Page 1

Zaterdag 17 februari 2018 JAARGANG 02 NR 26

Oude foto met minister

Sport in de regio

Informatie over de gemeente 9

7

lezersactie n Met de Leydenaer naar Frans Bauer

3

lees op

5

Meer aandacht voor taal

Engelstalige les voor 15 jarige balletschool DANS n Balletstudio Giselle

bestaat inmiddels 15 jaar in Voorschoten. Vanaf donderdag 5 april starten zij met tweetallig kleuterballet onderwijs voor de leeftijd 4 tot en met 6-jarigen. De hoofdtaal wordt Engels en zal worden aangevuld in het Nederlands.

De PvdA bezocht het taalhuis in Voorschoten. |Foto Pr.

Tijdens een werkbezoek van de PvdA aan het Taalhuis werd er gesproken met Hanneke de Waal, Joke Boshuizen en Katinka Lina. Het Taalhuis is in 2016 gestart en verzorgt een groot aantal activiteiten. Er is een taalklas voor cursisten die ouder zijn dan 18 jaar en niet meer inburgeringsplichtig zijn.

Daarnaast zijn er één op één trajecten waarbij 60 vrijwilligers ‘taalvragers’ begeleiden, waarvan veel nog in een inburgeringstraject zitten. Volgens het Taalhuis Voorschoten kan 1 op de 10 inwoners onvoldoende Nederlands lezen, schrijven of spreken. Ze hebben moeite zich staande te hou-

Directeur Duivenvoorde naar Dordrecht

Vernieuwd clubhuis en kidszone bij tennisvereniging Forescate

MUSEA n Directeur Annette de Vries van landgoed Duivenvoorde wordt per 1 april hoofd collecties Dordrechts Museum. Annette was sinds 2012 directeur van Duivenvoorde waar zij voor die tijd als conservator werkzaam was.

TENNIS n Onlangs was het zover: de opening van het totaal vernieuwde clubhuis van tennisvereniging Forescate. De metamorfose, waaraan ca. 2 jaar is gewerkt door diverse vrijwilligers van de vereniging, werd feestelijk ingeluid met een zeer drukbezochte nieuwjaarsborrel.

Annette heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het landgoed naar een “Open Duivenvoorde” en daarmee aan de aantrekkelijkheid van Duivenvoorde voor bezoekers. De veelzijdige programmering en evenementen in en om het kasteel voor jong en oud hebben bijdragen aan een sterke groei van het aantal bezoekers. Annette was onder meer de drijvende kracht achter de herinrichting van het park, de bouw van het bezoekerspaviljoen en het Restauratiefonds. Dankzij haar is de interne organisatie geprofessionaliseerd.

Naast leden en sponsors waren de Voorschotense wethouders van de partij om te proosten. In het clubhuis was de bar aan vernieuwing toe. De rest van het clubhuis eigenlijk ook. Vrijwilligers maakten een gedegen plan met inspraak van alle commissies en leden. Materialen werden hergebruikt waar mogelijk. Daarnaast werd de hulp ingeschakeld van Visie R. Deze stichting ontwikkelt en begeleidt werkervaringsprojecten voor mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt. Bijvoorbeeld door langdurige werkloosheid. De deelnemers leren eigenlijk

een vak. Een mooi combinatie van mensen verder helpen en Forescate helpen bij de verbouwing. Ook in het park zelf is de commissie aan de slag gegaan. De speeltuin, omgedoopt tot ‘Kidszone’, is in zijn geheel vernieuwd. Er is een combinatie gemaakt van diverse speelonderdelen met de minibaan

- in 2015 omgedoopt tot Bas & Lo baan - naar Forescates’ jeugdleden/ Nederlandse kampioenen. Uiteindelijk is een prachtig geheel ontstaan met de tafeltennistafel, voetbalgoaltjes, boomstammen en een klimrek. De speeltuin is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Voorschotense stichting Katapult. Maar ook leden zelf werden gevraagd om een donatie. Als dank was er een prijzenpakket beschikbaar gesteld door tennistrainer Robbie Tetteroo. Naast privélessen, tassen en rackets maakten donateurs kans op dé unieke hoofdprijs: dubbelen tegen Nederlands kampioenen Bastiaan en Lodewijk Weststrate. Jeugdleden Jelle en Lisanne Bunnig waren uiteindelijk de gelukkige hoofdprijswinnaars. Stukje voor stuk is het tennispark Forescate eigentijds en toekomstbestendig gemaakt. Ook de banen zelf zijn voorzien van een aantal nieuwe winddoeken, bankjes en scoreborden en hebben een metamorfose ondergaan.

Voor jonge kinderen zijn lichamelijke ontwikkeling en taalontwikkeling erg belangrijk. Dit kun je geweldig ondersteunen door middel van de taal van je lichaam (ballet & dans). Je leert jezelf beter presenteren en taalbegrippen worden voelbaar en zichtbaar. Op donderdag 5 april om 16.00 start de proefmaand voor €30,- in de mooie dansstudio van sportschool YOUR LIFE aan de Industrieweg 4 te Voorschoten. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van expats en kinderen die Engels als extra vak op de basisschool hebben. Maar ook als u het als ouder belangrijk vindt dat uw kind op jonge leeftijd kennis maakt met de Engelse taal kunt u uw kind opgeven voor de lessen. Daarnaast zijn er natuurlijk onze reguleren kinder balletlessen op de woensdag en dinsdagmiddag. Jazz/ modern ballet voor 8 -12 jaar, daarin maak je kennis met de techniek van jazz en moderne dans. En voor funky mamma’s 30+ is er op woensdagsavonds een jazz balletles. Een dansles voor het lichaam dat meer aandacht verdient. Ook organisaties die werken met kinderen en volwassenen met een beperking kunnen bij de balletschool terecht. Zij verzorgen workshops opmaat op locatie. Hou je van ballet & dans, wil je een professionele les meld je dan aan op onze site www.balletstudiogiselle.nl, of bel voor een persoonlijk contact met 0651932489.


