Page 1

UNGDOMSUDDANNELSER

2017-2018

! 8 1 0 2 t s u g u a l i t r e m

Kom

UU TÃ…RNBY


High School 2018 –19

Få 2.000,- i rabat

Når du ansøger før 1/12 og henviser til denne annonce

Hvorfor into ?

! ! ! ! ! !

Mere end 30års erfaring Altid kontaktperson ved destination Personlig kontakt og service Både Welcome camp og O-weekend Fair og gennemsigtige priser Støtte både før, under og efter

HUSK

Hos into får du altid et

eam it Don’t dr

, DO IT

!

uforpligtende og gratis

interview

| Facebook: IntoHighSchool | Instagram: intohighschooldk | Tlf.: +45 7734 7708 | www.into-highschool.dk |

ARGENTINA

AUSTRALIEN IRLAND

FRANKRIG HOLLAND SKOTLAND

SPANIEN

BRASILIEN UNGARN

CANADA ITALIEN

COSTA RICA

ENGLAND

NEW ZEALAND POLEN

THAILAND TYSKLAND

USA


INDHOLD - KLIK DIG TIL DEN ØNSKEDE SIDE Erhvervsuddannelser (EUD)

8 56

4 Optagelseskrav – Grundforløbene, adgangskrav – Hovedforløbene 4Adgangsveje, ansøgning, adgangsbegrænsning 4Uddannelsesplan, vejledning, uddannelsesgaranti, praktikplads 4Hovedforløb, trindelte uddannelser, løn og SU, links 4EUX – Gymnasialt niveau 4Talentspor – et særligt tilbud om skoleundervisning på højere niveau 4Erhvervsuddannelserne –inddeling, beskrivelse, varighed 4Teknologi, byggeri og transport (alfabetisk) 4Kontor, handel og forretningsservice (alfabetisk) 4Fødevarer, jordbrug og oplevelse (alfabetisk) 4 Omsorg, sundhed og pædagogik (alfabetisk) 4Erhvervsuddannelsessteder

Gymnasiale uddannelser

56 56 57 57 58 58 59 60-70 71 72-74 75 76-79

8 84

4International Baccalaureate IB 4Studentereksamen STX 4Højere Handelseksamen HHX 4Højere Teknisk eksamen HTX 4Højere Forberedelseseksamen HF 4 Gymnasier – uddannelsessteder

85 86 87 88 79 76-79

Uddannelsessteder 4VUC (HF), SOSU-skoler, Landbrug m.v. 4efterskoler, produktionsskoler, Frie Fagskoler

76-79 80-83

10. klasse 8 90 Produktionsskoler 8 91 VUC 8 92 Erhvervsgrunduddannelse (EGU) 8 92 Kombineret UngdomsUddannelse (KUU) 8 93 Uddannelse for unge med særlige behov (STU) 8 93 Andre uddannelser 8 94-97

3


Sæt gang i din uddannelse

DIG

På TEC har vi et hav af uddannelser, og uanset hvad du brænder for, er der en uddannelse til dig. Én af dem kan sagtens blive dit springbræt videre i livet – det er op til dig og din vilje.

VILJE

ACCELERATOR

#TECtalent

TALENTUDVIKLING TILTRÆKNINGSKRAFT EFFEKT

PRAK TIK

BELØNNING

Se mere på → TEC.dk


Om otte år vil der mangle 85.000 faglærte

Et år på efterskole giver bedre mulighed for videreuddannelse

side 18

side 28-29

Fra HTX Roskilde til Google  side 12-13 EUX Business Sådan KIT! Klassens højeste gennemsnit side 30-31 Du skal tage en uddannelse for din egen skyld

Gymnasiereformen  side 15-16 Inspiration til din fremtid side 7

side 24

Gode råd til dine forældre side 8

Ingen bestemmer over Lars side 23 Steiner-HF fra 2018 side 48-49

5


Vi skaber hele mennesker i sportens centrum i alle sportsgrene

T, E D R A H I V R! O F G U R B DU HAR

BRØNDBYVESTER BOULEVARD 6 • DK-2605 BRØNDBY • TELEFON: 36 35 08 03 • FAX: 36 35 08 06 E-MAIL: KONTOR@BRONDBY-IE.DK • WWW.BRONDBY-IE.DK


Inspiration til din fremtid Du sidder nu med Fremtidsparat i dine hænder. Du er sikkert i gang med et af dine sidste år i folkeskolen. Og hvad skal der så ske? Du skal i gang med at vælge din ungdomsuddannelse! Det er et stort og svært valg. Derfor har vi lavet Fremtidsparat, som en inspiration til din fremtid. Folkeskolen er altså ved at være slut. Indtil nu har det meste været planlagt, men nu skal du selv til at planlægge din fremtid. Måske læser du dette sammen med dine forældre, derfor har vi også nogle gode råd med til dem. Sammen kan I finde masser af inspiration, få ideer og lægge gode planer, så du får den bedst mulige start på vejen ind i voksenlivet - en uddannelse! Hvad der er den bedste vej for dig, ja det ved du kun selv. Der er ingen opskrift. Du skal derfor skal lytte til dit hjerte, din hjerne og søge råd hos dine forældre og andre i din nærhed. Og så skal du læse Fremtidsparat - det vil hjælpe dig godt på vej. For uddannelse ér meget vigtigt! Som du kan læse i undervisningminister Merete Riisagers indlæg på side 34, så er uddannelse en af de vigtigste faktorer for at få et godt liv.

Svaret er ja. I fremtiden bliver der nemlig mangel på faglærte. Stor mangel. Men hvad nu hvis jeg vil på universitet…? Jo, det kan sagtens lade sig gøre. Så skal du bare have en gymnasial uddannelse - og det kan du også læse mere om. Måske ved du allerede, at det vigtigste for dig er at arbejde med mennesker det fortæller vi selvfølgelig også om. Mulighederne ér mange, hvad enten du gerne vil være håndværker, ud at rejse, på efterskole eller i gang med en handelsuddannelse. Fremtidsparat er tænkt som en guide, som kan hjælpe dig - og dine forældre - med at træffe de svære valg om, hvad ungdomsårene skal bruges til, så du også bliver fremtidsparat. Undervejs vil du finde eksempler på andre unge, som har været igennem processen. Der er mange muligheder, og vi kan ikke omtale alle muligheder, men vi forsøger at give dig et overblik, så du kan træffe et valg eller finde flere oplysninger. Bagerst finder du en oversigt over alle uddannelsesmulighederne i dit nærområde, så du let kan komme videre med arbejdet. God læselyst!

Der er mange muligheder. “Hvad skal jeg dog vælge?”, tænker du sikkert. Er det en god idé, hvis jeg vil være håndværker.

UNDSKYLD, MÅ VI LIGE LÅNE DIG I 2 ÅR? .. Så sørger vi til gengæld for en studentereksamen! På Akademisk Studenterkursus i København kan du tage en STX eller HF på kun 2 år. Vores 2-årige STX svarer til den 3-årige STX på et alment gymnasium og er adgangsgivende til alle videregående uddannelser på akkurat samme vilkår. Med vores nye 2-årige HF kan du komme ind på mellemlange uddannelser som fx professionsbachelor- eller erhvervsakademiuddannelserne.

Læs mere om den 2-årige STX og HF på akadstud.dk

7


Gode råd til dine forældre Her kommer nogle gode råd til, hvordan man kan gribe det an, når man skal tale med sit barn om valget af ungdomsuddannelse. Rådene er ment som en hjælp til at få en god dialog om uddannelsesvalget. Af Morten Hansen • • •

• •

8

Snak med dit barn! Husk, at en stor del af en konstruktiv dialoger at lytte. Lær dit barn at vælge selv! Så lad være med at hjælpe dit barn med at vælge, hjælp istedet dit barn med at finde ud af, hvad der er vigtigt for ham eller hende. Vær opmærksom på, at du som forældre måske har nogle overbevisninger, der kan stå i vejen for dit barns valg, så vær åben i din tilgang. Som inspiration kan du fortælle om din egen udannelse og arbejde. Træk uddannelsesvalget ned på jorden! Nogle unge kan blive skræmt fordi de har hørt, at valget er så vigtigt for resten af deres liv, men erfaringen viser, at valget af ungdomsuddannelse kun er det første valg i en lang række valg, så der er mulighed for at justere senere. Det vigtigste er, at man vælger uddannelse til. Kig længere frem end ungdomsuddannelsen. Hvad skal ungdomsuddannelsen bruges til? Husk, at der ofte er flere veje til det man gerne vil være.

• •

Der er kommet mange flere muligheder siden dengang i selv skulle vælge, så sæt jer ind i mulighederne - gerne sammen med dit barn. Tag en snak om, hvad der er vigtigt for at få et godt liv. Job og uddannelse er ikke alt, men det har en stor indflydelse. Lyt til, hvad der interesserer dit barn og anerkend styrkerne. Kan dit barn lide at være kreativ, at nørkle med computer, at bruge tid på sport, at være sammen med børn, at vise omsorg, at være udendørs? Undersøg, hvilke uddannelser, der imødekommer dit barns styrker og ønsker. Stil for eksempel spørgsmål som: Hvad interesserer dig mest og hvorfor? I hvilke situationer har du oplevet, at du vidste og kunne mere end andre? Hvornår synes du, at det er sjovest at lære noget nyt? Hvordan vil du gerne bruge det, du er bedst til, i din fremtid?

Sørg for at dialogen foregår i en positiv og optimistisk stemning. Og husk, at valget nu ikke betyder, at dit barn har valgt, hvad han eller hun skal bruge resten af sit liv til. Det er muligt at skifte branche senere i livet.


Halstedhus Efterskole

Golf

Ridning

Håndbold

Golf Svømning

Håndbold

Fodbold

Ridning

Svøming

r e s s a m d e m r å t e af oplevelser Fodbold

www.halstedhus.dk

Halstedhus Vej 2, Halsted 4900 Nakskov

kontor@halstedhus.dk Tlf.: 54 93 96 31


Sådan bliver du afklaret FREMTIDSPARAT HAR SAMLET EN RÆKKE RÅD, SOM KAN HJÆLPE DIG PÅ VEJ FREM TIL DIT VALG AF UNGDOMSUDDANNELSE. Af Morten Hansen Hvad skal vælge…? Der er så mange muligheder, så derfor har vi samlet en lille guide, som kan hjælpe dig igennem processen med at blive afklaret. Her kommer fem råd:

RÅD NUMMER 1: Hvad er du god til? Alle mennesker har talenter. Ting de er gode til eller har mulighed for at blive gode til: • Er du god til arbejde med mennesker? • Er du kreativ? • Er du skrap med hænderne? • Har du et kvikt hoved? • Har du sans forretning? • Er du bedst, når der er fart over feltet? Dine talenter finder du oftest inden for det, du interesserer dig mest for og synes er sjovest. Men det kan også være noget, du ikke selv er bevidst om endnu. Det handler blot om at skyde sig ind på det. Det kan være en god idé at stille sig selv disse spørgsmål: • Hvad interesserer du dig mest for både i skolen og i fritiden? • Hvornår har du det bedst med dig selv? • Hvilke fag er du god til i skolen? • Hvilke af dine fritidsaktiviteter er du bedst til?

RÅD NUMMER 2: Se alle mulighederne

Der er masser af uddannelsesmuligheder efter folkeskolen, og du skal vælge den uddannelse og karriere, som du har talent for og lyst til. Du skal ikke lade dig begrænse af andres forventninger – som for eksempel hvad der er tradition for i din familie eller omgangskreds, eller hvad der er passende karriereveje for kvinder og mænd. Søg inspiration, og bliv klogere på dine valgmuligheder. Du kan læse mere om de mange muligheder, eller tage testen, hvis du vil inspireres til at se på uddannelser, du måske ikke har tænkt på før.

RÅD NUMMER 3: Undersøg uddannelserne Der er sjældent kun en vej til drømmejobbet, og det er en god idé at undersøge flere forskellige uddannelsesveje. Du skal finde en uddannelse, der passer til dig. Nogle uddannelser er meget praktiske, andre er mere boglige. Nogle har optagelsesprøver, andre karakterkrav og andre igen har fri adgang. På de næste sider her i Fremtidsparat, kan du få et overblik over hele uddannelsessystemet og læse mere om de enkelte uddannelser. De fleste uddannelsessteder holder åbent-hus-arrangementer. Det er en god og uforpligtende måde at få bedre kendskab til uddannelserne.

RÅD NUMMER 4: Spørg dine forældre

Det er din fremtid og dit uddannelsesvalg, men det kan være en god idé at spørge dine forældre til råds. De har kendt dig hele livet og vil dig det bedste. Du kan blandt andet bruge dem til at hjælpe dig med at finde ud af, hvilke ting du er god til, og hvor dine talenter ligger. De kan også være med til at undersøge de konkrete uddannelsesmuligheder. Men nogle forældre kan godt tænke meget traditionelt, når det handler om job, uddannelse og fremtid. Vil de helst have, at du bliver det samme som dem? At du ikke vælger noget, der er alt for vildt? Eller lytter de faktisk til, hvad du drømmer om?

RÅD NUMMER 5: Brug din uddannelsesvejleder

Alle unge under 25 år har en uddannelsesvejleder tilknyttet, og du er meget velkommen til at tage kontakt til vedkommende. Find ud af, hvem der er din personlige uddannelsesvejleder minvejleder.dk. Uddannelsesvejlederne i UU-centrene kan give dig personlig vejledning, og de har stor viden om uddannelsesmulighederne. Måske har din lærer eller skole allerede en aftale om, at uddannelsesvejlederen kommer ud på din skole. Du kan også få direkte og anonym vejledning over nettet. eVejledning har åbent dag, aften og weekend. Du kan frit vælge, om du vil kontakte eVejledning på mail, chat, sms eller telefon. Besøg eVejlederne på evejledning.dk Kilder: fremtidenerdin.dk; Søndagsavisen og Fremtidsparat

10


HF på Efterslægten – porten til din fremtid

På Efterslægten tager vi imod dig som den du er. Vi bruger tid på at lære at lære, og du får på to år adgang til alle videregående uddannelser – evt. suppleret med et halvt års ”uni-fagpakke”.

VÆLG Standard HF-klasse l Idrætsklassen l Film og musik i New York l Efterskoleklassen l World Aid-klassen l Krop og sundhedsklassen l Voksenklassen l

hfc.dk HF-Centret Efterslægten · Efterslægtsvej 5 2400 København NV · Tlf. 3396 4000 · hfc@hfc.dk


DRØMME GÅR I OPFYLDELSE:

Fra HTX Roskilde til Google Allerede inden Philip Hansen blev færdig som student HTX Roskilde i juni, var han tilbudt job hos Google i Dublin. En drøm var gået i opfyldelse.

Sommeren 2016 flyttede 21-årige Philip Hansen fra Køge til den irske hovedstad Dublin. Dér ventede et job i Googles europæiske hovedkontor på ham. ”Jeg har en veninde, der bor derovre, og som også er ansat hos Google. Hun anbefalede mig i Googles rekrutterings-system, og det lykkedes mig at komme ind,” fortæller Philip Hansen. Han fik kontrakt på 2 år med den verdensomspændende virksomhed, som har cirka 60.000 ansatte. I løbet af kontraktperioden skal han igennem et forløb, hvor han får et bredt indblik i hele koncernen og løse forskellige opgaver.

Har du ikke gennemført en ungdomsuddannelse? Ved du ikke hvad du skal efter sommerferien? Er du under 25?

På fiskehandleruddannelsen lærer du at forarbejde, tilberede, kvalitetsvurdere og præsentere fisk, samt at rådgive kunderne.

Bliv fiskehandler

Det handler om dig! Et ophold på PFFU gør dig klar til uddannelse Produktionsskolen er en anden og mere praktisk vej til en ungdomsuddannelse. Vi tager udgangspunkt i dig og dine behov, og giver dig mulighed for at blive afklaret i forhold til din kommende ungdoms uddannelse. Vi kan bl.a. gøre dig klar til grundforløb 2 på de tekniske skoler og SOSU. Du har mulighed for at få undervisning i dansk og matematik. Se mere på: www.pffu.dk, hvor du bl.a. kan høre, hvad tidligere elever har fået ud af deres forløb på produktionsskolen. Eller ring på 3038 7718. Vi er også en del af KUU. Bliv inspireret på www.kuunord.dk

Produktionsskolen Frederikssund Foruddannelsescenter

12

På erhvervsfiskeruddannelsen bliver du klædt på til at klare de udfordringer, du møder i det moderne fiskeri.

r Har du brug fo ? st pu k et fris

Bliv erhvervsfisker Begge uddannelser er meget praktisk orienteret og veksler mellem skole- og praktikophold. Se mere på fiskeriskolen.dk

Kompetencecenter for uddannelser til blå erhverv


En slags ekstra uddannelse Philip servicerer og udvikler de interne systemer i Google. I opstarten er han tilknyttet et særligt internt program, hvor han skal prøve mange forskellige dele af den interne servicering af ansatte. Særlig en opgave brænder han rigtig meget for: ”Når nye systemer skal samarbejde, skal der udvikles noget kode, der gør det muligt. Det er rigtig sjovt og spændende at arbejde med. Og det er noget af det, jeg har arbejdet med tidligere på HTX.” At Philip var klar til Google, er der ingen tvivl om. På HTXRoskilde har han allerede arbejdet på et større it-system, der bruges i skolens it- og programmeringsundervisning. ”Her har jeg været med til at etablere en server med tilhørende software, sat routere op, oprettet internetforbindelse og hele tiden udviklet netværket og holdt det vedlige. Det arbejde kombineret med undervisning i kommunikation, informationsteknologi og programmering, har gavnet min ansøgning,” forklarer Philip.

Intet overladt til tilfældigheder Philips flytning til Dublin foregik i etaper, og virksomhedsgiganten har taget sig af Philip hele vejen. Det er vigtigt for Google, at han føler sig tilpas.

for at sikre, at man som medarbejder føler sig godt tilpas hos dem, og at man præsterer. Google vil sikre sig, at de har fat i en person, der virkelig brænder for det,” forklarer han. Philip regner med, at han vil kunne blive ved med at blive udfordret hos Google, og drømmer om på sigt at blive overflyttet til den store afdeling i San Francisco. Rektor glad på Philips vegne Rektor på HTX Roskilde, Birgitte Appel, glæder sig over, at Philip skal i gang med dette eventyr. ”Det er med stor stolthed, at vi har sendt Philip afsted til sådan et job – endda hos en stor og innovativ virksomhed som Google. Vi har mange dygtige elever her på HTX Roskilde, og det er altid rart at opleve, at de kommer godt fra start,” siger hun.

Spændende fagretninger klar til dig Htx - højere teknisk eksamen – er for dig, der vil tage en studentereksamen med fokus på naturvidenskab, teknologi og design. Ligesom den almene studentereksamen (stx) og højere handelseksamen (hhx) er htx en forberedende uddannelse, der giver adgang til en videregående uddannelse. På HTX Roskilde tilbyder man 11 spændende studieretninger – fx Design og kommunikation, Modeller og appudvikling, Fysikkens verden og Krop og sundhed.

”Jeg var til mange spændende samtaler for at få stillingen. Det har i sig selv været gode oplevelser, for virksomheden gør hvad de kan

Rungsted-gym.dk

Rungsted Gymnasium

rg-snappen

13


Vil du være en superhelt?

Hos Volvo Trucks og vores forhandlernetværk er det vores medarbejdere, der gør en forskel og sikrer vores succes på markedet. Vi ønsker at være det oplagte valg som arbejdsgiver, og stræber efter at skabe et godt arbejdsmiljø med udviklende arbejdsopgaver. Volvo-ånden fornemmes tydeligt i vores kultur og handler lige så meget om at få sine ideer igennem, som at trives i sit arbejde, eller have mulighed for at gøre karriere i koncernen, lokalt eller globalt. Vi er altid på udkig efter talentfulde og hårdtarbejdende superhelte, og uddanner løbende lastvognmekanikerlærlinge og reservedelselever. Vil du vide mere om vores uddannelser, kan du kontakte en af vores autoriserede forhandlere. Find den nærmeste forhandler på: www.volvotrucks.dk/forhandlere Scan koden og se om du kan identificere dig med nogle af vores superhelte!


Gymnasiereformen

- DET BETYDER DET FOR DIG, HVIS DU VIL PÅ STX, HTX, HHX, HF ELLER STUDENTERKURSUS? Med gymnasiereformen fra 2016, gælder der nu nye regler for optagelse på de gymnasiale ungdomsuddannelser. Både HF, STX, HTX, HHX og studenterkurserne har oplevet forandringer. Antallet af linier og retninger er blevet forenklet og der sker ændringer i fagsammensætningen. Desuden skal man vælge en linie, men dette sker først efter et indledende grundforløb, det kan du få meget mere at vide om, hvis du besøger et af stederne eller ved at gå ind på https://www.ug.dk/6til10klasse/valget-af-en-gymnasial-uddannelse Hvis du vil begynde på en gymnasial-uddannelse efter sommerferien, skal du søge online senest 1. marts 2018. Du søger online på her: http://www.optagelse.dk Husk, at hvis du er under 18 år, så skal en af dine forældre underskrive med Nem-id. Hvis du vil begynde på en gymnasial ungdomsuddannelse i 2018 er reglerne som hidtil. Du skal have bestået 9. eller 10. klasse og erklæres uddannelsesparat. Desuden er der nogle krav om, at du har været til eksamen i tysk eller fransk, hvis faget er blevet udtrukket til prøve. og “Fra og med skoleåret 2015-16 skal du have modtaget prøveforberedende undervisning i fransk eller tysk fra 5. til mindst 9. klasse. Hvis du har gået i 6. klasse i skoleåret 2014-15, skal du have modtaget prøveforberedende undervisning i tysk eller fransk fra 6. til mindst 9. klasse. Hvis du har gået i 7., 8. eller 9. klasse i skoleåret 2014-15, skal du have modtaget 2-4 års prøveforberedende undervisning i tysk eller fransk, heraf det sidste år frem til folkeskolens afgangsprøver.” (kilde: UdannelsesGuiden www.ug.dk)

HF efter 9. klasse Som noget nyt, kan du nu søge ind på HF - Højere Forberedelseseksamen - direkte efter 9. klasse. HF er blevet mere målrettet mod erhvervsakademi- og professionsbachelor-uddannelserne, men det er stadig muligt at læse videre på universitet, hvis man tager en HF. Det kræver dog, at man tager en udvidet fagpakke. Kravene for at komme ind på HF efter 9. klasse er, at du har mindst 4,0 i gen-nemsnit samtidig med, at du bliver erklæret uddannelsesparat.

Studenterkurserne Der findes endnu en mulighed for at erhverve sig en adgangsgivende ungdomsuddannelse. Det er studenterkurserne, som udbydes i Aalborg, Århus, København, Gentofte, Frederiksberg og Toftlund i Sønderjylland. Generelt er eleverne lidt ældre, når de begynder på studenterkursuserne, man kan nemlig først be-gynde efter 10. klasse. Man skal være indstillet på, at det bliver hårdt arbejde gennem to år, men du opnår nøjagtig de samme muligheder, som hvis du havde taget en almindelig tre-årig STX.

Du kan læse mere om studenterkurserne her http://www.studenterkursus.dk, hvor du også kan finde kontaktoplysninger på de steder, hvor det er muligt at gå på studenterkurserne.

FAKTA: ST X

n, den giver adgang til til at læse STX er den almen studentereksame STX efter 9.- eller 10. klasse. Vil du videre. Du kan søge direkte ind på , så skal du have bestået folkeskolens begynde efter sommer ferien i 2018 t uddannelsesparat. 9.- eller 10. klasse og være erklære

FAKTA: HHX HHX er den merkantile studentereksamen, det vil sige handelsksolen. Du kan søge direkte ind på HHX efter 9.- eller 10. klasse. Vil du begynde efter sommerferien i 2018, så skal du have bestå et folkeskolens 9.- eller 10. klasse og være erklæret uddannelsesparat.

FAK TA: HTX

HTX er den tekniske studentereksamen, her er der en del værkst projektundervisning.

eds- og

begynde efter Du kan søge direkte ind på HTX efter 9.- eller 10. klasse. Vil du 10. klasse og eller 9.olens folkesk bestået have du skal så sommerferien i 2018, være erklæret uddannelsesparat.

FAKTA: HF På HF - Højere Forberedelseseksamen - kan der være stor aldersforskel på eleverne. Med reformen er HF blevet målr ettet mod erhvervsakademi- og professionsbachelor-uddannelserne. Det tager to år at få en HF-eksamen. Du kan søge direkte ind på HF efter 9.- eller 10. klasse. Vil du begynde efter sommerferien i 2018, så kræver det, at du har et gennemsnit på mindst 4 og er blevet erklæret uddannelsesparat.

E FAKTA: STUDENTERKUR SEenRN studentereksamen,

rige STX, som er Studenterkurserne udbyder en to-å ter dkunst, dram og idræt. Desuden star men uden de kreative fag musik, bille kan du Men springer grundforløbet over. du direkte på din studieretning og et ude efter 10. klasse. Eller hvis du har vær først begynde på den to-årige STX r 9. klasse. af skolesystemet for at arbejde efte rfølen STX på blot to år. Og du har efte På den måde er det muligt at opnå på et STX rig , hvis du havde taget en treå gende de samme mulig-heder som gymnasium.

15


I 2019 er reformen fuldt implementeret HVIS DU VIL BEGYNDE PÅ EN GYMNASIAL UDANNELSE I 2019 ER DER EN RÆKKE ÆNDRINGER, SOM DU MÅSKE ALLEREDE NU SKAL OVERVEJE. Generelt skal man have en karaktergennemsnit på 5 i standpunktskarakterne, erklæres uddannelsesparat og have et karaktergennemsnit på 5 til folkeskolens afgangsprøve. Desuden skal du have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog (fx fransk eller tysk) i 5.-9. klasse i folkeskolen eller anden undervisning på tilsvarende niveau. Samtidig have aflagt folkeskolens obligatoriske 9. eller 10.-klasseprøver ved afslutningen af undervisningen Hvis du søger efter 10. klasse, skal du desuden have modtaget undervisning i dansk, engelsk og matematik og gennemført folkeskolens 9.- eller 10. klasseprøver i disse fag Og endelig, så skal du søge direkte ind - altså ikke noget sabatår. Hvis du ikke opnår et karaktergennemsnit på 5, så er det stadig muligt at komme ind på STX, HHX eller HTX. Det kræver nogle vejledende samtaler og en vurdering fra uddannelsesinstitutionen og måske skal du aflægge en prøve for at blive optaget.

De to-årige studenterkurser kan du komme ind på et år efter, at du har afslutet 9.- eller 10. klasse i folkeskolen. Undervisningsinstitutionen vurderer om du kan komme ind.

FAKTA: HT X, HHX OG ST X FR A 2019

I 8. klasse skal elever have et gennemsnit på 5,0 i deres afsluttende stand- punktskarakterer for at opfylde de faglige forudsætn inger for at blive vurderet uddannelsesparat til enten hhx, htx eller stx. Uddannels esparathedsvurderin- gen (UPV) er en helhedsvurdering, der også omfatter eleve ns personlige og sociale forudsætninger. I 9. klasse skal elever have et gennemsnit på 5,0 i de afsluttende standpunktskarakterer for fortsat at opfylde de faglige forudsætn inger for at blive vurderet uddannelsesparate til de treårige gymnasiale ungdomsu ddannelser. Til afgangseksamen skal elever bestå og bekræ fte deres faglige niveau fra uddannelsesparathedsvurderingen i de lovbundne prøver for at kunne komme direkte på enten hhx, htx eller stx. Kilde: www.ug.dk Det er stadig muligt at komme ind på en af de tre uddannelser, hvis du ikke lever op til kravene. Dette kan du læse mere om her: www.ug.dk/6til10klasse/optagelse-til-d e-gymnasiale-uddannelser

VICTOR, STX-STUDERENDE:

På Lyngby Gymnasium arbejder vi på en anderledes måde. I kristendom lavede vi en blog, hvor vi skrev indlæg om Islam. Det lærte jeg rigtig meget af!

SOFIE, HHX-STUDENT:

Jeg valgte HHX, fordi jeg gerne vil gå handelsvejen. Uddannelsen er relevant for min fremtid, fordi jeg godt vil læse på CBS.

TRINE, EUX-STUDERENDE:

EUX Business er et super godt valg, når man ikke ved, om man vil have en elevplads eller læse videre. Jeg regner med at læse videre, da jeg gerne vil være ejendomsmægler.

TIMO, EUD-ELEV:

Jeg valgte EUD Business, fordi jeg gerne ville have noget med handel at gøre. En gang i fremtiden kan jeg godt se mig selv som salgsleder. Hvis man vil noget, så kan man komme rigtig langt.

16

Vil du uddannes til fremtiden? Vær med til at tænke nyt Vil du gerne tænke innovativt og arbejde projektorienteret, så skal du vælge STX på Lyngby Innovationsgymnasium. Tættere på virkeligheden Drømmer du om at gøre karriere indenfor erhvervslivet, så skal du vælge en HHX på Handelsgymnasiet. To uddannelser i én Hvis du vil kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen, så skal du vælge EUX Business. Med EUX Business kan blive elev eller læse videre efter to år. Den korteste vej til erhvervslivet Hvis du hellere vil hurtigt ud i erhvervslivet, så er en EUD Business noget for dig. Efter kun ét år på skolebænken er du klar til en elevplads.

Læs mere om dine mange muligheder på www.knord.dk


10. klasse i udlandet med Explorius

High School 14-18 år

D EMTI START FR

V

VE

XP

LO R

HER! • OPLE

IUS! • D

ER

IN

Go study - have fun!

RD EN ME D E

Valgmulighederne er mange – Det kan være du drømmer om at surfe for første gang i dit liv. Måske har du en amerikansk fodboldstjerne gemt i dig, eller også ønsker du at være cheerleader for skolens fodboldhold. Du kan vælge imellem 13 lande når du rejser med Explorius, og vi vil være med til at give dig en oplevelse for livet. Gå ind på www.explorius.dk og læs mere om hvad udveksling kan komme til at betyde for dig.

Explorius Education, Hørkær 24, 2730 Herlev, telefon: 70 26 20 02, info@explorius.dk Explorius Danmark


Om otte år vil der mangle 85.000 faglærte Frem mod 2025 kommer Danmark til at mangle ikke mindre end 85.000 faglærte, anslår Danmarks Vækstråd. En vigtig pointe at have i baghovedet, når man skal vælge sin uddannelse. Af Morten Hansen Vil du gerne igang med en faglært uddannelse, så er det måske en rigtig god idé, hvis du vil være sikker på at have et job i fremtiden. Alt tyder nemlig på, at der i de kommende år bliver stor mangel på faglærte i Danmark. Så går du og overvejer om du skal være elektriker, murer, tømre, smed, sosu-assistent eller en af de mange andre fag-uddannelser, som du kan finde på de følgende sider, så er der gode udsigter for dit fremtidige arbejdsliv. Danmarks Vækstråd har samlet en række forskellige undersøgelser af, hvordan fremtidens arbejdsmarked kommer til at se ud. Resultatet er markant: I løbet af de kommende otte år, vil der komme til at mangle omkring 85.000 faglærte på landsplan. Fra region til re-

Særligt den voksende efterspørgsel efter faglært arbejdskraft forventes at blive en stor udfordring på det danske arbejdsmarked, hvis den nuværende udvikling fortsætter, og ifølge DREAM er der risiko for, at der vil mangle ca. 85.000 faglærte i 2025. På kort sigt vil udfordringerne med at rekruttere de rette medarbejdere være store inden for blandt andet byggeri og anlæg, handel, hotel og restauration samt informations- og kommunikationsteknologi, brancher der allerede i dag dækker knap halvdelen af virksomhedernes forgæves rekrutteringer.

