Aars Avis nr. 19 - 2021

Page 1

Til samtlige husstande

95. årgang - Nr. 19

ONSDAG 12. maj 2021

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Aars · Hornum · Haubro · Vegger · Haverslev · Binderup · Nørager · Sønderup · Suldrup · Farsø · Østrup · Aalestrup

50 år med dyrehandel i Aars er slut

Side 5

Liv igen på Aars Skole Af Ture Damtoft ■ AARS: - Det er så dejligt at høre børn igen, også selvom der kommer en bold op på vinduet i frikvarteret engang imellem, siger viceskoleleder på Aars Skole, Henriette Qvist. Alle klasser kom tilbage mandag, og 9. klasserne har allerede taget deres af-

Gymnasiet i Aars har fået bistade på taget

Løssalg: 5,00 kr.

gangseksamen i skriftlig dansk og matematik. Hallen blev taget i brug for at have tilstrækkelig afstand. Både i klasselokalerne, skolegården og legepladsen er der igen fyldt af liv, men den lange periode med digital undervisning har været svær for nogen både fagligt og socialt. - Nogle skal lige finde ud

af at være tilbage i skolen og komme tilbage i vanen. Nu skal vi også finde ud af, om der er et fagligt efterslæb, så vi kører to-ugers turboforløb med fokus på dansk og matematik fra 8. til 6. klasse, så vi ved, hvor fokus skal ligge næste skoleår. Vi er også igang med de nationale tests, og de giver et godt sammenlig-

ningsgrundlag med andre skoler og fra tidligere årgange, siger Henriette Qvist. Digital undervisning har også givet positive overraskelser. - Vi har f.eks. nogle drenge, som virkelig er blomstret op og har deltaget meget mere aktivt end før. Vi skal se på, hvordan vi kan føre de positive aspekter videre, og det arbejde er vi gået igang med, siger Henriette Qvist.

Side 6

Selv om en bold rammer skolelederens vindue engang imellem, er det rart med liv på Aars Skole igen.

Gratis høretest den 17. - 21. maj

Annonce

Få en gratis høretest

- du får svar på kun 15 minutter Hvordan står det til med din hørelse? Hvis din hørelse fungerer fint, tænker du nok ikke så meget på at få den testet. Men vidste du, at et høretab ofte sker gradvist? Det sker så langsomt, at du ikke lægger mærke til det, før det for alvor begynder at genere dig eller dine omgivelser. Måske har du allerede fået bemærkninger fra dine nærmeste om, at du skruer højt op for fjernsynet, eller at du ikke hører, hvad de siger? Vi anbefaler, at du får testet din hørelse én gang om året. Også selvom du synes, du hører godt nok. Derfor inviterer vi dig nu til en gratis og helt uforpligtende høretest i dit lokale AudioNova Hørecenter.

15

Er du forhindret i den nævnte uge, er du stadig velkommen til at ringe til os. Så finder vi sammen et andet tidspunkt, der passer dig. Vær opmærksom på, at besøg i vores hørecentre er underlagt særlige sikkerhedsforanstaltninger pga. Covid-19. Læs mere nedenfor eller på audionova.dk.

Gratis og uforpligtende høretest Dit lokale AudioNova Hørecenter glæder sig til at invitere dig indenfor til en høretest. Du skal blot ringe for at bestille en tid. Og så tager det kun et kvarter for at få indblik i, hvordan det står til med din hørelse.

Nemt, hurtigt – og helt gratis

ST O

P

I perioden d. 17.- 21 maj 2021 tilbyder vi dig en høretest, som kun tager 15 minutter, og du får svar med det samme. Det er gratis, og du skal blot bestille tid i forvejen på tlf. 88 77 82 13.

min.

Det tager kun 15 minutter – bestil tid i dag:

88 77 82 13

AudioNova Hørecenter Himmerlandsgade 87 9600 Aars

audionova.dk

Rejsen til bedre hørelse starter her. Bestil tid i dag på 88 77 82 13.

Vi holder åbent som normalt

Sikkerhedstiltag mod Covid-19

Vi tager fortsat situationen med Covid-19 alvorligt og følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer for at minimere smitterisikoen for vores kunder og personale. Det betyder bl.a., at dit besøg skal være aftalt på forhånd, og at du skal bære mundbind i vores hørecentre. AudioNova er ikke er omfattet af myndighedernes krav om coronapas. Det er derfor ikke påkrævet, at du kan fremvise et coronapas eller negativ coronatest, når du besøger os. Oplever du tegn på sygdom, skal du naturligvis ringe for at lave en ny aftale. Vores personale bærer masker og afskærmning, så tæt kontakt undgås, og vi kan holde den fornødne afstand. Vi udleverer også mundbind til dig. Derudover rengøres udstyr og berøringsflader efter hver kunde. Har du brug for mere information i forbindelse med dit besøg, kan du læse mere på www.audionova.dk/coronainfo. Du er også altid velkommen til at ringe til os.


Aars Avis

SIDE 2

- egnens lokalavis siden 1927

Ugens portræt

Runde fødselsdage

Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 15.950

75

Ib Nielsen, Stenildvadparken 43, Aars, fredag, 14. maj.

75

Gudrun Lund, Gilslumvej 20B 3.tv., Aars, lørdag, 15. maj.

I redaktionen:

Ture Damtoft - Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider:

Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00

Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19?

Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution fredag kl. 7.00 - 15.00, lørdag og søndag kl. 8.00 - 10.30 på tlf. 99 35 34 34 eller på mail: ndireklamation@nordjyske.dk Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen De Lokale Ugeaviser.

Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

Cecilie Houmøller.

Afslutter uddannelse i Aars 23-årige Cecilie Houmøller har spillet håndbold i Aars siden hun var fire år. Nu er hun også menget snart udlært i at sælge sportstøj. Lørdag er hun færdig med sin fagprøve i Sport 24, og den skriftlige opgave bliver afleveret i begyndelsen af juni. I fagprøven har hun haft fokus på herretøjet. Salget indenfor herretøj har været lidt sløjt her un-

Himmerlandsgade 80 9600 Aars Tlf. 98 62 34 88

TLF: 98 64 18 69

Åbent hele døgnet alle dage - året rundt

Jens Møller

Ditte I. Dalgaard

der corona, men til en promotion-aften fik hun besøg af 35 herrer i butikken og fik gang i salget - fortsat får hun nye henvendelser fra mænd, som ikke lige var med den aften og også vil have den måske lidt runde Corona-muskel arbejdet væk. Privat bor hun med kæresten i Aalborg men regner med at flytte tilbage til Aars, når han er færdig med sin uddannelse.

Trine Rybjerg

Det er altid én af os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

H I M M E R L A N D

Kig forbi udstillingen på Svoldrupvej 174. Her finder du et bredt udvalg af stentyper, inskriptioner og en række andre produkter. Ring gerne forud for dit besøg, så er du sikker på personlig betjening.

den lille uafhængige stenhugger

AARS BEGRAVELSESFORRETNING v/ Allan Bo Sørensen

BEDEMAND BIRGITTE LANDRY

Svoldrupvej 174 . 9600 Aars . Telefon: +45 20 78 07 66

Mail: post@himgrav.dk . www.himgrav.dk .

@HimmerlandGravstenogGranit

AARS BEGRAVELSESFORRETNING Tryghed, tillid og 40 års erfaring

Træf os personligt, døgnetLANDRY rundt BEDEMAND BIRGITTE

Tlf. 4141 41 Tlf.70 70 20 20 41

Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt

Torben Rask

Hans Landry

Birgitte Landry

Claus Landry

Karsten Svendsen

Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk

HIMMERLANDSGADE 26 – 9600 AARS WWW.HANSLANDRY.DK Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Der blev festet, da de store i Børnehaven Troldehøjen i Aars, havde afslutning inden livet fortsætter i Mini SFO.

Stor fest i Troldehøjen i Aars AARS: Store begivenheder begynder tidligt i livet. Børnehaven Troldehøjen holdt forleden afslutningsfest for deres 14 store børn som nu skal i Mini SFO, og dermed snart i skole. Det blev et brag af en fest med æresport, underholdning af Erik Rubæk fra Boldrup museum. - Vi vidste slet ikke at Trol-

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

dehøjen havde så mange dygtige cirkusartister, siger børnehaveleder Joan Lisbeth Jakobsen. Festen sluttede med pizza, rejsesang og uddeling af diplomer. Det er både en glædens og sorgens dag. Det er hårdt for de ansatte at tage afsked med børnene efter tre dejlige år.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

12. MAJ 2021

Fiske-Ib skal have noget at rykke i... Ib Nielsen, Stenildvadparken 43 i Aars, kender ikke til tomgang. Han skal helst have noget at rykke i - så går tiden godt, og han vil se resultater... Sådan har det altid været. På fredag, 14. maj, fylder Ib Nielsen 75 år - og han er stadig aktiv. Ib Nielsen, kendt af mange som ”Fiske-Ib”, er født i Hvalpsund. Familien flyttede til Aars i 1967. Faderen drev fiskeforretning på Gislumvej, og da han døde tog Ib Nielsen over og kørte forretninen videre i nogle år. Derefter blev han ølkusk hos Carlsberg-depotet - begge job var en naturlig fortsættelse af det handelsfag som han havde lært. Ib Nielsen havde nemlig gennemgået en kommisuddannelse i Brugsen i Nørager. Efter jobbet som ølkusk blev Ib Nielsen ansat som projektleder ved Aars Kommune. Det var dengang ungdomsarbejdsledigheden begyndte for alvor, og det blev ”Fiske Ibs” opgave at lede et beskæftigelssprojekt som kunne holde de unge igang. Han fandt og vurderede opgaverne og kunne sætte sig i respekt. Han kunne også få de unge ud af sengen om morgenen og holde dem igang, så de kunne komme videre i livet. Det projekt blev en stor succes, og takket være bl. a. Ib Nielsen havde kommunen i lang tid den laveste ledighed blandt kommunerne i Nordjylland. Sammen med Irene, der døde i 2007, har Ib Nielsen sønnerne Allan og Brian. Da Ib Nielsen stoppede ved kommunen blev han ”pedel og altmuligmand”. Sammen med samleveren Inger giver Ib Nielsen gerne en hjælpende hånd ved forefaldende opgaver på sønnen Brian Nielsens autoværksted i Aars. Det begynder med morgenkaffe og udveksling af nyheder - derefter bruges et par timer i hinandens selskab med at holde orden og gå til hånde i og omkring værkstedet. I ungdomstiden i Hvalpsund var Ib Nielsen en skrap målmand på det lokale fodboldhold. Så skrap, at der var bud efter ham fra storklubben

Abonnementspris: 800,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition

Ib Nielsen - 75 år fredag, 14. maj.

Hamburg SV, som havde fået øje på ham ved en træningsophold i Hvalpsund. De ville have Ib Nielsen med til Hamburg, men han fulgte familiens råd og blev hjemme. Noget andet som Ib Nielsen har lagt sjæl og energi i er Aars Badmintonklub. Her var han i mange år formand, og var med til at bringe gode resultater hjem til klubben som dengang medlemsmæssigt var een af de største foreninger i Aars. Han var også aktiv spiller, træner og arrangør af ture for ungdomsafdelingen. Han brugte med glæde en del af sin sommerferie på de unge, som han anså som klubbens fremtid. Det lykkedes også Ib Nielsen at få etableret Team Himmerland, som var et samarbejde med ungdomsspillere fra badmintonklubberne i Aars og Suldrup. I dag er Ib Nielsen helt ude af det aktive liv i badmintonklubben, men han følger badmintonstjernerne når de er på TV. Til gengæld er han at finde på golfbanen - og nyder samværet og den friske luft. For sit store engagement for Aars Badmintonklub og Aars Idrætsklub, blev Ib Nielsen i 1991 hædret med titlen ”Årets Kimbrer”. Det er en anerkendelse for godt arbejde, og det er Ib Nielsen i en nøddeskal. Han er venlig, imødekommende og retfærdig. Og ikke bange for at tage fat eller for at række andre en hjælpende hånd når det er nødvendig. Det gør sig også gældende i Stenildvadparken, hvor han sidder i bestyrelsen for beboerforeningen.

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 25 17 70 65 E-mail: kimabol13@gmail.com


Aars Avis

12. MAJ 2021

En hjælpende hånd Af Thorkil Christensen, redaktør I årevis har der være talt om at oprette en gruppe med frivillige pensionister som for tak og en kop kaffe i ny og næ vil udføre f. eks. mindre vedligeholdelsesarbejder i Aars. Landsbypedeller benævnes de også, og vi kender ordningen fra Suldrup, Gedsted og Aalestrup, hvor den er særdeles velfungerende. Men een ting er at tale om at etablere en sådan ordning - noget andet er at tage et initiativ til samling af interesserede og få ordningen sat på skinner. Og vi må desværre erkende, at der er blevet længere tid fra tanke til handling i Aars end der var engang... Nogle vil hævde, at Aars med flere end 8000 indbyggere er for stor til at have en landsbypedelordning. Det kan de måske have ret i, for med et så stort indbyggerantal kender man ikke længere hinanden på samme måde som hvis der kun havde været det halve antal eller færre. Men nu skal vi jo ikke ærgre os over, at Aars trods alt er en by i udvikling, og at det er gået meget stærkt i mange år. En pedelordning med frivillige kan medvirke til at der kommer skik på mange af de småting som nemt bliver overset i det daglige, og derfor bare får lov at ligge. Resultatet er, at tingenes tilstand bliver forværret. Hvis der tages hånd om dem i tide, er der chance for at redde hvad reddes kan til glæde for borgerne, og for alle der kommer på besøg byen. Det kan være et vejskilt, der skal vaskes, en grøn plet der skal vedligeholdes eller affald, der skal fjernes. Mulighederne er mange, og når arbejdet bliver gjort vil det kunne mærkes. Det vil gøre en forskel, er meningsfyldt og medvirker til at gøre andre glade. Men en landsbypedelordning har også et andet sigte. Ordningen kan aktivere en række borgere med noget fornuftigt at tage sig til og medvirke til at give sammenhold i et socialt fællesskab. Vi kender det fra genbrugsbutikkerne, som i høj grad er bemandet af frivillige pensionister som hygger sig i hinandens selskab samtidig med at de henter, klargør og sælger genbrugsting til gavn og glæde for en god sag. De hjælper andre, men de hjælper også sig selv for det er godt at være i sving i et fællesskab. Man møder nye mennesker, får udvidet sin bekendtskabskreds - og sin horisont. Landsbypedellerne er praktiske folk som finder sammen om at løse en opgave. De skal have en uformel leder, en kontaktperson, som kan vurdere hvilket arbejde der kan tages ind, og som fordeler opgaverne til de rette frivillige. Der er selvfølgelig grænser for, hvad landsbypedellerne kan udføre, for de skal ikke være konkurrenter til private hjemmeservicefirmaer og håndværkere. De skal være et supplement - og det kræver en hurtig vurdering i hvert enkelt tilfælde når en opgave byder sig. Men opgaverne er der - det er de frivillige pensionister også. Derfor er det reelt bare et spørgsmål om at få samlet en gruppe og få en aftale med kommunen om en beskeden økonomi og et samlingssted, hvor der også er plads til haveredskaber, spand og kost - og hvor det er muligt at kunne mødes til en snak og en kop kaffe. Det sidste er en meget vigtig del for at få en landsbypedelordning til at fungere. Om det så skal hedde ”landsbypedel” i Aars eller noget helt andet er underordnet. Kært barn har jo som bekendt mange navne.

SIDE 3

BEKENDTGØRELSER Kære Sonja og Jørgen Vores kære

Ketty Lindstrøm * 4. oktober 1959 har fået fred Vegger, den 9. maj 2021

Mor, Bente, Louise, Merete, Torben, Lilli, Kim, Dennis og Claus

HAVERSLEV: En 10-årig lokal pige blev mandag

I ønskes hjertelig tillykke med diamantbrylluppet den 14. maj 2021. Kærlig hilsen Familien

Min fantastiske far

AARS KIRKE

Leif Ellegaard Nielsen * 10. august 1945 er stille sovet ind efter kort tids sygdom Aars, den 8. maj 2021 I hjertet gemt, men aldrig glemt

Dorthe Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke fredag den 14. maj kl. 11.00

Vores kære elskede mor, svigermor, mormor, farmor og oldemor

Marna Hansen * 1. august 1945 er stille sovet ind Aars, den 8. maj 2021 På familiens vegne

Peter, René, Ulrich og Lotte Begravelsen finder sted fra Vognsild Kirke onsdag den 12. maj kl. 13.00 Højtideligheden slutter ved graven

AARS KIRKES

● ● ● ●

AKTIVITETSKALENDER

13/5 16/5 23/5 24/5

kl. kl. kl. kl.

9.30 9.30 9.30 9.30

Gudstjeneste v. Lone Primdahl Dolmer Gudstjeneste v. Sara Schouby Gudstjeneste v. Lone Primdahl Dolmer Friluftsgudstjeneste i Blåbærdalen, Oustrupvej 40 B, - sognets 3 præster medvirker

Vil du hjælpe os med at hjælpe andre? Kirkens Besøgstjeneste søger frivillige. Hør nærmere på tlf. 2913 8090 eller mail: besoegstjeneste@aarskirke.dk

OPHØR R Ø H P O R Ø H P O Efter 50 år med akvariefisk i Aars, lukker

TROPEKÆLDEREN

LØRDAG DEN 15. MAJ 2021 KL. 15.00 Indtil da kan vi mødes i butikken efter aftale på mobil 4041 1233. Samtidig en stor tak til vore kunder for et godt og hyggeligt samarbejde.

Med venlig hilsen Bent Rask Vores kære ven, far, svigerfar, morfar og farfar

Peter Bent Børgesen * 13. juli 1936 er ikke hos os mere Aars, den 6. maj 2021

Mie Mona og Bjarne Vagn og Lene Ib og Helle Sofie, Heine, Rune, Malte, Simon og Lasse

Opmærksomhed

Pige ramt af bil

til Gitte og Max der skal giftes 15. maj 2021. Kh SOL

Bisættelsen finder sted fra Gundersted Kirke fredag den 14. maj kl. 11.00

Begravelsen finder sted fra Aars Kirke fredag den 21. maj kl. 11.00 Højtideligheden slutter ved graven

ramt af en bil på Haverslevvej nær Aarestrup. Pigen steg ud fra en bus og skulle passere vejen. Samtidig kom en personbil, heldigvis med lav hastighed, og kørte forbi bussen. Bilen påkørte pigen, der slap med overfladiske skrammer. Føreren af bilen var en 48-årig kvinde fra Løgstørområdet.

Hjertelig tillykke

i anledning af vort guldbryllup frabedes venligst. Hilsen Irene og Aksel Holst Andersen, Haverslev

Aars Avis 98 62 17 11

Den 18. maj fra kl. 14

vil vi gerne se dig til en hyggelig eftermiddag og aften. Vi byder både på noget til ganen og halsen, så du hverken kommer til at sulte eller tørste. Vi spritter af og holder afstand :-) Håber vi ses

Hanne og Jørn Vegger PS. Morgensang frabedes.

Ældre Sagen ORIENTERING OM AKTIVITETERNE Selv om corona-epidemien heldigvis er ved at være under kontrol, har Ældre Sagen i Aars valgt af forsigtighedshensyn først at åbne bredt op for aktiviteterne efter sommerferien. Enkelte aktiviteter såsom Pårørendegrupper, Stavgang og Madlavning vil begynde ultimo maj/ primo juni, og vi håber at kunne gennemføre ”Danmark spiser Sammen” i uge 23 og en ”Spissammen” aften i Aktivitetscentret i juni. Særskilt annonce herom fremkommer senere. Venlig hilsen Bestyrelsen, Ældre Sagen, Aars

Ønsk til lykke med en annonce i Aars Avis

Tlf. 98 62 17 11


Aars Avis

SIDE 4

Aars-Hornum El

Forsyning

Industrivej 91 • 9600 Aars • Tlf. 98 62 19 33 • www.aarsel.dk

GENERALFORSAMLING

Der indkaldes hermed til ordinær generalforsamling: Tirsdag den 1. juni 2021 kl. 19.30 på Aars Hotel.

Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning om selskabet virksomhed i det forløbne år. 3. Fremlæggelse af den revideret årsrapport til godkendelse, herunder orientering om resultaterne i de af selskabet ejede datterselskaber. 4. Valg af bestyrelsesmedlemmer samt suppleant iht. vedtægterne. 5. Valg af revisor. 6. Indkommende forslag: ”Ingen forslag modtaget”. 7. Eventuelt. P.B.V. Kurt Casper

Aars-Hornum El

Forsyning

Industrivej 91 - 9600 Aars - www.aarsel.dk

12. MAJ 2021

BEKENDTGØRELSER Lokalhistorisk Forening Gislum og Vognsild sogne

afholder generalforsamling i Minihal Vestrup, torsdag d. 27. maj 2021 kl. 19.00. Dagsorden ifølge vedtægterne. Bestyrelsen

Generalforsamling i Aars Teater Bio lørdag 29. maj kl. 11.00

Dagsorden ifølge vedtægterne. Forslag til dags­ orden gives til formanden senest 23. maj. Alle er velkommen ­ kun medlemmer har stemmeret. Efter generalforsamlingen er der let spisning i foyeren. Pbv. Preben Kyndesen, Peder Stubs Vej 50, 9600 Aars

AARS PETANQUE KLUB

Ordinær generalforsamling i Vesthimmerlands Industriformidling ApS afholdes onsdag den 26. maj 2021 kl. 19.00 i Spar Nords Kantine, Himmerlandsgade 70, 9600 Aars

med følgende dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne år. 3. Forelæggelse af årsregnskab til godkendelse samt fremlæggelse af årsberetning. 4. Beslutning om anvendelse af overskud, herunder bestemmelse om evt. vederlag til bestyrelsen eller dækning af tab i henhold til det godkendte regnskab. 5. Beslutning om decharge for direktion og bestyrelse. 6. Valg af medlemmer til bestyrelsen. 7. Der stilles forslag om opløsning af selskabet ved solvent likvidation eller salg af selskabet. 8. Eventuelt. På bestyrelsens vegne Knud Ladefoged

afholder ordinær

Generalforsamling Vestre Boulevard 7 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00 www.vesthimmerland.dk

M E D D E L E L S E R

Ekstraordinært åbent fredag efter Kr. Himmelfart Vesthimmerlands Biblioteker holder ekstraordinært åbent fredag efter Kr. Himmelfart den 14. maj kl. 13.00-17.00. Hent reservationer og aflevér gamle materialer - eller benyt biblioteksrummet ved fremvisning af coronapas. Læs mere på vhbib.dk/corona

Det er nu du skal bekæmpe Kæmpe Bjørneklo I Vesthimmerland har du pligt til at bekæmpe Kæmpe Bjørneklo på din ejendom. Du kan se, hvordan du skal bekæmpe planterne i indsatsplanen på kommunens hjemmeside. Kommunen fører tilsyn med bekæmpelsen fra den 15. maj.

J O B Alle stillingsopslagene kan ses i deres fulde længde på https://www.vesthimmerland.dk/ledige-stillinger Dagplejer Aars Nu er chancen der - Gør en forskel i 0-2 årige børns liv - Bliv kommunal dagplejer. Vi søger hjemmelige og trygge dagplejehjem, hvor der er plads og hjerterum til små børn, kan trives, lege, lære og udvikle sig i tæt relation med en voksen og en lille børnegruppe. Send en ansøgning allerede i dag - vi glæder os til at høre fra dig. Ansøgningsfrist: 13. juni 2021 Dagplejer Hornum Nu er chancen der - Gør en forskel i 0-2 årige børns liv - Bliv kommunal dagplejer. Vi søger hjemmelige og trygge dagplejehjem, hvor der er plads og hjerterum til små børn, kan trives, lege, lære og udvikle sig i tæt relation med en voksen og en lille børnegruppe. Send en ansøgning allerede i dag - vi glæder os til at høre fra dig. Ansøgningsfrist: 13. juni 2021 Dagplejer Farsø Nu er chancen der - Gør en forskel i 0-2 årige børns liv - Bliv kommunal dagplejer. Vi søger hjemmelige og trygge dagplejehjem, hvor der er plads og hjerterum til små børn, kan trives, lege, lære og udvikle sig i tæt relation med en voksen og en lille børnegruppe. Send en ansøgning allerede i dag - vi glæder os til at høre fra dig. Ansøgningsfrist: 13. juni 2021

Mangler du tryksager?

Lørdag den 29. maj 2021 kl. 10.00 i Klubhuset Dagsorden ifølge vedtægterne. P.g.a. bespisning: Tilmelding til tlf. 22 64 77 98/ 98 62 34 63 senest 18. maj 2021.

Spørg hos Aars Bogtryk & Offset

Bestyrelsen

Tlf. 98 62 17 11

Coronatest i Løgstør, Farsø, Aalestrup og Aars

Det er vigtigt, at vi fortsat står sammen for at mindske smittetrykket. Du kan blive testet i vores fire største byer flere dage om ugen. Se dine muligheder for PCR- og Hurtigtest her: https://vesthimmerland.dk/covid-19/test-forcovid-19

HUSK Mundbind Afstand i køen Sundhedskort

Vi fortsætter den ansvarlige indsats og vil løbende holde jer alle opdateret på vores Facebookside og på vores hjemmeside.

Tyveri af fyringsolie GUNDERSTED: Mellem mandag og tirsdag i sidste uge blev der stjålet omkring 500 liter fyringsolie fra en fritstående tank. Tanken står ved en ejendom på Brusåvej, oplyser politiet.

Bil konfiskeret AARS: En 32-årig mand fra Aars kørte fredag 7. maj bil på Hjortkjærsvej i Aars. Det var i frakendelsestiden, og derfor beslaglagde politiet den Renaul Kadjar, den 32-årige kørte i.

BEKENDTGØRELSER

Blære og Omegns Seniorer afholder ordinær generalforsamling onsdag den 26. maj 2021 kl. 14.00 i Blære Forsamlingshus.

Dagsorden ifølge vedtægterne. Forslag, der ønskes behandlet, skal være formanden i hænde senest 10 dage før. P.g.a. fællesspisning skal tilmelding ske senest fredag den 21. maj tlf. 21 27 11 90 / 61 39 67 16. Mvh. bestyrelsen

Afhentning og aflevering af effekter til loppemarked Vi afhenter gerne brugbare effekter til Lions loppemarked ved private (ikke tøj og sko) - kontakt os på tlf. 9390 9223 og aftal nærmere om tidspunkt mv. Der kan indleveres brugbare effekter til Lions loppemarked (ikke tøj og sko) direkte i Loppehuset på Industrivej 72 B i Aars hver onsdag fra kl. 09.30-12.00 og hver fredag fra kl. 15.00-16.00 eller efter nærmere aftale på tlf. 9390 9223. Lions Container på Genbrugspladsen i Aars er stadig lukket indtil videre.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 5

VI HAR GLÆDET OS HELE ÅRET

Et helt liv med dyr i Aars stopper nu

Tropekælderen i Aars lukker lørdag, 15. maj Af Torsten Hansen AARS: Mange har gennem årene besøgt Tropekælderen i Aars. De fleste for at købe akvariefisk, men der har også været mange andre dyr til salg i butikken. Særlig kendt har papegøjen Jakob været. - Vi har solgt huset og er flyttet, så nu er det tid til at stoppe, siger Bent Rask. For 50 år siden indrettede Bent og Hanne Rask nogle værelser i kælderen, hvor de kunne have fisk. Akvariefisk var hovedsagelig Bent Rasks interesse, men Hanne Rask blev snart involveret. Kælderen udviklede sig få år senere til forretningen Tropekælderen, som har eksisteret lige siden - de seneste år dog uden butiksskilt. Men nu er det slut, Tropekælderen lukker lørdag, 15. maj. Fisk og inventar er solgt. Endnu er der fisk i de fleste akvarier i butikken, og der er stadig planter og udstyr til salg. Men restlageret er solgt til en køber på Mors.

Akkumulatorglas

men i dag er næsten alle forsvundet. Det er blevet mere besværligt at drive dyrehandel, fordi der er mange regler som skal overholdes. Det er dog ikke været et problem i Tropekælderen. - Vi har altid haft et godt forhold til de folk der er kommet for at se, hvordan det stod til.

Kræver uddannelse Men i dag skal vi have en uddannelse, for at være dyrehandler, og det har vi ikke, så det er også en grund til at vi stopper, forklarer Bent Rask. Tropekælderen har dog ikke været en fuldtidsbeskæftigelse for Bent Rask. Han har haft fast job på rådhuset, mens det i høj grad har været Hanne der passede butikken. Da Bent Rask stoppede ved Aars Kommune i 2004, valgte Hanne Rask at stoppe i forretningen. Før var livet fyldt med fisk, lemurer, skildpadder, kaimaner, snegle, papegøjer og meget andet. Men efter 15. maj er der ingen dyr hos Bent og Hanne Rask. - Vi vil gerne have friheden nu, og ikke være afhængig af dyrene, forklarer Hanne Rask.

De seneste måneder har ikke været sjove. Siden åbningen af det første LOOP center for 14 år siden, har vi sat en stor ære i at gøre træning ukompliceret, afslappet og tilgængeligt for helt almindelige mennesker. Under nedlukningen har det vejet tungt på vores samvittighed, at vi ikke har kunnet bidrage til at holde jer sunde, raske og aktive. Det er jo det, vi er sat i verden for. Derfor er vi taknemmelige og stolte over de tusindvis af jer, som deltog i vores live-træninger hjemme på stuegulvet, og som gik, løb og cyklede med os 384.405 km til Månen i Vi bevæger os sammen kampagnen. Vi er vildt imponerede over jeres engagement og det fællesskab, I var med til at skabe online. Nu er det endelig tid til, at vi kan byde jer indenfor igen! Vi glæder os til at se både nye og velkendte ansigter - dækket af store smil og velfortjente sveddråber. Er du klar til årets første og helt sikkert bedste træning? Det er vi!

VI SES!

TR Æ N T YG TR

Som så meget andet begyndte det i det små. Faktisk i et fem-liters akkumulatorglas. - Ja, det begyndte med, at jeg fik et glas, som landmænd brugte til deres akkumulatorer. Der kan være fem liter i det. Jeg har faktisk stadig to af den slags glas, siger Bent Rask, der som dreng boede i Sjøstrup, hvor faderen, Henry Rask, drev vognmandsforretning. Bent Rask var cirka ni år gammel, da han fik glasset, og siden har han haft utallige akvariefisk. - Det greb hurtigt om sig. Min far byggede om, så vi kunne få et badekar. Men det endte med at blive reoler til akvarier. Så begyndte

jeg at avle fisk. Som alle andre begyndte jeg med Guppyer. I løbet af kort tid fik jeg mulighed for at sælge fisk til Cheminova. De holdt fisk i et bassin, lige inden der hvor vandet skulle lukkes ud i naturen. Hvis fiskene kunne overleve, så var vandet godt. Cheminova kunne også måle sig frem til forurening. Men det viste sig, at fisk reagerede hurtigere, derfor brugte de også fisk, forklarer Bent Rask. Efter Guppyerne kom Sværddragerne. I 1970 giftede Bent og Hanne Rask sig. De flyttede på Gislumvej, hvor en del af kælderen blev indrettet til fisk. I 1975 blev garagen ombygget til butik, så Tropekælderen kom i gadeplan, men beholdt kældernavnet. - Vi kom snart i gang med at opdrætte meget andet end fisk. For eksempel fugle og pelsdyr. Vi har virkelig haft mange sjove og specielle dyr, blandt andet en kænguru, husker Bent Rask. Den havde sit eget rum, og hvis den slap ud, hoppede den rundt i hele forretningen. Det var kun en dværgkænguru, men sjov var den. - Den havde vi i fire til fem år. I en periode gjorde vi meget i papegøjer. Det var nu mest Hanne der forstod sig på dem. I 1975 fik vi en stor papegøje, som vi havde i mange år. Den kunne ikke lide mig, men var rigtig glad for Hanne. Jeg kunne kun komme nær den, hvis jeg kom med chokolade eller is, forklarer Bent Rask. Som det næsten er en naturlov, så hed papegøjen Jakob - på trods af, at det var en hun. Jakob døde i 2016. En gang var der mange dyrehandlere i Danmark,

Ventetiden er forbi, og vi kan endelig træne sammen igen!

Tegnebøger stjålet i Aars AARS: En formentlig ulåst hoveddør i en villa på Højtoften i Aars gav tyve nem adgang St. Bededag. De stjal to tegnebøger med kreditkort, kørekort og en lille mængde kontanter.

Følg os på

loopfitness.dk

*Gælder nye medlemmer. Se loopfitness.dk for tilbuddets udløb. Fast pris pr. 30 dage 219 kr. Mindstepris 220 kr. Betalinger tillægges adm. gebyr på 4,50 kr. Betaling skal ske med betalingskort.

Bent og Hanne Rask lukker Tropekælderen efter næsten 51 år. Det hele begyndte for Bent Rask med et akkumulatorglas, som det han står med i hånden.


Aars Avis

SIDE 6

Det er ejendomsserviceteknikerelev Miguel Hansen, der har fået ideen til at holde bier på gymnasietaget.

Gymnasiets grønne råd ser frem til bivirkninger En bifamilie er flyttet ind på skolens tag i Aars AARS: Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars har fået bistader på taget, og forleden flyttede en bifamilie ind. Biologilærer Karsten Hessellund, der samtidig har en bibeskæftigelse som biavler og er medlem af Viborgegnens Biavlerforening, sørgede for indflytningen, bistået af pedel Brian Danielsen. Da bierne samledes i deres stade i nærheden af Hammershøj, var de ikke klar over, at de næste morgen ville befinde sig i Aars.

Nogle dage tidligere havde deres ejer dog gjort klar til flytning af bifamilien ved at syne den - dvs. undersøge den for forskellige sygdomme og parasitter. Heldigvis var familien sund og rask, så den kunne få den sundhedsattest, som gjorde flytningen mulig. I en del år har biavlere frivilligt kunnet registrere deres bigårde i Det centrale Bigårdsregister. Denne registrering er fra april 2021 blevet obligatorisk for at lette bekæmpelsen af syg-

domme og parasitter. Den nye bigård på Vesthimmerlands Gymnasium og HF er naturligvis også blevet registreret, som det sig hør og bør. Foreløbigt indeholder bigården kun én bifamilie, men hvis erfaringerne med denne familie bliver gode, er det muligt at udvide. Oppe på taget blev bierne så flyttet over i deres nye hjem - et hvidmalet trugstade. Bierne sad roligt på deres vokstavler under overflytningen - nok fordi de, ifølge den tidligere ejer,

er ret rolige, men nok også under indflydelse af morgenkulden. Da alle rammer var flyttet over, blev de bier, som sad på siderne i deres gamle hjem, børstet ned i det nye stade. Selv om det blev gjort forsigtigt, fik det alligevel en del bier på vingerne, så Karsten Hessellund var glad for, at han havde iført sig støvler, bidragt og handsker. I øvrigt nød alle gymnasiets elever godt af denne overflytning, idet de i en af dagens timer fik lidt til den søde tand. Hvad var mere naturligt end at servere honningsnitter for dem?

Fik idéen På Vesthimmerlands Gymnasium og HF arbejdes meget med miljø og bæredygtighed. Bl. a. er gymnasiet certificeret som ”Grønt Flag-Grøn Gymnasieskole”. I den forbindelse her der nedsat et grønt råd med repræsentanter for ansatte og elever. For et par år siden repræsenterede ejendomsserviceteknikerelev Miguel Hansen pedellerne i dette forum, og da han skulle vælge emne for en større skriftlig opgave i forbindelse med sit svendestykke, var det naturligt for ham at beskrive, hvordan man etablerer og vedligeholder et ”grønt klasseværelse” på udendørsarealerne. Og i samme forbindelse luftede han idéen om bistader på gymnasiet. ”Det grønne klasseværel-

se” er et udendørs område, der kan bruges til undervisning, og hvor elever og ansatte kan holde frikvarter. Her er der nu, ved pedellernes indsats, etableret et flisebelagt område, som er overdækket af en pergola bygget af miljøvenlige materialer. Faciliteter som borde, bænke, el, vand og internet gør det muligt at flytte undervisningen ud i anderledes rammer. I tilknytning findes et grønt område, hvor biodiversiteten løbende forøges. Alle skolens klasser har plantet frugtbuske, og der er etableret levesteder for insekter, et vandbassin og plantekummer til krydderurter og blomster.

Bivirkninger Honningbier er vigtige bestøvere og dermed bidragydere til biodiversiteten. Bierne og deres arbejde med

12. MAJ 2021

bestøvning og fremstilling af honning vil kunne bruges i undervisningen i flere fag. Gymnasiets område benyttes i stort omfang til idræt, og for at undgå uheldige situationer med bolde, der rammer bistaderne, blev det det besluttet, at de skal stå på skolens tag. Ud over honningproduktionen og fagligt input til undervisningen kunne Miguel Hansen også se fordele ved bistaderne ud fra en pedels synsvinkel. I sin eksamensopgave skrev han: ”Bierne har det hårdt i disse tider, og vi skal gøre alt for at hjælpe dem, specielt som en grøn skole. Bier skulle også være meget territoriale over for murbier, og derfor giver det mening, at vi har honningbier til at beskytte vores facade, som vi har meget af på gymnasiet”.

Der er kommet bistade på gymnasiets tag.

Kaya Herbs i Aars er gået i højden Af Thorkil Christensen AARS: Dyrkning af bæredygtige økologiske kryd-

derurter i syv etager. Det var, hvad der ventede de 25 deltagere i en rundvisning hos iværksættervirk-

HIMMERLANDS STØRSTE

PLANTESALG

• Stauder, frugttræer, rhododendron, bærbuske, prydbuske, sommerblomster, roser, krydderurter m.m. • Aroniaprodukter • Haverådgivning • Vores 3 tdr. land store have er altid åben Åben alle dage kl. 10-17 • Weekend/helligdage kl. 10-16

STAUDEENGEN Gunderstedvej 24 • Gundersted (Ml. Nibe og Aars) • 9240 Nibe Tlf. 61 54 84 85 / 61 54 84 84 • www.staudeengen.dk

LECA - FUNDA BLOKKE Fab rik spr ise r Direkte salg til erhverv og private

Havefliser Belægningssten

Simested Cementstøberi Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45

se meget mere: www.simested-cement.dk

somheden Kaya Herbs på Messevej i Aars forleden. Det skete som indledning til Aars Erhvervsråds generalforsamling, og besøget gav deltagerne indsigt i en virksomhed, som man roligt kan sige har ”højt til loftet”. Det var virksomhedens direktør, Claus WimmerAune, der driver virksomheden sammen med iværksætteren Robert Pedersen, som viste rundt. Vertikal krydderurteproduktrion er set før, men virksomheden i Aars, er den første i Norden, som udelukkende har en økologisk produktion efter et bæredygtigt princip. Der anvendes ledlys og økologisk gødning i de tre stadier som urterne gennemgår før de er klar til pakning og forsendelse til butikkerne. Her kan de holde sig friske op til 10 dage, og udsender en duft og smag, som gør en forskel i forhold til konventionel produktion. - Virksomheden i Aars er opbygget som en beta-model, som vi med tiden gerne skulle kunne skalere op. I øjeblikket dyrker vi fire forskellige krydderurter, men vi har plads til udvidelse i lokalerne, så det bliver muligt

at dyrke op til 23 forskellige urter. Det kommer til at ske i takt med efterspørgselen fra kunderne, sagde Claus Wimmer-Aune. Der blev ikke lagt skjul på, at virksomheden er midt i en svær og krævende opstartfase, men det er lykkedes at opnå afsætning til bl. a. Rema 1000 og Coop. Selve dyrkningen sker i specielle pallerammer og der arbejdes hen imod, at produktionen automatiseres ved hjælp af styresystemer og kameraer der kan følge planterne fra første dag og til de skal pottes og pakkes i et specielt anlæg. Claus Wimmer-Aune oplyste, at virksomheden i opbygningsfasen har fået stor hjælp af elever på den nye FGU-uddannelse i Aars. Eleverne har gået til hånde med praktiske opgaver og har derved fået en smagsprøve på, hvad det vil sige at arbejde i en virksomhed og i et team. Gartneriet producerer økologiske krydderurter under LED-vækstlys, efter biodynamiske principper. Kaya Herbs bruger ikke gødning men planteudtræk og dyrker jordens biologiske system ved opformering af mikroliv.

