Page 1

Zaterdag 24 februari 2018 JAARGANG 02 NR 27

Oude foto leegverkoop Its

Registratie bezoekers via wifi

Informatie over de gemeente 7

5

Rubrieken n Natuur in de Stad, Het Duimpje

lees op

3

Grote debat tussen lijsttrekkers

Beleidsplan Sociaal domein vastgesteld. ONLANGS werd tijdens de raads-

vergadering het beleidsplan Sociaal domein 2018 - 2021 unaniem vastgesteld. Het beleidsplan omvat alle taken op het gebied van welzijn, werk en zorg en beschrijft wat de gemeente in deze vier jaar wil bereiken. Wethouder Nanning Mol: “ De kracht van dit beleidsplan is dat het geen dik boekwerk is, maar een slank, puntig en voor iedereen leesbaar stuk. Het is niet achter het bureau door de gemeente bedacht, maar samen met inwoners, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met zorg en welzijn ontwikkeld.”

VIJF HOOFDDOELEN

Met vrijwel allemaal nieuwe actoren organiseert Ondernemersvereniging Voorschoten op 8 maart een groot lijsttrekkersdebat.

Op donderdagavond 8 maart organiseert Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV) het grote debat tussen de zeven lijsttrekkers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. OVV-voorzitter en voormalig wethouder en gemeenteraadslid Frank ten Have leidt de discussies. Alle Voorschotenaren

Struintocht landgoed De Horsten NATUUR n Zondag 4 februari is er vanaf 11 uur een Struintocht over Koninklijk landgoed De Horsten en omringende weilanden met halverwege een boerderijbezoek. De Werkgroep Actieve NatuurTochten (WANT) van het IVN regio Leiden organiseert, in samenwerking met vier andere natuurorganisaties, een lange struintocht door de Horsten en de aangrenzende weilanden. Voor deze gelegenheid hebben we toestemming gekregen om de weilanden te betreden die normaliter niet toegankelijk zijn. De tocht duurt circa 4 uur. Halverwege brengen we een bezoek aan de Catharinahoeve waar we een rondleiding krijgen. Deze activiteit is geschikt voor jong en oud met een redelijke conditie. Verzamelen: ingang Papeweg in Wassenaar. Deelname: gratis (behoudens toegangskaartje € 1,--)

zijn welkom vanaf 19.30 uur in het Cultureel Centrum, Prinses Marijkelaan 4. Het debat zelf start om 20 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Na afloop kunt men onder het genot van een door de OVV aangeboden drankje verder praten en desgewenst één of meer lijsttrekkers persoonlijk aanspreken.

Kunstkring zoekt nieuwe leden KUNST n De Voorschotense Kunstkring (VKK), die vorig jaar op grootse wijze zijn gouden jubileum vierde, blijft op zoek naar nieuw talent. Professionele beeldend kunstenaars worden dan ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de ballotage, die op maandag 5 maart wordt georganiseerd.

Als u wordt aangenomen, treedt u toe tot een illuster gezelschap dat ooit grote namen als Sierk Schröder, Harm Kamerlingh Onnes en Paul Citroen onder zijn leden telde en nog altijd springlevend is. Kwaliteit, oorspronkelijkheid en professionaliteit zijn nog altijd de belangrijkste toelatingscriteria ongeacht welke discipline(s) u beoefent en welke kunstrichting of school u aanhangt. Als u aan de ballotage wilt deelnemen, wordt u verzocht dat zo snel mogelijk per email te melden aan de voorzitter van de ballotagecommissie Jackie van Duin (jmvanduin@ hotmail.com) met bijgesloten een

ingevuld ballotageformulier dat u kunt downloaden van voorschotensekunstkring.nl (doorklikken op Meedoen, lid worden). U moet dan op 5 maart om 12.30 uur 7-10 maximaal twee jaar oude kunstwerken (kunstenaars die ruimtelijk werk maken kunnen volstaan met 5) ter beoordeling brengen naar de expositieruimte van de kunstkring op de zolder van Voorstraat 12-14 in Voorschoten (boven Restaurant Floris V) en die op een samen te bepalen later tijdstip in de middag weer ophalen. Binnen enkele weken krijgt u dan bericht of u wordt toegelaten. U kunt bij Jackie ook

terecht met vragen. Wilt u eerst meer weten over de kunstkring? Kijk dan verder op de website. Deelname aan de ballotage kost € 10 (contant te voldoen bij de afgifte van de kunstwerken) en het lidmaatschap bedraagt € 50 per jaar.

Het beleidsplan laat zien hoe we met elkaar willen bijdragen aan de vijf hoofddoelen. Kort samengevat staat beschreven wat we willen bereiken zodat inwoners zelfredzaam zijn en zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven houden. Dat inwoners gezond en veilig kunnen opgroeien in Voorschoten. Een derde doel is dat er sociale cohesie is. Daarnaast streven we naar een duurzaam systeem voor zorg en ondersteuning en vindt de hulp dichtbij huis plaats. En ten slotte willen we bereiken dat wanneer inwoners hulp nodig hebben, ze deze hulp op tijd krijgen.

IEDEREEN DOET MEE

De gemeenteraad is intensief betrokken bij het tot stand komen van het plan. In werkgroepen bestaande uit inwoners, maatschappelijke organisaties en medewerkers van de gemeente zijn uitvoeringsplannen gemaakt. In deze plannen staat beschreven hoe we samen de doelen gaan bereiken. De plannen zijn verdeeld in de thema’s: eenzaamheid, statushouders, armoede, toegankelijkheid, langer thuis wonen, verwarde personen/ zorgmijders, multiprobleemgezinnen en jongerenparticipatie. Op deze manier is het een krachtig beleidsplan geworden waar iedereen eigenaar van is. Met elkaar staan we voor de opdracht dat iedereen in Voorschoten mee kan doen.

LUISTEREN

Dit beleidsplan is door brede participatie tot stand gekomen. Wethouder Nanning Mol: “ Ik ben echt heel erg trots op dit beleidsplan en bedank iedereen die hier aan heeft meegewerkt. De unanieme steun bewijst dat je door goed te luisteren en samen op te trekken, bruggen kunt bouwen en mooie resultaten kunt bereiken.” Het plan is te lezen op de website van de gemeente Voorschoten.


