UEA Magazine n51

Page 1

uea

N 51 > Abril 2021

MAGAZINE

LES OCUPACIONS NO TENEN GÈNERE Indústria és nom de dona 20a Nit UEA Entrevista a Xavier Sala-i-Martín En marxa Igualada Mentoring Grup Aislux: L’enginyeria de la llum natural El meu bus (S.A. Masats – Direxis)

1

www.uea.cat


Informa Nou Centre

CAMP FUTBOL

BENZINERA

TOYOTA

CARREFOUR MCDONALD’S

Centre antic

HOSPITAL UNIVERSITARI


SUMARIN51

05 Editorial

06

20a Nit UEA

Converses amb Xavier Sala-i-Martín Pàgina 10

Indústria és nom de dona

Radiografia de l’Anoia davant la Covid-19 a l’Anoia: 1 any de pandèmia Pàgina 22

Zoom UEA Assemblea General Ordinària dels socis UEA Pàgina 23 Escoltant a les empreses Pàgina 24 En marxa Igualada Mentoring Pàgina 28

Grup Aislux: L’enginyeria de la llum natural Pàgina 52

Acompanyant al sector del turisme Pàgina 32

El reportatge

Arriba una nova edició de Química a l’Escola Pàgina 33 Webinars UEA i sessions informatives online Pàgina 34 Naixement de la sectorial de les acadèmies Pàgina 36 Implantant l’economia circular a l’Anoia Pàgina 38 Les empreses valoren positivament el 30 PLUS i la Borsa de treball de la UEA Pàgina 41

Anoia, el backstage de la moda: Una mirada des del passat Pàgina 14 On són les dones a la indústria anoienca? Pàgina 16

L’entrevista

Formació UEA Pàgina 42 Notes de premsa d’empreses Pàgina 44

El Meu Bus (S.A. Masats – Direxis) Pàgina 54

56

Anoia, Patrimoni industrial Cal font o l’art de vestir els matalassos Espai Empresa Pàgina 58

El lideratge actual de la dona a sectors industrials de l’Anoia Pàgina 18

N51. ABRIL 2021 EDITA: Unió Empresarial de l’Anoia - Ctra. Manresa, 131 - 08700 Igualada, Barcelona - Tel. 93 805 22 92 - Fax 93 804 60 55 - www.uea.cat - uea@uea.cat DIRECCIÓ I REDACCIÓ: Bet Altarriba COL·LABORACIÓ: Equip de Gestió UEA DIRECCIÓ D’ART: Concepte Gràfic - disseny@conceptegrafic.com MAQUETACIÓ: Concepte Gràfic - Calafell, 25 - 08700 Igualada, Barcelona - Tel./Fax 93 804 04 41 - www.conceptegrafic.com FOTO PORTADA: Unió Empresarial de l’Anoia IMPRESSIÓ: Unigrafic - Av. Madrid, 28 - Pol. Ind. Les Gavarreres - 08711 Òdena, Barcelona - Tel. 93 805 10 61 - Fax 93 803 91 02 PUBLICITAT: uea@uea.cat - Tel. 93 805 22 92 DIPOSIT LEGAL: D.L.B. 41 498-02. UEA no es fa responsable de les opinions expressades en els articles, excepte les realitzades pels mateixos òrgans de govern de la UEA. Queda prohibida la reproducció total o parcial per qualsevol mitjà sense l’autorització expressa de l’autor.


SAVE THE DATE D I M E C R E S 9 DE JUNY A L E S 18.30H

V Fòrum Empresarial de l Anoia

4

O N L I N E


editorial Aquest nou número de la UEA Magazine que teniu entre les vostres mans conté una radiografia de què han significats aquests darrers mesos a la UEA. Abans d’entrar en detall, però, m’agradaria fer un petit incís i explicar-vos que la nostra revista, l’aparador i l’altaveu de les empreses i autònoms de la comarca, ha estat escollida per formar part dins de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), un veritable honor i oportunitat per seguir comunicant i donant visibilitat al nostre teixit empresarial a tot Catalunya i més enllà, fet que significa que formarem part de la plataforma digital iQuiosc.cat perquè puguem arribar a un públic molt més ampli. En aquest número també hi veureu una petita mostra de la situació econòmica i empresarial generada per la pandèmia, un any després, que encara patim. També a la UEA Magazine 51, recordem la passada 20a Nit UEA, una nit on vam poder agrair-vos de nou, la confiança i compromís que tots, empreses, professionals autònoms, col·laboradors i entitats teniu amb la Unió Empresarial de l’Anoia. Com sempre dic, la UEA la fan les persones que hi són amb ella: les que hi treballen, però també, les que hi formeu part i col·laboreu en tots els projectes possibles. Aquest número també és especial per moltes raons: en primer lloc, és un homenatge a la dona als sectors industrials de la comarca, una mirada des del passat, però també, en clau de present, amb retrats i perfils del seu lideratge actual. El sector industrial és fortament masculinitzat i per això l’hem volgut destacar amb un especial anomenat “Indústria és nom de dona”. Però en realitat, les ocupacions no tenen ni han de tenir perspectiva de gènere. En segon lloc, vull destacar el compromís e l’entitat per acompanyar al nostre teixit empresarial i que es reflecteix en alguns projectes i iniciatives com el que vam iniciar al 2020 amb l’Ajuntament d’Igualada per impulsar un programa de mentoratge per ajudar a impulsar i

fer créixer les micropimes i autònoms d’Igualada. Un veritable èxit, a través del qual, ja hi ha 17 mentors i 17 mentorats que hi participen. Esperem que gaudiu llegint alguns dels seus testimonis. És un veritable orgull i satisfacció veure una vegada més, com de generós i solidari és el teixit empresarial de casa nostra. Altres projectes com la sectorial UEAturisme -que és una de les més joves- agrupa i representa els diferents professionals, establiments, allotjaments, empreses i activitats del sector turístic. Un grup molt nombrós, divers i perfectament complementari. Estem creant una xarxa gran i potent, amb moltes ganes i projectes sobre la taula per fer visible que sí, que l’Anoia és una comarca turística. I en matèria de circularitat, les accions tampoc s’aturen. Treballem colze a colze amb les empreses per analitzar el seu potencial i afavorir el desenvolupament de projectes i millores, de la mà d’experts de la comarca, i especialment, de la Universitat de Lleida (UdL), que ens permeten, no només orientar i proporcionar eines a les empreses que estan apostant per aquesta transformació, sinó que també apostem plegats pels futurs professionals: els alumnes, que s’integren en el projecte per conèixer, compartir, i fins i tot, desenvolupar alguns projectes. Seguirem i continuarem amb altres accions i projectes que treballem amb tots vosaltres, els qui formeu part dels grups de treball, de les sectorials, de les comissions... Gràcies a tots els que formeu part d’aquest projecte que el fa tan gran, únic i important: la nostra patronal comarcal, la UEA. Com ja vaig dir a l’Assemblea General, la pandèmia ha marcat un abans i un després per a tots i totes, però com a entitat no hi ha un abans ni un després, sinó un passat, present i futur igual; ja que la nostra raó de ser no ha canviat mai. Som i volem ser l’ajuda i acompanyament que totes les empreses necessiten. És la nostra raó de ser.

Joan Domènech President de la Unió Empresarial de l’Anoia

5


20ª Nit UEA mostra la força del teixit empresarial de l’Anoia LA VINTENA EDICIÓ VA POSAR DE MANIFEST L’AGRAÏMENT PEL COMPROMÍS DELS SOCIS A L’ENTITAT DURANT LA PANDÈMIA 340 empreses associades a la Unió Empresarial de l’Anoia van assistir el passat 17 de desembre a la celebració de la vintena Nit Empresarial UEA, l’esdeveniment del sector econòmic i empresarial del a comarca. Sota el lema “Nit UEA des de casa!”, l’edició d’enguany es va realitzar a través d’una plataforma virtual degut a les circumstàncies generades per la Covid-19.

UEA Magazine NIT Empresarial

Les empreses assistents van poder seguir l’acte en directe i que va servir d’escenari i de reconeixement a totes les empreses associades a la Unió Empresarial de l’Anoia i a la vegada, agrair la seva confiança dipositada a l’entitat. L’acte va estar conduït per la periodista de TV3, Núria Bacardit.

6

La jornada va servir per posar de relleu la unitat del teixit empresarial anoienc davant aquest període d’incertesa, convuls i complex -especialment a nivell sanitari-, però també econòmic i empresarial generat per la pandèmia mundial del coronavirus a la comarca de l’Anoia, i de retruc a la Conca d’Òdena. El president de la UEA, Joan Domènech, va realitzar un discurs dedicant unes paraules a totes les persones i professionals que van estar i segueixen a primera línia durant aquesta crisi. Domènech també va fer un repàs dels efectes econòmics i empresarials que van tenir lloc per la pandèmia de la Covid-19, però també va destacar la resiliència del teixit empresarial: “Som

una comarca treballadora, i això s’ha vist durant la pandèmia”. Com a mostra d’aquest fet, el president també va dedicar unes paraules d’agraïment a les empreses associades a la UEA per la seva implicació i compromís. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.


7

UEA Magazine NIT Empresarial


Xavier Sala-i-Martín, el convidat d’honor L’acte va comptar amb la ponència del catedràtic d’economia, Xavier Sala-i-Martín. El professor va comprar la situació viscuda amb la caiguda del meteorit fa centenars de milers d’anys, i que com aleshores, qui s’adapti, podrà sobreviure, i qui no, acabarà extingit.

Una nit de sorpreses

UEA Magazine NIT Empresarial

La 20a Nit UEA va ser una nit de sorpreses. En primer lloc, dies abans de la celebració de la 20a Nit UEA, les empreses associades a l’entitat van rebre el sopar gratuït a casa, per poder-lo gaudir durant la celebració de la nit empresarial. A més, tot i les circumstàncies, va desenvolupar-se en un ambient distès gràcies al desenvolupament d’una app exclusiva així com també d’un xat a la plataforma online on es va seguir l’acte. Per posar ritme i banda sonora a la cloenda de l’acte, els músics Pau Sastre i Paula Domínguez van realitzar una actuació musical mentre es van projectar totes les edicions de la Nit UEA i els noms de totes les empreses associades.

8


Gràcies

als col·laboradors i patrocinadors per fer possible el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia Organitza:

Amb el suport:

Col·labora: ®

CHEF MUNNÉ PLATS CUINATS www.chefmunne.com

UEA Magazine NIT Empresarial

Amb el patrocini de:

9


Sala-i-Martín: “Els Fons Europeus seran la dilapidació de diner públic més gran de la història” Quin és l’impacte que ha tingut a nivell empresarial i social el COVID? L’impacte de les empreses és molt asimètric. N’hi ha hagut que s’han forrat. La peixatera del meu barri diu que ha sigut el millor any de la seva vida. Aquests petits comerços del sector alimentari s’han trobat que no han tingut la competència dels restaurants, els hi ha anat molt bé. Ara es troba que els escamarlans més grossos els té ella, perquè la gent, enlloc d’anar a la marisqueria, menja el marisc a casa.

Va passar el mateix amb les piscines, que la gent ja no en trobava a les botigues, ni físiques ni online, i ja compraven directament al fabricant.

UEA Magazine Converses amb...

Sí, exacte. Amb això vull dir que és veritat que Amazon, Facebook -i sobretot, Zoom- s’han forrat, però també, moltíssimes empreses que no s’ho esperaven i que s’han trobat que aquest 2020 ha sigut l’any de la seva vida. I en canvi, els restaurants, els hotels, els teatres, els cinemes, els hi ha anat fatal. Per tant, l’impacte de la Covid és asimètric. El que passa és que nosaltres vivim en un país en què el percentatge de l’economia que depèn dels sectors de contacte és molt més elevat.

10

Als EUA, els sectors de contacte, estan en fallida: Disney, els hotels, els creuers... Però a sobre d’això tenen Silicon Valley que és on hi ha Zoom, Facebook. Si tu tens una economia massa especialitzada en un sector concret, i cau una bomba en aquest sector, és quan pateixes més. Per això nosaltres, i l’economia europea, és la que més patirà en aquest sentit.

Nota al lector: Entrevista realitzada el 17/12/2020


I mentrestant, els EUA van aprovar i aplicar, quasi de forma instantània, els xecs directes per a famílies i empreses. Als EUA van donar un xec de 1.500 dòlars per família de menys de 4. Més de 4, van rebre 6.000 dòlars per família. Van donar 500.000 milions d’ajudes per a les pimes; i 500.000 milions més per als ajuntaments perquè puguin ajudar a les famílies dels seus municipis. Però ara estan pensant en un segon pla, de 960 milions. Al mes de desembre, abans que s’acabi l’any, aprovaran un altre termini i que per tant, ja estaran gastats al mes de gener. Nosaltres en canvi, ens trobarem amb el mes de gener que encara els haurem de gastar.

Per què ha passat això? Tornarà a passar com la crisi del 2008: que si Holanda i Alemanya no es fien dels països del sud. I en efecte tenen raó. Quan diuen que els espanyols dilapidaran tots els calers, també tenen raó. Però en aquells moments, era important fer-ho, no ara. Era important donar-ho al mes de març per mantenir vives les empreses. Europa hauria d’haver dit <fora govern!> i posar els calers: 1.200 dòlars com han fet els americans per cada família fins que s’acabi la crisi. Però enlloc d’això què fan? Unes ajudes per al juny següent associades al canvi climàtic.

Pensa que si depenguéssim de les telecomunicacions ens passaria igual! Diuen que un dels factors de risc és un flaire solar. El sol, de tant en tant, fa unes explosions i envia una ona magnètica a la Terra que prova les aurores boreals. Un cop cada segle, aquestes fan un flaire brutal que podria inhabilitar tots els satèl·lits que tenim. Si passes això, seria el contrari: el sector del turisme guanyaria..

Com definiries el paper i la gestió que ha jugat la Unió Europea respecte altres països? Fatal. Els EUA tenen el pitjor president de la història, el Gaspart o el Bartomeu dels presidents, un desastre! Però mira el PIB dels EUA: al mes de març va davallar com tots perquè estava tot paralitzat. Al mes de juny, el PIB ja era superior. Els EUA, el 25 de març -després que a nosaltres ens confinessin i que nosaltres diguéssim que el virus no tenia fronteres i el govern feia les compareixences amb els militars i deien que era la guerra contra el virus- ells van aprovar un programa de 2 bilions. Nosaltres, a Europa, van aprovar el mes de juliol, un de 750 MEUR (menys de la meitat i això que Europa és més gran que els EUA en termes de PIB i de població). A més de ser un pressupost molt menor, ni tan sols s’ha implementat. Ara fa una setmana, entre picabaralles, l’han acabat d’aprovar. I no és per gastar ara, és per començar a gastar a partir del mes de juny de 2021.

I llavors els Fons Europeus? Diuen que només donaran aquestes ajudes perquè es facin inversions, les quals ells diuen que seran el futur: plans d’inversions de transició energètica, d’estalvi, per a les noves tecnologies... I això què vol dir? Que els hotels, els restaurants, els bars... Tots aquests que necessiten ajudes, no rebran ni un duro. Aquí el que passarà és que l’Amancio Ortega, que està fent un nou centre a Arteixo amb panells solars i “ja és sostenible” i aquests són els que es quedaran els calers. I el pobre restaurant és el que morirà. Aquests milions no serviran per a res perquè l’Amancio Ortega, aquest centre, l’hagués fet igual. O sigui que li pagarem entre tots una cosa que ja anava a fer igualment.

Vaja. Serà la dilapidació de diner públic més gran de la història. I això pel tema econòmic. Pel tema sanitari, recorda la primera reacció que va ser “tots ens tanquem”, es fa i Europa no existeix. A més, a nivell sanitari hi va haver el mateix desastre que a nivell econòmic. La pandèmia és una cosa global i cada país, amb si mateix, no pot lluitar. Catalunya no pot lluitar contra la pandèmia. Han de lluitar tots els països junts. Aquests grans defensors d’Europa que m’expliquin per què serveix exactament la UE?

UEA Magazine Converses amb...

Que un Estat no depengui tant d’un sector?

No podem dependre d’Europa ni tampoc confiar-hi. L’empresari d’Igualada no pot dir <Europa m’ajudarà> perquè no existeix. I a Catalunya hi ha molta voluntat, com per exemple, que donen 500€, però no tenen diners perquè el sistema europeu no funciona perquè només pot donar diners als Estats. I Sánchez ha dit que no, <nosaltres això ja hem acabat> i ja s’ha desentès. I ara, qui ajuda al petit empresari? Els europeus?

11


“Es repatriarà la producció a Occident. Si va al Marroc o a Igualada dependrà dels empresaris d’Igualada, zones com Igualada estan millor preparades perquè ja saben què és la indústria, què és l’exportació... Ara, s’ha d’estar a l’aguait.”

Com és que països asiàtics tenen millors nivells de contagis?

Quines oportunitats ens permet entreveure la Covid-19, per a les empreses?

Han fet vàries coses. Una, ells ja tenen experiència. Ja els hi havia passat. Nosaltres ens vam pensar que era una altra falsa alarma que ve d’Àsia, com el SARS al 2003 o la grip aviar del 2006. Hi ha hagut diverses vegades que ens han avisat que ve una gran pandèmia. I ells, cada cop, s’ho han pres seriosament, i aquesta vegada també. Segon, tenen una població molt disciplinada. Si els hi dius als americans, ells et diran <jo faig amb la meva llibertat el que vull>, i els xinesos, no. Se’ls hi diu una cosa i claudiquen. No sé si és per la religió o per la cultura. I la tercera, i la més important, és que tenen governs competents. La persona que està al càrrec al ministeri de Sanitat, en sap. I aquí, no només no en saben, sinó que no es deixen assessorar pels que en saben. I quan dic aquí, vull dir a Espanya, i també a Catalunya.

Ara hi haurà una gran tendència a tots els països perquè voldran tenir les seves mascaretes, els seus reactius químics, els seus respiradors...No voldrem que tot això vingui de la Xina, ho voldrem de casa. Per tant, hi ha una gran oportunitat per a les empreses perquè es dediquin a això.

Ens ha agafat a tots desprevinguts. No teníem, insisteixo, ni vestits pels que estan als hospitals. I els hospitals van ser centres de distribució, i ja ho sabeu. La Conca d’Òdena va ser el gran centre perquè el virus era l’hospital. No hi havia testos, i els metges anaven a treballar sense saber si estaven infectats. La qüestió pública aquí no ha funcionat, al Japó, a Corea, ha funcionat. No és només el govern, però també, el govern. I aquí no som capaços d’entendre que no pot ser que el ministre de Sanitat sigui la quota del PSC. Que hi ha milers de morts! Ha d’haver-hi una persona preparada, i això és perquè ha afectat al ministeri de Sanitat, però sí hi ha una catàstrofe, el ministeri d’Obres Públiques també ha d’estar preparat. La manera com escollim aquí els ministres és a partir de quotes de partit. No agafem els que són millors. Agafem fans del partit. Gent que estarà a favor del president digui el que digui o faci el que faci.

UEA Magazine Converses amb...

Què ha de fer ara el govern?

