Aars Avis nr. 28 - 2024

Page 1


- egnens lokalavis siden 1927

Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S

Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk

Oplag: 15.950

I redaktionen: Ture Damtoft redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider:

Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00 Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19?

Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution på mail til reklamation@dnmh.dk eller udfyld den elektroniske formular på ligeher.nu/reklamation

Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen De Lokale Ugeaviser.

Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

AARS BEGRAVELSESFORRETNING

BEDEMAND BIRGITTE LANDRY

Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt Tlf. 70 20 41 41

Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk

Tlf. hele døgnet:

98 63 13 24 el. 98 64 18 69 ”Vi er 100 % lokale”

Runde fødselsdage

65Broder Berg, Kingosvej 9, Aars, onsdag, 10. juli.

Olga Brun hjælper børnene i Ukraine

Olga Brun i Blære har i de 10 år Ukraine har været i krig, været en af drivkrafterne bag aktiviteter i Nordjylland for at skaffe penge til hjælp i Ukraine og til sommerlejre i Danmark for ukrainske børn, som har mistet en eller begge forældre.

75 John Vestergaard, Tingvej 27, st., Aars, lørdag, 13. juli.

70 Per Holm, Stenildhøjdalen 111, Aars, fredag, 12. juli. Han blev født i Skovsgaard ved Brovst, men voksede op i Vestrup ved Aars i en søskendeflok på fem.

Efter folkeskolen og eksamen fra Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, begyndte Per Holm som revisorelev. I 1978 bestod han HD i regnskabsvæsen og blev i 1985 beskikket som statsautoriseret revisor.

Mærkedage i Aars Avis

Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer. Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale.

E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

I 1984 blev Per Holm leder af kontoret i Aars for det statsautoriserede revisionsfirma Nielsen & Christensen A/S. Her var han i 43 år, og har medvirket til mange forretningsmæssige konstellationer i Vesthimmerland.

Per Holm har gennem årene bl. a. været “Pengeyngler” for Kimbrerfesten, præsident for Lions Club Aars, formand for Aars Kunstcirkel, og er stadig et aktivt medlem af Himmerlands Saluteringskorps.

Efter 16 år som direktør for Vesthimmerlands Museum i Aars, er Broder Berg netop fratrådt for at gå på pension.

Broder Berg blev født og voksede op i Flensborg. Han har læst i Berlin, København og Hamborg, hvor han i 1990 afsluttede universitetsuddannelsen med Magister Artium (MA) i kulturvidenskab (arkæologi og etnologi).

Efter fem år som lærer på Højskolen Østersøen i Aabenraa blev Broder Berg ansat som formidlingsinspektør ved Kulturhistorisk Museum i Randers, hvor han var fra 1999 til 2008. Siden 2008 har Broder Berg været museumsdirektør ved Vesthimmerlands Museum og fra 2013 tillige for Stenaldercenter Ertebølle. Siden 2013 har han været formand for Museumsudvalget for Kulturhistorie under Slots- og Kulturstyrelsen. Desuden er han medlem af bestyrelsen for Fonden for Vitskøl Klosters Bevarelse, Museet Herregården Hessel og Museum for Forsyning og Bæredygtighed.

I sit museumsarbejde har Broder Berg prioriteretformidling, borgerinddragelse og kulturmiljøer højt. Først med campingvognsprojektet “Vores Kulturarv - Vesthimmerland i dialog” i 2009 og fra 2011 ”Kulturarvstjenesten Vesthimmerland”, der i de seneste fem år stået for Kulturarvsmåneden. Siden med “Kulturarvskommune Vesthimmerland” og en målrettet formidlingsindsats omkring vikingeborgen Aggersborg, der i 2023 blev optaget på listen over verdensarvssteder.

Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer. Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale. E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

De 10 år regner hun siden Ruslands annektering af Krim i 2014 og de anspændte, til tider borgerkrigslignende tilstande i de østlige dele af Ukraine.

Efternavnet er pæredansk, men fornavnet afslører, at Olga Brun kommer fra Ukraine.

Hun har boet i Danmark i 20 år efter at være blevet kontaktet af en dansk mand gennem noget dengang så usædvanligt som en dating-side.

Olga Brun kommer fra storbyen Zaporizjzja i Ukraine, hvor det var helt almindeligt at tale både russisk og ukrainsk dengang hun blev født i 1973, og indtil for 10 år siden.

I dag taler hun kun ukrainsk, når hun besøger hjemlandet, for Putin skal ikke have chancen for igen at sige, “se hvor mange undertrykte russere der bor i Ukraine, de skal befries og hjem til moder Rusland”. Barndommen i lejligheden på 8. sal med forældrene og storesøster var lykkelig.

Olga Brun var med i forskellige klubber og har sunget og danset meget, men nogle af de bedste minder var ude i naturen og langs Dneps bredder på fisketur med sin far. Som mange andre børn har hun skiftevis haft hund, kat og marsvin og andre dyr i lejligheden på 8. sal.

At landet lå bag jerntæppet fyldte ikke så meget. Olga Brun havde travlt med livet og uddannelsen.

Efter 11 år i skolen kom hun på handelsskole, og da hun som 20-årig var færdig blev hun ansat i en butik.

Som 26-årig blev hun i 1999 ansat som butiksdirektør i en møbelforretning. Det gav en travl hverdag med en ugentlig fridag, og efter nogle år begyndte hun at tænke på at stifte familie. En russisk veninde fik Olga Brun overtalt til at lave en profil til en dating

hjemmeside, og en uge efter havde hun hørt fra en dansk mand.

Han kom til Ukraine, og hun tog til Danmark, flere gange for at lære hinanden at kende. I 2004 flyttede Olga Brun til Hemdrup ved Skarp Salling. De blev gift og fik to drenge, som i dag er 19 og 17 år, og som hun bor sammen med i Blære.

Det var samme år som den Orange Revolution i Ukraine, hvor Olga Brun tænkte, at nu gik Ukraine den rigtige vej til demokrati, frihed og selvstændig nation, hvor der var plads til både ukrainere og det russiske mindretal.

I Danmark var den største omvæltning sproget.

Olga Brun kunne en masse, men ikke sproget, og uden det kunne hun ikke overbevise andre om, hvor meget hun kunne.

For at forsørge familien fik hun arbejde på en fabrik, men hun lærte hurtigt dansk, og efter et år kom hun ind på finansøkonom uddannelsenhvor danskkunskaberne blev udfordret og derfor hurtigt udviklet, når der f.eks. skulle læses 100 sider om makroøkonomi. Hun havde håbet på et godt arbejde i finanssektoren, men hun blev færdig i 2008, og finanskrisen satte en stopper for de planer. I stedet blev hun ansat på sprogskolen i Vesthimmerland, indtil den lukkede, og i dag arbejder hun som tolk og oversætter dansk, ukrainsk og russisk.

Abonnementspris: 900,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition

meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 25 17 70 65 E-mail: kimabol13@gmail.com

Lokale
Olga Brun.
Torben Rask Isa Ejdrup Birgitte Landry Claus Landry Karsten Svendsen
Broder Berg - 65 år onsdag, 10. juli.
Per Holm - 70 år fredag, 12. juli.

Når vejret driller

Af Thorkil Christensen, redaktør

Vi kender det alle: Kan vi ikke tale eller skrive om andet, så er vejret altid et godt og sikkert emne.

Og lige i disse dage er vejret oppe at vende i mange samtaler, fordi det er lidt drilsk og solen ikke ligefrem viser tegn på sommer nu, hvor rigtig mange holder ferie. Men sådan er det, og det kan vi ikke lave om på. Så er der jo også dem, som påstår at det ikke er vejret, der er noget galt med - det er bare os, der skal klæde os på efter forholdene.

Ja, ja. Det er måske også rigtigt, men jeg synes ikke helt det holder. Vi vil jo gerne have godt og flot sommervejr på denne årstid, så man kan sidde ude på terrassen i haven, på altanen, eller gå en tur i handelsgaden i Aars, uden at vi skal have alt for meget overtøj på.

Men i de senere år har der været en tendens til, at vi er ved at indrette os efter (vejr)forholdene når det gælder udeliv. Trods regn og blæst traver vi som aldrig tidligere, ens personlige score måles og registreres på sundhedsapps og skridttællere som vi bærer rundt med på vores mobiltelefoner.

I Vesthimmerland er Himmerlandsstien populær blandt traverne - både fastboende og turister. Hvem skulle have troet, at denne gamle jernbanestrækning fra Løgstør over Aars til Viborg, som nu også indgår i Hærvejen, skulle blive en attraktion.

Det er ikke destro mindre en kendsgerning.

Stien binder egnen sammen. Det er vejen til nye eventyr, uanset om man traver til fods eller cykler. Og så får vi frisk luft og motion sammen med mange af de gratis oplevelser, der dukker op når vi begynder at se nærmere på de vilde blomster, træer og anden bevoksning i vejsiden, som i dag falder ind under begrebet biodiversitet.

Vi mærker duften fra skoven, eller af friskslået græs på de nærliggende marker. Vi får et indblik i jernbanehistorien, hvis vi samtidig læser lidt om strækningen - eller stopper op og taler med andre, som måske har oplevet dengang der kørte person- og godstog fra Hobro og Viborg til Aalestrup, som var jernbaneknudepunkt, og herefter videre til Aars og Løgstør, som også havde store stationer med liv og glade dage når togene ankom eller afgik.

I dag er strækningen en cykel- og vandresti af stenmel, og med indlagte rastepladser med shelters osv. til overnatning.

Men man kan også interessante fortællinger om, og få en oplevelse i Vesthimmerlands urskov ved Østerbølle. Hvem kan forestille sig, at der er en urskov her - endda med rigtige ure... Det findes vist ikke andre steder. Når man får disse fortællinger på skrift eller i tale glemmes alt om vejret, og tiden går fornuftigt og hurtigt. Er man flere på en travetur, giver det fællesskab med indhold - og så er det vel egentlig lidt ligegyldigt om solen skinner eller er udeblevet, hvis ellers man er klædt på til at modstå regn og kulde, og har det rigtige fodtøj at trave i.

meget om vejret skulle drille lidt...

Min kære mand, vores kære far, svigerfar og morfar

Mogens Rahbek

er stille sovet ind den 7. juli 2024 Kamma, Lene, Dorte og Jane Svigerbørn og børnebørn

Kontorets åbningstider

i uge 28-29-30 er fra kl. 8.00 - 14.00.

