Aars Avis nr. 4 - 2023

Page 1

Kulturdebat gav ideer til nye tiltag i kommunen

Men ingen havde løsningen på at involvere de unge

■ HORNUM: Når tingene bliver sat lidt på spidsen kan det fremkalde ideer og holdninger. Sådan var det også i KulturDebathus Søttrup i Hornum mandag eftermiddag, hvor et halvt hundrede borgere, politikere og kommunalt ansatte fra Vesthimmerland diskuterede ud fra emnet “Hvad skal vi med kulturen?”

Det var en spændende debat ud fra et ønske om, at flere borgere skal have glæde af udbuddet af lokale kulturoplevelser. En selvbestaltet gruppe bestående af repræsentanter for KulturDebathus Søttrup,

der havde Kommunernes Landsforenings kulturudvalgsformand Johan Brødsgaard, Silkeborg, og formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Per Nyborg, Aars, som indledere.

Der var mange indlæg fra erfarne “kulturbærere”. Mødedeltagere under 40 år kunne tælles på een hånd, men der var adskillige ønsker om at få unge involveret aktivt i kultur- og foreningslivet.

Opskriften var der ingen der havde, så det står fortsat hen i det uvisse, hvordan man kan gøre unge interesseret i at deltage i kulturlivet eller lade sig vælge til en bestyrelse og tage medansvar i en forening.

Men der kom forslag på bordet til andre nye kulturelle tiltag i Vesthimmerland.

vokalarbejde og en kraftfuld lyd er Baskery helt uden sidestykke.

Se hele vores program på www vmalfa dk

Til samtlige husstande www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 97. årgang - Nr. 4 ONSDAG 25. Januar 2023 Aars · Hornum · Haubro · Vegger · Haverslev · Binderup · Nørager · Sønderup · Suldrup · Farsø · Østrup · Aalestrup Løssalg: 5,00 kr. Læs mere side 14... Aars-klub får golfsimulator Trænerduo er klar i Aars IK Side 8 Side 17 VETERAN TRAKTOR UDSTILLING 28. - 29. JANUAR KL. 10-16 IH / Farmall 100 år og Grovfoder fra jord til stald I MESSECENTER VESTHIMMERLAND MESSEVEJ 1 - 9600 AARS - WWW.MCVH.DK MAIL: INFO@MCVH.DK ENTRE KR. 75,- BØRN UNDER 12 ÅR GRATIS ÅBNINGSTALE MARIE BJERRE LØRDAG KL. 11.00 Uanset hvilket land eller hvilken type scene de svenske Bondesson-søstre indtager er publikums reaktion næsten altid den samme; at de hverken har hørt eller set noget lignende. Baskery har turneret verden rundt og overrasket og begejstret publikum med deres mix af punkens ligefremhed og singer/songwriter-traditionens subtile og imødekommende touch. Udtryk som ”banjopunk”, ”newfolk” og ”nordicana” kan være med til at beskrive deres lyd. Med unik instrumenthåndtering, sublimt 3stemmigt
www.vmalfa.dk - info@vmalfa.dk - 96 98 00 50 ET RIGTIG GODT TILBUD... KOPI-PAPIR til private og erhverv Priserne er inkl. moms 250,En kasse A4 (2500 ark) 53,En pakke A4 (500 ark) Kan også fås i A3 Himmerlandsgade 150 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 17 11 Aars Bogtryk & Offset
Af Thorkil Christensen Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø, Vesthimmerlands Museum i Aars og Vesthimmer- lands Teaterforening havde taget initiativ til mødet, Et halvt hundrede borgere, politikere og kommunalt ansatte deltog i kulturdebatten i KulturDebatus Søtrup. Kommunernes Landsforenings kulturudvalgsformand Johan Brødsgaard, Silkeborg, gav et oplæg til debat.

egnens lokalavis siden 1927

I redaktionen: Ture Damtoft - Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider: Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00

Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19? Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution fredag kl. 7.00 - 15.00, lørdag og søndag kl. 8.00 - 10.30 på tlf. 99 35 34 34 eller på mail: ndireklamation@nordjyske.dk

Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen De Lokale Ugeaviser.

Runde fødselsdage

Jon Lundgren Christensen har gennem årene taget en stor del af slæbet som frivillig i en række sammenhænge i lokalsamfundet. Senest var han en af drivkræfterne bag borgerforeningens overtagelse og genåbning af købmandsforretningen.

Han var altid venlig og hjælpsom og havde en positiv indgangsvinkel til tilværelsen.

Ugens portræt

Fejrer 40 år med forsendelse i Aars

I snart 40 år har Henrik Hosbond, Dalstrøget 2, Aars været med til at holde hjulene kørende hos den lokale støberivirksomhed Mat Dania ApS.

Mærkedage i Aars Avis

Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer.

Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale.

E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

90

Svend Jensen, Brombærvej 5, Hornum, lørdag, 28. januar.

Jon Lundgren Christensen efterlader sin hustru Alice og børnene Henrik, Ole og Anne-Mette.

Helt bogstaveligt, for han er afdelingsleder i forsendelsesafdelingen - eller mester som kollegerne kalder ham.

80

Ernst Lauritsen, Dr. Margrethes Vej 31, Aars, tirsdag, 31. januar.

75 Else Irene Larsen, Spurvevej 6, Aars, torsdag, 26. januar.

60 Peter Neistskov Sørensen, Agertoften 28, Aars, søndag, 29. januar.

Dødsfald

Jon Lundgren Christensen, Algade 4, Vegger, 71 år.

Jon Lundgren Christensen var født til at blive tømrer, al den stund at der ikke var nogen tvivl om, at han skulle stå i lære i sin far, tømrermester Orla Lundgren Christensens værksted, som dengang havde til huse i Storkegade i Vegger.

Da værkstedet brændte i 1970, købte faderen det nedlagte baneareal og byggede nyt stort værksted i Algade, hvor Vegger Tømrer & Snedkerforretning ApS. stadig har hovedkvarter som byens største virksomhed med flere end 35 ansatte.

Jon Lundgren Cheristensen blev udlært i 1970 og fortsatte med at arbejde i sin fars virksomhed, som han overtog ledelsen af i 1987.

I 1971 blev han gift med bagerens datter, Alice Kristensen, der ligesom Jon Lundgren Christensen har levet hele livet i Vegger.

I 2006 indtrådte parrets yngste søn, Ole Lundgren Christensen, i ledelsen af virksomheden, og i 2016 overlod Jon Lundgren Christensen “værktøjskassen” 100 pct. til sin søn. Og alligevel ikke helt, for ligesom sin far blev Jon Lundgren Christensen ved med at udføre opgaver i firmaet, og var næsten hver dag at finde i en af firmabilerne eller på værkstedet. Han var umådelig vellidt og havde altid tid til en snak med kunderne eller folk i byen.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Diamantbryllup

Eilif Holst Bigum og Margit Thorn Bigum, Kong Haralds Vej 28, Aars, kan fredag, 27. januar fejre 60 års bryllupsdag.

De mødte hinanden som ganske unge og stiftede tidligt familie. Med slægtsgården “Højagergård” i Gislum som udgangspunkt har de gennem alle årene været aktive i lokale fællesskaber og i nationale organisationer.

Det er to stærke personligheder, som kan fejre, at de har holdt sammen i 60 år. Margit Bigum har et stort socialt engagement og en omfattende kulturel interesse, som stadig udmønter sig i frivilligt arbejde i Vesthimmerlands Musikhus Alfa i Aars, og hyppige besøg på museer, gallerier og kultursteder. Eilif Bigum er stadig aktiv i kalveproduktionen på Højagergård med registrering af dyrene og kontakt til de landmænd, hvor småkalvene hentes. Det arbejde elsker han.

Elcyklen har været et vigtigt motions- og transportmiddel, men nu møder man dem begge i fitnesscentret flere gange om ugen. Her og hvor de ellers færdes, får de sig en god snak med det store netværk, som de gennem årene har opbygget. Det mærker man, når man kommer på besøg på Kong Haraldsvej i Aars. Der er mange besøg, både af inviterede og spontane gæster,

Mester i at få tingene afsted til aftalt tid - og om nødvendigt også mester for at skubbe lidt på i andre afdelinger, så lastbilen bliver læsset med det nødvendige, og kunderne får deres leverance til tiden.

Skubbet kommer på en ordentlig måde. Der bliver bedt om hjælp i stedet for at der gives en ordre, og så gør kollegerne hvad de kan for at løse Henrik Hosbonds problem.

For han gør selv det samme.

Efter 40 år i virksomheden har han overblik over hvad der rører sig. Så når mindre erfarne får er udfordring, ringer de ofte til Henrik Hosbond og spørger til råds. Kan det ikke klares over telefonen, står Henrik Hosbond klar på fabrikken indenfor ti minutter.

For der er ikke langt til arbejdspladsen fra hjemmet på Dalstrøget. Her har Henrik Hosbond boet siden 1991.

Barndomshjemmet var ved Bradsted mellem Suldrup og Nibe. Forældrene havde en gård, og fra han var gammel nok hjalp han til. Især markarbejdet var Hnrik Hosbond glad for - traktorerne og de andre store maskiner var lige noget for ham.

Efter Folkeskolen havde han forskellige job, inden han som 18-årig begyndte som medhjælper i maleraf-

som nyder et måltid mad, en kop kaffe eller et glas.

Begge er også kendt for en god snak om stort og småt, sjov og alvor. De vælger hver dag at få det bedste ud af livet og er på den måde gode rollemodeller. Familien er stor og tæt.

Margit og Eilif Bigum tager ofte turen til Sjælland for at besøge de tre døtre og børnebørn. Der er også tre oldebørn, som bor i Sverige. Når de er på farten, er bilen fyldt med buketter, hjemmebag, gaver og vin. Sønnen Jens Bigum overtog i 2010 Højagergård i Gislum. Her er der fem

delingen på Mat Dania.

Det gik godt, for Henrik Hosbond var nysgerrig på virksomhedens mange facetter og samtidig meget pligtopfyldende.

Der blev ikke kigget så meget på uret, når en opgave skulle gøres færdig, og efter et par år kom han i forsendelsesafdelingen, hvor han har været lige siden, og har fået mere og mere ansvar.

I fritiden sætter han familien højt. Både sin mor på 89 år på Gislumvej, og sin brors familie og især de to niecer på otte og ni år på Løvsangervej.

Henrik Hosbond har aldrig selv fået børn, så de to piger bliver forkælet, og onkel kommer aldrig på besøg uden lidt slik at lege med. Motionen får han i Aars Badmintonklub, og så hjælper han i Aars Brydeklub - bl. a. ved at tjene penge til klubben som dørmand ved Kimbrerfesten gennem mere end 20 år.

Her bruger Henrik samme ordentlighed og stædighed som på arbejdet - alle bliver hjulpet så meget som muligt, og når der bliver sagt stop, bliver det gjort venligt.

Den nu 58-årige afdelingsleders jubilæum fejres på tirsdag 31. januar.

børnebørn, som har nydt godt af, at farmor og farfar, da de flyttede til Aars, bosatte sig nær skole og idrætshal. Det nære forhold blev i øvrigt genstand for en TV-udsendelse om relationen mellem bedsteforældre og børnebørn. Spørger man Margit og Eilif Bigums børnebørn om deres bedsteforældre, taler de om solrige sommerdage i sommerhuset, mad og god vin, gaver og fælles familieferier enten på ski eller til varme lande.

Dagen fejres med middag for inviterede gæster i messecentret i Aars.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

Abonnementspris: 800,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 25 17 70 65 E-mail: kimabol13@gmail.com

SIDE 2 25. JANUAR 2023
Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis
Aars
& Centraltrykkeriet A/S Ansvh.
-
Lokalavisen
Udgives af
Avis
redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 15.950
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt
Margit og Eilif Bigum, Aars, kan fejre 60 års bryllupsdag
AARS BEGRAVELSESFORRETNING BEDEMAND BIRGITTE LANDRY Tlf. 70 20 41 41 Torben Rask Hans Landry Birgitte Landry Claus Landry Karsten Svendsen HIMMERLANDSGADE 26 – 9600 AARS WWW.HANSLANDRY.DK Tryghed, tillid og 40 års erfaring Træf os personligt, døgnet rundt AARS BEGRAVELSESFORRETNING BEDEMAND BIRGITTE LANDRY Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt Tlf. 70 20 41 41 Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk Det er altid én af os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk TLF: 98 64 18 69 Åbent hele døgnet alle dage - året rundt Jens Møller Ditte I. Dalgaard Trine Rybjerg Himmerlandsgade 80 9600 Aars Tlf. 98 62 34 88
Henrik Hosbond.

BEKENDTGØRELSER

Livet kan være rigtig træls, når man opdager at bussen lige er kørt...

Sådan kan det også blive, hvis byrådet i Vesthimmerlands Kommune skærer for dybt med sparekniven på torsdag når en indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget om den kollektive busdrift med Nordjyllands Trafikselskab som samarbejdspartner skal behandles.

Byrådet skal drøfte om der er grobund for at spare knap to millioner kroner årligt på den lokale kørsel i kommunen. Det drejer sig om almindelig passagerkørsel for de som ikke har bil eller gerne vil køre kollektivt, og for skoleelever som skal til og fra undervisning i Aars, Hornum, Farsø, Løgstør, Gedsted og Aalestrup. De knap to millioner kroner der skal findes årligt i forhold til kommunens budgetaftale for perioden 2023 til 2026 er af administrationen omregnet til 2960 køreplanstimer eller 12,6 procent af kørselsomfanget i 2022.

Selv om det er Nordjyllands Trafikselskab der kører, så er det Vesthimmerlands Kommune der betaler. Baggrunden for, at der nu tales om reduktion er øgede driftudgifter, men også passagertab som efterveer fra Coronaperioden, og dermed færre indtægter.

For at få hold på det hele skal der især tages hensyn til eleverne på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, HEG i Aars og de lokale folkeskoler. Det er tilsyneladende skolebørn som er de flittigste brugere af busserne, men der er også andre, f. eks. dem uden bil, eller de borgere som kan se det samfundsmæssige perspektiv i at køre kollektivtnår ellers bussen kommer.

I det materiale som ligger til grund for byrådets beslutning torsdag nævnes busrute 111 i det vestlige opland. Det er ruten Løgstør-Ranum-Overlade-V. HornumFarsø-Aars. Her er den årlige udgift 5,3 mio. kr., mens indtægterne kun udgør 1,5 mio. Det er ruten med den højeste grad af selvfinansiering blandt de lokale/kommunale ruter i Vesthimmerland. Ruten koster ca. 23 pct. af kommunens samlede drifttilskud til Nordjyllands Trafikselskabs lokalruter.

Det er jo helt hen i vejret.

Mange flere borgere - i alle aldre - burde benytte busserne, og dermed den kollektive trafik. Det sker sandsynligvis ikke fordi mange er usikker på, hvornår der køres, hvordan man køber billet og hvor, om man skal have et rejsekort - eller om man bare kan hoppe på og stige af. Hvad betyder kørselszonerne, kan man købe en “omstigning” eller en returbillet?

Der er ingen betjening på busterminalerne, og Nordjyllands Trafikselskab annoncerer aldrig i de lokale aviser i Vesthimmerland om, hvilke muligheder borgerne har. Gjorde man det ville økonomien formentlig se anderledes ud. Annoncering er i hvert fald et middel til at hæve indtægterne via flere passagerer.

Vesthimmerland er også “lukket land” når det gælder information om trafikselskabets Flexkørsel og Plusture. Det fortælles, at det er ganske udmærkede ordninger - og til overkommelig pris, men hvad er der ved det, hvis ikke borgerne kender til mulighederne, og ved hvordan man bestiller en Flextur.

I forbindelse med byrådsbe handlingen på torsdag ligger der et forslag fra Teknik- og Miljø udvalget om mere information - så der er da håb forude.

Vesthimmerlands Kommune og Nordjyllands Trafikselskab giver fuld gas til både rutenet og in formation - og at der spa res med omtanke - ellers varer det ikke længe før den sidste bus er kørt.

Vores kære mor svigermor, farmor, mormor og oldemor Kirstine

Pedersen

* 13. februar 1924 er stille sovet ind Aars, den 17. januar 2023

Familien Bisættelsen har fundet sted

Vores kære hustru, mor, svigermor og mormor Annamarie

Køhler

* 19. juli 1939 er gået bort Aars, den 20. januar 2023 På familiens vegne

Henning

Begravelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 4. februar kl. 13.00

Vores gode og kærlige far, svigerfar, farfar og oldefar Villy Mortensen

* 29. april 1933 er stille sovet ind Aars, den 19. januar 2023 Tonni og Bitten Brian og Micha børnebørn og oldebarn Begravelsen finder sted fra Aars Kirke torsdag den 26. januar kl. 13.00

Vores elskede mor, svigermor, mormor, farmor og oldemor

Ninna Jensen

* 26. marts 1931 er stille sovet ind Aars, den 19. januar 2023 Du gav så meget, forlangte så lidt, de minder du gav os, vil aldrig blive slidt Anni og Villy Finn og Jytte børnebørn og oldebørn Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke lørdag den 28. januar kl. 13.00

Vores elskede mor, svigermor, mormor, farmor og oldemor Tove Andersen

* 8. juni 1934 er sovet ind Nørager Friplejehjem, den 22. januar 2023

Søren Peter og Oui Lene og Peter Tina og René børnebørn og oldebørn Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke torsdag den 2. februar kl. 13.00

Min ejegode datter, vores dejlige søster og svigerinde

Inga Madsen

*23. januar 1956, er stille sovet ind Vegger, den 23. januar 2023

Mor Kaja og Arne Rita Elsebeth

Min kære hustru, mor, svigermor og farmor

Inga Ubbesen Madsen

* 23. januar 1956 er stille sovet ind Vegger den 23. januar 2023

Bjarne Morten og Lone Klaus og Tanja Ninna og Alexander Simon og Sofie Bisættelsen finder sted fra Skivum Kirke fredag den 27. januar kl. 13.00

Min kære datter, søster, svigerinde og moster

†Aase Kielgast

født: Bartholomæussen *10. marts 1959 † 20. januar 2023 Er pludselig død. Mor og Sander Linda, Nanna, Inger Elin, Tinne, Henrik

TAK EFTER DØDSFALD

Hjertelig tak for venlig deltagelse ved Leif Eriksens bisættelse Tak for de smukke blomster og kranse På familiens vegne Finna

Hjertelig

tak for venlig deltagelse ved

Jon Lundgren Christensens

bisættelse fra Skivum Kirke

Tak for de mange smukke blomster På familiens vegne Alice

opmærksomhed

i anledning af vort guldbryllup frabedes. Birthe og Henrik, Nygade

25. JANUAR 2023 SIDE 3
www.aarsfrikirke.dk
Al
Når bussen er kørt...
Aars Avis Annoncetelefon 98 62 17 11

ÅRS JUBILÆUM

Økonomichef Hardi Kristensen kan onsdag den 1. februar 2023 fejre 30 års jubilæum hos NCO byg, Aars A/S NCO byg ønsker hjertelig tillykke med jubilæet.

