Page 1


2

3

Dobro došli u Grad Bakar Grad Bakar nalazi se na sjevernom Jadranu i dio je Primorsko-goranske županije. Proteže se od Bakarskog zaljeva pa sve do obronaka Risnjaka, a tvore ga drevni Bakar, kao njegovo administrativno i kulturno središte te okolna mjesta Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin. Prostire se na 125.60 km2, a na njegovu teritoriju, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 8.279 stanovnika. Karakterizira ga povijesna i prirodna raznolikost, okrenutost k moru kao izvoru egzistencije, snažni razvoj uslužne djelatnosti i još uvijek

nedovoljno iskorišteni turistički potencijal. Osnovne geomorfološke značajke područja Grada Bakra su njegov izrazito krški reljef koji se proteže od kratkog primorskog dijela oko dubokog Bakarskoga zaljeva, preko strmih obronaka do većine naselja, smještenih poluprstenasto, u njegovom bliskom zaleđu. Gotovo sva mjesta povezana su starom Karolinskom cestom. Brdsko se zaleđe proteže do samog Nacionalnog parka Risnjak kojeg Grad Bakar dijeli zajedno s gradovima Delnice i Čabar te općinama Lokve i Čavle. Ne oklijevajte! Dođite u Grad Bakar te njegovom bogatom prošlošću i baštinom oplemenite sebe za budućnost.


4

5

Grad Bakar Na brežuljku, u dnu Bakarskoga zaljeva, mjesta u kojem Sredozemno more najdublje prodire u europski kontinent, smjestio se od davnina gradić Bakar. Materijalni dokazi potvrđuju da je u 3. i 2. st. pr. Kr., područje Grada Bakra naseljeno pripadnicima ilirskoga plemena Liburni. U Rimsko doba, geograf Klaudije Ptolomej spominje grad Volceru koji se nalazi između Senja i Trsata. Volcera je latinizirani oblik keltskog naziva Vel-Kier (Kameni zaljev). Hrvatsko ime za Vel-Kier, odnosno latinsko Volcera je Bakar, a prvi put se spominje u Vinodolskom zakoniku (1288. godine), kada je Bakar bio pod upravom krčkih knezova Frankopana. U razdoblju od 1577. godine pa sve do 1671. godine, Bakrom vladaju Zrinski koji mu omogućuju prosperitet utemeljen na trgovini. Carica Marija Terezija, 1778. godine, proglasila je Bakar slobodnim kraljevskim gradom, a krajem 18. stoljeća Bakar je bio najveći grad u Hrvatskoj.

Slika gore lijevo: Bakar Slika gore desno: Hreljin

Stara jezgra Bakra proglašena je 1968. godine spomenikom kulture. Od 1997. godine Bakar je administrativno središte Grada Bakra kojem pripadaju i okolna mjesta Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin. Hreljin, jedan od gradova potpisnika Vinodolskog zakonika, smješten je na brijegu istočno od Bakra. Iako je stari grad Hreljin bio smješten na predjelu na kojem se danas nalaze ostaci gradine, izgradnjom Karolinske ceste (1726. godine) počinje i izgradnja novoga Hreljina. Karolinska je cesta i dan danas prometna kičma Hreljina. Središtem mjesta koje se proteže u dužini od oko tri kilometra dominira crkva sv. Jurja. Njegovim zaleđem dominiraju prirodne ljepote Medveđaka i Tuhobića, podno kojeg se nalazi i odmorište Satničko. Tim područjem, kroz netaknutu prirodu koja obiluje sitnom i krupnom divljači, prolaze i brojne planinarske staze.

