Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DEWASSENAARDER.NL

interview P11

IN DE HOOFDROL: JAN ANTHONIE BRUIJN Wassenaar LOKAAL

Alleen bij de kapper doe ik niks

Al het nieuws uit de regio

22 november 2012 JAARGANG 58 NR 47

overvallers P17

Expats P19

News summary in English

“Alles is gewoon verzekerd” Hij komt... P9

Welstand weer op de schop  Na welstandsvrij gebied nu afslanking adviescommissie Door Jos Knijnenburg

RAAD  B en W hebben een voorstel gedaan om het welstandstoezicht te herzien. De bestaande commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE) wordt afgeslankt. WCE adviseert B en W over welstand, monumenten en cultureel erfgoed. Vorig jaar werden 282 adviezen uitgebracht. De commissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen en een burgerlid. De gemeenten Wassenaar en Voorschoten hadden voorheen elk een eigen welstandscommissie, maar in april 2004 werden de krachten gebundeld in één commissie WCE die voor beiden werkt. Voor Wassenaar geldt dat de kwaliteitscriteria waar WCE plannen aan toetst zijn vastgelegd in

Irish dance

het Handboek Welstand en Beeldkwaliteit Wassenaar. WCE adviseert niet alleen bij gewone bouwplannen of een verbouwing, zij bemoeit zich ook met stedebouwkundige ontwikkelingen zoals het ontwerp van een nieuwe woonwijk en bij de vaststelling van bestemmingsplannen. WCE speelt ook een rol bij de aanwijzing van gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. De rol van WCE werd eerder dit jaar in een groot gedeelte van Wassenaar sterk teruggedrongen door de

aanwijzing van een welstandsvrij gebied. Een proef die moet leiden tot minder regels en kosten voor de burgers en minder ambtelijke inzet. Karakteristieke panden binnen het gebied worden toch beschermd tegen excessen en staan apart in de bestemmingsplannen vermeld. In hoeverre de regels in dergelijke plannen de welstandsvrijheid in Noord teniet doen, moet de komende jaren blijken.

WCE

Uit het voorstel van het college dat komende maandag tijdens de politieke markt op de agenda staat, blijkt dat nu ook het welstandstoezicht als geheel op de schop gaat. Er wordt straks gebruik gemaakt

van een bestaande regionale welstandsorganisatie die de verantwoordelijkheid voor het benoemen van deskundige leden overneemt. Voor de zittende leden van WCE wordt een ontslagprocedure gestart. De nieuwe aanpak betekent voor Wassenaar een besparing van 60.000 euro. In een notitie bij het raadsvoorstel merkt het college op dat het Rijk werkt aan een nieuwe Omgevingswet en welstandsadvies door een speciale commissie wil schrappen. De eerder genoemde ingangsdatum van de Omgevingswet van 1 januari 2013 wordt door B en W echter ‘volstrekt onhaalbaar’ genoemd. Daarnaast wordt verwacht dat het begrip welstand nog tot forse discussies zal gaan leiden.

Dolblij met Indian Maharadja sticks

DANCE  Kilkenny school of Irish Dance presents: The Gathering, an Irish Music Song and dance production featuring David Munellybutton Accordeon, Siard de Jong, fiddle, 40 Irish step dancers and a host of local singers and musicians. December 1st, 17.00 first show, 20.30 2nd show. Theatre De regentes, Weimarstraat 63, The Hague. Tickets: 17,50/10,00 available. Tel. 0703656515. www.deregentes.nl. More info: www.Kilkennyontap.nl.

Snabbel

Straathumor

Vrouw in bos aangevallen HOND  Afgelopen donderdag om 11.55 uur is een vrouw aangevallen door een zeer grote Deense Dog in Backershagen (ook wel bekend als de Hartenkamp) te Wassenaar. De vrouw liep met haar eigen hond te wandelen toen de hond van een afstand op haar af stormde, op haar sprong en haar in haar bovenarm vastbeet. Ondanks de grote kaakdruk van de Deense Dog, hield de vrouw hier ‘ slechts’ een flink aantal pijnlijke blauwe plekken in de vorm van een hondenkaak aan over. De eigenaar van deze hond heeft na een lauwe reactie in de trant van:’Gaat het een beetje?’ zijn weg vervolgd. De hond werd niet gedisciplineerd, niet aangelijnd. Noch werd er een toezegging gedaan om de hond in het vervolg aan te lijnen, of een nummer uitgewisseld bij eventuele schade. Om van excuses maar te zwijgen. In plaats daarvan stelde de eigenaar: ‘Dat komt omdat mijn hond een hekel heeft aan jouw hond... Daarom doet hij dat.’ Waarna hij de vrouw verbouwereerd achter liet. Een dergelijke reactie is natuurlijk onacceptabel. De vrouw heeft aangifte gedaan: “De politie zou contact met ons opnemen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Wel zeiden zij dat pas bij meerdere bijt-incidenten er actie kan worden ondernomen. Er moet dus een dossier opgebouwd worden.” Oproep: Heeft u iets dergelijks meegemaakt, meldt u zich dan bij de Politie Wassenaar, zodat men gepaste actie kan ondernemen.

folders in deze krant

S

oms ligt de humor op straat. Al een aantal weken verschijnt uw huis-aan-huis krant De Wassenaarder in een andere formaat. Wij van de redactie verwachten dat het u is opgevallen. Er is namelijk veel aan werk aan vooraf gegaan. Niet alleen door de redacteuren, maar ook door de vormgeving. Maar met het resultaat is iedereen tevreden. Beter nog: het regent complimenten. Zo ook van de overbuurman en zijn echtgenote. “Wat ziet het er allemaal mooi uit, een hele verbetering”, vindt hij. “Wat een vooruitgang”, vult zij nog aan. Glunderend wordt al deze lof in ontvangst genomen. Het plezier is helaas van korte duur. “Ik vind één ding toch wel erg spijtig“, vult hij aan. Angstig kijk ik hem aan, in verwachting van een ware vloedgolf op- en aanmerkingen. Het valt gelukkig alles mee. “Ik vind dat andere grote formaat toch echt wel veel prettiger, het paste zo mooi in mijn kippenhok.” Tja, daar doe je het toch voor?

Kort nieuws

hockey Recent werden de jongens van Kieviten F2 door een van de papa’s volkomen onverwacht verrast met een coole Indian Maharadja stick. Voor Wisse, Arne, Louk, Dinant, Alexander, Gijs, Joppe en Teun een zeer welkom cadeau; iedere wedstrijd spelen ze weer beter (aldus coach Paul en co-coach Rob), maar met deze sticks zo mogelijk nóg beter... Foto: PR.

NIEUWE NAAM !

ONZE KERST- EN NIEUWJAARSKAARTEN ZIJN BINNEN!

BEZOEK ONZE WEBSHOP:

www.lichtenaccessoires.nl Voorstraat 5 ● 2225 EJ Katwijk 071 - 401 30 08 info@lichtenaccessoires.nl

Com mu nicatie - Creatie - Rea

lisatie

071 408 14 97 communicatie@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

Ook uw folder huis-aan-huis? Bel nu (071) 402 29 01

TOT EN MET 2 DECEMBER 2012 ALLE MEDIUM PIZZA’S CODE 9134

4.

070 511 555 6

99 PER STUK

Bij Afhalen

Actie is niet geldig i.c.m. andere acties en aanbiedingen

Bezorgen 6.99 per stuk


12 november 2012.ai

1

12-11-12

10:01

Eigenaar en personeel trots op mooie prijs Fromagerie du Patron derde van Nederland In de regio genieten heel veel mensen van de kwaliteit van de producten van Fromagerie du Patron in Oegstgeest. Op dinsdag 13 november kreeg de winkel ook landelijke erkenning en behaalde de derde plaats in de strijd om de titel van Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2013. Het winkelende publiek in het Winkelcentrum Lange Voort kreeg zaterdag een heerlijk glas champagne aangeboden om mee te proosten op deze fraaie finaleplaats. Tekst en foto: Wil van Elk Eigenaar Michel van der Burg ging dinsdag samen met zijn gezin, ouders, en voltallig personeel naar het Kaas- en Delicatessen Branchefeest in theater De Flint in Amersfoort. Michel: “We zijn door de vakjury lovend beoordeeld voor de derde plaats, en door de publieksjury op de tweede plaats. De laatste vond het een topzaak met gepassioneerde medewerkers. De vijf genomineerde winkels zijn goed met elkaar vergelijkbaar. We zijn dan ook bijzonder groots dat we op de eindplaats derde zijn; geweldig”. Felicitaties De felicitaties uit de hele regio stromen dagelijks binnen. “De warme belangstelling, de bloemen en de felicitaties zijn overweldigend”, vertellen Michel en zijn vrouw Mirella glimmend van trots en dankbaarheid. Personeel en klanten proostten mee op de prachtige derde plaats van Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel.

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

giro Moed om te 11 07

doneren!

M ed.nl ANTIEKHANDEL

ALBERT FISCHER Voorstraat 55a, Voorschoten tel. 071-5614544

• inkoop en verkoop • reSTAUrATie vAn AnTiek • verkoop vAn groen bUreAUlAken

RUIT STUK ? L’Ami glasservice sinds 1935

Specialisten in glas Ook voor binnen- en buitenschilderwerk Telefoon: 070-5112510 Autotel.: 06-51343456 www.lamischilders.nl

Op Kerstavond en beide Kerstdagen serveren wij u een 7-gangen menu à

€ 62,50

Gaarne sturen wij u het kerstmenu toe U bent van harte welkom bij

Hassan & Tineke

Schoolstraat 15, Tel. 070-511 10 18

Kwaliteitsbanden tegen scherpe prijzen Laat ons uw zomer- en winterbanden opslaan!

Informeer naar de voordelige all-in prijzen Ook voor het complete auto-onderhoud en LPG en CNG specialist

Garage Rijnzicht Valkenburgseweg 70 - Katwijk a/d Rijn - (071)4027000 email: rijnzicht@ziggo.nl


nieuws

de WaSSenaaRdeR

Kort nieuws Nieuwbouw in Meijendel horeca n De kans dat er opnieuw actie wordt gevoerd om de sloop van de pannenkoekenrestaurant in de vallei Meijendel tegen te houden lijkt gering. Het gemeentebestuur van Den Haag, dat als grootaandeelhouder van duinbeheerder en waterbedrijf Dunea een flinke vinger in de pap van het Wassenaarse duingebied heeft, heeft vorige week aangekondigd zich niet te zullen gaan verzetten tegen de voorgenomen sloop. Zes jaar geleden waren er ook plannen om het houten etablissement te slopen. Dat leidde tot een massaal protest. Op internet verscheen een site tegen de nieuwbouw. Exploitant Bouman inventariseerde destijds de mening van de bezoekers en schreef op een vragenlijst: ‘Wij hebben er 36 jaar lang bewust voor gekozen om de sfeer in het pannenkoekenhuis niet te veranderen’. Inmiddels is het tij toch gekeerd. Het bestaande pand vreet energie, is op diverse punten onlogisch ingedeeld en vereist veel onderhoud. Eigenaar Dunea en de exploitanten willen het pand volgend jaar september slopen en vernieuwen. Op 1 maart 2014 moet de nieuwbouw open gaan. Eind oktober is een afvaardiging van de Wassenaarse gemeenteraad in de vallei van Meijendel op veldwerk geweest en kreeg inzicht in het voorlopige ontwerp van de nieuwbouw. Dat wordt niet alleen geschikt voor passanten die eventjes voor een kop koffie langskomen, maar ook voor gezelschappen die rustig willen tafelen. Het restaurant mag dan de huiskamer van Den Haag vormen, Dunea dient de noodzakelijke aanvragen voor de vergunningen bij de gemeente Wassenaar in te dienen. Mogelijk komt er tijdens de bouw op de ponyweide een tijdelijke voorziening.

Breuckhove weer anoniem glamour n ‘Het leek of heel Nederland het leven achter de hekken in de Wassenaarse villa de Breuckhove zo goed als live mocht meebeleven’, zo staat te lezen in het boek ‘Gevlucht uit de gouden kooi’ van Constanza Breukhoven dat vorig jaar september verscheen. Het duurste van het duurste was er standaard, aldus het boek. Op de cover een afbeelding van die gouden kooi, een luchtfoto van het bewuste huis aan de Backershagenlaan. Vorige week werd bekend dat bewoner Hans Breukhoven Wassenaar definitief heeft verruild voor Londen. De oprichter en voormalig topman van Free Record Shop, volgens de laatste Quote 500 goed voor 72 miljoen euro, zou moe van alle aandacht zijn. De villa, waarin zich in december 2010 de beruchte kluisroof afspeelde maar die in Wassenaar veel bekender werd door de soap rond de illegale overkapping van het zwembad, is inmiddels verhuurd. De enorme groene muur in de voortuin lijkt opeens alle glamour verloren.

dondeRdag 22 november 2012

3

Meer leerplichtkwesties in afgelopen schooljaar n Aantal meldingen fors toegenomen n Schoolcontroles op luxeverzuim door Jos Knijnenburg

school n Het aantal leerplichtkwesties in Wassenaar waarbij gesprekken werden gevoerd met betrekking tot schoolverzuim is in het schooljaar 2011 – 2012 fors gestegen. Het gaat om een toename van 69 naar 112 verzuimmeldingen. Naast deze verzuimmeldingen zijn nog 30 andere zaken met betrekking tot de leerplicht behandeld. Het totale aantal leerplichtkwesties kwam hiermee in het schooljaar 2011- 2012 uit 142 stuks, een toename van 44 ten opzichte van het voorgaande schooljaar. Het aantal zaken met betrekking tot het niet nakomen van de leerplicht vertoont de afgelopen vijf schooljaren een duidelijk stijgende lijn. Ging het in het schooljaar 2007 – 2008 nog om 55 leerplichtkwesties, in de jaren daarna steeg dat aantal tot bijna 100 om het afgelopen schooljaar door te schieten naar 142 zaken, zo blijkt uit het Jaarverslag Leerplicht Wassenaar 2011 -2012 dat eind vorige week verscheen. Uit het jaarverslag, dat door de gemeente ter kennisname aan de scholen in Wassenaar is gezonden, blijkt dat ook het aantal ‘processen verbaal’ het afgelopen schooljaar sterk is toegenomen. Het gaat hierbij om jongeren die langdurig niet naar school gaan en elke vorm van hulpverlening weigeren. ‘Het vergt een enorme tijdsinvestering om deze jongeren weer naar school te krijgen’, zo schrijft het college. Lukt dat niet, dan wordt er proces verbaal opgemaakt. Het doel daarvan is om onderzoek door de Raad van de Kinderbescherming te bewerkstelligen en daarmee de gang naar de al dan niet verplichte hulpverlening af te dwingen. Verplichte hulpverlening kan leiden tot een ondertoezichtstelling. Het aantal processen verbaal onder de Wassenaarse schooljeugd schom-

Het Rijnlands Lyceum kreeg ook bezoek van de leerplichtambtenaar. Foto: Bouwe Prins melde jarenlang rond de 5 stuks per schooljaar, maar steeg in het schooljaar 2011 – 2012 tot 17, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

leerplicht

Wassenaar telde in het schooljaar 2011-2012 negen basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs, het Adelbert College en het Rijnlands. Kinderen zijn leerplichtig vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze 16 zijn geworden of aan het einde van hun twaalfde schooljaar. Leerplicht betekent ingeschreven staan bij een erkende school en deze elke schooldag bezoeken. In het verlengde van de leerplicht ligt de kwalificatieplicht. Niet leerplichtige jongeren moeten bij een school of instelling staan ingeschreven en volledig on-

derwijs of een combinatie van werken en leren volgen. De kwalificatieplicht eindigt zodra men 18 jaar is geworden of een startkwalificatie heeft behaald. Het aantal jongeren in Wassenaar dat leerplichtig is of onder de kwalificatieplicht valt, dus de leeftijdsgroep tussen de 5 en 18 jaar, daalde in het schooljaar 2011 – 2012 naar 4.449 personen, het laagste aantal van afgelopen vijf schooljaren.

achtergrond

Schoolverzuim kan allerlei achterliggende redenen hebben. Luxe verzuim komt neer op extra vakantiedagen maar is ongeoorloofd. Het jaarverslag maakt melding van een controle door leerplichtambtenaren op luxe verzuim op vrijdag 17 februari op het Adelbert College en het Rijnlands. Op beide scholen ble-

ken leerlingen die dag ten onrechte ziek te zijn gemeld of niet op school verschenen. Er werden 30 huisbezoeken verricht. Naast het verlengen van de vakantie, kan er bij verzuim sprake zijn van spijbelen, hetgeen vak een indicatie vormt voor ‘dieper gelegen oorzaken’, zo stelt het jaarverslag. Dat kan gaan om faalangst, medische oorzaken, identiteitsproblemen of het ontbreken van een toekomstperspectief. De gemeente Wassenaar zal in het lopende schooljaar 2012 -2013 alle taken op het gebied van de leerplicht gaan overdragen aan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het betreft zowel de uitvoering als de administratie. Dit hangt nauw samen met de gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen die op 1 januari van start is gegaan.

Werken in uniek stukje Wassenaar polder n Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers die willen meehelpen aan het onderhoud van percelen bos in poldergebied. Het betreft werkzaamheden aan oude hakhoutbossen in de Duivenvoordse en Veenzijdse polder, aan de westzijde van de spoorlijn

Leiden-Den Haag, tussen de Noordelijke Randweg en de Horst- en Voordelaan. Een gebied dat voor het grootste deel niet voor publiek toegankelijk is. Staatbosbeheer is op zoek naar mensen die minimaal vier halve zaterdagen per jaar willen meehelpen om de natuurwaarde van de bospercelen te vergroten. concreet werk is het uitdunnen van het bos en het verzamelen en

afvoeren van het hout. Staatsbosbeheer beheert een flink deel van dit beschermde natuurgebied dat bestaat uit een afwisseling van graslanden en stukken bos. Enkele jaren geleden stond de polder in de schijnwerpers door de plannen van golfvereniging Leeuwenbergh om hier een golfbaan aan te leggen. Wassenaar stak daar een stokje voor maar er ontstond wel een debat

over de toegankelijkheid van het gebied. Vrijwilligers krijgen nu de kans om op plekken te werken waar recreanten nooit zullen komen. Vrijwilligers krijgen een kleine onkostenvergoeding, werkkleding, en een abonnement op het magazine ‘Naar Buiten’ van Staatsbosbeheer. Op 4 december is er een informatieavond. Info en opgave via boswachter j.leeuwen@staatsbosbeheer.nl.

concert met zangeres Sita wordt georganiseerd met de grootste Pietendisco ooit. Op Duinrell is het Huis van Sinterklaas te zien met de Pietenschool, de pakjeskamer en de stal waar Amerigo staat. Op het park zelf zullen afhankelijk van het weer een aantal attracties geopend zijn. Het feest vindt plaats op 24 en 25 november en 1 en 2 december. Meer informatie op de speciale site duinrell.nl/sinterklaas.

