Aars Avis nr. 23 - 2024

Page 1

24-årig fra Hornum tilVM i saunagus

Pilte-vikinger fra Aars indtog Hobro

AARS: I weekenden var det niende gang anlægget i Aars var centrum for Stafet for Livet.

Over 500 deltog i ind-

samlingen til fordel for Kræftens Bekæmpelse, og for første gang var der også et hold fra Løgstør med. Komiteen bag stafetten

i Vesthimmerland holder fast i Aars som base, fordi forholdene ikke kan blive bedre, men håber på større deltagelse fra resten af

kommunen til 10 års jubilæet i 2025.

Nu er den nye E-3008 her! Overlegen og kompromisløs er den parat til at demonstrere sin styrke og revolutionere markedet. Med rækkevidder, priser og

nyt niveau. Er du klar til at opleve den fuldendte, elektriske SUV? Så prøvekør den til åbent hus her i forretningen. Åbningstider i weekenden er kl. 11 -16.

Til samtlige husstande www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 98. årgang - Nr. 23 ONSDAG 5. Juni 2024
Sønderup · Suldrup · Farsø · Østrup · Aalestrup Løssalg: 5,00 kr.
10-11
Aars · Hornum · Haubro · Vegger · Haverslev · Binderup · Nørager ·
Læs mere side
390 kr.
under optimale ladeforhold v/normalopladning 20 - 80%: 4 timer og 50 minutter., max. ladeeffekt
20-80%: 30 min., max. ladeeffekt på 160 kW. Prisen er ekskl. metallak og gælder, så længe lager haves. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. *Påvirkes bl.a. af kørestil, hastighed, vejr og tilvalg af udstyr, hvor især høj hastighed og lave temperaturer
Side 17 Side 4 Forbrug*: 168 Wh/km. Rækkevidde*: 525 km. Halvårlig grøn ejerafgift:
Opladningstid
(11 kW); v/hurtig-/lynopladning
reducerer rækkevidden.
udstyrsniveauer som overgår alle forventninger. Tag plads bag rattet, det futuristiske Panoramic i-Cockpit®
oplev elektriske
helt
NY E-3008 100% ELEKTRISK NY PEUGEOT E-3008 329.990 KR. FRA RÆKKEVIDDE KM 525 Fremhævet udstyr - 19" alufælge - Panoramisk touchskærm 2 x 10" HD - LED-forlygter - 180° HD Bakkamera - Trådløs Apple CarPlay / Android Auto - og meget mere DANMARKSPREMIERE ÅBENT HUS HELE UGEN PEUGEOT AARS KLAUS BUUS A/S Messevej 10 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 22 24 - peugeot.dk/aars Klaus Buus A/S Messevej 10 • 9600 Aars 98 62 22 24 • www.klausbuus.dk
og
kørepræstationer på et
med fast
Aars
Stafet
base i

rundt

- egnens lokalavis siden 1927

Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S

Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk

Oplag: 15.950

I redaktionen: Ture Damtoft redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider:

Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00

Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19?

Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution på mail til reklamation@dnmh.dk eller udfyld den elektroniske formular på ligeher.nu/reklamation

Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen

De Lokale Ugeaviser.

Runde fødselsdage

85 Sonja Kirstine Pedersen, Møllevej 9C 2. t.h., Aars, onsdag, 12. juni.

som var med til Landsstævne i 1986. Udover alle disse gøremål har Merete og Ejner Larsen fundet tid til ind imellem at passe syv børnebørn.

Ejner Larsen er et sympatisk menneske som kan tale med alle. Hans interessefelt favner vidt, han er ordholdende og løser alle opgaver med energi, overblik en helt særlig ro.

70

John T. Laursen, Gislumvej 111, Aars, lørdag, 8. juni.

50

Torben Nørgaard, Kg. Frederiks Vej 7, Aars, fredag, 7. juni.

Formand med borg udenfor vinduerne

Omdrejningspunktet i Mads Krarups liv har været Aggersund og Aggersborg. Nu er han blevet formand for Vesthimmerlands Museum og var med til åbningen af særudstillingen om Aggersborg forleden.

Tlf. 98 64 18 69

TLF: 98 64 18 69

Åbent hele døgnet alle dage - året rundt

Åbent hele døgnet alle dage - året rundt

Ditte I. Dalgaard

Det er altid én af os, du møder, og vi er 100% lokale

Møller Ditte I. Dalgaard Trine Rybjerg

75 Ejner S. Larsen, Oustrupvej 29, Aars, lørdag, 8. juni.

Ringborgen er blevet en vigtig del af Mads Krarups arbejde i Aggersund Borgerforening, hvor han som formand gennem 12 år i en del af tiden har arbejdet side om side med Vesthimmerlands Museum i kampagnen for at få Aggersborg udpeget som verdensarv.

Mads Krarup er født og opvokset i Aggersund, hvor han allerede som barn blev bidt af maskiner og teknik, og har arbejdet med det lige siden, indtil han i år valgte at pensionere sig selv.

Mindeord

Ditte I. Dalgaard Trine Rybjerg Trine Rybjerg www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

Det er altid én af os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

af os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk 13 24 døgnet rundt

AARS BEGRAVELSESFORRETNING BEDEMAND BIRGITTE LANDRY

Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt Tlf. 70 20 41 41

Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk

Gravsten - Granit -

forbi udstillingen på Svoldrupvej 174. Her finder du et bredt udvalg af stentyper, inskriptioner og en række andre produkter. Ring gerne forud for dit besøg, så er du sikker på personlig betjening.

Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer.

Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale.

E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Ejner Larsen er en erfaren mand indenfor friskoleverdenen, men er også en ildsjæl i det lokale kulturliv. Han har altid involveret sig i lokalsamfundet.

Ejner Larsen er læreruddannet fra Herning Seminarium og var ansat ved en folkeskole og to efterskoler inden han i 1984 blev lærer ved Klim Friskole i Han Herred. Her var han til 1991, da han blev headhuntet til en stilling som leder på Haubro-Søttrup Friskole. I 2005 besluttede

Ejner Larsen at stoppe i Haubro, men blev kort tid efter ansat som leder af Ulfborg Friskole. Efter fem år her flyttede Merete og Ejner Larsen tilbage til Vesthimmerland - og seks gange i løbet af få år sagde han ja til midlertidige job som skoleder - to gange i Klim, to gange i Guldbæk, en gang i Holstebro og en gang på Gregers Krabbe Friskole i Aarestrup.

Hertil kommer, at han har været lærervikar på Blære Skole og Østermarkskolen i Aars i flere omgange.

Ejner Larsen har været særdeles aktiv omkring “Stafet for Livet” i Aars, har været formand for Arosia Koret og formand for musikhuset Alfas Venner. Desuden har han været engageret i DGI Himmerland som instruktør for mange gymnastikhold, heraf et

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9. Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Familien Christensen har indsendt mindeord om Manna Christensen, Gislumvej 20, Aars, der døde lørdag, 1. juni, 90 år.

Manna Christensen blev født på Vannerupgård i Vannerup ved Farsø 22. august 1933.

Hun var den ældste i en søskendeflok på fem, og arbejdede i hjemmet efter skoletiden og til giftemålet med Benny Christensen i 1951.

De bosatte sig på en lille ejendom ved Havbro efter giftemålet.

Efter et par år flyttede de til Strandby, hvor de købte en lidt større ejendom hvor to sønner blev født.

Her boede de et par år. Den yngste søn blev født inden de købte en større ejendom i Klotrup.

I 1968 var Manna Christensen med til at starte Kimbrerkroen i Aars.

Parret købte herefter Simested Hotel, og drev hotel nogle år inden de flyttede til Aars. Parret overtog herefter Cimbrerbilerne i Aars.

Manna Christensen arbejdede i køkkenet på Solvang og derefter på Farsø Sygehus.

Firmaet voksede, og hun kom hjem og passede telefon og kørte bus. Samtidig passede hun børnebørnene.

Manna Christensen havde den store sorg at miste sin mand Benny i 2013. Fortsættes side 3

Forældrene havde et landbrug og en tilstrækkelig stor maskinpark til også at fungere som maskinstation, og Mads Krarup skulle ikke tænke så meget over, hvad han ville efter Folkeskolen, for han begyndte at arbejde på gården. Som 18-årig skulle han aftjene værneplig. Han blev først udtaget til Livgarden, men sagde nej tak, fordi han skulle skrive under på, at det var frivilligt.

I stedet kom han til Dronningens Livregiment i Aalborg og blev prikket på skulderen for at komme ind til militærpolitiet, men sagde nej af samme grund.

Begge dele har han fortrudt, og især det sidste, for man skal aldrig sige nej til en gratis uddannelse, siger han.

Efter 12 måneders værnepligt blev Mads Krarup uddannet som driftsleder på Lyngby Landbrugsskole, der lidt misvisende lå i Roskilde.

Her blev Mads Krarup færdig i 1975, og han vendte snuden hjemad mod Aggersund og forældrenes gård, som han overtog i 1978 sammen med sin hustru, Lisbeth.

De havde kørt i skolebus sammen og begyndte at kigge lidt til hinanden i militærtiden, og har været sammen lige siden.Parret har to døtre, en søn og 11 børnebørn.

I 1985 meldte Mads Krarup sig ind i Aggers-

borg Venstrevælgerforening. Nu er han medlem af Løgstør Venstre og har siddet i bestyrelsen i 30 år.

Han har været medlem af byrådet i både Løgstør og Vesthimmerlands Kommuner, og stillede op til det seneste kommunalvalg, dog uden at blive valgt.

Men han giver den fortsat en skalle for lokalsamfundet ved Aggersund, og ser Aggersborg som en kæmpe del af områdets identitet.

Selv var Mads Krarup 42 år, inden han var på ringborgen første gang, men han er kommet der jævnligt siden. Ringborgen lå jo lige udenfor døren, og så er den historiske interesse også blevet udviklet en del siden ungdommen. Han ser udpegningen som verdensarv som en absolut chance, og vil være med til at gribe den, og føre det vidt med turisme og bosætning både lokalt og i kommunen. Verdens største ringborg ligger lige udenfor vinduet i hjemmet, hvorfra han kan stå og kigge op på borgen. Landbruget solgte han i 1993, og i år er maskinerne solgt. Nu kalder Mads Krarup sig selv pensionist, men har aldrig haft så travlt før, og ikke mindst med planerne om et besøgscenter, der skal etableres ved Aggersborg og planer om udvikling af Vesthimmerlands Museum.

Men der bliver tid til ture ud i naturen med familien, og meget gerne til Sverige, hvor mobilmasterne er få og freden og roen stor.

SIDE 2 5. JUNI 2024 Ugens portræt
Abonnementspris: 900,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr.
fra
ekspedition
Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl.
11
nummer
bladets
Tlf.
Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup
25 17 70 65 E-mail: kimabol13@gmail.com
Mærkedage i Aars Avis
Vi
tager ansvar for indholdet og er tilmeldt
Manna Christensen. Mads Krarup. Torben Rask Isa Ejdrup Birgitte Landry Claus Landry Karsten Svendsen Jens Møller
Gårdsten - Produkter til haven HIMMERLAND den lille uafhængige stenhugger v/ Allan Bo Sørensen Svoldrupvej 174 . 9600 Aars . Telefon: +45 20 78 07 66 Mail: post@himgrav.dk . www.himgrav.dk . @HimmerlandGravstenogGranit
den
HIMMERLAND
Ditte I. Dalgaard Trine Rybjerg
www.himgrav.dk
Kig
lille uafhængige stenhugger
Ejner Larsen - 75 år lørdag, 8. juni.

Svane stjal billedet

Af Thorkil Christensen, redaktør

På søndag, 9. juni er der valg til Europa-Parlamentet. Danmark skal have 14 pladser besat, og der var lagt op til en periode forud for valgdagen med politisk debat. I Aars og i Vesthimmerland kunne det blive særlig interessant, fordi egnen har en lokal kandidat med, som der uanset partitilhørsforhold, tilsyneladende er stor opbakning til.

Men en svane kom i vejen - og stjal billedet. Det er ikke det hvide svanepar i Skøjtesøen i Aars, som forleden udrugede ni unger, men udsendelserne “Den sorte svane” på TV2, som har rystet Danmark med afsløringer om, hvad der foregår af ulovligheder i et tæt samspil mellem personer fra landets under- og oververden.

“Den sorte svane” har været det helt store samtaleemne i den senere tid, og er det formentlig lidt endnu, efter afsløringer i det kriminelle miljø omkring hvidvask af sorte penge, ulovlig dumpning af forurenet jord fra store byggepladser, og kammerateri, formentlig mod betaling, for at få forskellige sager til at glide nemmere igennem det offentlige system. En topadvokat med speciale i konkurssager er blevet fyret, og en udvalgsformand i byrådet i Køge Kommune har valgt at trække sig efter det blev afsløret, at han regelmæssigt havde spist frokost med en eller flere af byens “banditter i habitter”.

Der er således efter de første udsendelser “rullet hoveder”, og sandsynligvis er det ikke slut endnu. Der er fem efter sigende afslørende TV-udsendelser. Hovedpersonen er en erhvervsadvokat, som er hyret ind til at være muldvarp - mod betaling.

