UEA Magazine 44 - setembre 2018

Page 1

N 44 > Setembre 2018

La revolució

4.0 marca el

Sopar UEA

Notaria d’Igualada: Vocació de servei, visió i projecció de futur Aperitius Catalans: L’empresa de fruits secs amb més referències del món Can Feixes: Una joia vitivinícola i ecològica en un paisatge respectat durant cinc segles d’història Francisco Guisado: “Des d’Òdena hem d’acompanyar als projectes que puguin ser importants per a la comarca”

www.uea.cat


SumariN44 24 05 06 Editorial

Converses amb... Notaria d’Igualada Rambla Vocació de servei, visió i projecció de futur

Zoom UEA

Més de 10 anys fent lots i paneres per a empreses i particulars

XVIII Sopar Empresarial UEA Pàgina 6 UEA formació Pàgina 14

Sessió formativa sobre Reempresa de la mà d’UEA assessors Pàgina 19 Segueix amb èxit el cicle de Píndoles d’Estratègia Empresarial Pàgina 20

Com cada final d’any , l’agrobotiga es vesteix de llums, de color i de festa, per confeccionar els lots i paneres de Nadal de forma personalitzada, acurada i amb productes de la nostra terra. La creixent consciència d’un consum responsable i de qualitat ha fet que importants empreses de la comarca i de Catalunya confiïn en Agro Igualada per encarregar els lots i cistelles de Nadal per als seus treballadors com a mostra d’agraïment a la seva dedicació. Una bonica tradició fortament arrelada a la nostra terra.

La UEA immobiliaris organitza noves sessions formatives adreçades al seu sector Pàgina 20 Les Professions de Futur Pàgina 21 UEA inquieta: Lideratge Conscient Pàgina 21 UEA metall: Reinmet Pàgina 22 UEA metall visita LEITAT Terrassa Pàgina 22

Més informació al 93 803 09 17 www.agroigualada.com

44

La trajectòria

26 Els assessors, grup actiu a la UEA Pàgina 19

La Cooperativa Agro Igualada -coneguda popularment com el Sindicat dels Pagesos- va ser fundada l’any 1921 per un grup d’agricultors de la nostra comarca, un símbol de l’esforç i la tradició de la pagesia i que avui dia conserva els vestigis de la seva història: el celler, obra de l’arquitecte modernista Cèsar Martinell, i el molí de l’oli. En l’actualitat, Agro Igualada compta amb dues agrobotigues clarament diferenciades i obertes al públic amb una atenció personalitzada: una, amb totes les referències del món tècnic agrícola (plantes, llavors, regs, pinsos, horts...) i l’altra dedicada a l’alimentació de proximitat. Aquesta última es caracteritza per la venda al detall de productes elaborats a la nostra comarca (embotits de La Llacuna, botifarra de Calaf, formatges de Veciana, pa i coques de Jorba i d’Òdena, xai ecològic d’Argençola, etc, i una àmplia selecció de vins i caves de totes de DO catalanes per acompanyar tots els àpats. Més de 2.000 productes ecològics i de km 0 en un únic espai. Sense oblidar el producte estrella de la casa: L’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA produït al propi molí de la cooperativa. Sense dubte, una bona oportunitat perquè els clients puguin gaudir dels sabors i productes de cooperatives catalanes i, també, de l’Anoia a les seves taules.

El valor associatiu de la UEA

Boxcom: 25 anys comunicant, des d’Igualada al món

De la pàgina 6 a la 23

Aquest Nadal, regala proximitat i qualitat amb Agro Igualada

43

Conèixer l’empresa... Aperitius Catalans

L’empresa de fruits secs amb més referències del món Economia Circular Opinió - Josep Castelltort Panadés Pàgina 28 L’aposta europea per una economia sostenible Pàgina 29

46

El reportatge

Servisimó: un motor implicat amb el territori

El reglament General de Protecció de Dades (RGPD) Opinió – Manuel Sánchez Pàgina 30

32

El destacat

Can Feixes: Una joia vitivinícola i ecològica en un paisatge respectat durant cinc segles d’història Agenda Pàgina 34 Espai Empresa Ràdio Igualada Pàgina 35 Notes de premsa d’empreses associades Pàgina 36

48

Fem Comarca

Francisco Guisado: “Des d’Òdena hem d’acompanyar als projectes que puguin ser importants per al conjunt de la comarca” Mirant Enrere Els oficis d’abans... Cerer: Persona que elabora o ven ciris i candeles de cera Pàgina 50

N44. SETEMBRE 2017 EDITA. Unió Empresarial de l’Anoia - Ctra. Manresa, 131 - 08700 Igualada, Barcelona - Tel. 93 805 22 92 - Fax 93 804 60 55 - www.uea.cat - uea@uea.cat DIRECCIÓ. Bet Altarriba REDACCIÓ. Bet Altarriba COL·LABORACIÓ: Equip de Gestió UEA DIRECCIÓ D’ART. Concepte Gràfic - disseny@conceptegrafic.com MAQUETACIÓ. Concepte Gràfic - Calafell, 25 - 08700 Igualada, Barcelona - Tel./Fax 93 804 04 41 - www.conceptegrafic.com CORRECCIÓ. Marta Carles FOTO PORTADA. Unió Empresarial de l’Anoia IMPRESSIÓ. Unigrafic - Av. Madrid, 28 - Pol. Ind. Les Gavarreres - 08711 Òdena, Barcelona - Tel. 93 805 10 61 - Fax 93 803 91 02 PUBLICITAT. uea@uea.cat - Tel. 93 805 22 92 DIPOSIT LEGAL. D.L.B. 41 498-02. UEA no es fa responsable de les opinions expressades en els articles, excepte les realitzades pels mateixos òrgans de govern de la UEA. Queda prohibida la reproducció total o parcial per qualsevol mitjà sense l’autorització expressa de l’autor.


Relleu a la presidència de la UEA Joan Domènech continua el mandat a la presidència de Blai Paco

La Junta Directiva va creure convenient donar continuïtat al projecte iniciat per la Junta actual fins a la convocatòria de noves eleccions que tindran lloc a finals del proper 2019. L’Assemblea General Extraordinària celebrada el passat 20 de setembre tenia com a ordre del dia la intervenció del president sortint, Blai Paco i la intervenció i ratificació del president entrant, Joan Domènech, membre de Junta de la UEA.

4

En la mateixa sessió es va procedir a la votació on va quedar aprovada per unanimitat la ratificació del nou president de la UEA, Joan Domènech. Domènech va tenir unes paraules per als socis de l’entitat i va donar les gràcies a Paco per la seva confiança dipositada fa cinc anys perquè ell formés part de la seva junta directiva “El canvi que ha sofert l’entitat és brutal. Em trobo amb un empresariat molt diferent que el que hi havia abans. Fa 20 anys que sóc soci de l’entitat, 25 que sóc empresari, així que pràcticament, des dels meus inicis. El meu objectiu és el de garantir la continuïtat del projecte encetat per en Blai. No és un mandat nou, és la continuïtat d’un nou projecte començat fa cinc anys i que té molt d’èxit”, ha sentenciat. Domènech va manifestar que vol continuar amb el mateix lideratge que el que ha iniciat Paco durant el seu mandat, projectant una patronal comarcal de referència i que els projectes iniciats continuïn tenint la mateixa mecànica d’èxit, com també, que l’entitat estigui representada per qualsevol membre de Junta de l’entitat. Domènech va concloure el seu discurs donant les gràcies a la Junta Directiva per fer-li costat i per estar disposada a seguir amb el mateix compromís de projecte. Joan Domènech, el nou president de la Unió Empresarial de l’Anoia és des de fa cinc anys, el president de Fira Igualada, membre de junta de TIC Anoia; i en la seva faceta empresarial, fundador de la productora audiovisual Rosebud Films i de l’agència de comunicació global Boxcom. La Junta Directiva de l’entitat es mantindrà fins a finalitzar la legislatura, en la convocatòria d’eleccions l’any 2019.

Podria començar parlant del contingut de la revista, dels projectes oberts, dels projectes futurs o de les accions que s’estan desenvolupant des de l’entitat... Però és cert que no puc obviar l’assemblea extraordinària d’aquest passat 20 de setembre. Sense cap dubte és una data més important per a mi que per l’UEA, ja que he estat nomenat president d’una entitat de referència no només de l’Anoia, sinó de tot Catalunya, ho havia constatat com a membre de junta però, ara en aquests dies que porto que presideixo l’entitat ho he pogut copsar molt més.

Editorial

El passat 30 d’agost, Blai Paco va comunicar davant la Junta Directiva de l’Entitat la seva renúncia com a president de l’entitat, després de 5 anys al capdavant de la UEA. Paco va emetre un comunicat on va explicar als socis de l’entitat que havia superat amb escreix el temps que es va proposar inicialment i que era el moment, amb l’entitat plenament consolidada, de passar el relleu a un nou president “Gràcies a la Junta Directiva, a l’equip professional de la UEA i a tots vosaltres, els socis, he tingut l’honor de poder portar a terme un gran projecte que té la seva continuïtat garantida i que personalment, m’omple de satisfacció. Per a mi ha estat una gran oportunitat poder estar al capdavant de l’entitat durant aquests 5 anys, he pogut créixer com a persona, he après moltíssim, he conegut gent meravellosa, he pogut treballar colze a colze amb tots vosaltres” i que “tots junts hem cregut en un somni que estem fent realitat. La UEA és avui una patronal més forta, més respectada, més desitjada. La UEA és avui, una entitat de referència”. A més, en aquest comunicat Paco donava les gràcies als socis de l’entitat perquè “la UEA és una grandíssima entitat i ho és gràcies a vosaltres, els socis. No deixeu mai de ser exigents amb l’entitat perquè com a empresaris necessitem una UEA forta, però no deixeu mai de ser socis, la UEA us necessita”.

Per la Unió Empresarial de l’Anoia, no és, ni serà realment un canvi, ja que la meva funció, com ja vaig dir en la Junta i posteriorment a l’Assemblea General, és la de seguir amb la bona feina feta en el mandat de Blai Paco amb la junta aquests últims 5 anys. Mantenir els projectes que es desenvolupen, les taules de treball dels sectors, dels col·lectius, i les transversals, i també les propostes posades en funcionament fa temps i que ja tenen el camí marcat; i seguir comptant amb l’experiència i visió, del Consell assessor.

Però personalment, sí que és especial. Poder representar aquesta entitat, i portar el nom de la comarca i les seves propostes a les diferents entitats públiques i privades de Catalunya és un dels reptes més engrescadors i de més compromís per a una persona que ha nascut, crescut i que treballa

en ella. Però sobre la gestió, el que farem serà seguir. Seguir amb els projectes, preparant accions, proposant millores i posar molta il·lusió. Aquesta il·lusió és fruit de creure en la comarca. Una comarca amb oportunitats, gracies als dos valors fonamentals en el món empresarial, l’esforç i sobretot la seva gent. Una gent representada a la UEA amb una junta empresarial de 25 persones, que, com vaig comentar a l’assemblea extraordinària del passat dia 20, som en realitat 25 presidents. Tots igual de vàlids per ocupar un càrrec amb responsabilitat i que ho demostraran en aquest any que queda de mandat representant l’entitat en els diferents actes, reunions i taules de treball que es realitzin. Però que quedi clar que la Unió Empresarial de l’Anoia, són tota la gent que la formen. La junta, el personal intern, els col·laboradors externs, que tot i no estar a la junta col·laboren com membres d’ella, i el soci, la base

per la qual treballem. M’agradaria que parléssim, no del canvi de president amb nom i cognoms dins d’un equip de gent, sinó d’un equip de gent que lidera projectes, presenta idees i reivindica propostes dels quals un, ha estat escollit nou president. Seguim doncs, sent els mateixos, amb el mateix objectiu i la mateixa il·lusió, amb la direcció marcada i com s’ha vist en aquests últims anys... encertada.

Joan Domènech President de la Unió Empresarial de l’Anoia

5


Mig miler d’empresaris posen marxa al canvi en el 18è Sopar Empresarial UEA,

UEA Magazine Zoom

marcat per l’alta representació anoienca a les institucions

6

ig miler d’empresaris, emprenedors i directius de l’Anoia i comarques veïnes es van reunir -en motiu de la celebració del 18è Sopar Empresarial UEA- en una nova nau industrial ubicada al polígon de Les Gavarreres (Òdena). L’acte va comptar amb una nodrida representació d’agents socioeconòmics d’arreu del país i autoritats institucionals com el president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada, Marc Castells i les conselleres igualadines Àngels Chacón i Alba Vergés, entre d’altres. La cerimònia, que va estar presentada per l’actor igualadí Joan Valentí, tenia com a eslògan “Posa en marxa el canvi” amb l’objectiu de fer prendre consciència dels necessaris canvis tecnològics i de model que hauran d’afrontar les empreses arran de la revolució digital. En els discursos institucionals, el president de la UEA Blai Paco va posar èmfasi en l’alta representativitat que té actualment l’Anoia a les principals institucions del país i va afirmar que “és una oportunitat única per donar impuls a les demandes del territori;

cal fer un esforç comú i treballar plegats”. En aquest sentit també va demanar complicitat entre els municipis per demostrar que “l’Anoia mereix ser el centre d’atenció d’iniciatives, inversions i millores”. Les empreses no podem remar i capitanejar el canvi i la transformació social i empresarial que estem vivint sense un entorn que ho faciliti”, va reblar. En aquest mateix sentit, l’alcalde d’Òdena, Francisco Guisado, va fer una crida als municipis de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena a “deixar de competir per passar a cooperar, treballant com una sola ciutat” perquè, segons Guisado “les ciutats són les persones, i si som capaços de trobar bons projectes, el sòl no serà un problema”. El president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada Marc Castells va voler repassar els compromisos que va adquirir davant els empresaris al sopar celebrat l’any passat per fer-ne un balanç satisfactori, posant èmfasi en la inversió per la modernització del polígon de Les Comes i l’acord amb la Universitat de Lleida que permetrà que Igualada aculli 600 estudiants

universitaris. Castells va acabar fent una crida als assistents perquè “escullin entre estar al costat dels qui rondinen i critiquen però no fan res o bé al costat dels qui transformen, generen sinèrgies, fan costat als seus empresaris i impulsen el territori”. Tancant el bloc dels discursos institucionals, la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va tenir un record pel govern de la Generalitat cessat per l’article 155 i va denunciar el mal que ha fet el Reial decret -llei aprovat l’any passat que facilitava el trasllat de les seus socials de les empreses. “I malgrat això, les dades objectives són molt bones i Catalunya és considerat el millor territori per invertir del sud d’Europa”, va assegurar Àngels Chacón, que també va anunciar que la delegació territorial del Departament d’Empresa i Coneixement de la vegueria del Penedès s’instal· larà a Igualada. Finalment, Chacón va tenir un record especial per la seva etapa professional a la UEA, agraint a l’entitat que li hagués reforçat el seu compromís amb les empreses i amb el territori. L’acte acadèmic va comptar amb una conferència del divulgador econòmic Marc Vidal, consultor en transformació digital, que va fer reflexionar als assistents sobre els canvis imminents que viurà el sector empresarial arran

de la revolució digital, i va donar claus als empresaris sobre com serà la Indústria 4.0. Al Sopar Empresarial van assistir-hi també la diputada al Congrés dels Diputats Carolina Telechea, el president del Consell Comarcal de l’Anoia Xavier Boquete, el secretari General de Fepime César Sánchez, representants d’entitats empresarials, sindicats i gremis, a més de nombrosos alcaldes de la comarca. El Sopar Empresarial s’ha convertit ja en una cita de referència del calendari i en un punt de trobada del sector empresarial, que aprofita l’ocasió per fer networking i posar en comú experiències en un ambient distès.