Vores elskede mor, svigermor, Bedste og Fjolleolde

Esther Jensen

* 12. april 1937 er stille sovet ind

Aars, den 4. juli 2024

På familiens vegne

Lene

Lone og Kristian Pigerne og drengerne

Begravelsen finder sted fra Volsted Kirke torsdag den 11. juli kl. 11.00

Hjertelig tak

for venlig deltagelse ved Anne-Lise Bertelsen Pedersens begravelse fra Aars Kirke

Tak for de mange smukke blomster og kranse.

En stor tak til Korttidsafsnittet på Højgården, for god og kærlig pleje, i mors sidste tid. Tak til alle der besøgte vores mor.

Også en stor tak til præst Jens Jacob Jensen, for den personlige tale i kirken.

På familiens vegne Bodil, Bjarne og Bente

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke, fredag den 12. juli kl. 11.00. Ønsk til lykke med en annonce i Aars Avis

Morgenvækning frabedes

I anledning af vores guldbryllup ønsker vi ingen morgenvækning.

Hilsen Betty og Jan Falk

Efter knap 45 års ansættelse hos

MAT Dania har Anni Nielsen valgt at gå på pension den 31. august 2024. Anni blev den 10. oktober 1979 ansat som korrespondent og har gennem næsten 5 årtier været en del af den omfattende udvikling, jernstøberiet har gennemgået. Hun har formået at tilpasse og udvikle sig løbende, og har igennem årene skabt sig en stilling som direktionsassistent med en stor berøringsflade i virksomheden og til virksomhedens udenlandske ejere. Anni har arbejdet med en bred vifte af administrative opgaver, herunder korrespondance- og oversættelsesopgaver. Hun har, ud over at være en betroet sekretær for bestyrelse og ledergruppe, været et stort aktiv og et centralt omdrejningspunkt i arbejdet med vedligeholdelse af kunde-, model- og varekartotek, udarbejdelse af prislister, lønberegning m.v. Anni har gennem flere år været uvildigt medlem af virksomhedens bestyrelse, hvor hun på bedste vis har ageret koordinator og referent. Derudover har hun varetaget bestyrelsesposter i virksomhedens Boligog Socialfond for funktionærer samt Funktionærforeningen.

Foruden at nyde faglig anerkendelse, er Anni kendt for altid at give en hjælpende hånd. Hun er stabil, pligtopfyldende og omhyggelig med sit arbejde og hendes rolige og venlige væsen gør hende til en respekteret og meget vellidt kollega.

MAT Dania takker for mange års god og tro tjeneste og ønsker Anni det bedste otium fremover.

AVISEN UDEBLEVET?

Har du ikke modtaget Aars Avis torsdag kl. 19.00. Udfyld den elektroniske formular på ligeher.nu/reklamation eller sende en mail til reklamation@dnmh.dk

Skiftedag hos

Rotary

i Aars

AARS: 1. juli fik Aars

Rotary Klub ny ledelse. Apoteker Lonnie Skovfoged, Aars, afløste fhv. minkavler Georg Larsen, Hornum, som præsident, men han fortsætter som klubbens vicepræsident.

Kartoffelavler Ove Rieks Pedersen, Klotrup, er valgt som præsident elect. Rottefænger Irene Bæk, Aars, fortsætter som sekretær, og flytekniker

Peter Flindt-Jacobsen, Aars, fortsætter som kasserer. Gårdejer Martin Pinholt, Aalestrup, er ny klubmester.

Aars Rotary Klub er aktiv i mange sammen-

hænge - i øjeblikket med økonomisk støtte til Projekt Østbørn, som er en sommerlejr i Danmark for børn fra Polen. Klubben har også uddelt legater ved dimissionerne på Vesthimmerlands Gymnasium og Himmerlands Erhvervsog Grunduddannelser i Aars. På Vesthimmerlands Gymnasium gik legaterne til Sofie Kaldahl Jensen, 2q, og Mathilde Dyhrmann Mathiasen, 3s. På Himmerlands Erhvervsog Grunduddannelser blev legaterne uddelt til Nanna Hjorth Roed, Htx og Ida Agger Frimor Htx.

Rotter rumsterer i Bymidten i Aars

Lejer var klar til at flytte efter rotteplage siden jul

AARS: I lidt over et halvt år har to lejere i Bymidten i Aars været generet af rotter - på trods af mange forsøg på at finde oprindelsen af problemet og komme det til livs.

Sonja Møller havde sagt sin lejlighed op, men har besluttet sig for at give udlejeren, Aars Boligforening, en chance til efter at have talt med direktør Brian Larsen og hørt, at der nu vil blive gjort et nyt forsøg.

- Det begyndte omkring juletid. Nu er det blevet så slemt, at det næsten ikke er til at sove for. Rotterne er under gulvet og kradser og gør ved, og det er meget ubehageligt at tænke på, at der er rotter. Boligforeningen og rottefængeren har været her mange gange, men det er ikke lykkedes at stoppe rotterne, siger

BEKENDTGØRELSER

God sommer

Så står sommeren for døren. I den forbindelse er der ændret lidt på vores åbningstider:

Farsø-kontoret holder lukket i uge 28, 29, 30. Aars-kontoret holder lukket i uge 29. Aars-kontorets åbningstid i uge 28 og 30 er fra kl. 8.00 – 14.00.

Sonja Møller. Hun beskriver, hvordan hun første gang blev opmærksom på problemet, fordi der var gnavet hul på en pose med hundemad i et pulter/teknikrum.

Så blev der gnavet hul på

ikke hjulpet, for rotterne er bare begyndt at gnave hul ved siden af, siger Sonja Møller.

Hos Aars Boligforening ærgrer man sig over situationen og har fuld forståelse for Sonja Møllers ønske om at fraflytte lejligheden, hvis ikke problemet med rotterne løses.

- Folk skal ikke bo blandt rotter, og vi skal have gjort alt for at få det løst. Det synes vi også vi har, men det har jo ikke været nok, så vi fortsætter, for det skal jo løses, siger Brian Larsen.

Han oplyser, at der har været seks tv-inspektioner og tv overvågning på hovedledningen, på faldstammerne og på diverse brønde.

Der er etableret rottespærre i brøndene, hvor rådgivere har anbefalet det, og som Sonja Møller også beskriver, har både vægge og lofter flere steder været taget ned for at finde huller og spor efter rotter, og så er der sat mange fælder op. Indtil videre altsammen uden resultat.

- Vi har spurgt rottefængeren, hvad mere vi kan gøre, og han har foreslået at fjerne et buskads, hvor der er bunddække, og hvor rotterne muligvis gemmer sig. Sonja Møller har været meget tålmodig, og der er ingen, der ønsker, det skal være sådan. Vi skal have det bragt i orden. Det har desværre bare vist sig at være rigtig svært, siger Brian Larsen.

Efter Sonja Møller hørte om det seneste tiltag, blev opsigelsen af lejligheden trukket tilbage.

poser med mel og gryn, og efter det også gnavet hul i slangen til opvaskemaskinen, så rotterne kom ind under køkkenvasken.

- De har haft det hele brækket op og har lavet zinkforstærkning, men det har

mørke vinduer i kiosken/boden/grillbaren på Kimbrertorvet bliver måske åbnet for salg igen i løbet af denne uge.

Snart mad på torvet i Aars igen

få en kølig is på en af de få varme sommerdage, eller en portion varm grillmad på

de langt mere talrige kølige ikke-helt-sommeragtige sommerdage.

Nu er der måske lidt håb om, at serveringsstedet åbner igen.

I hvert fald har Vesthimmerlands Kommune sendt et kontraktilbud for juli og august til en mulig forpagter.

- Jeg har boet her i seks år og har ikke lyst til at flytte, for jeg er glad for at bo her. Nu får boligforeningen en chance til, og jeg håber virkelig, det lykkes at slippe af med rotterne denne gang. Ellers er jeg desværre nødt til at flytte et andet sted hen, for jeg kan ikke leve med det mere, siger Sonja Møller. AARS:

Eftersom kontrakten endnu ikke er underskrevet, vil kommunen ikke ud med navnet endnu, men håber/ forventer at der igen kan købes mad, drikke og is på Kimbrertorvet igen i løbet af denne uge. Den korte kontrakt skyldes, at forpagtningen af stedet skal sendes i udbud, hvis aftalen skal være længere varende.

Fhv. minkavler Georg Larsen, Hornum, har afleveret Aars Rotary Klubs præsidentkæde til apoteker Lonnie Skovfoged, Aars.
De
Der er sat endnu en rottefælde op.
Tirsdag morgen blev buskadset ryddet og bunddækket forstyrret for på den måde at forstyrre rotterne i Bymidten.

Turist på tour i Aars...

Nu er der igen servering

på Kimbrertorvet i Aars

Af Ture Damtoft

AARS: Næsten lige i tide til sommerkoncerterne på Kimbrertorvet i Aars åbner serveringsstedet igen.

Det er Anette Kold, der også ejer cafe Frk. Kold, som har indgået en aftale på to måneder med Vesthim-

merlands Kommune, og allerede fredag og lørdag var i sving med salg af øl og sodavand på Kimbrertorvet..

- Jeg vil have åbent, når det giver mening som til koncerterne, og så vil jeg bruge lokalerne til at anrette mad ud af huset, for vi mangler pladsen, siger Anette Kold.

Hun forventer at have åbent til alle sommerkoncerter, og når der er arrangementer på Kimbrertorvet. Samtidig skal lokalerne bruges som køkken til at forberede maden til de selskaber, hun leverer mad til både i caféen, ud af huset og på Kimbrertorvet.

- Når vi sælger på torvet, kan det være streetfood, smørrebrød, tapas og mellemmader, simpelthen det kolde bord, siger Anette Kold, der allerede til de første sommerkoncerter havde travlt trods det ustadige vejr.

- Fredag var det fadøl og sodavand, og lørdag var det kaffe, the og varm chokolade. Vi løb i pendulfart mellem torvet og caféen for at kunne følge med, siger Anette Kold.

Hendes planlagte begrænsede åbningstider skyldes ikke mindst, at hun skal have personalet til at følge med.

- Alle i branchen er udfordret med personale, og det kunne være dejligt at finde en, der kunne gå til hånde på Kimbrertorvet, siger Anette Kold. Hun har lige fået ansat en daglig leder.

Det er Sara Kirstine Mau Qvist, der efter et par ugers sommerferie begyndte at kede sig og spurgte, om ikke hun kunne begynde en uges tid tidligere.

- Det er dejligt, Sara er startet. Det giver mig lidt bedre tid til at snakke med kunderne, når de bestiller til et selskab, og hun hjælper med at bevare overblikket, siger Anette Kold.