Sint komt naar (hotel) Wassenaar. Foto: Bouwe Prins

Volle agenda voor Sint sint n Komende zaterdag arriveert Sinterklaas weer in Wassenaar. Om 14.00 uur arriveert de Sint per boot in de Haven. Crisis of niet, Sinterklaas heeft in de aanloop naar zijn verjaardag dit jaar weer een overvol programma in Wassenaar. Naast alle uitnodigingen en optredens en de traditionele

distributies van verpakte cadeaus door schoorstenen en via voor- en achterdeuren, zal de Spaanse bisschop op zondag 2 december a.s. zijn speciale opwachting maken in Hotel Wassenaar aan de Katwijkseweg waar een culinaire happening voor jong en oud plaatsvindt. Sinterklaas is tijdens zijn verblijf in Wassenaar ook aanwezig op attractiepark Duinrell waar gedurende vier dagen het SiSaSinterklaas-


Bosch Car Service van Egmond

Autocentrum van Egmond specialist in:in: Autocentrum van Egmond specialist Autocentrum van Egmond specialist

Showroom: Langevaart 1a, Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911 Showroom: Langevaart 1212 Rijnsburg 071-4022911 Showroom: Langevaart1a 1a, ,Werkplaats: Werkplaats:Noordeinde Noordeinde RijnsburgTel. Tel. 071-4022911

Een greep uitauto’s: ruim 35 35 auto’s : : Een greep uit ruim 35 Een greep uit ruim auto’s

Maaknu nu snel snel een een afspraak afspraak Maak voor uw: Winterbanden!! voor uw: Winterbanden!!

Tegen inlevering van deze bon Tegen inlevering van deze bon 10% Korting op nieuwe winterbanden 10% Korting op nieuwe winterbanden

Audi A2 1.4 Proline, airco 2007 € 6.950,- VW Move UP! 1.0 airco, navi, lmv 2005 € 8.950,- VW Fox 1.2 Elek. ramen + CV € 11.950,Audi A2 1.4 Proline, airco 2007 € 6.950,- VW Move UP! 1.0 airco, navi, lmv 2012 2012 2005 € 8.950,- VW Fox 1.2 Elek. ramen + CV € 11.950,Audi A6 3.2 FSI aut. full options 2008 € 23.950,- VW Fox 1.2 Trendline LMV 2007 € 5.950,- Seat Altea 1.6 airco, lmv, sportstoelen 2004 € 7.750,Audi A6 3.2 FSI aut. full options 2008 € 23.950,- VW Fox 1.2 Trendline LMV 2007 € 5.950,- Seat Altea 1.6 airco, lmv, sportstoelen 2004 € 7.750,Audi A4 2.0 aut. 65.000 km 2006 € 4.850,- VW Golf IV 1.4 16V airco 2005 € 13.950,- VW Fox 1.2 Trendline € 4.750,2002 Audi A4 2.0 aut. 65.000 km 2006 € 4.850,- VW Golf IV 1.4 16V airco 2005 € 13.950,- VW Fox 1.2 Trendline € 4.750,2002 Audi A4 Avant 2.0 FSI 150 pk 2005 € 9.250,- VW Golf IV 1.4 16V 2004 € 9.950,- VW Touran 1.6 FSI airco € 2.950,1999 Audi A4 Avant 2.0 FSI 150 pk 2005€ 12.950,€ 9.250,- VW Golf IV 1.4 16V 2004 € 9.950,- VW Touran 1.6 FSI airco € 2.950,1999 Audi A4 Avant 1.8 2008 1997 € 2.850,- VW Passat Variant 1.6 € 4.950,2007 Opel Agila 1.2 Temptation, airco, lmv Audi A4 Avant 1.8 € 2.850,VW Passat Variant 1.6 2008 € 12.950,- Opel Agila 1.2 Temptation, airco, lmv 1997 € 4.950,VW Golf VI 1.4 TSI 122pk aut. 2009 € 14.500,- VW Passat 1.6 airco 2003 € 5.750,€ 4.950,2003 2007 Opel Astra 1.6 Elegance 65.000 km VWGolf GolfPlus VI 1.4 122pk 14.500,-VWVW Passat 1.6 zuinig airco € 5.750,-OpelOpel 2003€ 3.950,2009 € €9.950,€ 4.950,1.6 Elegance 65.000 km 2004 2003 VW FSI TSI 52.000 kmaut. 2007 Polo 1.2 zeer 2002 € 3.950,CorsaAstra 1.0 Essentia VWPolo Golf1.4 Plus FSIairco 52.000 km 2003 9.950,-VWVW Polo 1.2 zeer zuinig € 3.950,2002 2007 € €4.950,€ 3.950,2004 Opel Corsa 1.0 Essentia VW 16V Polo 1.6 aut. 4 deurs 1998 € 1.750,- Mitsubishi Space 1.6 Family € 3.750,2002 VWPolo Polo1.6 1.4stuurbekracht. 16V airco 4.950,-Seat VW PoloSport 1.6 aut. 4 deurs € 1.750,-SeatMitsubishi 1998€ 8.750,2003 € €1.500,€ 3.750,Space Family VW Ibiza 1.6, clima 2008 1996 € 2.850,2001 2002 Cordoba Vario 1.41.6 16V VW Polo 1.6 stuurbekracht. 2008 € 8.750,- Seat Cordoba Vario 1.4 16V 1996 € 1.500,- Seat Ibiza Sport 1.6, clima € 2.850,2001

Of www.acvanegmond.nl Ofkijk kijk voor voor alle alle auto’s op: www.acvanegmond.nl Of kijk voor alle auto’s op: www.acvanegmond.nl

Duurzaamheid in de regio

De Milieubende in 2013 in en om Leiden Ook komend jaar doet de Milieubende onze regio aan. De Milieubende is een bewustwordingstheater en educatieve workshop gericht op de basisschoolgroepen 7 en 8. Leerlingen denken mee over oplossingen voor de milieu- en klimaatproblematiek. Begin 2013 treedt de Milieubende op in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude.

Resultaten vier jaar regionaal klimaatprogramma Sinds 2008 bundelen de vijftien gemeenten in de regio Holland Rijnland en de Omgevingsdienst West-Holland hun krachten in een ambitieus klimaatprogramma. Het doel van dit programma is om CO2-uitstoot te verminderen door energiebesparing en duurzame energieproductie. Door als overheid, bedrijven en inwoners samen te werken kan het uiteindelijke doel, in 2030 de jaarlijkse regionale CO2-uitstoot met veertig procent verminderen ten opzichte van 1990, gerealiseerd worden. De afgelopen vier jaar is regionaal een grote stap voorwaarts gemaakt met energiebesparing: • De campagnes van het Energieservicepunt hebben huiseigenaren gestimuleerd besparingsmaatregelen te nemen. • De regiogemeenten streven naar een klimaatneutrale organisatie in 2015. • Het aantal voertuigen dat rijdt op alternatieve brandstoffen kent al vier jaar een stijgende lijn. Denk dan aan hybride en elektrische auto’s of aardgasauto’s. • Duurzame energieproductie (windmolens, biomassa en geothermie) is op gang gebracht. • De Omgevingsdienst West-Holland en andere partijen hebben intensief samengewerkt om bij bedrijven energiebesparing te stimuleren en te toetsen. Het klimaatprogramma eindigt dit jaar, maar de samenwerking wordt op andere wijze voortgezet. Meer resultaten kunt u vanaf begin januari 2013 lezen op www.odwh.nl. Namens de gemeenten uit Holland Rijnland

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl VENTILEREN ZONDER ! W ROOSTER! EXCLUSIEF U E I N BIJ DW KOZIJNEN • Raam geopend, toch nog Politie Keurmerk Veilig Wonen

Ook mooi oud worden onze:

Kies kozijnen die ook mooi oud worden

Dakkapellen Deuren Ramen Serres Schuifpuien

• Geen ventilatieroosters • Ventileren bij elk weerstype Verbruikte lucht

15 Jaar garantie op de montage en kozijnen !

DW Kozijnen: De top in kunststof Fabriek en showroom: Taanderstraat 18 2222 BE Katwijk (Industrieterrein ’t Heen)

Bekijk uw nieuwe kozijnen in onze showroom Verse lucht

Tel. 071-3313505

Betalen in termijnen is mogelijk!!

Santos Race- en ATB Specialist Wij leveren exclusief customized spuitwerk voor Santos fietsen. Opbouw volgens eigen specificaties mogelijk. Ook leveren wij merken zoals: Duell Litespeed, Merida en Ridley. Openingstijden: Dinsdagavond: 18.00 - 21.00 uur Vrijdagavond: 17.00 - 21.00 uur Zaterdag: 10.00 - 13.00 uur Andere tijden mogelijk na telefonische afspraak: 06 18639261

Gieterij 27-29 2211 WC Noordwijkerhout Live muziek aanwezig!

Kerstmenu ARGENTIJNS GRILLRESTAURANT

5-gangen menu voor

€ 39,

50

kerstdag tavond, 1e en 2e rs ke op nt ku U r en .00 tot 20.00 uu terecht van 16 tijdig! er ve er es R tot einde. r uu 0 .0 20 n va

Bekijk onze vernieuwde website

www.dwkozijnen.nl

Hofcampweg 286 • Wassenaar • Tel/fax: 070-5141018 w w w. la b a m b a d o s . n l


nieuws

de WaSSenaarder

Kort nieuws Poldersoap nu in notitie rAAphorstlAAn n Jarenlang is er in de Wassenaarse politiek over gesteggeld, maar opnieuw komen enkele sloop- en bouwplannen in het landelijke gebied achter de Raaphorstlaan voorbij. Afgelopen woensdag werd het ontwerp-bestemmingsplan Raaphorstlaan 2012 ter inzage gelegd en bij die gelegenheid verscheen ook een notitie met de reacties en de commentaren van het college op het voorontwerp dat eerder dit jaar verscheen. En jawel, daar zijn ze weer. ‘Ruimtelijke ontwikkelingen die in hun samenhang moeten worden bekeken’, zo heette het jarenlang in raadsvoorstellen. De sloop van een agrarisch complex dat diep in de polder ligt en de bouw van een kapschuur door Staatsbosbeheer. Het agrarisch complex bestaat uit drie woningen een aantal loodsen. Panden met de adressen Raaphorstlaan 36, 37 en 38 die voor parttime postbodes van Postnl een crime zouden zijn. Staatsbosbeheer lanceerde het plan om het grotendeels leegstaande complex te slopen en opnieuw toe te voegen aan het omliggende weidevogelgebied. Er is echter een probleempje. Als beheerder van een deel van het landelijke gebied achter de Raaphorstlaan, gebruikte Staatsbosbeheer de bebouwing voor de opslag van machines en materialen. Ter compensatie van het verlies van de werkruimte, wil de beheerder een nieuwe kapschuur in het gebied bouwen. Er ontstond in de schaduw van de Koninklijke soap over de boerderijen in De Horsten, een jarenlange discussie. Omwonenden en advocaten kwamen op De Paauw langs als het onderwerp weer eens op de agenda prijkte en hielden gloedvolle betogen. Deskundigen kregen opdracht de waarde van het afgelegen complex in kaart te brengen en kwamen met een rapport vol foto’s van een plek die zo in een film kan figureren. De raad toog zelfs op de fiets richting de Raaphorstlaan om zich ter plaatste te oriënteren. De reacties op het voorontwerp bestemmingsplan Raaphorstlaan weerspiegelen een planologische problematiek in een voor velen totaal onbekend deel van Wassenaar.

donderdag 22 november 2012

Masterplan Valkenburg toont invulling vliegveld n Komende maandagavond presentatie Masterplan door Jos Knijnenburg

VlIegKAmp n Maandag 26 november wordt tijdens de politieke markt in raadhuis De Paauw vanaf 19.00 uur een presentatie gehouden over het (concept) Masterplan Valkenburg. Het Masterplan Valkenburg, dat vandaag openbaar wordt gemaakt, omvat de invulling van het terrein van het voormalige vliegkamp Valkenburg dat op 1 januari 2005 operationeel werd gesloten. Nadat Defensie zich definitief terugtrok van Valkenburg is een groot deel van de militaire opstallen op tijdelijke basis verhuurd en zijn er tal van manifestaties en evenementen op het terrein georganiseerd. Van beurzen en feesten tot demonstraties en fietstochten. Een deel van de vroegere opstelplaats voor vliegtuigen fungeerde als ijsbaan, er bevindt zich een asielzoekerscentrum nabij de hoofdingang, er steeg een Zeppelin van Valkenburg op, Wubbo Ockels reed met zijn futuristische shuttlebus over de lange startbaan en enkele toertochten door de regio begonnen op het terrein. Ondertussen wordt er nog altijd vanaf Valkenburg gevlogen, maar alleen met zweefvliegtuigen, motorzwevers en

modelvliegtuigjes. Het Masterplan Valkenburg zelf komt niet geheel uit de lucht vallen. Cruciaal voor de timing is de besluitvorming over de Rijnlandroute die eerder dit jaar heeft plaatsgevonden. Hoewel het voornamelijk het deel van de Rijnlandroute tussen de A4 en de A44 is waarover de meeste discussie is geweest, omvat deze nieuwe verbinding nog een tweede deel. De bestaande en nog te verbreden Ir. Tjalmaweg (N206) tussen de A44 en Katwijk is straks als onderdeel van de Rijnlandroute de belangrijkste ontsluiting voor ‘Nieuw Valkenburg’.

ontsluItIng

Voor het Wassenaarse bestuur is een goede en tijdige ontsluiting van Nieuw Valkenburg van groot belang om te voorkomen dat doorgaand verkeer naar en vanuit de nieuwe wijk via de Katwijkseweg of de A44 in het dorp terecht komt. ‘Eerst bewegen, dan bouwen’ is menig maal in De Paauw geroepen. Naast het verkeer is er voor Wassenaar nog een cruciaal onderdeel van de plannen voor Nieuw Valkenburg. ‘Voor ons groene buffer van belang’, twitterde burgemeester Jan Hoekema eind oktober, nadat hij kennis had genomen van het Masterplan Valkenburg. Nieuw Valkenburg komt te midden van een aantal bestaan-

de gebieden te liggen die fysiek voorkomen dat de verstedelijking zich te ver uitbreidt. Het Valkenburse Meergebied, de groene buffer in Wassenaar, het nieuwe natuurgebied Lentevreugd en de Mient Kooltuin in Katwijk. Wassenaar heeft het vizier al jarenlang op de groene buffer gericht. In juli 2008 maakte Wassenaar bekend de buffer opener en groener te willen maken. Hotel Wassenaar, toen nog een bouwval, zou weg moeten maar is inmiddels herbouwd. De milieustraat ligt nog altijd middenin de polder en de verhuizing van een deel van camping Maaldrift lijkt nog altijd ver weg. Dat geldt ook voor het gewenste ecoduct over de A44, pal naast knooppunt Maaldrift.

crIsIs

Het is inmiddels 8,5 jaar geleden dat de landelijke politiek het besluit nam om het marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en in 2005 werd het gebied door het Rijk in de Nota Ruimte aangewezen als verstedelijkingslocatie. Na de vaststelling door het parlement werd in 2006 de vaststelling van Valkenburg als woningbouwlocatie een feit. In april 2007 verscheen de Integrale Structuurvisie Locatie Valkenburg waarin de toekomstige invulling van het vliegterrein op hoofdpunten stond weergegeven. Het docu-

ment bevatte veel vraagtekens zoals het aantal te bouwen huizen en de grens van de bebouwing aan de kant van Wassenaar. Het Integraal Structuurplan Nieuw Valkenburg (2008) werd met het noemen van circa 5.000 woningen in verschillende prijsklassen en dichtheden, een bedrijvenpark en recreatiemogelijkheden in de Mient Kooltuin al een stuk concreter. Opvallend element was het internationaal topmilieu, bestaande uit wijken met dure villa’s onderdeel uitmakend van het woongebied Hof van Valkenburg. Hart van de wijk wordt de Orionplas. Net als in het Haagse Ypenburg zou de structuur van de startbanen binnen het gebied herkenbaar moeten blijven. Valkenburg is de afgelopen jaren minutieus onderzocht op de aanwezigheid van explosieven en archeologische sporen. Op het oog bleef het vliegveld na het vertrek van de militairen intact. Kort na de presentatie van het structuurplan in april 2008 begon de economische crisis Nederland parten te spelen. Veel bouwprojecten kwamen in de problemen. De gemeente Wassenaar sprak vorige week in de aankondiging van de presentatie van het Masterplan desondanks nog altijd van een ‘internationaal georienteerde woonwijk’ op Valkenburg. Maandag in De Paauw te zien.

Open in naam van Oranje open n Meer dan een halve eeuw mocht er geen gewoon mens voorbij de hekken van het marinevliegkamp Valkenburg. Maar tijden veranderen.

Voor de goede orde rectIFIcAtIe n Ondanks alle zorgvuldigheid is er vorige week toch een fout geslopen in het artikel over het nieuw te bouwen Caldic Museum. De naam van de initiatiefnemer moet zijn Joop van Caldenborgh.

5

Vroeger hermetisch afgesloten, maar inmiddels zijn duizenden mensen de poorten van (voormalig) Vliegkamp Valkenburg gepasseerd. Foto: Bouwe Prins

Avalex in 2012 weer in rode cijfers AFVAl n Het regionale afvalbedrijf Avalex stevent ook in 2012 af op dieprode cijfers. Dat blijkt uit de de halfjaarcijfers.

het huishoudelijke afval inzamelt, in deze periode een verlies van circa 1,5 miljoen euro heeft geleden. Over het hele jaar 2012 wordt een verlies van ongeveer 2,8 miljoen euro verwacht.