7


Totes les imatges al QR

8

GrĂ cies per acompanyar-nos

UEA Magazine Zoom

UEA Magazine Zoom

18è Sopar Empresarial UEA 18 anys de reconeixement

9


18è Sopar Empresarial UEA 18 anys de reconeixement

Premis en col·laboració amb la UEA

18è Sopar Empresarial UEA 18 anys de reconeixement

Durant el Sopar Empresarial té lloc el lliurament dels Premis en col·laboració amb la UEA amb entitats com TIC Anoia, Campus Motor i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

UEA Magazine Zoom

Durant el transcurs de la nit, també tingué lloc el lliurament més especial: els Premis UEA, que foren els següents: Premi a l’Empresa Innovadora, Premi a la Institució, Premi al Compromís Social, Premi a la Capacitat Emprenedora i Premi a la Trajectòria Empresarial. Els membres del Jurat de la 18ena edició dels Premia UEA integrat pels membres de la Junta de la UEA van decidir atorgar els següents premis:

10

PREMI AL COMPROMÍS SOCIAL DICOR ISM SL “Desenvolupem el futur, evolucionem la indústria i apostem per les noves generacions” El jurat va decidir lliurar aquest premi per ser una empresa compromesa amb la dinamització del territori, i en especial, del sector metal·lúrgic dedicada especialment a l’enginyeria, la construcció i el muntatge de maquinària. Va destacar-ne la seva contribució a la formació professional dels joves cedint maquinària als centres educatius i facilitant la formació del professorat, i també, el fet de ser una empresa jove i dinàmica integrada per equips professionals formats en el món industrial.

PREMI A L’EMPRESA INNOVADORA CÀTEDRA A3 IN LEATHER INNOVATION CENTER “Creixem amb tu” El jurat va decidir atorgar aquest premi a una iniciativa creada l’any 2012 amb l’objectiu de facilitar la innovació, impartir formació d’alta qualitat i dinamitzar l’economia local, ja que ha esdevingut un centre d’investigació de referència internacional, desenvolupant projectes que promouen la recerca i l’aplicació de noves tecnologies en el sector de la pell i la moda.

PREMI A L’INSTITUCIÓ UNICOOP CULTURAL i el seu TEATRE DE L’AURORA “Projecte col·lectiu, sense ànim de lucre basat en la complicitat, la participació i la cooperació” El jurat va decidir lliurar aquest premi a una cooperativa cultural que va néixer a Igualada fa vint anys i que s’ha convertit en un referent cultural de l’Anoia i de la Catalunya Central gràcies a oferir una programació professional de teatre estable i de qualitat i a tirar endavant un projecte cultural sense ànim de lucre obert a la ciutat i en el qual, hi participen espectadors, entitats, empreses i institucions.

PREMI A LA CAPACITAT EMPRENEDORA CIRCUIT RACING SL “Inquietud i treball a la recerca constant de la innovació” El jurat va decidir reconèixer aquesta empresa jove, de només 10 anys, que ha creat unes instal·lacions úniques que han esdevingut una referència del sector de l’oci per a públic de totes les edats i que cada any, atrauen a l’Anoia més de 25.000 persones per fer activitats tan diverses com el kàrting, el paintball o l’humor amarillo.

PREMI A LA TRAJECTÒRIA EMPRESARIAL Productos Agrícolas MACASA LABIN “Especialistes en nutrició vegetal” El jurat decidí premiar-los per ser una empresa familiar de 3 generacions que enguany celebra 70 anys i que va començar utilitzant el compostatge dels residus de les pells de les adoberies d’Igualada per fer-ne adobs i fertilitzants per al sector de la jardineria i l’agricultura. Avui ostenta la primera marca estatal en fabricació de productes per a la nutrició vegetal per a l’agricultura. El jurat destacà també la seva vocació per la innovació (disposa d’un departament d’I+D propi), la col·laboració amb centres tecnològics universitaris i, sobretot, el seu respecte i sensibilitat cap al medi ambient.

PREMI A LA MILLOR IMPLANTACIÓ TIC CUBUS GAMES “Creació d’apps per a dispositius mòbils centrades en l’experiència narrativa i la interacció de l’usuari” El jurat va decidir entregar aquest premi a aquest estudi amb projecció internacional, creador d’experiències interactives en diferents àmbits, especialitzat en narrativa aplicada i gamificació en els sectors d’entreteniment, patrimoni cultural i turisme, així com en projectes d’impacte social i també educatius. En especial, per al seva App HOAX Our Right to Hope: innovació tecnològica en l’àmbit de l’e-health, pels beneficis socials aportats a la salut mental, per la sinèrgia entre les diferents àrees de coneixement que han participat i per la seva projecció internacional.

PREMI A LA MILLOR ESTRATÈGIA DE COMUNICACIÓ EMPRESARIAL 2018 B-GRUP BEGUDES IGUALADA “Sempre en moviment….” Premiats per ser una empresa de distribució de begudes i alimentació que aposta per les noves tecnologies buscant repercussió a Internet i a les xarxes. Ha refet la seva imatge gràfica per fer-la més fresca, moderna i global i per incorporar la comunicació exterior i interior a l’empresa, i per la seva presència als mitjans pels seus 50 anys d’història.

PREMI CAMPUS MOTOR ANOIA XAVIER BARTROLÍ “L’orientació a la indústria, la innovació i l’esport són els valors claus per entendre l’objectiu de Gestió Parcmotor” Premiat per ser una persona emprenedora que ha fet una aposta personal pel projecte Parcmotor Castellolí, que no només garanteix el futur de les instal·lacions sinó que també millorarà el seu posicionament dins de la indústria de l’automoció i els esdeveniments esportius. A més, el jurat va voler reconèixer també tota una trajectòria professional i la seva actual posició de president d’Octacon Esedos, l’agència d’esports i entreteniment més gran del món.

Els valors dels premis

Durant el Sopar Empresarial es lliuren els Premis en col·laboració amb la UEA amb diverses entitats i els Premis UEA, que reconeixen les iniciatives empresarials i estimulen la millora de la competivitat i la qualitat a les empreses del nostre entorn.

la fusta, passant pel cuir -un sector industrial tradicional i idiosincràtic del nostre territori- i el ferro.

Els trofeus són totalment artesanals i on hi intervenen diferents professionals de la nostra comarca i també, diversos elements: des de

El primer guardó que es va realitzar era una escultura de l’escultor pobletà Manel Vidal i Torrens. L’any 2008 es va fer un canvi en el model del guardó i es va decidir crear el logo de la UEA elaborat en pell d’Igualada per les artesanes del cuir Marta Ferrer i Montserrat Soler.

UEA Magazine Zoom

Premis UEA

11


18è Sopar Empresarial UEA 18 anys de reconeixement

reWorking

amb Marc Vidal, Tenint en compte que el tema de la 18ena edició del Sopar Empresarial tenia el canvi tecnològic com a protagonista, l’acte acadèmic va comptar amb el divulgador econòmic Marc Vidal, un prestigiós consultor en transformació i estratègia digital. Vidal exerceix de professor en escoles de negoci, i és inversor tecnològic, escriptor i un sol·licitat conferenciant internacional. Marc Vidal va fer reflexionar als assistents sobre els canvis imminents que viurà el sector empresarial arran de la revolució digital i va donar les claus als empresaris sobre com serà la revolució 4.0. Ho va fer a través de la seva conferència que porta com a títol reWorking i en la qual, va realitzar una anàlisi del moment històric que viu la humanitat en termes de fabricació, distribució i venda

“En la disrupció estan les

oportunitats de futur”

de productes. Una anàlisi des d’una perspectiva positiva pel que fa a la Indústria 4.0 perquè segons Vidal “no vivim una època de canvis, vivim un canvi d’època”... I que ens depara, el futur? A través de reWorking, Marc Vidal va plasmar que davant els reptes que ens trobem els éssers humans amb la tecnologia artificial, amb la disrupció existeixen oportunitats, ja que aquest nou procés farà que els treballadors hauran de demostrar que la seva tasca no pot ser reemplaçada per un robot i que “el treball no te’l traurà un robot, sinó algú que el sàpiga manejar millor que tu”. En aquest sentit, les persones se’n carregaran de crear i dissenyar mentre que la tecnologia s’ocuparà d’executar els processos.

18è Sopar Empresarial UEA 18 anys de reconeixement

Moltes gràcies als

patrocinadors i col·laboradors per fer possible el 18è Sopar Empresarial UEA

“El verb del futur no és créixer, és optimitzar”

“Les màquines són bones responent preguntes, però

els humans som millors fent les preguntes”

12

tindrà un valor incalculable”

UEA Magazine Zoom

UEA Magazine Zoom

“Aquell treball que no pugui automatitzar-se ni substituir-se per un robot,

“Indústria 4.0: no és el mateix digitalitzar-se que transformar-se digitalment”

13


La UEA compromesa amb la formació de les empreses La Unió Empresarial de l’Anoia segueix el full de ruta marcat pel II Fòrum Empresarial, un document en el qual, la patronal anoienca va recollir les necessitats i inquietuds per part del teixit empresarial de la comarca i, on va quedar palesa que hi ha una gran preocupació per retenir el talent de les empreses. I és que retenir-lo rau en molts aspectes i un en la formació dels treballadors i treballadores, no només per millorar-ne el seu compromís i la seva motivació dins l’empresa, perquè gestionar-ne el talent és la clau de l’èxit i de la competivitat de tota empresa. Conscients de la importància de

millorar la competivitat de les empreses del territori, la UEA ha realitzat una acurada i ampliada diagnosi de la situació del territori en resposta a la demanda de les empreses de l’Anoia, una visió de proximitat per detectar-ne les seves necessitats formatives i poder-loshi oferir un portfoli de formació a disposició dels professionals. A continuació, us detallem alguns dels programes de formació que s’estan organitzant des de la UEA. A més, la Unió Empresarial convida a les empreses a crear el seu calendari de formació de la UEA. Per a més informació, poden posar-se en contacte a formacio@uea.cat

Programa d’Operacions

en entorns de Producció del 19 d’octubre de 2018 al 31 de maig de 2019 Horaris: divendres de 16:00 h. a 20:00 h. Durada total: 113 h Lloc: Campus Universitari d’Igualada (Av. Pla de la Massa, 8 Igualada)

Preu socis: 2.200 € (parcialment bonificable) Preu no socis: 2.400 € (parcialment bonificable) Descompte del 10% per inscripcions d’un 2n. assistent per part de la mateixa empresa Consulta preu especial per autònoms

14

En un món tan globalitzat i amb constant revolució tecnològica el paradigma de mercat s’ha modificat substancialment. La venda tradicional comença a ser incapaç de donar resposta a aquests nous desafiaments, ja que els clients d’avui han canviat dràsticament les seves expectatives sobre el paper del venedor. Ja no es busca un venedor de productes o serveis sinó que esperen un assessor amb coneixement del client que l’ajudi amb la seva relació i a millorar el negoci. Fer de la “forma de vendre” un avantatge competitiu, tal com pot ser-ho el mateix producte o servei.
Centrar la venda en el client en lloc dels beneficis del producte, suposa un canvi radical en els processos de venda. 
Cal anar cap a un tipus de venda que aporti valor més enllà del producte o servei que sol·liciti i per això cal analitzar i conèixer les

característiques de cada grup i de cada individu com a única via per a garantir l’èxit de la relació. Per això, EADA i la UEA, plantegem un programa enfocat a l’atenció dels clients amb l’objectiu d’augmentarne el nombre i d’aconseguir la seva fidelització mitjançant la tècnica de Venda Consultiva.

DATA: 12, 19 i 26 de novembre i 3 de desembre

Productivitat

Mediambient

Estocs

Dirigit a: •

Directius i gerents d'empreses industrials amb necessitats formatives de base

Persones amb responsabilitats de gestió i Quadres intermedis que experimenten limitacions en el dia a dia per manca d'una base formativa sòlida industrial i de producció

Perfils tècnics vinculats a sectors industrials que han d'evolucionar cap a àrees de gestió a les seves empreses

1.

Estratègia general d’Operacions. 5h.

2.

Previsió de la Demanda i Gestió d’Estocs. 12h.

DURADA: 16 hores

3.

Estratègia de Compres. 4h.

LLOC: seu de la UEA (Ctra. de Manresa, 131 d’Igualada)

4.

Gestió de la Producció. 20h.

5.

Millora de Processos i Productivitat. Mètodes i Temps i cronometratge industrial. 12h.

6.

Gestió de Qualitat, Gestió Mediambiental i Seguretat i Salut. 24h.

7.

Indústria 4.0. 8h.

8.

Emmagatzematge i Transport. 8h

9.

Gestió Econòmic-Financera per a les Operacions. 8h.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: UEA – Pilar Moreno 938052292 – formacio@uea.cat

Equip humà

Programa:

HORARI: Dilluns de 16h a 20h

Preu: 850 €

Transport

10. Gestió d’equips humans en entorns d’Operacions. 12h.

Organitza:

Títol emès per:

Producció

Magatzems

Demanda

Informació i inscripcions: Unió Empresarial de l’Anoia – 938052292 – formació@uea.cat – www.uea.cat Titulació obtinguda: Va dirigit tant a titulats universitaris com a persones sense titulació, especialment si compten amb certa experiència en l’àmbit de la producció. Les persones amb titulació universitària rebran el títol d'Expert Universitari, en tant que les persones que no disposin de titulació universitària tindran dret al títol d'Especialista en Operacions en Entorns de Producció. En col·laboració amb:

UEA Magazine Zoom

UEA Magazine Zoom

Programa de venda consultiva

15


ja està en marxa amb EADA

Més d’una trentena d’empresaris i directius anoiencs finalitzen la formació en programes per a directius amb UEA i EADA

UEA Magazine Zoom

Més d’una trentena d’empresaris i directius anoiencs han gaudit de la formació en programes adreçats a directius, desenvolupats en col·laboració entre la Unió Empresarial de l’Anoia i l’escola de negocis EADA. Una clara aposta per la formació executiva d’alta qualitat al territori, i que d’aquesta manera, s’ha ofert l’oportunitat als empresaris de la comarca de formar-se sense haver-se de desplaçar a Barcelona. Aquests programes de formació han servit per millorar habilitats i coneixements als empresaris i

16

empresàries i que, per tant, arribin a ser més competitius en el món empresarial. Els programes adreçats per a directius han estat els següents: Management Development Programme i el Programa de Desenvolupament de Lideratge. En el cas del programa de MDP -en el qual s’ha realitzat la 3a edició- els assistents han rebut les eines per obtenir una visió global i estratègica de les necessitats de l’organització a mitjà i llarg termini per mantenir i augmentar la seva competivitat. Per l’altra banda, el cas del Programa PDL ha ajudat

RECOLLIDA DE TÒNERS I TINTES C. Dinamarca 1 Nau G Pol. Ind. Les Comes 08700 IGUALADA

als alumnes a desenvolupar el seu autoconeixement personal per liderar els seus equips de manera efectiva i amb un gran impacte en els resultats. El passat divendres 8 de juny, es va realitzar la cloenda dels dos programes al Campus Universitari d’Igualada. Aquests programes han estat possibles també amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i amb la cooperació del Campus Universitari d’Igualada. En tots dos programes s’ha fomentat el networking entre els assistents, facilitant també, la creació de relacions de negocis entre ells.