Det er godt og afslørende fjernsyn, som i opmærksomhedsværdi helt overgår debatterne med kandidaterne til Europa-Parlamentsvalget på søndag. Disse kandidater og deres bagland har stort set op til dette valg kastet alle deres æg - læs: markedsføringskroner - efter de sociale medier og til fremstilling af valgplakater. Det er en kæmpefejl, for ved at undlade at bruge andre medier mistes fokus, og når så TV2 samtidig går på med “Den sorte svane - ja, så bliver der ikke meget almindelig snak blandt borgerne om Europa-Parlamentet.

Derfor bliver det spændende at se, hvordan det går på søndag. Ved de seneste to EP-valg har stemmeprocenterne ikke været særlig høje. For hele EU var stemmeprocenten ved det seneste valg i 2019 kun omkring 50 pct. Med en lokal kandidat havde jeg nok forestillet mig, at vi i Vesthimmerland kunne klemme stemmeprocenten et pænt stykke opad i forhold til 2019. Men også i forhold til andre landsdele - for EU, uanset om vi synes om det eller ej, er noget som vedrører os alle, og som vi er nødsaget til at forholde os til af hensyn til fremtiden.

Nogle havde troet at valgets hovedspørgsmål ville handle om, hvordan vi løser verdens klimaproblemer, men det emne er siden 2019 røget ned på andenpladsen, overgået af international sikkerhed, naturlig vis forårsaget af krig i Ukraine og i Gaza-området.

Krig og kriminalitet er noget som optager befolkningen. Derfor er der heller ikke noget at sige til, at “Den sorte svane” har stjålet billedet fra EU-kandidaterne.

Hun solgte huset på Kong Christiansvej i 2018 og flyttede i lejlighed på Gislumvej, hvor hun boede til det sidste.

Manna Christensen satte familien højt og nød når sønnerne med familie var samlet. Hun fulgte til det sidste med i, hvad familien lavede. Manna havde mange interesser som håndarbejde, puslespil og kortspil med kortklubben.

Hun startede i genbrugsbutik og på nutidsmuseet,

Min elskede hustru vores kære mor, mormor, oldemor og søster

Gurli Nybo

* 17. januar 1945 er stille sovet ind Aars, den 31. maj 2024

På familiens vegne

Bjarne Nybo

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 8. juni kl. 11.00

Vor kære far, svigerfar, bedstefar og oldefar

Dalum Nielsen

* 9. oktober 1934 er stille sovet ind

Haverslev, den 2. juni 2024

Karin og Finn

Jens Ole og Malene

Svend Erik

Inge og Bjarne

Niels Jørn og Dorthe

Begravelsen finder sted fra Haverslev Kirke fredag den 7. juni kl. 11.00

Vores elskede mor, svigermor, farmor og oldemor Manna Christensen

* 22. august 1933

er stille sovet ind Aars, den 1. juni 2024

Et hjerte af guld holdt op med at slå to flittige hænder er gået i stå

På familiens vegne

Niels, Gerlif og Kim

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 8. juni kl. 13.00 Højtideligheden slutter ved kirken

Advokatvagt i Aars

Advokatvagten yder gratis vejledning den første hverdags-torsdag i hver måned i tidsrummet kl. 16.00-17.00.

• Advokatvagten har til huse hos Norden Advokatfirma, Kirkegade 1, 9600 Aars.

• Advokatvagten foretager mundtlig rådgivning og kan kun benyttes ved personlig henvendelse.

TRAKTORTRÆK

FREDAG DEN 21. JUNI KL. 18.00 v/ MESSECENTER VESTHIMMERLAND

da hun nåede en alder, hvor hun stoppede i firmaet og ville have mere fritid til familie og venner. Disse job passede hun til januar i år.

Manna Christensen blev ramt af sygdom og blev indlagt, hvorefter den triste besked om kræft blev modtaget. Hun ønskede at komme hjem, og familien passede Manna den sidste tid i hjemmet. Manna Christensen efterlader sine sønner, svigerdøtre, børnebørn og oldebørn.

Aars Y’s Men’s Club GENBRUGSBUTIK

Markvænget 36, Aars

Se info: www.aars.ysmen.dk

Himmerlands LandboUngdom Gør Himmerland lidt sjovere...

Brugbare effekter (ikke tøj og sko) til LIONS LOPPE- OG GENBRUGSMARKED

Afhentning: Kontakt os på tlf. 9390 9223

Indlevering: Hver onsdag kl. 9.30-12.00 i Loppehuset, Industrivej 72B, 9600 Aars eller i Lions Genbrugscontaineren på Genbrugspladsen i Aars. Tak for din støtte

Har du ikke modtaget Aars Avis torsdag kl. 19.00. Udfyld den elektroniske formular på ligeher.nu/reklamation eller sende en mail til reklamation@dnmh.dk

5. JUNI 2024 SIDE 3 BEKENDTGØRELSER
NYE ÅBNINGSTIDER: Hver torsdag kl. 14.00-17.00 Første lørdag i hver måned kl. 10.00-12.30 Kontakt: Tlf. 40 28 70 07 - 98 62 19 24 Aflevering af effekter under halvtaget.
✃✃ ✃✃
FØLG OS PÅ
ER AVISEN UDEBLEVET?

Pilte-vikinger fra Aars indtog Hobro

AARS: Lørdag, 25. maj kom 50 FDF Pilte fra Aars, Overlade, Viborg, Hobro, Randers, Støvring og Overlund til Hobro for at blive trænet som vikinger.

Efter flere års pause var en flok entusiastiske frivillige fra hele landsdelen gået sammen om at lave et arrangement for FDF Pilte i Landsdel 2. Det resulterede i en weekend, hvor alle

FDF pilte, som går i 3. og 4. klasser i landsdelen, var inviteret til at blive trænet som vikinger i Hobro.

De 50 børn plus deres ledere ankom til Ambupladsen i Hobro for at sætte deres telte op.

Lørdag eftermiddag gik med at træne vikinge færdigheder og lave udstyr. Her skulle man lave sig en vikingehjelm og sværd. Pap

og skumgummi har ikke levet forgæves.

Der skulle laves vikingesmykker. Trænes med sværd på balancebom, kastes med den store vikingeøkse, som i dagens anledning var udskiftet med en gummistøvle. Man skulle selvfølgelig også træne i at lave madbrød over bål. Efter en hård træningsdag var der festmiddag.

BEKENDTGØRELSER

Dette foregik på rigtig vikingemanér med helstegt pattegris.

Som næsten altid hvor FDF samles over længere tid, var der lejrbål med underholdning leveret af nogle FDF-seniorer som viste deres kunnen i lejrbåls sketch.

Søndag drog man på tur til Fyrkat. Her var der rigtige vikinger, der kunne for-

tælle om, hvordan det var at leve i vikingetiden. Der blev også trænet med sværd og skjold, så sveden drev af de aktive FDF Pilte.

- Det var dejligt at der endelig kunne stables et arrangement for Pilte på benene. Der har ikke været et rigtigt Pilte arrangement siden 2019.

Så nu kan vi kun glæde os til næste år, hvor der for-

håbentligt igen kommer et arrangement for vores pilte, sagde Søren Carøe fra FDF Landsdelsledelsen. De unge, som stod for vikingearrangementet, kom allerede med ideer om, hvad de næste Pilte weekender kunne indeholde. Allerede til sommer kan FDF Landsdel 2’s større børn og unge glæde sig til, at de skal til Tjekkiet på lejr.

Aars Kirke

Arrangementer

Gudstjenester:

9/6 kl. 9.30 v/ Knud Erik Weinkouff Hansen

16/6 kl. 9.30 Festgudstjeneste med besøg fra venskabssognet i Tanzania v/ Lone Primdahl Dolmer

23/6 kl. 9.30 v/ Knud Erik Weinkouff Hansen

30/6 kl. 9.30 v/ Lone Primdahl Dolmer

Kirkebilen kører til alle gudstjenester i Aars Kirke. Ring til Cimbrerbilerne, tlf. 98 62 24 94, senest en time før gudstjenesten. Er du gangbesværet, beder du blot chaufføren om at komme ind og hente dig.

HJERTELIG VELKOMMEN

Vi glæder os, for d. 10.-24. juni får vi besøg af 8 venner fra vores tanzanianske venskabsmenighed. De er taget den lange vej fra Karagwe i Tanzania for at møde Aars sogn og menighed, og der er planlagt et omfattende program, dels et offentligt, dels et mere privat program. Af programmet kan nævnes: Tirsdag den 11. juni bliver der kl. 10.00 budt velkommen af borgmester Per Bach Laursen på Rådhuset og kl. 11.00 byder handelsstandschef Jesper Nielsen velkommen på Kimbrertorvet.

Søndag den 16. juni festgudstjeneste i Aars kirke kl. 9.30. Lørdag den 22. juni udsalg i Danmission, hvor gæsterne vil være til stede i butikken.

Vi ønsker vores gæster hjertelig velkommen og håber, de må få et dejligt ophold hos os.

FESTGUDSTJENESTE

SØNDAG DEN 16. JUNI KL. 9.30

I anledning af besøg fra Tanzania. Gudstjenesten tilrettelægges i samarbejde med gæsterne fra venskabsmenigheden i Kayanga og præsterne ved Aars Kirke. Pastor Jovinary Karoro prædiker (oversættes til dansk) og sognepræst Lone Primdahl Dolmer er liturg. Der vil i løbet af gudstjenesten være forskellige musikalske indslag og Aars Kirkes Børne-Unge teater medvirker. Efter gudstjenesten er menighedsrådet vært ved en let frokost i AKS - Aars Kirke/kultur og Sognehus. Alle er velkommen.

KONCERT I AARS KIRKE

ONSDAG DEN 19. JUNI KL. 19.30

Jens Olav Heckmann, sanger, arrangør og komponist spiller koncert i Aars Kirke med musik fra sit debutalbum ”JEG GIK MIG UD”. En unik og sanselig musikalsk oplevelse, hvor didgeridooen, det urgamle australske blæseinstrument, møder de gamle danske folkeviser og salmer på en ny og overraskende måde. Jens Olav er til daglig ansat som kirkesanger i Aars Kirke.

INTERNATIONAL FÆLLESSPISNING

TORSDAG DEN 20. JUNI KL. 18.00-20.00

TIRSDAGSCAFE - LIGE UGER I AKS (AARS KIRKE/KULTUR OG SOGNEHUS, AARS)

TIRSDAG DEN 11. JUNI OG 25. JUNI KL. 14.30-16.00 For alle, der har tid og lyst til en hyggelig og god snak.

KIRKEGÅRDSVANDRING M. START VED KIRKEN

MANDAG DEN 17. JUNI KL. 19.00-21.00

Leder af kirkegården Ken Thøgersen og sognepræst Jens Jacob Jensen viser rundt og fortæller om kirkegården - bl.a. om en større kirkegårdsomlægning i området vest for kirken.

I forbindelse med omvisningen bliver der en kop kaffe.

I anledning af besøg fra Tanzania arrangeres en ekstra International Fællesspisning. Det foregår som altid i AKS - Aars Kirke/kultur og Sognehus, Kirkeplads 6, 9600 Aars. Medbring mad til det fælles ”tá-selv-bord” svarende til det antal, I kommer. Vi glæder os til et spisefællesskab på tværs af alder, kultur og religion. Venlig hilsen Internationalt udvalg ved sognepræst Lone Primdahl Dolmer, tlf. 3068 0789

PILGRIMSVANDRING I BYOMRÅDE

LØRDAG DEN 22. JUNI KL. 9.30

Ca. 4,5 km. Vi mødes i Aars kirke, hvor vi synger pilgrimssang inden vandringen. Der serveres en kop kaffe/te efter vandringen. HUSK: Vand til eget forbrug. Flere oplysninger fås hos: Kirke- og kulturmedarbejder Marianne Klausen Tlf. 2021 7906, mail: makl@km.dk

Næste gang: 6/7 kl. 18.30, ca. 2,8 km.

Læs mere om vores arrangementer på www.aarskirke.dk og på Facebook-siden ”Aars Kirke”

SIDE 4 5. JUNI 2024
Der gøres klar til kagespisning, inden besøget på Fyrkat. (Foto: Tommy Just Soelberg) Der bliver trænet og kæmpet hårdt med skjold og sværd. (Foto: Tommy Just Soelberg)

Aars får besøg fra Tanzania

Kendskab giver venskab, siger sognepræst Lone Primdahl Dolmer

AARS: Aars Kirkes venskabsforening har inviteret gæster fra Tanzania til Vesthimmerland.

I perioden 10+. til 24. juni kommer der otte gæster fra Kayanga, som er Aars Kirkes venskabsby i Tanzania.

Tirsdag, 11. juni bliver den store velkomstdag i Aars, hvor gæsterne tages imod fra morgenstunden i AKS – Aars Kirke-kultur og Sognehus. Midt på formiddagen bliver der velkomst i i byrådssalen på rådhuset ved borgermester Per Bach Lauritsen, og inden middag byder handelschef Jesper Nielsen velkommen på Kimbrertorvet.

