Aars Avis nr. 8 - 2021

Page 1

Til samtlige husstande

95. årgang - Nr. 8

ONSDAG 24. februar 2021

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Aars · Hornum · Haubro · Vegger · Haverslev · Binderup · Nørager · Sønderup · Suldrup · Farsø · Østrup · Aalestrup

Side 12

Butikker i Aars hejser flaget

Side 18

Aars sendes ud af Eliteserien

5000 test om ugen i Vesthimmerland Der skal muligvis ansættes 25 podere til skoletest Af Torsten Hansen VESTHIMMERLAND: Genåbningen af samfundet betyder store opgaver for kommunerne. - Hvis vi får lov til at genåbne skolerne for elever til og med 10. klasse, så vil det betyde, at vi skal foretage cirka 5000 test om ugen på elever og personale på skolerne, siger Morten Lund, direktør for børne- og arbejdsmarkedsforvaltingen i Vesthimmerlands Kommune.

Side 12

Side 11

Lokal deltagelse i smittesporing

Glæde i Aars hos Barnets Blå Hus

Uklarhed tirsdag Udtalelsen faldt tirsdag formiddag, hvor det endnu ikke lå klart, hvad der kom

til at ske i forbindelse med genåbningen. Men muligheden for åbning af skoler i Nordjylland var bragt frem af sundhedsminister Magnus Heunicke.

Kender ikke opgaven - Vi kender ikke den opgave, vi skal løse, men vi tilrettelægger ud fra de meldinger vi får, uddyber Morten Lund. - Skolerne er klar til at tage de større elever ind, hvis det er det de skal. Nu skal vi planlægge testdelen. Det handler om, vi skal have etableret testteams på skolerne. Jeg forestiller mig ikke, at det bliver skolelærere og pædagoger der skal

- Vi åbner ikke før vi er klar med podere, der er uddannet til arbejdet, forsikrer Morten Lund, direktør børne- og arbejdsmarkedsforvaltingen.

Løssalg: 5,00 kr.

foretage testene. Vi kigger på andre grupper. Det kan være via jobcentret, hvor der går nogle ledige fra sundhedssektoren, siger Morten Lund.

Test i små klasser Allerede nu testes lærerne hos de små klasser. Til den opgave har kommunen uddannet medarbejdere fra Ung Vesthimmerland og nogle livreddere. - Det er uklart, hvornår vi kan nå at blive klar til en åbning. Det er vigtigt, at vi har alt uddannet personale klar til at teste, inden vi åbner. Jeg vil vurdere, at det er lige optimistisk nok at kunne være klar til 1. marts. Vi starter ikke op før vi er trygge ved, at vi kan løse opgaven, understreger Morten Lund. Lige nu vurderes det, at der skal bruges 24-25 podere for at kunne gennemføre de 5.000 test om ugen på skolerne i Vesthimmerlands Kommune.

VI GLÆDER OS TIL IGEN AT SE ALLE KUNDER I VORES BUTIKKER! VELKOMMEN TIL HANDELSBYEN AARS!

e Vi hejser flagetsn den 1. mar n for genåbninge! efter Corona


Aars Avis

SIDE 2

70 - egnens lokalavis siden 1927 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 15.950

Runde fødselsdage

I redaktionen:

Ture Damtoft - Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider:

Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00

Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19?

Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution fredag kl. 7.00 - 15.00, lørdag og søndag kl. 8.00 - 10.30 på tlf. 99 35 34 34 eller på mail: ndireklamation@nordjyske.dk Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen De Lokale Ugeaviser.

Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

Hans Randrup.

80 Himmerlandsgade 80 9600 Aars AARS BEGRAVELSESFORRETNING Tlf. 98 62 34 88

BEDEMAND BIRGITTE LANDRY

Hans Randrup, Tværgade 7, Hornum, torsdag, 25. februar.

75

Jon Lundgren Christensen, Algade 4, Vegger, mandag, 1. marts. Jon Lundgren Christensen er vokset op med en hammer og en sav som legetøj. Hans far var tømrer, og det stod meget snart klart, at det skulle Jon Lundgren Christensen også være. Han begyndte sin aktive tømrerkarriere hos Rasmussen & Schiøtz i Aalborg, før han vendte tilbage til Vegger og overtog faderens virksomhed. Jon Lundgren Christensen udbyggede virksomheden og bredte sig snart langt ud over Veggers grænser. I 2006 kom hans søn, Ole Christensen, ind som medejer, hvormed generationsskiftet blev indledt. Jon Lundgren Christensen arbejder stadig i virksomheden. Jon Lundgren Christensen har siddet i bestyrelsen i den lokale mesterforening. Han har også været i bestyrelsen for Vegger Vandværk og medlem af menighedsrådet.

Inga Porsborg, Askevej 3, Mariager (tidligere Aars), tirsdag, 2. marts.

65

Steen Vohlander.

Frank Halvorsen.

70

50

Ellen Outzen, Mejerivej 15, Mejlby, tirsdag, 2. marts.

AARS BEGRAVELSESFORRETNING Tryghed, tillid og 40 års erfaring

Træf os personligt, døgnetLANDRY rundt BEDEMAND BIRGITTE

Tlf. 4141 41 Tlf.70 70 20 20 41

Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt

Torben Rask

Hans Landry

Birgitte Landry

Claus Landry

Karsten Svendsen

Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk

HIMMERLANDSGADE 26 – 9600 AARS WWW.HANSLANDRY.DK

TLF: 98 64 18 69

Åbent hele døgnet alle dage - året rundt

Jens Møller

Ditte I. Dalgaard

Trine Rybjerg

Det er altid én af os, du møder, og vi er 100% lokale www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

Mærkedage i Aars Avis Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer. Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale. E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

Steen Vohlander, Løvsangervej 44, Aars, mandag, 1. marts. I 2020 kunne indkøbschef Steen Vohlander fejre 40 års jubilæum hos støberivirksomheden Mat Dania i Aars. På grund af Corona kunne jubilæet ikke fejres, men de 40 år kunne han ikke løbe fra - og vil helt sikkert heller ikke. Steen Vohlander har i alle 40 år været indkøbschef og indgår i virksomhedens ledergruppe. Han har tillige gennem årene beklædt flere tillidsposter. Steen Vohlander er fra Århus og har gået på Marselisborg Gymnasium. Siden studerede han på Aarhus Universitet. To år senere kom han til Mat Dania, hvor han har været siden. Han er glad for sport og er desuden et aktivt medlem af Himmerlands Saluteringslaug.

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Frank Halvorsen, Bandsholmvej 45, Grårupgårde, torsdag, 25. februar.

Færdselsindsats VESTHIMMERLAND: Politiet har de seneste dage været ude på såkaldt færdselsindsats i Vesthimmerland. Der er skrevet ni færdselssager. Det handler om alt fra kørsel uden kørekort, over for høj hastighed, til at tale i håndholdt mobil. Alle forhold udløser en bøde, men ingen af de ni forhold betød et klip i kørekortet.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

Ugens portræt

24. FEBRUAR 2021

Sidste dag efter 33 år i køkkenbutik Efter 33 år med køkkener og hvidevarer i Aars takker John Jørgensen af, når han torsdag, 25. februar har sidste arbejdsdag i Svane Køkkenet. Han har solgt sin andel i Hvidt & Frit og Svane Køkkenet på Løgstørvej i Aars, og går på efterløn for at få mere tid til familie, venner og ikke mindst børnebørnene. Vejen til Aars er gået fra Odense over Herning, Overlade og Farsø. Odense er fødebyen, hvor John Jørgensen, der fylder 63 år mandag, 1. marts, boede i to år, inden forældrene rykkede til Herning. John Jørgensen gik i skole, spillede badminton, bordtennis og fiskede ved forældrenes sommerhus ved Skjern Å. Efter folkeskolen gik han på handelsskole, og hos lærepladsen Herning Tømmergård, blev der solgt køkkener. I de to år var John Jørgensen i Vesthimmerland næsten hver weekend for at besøge kæresten Dorthe i Vilsted. De havde mødt hinanden på en ferie i Kruså, og hendes forældre syntes, hun havde fundet en flink fyr, så han boede hos dem. Efter læretiden flyttede parret sammen i Vilsted, hvor svigerfar gav dem en fornuftig husleje. Den nu 20-årige John Jørgensen fik job i et DLG byggemarked i Overlade, indtil det lukkede efter et par år. Han fik job hos en maskinhandler, men ville gerne tilbage til at handle med køkkener. Han søgte og fik jobbet som leder af køkkenafdelingen i Ebbesøs Tømmerhandel i Farsø, og salget gik så godt, at han efter et par år ansatte en sælger mere. Det blev Lars Jacobsen, og sammen drev de køkkenafdelingen. Jobbet var selvstændigt, så de to fandt ud af, at de ville åbne en butik sammen. Med god hjælp til at komme i gang kunne de i 1988 åbne butik ved Hjortkjærsvej i Aars. Der blev arbejdet i mange timer, men succesen kom, og i 1994 byggede de forretningen ved Løgstørvej, og har siden udvidet to gange. Nu siger John Jørgensen farvel. I stedet vil han

Abonnementspris: 800,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition

John Jørgensen.

bruge mere tid på golfbanen i Løgstør og sammen med Dorthe og resten af familien. De blev gift i 1987 og byggede hus på Lucernevej i Løgstør, hvor de stadig bor. Døtrene Malene og Annekathrine er flyttet hjemmefra, men kommer ofte på besøg og har de tre børnebørn på otte, seks og snart et år med. De er selvfølgelig verdens dejligste børnebørn, og når de besøger morfar, skal der bages, for de elsker hans friskbagte franskbrød. Der bliver spillet ludo og lagt puslespil, og John Jørgensen benytter sig fuldt ud af bedsteforældres ret til at forkæle. Der var perioder i arbejdslivet, hvor tiden til familien var knap. Konen Dorthe var en stor støtte, og nu er det Johns tur til at stå klar med maden, når hun kommer hjem fra arbejde. Og så vil han se tilbage på barndommen og begynde at fiske igen, denne gang ved hans eget sommerhus ved Lendrup Strand. I det hele taget har John Jørgensen det godt med at skulle på efterløn og få mere tid til familien og de rejser, som han og Dorthe gerne vil på. De nåede lige 25 dage i Australien og på krydstogt ved New Zealand inden Corona ramte, og de vil afsted igen. Men i år bliver ferien med alle børn, svigerbørn og børnebørn i sommerhus i Danmark, hvor John Jørgensen ikke længere skal tænke på køkkener, medmindre der skal bages franskbrød.

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 25 17 70 65 E-mail: olsen4@email.dk


24. FEBRUAR 2021

Byen Aars har det... Af Thorkil Christensen, redaktør Mange af os orker ikke mere snik-snak om Corona, genåbning eller mangel på samme. I stedet finder vi på andre sysler, f. eks. en travetur i den friske luft, hvor vi sandsynligvis ikke direkte mødes med andre, men dog - på afstand - hilser pænt på dem man møder og går forbi... Sådan en tur var jeg på i søndags, og vejret var perfekt - solskin og 10-11 grader. Det blev en øjenåbner af de helt store. Jeg opdagede, at Aars har det... Eller rettere, at Aars stadig har det! Begrebet ”Aars har det...” blev lanceret af handelsstandsforeningen tilbage i 1970erne og blev med fotohandler Arne Nielsen i spidsen en bragende succes. Aars Handelsstandsforening ville signalere, at man ikke behøver at køre til andre byer for at handle, for Aars har det... Der blev fremstillet streamers til bilernes bagrude - hvide streamers med et rødt hjerte og teksten Aars har det... Min lille Morris Mascot kørte dengang i årevis med dette reklameslogan for Aars i bagruden - det blev til mange tusinde kilometer, og stor opmærksomhedsværdi. Nu har Aars det igen! I 1970erne voksede boligområderne ud af Aars by, og takket være dygtige og fremsynede kommunale planlæggere blev der anlagt et stisystem, så man hurtigt til fods eller på cykel kan komme fra et yderområde til centrum - på sikker vis til skole eller børnehave - eller ind til byen for at handle. I søndags, i det fine vejr, genopdagede jeg dette stisystem, som nu også omfatter Tvebjerg, den gamle pilepark og det forhenværende Aars Renseanlæg: som blev fodret med blodigt spildevand og døde rotter fra Slagteriåen. I flere år sendte dette anlæg en duft (læs: hørm) ud over store dele af sydbyen til stor forbandelse for de som havde købt eller opført parcelhus ved Park Alle, Sdr. Boulevard og i præstekvarteret omkring Peder Stubsvej. I dag er renseanlægget lukket ned og afløst af en skøn rislen i åen, så man kan bevæge sig fra Peder Stubsvej over en træbro og via en smuk sti til Tvebjerg, som i gamle dage var populær som kælkebakke, til tøndeslagning og som ramme for de oprindelige friluftsspil som publikum fra Aalborg kom rejsende med tog til Aars for at opleve. Pileparken blev i 1990erne anlagt som et beskæftigelsesprojekt med havebrugskonsulent Jørgen Gjesing som idemand og beskæftigelseskonsulent Jørgen Justesen som drivkraft. Pil i alle afskygninger blev plantet af folk som havde brug for et job. Desværre blev der sløjet af med pasningen af området, og det hele groede til. Siden er der på ny kommet skik på området, som i dag er en naturperle med et smukt stianlæg, der kan give områdets brugere oplevelser og sætte tanker i sving. Vi ved, at der er planer om en såkaldt hjertesti, men også at Tvebjergs Venner gør en stor indsats for at holde området intakt. En privat investor har betalt for et madpakkehus, der er bygget offentligt toilet og anlagt en lille p-plads. Forleden havde jeg besøg af en bekendt, som efter mange år i Hobro er flyttet til Aars. I Hobro havde vi ingen stiforbindelser på tværs af byen - det er der i rigt mål i Aars. Det er dejligt, sagde han med begejstring i stemmen. Vi kan kun give ham ret, og endnu engang konstatere, at ”Aars har det...”

Aars Avis

BEKENDTGØRELSER Hjertelig tak for venlig deltagelse ved

Min elskede mand Vor kære far, svigerfar, farfar og morfar

Gert Carøe * 2. juli 1955 er stille sovet ind Aars, den 17. februar 2021 I hjertet gemt, men aldrig glemt

Bisættelsen finder sted fra Aars Kirke fredag den 26. februar kl. 11.00 I stedet for evt. påtænkte blomsterhilsner kan man efter Gerts ønske, give et beløb til en mindesten.

Vor kære svoger, onkel og gode ven

Gert Carøe er stille sovet ind

Aars, den 17. februar 2021 Med tak for gode minder

Jan og Susanne Ole og Lotte Niecer med familie

AARS: Den lange nedlukning af butikker, frisører og meget andet har medført, at Frisør Ertmann i Aars må lukke. 9. februar måttet Dennis Ertmann Pedersen, der har drevet virksomheden Ertmann & VP, Himmerlandsgade 87, indgive konkursbegæring. Få dage

bisættelse fra Aars Kirke Tak for de smukke blomster. Tak til Palliativ afd. i Farsø, naboer og venner for støtte og omsorg i en svær tid.

Familien

AARS KIRKE

AARS KIRKES

AKTIVITETSKALENDER ● 28/2 kl. 9.30 Gudstjeneste v. Lone Primdahl Dolmer ● 7/3 kl. 9.30 Gudstjeneste v. Sara Schouby Gudstjenesten d. 28. er kort, uden fællessang og med max. 42 deltagere grundet de nuværende restriktioner. Se mere på www.aarskirke.dk

Gudstjenester

i Skivum, Giver og Blære sogne i marts 2021

● 7. marts 3. s. i fasten kl. 9.30 i Blære JT ● 14. marts Midfaste kl. 9.30 i Skivum ● 21. marts Maria Bebud. kl. 10.30 i Blære ● 28. marts Palmesøndag kl. 10.30 i Giver Skivum, Giver og Blære Menighedsråd

ET RIGTIG GODT TILBUD... Vores kære farbror

Mads Christian Rask * 30. maj 1931 er stille sovet ind Hornum, den 22. februar 2021

Familien Begravelsen finder sted fra Ulstrup Kirke lørdag den 27. februar kl. 11.00 for inviterede i Kirke

KOPI-PAPIR til private og erhverv

TAK EFTER DØDSFALD

Hjertelig tak Johannes’

efter meddelte frisøren, at forretningen måtte opgive kampen om at få en normal drift efter Covid-19. Det er ikke lykkedes Aars Avis at få kontakt til Dennis Ertmann Pedersen, for at høre om der er chance for en rekonstruktion af virksomheden. Ertmann & VP var, ud over at klippe folk, også kendt for at levere touperer af alle slags.

Oda Kristine Sauers

Irene Dennis, Juliana, Jonathan og Alice Børnebørn

En stor og dybfølt tak til alle, der på forskellig vis har været os til hjælp og trøst under

Frisør i Aars gået konkurs

SIDE 3

lange sygdom, ved hans død og begravelse. Tak for blomster og tak for de 18.125 kr. til Folkekirkens Nødhjælp. Tak for besøg, SMS’er, telefonhilsner og alt godt. Tak til FDF’erne. En særlig tak til hjemmeplejen for dygtig, venlig og respektfuld pleje og omsorg - altid med smil og varme. På familiens vegne Kirsten Madsen

www.aarsfrikirke.dk

Kan også fås i A3

En pakke A4 (500 ark)

En kasse A4 (2500 ark)

40,- 180,Priserne er inkl. moms

Aars Bogtryk & Offset Himmerlandsgade 150 - 9600 Aars - Tlf. 98 62 17 11


Aars Avis

SIDE 4

24. FEBRUAR 2021

BEKENDTGØRELSER Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Jutlander Bank A/S Jutlander Bank A/S afholder ordinær generalforsamling. Grundet gældende restriktioner for forsamlinger i forbindelse med COVID-19 bliver generalforsamlingen afholdt som en fuldstændig elektronisk generalforsamling uden mulighed for fysisk deltagelse torsdag den 18. marts 2021 kl. 15.00. Deltagelse sker via en generalforsamlingsportal, som kan tilgås via www.jutlander.dk.

Dagsorden 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Bestyrelsens beretning om bankens virksomhed i det forløbne år Fremlæggelse af revideret årsrapport til godkendelse Vedtagelse af fordeling af overskud eller dækning af underskud i henhold til den godkendte årsrapport Vejledende afstemning om godkendelse af vederlagsrapporten Godkendelse af vederlagspolitik for Jutlander Bank A/S Godkendelse af bestyrelseshonorar for 2021 Valg af medlemmer til repræsentantskabet Valg af revisor Bemyndigelse til opkøb af egne aktier Forslag om vedtægtsændringer: Bestyrelsen foreslår, at bankens vedtægter ændres, således at ”Sparekassen Hobro Fonden” ændres til ”Jutlander Fonden Hobro” i vedtægternes punkt 5.4 (b), 6.1, 14.2 og 14.3 Bemyndigelse til dirigent Eventuelt

Aktiekapitalens størrelse og aktionærernes stemmeret Bankens aktiekapital på nominelt 85.966.790 DKK er fordelt på 8.596.679 aktier á 10 DKK. Hvert aktiebeløb på 10 DKK giver én stemme, dog kan der for aktier tilhørende samme aktionær maksimalt afgives stemmer svarende til 5% af den samlede aktiekapital. Der henvises i øvrigt til bankens vedtægter punkt 12. Aktionærer, der besidder aktier i banken på registreringsdatoen torsdag den 11. marts 2021, har ret til at deltage i og stemme på generalforsamlingen. De aktier, aktionæren besidder, opgøres på registreringsdatoen på baggrund af notering af aktionærens aktier i ejerbogen samt meddelelser om ejerforhold, som banken har modtaget med henblik på indførsel i ejerbogen. Deltagelse er endvidere betinget af, at aktionæren har tilmeldt sig generalforsamlingen som beskrevet nedenfor. Tilmelding til generalforsamling og information om deltagelsen Aktionærer, der ønsker at deltage i den elektroniske generalforsamling, skal tilmelde sig senest fredag den 12. marts 2021 kl. 23.59. Den samme frist gælder, hvis aktionæren ønsker at deltage ved fuldmægtig. Tilmeldingen kan gøres via bankens hjemmeside jutlander.dk eller ved personlig eller skriftlig henvendelse til en af bankens afdelinger. En aktionær eller dennes fuldmægtig kan endvidere deltage i den elektroniske generalforsamling sammen med en rådgiver, forudsat at der rettidigt tillige er anmodet om adgangskort for rådgiveren. Deltagelse i generalforsamlingen vil finde sted via en generalforsamlingsportal, der er faciliteret af VP Securities A/S, og som kan tilgås via jutlander.dk. Generalforsamlingsportalen kan tilgås via smartphone, tablet eller computer. Når generalforsamlingsportalen skal tilgås, skal aktionæren logge ind via anvendelse af NemID, hvorefter aktionæren får adgang til at deltage i generalforsamlingen, herunder tilgå billede og lyd samt mulighed for at stille spørgsmål og stemme. For at lette den praktiske afvikling af generalforsamlingen, opfordrer banken dog til, at aktionærerne forinden generalforsamlingen afgiver brevstemme eller giver fuldmagt til bestyrelsen. En aktionær, der afgiver brevstemme eller fuldmagt, kan deltage i generalforsamlingen uden stemmeret. Hver aktionær er ansvarlig for at sikre, at aktionæren har en smartphone, tablet eller computer med en Evergreenbrowser (Edge, Chrome, Firefox eller Safari), og at aktionæren på tidspunktet for generalforsamlingen har en tilstrækkelig og funktionsdygtig internetforbindelse.

