålet med aktiviteterne i foråret var at give danskerne

mere viden om, hvad der kendetegner økologisk mælk i forhold til ikke-økologisk mælk. Det er nødvendigt, at forbrugerne kender merværdien ved øko-mælken, hvis de skal ændre adfærd foran køledisken og putte den økologiske mælk i indkøbskurven, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening, som glæder sig over undersøgelsens resultater og mener, at det er første skridt på vejen til at øge det økologiske mælkesalg. I april 2013 svarede 18,6 procent af danskerne, at de ’i høj grad’ forbinder økologisk mælk med en rigere natur med Àere vilde dyr og planter. Dette tal var vokset til 31,2 procent, da undersøgelsen blev lavet igen i september 2013. - Det er utroligt positivt, at de økologiske mejeriers fælles indsats har haft en mærkbar effekt. Netop fordi, det har været et samarbejde mejerierne imellem, er budskaberne nået ud til rigtigt mange danskere. De er bl.a. nået helt ud på morgenbordene i de danske hjem, hvor de var synlige på mejeriernes mælkekartonner i foråret, siger Birgitte Nygaard. Hos de økologiske mejerier glæder man sig også over, at danskerne er blevet klogere på

fordelene ved at vælge økologisk mælk og vurderer, at det også har en positiv effekt på salget. - Viden og sund fornuft hos befolkningen er det solide fundament, som en fortsat vækst af den økologiske dyrkningsform skal baseres på. Derfor er informationskampagner om økologi af helt vital betydning for den fremtidige udvikling, siger salgschef hos Thise Mejeri, Mogens Poulsen, og bakkes op af mejerichef Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk. - Der er selvfølgelig mange parametre, der påvirker salget af økologisk mælk, men der er ingen tvivl om, at formidling til forbrugerne omkring økomælkens kvaliteter spiller en betydningsfuld rolle. Og vi kan se, at der er begyndt at ske en fremgang i salget igen, siger han. Også hos Arla oplever man vigtigheden af at kommunikere de økologiske budskaber, siger kategorichef Laurent Ponty. - For første gang i mange år har vi været med til at kommunikere de konkrete forskelle mellem økologisk og konventionel mælk. Det vil vi blive ved med i 2014.

R IN G Vi klarer reste n!

Det er nemt at blive kunde i LandboNord I LandboNord er grundlaget for vores rådgivning, at vi sammen med vores kunder når de nødvendige resultater gennem en fælles indƐĂƚƐ͘ĞƚŚĂƌĨƆƌƚƟůĞŶƐƚčƌŬǀčŬƐƚŝĂŶƚĂůůĞƚĂĨŬƵŶĚĞƌ͕ŝƐčƌŝŶĚĞŶ for ØkonomiRådgivningen.

LandboNord er en stærk og solid forretning, der har præsteret overƐŬƵĚŐĞŶŶĞŵŵĂŶŐĞĊƌ͘ĞƚĞƌǀŽƌĞƐĂŵďŝƟŽŶĂƚǀčƌĞĨƆƌĞŶĚĞŝŶĚĞŶ ĨŽƌůĂŶĚďƌƵŐƐƌĊĚŐŝǀŶŝŶŐŽŐĂůƟĚĂƚǀčƌĞĠƚƐŬƌŝĚƚĨŽƌĂŶͲƉĂƌĂƚĞƟůĂƚ møde kunderne, der hvor kunderne er.

Nøgleordene i vores rådgivning er

Flyt dit regnskab til LandboNord - det er nemt

ͻ Faglighed ͻ Ansvarlighed ͻ Resultater ͻ Kompetente medarbejdere Vi sikrer rådgivning, der matcher behovet hos vores kunder og giver værdi for vores kunder.

,ǀŝƐĚƵǀŝůŇLJƩĞĚŝƚƌĞŐŶƐŬĂďƟů>ĂŶĚďŽEŽƌĚ͕ƐĊƌŝŶŐƉĊƚůĨ͘ϵϲϮϰϮϰϮϰ ŽŐĨĊĞŶĂŌĂůĞ͘ Det er nemt - du underskriver en fuldmagt, og så ordner vi alt det ƉƌĂŬƟƐŬĞ͘,ĂƌĚƵTϵϬ͕ŽǀĞƌĨƆƌĞƐĂůůĞĚĂƚĂŽŐĞƌŬůĂƌƟůďƌƵŐĨƌĂĚĂŐƟů dag.