Alle kan være med til at byde gæsterne velkommen og Aars Kirke opfordrer interesserede til at møde op på Kimbrertorvet, hvor der på storskærm vil blive vist billeder fra Tanzania. Bagefter skal gæsterne besøge forskellige butikker og tale med butiksindehavere i Aars.

Gæsterne er desuden inviteret til at besøge HEG

- Himmerlands Erhvervsgymnasium, Nørklerne fra Røde Kors og Farsø Efterskole.

I løbet af de 14 dage

besøget varer kommer gæsterne til at bo rundt om i kommunen hos værter, der sidste år deltog i rejsen med Aars Kirke til Tanzania.

Søndag, 16. juni bliver der festgudstjeneste i Aars Kirke, hvor præsten fra Kayanga prædiker og de tanzaniske gæster medvirker med et musikalsk indslag. Efter gudstjenesten byder menighedsrådet på frokost. Sognepræst Lone Primdahl Dolmer, der sidste år var rejseleder på turen til Tanzania, glæder sig over den store opbakning til besøget. Udover private sponsorer og menighedsrådet har Rotary, Lions Club, Y’s Mens klubberne, A.R.F. Støtteforening, Vesthimmerlands Kommune, handelsstandsforeningen, Danmission og Viborg Stift givet økonomisk støtte. Formålet med besøget er udover at gengælde den store gæstfrihed som gruppen fra Vesthimmerland oplevede, da de besøgte Kayanga, at bygge bro mellem kulturer på tværs af verden, at inspirere til udvikling i uddannelse, sundhed- og erhvervslivet i Tanzania, at møde hinanden som venner og få oplevelser sammen, at udveksle ideer til kirkens liv og vækst i Tanzania og i Danmark, og at øge mellemmenneskelig forståelse i verden.

- Vi tror på, at kendskab giver venskab, og at verden på den måde bliver et bedre sted af være, siger Lone Primdahl, der er formand for Aars Kirkes Venskabsforening.

5. JUNI 2024 SIDE 5
Torvemarked i byen Kayanga i Tanzania. Unge i Aars Kirkes venskabsby Kayanga. Sognepræst Lone Primdahl Dolmer, Aars, var sidste år rejseleder på turen til Tanzxania.

Af Ture Damtoft

AARS: Aggersborg med optagelse på Unescos Verdensarvliste blev kronen på værket for museumsdirektør Broder Berg og samtidig hans svanesang.

Fredag, 21. juni er der afskedsreception efter 16 år i spidsen for Vesthimmerlands Museum, og åbningen af en ny udstilling

om Aggersborg blev hans svanesang - og bestemt en hvid en.

- Udpegningen af Aggersborg som verdensarv er kronen på værket efter 15 års arbejde, for at overbevise Unesco. Vi havde et brag af en fest i september 2023, og siden har vi arbejdet på at formidle verdensarven og synliggøre Aggersborg og

de andre ringborge. Der er mange processer i gang, og den nye udstilling er en del af processen, som vi begyndte at planlægge for halvandet år siden, sagde Broder Berg i sin åbningstale for omkring 200 fremmødte gæster.

Udstillingen viser en række nedslag i den lange historie om ringborgene i Danmark, hvor Aggersborg var den absolut største, og en model af den hjælper beskueren med at visualisere et sted, der summede af rejsende og handel.

Der er også flere sværd udstillet, og de er vidnesbyrd om det egentlige formål med ringborgene - at styrke kongens magt og om nødvendigt med våben og krigere.

Udstillingen “Kongens borg – først og størst” inviterer alle med på en rejse mere end 1000 år tilbage i tiden til det magtfulde, velstående Limfjordsland.

Den er en af to særud-

stillinger, der blev åbnet på museerne i Aars i fredags.

Rødder og herkomst

Anden særudstilling er kunstneren Esben Hanefelt Kristensens illustrationer til Saxos Danmarkskrønike.

Tre af malerierne er lavet specifikt til samlingen, og viser Odin komme ridende på Sleipner, Aggersborg og omgivelser samt Harald kristner danskerne.

Det er malerier, som Himmerlands Kunstmuseum håber at kunne rejse fondsmidler til efterfølgende at erhverve.

- Esben Hanefelts fantastiske og farverige værker forener kulturhistorien med kunsten i en højere enhed, sagde Broder Berg om malerierne.

- Vi kan være stolte af Aggersborg og udnævnelsen til verdensarv. Det er jo helt vildt og vanvittigt, at

vi i Vesthimmerlands Kommune har verdensarv, sagde formanden for byrådets kultur- og fritidsudvalg Per Nyborg i sin tale. Efter dem var der bobler og pindemadder til gæsterne. En af dem var tidligere bibliotekar i Aars, Karin E. Knudsen, der har en stor interesse for vikingetiden. - Der er en kobling til de forskellige vikingeborge, og det er godt formidlet. Med krig og uro alle steder, er det vigtigt at kunne følge sine rødder og sin herkomst, og det kan man med denne udstilling. Jeg er skandinav og er faktisk stolt af at være det, og med den her udstilling bliver man lidt mere stolt, sagde Karin E. Knudsen. Udstillingen om Aggersborg er åben frem til marts 2025, udstillingen af malerierne frem til

ber

SIDE 6 5. JUNI 2024
Fra venstre: Formanden for Vesthimmerlands Museum Mads Krarup, kunstneren, Esben Hanefelt, museumsdirektør Broder Berg og formanden for byrådets udvalg for kultur og fritid Per Nyborg ved den store model af Aggersborg på udstillingen. Broder Berg holdt velkomsttale for de 200 gæster og med to af Esben Hanefelt Kristensens malerier som baggrund.
okto-
2024. Simested Cementstøberi Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45 se meget mere: www.simested-cement.dk Fabrikspriser LECA - FUNDA BLOKKE Direkte salg til erhverv og private Havefliser Belægningssten Følg os på Facebook Let Svær Sudoku 13 - Easy 4 7 5 8 7 6 2 1 5 8 1 5 3 8 1 6 2 8 7 1 4 7 3 6 2 9 5 8 1 3 2 1 7 4 Sudoku 13 - Hard 4 3 9 4 3 8 1 4 3 6 7 6 9 8 9 1 7 5 8 8 2 4 1 SUDOKU Bestil et gratis Salgstjek Danebo Aars 98 62 24 00 Flot svanesang for
Aars Nye udstillinger om Aggersborg og Saxo er åbnet på Vesthimmerlands Museum
Broder Berg i
med
Omkring 200 gæster var
til åbningen af de to særudstillinger på Vesthimmerlands Museum.

Natur og trivsel for unge i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND:

Sammen med tre andre kommuner skal Vesthimmerland i samarbejde med lokale foreninger udvikle aktiviteter i naturen som middel til at skabe trivsel for unge.

Naturvejledning Danmark står bag det tre-årige projekt “Frirum og fællesskab i naturen”, som er støttet af Velux fonden.

I alle kommuner kommer naturvejledere til at spille en særlig rolle som brobygger og facilitator for samarbejdet mellem de kommunale enheder og frivillige foreninger.

- At finde en løsning på sådan ”en bro” ser jeg som naturvejleder som en af de helt store opgaver i dette projekt. I mit job kender jeg både til de kommunale og foreningernes udfordringer med at engagere og fastholde unge i specifikke aktiviteter over længere tid. Men i Vesthimmerland har vi måske fundet en metode, der virker. Fra et tidligere projekt har vi gode erfaringer med at bygge et tilbud op omkring en fritidsjobmodel i naturen, disse erfaringer vil vi tage med ind i dette projekt, siger naturvejleder i Vesthimmerlands Kommuner, Karin Winther. Hun har fået etableret et samarbejde med Vesthimmerlands foreningskonsulent og ungdomsskolen Ung Vesthimmerland.

Her mødes de unge til en kursusrække med forskellige temaer, der skal klæde dem på som kommende ”NaturTalenter”.

- Når de unge har gennemført kurset, vil de igennem et nyt fællesskab have tilegnet sig nye kompetencer og naturfærdigheder, som kan

sætte i spil i fritidsjobs hos bl.a. foreningerne, fortæller Karin Winther. Tanken er efterfølgende at tilbyde lokale foreninger et samarbejde med NaturTalenterne, hvor de unges kompetencer sættes i spil. Samarbejdet henvender sig til alle foreninger, som har interesse og ønsker om natur- og udendørsaktiviteter.

- Vi ved, at det ikke kun er spejderrelaterede foreninger men også idrætsforeningerne, der tilbyder naturaktiviteter i deres foreningstilbud, så vi tror på, at deltagerne på NaturTalent-holdet på denne måde, kan komme rundt og bliver bekendt med en masse foreninger, som de måske ikke havde kendskab til i forvejen. Og som de måske heller ikke ville opsøge på egen hånd. Med et NaturTalentkursus i rygsækken kommer de derimod med viden og kompetencer, som vi håber på, kan hjælpe dem til at blive en del af fællesskaberne på en god og tryg måde, siger Karin Winther. Udgangspunktet for projektet er et syn på naturen som havende potentiale til at skabe trivsel hos unge, der kæmper med ensomhed, præstationspres og andre mentale udfordringer.

- Naturen kan fungere som et frirum, hvor man kommer væk fra hverdagens pres og forventninger. Der er både plads til aktiviteter, som kan danne grundlag for nye fællesskaber, og til mere stille refleksion og fordybelse.

Vi ser derfor et stort potentiale i at naturen i højere grad bliver benyttet i forbindelse med unges trivsel, siger Jakob Walløe Hansen, formand for Naturvejledning Danmark.

Landsholdstrøjer rives væk i Aars

Af Ture Damtoft

AARS: Både hos Sport 24 og Sportmaster i Him-

merlandsgade i Aars bliver de danske landsholdtrøjer revet væk, og de unge ekspedienter håber at få

Vesthimmerland beholder kontrol over energiparker

Af Ture Damtoft

VESTHIMMERLAND: Statslig indgriben i udviklingen af energiparker betød, at Byrådet i Vesthimmerlands Kommune skulle tage stilling til, om de tre udpegede områder ved Nørrekær Enge, Svoldrup Kær/Holme og Brøndom & Hemdrup Kær skulle forblive under kommunal kontrol, så Vesthimmerlands Kommune selv står

for lokalplanlægning og miljøvurdering.

Behandlingen på byrådsmødet førte til længere debatter om de tre områder, og hvorvidt der kan stilles flere krav til de firmaer, som ønsker at opsætte solceller og vindmøller på de mange tusind hektar jord.

Konkret skulle Byrådet tage stilling til følgende punkter.

Ønskede kommunen, at staten udpeger arealet til

en fest ligesom i 2021.

- Vi har nok solgt 50 trøjer i den seneste uge. Det er stukket helt af, siger Mikkel

energipark? Selv at stå for lokalplanlægningen? At staten overtager lokalplanlægningen? Samt at staten overtager miljøvurderingen og kommunens beføjelser efter naturbeskyttelsesloven?

Svarene var ja til de to første og nej til de to sidste spørgsmål.

Udpegningen af områderne som energipark, er en forudsætning for, at der kan planlægges for Power-to-Xanlæg og erhvervsområde i forbindelse med projekterne.

Samtidig betyder udpegningen, at kommunen kan give dispensation fra en lang række regler i naturbeskyttelsesloven, skovloven og museumsloven, hvis det

Overgaard i Sport 24, der skal se så meget fodbold, som han kan komme til.

- Selvfølgelig vinder vi. Man skal da håbe og tro på det, ellers sker det ikke, siger han.

I Sportmaster et par husnumre længere henne i gaden, bliver der også solgt masser af trøjer, og her er der desuden halstørklæder, bøllehatte og de lidt latterlige og derfor fantastiske klaphatte.

- Vi har solgt helt sindssygt meget. Især de helt nye trøjer og klaphatte både til børn og voksne, fortæller Laura Lund.

- Vi har begge spillet fodbold og løber tit rundt i landsholdstrøjer, og vi tager 100 pct. guldet med hjem fra Tyskland, siger kollegaen Mille Munkholm.

De håber måske på en fodboldfest som i 2021, og alle der er gamle nok til det, håber nok på en fest som i 1992 - så kan de unge få oplevet, hvad de “gik glip” af.

er nødvendigt for at realisere en energipark.

Det drejer sig om dispensationer med videre (om det skal læses som tilsidesættelse blev ikke oplyst, red.) i sager om sø- og åbeskyttelseslinjen, skovbyggelinjen, fortidsmindebeskyttelseslinjen, kirkebyggelinjen, fredninger, fredskovspligten samt sten- og jorddiger. Socialdemokratiet stillede forslag om, at udvide området syd for Holmevej, så energiparken kan fylde mere.

Det forslag blev stemt igennem med et stort flertal.

Efterfølgende blev Jane Bonnerupa (SF) forslag om, at reducere området mod nord, stemt ned.