Bestyrelsen

På bankens hjemmeside jutlander.dk findes yderligere information om minimumskrav til de anvendte elektroniske systemer samt oplysninger om fremgangsmåden i forbindelse med elektronisk deltagelse. Da afstemning og kommunikation på generalforsamlingen foregår elektronisk, kan der opstå forsinkelser på de elektroniske linjer. Banken påtager sig ikke ansvar for, at en aktionærs spørgsmål eller afgivne stemmer fremkommer rettidigt til at blive taget i betragtning ved det relevante dagsordenspunkt. Fuldmagt og brevstemme På Jutlander Banks InvestorPortal kan aktionærer via jutlander.dk afgive fuldmagt og brevstemme elektronisk ved anvendelse af NemID. Ønsker du som aktionær ikke at afgive fuldmagt eller brevstemme elektronisk, kan du hente blanketterne på jutlander.dk. Den underskrevne blanket skal sendes til VP Investor Service A/S, Weidekampsgade 14, 2300 København S pr. post eller på mail til vpinvestor@vp.dk. Fuldmagten skal - uanset om den afgives elektronisk eller sendes pr. brev - være VP Investor Service A/S i hænde senest fredag den 12. marts 2021 kl. 23.59, og brevstemmen skal være VP Investor Service A/S i hænde senest onsdag den 17. marts 2021 kl. 12.00. Yderligere oplysninger Indkaldelsen med dagsordenen og de fuldstændige forslag, oplysninger om det samlede antal aktier og stemmerettigheder på datoen for indkaldelsen, årsrapport for 2020, vederlagsrapport for 2020, vederlagspolitik samt formularer til brug for afgivelse af brevstemme eller fuldmagt vil være tilgængelig på bankens hjemmeside, jutlander.dk senest tirsdag den 24. februar 2021. Oplysningerne kan tillige rekvirereres i bankens afdelinger. Spørgsmål fra aktionærerne Aktionærer kan stille spørgsmål til dagsordenen eller til dokumenter mv. til brug for generalforsamlingen ved skriftlig henvendelse til Jutlander Bank A/S, Markedsvej 5-7, 9600 Aars. Persondata For nærmere information om Jutlander Banks behandling af persondata i forbindelse med generalforsamlingen henvises til persondatapolitik for aktionærer, som er tilgængelig på bankens hjemmeside: jutlander.dk/ persondata.

BRUGBARE EFFEKTER MODTAGES Møbler, nips, køkkengrej, bøger, tøj m.m. Jernbanegade 1 B • Hornum • tlf. 91 16 89 53 Åben: Man.-fre. kl. 13-17 • lør. kl. 10-13

Advokatvagt i Aars

Advokatvagten yder gratis vejledning den første hverdags-torsdag i hver måned i tidsrummet kl. 16.00-17.00. • Advokatvagten har til huse hos Advokatfirmaet Himmerland ApS, Kirkegade 1, 9600 Aars. • Advokatvagten foretager mundtlig rådgivning og kan kun benyttes ved personlig henvendelse.

Vestre Boulevard 7 . 9600 Aars Tlf. 99 66 70 00 www.vesthimmerland.dk

MEDDELELSER

Grundlovsceremoni for nye statsborgere Vesthimmerlands Kommune holder Grundlovsceremoni torsdag den 15. april kl. 15.30. på Rådhuset i Aars. Læs mere og tilmeld dig inde på https://www.vesthimmerland.dk/grundlovsceremoni

Pulje på 800.000 kr. til fremme af turisme langs Limfjorden 2021 Puljen er åben for aktiviteter og lignende, der kan fremme turismen og øge antallet af gæster og besøgende. Puljen støtter bredt, men aktiviteter og lignende skal være turismerelateret. Der er visse kriterier, ansøgningen skal indeholde. Ansøgningsfristen 15/3-2021. Læs mere under nyheder på http://vesthimmerland.dk/puljetilatfremmeturisme og på kommunens facebook.

Tilskud til frivilligt socialt arbejde Frivillige sociale organisationer og foreninger mv. som virker inden for reglerne i Lov om Social Service § 18, har mulighed for at søge om tilskud i form af § 18 midler. Læs mere på https://vesthimmerland.dk/paragraf18midler Ansøgningsfrist er den 8. marts 2021.

Udbud af sportsudstyr Vesthimmerlands Kommune udbyder i fællesskab med Jammerbugt Kommune, Frederikshavn Kommune, Thisted Kommune, Morsø Kommune og Hjørring Kommune en rammeaftale på levering af sportsudstyr. Frist for modtagelse af tilbud via Comdia er den 11. marts kl. 9.00 https://www.comdia.com/morsoekommune/ tenderinformationshow.aspx?Id=67675

BOGTRYK/OFFSET 98 62 17 11


24. FEBRUAR 2021

Aars Avis

Kære John Tusind tak for ”kampen” gennem 33 år. Nu er tiden kommet til at den ”gamle” skal holde lidt fri. Vi glæder os på dine vegne til, at du får mere tid sammen med familien, - og der bliver nok også lidt ekstra tid på golfbanen! Du vil blive savnet i butikken og der er ALTID kaffe på kanden!

De bedste hilsner Svane Køkkenet Aars & Hvidt og Frit Vesthimmerland

SIDE 5


Aars Avis

SIDE 6

Jutlander Banks regnskab er lidt over forventning Men aktieudbyttet sænkes for at tilgodese Finanstilsynets ønsker om tilbageholdenhed

Derfor har vi med det, der hedder ”et ledelsesmæssigt skøn”, forøget vores nedskrivninger i 2020 med 89 millioner kroner. For god ordens skyld, understreger Per Sønderup og tilføjer: Vi håber det bedste for vores kunder, men må være forberedte på det modsatte.

God gænge

Ordførende direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup, glæder sig over, at banken er kommet bedre ud af 2020 end forventet.

AARS: Jutlander Bank landede et overskud før skat på 282 mio. kr. - Det er et resultat, vi kan være meget tilfredse med, konstaterer ordførende direktør i Jutlander Bank, Per Sønderup, der netop har offentliggjort bankens årsrapport for 2020. Jutlander Bank præsenterer et årsresultat for 2020 på 282 millioner kroner før skat. Resultatet overgår bankens egne forventninger, som oprindeligt - før coronaens indtog - lød på

mellem 225 og 275 millioner kroner. Efter skat lander resultatet på 230 millioner kroner. - Sammenlignet med 2019 er vores resultat ganske vist faldet, og det var helt forventeligt. Blandt andet blev 2019-resultatet trukket op af en ekstraordinær kursgevinst, da vi solgte en stor aktiepost i Sparinvest. Salget har selvfølgelig også reduceret vores udbytte fra sektoraktier, forklarer di-

Malermester BERIT ASP MADSEN Hjortkjærsvej 11

TLF. 22 72 46 11

rektøren. Et andet forhold, der løftede 2019-resultatet ekstraordinært, var en række tsunami-store konverteringsbølger i løbet af året. Bølgerne betød en særlig høj indtjening på gebyrsiden i 2019. - Alt dette var vi naturligvis klar over, da vi gik ud af 2019 og skulle lægge budget for 2020. Derfor er det tilfredsstillende, at vores resultat endte med at overgå vores oprindelige forventninger - også selv om der i mellemtiden kom en pandemi ind over, uddyber han.

Covid-19 Covid-19 betød nemlig forøgede udgifter for Jutlander Bank i 2020. Indirekte.

- Vi måtte i 2020 stort set ikke indkassere tab som følge af corona-pandemien. Ganske få privatkunder er til dato blevet ramt alvorligt på pengepungen. Når det gælder erhvervskunder, ligger en stor del af vores udlån i landbruget, som ikke er ramt. Og det samme gælder mindre, selvstændigt erhvervsdrivende såsom håndværkere, der ikke har haft mindre travlt under pandemien … ofte tværtimod, forklarer Per Sønderup. - Men logisk set må vi forudse, at nogle kunder, som for eksempel ikke dækkes af de statslige hjælpepakker på den lange bane, vil blive ramt på økonomien.

Jutlander Bank er i øvrigt inde i en god gænge, fremgår det af årsrapporten. Banken tiltrækker mange nye kunder, både i sine oprindelige og i sine nye afdelinger, og banken oplever vækst i sit samlede forretningsomfang; summen af indlån, udlån, værdien af kundernes depoter og værdien af de realkreditlån, som banken formidler. Kundetilgangen i 2020 talte 9.697 nye kunder, og det samlede forretningsomfang inklusive realkredit steg i løbet af året med 7,5 procent til 79,1 milliarder kroner. Alligevel stiger bankens nettorenteindtægter kun med fire millioner kroner fra 387 millioner i 2019 til 391 millioner i 2020. - Vores udlån faldt i 2020. Det kan forklares med tre tendenser i tiden, siger Per Sønderup: - Der er lavt træk på kreditterne, da landbruget er i en gunstig situation, og så har mange erhvervsvirksomheder fået statslige hjælpepakker. Og mange privatkunder er begunstiget af stigende ejendomspriser og har dermed kunnet omlægge banklån til realkreditlån. Værdien af kundernes realkreditlån, formidlet gennem Jutlander Bank, steg med 3,2 milliarder

www.maleraars.dk

Brug din advokat til: Rasmus Moesgaard Advokat

Peter Moesgaard Sørensen Advokat

Retssager / incasso Dødsboer / privat skifte Testamente Familieretsager Byggeri / handel eller Tvister om ejendom

Engvej 2 • 9640 Farsø • Telefon 98 63 26 88 Hobrovej 58 • 9000 Aalborg • Telefon 71 96 91 00 www.advokatmoesgaard.dk • post@advokatmoesgaard.dk

Din lokale VVS’er

Vand - Varme - Gas - Olie - Varmepumper Industrivej 2b, 9640 Farsø Tlf.: 9863 3022 info@abpvvs.dk | www.abpvvs.dk

Beboerne på Plejecenter Solvang slog katten af tønden, og selvom kræfterne ikke er de samme som i ungdommen, blev der kåret en kattekonge og dronning.

Fastelavn fejret på Solvang i Aars AARS: 15. februar var det fastelavnsmandag på Plejecenter Solvang i Aars. På denne mandag plejer beboerne at have et dejligt og hyggeligt besøg af Børnehaven Markvænget, men det kunne ikke lade

sig gøre i år på grund af Corona-restriktioner. I stedet tog personalet initiativ til udklædning og tøndeslagning. Der blev købt tønder, som blev pyntet og samtidig blev der kreeret flotte

fastelavnsris. Selve tøndeslagningen foregik i hver bo enhed. Der var en del medarbejdere og nogle enkelte beboere, der havde været i udklædningskassen. Det skabte stor morskab, og især var det svært at genkende hinanden. Der blev slået til tønden, så godt som kræfterne rakte, og det endte med, at der blev kåret en

24. FEBRUAR 2021

kroner i løbet af 2020 til 36,6 milliarder ved udgangen af året. Bankens udlån faldt i samme periode med 600 millioner kroner til 8,5 milliarder kroner pr. 31. december 2020.

Udbytte Bestyrelsen for Jutlander Bank foreslår generalforsamlingen, der holdes digitalt torsdag, 18. marts, at udlodde et udbytte på tre kroner pr. aktie. Hvis generalforsamlingen tilslutter sig forslaget, vil der af årets overskud på 229,8 millioner kroner blive udbetalt 25,8 millioner som udbytte, 1,8 millioner i rente til hybrid kernekapital, mens 202,2 millioner kroner lægges oven i egenkapitalen. - Da to tredjedele af aktierne i Jutlander Bank er ejet af lokale, velgørende fonde, vil den største del af udbyttet til aktionærerne, i underkanten af 17 millioner kroner, vende tilbage til de ejerfonde, der støtter almennyttige formål i de områder, hvor banken har genereret sit overskud, påpeger Per Sønderup. Soliditet Med årets overskud ender Jutlander Banks egenkapital ved udgangen af 2020 på over 3,4 milliarder kroner mod 3,3 milliarder et år tidligere. - Selv om vi har et pænt overskud for 2020, så sænker vi aktieudbyttet til tre kroner pr. aktie fra fire kroner året før. Dermed følger vi Finanstilsynets henstilling til alle pengeinstitutter om at være tilbageholdende med at udbetale udbytte på grund af Covid-19, siger Jutlander Banks ordførende direktør. kattekonge og dronning. Til sidst blev der serveret godter og flødeboller, som blev nydt med et glas portvin eller en Bailey. - Så selv om det foregik lidt anderledes i år, fik vi en festlig og hyggelig formiddag, siger centerleder Eva Grøn. Dagens eftermiddagskage var hjemmebagte fastelavnsboller. Det kan være svært, at finde noget at glæde sig over i disse lidt trange tider, men Solvangs Venner forsøger hele tiden at finde på noget at glæde husets beboere med. De havde fredag op til fastelavn bestilt fastelavnsboller til beboere og personale. Byens Blomster sendte flotte buketter til plejehjemmet, og det skabte stor glæde. - Jeg er virkelig taknemmelig over personalets kæmpe engagement for at give beboerne en god hverdag, og samtidig glæder jeg mig over, at der nu igen er lukket op for besøg til beboerne, siger Eva Grøn.


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 7

MANDAG - SØNDAG 7 - 22 Pepsi Cola, Pepsi Max, Kondi 1,5 liter Frit valg

775

PR. STK.

Ved køb af flere end 6 stk. pr. kunde pr. dag er prisen 15,50 pr. stk.

+ pant

5,17 pr. liter

Karat kaffe 400 g

PR. STK.

Ved køb af flere end 6 stk. pr. kunde pr. dag er prisen 36,95 pr. stk.

18

47

46,18 pr. kg

Bananer

KOBMANDEN FYLDER 50 AR O

TORSDAG 25. FEBRUAR

DET SKAL FEJRES - DERFOR DISSE 3 TILBUD MED

50%

Ved køb af flere end 20 stk. pr. kunde pr. dag er prisen 2,00 pr. stk.

PR. STK.

Der tages forbehold mod leveringssvigt, afgiftsstigninger, udsolgte varer, billed- og trykfejl.

Frank Halvorsen

1.-

GÆLDER FRA ONSDAG 24. FEBRUAR TIL LØRDAG 27. FEBRUAR GÆLDER SÅ LÆNGE LAGER HAVES...

AARS Søndergade 36, Aars • Tlf. 98 62 36 13

Følg os på facebook


Aars Avis

SIDE 8

24. FEBRUAR 2021

16 år med fremgang for Rema-købmand i Aars Frank Halvorsen fejrer sin 50 års fødselsdag med 50 pct. rabat på udvalgte varer i butikken Af Ture Damtoft AARS: Købmand Frank Halvorsen i Aars kan torsdag, 25. februar fejre 50 års fødselsdag og se tilbage på uafbrudt fremgang. Den aktive og særdeles arbejdsomme købmand kom til Rema 1000 i Aars for 16 år siden - efter fire år i Kjellerup. I årenes løb er omsætningen gået op og op og var i 2020 på 123 millioner kroner. Det er helt i top for supermarkedskæden, på trods af, at butikken i Aars ikke arealmæssigt hører til de største. For fire år siden fik købmanden følgeskab af makkeren Anders Henningsen, og han har ikke andet end rosende ord til overs for Frank Halvorsen. - Frank har været med fra den spæde start, og har bygget det op stille og roligt. Han har om nogen brandet Rema 1000 i Aars, hvor han har sat sit tydelige præg på butikken.

Stor drivkraft Har har en stor drivkraft, det er salg, salg, salg. Han har aldrig været bleg for at køre gode tilbud, og vi fejrer da også hans fødselsdag med at give hans alder

i rabat på nogle varer, siger Anders Henningsen. De flotte resultater i butikken år efter år kommer ikke uden en masse kunder. Og mange kunder er ensbetydende med slitage i butikken. Rema 1000 i Søndergade har derfor fået en overhaling, så den viser det nye koncept med farvekoder til de forskellige afdelinger. Der er kommet nyt lys, nye pålægskølere, og i loftet er der fjernet en masse kabelbakker, så butikken er blevet mere lys og åben. Loftet får også en gang maling, og hele butikken får nye farver, fordi Rema 1000 lancerer en ny indretningsprofil, hvor de faste blå bliver ”blødt op”, og suppleres af forskellige farver i de forskellige afdelinger. Slagterrummet er nedlagt, og så er der indrettet køler/fryserum, så varelageret kunne udbygges. Udenfor er bygningen shinet op. Der er indrettet en varegård til affald og afleverede flasker, så det ikke er iøjnefaldende, og endelig er taget blevet renoveret. - Butikken og bygningen var godt slidt efter Franks mange år på posten, så den trængte til en overhaling. Det var vo-

HIMMERLANDS BOXRUM Self storage: Depotrum, lagerrum og arkivrum

8-55 M

3

• Klimareguleret og skadedyrssikret • Alarm og videoovervågning • Elektronisk adgangskontrol

Hjortkærsvej 7, 9600 Aars - Tlf. 50 86 99 94

www.himmerlands-boxrum.dk

UDFØRER ALT INDENFOR BYGGERI :: Nybygning, Tilbygning & Ombygning :: Jord/kloak, Beton & Murerarbejde :: Badeværelser :: Alt i reparationsarbejde :: Total entrepriser For personlig rådgivning kontakt Edi Elkjær Tlf.: 20 99 10 93 eller Henning Elkjær Tlf.: 20 99 10 92

Hvidkildevej 9 :: Mejlby :: 9610 Nørager

Tlf. 98 65 10 92 www.elkjaer-as.dk

LECA - FUNDA BLOKKE Fab rik spr ise r Direkte salg til erhverv og private

Havefliser Belægningssten

Simested Cementstøberi Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45

se meget mere: www.simested-cement.dk

Rema 1000 i Aars har så mange kunder, at omsætningen er en af de højeste i supermarkedskæden.

for ham. De kan få en snak med Frank, og måske også lidt sjov. Der er altid et go’morgen til alle og et stort hej til både personale og kunder, og det smitter selvfølgelig af på personalet. Selv når han har en af de sjældne dårlige dage, som vi alle kan have, så tror jeg ikke, kunderne kan mærke det,

res tur, og det er dejligt. Vi har et super opland, og det er selvfølgelig fordi, Aars er en god handelsby. Det tror vi på fortsætter, siger Anders Henningsen. Han roser Frank Halvorsen for godt købmandsskab. - Det handler om at sælge billigt og sælge en masse varer, og det gør Frank godt. Jeg tror, kunderne er glade

for han er professionel til fingerspidserne, siger Anders Henningsen. Privat bor Frank Halvorsen med sin kone i Haubro. Her bruger han fritiden med familien, til at cykle Himmerland tynd, eller på sin ”home-trainer” cykel, så han kan cykle Tour de France sammen med en masse andre.

Købmand Frank Halvorsen.

Der bliver brugt meget tid på arbejdet, nogle gange også i privaten, men når der er ferie, er det familietid. - Når Frank har ferie, så holder han ferien, og så er det tiden sammen med familien der er vigtig. De vil rigtig gerne rejse, og det gør de igen, når Coronaen tillader det, siger Anders Henningsen.

Vesthimmerland:

Kommunen har god likviditet Af Ture Damtoft VESTHIMMERLAND: Kommunekassen i Vesthimmerland er godt polstret, men regningerne kommer. Det er dog regninger, som administrationen har budgetteret med. Ved udgangen af 2020 var der godt 152 mio. kr. i likviditet i kommunens budget. Væsentligt højere end de knap 120 mio. kr. der var budgetteret. På baggrund af budgetopfølgningen i september forventede de forskellige udvalg, at der i alt overføres 61 mio. kr. til 2021. Dette beløb inkluderer de afsatte 25 mio. kr. til et nyt svømmecenter i Aars. Hertil kommer 28 mio. kr. fra ikke anvendte drifts- og anlægsmidler i 2020. Likviditeten har i 2020 været påvirket af Coronasituationen. Kommunen har i løbet af 2020 haft udgifter hertil for 20 mio. kr. Kompensation fra staten udgør ca. 8,5 mio. kr., som blev modtaget i fjerde kvartal sidste år. Hertil kommer merudgifter til overførselsudgifter og andet på ca. 40 mio. kr. Vesthimmerlands Kommune modtog i sep-

Vesthimmerlands Kommunes likvider ligger højere end budgetteret ved udgangen af 2020 grundet overførsler fra 2020 og endnu ikke forfaldne udgiftsposter.

tember en midtvejsregulering fra staten på ca. 50 mio. kr.

Betaling straks Endelig har kommunen som følge af Corona-situationen fremrykket betalinger til leverandørerne, så fakturaer er ekspederet til betaling straks efter bilagsbehandling. Den praksis gælder fortsat her i 2021. Den nye ferielov har medført, at der er opspa-

ret mellem 10 og 15 mio. kr. Det er feriepenge, som normalt ville være udbetalt til fratrådte medarbejdere, men som i stedet nu ligger i kommunens kasse, og som skal indbetales til den nye feriefond i tredje kvartal. Om kassebeholdningen siger borgmester Per Bach Laursen (V): - Vores likviditet har aldrig været bedre, også selv om vi fratrækker de udgifter, som vi ved kommer. Vi har prø-

vet det modsatte, og det har jeg ikke lyst til igen. Det er først ved udgangen af det her kvartal, at vi skal gøre op med os selv, hvor meget lån vi vil tage hjem til alle de projekter, vi har aftalt for 2021. Det er omkring 30 mio. kr., og vi skal lige huske, at vi afdrager ca. 60 mio. kr. på gæld, men der kommer så også løbende penge ind, og jeg er selvfølgelig glad for at have penge i kassen, siger Per Bach Laursen (V).