ALMONDEHOEVE .000 m Lifestyle & Antiek

3

2

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Nog nooit op de ALMONDEHOEVE Antiek & Lifestyle geweest???

Momenteel

UITVERKOOP! Dus nu een extra goede reden om eens langs te gaan bij deze unieke winkel. Graag tot ziens! De koffie staat klaar…

Van Almondeweg 2 • 2343 AA OEGSTGEEST • T 071 - 517 27 57 ma. t/m za. van 10.00 - 18.00 uur • zondag van 11.00 - 17.00 uur

www.almondehoeve.nl

MAGAZIJNOPRUIMING 17-18 FEBRUARI 12.00 - 17.00 UUR

| SALE SALE | SALE SALE | SALE SALE | SA LE SALE | SALE SALE | SALE SALE | SALE SALE | SALE

Kortingen tot

70% op toonzaalmodellen en overtollige voorraden

LE SALE | SALE SA | LE SA LE SA | LE | SALE SALE | SALE SA LE SA LE SA | LE SA LE | SALE SALE | SA

Hoge Rijndijk 281, Zoeterwoude Ingang aan de rechterkant van Rijneke Logistics


stads

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

Het Duimpje In de rubriek Het Duimpje plaatst De Leydenaer wekelijks onderwerpen die fout zijn of verbetering behoeven. Maar ook geven we complimenten aan personen, instellingen en bedrijven die volgens ons goed bezig zijn. Een tip? Mail naar redactie@deleydenaer. nl.

SchoonmaakAns Schoonmaakster Ans Hurrebrink van studentenhuis ‘In Den Oude Zazelaer’ is vorige week uitgeroepen tot ‘Leukste schoonmaker van Leiden’. De verkiezing is een initiatief van de PvdA en niemand minder dan lijsttrekker-wethouder Marleen Damen reikte de prijs uit in het vrouwenhuis van Minerva waar An werk: een bokaal en een schoonmaakpakket. Ans kan niet alleen goed boenen, ze heeft ook een luisterende oor.

Roze ruzie Als we ergens een gevoel van love en peace verwachten, dan is dat in de homobeweging. Donderdag werd het 50-jarig bestaan van het COC gevierd, maar niet elke Leidse homovip was daar bij aanwezig. Dat kwam doordat er ruzie is tussen het bestuur van het de Leidse club en een aantal ‘roze ondernemers’. In het Leidsch Dagblad staan genoemd: Rogier van der Linden (Hooykist), Lorenzo van Beek (Boutique Hotels van Leyden), Colin van Gestel (Twee Spieghels) en Michiel Hoogkamer (Roze Beurs). Ze hebben het vertrouwen in het bestuur opgezegd en willen dat de bestuursleden aftreden, maar die blijven op hun plaats zitten.

Theater als steun in de rug van opvoeders GEZIN n Opvoeden valt niet mee. Tien jaar geleden was de tendens straffen en belonen, daarna kwam het prijzen van kinderen, en nu zijn we beland in het opvoedtijdperk van het accepteren en omgaan met het falen. Doe je het ooit wel goed als ouder? Opvoedcentrum Treen je Breen haakt daarop in met de interactieve theatervoorstelling Opvoeden is Kinderspel - Samen relaxed in Pieken en Dalen. Birgit (rechts op foto onder) en Edith Steijns van Treen je Breen geven steun aan opvoeders en professionals. Op een gezellige manier komen prangende kwesties aan bod over de omgang met kinderen. ‘’We bieden een voorstelling van drie uur over de pieken en dalen van het opvoeden’’, zegt Edith, die sinds 2005 een kinderpsychologiepraktijk in het centrum van Leiden heeft. Daarnaast is ze schrijfster van het opvoedboek ‘De volgende stap in opvoeden’. Samen met haar zus heeft ze ‘het TOL-model’ ontwikkeld, Totale OntwikkelingsLoop. Nu stapt ze dus het theater in. ‘’We willen op een laagdrempelige manier naar ouders toekomen. Hulp vragen is tegenwoordig makkelijker dan vroeger maar er blijft een stempel op rusten. Niet iedereen stap even makkelijk op een therapeut of coach af. Via theater van mijn zus en mij, en liedjes door muziekduo Basic Matters uit Lisse

geven we op een luchtige manier tips en trucs. Rode draad is: opvoeden gaat met pieken en dalen. Met de pieken is het makkelijk omgaan, maar wat doe je tijdens de dalen. Verder moet een kind ruimte krijgen om te kunnen falen. Er moet niet teveel druk zijn om te presteren.’’ ‘’Ook gaat er een microfoon in een catchbox rondt waarbij het publiek interactief meedoet. Aan het eind van de voorstelling wordt er een brief namens kinderen voorgelezen en kunnen ouders een foto van hun kind in een slideshow in de zaal presenteren.’’ De voorstelling Opvoeden is Kinderspel - Samen relaxed in Pieken en Dalen gaat op 13 april in theatercafé Beauforthuis Austerlitz in première. In aanloop daarop zijn er in Leiden drie try-outs: Het Gebouw (13 maart), Vrije School Mareland (15 maart) en op 27 maart in de Brede School Arcade. ‘’Onze droom is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ouders van deze scholen kunnen voor toegangskaarten contact opnemen met desbetreffende scholen. Later in het jaar willen we een landelijke tournee gaan maken.’’ Informatie op treenjebreen.nl.