(Kilde: Rapport om kvalificeret arbejdskraft, Danmarks Vækstråd, december 2016) gion vil det variere hvilke typer faglærte, der kommer til at mangle, men “generelt kan vi sige, at bliver du faglært, så ser din jobfremtid væsentlig bedre ud, end hvis du er ufaglært. Det tyder også på, at det vil være lettere at finde et job, hvis du er faglært fremfor, hvis du er akademiker”, siger Mie Dalskov Pihl, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der har læst rapporten og selv laver lignende analyser for AE. Man skal selvfølgelig stadig vælg efter sin interesse, men vælger man uddannelse inden for de faglærte områder, så bliver der gode muligheder for at få job, når man er færdig med sin uddannelse. Årsagen er, at store årgange af faglærte er på vej på pension i de kommende år. Faktisk mange flere end der bliver optaget på uddannelserne. Samtidig forventer danske virksomheder, at de får behov for flere faglærte i fremtiden. Uddannelsessystemet er løbende blevet tilpasset, så der er bedre mulighed for at få en faglært uddannelse. Men trods forbedringerne - for eksempel muligheden for EUX - så er der stadig et massivt efterslæb på den korte bane frem mod 2025. Oprettelsen af EUX er netop udtænkt for at afhjælpe et af problemerne i forhold til de unges valg: Mange unge vil nemlig gerne have en gymnasial udddannelse. Det giver blandt andet mulighed for at læse videre senere i livet. Derfor blev EUX oprettet. EUX giver både en faglært uddannelse og en gymnasial uddannelse. Samtidig. I rapporten hedder det blandt andet: På kort sigt vil udfordringerne med at rekruttere de rette medarbejdere være store inden for blandt andet byggeri og anlæg, handel, hotel og restauration samt informations- og kommunikationsteknologi, brancher der allerede i dag dækker knap halvdelen af virksomhedernes forgæves rekrutteringer. (Kilde: Rapport om kvalificeret arbejdskraft, Danmarks Vækstråd, december 2016) Der vil - ifølge rapporten - også være mangel på civil- og diplomingeniører og kandidater med en naturvidenskabelig baggrund frem mod 2025. Men allerede nu er der problemer med at besætte stillinger: De stillinger, der oftest er søgt besat uden held, er elek-

18


triker, tømrer, kok, programmør og systemudvikler, (…) Branchemæssigt er udfordringerne størstinden for bygge og anlæg, handel, hotel og restauration samt information og kommunikation. (Kilde: Rapport om kvalificeret arbejdskraft, Danmarks Vækstråd, december 2016)

Forskellige behov fra region til region Undersøgelserne viser, at det er forskelligt, hvad de enkelte regioner i Danmark kommer til at mangle af faglærte. Det skyldes regionale forskellige i hvilke typer virksomheder regionen har flest af. Nogle steder vil der mangle Sosu-assistenter, andre steder vil der mangle proces-teknikkere eller smede. Men generelt i alle regioner af Danmark, så vil der sandsynligvis mangle folk inden for bygge-anlæg, handel, restaurations- og hoteldrift samt informations- og kommunikations-teknologier.

Rekrutteringsudfordringerne i erhvervslivet er ikke koncentreret til enkelte egne af landet, men går på tværs af kommuner og regioner. Aktuelt oplever Østjylland de største udfordringer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, idet godt fire ud af ti virksomheder har givet udtryk for, at de har reduceret produktionen, som følge af forgæves rekrutteringer. Men også de øvrige landsdele har voksende problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft – særligt faglært arbejdskraft. (Kilde: Rapport om kvalificeret arbejdskraft, Danmarks Vækstråd, december 2016)

Sammensætningen af virksomheder variere meget fra region til region. I nogle områder er der store industrivirksomheder - for eksempel i Kalundborg kommune, hvor 43% af de ansatte i den private sektor, arbejder i industrien. Dette gælder kun for 4% i Københavns Kommune. Derfor er det en god idé at undersøge, hvilke typer job, der er flest af i dit nærområde.

ASPERGER/ASF LINJE

Der vil stadig være brug for akademikere i fremtiden, men lige nu er tilgange til de akademiske fag større end behovet. Man skal selvfølgelig holde sig for øje, at den teknologiske udvikling kan ændre på behovet for akademiske uddannede. Altså kandidater fra universitetterne.

PÅ HØJE-TAASTRUP GYMNASIUM

Det korte overblik Der kommer til at mangle faglærte på landsplan. Især indenfor bygge-anlæg, handel, restaurations- og hoteldrift samt informations- og kommunikationsteknologier. Ufaglærte bliver der mindre og mindre behov for i fremtiden. Akademiske uddannelser vil inden for nogle områder - have en overskudsproduktion af kandidater og bachelorer. Der vil dog stadig være flaskehalsproblemer inden for fag visse fag, som ingeniør-fagene og de naturvidenskabelige fag.

10 ÅRS ERFARING

BÅDE NATURVIDENSKABELIG OG SAMFUNDSSPROGLIG STUDIERETNING HØJE-TAASTRUP GYMNASIUM Frøgård Allé 2, 2630 Taastrup Telefon 3396 4050 5 minutter fra Høje-Taastrup Station

HTG.DK

@htgym

ANSØGNINGSFRIST 15. MARTS 2018

@HojeTaastrupGymnasium

19


HAR DU VALGT UDDANNELSE? ERHVERVSUDDANNELSER Anlægsstruktør Autosadelmager Beklædningshåndværker Brolægger Bygningsmaler Bygningssnedker Bygningsstruktør Detailhandel Ejendomsservice-tekniker Elektriker Eventkoordinator Film- og tv-produktionstekniker Fitnessinstruktør Fotograf Frisør Gardindekoratør Guld- og sølvsmed Gulvlægger Handelsuddannelsen Industrioperatør Industritekniker

Klinisk tandtekniker-assistent Kosmetiker Laboratorie-tandtekniker Mediegrafiker Metalsmed Murer Møbelpolstrer Møbelsnedker Procesoperatør Produktør Sikkerhedsvagt Smed Tandklinikassistent Teater-, udstillingsog eventtekniker Teknisk designer Tækkemand Tømrer Værktøjsmager Web-integrator

EUX Eux-brolægger Eux-detailhandel Eux-eventkoordinator Eux-frisør Eux-gulvlægger Eux-handelsuddannelsen Eux-industritekniker Eux-kontoruddannelsen Eux-kosmetiker

Mød os på nextkbh.dk eller

Eux-laboratorie-tandtekniker Eux-murer Eux-procesoperatør Eux-smed Eux-snedker Eux-struktør Eux-tømrer Eux-værktøjsmager

INFOAFTENER 10. og 12. oktober. 23. 25. og 30. januar. I Ballerup, Ishøj og på Nørrebro. Læs mere på nextkbh.dk/infoaften


Tør du vise mig, Hvem du er? VIL DU OGSÅ VÆRE DIREKTØR I EN BANK, NÅR DU ER 30 ÅR? HØR HER DEN TIDLIGERE SELANDIA-ELEV FORTÆLLE, HVORDAN HAN KOM SÅ LANGT. Ingeniør, murer eller bankmand. Det blev det sidste. Kenneth Mahler Olsen er 36 år og filialdirektør i Vestsjællands største filial - Sydbank i Slagelse. Det er et job, kun få tør drømme om, men hvordan er han egentlig kommet så langt så hurtigt?

Jeg var usikker

Glad hver dag Ingen fortjener at lave noget, de ikke åbenlyst brænder for. Derfor er det vigtigt at vælge uddannelse med hjertet og være skarp på, hvad det er, man kan li’ at lave, frem for, hvad man får i løn eller hvad andre synes, man skal. På den måde bliver man den bedste udgave af sig selv, og med garanti dygtigere.

Der stod ikke bankmand øverst på min ønskeliste, da jeg var barn. Jeg drømte om at blive politimand, som mange andre drenge. Det var tilfældighederne, der førte mig ind i bankverdenen. Jeg troede egentlig, at jeg skulle være ingeniør, men jeg var meget i tvivl. Mine svigerforældre arbejdede begge i banksektoren, og det var faktisk deres fortælling, der gjorde, at jeg tog skridtet og søgte en elevplads i Arbejdernes Landsbank. Jeg var faktisk vildt usikker på, hvad jeg gerne ville, men to ting var jeg helt klar over; jeg ville have et job, hvor jeg lavede noget, der interesserede mig, for ellers ville jeg aldrig blive dygtig og så skulle jeg have et arbejde, hvor jeg havde med mennesker at gøre, og begge ting har jeg jo i dag - smiler Kenneth.

Drop de 12-taller Mange unge er så fokuserede på deres karakterer og glemmer fuldstændig, at mærke efter og finde ud af, hvem de selv er. Og det er virkelig synd. Sandsynligheden for at man griber de chancer og muligheder der kommer i livet, er også mindre, hvis man ikke mærker efter, men kun har fokus på karakter. Måske kommer man ikke den direkte vej ind på drømmestudiet første gang, hvis man ikke har 12 i gennemsnit, men så tager man måske en anden eller tredje vej, som er langt mere spændende. Stop op og mærk efter, det gjorde jeg, og det tror jeg, har ført mig hertil, hvor jeg står i dag.   Når jeg skal ansætte medarbejdere, så ansætter jeg ikke et karakterblad, men en person. Jeg har aldrig i mit liv ansat nogen på grund af deres karakterer. Jeg vil mærke personen, de skal vise mig, hvem de er. Jeg ansætter hellere den person, som jeg kan mærke, virkelig brænder for tingene og som måske har mindre erfaring og nogle svagheder end ham eller hende, der siger de bare kan det hele, men som ikke viser mig, hvem de er.   

21


Erhvervsskolen Nordsjælland KOM TIL ÅBENT HUS Vi står klar med svar på dine spørgsmål, og vi glæder os til at vise dig vej til en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, der åbner dørene til din fremtid. Her kan du se hvor og hvornår vi holder åbent hus på vores adresser i Nordsjælland. Helsingør – Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9 HHX og HTX, EUD og EUX Business og 10. klasse

11. januar 2018 kl. 18.00-20.00 Hillerød – Teknisk Gymnasium, Carlsbergvej 34 HTX – Teknisk Gymnasium Hillerød

16. januar 2018 kl. 16.00-19.00 Hillerød – Milnersvej 48 og Peder Oxes Allé 4 Tekniske erhvervsuddannelser og 10. klasse

23. november 2017 kl. 16.00-18.00 30. januar 2018 kl. 17.30-19.00 Frederiksværk – Industrivej 29 Se esnord.dk for dato i løbet af efteråret

Frederikssund – Campus Frederikssund, Heimdalsvej 1 Se esnord.dk for dato i løbet af efteråret

- for dig, der vil og kan

Esnord.dk

Erhvervsskolen Nordsjælland

EUD | EUX | HHX | HTX | 10 | KURSUS


Ingen bestemmer over lars Jeg er dér i livet, hvor jeg allerhelst vil være. Hør Lars fortælle, hvordan han kom så langt. - Duften af det giver mig ro inden i. Følelsen af at ha’ det i hånden giver mig energi. Jeg elsker træ og mit fag som snedker og tømrer. Og jeg får simpelthen stress og bliver deprimeret af at sidde indenfor i kunstigt lys fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Jeg vil ud og skabe noget, og det har jeg også gjort!

Pigerne hviner Tidligere Selandia-elev - 35-årige Lars Olsen startede firmaet Sjællands Tømrer og Snedkerservice allerede som 22-årig. I dag har han ti mand ansat og er sin egen chef. Han laver alt fra at bygge store industrihaller, designe nye lækre huse til at skabe de fedeste ting i træ. - Jeg kan huske fra dengang jeg lige startede firmaet, at der ikke var noget bedre på sådan en varm sommerdag end at stå oppe på taget af et højhus i København med bar overkrop og så skabe noget. Jeg kunne se en mening med det, jeg lavede. Og så gjorde det jo kun tingene bedre, at pigerne hvinede efter os. Man kunne virkelig mærke, at man var i live.

Jeg betalte øllerne Lars bliver tit spurgt til, hvorfor han blev tømrer: - Jeg tror bare altid, det har ligget i kortene. Og når jeg tænker tilbage, så skrev jeg altid i pigernes penne-bøger, at jeg skulle være tømrer, og det blev jeg. - Jeg blev da også indimellem i tvivl, om det nu var det rigtige, jeg havde valgt, men jeg kunne jo li’ det, jeg lavede. Og jeg har altid kunne tjene flere penge, end de af mine kammerater, som var akademikere. Jeg betalte øllene, for jeg var jo hurtig færdig med min uddannelse og kom ud i den virkelige verden og tjente gode penge. - Og noget af det, der gjorde mig helt sikker, var nok det med, at man som tømrer ikke bare kan slå op i en teoribog for at finde et svar, man skal simpelthen vide, hvad det er, man har med at gøre og tænke selv. Og så lærer man hurtigt at regne, fordi man kan se, hvad man skal bruge matematikken til. Sådan var det i hvert fald for mig.

Uhyggelig tanke - Ting i livet kan være ret tilfældige og havde jeg ikke fået lov til at hjælpe den lokale bonde i stalden, have jeg måske ikke være tømrer i dag, og det er en uhyggelig tanke. Hver dag efter skole løb jeg over til nabo-bonden og hjalp, og sådan gik det egentlig til, at jeg blev

Derfor giver det mening Som barn var Lars ham, der lavede fire år forud i matematikbogen, men også ham, der havde krudt i røven. - Mange starter op uden at gøre sig tanker om, hvad det er man vil, og derfor var jeg på iværksætterkursus, inden jeg startede som selvstændig, og de andre

SOM TØMRER FÅR DU ET ARBEJDSLIV MED MANGE MULIGHEDER. DU KAN BLIVE FÆRDIG SOM UDLÆRT TØMRER I EN TIDLIG ALDER OG KOMME UD OG TJENE GODE PENGE. DER ER MULIGHED FOR AT BLIVE SIN EGEN CHEF OG BLIVE SELVSTÆNDIG, OG SÅ FÅR DU ET STORT NETVÆRK, SÅ DER DUKKER HELE TIDEN NYE JOBMULIGHEDER OP. VIL DU VÆRE TØMRER LIGESOM LARS? LÆS MERE HER: SCEU.DK/BYGGE-ANLAEGSSKOLEN skipperskræk stærk og fiks med hænderne, og så fik jeg en helt anden tro på mig selv. - At kunne køre ned gennem byen med sine børn og sige, det hus har far bygget, de håndlavede vinduer har far lavet, den storm væltede hele den staldbygning der, men der kom far og fiksede det. Det er guld værd, og det er jeg stolt af. Jeg forstår ikke, at så mange unge i dag hellere vil på gymnasiet, så har de jo ikke noget at falde tilbage på. De ved bare, at de med garanti skal læse i tre eller fem år mere. Som håndværker har man altid et fag at falde tilbage på.

kiggede mærkeligt på mig, for jeg var jo håndværker og skulle bare starte op. - Jeg er ikke som de andre, og det afspejler sig også i min virksomhed. Jeg kan li’ at gøre noget for andre mennesker. Selvfølgelig skal jeg også tjene penge, men der er ikke det, der driver mig. Jeg føler, at jeg skaber noget hver eneste dag, som giver mening for andre mennesker. Det er fantastisk.

23


Du skal tage en uddannelse for din egen skyld En god uddannelse giver dig friheden, kundskaberne og indsigten til at forfølge dine mål og drømme. Af Merete Riisager, Undervisningsminister

Kære elev i 9./10. klasse. Den bedste gave et samfund kan give til ungdommen, er et godt uddannelsessystem. Sådan et har vi i Danmark, og nu er det din tur til at vælge, hvilken ungdomsuddannelse duønsker at begynde på efter sommerferien. Uddannelse er vejen til frihed, fordi den giver dig kundskaberne og indsigten til at deltage aktivt i samfundet og forfølge dine mål for fremtiden.

Skal det være en erhvervsuddannelse,eux, hf eller en teknisk, merkantil eller almen studentereksamen? For nogle unge er valget let. For andre overskygger frygten for at vælge forkert nærmest glæden over at have så mange muligheder at vælge imellem.Jer vil jeg minde om, at kursen kan justeres undervejs. Når du uddanner dig opstår nye erkendelser og indsigter, og det kan føre en af nye veje. Det tager det danske uddannelsessystem højde for. Du skal tage en uddannelse for din egen skyld. Ikke fordi dine forældre ønsker det, fordi politikerne siger det, eller fordi det er godt for samfundet. Spørg endelig andre til råds, men træf det uddannelsesvalg, som du kan se dig selv i. Dit valg af uddannelse handler om meget mere end, hvad du kan blive til. Det handler om, hvilken viden du vælger at fordybe dig i. Det, du bliver dygtig til, er også den du er. Som ung vil man gerne have muligheden for at definere sin egen tilværelse. Det kan jeg godt forstå. Sådan har jeg det også. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i de mange muligheder, der er for at få en god uddannelse. Og det er vigtigt, at dine forældrebakker op. Med mere end 100 erhvervsuddannelser inklusiv eux, et nyt og mere målrettet hf, samt 3-4 studieretninger på hver af de gymnasiale uddannelser, er der ingen, der har det fulde overblik på forhånd. Det tager tid at få. Men den tid du investerer nu, er givet godt ud. Skal jeg fremhæve en bestemt ungdomsuddannelse, så må det blive eux. Her kan du få det bedste fra to verdener. Du kommer ud med et svendebrev i hånden og en studenterhue på hovedet. Om du ønsker at tage et faglært arbejde eller læse videre på samme vilkår som unge med en gymnasial eksamen, kan du vente med at tage stilling til. For mig at se er det en virkelig stærk kombination. Men når jeg fremhæver eux, så skyldes det også, at uddannelsen er relativt ny, og at mange forældre og en del unge kun har sparsom viden om den. I 2010 slog de første tre tekniske skoler dørene op for eux. I dag udbydes euxpå mere end 50 tekniske skoler, handelsskoler, landbrugsskoler og sosu-uddannelser. Mulighederne er mange, og hvor er det godt. For hver ungdomsårgang består af unikke elever med hver deres styrker. Hvis du vil tage styring med dit eget liv, så kræver det, at du har den nødvendige viden, indsigt og uddannelse til at forfølgedine drømme. Med den rigtige uddannelse vil du have de bedste muligheder for at opnå økonomisk frihed og indflydelse på indholdet i de job, som dit kommende arbejdsliv vil byde på. Jeg ønsker dig det bedste for fremtiden Med venlig hilsen Merete Riisager

24


KLAR TIL UDDANNELSE?

START PÅ ROSKILDE TEKNISKE SKOLE

til Start

S TA R T I: Roski lde Høng Kalun dborg Rings ted Skibb y Valby

st

augu


EUX: Designer Outlet i Tyskland De to EUX elever, Isabella Cassandra Munk Lihn og Andres Kaiser Sørensen er i Neumünster, her har de fået en elevplads. I byen nord for Hamborg ligger McArthurGlen Designer Outlet Neumünster, et stort område med 120 forretninger med designermærker, caféer og restauranter. Butikkerne i Neumünster vil meget gerne have danske elever, fordi ca. 20% af kunderne i butikkerne er danske.

Hvorfor elevplads i udlandet? Både Isabella og Andreas har valgt at få en elevplads i udlandet, fordi de gerne vil prøve kræfter med at arbejde i udlandet og lære sprog på højt niveau. ”Jeg har hørt godt om det for andre, så jeg kunne godt tænke mig selv at prøve det. Der er mange muligheder med en praktikplads i udlandet, f.eks. findes der et lignende Designer Outlet område i England og dét at kunne sprog på højt niveau åbner mange døre”, siger Anderas.

Praktik- og skoleophold i München vækkede interessen ”Jeg havde tysk i folkeskolen, og var faktisk ikke så glad for det.

Men så var jeg på et Erasmus+ Praktik- og skoleophold i München, hvor jeg boede hos en værtsfamilie og prøvede både at gå i skole og være i praktik i en virksomhed. Og der blev jeg faktisk forelsket i den tyske måde at yde service til kunderne på. Det er noget jeg selv går meget op í”, siger Isabella. PIU hjælper – men ikke med det hele Hvis man ønsker at komme i praktik i udlandet kan man få hjælp af PUI-sekretariatet. Andreas og Isabella startede med at sende en ansøgning til PUI, som så matcher ansøgningerne med virksomhederne i det eller de lande, man ønsker at komme til. Både Andreas og Isabella sendte deres ansøgning på tysk, da de begge havde ønsket sig at komme til Tyskland.

Samtalen Selve samtalen i Neumünster foregår ved, at alle de butikker som søger elever, er samlet i ét stort lokale. Eleverne går så rundt på skift til butikscheferne, så man har samtaler hele eftermiddagen. Isabella fortæller: ”Vi kom dagen før samtalerne, hvor vi boede sammen men andre elever og havde det sjovt. Næste dag var vi rundt og se butikkerne om formiddagen, så man kunne se,

Erhvervsuddannelse med Praktikpladsgaranti Bliv faglært lastbilchauffør på DEKRA Erhvervsskole i Brøndby. Vi garanterer dig en håndholdt indsats, herunder en praktikplads, sådan at du kan være sikker på at gennemføre din uddannelse. I Danmark er der i de kommende år mangel på chauffører. Du kan derfor trygt stole på, at du vælger en branche med fart og udvikling – og ikke mindst muligheder. Vi glæder os til at møde dig.

#max3årsuddannelse #fastjob #fedløn #dinfremtid

Kontakt DEKRA Erhvervsskole: Telefon: 72 33 27 87 E-mail: eud@dekra.dk

26


Isabella er elev hos Skagen

Andreas er elev hos Polo Ralph Lauren

om det var noget man var interesseret í. Om eftermiddagen til samtalerne blev jeg rigtig nervøs, men de var faktisk rigtig søde, og hjalp meget med sproget. Jeg havde rigtig god kemi med hende fra Skagen og vi grinede ret meget. Faktisk fortalte hun, at de selv går til dansk kurser fordi der er så mange danske kunder – så hun havde stor forståelse for, at jeg ikke er super god til tysk.”

Bolig Andreas siger: ”Man skal selv sørge for at søge bolig. Der er links på PIUs hjemmeside, men det er en stor udfordring selv at skulle google sig frem på tysk” Og Isabella fortsætter: ”Jeg

vil gerne bo sammen med andre. Helst andre nationaliteter, så man lærer om andre kulturer og finder ud af hvordan de tænker. Jeg har ikke lyst til at bo alene, for så er jeg bange for at få hjemve og savne min familie og venner for meget.”

Hjem på skoleophold Indtil videre lyder deres kontrakter på et år. I løbet af året skal de hjem på skole i to uger. Bliver kontrakterne forlænget til to år, skal de hjem i alt i otte uger. Bliver de ikke forlænget, skal de finde en et-årig elevplads i en anden virksomhed. Der har de igen mulighed for at søge til udlandet, hvis de har mod på mere.

ansøg på yfu.dk/eventyr

27


Et år på efterskole giver bedre mulighed for videreuddannelse Et år på efterskole øger chancerne for at man kommer hele vejen igennem uddannelsessystemet. Det viser en undersøgelse som Efterskoleforeningen har gennemført i samarbejde med analysebureauet Moos-Bjerre. Af Morten Hansen Et år på efterskole kan forbedre chancerne for at gennemfører en ungdomsuddannelse. En ny undersøgelse viser, at unge der snupper en 10. klasse på efterskole har 11% højere sandsynlighed for at gennemfører en ungdomsudannelse. Konklusionen er: “Analysebureauet Moos-Bjerre har for Efterskoleforeningen undersøgt effekten af 10. klasse på efterskole – og konklusionerne er overbevisende. Unge, der tager 10. klasse på efterskole, har 11 procent højere sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse inden for fem år end unge, der afslutter grundskolen med folkeskolens 9. klasse. Desuden har der 8 procent større sandsynlighed for at de har påbegyndt en videregående uddannelse efter 10. år.” “Alt for mange unge kommer ikke godt nok videre fra 9. klasse, og vi kan nu dokumentere, at 10. klasse på efterskole er en af vejene til at give de unge en bedre start.” siger Troels Boring, der er formand for Efterskoleforeningen. Et efterskole-ophold giver mange fordele. En af dem er altså, at man bliver bedre i stand til at komme videre i uddannelsessystemet. Men det er langt fra det eneste, man får med sig, når man bruger et år på en efterskole. Udover mange oplevelser, nye venner, så er der gode muligheder for at udvikle sig og blive mere moden. Hver efterskole har specialiseret sig inden for bestemte områder. Nogle efterskoler har fokus på idræt, men andre fokuserer på de musiske fag. Atter andre efterskoler har fokus på specielle interesser eller fag. For eksempel findes der 19 efterskoler med linier for unge med særlige behov. 20 efterskoler som er specialiseret i ordblind.

Økonomien Alle danske elever er berettigede til indkomstbestemt elevstøtte fra staten til deres efterskoleophold. Det er svært at sige, hvad det præcist koster, at gå på efterskole. Men man kan få hjælp ved at gå ind på efterskole.dk og finde en efterskole. Herefter er der en prisberegner, som kan give en ide om hvad det koster. Tilskuddet er afhængigt af husstandens indkomst og sammensætning.

28


e

FAKTA OM EFTERSKOLER Find din efterskole på efterskole.dk, hvor du også kan finde flere praktiske oplysninger, hvis du drømmer om at tage et år på efterskole. Der er 249 efterskoler i Danmark. Hvert år tager ca 28.000 unge på efterskole. Efterskolernes Dag: Hvert år holder samtlige efterskoler i Danmark Åbent Hus. Det foregår den sidste weekend i september. I 2017 foregår det den 24. september. På efterkole.dk kan du finde flere oplysninger om tid og sted.

29


SÅDAN KIT! KLASSENS HØJESTE GENNEMSNIT Kit Christiansen har knoklet - men hendes hårde arbejde har også givet gode resultater. Hun fik klassens højeste gennemsnit. Læs hvordan Kit gjorde, da hun tog en EUX Business på Selandia. Det er hårdt arbejde at tage en EUX Business, det er virkelig et højt fagligt niveau. Men Kit Christiansen har gjort det og endda med klassens højeste gennemsnit. Den 1. februar starter hun som elev hos Skat i Næstved. ”Det har krævet ben i næsen, men det er det hele værd. Det føles helt vildt fantastisk at være færdig,” smiler Kit Christiansen .

30

Fra tjener til kontorelev Oprindeligt er Kit uddannet tjener. Desværre hang arbejdet som tjener og livet som enlig mor ikke helt sammen. ”Jeg var meget forvirret, da jeg pludselig stod og skulle vælge om. Jeg ville jo gerne arbejde som tjener, men det hang ikke sammen. Heldigvis har jeg altid været stærk til tal. Og derfor valgte jeg en uddannelse inden for kontor og regnskab,” fortæller Kit og fortsætter: ”Det var svært at finde ud af, hvad jeg så skulle men da jeg havde valgt og jo længere jeg kom i uddannelsen, desto mere fighter blev jeg. Jeg kunne jo se lyset for enden af tunnelen.”


Kits vigtigste råd til studiet

FAK TA OM E SS N I S U B X U E ess, giver EUX Busin er

en heder. Eft u at tage ge mulig n Vælger d a vi m a tr t blive ele lv eks a e s e lg ig d æ v u u d e d lge at læs kolen kan u kan væ d to år på s r e ll e n , e d nd mhe eller en a en virkso niversitet . u t e å p videre annelse n ende udd iness kan du ente videregå s u else B d e X L U på E de l & Som elev dig inden for Han re edelse. specialise ation & L tr is in fag på m d år får du eller A te k rs fø to de som dans r u får fag I løbet af D fo . d u e a h e g iv li lt n mu gymnasia men du har også ation. k, og innov g n ri fø s og engels d e netop de om mark du vælge mtidig at få fag s n a k s s e usin t, sa På EUX B r dig mes der re e s s re , inte ste viden fag, som r den nye få t. e u v d li t s a verv me d s ude i erh e rg ø p rs efte

Kit Christiansen har klaret sig rigtig godt! Og hun ved da også præcis, hvilke råd hun vil give videre til andre, der skal læse EUX Business: ”Uddannelsen skal være din første prioritet! Alt andet skal nedprioriteres - bortset fra børn og familie selvfølgelig. Du skal simpelthen skrue ned for alt, hvad der hedder venner, byen, fritidsarbejde og hvad du ellers har. Og du skal lave dine lektier og møde op på skolen - ellers kommer du bagud. Det er benhårdt at tage en EUX-uddannelse og det er en uddannelse for de ambitiøse og dygtige, men det betaler sig, og giver mange muligheder i fremtiden.”  

Kits vigtigste råd til at få en elevplads

Kit Christiansen startede som elev hos SKAT den 1. februar 2017. Hun så stillingen hos Jobindex og kontaktede Selandias Praktikkonsulent Lene Thanning. ”Lene hjalp mig med at skrive min ansøgning. Det var syv år siden, jeg sidst havde skrevet en og meget har ændret sig siden, siger Kit Christiansen og fortsætter: ”Og det vil jeg også råde andre til at gøre. For elevpladserne kræver meget af dig. Der var fem tilstede til min samtale. Så man skal virkelig kunne skære igennem og skille sig ud.” Heldigvis kunne Kit Christiansen skære igennem og skille sig ud. Få dage efter samtalen ringede SKAT med den gode nyhed. Og i dag er Kit Christiansen elev i SKAT.

MON IKKE ET HIGH SCHOOL OPHOLD ER LIGE NOGET FOR DIG?

At tage på et High School ophold er en unik chance og et stort skridt ind i din fremtid. Alle med et udlandsophold i bagagen får stor kulturel viden og er flydende i et fremmedsprog. Dermed vil du få en kæmpe fordel resten af livet. MyEducation gør dig klar til mødet med en ny kultur. Lige fra du kommer til informationsmøde med dine forældre til de informationsbreve, du modtager samt det forberedelsesmøde, du deltager i. MyEducation hjælper dig igennem hele processen. Vi ordner endda også visumansøgningen for dig hvis det kræves i dit værtsland. Vi er her for at gøre det let og overskueligt for dig at komme på High School ophold. Adgangskrav: 15 – 18 år

Axeltorv 6, 1.th 1609 Kbh V, Tlf: 70 27 30 11

Myeducationdk

Myeducationdk

31


Murerlærlinge mellem marmor og mursten Holdet fik naturligvis taget gruppebillede ved Den Spanske Trappe, og ved Trevi Fontænen kastede eleverne en mønt i vandet, for at sikre tilbagekomsten til Rom.

I november 2016 var et holdmurereleverne på Erhvervsskolen Nordsjælland på en spændende og lærerigt studietur til Rom. 12 murerelever og 2 faglærere var afsted som et led i deres undervisning – og med til gruppen havde endnu 3 faglærere og en repræsentant for Murernes Brancheklub valgt at slutte sig til turen i privat regi.

dybt fascinerede af, at de har kunnet bygge så store bygninger, som stadig står og er brugbare den dag i dag” siger eleverne. Murereleverne var også på Piazza del Popolo for at se den gamle byport, som de danske kunstnere, Thorvaldsen, Skovgaard, H.C. Andersen m.fl. kom igennem, da de besøgte Rom.

Moderne Rom blev også studeret

Studieturen havde fokus på håndværk og bygningskunst, specifikt på antikkens murerteknik og middelalderens mosaikarbejder i Roms mange kirker, og eleverne fik virkelig et indtryk af historiens vingesus. Især besøget i Colosseum gjorde et kæmpe indtryk på eleverne, og her blev virkelig studeret murertekniske detaljer, buer, hvælv, stik og ikke mindst den klassiske søjleorden. Man kan næsten ikke forestille sig, at det hele har været beklædt med marmor, nu hvor der kun er ruiner tilbage.

Det var ikke kun antikkens Rom, der blev studeret. Holdet måtte ofte gøre holdt på gaden for at studere en særlig interessant facade, eller for lige at kontrollere om et stillads nu overholdt gældende EU-regler. På Piazza Venezia så murereleverne den første civile renæssancebygning i Rom, ”Palazzo di Venezia”, og lærerne fortalte om paladsets historie, og om Mussolinis berygtede taler til folket fra paladsets lille balkon. De gik op af trappen og ind i det store monument i hvid marmor, Viktor Emanuel 2.- monumentet, opført til minde om Italiens samling i et monarki, dette monument gør altid stort indtryk på eleverne, det er nok et af de største marmormonumenter i verden.

Fascinerede elever

Italiensk mad er også kultur

Murereleverne var rundt om og inde i Pantheon, dette bygningsværk gav anledning til mange spørgsmål fra eleverne, og det var tydeligt, at det gjorde stort indtryk på dem, der blev diskuteret og spurgt, og lærerne forklarede og fortalte. ”Vi er

For at styrke samværet og samtidig give eleverne et indblik i italiensk madkultur, var der tirsdag arrangeret fælles frokost på L’Orso 80 en ægte Romersk restaurant som er berømt for sin antipasti della casa, (15-20 lækre forretter). Sidste aften var der

Fokus på håndværk og bygningskunst

32


fælles middag på L’Antica Taverna der serverede en 3 retters italiensk menu.