Advokatvagt i Aars

Advokatvagten yder gratis vejledning den første hverdags-torsdag i hver måned i tidsrummet kl. 16.00-17.00.

• Advokatvagten har til huse hos Norden Advokatfirma, Kirkegade 1, 9600 Aars.

• Advokatvagten foretager mundtlig rådgivning og kan kun benyttes ved personlig henvendelse.

Vestre Boulevard 7 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00

www.vesthimmerland.dk

DET SKER…

Fredagscafé på Aars Bibliotek: Fugleliv i Vesthimmerland

ÅRS JUBILÆUM

Chauffør Per Fallentin Kristoffersen kan onsdag den 25. januar 2023 fejre 30 års jubilæum hos NCO byg, Aars A/S NCO byg ønsker hjertelig tillykke med jubilæet.

Kom og oplev Gunnar Hansens flotte billeder vores rige fugleliv og smukke landskaber og hør om naturens udvikling i Vesthimmerland.

Fredag den 27. januar kl. 16.00-17.00 på Aars Bibliotek. Gratis adgang. www.vhbib.dk/arrangementer

Frivilligrådets årsmøde

Onsdag den 8. februar, på Rådhuset i Aars, Vestre Boulevard 7, 9600 Aars.

40 ÅRS JUBILÆUM

Afdelingsleder Henrik Hosbond, Dalstrøget 2, Aars kan den 31. januar 2023 fejre 40 års jubilæum hos MAT Dania ApS.

Efter nogle få år i kerne- og maleafdeling startede Henrik i 1989 i forsendelsesafdelingen, hvor han har været siden. I 2018 blev han udnævnt til afdelingsleder, et job han bestrider med autoritet, men går samtidig ikke af vejen for selv at tage del i de praktiske opgaver. Han har en stor berøringsflade såvel internt i virksomheden som eksternt. Han er engageret og arbejdsom og udviser stor vilje og gå-på-mod ved løsning af opgaverne. Henrik er meget respekteret og vellidt både som medarbejder og kollega. MAT Dania ønsker hjerteligt tillykke med jubilæet og takker for et godt samarbejde gennem 40 år.

Program fra kl. 17.00-20.00. Aftenen indeholder spisning, formandens beretning, fællessang, rundvisning og valg. Tilmelding er nødvendig, af hensyn til forplejning. Dette sker via Vesthimmerlands Kommunes Hjemmeside: www.vesthimmerland.dk/frivilligrådet. Sidste frist onsdag den 1. februar.

MEDDELELSER

Tilskud til frivilligt socialt arbejde første ansøgningsrunde

Frivillige sociale organisationer og foreninger mv. som virker inden for reglerne i Lov om Social Service § 18, har mulighed for at søge om tilskud i form af § 18 midler ved første ansøgningsrunde.

Læs mere på https://vesthimmerland.dk/paragraf18midler Ansøgningsfrist

Solvangs Venner

afholder generalforsamling

torsdag d. 9 februar 2023 kl. 14.30

Dagsorden iflg. vedtægter. Forslag der ønskes behandlet, skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før. Kaffe og underholdning.

RØDE KORS

afholder

GENERALFORSAMLING

den 1. marts 2023 kl. 19.00 på Kimbrerkroen. Dagsorden iflg. vedtægterne. Tilmelding senest den 24. februar tlf. 42 73 44 65 / 40 36 21 88

Aars-Aalestrup afdelingen

MANDAGSMØDE

mandag den 30. januar kl. 14.00 i Aktivitetscentret, Aars

- Gode råd og andet ved din boligEn ejendomsmægler, en byggesagkyndig og en bankrådgiver fortæller om status på boligmarkedet og giver spareråd om energi, lån og økonomi. Gode spørgsmål besvares, det bedste de kan. Pris 15 kr. Ingen tilmelding. Alle er velkomne!

Husk Søndags Café på søndag kl. 14.

Venlig hilsen Ældre Sagen, Aars

Foredrag

i Sognehuset, Elmevej

Tirsdag 31. januar kl. 19

Hvad skal jeg sige, når jeg ser det meningsløse? Troels Laursen fortæller. Undervejs serveres kaffe/te og kage.

Arrangør: Hornum Seniorer i samarbejde med Ulstrup-Gundersted Menighedsråd

Mandag den 6. februar 2023 kl. 18.00

Talere:

Landsformand

Tilmelding senest den 30. januar. til Jens Erik Andersen på mail: j.e.a@mail.tele.dk Vel mødt! – Alle er velkomne

Venstre i Himmerlandskredsen

SIDE 4 25. JANUAR 2023 BEKENDTGØRELSER
Marts
- vi ønsker hjertelig tillykke Jubilæum 40 år 1. februar Jette Kirsten Nielsen Socialrådgiver 25 år 9. februar Susanne Tindal Pedersen Sagsbehandler 25 år 23. februar Susanne Lynnerup Jensen Dagplejer www.venstre.dk Venstres Nytårskur og opstillingsmøde i Haverslev Hallen, Strandvejen 21, 9510 Nørager Opstillingsmøde til Folketingskandidat. Der udleveres stemmesedler til stemmeberettigede. Efter opstillingsmødet afholdes nytårskur med spisning og kaffe. Deltagerpris 150,- kr. – Drikkevarer kan købes
er den 10.
2023.
MF, Digitaliserings- og Ligestillingsminister
Marie Bjerre
for Venstres Ungdom Maria Gosvig Ladegaard
AARS

Prieto Picudo

Ripasso Le Crosare Valpolicella

Her finder man både toner af kirsebær, brombær, kaffe, chokolade, hasselnød, pomerans og syltede frugter, men også meget delikate og friske toner, som mere går mod det grønne.

Chianti Clas sico Riserva Borgo Scopeto

Chianti Classico Riserva er meget intens i farven og fed på glasset.

Duften er meget delikat først, men udvikler sig hurtigt med iltning i glasset og får mere komplekse toner af kirsebær, blommer og solbær. Smagen er meget fyldig og krydret med en velouragtig karakter, som pakker tanninen utrolig godt ind.

25. JANUAR 2023 SIDE 5 INTROTILBUD TALO CHARDONNAY/NEGROAMARO FEUDI DI SAN MARZANO Vejledende udsalgspris pr. fl. 155,-
PERFEKT TIL TAPAS Høstet i hånden, gæret med sin egen naturlige gær og lagret i 5 måneder på fad.
Estay
Himmerlandsgade 81 • 9600 Aars • Tlf. 5337 0829 • Mail: info@trappist.dk Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-17.30, Lørdag 10.00-14.00 Vi tager Aars gavekort Trappist.dk Vinoble, Aars INTROKASSE MED 6 SKØNNE VINE! 2021 Toscana Bianco, Chardonnay, Caparzo, Italien. Normalpris pr. fl. 100,2020 Toscana Rosso, Sangiovese, Caparzo, Italien. Normalpris pr. fl. 100,2021 Signature des Princes, By Lavau, Côtes du Rhône, Frankrig. Normalpris pr. fl. 125,2021 Negroamaro, I Tratturi, Feudi di San Marzano, Puglia, Italien. Normalpris pr. fl. 100,2021 Verdejo Vinteo, Valdecuevas, Rueda, Spanien. Normalpris pr. fl. 100,2021 Libertiner Rouge, Pays d’Oc, Frankrig, Økologisk. Normalpris pr. fl. 105,KASSETILBUD 40000 spar 230,- 6 FL. 35000 spar 190,PR. FL. 12500 spar 75,PR. FL. 12500 spar 45,FRIT VALG 2 FL. 00 spar 110,PR. FL. 10000 spar 60,Frellsen Flødeboller Normalpris 17 kr. pr. stk. 10 STK. 9000 SPAR OP TIL 40% smagsprøver pådisse vine! Cottage Garden Vælg mellem: Shiraz-Cabernet Cottage Garden er sammensat af lige dele Shiraz og Cabernet. Chardonnay Cottage Garden har druens klassiske nuancer i duften, med toner af hvide ferskner, pære og lime. nyt navn • nye vine intr tilbud

KULTURPRISEN

UDDELES D. 12. MARTS KL. 14.00 I ALFA

Kom og vær med til uddelingen af Kulturprisen, der igen i år sætter et festligt punktum for Kulturugen.

Vesthimmerlands Kulturråd overrækker prisen i forbindelse med Åben Scene og er efterfølgende vært ved et lille glas. Vi

Ingen priser til de lokale kandidater

AARS: Destination Himmerland kårede forleden

modtagerne af to nye hæderspriser “Årets Ildsjæl”

og “Årets Turismeindsats”.

Der var to lokale borgere nomineret til priserne. Peter Stenild fra Aars var indstillet som ildsjæl og Kobbes Mølle Bed & Breakfast nær Gundersted for en god turismeindsats. Priserne blev tildelt efter afstemning. Ingen af de to vandt. Begge priser gik til personer og foreninger i Øster Hurup.

40 års jubilæum

Henrik Hosbond, Dalstrøget 2, Aars, kan tirsdag, 31. januar fejre 40 års jubilæum som ansat i virksomheden MAT Dania ApS. i Aars. Henrik Hosbond er afdelingsleder i forsendelsesafdelingen.

HIMMERLANDS KUNSTMUSEUM

har hermed fornøjelsen at invitere til åbning af udstillingen SAMLEREN

Carsten Bagge Laustsen Lørdag d. 28. januar kl. 13.00-15.00

Udstillingen vil indeholde keramik fra det 20. århundredes begyndelse og op til i dag.

Den består af de største danske keramikere gennem tiden. Det er bl.a. Gutte Eriksen, de otte jyske keramikere, tre bornholmske keramikere og nutidige unika af klassisk værkstedskeramik.

Der udstilles desuden grafik af Rasmus Nellemann, Palle Nielsen og Kurt Sonderborg.

Carsten Bagge Laustsen vil selv være til stede ved åbningen. Han vil fortælle om sin samling og om det at være samler.

Der serveres et glas vin m.m. Udstillingen varer indtil d. 14. maj 2023.

Med venlig hilsen Himmerlands Kunstmuseum Søndergade 44 9600 Aars

To gange 30 års jubilæum

To medarbejdere hos NCO Byg, Aars A/S kan i de kommende dage fejre 30 års dagen for deres ansættelse i firmaet. Det er chauffør Per Fallentin Kristoffersen, Kællingtandvej 8, Aars, som kan markere dagen onsdag, 25. januar, og økonomichef Hardi Kristensen, Torsholmvej 10, Aars, som har været ansat 30 år i firmaet onsdag, 1. februar.

Diamantbryllup

Hvert år uddeles Kulturprisen til en person eller gruppe, der har ydet en særlig indsats for kulturlivet i Vesthimmerland. Alle borgere kan indstille til prisen, mens prismodtageren udvælges af Kulturrådet.

Indstil en ildsjæl på www.vesthimmerland.dk/kulturprisen

diamantbrylluppet den 27. januar 2023. Dagen fejres med aftenfest med familie og nære venner. Morgenhilsen frabedes. Merete, Jens, Lise og Marianne

Interessevenner M/K søges

Jeg er 68 år, søger venner indenfor interesseområderne: hyggeligt samvær, vandring, cykling, mad, kortspil, film, musik og dans.

Billetmærke 432

Modtager Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars

SIDE 6 25. JANUAR 2023
skal modtage Kulturprisen 2023?
Hvem
Nu kan du være med til at hylde dem, der gør en forskel - indstil en ildsjæl til at modtage årets Kulturpris inden d. 1. februar.
til
Vesthimmerlands Musikhus ALFA Fredag den 27. januar kl. 19.30 Lørdag den 28. januar kl. 16.00 Pris: 75 kr. / børn under 10 år gratis entré
glæder os
sammen at fejre Vesthimmerlands mangfoldige kulturliv!
Teaterkoncert
BEKENDTGØRELSER
Ingen af de lokale nominerede vandt en af de nye priser hos Destination Himmerland. Margit og Eilif Bigum ønskes hjertelig tillykke med

Sunde træningsvaner hos Loop Fitness i Aars

Centerleder opfordrer alle til at investere i sig selv

AARS: Loop Fitness i Aars vil gerne hjælpe danskerne i gang med sunde træningsvaner.

Folkesundheden ligger os på sinde, og vi vil derfor opfordre alle til at investere i dig selv, for at blive en stærkere og sundere udgave - både fysisk og mentalt, siger centerleder Allan Frederiksen, Loop Fitness i Aars.

Opfordringen fra Loop Fitness lyder:

Du er dig selv nærmest, så tag beslutningen nu og kom i gang.

I henhold til Sundhedsstyrelsen vil syv ud af 10 gerne være mere fysisk ak-

tive. Hele 51 pct. af alle danskerne er overvægtige. Forskning fra Idrættens Analyseinstitut viser, at fysisk aktivitet, motion og fitness etc., styrker immunforsvaret, giver mere overskud og velvære i dagligdagen samt formindsker sygdomme.

Socialt samvær

Derudover styrkes det sociale samvær og de sociale kompetencer.

En anden undersøgelse fra samme institut viser, at den væsentligste barriere for at være aktiv er manglende overskud.

Loop Fitness i Aars er

klar til at hjælpe med rådgivning og motivation til en god træningsstart og bedre træningsvaner. Her kan alle få en gratis prøvetime og 10 dages gratis træning. En instruktionstime og løbende opfølgning med en instruktør for at hjælpe de gode træningsvaner på vej, er et must.

- Vi er klar over, at vejen til de gode træningsvaner kan være lang, men vi er klar med et træningssystem baseret på cirkeltræning, hvor vi har taget alt det uoverskuelige ved et fitnesscenter ud, og lavet et unikt træningskoncept,

der er nemt at forstå, og som næsten har ubegrænsede muligheder for den enkelte udøver. På 24 minutter kan man opnå effektiv træning, baseret på Høj Intensiv Interval Træning - eller HIIT - der booster hjerte-kredsløbet og alle hovedmuskelgrupper, led og sener samt øger fedtforbrænding, kondition og efterforbrænding, siger Allan Frederiksen. En god ide, til at komme i gang, er at finde en træningsmakker. Det forpligter og gør træningen til en social oplevelse.

En anden god ide er at fortælle sine nærmeste, at f.eks. mandag og torsdag kl. 16 er jeg til træning. Det giver ro i systemet.

Hvor meget skal jeg træne, spørger de fleste?

Man skal træne mindst to gange i ugen og gerne 3. I principper kan man træne både fire og fem gange eller flere.

Et medlemskab hos Loop omfatter også gratis kropsanalyse kaldet LoopTjek, gratis holdtræning kaldet Loop Max, fri træning i alle landets 134 centre, gratis kaffe og te, ingen binding og instruktør til rådighed hver dag.

- I Loop er der plads til alle og husk, det er jo ikke bare fysikken, men også de mentale og sociale depoter, der bliver tanket op ved træning, siger Allan Frederiksen.

25. JANUAR 2023 SIDE 7 Loop Fitness i Aars tilbyder sunde træningsvaner. 30 min. Kom til gratis høretest uden tidsbestilling Den 7. februar kl. 8.30-16.00 Nemt, hurtigt - og helt gratis Høretesten tager kun 30 minutter, og du får svar med det samme. Det er gratis, og du skal hverken have henvisning fra din læge eller bestille tid i forvejen. Kom forbi vores hørecenter tirsdag den 7. februar mellem kl. 8.30 og 16.00. Ring til os, hvis du er forhindret, så finder vi sammen en anden dag, hvor du kan få en gratis høretest. AudioNova Hørecenter Himmerlandsgade 87 9600 Aars audionova.dk Ring på 44 45 62 13 Krogh Madsen Arkitekter a/s 98 62 18 66 www.km-ark.dk Industrivej 2b, 9640 Farsø Tlf.: 9863 3022 info@abpvvs.dk | www.abpvvs.dk Din lokale VVS ’ er Vand - Varme - Gas - Olie - Varmepumper • • • • • • SLUTSPURT NEDSAT U D S A L G STARTER ONSDAG 25. JANUAR ALTEXTRA WWW.MARY.DK – BRAMMING – BRÆDSTRUP – GIVE – GRINDSTED – HOLBÆK – HORSENS – ODDER – VEJLE – VEMB – AABENRAA – AARS VI SES HOS SPOT PRIS SHAPE TRUSSE 3 PAR 9995 ALT NATTØJ -50% BOUTIQUE MARY | Himmerlandsgade 86 | 9600 Aars | Tlf. 31 31 45 94 | mary.dk

Projektudbud: Vester Vang

De tidligere boldbaner i Løgstør

Vesthimmerlands Kommune udbyder nu de gamle boldbaner i Løgstør - matrikel 97eq, Løgstør Markjorder. Dette fantastiske stykke jord har en størrelse på mellem 35.000 - 40.000 m2. Arealet udbydes som et projektudbud.

Skal du være med til at forme et lille stykke historie i Løgstør på de gamle boldbaner, så skal du ikke tøve med at indlevere et bud på dette dejlige stykke jord. Mulighederne er store, og for personen med de rette visioner, er det et fantastisk projektudbud!

Mindstepris kr. 6.000.000,- der er mulighed for at dele betalingen op i etaper, som byggeriet går frem.

Ved fremvisning eller spørgsmål kontakt Troels på salg@vesthimmerland.dk - Telefon: 2023 1876

Dit bud skal indleveres til Vesthimmerlands Kommune senest den 10. februar 2023 kl. 12.00.

Læs mere og kom med dit bud på www.grundeivesthimmerland.dk

Scan QR-koden og læs mere.

Her kan du også komme med dit bud.

Spil golf i Spanien selv om du er i Aars

Aars Golfklub har fået donation til køb af golfsimulator

Af Thorkil Christensen

AARS: I Aars Golfklub har medlemmerne et ønske om at kunne træne uanset vejret. Det bliver snart muligt, idet klubben har modtaget en donation på 700.000 kr. til køb af en golfsimulator, og til opførelse af en bygning til indendørs træning. Dermed bliver det muligt at spille golf på en bane i Spanien, selv om man fysisk befinder sig i Aars.

Nyheden blev sluppet løs på et møde i Aars Golfklub forleden, hvor også den glade giver, Sparekassen Danmark Fonden Himmerland, var repræsenteret. Klubben havde søgt fonden om et tilskud, og fondsbestyrelsen syntes formålet var så godt og oplagt, at alle pengene blev bevilget.