Slika gore lijevo: Zlobin Slika gore desno: Krasica


6

7

Zlobin je mjesto koje se nalazi iznad Hreljina, 13 kilometara sjeveroistočno od Bakra, na razmeđi primorske i planinske klime. Iako administrativno pripada Gradu Bakru klimatski, mjesto naginje Gorskom kotaru. U Zlobinu se nalazi crkva sv. Ivana Krstitelja. Još jedno mjesto izgrađeno uzduž Karolinske ceste je Krasica, poznata još i pod imenom Vlaka (ovaj je naziv inspiriran činjenicom da su kuće na Krasici posložene uz cestu pa podsjećaju na kompoziciju vlaka). U središtu Krasice nalazi se crkva Majke Božje Karmelske. Praputnjak je nastao kao selo nadničara koji obrađuju zemlju stanovnika grada Bakra, a prvi put se spominje 1445. godine u oporuci svećenika Partinića. Zanimljivo je da se na istočnom kraju Praputnjaka, na Meji, križaju dvije ceste koje su obilježile razvoj ovog kraja; Karolina i Lujzijana. Uz glavnu prometnicu nalazi se crkva sv. Josipa. Škrljevo se nalazi sjeverozapadno od Bakra, a prvi se put spominje 1667. godine. Razvoj Škrljeva ponajviše je obilježila željeznička stanica izgrađena 1897. godine. U Škrljevu je 1897. godine izgrađena crkva Presvetog srca Isusovog.

Kukuljanovo je mjesto udaljeno oko 2 km sjeverno od Bakra. U Kukuljanovu se nalazi crkva sv. Franje Asiškog. Danas je mjesto ponajviše poznato po industrijskoj zoni Grada Bakra u kojoj se nalazi velik broj trgovačkih centara. Sama industrijska zona nalazi se na izuzetno povoljnom strateškom prometnom pravcu, u neposrednoj blizini autoceste Rijeka-Zagreb, autoceste Rijeka-Split te prometnog pravca planirane autoceste Rijeka-Trst. Lučki kompleks Bakra udaljen je od industrijske zone svega 3km, a u blizini je i željeznička postaja Škrljevo. Treba napomenuti da je industrijska zona, zahvaljujući svom izrazito povoljnom geostrateškom položaju i ulaganjima, danas postala jedna od najvećih i najuređenijih industrijskih zona u Republici Hrvatskoj. Slika gore lijevo: Praputnjak Slika gore desno: Škrljevo

Plosna i Ponikve su dva pitoreskna zaseoka koja se nalaze u zaleđu Kukuljanova i Škrljeva, a karakteristična su po krškom jezeru koje je vidljivo za vrijeme kišnog razdoblja.

Slika dolje lijevo: Kukuljanovo Slika dolje desno: Plosna i Ponikve


8

9

Kulturne znamenitosti Bakarski kaštel impozantna je srednjevjekovna građevina, smještena na vrhu brežuljka koji se uzdiže pedesetak metara ponad Bakarskoga zaljeva. Arheološka istraživanja lokacije pokazuju prisutnost ljudi još u brončano doba, u vrijeme kada su na ovim prostorima obitavali Liburni.

Slika dolje: Hreljinska gradina.

Nije poznato točno vrijeme nastanka bakarskoga kaštela, ali se sa sigurnošću zna da je postupno dobivao svoj današnji oblik. U 16. stoljeću postojeća se bakarska utvrda, zbog realne opasnosti od turske najezde, dodatno pojačava, a u 18. stoljeću provodi se niz novih pregradnji. Bakarska župna crkva nosi ime svetog Andrije apostola. Izgrađena je 1853. godine, na mjestu na kojemu se, do velikog potresa 1750. godine, nalazila manja crkvica Presvetog Trojstva iz 12. stoljeća. Zanimljivo je da je u potresu crkvica Presvetoga Trojstva potpuno uništena i porušena, a da je zvonik crkve, izgrađen 1710. godine, ostao netaknut do današnjih dana.

Kako su za vrijeme turskih osvajanja u Bakru stolovali mnogi biskupi, crkva sv. Andrije apostola do danas je zadržala status konkatedrale. U crkvi se, osim glavnog oltara nalazi još osam oltara; s desne strane oltari Svih Svetih, sv. Nikole, Majke Božje od ružarija, sv. Ane, a s lijeve strane oltari sv. Antuna Pustinjaka, sv. Roka, Presvetog Trojstva te sv. Vilima. Turska kuća jedna je od najinteresantnijih bakarskih građevina, a dodatnu čar daje joj činjenica što ne postoji konkretan, pisani podatak o tome tko ju je i kada izgradio. Nalazi se ispod crkve sv. Andrije apostola, na trgu Plačica, unutar starih gradskih zidina. Postoji nekoliko legendi vezanih uz graditelje Turske kuće, a kreću se od toga da je neki pomorac na svojim putovanjima vidio istočnjačku arhitekturu i ostao očaran njome pa do toga da je netko s Istoka živio u Bakru. Rimska je kuća, izostavimo li kaštel, najistaknutija građevina u bakarskome gornjem gradu. Graditelj i prvi vlasnik ove građevine nije poznat, ali pretpostavlja se