Direktør Claus Wimmer-Aune i produktionshallen hos Kaya Herbs i Aars. Her dyrkes bæredygtige økologiske krydderurter i syv etager.


Aars Avis

12. MAJ 2021

Mange lokale virksomheder havde fremgang i Corona-år Erhvervsrådet er glad for beslutning om nærpolitistation i Aars Af Thorkil Christensen AARS: - Hvis nogen i midten af 2019 havde fortalt, at vi i 2020 ville opleve en fuld lock down af landet, var det nok de færreste der ville have taget denne spådom alvorligt... Sådan indledte formanden for Aars Erhvervsråd, bankdirektør Lars Thomsen, sin beretning ved rådets generalforsamling, og han sagde at bekymringerne naturligvis var store, særligt i erhvervslivet, da smitten ramte landet i marts 2020. Men hvordan er det så gået med erhvervslivet i Vesthimmerland og i Aars? Det spørgsmål har Revisionsfirmaet Beierholm afdækket via en analyse baseret på 2020-årsrapporter for 98 selskaber med hovedsæde i Vesthimmerland. Resultaterne er både interessante og mere positive end man måske umiddelbart ville forvente. - 59 ud af de 98 selskaber, svarende til 60 pct., kunne således notere en fremgang i resultatet efter skat i et svært år, oplyste Lars Thomsen.

virksomheder imellem. - Resultaterne bærer samtidig præg af de mange offentlige hjælpepakker og kompensationsordninger. Her udestår jo så nu, at den del af pakkerne der består af låneordninger skal betales tilbage. Derfor venter en regning til betaling i vinteren 2021/2022, som også skal adresseres til flere af virksomhederne i Aars, sagde Lars Thomsen.

Lars Thomsen: - Godt at lokale lodsejere går igang med udstykning af nye erhvervsgrunde i Aars.

Projekt GIB

Fremgang i resultaterne er især relateret til handelsvirksomheder, IT og håndværk, mens nedgang naturligt er relateret til især hotel- og restaurationsbranchen, fritid og underholdning, eksportorienteret industri, og selvfølgelig minkavl og relaterede erhverv. Endelig er der også håndværkere at finde under gruppen i tilbagegang - til trods for gode ordrebøger. Men samlet set er billedet, at det lokale erhvervsliv er kommet fornuftigt gennem 2020, også selv om tallene dækker over meget store udsving både brancher og

Erhvervsrådsformanden omtalte Projekt GIB som har fyldt meget i de seneste to års beretninger. GIB er en forkortelse for ”Gang i Butikkerne”. Fra 2018 til 2020 er der via projektet givet massiv støtte til butikslivet i Aars. Det er sket i et tæt samarbejde med handelsstandsforeningen og med ansættelse af en projektkoordinator, markedsføring og øvrige tiltag. Projektet blev muligt med donationer fra bl. a. Aars Erhvervsråd og især Jutlandet Fonden Himmerland. Nu er projeket afsluttet med en rapport, oplyste Lars Thomsen.

- Vi nåede ikke alle vore mål i projektet, men vi kom langt og især den digitale markedsføring fik et gevaldigt løft, ligesom også projektet med overdækning af Kimbrertorvet i Aars begyndte her, sagde Lars Thomsen. Projektet sluttede med et overskud på 55.000 kr., som nu - helt i projektets ånd - er doneret til Aars Handelsstandsforening med en øremærkning om, at pengene skal anvendes til at realisere planerne for Kimbrertorvet. Trods side- og modvind fra Coronaen har Aars Erhvervsråd i det forløbne år været involveret i en del aktiviteter. En af dem er Aars bys 150 års jubilæum, men her har programmet for hele året været ramt af en del aflysninger på grund af forsamlingsrestriktioner. Der har været fyraftensmøde hos entreprenørfirmaet A/S Gunnar Nielsen i Aars, digital generalforsamling og uddeling af foretagsomhedsprisen til firmaet Glerups. Der har også været møde med borgmester Per Bach Laursen og den del af byrådet, der kommer fra

den tidligere Aars Kommune. Erhvervsrådet har sammen med Aars Handelsstandsforening været aktiv i bestræbelserne for at sikre, at Aars bliver hjemsted for en kommende nærpolitistation. - Vi er glade for, at beslutningen om politistationen gik vores vej, idet Aars som bekendt nu får en fast bemandet nærpolitistation med fem ansatte og en ugentlig åbningstid på 15 timer, fastslog Lars Thomsen. Erhvervsrådet hilser også med glæde, at lokale lodsejere, Henrik Dalgaard og Anders Hosbond Thomsen, går igang med udstykning

SIDE 7

og salg af nye velbeliggende erhvervsarealer ud mod byens omfartsvej.

Genvalg Der var fire personer på valg til bestyrelsen. Alle blev genvalgt for to år. De fire er murermester Knud Kristensen, Hornum, direktør Michael Jørgensen, Aars, direktør Hans J. Kastberg, Aars, og bankdirektør Lars Thomsen, Aars. Regnskabet blev gennemgået af statsaut. revisor Mads Lundgård Christensen, Beierholm. Det viser et overskud på 78.194 kr. og egenkapitalen var ved regnskabsårets udløb 1.015.000 kr.

Turistaktiviteter er guld værd for Aars Af Thorkil Christensen AARS: Den knap to år gamle Turistforeningen for Aars og Omegn fik et skulderklap med på vejen da Aars Erhvervsråd forleden holdt generalforsamling. Formaden for erhvervsrådet, bankdirektør Lars Thomsen nævte i sin beretning, at rådet i årets løb havde imødekommet en ansøgning fra turistforeningen om økonomisk støtte på 10.000 kr. Det var penge til at

komme igang for. - Turistforeningen kæmper en brav kamp med kun få ressourcer efter at kommunens bidrag nu i stedet går til turistsamarbejdet i Destination Himmerland. Vi vil gerne støtte turistforeningens indsats. Turistforeningen har gennemført små og store aktiviteter i årets løb, og det er guld værd for en by som Aars, at der er ildsjæle som vil yde en indsats for at markere byen og egnen, sagde Lars Thomsen.

På grund af helligdagene er der ændring i tømning af din dagrenovation

NORMAL

ÆNDRES TIL

Torsdag den 13. maj Mandag den 24. maj Tirsdag den 25. maj Onsdag den 26. maj Torsdag den 27. maj

Fredag den 14. maj Tirsdag den 25. maj Onsdag den 26. maj Torsdag den 27. maj Fredag den 28. maj

Få mere information på www.vesthimmerlandsforsyning.dk eller kontakt os på 98 68 32 00

TILMELD SMS SERVICE

HAR DU EKSTRA AFFALD?

FØLG OS PÅ FACEBOOK

BOUTIQUE MARY

Himmerlandsgade 86 9600 Aars Tlf. 31 31 45 94 boutiquemary.dk


Aars Avis

SIDE 8

Køb eller lej dit

el-køretøj

Leje fra 700 kr. pr. md

12. MAJ 2021

Autoforhandler i Aars blev hædret med pris Klaus Buus har været foretagsom i Aars i 25 år Af Thorkil Christensen

Kvalitets el-scootere til AARS: Autoforhandler den rigtige pris! Klaus Buus i Aars er en

Nu flere modeller i lukkede kabinescootere

Vores Kvalitets el-scootere til mest solgte Fønix Komfort El-Scooter person med mange ”jern el-scooter den rigtige pris! v. Jens Erik Andersen i ilden”. Udover biler arFønix 314 Fønix Komfort El-Scooter6, 9640 Torupvej Farsø han med ejendomsbejder v. Jens Erik Andersen Tlf: 61 66 05 75 udvikling, og er desuden Torupvej 6,www.fonixkomfort.dk 9640 Farsø involveret i det lokale forTlf: 61 66 05 75 www.fonixkomfort.dk eningsliv - som sponsor og

Vi reparerer også også Vi reparerer

som aktiv deltager. For dette engagement blev Klaus Buus forleden hædret med Aars ErN! YHED6, 9640 Farsø Torupvej hvervsråds ForetagsomNYHED Fønix City Cabino 3 Tlf.Fønix 61 City 66 Cabino 05 75 3 km pr. opladning 28 km/t. 60 hedspris, der blev uddelt www.fonixkomfort.dk 28 km/t. 60 km pr. opladning kr. 39.900,kr. 39.900,for 24. gang. Gratis fremvisning gmvisning in n e is fr v s m e ti frhos ra dig! Det var formanden for erGratisG ! hos dig!hos dig hvervsrådet, bankdirektør Thomsen, der over- Frihed til livet - Frihed til livet Lars rakte prisen i form af et

Vi alle reparerer alleogså former former for for el-scootere! alle former FønixforKomfort El-Scooter el-scootere! el-scootere! v/Jens Erik ! Andersen

Vi kører i hele Nordjylland Vi kører i hele Nordjylland

• • •

• • •

maleri og en buket blomster som afslutning på erhvervsrådets generalforsamling, der blev holdt hos virksomheden Kaya Herbs - genbo til Klaus Buus’ bilforretning. - Prisen tildeles en person, organisation eller virksomhed, som har gjort en særlig god indsats, og har taget et eller flere initiativer, der fremmer erhvervsudviklingen i Aars. Vi har fundet en særdeles værdig vinder, sagde Lars Thomsen. Klaus Buus driver på 26. år bilforretningen Klaus Buus A/S, som handler med både Peugeot og Citroen. Samtidig er han projektudvikler og udlejer af flere erhvervs- og boligejendomme. Først var det udelukkende Peugeot, som han var forhandler af, men da Kjærsgaard Auto trak sig ud af Aars i 2015 fik Klaus Buus lyst til at inkludere bilmærket Citroen i sortimentet. - Det var faktisk en gammel drøm, der hermed blev opfyldt, idet Klaus Buus oprindelig er uddannet Citroen-mand. Der skulle dog lige gå

Piiiiist… Ja dig der!! Interesserer du dig for fritidsområdet? Du ved, spejder, idræt og aftenskoler? Måske endda en fritidsaktivitet, som ikke er organiseret i et foreningsfællesskab. Vi har et tilbud, som du næsten ikke kan afslå! Vesthimmerlands Kommune skal have ny fritidspolitik, og du har mulighed for, at sætte dit præg på, hvilken retning fritidsområdet skal bevæge sig i den kommende tid.

Kom og vær med - vi glæder os til at høre dine input på et af de to online borgermøder

den 20. og 26. maj fra kl. 18.30-20.30 Tilmeld dig her: http://vesthimmerland.dk/fritidspolitik (Tilmelding skal ske senest dagen inden det møde, du ønsker at deltage i)

Kultur- og Fritidsudvalget og Fritidsrådet har besluttet, at der skal arbejdes videre med temaerne:

• Fællesskab • Aktiviteter • Partnerskaber • Frivillige • Faciliteter

nogle år inden importørsituationen gjorde det muligt at tage både værkstedsdelen og forhandlingen af mærket ind. Men så gik det også hurtigt med at opføre et nyt stort udstillingslokale på Messevej til Citroenbilerne. Det stod færdigt i 2019, sagde Lars Thomsen. Arealmæssigt har virksomheden i det hele taget været igennem en større udvidelse i de senere år. Flere erhvervsejendomme er overtaget og lagt til. Målet har været at få mere plads, men også at komme ud i front mod Vestre Boulevard med mere synlighed og gode adgangsforhold. Klaus Buus A/S er en arbejdsplads med en snes medarbejdere. Klaus Buus er bevidst om at have folk ansat med forskellige personprofiler, som kan matche forskellige kundetyper. Selv om bilforretningen er kernen i Klaus Buus’ virksomhed har han gang i mange andre aktiviteter i Aars-området. Flere er ganske synlige. Efter opkøb af det tidligere havecenter kom der en åbning ud mod boulevar-

Autoforhandler Klaus Buus, Aars, blev hædret med Aars Erhvervsråds Foretagsomhedspris. Prisen blev overrakt af erhvervsrådets formand, bankdirektør Lars Thomsen (t.h.)

den, og Klaus Buus har flere bolig- og erhvervsejendomme rundt om i byen, hvor der er udviklingsprojekter igang. Bygningerne, der huser Tullesens Møbelpolstring, Land & Fritid og det tidli-

Aars får måske en tænketank med gode ideer Af Thorkil Christensen AARS: Ved Aars Erhvervsråds generalforsamling blev det oplyst, at der er planer om at udvide samarbejdet med HEG Erhvervsskolerne i Aars. De skal ske via nedsættelse af en fælles ”tænketank”. ”Tænketanken” skal være med repræsentanter fra HEG og det lokale erhvervsliv, og ideen er, at

kompetancerne på HEG i højere grad kan udnyttes til at skabe nye initiativer og lokal vækst. - ”Tænketanken” vil få en ekstern facilitator for at sikre ”flyvehøjde”, og vi har afsat vores del af finansieringen hertil - 50 procent - i budgettet for 2021, sagde erhvervsrådets formand, bankdirektør Lars Thomsen, i sin beretning. Planerne om ”tænke-

gere bowlingcenter er gode eksempler. Det blev nævnt, at Klaus Buus også er engageret i cykelsport, har sit eget mountain-bike cykelhold og er involveret i diverse andre cykelprojekter i Vesthimmerland. tanken” kommer i forlængelse af et vellykket lokalt tiltag svarende til ”Løvens Hule” kendt fra TV. Det var et arrangement hos HEG, hvor skolens elever på innovationslinjen fik lejlighed til at pitche deres ideer for nogle deltagere fra det lokale erhvervsliv. - Målt på innovationsevnen er der i den grad håb for fremtidigt iværksætteri i Aars og Vesthimmerland, for vi blev mødt af en række gode ideer fra eleverne. Vi håber derfor, at der kan blive tale om en årlig tilbagevendende begivenhed med ”HEGs Hule”, hvor lysten til at blive iværksætter her i Aars kan forstærkes, sagde Lars Thomsen.

En krans for de faldne i Aars AARS: Traditionen med at lægge en krans ved stenen for de faldne i Anden Verdenskrig ved Aars Kirke blev foleden fastholdt trods Corona-restriktioner. Ni personer plus en fanebærer deltog i ceremonien. Det lille sluttede selskab samledes på hjemmeværnets kaserne i Aars, hvorefter de gik til Aars Kirke. Kompagnichef Jette Nielsen foretog kransenedlæggelsen og sagde: - Vi må ikke glemme dem der faldt under krigen.

Kompagnichef Jette Nielsen foretog kransenedlæggelsen.

Ceremonien har været en fast tradition i mange

år. I år er det 76 år siden krigen sluttede.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 9

SILK-FARVER

Vi sælger rammerne om det gode hverdagsliv. For i dag er køkkenet ikke bare et rum til madlavning, som det var engang. I dag er det også i

R M U NDB NK E

TA

BE

Å

HOS DESIGNA SÆLGER VI MERE END KØKKENER

GE

D IN

V I BRU

Silk-kollektionen er en serie af låger med en ultramat og silkeblød overflade. Her er den nye blå farve vist sammen med den eksklusive lamel-låge i natur eg fra Nature-kollektionen. Lamel-lågerne fås også i hvid eg, brun eg og sort eg.

NM ED OM

Det er her, ungerne holder forfest og laver bage-

Det er her, vi laver småreparationer på alt fra

dyst. Det er her, vi leger, læser lektier og smider

drengeknæ og yndlingsbamser til parforhold og

en hurtig update, mens simreretten samler smag.

cykler.

køkkenet, vi får skuldrene ned og lader op.

Det er her, vi lever.

DESIGNA GARANTIER

Søndergade 33 • Farsø • Telefon 98 63 16 99

ÅBNINGSTIDER: MANDAG - FREDAG 9.00 - 17.30 . LØRDAG 9.00 - 13.00 . SØNDAG 10.00 - 15.00

5år

BORDPLADER

10år 25år SKABE OG LÅGER

SKUFFER OG HÆNGSLER


Aars Avis

SIDE 10

12. MAJ 2021

50%

GRATIS LEVERING Køb møbler for over 3.000.og få leveret gratis til kantsten

40%

DC 3600 SOFA Før 14.999.- NU 8.999.- SPAR 6.000.-

VISTA VITRINE Før 9.999.- NU 7.799.- SPAR 2.200.-

SOLID 1000 BOKSMADRAS B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. Før 10.396.- NU 4.998.- SPAR 5.398.-

NARKE SOLVOGN Før 1.999.- NU 1.499.- SPAR 500.-

happy days

spar

20-50% på alle møbler *

fredag 14. - søndag 16. maj *Gælder ikke FUND, Fast Pris og i forvejen nedsatte varer

AMIGO BÆNK Før 1.299.- NU 1.039.- SPAR 260.-

50%

CHARLTON STOL Før 1.299.- NU 649.- SPAR 650.-

Ekstra

længe åbent lørdag og søndag

spar op til 25%

10 -18

man - tors

10.00 -17.30 fre - lør - søn

10.00 -18.00 Industrivej 2 · 9575 Terndrup Tlf. 98 33 53 33 · Mail: terndrup@ilva.dk

www.max-jessen.dk

NORSTROM MODULSOFA Før 14.897.- NU 10.999.- SPAR 3.898.-

RICHMOND SPISEBORD Før 3.799.- NU 2.999.- SPAR 800.-


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 11

25%

SIENA SOFA MED CHAISELONG Restlager Før 15.999.- NU 11.999.- SPAR 4.000.-

FLEXLUX CLEMENT LÆNESTOL Før 12.999.- NU 9.749.- SPAR 3.250.SPAR

25%

på alle flexlux lænestole

FLEXLUX SKAGEN LÆNESTOL Før 11.999.- NU 8.999.- SPAR 3.000.-

SKOVBY SPISEBORD Inkl. tre plader Før 19.999.- 14.999.- SPAR 5.000.-

happy days

spar

20-50% på alle møbler *

ARTHUR STOL sort/læder 1.599.-

Spar op til

40%

på udstillingsstole

fredag 14. - søndag 16. maj

kun i ilva terndrup

*Gælder ikke FUND, Fast Pris og i forvejen nedsatte varer

GRENOBLE 3 + 2½ SOFA Mål: 230 cm x B 95 cm x H 88 cm. Mål: 196 cm x B 95 cm x H 88 cm. Før 21.498.- NU 13.998.- SPAR 7.500.-

CONSUL HVILESTOL Monteret med okselæder 6.999.-

spar

20-60% PÅ alle* senge

*Gælder ikke FUND, Fast Pris og i forvejen nedsatte varer

EXCLUSIVE KONTINENTALSENG B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben/gavl. Udvalgte farver. Priser fra: Før 25.197.- NU 11.999.- SPAR 13.198.-

EXCLUSIVE BOKSMADRAS B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben/gavl. Udvalgte farver. Priser fra: Før 22.396.- NU 8.998.- SPAR 13.398.-

EXCLUSIVE BOKSELEVATIONSSENG B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben/gavl. Udvalgte farver. Priser fra: Før 40.196.- NU 17.998.- SPAR 22.198.-


Aars Avis

SIDE 12

Søndagens tekst Af tidl. sognepræst Svend Schultz-Hansen På søndag, 16. maj er det 6. søndag efter påske og evangeliet er fra Johannesevangeliet kap 15 vers 26 til kap. 16 vers 4. ■

Jesus sagde til disciplene:” Sådan har jeg talt til jer, for at I ikke skal falde fra…”, for den tid kommer: ” Da enhver, som slår jer ihjel, skal mene, at han derved tjener Gud”. I må ikke tabe troen og gribe efter noget andet og mere skridsikkert at stå på. Troen vil komme under pres af det, som øjet ser og kroppen føler, men med troen står alt på spil. Jeg tror på ham, siger jeg om en mand, og det betyder, at mit hjerte stoler på det hans hjerte gemmer, men troen i vort hjerte kan komme under angreb af det øjet ser, så troen tabes under angrebet. I det ydre er troen på Jesus ikke noget at regne. Den rummer ingen visdom, og kan ikke hindre nogen i at slå dig ihjel. Sådan er det, og sådan må det være, for Jesu liv

er ånd og sandhed, frihed og kærlighed. Helligånden skal heller ikke værne mod døden eller bevise noget, men alene overbevise hjertet om troens sandhed og virkelighed. Ordet ”teater” betyder ”at se”, og teateret vil vise os alt det bagved, som vi ikke vil se. Teatret viser os det bagvendte ved, at vi passer meget bedre på vore penge end på tiden, for pengene kommer undertiden igen. Helligånden viser os det bagvendte ved, at vi dyrker livets gaver i stedet for livets giver. ”Når Talsmanden kommer skal han vidne om mig. Men også I skal vidne, for I har været med mig fra begyndelsen…”. Der er altså to vidner, et jordisk vidne, apostlene og et himmelsk vidne, Helligånden, Talsmanden. Af et vidne fordres, at han er vidende, vidende om, hvad der er sket, og derfor skal apostlene vidne ”for I har været med mig fra begyndelse”. Også Helligånden skal vidne, og vidne sammen med apostlene, så apostlenes vidnesbyrd rører vore hjerter, og troen bliver til.