C. Dinamarca 1 Nau G Pol. Ind. Les Comes 08700 IGUALADA www.pefracrecicla.com Tlefon es 93 804 80 26

Del 25 de gener al 7 de juny de 2019, les aules del Campus Universitari d’Igualada, acolliran la 4a. Edició del Management Development Programme, el programa formatiu de referència per a directius que la Unió Empresarial de l’Anoia organitza amb la garantia d’EADA. Durant 80 hores, els alumnes obtindran una visió general de totes les àrees estratègiques de les empreses, i portaran a terme el pla estratègic de la seva empresa o d’un dels seus departaments. De la mà d’experts excel·lents, com Victor Moliner, Alex Font o Tana Cores, treballaran la visió estratègica de l’empresa, les finances des de l’òptica del no financer, les seves habilitats en lideratge i comunicació i els processos així com també l’estratègia de màrqueting i vendes. Tots els coneixements que adquireixin els assistents es poden aplicar de forma immediata a la gestió de l’empresa tant a curt com a llarg termini. L’MDP ja ha format a més de 50 directius des de la seva primera edició al 2015 i en totes les promocions s’ha fomentat el networking i les relacions de negocis entre els assistents tant de l’MDP com d’altres programes que organitza habitualment la UEA.

UEA Magazine Zoom

Aquests programes de formació han servit per millorar habilitats i coneixements als empresaris i empresàries i que, per tant, arribin a ser més competitius en el món empresarial

17


Cada dimarts, “Tardes de Debat” amb UEA assessors La sectorial dels assessors de la Unió Empresarial de l’Anoia, formada per una trentena d’assessors i gestors de la nostra comarca, promouen la relació i el networking entre ells mitjançant les Tardes de Debat. Es tracta d’una trobada mensual que es realitza el segon dimarts de cada mes a les 15:00h de la tarda amb l’objectiu de posar sobre la taula els dubtes, unificar criteris, intercanviar idees o plantejar aquelles problemàtiques que aquests professionals es puguin trobar en el seu dia a dia. Des del seu inici -ara fa mig any- aquesta iniciativa ha estat un èxit de participació, la sectorial també ha tirat endavant altres projectes com la posada en marxa d’una borsa de formadors amb l’objectiu de posar-se

a disposició de les entitats, organismes o centres de formació que requereixin de professorat expert per la impartició de cursos o tallers relacionats amb temes de comptabilitat, fiscalitat, emprenedoria entre d’altres. Actualment, la borsa de formadors la conformen 15 experts en diferents matèries. Així mateix, des de la sectorial s’organitzen cursos de formació contínua adreçats als mateixos assessors amb l’objectiu de facilitar i apropar la formació evitant, que els professionals s’hagin de desplaçar a fora per formar-se. Recordem que la sectorial està oberta a tots els professionals que siguin associats a la Unió Empresarial de l’ Anoia. La propera trobada es farà el dia 9 d’ octubre a les 15h.

Sessió informativa sobre Reempresa de la mà d’UEA assessors L’Ajuntament d’Igualada amb la col·laboració de la sectorial UEA assessors van convocar una sessió de presentació i dinamització de la Reempresa. Aquesta sessió que va comptar amb el suport i la col·laboració de la patronal anoienca estava adreçada als assessors i gestors de la nostra comarca per donar a conèixer el programa REEMPRESA, convergint en un espai de trobada entre l’empresari que ha de deixar el seu negoci i l’emprenedor que busca un projecte per tirar endavant.

UEA Magazine Zoom

UEA Magazine Zoom

Reempresa és el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses de Catalunya. És un nou model d’emprenedoria que fomenta la continuïtat d’empreses que són viables econòmicament i cerquen un relleu en la

propietat i direcció. L’objectiu és el d’evitar el tancament de negocis per mantenir-los en funcionament i per salvaguardar els llocs de treball, donant valor a l’esforç desenvolupat en la creació i creixement de l’empresa. La Reempresa és un servei que s’ofereix des de l’Ajuntament d’Igualada i que es posa a disposició de les empreses i de les persones emprenedores de tots i cadascun dels municipis de la comarca.

18

19


La Unió Empresarial de l’Anoia segueix apostant per la seva missió a l’hora d’ajudar a les empreses de la comarca de l’Anoia a millorar la seva competivitat. Per aquest motiu, organitza un cicle de Píndoles d’Estratègia Empresarial amb l’objectiu de parlar, debatre i donar a conèixer temes tan diversos com vendes, engagement, gestió del talent, branding, transformació digital, entre altres. Aquestes píndoles tenen temporalitat bimensual -se celebren cada dos mesos- i són en format esmorzar per així afavorir l’intercanvi d’opinions, experiències, coneixements entre els directius, gerents, responsables de departaments, perfils tècnics i professionals de la comarca.

El passat 19 de setembre, va tenir lloc una nova sessió basada en una metodologia per a la gestió de projectes, és el cas del mètode Scrum, una metodologia innovadora, adaptativa i rigorosa per fer front a projectes especials o que estan en

evolució. La sessió va anar a càrrec de Juan Luis de los Ríos, enginyer tècnic industrial i especialista en la gestió de projectes i operacions. La propera Píndola d’Estratègia Empresarial tractarà sobre la millora del procés productiu de l’empresa.

UEA Magazine Zoom

La UEA immobiliaris organitza noves sessions formatives adreçades al seu sector

20

La sectorial immobiliària de la UEA segueix apostant per organitzar diverses píndoles formatives sobre les noves normatives que afecten al sector i que estan dirigides als professionals immobiliaris. Una de les sessions va aprofundir la modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil en relació a l’ocupació il·legal d’habitatges, tenint en compte que el nou procediment s’articularà mitjançant un judici verbal que permet defensar els drets dels titulars legítims que es veuen privats il·legalment i sense el seu consentiment de la possessió del seu habitatge. La xerrada va anar a càrrec de l’advocada Rosalia Marcet, especialista en dret immobiliari. Per altra banda, conscients de la preocupació i els dubtes que sorgeixen sobre el nou Reglament de Protecció de Dades, la sectorial dels immobiliaris va organitzar una altra sessió que va anar a càrrec de l’advocat Ferran Raja qui va aproximar als assistents com aquesta nova legislació afecta al seu sector.

La UEA torna a apropar la realitat empresarial a les escoles de la comarca Donar a conèixer la realitat empresarial de la comarca a les escoles i instituïts de l’Anoia: aquest és l’objectiu principal del projecte “Les Professions de Futur”, un projecte impulsat per la Unió Empresarial de l’Anoia i que torna a realitzar-se per aquest nou curs escolar, ja que ha tingut un èxit rotund entre els estudiants de la nostra comarca per tal de conèixer i començar a apreciar i valorar el teixit industrial de casa nostra. Aquesta iniciativa neix de la mà dels sectors econòmics de la UEA: empreses del sector químic, del metall, del paper, de la logística... Sectors que comparteixen la inquietud pel futur de l’empresa i la indústria de l’Anoia. A través d’aquest programa social, els joves -alumnes de 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat- coneixen els sectors econòmics emergents, però també, els més arrelats; aprenen a sensibilitzar-se amb l’existència de les nostres empreses i a palpar la importància de formar-se en oficis i sectors consolidats a la comarca com a garantia de retenció del talent a la zona. Aquest projecte inclou xerrades a les escoles i visites a les empreses del nostre territori. La UEA fa una crida als centres educatius perquè s’adhereixin en aquest projecte. Poden contactar a través de l’entitat o a través del programa AIRE de l’Ajuntament d’Igualada.

La UEA inquieta organitza un taller sobre el lideratge conscient No treballem sols, sinó que ho fem amb altres persones. Però, com obtenir el millor de les persones que ens envolten? Com fer brillar el diamant que tots portem dins? Com liderar intel·ligentment i de forma adequada? Què fer quan algú passa per alt reiteradament els compromisos adquirits amb l’empresa? Què significa, realment, liderar? Aquestes i moltes altres qüestions relacionades tenen resposta durant el proper taller que organitza la UEA inquieta. A través de “Lideratge Conscient”, Daniel Gabarró -empresari, escriptor,

conferenciant i formador- és autor del llibre Lideratge Conscient i anirà responent-les per poder obtenir les eines útils per a la nostra pràctica laboral quotidiana, per així poder comprendre què significa ser líder, descobrir si totes les persones poden ser-ho i què es necessita per aconseguir-ho i descobrir com resoldre els conflictes de forma eficaç i potenciar la confiança. Aquesta sessió es realitzarà el proper dimarts 9 d’octubre a la seu de la UEA, i es realitzarà de 09h a 13h.

UEA Magazine Zoom

Segueix el cicle de “Píndoles d’Estratègia Empresarial”

21


SAI COMPUTERS Sistemes

SAI compta amb un equip de professionals en el departament de Sistemes que dóna solucions a qualsevol problema informàtic que sorgeixi a nivell empresarial o particular.

Fruit de la col·laboració de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena i la Unió Empresarial de l’Anoia, des de la MICOD es posa en marxa una nova edició del projecte de reindustrialització del sector metal·lúrgic de la comarca, el ReinMET, un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un programa de formació especialitzada adreçada a gent que està en recerca de feina i que es focalitza en el sector del metall, un sector que té molta mancança de personal i unes molt bones condicions laborals. Aquest programa permet, per una banda, capacitar a futurs treballadors per poder dedicar-se al sector del metall, un dels principals sectors industrials de la comarca de l’Anoia, amb un volum molt important d’empreses, treballadors, i facturació; facilita a les empreses poder disposar de personal format explícitament en el metall, amb pràctiques a l’empresa

i amb contacte directe amb aquests nous treballadors, i a més, les empreses que participen a aquest projecte realitzaran quatre sessions formatives al voltant de la transformació 4.0, sessions adreçades a la transformació digital de la fabricació i optimització de processos, robòtica col·laborativa, fabricació additiva i dades i manteniment predictiu, el present i el futur de la indústria. Aquesta iniciativa mostra la implicació i voluntat d’apostar pel sector metal·lúrgic de l’Anoia, una aposta que des de la sectorial UEAMetall i des de l’entitat es valora molt positivament ja que el metall és un dels puntals més forts de l’economia empresarial de la comarca.

UEA Magazine Zoom

La UEA metall organitza una visita a LEITAT Terrassa per a les empreses del sector

22

Diverses empreses del sector metal·lúrgic de la comarca de l’Anoia van participar el passat 19 de juliol, en una visita tècnica a les instal·lacions de Leitat Terrassa. Aquesta visita va estar organitzada per la Unió Empresarial de l’Anoia arran de l’interès empresarial manifestat per la investigació i el desenvolupament tecnològic del propi sector. Leitat és un Institut Tecnològic que té com a missió col·laborar amb empreses i altres entitats per crear valor econòmic, social i sostenible a través de projectes I+D+2 i processos tecnològics des de la innovació i la creativitat. Les empreses de la sectorial metal·lúrgica de la UEA van valorar molt positivament aquesta visita, sobretot per compartir una estona de treball, d’intercanvi d’impressions i de targetes, facilitant la coneixença entre models de negoci i activitats.

Ofereixen servei tècnic de manteniment per a hardware (reparació de tot tipus d’equips informàtics) i software (programes de gestió empresarial) de manera presencial o per connexió remota, totalment on-line.

El servei de manteniment té tres modalitats, dividides entre els contractes de manteniment, els packs d’hores o el servei individual. Ofereixen servei de consultoria per assessorar als clients sobre el tipus de programa de software més adequat, realitzen la implementació d’aquest, i fan formació com a centre certificat.

Software de gestió empresarial CRM - ERP - MRP - SGA Solució de gestió integral que permet controlar totes les àrees del negoci i conèixer en tot moment l’estat real de l’empresa. Dóna resposta als processos lligats a la gestió comercial econòmica i financera (ERP), a la gestió de clients (CRM), als sistemes de gestió documental i control de qualitat i de la producció (MRP), i a la logística avançada (SGA). Software totalment personalitzable. Totes les necessitats

de l’empresa i del sector empresarial, des d’una única aplicació. Ahora Express és un programari totalment escalable, que inicialment pot implementar-se en una petita o mitjana empresa i que pot adaptar-se a possibles ampliacions de llocs de treball. Sense cost de llicència: el pagament és per la implementació i el manteniment del programa.

Software de gestió empresarial

És l’evolució de Facturaplus/Contaplus i Eurowin Comptabilitat i gestió empresarial, en una única solució estàndard, que permet aconseguir un control total del seu negoci i estar preparat per futures ampliacions.

molt intuïtiva i d’un nucli fort en la gestió per administrar el teu negoci. També permet afegir característiques sectorials i afegir mòduls que s’adaptin a les necessitats de la teva empresa.

És senzill de fer servir, fiable i totalment compatible: Sage 50c (Eurowin) disposa d’una navegació

El procés de migració de dades des d’altres solucions o plataformes és molt senzill.

www.saicomputers.net Av. de Balmes, 79, 08700 Igualada 93 804 09 01 / info@saicomputers.net

UEA Magazine Zoom

La MICOD posa en marxa una segona edició del ReinMET

23


Ser notari comporta una gran responsabilitat. És vocacional? Carlos Calatayud: Bé, en el meu cas sí, el meu pare que ara està jubilat, era notari i això em va influir; tot i que ho tenia clar des d’un principi. Els meus germans són magistrats, un a Canàries i l’altre a València.

Carlos Jiménez: Sí, suposo que per antecedents familiars pot influir... En el nostre cas, en Carlos i jo vam estudiar Dret i cap al final de la carrera, al mirar les sortides i com que ens agradava estudiar als dos... Tot i que reconec que vaig dubtar, perquè també m’agradava l’inspecció de treball o secretari interventor d’un Ajuntament... Però el meu pare també em va aconsellar, m’ho va fer plantejar i vaig decantar-me per ser notari.

UEA Magazine Converses amb Notaria

Quina ha estat la seva trajectòria professional?