Skal hun forpagte serveringsstedet på Kimbrertorvet udover august måned, skal hun byde på kontrakten, men om hun vil det afhænger af vilkårene.

- Hvis man skal have åbent hver dag eller næsten hver dag, så kommer jeg ikke til at byde på den, for det har jeg ikke personale til, siger Anette Kold.

Støberivej 8 . 9600 Aars . Tlf. 98 62 66 88 www.dansk-nutidsmuseum.dk

Særudstilling om Lego

Når børn tager bedsteforældrenes hånd og lytter til dem, så vil barnet forstå, at der mellem fortid og nutid er bånd - uløseligt knyttet - som ej vil forgå. For fremtidens skyld skal vor fortid bestå. Det er vores motto - det stoler vi på. Åbningstider:

Onsdage og søndage kl. 13-17 1/7-15/8 også tirsdage og torsdage kl. 13-17.

Entre: Voksne 50 kr. - Børn og unge u/18 år gratis

KONCERTER 2024

KL. 15.00-17.00 MICHAEL HAUSTED

Skal du rives ud af hverdagen og ind i et festligt øjeblik, så er Michael Hausted eminent til at skabe en stemning af samhørighed og livsglæde, der skal opleves.

19.

Gladness spiller glad- og dansevenlig musik fra 60`erne, 70`erne og lidt 80`erne + spiller også “syng med melodier” med Bamse, Lars Lilholt, Shu-bi-dua og Poul Krebs m.m.

Anette Kold var klar med kolde fadøl og sodavand ved den første sommerkoncert i Aars.

LOGO:

Turist på tour i Aars...

Koncerter i Aars under tag tegner til at blive en succes

Af Ture Damtoft

AARS: Uden det nye Kimbrertorv havde der sandsynligvis ikke været sommerkoncerter i Aars sidste weekend og igen på lørdag, hvor vejrudsigten er decideret skummel, dyster og rigtig træls ud.

ADRESSER:

KIG IND TIL OS!

6 x 365 +

Vi har et STORT UDVALG af godt genbrugstøj og tilbehør til din bolig

I kan finde os på Himmerlandsgade 101 i Aars

Syn Aars

Anlægsvej 6, 9600 Aars 62 10 90, nytsyn.dk/aars

Aars

HOBBY OG GAVER

Anlægsvej 6, 9600 Aars 62 10 90, nytsyn.dk/aars

- Den lille butik med det store udvalg!

Bomuldsgarn

Syn Aars

Anlægsvej 6, 9600 Aars 98 62 10 90, nytsyn.dk/aars

DMC broderigarn

Aida Stoffer

Strømpegarn Tyl

Acrylmaling, pensler og lærreder

Lynlåse

Broderier

Knappenåle

Broderipakninger

Bordpynt

Sytråd Synåle

Silkebånd

Men takket være tag over hovedet og lidt beskyttelse for vinden i siderne tror handelschef Jesper Nielsen på, der nok skal komme et publikum, ligesom der gjorde til Gert Degn fredag og Souvenirs lørdag.

- I betragtning af at vejret var lidt træls, gik de to koncerter godt. Der kom væsentligt flere, end jeg havde regnet med i det vejr, og folk var gode til at tage et tæppe eller en pude med, så de kunne holde varmen. Til koncerten med Michael Hausted fredag ser vejrudsigten fin ud. Til Mads Toghøj lørdag, og han plejer at trække godt med publikum, er det igen rigtig træls, men nu har vi jo overdækningen og kan sagtens holde koncert, siger Jesper Nielsen.

Den indtil videre noget våde og lidt varme sommer prøvede han også sidste år, hvor han lykkedes med at

overraske et af de bookede bands.

- Jeg ringede til dem for lige at høre, hvornår de kom. De troede jeg ringe-

de for at aflyse, men det er ikke nødvendigt mere. Og kunstnerne er selv begyndt at ringe. De har fået øje på, at vi er lidt ved musikken i

Nyt Syn Aars

Anlægsvej 6, 9600 Aars

98 62 10 90, nytsyn.dk/aars

Syn Aars

Anlægsvej 6, 9600 Aars 98 62 10 90, nytsyn.dk/aars

Aars, og vi har et godt og flot sted til at holde koncerter, siger Jesper Nielsen, der lige har sagt ja tak til en slagstøjstrio fra Aalborg Symfoniorkester, der tilbød at give koncert i august. Nu kan publikum også igen få lidt godt til ganen, og efter koncerten på Kimbrertorvet fredag flytter Anette Kold festen ned til Frk. Kold, for hun blev også ringet af en artist, der gerne vil give koncert i Aars.

- Det er Gert Bjørsted, og han vil spille i fem timer hos os. Han spiller alt muligt og lægger virkelig op til, at publikum synger med, så det håber jeg et fuldt hus vil gøre, siger Anette Kold.

Annette Marianne Kent

Ukrainske børn fik en

rolig uge i Aars

Kom til Danmark med bus, ledsaget af fire frivillige

Af Ture Damtoft

AARS: 55 ukrainske børn har fået en rolig uge i Aars, mens de var indlogeret på skolehjemmet ved HEG.

Børnene i alderen 7 til 13 år har alle mistet deres far i krigen i Ukraine, og en af dem endda begge forældre.

De kom til Danmark med bus og fire frivillige.

- En af dem er en 65-årig bedstemor til en af drengene på otte år, som har mistet begge forældre.

Han kunne ikke få lov at komme til Danmark uden sin værge, fortæller Olga Brun, der har været tovholder for sommerlejren for de ukrainske børn.

Det er den fjerde sommerlejr hun og Vasilij Petrov har arrangeret for ukrainske børn siden 2014, da Rusland annekterede Krim halvøen og der udbrød til tider regulær borgerkrig i den østlige del af Ukraine, og det er den anden sommerlejr for børn siden invasionen.

- Børnene får en god oplevelse og kommer lidt væk fra det liv i Ukraine, som kan være svært.

Her i Danmark kan de være mere rolige og bare have det sjovt. Vi havde dem med i Randers Regnskov og Leos Legeland i Aalborg og Aars Svømmehal, hvor Aars Handel havde hjulpet os til at få gratis billetter. De havde det så sjovt sammen, siger Olga Brun.

I Aars Svømmehal var vipperne i konstant brug

til det ene udspring efter det andet, og børnene have nogle gode timer i det våde vand.

Bagefter var der frokost, og maden var sponsoreret af Madbanken Vesthimmerland, endnu en af støtterne bag arrangementet, og en af dem skal fremhæver, mener Olga Brun.

- Det er Ruth Svendsen fra Skarp Salling.

Hun havde strikket 55 bamser, så de kunne få en hver, og gennem årene har hun strikket tæpper, strøm-

per og huer til babyer, som vi har sendt til Ukraine.

Det er så flot gjort, og vi er meget taknemmelige både overfor hende og alle de andre, som har hjulpet, siger Olga Brun.

Pengene til sommerlejrene er hun selv med til at få ind gennem en lang række af aktiviteter.

Hun har f.eks. lavet mad til 200 mennesker til et arrangement, serveret øl på promenaden i Aalborg og

så kommer der også penge fra fonde, hun sender ansøgninger til.

- Mange vil gerne hjælpe, og nu begynder arbejdet med at skaffe penge til den næste sommerlejr. Jeg håber selvfølgelig at krigen slutter inden næste år, men der vil stadig være mange børn, som har mistet deres far i krigen, eller måske begge forældre i et luftangreb, siger Olga Brun.

Vipperne i Aars Svømmehal blev brugt meget, da Aars Handel havde hjulpet dem til at få gratis entre under sommerlejren.
Vasilij Petrov og Olga Brun med nogle af de 55 ukrainske børn, de har hjulpet til at komme på sommerlejr i Aars.

Ny leder af musikhuset

Af Ture Damtoft

VESTHIMMERLAND:

Anne Rom Aaen er fra 1. august ny leder af Vesthimmerlands Musikhus i Aars. Hun er ansat som konstitueret kunstnerisk leder i indtil videre fire måneder, og vil have fokus på at afvikle de allerede bookede arrangementer og til at booke til programmet for 2025. Hun er uddannet musiker i klassisk slagtøj, bl. a. pauker, trommer og bækkener, og hun har for en del år siden dirigeret Kimbrergarden i Aars.

Hun beskriver sig selv som en enmands kulturel hær, og har produceret utallige kulturelle arrangementer, herunder i 10 år for Aalborg Symfoniorkester.

Den korte periode i stillingen betyder, at hun ikke forventer de store nyskabelser.

- Jeg kan måske komme med nogle pejlemærker, men den primære opgave er at afvikle det planlagte og booke til 2025. Det er en spændende opgave, og rammer lige ned i min faglighed. Jeg kommer til et hus fuld af muligheder, som jeg glæder mig til at være en del af, siger Anne Rom Aaen.

Dansk Folkehjælp i Aars sender 61 på sommerlejr

Af Ture Damtoft

AARS I næste uge sender Dansk Folkehjælp i Aars 15 familier på sommerlejr i Blokhus, hvor de bliver indkvarteret i lækre omgivelser i Danland med badeland, spilrum og tæt på vandet.

Familierne er alle på overførselsindkomst af den ene eller anden art, og sommerlejren er deres chance for at få en god ferie, og børnenes chance for også at kunne fortælle en masse om deres sommerferie når de kommer i skole igen.

For Brian Nielsen er det 29. år, han er med på sommerlejr og været med til at arrangere den.

- Det var en i Aars Billardklub, som jeg er medlem af, der dengang spurgte, om jeg ville være med på Øster-

2b, 9640 Farsø Tlf.: 9863 3022

| www.abpvvs.dk

markskolen i sommeren for at være sammen med og hjælpe børn fra Tjernobyl. Bagefter blev jeg spurgt, om jeg kunne tænke mig at være lejrleder, og det har jeg aldrig fortrudt, fortæller Brian Nielsen, der er uddannet pædagog og har arbejdet med unge mennesker i det meste af voksenlivet.

Det koster en del tusind kroner at sende 15 familier og i alt 61 personer på sommerlejr, og økonomien er kommet i stand takket være de 25 frivillige i Dansk Folkehjælps genbrugsbutik på Himmerlandsgade - og også takket være kunderne.

I alt sender Dansk Folkehjælp over 1000 familier på sommerlejr, hvor børnene i en uge kan glemme alt om afsavn i hverdagen, og de voksne kan få hjælp

til det, der kan være svært. - Børnene får en positiv oplevelse, et netværk og venner, som de ellers ikke ville have fået.