12

El que hem de fer és tancar tots els restaurants i concentrar totes les ajudes en aquest sector. Tota la resta, obert. Tota l’economia oberta excepte els restaurants i ajudar-los. El govern espanyol s’endeuta 100 milions de dòlars, que ara mateix els tipus d’interès són negatius, i per tant, s’endeuta i reparteix entre els restaurants. No 500 dòlars com ha fet el govern de Catalunya, repartint entre els autònoms quan en realitat són engrunes. No, no. Si el restaurant va ingressar un milió, l’Estat li ha de donar 700 mil perquè tanqui, com a mínim, fins al juliol.

Com han fet molts països europeus. Com ha fet Alemanya, per exemple, i ho ha fet a tots els sectors. Nosaltres hauríem de tancar els restaurants i subsidiar-los. Els restaurants que van anar en negre i van fer trampes, no. És el que faria. Ara, no és el que faran.

Segona, estem al mig del procés -que no és culpa del Covid, però ho ha accelerat- de desglobalització. El Trump encara ara no li diu Covid-19, li diu el covid xinès perquè segons ell, la culpa és dels xinesos. Ells veuen que els americans no són de fiar, i per tant, el procés de desglobalització s’ha accelerat de forma brutal. Això què vol dir? Que hi ha molta indústria i manufactura que fins ara es feia a la Xina, i que tornarà a produir-se aquí, a Occident.

Oportunitat per a la relocalització? Si produiran aquí o no, això ja no ho sé. Però les empreses deixaran de produir i de dependre de la Xina. Es repatriarà la producció a Occident. Si va al Marroc o va a Igualada, això ja dependrà dels empresaris d’Igualada. Però obre una porta important per a la relocalització, sí. Zones com Igualada estan millor preparades perquè ja saben què és la indústria, què és l’exportació... Ara, s’ha d’estar a l’aguait. I això no vindrà gratis. Hi ha una oportunitat, però s’ha de buscar. Està venint una nova generació d’indústria que no fa falta que sigui produïda amb mà d’obra barata. Per què anàvem a la Xina, al Vietnam, al Marroc... i sortíem d’Igualada? Doncs perquè la mà d’obra d’aquí era massa cara. Però l’automatització el que fa és que això sigui menys important, i per tant, les raons que van fer que les empreses marxessin, ara estan desapareixent. Això no vol dir que vindran els llocs de treball massius com teníem abans, però sí que hi pot haver negoci. Els treballadors seran diferents: enginyers, persones que treballen amb intel·ligència artificial... I per tant, ens hem de preparar i també als nostres treballadors per tot això que vindrà. Cada vegada serà menys important la mà d’obra barata. I això ens dona una altra oportunitat perquè tu vas perdre la indústria perquè la mà d’obra era més barata, no perquè la intel·ligència a Xina sigui superior ni perquè sigui millor. I haurien de ser obligacions i projectes de país, perquè això no hauria de ser una cosa que depengui només de les empreses: d’això en depèn també el sistema educatiu. S’ha d’apostar per un sistema educatiu nou, com també un sistema d’infraestructures nou. S’ha d’apostar per un sistema tecnològic, nou. Ara quin és el problema final de tot això? Doncs que els que han de decidir tot això, són aquells polítics que no han sabut gestionar el virus. Aquest és el gran problema.


13

UEA Magazine l’Entrevista


Indústria és nom de Dona Realitzem un monogràfic sobre la situació de la dona a la indústria de la comarca. Ho hem fet en clau de passat, present i també de futur.

Anoia, el backstage de la moda: Una mirada des del passat

L’apunt

1881 – Any clau de la participació de la dona anoienca a les

lluites socials per demanar millores laborals. Ho va fer amb una Vaga de 3.000 teixidors i teixidores, la majoria dones, que va ser secundada a les fàbriques d’Igualada i de municipis de Carme i Capellades. La vaga va durar 19 setmanes i va provocar la mort d’una dona en mans d’una obrera esquirol i amb 16 teixidores de Carme empresonades.

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

A finals del segle XIX, Catalunya va experimentar un important procés d’industrialització. La comarca de l’Anoia, també en va formar part, i es va convertir durant dècades en un referent i bressol del sector tèxtil. Les xemeneies i les fàbriques antigues, que hi ha arreu de la ciutat, en són els seus fidels testimonis i vestigis d’aquest passat de la nostra història contemporània. Aquesta irrupció voraginosa industrial va provocar que la dona s’incorporés al treball fabril. Era una mà d’obra molt més barata que l’home, i ràpidament, va participar a les fàbriques cotoneres de la comarca, fins a la primera meitat del segle XX, i a les de gènere punt, a partir de llavors.

14

No obstant això, les condicions eren pèssimes i això va donar peu a dures i llargues reivindicacions per demanar reducció de les jornades laborals, ja que a l’any 1854, les jornades eren de més de 13 hores diàries segons el primer conveni laboral del sector tèxtil a Igualada, signat aleshores. Una mostra d’aquesta reivindicació va ser a l’any 1881 amb la Vaga de teixidors i teixidores. La vaga va ser secundada a les fàbriques d’Igualada i municipis propers, i va permetre aconseguir la reducció de fins a 11 hores diàries i festa el dissabte a la tarda.

La industrialització -i el Pla d’Estabilització de 1959- va venir acompanyada de forts corrents d’immigració

provinents de Múrcia, Andalusia i Extremadura; i la població

va créixer de forma exponencial entre els anys 50 i 70. Al 1950, la població a la Conca d’Òdena era de 19.688 persones, mentre que al 1970, de 41.062 persones. Paral·lelament, el sector del gènere de punt arrencava amb força: augmentant el nombre de fàbriques i de persones treballadores a la comarca. Les dones, durant aquestes dues dècades, també van viure molts canvis i que van permetre que se n’incorporessin més a les fàbriques de la comarca: l’arribada dels electrodomèstics com la nevera i la rentadora a les cases, els hi va permetre una millor organització a la llar i per fer la vida més fàcil i més còmoda, permetent una millor conciliació. Les dones, però, seguien tenint hàndicaps: la cura de la família. Moltes d’elles van optar per comprar maquinària com les overlocks per seguir treballant des de casa. Cap a finals dels anys 60, atesa que bona part de l’ocupació a les fàbriques de gènere de punt era femenina (prop del 90%), les empreses tèxtils van oferir atencions especials: servei de guarderia, economats de productes bàsics, dutxes, ajuts per a les escoles dels fills... Creant un vincle de relació entre empresa i persona treballadora molt més enllà de la feina. Fins aleshores, el sector viu una època daurada, fins que a finals dels anys 90, acaben tancant un nombre molt significatiu d’empreses de gènere de punt per diversos factors com la compra d’aquestes per multinacionals o la deslocalització.


1952 – A Igualada hi havia 80 empreses de gènere de punt amb 1.474 treballadors i treballadores

1965 – Entre el 80 i el 90% de la mà d’obra en els tallers de gèneres de punt d’Igualada, era femenina

1972 – A la comarca de l’Anoia hi havia 331 empreses del sector tèxtil. Entre les quals, Igualada amb 162 empreses de gènere de punt amb 7.732 persones treballadores

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Font: Miret i Solé, M. Teresa i Maribel nogué i Felip. Treballar a la fàbrica: dones a les fàbriques de gèneres de punt (1950-1970) Igualada : Ajuntament d’Igualada : Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones, 2005

15


Indústria és nom de Dona

On són les dones a la indústria anoienca?

L’Anoia, una comarca industrial

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Seguint les seves arrels, l’Anoia té un estret vincle amb la tradició del sector industrial. Un sector que degut a les fortes crisis econòmiques que ha patit, ha sabut sortirse’n i reinventar-se, sempre. Com a mostra d’aquest fet, la comarca de l’Anoia en general -i especialment, l’àrea de la Conca -registra uns elevats nivells de productivitat en el sector industrial. Segons recull l’Informe Econòmic Anual – L’Anoia 2019, l’estructura del Valor Afegit Brut (VAB) de l’Anoia i Catalunya (2018), a la comarca hi ha un predomini superior de la indústria, que pràcticament dobla la mitjana catalana. A l’any 2019, hi havia 3.252 empreses a la comarca, de les quals, 575 pertanyen al sector de la indústria. Si ho comparem amb l’estructura catalana, a l’Anoia hi ha un major pes d’empreses industrials (18%).

16

La majoria d’empreses de la indústria es concentren en els subsectors de la fabricació de productes metàl·lics (85 empreses), seguides de la confecció de peces de vestir i del tèxtil (amb 53 i 51 empreses cadascun). El segueixen indústries de productes alimentaris (amb 49), i a més distància, les arts gràfiques (amb 41). L’Anoia és la comarca que major especialització presenta en arts gràfiques i metal·lúrgia. A més, la comarca genera el 20% dels llocs de treball de la indústria del cuir i del calçat a Catalunya, i el 10% de la indústria paperera.

28,5%

L’apunt

Segons la distribució per sexe de l’ocupació en el grans sectors econòmics a Catalunya, el percentatge d’ocupació femenina a la indústria és del 28,5% una mitjana superior que l’estatal que és del 24,6%

63,1%

és el percentatge de l’ocupació total de la participació femenina a la branca industrial de confecció de peces de vestir a Catalunya. Aquesta és la xifra més alta, seguida pel 49,5% en la fabricació de productes farmacèutics, el 46% en la indústria tèxtil i el 43,9% en la indústria del cuir i del calçat

-17,3% Les dones a la indústria guanyen un 17,3% menys que els homes

15,23€ (sou per hora) de mitjana de les dones al sector industrial. Els homes guanyen 18,42€ / hora

24,5%

de les dones ocupades a la indústria són comptables i administratives, mentre que només el 5,6% dels homes ocupa aquest tipus de treball

22,4%

de les dones ocupa càrrecs de direcció i gerència a la indústria

7.005

empresàries a tot Catalunya en l’àmbit industrial – i que ocupen personal- enfront a 22.195 empresaris


El sector industrial s’enfronta a importants desafiaments en la propera dècada, i haurà de ser capaç per atreure i retenir el millor talent si es vol superar. I això passa necessàriament per aprofitar el talent femení, que es caracteritza per tenir més desenvolupades les competències que demana avui l’empresa: treball en equip, transparència, polivalència i compromís.

Totes les imatges han estat cedides per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia

Quins factors obstaculitzen la participació femenina a la indústria?

La situació de la dona a la indústria de la comarca La indústria és un sector fortament masculinitzat i la major part de les dones que hi treballen, es troben en què existeix un sostre de vidre que no les permet avançar cap a càrrecs directius.

473.895

homes que treballen al sector.

D’altra banda, el sector industrial a la comarca de l’Anoia registra un total de 12.226 afiliacions, de les quals:

3.706 dones

8.520

són homes

L’orientació de la dona cap a carreres socials i d’humanitats és un obstacle de la participació de les dones a la indústria, un sector que requereix cada vegada més formació tècnica específica o formació universitària STEM. La tecnologia i la digitalització seran la principal font de creació d’ocupació i si les dones no es formen en aquest sentit, la bretxa de gènere en el sector industrial no farà més que augmentar La subocupació. Moltes dones amb estudis superiors estarien realitzant tasques administratives a la indústria Existeix un sostre de vidre que frena l’ascens professional de les dones a llocs de direcció a les empreses industrials

Fonts: Informe Econòmic Anual. L’Anoia 2019 - IDESCAT - Departament d’Empresa i Coneixement: Les dones en el sector industrial a Catalunya, 2018

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

143.540

és la xifra de dones ocupades a la indústria catalana durant el 2020.

La mobilitat. Normalment, un establiment industrial s’ubica a les afores del nucli urbà i fa que per la dona sigui més complicada la conciliació de la vida laboral i familiar

17


El lideratge actual de la dona a sectors Aïda Torrens Capellades Directora de Compres i Imatge Corporativa a Petromiralles

Descripció de l’empresa: Petromiralles és una empresa energètica que es dedica a subministrar combustibles a tot tipus de clients, des de la venda majorista fins a les necessitats dels particulars. En la seva àmplia xarxa d’estacions de serveis també compten amb combustibles alternatius com la recàrrega elèctrica o el gas Anys que fas que t’hi dediques: Vaig entrar a l’empresa el 2010, i des del 2013 que en soc directora de compres. Però al “ser de la casa”, tota la meva vida hi he estat vinculada. De petita ja volia ajudar al meu pare a arreglar camions o a descarregar gasoil, o anar a les fires i participar de tot allò que ell em deixava. Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? Jo no vaig escollir el sector com a tal, treballo a l’empresa familiar i des de ben petita, tenia clar que ho volia fer. Mai vaig tenir una consciència de gènere, sempre m’han ensenyat a lluitar per allò que un vol. I la veritat, és que no m’ha costat gens. Quan rasques una mica, veus que hi ha força dones en aquest sector i en càrrecs importants; tot i que sí que és cert que els nostres clients o

els decisors de la compra solen ser homes. Quins reptes t’hi has trobat? La veritat és que els reptes han anat més vinculats a l’edat que a la meva persona en si. Per la meva sort, sempre he comptat amb la confiança de la direcció per ocupar aquest càrrec, i he tingut una gran mentora que em va ensenyar tot allò que calia. Què ens falta encara per assolir? El que falta és que empresa, treballador i consumidor alineem els nostres objectius. En el nostre dia a dia, ens ho trobem tot sovint. Tots volem plegar aviat, però volem rebre el servei o el producte a casa, a les 7 de la tarda. Perquè nosaltres ho tinguem, això vol dir que hi ha algú que no podrà conciliar. En conclusió, penso que hem de tenir tots flexibilitat perquè hi hagi varietat. Sempre hi ha qui li agradarà treballar de tarda, altres, fins i tot, de nit. L’equilibri òptim és que puguem donar el servei que demana el client amb la màxima satisfacció per a tots nosaltres. Hem de treballar, sobre totes les coses, l’empatia.

Cristina Grau González

Administració i futur relleu generacional de gerència d’Odenauto Descripció de l’empresa: Odenauto és un taller mecànic multimarca creat el 1992, dedicat a la reparació de vehicles comercials, agrícoles i industrials. Actualment, estem explorant la possibilitat d’incorporar una secció de modificacions i reformes de vehicles per poder donar resposta a les necessitats dels nostres clients.

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Anys que fa que t’hi dediques: Treballo a l’empresa oficialment des de l’any 2013, però sempre hi he estat vinculada des de ben petita quan li demanava a la meva mare que em deixés ajudar-la endreçant els papers. Crec que tothom que ha crescut en una empresa familiar i ha estat vinculada d’alguna forma des de ben petits.

18

Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? El que em va fer decidir continuar al negoci familiar és el fet de sentir-me totalment realitzada: que el meu treball fos valorat i que arran de la meva ajuda, es veiés una millora en el negoci. El fet que fos un sector masculinitzat no em va fer mai enrere, sempre m’ha apassionat el món del motor i sempre he pensat que les aficions i les passions no són mai qüestió de gènere. Independentment d’això, però, sempre hi ha situacions una mica difícils que provoquen que et sentis inferior que si fossis un home. Encara hi ha gent, sobretot, gent gran, que no confien en el teu criteri i sempre prefereixen tractar directament amb un mecànic home.

Quins reptes t’hi has trobat? Personalment, m’agrada molt explicar com han estat les diverses reparacions a cada client. Poder-los explicar amb paraules col·loquials com funciona, per exemple, una vàlvula EGR i que d’aquesta manera, puguin entendre el perquè ha sigut necessari canviar-la. Considero que, com a consumidors, quan trobem un interlocutor que és capaç d’explicar-nos el funcionament de les coses, ens és més fàcil entendre la necessitat de substituir-los i sobretot transmets la confiança necessària que fa que la relació taller-client es fidelitzi. Què ens falta encara per assolir? Considero que sobretot ens falta igualtat i visibilitat. Convèncer a la societat que el gènere no és una condició per ser una bona professional i que tan vàlid per arribar a ser un diagnòstic meu, que un realitzat per un mecànic home, sempre tenint en compte les limitacions personals. Jo soc molt conscient que no soc mecànic, però sí que amb el pas dels anys he assolit una experiència que em permet tenir un coneixement tècnic sobre la meva feina que ajuda molt a l’hora de comunicar-me amb els clients.


industrials de l’Anoia Marta Pijuan Queraltó Direcció a Proquip

Descripció de l’empresa: Proquip és una empresa líder que es dedica a la distribució, disseny i fabricació de productes químics per a totes les indústries Anys que fa que t’hi dediques: Quatre a l’empresa i a la seva direcció. Abans havia treballat en altres sectors en direcció, comercial o de filials. Percentatge d’homes i dones que hi treballen: 7% dones, 93% homes Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? El sentit de la responsabilitat i l’atracció pels nous reptes Quins reptes t’hi has trobat? El sector industrial era un món desconegut per a mi, ja que provinc dels sectors del luxe i la cultura. Els paràmetres de referència i els criteris d’actuació són totalment diferents. Què ens falta encara per assolir? El que falta en bona part ha de venir de les pròpies dones: trencar tabús i prejudicis que també ens posem nosaltres mateixes. Si ens veiem fortes, ho aconseguirem. En els nostres clients, veig com el percentatge de dones a oficina tècnica, per exemple, és molt important, diria que majoritari. Poc a poc hem d’anar assolint altres àrees dins de la part industrial.

Míriam Pujol Giralt

Consellera delegada de Calaf Grup

Anys que fa que t’hi dediques: Des que vaig començar a l’empresa el 2004 com a responsable del departament financer fins avui, he anat passant per diferents departaments a l’empresa i adquirint diferents tipus de responsabilitats. No va ser fins el 2017 que la tercera generació vam agafar la direcció del grup. Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? La decisió va ser fàcil, ja que es tracta del negoci familiar i en aquell moment hi havia una vacant al departament financer. La construcció és el que he viscut tota la vida a casa, però sí, és realment un sector molt masculinitzat. Recordo en els inicis, potser érem 4 noies en total treballant-hi.

Quins reptes t’hi has trobat? No era fàcil per a mi en els inicis anar sempre a reunions on tot eren homes i molt més grans que jo, i fer que s’escoltés l’opinió. Però això ha anat canviant molt. En temes més personals, ha calgut anar obrint camí en molts temes relatius a la maternitat, la conciliació familiar, flexibilitat horària, que no estaven tan instaurats a l’empresa. Crec que en això hem millorat moltíssim i avui podem dir que som una empresa molt oberta en aquest sentit i que intenta adaptar-se a les necessitats de les seves persones, i me’n sento orgullosa. Ja fa temps que es va redactar un Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes, de forma voluntària i al marge de les obligacions legals i seguim treballant en aquest sentit. Què ens falta encara per assolir? Encara estem lluny d’una igualtat efectiva i cal anar avançant com a societat. Es parla molt del “sostre de vidre” amb el que es troben moltes dones, i és un fet. Crec que el primer que cal és molt apoderament de dones i nenes per trencar estereotips que tots tenim molt incorporats i també molta conscienciació per entendre que voler apoderar les dones no és anar en contra de ningú, al contrari. Jo crec molt profundament que la forma de pensar i liderar de les dones i dels homes és molt complementària i per tant, la suma de talent masculí i femení en els equips és realment la millor combinació. Però encara ens falta, i les dones som les primeres que ens ho hem de creure.

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Descripció de l’empresa: Calaf Grup té com a activitat principal, la construcció de tot tipus d’obres, amb la seva empresa principal, Calaf Constructora, fundada l’any 1964. A partir del procés de diversificació començat el 2010, actualment el grup ofereix serveis de construcció i manteniment més especialitzats, solucions de visió i intel·ligència artificial aplicades a la selecció i classificació de residus per a la seva revalorització, robòtica per a l’automatització de processos, entre altres.