ØkonomiRådgivingen Ring 9624 2424 www.landbonord.dk


VORT LANDBOBLAD

LANDBRUGSNYT

SIDE 40

Bæredygtig udvikling kræver gødning Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand for Bæredygtigt Landbrug, skriver om de danske gødningsregler:

De danske kartoffelavlere har haft et godt år, hvor vejrforholdene har artet sig, og det kommer forbrugerne også til at få glæde af.

Kartoffelelskere kan glæde sig

KvalitetskartoÀer på vej til forbrugerne Der er masser af kartoÀer i en virkeligt ¿n kvalitet på vej ud til de danske forbrugere. Årets høst af spisekartoÀer er stort set overstået og fra hele landet meldes der om en vellykket høst med gode udbytter. Det fortæller Lars Bødker, der er landskonsulent i Videncentret for Landbrug. - Den gode høst skyldes, at vejret i vækstsæsonen og under optagningen har artet sig næsten perfekt med tørt vejr. Det er meget afgørende for kvaliteten, når man bruger maskiner til at høste. Den tørre sommer betyder også, at der ikke har

været problemer med sygdommen kartoffelskimmel, som ellers kan forringe kvaliteten under fugtige forhold, forklarer Lars Bødker. Årets gode høst kommer efter to mere vanskelige kartoffelår. - Specielt 2012 var præget af dårlige og fugtige forhold under optagningen, som krævede meget tørring af kartoÀerne. Så for avlerne er det ekstra velkomment med et godt år, siger Lars Bødker. Landskonsulenten kan også afsløre, hvorfor høsten allerede er forbi, selv om vi er i gang

med kartoffelferien, som efterårsferien hed tidligere. - I gamle dage planlagde landsbyskolerne ferier efter Vor Herre og ikke efter uge 42. Kartoffelferien kunne dengang ofte vare Àere uger, og lå ikke på samme tid, hvert år. Ofte var kartoffelferien dengang før 1. oktober, fortæller Lars Bødker. Der dyrkes cirka 40.000 hektar med kartoÀer i Danmark, hvor over 1.900 landmand har kartoffelavl som en større eller mindre del af driften.

Har gyllekanalen sagt stop... Ring Oudrup op!

Hvis Danmark skal nå regeringens erklærede klimamål, og hvis vi skal standse en ikke bæredygtig import af sojaprotein fra Sydamerika til den danske landbrugsproduktion, så kræver det et opgør med de danske særregler på kvælstofområdet. Det forlyder ofte fra en række ’grønne’ organisationer, at der ryddes skovområder i fjerne lande for at der kan dyrkes foder til danske svin, men man glemmer, at det er særregler på gødningsområdet, der er den direkte årsag til importen af proteiner fra især Sydamerika. Protein danske landmænd selv kunne producere uden at belaste miljøet, hvis blot de ¿k lov. Jordens muld er Danmarks guld, og det er heri løsningen på en lang række af regeringens udfordringer skal hentes. Muld kan lagre enorme mængder CO2 og være grobund for stærke kulturplanter, der både kan producere næringsrige fødevarer til en voksende verdensbefolkning og tjene som foder til de danske produktionsdyr, der står

for størstedelen af den danske landbrugseksport. En eksport, der ifølge ¿nansministeriet bidrager med cirka 40 milliarder kroner årligt til Danmarks handelsoverskud, og som står for 80 procent af nettovalutaindtjeningen. Men vi skal investere i jorden, og det har vi glemt i Danmark. De danske marker er udpinte som følge af danske særregler på gødningsområdet, og hvis vi vil standse importen af GMOfoder og have mulighed for at binde mere CO2 i jorden, så kræver det, at danske landmænd får mulighed for at gøde jorden som naboerne i Tyskland og England. I disse lande gives ekstra gødning for at sikre gunstige arbejdsforhold for regnorme og mikroorganismer i jorden. I Danmark sulter regnormene. Syd for grænsen kan det medføre træk i landbrugsstøtten, hvis ikke landmanden fodrer jordlagets organismer. En dansk landmand må tilføre 153 kilo kvælstof per hektar i grundnormer – hos kollegaerne i Tyskland og England er tallet henholdsvis 237 og 220 kilo, og konsekvensen af den mangelfulde gødskning er, at dansk brød produceres af tysk mel og en stor import af proteinprodukter fra Sydamerika.