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 9

Studenterhuerne skal nok lyse op igen til sommer.

Vesthimmerlands Gymnasium & HF i Aars:

Vi strækker os langt for at kunne åbne igen Af Ture Damtoft AARS: - Eleverne trænger til at komme tilbage, og vi vil strække os langt. Det er klart det sundhedsmæssige, det står og falder på. Der skal findes løsninger, og ansvarsfordelingen skal afklares, siger rektor for Vesthimmerlands Gymnasium og HF i Aars, Jette Rygaard. Sundhedsminister Pernille Rosenkranz Theils (S) udmelding om, at en genåbning for de store klasser i folkeskolen, efteruddannelser og ungdomsudannelser afhænger af, at elever og lærere kan blive testet to gange ugentligt, kræver planlægning - også på gymnasiet i Aars. Uanset hvordan det skal planlægges, kan en løsning findes, og en delvis genåbning er bedre end ingenting,

mener rektor. Kontorpersonalet på skolen har ikke set eleverne siden 16. december. - Vi sidder to på kontoret, og vi er vant til summen af liv, og at eleverne kommer hele tiden. Det savner vi, siger sekretær Dorthe Kjærgaard.

Kender ikke klassen Eleverne har ikke set hinanden længe - og for 1.G. har nedlukningen betydet, at eleverne stort set ikke kender hinanden. - Det er klart, afgangsklasserne skal prioriteres, men alle årgange trænger til at kunne komme i skole igen. 1.G.erne kom først i deres klasser 1. november efter et tre måneders grundforløb. Så blev de sendt hjem i december; de kender jo stort ikke deres klasser, siger Jette Rygaard, der understreger vigtigheden af det sociale

aspekt som en vigtig understøttende faktor for det faglige. For at kunne få det sociale liv løftet i fagligheden og samtidig opfylde undervisningsministerens betingelse om to tests om ugen pr. elev og lærer vil gymnasiet være så fleksibel som overhovedet muligt - men der er lidt betænkeligheder. Ikke mindst placeringen af et eventuelt testcenter. - Lærere og elever skal være mest muligt i klasselokalet og ikke på et test-center. Jeg så helst en test-kapacitet på eller tæt ved gymnasiet. Lige nu er der for langt til de nærmeste teststeder, og vores elever kan realistisk set ikke blive testet to gange om ugen og så stadig nå undervisningen. Vi er selvfølgelig rigtig fleksible. Kan vi få eleverne tilbage, kan vi

lave om i skemaet, og kan de bare komme tilbage noget af tiden, er det bedre end ingenting, siger Jette Rygaard.

Absolut ideelle vilkår Der er lavet beregninger på, hvor lang tid det vil tage at teste en årgang med 410 elever fordelt på 18 klasser. Lidt mere end halvanden time er tallet, og rektor Jette Rygård medgiver, at det er under absolut ideelle vilkår med testcenter på gymnasiet og alle elever, der møder op til aftalt tid til test, som må tage omkring 30 sekunder. Altså er det nok et lidt for optimistisk regnestykke, der er lavet, og den feedback bliver nu givet til Undervisningsministeriet for at finde en realistisk praktisk løsning. Der er fortsat krav til afstand mellem eleverne, og

derfor forventer Jette Rygård ikke, at alle klasser kan komme tilbage på samme tid. Undervisningen bliver nok en blanding mellem digital og fysisk fremmøde. - Det skal være enten eller for en klasse. Enten digitalt eller fysisk, og så kan det måske laves i rul, så klasserne skiftes til at møde ind. I de eksperimentielle og kreative fag, er det begrænset hvor mange eksperimenter i f. eks. biologi, fysik, kemi man kan lave, hvor meget musik man kan spille, eller billedkunst man kan øve derhjemme. Jeg tror også, det er sværere for eleverne at stille et hurtigt spørgsmål og komme frem med den usikkerhed, der måske er i forhold til læringen, når den foregår digitalt. Derfor vil vi være så fleksible som muligt, for at vi kan få så mange ele-

Få en gratis høretest

- du får svar på kun 15 minutter Hvis din hørelse fungerer fint, tænker du nok ikke så meget på at få den testet. Men vidste du, at et høretab ofte sker gradvist? Det sker så langsomt, at du ikke lægger mærke til det, før det for alvor begynder at genere dig eller dine omgivelser. Måske har du allerede fået bemærkninger fra dine nærmeste om, at du skruer højt op for fjernsynet, eller at du ikke hører, hvad de siger? Vi anbefaler, at du får testet din hørelse én gang om året. Også selvom du synes, du hører godt nok. Derfor inviterer vi dig nu til en gratis og helt uforpligtende høretest i dit lokale AudioNova Hørecenter.

15

Er du forhindret i den nævnte uge, er du stadig velkommen til at ringe til os. Så finder vi sammen et andet tidspunkt, der passer dig. Vær opmærksom på, at besøg i vores hørecentre er underlagt særlige sikkerhedsforanstaltninger pga. Covid-19. Læs mere nedenfor eller på audionova.dk.

Gratis og uforpligtende høretest Dit lokale AudioNova Hørecenter glæder sig til at invitere dig indenfor til en høretest. Du skal blot ringe for at bestille en tid. Og så tager det kun et kvarter for at få indblik i, hvordan det står til med din hørelse.

Nemt, hurtigt – og helt gratis

ST O

P

I perioden d. 8.- 12. marts 2021 tilbyder vi dig en høretest, som kun tager 15 minutter, og du får svar med det samme. Det er gratis, og du skal blot bestille tid i forvejen på tlf. 88 77 82 13.

Rektor Jette Rygaard vil være meget fleksible for at kunne få eleverne tilbage i klasserne, biblioteket, kantine og alle de andre steder, hvor der ikke har været liv siden december.

Gratis høretest den 8.-12. marts

Annonce

Hvordan står det til med din hørelse?

ver tilbage som muligt, og give dem en så normal skolegang som muligt, slutter Jette Rygaard.

min.

Det tager kun 15 minutter – bestil tid i dag:

88 77 82 13

AudioNova Hørecenter Himmerlandsgade 87 9600 Aars

audionova.dk

Rejsen til bedre hørelse starter her. Bestil tid i dag på 88 77 82 13.

Vi holder åbent som normalt

Sikkerhedstiltag mod Covid-19

Fokus på din sikkerhed Vi tager fortsat situationen med Covid-19 alvorligt og følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer for at minimere smitterisikoen for vores kunder og personale. Det betyder bl.a., at dit besøg skal være aftalt på forhånd, og at du skal bære mundbind i vores hørecentre. Oplever du tegn på sygdom, skal du ringe for at lave en ny aftale. Vores personale bærer mundbind, og vi benytter værnemidler og andre former for afskærmning, så tæt kontakt undgås, og vi kan holde den fornødne afstand. Vi udleverer også mundbind til dig. Derudover rengøres udstyr og berøringsflader efter hver kunde. Er du i tvivl om, hvor du kan købe mundbind, eller har du brug for mere information i forbindelse med dit besøg, kan du læse mere på www.audionova.dk/coronainfo. Du er også altid velkommen til at ringe til os.


SIDE 10

Venstre-aktivitet trods restriktioner AARS: På grund af forsamlingsforbud blev Aars Venstres generalforsamling i år afviklet digitalt. I sin beretning glædede formanden Kristian S. Nielsen, Hvorvarp, sig over, at det på trods af Coronaen var lykkedes foreningen at holde en række arrangementer i 2020. Han nævnte blandt andet fejringen af Venstres 150-års jubilæum, som blev markeret på Vesthimmerlands Museum i Aars. Venstres formand Jakob Elleman-Jensen skulle have deltaget i mødet, men blev forhindret på grund af sygdom. I hans sted tog Himmerlandskredsens folketingsmedlem, Marie Bjerre,

over og holdt et indlæg om Venstres 150-årige historie. Derudover pegede Kristian S. Nielsen på, at 2021 er valgår, hvor der er valg til byråd og regionsråd tirsdag, 16. november. Formanden udtrykte håb om, at den aktuelle uro på den landspolitiske scene ikke ville have negativ effekt på de lokale valg. Han var overbevist om at vælgerne ville vide at kvittere for, at de lokale Venstre-byrådsmedlemmer er med til at præge den positive udvikling i Vesthimmerlands Kommune. Til bestyrelsen genvalgtes Søren Vestergaard Andersen, Henrik Andersen, Irene Bæk og Søren Skriver Andersen.

Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

Der var behørig Corona-afstand da Aars Venstres fem første kandidater til det kommende kommunevalg var samlet. Fra venstre Jakob Ræbild Nørgaard, Vognsild, Thorkil Christensen, Aars, Inger Nielsen, Blære, Birgitte Sørensen, Haubro og Jakob Dyrman, Aars.

Venstre i Aars klar med fem kandidater Aars Venstres opstillingsliste har plads til flere

• • •

• • •

AARS: Aars Venstre er klar med de første kandidater til kommunalvalget i Vesthim-

merland tirsdag, 16. november. Aars Venstrevælgerforening har gennemført et digitalt opstillingsmøde, hvor fem kandidater blev godkendt. De fem kandidater er Inger Nielsen, nuværende

byrådsmedlem og formand for Børne- og Familieudvalget,
Jakob Dyrman, nuværende byrådsmedlem, medlem af Beskæftigelsesog Kultur- og Fritidsudvalget,
 Birgitte Sørensen, ny kandidat, og selvstændig

erhvervsdrivende med maskinstation, Jakob Ræbild Nørgaard, ny kandidat, strategi- og virksomhedskonsulent ved Landbonord i Fjerritslev,
 og Thorkil Christensen, ny kandidat, selvstændig erhvervsdrivende og redaktør af Aars Avis. På mødet gav de fem en kort præsentation af sig selv og deres politiske mærkesager, og de blev efterfølgende godkendt af opstillingsmødets deltagere. På grund af Coronarestriktioner blev mødet gennemført digitalt, og med behørig respekt for at afstemning skal være hemmelig, blev der benyttet et særligt digitalt afstemningsmodul. Formand for Aars Venstre, Kristian S. Nielsen udtaler: - Vi er særdeles glade for at vi allerede nu kan præsentere fem stærke kandidater til kommunevalget i november. Kandidaterne repræsenterer en god blanding af politisk erfaring og nyt gå-på-mod. Det betyder, at vi nu så småt kan komme i gang med de mange aktiviteter, som hører til i en valgkamp. At vi nu har fem kandidater klar, er ikke ensbetydende med at Aars Venstres opstillingsliste er lukket. Der er plads til flere, og det er vores håb, at vi i den kommende tid kan føje flere navne til listen, slutter Kristian S. Nielsen.

PLUK FRA WEEKENDENS TV-PROGRAMMER FREDAG 26/2

Kl. 21.30 Passengers Amerikansk romantisk science fiction-drama fra 2016 Rumskibet Avalon er på vej til en fjern planet med 5.000 sovende passagerer, da Jim vækkes af sin dvale - 90 år for tidligt. Med udsigt til at tilbringe sit liv alene på en rumfærge beslutter han at vække en af de andre passagerer, den smukke Aurora.

FREDAG 26/2

Kl. 20.00 X Factor Første liveshow Melvin Kakooza er vært på ”X Factor - live” og vil sammen med dommerne Thomas Blachman, Martin Jensen og Oh Land præsentere de ni artister, der er videre til de store shows, og for første gang skal synge direkte foran hele Danmark.

LØRDAG 27/2

Kl. 21.00 Vikaren Prisbelønnet dansk thriller fra 2007 Carl lever sit eget liv, isoleret fra verden. Men kun indtil klassen får ny vikar. Alt tyder nemlig på, at vikaren simpelthen ikke er af denne verden! Men hendes charme er uimodståelig, og snart vender forældrene deres mistanke mod børnene.

LØRDAG 27/2

Kl. 22.15 Gringo Amerikansk action-komedie fra 2018 Den venlige og lidt naive amerikanske forretningsmand Harold Soyinka rejser til Mexico for at løse nogle problemer for det firma, har arbejder for. Men da han krydser grænsen, krydser han også grænsen mellem at være lovlydig borger og kriminel.

SØNDAG 28/2

Kl. 22.10 Jagten på en morder Svensk krimiserie baseret på virkelige hændelser I hemmelighed og mod sin chefs vilje har Pelle sendt dna fra Heléns morder til analyse i et laboratorium i Birmingham. Det er sidste chance, inden efterforskningen bliver lukket ned for altid. En række mistænkte kaldes ind for at afgive en dna-prøve. Én efter en udelukkes de. Indtil der endelig er gevinst.

SØNDAG 28/2

Kl. 21.05 Cold Pursuit Amerikansk action-thriller fra 2019 Nels kører sneplov i feriebyen Kehoe i Rocky Mountains. Men hans liv ændrer sig med ét, da hans søn dør, og Nels opdager, at den lokale narkobaron, ”Viking”, står bag. Nu vil Nels have hævn - og det skal ske ved at spille Viking og den rivaliserende mafiaboss White Bull ud mod hinanden.


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 11

KØR SELV-FERIE

I SAMARBEJDE MED

Oplys rejsekoden ”AARSAVIS” – så får du automatisk rabatprisen.

COVID-19

Vi tager forbehold for evt. restriktioner, der kan påvirke faciliteter og ydelser på hotellerne!

Lena Marie Bang Ardahl (t.v.) og hendes datter Silke på halvandet år har haft stor glæde at støtte og samvær i babycaféen i Barnets Blå Hus i Aars.

Barnets Blå Hus i Aars sikret til og med 2024 Donation fra Lars Larsens Jysk Fond støtter huset - Det betyder, at vi nu kan fokusere langt mere på det direkte arbejde med børn og familier, og kan gøre det i de kommende fire år, siger Ole Smed, som er leder af huset. Ole Smed regner med, at der kan være tre til fire børn per gruppe. Lige nu har huset mulighed for at lave to grupper. En gruppe kører lige nu med to familier tilknyttet.

Af Torsten Hansen AARS: En donation på 1,2 mio. kroner fra købmand Lars Larsens Jysk Fond skal over de næste fire år sikre arbejdet med at hjælpe særligt sårbare gravide og forældre i Barnets Blå Hus Vesthimmerland i Aars. Her har man etableret en babycafé, som skal medvirke til at give de små børn en god start på livet. - Det er ret fantastisk, at det kunne lade sig gøre. Det er vores støtteforening, der har gjort et kæmpe stykke arbejde, og formanden Ulla Skov har haft en stor finger med i spillet i forhold til at få det til at lykkes, siger Ole Smed, leder af Barnets Blå Hus i Aars.

Spædbørn At blive forældre for første gang er en stor oplevelse, som er fyldt med både glæde og bekymringer. Det oplevede 36-årige Lena Marie Bang Ardahl, da hun for halvandet år siden blev mor til datteren Silke. Hun har flere svigt med sig i bagagen fra sin egen barndom, og med en række psykiske diagnoser var hun allerede fra den dag, Silke kom til verden, tilknyttet kommunens spædbarnsteam, der hjælper børn og forældre, der har brug for en særlig indsats. Efter at have afsluttet det forløb på et halvt år, hørte Lena Ardahl om det nyt tilbud med en babycafé til udfordrede forældre. - Jeg blev mødt af nogle helt fantastiske mennesker, der på ingen måde var dømmende. Det var så dejligt at kunne være sig selv og ikke spekulere over, hvad andre tænkte. De fortalte ikke, hvad jeg skulle gøre, men gav mig gode råd og vejledning. Jeg havde ikke lige en mor eller far, jeg kunne ringe til og snakke med, når

- Det er ret fantastisk, at det kunne lade sig gøre, siger Ole Smed, daglig leder af Barnets Blå Hus i Aars.

det havde været en hård nat. I babycaféen kunne vi bare komme, som vi var, siger Lena Ardahl. Hun var en af de første der fik tilbuddet. - Vi fik nogle penge fra en helt anden pulje, hvor vi kunne se om det var noget, og det har vi konstateret, at det var. Nu har vi fået langvarig støtte fra Jysk, siger Ole Smed.

Stor opbakning Arbejdet med at hjælpe familier som Lena Ardahls kan nu forsætte i de kommende fire år takket være donationen på 1,2 mio. kr. Barnets Blå Hus Vesthimmerland drives af Blå Kors Danmark, og hjælper børn og unge, der vokser op i hjem med alkohol- og stofmisbrug, og deres forældre. Halvdelen af pengene skal gå til dét arbejde, mens den anden halvdel er øremærket babycaféen, som er et af de nyere tilbud til særligt sårbare forældre i samarbejde med kommunen. - Vi blev virkelig begejstret, rørt og håbefulde, da vi fik brevet fra Lars Larsens Jysk Fond med tilsagn om støtte til os med så stort et beløb fordelt over fire år. Det er helt fantastisk, siger Ulla Skov, der er formand for støtteforeningen.

Gør en forskel Hos fonden glæder man sig over den forskel, som donationen kan gøre. - Vi er glade for at kunne støtte op om et projekt, som lokalt gør en utrolig stor forskel, og som betyder, at helt små børn kan få en bedre begyndelse på livet, fordi deres forældre kan få støtte og vejledning fra Barnets Blå Hus, siger formand for Lars Larsens Jysk Fond, Jesper Aabenhus Rasmussen. Babycaféen foregår én gang om ugen, hvor forældrene mødes til terapeutisk sparring og samvær sammen med deres babyer. Samtidig har man også mulighed for at deltage som gravid. Psykoterapeut Marianne Rose Dupont står for caféen og brænder for arbejdet med en tidlig og forebyggende indsats. Hun kan se, hvilken forskel det gør for forældrene, at de kan mødes med andre i en lignende situation i trygge og støttende rammer. Selv om Barnets Blå Hus har fået det store beløb, kæver driften flere penge. - I 2019 fik vi penge af Socialstyrelsen til at drive huset i fire år. Vi havde lagt budget ud fra hvad vi mente var en god normering. Men så blev vi beskåret med en kvart mio. kr. om året. Det er her de nye penge går ind og dækker, forklarer Ole Smed.

Den Gamle Grænsekro Den Gamle Grænsekro HHH i Christiansfeld Her får I stemning, god dansk mad og stærke traditioner for alle pengene på en af de mest autentiske kroferieoplevelser i landet. I bor midt i Sønderjyllands sjæl – det var lige uden for disse vinduer, Kong Chr. X steg på sin hvide hest og red ind i sønderjydernes hjerter ved Genforeningen i 1920 – og atmosfæren emmer stadig af nostalgi og charme i den gamle kros stuer og værelser. Grænsekroen ligger lige nord for den historiske honningkageby Christiansfeld (3 km), der i juli 2015 blev kronet som en af Danmarks mest unikke seværdigheder. Oplev også Koldinghus Slot (13 km), Skamlingsbanken (10 km), Jellingestenene (56 km) og den smukke Ribe Domkirke (53 km).

Pris pr. pers. i dbl. værelse

1.199,Pris uden rejsekode 1.349,-

• • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 2-retters kromenu 1 x eftermiddagskaffe med hjemmebagte småkager • Fri Wi-Fi Børnerabat (ved 2 voksne) 1 barn 0-3 år gratis. 1 barn 4-14 år ½ pris.

3 nætter 1.549,-

Valgfri ankomst frem til 21.12.2021.

Oplev Hamburg City NYHED

Pris pr. pers. i komfortværelse

1.249,-

Pris uden rejsekode 1.399,Pristillæg 1.4.-30.6., 1.-30.9. og 1.-20.12.: 500,samt 1.7.-31.8.: 250,-

3 nætter fra 1.749, 4 nætter fra 2.149,--

Kleinhuis Hotel Baseler Hof HHHH i Nordtyskland Elsker I storbypuls, og vil I gerne bo midt i byen? Så skal I vælge dette hotel. Det ligger nemlig i hjertet af Hamburg – ved siden af promenaden Jungfernstieg, floden Alster, operaen og blomsterparken Planten un Blomen (800 m). I kort gåafstand fra hotellet ligger Rådhustorvet (1 km). Et stenkast længere væk ligger den verdensarvslistede bydel Speicherstadt (1,5 km).

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 4-retters middag/buffet i Kleinhuis’ restaurant • 1 x aperitif som serveres før middagen

Valgfri ankomst t.o.m. 19.12.2021.

Slotsferie med golf

Pris pr. pers. i dbl./enk. værelse

1.549,Pris uden rejsekode 1.699,-

Pristillæg 1.5.-30.6.: 250,og 1.7.-30.9.: 300,-

Suite mod tillæg 250,-

Hotel und Golf Schloss Krugsdorf i Nordtyskland Schloss Krugsdorf ligger i den lille landsby Krugsdorf i Mecklenburg-Vorpommern tæt ved grænsen til Polen. Slottets historie går 500 år tilbage i tiden, og dengang blev her opført en ridderborg, som senere blev til et adeligt slot. I dag er slottet blevet renoveret fra yderst til inderst til glæde for gæster med forkærlighed for romantik og stemning. Ankomst søndag til onsdag t.o.m. 19.12.2021.

Bestil nu på

• 3 overnatninger • 3 morgenbuffet • 3 x 3-retters middag på slotsrestauranten La Grue • Fri greenfee uden tidsbestilling til slottets golfbane inkl. ankomst- og afrejsedag

2 nætter fra 1.099,4 nætter fra 2.049,Børnerabat (ved 2 voksne) 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ pris.