24

CC: Jo vaig ser notari a Terol, abans i després a Granollers. Quan es va jubilar César Martín, vaig traslladar-me a Igualada.

el poder d’evitar conflictes posteriors o futurs entre les parts. És molt àmplia la figura del notari, ja sigui a nivell civil, mercantil... En definitiva, donar seguretat jurídica preventiva, és una actuació prejudicial.

que estem ara ja hem realitzat un matrimoni.

CJ: Hi ha una frase coneguda que diu

equip fantàstic, molt sacrificat, disposat a fer qualsevol tràmit, operació, consulta... Porten molts anys treballant en diverses notaries.

“A notaria oberta, jutjat tancat”, és a dir, una de les facetes més singulars de la notaria és intentar que en un futur no hi hagin discrepàncies i així evitar anar a judici per temes de firmes: “es van aprofitar de mi a l’hora de fer el testament”, “m’obligaren a firmar i jo no volia”... No és la única funció però és molt important, també. Donem fe també de la capacitat de la persona, però també del seu consentiment: que de veritat vol firmar el que ha de firmar.

CC: Exacte. Tenim un equip magnífic, tenim molt bons professionals amb una llarga experiència i trajectòria. Per què és tan important fer un testament?

CJ: Per una part, hi ha el dret civil que

CJ: Efectivament. Tothom té quelcom,

és que existeixi una figura que permeti intervenir entre les parts. T’atorguen

CC: Exacte. A més, en aquesta sala

Per què és tan rellevant la figura d’un notari?

CJ: No, no. La veritat és que tenim un

És molt coneguda la funció de signatures de compra-venda o fer el testament, però quins altres serveis s’ofereixen des d’una notaria tant a particulars com a empreses?

CC: Evitem confrontacions. La finalitat

rita de Montbui. A Igualada ja portem onze anys, i els que ens queden!

branca concreta?

CC: És fonamental perquè si vols que se’t compleixi la teva última voluntat, ho has de manifestar. Si no el fas, s’aplica la llei, agradi o no agradi a qui en surti beneficiari o perjudicat. Fer un testament evites molts problemes i conflictes familiars perquè qui fa el testament ho fa per deixar-ho de la millor manera possible.

seria efectivament, la part de compravenda, préstecs hipotecaris o personals, després el dret de successions (herències, testaments...), els poders (com per exemple, quan algú ha de vendre i no es pot desplaçar), casaments i divorcis. Després hi entra el dret mercantil: constituir una societat, ampliació de capital...

CJ: Jo a Calaf, després a Santa Marga-

Vostès estan especialitzats en una

ni que sigui una petit quantitat de diners. El més important de tot és que el que és teu vagi a qui realment tu vols perquè sinó ja et subjectes a la llei catalana.

I el perfil? CJ: De tot tipus. També hi ha gent que té 25 anys i ha vingut a fer testament. Avui ha vingut una senyora de 98 anys

en plenes facultats. Mentre tingui la plena capacitat de manifestar la seva voluntat, no hi ha cap tipus de problema.

CC: És el document més important, és econòmic, pot ser senzill, però hi ha d’haver el més important, la teva voluntat després de la teva mort. El pots canviar tants cops com vulguis. Amb la finalització de la crisi han notat un increment de la signatura d’hipoteques? CJ: Sí. Els anys de crisi la situació era molt dramàtica, per nosaltres també perquè veies que moltes persones no podien pagar l’hipoteca, modificacions d’hipoteques, dacions de pagament... Ara es nota, particularment a Igualada, que hi ha hagut un augment en aquests últims anys de signatura d’hipoteques, de moviment, d’operacions de compravenda...

CC: Per desgràcia a diari, encara es signen dacions de pagament. Hi ha les dues parts de la balança. Quins serveis per a empreses tenen més demanda? CC: Dret mercantil: nomenament d’administradors, ampliació de capital, constitució de societats... I per a particulars? CC: Els relacionats amb les successions: És per on tothom ha de passar

perquè no tothom s’hipoteca, ni compra un pis, ni constitueix una societat... A banda, un dels altres serveis són les actes: actes de fotografies on les quals, el notari retrata allò que percep a través dels seus sentits: per deixar constància com està en aquells moments una situació per la queixa d’un veí, d’una comunitat... N’hi ha de tot tipus.

Acaben d’instal·lar-se en aquest nou edifici, la Torre Boyer. CC: Al traslladar-se i jubilar-se el notari Alfredo Roca, i al quedar-nos nosaltres dos junts, vam decidir crear aquest projecte, el nostre futur. Teníem la il· lusió de tenir alguna cosa definitiva, ja que l’anterior local era de lloguer, constava de tres locals diferents i no un de sol... I vam cercar un local que s’ajustés als nostres requisits. Ha estat un pas molt important per nosaltres, el haver comprat aquest edifici tan emblemàtic i reformar-lo, ens ha suposat un esforç molt gran. Volíem treballar a gust, i que els nostres clients gaudissin d’unes millors instal·lacions. Per a Igualada ha significat una oportunitat de recuperar el seu patrimoni. La segona planta estarà oberta a la ciutat i acollirà activitats culturals d’Igualada. CC: Nosaltres l’oferim i el tenim obert a aquells professionals i artistes que vulguin fer actes culturals, conferències, exposicions... Tenim la il·lusió que sigui útil per a la ciutat.

UEA Magazine El reportatge

Notaria d’Igualada Rambla: Vocació de servei, visió i projecció de futur

La Notaria Igualada comença una nova etapa i ho fa estrenant noves instal·lacions en un lloc emblemàtic de la ciutat com ho és la Torre Boyer, coneguda popularment per Cal Ble. Parlem amb els seus dos notaris, d’origen valencià, Carlos Jiménez i Carlos Calatayud per endinsar-nos de ple en aquesta professió i el seu nou projecte empresarial que va molt més enllà de ser una notaria: la segona planta estarà oberta a les activitats culturals de la ciutat d’Igualada

25


Aperitius Catalans: L’empresa de fruits secs amb més referències del món Josep Maria Térmens només tenia catorze anys quan anava a Reus amb el seu avi a vendre ametlles i avellanes de les seves terres de Can Aguilera (Piera). Eren els anys seixanta. No gaires anys després, Térmens va començar a comprar fruits secs dels camps dels veïns i els torrava, de nit, al garatge de casa seva, sense adonar-se’n que allò només seria el primer pas per acabar fundant, l’any 1965, l’empresa de fruits secs amb més referències del món: Aperitius Catalans, una empresa anoienca ubicada a Can Aguilera. Aperitius Catalans factura 1,5 milions d’euros l’any, dels quals, 600.000 corresponen a l’exportació. Els inicis d’obrir-se al mercat internacional es remunten als anys vuitanta, quan el senyor Térmens, maleta en mà i esperit emprenedor, visitava diversos països com Anglaterra i Alemanya, sense conèixer ni l’anglès ni l’alemany: “Mai vaig tenir por. No tenia els coneixe-

ments d‘idiomes, però tenia molt clar que volia ensenyar els meus productes. La primera vegada que vaig veure la possibilitat de donar aquest salt va ser a través d’una revista, on hi havia l’anunci que buscaven productes artesans”, expressa Térmens. I aquesta convicció i peripècia el fa exportar, avui dia, a més països, a part del Regne Unit i Alemanya com Cuba, Japó, Portugal, França, Xile, entre altres. A més, també assisteix a fires d’alimentació internacionals: ara a l’octubre assistirà a una fira alimentària a Kiev (Ucraïna) i al gener, a una d’Alemanya.

“tenia molt clar que volia ensenyar els meus productes”

ses noves: som la primera empresa d’Espanya en caramel·litzats. Estem preparats per fer 2.000 kg diaris de caramel·litzats”, explica. Gràcies a la seva convicció i al seu esforç d’anar visitant països, Internet també l’ha ajudat: els seus productes han traspassat fronteres gràcies a la seva pàgina web, on hi té botiga online “Internet ens ha ajudat moltíssim a vendre els nostres productes. Tenim més de 20.000 visites mensuals a la pàgina web”. Aperitius Catalans també compta amb una botiga, un punt de venta directe de fàbrica que obre els dissabtes, diumenges i festius d’11h a 14h a Can Aguilera “m’ha servit per tenir un contacte directe amb el client, per veure si un producte funciona o no”, explica. Térmens confessa que el gran repte, en el futur, és doblar la producció d’Aperitius Catalans.

“sempre t’has de reinventar, provar coses noves”

UEA Magazine Conèixer l’empresa

Però, quina és la fórmula de l’èxit? Térmens explica que “El secret és fer el producte amb la màxima qualitat. Fer un producte que sobresurti del que ja es fa”. L’empresa -que compta en l’actualitat amb vuit treballadors i treballadores- produeix 2 tones diàries de fruits secs. Aperitius Catalans compra directament als productors agrícoles: molts d’aquests fruits secs provenen de la zona, tot i que d’altres són estrangers, com són els casos dels anacards o de les nous de macadàmia “que aquí no es produeixen”, explica. Diuen que en la varietat està el gust

“Sobrepassem les vuit centes referències, ja. L’altre dia em van demanar que provés de fer cacauets laminats”, explica Térmens. Aperitius Catalans està especialitzat en productes de la nostra terra, com l’ametlla, l’avellana, la nou o el pinyó. Ofereixen tot un seguit de fruits secs, ja siguin torrats o acaramel· lats, cacauets, festucs, castanyes, cocktails, fruits secs amb licor, fruites deshidratades, fruits secs ecològics... Algunes de les seves últimes novetats són: el trinxat de fruits secs, l’ametlla marcona daurada i l’ametlla catalana, amb el sabor característic de la mediterrània, una de les últimes estrelles de l’exportació. A més, Térmens explica que una altra de les claus de l’èxit rau en què “És una tasca de molts anys, diària, sacrificada. S’ha de mantenir la tradició, l’elaboració artesanal, la mateixa recepta de sempre, productes naturals al 100%, sense cap mena d’afegits. I provar co-

UEA Magazine Conèixer l’empresa

Tant ha sigut el seu èxit i acollida internacional que Aperitius Catalans ha rebut dues medalles d’or del Regne Unit com a reconeixement de la seva qualitat: l’ametlla marcona salada ha estat guardonada amb els London Taste Awards, un dels seus productes estrella i internacionalment més pre-

uats. Tot i això, el fet d’exportar també li ha fet crear més referències: “amb un negoci mai pots dir que ja ho tens tot perquè sempre t’has de reinventar, provar coses noves. Mai has de dir no al client”, raona, i també afirma que cada país també té els seus gustos: “Des de fa anys que vam elaborar ametlla fumada per als anglesos i la continuem venent avui dia i, a Xile, que volen que fem fruits secs que piquin”, explica.

26

27


L’ECONOMIA CIRCULAR

La UEA organitza un esmorzar amb Francesc Gambús, eurodiputat al Parlament Europeu

“L’economia circular és una prioritat de la UE pels propers anys, hi dedica recursos econòmics i s’emetran normes de compliment obligatori.“

Josep Castelltort Panadés Biòleg especialista en Ecological Engineering. Empresari

4. Avaluar correctament la viabilitat econòmica i ambiental del tractament nou projectat.

3.

UEA Magazine Opinió

Projectar experiències pilot d’aprofitament total o parcial

28

hi abocadors. Però, a més, ja fa molts anys que se sap que al planeta, o ens hi adaptem o desapareixem, nosaltres, no el planeta.

El pensament immediat d’una indústria és: “jo faig tantes tones d’aquests residus, a veure si hi haurà algú que vulgui aprofitar aquests materials”. Com que la gestió dels residus és costosa, tota indústria amb una certa capacitat operativa, ha buscat la sortida dels seus residus. Aquest és el punt de partida. Difícilment Fer uns treballs descobrirem ara d’avaluació global de que el nostre veí quantitats generades, es quedaria els segurament no només nostres residus. en una indústria, sinó en el sector dintre d’un àmbit territorial

1.

2. Fer un treball de recerca d’alternatives, ampliant el que el sector ja coneix

Al nostre entendre, per tirar endavant un projecte d’Economia Circular, cal un treball que s’allargarà entre 1 i 3 anys, que ha d’implicar els actors socials següents: La indústria: aportarà els materials, els coneixement dels processos de producció, les característiques dels residus - matèries primeres generats i, eventualment, la possibilitat de modificar el procés per obtenir un residu parcialment diferent, que faciliti el seu reaprofitament.

Catalunya i Europa, així com els reptes que tenim com a societat enfront una economia cada vegada més circular i una legislació que es transforma. Aquesta sessió forma part dels Esmorzars Circulars en el marc del projecte Anoia Circular, un programa impulsat per la patronal anoienca per ajudar a les empreses que estan treballant en aquesta línia de model econòmic i també per informar a aquelles que tot just comencen a plantejar-se la qüestió de la circularitat a nivell industrial o empresarial. Dins l’Anoia Circular es realitzen diverses iniciatives com esmorzars i jornades per tal de treballar conjuntament per l’economia circular.

Les associacions industrials: tant dels generadors de residus com dels eventuals interessats en l’aprofitament. Les Universitats i centres de recerca per fer els assajos, anàlisis i avaluacions necessaris. L’Administració: aportarà els recursos, vetllarà pel seu correcte aprofitament i controlarà que s’ajustin a les directrius dels programes de suport. Les empreses de serveis: riques en coneixements del món dels residus, interessades en aquests processos, actuaran per pròpia iniciativa o en suport d’una indústria o d’un sector.

És una mica complicat oi? L’economia actual ja no és individualisme, és col·laboració. Cal acords i que cada una de les parts hi aporti el que estigui al seu abast. Com sempre, qui ho sàpiga fer primer, guanya.

UEA Magazine Zoom

Es diu circular perquè es tracta que els materials, un cop esgotada la vida útil del producte, aparell o estri que es tracti, tornin a entrar al cicle econòmic com a matèria primera. La gestió en cicles dels materials és una exigència del planeta. Europa té escassetat de matèries primeres, les ha d’importar, i també disposa de poc espai per fer-

El passat divendres 28 de setembre, la Unió Empresarial de l’Anoia va organitzar un esmorzar circular amb Francesc Gambús, , eurodiputat al Parlament Europeu. L’economia circular és un canvi essencial de model econòmic que afecta transversalment tots els sectors. Aquesta jornada va permetre conèixer la tasca del grup majoritari de l’Eurocambra -l’EPP-PPE-, atès que l’equip de Gambús ha treballat el paquet legislatiu que afecta els residus, els abocadors, els envasos, l’ecodisseny dels productes, com també l’aposta per la indústria i la consecució dels objectius mediambientals. En aquest sentit, es va poder aprofundir quin és l’estat de l’economia circular a

29


Opinió Manuel Sánchez - Mansa Assessors

El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD)

Quines novetats introdueix el RGPD?

El passat 25 de maig va entrar en vigor el nou Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), una normativa europea que substitueix l’antiga LOPD i que afecta tots aquells autònoms o empreses que recopilin o utilitzen qualsevol tipus de dades personals de tercers de qualsevol punt de la Unió Europea. La gran majoria de pimes i treballadors per compte propi haurien adaptar-se o estar adaptats ja a aquesta nova normativa: l’incompliment comportarà sancions molt més voluminoses que fins al moment.