Projektet består af to elementer. En udvidelse af klubbens overdækkede teesteder, og en bygning til en indendørs golfsimulator.

Aars Golfklub har løbende udviklet træningsfaciliteterne. Især de overdækkede udslagssteder, som sikrer, at der kan trænes uanset vejret, har i følge formanden, fotograf Søren Friis, Aars, været et stort aktiv. Derfor er det et stort ønske, at kunne tilføje yderligere to overdækkede

udslagsteder til det eksisterende udslagshus.

- Der skal opføres en bygning på 56 kvm. som kan anvendes som overdækket udslagshus om sommeren, hvor rulleporten åbnes ud mod driving range - og dels kan anvendes til indendørs træning og til simultangolf om vinteren eller i tilfælde af dårigt vejr, sagde Søren Friis, og takkede fonden, der var reræsenteret ved formanden, murermester Michael Jørgensen, for donationen.

Sæson forlænges

I golfsæsonen er det Aars Golfklubs træner, Allan Høgh, der varetager undervisning af begyndere, juniorer og elite, og som gennemfører fællestræning for klubbens øvrige medlemmer. Han tilbyder endvidere individuelle lektioner. Undervisningen gennemføres hovedsagelig i det overdækkede udslagshus, og det har længe været et ønske at kunne sikre bedre rammer for træningen. Derfor glæder man sig i klubben til at få en særskilt bygning til formålet, som samtidig åbner for en forlængelse af træningssæsonen, og for at der kan tilbydes vintertræning.

Bygningen monteres med en port ud mod driving range som kan åbnes, så den

kan benyttes til almindelig træning sommeren igennem. Bygningen får således et dobbelt formål, da den om vinteren også vil kunne benyttes som indendørs golfsimulator, hvor klubbens medlemmer og gæster, vil kunne booke sig ind på simulatoren og spille på nogle af de mest legendariske golfbaner i verden.

Når porten lukkes ændres spilleretningen, så golfspillerne i stedet slår ind i et lærred placeret på den ene endevæg og med videooptagelser fra en projektor placeret i loftet. Med en såkaldt TrackMan bliver spilleren i stand til at følge golfboldens flugt og spin.

TrackMan-systemet benyttes af topspillere og trænere i mange lande, og er med til at forbedre undervisningen af golfspillere på alle niveauer.

- Da fonden gennemgk ansøgningen fra golfklubben kunne vi se, at her kunne vi medvirke til at gøre en forskel for foreningen og for lokalsamfundet, sagde Michael Jørgensen da han overrakte donationen på 700.000 kr.

Det nye tiltag kommer ikke igang af sig selv. Nu skal klubben have alle frivillige kræfter igang med opførelse af huset som golfsimulatoren skal placeres i.

De tre Musketerer

- en for alle, alle for en ... og tre for en tier

Producent: Figaro og Den Ny Opera Onsdag d. 1. februar kl. 19.30

ALFA Vesthimmerlands Musikhus, Aars

Billetter købes på www.vesthimmerlandsteaterforening.dk på bibliotekerne, i ALFA, på Oplev Vesthimmerland eller ved indgangen

SIDE 8 25. JANUAR 2023
Aars Golfklubs formand, fotograf Søren Friis (t.v.) modtog donationen på 700.000 kr. til køb af golfsimulatoren af formanden for Sparekassen Danmark Fonden Himmerland, murermester Michael Jørgensen.

En weekend i Aars med veterantraktorudstilling

Nyudnævnt minister åbner udstillingen lørdag, 28. januar

AARS: 28. og 29. januar gennemfører Messecenter Vesthimmerland i Aars traditionen tro en veterantraktorudstilling. Det sker i et samarbejde med Motor og Traktor Klubben ”Jylland” i Region Himmerland. I år bliver det en udstilling med to temaer - og et besøg af ministeren for digitalisering og ligestilling, Marie Bjerre, som holder åbningstalen lørdag.

Udstillingen gennemføres igen efter to års pause på grund af Corona-restriktioner. Den kommer til at fylde omkring 5000 kvadratmeter, og begge messecenterets haller kommer i anvendelse.

Det ene tema for udstillingen er veterantraktorer.

- IH Farmall har 100 års jubilæum i 2023, så det er op-

lagt at vælge disse traktorer som årets hovedtema, siger Jens Ole Kuck Christensen, Vognsild, der er formand for Motor- og Traktor Klubben “Jylland” i Region Himmerland.

På et stort udstillingsområde vises en samling IH Farmall traktorer fra forskellige årtier. Arrangørerne forventer at udstille omkring 40 forskellige traktorer fra IH Farmall.

En af traktorerne fra IH Farmall er en Regular fra 1927. Der er også flere traktorer som kom til Danmark under Marshall H- jælpen i efterkrigstiden.

Den nyeste traktor er en helt ny IH Farmall, som firmaet S. D. Kjærsgaard A/S i Frejlev medbringer til udstillingen.

- Der blev fremstillet mange udgaver af IH Farmall fra 1923 og frem til 1975, og

der kan ses et bredt udsnit af de kendte traktorer, siger Jens Ole Kuch Christensen.

Der bliver også mulighed for at se mange andre veterantraktormærker, både nyere og ældre modeller, som man måske husker fra barndommen – uanset om man er en yngre eller ældre traktorentusiast.

Om grovfoder

Det andet tema på udstillingen er “Grovfoder fra mark til stald”.

Der vil blive vist roegrej fra den gang landbruget begyndte at blive mekaniseret i marken, til såning og optagning. Der udstilles også en majshøster fra de små landbrug fra 1980erne da majs var ved at komme ind i dansk landbrug. En finsnitter fra de små landbrug, og de større som maskinstationer kørte med i 80erne, vi-

ses også. Sideløbende med veterantraktorudstillingen holdes et landbrugsmaskine-stumpemarked. Det bliver med alt fra gamle rustne plovskær til helt nye dele til traktorer og maskiner, modeltraktorer, legetøj, graverede glas, bøger og manualer til og om veterantraktorer.

Der bliver stande som fortæller om andre foreninger og museer, bl. a. ”Levende Landsby Vesterbølle” og Herregårdsmuseet ”Hessel”. Og der vil blive kørt med fjernstyrede traktorer.

Der indrettes endvidere en legeplads, hvor de yngste gæster kan hygge sig. - Der plejer at komme rigtig mange lokale gæster til veterantraktorudstillingen i Aars, og den er blevet et mødested for mange veterantraktorentusiaster fra hele landet, oplyser direktør Brian Otte, Messecenter Vesthimmerland.

Hårdt arbejde at uddele 45 millioner kr. lokalt

Af Thorkil Christensen

AARS: Det er hårdt arbejde, at gennemgå ansøgninger og fordele op til 45 mio. kr. årligt til lokale formål.

Sådan sagde formanden for Sparekassen Danmark Fonden Himmerland, murermester Michael Jørgensen, Aars, da han forleden overbragte en donationpå 700.000 kr. til Aars Golfklub og fortalte om fondens formål og de tanker der ligger bag.

Michael Jørgensen oplyste, at Sparekassen Danmark har syv fonde, hvoraf Himmerland er

den største. Den er kapitalmæssigt også Danmarks femte største fond.

Der skal årligt uddeles op mod 45 mio. kr. lokalt fra fonden, og det kræver bl. a., at der kommer tilstrækkeligt med ansøgninger til vurdering, og at det ikke kun er donationer i 10 til 20.000 kroners klassen der søges om, selv om disse også gives til formål, hvor de kan gøre stor gavn.

- Vi skal fortælle om os selv, og vi skal som fond opføre os ordentligt. Vi støtter bl. a. værdifulde fællesskaber, kulturlivet og ideer, som kan medvir-

ke til at udvikle erhvervslivet, men også bæredygtighed og initiativer som kan skabe arbejdspladser i vores lokalområde, sagde Michael Jørgensen.

Fondsformanden fortalte, at fonden er udsprunget af Sparekassen Himmerland, som blev til Jutlander Bank, og som i dag er Sparekassen Danmark. Fonden kører sit eget løb med udbytte fra banken, og et af kriterierne for at få del i pengene er, at der kan fortælles en god historie om, hvad de skal anvendes til, og at initiativet kan være med til at skabe omsætning lokalt.

25. JANUAR 2023 SIDE 9 Vælderskoven 13 . 9520 Skørping . Tlf. 98 37 51 00 www.roldstorkro.dk . roldstorkro@rold.dk WEB TILBUD! Bestilles nu på www.rold.dk/krondyr 22500 Mousseaf
Skiveraf
Belgisk vaffel med
med
Krondyrsmiddagene sælges som et webtilbud, - og vi belønner de gæster, som bestiller de første couverter til hver enkelt aften med dette tilbud. De 3 retter koster FRA kr. pr. kuvert. Book nu og få middagen til den billigste pris. Krondyrsmiddagen De fleste aftener i januar, februar og marts: Simested Cementstøberi Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45 se meget mere: www.simested-cement.dk Fabrikspriser LECA - FUNDA BLOKKE Direkte salg til erhverv og private Havefliser Belægningssten LOOP Fitness, Himmerlandsgade 82, 9600 Aars Kom ind i en god cirkel lige fra starten af året. LOOP er cirkel-træning med 16 enkle maskiner, der tager 24 effektive minutter. Om det skal være hårdt eller hyggeligt, er op til dig. Tilbuddet gælder nye medlemmer til 7/2 2023. Træn de første 30 dage for 99 kr. Prisen herefter er 239 kr. pr. 30 dage. Betalinger skal ske med betalingskort og har et adm.gebyr på 10 kr. INGEN BINDING TRÆN 30 DAGE 99 KR. GRATIS OPRETTELSE Medbring denne annonce i centret Himmerlandsgade 82, eller opret dig på loopfitness.dk Hele familien over 14 år kun 448 kr.
hjemmerøgetflynderfra”KYST”
krondyrkøllemedbagtkartoffelmos
skovbærkompot
rørt vanilleis
Fondsformand Michael Jørgensen i Aars:
98 62 24 00 Danebo Aars
International Harvester fejrer 100 år med Farmall traktorer på veterantraktorudstillingen i Messecenter Vesthimmerland i weekenden. Her ses en model M som var særdeles populær i 1960erne.

Airmaster A/S i Aars vil være helt i front

AARS: - Vi vil være de bedste i branchen!

Så klart formulerede

CTO Jesper Hyldgaard Mogensen, Airmaster A/S sig da virksomheden torsdag officielt åbnede et nye testcenter på Industrivej i Aars.

Vejen til at blive de bedste går via investering i teknologi, der bringer virksomheden helt i front.

Airmaster udvikler decentrale ventilationsløsninger. Mange af dem sættes

op på skoler, hvor indeklimaet skal forbedres. Virksomhedens eksport er samtidig stigende.

- Et ventilationsanlæg er en teknisk udfordring. Vi skal bruge en masse luft, men anlægget må ikke larme. Samtidig skal energiforbruget bringes så langt ned som muligt, forklarede Jesper Hyldgaard Mogensen de mange fremmødte.

Langt de fleste kender til problematikken. Hovedparten af deltagerne var nogle af virksomhedens 200 ansatte, men også kon-

sulenter fra Teknologisk Institut og virksomheden der har lavet software til testcentret deltog.

I det nye testcenter kan støj og energiforbrug måles meget præcist, hvilket vil give virksomheden en række konkurrencefordele.

Det 400 kvadratmeter store testcenter er udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut og består af særlige lyd- og lufttætte rum, som gør det nemmere at teste Airmasters ventilationsprodukter under forskellige betingelser.

På den måde kan Airmaster totaloptimere ventilationssystemerne, så de altid præsterer efter hensigten.

Stor investering

Virksomheden i Aars fortæller ikke præcist hvor stor en investering der er tale om, der nævnes tal mellem fem og ti millioner kroner.

Men der er næppe tvivl om, at investeringen ligger tættere på topniveauet end bundniveauet af de nævnte tal.

Alene rummet hvor målingerne foregår har krævet

en seriøs investering. Rummet er bygget i beton. Men der er lavet et særligt fundament.

Fundamentet er uafhængig at de øvrige bygninger. Dertil kommer indretningen, som faktisk ikke ser særlig speciel ud - men det er den. Væggene er uregelmæssige, så lyd bedre kan måles.

Både direktøren og alle medarbejderne er tydeligt glade for det nye testcenter.

Da borgmester Per Bach Laursen og CEO Kim Jensen klippede snoren ved

indvielsen, affyrede en række medarbejdere serpentiner i guld, for at gøre det hele mere festligt. Der blev også serveret champagne og kransekage.

Airmaster A/S er i øvrigt i fremgang på flere fronter. Virksomheden er vokset fra 80 til 120 medarbejdere på få år.

Derfor er der også andre nybygninger på vej. Der bliver bygget til nye kontorpladser og andre nødvendige faciliteter.

Virksomheden udvider fortsat.

Kl. 21.30 The A-Team

Amerikansk actionfilm fra 2010

Fire benhårde, bindegale elitesoldater bliver hængt op på en forbrydelse, de ikke har begået. Heldigvis er den kradsbørstige kvartet ikke sådan at løbe om hjørner med, og snart går jagten på den skyldige ind. Det kommer ikke til at gå stille af sig.

Kl. 20.00 Jumanji: Welcome to the Jungle

Amerikansk adventurekomedie fra 2017

Fire unge suges ind i et mystisk videospil. Pludselig er nørden Spencer forvandlet til en muskelsvulmende eventyrer, mens sportsidioten Fridge er blevet en meget lidt sporty zoolog. Bethany er forvandlet til en mandlig professor - og outsideren Martha er blevet en sej krigerkvinde.

Kl. 21.35

Fidibus

Dansk småkriminel komedie fra 2006

Kalle er egentlig en god og ordentlig fyr, selv om han hænger lige rigeligt ud i pushermiljøet omkring Christiania, sammen med sin ven, storrygeren Agger. Men på grund af gammel gæld og gammelt venskab, havner Kalle som Fidibus, altså stik-i-rend-dreng, for hashbaronen Paten

Kl.

22.45

Året

der gak

Et satirisk tilbageblik på 2022

Det satiriske gallashow ”Året der gak” både hylder og griller dem, der stak snuden frem og markerede sig i 2022. Vi skal også have uddelt tre priser og naturligvis have masser af sjove indslag på scenen - det hele styres med kærlig hånd af satiregruppen PLATT-FORM som de veloplagte værter.

Kl. 21.05 Til Jackpot os skiller

Amerikansk romantisk komedie fra 2008 Jack og Joy vågner op efter en vild nat i Las Vegas - og er til deres store overraskelse blevet gift og har vundet tre millioner dollars. Nu vil de skilles - og have gevinsten for dem selv, men de ender i retten, hvor dommeren idømmer dem seks måneders ægteskab, hvis de skal have pengene udbetalt.

Kl. 22.45 Helt sort

Alt kan ske!

På en vindblæst strand på Fanø møder Melvin Fat Boys Kite Team, der lærer ham, hvad der virkelig er vigtigt, når man er til dragefestival. Til hundefestival i Blokhus, har Melvin svært ved at styre hvalpen Max. Og så opdager Melvin, at alt kan ske, når der er H.C. Andersen-festival i Odense.

SIDE 10 25. JANUAR 2023
Borgmester Per Bach Laursen og CEO Kim Jensen, Airmaster, klippede sammen snoren til det nye testcenter. Det nye testcenters målelokale ser ikke ud af noget særligt - men det er det.
PLUK FRA WEEKENDENS TV-PROGRAMMER FREDAG 27/1 FREDAG 27/1 LØRDAG 28/1 LØRDAG 28/1 SØNDAG 29/1 SØNDAG 29/1
Af Torsten Hansen
Virksomheden har investeret i ny teknologi og har åbnet et milliondyrt center til test af produkterne

Norlys-valget 2023

Kandidater til Norlys repræsentantskabsvalg 2023

Valgområde 12 - Himmerland

Navn

By

Anders Korsbæk Jensen Aalestup

Anders Kristensen Ørsnæs Nibe

Bent Sloth Gedsted

Bente Søgaard Bælum

Bjarne Laustsen Støvring

Brian Pedersen Løgstør

Carl Erik Olesen Skørping

Carsten Bundgaard Bæk Nørager

Christina Petersen Suldrup

Claus Nørgaard Hadsund

Daniel Thygesen Hadsund

Erik Kjeldgaard Larsen Nibe

Erik Østergaard Arden

Finn Aagesen Farsø

Frede Ove Pedersen Aalestrup

Gunnar Jensen Løgstør

Hanne Bruun Førster Blenstrup

Hans Jørgen Søndergård Greth Løgstør

Henning Lehrmann Farsø

Jacob Søndergaard Nibe

Jens Askehave Nibe

Jens Nielsen Nørager

Jens-Peter Ellefsen Arden

Jens Peter Kollerup Nielsen Løgstør

Jens Poulsen Arden

Jess Christensen Thuen Nibe

Jes Vibech Laursen Hadsund

Johan Rafaelsen Skørping

John Haar Støvring

Jørgen Smith Nielsen Farsø

Jørgen Vasegaard Farsø

Karsten Præstiin Nielsen Nørgager

Navn

By

Klaus Danmark Støvring

Lars Bjarne Danmark Bælum

Lars Cammer Bisgaard Løgstør

Lars Kristian Broe Nielsen Støvring

Lene Aalestrup Støvring

Leo Thysk Nibe

Martin Lybæk Hadsund

Morten Mølholt Støvring

Niels Bach Nielsen Fruekilde Nørager

Niels Erik Poulsen Arden

Niels Aage Fladkjær Terndrup

Ole Guldvang Jensen Løgstør

Per Deichmann Bisgaard Aalestrup

Per Simonsen Nibe

Peter Knudsen Skørping

Poul Carsten Carstensen Ranum

Poul Erik Jensen Aalestrup

Poul Sloth Hadsund

Renée Nielsen Aalestrup

Rikke Werning Uhrenholt Støvring

Steen Thomsen Hadsund

Svend Rytter Eriksen Arden

Søren Fredenslund Lindberg Hadsund

Søren Olesen Kongerslev

Thorkild Nørfelt Løkke Hadsund

Tine Faurholdt Nibe

Tom Thygesen Hadsund

Torben Kragelund Vesterager Støvring

Torben Myrup Aars

Torben Nørregaard Matzen Skørping

Der skal vælges 49 repræsentanter i valgområde 12

Tjek din postkasse – og stem i dag!