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Rejsekode: AARSAVIS

Telefonen er åben hverdage kl. 9-17. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr 99,-. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.


Aars Avis

SIDE 12

Søndagens tekst Af tidl. sognepræst Svend Schultz-Hansen På søndag, 7. marts er det 3. søndag i fasten og evangeliet er fra Lukasevangeliet kap. 11 vers 14 -28.
 ■

”Engang var Jesus ved at uddrive en dæmon, som var stum. Da dæmonen var faret ud, begyndte den stumme at tale…”. Nogle sagde, at Jesus var besat af en ond ånd, fordi han havde magt til at uddrive den onde ånd. Men ved at kalde en åbenlys god gerning for en ond gerning, viser tilhørerne, at de på deres måde, trods al talens brug, var lige så besatte som den stumme. Jeg har aldrig oplevet dæmonbesættelse på denne måde, men jeg har oplevet mennesker stumme, stumme som graven, hvor de burde have talt og talt og talt, hvor de burde have været stumme. Dæmonbesættelse er så mange ting, og vi véd ikke altid, hvad der ridder os eller huserer i os, når vi kalder det onde godt og

det gode ondt, for Djævelen skriver ikke Djævel på sit visitkort. Djævelen hedder i Bibelen også Mammon, og fra ordet ”Mammon” har vi ordet moneter d. v. s. penge. Vor omgang med pengene begynder med, at vi jager dem og slutter altid med, at de jager os. Den franske filosof Montesquieu opstillede i sin bog ”Lovens ånd” fra 1748 grundlaget for vort folketing og tredelingen af magten i den lovgivende, dømmende og udøvende magt, fordi:”… Det er en evig erfaring, at ethvert menneske, der er udstyret med magt, vil misbruge den; han vil udnytte den indtil, der er noget, som standser ham…”. I kirken kalder vi dette for arvesynden. Karl Marx kaldte det for arbejdsdelingen, men det er det samme. Derfor bærer vi barnet til den hellige dåb, som vi i troen skal klamre os til. Jesus vil herefter bære vor synd, vor skyld og vort ansvar overfor Gud. Man kan selvfølgelig også vælge bare at bære det hele selv, men nok ikke helt uden at forløfte sig.

Danebo Aars 98 62 24 00 Bestil et gratis Salgstjek

Krogh Madsen Arkitekter a/s 98 62 18 66

www.km-ark.dk

VM SIKRING

- din lokale sikringsleverandør

- Din sikkerhed www.vm-sikring.dk Telefon 70 230 550

VM Sikring

Vestre Boulevard 9 • 9600 Aars

Tlf. 70 230 550 www.vm-sikring.dk

Gulve Gardiner •

Solafskærmning Gardiner Tæpper Vinyler Vinyler til badeværelser Ring til Karen eller Kristian Tlf. 98 63 11 27 ell. 20 12 84 48

Butikkerne i Aars hejser flag mandag Nogle genåbner med ny butiksindretning Af Torsten Hansen ■ AARS: Vi vil byde kunderne rigtig velkommen på mandag. Derfor hejser

vi flagene i hele byen. Det er måske ikke Danmarks befrielse, men butikkernes befrielse, lyder det fra en glad koordinator, Jørgen

Sørensen, Aars Handelsstandsforening. Glæden er brudt ud, fordi politikerne lover, at der vil ske en genåbning

Aars Handelsstandsforening hejser flagene i byen på mandag, for at fejre butikkernes befrielse og byde kunderne velkommen igen. (arkivfoto)

24. FEBRUAR 2021

fra 1. marts. Præcis hvad genåbningen kommer til at omfatte er ikke klart i skrivende stund. Men alle forventer, at udvalgsbutikker op til 5000 kvadratmeter må åbne. Det tyder ikke på, at frisører og en række andre liberale erhverv får lov til at åbne nu. - Jeg tror det var lige på målstregen for mange, at genåbningen kommer nu. Nogle af butikkerne har været meget pressede, understreger Jørgen Sørensen. Der er dog også butikker i Aars, der har holdt gang i en del af omsætningen ved at lave ”click and collect”. - Det er lykkedes for en del, men det har kostet ekstra kræfter at lave en mindre omsætning end normalt, vurderer Jørgen Sørensen. Der bliver travlhed i butikkerne de næste dage, hvor personalet skal gøre klar til igen at modtage kunder ved fordøren. - Jeg kan også se, at flere butikker vil præsentere kunderne for en lidt ændret forretning. Der er en del, der har brugt den tvungne nedlukning til at ændre på indretningen, siger Jørgen Sørensen.

Aars Idrætsklub klar til at åbne AARS: Blandt de der måske får lov til at åbne efter Corona er de udendørs idrætsgrene, og det glæder Peter Rønfeldt, formand for Aars Idrætsklub. - Vi er klar, ellers bliver vi det i løbet af kort tid. Vi er jo efterhånden trænet i at åbne og lukke, så vi skal nok finde ud af det, forsikrer Peter Rønfeldt. Han forventer, at mange ser frem til at kunne mødes udendørs. - Vi kan begynde at træne, og de yngre kan måske begynde på nogle kampe, hvor de ikke er så mange på banen. Jeg tænker, at det kræver, at forsamlingsforbuddet hæves til cirka 50, hvis vi skal kunne afvikle seniorkampe, fortsætter han.

Be

Fodboldspillerne kan hurtigt blive klar til at træne igen.

Lokal deltagelse i smitteopsporing Af Torsten Hansen VESTHIMMERLAND: Smitteopsporing er gennem hele Corona-pandemien blevet udråbt til at være yderst vigtig. Men det har af og til knebet med at have tilstrækkeligt med personale til at løse opgaven. - Vi har nu indgået et samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed om at deltage i smitteopsporingen, siger Anne Krøjer, sund-

hedschef i Vesthimmerlands Kommune. - I de situationer, hvor styrelsen ikke har mulighed for at få kontakt til smittede eller mulige smittede, kan vi efter 24 timer inddrages. Vi er i gang med at lave et set-up til det, siger Anne Krøjer. Kommunen vil i første omgang forsøge telefonisk, men hvis det ikke lykkes, så kan det tænkes, at man vil møde op på folks bopæl. - Det handler alene om at

- Vi har indgået en aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at lave lokal smitteopsporing, siger sundhedsdirektør Anne Krøjer til Aars Avis.

støtte borgerne, høre om der er noget der skal hjælpes med. Det kan være omkring selvisolation, som kan være svær at opretholde. Vi har isolationsfaciliteter, vi kan tilbyde, forklarer Anne Krøjer. Opbygningen af den lokale smitteopsporing er gået i gang, og medarbejderne kommer til at lave opsporingen i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 13

Testamente:

Er du sikker på, at det er de rigtige, der arver dig? Ved at oprette et testamente kan du bestemme, hvem der skal arve dig. Vi rådgiver dig om skatteforhold, arveforhold og arvens fordeling og bistår med oprettelse af dit testamente. 5000 take away-menubøger er blevet serveret siden Vesthimmerlands Biblioteker lancerede deres take away-tilbud.

Tusindvis af udlån fra biblioteket i Aars Take away under nedlukning godt modtaget AARS: 5000 take awaymenuer er blevet serveret siden Vesthimmerlands Biblioteker lancerede deres take away-tilbud til borgerne i Vesthimmerland. Efter nytår åbnede Aars Bibliotek sammen med de øvrige biblioteker i kommunen for tilbuddet om take away, hvor man kan reservere bøger og andre materialer, som efterfølgende kan hentes på biblioteket i et bestemt tidsrum. Med over 5000 udlån af bøger, studiebøger, film og magasiner kan Vesthimmerlands Biblioteker konkludere, at take away er en succes. - Vi er glade for at have fået lov til at etablere et tilbud om at kunne reservere og afhente bøger til vores mange bogsultne borgere. Et udlån på 5.000 bøger i løbet af den første måned

vidner om, at mange er glade for at kunne læse sig igennem de mørke vintermåneder, siger bibliotekschef Bo Jacobsen. Hos Vesthimmerlands Biblioteker er glæden også stor. Her har bibliotekarerne nemlig savnet den daglige kontakt med brugerne. Selvom bibliotekerne ikke er åbne som normalt, så er det af stor betydning for både bibliotekarer og lånere, at de kan se hinanden i øjnene og få en lille snak ved take away-skranken. Vesthimmerlands Biblioteker sørger for at overholde restriktionerne, hvilket betyder, at man skal holde afstand og bære mundbind eller visir, når man henter sine reservationer. Og selvom 5000 er mange lån, fordeler de besøgende sig jævnt ud over åbningstiden, hvilket bety-

der, at der er god plads og ingen længere kødannelse. - Ud af vores statistikker kan vi se, at lånerne kommer jævnt fordelt i hele åbningstiden, så alt kan foregå stille og roligt, og at vi kan overholde alle forsigtighedsreglerne i forbindelse med Coronarestriktionerne, siger Bo Jacobsen. Foruden take away-åbningstiderne har biblioteket lanceret flere digitale tilbud, som online arrangementer og podcast med anbefalinger af lyd- og ebøger. Mange borgere gør desuden brug af bibliotekets telefonservice, hvor man kan ringe til biblioteket og få hjælp af en bibliotekar til alt fra at reservere bøger og film til vejledning i, hvordan man bruger det digitale bibliotek.

Natur-puslespil i Vesthimmerland VESTHIMMERLAND: Naturen er heldigvis ikke lukket i vinterferien. Det er med at komme ud i naturen, og Vesthimmerlands Kommune har et forslag til, hvordan en gåtur med børnene kan blive lidt sjovere. Uanset om man er i haven, ved stranden, i skoven eller et andet sted, så kan naturen og dens materialer bruges til at lave familiens helt eget kunstværk. - Måske laver I figurer af grankogler på jorden, stabler sten ovenpå hinanden, tegner i sandet eller meget mere. Og laver man det bedste, kan man få det som puslespil. Man skal blot skabe

Hold fast Vesthimmerland! Det er vigtigt, at vi fortsat står sammen for at mindske smitten. Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med ny coronavirus.

Se så få mennesker som muligt Hold afstand Bliv testet Vi fortsætter den ansvarlige indsats og vil løbende holde jer alle opdateret på vores Facebookside og på vores hjemmeside www.vesthimmerland.dk/coronavirus

Skab et vinterferie-kunstværk og få det som puslespil.

et kunstværk med naturens materialer, tage et billede af det og lægge det på Instagram eller fb med et navn på kunstværket.

Så er man med i konkurrencen, hvor vinderen offentliggøres i næste uge og får sit eget kunstværk-puslespil, lyder forslaget.

Danebo Aars

98 62 24 00

Her mødes købere og sælgere


SIDE 14

Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

AKTIVE FORENINGER I AARS SIDEN MED »AKTIVE FORENINGER« BRINGES I AARS AVIS MINDST 8 GANGE ÅRLIGT. PRIS FOR OPTAGELSE: KR. 525 + MOMS PR. FORENING.

A Aktive Kvinder Aars

Formand: Lilly Hansen Dalstrøget 38, 9600 Aars Tlf. 25 72 21 06 Kasserer: Lillian Madsen Dronningholmvej 78, 9600 Aars Tlf. 40 32 33 50

D Det Danske Spejderkorps

Formand: Jacob Kjær Larsen Havbrovej 71, 9600 Aars Tlf. 30 38 92 20 Gruppeleder: Jens Kristian Jensen Tlf. 20 87 19 37 Kasserer: Maria Lynnerup Tlf. 24 62 52 02 www.ddsaars.dk Mødested: Spejdergaarden Løgstørvej 57, Aars

R Røde Kors Aars/Aalestrup

F FDF

Mødested: FDF Huset, Stenildvadvej 4, Aars Mail: www.fdfaars.dk Kredsleder: Tommy Tindahl Tlf. 61 30 74 99 Formand: Dorthe Rolighed Tlf. 22 84 74 37

H Haveselskabet Vesth. kreds

Formand: Edel Nygaard Rüsz Nørdamvej 38, Ugelris, 9632 Møldrup Tlf. 22 59 76 29 Mail: enr@haveselskabet.dk

H Himmerlands Jernbaneklub

Formand: Christian Sauer Jyllandsgade 49, 9520 Skørping Tlf. 41 70 44 20 Kasserer: Martin Larsen Keldgaardvej 19, 9600 Aars Tlf. 61 65 98 62 www.himmerlandsjernbaneklub. 123hjemmeside.dk Mail: himmerlands-jernbaneklub@hotmail.com Mødested: Jernbanegade 3, Hornum

H

Himmerlands Saluteringslaug

Oldermand: Peter Stenild Kaj Munks Vej 19, 9600 Aars Tlf. 98 62 24 84 Kasserer: Per Holm Stenildhøjdalen 111, 9600 Aars Tlf. 27 78 46 11

Formand: Chris Thillemann Tlf. 40 19 67 95 Mail: formand@aejf.dk Kasserer: Jens Jensen Tlf. 22 57 10 65 Mail: kasserer@aejf.dk Mødested: Klubhus og Flugtskydningsbane Plantagevej 8, 9600 Aars Tlf. 98 62 48 28

S

AA Aars Brydeklub

Formand: Flemming Johansen Stuhr Keldgårdvej 109, 9600 Aars Tlf. 28 93 53 47 Kasserer: Gitte Kragh Jensen Tingvej 7, 9600 Aars Tlf. 31 71 90 96 Mødested: Østermarkshallen

AA Aars Patchworkforening

Socialdemokratiet Vesthimmerland

Formand: Herdis Brix Dr. Christinesvej 27, 9600 Aars Tlf. 40 11 52 01 Kasserer: Margit Nielsen Holmsgaardsvej 19, 9620 Aalestrup Tlf. 21 78 86 24

Formand: Eva Jensen Spurvevej 2, 9600 Aars Tlf. 40 89 23 29

Konservative V Vesth. Vælgerforening

Formand: Ilse Skadhauge Larsen Birkevej 46, Hvorvarp, 9600 Aars Tlf. 22 44 02 67 Kasserer: Hanne Monrad Agertoften 16, 9620 Aalestrup Tlf. 29 62 71 63

V Vesthimmerlands Musikforening

Formand: Eva Auken Trængstrupvej 99, 9541 Suldrup Tlf. 61 85 98 65 Kasserer: Mogens Holm Hvalpsundvej 21, Hornum, 9600 Aars Tlf. 98 66 13 06 Mail: mogens_holm@post.tele.dk Mødested: Vesthimmerlands Gymnasium

V Vesthimmerlands Volleyballklub

Formand: Joan Glerup Kristensen Møllevej 1, 9600 Aars Tlf.: 25 77 34 98 formand@vk-vesthimmerland.dk Kasserer: Jesper Glerup Kristensen kasserer@vk-vesthimmerland.dk Mødested: Idrætscenter Østermarken Klubaktiviteter: Aars og Hornum

AA Aars Badmintonklub

Formand: Jesper Svendsen Herredsvej 52, 9600 Aars Tlf. 40 42 11 04 Mail: formand@aarsbadmintonklub.dk Kasserer: Ditte Lyngberg Kong Frederiks Vej 13, 9600 Aars Tlf. 60 15 01 72

L LandboSenior Vesthimmerland AA Aars Billardklub Formand: Martin Jensen Peder Stubsvej 19, 9600 Aars Tlf. 20 22 10 28 Kasserer: Bent Pedersen Keldgårdvej 87, 9600 Aars Tlf. 20 45 99 55

L Lokalforeningen Vesthimmerland Formand: Lina Glerup Stenildhøjdalen 49 9600 Aars Tlf. 22 56 42 54 Næstformand : Lisbet Andersen T|f. 53 76 84 80 Cafe/motion for kræftramte V. Hornum hver mandag Rådgivning sidste onsdag i mdr. Kirkecenter/tidsbestilling Mail: lina.glerup@mail.dk

AA Aarsegnens Jagtforening

Formand: Jan Kvitsau Nielsen Havbrovej 12, Hornum, 9600 Aars Tlf. 51 24 42 71 Mail: kvitsau@aars.dk Kasserer: Michael Nørgaard Grundrvigsvej 5, 9600 Aars Tlf. 98 62 35 20 Spillested: Aktivitetscentret Bymidten, Aars tirsdage ml. 19.00-23.00

D Diabetesforeningen Vesthimmerland lokalforening V Vesthimmerlands Handicap Idræt

Formand: Lise H. Jensen Illerisørevej 38C, Hvalpsund, 9640 Farsø Tlf. 20 92 14 55 Mail: lise@fiskegaarden.dk Kasserer: Peder Mark Henriksen Tlf. 20 55 98 01 Mail: pmarkfoulum@gmail.com www.vesthimmerland.diabetes.dk

AA Aars Bridgeklub

Himmerlandsgade 101 Formand: Lone Chodavarapu Tlf. 42 73 44 65 Kasserer: Inge Lise Hemmingsen Tlf. 40 36 21 88 Besøgstjeneste Aalestrup: ........ 41 82 32 11 Besøgstjeneste Aars: ................ 30 54 65 50 Vågetjeneste: ............................. 23 45 50 13 Nørklere: ................................... 51 15 85 55 Førstehjælp: .............................. 20 78 78 54 Røde Kors Butik: ... 21 29 49 32 /61 67 81 69

Formand: Mikael Toft Sjøstrupvej 28, Gislum, 9600 Aars Tlf. 29 24 85 96 Kasserer: Jan Bjørn Hans Egedesvej 68, 9600 Aars Tlf. 22 17 69 30 www.aars-bk70.dk Mødested: Nibevej 1C, 9600 Aars Tlf. 98 62 54 70

AA Aars Borgerforening

Formand: Jørgen Kristensen Gl. Skolevej 12, 9600 Aars Tlf. 25 75 40 74 Kasserer: Kirsten Haugaard Kg. Christiansvej 15, 9600 Aars Tlf. 22 55 72 71 www.aarsborgerforening.dk

AA Aars Erhvervsråd

Formand: Lars Thomsen Tvebjergvej 9, 9600 Aars Tlf. 23 61 88 07 Sekretariat: Erhverv Væksthimmerland Messevej 1, 9600 Aars

AA Aars Fitness

Formand: Steen Bartholomæussen Tlf. 20 29 00 38 Sekretær: Anne Mette Thomsen Tlf. 20 73 14 65 Kasserer: Bente Lyngberg Tlf. 51 68 88 11 Mødested: Aars Stadion Lyngsøvej 2B, 9600 Aars

AA Aars Frikirke

Formand: Anders Jakobsen Jelstrupvej 9, 9600 Aars Tlf. 98 66 10 46 Kasserer: Claus Hylleberg Ørnevej 2, 9640 Farsø Tlf. 21 45 65 61 Mødested: Aars Frikirke Markvænget 11, 9600 Aars

AA Aars Golfklub

Formand: Søren Friis Næstformand: Claus Andreasen Baneudvalgsformand: Karsten Urband Kasserer: Jakob Rold Christensen Medl. af bestyrelsen: Birte Hvid Benediktson Medl. af bestyrelsen: Poul Erik Haurum Medl. af bestyrelsen: Knud Pedersen www.aarsgolfklub.dk Mødested: Tandrupgaard, Tandrupvej 6 9600 Aars. Tlf. 96 98 07 00 - Mobil: 24 24 09 29

AA Aars Gymnastikforening formand@aarsgymnastikforening.dk kasserer@aarsgymnastikforening.dk www.aarsgymnastikforening.dk facebook.com/AarsGymnastikforening Mødested: Idrætscenter Østermarken

AA

Aars Håndboldklub

Formand: Kurt Simonsen Tlf. 21 82 98 62 Kasserer: Vinni Bilde Pedersen Rolighedsvej 8, 9600 Aars Tlf. 22 88 34 33 Mødested: Østermarkhallen, 9600 Aars

AA Aars Idræts Klub

Formand: Peter Rønfeldt Mail: formand@aarsik.dk Kasserer: Ilona Strange Mail: kasserer@aarsik.dk Centerleder: René Carøe Tlf. 60 78 21 28 Mail: centerleder@aarsik.dk Mødested: Lyngsøvej 2 B, 9600 Aars Tlf. 98 62 21 97

Formand: Birgit Jensen Kaj Munksvej 19, 9600 Aars Tlf. 21 75 38 42 Mail: bjensenaars@gmail.com Kasserer: Helle Grøn Jensen Hobrovej 55, 9600 Aars Tlf. 24 79 42 54 Mail: helle-g-jensen@hotmail.com

AA Aars Seniorer

Formand: Per Drejer Svalevej 6, 9600 Aars Tlf. 98 62 38 17 Kasserer: Anders Andersen Dr. Holm vej 38, 9600 Aars Tlf. 21 65 29 61

AA Aars Petanque Klub

Formand: Kjeld Jensen Hans Egedesvej 107 H Tlf. 98 62 34 63 Kasserer: Tove Andersen Tlf. 23 32 08 65 www.aarspetanque.dk Mødested: Sports Allé v/Nutidsmuseet

AA Aars Skakklub

Formand: Mogens Nielsen

Hjortholmvej 44, 9541 Suldrup Tlf. 29 25 46 70 Kasserer: Willy Møller Postbakken 18, 9640 Farsø Tlf. 40 83 53 33 willymoeller@dbmail.dk Spillested: Agri Nord, Markedsvej 6, 1., 9600 Aars