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

3

Natuur in de stad

Schooltuinen Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en raadslid voor de Partij voor de Dieren in Leiden, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving. Hoe groeien spruitjes? Hoe diep moetje radijsjes zaaien? Hoe groot wordt mais? Of lang duurt het voordat je een krop sla hebt? Met een eigen moestuintje leer je het. Ongeveer 650 kinderen boffen omdat zij elke week met hun klas naar de Leidse schooltuinen gaan. Ze krijgen een eigen minituintje, van 1 tot 5 vierkante meter, waarin ze op ontdekkingstocht kunnen gaan. Om die groepen te begeleiden zijn elk jaar nieuwe vrijwilligers nodig: drie per klas ongeveer voor een halve dag per week. Leeftijd is niet belangrijk, wel enthousiasme en gevoel voor kinderen. Ervaring met tuinieren is gewenst maar niet noodzakelijk. Bovendien word je begeleid door andere vrijwilligers en je leert er natuurlijk ook zelf veel van. De kinderen zijn rond de 9, 10 jaar jaar dus heel leergierig. De schooltuinen zijn op vier plekken in Leiden: in Cronesteyn, de Stevenshof, de Tuin van Noord en in park Matilo. De schoolbezoeken worden al 92 jaar georganiseerd door de Vereniging Leidse Schooltuinen en ondersteund door de gemeente Leiden, want gelukkig vindt de Leidse politiek natuureducatie en natuurbele-

DAT WAS TOEN

ving nog steeds belangrijk. Weten waar je voedsel vandaan komt, wat er bij komt kijken voordat het op je bord belandt is een belangrijke levensles. Belangstelling? Marian Kathmann op 071-5418948 of mail haar schooltuinleiden@gmail.com. P.S. Ik geef me zelf niet op. Ik ben er een veel te ongeduldig type voor en zou de plantjes het liefst de grond uittrekken.

Deze kinderen zijn blij met de zojuist binnen gehaalde radijsoogst op een van de Leidse schooltuinen.

Eerbetoon voor 100 jaar Leids jaarboekje NOSTALGIE n In deze rubriek plaatsen we foto’s van uit een recent of langer verleden. Ook een leuke foto? Mail die naar redactie@deleydenaer.nl.

Van links af: Jan Jaap de Haan, Henri Lenferink, Ronald Plasterk en en de voorzitter van Oud Leiden Hans Blom lopen gezellig te kletsen op Het Rapenburg |Foto Niek Bavelaar.

Deze foto is gemaakt op zaterdag 8 november 2008 tijdens de dag van de geschiedenis waarbij het boekje de Leidse Canon werd uitgereikt tijdens de Dies. Dat was ter ere van het eeuwfeest van het Leids Jaarboekje. Dit honderdste boekje werd aangeboden aan burgemeester Henri Lenferink en diens PvdApartijgenoot minister Ronald Plasterk. Ook wethouder Jan Jaap de Haan was van de partij. Ze vermaakten zich zo te zien goed op weg van het universiteitsgebouw aan Het Rapenburg naar de Pieterskerk, waar de dies werd gehouden.

Weekgetal: 50 UITGEREKEND n 50 jaar. Zo lang be-

staat Luba Uitzendbureau. Het van oorsprong Leidse bedrijf deelde haar feestvreugde vorige week met haar opdrachtgevers en flexwerkers. Zo werd er bij Zorg & Zekerheid een XXL-taart bezorgd door algemeen directeur Johan Doornenbal: “We zijn alle opdrachtgevers en flexwerkers waarmee we de afgelopen 50 jaar hebben samengewerkt zeer dankbaar voor hun vertrouwen. Dankzij hen is Luba uitgegroeid van een enkele vestiging in Leiden naar een uitzendgroep met ruim 50 vestigingen.’’

Wat krijgt een raadslid eigenlijk uitbetaald? POLITIEK n Woensdag 21 maart kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Wat verdient een raadslid eigenlijk? door Rien van Vliet

Het lidmaatschap van de gemeenteraad wordt gezien als een nevenfunctie. Dit betekent meestal dat een raadslid ook een ‘gewone baan’ heeft. Voor het raadswerk staat een vergoeding en dus géén salaris. Men

is niet in dienst van de gemeente. In het ‘Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden’ staat dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van de grootte van de gemeente. Zo krijgen de 39 leden van de Leidse gemeenteraad maandelijks maximaal 1.658 euro. Fractievoorzitters ontvangen iets meer. Daarnaast komt een raadslid in aanmerking voor een standaard onkostenvergoeding van 170 euro per maand en een jaar-

lijkse tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook is, typerend voor deze tijd, geregeld wie voor de kosten van eventuele beveiliging opdraait: de meeste kosten hiervoor worden door de gemeente gedragen. Raadsleden zetten zich naast hun reguliere baan tegen een kleine vergoeding in voor de belangen van de bevolking en de gemeente. Raadsleden besteedden in 2017, landelijk gemeten, ongeveer 16 uur per week

aan raadswerk. Gijs Holla, fractievoorzitter PvdA Leiden: ‘’Ik besteed ongeveer 20 uur per week, naast mijn baan, aan werkzaamheden voor de raad. Ongeveer veertig procent hiervan bestaat uit vergaderen.’ Omgerekend is het uurloon in de kleinste gemeenten 5 euro, In de grootste gemeenten kunnen alle vergoedingen oplopen tot 2.500 euro per maand. Bruto wel te verstaan.


Witte Prijzenslager n. Let op: Geldig van do

Krabben of n A A N hamschijve 1 KILO

500 gr.

e Kipkarbonad

5.

elschijf Schenkenstaart of oss 500 gr.

=

3 kilo

Magere n speklapllpaede) 1 kilo

3.99

2,5 kilo

350 gr.

5.

=

6.

1 kilo

5.

2 kilo

Schakelt in 15 honderdste van een seconde

5.

=

1,5 pond ks

991 kilo

2.

S tronic-automaat: nu standaard op veel Audi modellen

Originele en sukadelapprandje)

drumstic ip K s a a e k t r Oude Verse ko l” s a varkensha “Black Labe

99

Pittige leverwors4t9

3.49

(incl. klein

Kippenpoten

(ook als ro

99

9

Grillworr.st 99 500 g 3. st Paardenwor

2.99

5.

LUXE! Rib eye oef entrecot . 500 gr .99

N A P E L L V OBIEDINGEN!!!

!! Stunt

t/m woe. 21 feb.

5.

Verse t braadwors

=

3.

99

1 kilo

Junior telefonisch verkoper Leiderd orp Wij zijn op zoek naar een enthousiaste fulltime telefonisch verkoper Kruyt is een technische groothandel voor bouw en industrie en levert goederen en diensten aan bouw en industrie gerelateerde bedrijven.