F E B RUA R I - M A A N D VA N H E T G E B I T

Gratis gebitscontrole En nog meer voordeel...

+ Gratis gebitscontrole door

Grijp kans je !

één van onze dierenartsen + 10% korting op de gebitssanering van uw hond of kat + 10% korting op alle gebitsproducten

Boshuizerlaan 26 | 2321 SH | LEIDEN | Tel. 071- 576 40 58 Willemstraat 52 | 2316 CT | LEIDEN | Tel. 071 - 521 83 93 www.mijndierenkliniek.nl

NOG MEER

WAARD

/mijndierenkliniek

@mijndkl

@mijndierenkliniek

DE EXTRA COMPLETE MAZDA2 DYNAMIC+ NU RIJKLAAR € 17.990,OF € 289,- PER MAAND MET MAZDA PRIVATE LEASE Standaard met nog meer; • 7-inch multimediasysteem met navigatie • 16-inch lichtmetalen velgen • Airconditioning • Cruise Control • Lane Departure Warning • Parkeersensoren achter • LED mistlampen Profiteer nu van € 2.695,- Dynamic+ voordeel

AUTOSTAD LEIDEN Stevenshofdreef 150 | 2331 DB Leiden | 071 - 5315541 | www.autostad.nl | Mazda2 vanaf € 16.590,-. Gemiddeld verbruik Mazda2 van 3,4 tot 4,9 liter per 100 km / van 29,4 tot 20,4 km per liter / CO2-uitstoot van 89 tot 115 g/km. Prijzen incl. BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. De Mazda2 DYNAMIC+ is in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar, uitvoering is leverbaar zolang de voorraad strekt. Overige consumentenacties niet mogelijk i.c.m. het Mazda2 Dynamic+ aanbod. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.


stads

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

Het Duimpje In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die verbetering en ongevraagd advies behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer. nl.

Opgepakt Een zogenaamd EVA-team van de politie heeft vorige week een veroordeelde man uit zijn huis aan de Beatrixstraat gehaald omdat hij nog een geldboete had openstaan.De 38-jarige Amsterdammer werd in maart 2007 veroordeeld voor het hebben van geld en/of goederen, verkregen door criminele activiteiten. Hij kreeg hiervoor een geldboete van 7300 euro. Omdat de man de boete niet betaalde, kreeg het team de opdracht hem op te sporen. De man moet 120 dagen zitten en daarna de geldboete van 7300 euro alsnog betalen.

ZATERDAG 24 FEBRUARI 2018

3

Natuur in de stad Bijzondere zaken uit politieke programma’s Stormschade VERKIEZINGEN n Binnenkort zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, op woensdag 21 maart 2018 om precies te zijn. De kandidatenlijsten zijn vastgesteld en de verkiezingsprogramma’s zijn geschreven. In die programma’s staan altijd een paar bijzondere zaken. Hieronder een kleine opsomming. Rien van Vliet

Het CDA breekt een lans voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen. Deze partij vindt dat er gedurende de breng- en haalmomenten geen betaald parkeerregime bij de scholen zou mogen gelden. Er moeten Kiss&Rideplekken komen waar kinderen door hun ouders veilig bij school kunnen worden afgezet en opgehaald. Verder is het CDA helemaal voor het stimuleren van sporten door kinderen en daarbij moet ook ruimte zijn voor nieuwe sporten. Hierbij denkt het CDA onder meer aan padel en lacrosse… Ik moest het ook opzoeken. Partij Sleutelstad wil een ‘permanent/hoogfrekwent online raadplegend (soms raadgevend) indicatief referendum’ als uiting van directe democratie. Dat klinkt ingewikkeld. Tevens geeft de partij als tip om geen hout te stoken want dat is slecht voor uw gezondheid. D66 wil Leiden al in 2022 vuurwerkvrij hebben. De gemeente faciliteert dan wel zelf vuurwerkshows.

Ook de Partij voor de Dieren wil eigenlijk af van het privé-vuurwerk. Zolang burgers nog zelf mogen afsteken wil de partij dat de afsteektijden strikt worden gehandhaafd. Dat is nogal naïef want dan moeten er tijdens de laatste dagen van het jaar letterlijk tientallen GOA’s worden ingezet om achter die jochies met rotjes aan te gaan. Verder haalt de PvdD weer het aloude plan om gedempte grachten weer te openen uit de kast; ditmaal om meer hemelwateropvangcapaciteit te creëren. En de PvdD wil dat musea minstens één dag in de week gratis toegankelijk zijn. Als het aan de VVD ligt komt er in de binnenstad veel meer openbaar vervoer van lokale aanbieders met kleine elektrische busjes, een idee dat sommige andere partijen ook in hun programma hebben staan. En, als traditionele law & order-partij, wil de VVD vaker handhavers inzetten die letterlijk een ondergrondse container een paar uur in de gaten houden en lik-op-stuk boetes uitdelen. Een GOA verstopt achter een boom, als het ware. GroenLinks wil dat de gemeente ruimte vrijmaakt voor hippe tiny housing-projecten. Verder wil de partij voorkomen dat mensen radicaliseren en stelt een aantal maatregelen voor. In het streven om politiek correct te blijven veronderstelt GroenLinks voor het gemak dat “extremisme bij iedereen kan ontstaan”. Zo hoeven er geen beestjes bij de naam genoemd te worden.