Slika gore lijevo: Frankopanski kaštel Slika gore desno: Zvonik crkve sv. Andrije apostola


10

11

Slika gore: Bakarski prezidi Slike desno: Rimska kuća (lijevo) i Turska kuća (desno)

da je izgrađena kao samostan koludrica u 18. stoljeću. Građevina je to, ukrašena voltama koju odlikuje renesansni izgled, a koja je dugi niz godina bila dom obitelji Carina. Na području Hreljina na kojem se danas nalaze ostaci gradine nalazio se stari grad Hreljin. Ne zna se točno tko je sagradio grad Hreljin, ali u okolici su pronađeni ostaci rimskih nastamba. Grad je bio opasan zidinama s dvije obrambene kule, a imao je dva ulaza te mali kaštel, najstariji dio utvrđenoga naselja. Hreljinska gradina smještena je visoko ponad Bakarskoga zaljeva, tako da s nje puca predivan pogled na cijeli Bakarski, ali i Kvarnerski zaljev.


12

13 Slika lijevo: Nacionalni park Risnjak i Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski (Risnjak)

Na istočnim obroncima brda oko Bakarskoga zaljeva, od Bakra do Bakarca nalaze se Bakarski prezidi (Bakarske prezidi). Prezidi su suhozidi čija je izgradnja počela u doba vladavine Marije Terezije. Uz njeno je dopuštenje lokalno stanovništvo iskrčilo šumu i posadilo vinograd. U dobivene parcele žene su, u brentama, na leđima donosile zemlju u koju se sadila vinova loza. Od tog se grožđa proizvodila poznata Bakarska vodica. Prezidi su 1972. godine proglašeni zaštićenim krajolikom te su uvršteni u registar spomenika kulture. Ponovna izgradnja prezida i proizvodnja pjenušca pokrenuta je 2001. godine.

NP Risnjak Udaljen svega petnaestak kilometara od mora, rasprostranjen na ukupnoj površini većoj od 6400 ha, nalazi se Nacionalni park Risnjak koji je podijeljen na dvije zone; zonu stroge i zonu usmjerene zaštite. Unutar parka nalazi se i jedan od najljepših hrvatskih vidikovaca – Veliki Risnjak (1528 m) s kojega se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, Kamniške i Julijske Alpe, Velebit i Bjelolasicu. Na područje Risnjaka obitavaju brojne životinjske vrste kao npr. smeđi medvjed, vuk, ris, divokoza, jelen, srna i divlja svinja. Nacionalni park, uz Risnjak, obuhvaća i planinski masiv Snježnika te izvor rijeke Kupe. Svakako valja izdvojiti i poučnu stazu „Leska“ koja se nalazi na nadmorskoj visini od 700 metara, dužine je 4200 metara, a jedna je od prvih u Hrvatskoj.


15

Legenda

Biskupija

6.

Crkva sv. Andrije apostola

7.

Crkva Majke Božje od Porta

8.

Crkva sv. Margarete

9.

Crkva sv. Križa

10.

Kapelica sv. Josipa

14.

Pomorska škola

15.

Masarykova obala13, - 23, 25 putnička obala

16.

Mareografska postaja

17.

Izvor Stenice

18.

Perilo

19.

Jaz

20.

Galerija „Biskupija“

21.

Gradska knjižnica

22.

Žal ribara

23.

Gradska uprava

24.

Župni dvor

25.

Dom kulture Bakar

26.

