Page 1

WINTERTENNIS OVERDEKT 2011 Nog slechts enkele tennisbanen te huur tegen speciale prijzen. Te weten: ma. 14-16 uur di. 9-11/13-15 uur wo. 14-16 uur Seizoen van do. 15-17 uur 1 oktober t/m vr. 12-14 uur 1 april 2012. za. 15-17 uur Lessen met toptennisleraren beschikbaar. Inl. Tennispark Marlot tel. 070-3850352 na 17.00 uur 070-5117131

Redactie: 06-22855148 • redactie@dewassenaarder.nl Advertenties: 06-20417807 • advertentie@dewassenaarder.nl

57e JAARGANG No. 38

DEZE WEEK...

Weekblad voor Wassenaar • www.uitgeverijverhagen.nl Gratis huis-aan-huis bezorgd • Bezorging: (071) 402 29 01 WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

VERSCHIJNT WEKELIJKS

Wassenaarse Helden

Simavi vraagt aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden

Terwijl, buiten minster Kamp en zijn ambtenaren, politiek en bonden, geen hond meer weet wat het pensioenakkoord behelst stemde de FNV maandagavond met een nauwelijks overtuigende meerderheid (186 stemmen voor en 155 tegen) daarmee in. En hoe. De ‘onderbonden’ van de FNV rolden nog net niet vechtend door de zaal. De twee grootste bonden, Bondgenoten en Abvakabo, stemden bovendien tegen en zegden ook het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius op. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zal dezer dagen wel meelevend kijken, maar binnenskamers in een deuk liggen. Aan de chaos hebben de bazen niets hoeven doen.

Landelijke aftrap Estafette voor Wereldmoeders in Wassenaar De Estafette voor Wereldmoeders, een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi, vertrekt vrijdag 23 september officieel vanuit de gemeente Wassenaar. De rondreizende karavaan van vrouwen in vintage Volkswagenbusjes vraagt aandacht voor de grootschalige moedersterfte in ontwikkelingslanden. Burgemeester Jan Hoekema en wethouder Fred Sanders verzorgen samen met musicalster en tvpresentatrice Antje Monteiro en een groot aantal zwangere vrouwen om 12.00 de landelijke aftrap van de Estafette in het centrum op de kruising Langestraat en Kerkstraat. Om aandacht te vragen aan moedersterfte zal burgemeester Hoekema verder zelf een bolle buik van een de zwangere vrouwen bellypainten. Voor zowel Wassenaar als Antje Monteiro is het de derde keer dat ze meedoen aan de estafette. Antje ging onlangs als ambassadeur naar Afrika om zelf te zien hoe belangrijk de vermindering van moedersterfte is. ‘De omstandigheden waarin moeders en hun gezinnen in ontwikkelingslanden moeten leven grijpt mij erg aan. Hier in Nederland hebben we het goed en kan iedereen leven met de juiste medische hulp, voldoende voedsel en een dak boven je hoofd. Helaas is dit in veel landen een luxe en is het erg belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.’

Samantha Snabbel

Calamiteitenoefening in de Hubertustunnel Wassenaar - In verband met een calamiteitenoefening gaat volgende week woensdagavond vanaf 19.30 uur de Hubertustunnel dicht. De afsluiting duurt tot maximaal 06.00 uur in de ochtend van donderdag 29 september. Politie, ambulances, brandweer en andere hulpdiensten gaan met elkaar hun manier van werken in de praktijk oefenen. De Hubertustunnel maakt deel uit van een doorgaande route waarvoor drie verschillende wegbeheerders verantwoordelijk zijn: de gemeente Den Haag voor de weg in de stad, de Provincie Zuid Holland voor de provinciale weg N44 en Rijkswaterstaat voor het deel waar de weg overgaat in de A4. Alleen de Hubertustunnel en de toe- en afritten tussen de tunnel en het Hubertusviaduct gaan dicht. Andere wegen blijven bereikbaar.

Snuffelmarkt bij de Deylknotsen Wassenaar - De Wassenaarse carnavalsvereniging de Deylknotsen organiseert deze zaterdag en zondag weer een grote snuffelmarkt. De openingstijden zijn op zaterdag van 9 tot 16.00 uur en op zondag van 10 tot 16.00 uur. Allemaal in de verenigingsloods van de Deylknotsen op het bedrijventerrein Maaldrift, Rijksstraatweg. Meer daarover leest u elders in deze krant.

Tina-dag in Duinrell Wassenaar - Zondag viert de Tina-dag haar twintigjarige jubileum. Reden voor een extra groot feest. De Tina-fans zijn het hier zeker mee eens. Al een week van tevoren is dit knalroze feest compleet uitverkocht. Er zal een record aantal bezoekers komen. Attractiepark Duinrell is dan rozer dan roze. Om 9.30 uur geeft Monique Smit het startsein voor het grootste meidenfeest van Nederland. Het belooft weer een groot spektakel te worden bomvol beauty, workshops, meet & greets, acteurs, schrijvers, games, spectaculaire attracties, shoppen en heel veel artiesten. En natuurlijk de jaarlijkse spannende verkiezing van de Tina Girl.

DANSLES +,=6:*<@3 6,.:;.,,:; ),3 6- info@danscenterdejong.nl OOK VOOR AL UW FEESTEN!

PARTYCENTER DE JONG

Fotomoment

Donderdag heeft het Channelteam Wassenaar het kanaal van Engeland naar Frankrijk in estafette overgezwommen in een tijd van 12 uur en 4 minuten. Dit zwemteam, bestaande uit zes zwemmers en twee reservezwemmers, heeft anderhalf jaar getraind aan onze Wassenaarseslag en kijkt met trots terug op een zware en geslaagde tocht. Applaus voor v.l.n.r. Robert van de Velde, Richard Broer, Dick van der Holst, Pierre van Rijn, Katja Bollen, Hans van Veen, Ralph van der Lely en Christian Broodman. Zaterdag is er nog een benefietavond. Over de barre toch en de avond leest u elders in deze krant. (Foto:Anton Overklift)

Ruimte van voormalig filiaal Fortisbank wordt bij nieuwe Albert Heijn getrokken De AH aan het Stadhoudersplein zal vanaf 22 oktober worden omgebouwd tot een zogeheten Nieuwe Albert Heijn. De leegstaande ruimte van de voormalige Fortisbank wordt bij de supermarkt getrokken waardoor de winkelruimte kan worden vergroot tot ongeveer 2.000 vierkante meter. De supermarkt wordt gedurende tien dagen volledig getransformeerd waarbij alles van vloer tot plafond op de schop gaat. Vanaf begin november zullen alle klanten de mogelijkheid krijgen om boodschappen te doen op een geheel nieuwe wijze, namelijk met behulp van een handscanner.

fotoservice, die zich nu nog links en op enige afstand van de ingang van de winkel bevindt, verhuist naar de overzijde van de hal. De linkerkant wordt straks ingenomen door de bloemen. Bij binnenkomst betreedt men als eerste de afdeling vers, die nog ruimer van opzet wordt.

Zelf scannen Klanten treffen straks bij binnenkomst een groot meubel aan met handscanners. Door alle aankopen in de supermarkt direct zelf te scannen, hoeft men niet meer in de rij voor de kassa te gaan staan. Alle boodschappen kunnen direct wor-

Wassenaar rijdt schadevrij, veilig en glimmend van trots

door Jos Knijnenburg Wassenaar - De ruimte van de vroegere Fortisbank naast Albert Heijn onder het wooncomplex Mauritshof aan het Stadhoudersplein staat al geruime tijd leeg. De grote ramen zijn door AH behangen met posters waarmee nieuw personeel wordt geworven. De oude Fortisbank zorgt ervoor dat er letterlijk voor dat er als het ware een hoek in de ruimte van de supermarkt is afgeschermd. Dat gaat zaterdag 22 oktober na sluitingstijd veranderen. Door de bankruimte bij de winkel te trekken krijgt AH er een aanzienlijke hoeveelheid winkelruimte bij. Maar dat niet alleen. De winkel wordt omgebouwd tot wat de Zaanse grootgrutter een Nieuwe Albert Heijn noemt. Voor Wassenaar betekent dat meer dan alleen een ruimere winkel. Het assortiment wordt uitgebreid en de winkel krijgt letterlijk een andere uitstraling door nieuwe schappen, brede paden en een uitgekiend lichtplan. De servicecounter met ondermeer rookwaren en

V.l.n.r. Eregast G.J. Blonk en directeur Leo Varkevisser bedanken wethouder Fred Sanders voor de onthulling van Autoschade & Body Care Maaldrift. Dit is de nieuwe naam van het bedrijf Autoschadebedrijf Maaldrift dat daags voor haar 60-jarig jubileum haar activiteiten fors zal gaan uitbreiden. Het bedrijf is een belangrijk adres voor alle autobezitters in en om Wassenaar. Met het omvangrijke dienstenpakket zijn alle autoâ&#x20AC;&#x2122;s in onze regio verzekerd van de beste en meest complete service. De zgn. â&#x20AC;&#x2DC;auto trotsâ&#x20AC;&#x2122; blijft in optimale conditie. Vakkundig en snel schadeherstel, inclusief de afhandeling met de verzekeraar is de kerntaak van ABC Maaldrift. Maar ook voor diensten als winterbanden, Sonax lakverzegeling poetsbeurten kan men er terecht. Zelfs voor restauratie en bescherming van oldtimers heeft ABC Maaldrift een speciaal programma.

Nu tijdelijk een

GRATIS Cleopatra Wellpool bad! Kijk verder in deze krant.

Met een spectaculair fotomoment ondersteunt Wassenaar symbolisch de boodschap van Simavi en geeft het door aan de volgende betrokken gemeente. Dinsdag 27 september komen alle rondreizende vrouwen en ooievaars bijeen in Den Haag om de politiek wakker te schudden om wereldwijd moedersterfte met 75 procent terug te dringen in 2015. Wereldwijd sterven ruim 350.000 vrouwen in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Dat zijn ongeveer duizend vrouwen per dag waarvan de meeste in ontwikkelingslanden. Dat is niet alleen een drama voor henzelf, ook hun gezinnen en de gemeenschap waarin ze leven raken ontwricht. Door te investeren in goede voorlichting aan vrouwen over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, in scholing van (traditionele) vroedvrouwen, in noodzakelijke medicijnen en in seksuele voorlichting aan jongeren en voorbehoedsmiddelen kunnen we moedersterfte verder terugdringen. De Estafette start op 23 september en komt langs 14 Millenniumgemeenten en eindigt op het Plein in Den Haag waar Simavi in gesprek gaat met Tweede Kamerleden van PvdA, CDA, SP, ChristenUnie, SGP en D66 over de begroting van ontwikkelingssamenwerking die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De Estafette voor Wereldmoeders is een initiatief van Simavi in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millennium Gemeenten), het tijdschrift esta, Rutgers WPF en WellWater. Doe mee met de actie en kijk op www.simavi.nl/ wereldmoeders.

Buurten bij de tandarts zie pag. 2

den ingepakt tijdens het winkelen en onderweg in de supermarkt heeft men altijd overzicht over de totaalprijs. Wie zelf wil scannen dient een AH Bonuskaart te hebben waarmee als het ware wordt ingecheckt. De handscanner kan tijdens het winkelen in een speciale houder op de winkelwagen worden meegenomen. Als de streepjescodes van de boodschappen tijdens het winkelen zijn gescand, dan kunnen deze direct in de eigen tas worden opgeborgen. Als alles is gescand, wordt de handscanner ingeleverd bij een betaalpaal waar de Bonuskaart opnieuw wordt gescand. Het totale aankoopbedrag verschijnt in beeld en door te pinnen of te chippen kan worden afgerekend. Men kan eventueel door personeel worden gecontroleerd. Met behulp van de scancode op de kassabon wordt het poortje geopend. Klanten die liever bij een â&#x20AC;&#x2DC;gewoneâ&#x20AC;&#x2122; kassa afrekenen kunnen dat ook straks blijven doen. AH heeft een speciale handleiding â&#x20AC;&#x2DC;Zelfscannen en binnen 1 minuut afrekenenâ&#x20AC;&#x2122; ontwikkeld in de vorm van een duidelijke folder waarin ook de bediening en de mogelijkheden van de handscanner staat beschreven. Voordat Wassenaar kennis kan maken met het nieuwe boodschappen doen, moet de oude AH eerst ingrijpend worden verbouwd. Hiertoe is een dik draaiboek gemaakt waarin de hele ombouwoperatie in een strak schema van uur tot uur wordt beschreven. Omdat tijdens de klus de gehele supermarkt wordt ontruimd en de overgebleven voorraad per vrachtwagen voor opslag naar een distributiecentrum in Pijnacker wordt vervoerd, zal de winkel naar verwachting tien dagen dicht zijn. Het uiteindelijke resultaat is al een beetje te zien in de nieuwe AH in buurgemeente Voorschoten.

S U I T C O M P A N Y

VERBOUWINGSUITVERKOOP Alle Hugo Boss

20% ng korti

,04566.4t4)*354t8*/5&3+"44&/t4/&",&34 +"$,4t16--07&34t1"/5"-0/4 HAARLEMMERSTRAAT 84 - LEIDEN - TEL. 071-5149540 ZONDAGS GEOPEND. WWW.THESAINT-MODE.NL

ontwerp | DRUK | PRINT reclamedrukwerk handelsdrukwerk familiedrukwerk pod en variabel boeken

Ambachtsweg 7a | 2222 AH Katwijk | 071 408 14 97 | info@drukkerijallin.nl | www.drukkerijallin.nl

Start aanleg tijdelijke omlegging Rijksstraatweg betekent hervatting project fietstunnel Den Deijl In de loop van vorige week zijn in de oostelijke Deijlzone de eerste grondwerkzaamheden gestart voor de aanleg van een tijdelijke omlegging van de Rijksstraatweg (N44). De bypass van Wassenaars drukste weg maakt letterlijk en figuurlijk de weg vrij voor de aanleg van een fietstunnel onder de Rijksstraatweg tussen de Papeweg en de kop van de van Zuylen van Nijeveltstraat. Samen met de momenteel in volle gang zijn reconstructie van de Papeweg (N448) tussen Wassenaar en de Voorschotense Dobbewijk betekent dit dat het in elk

geval aan de oostzijde van Deijl, na een periode van betrekkelijke rust weer gonst van de activiteiten. door Jos Knijnenburg De gemeente Wassenaar maakte maandag via haar website bekend dat de grondwerkzaamheden voor de omlegging van de Rijksstraatweg zijn begonnen en naar verwachting twee tot drie weken zullen duren. Passanten konden de afgelopen tijd al de nodige voortekenen zien. Zo was al het bouwmateriaal voor de

werkzaamheden aan het tunnelproject deze zomer verwijderd, behalve de strakke blauwe directieketen op het geĂŻmproviseerde terrein achter de nieuwe oogkliniek De Horsten en de oude drukkerij van Werner. Verleden weken wapperden daar opeens vlaggen van aannemer BAM West en de blauwe vlag met witte manen van de gemeente Wassenaar. Het leek alsof er iets was te vieren. Kort daarop begon een graafmachine enthousiast zand te schuiven en scheppen tussen het met paaltjes uitgezette tracĂŠ van

de bypass. Precies op de plek waar ooit restaurant Suzi Wong, Groen Fotopanelen en bar-dancing Ton Bakker stonden..

Omlegging De Rijksstraatweg wordt tussen de verkeerslichten van den Deijl en dus pal voor de deur van Huize Den Deijl van Harry Mens en het Shell-tankstation tijdelijk met een flauwe bocht oostwaarts omgelegd. Het gaat om een wegomlegging met twee maal twee rijstroken die vlak langs het oude pand van Wer-

ner gaat lopen. Volgens een door de gemeente Wassenaar vrijgegeven tekening van de bypass van de Rijksstraatweg komt er aansluiting op de tijdelijke weg ter hoogte van de inrit van de voormalige garage van Mercedes Benz Den Haag, terwijl aan de noordzijde een tijdelijke afslag voor het benzinestation staat aangegeven. Inmiddels is vanaf de Papeweg met borden een tijdelijke wandelroute gemarkeerd tussen de Burgemeester Staablaan, het Shelltankstation en de paar woonhuizen die als enige de sloop van alle be-

bouwing in de oostelijke Deijlzone hebben overleefd. De start van de aanleg van de tijdelijke wegomlegging van de Rijksstraatweg kan worden gezien als het begin van de uitvoerende werkzaamheden voor de bouw van de fietstunnel. De gemeente kondigde afgelopen maandag aan nog deze week met een planning van de verder uit te voeren werkzaamheden te komen. De planning van het project fietstunnel is tot nu toe volledig in het honderd gelopen. De borden

met startdatum 13 juni 2011 staan nog bij Den Deijl en de Rozenweg, terwijl lang tevoren al 4 juli 2011 als startdatum werd aangehouden. Een aantal juridische procedures gevoerd door enkele omwonenden, heeft de planning flink ontregeld, waardoor het hele project net als de Drie Assen te maken kan krijgen met winterse ongemakken en extra overlast. De gemeente won de laatste rechtszaak over bouwvergunning eerste fase op 26 augustus en kondigde toen al een werkhervatting aan.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

NIEUWS

Berichten uit

raadhuis De Paauw en het gemeentekantoor College wijst agrarisch complex en akkertjes nabij de Raaphorstlaan niet als monument aan B en W hebben vorige week dinsdag besloten om een veelbesproken agrarisch complex aan de Raaphorstlaan 36 en 37 dat letterlijk middenin de Veenzijdse polder is gelegen en een kleinschalig oud akkerbouwcomplex nabij Raaphorstlaan 19d niet aan te wijzen als gemeentelijke monumenten. Het besluit van het college sluit aan bij een recent advies van de gemeentelijke commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE) maar stuit op bezwaren van de Stichting Cuypersgenootschap dat eerder naar de rechter stapte om een monumentale en daarmee beschermende status voor de betrokken objecten af te dwingen. door Jos Knijnenburg

Fred Sanders en Peter Smit overhandigen Oorkonde Schoolbrengdag aan Jos Dohle, schooldirecteur.

Start schoolbrengdag op St. Jozefschool Ruim 25.000 leerlingen van 81 verschillende basisscholen hebben vandaag meegedaan aan de Schoolbrengdag Haaglanden 2011. Peter Smit, regiobestuurder verkeer en vervoer van het Stadsgewest Haaglanden: “Jaarlijks gebeuren er nog teveel ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop. Door veel aandacht te besteden aan verkeersveiligheid proberen we dit te voorkomen. Naast de gratis verkeerslessen die het Stadsgewest scholen aanbiedt, houden we ook de Schoolbrengdag. We vragen de kinderen en hun ouders lopend of fietsend naar school te komen. Dit is vaak sneller, maar zeker veiliger en gezond. Bovendien, als je samen met klasgenootjes gaat, nog gezellig ook!”. Op de St. Jozefschool besteden ze al veel aandacht aan

verkeersveiligheid. Zo heeft de school samen met de gemeente maatregelen getroffen. Fred Sanders, wethouder van Wassenaar: “Door eenrichtingverkeer in te stellen in de straat en het parkeren niet overal toe te staan tijdens haal- en brengtijden van de school, werken we samen aan een verkeersveilige schoolomgeving”. Het Stadsgewest Haaglanden organiseert jaarlijks de Schoolbrengdag. Op deze dag vragen we de kinderen lopend of met de fiets naar school te komen en stimuleren we ouders om hun kinderen op een andere manier dan met de auto naar school te brengen. Zo probeert het Stadsgewest Haaglanden samen met de gemeenten, scholen, ouders en kinderen een verkeersveilige schoolomgeving te creëren.

Al jaren wordt er in en buiten raadhuis De Paauw gesteggeld over wat ambtelijk heet de ‘herontwikkeling Raaphorstlaan/ Veenzijdse polder’. Feitelijk gaat het om een tweetal ontwikkelingen die door hun ligging steeds in samenhang met elkaar zijn bekeken. Dat gebeurde inmiddels in een groot aantal vergaderingen waarbij de betrokkenen, al dan niet vergezeld van hun juridische adviseurs, kwamen opdraven. Staatsbosbeheer wil het middenin de polder gelegen dubbele woonhuis Raaphorstlaan 36 en 37 met bijgebouwen slopen en inrichten als een open weidevogelgebied. Aardig is dat in eerdere stukken ook de naburige woning Raaphorstlaan 38 als onderdeel van de sloopplannen wordt genoemd, maar deze is niet meegenomen in de waardestelling van het complex die afgelopen juli door ontwerp- en adviesbureau TasT werd opgesteld. Het is die waardestelling die basis vormde voor het afwijzende advies van WCE van begin september en het besluit dat het college vorige week nam. Staatsbosbeheer gebruikt het flink vervallen complex nu nog voor de opslag van materialen en machines voor het beheer van de polder en wil na sloop een vervan-

gende loods bouwen op een plek dichter bij de Raaphorstlaan.

Argumenten TasT, bekend door de uitgave van het boek ‘Boerenerfgoed’, stelt nu dat de bebouwing middenin de polder geen deel uitmaakt van het befaamde boerderijenlint dat parallel aan de Rijksstraatweg en A44 vanaf de Zijdeweg tot bijna aan de grens met Leiden loopt. Het complex wordt omschreven als ‘een incident in het open landschap’. Het gaat daarbij niet om een karakteristieke boerderij en bovendien bebouwing zonder een architectuurhistorische waarde. De landschappelijke van het open poldergebied dat bij uitstek deel uitmaakt van het veelgeprezen trio landschappen duin, horst en weide is daarentegen zeer hoog. TasT adviseert om die openheid tegenover de geslotenheid van omliggende bosschages de leidraad te laten vormen bij toekomstige ontwikkelingen. Sloop en de omvorming tot weidegebied past daar naadloos in.

De Raad oordeelde afgelopen week dat de gemeente met het bestemmingsplan de eigenaar van de Deijlerhoeve aan de Deijlerweg onrecht heeft aangedaan. Aan een gebouw op zijn perceel is een bestemming stalgebouw gegeven, terwijl dit niet daarvoor wordt gebruikt. Wat de eigenaar op die plek wel mag doen, is volgend de Raad van State onduidelijk. De gemeente moet dit beter regelen. De eigenaar van Camping Duinhorst klaagde bij de Raad over de beperkingen die de gemeente heeft opgelegd aan zijn bedrijfsvoe-

Nabij Raaphorstlaan 19b speelt de wens van de eigenaar om allerlei bouwwerken te slopen, paardenactiviteiten te staken en in plaats daarvan één of twee woningen te bouwen. Op het perceel naast buitenplaats De Bloemert, bevinden zich restanten van een complex met akkertjes voor ondermeer bollenteelt, gescheiden door hagen, maar ook oude paden, sloten en bos. De cultuurhistorische waarde van dat ensemble onder de rook van de oude dierentuin vormt ook al jaren voer voor discussie. TasT stelt dat het gebied voor dit deel van Wassenaar zeer waardevol is. Omdat het geheel echter al wordt beschermd in het bestemmingsplan Landelijk Gebied, hoeft het niet als gemeentelijk groenmonument te worden bestempeld. De commissie WCE is het daar mee eens en ook het college neemt het advies over.

ring. Eerder streed hij met de gemeente al over enkele overnachtingshutten op het terrein. Nu gaat het hem om de inrichting van zijn terrein die volgens hem teveel door de gemeente wordt bepaald. De gemeente vindt het belangrijk om de ontwikkeling van de camping meer te sturen vanwege de kwetsbaarheid van het natuurgebied waaraan de camping grenst. De Raad van State vindt het redelijk dat de gemeente met de regels in het plan de camping goed onder controle wil houden ter bescherming van het landschap.

Cathelijne Noorland.

Verder worden ten gehore gebracht van J.S. Bach, Suite voor altviool, solo, van F Schubert, Arpeggione Sonata D 821, van R. Schumann, Märchenbilder Op. 113 en van G. Bizet, Carmen Fantasy Leden van het Nut kunnen kaarten reserveren via het boekingsformulier en incassomachtiging uit het nieuwe programmablad of bij gebrek hieraan bellen met 0705114042. De formulieren worden dan thuis gestuurd. Prijs voor leden € 29,00 p.p. en voor introducés € 32,00 p.p. U kunt natuurlijk ook lid worden zodat u altijd voor de laagste prijs de door het Nut geselec-

door Jos Knijnenburg De in het bestemmingsplan Kekerhout opgenomen wijzigingsbevoegdheid en de gevolgen daarvan vormde reeds de hoofdschotel in de nota met alle zienswijzen die eind vorig

jaar op het ontwerp-bestemmingsplan Kerkehout werden ingediend. Die bevoegdheid zou er immers toe leiden dat ook een nieuw bestemmingsplan geen ondubbelzinnige zekerheid zou bieden wat de planologische bestemming in zo’n plan op langere termijn betekent. Veel meer bezwaren spitsten zich toe op heel concrete gevolgen. De gemeente stelt in het plan dat de sportvelden ‘mogelijkheden voor een toekomstige uitbreiding van de wijk’ zouden kunnen bieden. Dat leidde uiteraard tot heel veel vragen over SV Wassenaar, gebruiker van de sportvelden. Maar ook over de ontsluiting van de voor Kerkehoutse begrippen omvangrijke bouwlocatie. De schets in het bestemmingsplan laat zien dat het bewuste gebied grofweg een derde van het totale plangebied omvat. En dat leidde vanuit de bewoners en buurtvereniging tot vragen over het soort woningen dat de gemeente wellicht in gedacht had, want op een tweede gouden randje zoals langs de Rijksstraatweg zit de wijk duidelijk niet te wachten. De omstreden wijzigingsbevoegdheid die in een tweetal bepalingen in het nieuwe

bestemmingsplan was opgenomen, vormde ook de bron van veel onrust tot ver buiten de wijk. Net bijgekomen van de commotie die het plan van de Leidschendamse golfvereniging Leeuwenbergh veroorzaakte, moest de Stichting Horst en Voorde opnieuw vol aan de bak om de belangen van het aan Kerkehout grenzende poldergebied te verdedigen. Op zich is overigens het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid door bijvoorbeeld B en W heel legitiem. De Wet ruimtelijke ordening (Wro) staat zoiets met inachtneming van bepaalde regels gewoon toe. Toch toonde de behandeling in de raad van het nieuwe bestemmingsplan Kerkehout afgelopen april nog eens duidelijk aan hoezeer diezelfde raad met uitgerekend deze regeling kan worstelen. Het destijds door D66, CDA en VVD ingediende amendement verschilde wezenlijk van dat van WWW. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State zal zich de komende weken over het bestemmingsplan Kerkehout buigen en na de uitspraak moet meer duidelijk worden over de exacte status van het nieuwe plan.