12. MAJ 2021

Lions i Aars sælger igen blomster mod misbrug Overskuddet fra salget går til forebyggende arbejde AARS: Mange virksomheder og private i og omkring Aars har i flere år støttet Lions Clubs arbejde ved at købe en eller flere flotte blomsterbuketter. Overskuddet fra salget går til at bekæmpe misbrug af den ene eller den anden art blandt unge. - I 2020 måtte vi desværre annullere denne aktivitet pga Corona-pandemien, men vi har besluttet, at gennemføre aktiviteten i den kommende tid, med nogle få ændringer i forhold til tidligere år, siger Erik Myrup, der er formand for udvalget i Lions Club Aars, der står bag aktiviteten.

Lions-medlemmer i Aars er klar til udbringning af buketterne.

Normalt tager vi ud til virksomhederne eller ringer til dem og tager imod bestillinger, men i år kommer det til at foregå på den måde, at virksomheder og andre

får henvendelse fra klubben og bestiller elektronisk via e-mail. Når vi i løbet af få dage har bestillingerne på plads kommer vi rundt for at aflevere blomsterne

ved døren, fortsætter Erik Myrup. Overskuddet ved aktiviteten anvendes til at bekæmpe misbrug blandt unge. Et af de helt konkrete tiltag i denne forbindelse er en række temadage, også kaldet RUS-dage, som Lions Club Aars gennemfører i samarbejde med det lokale SSP/Ungeteam for elever i 8. og 9. klasse på skolerne i og omkring Aars. Ved disse arrangementer får de unge konkret viden om, hvad misbrug kan betyde for dem og deres fremtid. Lions støtter også gennemførelse af kurser der kaldes ”Holdning og Handling”, som gennemføres for lærere, pædagoger og SSPmedarbejdere. - Alle disse aktiviteter koster penge, så vi håber, at rigtigt mange virksomheder, som vi i øjeblikket kontakter på e-mail, vil vende positivt tilbage og støtte arbejdet, slutter Erik Myrup.

Fiskehøjhus i Aars kan ikke realiseres Af Thorkil Christensen

AARS: De tidligere omtalte planer om et fiskehøjhus i Aars kan tilsyneladende ikke realiseres. Det var arkitekt Niels Krogh Madsen, Aars, der søsatte ideen om at opdrætte fisk i etager baseret på overskudsvarme fra Aars Fjernvarme. Og

ideen blev taget op af Aars Erhvervsråd. Aars Erhvervsråd satte undersøgelser igang om en mulig etablering af et fiskehøjhus, og havde også opnået finansiering til en forundersøgelse af Niels Krogh M;adsens kreative plan. Det skete med midler fra Erhvervsstyrelsen til en

nærmere undersøgelse med bistand fra konsulenter fra bl. a. Aalborg Universitet. Der er siden kommet en rapport ud af undersøgelsen, men ved erhvervsrådets generalforsamling forleden måtte formanden, bankdirektør Lars Thomsen, dog lukke planerne, idet der ud fra rapporten ikke ser ud

til, at der er grundlag for at arbejde videre med et fiskehøjhus. Det nævnes dog, at overskudsvarme fra Aars Fjernvarme kan være interessant at bruge til andre formål. - Derfor vil vi nu opfordre andre til at arbejde videre med den tanke, sagde erhvervsrådsformanden.

PLUK FRA WEEKENDENS TV-PROGRAMMER FREDAG 14/5

Kl. 21.30 Erin Brockovich Amerikansk autentisk drama fra 2000 Erin er alenemor uden uddannelse, men hendes gå-påmod sikrer hende et job som assistent hos en sagfører. Her finder hun nogle henlagte sygejournaler, som leder hende på sporet af en gigantisk forureningssag, der belejligt er fejet ind under gulvtæppet.

FREDAG 14/5

Kl. 22.05 The Italian Job Amerikansk action-thriller fra 2003 Mestertyven Charlie Croker begår sammen med sin bande et kup i Venedig, hvor de stjæler guldbarrer til en værdi af 35 millioner dollars. Men efter kuppet bliver banden forrådt af et af medlemmerne, Steve, som stikker af med guldet. Crocker planlægger dog at stjæle guldet tilbage.

LØRDAG 15/5

Kl. 20.00 Kriminalinspektør Banks ”Kold er graven”. Engelsk krimi fra 2011 Et biltyveri ender som en drabssag, da tyven senere findes skudt. Det bliver en opgave for Annie Cabbot, for Alan Banks får andet at se til. Politichefen Rydells rebelske teenagedatter, Emily, er stukket af til London. Rydell vil have Banks til at hente hende hjem til Yorkshire.

LØRDAG 15/5

Kl. 21.05 Dine fulde fem Dansk underholdning Kan du høre forskel på de danske dialekter? Og er Lise Baastrups næse virkelig så skarp, som hun selv tror? Banen er igen kridtet op til sanseleg, når hun og Abdel Aziz Mahmoud slipper sanserne løs sammen med holdkaptajnerne Stephania Potalivo og Peter Mygind.

SØNDAG 16/5

Kl. 20.00 Bomberne over Bornholm Historisk dokudramatisk miniserie I 1943 falder et mystisk våben ned på Bornholm. Johannes Hansen tager flere afslørende billeder af det, der viser sig at være Hitlers hemmelige gengældelsesvåben V1-bomben. Men det er med livet som indsats at bekæmpe det tredje rige, i en tid hvor tyskerne strammer grebet om Danmark.

SØNDAG 16/5

Kl. 21.10 Papillon Amerikansk/tjekkisk drama fra 2017 Paris, 1931. Tyven Henri ”Papillon” Charrière bliver uskyldigt dømt for et mord og sendt til en straffekoloni, der ligger på en ø i Fransk Guyana, Sydamerika. Her bliver Papillon ven med falskmøntneren Louis Dega og tilbyder at beskytte ham, hvis Dega til gengæld vil hjælpe ham med at flygte fra øen.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 13

Fritidsrådet genstarter det lokale foreningsliv

Børn kommer gratis i Aars Friluftsbad til sommer Af Torsten Hansen Formand Lene Haugbølle, 3F Midtfjord, Aars, byggegruppeformand Reidar Kogstad, 3F Aalborg, og faglig sekretær Cathrine Myrup, 3F Midtfjord, Aars, i forbindelse med starten på kampagnen for organiseret byggeri i Vesthimmerland og Han Herred.

Gensynsglæde efter Coronaen:

3F besøgte byggepladser AARS: Gensynsglæden var stor, da 3F Midtfjord sammen med afdelinger fra det meste af Nordjylland forleden genoptog kampagnen Organiseret Byggeri. Kampagnen har ligesom mange andre aktiviteter været ramt af Corona-nedlukning. I Aars gik 3Fs tur blandt

Ældrerådets formand vil ind i byrådet VESTHIMMERLAND: Erik Stagsted fra Løgstør vil gøre sin indflydelse gældende. Blandt andet derfor stiller den mangeårige formand for Ældrerådet i Vesthimmerland og Regionsældrerådet op som kandidat for Socialdemokratiet til byrådet i Vesthimmerlands Kommune. Erik Stagsted har en lang karriere bag sig, og de erfaringer vil han stille til rådighed for vælgerne ved

andet til Klokkelyngen, hvor der opføres 54 nye boliger, som skal stå klar til udgangen af 2022. - Vi fik en god modtagelse. Selv om vi har lagt mange kræfter i at stå til rådighed for medlemmerne, må vi erkende, at mødet ansigt til ansigt er nummer et i forhold til videomøder og ankommunalvalget i Vesthimmerland til november. I 12 år har han været formand for Ældrerådet i Vesthimmerland, seks år som formand for Regionsældrerådet, otte år som medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Ældreråd og en periode som hhv. formand og næstformand. - Jeg vil sikre, at Vesthimmerlands Kommune udvikler sig positivt, til gavn for alle borgeres fremtid. Vi skal i Socialdemokratiet arbejde for at skabe kontinuerlig udvikling gennem kontakt med de andre politiske partier både i by- og regionsrådet, siger Erik Stagsted.

dre teknologiske kommunikationsmidler, siger Alex Pedersen, 3F Midtfjord. I forbindelse med kampagnen lagde 3F et godt ord ind for akkordarbejde og lønforhandling. Endvidere slog de faglige repræsentanter til lyd for at tage en lærling mere med i sjakket.

Formand for Ældrerådet i Vesthimmerland, Erik Stagsted, stiller op til byrådet ved valget i november.

AARS: Mange har fået ændret deres dagligdag i Corona-tiden, men nu åbner samfundet igen. Forsamlingsforbuddet giver plads til, at idrætsaktiviteter kan iværksættes. Fritidsrådet i Vesthimmerlands Kommune har drøftet mulige scenarier for at kunne medvirke til at understøtte genstarten efter Covid 19. For at få så mange facetter som muligt med i scenarierne har Fritidsforvaltningen kontaktet foreninger i kommunen, for at høre hvad de kunne ønske sig af hjælp. Baggrunden er at kommunen og Fritidsrådet er opmærksomme på at genstarte foreningslivet efter ét år med mange begrænsninger og Corona-nedlukninger. Ønsket er, at så mange som muligt vender tilbage til de aktiviteter de havde før, og at der bliver skabt nye. - I den anledning vil vi gerne sende en stor tak for de mange gode input i forbindelse med forvaltningens ringerunde til alle foreninger, som gjorde os klogere på, hvordan vi kan understøtte foreningslivet bedst muligt, siger Poul Erik Pedersen, Aars, der er formand for Fritidsrådet. Løsningen er økonomisk

Ny midtjysk motorvej til Sønderup Svend Jørgensen, Aars, byrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti i Vesthimmerlands Kommune, skriver at det er dårligt nyt for Vesthimmerland, at Hærvejsmotorvejen ikke prioriteres i regeringens udspil til en plan for fremtidens infrastruktur i Danmark:

LÆSERBREVE For en måned siden præsenterede regeringen sit udspil til en plan for fremtidens infrastruktur i Danmark, og i denne tid er forhandlingerne i gang på Christiansborg. Desværre var Ny Midtjysk Motorvej – også kaldet Hærvejsmotorvejen – ikke med i regeringens udspil. Dermed har regeringen valgt at overhøre de mange kraftige appeller og saglige argumenter, som en række fagforbund, brancheorganisationer og mange store virksomheder har fremsat til fordel for Hærvejsmotorvejen. Også en række kom-

muner i Vest-Danmark har anbefalet projektet. Det er dårligt nyt for Vesthimmerlands Kommune, at Hærvejsmotorvejen ikke bliver prioriteret. Hvis regeringens udspil bliver til virkelighed, vil muligheden for erhvervsmæssig og befolkningsmæssig vækst i Vesthimmerland være meget begrænset i fremtiden. Vi har jo alle set, når vi kører på motorvejene rundt i Danmark, at det er i byer tæt på motorvejene, at væksten sker. Nye virksomheder skyder op og byerne bliver større og større. Det samme er tilfældet i Himmerland. De seneste mange år har Vesthimmerlands Kommune bakket op om Hærvejsmotorvejen på alle tænkelige måder, og i min tid som formand for Aars Erhvervsråd var motorvejen med i beretningen på samtlige generalforsamlinger i mange, mange år. Efter den konservative byrådsgruppes opfattelse er Hærvejsmotorvejen afgø-

Svend Jørgensen (K).

rende for den fremtidige udvikling i Vesthimmerland. Derfor er det nu sidste udkald, hvis vi skal undgå, at regeringens udspil skal blive til virkelighed, og Hærvejsmotorvejen skal lægges i graven flere årtier ud i fremtiden. Den konservative gruppe har løbende haft kontakt til de konservative politikere på Christiansborg, så argumenterne er klar, når der skal forhandles. Vi arbejder

for, at Hærvejsmotorvejen bliver en realitet og får et forløb nogenlunde som hovedvej A13, og med sammenfletning med E45 ved Sønderup. Ikke ved Hobro, som nogle har foreslået, men ved Sønderup. Vi ser gerne et mere vestligt forløb, som det blandt andet er blevet foreslået i Aars Avis, men som situationen er lige nu, vil vi anse dette alternativ for helt urealistisk. Derfor er det vigtigt, at vi alle i Vesthimmerland arbejder for samme sag og samme forløb af motorvejen, nemlig en ny Midtjysk Motorvej til Sønderup. Jeg vil opfordre alle byråds- og regionspolitikere i Vesthimmerland til at tage fat i deres partikolleger på Christiansborg, så de er klædt på til forhandlingerne om fremtidens motorveje. Det gælder ikke mindst politikerne fra SF og Socialdemokratiet, som jo har magten på Christiansborg. I den konservative gruppe er vi i gang.

støtte. Der er der lavet to puljer, som foreninger kan søge midler fra. Samtidig vil alle børn til og med 14 år kunne benytte friluftsbadene i Aalestrup og Aars gratis i sommerperioden. Den ene pulje er en Sommeraktivitetspulje for folkeoplysende foreninger målrettet 0-18 årige. Den anden handler om midler til etablering af ”Nye fællesskaber” i alle aldersgrupper. I Sommeraktivitetspuljen kan der ydes tilskud på op til 150 kr. pr. deltager pr. dag. I den anden pulje kan

der søges om tilskud til igangsættelse af nye fællesskaber i alle aldersgrupper. Formålet er at understøtte udviklingen af nye organiserede- og uorganiserede motions- og idrætsfællesskaber. Der ydes maksimalt støtte på 10.000 kr. pr. ansøgning. Alle aldersgrupper og alle motions- og idrætsaktiviteter i og udenfor foreningsregi kan søge puljen. Dog gives der ikke tilskud til events og sommerskoler.

NØRAGER

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Vera Opel udstiller i Kig Ind i Nørager.

Kunstudstilling åbner i Kig Ind NØRAGER: - Vi glæder os til at komme i gang igen og til at vise en ny billedog kunstudstilling i salen og i cafelokalet, siger Eva Pedersen, Kulturhuset Kig Ind i Nørager. Kig Ind har inviteret billedkunstner Vera Opel Jepsen og Himmerlandsvæverne til at udstille. - Vi har været meget udfordret med hensyn til, hvornår vi måtte åbne huset og

omkring forsamlingsforbuddet . Men nu må vi endelig åbne for gæster med Coronapas, og vi har fået i stand, at man kan se udstillingen i Nørager Biblioteks åbningstid, forklarer Eva Pedersen. Vera Opel Jepsen kommer fra Aalborg. Hun har malet med akvarelfarver i mange år, og har været på en del ind- og udlandskurser.

Krogh Madsen Arkitekter a/s 98 62 18 66

www.km-ark.dk


Aars Avis

SIDE 14

GATTEN

12. MAJ 2021

BLÆRE

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Restaurant i Gatten klar til genåbning GATTEN: Kristi Himmelfartsdag åbner restaurant HimmerRiget i golfresort Himmerland i Gatten . Det sker i helt nye rammer og med en menu, der skal fejre genåbningen af den 5-gaflede restaurant. Personalet på Lars Larsens Vej har nemlig haft god tid til at sætte rammerne mens HimmerRiget har været under ombygning. Siden nedlukningen i december 2020 har de eneste gæster kun været de håndværkere, som har totalrenoveret HimmerLands dining restaurant fra top til tå. Køkkenchef i HimmerLand, Daniel Ditman Pedersen glæder sig over endelig at kunne åbne HimmerRiget. - Der er næsten ikke den ting, som vi ikke har rykket rundt på eller renoveret, og det har vi gjort for at lave et oplevelsesunivers, hvor helhedsoplevelsen, fra man træder ind i HimmerRiget til man går derfra igen, er i centrum, siger Daniel Ditman Pedersen. I HimmerRiget er der mulighed for at få den fulde smagsoplevelse med enten

HORNUM

Souschef Mads Kongsgaard tiltrådte 1. april som kreativ ansvarlig for Restaurant Himmerriget i Gatten.

seks eller ni serveringer med vinmenu særligt udvalgt af HimmerLands sommeliers. Det er her man går hen, hvis man ønsker at tilsætte hverdagen eller opholdet lidt ekstra kolorit. Restaurantchef Mette Andersen, som har været med til at visualisere HimmerRigets interiør, funktioner og udseende er mildest talt begejstret for resultatet.