Er du andelshaver, og er der valg i dit valgområde, har du modtaget et valgkort med posten i uge 2. Afstemningen foregår online frem til den 30. januar kl. 12. Din stemmekode og en vejledning til at stemme fremgår af valgkortet.

Læs mere om kandidaterne og afgiv din stemme på norlys.dk/valg.

Norlys-valget afholdes i henhold til vedtægter og valgregulativ for Norlys a.m.b.a.

25. JANUAR 2023 SIDE 11
15.februar2023pånorlys.dk/valg
denSevalgresultatet

1

Budgetinformation 2023

Vesthimmerlands Kommune

Byrådet i Vesthimmerlands Kommune godkendte den 6. oktober 2022 budgettet for 2023.

I denne budgetinformation vises, hvorfra kommunens indtægter forventes at komme, og hvilke udgifter kommunen forventes at få.

Budgetforudsætninger for 2022 og 2023

Kommunen forventer i 2023 at kunne udskrive skatter af et udskrivningsgrundlag på 6,259 milliarder kroner. Kommunen har valgt statsgaranteret udskrivningsgrundlag. Udskrivningsgrundlaget er den indtægt, som kommuneskatten beregnes af.

Med statsgarantien er kommunen sikker på den budgetterede indtægt uanset borgernes faktiske indtjening. Kirkeskatten og grundskyldspromillen er uændret i forhold til 2022.

Kommuneskatten er ligeledes fastholdt på 26,3%.

2023 2022

Skønnet befolkningstal i kommunen 36.357 36.193 Udskrivningsgrundlag i mia. kr. 6,259 6,005

Skatteprocent, kommune 26,3% 26,3% Skatteprocent, kirke 1,18% 1,18%

Grundskyldspromille, landbrug 7,2‰ 7,2‰ Grundskyldspromille, øvrige 22,82‰ 22,82‰

2 Kommunens budget i hovedtal i 2023

Når kommunens udgifter er dækket, viser budgettet et overskud på 244.000 kroner.

Indtægterne kommer fra skatter, generelle tilskud og låneoptagelse.

I nedenstående skema kan du se hovedtallene med henvisning til de skemaer, hvor posterne er mere opdelt.

BUDGET 2023

Skatter og generelle tilskud (se skema 3) .................................... 2.805.925.000 Driftsudgifter (se skema 4) .............. -2.659.615.000 Renter -6.241.000

Anlæg (se skema 6) -91.760.000

Resultat skattefinansieret 48.309.000

Forsyningsvirksomhed 0

Resultat 48.309.000

Låneoptagelse (se skema 7) 13.000.000

Udligning af lån 14.000.000

Afdrag på lån (se skema 7) -70.569.000

Balanceforskydninger -4.496.000

Ændring likvide aktiver (overskud) 244.000

Nærmere info:

På kommunens hjemmeside vil budgetberetning og specificeret budget for udvalgsområderne være tilgængelige fra januar måned 2023.

3 Skatter og generelle tilskud

Kommunens indtægter stammer hovedsageligt fra borgernes betaling af kommuneskat og fra den kommunale udligning.

De samlede indtægter budgetteres til ca. 2,806 mia. kr., og de er specificeret her:

BUDGET 2023

Forskudsbeløb af kommunal indkomstskat kr. 1.646.169.000 Den samlede skat som forventes opkrævet hos kommunens borgere.

Statstilskud til kommuner kr. 455.040.000 Tilskud fra Staten til drift af kommunen, idet kommunen ikke selv finansierer udgifterne fuldt ud.

Kommunal udligning kr. 423.084.000 Et beløb som velstillede kommuner yder til fordeling blandt mindre velstillede kommuner, heriblandt Vesthimmerlands Kommune.

Grundskyld (se skema 1) kr. 77.951.000 Grundskyld også kaldet ejendomsskat fastsættes af de enkelte kommuner og skal udgøre minimum 16 promille og maksimalt 34 promille af grundværdien. Landbrug er lovmæssigt fastsat til 7,2 promille

Diverse tilskud kr. 120.384.000 Tilskud til bedre kvalitet i dagtilbud, løft af ældrepleje, styrket kvalitet i ældreplejen. Værdig ældrepleje. Pulje til bekæmpelse af ensomhed, tilskud til yderkommuner, tilskud vedr. indvandrere og efterkommere, overgangsordning vedr. udligningsreformen, finansieringstilskud og tilskud til kommuner med vanskelige vilkår.

Tilskud til skattenedsættelse kr. 38.307.000

Tilskud særligt vanskeligt stillede kommuner ....... kr. 19.992.000 Et tilskud som Staten en gang om året tildeler kommuner, som skønnes særligt vanskeligt stillet.

Selskabskat mv. kr. 29.324.000

Udligning af selskabsskat kr. 17.088.000 Den andel, af selskabsskatten, der er tilbage efter Staten har fået deres andel.

Kommunens andel af skat af dødsboer kr. 364.000

Indtægter i alt ............................... kr. 2.827.703.000

Udligning vedrørende udlændinge udgifter kr. -16.836.000 Beløbet dækker kommunens bidrag til hjælp til flygtninge, indvandrere og efterkommere af indvandrere

Kommunalt udviklingsbidrag kr. -4.290.000 En udgift som kommunen betaler til Region Nordjylland, 118 kr. pr. indbygger.

Afregning skrå skatteloft kr. -652.000 Det skrå skatteloft er udtryk for det maksimale, en skatteyder kan komme til at betale i skat.

Udgifter i alt kr. -21.778.000

I alt kr. 2.805.925.000

4 Kommunens udgifter til drift

Byrådet indgik Budgetaftalen ud fra økonomisk ansvarlighed, mådehold og med tanke på en uvis fremtid. Driftsudgifterne er budgetteret til ca. 2,749 mia. kr. Et robust budget, der fastholder serviceniveauet og kernevelfærden.

Byrådet ønsker at skabe bedre rammer for vækst i Vesthimmerlands Kommune, og der er tildelt Erhverv Væksthimmerland et tilskud på 400.000 kroner, der skal sikre, at vores erhvervsservice bliver yderligere styrket og mere synlig for vores virksomheder.

Den demografiske udvikling medfører, at der bliver flere ældre i kommunen over de kommende år. Desuden oplever vi en stigende andel af borgere med psykiske eller fysiske handicap. Det stiller krav til, at budgetterne følger med udgifterne. Sundhedsområdet har fået tildelt 25 mio. kr. til stigende udgifter på Psykiatri- og Handicapområdet og et stigende antal ældre.

Det er også muligt at prioritere 250.000 kr. til tryghedsbesøg målrettet svækkede ældre fra 65 år og op.

Mulighederne for ledsagelse til borgere med handicap er øget med 1 mio. kr. Ledsagertimerne skal blandt andet bruges til aktiviteter og samvær, som skal understøtte visionen om at give alle borgere et godt liv.

De sociale væresteder er prioriteret med 600.000 kr. til uvisiterede væresteder i Løgstør og Aalestrup. Borgere med udfordringer kan komme på værestederne og være en del af et fællesskab og indgå i aktiviteter med andre ligesindede.

Derudover er der afsat 1 mio. kr. i 2023 stigende til 1,5 mio. kr. i 20242026 til øget bostøtte til borgere, som har behov for ekstra støtte.

Vi vil i fællesskab skabe gode rammer for vores børn og unge, så de trives, udvikler og uddanner sig, og ender på den rigtige hylde på arbejdsmarkedet. Derfor er der prioriteret 1,3 mio. kr. til opnormering i Center for Psykologi og Pædagogik (CPP) med det formål at understøtte udviklingen og fokusere på en helhedsorienteret og tidlig indsats, som skal gøre vejen til et godt og sundt liv bedre.

Der er prioriteret 225.000 kr. til at understøtte det gode ungdomsliv i Vesthimmerland. Det betyder, at ungdomsklubberne i de fem byer, Aars, Aalestrup, Farsø, Ranum og Løgstør får en ekstra ugentlig åbningsdag.

Udgifterne er her fordelt på hovedområder:

STØRRE UDGIFTSOMRÅDER

Overførsler kr. -641.064.344

Førtidspension, sygedagpenge, kontanthjælp, dagpenge til forsikrede ledige, løntilskud, boligydelse og boligsikring.

Folkeskole kr. -368.865.869

Folkeskoler, hjemmeundervisning, specialskoler, statslige og private skoler, ungdommens uddannelsesvejledning, pædagogisk psykologisk rådgivning, befordring af elever og specialpædagogisk bistand til børn i førskolealderen.

Ældrecentre, hjemmepleje, sygepleje kr. -359.197.408

Pleje og omsorg af ældre og forebyggende indsats for ældre.

Psykiatri og handicap kr. -291.410.360

Pleje og omsorg af handicappede, forebyggende indsats for handicappede, botilbud, alkoholbehandling, behandling af stofmisbrugere, aktivitets- og samværstilbud og beskyttet beskæftigelse.

Dagtilbud ......................................... kr. -185.578.979

Daginstitutioner for børn indtil skolealderen, integrerede institutioner, privatinstitutioner, dagpleje og skolefritidsordninger.

Aktivitetsbestemt medfinansiering kr. -152.536.874

Kommunen medfinansierer de regionale sundhedsudgifter og skal finansiere udgifterne til indlæggelse og genoptræning under indlæggelse.

Administration kr. -141.669.033

Personaleudgifter m.m. på Rådhuset i Aars og administrationsbygningerne i Farsø, Løgstør og Aalestrup.

Børn og unge med særlige behov kr. -126.642.680

Opholdssteder for børn, plejefamilier, døgninstitutioner for børn og unge, sikrede døgninstitutioner, forebyggende foranstaltninger for børn og unge, særlige dagtilbud og særlige klubber.

SIDE 12 25. JANUAR 2023

Infrastruktur kr. -84.940.393

Veje, havne, busdrift, vedligeholdelse af vandløb, naturforvaltningsprojekter, grønne områder og naturpladser.

Kultur og Fritid kr. -81.183.020

Idræftsfaciliteter for børn og unge, folkebiblioteker, museer, teatre, folkeoplysende voksenundervisning, ungdomsskolevirksomhed, lokaletilskud, stadion, idrætsanlæg og turisme.

Sundhedsforebyggelse kr. -64.813.797 Tandpleje, sundhedsfremme, forebyggelse, genoptræning, vedligeholdelsestræning og vederlagsfri fysioterapi.

Jobcenter kr. -45.679.324 Personaleudgifter på Jobcentret i Aars.

It og telefoni kr. -37.162.696 Fælles it-systemer og telefoni.

Øvrig administration kr. -36.623.107 Administrationsbygningerne, Udbetaling Danmark, KL, barselspulje og tjenestemandspensioner.

Andet kr. -33.278.172 Byrådet, valg, bygningsdrift, hjælpemidler, plejevederlag, byfornyelse, beredskabet og ungdomsuddannelser.

Erhvervsudvikling kr. -8.968.902 Erhvervsservice og iværksætteri.

I alt kr. -2.659.614.958

5

Nøgletal

Herunder vises en række nøgletal i relation til kommunens udgifter. Tallene er opgjort pr. november 2022.

Dagpleje

Antal børn indskrevet i dagpleje 281

Børnehaver og aldersintegrerede institutioner

Antal institutioner 12 Antal børn 868

Folkeskolen

Antal skoler med elever op til 9. klasse 12 Vestermarkskolen 1

10. klassecenter 1

Antal elever i 1. - 9. klasse ................................ 3.068

Antal elever i specialklasser

Inkl. Vestermarkskolen ..................................... 240 Antal elever i 10. Klassecenter 106

Botilbud

Antal borgere i botilbud 218

Hjemmepleje

Antal borgere som modtager hjemmepleje 1.281

Sygepleje

Antal borgere som modtager sygepleje udført af sygeplejen 914

Plejecentre

Antal plejecentre 8 Antal beboere 312

I 2023 prisniveau 2023 2024 2025 2026

Anlægsprojekter 91.760.000 91.680.000 85.000.000 85.000.000 Grundkapital 5.000.000 5.000.000 5.000.000 5.000.000 Budgetteret anlæg 96.760.000 96.680.000 90.000.000 90.000.000

Større projekter

Projekt

2023 2024 2025 2026

Svømmecenter i Aars 29.000.000 16.000.000 Toppedalskolen, nybygning............ 12.000.000 5.000.000 Vejrenoveringer, kloak og ledningsarb. 6.500.000 6.500.000 6.500.000 6.500.000 Tilbygning tandplejen 6.269.000 Cykelstier 5.000.000 5.000.000 5.000.000 5.000.000 Mekanisk ventilation på skoler ....... 4.000.000 6.000.000 1.500.000 5.000.000

Sundhedens Hus i Farsø 4.000.000

Friluftsbad Aalestrup 3.000.000 2.997.000

Trafiksikkerhedsprojekter 2.000.000 2.000.000 2.000.000 2.000.000 Masterplan/vedligeholdelse 1.500.000 3.000.000 3.000.000 3.000.000 Vesthimmerlands Flyveplads 1.440.000 144.000 Ny marina Løgstør 12.839.000 44.000.000 Opgradering af Gislumvej 12.500.000 5.300.000 2.000.000

Svømmecenter i Aars

Etableringen af svømmecentret er i fuld gang og forventes at stå færdigt i sommeren 2024. Svømmecentret skal give alle aldersgrupper mulighed for vandaktiviteter, som understøtter det gode, sunde og mentale liv i Vesthimmerland. Samtidig skal det være med til at skabe de bedste muligheder for, at endnu flere motiveres til idræt og bevægelse. Moderne faciliteter og et stærkt foreningsliv kan også skabe grundlag for øget bosætning.

Toppedalskolen

De nye, moderne rammer på Toppedalskolen på Vilstedvej forventes afsluttet i 2024. Projektet sikrer, at faciliteterne og de fysiske rammer forbedres for elever, forældre og ansatte.

Vejrenoveringer, kloak og ledningsarbejde

Der er afsat midler til vejrenovering i forbindelse med de arbejder, som følger Vesthimmerlands Forsynings investeringsplan. I budgetperioden 2023-2026 vil der blive arbejdet i den sydlige og østlige del af Ranum og i boligområdet i Løgstør mellem Sønderport og Danmarksvej.

Tilbygning til tandplejen

Der er behov for en tilbygning til tandplejen, da der er udfordringer med lokalekapaciteten. Der er afsat i alt 6,269 mio. kr. til projektet, som omfatter separat indgang, etablering af bedre venteværelsesfaciliteter, opgradering af kontorfaciliteter, udvidelse af personalefaciliteter og flere klinikfaciliteter.

Cykelstier

Med anlæg af cykelstier ønsker vi at give kommunens borgere mulighed for at vælge cyklen som en sundere og mere miljøvenlig transportform frem for bilen. Cykelstier understøtter kommunens visioner om sundhed, natur og bæredygtighed.

Også for turismen har cykelstierne betydning. En undersøgelse viser, at 1/5 af turisterne i Danmark cykler mindst 1 dag under deres ophold.

Mekanisk ventilation til forbedring af indeklima på skoler

Flere undersøgelser har vist, at forhøjede temperaturer har negativ effekt på koncentrationsevnen og evnen til at tænke klart, hvilket er uhensigtsmæssigt for al indlæring.

Derfor er den mekaniske ventilation helt central i opnåelsen af et sundt og godt indeklima i skolernes undervisningslokaler.

Projektet planlægges over flere budgetår.

Sundhedens Hus i Farsø

Der er afsat 4 mio. kr. til Sundhedens Hus i Farsø, som forventes at stå færdig i maj 2023. Sundhedens Hus skal sikre lægedækning i et nært, attraktivt og sammenhængende sundhedsvæsen tæt på sygehuset og Sundhedscenter Vesthimmerland.

Friluftsbad i Aalestrup

I sammenhæng med det nuværende friluftsbad i Aalestrup etableres der en bæredygtig svømmesø og vinterbadningsfaciliteter. Projektet indeholder faciliteter til ca. 11 mio. kr., som skal sikre besøgende hele året rundt og skabe rammer for fællesskaber og ekstra motivation til at dyrke idræt og bevægelse.

Trafiksikkerhedsprojekter

Der er afsat en pulje på 2 mio. pr. år i budgetperioden, som skal bruges til at forbedre trafiksikkerheden på kommunens veje. Fokusområderne er skoleveje, lette trafikanter, gennemfartsvej/indfaldsveje og strækninger i åbent land.

Masterplaner/vedligeholdelse

Masterplanen er en flerårig plan for vedligeholdelse og renovering af kommunens skoler og daginstitutioner.

Vesthimmerlands Flyveplads

Der er afsat 1,441 mio. kr. i 2023 til vedligehold og renoveringer på flyvepladsen. For at opretholde en acceptabel sikkerhedsmæssig stand på pladsen, er der flere emner, der skal tages hånd om, eksempelvis bygninger, landingslysanlæg og tankplads.

Ny marina og højvandssikring i Løgstør

Marinaen i Løgstør udvides, og bølgeskærmen hæves med 30 cm. Udvidelsen skal styrke turismen og sikre plads til flere gæstesejlere og fastliggere. Anlægget består af ydermole, brodæk, pælepladser, klimaskærme og belysning af havnefronten.

Opgradering af Gislumvej

Gislumvej er klassificeret som en A-vej, men lever ikke op til de krav, som stilles til en A-vej. Derfor udvides køresporsbredden på en del af strækningen, og horisontale kurver rettes mere ud. Projektet vedrørende forhold for cyklister genovervejes.

Mindre anlægsprojekter:

Elcykler til hjemmeplejen

I hjemme- og sygeplejedistrikterne anvender medarbejderne elcykler som alternativ til at køre i bil. At medarbejderne opfordres til at anvende elcyklen, skal ses i sammenhæng med omstillingen til bæredygtig og grøn transport. Der afsættes 200.000 kr. i alle budgetårene til indkøb af elcykler.

Renovering af gamle banebroer på Himmerlandsstien

Banebroerne over Lerkenfeld Å og Simested Å ligger på den gamle banestrækning – Himmerlandsstien – som er et turistmæssigt aktiv for kommunen. Broerne er i dårlig stand, og det kræver en større renovering at få dem i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand. Der afsættes 900.000 kr. til renovering i 2023.

Fortove genopretning

Fortovene på en række vejstrækninger er i meget dårlig stand, og der afsættes 500.000 kr. i 2023 til genopretning.

Visionsplan Rønbjerg Havn

Der er afsat 6 mio. kr. til projektet ved Rønbjerg Havn, heraf 2 mio. kr. i 2023. Anlægget omfatter en ny nordbro til langs-liggende fiskere, gæstesejlere og joller, der venter på at komme i/op i slæbestedet. Derudover renoveres slæbestedet med beton.