En fantastisk oplevelse Murereleverne betaler selv størstedelen af udgifterne til Rom-turen – som er en tilbagevendende begivenhed for elever på mureruddannelsens hovedforløb, men både Udviklingsfonden for Erhvervsskolen Nordsjælland og Murersvendenes Brancheklub i Nordsjælland støtter dem økonomisk. Og det er alle pengene værd. Eleverne på årets tur gav udtryk for, at det havde været en fantastisk oplevelse med et godt program for hver dag. ”Vi har oplevet og set så mange ting, at vi sikkert har glemt halvdelen”, sagde de ved hjemkomsten. Også lærerne syntes det havde været en vellykket tur med en god klasse, som fungerede godt sammen socialt.

VESTSJÆLLANDS IDRÆTSEFTERSKOLE

BESTIL EN RUNDVISNING ALLEREDE I DAG

- med fokus på fællesskab, boglige fag og masser af sport

SE MERE PÅ EFTERSKOLE.NU

Er du klar til et efterskoleår med masser af spændende aktiviteter, en hyggelig atmosfære og masser af fællesskab? Og klar til at gå på en efterskole, hvor vi lægger vægt på både alt det boglige, på mange timers idræt, og hvor fællesgymnastik og opvisninger også er en del af efterskolelivet?

VESTSJÆLLANDS IDRÆTSEFTERSKOLE Vinde Helsingevej 41 4281 Gørlev Tlf. 58 85 91 00 www.efterskole.nu

33


Kloakmestre vil sende flere unge i kloakken

Morgendagens kloakmestre kommer også en tur i ”sandkassen” under uddannelsen. Der er mangel på anlægsstruktører og ikke mindst kloakmestre, så det er uddannelser med stor jobsikkerhed.

Storstilet kampagne for at sikre flere i lære som anlægsstruktører – og dermed også flere kloakmestre Der er fuld gang i byggebranchen over hele landet. Klimaet forandres til stadighed og giver problemer med monsterregn. De eksisterende kloaksystemer har mange steder alt for mange år på bagen og kalder på renovering eller fornyelse. Alle betingelser for en gylden fremtid med stor jobsikkerhed er til stede. Der mangler bare nogle unge mennesker at stoppe i kloakken. Det forsøger brancheforeningen Danske Kloakmestre nu at råde bod på med en storstilet kampagne, som skal øge interessen for at gå i lære som anlægsstruktør. Og dermed også skabe fundamentet for udklækning af flere kloakmestre. ”For få år siden blev der udlært lige godt og vel 300 kloakmestre. I fjor kun det halve antal. Det er en udvikling, som vi skal have vendt. Det vil vi gøre ved at forklare de unge mennesker, at man faktisk kan sikre sig en fremtid som selvstændig mester, hvis man har bestået 9. eller 10. klasses eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Eller man kan gå direkte i lære i en virksomhed”, fortæller Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen.

Brug for mange ”De unge har brug for en god fremtid, og samfundet har brug for kloakmestre. Rigtig mange. Foruden fuldt knald på byggeriet, udslidte kloaksystemer og klimaforandringerne, er branchens egne folk også med til at øge behovet for nye. Mange af de nuværende kloakmestre er nemlig i aldersklassen plus 50, og derfor sker der automatisk en udfasning i løbet af en kort årrække”, siger Thomas Rasmussen. Danske Kloakmestre sætter nu ind med kampagnen ”Skideligeglad”, som har fået sin egen hjemmeside – www.skideligeglad. dk. Her er mulighed for at både læse, se og høre om kloakbranchen og uddannelsen både til anlægsstruktør og kloakmester. De hænger sammen. Når eksamensbeviset som anlægsstruktør er på plads, er fundamentet for at blive kloakmester det nemlig også. En anlægsstruktør er automatisk også uddannet rørlægger, og for at fuldende til kloakmester mangler kun den teoretiske kloakmesterprøve. Efterfølgende kan man søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen.

Struktørelever går til filmen ”På www.skideligeglad.dk præsenterer vi også otte små film, hvor unge, der allerede er i lære, med deres egne ord fortæller om hverdagen som anlægsstruktør. De lægger ikke skjul på, at det kan være hårdt arbejde, men fortæller også om hjælp fra entreprenørmaskinerne, frisk luft og masser af teamwork. En af dem afmonterer også den gamle opfattelse, at det er ulækkert at være kloakmester. Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage”, siger Thomas Rasmussen. ”De små film kommer også til at ligge på Facebook, og vores håb er naturligvis, at rigtig mange unge vil tage et kik og finde ud af, hvor gode fremtidsmuligheder, man faktisk har som an-

34

lægsstruktør. Kampagnen er løbende og uden bagstop. Tvært imod vil vi bygge på for at skabe kontakt og relationer til fremtidens folk i branchen”, fortæller kloakmestrenes næstformand. Uddannelsen til anlægsstruktør tager normalt tre år og cirka otte måneder, alt afhængig af uddannelsesmæssig baggrund. Elever, der kommer helt grønne direkte fra folkeskolen, skal lægge et halvt års tid til, fordi de skal omkring grundforløbet på en erhvervsskole først. Det er her, man vælger, om det i virkeligheden er struktør, man vil være, eller om der i stedet er en anden håndværkeruddannelse, der trækker mere. Lærlingene klarer økonomien undervejs via SU og elevløn. Svendebrevet som anlægsstruktør giver adgang til kloakmesteruddannelsen. Danske Kloakmestre har tillige kik på de ikke helt unge. Det er nemlig også muligt at gå i lære som anlægsstruktør som voksenlærling. Hvis man er over 25 år, kan man gå i voksenlære og få løn efter gældende overenskomst under uddannelsen. Der gælder samme regler som for andre fag. Blandt andet også, at relevante faglige kompetencer fra andre jobs kan bruges til måske at gennemgå uddannelsesforløbet på kortere tid.

Mange bliver selvstændige ”Både som struktør og som kloakmester kan man arbejde både hos kommunen eller i private byggefirmaer. Mange vælger at udbygge struktøruddannelsen med den teoretiske kloakmesterprøve og sikre sig kloakmestereksamen, og en del af dem starter efter endt uddannelse deres egen kloakmestervirksomhed”, forklarer Thomas Rasmussen. Hjemmesiden www.skideligeglad.dk rummer i øvrigt også en jobbank med kloakvirksomheder, der søger elever. ”Via et danmarkskort kan man klikke rundt og finde en læreplads til sin uddannelse som anlægsstruktør. Alle virksomhederne er medlemmer af Danske Kloakmestre og er naturligvis godkendt som lærepladser. Det er en fortegnelse, som vi opdaterer løbende”, siger Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen. Antallet af nyudklækkede kloakmestre har stabiliseret sig omkring 150 de seneste tre år. Tidligere lå antallet typisk mellem 260 og godt 300 med 2006 som det gyldne uddannelsesår med 315 eksaminander.


Er du mellem 14 og 25 år og ønsker at fordybe dig i musik? Drømmer du om at studere på et musikkonservatorium, leve som professionel musiker, eller måske bare om at blive rigtig god til at spille musik? MGK Sjælland forbereder dig til optagelsesprøven ved musikkonservatorierne og giver dig mulighed for at udvikle dine musikalske evner gennem et intensivt musikalsk undervisningsforløb. Du kan tilmelde dig optagelsesprøven på www.musikalskgrundkursus.dk og fristen er 1. februar 2018. Optagelsesprøver klassisk linje 8.-9. marts 2018. Optagelsesprøver øvrige linjer 19.-23. februar 2018.

MGK er et 3-årigt kursus med et ugentligt undervisningsskema på op til 10 timer Derudover arrangeres der kursusweekender, koncerter, turnéer, studieindspilninger, jamsessions og workshops. Du kan vælge mellem • Klassisk linje • Rytmisk linje • Musikproduktion og Tonemester linje Der er 100 elevpladser på MGK Sjælland og hvert år optager vi omkring 35 nye elever. Ved skemalægningen tages hensyn til anden skolegang. Du finder yderligere information samt video og lydoptagelser fra koncerter med elever fra MGK Sjælland på mgksjaelland.dk

Informationsmøder Der afholdes et antal informationsmøder i januar. Datoer, tid og sted udmeldes på www.mgksjaelland.dk

Læs mere på www.mgksjaelland.dk Følg os på

mgksjaelland


Talent skal dyrkes Frederik Riber har netop afsluttet sin uddannelse til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, og han skal repræsentere Danmark til WorldSkills i efteråret 2017. En kæmpe international konkurrence, hvor unge inden for mange forskellige fag dyster om at være de bedste.

På vej til Abu Dhabi og Worldskills Frederik Riber er et særligt talent, som er blevet dyrket på Roskilde Tekniske Skole og trods sin unge alder på blot 19 år, har han masser af erfaringer med konkurrencer inden for sit fag. Frederik vandt nemlig DM i Skills 2016 og 2017. I december 2016 vandt han bronzemedalje til EuroSkills i Göteborg. Frederik er glad for konkurrencer. Samtidig kan han lide at blive udfordret og opleve hvordan andre arbejder inden for faget. Det var selvfølgelig stort for mig at vinde en EM medalje. Men det sjoveste er at se, hvordan man arbejder med tingene i andre lande, fortalte Frederik efter overrækkelsen af bronzemedaljen. Med talent kan du komme langt Når man har talent, skal det også dyrkes, og det gør man meget ud af på Roskilde Tekniske Skole. Der laves særlige udfordringer, for dem der kan og vil præstere noget ekstra. Frederik har fx fået stor opbakning og hjælp til træningen fra en af hans lærere: ”Frederik er en bygningssnedker i verdensklasse, og hans oplevelser med konkurrencer og alt muligt andet viser, at hvis man har gå-på-mod, vilje og talent, så kan man komme langt og få mange sjove oplevelser under uddannelse”, siger hans læremester på Roskilde Tekniske Skole, Peter Johnny Hansen. I marts 2017 fik Frederik sit svendebrev og arbejdede en måned

36

hos Tømrermester Madsen, hvor han også var i praktik under uddannelse. Træningen til WorldSkills startede på fuld tid den 1. maj på Roskilde Tekniske Skole. Mange gode oplevelser med uddannelsen Placeringen ved EuroSkills gav Frederik adgang til WorldSkills, som foregår i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. En ny stor oplevelse venter forude, og Frederik er i intensiv træning, indtil det går løs. Han oplever stor opbakning fra mange kanter, og Frederik har mange sponsorer i ryggen - fx har Frederik fået en bil og masser af værktøj til rådighed. Det er virkelig rart at skole, arbejdsplads og alle de mange sponsorer bakker op. Jeg kan koncentrere mig om at træne fuldt ud, så jeg kan levere et topresultat i Abu Dhabi, fortæller han. Og det er præcis, hvad Frederik går efter. Hans præstationer er blevet bemærket mange steder. Fx var Frederik inviteret med til Folkemødet 2017 på Bornholm til Undervisningsministeriets arrangement om dannelse. Her gjorde den 19-årige bygningssnedker de fremmødte klogere på værdien af at udføre et godt håndværk og lærte fra sig om de forskellige slags samlinger, som er brugt på den vinduesramme, som han lavede til EM i Skills. På scenen blev Fredrik spurgt hvad han går efter til WorldSkills. Svaret kom prompte: ”En topplacering”. Ambitioner og talent går hånd i hånd for Frederik.


Uddannelsen til bygningssnedker ligger inden for en samlet betegnelse, som hedder Træfagenes byggeuddannelse. Inden for Træfagenes byggeuddannelse er andre specialer ud over bygningssnedker - fx tømrer. Udlært inden for Træfagenes byggeuddannelse kan du komme til at arbejde med nybygning, ombygning eller renovering af byggeri. Der arbejdes også med bærende konstruktioner, vinduer, tage og inddækninger i aluminium.

Eller opstilling af døre og skillerum på konstruktioner af aluminium. Uddannelserne inden for Træfagenes byggeuddannelse kan tages som eux på Roskilde Tekniske Skole. Med en eux får du en erhvervsfaglig studentereksamen oven i din erhvervsuddannelse. Erhvervsuddannelsen giver dig en praktisk uddannelse, mens den erhvervsfaglige studentereksamen giver dig flere og bedre muligheder for at læse videre.

TAG 10. KLASSE PÅ SEJERGAARDENS MUSIKEFTERSKOLE

MUSIKER SANGSKRIVER PRODUCER

MUSIK SKABER

• KUN 3 MINUTTER FRA TØLLØSE STATION • 45 MINUTTER TIL KØBENHAVN • TOG HVER HALVE TIME

FÆLLESSKAB

VI HAR FOKUS PÅ FÆLLESSKAB | FAGLIGHED DANNELSE | SKABERKRAFT OG PERSONLIG UDVIKLING

www.sejergaardens.dk SEJERGAARDSVEJ 2 • DK-4340 TØLLØSE • TLF. 59185124 • INFO @ SEJERGAARDENS.DK

37


Studenterhue og svendebrev

Når du tager en uddannelse med eux, får du både studenterhue og svendebrev, når du er færdig med uddannelsen. På Roskilde Tekniske Skole er de første euxelever begyndt at blive færdige med uddannelsen, fx smeden Rasmus Winther Jørgensen.

Første eux-smed fra Roskilde Tekniske Skole Rasmus Winther Jørgensen er faktisk den første smed fra Roskilde Tekniske Skole, der har taget uddannelsen som eux. Han har bestået både gymnasiedelen og den faglige prøve, og kan derfor kalde sig erhvervsfaglig student.

38

Den store dag Rasmus var en elev på et af 12 svende, som blev færdige med deres uddannelse. Alle elever var selvfølgelig glade, stolte og klar til fest, da den store dag kom, hvor svendestykker skulle vurderes og de formelle papirer skulle overrækkes eleverne. Familie, kærester og mestre var dukket op til fejring. Opmærksomheden var skærpet, for der var mødt lidt flere lærere frem end sædvanligt. For ud over smedelærere, var også Rasmus´ lærere fra teknologi og teknikfag – som han har taget på HTX Roskilde - mødt op for at ønske tillykke. Det samme gjaldt hans vejleder i den større skriftlige opgave, som også er en del af eux-uddannelsen.

Studenterhue og svendebrev – på samme dag Da Rasmus som den sidste fik overrakt sit svendebrev, kunne han som symbol på den erhvervsfaglige studentereksamen få sin eux-studenterhue med gråt og rødt bånd. Rasmus’ lillesøster Lotte fik æren af at give ham huen på, og så var der klapsalver fra salen. Rasmus bestod med tre flotte 7-taller i de sidste eksamener, og både han og hans lærere var stolte og tilfredse. Hans lærere roste ham for hans flid, dygtighed og rolige væsen - og for at have holdt ud, selvom hans uddannelsestid både har budt på skoleskift, og det at skulle klare både svendeprøve og eux-eksamen på samme tid. Masser af muligheder som eux´er Rasmus’ mester Klaus Rasmussen fra


Novenco i Næstved fortalte, at Rasmus var den helt rette profil for virksomheden. Den nye eux-ordning havde krævet lidt ekstra af virksomheden, fordi ordningen ikke er som for de almindelige lærlinge. Samtidig bakkede han op om eux-muligheden: - Der er masser af muligheder i industrien. Vi har et stort behov for teknikere, så det er vigtigt prestige i fagene, så vi kan få flere faglærte, fortalte Klaus Rasmussen. Og mestrene ved godt, at eleverne med eux kan noget lidt andet, som der er stor efterspørgsel på – også i fremtiden. - Eux-lærlinge er mere på skolebænken, og derfor lidt længere tid om at lære selve tømrerarbejdet. Men de kan nogle andre ting, fx i forhold til matematik og sprog, hvilket er nødvendigt i dag. Og så har de en leders overblik og en særdeles veludviklet projektforståelse, når vi står foran en stor og kompleks opgave, fortæller en anden mester, som har haft elever med eux fra Roskilde Tekniske Skole i sin virksomhed.

Derfor eux Med en eux får du en erhvervsfaglig studentereksamen oven i din erhvervsuddannelse. Erhvervsuddannelsen giver dig en praktisk uddannelse, mens den erhvervsfaglige studentereksamen giver dig flere og bedre muligheder for at læse

videre. Uddannelsen veksler mellem undervisning på skole og perioder på dit praktiksted. På Roskilde Tekniske Skole oplever man, at der er stigende interesse for uddannelser med eux.

Rågelund Efterskole

- en efterskole for ordblinde unge Her finder du hjælp til at læse og skrive En styrket selvtillid og et varmt fællesskab. Rågelundvej 179 5240 Odense NØ Tlf: 6595 1386

www.raagelund.dk raagelund@mail.dk

39


HTX er de kloge hænders gymnasium Opfinderdrenge fra Vejle Tekniske Gymnasium fik en lys idé til gavn for miljøet - og dit yndlingstøj. Nu skal de til danmarksmesterskabet i teknologi.

Drengenes prototype på UV-bøjlen ses her i anvendelse

Alt er ikke opfundet endnu. Det viser Christoffer, Hjalte og Niels Erik, der har brugt undervisningtiden i gymnasiet på at udvikle en bøjle med UV-lys, som dræber bakterier i tøjet, så det holder sig rent og frisk i længere tid. Vejle Tekniske Gymnasium kombinerer praktisk og teoretisk viden, og skaber muligheden for, at dine egne idéer kommer til at forme undervisningen. Kan du forestille dig en gymnasietid, hvor du skal bruge en stor del af undervisningen på at få spændende idéer? Hvor du sammen med dine nye venner får hjælp og vejledning fra lærere med erfaring fra det virkelige erhvervsliv til at få indsigt i teknologiens mange muligheder. Forestil dig, at du som færdig student ikke blot får et stykke papir, der giver adgang til 300 videregående ud-

40

dannelser. Du får også praktisk erfaring med at løse problemer med teknologi. Christoffer, Hjalte og Niels Erik, der snart drager til DM i teknologi med deres UV-bøjle er et godt eksempel på at denne gymnasietid er virkeligheden på Vejle Tekniske Gymnasium.

Men der er stadig små og store ting, som kan opfindes, og som kan løse små og store problemer.” Niels Erik supplerer at ”Det virker ret urealistisk, at vi har fundet på en løsning, som måske ikke er lavet i forvejen.”

Alt er ikke opfundet

Man lærer det hen ad vejen

Teknologisk udvikling er både et omdrejningspunkt på HTX og i hverdagen for de fleste unge mennesker. Mange oplever dog, at den teknologiske udvikling griber ind i deres hverdag og ændrer på deres liv uden, at de rigtig har indflydelse på den. På HTX lærer du dog derimod at tage styrepinden i den teknologiske udvikling. Du får redskaber til at gøre teknologien håndgribelig, og metoder til at arbejde med teknologisk udvikling på baggrund af rigtige problemer. Hjalte oplever, at det giver respekt derhjemme når man arbejder med teknologi og opfindelser: ”Min far har sagt, at alt der kan opfindes det er opfundet.

”Da man startede i 1.G. virkede det virkelig skræmmende, når man så alle de projekter, de andre havde lavet. Det kan man slet ikke finde ud af – hvordan skal man finde ud af det?” Det var en tanke, der gik igennem Christoffers hoved, da han begyndte på HTX. Hjalte supplerer, at ”det lyder som om, man skal kunne en masse på forhånd, når man starter, men det behøver man ikke, for det lærer man henad vejen.” Christoffer peger også på, at et vigtigt element er at ”lærerne virkelig er gode til at guide en til, hvordan du kommer hen til den her idé, som du har i dit hoved.”


så gik vi dybere i forhold til om der var noget, som havde substans. Så gik vi i gang med at undersøge, om der var et reelt problem – eksempelvis i forhold til miljøområdet.” Det essentielle er ifølge drengene, at de har fået tiden til at arbejde i dybden med projektet. Tid til at undersøge, designe, bygge og forklare de tanker, som de har fået undervejs.

Lys gør op med beskidte vaskevaner

”De kunne pege på hvilke teknikker man kunne bruge samt give et overblik over, hvilke løsninger der er prøvet af.” Undervejs føler man sig ifølge Hjalte som en ”slags mini-ingeniør”.

HTX er de kloge hænders gymnasium Christoffer, Hjalte og Niels Eriks bøjle med indlagt bakteriedræbende UV-lys er et eksempel på, hvordan teoretisk naturvidenskabelig viden kobles med praktisk erfaring i undervisningen på HTX. Man deltager i et kreativt uddannelsesforløb som ender med en mørkeblå studenterhue på hovedet, og hvor hænderne og den praktiske kunnen også er blevet trænet undervejs. Samtidig er drivkraften bag de lange skoledage motivationen i at udvikle og udføre en idé, man selv har fået. Da drengene udviklede UV-bøjlen gik de først i gang med at få gode idéer. ”Først så vi på problemer i hverdagen,” siger Christoffer, ”og

UV-bøjlen har sin berettigelse fordi vores vaskeadfærd ikke er fulgt med udviklingen i vores samfund, mener drengene. ”Vi lever ikke i industrisamfundet mere, men går i stedet inde i byerne i vores pæne tøj,” siger Christoffer. Hjalte supplerer at målet var en opfindelse til at lufte tøjet og rengøre det uden vask. Oprindeligt tænkte drengene på et skab med UV-lys, men de gik snart over til en foldbar bøjle, fordi det skulle være nemt at bruge for alle. ”Vi har nok alle en stol på værelset hvor vi smider alt vores tøj – også selvom det ikke er rigtig beskidt,” siger Christoffer. ”Med bøjlen så kan man hjælpe folk med at få deres brugte tøj hængt op igen.” Niels Erik uddyber, at man i princippet med hjælp fra bøjlens teknologi kan bruge bukser i flere måneder uden vask. ”Så længe der selvfølgelig ikke er pletter, som udvikler sig til bakterier,” siger han. Drengene er meget opmærksomme på, at der både vil være store miljøgevinster at hente, hvis man kan nedbringe mængden af tøjvask i samfundet. Derudover forventer de en positiv respons fra pigerne: ”De [Pigerne red.] bliver glade, fordi de så kan bruge deres yndlingstøj i længere tid uden det bliver forvasket,” siger Christoffer. ”Og så kan man spare penge på tøj – eller lige købe lidt ekstra,” slutter de tre drenge med et smil.

Hvis du vidste, hvad et efterskoleår kan gøre dig til… • Du vil forstå dine enorme muligheder når du opholder dig på eliteskoler på Taiwan eller i Hong Kong, USA, Shanghai, Beijing, Indien eller Korea • Du vil opdage dine kollossale ressourcer på ophold i flygtningelejre, som udsending med lægeteams og som underviser på skoler i afsides liggende landsbyer i Uganda, Malawi, Zambia, Kenya, Cambodia og Nepal • Du vil se fremtiden i et helt andet lys når du har startet din første virksomhed op i Afrika og lavet investeringsplaner med andre iværksættere i Californien

d på en Book dig in saften på information kole.dk fters odsherredse

• Og efter du i et år har fået undervisning på 7 faglige niveauer og kunne sammensætte dit helt eget skema af grundskolefag, gymnasiefag, Cambridge-IGCSE-fag og spændende interessefag så vil verden ligge åben foran dig

Hvis du bare vidste hvad et efterskoleår kan bruges til…

41


HTX-elever fra Erhvervsskolen Nordsjælland stifter virksomhed Frederik og August havde planer om en naturvidenskabelig uddannelse, indtil deres lærer bad dem lave en valgkampagne for et politisk parti. I dag laver to elever hjemmesider til virksomheder, og har helt skiftet uddannelsesplaner.

-Vi fandt ud af, at vi supplerede hinanden rigtig godt. August har tegnet rigtig meget, og er fantastisk dygtig til alt, der har med design at gøre, og jeg selv har brugt meget tid på at programmere og lave hjemmesider, forklarer Frederik Bisp Høeg. Da de to heller ikke er bange for at kaste sig ud i noget nyt, og i 2g havde fulgt fagene i erhvervsøkonomi og programmering, opstod ideen om egen virksomhed.

Gymnasieskolen er kendt som en institution, der udstyrer unge mennesker med en solid faglig ballast og en god gang almen dannelse.

-Vi synes, at vi stod rimelig godt rustet til at lave hjemmesider for forskellige virksomheder, og så tog vi egentlig bare springet og fik et CVR-nummer, da vi fyldte 18, smiler Frederik.

Men for nogle elever bliver udbyttet meget større end det. Det er Frederik Bisp Høeg og August Faisst, der begge går på HTX på Erhvervsskolen Nordsjælland, et rigtig godt eksempel på.

En stor personlig succes

De to 18-årige går begge i 3g, og har fulgt faget i kommunikation og It. Her skulle de som led i undervisningen lave en valgkampagne for et politisk parti, og det blev starten på eventyr, som først lige er begyndt.

42

Virksomheden, som de to fik stablet på benene ved siden af skolearbejdet, hedder Skitze og tilbyder udover hjemmesider også at lave logos og andre markedsførings-features. Det har flere virksomheder allerede benyttet sig af, og det får selvfølgelig det store smil frem hos August Faisst.


-Det har jo været en kæmpestor personlig succes at starte sin egen virksomhed, og rent faktisk have succes med det. Han indrømmer dog gerne, at det til tider har været hårdt arbejde at skulle banke en virksomhed op med den ene hånd og passe skolearbejdet med den anden. -Vi har haft travlt, men har også fået rigtig god hjælp fra b.la. vores dansklærer, Michael. Han har engageret sig rigtig meget, og været en stor støtte i projektet.

Nye muligheder - nye planer Succesen betyder dog ikke bare, at de to nu rent faktisk tjener penge på Skitze. Den betyder også, at de ved, hvad deres sabbatår skal bruges på, og i hvilken retning deres fremtidige uddannelser skal gå. -Nu har vi tænkt os at bruge et sabbatår eller to på at udvikle virksomheden, siger Frederik Bisp Høeg og tilføjer, at de to entreprenører også er ved at lave en blog, om digital markedsføring.

-Ja, det må man sige. Før det tænkte jeg på farmaceut eller ingeniør, men undervisningen åbnede mine øjne for, at der var mange andre spændende muligheder. August nikker. Han havde egentlig overvejet en naturvidenskabelig uddannelse, men nu peger også hans planer i retningen af økonomi på CBS. -Jeg synes det er fantastisk, at man på gymnasiet kan snuse til lidt af hvert, og så selvfølgelig sadle om, når man finder ud af, hvad det er, man virkelig interesserer sig for. I øjeblikket har de to virksomhedsejere læseferie, men planerne for den nære fremtid er lagt. -Nu skal vi lige have overstået vores eksaminer, og så skal vi forhåbentlig i gange med projekter for to nye kunder. Vi forventer ikke, at det bliver til ret meget sommerferie i år, lyder det smilende fra de to.

Derefter er hans plan at læse erhvervsøkonomi og psykologi på CBS. Uddannelsesvalget er helt klart et resultat af projektet på Erhvervsskolen Nordsjælland, siger han.

Et år på

EFTERSKOLE giver dig retning for livet

WWW.NE.DK

SEKS LÆKRE LINJER:

MUSIK • IDRÆT • OUTDOOR • CREATIVE MEDIA • TEATER • FODBOLDLINJE På Nordsjællands Efterskole er det vores fornemmeste opgave at hjælpe dig med at finde en god retning i livet. Vi brænder for at udvikle dig både personligt, socialt og fagligt – at se dig vokse og få ”et sted at stå og en vej at gå”. At være på efterskole handler lige så meget om det, der foregår efter skoledagen, når de obligatoriske timer er slut. På vores efterskole er der en masse aktiviteter som musical, sportsdage, projektuger, elevfester, udflugter og tre udlandsrejser.

NORDSJÆLLANDS EFTERSKOLE Tlf. +45 48 39 19 11 · ne@ne.dk Aggebovej 34, Valby · 3200 Helsinge www.ne.dk

43


CASPER:

- Nu vågner jeg glad hver morgen Gør som Casper. Han har gjort sin fritidsinteresse til sin levevej. Nu vågner han glad og i godt humør hver morgen. Casper Callesen har både arbejdet som murerarbejdsmand og brandmand, men han fortryder ikke ét sekund, at han forlod arbejdsmarkedet for at uddanne sig til personvognsmekaniker på Selandia. Heller ikke selvom det betyder, at han i en periode har et mindre økonomisk råderum.

Fra fritidsinteresse til levevej ”Jeg har altid været teknisk interesseret, men jeg har ikke kunne finde ud af, hvordan den interesse skulle udmønte sig,” forklarer Casper. Sidenhen begyndte Casper at rode med veteranbiler i sin fritid. Den første veteranbil Casper satte i stand var en gammel Bobbel, som han stadig kører i. Derudover har han istandsat en Wartburg, en Trabant og en Nissan 100nx. På brandstationen hjalp han også med vedligeholdelse af køretøjerne. Og sådan fandt Casper sit kald: ”Derfra faldt det mig naturligt at starte på uddannelsen til personvognsmekaniker. Jeg tog min fritidsinteresse og gjorde den til mit erhverv. Det er dejligt endelig at have fundet min rette hylde og der, hvor jeg hører til.”

Ubegrundet frygt Casper er nu halvvejs i sin uddannelse og har ikke fortrudt et eneste sekund. Han gjorde sig dog en del overvejelser, inden han startede. ”Krisen holdt mig tilbage fra at begynde på min uddannelse, for jeg var ikke sikker på, om jeg kunne få en læreplads. Jeg startede også min uddannelse i skolepraktik, men efter otte dage fandt jeg en læreplads.” Caspers frygt var altså helt ubegrundet, og han er rigtig glad for sin læreplads. ”Det er et lille værksted, så jeg får lov til at arbejde meget selvstændigt. Jeg står selv med kunder og kundekontakt, og det er mit eget ansvar, at bilen bliver færdig. Der er ikke en svend, der laver det for mig.”

Fremtiden i faget På trods af at faget og bilerne er i en rivende udvikling, er Casper ikke bange for at blive arbejdsløs. Tværtimod synes han, udviklingen er rigtig spændende. ”Bilerne bliver mere computerstyrede, så der kommer en masse interessant mikro-teknisk arbejde indover i fremtiden. Og så er brintbilerne også på vej til Danmark igen. Det bliver spændende at følge udviklingen og se, hvor langt vi kommer.” Fremtiden byder på mikro-teknik og brintbiler, men Caspers nuværende drømmebil er langt fra lige så futuristisk. ”Jeg skal have mig et gammelt folkevognsrugbrød type 2. Den kan ikke så meget andet end at køre, og så er der selvfølgelig masser af plads i den. Men det er jo en sjov bil og et ikon, jeg er vokset op med. Jeg vil sætte den i stand og kombinere det moderne med det originale,” forklarer Casper Callesen.

44

Udover det tekniske og faglige ved at sætte veteranbiler i stand, kan Casper også godt lide det sociale: ”Hvis folk interesserer sig for biler, kan jeg altid komme i snak med dem, når jeg kører i min veteranbil. Det er altid sjovt at finde nogen med samme interesse, og førhen deltog jeg også en del på forskellige træf. Der er altid et eller andet, man kan snakke om.”

Spring ud i det! Casper lever drømmen. Han har gjort sin fritidsinteresse til sit erhverv, og til de der tøver og ikke tør tage springet, har han kun ét råd: ”Hvis du brænder for noget, skal du bare hoppe ud i det. Det er bedre at følge sine drømme, end at være sur i en dagligdag og rutine, du ikke gider.” Casper mener ikke, at økonomien skal være en hindring: ”Det er jo kun en overgang, at ens indtægt falder. Så snart du er faglært, får du flere penge, end du havde før. Gevinsten kommer i sidste ende, og indtil da må du justere sin levestil efter det.” For der er så meget, der er vigtigere end økonomi: ”Hellere vågne op hver morgen, være glad og tænke; ’fedt, jeg skal på arbejde’, end at vågne op hver morgen og sige; ’øv, jeg gider ikke’,” slutter Casper Callesen.


Faarevejle efterskole

Ă…bent

hus

onsdag den 10. januar kl. 19 optagelse til 2018/19 og 2019/20 http://faarevejleefterskole.dk/

45


I praktik i Frederik Hannibal Andersen er fra Virum, og han tager uddannelse i digital media på Roskilde Tekniske Skoles afdeling for medieuddannelser. Som en del af sin uddannelse har han været i praktik i Tanzania. Frederik fortæller her om de oplevelser, som han havde under sit praktikophold. Frederik var i praktik i en social organisation, Art In Tanzania. Det er en organisation med cirka 15 ansatte, der fx udfører sociale projekter om undervisning, miljø og turisme i lokalsamfundet. Da Frederik var afsted oplevede han at få masser af muligheder for at bidrage til organisationens opgaver: - Der var masser af tillid til mine evner. Fx designede og tegnede jeg en skole i 3D, og det var en rigtig sjov opgave. Skolen for mindre børn skal ligge lige i nærheden.