Lučka kapetanija

Parking

10

j

a Lok

orje

Prim

Stara cesta

ižj

drije v. An Trg S

j Vo

2

6

Frankopanska

11

5 4

1 3

BAKARSKI ZALJEV

e

Sv. Križ

9

20

18 19

H

24

Morna

rska

ln Do

d

a

a g ra

i

Palada

8

23

a

Gornja z

21

13

22

tičk

BAKRA

15

17

Nau

Turistička karta

16

Geta

O

ja z

Kip sv. Ivana Nepomuka

a erov Veb

ska

din mla

e

13.

Ambulanta

P

P

7

orj

Gradsko groblje

Ljekarna

m Pri

12.

c

na

Kla

kr

Špital

Bankomat

R as

11.

12

Pošta / mjenjačnica

ljano viće va

5.

Smo

Turska kuća

Hotel Jadran

Breg

4.

H

uli

Rimska kuća

Kog

Banska vrata

3.

Turistički ured - info

ada agr

2.

i

Vrata

Frankopanski kaštel

Fortica

1.

Turan

14

25

P

14

Senjska

P

26


SMJEŠTAJ

16

17

Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski (Risnjak)

Hotel Jadran

Hotel Jadran nalazi se u centru Bakra, uz samo more, a svečano je otvoren 21. svibnja davne 1905. godine te je jedan od najstarijih hotela u Hrvatskoj. Hotel Jadran ima 2 zvjezdice i smještajne kapacitete od 60 ležaja. Adresa: Palada 32, 51 222 Bakar Tel: +385 51 762 100 Fax: +385 51 761 047 E-mail: prodaja@hotel-jadran-bakar.com Web: www.hotel-jadran-bakar.com

Apartman Hreljin

Adresa: Hreljin 159, 51 226 Hreljin Tel: 051/ 770 136 Mob: +385 91 900 7466 E-mail: jasenkastipetic@gmail.com Apartman studio 2/2 *** (4 osobe) Kontakt osoba: Jasenka Stipetić Ferenčaba

Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski (Risnjak) nalazi se u istoimenome nacionalnom parku, na 1418 m nadmorske visine, pod samim vrhom Risnjaka. Dom je kapaciteta 43 ležaja, a radi svakoga dana osim utorkom, od svibnja do studenoga. Infrastruktura • Struja: solarna • Voda: šterna • Pristup: pješice (najkraća je staza s Gornjeg Jelenja; oko sat hoda) • Hrana i piće: opskrba doma je svakodnevna Adresa: Plosna 50, 51223 Škrljevo Mob: 099 / 428 2072, 099 / 228 2072 Kontakt osoba: Vesna Devčić

Kuća za odmor Zlobinsko brdo

Adresa: Zlobin 89/8, 51324 Zlobin Mob: 091 582 2808 Usluge smještaja pružaju se sezonski od 01.06. do 30.09. Kuća za odmor 2/2*** (4 osobe) Kontakt osoba: Senka Švrljuga


18

19

Streljana Kukuljanovo Gađanje letećih meta moguće je na streljani izgrađenoj 1997. godine na brdu Vojsko iznad Kukuljanova. Streljana ima 15 katapulta i sve prateće sadržaje koji zadovoljavaju sva pravila Hrvatskog streljačkog saveza i ISSF-a (međunarodne streljačke federacije). Poželite li se okušati u gađanju glinenih golubova, streljana Vojsko pravo je mjesto za Vas. Streljački klub “Kvarner” Kontakt osoba: Milorad Šepić E-mail: milorad.sepic@ri.t-com.hr Mob: 098 / 724 160

SPORT I REKREACIJA

Tenis centar Krasica Tenis centar Krasica nudi Vam mogućnost rekreacije na teniskom ili malonogometnom terenu i zabavu uz mali nogomet. Ako se želite samo odmoriti od gradske vreve, nudimo Vam šetnju u prirodi ili opuštanje na terasi caffe bara uz uživanje u predivnom pogledu na Kvarner. Kontakt osoba: Jelena Rakipovski Tel: 051/ 766 – 488 Mob: 091 / 176 6488