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving. Een bos is geen park. Een park is netjes aangelegd, met rechte paden en prullenbakken, en de bomen zien eruit als op een kleutertekening: een stokje met een bolletje erop. In een echt bos in het een absolute teringzooi. Niks paden. Overal door klimop overwoekerde bomen, afgebroken bomen, scheefstaande of half omgewaaide stammen en al helemaal geen paden: geen doorkomen aan. Zo zagen de oerbossen aan het begin van de jaartelling eruit. Het meest opvallende verschil is de hoeveelheid dood hout. Na een storm blijft het hout liggen. Een oerbos, schat men, bestaat voor wel 10-30% uit dood of rottend hout. In Nederlandse bossen is dat maar 3%. Sinds de jaren ‘70 is er ook in onze bossen een ander beleid. Dood hout maakt deel uit van de natuurlijke kringloop. Maar liefst 600 paddenstoelen en wel 1350 keversoorten zijn betrokken bij de afbraak van dood hout, afhankelijk van de houtsoort en de staat van rotting. De afbraak zorgt ervoor dat de mineralen weer opgenomen worden in de bodem: bouwstoffen voor nieuwe plantengroei. Al die insecten zijn zelf ook weer voedsel voor vogels. Plus

DAT WAS TOEN

Vlaggen

dat dode bomen nestholtes opleveren voor vleermuizen, eekhoorns, spechten en andere holenbroeders. Veel van die kevers zijn bovendien zeldzame soorten, zoals het vliegend hert, dat hier niet vliegt. Onder rottend hout schuilen verder ook reptielen zoals salamanders en de gladde slang. Kortom er is alle reden ook ook in de Leidse parken en tuinen hout gewoon te laten liggen om de biodiversiteit te bevorderen.

Gewoon laten liggen dat dood hout, vindt Dick de Vos. Goed voor de biodiversiteit.

Horde hongerige consumenten voor Its

Sommige politieke partijen hebben er vorig jaar al negatieve opmerkingen geplaatst, en wij dachten dat de stad er van af was, van de gemeentelijke promotievlaggen in een een bak. Maar nee, op de Lammenschansweg staan ze weer te wapperen. Deze keer voor de tentoonstelling Nineveh in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook dit jaar vinden wij dat een slordig gezicht en we hopen deze scheefstaande vlaggen na de pr-actie van RMO dan ook niet meer te zien langs de openbare weg.

NOSTALGIE n In deze rubriek plaatsen we foto’s uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Met allerlei spullen gingen de koopjesjagers in maart 2011 naar buiten. De spullen werden volgens inschrijving verkocht. Foto: De Leydenaer.

Maart 2011, ‘de Its’ aan de Lammenschansweg wordt leeggehaald door een horde hongerige consumenten. En geef ze eens ongelijk. Tv’s, computers, koffiezetapparaten en haardrogers gingen voor een prikkie weg, want de elektronicazaak was failliet. Later volgden andere vergelijkbare winkels zoals De Block onder de parkeergarage Haarlemmerstraat. Slechts elektronicawinkels met een grote service en goedkope prijsvechters hebben de economische crisis overwonnen. Op de plek van Its zit nu sportschool Fit for Free.

Weekgetal: 333 UITGEREKEND

n 333. Zoveel meter moet de nieuwe schaatsbaan worden die op sportterrein De Vliet wordt aangelegd. Maar de gemeente kan slechts betalen voor een baan van 250 meter. Daarom zijn de Stichting Schaatshal Leiden en Leidse en regionale ijsverenigingen aan de slag gegaan met de financiering van 333 meter ijsbaan. Het motto: ‘Langer is beter, help mee aan 333 meter!’ Er is een bedrag van 3,2 miljoen euro nodig, afkomstig vanuit de regionale gemeenten en crowdfunding. Vorige week is website 333m.nl gelanceerd. 1 oktober is de deadline.

Protest tegen komst ‘Toekantoren’ houdt aan INFRASTRUCTUUR n Verontruste bewoners van Leiden-Zuid hebben zaterdagochtend een kraanbedrijf ingeschakeld om te laten zien hoe hoog een geplande torenflat in hun omgeving gaat worden. Een streng ballonnen van 75 meter maakte inzichtelijk maken hoe de ‘Toekantoren’ de omgeving gaat

domineren. De initiatiefnemers werden in december verrast door het nieuws dat projectontwikkelar Timpaan een 75 meter hoge woontoren aan de Ommedijkseweg wil realiseren. Dit zal direct het hoogste flatgebouw van Leiden worden. De gemeente Leiden heeft er wel oren naar en wil graag een landmark op deze plek ‘om Leiden vanaf de snelweg te markeren’, zo laat men weten.

Buurtbewoners vrezen verlies aan woongenot, als de flat er komt. Maar er zijn volgens hen ook objectieve redenen waarom zo’n gebouw op deze plek geen goed idee is. Men vreest verkeersdruk in de Stevenshof, uitstoot van fijnstof en verlies van groen. Ook het uitzicht vanaf de historische buitenplaats Rhijnhof wordt aangetast (zie afbeelding). Omwonenden zijn een actie op Facebook begonnen (Nee tegen Toekan-

toren) en een online petitie (Petitie24.nl Nee tegen Toekantoren).


AutoNova

John Vroom, autojournalist

Fiat 500 Sport 105HP Aston Martin DB11V8 Het model is zeer herkenbaar. Beetje bolle, vrolijk ogende voorkant, met onder de motorkap die 105 pk’s, maar daar kom ik straks op terug. Een beetje hoog vanaf de zijkant gezien, maar dat staat garant voor een riante hoofdruimte, met een stijl aflopende achterkant.

K

unt u zich voorstellen dat het zo nu en dan heerlijk is om eens een auto te testen die voor de meeste lezers onbetaalbaar is? Voor mij trouwens ook, maar het is voor mij wel de allermooiste auto op dit moment.

I

k denk datDB11V8. bijna iedereen de zijn De Aston Martin Laat ik even Fiat 500 wel een leuke auto vanaf prijs noemen, want dan is dat gelijk vindt. Hij heeft een hoog duidelijk. Een scherpe 230.000 aaibaarheidsgehalte. Als euro. De prijs van een gemiddelde woning, liefhebber van het Italiaansemaar product spreekt hij even mij erg aan, dat terzijde. Vergeet alles overmet benziname gezienCO2, zijn wegenbelasting, knipoog naar deonderoerneverbruik, Fiat 500 uit de jaren ’60. Een typisch houdskosten en zo en droom even met geval van retro dus en dat scoort goed

mij mee. Allereerst het design. Wat een waanzinnig fraai gelijnd front zonder enige opsmuk. Stoer en toch elegant. Mooie snelle Coupé-lijn vanaf de zijkant gezien en dan die uiterst slanke achterkant die door zijn horizontale verlichtingunits zo’n gedistingeerde elegante uitstraling geeft. Ik kan hier zo van genieten. Ja, en dan dat interieur. Een en al luxe warm bij jongleer. en Ook minder kijkend ogenogend hierjong geenzoprotserig naar de succesvolle verkoopcijfers. de opsmuk, maar gewoon, nou ja gewoon, Heel verstandig van Fiat is het feit dat eenditrijkdom uitstralende cockpit.door De zit zij model fris en fruitig houden achter het dikleren stuur is door de mulregelmatig te komen met speciale versies en recentelijk mogelijkheden is de Fiat 500 Sport versie ti-verstelbare optimaal en uitgebreid als 105HP een partij met dit uitzicht op hetmet dashboard enextra midpk’s en een subtiele facelift. Maar laten denconsole om je heen zou ik urenlang we eerst even om deze Sport heenlopen.