- Jeg glæder mig til igen at se restauranten med glade gæster, vin i glassene, hvide duge på bordene og bare mærke stemningen, når lokalet er fyldt. Og så bliver det fantastisk at se vores tjenere og sommeliers folde sig ud i helt nye rammer, hvor de igen kan udvikle sig og sørge for at vores gæster går herfra en oplevelse rigere, siger hun. Med store ambitioner kommer et stort ansvar, hvilket må siges at være som hoved i kokkehue for den erfarne souschef Mads Kongsgaard, der tiltrådte 1. april som kreativ ansvarlig for HimmerRiget. - Det skal være spændende at spise i HimmerRiget, sanserne skal stimuleres, overraskes og forkæles af personalet. Med vores nye rammer skaber vi et miljø, som komplementerer maden, servicen og kvaliteten af vores arbejde på bedst mulig vis, siger Mads Kongsgaard. Mads Kongsgaard kommer fra en stilling som assisterende køkkenchef på den hæderkronede Michelin-restaurant Søllerødkro.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Musiker fra Hornum bag nyt pladeselskab Første single fra selskabet udkommer fredag, 14. maj HORNUM: 14. maj udkommer sangen ”Better” med 23-årige Jake Lee på pladeselskabet Elevate CPH. Bag udgivelsen står Esben Zefting, Hornum og Mark Fosnæs, Nørresundby, som i fællesskab med Jake Lee, har skrevet og produceret sangen. Esben Zefting har tidligere lavet rapmusik under kunstnernavnet Esset og vandt blandt “Månedens demo” på Radio ANR. Mark Fosnæs har ligeledes vakt genlyd i det nordjyske, da han i 2006 blev nummer to i børnenes MGP med sangen ”Mit Hood”, som er en hyldest til hjemstavnen Nørresundby. Sammen med Esben Zefting driver han pladeselskabet Elevate CPH, som siden maj 2020 har haft et partnerskab med Universal Music Danmark om udgivelsen af deres musik. - Det er fedt endelig at få

noget udgivet på vores eget pladeselskab. Det har været en lang proces at bygge det hele op. Men nu er vi endelig klar til at udgive de sange, som vi har arbejdet på - og det er især fedt, fordi vi har noget mere kontrol. Desuden er vi meget glade for vores samarbejde med Universal, som har givet os de muskler og redskaber, der er brug for, hvis man vil bredt ud med sin musik, siger Mark Fosnæs. Begge flyttede i starten af 10erne fra de nordjyske barndomsbyer til København for at øge deres muligheder for at kunne arbejde med at producere musik. I de første år i hovedstaden beskæftigede Mark Fosnæs sig mest med at producere musik for andre artister, mens han var DJ på forskellige natklubber i det københavnske natteliv. Esben Zefting tog en bachelor i Music Manage-

ment fra Det Rytmiske Musikkonservatorium, og har sideløbende været producer for populære artister som Tessa, Sleiman og Shaka Loveless. - Jeg fik ret hurtigt hul igennem til nogle projekter, der tog fart, men med årene fik jeg mere og mere lyst til at udvikle artister selv. Jeg ville gerne være en del af hele processen omkring det at udgive en sang - og ikke “bare” producere eller skrive for andre. - Det har været en lang proces både med at skrive sangene og forhandle kontrakten på plads. Der har heldigvis været bred interesse for vores artister hos de store pladeselskaber, og i sidste ende fik vi den aftale i hus hos Universal, som vi havde drømt om, og det er så fedt endelig at kunne udgive den første single, siger Esben Zefting.

Fra venstre: Nanny, Ove og Jesper Glerup samt Allan Timm på den grund i Rumænien, hvor en ny 3000 kvm. fabrik er ved at blive bygget.

Uldsko fra Blære hitter stort i USA Glerups udvider med ny 3000 kvm. fabrik i Rumænien Af Ture Damtoft BLÆRE: Blære-virksomheden Glerups har stor, global succes med hjemmesko. Især det amerikanske marked har taget de uldne futter til sig. Mediet Forbes, surfere i Californien og hjemmearbejdende amerikanere er enige om, at skoene er et ”must-have”, og det har givet travlhed på fabrikken. Glerups rygte for behagelige sko lavet i uld har nået den californiske kyst, hvor mange surfere har taget skoene til sig som deres foretrukne ”beach-wear”. 2020 var et udfordrende år for mange virksomheder, men for Glerups var året mildt sagt ikke så ringe endda. - I øjeblikket får vi kærlighedserklæringer fra hele verden, og vi oplever kæmpestor efterspørgsel - især gennem onlinehandelen, fortæller medejer Allan Timm, der begyndte at sælge Glerups produkter gennem sit eget firma for 15 år siden, og som i år har overtaget de sidste aktier sammen med Jesper Glerup, der er yngste søn af grundlæggerne Nanny og Ove Glerup, som fortsat er aktive i bestyrelsen. Efterspørgslen er så stor, at der nu opføres en 3000 kvm. stor fabrik ved siden af den eksisterende fabrik i Rumænien. Hvis tidsplanen holdes, kan de første sko blive produceret til juli. - Ekspansion er en on-going proces. Der er så meget håndværk involveret, så vi skal hele tiden have nye folk på, men højest fire-fem af gangen, så de kan oplæres. Den anden del er at have plads nok. Derfor er vi ved at bygge de 3000 kvm. til en seperat produktion, og den bliver optimeret i forhold til den nuværende fabrik, hvor der er bygget til løbende.

Med den nye fabrik får vi bedre flow i vores produktion. Det har taget to år at få alle tilladelser på plads, siger Allan Timm. Fabrikken kommer også til at huse firmaets største enkeltstående investering nogensinde. Det er en filtemaskine fra Tyskland som skal sikre forsyningen af forarbejdet uld til produktionen af fodtøjet.

Fra Blære til L.A. Efterspørgslen kommer i stor stil fra USA, hvor flere amerikanske medier har hyldet skoene, der laves i 100 pct. ren, naturlig uld. Det amerikanske medie Forbes har flere gange kastet deres kærlighed efter skoene, som de i en artikel kalder ”den bedste gave nogensinde” og i en anden artikel (med over 126 millioner klik) nævnes som en af de mest populære hjemmesko. De amerikanske kunder giver blandt andet udtryk for, at skoene er ideelle til hjemmekontoret - som mange har måttet ty til det seneste år. Det vækker også begejstring, at man sagtens kan beholde futterne på, når man f.eks. skal hente avisen i postkassen. Markedsføringsstrategien har bl.a. været at give sko til meningsdannere, som skriver om dem. Journalister er blevet inviteret til præsentation, hvor de kan prøve produktet og få historien om, hvordan en virksomhed fra Blære er blevet global. Fundamentet for virksomheden blev skabt i 1970’erne, hvor Nanny og Ove Glerup blev grebet af selvforsyningstanken og forelskede sig i uld. På et lokalt filtekursus lavede Nanny et par støvler til Ove. Støvlerne var til indendørs brug, men en dag opdagede Nanny, at Ove havde støvlerne på, da de var ude og handle - og det var jo ikke meningen. Eller var det? Hvor det hele be-

gyndte som en hobby, blev det hurtigt til en lille produktion med to par sko om dagen. - Amerikanerne elsker historien om, hvordan det begyndte lokalt, og at vi fortsat har hovedkvarter ved Blære. Alle kender Danmark, nogle kender Nordjylland. Jeg plejer at spørge, om de kender Aalborg, det gør nogen. Om de så kender Aars, det gør nogle få måske. Om de så kender Blære, det gør de ikke. Og så er vi altså heller ikke helt fra Blære, men fra en gård der ligger lige udenfor. Vi har ikke skulle have marketingfolk til at skrive en god historie, vi har den helt fra grunden, siger Allan Timm.

Nordjyder i hjertet Selvom online-salget går strygende vil Glerups holde fast i detail-markedet. En af grundene er den uvurderlige respons fra kunder, som kommer gennem den salgskanal. Bl. a. at deres produkter skaber afhængighed. - Vi blev kontaktet af en kunde og troede, det var en klage. Han begyndte med at sige, ”det kan I ikke være bekendt”, og fortalte at nu var han blevet helt afhængig af vores sko, så vi puttede ”afhængighed kan forekomme” på æsken, fortæller Allan Timm og fortsætter: - Vi er jo nordjyder i hjertet, og den personlige kundekontakt vi oplever i butikkerne, betyder stadig meget for os. Responsen fra kunderne, lærer vi af. Menge firmaer giver fuld fokus med online, men vi husker hvor vi kommer fra med detailhandel. Og jo mere digitale vi bliver, jo mere kommer vi til at savne det med at stå ansigt til ansigt. Det har vi også set her under Corona, og vi vil holde fast i at kunne møde kunderne i en butik, siger Allan Timm.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 15

SPORT Gundersted fik en kedelig afklapsning Jyllandsserien: Gundersted IF - Thisted FC 0 - 8 (0 - 1) Af Ture Damtoft FODBOLD: Av for en afklapsning, og endda en lidt ufortjent en for Gundersted Idrætsforening i Jyllandsserien. Søndag 9. maj tog de hjemme imod Thisted, der var og fortsat er ubesejrede i rækken. Et hurtigt mål til udeholdet i det fjerde minut tog ikke modet fra Gundersted. De kæmpede videre og spillede sig også frem til nogle chancer i første halvleg - men den sidste skarphed og en smule held i den så omtalte sprøjte mangle-

de. Men at være nede med et mål ved pausen var trods alt ikke en katastrofe. Det blev stort set hele anden halvleg dog. Et kvarter mere blev der holdt stand mod Thistedpresset, men efter 60 minutter scorede de til 0 - 2, og så kom der ellers det ene mål efter det andet, og Gundersted blev ikke bare puttet ned i sækken, den blev også gravet ned. 0 - 3 efter 62 minutter, 0 - 4 efter 66, 0 - 5 og 0 - 6 indenfor et minut efter en 10 minutters udvisning til Gundersted og 0 - 7 efter 81. Altså den ene mavepuster efter den anden til Gundersted, der efter 86 minutter fik to gule kort og dermed to 10 minutters

udvisninger. Det udnyttede Thisted til at score til 0 - 8 og slutresultatet et minut senere. - Thisted er klart det bedste hold, vi har mødt i år, og vi fik ikke rigtig sat noget sammen i vores eget spil. Det hjælper heller ikke, at vi fik tre gule kort, så det ene med det andet gav det kedelige resultat, siger holdleder Palle Skriver. Resultatet betyder at Gundersted nu befinder sig i bunden af rækken med kun tre point efter fire kampe og en målscore på -10 med tre scoret og 13 indkasseret. Overlevelse i rækken begynder at se svært ud, og der skal point på tavlen i næste kamp på lørdag mod Jetsmark på udebane.

Både Hornum og Aars ligger midt i tabellen i Serie 2.

Hornum sejrrig i opgør mod Aars Serie 2: Hornum IF - Aars IK 3 - 0 (1 - 0) Af Ture Damtoft FODBOLD: Der kunne ikke være flere tilskuere på Hornum Stadion til lokalopgøret mod Aars. De 25 tilladte tilskuere skabte bare lidt liv, men mange måtte vende om, og der kunne nok have været 10 gange flere. De ville have set et hold fra Hornum Idrætsforening, som fik en hurtig føring efter syv minutter. Efter en aflevering fra Niclas Sigvardsen Nielsen sparkede Mads Rask på mål, skuddet blev reddet, og på riposten fik Mads Rask den i mål til 1 - 0. Selvom det var pausestillingen, var 1. halvleg intens. Aars pressede på, og Hornum var tvunget til at spille defensivt og bruge mange kræfter på at holde de lokale gæster fra fadet. - Jeg tænkte i pausen, at vi var rigtig presset fysisk, fordi vi havde brugt så mange kræfter. Vi har ikke bolden så meget i første halvleg, men skaber ligeså meget som de gør. Vi har jo i foråret haft lidt problemer med

vores defensiv og har lukket mange mål ind. Mod bedre modstandere som Aars skaber det lidt usikkerhed, men vi stod imod, siger Hornum træner, Kristian Skriver. Aars havde brugt lige så mange kræfter, og det var Hornum, som spillede sig frem til de største chancer. Det blev belønnet efter 70 minutter. - Jonas Hedehus lægger en rigtig god bold op til Philip Mortensen, som laver et dybt løb bag deres bagkæde. Målmanden kommer ud, og Philip lobber over ham i høj fart, det er rigtig godt lavet. Ved målet til 3 - 0 får Marc Kastrup Nielsen udnyttet sin fart. Det er også et dybdeløb, hvor han er alene med målmanden og sparker igenmen benene på den ham, siger Kristian Skriver.

Brystet frem Resultatet ærgrede selvfølgelig Aars træneren, men han havde også rosende ord til sit hold. - Vi spiller ikke med nok energi og agressivitet. Vi er måske bedst på bolden, men vi laver ingen chancer. Sådan nogle kampe rammer man, og det er den ene-

ste kamp indtil nu, hvor jeg ikke har været tilfreds med spillernes energi og indsats. I vores næste kamp mod Terndrup forventer jeg mere energi og agressivitet, og hvis vi gør det, er vi meget svære at spille imod og har en ret realistisk chance for at tage alle tre point. Men hvis vi ikke rammer vores sædvanlige høje energi-niveau, har vi ikke den samme rutine at spille på og køre et resultat hjem, og det tager noget tid at få den. Jeg skal have de unge mennesker til at skyde brystet frem og komme igen mod Terndrup, siger Morten Freundlich. Aars spiller mod Terndrup torsdag på hjemmebanen Sondrup Park. Næste kamp for Hornum er samme dag mod Farsø/Ullits på Hornum Stadion. En kamp Kristian Skriver forventer bliver meget svær at få point i. - Jeg forventer Farsø rykker op. De ser gode ud og har et godt hold. Vi skal præstere på samme niveau som mod Aars, hvor næsten alt, vi havde talt om inden kampen, lykkedes for os, for at have en chance mod Farsø. Med sejren over Aars er vi ikke lige så presset for at skulle hente point. Vi kalkulerer ikke med tre point mod Farsø, men vi lægger os heller ikke ned på forhånd, siger Kristian Skriver.

Man skal passe på hybris og det følgende nemesis, men det begynder at se godt ud for Sønderup/ Suldrups oprykningschancer.

Sejrene fortsætter i Sønderup/Suldrup Serie 3: Arden - Sønderup/Suldrup 0 - 4 (0 -1) Af Ture Damtoft FODBOLD: En flot præstation, med et mål selv Zlatan ville være stolt af, sikrede Sønderup/Suldrup en sikker 4 - 0 sejr på udebane mod Arden. En margin som var lidt overraskende for træneren. - Arden har faktisk et rigtig godt hold og spiller noget godt fodbold, så jeg havde forventet en svær kamp, siger Brian Christiansen. Men Sønderup/Suldrup fik en tidlig føring. Efter ni minutter fik Sønderup/Suldrup frispark i den ene side. Bolden blev sparket indover feltet, headed på tværs og Rasmus Thorne satte bolden ind ved bagerste stolpe med et flot skud. Der var styr på kampen resten af halvlegen, og selvom Arden havde en stor chance, hvor de sparkede over mål, var det Søndrup/ Suldrup, der spillede sig frem til de fleste. Anden halvleg startede endnu bedre end den første. I første minut spillede Jacob Hansen en dyb bold til Lars Ørsnæs Hansen, der fik en friløber og afsluttede sikkert til 2 - 0. - Det gav ro, og vi holder Arden væk fra store chancer, de kom ikke rigtig tæt på, siger Brian Christiansen.

Brændte to straffe Der kom endnu mere ro på efter 56 minutter. Godt nok brændte anfø-

Anfører Henrik Olsen plejer at være sikkerheden selv for Sønderup/ Suldrup. Han brændte to straffespark men fik scoret på riposten på det ene.

rer Henrik Olsen det tildelte straffespark, men Ardens målmand kunne ikke holde bolden, og med en scoring på riposten stod der 3 - 0 til gæsterne. Nogle minutter senere fik Arden to 10 mins udvisninger indenfor to minutter, og det udnyttede Sønderup/Suldrup til at presse hårdere på. En for hård tackling udløste endnu et straffespark, men Henrik Olsen brændte igen - uden at det dog bekymrer træneren. - Henrik plejer at være sikkerheden selv, og han kan sagtens bære det. Jeg er ikke i tvivl om, at han også skal sparke næste gang, siger Brian Christiansen, der hellere vil tale om målet til 4 - 0, som kom efter 65. minutter.

Zlatan mål Emil Asp Nielsen trak ned til baglinjen og spillede skråt tilbage ind i Ardens straffesparkfelt. Her ventede Kasper Bak Kristensen, der med ryggen til mål og en modstander lige bag sig fik afsluttet med et hæl-spark. Bolden gik over målman-

den og ind i det modsatte hjørne. - Det er så flot et mål. Kasper var i forvejen kampens bedste spiller, men det var lige kronen på værket. Vi husker de mål, Zlatan laver, og det var altså i den liga, siger en begejstret Brian Christiansen. Næste kamp for Sønderup/Suldrup er mod Als på udebane torsdag. - Als er et hold, som vi normalt spiller helt tætte kampe med, og de har en angriber, vi skal holde øje med, siger Brian Christiansen, der fortsat er forsigtig med at tænke på oprykning. - Vi er nødt til at spille en kamp af gangen. Alle slår alle, og taber vi på torsdag, så er det hele samlet igen. Jeg kan ikke forlange bedre af spillerne, og så er det klart, at når vi har vundet sådan en kamp mod Arden, giver det noget selvtillid og tryghed, men det kommer ikke af sig selv, og vi skal være klar i Als, for det er et godt hold. Vinder vi den kamp, kan vi måske få noget luft, men der er mange kampe endnu, siger Brian Christiansen.

Nørager er med i toppen Serie 1: Nørager/Rørbæk IF - Tjele Vest Sport 1 - 0 (1 - 0) FODBOLD: Oprykkerne fra Nørager/Rørbæk Idrætsforening følger godt med i Serie 1, selvom der i gennemsnit kun bliver scoret et enkelt mål pr. kamp. Efter fem kampe er målscoren 5 - 4, men sålænge

forsvaret og målmandne holder rent but, kommer pointene på tavlen. Lørdag 8. maj blev det igen til en snæver 1 - 0 på et straffespark eksekveret af Morten Virenfeldt Andersen efter 40 minutter. Med resultatet og de tre point holder Nørager/ Rørbæk kontakt til toppen i rækken med en placering som nummer tre.

Der skal nok lide mere gang i målscoringen, hvis holdene over skal indhentes, men 10 point efter fem kampe er mere end godt for oprykkerne, der ved sæsonstart kun havde fokus på overlevelse. Næste kamp er i aften onsdag kl. 18.30 på hjemmebanen Rørbæk Stadion mod Vorup.