Grundkapital

Der afsættes årligt 5 mio. kr. til grundkapital i almene boliger. Midlerne prioriteres i samarbejde med boligforeningerne i kommunen. Grundkapitalen udgør mellem 8 og 12% af byggeriernes samlede omkostninger.

25. JANUAR 2023 SIDE 13
Budgetterede anlægsarbejder i 2023 – 2026
8
Afdrag på lån / låneoptagelse 7 Anlægsbudgettet fordelt på udvalg 6
Udvalgenes anlægsbudgetter Budget 2023
5.200.000 Børne- og Familieudvalget 20.269.000 Kultur- og Fritidsudvalget 33.500.000 Teknik- og Miljøudvalget ....................... 32.791.000 I alt 91.760.000
Sundhedsudvalget
2023 Afdrag på lån ..................................... 70.569.000 Låneoptagelse ................................... 13.000.000 Netto afdrag 57.569.000

■ Januar går på hæld. For mig og mange andre kæmper november og januar om at være årets mørkeste måneder. Både november og januar er på vore breddegrader mørke og triste, og i år har januar oven i købet været ekstra mørk og ekstra regnfuld. Fælles for de to måneder er dog, at der er lys for enden af tunnelen.

Når november bliver til december, tænder vi lys. Vi tænder adventskransen, kalenderlyset og mange sætter lys på grantræer i haverne bare for at nævne noget.

Når januar bliver til februar tænder vi også lys. I mange kirker fejrer vi Kyndelmisse d. 2. februar, og Kyndelmisse er en lysfest. Det er den dag, hvor man tidligere indviede de to store lys, som skal stå på alteret i alle kirker.

Når man bevæger sig ud i naturen, er det også så småt mærkbart, at vi er på den anden side af vintersolhverv, og at dagene længes. Ifølge min avis er

dagen blevet godt 30 minutter længere siden vintersolhverv. Det er knap nok til at mærke, men vi ved det … Vi ved, at dagene bliver længere og at solen får mere og mere magt. Vi siger, at det går mod lysere tider.

Vi mennesker kan ikke leve uden lys. Vi lever i høj grad af solens stråler. Hvis vi ikke kommer ud og nyder solskinsvejret – når det altså er der – så får vi ikke d-vitaminer, og mangel på lys påvirker også vores humør. For nogen er påvirkningen så slem, at man taler om vinterdepression, men vi er vel alle i større eller mindre grad påvirkede af de mørke måneder; november og januar.

Det er måske nok nemmere sagt end gjort, men jeg vil tillade mig at opfordre til, at vi husker på lyset og tæller de lyse timer.

Både lyset forstået som solskin og glæde, og lyset forstået som det lille barn i krybben, som vi fejrede med brask og bram – og uden corona-restriktioner - for en god måneds tid siden. Og så må vi håbe på, at vejret i de næste uger bliver sådan, at vi kan komme ud at gå eller ud at sidde i solen, sådan at vi kan nyde, at dagene bliver længere efter Kyndelmisse.

“Kultur på recept” kan løse mange udfordringer

Og et Kulturpas kommer måske i spil i Vesthimmerland

HORNUM: - Jeg er ærgerlig over, at kulturpolitik ikke fylder mere end det gør i kommunerne. For kultur kan løse nogle af de udfordringer vi har i samfundet med bl. a. ensomhed og mistrivsel hos mange borgere.

Sådan sagde formanden for Kommunernes Landsforenings kulturudvalg, Johan Brødsgaard, ved kulturdebatmødet i Hornum mandag eftermiddag og henviste til erfaringer fra Silkeborg Kommune, hvor man har opnormeret kulturbudgettet fordi der kommer flere og flere borgere til.

Kultur er velfærd og “Kultur på recept” medvirker til fællesskaber, mental sundhed og mere aktive borere. Man skal have indhold i livet, og fællesskab for at kunne trives. Kultur kan få sygdom til at træde i baggrunden, fordi kulturoplevelser gør noget andet, men det kræver at kommunen vil det, sagde Johan Brødsgaard.

Han sagde også, at kulturen mange steder mangler en stemme. Vi ser i flere kommuner, at kulturudvalget blver lagt sammen med noget andet, og at det går ud over kulturtilbudene og det frivillige arbejde. Desværre vælger flere og flere det frivillige arbejde fra. Hvad gør vi? Her har kommunen en opgave, for det er vigtigt med frivillige ildsjæle. Måske skal der være mere fleksibilitet i t frivilligt arbejde, måske skal vi i foreningerne være mere opgaveorienteret, så arbejdet bliver overkommeligt for den enkelte. Mange er bange for at gå i kast med mægden af opgaver i en forening, med regnskab og administration. I dag skal der

f. eks. søges om byggetilladelse for at stille et telt op. Det er for meget, og her er der noget at komme efter. - I Kommunernes Landsforening ser vi udfordringen med frivillige som en opgave, der skal løses, ellers har vi ikke fremover de kulturtilbud vi kender i dag. Derfor søger vi gode argumenter, som kan tale kulturens sag, sagde Johan Brødsgaard.

Bedre vilkår Kulturudvalgsformand i Vesthimmerlands Kommune, Per Nyborg, sagde

at han i 2021 gik til valg på bedre vilkår for foreningslivet. Man får som frivillig i en forening skabt venskaber og relationer. Det er jeg glad for - også for en kulturpolitisk debat, som lægger op til et samarbejde. Men hvordan får vi andre aktører i spil?

Kultur er andet end debat og udstillinger. Hvordan gør vi det interessant for de unge at involvere sig? Måske via “kulturbærerne”, som kan være dem, der inviterer andre med i et fællesskab. - Kultur og engagement i

f. eks. en sportsforening er et hjælpemiddel mod dagligdagens stress og jag. En væsentlig del af vores samfund omfatter kultur og vaner. Kultur giver en fælles identitet. I kommunen vil vi gerne have mest muligt ud af de midler, der stilles til rådighed. Men vi skal være klar til at lytte til noget nyt - lytte til, hvad I som brugere gerne vil, sagde Per Nyborg.

Kulurudvalgsformanden slog også fast, at det er vigtigt at støtte op om nye initiativer. “Kultur på recept” er bare et af dem. Et Kulturpas er et andet. Her kan den enkelte borger gøre noget for sig selv, og for at man ikke sidder og er trist i hverdagen.

Men jeg savner i den grad de unge som aktive i foreningslivet. Hvordan gør vi arbejdet i en forening og værdien heraf mere synlig for børn og unge. Hvem har løsningen? Det er i øvrgt vigtigt at synliggøre, hvad der findes af kulturtilbud i kommunen.

Et Kulturpas kan være et hjælpemiddel, og vi skal måske lægge tilbud ud på Tik-Tok som tilsyneladende fanger de unge i øjeblikket, sagde Per Nyborg.

Ingen havde den perfekte løsning, men der var mange forslag, som gav en god debat blandt deltagerne.

En god debat

Mødet blev rundet af med tre spørgsmål af ordstyreren, Karen Margrthe Eriksen fra Vesthimmerland Teaterkreds.

Hun spurgte: Fik I noget ud af denne kulturdebat? Vi I anbefale os at arbejde videre? Og har I fået inspiration med herfra i dag?

Der blev svaret et overbevisende ja fra mødedeltagerne til alle tre spørgsmål.

SIDE 14 25. JANUAR 2023
Vi gør os ekstra umage Danebo Aars 98 62 24 00 HIMMERLANDS BOXRUM Self storage: Depotrum, lagerrum og arkivrum • Klimareguleret og skadedyrssikret • Alarm og videoovervågning • Elektronisk adgangskontrol Hjortkærsvej 7, 9600 Aars - Tlf. 50 86 99 94 www.himmerlands-boxrum.dk 8-55 M3 MALEREN... MALEREN... MALEREN... MALEREN... www.maleraars.dk BERIT ASP MADSEN Hjortkjærsvej 11 TLF. 22 72 46 11 Malermester Ring til Karen eller Kristian Tlf. 98 63 11 27 ell. 20 12 84 48 Solafskærmning Gardiner Tæpper Vinyler Vinyler til badeværelser Gulve • Gardiner Af sognepræst
Hornum-Ulstrup og Gundersted sogne
Byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune, Erik Stagsted, Løgstør, kulturudvalgsformand Per Nyborg, Aars og formanden for Kommunernes Landsforenings kulturudvalg, Johan Brødsgaard, Silkeborg, fik en god snak om kultur.
Karin Hasling,
Præstens klumme
Af Thorkil Christensen Kulturudvalgsformand Per Nyborg: - Foreningerne skal huske at synliggøre kulturtilbuddene i Vesthimmerlands Kommune.

”De tre musketerer” går på scenen i Aars

Teaterforeningen spiller forestillingen 1. februar

AARS: Lattermusklerne kommer i spil når Figaros og Den ny Opera præsenterer Alexander Dumas’ udødelige klassiker “De tre musketerer” om Porthos, Athos, Aramis og den unge opkomling D’Artagnan. Det sker i en forrygende, sjov og urkomisk forklædning af operette og slapstick i Vesthimmerlands Musikhus onsdag, 1. februar, og det er Vesthimmerlands Teaterforening der står bag.

Forestillingen har fået undertitlen “En for alle, alle for en - og tre for en ti’er”. Handlingen drejer sig om tre-fire franske elitesoldater, der opdager et komplot mod den franske trone, og som de forpurrer gennem sværdkampe, slagsmål og skøn sang i et hæsblæsende tempo, med gakkede løjer og vidunderlig galskab.

- Men det er også den franske trone, Dronning Annas ære og ægteskab samt ikke mindst hele Europas fremtid, der står på spil. Det er en forestilling som skal opleves, siger formanden for

Vesthimmerlands Teaterforening, Karen Margrethe Eriksen.

Intriger, store fægtescener, kærlighed, komik, onde skurke og ædle helte. Alexandre Dumas’ klassiske fortælling “De tre Musketerer” rummer det hele. De tre musketerer, Porthos, Athos og Aramis, franske elitesoldater ”with a license to kill”, opdager et ondskabsfuldt komplot, der skal vælte den franske trone. De tager den unge D’Artagnan under deres vinger, og sammen kaster

de fire helte sig ud i kampen for at afsløre komplottet og redde ikke bare den franske trone og Dronning Annas ære og ægteskab, men hele Europas fremtid.

Historien rummer, ud over de fire helte, den franske Kong Louis 13. og Dronning Anna, skurken Rochefort, den onde spion Milady de Winter, den magtfulde kardinal Richelieu og mange flere. I denne sværdvægter af en forestilling spilles, synges og danses alle disse roller i fuld scenografi, lys og kostumer af Lisbeth Kjærulff, Kristian Jensen, Hans Dueholm og Allan Dahl Hansen. Figaros og Den Ny Operas opdaterede udgave af “De tre Musketerer” tilsættes kendte hits fra opera, operette og musical og krydres med masser af komik. Hele herligheden varer to timer inklusiv pause, og hvis man køber billet til denne forestilling, er der i prisen inkluderet et medlemskab af Vesthimmerlands Teaterforening i sæson 2023-2024.

en glæde at vide, at de snart vil være med til at give ro hos børnene og deres forældre, siger Eva Haarbo Nielsen, der står i spidsen for Aarstidens Kvinder.

Det hele begyndte ved et tilfælde i Danmark i 2013, men nu har det gode budskab om “sprutternes” effekt spredt sig til hele verden. I dag er der en spruttekoordinator i hver region, og sammenlagt har de klargjort ikke færre end 62.000 “sprutter”.

Køkkentjans i Blære i stedet for matematik

Eleverne var i sving på “Årets Fuldkornsdag”

Af Ture Damtoft

BLÆRE: Matematik var fredag i sidste uge byttet til en køkkentjans for eleverne i 5. klasse på Blære Friskole. Det var “Årets Fuldkornsdag” i Danmark, og eleverne fik lov til at stå for maden i dagens anledning. Den kom til at består af grøntsager og flæskesteg med både fuldkornsboller og fuldkornsvafler.

Og lidt matematik er der også i at skulle gange op fra portioner til fire eller otte og så til de 90 elever og lærere, som 5. klasse kokkererede til.

- Det er sjovt, fordi jeg må lave vafler. Mman får lov at lære meget, og så slipper

SULDRUP

vi for lektier, sagde Lærke Povlsen, mens hun og Kasper Lejel holdt øje med, at vaflerne fik den rigtige gyldenbrune farve.

Der bliver først tænkt over det sunde i fuldkorn, når eleverne bliver spurgt om det. Ellers fylder det mest at få lov til at lave mad igen.

- Børn har megagodt af at lære det praktiske i et køkken, og det er den måde, de lærer bedst på. Det er lidt stolthed i at kunne lave mad til 90 mennesker. De lærer også, at der skal tages fra, at der skal vaskes op og ryddes op. At de er med til at være her og lave maden på skolen, det tager de også med hjem, siger lærer Else-

beth Skadhauge og spørger højt sine elever, hvor mange der har lavet mad derhjemme.

Omkring halvdelen lyder det til, og et par stykker har fast mad dag derhjemme.

Hvor tit, der bliver brugt fuldkorn, har de ikke lige et svar på, men efter at have smagt på de lækre boller og vafler skal de da prøve, lyder det også.

“Årets Fuldkornsdag” er siden 2012 arrangeret af Fuldkornspartnerskabet, som Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder står bag.

“Lions-sprutter” til de for tidligt fødte

AARS: Lions – Aarstidens

Kvinder har netop afleveret 123 “sprutter” hos Charlotte Ravn som er sprutteambassadør i Nordjylland.

“Sprutterne” har med de fine krøllede arme som en blæksprutte stor effekt hos for tidligt fødte på neonatalafdelingen. Efter sigende har de samme struktur som navlestrengen i livmoderen. De bløde “sprutter” er hæklet i ren bomuld, og hovedet

Vil træde ud af byrådet

AARS: I morgen torsdag, 26. januar skal byrådet i

er fyldt med pudefyld som kan tåle 100 grader vask.

- Det er en stor glæde, at vi kan gøre en forskel for de tidligt fødte børn og deres forældre, og at møde ildsjæle som Charlotte Ravn, der gør en kæmpe indsats for at “sprutterne” bliver gjort klar, siger Lis Kjær Madsen der har været primus motor for projektet med at hækle.

- “Sprutterne” giver ikke penge i kassen, men det er

Vesthimmerlands Kommune tage stilling til en anmodning fra Doris Lauritzen (A), Gedsted, om midlertidig udtræden af byrådet. Anmodningen

Koordinatorernes opgave er at tage imod “sprutterne” og gøre dem klar til sygehuset. Charlotte Ravn fortæller, at “sprutter” først bliver kogt og siden tørretumblet og pakket i cellofan. Hver af de fine tøjdyr får desuden et anonymt visitkort med ordene: Velkommen til verden! Dernæst kommer “sprutterne” i isolation i tre måneder inden de bliver udleveret til for tidligt fødte børn. Isolationen håndhæves for at sikre, at de ikke er inficeret med MRSA virus.

Noget af det garn som Lions-”sprutterne” er hæklet af, er doneret af det norske firma Sandnes. Senest 80 kilo garn til de nordjyske “sprutter”.

sker af helbredsmæssige årsager. Hvius byrdet godkender anmodningen indkaldes første stedfortræder for Socialdemokratiet, Jens Chr. Pedersen, Farsø.

Klar til skole i Suldrup

SULDRUP: Kirken har sine helligdage, og på samme måde er der en række mærkedage på folkeskolerne i Danmark.

En af de dage som mange børn kan huske helt ind i voksenlivet er skoleindskrivningen - den dag hvor man bliver meldt ind i skolen. Med sine forældre i hånden kommer børnene spændte, lidt nervøse og næsten andægtige ind på skolen.

I stedet for at komme ind på en stue, så kommer børnene ind i deres kommende klasselokale på Suldrup SKole, hvor børnehaveklasselederen tager imod.

Her genkender børnene hurtigt deres kammerater fra børnehaven “Tumlehøj”, og de store smil bryder frem. Alle børn får mulighed for at løse en opgave, hvor de kommende 0. klasseelever skal prøve at skelne mellem, hvad man gør på en skole, og hvad man laver i børnehaven.

Efter at have løst opgaven går turen til skolens

kontor, hvor der er kaffe til forældrene, mens børnene hygger sig med et æble og saftevand. På kontoret er der mulighed for at få hjælp til selve indmeldelsen.

I Rebild Kommune begynder de indskrevne elever som mini-SFO’ere i den lokale folkeskole i begyndelsen af april.

- Når de begynder, vil de have deres vante børnehavepædagoger omkring sig, og efter en periode kommer

skolens personale ind over og bliver de nye voksne i klassen.

Den glidende overgang er med til at sikre en tryg overgang for børnene. Samtidig er ordningen også med til at sørge for, at der bliver en bedre overlevering mellem børnehaven og skolen, så alle børnene får den bedst mulige start på deres skolegang, siger viceskoleleder Torben Nygård Mikkelsen.

25. JANUAR 2023 SIDE 15
123 sprutter fra Aars. Fra venstre ses Lis Kjær Madsen, Charlotte Ravn som er en af de 15 ambassadører i foreningen www.spruttegruppen.dk og Eva Haarbo Nielsen som står i spidsen for Lions – Aarstidens Kvinder. Blære Friskoles 5. klasse fik hjælp af “farmor” Dorthe Jensen til venstre til Årets Fuldkornsdag. Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 Hans Dueholm
Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 BLÆRE
Til skoleindskrivningen i Suldrup møder de kommende skoleelever alle deres venner fra børnehaven, og forældrene er med, så alle kan føle sig trygge i de nye og større omgivelser.

HORNUM

af Venstres nytårskur holder Himmerlandskredsen igen dette arrangement.

HimmerLand Svanemærkes

GATTEN: Bæredygtighed, klimaansvarlig og miljømærkning. Alle sammen plusord i Danmark.

Hos ferie- og golfcenter HimmerLand i Gatten har man taget ekstra skridt i den retning på det seneste og torsdag, 9. februar bliver resortet Svanemærket.

HimmerLand har, de seneste mange måneder gransket alt fra rengøringsar-

tikler, vandforbrug, energi, affaldssortering og meget mere for at leve op til Svanemærkets krav. HimmerLand bliver et af de eneste hoteller, der kan bryste sig af at være Svanemærket i Danmark.

Udover Svanemærket har HimmerLand også opnået en Green-Key-certificering og bronzemærket i økologi.

Det sker mandag, 6. februar i Haverslev Hallens festlokaler. Mødet er åbent for alle som er interesseret.