• KLEEFSTOF

• VOORJAAR

• KWEKEN

• WITJE

Typisch Italiaans Het interieur is heel bijzonder. Achter het dikleren, fraai ontworpen stuur net als toen een ronde klok, maar dan nu wel hypermodern, voorzien van een digitale snelheidsmeter, een toerenteller en meerdere infogevers. Royaal en eenvoudig bedienbaar infotainmentscherm in het midden, met daaronder op het middenconsole symmetrisch kunnen genieten en dan rijden we nog geplaatste en speels ontworpen niet eens. bedieningsknoppen. Onlogisch blijft, althans voor mij, dat de automatische bediening van de zijruiten niet op het Donkerbruine grom portier zitten, maar op de knopjes op het Want dat is natuurlijk volgende stap, middenconsole. Typisch Italiaans is dat een druk op de startknop. Een donkerde zwarte bekleding van de stoelen bruine grom gevolgd door dekleuraccent hamerende voorzien is van een sportief achtcilinder sound is het gevolg. bein blauw, geel of wit naar keus, datIkook in de het, portierbekleding terugkomt. Met grijp de milieu-nerds zijn nu natuurmijn van 1.83 zit ik prettig lijk allengte afgehaakt, maarmeter dit is voor mij en ik in de sportief gevormde stoelen, met denk voor velen echt genieten. En laten voldoende hoofdruimte. Achterin is de we wel wezen, is natuurlijk geen auto beenruimte watdit beperkter.

kunnen stappen met die grote portierdeuren, maar dat vinden de medeparkeerders ongetwijfeld wat aso. Nee, richting versnellingen. Ook deze 500 Sport 105 bochtige binnenwegen of snelweg, daar is HP trekt lekker weg. Doordat de wielen bijna de hoeken staan Zijn deze op Aston Martinvan in de zijnauto element. heeft hij een ligt prima wegligging en maar maaktdat topsnelheid rond de 300 km, lekker bochtenwerk mogelijk. Ideaal voor hoeft natuurlijk niet.

in en om de stad, maar ook op de snelweg staat hij zijn mannetje. De instap-500 Formidabele wegligging van 14.195 begint bij een catalogusprijs euro en deze Sport 105HP is wat duurder, Het heerlijke van deze DB11V8 vind ik juist maar danhard krijgtejerijden, ook wel eenlekker hoop luxe om niet maar te toeextra’s, zoals een 25 pk zwaardere motor, ren, hem door bochten te jagen, strak en 16 inch lichtmetalen velgen, leren stuur en

snel in te halen en te genieten van autorijden zoals het bedoeld is en dan wellicht toch even met een zacht roffelende motor door de winkelstraat te rijden een kratje Brand bier bij de lokale supermarkt te halen. Wat kan autorijden toch heerlijk zijn

als je er van weet te genieten. U gaat mij niet horen zeggen dat deze Aston Martin 10x zo goed stuurt als een auto vanvóór 23.000 versnellingspookknop, mistlampen en euro, of 10x zo goed remt, maar neem van zo nog een aantal fijne hebbedingen. Het leuke van dat dezehet Fiattop is, dat het deze een leuke mij aan is wat DB11V8 auto is en dat, je 100 er op er ook leuke presteert. Van als 0 tot in let, 4 seconden. Het mensen in rijden. hoeft niet maar het kan wel. Een formidabele wegligging, een fantastisch onderstel dat oneffenheden in de weg vloeiend verwerkt. Een perfectie dat het risico in zich heeft dat de bestuurder overmoedig wordt, maar gelukkig houden ingebouwde veiligheidssystemen hem in toom. Ik gun het degenen die deze Aston Martin kunnen betalen van harte en degenen die hem niet kunnen betalen, zoals ik, een gelukzalig moment om even bij weg te dromen.

om de wekelijkse boodschappen bij de

Sportief rijden Jumbo mee te halen, hoewel het wel ‘dik’ Zolang Fiat ken altijdover twee zou zijn,ikmaar dan zijn moethet je hem modellen geweest die uitnodigen tot parkeervakken parkeren om soepel uit te sportief rijden en lekker doortrekken in de

ADVERTENTIE

Puzzel mee & maak kans op € 2.500,• NABOOTSING

Los de puzzel op door de afgebeelde woorden in de letterbrij te zoeken en deze te omcirkelen. Als alle woorden omcirkeld zijn, blijven er nog enkele letters over die samen de oplossing van de woordzoeker vormen. Bel de oplossing door via 0800-1123 (gratis). Op werkdagen van 09.00-21.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur.

De overgebleven letters vormen de oplossing.

B

O

U

W

N

E

C

T

A

R

D

A

C

H

T

E

R

L

IJ

F

A

S

F

G

N

I

S

T

O

O

B

A

N

V

O

L

G

R

O

E

I

E

N

A

T

O

T

S

U

R

N

O

E

E

D

N

R

O

S

B

G

V

K

L

T

S

E

E

E

R

F

O

W

L

D

E

D

M

J

R

K

J

E

N

I

I

I

I

G

T

N

U

K

A

E

T

N

R

U

I

I

D

E

E

E

A

L

G

P

R

P

W

N

E

R

G

N

R

K

S

B

• • • • • • • • • • • • • • • • •

ACHTERLIJF AFBEELDING BONT BOUW BRUIDSDANS GEUREN KLEEFSTOF KWEKEN NABOOTSING NECTAR ONRUST PIGMENT SPRIETEN TREKKEN VOLGROEIEN VOORJAAR WITJE

Eerste prijs:

€ 2.500,-

Het zou zomaar kunnen dat u binnenkort een mooi bedrag rijker bent! Bent ú straks de gelukkige winnaar van € 2.500,-?

