Aars Avis nr. 7 - 2021

Page 1

Til samtlige husstande

95. årgang - Nr. 7

ONSDAG 17. februar 2021

www.aarsavis.dk Tlf. 98 62 17 11 Aars · Hornum · Haubro · Vegger · Haverslev · Binderup · Nørager · Sønderup · Suldrup · Farsø · Østrup · Aalestrup

Løssalg: 5,00 kr.

Plan om 40 lejligheder i det gamle hotel i Aars Byggeprojekt fra Boligselskabet Nordjylland til cirka 70 millioner kroner skal stå færdigt i 2023 Af Torsten Hansen ■ AARS: Byrådets økonomiudvalg i Vesthimmerlands Kommune har besluttet at reservere 4,3 mio. kr. af den eftertragtede grundkapital til nybyggeri på adressen Himmerlandsgade 33-35 i Aars. Det er adressen for det tidligere Hotel Himmerland, senere Restaurant Gilleleje og værtshuset Gendarmen. - Vi er rigtig glade for, at vi nu kan komme i gang, siger teknisk chef i Boligselskabet Nordjylland, Torben Fisker, til Aars Avis. Boligselskabet har i længere tid arbejdet med et projekt på grunden, men først nu, hvor økonomiudvalget har besluttet, at projektet kan få del i grundkapital-

Gode priser

midlerne, kan det endelige arbejde indledes. Planerne omfatter 40 boliger, hvoraf de 30 bliver almene boliger og de sidste 10 private boliger. Bebyggelsen er en fem etagers bygning. De 30 almene boliger fordeler sig med fem tre-værelses boliger på 107 kvadratmeter og 25 to eller tre-værelses boliger på 81-88 kvadratmeter, i alt 2608 kvadratmeter. - Nu skal vi i dialog med kommunen om det endelige projekt, så vi er sikre på præmisserne. Der kan komme ændringer. Det kan for eksempel være i antallet af boliger eller størrelserne, siger Torben Fisker. Det er et projekt til samlet set 54 mio. kroner. Hertil skal lægges prisen for de 10

Topkvalitet

Boligselskabet Nordjylland vil opføre 40 boliger, hvoraf de 10 bliver sammen med en partner, på adressen Himmerlandsgade 33-35. (Rendering udført af Brix og Nordberg Arkitektur i Hjørring)

private boliger, som opføres af Andersen og Partners i Hasseris.

Hurtig levering

Ejerlejlighederne vurderes samlet til cirka 16 mio. kroner, hvormed det sam-

lede budget bliver omkring 70 mio. kr. Med godkendelsen i økonomiudvalget

forventer Boligselskabet Nordjylland at resten af 2021 går med at planlægge byggeriet og at byggestarten kan ske i 2022. - Vi vil nok være færdige med byggeriet i første halvdel af 2023, vurderer Torben Fisker. Boligselskabet Nordjylland udvider med det kommende projekt deres tilstedeværelse i Aars. I 2019 opførte selskabet 25 ungdomsboliger ved Assersvej. Umiddelbart er der ikke planer om ungdomsboliger i Himmerlandsgade-projektet, men boligselskabet er glade for, at de nu får flere boliger i Aars. - For os handler det om at få lavet en driftenhed af en ordentlig størrelse, og nu begynder det at give mening, siger Torben Fisker.

Ring til os!

VI KAN PRINTE DIN ANNONCE, SÅ DEN PASSER TIL DIT A-SKILT!

A2 eller 50 x70 cm. 1 stk. 10 0 kr. 2 stk. 15 0 kr. + moms.

A1 eller 70 x100 cm. 1 stk. 130 kr. 2 stk. 200 kr. + moms.

Himmerlandsgade 150 • 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11 • Mail: aarsbogtryk@aarsavis.dk • www.aarsbogtryk.dk

Vi har åbent

og er her for dig! Da vi er sundhedsfagligt personale, holder vi åbent, så du kan få hjælp til briller og kontaktlinser. Vi overholder naturligvis Sundhedsstyrelsens retningslinjer, så du trygt kan besøge os i butikken. Vi er her for dig – book gerne tid til en synstest på nytsyn.dk/aars eller ring i forvejen, så vi kan sætte god tid af til at hjælpe dig.

Nyt Syn Aars Anlægsvej 6, 9600 Aars 98 62 10 90, nytsyn.dk/aars


Aars Avis

SIDE 2

- egnens lokalavis siden 1927 Lokalavisen Aars · Sønderup-Suldrup Avis · Haverslev Avis · Hornum Avis · Vegger Avis

Udgives af Aars Avis & Centraltrykkeriet A/S Ansvh. redaktør Thorkil Christensen aarsavis@aarsavis.dk Oplag: 17.991

I redaktionen:

Runde fødselsdage

Ture Damtoft - Torsten Hansen redaktion@aarsavis.dk

Annoncemodtagelse:

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11, mail: annonce@aarsavis.dk

Åbningstider:

Mandag - torsdag kl. 8.00 - 16.00. Fredag kl. 8.00 - 15.00

Har De ikke modtaget avisen senest torsdag kl. 19?

Henv. bedes rettet til Aars Avis’ distributør Nordjyske Distribution fredag kl. 7.00 - 15.00, lørdag og søndag kl. 8.00 - 10.30 på tlf. 99 35 34 34 eller på mail: ndireklamation@nordjyske.dk Aars Avis er medlem af Danske Medier, PD Danske Lokalaviser og annoncesalgsorganisationen De Lokale Ugeaviser.

Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt

80

Sven T. M. Midtgaard, Dunhammervej 11, Aars, mandag, 22. februar.

75

Poul Erik Andersen, Sdr. Boulevard 34, Aars, fredag, 19. februar.

70

Kurt H. V. Jensen, Morumvej 46, Vognsild, lørdag, 20. februar.

70

Hanne Lynnerup Kristensen, Peder Stubsvej 5, Aars, onsdag, 24. februar.

Himmerlandsgade 80 9600 Aars Tlf. 98 62 34 88

TLF: 98 64 18 69

Åbent hele døgnet alle dage - året rundt

Jens Møller

Ditte I. Dalgaard

være så interessant, at han blev hængende. I 1986 læste Poul Erik Poulsen videre til reg. revisor, hvorefter han blev økonomikonsulent. Poul Erik Poulsen blev født og voksede op på et mindre landbrug i Vilsted, så han forstod mange af de problemstillinger, hvor kunderne havde brug for rådgivning - eksempelvis i skattespørgsmål. Både dengang og i dag, arbejder Poul Erik Poulsen for kunder med store, mellem og mindre landbrugsvirksomheder. I 2013 kom Poul Erik Poulsen til LandboNord. Her gør han blandt andet en forskel for mange landmænd, når han påviser at myndigheder fejlfortolker skattelovgivningen i erstatningsspørgsmål, eller når der varsles stramninger i virksomhedsordningen, som medfører uhensigtsmæssige konsekvenser. Poul Erik Poulsen rådgiver tillige om generationsskifte, og sætter en dyd i at etablere et tillidsfuldt og ordentligt samarbejde, så resultatet bliver optimalt for alle involverede parter. Privat holder Poul Erik Poulsen sig i gang ved at vandre, cykle, stå på ski og løbe. Siden 1997, har han været med i Arosia Koret, hvor han blandt andre synger sammen med sin kone Petra. Til sammen har parret fem børn og fire børnebørn.

Trine Rybjerg

DetAARS er altid BEGRAVELSESFORRETNING én af os, du møder, og vi er 100% lokale

BEDEMAND BIRGITTE LANDRY www.vesthimmerlandsbegravelse.dk

AARS BEGRAVELSESFORRETNING Tryghed, tillid og 40 års erfaring

Træf os personligt, døgnetLANDRY rundt BEDEMAND BIRGITTE

Tlf. 4141 41 Tlf.70 70 20 20 41

Tryghed, tillid og 40 års erfaring. Træf os personligt, døgnet rundt

Torben Rask

Hans Landry

Birgitte Landry

Claus Landry

Karsten Svendsen

Himmerlandsgade 26 • 9600 Aars • www.hanslandry.dk

HIMMERLANDSGADE 26 – 9600 AARS WWW.HANSLANDRY.DK

H I M M E R L A N D den lille uafhængige stenhugger

Kig forbi udstillingen på Svoldrupvej 174. Her finder du et bredt udvalg af stentyper, inskriptioner og en række andre produkter. Ring gerne forud for dit besøg, så er du sikker på personlig betjening.

v/ Allan Bo Sørensen Svoldrupvej 174 . 9600 Aars . Telefon: +45 20 78 07 66 Mail: post@himgrav.dk . www.himgrav.dk .

Indleveringsfrister: Forretningsannoncer , større annoncer, samt fællesaverteringer med andre blade: Torsdag inden kl. 9.

@HimmerlandGravstenogGranit

Poul Erik Poulsen - 40 år i Dansk Landbrugsrådgivning.

40 års jubilæum Poul Erik Poulsen, Grønnevej 16, Aars, har været ansat i 40 år i Dansk Landbrugsrådgivning. I 1981 begyndte Poul Erik Poulsen som landbrugstekniker på rådgivningskontoret hos Himmerlands Samvirkende Landboforeninger i Aars, og er i dag ansat som økonomikonsulent hos LandboNord i Fjerritslev. Egentlig var planen, at Poul Erik Poulsen skulle være sælger. Han havde længe haft lyst til at sælge kemikalier, så til jobsamtalen i 1981 gav han udtryk for, at det nok kun blev til en midlertidig ansættelse som landbrugstekniker i Aars. Men jobbet, som involverede, at Poul Erik Poulsen skulle lægge regnskaber over på EDB, viste sig at

Off. bekendtgørelser (møder, indbydelser, taksigelser og lign.), forlystelser og loppeannoncer: Fredag inden kl. 9.

Uheld ved Nørager NØRAGER: Betydelig materiel skade men ikke personskader. Det er politiets opgørelse af et uheld i krydset Nysum Byvej og Tradsvejen i Ravnkilde øst for Nørager, der skete fredag 12. februar kl. 21.35. Det var en 21-årig mand fra Nørager, der kom kørende i vestlig retning ad Nysum Byvej og med fronten af sin VW Polo ramte venstre side af en Audi A6, der blev ført i sydlig retning ad Tradsvejen af en 24-årig mand fra Hobro. Den 24-årige overser sin ubetingede vigepligt og forårsagede dermed uheldet. Der blev sendt en ambulance til stedet, men udover lettere skader slap begge bilister med skrækken.

Små rubrikannoncer (køb og salg): Mandag inden kl. 11

Ugens portræt

17. FEBRUAR 2021

Midtgaard vil ikke være pensionist Tidligere landmand Sven Midtgaard har gennem et langt liv bidraget flittigt til forenings- og kulturlivet i Vesthimmerlands Kommune - og frem til kommunesammenlægningen i Aars Kommune. Mandag, 22. februar fylder Sven Midtgaard 80 år, men selv om han har solgt sit landbrug og pensioneret sig selv fra arbejdet, vil han bestemt ikke være pensionist. Det store engagement som i de lidt yngre år fortsætter. Han har været formand for skolekredsen ved Himmerlands Ungdomsskole, har støttet friskolen i byen, været formand for Søttrup-kredsen af Vesthimmerlands Frimenighed, og er mangeårigt medlem af partiet Venstre, hvor han har været kasserer for den lokale forening. I dag bor Sven Midtgaard på Dunhammervej ved Gatten, hvor han er med i grundejerforeningen, plejer naturen og vedligeholder vejen. Han passer kirkegården ved Hornum Kirke, er formand for Kulturhus Søttrup, og bruger stemmebåndene i Arosia Koret. Altså en meget aktiv mand, som også holder sig i gang ved at løbe og cykle - oftest sammen med hustruen Dorit. Hende mødte han i Vendsyssel, hvor Sven Midtgaard i 1967 flyttede til fra Haderslev. Han købte en gård i Østervrå efter en veloverstået landbrugsuddannelse. I 1972 flyttede parret til Thorsgaard ved Haubro og etablerede et landbrug med både køer, grise og agerbrug til foder. Køerne blev solgt og produktionen omlagt til slagtesvin, som der blev produceret over 5000 af om året på de 100 ha. jord, inden han for nogle år siden solgte gård og jord. I dag ligger Vesthimmerlands Biogas på hans tidligere jordbesiddelser. Huset på Dunhammervej var blevet købt nogle år tidligere. Det blev sat godt i stand inden Sven Midtgaard og Dorit for

Sven Midtgaard.

fem-seks år siden flyttede ind i huset i det naturskønne område. Tempoet er sat lidt ned, men engagementet og livssynet er det samme - man skal sammen skabe gode rammer for det lokale liv og ikke glemme at skue ud i Verden. Det har Sven Midtgaard gjort sammen med Dorit og tidligere også deres tre nu voksne børn. På rejser ud i verden er det ikke varme sandstrande med en kold drink i hånden, der interesserer. Sven Midtgaard vil gerne opleve og lære noget nyt. Det har han gjort på rejser til f. eks. USA og godt 9000 kilometer med Den Transsibiriske Jernbane over otte tidszoner gennem forskellige kulturer i verdens største land. Oplevelser som naboer og venner får lidt historier om, for gæster er meget velkomne i Dorit og Sven Midtgaards hus ved Sjørup Sø. Kommer naboer forbi bliver der ofte budt på en kop kaffe og talt om stort og småt. Ikke mindst arrangementerne i Kulturhus Søttrup, hvor formålet om at være folkeoplysende er helt i Sven Midtgaards ånd. Det er værdierne og informerede holdninger, som Sven Midtgaard sætter i centrum, og selv om dåbsattesten snart afslører, at han er blevet 80 år, er der aldrig tid til at stoppe med at søge viden og lære nyt - og nye mennesker at kende.

Annoncetelefon 98 62 17 11

Abonnementspris: 800,- pr. år. Løssalg 5.- kr. pr. nummer fra bladets ekspedition

Lokale meddelere: Kirsten Olsen, Vognsild, Østrup og Vestrup Tlf. 25 17 70 65 E-mail: olsen4@email.dk


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

Et sympatisk initiativ Af Thorkil Christensen, redaktør Efter flere ugers kritik af at nogle detailforretninger måtte holde åbent, mens de fleste andre skulle være lukket, var det opløftende læsning i sidste uges Aars Avis, at Kvickly-kæden har besluttet at støtte lokalt med et ekstra overskud tjent på nonfood i Corona-perioden. Det er et sympatisk initiativ, som helt sikkert vil vække glæde blandt detailhandlere og andre erhvervsdrivende, som længe har haft det svært fordi de er tvunget til at holde lukket. Sagen udspringer egentlig fra Aars/Farsø-området. Den første der råbte højt om det urimelige i at butikken skulle være lukket, mens varehuse med dagligvarer og et i øvrigt stort og bredt sortiment af meget andet, var isenkræmmer Jørgen Højrup Jensen, som driver Kop og Kande i Aars og Farsø. Han sagde offentligt, at det ikke kunne være rigtigt, at f. eks. dagligvareforretninger med en afdeling med f. eks. isenkram, tekstil og cykler, kunne tilbyde hele sortimentet til kunderne, mens specialforretninger uden dagligvarer skulle være lukket. Isenkræmmerens - efter vores mening - meget retfærdige klagesang blev i første omgang hørt, men uden at der skete mere hos hverken politikere eller direktioner hos de store kæder. Man kunne i det mindste have spærret specialafdelinger af med et stykke markeringstape, så kunderne kun måtte færdes mellem fødevarerne, som er årsag til at denne type forretning holdes åben. Kvickly i Aars er en stor forretning med mange varegrupper og specialafdelinger. I nedlukningsperioden har der været et pænt ekstrasalg af både isenkram, bolig, textil og elektronik. Nu er det besluttet, at donere den ekstra fortjeneste, der har været på nonfood til aktiviteter, der kan give liv og omsætning i de øvrige lokale butikker, når vi igen kan handle på normal vis. Kvickly er dermed gået forrest ved at vise, at man ikke ønsker at ”spinde guld” på varer som kollegerne i byen ikke må sælge. I første omgang gælder initiativet perioden fra 1. januar til 1. marts. Det er flot gået. Pengene, som formentlig bliver doneret til handelsstandsforeningen, kan for at komme alle til gode, f. eks. anvendes til en markedsføringskampagne. Det hele er så nyt, at der ikke er truffet beslutning herom endnu. Men der tænkes... Det er i øvrigt ikke første gang, at Kvickly i Aars viser lokalt samfundssind. For mange år siden, dengang Kvickly hed Brugsen og havde Søren Houlberg som uddeler, blev forretningen optaget i Aars Handelsstandsforening. Det var ikke normalt dengang fordi Brugsen var en ”bevægelse” med medlemmer og meget andet end dagligvarer på hylderne. Der blev af andre forretningsdrivende set lidt skævt til Brugsen, men fordi Søren Houlberg, når han eksempelvis solgte en cykel til et medlem, købte cyklen hos den lokale cykelsmed i stedet for hos brugsforeningsbevægelsen, så blev han optaget som medlem af handelsstandsforeningen. Houlberg viste, at han ville lokalsamfundet det bedste ved at købe ind lokalt - og den tankegang blev han og Brugsen belønnet for. Her mange år efter er det Brugsen - eller Kvickly - der betaler tilbage, nu med Lars Kristensen som varehuschef. Det er meget sympatisk og viser, at det betaler sig at stå sammen i både tykt og tyndt...