SIDE 16

Aars Avis

12. MAJ 2021


12. MAJ 2021

Aars Avis

SIDE 17


Aars Avis

SIDE 18

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

/ºYVDQJHUYHM $DUV

*VIHEK HIR /P

3¨Q RJ YHOKROGW YLOOD

&

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

Qu Qu

7EK /SRXEOX

KD MRUG

1<+(' XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK *VIHEK HIR /P

+ºGDOHQ +DYEUR $DUV

6NºQW ODQGVWHG YHG +DYEUR

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK *VIHEK HIR /P

&

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

, E\GHV YHONRPPHQ WLO GHQQH GHMOLJH HWSODQVYLOOD L E\HQV DWWUDNWLYH )XJOHNYDUWHU 'HU HU GDJLQVWLWXWLRQHU RJ QDWXURPU§GHU OLJH RP KMºUQHW V§ KHU HU GHU YLUNHOLJ QHP DGJDQJ WLO DOW L KYHUGDJHQ 'HQ πRWWH HWSODQVYLOOD HU RSIºUW L RJ VLGHQKHQ WLOE\JJHW L ,QGYHQGLJW GLVSRQHUHV GHU RYHU NYP EROLJ KYRU GHU HU SODGV WLO IDPLOLHQ 8GHQIRU HU GHU VNºQQH WHUUDVVHU RJ HQ YHOSDVVHW JUXQG

12. MAJ 2021

+VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

LE Qu

0HG QDWXU RJ PDUNHU VRP QDERHU RJ VDPWLGLJW NXQ I§ PLQXWWHU IUD KYHUGDJHQV QºGYHQGLJKHGHU 8GHQIRU HU GHU ULJWLJ JRG SODGV S§ JUXQGHQ PHG KHNWDU ºNRORJLVN GUHYHW MRUG -RUGHQ HU SW XGOHMHW WLO QDERHMHQGRP

6ROEDNNHQ

SU¨VHQWHUHU VLJ πRW PHG HW UXPPHOLJW VWXHKXV L UºGH VWHQ RJ WHJOWDJ RJ PHG Q\LQVWDOOHUHW YDUPHSXPSH 'HU HU HW VWRUW XGKXV PHG JRG SODGV VDPW HQ JRG JDUDJH 7EK /SRXEOX

1<+('

&

.DM 0XQNVYHM $DUV

, «W V¨UGHOHV HIWHUWUDJWHW NYDUWHU L $DUV OLJJHU GHQQH οQH HWSODQVYLOOD JRGW SODFHUHW 'HU J§U VWL WLO 7YHEMHUJV QDWXU LQGHQ IRU NRUW DIVWDQG RJ GHU HU GHUXGRYHU QHP DGJDQJ WLO VWHUPDUNVNROHQ LGU¨WVFHQWHU HUKYHUYVVNROHU J\PQDVLXP PLGWE\ RJ PHJHW PHUH +XVHW HU HQ NODVVLVN HU YLOOD L «W SODQ PHG NYP EROLJ PHG HQ JRG SODQOºVQLQJ RJ DOW KYDG PDQ VRP IDPLOLH KDU EUXJ IRU L KYHUGDJHQ )LQ SODGV S§ JUXQGHQ RJ HQ GHMOLJ KDYH PHG EHGH SO¨QH RJ WHUUDVVHDUHDOHU *DUDJH RJ HW JRGW Y¨UNVWHG

1<+('

+ºMYDQJ $ $DUV

(MHQGRP PHG PXOLJKHGHU 0LGW L $DUV PHG LQVWLWXWLRQHU WUDQVSRUW VNROHU RJ E\HQV LQGNºEVPXOLJKHGHU LQGHQ IRU J§DIVWDQG OLJJHU GHQQH VS¨QGHQGH HMHQGRP bb %\JQLQJHQ DQYHQGHV L GDJ WLO NRQWRUORNDOHU PHQ GHU HU WLOVDJQ RP ¨QGULQJ WLO EROLJ NDQ VNH bb'HU HU P VRP HU UHJLVWUHUHW WLO HUKYHUYVDUHDO LQGHKROGHQGH NRQWRUHU IRUNRQWRU DUNLY NºNNHQ WRLOHWbbP Y

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

Qu Qu

%LOOLJ EROLJ L 6ºQGHUXS

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

0LGW , 6ºQGHUXS οQGHU , GHQQH HMHQGRP KYRU GHU HU οQH PXOLJKHGHU IRU DW , VHOY NDQ UHQRYHUH RJ PRGHUQLVHUH S§ HQ K\JJHOLJ EROLJ 'HU HU P JUXQG DW JºUH JRGW PHG KYRU GHU XGRYHU EROLJHQ RJV§ HU HQ οQ JDUDJH RJ SODGV WLO Y¨UNVWHG HOOHU KREELHV +XVHW IUHPVW§U L IRUQXIWLJ VWDQG PHG DOGHUHQ WDJHW L EHWUDJWQLQJ

*VIHEK HIR /P

'

7EK /SRXEOX

6LOOHYDGYHM *XQGHVWUXS $DUV

%\J Q\W W¨W S§ $DUV

'UºPPHU , RP EHOLJJHQKHGHQ GHU JLYHU MHU HQ VNºQ RJ ODQGOLJ VWHPQLQJ RJ VDPWLGLJW PHG NRUW DIVWDQG WLO DOW L KYHUGDJHQ" 6§ HU GHQQH VS¨QGHQGH HMHQGRP Y¨UG DW VH Q¨UPHUH S§ +HU HU HQ YLUNHOLJ IUHGHOLJ VWHPQLQJ RJ , YLO XGHQ WYLYO NXQQH Q\GH URHQ KHU (MHQGRPPHQV E\JQLQJHUbbEºU QHGULYHV 'HW JLYHU MHU PXOLJKHGHQ IRU DW RSIºUH MHUHV GUºPPHEROLJ S§ HQ IDQWDVWLVN EHOLJJHQKHG W¨W S§ $DUV /SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

LE Qu

Qu Qu

7U¨QJVWUXSYHM 6ºQGHUXS 6XOGUXS

&

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

$WWUDNWLYW EHOLJJHQGH HWSODQVYLOOD

7EK /SRXEOX

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF

Qu Qu

7EK /SRXEOX

KD MRUG

*LVOXPYHM $DUV

'HMOLJ ODQGHMHQGRPbb

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

KD JUXQG GHU E\GHU S§ VNºQ QDWXU PHG PDUN VNRY HQJ RJ JUXQG KHOW QHG WLO /HUNHQIHOG VWRUH KDOOHU PHG SODGV WLO PDVNLQHU PY GHQ HQH KDU RJV§ I§HW VNLIWHW WDJ L (W ULJWLJ JRGW LVROHUHW DQQHNV S§ KºMGH PHG DOPLQGHOLJ EROLJVWDQGDUG , VWXHKXVHW HU GHU NYP EROLJ IRUGHOW S§ KDOYDQGHW SODQ RJ PHG JRG SODGV )UHGHOLJW EHOLJJHQGH RJ VDPWLGLJW PHG QHP DGJDQJ WLO DOW L KYHUGDJHQ

*VIHEK HIR /P

'

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

LE Qu

7EK /SRXEOX


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 19

1< 35,6

1< 35,6

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

cccccccc*VIHEK HIR /P

0»VHEK HIR /P

'

+DQV (JHGHV 9HM $DUV

5XPPHOLJ YLOOD PHG IDQWDVWLVN EHOLJJHQKHG

9LOODHQ HU RSIºUW L RJ IUHPVW§U LQGE\GHQGH RJ NODU WLO DW GDQQH UDPPHUQH RP MHUHV KYHUGDJ 0HG P EROLJ L «W SODQ GHU HU QºMH GLVSRQHUHW HU GHU PDVVHU DI SODGV WLO IDPLOLHQ 6DPPHQE\JJHW PHG EROLJHQ οQGHU , HQ VWRU JDUDJH Y¨UNVWHG FDUSRUW S§ NYP 8GHDUHDOHUQH IUHPVW§U LPSRQHUHQGH πRWWH RJ YHOSDVVHGH PHG VXEOLPH WHUUDVVHU EHGH RJ SO¨QH (Q VXSHU EHOLJJHQKHG OLJH RS WLO JUºQQH RPU§GHU RJ PHG QHP DGJDQJ WLO PLGWE\ VNROHU J\PQDVLHU LGU¨WVFHQWHU PY

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

Qu Qu

&

-\OODQGVJDGH $DUV

6PXNW UHQRYHUHW PXUHUPHVWHUYLOOD L $DUVbbPLGWE\

'HQ LºMQHIDOGHQGH UºGVWHQVYLOOD HU HQ VPXNW LVWDQGVDW RJ UXPPHOLJ EROLJ VRP , NDQ π\WWH OLJH LQG L 0HG UHVSHNW IRU KXVHWV DUNLWHNWXU HU GH O¨NUH VWLOIXOGH RJ NUHDWLYH OºVQLQJHU XGIºUW L NYDOLWHWVPDWHULDOHU 8GHQIRU LQGE\GHU GH PDQJH JRGH WHUUDVVHDUHDOHU WLO K\JJH RJ DIVODSQLQJ RJ GHQ OXNNHGH KDYH HU DQODJW V§ GHQ HU QHP DW KROGH I§U KHU HQ EROLJ VRP HU FHQWUDOW EHOLJJHQGH L J§DIVWDQG WLO VNROHU IULWLGVDNWLYLWHWHU RJ EXWLNNHU PHG HQ VNºQ XGVLJW RJ PHG SODGV WLO GHQ DNWLYH IDPLOLH

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

Qu Qu

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK *VIHEK HIR /P

(

6NLYXPYHM *XQGHVWUXS $DUV

0DVVHU DI SODGV XGH VRP LQGH

, NRUW DIVWDQG IUD $DUV PHG IUHGHOLJ ODQGOLJ EHOLJJHQKHG οQGHU , GHQQH IDQWDVWLVNH HMHQGRP +HU I§U , SODGV VRP L XWUROLJW JRG SODGV %ROLJHQ DOHQH LQGHKROGHU P VRP VPXNW HU PRGHUQLVHUHW LJHQQHP V¨OJHUV HMHUWLG PHG UHVSHNW IRU HMHQGRPPHQ RJ GHU HU QRJHW JDQVNH V¨UOLJW L YHQWH (MHQGRPPHQ SU¨VHQWHUHU VLJ XWUROLJW πRW RJ LQGE\GHQGH RJ GHQ EºU KHOW EHVWHPW RSOHYHV , XGE\JQLQJHUQH KDU L \GHUOLJHUH P VRP HJQHU VLJ SHUIHNW WLO πHUH IRUP§O 'HVXGHQ HQ VWRU GHMOLJ JUXQG PHG QDWXU

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF 7EK /SRXEOX

LE Qu

&

+ºMWRIWHQ $DUV

'HMOLJ YLOOD L HIWHUWUDJWHW NYDUWHU

, HW ULJWLJ DWWUDNWLYW NYDUWHU L $DUV OLJJHU GHQQH πRWWH RJ YHOLQGUHWWHGH HWSODQVYLOOD VRP VW§U NODU WLO Q\H HMHUH )UD DGUHVVHQ L GHW UROLJH NYDUWHU KDU , J§ RJ F\NHOVWLHU WLO PLGWE\HQ VNROHU GDJLQVWLWXWLRQHU LQGNºE PY ,QGYHQGLJW HU GHU YHOXGQ\WWHGH P EROLJ KYRU GHW DEVROXWWH VDPOLQJVSXQNW HU GHW IDQWDVWLVNH NºNNHQ DOUXP 8GYHQGLJW KDU , HQ FDUSRUW VRP RJV§ KDU HW οQW Y¨UNVWHG , I§U JO¨GH DI HQ YHODQODJW RJ XJHQHUHW KDYH PHG VNºQQH WHUUDVVHDUHDOHU RJ XGHNºNNHQ

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

Qu Qu


SIDE 20

Aars Avis

12. MAJ 2021


12. MAJ 2021

Aars Avis

SIDE 21


Aars Avis

SIDE 22

12. MAJ 2021

BOLIG Danebo Aars 98 62 24 00 Bestil et gratis Salgstjek

STILLINGER Er du vores nye kollega? søger ny A-kassemedarbejder

fra 1. juli 2021 eller snarest derefter. Læs stillingsbeskrivelse med mere på:

www.3f.dk/midtfjord

Ansøgningsfrist 20. maj 2021 kl. 12.00

FIND DIT NYE JOB UNDER STILLINGER

I AARS AVIS

Hanne og Carsten Rasmussen i Staudeengen ved Gundersted.

Staudeengen er garant for en frodig og farverig have GUNDERSTED: Siden 2005 har Hanne og Carsten Rasmussen arbejdet på at skabe en smuk besøgshave ved deres landsted ”Staudeengen” med tre tønder land ved Gundersted. Her finder man Himmerlands største udvalg af udplantningsplanter med blomster, stauder, kryd-

derurter, grønsagsplanter, frugtbuske og frugttræer. Kunderne kan også gå en tur og finde lidt ro blandt cirka 3000 træer og buske i små og store bede med farverige blomster af forskellige sorter, en stor sø og flere mindre bassiner, vandløb og meget andet, som gør området til et unikt sted

at opholde sig. I 2010 var Hanne og Carsten Rasmussen på ferietur til Harzen, hvor der tilfældigvis var Aronia Festival. Aroniabærrene vokser på flere buske i Staudeengen, og de begyndte en produktion af bl. a. Aroniasaft. På den måde kom der Aronia Festival til Staude-

engen, først med 500 gæster og senest 4000 i 2019. Nu efter 10 år har Hanne og Carsten Rasmussen både en flot have og fire store drivhuse, hvorfra de driver Himmerlands største plantesalg. Lige nu er stauder, sommerblomster, buske, rhododendron, frugttræer, frugtbuske, hortensia, og aronia buske aktuelle. Der er også et bredt udvalg af krydderurter og grønsagsplanter. Er man lidt ny til planter, er der råd at få. - Hos Staudeengen vejleder vi om valg af planter, uanset om der skal anlægges en ny have fra bunden eller ændres et bed. Vores mangeårige erfaring og store udvalg i planter gør, at vi helt sikkert kan finde en god løsning. Når planterne købes hos os, tilbyder vi at lave en plantegning over haven med angivelse af de nye planters placering. Vi kan levere planterne og sætte dem, hvor de skal stå. Du skal blot selv grave dem ned, siger Hanne Rasmussen.

STILLINGER

søger syerske til madrasproduktion Vi har travlt på systuen og søger derfor en dygtig syerske, der kan tiltræde omgående. Din erfaring behøver ikke nødvendigvis at være mangeårig, men til gengæld er du grundig, effektiv og har en udpræget kvalitetssans. Den ledige stilling omfatter hovedsageligt syning og klargøring af GETAMA madraskollektion. Udover de kendte senge og maddrasser producerer GETAMA ikoniske design møbler tegnet af Hans J. Wegner, Nanna Ditzel, Mogens Koch og Kai Kristiansen. Du kommer til at indgå i et team af passionerede kollegaer, som er yderst kvalitetsbevidste, og det forventer vi selvfølgelig også, at du er. Vi tilbyder til gengæld en spændende hverdag med god atmosfære i en virksomhed med en lang og stolt historie, der hele vejen igennem har været båret af godt håndværk. Stillingen som fuldtidsansat syerske hos GETAMA vil vi meget gerne have besat hurtigst muligt. Løn efter erfaring og kvalifikationer. Øvrige ansættelsesvilkår er omfattet af overenskomst med Dansk Industri. Send din ansøgning til: Værkfører Kim Mogensen e-mail km@getama.dk. Vil du vide mere om jobbet, er du meget velkommen til at kontakte os på telefon 2761 5300. Vi glæder os til at høre fra dig.

Holmmarkvej 5 . 9631 Gedsted GETAMA er etableret i 1899 af møbelsnedker Carl Petersen. Gedsted Tang og Madratsfabrik startede med produktion af madrasser med fyld af tang fra Limfjorden, udvidede produktionen med møbler og ændrede navn til GETAMA i 1953. I dag producerer GETAMA stadig madrasser af høj kvalitet samt danske klassikere af møbelarkitekter som Hans. J. Wegner, Nanna Ditzel, Mogens Koch og Kai Kristiansen. Hos GETAMA produceres alt i Danmark, og fabrikken ligger stadig i Gedsted.

Montører, Autoelektriker & CNC kantbukker søges til vores værksteder i Støvring Vi har forrygende travlt og søger derfor flere medarbejdere til hejseladsproduktion samt lastvognsopbygninger Montører Entreprenør- eller landbrugsmaskinmekanikere eller kleinsmede søges til klargøring af varierende montage-opgaver indenfor tungvognsområdet; hejsesystemer, kraner mv. Erfaring og eventuel uddannelse indenfor hydraulik, pneumatik og elektronik vil være en fordel men ikke et krav. Autoelektriker Fejlfinding/montering af el på kraner og hejs samt opgaver indenfor mekanisk montage, hydraulik, pneumatik og elstyring på SAWOs produkter. Du skal have erfaring med strøm til opbygninger. Måske har du en baggrund som elektriker, eller elektromekaniker, industri-/autoelektriker, men det vigtigste er, at du har flair og interesse for el og elektronik. Kantbukker Du har sikkert erfaring med CNC programmering, er faglært indenfor jern- og metalområdet, tillært eller med anden relevant uddannelse. Kendskab til eller erfaring med colly styring vil være en fordel. Vi tilbyder Gode arbejdsforhold med gode kollegaer, hvor der arbejdes i et uformelt miljø og med en fri omgangstone. Du får mulighed for at deltage i nødvendige kurser og uddannelse. Der er tale om varige stillinger. Kontakt snarest muligt produktionschef Robert Krogh på telefon 2774 6208 eller på mail rkr@sawo.dk. Din nye arbejdsplads ligger på Industrimarken 1, 9530 Støvring. Se mere information på sawo.dk/job SAWO A/S er Nordens førende leverandør af kvalitetsprodukter og 1. klasses service inden for hydrauliske og beslægtede lasthåndteringsprodukter til transport- og entreprenør-branchen. Vores mange fleksible medarbejdere, udfører dagligt salg, service samt produktion af opbygninger fra 15 værksteder fordelt over hele landet. SAWO A/S | Industrimarken 1 | 9530 Støvring


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 23

MOTOR Ulrik Linnemann, Skivum, slog verdensmesteren i Rallycross MOTORSPORT: RallyX Nordics løb bød på masser af action, drama og succes for nordjyske Ulrik Linnemann i kampen mod racerkørere fra hele verden. Ulrik Linnemann gæstede to løb i RallyX Nordic serien på dansk grund. Han oplevede den korte vej fra succes til fiasko, da han både satte weekendens hurtigste heattid og slog den tredobbelte verdensmester Johan Kristoffersen i en semifinale, for derefter at trække sig fra løbet grundet store skader på racerbilen. Sæsonens første løb begyndte med stor modgang for teamet i træningen. En trækaksel gik i stykker og ødelagde en støddæmper. Støddæmperne er en af de vigtigste dele på en Rallycrossbil, som både udsættes for hop og skiftende underlag. Teamet overvejede stærkt at trække sig fra løbet, da det ikke var muligt at fremskaffe en ny støddæmper eller reparere den. Dog besluttede teamet at overholde deres velkendte motto: “Never give up” og køre videre med den ustabile racerbil. Det medførte store udfordringer for Ulrik Linnemann, som havde sværere ved at køre sikkert og konstant. Han placerede sig på en 4. plads i feltet i de første kvalificerende heats, men en punktering i det sidste heat sendte ham tilbage på en 7. plads. Ulrik Linnemann overraskede stort

pris på muligheden for at udleve sin passion. - Det var dejligt at være tilbage bag rattet og mærke støtten fra sponsorer og supportere. På trods af uheld og udfordringer fik jeg bevist at jeg hører til i toppen blandt Europas bedste Rallycrosskørere, siger Ulrik Linnemann, som i denne sæson kun gæster Rallycrossbanerne ved siden af sin deltagelse i Danmarksmesterskabet i Super GT.

Lejlighed til leje i Haverslev

2 1/2 vær. 60 m2. Husleje 3.900 kr. + forbrug. 3 md. dep. Indflytnings klar 1. juli 2021. Tlf. 41 18 68 98

Til leje

3 vær. lejlighed, 95 m2 udlejes. Leje 2.975 kr. pr. mdr. + forbrug. Dep. 3 x husleje. Ingen dyr. Beliggende 2 km uden for Sjøstrup mod hovedvej 13. Tlf. 40 21 11 92

BLIV MEDLEM

AARS BOLIGFORENING Ulrik Linnemann oplevede både op og nedture, da han deltog i RallyX Nordic serien.

i semifinalen, hvor han kørte sig fra 4. startspor til at vinde semifinalen foran Johan Kristoffersen, som har vundet Verdensmesterskabet tre gange. I finalen betød hårde kampe med de andre udenlandske racerkørere at Ulrik Linnemann sluttede på en 5. plads. I søndagens løb startede teamet igen ud med ulykke, da de placerede sig på en 9. plads efter en punktering. Ulrik Linnemann vendte stærkt tilbage med hurtigste tid i det andet kvalificerende heat. I det tredje heat havde han en kamp med den regerende verdensmester, som sendte ham af banen og forårsagede stor skade på racerbilen. Det var ikke muligt for teamet at gøre bilen klar til semifinalen, og derfor

Dyrere el-biler MOTOR: Stor efterspørgsel på især plugin-hybrider betyder, at bilkøbere risikerer først at få deres bil efter nytår. Det kan blive dyrt. Fra 2022 justeres bundfradrag og batterifradrag på elbiler og plugin-hybrider; CO2-tillæg og indfasning af afgift på lav-emissionsbiler vil påvirke afgiften på plugin-hybrider, der dermed stiger i pris. En gennemsnitlig plugin-hybrid til 250.000 kr. stiger omkring 10.000 kr. i afgift, mens plugin-hybrider til 450.000 kr. stiger 20.000 kr., viser beregninger, FDM har lavet. For elbiler vil de nye højere afgifter først ramme biler, der koster fra ca. 500.000 kr. og op.