Jedrenjak Bente Dorte Za sve one koji su željni tradicionalnog jedrenja, jedrenjak Bente Dorte je izvanredan izbor. Ovaj je oldtimer izgrađen davne 1929. godine na obalama sjevernog mora. Dug je 18 metara i težak 40 tona. Pogonjen motorom doseže brzinu do 10 čvorova, a samo s jedrima može ploviti brzinom od 8 čvorova. Ovaj jedrenjak s dva jarbola raspolaže s osam ležajeva i njime se upravlja isključivo ručno, po starim pravilima pomorskoga zanata. Jedrenjak Bente Dorte usidren je u Bakarskome zaljevu, a želite li iskusiti čari tradicionalnog jedrenja slobodno se obratite vlasniku broda. Kontakt osoba: Krešimir Vidas Mob: 098 / 393 039 Web: www.bentedorte.com

Na slici gore: lijevo - Streljana Kukuljanovo , desno - Tenis centar Krasica Na slici dolje: Jedrenjak Bente Dorte


20

21

BICIKLISTIČKE STAZE Ukoliko poželite istražiti šire područje Grada Bakra i njegove prirodne ljepote, predlažemo da to učinite biciklom. Čak 9 obilježenih staza, s više od 160 kilometara, koje se provlače stoljetnim šumama, travnatim livadama i padinama prošaranim niskim raslinjem, ispričat će vam svaka svoju priču. Istina, zbog nešto veće visinske razlike te su staze malo zahtjevnije, ali su zato uzbudljivije i nezaboravne.“

ŠETNICA „PUT GRADINE“ Šetnica „Put Gradine“ dugačka je oko 1.600 m, kategorizirana je kao lagana do srednje teška, a potrebno je dvadesetak minuta laganog hoda da se od Čopovskog na Hreljinu dođe do cilja. Šetnica vodi do Hreljinske gradine koja danas predstavlja ruševne ostatke srednjovjekovnog grada Hreljina, a koja se ponosito uzdiže na visokoj strmoj litici iznad Bakarca. Na putu do Gradine možete uživati u prekrasnoj prirodi i pogledu na Bakarski zaljev. Krenete li u ovu ugodnu šetnju, nakon petnaestak minuta hoda naići ćete na tri stara spremišta za vodu, takozvane „Kalce“ ili „Lokve“. Na samom cilju vidjeti ćete ruševne ostatke starog Grada Hreljina s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Bakarski zaljev i na čitavi Kvarner.


22

23

MANIFESTACIJE Na području Grada Bakra tijekom čitave godine organiziraju se razne manifestacije. Najpoznatija je zasigurno „Margaretino leto“, a između ostalog tu su razna karnevalska događanja, regate, gastro manifestacije te proslave povodom obilježavanja dana mjesta u sklopu Grada Bakra. Tijekom karnevala, svake se godine organizira maškarani reli Pariz-Bakar. Parodija je to na poznati svjetski reli Pariz– Dakar. Utrku voze motorizirane maškare iz zemlje i inozemstva, a svake se godine povećava broj sudionika. Svakako valja spomenuti bogatu karnevalsku tradiciju bakarskoga kraja koja se njeguje svake godine s neizostavnim maškaranim zabavama, maskiranom povorkom umirovljenika te tradicionalnim paljenjem pusta, ali i zapaženim sudjelovanjem mnogih maskiranih skupina ovoga kraja na Riječkome karnevalu. U svibnju se, u akvatoriju Bakarskoga zaljeva održava tradicionalna veslačka regata Pomorske škole Bakar. S obzirom da se na regatu javljaju ekipe pomorskih škola i učilišta iz pet zemalja, ova regata ima internacionalni karakter i svakom godinom sve veći broj sudionika. Svake godine od sredine lipnja pa do početka kolovoza, Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra organiziraju tradicionalno Margaretino leto. U sklopu Margaretinoga leta održavaju se mnoge kulturne, sportske i zabavne manifestacije; izložbe, koncerti, kazališne predstave i