Gemeente ontvangt veel respons en reacties op voorgesteld beleid voor cultureel erfgoed Iets meer dan 1.000 Wassenaarders van 18 jaar en ouder hebben de gemeentelijke enquête over de herijking van het cultureel erfgoed ingevuld. De gemeente sprak vorige week op de eigen website van ‘een hoog aantal’ waar zij blij mee is. De concept-notitie ‘Voortbouwen op eigen waarde’ waarin het nieuwe beleid wordt weergegeven heeft tot en met 22 augustus jl. ter inzage gelegen en de ingediende zienswijzen worden momenteel verwerkt. Bij het opstellen van de concept-notitie was al de nodige input ontvangen vanuit de Wassenaarse samenleving. Het college is nu aan zet op het voorgestelde beleid in al dan niet gewijzigde vorm aan de raad voor te leggen. Voordat die een besluit neemt krijgen inwoners en belanghebbenden nog de gelegenheid om hun zegje te doen tijdens een hoorzitting. door Jos Knijnenburg Het nieuwe beleid voor cultureel erfgoed komt niet geheel uit de blauwe lucht vallen. In het coalitieakkoord 2010 -2014 uit maart 2010 werd dit immers al aangekondigd. Het gaat bij cultureel erfgoed niet alleen om de zorg voor monumenten, maar ook om waardevolle gebieden en

teerde concerten,v oorstellingen en excursies kunt meemaken. U krijgt dan ook het Nut programma thuisgestuurd. Ook daarvoor kunt u bellen. Kijkt u voor meer informatie en de rest van het Nut programma eens op www.nutwassenaar.nl Het Nut biedt tevens de mogelijkheid tot vervoer naar de concertlocatie vanaf uw voordeur in Wassenaar en terug. Daarvoor betaalt u € 15,50 p.p. Comfortabel en veilig uit en thuis door de betrouwbare vervoersdienst van Van Steeg. Alles wordt voor u geregeld en de concertkaarten worden opgestuurd.

Wassenaar - Vorige week donderdag werd op de St. Jozefschool het verkeersproject op een heel leuke manier geopend. In aanwezigheid van Peter Smit, voorzitter van het ROV en wethouder van onderwijs Fred Sanders en natuurlijk alle kinderen, leerkrachten en veel ouders werd op het schoolplein het startschot gegeven waarin het verkeer centraal stond. Hierna gaf entertainer Ronaldo nog een extra impuls aan het project met een serie leuke liedjes over het verkeer. De St. Jozefschool is al ‘school op Seef’ en kreeg nu ook de oorkonde van ‘Geef me de Vijf’. Deze geeft

f e i s u l c n i n e r u t n o m k r Me r o o v N E Z A L G N E L L I R B N E Z J I R P e p r e h c s r e p su Katwijk. Noordzeepassage 101 2225 CD T 071.4013305

landschappen en om het bodemarchief, archeologische resten en sporen. Het thema kwam de afgelopen anderhalf jaar dankzij een aantal hete hangijzers zoals de voorgenomen sloop van boerderijen in De Horsten, de sloop- en bouwplannen op de hoek van de Lange Kerkdam en de Rijksstraatweg en de sanering van agrarische bebouwing in de Veenzijdse polder, volop in de schijnwerpers te staan. Het leverde de gemeente veel kritiek en zelfs diverse rechtszaken op. Het college zelf koos bewust voor de opstelling van een concept-beleidsstuk over het nieuwe cultureel erfgoedbeleid. De nota moet een soort kompas vormen voor discussies die uiteindelijk tot een definitief stuk en daarmee tot een nieuw beleid moeten leiden. B en W zelf hebben in hun ‘schot voor de boeg’ opgemerkt dat zij geen ‘hele schokkende wijzigingen in het beleid voorstellen’. Toch wordt de Wassenaarse bevolking intensief bij de besluitvorming betrokken. Zo zijn de Wassenaarders vooraf al gepolst naar hun ervaringen met het bestaande erfgoedbeleid en de procedures die daarmee samenhangen. Een specifieke doelgroep werd gevormd door de eigenaren van de

ruim 800 panden die enkele jaren geleden als potentieel waardevol werden geselecteerd tijdens het Gemeentelijk Inventarisatie Project (GIP). De eerste vangst aan reacties is al in de concept-notitie zelf terug te vinden. Want de status van de in oktober 2008 opgestelde GIP-lijst, een soort groslijst voor de uiteindelijke selectie van gemeentelijke monumenten, riep van tevoren al de nodige vragen op. Er blijken ook buiten de raadszaal allerlei ideeën te leven over die gemeentelijke monumentenlijst. Moet die een dwarsdoorsnede in de tijd of een geografische spreiding over Wassenaar omvatten of wellicht beiden? En moet perse alleen de best bewaard gebleven exemplaren een beschermde status krijgen of komen meer verborgen schatten daarvoor ook in aanmerking? Aardig is ook dat ver voor de afgelopen Open Monumentendag die als thema ‘Nieuw gebruik, oud gebouw’ had, in Wassenaar het hergebruik van monumentale gebouwen al veel belangstelling kreeg. De gemeenteraad neemt naar verwachting aan het einde van dit jaar een besluit over het nieuwe Wassenaarse beleid voor cultureel erfgoed.

Open Huis in de St. Jozefschool

Het Nut-concert in Kasteel Duivenvoorde Op zaterdag 5 november kunt u vanaf 20.00 uur in kasteel Duivenvoorde gaan genieten van een concert door twee veelbelovende jonge talenten. De zaal gaat open om 19.30 uur. Het Nut heeft tot 1 oktober plaatsen gereserveerd voor liefhebbers van kamermuziek die vertolkt zal worden door Dana Zemtsov , altviool en Cathelijne Noorland , piano . In de fraaie Daniël Marotzaal in Voorschoten soleert de concertpianiste en pianodocente met een stuk van Franz Liszt als hommage aan deze componist, die 200 jaar geleden werd geboren.

De afgelopen april in de gemeenteraad gevoerde discussie over het nieuwe bestemmingsplan Kerkehout krijgt een vervolg bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Nadat de raad het plan op 11 april vaststelde blijken er een drietal beroepsschriften bij de Raad van State te zijn ingediend die richten tegen de zogeheten ‘wijzigingsbevoegdheid’. De mogelijkheid om op een later tijdstip alsnog te kunnen beslissen over wijzigingen in het bestemmingsplan. Het was dit specifieke onderdeel dat de raad inspireerde tot verschillende amendementen. De omstreden wijzigingsbevoegdheid zou immers in de toekomst een grote rol kunnen gaan spelen bij het meest heikele onderdeel van het bestemmingsplan, de planologische status van de sportvelden en het volkstuinencomplex aan de rand van Kerkehout.

Akkertjes

Nieuw bestemmingsplan Landelijk gebied op onderdelen onderuit Een langlopend conflict tussen de gemeente Wassenaar en Camping Duinhorst aan de Buurtweg is uiteindelijk uitgedraaid op een nederlaag voor de camping. Maar voor enkele andere ontstane conflicten in het buitengebied moet de gemeente het bestemmingsplan Landelijk gebied aanpassen. Dat is de uitkomst van een bezwarenprocedure bij de Raad van State.

Na de gemeenteraad buigt de Raad van State zich over heikel onderdeel plan Kerkehout

aan dat de school gaat voor snel, gezond, leerzaam, milieuvriendelijk en sociaal naar school. Dat staat vooral deze week centraal en de school streeft ernaar om 80% van de kinderen lopend of op de fiets naar school te laten gaan. Tijdens deze week staan er allerlei activiteiten op het programma voor de kinderen

en krijgen de kinderen ook praktisch verkeerslessen. Dit alles wordt woensdag 21 september afgesloten met een open huis waarin alle belangstellenden kunnen zien waar de kinderen aan gewerkt hebben. Dit open huis vindt plaats tussen 16.00 en 17.30 uur in de St.Jozefschool. U bent van harte welkom.

Open Huis: vrijdag 15.30-16.30 uur Kom kijken in onze nieuwe praktijk Irislaan 281A, 2343 CM Oegstgeest

www.m2tandartsen.nl

Het NIEUWSTE NIKE montuur inclusief glazen voor slechts €199,-* * standaard enkelvoud ige cyl 2.00. vraag in de winkglazen sterkte van +4.00 tot -6.00, el naar de prijzen van andere glazen...

Leiderdorp. Winkelhof 11 2353 TR T 071.5413580


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

RUIT STUK ?

Ook voor uw nieuwe

Lâ&#x20AC;&#x2122;Ami glasservice sinds 1935

Nieuwbouw - Verbouw - Onderhoud Renovatie - Dak- en installatiewerk

15â&#x20AC;? Notebook MSI CR610-232NL 15"/m320/4gb/250gb/shvga 15â&#x20AC;? Notebook MSI CX640-447NL 15"/i5-2410m/4gb/500gb/gt520m-1gb

Specialisten in glas

Brother DCP-J315W All-in-one printer inkjet, draadloos

Ook voor binnen- en buitenschilderwerk

Brother MFC-5890CN All-in-one printer inkjet, netwerk, fax, high-cap cartridges

Telefoon: 070-5112510 Autotel.: 06-51343456 www.lamischilders.nl -

Brother HL-3040CN Kleuren printer laser, netwerk PC Midi Tower M125-002 E5700/4gb/500GB/shvga/5jr garantie

Dakkapellen binnen ĂŠĂŠn dag plaatsen Glas- en waterdicht - Onderhoudsarm Scherpe prijzen Diverse uitvoeringen mogelijk

PC Midi Tower M144-002 X4-965/8gb/1TB/shvga/5jr garantie

Thuiskapper

Archos 70 eReader eReader inclusief portable mediaplayer

Kapper met ervaring! Komt bij u thuis Knippen: â&#x201A;Ź 12,50

070 - 517 63 23 marinewegdrie@Xs4all.nl Marineweg 3, 2241 TX Wassenaar

Micromax Computers Voorhout Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 Herenstraat 60 2341 VV Oegstgeest 2215 KJ Voorhout 071-5190760 0252-222111 Openingstijden: di-vr 10:00-18:00 en za 10:00-17:00

Tel. 06-29545197

Bij inlevering van deze bon:

APK

*

15AR

15% korting op het gehele assortiment Van 17 t/m 25 september

15%

KORTING

Neefies in de Steigers Menu Botermarkt 1, Leiden www.simonlevelt.nl

â&#x201A;Ź 26,50 Voorgerecht naar keuze

ANTIEKHANDEL

â&#x153;´â&#x153;´â&#x153;´

ALBERT FISCHER Voorstraat 55a, Voorschoten tel. 071-5614544

MSI X460DX - 14â&#x20AC;? X-slim notebook

Rijnzicht Oogkliniek

â&#x20AC;˘ INKOOP EN VERKOOP â&#x20AC;˘ RESTAURATIE VAN ANTIEK â&#x20AC;˘ VERKOOP VAN GROEN BUREAULAKEN 2

Kijk voor nadere specificaties op www.micromax.nl of kom naar onze winkel.

U bent van harte welkom tijdens de Open Klinieken Dag! De Kempenaerstraat 93 telefoon (071) 519 2090 www.rijnzichtoogkliniek.nl

MSI GE620DX - 15,6â&#x20AC;? high-end notebook De supersnelle MSI GE620DX-296NL is dankzij de Intel Core i7 processor, 8GB intern geheugen, 750GB 7200RPM harde schijf en de krachtige GeForce GTX555M een van de snelste uit zijn klasse. De GE620DX-296NL notebook is niet alleen geschikt voor de diehard gamer, maar ook voor de veeleisende ZZPâ&#x20AC;&#x2122;er.

2

Kies met gezond verstand, kies voor een kliniek met het ZKN-keurmerk.

999,-

Nu bij StarKozijn Katwijk: Het CLK kozijn! Een primeur in Nederland! Een kunststof kozijn, maar niet van hout te onderscheiden!! Voorzien van gepatenteerde hoeklas!

Kozijnen Ramen Deuren Dakkapellen Binnendeuren Bouwkundig

/LMVWHQPDNHULM 5HVWDXUDWLHDWHOLHU .XQVWKDQGHO +DQGJHPDDNWHOLMVWHQ 3DSLHUHQROLHYHUIUHVWDXUDWLH *ODVNXQVWÂąVSLHJHOV ZZZNXQVWLQOLMVWHQQO 7

SNUFFELMARKT ELKE ZATERDAG EN ZONDAG IN 3 HALLEN VAN 9-16 UUR

DE LASSO 24, 2371 GX

kom ook of huur een kraam!

StarKozijn Katwijk

Showroom open: Ma:14.00-17.00u * Di t/m Vr:9.00-17.00u * Za:10.00-14.00u

#VSHFSTEJKLTUSBBUr"5,BUXJKLr5FMr'BY r*OUFSOFUXXXWSPFHJOEFXFJKBEWPDBUFOOM

Personenrecht Strafrecht Aansprakelijkheidsrecht Huurrecht Beslagrecht

Inloopspreekuur (zonder afspraak) Elke maandagavond van 19.00 tot 20.30 uur

Familierecht Bemiddeling Incassoâ&#x20AC;&#x2122;s Andere juridische zaken

;BUFSEBHPLUPCFS

ROELOFARENDSVEEN

info: 071 - 33 12 067 www.snuffelmarkt.nu

De Roysloot 9i 2231 NZ Rijnsburg Tel. 071 4088678 info@starkozijnkatwijk.nl

Arbeidsrecht Ondernemersrecht Burenrecht Milieurecht Bestuursrecht

Reserveer (behalve op zaterdag): 071-4078288 ;$7$8eh][hijhWWj(.W"AWjm_`aÂ&#x161;A_`aef0mmm$d[[\_[i$db

Micromax Computers Voorhout Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 Herenstraat 60 2341 VV Oegstgeest 2215 KJ Voorhout 071-5190760 0252-222111 Openingstijden: di-vr 10:00-18:00 en za 10:00-17:00

.2560$1

Nieuwsgierig geworden? Kom snel naar onze showroom en ontvang bij aanschaf van uw CLK kozijn 10% korting!

website!!

Nagerecht naar keuze

799,-

Informatiebijeenkomst 13.00 uur

Vernieuwde

Pannetje Mosselen of Entrecote pepersaus â&#x153;´â&#x153;´â&#x153;´

1 oktober 10.00 tot 15.00 uur Meld u nu aan per mail of telefoon

3.950,3.250,37.950,12.950,7.750,9.500,11.950,15.750,14.950,12.950,10.950,10.950,9.500,9.950,7.950,7.500,7.500,7.500,7.950,7.500,6.500,6.250,4.500,5.500,4.950,4.950,4.500,5.500,950,9.950,5.950,6.950,3.500,5.500,4.950,-

15 JAAR!

â&#x153;&#x201A;

Open Klinieken Dag

1997 1997 2009 2005 2003 2003 2006 2008 2008 2007 2005 2005 2004 2004 2003 2003 2003 2003 2003 2003 2002 2002 2002 2001 2000 2000 1999 1997 1994 2007 2002 2007 1993 2003 2002

SIMON LĂ&#x2030;VELT LEIDEN

JA

* geldt niet voor Diesel all-in

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Het meest opvallend aan de MSI X460DX-033NL is het slanke uiterlijk. Het zijn echter de specificaties die deze notebook een perfecte zakelijke notebook maken. Een snelle Core i5 processor, 4GB geheugen, een 640GB harde schijf en een DVD-rewiter behoren tot de standaard uitrusting.

BLAUW MET. GROEN MET. LICHT BLAUW LICHT BLAUW BLAUW MET. ZILVER MET. ZILVER MET. ZWART MET. ZWART MET. ZILVER MET. ZILVER MET. BLAUW MET. BLAUW MET. BLAUW/GROEN ZILVER MET. ZWART GRIJS MET. BLAUW/GROEN ZILVER MET. ZWART MET. ZILVER MET. BLAUW MET. BLAUW ROOD WIT GROEN MET. ZILVER MET. ZWART BLAUW MET. WIT ZILVER MET. GEEL BORDEAUX MET. ANTRACIET MET. ZWART MET.

Showroom: Langevaart 1a, Rijnsburg, telefoon (071) 40 229 11 Werkplaats: Noordeinde 12, Rijnsburg, telefoon (071) 40 217 03 Internet: www.acvanegmond.nl

n all-i

,8 3 â&#x201A;Ź

A AUDI A4 1.6 AUDI A4 AVANT 1.8 VW PASSAT CC 1.8 TSI AUT-DSG VW PASSAT 1.6 16V FSI VW PASSAT 1.9 TDI AUT. COMFL. VW SHARAN 2.0 COMF.LINE 7P. VW JETTA 1.6 TRENDLINE VW GOLF V 1.4 TSI OPTIVE 4 VW GOLF V TDI 5 DEURS VW GOLF V 1.4 16V VW GOLF PLUS 1.4 16V VW GOLF V 1.4 16V FSI VW GOLF V 1.4 16V FSI VW GOLF IV 1.6 VARIANT AUT. VW GOLF IV 1.6 16V HIGHLINE VW GOLF IV 1.6 OCEAN VW GOLF IV 1.6 16V OCEAN VW GOLF IV 1.6 16V OCEAN VW GOLF IV 1.6 16V HIGHLINE VW BORA 1.6 16V VW GOLF 1.6 16V VW GOLF 1.6 16V VW GOLF IV 2.0 SDI VW GOLF IV 1.4 16V SCHUIFDAK VW GOLF IV 1.4 16V VW GOLF IV 1.6 VARIANT VW GOLF IV 1.4 16V VW GOLF III CABRIO AUT. LEER VW GOLF III VARIANT VW POLO 1.4 16V AUTOMAAT VW POLO 1.4 VW FOX 1.4 TRENDLINE VW CORRADO VR6 SEAT AROSA 1.4 SEAT AROSA 1.4 SPORT

automobielbedrijf

REN SIRRE Erkend APKKeurings Bedrijf

SUZiaUliKstI Spec

Oostdorperweg 177 Tel: 5110630

Juwelier

Kaptein

HORLOGER

- DIAMANTAIR

Oegstgeesterweg 40, Rijnsburg Tel. 071-4022143

t*OLPPQTMPPQHPVE[JMWFS t(PVEt;JMWFSt)PSMPHFT t,MPLLFOSFQBSBUJFT t(SBWFSFO t3JKHFOLOPQFO WBOQBSFMTLSBMFOTJFSBEFO

XXXLQUFJOOM Bouw- en Aannemingsbedrijf

Beijersbergen Wassenaar Alle bouwkundige werkzaamheden: vervangen van kozijnen - ramen deuren; verbouwen van keukens en badkamers; plaatsen van trappen en dakkapellen, metselen fijn timmerwerk.

Van Hallstraat 22 Tel. 5115075. Fax 5114063

WEGENS WEGENS â&#x20AC;&#x2DC;VERNIEUWINGâ&#x20AC;&#x2122; â&#x20AC;&#x2DC;VERNIEUWINGâ&#x20AC;&#x2122; (SPUFQBSUJKFOOBUVVSTUFFO UFHFMT CBEFO EPVDIFCBLLFOFOPWFSJHTBOJUBJS 7PPSBCTVSEF#0%&.13*+;&/

WWW.GARAGEADEGEEST.NL .S8+7SPFHJOEFXFJK .S1+8EF8BUFS .S((;XBBM .S(WBOEFS.FJK

O

7"/505663

GARAGE ADEGEEST GRATIS LEENAUTO OF HALEN EN BRENGEN BIJ EEN ONDERHOUDSBEURT GH=J9H9<) AF?9F?D=A<K=O=?01! L=D=>GGF(/)%-.).,.,'-.)/(+.

JK[ Ab FO su N rd BS e BU IP

(305& ."(";*+/ 6*57&3,001

ERKEND HYUNDAI SPECIALIST

Eerste halfuur gratis juridisch advies

QS

"NCBDIUTXFHt,BUXJKLt5FM 888.&*+70(&-4"/*5"*3/-


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

SERVICE

Familie

BERICHTEN

Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail: mail de tekst naar advertentie@dewassenaarder. nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF). Per post of afgeven: U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

22-09-1994

22-09-2011

LIEVE PAPA, “don’t forget me” you said It always lasts in love, but sometimes it hurts instead. Miss you Je meisje

NUTTIGE DIENSTEN telefoonnummers

VERVOER BIJ-BUS Werkdagen 9.30-11.00 uur. Tel.: 517.78.70. Rolstoelvervoer, Stichting Gehandicapten Wassenaar. Werkdagen van 10.00-12.00 uur, tel. 511.02.76. Infomaat, Lokaal Loket Voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg en voor aanvragen van Wmo-voorzieningen (zoals huishoudelijke hulp, scootmobiel, woning en vervoersvoorzieningen. Tel. 5118075. Ma. t/m vr. 9.00-14.00 uur Dagschool 50+. Telefoon: 511.50.31 of 511.48.53. Klussendienst Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW). Telefoon: 511.31.33. Maandag t/m vr. 9.30-11.30 uur. Open Eettafels (SWOW) Werkdagen 9.00-14.00 uur. Telefoon: 511.22.26 OppasService (SWOW). Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 511.22.26 Boodschappenhulpdienst (SWOW). Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 511.75.76

Een markante persoonlijkheid, Een bewogen verleden. Onverschrokken en vol wilskracht Jouw leven geleefd. Voor altijd in ons hart. Bedroefd om de grote leegte die zij achterlaat, maar dankbaar dat lijden haar bespaard is gebleven, hebben wij donderdagochtend afscheid genomen van

CORNELIA THEODORA MARIA VERKAIK - VOGELAAR - CORRIE -

Leiden, 21 februari 1941

Wassenaar, 15 september 2011

Zij is thuis rustig en kalm overleden. Cor † Yvonne en Bruce Lauren, Jessica en Trisha Ronald † Richard en Sabine Xavier, Floris en Govert Paul en Chantal Correspondentieadres: De Horsten Uitvaartverzorging T.a.v.: Familie Verkaik Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

Ouderen in Beweging (WOB). Telefoon: 5176975 Tafeltje Dek Je (SWOW) Werkdagen 9.00-14.00 uur. Telefoon: 511.22.26. Trefcentrum (WASTO). Tel.: 517.75.27. Parkinson bewegingsgroep. Telefoon 3462217. Florence Thuiszorg, Herenweg 6, 2242 ES Wassenaar, tel. 070 – 7544055. Verpleeghuis Duinstede: Deijlerweg 208, 2241 AL Wassenaar, tel. 070-7543333. www. florence-zorg.nl. Thuiszorgwinkel Wassenaar: Molenplein 1a, 2242 HV Wassenaar, tel. 070-7546060. Dagverzorging: voor meer informatie belt u de Thuiszorgwinkel, tel. 070-7546060. Servicepakket: Gezondheidsservice: tel. 0704131000 (werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur). Algemene informatie: www.florence-zorg.nl en info@florence-zorg.nl.

18 september 2011

Zij was een mens met een groot sociaal gevoel, ze was geliefd. Wij kunnen het zo moeilijk bevatten, alles ging zo snel. We zullen haar zo missen. André de Kleine Marcel en Annette Jessie † Martijn en Anja Correspondentieadres: De Horsten Uitvaartverzorging T.a.v. familie De Kleine Postbus 1011 2240 BA Wassenaar Jeanne is overgebracht naar het uitvaartcentrum aan de Deijlerweg 127 te Wassenaar, alwaar gelegenheid is om afscheid van haar te nemen op woensdag van 19.30 tot 20.15 uur. De begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden op vrijdag 23 september om 11.00 uur in de aula van begraafplaats Persijnhof aan Het Kerkehout 6 te Wassenaar. Aansluitend zal de begrafenis daar plaatsvinden. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van de begraafplaats. Speciale dank voor de zorg en support van huisarts Paul IJff.

Snelle zorginzet

ProfZorg thuiszorg Leidseweg 163 2253AC Voorschoten www.profzorg.nl

Verpleegkundige zorg Persoonlijke verzorging Begeleiding Huishoudelijke zorg AWBZ, PGB, WMO of particulier Inschrijven is gratis

071-5728028

ProfZorg is HKZ gecertificeerd en Lid van de brancheorganisatie.

Verloskundige Praktijk Voorschoten & Wassenaar PatriciaHљcker& Martin Witsmeer, Verloskundigen. Voor afspraken en beschikbare weekenddiensten: tel. 070-5142594. Valent RDB: voor zorg, welzijn en wonen afdeling Wassenaar Het adres voor: • Voedingsvoorlichting en Dieetadvise- ring: Hofcamp-weg 65, tel. 071-4093333. • Zorg voor (aanstaande) ouders en hun kinderen tot 4 jaar: o.a. consultatiebureau voor baby’s en peuters en cursussen zwangerschapsgymnastiek: Hofcamp-weg 65, 2241 KE Wassenaar. • Gezondheid Service Meerzorg: biedt dienstverlening op het gebied van zorg, comfort en gezondheid aanvullend op de diensten van Valent RDB, bijvoorbeeld particuliere zorg, zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget, cursussen, services, kortingsregelingen en informatie: tel. 071-4093333. Meer informatie? Bel het centrale nummer 0714093333 of kijk op www.thuis-en-gezond.nl STICHTING BIJ-BUS: Vervoer van licht gehandicapten en ouderen met vervoersproblemen. Aanvragen voor busritten van maandag t/m vrijdag van 9.30-11.00 uur bij de meldpost, tel. 5177870.Contact nieuwe gebruikers: mevr. H. Meijer Wiersma-Lette, tel. 5112615, tussen 9.00-10.00 uur. APOTHEEK: Op zaterdag is Apotheek Wassenaar-Zuid geoepnd van 10.00-12.00 uur en Apotheek Langstraat geopend van 9.30 tot 13.00 uur. Maandag t/m vrijdag zijn de apotheken geopend van 8.3017.30 uur. De Mediq Apotheek is op zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de normale openingsuren wordt de dienst waargenomen door de Dienstapotheek Bronovo, Bronovolaan 1c, telefoon 3246085. Deze apotheek is ook ‘s nachts geopend.

ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK WERK KWADRAAD: Tijdens kantooruren: Herenweg 6, 2242 ES Wassenaar, tel. 088 900 4000 (lokaal tarief). Dit telefoonnummer geldt ook voor spoedgevallen buiten kantooruren. Inloop- en telefonisch spreekuur maandag t/m vrijdag 09.00-10.00 uur.

Begin augustus werd haar eerste kleinkindje Jessie dood geboren en begin september kreeg zij van de artsen te horen dat zij ongeneselijk ziek was.

15 juni 1944

Gezondheidscentrum Wassenaar Spreekuren van de medisch specialisten van Bronovo Ziekenhuis, huisartsen en diverse andere zorgverleners. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en bereikbaar op nummer 070-5127200. Voor meer informatie over alle spreekuren en tijden: zie www.gezondheidscentrumwassenaar.nl of www.wassenaarhealthcentre.nl

Dienst praktijk ZON: Van 17.00-08.00 uur en zat./zon.: SMASH 3469669. In de vakanties en vrije dagen: altijd een huisarts aanwezig op de praktijk: 070-5116715

Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden. Je hebt het als een moedig mens gedaan. Wie kan begrijpen, wat je hebt geleden? En wie kan voelen, wat je hebt doorstaan?

JEANNE DE KLEINE

Acute Huisartsenzorg buiten kantooruren Buiten kantooruren (van 17.00 uur tot 8.00 uur) wordt de acute huisartsenzorg gecoördineerd via het call-centrum van de doktersdienst: 070 3469669. Buiten kantooruren: iedere dag tussen 17.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ‘s moregns; gedurende het hele weekend en op alle erkende feestdagen wordt de acute huisartsenzorg gecoљrdineerd via het call-center van de Stichting Mobiele Artsen Service Haaglanden (SMASH): 070-3469669. Route-beschrijving huisartsenposten en werkwijze SMASH via www. smashaaglanden.nl.

TANDARTS: Het inloopspreekuur tijdens de weekenddienst is komen te vervallen. De betrokken tandartsen hebben op hun antwoordapparaat een nummer ingesproken dat voor spoedeisende hulp gebeld kan worden.

De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden.

Na 47 jaar verlies ik mijn lieve vrouw en maatje, de kinderen een fantastische moeder en schoonmoeder

MEDISCHE DIENSTEN

morgen mag ik naar huis

RODE KRUIS afd. WASSENAAR Van Heeckerenstraat 2a, 2242 GX Wassenaar, tel. 5113992. Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-13.00 uur. DIABETES De Telefonische Hulpdienst voor Diabeten is zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar, voor hulpverlening en voorlichting via 033-4725083. THUISZORGWINKEL WASSENAAR Uitleen, verhuur en verkoop van verpleegartikelen, Molenplein 1a, 2242 HV Wassenaar, tel. 0800-2887766 (gratis). Open: ma. t/m vr. van 9.0017.00 uur en zaterdag van 10.00-16.00 uur. www. vegro.info STICHTING WELZIJN OUDEREN WASSENAAR (SWOW) Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5112226. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Tafeltje-Dek-Je en Open Eettafel, tel. 070-5112226. SeniorenAdviseur, tel. 070-5117576. INFOMAAT, LOKAAL LOKET Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5118075. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg en voor aanvragen van Wmo-voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, scootmobiel, woningaanpassing en vervoersvoorzieningen. OPPASSERVICE SWOW Voor verzorgers van mensen met een handicap, ouderen en langdurig zieken. Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 5112226. STICHTING RONDOM MANTELZORG Stichting Rondom Mantelzorg biedt in Wassenaar en andere gemeenten advies en ondersteuning aan mensen die voor een ander zorgen zomdat diegene, vanwege handicap of ziekte, extra hulp nodig heeft. Tel. 079-7502380 van 9.00 uur en mail: info@rondommantelzorg.nl Of bel de consulent, tel. 06-0657971063. HAESEBROECK PARTICULIERE THUISZORG BV Kerkstraat 69, Wassenaar. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Telefoon 0705141833; 24 uur service: 06-12262360; e-mail: thuiszorg@haesebroeck.nl <mailto:thuiszorg@ haesebroeck.nl.

THUISZORG STICHTING PROFZORG - Openingstijden: 8.30 uur tot 16.30 uur. - Algemeen telefoonnummer voor thuiszorg en huishoudelijke zorg 071-5728028. - 24 uur bereikbaar voor noodgevallen. - Verpleegkundig spreekuur maandag 14-15 uur algemeen nummer of 06-41400171. - Vragen over zorg in natura, pgb, wmo of particuliere zorg 071-5728028. - Voor vragen over wachtlijst 071-5769794. Bezoekadres: Leidseweg 163, Voorschoten. www. profzorg.nl <http://www.profzorg.nl/> en info@ profzorg.nl Afd. Wassenaar van de Nationale Vereniging De Zonnebloem De Zonnebloem zorgt voor ontmoetingen tussen zieken, gehandicapten en vrijwilligers. secretaris: mw. M. Lunstra, tel 5176423 contactpersoon huisbezoek : mw. G. Meijer, tel. 5110236 HOSPICE WASSENAAR Telefoon: 070-5121130 www.hospicewassenaar.nl UVV AFD. WASSENAAR Telefoon: 5110676 of 5117420 BEREIKBAARHEID WIJKAGENTEN: Telefoon: 0900-8844 (vragen naar betreffende wijkagent van bureau Wassenaar). E-mail: Wijkagenten.Wassenaar@haaglanden.politie.nl SLACHTOFFERHULP POLITIE HAAGLANDEN AFDELING WASSENAAR Slachtofferhulp Politie Haaglanden afdeling Wassenaar maakt inmiddels deel uit van Slachtofferhulp Nederland (SHN), regio MiddenWest. Het regiokantoor is gevestigd aan de Dr. Lelykade 60a, 2583 CM Den Haag. Telefonische is het regiokantoor bereikbaar op nummer 0900 01 01 of 070 7890121. E-mail: regio.middenwest@slachtofferhulp.nl. W: www.slachtofferhulp.nl <http:// www.slachtofferhulp.nl> . RECHTSHULP/ADVOCATEN Bondam, Schoolstraat 4, Wassenaar. Info: 0705141531 - spoed 06-53444683. KINDER- EN JONGERENTELEFOON: 071-5120611. MELDNUMMER DIERENNOODHULP & TOEZICHT OP DIERENWELZIJN Tel. 071-5216662 of mail kantoor@dbruijnland.nl SOS TELEFONISCHE HULPDIENST: SOS telefonische hulpdienst Sensoor. Voor een gesprek. Alle dagen dag en nacht. Telefoon: 09000767 of kijk op www.sensoor.nl http:www.sensoor.nl MULTIPLE SCLEROSE VERENIGING NEDERLAND MSVN Contactpersoon: Mevr. R. Rietveld, tel. 3832435. BUREAU BEMIDDELING & MEDIATION Ook voor Wassenaar. Helpt bij oplossing van conflicten, bijvoorbeeld tussen buren. Diensten zijn gratiss. Meldt u zich telefonisch tussen 9.00 en 16.30 uur via telefoonnummer 0800-0233222 of 24 uur per etmaal via www.Bemiddelingmediation.nl. DIERENAMBULANCE WASSENAAR 7 dagen per week, 24 uur service, tel. 070-5117772. Stichting ‘WOEDI’ Wassenaarse Ouderen en Dieren voor opvang en verzorging van huisdieren van hulpbehoevende ouderen in noodgevallen. Info: 070-5117857; 0705112160. SPREEKUUR OPVOEDINGSONDERSTEUNING WASSENAAR Dit spreekuur is bedoeld voor ouders die vragen hebben over opvoeding, gedrag en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn geen wachtlijsten. Wekelijks wordt het spreekuur gehouden in raadhuis de Paauw in de ruimte van de Schooladviesdienst. Ouders kunnen afspreken via: 070-5118500. Tandtechnicus Johan Chrispijn. Voor spoedreparatie aan uw kunstgebit, telefoon 071-4076008. A.A. ANONIEME ALCOHOLISTEN: Werkgroep ‘de Ommekeer’. Elke woensdag 19.30 uur in wijkcentrum de Allettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Info: 0653323966

www.dewassenaarder.nl Oplage 13.600 Uitgave van

Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01, fax (071) 403 23 25 Redactie Sonja van Gerven - tel.: 06-22855148 e-mail: redactie@dewassenaarder.nl Inleveren kopij uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

KERKDIENSTEN PROT. GEMEENTE VAN WASSENAAR Zondag 25 september 2011 Dorpskerk: 10.00 uur: ds. D.L. Schiethart, Den Haag. Kievietkerk: 10.00 uur: ds. J.M. de Klerk. Messiaskerk: 10.00 uur: ds. N.K. Mos. Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 25 september: mw. ds. M.F. de Vries. Trinity International Church invites you to join us for warm, Christ-centered fellowship. Sunday Service 10:00 a.m. (nursery provided), Christian Education 11.30 a.m. Men’s Women’s Youth, MOPS (Mothers of Pre-Schoolers) and Small Group Ministries; Gruttolaan 23, Leidschendam (one block north of the Leidschenhage Mall; behind St. Antoniushove Hospital) (070) 5178024 www.trrinitychurch.nl (http://www.trinitychurch. nl) The Anglican Chaplaincy of St John and St Philip. The Hague: Ary van der Spuyweg 1. Sunday 11.00 am: 1st and 3rd and 5th, Holy Communion; 2nd, Morning Prayer; 4th, Church-family service. Informal Link/Up family service at 9.45 am: 1st, 2nd, 3rd and 5th. 6.30 pm Evening Praise and Prayer. THE NETHERLANDS UNITARIAN UNIVERSALIST FELLOWSHIP is an English speaking, liberal religious community which unites for regular worship and fellowship with programs of intellectual and spiritual growth. We offer warm support to newcomers and acquaint them with the wider community of European Unitarian Universalists. We meet on the first Sunday of the month (Sept. to June) at the Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, Amsterdam. (near Leidseplein). For further information, visit our website: www.nuuf.nl or call 015 369 2614. THE CHURCH OF ST JAMES A Christian community in the Anglican tradition. Find out about us at www.stjames.nl. Main Sunday service is at 10.30am in the British School Hall, Jan van Hooflaan 3, Voorschoten. People of all ages and back grounds are welcome at St James and we offer an extensive childrens and youth programme as well as many opportunities for adults to become involved, spiritually and socially. Minister: Revd Andrew Ison, 071-5613020, Youth Ministers: Brad and Marissa Kelderman, 071-5622333. Church office: Kon. Marinelaan 53, 2251 BA, Voorschoten. Tel 071-5611528 or e-mail: office@stjames.nl. CHURCH OF OUR SAVIOUR The English Speaking International Roman Catholic Church of The Hague: Weekend Eucharist at the church of Our Lady of Good Counsel, Bezuiden-houtseweg 157, on Saturdays at 19.30 and on Sundays at 10.00. Religious Education Programme and creche provided on Sundays. Weekday Eucharists at the Parish House, Ruychrocklaan 126, 2597 ES The Hague, on Mondays and Fridays at 09.30. Office hours 09.30-13.00 Mon. to Friday (excluding Wednesdays). Tel. 0703280816, Fax: 070-3281486, E-mail: info@parish.nl, website: www.parish.nl. A warm welcome to all! Pastor: Fr Sjaak de Boer. UNIVERSEEL SOEFISME: Op de eerste en de derde zondag van de maand om 11.00 uur wordt een Universele Eredienst gehouden in de Universel Murad Hassil in Katwijk. De heer H.J. Witteveen spreekt op de 4e zondag over een aantal belangrijke aspecten uit de wereld-religies en het Soefisme. KERKGEBOUW ‘REHOBOTH’ Anth. van Leeuwenhoekkade 36, 2251 JS Voorschoten Zondag 25 september 9.30 uur: cand. Joh. Van Eijsden, Drieburggen. 15.30 uur: ds. A. Vlietstra, Katwijk. EVANGELIEGEMEENTE WASSENAAR Adelbert College, Deijlerweg 163. Zondag 25 september, 10.30 uur: ds. A.H. Agtereek. AMERICAN PROTESTANT CHURCH OF THE HAGUE Esther de Boer-van Rijklaan 20, The Hague (on #22 bus line). Sunday morning worship schedule: 9:00 Р Traditional Service; 10:00 Р Contemporary Praise Service; 11:30 Р Traditional Service with Choir. 10:00 Sunday School for all ages. Nursery available. Contact the Church Office, (070) 3244490 or office@apch.nl, Mon-Fri from 9:00-1:00 for latest information on Bible Studies, Missions, Women’s Fellowship and Youth Activities. Website: www.apch.nl <http://www.apch.nl/> . All are welcome in our “House of Prayer for all nations.” Rev. Tim Blackmon, senior pastor. ROOMS-KATHOLIEKE KERK Parochie St. Jozef, Parklaan 28 Zaterdag 24 september, 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, cantor. Zondag 25 september, 26e Zondag door het jaar, 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. The New Voices. Dinsdag 27 september, 9.00 uur: Eucharistieviering. Donderdag 29 september, 9.00 uur: Eucharistieviering.

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

Parochie De Goede Herder, Stoeplaan 4 Zaterdag 24 september, 17.00 uur: Eucharistieviering. Zondag 25 september, 11.00 uur: Eucharistieviering op de 26e Zondag door het Kerkelijk Jaar. Vrijdag 30 september, 9.00 uur: Eucharistieviering Mariakapel van DGH.

Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen.

Parochie St. Willibrord, Kerkstraat 77 Zaterdag 24 september, 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang. Zondag 25 september, 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. parochiekoor Pro Deo. Woensdag 28 september, 9.00 uur: Eucharistieviering.

De Wassenaarder wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Daily shop * Boekhandel De Kler *Boekhandel Bruna * C1000 * SlagerijGroeneveld * Openbare Bibliotheek


EXCEPTIONELE

CURATOREN-VERKOOP DONDER VRIJ ZATER MAAN DINS WOENS

DAG DAG DAG DAG DAG DAG 13 - 17.3O 10 - 17.0O 10 - 17.3O 10 - 21.OO 10 - 17.3O 10 - 17.3O UUR UUR UUR UUR UUR UUR Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in permanente verkoop van onder meer Faillissementen, Bankbeslagen, Liqidaties en (rest)partijen op woon- en slaapkamergebied. Gekocht van curatoren, veilingverkoperds, gerechtsdeurwaarders, fabrikanten en handelaren in nood. Door de grote omzet met een lage winstmarge opgeteld bij de uitzonderlijk lage inkoopprijs, is er sprake van echt de laagste prijzen van NEDERLAND. Je koopt wat er staat, weg is weg en op is op! Keuze uit diverse woonstijlen zoals klassiek, modern en tijdloos. Hier een kleine greep uit onze collectie...

GROTE COLLECTIE POCKET LUXE POCKET NASA MATRAS MATRAS

POCKETVEER Afgedekt met hoogwaardig koudschuim, 7-zônes, MATRASSEN 24cm dik, 70/80/90x200cm Normaal € 659,00 Nu slechts

120/130/140x200cm nu € 260,00 160/180x200cm Nu € 330,00

NON ALLERGEEN KUSSEN

* VERLICHTING

Hang-, wand-, tafel en staande lampen in alle stijlen en soorten

Afgedekt met Nasa traagschuim 7-Comfortzônes, 24cm dik, 70/80/90x200cm Normaal € 959,00 Nu slechts

240.-

120/130/140x200cm nu € 375,00 160/180x200cm Nu € 480,00

ANTI ALLERGISCH KUSSEN

Type Prestige, Gevulp met polyether vlokken Afmeting 60x70cm Normaal € 29,95 Nu slechts

7.50

* KASTEN

Nederlands fabricaat Machine wasbaar op 60 graden.

BANKSTEL

Diverse kleuren Echt kwaliteitsleder

PRIJZEN! Berbers, moderne en Perzische vloerkleden in vele kleuren, design’s en afmetingen

25.-

1.995.-

BODEM * VLOERKLEDEN

Type Amalia, boxkussen Katoenen tyk, holle vezel vulling Afmeting 60x70x10cm Normaal € 79,95 Nu slechts

Luxe 3+2 zitcombinatie 4mm Dik kwaliteitsleder Fantastisch zitcomfort Normaal € 6.899,00 Nu slechts

SLAAPKAMER ARTIKELEN TEGEN ABSOLUTE

165.-

DESIGN ITALIA

WOON- &

Wand- en stijlkasten, dressoirs, vitrine- en tv-kasten in de meest voorkomende stijlen

* BANKSTELLEN

Stof, Leder(look), 3-2-1, 3-1-1, 3-2 en hoeken Ook grote collectie bankstellen

Chesterfield

* HOOFDKUSSENS

Oa. Pocket- en Bonellvering, traagschuim, Leverbaar in echt, maar dan ook echt alle maten

* MATRASSEN

Non-allergeen, orthopedisch, anti-huismijt Kapok, holle vezel, polyether

Nederlands fabricaat Maximaal 4 stuks per klant

LUXE ELEKTRO

BOXSPRING Geheel compleet met pocketveringsmatrassen Leverbaar 160- en 180x200cm Normaal € 4.995,00 Nu slechts

* BOXSPRINGS

Met en/of zonder matras(sen), elektrisch verstelbaar en vlak, vele kleuren en afmetingen

1.495.-

Keuze uit diverse modieuze kleuren

CURATOREN-VERKOOP ADRES

AMBACHTSWEG 13 - KATWIJK (ZUID HOLLAND) - NAAST TRENDHOPPER


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

NIEUWS Vervolg voorpagina

Ingezonden

Wassenaarse Channelteam: Missie geslaagd Afgelopen donderdag heeft het Channelteam Wassenaar het kanaal van Engeland naar Frankrijk in estafette overgezwommen in een tijd van 12 uur en 4 minuten. In 2009 belde Hans van Veen, initiatiefnemer van de missie, een paar zwemvrienden met het idee om het kanaal van Engeland naar Frankrijk over te zwemmen. Al vrij snel werd ons team geformeerd uit overwegend Wassenaarse zwemmers. Zo eenvoudig als het idee leek, zo ingewikkeld bleek het in de praktijk. door Robert van de Velde Eerst inschrijven bij de Channel Swim Association in Engeland met een wachtlijst van minimaal een jaar, een uitvoerige medische test ondergaan, koude,- en nachttrainingen doen in het IJsselmeer, duurtesten in koud water doorstaan, lange afstandswedstrijden in open water uitvoeren en natuurlijk voldoende trainen. Dacht je dat je het daarmee wel gehad had, blijkt ook het weer nog mee te moeten zitten. Er wordt namelijk uit veiligheidsoverwegingen niet gestart bij windkracht hoger dan vier. Nou, dan hadden we dit jaar geen geluk want het was vrijwel continue windkracht zeven tot acht in het kanaal. In onze ‘gereserveerde’ week van 5 tot 12 september waren vanwege het slechte weer alle tochten afgelast en zag het er naar uit dat we nog een jaar moesten wachten. Volgens alle weersites zag het er naar uit dat het de week daarna een dag of twee redelijk windstil zou worden en al duimend zaten we te wachten op een verlos-

send belletje vanuit Engeland. En ja hoor, we werden afgelopen dinsdag gebeld met de mededeling dat we op woensdagnacht om 24.00 uur konden starten vanuit Dover. Er was onverwachts een plek beschikbaar gekomen. Dus gauw de tassen gepakt, werk afgebeld en op naar Engeland.

In het pikkedonker Om 01.00 uur Nederlandse tijd zijn we gestart vanaf het kiezelstrand bij Dover. De wind was wat gaan liggen maar de golven allerminst. Zeker de eerste paar uur, in het pikkedonker hoge golven trotseren valt niet mee. Zwemmend niet, maar ook op de boot niet. De halve boot werd zeeziek. Na een uur of vijf zwemmen werd het langzaam licht en werd de zee een stuk kalmer. Ook het vele scheepvaart verkeer werd in het licht zichtbaar. Je voelt je al nietig in die grote zee maar met een paar olietankers voor en achter je al helemaal. Om nog maar niet te spreken over de enorme golfslag die die schepen produceren. Met Frankrijk aan de horizon en koud kraakhelder water met af en toe een kwal was het gewoonweg heerlijk zwemmen. Om het uur aflossen tot je de kust bereikt. De enorme stroming zorgt ervoor dat je niet in een rechte lijn kan zwemmen. Hemelsbreed is de afstand ongeveer 33 kilometer maar met alle rondingen in het zwemparcours is de afgelegde weg in ons geval naar schatting wel 45 kilometer geweest. Na 12 uur en 4 minuten bereikten we de kust van Frankrijk en zat de tocht er op. Zeer gelukkig waren we met de geslaagde tocht en zeker ook dat we het dit jaar nog konden doen zoals gepland. We hebben namelijk aan

Huisvuil

deze sportieve prestatie ook een goed doel gekoppeld, het Willem Alexander Kinder Fonds (WAKF). Dit fonds doet onderzoek naar de behandeling van kinderen en jongeren met kanker in het LUMC in Leiden.

Benefietavond Inmiddels hebben we een bedrag van ruim € 25.000,- opgehaald en willen dit komende overhandigen aan het WAKF tijdens een Benefiet avond bij Strandpaviljoen Sport. Vele sponsoren, donateurs en vrijwel alle winkeliers in Wassenaar hebben meegeholpen om dit mooie bedrag bij elkaar te vergaren. Het team is hen daar zeer dankbaar voor. De avond begint rond 20.00 uur en wordt muzikaal begeleidt door de bekende Wassenaarse band JOY. We hebben een loterij waarbij door vrijwel alle Wassenaarse winkeliers artikelen zijn geschonken en er zijn zelfs dusdanig waardevolle artikelen geschonken dat we deze op de avond zullen veilen. Kortom, een gezellige avond met een korte onderbreking voor de uitreiking van de cheque en veel prijzen te winnen. Uiteraard gaat de volledige opbrengst van de loterij en veiling naar het WAKF, net als een deel van de bar-omzet. Kaarten zijn te koop voor € 10,-- per stuk waar je bij aanvang ter waarde van € 5,-- weer aan consumptiebonnen ontvangt. De andere € 5,-- gaat ook weer naar het WAKF. Voor de Wassenaarders; kaarten zijn te verkrijgen bij Bagel Alley, Velon, Chris Theil of Strandpaviljoen Sport. Voor meer informatie over deze barre tocht of wilt u de benefiet avond ook bijwonen ga dan naar website www.channelteamwassenaar.nl.

One Woman show ‘Hoogseizoen’ bij Het Nut Lenette van Dongen ‘Als je het geluk zoekt zul je het niet vinden, maar als je niet oplet loop je er met een knal tegenaan’. Dat is de strekking van de one woman show ‘Hoogseizoen’van Lenette van Dongen, die plaats gaat vinden op dinsdag 22 november om 20.15 uur in Noordwijk. Kort geleden was er een flink gezelschap bezoekers voor de door het Nut geselecteerde voorstelling van Huub Stapel “Mannen komen van Mars enz.” naar den Haag getogen en deze mensen hebben erg genoten en een heel vrolijke avond meegemaakt. Het Nut wil zijn leden erop attenderen , dat er op dinsdag 22 november een enigszins vergelijkbare avond te beleven is in de voor het Nut nieuwe theaterlocatie de Muze in Noordwijk, maar dan gebracht door de veel geprezen cabaretière Lenette van Dongen met haar programma ‘Hoogseizoen’. Zij is in dien verstande vergelijkbaar met Stapel dat zij evenals hij de kunst verstaat om het publiek te bespelen als een dompteur . Ze houdt dat met groot overwicht en bewonderenswaardige souplesse vol vanaf het allereerste tot het laatste moment Lenette betrekt het publiek bij de voorstelling met humor, poëzie, echte emoties en een directe dialoog. U bent gewaarschuwd! Na het succes dat zij behaalde met haar eerdere voorstelling ‘Nike’ heeft ze de juiste smaak te pakken. Vorig seizoen trok ze volle zalen met het door recensenten bejubelde programma, vandaar deze reprise.

Avalex is nu enkele jaren verantwoordelijk voor het ophalen van het huisvuil en sindsdien is het in onze straat vijf keer gebeurd dat de bakken niet geleegd werden. Uiteraard bel je als ongeruste bewoner naar Avalex maar in alle gevallen heeft dit geen zin gehad. Het schijnt dat Avalex verplicht is om in zo’n geval de bakken alsnog binnen drie werkdagen te moeten legen maar als dat op vrijdag had moeten gebeuren betekend, dat dat men pas op woensdag hoeft terug te komen. In alle vorige gevallen werden de bakken pas een week later geleegd en is Avalex dus helemaal niet teruggekomen. Ook het gescheiden ophalen van (huis)vuil lukt niet helemaal. Verschillende keren heb ik gezien dat zowel de groene als de grijze bakken bij elkaar gegooid werden. Lekker motieverend voor diegene die netjes hun huisvuil scheiden. Waarom de VVD destijds met Avalex in zee gegaan is, is mij totaal onduidelijk. Nu rijden de vuilniswagen ‘s-morgens van Delft naar Wassenaar en ‘s-Avonds weer terug. Is dat economisch? Is het de VVD opgevallen dat vele omliggende gemeenten nog gewoon zelf het huisvuil ophalen? Als daar eens een bak vergeten is, wordt dat snel opgelost. Als straks het contract met Avalex afloopt moeten we maar eens goed nadenken om het huisvuil gewoon weer zelf op te halen. Net zoals vroeger. Met de service en de betrokkenheid die wij tientallen jaren gewend waren. Peter R. van Selm Naschrift redactie Waar VVD staat moet natuurlijk worden gelezen: gemeente c.q. gemeenteraad.