Uit de door Avalex op internet gepubliceerde cijfers over het eerste half jaar van 2012, blijkt dat het geplaagde bedrijf dat in Wassenaar al

Ingehuurd personeel Foto: Archief/PP

Uit de halfjaarrapportage blijkt dat er met man en macht wordt gewerkt om de financiële chaos bij

Avalex het hoofd te bieden, ondermeer met behulp van behoorlijk prijzig ingehuurd personeel. De chaos bij Avalex inspireerde raadslid Groen-Links Antoon Claassen tot het schrijven van het rapport ‘Van melk en honing’. Het rapport kwam begin oktober uit maar vereist gezien deze laatste rapportage op termijn ongetwijfeld een (herziene) herdruk.

Lang was het vliegveld op luchtfoto’s afgeplakt. Afgelopen zaterdag bereikte de musical Soldaat van Oranje die in de theaterhangaar op het vliegveldterrein draait, de status van langstlopende Nederlandse theaterproductie. Bijna 800.000 bezoekers bezochten de voorstelling via de oude hoofdingang van het vliegkamp. De voorstelling is, boven verwachting, inmiddels al meerdere keren verlengd. De Theaterhangaar mag van de plannenmakers voorlopig blijven want voor het concept met de draaiende tribune blijkt veel belangstelling. Paul de Leeuw maakte zaterdagvond in zijn show op tv nog wat reclame voor Soldaat van Oranje. Een op historische grond gespeeld oorlogsverhaal waar ook de regionale horeca van meeprofiteert.

De stop zit weer in de ijsbaan schAAtsen n Op zaterdag 17 november heeft ijsmeester Adri Hendriks de stop weer in de ijsbaan aan de Anthony van Leeuwenhoekkade in Voorschoten gestopt, waardoor de baan zich kan vullen met maar liefst 8.400.000 liter water. Voorlopig zullen de eendjes daar nog vrij spel hebben, maar de ijsmeester heeft goede hoop op een vroege, en strenge winter.


FAMILIE-BErIchtEn AAnleveren fAmilieberichten

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mAil

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Wassenaarder. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Per Post of Afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Je naam weerspiegelt onze dromen in de maan, Je geest biedt ons troost als een hemelse geste, Je rest waakt over ons in de kracht van een nieuwe ster, Je leven blijft ontastbaar als een vluchtige nevel. Te mooi voor op aarde, misschien.

Voor altijd één van ons:

VYERTHE Marijke Ilse Hakkeling ¬ 6 november 2012 Van ons dochtertje en zusje Vyerthe hebben wij inmiddels in besloten kring afscheid genomen. Papa Rogier, mama Djoeke,

Ps. 23:1

19 november 2012

G. Mulder-den Rooyen Jenny en Bert Bert en Hedy Kees t Janneke t Marian en Dick Arco en Monique Kleinkinderen en achterkleinkinderen. Professor Molenaarlaan 15 2241 RA Wassenaar

begrip, troost en steun die ons tot nu toe overweldigde en die wij nog hard nodig zullen hebben.

”Je kunt maar één keer afscheid nemen, dan moet het ook echt bijzonder zijn.” Bij het overlijden van een dierbare help ik u met zorg en persoonlijke aandacht om het afscheid tot een blijvende herinnering te maken. • • • •

een mooi en persoonlijk afscheid u bepaalt zelf waar en hoe u afscheid wilt nemen aandacht voor uw gevoelens en wensen het afscheid zorgvuldig en liefdevol voorbereid

• Natuurgetrouwe kunstgebitten • Kunstgebitreparaties

Klaar terwijl u wacht!

06 - 10 50 50 61 (dag & nacht bereikbaar) uitvaart@geertjeponsteen.nl Postbus 48 2250 AA Voorschoten

Wassenaar - Voorschoten e.o.

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

www.geertjeponsteen.nl

Kees is thuis, alwaar geen bezoek.

www.tandenwinkel.com

De dankdienst voor zijn leven zal worden gehouden op zaterdag 24 november om 10.30 uur in de Messiaskerk, Zijllaan 57 te Wassenaar. De begrafenis zal omstreeks 11.45 uur plaatsvinden op het kerkhof van de Dorpskerk aan het Plein te Wassenaar. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in de Dorpskerk.

www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl

Snelle zorginzet

ProfZorg thuiszorg Leidseweg 163 2253AC Voorschoten www.profzorg.nl

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

Voor een persoonlijke uitvaart met stijl en oog voor detail

Geen bloemen.

Westerhoflaan 19

Wij danken iedereen voor alle liefde, hulp, warmte,

Alle ve

Kornelis Mulder 19 juni 1924

gen

rzekerin

Vol vertrouwen en in alle rust is van ons heengegaan mijn lieve man, onze lieve vader, grootvader en overgrootvader

zus Dyente, broer Rhybe en broer Tyerbe 2241 WX Wassenaar

Adenta tandprothese Specialist

De Heere is mijn Herder; mij zal niets ontbreken.

Verpleegkundige zorg Persoonlijke verzorging Begeleiding Huishoudelijke zorg

Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag)

AWBZ, PGB, WMO of particulier Inschrijven is gratis

071-5728028

De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

ProfZorg is HKZ gecertificeerd en Lid van de brancheorganisatie.

v.a.

€ 16,50 2 deceMber 2012

p.p.

gepresenteerd door Mariska van kolck Ook de allerkleinsten zijn welkom op Kasteel de Wittenburg. Speciaal voor hen komt Sinterklaas met zijn zwarte pieten naar het kasteel voor een vrolijke, muzikale show. Hij wordt bijgestaan door de olijke vrienden Fred & Ed, zanger Mano en zangeres Doenja die samen met de danseressen van FaFa Showdancers voor een sprankelend programma zorgen. Zangeres, actrice en presentatrice Mariska van Kolck presenteert twee voorstellingen van 12:00 tot 13:30 uur en van 15:00 tot 16:30 uur. Parkeren en gebruik van onze garderobe is voor u en onze kleine gasten uiteraard kosteloos. Voor de Sinterklaas show zijn slechts 200 plaatsen beschikbaar. U kunt uw kaarten nu bestellen via www.wittenburg.nl.


nieuws

De WaSSenaarDer

DOnDerDag 22 november 2012

vrijdag 23 november 20.00 uur Barbara

Eerste kinderen in de Dinka Kids School

Zaterdag 24 november 20.00 uur Hope Springs - Uitverkocht

n Run for Rio steunt ‘Wassenaars’ project

Zondag 25 november 13.15 uur Bennie Stout

goed doel n Sinds 2010 ondersteunt Run for Rio een project in Arusha Tanzania, een initiatief van de stichting DINKA, geleid door de Wassenaarse Kimberly Zandvliet en de Tanzaniaanse Eriq Pownall.

Filmhuis

Zondag 25 november 15.15 uur Barbara Maandag 26 november 20.00 uur Hope Springs - Uitverkocht Dinsdag 27 november 11.00 uur Als twee druppels water Dinsdag 27 november 14.00 uur Hope Springs - Uitverkocht Woensdag 28 november 14.30 uur Sinterklaas & Raadsel van 5 december Woensdag 28 november 20.00 uur Barbara E. filmwas.reserveren@obvw.nl T. 070-5113397 / www.obvw.nl

Kort nieuws Oorlogsdrama BoeKverfilming n Nederland Leest staat dit jaar in het teken van het boek ‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans.

Run for Rio richt zich al bijna 25 jaar op het verwerven van fondsen ten behoeve van projecten voor de kansarme jeugd, straatkinderen en dakloze kinderen waar ook ter wereld. Sinds 2010 ondersteunt Run for Rio het ‘Wassenaarse’ project in Arusha Tanzania. Via dit project worden een school en een opvanghuis voor de kansarme kinderen van Arusha en omgeving gerealiseerd. Doel van het project is in een dagschool en een internaat goed basisonderwijs aan te bieden voor kinderen van zeer arme gezinnen, weeskinderen of straatkinderen.

Bouw Bijna afgerond

Bij het project wordt zoveel mogelijk de lokale bevolking betrokken. Er wordt gewerkt met lokale bouwvakkers. En er worden Tanzaniaanse leerkrachten aangetrokken. Run for Rio volgt de ontwikkelingen op de voet en zal na de start van het schooljaar gaan bijdragen aan de

tweede fase van het project. De eerste fase van de bouw is bijna afgerond en Eriq en Kimberly zijn nu bezig met de inrichting van de school en het schoolplan. Alles is erop gericht dat op 1 januari 2013 het eerste schooljaar start met 150 kinderen. Kimberly en Eriq hebben veel hulp van vrijwilligers die hen helpen met de inrichting van de school, de bezoeken aan de arme gezinnen, de voorbereidingen op het onderwijs, de aannames van het personeel en reclame maken in de stad voor de betalende kinderen.

Koeiepoep

Kimberly schreef vorige week: We zijn gisteren begonnen met de oudergesprekken in het dorp waar we de school bouwen. De ouders zijn uiteraard enorm enthousiast en nodigen ons uit in hun huisjes welke erg armoedig zijn en soms gemaakt van koeienpoep. De kindertjes zitten dan om ons heen en proberen te begrijpen wat er allemaal gezegd wordt, ze zijn allemaal even lief en goed opgevoed. We zijn op zoek naar kinderen van 3-5 jaar oud zodat we in januari 2013 in ieder geval kunnen starten met de dorpskinderen, groep 1. We doen de oudergesprekken zonder aankondiging, mama’s en kinderen zijn vaak thuis en we komen erachter dat niet alle kinderen naar de overheidsschooltjes gaan. Sommige

vaders werken helemaal niet en de meeste families in het dorp werken samen op hun eigen kleine land waar ze groenten verbouwen. Een gemiddeld gezin bestaat uit drie volwassenen en 3 kinderen. ( Opa of oma woont vaak in bij het gezin). De meeste kinderen hebben geen extra outfit om naar de school toe te komen in en geen sokken en ondergoed. Gelukkig komen de containers rond 25 december aan en hopen we alles op tijd uit te kunnen pakken.

vrijwilligers

Twee vrijwilligers melden: Mijn naam is Leonie Stoffer en ik ben 21 jaar oud. Via het televisieprogramma “Grenzeloos verliefd” ben ik bij het project van Kimberly en Eriq terecht gekomen. Na een jaartje mail contact heen- en weer is nu eindelijk de tijd aangebroken dat ik het Dinkaproject kan komen ondersteunen. Inmiddels ben ik alweer een dikke twee weekjes aan de slag en het bevalt me super!! Hopelijk kan ik tot mei 2013 mee helpen bij de school. Werkzaamheden waar we tot nu toe mee bezig zijn geweest zijn zoal oudergesprekken met de ouders van de kindjes die wellicht op school komen en jobdescriptions maken voor de nieuwe werknemers. Ik vind het allemaal ontzettend leuk, en heb heel veel zin in de komende tijd!!

Fons Rademakers heeft dit boek verfilmd als het oorlogsdrama ‘Als twee druppels water’. In de film uit 1963 schetst Rademakers de morele ondergang van sigarenhandelaar Hennie Ducker tijdens de Tweede Wereldoorlog. De man raakt verstrikt in een web van onduidelijke illegale activiteiten na een ontmoeting met de verzetsstrijder Dorbeck. De mannen lijken ‘Als twee druppels water’ op elkaar, waardoor er een persoonsverwisseling plaatsvindt. Is Ducker onschuldig slachtoffer van een reeks misverstanden? Of is hij een zorgvuldig gekozen zondebok?

juBileum

In februari 2014 zal de stichting Run for Rio 25 jaar bestaan. Toewerkend naar dit jubileum zal het jaar 2013 in het teken staan van allerlei leuke en sportieve activiteiten. De voorbereiding hiervan is al in volle gang. De opbrengsten van de jubileumactiviteiten zullen de tweede fase van het project Dinka Kids School weer volledig ten goede komen. Het project van de Dinka Kids school in Arusha, Tanzania kunt u financieel via de stichting Run for Rio steunen. Voor een overzicht van alle activiteiten van de stichting, bezoek www.runforrio.com. Daar vindt u ook nadere informatie over schenking via notariële akte.

schrijvers n Het is 10 jaar geleden dat Boudewijn Büch overleed. Een markante persoonlijkheid, die leefde tussen fictie en werkelijkheid. “Hij was eenzaam en soms onbegrepen,” Dat is iets dat ook mede-schrijver Adriaan van Dis herkent: “Wij, die troost vonden in verlaten duinpannen of langs de vloedlijn, het maakte reizigers van ons. Boudewijn zocht feiten in bibliotheken en postuum. Ik schreef over mensen in een volksdecor,” aldus Adriaan van Dis. Hij nam zijn toehoorders mee op zijn reizen naar het land van zijn vader Nederlands-Indië, China, een tocht door de Islamitische landen in Azië, Afrika en zelfs even naar zijn woonplaats Parijs, de grootste Afrikaanse stad in Europa, zaterdagmiddag in raadhuis De Paauw. Anders dan Büch. De twee zouden elkaar nooit zijn tegengekomen. Büch bewandelde een niet beleefde tijd. “Zijn laatste reis was de mooiste in zijn kop”.

Van Dis: Büch bewandelde een niet beleefde tijd. Foto: Nico Mooyman

E.J.J. Op ’t Landt over euthanasie lezing n Donderdag 29 november om 20.15 uur is Eduard Op ’t Landt te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar. Zijn lezing gaat over de weg die een mens gaat tot de vraag om deze vorm van hulp. In bredere zin betreft het euthanasie: hulp bij zelf-

Ik ben Inge de Nijs ( 42 jaar) en werk nu bij de Sociale dienst van de gemeente Amersfoort. Ik heb economie gestudeerd. Via vrienden heb ik van het project Dinka kids gehoord. Ik help 2 weken mee. We hebben kinderen bezocht die als jongste groep mogen starten in januari. Ik help bij het invoeren van de gegevens en we gaan een school bezoeken (teacherscollege) en het bijwonen van sollicitatiegesprekken. En het schilderen van tekeningen. Mijn indruk van het project is heel goed. De schoolgebouwen, slaapzalen en eetzaal zijn ruim opgezet en staan op een mooie locatie. Kimberly en Erik werken hard en zijn enthousiast.

Van Dis over Boudewijn Büch

Bijzonder cadeau BoeK n Tijdens de feestelijke afsluiting van de cursus over de geschiedenis van Wassenaar ontving gemeentearchivaris Carla de Glopper een bijzonder cadeau voor het Gemeentearchief Wassenaar: een boek met gedichten van Peter Koenis over Wassenaarse sculpturen van rond 1985, aangevuld met foto’s van Peter Koenis en Mariëtte van Lit. Van dit boek bestaan slechts enkele exemplaren.

7

Huisarts Op’t Landt. Foto: PR

doding en palliatie. Welke impact heeft het op de omgeving, de naaststaanden en ook op de hulpverlener? Welke speelruimte is er, wettelijk, maar ook anderszins? Hoe gaat het eigenlijk in zijn werk? De afhandeling na het overlijden komt aan bod en wellicht ook de vraag hoe het nadien met de nabestaanden gaat.Op´t Landt zal in het kort zijn persoonlijke visie geven ten

aanzien van euthanasie en geloof. Het programma start om 20.15 uur en eindigt om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, T 0705115705 (na 17.00 uur). E karmanmarianne@gmail.com of via www. pkn-wassenaar.nl.

Antiquariaat in de Bibliotheek cultuur n Op zaterdag 24 en zondag 25 november zal het Wassenaarse Antiquariaat ‘Bougainville’ weer aanwezig zijn in de vergaderzaal van de Bibliotheek in de Langstraat.. Zoekt u iets op het gebied van o.a. kunst, geschiedenis, luchtvaart, treinen, literatuur, loop dan gezellig even binnen. Antiquariaat ‘Bougainville’ heeft misschien juist dat wat u zoekt!


DEALER VAN O.A.:

AND MORE..

S P I J K E R B R O E K E N

1

V O O R

2

V O O R

79,- 129,T/M ZATERDAG 1 DECEMBER 2012 DIVERSE MODELLEN EN WASSINGEN (M.U.V. NIEUWE COLLECTIE EN BASICS)

LANGSTRAAT 75 WASSENAAR

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Groningen

Goudwisselkantoor is eigendom van familie de Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de

Emmen

goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor

Alkmaar Zwolle

is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we

Haarlem

waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs. Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

Katwijk

Goudwisselkantoor d, zilver en munten • 25 jaar ervaring in gou jblijvende taxatie • een deskundige en vri k indien gewenst per ban • contante betaling of r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel

Amersfoort Apeldoorn

Den Haag Utrecht Rotterdam

Nijmegen Klaaswaal Breda Goes

Den Bosch Eindhoven

Heerlen

Enschede


cultuur

de WASSenAArder

kort nieuws Bibliocadeau bibliotheek n Nu Sinterklaas weer in het land is en de Kerstman onderweg, wordt er weer gezocht naar originele cadeautjes. Zowel voor een klein schoencadeautje als een wat groter kerstpakket biedt de bibliotheek vele mogelijkheden. Bibliotheek Wassenaar heeft haar eigen cadeaubonnen voor zowel een lidmaatschap van de bibliotheek als voor een bezoek aan het Filmhuis Wassenaar. Maar ook de Nationale VVV-bonnen of de Nationale Bioscoopbonnen kunt u bij de bibliotheek kopen. Deze laatste kunnen zelfs voor een kleine extra bijdrage origineel verpakt worden in een uniek filmblik! Wanneer u voor een groot bedrag cadeaubonnen wilt aanschaffen, is het verstandig vooraf even contact op te nemen met de bibliotheek. Dan worden de bonnen voor u klaargelegd.