31-årig udtaget til blodprøve HAVERSLEV: En 31-årig mand blev fredag 12. februar kl. 14.15 stoppet i

rundkørslen på Roldvej ved Haverslev. Politiet vurderede ham til at være påvirket af narkotiske stoffer eller medicin i en grad, så han ikke måtte køre bil. Den 31-årige blev taget med til blodprøve og sigtet under paragraf 54 i færdselsloven og i tillæg for kørsel uden førerret. Han havde ikke nogen registreret adresse.

SIDE 3

BEKENDTGØRELSER Aars Y’s Men’s Club Vores kære hustru, mor, svigermor og Bedste

Helle Tolborg * 17. februar 1951 er stille sovet ind efter længere tids sygdom Haverslev, den 13. februar 2021

Leif Børn, svigerbørn og børnebørn Bisættelsen finder sted fra Haverslev Kirke lørdag den 20. februar kl. 11.00 for inviterede i kirken

TAK EFTER DØDSFALD

Hjertelig tak

for blomster, hilsner og deltagelse ved

Dagny Købmann Andersens, vor kære mors bisættelse.

Vi vil gerne sige tak til Hjemmeplejen, Aars, og Højgården, Farsø for god og omsorgsfuld pleje. Desuden også tak til læge Tine Ørndrup, præst Lone Dolmer og naboerne i Dalgården, især Gurli. Venlig hilsen Lone, Michael og Jane

Grundet corona

er festlighederne i anledning af vores guldbryllup den 27. februar 2021 udsat. Venlig hilsen Anni og Poul Erik Nielsen

FERIELUKKET Advokatkontoret holder ferielukket fra den 22. til den 26. februar 2021

GENBRUGSBUTIK

Kontakt: Tlf. 40 28 70 07 - 98 62 19 24

AARS KIRKE

AARS KIRKES

AKTIVITETSKALENDER ● 21/2 kl. 9.30 Gudstjeneste v/ Sara Schouby ● 28/2 kl. 9.30 Gudstjeneste v/ Lone Primdahl Dolmer Gudstjenesterne er korte, uden fællessang og med max. 42 deltagere grundet de nuværende restriktioner. Se mere på www.aarskirke.dk

Advokatvagt i Aars

Advokatvagten yder gratis vejledning den første hverdags-torsdag i hver måned i tidsrummet kl. 16.00-17.00. • Advokatvagten har til huse hos Advokatfirmaet Himmerland ApS, Kirkegade 1, 9600 Aars. • Advokatvagten foretager mundtlig rådgivning og kan kun benyttes ved personlig henvendelse.

Mærkedage i Aars Avis

AFLYSNING

Al opmærksomhed på min fødselsdag frabedes venligst. Erling Sørensen

Aars Avis bringer gerne meddelelser og omtale af runde fødselsdage fra og med 50 år, bryllupsbilleder, omtale af sølv-, guld-, diamant- og krondiamantbryllup og jubilæer. Omtalen bringes kun forud for begivenheden og er gratis. Redaktionen respekterer også ønsker om undladelse af mærkedagsomtale. E-mail: aarsavis@aarsavis.dk eller ringes ind på tlf. 98 62 17 11.

Hold fast Vesthimmerland!

(begge dage incl.)

Jan Poulsen Advokat (H)

Det er vigtigt, at vi fortsat står sammen for at mindske smitten.

Aagade 8 9620 Aalestrup

Aflevering af effekter til loppemarked Der kan afleveres effekter til Lions loppemarked i Loppehuset på Industrivej 72 B i Aars hver onsdag fra kl. 09.3012.00 og hver fredag fra kl. 15.00-16.00 eller efter nærmere aftale på tlf. 9390 9223 Der kan indleveres alle brugbare effekter (ikke sko og tøj) som kan bruges til Lions Loppemarked. Lions container på genbrugspladsen i Aars er lukket indtil videre. Lions afhenter ikke effekter ved private indtil videre.

Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med ny coronavirus.

Se så få mennesker som muligt Hold afstand Bliv testet Vi fortsætter den ansvarlige indsats og vil løbende holde jer alle opdateret på vores Facebookside og på vores hjemmeside www.vesthimmerland.dk/coronavirus


Aars Avis

SIDE 4

17. FEBRUAR 2021

Falck satser på kvalitet Direktør: Region Nordjylland vægter kvalitet lavt

Falck-stationen ved Markedsvej i Aars skal måske sælges.

Falck overvejer salg af stationen i Aars Falck-navnet vil forsvinde fra ambulancerne for altid Af Torsten Hansen AARS: I rigtig mange år har der stået Falck på ambulancerne, der har betjent kunderne i Aars og omegn. Fra 1. april 2022 skal firmaet PreMed stå for ambulancebaserne, men under regional styring. - Vi skal lige ”sluge” den nye situation, siger Kjeld Brogaard, regionsdirektør hos Falck Nord til Aars Avis. Han vurderer, at Falcks

navn og logo formentlig aldrig kommer til at stå på ambulancerne igen i Region Nordjylland. Årsagen er, at regionen i princippet har taget ambulancekørselen ”hjem”, og ikke behøver at udbyde den igen. Den nye aftale er femårig og kan automatisk fortsætte, hvis det ønskes. Falck er derfor kommet i en situation, hvor de skal til at kigge på deres bygningsmasse. I Aars holder der til

daglig to ambulancer på Falck Stationen. - Vi ser ikke os selv om bygningsudlejere, derfor skal vi kigge på vores samlede bygningsmasse. De bygninger, vi ikke selv skal bruge, bliver sat til salg, vurderer Kjeld Brogaard. Han kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, hvordan det kommer til at forholde sig med Falck Stationen i Aars.

VESTHIMMERLAND: Regionsdirektør Kjeld Brogaard, Falck Ambulance Nord, har sendt en kommentar til indlægget i Aars Avis, hvor ambulancekørsel efter udbud har været beskrevet. ”Som nævnt i avisen er vi selvfølgelig skuffede over ikke at skulle udføre ambulancekørsel i Region Nordjylland efter 1. april 2022. Vi har i alle årene haft et godt og konstruktivt samarbejde med regionen. ”Forskellen mellem de vægtede priser er 2,7 mio kr. mellem PreMed og Falck i de to områder som PreMed har vundet, og Falck har i øvrigt i alle fire delområder fået den bedste vurdering på kvalitet”. De vægtede priser betyder, at prisen vægter 70 pct. og kvalitet 30 pct. i den måde regionen har valgt at udbyde ydelsen på i Nordjylland. Det betyder, at man vurderer pris betydeligt højere end kvalitet, hvilket godt kan undre, at man netop i Nordjylland vægter kvaliteten lavere end i andre regioner, specielt set i lyset af den position som Region Nordjylland har haft i mange år som den region, hvor ambulancetjenesten i tæt samarbejde med Falck, har haft udvikling og innovation på dagsorden. Vi har beregnet vores pris ud fra den erfaring vi har med at drive ambulancetjeneste og leveret højest mulig kvalitet og leveringssikkerhed, hvor vi samtidig ved at vi kommer til at mangle

Kjeld Brogaard.

reddere de kommende år. At regionen hjemtager område Aalborg anser vi som en politisk beslutning - vi lå langt under vores konkurrenter i dette område, men her valgte man at annullere

udbuddet på samme måde som i Vendsyssel. Som sagt er vi skuffede og kede af beslutningen, især på vegne af de mange dygtige og loyale medarbejdere, der gennem rigtig mange år har medvirket til at opbygge et sundt og fagligt arbejdsmiljø. Beslutningen bliver formentlig ikke lavet om, og derfor indgår vi også i en proces med regionen med det formål at få overdraget ansvaret for ambulancetjenesten på den bedst mulige måde, især set i forhold til vores medarbejdere. Hvis man ønsker, at Falck også fremover skal stå klar til at løse store og vigtige samfundsopgaver, som netop nu med Covid-19 test, er det en forudsætning, at vi har en forretning i regionen, slutter Kjeld Brogaard.

Godt et år til står der Falck på ambulancerne i Region Nordjylland.

Svømmecenterprojekt i Aars drøftes internt Ingen vil fortælle hvad tilbuddene indeholder Af Torsten Hansen

Her omdannes udtyndingstræet til flis af (f.v.) Jens Aagesen, Marianne Sørensen og Erik Kristensen, alle fra Vesthimmerlands Kommunes Park & Vejafdeling. Det sker i kommunens grønne område mellem Ansgarsvej og Brorsonsvej i Aars.

Vesthimmelands koldeste udendørs arbejdsplads VESTHIMMERLAND: Mens kulden går til marv og ben, foregår der stadig udtyndingarbejder i bevoksninger rundt om i Vesthimmerlands Kommuns grønne områder. Mandskab fra kommunens Park & Vejafdeling arbejder til stadighed på det, som utvivlsomt aspirerer til

at være Vesthimmerlands koldeste udendørs arbejdsplads. De kommunale medarbejdere er – trods kuldegraderne – i fuld sving fra morgen til aften. Udtyndingstræet omdannes til flis. Det sker blandt andet i kommunens grønne område mellem

Ansgarsvej og Brorsonsvej i Aars. Heldigvis for de udearbejdende ser vejrudsigten noget mere lovende ud med plusgrader de næst ni dage. Det går så desværre ud over dem, der havde glædet sig til at skøjte eller endda løbe på ski i vintervejr i vinterferien i næste uge.

AARS: Helt efter planen har Vesthimmerlands Kommune modtaget tilbud fra de tre totalentreprenører der på forhånd blev prækvalificeret til at byde ind på opføelsen af et nyt svømmecenter i Aars. Tilbuddene er fra M. Thomsen Støtt, Svend Aage Christiansen A/S og C.C. Contractors A/S – alle tre tilbud er indenfor den afsatte ramme. De involverede hos Vesthimmerlands Kommune ønsker ikke på nuværende tidspunkt at komme nærmere ind på, hvad de forskellige tilbud indeholder. Kommunens folk er i gang med at gennemgå de indkomne tilbud med hen-

blik på en forhandlingsrunde, der indledes med entreprenørerne 1. marts. - I den forbindelse er der holdt en del møder med de kommende brugere af Svømmecenter Vesthimmerland, så vi sikrer gode input fra alle. Det kommende svømmecenter skal give vandglæde til alle, hvad enten man er elitesvømmer, en tre-årig vandhund eller mere til varmt vand og sauna, siger Torben Mangaard Frandsen, afdelingsleder i teknisk forvaltning hos Vesthimmerlands Kommune. Noget af det som brugerne vil se på er blandt andet hvor store bassiner de forskellige entreprenører tilbyder. For elitesvømmere vægter det højt, at der kom-

mer et 50 meter bassin med i projektet. Brugernes kommentarer indgår som en del af de kommende forhandlinger med totalentreprenørerne inden de skal afgive endelige tilbud på opførelsen af Svømmecenter Vesthimmerland. Tilbuddene afspejler de tre entreprenørers forskellige måde at tolke udbudsmaterialet på, og er derfor tre forskellige projekter. Alle tre projekter overholder de mindstekrav, der er forudsat i kommunens udbudsmateriale, og alle tre projekter er stadig med i opløbet om at blive det vindende projekt. Målet er, at byrådet i Vesthimmerland på et møde 17. juni kan få præsenteret det vindende projekt.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

SIDE 5

Mathias Bjerregaard Nielsen og Malthe Nørregaard Sanderson var i sidste uge klar til at komme ud på isen på Skøjtesøen. Tirsdag i denne uge var isen igen usikker.

Skøjtesøen i Aars nåede lige at leve op til navnet Af Torsten Hansen & Ture Damtoft AARS: For første gang i flere år kunne Skøjtesøen i Aars leve op til sit navn - men kun i nogle få dage. Vesthimmerlands Kommune gav i fredags grønt lys til, at det var tilladt at skøjte på skøjtesøen. Kommunens medarbejdere havde målt isen til 15 centimeter og vurderet, at den var stærk nok til at bære. Derfor kom der et - lille -

skilt op om, at det var tilldt at færdes på isen. Men, allerede tirsdag morgen var isen to centimeter tyndere, og med plusgrader i vejrudsigten tør Vej og Park ikke længere stå med ansvaret. Dermed er der igen ingen steder i kommunen, hvor det er tilladt at færdes på isen - selvom det er sket flere steder. I fredags var skiltet knap sat op før de første bevægede sig ud på isen. - Nu må vi, siger Mathias

Bjerregaard Nielsen, Aars, mens han trækker rundt på en slæde med sin kammerat Malthe Nørregaard Sanderson, Aars. De indrømmer dog, at de begge har været ude på isen inden skiltet blev sat op. - Vi prøvede for tre dage siden. Men der kunne vi høre, at isen ikke var helt klar, siger Mathias Bjerregaard Nielsen, der også mente at kunne høre isen knage i fredags, trods godkendelsen fra kommunen.

Kvinde fra Aars tog bladet fra munden AARS: Efter at have levet med en tavshedsklausul i næsten 10 år gjorde 45-årige Louise Kwang, tidligere sekretær i Socialdemokratiet og opvokset i Aars, i denne uge op med den sex-chikane, hun oplevede i partiet i 2010. Hun fik en formel undskyldning af den tidligere MFer Carsten Hansen, der dengang var minister for by, bolig og landdistrikter samt minister for nordisk samarbejde og dermed en af de fremtrædende figurer i partiet. 10 år med tvungen tavshed fik sagen til at vokse sig større og større hos Louise Kwang, og det var årsagen til, at hun søndag brød klausulen om tavshed. - Vi kommer ind i et mødelokale. Carsten Hansen tager et stykke papir op af lommen og læser op fra

det. Så pakker han det ned i lommen og går ud af lokalet. Han kigger ikke på mig på noget tidspunkt. Jeg skulle væk, for jeg kunne se, at det ikke var en undskyldning, og at det ikke føltes afsluttet. Det blev aftalt, at vi skulle underskrive en fortrolighedsaftale. Det gjorde vi så. Folk skal vide, at de her fortrolighedsaftaler ødelægger folk. Man har brug for at tale om det, der er sket. Men når man taler med nogen om det, selv med familie og venner, så får man det også dårligt, for det må man ikke. Det ødelægger en indefra, siger Louise Kwang til Danmarks Radio. Hun bliver støttet af Mille Mortensen, ekstern lektor og forsker ved Københavns Universitet Institut for Psykologi. - Det står på side 1 i en en-

hver psykologibog, at når man oplever voldsomme hændelser i livet, er den eneste måde at komme videre på at bearbejde det. Det kan påvirke en resten af livet, hvis der ikke bliver taget vare om det. Og der bliver ikke taget vare om det, hvis man får eller tager mundkurv på, og det aftales, at man ikke må tale med nogen om det, siger hun til DR.

Bestil et gratis Salgstjek Danebo Aars 98 62 24 00

Vaccinationerne er i gang Hold fast i de gode råd og hav tålmodighed. Lidt endnu. sst.dk/covid-vaccination


Aars Avis

SIDE 6

17. FEBRUAR 2021

En Aars-families hverdag med Corona-virus Moderen arbejder med indlagte patienter på Aalborg Universitetshospitals pandemi-afsnit

terne, at de ikke må få besøg af pårørende. Den kontakt kan vi ikke erstatte, men vi kan prøve at give dem noget tryghed, siger Pia Buus.