Fietsveiligheid Het leven van een scholier is onbetaalbaar. Met dat argument worden miljoenen gemeenschapsgeld gespendeerd aan een tunneltje onder de Rijksstraatweg. De onveiligheid bij deze oversteekplaats is echter nooit aangetoond, eenvoudige ingrepen om de situatie nog veiliger te maken zijn door de gemeente nooit overwogen. Ik denk dat het wel mee valt met die onveiligheid. Een leven van een scholier is onbetaalbaar én een ongeluk zit in een klein hoekje. Uit persoonlijke ervaring kan ik zo een aantal kleine hoekjes noemen. De kruising van het fietspad naar Leiden met de Deylerweg ter hoogte van het Ammonslaantje. Dit was altijd al een riskant punt, met de komst van de snelfietsroute is dit levensgevaarlijk geworden. De chaotische rotonde bij de molen, gelegen midden tussen de Herenwegschool en de Bonifaciusschool. De rotonde Rozenplein waar je als scholier van het Adelbert erop moeten vertrouwen dat (sluip)verkeer jou op tijd ziet als je achter de stilstaande (vracht)auto´s vandaan komt. Waarom wel veel geld stoppen in een discutabel tunnelproject met heel veel negatieve bijwerkingen terwijl het reële gevaar voor veel minder geld met veel minder bijwerkingen aangepakt kan worden? Voelen onze bestuurders zich daar te groot voor? De tunnel is er nog niet, ik wens de bewoners van deeldorp Den Deyl veel succes met hun (juridische) strijd. Verder hoop ik dat de beste wethouder die we hebben gaat luisteren naar haar gezonde verstand en de stekker uit het tunneltje trekt om vervolgens te gaan werken aan echte fietsveiligheid in heel Wassenaar. Dan ben je een groot bestuurder! Bas Leijen, raadslid van Wat Wassenaar Wil

Anemonenweg en omstreken Als omwonende volg ik de discussies omtrent de verkeerssituatie op de Violierenweg (e.o.) met belangstelling. De discussie lijkt in een stroomversnelling gekomen, maar de richting is compleet zoek. De VVD-fractie heeft kritische vragen gesteld. Vooral aan het B&W-antwoord heb ik mij geërgerd. Zo is met busmaatschappij Veolia contact geweest over wijziging van de busroute, en deze ook in de richting Leiden over de Anemonenweg te leiden. Dit is wenselijk omdat de routering over de smalle Violierenweg o.a. fysiek niet past, dagelijks tot onaanvaardbare situaties, en geluidsoverlast bij optrekken leidt. De bus zorgt er verder voor dat andere maatregelen (zoals het weren van vrachtverkeer) niet te handhaven zijn. De bus moet immers kunnen passeren. Ook zijn geen verkeersremmende maatregelen meer te nemen. Het college besloot de routering van bus 43 niet te wijzigen. Met als belangrijkste argument dat “een busroute in combinatie met klinkerverharding (Anemonenweg) voor direct omwonenden minder wenselijk zou zijn vanwege trillingen bij buspassages”. Het college lijkt te vergeten welke problemen de routering over de Violierenweg met zich meebrengt, en wat daar door remmen en optrekken aan gedreun plaatsvindt. Deze problemen (alsmede voorgestelde oplossingsrichtingen) zijn al lang bij de gemeente bekend. Mede middels een burgerinitiatief, en constructieve bijdragen in een gemeentelijke werkgroep, proberen omwonenden al sinds een aantal jaren een einde te maken aan deze absurde verkeerssituatie op de Violierenweg. Het is mij compleet onduidelijk hoe de gemeente de verkeersproblemen wil gaan aanpakken, ik verwacht op een inhoudelijke manier. Dit collegebesluit en antwoord op raadsvragen getuigen daar niet van. ir. L.D. Ouwehand

Anemonenweg en omstreken (2)

Ze doet dat net zoals Stapel zonder groot orkest, geen groots maar wel een mooi decor en met simpele hulpmiddelen. Haar charisma en ervaring maken er een prachtige avond van, want Lenette heeft de ongeremde energie en kracht om het publiek te laten huilen van het lachen, maar ze kan ook diep ontroeren. In het Hoogseizoen van haar leven hoopt Lenette op die ene ongekende vakantiebestemming, maar ze loopt al snel vast in allerlei treurigheid en daar kunnen we maar het beste om lachen. Vanwege de grote vraag naar kaarten kan het Nut slechts tot 1 oktober plaatsen voor u vastleggen, dus voor reserveren is haast geboden.

Voor kaarten betalen Nutleden € 22,50 p.p. en hun evt. introducés kunnen mee voor € 25,50 p.p. Wilt u van voordeur in Wassenaar tot het theater worden gebracht en terug dan kunt u indien gewenst vervoer bijboeken voor € 16,50 p.p. U kunt via uw inschrijfformulier en incassomachtiging als lid direct boeken, of bellen naar 070-511 36 42 als u het formulier niet meer heeft. Bent u nog geen lid en wilt u dat worden dan kunt u dat ook op deze manier regelen en direct profiteren van deze en alle andere mooie aanbiedingen die de Nut vrijwilligers voor u hebben geselecteerd. Voor meer informatie zie www.nutwassenaar.nl.

Bekijken we dit gebied objectief, in het belang van alle burgers en niet enkel in het belang van vriendjes, dan kom ik tot het volgende inzicht: Clematislaan en Seringenlaan eenrichtingsverkeer Wassenaar in, Anemonenweg eenrichtingsverkeer Wassenaar uit, Violierenweg en klinkerweg Anemonenweg alleen bestemmingsverkeer. Op deze manier wordt een harmonieuze rondgang van verkeer mogelijk, waarbij de veiligheid en verhoudingsgewijze verdeling van verkeer in het vizier blijven. Haalbaar? Echt wel! Duurzaam? Echt wel! Verhoging veiligheid? Op zeker! Een meerderheid van de werkgroep was voor de oplossing met eenrichtingsverkeer, waarbij de Seringenlaan niet eens genoemd werd. Pas als met objectieve tegenargumenten gekomen wordt, kan deze oplossing geschrapt worden. Zolang dat niet gebeurt, is de werkgroep nog niet uitgepraat hierover. Voor de duidelijkheid. Hierboven heb ik objectief gekeken naar het meest eerlijke en veilige traject en daar hoort wat mij betreft ook de Seringenlaan bij. En wordt het niet eens tijd dat de Clematislaan en de Anemonenweg als twee gelijkwaardige straten gezien worden? Dat is wat ze namelijk zijn, als je het objectief bekijkt. Laten we hopen dat de gemeente ook objectief blijft. Mevrouw Remmerswaal, Anemonenweg De redactie ziet brieven van lezers met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor deze in te korten, taalkundig aan te passen of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven moeten voorzien zijn van naam, adres en telefoonnummer en worden alleen geplaatst onder naam. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Brandend zand en een verloren (familie-)strand…. (vrij naar Anneke Grönloh) Alle bijdragen voor ‘Het Bordes’ en reacties daarop worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor een bijdrage en reacties daarop te weigeren, in te korten of als ingezonden brief in de rubriek ‘Lezers Schrijven’ te plaatsen, zonder opgaaf van redenen. Een bijdrage mag maximaal 750 woorden tellen en iedere reactie maximaal 250 woorden. door Peter Ten Arve, i nwoner van Wassenaar Opmerkzaam gemaakt op een openbare bijeenkomst op 12 september, een zogenaamde ‘Stranddiscussie’, trek ik als toehoorder naar de Paauw. Raadsleden en betrokkenen (strandpaviljoen uitbaters) zijn aanwezig, evenals een deel van B&W en wat belangstellenden. Alles draait om ‘upgrading’ van het Wassenaarseslag en de mogelijkheid om daar ‘vaste?’strandhuisjes en bouwsels te mogen plaatsen. Binnenkort schijnt dat wettelijk mogelijk te zijn, waarbij uiteraard de Wassenaarse raad de laatste en beslissende stem heeft. De exploi-

tanten zitten er wat onvoorbereid en onverenigd bij, blijkbaar ook niet zeker van wat er te gebeuren staat en er van hun verwacht wordt. B&W hebben hun kanonnen in stelling gebracht. Paul Zonneveld, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Standpaviljoenhouders aan de Noordzeekust (NVSN) en Gerben Eggink, voorzitter van de Kustzeilvereniging Wassenaar (KZVW). Deze laatste schuttert door het grote aantal missers en losse flodders van de avond. Toch is hij al geruime tijd, eerst met burgemeester (D66) en later met wethouder (Sanders, D66) in contact over zijn plannen om van de KZVW een exclusieve ‘Beach & Yacht Club’ te maken. Een nieuw, blijvend clubgebouw plus 15 ‘zeer luxe’ strandhuisjes maken daarvan onlosmakelijk deel uit. Eggink beweert dat veel van zijn (Wassenaarse) vrinden daarom zitten te springen. Uiteraard alleen voor leden en hun gasten. Een elitestrand? Gewone badgasten ‘behelpen’ zich maar met de bestaande voorzieningen. Uit die blijkbaar al langer lopende contacten tussen B & W en KZVW citeer ik: Het KZVW voorstel… “levert een bijdrage aan een levendig strandbeeld met een uitstraling

Het Bordes

en allure die Wassenaar waardig is” , …. “levert een bijdrage aan de verdere upgrading van het Wassenaarseslag (en daarmee van het leefklimaat en imago van Wassenaar)”. Je moet er maar opkomen. Misschien maakt het indruk in een Olympisch bidbook, maar voor het Wassenaarseslag noem ik het kletskoek Maar Eggink raakt hiermee bij B&W blijkbaar de juiste snaar. Naar verluidt wordt hij hierin gesteund door enkele beter gesitueerden die over strandoptrekjes willen beschikken. Zij zullen het ook moeten financieren want de benodigde investering ( € 50.000 per huisje) is niet mis. Deze uitgangspunten sporen op geen enkele wijze met ons alom in dorp en omgeving zo geprezen familiestrand. En dat het Slag een familiestrand is (en moet blijven) wordt door alle discussiedeelnemers gelukkig onderschreven. Paul Zonneveld stelde dat Wassenaar niet tot de toeristische badplaatsen

wordt gerekend. Laten we dat zo houden. Uit de door Eggink en het College gevoerde correspondentie (juli 2010) blijkt verder het meest verontrustende. “naar wij (KZVW) begrijpen heeft uw College inmiddels besloten in principe en in algemene zin medewerking te verlenen aan de bouw van deze strandhuisjes”. Is er iets toegezegd? Wat? Door wie? Wethouder Sanders is zijn verkiezingsbelofte uit 2010-(zie D66 partijprogramma pag.10) duidelijk vergeten en verrast de onwetende Raad en strandtenthouders met voorstellen tot bouw van precies 15 vacantiehuisjes en het toestaan van permanente bebouwing op het strand. Waarom? Ik zie hier overeenkomsten met zijn eerdere, onzalige voorstellen voor invoering van de algemene koopzondag op basis van het toeristisch karakter van Wassenaar. Ook toen zonder lokale middenstand daarin tijdig te betrekken en om een grootgrutter ter wille te zijn. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Het College lijkt telkens bezield van een soort kippendrift, waarbij economisch belang van enkelingen uitgaat boven het algemeen belang

van Wassenaar, haar inwoners en direct betrokkenen. Tot een discussie komt het -ondanks de goed leidende gelegenheidsvoorzitter Bert Ooms- helaas niet. Mij en met mij vele van de aanwezigen in verwarring achterlatend, trekt wethouder Sanders de conclusie op de ingeslagen weg te zullen voortgaan. Ben benieuwd hoe het enige D66 raadslid uiteindelijk gaat reageren en of ze bestand is tegen de partijdruk van bovenaf ? Burgemeester Hoekema heeft bij zijn aantreden al laten weten dat hij vond dat Wassenaar ‘met de rug naar de zee’ stond. Het heeft er alles van dat hij tot op de huidige dag probeert daarin verandering te brengen. Gevolgen daarvan zullen door de Wassenaarse belastingbetaler moeten worden opgebracht. Hij realiseert zich blijkbaar onvoldoende dat de ingeslagen weg tegen het D66 standpunt ingaat. Ook tegen de wens van vele Wassenaarders en bezoekers, die juist het bijzondere, ongedwongen, kleinschalige, familiale karakter van de Wassenaarse Slag met zijn plezierige paviljoens, zo waarderen. Ik zeg als je meer wilt, ga dan naar Noordwijk, Scheveningen of Zandvoort, neem gerust de burgemeester en de wethouder mee, maar laat het Wassenaarseslag met rust.

Komt dat zien!

Diepgaand en speels

Theaterprogramma ‘Altijd’ in Wassenaar! Op zondag 2 oktober om 19.30 uur zal het theaterprogramma ‘Altijd’ plaatsvinden in het Adelbert College in Wassenaar. Het is bijzonder dat Otto de Bruijne dit woordtheater met Elise Mannah ten tonele brengt in Wassenaar. Zij brengen verrassende teksten over verwarrende zaken. Achter de liedjes schuilen verhalen. Zo is ‘Geel’ de lievelingskleur van Vitorio, een arm en ziek jongetje met een verminkte neus die Elise mocht bezoeken in Brazilië. En is het lied ‘Surprise’ het eerste woord dat Otto tegen zijn vrouw zei toen hij na 51 dagen coma wakker werd. Maar jij hebt wellicht je eigen verhaal… We hopen dat dit theater

jouw verhaal goed zal doen en jij ook kunt zeggen: “ Ik voel me als herboren. Leef intenser dan ooit tevoren. Iedere dag is als een blad ongeschreven. Ik wil proosten met jou op het leven!” Kijk en luister. Je bent uitgenodigd! Datum en tijd: Zondag 2 oktober, zaal open 19.00u, voorstelling 19.30u. Locatie: Adelbert College, Deijlerweg 163, 2241 AE Wassenaar Toegangsprijs: €5,Verkooppunten: Bins Mode (Langstraat), Stomerij Pols (Stadhoudersplein), Purlz (Molenplein), www.events4christ.nl Mogelijk gemaakt door Evangeliegemeente Wassenaar.

Symposium bij Rijnlands Lyceum

Het Sociale Puberbrein Ter gelegenheid van het 75jarig bestaan van het Rijnlands Lyceum Wassenaar vindt op 29 september het symposium ‘Het Sociale Puberbrein’ plaats, met als ondertitel hersenen, hormonen, vriendschappen, keuzes en risico’s. Het symposium wordt georganiseerd met medewerking van het ‘Brain & Development Lab’. Professor Eveline Crone, toponderzoeker naar het brein van adolescenten aan de Universiteit van Leiden en auteur van de bestseller ‘Het puberende brein’, is een van de gastsprekers. Zijn er echt verschillen in hersenontwikkeling tussen jongens en meisjes of reageren ze gewoon anders op hun sociale omgeving? Met de wetenschap dat de prefrontale cortex - dat deel van het brein dat belangrijk is als het gaat om sociaal gedrag, het nemen van beslissingen, plannen en impulsief gedrag - nog volop in ontwikkeling is tijdens de pubertijd, kan je stellen dat ouders en docenten als de prefrontale cor-

tex van hun pubers moeten fungeren. Is het verstandig om jongeren op de scooter te laten rijden met wat we weten over hersenontwikkeling? Puberen jongeren steeds vroeger? Wat zegt onze kennis over hersenontwikkeling over het nieuwe leren? Hoe belangrijk zijn sociale competenties voor schoolprestaties? Onder leiding van de heer Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, wordt het publiek in de gelegenheid gesteld om vragen over het puberbrein voor te leggen aan een deskundig forum van wetenschappers, ouders, docenten en pubers. De middag wordt op feestelijke wijze afgesloten met de opening van het lustrum van het Rijnlands Lyceum Wassenaar en de presentatie van het boek ‘RLW 75’. Het symposium wordt gehouden in het atrium van het Rijnlands Lyceum Wassenaar, Backershagenlaan 5, 2243 AB Wassenaar, tel. 070 511 04 00, info@rijnlandslyceum-rlw. nl. Donderdag 29 september 2011, aanvang 14.30 uur, einde 16.00 uur.

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding. Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

Na

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat. Een behandeling kost € 35,U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

bellen na 18.00 uur of in het weekend Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

Ter Laak

AUTOSCHADE

FOCKE

maakt Uw auto weer als nieuw

50 JAAR!

[ ]

" B " F " O " C " K " E Van Hallstraat 25 2241 KT Wassenaar

FOCWA schadeherstelbedrijf

Tel. 070 511 49 22 Fax 070 511 40 38

Focke14@planet.nl www.autoschade-focke.nl

Adenta tandprothese Specialist en

ekering

rz Alle ve

Droog wit van de RhĂ´ne?

DOMAINE SAINTE ANNE maakt een zacht-droge RHĂ&#x201D;NE-BLANC, van Roussanne, Clairette en Viognier druiven.... heerlijk!

Nu 6 flessen

R.J. van der Lely Marineweg 25 2241 TX Wassenaar Tel. 070-5116567 of 06-51399001

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Klaar terwijl u wacht!

â&#x201A;Ź 39.

00

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

is per fles

â&#x201A;Ź 6.50

IS T A R G

! d a b

www.tandenwinkel.com

â&#x20AC;˘

Gehele of gedeeltelijke â&#x20AC;˘inboedels, tevens 2e hands kleding en grammofoonplaten, gashaarden, ijskasten, tel. 070-3805670.

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 0715238468 of 06-12028319.

â&#x20AC;˘ Vwo-, havo, Sierbestra- vmbo-leerlingen: â&#x20AC;˘ting.EERHART Voor al uw bestratin-

Jubileumaanbieding

mavo, huiswerkbegeleiding/bijles aangen en tuinwensen. Bel voor geboden door ervaren A/B vrijblijvende prijsopgave student. Tel. 071-5616768. 070-3211006. VERBOUWING & Vuil tapijt? Laat het RENOVATIE. Keukens, vakkundig reinigen of toiletten compleet tegelen, huur Mr. Steam. Gratis elektromonteur, loodgieter, thuisbezorgd. Tol Steam schilderwerk, timmerwerk, Interieurverzorging, tel. isolatie, stucwerk, spachtel070-5116612. putz, badkamer. Bel voor 06-30855847. Dak herstellen? Bouma/ informatie Grundeken bellen! www.klussenjobs.nl 5114674-5118394. Uw dak- info@klussenjobs.nl. specialist! BADKAMER, TEGELSpeciaal voor uw KLEI- WERK, stucadoren, schillaminaat. Tel. NE KLUS belt u de Van deren, Beelenbus, C. van Beelen, 06-19110519. Elektrotechniek, tel. 06IK WIL UW GOUD! Ik 54620333. geef de hoogste prijzen. BC SIERBESTRA- Ook gouden en zilveren TING. Tegelwerk, met munten. Tel. 070-4043060 / afvoer, gratis prijsopgave. 06-20754889. U belt, ik kom langs. Tel. 06-55321682. DE KRUIDEN van Gouden tijden bij JUWEJacob Hooy in de museumLIER KAPTEIN. Inkoop van sloopgoud/-zilver. Lege- winkel van Veldzicht. Open: timatie verplicht. Oegstgees- zaterdag en zondag van terweg, tel. 071-4022143. 14.00 tot 17.00 uur. Herenweg 114 te Noordwijk. www.kptein.nl. SPORTMASSEUR (V) Lekker toerfietsen vanuit heeft tijd voor uw spieren. Wassenaar en Voorschoten? Ook overdag. Tel. www.tcdekampioen.nl. 06-10321154.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

Ter Laak bestaat 50 jaar en dat vieren we graag samen met u middels diverse jubileumaanbiedingen! Tot en met 29 oktober a.s. ontvangt u bij aanschaf van de Hansgrohe Raindance badrandthermostaat het Cleopatra Wellpool bad helemaal GRATIS*! Ook tegen meerprijs leverbaar met whirlpoolsysteem.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

*Vraag naar de voorwaarden.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

www.sanidrome.nl/terlaak Gieterij 8, Noordwijkerhout (0252) 37 09 10

â&#x20AC;˘

GEZOND en Fit met PERFECT GYM. Op rustige muziek, kracht, stretch en ontspanning oef. voor elke leeftijd en elk niveau. In de Varenar en Bloemcampschool. Tel. 0704490111.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘

Elke week verrassende aanbiedingen!

Ervaren ZIEKENVERZORGENDE (met ref.) woont in Wassenaar ZOEKT WERK in de buurt. PGB mogelijk. Tel. 06-48461145. T.H.: COMMERCIĂ&#x2039;LE â&#x20AC;˘RUIMTE in parkeergarage van â&#x20AC;&#x2DC;de Bouwmeesterâ&#x20AC;&#x2122; naast Witte Kerk. Afgesloten met eigen overheaddeur en loopdeur. 64 m2 v.v. elektra. P.m. â&#x201A;Ź 400,- excl. Tel. 0252372660.

INKOOP ALLE MERKEN AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S ttt

0OEFSIPVEBMMF merken UFHFO[FFS DPODVSSFSFOEF QSJK[FO

WIJ HEBBEN EEN AUTO VOOR U OF WIJ ZOEKEN EEN AUTO VOOR U Chevrolet Kalos, 5-drs. Chevrolet Kalos CitroĂŤn C1, 3-drs. Fiat Panda, let op!! 9100 km. Ford C Max 1.8 16V, full options Ford Fiesta 1.3 Futura, l.m. velgen, airco Ford Fiesta 1.3, airco, 30.000 km. Ford Fiesta 1.4 tdci, 68.000 km. Ford Fusion Ford Fusion, airco, 12.000 km., Ford Ka 1.3 Cool & Sound Ford Ka 1.3 Edition, leer, etc. Hyundai Atos, airco, 5-drs. Mazda 2, automaat, 39.000 km., nieuwstaat Mercedes C Aut. CoupĂŠ, 30.000 km. Mitsubishi Colt, 5-drs. Mitsubishi Colt, 5-drs., nw. model Mitsubishi Colt, 5-drs., airco Mitsubishi Galant 2.0 Opel Corsa 1.4 16V, 5-drs. Opel Corsa 1.2 16V Opel Corsa, 5-drs. Opel Corsa, zilver, SP, 23.000 km. Opel Corsa 1.2 16V, 3-drs., blauw met. Opel Corsa Sp. Peugeot 207, 5-drs., airco Peugeot 207 1.6 16V, 5-drs. VTI Renault Kangoo Skoda Fabia Wagon 1.4, 16V, airco, Suzuki Grand Vitara, aut. Toyota Avensis 2.0 Station, 54.000 km., full options

2005 2006 2007 2007 2006 2006 2007 2006 2008 2010 2007 2008 2006 2004 2002 2008 2009 2007 2001 2008 2002 2009 2x aug. 2009 7-2009 2005 2008 2009 2002 aug. 2002 2006

Levering alle merken nieuwe autoâ&#x20AC;&#x2122;s met hoge korting!!

25

4.450,5.450,4.750,6.250,10.250,6.250,7.250,6.750,8.250,11.750,5.350,6.250,4.400,6.250,10.250,8.750,10.250,8.250,2.250,9.250,3.450,10.250,9.750,9.400,5.250,8.450,10.250,2.750,6.250,5.250,14.750,-

Automobielbedrijf

jaar

Op zaterdag 1 oktober bestaan wij 25 jaar en dat vieren wij graag met u!!!

De Groen Pens & Stationery Acties zijn geldig van 22 september t/m 1 oktober 2011

Laurige PC Tas

Caran dâ&#x20AC;&#x2122;Ache kleurpotloden

  ! " Nu 179,-

$ % !&' ()! " Nu 24,95

Moleskine

2e halve prijs

Stabilo 68 $"

Nu 14,95

Caran dâ&#x20AC;&#x2122;Ache balpen " Nu 69,!&' ' 

" Nu 125,-

Mont Blanc 164 (*   " Nu 249,-

zaterdag 1 oktober Springkussen en Popcorn

Padblocks

2e halve prijs

Alle wenskaarten

2e halve prijs

   

NATIONALE

AUTO

PAS

van Zelst

Voorschoterweg 23, Valkenburg, Tel. 071-4014299

VOOR ONS COMPLETE AANBOD ZIE ONZE SITE: WWW.VANZELSTAUTOS.NL VERKOOP ALLE MERKEN NIEUWE AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

CULTUUR

Pluk van de Petteflet in de Bibliotheek Wassenaar - Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek zal op woensdagmiddag 5 oktober de film Pluk van de Petteflet gedraaid worden. Aansluitend knutselen ze Pluk in zijn rode kraanwagentje en is er wat te drinken en een snoepje. De film begint om 14.30 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De toegang is € 6,00.

Benefietconcert in de Dorpskerk Wassenaar - Een muzikale verrassing en u mag de entreeprijs bepalen. Zondagavond 25 september om 19.30 uur vindt in de Dorpskerk aan het Plein een feestelijk benefietconcert plaats. Het orkest ‘Haagsche Serenata’ onder leiding van dirigent Ernst Wauer zal u graag verrassen met het volgende programma: Händel, orgelconcert op.4 nr.4 in F, met medewerking van Joop Albracht, orgel -Mozart, vioolconcert nr. 5 in A, met medewerking van Lucian-Leonard Raiciof, viool en na een korte pauze Schubert, symfonie nr. 5 in Bes Het bijwonen van dit concert behoeft niet de aanschaf van een entreekaart. Wel wordt heel graag gerekend op een door u na afloop te bepalen, gulle bijdrage aan de te houden inzameling voor het project Chanka-Ethiopië. Dit betreft een gezamenlijke actie van de partnergemeenten de Protestantse Gemeente Wassenaar en de Evangelische Gemeinde Berlijn-Schmöckwitz, bestaande uit twee onderdelen: hulp en ondersteuning van de vele aidswezen en ondersteuning van het schoolproject in Chanka en omgeving. Informatie: 070 5113642.

Herfstfeest in Wassenaar Wassenaar - Het Centrum voor Transcendente Meditatie viert zaterdag 24 september van 14.00 – 16.00 uur haar traditionele Herfstfeest. Om iedereen in de gelegenheid te stellen eens met dit Centrum kennis te maken is er gelijktijdig een zgn. Open Huis, waar men geheel vrijblijvend kennis kan maken met de vele activiteiten van dit Centrum, dat gelegen is aan de Bloemcamplaan 2, 2244 EC Wassenaar. Ter afsluiting van dit Herfstfeest zal musicus Rien Calis van 16.15 – 16.45 uur een meditatieve orgelbespeling geven op het onlangs fraai gerestaureerde zgn. Elbertse orgel van de Goede Herder kerk (rijksmonument), gelegen pal tegenover bovengenoemd Centrum.