Masser af udfordringer De faglige udfordringer var der masser

46

TANZANIA

af, og da virksomheden skulle have lavet nogle videoer, fik Frederik stukket et kamera i hånden, og så var det bare i gang. Meget karakteristisk for den måde at arbejde på i Tanzania, som er en del anderledes i forhold til, hvordan man ville gribe sådan en opgave an i Danmark. - Det er en sjov og anderledes måde at arbejde på. Nogle gange går det simpelthen over stok og sten, og uden begrænsninger. Andre gange er det helt ned i tempo, hvor fx tid og mødeaftaler nærmest synes ligegyldige. Det er en anden arbejdskultur, og det er sjovt. Men også til tider en test på tålmodighed, fortæller Frederik.

Tilfældig søgning Det var lidt tilfældigt, at Frederik endte i Tanzania. Han blev inspireret af en vejleder på skolen, der fortalte om muligheden for at komme i praktik i udlandet. Derefter søgte han på nettet efter praktiksteder, og pludselig dukkede muligheden op.

- Jeg skrev til virksomhedsejeren, fordi jeg kunne se på hjemmesiden, at de gerne ville have elever. Han vendte hurtigt tilbage, og så gik det nemt og smidigt med at få uddannelsespapirerne på plads med Roskilde Tekniske Skole. Så manglede der lidt vaccinationer og en flybillet, og så af sted, siger Frederik.

Elever glade for praktik i udland Elever der tager i praktik i udlandet er oftest glade for at komme af sted. Det fortæller vicedirektør på Roskilde Tekniske Skole, Connie Krukow. - Elever der har været af sted har som regel nogle rigtig fantastiske oplevelser ud af at tage til udlandet under deres praktik. De kommer tilbage med fornyet selvtillid. Det giver også skolen en masse spændende input, som kan drages ind i undervisningen, når de er tilbage, siger hun. Da Frederik var i Tanzania, vidste han at han skulle afsted. Og mulighederne, ja, de er der. Man skal bare opsøge dem.


ORIENTERINGSAFTEN 15. JANUAR KL. 19.30 - for efterskoleelever 13/1 kl. 13.00

Herlev Gymnasium & HF

IDRÆT B-STUDIERETNING - ELITEIDRÆTSORDNING

Idrætsgymnasiet

Herlev - en del af Gymnasium & HFHerlev

Gymnasium & HF


Steiner-HF fra 2018 Fra 2018 bliver det muligt at læse en HF på Steiner Skolerne, men du skal allerede nu henvende dig, hvis du vil være sikker på at få plads. På Steiner-HF er der ingen karakterer eller eksamen, til gengæld får du en personlig evaluering og dine muligheder for at læse videre er mindst lige så gode, som hvis du tager en anden ungdomsuddannelse

Af Morten Hansen I august 2018 åbner de første fem Steinerskoler for Steiner-HF. En to-årig HF med Steiner-touch. Men allerede nu skal du henvende dig, hvis du gerne vil have en plads, for der bliver rift om pladserne.

Eleverne på Steinerskolernes Ungdomsuddannelse får i et tæt samarbejde med deres undervisere udførlig individuel vejledning og mundtlige og skriftlige evalueringer af deres indsats, standpunkt og resultater.

48

Steiner skolerne har ikke eksamen og karakterer, i stedet evalueres eleverne løbende, både skriftligt og mundtligt. men det betyder ikke, at det er lettere at tage sin HF på en Steinerskole. “Vi har nøjagtigt den samme læseplan plus nogle ekstra fag. De musiske- og praktiske-fag fungerer både som selvstændige fag, men er tilrettelagt som støtte til denlæring, der finder sted i de boglige fag,” siger Christina Vilhelmsen, der er projektleder for Steiner-HF. I stedet benytter Steiner-skolerne sig af en personlig evaluering. ”Du får et vidnesbyrd, der beskriver, hvad du kan” siger Christina Vilhelmsen. ”Steiner-pædagogikken bygger på, at man løbende evaluering og feedback i løbet af skoleåret, hvori elevens egne læringsmål og , selvevaluering også indgår. Vidnesbyrdet beskriver elevens individuelle og sociale evner og muligheder og fortæller både, hvordan eleven aktuelt arbejder i skolen, men giver også bud på, hvor elevens potentiale for læring ligger.” Vi mener, at den løbende dialog med eleverne i højere grad end


FAKTA OM STEINER HF Den nye Steiner HF bliver i første omgang tilgængelig på følgende fem Steinerskoler: Rudolf Steiner i Aarhus, i Odense, i Kvistgaard, Vidar – Rudolf Steiner Skolen i Gentofte og Michael – Rudolf Steiner Skolen i Herlev. “Der vil komme flere Steinerskoler til, men foreløbig vil Steiner-HF kunne læses på disse skoler,” forklarer Christina Vilhelmsen. Du kan læse mere om Steiner-HF her LINK.

Vi vil meget gerne have elever udefra, men det er vigtigt, at man tager kontakt tidligt, hvis man ønsker at komme ind. På hjemmesiden www.steinerskolerne.dk kan du læse mere om mulighederne og finde kontaktoplysninger til de enkelte skoler.

eksamener gør læringen til en selvstændig proces, og at den motiverer og understøtter lysten til at sætte sig ind i nyt stof. Eleverne får et godt grundlag at arbejde ud fra i det daglige, mulighed for at udvikle individuelle interesser og for løbende at forbedre deres faglige niveau. Steinerskolerne.dk

Gode muligheder for at læse videre Når man har en Steiner HF, kan man søge videre på de videregående uddannelser. “Faktisk viser undersøgelser, at 70% af Steiner-eleverne fortsætter i uddannelsessystemet og får en videregående uddannelse,” siger Christina Vilhelmsen og fortsætte: “Eleverne søger ind via Kvote 2, og det har vist sig, at vores elever er rustet til at klare sig godt i det videregåendeuddannelsessystemet”. Steiner-HF er en HF med en udvidet fagpakke, så du får alle de obligatoriske fag, som på en hver anden HF- uddannelse samtidig med, at du får de musiske- og praktiske-fag, som er kendetegnede ved Steiner-pædagogikken, Eleverne har således med deres vidnesbyrd mulighed for at søge ind på både lange og mellemlange videregående uddannelser ”

Det afsluttende vidnesbyrd angiver det samlede pensum i alle fag i ungdomsuddannelsen og indeholder desuden en grundig vurdering af Årsopgaven. Det afsluttende vidnesbyrd viser på denne måde både elevens personlige udvikling og redegør grundigt for de kompetencer, eleven har erhvervet undervejs.

forklarer Christina Vilhelmsen, som har været med i hele vejen igennem den mere end otte år lange proces for at få Steiner-HF godkendt. De musiske- og praktiske-fag kan for eksempel være musik, tegning og maling, metalhåndværk, tekstil og beklædning, blot for at nævne nogle eksempler. På første år af Steiner-HF skal eleverne prøve kræfter med Årsopgaven - ikke at forveksle med den større skriftlige opgave, som alle HF elever - også på Steiner-HF - skal lave. “Årsopgaven er et forløb, der foregår over hele et helt år fra 1.marts i det første år til 1marts i det andet år. Her skal eleven selv vælge et opgaveemne og arbejde med fagene integreret. Årsopgaven fremlægges og anmeldes i vidnesbyrdet efter en mundtlig præsentation og udstilling på skolen” uddyber Christina Vilhelmsen. I Årsopgaven er det muligt at integrere de musiske- og praktiske fag fra undervisningen.

Steinerskolerne.dk

49


UNG OG SUCCESFULD SÅDAN GJORDE HAN – en anlægsgartner fortæller

Lækkert hus, stort firma og en omsætning på 25 millioner kroner. Læs, hvordan Anders på 26 år er nået så langt. Jeg bliver tit spurgt: - Du er 26 år, hvordan er du nået så langt så hurtigt? Svaret er ret enkelt, jeg sprang den lange karriere-kø over, og valgte den smarte vej - håndværkervejen. Der er så mange muligheder som håndværker, og mange overser det fuldstændig. Det var jeg også selv ved, men heldigvis nåede jeg at stoppe op, og valgte så det, der gjorde mig glad.

50

Den der mavefornemmelse Efter folkeskolen startede jeg på gymnasiet, men her blev jeg kun tre måneder, fordi det var helt forkert for mig. Det var nok mere mine forældres ønske og presset fra vennerne, end det var mit. Og imens jeg ventede på at starte på en ny uddannelse, var jeg arbejdsdreng hos naboen, som havde et anlægsgartnerfirma. Og det banede jo vejen for en god fremtid. Jeg elsker matematik, jeg er et udemenneske og jeg er vild med store maskiner. Og så skulle jeg have en uddannelse som gav’ adgang stil et job, hvor der var plads til store tanker. Det var der på Selandias Landbrugs- & Gartnerskole. Derfor er og var anlægsgartnerfaget det helt rigtige for mig.


Hvad med vennerne? Dengang tænkte jeg meget over, at jeg var den eneste af mine venner, som startede på en håndværkeruddannelse. Men det gjorde ikke noget, for jeg var alligevel med til alle gymnasiefesterne sammen med vennerne, og jeg havde modsat dem altid penge til øl og byture. Jeg kunne også købe hus før dem, da jeg langt hurtigere fik en fast løn. Mange af mine venner er også først ved at skulle have deres første månedsløn nu her, og jeg har både firma, hus og bil.

Farvel til røvsprækken Når jeg hører unge tale om håndværkere, er det tit et kedeligt billede, som de tegner af en håndværker. Mange unge ser en gammel og beskidt mand med ølmave, ondt i ryggen og en meget synlig røvsprække. Det syn på håndværkere vil jeg gerne ændre, da det simpelthen ikke passer. Som håndværker har man utrolig mange muligheder; Man kommer hurtigt ud og tjener gode penge, man skaber noget, man kan være stolt af, det er let at få et job, for der er altid brug for håndværkere. Man er eftertragtet og så er det en kæmpe fordel, hvis man gerne vil være direktør eller selvstændig, at have en baggrund som håndværker, hvor man har været ude i den virkelige verden.

Livet som selvstændig ´Jeg har altid vidst, at jeg ville noget stort. Da jeg var arbejdsdreng i naboens gartnerfirma, jokede jeg tit med, at når han ikke gad mere, så kunne jeg købe hans firma. Det grinede vi meget af dengang. Men virkeligheden blev, at da mine foræl-

dres nabo begyndte at lukke sit anlægsgartnerfirma ned, købte jeg alle hans maskiner og materialer. På den måde kan man sige, at det jeg sagde i sjov dengang, endte med at blive min virkelighed. Sammen med min tidligere kollega Søren Løkkegaard, stiftede jeg anlægsgartnerfirmaet MøllerLøkkegaard i sidste halvdel af 2014. Jeg bliver tit spurgt til, hvad jeg er mest stolt af i MøllerLøkkegard? Her kan jeg altid svare helt ærligt, at jeg er stolt af alt, hvad vi har lavet og laver. Om det er en have for fru Jensen eller en stor opgave for Slots- og Kulturstyrelsen i Søndermarken på Frederiksberg, så er jeg mega stolt af det. Netop det at være stolt af alt det arbejde, som kommer fra MøllerLøkkegaard betyder rigtig meget for mig. Det giver mere mening at have et godt ry og en meget høj standard end et kæmpestort firma, bare fordi det skal være stort.

Store drømme Min drøm for firmaet MøllerLøkkegaard er fortsat at bevare den høje standard i alt vores arbejde, at vores gode ry vokser sig endnu større og at være en god leder, men selvfølgelig også at lave nogle penge på at være dygtig. For mig som er opvokset i Slagelse, ville det være en drøm, at MøllerLøkkegaard fik et stort projekt i Slagelse. Det kunne for eksempel være en total fornyelse af Schweizerpladsen. Og med den fart jeg har på, ender det måske med, at min drøm går i opfyldelse.

BLIV OPDATERET PÅ UNGDOMSUDDANNELSER OG UDDANNELSER FOR UNGE MED SÆRLIGE BEHOV Ungdomsuddannelser 2018 UNGDOM

SUDDAN

UNGDOMS UDDANNE LSER

Bogen kommer for Fra grunds kolen fremtiden til også at til voksenliv et indeholde oplysninger om opholdssteder og bosteder, hjælpemidler til dagligdagen og undervisningsbrug, rådgivning, samt 2018 jobmuligheder i enten beskyttede værksteder eller socialøkonomiske virksomheder. For lag et

KSI

Forlaget KSI

Karl-Åge And reasen Forlaget KSI

bogen

– for med særl unge ige behov

8

ISBN : 9844 0-1-2

9788 7998 EAN: 4401 2

beh ov 201

978- 87-9

d sæ rlige

2018

› Oversigt: Mulighedern e efter folk - uddannelse eskolen › ssystemet Lovstof › STU-loven og › Andre und suddannelse Retskravet på en ung ervisningstil dombud efter › Målgrupp Efterskole grundskolen en for STU › Hvem gør Frie fagskole hvad? Ung r dommens Uddannelse Erhvervsgrun svejledning duddannels – UU › Visitatio en – EGU Produktionss n til STU kole indstilling, justering. beslutning, Kombineret Koordinerin ungdomsudd g af uddann botilbud1 else og annelse – Forberedend KUU › Sådan læg e voksenu ndervisning ges STU til Almen voks – FVU rette enuddanne Undervisnin lse – AVU gstimetallet Ordblindeu på STU ndervisning Individuel for voksne uddannelse Specialunde splan rvisning for Indholdet voks i undervisnin En ny Forb ne gsplanen eredende Afbrydelse Grunduddan og › Erhvervs nelse uddannelse suddannelse genoptagelse af ung domrne – EUD n Mulighedern Kompetencep e for specialp apiret ædagogisk › Gymnasi ale uddann støtte Uddannelse else splan r Mulighedern › Uddann e for specialp elsessteder æda › – STU Jobmulighed gogisk støt › Oversigt te er for unge over uddann med handica › Adresser elsessteder Botilbud p og links - STU › Organisation › Oversigt over bostede er r › Bilag 1: › Hjælpem idler STU -Lov › Økonom en og Beke ien for ndtgørelsen › Bilag 2: – hele teks Forsørgelses unge på STU. ten grundlag Bekendtgørel Klageadgang sen om STU – STU og Boti – hele teks › Bilag 3: lbud › Ret og plig ten t – Sagsbeh Lov om soci andlingens al service ABC - § 107 og § 112

Ungdomsuddannelsesområdet er et område i konstant forandring og med konstant politisk bevågenhed. Reformen af erhvervsuddannelserne har medført en omstrukturering af uddannelsesbilm ledet, og senest er erhvervsud ed samtlige dannelse r og gymnasia le uddann det en ny gymnasielser ereform, man skal forholde sig til. Det kan være svært at bevare overblikket, selv for den erfarne vejleder. • Erhvervsu ddannelse rne – udda • Indgang: nnelsessteder Teknologi, ne byggeri og • Indgang: transport Kontor, hand el og forre • Indgang: tningsserv Fødevarer, ice jordbrug og • Indgang: oplevelser Omsorg, sund hed og pæd • Særlige agogik ungdomsudda nnelser – indiv EGU, Prod uktionsskole, iduelle forlø KUU, STU • Gymnasia b, le uddannel ser og EUX • Kunst, mus ik og journ alistik • Offentlige uddannelser • Søfartsud dannelser

Unge med særlige beh ov har et rets ungdomsud krav på at dannelse, få tilbudt en hvis de ikke dannelse. særlig tilre kan gennem ”Lov ttela føre en ord led i indsatse om ungdomsuddan inær ungdom gt nelse for ung n for at alle sude med sær dannelsen unge skal lige behov” gennemføre ligestiller er et denne gru mulighed ppe unge med en uddannelse. Ung for at få ung domsudandre ung domsuddan e, så alle ung nelse. e har

BO GEN

UDKOMMER Bogens fokus og indhold I DECEMBER –bforounggeen med sæ for udvides betyrlige2018 behov deligt for at imødekomme ønsker fra brugerne, både de professionelle Bogen ind eholder: fagpersoner og fra private pårørende til børn og unge med særlige behov

– for ung e me

NELSER 20 18

eholder

SUDDAN

Bogen ind

• Uddanne lsessystem et – oversigt • Praktikpl ads i udlandet (PIU) • Statens Uddannelsess tøtte (SU) • Erhvervsu ddannelse rnes struk • Specialpæ tur dagogisk støtte på erhvervsu ddannelse rne • Skolepra ktik og udda nnelsesgaran • Erhvervsu ti ddannelse rne – opby • Talentspo gnin g og forlø r og forde b lsuddannelser • Videreud dannelser – uddannel erhvervsa ser på kademi

UNGDOM

NELSER Med samtlige erhvervsog gymnasiale uddannelser -et opslagsværk for den professionelle vejleder og andre undervisere

UNGDOM SUDDANNEL 2018 SER har hver serne efte r folkesko t len, især erhv år siden 1986 besk uddannelse revet udd ervsuddann r. annelelserne og de gymnas iale Bogen er beskrevet som ”en klas systematisk siker på vejl opbygget ederens bog og giver et uddannelse hylde”, den hurtigt og sområdet er godt over og den enk bliv over elte uddann både else. UNGDOM SUDDANNEL SER er førs for den prof t og fremmes essionelle t det uundvæ vejleder. Men dre, elever rlige opslagsv andre inte – har også ress stor glæde ærk ældste klas af bogen. Målg erede – undervisere ser, de gym , forælruppen er nasiale udda og andre udda elever i grun nnelser, erhv nnelser for dskolens ervsuddannel unge. serne De senere år har være t kendeteg rådet – og net ved refo specielt er rmer på ungd der med erhv masse nyt. omsuddannel ervsskolerefo Området er sesomrmen fra augu med denn 12 gamle hove e udgave grun st 2015 sket dindgange digt revideret en er nu kogt her. Bogen og opdatere ned til fire er derfor et t. som alle er særdeles nytt være velin udførligt besk De igt værktøj formeret. revet Hve for r enkelt erhv alle, der har og der blive ervsuddannel behov for r også gået at i detaljer med se er individu alle de andr elt beskreve e ungdoms t Bogen er indd uddannelser. elt i afsnit for de enke lægger op lte uddannel til en bred vejledning, sesområder gende omr idet læseren og denne indd åde med besl kan orienter eling ægtede udda e sig i et sam nnelser. menhæn-

Bogen for unge med særlige behov

Forlaget KSI

BESTIL BØGERNE PÅ UA.DK eller send en mail til ksi@ksi.dk med kontaktoplysninger og antal bøger I ønsker. Husk venligst CVR-nr. eller EAN-nr. hvis I er en offentlig institution.

51


Er HHX noget for dig? Fremtidsparat har spurgt 18-årige Anne-Mette Svane Andersen, der er i gang med sit tredje år af sin HHX på IBC - International Business College i Aabenraa, om livet og dagligdagen på handelsskolen. Af Morten Hansen

Hvorfor skal man vælge HHX? Det skal man hvis man er interesseret i samfundet og interesseret i økonomi. Hvis man godt vil lære noget, man kan bruge konkret i virkeligheden. Jeg tror der er mange, som er trætte af de meget abstrakte fag. Hvis man vælger HHX, så forstår man for eksempel, hvad der bliver sagt i nyhederne og kan reflektere over dét. Det jeg godt kan li’ ved HHX er, at jeg føler det er meget anvendeligt i det virkelige liv.

Hvorfor valgte du HHX?

der ikke er noget der hedder ‘netto-omsætning’ i folkeskolen, så begynder vi helt fra bunden med alle begreberne.

Egentlig var jeg ret meget i tvivl, da jeg skulle vælge ungdomsuddannelse, for jeg har en bred skole-interesse, men jeg syntes økonomi var spændende og jeg interesserer mig meget for matematik. Så derfor var det spændende med den matematiske tilgang til økonomien.

Et godt råd til valget af ungdomsuddannelse?

Hvordan er dagligdagen på HHX?

Denne form for uddannelse kræver lidt mere disciplin end den almindelig grundskole, men alting er lettere hvis man interesserer sig for det område som ungdomsuddannelsen beskæftiger sig med. Her på IBC er det økonomi - både i det små, men også på makroplan - det brede perspektiv.

Man har tre til fire forskellige fag på en dag, hvilket er meget overkommeligt. Økonomi fylder en tredjedel til halvdelen. Ellers er det meget normal med hensyn til fagene. Skolegang er jo skolegang. En stor forskel fra folkeskolen er, at man bliver ældre og selv skal planlægge sin tid. Men det er et spørgsmål om ansvar og at man bliver mere moden. Vi har jo selv valgt at gå her, så det er en naturlig udvikling.

Er der plads til andet end studierne i dit liv? Jeg har selv et job ved siden af, og jeg tror mere end halvdelen af mine klassekammerater har et fritidsjob ved siden af. Jeg har også tid til at passe fitnesstræning nogle gange om ugen.

Er der ikke mange lektier? Vi har en del lektier og afleveringer, der skal laves, når man har fri. Jeg tror de fleste vil opleve at det føles som meget når man begynder. Men som alle andre ting i livet så bliver det rutine og vane og hvis man så en dag ikke har lektier, så føles det helt tomt. Det her jo en skole som går primært i en retning og hvis man interesserer sig for den retning, så vil man jo finde det spændende, det man skal læse til i morgen. Når man når hen i efteråret og har vænnet sig til hvordan tingene fungere, så er hverdagen på ingen måde uoverskuelig. Det første halve år er et prøveforløb, hvor man ligesom finder sig til rette og hvor man har mulighed for at vælge andre fag, hvis man vælge forkert fra starten.

Et godt råd til kommende elever? Begynd at se nyheder og læs avisen. De skal lade være med at være bange hverken for det faglige eller det social. I og med, at

52

Man skal lægge vægt på sin egen mavefornemmelse. Jeg forstår selvfølgelig godt dem, der vælger efter sine venner, men der skal man tænke på, at man får nye venner, når man begynder et nyt sted.

I løbet af 3. hhx skal Anne-Mette dyste ved DM i Erhvervscase. Man hvad går det ud på? Egentlig er Erhvervscase et fag, vi har på andet år. Som navnet lidt antyder, så er det at man tager fat i en dansk virksomhed typisk og så får man noget videomateriale, hvor medarbejderne udtaler sig. Så skal man selv søge resten af oplysningerne for at komme til bunds i hvordan den pågældende virksomheder virker, og derefter komme med forslag til, hvor virksomheden kan udvikle sig. Vi havde en case med Sportsmaster - vi er tre på mit team. Vi fandt ud af, at Sportsmaster kunne forstærke deres internethandel. Så vi har udviklet et forslag, hvor de introducerer 3D-shopping. Så i Erhvervscase kommer man ud til en vaskeægte virksomhed og får prøvet al sin teori og viden af på virksomheden. Det er virkelig fedt at man får lov til at være kreativ på baggrund af noget meget fagligt. Man lærer at betragte verden med et meget mere modent blik, man kommer ligesom bag om de processer, der sker i samfundet eller i virksomheder. Når man ser nyheder, så forstår man pludselig tingene bedre. Ser ting man ikke så før. Det er faktisk ret sjovt, at man kan genkende sit klasseværelse, når man er ude for at handle. Eller nu arbejder jeg i Fakta, og når de placerer en ny vare et bestemt sted i butikken, så kan jeg forstå hvad der er gået forud for beslutningen.


E-sportens mekka i Europa Campus Vejle er det førende sted i Europa, når det gælder udviklingen af E-sport. Man skal faktisk over Atlanten til USA for at finde en værdig konkurrent. Af Morten Hansen En glasvæg skiller os ad. Bag glasset står 90 computere. I små grupper sidder eleverne og arbejder koncentreret. Nogle gør notater, andre er fordybet i skærmen og atter andre iagttager. Det er seriøst, det, der foregår bag glasset. Endevæggen prydes af et stort banner med flere virksomhedsnavne. “Ja, vi har ikke vores nyeste samarbejdspartner på endnu,” siger Ruben Krog, der er uddannelseschef på Campus Vejle. Det store rum er beregnet til e-sport. Og kun e-sport. Og faktisk er hele bygningen ved at blive gjort klar, så e-sports aktiviteterne kommer til at fylde hver en kvadratmeter på flere etager. “Vi satser stort på det her, og vi kan se, at det virker,” konstaterer Ruben Krog og henviser til at Campus Vejle øger optaget på e-sportslinien. Snart vil der være 175 elever, som får glæde af de gode faciliteter. Strategien for udviklingen af e-sportslinien bygger på Campus Vejles uddannelsesfilosofi: 21st Century Skills - Som Ruben Krog uddyber på side 46. “Det er vigtigt, at de unge får en uddannelse samtidig med, at de bliver bedre til deres sport. Ikke alle vil kunne leve af sporten. Langt fra. Men her får de muligheden for at udvikle de åbenlyse kompetencer, som gemmer sig hos en god e-sports udøver. Ruben Krog viser rundt i bygningen, som ligger over for Hovedbygningen på Campus Vejle. I et mødelokale møder vi Morten Høj Jensen, der er chef for Tricked Esport, som i august 2016 fik en økonomisk saltvandsindsprøjtning fra rigmanden Lars Seier Christensen - ham der stiftede Saxo Bank. Det er ikke tilfældigt, at den ene af stifterne og medejer af Tricked Esport befinder sig i mødelokalet. De har nemlig et samarbejde med Campus Vejle.

“Faciliteterne findes ikke bedre i Europa. Faktisk skal du over Atlanten for at finde bedre faciliteter,” indleder Morten Høj Jensen. Tricked Esport er et af Danmarks bedste hold, men ikke det bedste. “Vi er i superligaen. Vores mål er, at vi vil udvikle e-sporten indefra. Morten Høj Jensen er tilknyttet Campus vejle, hvor han træner e-sportseleverne et par gange om ugen. “Vi dyrker talentmassen og samarbejdet med Campus Vejle er netop det, der skal til for at vi både kan finde de største talenter og innovere sporten, for der er et stort potentiale kommercielt. Mange har nok en forestilling om, at e-sport foregår foran en computer i mørkt rum, som suger de unge ind i en pizza- og cola-tilværelse uden socialt liv og motion. Men sådan er det ikke: “Den fysiske træning er vigtig, hvis du skal have reaktionerne og koncentrationen. Og hvis du for eksempel sammenligner med et kontorjob, så er der nok mange, som kan nikke genkendende til, at det er hårdt at sidde foran en skærm i flere timer. En e-sports udøver skal være super koncentreret, og det kan man ikke, hvis ikke man er i form,” siger Morten Høj Jensen. Der kan være mange penge i e-sport, men som i al anden sport, så er det kun for de allerbedste og derfor “… er det vigtigt, at de unge får en uddannelse. På hver årgang her, er der måske kun en eller to som klarer den ind i den professionelle verden. Men resten får en uddannelse og nogle skills, som bliver meget anvendelige på arbejdsmarkedet,” siger Morten Høj Jensen. Både Ruben Krog og Morten Høj Jensen fremhæver nogle af sidegevinsterne ved e-sport: “De lærer at samarbejde og får en forståelse for andre mennesker omkring dem. Det er for eksempel erfaringen fra folkeskolen, at e-sport afhjælper mobning. Men der er også skjulte kompetencer som forældrene håber deres børn vil udvikle - de lærer at løse problemer og at tænke innovativt i konkrete situationer.”

53


Ansøgningsfristen til ungdomsuddannelserne er 1. MARTS 2018

Brug vejledningen

Hvis du har brug for vejledning om valg af uddannelse og erhverv, er der mange kilder til hjælp. Uddannelsesguiden, ug.dk, bliver stadig udbygget med nye muligheder og eVejledning.dk er åben også om aftenen. UU – Ungdommens Uddannelsesvejledning – sørger for god kollektiv vejledning til alle unge og individuel vejledning til alle, der ikke er umiddelbart uddannelsesparate. Danmark har et veludbygget vejledningssystem, som sikrer, at alle har mulighed for at planlægge uddannelses- og erhvervskarriere med en vejleder, enten personligt eller via eVejledning.dk. Er du under 25 år, kan du få vejledning hos din lokale UU. Formålet med vejledningen er, at du fuldfører den valgte uddannelse med størst muligt fagligt og personligt udbytte.

15-17 åriges pligt til uddannelse Er du 15-17 år har du pligt til at være i uddannelse eller en aktivitet, som sigter mod uddannelse. Du skal følge din uddannelsesplan. Kontakt din UU-vejleder, hvis den skal ændres, så den passer.

UU giver vejledning til 7 elever i 7.-9. klasse 7 elever der følger et 10. klassetilbud 7 unge under 25 år, som har brug for vejledning i forbindelse med uddannelse eller beskæftigelse. For kontakt til UU se side 53.

UU kan hjælpe dig, hvis du ikke umiddelbart er parat til uddannelse. Vi kan 7 7 7 7 7 7

afklare dine uddannelsesmuligheder oplyse dig om uddannelser og jobmuligheder give dig tilbud, som kan gøre dig parat til uddannelse udarbejde en plan for din fremtid afgøre om du kan komme på produktionsskole hjælpe dig med at få en mentor ved overgangen til ungdomsuddannelse.

Valget af uddannelsessted er frit, hvis der er plads.

Som et led i at forlade grundskolen skal du lave en uddannelsesplan for din uddannelse efter grundskolen inden den 1. marts i 9. klasse. Men allerede i 8. klasse skal du angive et foreløbigt uddannelsesønske, og dine lærere skal i samarbejde med UU vurdere, om du er uddannelsesparat i forhold til dit ønske. I løbet af 9. og evt. 10. klasse kan du arbejde med din uddannelsesplan. Planen vil i 9. og 10. klasse være ansøgning til ungdomsuddannelse eller 10. klasse og skal sendes elektronisk til den først-prioriterede uddannelse gennem optagelse.dk.

54

Brug vejledningen

Uddannelsesparathed Alle elever skal fra 8. klasse have vurderet deres uddannelsesparathed i forhold til den uddannelse, de ønsker efter grundskolen. Det er en løbende proces, der har til formål at hjælpe med til at gøre alle parate til uddannelse efter grundskolen. Vurderingen sker ud fra dine faglige, personlige og sociale forudsætninger, der alle spiller en stor rolle for, at du kan fuldføre en ungdomsuddannelse. Derfor hænger vurderingen også tæt sammen med dine ønsker om uddannelse, og der sker en selvstændig vurdering for hvert ønske.

7 Når dine faglige forudsætninger vurderes, handler det om at undersøge, om du vil kunne følge med i de forskellige fag på ungdomsuddannelsen. I 8. klasse skal du have karakteren 4,0 i gennemsnit ved første standpunktsvurdering for at blive vurderet uddannelsesparat, uanset hvilken uddannelse du ønsker.

7 De sociale forudsætninger kan blandt andet handle om, hvor god du er til at være sammen med de andre i klassen og til at samarbejde.

7 De personlige forudsætninger kan handle om at kunne finde ud af at møde til tiden og være aktiv i timerne. Hvis du ikke er uddannelsesparat, vil der altid blive lavet en plan for, hvordan du kan få hjælp til at blive det. Hvis du og dine forældre er uenige i vurderingen efter 9. eller 10. klasse, kan I forlange, at vurderingen bliver afprøvet af et uddannelsessted, som udbyder den uddannelse, der er søgt. Vurderes du herefter uddannelsesparat, rettes din uddannelsesplan, og den sendes til det ansøgte uddannelsessted.