Responsabilitat proactiva:

Com a exemples de mesures en què es materialitza aquest principi de responsabilitat proactiva en el RGPD s’assenyalen les següents: Delegat de protecció de dades Registre d’activitats de tractament Mesures de protecció de dades des del disseny i per defecte Anàlisi de riscos i adopció de mesures de seguretat Notificació de fallides de seguretat Avaluacions d’ impacte sobre la protecció de dades L’ adhesió per part de responsables i encarregats de tractament a codis de conducta, mecanismes de certificació, segells i marques de protecció de dades

UEA Magazine Opinió

Aquestes mesures es completen amb els drets dels afectats pel que fa al tractament de les seves dades personals, la relació entre el responsable i l’ encarregat de tractament, així com la legitimació per al tractament de les dades personals.

UEA Magazine El reportatge

Aquest principi exigeix una actitud conscient, diligent i proactiva per part de les organitzacions davant de tots els tractaments de dades personals que duguin a terme. El RGPD descriu aquest principi com la necessitat que el responsable del tractament apliqui mesures tècniques i organitzatives apropiades per tal de garantir i poder demostrar que el tractament és conforme amb la norma. En termes pràctics, aquest principi requereix que les organitzacions analitzin quines

dades tracten, amb quines finalitats ho fan i quin tipus d’operacions de tractament duen a terme. A partir d’aquest coneixement, han de determinar de manera explícita la forma en què s’aplicaran les mesures que el RGPD preveu, assegurant-se que aquestes són les adequades per complir amb el mateix i que poden demostrar davant els interessats i davant les autoritats de supervisió. En síntesi, aquest principi exigeix una actitud conscient, diligent i proactiva per part de les organitzacions davant de tots els tractaments de dades personals que duguin a terme. A més, el RGPD adopta un enfocament proactiu, exigint que el responsable adopti mesures preventives dirigides a reduir els riscos d’ incompliment i, a més, que estigui en condicions de demostrar que ha implantat aquestes mesures i que les mateixes són les adequades per a assolir la finalitat perseguida .

30

31


CAN FEIXES

Una joia vitivinícola i ecològica en un paisatge respectat durant cinc segles d’història

32

L’empremta de la història

Esperit ecològic

Can Feixes té una empremta inesborrable de la història, quan al segle XV, el baró del Castell de Cabrera va donar a la família Feixes 300 hectàrees al voltant d’aquesta hisenda. L’herència de l’antiga finca però era gravada i la família Feixes obtenia la propietat amb la condició que es passés de pares a fills i no es vengués a tercers. I així va ser durant cinc segles fins que a principis del segle XX, el darrer Feixes va morir sense descendència, la seva vídua va vendre la propietat a la família Huguet, i avui dia, a Can Feixes hi ha la tercera generació d’aquest llinatge. Però no són les úniques petjades de la història: per una banda, la masia, inclosa a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, una masia que mira a Montserrat per raons cristianes. Al seu costat, la capella de Santa Eulàlia, fins que al 1875, Benet Feixes va fer construir la casa pairal, connectant així la masia amb la capella, on encara s’hi realitzen algunes cerimònies. I per altra banda, encara hi ha els vestigis intactes de l’antic celler, tal i com ho tenia l’avi Huguet, l’any 1945. No hi treballen, només el conserven per les visites guiades.

Actualment, a Can Feixes, en són propietaris els sis germans Huguet i qui està a la finca són: en Josep Maria, el germà gran -l’enòleg-, en Joan, el germà segon -responsable de les vinyes i dels temes comercials- i en Xavier, el germà petit, responsable de l’administració. El vi és un eslavó que ens connecta amb el món clàssic: ens uneix amb els grecs i els romans, una reminiscència que perdura al nostre temps i que traspassa fronteres i banderes. En l’actualitat, Can Feixes produeix 200.000 ampolles i recull 400.000 quilos de raïm l’any. Tot el procés del vi es realitza de forma manual, des de la collita fins al gir de les ampolles de cava; això sí, la raó de ser de Can Feixes és el seu esperit ecològic. De les 300 hectàrees de terreny, 80 es dediquen al cultiu de vinya, 10 al cultiu d’oliveres i 40 al cultiu de trepadella per al ramat de bens que ajuden a adobar de forma ecològica i natural les vinyes. Les varietats blanques són les següents: parellada, macabeu, xarel·lo, chardonnay i malvasia de Sitges. Les negres: merlot, ull de llebre, cabernet, sauvignon, pinot noir i petit verdot. Però no tot és arrelament històric. A Can Feixes també s’hi respira la innovació: és el cas de l’espectacular túnel de criança, una moderníssima obra subterrània que alberga les ampolles de cava de bombolla petillant, suau i elegant per al paladar. De varietat de cava n’hi ha dues: brut i brut nature i està guardat zelosament dins les entranyes d’aquesta cava subterrània durant sis anys.

De Can Feixes al Japó (i altres punts del món) Els vins i caves formen part de la DO Penedès, i es comercialitzen majoritàriament a Catalunya i a les Illes; tot i que també exporten un 35% de la producció a l’estranger, com als Estats Units d’Amèrica, Canadà, Japó, Suïssa, Holanda, entre altres països. A Can Feixes també s’hi realitzen visites privades per a grups de persones o empreses que vulguin conèixer les reminiscències del seu passat i l’elaboració dels seus vins i caves, així com la disposició d’una botiga que exposa aquestes joies vitivinícoles que neixen d’un paisatge respectat perquè de Terra, només n’hi ha una.

UEA Magazine Destacat

UEA Magazine Destacat

Can Feixes és la connexió -entre vinyes- de la història, la natura i el vi. Ubicada en un entorn incomparable i en una orografia especial, la finca es troba situada en la part septentrional del Penedès, en terres altes de Cabrera i Mediona. Està assentada a 400 metres d’altitud, en els costers de les muntanyes interiors que limiten geogràficament les comarques del Penedès i l’Anoia. Una situació clau i estratègica que permet elaborar els vins Can Feixes i els caves Huguet, reconeguts a la nostra comarca, però també, al món. La finca està situada al prelitoral, a la solana, mirant a mar, sense boira perquè la humitat és clau per a la proliferació de fongs que puguin arribar a podrir la vinya. El secret només el coneixen els ceps i les vinyes de Can Feixes, que saben de sobres, que el millor vi el fa el millor raïm.

33


#agenda

Espai empresa a Ràdio Igualada

Formació Esmorzars UEA – Píndoles d’Estratègia Empresarial La gestió de les operacions productes i el seu impacte en la rendibilitat empresarial Data: 05/10 Horari: De 9h a 11h Lloc: seu de la UEA

Taller: Lideratge conscient Data: 09/10 Horari: De 9h a 13h Lloc: seu de la UEA

Trobada d’empreses del Sector Metall Data: 10/10 Horari: 08:30h Lloc: seu de la UEA

34

Programa d’Operacions en Entorns de Producció Data: Del 19/10 al 31/05 Horari: Divendres de 16h a 20h Lloc: Campus Universitari d’Igualada

1a edició “Connexions d’Economia Circular: gestors de residus”

Programa de Venda Consultiva Data: 12, 19 i 26/11 i 3/12 Horari: Dilluns de 16h a 20h Lloc: seu de la UEA

Prepara’t Jove Data: 28/11 i 29/11 Horari: A concretar Lloc: Teatre de l’Ateneu

Data: 24/10 Horari: 9:30h Lloc: seu de la UEA

Management Development Programme (4a edició)

Sessió informativa: Línies de finançament per a empreses ICF

Data: Del 25/01 al 07/06 Horari: Divendres de 16h a 20h Lloc: Campus Universitari d’Igualada

Data: 24/10 Horari: De 10h a 12h Lloc: CTC Masquefa – Av. Catalunya 60-62 (Masquefa)

Espai Empresa és el programa de la UEA a Ràdio Igualada. Cada dimarts al matí, a partir de les 8.45h, el periodista Jordi Quintana es fa ressò de l’actualitat de les empreses i de tots aquells temes que giren al voltant del món econòmic i empresarial.

08/05/2018

Grup Carles Joan San José, responsable de Sistemes d’Informació de Grup Carles i expert en Protecció de Dades

15/05/2018

Programa TICCámaras Ricard Vallespí, responsable de projectes TIC a la Cambra de Barcelona

22/05/2018

Alancar Express Víctor Herrero, director comercial a Alancar Express

29/05/2018

AMTU Joan Prats, director general d’AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà)

05/06/2018

Institut Català de Finances Mercè Finestres, delegada comercial de l’ICF (Institut Català de Finances)

12/06/2018

MACASA-LABIN Joan Mateu, CEO de Productos Agrícolas MACASA-LABIN

19/06/2018

18è SOPAR EMPRESARIAL UEA Blai Paco, president de la UEA

18/09/2018

La importància del Packaging a l’Anoia Enric Sánchez Urdangarin, expert en packaging

25/09/2018

L’aposta europea per una economia sostenible Oriol Lázaro, cap de l’Oficina Parlamentària de Francesc Gambús

35


Notes de premsa d’empreses NEW YORK INSTITUTE COMPLEIX 11 ANYS D’EXPERIÈNCIA EN L’APRENENTATGE, LA FORMACIÓ I L’ENSENYANÇA D’ANGLÈS

TAXIS IGUALADA: SERVEIS PERSONALITZATS VTC

LEANCAT T’OFEREIX LA POSSIBILITAT DE CONVERTIR LA TEVA EMPRESA EN UN ENGRANATGE PERFECTE

BOXCOM REALITZA A CUBA LA PRESENTACIÓ DEL RESORT MÉS GRAN DEL MÓN

LA VEU DE L’ANOIA, GUARDONADA EN L’11ª CONVENCIÓ DE LA PREMSA COMARCAL PEL SEU 35È ANIVERSARI

L’OBRA SOCIAL “LA CAIXA” APORTA 36.000€ PER UN NOU VEHICLE DE TRANSPORT ADAPTAT DESTINAT AL CENTRE DE DIA MONTSERRAT

B-GRUP, 50 ANYS AL SERVEI DE L’HOSTALERIA. UNA HISTÒRIA FETA DE PERSONES

STIKETS INCORPORA A LES XAPES IDENTIFICATIVES UN SERVEI PER A LOCALITZAR LES MALETES PERDUDES

New York Institute va néixer a l’any 2007 de la mà de la seva directora, l’Elisabet Seuba, una emprenedora qui la seva passió per la llengua anglesa i les ganes d’ensenyar l’idioma, la va dur a iniciar el seu projecte, una acadèmia d’anglès adaptada a les necessitats i les inquietuds dels seus alumnes. Tot i que hagin passat onze anys de la seva fundació, continua sent fidel als seus orígens i mantenint la seva essència: una acadèmia familiar, amb grups reduïts i que ensenya l’anglès -una llengua tan imprescindible a nivell laboral, professional i acadèmic- a mida per a infants, adults i empreses, a través de totes les vessants de la llengua: la part de la lectura -reading-, d’escriptura -writing- i la part oral -listening/speaking. A través d’una metodologia pràctica i dinàmica a les seves classes, una altra de les seves claus d’èxit és la impartició de classes dirigides a grups reduïts, convertint-se en classes personalitzades, millorant així, l’atenció i l’educació als alumnes, com també impulsant la comunicació i la participació dels alumnes durant les classes. New York Institute compta amb professores natives, especialitzades en la preparació per a exàmens oficials (PET / KET / FC / CAE / Proficiency). A més, també ofereixen cursos a l’estranger i serveis d’intèrpret i traducció, dels quals, en són especialistes.

Al volant de Taxis Igualada hi ha en Ricard Tomàs, qui té clar el seu objectiu: convertir trajectes en experiències. Tomàs és conegut com el primer taxista 2.0., ja que va ser pioner en la implantació de les noves tecnologies al taxi amb un sistema de connexió Wi-Fi a l’automòbil, un ordinador portàtil, una petita impressora i una tauleta, i és més, convertint-se en el primer taxi cardioprotegits de l’Estat espanyol. Però també ha afegit altres valors al transport de viatgers i a la professió. Per a ell, ser taxista no és merament una funció, sinó que incorpora tota una missió al servei de la societat, i uns clars compromisos amb el territori, el sector i el medi ambient. Els seus serveis són diversos: desplaçaments als aeroports de Catalunya (servei personalitzat de trasllat a totes les terminals), trajectes personalitzats Igualada -Barcelona, trajectes a les estacions de RENFE, AVE, AVE París, transfers de creuers al Port de Barcelona, servei de transport normal i o urgent de missatgeria i/o paqueteria a qualsevol dia. Les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Taxis Igualada segueix reinventant-se per millorar l’atenció als seus clients. Ara, recentment, ha adquirit una altra llicència, concretament la VTC que li permet una millor personalització i exclusivitat amb el client.

T’imagines produir cada cop amb menys recursos? T’imagines la teva empresa com un engranatge perfecte? O una cinta transportadora sense parades, amb un flux constant, qualitat perfecte i quantitat exacta? Lean és una filosofia de treball la qual tot gira al voltant del client, és a dir, es basa en l’eliminació constant dels malbarataments amb l’objectiu d’entregar el màxim valor pel client: generar més valor contínuament amb el mínim de recursos. El seu objectiu és “produir sempre més, amb cada vegada menys”: optimitzar els recursos i així estalviar costos. Avui dia, aquesta metodologia s’aplica més enllà de la producció, en activitats i organitzacions diverses com la logística, el sector farmacèutic, hospitalari, serveis, construcció, entre altres. Per aquest motiu, LeanCat creu en aquesta filosofia i en la seva implantació, i en aquest sentit, ajuda a les empreses a implantar aquest sistema de gestió eficaç i eficient, on tothom hi forma part. Buscant la qualitat a la primera, el màxim flux i el valor pel teu client. LeanCat compta amb un equip format i capaç, i amb experiència contrastada per convertir la Catalunya central, empresa per empresa, indiferentment del sector en un territori Lean, on totes les empreses treballin amb el màxim valor possible i creïn entre elles uns sinergies beneficioses per a tothom: www.leancat.cat

El passat dimecres 18 de juliol, Boxcom, conjuntament amb Domo Management, va realitzar a La Havana (Cuba) la presentació oficial del projecte Punta Colorada Golf & Marina Cuba, l’actuació immobiliària, hotelera, de golf i marines, més gran del món en aquest moment. Boxcom va realitzar els vídeos, la imatge gràfica, la web i va codirigir la realització en directe al “Club 1830”. Altres empreses igualadines, partners de Boxcom, van ser les encarregades de realitzar tots els elements gràfics d’impressió. Des dels inicis del projecte, han apostat per l’agència Boxcom i ambdues firmes han estat treballant conjuntament en les diferents etapes del projecte fins arribar, a dia d’avui, a la presentació oficial. El treball conjunt de les empreses, la confiança del Gorec Corp i la creativitat i treball de Boxcom van contribuir a l’èxit de l’esdeveniment, on hi assistiren les personalitats més representatives de l’illa de Cuba, així com una nombrosa representació del cos diplomàtic acreditat a l’illa caribenya, de diferents països. Ara, el full de ruta dels propers esdeveniments mediàtics de ben segur comptarà amb la presència de Boxcom, com a proveïdor de serveis audiovisuals i de solucions gràfiques i de disseny.