5. JUNI 2024 SIDE 7 Vesthimmerland er med i et tre årigt projekt om at give unge bedre trivsel gennem naturoplevelser.
STEM PERSONLIGT DEN 9. JUNI PÅ ASSER MORTENSEN VORES STEMME I EU NORDJYLLAND FORTJENER AT BLIVE HØRT NORDJYLLAND ER DEN ENESTE REGION DER IKKE HAR ET MEDLEM AF EUROPA-PARLAMENTET
Mikkel Overgaard.

Nordjylland

blive glemt i EU-regi

Vores læsere vil gerne vide, hvad du sælger

Annoncér i den lokale ugeavis – det virker!

Når du annoncerer i den lokale ugeavis, får du fat i dem, der gerne vil købe. Vores læsere er nemlig positivt stemt over for annoncer og bruger avisen som inspiration til indkøb. De er også

købestærke. Folk over 40 år står for 75% af det samlede forbrug, og hele tre ud af fire af dem læser den lokale ugeavis. Så har du noget at sælge, er det her, du skal annoncere.

Kilde: Danmarks statistik, Index Danmark m.fl.

Hvis Asser Mortensen vælges bliver han boende i Nordjylland

NORDJYLLAND: Nordjylland bliver glemt i EU, men det skal være slut. Sådan siger en af Socialdemokratiets kandidater til Europa-Parlamentsvalget, 44-årige Asser Mortensen, der bor i Aalborg. Bliver han valgt til parlamentet søndag, 9. juni, agter han at blive boende i Aalborg, så han kan bruge friugerne blandt den nordjyske befolkning.

- Europa-Parlamentsmedlemmer bør blive boende i deres valgkreds og betale skat herhjemme, ikke flytte væk fra de borgere der har valgt dem, siger Asser Mortensen.

De sidste fem år har Nordjylland ikke haft en repræsentant fra nogen partier i Europa-Parlamentet. Det har skabt frustrationer blandt lokale politikere,

virksomheder og borgere i Vesthimmerland og resten af Nordjylland. Men nu er der en chance for forandring med Asser Mortensen.

En af de politikere, der har været meget aktiv i Asser Mortensens valgkamp er det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen:

- Vi har brug for en stærk lokal stemme i Europa-Parlamentet, og Asser er den rette til at varetage vores interesser. Jeg tror desværre, at mange undervurderer, hvor vigtigt det er for Nordjylland, at vi har vores egen repræsentant. Det er vigtigt, både når vi har nogle sager som skal behandles dernede, men det er også

KROGH MADSEN ARKITEKTER

Knud Kristensen

Tlf.: 51 52 50 70

Mail: kvk@vaeldgaard.dk

Praktisk Rådgivning byggeri og anlæg

VÆLDGÅRD APS

vigtigt at have en, som kan komme ud i forsamlingshuse og på skoler og fortælle om EU, siger Bjarne Laustsen.

- Ved at stemme personligt på Asser Mortensen søndag, 9. juni, sikrer vi, at Nordjylland ikke bliver glemt. Lige nu har Danmark 14 medlemmer i Europa-Parlamentet, men ikke et eneste af dem er fra vores region. Det er et problem, siger Asger Andersen, Socialdemokratisk byrådsmedlem i Vesthimmerland Kommune, som selv vil stemme på Asser Mortensen.

- At have et lokalt valgt medlem af Europa-Parlamentet er vigtigt, for at vi bliver hørt, men også for, at vi kan få de europapolitiske diskussioner ud i forsamlingshusene, på arbejdspladserne og i de lokale foreninger, fortsætter Asger Andersen.

Asser Mortensen bor i Aalborg med sin kone og to børn. Han har i mange år arbejdet med europæisk politik, har en master i europæiske studier og i projektledelse.

Han har været projektleder i Jammerbugt Kommune og drev eget firma, indtil han sidste år blev direktør i Elbilforeningen.

En hjertestarter til en værdi af 16.000 kr. er stjålet i Aars.

Hjertestarter stjålet i Aars

AARS: En hjertestarter til en værdi af 16.000 kroner, som lige var blevet opdateret og hængt op igen, er blevet stjålet fra placeringen ved Røde Kors butikken i Himmerlandsgade i Aars. - Vi hængte den op tirsdag, og den var væk fredag, siger Olav Holtvind fra Røde Kors i Aars, som naturligvis gerne vil have hjertestarteren tilbage.

din lokale sikringsleverandør

- Hjertestarterne er jo registrerede. Både batteriet og selve hjertestarteren, så dem, der har stjålet den, kan ikke få reservedele eller nyt batteri til den. Vi synes da, det er ærgerligt og håber, at tyvene kommer tilbage med den på en eller anden måde, siger Olav Holtvind.

SIDE 8 5. JUNI 2024
- Din sikkerhed www.vm-sikring.dk       Telefon 70 230 550 VM SIKRING
VM Sikring
-
Vestre Boulevard 9 • 9600 Aars Tlf. 70 230 550 www.vm-sikring.dk
må ikke
EP-VALG
Asser Mortensen (S) kandidat til Europa-Parlamentet.

GAS

TOSCANA NAPOLI HAVEMØBELSÆT Toscana bord, 90 × 205 cm i sort nonwood og aluminiumsstel. Hertil 6 Napoli stabelbare stole i børstet sort PE- flet. 1899,-

KOMPOSITHEGN

Koksgrå. WPC kræver minimal vedligeholdelse, er miljøvenligt og har en lang levetid. Leveres med galvaniserede stolper. Sælges kun i hele fag i 2 forskellige højder: 140 eller 180 cm. Bredde pr. basisfag (inkl. 1 stolpe): 189,5 cm. Startstolpe skal tilkøbes. Stolpe: 2. sortering med kosmetiske fejl 2,5 meter.

1299,PR. FAG - H 140 x B 189,5 CM

BEGRÆNSET PARTI

WORX HÆKKEKLIPPER 20V SOLO. WG261E.9. Sværdlængde 46 cm. Klippediameter 16 mm. Med dobbeltrettede knivblade.

Højde 140 cm Basisfag 1299,Højde 180 cm Basisfag 1499,NYT HEGN KOM IND OG FÅ ET GODT TILBUD

30 METER Hozelock AutoReel,vægmonteret slangerulle med automatisk oprulning. Inkluderer 30 m slange og 2 m tilkoblingsslange, koblinger og beslag.

GARDENA CASUALS TRÆSKO Flex – komfortabel og let fritidsko. Vandtæt med neoprenfor eller træsko med blød læder overdel og PU-sål. Ass. Str. 99,FRIT VALG

BEGRÆNSET PARTI

GROHE START EDGE HÅNDVASKARMATUR S-size. Quickfix. Krom.

5. JUNI 2024 SIDE 9 Alle priser er kontante afhentningspriser inkl. 25% moms. Forbehold for udsolgte varer, manglende leveringer, tekst-, prisog billedfejl. Tilbuddene gælder så længe lager haves –dog maks til og med 9. juni 2024. Mandag-fredag 9.00-17.30 Lørdag 9.00-13.00 Søndag 10.00-15.00 Søndergade 33 • Farsø • Telefon 98 63 16 99 TORSDAG - FREDAG - LØRDAG -
TORSDAG 6. JUNI TIL SØNDAG 9. JUNI SE AVISEN PÅ VORUPGRUPPEN.DK
605/606 DÆKKENDE TRÆBESKYTTELSE Til træfacader, hegn mv. Kan tones i tusindvis af farver. 499,FRIT VALG - 6 LITER 2999,WEBER® SPIRIT CLASSIC E-310 Grillareal 60 × 45 cm. 3 rustfrie brændere. Porcelænsemaljerede Flavorizer Bars og låg med termometer samt 6 redskabskroge. MAX 1 STK. PR. KUNDE BEGRÆNSET PARTI 999,30 METER SLANGE HOZELOCK VÆGSLANGEBOKS
40 meter 1299,599,INKL. BATTERISÆT OG USB POWERBANK
KOSAN
190,10 KG SELPAK Køkkenrulle 12 ruller superabsorberende eller toiletpapir 24 ruller superblødt 3-lags. MAX 3 STK. PR. KUNDE 4995 FRIT VALG
MAX 2 STK. PR. KUNDE
SØNDAG
GORI
10 kg. Ekskl. flaske.
BEGRÆNSET PARTI
BORD + 6 STOLE
MAX 2 STK. PR. KUNDE 299,-
INKL. BUNDVENTIL

Stafet for Livet i Aars

Af Ture Damtoft

AARS: Det var ikke kun solen, som varmede godt til Stafet for Livet Vesthimmerland i Aars i weekenden.

Hjertevarmen fra de omkring 500 deltagere, frivillige og gæster var også næsten håndgribelig. Som i teltet hvor der blev solgt lysposer, og hvor de svære historier om en tid med kræft blev delt henover bordet, hvor der blev skre-

Spise med Price: The Mussels From Brussels

Der bliver kogt masser af fritter når Adam og James Price rejser til Brussels og besøger EU Parlamentet. Ole Ryborg hjælper til i køkkenet og Margrethe Vestager byder på jordbær dyppet i belgisk chokolade. Margrethe Auken kigger forbi til moules frites og parlamentets præsident Roberta Metsola er mildest talt flankeret af sikkerhedsvagter når hun spiser belgiske vafler.

De urørlige

Fransk komediedrama fra 2011

Efter en ulykke er millionæren Phillippe blevet lam. Han søger nu en ny handicaphjælper, og det er et job for den unge Driss. Han er lige kommet ud af fængsel, og søger arbejde, så han kan forblive på kontanthjælp. Phillippe bliver til samtalen overrasket over Driss’ energi og humor, så han giver ham jobbet.

vet en hilsen til dem, man tænker på.

Eller som under fightertalen af Michael Nehls, når han fortalte om de mange senfølger fra kræften.

Epilepsi, problemer med tarmene, udslæt på ryg-

gen og 96 pct. tab af synet.

- Selv om man er kræftfri, er der meget man skal kæmpe med både i hovedet og fysisk.

Min gode veninde, som er med i dag, sagde at det indhenter dig. Og det gjorde

Ditte & Louise Dansk spillefilm fra 2018.

Ditte og Louise må sande,at de kun får roller som nogens mor eller ”gammel luder”. Ditte klæder sig ud som mand og får overvældende succes som Ditlev. Men hun svigter Louise og deres fælles drøm. Louise kaster sig ud i en hovedløs affære med lægen David.

Fodboldlandskamp: Danmark - Norge I den sidste landskamp inden EM i Tyskland møder Danmark Norge på Brøndby Stadion. Der er altid noget ekstra på spil, når Danmark møder nordmændene, og mon ikke de norske spillere vil gå benhårdt efter at slå Danmark efter en svær periode på det norske landshold? Bliver Rasmus Højlund og co. sendt ned af autobahnen til EM med en sejr i bagagen?

det. Jeg stak folk en plade, og sagde det går fint, når de spurgte, “hvordan går det”?

Spørg dem I kender, der har haft kræft, om, hvordan de har det. Hvordan det går med senfølgerne. Om de snart kan spille fodbold igen, sagde Michael Nehls og undskyldte helt unødvendigt for at tabe tråden lidt, inden han rundede af med at rose Stafet for Livet Vesthimmerland for arrangementet, og det imponerende antal af fightere, der var med.

- Der er flere med her, end jeg har set før, og jeg glæder

mig til at gå med i stafetten, sluttede han.

Åbne om kræft

Så gik stafetten i gang med en æresrunde anført af Kimbrergarden og 48 fightere.En af dem var Cecilie Mærsk Kristensen, Løgstør, der til åbningen havde sin fire årige søn Marius med.

Hun fik konstateret først forstadie til brystkræft, inden beskeden kom om, at det var brystkræft, og har været i behandling siden januar.

- Det er godt at være med til

Søndag 9. juni kl. 18.50

Europa-Parlament. DR’s valghold går tæt på alle hovedpersoner og dækker både jubel og skuffelse, når exitpoll’en afsløres.

og Østkysten Nachos med makrel

trodser sin frygt for næb og klør og

til

Lille Vildmose. Her leder han efter de sjældne kongeørne med naturnørden Gustav Urt. Peter jagter også jomfruhummere på Læsø. Efter det bliver Peters

SIDE 10 5. JUNI 2024
på skøn og varm dag forventer et overskud på mere end 200.000
kroner igen
som altid an på den første æresrunde i Aars Lystanlæg..
De 48 fightere førte
stort bifald for en rørende tale. Fredag 7. juni kl. 20.00 Lørdag 8. juni kl. 20.00 Fredag 7. juni kl. 22.10 Lørdag 8. juni kl. 19.20 Søndag 9. juni kl. 20.00 EU-valg 2024: Exitpoll - Den første pejling De allersidste danskere sætter deres kryds, og når klokken bliver 20.00, giver DR’s exitpoll den første pejling om, hvordan stemmerne fordeler sig, og hvilke danske partier der står til at få pladser i det magtfulde
Michael Nehls var udpeget af Kræftens Bekæmpelse til at holde årets fightertale, og han fik et Ingemann Peter tager fuglebingo i smagsløg udfordret, da han får nachos med makrel i Sæby.