Af Ture Damtoft AARS: Hun har ikke selv været bange, men da sygeplejerske Pia Buus skulle begynde på pandemi-afsnittet på Aalborg Universitetshospital og pleje patienter med Corona-virus, krævede det en del samtaler med ægtefællen og parrets tre små børn. Pia Buus meldte sig frivilligt til at blive overført fra onkologisk afdeling, for som hun siger, nogen skal jo gøre det, og som sygeplejerske skal man jo hjælpe andre. Arbejdsdagene på afsnit P3 - det med Corona-patienterne - er præget af konstante forholdsregler, der skal tages, og mange forskelligartede symptomer som de indlagte patienter har. Pia Buus, der også er byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune og medlem af regionsrådet, bruger store dele af sine 10 års erfaring fra Farsø Sygehus. - Derfra har jeg erfaring med co-morbiditet (en eller flere sygdomme foruden en primær sygdom, red.). Corona-patienter fejler jo rig-

Køb eller lej dit

el-køretøj

Leje fra 700 kr. pr. md

Skal tie stille

Pia Buus Pindstrup tjekker status på indlagte på afsnit P3 - Covid-19 afsnittet - på Aalborg Universitetshospital.

Remdesivir er et af de midler, som bruges for corona-patienter.

tig mange forskellige ting. Det kan være dårlige nyrer, lever, hjerte, åndedrætsproblemer, og der kan jeg bruge min erfaring. Hvordan man hjælper nyrer igang igen og så selvfølgelig at give ilt. Så på den måde er det ikke så meget anderledes, selv om der er en anden primær årsag til, at man er på det afsnit. Den store humle er, at de er respirationsbesværede. De hoster meget som ved en lungebetændelse, og deres ilt-saturation kan være meget lav, fordi Co-

og i nogle få tilfælde kommer de ikke tilbage. Det er den barske virkelighed på Afsnit P3. Pia Buus har været på afsnittet siden 1. januar og meldte sig for fem måneder. Selvom smittetallet er faldende er afsnittet fortsat næsten fyldt op, og når først patienterne bliver indlagt er symptomerne fortsat de samme. Og det er ikke altid kun den medicinske viden, der skal bruges i behandlingen. Mange patienter er for-

rona er hård ved lungerne. Så giver vi dem Remdesivir, som er anti-viral, og som er blevet anvendt til Ebola. Det virker på langt de fleste; det er ikke et vidundermiddel, men i kombination med binyrebarkhormon, virker det godt, fortæller Pia Buus.

Forklaring og trøst Nogle patienter skal have så meget ilt, at de skal overføres til intensiv-afdelingen. Nogle gange i en halv time, andre gange i et døgn,

ståeligt nok nervøse, når de bliver indlagt. Der skal både forklaring og lidt trøst til. - Jeg havde en patient - en dement dame. Hun var noget urolig og havde ikke noget sprog udover ja og nej, og hun fejlede selvfølgelig en lang række andre ting foruden Corona. Jeg fandt på at synge ”Kom maj du søde milde”, og det fik hende til at falde til ro. Det er et udtryk for, hvor man kan bruge det menneskelige i stedet for det medicinske. Det er også hårdt for patien-

En tryghed hun prøver at give både på arbejdet og i privaten på Løgstørvej lige lidt vest for Aars. Med børn på otte, seks og tre år som - når de må være i skole og børnehave - hele tiden bliver mindet om at passe på hinanden, skulle de ikke gå rundt og være bange for, at mor kunne smitte dem. - Jeg tog nogle billeder af al den bekyttelse, jeg har på og viste det til børnene, så de ikke skulle være bange. Det var meget på børnesprog, og vi talte om, at jeg skulle hjælpe de her mennesker, fordi de er syge. De fortæller om det i børnehaven, at mor vil hjælpe de syge mennesker. Så vi har taget børnene med, uden at de er blevet bange for det, og selv min tre-årige siger, vi skal tie stille, fordi nu taler statsministeren, når der er pressemøde, siger Pia Buus. Smittefaren skulle være så godt som væk nu. Pia Buus har fået stik nummer to af Corona-vaccinen for en uges tid siden, og bliver fortsat testet - for at være på den helt sikre side.

Antallet af indbrud falder i Nordjylland

Fakta: Indbrud i privat beboelse i Nordjyllands Politi januar og indtil 10. Men vinterferien nærmer sig så politiet opfordrer til at være på vagt Kvalitets el-scootere til februar 2018-2021:

Nu flere modeller i lukkede kabinescootere

den rigtige pris!

VESTHIMMERLAND:

Vores Kvalitets el-scootere til Tendensen med lav indmest solgte Fønix Komfort El-Scooter brudskriminalitet synes at el-scooter den rigtige pris! v. Jens Erik Andersen Fønix 314 fortsætte i Nordjyllands Fønix Komfort El-Scooter6, 9640 Farsø Torupvej Politikreds i 2021. Til 10. fev. Jens Erik Andersen Tlf: 61 66 05 75 Torupvej 6,www.fonixkomfort.dk 9640 Farsø bruar har der kun været 74 Tlf: 61 66 05 75 indbrud i private beboelser www.fonixkomfort.dk

mod 167 i den tilsvarende Vi reparerer også også periode året før. Men nu står Vi reparerer Vi alle reparerer alleogså former former for for el-scootere! vinterferieugerne for døren alle former FønixforKomfort El-Scooter el-scootere! og det kan betyde øget risiko el-scootere! v/JensDErik for indbrud i det nordjyske. ! Andersen E H Y N! Torupvej 6, 9640 Farsø - Cabino Indbrudstyven er nemlig NYHED Fønix City 3 Tlf.Fønix 61 City 66 Cabino 05 75 3 km pr. opladning 28 km/t. 60 mere aktiv i ferieperioder, lywww.fonixkomfort.dk 28 km/t. 60 km pr. opladning kr. 39.900,kr. 39.900,g der påmindelsen fra vicepoliin n Gratis fremvisning is g v in m n e sis fr emtivdig! frhos ra GratisG tiinspektør fra Nordjyllands ! hos dig!hos dig Politi, Niels Kronborg. - Frihed til livet - Frihed til livet - Når vi andre tager på ferie, trækker tyven traditioVi kører i hele Nordjylland Vi kører i hele Nordjylland

LECA - FUNDA BLOKKE Fab rik spr ise r Direkte salg til erhverv og private

Havefliser Belægningssten

Simested Cementstøberi Eveldrupvej 30 • Simested • 9620 Aalestrup Tlf. 98 64 90 63 • sc@simested-cement.dk • Fax: 98 64 91 45

se meget mere: www.simested-cement.dk

Indbrud i privat beboelse

2018 2019 2020 2021

Indbrud i villa og lignende 306 Indbrud i lejlighed

162

112

43

26

38

25

1

1

24

8

16

6

358

197

167

74

28

Indbrud i værelse Indbrud i landejendom Hovedtotal

Fakta: Indbrud i privat beboelse i Nordjyllands Politi januar og indtil 10. februar 2018-2021:

nelt i arbejdstøjet - så hvis man planlægger en ferie hos familien eller en tur i sommerhuset, så anbefaler vi, at man bruger tid på at indbrudssikre huset, pointerer vicepolitiinspektøren, der også benytter lejligheden til at anbefale, at man tilmelder sig ordningen om nabohjælp, da det kan forhindre op til hvert fjerde indbrud.

I frit fald En opgørelse fra Nordjyllands Politi viser, at tendensen med det faldende antal indbrud er fortsat i starten af 2021. Politikredsen har i januar måned og indtil 10. februar 2021 kun registreret 74 tilfælde af indbrud i privat beboelse mod 167 tilfælde i samme periode året før, mens der i 2019 var 197

og i 2018 hele 358 i samme perioder. Vicepolitiinspektøren tilskriver, næppe overraskende, corona-situationen en stor del af forklaringen på faldet i indbrud, da mange flere har opholdt sig hjemme som følgevirkning af samfundets lave aktivitetsniveau. Men vicepolitiinspektøren peger i samme åndedrag på, at det faldende antal indbrudstal skriver sig ind i en generel samfundstendens med et fald over en årrække, som man så også før corona, dog må man nok forvente, at billedet vil ændre sig, når hverdagen vender tilbage.

Massiv indsats Derudover fremhæver Niels Kronborg den lokale, fo-

kuserede indsats mod indbrudskriminalitet. Politikredsen har blandt andet sat målrettet ind med patruljering og efterforskning i områder, hvis der pludselig har været indbrudstyve på spil. Det spiller også ind, at borgerne generelt er blevet bedre til at sikre sig, mener vicepolitiinspektøren, der dog understreger: - De faldende tal ændrer ikke på, at vores politiindsats på det her område fortsætter ufortøvet. Det er krænkende for den enkelte borger at komme hjem til et indbrud - og derfor skal vi forsat sætte massivt ind på at bekæmpe indbrudskriminalitet med både efterforskning og forebyggende tiltag. Niels Kronborg opfordrer til, at man som borger straks ringer til politiet på 114, hvis man ser noget mistænkeligt i ens nærområde. - Opmærksomme naboer kan forpurre et indbrud. Tyve kan nemlig ikke lide vagtsomme øjne på sig. Derfor vil jeg opfordre til, at man ringer til os på 114 med det samme, hvis man ser mistænkelige personer i ens nabolag, siger Niels Kronborg og tilføjer: - Har man mulighed for det,

så tag gerne et billede af for eksempel et mistænkeligt køretøj, som man observerer. Husk, hvis du har akut brug for Nordjyllands Politis hjælp, eller du er vidne til et indbrud, der sker lige nu, så ring altid 112.

Fakta Fem gode råd til at undgå indbrud. - Vær en god nabohjælper og hjælp hinanden med at holde øje. - Hvis du skal i sommerhus, så sørg for, at hjemadressen ser beboet ud, f.eks. lys, der tænder, når man nærmer sig eller naboens bil eller en henkastet cykel i indkørslen. - Sørg for at sikre vinduer og døre, gerne med indvendige nøgler, som kan tages ud, når man er bortrejst. - Vær kritisk, når du køber brugt og brug mobilepay som betalingsmiddel. - Ring til politiet på 114, når du har oplevet indbrud, eller hvis du ser mistænkelig adfærd i dit område.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

SIDE 7

Vaccine i Vesthimmerland åbner for plejehjemsbesøg

Fra venstre menighedsrådsmedlemmerne Anne Marie Skovbøll og Kirsten Boel, og yderst til højre sognepræst Lone Primdahl Dolmer. Sognepræst Sara Schouby har taget billedet.

Fastelavn:

Internationale boller fra Aars Menighedsråd AARS: Hvis ikke Corona var over os med alle restriktionerne, ville Aars Kirke en gang om måneden invitere til international fællesspisning. Da det ikke er muligt i disse tider, har frivillige fra kirken i stedet bagt fastelavnsboller og sammen med præsterne været rundt i byen med en lille hilsen til dem, der plejer at komme til det månedlige arrangement. - Det vigtige er, at familierne

mærker, at vi ikke har glemt dem, og at vi glæder os til, at vi igen kan samles, siger menighedsrådsmedlem Kirsten Boel. Hun fik bagt 200 lækre fastelavnsboller, og med et bidrag på 70-75 boller fra sognepræst Lone Primdahl Dolmer blev der fredag i sidste uge brugt nogle timer på at dele dem ud. - Jeg elsker jo at bage, og det er dejligt, når jeg kan bage til no-

gen. Jeg fik tanken, at vi skal da gøre noget for at vise, at vi stadig er her, og Lone Primdahl Dolmer og de øvrige præster var med på ideen med det samme. Vi fik delt alle bollerne ud, og det var selvfølgelig med afstand og mundbind, siger Kirsten Boel. Fastelavnsbollerne blev modtaget med glæde hos familierne, der også ser frem til at kunne mødes i kirkecenteret igen.

VESTHIMMERLAND: Selvom smittetallet i Vesthimmerlands Kommune er steget, har Styrelsen for Patientsikkerhed ophævet besøgsrestriktionerne på plejecentrene. Vurderingen er, at andelen af vaccinerede beboere og personale er tilstrækkeligt højt, til at ophævelsen af restriktioner er forsvarligt. Det er nu over 14 dage siden, at langt den overvejende del af plejehjemsbeboerne fik stik nummer to, og derfor burde vaccinen være fuldt virksom. Ophævelsen af besøgsrestriktionergælder også i Rebild Kommune, hvor smittetallet tirsdag var 10 pr. 100.000 indbyggere med kun tre tilfælde - i Vesthimmerlands Kom-

mune var de tilsvarende tal 79,2 med 29 smittede. - Et grundelement i vurderingen er, at flere end 80 pct. er blevet vaccineret to gange, og vi har kun haft ganske få smittede på plejecentrene i kommunen, siger Per Nielsen Elb, afdelingschef og Pleje- og Seniorservice i Vesthimmerlands Kommune. Formanden for Sundhedsudvalget, Palle Jensen (S), bakker op om ophævelsen og sætter sin lid til vaccinen. - Det er klart, vi skal holde øje med smittetallet, men de fleste beboere kommer ikke så meget ud, og deres besøgende skal jo fortsætte med at bruge værnemidler. Samtidig skal vi også stole på, at vaccinen virker - der er en grund til, at vi gerne

vil have alle vaccineret, og der var ældre på plejecentre de første og dermed dem, hvor vaccinen nu er fuldt virksom, siger Palle Jensen. Han har tidligere opfordret alle til at blive vaccineret, når det bliver deres tur. Der kommer stadig vacciner til Vesthimmerland, men det går ikke så hurtigt. I alt har 1445 fået første stik og 1172 fået begge stik. - Nu får vi mulighed for at vaccinere på botilbuddene. Men der kommer stadig kun få vaccinedoser. Derfor tager vi et botilbud af gangen. Det første bliver Bøgevej i Løgstør. Der sker vaccinationen i denne uge, siger Anne Krøjer.

HEG i Aars er med til at udvikle erhvervsskoler 12 skolers samarbejde tilbydes nu i hele landet AARS: Gennem de seneste to år har Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser, med afdelinger i Aars og Hobro, deltaget i et landsdækkende projekt, hvor 12 erhvervsskoler har været med til at udvikle og afprøve nye undervisningsprincipper i nye undervisningsforløb. Resultaterne er særdeles

positive. Den mere engagerende undervisning motiverer erhvervsskoleeleverne og fremmer deres faglige stolthed – og ventes at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Nu får alle erhvervsskoler i Danmark adgang til ny viden om, hvordan de kan styrke deres undervisning. Målet med den ændrede

undervisning er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse samt at øge den faglige stolthed hos erhvervsskoleeleverne. 400 erhvervsskoleelever og -lærere fra Jylland, Fyn og Sjælland været involveret i projektet med titlen ”Faglig stolthed og aktive elever i erhvervsuddannelserne”, som netop er afsluttet.

Byggesagsforsinkelse i Vesthimmerland Af Ture Damtoft

VESTHIMMERLAND: Vækst og udvikling i byggeriet og et nyt mandskab hos Team Byg hos teknisk forvaltning i Vesthimmerlands Kommune. Den kombination er forklaringen på, at kommunen har en byggesagsbehandlingstid på 12 til 16 uger. Det er betydeligt længere end mange har lyst til at vente på en behandling, og længere end Team Byg i kommunen bestræber sig på når sagsbehandlingen er i fulde omdrejninger. - Vi melder åbent og ærligt

ud, at de mange modtagne byggesager kombineret med et nyt hold i Team Byg vil forlænge sagsbehandlingstiden med nogle uger, hvilket selvfølgelig ærgrer os. Vi er fuldt bevidst om, at lige netop byggesager ikke kalder på ekstra tålmodighed og ventetid. Men det er sådan, at mange søger om en byggetilladelse under Corona-pandemien. Det falder så sammen med, at vi har sat et nyt hold af byggesagsbehandlere, som er et job og en funktion, som kræver en del oplæring og erfaring, siger Hans Kiesbye Holm, leder af Team Byg, som appellerer til forståelse og fælles

indsats for at nedbringe den ekstra ventetid, som forventes nedbragt til det normale niveau til efteråret. Hans Kiesbye Holm henviser til kommunens hjemmeside, hvor der er vejledning til ansøgningere. - Jeg vil appellere til, at man kigger godt på hjemmesiden inden selve byggeprojektet og derefter bevarer tålmodigheden, når man har søgt. Har man først modtaget en kvittering for byggeansøgningen, så er man havnet det rette sted og bliver håndteret i indsendte rækkefølge, siger Hans Kiesbye Holm.

Med over 80 pct. vaccinerede på plejecentre åbner Styrelsen for Patientsikkerhed igen for besøg på plejehjem.

NYT firma i lokalområdet hjælper dig af med dine skadedyr i en fart!