Wat komt er op je pad binnen deze functie?

· ondersteunen van het verkoopteam · telefonisch te woord staan van de klant en het verwerken van orders · het beantwoorden van vragen en het geven van adviezen aan de klant · maken van offertes en het nabellen van uitgebrachte offertes · verder doe je er natuurlijk alles aan om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken door jouw expertise en klantgericht denken in te zetten Profiel van de juiste kandidaat · minimaal MBO 3 werk- en denkniveau · goede communicatieve vaardigheden · een gedegen kennis van de gevoerde producten · commerciële vaardigheden · flexibele en klantgerichte instelling · stressbestendig Wat we je bieden? · een leuk team bij een grote groeiende organisatie · goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een goede pensioenregeling en een goede vakantieregeling · kansen om opleidingen te volgen en kennis op peil te houden.

Dankzij zijn innovatieve dubbele koppeling kan een Audi S tronic-automaat in slechts 15 honderdste van een seconde schakelen. Dit gebeurt zo snel en vloeiend, dat het amper merkbaar is. Tijdelijk wordt de S tronic-automaat standaard geleverd op veel Audi modellen. Zo geniet u van nog meer rijcomfort en sportiviteit voor een zeer aantrekkelijke prijs en lage brandstofkosten. Ontdek het aanbod in onze showroom of kijk op wittebrug.nl/stronic

Wittebrug Den Haag, Donau 120, telefoon: 070 - 342 93 33 Voorschoten, Hofweg 39, telefoon: 071 - 579 47 94 De Lier, Leehove 49, telefoon: 0174 - 525 650 www.wittebrug.nl

HEBBEN WE JE INTERESSE GEWEKT? Stuur je sollicitatie naar vacature@polvobv.nl Meer informatie? Mail naar Marcel Candido m.candido@kruytbv.nl óf bel +31 715899203

Gemiddeld brandstofverbruik: 3,8 - 8,0 l/100 km, gemiddelde CO2-emissie: 95 - 182 g/km. Afbeeldingen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Daniël Smits - directeur Wittebrug Audi “Bekijk alle modellen op wittebrug.nl/stronic”


Met het Witte Weekblad naar

Frans Bauer Een goede voorbereiding is het halve werk. V.r.n.l. Dirk Bouman, directeur Uitgeverij Verhagen, Teuntje van Delft, hoofdredacteur Uitgeverij Verhagen en zanger Frans Bauer. | Foto: Dick Teske

Zorgeloos ‘uit en thuis’ met de bus naar Jubileumconcert

Frans Bauer treedt dit jaar voor de 20e keer op in de serie Sterren aan Zee. Een concertserie mede in het leven geroepen voor KWF Kankerbestrijding. Vele bekende artiesten dragen de KWF, die de strijd aangaat tegen kanker, een warm hart toe zoals de sympathieke zanger Frans Bauer. KWF KANKERBESTRIJDING

Frans Bauer kijkt er naar uit weer in het Circustheater te staan. ‘Het is één van de mooiste theaters van Nederland met een prachtige intieme sfeer’, licht de zanger enthousiast toe. ‘Ik werk graag mee aan deze concertserie en hoop dat we op deze manier veel geld voor onderzoek naar kanker voor de KWF bij elkaar kunnen brengen. Het doel van deze avond heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Je wenst dat niemand met deze ziekte te maken krijgt, maar helaas is de werkelijkheid anders. Vooral mijn fans weten dat het zeker ook mijn deur niet voorbij is gegaan.’ REPERTOIRE

Frans Bauer verzorgt op deze avond een fonkelnieuw, avondvullend live concert, compleet met vele van zijn bekende nummers. Hij wordt be-

geleid door zijn toporkest, de Holland Showband en de beeldschone dames van The Dance Company. De populaire troubadour vermaakt het publiek zoals alleen hij dat kan. Een avond met een aaneenschakeling van zijn bekende nummers aangevuld met de nieuwste hits. ‘Ik blijf met dit repertoire dicht bij mezelf. Mijn fans waarderen dat en ik voel mijzelf daar ook het beste bij. Ik zou tegen iedereen willen zeggen; strijk neer op het rode pluche en laten we er een geweldige avond van maken.’

KONINKLIJK ONTHAAL

Tijdens het pauzemoment treedt de bekende pianist Dennis de Bruijn op met de mooiste liedjes van Frans gespeeld op de grote concertvleugel! Maar daarmee zijn we er nog niet. Alle bezoekers die via de Lezersactie van Uitgeverij Verhagen komen, worden getrakteerd op een kop koffie of thee. En verder krijgt iedereen die op deze manier met de Koninklijke Beuk reist na het concert in de bus een verrassend kado mee naar huis als herinnering aan de avond! CONCERT

In totaal komt het concert (gouden rang ) inclusief vervoer per luxe touringcar op € 49,50 per persoon. Dit is inclusief vervoer per luxe

touringcar, entree concert, een kop koffie of thee en verrassend en uniek kado. Tijdsindicatie uit en thuis: 17.30 - 24.00 uur.

LEIDEN

OPSTAPPLAATSEN

RESERVEREN

Elke plaats in het verspreidingsgebied heeft in het centrum of in de nabijheid van een parkeerterrein één of meerder opstapplaatsen. BOLLENSTREEK

Hillegom - parkeerterrein Fioretti College, Van de Endelaan 5a, Lisse - Bondstraat parkeerplaats, Sassenheim - Parklaan bushalte Brandweer, Noordwijk - Koninklijke Beuk, Van Berckelweg 32, Katwijk - Piet Heinlaan bij Marktplein en Rijnsburg - Burgemeester Koomansplein.

SPECIALE PRIJS De Gouden rangplaatsen zijn de mooiste plaatsen in de zaal. Normaal kost de gouden rang: € 55,50 en vervoer

€ 68,00

€ 12,50 dus Uitgeverij Verhagen biedt u dit bijzondere concert voor

€ 49,50

Nu met een kopje koffie of thee en u ontvangt na het concert in de bus nog een verrassende herinnering aan de avond.