Leeskring ‘daten’ boeken n Houdt u van lezen en praat u graag met anderen over boeken? Wilt u meer over de achtergrond van een boek weten? Of zou u eens andere boeken willen lezen, maar weet u niet goed welke? Wellicht is een leeskring dan iets voor u! Samen met andere lezers in gesprek gaan over een boek en elkaars leeservaringen delen. Bent u een van de personen die een leeskring zoekt, er een wil starten of uitbreiding zoekt van uw bestaande leeskring dan kunt u zich aanmelden via e-mail: m.straeter@obvw.nl. Vrijdagavond 23 november, om 19.30 uur, bestaat er dan de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken.

donderdAg 22 november 2012

Sinterklaasje, kom maar binnen... in Wassenaar n Intocht zaterdag 24 november om 14.00 uur sinterklaas n Op zaterdag 24 november komt Sinterklaas met zijn Pieten per boot in de haven van Wassenaar aan. Zoals ieder jaar organiseert Winkeliersvereniging Wassenaar ook nu weer de feestelijke intocht van Sinterklaas. Vanzelfsprekend zal Burgemeester J. Hoekema aanwezig zijn om de Sint en zijn gevolg hartelijk welkom te heten in ons mooie dorp. Deze ontvangst vindt volgens traditie plaats aan de Haven (Oostdorperweg / Hofcampweg). Om 13.30 uur gaat hier het voorprogramma van start. De Muziekpieten van Sinterklaas

doen een belangrijke oproep aan alle kinderen van Wassenaar! Op de website van Winkeliersvereniging Wassenaar (www.winkelsinwassenaar.nl) staan twee leuke kleurplaten van de gezichten van Sinterklaas en Zwarte Piet. Het is de bedoeling dat de kinderen beide kleurplaten uitprinten, inkleuren, op karton plakken, op één en hetzelfde stokje bevestigen (achterkanten tegen elkaar geplakt), en meenemen naar de Haven. Daar gaan de kinderen samen met de Muziekpieten een lied instuderen voor Sint, waarbij ze de vrolijke gezichtjes omhoog houden. De kinderen kunnen beide kleurplaten eventueel ook ophalen bij de Bibliotheek in de Langstraat. Sinterklaas zal om 14.00 uur met

zijn gevolg per boot arriveren in de Haven. Sint verplaatst zich als altijd per koets, sommige Zwarte Pieten rijden op ludieke vervoermiddelen, en wegens groot succes loopt ook dit jaar het juniorenkorps van de Chr. Drum- en Showfanfare DVS uit Katwijk voorop in de optocht. Sinterklaas zal vanaf de Langstraat te voet gaan door het winkelgebied, zodat de kinderen met hem kunnen praten, hem een handje kunnen geven of tekeningen kunnen aanbieden. De stoet zet zich omstreeks 14.15 uur in beweging richting centrum. De route van de optocht is t.o.v. het vorig jaar aan het eind gedeeltelijk gewijzigd: Vanaf de Haven gaat de

Verhalen van de boswachter

stoet de Hofcampweg op, richting Stadhoudersplein; bij de rotonde rechtsaf naar de Wiegmanweg, bij de volgende rotonde rechtdoor de Van Oldenbarneveltweg op; bij de volgende rotonde rechtsaf de Lange Kerkdam op, tot aan de rotonde bij de Langstraat. Sint gaat vanaf hier te voet verder de Langstraat door tot aan het Plein, gaat rechtsaf de Schoolstraat in, vervolgens rechtsaf de Luifelbaan op, loopt tegen de rijrichting in langs alle winkels, gaat rechtsaf de Van Hogendorpstraat in en stopt bij het Evenementenplein, waar tevens het einde is van de optocht! Daar zal muziek zijn, delen Zwarte Pieten pepernoten uit, en kunnen de kinderen Sint nog een handje komen geven.

Homeopathie, fluisterkind & antiquariaat bibliotheek n Bibliotheek Wassenaar is tot en met maart elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

Leiderschap in 15 minuten symposium n Hoe werkt leiderschap in groepen?En: u heeft de leiding, maar hoe ervaart uw omgeving uw leiderschap? En waarin verschilt ‘de leiding hebben’ van ‘macht hebben’? Op deze én tal van andere vragen over leiderschap krijgt u antwoord op het symposium ‘Leiderschap in 15 minuten’ dat op zondag 25 november vanaf half 2 in Kasteel De Wittenburg gehouden wordt.Het symposium kent tal van prominente en inspirerende sprekers, onder wie emeritus hoogleraar Jan van Hooff, marinecommandant Bastiaan Ruizeveld de Winter en voormalig Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan. Ook zullen de auteurs Astrid Schutte en Gerald Morssinkhof hun visie geven op het thema Leiderschap. Het symposium wordt georganiseerd door Zontaclub Den Haag II, een service- en netwerkorganisatie van en voor vrouwen, en wordt geopend door burgemeester Jan Hoekema. De toegang bedraagt 35 euro, dat is inclusief borrel en koffie en thee. Aanmelden kan op het emailadres zonta.aan.zee@ gmail.com. Als u wilt komen liefst van tevoren 35 euro overmaken op ABN Amro bank 613 780 957 ten name van Zonta Club Den Haag II Oegstgeest. De opbrengst van het symposium komt ten goede aan het project Rhotia Valley in Tanzania, waar Marise en Joris Koch een lodge en een kindertehuis runnen en de lokale gemeenschap steunen. Zie www. rhotiavalley.com

9

bibliotheek Afgelopen zondag is boswachter Thomas van Staatsbosbeheer in de bibliotheek geweest om van alles uit te leggen over eekhoorns en allerlei andere dieren die in de duinen en in de bossen leven. Foto: PR

Zondag hebben wij het volgende programma voor u gepland: Janneke Hellendoorn, klassiek homeopaat R-hom en kindertolk zal uitleg geven over homeopathie en informatie geven over voeding en homeopathische detoxificatiekuren. Tevens zal zij als kindertolk ook de ‘methode fluisterkind’ onder de aandacht brengen. Ook is het antiquariaat Bougainville zowel zaterdag als zondag aanwezig in onze Vergaderzaal en zal Cordula Uit den Bogaard Kessler Sekt komen promoten. Het Filmhuis vertoont nu elke zondag twee films, één voor de jeugd en één voor volwassenen. a.s. Zondag om 13.15 uur de leuke jeugdfilm Bennie Stout en om 15.15 uur de film Barbara, de Duitse Oscarinzending.

Culturele agenda Wassenaar 23 november 20.15 uur Lenny Kuhr Liefdeslied’. Toegang: € 17,50. Pas 65+/CJP/K&O € 16,50. Theater Warenar, Kerkstraat 75. www.lennykuhr.com Kaarten via www.warenar.nl of (070)-5118364 23 en 25 november Concert Wassenaar Vocaliter: ‘Weihnachts-oratorium’ van Johan Sebastian Bach. Aanvang 23 november 20.15 uur; 25 november speciaal voor kinderen om 15.00 uur. De Dorpskerk, Plein 3. Toegang: volwassenen € 24,-, kinderen tot 15 jaar € 7,50. Kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel de Kler en de leden van Vocaliter 24 november 20.15 uur Concert Accordeonvereniging D.V.S. In de Warenar, Kerkstraat 75. Toegang: € 3,50 27 november 16.30 en 19.00 uur ‘Karel de Kok en het schilderij voor Sinterklaas’

Vanaf 4 jaar. Toegang: € 12,50. Theater Warenar, Kerkstraat 75. www. kareldekok.nl Kaarten via www. warenar.nl of (070)-5118364 29 november 20.00 uur Koorruïne avonden, ‘Euthanasie’ door Eduard Op “t Landt, huisarts. De Dorpskerk, Plein 3. Kosten € 7,50 incl.koffie en wijn. Reserveren bij Marianne Karman 070-5115705 (na 17.00 uur) of www.pkn-wassenaar.nl t/m 29 november Expositie Willy Rieser Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Inlichtingen: 070-5122208 t/m 2 december Tentoonstelling in Galerie in de Molen: Wim van Hoof, ruimtelijk werk; Marianne Sluis, schilderijen; Mary Louise van der Valk, keramiek. Molenplein 10a. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 14.00

tot 17.00 uur. www.kunstgroepwassenaar.nl 9 december, 15.00 uur opening tentoonstelling ‘Engelen en ander “vliegend gespuys’’ Schilderijen van Lux Buurman. De tentoonstelling is t/m 6 januari te bezichtigen. Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Inlichtingen: 0705122208 t/m januari 2013 Tentoonstelling ‘Brandweer redt de dieren’ Brandweermuseum Wassenaar, Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur of op afspraak bij Kees Plaisier 0629011009. Deze agenda is ook beschikbaar via www.wassenaar.nl Opgeven en wijzigen gegevens voor de agenda per e-mail aan lucieheins@zonnet.nl


VOOR DE COMPLETE AANPAK VAN UW HUIS ALLES KUNNERS EN ALLES DOENERS

uw Voor al sen n woonwe

Crème de laCrème ONDERHOUD

GRATIS OFFERTE

RENOVATIE

UW VLOER, PLAFOND OF MUUR: KWALITEIT EN NIET DUUR!

De ergenis van een kamer of plafond dat niet meer bij het interieur past of dat lelijk is geworden door vochtplekken, verkleuren of scheuren. Veel mensen kennen het en zien er dan vaak tegenop. Er is echter een heel goed alternatief met een totaalpakket. Ons vakwerk wordt bij de particulier graag gezien: o.a sausen van wanden en plafonds, schilderwerk en behangwerk. Ook bij nieuwbouw en renovatie,

n, Gordijne , vitrages n, ijne rolgord etc.

VLOERBEDEKKING

Snel - Goed Vakkundig

Verplaatsen van meubels, verwijderen en afvoeren van oud tapijt en het nieuwe tapijt gelegd in één dag tijd zonder zorgen...

GEN TEVENS REINI JT VA N U W TA P I

* ELECTR A T E * K R L A O P O TA D A G IN AM * DAKDE IETERSWERK TAPIJT-VINYL-L ll e m e r k e n K * TEGELW KERS w ij le v e r e n a * TIMME ERK R * LEKKA WERK VERHUIZINGEN GES

IN- EN UITPAKSERVICE

ook renoveren r wij uw badkame en keuken

UW BESTE KEUS, AL 35 JAAR LANG EN LEVERING ONDER GARANTIE! Openingstijden: Maandag van 10.00 - 16.00 uur Donderdag van 12.00 - 19.30 uur

Van Zuylen van Nijeveltstraat 1-C 2242 AH Wassenaar

070 - 517 88 94

Overige dagen op afspraak.

b.g.g. 06 - 45 31 20 18

Ook zaterdag en ‘s-avonds mogelijk!

WIJ WERKEN UITSLUITEND MET GESPECIALISEERD PERSONEEL.

WIJ KOMEN MET ALLE STALEN VLOERBEDEKKING/GORDIJNEN BIJ U THUIS.

www.kluswinkelwassenaar.nl

De Mooij Tuincentrum pakt uit voor de hele familie!

24 nov Surprise Dag van 12:00 tot 16:00 uur

Gratis poffertjes

Ballonpiet van 12:00 tot 16:00 uur

Inrichting: Bouwjaar: Kleur: Brandstof: Versnellingsbak: Km. stand: Prijs:

MPV (5 drs) januari 2009 Zwart Benzine Handgeschakeld, 5 versnellingen 119.059 km € 12.250,-

Kijk voor details en ons totale aanbod op:

www.autokwaak.nl

A U T O M O B I E L B E D R I J F

Zaterdag 24 november a.s. Eén dag vol verrassingen! Kom langs en geniet van voordeel, acties en hele leuke surprises... voor groot en klein. Gratis wijnproeverij

WEEKTOPPER Mercedes-Benz A-KlAsse 150 clAssic

van der Kwaak •

inkoop

inruil

financiering

Stylist is aanwezig voor stylingtips!

...en Echte bakker Den Dulk met véél lekkers, Oud Hollandse kinderspelletjes, een inpakservice en “draai het rad” voor Mooije kortingen!

Beijersbergen Wassenaar Alle bouwkundige werkzaamheden: vervangen van kozijnen - ramen deuren; verbouwen van keukens en badkamers; plaatsen van trappen en dakkapellen, metselen fijn timmerwerk.

OP FACEBOOK

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

Bouw- en Aannemingsbedrijf

‘LIKE’ US

verkoop

www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg Tel. 071 408 09 59

Van Hallstraat 22 Tel. 5115075. Fax 5114063

GARAGE ADEGEEST ERKEND HYUNDAI SPECIALIST www.garageadegeest.nl

GRATIS LEENAUTO OF HALEN EN BRENGEN BIJ EEN ONDERHOUDSBEURT OPERAPAD 1 (INGANG LEIDSEWEG 89) TELEFOON 071-5616464/5617036


in de hoofdrol

DE WASSEnAARDER

DOnDERDAG 22 NOvember 2012

11

“Alleen bij de kapper doe ik niks” De in opspraak geraakte Jos van Rey heeft in oktober zijn lidmaatschap van de Eerste kamer opgezegd. Op 6 november werd zijn opvolger beëdigd: de Wassenaarse prof. dr. Jan Anthonie Bruijn, immunopatholoog in het LUMC. Bruijn combineert het Kamerlidmaatschap met zijn werk. Zou een gemiddeld mens daar zijn handen al aan vol hebben, Jan Anthonie niet. Op zijn curriculum staat nog een hele lijst werk- en maatschappelijk gerelateerde functies.

muleerden dat. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad, ik heb er veel van geleerd en zou het bijna iedereen aanraden. Ik heb na dat jaar in Amerika gekozen voor de Erasmusuniversiteit in Rotterdam waar ik mijn studie heb afgemaakt.”

Wat doet een immunopatholoog? “Een patholoog is een medisch specialist die zich voornamelijk bezig houdt met weefselonderzoek. Niet bij overleden maar, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, overwegend bij levende patiënten. Heb je bijvoorbeeld ergens een vreemde bobbel dan wordt er een stukje weefsel weggenomen. De patholoog stelt dan een diagnose die wordt besproken met de andere bij de patiënt betrokken specialisten, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Na mijn studie medicijnen heb ik voor deze specialisatie gekozen en daarna heb ik me verder gespecialiseerd in nierpathologie. Eenvoudig gesteld kun je zeggen dat veel nierziektes ontstaan door afwijkingen in het immuunsysteem. Vandaar die combinatie die je terugziet in de naam van het vak, immunopathologie.

En daarnaast ook nog actief in de politiek? “Ik vond het interessant te zien wat er speelde in het dorp en wilde daar graag bij betrokken zijn. Dit heb ik gedaan door veel contact met bewoners en politieke groeperingen te onderhouden. Ik was als voorzitter van de VVD afdeling Wassenaar nauw betrokken bij het opstellen van het locale verkiezingsprogramma hetgeen later een vervolg op zowel provinciaal als landelijk niveau kreeg.”

Waarom koos je voor deze specialisatie? “Als jongen mocht ik in de kerk aan de Bloemcamplaan, die overigens mede door mijn opa is gesticht, altijd naast mijn oom zitten als hij op het kerkorgel speelde. Ik genoot niet alleen van zijn orgelmuziek, maar ook van onze gesprekken. Door de jaren heen kregen we een heel speciale band. Toch duurde het lang voor ik merkte dat hij een heel bijzonder beroep had. Hij was patholoog en wist me te boeien met verhalen over zijn vak. Ook nadat ik zelf al hoogleraar was in de pathologie bleef hij een prima gesprekspartner. Mijn oom is inmiddels twee jaar geleden overleden.” Na de middelbare school ben je een jaar in Baltimore gaan studeren. “Het leek me leuk internationaal ervaring op te doen en mijn ouders sti-

Je hebt meegewerkt aan het landelijke verkiezingsprogramma van de VVD, toch komen we in het huidige coalitieprogramma het woord nivelleren en inkomensafhankelijke zorgpremie niet tegen. “Het zorgplan (inkomensafhankelijke zorgpremie) zoals dat werd gepresenteerd, hebben wij nooit in het programma omschreven en ook over nivelleren staat niets in het programma. Ik was niet bij de onderhandelingen aanwezig, maar begrijp wel dat in onderhandelingen met coalitiepartijen water bij de wijn wordt gedaan. Het is te gemakkelijk vanaf de zijlijn te oordelen. Inmiddels heeft Rutte dit zelf als een fout aangemerkt, daar zijn excuses voor aangeboden en het plan in overleg met de PvdA aangepast”. Kwam de benoeming tot Eerste Kamerlid na het vertrek van de heer Van Rey onverwachts? “Ik stond als eerste reserve op de lijst en kan dus niet zeggen dat mijn benoeming me overviel. Wel hebben wij, voordat ik deze accepteerde, hierover in ons gezin gesproken.” Hoe moet je dat combineren met je baan en alle nevenactiviteiten? “Eén dag per week, de dinsdag, ben ik

Paspoort Naam: Jan Anthonie Bruijn Geboren: 7 februari 1958, Den Haag Opleiding: gymnasium beta Rijnlands Lyceum Wassenaar, Geneeskunde Johns Hopkins University Baltimore en Erasmus Universiteit Rotterdam 1977-1984. Specialisatie tot patholoog 19841989. Promotie tot doctor aan de Rijksuniversiteit Leiden 1988. Loopbaan: universitair docent. Hoogleraar immunopathologie. 32x promotor bij een academische promotie. 300 artikelen internationale wetenschappelijke tijdschriften. Voorzitter Adviesraad Wetenschaps- en Technologiebeleid. Hobbies hardlopen, zwemmen, skiën, fietsen, keyboard, piano, kerkorgel, drummen Tekst: Loes Rietvelt Foto: Bouwe Prins

op de Eerste Kamer. Ik heb daarover goede afspraken kunnen maken met mijn werkgever, die het belangrijk vindt dat ik dit kan doen. Overigens is het Eerste Kamer lidmaatschap voor alle leden een parttime functie. Die andere nevenactiviteiten vallen wel mee. Het is een hele lijst als je het allemaal tegelijkertijd zou moeten doen, maar dat is nooit het geval. Een jaar geleden ben ik benoemd tot voorzitter Adviesraad Wetenschaps- en Technologiebeleid, die de Regering en het Parlement adviseert. Deze functie zal ik wel neer moeten leggen, want anders ga je jezelf adviseren.” Waar ga je je in de Eerste Kamer mee bezighouden? “Als Eerste Kamerlid moet je kritisch alle wetsvoorstellen in hoofdlijn beoordelen. Daartoe zijn alle leden van de Eerste Kamer opgedeeld in verschillende commissies. Ik heb nog geen commissie toegewezen gekregen, maar verwacht dat het zorg en onderwijs zal zijn.” Er si twijfel over de noodzaak van een Eerste kamer. Wat is jouw mening? “In heel veel landen zie je hetzelfde systeem. Ik vind een tweede ronde waarin mensen nog een keer kijken naar de hoofdlijnen, de uitvoerbaarheid van een voorstel een goed systeem, geloof er ook heilig in. Misschien is het wel tijdrovend, maar het is ook heel zorgvuldig. Een wet mag pas een wet worden als alle consequenties goed worden bekeken, het kan niet meer zomaar worden teruggedraaid. Het zorgplan is een goed voorbeeld, ik twijfel of dit voorstel door de Eerste Kamer was gekomen.” Tijdens beëdiging valt op dat je één van de jongste Kamerleden bent. “Laten we het zo zeggen, de gemiddelde leeftijd is niet gestegen door mijn toetreding.” Zijn er hoogtepunten in je carrière? “De mooiste onderscheiding die ik heb

gekregen was de eenjarige benoeming tot president van de International Renal Pathology Society, een beroepsvereniging waar alle 300 nierpathologen uit de hele wereld in zitten. Waar heb je meer passie voor, het werk als patholoog anatoom of je bijdrage aan de wetenschap? “Mijn werk bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: onderwijs, patiëntenzorg en onderzoek. Al deze drie zijn even interessant en ik heb voor alle evenveel passie.” Is het de bedoeling ooit fulltime actief te zijn in de politiek? “Nee, dat is mijn streven niet. Ik heb bij het LUMC een heel afwisselende baan waar ik nog lang niet op ben uitgekeken. Ik heb me ook nooit kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer.” Is er nog tijd voor ontspanning, een gezinsleven? “Dat valt reuze mee hoor, ik ben vanochtend nog naar Scheveningen geweest op de fiets, ga als het even kan iedere week bij judo van mijn zoon kijken en speel piano en drum. Gemiddeld ben ik twee tot drie avonden weg en een paar weekeinden voor een VVD-activiteit zoals een partijcongres. Ik loop hard en zwem en ik lees naast vakliteratuur vier kranten. Ik heb eigenlijk nooit het gevoel dat ik veel doe. Ik ben happy met dit pakket en alle dingen die ik mag doen. Echt helemaal niks doen, gebeurt alleen bij de kapper. Ook een heerlijk moment trouwens.” En waarom gekozen voor Wassenaar? “Ik ben hier geboren en getogen en vind Wassenaar nog steeds een heerlijk dorp. Elders wonen is voor mij geen overweging.