Med mange års erfaring i bagagen, har jeg valgt at starte mit eget firma, hvor jeg tilbyder professionel skadedyrsbekæmpelse. V.h. Martin Laustsen

INTRO-PRIS: MYRE-BEHANDLING

MED 2021-GARANTI*

Bolig op til 160 kvm. KUN:

1395,-

*Afhjælpes problemet ikke ved første behandling, eller

kommer myrerne igen senere i 2021, så kommer jeg og gi’r en behandling mere - uden ekstra omkostninger! Jeg servicerer både private og industri samt landbrug.

www.kcs-skadedyr.dk

Jeg håndterer ALLE slags skadedyr! For eksempel:

MYRER • INSEKTER HVEPSE • MULDVARPER MUS • ROTTER


Aars Avis

SIDE 8

Der ligger så meget is på fortorvet ved Kærvej 24, at det er direkte farligt at gå på fortorvet.

Kærvej i Aars:

Det er farligt at gå udenfor

høre nærmere om, hvad der sker i sagen. Siden august er sagen overdraget til Knud Erik Hansen, ingeniør i vejafdelingen. - Opgaven er lidt omfangsrig. Vi skal have lavet en dræning. Oven i det er der okker i vandet, derfor skal vi også lave et opretningsbassin, så vi ikke lukker okker ud i vandløbet, forklarer Knud Erik Hansen. Han er opmærksom på, at flere parceller på Kærvej lider under forholdene med for meget vand. Maren Kirstine Jensen har ventet længe, faktisk i flere år, på at kommunen ville finde en løsning. Efter Aars Avis er gået ind i sagen, ser det ud til, at der sker noget. - Jeg vil sende et brev til de berørte ejere, som har vand på grundene. Vi vil høre, om de vil være med til at få problemet løst, siger Knud Erik Hansen.

17. FEBRUAR 2021

- Jeg er sikker på, at de vil spørge: Hvad koster det? Men det ved vi endnu ikke, indrømmer han. Knud Erik Hansen har besigtiget området sammen med en entreprenør, der skal give et bud på drænrør med mere. Men kommunens fokus er på vejbaner og fortorve. Det bliver op til ejerne selv at betale for tilslutning til drænrør i vejen og eventuel dræning på egen grund. - Prisen for den enkelte bliver derfor påvirket af, hvor mange der vil være med, forklarer Knud Erik Hansen. Han håber, at få brevet ud til ejerne i løbet af cirka 14 dage. - Jeg vil gerne understrege, at indholdet i brevet ikke bliver særlig specifikt. Det bliver uden en økonomisk beregning. Den kan vi først lave, når vi ved, hvor mange vil være med, forklarer Knud Erik Hansen.

Kildevæld og frost på Kærvej gør det farligt at gå på fortorvet Af Torsten Hansen AARS: Isen er flere steder cirka 10 cm tyk ud for indkørslen til Kærvej 24 og genboen i Aars, og der kommer stadig mere vand, som i denne periode med frost hurtigt bliver til is. I august 2020 skrev vi i Aars Avis om, at der konstant løb vand ud fra Kærvej 24. Vandet stammer fra et kildevæld, hvilket gør,

at ejeren af Kærvej 24 ikke selv kan stoppe vandet. Maren Kirstine Jensen har gennem flere år henvendt sig til kommunen for at få noget gjort ved sagen, men der er ikke sket noget. Dog har kommunens medarbejdere været forbi ejendommen i september 2020, efter omtalen i Aars Avis. - Jeg ved ikke, hvad de finder ud af. Jeg hører ikke

noget, siger Maren Kirstine Jensen. Hun har været pensionist i 20 år. Hun har indtil nu klaret sig, men det tykke lag is foran ejendommen forhindrer hende i at gå ud på vejen. - Når jeg skal til læge eller andet, må en taxi køre helt herop. Jeg får også min søn til at handle ind for mig, siger Maren Kirstine Jensen.

Nu sker der noget Vandet - og nu isen - ligger over et stort område, og når man bevæger sig ad Kærvej er det påfaldende på lang afstand, at der er noget galt. Den øvrige del af Kærvej ser tør ud, men på et kort stykke er der så meget is, at kommunen har måttet sætte advarselsstegler op. Aars Avis har på ny taget kontakt til Vesthimmerlands Kommune, for at

Vandet breder sig så meget, at kommunen har sat advarselsstegler op på selve Kærvej.

PLUK FRA WEEKENDENS TV-PROGRAMMER FREDAG 19/2

Kl. 21.30 Captain Philips Amerikansk autentisk drama fra 2013 I 2009 bliver et containerskib kapret af pirater ud for Somalias kyst. Skibets kaptajn, Richard Phillips, forsøger på bedste vis at beskytte sin besætning. Det sender ham på kollisionskurs med piraternes leder, Muse. Phillips tages som gidsel af piraterne, der er ude efter millioner af dollars i løsesum.

FREDAG 19/2

Kl. 22.25 Kærligheden flytter ind Amerikansk romantisk komedie fra 2017 Da Alice bliver separeret fra sin mand, flytter hun ind i sin fars hus med sine to døtre. På en bytur møder hun den charmerende Harry og hans to venner. De tre unge mænd er håbefulde filmskabere uden en øre på lommen, og Alice lader dem flytte ind til sig i hendes hus.

LØRDAG 20/2

Kl. 21.30 Kriminalkommissær Barnaby Engelsk krimiserie fra 2011 En ung kvinde forsvinder efter at have sluttet sig til en kult. Pigens familie er bekymret, så Jones går undercover som ny kult-rekrut for at finde ud af, hvad der er blevet af hende. Samtidig begynder Barnaby at grave i en gammel sag om et ægtepar, der omkom i en eksplosion på en båd.

LØRDAG 20/2

Kl. 20.00 Stormester Kan man bage Taj Mahal? - Sæsonpremiere Stormester Lasse Rimmer og assistent Mark Le Fevre er klar med Danmarks mest løsningsorienterede program, hvor fem krøllede hjerner bliver udfordret med nye kringlede opgaver. Vi følger hovederne på Anders Breinholt, Annika Aakjær, Mahamed Habane, Neel Rønholt og Jakob Thrane.

SØNDAG 21/2

Kl. 20.00 Atlantic Crossing Norsk dramaserie fra 2020 Kronprinsesse Märthas rejse over Atlanterhavet bliver dramatisk. Fremme i USA inviteres hun til at flytte ind i Det Hvide Hus, hvor præsident Roosevelt overdænger hende med opmærksomhed. Men da tyskerne indleder et massivt bombardement af London, begynder hun at frygte for Olavs liv.

SØNDAG 21/2

Kl. 21.05 The Circle Amerikansk thriller-drama fra 2017 Da Mae bliver ansat på ”The Circle”, verdens største sociale medie, ser hun det som sit livs mulighed. ”The Circle” linker brugernes personlige e-mails, sociale medier, bankoplysninger og indkøb sammen, og giver brugerne en online identitet, der er fuldstændig transparent.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

Aars Fjernvarme kan komme til at stå stærkt Jakob Vium Dyrman byrådsmedlem (V), Banegårdsvej 11, Aars skriver:

LÆSERBREVE Fredag, 12. februar 2021 blev Kommunernes Landsforenings plan - den meget omtalte dødsliste - skrottet af energistyrelsen. En plan der - omend navnet dødsliste ikke ville have bragt Aars Fjernvarme til sit endeligt - ville have skabt anderledes fremtidige højere priser for forbrugerne i Aars, Hornum, Suldrup og Haverslev. Der er sagt og skrevet meget om sagen, også

Jakob Vium Dyrman.

her i Aars Avis, hvor især fjernvarmens bestyrelse og direktion har kæmpet en brav kamp for at italesætte overfor Kommunernes Landsforening, at de kriterier Aars Fjernvarmeanlæg

blev bedømt ud fra, var decideret forkerte på flere områder. Nu viser det sig at kampen ikke har været forgæves, og kritikken af Kommunernes Landsforenings plan har da også været massiv fra flere sider. På Christiansborg lavede de en politisk aftale om, at man ikke ville blande sig, i den plan KL skulle forsøge at lave. Samtidig havde man aftalt, at faldt Kommunernes Landsforenings plan til jorden, så skulle en anden model træde i kraft, som de har kaldt for konkurrencemodellen. En model der efter min mening i den grad vil og kan favorisere Aars Fjernvarmeanlæg fremadrettet.

Ny Limfjordsforbindelse endnu længere mod vest Foreslår tunnel til Aggersund og nyt motorvejsstykke fra syd for Hobro over Aars til Fjerritslev

Af Thorkil Christensen

Debat...

VESTHIMMERLAND: I Hornum går pensioneret mekaniker Kaj O. Christensen og grubler over planerne om en tredje Limfjordsforbindelse - han mener, at linjeføringen skal gå endnu længere mod vest end de planer som Vejdirektoratet har. Han kan med en anden linjeføring se store muligheder for Himmerland, Thy og Jammerbugt-området, hvis planlæggere og politikere vil tage lidt større briller på. Kaj O. Christensen ønsker at skabe ny debat om

linjeføringen i håb om at få politikere og myndigheder til at lytte. Han er ikke i tvivl om, at en tredje Limfjordsforbindelse er påkrævet, og mener at den kan medvirke til ny udvikling i ”underudviklede” egne, hvis linjeføringen bliver lagt rigtig. - Alt behøver ikke at være koncentreret om Aalborg, som allerede har to Limfjordsforbindelser med henholdsvis tunnel og bro. I øvrigt vil jeg vove den påstand, at det vil blive billigere at anlægge et stykke motorvej og en ny tunnel eller bro ved at gå et led længere ud på landkortet, siger Kaj O. Christensen. Når den pensionerede mekaniker i Hornum tager bladet fra munden og bruger kræfter på at lægge op til en debat er det fordi han synes, at det har taget for lang tid at nærme sig en linjeføring, som måske allerede har overlevet sig selv. Han henviser til lokale grundejere i Hasserisområdet som er glade for, at Vejdirektoratet har taget hensyn til deres og kommunens ønske om at ændre linjeføringen så de ikke får en motorvej tæt på deres bolig. - Vi skal begynde langt længere nede med en afkørsel fra E45 ved Onsild og trække linjeføringen op mod Hovedvej 13 og ud til Holme mellem Aars og Farsø. Herfra til Aggersund og Fjerritslev. Det vil også give nem adgang til Pandrup, Hirtshals og Aalborg Lufthavn ved Nørresundby. Fra Fjerritslev vil det endvidere være nemt at komme til Thisted og Hanstholm - og på den

måde får vi en hel egn i spil i de kommende års udvikling. Jo nemmere det er at komme til og fra landsdelen, jo mere vil de tyndt befolkede områder blive besøgt, og jo mere udvikling vil det føre med sig, siger Kaj O. Christensen med stor eftertænksomhed.

Byg en tunnel Kaj O. Christensen erkender, at det trafikmæssigt kan være et problem at komme over Aggersundbroen, som er for smal til store køretøjer. Broen er også dyr at vedligeholde. Trafikken fra Aars til Aggersund er stigende. Derfor bør der på det smalle Limfjordsstykke mellem Løgstør og Aggersund bygges en tunnel. Broen kan så bevares til aflastning, hvis tunnellen skal afspærres i forbindelse med trafikuheld eller vejarbejde. - Det er en flot bro, som hører hjemme i landskabet, og som sagtens kan bevares sideløbende med at der bygges en ny tunnel, siger Kaj O. Christensen. Mekanikeren er også lidt praktisk og økonomisk anlagt. Tunnellen bør anlægges på et smalt sted, og ved at ændre linjeføringen til ”et stykke ud på landet” vil der ikke være de samme hensyn at tage til nedgravede kabler og rør i jorden som, hvis motorvejen anlægges tæt på Aalborg. Herude er det ren markjord. Det er tæt på, at en gummiged fra den lokale maskinstation kan udføre gravearbejdet, og på kortere tid, end hvis det er tæt på Aalborg, siger Kaj

Aars Fjernvarmeanlæg har i flere omgange budt ind på EU-licitationer og mig bekendt vundet dem alle sammen. Det betyder selvsagt, at konkurrencemodellen vil være fantastisk for forbrugerne i de ovennævnte byer, da man må formode, at ændres der ikke nævneværdigt på konkurrencevilkårene, så står Aars Fjernvarmeanlæg stærkt også i fremtiden. Men, for der er et men, hvad sker der nu? Træder konkurrencemodellen bare sådan uden videre i kraft? Bliver den tidligere politiske aftale overholdt, eller arbejdes der på helt andre scenarier, så man fra politisk side kan forkaste aftalen om konkurrencemodellen? Det bliver vi forhåbentlig klogere på i den nærmeste fremtid, men et kan være sikkert, flere partier vil bide sig fast i haserne for at sikre sig at tidligere aftaler overholdes, ligesom andre interessenter vil gøre det samme.

O. Christensen med et lunt glimt i øjet. En linjeføring som skitseret af Kaj O. Christensen vil efter hans mening medvirke til at sætte mere gang i udviklingen i de tyndt befolkede områder. Efter afkørselen ved Onsild bør der etableres to store rundkørsler - een ved Holme uden for Aars og een ved Fjerritslev. Herefter fordeler trafikken sig ud til de større byer. I øjeblikket er der alt for megen trængsel i og omkring Aalborg - jeg har diskuteret det med min onmgangskreds - og vi ser kun een løsning - en motorvej fra syd for Hobro og op til Fjerritslev, siger han. Kaj O. Christensen mener i samme forbindelse, at der bør opføres et trafikcenter ved Aars med plads til truck-tankning, lastbilvask, overnatning og ladestationer for el-biler. Investorerne er der, mener han og peger på, at den linjeføring som han skitserer vil sætte mere gang i besøg på campingpladser, golfbaner og turiststeder i øvrigt. - Jo, nemmere det er at komme til egnen, uanset om det er Himmerland, Thy eller Jammerbugt, jo flere turister vil besøge landsdelen og medvirke til at fremme udviklingen. Og det er udvikling, der efterlyses. Tættere ved Aalborg ønsker mange borgere at slippe for linjeføringen for at undgå støj og ændringer i naturen. I Himmerland, Thy og Jammerbugt bør vi betragte en linjeføring som et skridt i retning af mere udvikling til gavn for os alle. Og vi har jo pladsen, slutter Kaj O. Christensen som håber at flere vil byde ind i en debat i håb om at kunne påvirke politikere og myndigheder til at træffe en god beslutning.

SIDE 9

Søndagens tekst Af tidl. sognepræst Svend Schultz-Hansen På søndag, 21. februar er det første søndag i fasten og evangeliet er fra Matthæusevangeliet kap. 4 vers 1-11.

Efter sin dåb føres Jesus af Helligånden ud i ørkenen for at møde Djævelen, Satan eller Fristeren, som han også kaldes. Og Fristeren er et godt navn, for fristelsen er hans våben. Fristeren har magt og kan undertvinge os, men ikke overvinde os, for mennesket er skabt i Guds billede og dermed også et åndeligt væsen. Vi kan derfor ikke overvindes af andre end sig selv, så vi skal fristes til at gå frivilligt med. Uden vor frivillighed er Fristeren magtesløs. Fristeren overvinder os ved at friste os til vi falder for fristelsen, og når det sker, er vi ikke bare undertvunget, men overvundet. Det gælder både Fristeren og Helligånden, at de ikke kan overvinde os

med fysisk magt, og bruger derfor åndelig magt. Helligånden drager os og fører os, mens Fristeren bedrager og forfører os, for det er hjertet, de dybest set kæmper om. Jesus! Siger Fristeren, du er gennem din dåb trådt indenfor i mit rige, hvor jeg er fyrste, hvor løgnen lever og har det godt, hvor magten er retten, hvor Gud skjuler sin almagt i afmagt, hvor magtmennesket blænder og tilbedes, hvor de rige glimrer, glimter og glitrer, hvor rigdom er visdom og skønhed er indsigt, og det eneste dybt alvorlige er de økonomiske vismænds profetier og prognoser! ”Velkommen fra din Himmelsal til denne verdens tåredal…”, til mit rige og mine mennesker. Hver dag tilbeder de mig – ikke altid i ord, men altid i handling! Og du er kommet for at række dig selv til dem, der har erobret verdensrummet, men ikke rører verdens fattigdom! De har forstanden dertil, men ikke hjertet, for deres hjerte tilhører mig. De har alle ofret deres hjerte på mit alter, magtens alter.