Un total de 150 professionals de la comunicació es reuniren al Casal Riudomenc de Riudoms per assistir a la 11a Convenció de la Premsa Comarcal i Local i la 36a Assemblea Ordinària de l’ACPC. Aquesta és una de les trobades sectorials més importants de l’any i durant tot un dia es van celebrar ponències per debatre els reptes de la professió, es va presentar un extens i detallat estudi universitari que analitza l’impacte a les xarxes socials als mitjans comarcals, i es va fer el lliurament de diversos premis a les publicacions i personalitats més destacades del darrer any, entre elles, La Veu de l’Anoia, que va rebre un guardó en ocasió del seu 35è aniversari. Va recollir el premi la directora general, Pia Prat. També es va fer el lliurament de la 7a edició dels Premis Premsa Comarcal, que patrocinats per Endesa, que guardonen les millors portades de l’any. En la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris, el primer premi va ser per Hora Nova (Figueres). La Veu de l’Anoia va ser finalista amb la portada en ocasió del referèndum de l’1 d’octubre.

El Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ha presentat un nou vehicle de transport adaptat que ha estat adquirit gràcies a una aportació de 36,236€ de l’Obra Social “la Caixa”. El nou vehicle està destinat al transport de les persones grans que utilitzen el centre de dia Montserrat. És una furgoneta Renault Master Combi 6 L2 H2 3500 adaptada per l’empresa Bergadana i que disposa de 9 places comptant el conductor, o bé 8 places més 1 cadira de rodes, o bé 6 places més 2 cadires de rodes. És un model quasi idèntic al que es va adquirir l’any 2014 gràcies també a una aportació de “la Caixa” i que des de llavors presta servei al Centre de Dia Pare Vilaseca. A la presentació hi van assistir Marc Castells, President del CSSI i Alcalde d’Igualada, Jaume Palací, Director de l’Oficina 0001 de CaixaBank, Maria Faus, Directora de Banca d’Institucions de CaixaBank i Jordi Ferrer, Gerent del CSSI.

B-Grup és una empresa d’àmbit nacional que té els seus inicis l’any 1968. Des de la distribució i comercialització de begudes ha anat ampliant la seva gama de productes amb un pes quasi tan important de FOOD per a l’hostaleria i l’alimentació a gran part del territori estatal. Així doncs, enguany compleix 50 anys al servei de l’hostaleria, i per aquest motiu han celebrat diversos esdeveniments a les seves instal·lacions ubicades a Sevilla, Cartagena i Vilanova del Camí, amb una assistència de més de 700 persones.50 anys treballant per al sector HORECA han fet que B-Grup avui dia gaudeixi d’un privilegiat posicionament com a empresa emprenedora, jove i humana perquè valora les persones i el seu actor principal, l’equip humà que forma part de B-Grup. A més, de tenir interioritzada una clara orientació al client implantant projectes disruptius, recolzant-se amb eines d’intel·ligència artificial, i també amb eines més comunes com la botiga online, RRSS i una nova aplicació que publicaran en breu per tal de donar proximitat al client 365 dies l’any. Des de B-Grup entén la innovació com a mètode de supervivència i en aquest sentit, és un dels pilars en els quals, des de la companyia hi seguiran invertint, ja que la tecnologia és una facilitadora del canvi que els hi permet optimitzar processos tant a nivell logístic com comercial, i també, d’administració. Davant el futur prometedor que tenen per davant, a B-Grup reiteren que volen continuar seguint al costat dels seus clients.

A l’estiu, amb els viatges i desplaçaments, és quan més objectes de perden. Part d’aquests articles acaben en oficines d’objectes perduts. Només un 20% es retornen als seus propietaris, bàsicament els que porten dades de contacte. Per facilitar la recuperació d’objectes perduts, la marca d’etiquetes personalitzades Stikets ha incorporat a les seves xapes identificatives per a maletes, bosses o clauers el nou servei SOS Stikets. D’aquesta manera, la botiga online amplia la seva oferta de solucions perquè res es perdi i que tot torni a casa. SOS Stikets es gratuït i es basa en un codi QR imprès en el revers de les xapes. D’aquesta manera, la persona que troba l’objecte amb la xapa pot llegir el codi QR amb el mòbil i contactar amb Stikets per comunicar que l’ha trobat. Stikets actua com a intermediari: avisa al client i s’ocupa d’enviar un transportista a recollir l’article perdut i lliurar-lo al propietari sense cap cost per a aquest. Amb el servei SOS Stikets incorporat a les xapes identificatives, els usuaris poden recuperar més fàcilment els seus objectes perduts, fins i tot si no han indicat un telèfon de contacte. Així, Stikets segueix avançant en el seu compromís de fer més fàcil el dia a dia de les famílies.

37


Notes de premsa d’empreses La fira tèxtil BSTIM ja ha obert les inscripcions per a expositors

Formació oficial en pilotatge de drons, una inversió amb noves perspectives laborals i empresarials

Ecopime Projects: el teu arquitecte de capçalera

L’organització de la fira BSTIM ja està rebent sol·licituds d’empreses tèxtils per exposar a la propera edició que se celebrarà a Igualada el mes de març de 2019. El període d’inscripcions va començar el mes de juny i s’allargarà durant uns mesos fins a cobrir la totalitat de les places disponibles per a expositors, que en la propera edició seran més de seixanta gràcies a l’ampliació de l’espai del recinte de l’Escorxador destinat a exposició.

CEINA, conjuntament amb Chistau Adventours Escola de Vol, presenten el Curs Oficial de Pilotatge de Drons (RPAS) a la comarca de l’Anoia. Precisament perquè és una oportunitat d’aplicació en àmbits professionals transversals com l’agricultura, la fotografia, la seguretat, el sector militar, la mecànica o la geolocalització. Aquest és l’objectiu d’aquesta proposta, que a més posarà èmfasi en la pràctica i la cobertura legal d’aquest tipus d’aparells de vol a tot el Estat. Igualada, per la seva accessibilitat i condicions adequades, és un entorn òptim per aquesta oferta formativa. A la comarca hi tenim, en definitiva, diversos espais idonis per la realització d’aquestes pràctiques. Es tracta d’una formació conduent al certificat oficial AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) que permet operar com a pilot remot de RPAS de fins a 5 kg de pes en vols comercials, professionals, d’oci o esportius dins el territori espanyol o de la Unió Europea i que constitueix una molt bona inversió de futur professional. La comarca reuneix ara mateix, tots els ingredients per convertir-se en un punt de generació de talent en àrees vinculades a la tecnologia, l’electrònica i la millora d’habilitats en nous camps professionals emergents. Més informació a Ceina (938050094 o a general@ceina. com)

Ecopime Projects és una empresa que ofereix serveis d’assessoria, enginyeria i arquitectura. Un equip professional especialitzat en certificació energètica d’edificis i locals, legalitzacions d’instal·lacions, consultoria d’eficiència i llicències d’activitat. Un dels serveis d’arquitectura que destaquen a Ecopime són els destinats a habitatges, concretament, l’elaboració d’Inspeccions Tècniques en Edificis (ITE). La ITE recull la documentació edificadora i l’historial de reparacions i manteniments de l’edifici en mans d’una mateixa persona -o d’un mateix equip-, evitant trucar al lampista o al paleta de manera independent, quedant així la distribució d’interiors i instal·lacions dels pisos de manera desconeguda per als seus veïns, ja que d’aquesta manera es complica la cerca del focus de la deficiència. En aquest sentit, amb la figura de l’arquitecte de capçalera es preveuen mals futurs, ja que s’estudien els punts més febles de l’edificació i/o partides a realitzar. D’aquesta manera, s’analitzen els diners que es poden invertir anualment i es produeix un estudi a llarg termini de rehabilitació i manteniment per fases, ja que al fer l’estudi de forma global, s’optimitzen diversos punts. Ecopime Projects té seu central a Igualada, al C/Òdena, número 56. Per a més informació, www. ecopimeprojects.com o bé truca al 931737013.

Els organitzadors de la fira tèxtil BSTIM -Fira d’Igualada i l’agrupació tèxtil FAGEPI amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada- volen obrir la fira no només al fabricant de gènere de punt sinó a totes aquelles empreses que ofereixen solucions per a la producció tèxtil arreu de l’Estat. Amb l’objectiu d’aconseguir reunir més expositors i visitants que mai, la fira va arrencar una campanya promocional amb presència a la passarel·la 080 Barcelona Fashion que es va celebrar a finals de juny al recinte modernista Sant Pau de Barcelona.

Més de 170 persones, empreses i entitats faran possible la Programació Octubre/Desembre 2018 del Teatre de l’Aurora

La Programació Setembre/ Desembre 2018 del Teatre de l’Aurora comptarà amb una dotzena d’espectacles de primer nivell a més de quatre concerts emmarcats dins del cicle Música de Primera Fila. La temporada també inclourà dos espectacles del Festival El Més Petit de Tots dedicat als infants de 0 a 5 anys i el Cicle Km.0 d’espectacles familiars fets a l’Anoia que clourà la programació durant les festes nadalenques. Aquesta programació professional i de qualitat que presenta la sala independent d’Igualada, gestionada per la cooperativa Unicoop Cultural, es possible, una vegada més, gràcies a la col·laboració de múltiples persones, empreses i entitats que fan realitat aquest projecte col·lectiu. Són 114 Amics del Teatre de l’Aurora -persones que a títol individual col·laboren amb el seu temps i una petita aportació econòmica anual-, 25 establiments Amics, 15 entitats i empreses col·laboradores, dues administracions públiques, cinc mitjans de comunicació locals, quatre empreses mecenes i dos patrocinadors principals: Grup Carles i Ultramàgic.

IGUANA I I2CAT OBREN VIES DE COL·LABORACIÓ PER A LA RECERCA I DESENVOLUPAMENT

L’EXPOSICIÓ “PACKAGING MADE IN ANOIA” DE L’EMPREMTA JA TÉ DATES

YOCALO PRESENTA LES SEVES NOVES INSTAL·LACIONS SITUADES A “LA PEDROSA”

SIMULACRE A L’EDIFICI CAP NORD

Representants de la Fundació i2CAT es van reunir amb membres d’Iguana, l’operador de telecomunicacions de l’Anoia, per tal d’estudiar la possibilitat d’utilitzar la infraestructura que Iguana té desplegada a la comarca per a la recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) que duu a terme i2CAT, i d’explorar possibles línies de treball conjuntes. La Fundació i2CAT és un centre de recerca i tecnològic sense ànim de lucre que impulsa activitats d’R+D+i en els àmbits d’Internet i les tecnologies digitals avançades. Un dels primers reptes que es podrien plantejar és l’ús experimental de tecnologies 5G, la cinquena generació de tecnologies de telefonia mòbil que ha de permetre grans amples de banda. La trobada entre Iguana i i2CAT neix com a conseqüència de la reunió convocada per TIC Anoia amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona perquè Igualada pugui ser seu de proves pilot 5G. Iguana és l’operador de telecomunicacions de l’Anoia que desplega la seva pròpia xarxa de fibra òptica i de radioenllaç i que ofereix serveis d’Internet, telefonia mòbil i telefonia fixa.

Del 12 de setembre a l’11 d’octubre la sala l’Empremta de Gràfiques Vilanova acollirà “Packaging made in Anoia”, una exposició que vol reivindicar la importància que el sector del packaging té a la comarca, amb centenars de treballadors i una facturació de molts milions d’euros cada any. A l’Anoia es fabriquen fundes, estoigs i embolcalls de paper i cartró per a tot tipus de productes, embalatges que tenen patents i es venen arreu del món. A l’exposició de l’Empremta, coordinada per l’expert anoienc en packaging Enric Sánchez Urdangarin, se’n podrà veure una mostra. També es duran a terme un seguit d’accions i xerrades per dinamitzar i donar visibilitat al sector. La sala l’Empremta pertany a l’empresa Gràfiques Vilanova encapçalada per Àngel Acevedo, qui cedeix desinteressadament l’espai a la ciutat perquè s’hi puguin realitzar activitats i exposicions relacionades amb el món de les arts gràfiques i vinculades a la vida cultural de la ciutat.

YOCALO S.L. és una empresa familiar amb més de 15 anys d’experiència en el sector de la logística. Inicia la seva marxa dins del sector logístic amb la idea d’oferir una àmplia gamma de serveis capaç d’aportar valor afegit a la cadena de subministrament. L’objectiu de l’empresa és proporcionar un servei competitiu dins de l’àmbit de la distribució i la gestió logística. Per això, compta amb professionals àmpliament qualificats i especialitzats. YOCALO S.L. presenta les seves noves instal·lacions situades al polígon industrial “La Pedrosa” a Masquefa, on realitzarà tot el tractament a nivell logístic, és a dir, des de la seva recepció, descàrrega i posterior embalatge, així com la comprovació d’estocs, la qual cosa permet controlar en tot moment la situació real dels productes. Amb aquestes noves instal·lacions cerca ser una de les empreses amb més trajectòria i millor servei, ja que aquesta és la seva prioritat per aconseguir que els seus clients confiïn en YOCALO S.L. tots els productes perquè disposen de la tranquil·litat d’un servei individualitzat i adaptat a les seves necessitats.

El divendres 13 de juliol es va realitzar un simulacre d’incendi a l’edifici CAP Nord, situat al carrer Bèlgica d’Igualada i que afectava els 2 centres de treball (Primària i Salut Mental). El focus de foc es va situar al punt de control administratiu de la segona planta de l’Àrea de Salut Mental. A l’iniciar-se el fum, van saltar les alarmes, tant de la banda de Salut Mental com de Primària i ambdues parts van ser evacuades en la seva totalitat cap al punt de reunió en menys d’un minut i trenta segons, sense cap incidència. Tant el personal com els usuaris del centre van seguir, en tot moment, les indicacions pautades. El resultat, valorat pels tècnics, ha estat molt satisfactori. Aquest simulacre ha estat realitzat per l’Àrea de Prevenció de Salut Laboral del CSA amb la col·laboració tècnica de la Mancomunitat Sanitària de Prevenció i dels tècnics de l’empresa Emerfoc.