Tweede prijs: Postcode Loterij Reiskoffer t.w.v. € 99,-

5x

Derde prijs: HEMA cadeaukaart t.w.v. € 20,-

Een stevige reiskoffer die u overal als handbagage mee naartoe kunt nemen. Stijlvol en gemakkelijk!

50x

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

Bel uw via oplossing door (grati

ca de au ka

ar t

Met de HEMA cadeaukaart kunt u zelf een keuze maken uit het ruime assortiment van de winkels van HEMA.

Woordzoeker. De overgebleven letters vormen de oplossing.

0800 -1s)123

1x

Deelname aan deze actie is gratis. Deelname vanaf 18 jaar. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Als u belt naar 0800-1123 zult u de vraag krijgen of er een aanbod tot deelname aan de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij of de BankGiro Loterij mag worden gedaan. Medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en de BankGiro Loterij zijn uitgesloten van deelname. De looptijd van de actie is van 1 januari 2018 tot en met 28 februari 2018. Alle winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vanaf 29 maart 2018 gepubliceerd op postcodeloterij.nl/winactie. De volledige actievoorwaarden vindt u op postcodeloterij.nl/woordzoeker.

20


divers

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

ZATERDAG 24 FEBRUARI 2018

5

Bewezen de goedkoopste!

TOT

4KO6RT% I NG 6 FLESSEN

5.-

Coca-Cola, Fanta of Finley 6 flessen van 1 liter Van 8.10 - 9.36

Hoeveel mensen lopen waar langs? Via het meten van smartphones kan de gemeente dit weten. |Foto: De Leydenaer.nl

Bezoek aan binnenstad bijgehouden via wifi n Gemeente slaat gegevens smartphones op SAMENLEVING n De gemeente wil graag weten hoeveel bezoekers de binnenstad heeft. Daartoe maakt het gebruik van een passantentelsysteem waarmee het wifi-signaal van een smartphone wordt geregistreerd. door Rien van Vliet

500 GRAM

Op een aantal geheime locaties in de binnenstad hangen sensoren die het wifisignaal van een smartphone herkennen en zo het aantal voorbijgangers in een bepaald gebied tellen. Het werkt als volgt: smartphones, tablets en laptops zenden, op zoek naar een wifi-netwerk, continu hun zogeheten Mac-adres uit. Mac staat voor ‘Media access control’ en elk apparaat heeft zijn eigen unieke adres. Door dit adres op te vangen kan het meetapparaat zien waar en hoe lang een drager van bijvoorbeeld een smartphone ergens is geweest.

2.-

Per kilo 4.00

Shoarma- of gyrosreepjes Van 3.65 Geldig van woensdag 21 t/m dinsdag 27 februari 2018

WEEKENDDEAL 4 PAKKEN

4.

99 Wicky

4 pakken met 10 pakjes van 0.2 liter Van 7.40

Geldig van vrijdag 23 t/m zondag 25 februari 2018

Bestel je boodschappen ook op hoogvliet.com Kijk voor actuele openingstijden en zondagopeningen op hoogvliet.com/openingstijden Zet- en drukfouten voorbehouden

BEZOEKERSSTROMEN

De gemeente krijgt middels dit ‘passantentelsysteem’, ontwikkeld door het bedrijf Citytraffic, een beter inzicht in de bezoekersstromen. ‘Met deze kennis kunnen we de kwaliteit en de beleving van de binnenstad verbeteren.’ Dit staat in een bewonersbrief die onlangs is verspreid. In de brief wordt niet toegelicht wat het passantentelsysteem precies

bijdraagt aan de beoogde kwaliteitsverbetering. Uit informatie van Citytraffic blijkt dat de gebruiker van het systeem (dat ook wel wifi tracking wordt genoemd) indien gewenst kan zien wat de loopstromen van bezoekers zijn, de tijd die de bezoeker in een bepaald gebied doorbrengt en hoe vaak een gebied wordt bezocht. Tientallen gemeenten maken gebruik van dit systeem. PRIVACY

De gemeente benadrukt dat het systeem geen toegang heeft tot de smartphone van de voorbijganger. Het opgepikte signaal is niet herleidbaar tot een persoon en de privacy wordt gewaarborgd. Bovendien kan men er voor kiezen om niet mee te doen aan het systeem door zich af te melden bij CityTraffic (waardoor dat bedrijf dan wel beschikt over iemands afgemelde Mac-adres). De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2016 in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laten weten dat gemeentes alleen wifi tracking mogen toepas-

sen zolang dat niet de bepalingen in de Wet bescherming persoonsgegevens schendt. De gemeente is verplicht om aan het publiek duidelijk kenbaar te maken dat er wifi tracking plaatsvindt. De achterliggende gedachte is dat een ieder zich onbespied door de openbare ruimte moet kunnen bewegen. Dit betekent dat het voor een ieder duidelijk moet zijn dat de gemeente wifi tracking toepast in een bepaald gebied. Het verwerken van gegevens via wifi tracking is toegestaan wanneer dit gebeurt op grond van een ‘gerechtvaardigd’ belang, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. De vraag is of een kwaliteitsverbetering van de binnenstad een gerechtvaardigd belang is. Ook is het de vraag of het belang van de gemeente vereist dat wifi tracking 24 uur per dag plaatsvindt, dus ook wanneer de winkels gesloten zijn. BLUETOOTH

Reeds in 2016 heeft de Leidse fractie van D66 schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over wifi tracking. Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat zij al sinds 2011 op enige wijze passanten telt (in het begin via bluetooth-signalen).