TIL LEJE

Her stiger afgiften med 12.000 kr. Vil man undgå stigningerne, at ens nye plugin-hybrid eller elbil ender med at blive dyrere, end man havde tænkt sig, bør man spørge ind til leverigsdatoen og sikre sig, at den er på den rigtige side af nytår. Eller få afsluttet handelen og skrevet under på en slutseddel. - En slutseddel er et juridisk bindende dokument, der ikke kan fortrydes. Er man i tvivl om, om afgiften vil stige på den bil, man ønsker at købe, er det FDMs anbefaling, at man får indført et forbehold i aftalen med forhandleren. - Helt som ved tidligere afgiftsændringer, siger Ilyas Dogru fra FDM.

måtte de trække sig fra resten af løbet. Ulrik Linne-

Find os på Facebook

KIRKEGADE 3 - 9600 AARS - TLF. 98 62 24 13 - www.aarsbo.dk Mandag - onsdag 10 -15 ● Torsdag 10 -16 ● Fredag 10 -12

mann har ikke ladet sig slå ud af uheldet, men sætter

I BYEN LEJLIGHEDER I AARS

● Attraktive lejligheder ● Grønne områder ● Konkurrecedygtig husleje KONTAKT MELDGAARD BOLIGUDLEJNING for at høre om mulighederne

TLF. 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

ABC-koncert med Sille og Palle Søndag den 16. maj 2021 kl. 14.00

Kom til en legende og lærerig ABC-koncert for de 3 til 8årige fyldt med finurlige og sjove børnerim. Med Dina Gellerts ABC-bog i kæmpestørrelse, synger vi os igennem en eventyrlig rejse med Annas badeand - fra A til Å. Sille Grønberg & Palle Windfeldt er kendt fra børneorkestret Djanzz, og de står bl.a. bag musikken til Ramasjangprogrammet "Rosa fra Rouladegade". Der er krav om fremvisning af coronapas ved kulturarrangementer. Kravet gælder dog ikke børn under 15 år. Koncerten afvikles under myndighedernes smitteforebyggende retningslinjer. KULTURPARTNER:

www.vmalfa.dk - info@vmalfa.dk - 96 98 00 50

TIL LEJE

Flot lejlighed centralt i Aars

Udlejes fra 1. juli 2021 eller efter aftale. 70 m2 med altan, 2. sal. Badevær. med vaskemaskine, køkken, stue, gang og sovevær. Leje pr. md. 4.900 kr. + forbrug. Dep. 3. mdr.s husleje. Ingen husdyr. Henvendelse tlf. 40 17 81 30 Jørn Holm

Lejlighed i centrum af Aars

5 værelses på 120 kvm. Nymalet, nyslebne gulve, egen indgang, parkering, vaskemaskine, opvaskemaskine. Dejligt stort køkken med udgang til lille altan. Badeværelse med badekar. 2 stuer en-suite, 3 soveværelser. 6500.- pr. måned. Henvendelse Tlf. 23 26 90 11

SUNDHED & VELVÆRE

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01

Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg

BLANDEDE

NEVE EDB

Keldgårdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars

Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflast-

ninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

Mangler du tryksager? Spørg hos Aars Bogtryk & Offset

Tlf. 98 62 17 11

ller Ring e il t skriv Steen Brorsen 96 98 42 20 sb@aarsavis.dk


Aars Avis

SIDE 24

KØBES:

Himmerlandsavisernes

12. MAJ 2021

SÆLGES:

loppemarked

Guld købes til dagspris. NB: Der ligger intet guld på adressen! Tlf: 98 34 19 34

INDLEVERING:

SekS lokale aviSer for Samme priS!

Dødsbo, flytterester købes og ryddes hurtigt og nemt. Kontant afregning. Ring til Steen. Tlf: 41 70 92 34

AF ANNONCE, KAN SKE PERSONLIGT, VIA POST ELLER E-MAIL:

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930´erne til 1970´erne. Polstrede læne- og loungestole og sofaer. Ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34

loppeannoncer@aarsavis.dk

73.621 eksemplarer

HIMMERLANDS AVISERNE

Gammelt jern og metal købes. Mindre mængder afhentes, større mængder købes. Afhenter også minkbure. Tlf: 40 28 61 89

...fra kyst til kyst

SÆLGES: Brænde sælges. Gran 200 kr. pr. m. Løv fra 295 kr. pr. m. Kan evt. leveres mod mer’ betaling. Tlf: 21 26 43 30

AARS AVIS • FARSØ AVIS • FOLKEBLADET STØVRING NIBE AVIS • VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD

Udlejning af: Save/kløveanlæg tll træstammer/brændefyr. Partytelt til 80 personer. Sommerhus i Hals-området til 8 personer. Tlf: 22 17 40 43

- en stærk løsning… KØBES: Gammelt jern og metal afhentes. Store mængder købes. Ring til Thomas. Tlf: 40 54 18 39 Døds- og flyttebo købes og ryddes. Hurtigt og effektivt. Alle møbler i teaktræ og palisander købes. Tlf: 26 22 67 75 Gamle blankvåben: sabler og bajonetter. Desuden ting fra 2. Verdenskrig. Tlf: 52 76 73 89

Top pris gives! Dødsbo og indbo fra 1930-1970´erne købes. Polstret læne/loungestole samt sofaer. Teak, palisander og dansk design. Ring først til os! Tlf: 27 20 46 97 Lille harve ca. to m. bred, plov to-furet, 12 tommer/en fure 14 T. Kartoffelhypper (plov). Fingerklipper til traktor. Traktordæk 13,6-38, gerne på fælge. Gasgruekedel. Ps. Græs - hø, små stykker slåes og presses i små baller. Tlf: 42 43 32 05

Brænde: Blandet løvtræ, 70% birk. Udgået rødgran og sitka. Fra 200 kr. pr. m3. Tlf: 98 38 12 50 Ellipseformet spisebord, 30 mm MDF. B: 80, L: 215 cm. Unika eget design, hvidt højglans bord, ben i jern (højglans hvid). Kan bruges til spisebord, standup konferencebord m.m. Består af 2 variable plader, som kan trækkes fra hinanden, så bordet bliver større. Lille plade 145x65 cm, højde til overkant 96,5 cm. Stor plade 215x80 cm, højde til overkant 100,5 cm. Pænt og velholdt, pris kr. 1.500. Tlf: 28 18 71 31

BETALING KONTANT ELLER 3 m2 vægfliser str. 10x10 cm. Nypris 1.000 kr. Sælges for 500 kr. Tlf: 40 33 12 68 Seniorcykel N.Y.X.: 3 gear. Meget lidt brugt. Blå, solide dæk og i god stand. Ny bagagebærer påsat. Kr. 900. Tlf: 60 89 92 44 Varmtvandsbeholder til fjernvarme. Metro type 6440, 110 liter. 500 kr. Tlf: 23 45 54 51 Ford Dexta, diesel. Volvo 430. Kartoffelhypper. Radrenser. Fjedertandsharve. 165/65 dæk på fælge, passer til Peugeot. Tlf: 20 67 20 21 Nye vinduer eller dør? Så er det AG vinduer, du spø`r. Vinduer og døre efter mål i aluplast, så ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34 NYT-NYT-NYT! Stort loppemarked hos Loppepigerne, Testrupvej 12, Aalestrup. Åbent fra Kr. Himmelsfartsdag d. 13. maj til og med søndag den 16. maj kl. 10.00-16.00. Masser af nye ting. Vi passer på hinanden. Tlf: 24 93 68 07

LOPPEMARKED

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 73.621 husstande!

TLF. 70779

PRISER:

SE EKSEMPLER:

50

kr.

FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD.

150

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD.

Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00

SÅDAN INDRYKKES EN LOPPEANNONCE: Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen.

ELLER du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst.

Mrk.: ”Loppemarked” Betaling vedlagt:

 Kontant

ANNONCETEKST:  Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr. Tlf: XX XX XX XX

100

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE OM F. EKS. LOPPE­ MARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED.

Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce. 1. Almindelig loppeannonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.2. Udvidet loppeannonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.-

Flot velourstue. Meget velholdt. Pris 3.500,Tlf: XX XX XX XX

3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms. Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00 til næste uges avis.

GOD FORNØJELSE!

Telefon: Afsenders navn og adresse:

Stort loppemarked med gamle ting og sager. Alt fra nips til møbler, design, retro. Alle fredage og lørdage 10-16 Tlf: XX XX XX XX

LOPPEMARKED

DU KAN ANNONCERE MED ALT BRUGT FRA HJEMMET, DOG IKKE BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGVOGNE OG TRAKTORER. ANNONCER HEROM HENVISES TIL AVISENS ØVRIGE ANNONCE­RUBRIKKER.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 25

LANDBRUGSNYT ret en aktiv del af driften, samtidig med at hun har står for hjemmefronten.

Sikrer næste generation

For Gunnar og Solveig Klith Forum har følelserne været de vigtigste i forbindelse med generationsskiftet.

Følelserne er de vigtigste Landmandspar ved Skals med 490 køer i generationsskifte Åbenhed og bløde værdier har vejet lige så tungt som udskudt skat og selskabskonstruktioner i familien Forums generationsskifte. - Det er fundamentet for en god overdragelse, lyder det fra virksomhedsrådgiver. Selvom et generationsskifte af et landbrug oftest drejer sig om likviditet, ejerandele og skattebetalinger, så er de bløde værdier mindst lige så vigtige som at få den økonomiske kabale til at gå op. Sådan lyder meldingen fra mælkeproducent Gunnar og Solveig Klith Forum, der driver Sandagergaard nær Skals, som inden længe skal overtages af sønnen Asmus og hans kæreste. Fra starten af forløbet har familien nemlig gjort alt, hvad de kunne, for at ingen af børnene skulle føle sig forbigået, og at alle kunne

være tilfredse med de fremtidige planer for deres fædrene gård. Det betød også, at alle fire børn var med til det første møde med rådgiverne fra Velas, da grovskitsen for overdragelsen skulle tegnes. Her var der frit lejde til at spørge om alt, herunder også fordelingen af aktiverne børnene i mellem. - Hvad enten det har handlet om politik, sport eller følelser, så har vi altid været meget åbne og ærlige her i familien. Og der er ingen tvivl om, at den åbenhed også er en forudsætning for, at alle kan være tilfredse i denne proces. Et generationsskifte handler jo rigtig meget om økonomi, men hvis ikke der er styr på de bløde værdier, så risikerer man ødelæggende konflikter. Og vi skal jo altså stadig

kunne se hinanden til jul og til familiekomsammener, og det sikrer vi på den her måde, siger Gunnar Forum.

Beslutningen skulle modnes Sandagergaard bestod i 1989 af 70 køer og 58 hektar. Siden har løbende flotte resultater og godt købmandskab løftet bedriften til nu 490 køer og 370 hektar, der ligger harmonisk i forhold til driften. Planen er, at Asmus, der indtil nu har arbejdet som driftsleder på en bedrift i Sønderjylland, i maj flytter ind i stuehuset sammen med kæresten og overtager driften af Sandagergaard. Og hvis alt går vel, så har han overtaget hele virksomheden i løbet af et par år. - Jeg har stadig mange gode år i mig endnu, men jeg har altid haft den filosofi, at jeg

ikke skulle stå i vejen for næste generation. Derfor er jeg også indforstået med, at når Asmus overtager, så er jeg ansat af ham med alt, hvad der så følger med, siger Gunnar Forum, der som snart 60-årig langt fra har mod på at skulle nyde sit otium endnu. Vejen til at slippe tøjlerne helt har dog også krævet noget overbevisning, fortæller hans kone Solveig Klith Forum. - Gunnar har skullet modnes lidt i processen, og det er selvfølgelig naturligt. Men når vi talte om, at nu skulle vi nok have et overblik over, hvordan et generationsskifte skulle se ud, så blev der altid sagt ”Det kigger vi på om fem år”. Året efter var det også fem år, og pludselig var de fem år blevet til mange år, siger Solveig Forum, der har væ-

Nye krav til sporbarhedskode på plantepas Kravet om sporbarhedskode på plantepas til den endelige forbruger udvides 31. december 2021 med otte plantearter, der udgør en særlig risiko for spredning af karantæneskadegørere. En sporbarhedskode i plantepasset gør det muligt, at spore planter, der er angrebet af planteskade-

gørere, tilbage til produktionsstedet og bekæmpe dem her. Der er i dag en generel undtagelse for sporbarhedskode i plantepasset, hvis planterne er beregnet til den endelige forbruger. Det gælder dog ikke planter, der skal afsættes til en beskyttet zone i EU (”PZPlant Passport”).

Fra 31. december 2021 vil otte planteslægter og -arter ikke længere være omfattet af den generelle undtagelse, da de udgør en særlig risiko for spredning af karantæneskadegørere (hhv. kartoffel- og citrusskadegørere, samt af bakterien Xylella fastidiosa). Det drejer sig om følgende: Solanum tuberosum - kar-

toffel Citrus sp. -citrus (slægten) samt seks Xylella fastidiosa-værtplanter: - Coffea - kaffe - Lavandula dentata - tandet lavendel - Nerium oleander -nerium - Olea europeae -oliven - Polygala myrtifolia - myrtevortemælk - Prunus dulcis - mandel

Gunnar Forum fortæller også, at hvis ikke der havde været en søn, der stod i første geled til at overtage nøglerne, så havde bedriften heller ikke været sat til salg i løbet af de næste ti år. Det vigtigste er derimod lige nu er at gøre overdragelsen så gunstig for sønnen som muligt. - Havde vi solgt gården, så havde det selvfølgelig været et mål at kunne få en god pris for det, der har været vores livsværk. Men nu har vi en plan, som vi følger, hvor vi sikrer Asmus en ordentlig finansiering, så gården kan fortsætte i næste generation. Vi har intet behov for at trække så mange penge ud som muligt, siger Gunnar Forum, der klart vil råde andre familier til at vægte de bløde værdier i mindst lige så høj en grad som de økonomiske. - Et generationsskifte skal handle om, at alle skal have det godt med den beslutning, der bliver truffet. Og det kræver ærlighed og åbenhed parterne i mellem. Det skal man huske, siger parret samstemmigt.

Løs konflikterne før de opstår Netop de bløde værdier er også noget af det, der vægter tungt hos virksomhedsrådgiver i Velas, Winnie Rodam, der er en del af familien Forums generationsskifte. - Der er ingen tvivl om, at samtalerne om følelser og drømme er med til at undgå

de stridigheder i familien, der kan opstå i halen på et ellers økonomisk vellykket generationsskifte. Har man taget de samtaler, vil der ikke være noget usagt, der pludselig dukker op år efter og bliver gnisten, der fører til uvenskaber familien i mellem. Det er fundamentet for en god overdragelse, siger Winnie Rodam, der har flere års erfaringer med både store og små generationsskifter. Hun opfordrer altid familierne til at lave en I/Skontrakt, såfremt de to generationer vælger at stifte et fælles I/S. Selvom far og søn mener, at de nemt kan blive enige om stort og småt, så er der nemlig ingen tvivl, hvis man på forhånd har lavet en kontrakt, der tager højde for alle tænkelige scenarier. Winnie Rodam understreger, at man trods kontrakten sagtens kan agere anderledes end det skrevne, bare begge parter er enige om det – men opstår der uenigheder, så er det kontrakten, der gælder. - Det er pure nødvendigt, for det er ikke sikkert, at de, den dag hvor det bliver aktuelt, er enige om, hvorvidt eller hvordan den ældre generation skal ud af I/ Set, hvis der senere opstår uenigheder om strategien, eller hvad der skal ske, hvis en af dem bliver alvorligt syge eller i værste fald falder væk, siger hun og afslutter: - Man er nødt til at sætte det gode familieskab i højsædet i sådan en proces her. Det gælder både mellem far og søn men helt naturligt også i forhold til de øvrige arvinger i familien.

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Siger kloakken stop? Ring Oudrup op!

Sp

ler/rør

ekana

f gyll uling a

www.oudrup-stenleje.dk Slamsuger med højtryksspuling og TV-inspektion

9PUN [PS 2HSSL ;SM

:RHS R]HSP[L[LU ]¤YL P [VW YPUN 6\KY\W VW


Aars Avis

SIDE 26

12. MAJ 2021

LANDBRUGSNYT

Smågrisenoteringen Beregnet notering uge 19

Basis 454,88 (454,88) SPF+Myc 459,88 (459,88) SPF 463,88 (463,88)

Økologi 1050,56 (1050,56) UK-tillæg 10,77 Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 6,25 (6,25)

Mentorordninger skal styrke ejerne af Danish Crown Muligheder for netværk for nyetablerede og erfarne landmænd

Gudstjenester Kr. Himmelfart Søndag 13. maj 16. maj Aars Kirke

9.30

9.30

Aars Frikirke

Ingen

10.00

Skivum Kirke

9.30

Ingen

Giver Kirke

Ingen

10.30

Blære Kirke

Ingen

Ingen

Gislum Kirke

Ingen

Ingen

Vognsild Kirke

Ingen

11.00

Haubro Kirke

11.00

Ingen

Ulstrup Kirke

9.30

Ingen

Gundersted Kirke

Ingen

9.30

Veggerby Kirke

Ingen

Ingen

Sønderup Kirke

10.30

Ingen

Suldrup Kirke

Ingen

10.30

Bislev Kirke

Ingen

9.30

Ejdrup Kirke

9.30

Ingen

Løgstør Kirke

11.00

9.30

Aggersborg Kirke

Ingen

Ingen

Kornum Kirke

9.30

Ingen

Løgsted Kirke

Ingen

11.00

Salling Kirke

9.30

Ingen

Oudrup Kirke

11.00

Ingen

Næsborg Kirke

Ingen

Ingen

Vindblæs Kirke

Ingen

9.30

Ranum Kirke

Ingen

11.00

Malle Kirke

9.30

Ingen

Vilsted Kirke

11.00

Ingen

Overlade Kirke

19.30

Ingen

Farsø Kirke

10.00

10.30

V. Hornum Kirke

Ingen

9.00

Hyllebjerg Kirke

10.30

Ingen

Flejsborg Kirke

Ingen

10.30

Louns Kirke

9.00

Ingen

Alstrup Kirke

Ingen

9.00

Strandby Kirke

10.30

Ingen

Ullits Kirke

Ingen

Ingen

Foulum Kirke

11.30

Ingen

Svingelbjerg Kirke

Ingen

10.30

Trængstrup Frimen.

Ingen

Ingen

Kgs.Tisted Kirke

Ingen

9.00

Binderup Kirke

Ingen

Ingen

Durup Kirke

9.00

Ingen

Rørbæk Kirke

9.00

Ingen

Grynderup Kirke

Ingen

Ingen

Stenild Kirke

10.30

Ingen

Brorstrup Kirke

Ingen

Ingen

Ravnkilde Kirke

10.30

Ingen

Aarestrup Kirke

9.00

Ingen

Haverslev Kirke

Ingen

9.00

Aalestrup Kirke

10.00

10.00

Vesterbølle Kirke

11.00

Ingen

Der skal tages forbehold for ovennævnte tider pga. af corona-situationen. Det anbefales at søge nærmere information på Kirkernes egne hjemmesider.