Mentor Såfremt UU vurderer, at du har behov for støtte for at starte og gennemføre en ungdomsuddannelse, kan du få hjælp af en mentor. Det er en voksen, du kan tale med og få støtte fra i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

Økonomi Undervisningen er gratis. Du skal dog være opmærksom på, at du på nogle ungdomsuddannelser selv skal betale for nogle materialer og aktiviteter, fx redskaber, arbejdstøj og studieture. Vent med at købe til du er begyndt på skolen. Du kan få Statens Uddannelsesstøtte (SU) fra kvartalet efter din 18 års fødselsdag. Nærmere oplysninger kan findes på su.dk Du kan undersøge dine muligheder for at få rabat på din transport på: uddannelseskort.dk


Introduktionskurser for 8. årgang UU planlægger i fællesskab med ungdomsuddannelserne introduktionskurser for alle elever i 8. klasse. Introduktionskurserne foregår på et ungdomsuddannelsessted. Du skal prøve to uddannelser, og derudover skal alle deltage i en dag på den lokale erhvervsskole, fx Skills-Stafetten. Valg af introduktionskurser hænger sammen med de overvejelser, du har om din kommende ungdomsuddannelse, og formålet er: 7 at du bliver bekendt med en eller flere ungdomsuddannelser og evt. uddannelsesstedet 7 at du stifter bekendtskab med de praktiske og teoretiske dele i uddannelsen 7 at du får et realistisk billede af, hvilke krav du vil blive mødt med på uddannelsen 7 at du oplever studieforløbet og møder lærere og elever i deres daglige miljø.

eVejledning Elever i grundskolen, der er vurderet uddannelsesparat, kan få vejledning om valg af ungdomsuddannelse via eVejledningen, evejledning.dk. Du kan chatte, maile, sms’e eller ringe alle ugens dage, også i weekenden. Du kan også finde dem på Facebook og dine forældre må også gerne henvende sig. Du kan også selv søge information om ungdomsuddannelser på Uddannelsesguiden, ug.dk. Uanset hvilke tanker, du gør dig om uddan-nelse og fremtiden, kan du vende dem med en eVejleder. Det er dig, der afgør, hvad du taler med e-vejlederen om, og du vælger selv, om du vil være anonym.

Brobygning for 9.-10. årgang Hvis du er vurderet ikke-uddannelsesparat i 8. klasse, skal du i obligatorisk brobygning i 9. klasse på en ungdomsuddannelse efter aftale med din vejleder. I 10. klasse er det obligatorisk at deltage i mindst en uges brobygningsforløb. Hvis det ene forløb er på STX eller HF, skal du også i brobygningsforløb på en erhvervsuddannelse (EUD) eller et erhvervsgymnasium (HHX eller HTX).

Formålet med brobygningsforløb er at

eVejledning kontakt@evejledning.dk Tlf. og sms: 7022 2207 (man-tor 10-22, fre 10-20, lør-søn 12-20) evejledning.dk

7 du skal blive afklaret om dit valg af ungdomsuddannelse efter 9. eller 10. klasse

7 udvikle dine faglige og personlige forudsætninger 7 motivere dig til at vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse.

Brobygning giver dig mulighed for 7 selv at opleve studieforløbet ved at deltage i den faglige undervisning og møde elever og lærere

7 at gøre dine egne erfaringer med lektier, metoder, omgangsform, regler, skolemiljø m.m.

7 at få kendskab til krav og muligheder for senere uddannelse

7 at få oplysninger, som du kan bruge i din obligatoriske selvvalgte opgave OSO i 10. klasse

7 at opnå merit for et eller flere fag.

Vil du vide mere? På Uddannelsesguiden, ug.dk, kan du få meget mere at vide om de enkelte uddannelser. Du kan også spørge din vejleder fra UU eller ungdomsuddannelsernes studievejledere. På uddannelsesstedernes hjemmesider kan du også læse om de enkelte ungdomsuddannelser i dit område.

Brug vejledningen

55


Uddannelsesmesser Øst for Storebælt 2018 ”Ud i fremtiden” – for unge med særlige behov ”Ud i fremtiden” – messe for unge med særlige behov – vil præsentere undervisnings-, vejlednings- og ungdomsuddannelsestilbud inden for specialområdet. Desuden præsenteres opholdsog bosteder. Yderligere information: udifremtiden.dk

56

Torsdag 4. oktober KØBENHAVN Rødovre Stadionhal, Rødovre Onsdag 10. oktober NORDSJÆLLAND Frederiksborgcentret, Hillerød Torsdag 11. oktober VESTSJÆLLAND Slagelse-Hallen, Slagelse


1. år

2. år

3. år

4. år

EUD – ERHVERVSUDDANNELSER – 4 HOVEDOMRÅDER TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT

EUX er en mulighed sammen med mange erhvervsuddannelser – se mere side 58

KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE

FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSE

9. klasse

VIDEREGÅENDE UDDANNELSER

OMSORG, SUNDHED OG PÆDAGOGIK

10. klasse

GYMNASIALE UDDANNELSER STX – Studentereksamen HHX – Højere Handelseksamen HTX – Højere Teknisk Eksamen HF

– Højere Forberedelseseksamen

ANDRE UDDANNELSER 1. år

2. år

3. år

4. år

Vejledning i overgangen mellem grundskolen og start på en ungdomsuddannelse:

Hvis du ikke er kommet i gang med eller aldrig har fuldført en ungdomsuddannelse, kan du kontakte UU – Ungdommens Uddannelsesvejledning. – Vejledning i forhold til gennemførelse af og skift mellem ungdomsuddannelserne: Ungdomsuddannelsernes vejledere. – Vejledning i forhold til videregående uddannelser: Studievalg Sjælland og Studievalg København. – ug.dk har oplysninger om alle uddannelser. eVejledning.dk kan kontaktes om alle uddannelser – se side 53

57


Erhvervsuddannelser – EUD Der er over 100 forskellige erhvervsuddannelser, mange af dem med specialer, så der er brug for mange forskellige talenter. Det vigtigste kendetegn ved uddannelserne er dog, at de alle foregår som en kombination af praktik i en virksomhed og erhvervsskoleforløb. Erhvervsuddannelser er grupperet i fire hovedområder og består af grundforløb og hovedforløb. Grundforløbet er opdelt i 2 dele (GF1 og GF2) med en samlet varighed på 40 uger. På GF1 følger man en fagretning, hvor man introduceres til flere uddannelser. På GF2 starter en mere faglig specialisering, hvor der er fag der skal genneføres, for at kunne begynde på hovedforløbet. Se beskrivelsen af uddannelserne på de næste sider.

TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT

FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER

OMSORG, SUNDHED OG PÆDAGOGIK

KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE Grundforløbene GF1 og GF2

Adgangsveje

Kommer du fra 9. eller 10. klasse fra folkeskolen, består grundforløbet af to dele på hver 20 uger, GF1 og GF2. Du kan kun optages på GF1 én gang, og det skal ske senest i august året efter du har afsluttet 9. eller 10. klasse, ellers skal du starte direkte på GF2. GF2 kan du kun påbegynde tre gange – derefter skal du have en uddannelsesaftale for at kunne optages.

Du kan starte direkte på en erhvervsskole = skoleadgangsvejen, i en virksomhed = praktikadgangsvejen, eller du kan begynde i ny mesterlære. Se oversigten øverst side 58. Det særlige ved ny mesterlære er, at du helt eller delvist kan gennemføre dit grundforløb ude i en virksomhed (undtaget er følgende 13 uddannelser: elektriker, vvs-energi, film- og tv-produktionsuddannelsen, fotograf, web-integrator, laboratorietandtekniker, urmager, veterinærsygeplejerske, mejerist, byggemontagetekniker, skorstensfejer, flymekaniker og sikkerhedsvagt).

Optagelseskrav – Grundforløbene 7 Du skal have opfyldt undervisningspligten fra 9. eller 10. klasse, OG

7 du skal have 2,0 i gennemsnit i henholdsvis dansk og matematik ved 9. eller 10. klasseprøver, eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve, OG

7 du skal være vurderet uddannelsesparat 7 er det mere end et år siden du sluttede skolen, starter du direkte på GF2. Opfylder du ikke disse betingelser, kan du optages på baggrund af en prøve og en samtale. Din skole og UU vurderer, om du er uddannelsesparat, eller om du skal modtage tilbud, som kan gøre dig parat til uddannelse.

Adgangskrav – Hovedforløbene Der er adgangskrav til hovedforløbene – udover at der til de fleste uddannelser er krav om en uddannelsesaftale med en virksomhed. Det betyder, at der til hver enkelt uddannelse er en række fag, på bestemte niveauer og med karakterkrav, der skal opnås på GF2, forud for optagelse på hovedforløbet.

Optag Der er optag til GF1 i august og januar. Optag til GF2 er afhængig af det enkelte uddannelsessted. Fagretninger: Se Fagretningsnøglen på ug.dk.

58

Ansøgning og ansøgningsfrister For optag til august direkte fra grundskolen er ansøgningsfristen 1. marts. Ansøgningsfrister for øvrige optagelsestidspunkter – kontakt erhvervsskolen eller se på dens hjemmeside. Skoleadgangsvejen: Du skal benytte et ansøgningsskema til erhvervsuddannelserne, og vedlægge din uddannelsesplan. Ansøgningsskemaet findes på optagelse.dk. Er du under 18 år, og vurderet uddannelsesparat, har dine forældre ansvaret for at der udarbejdes en uddannelsesplan. Er du ikke vurderet uddannelsesparat, har UU ansvaret for uddannelsesplanen. Praktikadgangsvejen og ny mesterlære adgangsvejen: Disse adgangsveje kræver, at du indgår en uddannelsesaftale med en godkendt virksomhed. Uddannelsesaftalen er samtidig ansøgningen til uddannelsen der sendes til erhvervsskolen. Du kan få oversigt over virksomheder, der søger elever på praktikpladsen.dk. Kontakt erhvervsskolen for yderligere hjælp og vejledning.

Adgangsbegrænsning – GF2 På enkelte uddannelser er der adgangsbegrænsning til GF2 – med mindre man har en uddannelsesaftale. Adgangsbegrænsningen er indført på de uddannelser, hvor søgningen er større end muligheden for at få en praktikplads eller en


skolepraktikplads. Hvis du uden held har prøvet at skaffe en udErhvervsuddannelser EUD dannelsesaftale i en uddannelse med adgangsbegrænsning, kan du søge en kvoteplads. Du skal sende din ansøgning på optagelse.dk senest 1. marts. Antallet af kvotepladser varierer fra år til år, og der er tale om et begrænset antal pladser. Det er uddannelsesstedet, som vurderer ansøgerne til kvotepladserne og optager de bedst kvalificerede. På skolernes hjemmesider kan du se, hvad der lægges vægt på i ansøgningerne. Der er ingen garanti for, at du får en kvoteplads, selvom du søger. Du kan få mere vejledning på erhvervsskolen.

Uddannelsesplan og kontaktlærer På grundforløbet får du en kontaktlærer, som er dit faste holdepunkt under opholdet på skolen. I skal sammen løbende vurdere dit uddannelsesforløb og tilrette din uddannelsesplan. Du kan læse mere om uddannelsesplan og kontaktlærer på elevplan.dk. Hvis du har dokumentation for faglige eller fysiske begrænsninger, kan du søge specialpædagogisk støtte på uddannelsesstedet.

Vejledning Vejlederen på din erhvervsuddannelse tilbyder dig information og vejledning om bl.a.: n Optagelse n Uddannelsernes struktur og opbygning n Støttemuligheder n Praktikpladssøgning n Jobmuligheder Støtte til problemer af mere personlig karakter. Dette sker bl.a. gennem mentor- og kontaktlærerordningen. Desuden tilbyder erhvervsskolerne personlig og psykologisk rådgivning til de elever, der har behov for det.

Uddannelsesgaranti Gennemfører du hele grundforløbet i en uddannelse, som udbydes med skolepraktik, har du sikkerhed for at kunne gennemføre hele uddannelsen, hvis du opfylder kravene om egnethed, geografisk mobilitet, faglig mobilitet og aktiv praktikpladssøgning. Gennemfører du et grundforløb i en uddannelse, som ikke udbydes med skolepraktik – og du ikke efterfølgende finder en praktikplads – får du tilbud om optagelse på GF2 i en anden uddannelse, som udbydes med skolepraktik, med mest mulig merit for allerede gennemførte og beståede elementer. Dette tilbud gives højst to gange.

Erhvervsuddannelser – EUD skolepraktik, og på hvilke skoler det foregår på ug.dk. Skolepraktikken begynder én måned efter afsluttet grundforløb. På mere end halvdelen af alle erhvervsuddannelser er der skolepraktik. For at komme i betragtning til skolepraktik, skal du opfylde de såkaldte EMMA-kriterier: Du skal være Egnet, Mobil geografisk, Mobil fagligt og – ikke mindst – Aktiv praktikpladssøgende. Du vil blive indkaldt til en ”jobsamtale” på erhvervsskolen, hvor de fire kriterier vil danne grundlag for bedømmelsen. Vil du vide mere om skolepraktik, så kontakt erhvervsskolens praktikpladskontor for yderligere oplysninger.

Hovedforløb Når du efter grundforløbet starter på din praktikplads eller skolepraktik, så er du i gang med hovedforløbet i din uddannelse. Hovedforløbet består af praktik i virksomhed og en række skoleophold, hvis længde afhænger af den valgte uddannelse. Når du afslutter din uddannelse på hovedforløbet, går du til prøve og bliver bedømt på både dine praktiske og teoretiske færdigheder. Kravet til den afsluttende eksamen afhænger af den uddannelse, du er optaget på, kontakt erhvervsskolen for yderligere information. EUD-Nøglen på ug.dk er et værktøj, hvor du kan danne dig et overblik over, hvor i landet du kan tage hovedforløbet i den erhvervsuddannelse, du ønsker.

Trindelte uddannelser Nogle uddannelser kan afsluttes på flere trin, det vil sige, at uddannelsen kan afsluttes på forskellige niveauer, som modsvarer dine forudsætninger og virksomhedens behov. Der kræves også uddannelsesaftale inden for trindelte uddannelser. Med en trindelt uddannelse kan du hurtigt komme ud på arbejdsmarkedet og tjene penge, og de faglige udfordringer passer måske bedre til dine ønsker. Du har mulighed for senere at tage hele uddannelsen på baggrund af din afsluttede trinuddannelse. Du kan se trinuddannelserne i oversigterne.

Løn og SU Hvis du tager praktikadgangsvejen, får du løn med det samme – også under dit grundforløb. Hvis du tager skoleadgangsvejen, får du først løn, når du har en uddannelsesaftale med en virksomhed. Er du over 18 år, kan du søge SU, hvis du ikke får lærlinge- eller elevløn. Du har mulighed for at modtage SU fra kvartalet efter, du fylder 18 år. Se mere på su.dk

Praktikplads

Se mere om erhvervsuddannelser

Det er dig selv, som har ansvaret for at skaffe en praktikplads, men skolerne vil hjælpe dig med din søgning. På praktikpladsen.dk, kan du finde alle virksomheder, der er godkendt til at ansætte elever, og du kan sende ansøgninger fra systemet til virksomheder, der ønsker elever.

Relevante links for erhvervsrettede uddannelser:

Skolepraktik Kan du ikke finde en praktikplads undervejs i dit grundforløb, kan du i en række uddannelser færdiggøre din uddannelse i skolepraktik, hvor den praktiske oplæring i virksomhed erstattes af praktisk oplæring på erhvervsskolen. I de fleste tilfælde kommer du også i praktik i en almindelig virksomhed, og ofte ender det med en aftale, så du afslutter din uddannelse i virksomheden. Du vil kunne se hvilke uddannelser, der har

n elevplan.dk

n ug.dk

n praktikpladsen.dk

n emu.dk/erhverv

n

FAGRETNINGSNØGLEN – på ug.dk om de enkelte uddannelsessteders fagretninger.

59


Adgang fra grundskolen GF1 omfatter introducerende, bred og almen erhvervsfaglig undervisning inden for det valgte hovedområde. Du bliver løftet 2 niveauer i dansk og skal afslutte for-løbet med en grundfagseksamen. Ved overgangen til GF2 kan du vælge at påbegynde en hvilken som helst uddannelse uanset hvilken –

dog ikke dem med adgangsbegrænsning. På GF2 arbejder du med uddannelsesspecifikke fag, som sikrer, at du kan optages på hovedforløbet inden for den valgte uddannelse. Du skal til en grundfagseksamen og GF2 afsluttes med en grundforløbsprøve der skal bestås.

Praktisk brobygning, forpraktik/trainee, ungarbejde, grundskole

1. SKOLEADGANGSVEJEN – for unge direkte fra 9. eller 10 klasse – eller senest 1 år efter Grundforløb del 1

Grundforløb del 2

Hovedforløb

(alle udd. skole – 20 uger)

(alle udd. skole – 20 uger)

(praktik og skole)

2. PRAKTIKADGANGSVEJEN I virksomhed

Grundforløb del 2

Hovedforløb

Variabel ofte 3-6 mdr.

(skole – 20 uger)

(praktik og skole)

3. NY MESTERLÆRE I virksomhed op til 1 år

Hovedforløb

evt. supplerende skoleundervisning

(praktik og skole) Kilde: Undervisningsministeriet

EUX

Praktisk brobygning, forpraktik/trainee, ungarbejde, grundskole

EUX giver dig mulighed for at kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. EUX indeholder gymnasiale fag og niveauer, der svarer til HF. Dermed opnår du det, man kalder generel studiekompetence, hvilket betyder at du bagefter kan enten arbejde som faglært eller læse videre på samme vilkår som personer med gymnasial eksamen. En erhvervsuddannelse med EUX består – med undtagelse af grund- og valgfag – af både praktik og den fulde skoleundervisning fra den valgte erhvervsuddannelse. Du vil derfor skulle have fag på gymnasialt niveau i forbindelse med din erhvervsuddannelse.

Et EUX-forløb er en særlig tilrettelæggelse af en erhvervsuddannelse. På de tekniske uddannelser med EUX-forløb, skal du være forberedt på, at du under uddannelsen skal lave mange lektier og aflevere opgaver, samtidig med, at du lærer de faglige færdigheder. På de merkantile uddannelser med EUX-forløb, er der ligeledes mange lektier og afleveringer, men i stedet for at have de gymnasiale fag fordelt gennem uddannelsestiden, gennemføres de i stedet i et EUX-studieforløb på 1 år, forud for hovedforløbet. Adgangskravene til EUX er en afsluttet 9./10.klasse samt adgangskravet på mindst 2,0 i gennemsnit i henholdsvis dansk og matematik.

EUX – for unge direkte fra 9. eller 10 klasse, eller senest et år efter EUX Grundforløb del 1

EUX Grundforløb del 2

Hovedforløb – uddannelsesbestemt længde

(tekniske udd. skole – 20 uger) (tekniske udd. skole – 20 uger)

EUX Grundforløb del 1

EUX Grundforløb del 2

(merkantile udd. skole – 20 uger) (merkantile udd. skole – 20 uger)

(praktik og EUX-skole)

Erhvervsskole 1 år

Hovedforløb 2 år

(EUX-studieforløb)

(praktik og skole)

TALENTSPOR Talentspor er et særligt tilbud om skoleundervisning for elever i hovedforløbet, hvor en betydelig del og mindst 25 pct. foregår på højere niveauer end de obligatoriske. Talentsporet er et tilbud til elever, der har gennemført grundforløbet med et godt resultat og ønsker at følge uddannelsens skoleundervisning på dette høje niveau. Talentspor indeholder samme grund- og erhvervsfaglige fag og har samme varighed som den ordinære EUD uddan-

60

nelse. Hvilke fag talenteleverne skal tage på højere niveau er på forhånd defineret af det faglige udvalg. Det betyder, at der stilles skærpede krav til elevernes bredde og dybde af kompetencer i hovedparten af fagene. Formålet med talentsporet er netop at udfordre engagerede, ambitiøse og talentfulde elever, så de bliver så dygtige som muligt. Det er ikke alle uddannelser der har talentspor – se i oversigterne, hvilke uddannelser der har denne mulighed.


Erhvervsuddannelser – inddeling, beskrivelse, varighed Her er et alfabetisk, kort indeks over erhvervsuddannelserne. Farvesignaturen markerer hvilket EUD-hovedområde uddannelsen ligger under – og en mere udførlig beskrivelse med evt. trin og specialer findes på de følgende sider. EUD kontor med specialer og finansuddannelsen kan kun tages som EUX-forløb.

TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT

KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE

FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER

OMSORG, SUNDHED OG PÆDAGOGIK

UDDANNELSE SIDE Anlægsgartner (også som EUX) 72 Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger (også som EUX) 60 Autolakerer (også som EUX) 60 Automatik- og procesuddannelsen (også som EUX) 60 Bager og konditor (også som EUX) 72 Beklædningshåndværker 60 Beslagsmedeuddannelsen 60 Boligmonteringsuddannelsen 60 Buschauffør i kollektiv trafik 60 Byggemontagetekniker 61 Bygningsmaler (også som EUX) 61 Bådmekaniker 61 CNC teknikuddannelsen 61 Cykel- og motorcykeluddannelsen 61 Data- og kommunikationsuddannelsen (også som EUX) 61 Detailhandeluddannelsen med specialer (også som EUX) 71 Detailslagter 72 Digital media 61 Dyrepasser (også som EUX) 72 Ejendomsservicetekniker 61 Elektriker (også som EUX) 62 Elektronik- og svagstrømsuddannelsen (også som EUX) 62 Elektronikoperatør 62 Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen (også som EUX) 62 Ernæringsassistent (også som EUX) 72 Eventkoordinator uddannelsen (også som EUX) 71 Film – og T V-produktionsuddannelsen 62 Finansuddannelsen (kun som EUX) 71 Finmekanikeruddannelsen 62 Fitnessinstruktør 75 Flymekaniker 62 Forsyningsoperatør 63 Fotograf 63 Frisør (også som EUX) 75 Frontline pc-supporter 63 Frontline radio-tv-supporter 63 Gartner (også som EUX) 72 Gastronom 73 Glarmester 63 Grafisk tekniker 63 Guld- og sølvsmedeuddannelsen 63 Greenkeeper (også som EUX) 73 Handelsuddannelsen med specialer (også som EUX) 71 Havne- og terminaluddannelsen 63 Hospitalsteknisk assistent (også som EUX) 75 Industrioperatør 64 Industrislagter 73 Industriteknikeruddannelsen (også som EUX) 64 Karrosseriuddannelsen (også som EUX) 64 Kontoruddannelsen med specialer (kun som EUX) 71 Kosmetiker (også som EUX) 75 Køletekniker 64

UDDANNELSE SIDE Laboratorietandtekniker (også som EUX) 64 Lager- og terminaluddannelsen 64 Landbrugsuddannelsen (også som EUX) 73 Lastvognsmekaniker (også som EUX) 64 Lufthavnsuddannelsen 65 Maritime håndværksfag 65 Maskinsnedker (også som EUX) 65 Mediegrafiker 65 Mejerist 73 Metalsmed 65 Modelsnedker 65 Murer (også som EUX) 65 Oliefyrstekniker 65 Ortopædist 66 Overfladebehandler 66 Personvognsmekaniker (også som EUX) 66 Plastmager (også som EUX) 66 Procesoperatør (også som EUX) 66 Produktør 66 Pædagogisk assistentuddannelse (også som EUX) 75 Receptionist 73 Redderuddannelsen 66 Serviceassistent 67 Sikkerhedsvagt 67 Skibsmekaniker 67 Skibsmontør (også som EUX) 67 Skiltetekniker (også som EUX) 68 Skorstensfejer 68 Skov- og naturtekniker (også som EUX) 73 Smed (også som EUX) 68 Snedker (også som EUX) 68 Social- og sundhedsuddannelsen (også som EUX) 75 Stenhugger (også som EUX) 68 Stukkatør 68 Støberitekniker 69 Tagdækker 69 Tandklinikassistent 75 Tarmrenser 74 Teater-, udstillings- og eventtekniker 69 Teknisk designer 69 Teknisk isolatør (også som EUX) 69 Tjener 74 Togklargøringsuddannelsen 69 Træfagenes byggeuddannelse (også som EUX) 69 Turistbuschauffør 70 Urmager 70 Vejgodstransportuddannelsen 70 Veterinærsygeplejerske 74 Vindmølleoperatør 70 V VS-energiuddannelsen (også som EUX) 70 Værktøjsuddannelsen (også som EUX) 70 Web-integrator 70


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger Som brolægger lægger du brosten og fliser på fortov, i gågader, på torve og i indkørsler. Anlægs- og bygningsstruktørerne bygger veje, bygninger og broer i beton.

n

Brolægger

4 år 6 mdr.

x

x

n

Anlægsstruktør

4 år 6 mdr.

x

x

n

Bygningsstruktør

4 år 6 mdr.

x

x

n

Autolakerer

4 år 3-9 mdr.

x

x

n

Automatikmontør

2 år 6 mdr.

n

Automatiktekniker

4 år 6 mdr.

x

x

n

Automatiktekniker/ elevator

4 år 6 mdr.

x

x

n

Automatiktekniker/ elektro

4 år 6 mdr.

x

x

n

Beklædningshåndværker

3 år 6-10 mdr.

ag

n

Tekstil-og beklædningsassistent

2 år 6-8 mdr.

ag

n

Beslagsmed

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Autosadelmager

4 år 6 mdr.

is

n

Gardindekoratør

3 år 3 mdr.

is

n

Møbelpolstrer

4 år 6 mdr.

is

n

Buschauffør

2 år

is

n

Buschauffør i kollektiv trafik

3 år 6 mdr.

is

n

Kørselsdisponent

5 år

is

Autolakerer Lær om farver og lak, at genskabe en bestemt farve ved reparation og betjening af værktøj og maskiner.

Automatik- og procesuddannelsen Du arbejder med automatik i industrien. Det kan være, hvordan man sætter en maskine op til produktion, og hvordan man finder fejl, reparerer og vedligeholder de forskellige dele af maskinen.

Beklædningshåndværker Beklædningshåndværkeren udfører designerens idéer. Det kan være inden for alt fra pelse til sportstøj og kjoler. Du lærer sytekniker og at arbejde med mønstre, modeller og it-værktøjer.

Beslagsmedeuddannelsen Du lærer at håndsmede hestesko og at sko heste. Du lærer at beskære hestens hove, at tage mål, at udføre smedearbejdet og slå skoene på.

Boligmonteringsuddannelsen Uddannelsen har tre specialer. Som møbelpolstrer polstrer du møbler og sætter betræk på. Som autosadelmager fremstiller du sæder og monterer loftog vægbeklædning i biler. Som gardindekoratør syr og opsætter du gardiner.

Buschauffør i kollektiv trafik På uddannelsen lærer du at køre bus på en hensynsfuld, økonomisk og forsvarlig måde. Du tager de kørekort og certifikater jobbet kræver, og du får viden om god kundeservice.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

62


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Byggemontagetekniker Opsæt lettere bygningselementer, vægge af gipsplader og lette loftskonstruktioner.

n

Byggemontagetekniker

1 år 11 mdr.

sb

n

Bygningsmaler

4 år 3-6 mdr.

n

Bådmekaniker

4 år 6 mdr.

ag

n

Bådassistent

2 år 6 mdr.

ag

n

CNC-tekniker

3 år

ag

n

CNC-assistent

2 år

ag

n

Cykelmekaniker

3 år 9 mdr.

n

Cykelmontør

2 år

n

Knallertmekaniker

3 år 3 mdr.

n

Motorcykelmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Datatekniker - infrastruktur

5 år 6 mdr.

x

x

n

Datatekniker - programmering

5 år 6 mdr.

x

x

n

It supporter

3 år

n

Teleinstallationstekniker

3 år 6 mdr.

n

Telesystemtekniker

4 år 6 mdr.

n

Multimedie animator

3 år 6 mdr.

is

n

Multimedie integrator

3 år 6 mdr.

is

n

Ejendomsservicetekniker

3 år 9 mdr.

Bygningsmaler Et gammelt håndværk, men også nye materialer og teknikker, som skal læres at kende. Alle faser og teknikker læres.

x

x

Bådmekaniker Du arbejder med fritidsbåde og mindre erhvervsbåde, både håndværksmæssigt og inden for salg og service.

CNC teknikuddannelsen Lær at arbejde med cnc-maskiner (computerstyrede maskiner til metalbearbejdning). Du lærer at dreje, fræse og bore, og du lærer at programmere maskinerne.

Cykel- og motorcykeluddannelsen Du reparerer og vedligeholder cykler, knallerter og motorcykler. Du arbejder med værktøj og maskiner. Kundebetjening er også et vigtigt emne.

Data- og kommunikationsuddannelsen Du arbejder med it-systemer inden for kontorområdet. Du får en viden om computerteknologi, databaser, fejlfinding og meget andet. Du lærer også om systemernes betydning for virksomheden.

x

Digital media Du arbejder med skærmgrafik, med lyd og billede, indlægger video og 3D-animation. Web-løsninger og interaktive systemer er væsentlige områder.

Ejendomsservicetekniker På uddannelsen lærer du at vedligeholde bygninger og tekniske anlæg. Du lærer desuden at lave mindre reparationer. Du skal også kunne hjælpe beboere og andre brugere af bygninger og ejendomme på en god måde.

x

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

63


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

x

TALENT SPOR

Elektriker Du reparerer og installerer store og små elektriske anlæg og fx computerstyrede elsystemer. Du kan både komme til at arbejde hjemme hos private kunder og i store virksomheder.

n

Elektriker 1

4 år 6 mdr.

n

Elektriker 2

5 år

n

Installationsmontør

3 år

n

Elektronikfagtekniker

4 år 6 mdr.

n

Elektronisk udviklingstekniker

5 år 6 mdr.

n

Medicotekniker

5 år 6 mdr.

n

Radio-/TV fagtekniker

4 år 6 mdr.

n

Elektronikoperatør

2 år 6 mdr.

n

Entreprenørmaskinmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Kranmekaniker

3 år 7 mdr.

n

Landbrugsmaskinmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Landbrugssmed

4 år 6 mdr.

n

Materielmekaniker

2 år 6 mdr.

n

Personlift mekaniker

4 år 6 mdr.

n

Film og TV-assistent

3 år

is

n

Film-og TV-produktionstekniker

5 år 6 mdr.

is

n

Finmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Finmekanikerassistent

2 år

n

Låsesmed

4 år 6 mdr.

n

Våbenmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Flyelektronik

5 år 6 mdr.

is

n

Flyteknik

5 år

is

x

Elektronik- og svagstrømsuddannelsen Du fremstiller og reparerer elektronisk udstyr fx radioudstyr, pc-udstyr.

x

Elektronikoperatør På uddannelsen lærer du at producere industriel elektronik (fx styring til maskiner og telekommunikationsudstyr). Du får kendskab både til planlægning af produktion og til arbejde, som kan være at lave præcisions- lodning og montere printkort.

is

Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Du vedligeholder og reparerer enten entreprenørmaskiner eller landbrugsmaskiner, fx bulldozere, rendegravere, forskellige slags motorer, halmpressere eller mejetærskere.

x

x

x

x

Film – og TV-produktionsuddannelsen Du arbejder bag kameraet eller foran mixerpultene. Du optager, bearbejder og afvikler tv- og videoproduktioner.

Finmekanikeruddannelsen Som finmekaniker lærer du at fremstille og reparere den fine mekanik i fx måleinstrumenter, våben eller låse. På uddannelsen lærer du at bore, fræse, svejse og lodde de små elementer i finmekanikken.

Flymekaniker Vedligehold og reparation af fly, både mekanisk og elektronisk. Med piloter og flyveledere sikrer du en sikker flyvetur.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

64


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Forsyningsoperatør Reparerer og vedligeholder forsyningsnettet – gas, vand og el. Bruger overvågnings- og måleudstyr og hjælper kunder.

n

Forsyningsoperatør

2 år 6 mdr.

is

n

Fotograf

5 år

is

n

Frontline PC-supporter

2 år 6 mdr.

ag

n

Frontline radio-tv-supporter

2 år 6 mdr.

ag

n

Alubygger

4 år 8 mdr.

x

n

Glarmester

4 år 8 mdr.

x

n

Grafisk Tekniker

3 år 6 mdr.

ag

n

Bestiksølvsmed

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Butiksguldsmed

2 år 6 mdr.

ag/is

n

Ciselør

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Guldsmed

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Korpussølvsmed

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Ædelstensfatter

3 år 6 mdr.

ag/is

n

Havne- og terminalarbejder

3 år

is

n

Havnemedhjælper

2 år

is

Fotograf Du laver alt med fotografi og levende billeder. Det er både portrætter, reklamefotos, film og video. Du lærer om den nyeste teknik, og du kan bl.a. specialisere dig inden for reklamefoto, portræt og klinisk fotografering.

Frontline pc-supporter Opsætning af pc’er, installering og opgradering af software. Arbejde med servere, netværk, sikkerhed og at vejlede brugere.

Frontline radio-tv-supporter Du opsætter og udfører mindre reparationer på videoer, dvd’er, radio- og tv-apparater og lignende.