WifiBoom leidt jeugd naar buiten INTERNET n 5 VWO leerlingen van het Leonardo College willen via het plaatsen van een ‘Spotify Spot’, een leukere stad maken. Het gaat om een WifiBoom met een Spotify verbinding, zodat mensen buiten met vrienden naar muziek kunnen luisteren. ‘’Ons doel is het naar buiten krijgen van de jeugd en mensen met elkaar in contact laten komen. De plek die we voor de Spotify Spot hebben gekozen is bij het Papegaaisbolwerk in het Singelpark.’’ Timo Vonk, Marijn Kroese, Mees van Leeuwen, Victor Schepen en Nassira el Aïachi zijn een crowdfundingsactie gestart op voorjebuurt.nl.

Onder een dergelijke boom moeten jongeren buiten samen naar muziek


Wij zijn op zoek naar FLEXIBELE ZORGHULPEN woonachtig in NOORDWIJK & NOORDWIJKERHOUT. Ben je op zoek naar een uitdagende, verantwoordelijke en afwisselende baan? Wil je werken voor cliënten en in een organisatie die jouw inzet waarderen? Mail dan je CV, motivatie en beschikbaarheid.

☎ ✉

Op zoek naar kleinschalige vakanties met begeleiding voor ouderen? Bel dan voor onze gratis vakantiebrochure: (0318) 48 51 83

071 - 515 05 05 werken@groenoordzorgt.nl www.groenoordzorgt.nl

www.allegoedsvakanties.nl Allegoeds Vakanties is onderdeel van Stichting Allegoeds

Schone vlonder?

gespecialiseerd in rugklachten Annie M.G. Schmidtlaan 48 Oegstgeest 06-39795404 www.wernerdamen.nl

ADVERTORIAL

Estate planner Alex van IJsseldijk geeft 6 maart een heldere lezing in Bibliotheek Plus Centrum voor kunst & cultuur - locatie Oude Vest

Testament kan veel familieleed voorkomen én geld besparen LEIDEN - Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer één van de twee partners overlijdt. Het merendeel van de vijftigplussers denkt dat de afwikkeling van een erfenis in Nederland prima bij wet geregeld is. Maar niets is minder waar, stelt estate planner Alex van IJsseldijk van Erfrechtplan. Volgens hem kan het opstellen van een testament mensen veel familieleed én geld besparen. ‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, wordt weleens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een overlijden, los van alle verdriet en rouw, door het ontbreken van een testament op een regelrecht drama uitlopen. Door diverse wetswijzigingen in de afgelopen decennia, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu eigenlijk wettelijk is geregeld. “Met het opstellen van een testament, weten mensen vooraf al precies waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt”, zegt Alex van IJsseldijk. “Bij verhalen over testamenten, erfenissen en nalatenschappen wordt onterecht vaak gedacht dat het iets is voor vermogende mensen”, gaat Alex van IJsseldijk verder. “Binnen de huidige generatie vijftigplussers heeft dan misschien niet iedereen een kapitaal in geld op de bank opgebouwd, een groot deel heeft wel een eigen huis dat (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover (eventueel) erfbelasting verschuldigd is.”

www.erfrechtplan.nl 085 - 8000 100

In de wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden van één van de ouders, de overblijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstlevende is eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn weliswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort tegoedbon op de overblijvende ouder. Aan de hand van een simpel rekensommetje legt Alex van IJsseldijk uit dat bij het ontbreken van een testament, het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers kan leiden. “De nog levende partner heeft weliswaar een grote vrijstelling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen. Zo’n acht maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel bestaat uit het huis, hoe ga je dan die erfbelasting betalen?” Alex van IJsseldijk kent meerdere voorbeelden van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. “Onnodig familieleed, dergelijke schrijnende situaties zijn te voorkomen door het opstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen.” Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij een notaris voor veel mensen nog een erg grote stap. Dat ziet Alex van IJsseldijk ook. “Mensen vrezen vaak dat het ze handenvol geld gaat kosten of dat de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of praten over een testament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, dus schuiven ze het opstellen van een testament voor zich uit. Soms té ver.” Erfrechtplan heeft daarom in samenwerking met een groot aantal gerenommeerde notariskantoren een laagdrempelige service ontwikkeld, waarbij op heel persoonlijke wijze een testament kan worden opgesteld. Bovendien blijven de totale kosten inzichtelijk en relatief laag. “Onze adviseur komt bij de mensen thuis om de wensen en verzoeken op te tekenen en vertaalt dit naar een concept-testament in begrijpelijke taal.

Na eventuele aanpassingen gaat de adviseur samen met de klant naar de notaris om het definitieve testament te laten bezegelen. We verlagen niet alleen de drempel naar de notaris, we ontzorgen ook. ” Naast een gewoon testament, dat pas na een overlijden in werking treedt, kan ook een levenstestament familiedrama’s voorkomen, legt Alex van Ijsseldijk uit. “ “Stel, één van de twee partners wordt wilsonbekwaam, dan is het niet vanzelfsprekend dat de ander zonder meer kan beschikken en beslissen over de (gezamenlijke) eigendommen. Het is daarom verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen in een levenstestament. Is dat niet het geval, dan zal het er in de praktijk op uitdraaien dat de partner van iemand die bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam is geworden ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen.” De kosten voor het opstellen van een testament wegen niet op tegen de lasten die mogelijk anders voor rekening van nabestaanden en partners komen”, zegt Alex van IJsseldijk tot slot. “Laat staan het onvoorziene leed dat er mee gemoeid kan zijn. Dat wens je niemand toe.” Dinsdag 6 maart om 19:30 uur geeft Alex van IJsseldijk een lezing over de noodzaak van een actueel testament en levenstestament. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven op www.erfrechtplan.nl of te bellen met 085 - 8000 100. Locatie:

Datum: Aanvang:

Bibliotheek Plus Centrum voor kunst en cultuur Locatie Oude Vest Oude Vest 45 2312 XS Leiden dinsdag 6 maart 2018 19:30 uur

Inschrijven kan via:

www.erfrechtplan.nl 085 - 8000 100


service

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

ZATERDAG 24 FEBRUARI 2018

sportclubs

Over de gemeente Voorschoten

SPORT n In deze rubriek geven wij een overzicht van de sportmogelijkheden in Voorschoten. Aanmelden via redactie@wwvoorscho ten.nl

CONTACT n In deze rubriek geven we informatie over de gemeente Voorschoten.