AA Aars Svømmeklub

Formand: Jimmy Krøier Sørensen

Hans Egedes Vej 126, 9600 Aars Tlf. 41 59 27 23 formand@aars-svommeklub.dk Kasserer: Søren Lauridsen Dr. Christines Vej 12, 9600 Aars Tlf. 40 71 34 53 kasserer@aars-svommeklub.dk Mødested: Aars Svømmehal, Himmerlandsgade 25, 9600 Aars og Farsø Svømmehal, Åkjærsvej 27, 9640 Farsø www.aars-svommeklub.dk

AA Aars Tennisklub

Formand: Jesper Hartvig Kristensen Tlf. 60 93 34 67 Kasserer: Poul Erik Pedersen Tlf. 21 41 88 80 Mødested: Sports Allé 6, 9600 Aars Tlf. 98 62 47 47 mail@aarstennisklub.dk www.aarstennisklub.dk

AA Aars Venstrevælgerforening Formand: Kristian Stein Nielsen

Bandsholmvej 54, 9600 Aars Tlf. 40 41 61 43 Kasserer: Søren Vestergaard Sørensen Kirkevej 40, Hornum, 9600 Aars Tlf. 40 56 10 10


24. FEBRUAR 2021

Vindmøller en gevinst? Gitte Brændstrup, Steensvej 4, Blære, Aars, undrer sig over boirgmester Per Bach Laursens holdning til bosætning i Vesthimmerland:

LÆSERBREVE Ifølge en artikel i Aars Avis udtaler borgmester Per Bach Laursen sig om bosætning i Vesthimmerland. De arbejder på at fremme dette, kan jeg forstå. Det sidste stiller jeg mig undrende overfor. Hvordan kan man arbejde på at øge bosætningen i Vesthimmerland og samtidig træffe beslutning om placering af kæmpevindmøller i Bjørnstrup, mellem Gundersted og Blære? En placering, der udfordrer alt det, man i de små lokalsamfund dagligt arbejder på, der skal gøre det attraktivt for familier at slå sig ned netop her og dermed øge bosætningen i kommunen. - Vi kan ikke tvinge nogen til at bo i Vesthimmerland, men vi kan stille faciliteterne til en god kommune til rådighed og gøre det interessant at bo her. Det arbejder vi på, udtaler borgmester Per Bach Laursen til Aars Avis. Ofte efterlyses der i Blæres facebookgruppe ejendomme tæt på Blære, med lidt luft omkring. Disse ty-

per af ejendomme er i høj kurs hos børnefamilier, der ønsker at flytte til Blære og blive en del af det aktive lokalsamfund, ildsjæle gennem årene har fået oparbejdet og dagligt forsøger at vedligeholde og udbygge. Jeg har vanskeligt ved at forestille mig den dag, hvor der efterlyses ”grund med udsigt til kæmpevindmøller”! Usikkerheden om, hvorvidt byrådet i Vesthimmerland afviger fra gældende kommuneplan kan heller ikke gavne kommende tilflyttere - man skal kunne regne med, at der ikke sker ændringer nærmest fra den ene dag til den anden. Hvis byrådet ændrer nuværende plan, kan projektet med kæmpevindmøllerne blive 11 gange så stort – det betyder, som jeg har forstået det, at mellem 15 til 25 ejendomme kan blive nedlagt. Ejendomme, hvor der kunne bosætte sig børnefamilier, som kunne bidrage til at holde befolkningstallet oppe i kommunen. Endvidere kunne børnene gå i Blære Friskole, en skole oprettet af lokale forældre, da byrådet besluttede at lukke den kommunale. Familierne kunne dyrke idræt i Blære Multicenter, der er blevet opført med hjælp fra frivillig arbejdskraft og endvidere hjælpe til at føre

Aars Avis

den positive fortælling om sammenholdet i Blære videre. Gang på gang ser vi i lokalsamfundet desværre, at byrådet i Vesthimmerland forsøger at spænde ben for det fantastiske, frivillige arbejde der udføres. Senest er det besluttet, at der ikke skal udstykkes flere kommunale byggegrunde i Blære. Endnu en gang søger lokalbefolkningen at mindske skaderne, og der er nu åbnet for udstykninger af privat jord. Jeg vil minde byrådet om, at de er byråd for hele Vesthimmerlands Kommune. Hvorledes kommer kæmpevindmøllerne de små lokalsamfund til gode? Og resten af kommunen for den sags skyld? Det er svært at se, hvordan eventuelle fordele kan veje op for de åbenlys mange ulemper og gener, kæmpevindmøllerne vil have for det lokalområde, de placeres i. Jeg synes det vil klæde byrådet i Vesthimmerlands Kommune at bekymre sig om de konsekvenser kæmpevindmøllerne vil få for vores lokalområde. Endvidere synes jeg det kræver en ualmindelig god forklaring at overbevise mig om forskellen på vores lokalområde og området Malle, hvor et lignende projekt tidligere er blevet skrinlagt af byrådet i Vesthimmerlands Kommune.

Byfornyelse en realitet Byrådsmedlemmerne Henrik Dalgaard (C), Sjøstrup, og Svend Jørgensen (C), Aars, glæder sig over udsigten til nybyggeri:

LÆSERBREVE Tredje gang blev lykkens gang, fristes man til at sige. Indgangspartiet til Aars by i bunden af Himmerlandsgade, har igennem de seneste år været til stor diskussion. Nu har vi endelig fået en afklaring, og vi kan se frem til, at det gamle Hotel Himmerland forhåbentlig fjernes i løbet af året. Et stort flot nyt byggeri er nu klar til opførelse, og lad os hilse det velkommen. For det første er det en vigtig del af byfornyelsen i Aars, men også en del af den strategi byrådet har besluttet, nemlig at der skal være flere boliger i midtbyen til glæde for fremtidens mange flere ældre. Det er en vigtig strategi, at skabe flere attraktive boliger i midtbyen. Det var et enigt byråd der bakkede op om projektet, så nu skal vi bare have slået de sidste streger på projektet. Men jeg mener

Henrik Dalgaard.

Svend Jørgensen.

også det er vigtigt, at byrådet kommunikerer det vi har besluttet i lokalplanen. Vi var desværre vidne til, at et ØK medlem efter beslutningen har været ude at mene, at nu skal der tages noget af toppen. Vi må bare sige, at der ligger en vedtaget lokalplan for området, og hvis ikke vi respektere det vi har besluttet, er det jo mildest talt pinligt. Det klæder ikke den politiske troværdighed med sådan en udtalelse, fordi den lige passer ind i debatten. Det er ren populisme. Vi ved godt, at beslutningen om at bygge i højden giver nogle udfordringer. Og

vi skal selvfølgelig, i respekt for dem der bor i midtbyen i dag, også forsøge at indbygge og tilpasse alle de hensyn vi kan. Men hvis vi skal lave plads til fremtidens mange flere +70, så kræver det højde. I lokalplanen kaldes det byfortætning. Det er alt afgørende for projektøkonomien, at vi både bidrager med grundkapital, og samtidig kan bygge i 4-5 etager i midtbyen. Vi skylder også fremtidens ældre borgere, at vi har nok almennyttige boliger, tæt på handlemuligheder, og til en fornuftig husleje.

SIDE 15

Region: Mere sundhed for sparede penge Regionsrådsmedlemmerne Lone Sondrup (V), Høndrupvej 8, Hobro og Gitte Lopdrup (B) Jyllandsgade 28, Aars skriver om ambulanceudbuddet:

LÆSERBREVE Det vigtigste er ikke hvor man kommer fra, men hvor man går hen. Det er nok ikke gået manges opmærksomhed forbi, at vi i Regionsrådet for nylig har besluttet, hvem der skal køre ambulancer i Nordjylland fra 1. april 2022 og fem år frem. Forskellige modeller har været i spil, og hele vejen igennem processen har vi to været fast besluttet på, at modellen hvor regionen og PreMed i fællesskab står for ambulancedriften, er den foretrukne. Det blev også den valgte model. SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet havde helst set en fuld hjemtagelse, og Venstre (minus Lone Sondrup), Konservative og Dansk Folkeparti foretrak en model, hvor vi havde tre leverandører; nemlig Falck, PreMed og regionen. Vi er glade for, at S, SF og EL samt løsgænger Thomas Hav endte med at stemme for den model som vi har arbejdet for. Vi bryder med det nuværende monopol og sikrer konkurrence på markedet. Ved den valgte model får vi en økonomisk gevinst på 26 mio. kr. årligt i forhold til den nuværende kontrakt med Falck. Ved modellen med tre leveran-

Gitte Lopdrup.

Lone Sondrup.

dører kunne der kun opnås en gevinst på 18 mio. kr. Hvis vi havde valgt fuld hjemtagelse, ville vi skabe et nyt monopol, som så blot vil være offentligt i stedet for det nuværende private monopol. Borgerne kommer ikke til at mærke service- eller kvalitetsforringelser, tværtimod har vi nu 26 mio. kr. årligt til disposition til at lave serviceforbedringer for. Vi kan f.eks. indsætte ekstra beredskab i de områder, hvor vi har lange responstider. De tre gruppeformænd fra V, C og DF har fremsat en sammenligning, hvor de antyder, at vi ikke får den samme vare, tryghed og kvalitet ved den valgte model med regionen og PreMed som leverandører, som ved modellen med regionen, PreMed og Falck. Det er vi mildest talt noget uforstående overfor, idet revisionsfirmaet BDO har godkendt hele processen ved kontrolberegningen, som hele Regionsrådet har godkendt. Det

fremgår, at beregningen lever op til samtlige af de 225 kvalitetskrav, som er opstillet i forbindelse med udbuddet. Derudover er kontrolberegningen afleveret to dage før udbudstilbuddene er modtaget. De tre gruppeformænd fremfører også, at de havde foretrukket, at regionen havde givet et kontrolbud på lige fod med de private tilbudsgivere. Det kan undre, at tre borgerlige / liberale partier kan foretrække dette, for konsekvensen ville have været en fuld hjemtagelse, da regionen var billigst. Dermed ville vi vinke farvel til den konkurrence, som vi to hylder, og som blå partier jo ellers normalt er fortalere for. Nu ser vi frem til en proces med dem, der vil være med, når de 26 mio. kr. skal i spil til sundhedsog serviceforbedringer til gavn for borgerne i Nordjylland. Vi vil gå aktivt ind i den proces, så vi sikrer, at nordjyderne får mest mulig sundhed for pengene.

Aars og Hornum er hårdest ramt af smitten lige nu.

Sidste:

Stigende smitte - men ingen B117 i Vesthimmerland Af Torsten Hansen VESTHIMMERLAND: Smitten stiger i Vesthim-

merland. I løbet af de sidste syv dage er smittetallet 26. Det er mindre heldigt, men der er også en lille glædelig

nyhed med i tallet. - Vi kigger hele tiden efter, om der er et mønster i smittespredningen. Samtidig er vi interesseret i at vide, om mutationen B117 er udbredt. Om det sidste kan vi sige, at vi har ikke B117 i Vesthimmerland blandt de 26. Vi har haft mutationen tilbage i januar, men ifølge styrelsen for patientsikkerhed, så har vi den ikke nu, siger sundhedsdirektør Anne Krøjer, Vesthimmerlands Kommune. Når det handler om mønstret i smitten, så er det tydeligt, at Aars lige nu er hårdest ramt og Hornum ligger lige efter. - Der er børn blandt de smittede. Men vi har ikke oplevet udbrud på skolerne. Når vi ser på aldersgrupper, så er de nul til 20-årige repræsenteret. Det samme gælder 30 til 40-årige. Der er samtidig en lille overvægt blandt de 61 til 70-årige, konstaterer Anne Krøjer.


Aars Avis

SIDE 16

HORNUM

24. FEBRUAR 2021

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

”Himmerriget” er nyt navn i Gatten Totalrenoverer restaurant og giver den nyt navn GATTEN: Det er ikke kun de fysiske rammer, der er under kærlig behandling i ferieresort Himmerland i Gatten, hvor hotellet står midt i en totalrenovering af samtlige afdelinger, der tæller både golfbutikken, receptionen, hotel-torvet

og meget mere. Også mere nostalgiske ændringer er på dagsordenen, da man har valgt at ændre navnet på restauranten til Himmerriget. Det sidste stykke tid har restauranten på Lars Larsens Vej ellers væ-

GUNDERSTED

ret uden dåbsattest, men nu er stedet, der tidligere hed P.O.L.O., døbt Himmerriget. Ændringen, der spiller på kælenavnet for området omkring HimmerLand, er dog ikke det eneste nye. I forbindelse med navneæ¦ndringen, har

man nemlig valgt, ligesom med så mange andre steder på hotellet, at renovere fra top til bund. - Vi kommer til at lave stedet helt om, med helt nyt interiør, lækre gulve i et flot bronzefarvet look, ny bar, ny belysning og en mere

logisk indretning, hvor der både er taget højde for tjenernes arbejdsrutiner og for en mere hyggelig atmosfæ¦re, siger direktør for HimmerLand, Mark Bering. Navnet Himmerriget er valgt, fordi vi synes det om-

favner alt det, vi gerne vil stå for. Vi vil kombinere høj kvalitet med nærværende betjening, der er helt nede på jorden. Så vi har stadig fødderne godt plantet i den himmerlandske muld. Et pænt ydre, er dog sjældent nok, hvis man vil have succes med sine ambitioner. Det er nemlig teamet bag, der er den primære drivfaktor for Himmerrigets succes. I hvert fald, hvis man spørger Mark Bering.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Borgerne får ros for god tone i mølledebat Af Ture Damtoft GUNDERSTED: Nok gik bølgerne til tider lidt højt, da byrådet debatterede vindmølle-projektet i Bjørnstrup, men tonen forblev sober. På tværs af alle partier repræsenteret i byrådet var der ros til borgerne i Blære og Gundersted for netop at have holdt en sober tone under hele forløbet. Byrådsmedlemmer er blevet kontaktet personligt både på sociale medier

og over telefonen i forsøg på at overtale dem til at stemme imod de seks vindmøller, uden det på noget tidspunkt kammede over i personlige beskyldninger eller for hårde ord. - Til vindmøllemodstanderne. Jeg har fået mange mails og telefonopkald, jeg kan godt forstå jer, og jeg ville nok også have brugt min demokratiske ret til at blive hørt. Tak for den gode tone i debatten hele vejen igennem, jeg har ikke fået et eneste ubehageligt

ord. I har været ordentlige og saglige hele vejen igennem, stor tak og respekt for det, sagde Lars Andresen (V). - Jeg var helt sikkert for, men så talte jeg med folk derude og læste noget materiale, og jeg stemmer imod. Jeg er blevet flyttet, og det er godt for den demokratiske proces, sagde Rasmus Vetter (S). Hans partifælle Anders Kjær Kristensen, der er stor fortaler for vindmøl-

lerne, roste også modstanderne. - Debatten her (i byrådet, red.) afspejler lige den vi har i Gundersted. Der er god tone, man markerer lige sine synspunkter men holder en supergod tone, det er flot, sagde Anders Kjær Kristensen. Men selvom det er en god debat, og selvom tonen er god og sober, så skal der jo træffes en afgørelse - og selvom den er snæver, kan den godt være rigtig. - Det sker engang imellem,

at det er en eller to stemmer, der afgør det. Det gør ikke beslutningen dårligere, det er sådan demokratiet er, selvom det selvfølgelig er træls at være på den tabende side, sagde Per Bisgaard (V). Det accepterer Ulrik Mark Jensen fra borgergruppen mod vindmøllerne i Gundersted også, og han garanterer, at den sobre tone vil blive holdt. - Vi er da stolte over, at man kan være modstandere, uden at blive beskre-

vet som kværulanter. Vi har brugt faglighed hele vejen. Den har så skabt tvivl, men ikke tilstrækkelig tvivl; endnu. Den sobre tone vil vi videreføre, når vi nu går ind i runde to, som vi er begyndt at kalde det herude. Forhåbentlig går samfundet ind i en normal tilstand, hvor vi kan forsamles og have en ordentlig debat. Jeg tror, det kan rykke rigtig meget, og det har vi ikke haft mulighed for før, siger Ulrik Mark Jensen. at forhandle på, når VVM undersøgelsen foreligger. Man har bedt HOFOR om at undersøge alternative muligheder, og det vil vi naturligvis følge tæt, siger Ulrik Mark Jensen. Han tror på, det tavse flertal støtter modstanderne af projektet, og håber på endnu mere opbakning, så den mulige opstilling af møllerne kan blive stoppet. - Vi er rigtig glade for den store støtte, vi modtager fra lokalbefolkningen. Både i vores borger-gruppe, og når vi taler med folk. Der er stor opbakning i baglandet, det bliver man glad for, og jeg håber endnu flere vil melde sig og være med i kampen, siger Ulrik Mark Jensen.

gelse af at gå videre med projektet roser han politikerne, men lover at fortsætte modstanden. - Det var en sejtrækker af en debat. Jeg har sjældent set et byråd diskutere så meget. Kommunalpolitikerne gav sig tid til at drøfte det, og det skal de have ros for. De havde noget på hjerte. Nogen politikere har været ude hos os og

sagt, at det er et meget følelses- og værdiladet emne, og det viste debatten, at det i høj grad også er i byrådet, siger Ulrik Mark Jensen. Han er naturligvis skuffet over resultatet, men opmuntret over, at det lykkedes at skabe tvivl hos nogle byrådsmedlemmer, eller ligefrem få dem til at ændre mening. Og så vil han gerne vide, hvad kriterierne for lokalt engagement er, som HOFOR er blevet pålagt at undersøge muligheden af at øge. - Resultatet er selvfølgelig en stor mavepuster for os, og den skal vi lige sunde os over. Men vi lægger os absolut ikke fladt ned og bare accepterer det. Hele debatten gør, at vi synes, der nu er nye projekter stillet op, og hvad kommer der så til at ske fremadrettet? Vi kunne godt tænke os, at det blev præciseret noget mere, hvad lokalt engagement betyder. Hvad ligger der i det? Er det kroner og ører til lokal udvikling, er det en ekstra kop kaffe med os herude, eller hvad ligger der i det? Var det nu fire vindmøller og nedtagelse af flere, eller hvad er det præcist, der skal undersøges? Politikerne har sat et nyt forhandlingsgrundlag frem, som vi skal begynde

Med en meddemonstrant foran rådhuset 29. oktober 2020.

Vindmølleprojektet ved Bjørnstrup:

Borger kæmper videre i Gundersted og Blære Af Ture Damtoft GUNDERSTED:

Ulrik

Mark Jensen har tænkt sig at kæmpe videre mod vindmølleprojektet ved

Bjørnstrup mellem Gundersted og Blære. Efter byrådets vedta-

Ulrik Mark Jensen.


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

GUNDERSTED

SIDE 17

HALKÆR

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Vindmølleprojekt ved Bjørnstrup går videre Ophedet debat og to afstemninger på byrådsmøde Af Ture Damtoft GUNDERSTED: Vindmølleprojektet ved Bjørnstrup går videre til næste fase i projektet. Det stod fast efter en to og en halv time lang og til tider lidt ophedet debat og to afstemninger ved byrådsmødet i Vesthimmerlands Kommune forleden. Byrådet vedtog at gå videre med projektet, men samtidig at anmode Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) om at undersøge alternative muligheder. Det gælder en løsning med fem møller og en med fire møller i stedet for de projekterede seks 150 meter høje møller. HOFOR fik en del kritik af deres ageren i forløbet. - Vi har sendt spørgsmål til HOFOR, det var en kold afvaskning. De kom ikke rigtig med oplysninger eller spurgte ind til, hvad vi havde brug for. Jeg synes ikke, vi skal sætte den her planlægning i gang, og det har meget at gøre med den manglende lokale opbakning. Jeg har ikke mødt en eneste fra området, som bakkede op, sagde Kirsten Moesgaard (Himmerlandslisten) om hendes begrundelse for at sige nej til projektet.

Overhalet indenom Kirsten Moesgaards klare nej var på grund af den manglende lokale opbakning. Allan Ritter (K) fra en splittet konservativ gruppe tænkte lokalt og nationalt. - Sagen fylder meget, for det får konsekvenser for lokalområdet de kommende 30 år. De nationale projekter vil dække meget af (behovet for vedvarende energi, red.). Der er tre projekter, som skal dække op til 13 mio. husstande, så ud fra det, bliver det her projekt overhalet inden om, inden vi kommer på plads med det. Og derfor kan jeg ikke støtte forslaget. Vi ødelægger et lokalområde, og vi bør ikke bruge flere administrationspenge på det, sagde Allan Ritter. Men i og med at projektet blev stemt igennem, var der også fortalere. Den mest markante var nok den nye formand for teknikog miljøudvalget, Anders Kjær Kristensen (S). - Jeg er nok den, der bor tættest på vindmøller. Der er ingen gener, ingen fra-

flytning, og den seneste ejendom, der blev solgt, ligger 500 meter fra en mølle. Mange er imod vindmøller, og så er de imod solceller, og de er også imod biogas. Som jeg sagde til dem i Gundersted, synes jeg vindmøllerne er flotte, og at området kan klare seks møller. Man skal lige huske, at havvindmøller koster det dobbelte, vil man så betale det dobbelte for strømmen? Set fra mit synspunkt, er der plads til de seks møller, sagde Anders Kjær Kristensen. Det fik nogle af de op mod 200 tilhørere, der så live-transmissionen af mødet, til sarkastisk at foreslå, at der da kunne stilles flere vindmøller ved Svoldrup, hvor Anders Kjær Kristensen bor.