Theeconcert in de Bibliotheek Wassenaar - Op zondag 25 september van 16.00 tot 17.30 uur start Bibliotheek Wassenaar (Langstraat 40) weer een nieuwe serie theeconcerten in haar Filmzaal. Het eerste concert wordt verzorgd door Duo Appassionata, bestaande uit Marie-Louise Schwab-Van Doornum (piano) en Tomáš N¿vlt (cello). MarieLouise haalde haar diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij eveneens de Prijs voor Uitnemendheid ontving. Zij heeft diverse Masterclasses gevolgd, in o.a. Moskou, en veel concerten georganiseerd in diverse ambassades. Tomáš, geboren in Praag, heeft zijn sporen verdiend bij o.a. het Gustav Mahler Jeugdorkest onder leiding van Claudio Abbado, het Praags Radio Symfonie Orkest. Zij brengen een zinnenstrelend repertoire van diverse componisten uit de achttiende t/m de twintigste eeuw. Het programma zal zo spoedig mogelijk bekend gemaakt worden op onze website. De entreeprijs bedraagt € 12,50. Reserveren is gewenst, via lezingen.wassenaar@obvw. nl of telefonisch: 070-5113397. Meer informatie is te vinden op de website: www.obvw.nl.

‘Bougainville’ in de bieb Wassenaar - Op vrijdag 23 september 10.00-20.00 uur en zaterdag 24 september van 10.0017.00 uur, zal het Wassenaarse Antiquariaat ‘Bougainville’ weer aanwezig zijn in de vergaderzaal van de Bibliotheek. Zoekt u iets op het gebied van o.a. Kunst, Geschiedenis, Luchtvaart, Treinen, Literatuur, loop dan gezellig even binnen.

Cursus over de geschiedenis van Wassenaar (samenwerkingsproject Historische Vereniging Oud Wassenaer, Stichting Historisch Centrum Wassenaar en Gemeentearchief Wassenaar)

Doel: de deelnemers krijgen een beeld van de geschiedenis van Wassenaar. Zij maken kennis met de mogelijkheden van het zelf doen van onderzoek naar (onderdelen) van de geschiedenis van Wassenaar. Aan het eind van de cursus doen zij zelf enig onderzoek en schrijven zo mogelijk een kort artikeltje. De beste bijdragen worden geplaatst in de rubriek ‘Actueel Verleden’ in deze krant. Periode: 16 september - 18 november 2011 Locatie: Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar (Langstraat 40), twee lessen in boerderij Kerkewoning (Het Kerkehout 103) en in Gemeentearchief Wassenaar (in Raadhuis De Paauw) Tijd: Op vrijdagmiddagen,14.00-16.00 uur (inclusief theepauze). Aantal lessen: 10 Les 1 16 september (in boerderij Kerkewoning, Het Kerkehout 103) * al voorbij De archeologie van Wassenaar. Prehistorie - Romeinse tijd. Docent: Peter de Geus Les 2 23 september (in boerderij Kerkewoning) Wassenaar Middeleeuwen - 19de eeuw. De Van Wassenaers. Hoge heerlijkheid. Boerderijen en kastelen. Docent: Ed Janson Les 3 30 september Het lezen van oud schrift. Het bestuderen van enkele oude stukken over Wassenaar. Docent: Carla de Glopper Les 4 7 oktober De Wassenaarse buitenplaatsen 17de-20ste eeuw. Docent: Robert van Lit Les 5 14 oktober Wassenaar in de 20ste eeuw. Aanleg van de villaparken. Docent: Ed Janson Les 6 21 oktober (deels in Dorpskerk) Wassenaarse monumenten. Wandeling door het dorpscentrum; bezoek aan de Dorpskerk. Docenten: Robert van Lit en Dick den Ouden Les 7 28 oktober Het lezen van oud schrift 2. Het bestuderen van enkele oude stukken over Wassenaar. Gebruik van de Inventaris. Wat leent zich voor een klein onderzoek? Docent: Carla de Glopper Les 8 4 november Huizenonderzoek aan de hand van een voorbeeld: de Kerkewoning Docenten: Albert en Marry Niphuis Les 9 11 november (in Gemeentearchief) Het zelf doen van een beknopt onderzoek en het schrijven van een artikel. Begeleiding: Carla de Glopper, Robert van Lit, Albert Niphuis. Les 10 18 november Gebruik van andere oude bronnen: Literatuur, foto’s, tekeningen, plattegronden, bouwtekeningen, dagboeken, krantenartikelen etc. Docent: Carla de Glopper

Simpel houten hekwerk moet wandelaars van erf van prinses Margarita weghouden Eenvoudige houten slagbomen en nog simpeler houten hekjes maken wandelaars in de Koninklijke landgoederen De Horsten sinds kort duidelijk waar het nieuwe privédomein van prinses Margarita en haar man Tjalling ten Cate ligt. De maandenlange restauratie van de vrijstaande woning op het landgoed Raaphorst waar prinses Margarita met haar echtgenoot en hun dochters Julia (3) en Paola (7 maanden) binnenkort gaan wonen, is zo goed als voltooid. Om de privacy van het gezin te waarborgen is een bypass van een eeuwenoud wandelpad aangelegd, waardoor bezoekers niet langer door, maar om de tuin van de prinses worden geleid. door Jos Knijnenburg Wassenaar - De houten slagbomen, eigenlijk zijn het balken die kunnen worden gedraaid, waarmee de voorheen vrij toegankelijke wandelpaden bij het huis van prinses Margarita voortaan zijn afgesloten,

Na afloop van de cursus ontvangen de cursisten een certificaat.

De afleveringen van deze rubriek zijn prachtig gebundeld in een schitterend boek. Het is te koop voor slechts 15 euro bij boekhandel De Kler, De Historische Vereniging, postkantoor Kerkehout en molen Windlust.

Vogels van diverse pluimage uit de groote steden, de gepensioneerden uit ons land, uit Oost en West, zij die na vermoeiende levenstaak hun rust willen genieten. Er bestaat momenteel geen kunstzaal in Wassenaar en daarom noem ik het een gelukkige gedachte van Bennewitz, Wassenaar met een kunstzaal te verrijken. En wanneer ik hier rond zie en al die mooie doeken beschouw, van schilders, waaronder twee burgers van Wassenaar, nl. Paul Citroen en Sierk Schroder, en wanneer ik dit intieme interieur beschouw, dan word ik optimist en ben ik er nu al van overtuigd, dat deze zaal een succes zal worden. Hierna verklaarde spreker de kunstzaal Bennewitz, afdeeling Wassenaar, voor geopend, waarna de thee geserveerd werd, en de talrijke aanwezigen het tentoongestelde in oogenschouw namen. Ook in de Wassenaarsche Courant van 7 maart 1940 wordt melding gemaakt van deze opening. Erg lang heeft de kunstzaal niet bestaan. In de Wassenaarsche Courant van 5 juli 1940 valt te lezen: “De afdeeling Wassenaar van de Kunstzaal is door de heer R.J. Bennewitz in verband met de tijdsomstandigheden opgeheven.” U begrijpt, dat met die tijdsomstandigheden, de Tweede Wereldoorlog wordt bedoeld. Carl Doeke Eisma Info: Het Kerkehout 103, 2245XP Wassenaar. tel. 5178897, e-mail: nell.niphuis@planet.nl

Nieuw seizoen van Koorruïnelezingen Ds. Carel ter Linden opent het koorruïneseizoen met een lezing n.a.v. zijn nieuwste boek: Desgevraagd. Donderdag 29 september om 20.15 uur is ds Ter Linden te gast in de Koorruine van de Dorpskerk. Dit is de eerste lezing in een reeks interessante koorruïne-lezingen die dit seizoen georganiseerd worden. Enige jaren geleden sprak ds Carel ter Linden in de Koorruïne over zijn boek ‘Wandelen over het water’. In dit boek probeerde hij verschillende Bijbelse wonderverhalen te ontsluieren. Verhalen over een God die zijn schepping vernietigt door een watervloed en daar vervolgens spijt van heeft, over een man uit een maagd geboren die over het water loopt en uit de dood opstaat. Allemaal verhalen die voor een hedendaagse lezer van de Bijbel geheimtaal zijn geworden. Door talrijke gemeenten en parochies werd en wordt de auteur sindsdien uitgenodigd om over dit boek te komen praten en in te gaan op vragen die het heeft opgeroepen. Naar aanleiding van deze reacties schreef Ter Linden zijn boek ‘Des-

gevraagd’. Voor Ter Linden is er maar één werkelijkheid. Daarvan is wat wij ‘God’ noemen de diepste kern, de dragende grond die deze wereld en dit wonderlijke leven bij elkaar houdt. De vraag is dan ook niet: bestaat God, maar: wat, wie is God? Wat is dit Geheim? Het antwoord van hen die zeggen: ‘ik weet het niet’, is niet alleen volstrekt respectabel, het is, lijkt mij, ook het meest voor de hand liggende. Maar

wat bedoelt dan diegene die zegt: ik geloof ? Er vindt in dit geloof een reductie plaats die in de ogen van de schrijver onvermijdelijk is. Hoezeer wij soms ook kunnen verlangen naar het vertrouwde geloof van onze kindertijd, wij zullen opnieuw op weg moeten naar een nieuw geloof, een vertrouwen dat het in deze zo andere tijd houdt. Ds C.A. ter Linden was van 1983 tot 1999 als predikant verbonden aan de Kloosterkerk in Den Haag en is nu met emeritaat. Van zijn hand verschenen meerdere boeken, waaronder ‘Wandelen over het water’ en ‘Een land waar je de weg niet kent’. De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur). E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl.

Paden De ingrijpende restauratie van de betrekkelijk eenvoudige woning van prinses Margarita middenin het landgoed Raaphorst verliep min of meer geruisloos. De meeste aandacht ging uit naar de verlegging van de met rode en witte paaltjes gemarkeerde wandelroutes die letterlijk pal langs het huis van de prinses liepen. De paden maken deel uit van een historisch padenplan dat niet zomaar mag worden gewijzigd. De oplossing werd gevonden door een nieuw licht slingerend pad in de vorm van een soort bypass om het perceel van de prinses aan te leggen. De oude paden konden daardoor in stand blijven, maar maken nu alleen deel uit van een niet langer vrij toegankelijk privéterrein. Hoewel voor het nieuwe pad de nodige bomen en ander groen moest wijken, zijn de ‘natuurwaarden’ van het gebied daardoor volgens de welstandcommissie niet in het geding gekomen. Een groene blik op het nieuwste

Koninklijke onderkomen in de Horsten leert dat met enige gerichte aanplant van groenblijvers die er nu al in grote getale staan, de privacy van de bewoners eenvoudig kan worden verbeterd.

Meer Oranje Met de komst van prinses Margarita en haar gezin naar De Horsten is het wachten op de volgende Oranjes. In Voorschoten wordt nog gesteggeld over de verbouwing van een oude boerderij aan de Horstlaan op het landgoed ter Horst. Prinses Margriet erfde die boerderij van prinses Juliana. Haar jongste zoon prins Floris wil het pand ingrijpend verbouwen en het erf opnieuw inrichten om daar met echtgenote Aimeé en hun kinderen Magali (bijna 4) en Eliane (2) te gaan wonen. In oktober 2010 bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst dat ook prins Pieter-Christiaan, de derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, de mogelijkheden onderzoekt om op De Horsten te gaan wonen. De prinses en zijn echtgenote Anita hebben twee kinderen, Emma (4) en Pieter (2) en wonen nu nog in Noordwijk.

Wassenaar - Hebt u dat nu ook, dat als u video opnamen heeft gemaakt er vaak scènes tussen zitten die u niet wilt hebben. Iemand loopt door het beeld. Iemand praat te hard. Aan het begin of aan het einde van de scène heeft u de camera bewogen. U had vergeten de opname te stoppen en nu hebt u een scène met straattegels. Zo ja, dan zult u toch moeten gaan monteren. Nog een geluk, op donderdag 29 september verzorgt de Video Club Wassenaar een demonstratie met als titel ‘De kunst van het monteren’. Met aandacht voor het inlezen van het ruwe materiaal, het bewerken van dit materiaal en het branden op een DVD van het resultaat. De demonstratie wordt gehouden in het Polanen Centrum, van Polanenpark 105. De aanvang is 20:00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden: awhoedemaker@zonnet.nl.

De bundel ‘Reis door de tijd’, verzamelde verhalen van jong Wassenaars schrijftalent, naar aanleiding van de verhalenwedstrijd 2011, georganiseerd door het Cultureel Overleg Wassenaar, zijn dus nog alleen verkrijgbaar bij de bibliotheek, Langstraat 40.

261

vorm van een pijl wijst op een alternatief pad richting de bekendste attractie van De Horsten.

De Video Club helpt

Wassenaar - Tijdens het Kramenlint afgelopen zaterdag werden de boekjes nog grif verkocht maar er zijn nog enkele te koop.

Historische Vereniging ”Oud Wassenaer”

Opening nieuwe kunstzaal Bennewitz te Wassenaar Hedenmiddag is onder groote belangstelling en in tegenwoordigheid van den burgemeester van Wassenaar, baron van Wijnbergen en echtgenoote, de nieuwe kunstzaal Bennewitz afdeeling Wassenaar geopend. (De kunsthandelaar R. J. Bennewitz had reeds een galerie in het Noordeinde te Den Haag en in Wassenaar ging het om het adres Groot Hoefijzerlaan 21 -cde- ) L.C. Graaf van Limburg Stirum sprak het openingswoord. Hij wees erop, dat dit huis zal kunnen worden een nieuw veld voor onze schilders, en dan zullen velen oogenblikken van rust en ontspanning vinden in het beschouwen van de oude en moderne kunst. De kunsthandel is nu eenmaal een onmisbare schakel tusschen kunstenaar en publiek, zoowel cultureel als zakelijk. Spreker wees op de uitbreiding van Wassenaar, dat thans 12.000 inwoners telt. Een dorp wonderlijk mooi gelegen tusschen bosch, tuinen en duinen, waar zoo menig schilder tallooze mooie plekjes kan vinden om deze plekjes op ‘t doek te brengen, om menschen in Nederland mooi Wassenaar te laten aanschouwen, om er hun woningen mede te sieren. In Wassenaar strijken vogels van diverse pluimage neer, industrieelen

De maatregelen rondom de nieuwe woning van prinses Margarita daarentegen ogen aanmerkelijk soberder. De draaibalk aan de noordwestzijde van haar perceel heeft geen slot, maar wordt verankerd door een simpele schroef. Het groene bordje ernaast dat aangeeft dat wandelaars hier te maken hebben met een privéterrein is duidelijk tweedehands en komt van elders. Iets verder terug richting de hoofdingang van De Horsten worden bezoekers door een simpele mededeling op een geplastificeerd A4-tje dat aan een boomstam is genageld, attent gemaakt op het gegeven dat iets verder oostwaarts niet langer rechtsaf richting De Seringenberg kan worden gewandeld. Een haastig in elkaar gezet wit bordje in de

Jeugdbundel te koop bij de bieb

Actueel verleden

In het begin van de vorige eeuw werd ons dorp bewoond door boeren en burgers en zo af en toe door buitenlui. Hier kwam verandering in, zoals ook uit onderstaand stukje uit Het Vaderland van 15 maart 1940 blijkt.

staan in wel heel schril contrast met de afzetting rond Villa Eikenhorst even verderop. De tuin rond de woning van prins Willem-Alexander en zijn gezin wordt geheel omgeven door een hoog en deels in water geplaatst hekwerk met elektronische beveiliging en camera’s. Bewakers houden hier 24 uur per dag een oogje in het zeil.

Organist Leo van Doeselaar in de Dorpskerk Komende zaterdag geeft Nederlands bekendste organist, Leo van Doeselaar, een concert op het Hinsz-van Dam orgel in de Dorpskerk. Aanvang: 16.00 uur. Toegang is vrij; na afloop van het concert is er een open-deurcollecte. De veelzijdige van Doeselaar ( hij is afgestudeerd op orgel, piano en pianoforte) studeerde in Amsterdam en Parijs en haalde in Amsterdam de Prix d’Excellence voor orgel. Van Doeselaar is professor aan het Berlijns Conservatorium en titulair organist van het Amsterdamse Concertgebouw en van de Leidse Pieterskerk. Hij heeft, als pianist èn als organist, opgetreden met diverse, beroemde orkesten. Zaterdag speelt van Doeselaar een bijzonder interessant programma, onder de titel ‘Is er nog leven na Bach?’. Het antwoord van Leo van Doeselaar op deze vraag is duidelijk: ‘Ja’. Hij speelt werken van componisten nà Bach, zoals Krebs, Carl Philipp Emanuel Bach, van Beethoven en Mozart. Van Mozart speelt van Doeselaar een bewerking van het Kyrie uit het beroemde Requiem en van de ouverture ‘Die Entführung aus dem Serail’. Ook voor niet specifieke orgelliefhebbers dus een mooi programma, te spelen door de flamboyante organist Leo van Doeselaar.

Cultureel overleg Wassenaar

Filmhuis Wassenaar woe 21 sep 14.30 u Mijn vader is een detective: de wet van 3 woe 21 sep 20.00 u La Conquête vrij 23 sep 20.00 u La Conquête zat 24 sep 20.00 u A l’Origine zon 25 sep 13.00 u Cars 2 ma 26 sep 20.00 u La Conquête di 27 sep 14.00 u Mother and Child woe 28 sep 13.00 u Cars 2 woe 28 sep 20.00 u A l’Origine Reserveren en meer informatie: E. filmwas.reserveren@obvw.nl T. 070-5113397 www.obvw.nl

Cars 2 Animatie (2011) USA | regie: John Lasseter, Brad Lewis | 110 min | Vanaf 6 jaar

Superraceauto Bliksem McQueen en zijn beste vriend Takel steken de grote oceaan over om te racen tijdens de allereerste grote Grand Prix in de wereld. De race moet bepalen wie de snelste raceauto ter wereld is. Maar de weg naar succes blijkt boordevol valkuilen, omleidingen en hilarische verrassingen te zitten wanneer Takel in een internationaal spionnenavontuur verzeild raakt.

La Conquête Biografie (2010) FR | regie: Xavier Durringer | 100 min ‘La conquête’ is een genadeloos portret van Nicolas Sarkozy. De film volgt Sarkozy in zijn race naar het presidentschap, boordevol vuile trucs en conflicten achter de schermen. Het verhaal van een man die een machtsstrijd wint en zijn vrouw Cécilia verliest.

A l’Origine Drama (2010) FR | regie: Sam Garbarski| 100 min Sjoemelaar Paul is bezig met een handeltje in gestolen bouwmaterialen als hij op een nooit afgewerkte snelweg stuit. Nog steeds hopend op voltooiing van de weg, zien de omwonenden Paul aan voor de nieuwe projectmanager...

evenementenagenda

24 september, Orgelconcert in de Dorpskerk. van 16.00 tot 17.00 uur, Plein 3. Leo van Doeselaar, huisorganist Concertgebouw Amsterdam, organist Pieterskerk Leiden, docent Universität der Künste Berlijn Toegang is vrij. 25 september, Theeconcert Duo Appassionata bestaande uit Marie-Louise Schwab-Van Doornum, piano en Tomàš N¿vit, cello. Bibliotheek Wassenaar, Langstaat 40. Toegang: € 12,50 www. obvw.nl T/m 25 september, expositie Galerie in de Molen: Marianne Hartemink, keramiek; Hans Gussekloo, schilderijen en Nienke de Zwart, fotografie. Molenplein 10a. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. www.kunstgroepwassenaar.nl 28 september, 15.30 uur workshop/lezing interactief voorlezen door kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer. Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40 Toegang: € 6,- . Leden € 5,- Reserveren is gewenst: lezingen. wassenaar@obvw.nl of tel.: (070)-5113397 www. obvw.nl 29 september, 19.30 uur lezing hooggevoeligheid bij kinderen door Karen Schröder van Kinderpraktijk ‘De Vlinder’. Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40 Toegang: € 5,- Reserveren is gewenst: lezingen. wassenaar@obvw.nl of tel.: (070)-5113397 www. obvw.nl 29 september, 20.00 uur Koorruïne lezing ‘Desgevraagd’ door Carel ter Linden. Dorpskerk, Plein 3.

Toegang € 7.50 incl.koffie en glas wijn. Reserveren via contactformulier op www.pkn-wassenaar.nl . 1 oktober, Orgelconcert in de Dorpskerk van 16.00 tot 17.00 uur, Plein 3. Anneke Jansen, cantor-organist Kievietkerk . Toegang is vrij. 1 oktober, 20.15 uur de band Magna Carte met The Return. Toegang: € 17,50. Pas/65+/CJP/K&O € 16,50,In de Warenar, Kerkstraat 75. Informatie: (070)5118382. Kaartverkoop via www.warenar.nl T/m 1 oktober, Beeldententoonstelling ‘Bella Figura’ met beelden van Henk Visch in het prachtige Park de Paauw bij Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22 T/m 9 oktober, Beeldenexpositie ‘It Takes Passion’ op Villa Maarheeze. De tuin is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, de villa uitsluitend op zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang is vrij. Villa Maarheeze, Rijksstraatweg 675. Informatie: www.nkvb.nl T/m 10 oktober, overzichtstentoonstelling van de schilder, lijstenmaker en jurist Jaap Eggens (19191997). Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is vrij. Deze agenda is ook beschikbaar via www.welkominwassenaar.nl Zie voor uitgebreide informatie te zijner tijd weekblad De Wassenaarder. Opgeven/ wijzigen van gegevens voor de agenda per e-mail aan Lucie Heins, lucieheins@zonnet.nl


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

ZOMER & WINTERBANDEN Auto, motor, caravan, camper, aanhangwagen

Alle merken, ca. 500 op voorraad. Zeer scherp geprijsd, gratis montage, balanceren, ventielen en wielgewichten. Distributeur: Marangoni en Barum (Continental) banden. ,ANAF â&#x201A;Ź 250 CCASIONS V ESTANT O O T U A Auto Monza GR AANBETALIN MAAND Katwijkerbroek 30-32, Katwijk, 071-4015253 R E P â&#x201A;Ź 100

Het Van Ommerenpark in Wassenaar is een woonzorgcomplex dat bestaat uit een verzorgingshuis, het Johannahuis, voor 50 bewoners en 98 huurappartementen voor ouderen. Zorg en huishoudelijke ondersteuning worden geleverd aan bewoners van het Johannahuis, van het Van Ommerenpark en aan zorgvragers in Wassenaar. Het complex beschikt over een restaurant en Grand CafĂŠ. Wij zijn op zoek naar een

1"6"7

Medewerker voor de huishoudelijke dienst (m/v) voor zwangerschapsvervanging en daarna mogelijkheid tot vast contract

9;<=>#"7?7<>>>#"I9

Het werk bestaat uit het verrichten van huishoudelijke werkzaamheden vooral bij cliĂŤnten in de thuissituatie. Specifieke diplomaâ&#x20AC;&#x2122;s zijn niet vereist, wel ervaring met huishoudelijke werkzaamheden. Daarnaast is een zelfstandige, cliĂŤntvriendelijke en hulpvaardige houding belangrijk. Werktijden zijn bij voorkeur van 8.30 tot 12.30 uur.

Wij verkopen bloemen, planten en aanverwante artikelen in Zweden en Finland. Voor versterking van ons team zoeken wij:

Daarnaast is er een vacature voor een

Gevraagd voor spoedige indiensttreding een ervaren

CHAUFFEUR/VERKOPERS

Zelfstandig restaurantkok (m/v) 32 â&#x20AC;&#x201C; 36 uur

Man/Vrouw voor Housekeeping

      

U werkt volgens een 14-daags rooster om het weekeinde vrij met werktijden van 12:00 tot 20:30 uur. Wij verwachten van u ervaring in de horeca, een warme belangstelling voor de ouder wordende medemens, een flexibele instelling en een positieve inbreng in het team. U bereidt maaltijden in de restaurantkeuken die tot 20.00 uur open is en u houdt toezicht op de voortgang en kwaliteit. Bereiden van diners en buffetten valt ook onder uw takenpakket. Daarnaast verzorgt u dagelijkse bestellingen en je verricht alle voorkomende werkzaamheden. De werktijden zijn flexibel. U heeft kennis van de HACCP, u bent flexibel en kunt goed organiseren. Daarnaast bent u collegiaal, kunt goed communiceren en bent stressbestendig.

Hebt u een opgewekt karakter en enigszins leidinggevende capaciteiten, dan kunt u verzekerd zijn van een zeer afwisselende baan bij een Nederlandse familie in een mooie omgeving even buiten Antwerpen, alsmede enige weken per jaar in Zuid-Frankrijk.

  ! " # ! $%&'(%()'*) "&  +/! 

Een zeer ruime ervaring in de dienstverlenende sector is gewenst. U beschikt over een rijbewijs en een goede basis van koken. Enige kennis van de Franse taal strekt tot aanbeveling. Een auto en een appartement wordt u ter beschikking gesteld. Salaris nader overeen te komen. Wij zien bij voorkeur uw handgeschreven sollicitatie met CV voor 5 oktober a.s. tegemoet.

In verband met de ligging van het van Ommerenpark / Johannahuis in het Wassenaarse groen, zijn de verbindingen met het openbaar vervoer niet optimaal.

Uw sollicitatiebrief sturen naar: Horesto BVBA, Pastorijstraat 35, 2480 Dessel, BelgiĂŤ Email: info@horesto.be

CITOKLAS HELEN VON WEILER

Arbeidsvoorwaarden Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en salariĂŤring volgens FWG 3.0 afhankelijk van ervaring en opleiding.

Start woensdag 26 oktober 2011 A: rekenen en tabellen en graďŹ eken 13.00-14.00 en 16.30-17.30

Voor meer informatie over de vacature huishoudelijk medewerker kunt u contact opnemen met mevrouw G. van Haaster, hoofd huishoudelijke dienst; telefoonnummer 070-5124522 of via de mail gvanhaaster@vanommerenpark.nl . Voor informatie over de vacature restaurantkok kunt u contact opnemen met de heer A. Koevoets, hoofd voedingsdienst, telefoonnummer 070-5124591 of via de mail akoevoets@vanommerenpark.nl . Sollicitatiebrieven kunnen worden gestuurd aan mevrouw van Haaster of dhr. A. Koevoets, Van Ommerenpark 200, 2243 EX Wassenaar.