Efter et folketingsvalg som ikke var det bedste for Venstre, er der glæde over at Marie Bjerre fik et fantastisk personligt valg og nu er udnævnt til minister for Digitalisering og Ligestilling.

Mødet indledes med officiel opstilling af folketingskandidat til det næste valg. Marie Bjerre ønsker at fortsætte sit kandidatur.

Efter opstillingen, som forventes af blive kortvarigt, er der fælles spisning for de fremmødte med lejlighed til at mødes på tværs af de to kommuner som Himmerlandskredsen dækker.

Aftenens talere er naturligvis Marie Bjerre, der som nyudnævnt minister sikkert har meget at berette om sine første to måneder i regeringen samt de opgaver der skal løses i den nærmeste fremtid. Herefter vil landsformanden for Venstres Ungdom, Maria Gosvig Ladegaard, komme med et ungdommeligt indlæg.

VU har tidligere udarbejdet et oplæg: Venstreogså for de unge? som var debatoplæg på et møde med Venstres forretningsudvalg i 2022.

Her gav VUerne Venstre et forslag til liberal ungepolitik, da deres politik, efter VUernes mening længe har henvendt sig mod de ældre, påstod de i hvert fald.

Vodskov-kor sang 2023 ind i Haverslev

HAVERSLEV: Publikum strømmede til nytårskoncerten med Vodskov Pigekor i Haverslev Kirke onsdag, 18. januar, og længe inden koncerten skulle begynde, var kirken fyldt.

Det var ikke kun folk fra lokalområdet, der havde fundet vej til koncerten, mange var kørt langt for at høre det meget dygtige pigekor – fuld forståeligt - for her var virkelig noget at køre efter! Koret sang et både stemningsfuldt og festligt program, og det var imponerende at opleve pi-

gernes dygtighed, disciplin og ikke mindst smittende engagement. Undervejs fik publikum også mulighed for at synge to fællessange sammen med koret.

Det rytmiske pigekor har et meget højt niveau, og de 24 medlemmer med skolegang fra 7. klasse og opefter giver ofte koncerter.

Vodskov Pigekor blev smukt akkompagneret af de to professionelle musikere Michael Andersen på bas og Peter Lund Paulsen på trommer, og pigekorets korleder Martin Kjeldga-

Vil fejre Haversdals Venners 10 års dag

Men foreningen i Haverslev når ikke at fylde 15 år

HAVERSLEV: Foreningen Haversdals Venner i Haverslev kan fejre 10 års fødselsdag. Dagen fejres i forbindelse med foreningens generalforsamling torsdag, 2. februar.

Niels Peter Trolle Thomassen kommer og underholder med sang og musik.

Han var for 10 år siden ansat på Haversdal, og var med da man opfordrede interesserede i byen til at stifte en forening til at lave aktiviteter for de ældre på Haversdal.

Foreningen blev en realitet på en stiftende generalforsamling 4. februar 2013.

Den første bestyrelse bestod af: Hanne Svenstrup, formand. Lis Olesen, næstformand, Mona Høegh, sekretær, Anna Andersen og Elin Bach. Jørn K. Pedersen blev valgt som kasserer udenfor bestyrelsen.

Siden er Jørn K. Pedersen og Lis Olesen flyttet fra byen og erstattet af Ellen Jensen og Gitte Hansen. Udover bestyrelsen er der tilknyttet otte til ni skubbere.

En skubbedag

Der bliver arrangeret fire aktiviteter på Haversdal hver måned: En hygge eftermiddag, en sang og

fortælle eftermiddag, En dag hvor man kommer med rundstykker og morgenbrød og drikker morgenkaffe sammen med beboerne og en skubbedag, hvor beboerne bliver kørt en tur i kørestol rundt i byen.

- To gange om året lejer vi en bus, og kører en tur rundt i omegnen og drikker kaffe på et cafeteria, siger Hanne Svenstrup.

Nogle gange er der underholdning ”udefra”, hvortil byens pensionister er inviteret.

- I december er der særlig meget på programmet. Vi laver julekalender med

ard akkompagnerede på klaver, dirigerede og præsenterede de enkelte numre.

- Det var imponerende at opleve pigernes engagement, dygtighed og disciplin gennem et flot, festligt og stemningsfuldt program, siger Anette Kjær, organist ved Haverslev-Aarestrup kirker.

Der var et stående og velfortjent bifald efter koncerten, der blev rundet af med kransekage og bobler i Sognets Hus, og nytåret blev igen fejret.

pakker, som beboerne skiftes til at åbne, holder sangeftermiddag, hvor vi synger julesange og spiser klejner. Der arrangeres vaffelbagning, fortælling af julehistorier, og lige før jul får alle beboere en julestjerne, fortsætter hun.

Udover egne aktiviteter, hjælper vennerne til, når personalet på Haversdal arrangerer pårørendefester, pynter op til jul med mere.

Haversdals Venner har alle årene mødt megen velvilje i byen.

Men foreningen når ikke at fejre sin 15 års fødselsdag. Det er nemlig vedtaget, at Haversdal skal omdannes til nye seniorboliger fra 2025. Derfor er det ikke længere muligt at få en plejebolig på Haversdal Ældrecenter.

Det betyder samtidig, at foreningen Haversdals Venner nedlægges.

SIDE 16 25. JANUAR 2023
HAVERSLEV: Efter et par år, hvor Covid-19 har forhindret en fysisk afvikling Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11
Haverslev Kirke var fyldt til nytårskoncerten
Venstre Himmerland holder igen Nytårskur
Haverslev Kirke var fyldt til bristepunktet til nytårskoncerten med Vodskov Pigekor. Minister for Digitalisering og Ligestilling Marie Bjerre vil gerne fortsætte som kandidat.
Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 HAVERSLEV Værestedet i Hornum afholder GENERALFORSAMLING mandag den 6. februar 2023 kl. 19.00. Dagsorden ifølge vedtægterne. Bestyrelsen
Maria Gosvig Ladegaardlandsformand for VU.

SPORT

Ny trænerduo klar i Aars IK

Sæsonen og træningen begynder til standerhejsning lørdag

Af Ture Damtoft

FODBOLD: Kristian Skriver og Simon Ipsen kommer hver især med en stor pose erfaring, når trænerduoen på lørdag siger velkommen til den første træning.

Der er standerhejsning i Aars Idrætsklub, og selvom det er en festdag og en vinterlig begyndelse på forårssæsonen, skal førsteholdet også på arbejde.

En uges tid inden har Aars Avis sat dem i stævne i det snart tidligere taktik rum på førstesalen i klubhuset på Sondrup Park.

De langt over 100 vimpler på væggen fra modstanderklubber gennem årene vidner om historien i klubben.

Lige nedenunder vidner larmen fra arbejdet med de nye omklædningsrum om udviklingen, fremtiden og ambitionerne.

En vigtig brik

For første gang vil den nye træner Kristian Skriver, der er blevet kørt i stilling til at overtage posten over det sidste år, sætte helt sit eget præg på førsteholdet.

Godt hjulpet af assistenten, og han pegede selv på Simon Ipsen til den post. - Jeg har nogle ideer til at udvikle holdet og spillerne. Der er et uforløst potentiale i nogle spillere og dermed hele holdet. Det kan jeg hjælpe dem med, og det

kan vi sammen opnå, hvis der bliver trænet godt med et godt fremmøde og et godt miljø, siger Kristian Skriver.

Simon Ipsen ser han som en vigtig brik.

- Han ved, hvad fodbold drejer sig om. Han har et godt fodboldhoved. Han kommer til at køre en del af træningen, hvis f.eks. en gruppe spillere skal have deres egen øvelse. Jeg kan sparre med ham om ideer til træning og kampe, og så er Simon også god til det sociale. Han kan se, når en spiller måske har brug for lidt opmuntring, siger Kristian Skriver om sin håndplukkede assistent, der med det samme supplerer.

- Under træning eller kampe kan der måske blive talt lidt hårdt i situationer. Det

skal spillerne, især de unge, nogen gang lige vænne sig til. Der har jeg bredre tid til lige at sige, det ikke er ment personligt. Det har Kristian ikke tid til under en kamp, hvor han skal fokusere på det, der sker på banen, og jeg kan så supplere ham på sidelinjen. Skriver er den, der har ordet, og jeg er ikke i tvivl om, at vi har fået en rigtig god træner, siger Simon Ipsen.

Sækfuld erfaring

Chefen kommer med en sækfuld erfaring fra tidligere trænerjobs.

I Gundersted fik han dem op i Jyllandsserien, i Hornum sikrede han oprykning og holdt dem i Serie 2 to sæsoner i træk for første gang nogensinde.

Skiftet til Aars IK skyl-

des Kristian Skrivers ambitioner.

Der er en del flere spillere at vælge mellem i Aars IK end i hans tidligere klubber. - Jeg har været rigtig glad for at være i de klubber, men chancen kom for at rykke til Aars IK, og det er bare en større klub end de fleste andre i kommunen og kan byde på lidt større udfordringer, siger Kristian Skriver.

Han er også flyttet med familien til Aars, og hans to små børn spiller i klubben.

Det gør assistentens også. Familierne bor 40 meter fra hinanden, og det private venskab var udslagsgivende for valget af Simon Ipsen.

- Jeg havde ikke peget på Simon, hvis jeg var i tvivl om kommunikationen mellem

Aars fik tre point i eliteserien

Flere

Billard

af spillerne fra Aars viste flot spil

BILLARD: Aars

Billard

Klubs eliteseriehold havde i weekenden besøg af to sjællandske hold, Vejby og Gilleleje.

Hjemmeholdet var sat op til kampene og forventede og håbede, at få sat point ind på kontoen.

Vejby BK er flere gange blevet Dansk Mester for hold. Flere af spillerne er også er blevet individuel Dansk Mester. Vejby lå inden mødet placeret på en tredjeplads i rækken. Hjemmeholdet gik frisk til opgaven, men efter de første to kampe var der ikke noget, der tydede på point. Anden

runde blev sat i gang og her viste hjemmeholdets Torben Matthiesen og Henrik (Hønse) Jensen billard på allerøverste hylde. Begge spillere leverede en fremragende indsat og vandt deres kampe med et gennemsnit på 133,33 point. Torben Matthiesen lavede en serie på 422 point, mens Henrik Jensen lavede en serie på 440 point.

Søndag var modstanderen Gilleleje og med kampen fra dagen før i frisk erindring, var hjemmeholdet klar til jagten på flere point. Efter første runde havde begge hold vundet en kamp. Jack Lassesen gjorde kort proces i sin kamp, mens Nick Bisgaard blev besejret knebent. Igen blev anden

runde afgørende for, hvilket hold der kunne sætte point ind på kontoen. For hjemmeholdet var det Henrik Jørgensen og Henrik (Hønse) Jensen som skulle spille. og begge leverede igen flot billard, som resulterede i sejre og dermed to point mere til kontoen. Begge spillere lukkede i 10 indgange og sluttede med et gennemsnit på 80,00. Begge kampe blev fulgt af et stort og medlevende hjemmepublikum, som kvitterede med klapsalver til hjemmeholdet for den flotte indsats.

Sejr til Aars

Klubbens andethold var på besøg i Horsens og måtte her se sig besejret

6-2. Flemming Raun stod for den enlige sejr til Aarsmandskabet. Han spillede med 25,00 i gennemsnit.

Serie 3.2 havde hjemmebesøg af Tinghøj. Opgøret endte 6-2 til gæsterne. Bodil Jensen stod for sejren til hjemmeholdet.

Serie 3.4 havde også fordel af hjemmebane i deres opgør mod topholdet fra Kongerslev.

Det blev en spændende og meget lige kamp, som endte uafgjort 4-4.

John Larsen og Allan Dahlsen vandt deres kampe.

Serie 3.5 var på besøg i Arden. Kampen endte 6-2 til hjemmeholdet. John Lauridsen vandt for Aarsmandskabet.

os, og så kender han klubben ud og ind og kender alle spillerne gennem flere år, det er guld værd, siger Kristian Skriver.

Bygges mere på Simon Ipsen begyndte til fodbold i Aars som tre-årig og har været forbi Løgstør og Hornum - i Hornum også som træner i 2017/18 sæsonen - inden han vendte tilbage til Aars IK.

- Vi er ved at bygge op igen og få flere spillere til. De nye omklædningsrum vil give en masse til det sociale og sammenholdet på holdene, og sammen med Kristian og alle de andre trænere og frivillige vil jeg være med til at udvikle klubben og spillerne. Kristian kommer med en fodboldklogskab. Han kender spillerne, har selv spillet fodbold, har haft gode resultater som træner og kan banke gejst i folk. Jeg er ikke i tvivl om, at han kan udvikle spillerne og holdet, og min opgave bliver at assistere med mandskabet og komme med ideer og input, siger Simon Ipsen.

Ambitionerne er høje

for den kommende sæson, men ikke nødvendigvis for at rykke op i Jyllandsserien.

Begge trænere kender klubben og spillerne, har set at holdet er blevet bedre til at hive point hjem uden at spille godt og nu skal der bygges mere på.

- Vi skal være mere målsøgende og fremadrettede i vores spil. Der har jeg flere ideer. Spillet har måske været lidt for potensløst i nogle kampe. Vi kan ikke endnu være bedre end alle de andre hold i Serie1, og vi skal blive ved med at spille med intensitet og gnist, men det skal være målrettet, så vi kommer frem til chancer, siger Kristian Skriver, der som enhver anden træner ikke vil lægge sig fast på en placering.

- Der bliver mange tætte lokalopgør mod f.eks. Løgstør og Kvik/Aalestrup, og vi får nok ikke point på oprykkergejst i foråret. Det bliver en hård sæson, men jeg tror da på, at vi i hvert fald spiller Serie 1 fodbold også i næste sæson, siger Kristian Skriver.

Serie 3.6 hentede et point i Ans efter at have spillet uafgjort 4-4. Henning (Frede) Frederiksen og Raymond Nielsen vandt deres kampe.

I Oldboys rækken mødtes OB.3 og OB.11. Det opgør endte uafgjort 4-4. Erik Kvist og Thomas (Bade) Sørensen vandt for OB.3, mens Per Lucassen og Hans Jørgen Lau Jeppesen vandt deres kampe for OB.11

OB.5 spillede hjemmetopkamp mod Thisted. Gæsterne lå inden mødet

Solution 5

1 4 9 6 7 8 2 3 5 2 8 6 4 3 5 9 1 7 3 5 7 1 2 9 4 8 6 5 7 2 9 8 3 1 6 4 9 1 4 2 6 7 8 5 3 6 3 8 5 4 1 7 2 9 8 2 3 7 5 4 6 9 1 4 6 1 3 9 2 5 7 8 7 9 5 8 1 6 3 4 2

Solution 5 8 1 7 4 5 2 3 9 6 3 9 5 7 1 6 2 8 4 6 4 2 8 9 3 7 1 5 2 8 9 5 4 7 1 6 3 5 6 3 2 8 1 9 4 7 1 7 4 3 6 9 5 2 8 9 2 8 6 7 5 4 3 1 7 3 6 1 2 4 8 5 9 4 5 1 9 3 8 6 7 2

på førstepladsen i rækken et point foran Aars, og den placering blev konsolideret da de vandt opgøret 6-2. Torben Harbo stod for den enlige sejr til hjemmeholdet.

OB.10 var på besøg i Randers og kunne efter kampen drage hjem med to matchpoint efter en spændende og intens kamp, som endte med sejr på 5-3.

Solution 7 3 2 1 7 6 5 9 8 4 4 7 9 8 1 2 5 6 3 8 5 6 4 3 9 2 1 7 2 9 3 5 7 1 8 4 6 6 1 7 2 4 8 3 5 9 5 8 4 6 9 3 7 2 1 7 4 2 9 5 6 1 3 8 9 3 8 1 2 4 6 7 5 1 6 5 3 8 7 4 9 2 -11-

Solution 5 1 4 9 6 7 8 2 3 5 2 8 6 4 3 5 9 1 7 3 5 7 1 2 9 4 8 6 5 7 2 9 8 3 1 6 4 9 1 4 2 6 7 8 5 3 6 3 8 5 4 1 7 2 9 8 2 3 7 5 4 6 9 1 4 6 1 3 9 2 5 7 8 7 9 5 8 1 6 3 4 2 Solution 7 4 3 5 6 2 9 1 7 8 1 2 8 4 7 3 6 5 9 6 9 7 1 5 8 4 3 2 3 8 6 5 9 4 2 1 7 5 1 9 7 6 2 3 8 4 2 7 4 8 3 1 5 9 6 8 6 3 9 4 5 7 2 1 7 5 1 2 8 6 9 4 3 9 4 2 3 1 7 8 6 5

Jens Kragh og Evald Kjær vandt deres kampe, mens Poul Erik Haurum spillede sin kamp uafgjort.

Solution 6 2 1 5 4 9 6 7 3 8 6 4 9 3 7 8 2 1 5 7 8 3 2 1 5 4 6 9 4 7 6 5 8 1 9 2 3 5 2 1 9 6 3 8 4 7 3 9 8 7 2 4 1 5 6 1 6 2 8 5 9 3 7 4 9 5 4 1 3 7 6 8 2 8 3 7 6 4 2 5 9 1 Solution 7 Solution 8

1 4 6 8 7 3 2 9 8 7 2 3 1 9 4 5 6 3 9 6 4 5 2 1 8 7 4 2 1 9 3 6 8 7 5 7 5 3 2 4 8 9 6 1 9 6 8 1 7 5 2 4 3 2 3 9 7 6 4 5 1 8 1 8 7 5 2 3 6 9 4 6 4 5 8 9 1 7 3 2

25. JANUAR 2023 SIDE 17
Cheftræner Kristian Skriver med sin assistent Simon Ipsen til højre i det gamle taktikrum, hvor over 100 vimpler vidner om Aars Idrætsklubs historie. Trænerduoen i skallen af det, der bliver til topmoderne og superlækre omklædningsrum, som kan bidrage til sammenhold og give en procent eller tre mere inde på banen. Fodbold
LØSNING TIL SODUKO Solution 5 8 1 7 4 5 2 3 9 6 3 9 5 7 1 6 2 8 4 6 4 2 8 9 3 7 1 5 2 8 9 5 4 7 1 6 3 5 6 3 2 8 1 9 4 7 1 7 4 3 6 9 5 2 8 9 2 8 6 7 5 4 3 1 7 3 6 1 2 4 8 5 9 4 5 1 9 3 8 6 7 2 Solution 6 6 9 7 1 4 3 2 8 5 5 2 4 8 6 7 1 9 3 8 1 3 2 5 9 6 7 4 1 4 9 5 3 2 7 6 8 2 8 6 7 9 4
7 3 5
9 5 1
3 7
4
Solution 7 3 2 1 7 6 5 9 8 4 4 7 9 8 1 2 5 6 3 8 5 6 4 3 9 2 1 7 2 9 3 5 7 1 8 4 6 6 1 7 2 4 8 3 5 9 5 8 4 6 9 3 7 2 1 7 4 2 9 5 6 1 3 8 9 3 8 1 2 4 6 7 5 1 6 5 3 8 7 4 9 2 Solution 8 5
5 3 1
6 1 8 4 2 9
3 7 6 8 4 2
8 4 2 5 9 1 6
6 2 9 8 1 3 5 7
SIDE 18 25. JANUAR 2023
25. JANUAR 2023 SIDE 19

SPORT

Brydestævne med 500 kampe: Ung nybegynder fra Aars vandt i Kolding

BRYDNING: Fire nederlag og to sejre blev det til, da Aars Brydeklub havde tre brydere med til stævne i Kolding.