Stafet for Livet. Det er lidt hårdt at være i, men samtidig rart, at vi kan være fælles om det og åbne om det her, og det har jeg også været med min familie. Det var for eksempel Marius som klippede mit hår, fortalte Cecilie Mærsk Kristensen, der af lægerne er blevet stillet i udsigt at blive kræftfri. Igennem dagen var der flere musikalske indslag.

Det første af Emma Hoff Mølgaard, der af Stafet for Livet var blevet bedt om at skrive en sang til dagen og blev akkompagneret af Rune Erlandsen.

- De gav mig nogle ord, de gerne ville have med i sangen, og derfor blev budskabet også til dem, vi har med

os endnu, for min farfar er ramt af uhelbredelig kræft, fortalte Emma Hoff Mølgaard fra Aars, som læser til sygeplejerske i Aarhus.

Flere deltagere

Navnet Stafet for Livet Vesthimmerland blev givet sidste år, og allerede i år var der lidt flere hold med lidt længere fra Aars, for eksempel fra Løgstør Skole. Men der må meget gerne komme endnu flere, hvis det står til formanden.

- Vi har talt med deltagerne og holdene om at bruge deres netværk og få spredt stafetten mere ud i Vesthimmerland. Aars er vores base, for vi kan ikke få bedre forhold centralt i byen

og på en rute, som er helt afskærmet fra trafik, men det skal jo ikke forhindre virksomheder og skoler fra de andre byer i at deltage, siger stafettens formand, Jens Christian Pedersen. I løbet af stafetten kom der omkring 60 til 70 nye deltagere, og de bidrog sandsynligvis til et godt overskud.

- Højdepunkterne var åbningen, hvor alle var samlet, og fighterne var med. Og så lysceremonien om aftenen. Det var de to ting, som står stærkest for mig. Som helhed var det de mange deltagere og børnestafetten om eftermiddagen med over 120, der løb med. Og så var der ikke tomme

perioder. Jeg tror, at det har hjulpet meget, at vi havde underholdning fra scenen med korsang, et band med guitarer og en solist, som alle optrådte gratis og bidrog på den måde. Vi regner med at lande på et tilsvarende resultatet i år, og hvis det er anderledes, tror jeg, det er lidt bedre fordi vi havde flere deltagere og flere hold end sidste år, siger Jens Christian Pedersen. Det økonomiske resultat i 2023 var lidt over 217.000 kroner. Det endelige resultat for 2024 forventes at foreligge om et par uger.

Et høretab kan påvirke dit sociale liv

Den største udfordring for personer med høretab er at kunne kommunikere i støjende omgivelser.

Oticon IntentTM er verdens første høreapparat, der kan forstå, hvad du har til hensigt at lytte til. Ved at bruge dine bevægelser, omgivelser og samtale omkring dig finder høreapparatet ud af, hvad du ønsker at lytte til og tilpasser indstillingerne, så de passer helt præcis til dit behov.

Kom forbi og hør mere eller ring på 9811 3200

Vi tilbyder:

• Høreapparater fra kr. 0,- *

• Prisgaranti

• GRATIS høreprøve

• GRATIS prøveperiode i 30 dage

* med offentligt tilskud

Aalborg og Aars.

5. JUNI 2024 SIDE 11
Superskurken Darth Vader var meget populær, da han som en af fire fra Danish Garrison kom til Aars for at uddele medaljer efter børneløbet. Foto: Jiri Thomas.
I børneteltet var der gang i ansigtsmalingen, og pynten blev bagefter vist frem på ruten.
Fighter Cecilie Mærsk Kristensen med sønnen Marius. Nogle løbere gav sig selv et handicap, men heldigvis var storesøster med som guide.
www.hoereapparatet.dk • Tlf.: 9811 3200
Emma Hoff Mølgaard fremførte sin sang skrevet til dagen akkompagneret af Ruen Erlandsen. Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Hobro,
Nyhed
24093OT DK 03.24

BioCircs ansøgning

skal være tydeligere for at være seriøs

Byrådsmedlem Jane Bonnerup (SF), Gedsted, har mange ubesvarede spørgsmål om en solcellepark i Vesthimmerland: Vi er i byrådet endnu ikke politisk afklarede.

Det er derfor vigtigt at få så mange facts og vinkler på sagen frem i fordebatten som muligt.

Denne proces kan gøre naboer og borgere i området usikre, og nogle tænker måske, at vi i kommunen har givet en forhåndsgodkendelse, og nogle kunne føle sig pressede til at indgå i aftaler med BioCirc, sælge og fraflytte området.

Vi har ikke politisk fået formidlet viden om, hvilke aftaler og hvilke ejendomme BioCirc ejer, og det er

meget vigtigt for mig, at fortælle jer borgere i området, at I ikke er tvunget til at sælge eller lave aftaler. Hverken kommunen eller BioCirc kan råde over jeres arealer. Heller ikke med en statslig udpegning. I SF er vi er nået frem til at sige ja til at sende en anmodning om statslig udpegning af området som energipark. Det har vi gjort,

Har politikerne helt styr på det?

Jesper Myrup, Vester Hornum, har på vegne af en stor gruppe bekymrede borgere i Vester Hornum og omegn skrevet et åbent brev til politikerne angående energiparker:

Nu er der to debatoplæg i høring.

Det ene er vedrørende Energipark i området mellem Farsø, Vognsild, Morum, Havbro, Vester Hornum og Hornum, og det andet er vedrørende udvidelse af biogasanlægget på Holmevej.

Begge projekter er meget meget store og kan være helt uoverskuelige at forholde sig til for de fleste borgere, og alligevel kommer de begge på en gang. Vi borgere har fået fire

uger til at forholde os til projekterne. I denne periode skal vi også nå at indsende vores besked til jer via et høringssvar, så I har noget at arbejde videre med. Det er hurtigt. Vi skal forholde os til faldende ejendomspriser, elektromagnetiske stråler, almindelig støj, lavfrekvent støj, visuel forurening med solceller og vindmøller, helbredsmæssige påvirkninger fra anlæggene osv. I skal også forholde jer til mange ting. I ansøgningen fra BioCirc og WindEstate står der for eksempel ”Alle selskaber indenfor energiøen….”

Altså er der lavet flere selskaber, måske mange selskaber. Har I sikret jer, at alle selskaberne indenfor energi-øen løbende indbetaler til en fond, pulje, forsikring eller lignende, så der er økonomi til oprydning efter anlæggene, hvis

forbud mod at omkranse naboejendomme på tre sider og ønskede derfor også at udtage det solcelleareal, der i en slags tange ved Nygård omkranser to ejendomme.

fordi en udpegning som energipark er en forudsætning for, at der kan anlægges Power-to-X-anlæg og erhvervsområde i forbindelse med projektet i Svoldrup Kær/Holme. Planloven tillader ellers ikke anlæggelse af erhvervsområder udenfor arealer med tilknytning til byzone, og vi støtter grøn udvikling.

SF ønsker dog ikke at udpege hele Biocirks ønskede areal.

Ikke opbakning til loven

Vi er af den overbevisning, at så store solcellearealer ikke er den optimale brug af Holmes landbrugsarealer eller gavner den tilstødende natur.

I SF ser vi arealet nord for Tværbæk som et godt areal at tage ud af planen, da dette område ligger højest og derfor det mest synlige. Vi har tidligere foreslået

WindEstate, BioCirc eller nogle af selskaberne indenfor energi-øen går konkurs en dag?

Og at der også indbetales, når selskaberne videresælges?

Det er for at undgå en situation, som den Randers Kommune står i efter skandalen ved Nordic Waste jordskredet. Har I styr på det? Kære Politikere. Tag den med ro og tænk jer godt om. Hør på borgerne, som har valgt jer. Kom ud og mød os til dialog. Det er slet ikke nok med den officielle fordebat/høring på fire uger. Som borgere er vi jo ikke eksperter, og det er I jo nok heller ikke, så vi skal bruge tid.

BioCirc og WindEstate må bare vente med at få svar, til I og vi er klar. Det er trods alt ”bare” to virksomheder, der søger om byggetilladelse m.m. til opførelse en kæmpevirksomhed. Hvis de ikke kan få tilladelse her i kommunen, finder de nok et andet sted at tjene deres penge. De skal nok overleve. Og I politikere overlever det nok også. I vil i hvert fald få kæmpestor respekt fra os, hvis I sætter os og vores velbefindende over virksomhedernes profit og charme. Og det vil være en stor lettelse for os naboer, så vi kan komme videre i vores liv. Alt er på standby lige nu på grund af frygten for at energi-øen bliver realiseret, og vi dermed bliver stavnsbundne.

Da vi behandlede sagen i byrådet i torsdags, gik det ikke som vi håbede. Efter forslag fra Socialdemokratiet, blev udpegningsområdet udvidet til at inkludere Svøldrup kær, uden at begrænse det mod nord. Intet er dog sikkert, da forvaltningen samtidigt har opdaget at energiparkers status vil være lig byzone og derfor ikke tillader udvidelse eller omlægning af nærliggende landbrug, og medfører grænser for bl.a. lugt herfra. Hvis ikke staten får ændret på disse forhold i lovudkastet, er der ikke i byrådet opbakning til en udpegning.

Som kommune gav vi alle ansøgere 11 VE-vurderingskriterier, vi gerne så de levede op til.

Biocirc lever godt op til forventningerne om et multifunktionelt systemintegreret energiprojekt, men blæser på ønskerne om placering udenfor værdifuld landbrugsjord. De planlagde for et helt andet område, end det vi havde udpeget,

og de formåede ikke den gode dialog med borgerene i lokalsamfundet, men skabte utryghed i stedet for lokal opbakning. Vi har i Vesthimmerlands kommune været helt uerfarne i, at behandle så store energiparkansøgninger. Vi kan i SF være bange for, at projektet kommer glat igennem behandlingsprocesserne, uden at vi får stillet de rigtige krav til det.

Før endelig ansøgning fra Biocirk kan behandles, må vi kræve afklaring og dokumentation på hvilke arealer og matrikler, der er lavet aftaler på.

Vi må stille krav om, at ingen ejendomme kan omkranses af solceller på tre sider.

Vi må have en garanti, for at Biogasanlæggets affaldsvand kan renses tilstrækkeligt, og at der er en realistisk plan for vandforbruget til Power to X anlægget uden at belaste kommunal vandforsyning.

Hvis der inkluderes §3 natur og udlægges erstatningsnatur er det vigtigt at vide, hvilken naturtype bliver truet, og hvor den nye natur erstatning skal ligge.

Vi skal sikre at solcelletypen, der anvendes, er bæredygtig uden afvask-

ning af PFas og med en livscyklusanalyse (LCA) på de tiltænkte solceller, der dokumenterer at CO2regnskabet er negativt i solcellernes levetid. Hvis de bidrager til CO2 forbruget, giver det jo slet ingen mening.

Efter 30 år er solcellerne udtjente og markerne skal reetableres. De forladte huse vil til den tid ikke være beboelige, og udviklingen vil sikkert ikke kalde på nyopstilling af solceller. Vi bør oprette en pulje ejer/ opstiller betaler ind på løbende, som i sidste ende dækker udgiften til oprydning og kan sikre os mod ansvarsforvirring ved ejerskifte.

Der har været mange gode tilbud fra Biocirc. Først blev kommunen lovet 300 mill, siden blev borgere på et informationsmøde lovet, at der ville blive en pulje på 140 mill. Borgerne fik lovning på billig fjernvarme, og man var ikke afvisende for muligheden for salg af anparter. Vi blev forblændet af de flotte grønne visioner men er kommet til et punkt, hvor det er nødvendigt at få de vigtige detaljer tydeliggjort på skrift i ansøgningen for at kunne tage det seriøst.

Solceller og vindmøller giver stor visuel påvirkning

Kristian Lorenzen, Parallelvej 5, Vester Hornum, har på vegne af en gruppe meget bekymrede borgere i Vester Hornum og omegn skrevet et åbent brev til kommunens politikere om VE-anlæg: Kære politikere. Vi skriver til jer vedrørende BioCirc og WindEstates ansøgning om opsætning af solceller og vindmøller m.m. i området mellem Vester Hornum, Haubro, Farsø og Holme, hvor der søges om tilladelse til at opføre ca. 630 hektar solceller, yderligere 15 kæmpevindmøller (højde 185 m) og en udvidelse af biogasanlægget. En stor del af solcellerne og 11 af kæmpevindmøllerne er i ansøgningen placeret øst og sydøst for Vester Hornum. Vester Hornum by ligger forholdsvis højt i landskabet og med højdekurverne her bliver udsynet til det kæmpestore areal med solceller og vindmøller meget visuelt indgribende for rigtig mange borgeres hverdag. For at reducere den

samlede skade på Vester Hornums lokalområde anmoder vi jer derfor om, at solcellearealet øst for Hornumvej og nord for Løgstørvej reduceres betragteligt. Det drejer sig om det areal, der ligger nærmest Vester Hornum.