B: taal/lezen en informatieverwerking 14.00-15.00 en 15.30-16.30

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Maximale groepsgrootte: 5 leerlingen Reacties: dewassenaarsecitoklas@ hotmail.com of 06-19190293

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

De Groene- of Willibrordkerk te Oegstgeest is ĂŠĂŠn van de twee kerken van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO). Naast kerkdiensten wordt het monumentale gebouw gebruikt voor huwelijksinzegeningen, uitvaartdiensten en concerten. Het nabij de kerk gelegen Willibrordserf en Veldhuys behoren ook tot het eigendom van de PGO en voorzien in enkele aanvullende faciliteiten. De PGO is op zoek naar een

HUISARTSENPRAKTIJK HAASWIJK is een groepspraktijk in Oegstgeest. Er werken 3 huisartsen, 2 huisartsen in opleiding, 2 praktijkondersteuners (somatiek en GGZ) en 5 parttime doktersassistentes. In het pand zijn ook een 1ste lijns psychologe en een diĂŤtiste werkzaam.

KOSTER-BEHEERDER

Op korte termijn zijn wij op zoek naar:

Als koster-beheerder draagt u zorg voor alle werkzaamheden in en om het gebouw om de zondagse diensten, alsook begrafenissen huwelijken etc. vlekkeloos te laten verlopen. U heeft een centrale uitvoeringsrol bij verhuur- en cateringzaken en zorgt daarbij voor een goede (financiĂŤle) administratie. U verricht alle voorkomende kleine onderhoudswerkzaamheden en u treedt op als contactpersoon en gastheer voor mensen die gebruik maken van de kerk en/of Willibrordserf, zoals kerkmusici, bruidsparen, begrafenisondernemers en overige bij de PGO betrokken functionarissen.

PRAKTIJKONDERSTEUNER somatiek (HBO-niveau) voor 20-24 uur per week

1HN\HY?1,_LJ\[P]L Datum deel I: Kilometerstand: Brandstof: Transmissie:

17-11-2004 99.908 km Benzine Automaat

Prijs: â&#x201A;Ź

Garantie: Rijklaar maken: Kenteken:

6 maanden Bovag â&#x201A;Ź 750,69-PS-SH

29.500,-

(JJLZZVPYLZ: ABS, Airbag(s), Airco, Alarm, Audio, Centr. deurvergrendeling, Cruise control, Elec. verstelbare stoelen, Elektrische ramen, Lederen bekleding, Lichtmetalen velgen, Middenarmsteun, Park Distance Control, Startonderbreking, Stuurbekrachtiging, Traction control, Verwarmde spiegel(s), Verwarmde voorstoel(en), Warmtewerend glas, ABS, Achterruitverwarming. BTW-auto: Nee

Gewicht: 1578 Kg

221 kw (300 PK)

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719

en

GEDIPLOMEERDE DOKTERSASSISTENT(e) voor +/- 16 uur per week De praktijkondersteuner is voornamelijk verantwoordelijk voor de organisatie en begeleiding van patiĂŤnten met chronische aandoeningen (DM, astma, COPD/CVRM, ouderen etc.) Van de doktersassistente verwachten wij dat zij zelfstandig kan werken en dat zij zich binnen haar vakgebied wil blijven ontwikkelen. Interesse? Je vragen of je sollicitatie met CV: Huisartsenpraktijk Haaswijk, t.a.v. Herma Kruithof, Boerhaaveplein 19, 2343 LT Oegstgeest. Tel.: 071-5177461. Website: www.haaswijkhuisartsen.nl

Uitgeverij Verhagen is een

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

Katwijk Leiderdorp

Noordwijk rhout Noordwijke

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

Sassenheim Valkenburg Voorhout d Waardeilan

De Zilk

}

â&#x201A;Ź8.00 â&#x201A;Ź 10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

moderne uitgeverij welke wekelijks verscheidene huisaan-huiskranten uitgeeft. Met meer dan tachtig jaar ervaring in de uitgeverswereld zoekt zij steeds naar nieuwe kansen in de markt. Iedere week kijken zoâ&#x20AC;&#x2122;n 100.000 huishoudens in de regio uit naar deze kranten. Met hun sterk plaatselijke karakter weerspiegelen zij het wel en wee van gemeenten en zijn hierdoor graag gelezen kranten binnen die gemeenschap.

MEDEWERKER/STER

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN

Meer weten? Surf naar www.pgoegstgeest.nl/vacatures.

voor alle voorkomende werkzaamheden

Liefst uw reacties per e-mail: info@wapenvankattuk.nl

Tel. 071-4078288 (na 17.00 uur)

7PPSNBBOEBHFOEJOTEBHFOPOEFSWBOHJOHWBOWBLBOUJFTWBO EFWBTUFNFEFXFSLFST[JKOXJKPQ[PFLOBBS

CREATIEVE DTP-ER Zzp-er/ freelance (m/v)

Jouw profiel t 3VJNFFSWBSJOHBMT[FMGTUBOEJH%51FSWPSNHFWFS t+FXFSLU[FFSOBVXLFVSJH PPLPOEFSESVL t*TJOTUBBUPNFFODPNNVOJDBUJFCPPETDIBQJOTUFSLF WPSNHFWJOHXFFSUFHFWFO t$SFBUJFGNFFEFOLFONFUEFLMBOU t4UFSLQSPCMFFNPQMPTTFOEWFSNPHFO t6JUTUFLFOEFLFOOJTWBOEF"EPCF$4$4QBLLFUUFO *O%FTJHO 1IPUPTIPQFO*MMVTUSBUPS t+FCFOU[FFSHPFEJOEF/FEFSMBOETFUBBM JOXPPSEFO HFTDISJGU t6JUHFCSFJEFLFOOJTWBO"QQMF.BD t#FIFFSTUBMMFHSBGJTDIFGBDFUUFOPNCFTUBOEFOESVLFO QSJOULMBBSUFNBLFO t,FOOJTWBO1JU4UPQQSPFO%PSJTJTFFOQSĂ?

laserbehandeling & lensimplantatie Rijnzicht Oogkliniek is een zelfstandige oogkliniek waar met aandacht en passie brilvervangende behandelingen worden uitgevoerd. Onze oogartsen zijn tevens werkzaam als algemeen oogarts in de regionale ziekenhuizen. Wij willen graag in een vriendelijke omgeving de mensen de tijd en aandacht geven die nodig is om tot een individueel optimaal resultaat te komen. Voor meer aanvullende informatie: www.rijnzichtoogkliniek.nl Ter vervanging van onze huidige O.K.-assistent zijn wij op zoek naar een parttime

Functieomschrijving De werkzaamheden bestaan o.a. uit tPQNBBLUFLTUQBHJOBTLSBOUFO tPQNBBLBEWFSUFOUJF QBHJOBT LSBOUFO tPQNBBLQFSJPEJFLFVJUHBWFO

O.K. OPERATIE ASSISTENT De kliniek: Er werken bij ons 5 oogartsen, 1 O.K.-assistent, 1 manager, 2 optometristen, 3 medisch secretaresses en een PR-medewerker. De functie: U assisteert de oogartsen bij ooglaserbehandelingen. U beheert de O.K., de voorraden en vindt het leuk de patiĂŤnten tijdens de behandeling te begeleiden.Een willekeurige dag: De O.K. wordt in gereedheid gebracht, de laser wordt opgestart en getest, u assisteert de oogarts bij het testen en legt de instrumenten klaar, de eerste cliĂŤnt meldt zich, u informeert de cliĂŤnt omtrent de behandeling, de cliĂŤnt wordt naar de O.K. begeleid en u stelt de cliĂŤnt gerust, de voorbereidende werkzaamheden voor debehandeling worden in gang gezet, u assisteert de oogarts tijdens de behandeling en houdt intussen contact met de cliĂŤnt, na de behandeling begeleidt u de cliĂŤnt naar buiten en praat nog wat na, even contact met de balie of alles op tijd loopt en zo lijkt de dag al bijna om maar dan moeten de voorraden nog nagekeken worden en kunnen de bestellingen gedaan worden zodat alles weer klaar staat voor een volgende O.K. dag. Kortom: een leuke zelfstandige baan in een betrokken medisch team! De functie-eisen: =  7  >  L M 

Salaris ħ UPUħ QFSVVSCSVUP BGIBOLFMJKLWBOLXBMJUFJU

De werktijden: De werktijden zijn (in overleg) voor 10 -15 uur per week verdeeld over drie dagen (mogelijk woensdagmiddag). Bent u onze superkandidaat? Reageer dan zo snel mogelijk!

Contact *OUFSFTTF .BJMEBOKF$7NFUQPSUGPMJPOBBS QJFUWBOEFSQMBT!VJUHFWFSJKWFSIBHFOOM7PPSWSBHFOLVOKF CFMMFOOBBSFOWSBHFOOBBS1JFUWBOEFS1MBT

Uw sollicitatiebrief met Curriculum Vitae kunt u sturen ter attentie van de heer L.D.J. Hubrecht, De Kempenaerstraat 93, 2341 GK Oegstgeest E-mail: L.hubrecht@rijnzichtoogkliniek.nl Voor informatie kunt u bellen met 0644100659.

Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

U werkt in deze functie nauw samen met de andere koster en de collega-beheerders van de PGO, de begraafplaatsmedewerkers, het Kerkelijk Bureau en de organist. U legt verantwoording af aan de manager PGO.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

NIEUWS Wereldwinkel

HET VERHAAL ACHTER DE RIJST Je kunt heel simpel de wereld een beetje beter maken door wat meer fairtrade producten op tafel te zetten en het geeft helemaal een goed gevoel wanneer die ook nog biologisch geteeld zijn. Deze keer vragen we uw aandacht voor de (h)eerlijke rijst van Fair Trade Original, te koop bij de Wereldwinkel en sommige supermarkten. In de Wereldwinkel vind je twee soorten rijst namelijk de Basmati rijst uit India en de Pandan rijst (witte en zilvervliesrijst) uit Thailand. Omdat in Noordoost Thailand de rijstboeren zijn aangewezen op één regenseizoen per jaar is een verantwoorde rijstteelt, met een goede opbrengst en zonder dat de bodem uitgeput raakt, uitermate belangrijk. Progressive Farmer Association is een coöperatie van bijna 3.000 rijstboeren in Noordoost Thailand die de biologische teelt enorm stimuleert. Zo’n 550 boeren hebben deze grote stap intussen gemaakt en steeds meer boeren volgen de trainingen - in 2011 zitten 120 boeren in het programma - waardoor het aanbod biologische rijst toeneemt. Bij de biologische rijstteelt is het gebruik van kunstmest niet toegestaan, maar de grond kan niet zonder voedingsstoffen. Hiervoor gebruiken de rijstboeren de natuurlijke mest van koeien en buffels. De buffels worden ook benut om het land te bewerken. Een moeilijkheid is dat voor deze arme boeren de aanschaf van een buffel een te grote investering is. Daarom richtte de coöperatie een buffelbank op met 50 buffels. Voor weinig geld huren de boeren een buffel. Wanneer de buffel een kalfje in het eerste jaar krijgt dan mag de boer dat houden, een tweede kalf gaat terug naar de buffelbank, en volgende blijft het weer bij de boer, enzovoort. In 20 jaar tijd is de buffelbank op deze manier uitgegroeid tot 540 buffels. Koop bij de rijst een lekkere kooksaus en je tovert in een handomdraai een fantastische maaltijd op tafel. Meer info: www.wereldwinkelwassenaar.nl.

i n d e ho o f dr o l In de hoofdrol Bekka Oomens

Wassenaars mode-icoon voert eigen label

Kalfsvlees met lamsgehakt in appeljus Hoofdgerecht Vulling Hak de bleekselderij, 50 gram ui en de wortel fijn en fruit de groenten met wat olijfolie in een braadpan. Stoof het geheel op laag vuur. Voeg vervolgens het gehakt toe en een half glas witte wijn. Braad het geheel tot een mooie vleessaus,die u laat afkoelen. Bruneer de hazelnoten in een droge koekenpan. Voeg aan de koude saus de gekneusde, gebruneerde hazelnoten toe, zout, peper en nootmuskaat.

Bekka Oomens. (Foto: Anton Overklift) door Loes Rietvelt

Blankespoor verwelkomt de Jaguar 2012 collectie Meestal wordt er gedanst als de kat van huis is. Bij in het regionaal Jaguar centrum Blankespoor was het precies andersom: er werd gedanst omdat de nieuwe katten in huis zijn: de Jaguars XK en XKR, en de vernieuwde jaguar XF uit de nieuwe 2012 collectie. Terwijl visagist Tom Sebastian de aanwezige dames van persoonlijk make-up advies voorziet, en een keur van gasten zich verlustigt in wat De Kaviarist, Cityspa Savarin, ViV suits en shirts, en andere bedrijven die te gast zijn, te bieden hebben, is de meeste aandacht natuurlijk weggelegd voor de nieuwe Jaguars. Bijvoorbeeld de Jaguar XKR-S, met een 550 PK motor en een koppel van 680nm de meest gespierde Jaguar van allemaal (van 0 tot 100 in 4,4 seconden). En de nieuwste katachtige in de familie: de compleet vernieuwde Jaguar XF, die deze avond werd onthuld door de Britse ambassadeur Paul Arkwright. Deze nieuwe Jaguar

komt met een prijs vanaf €56.600, - binnen het bereik van de ‘gewone’ automobilist. De tijd dat de jaguar alleen het voorrecht was van de ‘happy few’ is definitief voorbij. Bovendien is de auto met energielabel B de meest zuinige Jaguar ooit, mede door het intelligente StopSart systeem. Toch een voordeel met de huidige brandstofprijzen. Bovendien stoot de XF 2.2 Diesel slechts 149g/km aan CO2 uit. De XF is ook leverbaar met een 3.0 liter dieselmotor of een 5 liter V8 benzinemotor. Blankespoor-directrice Hanneke Raaphorst verwacht in de toekomst nog wel meer feestjes: “Feesten geven we alleen als we iets nieuws te melden hebben, zoals nu met de nieuwe XF. Maar door de overname van Jaguar door Tata Motors verwacht ik de komende jaren nog heel wat noviteiten”. Dit feest was in ieder geval een succes. “We hebben zo’n 250 gasten mogen ontvangen, en ook de Open Dag op 9 september is goed bezocht.” Met de nieuwe katten in huis was het goed dansen.

Wassenaar is een bijzonder dorp. Veel variatie in natuur, een uiteenlopende bebouwing en misschien wel het meest interessant: veel bijzondere inwoners, zowel jong als oud, die op diverse manieren een rol spelen in het dorpsleven. De Wassenaarder, de krant voor alle Wassenaarders, wil graag die bijzondere dorpsgenoten aan u voorstellen. De uren dat de 27-jarige Wassenaarse Bekka Oomens niet met mode bezig is, is als zij slaapt. De overige tijd is ze druk bezig met het ontwerpen van een nieuwe collectie, in haar showroom in het Worlds Fashion Center in Amsterdam te vinden of is zij vanuit haar werkruimte in Wassenaar aan het overleggen met producenten in Azië. Niemand had jaren geleden kunnen bevroeden dat er zo’n schitterende loopbaan voor haar in het verschiet lag. Zeker niet nadat ze al na een paar maanden modevakschool tot de conclusie kwam: “knippen en plakken is echt niets voor mij.” Inmiddels is haar merknaam BekkQ in veel Europese landen en in ZuidAmerika een bekend begrip.

De eerste schreden Al snel na haar kortdurige vakopleiding vindt de creatieve Bekka een baan bij een toonaangevend internationaal modeconcern. “Ik mocht me bezighouden met het inrichten

van winkels en collecties bij elkaar uitzoeken. Werk dat op mijn lijf was geschreven. Al mijn creativiteit kon ik erin kwijt.” Na een paar jaar wisselde Bekka van baan en kwam terecht op de stylingafdeling van een bekend spijkerbroekenmerk. “Hier had ik echt ontzettend veel geluk. Een aantal collega’s namen ontslag, waardoor ik al na een paar weken in Hong Kong stoffen moest uitzoeken en medeverantwoordelijk was voor de samenstelling van nieuwe collecties jeans.”

Eigen kleding ontwerpen Langzamerhand ontstaat bij Bekka, al op haar zesde was ze bezig met ontwerpen van kleding, dat wat ze nu voor een ander doet ook best voor zichzelf kan ontwikkelen. Ze begint een kleine collectie samen te stellen die bij een modewinkel in Wassenaar wordt aangeboden. “Ik wilde kijken of mijn ideeën aanslaan bij het publiek.” Inmiddels zijn we jaren verder en is de kleinschalige collectie uitgebreid tot 68 kledingstukken die in meer dan 250 winkels in Europa en via internet worden verkocht.

Alles in eigen hand Voordat een item in de winter- of zomercollectie wordt opgenomen heeft het een heel lange weg afgelegd. Wij kijken wat de trends en de ontwikkelingen zijn en maken een impressie van kleuren en stylen “Het begint pas echt met het ontwerp en de keuze van de stof. Daarna gaat het ontwerp naar onze

fabrieken in het Verre Oosten en wordt het door beroepskrachten, geen kinderarbeid, in elkaar gezet. Elk detail wordt aangegeven, waar de rits komt, hoe ver de knopen uit elkaar liggen, hoe de zoom gestikt moet worden, je kunt het zo gek niet bedenken. Vervolgens krijgen wij, ik werk nauw samen met mijn moeder Francis, het kledingstuk dat is gemaakt naar aanleiding van mijn ontwerp en specificatie retour. Wij kijken en controleren of het resultaat goed genoeg is om in onze collectie op te nemen. Is dat het geval, we zijn dan gemiddeld twee maanden verder, dan bestellen we de zogenaamde verkoop monsters.” In de beginfase van BekkQ gingen moeder en dochter zelf op stap om hun kleding aan de man te brengen , nu hebben zij dit uit handen gegeven aan vertegenwoordigers. “Zij gaan op reis met de collectie die inmiddels bestaat uit de jurken, rokken, tops, vesten, leggings, shirts en blouses.” Bestellingen worden vanuit het magazijn in Wassenaar verstuurd.

Komend weekeinde organiseert carnavalsvereniging De Deijlknotsen weer een tweedaagse snuffelmarkt in haar eigen loods op het bedrijventerrein Maaldrift. Wie op zoek is naar tweedehands spullen of ‘goederen met ervaring’ kan op zaterdag 24 september van 9.00 tot 16.00 uur en zondag 25 september van 10.00 tot 16.00 uur terecht. De toegang is zoals altijd gratis en wie op zoek is naar iets specifieks kan ter plaatse een beroep doen op de vrijwilligers van de carnavalsvereniging. De loods is per auto via de westelijke parallelweg te bereiken en wie met de fiets komt kan vanaf de snelfietsroute Via 44 zo het bedrijventerrein oprijden. door Jos Knijnenburg

Word Vrijwilliger * Vrijwilliger voor bloemschikken (vacature A 022): Welke enthousiaste persoon met gevoel voor bloemschikken en ouderen wil af en toe in de Plataan een bloemschik activiteit organiseren/begeleiden? Bijv. rondom Kerst. * Inspecteur dierenbescherming (vacature D 008): Ben jij die onafhankelijke en assertieve persoon met overtuigingskracht (MBO niveau) die meldingen van verwaarlozing of mishandeling van dieren wil onderzoeken, behandelen en schriftelijk wil rapporteren? * Vrijwillige brandwachten (vacature O 001): Welke zwemvaardige persoon tussen 18-35 jaar (woonachtig in een straal van 1,5 km van de kazerne) wil de brandweer helpen bij de hulpverlening aan mens en dier in nood? Uiteraard krijg je de nodige trainingen en begeleiding. Meer weten over deze of andere vacatures in het vrijwilligerswerk? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale Wassenaar via telefoonnr. 511 31 33 of email info@vrijwilligerscentralewassenaar.nl of kijk op www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl. Openingstijden ma t/m vr 09.30-11.30 uur.

Wassenaar - De snuffelmarkt van De Deijlknotsen is inmiddels voor velen in Wassenaar een begrip geworden. In maart 2009 werd de allereerste snuffelmarkt in de loods aan de Maaldrift gehouden. Het festijn, dat meerdere malen per jaar wordt georganiseerd, vormt min of meer de opvolger van de befaamde rommelmarkt die tot 2009 elk jaar in de sporthal werd gehouden en de loodsverkoop aan de Maaldrift die elk najaar plaatsvond. De handel in tweedehands spullen, door het jaar heen door de leden van de carnavalsvereniging zorgvuldig bij elkaar gebracht, is altijd een belangrijke bron van inkomsten voor De Deijlknotsen geweest. De vereniging heeft daarnaast een jarenlange reputatie in het plezier bezorgen aan anderen. Grote bekendheid verwierven de bustochten die De Deijlknotsen organiseerden voor ou-

deren. Legendarisch in Wassenaar en ver daarbuiten was de rommelmarkt die De Deijlknotsen jaarlijks aan de Luifelbaan organiseerden en waar men vaak over de hoofden heen kon lopen.

Geschiedenis Begin jaren tachtig verhuist de markt naar de loods op de werf Princehaven, maar net als voorheen vindt een flink deel van de handel in de open lucht naast de botenloods plaats. Precies 30 jaar geleden krijgt de carnavalsvereniging toestemming voor de bouw van een eigen onderkomen op een stuk grond tussen camping Maaldrift en de westelijke parallelweg van de Rijksstraatweg. Samen met buurman en ijzerhandelaar annex sloper Willem Jansen schrijven De Deijlknotsen geschiedenis als de eerste gebruikers van het toekomstige bedrijventerrein Maaldrift. Beide pioniers zitten er nog steeds en zijn onderling verbonden dankzij het Willem Jansenpad. De rommelmarkt verhuist van de Princehaven naar sporthal De Schulpwei waarin in juni 2008 de laatste editie wordt gehouden. De gigantische voorbereidingen, maar zeker ook de fysiek zware inspanningen die het meerdaagse gebeuren vereist, doen De Deijlknotsen besluiten het roer vanaf 2009 om te gooien.

Ingericht De snuffelmarkt is in feite ook een rommelmarkt, maar nu in de eigen verenigingsloods waar de handelswaar al 30 jaar wordt verzameld en gesorteerd. Door de markt in het eigen thuishonk te houden wordt gesleep met spullen voor een belangrijk deel voorkomen. De loods zelf is de afgelopen jaren ook steeds meer ingericht met het

Kalfsvlees Laat de slager het kalfsvlees zodanig ‘schillen’ tot er een dunne lange lap ontstaat om te kunnen rollen. Kruid het vlees royaal aan de binnen- en buitenkant met peper en zout. Grilleer de binnenkant op een gloeiend hete grilplaat. Leg er daarna de plakken ham op en schep de

Ingrediënten 8 personen 1000 g kalfslende tbv rollade 150 g lams /half-om-half gehakt 6 pl Gandaham 50 g hazelnoten 50 g ui 40 g winterpeen 40 g bleekselderij

Saus voor 1 rollade 4 goudreinetten laurier nootmuskaat boter/olijfolie 1 lt groentebouillon 1 dl calvados

Groentebundeltjes Snijd alle groenten in dezelfde lengte en dikte. Blancheer iedere

vulling erin en bind het vlees goed vast. Bak de rollade in een koekenpan op hoog vuur aan alle kanten goed bruin in 2/3 olijfolie met 1/3 boter. Doe het vlees over in een braadslede, met eens scheutje olie, enkele laurierbladen, de resterende ui en de in partjes gesneden appels. Schenk er langzaam een mengsel van groentebouillon, wijn en calvados bij. Dek de slede af met aluminiumfolie en laat de rollade in een oven van 120 °C langzaam garen (60-80 min.) tot een kerntemperatuur van 53°C. Laat het vlees buiten de oven onder aluminiumfolie doorgaren tot een kerntemperatuur van 55-60°C. Laat de jus inkoken tot een mooie saus. Serveer het gerecht in mooie plakjes gesneden met de appeljus, de fijn gehakte appels, groente bundeltjes en wat gebakken of geroosterde aardappeltjes. groente apart en maak kleurrijke bundels, bind dicht met een smalle veter van geblancheerde prei. Verwarm de groentebundels vlak voor doorgifte op in de oven. Groenten 100 g courgettes 100 g wortel 100 g prei 100 g paprika rood peper en zout Receptuur: Kookatelier Wassenaar Samen koken. Da’s leuk, lekker & leerzaam. Kom een keer proef koken bij een van onze kookclubs: www. kookatelierwassenaar.nl Of bel Francesco 06-53.370.580.

Toekomstplannen Grote modeshows, rode lopers, meer bekendheid wereldwijd, de plannen van Bekka zijn groots. Als je bekijkt hoe ze in een relatief korte tijd al een bloeiend modebedrijf uit de grond heeft gestampt gaat dat ook wel lukken. Wilt u zelf de ontwerpen bekijken van onze dorpsgenote Bekka, dan kunt u een kijkje nemen op haar website www. BekkQ.nl.

Komend weekend weer snuffelmarkt in verenigingsloods van De Deijlknotsen

Blankespoor-directrice Hanneke Raaphorst verwacht in de toekomst nog wel meer feestjes. (Foto: PR)

Recept v/d week:

oog op de snuffelmarkten, waarbij de handelswaar thematisch is gerangschikt. In aparte eenheden worden meubels, kleding, boeken, elektronica, kunst, verlichting en allerhande huishoudelijke spullen keurig gerangschikt te koop aangeboden. Voor prijzen die in tijden van crisis alleen maar aantrekkelijker klinken. Tijdens de snuffelmarkt is er geen veiling met bijzondere stukken. Die staan of liggen verspreid over de loods en mogen bezoekers er zelf uitpikken.