Leiden, Transferium A44 en Leiden en CS Stationsplein ter hoogte van Aldi. Reserveren is supereenvoudig. Dat kan via onderstaande weblink en dan de button concert Frans Bauer. Na de online IDEAL betaling ontvangt u een bevestiging, waarna u per e-mail uw instapbewijs voor uw reis krijgt. U wordt 10 dagen voor vertrek geïnformeerd over de definitieve vertrektijd. Uw ticket voor het concert ontvangt u bij het betreden van de touringcar. Wilt u meer weten, bel dan Beuk touringcars 071 3656517 of het impresariaat 070 3509999. www.beuk.eu/arrangementen/ concerten-en-evenementen

EXTRA VERRASSING

Wie het Jubileumconcert van zanger Frans Bauer wil bijwonen op maandag 12 maart in het Scheveningse Circustheater heeft nu een gouden kans. Uitgeverij Verhagen zorgt er in samenwerking met impresario Pieter van der Ploeg van Music of Life en de Koninklijke Beuk voor, dat liefhebbers optimaal kunnen genieten. U kunt dichtbij huis instappen, wordt voor de deur van het Circustheater gebracht en weer opgehaald. Daarnaast mag u plaatsnemen op één van de mooiste plaatsen van de zaal, de Gouden Rang. Bij elkaar voor het voor de lezers van Uitgeverij Verhagen sterk gereduceerde tarief van € 49,50.

Als extra verrassing worden uit alle deelnemers van Uitgeverij Verhagen twee personen gekozen. Zij mogen als speciale gasten op de eerste rij van het Circustheater plaatsnemen.

KWF STERREN AAN ZEE AGENDA Maandag 23 april - Groot jubileumconcert Marianne Weber (25 jaar samen met John de Bever), Maandag 7 mei - Alle grote hits van BZN - Jan Keizer & Anny Schilder, Maandag 4 juni - Alle hits van The Cats door Tribute to The Cats, Maandag 18 juni - Allerlaatste concert Rob de Nijs 75 jaar, na afloop groot feest!


sport

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

UITSLAGEN

* IHCL (Indoor Hardrij Club Leiden) organiseert op dinsdag 27 februari (voorjaarsvakantie) een uitje voor de jeugdleden: Lekker schaatsen op de 400-meterbaan Jaap Eden in Amsterdam. In de buitenlucht.

Zaterdag 2e klasse RCL - HVC 3 - 1 Lugdunum - Nieuwkoop 3 - 1 Valken - Voorschoten`97 0 - 0 Honserlersdijk - UVS 0 - 1 DSO - Docos 2 - 2

* De missie is volbracht, laat het RCLbestuur weten. Jeugdige spelers en muziekkorps Tamarco, paraderen op donderdag 8 maart door Leiderdorp en openen het nieuwe clubhuis in De Bloemerd. RCL zoekt nog wel Beheerder voor het sportcomplex.

Zaterdag 3e klasse BSC - Leiden 2- 2 Blauwzwart - LSVV 1 - 1 Zaterdag 4e klasse UDO - WVC 4 - 0 Roodenburg - VVSB 0 - 4 Oegstgeest - Football Factory 8 - 2 SEV - Meerburg 1 - 1

* Bij UVS hebben trainer Stefan Roodakkers en assistent Berry Kralt hun contract met een seizoen verlengd. De blauw/witten versterken zich met Isi Adima, hij komt van RCL en Kevin Driessen die overstapt van Ter Leede .

Zondag 1e klasse FC Boshuizen - BMT 3 - 5 Zondag 3e klasse A ESDO - Voorschoten ‘97 2 - 4

* De rugbyers van DIOK: Robin Moenen en Ross Bennie-Coulsen speelden afgelopen weekend mee in de interland tegen Portugal. Jong Oranje versterkte zich met Reda Dadi en Jake Stamenkovic uit de eigen kweek van DIOK.

Zondag 3e klasse B WVC - Rijnland 3 - 2 Nicolaas Boys - ASC 6 - 3 Kickers - Bernardus 4 - 1 Altior - Warmunda 2 - 0 Zondag 4e klasse A Toofan - Roodenburg 2 - 4

Zaterdag 2e klasse 2. Lugdunum 15 - 27 +7 5. UVS 15 - 24 +3 10. Voorschoten`97 13 - 17 -2 11 RCL 14 - 17 -7 12 DoCoS 14 -16 +4 Zaterdag 3e klasse 12 LSVV 13 - 14 - 7 14 Leiden 14 - 9 - 15 Zaterdag 4e klasse 1. Oegstgeest 11 - 31 +40 4. Meerburg 12 - 20 +6 9 UDO 12- 12-19 10. Roodenburg 11- 11 -16 11. Football Factory 12- 5 -26 Zondag 1e klasse 4. FC Boshuizen 12- 19 +8 Zondag 3e klasse A 5. FC Rijnland 14 - 22 - 4 7 ASC 13 - 18 +8 8. Warmunda 14 - 18 -4 11. SJZ 13 - 16 -3 13 Bernardus 14 - 10 -13 Zondag 3e klasse B 9. Voorschoten 14 - 17 - 6 Zondag 4e klasse 10. Roodenburg 12 - 10 -7

PROGRAMMA

Zaterdag 2e klasse Nieuwkoop - RCL Voorschoten`97 - Honserlersdijk UVS - Die Haghe Docos - Lugdunum

Drukte op de ijsbaan aan de Vondellaan. De 333 meter zou jaarlijks 19.000 extra bezoekers kunnen trekken. |Foto: archief.