ATLETIEK

Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten ‘97, Sportpark Adegeest. DUIKEN

Duikschool Tibia, Christiaan Huygensstraat 10/C.

Men kan naar hartenlust wandelen in Voorschoten en regio.

DUURSPORT

Stichting Ski Conditietraining Leiden en omstreken, Suze Groenewegerf 7. GOLF

Golfclub Tee&O, van Beuningenplantsoen 5. GOLF

Voorschotense Golfclub, Richard Wagnerlaan 85. GYM

Gymnastiekvereniging Avanti, Raadhuislaan 45. Slank en Kwiek Gymnastiekvereniging, Leidseweg 475n. HOCKEY

Mixed Hockey Club Forescate, Weddeloop. HONKBAL

Honk- en Softbal Vereniging Adegeest, Van Beethovenlaan 137. HANDBAL

HVV’70, Sporthal de Vliethorst en Sportpark Adegeest. PAARDENSPORT

Ruitervereniging manege Vreehorst, Manege Vreehorst, Veurseweg 238. SCHAATSEN

IJsclub Voorschoten, Ter Wadding 45. SCHAKEN

Schaakvereniging Voorschoten Donderdag 20.00 uur Zalencentrum de Werf Schoolstraat 4 2251 BH Voorschoten Vrijdag 19.15 uur Basisschool de Vink (jeugdafdeling) Kuyperbrink 12 2253 VX Voorschoten TENNIS

Tennisvereniging Forescate, Juliana van Stolberglaan; forescate.nl; tennispark Adegeest, sportpark Adegeest, tennispark-Adegeest.nl VISSEN

Hengelvereniging V.V.B, secretariaat@vvb-voorschoten.nl. VOETBAL

Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten ‘97, Sportpark Adegeest. VOLLEYBAL

Volleybalvereniging ‘GeminiKangeroes, Sporthal de Vliethorst. WATERSPORT

Watersportvereniging Voorschoten, Zwaluwweg 54. ZWEMMEN

Zwembad & Golfbaan Het Wedde.

7

Veel mogelijkheden om te recreëren in Voorschoten RECREATIE n Voorschoten heeft veel recreatiemogelijkheden. Een overzicht. Duin Horst & Weide is een heerlijk gebied om te recreëren. Tussen de steden Leiden, Den Haag en Zoetermeer biedt Duin Horst & Weide rust, ruimte en bijzonder veel afwisseling. Het gebied beslaat de kust en de duinen (Duin), de landgoederenzone en het strandwallenlandschap (Horst) en de Vlietzone met de droogmakerijen en het veenweidegebied (Weide). WANDELEN

in 2007 genomineerd voor de Museumprijs. MOLENS

Op grondgebied van LeidschendamVoorburg, Voorschoten en Wassenaar, de gemeenten van het Pact van Duivenvoorde, staan zes poldermolens, een houtzaagmolen en een korenmolen. Ze zijn al eeuwenlang van grote cultuurhistorische waarde en sommige molens werken nog altijd. Bijvoorbeeld Molen De Knip aan de Kniplaan in Voorschoten. VLIETLAND

Er zijn mooie wandelroutes in en om recreatiegebied Vlietland. Voor Nordic Walkers zijn er zodoende volop mogelijkheden om kilometers te maken. Een rondtocht rond de meren van Vlietland is ongeveer 7-8 kilometer. Deze tocht brengt de bezoeker langs zeer mooie plekjes. Een fraaie start- en finishplek is het horecapaviljoen bij de binnenhaven in Vlietland. Kijk voor meer informatie op www.recreatiegebiedvlietland.nl. In de Horsten zijn een vijftal wandelingen uitgezet die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven. Twee ervan bestrijken het noordelijke gedeelte en starten vanuit de ingang aan de Papeweg terwijl twee wandelingen bij ingang Horstlaan beginnen en het zuidelijke gedeelte van het landgoed beslaan. Eén wandeling kan gestart worden vanaf beide ingangen en beslaat zowel het noordelijke als het zuidelijke gebied. Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet.

Jachthavens, stranden, meren, ligweiden, allerlei watersporten, adventure-terrein, wandelen, fietsen, skaten, camping, horecapaviljoens, naaktrecreatie en vogels spotten. Vlietland is een afwisselend en aantrekkelijk recreatiegebied in Leidschendam. Het hart van Vlietland wordt gevormd door een grote meren van in totaal zo’n 130 hectare. Deze plassen zijn geschikt voor surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen, vissen en nog veel meer. Vanaf de Vliet kunt u via de Jan Bakkersloot Vlietland binnenvaren. Aan de rand van de plas vindt u horecapaviljoens, een camping, verhuur van kano’s, roeiboten, waterfietsen, sloepen en zeilboten, een surf- en zeilschool met verhuur, een surfplank- en kanostalling, jachthavens, een adventure-terrein, een reddingsbrigade en een EHBO-post. Verder kunt u in Vlietland onder meer zwemmen, wandelen, fietsen, suppen (stand-up paddling) skaten, paardrijden en vissen. Een klein gedeelte van Vlietland is bestemd voor naaktrecreatie.

DUIVENVOORDE

VOGELPLAS STARREVAART

Onder de bijna 300 monumenten in Voorschoten bevindt zich onder andere Kasteel Duivenvoorde aan de zuidkant van Voorschoten, dat sinds 1226 particulier bezit is. Het kasteel is, afgezien van het bewoonde gedeelte, toegankelijk als museum en

Het gemeentehuis Voorschoten is te vinden aan de Leidseweg 25, postcode: 2252 LA, Voorschoten. Email: gemeente@voorschoten. nl. Telefoon: 14071. WhatsApp: 06 - 15 07 39 01 Openingstijden: Maandag 8.30 - 17.00 uur; Dinsdag 8.30 - 17.00 uur; Woensdag 8.30 - 17.00 uur; Donderdag 8.30 - 20.00 uur; Vrijdag 8.30 - 17.00 uur. Let op: de gemeente werkt alleen op afspraak. POLITIEK