Danish Crowns andelsejere får nu muligheden for at spille hinanden endnu bedre gennem to nye mentorordninger, som lanceres og faciliteres via Danish Crown Ejerservice. Den første af dem handler om at give de nyetablerede andelsejere den bedste start på tilværelsen som selvstændig, og det handler i høj grad om at give de gode erfaringer videre, fortæller Thomas Abildgaard Rasmussen, der er primus motor på de to Danish Crown starter mentorordninger for andelshaverne. nye mentorordninger. - Nyetablerede landmænd at hjælpe den nye ordning bliver der også lavet mentorordning, hvor de mere skal navigere i en masse mu- godt på vej. ligheder og risici, som for de - Min erfaring med ledelse erfarne ejere kan få faglige flestes vedkommende ligner og netværk er, at det er en indspark. Det handler om de manhinanden, og som mange stor fordel at kunne sparre har været igennem. Derfor med en erfaren kraft, der ge digitale værktøjer, som er det oplagt at bruge mu- har været gennem en lignen- landbruget får stillet til ligheden for at trække på de proces. Det gælder både i rådighed, og som det kan andres erfaring og benytte dagligdagen og i relationen være svært at finde tid til at sig af en mentor i indsatsen til kreditgivere og samar- sætte sig ind i for alle landfor at tilrettelægge en robust bejdspartnere, hvis man mænd. og velfungerende virksom- kan vise, at man har etable- - Den digitale udvikling hed, som både tjener penge ret en robust organisation, i landbruget sker med og giver plads til et liv ved hvor strategi, ledelse og net- enorm hastighed. Der oplever vi en stisiden af. Den rejse har alle værk indgår som naturlige vores andelsejere været på, elementer, siger Thomas gende efterspørgsel blandt vores ejere i at styrke deres siger Thomas Abildgaard Abildgaard Rasmussen. brug af digitale værktøjer, Rasmussen. og derfor søsætter vi nu Derfor håber han, at de Et digitalt boost erfarne andelsejere i Da- Udover mulighederne for denne her løsning, siger andelsejere Thomas Abildgaard Rasnish Crown vil være med til nyetablerede

Arla vil købe grøn strøm fra landmændene Arla og andelshaverne skaber nu et cirkulært system, hvor andelshaverne på gårdene kan producere og sælge vedvarende energi direkte til Arla via certifikater. Den grønne strøm skal reducere Arlas overordnede CO2e udledning, sikre landmændene en bedre pris for deres strøm og øge den cirkulære økonomi i andelsselskabet. Moderne mælkeproducenter gør meget mere end at levere næringsrig mælk til verden. Nogle engagerer sig i biodiversitetsprojekter, andre leverer husdyrgødning til biogas, og mange af Arlas andelshavere producerer også grøn strøm til egne gårde og til det offentlige forsyningsnet. Arla vil øge andelen af vedvarende energi i sin drift, og derfor samarbejder virksomheden og andelshaverne om at komme med idéer til, hvordan den grønne strøm, der produceres

ude hos landmændene, kan bruges inden for mejerivirksomhedens egen værdikæde og med et større afkast til den enkelte landmand. - Denne mulighed viser, hvordan vi i andelsselskabets mikrofødevaresystem kan arbejde sammen om at øge bæredygtigheden i vores værdikæde til gavn for andelshaverne, virksomheden og miljøet. Arlas landmænd kan hjælpe deres egen virksomhed med at fremskynde overgangen til vedvarende energi, og virksomheden kan samtidig maksimere værdien af deres investeringer i vedvarende energi, forklarer Hanne Søndergaard, Arlas chef for bæredygtighed. Teknisk set skabes det lukkede elsystem ved hjælp af de oprindelsesgarantier (Green Origins - GO), der udstedes for den vedvarende energi, som produceres på gårdene. Indtil nu har landmændenes eneste

mulighed været at sælge deres GO som en vare til videresalg, enten gennem et forsyningsselskab eller en forhandler. Men nu, hvor de må sælge deres oprindelsesgarantier direkte til Arla, holdes de øvrige parter ude af transaktionen, og landmændene kan opnå den fulde markedsværdi, som Arla betaler for GOer på det åbne marked. Cirkularitet inden for egen værdikæde er et initiativ, som Arlas bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard hilser velkommen: - Med denne mulighed kan den grønne energi, som vores andelshavere producerer, tælles med som en del af vores fælles initiativer til at gøre mejeriprodukter mere bæredygtige. Den fulde fortjeneste for GOerne, som vi med dette tiltag sikrer går til landmændene, bærer ingen ekstraomkostninger med sig for andelsselskabet og bidrager samtidig

mussen. Helt konkret betyder det, at unge og måske kommende ejere af Danish Crown, med erfaring inden for anvendelse af digitale løsninger i dagligdagen, kan være mentorer for nuværende og erfarne ejere af Danish Crown. Udover sparring omkring digitale værktøjer ser Thomas Abildgaard Rasmussen også andre muligheder i at blive en del af den nye ordning. - Måske kan det vise sig på lang sigt, at der er et muligt match for generationsskifte, hvis det viser sig at være oplagt at gå efter.

positivt til businesscasen for de Arla-landmænd, der overvejer at investere i vedvarende energi. Endnu et skridt mod netto-nuludledning Udledningen fra Arlas drift er faldet med 24 procent siden 2015, og andelen af vedvarende energi til drift ligger i øjeblikket på 35 procent. Målet er at reducere virksomhedens samlede udledning med yderligere 30 procent fra 2015 til 2030 og at være et mejeriselskab med netto-nuludledning i 2050. Ifølge Arlas Klimatjekdata, producerer 24 procent af andelshaverne i øjeblikket vedvarende energi fra vindmøller og solpaneler på deres gårde. Da det er obligatorisk for landmænd i Tyskland og Luxembourg at overføre deres oprindelsesgarantier for den grønne elektricitet til regeringen, hvis deres elproduktion modtager støtte, er andelen af landmænd, der selv kan vælge at sælge den til Arla, lige nu på 14 procent. Arla vurderer, at omkring en femtedel af virksomhedens samlede elforbrug til drift kan dækkes med andelshavernes GOer i øjeblikket.


Aars Avis

12. MAJ 2021

SIDE 27

LANDBRUGSNYT

Landbruget og Limfjordsrådet samarbejder om ren fjord Limfjordsrådet og landbruget har i fællesskab etableret et kommissorium, der vil undersøge, hvordan man bedst får en ren fjord. Limfjordsrådet og landbruget har i fællesskab etableret et kommissorium, der skal sikre, at der kommer en god tilstand i Limfjorden. - Vi er alle interesserede i at få en ren fjord, som giver plads til bosætning, erhverv og fritid, siger Carl Christian Pedersen, der er medlem af primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer og regionsformand for det samlede, nordjyske landbrug, der er med i kommissoriet. For at få det, vurderer de to parter, skal der nytænkning til. De tiltag, der er gjort indtil nu, har ikke været nok, og der

Et nyt kommissorium skal undersøge, hvordan Limfjorden bedst gøres ren.

skal andre indsatser til. - For at få en renere fjord skal vi tænke i helheder. Vi skal lave de rigtige ting de rigtige steder og i den rigtige rækkefølge, så vi får mest virkning for pengene. Vi er nødt til at gøre noget andet, end det vi har prøvet indtil nu, hvis vi vil have en renere fjord. Det nytter

ikke, at vi gør en masse tiltag, som ikke giver en forbedring af vandmiljøet. Vi skal kun gøre tiltag, der er virkningsfulde og hensigtsmæssige, siger Jens Lauritzen, der er formand for Limfjordsrådet. Samarbejdet om en ren fjord tilbydes også fjordens øvrige interessenter. Det er

en del af den masterplan, Limfjordsrådet har lagt for fjorden. Der etableres også samarbejder med Danmarks Naturfredningsforening, erhvervsfiskerne, lystfiskerne og andre, der har interesse i fjordens tilstand. - Et samarbejde med alle interessenter, herunder landbruget, er vigtigt for Limfjordsrådet, så derfor denne nyetablerede samarbejdsform, siger Jens Lauritzen.

Andre tiltag end reduktion Carl Chr. Pedersen glæder sig over, at blikket nu bliver vendt mod andet end landbruget, når der skal findes veje til en renere fjord. - Det er klart, landbruget skal gøre de tiltag, vi kan, og som har en gavnlig effekt på fjorden, men vi er sikre

Hver tredje landmand er dårligt sikret ved alderdom og ulykke 33 procent af de nordjyske landmænd har slet ingen eller utilstrækkelig pensionsordning og mangelfulde personlige forsikringer. Det stiller dem dårligt ved alderdom, ulykker eller dødsfald. Det oplever pensionsog forsikringsmæglerne Klink & Jensen, der netop er begyndt at rådgive om pension på det nordjyske landbrugsmarked. Det er dét billede, der tegner sig, når Arne Justesen besøger nordjyderne for at gennemgå deres pensionsordninger og personlige forsikringer. Han er pensionsmægler ved pensions- og forsikringsmæglervirksomheden Klink & Jensen og har 34 års erfaring på området. - Jeg er meget overrasket over, at pension og personlige forsikringer har været så nedprioriteret i landbruget. Det ser værre ud hos landmændene, end jeg oplever i andre brancher, siger pensionsmægleren. Klink & Jensen fusionerede tidligere på året med Agri Nords forsikringsmægling og dermed blev tilbuddene om uvildig forsikringsmægling til landmændene udvidet med uvildig pensionsmægling.

Ingen pensionsordning Det generelle billede hos Klink & Jensen, der dæk-

ker hele landet er, at landmændene overordnet set er dårligt dækkede. De oplever, at en tredjedel af dem, de kommer i kontakt med, hverken har pension eller forsikring. Indtil videre er det hver fjerde nordjyske landmand, Arne Justesen har besøgt, der ikke har haft hverken pension eller personlig forsikring. - Der er ingen lønmodtagere, der kunne forestille sig at undvære en pensionsordning, og landmændene indbetaler selv til deres ansattes pensionsordning, men hver fjerde har ikke en ordning selv, fortæller han. Det betyder, at rigtig mange landmænd skal leve af deres folkepension alene. Han hører også, at mange landmænd betragter deres ejendom som deres pensionsopsparing. Men det er en usikker pensionsordning, vurderer han. - Hvad nu hvis man er gået fallit, inden man skal på pension, spørger han. En pensionsordning er kreditorbeskyttet, hvilket betyder, at den ikke kan inddrages ved for eksempel en konkurs. Landmændene har flere muligheder, når de skal vælge pensionsordning. De mest almindelige er gennem nogle af de store forsikringsselskaber, Danica, Velliv eller pengeinstituttet.

- Jeg er meget overrasket over, at pension og personlige forsikringer har været så nedprioriteret i landbruget. Det ser værre ud hos landmændene, end jeg oplever i andre brancher, siger Arne Justesen.

Forsikring når ulykken er ude Billedet med de manglende pensionsordninger tegner sig også for de personlige forsikringer. Arne Justesen anbefaler, at landmænd har forsikring ved tab af erhvervsevne og kritisk sygdom. Det kan for eksempel være, hvis han kommer ud for en alvorlig arbejdsulykke eller får en blodprop. - Har landmanden ikke en forsikring mod tab af erhvervsevne eller ved kritisk sygdom, skal han leve af det, han får tilbudt gennem det offentlige, hvilket er cirka 100.000 kroner om året, fortæller pensionsmægleren. Arne Justesen understreger desuden, hvor vigtigt

det er, at selvstændige sørger for at have en sundhedsforsikring. Den sikrer, at landmanden har adgang til hurtig behandling i sundhedsvæsenet, så han hurtigt kan komme i gang med arbejdet igen, hvis han skulle blive syg. - Især for selvstændige er det afgørende, at de er arbejdsdygtige, siger han. Arne Justesen er også rystet over, hvor mange landmænd der slet ikke har en livsforsikring, eller at summen er meget lav. - Hvis landmanden er enlig eller ingen slægtninge har, er en livsforsikring selvfølgelig ikke nødvendig, men hvis der er en familie, han eller hun gerne vil sikre, så er det afgørende, at der er en god livsforsikring til de efterladte, siger han. De landmænd, der har både pensionsordning og forsikring, kan også med fordel få besøg af en uvildig pensions- og forsikringsmægler. Det kan spare dem for mange penge og give dem bedre dækninger. Det er også en klar tendens, Klink & Jensen oplever. Deres erfaring er, at dækningerne bliver bedre og op til 50 procent billigere. Arne Justesen har blandt andet oplevet forsikringer, der er udløbet allerede ved 60 år, og han har sparet nogle kunder for op

Formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

Formand for Limfjordsrådet Jens Lauritzen.

på, at der også skal andre tiltag til. Vi skal nu kigge ude fra fjorden og ind mod land, og ikke kun fra land og ud mod fjorden, siger han. Han mener, at blikket i langt højere grad skal rettes mod andre faktorer i fjorden end kun udledning fra landbrugsjorden. - Vi skal have kigget på andre synder såsom kloakudløb, klimaforandringer, skibsfart og hvad der ellers har ophobet sig af efterladenskaber på bunden af fjorden, siger Carl Christi-

an Pedersen. Kommissoriet skal nu undersøge, hvilke indsatser der kan gøres i vandet til at supplere de ting, der skal gøres på land. Det kan blandt andet være tang- eller søstjernehøst eller muslingeopdræt på line. Det er produktioner, der fjerner næringsstoffer fra fjorden. - Vi skal ikke kun kigge på kvælstofudledning fra landbruget, hvis det betyder, at vi overser andre ting, så vi ikke kommer i mål med at få en ren fjord, siger Jens Lauritzen.

til 20.000 kroner om året, samtidig med at dækning er blevet bedre. - Vi kan vurdere, hvor den enkelte får den bedste og billigste løsning, og de fleste oplever besparelser og bedre dækning, når de har haft besøg af en mægler. Der er helt klart plads til forbedringer, og de fleste af dem, jeg besøger, kan optimere deres ordninger, siger han.

KØB OG SALG

TYREKALVE samt drægtige kvier købes købes til eksport, god pris. til eksport, god pris. Carsten

Dalum Per Dalum

tlf. 98 65 61 07 22 75 17 87 99 07 el. 40 84

BLANDEDE • Gummigedsarbejde • Rødder og træer fjernes • Halm på gylletanke Leander Thyrrestrup

Tlf. 22 20 39 03

Knusning og rodfræsning

Af skov, juletræer, jagtarealer, haver, buskads, m.v. udføres med Fendt traktor med AHWI M700 knuser, og AHWI rodfræser. Tlf. 40 78 11 79

STILLINGER TORSTEDLUND søger medarbejder Med lyst og interesse for slagtekalve og markarbejde. Weekendarbejde hver anden weekend. Torstedlund opdrætter fedekalve og driver 370 ha jord.

Er det noget for dig? Så henvend dig til: Egon Christensen tlf. 2971 5905 Mail: torstedlund@email.dk Adresse: Haverslevvej 120, 9520 Skørping


Aars Avis

SIDE 28

NYHED.

Rummelig villa i stemningsfulde Havbro.

Villa, 1 fam. Løgstørvej 166, Havbro Oplev landsbystemningen i Havbro, hvor en velfungerende friskole og foreningsliv er kerneelementer. Her venter denne 180 m2 rummelige villa med fire værelser, badeværelse på begge etager og store opholdsmiljøer. Du får meget hus for pengene. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

650.000 1.364

35.000 2.748/2.384

Bolig m2: 180 Grund m2: Stue/vær: 1/4 Garage m2: Byggeår: 1839/1991 Sag: 258V2100072 Energi:

Familievilla på attraktiv adresse i Aars.

NYHED.

Aars

700 48 E

12. MAJ 2021

Smuk villa med parklignende have nær Aars.

Aars

Villa, 1 fam. Lærkevej 3 Boligen på Lærkevej 3 i Aars har 132 kvadratmeter fordelt på et køkken-alrum, en stue, et bryggers, et badeværelse og to gode værelser i ét plan. Fra adressen får du ikke langt til hverken Aars Skole og Børnehaven Mejsevej. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

1.398.000 1.808

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

70.000 5.863/5.091

Bolig m2: 132 Stue/vær: 1/2 Byggeår: 1960/1974 Sag: 258V2100126

Grund m2: Udhus m2: Garage m2: Energi:

769 18 40 D

Aars

Villa, 1 fam. Ryttervej 21, Stenildvad I Aars kan du nu bliver ejeren af denne ejendom fra 1907, som blev ombygget i perioden 1982-1985 og er herefter løbende moderniseret. Ejendommen ligger på en knap 6000 m2 stor grund med marker som blikfang i horisonten. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

Stedet til jer, der ønsker hygge og natur.

Vi har mange ventende købere! Skal vi sælge din bolig?

Fritidshus Rørsangervej 7, Hvalpsund På en lille grusvej finder I dette charmerende sommerhus, hvor idyllen bor med det stråtækte tag på huset og det mindre skovområde, som omkranser grunden. Rundt om størstedelen af huset ligger en terrasse, så solens bane følges fra morgen til aften.

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

NY PRIS.

668.000 1.399

35.000 2.899/2.491

Bolig m2: 50 Grund m2: Stue/vær: 1/2 Udhus m2: Byggeår: 1968 Sag: 258V2000177

145.000 12.020/10.441

Bolig m2: 285 Grund m2: Stue/vær: 3/7 Byggeår: 1907/1985 Sag: 258V1900029 Energi:

5.953

C

Flot og velholdt villa i Haverslev.

Farsø

Kontant: Ejerudgift pr. md.:

2.898.000 1.747

Der er fuld tryk på boligmarkedet! Så tøv ikke med at give os et kald på tlf: 98 62 44 44 .

1.242 4

Familievilla i hyggelige Ullits.

NY PRIS.

Farsø

Villa, 1 fam.

Tinghusvej 11, Ullits Denne villa i Ullits byder på både en naturskøn udsigt, et herligt udemiljø med flere terrasser og en familievenlig beliggenhed i en attraktivt landsbysamfund med et godt sammenhold. Du kommer desuden til at bo nær skole, fritidsaktiviteter og offentlig transport kort fra Farsø. Velkommen til. Den gedigne bolig fik nyt gasfyr i 2018, og du kan se frem til masser af plads med både en veldisponeret førstesal samt en kælder, der synes at have mange anvendelsesformål.

Kontant: Ejerudgift pr. md.:

298.000 1.031

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.: Bolig m2: 112 Stue/vær: 1/2 Byggeår: 1948 Sag: 258V2000125

danbolig Himmerland - Aars . Ejendomsmæglere, MDE · danbolig.dk

Himmerlandsgade 102, 9600 Aars · Tlf. 9862 4444 · aars@danbolig.dk

25.000 1.242/1.079

Grund m2: Kælder m2: Garage m2: Energi:

569 72 32 D

Nørager

Villa, 1 fam. Lillevang 3, Haverslev På en lukket vej i Haverslev udbydes nu denne gulstensvilla, der indeholder alle ingredienserne for et godt hjem: et dejligt opholdsrum, fem værelser og to badeværelser. Hertil kommer en herlig have samt ét stort mulighedsrigt, disponibelt rum. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

1.998.000 2.113

100.000 8.308/7.253

Bolig m2: 164 Grund m2: Stue/vær: 1/6 Byggeår: 2002 Sag: 258V2000091 Energi:

990

C

Velholdt villa i Aars.

Aars

Villa, 1 fam.

Vestervang 17 Centralt i Aars finder du denne villa, der byder på 85 kvadratmeter fordelt over et køkken, der har gulvvarme, ligesom entréen og badeværelset. Herefter ser du stuen med brændeovn. Dernæst kommer to værelser, et badeværelse og et bryggers med mulighed for at tilslutte vaskefaciliteter. Træd ud på den solrige terrasse og se den lukkede, enkle have. Du bosætter med gode naboer og med få minutters gang til indkøb, og er der børn på matriklen, får de ligeså kort afstand til skole og børnehave.

Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

1.345.000 1.410

70.000 5.625/4.885

Bolig m2: 85 Grund m2: Stue/vær: 1/2 Carport m2: Byggeår: 1962 Sag: 258V2000158 Energi:

707 42 D