Derudover anmoder vi jer om at reducere antallet af vindmøller nord for Løgstørvej. I den ”gamle” ansøgning, af 6/2 2024, var der otte vindmøller i stedet for de 11 vindmøller, som er i den nye ansøgning, så de kan nok godt undvære nogle af de nordlige vindmøller. Så undgår vi det visuelt voldsomt indgribende syn, det vil være at køre mellem vindmøllerne, der ligger meget tæt på Løgstørvej.

Det vil samtidig skåne Vester Hornum og omegn en hel del både synsmæssigt og støjmæssigt. Dermed også skåne nedturen for vores ejendomspriser og skåne vores helbred fra både den almindelige støj og den lavfrekvente støj fra vindmøllerne. Det vil også fjerne den værste tunneleffekt fra vindmøllerne langs Løgstørvej. Vi siger nemlig nej til tunneleffekten på Løgstørvej fra både vindmøller og solceller på begge sider af vejen.

I skal tage hensyn til, at Vester Hornum i forvejen har en vindmøllepark med fire store vindmøller (højde ca. 150 m) nordøst for byen i Krogstrup Enge. Derudover kommer de ansøgte 11 vindmøller (højde ca. 185 m) sydøst for byen ved Løgstørvejen. Der skal også tages hensyn til, at I har lukket skolen med alt hvad det indebærer af fraflytninger af ressourcestærke borgere osv. Der er grænser for, hvad lokalområdet kan holde til, inden det knækker sammen.

Derfor er det rimeligt, at solcellearealet og antallet af vindmøller tættest på Vester Hornum reduceres, så vores dejlige by får en god chance for at overleve. Nu vil vi gerne prioriteres højt.

Kære politikere. Fortæl os hvad vi som naboer, der bor op til tre kilometer fra anlæggene med solceller og vindmøller, får ud af det, udover faldende huspriser, stavnsbinding, daglige gener samt gambling med vores helbred. Energi-øen er alt, alt for stor. Vi vil henstille til, at projektet ikke realiseres, da omkostningerne for de omkringboende bliver alt for stor.

SIDE 12 5. JUNI 2024
LÆSERBREVE LÆSERBREVE LÆSERBREVE SUDOKU Solution 13 3 4 1 7 5 8 2 9 6 7 6 9 2 1 4 8 3 5 5 2 8 3 6 9 1 7 4 9 7 6 5 3 2 4 1 8 4 8 3 1 9 6 5 2 7 1 5 2 4 8 7 9 6 3 8 1 4 9 7 3 6 5 2 2 9 7 6 4 5 3 8 1 6 3 5 8 2 1 7 4 9 Solution 13 Solution 13 3 4 1 7 5 8 2 9 6 7 6 9 2 1 4 8 3 5 5 2 8 3 6 9 1 7 4 9 7 6 5 3 2 4 1 8 4 8 3 1 9 6 5 2 7 1 5 2 4 8 7 9 6 3 8 1 4 9 7 3 6 5 2 2 9 7 6 4 5 3 8 1 6 3 5 8 2 1 7 4 9 Solution 13 1 6 4 2 7 9 5 8 3 9 5 8 3 4 6 7 1 2 2 3 7 5 1 8 4 6 9 5 2 1 7 9 4 8 3 6 4 7 3 8 6 2 1 9 5 6 8 9 1 5 3 2 7 4 7 1 6 4 3 5 9 2 8 3 4 2 9 8 1 6 5 7 8 9 5 6 2 7 3 4 1
Jane Bonnerup.

Ny forening stiftet i Aars

AARS: Mandag formiddag så foreningen Faglige Seniorer Vesthimmerlands dagens lys, da der var stiftende generelforsamling på Kimbrerkroen i Aars.

Lidt over 60 deltog i en fællesspisning først, og bagefter var omkring 40 med til selve generalforsamlingen. Trods frafaldet lykkedes det at finde syv

VOGNSILD

personer,som er klar til at gå ind i bestyrelsen. Formand blev Nanna Sahl og kasserer Henning Andersen.

De øvrige poster bliver fordelt, når bestyrelsen i næste uge mødes og konstituerer sig. - Næste arrangement bliver efter sommeren. Jeg har nogen ideer, men det skal bstyrelsen jo blive enige om. Det kan være foredrag

Kirsten Olsen Nørregade 24, Østrup 9600 Aars Tlf. 98 65 85 46

om fremtidsfuldmagter, eller en betjent, som kommer og fortæller om IT-kriminalitet. Der er masser af emner, og jeg glæder mig til, at vi hører om det næste. Nu er det officielt, og alle som er medlem af en fagforening under FH kan blive medlemmer, siger Susanne Andersen, der tog initiativ til generalforsamlingen og også blev valgt til bestyrelsen.

Rengøring i Vognsild

VOGNSILD: Takket være en masse frivillige fik klubhuset i Vognsild forleden en ordentlig omgang med kost og spand, klude, sæbevand og hakkejern og er nu helt klar til både Sct. Hans og byfest.

Der blev også ryddet op i inventaret, så der var gratis hynder og skraldespandsstativer at hente. Arbejdsdagen begyndte med rundstykker, og efter nogle timers hårdt arbejde var der pizzaer som tak. - Tusind tak til alle de skønne mennesker, som alle har været en kæmpe hjælp. Vi var rigtig heldige med vejret, hvilket betød, at illusionen om fjernelse af ukrudt, hækkeklipning og udendørs vask var muligt, siger Lone Jensen, Vognsild.

7 nætter fra 4.749,-

Luksuriøst i Alperne

TUI BLUE Montafon HHHH i Østrig

Se frem til en pragtfuld sommer i Østrig, og udforsk friluftsparadiset Vorarlberg, som grænser til Tyrol og ligger i køreafstand til fyrstendømmet Liechtenstein og chokoladelandet Schweiz. I skal bo på et topmoderne hotel i den smukke Montafon-dal, omgivet af de majestætiske bjergkæder Silvretta og Rätikon, hvor I nær hotellet kan udforske masser af vandrestier, MTB-ruter og bjergbaner, som løfter jer lydløst op i højden til de smukkeste panoramaudsigter.

Børnerabat (ved 2 voksne) 1 barn 0-4 år gratis.

Valgfri ankomst t.o.m. 17.10.2024.

Turistskat EUR 2,50 pr. person over 14 år pr. døgn

Det gode liv i Skåne

Svea HHH i Sverige

3 nætter fra 1.849,-

• 5 overnatninger

• 5 x morgenbuffet

• 5 x middagsbuffet

• Velkomstdrink

• Fri entré til hotellets BLUE® Spa

• Fri entré til Alpenbad Montafons eventyrbad

• Turistkort med rabatfordele

• Lån af badekåbe og tøfler

• Værelse med AC og bjergudsigt

• Fri parkering

Pris pr. pers. i dbl. værelse fra 1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,Pristillæg t.o.m. 30.6. og 1.8.-30.9.: 150,-

• 2 overnatninger

• 2 x morgenbuffet

• 1 x velkomstdrink i restauranten

• 1 x 2-retters middag

• Værelse mod haven

snor sig gennem Skånes idyl, hvor slotte, herregårde og æbleplantager præger det åbne landskab ned mod kystens pittoreske fiskerlejer. I befinder jer i hjertet af svenskernes elskede Österlen, og det er her, I skal tilbringe jeres ferie med base på det historiske Hotel Svea, som har den lille fiskerby Simrishamns absolut bedste beliggenhed – helt ned til havet og byens hyggelige lystbådehavn.

Ankomst søndag-torsdag t.o.m. 27.6. og 18.8.-11.12.2024.

Skønne dage i Skagen

Color Hotel Skagen HHHH i Nordjylland Forsommeren og sensommeren er måske i virkeligheden den bedste tid at opleve Skagen. Her er der ro til at finde ind til det ægte Skagen med den originalitet og stemning, som Skagensmalerne faldt for. Og i årets rolige måneder er der ikke noget så stemningsfuldt som lange slentreture langs Skagen Sønder Strand og hyggelig sightseeing mellem de hvidmalede stakitter og små dukkehuse bag hovedgaden.

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-3 år gratis.

1 barn 4-11 år ½ pris.

• 2 overnatninger

• 2 x morgenbuffet

• 1 x 3-retters middag på

Restaurant Holger

• Fri entre til opvarmet, udendørs pool, boblebad og panoramasauna inkl. lån af badehåndklæde

Børnerabat (ved 2 voksne)

1 barn 0-5 år gratis.

2 børn 6-14 år ½ pris.

5. JUNI 2024 SIDE 13
Selvom der var meget arbejde, var der masser af plads til smil og godt humør. Der var også plads til at få sig en slapper.
Pris pr. pers. i dbl. værelse fra
Pris uden rejsekode 4.249,Pristillæg 26.6.-9.9.: 350,-
Omkirng 40 var med til den stiftende generalforsamling af Faglige Seniorer Vesthimmerland.
3.949,-
Hotel Vejene
29.6. og 11.8.-29.9.2024.
Opholdet inkluderer kun slutrengøring.
Valgfri ankomst t.o.m.
Pris pr. pers. i dbl. værelse fra 1.649,Pris uden rejsekode 1.799,Pristillæg 11.8.-30.9.: 150,-
3 nætter fra 2.199,Bestil nu på www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48 Telefonen er åben hverdage kl. 9-17. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr 99,-. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt. Rejsekode: AARSAVIS Oplys rejsekoden ”AARSAVIS” – så får du automatisk rabatprisen. KØR SELV-FERIE I SAMARBEJDE MED SØNDERUP KULTUR- & FORSAMLINGSHUS ER BLEVET ET NØGLEHUS... Skal du holde fest eller lign. så lej SØNDERUP KULTUR- OG FORSAMLINGSHUS
© Dennis Lundby
For yderligere informationer kontakt udlejer Tina Frost, tlf. 20 44 78 48 eller Mail: tinafrostjensen@hotmail.com

Ny

købmand blev budt velkommen i Haverslev

Morten Freundlich har overtaget Spar-butikken

Af Ture Damtoft

HAVERSLEV: Familien var med, da købmand Morten Freundlich havde sin første dag i Spar i Haverslev lørdag, 1. juni, og byen bød dem velkommen ved at møde talstærkt frem.

Der var kage, pølser og noget koldt at drikke til alle i det flotte sommervejr.

- Det var jo nærmest overvældende hvor mange fra lokalbefolkningen, der kom og sagde velkommen, og den støtte er jeg taknemmelig for, siger Morten Freundlich.

Hele maj har han været i oplæring i andre Sparbutikker for at være klar til at overtage forretningen i Haverslev, som han fører videre med alt personalet. - Oplæringen har været megagodt, og jeg har kun

godt at sige om Dagrofa.

Alt det de lovede, da vi aftalte, at jeg skulle overtage butikken, har de holdt. Og der kommer ikke til at være ændringer. Spar i Haverslev har været en sund og stabil forretning i mange år, og alle de ansatte har været glade for at være her. De er allesammen kommet med, og vi fører butikken videre sammen, siger Morten Freundlich.

Den nye købmand har travlt i den første uge.

Selv om der har været en måneds oplæring, er der mange ting at holde styr på. - Det er lidt presset, jeg skal lige finde mig til rette i det. Det er alt lige fra at lave arbejdsplan, bestille varer, få dem på hylderne og sætte mig ind i nye systemer fra Dagrofa. Der er lige lidt mere læring, men det er kun

at forvente, siger Morten Freundlich.

Selv om Haverslevs nye købmand siger, at der ikke kommer ændringer, har der allerede været en, for i sidste uge blev der indført jatak tilbud, og der kommer til at være nogle stykker om ugen.

- Vi skal blive ved med at gøre os interessante for de lokale i området. Butikken skal se godt ud, vi skal have nye og friske varer og ramme de rigtige priser, og det er ja-tak tilbuddene med til at gøre. Ellers fortsætter vi hverdagen, men hvis jeg selv eller en af de ansatte får en god idé, så vil vi da tale om det og lave forbedringer. Men indtil videre er jeg bare glad for at være kommet igang og glad for den fantastiske modtagelse, siger Morten Freundlich.

Blære

Friskole får muligvis ulovligt lån af kommunen

Af Ture Damtoft

BLÆRE: En sag om kommunegaranti for et lån på en mio. kroner til Blære Friskole skulle have været ren formalia, da det blev aftalt ved byråeets budgetforhandlinger i september 2023.

Pengene er en vigtig del af finansieringen på 5,25 mio. kroner til udvidelse af Blære Friskole og Børnehus med en tilbygning på 200 kvm. og energioptimering af en eksisterende bygning.

I torsdags kom sagen for byrådet, og det endte med en lang debat om personligt ansvar for medlemmerne og det principielle i kommunal støtte til private aktører som Blære Friskole.

Humlen ligger i den tilbagemelding Kommu-

neKredit gav Vesthimmerlands Kommune, da Blære Friskole blev indstillet til lånet.

Der blev givet afslag på at yde lånet, fordi der ifølge KommuneKredit er tale om, at dagtilbuddet i Blære drives efter reglerne om private institutioner i dagtilbudsloven. Derfor er støtte i form af en kommunegaranti ikke hjemlet i dagtilbudslovens regler.