Elders wonen is voor mij geen overweging.


12

service

DONDERDAG 22 NOVEMBER 2012

Serviceberichten

DONDERDAG 22 NOVEMBER 2012 DE WASSENAARDER

Geloof in Wassenaar

Gezondheidszorg

Oppasservice telnr 070- 5112226 Seniorenadviseur, belastinghulp, administratieve hulp, Samen Winkelen, Activerend Huisbezoek, telnr. 070- 5117576

Acute Huisartsenzorg: ma t/m vr van 17.00- 8.00 uur, hele weekend en op alle erkende feestdagen: 070-3469669. www.smashaaglanden.nl. Gezondheidscentrum Wassenaar: Spreekuren Maandag t/m vrijdag 8.00- 17.00 uur. Tel . 070-5127200. www.gezondheidscentrumwassenaar.nl of www.wassenaarhealthcentre.nl Verloskundige Praktijk Voorschoten & Wassenaar: tel. 070-5142594. Apotheek: Ma t/m vr 8.30-17.30 uur. Apotheek Wassenaar-Zuid: Za 10:00-12:00 uur. Apotheek Langstraat: za 9:30-13:00 uur. Mediq Apotheek za 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de normale openingsuren wordt de dienst waargenomen door de Dienstapotheek Bronovo, Bronovolaan 1c, tel. 3246085. (ook ‘s nachts) Dienst praktijk ZON: ma t/m vr 17.00-08.00 uur en zat./zon.: SMASH 3469669. In de vakanties en vrije dagen: altijd een huisarts aanwezig op de praktijk: 070-5116715 Tandtechnicus Johan Chrispijn.: tel. 071-4076008.

Anonieme Alcoholisten: woensdag 19.30 uur wijkcentrum de Allettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Info: 0653323966.

Politie en juridisch Wijkagenten: Tel: 0900-8844 (vragen naar betreffende wijkagent van bureau Wassenaar). E-mail: Wijkagenten. Wassenaar@ haaglanden.politie.nl Slachtofferhulp: tel. 0900 0101 of 070 7890121. www.slachtofferhulp.nl. Rechtshulp: Bondam, Schoolstraat 4, Wassenaar. Tel. 070-5141531, spoed 06-53444683. Bureau Bemiddeling & Mediation: tel. 0800-0233222. www.Bemiddelingmediation.nl

Dieren

Hulp, thuis- en mantelzorg

Dierennoodhulp & Dierenwelzijn: tel. 071-5216662 of kantoor@dbruijnland.nl

Marente: tel: 071-4093333 of www.marente.nl Stichting Bij-Bus: Aanvragen voor busritten van ma t/m vr van 9.30-11.00 uur, tel. 5177870. Contact nieuwe gebruikers: mevr. H. Meijer Wiersma-Lette, tel. 5112615, tussen 9.00-10.00 uur. Florence Thuiszorg, Herenweg 6, tel. 070 – 7544055. Verpleeghuis Duinstede: Deijlerweg 208, tel. 070-7543333. Dagverzorging: tel. 070-7546060. Servicepakket: tel. 070-4131000 (ma t/m vr 8.30 en 12.30 uur). www.florence-zorg.nl. Thuiszorgwinkel Wassenaar: Molenplein 1a, ma. t/m vr. van 9.00-17.00 uur, zaterdag van 10.00-16.00 uur. tel. 0800-2887766.tel. 070-7546060. www.vegro.info. Thuiszorg Stichting Profzorg: 8.30 uur tot 16.30 uur. Algemeen tel: 071-5728028, - 24 uur bereikbaar voor noodgevallen. Verpleegkundig spreekuur ma 14:00-15:00 uur. 06-41400171. Vragen over wachtlijst 071-5769794. Bezoekadres: Leidseweg 163, Voorschoten. www.profzorg.nl. Haesebroeck Particuliere Thuiszorg: Kerkstraat 69, ma t/m vr 9.00-17.00 uur. Tel. 070-5141833; 24 uur service: 06-12262360; e-mail: thuiszorg@haesebroeck.nl. Stichting Rondom Mantelzorg: tel. 079-7502380 mail: info@rondommantelzorg.nl. Consulent, tel. 0657971063. Rode Kruis afd. Wassenaar: Van Heeckerenstraat 2a, tel. 5113992. Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-13.00 uur.

Dierenambulance Wassenaar: 7 dagen per week, 24 uur service, tel. 070-5117772. Wassenaarse Ouderen en Dieren: tel. 070-5117857; 070-5112160. Milieutelefoon: tel: 070-4416111. 24 uur per dag bereikbaar voor meldingen over stank, stof, lawaai, bodem- en waterverontreiniging,

Patiënten- en lotgenotenorganisaties MS Vereniging Nederland (MSVN) Mevr. R. Rietveld, tel. 3832435.

Protestantse Gemeente van Wassenaar: Zondag 25 november 10.00 uur Dorpskerk, Plein 3: ds. J.A.D. van der Boon Kievietkerk, Oranjelaan 2: ds. J.M. De Klerk Messiaskerk: Zijllaan 57: ds. N.K. Mos Rooms-Katholieke Kerk Wassenaar Parochie H. Augustinus, St. Jozef, Parklaan 28: Zaterdag 24 november 19.00 Word en communieviering m.m.v. The New Voices. 25 nov Hoogfeest Christus Koning van het Heelal. 9.30 Eucharistieviering m.m.v. Magnificat Cantorij. 27 november 9.00 uur Eucharistieviering. 29 november 9.00 uur. Eucharistieviering. Parochie H. Augustinus, De Goede Herder, Stoeplaan 4: Vrijdag 23 november 9.00 uur Eucharistieviering Mariakapel. 24 november 17.00 Eucharistieviering vooravond van Christus Koning. 25 november 9.15 uur Eucharistieviering Franstalige parochie. 11.00 Eucharistieviering op Christus Koning van het Heelal m.m.v. parochiekoor De Goede Herder. Parochie H. Augustinus, St. Willibrorduskerk, Kerkstraat 77: Zaterdag 24 november 19.00 uur Taizéviering. 25 november 9.30 Hoogfeest Christus Koning m.m.v. St. Ceaciliakoor. 28 november 9.00 uur Eucharistieviering. Kerkgebouw ‘Rehoboth’ Anth. van Leeuwenhoekkade 36, Voorschoten Zondag 25 november 9.30 uur cand. Johan. van Eijsden. 15.30 uur ds. J.C. De Groot. Evangeliegemeente Wassenaar: Adelbert College, Deijlerweg 163 Zondag 25 november 10.30 uur E.J. Westera Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB: Lange Kerkdam 46 Zondag 25 november ds. M.F. De Vries Universeel Soefisme: Zuidduinseweg 7, Katwijk Eerste en derde zondag van de maand 11.00 uur Trinity International Church: Gruttolaan 23, Leidschendam 10:00 Sunday Service. www.trinitychurch.nl The Anglican Chaplaincy of St John and St Philip: Ary van der Spuyweg 1, The Hague Sunday 11.00 am: 1st and 3rd and 5th, Holy Communion; 2nd, Morning Prayer; 4th, Church-family service. Informal Link/Up family service at 9.45 am: 1st, 2nd, 3rd and 5th. 6.30 pm Evening Praise and Prayer. The Netherlands Unitarian Universalist Fellowship: Keizersgracht 566, Amsterdam First Sunday of the month (Sept. to June). www.nuuf.nl The Church Of St James: Jan van Hooflaan 3, Voorschoten 10:30 sunday service. www.stjames.nl

Diabetes: ma t/m zo Telefonische Hulpdienst, tel. 033-4725083.

Church Of Our Saviour: Bezuiden-houtseweg 157, The Hague Saturdays 19.30, Sundays 10.00: Euchariston Ruychrocklaan 126, The Hague. Mondays and Fridays at 09.30, Euchariston. www.parish.nl.

Parkinson bewegingsgroep: tel: 3462217.

Overig Opvoedingsondersteuning Wassenaar: tel 070-5118500.

De Zonnebloem, afd. Wassenaar: secretaris: Paul Meltzer, tel.: 5117307, contactpersoon huisbezoek: mw. G. Meijer, tel. 5110236.

Hospice Wassenaar: tel: 070-5121130. www.hospicewassenaar.nl

Rolstoelvervoer Stichting Gehandicapten: Ma-vrij 10.00-12.00 uur, tel. 5110276.

Sensoor. Alle dagen dag en nacht. Telefoon: 0900-0767. www.sensoor.nl

Kinder- En Jongerentelefoon: 071-5120611.

American Protestant Church Of The Hague: Esther de Boer-van Rijklaan 20, The Hague Sunday 9:00 Traditional Service; 10:00 Contemporary Praise Service; 11:30 Traditional Service with Choir. www.apch.nl.

Mooi Wassenaar

UVV Afd. Wassenaar: tel: 5110676 of 5117420 Dagschool 50+: tel: 070-2156462

Welzijn

Klussendienst VCW: tel. 511 31 33. Ma t/m vr. 9.30-11.30 uur.

Kwadraad: Tijdens kantooruren: Herenweg 6, tel. 088 900 4000. Inloop- en telefonisch spreekuur ma t/m vr 09.00-10.00 uur.

Ouderen in Beweging (WOB): tel: 517 69 75 Trefcentrum (WASTO): tel.: 517 75 27

Stichting Welzijn Ouderen Wassenaar (SWOW): Van Heeckerenstraat 2, ma t/m vr van 9.00 tot 14.00 uur. Tafeltje-Dek-Je, Open Eettafel, Digitale Ontmoetingsplek, Boodschappenservice,

Stichting Vluchtelingenwerk Wassenaar Inloopspreekuur op maandagmiddag en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2. Tel. 070-5176948. www.stvww.nl wassenaarsevluchtelingenwerk@hetnet.nl

COLOFON Oplage 14.000 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Adres: Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01, fax (071) 403 23 25

Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25

Redactie a.i.: Esdor van Elten tel.: 06 47 59 55 68 e-mail: advertentie@ e-mail: uitgeverijverhagen.nl redactie@dewassenaarder.nl o.v.v. de Wassenaarder Inleveren kopij: uiterlijk maandag 17.00 uur

Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt

deze kostenloos bij ons opvragen. De Wassenaarder wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Boekhandel De Kler • Openbare Bibliotheek • Albert Heijn • Politiebureau • Gemeentehuis Raadhuis • Heeckerenhuis Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform

artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.dewassenaarder.nl

Een kenmerkende ochtend voor november. De afgelopen dagen is Wassenaar, met name in de ochtend, gehuld in mist. De kleine waterdruppels, die als een zwerm bijen bij elkaar rondzweven, zorgen voor de grauwe kleur en het slechte zicht. De bomen en het gras zijn bijna al hun kleur verloren en de enige lichtpuntjes zijn de koplampen van een auto. Boven de mist is de zon druk bezig deze mist te verdrijven, zodat wij kunnen genieten van de najaarszon. Of dat lukt is maar zeer de vraag. Foto: Marc v/d Kaa


nieuws

de WASSenAArder

kort nieuws Leren sieraden ExpositiE n In Galeriewinkel BY VL op de Oostdorperweg kunt u vanaf 21 november een bijzondere collectie leren armbanden en ringen bewonderen. Kunstenares en sieradenmaakster Vera Louise Guldener heeft deze chique leren sieraden speciaal ontworpen en gemaakt voor de feestdagen. “Meestal zijn de chique armbanden en ringen gemaakt van harde materialen zoals zilver en goud. Ik vond het een uitdaging om ze eens van een heel zacht materiaal te maken. Na een aantal experimenten blijkt kalfsleer heel geschikt te zijn. Het heeft die chique en toch ook wat stoere uitstraling waar ik naar op zoek was. En het zachte leer maakt dat ze heel vrouwelijk zijn geworden.” Iedere armband en ring draagt een halfedelsteen die Guldener heeft gevat in een leren zetting. het leer en de edelsteen zijn er in diverse kleuren. Maatwerk is ook mogelijk: Vera zoekt dan samen met u de kleur van het leer en de soort edelsteen uit. Deze worden dan speciaal voor u op maat gemaakt. Naast de expositie van de leren sieraden heeft Vera Guldener de kunstenares Ella van Elck uitgenodigd haar prachtige schilderijen te exposeren. De gezamenlijke expositie is te zien van 21 november tot 29 december, woensdag t/mzaterdag van 13.00-17.00 uur. Galeriewinkel BY VL, Oostdorperweg 42.

dOnderdAG 22 november 2012

Raadsdelegatie bezoekt Werkplein Corbulo n Wim Zwanenburg: “Trots dat wij in de top van Nederland zitten.” raad n Raadsleden Dorine Nieuwzwaag Dieneke den Hartog, Norga Simons en Antoon Claassen bezochten Werkplein Corbulo. Werkplein Corbulo dankt zijn passende naam aan de Romeinse veldheer die zijn soldaten aan het werk hield door hen het Kanaal van Corbulo te laten graven. Het pand biedt sinds 4 juli van dit jaar onderdak aan de sociale diensten van Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Wel moet het aloude begrip sociale dienst steeds meer plaats maken voor werk en inkomen. Vandaag de dag is het beleid er immers op gericht dat ieder-

een die daartoe in staat is, zijn eigen broek ophoudt. Dat betekent bijna altijd werken om de kost te verdienen. Pas als dat niet meer lukt, komt een uitkering in zicht. Omdat werk het centrale thema vormt, vinden ook de leerplichtambtenaren een plek in de organisatie.

EfficiëntiE

“Wij zijn er trots op dat we de mensen snel kunnen helpen en dat we ruim boven het landelijk gemiddelde presteren. Zo zorgt de flitsbalie ervoor dat het opnemen van persoonsgegevens maximaal twintig minuten duurt en dat de mensen direct antwoord krijgen op hun aanvraag. Als dat antwoord positief is, staat binnen een week het bedrag

op hun bankrekening”, legt Wim Zwanenburg, hoofd Werk en Inkomen, uit. “Niet alleen de flitsbalie helpt de mensen en ons meteen een stuk verder”, vervolgt Zwanenburg, “ook onze manier van werk zoeken doet dat. Wij hebben nul-contracten met wel zeventig bedrijven die pas kosten in rekening brengen als wij iemand voor hen hebben. Het is efficiënt en financieel scheelt dat een slok op een borrel.” Dat laatste wordt steeds belangrijker omdat de rijksgelden steeds verder verschralen. “Wij hopen bovendien een deel van de investeringen terug te verdienen door dit aan andere gemeenten aan te bieden. De eerste contacten zijn veelbelovend”, Het Werkplein Corbulo bereidt zich

cursus is geschiedenis

Rob Geus test Digros controlE n Rob Geus test dit jaar alle Dirk, Bas en Digros filialen op netheid, hygiëne en verse producten. Digros Wassenaar werd 7 november 2012 voor de derde keer dit jaar bezocht en behaalde als één van de eerste filialen voor alle controle punten een voldoende. Daarom kreeg supermarktmanager Michel van der Veen namens alle collega’s de ‘duim van Geus’ overhandigd. Volgend jaar komt Rob weer langs dus is het volgens van der Veen nu de kunst om het huidige niveau te handhaven want die duim krijgt hij echt niet meer terug!

inmiddels ook voor op het verdwijnen van werkplekken bij de sociale werkplaatsen. Het vergt extra inzet en vooral extra creativiteit om de nieuwe doelgroep met succes van dienst te kunnen zijn. Ook wil de heer Zwanenburg in de toekomst ondernemers beter dan nu kunnen helpen. Vooral startende ondernemers mislukken nog te vaak omdat zij het ondernemersvak te lichtvaardig hebben opgevat. “Dat moet je voor zijn”, vindt Wim Zwanenburg, “dus daarvoor gaan we een traject ontwikkelen.” Al met al keren de raadsleden Dorine Nieuwzwaag, Dieneke den Hartog, Norga Simons en Antoon Claassen met meer kennis en vooral een tevreden gevoel terug naar Wassenaar.