Alt i malerarbejde Bygningsmaleren Farsø Malermester Gert Bang Larsen www.bygningsmaleren-farsoe.dk mail@bygningsmaleren-farsoe.dk Mobil 51 78 28 68 . Tlf. 98 63 30 12

Krogh Madsen Arkitekter a/s 98 62 18 66

www.km-ark.dk

Danebo Aars 98 62 24 00

Vi gør os ekstra umage

• • •

• • •


Aars Avis

SIDE 10

SULDRUP

HAUBRO

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Suldrup-firma bag ny bydel i Støvring Projekt med 250 boliger forventes færdigt i 2023 SULDRUP: Rebild Kommune har valgt entreprenørfirmaet Lars Pedersen & Søn A/S i Suldrup til at stå for det største offentlige udviklingsprojekt i kommunen i nyere tid. Aftalen indeholder opførelse af et nyt sundhedshus for Rebild Kommune og et torv i Støvring Ådale, som bliver første fase af en helt ny bydel op ad Jernbanekvarteret. Entreprenørfirmaet har købt jorden af kommunen og aftalen indebærer at entreprenøren løbende skal bygge omkring 250 boliger, samt et byggeri med plads til forskellige privatpraksis indenfor sundhedsområdet. - Byrådet og jeg har arbejdet på det her store og spændende projekt i fire

HORNUM

år, så jeg er yderst tilfreds med, at vi har kunne lande en aftale med entreprenøren, der skal realisere planen. Vi har jo en vision om at knytte Støvring endnu bedre sammen og forstærke den levende og attraktive by, som den er. Derfor etablerer vi en ny bydel, med plads til at mennesker i forskellige aldre og livsfaser kan slå sig ned og bo og leve. En bydel hvor der er lagt vægt på gode udenomsarealer som ramme om et levende byliv. Derfor har det været vigtigt, at vi har taget os tid til at lægge en velovervejet plan for området med designmanual for områdets fremtidige byggeri, gader og byrum, siger borgmester Leon Sebbelin, der er meget begejstret for denne

milepæl i visionen for området.

Første spadestik Indehaver af Lars Pedersen & Søn A/S, René Thomasbjerg ser frem til samarbejdet og til at komme i gang med projektet: - Det er et utrolig spændende projekt og det er en stor fornøjelse, som lokal virksomhed i kommunen, at kunne bidrage til at indfri visionerne om den her helt nye bydel. Første skridt er, at vi projekterer sundhedshuset, og derefter kommer de almene boliger og de private praksisser. Det er en længere proces, hvor vi skal sikre et godt sammenspil mellem dem der skal færdes og bo i området, og det vi bygger. Vi forventer at første spadestik til sund-

Genbrugsbutik i Hornum tager stadig imod effekter Der sælges også mange varer via Internettet HORNUM: - Jeg har på flere tv-kanaler set, hvordan mange brugbare effekter ender på lossepladsen under Corona-nedlukningen. Folk er desværre ikke klar over, at genbrugsbutikkerne gerne vil modtage ting, siger kasserer Hanne Hannesbo Holm, Kirkens Korshærs Genbrug, Hornum. - Vores organisation mang-

ler mange millioner kroner til hjemløse og andre nødlidende i Danmark. I Hornum knokler vi for at holde husleje og andre faste udgifter hjemme. Vi sælger online, og kunderne kan afhente deres køb uden for butikken, forklarer hun. - Jeg lægger de forskellige ting på nettet. Folk byder ind, og så skiftes vi til at komme til butikken og udlevere tingene, forklarer Hanne Hannesbo Holm.

Hun understreger, at det kræver knofedt at holde butikken i gang i denne tid. Flere af de personer, der under normale forhold er frivillige i genbrugsbutikken, holder sig hjemme på grund af Corona. - Men det fungerer, og vi kan lige tjene penge nok til at betale huslejen. Det ser også ud til, at vi kan holde det hele kørende til det hele åbner igen, vurderer Hanne Hannesbo Holm.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

hedshuset bliver taget i november i år, og huset står færdigt i 2023, siger René Thomasbjerg.

Bæredygtighed Rebild Kommune har for nylig vedtaget 10 bæredygtighedsprincipper, der sikrer et højt niveau af bæredygtighed i alle faser af projektet. Det betyder blandt andet at byggeriet udføres med robuste og gedigne materialer, der med en lang levetid sikrer, at byggeriet står flot i hele dets levetid med mindst mulig vedligeholdelse. Tidligere på måneden udløste det et tilsagn fra Realdania på omkring 2,5 mio. kr. til både en analyse af byggeriets potentiale i forhold til bl. a. energibesparelse, og tilskud til bæredygtige tiltag i byggeriet. Byggeriet støttes også af staten der har indgået aftale med Rebild Kommune om opførelse af sundhedshuset og omstændighederne vedrørende de øvrige klinikker og praksisser indenfor sundhedsområdet.

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Kirkens Korshærs Genbrug i Hornum holder åben for afhentning af bestilte varer. Samtidig håber de også, at folk vil huske at levere effekter til genbrug.

Af Torsten Hansen

17. FEBRUAR 2021

Samtidig med at de frivillige sælger effekter fra butikken, vil de gerne modtage effekter til genbrug. De frivillige har faktisk været hos Kirkens Korshærs store butik i Svenstrup for at hente effekter, fordi der var behov for flere i Hornum. - Folk kan blot aflevere effekterne uden for butikken, så tager vi dem ind, når vi er der. Der bliver også holdt øje, når der står noget, lover hun. Hun har dog en lille bøn om at der ikke stilles almindeligt affald foran butikken. Affald er de frivillige ikke glade for. Ud over, at det virker mere risikobelagt under Coronaen, så er det også ubehageligt. De effekter, der afleveres foran butikken i Hornum bliver opbevaret i nogle dage, inden de frivillige tager fat på at sortere det. - Det er for en sikkerheds skyld, at vi gør det sådan, forklarer Hanne Hannesbo Holm. De seneste måneder er gået med oprydning i butikken og indretning af en ny bogafdeling. Der er også flere frivillige som er begyndt at sy mundbind. - Faktisk er vi flere der er rigtig glade for at kunne betjene kunderne. Hvis jeg ikke havde det frivillige arbejde, så ved jeg ikke, hvad jeg skulle tage mig til i denne tid, siger Hanne Hannesbo Holm.

Lærerne havde lavet fastelavnsris med pynt og slik til alle.

Elever i Haubro fik sjov fastelavn Af Ture Damtoft HAUBRO: Haubro Friskoles elever i 0. til 4. klasse holdt fastelavn på skolen i fredags. Der var hygge, udklædte børn og kroning af kattekonger - helt på traditionel vis som dengang ”coronaen” ikke fandtes. For eleverne i 5. til 9. klasse skulle der findes et alternativ, og som skoleleder Kristina Engemand siger, så gælder det om at gribe de appelsiner, der falder ned i turbanen. - Så da vi ikke kunne invitere vores elever i 5.-9. klasse til den traditionelle fastelavnsfest, fandt lærerteamet på nye ideer. Der blev lagt ruter, og selv om eleverne er spredt over det meste af kommunen, blev alle i 5.9. klasse overrasket med besøg af deres klasselærer, siger Kristina Engemand. Lærerne brugte pauser og fritid på at klippe pynt til et godt gammeldags fastelavnsris - med pynt og slik. Bilerne blev pakket. Lærerne hoppede i udklædningen og kørte rundt og besøgte eleverne, også dem der var i nødskole hos bedsteforældre i en anden kommune. Ingen blev glemt. Fastelavnstønden kom på en trailer og turen gik

rundt på de vesthimmerlandske landeveje. Og det var ikke helt tilfældigt, at alle elever fik mulighed for at slå et par gange på tønden. - Den nåede ikke at blive slået til pindebrænde, for den var blevet forstærket lidt, så alle fik muligheden. Der faldt et par pinde af, tror jeg, og kattekongen var den, der slog bunden af tønden, siger Kristina Engemand. Hun var ikke med ude at besøge eleverne, for hun er med egne ord ikke lige så vigtig som klasselærerne. - De er jo i kontaktgruppen, og det er klasselæreren eleverne savner. De blev glade og overraskede, og syntes det var fedt, at læreren kom ud til dem. Eleverne klarer generelt Corona-nedlukningen flot. De kæmper med undervisning hjemme bag skærmen. Vi er fortsat i tæt dialog med både børn og forældre, så vi fortsat har fokus på både trivsel og læring. Glade børn lærer bedst, også i nødskole. Der hersker ingen tvivl om, at vi glæder os til, at kan være sammen i klasselokalet igen, siger Kristina Engelund. Haubro Friskole har 112 elever, hvoraf de 67 fik besøg af klasselæreren.

Tønden kom rullende til 5. - 9. klasses eleverne på Haubro Friskole.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

BLÆRE

SIDE 11

Aars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 Aars Tlf. 98 62 17 11

Afgørelsens time ved Blære og Gundersted Byrådet i Vesthimmerlands Kommune stemmer for eller imod vindmølleprojektet på mødet torsdag Af Ture Damtoft BLÆRE/GUNDERSTED: Der har været nogle slag i krigen om for eller imod seks 150 meter høje vindmøller mellem Blære og Gundersted. På den ene side står lodsejerne, Hovedstadens Forsyningsselskab og Vesthimmerlands Kommune, som går ind for projektet og har godkendt en ændring af den lokalplan for området, som blev vedtaget i 2017. Overfor dem er en borgergruppe, der har været særdeles aktive i deres modstand mod opsætningen af de nye vindmøller næsten lige ved siden af Navnsø. De over 100 i borgergruppen mod vindmøllerne har arrangeret demonstration ved rådhuset i Aars, skrevet næsten 80 høringssvar, samlet underskrifter ind og skrevet læserbreve en masse - bl.a. her i Aars Avis. Deres bekymring og påstand er, at opsætningen af vindmøllerne vil skade lokalsamfundet - fordi udsynet til dem og støjen fra dem vil skade huspriserne

Læserbreve, underskriftsindsamling og demonstration mod seks 150 meter høje vindmøller mellem Blære og Gundersted. Modstanden har været markant fra en stor gruppe borgere - på torsdag skal byrådet stemme for eller imod næste fase i planerne.

og dermed på længere sigt true levedygtigheden i de to landsbyer, hvor især Blære har tiltrukket nye beboere i et tal, så der er godt fyldt i skolen, og der i en længere periode ikke var et eneste hus til salg. Fortalerne for vindmøllerne peger på, at det giver mere bæredygtig energi og hjælper på kommunens

CO2 regnskab, således at andelen af vedvarende energi i Vesthimmerlands Kommune øges fra 64 pct. til 69 pct.

Bliver presset igen Det næste slag skal kæmpes i byrådssalen på torsdag 18. februar, hvor et snævert flertal i Teknik- og Miljøudvalget har indstillet til

byrådet at gå videre med projektet og få udarbejdet forslag til miljøkonsekvensvurdering, kommuneplantillæg og lokalplan. Borgergruppen mod vindmøllerne har været i kontakt med alle byrådsmedlemmer, og det tegner til en tæt afstemning. - Som det ser ud lige nu, og på baggrund af de samtaler vi har haft med byrådsmedlemmerne, kan det blive uafgjort 13 - 13, fordi et af medlemmerne er forhindret i at deltage. Vi håber til det sidste, at forslaget bliver nedstemt, og vindmølleprojektet bliver stoppet, siger Ulrik Mark Jensen fra Gundersted. Bliver projektet i sidste ende vedtaget, kan det betyde, at 28 ejendomme bliver inkluderet i en zone på 900 meter omkring møllerne og derfor bliver nedlagt. Den zone kan muligvis blive på 1200 meter, og så vil det inkludere omkring 40 ejendomme. Om det så skulle blive 28 ejendomme, er Elsebeth Skadhauge fra Blære bekymret.

- Nogle af husene er forfaldne, og det er fint, de forsvinder. Men i de andre ejendomme bor der unge familier, og vi kan ikke undvære de mennesker i vores lokalsamfund. Vi gør en masse for at holde tingene vedlige og skabe et dynamisk samfund, og hvis der forsvinder gode ejendomme og dermed folk fra Blære og Gundersted, bliver vi presset igen. Det bekymrer mig, siger Elsebeth Skadhauge.

af – i lighed med klubbens andre medlemmer, var det også slut med svømmetræning, så den blev erstattet af hjemlige træningsøvelser. Efter tre måneders nedlukning, kunne konkurrencesvømmerne lige nå lidt svømmetræning, inden sommerferien stod for døren. De fik heldigvis et godt efterår med svømmetræning, men uden eksterne stævner som er målet med træningen. Konkurrenceafdelingen planlagde derfor et internt stævne, så der kunne registreres nogle officielle tider og personlige rekorder. Det gik rigtig godt, og var i sidste øjeblik, for umiddelbart efter stævnet blev Nordjylland og dermed også Vesthimmerlands Kommune lukket ned igen. - Vi fik heldigvis lov til at åbne igen efter et par uger, hvorefter vi nåede godt tre uger i vandet, inden det igen var slut med svømning - desværre med endnu længere udsigter til åbning. Disse nedlukninger og genåbninger i løbet af sæsonen har selvfølgelig berørt os alle – både medlemmer, forældre, trænere, hjælpetrænere og ledere. Det har ikke været helt nemt at na-

vigere i de mange regler og retningslinjer med typisk kort varsel. Men vi har alle gjort et stort arbejde, for at minimere smittespredning og samtidig holde så meget åbent som muligt, så stor tak for hjælpen til alle i klubben, siger formand Jimmy Krøier Sørensen i forbindelse med hans årsberetning.

Skulle afstemningen i byrådet blive uafgjort falder forslaget. Der skal i så fald komme nye informationer, før sagen kan tages op igen. Det kan være en ændring i lokalplanen fra kommunens side, et forslag om kun at opstille fem vindmøller fra HOFORs, at lodsejerne får samlet 25.000 underskrifter ind til støtte eller andre større eller mindre detaljer, som bliver ændret.

Borgergruppen mod vindmøllerne er især utilfredse med, at Vesthimmerlands Kommune vil ændre en lokalplan fra 2017 og forøge området til vedvarende energi næsten tifoldigt.

SPORT

Der kommer forhåbentlig snart liv og leg i svømmehallen i Aars igen.

Corona tog magten i Aars Svømmeklub Svømning Med COVID-19´s indtog i Danmark i marts måned, fik Aars Svømmeklub hurtigt at mærke, at pandemier i den størrelsesorden fuldstændig tager friheden fra

alle. Især klubbens konkurrencesvømmere har mærket følgerne. Året startede ellers godt med stævner, træningslejr og DGI´s landsmesterskaber til stor fornøjelse for konkurrencesvømmerne. Men så var det også slut

– umiddelbart efter DGI´s landsmesterskaber i marts måned blev Danmark lukket ned, og konkurrencesvømmerne har ikke deltaget i eksterne stævner siden. Det var ikke blot de eksterne stævner, som konkurrencesvømmerne gik glip

Også lyspunkter Der har heldigvis også været lyspunkter i 2020. Klubbens to Aqua Camps blev gennemført til stor glæde for de deltagende børn, og der er allerede åbnet for tilmelding til sommerens to Aqua Camps. Aqua Fitness i sommerferien blev i lighed med 2019 en stor succes, så det fortsætter klubben med. Klubbens medlemstal ligger stadig stabilt på over 1.000 medlemmer årligt – i 2020 dog hjulpet lidt på vej af en gratis medlemsperiode i efteråret, hvor man søgte og fik 50.000 kr. fra DIF og DGI´s foreningspulje. - Vi har dog stadig venteliste på mange af vores voksen og børnehold, da vi desværre ikke har bassintid til at tilbyde holdundervisning til alle interesserede. Når det nye svømmecenter

er klar til efteråret 2023, får vi forhåbentlig løst det mangeårige problem. Udover tilskuddet fra DIF og DGI´s foreningspulje, har vi også igangsat et Teen projekt, så vi kan få endnu flere unge i svømmehallen. Til dette projekt har vi også søgt og fået tilskud fra Vesthimmerlands Kommune, Dansk Svømmeunion samt DGI, så det forventer vi os meget af, siger Jimmy Krøier Sørensen. Nu venter han og alle medlemmerne på, at der forhåbentlig snart bliver åbnet for svømning igen, så der igen bliver glade smil og oprørte vande i svømmehallen.

Jimmy Krøier Sørensen.