Økonomi- og ¿nansieringsdag

Gyllespuler

Slamsugning med højtryksspuler Døgnservice tlf. 22232464 Med m til jern agnet

Beton knusning med mobil knuser værk. Tlf. 22203790

w w w. o u d r u p - s t e n l e j e . d k

Agri Nord sætter økonomi og ¿ nansiering i centrum 24. oktober til to arrangementer i henholdsvis Aalborg og Aars. Finansieringsdagen byder på en række oplægsholdere, der tager fat på mulighederne lige nu. Cheføkonom hos Agro Markets, Jens Schjerning, kommer og fortæller om den globale økonomiske udvikling og de markedsmæssige muligheder. Landbrugschef i Vækstfonden, Palle Christensen, holder oplæg om nye kautions- og lånemuligheder i Vækstfonden. Det bliver også muligt at høre mere om ¿ nansieringsmuligheder for landbruget via pensionsmidler. To af Agri Nord virksomhedsrådgivere, Jørgen Cæsar Jensen og Jacob Frey Hansen, tager fat på det spændende emne ledelse og økonomisk strategi. Endelig tager Agri Nord nye ejendomsmæglere temperaturen på ejendomsmarkedet lige nu.

De to arrangementer hos Agri Nord foregår 24. okto-

Både Danmarks, Tysklands og Englands normer for, hvor meget gødning de enkelte landes landmænd må tilføre deres marker, har rod i samme EU-direktiv; Nitratdirektivet. Ifølge nitratdirektivets ’Ligevægtsprincip’ må landmanden ikke tilføre mere gødning end afgrøderne kan optage. Det vil sige, at landmanden ifølge princippet om ligevægt ’må tilføre gødning, der under hensyn til godt landmandsskab, jordforhold, klima, sædskifte mm. sikrer, at afgrøden får opfyldt det forventede kvælstofbehov’. Ved at opfylde denne ligevægt sikrer man, at der sker en så lille udvaskning af kvælstof til vandmiljøet som muligt. Dansk landbrug har siden 1990 formået at forøge mængden af producerede varer med 20 procent og på samme tid er den samlede udledning af klimagasser fra erhvervet faldet med 24 procent, men miljøgevinsten ved at give landbruget mulighed for at udvikle sig kunne være langt større. Hos Bæredygtigt Landbrug ved vi, at der skal gødning til, hvis en plante skal vokse, og det er den gødning, vi mangler i dansk landbrug, hvis vi skal være en stærk medspiller i en bæredygtighedsstrategi, der skal gøre en forskel.

ber. I Aalborg om formiddagen og i Aars fra sidst på eftermiddagen. Se mere information om program og pris på Agri Nords hjemmeside.

Nyt job

Henrik Nielsen

Henrik Nielsen er tiltrådt som jurist og teamleder i Jura & Ejendom hos Agri Nord. Henrik Nielsen kommer fra jobbet som jurist/advokat hos LMO – det tidligere LRØ – i Horsens. Her var han for ¿ re år siden med til at stifte et advo-

katselskab, der blandt andet førte retssager på vegne af kunderne. Han har en baggrund inden for praktisk landbrug, i det han arbejdede som landbrugsmedhjælper, inden jurastudierne kaldte. Han har i sin egenskab af jurist arbejdet for et forsikringsselskab og i Århus Amts juridiske afdeling, inden han for 8 år siden startede hos LRØ. Henrik Nielsen kommer hos Agri Nord til blandt andet at arbejde med ejendomshandler, familieret, interessentselskaber og kontrakter herunder forpagtningskontrakter. Han er desuden teamleder for afdelingen for Jura & Ejendom. Henrik Nielsen er opvokset i Vendsyssel og er 48 år.

Aars avis 2013 10 23  
Advertisement