19


El lideratge actual de la dona a sectors Núria Grau Santamaria Gerent i propietària de Catalonia Unic SL

Descripció de l’empresa: Catalonia Unic SL disposa de 3 grans línies de negoci: el muntatge i lloguer de bastides, muntacàrregues i elements per a l’accessibilitat; el lloguer de maquinària i utillatge per a la construcció; i la venda de tot tipus de portes tallafocs i metàl·liques. Treballem bàsicament pel sector de la construcció (tant en obra nova com en rehabilitació), estem molt especialitzats en rehabilitació d’edificis de patrimoni històric i també treballem en el sector industrial Anys que fa que t’hi dediques: Vaig començar a treballar a Unic fa 22 anys. Comparteixo el càrrec amb el meu germà Carles Grau Què et va empènyer a formar part d’aquest sector? Realment vaig veure el meu lloc de treball com un repte a nivell professional, amb un grau d’exigència molt elevat, i m’hi vaig tirar de cap. A partir d’aquí, he crescut en competències i crec que el meu entorn: siguin clients, proveïdors, col·laboradors i personal valoren tant la meva feina com la del meu equip

Olga Franco Morales

Responsable del Departament de Recanvis a Wittmann Battenfeld Descripció de l’empresa: El grup WITTMANN es un líder mundial en la fabricació de màquines d’injecció, robots i equips perifèrics per a la industria del plàstic. Nosaltres som la seva filial a Espanya, amb seu a La Pobla de Claramunt, on distribuïm, instal·lem i donem servei d’assistència tècnica i recanvis per a tota la gama de productes. També tenim un departament d’enginyeria per desenvolupar projectes a mida pels nostres clients.

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Anys que fa que t’hi dediques: Des de 1998, gairebé 23 anys

20

Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? Quins reptes t’hi has trobat? Realment no és una cosa que et puguis plantejar, des de petita m’agradaven els jocs de construcció, els cotxes, les assignatures més tècniques… i tot va portar a cursar estudis en enginyeria industrial, una carrera on el percentatge de dones era molt petit en relació als homes. Més que reptes, m’he trobat situacions concretes amb algun client, sobretot els primers anys (era molt joveneta, vaig començar amb 24 anys), i em vaig trobar alguna situació concreta on sent molt jove i dona, havies de demostrar que estaves capacitada per fer la teva feina, cosa que a un home segur que no se li hagués qüestionat.

Quins reptes t’hi has trobat? Hem pogut tirar endavant en temps de crisi on ha calgut fer feines de reestructuració i actualment, tot i la pandèmia, estem invertint i consolidant la base per aconseguir els objectius que hem fixat a mitjà i llarg termini. Què ens falta encara per assolir? Crec que en un sector com el de la construcció ens queda encara molt camí per recórrer. Com he dit abans, es tracta d’un sector intensiu en mà d’obra on les dones no hi són presents en nivells més a peu d’obra, però on la dona està molt ben valorada en càrrecs intermedis per les seves bones competències en gestió i coordinació d’equips. Falten dones que siguin Caps d’Obra i Caps d’Equip, així com dones que liderin empreses com la nostra, que formen part de tots els serveis auxiliars que alimenten les empreses constructores i que tenen molt a aportar en un sector que està canviant i canviarà encara més en els pròxims anys

Què ens falta encara per assolir? Ens falta molt encara per assolir, tot i que el percentatge de dones va augmentant, ho fa sobre tot en feines administratives. En sectors com el nostre, els llocs tècnics o càrrecs importants continuen essent majoritàriament ocupats pels homes. La maternitat també ha sigut des de sempre un problema a l’hora de progressar a les empreses, possiblement ara amb l’augment de les llargades de les baixes de paternitat es comencin a equilibrar les coses i no condicioni als empresaris a l’hora. La conciliació d’horaris també és complicada, sobretot quan es tenen fills petits. Potser la única cosa positiva d’aquesta pandèmia ha sigut la “descoberta” del teletreball, que pot facilitar molt les coses a l’hora de la conciliació familiar. En el meu cas per exemple, he pogut teletreballar puntualment des del 2007, quan va néixer la meva filla i ha sigut una eina molt útil en determinades ocasions, per complementar les hores de feina o en dies puntuals que no m’era possible assistir a l’oficina. És una eina molt potent que fins ara no tothom podia aprofitar.


industrials de l’Anoia Montse Duch Solé Sòcia i gerent de Nova Mevir

Descripció de l’empresa: Nova Mevir és una empresa del sector siderometal·lúrgic dedicada al disseny, mecanització i fabricació de peces industrials; així com també de la construcció d’utillatges i maquinària especial Anys que fa que t’hi dediques: 8 anys Què et va empènyer a formar part d’aquest sector? Fins fa 8 anys, la meva carrera professional s’havia basat en Direccions Financeres. Vaig passar per 5 empreses multinacionals de diferents sectors (consultoria, automoció, corseteria i bany, arts gràfiques i alimentació animal). La mort del meu tiet Joan Vives, soci fundador, em va fer decidir a seguir l’empresa que jo considerava familiar. Quins reptes t’hi has trobat? M’he trobat tant avantatges com inconvenients. Com a avantatges, el fet de portar la direcció general de l’empresa, i poder definir l’estratègia de la mateixa (a on volem arribar, a on invertir, polítiques de personal...). I els inconvenients: a vegades, creiem que un món d’homes com aquest és més fàcil, però no és així. Amb tants homes acostuma a haver-hi conflictes d’egos entre ells i no és fàcil fer-los-hi veure que així no s’avança com caldria, que treballar com a grup cohesionat fa pujar la productivitat de les empreses. Què ens falta encara per assolir? La plena igualtat. També, per batre aquestes dades de xifres masculinitzades, és que les dones també participin i es formin en matèries com l’electrònica i la mecànica.

Natàlia Esquerra Resa Accionista, Directiva i Responsable legal a Quimser

Anys que fa que t’hi dediques: Soc llicenciada en Dret i em dedico a la professió des del 1997. Vaig començar exercint com a advocada al departament de Dret Mercantil del despatx Garrigues Advocats, on vaig treballar-hi 13 anys, al 2011 vaig incorporar-me com a Responsable Legal a una empresa de comerç electrònic amb seu central a Barcelona i des del 2012 formo part de l’equip de Quimser assumint-ne els assumptes legals, regulatoris i de recursos humans, entre d’altres. Què et va empènyer a formar part d’un sector tan masculinitzat? Quins reptes t’hi has trobat? No és una qüestió que considerés en especial al incorporar-me a Quimser. En el meu cas concret els principals reptes que m’he trobat no han estan relacionats amb aspectes de gènere. Si n’hagués de dir un en general penso que quan una dona treballa en un sector predominantment masculí, per obtenir el mateix reconeixement que un home, en alguns casos se li exigeix més esforç per demostrar les seves capacitats.

Què ens falta encara per assolir? S’ha avançat però, en general, encara queda camí a recórrer en temes d’igualtat i conciliació. El principal problema és que vivim en una societat encara molt masclista. A assolir, per tant, resta bastant, però destacaria: més presència de dones en llocs de direcció, millor repartiment entre homes i dones de les tasques familiars, de cura dels infants i persones dependents, més flexibilitat, racionalització horària i teletreball quan sigui possible i eliminació de l’anomenada bretxa salarial. Els canvis normatius en aquest àmbit són molt importants però cal, perquè aquests canvis siguin reals, que tots els agents econòmics, societat, sector privat i sector públic avancin en la mateixa direcció.

UEA Magazine Indústria és nom de Dona

Descripció de l’empresa: Quimser, S.A. és una empresa familiar del sector químic ubicada a Òdena que compta amb 55 d’anys d’experiència en la fabricació i comercialització d’especialitats químiques, principalment per a la indústria del cuir.

21


Radiografia de l’Anoia davant la Covid-19 1 any de pandèmia Es compleix un any que la Conca d’Òdena experimentés el primer confinament perimetral de Catalunya. Igualada, Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí van ser blindades el dijous 12 de març de 2020, afectant a unes 66.000 persones de les quatre poblacions corresponents. A dia d’avui, els efectes de la pandèmia segueixen sent molt rellevants a nivell empresarial i econòmic a la comarca, com també, arreu. Empreses i autònoms van patir -i continuen-

9.165

persones aturades a l’Anoia

10.324

persones en ERTO a l’Anoia

amb mesures restrictives, setmanes de tancament que fan minvar l’activitat econòmica i empresarial davant la situació sanitària d’alerta i d’urgència produïda per la pandèmia mundial del coronavirus. Tot i el desenvolupament de les vacunes, persisteix la incertesa per saber quan i com serà la recuperació econòmica: la necessitat d’ajudes directes per salvar el teixit empresarial i el mercat de treball és de vital importància.

Creixement i irrupció amb força del sector tecnològic i logístic

Col·lectiu de joves fortament afectat per la crisi de la Covid-19

Situació laboral Sectors més afectats per la pandèmia Sectors econòmics com l’hostaleria, la restauració, els hotels i l’activitat turística en general (oci, esdeveniments, enoturisme, entre altres) segueixen patint molt directament les conseqüències de l’actual emergència sanitària davant les mesures d’aforament i de limitacions horàries. Els negocis que estan relacionats en aquest sector empresarial pateixen repercussions vinculades a ERTOs i acomidaments. També el sector cultural afronta amb agonia els efectes de la pandèmia davant les limitacions i mesures restrictives.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Els joves i el mercat de treball

22

Segons un estudi recent publicat de l’Observatori del Treball i el Model Productiu de la Generalitat de Catalunya, el col·lectiu de joves està afectat per la crisi de la Covid-19. A Catalunya, la població juvenil (composada d’entre els 16 i 29 anys) té un total de 1.144.500 persones. El 60% de la població juvenil és activa, ja sigui perquè treballa o està en cerca activa de feina; però l’ocupació juvenil cau el 7,7%, per tant, hi ha 41.600 persones joves ocupades menys que en 2019. La caiguda de l’ocupació jove afecta amb força a les persones amb menor formació. La contractació laboral de persones joves ha caigut un 35,3%. Per modalitats contractuals, la davallada en volum es concentra en els contractes eventuals per circumstàncies de la producció.

Segons les últimes dades publicades per l’Observatori del Treball i Model Productiu (febrer 2021), la comarca de l’Anoia registra un total de 9.165 persones aturades a la comarca, fet que es tradueix en un augment de 170 persones respecte el mes anterior. La taxa d’atur registral a l’Anoia és del 15,40%. Això es tradueix en què la xifra actual d’aturats actual és la més alta que s’ha registrat en el darrer any. Ni en els mesos posteriors a l’esclat de la pandèmia (març, abril, juny) no s’havia arribat a la xifra d’aquest mes de febrer. A més, pel que fa als ERTOs, segons la última actualització publicada per part del govern català, a data d’11 de febrer -les dades de febrer que són les més recents- hi ha un total de 1.512 expedients de regulació per força major, afectant a 9.370 persones. En canvi, per altres causes, hi ha 63 expedients registrats, afectant a 954 persones. Per tant, a la comarca de l’Anoia hi ha un total de 10.324 persones en ERTO.

Perfils laborals amb perspectives de creixement Com a totes les crisis econòmiques, hi ha sectors més beneficiats que d’altres. Aquests sectors davant el seu creixement empresarial, necessiten perfils laborals per cobrir la demanda. La irrupció i creixement exponencial de la compra online fa entreveure que hi ha perfils laborals amb forta perspectiva: Les professions relacionades en l’àmbit tecnològic (enginyeries, e-commerce, informàtics, programadors...) i de transport, missatgeria i logístic.


Satisfacció de les empreses associades de la UEA a l’Assemblea General Ordinària Anual Dimecres 23 de març la Unió Empresarial de l’Anoia va celebrar l’Assemblea General Ordinària Anual on es va presentar la Memòria de l’entitat on s’hi recullen les accions dutes a terme durant el 2020; l’estat de comptes corresponents a l’any 2020; i també, els projectes previstos i el pressupost per aquest 2021.

A més, Domènech va destacar que aquest 2020, ha quedat palès, sense cap mena de dubte, el paper que ha exercit la UEA durant la pandèmia gràcies a tot el seu equip (el tècnic i la Junta Directiva) i que en realitat, són les seves

raons de ser: lobby i xarxa. Domènech va fer un repàs de totes les activitats i accions destacades d’aquest 2020 i va exposar la línia estratègica per aquest 2021: la creació d’una nova pàgina web, d’una sectorial per agrupar les acadèmies extraescolars de la comarca, l’organització del 1r Postgrau en Comerç Internacional en col·laboració amb Fagepi i UdL, entre altres.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

A l’inici de l’acte, el president de l’entitat, Joan Domènech, va exposar un cop més l’agraïment als socis de la UEA durant aquest 2020 tan complex i difícil a causa de la crisi sanitària, econòmica i empresarial generada per la pandèmia de la Covid-19. En aquesta línia, Domènech va destacar la implicació de tots els ens, organismes, entitats públiques i privades; empreses, autònoms, professionals col·laboradors que aposten per aquest treball conjunt i en equip que permet impulsar iniciatives i accions per ajudar i consolidar el teixit empresarial anoienc.

23


Escoltant a les empreses

Seguint la seva missió d’acompanyar, assessorar, guiar i defensar a les empreses, professionals autònoms i persones treballadores, la Unió Empresarial de l’Anoia organitza diversos fòrums i trobades empresarials amb els diversos sectors econòmics i empresarials de la comarca per avaluar l’impacte i conèixer de prop, la situació viscuda davant la pandèmia

Trobada empresarial amb les empreses del sector metall i químic La UEA va organitzar dues trobades per reunir-se amb diverses empreses de la comarca dels sectors metall i químic per detectar les necessitats i inquietuds d’aquests sectors industrials i per conèixer com afronten la pandèmia.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

En aquestes reunions mantingudes, les empreses assistents van coincidir que malgrat alguns ERTOs, i amb l’ajuda d’algun préstec ICO, això els

24

ha permès aguantar el cop. Les empreses han pogut reprendre l’activitat d’aquest any força atípic, veient-se afectades per les restriccions i les limitacions del propi sector, però també, per la situació dels proveïdors de productes i serveis. Les empreses es mostren esperançadores en què es pugui reactivar el consum i que la roda segueixi girant durant aquest 2021.

Trobada amb assessors d’empreses La UEA va celebrar una trobada virtual amb el sector de professionals, assessors i gestors d’empreses per generar un debat sobre la situació provocada a les empreses arran de la pandèmia de la Covid-19 i com ho viuen des d’aquest sector professional. En aquest sentit, la trobada va servir per conèixer de primera mà les necessitats i inquietuds d’aquest col·lectiu, entre les quals, van destacar la situació generada pels expedients de d’ocupació temporal i les mesures econòmiques especials, uns canvis que no només van mantenir molt ocupades a totes les gestories i professionals d’assessorament empresarial; sinó que per aquest 2021, preval una situació de forta incertesa per l’afectació que està tenint en les empreses i els professionals autònoms. Els i les assistents van destacar que les principals traves que es troben és la dificultat d’obtenir resposta i atenció d’organismes com Hisenda o la Seguretat Social, en la seva tasca de representació i gestió empresarial.


La UEA es va reunir amb el grup de treball UEA Lab 4.0, els quals van destacar que la necessària transformació digital de les empreses s’ha vist precipitada per la situació generada per la pandèmia, on les eines i les infraestructures adaptades han esdevingut gairebé una obligació. A més, també van incidir en què la situació actual posa sobre la taula l’aposta per la millora de processos, tant productius com de serveis, permeten que les empreses puguin resistir amb millors garanties l’embat dels pròxims mesos. El sector tot i que veu amb incertesa aquest 2021, confia que alguns projectes tirin endavant, per consolidar innovació en algunes àrees, com per exemple en I+D i millora de producte que no ha quedat tan afectat. UEA Lab4.0, formada per empreses de software, assessors i serveis tecnològics, enginyeries, experts en ciberseguretat, intel·ligència artificial, metodologia Lean, gamificació, formació, distribuïdors i fabricants de maquinària, compartien que entre els reptes i oportunitats per aquest 2021, es posa més que mai de manifest que les empreses necessiten els agents i facilitadors tecnològics en aquesta nova situació, per adaptar-se a la nova realitat, tenir les eines i els coneixements, treballar amb seguretat, i gestionar a distància maquinària però també equips i persones.

Reunió amb responsables de recursos humans d’empreses anoienques La UEA va organitzar una trobada amb caps i responsables de l’àrea de recursos humans de diverses empreses anoienques per avaluar i diagnosticar què ha suposat la pandèmia del coronavirus pel que fa a la gestió dels equips i de les plantilles, i com s’afronta des de l’àrea dels recursos humans. Els i les assistents varen destacar que el teletreball ha vingut per quedar-se i que molts processos, que s’han après a fer de forma online, s’ha demostrat que són efectius i eficients i que no es tornaran a fer presencialment. Tanmateix, també van coincidir en diversos aspectes com la necessitat de l’acompanyament i la gestió emocional, com a claus per empoderar i liderar els equips de les empreses durant la pandèmia. També varen fer un especial èmfasi en el gran compromís que els treballadors i treballadores han demostrat a les seves respectives empreses en aquest moments tan difícil i incerts, com també, el compromís de les empreses i persones treballadores amb la seguretat i la prevenció en els seus llocs de treball per evitar contagis. UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Reunió amb UEA Lab 4.0

25


Trobada amb les empreses immobiliàries La situació del sector immobiliari és un dels baròmetres importants en la realitat econòmica. Per copsar, compartir i recollir la realitat d’aquest sector, la Unió Empresarial de l’Anoia es va reunir amb diverses immobiliàries de la comarca per tal de conèixer el seu estat davant de la situació actual per la Covid-19, i així seguir treballant les seves necessitats i propostes per

poder-ho traslladar i defensar a l’administració i als estaments necessaris. Les empreses immobiliàries van exposar que tot i la pandèmia, tancaven l’any positivament, i que no s’havien vist especialment afectades per la crisi econòmica -excepte en determinats temes logístics com l’atenció personal o les visites dels immobles-, el sector

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Fòrum amb professionals autònoms de la comarca

26

La Unió Empresarial de l’Anoia amb l’objectiu d’estar al costat d’aquest col· lectiu davant de la situació viscuda, va reunir-se amb diversos professionals autònoms de sectors molt diversos com la cultura, l’enginyeria, l’assessorament legal, el coaching, la formació i la teràpia, amb l’objectiu de poder escoltar les seves inquietuds i copsar les seves necessitats.

de maniobra a molts professionals que no han tingut cap alternativa durant la pandèmia i que n’ha obligat a molts a donar-se de baixa. Els professionals van lamentar la incertesa que els provoca el no saber què passarà amb la declaració de la renda i les ajudes rebudes, una situació de desconeixement i incomoditat compartida pels assessors i gestors de la comarca.