Aars Avis

SIDE 12

17. FEBRUAR 2021

1<+('

1<+('

&]KKIKVYRH QIH LE

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK *VIHEK HIR /P

'

6LOOHYDGYHM $DUV

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

, ODQGOLJH RPJLYHOVHU W¨W S§ $DUV

'UºPPHU , RP EHOLJJHQKHGHQ GHU JLYHU MHU HQ VNºQ RJ ODQGOLJ VWHPQLQJ RJ VDPWLGLJW PHG NRUW DIVWDQG WLO DOW L KYHUGDJHQ" 6§ HU GHQQH VS¨QGHQGH HMHQGRP Y¨UG DW VH Q¨UPHUH S§ 'HU HU HQ YLUNHOLJ IUHGHOLJ VWHPQLQJ RJ , YLO XGHQ WYLYO NXQQH Q\GH URHQ KHU *UXQGHQ HU S§ KD V§ , I§U PDVVHU DI SODGV DW EROWUH MHU S§ 2PU§GHW E\GHU S§ GHMOLJ QDWXU RJ LNNH PLQGVW G\UHOLY 3§ JUXQGHQ HU GHU DQODJW HJHQ Vº , I§U KHU PXOLJKHGHQ IRU DW RSIºUH MHUHV GUºPPHEROLJ S§ HQ IDQWDVWLVN EHOLJJHQKHG W¨W S§ $DUV

1<+('

LE Qu

0ºOKºMYDQJHQ +DYHUVOHY 1ºUDJHU

2SWLPDOW XGQ\WWHW

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

*LVOXPYHM $DUV

9HONRPPHQ WLO HQ GHMOLJ HMHQGRP PHG KHNWDU GHU E\GHU S§ VNºQ QDWXU PHG PDUN VNRY HQJ RJ JUXQG KHOW QHG WLO /HUNHQIHOG VWRUH KDOOHU PHG SODGV WLO PDVNLQHU PY GHQ HQH KDU RJV§ I§HW VNLIWHW WDJ L (W ULJWLJ JRGW LVROHUHW DQQHNV S§ KºMGH PHG DOPLQGHOLJ EROLJVWDQGDUG , VWXHKXVHW HU GHU NYP EROLJ IRUGHOW S§ KDOYDQGHW SODQ RJ PHG JRG SODGV 'HU HU LNNH ODQJW WLO KYHUNHQ VNROH EºUQHKDYH GDJOLJYDUHEXWLN PY .RUW DIVWDQG WLO $DUV $DOHVWUXS RJ Q¨U JRGH YHMIRUELQGHOVHU

+SH KEVEKI Z©VOWXIH

)ORW LVWDQGVDW YLOOD

&

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

Qu Qu

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK

0RVHY¨QJHW /O %LQGHUXS $DUV

*VIHEK HIR OP

(MHQGRP PHG KD

*

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

(

7EK /SRXEOX

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF

LE Qu

3§ 0RVHY¨QJHW OLJJHU GHQQH GHMOLJH RJ QDWXUVNºQQH HMHQGRP GHU JLYHU MHU SODGV UR RJ JRGH UDPPHU WLO KYHUGDJHQ 8GHDUHDOHUQH HU SHUIHNWH WLO MHU GHU Q\GHU DW KDYH K\JJHOLJH RPJLYHOVHU RJ JRG SODGV RPNULQJ MHU 6WXHKXVHW HU UXPPHOLJW PHG P IRUGHOW L «W SODQ VRP HU EOHYHW UHQRYHUHW IUD RJ VRP KHUDI IUHPVW§U NODU WLO MHU 'HVXGHQ JRG XGKXVSODGV PHG XGKXVH IUD RJ HW ¨OGUH 7EK /SRXEOX

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX

Qu Qu

+HU I§U , PXOLJKHGHQ IRU DW EOLYH HQ GHO DI GHW DWWUDNWLYH RJ JRGH ORNDOVDPIXQG L %O¨UH , HU EORW NP IUD $DUV RJ PDQ Q§U WLO $DOERUJ S§ HQ KDOY WLPH 'HU HU WDOH RP HQ JRGW RSGDWHUHW EROLJ S§ P L KDOYDQGHW SODQ EO D PHG JRGH Y¨UHOVHU O¨NNHUW EDGHY¨UHOVH K\JJHOLJH VWXH RJ GHMOLJW NºNNHQ 6XSHU JRG JDUDJH PHG JRG ORIWVKºMGH WUROGWHNWORIWHU RJ SRUW 8GHQIRU HQ GHMOLJ RJ YHOSDVVHW KDYH 7EK /SRXEOX

1<+('

$JHUWRIWHQ $DUV

5ROLJW NYDUWHU

XMP JVIQZMWRMRK QIH XMPQIPHMRK 0»VHEK HIR OP

&

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

LE Qu

%O¨UHYHM %O¨UH $DUV

+HU S§ 0ºOKºMYDQJHQ NRPPHU L WLO HQ YLOOD VRP EDUH E\GHU HQV IDPLOLH YHONRPPHQ 0DWULDOHYDOJHW HU JHQQHPW¨QNW RJ VSHFLHOW O\VLQGIDOG L EROLJHQ HU GHU W¨QNW Q¨UPHUH RYHU RJ GHW VNDO RSOHYHV ,QGH L EROLJHQ HU GHU QDWXUOLJYLV JXOYYDUPH RYHUDOW RJ PDQ EHP¨UNHU VWUDNV KYRUGDQ KYHU HQ P HU XGQ\WWHW S§ EHGVWH YLV

*VIHEK /P

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK

/SRXERXTVMW 9HFIXEPMRK )NIVYHK QH &VX RX Y IN YHK +VYRH &SPMK O©PHIV 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX 7EK /SRXEOX

'HMOLJ ODQGHMHQGRP PHG ULJWLJ JRG SODGV

+VYRH &SPMK 6YQ Z©VIPWIV 3TJ»VX SQF

Qu Qu

+HU NDQ , VH IUHP WLO HQ πRW RJ YHOKROGW YLOOD L HW YHOHWDEOHUHW RJ UROLJW NYDUWHU PHG QHP DGJDQJ WLO E\HQV IDFLOLWHWHU RJ GHMOLJ QDWXU NYP PHG Y¨UHOVHU Q\GHOLJW EDGHY¨UHOVH HQWU« EU\JJHUV GHMOLJW RJ UXPPHOLJW NºNNHQ DOUXP 6NºQ O\V RSKROGVVWXH *RG FDUSRUW )LQW KREE\Y¨UNVWHG RJ UHGVNDEVUXP 1\GHOLJH RJ YHOSDVVHGH XGHQRPVDUHDOHU PHG VNºQ OXNNHW KDYH GHMOLJH WHUUDVVHU RJ SO¨QHDUHDO 7EK /SRXEOX


17. FEBRUAR 2021

Aars Avis

SIDE 13


SIDE 14

Aars Avis

17. FEBRUAR 2021


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

Venstre ønsker mere åbenhed i regionen Ønsker borgermøder om regionsbudgettet for 2022 NORDJYLLAND: Venstre i regionsrådet ønsker, at centrale beslutninger i regionen, og dermed centrale beslutninger for en stor del af nordjyderne, tages med større åbenhed og borgerinddragelse. I første omgang ønsker Venstre at der arrangeres borgermøder om regionens budget for 2022. - Budgettet er jo der, hvor vi prioriterer regionens midler, og udstikker retningen for det nordjyske sundhedsvæsen for det kommende år, det er en af de helt centrale politiske beslutninger, vi ta-

ger i løbet af året. Derfor er det jo også helt oplagt, at borgene, for hvem regionen eksisterer, får mulighed for at komme mere til orde i forbindelse med den beslutning, oplyser gruppeformand Martin Bech, Venstre Nordjylland. Men også på andre områder ser Venstre gerne, at borgerne inddrages mere i de politiske beslutninger, det kunne eksempelvis være i forbindelse med beslutninger om struktur og lægevagter. Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget og bud på en kommende regions-

rådsformand, Mads Duedahl udtaler: - Der er mange ting, man kan være uenige om, men man burde ikke kunne være uenige om, hvorvidt borgerne skal høres først. Derfor går Venstre til valg på, at borgerne bliver hørt, i alle større sager – inden vi træffer beslutninger. Martin Bech peger desuden på, at mange borgeres nye digitale vaner kan være en fordel i forbindelse med mere borgerinddragelse. - I løbet af det seneste års tid er vi jo alle blevet meget mere vante til at benytte

os af virtuelle løsninger og dermed kan man sagtens forestille sig, at vi i langt højere grad kan benytte os af digitale borgermøder, der jo både vil være mindre ressourcekrævende og mere tilgængelige for mange borgere, der således ikke skal transportere sig langt, for at give deres besyv med, udtaler gruppeformanden. Venstre vil nu prøve at skabe flertal for, at der afholdes et eller flere borgermøder i forbindelse med regionens budgetlægning for 2022.

BOLIG

TIL LEJE BLIV MEDLEM

AARS BOLIGFORENING

Find os på Facebook

KIRKEGADE 3 - 9600 AARS - TLF. 98 62 24 13 - www.aarsbo.dk Mandag - onsdag 10 -15 ● Torsdag 10 -16 ● Fredag 10 -12

LEJLIGHEDER I AARS

fordi man som ejer i forsikringsloven har pligt til at forebygge og undgå skader, når man ved, at der er en risiko. Udendørs vandhaner, springvand samt bade- og svømmebassiner skal også være frostsikret eller tømt for vand, inden frosten sætter ind. - Vær opmærksom på, om din udendørs vandhane kan klare frosten. Ikke alle er frostsikre og kan skade rør og forårsage vandskade. Som husejer skal man sikre, at der ikke står vand i udendørs rør i de kolde måneder, siger Mathias Rode Gjølby, Alka.

TIL LEJE

Til leje i Aars

Kyndelmisse har slået sin knude lidt hvas og hård her i februar - har man ikke sikret sig mod frostskader, kan det blive en dyr fornøjelse, for ofte dækker forsikringen ikke.

Pas på frostskader Februar har budt på hårde frostgrader, som kan give flere skader på huse og fritidshuse, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Og ofte er det først, når tøvejret kommer igen, at skaderne viser sig for alvor - og ofte dækker forsikringen ikke. Vinteren har bidt godt de seneste uger med ned til -16 grader flere steder i landet. Man skal som fritidshusejer altid sørge for, at huset er tilstrækkeligt opvarmet, når termometret bevæger sig så langt ned, hvis man ikke allerede har tømt alle rør for vand. Sprænger rørerne eller toilettet i kulden, så opstår der typisk vandskade, når vejret igen byder på plusgrader. Hvis skaden skyldes, at fritidshuset ikke har været tilstrækkeligt opvarmet, så dækker forsikringen ikke. Der er ingen fast

SIDE 15

tommelfingerregel, men et godt råd fra Alka er at holde en indendørs temperatur på 10 grader under en normal dansk vinter for at undgå skader. - Som forsikringskunde skal man huske, at man har en tilsynspligt med sin ejendom. Hvis bare

man lader stå til, når der varsles hårde frostgrader eller storme, og skaderne bliver endnu større, fordi man ikke har fået tilset sit sommerhus og udbedret en skade, så dækker forsikringen ikke følgerne, siger produktansvarlig Mathias Rode Gjølby fra Alka Forsikring. Typisk dækker forsikringer ikke skader som følge af frostsprængte rør,

STILLINGER

Velbeliggende 4-vær. lejlighed udlejes pr. 1. april. Indeholder 2 vær., sovevær., stue, spisekøkken og badeværelse med bruseniche. Velegnet for det rolige par. Leje kr. 7.170,+ forbrug. 3 mdrs indskud. Henvendelse tlf. 52 40 17 68

Til leje, Aars:

Himmerlandsgade 37, 1. sal. 80 m2 lejlighed med stor stue, soveværelse m. altan, spisekøkken og badev. m. brus. Leje pr. md. kr. 4.950 + forbrug. Depositum. 3 mdrs. husleje.

Organist

Møllevej 14 1 værelses lejlighed på 30 m2 med køkken og badeværelse, samt fællesvaskeri. Leje pr. md. kr. 2.775 + forbrug. Depositum: kr. 7.000

Vi søger en organist til en 31 timers fast stilling, ved Sønderup og Suldrup kirker.

Lejlighederne kan overtages 01.04.21.

Læs mere på www.sonderupsuldrupkirke.dk

Birgit Olesen Mobil: 22521277 Mail: birgitolesen@mail.dk

SØNDERUP OG SULDRUP KIRKE

Sønderup-Suldrup menighedsråd.

● Attraktive lejligheder ● Grønne områder ● Konkurrecedygtig husleje KONTAKT MELDGAARD BOLIGUDLEJNING for at høre om mulighederne

TLF. 29 32 87 22

www.meldgaardboligudlejning.dk

SUNDHED & VELVÆRE

KLINIK FOR FODTERAPI Statsaut. fodterapeuter Lonnie Andersen, Helle Viborg og Vibeke Brix Bymidten 1, 9600 Aars Udebehandling efter aftale

Tlf. 96 98 01 01

Tilskud fra Danmark Overenskomst med Sygesikringen Udvidet helbredstillæg

KØB & SALG

Klinik for fodterapi

Statsaut. fodterapeut Inge Merete Vestergaard Blærevej 2, 9600 Aars

Tlf. tid kl. 8.00-9.00 på 40 53 98 62

Fodbehandling - Bøjlebehandling - Aflast-

ninger - Indlæg - Kompressionsstrømper - Støttestrømper - Vejledning - Også udebehandling - Sygesikringsoverenskomst. Tilskud fra Danmark

BLANDEDE

NEVE EDB

Keldgårdvej 117 9600 Aars Karsten Neve

Salg, service og reparation af computere,netværk, printere, udstyr og programmer.

Telefon 98 62 51 15 PRIVAT/ERHVERV

LÆS OGSÅ AARS AVIS PÅ

ller Ring e il t skriv Steen Brorsen 96 98 42 20 sb@aarsavis.dk

www.aarsavis.dk

Retssager • Overdragelser • Boer Familieret • Rekonstruktion • Inkasso Advokat (H) (H) Jan Poulsen Advokat

tlf. 98 64 18 11 •tlf. jpo@advokatjanpoulsen.dk 98 64 18 11 Aalestrup jpo@advokatjanpoulsen.dk Aalestrup omfang. Åbent i sædvanligt


SIDE 16

ud, tæller det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkomAars Avis men til at indrykke flere annoncer, husk dog telefonnr. under hver annonce.

KØBES:

Himmerlandsavisernes

Dødsbo, flytterester købes og ryddes hurtigt og nemt. Kontant afregning. Ring til Steen. Tlf: 41 70 92 34

loppemarked SekS lokale aviSer for Samme priS!

Bedste pris gives! Palisander, teaktræ og dansk design købes. Dødsbo og indbo fra 1930´erne til 1970´erne. Polstrede læne- og loungestole og sofaer. Ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34

73.621 eksemplarer

Gammelt jern og metal købes. Mindre mængder afhentes, større mængder købes. Afhenter også minkbure. Tlf: 40 28 61 89

HIMMERLANDS AVISERNE

SÆLGES: 2 boxmadrasser. Dream Zone plus B 10 med meder af bøg. Kun lidt brugt. 500 kr. pr. stk. Tlf: 24 85 14 52

...fra kyst til kyst

Nye vinduer eller dør? Så er det AG vinduer, du spø`r. Vinduer og døre efter mål i aluplast, så ring til Steen. Tlf: 20 70 92 34

AARS AVIS • FARSØ AVIS • FOLKEBLADET STØVRING NIBE AVIS • VESTHIMMERLANDS AVIS VESTHIMMERLANDS FOLKEBLAD

- en stærk løsning… KØBES: Døds- og flyttebo købes og ryddes. Hurtigt og effektivt. Alle møbler i teaktræ og palisander købes. Tlf: 26 22 67 75 Gammelt jern og metal afhentes gratis. Store mængder købes. Ring til Thomas. Tlf: 40 54 18 39

Gasgruekedel - ikke støbejern. Tlf: 30 35 70 13 Top pris gives! Dødsbo og indbo fra 1930 - 1970´erne købes. Polstret læne/loungestole samt sofaer. Teak, palisander og dansk design. Ring først til os! Tlf: 27 20 46 97

OBS! VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT VI HAR FÅET NY MAILADRESSE...

Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges i frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet må IKKE indeholde kontanter!

SE HER!

Hvor bliver annoncen indrykket? Annoncen indrykkes i 8 aviser i Himmerland (totaloplag 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. Folkebladet, Støvring, Hadsund Folkeblad. Vesthimmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands Avis, Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad, Kongerslev. Nibe Avis.

- INDEN DU LAVER DIN ANNONCE!

17. FEBRUAR 2021

INDLEVERING: AF ANNONCE, KAN SKE PERSONLIGT, VIA POST ELLER E-MAIL:

loppeannoncer@aarsavis.dk BETALING KONTANT ELLER

Hvornår skal annoncen indleveres? Annoncen skal være avisen i hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKE indtelefoneres.