Skød i skoene En anden politiker, som kom med hårde udtalelser, var Kurt Friis Jørgensen (V). Han skød modstanderne i skoene, at deres udtalte støtte til vedvarerende energi er hul. - Vi har sagt, at vi vil grøn energi, og det har vi en forpligtelse til at leve op til. Og så kommer partier og siger, de er for grøn energi, men de vil ikke have biogas, vindmøller, og jeg tvivler på, de vil have solceller - så det er en hul snak. Da vindmøllerne ved Malle blev stemt ned, var sandheden, at der ikke var det politiske mod, sagde Kurt Friis Jørgensen. En udtalelse som da heller ikke gik ubemærket eller ubesvaret hen. - Ingen skal sige, jeg ikke er for grøn energi, men jeg har borgeren i centrum, sagde Liselotte Lynge (DF) og fik

Svend Jørgensen.

selskab fra SF. - Det er en uadresseret beskyldning fra Friis. SF stemte ja til vindmøller to gange, så det (beskyldningen, red.) må du gerne holde for dig selv, sagde Theresa Berg Andersen fra lejligheden i København, hvor hun bor under sit vikariat i Folketinget. Bølgerne gik altså højt under debatten, der blev flittigt kommenteret af tilhørerne.

Tommel op eller ned Det sluttede med de føromtalte to afstemninger. Først en om at lukke projektet helt. Det blev stemt ned med 10 for, 14 imod og en enkelt, som hverken stemte for eller imod. Under den anden afstemning tog byrådet stilling til, om planlægningen skal gå ind i næste fase, hvor HOFOR så skal undersøge alternativer. Det blev stemt igennem med 15 for, otte imod og to, som undlod at stemme. Når projektet kommer for byrådet igen tilkendegav flere, at de til den tid vil tage endelig beslutning, men er nødt til at få mere information, som Svend Jørgensen (K) beskrev det. - Vi skal have det hele belyst, og fra de konservative stiller vi også nogle konkrete spørgsmål for at få svar. Det er en svær sag, og vi har nok alle fået henvendelser fra borgere, som er imod eller for projektet. Ingenting er som regel sort eller hvidt. Der er mange spørgsmål, som skal afklares, og når der kommer svar på det, er jeg klar til at vende tommelfingeren op eller ned, sagde Svend Jørgensen.

Anders Kjær Kristensen.

På Halkær Kro satses der på, at en hyldest koncert for Benny Andersen kan afvikles fredag, 19. marts.

Koncert på Halkær Kro VEGGER: Grupperne bag Halkær Kro har vanskeligt ved at sidde stille og vente på, at Corona forsvinder. Derfor laver de planer, som de håber kan blive ført ud i livet. Vel vidende at arbejdet kan føre til aflysninger. Årets første koncert er således berammet til fredag, 19. marts. Det er hyldestkoncerten for Benny Andersen med bl.a. musikere fra hans gamle band plus Povl Dis-

HORNUM

sings søn Rasmus Dissing. Dette enestående hold, som alle var med i sin tid med Benny Andersen, vil stå for en uforglemmelig hyldest til den folkekære Benny Andersen. Forvent genkendelsens glæde, men forvent også helt nye eventyr og fortolkninger i det elskede repertoire. Men frem for alt forvent en kærlig musikalsk hilsen - en herlig aften med levende samspil, masser af

smil (måske en lille tåre) og latter, præcis som Benny elskede det. Med den nuværende usikre situation har Halkær Kro besluttet at have en særlig aflysningsregel. Fra nu af bliver det muligt at få pengene for sin billet returneret helt op til dagen for koncerten, hvis den bliver aflyst pga corona. Men håbet er lysegrønt, og i Halkær tror man stadig på, at koncerten kan bive en realitet.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Aktiv frisør i Hornum fylder 80 år torsdag Hans Randrup har ingen planer om at stoppe i faget Frisør Hans Randrup, Tværgade 7, Hornum, fylder torsdag, 25. februar 80 år. Hans Randrup er stadig aktiv på arbejdsmarkedet, da han alene driver Hornum Herrefrisør på privatadressen. Han har været selvstændig i frisør i 51 år. Hans Randrup fik din debut som frisør på Aalborg Flyvestation. Derefter var han soldat i Karup og på Bornholm, og efter værnepligten var han ansat som frisørsvend i flere forskellige saloner. Derefter åbnede Hans Randrup sin egen salon i Nørresundby og senere i Aalborg. I 2002 købte han hus i Jernbanegade i Hornum, og der blev indrettet salon på privatadressen. I 2016 solgte familien huset og købte et mindre i Tværgade 7. Her blev der også indrettet salon i privatboligen. Hans Randrup har salonen åben fem dage ugentligt og der er ingen tidsbestilling da kunderne kan blive klippet når det passer dem bedst i åbningstiden.

Hans Randrup, 80 år torsdag 25. februar.

I øjeblikket er salonen dog lukket på grund af Corona-restriktioner, men Hans Randrup håber snart at kunne åbne igen. Hans Randrup er aktiv og bruger fritiden på svømning, en ”tur ud i det blå” eller en god film på TV. Han har ingen planer om at stoppe i frisørfaget, idet han synes at det er dej-

ligt at have noget at stå op til og få en snak med kunderne. Hanne og Hans Randrup har haft mange rejser til USA for at besøge datteren. Parret elsker at besøge familie, børn og børnebørn samt gode venner. Den runde dag fejres privat på grund af restriktionerne.


Aars Avis

SIDE 18

24. FEBRUAR 2021

SPORT procent op om, fastslår formanden. Konsekvensen bliver, at holdet taber de kampe de ikke møder op til. Indtil nu drejer det sig om otte kampe. Hvor mange flere afhænger af, hvornår der bliver grønt lys til genåbning. Holdet er dog garanteret deltagelse i nedrykningsslutspillet, som består af de fire nederste hold i tabellen, de skal møde hinanden, og de to hold som ender på de sidste to pladser, de rykker ned i 1 division. - Ud over klubbens eliteseriehold, har klubben yderligere 23 turneringshold som vi i øjeblikket ikke ved, om de kommer i kamp i denne sæson, bemærker Mikael Toft. Aars Billard Klub er en

Medlemmerne i Aars Billardklub savner det sociale.

Corona kan sende Aars ud af Eliteserien Aars Billardklubs medlemmer savner det sociale BILLARD: Aars Billard Klub har gennem sine 50 år mødt mange svære modstandere. Kampene har været spændende og intense og udfaldet er altid blev drøftet ved kaffebordet efterfølgende. - Den seneste sæson har budt på den hidtil svære-

ste modstander Covid-19. Det er en modstander der er kommet for at blive, og som vil blive drøftet i vores klub, men også i alle andre klubber, siger formanden for Aars Billardklub, Mikael Toft. Pandemien har gjort, at alle indendørs idræts-

aktiviteter det seneste års tid har været underlagt et forsamlingsforbud, for så i sidste ende at blive lukket helt ned, og det har ramt Aars Billard Klub og Dartklubben Flying Bull Aars hårdt på aktiviteterne. DIF har på alle spe-

cialforbund vegne lavet aftale med folketinget om, at alle foreninger som har eliterækkehold/spillere, må have lov til at afvikle deres turnering, selvfølgelig efter de udstukne Coronarestriktioner. - Aars Billard Klub har et hold i eliteserien, men da flere spillere på holdet har haft familiemedlemmer tæt på, som har været ramt af Corona, har holdet givet udtryk for, at de først genindtræder i turneringen, når alle billardklubber i hele Danmark får lov at åbne. Det bakker bestyrelsen 100

seriøs forening hvor billard- og dartspillet har første prioritet, men hvor det sociale også har høj prioritering. Hygge, kammeratskab, fælles aktiviteter, et sted hvor der er plads til alle, det har været savnet meget det seneste års tid. - Det har været en naturlig del af hverdagen for de 130 medlemmer i Aars Billard Klub, men det sociale har ikke været muligt i det seneste års tid, hvilket rigtig mange af vore medlemmer savner, understreger Mikael Toft. - Vi håber med den positive udvikling i smittetallene og vaccinens kommen, at vi snart kan se en lempelse på restriktionerne, så vi igen kan åbne døren til vores klub, lyder den positive slutreplik.

Dartturnering er skubbet

- Corona er desværre en modstander der er kommet for at blive, siger formanden for Aars Billardklub Mikael Toft.

DART: Dartklubbens Flying Bull Aars, der drives sammen med Aars Billard Klub, har tilmeldt tre hold med i holdturneringen. Klubbens formand Kristian Poulsen oplyser, at Dansk Dart Union har skubbet turneringen til afvikling i efteråret. Det betyder, at dartspillerne går lige fra den ene sæson over den nye sæson uden pause.

BOLIG Køkken-chef i Aars stopper efter 33 år BOLIG: Efter 33 år takker John Jørgensen af hos Hvidt & Frit og Svane Køkkenet i Aars. Stifteren af butikken har solgt sin andel og har sidste arbejdsdag torsdag, 25. februar. - Det personale, vi har haft gennem årene, har jo været godt. Det har været

en stor familie, og vi har trukket på samme hammel og hjulpet hinanden. Det er altid godt at have et godt personale, succesen kommer ikke af sig selv. Nu skal yngre kræfter til, og jeg er sikker på, de fortsætter med at drive en god forretning, siger John Jørgensen.

Danebo Aars 98 62 24 00

Vi gør os ekstra umage

Nordjyder søger kvalitetshåndværkere BOLIG: Kvaliteten af arbejdet vægter stadig højere end prisen, når nordjyderne skal vælge håndværker. Boligejere i Region Nordjylland har primært fokus på kvaliteten af det arbejde, der udføres, når de lukker håndværkere ind i deres hjem. I en undersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov svarer 64 procent af regionens boligejere, at det er arbejdets kvalitet, som vægter højest, når der skal vælges håndværker. Kun 24 procent svarer, at de primært har fokus på prisen. Dermed er nordjyderne blevet endnu mere kvalitetsbevidste end for knap et år siden, hvor en tilsvarende undersøgelse viste, at 52 procent vægtede kvaliteten højest.

Kvaliteten af arbejdet er det vigtigste for langt de fleste, som vælger håndværkere.

Om ændringen skyldes oplevelser med mindre gode håndværkere melder undersøgelsen ikke noget om. - Med andre ord så har de nordjyske boligejere nogle

klare forventninger, når de hyrer en håndværker, og sådan skal det også være. Til gengæld er det vigtigt, at du så gør, hvad du kan for at sikre, at de virksomheder, du benytter, har

den krævede autorisation - ikke mindst på el- og vvsområdet, siger Per Møller Christensen, formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd for Region Nordjylland, der repræsenterer regionens el-, vvsog metalvirksomheder. Han hæfter sig i den forbindelse ved, at en undersøgelse tidligere har vist, at det kun er 36 procent af danske boligejerne, der altid tjekker, om håndværkerne har den nødvendige autorisation, mens 18 procent ”oftest” gør det. - Coronakrisen har nok betydet, at mange boligejere er bekymrede over at lukke håndværkere, de måske ikke kender, ind i deres hjem. Derfor er det også vigtigt, at du, når du kontakter firmaet, spørger ind til, hvad det gør for at mindske smitterisikoen mest muligt - noget, langt de fleste virksomheder allerede i dag har nogle helt klare retningslinjer for, siger Per Møller Christensen.


24. FEBRUAR 2021

Aars Avis

SIDE 19


Aars Avis

SIDE 20

1<+('

24. FEBRUAR 2021

1<+('

&]KKIKVYRH QIH LE

&

6LOOHYDGYHM $DUV

, ODQGOLJH RPJLYHOVHU W¨W S§ $DUV

'UºPPHU , RP EHOLJJHQKHGHQ GHU JLYHU MHU HQ VNºQ RJ ODQGOLJ VWHPQLQJ RJ VDPWLGLJW PHG NRUW DIVWDQG WLO DOW L KYHUGDJHQ" 6§ HU GHQQH VS¨QGHQGH HMHQGRP Y¨UG DW VH Q¨UPHUH S§ 'HU HU HQ YLUNHOLJ IUHGHOLJ VWHPQLQJ RJ , YLO XGHQ WYLYO NXQQH Q\GH URHQ KHU *UXQGHQ HU S§ KD V§ , I§U PDVVHU DI SODGV DW EROWUH MHU S§ 2PU§GHW E\GHU S§ GHMOLJ QDWXU RJ LNNH PLQGVW G\UHOLY 3§ JUXQGHQ HU GHU DQODJW HJHQ Vº , I§U KHU PXOLJKHGHQ IRU DW RSIºUH MHUHV GUºPPHEROLJ S§ HQ IDQWDVWLVN EHOLJJHQKHG W¨W S§ $DUV

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

LE Qu

1<+('

0ºOKºMYDQJHQ +DYHUVOHY 1ºUDJHU

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF 7EK /SRXEOX

2SODJW YLOOD WLO IDPLOLHQ L +DYHUVOHY

, HW DI +DYHUVOHYV Q\H NYDUWHUHU YHQWHU MHU HQ GHMOLJ IDPLOLHYLOOD L «W SODQ L HQ K\JJHOLJ E\ KYRUIUD GHU HU JRGH YHMIRUELQGHOVHU PRG $DOERUJ 9LERUJ RJ $DUKXV 3§ KMHPPHDGUHVVHQ L GHW VNºQQH YLOODNYDUWHU Q\GHV GHU JRGW DI HQ VWRU JUXQG PHG WHUUDVVHU RJ SO¨QH PY %ROLJHQ HU IUD RJ UXPPHU )ORW RJ UXPPHOLJW NºNNHQ PHG O\VW DOUXP PHG HQ VNºQ VSLVHSODGV 'HMOLJ RSKROGVVWXH PHG WHUUDVVHXGJDQJ 6RYHY¨UHOVH PHG ZDON LQ RJ EDG +HOH Y¨UHOVHU RJ HQGQX HW EDGHY¨UHOVH (W JRGW EU\JJHUV

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

.LQJRVYHM $DUV

*VIHEK HIR /P

9HOEHOLJJHQGH YLOOD

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK *VIHEK HIR /P

'

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

Qu Qu

+VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

Qu Qu

'HQQH GHMOLJH HMHQGRP E\GHU XGRYHU HQ VNºQ EROLJ S§ HQ KHUOLJ EHOLJJHQKHG KYRU , ERU UROLJW PHQ VDPWLGLJW RJV§ W¨W S§ DOW WLO KYHUGDJHQ RJ PHG I§ KXQGUHGH PHWHU WLO 7YHEMHUJV QDWXU *XOVWHQVYLOODHQ SU¨VHQWHUHU VLJ ULJWLJ πRW RJ LQGE\GHQGH NYP IRUGHOW S§ VWXHSODQ RJ XQGHUHWDJHQ PHG JRG SODGV WLO KHOH IDPLOLHQ RJ HQ SUDNWLVN LQGUHWQLQJ 'HVXGHQ HQ O¨NNHU WHUUDVVH PHG VNºQ XGVLJW 7EK /SRXEOX

/¨UNHYHM $DUV

/¨NNHU YLOOD S§ EOLQG YHM

'

*LVOXPYHM $DUV

'HMOLJ ODQGHMHQGRP PHG ULJWLJ JRG SODGV

9HONRPPHQ WLO HQ GHMOLJ HMHQGRP PHG KHNWDU GHU E\GHU S§ VNºQ QDWXU PHG PDUN VNRY HQJ RJ JUXQG KHOW QHG WLO /HUNHQIHOG VWRUH KDOOHU PHG SODGV WLO PDVNLQHU PY GHQ HQH KDU RJV§ I§HW VNLIWHW WDJ L (W ULJWLJ JRGW LVROHUHW DQQHNV S§ KºMGH PHG DOPLQGHOLJ EROLJVWDQGDUG , VWXHKXVHW HU GHU NYP EROLJ IRUGHOW S§ KDOYDQGHW SODQ RJ PHG JRG SODGV 'HU HU LNNH ODQJW WLO KYHUNHQ VNROH EºUQHKDYH GDJOLJYDUHEXWLN PY .RUW DIVWDQG WLO $DUV $DOHVWUXS RJ Q¨U JRGH YHMIRUELQGHOVHU

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

LE Qu

&

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF

Qu Qu

0HG EHOLJJHQKHG L HW UROLJW YLOODNYDUWHU FHQWUDOW L $DUV οQGHU , GHQQH EROLJ GHU HU VRP VNDEW WLO GHP VRP ºQVNHU JRG SODGV HOOHU EºUQHIDPLOLHQ , EOHY GHW GDY¨UHQGH KXV UHYHW QHG RJ HIWHUIºOJHQGH JHQRSE\JJHW RJ L GDJ HU KHU HQ FKDUPHUHQGH IXOGPXUHW RJ NYDOLWHWVVS¨NNHW YLOOD , DOW HU GHU NYP EROLJ VRP HU VPXNW LQGUHWWHW PHG ORIWHU WLO NLS RYHQO\VYLQGXHU RJ VWRUH WHUUDVVHSDUWLHU 7EK /SRXEOX


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

-FW IZ GTQNLJS$

-FW IZ GTQNLJS$

7¨ LEV ZM O»FIVIR

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

1SVXIR 1»PPIV

&IRXI *EPOIV

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

&IRXI *EPOIV

0MKRIRHI W»KIW

&IRXI *EPOIV

.SLRR] 7ZIRHWIR

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

730+8

%

6WHQLOGKºMJ§UGH $DUV

/»FWEJXEPI 730+8 YRHIVWOVIZIX

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH 7EK /SRXEOX

Qu

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

730+8

730+8

%

(YDKROPYHM +RUQXP $DUV

6NºQ RJ YHOKROGW EROLJ L +RUQXP Qu Qu

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

SODQV YLOOD L UROLJW NYDUWHU Qu Qu

/»FWEJXEPI 730+8 YRHIVWOVIZIX

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

Qu Qu

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

730+8

'

1ºUGDOYHM $DUV

'

6GU %RXOHYDUG $DUV

)ORW KHVWHHMHQGRP

9HOKROGW RJ UXPPHOLJ YLOOD

/»FWEJXEPI 730+8 YRHIVWOVIZIX

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF 7EK /SRXEOX

Qu Qu

0MKRIRHI W»KIW

)X LSPH KMO JSVK©ZIW

%

)DQWDVWLVN YLOOD

.RQJ +DUDOGV 9HM $DUV

9HOLQGUHWWHW IDPLOLOHYLOOD

IFLJ

6WHQLOGKºMGDOHQ $DUV

.SLRR] 7ZIRHWIR

0MKRIRHI W»KIW

IFLJ

7SPKX T¨

0MKRIRHI W»KIW

1MHEPHVIRHI TEV W»KIV ERHIPWFSPMK M %EVW F] QIKIX KIVRI M (%0+%%6()2

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

7SPKX T¨

7YHEMHUJYHM $DUV

Qu Qu

7¨ LEV ZM O»FIVIR

6IR¬ &SVK :MRXLIV

'

)ORW RJ V¨UGHOHV YHOEHOLJJHQGH

.SLRR] 7ZIRHWIR

-FW IZ GTQNLJS$

9RK JEQMPMI W»KIV JVMXMHWLYW M SQV¨HIX ZIH NI 7» 7N»VYT 7» +IVRI REXYVKVYRH 4VMW QE\ OV cc

%PPIVIHI WSPKXI

/ºYVDQJHUYHM $DUV

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

7¨ LEV ZM O»FIVIR

4EV HIV LEV WSPKX W»KIV ZMPPE T¨ QMR Qu FIPMKKIRHI M %EVW 1IKIX KIVRI X©X T¨ QMHXF]IR SK LIPWX M ¬X TPER (IX WOEP LIPWX Z©VI OPEV XMP MRHŵ]XRMRK 4VMWRMZIEY OV

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

=RKVI TEV QIH F»VR TX FSWMHHIRHI M *VINPIZ W»KIV ZMPPE T¨ QMR Qu SK QMR FIFSIPWIWVYQ &SPMKIR WOEP PMKKI M %EVW F] 4VMWRMZIEY ST XMP OV

-FW IZ GTQNLJS$

7¨ LEV ZM O»FIVIR

9RKX TEV W»KIV INIRHSQ T¨ PERHIX M :IWXLMQQIVPERH HI ZMP KIVRI LEZI IX MRHŵ]XRMRKWOPEV WXYILYW QIH ŴVI Z©VIPWIV SK KIVRI IR KSH KEVEKI IPPIV WXEPHF]KRMRK QIH KSH PSJXL»NHI 4VMWRMZIEY ST XMP OV

7¨ LEV ZM O»FIVIR

)RPMKHEQI W»KIV ERHIPWFSPMK M %EVW F] KIVRI )RKXSJXIR SK QIH IR PMPPI LEZI

-FW IZ GTQNLJS$

7¨ LEV ZM O»FIVIR

-FW IZ GTQNLJS$

7¨ LEV ZM O»FIVIR

7EQQIRFVEKX JEQMPMI W»KIV VYQQIPMK ZMPPE QIH TPEHW XMP ZSOWRI SK F»VR 1MR Q SK KIVRI WX»VVI 4VMW SQOVMRK QMPPMSRIV

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

-FW IZ GTQNLJS$

/YRHI -( /SRXEOX 8IPIJSR

-FW IZ GTQNLJS$

7¨ LEV ZM O»FIVIR

9RKX TEV W»KIV ZMPPE M %EVW (IV WOEP Z©VI SQOVMRK OZQ LIPWX M ¬X TPER SK KIVRI M MRHŵ]XRMRKWOPEV WXERH cc 4VMWRMZIEY ST XMP OV LZMW HIX IV HIX LIPX VMKXMKI