Wassenaarse ondernemers bedenken uniek en persoonlijk chocolade cadeau Mijnchocolade.nl is ontstaan uit de passie voor chocolade van twee ondernemers, onder wie Marvin Bruijstens, uit Wassenaar. Zij zochten een chocolade cadeau dat zo persoonlijk was, dat zelfs de smaak ervan uniek zou zijn. Rondvragend in hun omgeving merkten ze dat veel meer mensen hetzelfde probleem hadden. Dat was de geboorte van het idee achter mijnchocolade.nl. Want zelf een origineel chocoladecadeau maken met chilipoeder, studentenhaver, sambal en tropische vruchtenmix? Het kan met de nieuwe webshop www. mijnchocolade.nl. Binnen twee minuten stel je via hun webshop je eigen, unieke chocoladecadeau samen. Mijnchocolade.nl lanceert dit product als eerste in Nederland. Kies uit de smaken melk, pure of witte chocolade en voeg daar een verrassend ingrediënt als basicilcum of macadamianoten aan toe. Dit persoonlijke chocoladecadeau - een flinke 300 gram - wordt verpakt in een luxe cadeaudoos. Daarnaast kun je een foto uploaden in een fotolijst en een kaart met persoonlijk bericht meesturen: 3 cadeau’s in 1 dus. Een verjaardag, bruiloft, geboorte of gewoon zomaar een attentie of bedankje: Wil jij je geliefde, vriend(in), collega, familie, buren of jezelf eens verwennen met een origineel cadeau? Ga dan naar www.mijnchocolade.nl en maak in 2 minuten je eigen chocoladedroom. Dus dit keer eens geen bosje bloemen of een fles wijn, maar een reep chocolade die door jou zelf is samengesteld. Met de aankoop van een chocoladereep steun je bovendien het Ronald McDonald Kinderfonds. De ontvanger krijgt zo een origineel cadeau en de kinderen van het Kinderfonds een onvergetelijke dag; twee mooie geschenken in één. Marvin Bruijstens, eigenaar van Mijnchocolade.nl, wil met dit nieuwe cadeauconcept een generiek product op simpele wijze persoonlijk maken: ,,Wij leven in een maatschappij waarin mensen zich willen onderscheiden in kwaliteit, originaliteit, uniciteit en speciale aandacht voor elkaar. Mijn chocolade past hier perfect bij,” aldus Bruijstens. ,,Eind 2010 zijn we dit concept gaan uitwerken. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de complexe logistiek op te tuigen. Resultaat is dat we nu ieder gewenst chocoladecadeau binnen 48 uur aan consumenten en bedrijven kunnen leveren.”

KaartenKeus.nl Bestel snel en eenvoudig online uw geboorte-, huwelijksof gelegenheidskaart op www.KaartenKeus.nl

De collecties zijn ook in te zien bij Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk, tel. 071 408 14 97

Gratis fotoposter * (voor de eerste 100 klanten)

Ter ere van onze nieuwe site ontvangt u een A3-poster van uw mooiste moment. *Geldt alleen bij bestellingen via KaartenKeus.nl

KaartenKeus.nl is een onderdeel van


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

NIEUWS

Wassenaarder Patrick Buch over de 2e Delftse Oude Kunst- en Antiekbeurs

“Kunst is een decor om in te leven” “Ik kwam er als jong jongetje aan de hand van mijn moeder en vond het een adembenemende ervaring.” De Oude Kunst- en Antiekbeurs Delft is een dierbare jeugdherinnering van Wassenaarder Patrick M.A. Buch. Hier begon zijn interesse in kunst en geschiedenis. Inmiddels is Buch uitgegroeid tot een ware verzamelaar en sinds twee jaar is hij de organisator van de hernieuwde beurs, die ooit het begin van zijn passie markeerde. door Esdor van Elten “De Oude Kunst- en Antiekbeurs in Het Prinsenhof in Delft begon in 1949, vlak na de oorlog”, vertelt Buch. In de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog was er weinig belangstelling voor kunst en antiek. De antiekwereld was flink door elkaar geschud omdat veel Joodse antiquairs waren weggevoerd en niet meer zijn teruggekomen. De bezetter had natuurlijk ook veel kunst geroofd. Om de belangstelling te hernieuwen besloot een aantal mensen om een beurs in Delft te organiseren. Die duurde enkele weken en het hele museum werd er voor ontruimd. Er kwam veel bezoek. Het was voor de mensen in de donkere jaren na de oorlog een uitje. Daarna groeide de beurs uit tot een wereldwijd bekend evenement.” Aan de glorietijd van de Delftse beurs kwam aan het begin van de jaren ‘90 een einde. “Men vond het pand niet handig en men vond dat ook moderne kunst een plaats op de beurs moest hebben. Daarom verhuisde de beurs naar de RAI in Amsterdam (PAN).” Buch was betrokken bij de overgang van ‘Delft’ naar de PAN, waar hij de Paul Citroen tentoonstelling inrichtte, maar stopte daarna.

Liever boetiek dan warenhuis Waarom dan nu toch weer een beurs in Delft? “Ik ben Delft altijd blijven missen”, bekent Buch. “Een paar jaar geleden ben ik met een aantal mensen gaan praten. Met als resultaat dat vorig jaar de 1e editie van de Delftse Oude Kunsten Antiekbeurs het licht zag. Voor de Wassenaarse verzamelaar is Het Prinsenhof nog steeds een ultieme

locatie en gelukkig wilde het museum graag meewerken.” Volgens Eric de Groot, directeur van het museum, past de beurs precies in het denken van het museum en van Delft. “De grote beurzen zijn te commercieel geworden”, vindt Buch. “Ik ga liever voor de boetiek, dan voor het warenhuis. Je moet liefhebbers de kans geven met de handelaar in gesprek te komen, uit de waan van de dag, zodat ze naar de aankoop toe kunnen groeien.” Buch gruwt van het idee dat kunst steeds meer een statussymbool wordt. “Voor mij is kunst en antiek een decor om het leven aangenamer te maken. De financiële waarde is ondergeschikt. Het verhaal er achter is minstens zo belangrijk als het object zelf. Het verdiept je kennis en beleving van het verleden. En zonder dat verleden kun je de toekomst geen vorm geven.”

Een bekende oud-leerling van het Rijnlands Lyceum was zanger Ramses Shaffy. De anekdotes in het boek over zijn tijd op de Wassenaarse school zijn bijzonder omdat er over zijn jeugd niet zo heel erg veel bekend is. Geboren in Parijs uit een Egyptische vader en een Poolse moeder woont Ramses Shaffy na de scheiding van zijn ouders bij zijn moeder in Cannes en later bij zijn tante in Utrecht. Als deze tante ziek wordt, wordt hij op 6-jarige leeftijd opgenomen in een pleeggezin, de familie Snellen die in Leiden woonde. De latere zanger heet in die tijd nog Didi Snellen. Als Didi Snellen figureert de later als Ramses Shaffy bekend geworden zanger in het jubileumboek ‘RLW 75’. Op dit moment werkt Sylvester Hoogmoed aan een biografie over de onlangs overleden Shaffy en hij stuitte eerder op lacunes over diens jaren, inclusief de periode dat hij in Wassenaar op school zat. Van oud-leerling Theo van Gogh is meer bekend, al was het maar omdat hij zelf ook over zijn tijd op het Rijnlands Lyceum heeft geschreven. Wie even surft op het internet stuit op een klassieke anekdote, ooit door de schrijver, regisseur en columnist zelf beschreven en nu ook terug te vinden in het boek. Het betreft strafwerk dat hij tijdens zijn schoolperiode op het Rijnlands Lyceum kreeg en dat bestond uit het tien maal moeten overschrijven van een boek van Harry Mulish. Van Gogh stuurde de grote schrijver daarop een brief waarin hij hem vroeg of zijn boeken daarvoor bestemd waren en sloot een postzegel bij voor antwoord. Mulish reageerde prompt met de mededeling dat dat niet het geval was. Leraar Van den Berg reageerde daarop met de mededeling dat Van Gogh de volgende keer Couperus zou krijgen. Wassenaarder Boudewijn Büch bezocht in de jaren zestig de Schout bij Nacht Doormanschool. Die school zou later fuseren met het Rijnlands Lyceum en daarmee werd de latere schrijver en presentator onderdeel van de 75-jaar oude geschiedenis van het Rijnlands. Biograaf Frans Mouws zegt in zijn boek ‘Weg uit Wassenaar’ tijdens zijn research in het archief van het Rijnlands geen materiaal over Büch zijn schooltijd op de Karel Doorman Mulo te hebben kunnen vinden. Volgende week donderdag wordt duidelijk of ‘RLW 75’ in die leemte kan voorzien. Een andere bekend geworden oud-leerling van het Rijnlands Lyceum, oud voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas is volgende week forumleider op de school. Hij figureert nadrukkelijk wel in het jubileumboek.

De 2e editie van de beurs is groter dan vorig jaar. “Dit jaar gebruiken we ook de Historische Zaal, waar Willem van Oranje in 1584 zijn laatste maaltijd gebruikte voordat hij werd vermoord door Balthasar Gerards en we gebruiken ook de Waalse Kerk.” Een van de hoogtepunten van de beurs is de aanwezigheid van delen uit de verloren gewaande collectie van Anton Heyboer uit zijn vroege Haarlemse periode. Ook zijn er dit jaar opvallend veel objecten afkomstig uit koninklijk bezit, zoals een degenrek van prins Hendrik, twee bronzen beelden uit Paleis Soestdijk en het klapstuk: een parfumkeldertje dat ooit geschonken werd door koningin Hortense (1783-1837), de vrouw van Lodewijk Napoleon en van 1806 tot 1810 de eerste koningin van Nederland. Koninklijke objecten zijn op de beurs herkenbaar aan een klein oranje lintje.

Klaverjassen bij Run for Rio Patrick Buch: “Een vonk van passie ontsteken.” (Foto: PR) Vonk van passie aansteken De eerste editie vorig jaar werd goed bezocht. In vijf dagen kwamen er ruim 8500 mensen. “Echte liefhebbers, mensen die vaak ook kennis hadden over de objecten en

echt gericht kwamen kijken.” Maar bezoekersaantallen zijn niet het voornaamste, vindt Buch. “Ik vind het belangrijker om de belangstelling voor kunst en antiek aan te wakkeren. Dat mensen nieuwsgie-

MAGNA CARTAGeef fietsendieven geen kans DE TERUGKEER OOK IN WARENAR Deze herfst ziet de terugkeer van een van de beste akoestische bands ter wereld: Het onvergelijkbare Magna Carta, de scheppers van klassiekers als Airport Song en Lord Of The Ages. Chris Simpson en zijn muzikanten spelen op zaterdag 1 oktober in Warenar. Kaarten zijn nu al te koop via www.warenar.nl. Oprichter Chris Simpson stopte na het afscheidsconcert in het Amsterdamse Carré in 2009. Maar dit betekende niet het werkelijke einde, want na het verkopen van ruim 8 miljoen albums wereldwijd en touren door 84 landen realiseerde hij zich dat Magna Carta veel te goed is om te stoppen. Vandaar dat hij de afgelopen twee jaar toch weer podia besteeg in landen als ZuidAfrika, Canada en Spanje, met verschillende muzikanten als begeleiders. De komende Nederlandse tournee zal bestaan uit klassieke Magna Carta songs, oud en nieuw (want Chris blijft nieuwe muziek schrijven). Naast Chris Simpson zal oud-Magna Carta bandlid George Norris (bekend van het album Midnight Blue) op gitaar en zang meekomen, samen met hun Nederlandse geheime wapen, Laurens Joensen uit Amsterdam. Hij speelt gitaar, banjo, mandoline en viool èn zingt. Laurens is singer-songwriter aktief èn als begeleider van Fay Lovsky. De voorstelling is op 1 oktober te zien in Warenar op de Kerkstraat 75. Kaarten kosten € 17,50 via www.warenar.nl.

In Wassenaar 267 fietsen gecontroleerd Gedurende de afgelopen week vroegen Politie Haaglanden en partners extra aandacht voor het fenomeen fietsdiefstal. Met name in de maanden mei t/m oktober worden verhoudingsgewijs veel fietsen gestolen. Reden om extra opsporingscapaciteit in te zetten en inwoners van Haaglanden nog eens extra te informeren over de mogelijkheden om fietsdiefstal te voorkomen. Tijdens de campagneweek ‘Geef fietsendieven geen kans’ werden in wijken en winkelcentra posters met preventietips opgehangen en meerdere activiteiten uitgevoerd. Tijdens gerichte controles op straat en in (school)stallingen controleerden agenten ruim duizend fietsen om te bezien of deze als gestolen waren geregistreerd. Voor fietsen met een chip werd daarbij gebruik gemaakt van een inteligente reader (scanapparaat). Ook in de surveillances besteedden agenten extra aandacht aan het ‘spotten’ (controleren) van gestolen fietsen. In totaal werden 15 gestolen fietsen aangetroffen. Of er sprake was van bezit te goeder trouw of dat er sprake is van helen of stelen wordt nader onderzocht. In Wassenaar werden rond het centrum

Volgende week donderdag wordt na afloop van een symposium op het Rijnlands Lyceum het boek ‘RLW 75’ officieel gepresenteerd. Een tijdsdocument met veel verhalen en foto’s over 75 jaar Rijnlands Lyceum. Het nieuwe boek is bijna driemaal zo dik als het werk dat 15 jaar geleden bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de school aan de Backershagenlaan verscheen. In ‘RLW 75’ wordt de historie van de school in een breed perspectief gezet. Eén facet daarvan kon weleens leiden tot een brede landelijke aandacht en dat betreft de verhalen over enkele zeer bekende oud-leerlingen van de school die samenstellers Jan Dekking en Luud Schrauwen boven water wisten te krijgen. door Jos Knijnenburg

Koninklijke objecten

Tegelijk met de Oude Kunst- en Antiekbeurs is in Het Prinsenhof ook de overzichtstentoonstelling van de Delftse schilder Michiel van Mierevelt te zien. “De ‘paparazzischilder’ van die tijd”, aldus Buch. “Iedereen die maar iets was of wilde zijn, liet zich door hem portretteren. Met een duo-ticket kunnen beide evenementen voor één prijs bezocht worden.”

Boek ‘RLW 75’ kleurt 75-jarig bestaan van school met verhalen bekende oud-leerlingen

werden 267 fietsen gecontroleerd en voorzien van een fietsregistratiekaart. Daarbij werden geen gestolen fietsen aangetroffen. Ook werden 12 fietswrakken gelabeld. Als deze fietsen niet binnen 14 dagen door de eigenaar worden verwijderd dan gebeurt dat door de gemeente Wassenaar. Bij de graveeractie zijn 18 fietsen voorzien van een uniek nummer. Een promotieteam van het Centrum Fietsdiefstal gaf preventietips op hotspots waar veel publiek aanwezig was. Op verschillende locaties deelden studenten flyers met preventietips uit. Een graveerteam van het Fietsdepot Haaglanden graveerde op verschillende locaties enkele tientallen fietsen die niet waren voorzien van een anti-diefstalchip of een framenummer. De deelnemende agenten van Politie Haaglanden, het promo- en graveerteam spraken over succesvolle acties en meldden positieve reacties van het publiek. Voorkom fietsdiefstal: • Gebruik een goedgekeurd slot om uw fiets op slot te zetten • Bevestig uw fiets eventueel met een extra slot aan het fietsenrek of een hek • Stal uw fiets in een bewaakte stalling of daar waar er zicht op is vanuit bebouwing

rig worden. Als er maar een paar mensen zijn waarbij, net als bij mij zoveel jaren geleden, de vonk van passie voor de kunst, het ambacht en de geschiedenis wordt ontstoken, dan ben ik dik tevreden.”

Kaartverkoop concerten en voorstellingen Warenar goed op gang De kaartverkoop voor voorstellingen en concerten in Warenar is inmiddels in volle gang. Sinds de verspreiding van de Kunst & Cultuurgids Wassenaar zijn al bijna 2000 kaarten verkocht. Op dit moment zijn er voor alle voorstellingen nog kaarten beschikbaar. Met name het toneelaanbod, zoals voorstellingen Het Gouden Ei en Emma’s Feest zijn zeer in trek. Kaarten zijn te koop met een bestelbon uit de Cultuurgids, maar natuurlijk ook via www.warenar. nl. Het programma in Warenar is al jaren een prettig toegankelijke mix van toneel, muziek en cabaret. Dit seizoen staat er daarnaast een internationale musical Unforgettable, over leven en muziek van Nat King Cole geprogrammeerd. Aan de jeugd is ook gedacht; verhalenverteller én kampioengoochelaar Hilbert Geerling verzorgt een familievoorstelling over het dagboek van Houdini. Er valt weer veel te lachen in Warenar. De cabaretliefhebbers in Wassenaar komen aan hun trekken met

voorstellingen van Niet Schieten!, Kristel Zweers, Femmage en Joep Onderdelinden. Speciale aandacht voor Bart de Groof, die eind oktober zijn voorstelling Majesteit is moe komt spelen. Om begrijpelijke redenen wilde hij zijn voorstellig per se in Wassenaar spelen. Muziek is er ook in vele soorten en maten. De eerste voorstelling is op 1 oktober. Dan komt Chris Simpson, die onder de vlag van Magna Carta al ruim 40 jaar actief is op Nederlandse en buitenlandse podia. De komende Nederlandse tournee zal bestaan uit klassieke Magna Carta songs. Naast Chris Simpson zal oud-Magna Carta bandlid George Norris op gitaar en zang meekomen, samen met Laurens Joensen uit Amsterdam. Hij speelt gitaar, banjo, mandoline en viool en zingt. Dit alles en nog veel meer is komend seizoen te zien in Warenar. Nu al kaarten kopen loont de moeite; u bent zeker van een plaats en de data staan alvast in de agenda, zodat er niets meer tussen kan komen. Meer informatie is te vinden op www.warenar.nl.

Kaarten voor de Dinka Kids School (Tanzania) Op donderdagavond 13 oktober organiseert de stichting Run for Rio voor alle enthousiaste kaartliefhebbers wederom een klaverjasavond. Deze klaverjasavond wordt gehouden in Huize Willibrord dat, zoals altijd, haar grote zaal graag gratis voor dit goede doel ter beschikking stelt.De klaverjasavond begint om 19.30 uur, maar vanaf 19.00 uur kunt u al in de grote zaal terecht om een kopje koffie te drinken. U kunt zich individueel of per koppel inschrijven; het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per persoon.

de school te starten. Nog niet alle vergunningen zijn gerealiseerd en het kost veel tijd en energie om dit rond te krijgen. Wel is een waterput gemaakt en is men bezig het land bouwklaar te maken. Ook zijn er veel kinderen uit de omgeving heel nieuwsgierig wat voor een school er gaat komen. Misschien wordt het wel hun nieuwe school. Intussen wordt ook vanuit Nederland druk gemaild om alle spullen (nu nog in twee grote containers) naar Tanzania te krijgen. De droom van Kimberly en Eriq wordt steeds meer werkelijkheid en Run for Rio helpt, mede dankzij uw steun, volop mee.

Project Indonesië Tijdens de kaartavond zal er ook een loterij plaats vinden met prachtige prijzen die door allerlei particulieren en bedrijven voor dit doel ter beschikking zijn gesteld. Inschrijven kan via het inschrijfformulier dat u aantreft op onze website: www.runforrio.com, maar kan ook telefonisch bij John Schrader, telefoonnummer 070-5176236, bij Annette v.d.Kooij, telefoonnummer 070-5110225 of bij Huize Willibrord, telefoonnummer 0705123200. U kunt het inschrijfformulier ook afgeven bij Huize Willibrord, Hofcampweg 290 of van Houtenweg 74. De opbrengst is bestemd voor de bouw van de Dinka Kids School te Tanzania. Zoals bekend is de Wassenaarse stichting Run for Rio een stichting die geld inzamelt voor kleinschalige projecten in derde wereldlanden, die erop gericht zijn om straat- en zwerfkinderen een betere toekomst te bieden. Run for Rio is vooral regionaal actief; dat betekent dat zij in Wassenaar en omgeving acties organiseert met als doel het inzamelen van geld voor de projecten die zij op dat moment steunt. Kimberly en Eriq zijn druk bezig met alle voorbereidingen om de bouw van

Enige jaren geleden heeft Run for Rio het project ondersteund van pater Nico Dister. Hij schrijft ons:”We streven steeds meer naar selfsupporting. Sinds 2007 proberen we steeds meer binnenlandse inkomsten te vinden en de hulp uit het buitenland te verminderen. Dit jaar komt 40 % uit eigen land, en het lukt steeds beter. We willen proberen op eigen benen te staan wat betreft de maandelijkse kosten als eten, drinken, kleding, water en licht. Voor bijzondere uitgaven zoals groot onderhoud, uitbreiding en nieuwbouw zullen we meer hulp nodig blijven hebben”. Het is goed om na een aantal jaren van Run for Rio-steun te merken dat het project in Indonesië goed loopt. Wilt u verdere informatie over de projecten van Run for Rio of wilt u inschrijven voor de klaverjasavond, dan kunt u altijd bellen met de secretaris, John Schrader, tel.5176236 of mailen: info@runforrio.com. Bent u verhinderd op 13 oktober, maar wilt u toch uw steentje bijdragen, dan kunt u uw gift ook overmaken op onze bankrekening: Run for Rio te Wassenaar: Ingbanknummer 193157 of Rabobanknummer 368010724.

T.H.: GARAGEBOXEN in • T.K.: FIAT PUNTO. ’98, 3-drs., •Oegstgeest. Huurprijs v.a. € 110,-. 76.000 km. binnen en buiten als

-3,=6>,.‹3,0+,5 AH[LYKHN\\YcAVUKHN\\Yc6]LYPNLKHNLUVWHMZWYHHR

/VLY

>PQa 2\UZ

PQU^

H

LLYV

WLU

[LUHY VU[]H LZ:O\U` H UN[\ NYHH T VUKL N YOL[ NL ]HUL LUKY UV[ HURQL 

Vele werken van o.a.: Herman Brood, Corneille, Klashorst, Floyd Douglas, Jacqueline Schäfer, Espen Hagen, Jef Poldervaart, Shunyam

Inl. 06-20773480.

nieuw. € 1650,-. Tel. 06-38387327.

Gez.: oude Van Berkel SNIJMACHINE met handwiel. Geef u een goede prijs. Tel. 0544352476.

SCHILDER-, TEGEL-, stuca•doorwerk en timmerwerk. Tel.

Gevr.: Märklin of Fleischmann MODELTREINEN. Tel. 0715420 745.

WERKSTER voor 2x 3 •uurGevr.: p. mnd. Tel. na 17.00 uur 070-

Staalbouw BV zoekt •eenOostingh ervaren, enthousiaste en repre-

Introcursus DWARSFLUIT voor kinderen v.a. 6 jr. Info. www. fluitles.nl. Tel. 5891939. SCHILDERT, saust •en 50-plusser behangt uw huis weer als nieuw!! Tel. 06-13067762.

T.K.: TOURCARAVAN Carado - C 317 met voortent en veel accessoires. Bouwjaar 2008. Tel. 06- 40293294.

06-14785439.

5115004.

sentatieve MEDEWERKER administratie, balie en telefonie. Het betreft een uitdagende parttime functie voor vijf ochtenden per week in een dynamische werkomgeving. Werktijden zijn dagelijks van 7.30 tot 13.00 uur. Reacties naar m.ketting@oostingh.nl of kijk voor meer info. op www.oostingh. nl.

Staalbouw BV zoekt •eenOostingh junior WERKVOORBEREI- • CURIOSA opheffingsuitverkoop. Bijna alles 50% korting. DER voor het verrichten van ondersteunende werkzaamheden t.b.v. ons productieproces. Wij zoeken een actieve, flexibele en leergierige technische MBO’ers. Reacties naar m.ketting@oostingh.nl.

morgen wil ik weer net zo’n jne dag als vandaag

Open wo., do., vr. 13.00 tot ± 16.30 uur. Zat. van 12.00 tot 15.00 uur. J. v. Beierenweg 55, Voorhout, 06-47954408.

Claudia zit midden in haar behandeling tegen borstkanker. En zij is niet de enige. Eén op de acht vrouwen krijgt ermee te maken. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is, vijf jaar na de diagnose, 80% van de patiënten nog in leven. En door nieuwe behandelingsmethoden wordt de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten steeds beter. Samen met uw hulp komen we steeds een stapje dichterbij. Kijk vandaag nog op kwfkankerbestrijding.nl om te zien wat ú kunt doen.

iedereen verdient een morgen


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 21 SEPTEMBER 2011

SPORT

Ook waterpolocompetitie WZK weer van start

Chill Out tennis bij Kieviten Wassenaar - Op vrijdagavond 30 september staat tennispark De Kieviten in het teken van chill out. Niet alleen leden, maar ook introducés tussen 12 en 18 jaar zijn uitgenodigd voor een spelletje tennis. Tussen de partijen door zijn er tennisgames, clinics en kan er lekker gechilled worden op loungebanken. Vette beats, drankje en een stuk pizza zorgen ervoor dat je kunt bijtanken na een intensieve tennispartij. Inschrijven per mail voor 25 september bij kievitentoernooi@ gmail.com ovv van Chill Out, leeftijd, mobiel nr en speelsterkte. Kosten: 10 euro pp voor leden en 12,50 voor niet-leden.

Fietsen met TC de Kampioen De zomer is nu wel zo’n beetje voorbij, maar met een beetje geluk kunnen september en oktober nog mooi weer bieden. Niets kan u er dus van weerhouden om nog eens op de fiets te stappen. Toerclub de Kampioen, de wielersportvereniging van Wassenaar, Voorschoten en wijde omtrek, organiseert a.s. weekend weer 2 ritten. Op zaterdag 24 september rijden we een rit van ca. 60-70km, en op zondag 25 september staat een tocht van 90km gepland, die wij binnen de club de Herfsttocht noemen. Beide ritten starten om 9.00uur vanuit Sporthal de Schulpwei aan de Dr. Mansveltkade in Wassenaar, en worden gereden met snelheden rond de 25 à 30 km/uur. Bij voldoende opkomst wordt de groep in twee snelheidsklassen verdeeld. Een koffiepauze is vast onderdeel van iedere rit bij de Kampioen, zodat de inwendige mens ook niets te kort komt. Indien u geinteresseerd bent om eens mee te fietsen (geheel vrijblijvend), kom dan gewoon naar de start. Alles wat u nodig hebt is een racefiets en een helm. Meer informatie vindt u op www.tcdekampioen.nl.

Het team van Real Maaldrift.