De ser, der er mange andre børn som dem, og vi skaber en tryg sommerlejr for både dem og forældrene. Og så er vi gode til at lytte til, hvad de siger. Forældrene får snakket med andre end sagsbehandlere og systemet. De må gerne læsse af på os, hvis de har brug for det. Det bliver nemmere, når børnene render rundt og har det sjovt, og de møder os, som de er trygge ved, og de ved, det ikke kommer videre, siger Brian Nielsen, der har fire andre frivillige med på sommerlejren, der også har været med i flere år.

På sommerlejren er der

også en fælles dag i Fårup Sommerland og fire fællesspisninger, hvor familierne lærer hinanden godt at kende.

- Det er ikke sådan, at de skal være sammen, især ikke når vi skal i Fårup Sommerland, for de vil jo

prøve forskellige ting. Men vi får et godt fællesskab og hygger os sammen. Problemerne kommer på afstand, og der bliver bedre plads til at grine og have det sjovt sammen med sine børn og de andre, siger Brian Nielsen.

Af Ture Damtoft

AARS: Politiet oplyser fredag, at de har modtaget henvendelser fra vidner til hærværket på Kimbrertor-

vet søndag aften, hvor døren til toilettet blev sparket ind.

- Vi har fået bud på mulige navngivne gerningsmænd, som politiet skal tale med. Vi opfordrer dem til selv at henvende sig til politiet i Aars eller Hobro, så de ikke bliver hentet at politiet på et træls sted, siger politikommissær Lars Rosenvinge. Der er tale om unge mennesker i teenage alde-

ren, og mere specifikt kan politiet ikke udtale sig for at beskytte de nu mistænkte men ikke bevist skyldige. Regningen for en ny dør, karm og lås lander på ca. 32.000 kroner ifølge et overslag fra Vesthimmerlands Kommune modtaget fra det tømrerfirma, som skal lave arbejdet.

Et beløb Aars Handel og kommunen håber kan inddrives hos gerningsmændene og forhåbentlig uden en retssag om skyldsspørgsmålet og erstatningskrav, hvis det står til Aars Handel.

- Det er kun rimeligt, de betaler omkostningerne, og så er det okay for mig, at de ikke skal straffes mere. Jeg håber, det ville være en lærestreg og gøre, at andre ikke splitter noget ad, hvis

de ved, de selv får lov at betale, siger handelschef Jesper Nielsen.

Lars Rosenvinge bekræfter, at Vesthimmerlands Kommune kan trække politianmeldelsen tilbage, og så foretager politiet sig ikke yderligere i sagen.

Både han og Vesthimmerlands Kommune ser betaling af skaderne og ikke yderligere konsekvenser som en mulighed med et enkelt forbehold, som er, at SSP skal ind over sagen for at vurdere, om der skal ske yderligere.

- Det er vigtigt, at alvorligheden får op for dem, men er det første gang, ser jeg ikke umiddelbart nogen grund til at straffe dem yderligere, siger Hans Ebdrup, afdelingsleder i Vesthimmerlands Kommune.

Fem af de frivillige i Dansk Folkehjælps butik i Himmerlandsgade, hvor de mange donationer og kunderne til dem har betydet, at 15 familier kan komme på sommerlejr.
De frivillige på sommerlejren. Fra venstre: Jane Mosbæk, Keld Poulsen, Klaus Madsen, Brian Nielsen og Anja Sode.
Anne Rom Aaen - ny leder af musikhuset.

Sikker og sjov studenterkørsel i Aars får

AARS: De har støjet lidt, de kære studenter, mens de kørte rundt til alle familier og hilste på i de seneste par uger. Og de har været sikre, det har Nordjyllands Politi sørget for.

Politiet har foretaget adskillige kontroller i Nordjylland, også i Vesthimmerlands Kommune, og alle studentervogne kunne køre videre - måske med en enkelt mindre anmærkning eller to.

Og måske med en hilsen til studenterne i huen fra politiet.

- Mange af studenterne vil gerne have en hilsen i huen fra vores kollegaer derude, så når alt det praktiske er gennemgået med kontrol af vogn og chauffør, så spidser vi gerne pennen og forfatter

ros med på vejen

en hilsen. Vi er i det hele taget blevet taget rigtig godt imod derude. Vi forsøger naturligvis at forstyrre mindst muligt og

Farveskifte hos

Røde Kors i Aars

AARS: Det hedder Røde Kors, men det var blå containere, man skulle aflevere sit aflagte genbrugstøj i.

Det kommer til at ændre sig nu, for i løbet af de kommende uger - eller når de nuværende blå er blevet “slidt op” - bliver der stillet røde containere op, også i Aars hvor Røde Kors har en genbrugsbutik i Himmerlandsgade.

I Aars betyder det en ny container på p-pladsen bag butikken og nede ved Rema 1000, hvor man også kan aflevere sit brugte, men stadig brugbare tøj.

Pænt overskud fra klovneløbet i Aars

Af Ture Damtoft

AARS: De 228 deltagere og alle gæster og frivillige ved Klovneløbet i Aars i sidste uge har nu afleveret 34.601 kroner til Danske Hospitalsklovne.

- Jeg er megatilfreds med resultatet, og det er jo en stigning på 4000 kroner i forhold til sidste år, siger arrangør Michelle Nødskou.

Mange steder er Klovneløbet en lang rute og kun løb, men i Aars er det samlet i anlægget, så der samtidig kan være en fest for både børn og voksne.

En recept hun har tænkt sig at følge igen næste år.

- Vi kan gøre mere ud af ud-

smykningen og lave mere leg for børnene. Fiskedammen virkede rigtig godt, hvor de kunne fiske gaverne, vi havde fået sponsoreret, og Kristoffer Lundholm har sagt ja til at komme og give koncert igen.

Bitten fra Kjærsgaard advokater ringede selv for at tilbyde at hjælpe med at holde styr på alle listerne, og så hjælper min familie, venner og veninder og mine søstres venner og veninder mig.

Det er så hyggeligt at arbejde med det, og vi møder folk og hinanden rent i hjertet, når vi arbejder på Klovneløbet og for børnene, siger Michelle Nødskou.

Årsagen til farveskiftet kunne vel ikke være mere indlysende.

- Når nu vi hedder Røde Kors, så skal vores containere også være røde, siger Tina Donnerborg, chef for Røde Kors Genbrug.

laver kontrollen i forbindelse med et planlagt stop på ruten, men nogle gange tager det lidt ekstra tid, siger slutter Claus Kjær-

Pedersen fra Nordjyllands Politi. I Aars sender André Dalberg en hilsen til eleverne i 3.k fra Vesthimmerlands Gymnasium for god opførsel, og en stor tak til andre i trafikken for god modtagelse.

- Jeg havde den ære at fragte 3.k rundt i Vesthimmerland og vil gerne takke for jeres tålmodighed ude på landevejen og forståelse for det lidt høje støjniveau.

Det var også en fornøjelse at møde så mange smil, unge og lidt ældre, der vinker, og alle jer der dyttede. En fantastisk klasse der kunne feste og endnu vigtigere - feste sammen.

Højt humør på alle stop, tak til jer 3.k for en fed, sjov og varm dag, skriver André Dalberg.

Aars

98 62 17 11

Michelle Nødskou er meget tilfreds med de 34.601 kroner, som Danske Hospitalsklovne har fået efter klovneløbet i Aars.
Snart vil Røde Kors genbrugscontainerne også
Avis
André Dalbergs studentervogn, hvor 3.k fra VHG havde fået fat i deres underviser Jakob Dyrmans valgplakat og ladet den pynte vognen. Privatfoto.
Politiet skrev gerne en hilsen til studenterne, når vognens sikkerhed var godkendt. Foto: Nordjyllands Politi.

Nørager er ved at blive en sundere landsby

Social aktivitet og mentale vitaminer for flere generationer

NØRAGER: Da Region Nordjylland i efteråret kontaktede borgerforeningen i Nørager og sagde: ’Vil I have 250.000 kroner til at lave mere sundhed for, så kontakt os”, var det ikke svært at sige ja tak.

Nørager var blevet udvalgt til at være med i sundhedsprojektet ’Sundhedslandsbyer’, og efter ganske kort betænkningstid valgte

Nørager borgerne da også at tage handsken op og melde sig som deltagere i projektet. Siden er der blevet holdt mange møder, og nu har den megen snak også ført til en masse forskellige konkrete tiltag, der alle har det mål, at medvirke til at byens borgere får bedret deres sundhedstilstand, både fysisk og psykisk.

- Vi har snakket meget om, at vi gerne ville have fat i

2 Amerikansk actionkomedie fra 2013.

nogle af dem, der ellers kan være svære at få fat i, når det for eksempel handler om at dyrke motion eller komme afsted til sociale aktiviteter. Og så handler det for os meget om, at den mentale sundhed også er vigtig. Der er lavet flere undersøgelser, der viser, at ensomhed og isolation er farlig for ens sundhed. Så bare det at være socialt aktiv og mødes med andre mennesker er også en me-

get vigtig ting, siger en af de ildsjæle, der er med i den lokale styregruppe, Helle Andersen, der særligt peger på en aktivitet i medborgerhuset, gamle og unge kan være sammen om.

- Social aktivitet gælder både gamle og unge. Vi oplever, at rigtig mange børn isolerer sig med deres telefon, uden at mødes fysisk med andre børn. Så en af de aktiviteter, jeg selv er meget glad for, at vi har fået op og stå, er kreative aktiviteter for børn i Kig Ind, vores medborgerhus. I løbet af sommerferien er der en flok børn, der mødes og laver forskellige kreative ting. De skal bl.a. lære at strikke, og her er der nogle ældre, der træder til og hjælper børnene i gang. På den måde er der faktisk flere, der får glæde af aktiviteten, fortæller Helle Andersen,

Aktiviteter kræver samarbejde

En anden aktivitet, der er kommet godt i gang, er gågrupper, hvor borgere mødes på en ganske uforpligtende måde og følges ad på en gåtur i noget af den skønne natur, Nørager har så rigeligt af.

Byens petanquebaner er også blevet shinet op, der

20.30 Valhalla

arbejdes med at udbygge besøgsven ordningen, på at lave flere aktiviteter for de børn, der ikke har lyst til at gå til de traditionelle sportsgrene, på at lave flere afmærkede stiforløb osv. Noget af det, der også står klart efter de mange møder, der er blevet afholdt, er, at der er brug for en samlet oversigt over alle de mange aktiviteter, der foregår i byen. Dette kræver så også, at alle kræfter i byen arbejder sammen – foreninger, frivillige, sundhedssektoren. Så alt i alt er der sat gang i en masse forskellige aktiviteter, og mange flere er undervejs. Aktiviteter, der alle har det fælles mål at gøre borgerne i Nørager sundere.