Oecumenische Taizé-viering kErk n Een Taizé-viering is een oecumenische viering, die elke dag door de broeders in Taizé wordt gehouden. Taizé is een internationale oecumenische kloostergemeenschap in Frankrijk. In de laatste twintig jaar hebben Taizé-vieringen ook in de rest van de wereld school gemaakt. Ook in Wassenaar. Dit type viering vindt plaats op zaterdag 24 november om 19:00 uur in de Willibrorduskerk, Kerkstraat 77. Ter toelichting: in deze oecumenische viering is er dan in plaats van de preek een stilteperiode om de gebeden psalm evenals de Bijbel-lezingen te overdenken en om dichter bij God te komen. De eenvoudige liederen die tijdens de viering worden gezongen, worden een aantal malen achter elkaar gezongen, dit als een bede in ons onderbewustzijn. Ook bidden wij gezamenlijk het Onze Vader. U bent tevens uitgenodigd om na afloop onder het genot van een kopje koffie na te praten.

Kerstmuziek uit de 17e eeuw muziEk n Het Ensemble Commusicare met Annegret Hoffmann, viool - Heidi Gröger, viola da gamba - Lorenzo Feder, klavecimbel, breng in de concertserie Barok & Klassiek in Voorschoten kerstmuziek uit de 17e eeuw. In de Renaissance muziek was veel voorgeschreven en gestructureerd. Meer en meer componisten als Dietrich Buxtehude(1637-1707), Johann Jakob Froberger (1616-1667), Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704) en Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680) voelden dat dit keurslijf moest worden afgeworpen. De Stylus Phantasticus, ofwel de Fantastische Stijl, liet de componist en uitvoerende meer vrijheid in melodie, opbouw en tempo en creëerde ruimte voor improvisatie en persoonlijkheid. Hun toegankelijke en tegelijkertijd virtuoze composities vormen, samen met bewerkingen van werk van Michael Praetorius (1571-1621), een ‘Fantastisch’ Kerstconcert van het Ensemble Commusicare.

13

geschiedenis Afgelopen vrijdag volgden dertien cursisten in de Bibliotheek aan de Langstraat de tiende en laatste les van de cursus over de geschiedenis van Wassenaar, georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Wassenaer, de Stichting Historisch Centrum Wassenaar en het Gemeentearchief van Wassenaar. Zij ontvingen allen een certificaat. Foto: Mariëtte van Lit

WErEldWinkEl

www.wereldwinkelwassenaar.nl

O, kom er eens kijken…

S

interklaas en zijn Pieten zijn weer in het land en komende zaterdag wordt ook in Wassenaar zijn intocht groots gevierd. In de winkels is goed te merken dat alle hulppieten druk in de weer zijn om Sint een handje te helpen bij het inkopen van de cadeaus. En waar zouden die beter terecht kunnen dan bij dé cadeauwinkel van 2012? Bij Wereldwinkel Wassenaar vind je cadeaus in alle soorten en maten. Van speelgoed tot snoepgoed, voor ieder wat wils. Om Sinterklaas een handje te helpen heeft de Wereldwinkel de leukste cadeautjes ingekocht. Springtouwen, knuffels, boekjes, poppen en zelfs educatief speelgoed, maar ook kleine cadeautjes voor in de schoen, het is er allemaal. Vanzelfsprekend is ook aan de grote mensen gedacht. Zo zijn er allerlei bijzondere woonaccessoires: beeldjes en dierfiguren van uiteenlopende materialen. Weer helemaal terug van weggeweest zijn de

houtproducten zoals een mooie schaal of bord van acaciahout uit de Filippijnen of een handbeschilderde keramiek schaal uit Tunesië. Met een fraaie ketting, collier of sjaal uit de Wereldwinkel verleidt Sint iedere vrouw. En van een cadeautje uit de overweldigende collectie kerstartikelen wordt iedereen blij. Maar ook voor wat lekkers kun je bij ons terecht. Neem nu de 100% slaafvrije chocoladeletters van Tony’s Chocolonely of de persoonlijke letter ‘&’ van Fair Trade Original. Design Your Own papercraft kit Met als motto ‘Design your own papercraft kit’ hebben de Wereldwinkels een heel bijzonder product op de markt gebracht dat helemaal past in de trend om je eigen spullen te maken. Het pakketje zit vol met fairtrade en ander papier met daarbij een goed verhaal en met ontwerpen van jonge designers om je te helpen er iets moois van

te maken. Bijvoorbeeld een lamp, een kaart, een sieraad, slingers en wat je zelf verder ook maar kan bedenken. Op de website www.fairminds.nl kunnen gebruikers hun mooiste designs delen. Fairminds is speciaal voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Fairtrade producten zijn ook interessant voor jonge mensen. Het zijn mooie, authentieke en praktische cadeaus met een goed verhaal! Met uitdagende activiteiten zorgt Fairminds dat jongvolwassenen zich van fairtrade bewust worden. Door ze mee te laten denken over het concept fairtrade, hun mening te laten geven over fairtrade assortiment, mee te laten werken aan produktdesign en door ze uit te dagen zelf fair te ondernemen. Fairminds is hét fairtrade co-creatie platform van Nederland. Zeker is dat je met cadeautjes uit de Wereldwinkel niet alleen de ontvanger hier, maar ook de makers van al dit moois en lekkers een groot plezier doet.

De Wassenaarse Wereldwinkel is een unieke en inspirerende winkel met originele cadeaus en (h) eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht en gemaakt met respect voor mens en milieu. De winkel draait volledig met vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Rijnsburgpassage 8, Wassenaar Telefoon 070-5170909 www.wereldwinkelwassenaar.nl


PEDICURE Anneke v.d. • T.K. RUIME VRIJST. • T.K. Ruime, goed onder•Kleij. Tel. 070-5112778, WONING op 1065 m nabij houden WONING (100 m )

AUTOSCHADE

FOCKE

maakt Uw auto weer als nieuw

• B • F• O• C• K• E Van Hallstraat 25 2241 KT Wassenaar

FOCWA schadeherstelbedrijf

Tel. 070 511 49 22 Fax 070 511 40 38

wil u graag hel- • SCHILDERWERK €15,•penStudent met COMPUTER- p.u. Stucwerk, spachtelputz. PROBLEMEN. € 15,- p.u. K.v.K. Winterkorting. Tel. 070-5114250. 48063102.

SNIJDERS BESTRA- • AANGEB.: zeer ervaren •TINGEN voor het aanbren- Nederlands-Engels sprekende gen van alle soorten bestratingen. Vakkundig en met aandacht aangebracht. *bestaande bestrating herleggen *van terras-parkeerplaats *machinale bestrating *grondwerkzaamheden. Voor particulieren en bedrijven. Bel voor een gratis prijsopgaaf: 0174-213809, www.danielsnijders.nl

EErhart SierbestraLekker toerfietsen vanuit ting. Voor al uw bestratin- Wassenaar en Voorschoten? gen en tuinwensen. Bel voor www.tcdekampioen.nl. vrijblijvende prijsopgave STEUNZOLEN. Erkend 070-3211006. leverancier, lid Stichting Vuil tapijt? Laat het LOOP, vergoeding via zorgvakkundig reinigen of verzekeraar. Een afspraak DANIEL SNIJDERS huur Mr. Steam. Gratis kunt u maken in Oegstgeest, thuisbezorgd. Tol Steam In- Leiden en Leiderdorp met STRATENMAKERS voor terieurverzorging, tel. 070- Wim van Zijp, tel. 071- het aanbrengen van alle soorten bestratingen. Bel 5238468 of 06-12028319. 5116612. voor vrijblijvende prijsopDak herstellen? Bouma/ www.zalenverhuurkruyt gave: 0174-213809, info@ Mooi danielsnijders.nl Grundeken bellen! 5114674- schipvanleiden.nl. 5118394. Uw dak-specialist! bruin café in oude centrum VAN DER KROFT & van Leiden. Voor afstudeerVwo-, havo, mavo, vm- borrels, recepties, verjaarda- VAN DER LANS OFFICE bo-leerlingen: huiswerkbe- gen, etc... Geen huur! Wel MANAGEMENT verzorgt geleiding/bijles aangeboden wat servicekosten en nor- op flexibele basis het secredoor ervaren A/B student. male gangbare drankprij- tariaat voor bestuurders, Tel. 071-5616768. zen! Reserveringen: tel. 06- commissarissen, bedrijven, adviseurs. Huis met het BC SIERBESTRATING 25047376. Blauwe Dak Wassenaar, Tegelwerk, met afvoer, gra070-5119001, www.officetis prijsopgave. Tel. 06managers.nl, info@office55321682. managers.nl TV STUK/KANALEN instellen. Remmelzwaal bellen. Tel. 06-20959333.

• • •

• 50-plusser SCHILDERT,

SAUST en behangt uw huis weer als nieuw. Tel. 0613067762.

APK

,8 3 €

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Een top

volledig gerenoveerde 2 kamerflatwoning Indeling: hal, keuken, badkamer, woonkamer met groot balkon, slaapkamer, berging en eigen C.V. installatie. Huur € 700,- per maand. Ingaande 1 aug. 2012

Inlichtingen JOCO-beheer, 023 - 535 4094.

Uw adres TOEKOMST voor: “Hoe ziet Uw FINANCIELE er uit?” Wij helpen u met vragen over: - belastingzaken - belastingzaken; - vragen over pensioen en hypotheek - pensioen-hypotheekzaken; - overige nancïele - hetfimaken van eenkwesties financieel plan.

HULP IN DE HUISHOUDING. Trefwoorden: eerlijk, betrouwbaar, netjes, pietje precies, mee-denkend en organisatieskills. Alleen in Wassenaar. Bel: 06-50611776.

• •

STUCADOOR, tegelen, •schilderen, waterleiding, laminaat. Tel. 06-19110519.

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

Te koop: CHALET in het bosrijke Voorthuizen met een heerlijke tuin met veel privacy. Voor informatie: Tineke, tel: 06-20359779.

automobielbedrijf

REN SIRRE Erkend APKKeurings Bedrijf

In de hele maand december op vrijdagavond

extra koopavond!

Oostdorperweg 177 Tel: 5110630

* niet voor Diesel tot 2006

Te Huur:

Spec

*

Van Hogendorpstraat

SUZiaUliKstI

n

all-i

06-

2

strand/duinen, A44 en N206. in Valkenburg voor maar Voorhouterweg 95A, Rijns- € 175.000,-. Bel om de woning COMPUTERHULP Vi- burg. Zie Funda.nl. aan de MARINUS POSTrusverwijdering, sneller maSTRAAT te bezichtigen: 06ken, storingen verhelpen, KERSTBOMEN vanaf 23573415, dhr. Franse. oude PC naar nieuwe PC, 6 december. installaties, laptopreparatie, Brink Noordwijkerhout. HUISHOUDELIJKE WiFi, privé cursus etc. ProHULP (Poolse) heeft nog GEVR. Ned. spr. HUIS- plek voor een paar gezinnen. fessionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor HOUDELIJKE HULP. Een Goede referenties. Bel Nina: particulieren en bedrijven. middag per 14 dagen bij ou- 06-47997815. Tel. 06-42460355. Info op der echtpaar. 070-5112159. AANGEB.: zeer ervaren www.Boonict.nl ZON. 2 DEC. SNUFFEL- Nederlands-Engels sprekende ZIT U NOG IN DE MARKT Sporthal De HULP IN DE HUISHOUSCHADUW? Wij zagen Schulpwei (Doc. Mansveld- DING. Trefwoorden: eerlijk, bomen om en takken af. kade) Wassenaar, 10.00-16.00 betrouwbaar, netjes, pietje Tel. 070-5111923 of 06- uur. 1 kraam € 23,-, 2 kramen precies, mee-denkend en or€ 40,-. DNS-0655831331. 53794870. ganisatieskills. Alleen in Wassenaar. Bel: 06-50611776. CHAUFFEUR i.b.v. groot rijbew. zoekt werk v. enkele dgn. p.w. 06-10788439.

www.autoschade-focke.nl

• TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD • AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN

2

mob. 06-14789734.

beaujolais villages nouveau 2012? Familie Sambardier uit St. Denice haalde van oogst 2012 zo’n 20% minder binnen. De kwaliteit is echter Top! Sappig en rijp.

nu 6 flessen

€ 39.00

WIJ KLEUREN MEGASTORES LANGZAAM ORANJE

ON ICE

OP 2 EN 3 JUNI! Kijk voor de artiesten en het complete programma op megastores.nl

Kijk voor meer informatie op megastores.nl

is per fles

€ 6.50

Bel voor snelle en betrouwbare service:

070-3611795 / 070-3465822 of e-mail: mginvest1623@cs.com

M.G. Financieel Consult een betrouwbaar adres voor belangrijke zaken!

Stukadoor- en sierpleisterbedrijf Alle stukadoorswerken • Lijsten / Ornamenten plafonds Sierpleister / Spachtelputz • Binnen- en buitenwerk Tel. 06-201 36 876

E-mail j.verdoes@casema.nl

SNUFFELMARKT

ROELOFARENDSVEEN

Zaterdag 24 nov. 2 hallen zondag 25 nov. 3 HALLEN

Gezellig overdekt schaatsen van 26 november t/m 6 januari

10-16 uur De Lasso 24, Roelofarendsveen

info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu SBStext pag. 637

MegaStores, Van der Kunstraat 123, Den Haag (Nieuw Laakhaven). Kijk voor onze openingstijden op onze website.


winkelen in wassenaar

de WaSSenaarder

Kort nieuws Lopen voor water hardlopen n Hardloopvereniging Meijendelloop organiseert in samenwerking met Dunea de 4e Meijendelloop. Op zaterdag 24 november 2012 wordt voor de vierde keer de 25 km hardloopwedstrijd gehouden, door het prachtige duingebied Meijendel “het waterwingebied van Zuid Holland”. Deze wedstrijd staat, naast de sportieve prestatie, in het teken van “Lopen voor Water”, een project van Simavi in samenwerking met drinkwaterproducent en natuurbeheerder Dunea. Een deel van het inschrijfgeld van iedere loper en 100% van de bijdragen van de sponsors gaat naar deze actie. Hiermee hoopt de organisatie veel geld in te zamelen, voor het wereld waterproject Tabora in Tanzania. Tabora is een zeer arme en afgelegen streek in het noordwesten van Tanzania, ongeveer 400 km ten zuiden van Mwanza. Veel van inwoners van Tabora hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Het doel is om 10.000 vrouwen en kinderen in Tabora toegang te geven tot veilig drinkwater. Dit doet Simavi onder andere door het aanleggen van waterputten en toiletten op scholen en door leraren, scholieren en moeders voorlichting te geven over het belang van veilig drinkwater, toiletten en hygiëne. Bovendien trainen ze de lokale bedrijven op het gebied van organisatieontwikkeling en het aanleggen van toiletten en waterputten. Tot slot willen ze de lokale bevolking bewuster maken van het feit dat iedereen recht heeft op veilig drinkwater.

donderdag 22 november 2012

WVV Mix 1 behoudt de rust en wint Door Ger van Weerlee

volleybal n Het Mix 1 team van de Wassenaarse Volleybal Vereniging speelde in Leimuiden tegen Setumup 2. Setumup liet WVV een half uur wachten. Na drie gelijke spelen in de voorgaande wedstrijden werd het nu wel tijd voor onze Mixers om de winst binnen te halen. En in een zeer enerverende wedstrijd lukte dat met goed volleybal en een grote inzet. Het werd een mooie 4-0 overwinning. Ondanks het lange wachten waren de WVV-ers toch warm gedraaid en deelde met de aanval meteen rake klappen uit. Dat deed Setumup ook, zodat de stand gelijk opging. Via 22-21 bereikte WVV de winst met 22-25 in de eerste set. In set twee liet WVV overduidelijk zien wie de sterkste was. Zij nam brutaal een voor Setumup onoverbrugbare voorsprong, 12-22. Een time out voor Setumup bracht daar geen verschil meer in en na een, door invaller Wil Westgeest, perfect geplaatste bal kwam met 13-25 de setwinst voor WVV. Ook in set drie nam WVV energiek een behoorlijke voorsprong, 5-11. Setumup bracht door een nerveuze fase van WVV de stand echter terug naar 10-11. In de daarop volgende time out voor WVV werd ‘op het houden van de rust’ en ‘oplettendheid’ gewezen.

Dit had effect en de WVV-ers waren weer bij de les met een setwinst van 15-25.

ruggen rechten

Een voor WVV vreemde start in set vier. Opslagen werden slecht opgevangen, ballen gingen uit enz… 6-0 en 8-2 achter….De WVV-ers keken elkaar eens goed in de ogen en rechten hun ruggen en plots lukte het weer. Alle ballen werden goed

behandeld en ook de aanval liep weer als vanouds. Al snel verdween de achterstand voor de WVV-ers en bogen zij die om in een 11-15 voorsprong. Setumup werd er horendol van. Gefrustreerd werd er wild geslagen en ondoordacht gespeeld. Maar de WVV-ers bleven er rustig onder en via 18-22 werd 19-25 bereikt en een 4-0 overwinning. Proficiat team Mix 1.

Programma: vrijdag 23 november WVV Mixteam toernooi bij GGV in Leiden, Vijf mei sporthal, aanvang 21.15 uur. 30 november in sporthal De Schulpwei, aanvang 20.30 uur: WVV Mix 1-Leython, WVV Mix 2-NOVO, WVV Meisjes-VCO. Ook volleybal? Kom dan naar de Wassenaarse Volleybal Vereniging. Voor info www.wvv-wassenaar.nl. Foto: Marjanne van der Velde

Ouders vs kinderen

De 4e Meijendelloop hardloopwedstrijd zal net als voorgaande jaren starten en finishen ter hoogte van het bezoekerscentrum Meijendel van Dunea. Om exact 08:00 uur zal het startsein gegeven worden. Het parcours gaat richting Wassenaar om vervolgens via de Ganzenhoek terug te keren, bij ongeveer 12 km is er een drinkpost. Daarna vervolgt de route zich richting Scheveningen om vervolgens een uitstapje te maken via de Zeereep en dan richting Watertoren. Vandaar uit door het bos richting de Van Alkemadelaan en Waalsdorpervlakte en via mooie wandelpaden uiteindelijk weer terug naar de finish bij pannenkoekenboerderij Meijendel.

badminton n Zaterdag 17 november organiseerde de Activiteiten Commissie van BC Wassenaar een Ouder Kind Toernooi. De jeugdleden van BC Wassenaar mochten hun vader/moeder/zusje/broertje/ neefje/nichtje/opa of oma meenemen.