A través d’aquesta trobada, els i les autònomes assistents van manifestar el seu descontent davant la falta de mesures per minimitzar l’impacte de la crisi en aquests professionals: la rebaixa d’impostos, una carència de la quota corresponent d’autònoms, o haver-la fet proporcional a la facturació obtinguda, ja hauria donat marge

De fet, els professionals del sector cultural -dels més afectats amb cessament obligat de l’activitat durant molts mesos- actualment, veuen amb dificultat com la represa de l’activitat va sent a comptagotes. Recorden que està tot molt condicionat per l’anul· lació de projectes i circuits culturals i l’aturada de subvencions o ajudes que

va destacar haver-se adaptat a la situació per donar un bon servei als seus clients i usuaris amb les noves eines digitals. Tot i això, les empreses sí que van coincidir en entrebancs que pateix el sector, com les normatives que els afecten, com el mercat de lloguer. A més, també van explicar com un dels estralls que ha causat la pandèmia és el tancament de negocis, havent-hi una gran afectació pel que fa als locals comercials, demanant en aquest sentit, ajudes directes per al comerç o una rebaixa d’impostos als seus locals.

anaven adreçades a fomentar aquesta activitat. Consideren que per evitar majors estralls entre el sector, sales, cicles, teatres, auditoris, i l’administració haurien de procurar mantenir una mínima activitat i mantenir actius els professionals, especialment després de comprovar-se que les mesures i garanties de protecció per COVID s’apliquen i funcionen. Així també una de les propostes dels autònoms per a l’administració local, és que potenciï la contractació professionals de la zona i es doni visibilitat a les empreses de la comarca. També van fer una crida al món empresarial, recordant la gran diversitat i el valor del conjunt d’autònoms de l’Anoia, una borsa de professionals experts i formats amb la que poden comptar per sumar i fer les empreses més competitives.


Reunió amb professionals de recursos humans

Fòrum amb empreses del sector de la salut

La UEA va reunir-se amb professionals de la comarca, especialitzats en l’àrea de recursos humans com la formació, el coaching o les ETTS, els quals van posar en valor la nova cultura empresarial enfocada a la humanització d’empreses i persones treballadores.

La UEA va organitzar una trobada per escoltar a les empreses del sector de la salut de la comarca. Les empreses assistents van deixar de manifest algunes carències del sector, però també van destacar que s’ha impulsat l’adaptació, la flexibilitat, i la millora tecnològica del sector per estar a l’altura de la situació. També van exposar com havia sigut el desenvolupament de la seva funció laboral i empresarial, on van destacar que havien patit directament la manca d’equips de protecció individuals per fer front a la pandèmia i protegir-se a ells mateixos i als del seu entorn. Un altre dels efectes on varen coincidir és el fet que van haver-se de reestructurar a nivell intern, canviant la manera de funcionar i gestionant el personal laboral que ha patit moltíssim totes les onades de la pandèmia. A més, també van coincidir en la bona implicació, flexibilitat i adaptació dels professionals del seu sector en aquesta crisi sanitària.

Durant la trobada, els professionals de recursos humans van destacar que en l’actualitat, el seu rol agafava un paper important juntament amb el director de l’empresa per acompanyar als líders i veure quines polítiques i canvis s’han d’incorporar a les organitzacions perquè hi ha una transició cap a la humanització d’empreses i persones treballadores.

Els i les assistents també van coincidir que la pandèmia havia fet entreveure que era del tot necessari reforçar el seu personal laboral, uns perfils dels quals ha estat i segueix sent molt complicats de trobar. A més, les empreses del sector sanitari van destacar com s’han hagut de reinventar per poder oferir els seus serveis als pacients, utilitzant les noves tecnologies per poder fer les seves consultes i seguiment mèdic com les videoconsultes.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Els experts en recursos humans van apuntar que tot i la situació dramàtica d’atur que assoleix la comarca, continua havent-hi perfils que cerquen les empreses i no es cobreixen, i que en aquest sentit, costa trobar el talent que busca en concret l’empresa, principalment, tècnics, professionals del manteniment i perfils STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). El perfil que cerquen les empreses no encaixen amb les persones i perfils acadèmics que estan disponibles. En aquesta direcció, els assistents van afirmar que s’ha de formar al gruix de persones que estan a l’atur per cobrir les ofertes de feina, i crear sinèrgies i aliances entre les empreses i l’educació per incorporar aquests perfils al món laboral, reinventant-los.

27


En marxa

Ja s’han formalitzat els matchs perquè les parelles de mentors i mentorats treballin conjuntament i també la formació corresponent.

A finals de 2020, l’Ajuntament d’Igualada i la Unió Empresarial de l’Anoia van impulsar l’Igualada Mentoring, un programa per donar suport a les micropimes i autònoms de la ciutat d’Igualada basat en el mentoratge. Gràcies a l’acompanyament personalitzat d’un mentor/a professional -amb àmplia trajectòria i experiència empresarial i professional-, els i les autònomes reben de forma individualitzada i personalitzada consells i pautes per posar el focus real sobre la seva gestió, organització i planificació del seu negoci. En l’actualitat, hi ha 17 parelles que formen part d’aquest programa. Us deixem amb alguns exemples que detallen la seva enriquidora experiència.

Matchs: Mercat de Casa (mentorats) i Roger Casellas (mentor) Mercat de Casa és un projecte empresarial impulsat per Ignasi Lampreave, Lluís Samper i David Ruiz i que reben el mentoratge de Roger Casellas, vicepresident de Serveis Industrials de Schneider Electric.

UEA Magazine Igualada Mentoring

Mercat de Casa neix arran del confinament, un espai de trobada digital entre productors alimentaris de la comarca i consumidors. Els objectius de Mercat de Casa són els de donar l’oportunitat als productors de ser en l’àmbit digital i puguin oferir a Internet el seu producte de forma fàcil i a un públic més ampli; potenciant a la vegada, el producte de proximitat i de quilòmetre zero, respectant els preus dels productors.

28

Valoració d’Igualada Mentoring: Mercat de Casa: “Considerem que és una molt bona oportunitat perquè et permet tenir un punt de vista objectiu. A més, és una transmissió de coneixement directa i ens ha permès crear un vincle entre el Roger i nosaltres. També millorar les nostres competències i establir uns objectius molt més alineats amb les nostres capacitats i ens dona una motivació extra per tirar endavant.” Roger Casellas: “Fa quasi 30 anys que treballo, 23 anys dels quals, a Schneider Electric i els últims anys he format part de comitès de direcció; i gràcies a tot això, he adquirint experiència amb els anys i considero que és important fer-li un retorn. Em va semblar que era el moment de compartir-ho. També m’apassiona l’aprenentatge i estar en contacte amb gent jove i amb gent que té iniciativa, idees i coses a fer. És una oportunitat molt bona per poder aprendre. Fa molts anys que treballo i no ho havia fet a Igualada, ja que treballava a Barcelona. Em va semblar que era una ocasió boníssima per retrobar-me amb la comarca, la ciutat i la seva gent, la Unió Empresarial i l’Ajuntament d’Igualada.” www.mercatdecasa.com


Maria Cocis, traductora i intèrpret (mentorada) i Marta Pijuan (mentora) La Maria Cocis és traductora i intèrpret de conferències i rep el mentoratge de Marta Pijuan, que ocupa el càrrec de direcció a l’empresa Proquip.

Valoració d’Igualada Mentoring: “La nostra valoració del programa Igualada Mentoring és molt positiva. L’objectiu de treball ha estat molt clar des de l’inici, la qual cosa ens ha permès treballar al detall i de manera pragmàtica en tot moment i desglossar el treball en diverses tasques que s’han dut a terme setmanalment de manera molt satisfactòria. Com a mentora, sempre és molt enriquidor veure com s’apliquen els teus coneixements i experiència

en altres àmbits. Com a mentorada, comptar amb una persona amb una llarga trajectòria com la Marta que guiï i t’aporti una visió global és de gran ajuda. Els mecanismes de treball que ha proporcionat han estat clau per aconseguir l’objectiu de definir una estratègia comercial per fer créixer el negoci. Així, el treball conjunt ha donat lloc a una relació de confiança. Participar en un projecte de desenvolupament professional com aquest ha estat molt interessant i la implicació de la UEA perquè sigui un èxit ens ha aportat una gran energia positiva.” www.linkedin.com/in/mariacocis

Maribel García de “El Centre Gui” (mentorada) i Francesc Pua (mentor) Maribel García regenta El Centre Gui, l’escola d’Arts Marcials d’Igualada. Francesc Pua, gerent de Servisimó, és el seu mentor.

Valoració d’Igualada Mentoring: Maribel García: “Faig una valoració molt alta. Un 10! Un aprenentatge a l’igual que experiència positiva. Tot i que no he tingut el plaer de conèixer a la resta de mentors, personalment penso que m’han assignat el que millor s’adapta segons les meves mancances: en Francesc Pua. Durant tot el procés m’he sentit molt recolzada i guiada per ell. Estic molt

agraïda per la bona disposició i implicació per part seva.”

cia molt fructífera per les dues parts, i una iniciativa més que interessant.”

Francesc Pua: “Ha estat una experiència molt enriquidora, conèixer els valors empresarials a escala d’autònom. Veure com el tema personal està per sobre del professional i que ràpidament es pot canviar. La Maribel ha estat molt receptiva i amb una intensa participació en el projecte. Ha aixecat acta a cada reunió, que després cada dia hem repassat punt per punt. Hem treballat el DAFO en cada reunió, també hem treballar la bona sort amb el llibre de Empresa Activa. Ha estat una experièn-

www.elcentregui.es

L’Anna Carbonell gestiona el negoci Olors de Natura, una botiga de cosmètica natura ecològica d’Igualada, i rep el mentoratge de Frederic Tost, controller industrial i financer a Transpal

Valoració d’Igualada Mentoring: “Ens trobem a meitat del projecte i hem de dir que està sent una experiència molt valuosa per tots dos, ja que està permetent a l’Anna plantejar, analitzar i

respondre per ella mateixa a preguntes sobre com enfocar de cara al futur el seu negoci en funció del seus valors i fortaleses. L’ajut que pot aportar el mentor per treure al mentee del seu dia a dia i obrir-li la ment a nous plantejaments i a plasmar per escrit les seves reflexions és un element generador de valor pel seu desenvolupament tant personal com professional.” www.olorsdenatura.com

UEA Magazine Igualada Mentoring

Anna Carbonell de “Olors de Natura” (mentorada) i Frederic Tost (mentor)

29


Myriam Val, personal shopper (mentorada) i Rosana Isasi (mentora) La Myriam Val gestiona l’establiment Myriam Val Personal Shopper a Igualada i rep el mentoratge de Rosana Isasi, de Valuem 2020.

Valoració d’Igualada Mentoring: Myriam: “Per a mi aquesta experiència és fantàstica. He sabut identificar el que domino i què necessito que m’ajudin i ser capaç de dir-ho. També t’ajuda a reflexionar i a tenir altres punts de vista. Rosana Isasi m’ha donat canya per millorar i que tot flueixi, una gran professional, propera i implicada. Li dono un 10! Gràcies a tothom qui ha fet possible aquest projecte: Jordi Marcé i Montse Soteras.”

Rosana: “Igualada Mentoring et permet compartir el teu know-how i que algú en pugui treure profit és molt estimulant. Li dona valor als teus anys d’experiència. També poder veure com s’aconsegueixen petites fites a cada sessió i treballar juntes en un objectiu comú que és fer del que ens agrada la nosra professió. Conèixer i poder col·laborar amb la Myriam Val, una persona tan professional i amb tanta energia positiva, ha sigut una experiència única.” www.myriamval.com

Mireia Guilella, fotògrafa (mentorada) i Núria Pallarès (mentora) La Mireia Guilella és fotògrafa professional i rep el mentoratge de Núria Pallarès, propietària de l’empresa Lula Outlet Group SL.

UEA Magazine Igualada Mentoring

Valoració d’Igualada Mentoring:

30

Núria: “Fa 17 anys que tinc empresa pròpia, però vaig començar sent una petita autònoma. Tots aquests anys he parlat amb molta gent i això m’ha servit de molta ajuda. Quan vaig veure l’anunci a la Unió Empresarial de l’Anoia, vaig pensar que tot el que havia rebut, tots aquests coneixements, era una bona oportunitat per ensenyar-ho i per ser d’ajuda a una altra persona. Faig un balanç molt positiu d’Igualada Mentoring, sobretot pel retorn que fa la Mireia. És molt enriquidor quan veus que algú té es-

colta i té ganes de millora. És un espai de creixement personal i professional molt bo per les dues.” Mireia: “Fa 5 anys que m’hi dedico, sóc autònoma, fotògrafa freelance especialitzada en casaments, però també faig fotografia social, i la veritat és que ho he fet de forma molt autodidacta. Quan vaig veure-ho vaig pensar: <Què bé tenir visions externes!> perquè tu sol, potser hi ha coses que no veus. És molt important i interessant rebre aquest suport i assessorament per fer créixer el negoci i tenir un altre punt de vista. Estic molt contenta i agraïda.” www.mireiaguilella.com


Eva Varea, d’Ohlalangues (mentorada) i Joan Barnés (mentor) L’Eva Varea està al capdavant de l’acadèmia d’idiomes Ohlalangues conjuntament amb Ana Varea i reben el mentoratge de Joan Barnés, soci-fundador de COMMsulting.

Valoració d’Igualada Mentoring: “El programa mentoring és una gran iniciativa i una oportunitat per ajudar

a micropimes i autònoms del territori. Personalment ha estat una experiència única i molt satisfactòria el fet de poder col·laborar en el creixement d´una empresa jove i amb molta empenta com és l’acadèmia d’idiomes OHLALANGUES. Han estat moltes hores de treball altruista on ambdues parts hem après de l’experiència. Com a soci fundador de COMMsul-

ting, empresa de consultoria a la comarca, crec que aquest tipus de programes són una magnífica aposta per part d’associacions com la UEA i l´Ajuntament d´Igualada. Una iniciativa que s’hauria de mantenir en el temps.” www.ohlalangues.com

En Bernat Ferrer, periodista, rep el mentoratge de Marc Sendiu, enginyer i un dels fundadors d’Ecopime Projects.

Valoració d’Igualada Mentoring: “Què tenen en comú un periodista que està començant com a autònom

i un enginyer amb un despatx ja consolidat? D’entrada, poca cosa. Però, a mida que l’un i l’altre van rascant, van apareixent les coincidències: que si el model 303, que si la definició del preu per servei, que si la captació de nous clients... Gràcies al programa ‘Igualada Mentoring’, el nou autònom se sent una mica menys exposat a la intem-

pèrie, ja que té la possibilitat d’aprendre del veterà, demanar-li consell, entendre els reptes empresarials que té al davant... El mentor, al seu torn, protagonitza una acció de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) en tota la seva essència, acompanyant el mentorat en un procés que ell mateix reconeix com a complex. Tots dos ho valorem molt positivament perquè hem crescut professionalment. Perquè, en el fons, canviar el ‘xip’ d’assalariat a prestatari de serveis no és tasca senzilla, i acompanyaments com aquests ajuden a encarrilar projectes d’emprenedoria, enriquint així l’ecosistema econòmic comarcal.” www.bernatferrer.wordpress.com

UEA Magazine Igualada Mentoring

Bernat Ferrer, periodista (mentorat) i Marc Sendiu (mentor)

31


Acompanyant al sector del turisme

La sectorial UEA turisme desenvolupa diverses accions per acompanyar aquest sector que tant pateix les mesures restrictives per fer front a la pandèmia. Aquestes accions han estat adreçades tant a empresaris com a professionals autònoms del sector (hostaleria, restauració, cases rurals, enoturisme, activitats d’oci...) i compten amb el suport del Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de Catalunya

Formació subvencionada per al sector UEA turisme ha impulsat tot un seguit de cursos per dotar d’eines al sector. Es tracta de sis cursos que han servit perquè els alumnes afrontin la nova realitat del sector turístic, en un entorn canviant, molt més digital, internacional i competitiu, on despuntar amb producte turístic i propostes originals esdevé tot un repte. Els cursos han comptat amb la participació de més d’una vintena d’alumnes -micropimes i autònoms del sector turístic- i s’han realitzat a través d’una plataforma virtual. Els cursos han tractat diverses temàtiques per professionalitzar aquest sector com: xarxes socials i posicionament web del sector turístic; eines per a la gestió empresarial; planificació i comercialització de productes turístics; comunicació i màrqueting del sector; anglès especialitzat per a treballadors de turisme (nivell I II). Els cursos han estat impartits per la coach empresarial, Juanita Acevedo, i per la professora i traductora, Núria Colell. Des de UEA turisme s’anima a les empreses del sector a formar-hi part, no només per fer pinya i acompanyar-les; sinó també, per sumar i fer un sector més competitiu i crear sinergies entre totes les empreses.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Speed Networkings: teixint xarxa entre el sector turístic

32

L’Anoia compta amb un teixit d’empreses, professionals, establiments i autònoms del sector turístic molt ric i divers: allotjaments rurals, urbans, cicloturisme, rutes a peu, globus, excursions a cavalll... Per aquesta raó, UEA turisme ha desenvolupat 3 trobades de Speed networking -trobades ràpides-, de coneixement i contacte entre el sector perquè aquests professionals es coneguin, facin xarxa, comparteixin i creïn propostes conjuntes i que puguin complementar-se a nivell d’oferta i possibilitats. El sector ho ha valorat molt positivament i ha permès que aquesta xarxa comenci a donar els seus fruïts; així com també, aprendre a com comunicar cap als clients després del confinament comarcal, com treballar per objectius comuns, entre altres.

uea

TURISME


Arriba una nova edició de Química a l’Escola La química, tot i ser present en tants aspectes de la vida quotidiana i empresarial, passa desapercebuda i sovint no compta amb una percepció social que li faci justícia. Tal i com van mostrar les empreses del sector en la presentació del Codi Ètic de les químiques de l’Anoia, el respecte i l’aposta per la societat i l’entorn és un aspecte que tenen molt present i “Química a l’Escola” n’és una mostra. “Química a l’Escola” és un concurs que té per objectiu apropar i donar a conèixer el sector químic a les escoles, un certamen organitzat per les empreses químiques que conformen la sectorial UEA Química de la Unió Empresarial de l’Anoia.

zació del concurs ha decidit emprendre una nova edició d’aquest concurs als centres educatius de la comarca. En aquest sentit, “Química a l’Escola” es basa en la realització d’un experiment o investigació relacionada amb la química a l’aula, ja sigui mitjançant materials habituals o casolans, i enregistrar-ho. No hi ha limitació de materials ni de productes, sempre i quan, es realitzi

uea

QUÍMICA sota els criteris de seguretat pertinents. Hi ha cinc categories, tres per primària i dues per secundària, cadascuna de les quals comptarà amb un premi de 300€ per comprar material de laboratori per l’escola. Tots els vídeos seran revisats pels membres de la UEA Química que patrocinen el concurs i escolliran un guanyador per cada categoria.

Més informació a www.uea.cat – sectors@uea.cat

Concurs Química a les Escoles 2020/2021

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

L’any 2019 es va realitzar la primera edició d’aquest concurs. S’hi van presentar 12 escoles diferents -dels municipis anoiencs de Castellolí, Òdena, Vallbona i Igualada-, participant en un total de 41 vídeos. Després de valorar aquest èxit de participació, l’organit-

33


Prop de 800 assistents participen a la 1a temporada 2021 dels webinars UEA Aquest trimestre, la Unió Empresarial de l’Anoia ha sigut impulsant els webinars UEA I jornades informatives online -que aquestes formen part dels Plans de Formació i compten amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya- per tal de seguir acompanyant i assessorant a les empreses i professionals autònoms sobre diverses matèries i aspectes que afecten a l’entorn empresarial.