Mentale vitaminer fra

Karen Marie Lillelund - Jeg synes, det har været fantastisk spændende at være med til at sætte de forskellige ting i gang, og noget af det, jeg personligt glæder mig rigtig meget til, er, når vi den 18. september får besøg af Karen Marie Lillelund, der vil holde foredrag i Sortebakkehallen. Jeg har hørt hende en gang før, og jeg kan godt garantere for, at man går derfra som et meget gladere menneske, slutter Heller Andersen. Projekt Sundhedslandsbyer er støttet af Nordea Fonden, Landdistrikternes fællesråd, Region Nordjylland, - Sjælland og Syddanmark og er sat i verden for at bedre den generelle sundhedstilstand i landdistrikterne.

Den pensionerede CIA-agent Frank forsøger at vænne sig til det stille forstadsliv sammen med kæresten. Det er ikke let, men heldigvis bliver Frank snart hvirvlet ind i en ny, hæsblæsende mission. Et avanceret våben er forsvundet. Farlige kræfter tror, at Frank har noget med sagen at gøre. The A-Team Amr. actionkomedie fra 2010

Dansk spillefilm fra 2019. Vikingebørnene Røskva og Tjalfe tager på en stormfuld rejse fra Midgård til Valhalla med guderne Thor og Loke. Livet i Valhalla viser sig dog at være truet af den frygtede Fenrisulv og Jætterne. Side om side med guderne må de to menneskebørn kæmpe for at bevare Valhalla og redde verden fra Ragnarok.

Tidligere elitesoldat Oberst Hannibal danner sammen med tre tidligere kolleger gruppen The A-Team, som udfører hemmelige missioner for CIA. Otte år senere og efter over 80 vellykkede missioner bliver de sendt til Irak for at få fat i nogle klicheer, som irakiske oprører vil bruge til at trykke falske dollarsedler med.

Mission: Impossible - Rogue Nation

Amr. action-thriller fra 2015

Superagenten Ethan Hunt og hans kolleger fra IMF-bureauet kommer under angreb fra Syndikatet - en hemmelig organisation af frafaldne agenter. IMF har lavet nogle operationer, som har været skyld i store ødelæggelser, vil regeringen nedlægge IMF og lægge den ind under CIA.

Vera: Brudte løfter Engelsk krimiserie fra 2017. En ung, lovende journaliststuderende styrter i døden fra toppen af en forladt bygning på universitetsområdet. Er det mord eller selvmord? Uden øjenvidner og oplagte spor må kriminalinspektør Vera Stanhope og hendes team grave dybt blandt venner og familie for at afsløre, hvem der kunne ønske ham død.

UEFA Euro 2024: Werge og EM-holdet Fodbolddebat fra Islands Brygge

TV 2 Sportens fodboldredaktør Carsten Werge er klar med gode og anderledes fodbolddiskussioner direkte fra scenen på Islands Brygge i København. Her vil han - sammen med gæster med kærlighed og interesse for fodbolden - diskutere de spørgsmål

Der har været mange møder i Nørager for at tale om, hvordan man bliver en sundere landsby.
Red
Petanquebanerne er blevet frisket op.

Et “mirakuløst” held i uheld ved Haverslev

Af Ture Damtoft

HAVERSLEV: En 60-årig mand slap ífølge politiet “mirakuløst” med kun overfladiske skader ved et alvorligt solouheld på Roldvej øst for Haverslev.

Når man ser skaderne på bilen, er udtrykket ikke overdrevet.

Uheldet sket klokken 00.56 natten til mandag, hvor politiet modtog et automatisk opkald fra den forulykkede VW T-Roc.

Det var et såkaldt eCall opkald, hvor der foretages opkald til 112, hvis føreren ikke er i stand til det.

- Vi kunne konstatere, at bilen af uforklarlige årsager var endt i den modsatte side af køreretningen. Bilen havde først ramt et træ, så et træ mere - og lå på siden, siger politikommissær Lars Rosenvinge.

Kølerhjelmen, dele af forskærmen, forhjul, batteriet og andre vragdele lå omkring bilen, der var landet på førersiden. Den 60-årige fører af bilen klagede over smerter i benene og ømhed i kroppen, og var teknisk fastklemt - teknisk fordi døren ikke kunne åbnes.

- Det er nærmest mirakuløst, han er sluppet med overfladiske skader. Bilen har fået en ordentlig omgang, siger Lars Rosenvinge.

Brandvæsenet skar taget af bilen for at få den 60-årige fører ud, og han blev taget med til tjek på hospitalet.

En bil med eCall er selv i stand til at ringe til alarmcentralen, hvis der sker en ulykke, hvor en eller flere airbags udløses. Samtidig fortæller den, hvor ulykken

Af Ture Damtoft

VESTRUP: Børnene på Vestrup Skole og LBO kan nu blive mere sikre i trafikken med en ny trafikbane i skolegården, som blev færdig i sidste uge.

Banen er lavet med hajtænder, rundkørsler, fodgængerfelt og endda en el-ladestander, og samtidig er der malet en basketbane og andre legeområder op i skolegården. Pengene er kommet fra Østrup Fonden og Sparekassen Danmark,

er sket, og etablerer en taleforbindelse mellem alarmcentralen og bilen. Funktionen er et lovkrav

i alle nye bilmodeller fra 2018, altså ikke nye biler, men nye modeller lanceret efter 1. marts 2018.

alle

efter støtteforeningen for Vestrup Skole præsenterede projektet.

- Banen er til alle årgangene men især til de børn, som er ved at lære at cykle. De bliver mere sikre, trygge og selvstændige i trafikken, siger René Arent fra skolebestyrelsen, der selv har to børn på skolen. Vestrup Skole har elever fra Vognsild, Morum, Gislum og Østrup, og mange af børnene cykler til skole, når først de har lært det. Derudover er der ude-

skoling med udflugter til f.eks. Vognsild Sø og naturrummet ved Østrup.

- Ligeså snart de starter i skole, skal de meget på udeskole, og de skal jo være sikre i trafikken, inden de tager på tur. Mange børn cykler meget herude, og den nye bane er en mulighed for at træne trafiksikkerhed, med rundkørsler, fodgængerfelt og hajtænder, som er nogle af de ting, der kan være udfordrende, når man skal ud og begå sig i trafikken, siger René Arent. Glæden som

Tyveri for 140.000 kroner i Vestrup

VESTRUP: Klokken lidt over et natten til torsdag var der indbrud i et skur på Vestrup Skole. To gerningsmænd brækkede et beslag på porten op og brugte derefter en vinkelsliber til at skære en hængelås op for at skaffe sig adgang til målet.

En Husquarna traktor med doserblad på til en sammenlagt værdi af ca. 140.000 kroner.

- De vidste præcist, hvad de kom efter. På overvågningen kan man se, de parkerer og går lige hen til skuret. De brugte et kvarter på at komme ind

og havde deres hyr med at skubbe traktoren hen til parkeringspladsen og op i bilen, siger en ærgerlig serviceleder Anders Kjær Kristensen.

- Det er da for dårligt. Jeg håber, nogen har hørt eller set noget, for det har larmet meget, da de brugte vinkelsliberen. De arbejder for ihærdigt for sagen, de skulle bare bruge energien til noget lovligt, siger han.

Der er tale om en orange Husquarna traktor Air422 AWD 4WD og et sort doserblad.

Har man oplysninger, der kan hjælpe opklaringen, kan politiet som altid kontaktes på 114.

storage: Depotrum, lagerrum og arkivrum • Klimareguleret og skadedyrssikret • Alarm og videoovervågning • Elektronisk adgangskontrol Hjortkærsvej 7, 9600 Aars - Tlf. 50 86 99 94 www.himmerlands-boxrum.dk

børnene har af banen, og hvordan de udfolder sig, er fantastisk at være vidne til, og børnene har også været ret gode til at beskrive, hvor fedt de synes, banen er blevet blevet, og hvor sjovt det er at lege på den.

- Det er jo gennem legen, at de lærer bedst. Som f.eks. ladestanderen med to parkeringspladser, så de kan lege, der skal strøm på cyklen. Og så er det lavet i en kvalitet, som var det på en hovedvej eller E45, siger René Arent, uden at han dog forventer, børnene skal derud.

- Banen er lavet for at skulle holde til de næste mange årgange af skolebørn, slutter han.

En ladestander til cykler er en del af læringen gennem leg på Vestrup Skole og LBO.
Cykelbanen skal hjælpe
børnene til at blive mere sikre og trygge i trafikken, når de f.eks. skal på udflugter.
Det er næsten svært at genkende en bil, som man kan se er motorblokken intakt, men alt andet i forenden af bilen splintret og revet af.
Bagenden og bunden af bilen ser nærmest intakte ud i modsætning til den totalt smadrede forende.
Serviceleder på Vestrup Skole, Anders Kjær Kristensen, foran garageporten, hvorfra der natten til torsdag blev stjålet en Husquarna traktor.
Kirsten Olsen Nørregade 24, Østrup

SPORT

Lægger et godt fundament i Aars Idrætsklub

Af Ture Damtoft

FODBOLD: Foråret bød på en lidt svingende sæson for Aars Idrætsklubs førstehold i Serie1.

En lille scoringskrise i de første kampe, en god stime af sejre der pludselig blev afløst af tre nederlag i træk og så en masse skader, der gav nye men urutinerede spillere en mulighed.

Samtidig skulle træner Kristian Skriver og konsulent - eller assistent - Henrik Larsen også lige finde hinanden i et for dem begge helt nyt set-up.

Nu er sæsonen slut, og de er klar til at gøre status, og da de møder journalisten på stadion i Aars, fortæller deres afslappede kropssprog og smil lynhurtigt, at

samarbejdet er gået godt. - Vi skulle lige lære hinanden at kende, men rent egoistisk var jeg meget entusiastisk. Jeg har fået en rutineret sparringspartner, som jeg også har lært meget af. Som fodboldtræner har jeg haft en meget pragmatisk tilgang og valgt de 11 bedste til holdet fra uge til uge. Det har jeg haft rimelig succes med, og nu er vi i gang med at lave et fundament, hvor Aars får en spillestil, hvor det handler om at tage initiativ og ikke bare lukrere på modstandernes fejl, siger træner Kristian Skriver som det første om samarbejdet.