Hoop op langere schaatsbaan blijft SCHAATSEN n De Stichting Schaatshal Leiden en de Leidse en regionale ijsverenigingen gaan actie voeren om gezamenlijk tot een financiering voor een 333 meter baan te komen. Nu de gemeente Leiden het voornemen heeft genomen om de kosten voor een nieuwe schaatshal met een langebaan van 250 meter op zich te nemen, doet de schaatshal Leiden samen met de regionale en Leidse ijsverenigingen er alles aan om financiering van een 333 meter baan voor elkaar te krijgen. Enerzijds moet dat lukken door financiering vanuit de regionale gemeenten, maar anderzijds door zelf aan de slag te gaan met financiering en crowdfunding. Gisteren (dinsdag) werden die plannen gepresenteerd. Woordvoerder Monique Aalbers: ‘’Voor de ontwikkeling van de talenten uit de regio biedt een 333 meter ijsbaan meer en betere mogelijkheden dan een 250 meter ijsbaan, zowel om te trainen als de mogelijk-

heid om officiële wedstrijden te organiseren. Nu stoppen veel jeugdigen met schaatsen als hun snelheid te hoog wordt voor een 250 meter ijsbaan en ze ver moeten reizen naar een andere baan. Bij een 333 meter ijsbaan kan elke vereniging terecht met al zijn trainingsgroepen. Dit versterkt de saamhorigheid binnen de vereniging.’’ ‘’Met een 333 meter ijsbaan is er gelegenheid de ‘krabbelbaan’ voor de jongere en beginnende schaatsers te vergroten, zodat er gelijktijdig meer schaatslessen gegeven kunnen worden.’’ ‘’De Stichting IJshal heeft laten becijferen dat een 333 meter variant jaarlijks circa 19.000 extra bezoekers kan trekken. Daarmee wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan doelen om meer mensen aan het bewegen te krijgen, het draagt ook bij aan een gezonde exploitatie van de ijshal. Ook de curlingsport kan worden verkend met de mogelijkheid van een 333 meter baan met krabbelbaan.’’

Sport uit het weekend

Zaterdag 4e klasse UDO - WVC Meerburg - Roodenburg KSD - UDO Football Factory - Alphia

WATERPOLOËRS IN DE FINALE

Zondag 3e klasse A Voorschoten ‘97 - REMO Zondag 3e klasse B Bernardus - Aalsmeer SJZ - Van Nispen Rijnland - DIOS ASC - Altior Warmunda - Kickers

De finaledag van het bekertoernooi van de KNZB kan voor Leiden een uniek moment worden. Zowel De Zijl Zwemsport (tegen Amersfoort) als ZVL Tetteroo (tegen Het Ravijn) plaatste zich voor de finale op 11 maart in Den Haag tegen respectievelijk AZC Alphen en Polar Bears. ZZ OVERTUIGT TEGEN DEN BOSCH

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch in winst omgezet. Energiek spelend schoot de Leidse ploeg uit de startblokken. New Heroes kwam nog even terug, maar moest het uiteindelijk toch ruim afleggen tegen de sterk spelende Leidenaars: 79-61.

* Verlenging Duintraining, meldt de Rijnlandse Ski Vereniging. De extra sneeuwfittrainingen worden gegeven van 18 februari tot en 13 mei. De 12 lessen kosten €40. De training is op zondagochtend. * LV Roodenburg, waar krasse knar Henny Slegtenhorst 75 jaar werd, is meer dan alleen een voetbalclub: 24 koppels klaverjassen er, trainer Nouri zijn best doet een baan voor jongeren te vinden en Old Stars aan wandelvoetbal doen. * Tien teams van vier basisscholen deden mee aan het jaarlijkse damtoernooi, georganiseerd door de

Leidse Schoolsportcommisie in samenwerking met het Leids Damgenootschap. De Singel 1 won, zilver voor Lucas van Leyden 1 en drie werd Joppensz. * Wethouder Paul Dirkse en KNVB: Voetbalclubs zijn meer dan: wedstrijd spelen, kleedkamer uit, kantine in, consumptie en huissie toe. Clubs zijn geen weekendgebeuren, maar ontmoetingsplaatsen. * Tijdens Winter BBQ van DoCoS zijn Dick van Paridon, Rinus Gravekamp en Jos van Meegen gehuldigd. Ze zijn respectievelijk 56, 50 en 40 jaar lid van de club. * Worthy de Jong en Jessey Voorn (ZZ Basketball) zijn door coach Toon van Helfteren opgeroepen voor twee kwalificatiewedstrijden later deze maand. Arvin Slagter en Yannink Franken, oud-spelers van ZZ, maken ook deel uit van de selectie. * Leidsche Schermvereniging AEW is een van de oudste verenigingen van Leiden. Je kunt er tot eind maart proeflessen schermen volgen. € 25 per maand. Inclusief gebruik materiaal. Mail maar naar secretaris@aewschermen.nl * Totale stilte rond Voetbal Vitaal, het werkstuk van de gemeente, die financieel niet-gezonde voetbalverenigingen of clubs met te weinig leden dwingt eind van dit seizoen te fuseren of te stoppen. Wil jij ook een doel-puntje scoren? Stuur je bericht naar: redactie@deleydenaer.nl

BEZOEKERSAANTALLEN

Zaterdag 3e klasse Leiden - Zwammerdam LSVV - Oudewater

Zondag 1e klasse Hoogland - FC Boshuizen

6

Doel-puntjes

Voetbaloverzicht

STANDEN

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

Coach Paul Vervaeck was tevreden over de intensiteit van zijn spelers. “We zijn zeer gemotiveerd. Ik zag dat al op de training Veel energie en het juiste gameplan.” Vervaeck had in de rust eigenlijk ook maar één ding waar hij minder tevreden over was. “Zij pakten negen aanvallende rebounds. In de tweede helft pakken ze er drie. Dat is een heel belangrijk stuk.” ZZ staat nu weer tweede. HOOP VOOR MANNEN SCYLLA

In de eredivisie haalden de tafeltennissers van Scylla dit weekend flink uit. In Terborg versloeg het hekkensluiter Hercules met 6-0. Door de overwinning klimt de ploeg uit Leiden naar de vijfde plek, waar een vierde plek nodig is om de play-offs

Het CDA-team. Vlnr: Sietse Rinkel, Abel v/d Sluis, Julius Terpstra, Jonathan Provoost, Daan Heskens, Justin de Jager en Arjen Joosse. |Foto J.P. Kranenburg.