Vær opmærksom på, at der kan være ændrede indleveringsfrister Hvilke effekter kan IKKE annonceres? i Du kan IKKE bruge loppemarkedet til annoncering af:forbindelse Ejendomme, sommerhuse,med grunde, biler, campingvogne, motorcykler og landbrugsmaskiner, helligdagene herunder også traktorer. (Disse ting henåret vises til henholdsvis avisens EJENDOMSSIDER, MOTORSIDER og LANDBRUGSSIDER eller evt. igennem. til rubrikken KØB OG SALG). - Du kan IKKE Hvad KAN loppemarkedet bruges til? Loppemarkedet er forbeholdt PRIVATE. Der kan annonceres med køb, salg, bytte og »gives væk« af næsten alle BRUGTE effekter. - Momsregistrerede personer og virksomheder kan IKKE bruge loppemarkedet, men henvises til avisens øvrige spalter.

indrykke annoncer med angivelse af dato og klokkeslæt. Disse annoncer henvises til rubrikken BEKENDTGØRELSER.

Loppe-annoncerne Hvor storbringes må annoncen være? her i Annoncen må HØJST fylde 20 ord. Det første ord f.eks. »SÆLGES« og til slut »tlf. nummer« førstkommende regnes hver for et ord og skal derfor tælles med. - Uanset om et ord er forkortet eller skrevet helt efter ud, tællernummer det for et ord. Har du flere effekter til salg, end en annonce kan rumme, er du velkommen til at indrykke flere annoncer, husk dog telindlevering! efonnr. under hver annonce. Hvad koster en loppeannonce? KUN kr. 50.00 pr. annonce for hver indrykning. Annoncen betales KONTANT ved indleveringen eller ved check. Beløbet kan ikke vedlægges i frimærker. - Husk: Breve sendt med postvæsenet må IKKE indeholde kontanter!

Indryk en loppemarkedsannonce - og kom ud til 73.621Hvorhusstande! bliver annoncen indrykket?

TLF. 70779

PRISER:

SE EKSEMPLER:

50

kr.

FOR ALMINDELIG LOPPEANNONCE MED OP TIL 20 ORD.

150

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE MED BILLEDE OG OP TIL 20 ORD.

Annoncen indrykkes i 8 aviser i Himmerland

Annoncen sendes til: 101.622 ekspl.): AarsAvis. Farsø Avis. (totaloplag

Folkebladet, Støvring, HadsundAars Folkeblad. VestAars Avis, Himmerlandsgade 150, 9600 himmerlands Folkeblad, Løgstør.Vesthimmerlands senest fredag kl.Avis,9.00 Aalestrup. Østhimmerlands Folkeblad,

SÅDAN INDRYKKES EN LOPPEANNONCE: Du kan aflevere tekst og betaling i ekspeditionen på avisen.

ELLER du kan sende teksten via mail og overføre via MobilePay Husk at anføre betalernavn (bringes ikke i avisen) sammen med den fremsendte annoncetekst.

Kongerslev. Nibe Avis.

Mrk.: ”Loppemarked” Betaling vedlagt:

 Kontant

ANNONCETEKST:

 Sælges  Købes  ByttesVæropmærksom Gives væk på,

Der er 3 muligheder for indrykning af en loppeannonce. 1. Almindelig loppeannonce under køb eller salg op til 20 ord - KR. 50.2. Udvidet loppeannonce - 20 ord - med angivelse af tid og sted for afholdelse af privat loppemarked - KR. 100.3. Loppeannonce med foto og 20 ord - KR. 150.Loppeannoncer kan ikke indtelefoneres, og al betaling er inkl. moms.

Hvornår skal annoncen indleveres? Annoncen skal være avisen i hænde senest fredag kl. 9.00 ugen før indrykningen. Annoncer, der modtages senere, indrykkes ugen efter. Annoncer til loppemarkedet kan IKKE indtelefoneres.

Telefon:

at der kan være ændrede indleveringsfrister i forbindelse med helligdagene året igennem.

Flot gl. sofa, pænt grønt betræk og mahognitræ. L; 190 cm. Pris; 1.200 kr. Gipsbuste af Kong Christian d.10. H: 24 cm. Pris:1.000 kr. Tlf: XX XX XX XX

100

kr.

FOR LOPPE­ ANNONCE OM F. EKS. LOPPE­ MARKED MED ANGIVELSE AF TID OG STED.

Flot velourstue. Meget velholdt. Pris 3.500,Tlf: XX XX XX XX

Stort loppemarked med Loppe-annoncerne gamle ting og sager. Alt fra nips til møbler, design, retro. bringes her i Alle fredage og lørdage 10-16 GOD FORNØJELSE! LOPPEMARKED Tlf: XX XX XX XX førstkommende nummer efter DU KAN ANNONCERE MED ALT BRUGT FRA HJEMMET, DOG IKKE BILER, MOTORCYKLER, CAMPINGVOGNE OG TRAKTORER. indlevering!

Loppeannoncer skal afleveres senest fredag kl. 9.00 til næste uges avis.

Afsenders navn og adresse:

ANNONCER HEROM HENVISES TIL AVISENS ØVRIGE ANNONCE­RUBRIKKER.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

SIDE 17

LANDBRUGSNYT

Der var stor opbakning til digitalt årsmøde Flere end 500 så med, da Landbo Nord holdt årsmøde for kvæg-, svin- og økonomi

Emnerne var som altid med fokus på faglighed og politik, men rammerne var noget anderledes. For første gang i Landbo Nords historie blev årsmødet afviklet via internettet og uden publikum i salen. Publikum havde dog mulighed for at deltage i debatten via SMS. I LandboNords store atrium var der kun tre personer at se: Ordstyrer Jeppe Søe, formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, og adm. direktør for LandboNord, Uffe Bertelsen. - Det var specielt at stå her i Brønderslev og byde velkommen til et publikum, som sad ude ved skærmene og fulgte med. Omstændighederne krævede selvfølgelig en alternativ løsning, og jeg er glad for at se den store opbakning, vi har fået fra alle med tilknytning til landbrugserhvervet. Data på antal visninger fortsætter bare med at stige. Fra at lidt over 500 så med direkte – til tallet her et døgn efter nu er steget til over det dobbelte, siger Uffe Bertelsen. Til årsmødet var der politiske indlæg fra fødevareminister Rasmus Prehn og

berørt af problemstillingerne. Det er landmænd, som sidder med hånden på kogepladen, der hvor tingene brænder på, siger Niels Vestergaard Salling.

Det digitale årsmøde blev gennemført uden publikum fra Landbo Nords store atrium.

formand for Landbrug & Fødevarer Søren Søndergaard. Begge er relativt nye på deres poster, men det betyder ikke, at de er forskånet for at skulle tage stilling til mange akutte problemstillinger, hvilket formanden for LandboNord, Niels

Vestergaard Salling, holder skarpt øje med. - Der er så mange problemstillinger lige nu, at vi er nødt til at arbejde fokuseret. Vi har fået den rette mand i Søren Søndergaard, og Rasmus Prehn tænker jeg også er oprigtig, når

han taler om dialog med landbruget. Men når der er så mange dagsordener, kan man komme til at glemme de landmænd, det går ud over. Derfor er vi i LandboNord begyndt at danne ad-hoc grupper med lokale medlemmer, der er direkte

Ikke overrasket over regeringens tilbageholdelse af notat med data Afsløringerne i Berlingske de seneste dage kommer ikke som en overraskelse for Per Thyrrestrup, der nu har tomme bygninger ved Gundersted. Bygninger som indtil november rummede godt 68.000 mink. Berlingske har beskrevet, hvordan en række partier sprugte specifikt ind til det faglige grundlag bag beslutningen. Det blev afvist med begrundelsen om, at de pågældende data ikke var klar. Sagens dokumenter viser ifølge Berlingske, at forklaringen fra Sundhedsog Ældreministeriet var forkert - der var date klar.

prisen med 25 pct. fra 20152020, og som har kunnet tjene penge. På vores egen farm har vi kunnet tjene 1516 millioner kr. til afskrivninger, så selvom det er dårlige tider, har vi alligevel formået at tjene penge. Vi

er helt med på, hvad fremtiden er, og jeg er ikke bitter, men med den slags politiske beslutninger, så har jeg det fint med beslutningen om, at pelsdyravl er færdigt i Danmark, siger Per Thyrrestrup.

Omfattende analyse

Lokal minkavler:

Af Ture Damtoft

Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland, kom med sine prognoser for det kommende år, og LandboNords vicedirektør, Andreas H. Brandt, kommenterede overordnet på den omfattende analyse af 400 regnskaber i landbruget, som Landbo Nord har lavet i samarbejde med rådgivningsvirksomhederne Landbo Syd, Sagro og Velas. På trods af pandemi og aflivning af samtlige danske mink, så er der en fremtid for dansk landbrug. - Vi har rigtig mange kunder, som har måtte omstille sig til en ny virkelighed. Mest ekstremt selvfølgelig vores minkkunder, som i øjeblikket kan få hjælp fra vores specialistteam til at komme videre. Men på mange andre fronter vælger flere nu at tage helt særligt lederskab over deres virksomhed.

Det har de blandt andet gjort ved, i samarbejde med LandboNord, at få lavet en strategi for de kommende år. Ved at kende sin strategi, er det nemmere at navigere i en omskiftelig verden, siger Uffe Bertelsen. Efter første del af årsmødet, fik deltagerne mulighed for at få en mere detaljeret regnskabsanalyse i de tre faglige spor for svin, kvæg og planter. Derudover præsenterede Landbo Nords rådgivere en række faglige emner. Det var blandt andet om mulighederne ved ledelsesværktøjet Dashboard, hvor man tager økonomiske data, og gør dem tilgængelige sammen med udvalgte produktionsdata, så den enkelte landmand hurtigt kan spotte udviklingen og tendenser i virksomheden. Der var også nyt om det vigtige arbejde med jordprøver, miljøledelse, arbejdsmiljø, so-overlevelse, tendenser ved fodring af smågrise og slagtesvin, produktion af mere protein på ejendommen, og succes med GMO-fri fodring.

- Det er ikke nogen overraskelse. Vi er bekendt med, at upopulære ting i regeringens øjne er blevet fejet ind under guldtæppet. Alle løsninger, der pegede den anden vej, har man fejet af bordet, og det er sådan hele processen har været. Det er det, der får mig som pelsdyravler og producent til at sige, det er slut, for hvis vores politikere og embedsfolk kan agere sådan her, så skal jeg ikke have det erhverv i Danmark. Det bliver længere og længere og mere langhåret, og jeg tror ikke, det er den sidste overraskelse, vi har set i den sag, men nu gemmer de sig bag granskningskommissionen, siger Per Thyrrestrup. Netop granskningskom-

Per Thyrrestrup er ikke overrasket over Berlingskes afsløring af, at regeringen tilbageholdte et notat inden det 4. november blev meldt ud, at alle mink skulle aflives.

missionen henviser sundhedsminister Magnus Heunicke til i hans afvisning af at udtale sig om Berlingskes oplysninger. En række sundhedsordførere vil dog kalde ham i

samråd for at få nogle konkrete svar. Men uanset svarene er Per Thyrrestrup afklaret med, at han på grund af den politiske og embedsmæssige ageren i hele forløbet omkring aflivningen af minkene ikke tænker på at begynde med minkavl igen. - Med den politiske dagsorden, hvor man sætter sund fornuft til side og ikke lytter til erhvervet, så er jeg helt afklaret med, at jeg ikke skal have minkavl igen. Det irriterer mig også en lille smule i den diskussion, der har været, at man påstod pelsdyravlerne jo var bankerot i forvejen. Vi skal lige huske på, at det er en branche, som har formået at nedsætte produktions-

EntrEprEnør- og dræningsmEstEr Ib NIelseN, Farsø Tlf. 98 63 23 50 - Biltlf. 20 47 23 50

Aut. kloakmester Per Nielsen, 30 60 66 81 Spuling, af dræn og kloakker samt alle former for entreprenørarbejde udføres

Siger kloakken stop? Ring Oudrup op!

Sp

ler/rør

ekana

f gyll uling a

www.oudrup-stenleje.dk Slamsuger med højtryksspuling og TV-inspektion

9PUN [PS 2HSSL ;SM

:RHS R]HSP[L[LU ]¤YL P [VW YPUN 6\KY\W VW


Aars Avis

SIDE 18

17. FEBRUAR 2021

LANDBRUGSNYT

Kartoffelavlere skal tilpasse deres areal til et Corona-presset marked Markedet for kartoffelmel ændrer sig, og der er god grund til at tilpasse sin produktion af stivelseskartofler til markedet og efterspørgslen. Sådan råder kartoffelspecialist fra Agri Nord. Corona har ramt stivelsesindustrien, og det betyder faldende priser. - Det er en ny situation, at vi i 2021 starter op på en ny sæson, hvor der ligger kartoffelmel på lager. Ikke kun i Danmark og Europa, men også uden for Europa, har forbruget af kartoffelstivelse været lavere og dermed resulteret i lagre, siger Jannie Rendbæk Sørensen, der er planteavlsrådgiver og kartoffelspecialist i Agri Nord. Dertil skal lægges, at 2020 var en fantastisk sæson med høje udbytter. Hun forventer dog at lagre og priser igen stabiliserer sig, når Covid-19 får mindre indflydelse. - Men det gør, at vi skal ændre vores strategi til den kommende sæson, siger hun. Det har de seneste år været muligt at levere 10-25 procent over sine leveringsrettigheder med fuld efterbetaling. - Dette tror jeg ikke bliver muligt i 2021, og derfor er det en god ide at tilpasse sin produktion. Du bør kigge din planlægning efter. Det har i år endnu større værdi at ramme rigtigt, siger Jannie Rendbæk Sørensen. Hun vurderer, at det ikke bliver muligt i den kommende sæson på grund af markedssituationen. Derfor bør de fleste avlere skære ned på arealet med stivelseskartofler. - Det kan forventes, at der skal leveres den mængde kartofler, der er leveringsretter til. Hverken mere eller mindre, siger hun.

Ram leveringsrettighederne Når kartoffelavlen 2021 skal planlægges, er det derfor vigtig at få tilpasset produk-

- Det har i år endnu større værdi at ramme rigtigt, siger Jannie Rendbæk Sørensen.

Gudstjenester Søndag, 21. februar 2021

Det er altid vigtigt at optimere sin produktion. Men med udsigt til en lidt lavere afregningspris og mindre fleksibilitet i den kommende sæson er optimering og planlægning endnu vigtigere for at beholde den gode økonomi i kartoffelavlen.

tionen til leveringsrettighederne. Fabrikkerne betaler kun fuld efterbetaling for alle kartofler, når leveringsrettighederne udnyttes 100 procent, og der er ingen efterbetaling på kartofler, der leveres ud over de 100 procent. I værste fald kan det blive et problem at komme af med dem til en acceptabel pris. - Derfor er det endnu mere vigtigt at ramme vores leveringsret i 2021. Det gør man ved at lave et realistisk bud på sit udbytte set ud fra gennemsnittet af de foregående år. Det er vigtigt at være skarpere, end man plejer at være, siger hun.

kes på høj, sikker jord, der kan leveres sent, siger hun.

Vælg de rigtige sorter For at tilpasse mængden af kartofler kan man også se på sit sortsvalg. - Hvis du har arealer, hvor produktionen skal leveres tidligt, så vælg en tidlig sort, og omvendt skal du vælge en sen sort til de arealer, der skal leveres til sidst til fabrik og lager, siger Jannie Rendbæk Sørensen. Normalt er det svært at få sorter og leveringsplaner til at gå op i en hø-

jere enhed, men ikke i år. - Der er så mange læggekartofler af god kvalitet til rådighed, så en tilpasning til arealer og leveringer med mere burde være muligt, siger hun. Styr udbyttet med den rette gødningsstrategi Hvis man vil ramme det optimale udbytte, skal kartofler gro af på det rette tidspunkt. Det styres af gødningsmængden. - Mange ved ikke, hvor stor forskel der skal være på gødningsstrategien til de forskellige sorter, og i år er

det ekstra vigtigt at ramme præcist med sine udbytter af hensyn til afregningen, siger Jannie Rendbæk Sørensen. Hun oplever, at for mange marker overgødskes, og det giver en række problemer. - Har kartoflerne fået for meget gødning, indlagrer de ikke nok stivelse inden optagning. Dette forringer økonomien væsentligt. Derudover vanskeliggør det optagningen og forringer lageregnetheden, hvilket også koster stivelse, siger hun.