Det bedste fra begge I over et årti har han trænet flere forskellige klubber og er rykket op flere gange med Gundersted, Hornum og Aars.

Henrik Larsens erfaring er også bygget op gennem

mange år som træner og på et lidt højere niveau, eftersom han har været træner i divisionsfodbold og en enkelt sæson i superligaen.

Men det betyder slet ikke, han føler sig bedre end eller vil bestemme mere end Skriver.

- Det er Kristian, der er træner, og det er ham, der tager beslutningerne. Vi kombinerer det bedste fra begge sider, og vi er enige om udtrykket, siger Henrik Larsen.

Da Kristian Skriver begyndte i klubben i forårssæsonen 2022, kom der 10 til 20 spillere til træning.

Nu kommer der ofte både 30, 35 og 40 spillere, og både ham selv og Henrik Larsen stiller krav til spillerne.

Men spillerne ser udviklingen i sig selv og som hold, og derfor kommer de igen og holder fast i Aars IK.

- Jeg havde en spiller, der kom tilbage til Aars efter nogle år væk, og han sagde, det var som at komme tilbage til en ny klub. Både med træning men især hvor mange, der er med omkring holdene og den udvikling, der har været, siger Kristian Skriver.

- Det gik lidt trægt med at finde vores spillestil og få spillerne til at omstille sig til at begynde med. De kunne være lidt låst i et system og skulle lige vænne sig til det, siger Henrik Larsen, og Kristian Skriver nikker i enighed.

Træningen er nu mere varieret end for et år siden, og de to tilrettelægger op til og retter til efter behov ved hver træning.

Der bliver hele tiden set på, hvor der kan optimeres.

Lidt mere prioritet Også udenfor banen hvor de er enige om, at der gerne

må gives lidt mere prioritet til førsteholdet.

- Det er nogle små ting, men hvis vi f.eks. havde en bedre tid på træningsbanen om vinteren, hvor vi jo kun kan bruge kunstgræsbanen, ville vi måske få lidt flere til træning, og spillerne ville måske have lidt mere energi.

De små ting, som kan optimeres, har Henrik været god til at have opmærksomhed på, og der må gerne være lidt fokus på førsteholdet, for det giver jo alle spillerne noget at se op til og have en ambition om at være med i, siger Kristian Skriver.

- Ved at justere på selv små ting, er vi jo med til at udvikle klubben og spillerne, og vi kan se, de virkelig udvikler sig.

Det giver ikke sig selv, at en spiller som Lucas Hagner skal blive delt topscorer i rækken, og vi har jo spillet os frem til rigtig mange

chancer.

Den udvikling og fundamentet af vores spillestil skal vi bygge videre på, og der må førsteholdet godt få lidt prioritet, siger Henrik Larsen.

Tilskuerne på Sparekassen Danmark Stadion er gode til at bakke holdet op, men der er også stemmer, som det er svært at høre noget positivt fra.

Ifølge de stemmer får man indtrykket af, at Aars IK aldrig kan spille godt nok, og man burde da som minimum spille fast i Jyllandsserien.

Ambitioner som Kristian Skriver og Henrik Larsen deler.

- Vi tror på vores spillere, som næsten allesammen kommer fra Aars, og det er spillernes udvikling, vi fokuserer på. Så håber vi, resultaterne af deres og vores arbejde kommer til efteråret, siger Kristian Skriver,

En tennis camp i Aars med lidt for god plads

Aars Tennisklub har i mere end 25 år haft en camp på klubbens anlæg i den første uge af skolernes sommerferieperiode.

I år var kun 12 børn tilmeldt campen, væsentligt færre end de seneste to år hvor over 30 børn tilmeldt. Heldigvis havde alle 12 børn en rigtig sjov og hyggelig Camp i de fire dage, som den forløb over.

Børnene mødte så talstærkt op alle dage, som de kunne, og klubbens to trænere Emma Henningsen og Marcus Uhrenholt

stod klar til at holde gang i aktiviteterne. Campen er både for klubbens medlemmer og ikke medlemmer.

Formålet er at give børnene i alderen 7 - 14 år fire indholdsrige dage. Selvfølgelig primært med tennis men der er også plads til mange andre sjove aktiviteter.

Er man ikke medlem i klubben, tilbydes man at fortsætte efter sommerferien og resten af klubbens udesæson til medio september uden merbetaling, og på den måde håber Aars Tennisklub løbende at få nye generationer med.

Campen blev sponseret af Sparekassen Danmark, og med tilskud fra Vesthimmerlands Kommunes feriepulje kan deltagergebyret holdes meget lavt. Klubben vil i løbet af efteråret evaluere campen for måske at finde en begrundelse for den lave deltagelse i år.

- Der er kommet meldinger fra fodboldcamp og svømmecamp om, at de har haft samme udfordringer med deltagerantal i år, så det er ikke bare vores egen camp, der har manglet deltagere, siger Bolette Kristensen, der har haft ansvaret for afvikling af campen i rig-

Fodbold
Tennis
Trænerne Bolette Kristensen bagerst til venstre og Marcus Uhrenholt yderst til højre gav de 12 deltagere på Aars Tennisklubs fire dages tenniscamp en god oplevelse.
Fra venstre: Henrik Larsen og Kristian Skriver har fået et godt samarbejde i Aars Idrætsklub, hvor de mener et fundament af spillestil er ved at være indøvet af spillerne efter en lidt svingende forårssæson.
Aars Idrætsklubs førstehold i aktion på Sparekassen Danmark Arena. (Arkivfoto)

Regnen drillede Aars Open

Aars Tennis og Padel Klub gennemførte turnering med 65 deltagere

Tennis

TENNIS: I weekenden afviklede Aars Tennis og Padel klub sin traditionsrige Aars Open for tennisspillere, hvor både turneringsspillere på divisionsplan, motionister og veteraner deltog. Aars Open er en turnering, der favner bredt. Der blev brug for alle de kompetencer, som turneringsleder Kenneth Møller Nielsen har opbygget gennem 12 år med afvikling af turneringen.

Så vidt vides var det første gang i turneringens historie, der går over 30 år tilbage, at en hel dag næsten regnede væk.

Turneringen var fuldt booket med 65 deltagere. Omkring 80 kampe skulle afvikles over to dage, så der var programsat kampe begge dage fra morgen til sen aften.

Lørdag var der kampe på klubbens fem baner,

men efter ca. en time kom regnen, og spillet måtte stoppes. Vejrudsigten viste regn stort set resten af dagen, så rækkerne i damer og herre A single, der er en licensrække, blev hurtigt igangsat på klubbens ene indendørsbane, og med hjælp fra nogle spillere fra Viborg, blev deres to indendørs baner booket, så alle damer A-kampe blev afviklet i Viborg. Det lykkedes ikke før sidst på eftermiddagen at

LÆSERBREVE

Ugennemtænkt grøn omstilling kan ramme drikkevandet

Bestyrelsesmedlem i Farsø Vandværk, Per Havbro, Jens Baks Vej, 3, Farsø, er bekymret for Vesthimmerlands drikkevand:

På baggrund af deltagelse i borgermøde mandag, 17. juni i Dronning Ingrid hallerne har jeg en bekymring for grundvandet og derved drikkevandet i hele Vesthimmerlands Kommune.

Helt forståeligt fyldte solceller og vindmøller meget denne aften, sammenholdt med BioCirc og Vesthimmerlands kommunes håndtering af området i Holme og opland.

Hvis jeg kigger på det fremtidige Power-to-x anlæg og de slides, der blev fremlagt denne aften, sidder jeg tilbage med en bekymring i forhold til grundvandet og derved drikkevandet i Vesthimmerland.

Når jeg sammenholder størrelsen på Power-tox anlægget i Holme med

Energistyrelsens forventninger til vandforbrug, skal der til 1 GW brintproduktion bruges 0,9 mio. kubikmeter ultra rent vand svarende til 1,4 mio. kubikmeter grundvand. Som jeg læser slides, vil der blive et 2 GW anlæg i Holme (mit skøn) svarende til 2,8 mio. kubikmeter grundvand.

Det er hvad 50.000 personer bruger på et år.

Der bor ca. 37.000 i Vesthimmerlands Kommune. Det vil sige at belastningen af vores grundvand mere end fordobles med dette anlæg.

Til sammenligning bruges der i Aars, Aalestrup, Aars og Løgstør vandværker samt fjerkræslagteriet i Aars ca. 2 mio. kubikmeter vand om året jf. indvindingstilladelser.

Det giver mig grund til nedenstående bekymringer. Min bekymring går på, at der i Holme ikke er nogle alternativer til grundvand

få udendørsbanerne gjort spilleklar igen, og herrer A-kampene blev afviklet sammen med nogle få øvrige kampe, da de fleste spillere i de øvrige rækker var kørt hjem, med besked om, at deres kampe første ville komme i gang om søndagen.

Kenneth Møller Nielsen og tidligere turneringsleder Poul Erik Pedersen tog en rådslagning da udendørsbanerne kom i gang. I alle ikke-licensrækker ville

kampene om lørdagen blive reduceret til et sæt og ved 6-6, skulle kampen afgøres i en tie-break. Dette ville bevirke, at man kunne nå alle kampe om søndagen. Med godt humør - Heldigvis er tennisfolk tålmodige idrætsudøvere, da de aldrig ved, hvornår deres kampe går i gang. De har ofte oplevet udsættelse på grund af vejret, men dette var ekstremt. Søndagen bød heldigvis på godt og tørt vejr, og der blev spillet kampe med godt humør, siger turneringsleder Kenneth Møller Nielsen.

Der var stor ros til klubben for afviklingen under de svære omstændigheder, og alle er klar igen næste år. Vinder af lodtrækningspræmien fra VW Aalestrup & Hobro, gratis brug i 14 dage af en ny VW personbil, gik til Michael Østergaard Nielsen, Hobro. Vinder af herrer A-rækken blev Lukas Høj Jensen,

Aarhus 1900, der vandt over Mads Henningsen, Aalborg Østre (tidligere Aars spiller) med cifrene 6-0, 5-7, 17-15 i match tiebreak. Vinder af dame A-rækken blev Ve-

i fremstillingen af Ultra rent vand, idet havvand og spildevand ikke er aktuelt i Holme. For det første er der intet havvand i Holme. For det andet er det planen, at spildevandet fra Vesthimmerland skal pumpes til renseanlægget i Mariager. For det tredje er det urealistisk, at BioCirc kan udvinde denne mængde vand fra deres biogasproduktion.