CDA wint sterk bezet voetbaltoernooi POLITIEK n Het toernooi om de Politiek 071 Cup is zondag gewonnen door het CDA. Teams van zes politieke partijen namen het op tegen een formatie van de Leidse pers. Julius Terpstra (CDA),die de naar elders geroepen fractieleider Joost Bleijie als aanvoerder verving, sprak van een ‘schoolvoorbeeld’ hoe sport kan verbinden. Hij roemde Sleutelstad, Leiden Amateur Voetbal en gastheer Lugdunum voor de organisatie van dit interessante toernooi. Marc Newsome (PvdA) sloot zich daarbij aan. D66 en de PvdA, strategisch geleid door Abdelhaq Jermoumi, gingen ook aan de haal met bekers, zij eindigden als tweede en derde.

Aan het toernooi namen CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en de SP deel. De partijen hadden hun sterkste krachten binnen de lijnen gebracht. Zo speelden sportwethouder Paul Dirkse en Eric Krijgsman mee met D66, Yvonne van Delft en Ashley North verrasten namens GroenLinks, Martijn Otten (PvdA) viel op door zijn stevige maar faire slidings en Ton Rovers en Thomas van Halm (SP) excelleerden - dat zal niemand verbazen - op links. Coach Juliette Gillissen had de VVD-poppetjes tactisch slim neergezet. In het Persteam (4e plaats), met onder anderen Loman Leefmans, Gabriëla de la Rie, Tess van Kooperen, Sven Brandenburg en Reanne van Kleef werden door trainers Chris de Waard en Hennie Kanbier voorzien van nodige aanwijzingen.


service

WITTE WEEKBLAD VOORSCHOTEN

ZATERDAG 17 FEBRUARI 2018

sportclubs

Over de gemeente Voorschoten

SPORT n In deze rubriek geven wij een overzicht van de sportmogelijkheden in Voorschoten. Aanmelden via redactie@wwvoorscho ten.nl

CONTACT n In deze rubriek geven we informatie over de gemeente Voorschoten.

ATLETIEK

Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten ‘97, Sportpark Adegeest. DUIKEN

Duikschool Tibia, Christiaan Huygensstraat 10/C.

Men kan naar hartenlust wandelen in Voorschoten en regio.

DUURSPORT

Stichting Ski Conditietraining Leiden en omstreken, Suze Groenewegerf 7. GOLF

Golfclub Tee&O, van Beuningenplantsoen 5. GOLF

Voorschotense Golfclub, Richard Wagnerlaan 85. GYM

Gymnastiekvereniging Avanti, Raadhuislaan 45. Slank en Kwiek Gymnastiekvereniging, Leidseweg 475n. HOCKEY

Mixed Hockey Club Forescate, Weddeloop. HONKBAL

Honk- en Softbal Vereniging Adegeest, Van Beethovenlaan 137. HANDBAL

HVV’70, Sporthal de Vliethorst en Sportpark Adegeest. PAARDENSPORT

Ruitervereniging manege Vreehorst, Manege Vreehorst, Veurseweg 238. SCHAATSEN

IJsclub Voorschoten, Ter Wadding 45. SCHAKEN

Schaakvereniging Voorschoten Donderdag 20.00 uur Zalencentrum de Werf Schoolstraat 4 2251 BH Voorschoten Vrijdag 19.15 uur Basisschool de Vink (jeugdafdeling) Kuyperbrink 12 2253 VX Voorschoten TENNIS

Tennisvereniging Forescate, Juliana van Stolberglaan; forescate.nl; tennispark Adegeest, sportpark Adegeest, tennispark-Adegeest.nl VISSEN

Hengelvereniging V.V.B, secretariaat@vvb-voorschoten.nl. VOETBAL

Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten ‘97, Sportpark Adegeest. VOLLEYBAL

Volleybalvereniging ‘GeminiKangeroes, Sporthal de Vliethorst. WATERSPORT

Watersportvereniging Voorschoten, Zwaluwweg 54. ZWEMMEN

Zwembad & Golfbaan Het Wedde.

7

Veel mogelijkheden om te recreëren in Voorschoten RECREATIE n Voorschoten heeft veel recreatiemogelijkheden. Een overzicht. Duin Horst & Weide is een heerlijk gebied om te recreëren. Tussen de steden Leiden, Den Haag en Zoetermeer biedt Duin Horst & Weide rust, ruimte en bijzonder veel afwisseling. Het gebied beslaat de kust en de duinen (Duin), de landgoederenzone en het strandwallenlandschap (Horst) en de Vlietzone met de droogmakerijen en het veenweidegebied (Weide). WANDELEN

in 2007 genomineerd voor de Museumprijs. MOLENS

Op grondgebied van LeidschendamVoorburg, Voorschoten en Wassenaar, de gemeenten van het Pact van Duivenvoorde, staan zes poldermolens, een houtzaagmolen en een korenmolen. Ze zijn al eeuwenlang van grote cultuurhistorische waarde en sommige molens werken nog altijd. Bijvoorbeeld Molen De Knip aan de Kniplaan in Voorschoten. VLIETLAND

Er zijn mooie wandelroutes in en om recreatiegebied Vlietland. Voor Nordic Walkers zijn er zodoende volop mogelijkheden om kilometers te maken. Een rondtocht rond de meren van Vlietland is ongeveer 7-8 kilometer. Deze tocht brengt de bezoeker langs zeer mooie plekjes. Een fraaie start- en finishplek is het horecapaviljoen bij de binnenhaven in Vlietland. Kijk voor meer informatie op www.recreatiegebiedvlietland.nl. In de Horsten zijn een vijftal wandelingen uitgezet die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven. Twee ervan bestrijken het noordelijke gedeelte en starten vanuit de ingang aan de Papeweg terwijl twee wandelingen bij ingang Horstlaan beginnen en het zuidelijke gedeelte van het landgoed beslaan. Eén wandeling kan gestart worden vanaf beide ingangen en beslaat zowel het noordelijke als het zuidelijke gebied. Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet.