KommuneKredit henviser også til en udtalelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet, der skulle slå fast, at en kommune ikke lovligt kan yde økonomisk støtte til en privat daginstitution ved at stille en lånegaranti.

Administrationen i Vesthimmerlands Kommune fortolker bare reglerne modsat.

At hvis den model for støtte til Blære Friskole gennem en kommunal lånegaranti ikke specifikt er nævnt i reglerne, så må den være lovlig.

Derfor havde Økonomiudvalget indstillet, at Vesthimmerlands Kommune selv yder lånet på en mio. kroner, så udvidelsen af Blære Friskole og Børnehus kan begynde.

Så begyndte diskussionen, og et af indlæggene var fra Vesthimmerlandslistens Kirsten Moesgaard, der som advokat må have et vist juridisk indblik.

- Jeg er bekymret for, om vi pådrager os et personligt ansvar med den beslutning, sagde hun og indstillede til afstemning, at lånet skulle ydes under forudsætning af, at det ydes lovligt.

Hun stemte selv for sammen med SFs tre byrådsmedlemmer og et enkelt fra Venstre. Dermed var der massivt flertal for at godkende lånet.

Og dermed har Vesthimmerlands Kommune ydet et lån til en privat aktør, og det blev også italesat af mange.

- Hvis det er ny praksis, så kan de jo bare ansøge fra alle andre friskoler og private institutioner, så vi kan måske se frem til at modtage flere ansøgninger, for nu har vi jo åbnet døren, sagde Rasmus Vetter (SF).

Borgere i Vegger spiste sammen for ikke at spilde

VEGGER: Købmanden i Vegger har igen vist sin kreativitet.

Denne gang går Laila Hosbond med i kampen mod madspild.

Torsdag aften inviterede hun hele byen på aftensmad i lethallen, og alle 65 deltagere fik det, de kunne spise og lidt til.

Der blev hygget, snakket og klappet for initiativet og på stedet enstemmigt opfordret til, at det bestemt er noget, hun må gøre igen. - Det skal jeg nok, men først efter sommerferien, lovede Laila Hosbond midt i opvasken, som de glade gæster hjalp med at få på plads efter maden.

Laila “Købmand” Hos-

bond har gennem nogen tid været træt af at skulle smide ud, fordi det havde overskredet sidste salgsdag.

Sammen med nogle lokale borgere fostrede hun den ide, at de skulle komme dette madspil til livs. Derfor begyndte hun at gemme maden i fryseren. Hun ville så, når hun mente, der var nok, lave en fest for byens borgere. Sammen med sine hjælpere kreerede Laila Hosbond et måltid med nye kartofler, pasta og salat til kalkunsteg, hamburgerryg og sammenkogt gryderet.

Laila Hosbond havde bedt Anna Grethe Jensen fra borgerforeningen fortælle om ”Palmehaveprojektet”, der bliver reali-

seret omkring hendes butik med start efter årets storkefest 31. august. Hun fortalte om, hvad Palmehaven havde v æret i fordums tid, hvad den er nu, og hvordan den forhåbentlig vil blive. For ca. tre år siden nedsatte borgerforeningen en fundraising gruppe på tre engagerede kvinder. Deres arbejde har resulteret i, at kommunen har bevilget en million kroner til haven. Arbejdet udføres af kommunen i samarbejde med borgerforeningen og frivillige, der satser på at lave et attraktivt sted for byens borgere. En toiletbygning og en dumpstation for autocampere står som det første, der vil blive lavet.

SIDE 14 5. JUNI 2024
var godt fyldt op med kunder, som kom og hilste på den nye købmand til receptionen lørdag.
Familien Freundlich fra venstre: Morten, Ida, Anette og Line - sønnen Mads var på arbejde på grønsværen for Hobro IK. Der
Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 HAVERSLEV Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 BLÆRE
Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 VEGGER Blære Friskole og Børnehus har nu finansieringen til udvidelse på plads, efter et flertal i Byrådet besluttede at yde et lån, som KommuneKredit ikke mener, der er lovhjelm til.
SIDE 16 5. JUNI 2024

Nederlag og endnu en skade hos Aars

Serie 1, herrer Kristrup-Aars IK 4-1 (2-1)

I fire kampe mod Kristrup er det ikke blevet til point for Aars Idrætsklub, men resulatet og nederlaget på 4-1 i fredagens kamp kunne være anderledes, hvis Aars havde haft lidt mere tur i den. Ved stillingen 1 - 1 i 1.

halvleg brændte Aars IK et straffe, og Kristrup scorede lige inden pausen - som altid en mavepuster at gå til pause bagud, når man kunne have været foran.

- Vi har jo mødt dem to gange i Jyllandsserien og to gange i Serie1 nu, og vi har haft det svært mod dem. Jeg synes, det var det bedste forsøg i fredags, men der var kvalitet og farlighed i afslutningerne til forskel. Vi brænder et straffespark og en friløber i første halveg,

hvor vi kan komme foran med to, og i stedet kommer de til anden halvleg med 21 efter et mål, hvor vi synes, der skulle være fløjtet for farligt spil. De har en spiller, der sparker til bolden oppe i hovedhøjde, siger træner Kristian Skriver. Aars holdet kom ud til 2. halvleg med viljen til at vende kampen, men viljen var ikke nok, - Selvom vi forsøger og forsøger, møder vi bare et hold, som er bedre i afslutnings-

24-årig fra Hornum skal til VM i saunagus

Der er i den grad tale om en nichesport, og det ved 24-årige Hannah Kristensen fra Hornum.

Hun opdagede selv sporten saunagus gennem vinterbadning, og har dyrket den i et års tid.

I forrige weekend kvalificerede hun sig til VM i Holland i Showgus for par.

Showgus er et show på max. 15 minutter. Her tilføres der en historie med musik, animationer, kostumer, koreografi, og effekter.

Fokus er på brugen af vand, is, svingteknik, dufte samt udvikling og distribution af varmen.

Inden VM skal hun til play-off i Tyrkiet for en plads om det individuelle VM.

- Jeg skal nok bruge 80.000 kroner i alt til rejser og overnatninger, så jeg er begyndt at skrive ud til sponsorer.

Jeg havde slet ikke regnet med at få så gode placeringer til DM efter kun et år i sporten, siger Hannah Kristensen, der bor lidt udenfor Hornum med kæresten Kristian.

Hun er personlig hjælper og læser til pædagog i Viborg, og så er hun altså en af de bedste gusmestre i Danmark. Jeg begyndte at vinterbade som 16 årig, og det blev kombineret med sauna. Jeg tilmeldte mig

spillet, end vi var, og de scorede to rigtig flotte mål i 2. halvleg. Der er selvfølgelig ting vi skal se på, hvad vi selv skal gøre bedre, men det er ikke hver dag der bliver scoret på dem i Serie1, siger Kristian Skriver.

Der har været meget tale og skriveri om Aars IKs mange skader, og nu igen fordi Mikkel Krzyrosiak brækkede hånden i et sammenstød med en Kristrup spiller.

- Han var ellers ved at finde formen igen, men nu har vi igen en skade på et tidspunkt, hvor spillerne ellers var begyndt at komme tilbage. Det er lidt frustrerende, siger Kristian Skriver. Næste kamp er på fre-

dag mod Helsted Fremad på udebane, og det er ved at være “must win” scenarie. Aars er tre point foran på femtepladsen, og vinder de kampen, er der lidt luft ned til 6. pladsen og kamp om nedrykning.

- Det er en kliché, men det er en seks point kamp. Den er lige pludselig meget meget vigtig. Kommer vi derfra med point, kommer vi væk fra sjettepladsen. Da vi mødte dem på hjemmebane, spillede vi 0 - 0. Den er lidt dyr nu, for den skulle vi have vundet. De har fået nye spillere med, så vi kan forvente, at det er et andet og bedre hold, vi skal møde på fredag, og vi skal være skarpe, siger Kristian Skriver.

Dyrt pointtab for Hornum på en svær udebane

og efter et kvarters tid fik man slået kapital af en stribe dødbolde.

til enlig eller par uden husdyr. Brændeovn og elvarme. Mdl. leje 3.000 kr. Dep. 9.000 kr.

tlf. 81 90 09 17

et gusmesterkursus i HimmerLand i februar 2023 og lærte teknikkerne der. Siden har jeg lavet saunagus i vinterbadeklubben og i Aalborg. Som gusmester bruger jeg æteriske olier, røgelse, te, birkkvaste og skal så hive dampen ned igen og fordele den i saunaen. Det er blevet meget populært i klubben, og nu skal jeg øve mig så meget som muligt frem til play-off og VM, siger Hannah Kristensen.

Isoleret set er det ikke noget dårligt resultat at komme fra Valsgaard med et point, men med den situation Hornum Idrætsforening har bragt sig selv i, var det egentligt kun en sejr der kunne bruges.

Hjemmeholdet var nemlig et af de hold HIF helst skulle have trukket med ned i sølet, men det glippede, selv om det var tæt på til sidst, og HIF er derfor stadig bagud med fem point i tabellen på en kedelig 7. og dermed nedrykninsplads.

Valsgaard lagde klart bedst ud i fredagens kamp, og HIF lignede de første 20 minutter ikke et hold, der kom efter et resultat. Alligevel overlevede HIF hjemmeholdets stærke udlæg og fik sig arbejdet ind i kampen. I halvlegens sidste kvarter var det så HIF, der var tæt på med hele to friløbere til unge Jannik Asbøl, men koldblodigheden fejlede, og der kom desværre ikke noget ud af de store muligheder.

Hjemmeholdet åbnede igen bedst i anden halvleg,

En løs bold blev sendt i mål med et hårdt skud, som den ellers stærke HIF keeper Mikkel Kristensen ikke kunne afværge.

I slutfasen satsede HIF alt og smed Jakob Nøhr frem. Det gav pote med et lille kvarter igen, da han på oplæg af Simon Baade fik udlignet. Det gav blod på tanden, og i slutfasen fik HIF et par særdeles gode muligheder, og så overså dommeren en hånd-påbolden på selve målstregen og altså klart straffe til HIF.

Utrolig nok kom der ingen kendelse på den ellers soleklare forseelse, hvilket selvsagt var til stor frustration for HIF.

Dermed blev det ved de 1-1, hvilket set over hele kampen nok var passende, men udviklingen i slutfasen efterlod HIF med en bitter fornemmelse af, at den skulle ha været vundet.

Nedrykningen er ikke fakta endnu, men det begynder for alvor at snerpe til, om der skal være noget at spille for i turneringens slutfase.

Næste opgave er Farsø ude på lørdag, på en meget svær opgave mod rækkens nummer to.

5. JUNI 2024 SIDE 17 SPORT
Jakob Nøhr. (Arkivfoto Caroline K. Nielsen)
KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg Steen Brorsen 96 98 42 20 sb@aarsavis.dk Ring eller skriv til KLINISK TANDTEKNIKER Louise Adamsen Gislumvej 1B, Aars Tlf. 98 62 13 40 Træffetid: Man.-tors. 9-12 og 13-16 - Fre. 9-12 IT til erhverv Værdiskabende IT-løsninger salg  service support  netværk Tlf. 9862 5115 Lille stuehus nær Løgstør udlejes
BLANDEDE KØB
SUNDHED
VELVÆRE TIL LEJE
Hannah Kristensen med den mindeplade for sin mor, hun bruger i sit saunagus show, og med de to medaljer fra DM i saunagus 2024.
Henv.
& SALG
&
Saunagus
Fodbold Fodbold Serie 2, herrer Valsgaard - Hornum IF 1- 1 (0 - 0) Af Ture Damtoft Hannah Kristensen i aktion i saunaen til DM i saunagus i Bjerringbro.

men til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce.

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 89.121 husstande!

Hvad koster en loppeannonce?

til 89.121 husstande 20 ord for 50 kr.

HIMMERL ANDS AVISERNE

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930èrne til 1970èrne. Polstrede læne- og loungestole og sofaer. Ring til Steen.

Tlf: 20 70 92 34

...fra kyst til kyst

annoncen må fylde op til 20 ord! e r der over 20 ord, skal der indrykkes en ekstra annonce - også med max. 20 ord.

Betaling:

KØBES:

Kontant ved indlevering af annoncen, eller send via e-mail ???? og overfør betalingen via s wipp eller Mobilepay.

Skrot, gammelt jern afhentes. Totaloprydning.

Tlf: 40 19 92 59

Køb og tilbud/vurdering af indbo/dødsbo. Tilbud på totalrydning. Kontakt:

Tlf: 28 51 62 64

Gammelt jern og metal afhentes. Store mængder købesafhentes med lastbil med grab. Ring til Thomas/Maria.

Tlf: 40 54 18 39 / 51 26 22 76

DØDSBO OG RESTBO KØBES. ALT HAR INTERESSE.

Tlf: 20 70 92 34

SÅDAN INDRYKKES EN

LOPPEANNONCE:

Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen. ELLER

du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst.

Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce.

1. Almindelig loppe annonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.-

2. Udvidet loppe annonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.-

3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.-

Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms.

Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00 til næste uges avis. GOD FORNØJELSE!

KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet måIKKE indeholde kontanter!

Hvor bliver annoncen indrykket?