Het is een zwaar parcours maar wel zeer afwisselend met nogal wat heuvels. Na afloop krijgt iedereen koffie met appelgebak aangeboden in de Boerderij Meijendel waar men nog even bij het haardvuur kan bijkomen en bijpraten. Uiteraard is er als herinnering weer een mooi loopshirt. Meer Foto’s zijn te zien op de website van BC Wassenaar: www.bcwassenaar.nl. Foto: PR

Roxanne herpakt zich schaatsen Afgelopen weekend verscheen Roxanne van Hemert in Breda op drie afstanden aan de start van de Holland Cup cyclus.

tig, maar toch wist Roxanne haar race te winnen en zich te verzekeren van een 10e plaats in het eindklassement.

n

Na een teleurstellend resultaat op de NK Afstanden vorige week was het nu vooral van belang om aan het zelfvertrouwen te werken. Op de 500 meter startte Roxanne ma-

15

Foto: PR

Op de 15.00 meter opende Roxanne in de snelste tijd van het veld: 26.94 sec, de eveneens snelste eerste volle ronde (30.5) en een goede 2 ronde zorgde er voor dat Roxanne op de 1.100 meter de snelste doorkomsttijd noteerde. Helaas kende de laat-

Na de warming-up van Jochem Donath en de velduitleg van Melissa van Deursen konden de wedstrijden beginnen. Er zijn leuke en spannende wedstrijden gespeeld. Nadat alle wedstrijden gespeeld waren, was het tijd voor de bekende ‘racketrace’ en ‘rond het net’ tegen de ouders. Ondertussen kon de Commissie alle punten bij elkaar optellen om vervolgens bij de prijsuitreiking de winnaars bekend te maken. Poule A werd gewonnen door Kylian en pappa Vincent Moy, poule B door Juliette en pappa Romeo Talakua, poule C door Manon Dompeling + tante Sonja en poule D door Melanie en pappa Maarten van Vliet.

LOODGIETERSBEDRIJF

C. HUNDERSMARCK BV

ste ronde een verval van 3 seconden en uiteindelijk restte haar de 4e plaats in een tijd van 2.05.85. Tijdens de 1000 meter opende Roxanne te langzaam. Hoewel daarna een snelle ronde van 29.6 volgde, sloeg ook hier in de laatste ronde het verval toe. waardoor de Wassenaarse bleef steken op een tijd van 1.21.34. en een 7e plaats in de eindklassering.

Leiden 071-5223242 Voorhout 0252 -235679

➜ Sanitaire installaties ➜ Dakbedekkingen ➜ Lood- en zinkwerken ➜ Centrale verwarming ➜ Airconditioning ➜ Luchtbehandeling WWW.hundersmarckbv.nL


2 5 - T OP K 19

L WA

S

S

2 5 - T OP K 19

Beds 2 Basic dé nr. 1 beddenspecialist in uw regio! IT L I T E S I ND WA

S/m G A D N 13.00 t ur ZO 17.00 u ! N E OP

AAL VAN MINIM ALdsIT2 EBaIT G beKntW IN AUP sic van Be u gewend

I T EI T SI N

D

S G N I R P S X N E S S A R LUXE BO T S EN MA zoals

G N I R P S X O B T I E T I L KWA

5

LEVERBAAR IN VERSCHILLENDE KLEUREN!

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!!

Designhoofdbord! + 2 beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matrastopper! + 2 luxe kussens

Bij aanschaf van een luxe boxspring en/of elektrisch bed

Normaal € 1.089,NU VOOR

€ 399,Maat 1.20 cm

LAAGSTE PRIJS!

GRATIS TABLET

COMPLETE 2-PERSOONS ELEKTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!!

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoering

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING BRIXTON ONGELOOFLIJKE PRIJS!!!

Kom langs en test deze fantastische boxspring!

Ook verkrijgbaar in de maten 1.60 én 180 breed Normaal € 4.189,TOP-AANBIEDING V.A. Beds 2 Basic

Facebook

Twitter

WINNAAR!!

YouTube

SUPER STUNT Normaal € 2.399,-

BRIXTON COMPLEET!!!

€ 999,-

COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELEKTRISCH VERSTELBAAR Luxe design hoofdbord + 2x elektr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke V olva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen + 2x poten set + 2x metalen matrasrem keuze uit diverse maten!

Beds 2 Basic (van Landschoot)

WINT VAN AUPING!! Basic

Paris

Pleasure Comfort

MATRASSEN AANBIEDING

LAAGSTE PRIJS!

Allure

€ 599,Eigenschappen √ Pocketveer 7 zones stevig matras √ Afdeklaag HR40 koudschuim √ Tijk afneembaar/wasbaar

MATRAS GRATIS!

Prijs voor vaste uitvoering Elektrische versie: incl. draadloos bedienbare elektromotoren, spanningsvrij

Quartz balance PLUS

MATRAS GRATIS!

€ 39,- p.st.

€ 59,- p.st.

€ 149,- p.st.

€ 549,-

€ 699,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ Goed matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bodems

Eigenschappen √ Polyeter SG 20 √ 13 cm comfortschuim √ Medium hard

Eigenschappen √ Pocketveer (7-slags) 240 veren/m2 √ Comfortschuim afdeklaag √ Tijk afneembaar/wasbaar

Eigenschappen √ Pocketveer 7 zones √ 1Coolgels/1warme zijde √ Duo pocket/ 7 zones

Eigenschappen √ 24 cm stevig matras √ Pocketveer 7 slags/7 zones √ 3d border met handvaten √ Toplaag HR 60 koudschuim

Sleep King

Liberty

Medica plus

Welness pocketspring

Classic handmade

MATRAS GRATIS!

€ 269,Eigenschappen Leverbaar in alle maten! √ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam √ 19 cm

Openingstijden

Koopavonden

Ma. Di./wo Do./vr. za. Zo.

Do./vr. 18.30-21.00 uur

13.30-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-21.00 uur 09.30-17.00 uur 13.00-17.00 uur

Ergo Sense 22 cm

in meerdere stoffen en kleuren

Leverbaar in alle maten!

MATRAS GRATIS!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten

* TOP DESIGN BOXSPRING * WINNAAR onder de luxe boxsprings * Luxe kwaliteits design hoofdbord * 2x Luxe gestoffeerde boxen * 2x Luxe actieve hoog-laag pocketveer matras (7 zones) * Luxe Henson Twintopper, zomer en winterzijde * Stoffen zijn 100% vuilwerend * Luxe blokpoten met aluminium afgewerkt * Luxe in- & uitstap verlichting

Maat 1.40 cm

OFFICIËLE CONSUMENTENBOND TEST!

€ 1.975,-

MATRAS GRATIS!

MATRAS GRATIS!

MATRAS GRATIS!

€ 189,- p.st.

€ 449,-

€ 599,-

€ 999,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 20 cm √ Pocketveer (7-slags) 270 veren/m2 √ 7 comfortzones √ Tijk afneembaar/wasbaar

Eigenschappen √ 22 cm √ Pocketveer (7-slags) √ Toplaag HF 45 kg/m3 √ Vast tijk

Eigenschappen √ Pocketveer 7 zones √ 360 veren/m2 HR 50 afdeklaag √ Div. uitvoeringen √ Afneembaar tijk

Eigenschappen √ 27 cm √ Toplaag koudschuim of latex √ Micro pocketveer 500 m2 √ Winter zomer zijde

Bij Beds

071 2000168

Kerkstraat 58 • 2201 KN Noordwijk (binnen) INGANG Passage • naast De Ridder schoenen

Post @ beds2basic.nl • www.beds2basic.nl

2 Basic

e prijzen • Laagst aliteit kw • Beste comfort • Beste vies • TOP-ad rvice e -s P • TO


nieuws

DE WaSSEnaarDEr

DonDErDag 22 november 2012

Twisterteam

Kort nieuws

politie n Het politie Twisterteam, bestaande uit 30 politiespecialisten, fulltime rechercheurs met ervaring en expertise, is breed inzetbaar in de regio.

Digitale catalogus gemeente n Op vrijdag 16 november lanceerde burgemeester Jan Hoekema de nieuwe digitale producten- en dienstencatalogus van de gemeente Wassenaar. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen voor informatie over producten en diensten die de gemeente aanbiedt terecht in de digitale producten- en dienstencatalogus. Hierin staat bijvoorbeeld informatie over het aanvragen van een paspoort, wanneer een omgevingsvergunning nodig is en hoe een verhuizing doorgegeven kan worden. De catalogus is hét digitale visitekaartje van het Klant Contact Centrum, het servicepunt van de gemeente Wassenaar. De vormgeving van de producten- en dienstencatalogus is aangepast aan de eisen van deze tijd. De producten zijn ingedeeld op thema en de meest gestelde vragen staan in een overzicht. Een aantal producten kan via een digitaal aanvraagformulier direct worden aangevraagd, bijvoorbeeld een uittreksel van de Gemeentelijke Basis Administratie. Deze mogelijkheid wordt in de toekomst uitgebreid met meer digitale aanvraagformulieren. Ook is het mogelijk om digitaal een afspraak te maken. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u ’s middags op afspraak langskomen. De nieuwe producten- en dienstencatalogus is gezamenlijk met de gemeente Voorschoten aangeschaft. Behalve de kostenbesparing bij aanschaf is het beheer van de productenen dienstencatalogus efficiënter geregeld.

Ho..ho..ho Kerst n De VIPS baande zich donderdagavond een weg tussen alle kerstprimeurs, Glühwein en andere lekkernijen die de avond extra sfeer gaven. Door de eenmalige korting op alle kerstartikelen was het wederom een succes. Boodschappenwagens vol met artikelen, maar nog meer met talloze ideeën voor een sfeervolle kerst thuis. Kleurrijke accessoires en combinaties hebben het traditionele zilver uit de boom verbannen. Ook het interieur verandert mee, kussens, kandelaars, lampen en fleurig bloeiende kerstdecoraties maken het nog gezelliger. Een run op een kerstboom bleef uit, daar is het nog te vroeg voor. Maar wel werd menige kunstboom op echtheid gecontroleerd, deze bomen winnen ieder jaar weer meer terrein. De kerstman laat de eerste december feestelijkheden over aan Sint Nicolaas, daarna spant hij zijn rendieren voor zijn slee voor het vervoer van menig kerstcadeau.

De verdachten lijken zich niet te realiseren wat voor impact een overval kan hebben op een winkelier. Foto: Nico Mooyman

“Alles is gewoon verzekerd” n Schuldbesef lijkt niet aanwezig Door Nico Mooyman

misdaad n Vrijdag stonden de verdachten van de overval op Koekkoek Juwelier, op 24 mei, voor de rechtbank. Alles is gewoon verzekerd”, was een opmerking van de vier uit Litouwen afkomstige verdachten. Men neemt aan dat er nog twee overvallers voortvluchtig zijn. En ook de achttien gestolen Omega horloges zijn nog niet terecht. De bedreiging met een vuurwapen, het geweld en het gebruik van pepperspray tegen een medewerker van Koekkoek Juwelier werd hen zwaar aangerekend.

Zware eisen

Tegen Evaldas B, Saulius K en Arvydas M werd door de officier van Justitie dan ook 4 jaar geëist, met aftrek van het voorarrest. Tegen Marius A is vijf jaar geëist, hij zou ook betrokken zijn geweest bij een overval, een dag eerder, op Juwelier Polderman in Den Haag.

De N44 richting Amsterdam is tussen de N14 (Noordelijke Randweg) en de aansluiting bij de Papeweg (kruising Den Deyl) afgesloten van: Vrijdag 23 november 22.00 uur- zaterdag 24 november

Door heldhaftig optreden van mensen in de buurt kon het viertal worden opgepakt. Zij zitten sinds die tijd vast. Volgens eerdere verklaringen zagen de verdachten het anders. Evaldas was in de winkel om een horloge te kopen voor zijn vrouw. Arvydas, de persoon die in bedwang werd gehouden in een sloot langs de Katwijkseweg wist zich van de situatie niets meer herinneren, door een epileptische aanval. Hoe de verdachten ook probeerden de overval te ontkennen. Het DNA op het pistool en dat van de flacon pepperspray wezen anders uit. Ook zouden enkele personen elkaar niet kenen, maar een buskaartje met een opvolgend nummer bewees het tegendeel.

misbruiK

Eén overeenkomst was er wel, dat allen al eerder met justitie of politie in eigen land of elders in Europa in aanraking waren geweest. Een ander typerend voorval betrof de overval op Juwelier Polderman in de Theresiastraat. Die een opvallende gelijkenis vertoonde aan de overval op Koekkoek Juwelier. Een aantal personen posteren buiten de zaak, andere klaarden de klus binnen en stonden ook fietsen klaar om te vluchten. “Het was zinloos om naar Wassenaar te gaan, u had daar niets te zoeken,” oordeelde de rechter. “U maakt misbruik van de open grenzen, u komt alleen halen over de ruggen van hardwerkende mensen. U heeft geen idee wat u de mensen aandoet”. ’s Middags kwam de verdediging aan het woord. De uitspraak volgt over twee weken.

Het twisterteam kan worden ingezet bij de meest ernstige overvallenzaken met bedreiging met geweld. De roofoverval in mei op Koekkoek Juwelier in wassenaar wordt als voorbeeld gegeven. “Het gaat om zaken waarbij vuurwapens worden gebruikt maar ook grof geweld”, legt de Officier van Justitie Diana van Gosen uit. Het team kan regionaal worden ingezet. “Niet in alle plaatsen zijn de problemen namelijk even groot”. Effecten zijn al merkbaar, de regio Haaglanden kent tussen 2009 en 2012 een daling van 34% van het aantal overvallen. “Maar het bestrijden van de misdaad is niet alleen een zaak van de politie. De burger wordt nadrukkelijk gevraagd mee te denken en te helpen. “We trekken samen op met de gemeente in met preventieve acties”. Diana van Gosen benadrukt dan ook ook dat bewoners en winkeliers en veel zelf kunnen doen, zoals het aanbrengen van camera’s. “Ook al geeft dat geen garanties”. Maar nog belangrijker is de alertheid van getuigen. “Verdachte zaken altijd melden. Iedereen kan er aan meewerken,” aldus Van Gosen. “liever een melding te veel dan te weinig”.

Uitwisselstrijd tennis n Nadat Sobri de afgelopen twee jaar de uitwisseling en de daarbij behorende wisselbeker naar zich toe had getrokken was het dit jaar de beurt aan De Oude Eik. De gehele zondagochtend streden Jonge Oude Eikers voor wat ze waard waren om uiteindelijk in het eind klassement net iets boven Sobri te eindigen. Het was zoals elk jaar een gezellige, sportieve ochtend waarbij het sociale aspect van het spelletje vooral naar voren kwam. Na bekendmaking van de eind uitslag werd er gezamenlijk geluncht en mochten de jonge Oude Eikers de beker in ontvangst nemen. Volgend jaar zijn we weer te gast bij Sobri.

Het dak van de Dorpskerk erfgoed n ‘Je moet het dak repareren wanneer de zon schijnt’, luidt een bekend gezegde. Soms moet je dat letterlijk nemen. Onze Dorpskerk is het hart van Wassenaar. Het eeuwenoude gebouw is een levend monument. Kerkdiensten, huwelijken, begrafenissen en talloze culturele manifestaties vin-

Nachtafsluitingen N44 verKeer n de N44 tussen Den Haag en Leiden wordt een aantal nachten afgesloten.

17

08.00 uur; Zaterdag 24 november 22.00 uur- zondag 25 november 10.00 uur; Zondag 25 november 22.00 uur-maandag 26 november 5.00 uur. Bij bijzonder slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Verkeer vanuit Den Haag richting Amsterdam wordt omgeleid via de A4. Het lokale en regionale verkeer volgt via de gele borden alternatieve routes.

den plaats onder haar dak. En juist dat dak plaatst de beheerders voor grote financiële problemen. Monumentenwacht heeft namelijk geconstateerd dat groot onderhoud hieraan noodzakelijk is. Die enorme operatie kan weliswaar over enkele jaren worden uitgestreken, maar zoveel geld bijeen krijgen blijft een zware opgave. Daarom verzendt de Stichting Monument Dorpskerk Wassenaar deze maand

een groot aantal actiebrieven om hulp te bieden. De stichting heeft als doel onze Dorpskerk in stand te houden. Jaarlijks wordt, een gift aan de kerkrentmeesters overhandigd om een concreet doel te verwezenlijken. De laatste bijdrage, €25.000, maakte het mogelijk de klimaatbeheersing in de kerk te verbeteren. U kunt uw gift overmaken op rekening 5782494, t.n.v. Stichting Monument Dorpskerk Wassenaar.

Een open deur en het hart van Wassenaar. Foto: PR

MARBLE STIJLSCHOUWEN

Sfeermakers

Ruime keuze in haarden en schouwen Div. inbouwmogelijkheden o.a. hout, gas of elektra. Ook voor uw woonaccessoires,verlichting, (klein)meubelen.

Bezoek onze sfeervolle showroom!

www.marblestyle.nl

Showroom: Parallelboulevard 178 - Noordwijk - T 071-3620758


18

donderdaG 22 november 2012

samenleving

de WaSSenaarder

Joly Cantare

Kort nieuws

Koor n Het koorpodium in de Sint Jozefkerk werd tijdens de ochtendviering op zondag 18 november ingenomen door ruim dertig koorleden.