39


Notes de premsa d’empreses Renovar-se o morir

Els productes POOLBIKING homologats pel govern dels EUA

Pefrac Recicla: recollida i gestió de residus tòners i tintes

BonÀrea (Pol. Les Gavarreres, Òdena): la teva benzinera d’autoservei a preus molt competitius

BOHIGAS OBTÉ DUES MEDALLES DE PLATA AL INTERNATIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION

CAMINS GRUP I MUSSAP CELEBREN, VOLANT, LA SEVA CONVENCIÓ ANUAL DE MEDIADORS

ECOWOOD: FINESTRES DE FUSTA AMB “ZERO MANTENIMENT”

ÒDENA VILLAGE PROPOSA EL I RAID D’ORIENTACIÓ AMB OBSTACLES PER A TOTA LA FAMÍLIA

Les benzineres bonÀrea se situen entre les més econòmiques. Els reduïts marges que s’apliquen, el gran volum de carburants venut, juntament amb els costos ajustats que tenen les benzineres d’autoservei, permeten oferir uns preus molt competitius. En l’actualitat, la xarxa de benzineres “bonÀrea” compta amb 55 benzineres, distribuïdes a Catalunya i a l’Aragó. Una de les benzineres situades a la nostra comarca és la benzinera situada al polígon Les Gavarreres (Òdena), concretament a l’Avinguda Madrid 38-44. Oberta els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. A més, ofereix serveis de bar, botiga, canvi, lavabo, pàrquing, rentador i box. Aquest últim, és un servei que et permet fer la compra online i d’aquesta manera, te la deixen al BOX perquè la puguis recollir directament amb el teu vehicle. Fàcil, ràpid, còmode i gratuït. A més, ja està disponible l’aplicació bonÀrea CarPay perquè pugueu pagar la benzina directament des del mòbil sense la necessitat de sortir del vehicle ni d’anar al caixer. Teniu disponible l’aplicació amb telèfons Android (versions 2.3 i superiors) i telèfons iPhone (versió 8.0 i superiors).

Novament, arriben bones notícies pels productes de Caves Bohigas. El concurs International Wine & Spirit Competition (IWSC) 2018 ha reconegut amb dues medalles de plata el cava Bohigas Brut Reserva i el cava Bohigas Extra Brut Gran Reserva.

El passat 10 de juliol, Camins i Associats Corredoria d’Assegurances i la companyia Mussap d’Assegurances van celebrar a Igualada, la seva convenció anual de mediadors, una jornada que va comptar amb l’assistència de 25 corredors d’assegurances de tot l’estat i els directius de Mussap.

Igualada acollirà l’empresa anoienca ECOWOOD, que aposta per la finestra de fusta amb un sistema exclusiu i únic a Catalunya, sostenible i compromès amb el medi ambient. Aquest sistema és ideal per aquelles persones que creuen en la finestra de fusta, tant per la seva bellesa d’estètica inigualable, com per les seves excel·lents propietats com a aïllant tèrmic. Aquestes finestres són ideals tant per a espais urbans com rurals i s’instal·len de forma ràpida i precisa. Les finestres i tancaments ECOWOOD, asseguren un gran estalvi energètic (evitant pèrdues d’energia), oferint una gran lluminositat i sobretot un sistema de seguretat avançat. La fusta es un material orgànic, reciclable, sostenible i biodegradable, per tant la seva transformació requereix un baix consum energètic. Realitzant una gestió adequada, la matèria primera es inesgotable, cap sistema ofereix tants avantatges. Per a més informació, visualitza aquest vídeo: https://youtu.be/DEfW4JQafiw o visita el seu lloc web: www.ecowood.cat

Òdena Village organitza el I Raid d’orientació amb obstacles per a tota la família que tindrà lloc tots els dissabtes del mes d’octubre. L’activitat té una durada aproximada de 3 hores i els participants podran gaudir de més de 15 proves diferents, repartides per tot l’entorn natural d’Òdena Village. Abans de començar, es donarà a cada família una foto aèria de la finca amb unes referències, en què cada punt és una prova a realitzar. Els participants hauran de saber orientar-se amb la foto per tal de localitzar els punts i superar les diferents proves que es proposen utilitzant les seves habilitats i enginy. Després del raid i per recuperar forces, hi ha la opció de quedar-se a menjar una botifarra a la brasa elaborada amb productes de proximitat. Òdena Village posa a la vostra disposició tots aquells serveis que pugueu necessitar: des d’una zona de descans, servei de bar, servei de dutxes, fins a una zona de pícnic, entre altres. L’activitat té un preu de 15€/persona *(consulta els descomptes per a grups i membres de la UEA). Reserva ja la teva plaça al: 649 99 22 55 o a comercial@ odenavillage.com Us hi esperem a tots!

RECOLLIDA DE TÒNERS I TINTES

Portes cap a fora, tot sembla inalterable però a les entranyes de Dyneke quelcom es cou… A DYNEKE sempre estan en constant evolució i com no podria ser d’una altra forma, en aquests moments estan ampliant i renovant les seves oficines per saciar el seu afany de superació. Aquest mes de juliol han estat treballant entre el típic soroll i la pols característiques de qualsevol obra que pot tornar boig a qualsevol, però com té la seva recompensa, en breus mostraran com han quedat les seves noves oficines. Com ja sabeu, la investigació de noves tendències i teixits, el desenvolupament dels seus patrons i dissenys i la innovació en la seva màxima expressió estan al seu ADN de Dyneke i aquest canvi d’aires del seu espai de treball els hi donarà una injecció extra de força i creativitat per continuar donant solucions brillants a les necessitats dels seus distribuïdors i clients.

C. Dinamarca 1 Nau G Pol. Ind. Les Comes 08700 IGUALADA

L’aliança entre POOLBIKING BARCELONA i MCFALL Consulting ha donat els seus fruits amb l’homologació de la gama de productes POOLBIKING per als contractes GSA que permet a les “US Federal Goverment Agencies d’EUA” escollir-los per a les seves activitats aquàtiques. La relació entre POOLBIKING BARCELONA i l’americana MCFALL Consulting és un acord de futur, ja que ambdós comparteixen els valors de treball, compromís i empresa. L’empresa igualadina POOLBIKE SLU exporta més del 80% de la seva fabricació i comercialitza els seus productes sota la marca registrada POOLBIKING BARCELONA. La innovació, la qualitat i el compromís amb la salut són el seu motor. El resultat és la gama més completa de màquines per a l’exercici en el medi aquàtic, en hotels, centres de fitness i rehabilitació. POOLBIKING ha revolucionat l’Aquabike o Aquabiking, sent pioners en innovació i qualitat. El seu concepte de producte és un referent a seguir. La clau, dissenyar i fabricar els seus equips pensant en les persones.

Pefrac Recicla és una empresa situada al polígon industrial Les Comes d’Igualada, que es va crear al 2010 per dedicar-se a la recollida, destrucció i reciclatge de tòners i tintes d’impressió. A Pefrac Recicla són molt conscients amb el medi ambient i la importància del reciclatge, per aquest motiu i donat el seu compromís, disposen d’un equip de treballadors qualificats i formats amb una àmplia experiència en el reciclatge i la manipulació d’aquests residus. Recullen en totes les comarques de Catalunya i a tot tipus d’empreses, ja siguin per exemple, gestors de residus i que utilitzin i generin tòners i tintes. A les seves instal·lacions disposen de la maquinària necessària per a un perfecte tractament i gestió dels següents residus: residus de tòner d’impressió (LER 080318) i residus de tintes (LER 080313). A més, també lliuren contenidors per dipositar el material de forma gratuïta i també gestionen el servei de recollida i gestió del material informàtic en desús. Per a més informació: www. pefracrecicla.com o bé al 938048026.

El IWSC és un certamen anual de vins i espirituosos que se celebra des de l’any 1969 i en el qual participen cellers de més de 80 països d’arreu del món. Com en altres concursos de vins, el jurat realitza els tasts de productes a cegues. Aquesta és la primera vegada que Caves Bohigas participa al IWSC. Els resultats arriben pocs dies després que es coneguessin les -també bones- puntuacions de Caves Bohigas al International Wine Challange i al certamen Topwine d’enguany.

La trobada va estar organitzada per Let’s Flight, una empresa anoienca especialista en vols panoràmics, i va estar caracteritzada per ser una jornada lúdica dedicada al cel de la nostra comarca, l’Anoia, amb l’objectiu de fer gaudir als assistents d’una experiència memorable. Els participants en aquesta convenció van realitzar activitats tan diverses com: vols amb globus, vols amb avioneta, simulacions de vol, conferències als hangars de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, relacionades amb tècniques d’aeronàutica i sobre els conceptes bàsics d’aeronàutica i meteorologia, entre altres.

41


El valor associatiu

de la UEA Què aporta associar-se a la UEA? Diverses empreses de la comarca detallen els beneficis de formar part de l’entitat Romanyà Valls impremta d’arts gràfiques, especialitzada en serveis editorials, ubicada a la Torre de Claramuntsón socis de la UEA des del 2012. Destaquen que haver-se associat a l’entitat els ha permès “assistir a jornades formatives i adquirir coneixements en indústria 4.0 i exportació”. A més, també han pogut realitzar “networking amb empresaris del mateix sector” i que amb la UEA han pogut inserir un treballador i formar-lo dins la mateixa empresa a través del programa Fem Ocupació per a Joves del SOC.

Conecta2 empresa dedicada al disseny i a la fabricació de solucions a mida i a la realització de control de processos per augmentar la productivitat de la indústria, ubicada a la Pobla de Claramunt- són socis de la UEA des de 2017. De l’entitat agraeixen “l’oferta formativa, l’assessorament i el networking”.

Acompanyament i assessorament empresarial Formació a mida Contactes i networking

UEA Magazine Serveis

Formació de qualitat i de proximitat

UEA Magazine Fem comarca

La Veu de l’Anoia es dedica a la premsa escrita i digital, ubicada a Igualada i és sòcia de la UEA des dels seus inicis. De la UEA destaquen “els cursos de formació. Són molt interessants per tal d’estar al dia i tenir més seguretat i confiança amb les decisions i iniciatives que pren un en el seu dia a dia laboral, reciclar-se, i també aportar-ho al terreny personal”

Subvencions per a l’ocupació Competivitat empresarial Networking

42

43


BOXCOM 25 anys comunicant, des d’Igualada, al món Joan Domènech és un cinèfil des de ben petit i la pel·lícula de Starwars li va fer plantejar què volia ser de gran, per això, va estudiar cinema. Una altra de les pel·lícules que el van marcar de jove era Citizen Kane i, mentre realitzava projectes universitaris, sempre signava els treballs amb el pseudònim Rosebud, una paraula que persegueix la curiositat de l’espectador durant aquest film per esbrinar què vol dir, però que també va atrapar a en Joan, ja que fins i tot, va escollir-la per nomenar el seu projecte empresarial: el 1993 naixia la seva productora, Rosebud Multimèdia, per donar un servei audiovisual a diverses agències fins a fer un pas més i crear BoxCom per tal d’incorporar tota la producció de Rosebud en aquesta agència. “Normalment, les agències subcontracten serveis. L’agència és qui pensa la idea, la productora és qui ho executa perquè necessites donar serveis als teus

clients de fotografia, 3D, de vídeo... Nosaltres ja disposàvem d’això i el que vam voler fer va ser incorporar tot el que ens faltava per així tenir-ho tot: és una caixa on cap tot, una caixa de comunicació”, explica Domènech. Així doncs, BoxCom és una agència de comunicació global amb el 100% de producció pròpia gràcies al binomi amb Rosebud, la productora, una relació simbiòtica. Els serveis de l’agència de comunicació BoxCom són diversos: ofereixen serveis de disseny i creativitat, producció audiovisual -3D, edició i gravació de vídeos, spots de televisió, vídeos industrials, entre altres-, creació de pàgines web, xarxes socials, fotografia, part gràfica, entre altres. En un món tan hipercompetitiu, on moltes empreses tenen valors similars, la diferenciació juga un paper clau. Boxcom té clar quin és el seu tret més singular i característic: “tota la part de producció que hi ha al darrere d’una idea,

la fem nosaltres. Si vols parlar d’un tema de disseny, parles directament amb el dissenyador. Tots aquests factors comentats generen immediatesa”, conclou Domènech. I és que la imatge de totes les corporacions i organitzacions “és la teva web, les teves xarxes. Si això no està bé, estàs perdent punts davant la teva competència. Per això és tan important el que hi ha al darrere de l’empresa perquè el teu possible client mira per saber qui ets, tu no hi ets per defensar-ho. Quan vols comprar un producte determinat per Internet, no et farà decidir només el preu, sinó la web et dóna seguretat, ho compraràs abans”, explica Domènech. I és que sense dubte, una bona imatge i campanya de màrqueting acompanya a l’augment i a la millora de les ventes.

25 anys de rodatges i experiències privilegiades Domènech i el seu equip bufen les espelmes pel vint-icinquè aniversari de Boxcom. En l’actualitat, el motor humà de l’empresa consta de 9 treballadors i treballadores, professionals de la comunicació -periodistes, publicistes, community managers, fotògrafs, experts en vídeo...-que traslladen als seus clients a una experiència que va més enllà de la comunicació, ajudant a donar visibilitat, notorietat, fidelitat i credibilitat als seus públics objectius “l’equip humà és imprescindible per tirar els projectes endavant. Tinc la gran sort de comptar amb un equip impressionant, que té una gran implicació en l’empresa”. Disposen d’un local de més de 200m², que té un plató i l’equip necessari per ajudar en la comunicació, l’estratègia i

el posicionament de les empreses. Grans marques i reconegudes companyies, com BMW, Punto Blanco, Borges, L’Illa Diagonal, Munich, Seat, Buff, SPAR, Sanex, Ambipur, Sanitol, Durex, Lacer, entre altres, han confiat i confien en BoxCom al llarg de tots aquests anys d’experiència i professionalitat. Però no només empreses del territori, sinó que han realitzat projectes tant nacionals com internacionals. Una situació que els hi ha permès viure anècdotes i ser partícips de situacions d’allò més privilegiades i inusuals; i és que un dels últims projectes destacats de Boxcom seria el que han realitzat aquest estiu, conjuntament amb Domo Management a L’Havana (Cuba) la presentació del resort més gran del món: el Punta Colorada Golf & Marina Cuba. Però, com es produeix aquest salt internacional? “No el fas tu, el fan els nostres clients, ja que molts d’ells exporten. Sense adonar-te’n acabes treballant a Budapest, Algèria, Malàisia, EUA, Portugal, Itàlia, França... Ens hem mogut per tot arreu”, explica Domènech “privilegiats en poder anar a llocs on una persona de carrer no pot; per exemple: rodar en una torre de control de l’aeroport, gravar en edificis d’Argèlia acompanyats d’homes amb metralladores vigilant la zona, entrar en quiròfans... O fins i tot, conversar o dinar amb en Rafa Nadal, en Pau Gasol, Martina Klein... Perquè has compartit o dirigit rodatge amb ells. Això és el que més m’ha fet gaudir de la meva feina”, conclou Domènech. Nota d’aclariment: Aquest reportatge s’ha realitzat en data 24 de juliol de 2018, abans del coneixement de les parts implicades del canvi de presidència de la UEA

“BoxCom és una agència de comunicació global amb el 100% de producció pròpia”

UEA Magazine La trajectòria

UEA Magazine La trajectòria

Espot TV Popitas

44

Despatxos Boxcom

Fotografies colònia Marc Màrquez per a Puig

Espot TV oli Borges països nòrdics

45


SERVISIMÓ,

un motor implicat amb el territori

UEA Magazine El reportatge

El talent i les instal·lacions, els valors de Servisimó-Igualada

46

Els serveis que ofereixen a Servisimó són diversos: compra i venda d’automoció, reparació, servei de cortesia, assegurances, recanvis, entre altres relacionats amb el món de l’automoció. Però, quin és el tret diferencial respecte altres concessionaris? Francesc Pua, gerent de Servisimó explica que n’hi ha dos de principals que els distingeixen respecte altres: “En primer lloc, és l’equip humà que tenim: hem fidelitzat i retingut el talent des de fa molts anys. El personal d’Igualada porta entre 14 i 18 anys a l’empresa, aproximadament, des dels seus inicis. Però no perquè hàgim cregut en el talent ara, sinó des de sempre. I per altra banda, també tenim instal· lacions, unes instal·lacions relativament noves i que comptem amb 10.000m² de superfície i on totes les marques estan ubicades en el mateix edifici. Aquestes instal·lacions estan

per sobre de les exigències de la marca i pensades segons les exigències del client. A Servisimó sempre pensem amb el client”, afirma Francesc Pua. I les xifres així ho avalen: una enquesta realitzada per la revista Autopista detalla que “ServisimóIgualada està entre els quatre primers concessionaris de Catalunya pel que fa a la puntuació amb la seva relació amb el client” i que “estem fent coses des de sempre. Tenim una visió molt propera, de família amb el client: que quan aquest vingui a les nostres instal·lacions no es pensi que va a un concessionari, sinó que va a Servisimó, com si estigués a casa seva”, raona Francesc Pua.