Economia, finances i fiscalitat Del resultat comptable a la realitat econòmica Webinar organitzat conjuntament amb l’ACCID que va servir per exposar com el resultat comptable informa només d’un aspecte de l’empresa o negoci, a través d’una exposició més senzilla donada la complexitat i la manca d’instruccions que hi ha per a la seva confecció. A més, també es va fer anàlisi de l’evolució de les masses patrimonials i el control de tresoreria.

Jose Luís Giral, economista, expert comptable acreditat REC i AECA i tècnic tributari.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

El Pla Europeu de Recuperació

34

Webinar amb la col·laboració de Foment del Treball Nacional per parlar dels Fons Europeus de Recuperació i Resiliència. A través d’aquesta sessió, es va posar sobre la taula la gran oportunitat que suposa aquest Pla Europeu de Recuperació per a les empreses.

Kilian García, director del Departament Internacional de Foment del Treball Nacional; Montse Casas i Ferran Rodero, d’ACCIÓ; Miquel Puig, del Comitè Assessor Catalunya NextGeneration EU.

Créixer en temps interessants Webinar per parlar de com créixer davant la Covid-19 i on va quedar palès que les empreses s’han de planificar perquè tinguin clares les prioritats, el lideratge i el control. Quan tot això es compleixi és el moment d’accelerar.

Oriol López,

assessor del creixement d’empreses.

Pla Generalitat de Comptabilitat 2021 Webinar organitzat conjuntament amb l’ACCID per exposar les principals novetats que s’incorporen al Reial Decret que modifica el PGC aprovat pel Consell de Ministres el 12 de gener de 2021.

Jordi Rizo,

professor associat de la UAB, membre de l’ACCID; assessor, professor del màster en Comptabilitat Superior i Auditoria UAB-CEC i expert comptable acreditat.


Situació actual i perspectives del teixit empresarial Webinar organitzat conjuntament amb l’ACCID per fer una anàlisi molt extensa sobre la situació actual i les perspectives de futur que tenen les empreses davant la pandèmia.

Oriol Amat,

catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la UPF, degà de la BSM-UPF, vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i vicepresident de l’ACCID.

Com afrontar una ronda de finançament Webinar organitzat conjuntament amb l’ACCID per explicar com afrontar una ronda de finançament a través d’una visió financera i estratègica.

Fàtima Vidal i Andrei Boar, economistes.

Noves normatives: Les claus en la pròrroga dels ERTOs fins el 31 de maig Webinar per aclarir els dubtes que aquesta normativa pugui suposar per a les empreses.

Javier Ibars, director de Relacions Laborals i Assumptes Socials de Foment del Treball Nacional.

Emprenedoria de pel·lícula per a la família empresària Webinar per exposar com les empreses familiars comencen per l’emprenedoria d’algú i que si la família propietària perd aquest esperit, és difícil que se superi amb èxit els reptes de regeneració estratègica.

Jordi Tarragona, conseller de famílies empresàries, advocat PDD/ i PADE per IESE. Professor d’Empresa Familiar a ADE UIC.

Employer branding, líder coach i Family Team Com millorar les relacions a l’entorn laboral Webinar per parlar de l’estil líder coach i el concepte family team, i de cap a on ens porta la millora relacional per tenir uns equips sans, forts i competitius.

Roger Bascones, coach transpersonal i formador a Ómun.

Employer branding i ambaixadors de marca Webinar per parlar de com el mercat laboral, que s’ha fet global gràcies al teletreball, les empreses més que mai han de treballar la seva proposta de valor.

Laura Ravés, economista i coach, fundadora de Hi

Relacions laborals Quin protocol s’ha d’aplicar quan surt un positiu per Covid-19? Webinar per exposar tot un seguit de recomanacions davant la detecció de casos sospitosos d’infecció; així com les diferents actuacions del Servei de Prevenció de Riscos Laborals.

César Sánchez, director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball Nacional.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Happiness.

35


Naixement del grup de treball d’acadèmies extraescolars Davant la situació viscuda per les acadèmies, on moltes d’elles s’han sentit desprotegides i indefenses per no poder treballar amb normalitat, donat que durant mesos van quedar suspeses les activitats de lleure infantil i juvenil, l’esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l’horari lectiu habitual dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu i formatiu; la UEA va posar-se en contacte amb aquest sector empresarial d’acadèmies i centres d’ensenyament extraescolar, considerat per l’entitat com un sector estratègic pel talent de la comarca i molt castigat per les mesures Covid-19. Per aquest motiu, la UEA va crear aquest grup de treball que aglutina una cinquantena d’empreses dedicades als ensenyaments no reglats d’idiomes, arts plàstiques, dansa, informàtica i noves tecnologies, entre altres. Els objectius d’aquest grup són els de vetllar i defensar-les segons les necessitats que tinguin. L’entitat empresarial ha realitzat diverses trobades per escoltar les inquietuds i dificultats d’aquest sector estratègic; però també, per treballar les oportunitats que pot deixar aquesta situació, per convertir aquest sector en més competitiu, més visible i que tingui més reconeixement per part de la societat i els governs.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Algunes de les preocupacions manifestades per aquest col·lectiu són que s’han trobat indefensos, condicionats i desatesos per l’administració, tot i que el sector ha fet un esforç ingent per adaptar-se a mides d’aula, de grups, de virtualitat, preus, horaris. A més, també van manifestar que s’han trobat competint amb un elevat intrusisme que està al marge de regulació i normatives.

36

En marxa el nou servei de transport a la demanda El Meu Bus al Polígon Les Comes Des del 15 de març, els treballadors i treballadors del Polígon Les Comes d’Igualada tenen una nova manera sostenible i ràpida per arribar als seus llocs de treball gràcies al grup de transports Direxis, operant des de S.A. Masats, a través de dues línies de transport a la demanda per connectar el Polígon Les Comes amb Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. El servei funcionarà durant dos mesos en fase de prova pilot i amb un sistema innovador: el transport a la demanda (TAD).

Així, sota el nom de TAD1 i TAD2, les dues noves línies tenen un recorregut i uns horaris preestablerts, però si es volen utilitzar, cal reservar amb antelació a través de l’app El Meu Bus o del web www.lescomes.elmeubus.com Aquesta iniciativa és possible gràcies al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de S.A. Masats – Direxis; i la col·laboració d’aquests ajuntaments, l’ATM, l’AMTU, la UEA i l’AEPIC.

Formació per facilitar la realització de classes virtuals de les acadèmies Conscients de la difícil situació que estan patint les acadèmies que imparteixen formació extraescolar, l’Ajuntament d’Igualada en col·laboració amb la Unió Empresarial de l‘Anoia va posar en marxa un curs per facilitar la realització d’aquesta formació per a la rea-

lització de classes virtuals, d’una durada de 16h i impartida per experts de la Fundació Pere Tarrés. Es tracta d’una resposta i solució a les demandes i propostes sorgides a la taula de treball de la qual formen part la majoria de les acadèmies d’extraescolars de la comarca.


38 ºC

INNOVANT EN BIOCLIMATITZACIÓ BENVINGUTS A UN MÓN MILLOR

25 ºC

REFRIGERA, VENTILA I REFRESCA Biocool, molt més que aire fred

Consum d’ 1 Kw/h Menys d’un euro al dia!

Refrigera, ventila i refresca al mateix temps renovant l’aire de forma contínua

Redueix la temperatura entre 7 i 14o segons condicions exteriors

Permet treballar sense necessitat de tancar portes o finestres

Consumeix un 80% menys que un aire condicionat

Permet la “climatització zonal” refredant només on és necessari

Millora la qualitat de l’aire, desplaçant pols, fums i olors desagradables

Controla la humitat per a les persones o processos industrials

Refreda entre 120 i 200 m2

Redueix la electricitat estàtica

Introdueix aire exterior filtrat i fresc

No genera gasos contaminants, és ecològic

TU ET PREOCUPES PER LA TEVA EMPRESA NOSALTRES PER LA TEVA SALUT I FELICITAT

www.asbert.com · info@asbert.com · tel 93 804 52 51

www.biocool.es37


Implantant l’economia circular a l’Anoia Les 15 empreses que formen part del Programa UEA Economia Circular estan endegant projectes i iniciatives estratègiques que els hi permetran posicionar-se davant la competència i en un mercat cada vegada més canviant La Unió Empresarial de l’Anoia visita i acompanya a les 15 primeres empreses dins el Programa UEA Economia Circular. En aquestes visites, s’ha analitzat l’estat en sostenibilitat d’aquestes empreses per detectar tant bones pràctiques ja estiguin implantades o en fase d’implementació, com també per identificar noves oportunitats en economia circular. Moltes d’elles ja tenen un estat avançat en sostenibilitat, amb productes totalment reciclables o compostables; i empreses que incorporen l’anàlisi del cicle de vida dels productes per reduir el consum energètic, la generació de residus i la contaminació associada a cada producte. També hi ha empreses que estan en un estat avançat en la transició energètica, amb autoconsum solar ja instal·lat o en fase d’instal·lació. Destaquen empreses amb fins a un 80% d’autoconsum, amb acords voluntaris de reducció d’emissions, o una empresa que té per objectiu esdevenir neutra en carboni pel 2025.

Estratègies en economia circular que desenvolupen les empreses:

Ecodiseny de productes o serveis, per a reduir Mesures per a miresidus i consums Mesures, per a llorar la qualitat de materials, ini durabilitat dels eliminar o mitigar la contaminació i crementar la seva productes per a reutilització/reci- que estiguin mes contribuir a regetemps en circuclabilitat o el seu nerar els ecosisús compartit. lació. temes.

ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de l’Agenda 2030 on s’emmarquen moltes de les accions i solucions en economia circular: Accions per garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones

Les empreses tenen una gran motivació per millorar en temes d’eficiència energètica, reutilització de l’aigua, reducció i revalorització de residus. Per això, la majoria de les empreses visitades perceben una gran oportunitat per dur a terme millores en economia circular i sostenibilitat.

Per a 2030, augmentar substancialment el percentatge d’energia renovable i millorar de l’eficiència energètica. Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització

Beneficis: reducció impacte mediambiental millora de reputació i de marca

Casos de projectes iniciats:

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

Gràcies a aquest programa, ja hi ha empreses que han identificat i iniciat projectes:

38

Projecte d’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la gestió empresarial. Han demanat una subvenció per a empreses innovadores. Projecte de millora del tall de la pell utilitzant intel·ligència artificial (IA) Projecte per fer assajos amb una línia de productes químics per elaborar cuir compostable / biodegradable. Han demanat una subvenció de foment de l’Economia Circular.

major fidelitat dels seus clients

Programa exclusiu per 50 empreses Aquest projecte està limitat a 50 empreses que, per interès, voluntat i ganes de canvi, podran transformar la seva estratègia empresarial cap a un model més circular gràcies a: •

Sessions d’assessorament tècnic gratuït

Una visita individual i una detecció d’oportunitats

Servei d’acompanyament i assessorament en projectes innovadors

Queden només 30 places. Tota aquella empresa que vulgui entrar en el projecte ha de complimentar el formulari que trobareu aquí


39


Aposta conjunta entre la UEA i la UdL per apropar l’economia circular a l’alumnat La UEA i el Campus Universitari d’Igualada-UdL segueixen apostant conjuntament per a una estratègia d’aprenentatge, innovació i cooperació entre el teixit empresarial i els futurs professionals que s’estan formant a la universitat. Aquesta col·laboració ja va començar a l’any 2018 en el marc dels projectes d’economia circular que l’entitat desenvolupa al costat de les empreses. A través de sessions de treball de diferents formats, es debaten idees i possibles projectes d’empreses amb els propis afavorint el seu aprenentatge i convertint algunes propostes en pràctiques d’aula, treballs de final de grau, o en projectes preliminars per a futurs projectes. Entre els projectes treballats destaquen un estudi sobre la viabilitat econòmica i ambiental d’un servei de recollida i neteja de draps industrials; un projecte per calcular la petjada de carboni corporativa d’una empresa del sector tèxtil; un projecte de classificació de fibres tèxtils per al seu reciclatge; i un projecte per al compostatge de la poda i el pèl del sector adober. Taller sobre un cas d’èxit d’Economia Circular: Labin i Leather Cluster Barcelona Els alumnes de l’assignatura optativa de Gestió de Recursos dels graus d’Enginyeria Química i Enginyeria en Organització Industrial i Logística van participar en aquest taller d’economia circular per conèixer d’aprop aquest cas d’èxit d’Economia Circular basat en l’aprofitament del pèl animal per a adob, un projecte de circularitat sorgit arran de la taula d’Economia Circular de la Unió Empresarial de l’Anoia a través de la col·laboració i impuls de l’empresa de fertilitzants Labin i el Leather Cluster Barcelona.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

El taller va estar impartit per la professora de la UdL, Rita Puig i pel gerent de Labin, Joan Mateu.

40

Aprofitament del pèl animal per a adob, un projecte de circularitat Aquest cas d’èxit ha sorgit arran de la taula d’Economia Circular de la UEA i ha estat possible gràcies a Labin i el Leather Cluster Barcelona, amb la col·laboració de la UEA i l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta acció està dins de Connexions: Projectes de Simbiosi Industrial entre empreses de l’Anoia, subvencionat per l’ARC i ha permès realitzar visites a empreses, entrevistes i sessions col·lectives de treball entre empreses de tots els sectors, detectant així possibles projectes d’economia circular en indústries i empreses. Com aquest cas, que ha permès la recuperació del pèl d’origen boví obtingut durant el procés d’adobat de la pell pels adobers, valoritzable com a biofertilitzant. Un fet que ha permès convertir un residu en recurs i que esdevingui matèria primera per a l’elaboració d’un nou producte, en aquest cas biofertilitzant per al sector agroalimentari.


Valor Associatiu: Programa 30+

A què es dedica la vostra empresa?

Us detallem alguns exemples d’empreses anoienques que detallen els beneficis de la gestió i de participar en un programa com aquest que contribueix a retenir el talent de la nostra comarca.

A què es dedica la vostra empresa?

A què es dedica la vostra empresa?

Distribució i fabricació de productes químics

Comercialització i distribució de productes de decoració per a la llar i el jardí

Què ha suposat per a vosaltres participar al 30 PLUS? Per primera vegada hem sentit un ajut real tan econòmic com en forma d’acompanyament per a la selecció i incorporació de nou personal, apostant sempre per la qualitat del treball que requereix formació prèvia

Què ha suposat per a vosaltres participar al 30 PLUS? Una oportunitat per emprendre compartint el risc de l’empresa, per tant, ens ha ajudat a atrevir-nos a conèixer més persones que puguin formar part del nostre equip a mig/llarg termini

Quin perfil sol·licitàveu des de la vostra empresa?

Quin perfil sol·licitàveu des de la vostra empresa?

Operaris qualificats per formar en química

Mosso/a de magatzem

Com valoreu la gestió feta des de la UEA? Molt eficient i adaptada a les necessitats del client. Sobretot propera en tracte, constructiva i amb voluntat de servei

Com valoreu la gestió feta des de la UEA? Com sempre una gestió bona i professional

Què ha suposat per a vosaltres participar al 30 PLUS? Per a nosaltres com a empresa és una ajuda molt interessant, i més amb els temps que corren. A més, a l’hora de buscar un candidat també ha estat de gran ajuda, ja que ens ha facilitat molt la feina el fet que des de la UEA s’hagin encarregat de fer una selecció de les persones interessades. Creiem que és positiu que es potencií la incorporació a llocs de treball a persones que a vegades per la seva edat no ho tenen fàcil i que per altra banda tenen molta experiència i són un bon recurs per les empreses. Quin perfil sol·licitàveu des de la vostra empresa? Nosaltres buscàvem una persona que tingués experiència i coneixements d’electrònica, que li agradés la feina de cara al públic, ja que la nostra activitat principal és la venda directa a la botiga. Com valoreu la gestió feta des de la UEA? Com ja he comentat abans, la nostra valoració de la gestió feta per la UEA és molt positiva. A part de seleccionar els candidats més adients pel lloc de treball, a nivell de gestió de la documentació i dels tràmits amb l’administració, ens ho han posat molt fàcil. S’han encarregat pràcticament de tot i ens han demanat en cada moment el que necessitàvem.

ASSESSORAMENT GRATUÏT, PELS SOCIS DE LA UEA, EN SITUACIÓ DE CRISI CONCURS DE CREDITORS: Resol positivament la insolvència actual o imminent de la teva empresa. SEGONA OPORTUNITAT: Allibera’t dels deutes i comença de nou sanejat. CANCEL.LACIÓ JUDICIAL GRATUÏTA DE LES INCIDÈNCIES EN LES BASES DE DADES DE MOROSOS.

Gabinet Jurídic

Claramunt & Cia. Advocats Av. Barcelona, 56 · 08700 Igualada Tels. 93 804 61 00 - 93 804 69 62 – Fax 93 804 53 81 e-mail: claramuntadvocats@claramuntadvocats.com

Especialitats: Civil: Herències, Immobiliari, Contractes, Família. Mercantil: Societari, Concursal, Empresa. Laboral, Penal, Fiscal, Administratiu, Urbanisme, Consum, Bancari.

UEA Magazine ZOOM UEA Magazine

El Programa 30+ ofereix contractació subvencionada a les empreses per inserir persones d’entre 30 i 45 anys. Aquesta és la 4a edició del Programa que organitzem des de la Unió Empresarial de l’Anoia amb unes estadístiques molt positives. Aquest projecte està subvencionat pel Servicio Público de Empleo Estatal – Ministerio de Trabajo y Economía Social en el marc del Programa SOC-30 Plus regulat per Ordre TSF /132 / 2018, de 30 de juliol de 2020.

Som una empresa dedicada a la venda de material electrònic, tant per a la indústria com per a particulars. Com a novetat, des de fa 4 anys fem còpies de claus i comandaments a distància de tot tipus de vehicles.

41


uea

FORMACIÓ

FORMACIÓ SUBVENCIONADA

Aquí teniu la formació subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i el Servicio Público de Empleo Estatal per aquest 2021:

Curs subvencionat: Comptabilitat bàsica Durada total: 60 h. Data inici: 12/04/21 Data final: 15/06/21 Horari: dilluns i dimarts de 18:00 h. a 21:00 h. Expert/a: Toni Pujadó

Curs subvencionat: Gestió de l’estrès Durada: 20 h. Data inici: 14/04/21 Data final: 06/05/21 Horari: dimecres i dijous de 18:00 h. a 20:30 h. Expert/a: Roger Bascones

Curs subvencionat: Com organitzar una reunió virtual Durada: 15 h. Data inici: 03/05/21 Data final: 17/05/21 Horari: dilluns i dimarts de 18:00 h. a 21:00 h. Expert/a: Enric Bastardas

Curs subvencionat: Iniciació al márqueting digital per autònoms Durada: 5 h. Data inici: 03/05/21 Data final: 14/05/21 Horari: dilluns i dimarts de 15:00 a 17:30 h. Expert/a: Enric Bastardas

Curs subvencionat: Autònoms: com reduir costos

Durada: 8 h. Data inici: 12/05/21 Data final: 02/06/21 Horari: dimecres de 15:00 a 17:00 h. Expert/a: Victor Garcia

Curs subvencionat: Nòmines i Seguretat Social I Durada: 30 h. Data inici: 26/05/21 Data final: 01/07/21 Horari: dimecres i dijous de 18:00 h. a 21:00 h. Expert/a: Jaume Barril

Curs subvencionat: Nòmines i Seguretat Social II Durada total: 30 h. Data inici: 05/07/21 Data final: 26/07/21 Horari: dilluns, dimarts i dimecres de 18:00 h. a 21:00 h. Expert/a: Jaume Barril

Curs subvencionat: Reactivació i innovació del sector turístic post-covid-19 Durada: 10 h. Data inici: pendent de definir Data final: pendent de definir Horari: pendent de definir Expert/a: pendent de definir

Curs subvencionat: Autònoms: com gestionar els impostos Durada: 8 h. Data inici: pendent de definir Data final: pendent de definir Horari: pendent de definir Expert/a: pendent de definir

Aquests cursos es faran en format híbrid i, per tant, ofereixen places presencials i places online. Les classes presencials s’impartiran a la seu de la UEA. Consulta el programa de cada curs i com fer la inscripció a la nostra web: www.uea.cat

FORMACIÓ BONIFICADA 2N. TRIM. 2021

UEA Magazine UEA Formació

Aquesta és la formació que hem organitzat a mida de les empreses pel 2n. Trimestre de 2021:

42

Curs online: En moments de Covid, com passar de venedor/a tradicional a venedor/a híbrid?