De personen die namens dezelfde politieke groepering in de raad zijn verkozen, vormen een fractie. In de raad van Voorschoten zijn op dit moment zeven politieke fracties vertegenwoordigd. Dat zijn VVD, CDA , PVDA , GroenLinks, ONS Voorschoten,SP en D66. Wie de gemeenteraad wil informeren over een onderwerp, vragen heeft of een mening wil geven, kan contact opnemen met de gemeenteraad. Dat kan op de volgende manieren: een brief sturen aan de raad; inspreken in de commissievergadering; een burgerinitiatief indienen; en petitie aanbieden of individuele raadsleden benaderen. VERKEER

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert gemeente Voorschoten het gebruik van elektrisch vervoer. Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Voor elektrische auto’s staat al een aantal elektrische oplaadpunten verspreid door de gemeente. Dat worden er in de toekomst nog meer. INWONERS

Voorschoten heeft 25.363 inwoners (peildatum 30 april 2017) en

Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De schuilhut “De Vogelknip” maakt het mogelijk de vogelbevolking van nabij gade te slaan. Een wandeling om de plas is zeer de moeite waard.

een oppervlakte van 11,59 vierkante kilometer. Het dorp Voorschoten is in het noorden vastgebouwd aan Leiden, waarvan het gescheiden is door het Korte Vlietkanaal en de spoorlijn Den Haag-Leiden. Het dorp is ingeklemd tussen deze spoorlijn in het westen en het Rijn-Schiekanaal (de Vliet) in het oosten. In het westen grenst de gemeente aan Wassenaar en in het zuiden en oosten aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Leidschendam en Stompwijk ligt zuidwestelijk van Voorschoten. De gemeente heeft een groen karakter, vooral aan de zuid- en westkant, waar de Duivenvoordecorridor een onderdeel is van de ecologische hoofdstructuur van Nederland. STEDENBAND

Sinds 1984 heeft Voorschoten een jumelage met Kita in Mali. Sinds 1994 heeft Voorschoten ook een stedenband met Druskininkai in Litouwen, en sinds 1966 met Schoten in België. Deze laatste twee stedenbanden zijn in 2005 beëindigd omdat een stedenband binnen de Europese Unieweinig meerwaarde zou hebben.

gespecialiseerd in rugklachten Annie M.G. Schmidtlaan 48 Oegstgeest 06-39795404 www.wernerdamen.nl

COLOFON Witte Weekblad Voorschoten t.v.delft@uitgeverijverhagen. Advertenties: is een uitgave van BDU Media nl Cindy van Vliet in samenwerking met M 06 23081566 Uitgeverij Verhagen Katwijk. Redactie: advertentie@ Eric Hoenson wwvoorschoten.nl Oplage 10.000 M 06 83627261 Sluitingstijd advertenties Verschijnt iedere zaterdag redactie@wwvoorschoten.nl maandag 14.00 uur Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a 2220 CB Katwijk 071 4022901 Hoofdredactie: Teuntje van Delft 06 12746478

Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere maandag voor 10.00 uur. Insturen kan naar redactie@wwvoorschoten.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel b.v. Madame Curiestraat 20 2171 TW Sassenheim 0252 241420 info@de-schakel.nl

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. Het Witte Weekblad wordt elke week gratis huis-aan-huis verspreid in Voorschoten.

BDU Media behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


geurkaars in glas

diverse geuren ca. 30 branduren 9x8 cm

129 onze nieuwe weekactie Mr.Noodles pack kip, rundvlees of groente 65 gram 1 kg = 2.92

Robijn wasmiddel

heren t-shirt

zwart, wit of kleur 15 wasbeurten 750 ml

wasverzachter 30 wasbeurten 750 ml

1 l = 2.60

1 l = 1.99

cup 60 gram

zwart, wit, navy of grijs ronde hals of v-hals katoen/elastaan maten s-xxl

Oral-B elektrische tandenborstel AdvancePower incl. batterijen

1.49

1 kg = 5.83

0.35

019

195

houten lantaarn

Bodymass whey protein

met lederen handvat hout/glas, 14x31 cm 20x43 cm

aardbei of vanille 700 gram 1 kg = 11.36

8.95

229 Glasgow cabin size reiskoffer 4 zwenkwieltjes, ABS antraciet, kunststof 55x38x21 cm, ca. 39 liter

dierenvoer bewaarbox

opzetborstels Simply Clean of Trizone set/2

5.49

kunststof

65x43x25 cm ca. 61 liter

LED-kaars 7x9 cm

17.95

0.79

479 6000 mAh powerbank marmer- of houtlook 2 USB-poort

795

10 liter

75x49x29 cm ca. 92 liter

379

24.95

hoeslaken percale katoen

USB-stick sleutelhanger zilver of champagne 16 GB

diverse kleuren, 100% katoen 90x200 cm 90x220 cm

6.95

140x200 cm 180x200 cm 180x220 cm

hardcase

895 maxi slip zwart of wit katoen/elastaan maten m-xxl

777

4.29 5.29 6.79 6.95

extra fijn geweven

1395

379

voetbaldoelen of basketbalring

kussenhoes streep of roos

voetbaldoelen: metaal, 78x56x45 cm, 2 stuks basketbalring: metaal, Ă˜ 45 cm

diverse kleuren, polyester 45x45 cm excl. binnenkussen

staafmixer RVS messen 2 snelheden 200 Watt

woondeken 150x200 cm

6.95 2-pack

279

3.79

695

stuntprijs

148

Spectrum spuitverf

kikker met paraplu

schoonloop deurmat

solar LED-tuinlamp RVS/glas 39 cm

60x80 cm

1 l = 3.73

hoogglans of mat diverse kleuren waterbasis 400 ml

22x15x41 cm

0.58

diverse kleuren 40x60 cm

3.89 80x120 cm

6.98

sneldrogend

149

598 NL - Alle prijzen zijn in Euro. Zet- en drukfouten voorbehouden.

basketbal of voetbal

795

197

Aanbiedingen geldig van woensdag 21 februari t/m dinsdag 27 februari 2018 Altijd op de hoogte blijven van acties en nieuwe producten met onze nieuwsbrief. Meld u aan op action.com/newsletter

www.action.com

Wwv week 08 18  

Witte Weekblad Voorschoten, zaterdag 10 maart 2018

Wwv week 08 18  

Witte Weekblad Voorschoten, zaterdag 10 maart 2018

Advertisement