319 brydere var indvejet til stævnet og tilsammen var der over 500 kampe på den lange lørdag i Kolding.

Thorbjørn Juhl Danielsen var tilmeldt gruppe 10 for begyndere. Han er ni år og var i gruppe med to brydere på jævnt niveau, så det var spændende at se hvor meget Thorbjørn Juhl Danielsen havde fået lært.

I sin første kamp skulle Aars-bryderen møde Tim Polansky fra Kolding. Ef-

ter kamp fra side til side fik Thorbjørn Juhl Danielsen lavet en flyvende mare og fik dermed fire point, og et efterfølgende fald endnu et point. Herefter blev selvtilliden større, og Thorbjørn Juhl Danielsen fik lavet to overstyrtninger. Efter pausen i den lange kamp fik han endnu en flyvende mare sat ind. Hermed var stillingen 15-0 og sejren var hjemme.

Næste kamp var mod Safiya Sønderskov fra “Hermod” i Horsens. Straks i denne kamp fortsatte Thorbjørn Juhl Danielsen de gode takter. Efter tre gange med flyvende mare, hvor den sidste blev afsluttet med en halv Nelson, kunne han fejre sejren

med 13-0. Hermed blev det til en fornem førsteplads til Thorbjørn Juhl Danielsen.

En svær dag

I klassen 34 kg. Drenge havde Oleksandr Stryga en ret svær dag. Han rykkede fra nytår en aldersklasse, og tilmed en vægtklasse, op. Så den 10-årige havde allerede i første kamp store vanskeligheder. Her mødte han Oscar Kogut fra “Thor” Nykøbing. Oleksandr Stryga forsøgte sig med grebet hoved i klemme og kastede sig bagover med sin modstander. Han blev dog stoppet og dømt op igen. Straks forsøgte han sig med endnu et greb, men landede uheldigt på den ene skulder og måtte udgå med en skade.

Efter massage og terapi fik træneren Oleksandr Stryga klar til endnu en kamp. Det skulle være mod sin tidligere klubkammerat Timi Gnatenko, som er skiftet til Herning Brydeklub. Her kom kampen hurtigt fra stående til parterne var nede på madrassen. Her formåede Oleksandr Stryga ikke at holde for flere oprulninger fra modstanderen og tabte kampen med 12-0. Det blev til en 11. plads ud af 12 til Oleksandr Stryga. Mohamad Amin Ghanoum stillede op i klassen 71 kg. Ungdom. Også han var rykket en aldersgruppe op. Nu hvor han ikke længere er drengebryder, kan modstanderen være op til 17 år. Det kan være en rigtig stor mundfuld. Især det første år som ungdom må siges at være det hårdeste år som bryder. Det fik Mohamad Amin at føle.

I sin første kamp mødte han Mikkel Clausen fra NKC (Nationale Kraft Center). Mikkel Clausen er fra Kolding. Som så mange andre stortalenter er han flyttet til Nykøbing Falster for at træne brydning på fuld tid. Det fik Mohamad Amin også at føle. Efter kort tids kamp, hvor Mohamad Amin forsvarede sig så godt han kunne, var han blevet kastet to gange og endte i fald. Derved tabte han sin første kamp. I sin næste kamp skulle han møde Marcus Ravn fra “Heros” Frederiksværk. Også her var Mohamad Amin oppe mod en overmagt og måtte inkassere flere oprulninger, og blev skubbet ud af madrassen. Efter lidt over et minut var han bagud 10-0 og tabte herved på teknisk fald. Han blev således nummer 9 ud af 13 brydere.

på en ny aftale, der holder midtbanespilleren i Hobro IK til udgangen af 2026.

FODBOLD: Mads Freundlich, der stammer fra Aars, har skrevet under

BOLIG

Mads Freundlich kom til Hobro IK som U17-spiller og har gennem sin tid i Hobro IKs talentafdeling

kæmpet sig vej til førsteholdet, hvor han nu er fast mand.

Derfor belønner Hobro IK nu den unge midtbanespiller med en ny kontrakt til stor glæde for teknisk chef Lars Justesen: - Mads er et klassisk eksempel på, at hårdt arbejde belønner sig. Mads har i denne sæson fået sit gennembrud på førsteholdet, hvor han har vist, hvor dygtig og stærk en midtbanespiller han er. Igennem årene har Mads udviklet sig enormt meget og har hvert år lagt på sit spil. En udvikling han har fortsat på førsteholdet og jeg er glad for, at vi er nået til enighed om en forlængelse.

Mads Freundlich, der scorede sit første mål for Hobro IK i pokalkampen mod de danske mestre fra

FC København, er stolt over at have forlænget sin aftale:

- Jeg er helt vildt glad og stolt over, at have forlænget min aftale med Hobro IK, hvor jeg har været siden ungdomsrækkerne. Hobro IK er et fantastisk sted, som ung spiller, at udvikle sig. En klub, der har været med til at udvikle mig, til den spiller jeg er i dag.

Derfor er jeg virkelig stolt over, at trænerteamet har vist mig stor tillid og har stolet på mine evner. Derfor har jeg nu skrevet under på en ny aftale. Det er fantastisk. Jeg håber, at jeg kan fortsætte min udvikling og på denne måde bidrage til holdet.

Mads Freundlich har i den igangværende sæson spillet 17 kampe for Hobro IK.

SIDE 20 25. JANUAR 2023
BLANDEDE BLANDEDE KØB & SALG SUNDHED & VELVÆRE TIL LEJE
Mads Freundlich forlænger i Hobro Fra venstre:
Stryga,
Juhl Danielsen,
Johansen Stuhr og
Fodbold Brydning Lejlighed til leje i Haverslev Stor 1 vær. 38 m2. Leje 2.900 kr. + forbrug. 3 mdr.s dep. Tlf. 28 26 70 04/ 41 18 68 98 Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer. Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV NEVE IT Steen Brorsen 96 98 42 20 sb@aarsavis.dk Ring eller skriv til KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale Tlf. 96 98 01 01 Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg Klinik for fodterapi Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62 Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflastninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark Hjemmeservice Frit valg Privat Erhverv Vikarservice Landbrug Erhverv Transport Haveservice Haveplan Omlægning Vedligehold ✔ ✔ ✔ Har du brug for hjælp... HJEMME SERVICE -valget er frit -valget er dit Markedsvej 6, 9600 Aars | www.servido.dk | 99 98 97 40 www.servido.dk 99 98 97 40 Markedsvej 6, 9600 Aars HIMMERLANDS VIKAR- HAVE- OG HJEMMESERVICE Retssager • Overdragelser • Boer Familieret • Rekonstruktion • Inkasso Advokat (H) Jan Poulsen tlf. 98 64 18 11 jpo@advokatjanpoulsen.dk Aalestrup Advokat (H) Jan Poulsen tlf. 98 64 18 11 • jpo@advokatjanpoulsen.dk Aalestrup Advokatkontor grundlagt I 1904 – beneficeret forsvarsadvokat Gravermedhjælper Farsø Sogn Farsø Menighedsråd søger gravermedhjælper pr. 20. marts 2023, stillingen er på 1200 timer pr. år. Ansøgningsfrist den 29. januar 2023. Der henvises til jobannoncen på Jobnet.dk TIL SALG ELLER UDLEJNING Limfjordsvej 13, Løgstør (tidl. ALDI butik) 540 m2 meget anvendeligt lokale med egen nyasfalteret stor P-plads. Henvendelse kan ske til: tlf. 4176 2200 eller til NORDICALS tlf. 6136 5735 STILLINGER
Oleksandr
Thorbjørn
Mohamad Amin Ghanoum, træner Clara
holdleder Flemming Johansen Stuhr.

KØBES:

Dødsbo/flyttebo købes og ryddes. Møbler i teaktræ, palisander og eg købes. Dog ikke syret eg. Hurtig og kontant betaling. Kontakt:

Tlf: 26 22 67 75

Skrot, gammelt jern afhentes. Totaloprydning

Tlf: 40 19 92 59

Køb og tilbud/vurdering af indbo/dødsbo. Tilbud på totalrydning. Kontakt:

Tlf: 28 51 62 64

Stenøkser med hul til skaft samt andre ting fra stenalderen, f.eks. flinteøkser, segl, mejsler, knive, dolke og pilespidser.

Tlf: 50 41 33 21

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930´erne til 1970´erne. Polstrede læne- og loungestole og sofaer. Ring til Steen.

Tlf: 20 70 92 34

Vi opkøber og rydder dødsbo/ flyttebo! Vi giver højeste dagspris for jeres indbo. Vi opkøber dele af indbo, samt laver totaloprydning. Vi klarer alle praktiske opgaver, nedtagning af lamper, gardiner o.s.v. Vi efterlader boet pænt og nydeligt. Vi donerer til vegørende organisationer. Vi kommer helt uforpligtende og går boet igennem.

Tlf: 20 70 92 34

Gammelt jern og metal afhentes. Store mængder købes.Ring til Thomas.

Tlf: 40 54 18 39

SÆLGES:

Vinterdæk til varevogn på 5-huls alufælge. Dækstørrelse 205/65R16C. Har siddet på Opel Vivaro. Kr. 1.500. Kl. 9.00-15.00.

Tlf: 96 86 23 03

SÆLGES:

til næste uges avis.

GOD FORNØJELSE!

eller evt. til rubrikken KØB OGSALG). - Du kan IKKE indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslæt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGØRELSER

Hvor stor må annoncen være? Annoncen må HØJST fylde 20 ord. Det første ord f.eks. »SÆLGES« og til slut

opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem. Loppe-annoncerne bringes her i førstkommende nummer efter indlevering!

25. JANUAR 2023 SIDE 21 OBH mikroovn. Aurora 17 ltr., kr. 250. Sælges grundet flytning. Tlf: 26 90 26 14 Mandarin pendel. Holmegaard, 43 cm. Kr. 750. Sælges grundet flytning. Tlf: 26 90 26 14 SE HER! - INDEN DU LAVER DIN ANNONCE! Hvad KANloppemarkedet bruges til? Loppemarkedet er forbeholdt PRIVATE. Der kan annonceres med køb, salg, bytte og »gives væk« af næsten alle BRUGTE effekter. - Momsregistrerede personer og virksomheder kan IKKE bruge loppemarkedet, men henvises til avisens øvrige spalter. Hvilke effekter kan IKKEannonceres? Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af: Ejendomme, sommerhuse, grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, herunder også traktorer. (Disse ting henvises til henholdsvis avisens EJENDOMSSIDER, MOTORSIDER og LANDBRUGSSIDER
»tlf. nummer« regnes hver for et ord og skal derfor tælles med. - Uanset om et ord er forkortet eller skrevet helt ud, tæller det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce. Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet måIKKE indeholde kontanter! Hvor bliver annoncen indrykket? Annoncen indrykkes 8 aviser i Himmerland (totaloplag 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis. Hvornår skal annoncen indleveres? Annoncen skal være avisen i hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKEindtelefoneres. Vær
Loppe-annoncerne
SE HER! - INDEN DU
ANNONCE! Hvad KANloppemarkedet bruges til? Loppemarkedet er forbeholdt PRIVATE. Der kan annonceres med køb, salg, bytte og »gives væk« af næsten alle BRUGTE effekter. - Momsregistrerede personer og virksomheder kan IKKE bruge loppemarkedet, men henvises til avisens øvrige spalter. Hvilke effekter kan IKKEannonceres? Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af: Ejendomme, sommerhuse, grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, herunder også traktorer. (Disse ting henvises til henholdsvis avisens EJENDOMSSIDER, MOTORSIDER og LANDBRUGSSIDER eller evt. til rubrikken KØB OGSALG). - Du kan IKKE indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslæt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGØRELSER Hvor stor må annoncen være? Annoncen må HØJST fylde 20 ord. Det første ord f.eks. »SÆLGES« og til slut »tlf. nummer« regnes hver for et ord og skal derfor tælles med. - Uanset om et ord er forkortet eller skrevet helt ud, tæller det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce. Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges i frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet måIKKE indeholde kontanter! Hvor bliver annoncen indrykket? Annoncen indrykkes i 8 aviser Himmerland (totaloplag 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis. Hvornår skal annoncen indleveres? Annoncen skal være avisen hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKEindtelefoneres. Vær
PRISER: SE EKSEMPLER: 50 kr . FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD. Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr. Tlf: XX XX XX XX Flot velourstue. Meget velholdt. Pris 3.500,Tlf: XX XX XX XX 150 kr . FOR LOPPEANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD. 100 kr . FOR LOPPEANNONCE OM F. EKS. LOPPEMARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED. Stort loppemarked med gamle ting og sager. Alt fra nips til møbler, design, retro. Alle fredage og lørdage 10-16 Tlf: XX XX XX XX LOPPEMARKED DU KAN ANNONCERE MED ALT BRUGT FRA HJEMMET, DOG IKKE BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGVOGNE OG TRAKTORER. ANNONCER HEROM HENVISES TIL AVISENS ØVRIGE ANNONCE­ RUBRIKKER. Himmerlandsavisernes loppemarked SekS lokale aviSer for Samme priS! 73.621 eksemplarer HIMMERL ANDS AVISERNE ...fra kyst til kyst AARS AVIS • FARSØ AVIS • FOLKEBLADET STØVRING NIBE AVIS • VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD - en stærk løsning… Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 73.621 husstande! Annoncen sendes til: Mrk.: ”Loppemarked” Betaling vedlagt:  Kontant ANNONCETEKST:  Sælges  Købes  Byttes  Gives væk Telefon: Afsenders navn og adresse: SÅDAN INDRYKKES EN LOPPEANNONCE: Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen. ELLER du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst. Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce. 1. Almindelig loppe annonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.2. Udvidet loppe annonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms. Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00
opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem.
bringes her i førstkommende nummer efter indlevering!
LAVER DIN
LOPPEMARKED INDLEVERING: AF ANNONCE, KAN SKE PERSONLIGT, VIA POST ELLER E-MAIL: loppeannoncer@aarsavis.dk BETALING KONTANT ELLER TLF. 70779 Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00

Ny leder i Lille Madsens Hus

Af Ture Damtoft

AARS: Louise Kvist Bundgaard er den nye leder af daginstitutionen Lille Madsens Hus i Aars.

Hun kommer fra en stilling som DUS-leder på Gug Skole i Aalborg, hvor hun har været i ni år.

Før var hun i seks år pædagogisk leder for Bakkehusene i Rebild Kommune. Det omfattede børnehave og SFO på Blenstrup og Bælum Skoler.

- Det er altså en rutineret leder, der har diplom i ledelse, diplom i social inklusion og en coach uddannelse. Jeg er stolt af, at vi i Vesthimmerlands Kommune kan tiltrække en så dygtig og erfaren leder som Louise Kvist Bundgaard til lederstillingen i Lille Madsens Hus, og jeg glæder mig til, at hun sammen med personale og bestyrelse fastholder og udvikler, den gode kvalitet, der er i dag, udtaler skole- og dagtilbudschef Anders Norup.

Fortæller om lokalt fugleliv

AARS: Denne måneds Fredagscafe på Aars Bibliotek handler om fugle og natur.

Fredag, 27. januar viser Gunnar Hansen, Ravnstrup, nogle af sine mange billeder af fugle, og samtidig vil han orientere om, hvor der er gode muligheder for at opleve de spændende fugle i Vesthimmerland.

Samlerens kunst på museet i Aars

AARS: Carsten Bagge Laustsen er passioneret samler. Han er konstant på jagt efter kunstgenstande. Fra 28. januar til 14. maj vil man kunne opleve en del af hans samling på Himmerlands Kunstmuseum i Aars.

- Vi er på Himmerlands Kunstmuseum meget glade for at kunne præsentere udstillingen ”Samleren” med Carsten Bagge Laustsen, siger formanden for Himmerlands Kunstmuseum, Gitte Petersen.

Carsten Bagge Laustsen bor i Aarhus, og har i mange år været en inkarneret samler af keramik og grafik. Han har opbygget en meget stor samling af begge dele, og med denne udstilling vil han vise et bredt udsnit af det allerbedste fra sin samling.

Udstillingen vil indeholde keramik fra det 20. århundredes begyndelse og op til i dag. Den består af værker udført af de største danske keramikere gennem tiden. Det er bl. a. Gutte Eriksen, de otte jyske keramikere, tre bornholmske keramikere og nutidige unika af klassisk værkstedskeramik.

Desuden udstilles grafik af Rasmus Nellemann, Palle Nielsen og Kurt Sonderborg.

Der er til udstillingen lavet et katalog, der fortæller om det at være samler. Heri fortæller Carsten Bagge Laustsen:

- At samle er at slå tiden ihjel. Konstant jagter man ting, som kan forbedre samlingen. Man vinger den nye erobring af, men nærmest i samme øjeblik øjner man en ny ting, man bare må eje. En samling er en åben serie. Det er det, man mangler, som motiverer, snarere end det, man har, siger han.

Samlingen har sit eget liv, og i sådan en grad, at man selv kan ende med at blive et appendiks til den. Man bliver aldrig færdig.

Carsten Bagge Laustsen samler på lidt af hvert, men mest på kunst, og en del af det kan ses på udstillingen. Der sker noget med objekterne, når de bliver inkluderet i en samling. De ophører med at være defineret i forhold til deres brugsværdi, men får nu deres værdi og identitet som en del af en samling. Man kan samle på alt muligt, men fælles for alle samlinger er, at brugsværdien annulleres. Ingen har brug for skuffer fulde af viskelædere eller gamle frimærker i kilovis. Der er dog noget særligt ved at samle på kunst. Her er der faktisk en æstetisk værdi, som kan nydes. Det er en stor glæde at omgive sig med smukke ting, siger Carsten Bagge Laustsen.

Udstillingen vil i hele perioden være åben onsdag, lørdag og søndag.