Glarmester Tilskære, slibe og polere alle mulige forskellige typer glas. Monterer ruder i vinduer og døre, biler og indramme billeder.

Grafisk tekniker Du lærer alle faser i trykningen af aviser, blade, bøger, plakater, frimærker og pengesedler. Du arbejder med små simple en-farvemaskiner og rotationsmaskiner så store som huse.

Guld- og sølvsmedeuddannelsen Du lærer at lave kunsthåndværk i ædle metaller som guld, sølv og platin. Du får viden de forskellige metaller, og om hvordan man bearbejder dem. Du arbejder både med værktøj og med maskiner.

Havne- og terminaluddannelsen Du lærer at håndtere, laste og stuve varer, gods og materialer i terminalen og på skibene. Du lærer at køre gaffeltruck. Du arbejder i godsterminaler, lagervirksomheder, stormagasiner m.m.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

65


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Industrioperatør Du lærer om produktion i industrien. Styring og tilsyn med maskiner i industrianlæg er vigtige emner. Du lærer også at arbejde med avancerede it-systemer.

n

Industrioperatør

2 år

n

Industrioperatør produktivitet

2 år 8 mdr.

n

Industriassistent

2 år 6 mdr.

n

Industritekniker – maskin

4 år

n

Industritekniker – produktion

4 år 5 mdr.

n

Karrosseribygger

4 år 6 mdr.

x

n

Karrosseriopretter

4 år 6 mdr.

x

n

Karrosserismed

4 år

n

Kranfører

3 år 6 mdr.

is

n

Kørselsdisponent

5 år

is

n

Lastbilchauffør med kran

2 år

is

n

Køletekniker

4 år 6 mdr.

n

Køleassistent

2 år 6 mdr.

n

Laboratorietandtekniker

4 år 6 mdr.

n

Lagermedhjælper

2 år

n

Lager og logistik

3 år 6 mdr.

n

Lager- og terminaldisponent

5 år

n

Lager og transport

3 år 6 mdr.

n

Lastvognsmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Lastvognsmontør

2 år 6 mdr.

Industriteknikeruddannelsen Uddannelsen industriteknik er den moderne uddannelse til maskinarbejder. Mange maskiner og anlæg er computerstyrede, så du skal både lære at programmere og at skære gevind og fræse.

x x

x x

Karrosseriuddannelsen Bygning og reparation af bildele som karrosserier, førerhuse og bildøre. Du svejser og arbejder i de forskellige materialer. Du beregner pris og laver skadesrapporter.

Kranfører På uddannelsen lærer du dels at køre lastbil med kran, dels at betjene forskellige typer af kraner. Du får også viden om, hvordan du efterser og vedligeholder kranen og det øvrige transportmateriel.

Køletekniker En køletekniker arbejder med køle- og klimaanlæg. Du lærer at rådgive kunden og at installere, vedligeholde og reparere anlægget. Du arbejder med anlæg i alle størrelser fra små køleskabe til store industrianlæg.

Laboratorietandtekniker Under uddannelsen lærer du at lave løse proteser til patienter, der mangler nogle af deres tænder. Du lærer også at lave kunstige tænder, broer og kroner, som skal sidde fast i munden.

x

Lager- og terminaluddannelsen På uddannelsen lærer du at arbejde på et lager. Du lærer at modtage, registrere og udlevere varer. Du får kendskab til forskellige edb-systemer, og du tager kørekort til gaffeltruck.

Lastvognsmekaniker Reparation og vedligehold af lastbiler og påhængsvogne. Justering og fejlretning af mekaniske og elektriske systemer

x

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

66

ag


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Lufthavnsuddannelsen På uddannelsen lærer du arbejdsgange og sikkerhedsrutiner i forbindelse med flytrafik. Du får viden om internationale forhold, og du lærer at afmærke og transportere godset til og fra fly og at stuve det korrekt.

n

Lufthavnsoperatør

3 år 6 mdr.

is

n

Transportarbejder i lufthavn

2 år

is

n

Bådebygger

4 år 6 mdr.

is

n

Sejlmager

4 år 6 mdr.

is

n

Maskinsnedker

4 år 3 mdr.

n

Prod. ass. – døre & vinduer

2 år 6 mdr.

n

Prod. ass. – møbel

2 år 6 mdr.

n

Mediegrafiker

4 år 5 mdr.

ag

n

Gravør

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Jern og metalsliber

2 år

ag/is

n

Metaltrykker

4 år

ag/is

n

Modelsnedker

4 år 6 mdr.

ag/is

n

Murer

4 år 5 mdr.

n

Oliefyrstekniker

2 år 6 mdr.

Maritime håndværksfag Som bådebygger lærer du at bygge skibe og både i træ og glasfiber. Som sejlmager lærer du at lave sejl, markiser og presenninger. Du lærer også at lave riggerarbejde med tov og wirer.

Maskinsnedker Brug og vedligehold maskiner til bearbejdning af træ, fx til møbler, gulve og døre. Der arbejdes med møbler og byggeri.

x

x

Mediegrafiker Du sætter tekst og billeder op via dtp-programmer (DeskTop Publishing-programmer) og får dem til at passe ind i layoutet. Du arbejder både med trykte og digitale medier.

Metalsmed På uddannelsen lærer du om metallers egenskaber. Afhængigt af speciale lærer du at forme, slibe, dekorere og lave mønstre i metalgenstande ved hjælp af forskellige teknikker.

Modelsnedker På uddannelsen lærer du at udarbejde modeller af støbeforme i træ eller plast. Støbeformen skal bruges til fx at fremstille skibsskruer eller maskindele. Du lærer, hvordan man vælger de rigtige materialer og arbejdsmetoder.

Murer Lær at bygge mure, pudse facader og lægge tagsten. Sæt fliser på væg og gulv.

x

Oliefyrstekniker På uddannelsen lærer du at installere og reparere mindre oliefyrsanlæg, kedler og fx varmluftovne. Du lærer også at foretage servicebesøg og at rådgive kunder.

is

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

67


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Ortopædist Du lærer at lave hjælpemidler til handicappede, fx bandager, krykker, kunstige arme og ben. Du bruger forskellige materialer som plast, træ og læder. Du lærer også at tilpasse protesen til den enkelte bruger.

n

Ortopædist

4 år

is

n

Overfladebehandler

2 år 6 mdr.

n

Overfladebeh. – komponenter

3 år 6 mdr.

n

Overfladebeh. – konstruktion

3 år 6 mdr.

n

Personvognsmekaniker

4 år 6 mdr.

n

Personvognsmontør

2 år 6 mdr.

n

Plastmager – hærdeplast

4 år 6 mdr.

x

n

Plastmager – termoplast

4 år 6 mdr.

x

n

Plastmedhjælper

2 år 6 mdr.

n

Specialist i plastproduktion

5 år 6 mdr.

n

Procesarbejder

2 år 6 mdr.

n

Procesoperatør

4 år 6 mdr.

n

Produktør

2 år

ag

n

Ambulanceassistent

3 år 5 mdr.

is

n

Autohjælp

2 år 5 mdr.

is

Overfladebehandler På uddannelsen lærer du at overfladebehandle produkter og konstruktioner. Lakering, galvanisering og metallisering er tekniske metoder, der bruges til at styrke og rustbeskytte.

Personvognsmekaniker Reparation og vedligehold af personbiler. Justering og fejlretning af mekaniske og elektriske systemer.

x

x

Plastmager Du lærer at producere ting af plast (plastic) i alle former og størrelser. Du får teoretisk og praktisk viden, så du kender hele arbejdsprocessen, og du lærer at styre et produktionsanlæg.

Procesoperatør På uddannelsen lærer du om produktionsprocesser i industrien. Du bliver fortrolig med produktionsforløbet i forbindelse med fremstilling af mad, medicin eller maling. Du lærer at sikre, at produktionen bliver økonomisk og effektiv.

x

Produktør Du lærer at arbejde med produktion i industrien, at tilse og passe maskiner og anlæg. Du får også viden om, hvordan man sikrer kvaliteten. Ser på enkle tekniske tegninger og interne lagerfunktioner.

Redderuddannelsen Du lærer at redde mennesker, dyr og ejendom. Du får kendskab til mange typer nødhjælp, fx at slukke brande, være med i ambulancen, få kvæstede folk ud af en bil og få fjernet ødelagte biler fra vejen.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

68


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Serviceassistent Uddannelsen er bred. Du lærer de mange forskellige serviceopgaver, som du kommer til at løse i en virksomhed eller på hospital. Det kan fx være rengøring, kontorhjælp, kantinearbejde eller transport af patienter.

n

Rengøringstekniker

2 år

n

Serviceass. – hospitalsservice

2 år 6 mdr.

n

Serviceass. – virksomhedsservice

2 år 6 mdr.

n

Sikkerhedsvagt

2 år

is

n

Skibsmekaniker

3 år 9 mdr.

is

n

Industrimontør

3 år

n

Skibsmontør

4 år 6 mdr.

Sikkerhedsvagt Du lærer at lægge mærke til detaljer og til folks adfærd. Du lærer også at handle rigtigt i en nødsituation og at sørge for ro og orden. Du skal og så kunne rapportere dine iagttagelser.

Skibsmekaniker På uddannelsen lærer du at vedligeholde og reparere de mange tekniske anlæg og maskiner ombord. Det er skibets hovedmotor, pumpesystemer, kølesystemer og maskiner til losning og lastning.

Skibsmontør Uddannelsen går ud på at reparere og udskifte maskineri på fx fiskekuttere, coastere og andre mindre fragtskibe. Du lærer at arbejde med håndværktøj og at bore, slibe, dreje, håndlodde og svejse.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

6969


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

TALENT

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

n

Skiltetekniker

4 år 3 mdr.

x

n

Kedelanlægstekniker

2 år

is

n

Skorstensfejer

4 år 6 mdr.

is

n

Energiteknik (VVS)

4 år 6 mdr.

n

Klejnsmed

4 år 6 mdr.

n

Smed – bearbejdning

2 år 6 mdr.

n

Smed – maritim

4 år 6 mdr.

n

Smed – rustfast

2 år 6 mdr.

n

Svejser

3 år

n

Bygningsmontør

4 år 3 mdr.

n

Bygningssnedker

4 år 3 mdr.

x

x

n

Møbelsnedker

4 år 3 mdr.

x

x

n

Orgelbygger

4 år 3 mdr.

x

x

n

Træoperatør – døre og vinduer

2 år 6 mdr.

x

n

Træoperatør – møbel

2 år 6 mdr.

x

n

Stenhugger

4 år 5 mdr.

n

Stukkatør

4 år 3 mdr.

SPOR

Skiltetekniker Håndværk, teknik og design er alle vigtige. Du arbejder med hænderne og med computer. Du producerer skilte ved hjælp af mange forskellige teknikker og til mange formål.

x

Skorstensfejer Rens kedler, skorstene og rørsystemer. Lær om fyringssystemer og brændsel, mål og kontrolér varmesystemer.

Smed Du lærer at arbejde med metal – bl.a. at svejse, bukke, bore, fræse, dreje og skære gevind. Du kommer til at producere og samle forskellige dele til fx maskiner og anlæg, som du også installerer.

x

x

x

x

Snedker Arbejd med træ, både som håndværk og på maskiner. Lær om forskellige træsorter og vedligehold af maskinerne.

x

Stenhugger Kløv og tilpas stenblokke. Lær om stenarter og deres behandling, skrift og stilarter og at hugge skrifttegn. Lær om gravsten og bygningsudsmykning.

x

x

is

x

is

Stukkatør Restaurér og lav stukudsmykninger på lofter og vægge i gips eller kalk og figurer i beton. Lær håndværkets teknikker.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

70


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Støberitekniker Du lærer at konstruere, designe og støbe metalgenstande efter arbejdstegninger. Du lærer om forskellige former for støberiarbejde.

n

Sandstøbning

4 år

is

n

Støberiassistent

2 år 6 mdr.

is

n

Støbning i permanente forme

4 år

is

n

Tagdækker

3 år 9 mdr.

n

Eventtekn. (audioteknik)

4 år 6 mdr.

ag

n

Eventtekn. (illuminationsteknik)

4 år 6 mdr.

ag

n

Produktionsassistent

2 år 6 mdr.

ag

n

Teatertekniker

4 år 6 mdr.

ag

n

Udstillingstekniker

4 år 6 mdr.

ag

n

Bygge og anlæg

3 år 6 mdr.

n

Industriel produktion

3 år 6 mdr.

n

Teknisk isolatør

4 år

n

Klargøring og rangering af godstog

2 år 2 mdr.

is

n

Klargøring og rangering af personstog

2 år

is

n

Gulvlægger

4 år 6 mdr.

x

n

Tækkemand

4 år 6 mdr.

x

n

Tømrer

4 år 6 mdr.

x

Tagdækker Læg alle slags tage – dog ikke tegltage. Vedligehold og restaurér forskellige typer af tag. Du arbejder i højden.

x

Teater-, udstillings- og eventtekniker Arbejder med teknik, der indgår i udstillinger og på teaterscener. Du fremstiller dekorationer og arbejder med lyd og lys og bruger de forskellige faste installationer.

Teknisk designer Du lærer at løse tekniske problemer ved hjælp af tegneprogrammer på computeren. Du beregner, konstruerer, fremstiller dokumentation og bruger multimedieteknikker.

Teknisk isolatør Du lærer at isolere for kulde, varme, lyd og vibrationer. Samt opmåling og montage af fx mineraluld og aluminiumsplader.

x

x

Togklargøringsuddannelsen Du lærer at tjekke, at teknik, service og sikkerhed er i orden omkring de læssede godstog. Du lærer også at udskifte dele og at læsse og losse togvogne med gaffeltruck og lastbil.

Træfagenes byggeuddannelse Arbejd med, hvordan man laver byggekonstruktioner i træ, aluminium m.m.

x

x

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

71


TEKNOLOGI, BYGGERI OG TRANSPORT Uddannelser – alfabetisk

TALENT

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

n

Kørselsdisponent

4 år 6 mdr.

n

Turistbuschauffør

3 år

n

Urmager

4 år

n

Chauffør med speciale

3 år 6 mdr.

is

n

Kørselsdisponent

5 år

is

n

Lastbilchauffør

2 år

is

n

Mekanik og montage

2 år 6 mdr.

is

n

Vingeproduktion

2 år 6 mdr.

is

n

Ventilationstekniker

4 år 6 mdr.

n

VVS – blikkenslager

4 år 6 mdr.

n

VVS – energispecialist

4 år 6 mdr.

n

VVS – installationstekniker

4 år 3 mdr.

n

Værktøjsmager

4 år 6 mdr.

n

Værktøjstekniker

5 år 6 mdr.

n

Web – integrator

2 år 3 mdr.

EUX

SPOR

Turistbuschauffør Turistbuschauffører kører turistbus både i Danmark og til turistmål i udlandet. På skolen lærer du at køre bus og får viden om, hvordan du som chauffør gennemfører en turistbustur.

Urmager Du reparerer mekaniske og elektroniske ure. Du lærer at arbejde præcist med de ofte små dele, at betjene og rådgive kunder.

x

Vejgodstransportuddannelsen På uddannelsen lærer du at køre lastvogn, kranbil og tankbil. Du lærer også om sikkerhedsbestemmelser, vedligeholdelse og internationale forhold.

Vindmølleoperatør På uddannelsen lærer du at montere, vedligeholde og reparere vindmøller. Du beskæftiger dig både med dieselmotorer, elektriske systemer og hydraulik.

VVS-energiuddannelsen Installer og vedligehold fx vand- og varmeanlæg. Tegn og beregn en rørinstallation. Lav forskellige former for svejsning.

x

x

x

x

Værktøjsuddannelsen På uddannelsen lærer du at lave støbeforme til at masseproducere ting i plastic eller metal. Det kan fx være forme til telefoner eller stikkontakter i plastic eller fx forme til lynlåse eller bildele i metal.

Web-integrator Du arbejder i teori og praksis med web-løsninger. Du arbejder med tekst, billeder, lyd, grafik og animation. Du indarbejder de forskellige komponenter, fx i interaktive systemer.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

72

ag/sb


KONTOR, HANDEL OG FORRETNINGSSERVICE UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Detailhandeluddannelsen med specialer Alt efter speciale lærer du fx at sælge fødevarer, rådgive om gaveartikler, arrangere blomster, dekorere vinduer eller købe varer ind og føre regnskab.

n

Blomsterdekoratør

4 år

x

n

Dekoratør

4 år

x

n

Salgsassistent

4 år

x

x

n

Salgsassistent med profil

4 år

x

x

n

Eventkoordinator

4 år

x

x

is

Eventkoordinator uddannelsen Kreativitet, kommunikation og samarbejde når du planlægger arrangementer.

Finansuddannelsen Du arbejder inden for bank, realkredit, pension og forsikring.

Obligatorisk EUX-forløb n

Finansass. – bank og realkredit

4 år

x

x

is

n

Finansass. – liv og pension

4 år

x

x

is

n

Finansass. – skadesforsikring

4 år

x

x

is

n

Handelsassistent (salg)

3 år

x

n

Indkøbsassistent

3 år

x

n

Logistikassistent

3 år

x

Handelsuddannelsen med specialer Du får et bredt kendskab til handel. Alt efter speciale kan du lære om forhandling, tilrettelæggelse af varetransport og indkøbs- og salgsmetoder.

Kontoruddannelsen med specialer På uddannelsen lærer du om administration, sagsbehandling, økonomi og regnskab.

Obligatorisk EUX-forløb n

Administration

4 år

x

n

Advokatsekretær

4 år

x

n

Offentlig administration

4 år

x

n

Lægesekretær

4 år

x

n

Rejseliv

4 år

x

n

Revision

4 år

x

n

Spedition og shipping

4 år

x

n

Økonomi

4 år

x

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

73


FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER Uddannelser – alfabetisk

Specialer / trin

Varighed

EUX

TALENT SPOR

Anlægsgartner Du skaber og plejer smukke områder på baggrund af din viden om planter og anlæg.

n

Anlægsgartnerassistent

4 år 6 mdr.

n

Anlægsgartner – anlægsteknik

4 år 6 mdr.

x

x

n

Anlægsgartner – plejeteknik

2 år 6 mdr.

x

x

n

Bager

4 år 6 mdr.

x

x

n

Bagværker

3 år

n

Konditor

4 år 6 mdr.

n

Butik

4 år

n

Detailslagteraspirant

2 år 6 mdr.

n

Delikatesse

4 år

n

Fisk og vildt

4 år

n

Slagtning

4 år

n

Dyrepasserassistent

2 år 7 mdr.

n

Dyrepasser – dyrehandel

3 år 7 mdr.

n

Dyrepasser – forsøgsdyr

4 år 4 mdr.

n

Dyrepasser – zoologiske anlæg

4 år 4 mdr.

n

Hestemanager

n

Bager og konditor På uddannelsen til bager og konditor lærer du både fagets håndværkertraditioner og alle de moderne produktionsmetoder og teknikker. Du lærer også om god service over for kunder.

is is

x

x

is

Detailslagter På uddannelsen lærer du at arbejde med udskæringer og med at tilberede retter til kunderne. Du lærer også god kundebetjening og butiksindretning.

Dyrepasser Du arbejder professionelt med dyr – med fodring, pleje, avl og meget mere. Du arbejder fx med forsøgsdyr, i en dyrepark eller ved et hestestutteri.

is x

is

x

x

is

x

x

is

4 år 6 mdr.

x

x

is

Ernæringsassistent

3 år 7 mdr.

x

x

n

Ernæringshjælper

2 år

n

Gartnerassistent

2 år 7 mdr.

n

Havecentergartner

4 år 5 mdr.

x

x

n

Planteskolegartner

4 år 5 mdr.

x

x

n

Væksthusgartner

4 år 5 mdr.

x

x

Ernæringsassistent På uddannelsen lærer du hvad der skal til for at servere god og sund og ordentlig mad til fx skolebørn og arbejdspladskantiner. Du får kendskab til råvarer, tilberedning, ernæring, sundhed, økonomi, kostplanlægning, hygiejne mm.

Gartner Du lærer mange forskellige ting om plantedyrkning. Såning, plantning, gødning, vanding osv. En vigtig del af arbejdet går ud på at planlægge produktionen, så planterne bliver klar til salg.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

74


FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Gastronom På uddannelsen lærer du om madlavning. Efter uddannelsen kan du arbejde mange forskellige steder, men alle steder bliver nøgleordene: råvarer, kvalitet, teamwork, kunder, og perioder med fart på.

n

Gastronomassistent

2 år

n

Kok

4 år 3 mdr.

x

n

Smørrebrødsjomfru og catering

3 år 6 mdr.

x

n

Greenkeeper

3 år 8 mdr.

x

x

is

n

Groundsman

3 år 8 mdr.

x

x

is

n

Groundsmanassistent

2 år 2 mdr.

is

n

Forædler

3 år 9 mdr.

is

n

Industrislagter

2 år 9 mdr.

is

n

Kreaturslagter

3 år 9 mdr.

is

n

Svineslagter

3 år 9 mdr.

is

n

Jordbrugsmaskinfører

4 år 3 mdr.

n

Landbrugsassistent

2 år 4 mdr.

n

Landmand – husdyr

4 år 3 mdr.

x

x

is

n

Landmand – planter

4 år 3 mdr.

x

x

is

n

Mejerioperatør

2 år 3 mdr.

n

Mejerist

3 år 8 mdr.

x

is

n

Receptionist

2 år 10 mdr.

x

is

n

Biotop- og vildtplejer

3 år 10 mdr.

x

x

n

Natur- og friluftsformidler

3 år 10 mdr.

x

x

n

Skov- og naturassistent

2 år 7 mdr.

n

Skov- og naturplejer

3 år 10 mdr.

x

x

Greenkeeper Du anlægger og passer græsarealer og anden bevoksning på golfanlæg eller boldbaner. Du bruger de forskellige maskiner og hjælperedskaber.

Industrislagter På uddannelsen lærer du at slagte og opskære dyr, og du lærer at arbejde i et højteknologisk slagtehus. Du kan både lære at slagte svin og kreaturer (kvier og kalve).

Landbrugsuddannelsen Du dyrker jorden, arbejder med husdyr og passer bygninger og maskiner.

x

x

is is

Mejerist På uddannelsen lærer du at lave mejeriprodukter som smør, ost og yoghurt. Du lærer at behandle rå mælk, varme den op, centrifugere den, så fløden skiller fra og fremstille de forskellige produkter af den.

is

Receptionist Kundebetjening, service, sprog, regnskab - alt sammen vigtige ting i uddannelsen. Som receptionist er du hotellets eller konferencecentrets ansigt udadtil.

Skov- og naturtekniker Du får forståelse for skovdrift og naturens gang. Du lærer at plante og fælde træer, at bekæmpe ukrudt og skadedyr og at bruge skovens specialmaskiner.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

75


FØDEVARER, JORDBRUG OG OPLEVELSER UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Tarmrenser På uddannelsen lærer du at rense og sortere forskellige husdyrtarme og andre indvoldshinder. Arbejdet er gennemmekaniseret. Som uddannet arbejder du på slagterier, hvor tarmene bruges til pølser eller i industrien.

n

Industritarmrenser

2 år 3 mdr.

is

n

Tarmrenser

3 år 3 mdr.

is

n

Konference- og selskabstjener

2 år 2 mdr.

is

n

Tjener

3 år 10 mdr.

n

Veterinærsygehjælper

2 år 7 mdr.

is

n

Veterinærsygeplejerske, heste

4 år

is

n

Veterinærsygeplejerske, smådyr

4 år

is

Tjener Du lærer at servere. For at kunne vejlede kunder professionelt skal du også lære om gastronomi, om drikkevarer og om at sammensætte menuer. Salg og service og turistlære indgår også i uddannelsen.

x

is

Veterinærsygeplejerske Du er dyrlægens højre hånd på klinikken. Du passer dyr, medvirker ved behandling og operation og laver laboratoriearbejde.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

76


OMSORG, SUNDHED OG PÆDAGOGIK UDDANNELSER – ALFABETISK

SPECIALER / TRIN

VARIGHED

EUX

TALENT SPOR

Fitnessinstruktør Du lærer at udarbejde træningsprogrammer og at instruere kunderne i brugen af fitnessudstyret. Du lærer om krop og sundhed og om, hvordan man undgår skader.

n

Fitnessinstruktør

2 år

is

n

Frisør

4 år 6 mdr.

x

n

Audiologiassistent

3 år

x

is

n

Neurofysiologiassistent

3 år

x

is

n

Hud- og skønhedplejer

4 år

x

n

Kosmetikerassistent

2 år

n

Spa- og wellnessbehandler

4 år

n

Pædagogisk assistent

3 år 1½ mdr.

n

Social- og sundhedshjælper

2 år 2 mdr.

n

Social- og sundhedsassistent (kræver gennemført hjælperudd.)

3 år 10 mdr. (1 år 8 mdr.)

n

Tandklinikassistent

3 år 6 mdr.

Frisør Du lærer at klippe, behandle og sætte hår. Du får kendskab til hår- og hudpleje og lærer fx at give ansigts- og hovedbundsmassage, lave neglebehandlinger og lægge makeup.

x

ag

Hospitalsteknisk assistent Du arbejder med høreprøver og vurderer patientens hørelse. Du skriver rapport (journal) til lægen. Undertiden skal du også tage stilling til behandling sammen med lægen og tilpasse hjælpemidler.

Kosmetiker På uddannelsen lærer du at pleje hud, lægge makeup, pleje hænder (manicure) og fødder (pedicure) og fjerne hår. Du lærer også at vejlede om hudpleje og kosmetik og at bruge de elektriske apparater.

x

is

x

is

x

x

is

x

x

is

x

is

x

is

Pædagogisk assistentuddannelse Du arbejder med børn, unge eller voksne med særlige behov. Du får en grundlæggende viden om at udføre pædagogisk og omsorgsrettet arbejde i dagpleje, skoler, daginstitutioner, bo- og dagtilbud og borgernes eget hjem. Du arbejder ofte sammen med pædagoger.

Social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedshjælper: Du hjælper og plejer ældre, syge og handicappede mennesker i deres eget hjem eller på plejecentre. Social- og sundhedsassistent: Du arbejder på sygehuse og institutioner for fysisk eller psykisk handicappede. Du udfører sygepleje og aktivering af syge mennesker.

x

Tandklinikassistent Du hjælper tandlægen under behandlingen, du gør instrumenter klar, steriliserer dem og noterer i journalen. Du passer modtagelse og telefon.

Bemærk: Grundforløb (GF1) startes på skoler, som udbyder hovedområdet – ikke skolepraktik (is) – adgangsbegrænsning (ag) – skolebaseret uddannelse (sb)

77


Ungdoms- & Erhvervsuddannelser Region Hovedstaden ALBERTSLUND KOMMUNE

BORNHOLM KOMMUNE

BRØNDBY KOMMUNE

NEXT - Albertslund Gymnasium

Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole

Brøndby Gymnasium

Løvens Kvt 17 SE A NNO NCE 2620 Albertslund S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Ullasvej 6 3700 Rønne 3698 2900 · bhsund@bhsund.dk www.bhsund.dk

NEXT - Albertslund Gymnasium

Campus Bornholm

Brøndby Stadion 28A 2605 Brøndby 4320 5070 brondby-gym@brondby-gym.dk www.brondby-gym.dk

Løvens Kvt 17 SE A NNO NCE 2620 Albertslund S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Minervavej 1 3700 Rønne 5695 9700 · post@cabh.dk www.cabh.dk

Vestegnen HF & VUC

Campus Bornholm - HF og VUC

Gymnasievej 10 2620 Albertslund 4511 4250 · kontakt@vestegnenhfvuc.dk www.vestegnenhfvuc.dk

Krystalgade 9 3700 Rønne 5690 1830 · post@cabh.dk www.cabh.dk

ALLERØD KOMMUNE

Campus Bornholm - HHX og Merkantile EUD

Allerød Gymnasium Rådhusvej 6 3450 Allerød 4817 7555 · allerodgymnasium@allgym.dk www.allgym.dk

Minervavej 1 3700 Rønne 5695 9700 · post@cabh.dk www.cabh.dk

Marie Kruses Skole

Campus Bornholm - HTX og Tekniske EUD

Stavnsholtvej 29 3520 Farum 4434 6200 · mks@mks.dk www.mks.dk

Minervavej 1 3700 Rønne 5695 9700 · post@cabh.dk www.cabh.dk

BALLERUP KOMMUNE

Campus Bornholm - STX Søborgstræde 2 3700 Rønne 5695 0628 · post@cabh.dk www.cabh.dk

Borupgaard Gymnasium Lautruphøj 9 2750 Ballerup 4465 6622 · boag@boag.nu www.boag.nu

NEXT- Baltorp Gymnasium

Campus Bornholm Voksen- og Efteruddannelse SE A NNO NCE S ID E 20

Baltorpvej 20A 2750 Ballerup 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

TEC Ballerup Telegrafvej 9 2750 Ballerup 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

SE A NNO NCE S ID E 4

Minervavej 2 3700 Rønne 5695 9700 · post@cabh.dk www.cabh.dk

SOSU C Social- og Sundhedsudd.Centret Brøndby Møllevej 4 2605 Brøndby 4322 6060 · faelles@sosuc.dk www.sosuc.dk

SOSU C Social- og Sundhedsuddannelses Centret Brøndby Møllevej 4 2605 Brøndby 4322 6060 · faelles@sosuc.dk www.sosuc.dk

DRAGØR KOMMUNE Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser Kalvebodvej 231 2791 Dragør 3525 0340 · tamu.info@tamu.dk www.tamu.dk

EGEDAL KOMMUNE Egedal Gymnasium & HF Gymnasievej 1 3660 Stenløse 4718 3300 · post@egedalgym.dk www.egedalgym.dk

FREDERIKSBERG KOMMUNE Falkonergårdens Gymnasium og HF-Kursus Sønderjyllands Allé 25 2000 Frederiksberg 3877 0800 · falko@falko.dk www.falko.dk

Frederiksberg Gymnasium Falkoner Plads 2 2000 Frederiksberg 3832 0410 mail@frederiksberggymnasium.dk www.frederiksberggymnasium.dk


Frederiksberg HF-Kursus

VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Sønderjyllands Allé 2 2000 Frederiksberg 3877 3800 · fhf@frberg-hf.dk www.frberg-hf.dk

Falstersvej 3 2000 Frederiksberg 3815 8500 · vuf@vuf.nu www.vuf.nu

Johannesskolen Troels-Lundsvej 15 2000 Frederiksberg 3874 2066 johannesskolen@johannesskolen.dk www.johannesskolen.dk

NEXT - Københavns Mediegymnasium Julius Thomsens Gade 5 SE A NNO NCE 1974 Frederiksberg C S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Niels Brock - -årig HHX Julius Thomsens Plads 6 1925 Frederiksberg C 3341 9100 · julius@brock.dk www.brock.dk

Julius Thomsens Plads 10 1925 Frederiksberg C 3341 9100 · julius@brock.dk www.brock.dk

Julius Thomsens Plads 6 1925 Frederiksberg C 3341 9100 · julius@brock.dk www.brock.dk

Heimdalsvej 1 3600 Frederikssund 4829 0000 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Gentofte HF

Frederikssund Gymnasium Odinsvej 6 3600 Frederikssund 4731 3011 · frsgym@frsgym.dk www.frsgym.dk

SE A NNO NCE S ID E 16

Heimdalsvej 1 3600 Frederikssund 8852 6450 · info@knord.dk www.knord.dk

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 4

UC Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsudd. Peter Bangs Vej 1 Indgang 5 2000 Frederiksberg 3838 4100 · sosu@diakonissen.dk www.diakonissen.dk

Odinsvej 6 3600 Frederikssund 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

Kirkevej 5 2920 Charlottenlund 3964 0178 · kontor@ordrup-gym.dk www.ordrup-gym.dk

Gladsaxe Gymnasium

SOSU C Socialog Sundhedsuddannelses Centret

SE A NNO NCE S ID E 4

FURESØ KOMMUNE Bagsværd Kostskole og Gymnasium Aldershvilevej 138 2880 Bagsværd 4498 0065 · bk@bagkost.dk www.bagkost.dk

Hartmannsvej 22 2900 Hellerup 3945 2720 · gsk@mail.gsk.dk www.mail.gsk.dk

Buddinge Hovedgade 81 2860 Søborg 3956 3162 · post@gladgym.dk www.gladgym.dk

Heimdalsvej 1 3600 Frederikssund 3528 3528 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