Jordtype er vigtig Herudover skal der kigges på, hvilke arealer kartoflerne dyrkes på i 2021, når udbytteniveauet skal fastlægges, siger rådgiveren. Avlerne skal helt ned på markniveau og vurdere udbyttepotentialet. Et gennemsnitsudbytte er slet ikke skarpt nok i år. - Hvilke marker skal der være kartofler på. Er det god sikker jord, eller er halvdelen mere usikkert end normalt? Kan der vandes, og skal der eventuelt sendes kartofler afsted til forlevering? Der kan ikke forventes samme udbytte fra kartofler, der skal leveres tidligt, som de der dyr-

Aars Kirke Aars Frikirke Skivum Kirke Giver Kirke Blære Kirke Gislum Kirke Vognsild Kirke Haubro Kirke Ulstrup Kirke Gundersted Kirke Veggerby Kirke Sønderup Kirke Suldrup Kirke Bislev Kirke Ejdrup Kirke Løgstør Kirke Aggersborg Kirke Kornum Kirke Løgsted Kirke Salling Kirke Oudrup Kirke Næsborg Kirke Vindblæs Kirke Ranum Kirke Malle Kirke Vilsted Kirke Overlade Kirke Farsø Kirke Vester Hornum Kirke Hyllebjerg Kirke Flejsborg Louns Kirke Alstrup Kirke Strandby Kirke Ullits Kirke Foulum Kirke Svingelbjerg Kirke Trængstrup Frimenighed Kgs. Tisted Kirke Binderup Kirke Durup Kirke Rørbæk Kirke Grynderup Kirke Stenild Kirke Brorstrup Kirke Ravnkilde Kirke Aarestrup Kirke Haverslev Kirke Aalestrup Kirke Vesterbølle Kirke

9.30 10.00 10.30 Ingen Ingen Ingen Ingen Ingen 11.00 Ingen 9.00 9.00 Ingen Ingen Ingen 11.00 Ingen Ingen 9.30 Ingen Ingen 11.00 Ingen Ingen 9.30 Ingen Ingen 10.30 Ingen 9.00 Ingen Ingen 10.30 9.00 10.30 Ingen 9.00 Ingen Ingen Ingen 10.30 Ingen Ingen Ingen Ingen 10.00 Ingen 10.30 11.00 Ingen

Der skal tages forbehold for ovennævnte tider pga. af corona-situationen. Det anbefales at søge nærmere information på Kirkernes egne hjemmesider.

Smågrisenoteringen

Beregnet notering uge 7

Basis 387,83 (387,83) SPF+Myc 392,83 (392,83) SPF 396,83 (396,83) Økologi 936,96 (936,96) UK-tillæg 10,77 Vægt reg. kr./kg 30-40 kg 5,78 (5,78)

Det samlede areal med kartofler er steget fra 33.864 ha i 2009 til 49.203 ha i 2020. Bare fra 2019 til 2020 er stivelsesarealet steget med 5 procent. Den større produktion har sammen med Coronasituationen indvirkning på prisen.


Aars Avis

17. FEBRUAR 2021

SIDE 19

LANDBRUGSNYT

Formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen (t.v.) og adm. direktør Kim Koch, glæder sig over årets resultat.

Agri Nord-overskud på 4,5 millioner kr. Udlodder 3,5 millioner kroner til medlemmerne Agri Nord kom ud af 2020 med vækst på alle parametre; omsætning, overskud og udlodning til ejerne. På bundlinjen står der

4,5 millioner kroner. Agri Nord har oplevet en pæn tilgang af kunder indenfor alle rådgivningsområder, også selvom der har været

Corona-krise, og der har været efterspørgsel efter rådgivning. Det har givet en omsætningsvækst på seks procent.

- Vores landmænd har her under Corona-krisen produceret videre og sikret, at ingen har behøvet at undvære fødevarer. Hver dag er der leveret mælk, kød og brød ud til butikkerne. Ingen har måttet sulte. Butikkerne har bugnet, siger formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen. Adm. direktør Kim Koch er yderst tilfreds med årets resultat. - Agri Nord-koncernen står stærkt til fremtiden. Vi har en god økonomi, nogle fantastiske medarbejdere samt en ledelse og bestyrelse i et godt samspil, der vil sikre udvikling og fremtiden for landmændene, siger direktøren. Agri Nord-koncernen bestod i 2020 af moderselskabet og datterselskaberne Revice, Landbrugets Forsikringsmægling Servido, SvineXperten, KvægXperten, BK Nord, Animal Supply og Dansk Arbejdsmiljø Rådgivning.

3,5 mio. til medlemmer Tilgangen af kunder har også resulteret i en tilgang af nye medlemmer, og Agri

Nord har nu 1.125 medlemmer og er blevet Danmarks næststørste landboforening. Ud af resultatet på de 4,5 millioner kroner tilbagebetales de 3,5 millioner til medlemmerne. Agri Nord er til for sine medlemmer, og foreningen har i året, der er gået, ydet bistand til trængende medlemmer. I år har det især været minkavlerne, der er blevet hjulpet med rådgivning, advokathjælp, socialrådgiver med mere. - Det er stærkt, at vi har så sund og solid en forretning, at vores forening har styrken til at hjælpe de medlemmer, der har udfordringer. Vi kalder det en forening og forretning i balance, siger Carl Christian Pedersen. Agri Nord har tidligere ydet bistand til medlemmer, der var ramt af tørken i 2018 og grovvareselskabet BMGs konkurs i 2019.

Covid Det var med bekymring og en vis usikkerhed, at Agri Nord sendte samtlige medarbejdere hjem, da Covid-19 sidste forår lukkede landet totalt ned.

Viden om skadedyr og plantesygdomme skal forhindre tab Op mod 40 procent af verdens fødevareafgrøder går årligt tabt på grund af sygdomme og skadedyr. Det har FN’s organisation for fødevare- og landbrugsprodukter tidligere estimeret. For at forebygge tab er der behov for, at både virksomheder og helt almindelige borgere lærer, hvordan de kan hjælpe. Det vil Landbrugsstyrelsen lære danskerne. Prisen på den kop kaffe, som danskerne drikker hver dag, påvirkes ikke kun af, om det er økologisk og hvor i verden den er dyrket. Den afhænger også af, hvor meget af produktionen der

er gået tabt undervejs. FN’s organisation for fødevareog landbrugsprodukter har tidligere anslået, at helt op mod 40 procent af verdens fødevareafgrøder hvert år mistes på grund af skadedyr og sygdomme. Også i Danmark går fødevarer hvert år tabt på grund af plantesygdomme. Derfor er der behov for, at virksomheder og danskerne lærer, hvordan de kan hjælpe med at passe på danske afgrøder. Det skal en ny kampagne fra Landbrugsstyrelsen klæde dem på til. - Vi er nødt til at klæde både virksomheder og borgere

på til at hjælpe os med at beskytte vores afgrøder og planter mod sygdomme og skadedyr. Virksomhederne kan for eksempel holde øje med, at de træpaller, som varer bliver leveret på, er mærket, og dermed behandlet rigtigt, mens det for borgerne handler om, at de ikke skal tage planter med hjem fra ferier og passe på med at købe frø på nettet fra tredjelande. Over de kommende måneder kommer vi til at sætte fokus på, hvordan man kan hjælpe med at forebygge og forhindre at vi får særligt alvorlige plantesygdomme og skadedyr til Danmark, siger

enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær. Selvom mange skadedyr og plantesygdomme virker eksotiske og ikke forekommer i Danmark nu, er der stadig grund til at være på vagt. Ikke langt fra Danmarks grænser lurer flere smitsomme plantesygdomme, som kan have store konsekvenser for danske planter og afgrøder. Et eksempel er tomatskrumpevirussen, også kendt som Tomato Brown Rugose Fruit Virus, der nemt overføres med inficeret frø og som de sidste to år er fundet i tomat- og peber produktionen i flere europæiske

lande. Et alvorligt udbrud af skadedyr, svampe, bakterier eller virus kan få store konsekvenser for vores natur og vores fødevare- og planteproduktion i Danmark.

Plantesundhedsår Det er ikke kun i Danmark, at der er fokus på plantesundhed. FN har erklæret 2020 og første halv-

Udsatte grise skal indhentes Danish Crown har så benhårdt fokus på at få indhentet de udsatte grise, at de sætter ligeså hårdt fokus på rettidig indberetning og dermed tilpasning til kapaciteten på selskabets slagterier. Det bedste værktøj til formålet er andelsejernes indberetninger, fortæller Nicolaj Nørgaard, der er direktør i Ejerservice.

- Vi har en pulje udsatte grise, som vi skal have indhentet, inden påsken igen byder på nye helligdage. Det kræver, at vi bruger vores slagtekapacitet på bedst mulig vis, og her spiller indberetningerne en kæmpe rolle, så jeg vil gerne opfordre til, at andelsejerne får indberettet rettidigt og korrekt, og at man måske lige går sine

produktionstal i Ejer-appen igennem og sikrer, at de er opdaterede, siger han om den aktuelle situation. Der gives et tillæg på 10 øre pr kg. eller ca. 9 kr. pr gris for at sikre korrekt og rettidig indberetning. En korrekt indberetning skal laves senest otte dage efter, at grisene er indsat i slagtegrisestalden og undtagelsesvis kan der rettes

år af 2021 som internationalt plantesundhedsår. Og det er der god grund til, fordi det er en global udfordring. Men der er flere ting, som danskerne selv kan gøre for at passe på danske planter og den danske natur. Det er blandt andet ikke at tage levende planter eller frø med hjem fra rejser eller købe frø og planter på nettet fra tredjelande. Der kan nemlig følge alvorlige planteskadegørere med, som kan ramme afgrøder og planter, og som man ikke kan se med.

KØB OG SALG Bogtryk/Offset

Tlf. 98 62 17 11 i den op til 30 dage efter indsættelse, hvis der opdages fejl. - Langt de fleste af vores andelsejere bruger indberetningerne korrekt og skaber en masse værdifulde data, men vi har desværre en mindre gruppe, som ikke gør. Derfor skærper vi administrationen, hvis man bruger systemet på en måde, som ikke var hensigten, siger Nicolaj Nørgaard.

Men den bekymring blev gjort til skamme. - Vores medarbejdere har ydet en fantastisk indsats i en svær tid, hvor arbejdsforholdene blev ændret over natten. Vores fokus på digitalisering de sidste par år har virkelig båret frugt. Alle vores medarbejdere var digitale fra dag 1, siger adm. direktør Kim Koch. Ledelsen lagde en plan for Agri Nord under Corona den 12. marts om morgenen og sendte alle medarbejdere hjem inden middag med IT-udstyr, mobiltelefoner med mere. Det sikrede, at alle kunne arbejde mobilt hjemmefra. - Vi gav løbende Coronaudmeldinger til medarbejderne omkring værnemidler, restriktioner og hvordan man skulle håndtere hele kundesituationen. Vi påtog os opgaven og ansvaret, for det var ikke noget, den enkelte medarbejder skulle sidde og bøvle med, siger Kim Koch. Derfor har Agri Nord også helt ekstraordinært givet en medarbejderbonus i 2020 for en helt ekstra ordinær indsats fra medarbejdernes side.

KØBES

Bugseret tromle.

TLF. 20 95 10 55

BLANDEDE • Gummigedsarbejde • Rødder og træer fjernes • Halm på gylletanke Leander Thyrrestrup

Tlf. 22 20 39 03

TYREKALVE samt drægtige kvier købes købes til eksport, god pris. til eksport, god pris. Carsten

Dalum Per Dalum

tlf. 98 65 61 07 el. 40 22 75 17 87 99 07 84


Aars Avis

SIDE 20

17. FEBRUAR 2021

Endnu en tilfreds sælger hos danbolig Himmerland.

NYHED.

Som sælger og køber af bolig, kan vi varmt anbefale Danbolig Himmerland. Efter første møde med danbolig, var vi ikke i tvivl om vores drømme om en ny bolig var muligt. Thomas Glerup har udført en super service og har været professionel gennem hele forløbet.

Charmerende villa med kun 4 min. til Aars.

Aars

Villa, 1 fam. Sjøstrupvej 16, Gislum Denne hyggelige ejendom fremstår udvendigt med pæn pudset facade, hyggelige sprossevinduer og tagdækning i betontagsten. Huset udbydes til en fornuftig pris, hvorfor man som køber skal forvente diverse udbedringer, herunder bl.a. taget og kvisten. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

NYHED.

648.000 1.112

35.000 2.662/2.307

Bolig m2: 126 Stue/vær: 2/2 Byggeår: 1930/1975 Sag: 258V2100025

Grund m2: Udhus m2: Garage m2: Energi:

705 56 21 F

Sælger af Blåmejsevej 3/køber af Stenildhøjdalen 75

NY PRIS.

Aars

Villa, 1 fam.

Blåmejsevej 7 Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

1.475.000 1.901

75.000 6.003/5.207

Bolig m2: 145 Grund m2: Stue/vær: 2/3 Garage m2: Byggeår: 1976/1981 Sag: 258V2000257 Energi:

818 31

Velholdt ejendom nær skov og hede i Gundersted.

Nibe

Villa, 1 fam. Brusåvej 38, Gundersted Frister livet på landet, hvor naturen er bragt helt tæt på og roen hersker ude som inde, så se lige denne overskuelige ejendom på en 3.789 m2 stor grund i Gundersted. Ejendommen består af et flot hovedhus med en god udbygning. Velkommen til. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

Velholdt etplansvilla i Aars i attraktivt kvarter.

Gør denne velholdte etplansvilla i Aars til jeres næste hjem og glæd jer til en god planløsning. Her får I fire værelser samt muligheden for at kombinere køkkenet og stuen i en drøm af et åbent opholdsmiljø. Familien kommer derfor til at trives her, og adressen placerer jer centralt i forhold til alle hverdagens gøremål, stisystemer og grønne områder. De mindste kommer eksempelvist nemt til børnehaven, og større børn når skolen på en kort cykeltur, hvilket også gælder for indkøb.

NYHED.

1.895.000 1.560

95.000 7.552/6.692

Bolig m2: 290 Grund m2: Stue/vær: 1/5 Udhus m2: Byggeår: 1948/1981 Sag: 258V2100019 Energi:

3.789 187 D

Flot istandsat villa centralt i Aars.

Aars

Villa, 1 fam.

Gl Tingvej 17 Med en central beliggenhed tæt på alle hverdagens fornødenheder får familielivet fornemme kår i denne indflytningsklare villa. I det gennemrenoverede stueplan ligger stuen og køkken-alrummet ligger ud i ét for en herlig rumfornemmelse. Med gulvvarme er komforten helt i top, og der er rigeligt med plads til de gastronomiske eventyr i det nydelige JKE-køkken. Etagen fuldendes af et badeværelse med en muret bruseniche. På førstesalen finder store som små sig hurtigt til rette på de tre værelser.

D

Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

1.545.000 1.506

80.000 6.274/5.444

Bolig m2: 124 Grund m2: Stue/vær: 1/3 Kælder m2: Byggeår: 1948 Sag: 258V2000023 Energi:

564 73 E

Aars

NYHED. Flot landejendom i smukke omgivelser nær Aars.

danbolig Himmerland - Aars . Ejendomsmæglere, MDE · danbolig.dk

Himmerlandsgade 102, 9600 Aars · Tlf. 9862 4444 · aars@danbolig.dk

Fritidslandbrug Nyrupvej 32 Drømmer I om at bosætte jer med højt til loftet og udsigt til åbne vidder? Så er denne landejendom på Nyrupvej 32 lidt udenfor Aars det ideelle valg. Her får I en attraktiv placering, en rummelig bolig og en skøn, parklignende have og hertil markjord, som omkranser ejendommen. Stuehuset er lyst og indbydende og råder over 196 m2 fordelt over halvandet plan, som har nydelige fritliggende bjælker og lyse vægge, der skaber et indbydende hjem med karakter. Stueetagen inkluderer opholdsrummene, og her møder I køkken-alrummet, stuen, bryggerset, badeværelset og et disponibelt rum. Det flotte Svane-køkken gemmer på mange opbevaringsløsninger, og så er der også alle nødvendige hvidevarer. Imens I tilbereder middagen, får I rum til at være i hinandens selskab, da I kan arrangere med en spiseplads herude. I den tilstødende stue venter jer et flot lysindfald og plads til både et langbord og sofagruppen. Videre kan I bevæge jer til førstesalen, hvor I finder endnu en stue, hvorfra I kan tilgå tre værelser i en god størrelse. Udenfor er matriklen på 3,8 hektar, hvor en del er udlagt som en smuk, parklignende have, som giver jer flere, hyggelige kroge, hvorfra I kan nyde udsigten til både omgivelser og ejendommens små detaljer. Kontant: Ejerudgift pr. md.:

Udbetaling: Brt./Nt. ekskl. ejerudg.:

2.095.000 2.033

105.000 8.504/7.380

Bolig m2: 196 Grund m2: Stue/vær: 1/4 Byggeår: 1877/1984 Sag: 258V2100017 Energi:

38.015

E