sl. te popularni „Bakarski susreti“, igre u kojima se ekipe takmiče u raznim igrama snage, izdržljivosti i spretnosti. Povodom Dana Grada Bakra, na Margaretinu, 13. srpnja, odnosno najbliže subote, organizira se Margaretin sajam i smotra povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i inozemstva, a toga dana se upriliči i spektakularna rekonstrukcija povijesne pomorske bitke koja dočarava posljednji, bezuspješni napad Mlečana na Bakar (daleke 1616. godine). U ovoj rekonstrukciji bitke sudjeluju stari jedrenjaci (Klementa, Sakuhai i Stari Ive) koji opremljeni pirotehničkim sredstvima napadaju Bakar te članovi povijesnih postrojbi koji brane grad. Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova s obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke sigurno je zajamčena. Krajem rujna, na Škrljevu se održava „Gulašijada“ u kojoj se ekipe natječu u kuhanju gulaša. Nakon proglašenja najbolje ekipe, u Domu kulture održava se fešta uz degustaciju gulaša. Početkom listopada, u Kukuljanovu se održava „Slatkijada“ u kojoj se razne ekipe natječu u pripremanju najboljeg kolača ili torte. Nakon proglašenja pobjednika, u Domu kulture održava se pučka veselica uz degustaciju pripremljenih slastica. Svršetak stare godine obilježava se Božićnim sajmom u Bakru i zajedničkim kićenjem bora uz kuhano vino i druženje.


24

25

GASTRO KUTAK

KUKULJANOVO

PLOSNA

“PU JOŽA” ugostiteljski obrt

PLANINARSKI DOM RISNJAK “BRITTA”

BAKAR

PIZZERIA UNO

GOSTIONICA „BAKARSKA KONOBA“

BISTRO „RIVA“ Primorje 130, 51222 Bakar

Kukuljanovo 121, 51223 Škrljevo Kukuljanovo 205a, 51223 Škrljevo

Plosna 50, 51 223 Škrljevo Mob: 099/428 2072

PRAPUTNJAK

Primorje 103, 51222 Bakar

Mob: 091/5676 258

Mob: 051/ 251 836

Tel: 051/761 247

U.O. VLADIMIR - RIBARNICA Primorje b.b.

KUKULJANOVO – INDUSTRIJSKA ZONA

Primorje 128, 51222 Bakar

Tel. : 098 951 9962

BISTRO MACAO

Tel: 051/761 219

KRASICA

Kukuljanovo bb, 51227 Kukuljanovo

KRČMA “BUJAN”

FAST FOOD „RELAX“

PIZZERIA “SMASH”

Tel: 051/251 839

Meja 16, 51225 Praputnjak

PIZZERIA “VALLIS”

KONOBA “BAJTA” Praputnjak 222, 51225 Praputnjak Tel: 051/896 6312

Nautička 14b, 51222 Bakar

Krasica 203 b, 51224 Krasica

Mob: 091/187 5526; 091/187 2064

Tel: 051/809 500

Mob: 095/843 9350

Tel: 051/766 488

FAST FOOD „BUCKO”

ŠKRLJEVO

Mob: 091/176 6488

Industrijska zona

“PU MARETEŠA” ugostiteljski obrt

Mob: 099/200-18-03

Škrljevo 152, 51223 Škrljevo

fast-food-bucko@kukuljanovo.ws

Tel: 051/251 207

HOTEL JADRAN BAKAR Palada 32,51222 Bakar

“DRIO MONTE” ugostiteljski obrt

Tel. 762-100

Krasica 159, 51224 Krasica Mob: 091/ 574 6514


26

27

Impressum: Tekst: Josip Luzer i Niko Cvjetković, ml. Dizajn i priprema za tisak: Vibor Visković Fotografije: Miljenko Šegulja, Marko Matešić, arhiva TZG Bakar Tisak: Tiskara Igmar Bakar, 2013.


TuristiÄ?ka zajednica Grada Bakra Primorje 39, 51222 Bakar tel./fax: 051/761-111 info@tz-bakar.hr www.tz-bakar.hr

Grad Bakar - Turistički katalog  
Grad Bakar - Turistički katalog  

Dobro došli u Grad Bakar! Grad Bakar nalazi se na sjevernom Jadranu i dio je Primorsko-goranske županije. Proteže se od Bakarskog zaljeva pa...

Advertisement