TEC Campus Frederikssund

Gentofte Studenterkursus

GLADSAXE KOMMUNE

SOPU Frederikssund

SE A NNO NCE S ID E 4

Dahlensstræde 5 2820 Gentofte 3965 1103 · ghf@ghf.dk www.ghf.dk

Ordrup Gymnasium

Odinsvej 6 3600 Frederikssund 4776 0600 · post@vucns.dk www.vucns.dk

Frederiksberg Alle 22A 1820 Frederiksberg C 3321 2048 · lfph@lfph.dk www.lfph.dk

Nordre Fasanvej 27 2000 Frederiksberg 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

Skolevej 7 2820 Gentofte 3965 4545 · kontakt@aurehoej.dk www.aurehoej.dk

HF & VUC Nordsjælland

Prins Henriks Skole

TEC Frederiksberg

Aurehøj Gymnasium

Erhvervsskolen Nord

Heimdalsvej 1 B 3600 Frederikssund 8852 6450 · info@knord.dk www.knord.dk

Søndervangen 56 3460 Birkerød 4516 8220 · mail@birke-gym.dk www.birke-gym.dk

GENTOFTE KOMMUNE

FREDERIKSSUND KOMMUNE

Frederikssund Handelsskole

Niels Brocks Handelsgymnasiet JTP

Stæhr Johansens Vej 7 2000 Frederiksberg 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

SE A NNO NCE S ID E 2 2

Frederikssund Handelsgymnasium

Niels Brock Innovationsgymnasiet

TEC

Birkerød Gymnasium HF IB & Kostskole

Buddinge Hovedgade 81 2860 Søborg 4511 4850 · faelles@sosuc.dk www.sosuc.dk

TEC Gladsaxe Tobaksvejen 15 2860 Søborg 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

SE A NNO NCE S ID E 4

GLOSTRUP KOMMUNE NEXT Uddannelse København Fabriksparken 31 SE A NNO NCE S ID E 20 2600 Glostrup 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

79


GRIBSKOV KOMMUNE

HERLEV KOMMUNE

Erhvervsskolen Nordsjælland - Frederiksværk

Herlev Gymnasium og HF

Industrivej 29 SE A NNO NCE 3300 Frederiksværk S ID E 2 2 4829 0000 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Frederiksværk Gymnasium og HF Strandgade 34 3300 Frederiksværk 4772 5210 · post@fvgh.dk www.fvgh.dk

Hillerød Handelsgymnasium SE A NNO NCE S ID E 47

Højsletten 39 2730 Herlev 4494 6343 · hg@herlev-gym.dk www.herlev-gym.dk

NEXT Uddannelse København Marielundvej 44 SE A NNO NCE 2730 Herlev S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Gribskov Gymnasium

SOSU C Social- og Sundhedsuddannelses Centret

Østergade 52 3200 Helsinge 4879 8410 · post@gribskovgymnasium.dk www.gribskovgymnasium.dk

Hørkær 22 2730 Herlev 4450 1414 · faelles@sosuc.dk www.sosuc.dk

HF & VUC Nordsjælland Classensgade 2 3300 Frederiksværk 4776 0600 · post@vucns.dk www.vucns.dk

HELSINGØR KOMMUNE Erhvervsskolen Nordsjælland Rasmus Knudsensvej 9 SE A NNO NCE 3000 Helsingør S ID E 2 2 4829 0000 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Espergærde Gymnasium og HF Gymnasievej 2 3060 Espergærde 4917 6016 · eg@eg-gym.dk www.eg-gym.dk

Helsingør Gymnasium Borgmester P. Christensensvej 3 3000 Helsingør 4922 4100 · post@hels-gym.dk www.hels-gym.dk

HF & VUC Nordsjælland Gurrevej 90 3000 Helsingør 4926 4100 · post@vucns.dk www.vucns.dk

SOPU Helsingør Rasmus Knudsens Vej 9 3000 Helsingør 3528 3528 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

80

HILLERØD KOMMUNE Erhvervsskolen Nordsjælland Peder Oxes Allé 4 SE A NNO NCE 3400 Hillerød S ID E 2 2 4822 5300 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Erhvervsskolen Nordsjælland Carlsbergvej 34 SE A NNO NCE 3400 Hillerød S ID E 2 2 4829 0000 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Erhvervsskolen Nordsjælland Milnersvej 48 SE A NNO NCE S ID E 2 2 3400 Hillerød 4829 0000 · info@esnord.dk www.esnord.dk

Frederiksborg Gymnasium og HF Carlsbergvej 15 3400 Hillerød 4820 1040 · pku@frborg-gymhf.dk www.frborg-gymhf.dk

HF & VUC Nordsjælland Milnersvej 40 3400 Hillerød 4820 1600 · post@vucns.dk www.vucns.dk

Trollesminde Allé 24 3400 Hillerød 8852 6500 · info@knord.dk www.knord.dk

Hillerød Handelsskole Trollesminde Allé 24 3400 Hillerød 8852 6500 · info@knord.dk www.knord.dk

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 16

SOPU Munkeengen Munkeengen 22-26 3400 Hillerød 3528 3065 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

SOPU Nordsjælland Milnersvej 40 3400 Hillerød 3528 3528 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

HVIDOVRE KOMMUNE HF & VUC København Syd Åmarkvej 1 2650 Hvidovre 4511 4300 · vuc@vucha.dk www.vucha.dk

Hvidovre Gymnasium & HF Blytækkerporten 2 2650 Hvidovre 3634 3434 · info@hvidovregymnasium.dk www.hvidovregymnasium.dk

TEC Hvidovre Stamholmen 201 2650 Hvidovre 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

SE A NNO NCE S ID E 4

HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Høje Taastrup Private Gymnasium Erik Husfeldts Vej 2B 2630 Taastrup 7020 0325 · info@htpg.dk www.htpg.dk

Høje-Taastrup Gymnasium Frøgård Allé 2 2630 Taastrup 3396 4050 · htg@htg.dk www.htg.dk

SE A NNO NCE S ID E 19

NEXT Uddannelse København Skagensgade 3 SE A NNO NCE 2630 Taastrup S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk


HØRSHOLM KOMMUNE

Det Naturvidenskabelige Gymnasium på HRS

Nordsjællands Grundskole og Gymnasium samt HF

SE A NNO

NCE

ISHØJ KOMMUNE NEXT - Sydkysten gymnasium Vejlebrovej 65 SE A NNO NCE S ID E 20 2635 Ishøj 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

NEXT - Sydkysten gymnasium Vejlebrovej 45 SE A NNO NCE 2635 Ishøj S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

KØBENHAVNS KOMMUNE Akademisk Studenterkursus Titangade 13A SE A NNO NCE 2200 København N S ID E 7 3583 1826 · ask@akadstud.dk www.akadstud.dk

Christianshavns Gymnasium Prinsessegade 35 1422 København K 4329 0300 · chrgym@cg-gym.dk www.cg-gym.dk

Copenhagen International School

Det frie Gymnasium Møllegade 26 2200 København N 3537 1111 · adm@detfri.dk www.detfri.dk

KVUC - Vognmagergade

Fodterapeutskolen

Stadion Allé 14 S ID E 13 2960 Rungsted Kyst 4586 3311 · gymnasiet@rung-gym.dk www.rung-gym.dk

Levantkaj 8 2150 Nordhavn 3946 3300 · cis@cisdk.dk www.cisdk.dk

Sankt Petri Passage 1 1165 København K 8232 6600 · kvuc@kvuc.dk www.kvuc.dk

Vigerslev Allé 18 2500 Valby 3386 2200 · hrs@hrs.dk www.hrs.dk

Christianshusvej 16 2970 Hørsholm 4557 2321 · ngg@ngg.dk www.ngg.dk

Rungsted Gymnasium

KVUC - Sankt Petri Passage

Vognmagergade 8 1120 København K 8232 6600 · kvuc@kvuc.dk www.kvuc.dk

Titangade 13A 2200 København N 4630 0400 · rts@rts.dk www.rts.dk

Gammel Hellerup Gymnasium Svanemøllevej 87 2900 Hellerup 4511 5151 · adm@ghg.dk www.ghg.dk

Øster Voldgade 10 1350 København K 3396 4141 · info@gefion-gym.dk www.gefion-gym.dk

Gentofte Studenterkursus

N. Zahles Gymnasieskole

NEXT - Sukkertoppen Gymnasium SE A NNO NCE S ID E 11

Hotel- og Restaurantskolen Vigerslev Alle 18 2500 Valby 3386 2200 · hrs@hrs.dk www.hrs.dk

Håndværker-Skolehjemmet i København Bispebjerg Parkalle 12 2400 København Nv 3956 3444 · hskhjem@hskhjem.dk www.hskhjem.dk

Ingrid Jespersens Gymnasieskole Nordre Frihavnsgade 9 2100 København Ø 3526 3622 · ijg@ijg.dk www.ijg.dk

Sjælør Boulevard 133 2500 Valby 3646 3350 · kg@adm.kg.dk www.adm.kg.dk

Nørre Voldgade 5 1358 København K 3369 7900 · gymnasiet@zahlesgym.dk www.zahlesgym.dk

Hartmannsvej 22 2900 Hellerup 3945 2720 · gsk@mail.gsk.dk www.mail.gsk.dk

Efterslægtsvej 5 2400 København Nv 3396 4000 · hfc@hfc.dk www.hfc.dk

Præstøgade 17 2100 København Ø 3918 3919 · info@kpgym.dk www.kpgym.dk

Københavns åbne Gymnasium

Gefion Gymnasium

HF-Centret Efterslægten

Københavns Private Gymnasium

Carl Jacobsens Vej 25 SE A NNO NCE S ID E 20 2500 Valby 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

NEXT - Vibenshus Gymnasium Jagtvej 163 SE A NNO NCE S ID E 20 2100 København Ø 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

NEXT Uddannelse København Glentevej 61 SE A NNO NCE 2400 København Nv S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

NEXT Uddannelse København Tuborgvej 177 SE A NNO NCE 2400 København Nv S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

KVUC Vognmagergade 8 1120 København K 8232 6600 · kvuc@kvuc.dk www.kvuc.dk

81


NEXT Uddannelse København

Rysensteen Gymnasium

Rebslagervej 11 SE A NNO NCE 2400 København Nv S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Tietgensgade 74 1704 København V 3324 4311 · mail@rysensteen.dk www.rysensteen.dk

Niels Brock

Sankt Annæ Gymnasium

Nørre Voldgade 34 1358 København K 3341 9100 · brock@brock.dk www.brock.dk

Sjælør Boulevard 135 2500 Valby 3646 6222 · sag@sag.dk www.sag.dk

Niels Brock Copenhagen BC

Sankt Petri skole - Gymnasium

Sydhavns Plads 4 2450 København Sv 3341 9177 · lry@brock.dk www.brock.dk

Larslejsstræde 5 1451 København K 3313 0462 kontor@adm.sanktpetriskole.dk www.adm.sanktpetriskole.dk

Niels Brock Copenhagen Business College

SOPU København

Nørre Voldgade 28 1358 København K 3341 9100 · brock@brock.dk www.brock.dk

Skelbækgade 1 1717 København V 3528 3528 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

Niels Brock Det Internationale Gymnasium

SOPU København og Nordsjælland

Linnésgade 2 1361 København K 3341 9100 · linnesgade@brock.dk www.brock.dk

Niels Brocks Erhvervsuddannelser Kultorvet 2 1175 København K 3341 9100 · kultorvet@brock.dk www.brock.dk

Niels Steensens Gymnasium Sankt Kjelds Gade 3 2100 København Ø 3916 2340 · nsg@nsg.dk www.nsg.dk

Nørre Gymnasium Mørkhøjvej 78 2700 Brønshøj 4494 2722 · ng@norreg.dk www.norreg.dk

Roskilde Tekniske Skole - Titangade Titangade 13B 2200 København N 4630 0400 · rts@rts.dk www.rts.dk

Roskilde Tekniske Skole - Vigerslev Allé Vigerslev Allé 18E 2500 Valby 4630 0400 · rts@rts.dk www.rts.dk

82

Skelbækgade 1 1717 København V 3528 3528 · sopu@sopu.dk www.sopu.dk

Øregård Gymnasium Gersonsvej 32 2900 Hellerup 3962 2826 · post@oregard.dk www.oregard.dk

Ørestad Gymnasium Ørestads Boulevard 75 2300 København S 8230 2222 · mail@adm.oegnet.dk www.adm.oegnet.dk

Østerbro International School Præstøgade 17 2100 København Ø 7020 6368 · info@oeis.dk www.oeis.dk

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Erhvervsakademiet København Nord Trongårdsvej 44 SE A NNO NCE 2800 Kongens Lyngby S ID E 16 8852 6600 erhvervsakademiet@knord.dk www.knord.dk

Knord Lundtoftevej 93 2800 Kongens Lyngby 8852 6300 · info@knord.dk www.knord.dk

Lyngby Gymnasium Hjortehøjsvej 1 2800 Kongens Lyngby 8852 6300 · info@knord.dk www.knord.dk

Lyngby Handelsgymnasium Hjortehøjsvej 1 2800 Kongens Lyngby 8852 6300 · info@knord.dk www.knord.dk

Lyngby Handelsskole Lundtoftevej 93 2800 Kongens Lyngby 8852 6300 · info@knord.dk www.knord.dk

TEC Lyngby Lundtoftevej 53A 2800 Kongens Lyngby 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

TEC Lyngby Klampenborgvej 215B 2800 Kongens Lyngby 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

TEC Lyngby Akademivej 451 2800 Kongens Lyngby 3817 7000 · tec@tec.dk www.tec.dk

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 16

SE A NNO NCE S ID E 4

SE A NNO NCE S ID E 4

SE A NNO NCE S ID E 4

Virum Gymnasium Fuglsangvej 66 2830 Virum 4583 2141 · vg@edu.virum-gym.dk www.edu.virum-gym.dk

VUC Lyngby Nybrovej 114 2800 Kongens Lyngby 4511 4200 · vuclyngby@vuclyngby.dk www.vuclyngby.dk


RUDERSDAL KOMMUNE

TÅRNBY KOMMUNE

Nærum Gymnasium

HF & VUC København Syd

Nærum Hovedgade 30 2850 Nærum 4511 4511 · kontor@nagym.dk www.nagym.dk

Sneserevej 10 2770 Kastrup 4511 4301 · vuc@vucha.dk www.vucha.dk

RØDOVRE KOMMUNE EXT Uddannelse København Tæbyvej 65 2610 Rødovre 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Rødovre Gymnasium Hendriksholms Boulevard 28 2610 Rødovre 4511 5300 · rg@rg.dk www.rg.dk

NEXT Uddannelse København Brønderslev Allé 25 SE A NNO NCE 2770 Kastrup S ID E 20 3388 0000 · next@nextkbh.dk www.nextkbh.dk

Tårnby Gymnasium Tejn Allé 5 2770 Kastrup 4511 5353 · tgy@tgy.dk www.tgy.dk

Vestegnen HF & VUC Egegårdsvej 79 2610 Rødovre 4511 4251 · kontakt@vestegnenhfvuc.dk www.vestegnenhfvuc.dk

83


Efterskoler, produktionsskoler og frie fagskoler Region Hovedstaden ALERØD KOMMUNE

FREDERIKSBERG KOMMUNE

Forsvarets Center for Digital Forvaltning og Udd. Ellebækvej 2 3460 Birkerød 4567 4567 · fko@mil.dk www.mil.dk

Ballerup Herlev Produktionshøjskole Lautrupvej 6 A 2750 Ballerup 2510 7300 · kontor@bhp-skole.dk www.bhp-skole.dk

BORNHOLM KOMMUNE Bornholms Efterskole Haslevej 103 3700 Rønne 5695 1343 · info@bornholmsefterskole.dk www.bornholmsefterskole.dk

BornPro Minervavej 2 3700 Rønne 5697 4259 · adm@bornpro.dk www.bornpro.dk

SE A NNO NCE S ID E 6

SE A NNO NCE S ID E 26

Kirkebjerg Allé 90 2605 Brøndby 4342 5425 · hovedstaden@dekra.dk www.dekra.dk

Produktionshøjskolen i Brøndby Nykær 44 SE A NNO NCE S ID E 39 2605 Brøndby 3675 2443 · phs@phsbrondby.dk www.phsbrondby.dk

84

Peter Bangs Vej 1 Indgang 5 2000 Frederiksberg 3838 4100 · sosu@diakonissen.dk www.diakonissen.dk

Baunehøj Efterskole Runegårds Allé 30 3630 Jægerspris 4753 0023 · be@baunehoej.dk www.baunehoej.dk

PFFU Produktionsskolen Frederikssund Skuldelevvej 24 4050 Skibby 4751 2330 · kontor@pffu.dk www.pffu.dk

Glostrup Albertslund Produktionshøjskole

Brøndbyvester Boulevard 6 2605 Brøndby 3635 0803 · kontor@brondby-ie.dk www.brondby-ie.dk

DEKRA AMU Center Hovedstaden A/S

New Nordic Youth Efterskole Torupvejen 90 3390 Hundested 2164 1968 · info@newnordicyouth.dk www.newnordicyouth.dk

GLOSTRUP KOMMUNE

BRØNDBY KOMMUNE Brøndby Idrætsefterskole

Kastanievej Efterskole Frederiksberg Kastanievej 2 1876 Frederiksberg C 3331 0808 · kontakt@kastanie.dk www.kastanie.dk

UC Diakonissestiftelsens Social- og Sundhedsudd.

BALLERUP KOMMUNE

HALSNÆS KOMMUNE

Sydvestvej 129 A 2600 Glostrup 4345 6498 · gp@gp-h.dk www.gp-h.dk

Gribskov Efterskole Stokkebrovej 33 3210 Vejby 4870 5414 · gribskov@gribskovefterskole. dk www.gribskovefterskole.dk

Produktionsskolen Nordsjællands Uddannelsescenter Industrimarken 2 3300 Frederiksværk 4772 4300 · post@pnuc.dk www.pnuc.dk

HELSINGØR KOMMUNE Den Internationale Skole i Helsingør Nordre Strandvej 95 3150 Hellebæk 4970 8636 · mette@hellebaek.dk www.hellebaek.dk

Produktionsskolen Sundet Fabriksvej 20 3000 Helsingør 4925 5150 · post@ps-sundet.dk www.ps-sundet.dk

HERLEV KOMMUNE UCplus A/S Mileparken 12A 2740 Skovlunde 4487 0100 · mail@ucplus.dk www.ucplus.dk

HILLERØD KOMMUNE DEKRA AMU Center Nordsjælland ApS

SE A NNO NCE S ID E 26

Krakasvej 17 3400 Hillerød 4342 5425 · nordsjaelland@dekra.dk www.dekra.dk

Efterskolen Alterna Milnersvej 44 3400 Hillerød 2578 4044 · mail@alterna.nu www.alterna.nu

Gribskov Produktionsskole Skolegade 43 3200 Helsinge 7210 0012 · post@gribskov-ps.dk www.gribskov-ps.dk


Nordsjællands Efterskole

KØBENHAVNS KOMMUNE

Aggebovej 34 3200 Helsinge 4839 1911 · ne@ne.dk www.ne.dk

Pharmakon

SE A NN

ONCE Milnersvej 42 S ID E 43 3400 Hillerød 4820 6000 · info@pharmakon.dk www.pharmakon.dk

HVIDOVRE KOMMUNE Hvidovre produktionsskole Filmbyen 10 2650 Hvidovre 3677 9110 · info@hvip.dk www.hvip.dk

HØRSHOLM KOMMUNE Forsikringsakademiet A/S Rungsted Strandvej 107 2960 Rungsted Kyst 4516 5000 · uddannelse@forsikringsakademiet.dk www.forsikringsakademiet.dk

Sportsefterskolen Sjælsølund Sømærket 3 2970 Hørsholm 4586 0916 · efterskole@sjaelsoelund.dk www.sjaelsoelund.dk

ISHØJ KOMMUNE Produktionsskolen Møllen Pilemøllevej 90 2635 Ishøj 4399 1907 · info@ps-m.dk www.ps-m.dk

LYNBY-TAARBÆK KOMMUNE

AFUK’s Produktionsskole

Medieskolen Lyngby

Enghavevej 82B 2450 København Sv 3254 2095 · adm@afuk.dk www.afuk.dk

Firskovvej 4 2800 Kongens Lyngby 4597 0900 · jens@medieskolen.dk www.medieskolen.dk

Cidesco Kosmetolog skolen

Textilskolen Håndarbejdets Fremmes Skole

Nørre Søgade 49 1370 København K 3313 2662 · info@kosmetologskolen.dk www.kosmetologskolen.dk

DAC-uddannelsen Esplanaden 8C 1263 København K 3321 7300 · info@dac-uddannelsen.dk www.dac-uddannelsen.dk

Den Økologiske Produktionsskole Ravnsborggade 18 2200 København N 3536 3737 · ecopro@ecopro.dk www.ecopro.dk

De Conincksvej 20 2840 Holte 4542 5915 · info@textilskolen.dk www.textilskolen.dk

TÅRNBY KOMMUNE Fabrikken - Produktionsskolen i Tårnby Løjtegårdsvej 107 2770 Kastrup 8230 3034 · info@fabrikken.nu www.fabrikken.nu

Forsvarskommandoen Danneskiold-Samsøes Allé 1 Holmen 1434 København K 4567 4567 · fko@mil.dk www.mil.dk

Københavns Idrætsefterskole Julius Andersens Vej 25 2450 København Sv 3614 2460 · kontakt@kies.dk www.kies.dk

Produktionsskolen k-u-b-a Øster Farimagsgade 16 B 2100 København Ø 3538 1183 · adm@k-u-b-a.dk www.k-u-b-a.dk

Produktionsskolen på Høffdingsvej Høffdingsvej 22 2500 Valby 3643 0190 · produktionsskolen@mail.dk www.mail.dk

Søværnets Teknikkursus P. Løwenørns Vej 1439 København K 3266 4500 · fko@mil.dk www.mil.dk

Truemax Lygten 37 2400 København Nv 7027 7787 · info@truemax.dk www.truemax.dk

85


Gymnasiale uddannelser Der er forskellige gymnasiale uddannelser, som varer henholdsvis 3 og 2 år. Se beskrivelser og optagelseskrav på de enkelte uddannelser herunder.

Optagelse til HHX, HTX og STX For at få krav på optagelse til enten højere handelseksamen (HHX), højere teknisk eksamen (HTX) eller studentereksamen (STX), skal du opfylde følgende betingelser:

7 Du skal have afsluttet 9. klassetrin i folkeskolen eller haft anden undervisning, der svarer til folkeskolens 9. klasse.

7 Du skal have søgt om optagelse i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse.

7 Du skal have aflagt folkeskolens obligatoriske afgangsprøver efter folkeskolelovens regler.

7 Du skal have modtaget 2-4 års prøveforberedende undervisning i fransk eller tysk. Har du haft det som valgfag, skal du altid have aflagt prøve. Har du haft det som tilbudsfag, skal du kun aflægge prøve, hvis faget bliver udtrukket for dig.

7 Du skal også have udfyldt en uddannelsesplan og skal være vurderet uddannelsesparat af UU-vejlederen. I planen skal nævnes mindst et uddannelsesønske sammen med ønske om a) studieretning, b) 2. fremmedsprog ved valg af stx eller hhx og c) et kunstnerisk fag ved valg af stx. Vælger du efter 9. klasse at tage 10. klasse på en folkeskole, en fri grundskole eller en efterskole, skal du følge undervisningen og aflægge prøve i fagene dansk, engelsk og matematik. Dette gælder, uanset om du har aflagt prøve i disse fag efter 9. klasse eller ej. Prøverne kan aflægges enten som folkeskolens afgangsprøve eller som 10. klasse-prøve.

Ansøgning til HHX, HTX og STX Inden 1. marts skal du søge elektronisk via Undervisningsministeriets ansøgningsskema på optagelse.dk. Du kan kun anføre den samme uddannelsesinstitution i ét af dine uddannelsesønsker, med mindre institutionen udbyder sine uddannelser på forskellige adresser. Du kan ikke være sikker på at få dine ønsker opfyldt. Opfylder du ikke de ovenstående betingelser, har du mulighed for at søge optagelse efter konkret vurdering. Det er lederen af den skole, du har søgt optagelse på, der afgør, om du kan optages, eventuelt efter en optagelsesprøve. Mangler du en eller flere af de obligatoriske prøver, skal du altid til optagelsesprøve.

Optagelse til HF En ansøger, der har afsluttet undervisningen på 9. klassetrin i henhold til lov om folkeskolen eller gennemført en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, har retskrav på optagelse på den 2-årige uddannelse til hf-eksamen under følgende forudsætninger:

7 Ansøgeren har rettidigt søgt om optagelse i direkte forlængelse af 9. klasse.

7 Ansøgeren er ud fra en helhedsvurdering vurderet uddannelsesparat i henhold til lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v.

7 Ansøgeren har modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse i folkeskolen eller prøveforberedende undervisning, der står mål hermed.

7 Ansøgeren har aflagt folkeskolens obligatoriske 9.-klasseprøver ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin.

7 Ansøgeren har bestået folkeskolens afgangseksamen. 7 Ansøgeren har ved resultaterne af de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen bekræftet det faglige niveau fra uddannelsesparathedsvurderingen.

7 Ansøgeren, som ikke opfylder forudsætningen i nr. 2, har krav på optagelse på den ønskede uddannelse, hvis vedkommende har opnået mindst 6,0 i karaktergennemsnit af de lovbundne prøver fra folkeskolens afgangseksamen. Stk. 2. Undervisningsministeren kan fastsætte regler om proceduren for optagelse på den 2-årige uddannelse til hf-eksamen efter 9. klasse, herunder om frister.

Ansøgning til HF Inden 1. marts skal du søge elektronisk via Undervisningsministeriets ansøgningsskema på optagelse.dk. Du kan kun anføre den samme uddannelsesinstitution i ét af dine uddannelsesønsker, med mindre institutionen udbyder sine uddannelser på forskellige adresser. Du kan ikke være sikker på at få dine ønsker opfyldt. Opfylder du ikke de ovenstående betingelser, har du mulighed for at søge optagelse efter konkret vurdering. Det er lederen af den skole, du har søgt optagelse på, der afgør, om du kan optages, eventuelt efter en optagelsesprøve. Mangler du en eller flere af de obligatoriske prøver, skal du altid til optagelsesprøve.

Optagelse på studenterkursus eller studieforberedende enkeltfag Du kan tidligst blive optaget på studenterkursus et år

86


efter, at du har afsluttet 9. klasse i folkeskolen eller andenundervisning, der svarer til folkeskolens 9. klasse. Det er studenterkursets leder, der vurderer dine kvalifikationer og afgør, om du kan optages. Ved enkeltfagsundervisningen gælder, at du tidligst kan blive optaget et år efter, at du har afsluttet folkeskolens 9. eller 10. klasse eller modtaget tilsvarende undervisning. Undervisningsinstitutionen vurderer dine kvalifikationer og indkalder eventuelt til en optagelsessamtale.

Optagelse i pre-IB Danskere, der altid har gået i dansk folkeskole og derfor ikke opfylder kravene til optagelse direkte på den 2-årige engelsksprogede IB-uddannelse, kan søge optagelse i en pre-IB klasse. Den varer 1 år og svarer til 1. år af gymnasiet (STX). Skolens leder afgør efter en faglig samtale, hvem der kan optages. Grundforløbet og det første halve år af studieretningen på preIB skal være tilrettelagt, så du har mulighed for at skifte fra preIB klassen til en stx-studieretning, hvis du fortryder dit valg. Det er også muligt efter afslutningen af pre-IB at fortsætte i 2. og 3. g. Du har dog ingen garanti for at kunne fortsætte på samme studieretning eller for så vidt på samme skole.

Optagelse efter konkret vurdering Det er skolen, du har søgt optagelse på, der afgør, om du har krav på optagelse. Hvis du ikke opfylder alle kravene, kan lederen vurdere ud fra dine standpunktskarakterer og tidligere prøver, om du kan optages alligevel. Du kan også blive tilbudt en samtale eller en optagelsesprøve, hvis du ikke opfylder alle adgangskravene. Du skal til optagelsesprøve, hvis du ikke har aflagt de prøver, der kræves for at blive optaget. Optagelsesprøven: Den består af delprøver i dansk, engelsk og matematik samt delprøve i enten 2. fremmedsprog eller fysik/kemi. Uddannelsesskift: Hvis du er optaget på en af uddannelserne STX, HHX eller HTX, har du senest ved afslutningen af grundforløbet mulighed for at skifte mellem de tre nævnte uddannelser uden tab af tid. Du har imidlertid ikke krav på at blive optaget på en bestemt skole eller i en bestemt studieretning. Hvis du er bagud i visse fag på den nye uddannelse, må du selv indhente de manglende færdigheder.

Bemærk: For at kunne skifte til STX, skal du opfylde de optagelseskrav, der er til STX-uddannelsen. Det er altså ikke nok at være godkendt til IB-uddannelsen.

Har du gennemført mindst 20 uger (et halvt år) af en erhvervsuddannelse og i øvrigt opfylder adgangsbetingelserne til HHX eller HTX, kan du blive optaget på enten HHX eller HTX ved starten af studieretningsforløbet, hvis skolens leder vurderer, at du har gennemført tilstrækkelig undervisning på gymnasialt niveau i dansk, engelsk og matematik. Også her må du selv sørge for at indhente eventuelle manglende færdigheder.

For at blive taget i betragtning til pre-IB, skal du på ansøgningsskemaet angive pre-IB som dit højest prioriterede ønske.

Bemærk: Ved uddannelsesskift skal du selv henvende dig på det gymnasium, du ønsker at skifte til.

International Baccalaureate – IB IB er en to-årig studentereksamen, der i Danmark foregår på engelsk og giver adgang til universiteter i hele verden (også i Danmark). Sammenlignet med den danske studentereksamen er hovedparten af eksamenerne skriftlige. For at få adgang til uddannelsen via det danske skolesystem er det typisk nødvendigt at supplere sin 9. eller 10. klasses eksamen med et ekstra år, pre-IB, der svarer til en normal 1.g, men hvor der undervises på engelsk. Undtaget er elever fra internationale efterskoler, som kan optages direkte. IB-uddannelsen er en kombination af seks faggrupper, hvor eleven skal vælge ét fag fra hver faggruppe og tre andre grundlæggende opgaver. Se figuren 4 CAS er en forkortelse af Creativity, Activity og Service og er en obligatorisk del af IB-programmet, som forløber regelmæssigt over mindst 18 måneder:

Activity: Service:

Fysiske udfoldelser, som medvirker til en sund livsførelse. Ulønnet og frivilligt arbejde, som giver eleven en lærerig oplevelse samtidig med at rettighederne, værdigheden og integriteten for de mennesker, man hjælper, respekteres.

For en nærmere beskrivelse af programmet henvises til ibo.org eller én af de danske IB-skoler.

Group 3 Group 1

Individuals and

Language Art

Society

Group 2

Creativity: Kunstneriske og andre aktiviteter, som indebærer kreativ tænkning.

Language B

Extended essay Theory of knowledge CAS

Group 5 Mathematics

Group 4 Experimental

Group 6

Sciences

Electives

87


Almen studentereksamen - STX Med en almen studentereksamen (stx) får du en bred viden om mange forskellige fag. Du kan starte efter 9. klasse, og uddannelsen varer tre år. Formålet med en STX er, at du bagefter kan søge optagelse på en videregående uddannelse. Du er selv med til at vælge nogle af dine fag, men der også er mange fag, som du skal have. Dette inden for både naturvidenskab, sprog, kultur- og samfundsforhold. Du kommer både til at arbejde selvstændigt og til at løse opgaver sammen med andre.

FAKTA ALMEN STUDENTEREKSAMEN - STX Navn: Almen studentereksamen (stx) Type: Gymnasial uddannelse Varighed: 3 år Adgangskrav: 9. klasse, herunder særlige krav til visse fag og udfyldt uddannelsesplan Økonomi: Mulighed for SU fra du fylder 18 år

Stx giver dig et bredt adgangsgrundlag til de videregående uddannelser på alle niveauer og inden for alle videnskabsområder. Via dit valg af valgfag og studieretning er du selv med til at forme din uddannelse. Du lærer at gå i dybden med fagene, du lærer at tilegne dig ny viden, og du lærer at forholde dig kritisk til denne viden. Undervisningen i gymnasiet vil bestå af en del klasseundervisning, men der vil også være gruppe- og projektarbejde, hvor du/I arbejder selvstændigt med større opgaver. Der vil være en del skriftlige opgaver i løbet af skoletiden, og du skal også regne med at skulle bruge meget tid på forberedelse og lektier. Mange skoler arrangerer temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange og tilbyder studiekredse og lektiecafé. På alle skoler kan du få rådgivning og vejledning, mens du går på skolen. Uddannelsen foregår på gymnasier fordelt over hele landet.