Stunt bij Reaal Maaldrift In de Wassenaarse zaalvoetbalcompetitie zorgde Real Maaldrift voor de eerste verrassing van het seizoen. Met de gebroeders Ferry en Ivo de Meij in de gelederen wist Real Maaldrift titelkandidaat De Schulpwei met 4 - 2 te verslaan. Wat er precies mis ging bij De Schulpwei is een vraagteken. Ze waren compleet, maar misten waarschijnlijk een echte zaalvoetbalkeeper. Vorig seizoen was er nog champagne voor Real Maaldrift die toen eindelijk een eerste officiële overwinning binnenhaalde. Dit seizoen moet er wel degelijk rekening met Real Maaldrift worden gehouden. Zij begonnen het eerste seizoen met alleen maar grote nederlagen. Het tweede seizoen werden nederlagen kleiner en waren er zelfs overwinningen, al zijn ze op één hand te tellen. Real Maaldrift kan als voorbeeld gelden voor het team van de Tegenpartij. Het team van de Tegenpartij loopt als nieuwkomer ook tegen behoorlijke nederlagen aan. Het zaalvoetbal is niet zomaar een spelletje en niet vergelijkbaar met veldvoetbal. Bij zaalvoetbal komt

meer techniek en inzicht bij kijken. De zaalvoetbalcompetitie is twee weken geleden gestart met twaalf teams. Er hebben geen noemenswaardige transfers plaatsgevonden. Slechts een enkeling is van team veranderd. Aan de competitie nemen tien teams uit Wassenaar, één team uit Den Haag en één team uit Katwijk deel. De Katwijkers gaan verrassend aan de leiding met zeven punten uit drie wedstrijden. De teams W.A.A. v.d. Kooij en Cafetaria ‘t Tonnetje zijn de enige zonder puntenverlies en volgen de Katwijkers met zes punten uit twee wedstrijden. Verrassend was ook dat de kampioen van vorig seizoen Party Rental Company in hun eerste wedstrijd twee dure punten lieten liggen tegen de Katwijkers. De competitie in nog jong en kan nog alle kanten op. De verwachting is wel dat de teams van Party Rental Company, W.A.A. v.d. Kooij B.V., De Schulpwei en Cafetaria ‘t tonnetje gaan strijden voor de titel. Deze teams doen niet veel van elkaar onder. Of gaan wellicht de Katwijkers dit seizoen voor een verrassing zorgen? Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de nieuwe website: www.zaalvoetbaldeschulpwei.nl.

Afgelopen zaterdag is voor alle waterpoloteams het seizoen van start gegaan. Bijna alle teams wisten vorig seizoen af te sluiten met promotie. Zo is Dames 2 district gaan spelen. Zij traden in Delft aan tegen D’elft/ZDHC. Het was een zeer goede wedstrijd die duidelijk liet zien dat er al een aantal weken goed is getraind. Menig spelsituatie werd goed afgemaakt. Het was Annika den Dulk die maar liefst 11 keer wist te scoren. Ook Judith Hensen en Saskia Hazes wisten hun doelpuntje mee te pikken. Inge Conradi en Silvia Remmerswaal waren liefhebbers van de paal en de lat. Dames 2 wist de wedstijd met 3-17 te winnen. Dames 1 speelde thuis tegen HzZian. Een pittige eerste wedstrijd, want Zian is altijd van het fysieke spel. Toch wisten de WZK-dames veel weerstand te bieden en is het al vrij snel 1-0 door Ivon Hensen. Lotte de Groot weet een strafworp in de netten te krijgen. WZK overheerst de wedstrijd. Als de wedstrijd vordert weet HzZian meer druk te zetten en een doelpunt te maken. Het is echter WZK dat aan het langste eind trekt en o.a. Ilse van Slingerland weet nog te scoren. Dames 1 wint met 6-1. Heren 2 speelde ook thuis. Pas in het derde partje komen zij goed opzetten en vliegen de doelpunten erin. Boy van Egmond en Joost van Benten weten beide een mooi doelpunt te maken.

van Eijk en Maurice Swillens betekende dit het debuut voor WZK, keeper Sander Snelleman maakte zijn rentree bij WZK. WZK (4e klasser) begon wat moeizaam aan de wedstrijd en kwam vrij snel op een 1-0 achterstand uit een man minder situatie. In het tweede deel van de eerste periode volgden de doelpunten elkaar in hoog tempo op. Vervolgens kwam Heren 1 5-4 achter, gevolgd door een van de mooiste acties van de wedstrijd: Roderic zet een blok uit het boekje en Raymond schiet de 5-5 op het bord! In de tweede periode komt WZK weer een doelpunt achter, maar doelpunten van Stefan van der Kroft en Raymond de Jong zette WZK weer op voorsprong. Wiekslag maakte nog gelijk, waardoor WZK met 7-7 de derde periode in ging. In de vierde periode bracht Wiekslag de spanning terug, 8-9. Het antwoord kwam al snel, wederom Stefan van der Kroft die een zeer goede wedstrijd speelde, maakte er 8-10 van. Menno de Jong bracht de marge zelfs op 3, maar Wiekslag kon ook nog eenmaal scoren, 9-11, een prima uitgangspositie voor Heren 1 om volgende week in de return de volgende ronde te halen.

Damescompetitie op Tennispark De Oude Eik Deze zomer is er op tennispark De Oude Eik voor het eerst een damescompetitie georganiseerd. Naar aanleiding van de succesvolle Ladiesnight en de onderlinge competitie van enkele dames op de maandagmiddag werd de roep om een dergelijke competitie steeds groter. Op de donderdag en vrijdagmiddag wordt er door 32 deelneemsters enthousiast meegedaan aan deze vooral gezellige wedstrijden. De nadruk ligt op het lekker tennissen met dames van gelijk niveau en met mindere mate op het prestatieve tennis. Iedere deelneemster heeft elke week een andere partner en speelt daarmee 75 minuten een dubbel tegen een ander duo waarbij er zoveel mogelijk nieuwe koppels worden gevormd. De wedstrijden vinden overdag plaats tussen 10.00 uur en 14.45 uur. Elke week speel je een wedstrijd op dezelfde dag en tijd. Op zondag 25 september volgen de finales en wordt de competitie afgesloten met een heerlijke lunch. Voor de komende winterperiode hebben al heel veel lady’s zich opgegeven om opnieuw een competitie te starten. Mocht je geïnteresseerd zijn om mee te doen dan is dit geen probleem. Het enige dat je nodig hebt is een winterkaart van tennispark De Oude Eik. Nieuwsgierig? Surf dan snel naar www.tennisparkdeoudeeik.nl of stuur een e-mail naar info@ tennisparkdeoudeeik.nl Inschrijving sluit op woensdag 5 oktober.

De heren winnen met 11-5. Na weken van voorbereiding mochten de mannen van coach Ron van der Wild dan eindelijk de eerste officiële wedstrijd spelen. In Papendrecht moest er voor de Man Meer beker gespeeld worden tegen 3e klasser Wiekslag. Voor de spelers Raymond Vonk, Roderic Vonk, Patrick

Blauw-Zwart wint de 2e helft door Ben Ditmar Wassenaar - Op het druilerige sportpark van Leidsche Boys moest Blauw-Zwart aantreden voor de volgende competitiewedstrijd. Na de 6-1 winst van vorige week waren de verwachtingen hoog gespannen. Om half drie floot scheidsrechter Strijd voor het begin. De wedstrijd begon erg rommelig en van beide kanten werd er veel balverlies geleden. De UTS Van der Geest & UTS Abbink brigade speelde erg mat en kroop door het oog van de naald toen een schot van Leidsche Boys op de paal achter Jeanot van Vliet belandde. Na veel flipperkastvoetbal werd de bal eindelijk weggewerkt. Vlak voor rust kopte Thomas Prins uit een corner de bal hard in, maar deze werd van de lijn gehaald. Hierna was het tijd voor een beker thee en goed gesprek van trainer Roel Hartog. De BlauwZwarten kwamen in de tweede helft

goed uit de startblokken en ging direct in de aanval. Dat resulteerde na 5 minuten in een doelpunt van Rick Hoogenboom die via de keeper de bal in het doel schoot: 0-1. De ban was gebroken en nog geen 5 minuten later werd het na en zeer goede aanval 0-2 door Guy van Vliet. Dezelfde speler kreeg even later zijn eerste gele kaart van dit seizoen. Hij nam sportief wraak door snel de 0-3 te scoren. De Leidse Boys waren de kluts kwijt, wat resulteerde in een rode kaart na een grove overtreding tegen Jasper van den Boer. In de laatste 20 minuten werd er veelvuldig gewisseld. De licht gebleseerde Rick Hoogenboom werd vervangen door Michael Thyssen, Wilber Alkemade verliet het veld voor Jos Oudshoorn even later werd Maarten van der Flier vervangen door Nick Oosterveer. De Blauwen bleven aanvallen en schoten er lustig op los. In blessure tijd schoot Japer de 0-4 binnen uit een

voorzet van Guy. Volgende week de thuiswedstrijd tegen GWS. We hopen natuurlijk op weer een overwinning.

Uitslagen 4e klasse A zaterdag DWO - Football Factory VVSB - Woubrugge DoCoS - Hazerswouds Boys Leidsche Boys - Blauw-Zwart GWS - UVS Oosterheem - SVOW

6-0 2-5 1-1 0-4 2-3 2-0

Stand 4e klasse A zaterdag DWO Woubrugge Blauw-Zwart VVSB Oosterheem DoCoS Leidsche Boys UVS Hazerwoudse Boys GWS SVOW Football Factory

3-9 3-9 3-6 3-6 3-6 3-4 3-4 3-4 3-2 3-1 3-0 3-0

BCF Wassenaar is er weer klaar voor.

Badmintonseizoen van start De trainingen voor alle badmintonners zijn alweer een aantal weken aan de gang, maar afgelopen weekend was het tijd voor de start van de competitie voor de senioren. De teams, die ook dit seizoen weer de velden op gaan met shirts van hoofdsponsor Service Apotheek Langstraat, verschenen allen zaterdagmiddag om 12.15 uur in sporthal de Schulpwei aan de Dr. Mansveltkade aan de start. Vol met inspiratie en goede voornemens voor een utstekend seizoen. Dat pakte direct voor 3 van de 4 teams helaas anders uit. Alleen team 1 kon zijn wedstrijd in winst

D-jeugd toernooi Olympia’72 groot succes

omzetten, team 2 speelde gelijk en het 4e en 5e team (team 3 is op het laatste moment terug getrokken uit de competitie) verloren beide hun wedstrijd. Team 1 begon het nieuwe seizoen, na promotie van vorig jaar, in de 2e klasse met 2 nieuwe spelers: Akkemay Huininga en Marcel Woudsma. Tegenstander was het bekende Veglo uit Leiden, dus concentratie was vereiste nummer 1. De start van de Wassenaarders was overtuigend: Mark v.d. Akker en Marcel Woudsma wonnen gemakkelijk in twee sets hun herendubbel en Eveline Spring in’t Veld en Akkemay Huininga deden dat ook in hun damesdubbel. Daarna werd het zwaarder, de beide dames enkel werden verloren, maar de beide herenenkels compenseerde dit in beide winst. De gemengde dubbels werden eerlijk verdeeld in

setpunten en zodoende kon BCW 1 tevreden met hun eerste winst (5-3) in de 2e klasse richting kleedkamer. A.s. zaterdag wederom thuiswedstrijden vanaf 12.15 uur aan de Dr Mansveltkade, supporters en mensen die de badmintonsport een warm hart toedragen zijn altijd welkom, de tribunes staan klaar! Andere uitslagen: Team BCW 2 tegen BKN 4-4, Team BCW 4 verloor van Shuttlewoude met maar liefst 8-0 en tot slot verloor team BCW 5 met 6-2 van EVBC Vlietwijk. Heeft u kinderen in de leeftijd van 5-9 jaar dan zijn er nog twee zaterdagochtenden waarop u uw kind gratis kunt laten kennismaken met de badmintonsport op speelse wijze. De September maand is bij BC Wassenaar MINI MAAND. Kom kijken op zaterdagochtend in de sporthal vanaf 9 uur en laat uw kind sportief genieten! www.bcwassenaar.nl

Zondag werd door Olympia’72, in samenwerking met het Nederlands Handbal Verbond Zuid-Holland, op haar complex een D-jeugdtoernooi georganiseerd. Voorafgaand werd door een vertegenwoordiger van het NHV uitgelegd waar jeugdhandbal voor staat. Plezier maken en elkaar laten spelen is het motto, niet het winnen en de meeste doelpunten maken. Eerlijk is eerlijk, het was wel even wennen voor coaches en de ouders langs de lijn. Er werd immers geen score bijgehouden en de scheidsrechter waren meer begeleiders dan scheidsrechter. Niettemin bleek al snel dat elkaar laten spelen waarbij de aanvallers verspreid over het veld zich probeerden vrij te lopen en de verdedigers de bal probeerden te onderscheppen het handbalspel ten goede komt. Ben je ook geïnteresseerd in jeugdhandbal? De jeugdteams kunnen nog aanvulling gebruiken. Ga eens langs op de trainingen op dinsdagavond van 17.00 tot 18.30 op het sportcomplex in Ter Weer (naast het Adelbert College). Info Henri van Smirren (070-5177042) of ‘ hvolympia72.nl’ .

Hockey Academie op HGC weer van start Recreanten 3.

Competitiestart Wassenaarse Volleybal Vereniging Binnenkort is het weer zover. Dan start het nieuwe volleybalseizoen. De Wassenaarse Volleybal Vereniging (WVV) gaat aan de competitie deelnemen met vijf teams: een damesteam, een heren-recreatieteam, twee mix-recreatieteams en een jeugdteam. De Dames spelen in de derde klasse van de Nevobo en zullen naar WVV hoopt weer een belangrijke rol spelen voor de bovenste plaatsen. Ook van het Herenteam, vorig seizoen keurig tweede in de competitie, wordt het een en ander verwacht. Het eerste Mixteam, in haar vertrouwde opstel-

ling, zal ook nu weer van zich laten spreken. Het tweede Mixteam heeft zich in het vorige seizoen al aardig gemanifesteerd en zal deze lijn zeker doortrekken. Opnieuw start er ook een Jeugdteam bestaande uit meisjes van 12 tot 14 jaar. De senioren spelen op de vrijdagavond in sporthal De Schulpwei aan de Dr Mansveltkade 1 en beginnen om 20.30 uur. Het jeugdteam speelt haar thuiswedstrijden in dezelfde hal op de woensdagavond vanaf 18.45 uur. Wil je ook volleyballen dan is nu, zo vlak voor aanvang van de competitie, het moment aangebroken om daarmee te beginnen. Sluit je daarom aan

bij WVV en geniet van volleybal in een uitstekende accommodatie. Er is nog plaats genoeg, ook om mee te doen aan de competitie. De training is op de woensdagavond vanaf 20.15 voor de senioren en 18.15 uur voor de jeugd. Elk nieuw lid krijgt een prachtige sporttas. WVV is een dynamische vereniging, in 2012 vijftig jaar jong, met nevenactiviteiten zoals het olieballentoernooi, een volleybalclinic, kaartavonden en een seizoensstart met een barbecue. Nadere info bij secretaris Ger van Weerlee, tel. 070-5111037 of kijk op www.wvv.nu. WVV daar moet je zeker zijn.

De doelstelling van de Academie is jonge hockeytalenten in aanmerking te laten komen voor wekelijkse trainingen op topniveau. De extra trainingen zijn bedoeld voor jongens en meisjes uit de C en B categorie. Voor locatie HGC kunnen spelers uit de regio Zuid Holland zich aanmelden. Het 1e blok van dit seizoen staan er weer 10 trainingen gepland op de donderdagavond, voor de C-jeugd van 17.00 tot 18.15 uur en voor de B-jeugd van 18.15 tot 19.30 uur. De trainingen staan onder leiding van Helen Lejeune-van der Ben en Peter Taylor. Wekelijks zal er een nationale of internationale tophockeyer aanwezig zijn. Aan de Hockey Academie zijn geen kosten verbonden. Kun je goed hockeyen en wil je extra trainen op top niveau ? Meld je dan, per email, aan voor de selectie training op 22 september via hockeyacademie@hgc.nl.


N SP AJA EC AR IA S

BEDS 2 BASIC DÉ NR. 1 BEDDENSPECIALIST IN UW REGIO! Kom langs voor ons complete assortiment aan Boxsprings en Matrassen!

A G E M RS! E L L A N K IT VOOR EEN TOP PRIJS!!

L!!

NEDERLANDS, DUITS EN BELGISCH FABRIKAAT

KWALITE

TOP KWALITEIT

Bij Beds 2 Basic √ Laagste prijzen √ Beste kwaliteit √ Beste comfort

BOXSPRINGS EN MATRASSEN VOOR DE LAAGSTE PRIJS IN NEDERLAND!

√ TOP-advies √ TOP-service

Bij aankoop van al onze boxsprings/matrassen 1 GRATIS DEKBED en 2 GRATIS KUSSENS!!!!

MEGA KNALLERS!

e 2

LAAGSTE PRIJS!

A MEGR KNALLE !!

Leverbaar in alle maten!

e

2

Eigenschappen:

€ 269,Leverbaar in alle maten!

√ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam

399.-

ONGELOOFLIJK COMPLEET! Designhoofdbord! + 2 Beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matras topper! + 2 luxe kussens

IN HOTELS DE MEEST GEBRUIKTE BOXSPRING VAN EUROPA

Maat 1.20

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoeringen!

Ma

tra

s

Leverbaar in alle maten!

2e

MATRAS GRATIS!

e

Eigenschappen:

√ 15cm Koudschuim! √ 7 cm NASA Traagschuimlaag √ Afritsbare en wasbare tijk √ Anti-slip onderlaag √ Anti-allergisch

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

e

√ 15cm Koudschuim kern √ Ergonomische comfortzones √ Elastisch dubeldoek tijk √ Afritsbare en wasbare

MATRAS GRATIS!

A MEGR ! KNALLE !

Ma

MATRAS GRATIS!

tra

s

SPA SPRING

Normaal 2399.-

€ 349,-

TOP-AANBIEDING!

1299.-

#####

Beds 2 Basic

De electrische versie vanaf 1799.- met wel 2x supersterke volva motoren beide afzonderlijk verstelbaar!! + 2x Luxe Remote Control Hoofd- en voeteneind verstelbaar!!

Ma

tra

SUPER QUEEN

s

WINNAAR!!

Leverbaar in alle maten!

2e

MATRAS GRATIS!

Maat 1.40/1.60 én 180 breed!

NI

Ma

tra

EU

DREAM LATEX

s

W

M

Ma

tra

HEALTH SPRING

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer matras √ 360 veren/m2 met koudschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

s

RELAX SENSA LAAGSTE PRIJS!

€599,Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

√ 7-slags Pocketveer √ 360 veren m2 met 2,5 cm √ Comfortschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

2e

MATRAS GRATIS!

#####

€ 399,-

€ 799,-

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

e

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer √ 360 veren m2 met 2cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 ergonomische comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

2

MATRAS GRATIS!

LU atras XE !

#####

!!

#####

ANTI-ALLERGISCH

€ 299,-

Eigenschappen:

2

!!

Eigenschappen:

2

NALLERS! ZE MEGAK !! LET OP ON laagste prijs de or aliteit vo De beste kw

ANTI-ALLERGISCH

€ 899,-

ra s

W

Leverbaar in alle maten!

DUITS EN BELGISCH FABRIKAAT!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

at

€ 199,-

MEGA KNALLER!!

#####

M

EU

MEGA KNALLER!!

2-persoons boxspring (vast) met hoogwaardige vering! Geheel met de hand vervaardigd in de meest luxe uitvoering! + Luxe gestoffeerde Hoofdbord + TOPPER Comfortschuim voor ultiem slaapgenot + 2 GRATIS luxe POCKETVEER-matrassen!! Dit is een absolute klasse Boxspring exellent gestoffeerd én voor de laagste prijs ALLEEN bij Beds 2 Basic. (de beste klant-recenties)

BODY KING

NI

MEGA KNALLER!!

COMPLEET LUXE!

M

LU atras XE !

CONTOUR COMFORT

√ 19cm SG25 Polyether kern √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Handgrepen

BALANCE SENSE

SUPERDEAL!

Eigenschappen:

Eigenschappen:

MATRAS GRATIS!

s

€ 269,-

MATRAS GRATIS!

2e

tra

Leverbaar in alle maten!

2e

€179,-

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING LONDON ACTIE!!

MEGA KNALLER!!

s

Leverbaar in alle maten!

Ma

SLEEP KING

tra

MEGA KNALLER!!

Eigenschappen:

√ 7-slags Pocketveer √ Perfecte luchtcirculatie √ Blijft koel in de zomer √ Optimale ondersteuning

Ma

Normaal 1099.-

tra

s

Eigenschappen:

√ Top pocketveren √ 5-slags Bonell veer √ 2cm Polyether afdeklaag

POLYSENSUAL

DEZE WEEK VOOR

MEGA KNALLER!!

MATRAS GRATIS!

2

MATRAS GRATIS!

A MEGR ! KNALLE !

TOPDEAL!

2e

e

Maat 1.20 + 1.40 breed

Kom langs voor het beste advies!

Meerdere stoffen en maten leverbaar.

Ma

PLEASURE COMFORT

Leverbaar in alle maten!

299.-

2 persoons gestoffeerde box + 2 gratis matrassen + gestoffeerd Design hoofdbord + potenset

√ Goede matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bedbodems

MATRAS GRATIS!

€ 179,-

Normaal 599.SUPERSTUNT!!

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA ACTIE!!

€ 49,-

MEGA KNALLER!!

A MEGR ! KNALLE !

TOCH DIE EXTRA KAMER MET EEN MOOI BED?

LA Matra A s PR GST IJS E !

BASIC

s

NALLERS! ZE MEGAK !! LET OP ON laagste prijs de aliteit voor De beste kw

LAAGSTE PRIJS VAN NL!

MATRAS GRATIS!

STAP BINNEN BIJ BEDS 2 BASIC

tra

TOTAL SPRING

SUPER STUNT!!

MATRASSEN SPECIALIST

WIL JE EEN MATRAS DIRECT KOPEN... EN OP EEN BETER BED LIGGEN...

Ma

COMPLETE 2-PERSOONS BOXSPRING LEEDS

Eigenschappen:

√ 18cm Latex Kern √ 1,5 cm doorgestikte traagschuim afdeklaag √ 7 comfortzones √ Anti-allergisch

e

2

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-slags Pocketveer √ Anti-allergisch √ In harde en soft variant √ WInter- en Zomerzijde √ Super dik TOP-Matras!

e

2

MATRAS GRATIS!

€ 799,Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

√ NASA-traagschuim toplaag √ 360 veren per m2 √ 7 comfortzones √ In harde en soft variant √ WInter- en Zomerzijde

DIT IS MAAR EEN GEDEELTE VAN HET ASSORTIMENT - KOM LANGS VOOR HET COMPLETE ASSORTIMENT - VERDER DE KOFIE STAAT NIET ALLEEN KLAAR... MAAR HIJ IS OOK LEKKER

Bij aankoop van al onze boxsprings/matrassen 1 GRATIS DEKBED en 2 GRATIS KUSSENS!!!!

NU MET 2 WEKEN

PROEF ! SLAPEN ASIC!

2B E BIJ BEDS TOP-SERVIC

Onze Boxsprings

Onze Matrassen

√ Laagste prijzen √ Altijd kwaliteit √ GRATIS TOP-matrassen √ GRATIS Hoofdbord √ GRATIS Potenset

√ 2e Matras GRATIS √ 2 Weken proefslapen √ Beste comfort √ 5 jaar garatie √ Gratis advies

Openingstijden Ma. / Di. / Wo. 9:30 - 18:00 Do. / Vr. 9:30 - 21:00 Za. 9:30 - 17:00071 2000168

Adres: Kerkstraat 58 - Noordwijk (binnen) INGANG Passage

Koopavonden Do. / Vr.

18:30 - 21:00

De getoonde aanbiedingen zijn slechts een klein gedeelte van ons assortiment | Kom ook langs voor onze kwaliteits kussens en accessoires!

September 2011 Zet- en drukfouten voorbehouden


W U IE

N L

T E K

Autoschade & Body Care

K A A P A T E O C T I V R E S

Maaldrift

Vakkundig en snel weer als nieuw! Ruim 60 jaar ervaring, dus maakt Autoschade & Body Care Maaldrift ook uw trots weer als nieuw! Onze gekwaliceerde medewerkers staan voor u klaar voor: parkeerschade Schadeherstel-service, o.m.: Â&#x2021; VFKDGHKHUVWHOLQFODIZLNNHOLQJPHW  XZYHU]HNHULQJVPDDWVFKDSSLM Â&#x2021; VSRWUHSDLU NOHLQHODNUHSDUDWLHV

 Â&#x2021; XLWGHXNHQ]RQGHUVSXLWHQ Â&#x2021; JUDWLVKDDOHQEUHQJVHUYLFH Â&#x2021; JUDWLVYHUYDQJHQGYHUYRHU Â&#x2021; EHUHLNEDDUKHLG 

Ook met

n schade aa

scooteorr of mot ons aan bent u bij dres! a het juiste

winterbanden Winterbanden-service: Â&#x2021; KHWZLVVHOHQYDQZLQWHUEDQGHQFTZLHOHQ  ,QFORSVODJIDFLOLWHLWLQEDQGHQKRWHO

poetsbeurt Body Care-service, o.m.: Â&#x2021; UHLQLJHQYDQKHWH[WHULHXUHQLQWHULHXU  YDQXZDXWR Â&#x2021; 621$;1DQR/DN3URWHFW6\VWHHP  ZDVVHQSROLMVWHQHQODNYHU]HJHOLQJ  ,QFOMDDUJDUDQWLH Â&#x2021; KDQGPDWLJZDVVHQ Â&#x2021; YHOJHQUHSDUDWLH Â&#x2021; LQERXZHQYDQSDUNHHUKXOSV\VWHPHQ Exclusieve â&#x20AC;&#x153;Oldtimer For Ever Serviceâ&#x20AC;?

10% KORTING! Autoschade & Body Care Maaldrift bv Hangarweg 3 | 2241 TZ Wassenaar | Tel: 070 517 87 76 info@abcmaaldrift.nl | www.abcmaaldrift.nl

informatie le al or vo l t.n rif ld aa cm ab w. ww ar na Ga en uw persoonlijke kortingscoupon.

WS_week_38  
WS_week_38  

Simavi vraagt aandacht voor moedersterfte in ontwikkelingslanden Weekblad voor Wassenaar • www.uitgeverijverhagen.nl Gratis huis-aan-huis be...

Advertisement