Jeg bliver grundlæggende bekymret for, at der er et økonomisk incitament til at bruge grundvand, da grundvand er det suverænt billigste at omdanne til ultra rent vand.

Der er ingen steder italesat, hvad der skal ske med det opkoncentrerede spildevand - rejekt vand? Rejekt vandet er det opkoncentrerede spildevand, der opstår, når der produceres ultra rent vand til Powerto-X. På 1,4 mio. kubikmeter grundvand bliver der ca. 450.000 kubikmeter rejekt vand, når der dannes 950.000 m³ ultra rent vand.

Hvad skal der ske med det ultra rene vand, efter brinten er udvundet? Skal det afledes til bæk? Og hvilken betydning får det for miljøet deromkring?

Hvad skal der ske med rejekt vandet?

Jeg har en bekymring omkring den voldsomme mængde grundvand, der skal bruges i Holme. Hvil-

ken betydning vil det få for grundvandet andre steder i Vesthimmerland, når der skal hentes så store mængder? Får det betydning for kvaliteten på drikkevandet i de omkringliggende byer?

Jeg er bekymret over, at det ikke blev italesat på borgermødet, og jeg kan ikke se, om det er tænkt ind i projektet. Det er yderst vigtigt, at der geologisk bliver beregnet på hvilken betydning en så stor indvinding af grundvand får i Vesthimmerland.

Det er ikke ukendt, men veldokumenteret, at grundvandet i Danmark er under pres med forekomster af forskellige uønskede stoffer, herunder nedbrydningsprodukter fra pesticider og lign. – Vesthimmerland er ingen undtagelse!

Nå jeg ser på den forureningssag, som veldokumenteret, blev fremlagt på borgermødet - og som har været kendt siden 2021, den blev først løst i sidste uge - kan jeg ikke undgå at blive bekymret for drikkevandet.

Her tænker jeg på om vores kommune kan håndtere den energipark, som er planlagt. Er projektet fuldstændig gennemtænkt?

Opstår der problemer, har Vesthimmerlands Kommune og BioCirc så viljen og evnerne til at få det løst?

Et relevant spørgsmål ikke mindst når man kigger på omtalte forureningssag, hvor det virker til at hverken Vesthimmerlands Kommune eller BioCirc havde viljen til at få det løst.

Hvordan skal det gå, hvis der opstår en katastrofe, der berører grundvandet? Her kan jeg ikke helt lade være med at tænke på situationen for borgerne i Ølst. Jeg forlod borgermødet med det indtryk, at den grønne omstilling, som

KLINIK FOR FODTERAPI

Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix

Bymidten 1, 9600 Aars

Udebehandling efter aftale Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg

Værdiskabende

Vesthimmerlands Kommune ønsker for at nå klimamålene, handlede om flest mulige arbejdspladser til laveste pris. Hvilke konsekvenser energiparken reelt har for vores vandmiljø var slet ikke italesat. Projektet virker uigennemtænkt. Ovenstående tal og fakta er taget fra slides på borgermødet samt fra Vesthimmerlands Kommunes, BioCirc, Miljøstyrelsens og Energistyrelsens hjemmesider.

BLANDEDE
KØB & SALG
SUNDHED & VELVÆRE
Vinder af dame A-række: Fra venstre Tora Sir Dorf og Veronika Bevola.
Vinder af herre A-række: Fra venstre Mads Henningsen og Lukas Høj Jensen.
Vinderen af en VW personbil i 14 dage, Michael Østergaard Nielsen.
ronika Belova, Skive, over Tora Sirdorf, Viborg, med cifrene 6-1, 6-0. Vinderne blev præmieret med gaver fra Vinoble og HEAD.

...fra kyst til kyst

annoncen må fylde op til 20 ord! er der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - også med max. 20 ord.

Betaling:

Kontant ved indlevering af annoncen, eller send via e-mail ???? og overfør betalingen via s wipp eller Mobilepay.

Gammelt jern og metal afhentes. Store mængder købesafhentes med lastbil med grab. Ring til Thomas/Maria.

Tlf: 40 54 18 39 / 51 26 22 76

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930érne til 1970èrne. Polstrede læne-og loungestole og sofaer. Ring til Steen.

Tlf: 20 70 92 34

Køb og tilbud/vurdering af indbo/dødsbo. Tilbud på totalrydning. Kontakt:

Tlf: 28 51 62 64

Skrot, gammelt jern afhentes. Totaloprydning.

Tlf: 40 19 92 59

DØDSBO OG RESTBO KØBES. ALT HAR INTERESSE.

Tlf: 20 70 92 34

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 89.121 husstande!

SÅDAN INDRYKKES EN

LOPPEANNONCE:

Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen. ELLER du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst.

Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce.

1. Almindelig loppe annonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.-

2. Udvidet loppe annonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.-

3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.-

Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms. Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00 til næste uges avis.

GOD FORNØJELSE!

Betaling vedlagt:

Møbler fra perioden 1930 til 1990. Dansk design, teak, palisander, syret eg, fyrretræ, polstrede lænestole. Kontakt Martin

Ting til salg: 9/7-12/7 kl. 10- 15. Kom og gør en god handel. Kjeldhøj 101, Ertebølle, 9640 Farsø. Bl.a. legetøj, brugsting, kreating og meget andet.

Annoncen sendes til:

aars avis, Himmerlandsgade 150, 9600 aars senest fredag kl. 9.00

Mrk.: ”Loppemarked”

Plantesalg: Anneksvej 43, Alstrup, 9640 Farsø. Den 10.-14. juli kl. 10-17. Liljer, solhatte, violfrøstjerner, hosta og mange andre stauder.

Tlf: 98 63 40 24

 Kontant  Check

annoncetekSt:

Tlf: 51 94 56 01

 Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

SÆLGES:

FLYTTESALG! Vaskemaskine, damecykel, otiumstol, diverse møbler og mange andre pæne ting sælges.

Tlf: 30 96 63 14

Loppemarked: Den 10.-14. juli kl. 10-17. Anneksvej 43, Alstrup, 9640 Farsø. Mange sjove ting, kom og gør en god handel. Har Mobilepay.

Tlf: 98 63 40 24

Telefon:

Jordbærplanter. Tidlig sort: Høst fra primo juni. Stort udbytte. Flotte og søde bær. Pris pr. plante: 10 kr. - 30 stk.: 250 kr. - 50 stk.: 400 kr. Bestil nu og afhent efter uge 31.

Tlf: 20 30 45 48

Afsenders navn og adresse:

Sælges: Solid reol, 3 fag. Velegnet til garage eller værksted. Mål: H: 2,12 m, L: 2,53 m, D: 0,73 m. Skal afhentes i Aalestrup. Pris kr. 500 kr.

Tlf: 29 63 15 97

Biler, motorcykler, campingvogne og traktorer henvises til avisens øvrige annoncepladser

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud i fem aviser!

Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00

Mrk.: ”Loppemarked”

Betaling vedlagt:

 Kontant

ANNONCETEKST:

 Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

50 kr . FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD.

150 kr . FOR LOPPEANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD.

Telefon:

Afsenders navn og adresse:

Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr. Tlf:

100 kr . FOR LOPPEANNONCE OM F. EKS. LOPPEMARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED.

Stort loppemarked med gamle ting og

Flot velourstue. Meget velholdt. Pris 3.500,-

LANDBRUGSNYT

Flere unge end forventet vil etablere sig som landmand

Af Ture Damtoft

Markant flere unge landmænd har søgt om økonomisk støtte til at etablere sig i landbrugserhvervet, end hvad der var forventet og derfor afsat midler til.

Detoplyser Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der var afsat 193 mio. kroner til ordningen om “etableringsstøtte til unge landbrugere”, og der er indkommet ansøgninger for over 234 mio. kroner fra 374 ansøgere.

I gennemsnit bliver det potentielt et tilskud på over 625.000 kroner til hver ansøger, hvis ansøgningen godkendes.

Den store interesse glæder ikke overraskende fødevareminister Jacob Jensen (V), der har som mærkesag at få flere unge

til at vælge landbruget som levevej, og han har besluttet at finde midler fra 2026 budgettet til at imødekom-

Politik og følelser har taget magten

Peter Rosendal, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, Jordrup

Aftalen om et ”grønt” Danmark er landet, så nu har mange igen en forventning til, at en politisk og følelsesladet beslutning vil give ro i fremtidens landbrug.

Dermed skal Danmark være foregangsland på klima – igen med nye afgifter som det eneste land i verden.

Når vi nu vil ligestille landbruget med andre erhverv på klimadagsordnen, er det for mig svært at forstå, at vandmiljøet ikke skal have samme udgangspunkt. Det fremgår ellers i den for nyligt fremlagte aftale, at man vil overholde vandrammedirektivets miljømål med ”god økologisk tilstand” og udskammer landbrugets kvælstof som værende eneste problem. Det er til trods for, at vi

har opfyldt nitratdirektivet, der netop omhandler landbrugets kvælstof –med hundrede procent opbevaring, udbringning på marker og oplysningspligt. Modsat er det estimeret, at man om halvtreds år vil kunne opfylde spildevandsdirektivet – altså et modsvarende direktiv som nitratdirektivet underlagt vandrammedirektivet. Et af de helt store pro-

vikle dansk landbrug, så vi også i fremtiden har et stolt erhverv. Det har været en rigtig beslutning at lempe kravene til at søge støtteordningen for at etablere sig. For selvfølgelig skal vi skabe de bedste rammer for, at det bliver nemmere og mere attraktivt som ung landmand at overtage stafetten fra tidligere generationer, siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen.

Han lempede i 2023 for kravene til uddannelse for at kunne modtage etableringsstøtte.

Landbrugssektoren forventes at skulle gennemgå et generationsskifte på op mod en tredjedel af landbrugene inden 2030.

Regeringen og parterne i den grønne trepart netop blevet enige om, at regeringen skal arbejde for, at den økonomiske ramme for etableringsordningen løftes med i alt ca. 200 mio. kr. frem mod 2030.

me de mange ansøgere.

- Det er utroligt positivt, at så mange unge kræfter har lyst til at træde til og ud-

blemer er de mange kemiske forbindelser, som er i spildevandet – og så kommer bakterierne oveni.

En rapport fra statsrevisorerne viser derudover, at ekstremt mange udledninger direkte i vandmiljøet sker udenom indberetninger og har ingen tilladelser.

Det må siges at være en rigtig kedelig sag for Kommunernes Landsforening.

Den er ikke kun ejere af de mange spildevandsanlæg, men agerer også myndighed på området.