Data inici: 14/04/2021 Data final: 14/04/2021 Durada: 3 h. Horari: dimecres de 15:00 h. a 18:00 h. Formadora: Mònica Mendoza Preu: 125 €/socis - 175 €/no socis (parcialment bonificable)

Curs online: Com donar feedback de forma eficient Data inici: 15/04/2021 Data final: 27/04/2021 Durada: 10 h. Horari: dimarts i dijous de 15:00 h. a 17:30 h. Formador: Jordi Salat Preu: 150 €/socis - 200 €/no socis (parcialment bonificable)

Curs presencial: Finances express per a pimes Data inici: 08/06/2021 Data final: 15/06/2021 Durada: 10 h. Horari: dimarts de 9:00 a 14:00 h. Formador: Josep Palmés Preu: 190 €/socis - 250 €/no socis (parcialment bonificable)

Curs presencial: Com liquidar de forma ràpida les obligacions fiscals i mercantils Data inici: 22/06/2021 Data final: 22/06/2021 Durada: 5 h. Horari: dimarts de 9:00 a 14:00 h. Formador: Josep Palmés Preu: 80 €/socis - 120 €/no socis (parcialment bonificable) Consulta el programa de cada curs i com fer la inscripció a la nostra web: www.uea.cat


POSTGRAU

SI TREBAL L ES EN UN DEPARTAMENT D’IMPORT-EXPORT,

T’ I N TE R E S S A

UEA Magazine UEA Formació

EN COMERÇ INTERNACIONAL

43


Notes de premsa d’empreses METAL CARRIQUE, PRODUCTES DE METALL PER A LA LLAR, JARDÍ O OCI

BUSINESS&TEA: ANGLÈS ONLINE O PRESENCIAL PER A EMPRESES

INTAREX COMPROMESA AMB ELS ODS, COM LA FORMACIÓ DE QUALITAT I PROXIMITAT

MASSATGES CORPORATIUS A ESSÈNCIA ALQUÍMICA

L’empresa TC Carrique llança una nova línia de productes dins de la companyia sota la marca Metal Carrique. La companyia sempre ha treballat pel mercat B2B, fabricant peces i productes a demanda per diverses empreses. Donada la capacitat de producció de TC Carrique, l’evolució dels últims anys de l’empresa passant de ser un taller a una empresa amb una gran capacitat productiva i a la digitalització com a objectiu a mig/llarg termini, han creat una nova línia de negoci enfocada al consumidor final.

L’acadèmia d’anglès ENGLISH&TEA ha posat en marxa la seva nova línia BUSINESS&TEA que consisteix en un programa d’anglès adreçat a les empreses tenint en compte les noves necessitats actuals en el món del comerç internacional. Donades les circumstàncies produïdes per la covid-19, cada vegada són més les empreses que fan reunions a distància mitjançant plataformes virtuals. Això obliga als professionals a mantenir un elevat nivell d’anglès tant oral com escrit. Actualment, ENGLISH&TEA ja ofereix anglès a empreses de la comarca, però donada la creixent demanda, ha cregut interessant consolidar la seva oferta amb la creació de BUSINESS&TEA al seu centre d’Igualada, online o desplaçant un professor a l’empresa. Aquests cursos aniran des de formació general, fins a cursos a l’estranger i seminaris de curta durada. Es realitzarà una prova de nivell i una entrevista oral per veure les necessitats per tal de crear un programa personalitzat. Més informació: tel.606098296

Intarex està compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per Nacions Unides. Per dur a terme aquesta tasca, ha creat una comissió encarregada d’implementar canvis per fer Intarex una empresa més sostenible, igualitària i respectuosa amb el Planeta.

Les empreses -des del departament de RRHH al capdavant- són més conscients de realitzar polítiques que promoguin el benestar de l’empleat, el major actiu de la mateixa.

www.englishandtea.com

www.intarex.com

UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

La nova marca Metal Carrique manté la identitat i els valors de l’empresa de qualitat, versatilitat i compromís. Dins d’aquesta nova línia de negoci hi ha tot tipus de productes destinats a la llar, jardí o oci, fabricats en metalls com l’alumini, el ferro o l’acer inoxidable. Es poden trobar productes com penjadors, rodets per a bicicleta, barbacoes, suports per a mòbil i tablet, mobiliari infantil, entre altres.

www.tallerescarrique.com

Entre els ODS hi ha la formació de qualitat i proximitat, un objectiu que Intarex sempre ha fomentat. De fet, el 30% de la plantilla d’Intarex ha estat formada al Milà i Fontanals, en diferents especialitzacions, i s’ha quedat a treballar després de fer-hi les pràctiques. A més, actualment hi ha 3 persones contractades en formació dual, que és un contracte professional de jornada complerta, en el que treballen mitja jornada mentre continuen la seva formació l’altra mitja jornada. Correspon a 2 alumnes del Grau Universitari TIDiC de la UdL i 1 alumne del CFGS de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma del Milà i Fontanals.

Els massatges corporatius són una tècnica de massatge més concreta, orientada a mitigar dolors i tensions provocades per treballs repetitius o posturals que es produeixen dins la jornada laboral. Aquest tipus de massatge té diversos beneficis per a l’empleat: disminució de l’estrès i tensions musculars, sensació de benestar i d’apreci per part de l’empresa. d’altra banda, per a l’empresa, té també avantatges com la disminució de l’absentisme, fidelització i increment del rendiment laboral. Introdueix aquest servei dins el programa de benestar laboral del departament de RRHH de la teva empresa i aconseguiràs un ambient laboral ple de motivació i més cooperatiu. Les tarifes d’Essència Alquímica són personalitzades, adaptades a la necessitat de cada empresa. La PROMO EMPRESA és un descompte del 15% sobre els serveis que es poden consultar al seu web i que es pot aprofitar per a regals d’aniversari, Nadal, etc. A Essència Alquímica utilitzen productes naturals de la major qualitat, de la mà de marques reconegudes com Alqvimia i Vagheggi. Essència Alquímica: Rambla General Vives 8, d’Igualada / 644 044 018 (tel.)

www.essenciaalquimica.com 44


ALBAREDA ENGINYERIA, CAS D’ÈXIT

QUIMSER ES CENTRA EN COMPLIR AMB ELS REQUISITS D’UN MERCAT CADA VEGADA MÉS ABOCAT A PAL·LIAR L’IMPACTE QUE GENERA EN EL MEDI AMBIENT

MERCÈ TRULLOLS VIDAL: LEGAL & COLLABORATIVE LAW

GRAICAP VENDING OBRE UNA NOVA LÍNIA DE NEGOCI DE FONTS D’AIGUA DISPENSADES

Albareda Enginyeria capta l’atenció d’Allplan, un dels principals desenvolupadors mundials de soft pel disseny d’edificis i instal·lacions, i li dedica una publicació per l’ús de les seves eines en la planificació i gestió d’obres i instal·lacions. L’article, que es pot consultar a https:// www.allplan.com/es/proyectos-dereferencia/bimplus/, explica alguns dels casos d’èxit realitzats tots ells amb empreses de l’Anoia.

El món està canviant i amb ell la consciència de la petjada que deixem al planeta. D’aquí sorgeix la necessitat de demostrar que el sector del cuir està compromès i conscienciat amb el medi ambient. Per això, Quimser ofereix una gamma de productes «eco-friendly» amb els quals desenvolupa processos d’adobament i readobament que donen com a resultat pells amb excel·lents resultats.

Especialistes en dret immobiliari, urbanístic i de l’edificació, amb una àmplia experiència professional en l’àmbit de les administracions públiques.

GraiCap Vending anuncia que ha tret una nova línia de negoci que ja fa mesos que funciona. En aquest sentit, a part de la ja coneguda línia de servei de cafè, begudes i aperitius en màquines automàtiques, ara teniu l’opció d’instal·lar, tant a nivell particular com d’empresa, fonts d’aigua dispensades en format de garrafons de 18,9L.

www.albaredaenginyeria.com

Paral·lelament, Quimser realitza assajos als seus laboratoris amb diferents mostres de pells per avaluar el grau de compostabilitat i biodegradabilitat dels articles de pell un cop es converteixen en rebuig, determinant quins productes i quins processos resulten més sostenibles per al medi ambient. Els resultats son molt favorables. En unes condiciones d’humitat i temperatura concretes i en un medi amb microorganismes que facilitin la descomposició, els assaigs demostren que els residus de cuir poden arribar a desaparèixer en poc més de dos mesos.

www.quimser.com

El servei que s’ofereix és l’assessorament legal i empresarial per a particulars i empreses en tots els àmbits, i especialment, en els relacionats amb les operacions jurídiques sobre finques i immobles en general. Busquem la resolució més àgil i eficaç de la problemàtica plantejada i prioritzem la negociació efectiva abans que el conflicte judicial. Entenem l’advocacia al servei de les persones i dels projectes empresarials. Per contactar-hi: mercetrullols@trullolsadvocats.com

www.trullolsadvocats.com

ALÍCIA PASSOLA: QUALITAT AL SERVEI DE LES EMPRESES.

Aquestes fonts d’aigua disposen d’un sistema auto-self clean. Es tracta d’un sistema innovador on els tubs i la bombona on es diposita l’aigua s’injecta ozó cada 45 minuts per tal de deixar-los nets de bacteris. A més, a GraiCap també disposen de caixes de 15L d’aigua. L’empresa GraiCap va néixer al febrer de 2017 i compta amb un equip humà i professional de més de 30 anys d’experiència. Per a més informació: 657 896 863.

www.graicap.com

UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

Des del 2010 que Albareda Enginyeria utilitza models de càlcul paramètric, però al 2018 va iniciar el camí de la metodologia BIM. Aquest fet, juntament amb la potenciació dels talents individuals de l’equip, li permet generar projectes amb més valor afegit.

Intuïció, visió global i anticipació són els trets que defineix aquest despatx. Responsabilitat, transparència i confidencialitat són els principis que els regeix.

45


UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

Notes de premsa d’empreses

46

IGUANA JA TÉ 47.000 IMMOBLES AMB COBERTURA DE LA SEVA XARXA DE FIBRA ÒPTICA

LAURA RAVÉS FORMARÀ EMPRESES DE TOT L’ESTAT A TRAVÉS DE LINKEDIN, XARXA DE LA QUE N’ÉS CONSULTORA D’EMPLOYER BRANDING

EL RESTAURANT I HOTEL SOMIATRUITES REP L’ESTRELLA VERDA DE MICHELIN

EL TEATRE DE L’AURORA PRESENTA UNA DOTZENA DE PROPOSTES DE TEATRE, COMÈDIA, FAMILIAR I MÚSICA FINS AL MES DE MAIG

Iguana va tancar l’any 2020 amb un bon balanç: a dia d’avui, l’operador amb seu a l’Anoia compta amb mig miler de quilòmetres de xarxa de fibra òptica pròpia desplegats que li permeten donar cobertura a 47.000 unitats immobiliàries, un 41% més respecte l’any anterior. Durant el 2020, Iguana va invertir uns 600.000 euros. Aquest any 2021 Iguana ha començat enllestint els desplegaments de Carme, part de Rubió, Copons, Orpí i Veciana. Els plans de l’operador per al primer semestre de l’any passen per Sant Joan de Mediona, La Llacuna, Sant Pau de la Guàrdia i Montserrat Parc a El Bruc, i Piera, el terme municipal més gran de la comarca amb nombrosos nuclis disseminats. Un dels valors d’Iguana és la proximitat en l’atenció al client i això només és possible amb un creixement de l’equip. L’any passat Iguana va incorporar vuit persones noves a la seva plantilla estable, el que suposa un augment d’un 30%. La previsió per al 2021 és seguir creant ocupació al mateix ritme.

Laura Ravés oferirà sessions d’Employer Branding a empreses de tot l’Estat espanyol en col·laboració amb la xarxa Linkedin. El fet que es pugui treballar de forma remota ha ampliat les possibilitats, tant dels professionals com de les empreses ocupadores, ja que el mercat de treball ha deixat d’estar condicionat per la proximitat i ha passat a ser mundial. Això ha fet que, igual que els professionals han hagut d’actualitzar els seus perfils per tal de treballar la seva marca personal en aquesta xarxa, també les empreses s’han vist abocades a treballar la seva proposta de valor per atraure talent i retenir-lo. L’’Employer branding’ s’utilitza per descriure la reputació d’una empresa com a marca ocupadora i la proposta de valor cap als treballadors. Està directament relacionada amb l’atracció i la retenció del talent.

El restaurant i hotel Somiatruites rep l’Estrella Verda Michelin, un distintiu que la prestigiosa guia ha atorgat per primer cop en la seva edició del 2021 per tal de reconèixer els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient. El guardó, expliquen, busca premiar l’esforç d’aquests establiments, independentment del nombre d’estrelles que tinguin, i fer-se ressò de les millors pràctiques gastronòmiques en l’àmbit de la sostenibilitat. El Somiatruites forma part dels sis restaurants catalans reconeguts amb l’Estrella Verda, al costat de projectes de la talla de Les Cols (Olot), Cocina Hermanos Torres (Barcelona), Lluerna (Santa Coloma de Gramanet), Casa Albets (Lladurs) i L’Antic Molí (Ulldecona). En total, s’han atorgat 21 Estrelles Verdes a Espanya i Portugal. Els germans Andrés, al capdavant del restaurant i hotel Somiatruites, es mostres molt il·lusionats i satisfets amb aquesta distinció que reconeix la sostenibilitat, un dels pilars del projecte culinari i arquitectònic de Xavier i David Andrés. I és que l’abril de 2019, amb la inauguració de l’Hotel Somiatruites, projectat per l’arquitecte Xavier Andrés, el Somiatruites va reafirmar la seva aposta per una cuina més respectuosa amb el medi ambient.

El teatre ha reprogramat algunes obres que es van suspendre a causa de la COVID-19, com La farmaciola del malalt imaginari, dirigida per Marc Hervàs i interpretada per Jordi Hervàs i Fina López; La lleugeresa i altres cançons de Teatre Nu i Sota Sola de Ka Teatre. L’Aurora també ha fet una clara aposta per portar l’humor a escena amb l’obra Xavi Castillo News! dels valencians Pot de Plom Teatre. La nova programació acollirà èxits que han passat per la cartellera barcelonina com El silenci dels telers de Maria Casellas i Andrea Portella, una brillant adaptació teatral del llibre El silenci dels telers d’Assumpta Montellà. Completen la programació dos concerts del Cicle Música de Primera Fil: Funky Good Time, Temps Viscut, un potent Rèquiem de Mozart expressat amb tota la força i delicadesa de la dansa i Els colors del virtuosisme en la flauta al vell continent amb Patrícia de No, David Riba i Josep Maria Comajuncosas. La programació també inclou Ramon de Mar Monegal i amb la interpretació de Francesc Ferrer, espectacle finalista del Premi BBVA de Teatre 2021.

www.iguana.cat

www.lauraraves.com

www.somiatruites.eu

www.teatreaurora.cat


LLOGUER AUTOCARAVANES CARRERAS: GRANS RUTES PER VIURE I GRANS DESTINS PER DESCOBRIR!

ICLIP: CANVI D’IMATGE I AMPLIACIÓ DE SERVEIS

BENVINGUTS A ÓMUN

NATIONALE NEDERLANDEN, MÉS DE 170 ANYS D’EXPERIÈNCIA

Viatjar amb autocaravana és quelcom diferent, especial i únic. Ja fa uns quants anys que aquesta nova forma de fer turisme està experimentant un autèntic boom. La veritat és que la filosofia i l’estil de vida del caravaning ofereixen la possibilitat de viatjar sense preocupacions de cap mena, mimetitzant-se amb l’entorn a cada kilòmetre, i gràcies a l’equipament de les autocaravanes que existeixen en l’actualitat, no cal renunciar a cap comoditat. Estem parlant d’una forma de turisme actiu que ofereix un ventall molt ampli de possibilitats, tant si es viatja en parella, en família, o amb un grup d’amics. D’altra banda, dins de la nostra flota actual d’autocaravanes hi trobem tres grans famílies: les Camper, les perfilades i les caputxines. Autocaravanes Carreras, una empresa familiar, amb més de 10 anys d’experiència en el lloguer, ofereix tota mena de possibilitats: ofertes a mida, pack cap de setmana, targetes regal,... Una bona manera d’incentivar als treballadors de la teva empresa.

Aquest any ple de canvis per a tots, volem compartir amb vosaltres la nostra transformació, evolució i revolució: • Transformació: Ens fa il·lusió presentar-vos la nostra nova imatge, que neix de la incorporació al nostre equip de VICA TÈXTIL. • Evolució: L’equip de Vica ens aporta una divisió tèxtil per a professionals de qualsevol sector, ampliant el nostre catàleg de roba laboral, on podreu personalitzar i dissenyar el vostre uniforme. • Revolució: Us presentem els nostres serveis: venda i distribució al major de teixits, teixits orgànics i fornitures; disseny gràfic i roba tècnica (esport, equipaments, samarretes, pols, dessuadors, polars, bosses, gorres i accessoris, tallavents i roba casual). A més, també ofereixen els serveis de sempre com material d’oficina i escolar, impremta, maquinaria i programari, màscares homologades, mobiliari, segells, marxandatge i impressores de cost per còpia.

Som una empresa de creixement i desenvolupament personal i professional. El focus el posem a les persones. Acompanyem cap a la millora continua i l’excel·lència, com a valor d’autosuperació. Utilitzem el CoachingTtranspersonal com a eina d’acompanyament reflexiu i creatiu, que inspira a les persones per a maximitzar el seu potencial.