Jachthavens, stranden, meren, ligweiden, allerlei watersporten, adventure-terrein, wandelen, fietsen, skaten, camping, horecapaviljoens, naaktrecreatie en vogels spotten. Vlietland is een afwisselend en aantrekkelijk recreatiegebied in Leidschendam. Het hart van Vlietland wordt gevormd door een grote meren van in totaal zo’n 130 hectare. Deze plassen zijn geschikt voor surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen, vissen en nog veel meer. Vanaf de Vliet kunt u via de Jan Bakkersloot Vlietland binnenvaren. Aan de rand van de plas vindt u horecapaviljoens, een camping, verhuur van kano’s, roeiboten, waterfietsen, sloepen en zeilboten, een surf- en zeilschool met verhuur, een surfplank- en kanostalling, jachthavens, een adventure-terrein, een reddingsbrigade en een EHBO-post. Verder kunt u in Vlietland onder meer zwemmen, wandelen, fietsen, suppen (stand-up paddling) skaten, paardrijden en vissen. Een klein gedeelte van Vlietland is bestemd voor naaktrecreatie.

DUIVENVOORDE

VOGELPLAS STARREVAART

Onder de bijna 300 monumenten in Voorschoten bevindt zich onder andere Kasteel Duivenvoorde aan de zuidkant van Voorschoten, dat sinds 1226 particulier bezit is. Het kasteel is, afgezien van het bewoonde gedeelte, toegankelijk als museum en

Het gemeentehuis Voorschoten is te vinden aan de Leidseweg 25, postcode: 2252 LA, Voorschoten. Email: gemeente@voorschoten. nl. Telefoon: 14071. WhatsApp: 06 - 15 07 39 01 Openingstijden: Maandag 8.30 - 17.00 uur; Dinsdag 8.30 - 17.00 uur; Woensdag 8.30 - 17.00 uur; Donderdag 8.30 - 20.00 uur; Vrijdag 8.30 - 17.00 uur. Let op: de gemeente werkt alleen op afspraak. POLITIEK

De personen die namens dezelfde politieke groepering in de raad zijn verkozen, vormen een fractie. In de raad van Voorschoten zijn op dit moment zeven politieke fracties vertegenwoordigd. Dat zijn VVD, CDA , PVDA , GroenLinks, ONS Voorschoten,SP en D66. Wie de gemeenteraad wil informeren over een onderwerp, vragen heeft of een mening wil geven, kan contact opnemen met de gemeenteraad. Dat kan op de volgende manieren: een brief sturen aan de raad; inspreken in de commissievergadering; een burgerinitiatief indienen; en petitie aanbieden of individuele raadsleden benaderen. VERKEER

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert gemeente Voorschoten het gebruik van elektrisch vervoer. Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Voor elektrische auto’s staat al een aantal elektrische oplaadpunten verspreid door de gemeente. Dat worden er in de toekomst nog meer. INWONERS

Voorschoten heeft 25.363 inwoners (peildatum 30 april 2017) en

Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De schuilhut “De Vogelknip” maakt het mogelijk de vogelbevolking van nabij gade te slaan. Een wandeling om de plas is zeer de moeite waard.

een oppervlakte van 11,59 vierkante kilometer. Het dorp Voorschoten is in het noorden vastgebouwd aan Leiden, waarvan het gescheiden is door het Korte Vlietkanaal en de spoorlijn Den Haag-Leiden. Het dorp is ingeklemd tussen deze spoorlijn in het westen en het Rijn-Schiekanaal (de Vliet) in het oosten. In het westen grenst de gemeente aan Wassenaar en in het zuiden en oosten aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Leidschendam en Stompwijk ligt zuidwestelijk van Voorschoten. De gemeente heeft een groen karakter, vooral aan de zuid- en westkant, waar de Duivenvoordecorridor een onderdeel is van de ecologische hoofdstructuur van Nederland. STEDENBAND

Sinds 1984 heeft Voorschoten een jumelage met Kita in Mali. Sinds 1994 heeft Voorschoten ook een stedenband met Druskininkai in Litouwen, en sinds 1966 met Schoten in België. Deze laatste twee stedenbanden zijn in 2005 beëindigd omdat een stedenband binnen de Europese Unieweinig meerwaarde zou hebben.

gespecialiseerd in rugklachten Annie M.G. Schmidtlaan 48 Oegstgeest 06-39795404 www.wernerdamen.nl

COLOFON Witte Weekblad Voorschoten t.v.delft@uitgeverijverhagen. Advertenties: is een uitgave van BDU Media nl Cindy van Vliet in samenwerking met M 06 23081566 Uitgeverij Verhagen Katwijk. Redactie: advertentie@ Eric Hoenson wwvoorschoten.nl Oplage 10.000 M 06 83627261 Sluitingstijd advertenties Verschijnt iedere zaterdag redactie@wwvoorschoten.nl maandag 14.00 uur Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a 2220 CB Katwijk 071 4022901 Hoofdredactie: Teuntje van Delft 06 12746478

Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere maandag voor 10.00 uur. Insturen kan naar redactie@wwvoorschoten.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel b.v. Madame Curiestraat 20 2171 TW Sassenheim 0252 241420 info@de-schakel.nl

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. Het Witte Weekblad wordt elke week gratis huis-aan-huis verspreid in Voorschoten.

BDU Media behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


F E B RUA R I - M A A N D VA N H E T G E B I T

Gratis gebitscontrole En nog meer voordeel...

+ Gratis gebitscontrole door

Grijp j e kans !

ĂŠĂŠn van onze dierenartsen + 10% korting op de gebitssanering van uw hond of kat + 10% korting op alle gebitsproducten

Boshuizerlaan 26 | 2321 SH | LEIDEN | Tel. 071- 576 40 58 Willemstraat 52 | 2316 CT | LEIDEN | Tel. 071 - 521 83 93 www.mijndierenkliniek.nl

/mijndierenkliniek

@mijndkl

@mijndierenkliniek

Wwv week 07 18  

Witte Weekblad Voorschoten, zaterdag 17 februari 2018

Wwv week 07 18  

Witte Weekblad Voorschoten, zaterdag 17 februari 2018

Advertisement