Der er fernisering lørdag, 28. januar.

Åbningen af Aars grøft

Medlem af byrådet i Vesthimmerlands Kommune, Jakob Vium Dyrman, (V) Banegårdsvej 11, Aars, følger op på en tidligere artikel i Aars Avis med seneste nyt om åbning af Aars Grøft:

LÆSERBREVE

I forrige uge fremgik det af Aars Avis, at en eventuel åbning af Aars Grøft overfor Rema 1000, muligvis forsinkes unødigt. I den forgangne uge har vi så fået tilsagn fra rette sted om, at man vil holde pladsen fri for byggematerialer og skurvognsby, der hvor grøften eventuelt skal åbnes. Hele processen om åbningen af Aars Grøften er kommet i stand, fordi vi i Venstre har haft det med

som budgetønske i forbindelse med sidste års budgetlægning. Byrådet gav os en bevilling på 200.000 kr. til en forprojektering, men det skal nævnes, at der politisk ikke er vedtaget noget som helst om, at finansiere hele projektet med at åbne grøften. Når man skal arbejde med projekter, er det en god ide at alliere sig med ildsjæle i det nærområde, man ønsker at ændre på tingene. Derfor har vi skabt et arbejdsfællesskab bestående af borgerforeningen ved formand Jørgen Kristensen, handelsstandsforeningen ved Jørgen Sørensen og handelschef Jesper Nielsen, formand for museumsforeningen Sonja Marcusen, politiker Henrik Dalgaard (C), Nis Virenfeldt og jeg selv. I det fællesskab kunne I tidligere læse, at vi har fået

styr på koteforholdene, så grøften i tilfælde af at den bliver åbnet, har den rette hældningsgrad. Alt det er undersøgt, og det er uden at have brugt en krone af de 200.000 der er blevet sat af til forprojekteringen. Samtidig har vi i arbejdsgruppen lagt os fast på at være behjælpelig med at finde finansiering til realiseringen af hele projektet. På den måde vil vi minimere den andel af skatteborgernes penge, som skal bruges hertil.

I projektgruppen kan vi nu med sindsro arbejde videre, idet vi har fået vished for, at det kommende byggeri i Himmerlandsgade ikke vil gribe forstyrrende ind på dette projekt. Og så håber vi på, at vi sammen med det politiske system kan få åbnet den grøft i løbet af 2024.

Vesthimmerland mangler faglærte

Byrådsmedlem Asger Andersen, (S), Vegger, har på vegne af den socialdemokratiske gruppe skrevet om partiets ændringsforslag til udviklingsplan for 2023-26:

Når byrådet på torsdag skal behandle Beskæftigelsesudvalgets forslag til udviklingsplan for 2023-26, vil socialdemokratiet stille ændringsforslag.

Byrådsgruppen mener ikke, at planen vil sikre den nødvendige tilgang af faglært arbejdskraft.

I dag er 39 procent af arbejdsstyrken i Vesthimmerland faglærte og i de kommende år, viser analyser at der brug for flere faglærte i alle sektorer.

Derfor er socialdemokratiet bekymret for, at beskæftigelsesudvalgets forslag, vil forstærke manglen på faglært arbejdskraft i Vesthimmerlands Kommune.

En af byrådets opgaver, er at sikre kvalificeret faglært arbejdskraft til virksomhederne.

I Vesthimmerland har vi en overgang til erhvervsuddannelserne på 32,6 procent. Det er flot, men ikke nok til at fremtidssikre virksomhedernes behov.

Sammensætningen af virksomheder i Vesthimmerland betyder, at overgangen til erhvervsuddannelser skal være højere end målet på landsplan.

I dag har mange erhvervsuddannelser udviklet sig til at være videnstunge. Derfor er der høj efterspørgsel på studenter, som vil tage en erhvervsuddannelse. Når virksomhederne ansætter ingeniører, foretrækker de ofte ansøgere med håndværksmæssig baggrund.

Gennem de sidste 40 år viser statistikken, at 20 procent af en studenterårgang ikke tager yderligere uddannelse.

Derfor er det oplagt, at vi i en tid, hvor der er mangel på lærlinge i de fleste brancher. Spørger os selv om vi vejleder studenterne godt nok?

Socialdemokratiet vil gerne styrke vejledningen af studenternes karrieremuligheder med en erhvervsuddannelse!

Den socialdemokratiske byrådsgruppe håber, at hele byrådet vil bidrage konstruktivt til at sikre erhvervslivet i Vesthimmerland, fremtidens nødvendige faglærte arbejdskraft.

SIDE 22 25. JANUAR 2023
Arbejdsfællesskabet med fra venstre Jørgen Sørensen, Jørgen Kristensen, Jesper Nielsen, Nis Virenfeldt, Henrik Dalgaard, Jakob Vium Dyrman og forrest Sonja Marcussen fotograferet i området, hvor det er planen at åbne Aars Grøft.
LÆSERBREVE Let Svær Sudoku 7 - Easy 3 5 4 4 9 8 5 6 9 2 7 4 6 6 7 4 8 5 8 4 9 2 4 6 9 3 2 4 7 5 5 3 8 4 Sudoku 7 - Hard 1 7 9 6 8 8 9 5 2 4 2 7 9 6 9 4 5 7 2 1 8 SUDOKU
Asger Andersen (S): - Vejleder vi studenterne godt nok? Carsten Bagge Laustsen samler på kunstgenstande. En del af dem kan opleves på Himmerlands Kunstmuseum i Aars i de kommende måneder. Louise Kvist Bundgaard er ny leder af Lille Madsens Hus.

LANDBRUGSNYT

12.000 kalve indgår i forsøg omkring fodereffektivitet og avl

Målrettet avl giver kalve med højere fodereffektivitet og lavere metanudledning

Der er forskelle i fodereffektivitet og metanudledning mellem slagtekalve efter forskellige kødkvægsfædre. Det peger på, at det er muligt at avle efter slagtekalve med et lavere ressourceforbrug og en mindre klimapåvirkning

I projektet FutureBeefCross er det målet at udvikle de nødvendige avlsredskaber, så producenterne bliver i stand til at sænke ressourceforbruget og mindske klimapåvirkningen hos slagtekalve med en kødkvægsfar og en malkekvægsmor.

Første skridt er derfor at kunne måle egenskaberne på et stort antal kalve i praksis og skabe brugbare resultater.

Til formålet er der blevet opstillet udstyr hos fem danske slagtekalveproducenter med en samlet kapacitet på 5.000 kalve årligt. Målet er at afprøve mindst 12.000 kalve i projektperioden. Projektet afsluttes

i efteråret 2023, hvorfor de foreløbige resultaterne er baseret på godt tre femtedele de kalve, der skal afprøves.

På nuværende tidspunkt har langt størstedelen af de kalve, som har fået målt foderoptagelse og metanudledning, en Dansk Blåkvægstyr som far. Derfor vises udelukkende resultater for Blåkvæg. Der er pt. målinger på 2.900 Blåkvægskalve med omkring 50 forskellige fædre.

Væsentlige forskelle Som forventet har kviekalvene en ringere fodereffektivitet end tyrekalvene. Forskellen er på omkring 3,7 MJ/kg tilvækst, hvilket svarer til et otte pct. større foderforbrug. Det er en lidt større forskel, end der tidligere er fundet i forsøg på DKC (Danmarks Kvægforskningscenter). Både kvie- og tyrekalve har dog en bedre fodereffektivitet

end renracede Holstein tyrekalve.

Resultaterne viser også en væsentlig forskel i fodereffektivitet mellem kalve efter forskellige Blåkvægsfædre.

Hos de fem fædre, med de mest fodereffektive kalve, bruger kalvene i gennemsnit syv MJ mindre foder/ kg tilvækst end kalve efter

de fem fædre, hvor kalvene er mindst fodereffektive. Det svarer til at fodereffektiviteten er omkring 16 procentpoint lavere.

De rå data peger derfor på, at der er et potentiale for at kunne avle efter bedre fodereffektivitet. Samtidig er der fundet arvbarheder (graden af arvelighed) på 8 pct. for fodereffektivitet.

Forskelle mellem fædre Lidt overraskende er metanudledningen pr. kg tilvækst højere for tyre i forhold til kvier.

Tyrene udleder omkring 20 liter metan mere pr. dag, hvilket svarer til ca. 8 procentpoint, og resultaterne viser også en væsentlig forskel i metanudledning mellem kalve efter forskellige Blåkvægsfædre.

Blandt de fem fædre, som har kalve der udleder mindst metan, udleder kalvene i gennemsnit ca. 50 liter mindre metan pr dag, end kalvene efter de fem fædre, som udleder mest. Det svarer til en udledning som er ca. 19 procentpoint lavere.

De første midlertidige resultater fra FutureBeefCross indikerer derved et potentiale for at kunne udvælge kødkvægstyre, der giver kalve med højere fodereffektivitet og mindre metanudledning.

Skifter fra SEGES til Arla

Ejnar Schultz skifter til maj rollen som direktør i SEGES Innovation ud med en rolle som vicepræsident i Arla Foods, hvor han skal lede afdelingen Sustainability & Agriculture Center of Excellence.

Farmall-jubilæum skal fejres i Aars

Ved veterantraktorudstillingen i Aars i den kommende weekend udstiller firmaet S.D. Kjærsgaard A/S i Frejlev i samarbejde med MTKJ Himmerland

Case IH Farmall. Samarbejdet sker i anledning af den ikoniske traktors 100års jubilæum.

Motor og Traktorklubben Jylland udstiller en bred vifte af veterantraktorer og nyere modeller med fokus på maskiner til grovfoder fra jord til stald.

- Farmall traktorer er blandt de mest indflydelsesrige og ikoniske land-

brugsmaskiner i historien, og som forhandler vil vi naturligvis være med i fejringen, siger salgs- og regionschef Vest, Brian Storgaard, S.D. Kjærsgaard A/S.

International Harvester revolutionerede traktorverdenen i 1923, da Farmall blev lanceret som en universaltraktor designet til små og mellemstore landbrug.

I 1947 havde Farmall bygget over en million traktorer, og i dag er mange af dem stadig i brug som ”samlereffekter” og som landbrugstraktorer.

I sit nye arbejde skal Ejnar Schultz hjælpe Arla med at indfri sin bæredygtighedsagenda på den globale bane samt videreudvikle arbejdet med dyrevelfærd og mælkekvalitet.

- Ejnar kommer med et højt niveau af ekspertviden inden for bæredygtighed og landbrug, og det vil få betydelig indflydelse på vores arbejde med at være førende indenfor bæredygtigt mejeri, siger Hanne Søndergaard, koncerndirektør og ansvarlig for landbrug, bæredygtighed og kommunikation.

Ejnar Schultz har i flere årtier arbejdet med udvikling og innovation i den danske landbrugs- og fødevaresektor.

- Jeg er både glad og stolt over at skulle arbejde med

bejder virkelig dedikeret og professionelt med at gå forrest i udviklingen af en stadig mere bæredygtig produktion. Det glæder jeg mig til at blive en del af, siger Ejnar Schultz om sin nye stilling.

Gudstjenester

Søndag den 29. januar

Aars Kirke 9 30

Aars Frikirke 10 00

Skivum Kirke 19 00

Giver Kirke Ingen

Blære Kirke Ingen

Gislum Kirke Ingen

Vognsild Kirke 11 00

Haubro Kirke Ingen

Ulstrup Kirke 11 00

Gundersted Kirke Ingen

Veggerby Kirke Ingen

Sønderup Kirke 9 00

Suldrup Kirke Ingen

Bislev Kirke Ingen

Ejdrup Kirke 16 00

Løgstør Kirke 11 00

Aggersborg Kirke Ingen

Kornum Kirke 9 30

Løgsted Kirke Ingen

Salling Kirke Ingen

Oudrup Kirke Ingen

Næsborg Kirke Ingen

Vindblæs Kirke 11 00

Ranum Kirke Ingen

Malle Kirke Ingen

Vilsted Kirke 9 30 & 13 30

Overlade Kirke Ingen

Farsø Kirke 10 30

Vester Hornum Kirke 10 30

Hyllebjerg Kirke Ingen Flejsborg Ingen Louns Kirke Ingen

Alstrup Kirke 10 30

Strandby Kirke Ingen

Ullits Kirke Ingen

Foulum Kirke 9 00

Svingelbjerg Kirke Ingen

Trængstrup Frimenighed Ingen

Kgs Tisted Kirke 10 30

Binderup Kirke Ingen

Durup Kirke ingen

Rørbæk Kirke Ingen

Grynderup Kirke 10 30

Stenild Kirke Ingen

Brorstrup Kirke 19 00

Ravnkilde Kirke Ingen

Aarestrup Kirke Ingen

Haverslev Kirke 10 30

Aalestrup Kirke 16 00

Vesterbølle Kirke 11 00

Der henvises til kirkernes egne hjemmesider ved evt. ændringer af kirketiderne.

Smågrisenoteringen

Beregnet notering uge 4

Basis 407,96 (426,32)

Økologi 712,59 (717,33)

UK-tillæg 10,77

Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 7,37 (7,50)

25. JANUAR 2023 SIDE 23
bæredygtighed i Arla. Det er en fantastisk virksomhed, og organisationen ar-
EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50 Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres Knusning & rodfræsning udføres med 400hp maskiner i skov, juletræer, haver og buskads. www.facebook.dk/ grenknuseren Tlf. 40 78 11 79
Historien om den ikoniske IH Farmall traktor bringes til live i en stor hyldest den 28. og 29. januar i Messecenter Himmerland. 12.000 kalve indgår i forsøg der skal finde ud af en sammenhæng mellem fodereffektivitet og avl. Ejnar Schultz skifter til maj rollen som direktør i SEGES Innovation ud med en rolle som vicepræsident i Arla Foods.

Nyhed

Aars

Ansgarsvej 17 Villa

Kontant: 2.498.000 Ejerudgift pr. md.: 2.626 Udbetaling: 125.000 Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: 14.435/11.282

Nyhed

Aars

Galgehøj 148 Villa

I Aars ligger dette flotte nybyggeri fra 2022 med højt til loftet, flot lysindfald og lækre kvalitetsmaterialer. Her venter et stort opholdsmiljø, to badeværelser samt en separat børneafdeling og voksenafdeling. Udenfor venter en dejlig have.

Kontant: 3.795.000

Ejerudgift pr. md.: 1.699

Udbetaling: 190.000 Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: 20.478/16.312

186 Bolig m2 1/4 Stue/Vær.: 2022 Byggeår: 2580000261 Sag:

973 Grund m2 10 Udhus: A2015 Energi

Aars

Solvænget 98 Villa

Er I på udkig efter en rummelig villa med stor garage på 123 m2. En villa i flot stand og på samme tid med en god placering i et attraktivt og børnevenligt kvarter i Aars? Så er denne et godt bud. Her venter jer en bolig, der byder på hele 222 m2 fordelt over halvandet plan.

Kontant: 2.248.000 Ejerudgift pr. md.: 2.586 Udbetaling: 115.000 Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: 12.978/10.143

222 Bolig m2: 2/5 Stue/Vær.: 1980 Byggeår: 2580000257 Sag:

1.360 Grund m2: 7 Udhus: C Energi

Farsø

Skolegade 12

Vil du bo nær det hele i Farsø, så er Skolegade 12 måske dit næste hjem, for her venter en moderniseret villa med plads til eksempelvis en børnefamilie. Der er nemlig hele 240 etagemeter i udbud med gulvvarme flere steder, moderne interiør samt nyere el, vand og varme. Boligen har køkken-alrum, stue samt store værelser og badeværelse på første sal, mens kælderen giver ekstra plads. Du får en virkelig god placering i Farsø, som har alle tilbud til børnefamilien.

Villa

Kontant: 1.748.000 Ejerudgift pr. md.: 1.371

Udbetaling: 90.000 Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: 9.538/7.597

160 Bolig m2: 1/3 Stue/Vær.: 1939 Byggeår: 2580000202 Sag:

539 Grund m2: 80 Kælder: D Energi

SIDE 24 25. JANUAR 2023
danbolig Himmerland Ejendomsmæglere, MDE Himmerlandsgade 102 · 9600 Aars  Tlf. 98 62 44 44 · CVR. 33159854  danbolig.dk · aars@danbolig.dk danbolig Himmerland - Aars danbolig Himmerland - Aars
Klos op ad den skønneste natur og dog helt centralt i Aars står denne særprægende og spændende villa til salg. Her får I masser af plads til familien på de 320 etagemeter, der fordeler sig over stueplan, første sal og en parterrekælder. 291 Bolig m2 1/7 Stue/Vær.: 1971/05 Byggeår: 2580000263 Sag: 863 Grund m2: 95 Kælder: C Energi
10, Giver Villa I fredelige omgivelser tæt på Aars kan vi nu tilbyde denne fantastiske mulighed for at bygge jeres drømmebolig, som udnytter panoramaudsigten over området på optimal vis. Huset, der står på den store grund, sælges til nedrivning, hvorfor der ikke udarbejdes rapporter. Beliggenheden er god, da der er kort afstand til Aars, hvor I finder indkøbsmuligheder, Aars Skole, dagtilbud samt adskillige motionstilbud. Dertil kommer den korte afstand til E45, som hurtigt bringer jer mod større byer. 176 Bolig m2: 1948 Byggeår: 2580000264 Sag: 2.781 Grund m2 200 Udhus: G Energi Nyhed Kontant: 475.000 Ejerudgift pr. md.: 1.255 Udbetaling: 25.000 Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: 2.827/2.209 Aars Kaj Munksvej 11 Villa 150 Bolig m2 1/4 Stue/Vær.: 1966/21 Byggeår: 2580000249 Sag: 855 Grund m2 B Energi 25 Carport: Totalistandsat etplansvilla i hjertet af Aars Solgt Nørager Industriparken 9, Haverslev 155 Bolig m2 1/3 Stue/Vær.: 1989 Byggeår: 2580000225 Sag: Hyggelig og velindrettet etplansvilla i Haverslev Solgt Thomas Larsen Indehaver - Ejendomsmæg ler, MDE Familie søger landejendom Familie søger landejendom med plads til hestehold 10 min. fra Aars. Pris op til 3 mio.  Har du bolig? Så giv Thomas Larsen et kald på tlf. 21 51 24 88  Bolig søges! Thomas Glerup Indehaver - Ejendomsmæg ler, MDE Familie søger nyere villa i Aars. Købsklar familie søger nyere bolig i Aars. Til en pris op til 6 mio. Har du boligen? Så giv Thomas Glerup et kald på tlf. 22 22 44 99 Bolig søges!
Nyhed Aars Fladhøjvej
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.