El grup Nationale Nederlanden és una companyia i de gestió d’actius amb més de 170 anys d’experiència. Ajuden als seus clients a protegir i assegurar el seu futur financer, oferint serveis de jubilació, assegurances, estalvi i inversió, a més de poder oferir les millors hipoteques del mercat de la mà d’ING. Des de Nationale Nederlanden volen ajudar als seus clients a assegurar i protegir el seu futur financer, i per això, es comprometen a aportar-los-hi claredat i orientació, basant-se en els seus valors: Compromesos i vetllant als seus clients.

www.iclip.es

www.somosomun.com

Tenim una relació directa i propera, basada en la confiança i el respecte mutu. Escoltem i entenem. Caminem junts. Acompanyem, guiem i inspirem. Hi som quan fa falta.

www.nnespana.es

UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

www.autocaravanescarreras. com

Apostem pel lideratge humanista, i així, provocar un canvi revulsiu que ens condueixi cap a un rendiment òptim i la consecució dels objectius. Els espais amb un clima emocional d’alta ressonància proporcionen resultats d’impacte. Som formadors en PNL, Comunicació, Lideratge, Intel·ligència Emocional i Coaching. Sabem que la formació ens apropa a una millor versió de nosaltres mateixos, per tant, més consciència, harmonia i moció als espais laborals.

47


Notes de premsa d’empreses FOMENT DEL TREBALL RECONEIX PICVISA COM A PIME DE L’ANY

VALUEM 2020, PROJECTE EMPRESARIAL QUE ACOMPANYA A PROFESSIONALS, AUTÒNOMS I PIMES

ANDREU MÚRCIA (ENGINER), CONSULTORIA TÈCNICA I AMBIENTAL

VIU ELS MOMENTS ANIMA’NS

El passat mes de desembre, la patronal catalana Foment del Treball va lliurar els Premis XIII Carles Ferrer Salat, que anualment distingeixen la tasca d’empreses, empresaris i empresàries. En aquesta última edició, PICVISA va rebre un dels guardons, sent reconeguda com Pime de l’Any.

Després de 20 anys d’experiència en empresa privada la Rosana Isasi arrenca el projecte Valuem2020 amb la finalitat d’acompanyar a professionals, autònoms i petites empreses a portar a terme la seva idea d’èxit.

Sota la direcció d’Enginer, Andreu Múrcia ofereix tot tipus de serveis basats en la consultoria tècnica i ambiental com la protecció de dades (RGPD), ciberseguretat, registre de marques, consultoria de gestió ambiental, control de seguretat d’obres i gestió i auditoria de la qualitat.

Anima’ns és una empresa plena d’opcions per a qualsevol moment especial, i per això, ofereix tot un seguit de propostes per totes aquelles empreses que busquen un toc innovador i proper amb el seu equip.

UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

Foment va reconèixer a l’empresa catalana com una companyia “innovadora”, valorant el seu catàleg de solucions basades en robòtica, intel·ligència i visió artificial orientades al mercat nacional i internacional. Una distinció recolzada per la presència de PICVISA en més de 15 països i els seus més de 250 equips instal·lats, fets i xifres que la posicionen com “un actor innegable en el mercat ibèric, però també internacional”.

48

En l’edició del 2020, a més de PICVISA, també van rebre el premi la Fundació Superació (Compromís Social); Iberboard (Innovació); Epson (Medi Ambient); Frit Ravich (Internacionalització); i Mercabarna (Igualtat).

www.picvisa.com

Conèixer la vostra situació, com treballeu i el vostre producte. Fer un anàlisis revisant les diferents àrees del negoci, aportant una visió externa. Aquest és el punt de partida per identificar i potenciar les vostres fortaleses, localitzar i transformar els punts febles de la vostra idea, aconseguir trobar respostes a les vostres preguntes i donar-vos eines per prendre decisions. Converses que es transformen en decisions, decisions que es converteixen en accions i accions que produeixen resultats és la metodologia que ens interessa seguir per activar i desenvolupar la economia local partint de cada un dels projectes individuals.

www.linkedin.com/in/rosanisa

A més, són també agents i negociants de residus autoritzats per l’Agència de Residus de Catalunya. En aquest sentit, s’ofereixen a ocupar-se totalment dels seus residus, des de la seva recollida, els documents obligatoris de seguiment i traçabilitat, el llibre de registre de residus, la declaració anual de residus i qualsevol tràmit que necessiti. També ofereixen altres serveis per a la gestió de documentació mediambiental com l’alta com a productor de residus, l’alta com a gestor de residus, l’assessorament a gestors i productors de residus, l’informe IPS (contaminació del sòl), l’informe de l’estudi de minimització de residus, l’alta en l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tràmit de la DUCA, anàlisi de la qualitat de l’aigua, disseny de depuradores, controls d’emissions a l’atmosfera o el tràmit del DARIG (Declaració Anual de Residus Industrials dels Gestors). Més informació: 644 507 688 – info@ enginer.eu

www.enginer.eu

Recentment, força empreses han confiat amb Anima’ns per organitzar els seus Family Day. Es tracta d’una proposta que situa als treballadors/es en un entorn diferent i quotidià on es pugui encabir la família. Això permet estrènyer les relacions de l’equip i suposa que puguin gaudir en família de l’esdeveniment. Inclou diverses propostes com: animació per a nens i nenes amb inflables, karts, jumping... A més, també s’encarreguen de la sonorització de l’esdeveniment i també de l’animació més orientada a adults, oferint monòlegs, màgia, música en directe, catèring... Des d’Anima’ns també ofereixen els Open Day: jornades de portes obertes plenes d’energia i diversió, amb diverses opcions de Team Building com archery tag i laser tag. A més, també ofereixen activitats per millorar la productivitat dels treballadors/es, amb Pilates i ioga a l’empresa; serveis de cangurs pels treballadors/es, casals d’estiu a les empreses i el programa fisioteràpia a l’empresa.

www.animans.cat


NEW YORK INSTITUTE: ÈXIT DE CLASSES PRESENCIALS I ONLINE

INAC AUDIOVISUALS, EMPRESA ESPECIALITZADA EN L’EXECUCIÓ DE TOT TIPUS D’ESDEVENIMENTS

CONTROL DE LES EMISSIONS CONTAMINANTS A LA INDÚSTRIA

El Traveller Review Awards reconeix la tasca excepcional dels hotels col·laboradors que formen part de la plataforma de reserves Booking. Com. La puntuació per als Traveller Review Awards 2021 es basa en la mitjana de la puntuació dels comentaris que deixen els clients després de la seva estada a l’hotel. Els propietaris del Molí Blanc Hotel, Roger Figuerola i Meritxell Botet, han expressat la seva gran alegria i orgull davant del fantàstic reconeixement dels seus clients per l’establiment. Ja és la 2a vegada consecutiva que obtenen un 9 sobre 10 en els Traveller Review Awards. És un gran al·licient per seguir treballant i mantenir aquesta excel·lència rebuda pels seus clients. Els principals hostes del Molí Blanc Hotel són clients d’empresa, acostumats a viatjar molt per tot el món i a allotjar-se en tot tipus d’hotel, clients que busquen una sèrie de serveis, atencions i tracte, i que valoren molt positivament tot el que troben al Molí Blanc Hotel. També per la comarca de l’Anoia, i per la ciutat d’Igualada i Jorba és una gran satisfacció poder comptar amb establiments com el Molí Blanc, ja que és un valor afegit pel teixit empresarial i turístic de la zona.

Davant la situació generada per la pandèmia que ha obligat a emprar mesures restrictives a les acadèmies d’extraescolars, New York Institute valora amb èxit l’adaptació a les circumstàncies, tant de l’acadèmia com del professorat i l’alumnat, per celebrar les classes de forma virtual i poder seguir oferint el seu servei als seus estudiants. Actualment, les noves mesures decretades pel Procicat ja permeten la presencialitat, i la seva directora, Elisabet Seuba, celebra que s’hagin pogut reprendre de forma presencial, seguint com sempre les mesures de seguretat i protecció, atès que “és molt important poder fer el seguiment dels alumnes d’aquesta manera, especialment, per als més petits”. New York Institute és una acadèmia d’idiomes creada l’any 2007. Ofereix classes per a estudiants de totes les edats -tant classes en grup com privades- amb un equip d’experimentats i dedicats professors. A part de l’ensenyament d’anglès, també ofereix classes de japonès. També ofereix classes d’idiomes per a empreses i serveis de traducció i interpretació.

Inac Audiovisuals és una empresa consolidada del sector audiovisual des dels seus inicis, a l’any 1992 a Vallbona d’Anoia. L’objectiu de l’empresa és el d’oferir la màxima eficiència i comoditat al client en l’execució de l’esdeveniment. En aquest sentit, des d’Inac ofereixen tot tipus de solucions per realitzar el projecte audiovisual que el client té en ment: ja siguin serveis de so, il·luminació, vídeo i streaming per fer possibles congressos, presentacions, concerts, stands o qualsevol tipus d’esdeveniment, ja sigui esportiu, corporatiu o teatral. Pel que fa als streamings i perquè les empreses i entitats puguin connectar amb l’audiència sense cap tipus de límit, des d’Inac s’ofereix la realització d’esdeveniments 100% digitals i també la possibilitat d’executar esdeveniments híbrids (webinars, videotrucades, conferències, esdeveniments digitals...). A més, també disposen d’un plató virtual per fer-ho possible: a través d’escenaris immersius i dinàmics, segons el tipus d’esdeveniment.

Emicontrol és una empresa que té com a activitat empresarial el control de les emissions contaminants a la indústria. En aquest sentit, es dediquen a la fabricació, subministrament, instal·lació i manteniment d’analitzadors de gasos contaminants, mantenint també els equips adequats a les necessitats de cada client. L’empresa Emicontrol compta amb els principals fabricants d’analitzadors i perifèrics, tenint també el suport de col·laboradors a personal de gran pes específic en tots els sectors industrials. Un dels seus valors és el seu caràcter humà; tot i que no només es comprometen a realitzar el seu treball amb la major professionalitat, sinó a agafar-ho com a una cosa pròpia, fent seves les inquietuds que els seus clients poden tenir, donant-los-hi les millors solucions, tant a nivell tècnic com econòmic, responent així a les necessitats que siguin requerides.

www.moliblanchotel.com

www.elisabetseuba.com

www.inacaudiovisuals.cat

www.emicontrol.com

UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

UN ANY MÉS EL MOLÍ BLANC HOTEL OBTÉ EL GUARDÓ TRAVELLER REVIEW AWARDS 2021

49


UEA Magazine Notes de premsa d’empreses

Notes de premsa d’empreses

50

CAMPANYA DE CARDIOSOS PER DOTAR LES EMPRESES DE DESFIBRIL·LADORS GRATUÏTS

EL CAMPIÓ MUNDIAL DE RAL· LIS, LUÍS MOYA, PRESENTA L’INNOVADOR SUV ELÈCTRIC A SERVISIMÓ

L’AGÈNCIA BOXCOM FORMA PART DE L’EQUIP DE CAMPANYA PER A LA CANDIDATURA DE JOAN LAPORTA

LA VEU DE L’ANOIA, AMB EL COMERÇ DE PROXIMITAT

A tot el territori català n’hi ha instal· lats més de 3500 unitats d’aquests aparells que en un moment donat ET PODEN SALVAR LA VIDA. Són molt fàcils d’utilitzar ja que tenen un guiatge per veu i un cop posats en marxa et diuen tot allò que has de fer. Tot i així, és de vital importància que es faci un curs en SUPORT VITAL BÀSIC i DEA per acabar de treure-li el màxim de suc a la seva utilització. Molts d’aquests DEA estan connectats amb el 061, telèfon d’emergències mèdiques o amb el 112, número general d’emergències a Europa Cardiosos Global Protection SL, us proposa de dotar la vostra empresa amb un dels nostres desfibril· ladors. L’instal·larem de forma gratuïta i només durant aquest mes. Només us heu de posar en contacte amb nosaltres i preguntar per l’acció solidària que volem dur a terme. L’únic que s’ha de contractar és el manteniment anual, recomanable i indispensable. I si us ve de gust fer una formació, que al estar regulada com a formació oficial, us la podeu BONIFICAR a través de la Fundae, us la farem encantats. EL DEA ÉS TOTALMENT GRATUÏT Marca i MODEL: DEA ZOLL AED PLUS – 120 unitats Sol·licituds a cardiosos@cardiosos. com - S’entregaran per ordre de petició.

El doble campió de ral·lis i actual ambaixador del grup Volkswagen va visitar Igualada per presentar de primera mà el nou ID.4, el primer SUV de la família ID. Dins el programa Discover ID.4, Moya -acompanyat pel gerent de Servisimó, Francesc Pua, va atendre personalment els anoiencs interessats en descobrir les prestacions del primer crossover 100% elèctric dque Volkswagen va fabricar l’any passat i que ara arriba a Espanya. Amb el llançament, l’any passat, del model ID.3, Volkswagen iniciava una nova era: la de la mobilitat elèctrica, obrint el camí cap a un futur, el de l’automòbil, que serà totalment elèctric, sostenible i connectat. Dins aquesta estratègia de futur, la marca alemanya fa un pas més amb el nou ID.4, un vehicle que es caracteritza per comptar amb una àmplia autonomia elèctrica, superior als 500 quilòmetres, i per la plataforma modular MEB del Grup Volkswagen.

Tot l’equip Boxcom hem viscut immersos en una intensa campanya electoral d’aquelles que fan història, formant part de l’equip de campanya de comunicació per a la candidatura de Joan Laporta a la presidència del Barça. Han estat uns mesos de molta feina, enriquidors i molt gratificants. Gràcies a tot l’equip que ens ha acompanyat en aquest camí, finalment vam poder celebrar la millor de les notícies: Joan Laporta és el nou president del FC Barcelona. A Boxcom hem treballat fent possible els streamings, tota la producció audiovisual de campanya, l’spot final per a televisió i la programació de la web www.joanlaporta.cat, el disseny del qual va ser creat per l’agència de branding Morillas. Un equip de Boxcom ha realitzat tots els vídeos que s’han pogut veure a les xarxes socials durant aquests mesos de campanya, fent les gravacions, edicions i les idees creatives. L’espot de campanya mostrant el plató, la programació i control de la web han estat altres dels serveis aportats per Boxcom, com agència de comunicació integral. Els serveis d’streaming van dur-se a terme amb dos tipus de producció: una a la seu de la candidatura amb diversos participants i premsa, i l’altra amb Joan Laporta als despatxos de la candidatura. En aquest cas vam optar per un sistema de càmeres robotitzades i croma. Els coneixements en màrqueting i comunicació van ser un valor afegit bàsic que va valorar la candidatura per confiar en l’agència Boxcom.

La Veu de l’Anoia ha signat, des de principis d’any, convenis de col· laboració amb diversos comerços de la comarca, de manera que els clients podran trobar els exemplars en paper de La Veu dins de les comandes de cap de setmana. Els acords s’han fet amb els següents establiments: Xarcuteria Ibañez, Supermercats Sebastian, Fruites Andreu Serra, Fruiteria Carme Miranda i Esquius, a més de trobar-se també en ocasions puntuals al supermercats Supermas. Amb aquesta acció “volem fer pinya per donar més valor al periodisme i el comerç de casa nostra, i que els establiments comercials que ho desitgin puguin regalar un exemplar als seus clients i estiguin ben informats de les notícies que esdevenen a la comarca”, ha explicat Pia Prat, directora de La Veu. La Veu de l’Anoia també ha començat una col·laboració amb la plataforma Mercat de Casa, que promou els productes de KM.0. de l’Anoia. En aquest cas, qui compri a Mercat de Casa s’endurà un exemplar de La Veu i, a més, cada setmana es publica a veuanoia.cat una recepta de cuina o entrevista sobre productors anoiencs. Cal destacar també que ja es poden sol·licitar subscripcions online de La Veu, ja sigui per una edició de paper (que es pot fer arribar a les llars) o amb la descàrrega en format PDF el mateix dijous de cada setmana, quan ja s’ha fet el tancament de l’edició. La Veu segueix essent capdavantera en el paper i aposta molt fort pel seu canal digital, que cada vegada compta amb més lectors i influència a la comarca..

www.cardiosos.com

www.servisimo.es

www.boxcom.es

www.veuanoia.cat


UEA MAGAZINE forma part de l’APPEC APPEC

(Associació de Publicacions Periòdiques en Català) La Junta Directiva de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), reunida al febrer de 2021, va escollir a la revista UEA Magazine com a nova incorporació d’aquesta publicació econòmica i empresarial a l’associació. A més, també va aprovar la incorporació d’altres revistes com Arrels, Petit Sàpiens, The New Barcelona Post i Guia i Ensenyament. Això permetrà que la revista UEA Magazine sigui visible a través del portal digital Iquiosc.cat, una mostra itinerant de les revistes amb més tirada, amb la possibilitat de comprarne exemplars o de subscriure-s’hi. Aquest fet permetrà que la UEA Ma-

uea

gazine tingui molta més visibilitat i ressò de la que ja té, tenint visibilitat per tot Catalunya i arreu del món. L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) és una associació nascuda l’any 1983 arran de la iniciativa d’una quinzena de revistes impulsada per Ferran Mascarell. L’any 2013 aglutinava 120 publicacions escrites en llengua catalana de subscripció no gratuïta, amb diferents periodicitats i temàtiques. Des de 2016, el seu president és Germà Capdevila. El 2008 va rebre el Premi Nacional Joan Coromines lliurat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana.

MAGAZINE

51


Entrevista a Javier Sánchez, CEO de Aislux a Cataluña

Grup Aislux: L’enginyeria de la llum

Líders europeus i pioners en l’estudi i l’aplicació de l’eficiència energètica en els edificis a partir de l’aprofitament de la llum solar, l’energia més neta que existeix

UEA Magazine l’Entrevista

Sota el lema “Enginyeria de la llum natural”, neix des de fa 30 anys, el Grup Aislux, una empresa pionera en l’estudi i l’aplicació de l’eficiència energètica en els edificis, a partir de l’enginyeria de la llum solar. Amb el propòsit de desenvolupar i comercialitzar nous sistemes de captació de la llum solar, l’incipient grup va dedicar grans esforços tecnològics i econòmics a la formació d’un sòlid equip d’investigació i desenvolupament, amb la finalitat de crear sistemes que permetessin un millor aprofitament de l’energia solar.

52

A dia d’avui, el Grup Aislux compta amb un complet catàleg de productes fabricats amb policarbonats, metacrilats, PVC i polièster, els quals confirmen l’èxit del procés i que els ha convertit en líders indiscutibles a nivell europeu, un clar exemple en el mercat de metodologia i lideratge. A més, el Grup Aislux és present a Madrid, Llevant, Galicia, Andalusia, País Basc, Castella i Lleó, i Catalunya, concretament, als Hostalets de Pierola. Parlem amb Javier Sánchez, CEO de l’empresa a Catalunya.

Vostè creu que existeix per fi una mentalitat mediambiental en la ciutadania? Estic convençut que cada dia, la consciència mediambiental és cada cop més forta. Del que no hi ha dubte és que la gent sí té plena consciència en què els recursos són peribles i molts d’ells, altament contaminants. El canvi climàtic a causa de les emissions a l’atmosfera és un fet constatat i acceptat. A partir d’aquí, no hi ha marxa enrere. Ecològicament parlant, se’ns ha acabat la barra lliure. El regrés a una economia circular se’ns fa imprescindible.

Quins són els mètodes d’Aislux per revertir el procés? Nosaltres treballem a partir de la captació de l’energia més neta que existeix, la llum solar. Des d’Aislux il·luminem edificis amb llum natural. Portem la gestió de la llum al límit, de manera que puguin prescindir el

major nombre d’hores possible de l’energia procedent de combustibles fòssils o similars. A partir d’aquí és fàcil calcular els Kw/h que s’han deixat de consumir amb els nostres sistemes i convertir-los en les tones de CO2 estalviades al llarg de la seva vida útil.