Col·laborar per fer la ciutat i la comarca més grans

Una altra de les apostes visibles i latents de Servisimó és la seva implicació amb el territori: “volem donar al territori el que nosaltres tenim. M’apassiona treballar a la comarca i per la comarca. Col·laborem en accions esportives, culturals i socials perquè tant la ciutat com la comarca es facin grans. Hem de donar visibilitat als forts projectes que tenim a la zona, no només per donar-ho a conèixer a nivell exterior, sinó perquè també ens sentim orgullosos de les activitats que es realitzen al nostre territori”, sentencia Francesc Pua.

Són bons moments per al rènting

La revolució 4.0: un nou repte

Del que portem d’aquest 2018, Francesc Pua es mostra satisfet pel que fa a les xifres de venta d’automòbils “Des de l’any 2015 es noten increments anuals i això es tradueix en què l’economia de l’Anoia va bé i ho notem amb les ventes dels vehicles”. A més, el gerent de Servisimó assenyala que pel que fa al mercat del rènting, aquest “s’ha disparat moltíssim en aquests últims tres anys. Això també vol dir que l’economia i les empreses funcionen”, però a més, des de l’any passat, també ho ofereixen als particulars “la gent vol comprar temps, no pas possessió. Hi ha un canvi de mentalitat. Estem molt contents en la nostra penetració al mercat”. Aquesta anticipació és una de les claus de l’èxit de Servisimó, que sempre està a l’avantguarda “No esperem. Ens avancem moltíssim, si ho saps, només cal posar-ho en marxa”, explica Francesc Pua, i és que un dels altres exemples d’avançar-se és que ja fa uns anys que a les seves instal· lacions disposen de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids.

El sector de l’automòbil està immers en la revolució 4.0, però Francesc Pua detalla que aquí s’ha de fer una diferenciació entre el fabricant i el distribuïdor “el fabricant ja hi està de ple” i nosaltres, com a distribuïdors anem incorporant canvis, com per exemple, la comunicació amb els clients a través de diversos canals relacionats amb les últimes tendències, per tenir una atenció més personalitzada. Però, a més, Francesc Pua explica que el proper pas de Servisimó serà instal·lar un configurador de cotxes més gran del que ja tenen “perquè d’aquesta manera, sense tenir el cotxe davant, puguis costumitzar-lo segons les teves preferències”. Un futur que ens espera amb vehicles autònoms, nous equipaments tecnològics... La revolució ja és aquí i ha vingut per quedar-s’hi.

UEA Magazine El reportatge

Servisimó és el concessionari oficial d’Audi, Volkswagen i Skoda a Igualada, Tàrrega i Mollerussa. Una empresa familiar que en l’actualitat compta amb la tercera generació i que va començar sent una empresa de cotxes de lloguer a Mollerussa (Lleida). No va ser fins l’any 1997 que la marca Volkswagen-Audi els va oferir cobrir la zona d’Igualada -amb instal·lacions pròpies-, veient el potencial de la comarca de l’Anoia i perquè gran part dels clients del concessionari targarí eren d’Igualada. S’instal·laren al Carrer França número 2, però a més, aquell mateix any s’hi va incorporar la marca Skoda al grup, fet que va comportar que l’Anoia tingués un concessionari Volkswagen Audi i Skoda. Al 2007, però, Servisimó Igualada estrenà noves instal·lacions al Carrer Alemanya, 17, que és on s’ubiquen en l’actualitat.

47


Alcalde d’Òdena Francisco Guisado

“Des d’Òdena hem d’acompanyar als projectes que puguin ser importants per al conjunt de la comarca”

Com heu rebut l’afirmació que Can Morera esdevingui una realitat en dos anys segons unes declaracions del nou director d’Incasol, Albert Civil? Òdena està disposada a acollir projectes i sempre hem defensat aquest polígon. El gran motor o la massa crítica la té Igualada, que serà l’encarregada de fer que passin coses a la Conca d’Òdena i probablement, de la comarca, i nosaltres hem d’acompanyar i nodrir els projectes que puguin ser importants per al conjunt de la comarca i que no es quedin sense tirar endavant perquè hi ha manca de sòl. I no només a Òdena, sinó a Vilanova del Camí o a Santa Margarida de Montbui que també tenen sòl i anar tots a una perquè la comarca vagi endavant.

I en quin estat es troba?

Com afecta al desenvolupament econòmic la situació de l’A2?

Creu que existeixen més temes que s’hagin de resoldre? Sí, però no només a nivell de Conca, sinó de comarca s’haurien de resoldre molts problemes viaris. Tenim assignatures pendents: els punts negres de l’A2 estan a Catalunya i estan a l’Anoia, però d’altres com la B-224, també. La B-224 és l’altre eix fonamental de la comarca perquè uneix l’interior amb el sud. És una via d’alta circulació, d’entre 22.000 i 25.000 vehicles diaris en els punts més intensos, i permet un flux de mercaderies i logística que hi ha a la zona. Però, la seva situació provoca una inseguretat total: té més accidents la B-224 que la C-15, i té una xifra de mortalitat molt elevada. És necessària una actuació seriosa sobre la B-224 perquè ens hi juguem vides i el desenvolupament econòmic del territori. La B-224 és cabdal perquè també lliga la comarca i cal assegurar aquesta connexió. Les empreses que es volen instal·lar, ho

veuen, això i cal tenir una visió global de la comarca i no només fixar-nos en l’A2 -que també-, sinó pressionar per la B-224 de la mateixa manera que s’ha fet per la C-15.

Una de les lluites consolidades d’Òdena és vetllar pel seu patrimoni històric. Òdena té dues façanes econòmiques: la industrial i la de la pagesia; però també té un altre punt important com ho és el patrimoni. La història d’aquest municipi és prou trista perquè tot allò que teníem com a patrimoni està damunt d’un tossal de guix i algú, en el seu moment, va pensar que era més important la pedra que el que hi havia a sobre, fins que als any 80 no vam ser capaços d’aturar-ho. El que tenim, mirem que estigui ben conservat. Ara estem fent un esforç per recuperar el turó del castell, els tècnics de la Diputació çhan redactat un document per tal

d’arranjar el mur de contenció que hi ha a la Torre de l’Homenatge i ara, hem cercat ajut amb la Generalitat perquè té un cost total de 260.000€. A més, també volem fer una aposta per vetllar i preservar la cultura del guix, una activitat econòmica del passat, i que també en sigui reconeguda.

UEA Magazine Fem comarca

L’A2 té en el seu recorregut diversos punts negres que no estan admesos a la mateixa normativa de l’autovia i els hem de resoldre. Si tenim l’oferta per part del Ministeri, millor i sinó, l’haurem de demanar. Les millores de l’A2 s’han de produir sí o sí. Aquest territori -moltes vegades poruc- ha de ser valent i ha de reivindicar-se perquè la transformació és necessària per consolidar polígons com el de Can Morera i altres, ja que l’A2 és l’únic connector amb diversos punts de l’Estat i no pot ser que a més, tingui precarietats. És una situació que s’ha de resoldre i hem de cercar plegats la millor solució, i no és de rebut que des del territori ens posem pals a la roda per la transformació. Hem de cercar plegats la millor solució i fer una A2 que vagi més enllà, que no només sigui per millorar la traçabilitat, sinó que no sigui un obstacle en aquesta conca perquè en aquests moments, sí que actua com una barrera. Nosaltres com a municipi patim moltíssim aquesta trinxera i hem de de dir sí a l’A2, però que tècnicament es resolgui el tema de la viabilitat tova, és a dir, del que camina o va en bicicleta, aprofitant infraestructures que ja tenim i que no estan en ús o fer-ne de noves.

UEA Magazine El reportatge

Després de l’aprovació de la Llei Òmnibus, el paper d’Òdena és el d’acompanyar, no el de liderar aquest projecte, per tant, ens trobem a la voluntat del Departament. El conseller Rull va posar de manifest en el Sopar UEA 2017 el compromís de tirar endavant aquest pla Director i anem avançant -no com a mi m’agradaria- perquè hem viscut moments d’altes tensions. En aquests moments, tenim el

compromís del nou conseller, Damià Calvet de fer costat a aquest projecte i tirar-ho endavant. Val a dir que el paper de lideratge de l’Ajuntament d’Igualada s’està exercint de forma molt ferma i nosaltres acompanyem el procés. Una de les coses que permet la Llei Òmnibus és l’agilització en els informes pels diversos departaments. En 2 anys, hauríem de tenir el document i potser, des de l’Ajuntament d’Òdena l’haguéssim tingut en 6 o 7 anys.

48

49


Mirant enrere

Els oficis d’abans...

Cerer: Persona que elabora la cera o ven ciris i candeles de cera

147km

A1 Sportback 1.4 TDI Adrenalin 90CV Oferta: 15.200€

A4 2.0 TDI S Line Edition S Tronic 150 CV Oferta: 33.600€

35.639km

UEA Magazine Mirant Enrere

Cera: Substància groguenca, blana, fàcilment fusible, que les abelles segreguen i en fan la bresca, i que degudament elaborada serveix per a la il·luminació i per a altres usos.

50

A la plaça de l’Ajuntament (abans Born, núm. 3), hi havia hagut, des de 1820 i fins a l’inici del segle XX, la cereria de Cal Brunzent, «Prensa y blanqueo de cera pura», propietat de la família Aguilera. Tenien també drogueria, queviures i fàbrica de xocolata. Tenien l’obrador al carrer de Sant Magí, cantonada amb el passeig de Verdaguer.

A4 Avant 2.0 TDI Black Line Edition 150 CV Oferta: 36.600€

A5 Sportback 2.0 TDI Sport S Tronic 190 CV Oferta: 39.500€

Q2 1.6 TDI Design Edition 116 CV Oferta: 25.400€

8.582 km

11.162 km

8.500 km

9.705 km

Volkswagen Golf 1.6 BMT Volkswagen Sharan 2.0TDI TDIEdition BMT Advance 105CV Ocasió 110 kW (150 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 30.900€ Oferta: 16.300€

Volkswagen Golf Profesional 1.6 TDI Edition Volkswagen Caddy 2.0 BMT TDI 105CVBMT Ocasió Kombi 75 kW (102 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 15.430€ Oferta: 16.300€

Volkswagen Golf1.01.6BMT TDIEdition Edition55 BMT Volkswagen Polo kW Ocasió (75105CV CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 11.430€ Oferta: 16.300€

Volkswagen Golf 1.6 BMT Volkswagen Touran 1.6TDI TDIEdition Business 105CV85Ocasió Edition kW (115 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 21.300€ Oferta: 16.300€

100 km

32.712 km

41.000 6.500 km

6.545 km

Volkswagen Golf 1.6 BMT Volkswagen Arteon 2.0TDI TDIEdition Elegance DSG 105CV Ocasió 110 kW (150 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 36.530€ Oferta: 16.300€

Volkswagen Golf BMT Volkswagen Golf 1.61.6 TDITDI CREdition BMT Edition Ocasió 81105CV kW (110 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 14.200€ Oferta: 16.300€

Volkswagen Golf Edition BMT Volkswagen Golf 1.21.6 TSITDI Special Edition 105CV Ocasió BMT 81 kW (110 CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 13.932€ Oferta: 16.300€

Volkswagen GolfTDI 1.6DSG TDIAmbition Edition BMT Škoda Superb 2.0 110 kW105CV (150 Ocasió CV) Ocasió PVP: 25.113€ Oferta: 25.502€ Oferta: 16.300€

REFRANY

TERMINOLOGIA Cereria: Botiga de cerer

38.157km

167km

A6 2.0 TDI S-Tronic S Line Edition 190 CV Oferta: 33.700€

FOTO: ACAN AFMI. Cereria de Cal Cardona, l’any 1959. Autor:Procopi Llucià.

84km

215 km

Al carrer del Born, hi ha l’edifici conegut com A Cal Senyor Magí, amb la botiga de queviures i ultramarins i fàbrica de xocolata i cereria, que havia estat fundada el 1813. Al voltant de 1866 la confiteria Riba, estava instal·lada al carrer del Born (avui plaça de l’Ajuntament), on es venia també pols de sabó aromàtic. Més tard, va passar a ser la cereria de cal Reiet, on també venien queviures i confiteria. La cereria de Cal Cardona, amb entrada principal al carrer de l’Argent, núm. 35, que el 1880, era regentat per Josep Cardona. Consta com a «cerero sin ser confitero».

A casa del cerer ningú se’n va al llit a les fosques. Cera, tela i fustany, gran tenda i poc guany. Qui la cera ha d’ablanar, les ungles s’ha de cremar.


Protegeix la salut dels teus f ills per menys d’ 1€ al dia Contractant l’assegurança de salut de la teva família, la quota dels fills menors de 18 anys serà de només

29 € al mes *

* Consulta condicions específiques de la promoció a la Mútua General de Catalunya.

> La cobertura de pròtesis més àmplia del mercat.

Assistència integral del càncer cobrint medicacions i teràpies que d’altres companyies no donen. > Hospitalització en qualsevol centre del món **. > Les parelles donades d’alta tenen cobertura total per a tractaments de reproducció assistida **. > L’ ozonoterapia i l’acupuntura estan cobertes **. >

** Per als casos que compleixin els requisits establerts al reglament.

Demana’ns el teu pressupost

i emporta’t 2 entrades per anar al cinema ! – fins exhaurir existències–

52

Ctra. de Manresa, 131 - 08700 Igualada - T. 93 804 90 02 Tuset, 5-11 - 08006 Barcelona - T. 93 414 36 00 | www.mgc.es | mgc@mgc.es