Utroligt, at der ikke er nævnt et ord om det i Aftale om et Grønt Danmark. Og hvad med fjordene? Er det lettest at putte hovedet busken og undgå at forholde sig til det? Tilsyneladende.

Også miljøgodkendelser af kemiske produkter er et limbo, som Dansk Industri ikke vil forholde sig til. Vi ser en stor forskelsbehandling i myndighedsbehandlingen, hvor man ikke benytter samme miljømål for kemi generelt, heriblandt medicin og pesticider.

Det er på trods af Vandrammedirektivets krav om overvågning af vandmiljø-

- Jeg er meget tilfreds med, at vi med den grønne trepart tager sikringen af fremtidens landbrug dybt alvorligt. Det er vigtigt, at dansk landbrug forbliver på danske hænder, at vi fortsat udvikler den grønne omstilling, og leverer nogle af verdens bedste fødevarer, siger Jacob Jensen.

Regeringen vil nedsætte en såkaldt hurtigt arbejdende ekspertgruppe, der skal afdække unge landmænds udfordringer med etablering og afrapportere allerede indenfor fem-seks måneder.

Gudstjenester

Søndag den 14. juli

Aars Kirke 9 30

Aars Frikirke 10 00

Skivum Kirke 11 00

Giver Kirke Ingen

Blære Kirke Ingen

Gislum Kirke Ingen

Vognsild Kirke 11 00

Haubro Kirke Ingen

Ulstrup Kirke 9 30

Gundersted Kirke Ingen

Veggerby Kirke Ingen

Sønderup Kirke 9 .00

Suldrup Kirke Ingen

Bislev Kirke Ingen

Ejdrup Kirke Ingen

Der er afsat ca. 193 mio. kr. årligt i perioden 20232027, og samlet ca. 964 mio. kr. i alt for hele perioden, det hele indtil videre finansieret via EU-midler.

et, som blev tydeligt under en retssag, hvor kammeradvokaten kunne forklare, at danske myndigheder kun undersøger tre procent af, hvad de er forpligtet til i forhold til direktivet. Kun tre procent.

I Vandrammedirektivet er der tre vigtige principper:

1. Forsigtighedsprincippet: Her skulle der være samme regler for alle kemiske produkter. Det er der ikke.

2. Forureneren betaler:

Hvor er afgiften på kemi, medicin og prioriterede stoffer? Væk.

3. One out, all out: Man kan ikke kun tage et problem og sige, at man ikke vil forholde sig til de andre.

Jeg hører ofte fra de såkaldte grønne partier og organisationer – senest Landbrug & Fødevarer – at de bekymrer sig om vores natur og miljø – det gør vi andre også. Politik er grimt, når man kan tilsidesætte kemiske cocktaileffekter med følelser.

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø

Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81

Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Presning/Wrapning af rundballer udføres.

Mulighed for variabel størrelse fra Ø 1,2 - 1,5 m. ANDERS JAKOBSEN Hvorvarp - 21 47 14 76

Løgstør Kirke (11 00 Teltet på havnen) og 14 00

Aggersborg Kirke Ingen

Kornum Kirke Ingen

Løgsted Kirke Ingen

Salling Kirke Ingen

Oudrup Kirke 9 30

Næsborg Kirke Ingen

Vindblæs Kirke Ingen

Ranum Kirke Ingen

Malle Kirke 9 30

Vilsted Kirke 11 00

Overlade Kirke 9 30

Farsø Kirke Ingen

Vester Hornum Kirke Ingen

Hyllebjerg Kirke 9 .00

Flejsborg Ingen

Louns Kirke Ingen

Alstrup Kirke Ingen

Strandby Kirke 10 30

Ullits Kirke Ingen

Foulum Kirke 9 00

Svingelbjerg Kirke Ingen

Trængstrup Frimenighed Ingen Kgs Tisted Kirke Ingen

Binderup Kirke 10 30

Durup Kirke Ingen

Rørbæk Kirke Ingen

Grynderup Kirke Ingen

Stenild Kirke 9 00

Brorstrup Kirke Ingen

Ravnkilde Kirke 9 00

Aarestrup Kirke Ingen

Haverslev Kirke 10 30

Aalestrup Kirke 10 00

Vesterbølle Kirke Ingen

Der henvises til kirkernes egne hjemmesider ved evt. ændringer af kirketiderne.

Smågrisenoteringen

Beregnet notering uge 28

Basis 455,24 (455,34)

Økologi 897,91 (897,91)

(8,85)

Peter Rosendal.
Maskinparken skal udskiftes løbende i landbruget og engang i hver generation skal landmanden også.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen. Foto: Steen Brogaard.

2 nætter fra 1.149,4 nætter fra 2.299,-

Vandre- og cykelferie i Nordtyskland

Hotel Haus Hubertus i Schneverdingen på Lüneburger Heide Tag på opdagelse i naturen, hvor den er allersmukkest og mest tilgængelig: Det urgamle hedelandskab Lüneburger Heide ligger mindre end tre timers kørsel syd for den danske grænse, og her kan I følge en af Tysklands mest populære vandreruter, Heidschnuckenweg, og et væld af andre afmærkede cykel- og vandreruter. Derfor er det godt at indkvarteres på Hotel Haus Hubertus i udkanten af hedebyen Schneverdingen, for her bor I lige op til skoven og hedelandskabet, 500 meter fra blomsterparken Heidegarten, hvor I kan nærstudere den lokale flora – og ikke mindst direkte ved ruterne ind til de store seværdigheder på den bilfrie del af Lüneburger Heide.

En oase på Sydfyn

Pris pr. pers. i dbl. værelse

1.349,-

Pris uden rejsekode 1.499,-

• 2 overnatninger

• 2 x morgenbuffet

• 1 x 2-retters middag

3 nætter Sommerferie:1.849,- 5 nætter 2.849,-

Hotel Faaborg Fjord Spa & Wellness ★★★

Her bor I på første parket til det sydfynske øhav og alle Fyns fristelser: Hotellet har privat strand, badebro og strandbar til de lune sommerdage samt ny flot wellnessafdeling til de dage, hvor vejret driller – og havudsigten kan nydes hele året fra restauranten og solterrassen. Hele året kan I låne en cykel gratis og tage på tur – besøg Faaborg, hvor vægterne stadig går aftenrunde, tag på vandring i Svanninge Bakker og måske en udflugt til Egeskov Slot (22 km).

• 1 x 3-retters middag

• Fast lavpris på spa-entre inkl. forfriskninger, badetøfler og badekåbe

• Vær. m. balkon/terrasse

• Rabat på greenfee

Børnerabat (ved 2 voksne) 1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-17 år ½ pris.

Valgfri ank. t.o.m. 1.11. samt man-fredag 4.11.-20.12. og 27.12.2024.

Aktiv sommer i Toscanas bjerge

3 nætter fra 1.349,- 7 nætter fra 3.149,-

Il Ciocco ★★★ nord for Barga i Toscana, Norditalien Tjek ind til den betagende udsigt over Toscanas bjerge på jeres italienske sommerferie i det solglødende landskab nord for Lucca (43 km). Her bor I højt hævet i 1.100 meters højde og med et fantastisk panorama over dalen, middelalderbyerne og vinmarkerne ned mod floden Serchio, der bruser med smeltevand fra de italienske alper.

Valgfri ank. 11.6.-27.9. samt tirsdag til fredag 1.10.-25.10. 2024.

Pris pr. pers. i dbl. værelse

2.449,-

Pris uden rejsekode 2.749,Pristillæg t.o.m. 26.6. og 8.-26.9 : 400,27.6.-7.9.: 1.700,-

• 5 overnatninger

• 5 x morgenbuffet

• 2 x 3-retters middag

• 1 fl. toskansk vin pr. værelse ved afrejse

• Værelse med aircondtion samt balkon med panoramaudsigt

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-4 år gratis.

2 børn 5-14 år ½ pris.

Telefonen er åben hverdage kl. 9-17. Specialtilbud på kør selv-ferie arrangeret i samarbejde med:

• 3 overnatninger

• 3 x morgenbuffet

• 2 x 3-retters middag/buffet

Valgfri ankomst t.o.m. 31.12.2024.

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-3 år gratis.

2 børn 4-11 år ½ pris.

Ølbryggeri i Østrig

Hotel Bräurup ★★★★ i Mittersill, Salzburgerland

På Hotel Bräurup tager syvende generation af værtsfamilien Sassner imod jer, når I ankommer til Mittersill. Her er den gode historie en del af oplevelsen – bl.a. når I bliver inviteret på ølsmagning på hotellets eget lille bryggeri. Husets brygmester blev i 2011 kåret til verdens bedste øl-sommelier, og han står på skuldrene af en 300 år gammel tradition, der er lige så spændende at få fortalt om som at smage de forskellige øltyper.

Pris pr. pers. i dbl. værelse

4.299,-

Pris uden rejsekode 4.599,-

• 5 overnatninger

• 5 x morgenbuffet

• 5 x 4-retters middag

• Velkomstdrink

• 1 x ølsmagning

• Turistkortet Nationalpark Sommercard med 1 gratis adgang dagligt til valgfri attraktion (bjergbaner, greenfee, friluftsbade m.m.)

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-2 år gratis.

1 barn 3-5 år kr. 1.149,-. 2 børn 6-13 år kr. 2.299,- pr. barn. Turistskat EUR 2,- pr. pers. fra 14 år pr. døgn.

Vinferie i Sydtyskland

Hotel Der Löwen & Haus Goethe ★★★

7 nætter 3.699,-

Valgfri ankomst t.o.m. 27.10.2024.

Pris pr. pers. i dbl. værelse

2.799,-

Pris uden rejsekode fra 3.099,Pristillæg t.o.m. 31.10.: 450,-

• 5 overnatninger

• 5 x champagnebrunch

• Velkomstdrink

• 1 x 4-retters middag

Midt mellem Schwarzwalds skovklædte bjerge og Frankrigs berømte vinrute gennem Alsace ligger ferieregionen Breisgau. Bo midt i historiens vingesus på et hotel, der i sig selv er en stor oplevelse på jeres vinferie.

På Hotel Der Löwen & Haus Goethe på Staufens rådhustorv har der været drevet hotel i 600 år.

Valgfri ankomst t.o.m. 18.12.2024.

• 1 x KONUS Karte til gratis bus- og togkørsel i hele Schwarzwald-regionen

• 1 x besøg hos brændevinsmuseum og 1 x besøg hos mikrobryggeri

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-5 år gratis.

1 barn 6-14 år ½ pris. Turistskat EUR 1,60 pr. person over 15 år pr. døgn.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.