SIDE 21

LE Qu

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF 7EK /SRXEOX

730+8

Qu Qu


Aars Avis

SIDE 22

24. FEBRUAR 2021

0

GF UC

V R TKU

999 $$45/$(*.(4(0 '-

$CICFG $CNGUVTWR

8KNNC

+LGFUD£MXGL 5µPFGTWR 5WNFTWR

0GFNCIV NCPFDTWI

47//(.á* -.$55á5- 8á..$ á $$.(56472 0GFUCV RTKU 5N¢ VKN PW

8(.+1.'6 0('.$*6 .$0'%47* -70 -/ 6á. $$.%14*

8KNNC K RNCP OGF UVWGT QI UQXGTWO $FICPI HTC MµMMGP CNTWO VKN NWMMGV JCXG QI VGTTCUUG 'QDDGNV ECTRQTV OGF FGRQVTWO OGF RNCFU VKN JCXGOµDNGT aaE[MNGT OX $VVTCMVKX DGNKIIGPJGF K EGPVTWO CH $CNGUVTWR HQT HCOKNKGP aaUQO HQTGVT£MMGT UMQNG KFT£V QI KPFMµD NKIG QO JLµTPGV +GT JCT á PGO CFICPI VKN $ MO aa*QFG DWUHQTDKPFGN aaUGT OQF $CNDQTI 8KDQTI +QDTQ )CTUµ QI $CTU

N£PIGV DQNKIGLGPFQO K +KOOGTNCPF OGF GP IQF OCTM aaQOMTKPI GLGPFQOOGP %1.á*(0 'GV TWOOGNKIG UVWGJWU R¢ O GT MNCT VKN aaHCOKNKGP FGT µPUMGT RNCFU '4á)65%;*0á0*(4 +GUVGUVCNF R¢ O NCFG R¢ aaO QI ICTCIG OCUMKPJWU R¢ O (LGPFQOOGP NKIIGT EGPVTCNV K +KOOGTNCPF OGF OKP VKN aa$CNDQTI QI +QDTQ OKP VKN 8KDQTI QI WPFGT VKOG VKN aa$CTJWU $CTU +CXGTUNGX QI 5WNFTWR P¢GU R¢ OKP -QPVCMV QU HQT HTGOXKUPKPI CNNGTGTFG K FCI

5614 %1.á* á0'4(66(6 6á. '(0 5614( )$/á.á(

MT

-QPVCPV (LGTWFI RT OFT

MT

%QNKICTGCN

Os

*TWPFCTGCN

Os )

(PGTIKO£TMG

$IIGTUWPFXGL $CTU

8KNNC

.$0'8á..$ /(' +$8( 8(' %;*4 05(0 6á. $$45 /QFGTPKUGTGV JWU R¢ O NKIG WFGPHQT $CTU D[ 'GPPG XGNJQNFVG TµFUVGPUXKNNC JCT H¢GV P[V VGINVCI K ¢T aa NKIGUQO IWNXG QI NQHVGT GT UMKHVGV K +WUGV QRXCTOGU OGF HLGTOXCTOG +GT H¢T HCOKNKGP D¢FG D[GPU QI NCPFGVU HQTFGNG *¢ E[MGNCHUVCPF VKN D[GPU HCEKNKVGVGT QI NCPFGVU UMµPPG PCVWT TWPFV QOMTKPI 'GPPG XGNJQNFVG TµFUVGPUXKNNC JCT H¢GV P[V VGINVCI K ¢T NKIGUQO IWNXG QI NQHVGT GT UMKHVGV K 7PFNGLPKPIUGLGPFQO HµTUVGICPIUMµD GNNGT "

MT

(LGTWFI RT OFT

MT

%QNKICTGCN

Os

*TWPFCTGCN

Os '

(PGTIKO£TMG

8KNNC )TKVKFUJWU

&GPVTCN DGNKIIGPJGF OGF TGIGNO£UUKIG DWUHQTDKPFGNUG áPFÖ[VPKPIUMNCT TWOOGNKI QI XGNJQNFV DQNKI +[IIGNKI KPFTGVPKPI QI OCUUGT CH RNCFU /WNKIJGF HQT NCPIG I¢VWTG K P£TQOT¢FGV )TKV UMQNGXCNI OGF OWNKIJGF HQT CV X£NIG )TKUMQNGP K D[GP aaQI GHVGTHµNIGPFG +CWDTQ (HVGTUMQNG (P TWOOGNKI ICTCIGD[IPKPI OGF RNCFU VKN JQDD[TWO 'GLNKI NWMMGV JCXG DNKX MNCT VKN HQT¢T QI UQOOGT (6 *1'6 $.6(40$6á8 6á. (0 .(,(%1.á*

5R£PFGPFG XKNNC OGF HLQTFWFUKIV 5MµPV RQQNQOT¢FG K VKND[IPKPI OQF U[F +GN¢TUDGDQGNUG GNNGT UQO HTKVKFUDQNKI +µLV WFNGLPKPIURQVGPVKCNG RV EC RT U£UQP 0CDQITWPF UQO FCPPGT FGN CH JCXG MCP VKNMµDGU 1RNGX JCXPGUVGOPKPIGP K FGLNKIG +XCNRUWPF 5OWMV QOT¢FG R¢ FGP PCVWTUMµPPG .QWPU JCNXµ -QO QI QRNGX FGP FGLNKIG WFUKIV QXGT QOT¢FG QI HLQTF

7FNGLPKPIUGLGPFQO OGF NGLNKIJGFGT K +XCNRUWPF *¢CHUVCPF VKN HLQTFGP N[UVD¢FGJCXPGP %TWIUGP aaECORKPIRNCFUGP QI OGFDQTIGTJWUGV .GLNKIJGF $ aa O X£T NGLNKIJGF .GLNKIJGF % aa O X£T NGLNKIJGF

5-$. '(6 8 4( *1'6 5-$. '(6 8 4( +(4

-QPVCPV (LGTWFI RT OFT

(PGTIKO£TMG

*TWPFCTGCN (PGTIKO£TMG

MT Os JC *

8KNNC

MT MT Os Os &

-QPVCPV

+GT GT OWNKIJGFGP HQT CV DQ ÖGTG IGPGTCVKQPGT GNNGT HCOKNKGT UCOOGP GNNGT WFNGL FGP GPG GNNGT DGIIG NGLNKIJGFGT (P IQF OWNKIJGF HQT UVCTV R¢ WFNGLPKPIUXKTMUQOJGF 8K GT MNCT VKN CV HTGOXKUG GLGPFQOOGP HQT FKI

MT

(LGTWFI RT OFT

MT

%QNKICTGCN

Os

*TWPFCTGCN

Os

(PGTIKO£TMG

áNNGTKUµTGXGL $ +XCNRUWPF )CTUµ 7'.(,0á0*5(,(0'1/ NGLNKIJGFGT

*TWPFCTGCN

%QNKICTGCN

.µIUVµTXGL +CWDTQ $CTU

7'5á*658á..$ /(' 59á//á0*211. aa+GN¢TU GNNGT HTKVKFUDQNKI

%QNKICTGCN

(LGTWFI RT OFT

MT

8(.+1.'6 %;8á..$ á +$7%41 OCPIG MXO

-QPVCPV

5QNKVWFGXGL +XCNRUWPF )CTUµ

-QPVCPV

-QPVCPV (LGTWFI RT OFT

(

8KNNC WFNGLPKPI

MT MT

%QNKICTGCN

Os

*TWPFCTGCN

Os

(PGTIKO£TMG

'


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 23

MOTOR

TIL LEJE

3 vær. lejl. 96 m²

50 års fald i ulykkestal er en succes uden lige

Aars Avis - når det skal være lokalt!

Selvkørende biler vil kunne sænke ulykkestallet yderligere MOTOR: Sikrere biler, bedre veje og strammere lovgivning har betydet, at antallet af trafikdræbte er faldet med over 85 procent siden 1971. Ny teknologi vil betyde endnu færre dræbte i fremtiden. En succeshistorie – men kampen for bedre trafiksikkerhed stopper ikke her, fastslår FDM. 50 år er gået, siden antallet af trafikdræbte i Danmark satte rekord. 1.213 mennesker mistede i 1971 livet på de danske veje, mens 27.000 kom til skade. De foreløbige opgørelser for 2020 peger på 155 dræbte og 2.800 kvæstede. Dødstallet er med andre ord faldet med over 85 procent, selvom trafikken i samme periode er mere end fordoblet. - Det er en succeshistorie uden lige, siger FDMs adm. direktør, Thomas Møller Thomsen. Fremgangen skyldes ikke bare sikkerhedsseler, fartgrænser, promillegrænser, øget politikontrol, bedre veje og mere sikre biler. En ændret tidsånd og trafikkultur har også en del af æren for den glædelige udvikling. Det første store dyk kom i 1974, da midlertidige fartgrænser i forbindelse med den første oliekrise fik antallet af dræbte til at falde med næsten 400. Fartgrænserne blev derfor permanente, og i 1976 blev det et lovkrav at bruge sikkerhedssele, ligesom der kom faste promillegrænser. Markant bedre auto-

i Farsø midtby

med eget skur og carport. Husleje 4.550 kr. + forbrug. Lejl. er i to etager. Klar til indflytning. DinBolig Administration.dk

Tlf. 98 55 52 00

LEJLIGHEDER I AARS

● Attraktive lejligheder ● Grønne områder ● Konkurrecedygtig husleje KONTAKT MELDGAARD BOLIGUDLEJNING for at høre om mulighederne

TLF. 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk Antallet af trafikdræbte i Danmark falder løbende. Det er en succeshistorie.

stole og lovkrav om at fastspænde børn i egnet sikkerhedsudstyr har også båret frugt: På 30 år er antallet af børn, der bliver dræbt eller alvorligt kvæstet i trafikken, faldet med 80 procent. Siden 1997 har Euro NCAP’s sikkerhedstests, som en række bilklubber, herunder FDM, står bag, desuden betydet en markant forbedring af bilernes sikkerhed. I 2017 lød vurderingen, at Euro NCAP’s arbejde havde reddet 78.000 europæiske menneskeliv i trafikken. Det tal er kun steget siden da, og de kommende år vil ny teknologi gøre både biler og veje endnu mere sikre:

Selvkørende - Selvkørende biler er stadig et stykke ude i fremtiden. Men de systemer, der

ER AVISEN UDEBLEVET?

Har du ikke modtaget Aars Avis torsdag kl. 19.00 så kontakt Nordjyske Distribution, fredag kl. 7.00-15.00, lørdag og søndag kl. 8.00-10.30 på tlf. 99 35 34 34

kræves, før en bil bliver helt selvkørende, kommer drypvis og vil løbende gøre alle nye biler mere sikre, siger Thomas Møller Thomsen. Allerede i dag kan de nyeste biler selv følge fartgrænserne og dæmpe farten i kurver. Andre nye midler er endnu bedre nødbremser, systemer, der overvåger førerens opmærksomhed, og bil til bil-kommunikation, hvor bilerne kan advare både hinanden og andre trafikanter. Der er dog stadig et stykke vej til, at vi når Færdselssikkerhedskommissionens nye målsætning. Trods de seneste 50 års store fald i dødstallet blev det tidligere mål på højst 120 dræbte i 2020 nemlig ikke nået. Den

nye målsætning lyder på højest 90 dræbte i 2030. - Trafiksikkerhed er et vigtigt emne for FDM og vores medlemmer. Ethvert dødsfald i trafikken er ét for meget. Med Færdselssikkerhedskommissionens nye og ambitiøse målsætning er der endnu en gang sat fuldt fokus på at forbedre sikkerheden ude på vejene, men det er naturligvis ikke gjort med det. Der ligger et stort og vigtigt arbejde for alle de organisationer, myndigheder og politikere, der beskæftiger sig med færdselssikkerhed. Men det kræver også, at den enkelte bilist kører sikkert og udviser god trafikkultur, siger Thomas Møller Thomsen. FDM har samlet 50 års arbejde for bedre trafiksikkerhed i en digital fortælling på fdm.dk.

Alt i auto reparationer

Alle mærker Dæk, udstødning & rustarbejde m.v. Undervognsbehandling fra 2.400,- + moms LF Automobiler Gåsemosevej 7, 9541 Suldrup 98 37 85 47 / 40 92 91 57

SUNDHED & VELVÆRE

BLANDEDE

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01

Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars

Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflast-

ninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

KØB & SALG

NEVE EDB

Keldgårdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15

er l l e g n Ri il t skriv Steen Brorsen 96 98 42 20 sb@aarsavis.dk

PRIVAT/ERHVERV

BLANDEDE

Klargøring af biler til syn

TIL LEJE

BLIV MEDLEM

Retssager • Overdragelser • Boer Familieret • Rekonstruktion • Inkasso Advokat (H) (H) Jan Poulsen Advokat

AARS BOLIGFORENING

Find os på Facebook

KIRKEGADE 3 - 9600 AARS - TLF. 98 62 24 13 - www.aarsbo.dk Mandag - onsdag 10 -15 ● Torsdag 10 -16 ● Fredag 10 -12

tlf. 98 64 18 11 •tlf. jpo@advokatjanpoulsen.dk 98 64 18 11 Aalestrup jpo@advokatjanpoulsen.dk Aalestrup omfang. Åbent i sædvanligt


Aars Avis

SIDE 24

KØBES:

Himmerlandsavisernes

SÆLGES:

SekS lokale aviSer for Samme priS!

Top pris gives! Dødsbo og indbo fra 1930-1970´erne købes. Polstret læne/loungestole samt sofaer. Teak, palisander og dansk design. Ring først til os! Tlf: 27 20 46 97

73.621 eksemplarer

HIMMERLANDS AVISERNE

Dødsbo, flytterester købes og ryddes hurtigt og nemt. Kontant afregning. Ring til Steen. Tlf: 41 70 92 34 Gammelt jern og metal købes. Mindre mængder afhentes, større mængder købes. Afhenter også minkbure. Tlf: 40 28 61 89

...fra kyst til kyst

Alu kran sælges! Kranen er kun brugt få gange. Den har et udskud mere. Tilbehør medfølger! Pris kr. 5.800. Tlf: 22 95 53 16

loppeannoncer@aarsavis.dk BETALING KONTANT ELLER

Puslespil med 1.000 brikker kun brugt én gang. Pr. stk. 50 kr. Tlf: 40 71 00 00 Nye vinduer eller dør? Så er det AG vinduer, du spø`r. Vinduer og døre efter mål i aluplast, så ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34

Dråbeformet FANO sofabord. Bordplade og tre ben i olieret egetræ. 120 x 45 x 90 cm. Pæn som ny. Stadig aktuel i butikker. Nypris 2.500 kr. Sælges for 850 kr. Tlf: 20 30 45 48

NIBE AVIS • VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD

- en stærk løsning… KØBES:

Døds- og flyttebo købes og ryddes. Hurtigt og effektivt. Alle møbler i teaktræ og palisander købes. Tlf: 26 22 67 75

AF ANNONCE, KAN SKE PERSONLIGT, VIA POST ELLER E-MAIL:

SÆLGES:

AARS AVIS • FARSØ AVIS • FOLKEBLADET STØVRING

Gammelt jern og metal afhentes gratis. Store mængder købes. Ring til Thomas. Tlf: 40 54 18 39

INDLEVERING:

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930´erne til 1970´erne. Polstrede læne- og loungestole og sofaer. Ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34

loppemarked

24. FEBRUAR 2021

Påklædningsdukker fra før 1965 købes til privat samling, samt til fremvisning på plejehjemmenes demensafsnit efter coronanedlukning. Tlf: 61 60 72 30

LOPPEMARKED

“Cafe Nibe” skilt. Gammelt - ca 30-40 år gammelt. Tlf: 20 84 23 46 Dame rulamsfrakke med hætte, lysebrun Birger Christensen. Lækker, kun brugt få gange. Str. M. Pris 1.000 kr. Tlf: 30 82 34 84

OBS! VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT VI HAR FÅET NY MAILADRESSE...

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 73.621 husstande!

TLF. 70779

PRISER:

SE EKSEMPLER:

50

kr.

FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD.

150

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD.

Annoncen sendes til:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars senest fredag kl. 9.00

SÅDAN INDRYKKES EN LOPPEANNONCE: Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen.

ELLER du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst.

Mrk.: ”Loppemarked” Betaling vedlagt:

 Kontant

ANNONCETEKST:  Sælges  Købes  Byttes  Gives væk

Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr. Tlf: XX XX XX XX

100

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE OM F. EKS. LOPPE­ MARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED.

Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce. 1. Almindelig loppeannonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.2. Udvidet loppeannonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.-

Flot velourstue. Meget velholdt. Pris 3.500,Tlf: XX XX XX XX

3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms. Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00 til næste uges avis.

GOD FORNØJELSE!

Telefon: Afsenders navn og adresse:

Stort loppemarked med gamle ting og sager. Alt fra nips til møbler, design, retro. Alle fredage og lørdage 10-16 Tlf: XX XX XX XX

LOPPEMARKED

DU KAN ANNONCERE MED ALT BRUGT FRA HJEMMET, DOG IKKE BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGVOGNE OG TRAKTORER. ANNONCER HEROM HENVISES TIL AVISENS ØVRIGE ANNONCE­RUBRIKKER.


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 25

LANDBRUGSNYT Undgå dyre overraskelser ved køb af ny ejendom Selv nyere bygninger lever måske ikke op til fremtidige lovkrav og kan betyde millionregninger Af Ture Damtoft

Ulovlige bygninger

Der er ofte stor forskel på, hvad man reelt set kan få ud af et produktionsapparat og det, man som spændt landmand forventer ud fra salgsopstillingen. Hvis man som spændt landmand står foran et køb af en ny landbrugsejendom og inviterer en bygningsrådgiver med på visit før den sidste underskrift, kan man spare sig selv ærgrelser og enorme ekstraregninger, der potentielt løber op i hundredtusindvis af kroner. Sådan lyder meldingen fra Anja Juul Freudendal, der er chefkonsulent i Velas’ byggeafdeling. - Ligesom når man køber et almindeligt hus, så er det altid en god idé at få en ekspert med rundt for at vurdere standen af huset. På samme måde kan en bygningsrådgiver på en bygningsgennemgang hjælpe landmændene med at gennemskue, hvad de i virkeligheden byder på, så de undgår at købe katten i sækken. Der er ofte stor forskel på, hvad man reelt set kan få ud af et produktionsapparat og det, man som spændt landmand forventer ud fra salgsopstillingen, vi hjælper med at læse mellem linjerne, siger Anja Juul Freudendal.

På en bygningsgennemgang går en bygningsrådgiver hele ejendommen efter i sømmene for at fange de fejl og mangler, der unægteligt vil være på en ejendom, med årtier på bagen. Og skulle bygningerne være næsten nyopført, er det også mulgit, at de ikke lever op til fremtidige lovkrav. Det drejer sig om en lang række punkter, herunder eksempelvis lovliggørelse af bygninger, dvs. om der reelt er byggetilladelser til at anvende bygningerne og staldene til det, de bliver brugt til. - Vi ser fra tid til anden, at man eksempelvis har taget en foderlade i brug til dyr. Men ifølge BBR er det stadig en foderlade, og så kan man meget vel risikere, at kommunen kræver den lovliggjort som stald. Det kan blive en meget dyr, lang og svær proces, fortæller Anja Juul Freudendal. Hun peger også på, at det er vigtigt at forholde sig til de krav, der stilles til bygningen fra eksempelvis Lov om hold af malkekvæg (nu kendt som Lov om dyrevelfærd, red.). Loven fra 2010 angiver en række specifikke dimensioner til staldindretningen, man som mælkeproducent skal leve op til, for at man

overfor landmanden, der står for at købe ejendomenen, og hvis der kommer en ekstraudgift på f.eks. et par millioner til ombygning, så vil køber nok bede om at få det i afslag i prisen, siger Niels Vitus Hampholt

Økonomisk bagkant

Anja Juul Freudendal, chefkonsulent i Velas’ byggeafdeling.

må have dyr i stalden efter 2034. Hvis ikke stalden lever op til dimensionerne, kan man blive ramt hårdt. - Det kan være meget alvorligt. Hvis ikke stalden lever op til kravene, må man ikke have køer i den, der må kun være kvier. Og så kan man risikere at skulle bygge en helt ny kostald for at have dyr, simpelthen fordi de eksisterende anlæg ikke vil være lovlige efter 2034. Og vi ser desværre, at rigtig mange af de stalde, der er til salg i øjeblikket, ikke lever op til de krav, siger Anja Juul Freudendal. Hendes kollega, bygningsrådgiver Niels Vitus

Hampholt, giver konkrete eksempler på nyere bygninger, som ikke lever op til lovkravene. Størrelsen af sengebåsene og bredden af gangen er fastsat i loven fra 2010, og for at være inkluderet i overgangsordningen til 2034, skal staldene være taget i brug senest i juni 2012. - Jeg har lige lavet en bygningsgennemgang, hvor man måtte kassere en stald til 200 køer, fordi den først var taget i brug i 2013 og havde de forkerte mål. Og vi har kendskab til nogen, som byggede en stald for to år siden, som ikke er lovlig. Så må vi jo påpege det

Danish Agro sender 48 mio. kr. til medlemmerne Rekordhøj egenkapital og en række solide nøgletal betyder, at Danish Agro kan sende 48 mio. kr. tilbage til medlemmerne i overskudsudlodning. Bestyrelsesformand i Danish Agro, Jørgen H. Mikkelsen, er tilfreds med, at der kan sikres udlodning til medlemmerne på trods af et udfordrende 2020. - Det er yderst positivt, at soliditeten i Danish Agro koncernen, på trods af en stor omsætningsstigning, er fastholdt på 31 pct. Derfor er det glædeligt, at vi endnu engang er i stand til at tilgodese vores medlemmer gennem overskudsudlodning med 25 pct. af

Danish Agro sender 48 mio. kr. til medlemmerne.

overskuddet efter skat. Helt præcist sender vi 48

mio. kr. tilbage til medlemmerne. Det er et naturligt

mål for os som andelsselskab, at vi er i stand til at præmiere vores medlemmer, når de økonomiske forudsætninger er til stede. Forudsigelighed er en vigtig hjørnesten i Danish Agros udbyttepolitik. Vi har i dag en god balance mellem hensyn til overskudsudlodning til vores ejere og virksomhedens mulighed for yderligere at udvikle sig, siger Jørgen H. Mikkelsen. Danish Agro står både finansielt og kommercielt stærkt ved indgangen til 2021 og sætter sig høje finansielle mål for det kommende år. - Vi har ambitioner om at

Derudover kigges der også efter skader, som tidens tand har forårsaget, og som kan være svære at spotte, hvis ikke man ved, hvad man skal kigge efter. Det kan være alt fra knækkede spalter til skrabeanlæg, der ikke kører, eller revner på en plansiloplads. Derudover kan det også være mere alvorlige mangler såsom fejl på randzonen på plansiloen, et gyllesystem der ikke virker, eller endda et utæt tag. - I sådanne tilfælde kan der meget vel være krav om en række investeringer - både store og små - før anlægget enten er lovligt eller i det mindste fuldt funktionsdygtigt. Alene en udskiftning af et skrabeanlæg eller pumpesystem kan nemt løbe op i flere hundredetusinde kroner, og hvis den nødvendige investering kommer bag på en, risikerer man at være fanget på bagkant rent økonomisk, siger Anja Juul Freudendal. Efter besøget får landskabe så meget værdi for vores medlemmer som muligt. Det skal ske i dagligdagen gennem et værdiskabende samarbejde med os, og så sigter vi efter at kunne sikre overskudsudlodning ved årsregnskabets afslutning. For 2021 forventer vi et resultat før skat i niveauet 500 mio. kr. og en soliditetsgrad i niveauet 32 pct., siger Jørgen H. Mikkelsen.