Eksamen I hvert skoleår er der både mundtlige og skriftlige eksamener. I løbet af uddannelsen skal du til mindst 10 prøver, der alle tæller med i dit samlede eksamensresultat. Nogle vil være obligatoriske, fx skriftlig dansk og almen sprogforståelse, og andre vil blive udtrukket. Når du har bestået den almene studentereksamen, får du et samlet eksamensbevis, hvori dit gennemsnit står. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit. En stx består af fag på tre niveauer, A, B og C, hvor A er det højeste niveau. Du skal have mindst fire fag på A-niveau. og der er også krav til, hvor mange fag du skal have i alt, og hvordan

88

du kan sætte dem sammen. Nogle fag vælger du selv, men størstedelen af fagene er obligatoriske.

Obligatoriske fag Du skal have følgende obligatoriske fag uanset, hvilken studieretning du vælger: 7 Dansk på A-niveau 7 Engelsk på B-niveau 7 Fysik på C-niveau 7 Historie på A-niveau 7 Idræt på C-niveau 7 Matematik på B-niveau, dog C-niveau for elever med flere end tre fremmedsprog eller med tre fremmedsprog på mindst A-, A- og B-niveau 7 Oldtidskundskab på C-niveau 7 Religion på C-niveau 7 Samfundsfag på C-niveau 7 2. fremmedsprog i form af et af følgende fag på A-niveau, hvis det er et begyndersprog, og på B-niveau, hvis det er et fortsættersprog: Fransk begyndersprog, fransk fortsæt- tersprog, tysk begyndersprog, tysk fortsættersprog, itali ensk begyndersprog, kinesisk begyndersprog, russisk begyndersprog, spansk begyndersprog eller spansk fortsættersprog. 7 Et af følgende kunstneriske fag på C-niveau: Billedkunst, design og arkitektur, dramatik, mediefag eller musik. 7 To af følgende naturvidenskabelige fag på C-niveau: Biologi, informatik, kemi eller natur- geografi. Fra 2019 gælder der nye adgangskrav for de gymnasiale uddannelser. Herunder også til stx. Frem til 2019 gælder de nuværende adgangskrav og regler for optagelse. Læs mere om de nuværende og de nye adgangskrav på ug.dk


Højere handelseksamen – HHX

HHX-uddannelsen er en erhvervsrettet gymnasial uddannelse, som er studieforberedende og almendannende. Den giver adgang til at søge ind på en videregående uddannelse. Ud over almene fag får du på HHX fag inden for afsætning, virksomheds- og samfundsøkonomi kombineret med fremmedsprog. HHX-uddannelsen foregår ved handelsgymnasier fordelt over hele landet.

Om uddannelsen HHX-uddannelsen har en erhvervsrettet profil inden for de merkantile fag. Den er opdelt i et grundforløb, der varer 3 mdr., og et studieretningsforløb, der varer 2 1/2 år. På studieretningsforløbet har du med dit valg af studieretningsfag og valgfag en vis indflydelse på, hvordan din uddannelse bliver. Det er dog den enkelte skole, der beslutter, hvilke studieretninger de vil udbyde. Man kan ikke længere angive ønske om studieretning ved indmeldelse - man vælger studieretning ved grundforløbets afslutning. Valget finder sted på skolen hvor du går. Du har ingen garanti for at få dit ønske opfyldt, da oprettelsen af studieretninger afhænger af, hvor mange elever der søger dem. På uddannelsen har du obligatoriske fag og valgfag (1-4 fag) – se mere på handelsgymnasiernes hjemmesider. Fagene findes på op til tre niveauer: A, B og C, hvor A er det højeste. På HHX skal mindst fire af fagene være på A-niveau, Der er ikke længere krav til antallet af b og c-fag. En samlet HHX består generelt af mellem 12 og 15 fag.

Undervisningsform Du vil møde mange forskellige undervisnings- og arbejdsformer i løbet af uddannelsen, blandt andet klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde og opgaveskrivning. Der er mødepligt til undervisningen. Den enkelte skole kan arrangere temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange og tilbyde studiekredse og lektiecafé. Den kan også give mulighed for praktikophold, eller at du tager dele af undervisningen ved en udenlandsk uddannelsesinstitution. Desuden skal uddannelsesstedet tilbyde rådgivning og vejledning under din uddannelse. Specialpædagogisk bistand: Har du et handicap og har behov for specialundervisning eller anden bistand, kan du få det tilbudt på dit uddannelsessted.

Eksamen

Den samlede eksamen på HHX består af mindst 8 skriftlige og mundtlige prøver og et studieområdeprojekt. Efter bestået eksamen får du et samlet eksamensbevis. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit ved fx at indregne karakterer fra enkeltfag. Fra 2019 gælder der nye adgangskrav for de gymnasiale uddannelser. Herunder også til HHX. Frem til 2019 gælder de nuværende adgangskrav og regler for optagelse. Læs mere om de nuværende og de nye adgangskrav på ug.dk

89


Teknisk studentereksamen - HTX Htx-uddannelsen er en gymnasial uddannelse, hvor du får undervisning i en del almene fag men også i fag, hvor der lægges stor vægt på teknologi. Du kan starte efter 9. klasse, og uddannelsen varer tre år. Formålet med en HTX er, at du bagefter kan søge optagelse på en videregående uddannelse. Du er selv med til at vælge nogle af de fag, du skal arbejde med i din skoletid, men der også er mange fag, som du skal have. Noget af undervisningen på htx foregår i værksteder og i laboratorier, hvor du i praksis afprøver de teorier, du lærer. Du kommer både til at arbejde selvstændigt og til at løse opgaver sammen med andre. På det tekniske gymnasium får du både undervisning i almene fag og i fag, der handler om teknik, teknologi og kommunikation og it. Du lærer at gå i dybden med fagene, du lærer at tilegne dig ny viden, og du lærer at forholde dig kritisk til denne viden. Undervisningen i gymnasiet vil bestå af en del klasseundervisning, men der vil også være gruppe- og projektarbejde, hvor du/I arbejder selvstændigt med større opgaver. Særligt for undervisningen på htx er, at du får lejlighed til at afprøve en del af den teoretiske undervisning i værksteder og laboratorier. Der vil være en del skriftlige opgaver i løbet af skoletiden, og du skal også regne med at skulle bruge meget tid på forberedelse og lektier. Mange skoler arrangerer temadage og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange og tilbyder studiekredse og lektiecafé. På alle skoler kan du få rådgivning og vejledning, mens du går på skolen. Uddannelsen foregår på skoler i hele landet.

Eksamen I hvert skoleår er der både mundtlige og skriftlige eksaminer. I løbet af uddannelsen skal du til mindst 10 prøver, der alle tæller med i dit samlede eksamensresultat. Nogle vil være obligatoriske, fx skriftlig dansk og produktudvikling, og andre vil blive udtrukket. Når du har bestået din htx-eksamen, får du et samlet eksamensbevis, hvori dit gennemsnit står. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit. En htx består af fag på tre niveauer, A, B og C, hvor A er det højeste niveau. Du skal have mindst tre fag på A-niveau, og der vil være krav til, hvordan du kan sammensætte dine fag. Nogle fag vælger du selv, men størstedelen af fagene er obligatoriske.

Obligatoriske fag Du skal have følgende obligatoriske fag på htx uanset, hvilken studieretning du vælger: 7 Biologi på C-niveau 7 Dansk på A-niveau 7 Engelsk på B-niveau

90

7 7 7 7 7 7 7 7

Fysik på B-niveau Idéhistorie på B-niveau Kemi på B-niveau Kommunikation/it eller informatik på C-niveau Matematik på B-niveau Samfundsfag på C-niveau Teknikfag på A-niveau Teknologi på B-niveau

Ud over obligatoriske fag skal du vælge studieretningsfag og valgfag.

Ekstra fag på A-niveau I htx skal mindst tre af fagene være på A-niveau, men du har mulighed for at vælge flere. Hvis du har flere fag på A-niveau end de krævede, får du automatisk justeret gennemsnittet på dit studentereksamensbevis. Fra 2019 gælder der nye adgangskrav for de gymnasiale uddannelser. Herunder også til HTX. Frem til 2019 gælder de nuværende adgangskrav og regler for optagelse. Læs mere om de nuværende og de nye adgangskrav på ug.dk

TEKNISK STUDENTEREKSAMEN - HTX Navn: Teknisk studentereksamen (htx) Type: Gymnasial uddannelse Varighed: 3 år Adgangskrav: 9. klasse, herunder særlige krav til visse fag og udfyldt uddannelsesplan Økonomi: Mulighed for SU fra du fylder 18 år


Højere forberedelseseksamen – HF

Den 2-årige HF-uddannelse er en almen gymnasial uddannelse, der giver både faglig indsigt og studiekompetence. Du kan efterfølgende søge optagelse på en videregående uddannelse. HF-uddannelsen foregår ved gymnasier og HF-kurser landet over samt på voksenuddannelsescentre (VUC).

Om uddannelsen Højere forberedelseseksamen (HF) er en almendannende og studieforberedende uddannelse, der varer 2 år. For at sikre dig en god start er der i begyndelsen af det første halve års undervisning indlagt et særligt introduktionskursus (ca. 4 uger), der går på tværs af fagene. HF-uddannelsen er sammensat af obligatoriske fag, to obligatoriske faggrupper og valgfag. Fagene følger de gymnasiale niveauer A, B og C, hvor A er det højeste. Gennem sammensætningen af fag har du selv indflydelse på uddannelsens indhold. Men der vil dog være visse bindinger til nogle af fagene, hvilket du kan se under valgfag ovenfor. Du skal også være opmærksom på, at når det gælder valgfag, udbyder ingen skoler alle fag.

Den enkelte skole kan arrangere temadage, ekskursioner og fællesarrangementer på tværs af klasser og årgange og give mulighed for praktikophold. Desuden tilbyder uddannelsesstedet rådgivning og vejledning under din uddannelse. Din teamleder eller en af dine vejledere vil fungere som tutor og derved følge og rådgive dig gennem dit uddannelsesforløb. Specialpædagogisk bistand: Har du et handicap og har behov for specialundervisning eller anden bistand, kan du få det tilbudt på skolen.

Eksamen Den samlede eksamen på HF består af flere skriftlige og mundtlige prøver, en større skriftlig opgave. Efter bestået eksamen får du et samlet eksamensbevis. Du kan ikke senere forbedre dit gennemsnit ved fx at indregne karakterer fra enkeltfag.

Enkeltfag Fagene fra HF kan også tages som enkeltfag.

Undervisningsform

Særlige forhold

For HF gælder, at undervisningen tilrettelægges med vægt på såvel det teoretiske stof, som det anvendelses-orienterede. Dvs. klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, opgaveskrivning og værkstedsundervisning. I værkstedsundervisningen bliver du trænet i studieteknik, metodisk arbejde og prøveaflæggelse.

HF-søfart udbydes i Frederikshavn og Svendborg/Marstal, og i Fredericia kan du kombinere med en maskinmesteruddannelse. Læs mere om HF-søfart.

I uddannelsens sidste halve år skal I hver især aflevere en individuelt udarbejdet større skriftlig opgave. Der er mødepligt til undervisningen.

Grøn HF udbydes i Nørre Nissum/Herning. Du kan læse mere om grøn hf på hjemmesiden for Nørre Nissum Seminarium og HF-kursus.

91


Valg af 10. klasse kan være en god idé for dig, hvis: n

Du er i tvivl, om hvilken ungdomsuddannelse, du skal vælge.

n

Du ønsker at forbedre dig fagligt.

n

Du ønsker et år mere til at modnes og udvikle dig personligt.

10. klasse

Fælles for alle 10. klasser: n

Du kan som regel foretage mange valg i forhold til fag, niveauer og linier. Dermed får du ansvar for din egen læring og tilrettelæggelse af din skoledag.

n

Der er en obligatorisk del: Dansk, engelsk og matematik. Du kan vælge at aflægge folkeskolens afgangsprøve (9.klasse) eller 10.klasse prøve i disse fag.

n

n

Elever, der har læsevanskeligheder, kan få særlig læseundervisning.

10. klasse tilbyder også andre valgfag.

n

Der indgår mindst et brobygningsforløb på en ungdomsuddannelse, hvor du deltager i undervisning på uddannelsen og får indtryk og oplevelser, du kan tage udgangspunkt i, når du skal træffe dit valg af ungdomsuddannelse efter 10. klasse. Du vil på din skole få nærmere oplysninger om brobygning. På brobygning.unoung.dk vil du kunne se, hvilke brobygningsforløb, du har mulighed for at vælge imellem. En del af din brobygning vil kunne bestå af ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv.

EUD 10 er et særligt tilbud til dig, der gerne vil fortsætte på en erhvervsuddannelse. På EUD 10 foregår mindst en tredjedel af undervisningen på en erhvervsskole, og du vil også få tilbudt særlige forløb i de almene fag, der kan sikre, at du opfylder kravene til optagelse. Spørg din vejleder om, hvordan tilbuddet er i din kommune. Se mere på de enkelte 10. klassers hjemmesider.

A KL

B KL

C KL INTRO

SAMTALER MED VEJLEDER

D KL

VEJLEDNING SÆTTE MÅL Samtale og sparring

LINJER OG TILBUDSFAG ELEVPLANER PROJEKTER 40 UGER

SKOLE-HJEM-SAMTALER

UNDERSØGE Brobygning Praktik Infoaftener

OBLIGATORISK BROBYGNING OBLIGATORISK SELVVALGTE OPGAVER TEMA-UGER

AFKLARING OSO Samtaler og sparring

TERMINSPRØVER

Du skal udarbejde en Obligatorisk Selvvalgt Opgave, der tager udgangspunkt i din uddannelsesplan. Denne opgave giver dig mulighed for at undersøge forskellige forhold, der gør sig gældende for din valgte uddannelse.

EUD 10

92

AUGUST

Der er en valgfri del, som indeholder tilbudsfagene: tysk/ fransk og fysik/kemi. Du kan kun vælge tysk/fransk, hvis du har haft fagene som tilbudsfag eller valgfag i (7.) 8. og 9. klasse. Du kan vælge at aflægge 10. klasse prøve i disse fag.

n

n

10. klasse – indhold

PRAKTIK STUDIETUR PRØVER

JUNI

BESLUTNING Uddannelsesplan


PRODUKTIONSSKOLEBASERET ERHVERVS-UDDANNELSE

Produktionsskoler PRAKTIK I EN VIRKSOMHED

Kan jeg gå på produktionsskole?

KUU

STU

Produktionsskole

ALMENE FAG

EGU

VÆRKSTEDER Fx: Træ og Metal Tekstil Køkken-Gartneri Sundhed Kontor Idé og Butik Musik Idræt og friluftsliv Event og Kultur Pædagog IT og medie

KOMBINATIONSFORLØB MED EUD DELE AF ET EUD FORLØB

Hvis du efter skolen ikke er klar til at begynde på en ungdomsuddannelse, og hvis du har brug for at blive dygtigere på nogle områder, eller hvis du har afbrudt en uddannelse og har behov for mere afklaring, før du går i gang, så er produktionsskolerne et tilbud til dig.

Hvad er en produktionsskole? Produktionsskolen er et praktisk uddannelsestilbud baseret på værkstedsundervisning. Her kan du prøve dig selv af i forskellige fagområder, lære mens du arbejder med praktiske opgaver og finde frem til, hvad du er god til. Lærerne på værkstederne er faguddannede og hjælper dig med at lære at løse de forskellige opgaver. Forløbet styrker dine personlige, sociale og faglige kompetencer, så du bliver bedre rustet til at vælge uddannelse, og gennemføre den uddannelse du går i gang med.

Skolernes værksteder En produktionsskole har flere værksteder, hvor der arbejdes med praktiske opgaver. Det er forskelligt, hvilke værksteder de enkelte produktionsskoler har. Det er en god idé, at du undersøger flere skoler for at se, hvilke værksteder de har. Du kan fx arbejde med træ, metal, tekstiler, køkken, gartneri, landbrug, sundhed, kontor, dekoration, butik og design samt det pædagogiske fagområde. Du kan også prøve grafik, video og multimedier eller teater og musik.

Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) skal vurdere om du tilhører skolens målgruppe, inden du kan blive optaget på en produktionsskole. Du kan henvende dig til UU-Centeret i dit område eller kontakte en produktionsskole, som så kan hjælpe dig med at få en aftale med en UU-vejleder. Der er følgende optagelseskrav på en produktionsskole: n

Du skal være under 25 år.

n

Du har opfyldt din undervisningspligt.

n

Du har ingen uddannelse, og du har ikke umiddelbart forudsætninger for at begynde på en uddannelse.

n

Eller du har afbrudt en ungdomsuddannelse.

n

Du skal have en målgruppevurdering fra din UU-vejleder.

Starttidspunkt og forløb På produktionsskoler er der ingen bestemte optagelsestidspunkter. Du kan begynde, når du har brug for det, og du kan frit vælge skole, hvis skolen har en ledig plads. Dit ophold slutter, når du er klar til at gå videre i uddannelse eller arbejde. Du kan gå på produktionsskolen i op til et år med mulighed for forlængelse, hvis du har brug for det. Du får skoleydelse, når du er på skolen og deltager aktivt i undervisningen, og der kan søges rabat på transport. Du kan komme direkte fra folkeskolen, fra et job eller fra en afbrudt uddannelse. Sammen med din faglærer og skolens vejleder udarbejder du en plan over dit forløb på skolen. Skolens vejleder er altid til at tale med, hvis din plan skal rettes til i forhold til dine ønsker og muligheder efter produktionsskolen.

Forberedelse til erhvervsuddannelse På produktionsskolen kan du forberede dig på den uddannelse, som du ønsker, på forskellige måder: n

Praktik i en virksomhed inden for det fag, du interesserer dig for.

n

Kombinationsforløb som er korte meritgivende undervisningsforløb til erhvervsskolernes grundforløb.

n

Dele af erhvervsskolernes grundforløb kan gennemføres på produktionsskolen.

n

Nogle produktionsskoler tilbyder produktionsskole-baseret erhvervsuddannelse, hvor slutresultatet er det samme, som når uddannelsen gennemføres på en erhvervsskole og en virksomhed.

n

Et produktionsskoleforløb kan være et godt udgangspunkt for en erhvervsgrunduddannelse (EGU). Mange produktionsskoler er uddannelsesansvarlige for EGU.

n

Undervisningen på produktionsskolen indgår i nogle tilfælde som dele af Ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov (STU).

Undervisning i almene fag På de fleste produktionsskoler kan du udover værkstedsundervisning også modtage undervisning i almene fag samt en række frivillige undervisningstilbud, som du kan vælge. Det kunne være et tilbud om dansk, matematik og engelsk eller andre skolefag. Nogle produktionsskoler tilbyder også undervisning for ordblinde og arbejder med forskellige læringsstile.

93


VUC Almen Voksenuddannelse – AVU

Ordblindeundervisning

Almen Voksenuddannelse svarer til folkeskolens 9. og 10. klasse, men undervisningen er særligt tilrettelagt for voksne fra 18 år.

VUC tester for ordblindhed. Hvis du har opfyldt din undervisningspligt, kan du blive testet og få tilbudt ordblindeundervisning. Man går til undervisning på meget små hold, og opgaverne er tilpasset den enkelte. Mulighed for hjælp til it-løsninger for ordblinde.

HF-enkeltfag Undervisning på gymnasialt niveau i alle hf-fag fra C-niveau til A-niveau. Hvert fag kan afsluttes med en kompetencegivende eksamen, og HF-enkeltfag kan læses enkelt-vis, som en samlet fagpakke eller som en hel HF-eksamen, der kvalificerer til forskellige videregående uddannelser.

Se VUC hjemmesiderne for mere information

2-årig HF HF kan tages på fuld tid på 2 år på VUC. Du kan søge, selvom du ikke er fyldt 18 år. Læs mere om HF side 91.

Forberedende Voksenundervisning – FVU Gratis tilbud til alle fra 18 år, der vil blive bedre til at læse, skrive og regne. Der undervises i forløb på typisk 40 til 80 lektioner pr. semester på små hold. Mulighed for dispensation for unge under 18 år. Spørg din UU-vejleder.

EGU

Evt. forperiode i praktik eller på produktionsskole (1-2 uger) 1. år 2. år

EKSEMPEL PÅ EGU-FORLØB Praktik

Skole

Praktik

Skole

Praktik

Praktik

Skole

Praktik

Skole

Praktik

EGU-forløb: 2 år, som evt. kan udvides til 3 år Heraf skoleperiode: min. 20 uger/max. 40 uger

Erhvervsgrunduddannelse – EGU Erhvervs-grunduddannelsen er et 2-3 årigt praktisk uddannelsesforløb for dig, der er mellem 16 og 30 år og ikke umiddelbart er klar til at gå i gang med en erhvervsuddannelse eller ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.

Hvem kan starte på EGU? EGU er for dig, som gerne vil arbejde praktisk og som helst vil have en kort uddannelse, hvor det praktiske arbejde er den største del af uddannelsen. EGU er til dig, som ikke vil have for meget teori, og som lærer bedst på små hold. Der er ingen særlige optagelseskrav. Du skal blot være færdig med at gå i folkeskolen eller tilsvarende.

Praktisk uddannelse EGU indeholder meget praktik og kun lidt teori. Uddannelsen tilrettelægges specielt for dig, hvilket bl.a. betyder, at du selv kan være med til at planlægge og sammensætte uddannelsen. EGU består af perioder i praktik og perioder på skole. Uddannelsen varer normalt 2 år, men den kan i særlige tilfælde forlænges med et ekstra års praktik, så den i alt varer 3 år. I praktikperioderne lærer du forskellige arbejdsfunktioner og

94

livet på en arbejdsplads at kende. Praktikken kan foregå i en eller flere virksomheder. Når du er i praktik, får du elevløn. Skoleperioderne skal i alt vare mellem 20 og 40 uger. Skoledelen består normalt af undervisningsdele fra forskellige skoletyper og andre uddannelser, fx VUC, daghøjskoler, ungdomsskoler, produktionsskoler, handelsskoler eller tekniske skoler. I skoleperioderne får du skoleydelse.

Hvordan optages du på EGU? Før du kan begynde, skal du sammen med din vejleder udarbejde en uddannelsesplan. Uddannelsesplanen er samtidig en aftale mellem dig og den kommune, du bor i.

Hvad kan du efter EGU? EGU giver mulighed for at fortsætte i en erhvervskompe-tencegivende uddannelse, og den giver dig bedre mulighed for at søge job inden for dit fag.

Få mere at vide om EGU Hvis du er interesseret i at vide mere om EGU, kan du kontakte din uddannelsesvejleder eller Ungdommens Uddannelsesvejledning i den kommune, du bor i.


KUU

Kombineret UngdomsUddannelse – KUU

Uddannelsen varer 2 år, foregår på hold med fællesskab og giver titlen erhvervsassistent. Målet er, at eleverne efter endt uddannelse kan finde beskæftigelse som ufaglærte på det lokale eller regionale arbejdsmarked, derfor er uddannelsen tonet mod konkrete erhvervstemaer, der findes lokalt eller regionalt.

Hvem kan starte på KUU? Kombineret UngdomsUddannelse er for 15-24 årige, der ikke har de nødvendige faglige, personlige og sociale forudsætninger for at kunne gennemføre en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse. Man skal have afsluttet 9. eller 10. klasse, før man starter. Der er et begrænset antal pladser på uddannelsen, og det er det lokale UU-center, der fordeler plad-

STU

serne. Man skal derfor ikke ansøge gennem optagelse.dk, men gennem sin vejleder.

Hvor findes uddannelsen? Uddannelsen udbydes Vejles to Produktionsskoler, hvor du kan høre med om uddannelsen. Du kan også kontakte UU Vejle for at få vurderet om du tilhører målgruppen. KUU på Datariet – se mere på www.datariet.dk KUU på VPU – se mere på www.vpucenter.dk

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov – STU

Den 3-årige ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, STU, skal tilbydes unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, der ikke har mulighed for at gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse. Ungdommens Uddannelsesvejledning har pligt til at give den unge vejledning. I samarbejde med den unge og familien skal der laves en indstilling om et uddannelsestilbud til kommunalbestyrelsen.

Der skal lægges betydelig vægt på den unges og forældrenes eller værgens ønsker med hensyn til den nærmere tilrettelæggelse af ungdomsuddannelsen. Ungdomsuddannelsen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb, og der skal sigtes mod progression i den enkelte unges udvikling. Der skal fokuseres på den unges potentialer i forhold til eventuel videre uddannelse og beskæftigelse.

95


Andre uddannelser

Højskoler

Efterskoler

Højskoler er kostskoler, der er placeret i hele landet. Du kan komme på højskole, når du er fyldt 17 ½ år. Der findes dog 2 ungdomshøjskoler, der optager elever mellem 16 ½ og 19 år. Et højskoleophold, som typisk varer mellem 3 og 6 måneder, virker afklarende, og du kan blive vejledt i forhold til din kommende uddannelse.

Efterskoler er for unge mellem 14 og 18 år, som har afsluttet 7. klassetrin. Her kan du få undervisning i skolefag, der svarer til 8., 9. og 10. klasse samt en lang række andre fag af kreativ eller praktisk art. Brobygning er obligatorisk i 10. kl. Nogle efterskoler tilbyder også et 11. skoleår. På efterskolen bor du sammen med elever og lærere, og et efterskoleophold varer et helt skoleår – typisk 40 uger.

Der er mulighed for at få en mentor, hvis du har en uddannelsesplan. Se priser på den enkelte højskoles hjemmeside.

Højskolernes Hus Tlf. 3336 4040 E-mail: kontor@ffd.dk hojskolerne.dk

De fleste skoler opkræver elevbetaling pr. uge, men alle danske elever er sikret elevstøtte fra staten. Derfor bliver din egenbetaling mindre afhængig af husstandsindkomsten. Tag kontakt til den enkelte efterskole. To-sprogede elever kan søge stipendiat via vejlederen på grundskolen. Ansøgning om stipendiat kan findes på nedenstående hjemmeside. Der er efterskolernes dag med åbent hus over hele landet hvert år, sidste søndag i september. Men du har også mulighed for at kontakte skolerne og aftale et besøg.

Efterskolernes Sekretariat Tlf. 3312 8680 info@efterskoleforeningen.dk efterskole.dk

96


Frie fagskoler De 11 Frie Fagskoler i Danmark er åbne for alle, der er fyldt 16 år eller har afsluttet 9. klasse. De frie fagskoler tilbyder tre slags forløb: 10. klasse, Parat til Erhvervsuddannelse og STU. Skolerne tilbyder mange forskellige linjer inden for kreative og praktiske fag og underviser i så forskellige fag som mad, design, sundhed, tekstil, animation, musik, sport og friluftsliv. Fælles for alle skolerne er, at de underviser på en meget praktisk måde. Man lærer ikke kun med hovedet, men med hele kroppen, er mottoet.

Det er et kostskoletilbud, om end det også i visse tilfælde er muligt at være dagelev. Derfor er en del af et ophold på en fri fagskole undervisning i alle aspekter af det voksne liv, såsom at vaske tøj, lave mad, lægge budget eller bare det at stå op om morgenen. Tlf. 3311 1291 E-mail: hej@friefagskoler.dk friefagskoler.dk

97


Fiskeriuddannelser Alle, der vil arbejde i fiskeriet, starter med et obligatorisk 3 ugers sikkerhedskursus. Herefter kan man tage fiskeriets 2-årige grunduddannelse, som veksler mellem praktik og skoleundervisning. Er du over 18 år, kan du arbejde som fisker umiddelbart efter, at du har gennemført sikkerhedskurset. Du har herfra mulighed for at videreuddanne dig til skipper af henholdsvis første eller tredje grad. Fiskeriskolen, EUC Nordvest Ærøvej 9, 7680 Thyborøn Tlf. 9691 9230 fiskeri@eucnordvest.dk eucnordvest.dk/fiskeri

SE A NNO NCE S ID E 12

Maritime uddannelser De maritime uddannelser spænder fra videregående uddannelser så som skibsofficer og maskinmester til kortere uddannelser som skipper og til erhvervsuddannelser som skibsassistent og skibsmekaniker. Alle uddannelserne veksler mellem skoleophold og praktik på skibe. HF-søfart er for dig, der vil have en gymnasial uddannelse samtidig med, at du forbereder dig til en karriere til søs. De maritime uddannelsesinstitutioner – finder du på worldcareers.dk

Team Danmark Team Danmark har etableret en række tilbud, der gør det muligt for dig at kombinere elitesport med en ungdomsuddannelse på fleksible vilkår. Ansøgningsfristen ligger som regel i februar på særligt skema. Team Danmark kræver aftale med godkendt specialforbund. teamdanmark.dk (under eksperter/karriere og uddannelse/ungdomsuddannelse)

Uddannelser i Forsvaret Forsvaret er en af landets største uddannelsesinstitutioner og rummer med sine over 30 uddannelser mange muligheder for unge. Uanset hvilken retning du vælger, får du løn under uddannelsen. Forsvarets Rekruttering Jonstrupvej 240, Postbox 145, 2700 Ballerup Tlf. 7281 9000 forsvaretsuddannelser.dk

98


Billedkunstnerisk grundkursus – BGK Er du ung og arbejder seriøst med kunstneriske udtryksformer? Har du lyst til at få inspiration fra andre og fra professionelle kunstnere? Tænker du på at søge en videregående uddannelse indenfor billedkunst, arkitektur eller design på fx Kunstakademiet eller Danmarks Designskole? Så er BGK muligvis noget for dig. Kulturregion Trekantsområdet Kulturaftale mellem kulturministeren og kommunerne Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle. Vision: Trekantområdet udvikler unikke kulturtilbud i samarbejde med omverdenen med fokus på kulturens evne til at skabe innovation, økonomisk vækst, identitet og deltagelse.

Indsatsområder: Flere kulturbrugere og mere samarbejde på tværs af kulturregionen. De unikke kulturelle kompetencer i Trekantområdet. Talentudvikling og kulturel udfoldelse blandt unge. Kontakt: Pernille Holmskov, tlf. 7979 7878.

Musikalsk grundkursus – MGK Musikalsk grundkursus foregår på en musikskole. Der er både en klassisk og rytmisk linie. Du kan bruge kurset til at forbedre dine musikalske kvalifikationer, fx hvis du ønsker optagelse på en uddannelse ved et af musikkonservatorierne. Kontakt skolen for tilmeldings-oplysninger. Musikalsk Grundkursus – MGK musikalskgrundkursus.dk

99


t e d n a l I hele 8 1 0 2 t e r i efterå

G R AT IS ADGANG!

Besøg Danmarks største Messe for unge med særlige behov og bliv afklaret på DIN fremtid!

VESTJYLLAND

FYN

Nordvest Hallen, Tjørring, Herning

Marienlystcentret, Odense

Onsdag 19. september

Onsdag 3. oktober

ØSTJYLLAND

KØBENHAVN

Marselisborghallen, Aarhus

Rødovre Stadionhal, Rødovre

Torsdag 20. september

Torsdag 4. oktober

TREKANTOMRÅDET

NORDSJÆLLAND

DGI Huset, Vejle

Frederiksborgcentret, Hillerød

Onsdag 26. september

Onsdag 10. oktober

SØNDERJYLLAND

VESTSJÆLLAND

Sønderjyllandshallen, Aabenraa

Slagelse-Hallen, Slagelse

Torsdag 27. september

Torsdag 11. oktober

Alle messesteder er åben fra kl. 9-16

Se mere og forhåndstilmeld jeres besøg her: udifremtiden.dk • facebook.com/udifremtiden

Fremtidstidsparat 2017/18 - Tårnby udgave  

Fremtidsparat indeholder information, features, redaktionelle indlæg og nyheder om ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og fremtidsmuligh...

Fremtidstidsparat 2017/18 - Tårnby udgave  

Fremtidsparat indeholder information, features, redaktionelle indlæg og nyheder om ungdomsuddannelser, erhvervsuddannelser og fremtidsmuligh...