Annoncen sendes til: aars avis, Himmerlandsgade 150, 9600 aars senest fredag kl. 9.00

SÆLGES:

Loppepigerne. Stort loppemarked lørdag den 8. og søndag den 9. juni kl. 10.00-16.00. Bjergegaardsvej 4. Aalestrup. Mange nye ting.

Betaling vedlagt:

Tlf: 24 93 68 07

Mrk.: ”Loppemarked”

 Kontant  Check

HER! - INDEN DU LAVER DIN ANNONCE!

Annoncen indrykkes i 8 aviser i Himmerland (totaloplag 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis.

annoncetekSt:

Hvornår skal annoncen indleveres? Annoncen skal være avisen hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKEindtelefoneres.

 Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

Hvad KANloppemarkedet bruges til?

Telefon:

Biler, motorcykler, campingvogne og traktorer henvises til avisens øvrige annoncepladser

Loppemarkedet er forbeholdt PRIVATE. Der kan annonceres med køb, salg, bytte og »gives væk« af næsten alle BRUGTE effekter. - Momsregistrerede personer og virksomheder kan IKKE bruge loppemarkedet, men henvises til avisens øvrige spalter.

Hvilke effekter kan IKKEannonceres?

Vær opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem.

Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af: Ejendomme, sommerhuse, grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, herunder også traktorer. (Disse ting henvises til henholdsvis avisens EJENDOMSSIDER, MOTORSIDER og LANDBRUGSSIDER eller evt. til rubrikken KØB OGSALG). - Du kan IKKE indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslæt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGØRELSER

Afsenders navn og adresse:

Hvor stor må annoncen være?

Loppe-annoncerne bringes her i førstkommende nummer efter indlevering!

Annoncen må HØJST fylde 20 ord. Det første ord f.eks. »SÆLGES« og til slut »tlf. nummer« regnes hver for et ord og skal derfor tælles med. - Uanset om et ord er forkortet eller skrevet helt ud, tæller det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce.

Hvad koster en loppeannonce?

KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges i frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet måIKKE indeholde kontanter!

Hvor bliver annoncen indrykket?

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud i fem aviser!

Annoncen indrykkes 8 aviser Himmerland (totaloplag 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis.

Hvornår skal annoncen indleveres?

Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00

Annoncen skal være avisen i hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKEindtelefoneres.

Mrk.: ”Loppemarked”

Betaling vedlagt:  Kontant

ANNONCETEKST:  Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

Vær opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem.

Telefon:

Afsenders navn og adresse:

Loppe-annoncerne bringes her i førstkommende nummer efter indlevering!

50 kr . FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD.

150 kr . FOR LOPPEANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD.

Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr.

100 kr . FOR LOPPEANNONCE OM F. EKS. LOPPEMARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED.

Stort loppemarked med gamle ting og sager. Alt fra nips til møbler,

SIDE 18 5. JUNI 2024
KØBES: SE
SE EKSEMPLER:
PRISER:
Tlf: XX XX XX XX
3.500,Tlf: XX XX XX XX
Flot velourstue. Meget velholdt. Pris
design, retro. Alle fredage og lørdage 10-16 Tlf: XX XX XX XX LOPPEMARKED DU KAN ANNONCERE MED ALT BRUGT FRA HJEMMET, DOG IKKE BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGVOGNE OG TRAKTORER. ANNONCER HEROM HENVISES TIL AVISENS ØVRIGE ANNONCE­ RUBRIKKER. HIMMERLANDSAVISERNES LOPPEMARKED FEM LOKALE AVISER FOR SAMME PRIS! AARS AVIS • FARSØ AVIS • FOLKEBLADET REBILD NIBE AVIS • VESTHIMMERLANDS AVIS - en stærk løsning… Himmerlandsavisernes loppemarked
INDLEVERING: AF ANNONCE, KAN SKE PERSONLIGT, VIA POST ELLER E-MAIL: loppeannoncer@aarsavis.dk BETALING KONTANT ELLER TLF. 70779

LANDBRUGSNYT

Agri Nord gøder jorden med den nyeste viden om planteavl

Landmænd i stort tal vil tirsdag, 11. juni sætte kurs mod Agri Nords forsøgsmarker på Christianshøj ved Klarup. Her står planteforædlere, gødningsproducenter, planteværnsfirmaer, maskinforhandlere og uvildige rådgivere fra Agri Nord, klar med seneste viden indenfor planteavl samt rundvisninger i forsøgsmarkerne.

- På Agri Farm Day vil vi gerne give landmændene inspiration til optimering af deres planteproduktion og klæde dem på til at tage de rigtige valg i fremtiden. Vi er optaget af at vise nye sorter. Det er afgørende for planteavlen, at vi hele tiden udnytter den fremgang forædling åbner mulighed for. Udbytte og svampesygdomme er selvfølgelig i fokus, og senest har forædling i forhold til virussygdomme også fået stor opmærksomhed i forædlingsindsatsen. Vi vægter i Agri Nord den

uvildige rådgivning, og vi er repræsenteret ved alle sortsforsøgene i markerne, så vi sikrer en uvildig vinkel, siger planteavlskonsulent Poul Madsen fra Agri Nord.

Agri Nord arrangerer Agri Farm Day i samarbejde med Mollerup Mølle og DLG

Gylle mister effekt Fremtidens gødning er tema for dette års udgave af Agri Farm Day i Agri Nord. Og her venter også ny og nyttig viden.

- Vi har blandt andet lavet forsøg i en hvedemark, hvor vi sammenligner svine-gylle med gylle fra biogasanlæg. Mere og mere gylle bliver

Landbo-seniorer var på tur

til Øland og

33 af Landbosenior foreningens medlemmer var stået tidligt op og mødtes ved Messecenter, Aars, inden en fem dages tur til Sverige begyndte.

Med passende stop til formiddagskaffe og frokost-madpakker gik turen gennem Danmark, hvor de passerede de tre broanlæg Lillebælt, Storebælt og Øresundsbroen.

Videre gennem Sverige, tværs gennem det tidligere danske land, med det karakteristiske sydsvenske landskab frem til Kalmar.

Næste dag gik turen over endnu en bro til Øland, der byder på sin helt egen specielle natur med mildt klima, fine badestrande og kalkstensformationer, kaldet raukaer, desuden så de mange af de 300 velbevarede stubmøller. Vi kørte gennem Alvaretten, der er på listen over Unescos Verdensarv. Her er meget varierende plantevækst, - bl.a. skulle der være over 20 forskellige orkidearter. Dagen sluttede med et besøg i par-

Småland

ken omkring det smukke kongelige sommerslot, Solliden, med mange skønne beplantninger og historiske skulpturer.

Efter en god nats søvn og et flot morgenbord gik turen til Kalmar Slot, hvor vi fik en spændende, guidet rundvisning, der beskrev historien, og tiden slottet havde gennemlevet.

Udenfor det fastlagte program, var der arrangeret et besøg hos en svensk landmand.

De så en typisk svensk bedrift med ca. 100 køer og malkerobot. Den unge landmand viste rundt, fortalte og besvarede de mange spørgsmål fra besøgsgruppen. Trods lidt sprogvanskeligheder, lykkedes det at få et fint udbytte af besøget. Herefter gik turen gennem Glasriget til Kosta Boda, hvor de så de fine glasting, og overværede glaspustere arbejde med et kunstværk i værkstedet. Den 4. dag forlod gruppen Kalmar og kørte tværs

over landet til Husqvarna Museet, der er fyldt med 300 års industri- og kulturhistorie. Fabrikken, der havde egen lægeklinik, skole og badeanstalt, har igennem tiderne bl.a. fremstillet våben, cykler, motorsave, græsklippere, robotter, symaskiner, komfurer og mange andre forskellige køkkenredskaber.

En imponerende samling af tusindvis af udstillede emner. Fabrikken er stadig i fuld aktivitet og beskæftiger ca. 230 medarbejdere.

Den sidste overnatning tilbragtes i Trollhättan ved Göta elven, der har et fald på 32 meter.

Sidste dag sejlede landboseniorerne med skib gennem en udgravet/ sprængt kanal et stykke op ad elven, og blev ved Brinkbergskulle løftet op gennem slusen - ca. seks meter, hvorefter skibet vendte om og blev sluset tilbage igen. En smuk sejltur og meget spændende oplevelse. Herefter vendte

behandlet på biogasanlæg. Tidligere havde biogas-gylle god udnyttelse af kvælstof, men nu kan vi registrere, at det har mindre effekt, fortæller Poul Madsen.

Agri Nords rådgivere vil også dele ny viden om tilsætning af syre og nitrifikationshæmmere til gødningen. Desuden er der udført forsøg med forskellige former for udbringning med slæbeslanger og slæbesko.

Brug af biostimulanter Blue N og Vixeran indgår også i forsøgene.

- Begge har som angivne egenskab, at bakterier kan fiksere kvælstof fra luften til planternes blade, så planten får tilført ekstra kvælstof. Efterafgrøder udgør også er form for gødning, og dem har vi også parceller med i forsøgsmarkerne. Desuden har vi også sået en parcel med blomsterbrak, som ses rigtig mange steder ude på markerne i år, siger Poul Madsen.

de næsen mod Göteborg, hvor de ankom i god tid inden færgeafgangen, så der blev tid til en kop kaffe og et kig på Göteborgs Operahus.

Efter fem dage var de tilbage i Aars sidst på aftenen, fyldt op af spændende, interessante og forskelligartede oplevelser fra turen til Sverige, der foregik i behageligt sommervejr.

I år kan interesserede gæster se resultater af præcisionssåning af raps. Forsøgsmarkerne er tilsået med en Väderstad Tempo enkorns-såmaskine.

- Der er sået raps med forskellig udsædsmængde –10, 20, 30, 40 planter per kvadratmeter, og på arealer med færrest planter, er planterne mega-kraftige, tilføjer Poul Madsen.

Firmaet Akson Robotics er repræsenteret og fortæller om kort til spotsprøjtning lige som en faglig ekspert i Farmtracking står klar til rådgivning om markstyringsplan via App.

Gæsterne kan til Agri Farm Day se de foreløbige resultater af Hvedekampen, hvor udvalgte aktører fra branchen dyster i at gøde og sprøjte vinterhvede økonomisk mest optimalt.

- Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk har igen i år et hold elever med i Hvedekampen– og vi glæder os til at se de unge på banen, understreger Poul Madsen.

STILLINGER

Medarbejder søges til alsidigt kvægbrug. Ansættelse d. 1. juli, eller snarest.

Torben Myrup Gunderstedvej 21, Gundersted, Aars tlf. 40 35 78 47 myrup5@mail.tele.dk

BLANDEDE

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø

Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50 Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81

Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Presning/Wrapning af rundballer udføres.

Mulighed for variabel størrelse fra Ø 1,2 - 1,5 m. ANDERS JAKOBSEN

Hvorvarp - 21 47 14 76

Gudstjenester

Vognsild

Ejdrup

Kirke Ingen

Ranum Kirke 9

Malle Kirke Ingen

Vilsted Kirke Ingen

Overlade Kirke Ingen Farsø Kirke

Vester Hornum Kirke Ingen

Hyllebjerg Kirke 9

Flejsborg Ingen

Louns Kirke Ingen

Alstrup Kirke 9 00

Strandby Kirke Ingen

Ullits Kirke Ingen

Foulum Kirke Ingen

Svingelbjerg Kirke 10 30

Trængstrup Frimenighed Ingen

Kgs Tisted Kirke 10 30

Binderup Kirke Ingen

Durup Kirke Ingen

Rørbæk Kirke Ingen

Grynderup Kirke Ingen

Stenild Kirke 9 00

Brorstrup Kirke Ingen

Ravnkilde Kirke 9 00

Aarestrup Kirke 10 30

Haverslev Kirke Ingen

Aalestrup Kirke 10 00

Vesterbølle Kirke 11 00

Der henvises til kirkernes egne hjemmesider ved evt. ændringer af kirketiderne.

5. JUNI 2024 SIDE 19
Beregnet notering uge 23 Basis 464,06 (464,06) Økologi 887,47 (887,47) UK-tillæg 8,78 Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 6,66 (6,66) Smågrisenoteringen
Agri Farm Day byder i år på bl.a. nye sorter og forsøg med raps.
Søndag den 9. juni Aars Kirke 9 30 Aars Frikirke 10 00 Skivum Kirke Ingen Giver Kirke 9 30 Blære Kirke Ingen
Kirke
Gislum
Ingen
Kirke 11 00
Kirke Ingen Haubro
Ingen Gundersted Kirke 9 30 Veggerby Kirke 19 30 Sønderup Kirke 10 30
Ingen Bislev Kirke 11 00
Ulstrup Kirke
Suldrup Kirke
Kirke Ingen
Kirke 9 30 Aggersborg Kirke Ingen Kornum Kirke 11 00 Løgsted Kirke Ingen Salling Kirke 9 30 Oudrup Kirke Ingen Næsborg
Ingen
Løgstør
Kirke
Vindblæs
30
30
10
00
SIDE 20 5. JUNI 2024

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.