D’alguna manera, vostès també produeixen CO2 en la producció dels seus productes. Òbviament, però no existeix comparatiu possible. Imagini’s que al produir el policarbonat que instal·lem en un poliesportiu suposi 200 kg de CO2. L’estalvi d’energia a través del seu cicle de vida útil són tones d’aquest CO2. Pot comparar-se perfectament amb el CO2 absorbit per un determinat bosc durant la seva fotosíntesi. Finalment, la clau està en la recuperació del material en si. Els nostres sistemes fan que el retorn del material sigui realment senzill i que es recicli per a la fabricació de qualsevol altre compost.


natural

Quan qualsevol entitat vol tenir la certificació de construcció sostenible necessita un “auditor” que conformi que els materials i sistemes utilitzats per a construir l’edifici en qüestió, tinguin certificat mediambiental. En aquest cas, l’Environment Product Declaration. Els auditors solen ser LEED, DGNB, VERDE, BREEAN, etc.

volupar algoritmes, amb els que podrem avançar sobre pla què succeirà en realitat. Això dona confiança total a l’equip de disseny perquè li permetrà jugar amb diverses solucions fins trobar el resultat desitjat.

En què consisteix la metodologia de treball d’Aislux?

Per suposat. En un poliesportiu necessiten saber amb anterioritat quina quantitat de llum ha de tenir la pista, la temperatura interior, l’aïllament acústic, etc. En una piscina coberta, tot el que he comentat és fonamental per programar els equips de calefacció de l’aigua i de condensació ambiental.

Des de l’inici en què algú està dissenyant un edifici, nosaltres ja hi som col·laborant. Tots els paràmetres de llum, temperatura, so, detalls constructius, etc, el dissenyador els coneix per endavant, sobre el pla. Sense haver posat ni una sola pedra a l’edifici.

Sembla cosa de màgia... Són molts anys d’experiència. Aquesta experiència ens ha permès desen-

Podria posar algun exemple?

Com funciona el fet de ser l’empresa líder al mercat? Fixi’s que en quant apareix un nou concepte de treball, tal com ecologia, medi ambient, plaques solars, aero-

generadors, etc, immediatament es converteix en un pla de màrqueting. De sobte, tots som ecològics, tots defensem el medi ambient... El sistema converteix automàticament l’opinió pública en un eslògan. Un carro al que pujar. Els nostres clients saben que aquest no és el nostre cas. No generalitzem. No som un missatge. Per a nosaltres, cada obra, cada edifici és un nou cas. Un nou repte. Comencem cada cop de zero amb cada nou projecte i l’estudiem exhaustivament. Donem respostes personalitzades per a cada cas. Això implica un exercici de responsabilitat enorme. Al marge del nostre equip operatiu, el nostre equip d’investigació i desenvolupament està en constant evolució. Sabem que els nostres productes actuals són d’una qualitat i funcionalitat excepcionals, però seguim en la línia de millorar les solucions que ja disposem i com no, seguir creant futur..

UEA Magazine l’Entrevista

Quines normatives mediambientals són exigibles en el mercat de la construcció?

53


El bus de S.A. Masats-Direxis connecta el Polígon Les Comes amb Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui

UEA Magazine El reportatge

Des del 15 de març s’han posat en marxa en fase de prova pilot les dues línies d’autobús TAD1 i TAD2, que funcionen amb l’innovador sistema a la demanda, dins el projecte Clic.cat impulsat per la Generalitat de Catalunya.

54

Des del passat dilluns 15 de març, els treballadors i treballadores del Polígon de Les Comes tindran una nova manera sostenible i ràpida per arribar als seus llocs de treball. Amb l’esperit de seguir avançant en l’objectiu d’oferir alternatives de transport més sostenible, el grup de transports DIREXIS ha començat a operar a través de S.A. Masats dues noves línies de transport a la demanda per connectar el Polígon Les Comes amb Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. Ho farà durant dos mesos en fase de prova pilot i amb un sistema innovador. Es tracta del transport a la demanda (TAD), una nova manera de viatjar impulsada pel programa Clic.cat de la Generalitat de Catalunya, que busca garantir l’accés als serveis de transport públic a les zones de baixa densitat i zones rurals. Alhora, permet que tots els ciutadans puguin tenir una altra opció més sostenible a l’ús del vehicle privat, de cara a atendre les seves necessitats de mobilitat.

El transport a la demanda és la nova manera de viatjar en transport públic de forma eficient, còmoda, segura, àgil i sostenible: el servei només es presta si algú el reserva prèviament a través de la web o de l’aplicació ‘El Meu Bus’.

Com funcionaran les noves línies TAD1 i TAD2? Les dues noves línies que connecten el Polígon Les Comes amb Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui reben el nom de TAD1 i TAD2 i funcionen amb el sistema de transport a la demanda. Això vol dir que tenint un recorregut i uns horaris preestablerts, s’ha de demanar amb antelació. Dit en altres paraules: per utilitzar-lo primer cal haver fet una reserva i haver indicat la parada d’origen i la de destinació de la línia. “El funcionament és molt senzill: es fa la reserva a través de la web www.lescomes.elmeubus.com o de l’app El Meu Bus disponible per a Android i Apple”, explica Carme Pros, gerent de S.A. Masats i del Grup TG. La reserva s’ha de fer abans de les 12 de la nit del dia anterior al servei. El primer pas és registrar-s’hi i iniciarhi sessió, sigui en la web o a l’app. Des-

prés, cal seleccionar l’horari i la parada, i l’usuari rebrà automàticament un codi QR que ha d’ensenyar al conductor o conductora en el moment de pujar a l’autobús. “A més, totes les persones que es registrin a través de l’aplicació o de la pàgina web durant els primers quinze dies de la prova pilot, rebran sis viatges gratuïts”, recalca Pros.

Horaris i recorreguts de les línies TAD1 i TAD2 La línia TAD1 unirà durant dos mesos Santa Margarida de Montbui i Igualada amb el Polígon Les Comes. En direcció al Polígon Les Comes, dins dels nuclis urbans de les dues poblacions té parada a la carretera de Valls, 75 i a l’avinguda de Barcelona, 103. Dins del polígon, l’autobús hi fa un recorregut amb un total de 9 parades preestablertes. Alhora, el servei es presta tots els dies feiners, de dilluns a divendres,


Transport a la demanda: un model d’èxit

En direcció als nuclis urbans d’Igualada i Santa Margarida de Montbui, el servei també es presta els dies feiners excepte el primer viatge del dia, que s’ofereix de dimarts a dissabte. Hi ha tres viatges, amb sortida a les 06:05 h, a les 14:05 h, i a les 22:05 h. Les parades als nuclis urbans són a l’avinguda de Barcelona, 164 i a la carretera de Valls, 75. Pel que fa a la línia TAD2, unirà Vilanova del Camí i Igualada amb el Polígon Les Comes durant dos mesos. En direcció al Polígon Les Comes, el servei compta amb dues parades als nuclis urbans: a la carretera C-244 a l’alçada de l’avinguda del Doctor Barraquer, 48, i a la rambla del General Vives, 17. El servei és diari, de dilluns a divendres, i consta de tres viatges amb sortida d’origen a les 05:25 h, a les 13:25 h i a les 21:25 h.

En direcció als nuclis urbans d’Igualada i Vilanova del Camí, el servei també es presta els dies feiners excepte el primer viatge del dia, que s’ofereix de dimarts a dissabte. Hi ha tres viatges, amb sortida a les 06:05 h, a les 13:05 h, i a les 21:05 h. Les parades als nuclis urbans seran a la rambla de Sant Isidre, 6 i a la rotonda de la carretera C-244, amb el carrer de la Verge de Montserrat. “Hem establert una freqüència horària que s’ajusta a la demanda de la majoria dels treballadors i treballadores del Polígon Les Comes”, ha detallat Carme Pros, gerent de S.A. Masats i Grup TG, l’empresa del grup DIREXIS que opera el servei. “Tot i que es tracta d’una prova pilot, de ben segur que serà un èxit, hi ha molts agents implicats que han treballat perquè sigui així”, ha apuntat.

“Avui dia disposem de 235 línies que donen servei a 736 nuclis de població -ha explicat David Saldoni, director de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya-. El cas de les dues línies TAD1 i TAD2 és el resultat d’una demanda dels empresaris i del territori traduïda en mesures concretes per fomentar la mobilitat laboral en transport públic garantint la cohesió territorial i l’equitat de la ciutadania”, ha apuntat Saldoni. El transport a la demanda és un transport innovador amb futur: contribueix a garantir aquesta equitat, alhora que promou una mobilitat sostenible.

UEA Magazine El reportatge

i amb tres viatges: a les 05:30 h, a les 13:30 h i a les 21:30 h.

El servei s’ofereix sota l’aixopluc de Clic.cat, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya. Des de l’any 1991, aquesta institució ha anat implantant serveis de transport a la demanda amb la col·laboració dels ajuntaments i consells comarcals arreu del territori català. El novembre passat es va presentar la marca Clic.cat que respon a un model de transport a la demanda basat en la digitalització que facilita i agilitza l’accés als serveis del conjunt de la ciutadania.

55


Cal font o l’art de vestir els matalassos Ignacio Font, S.A

Ignacio Font, S.A. va ser una empresa que es va dedicar a la fabricació i venda de filats, teixits, tints, aprests i acabats de cotó i d’altres fibres tèxtils. Aquesta empresa tenia tres fàbriques ubicades en termes municipals diferents. La fàbrica de filats de Torelló proveïa de matèria prima a la fàbrica de teixits de Cabrils i a la fàbrica de teixits, blanqueig, tint, aprests i acabats d’Igualada, anomenada Cal Font. La seva activitat es va iniciar el dia 1 de gener de 1856 amb la societat col·lectiva Vilaseca y Compañía. El 1861 es va crear la societat en comandita Vilaseca, Font y Compañía. Aquesta posseïa una fàbrica de teixits al carrer de Sant Ferran, núm. 15 d’Igualada. L’any 1866, disposaven d’una sucursal de la societat a Barcelona. L’any 1876 Josep Font i Bisbal va demanar la dissolució de la societat i va iniciar negociacions per quedar-se amb el negoci i crear la societat José Font Bisbal, la qual va esdevenir una empresa familiar amb la col·laboració dels seus fills Ignasi, Llorens i Josep Font i Vilaseca. L’any 1883 l’empresa va adquirir una finca al carrer Baixa de Sant Pere, núm. 13 de Barcelona on s’hi va instal·lar un despatx per portar la comptabilitat. Més tard, el despatx va quedar definitivament establert al carrer de Casp, núm. 60 i va ser la seu d’oficines de direcció, administració, vendes i magatzem. A partir de 1886, l’empresa passa de pares a fills i el nom comercial va canviant: Ignacio Font y Hermanos (1894); Sociedad Ignacio Font (1924) i Ignacio Font, S.A. (1934). Durant la Guerra Civil l’empresa va ser col·lectivitzada. La postguerra va comportar escassetat d’aliments i de matèries primeres i el sou dels obrers era molt baix. En aquest període hi havia restriccions oficials en tots els productes del mercat: es comprava primeres matèries a preus clandestins. Hi van haver restriccions d’energia elèctrica que afectaven al funcionament de les indústries tèxtils cotoneres i els talls d’electricitat alterava el treball a la fàbrica ocasionant malestar entre els treballadors i els caps. L’any 1945 es va constituir la societat Inmuebles y Concesiones Hidráulicas, S.A. (INCOHISA) amb l’objectiu de gestionar els béns immobles i del grup electrogen que proporcionava l’energia suficient per fer funcionar les fàbriques.

UEA Magazine El reportatge

En el període de 1946-1955 es van iniciar les reformes amb la incorporació de maquinària moderna en les fàbriques d’Igualada i Torelló per millorar el procés de fabricació dels diferents teixits. També, es van comprar uns terrenys amb abundant aigua a Martorell.

56

www.biorenovables.cat El període entre 1956 i 1963 es caracteritza per l’estancament de l’empresa. Va

ser Ricardo Balil i Forés qui va crear la secció d’acabats en la fàbrica Cal Font i va donar una major presència als articles tèxtils per a la seva venda. El 1963 es va fer un intent d’iniciar canvis per millorar la situació de l’empresa que es trobava estancada i amb un balanç negatiu. En aquests moments hi havia una baixa productivitat, els costos eren elevats i la rendibilitat començava a ser crítica. En el període 1964-1971 era necessari renovar la filatura per poder portar a terme l’automatització dels tissatges.


En aquells moments, en el mercat hi havia una gran demanda de matalassos manufacturats metàl·lics i, per tant, les grans empreses necessitaven els teixits d’amplades superiors i especialment del tipus Damasco. L’empresa Ignacio Font, S.A. no havia previst aquest gran augment de les comandes i es va veure desbordada. A més, continuaven produint per cobrir les necessitats del matalàs casolà. Així que es van destinar un major nombre de telers per produir l’anchísimo. També va aparèixer en el mercat un nou matalàs de material plàstic, el qual es protegia amb fundes de teixit de vistosos dibuixos i colors estampats. D’aquesta manera gran part de la producció de l’empresa es basava en la confecció de fundes de matalassos. L’any 1976 Ignacio Font, S.A. no va poder afrontar la situació de crisi que vivia el sector de la indústria tèxtil i l’empresa va ser adquirida per Hilaturas Gossypium, S.A. Fins que va acabar tancant definitivament les seves fàbriques. L’any 1993, la fàbrica Cal Font a Igualada va ser enderrocada i es va construir un pàrquing i l’actual Plaça de Cal Font. L’any 1999 es va inaugurar la Biblioteca Central d’Igualada que es troba en l’edifici més antic de la fàbrica. L’edifici juntament amb la xemeneia són un testimoni de l’activitat tèxtil cotonera de la fàbrica de Cal Font.

Entre els anys 1994 i 2009 la documentació va ser dipositada i custodiada a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia (ACAN). Ocupa 61 metres lineals, amb 505 fotografies i 111 plànols. Es conserva documentació del mercat de vendes de Cal Font per tota Espanya i a l’estranger (Argentina, Xile, Perú, Bolívia, Uruguai, Colòmbia, Veneçuela, Londres, Manchester, París, Perpinyà, Dinamarca, Suïssa, Holanda, Marroc, Egipte, Síria, Turquia, Palestina, EE.UU. i altres països). També cal destacar la documentació de constitució i dissolució de les societats, els seus estatuts, la correspondència; patrimoni de l’empresa; documentació comptable; documentació relativa a la producció dels diferents gèneres de teixits i a la seva gestió comercial; De la gestió dels recursos humans s’han conservat contractes de treball, fitxes dels treballadors, documentació sobre el control setmanal de la jornada laboral, Llibres de setmanals, etc. És interessant els diferents mostraris de les teles que es confeccionaven.

UEA Magazine El reportatge

La documentació de l’empresa Ignacio Font, S.A. es va conservar a les instal·lacions de la fàbrica d’Igualada i també en un immoble de Barcelona propietat de la família Font.

57


Espai empresa

Novembre 2020 03/11/2020 – Coneix l’empresa: Talleres Carrique Miguel Ángel Carrique, gerent de TC Carrique 10/11/2020 – 9a Setmana de l’Ocupació – Igualada Prepara’t Jordi Marcè, regidor de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada 17/11/2020 – Coneix l’empresa: Biorenovables Jordi Varea, cofundador de Biorenovables 24/11/2020 – Coneix l’empresa: Control Financer Victor García, CEO de Control Financer Desembre 2020

Escolta’ns cada dimarts a les 08:45h al 103.2 FM o a www.radioigualada.cat Si vols participar al programa i donar visibilitat al teu negoci o empresa, escriu-nos a bet@uea.cat Pots recuperar tots els programes a la web de la UEA: www.uea.cat Espai Empresa és el programa de la UEA a Ràdio Igualada. Cada dimarts al matí, a partir de les 08:45h en directe, els periodistes Bet Altarriba (Comunicació UEA) i Jordi Quintana (Ràdio Igualada) donen ressò i visibilitat al teixit empresarial anoienc, i de tots aquells temes que giren al voltant del món econòmic industrial i empresarial.

01/12/2020 – 20a Nit UEA Paula Arias, gerent i secretària general de la UEA 15/12/2020 – Coneix l’empresa: Essència Alquímica Sònia Vélez, impulsora d’Essència Alquímica Gener 2021 12/01/2021 – 30 PLUS i Borsa de Treball de la UEA Laura Farré, tècnica d’ocupació i inserció laboral de la UEA 19/01/2021 – Coneix l’empresa: Peña González Abogados Melina Peña, CEO de Peña González Abogados 26/01/2021 – Situació acadèmies extraescolars Xavier Pérez de Codelearn i Janina Rojas de Inquiet Febrer 2021 02/02/2021 – Coneix l’empresa: Leather Cluster Barcelona

02/03/2021 – Igualada Mentoring Mercat de Casa (Ignasi Lampreave, David Ruiz i Lluís Samper) i Roger Casellas, vicepresident de Serveis Industrials de Schneider Electrics 09/03/2021 – La dona a sectors industrials de l’Anoia

Jordi Vidal, clúster manager a Leather Cluster Barcelona

Cristina Grau, futur relleu generacional d’Odenauto

09/02/2021 – Coneix l’empresa: Go Nature

16/03/2021 – Coneix l’empresa: Gestió Parcmotor Castellolí SL

Roger Bascones, coach i formador a Go Nature 16/02/2021 – Coneix l’empresa: Intarex Blai Paco, CEO d’Intarex 23/02/2021 – Coneix l’empresa: Trullols Advocats Mercè Trullols, advocada especialitzada en dret urbanístic

58

Març 2021

Ton Pons, gerent de Circuit Parcmotor 23/03/2021 – El Meu Bus (Direxis – Masats S.A.) Carme Pros, gerent de S.A. Masats; Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada i Joan Mateu, president de l’AEPIC i vicepresident de la UEA.


59


BENVINGUT AL MÓN DE LES

EMPRESES SALUDABLES Un dels principals reptes de les empreses del segle XXI és fomentar la motivació, lleialtat i benestar dels seus treballadors amb plans i beneficis addicionals a la remuneració del treball. És per això que les cobertures asseguradores són cada vegada més freqüents com a incentiu per als empleats. MGC Mútua ofereix una àmplia gamma d’assegurances per a empreses, dissenyades exclusivament per a elles i pensades per cobrir totes les seves necessitats. I, a més:

OFEREIX BENEFICIS FISCALS VALORAT COM UN SERVEI DE QUALITAT MILLORA LA IMATGE DE L’EMPRESA

AJUDA A MILLORAR LA PRODUCTIVITAT

REDUEIX L’ABSENTISME LABORAL

Seu social: Tuset, 5-11 - 08006 Barcelona - 93 414 36 00 - www.mgc.es OFICINES I DELEGACIONS:

Pg. Verdaguer, 44-46 - 08700 Igualada - 93 804 90 02 60

Granollers • Igualada • Manresa • Mataró • Sabadell • Sant Cugat del Vallès - Hospital General de Catalunya • Terrassa • Vic • Vilanova i la Geltrú Girona • Blanes • Figueres • Olot • Palamós • Lleida • Tarragona • Reus • Tortosa • El Vendrell • Palma de Mallorca • València • Madrid


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.