Danish Agro a.m.b.a. Danish Agro koncernen består af en række agroin-

manden en udførlig rapport i hånden, som samler op på alle de punkter, han skal være opmærksom på før købet. Det kan være alt fra nødvendige investeringer her og nu til mere langsigtede strategiplaner, dimensionering af dyreholdet, levetid i forhold til dyrevelfærdsloven og bygningsgodkendelser. Rapporten giver også et overblik over alle de nødvendige investeringer, der skal foretages over de kommende 5-10 år - både for at opretholde den almindelige drift, men også hvis man har tanker om at udvide inden for en årrække. Information landmanden kan tage med sig videre og give til sin bankmand, sin økonomirådgiver og ikke mindst have med til forhandlingen med sælger. - Rapporten kan helt naturligt bruges i forhandlingerne om ejendommen, og landmanden kan lægge vægt på de udgifter og nødvendige investeringer, der unægteligt vil dukke op i de kommende år. Der er ingen tvivl om, at det er et rigtig stærkt kort at have på hånden, siger Anja Juul Freudendal og peger på, at det også er et særdeles givtigt værktøj, når der skal lægges budgetter for årene, der kommer. dustrielle selskaber i indog udland. Koncernen er beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget. Endvidere forhandler koncernen en række stærke maskinbrands til landbruget samt driver en omfattende kæde af hobby- og fritidsforretninger. Danish Agro Koncernen beskæftiger over 5.000 medarbejdere og vil i 2021 have en omsætning i niveauet 37-38 mia. kr.

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres


Aars Avis

SIDE 26

24. FEBRUAR 2021

LANDBRUGSNYT

Tillid til regeringsforskeres udtalelser er i frit fald Landmand Martin Pinholt, Fjelsøvej 52, Aalestrup, mener at tilliden til regeringsforskeres udtalelser er i frit fald, og skriver:

LÆSERBREVE Igennem generationer har styrken i den danske fødevareproduktion været den hurtige udnyttelse af forsøgs- og forskningsresultater. Dette i kombination med et internationalt orienteret fødevarehåndværk, der havde succes med at produktudvikle til eksotiske markeder på alle kontinenter, har skabt fundamentet for vore dages fødevareklynge. Vi danske landmænd kunne ranke ryggen, fordi vi blev set op til af vore kolleger i udlandet. Med til denne fortælling hører også en politisk bevågenhed udøvet af topprofessionelle embedsmænd i et selvstændigt landbrugsministerium. Situationen i dag er ikke længere den samme. Landbrugsministeriet er nedlagt for 25 år siden og erstattet af et Miljø- og Fødevareministerie. Den frugtbare faglige udveksling af råd og venlig vejledning er erstattet af et udpræget regel tyranni kombineret med kontrol og sanktion. Politisk har tiden været præget af mistænkeliggørelse og bashing, startende med Ritt Bjerregaards (S) udtalelse i 1985 - ”landbruget er ubetinget det erhverv, der sviner mest”. Dette ufrugtbare niveau for politiske udmeldinger

ser i dag ud til at være erstattet med - ”Landbruget står i dag for over 30 pct. af klimaforureningen i Danmark” af Pia Olsen Dyhr (SF). En udtalelse der både er selvmodsigende og afslører en stor uvidenhed. Alt hvad der foregår på mit malkekvægbrug i Himmerland drejer sig om at trække kulstof ud af atmosfærens CO2 gennem afgrødernes fotosyntese. Mine højtydende afgrøder i kombination med holdbare og produktive malkekøer skaber tilsammen grundlaget for mælk, ost og kød leveret til forbrugerne af mit mejeri og slagteri hver morgen i køledisken. Vel at mærke produkter, som forbrugerne kan føle sig trygge ved er klimaholdbare. Dertil er mit arealforbrug minimal pr. liter mælk eller pr. kg kød. Nu hører jeg regeringsforskere ved professor Jørgen E. Olesen – Aarhus Universitet – sige, at jeg ikke må dyrke mine lavtliggende arealer, og at jeg skal skære ned på antallet af malkekøer. I en sådan situation savner jeg professionelle erfarne embedsmænd, der kan tale min sag. For forskeren er jo her tydeligvis ude i et politisk ærinde. Bortfald af dyrkningen på mine meget frugtbare lavtliggende arealer og en mindre mælkeproduktion vil betyde, at kulstoffjernelsen fra atmosfæren ophører og at forbrugerne af den mælk, ost og kød, som ikke længere må produceres i Danmark, skal finde nye leverandører primært i Sydamerika. Det som også undrer mig ved institutleder

Jørgen E. Olesens udtalelser er, at han ikke nævner mine økologiske kollegaer som et klimaproblem. Den økologiske produktion af mælk og afgrøder er væsentlig lavere pr. hektar sammenlignet med min traditionelle produktion. Derfor er den økologisk produktionsmetode ensbetydende med en mindre kulstofopsamling og en mindre mælkeproduktion. Et estimat på baggrund af landbrugets regnskabsstatistik indikerer, at der på økologiske landbrug produceres 1 liter mælk på grundlag af 1,1 kvadratmeter grovfoder. Den tilsvarende produktion på traditionelle landbrug er 1 liter mælk på grundlag af 0,7 kvadratmeter grovfoder. Men kæden hopper helt af, når jeg får at vide, at mine lavtliggende arealer skal oversvømmes med en halv meter vand. Hvor er hydrologen, som øjeblikkeligt kan returnere denne plan som totalt urealistisk? For hvor skal vandet fra de højere beliggende arealer så løbe hen? Ophobning af vandet i lavningerne risikerer at gøre mine naboarealer udyrkbare og skabe en sur jordbund, hvor mine afgrøder ikke kan trives. Når forskning og politik så åbenlys sammenblandes som beskrevet her, bliver den offentlige debat forplumret – ja, direkte vildledende. Det ser ud til, at det politiske system er besluttet på, at smide os mælkeproducenter under bussen ligesom minkerhvervet og at vore egne embedsmænd mere eller mindre har overladt os til vores egen skæbne.

DLG udbetaler millioner til ejerne Nye landmænd fra Bygholm Bygholm Landbrugsskole har fejret en ny stor flok dimittender. 29 faglærte landmænd, 30 produktionsledere og 10 agrarøkonomer, som nu med uddannelsesbeviserne

i hus, skal ud og søge arbejde. I covid-tiderne er der desværre ikke noget fælles foto, men de fortjener at blive nævnt.

Annoncetelefon 98 62 17 11

DLG’s repræsentantskab har godkendt den største overskudsdeklarering i selskabets historie og sender 135 mio. kr. ud til andelshaverne. Den samlede overskudsdeklarering over de seneste fem år kommer dermed tæt på 600 mio. kr. - I år overskudsdeklarerer vi 135 mio. kr. til vores ejere, de danske landmænd, hvilket svarer til en forrentning af andelskapitalen på 11 pct. Det er den største overskudsdeklarering i DLG’s historie, og at vi over de

seneste fem år samlet har overskudsdeklareret næsten 600 mio. kr. til vores ejere, er et bevis på, at DLG er et solidt indtjenende selskab med gode finansielle nøgletal, en velfungerende strategi og tre stærke forretningsområder, siger Niels Dengsø Jensen, bestyrelsesformand i DLG. DLG’s internationale aktiviteter bidrager med størstedelen af koncernens indtjening, og Niels Dengsø Jensen understreger, at det er medvirkende til, at DLG de seneste år har været i stand til at investere i store

danske projekter. Senest Vilofoss-fabrikken i Brædstrup, hvor der tages første spadestik i år, samt moderniseringen af de to foderfabrikker i henholdsvis Skave og Vrå. I 2021 vil DLG for alvor sætter fart på bæredygtighedsindsatsen. Med lanceringen af koncernens bæredygtighedsplan er der sat en klar retning for, hvordan der over de kommende år skal fokuseres på at skabe løsninger, der kan hjælpe DLG’s ejere og kunder mod en mere bæredygtig fremtid.

Gudstjenester Søndag, 28. februar 2021

Aars Kirke Aars Frikirke Skivum Kirke Giver Kirke Blære Kirke Gislum Kirke Vognsild Kirke Haubro Kirke Ulstrup Kirke Gundersted Kirke Veggerby Kirke Sønderup Kirke Suldrup Kirke Bislev Kirke Ejdrup Kirke Løgstør Kirke Aggersborg Kirke Kornum Kirke Løgsted Kirke Salling Kirke Oudrup Kirke Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke Malle Kirke Vilsted Kirke Overlade Kirke Farsø Kirke Vester Hornum Kirke Hyllebjerg Kirke Flejsborg Louns Kirke Alstrup Kirke Strandby Kirke Ullits Kirke Foulum Kirke Svingelbjerg Kirke Trængstrup Frimenighed Kgs. Tisted Kirke Binderup Kirke Durup Kirke Rørbæk Kirke Grynderup Kirke Stenild Kirke Brorstrup Kirke Ravnkilde Kirke Aarestrup Kirke Haverslev Kirke Aalestrup Kirke Vesterbølle Kirke

9.30 10.00 Ingen 9.30 Ingen Ingen Ingen 11.0 Ingen 11.00 Ingen 10.30 9.00 Ingen 9.30 9.30 11.00 Ingen Ingen Ingen 9.30 Ingen Ingen 11.00 Ingen Ingen 11.00 9.00 Ingen Ingen 10.30 9.00 Ingen Ingen Ingen Ingen 10.30 Ingen Ingen Ingen 10.30 11.00 Ingen Ingen 10.00 Ingen 10.30 Ingen 10.00 11.00

Der skal tages forbehold for ovennævnte tider pga. af corona-situationen. Det anbefales at søge nærmere information på Kirkernes egne hjemmesider.

Smågrisenoteringen

Beregnet notering uge 8

Basis 387,48 (387,83) SPF+Myc 392,48 (392,83) SPF 396,48 (396,83) Økologi 946,32 (947,37) UK-tillæg 10,77 Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 5,78 (5,78)


Aars Avis

24. FEBRUAR 2021

SIDE 27

LANDBRUGSNYT

Nøgletal for Danish Agros regnskab.

Rekordomsætning og et stærkt resultat Danish Agro oplevede et helt ekstraordinært år I 2020 realiserede Danish Agro koncernen sin hidtil højeste omsætning på 39,4 mia. kr. 12 pct. højere end i 2019. Det sker på baggrund af generelt øget aktivitet samt tilkøbte baltiske maskinaktiviteter, der opnåede godkendelse fra konkurrencemyndighederne i 2020. Også koncernens driftsresultat (EBITDA) nåede et meget tilfredsstillende ni-

veau på 1.131 mio. kr., hvilket er 79 mio. kr. højere end sidste år. Driftsresultatet er på niveau med det højeste nogensinde for koncernen. - 2020 har været et udfordrende år, hvor både Covid-19 og et større ITangreb gjorde det utroligt vanskeligt at drive forretning. Medarbejderne har kæmpet bravt, og vi er lykkedes med at servicere vores kunder, selv når det

så allersværest ud. Netop derfor er jeg meget tilfreds med den flotte aktivitet og driftsindtjening, som vi realiserer. Det giver et godt afsæt for de kommende år, siger Henning Haahr, Koncernchef i Danish Agro koncernen. IT angrebet skete 19. april 2020, hvor ca. 350 servere blev lagt ned og påvirkede 2500 medarbejdere i Danmark, Finland,

Polen og andre lande. Der blev brug for blyant og papir, men produktionen blev opretholdt, og kunderne mærkede kun lidt længere arbejdsgange. Resultatet før skat (EBT) bliver realiseret med 492 mio. kr., hvilket er 90 mio. kr. højere end sidste år. - Vi er meget tilfredse med, at resultatet før skat er steget markant i forhold til sidste års regnskab. På trods af et højt konkurrencepres er det lykkedes os at skabe mere værdi i resultatskabelsen. Det er meget positivt, siger Henning Haahr.

Styrket position Bestyrelsesformand i Danish Agro, Jørgen H. Mikkelsen, er meget tilfreds med den måde, Danish Agro koncernen er kommet gennem et udfordrende 2020. - Danish Agro har været gennem et udfordrende 2020, hvor en række udefrakommende, ekstraordinære udfordringer har ramt selskabet og påvirket driften. Både Covid-19 og ITangrebet har været håndteret yderst professionelt og med stor dygtighed, og derfor er det yderst positivt, at koncernen på trods af dette realiserer et flot regnskab

med rekordomsætning. Det vidner om, at vi står stærkt hos flere og flere landmænd, og at vi står med at godt afsæt til de kommende år. Det er meget positivt, siger Jørgen H. Mikkelsen. I 2020 blev der også indfriet en række stærke strukturelle mål, som vil have stor betydning for koncernens videre udvikling i årene fremover. I Danmark indgik Danish Agro i februar 2020 en aftale med Vestjyllands Andel om opkøbet af de resterende 22,3 pct. aktier i Hedegaard. Det har betydet, at Danish Agro som 100 pct. aktionær kan strukturere og implementere synergier på en helt anden måde end tidligere. I oktober indgik Danish Agro aftale om opkøbet af Himmerlands Grovvarer, som vil betyde en styrkelse af Danish Agros aktiviteter i Himmerland. Et område, hvor koncernen ikke har været stærkt repræsenteret. Efter Konkurrencemyndighedernes godkendelse er overtagelsen af Himmerlands Grovvarer gennemført fra 1. februar 2021. På de internationale markeder har Danish Agro konsolideret sin position i de otte lande, hvor koncer-

nen har grovvareselskaber. Koncernens tre baltiske grovvareselskaber realiserede en rekordomsætning på 6,0 mia. kr., hvilket er en stigning på 25 pct. i forhold til 2019 og på hele 62 pct. siden 2018. I Finland opkøbte Hankkija aktiviteterne i grovvareselskabet SSO. Det giver en styrket grovvareposition i det sydlige Finland. I Litauen er Baltic Agro styrket med opkøb af et kornanlæg i Kedainiai, der med 18.000 ton anlæg giver et endnu stærkere samarbejde med landmænd i det centrale Litauen. I Tyskland har været et massivt konkurrencepres, hvilket har påvirket de kommercielle muligheder. På trods heraf er realiseret en rekordomsætning på 7,3 mia. kr., hvilket er en stigning på 27 pct. i forhold til 2019. Turnaround-planen i Ceravis AG er samtidig kommet et godt stykke videre. Den samlede omsætning i koncernens grovvaredivision (Danmark, International og Support) udgør 31,0 mia. kr. efter en vækst på 10 pct. i 2020. Divisionens driftsresultat er realiseret med 696 mio. kr., hvilket er på niveau med 2019.

Rekordoverskud udløser udlodning til medlemmerne I 2020 opnåede LandboNord et særdeles stærkt overskud før skat på hele 10,2 millioner kroner 2020 blev på mange måder en ekstraordinær tid at drive virksomhed i. Effekten af COVID-19 ramte dansk erhvervsliv hårdt, og den alvorlige situation satte også LandboNord på prøve. - På trods af flere nedlukninger, så er efterspørgslen på vores rådgivningsydelser faktisk vokset i 2020, hvorved vi opnåede en vækst i vores rådgivningsaktiviteter. I LandboNord har vi fortsat med at yde god og nærværende rådgivning, selv om mange af vores medarbejdere i perioder har arbejdet hjemmefra - eller taget kundemøderne fra kontoret online. Nøglen til vores solide årsresultat skal først og fremmest ses i lyset af et skarpt fokus på at servicere vores kunder, samtidig med, at vi har kørt en effektiv drift. Det er endvidere glædeligt, at vores resultater er skabt over en bred vifte i vores rådgivningsfunktioner i den full-line rådgivningsvirksomhed, vi netop er, siger adm. direktør i LandboNord, Uffe Bertelsen. Bundlinjen viser et overskud på 10.2 mio. kr før skat mod et overskud på 7,1 mio. kr i 2019. Igen i år går en stor del

ansvarlighed og stort gåpå-mod for at servicere vores kunder. En indsats som har været afgørende for det fantastiske resultat, vi har opnået. På den baggrund har vi valgt at anerkende alle vores medarbejdere i form af en kontant, økonomisk bonus for 2020 på i alt ca. 2,2 mio. kr., så alle vores 220 medarbejdere får 10.000 kr. De har været med til at skabe et flot resultat, som vi er stolte af, og det synes, vi skal belønnes, siger Uffe Bertelsen.

- Der er i øjeblikket forandringstider på markedet for kvæg- og svinerådgivning. Derfor glæder det mig, at vi har velfungerende afdelinger på det felt, og at det samarbejde, som LandboNord har været medinitiativtager til i 2020, Dalico P/S, udvikler sig rigtig godt.

Forventninger til 2021 LandboNord udlodder 8,2 mio. kr. til medlemmerne og giver alle de hårdtarbejdende ansatte en bonus på 10.000 kr. efter en stor indsats i 2020.

af overskuddet tilbage til medlemmerne, og ekstraordinært er der også en økonomisk bonus til medarbejderne.

8,3 mio. kr. til medlemmer LandboNord er på en og samme tid en rådgivningsvirksomhed og en forening. Foreningens medlemmer ejer rådgivningsvirksomheden LandboNord, og i år går hele 8,3 mio. kr., hovedparten af årets samlede overskud, igen tilbage

til ejerne i form af 1.000 kr i medlemsrabat pr. aktivt medlem af LandboNord. Derudover får det enkelte medlem en omsætningsbestemt rabat opgjort på baggrund af den enkeltes samhandel med LandboNord. - LandboNords medlemsudlodning er unik, og ingen i landbrugsrådgivermarkedet kan matche os på dette felt. Årets udlodning svarer til, at medlemmerne opnår en rabat på ca. 12 pct. af købt rådgivning i LandboNord i 2020. Det er vi meget

tilfredse med, konstaterer Uffe Bertelsen. Over en årrække har LandboNord nu udloddet små 50 mio. kr direkte til medlemmerne. Det er ikke kun medlemmerne, der får udbytte af LandboNords overskud. - I LandboNord har vi dygtige medarbejdere, som vi er meget stolte af. Alle ved, 2020 har været et helt særligt år, men her i LandboNord må vi bare sige, at vores dygtige medarbejdere har udvist en fantastisk fleksibilitet,

Han har forventninger om at opretholde et højt aktivitetsniveau i rådgivningsvirksomheden i 2021. - Vi står med en stærk organisation og et solidt kundegrundlag her ved starten af 2021. Vores digitale satsninger over de seneste år har rodfæstet sig. Vores organisation er digital, og vi har i dag en høj implementeringsgrad af digitale løsninger til vores kunder. Vi oplever stor succes på dette område, og vi skal videre den vej i 2021, siger Uffe Bertelsen og hæfter sig også ved LandboNords stærke fagrådgivning, der er en efterspurgt vare.

Uffe Bertelsen.

KØB OG SALG Høns sælges Fritgående 20 ugers rød amerikanere nær æglægning stk. kr. 60,Fritgående 20 ugers hvide italienere, nær æglægning stk. kr. 50,Bredahl, Vive 98 57 42 17


SIDE 28

Aars Avis

24. FEBRUAR 2021