HvN bij Oliehoek televisie n Vorige week dinsdag was er een cameraploeg en een verslaggeefster van SBS 6 op Zorgboerderij Oliehoek te Wassenaar. De reden dat SBS 6 kwam filmen was omdat er veel onzekerheid heerst bij cliënten. Het wegbezuinigen van dagbesteding op zorgboerderijen baart hen zorgen. De mogelijkheid dat zij hun veilige plekje moeten missen is moeilijk te verteren. Ook de overgang van begeleiding gaat immers al in 2014 over naar de gemeenten. (WMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit alles heeft te maken met het opstellen van het nieuwe regeerakkoord. De cliënten kunnen de ingrijpende veranderingen niet meer volgen en dat maakt hen onzeker en verdrietig. Alle hulpboer- en boerinnen waren die dag enorm zenuwachtig. Maar toen de camera eenmaal draaide waren zij heerlijk bezig met koeien scheren, drinkbakken schoon maken en hokken uitmesten. Ook werd er geknuffeld met een konijn, dit om de spanningsboog te verkleinen. Door cliënten rust, veiligheid en structuur te bieden kunnen zij zich ontplooien. Deze bezuinigingen in AWBZ mogen toch niet ten koste gaan van de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking! Voor wie geïnteresseerd is, of voor diegene die de uitzending gemist hebben is er op de website: Federatie van Landbouw en Zorg een link gezet naar het interview. Deze uitzending was 13 november om 19.00 uur.

Sint bezoekt Wittenburg sinterKlaas n Sinterklaas slaat werkelijk geen enkel huis over en doet op zondag 2 december ook Kasteel de Wittenburg aan. Samen met zijn zwarte pieten zorgt hij voor een vrolijke, muzikale show voor de allerkleinsten. Zangeres, actrice en presentatrice Mariska van Kolck presenteert de show van 12.00 tot 13.30 uur en van 15.00 tot 15.30 uur. De Sint wordt behalve door zijn pieten ook bijgestaan door de olijke vrienden Fred & Ed, de sprekende karakters van chocopasta, vlokken en snoepfruit. Sinds kort gaan Ed & Fred door het land met shows waar ze hun eerste single presenteren: Vrienden voor het leven. Ook zanger Mano komt de Sint assisteren. Zijn eerste single ‘Ga niet meer weg’ kwam op nummer 1 binnen in de KidsTop20. Tot slot maakt ook de onder kinderen uiterst populaire zangeres Doenja haar opwachting. Omdat dansen nu eenmaal bij haar programma hoort, zorgt zij in haar shows altijd voor veel interactie met de kinderen.

Chris Pastijn (gitaar), Ton de Vos (basgitaar), Gerrit van den Berg (percussie) en Marien van den Berg (percussie en teksten). Foto: PR

Avondje uit in Alzheimer Café n Cabaret met een lach en een traan vrijWilligers n Het Alzheimer Café Wassenaar is een plek waar mensen met dementie en hun naasten elkaar ontmoeten en nuttige informatie uitwisselen. Op woensdag 12 december is er een hele speciale bijeenkomst. Ook voor dementerenden en hun mantelzorgers geldt dat december een feestmaand is. Daarom is er op woensdag 12 december speciaal voor hen een cabaretavond in Cultureel Centrum De Warenar. Het gaat dan niet om een gewoon cabaret.

lach en traan

De spelers tijdens de cabaretavond zijn Chris Pastijn (gitaar en zang), Ton de Vos (basgitaar en zang), Gerrit van den Berg (percussie en zang) en Marien van den Berg (zang, percussie en teksten). De voorstelling ,,Het draait om mensen nietwaar’’ neemt het publiek met een lach en een traan mee in de wereld van dementie. De cabaretgroep belooft

een voorstelling die hilarisch, gevoelig en confronterend is. De vier muzikale vrienden wisselen muziek en gedichten met elkaar af.

WirWar

Het belooft een bijzondere avond te worden voor het Alzheimer Café, dat nu vier jaar actief is in Wassenaar. De gemeente Wassenaar telt meer dan 600 mensen met dementie of beginnende dementie. De meesten wonen thuis en worden daar ondersteund door mantelzorgers. Mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Ze staan dicht bij de dementerende persoon, en moet en een plaats geven aan hun eigen gevoelens van verdriet en onmacht. Maar er komt

ook heel veel praktisch en druk werk bij kijken. Daarom worden de informatieve avonden van het Alzheimer Café niet alleen bezocht door mensen met dementie en de familieleden of kennissen die hen ondersteunen, maar ook door zogeheten casemanagers. Zij maken de mantelzorgers in het café wegwijs in de wirwar van zaken die geregeld moeten worden. Zorginstellingen als Florence, SWZ en het Van Ommeren Park zijn via een stuurgroep betrokken bij het Alzheimer Café.

Vanwege het Diaconieweekend werd er voorafgaand aan de viering een financiële bijdrage gevraagd voor het Straatpastoraat in Den Haag. In het Stadsklooster in het Westeinde worden dak- en thuislozen opgevangen. Er is een groepje vrijwilligers vanuit de Sint Jozefkerk dat geregeld een maaltijd verzorgt voor deze mensen aan de rand van de maatschappij. Het Vrouwenkoor Joly Cantare zong enthousiast, helder, en ingetogen. De dirigente, José la Haye, had twee taken te vervullen. De pianiste was helaas verhinderd, waardoor José de pianobegeleiding combineerde met dirigeren. Haar muzikale kwaliteit werd er niet door beïnvloed. De Missa in Honoris Sancti Hugonis van de componist C. van der Peet s.c.j. is consciëntieus ingestudeerd. Waar het Kyrie (Heer ontferm u) voorzichtig werd ingezet, kwam in de lofzang - het Gloria - meer de durf van het koor tot uiting. Het slotlied: God so loved the World, was een ontroerende afsluiting van een schitterende viering. De aanwezigen uitten hun waardering voor het koor Joly Cantare met een welverdiend en dankbaar applaus. Foto: Emmy van der Wilk.

Het leukste pietje

“Mensen hoeven zich niet aan te melden voor de cabaretavond”, aldus coördinator Michiel den Oudsten van het Alzheimer Café. Vervoer hoeft geen probleem te zijn. De welzijnsstichting SWOW (tel. 5112226) heeft aangeboden om bezoekers gratis met de BIJBUS thuis op te halen en terug te brengen. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.

Wedstrijd n Vanaf 19 november t/m 6 december kunnen foto’s van zwarte pietjes ingestuurd worden via de speciale contest-website: http://wedstrijd.cewe-fotoboek.nl/ contest-NL. De leukste foto’s maken kans op leuke prijzen, zoals toegangskaartjes voor dierenpark Burgers’ Zoo, bioscoopbonnen en CEWE-Fotoboeken van groot formaat, en zij worden per gemeente opgenomen in het grote Pietjes Fotoboek. Het publiek kan via Facebook de inzendingen delen met familie en vrienden. Er kunnen alleen foto’s meedingen van pietjes tot 12 jaar. Op de website staan voorbeelden en verdere instructies.

de hulp van de werkgroep Café Noir ingeroepen. De High Tea is vanuit de Beheercommissie van de Sint Jozefkerk/kern een dank-je-wel aan de medewerkers van Café Noir! Dit bedankje, die High Tea, werd magnifiek verzorgd door Trees van der Ploeg, Wenda van der Zalm, en Maria van Leeuwen. Niet alleen was er thee, koffie, en lekkere hapjes. Ook werd de middag opgeluisterd met muziek.

Foto: Emmy van der Wilk

Uit en thUis

Café Noir en high tea diaconie n In de uitnodiging stond: het wordt tijd voor een feestje op 16 november, want Café Noir bestaat ruim 25 jaar. In 1986, pastoor Th. van Steekelenburg stond in de Sint Jozefparochie, schonk zijn rechterhand en huisgenoot mevrouw Thea Verburg geregeld koffie voor kerkgangers. Het

werd zó op prijs gesteld dat het de spuigaten ging uitlopen. Een werkgroep werd gestart. De eerste die zich daarvoor inzette was mevrouw Tony de Zwart. De naam voor de werkgroep was toen snel bedacht, door Ineke van Spelde. De koffie, in combinatie met het eerste werkgroeplid, dat kon niet missen: Café Noir! Velen hebben in de loop van die ruim 25 jaar koffie geschonken, en bij tal van gelegenheden wordt

Hans Hupkes bij SKW

Wilt u het verschil maken?

oUderen n Hans Hupkes zal op maandag 3 december een presentatie houden over de FWO

vrijWilligersWerK n Buddy Netwerk is op zoek naar hulp voor de 45-jarige Ans uit Wassenaar.

steunen in praktische zaken zoals koken, wassen. Het ziek zijn en wat dat met Ans doet, wil ze liever niet met bekenden delen, om ze daarmee niet teveel te belasten.

Ans heeft kort geleden te horen gekregen dat ze kanker heeft. Zij heeft een gezin met puberende kinderen en een man die vanwege z’n werk vaak van huis is. Gelukkig zijn er vrienden en familie die haar onder-

Ans zou het fantastisch vinden om iemand te treffen die een luisterend oor kan bieden of er samen met haar op uitgaat om even het ziek zijn te vergeten. Bent u de aangewezen persoon? Meld u dan aan

Hans Hupkes is voorzitter van de Federatie van Wassenaarse Ouderenorganisaties (FWO). Hij zal op 3 december de structuur van de Federatie toelichten en ingaan op de problemen waar de Federatie

zich momenteel voor gesteld ziet. Ook het beleid met betrekking tot ouderen in Wassenaar zal aan de orde komen. De bijeenkomst van het SKW vindt plaats in het Van Heeckerenhuis, in de zaal van het Rode Kruis, Van Heeckerenstraat 2A van 16.00 - 17.00 uur. Deze is in eerste instantie bedoeld voor de deelnemers aan het Sociaal Kontakt, maar ook andere belangstellenden zijn welkom.

als buddy. Buddy Netwerk biedt u een korte basiscursus en persoonlijke begeleiding. En mocht u niet iets voor Ans kunnen betekenen dan zijn er nog vele anderen naast Ans die uw hulp hard kunnen gebruiken. Geïnteresseerd? Bel naar Buddy Netwerk: 070-3649500 of kijk op www.buddynetwerk.nl voor meer informatie en het downloaden van het aanmeldingsformulier.


nieuws

de WaSSenaaRdeR

Kort nieuws News summary in English expats n Especially for our foreign residents De Wassenaarder will provide weekly English news items. A selection of informative, important or interesting news from the area will be summarized in small bullet-items. n Calling all the children of Wassenaar, Sinterklaas is coming! His ship will arrive at the Wassenaar harbour 13.30h Saturday 24th where he can be warmly greeted by you and Mayor Hoekema. n The police have been informed about a Danish dog attacking a lady while walking in the woods. Despite being quite injured there has been no apology from the dog’s owner.

Last year more schools in Wassenaar were visited by officials from the Ministry of Education in order to check for truancy. Parents who kept their children at home so they could depart earlier or stay longer on vacations were of particular interest. n

dondeRdag 22 november 2012

Slechte oogst, uitstekende kwaliteit n

Fantastisch Fête du Beaujolais op ‘Chateau’ de Wittenburg

Door Loes Rietvelt

wijn n Het proeven van de nieuwe Beaujolais in kasteel De Wittenburg is een jaarlijks Frans festijn. Afgelopen donderdag 15 november was het weer zover. Driehonderd genodigden, van ambassadeurs tot zakenmensen, van pers tot politici waren op uitnodiging van Kwast wijnkopers, Schaap en Citroen juweliers en kasteel de Wittenburg, getuige van het ontkurken van de nieuwe Beaujolais Primeur 2012. Met wijn die rijkelijk vloeide, voortreffelijke culinaire versnaperingen, Franse chansons gezongen door Philippe Elan en Joop Braak-

hekke als gastheer kan ook deze avond worden opgenomen in de kronieken van kasteel. De toon voor een groots Frans festijn wordt al bij aankomst gezet. Aan het begin van de oprijlaan heten twee geüniformeerde blazers de gasten welkom. Niet veel verder staat een gendarme die de juiste richting aangeeft en voor het bordes met rode loper staat personeel die de auto op de parkeerplaats zet. Het beaujolais feest kan beginnen. Na een uitgebreide borrel geserveerd door Franse zwartharige serveersters met zware pruik en voorzien van kanten schortjes en obers met dikke zware snorren is het rond acht uur tijd voor het officiële moment: de ontkurking

van de nieuwe Beaujolais. Op grote schermen kan iedereen meegenieten van de aankomst per Lelijke Eend op het terras van het kasteel. Een enorme fles wordt uit de auto gehaald en in aanwezigheid van cancan dames naar het podium gebracht waar de officiële ontkurking door de ambassadeur van Frankrijk wordt verricht. Een bijzonder moment waarin ballades worden gezongen en dienbladen vol met het goddelijke goedje worden gepresenteerd aan alle aanwezigen.

Kleine oogst

“Het heeft tot ver in het seizoen gevroren. Dat betekent dat alleen heel sterke druiven het voorjaar hebben overleefd. Het gevolg is dat de

handbal n Afgelopen zondag werden er slechts drie wedstrijden gespeeld in sporthal de Schulpwei door de handballers van Olympia 72.

n A presentation about the building plans for the former airfield at Valkenburg will be given in The Pauw town hall Monday 26th November, 19.00h. ‘The Master Plan Presentation’ is open to the public. The Wassenaar local government is adamant that before building starts a good road-plan is to be established to prevent traffic interference.

A lecture on euthanasia will be given by Dr. E.J.J.Op’t Land at De Dorpskerk, Wassenaar, Thursday 29th November, 20.15h. Entry fee: 7.50 Eu which also includes coffee and a glass of wine. n

n Four men stood trial in court November 16th for the violent robbery of the jewellery shop Koekoek in May 2012. Their sentences demanded vary from 4-5 years imprisonment. They showed a complete lack of remorse by defending the argument ‘that it’s all covered by insurance’.

oogst dan ook vele malen kleiner is dan andere jaren”, vertelde Joop Braakhekke. Juist door die kleine oogst is de kwaliteit van de Beaujolais primeur uitstekend. Nadeel is echter dat de prijs hoger ligt dan de mensen gewend zijn.” Desalniettemin werd er scheutig geschonken, niet alleen van de Primeur, maar ook van de Cru’s en de Fleury. Pas tegen elven is het feest afgelopen. “We kijken nu al uit naar het volgende jaar”, verzuchtten de gasten waaronder veel prominenten zoals oud-Shellbaas Jeroen van der Veer, musicus Tonny Eyk, oud-staatssecretaris Joop Atsma, KLM-communicatieman Vincent Knoops en burgemeester Charlie Aptroot van Wassenaar.

Spannende wedstrijden

n The pancake-restaurant in Meijendel is to be demolished. A few years ago plans of an earlier demolition was blocked by massive protests including the City Government of The Hague. However this time the City will not protest. A new restaurant will be built on the same spot.

n The waste-company Avalex has lost approximately 1,5 million euro in the first half year of 2012. A loss of 2,8 million euro in the whole year 2012 is expected.

19

Wijnliefhebbers Martijn Kwast, Jaap Kwast (Kwast Wijnkopers), ambassadeur Pierre Ménat, Joop Braakhekke en directeur Ralf Meppelder worden omringd door can can meisjes. Foto: Guillaume Ehrenfeldt

ONZE FRAAIE COLLECTIES KERST- EN NIEUWJAARSKAARTEN ZIJN BINNEN! Inclusief een gevarieerd aanbod Goede Doel kaarten! Interesse? Bel of mail en laat u adviseren over de mogelijkheden om uw

The N44 road will be closed for maintenance during the following nights: Fri 23rd 22.00h-Sat 24st8.00h Sat 24th 22.00h-Sun 25th 10.00h Sun 25th 22.00h-Mon 26th 5.00h n

kaart of feestdagenmailing nog persoonlijker te maken.

BESTEL NU! ✓ Printen en drukken ✓ Variabel printen ✓ Printing on demand ✓ Personaliseren Drukkerij All-in, Katwijk 071 408 14 97

✓ Logo ontwerp ✓ Communicatieadvies ✓ Vormgeving en opmaak ✓ Voorraadbeheer communicatie@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

Co m mu nicat ie - Creat ie - Reali

satie

Begonnen werd met een heuse streekderby van Olympia 72 tegen HVV ’70 uit Voorschoten. Met name HVV ’70 kwam fel uit de startblokken maar ook de Wassenaarse jongens stonden gelijk op scherp. De snelle break-outs van HVV’70 gaven echter in de eindfase de doorslag en de jongens uit Voorschoten trokken aan het langste eind. 8-11. Moegestreden en met opgeheven hoofd konden de Olympianen Matthijs Harren, Christiaan van Corstanje, Maurits Holst, Daniel van Veelen, Gijs Remmerswaal, Wessel de Groot, Axel Wijnmaalen, Jesse van Veelen, Kevin Knijnenburg en David Spaans de kleedkamers opzoeken. Hierna was het de beurt aan de meisjes C junioren die aantraden tegen Gemini uit Zoetermeer. Ook in deze wedstrijd deden beide teams niet voor elkaar onder en werd er met veel inzet gespeeld. Olympia liep het uit tot 8-5. Na rust werd al snel duidelijk dat de Wassenaarse meisjes niet mochten verslappen want ondanks enkele mooie doelpunten van Laura Onderstal, Robin van Eeden en Geena Heins kropen de meisjes uit Zoetermeer dichtbij tot een geslonken 9-7, vijf minuten voor tijd. In deze spannende eindfase wisten de Olympianen door enkele break-outs toch de winst ruim naar zich toe te trekken. Eindstand 13-10. De laatste wedstrijd van dit weekend werd gespeeld door het tweede dames team van Olympia 72 tegen ROAC uit Roelofarendsveen. Olympia 72 is inmiddels versterkt in de personen van Tanja Disseldorp en Lindsay Nieuwpoort die na een poos niet gehandbald te hebben hun herintrede hebben gemaakt. Doelpunten bleken duur in deze wedstrijd waarin door de beide teams stevig werd verdedigd. Russtand 2-4. Na rust veranderde het spelbeeld niet en mede door het stevig verdedigen werden aan diverse speelster van beide teams, door de uitstekende leidende scheidsrechter Nol van Dijk, diverse tijdstraffen opgelegd. Na een zinderende slotfase wist Olympia toch de winst naar zich toe te trekken, eindstand 10-9. www. hvolympia72.nl


We hadden even gehoopt dat Mark Nederland zou redden gelukkig heeft Wassenaar WatWassenaarWil WatWassenaarWil DĂŠ politieke partij van Wassenaar die luistert naar de Wassenaarder. Voor een zelfstandig Wassenaar Meer weten? www.watwassenaarwil.nl

WS_week_47_12  
WS_week_47_12  
Advertisement