Page 1

interiors & antiek

Will. Royaardsplein 12 - Den Haag T. 070-3281791 Nabij N14 Vrij parkeren

Vakantiewerk Davidson La Banana Constructiemedewerker/ Servicemonteur AFAK Techniek

Bestaat nu 35 jaar JUBILEUMAANBIEDING

Commercieel Medewerker

Fix Fisch Communicatie-adviseur Uitgeverij Verhagen

Van 9 juni t/m 7 juli

58e JAARGANG No. 26

DEZE WEEK...

Jong geleerd...

18e Wassenaarse Zwemloop komt er aan Op zaterdag 18 augustus staat al weer de 18e editie van de Wassenaarse Zwemloop op het programma. Zwemmen in de zee en hardlopen over het strand en over onze prachtige duinen. Aansluitend een heerlijke barbecue bij Strandpaviljoen Sport om weer aan te sterken. DĂĄt zijn de ingrediĂŤnten waardoor dit evenement elk jaar weer een succes blijkt te zijn. Georganiseerd door het WZK Tri-team en gesponsord door vele Wassenaarse ondernemers waaronder deze krant. De Wassenaarse zwemloop is een evenement voor zowel de professional als de recreant. Enkele van de toppers uit het triathlon circuit verschijnen aan de start maar het deelnemersveld bestaat voornamelijk uit recreanten uit Wassenaar en omstreken. Vele scholieren zien dan ook in de zwemloop een leuke gezellige sportieve dag met een heerlijke hap achteraf en livemuziek op de achtergrond. Ben je Ăłf zwemmer Ăłf loper dan kan je ook kiezen voor duo-deelname. De ene zwemt en de ander loopt. Prijzen zijn er voor elke categorie en afstand. Inschrijven via www.wassenaarsezwemloop.nl tot uiterlijk 4 augustus.

Samantha Snabbel

Solide jaarcijfers voor Stadsgewest Haaglanden

Brand bij scouting, politie zoekt getuigen

Wassenaar - De afgelopen weken ziet de politie een stijgende lijn in het aantal inbraken in auto’s in Wassenaar. In de maanden mei en juni telt de politie al ruim 40 auto-inbraken, tegenover 28 in de eerste vier maanden van het jaar. De politie wil erop wijzen dat door het nemen van relatief eenvoudige maatregelen de kans op een auto-inbraak verkleind kan worden en zet alles op alles om verdachten aan te houden. Zoals eerder door deze krant gemeld speelt het probleem in bijna alle wijken, waarbij vooral de wijken Groot Deijleroord, Ter Weer, Den Deijl en NieuwWassenaar in de belangstelling van de inbrekers staan. De daders slaan doorgaans toe in de nachtelijke uren tussen 01:00 uur en 06:00 uur. Men knipt een gat in het portier en schakelt de deurvergrendeling en alarmbeveiliging uit zodat het voertuig kan worden geopend. Ook komt het voor dat men een autoruit in slaat om binnen te komen. De dader(s) zijn vooral geïnteresseerd in airbags, navigatiesystemen, radio- en cd-spelers en andere waardevolle spullen. Als u ziet dat een auto wordt opengebroken of bijverdachte gedrag? Bel dan direct de politiemeldkamer via 1-1-2 bellen. Dan kan de politie de dader(s) op heterdaad aanhouden.

De leerlingen van Pointeworks Dance School presenteerden het ballet La Boutique Fantastique. Ruim 140 leerlingen in de leeftijd van 3 tot ongeveer 18 jaar dansten met veel overtuiging en plezier. Meer dan 550 ouders, kennissen en vrienden genoten van de voorstelling van de Engelstalige balletschool met vestigingen in Wassenaar en Den Haag. Zie verder elders in de krant.

Geslaagd? ...in de krant! ‘De Wassenaarder’ biedt ouders, broers, zussen, ooms en tantes, oma’s en opa’s en vrienden in Wassenaar de gelegenheid hun geslaagde (klein-)kind/broer/ zus/neef/nicht/vriend/vriendin op bijzondere wijze in het zonnetje te zetten. Dat is eenvoudig: mail een digitale portretfoto met de naam van de gelukkige en maximaal dertig woorden tekst naar redactie@dewassenaarder. nl onder vermelding van GESLAAGD! De foto moet als ĂĄpart bestand (jpg) worden bijgevoegd, niet als Word-, Scrap of Pif-bestand. Plaatsing is natuurlijk gratis.

A AG GRATIS TAXATIEDAG Onze experts zijn elke 1ste donderdag van de maand aanwezig om geheel vrijblijvend al uw kunstvoorwerpen te taxeren en eventueel in te nemen voor veiling.

Donderdag 5 juli a.s. van 11.00 tot 16.00 uur Locatie: Panorama Mesdag Zeestraat 65, Den Haag Op afspraak taxeren onze experts ook bij u thuis.

www.aag.com

Huishoudinkomenstoets WWB wordt niet ingevoerd en opgeschort, maar afgeschaft De landelijke invoering van de huishoudinkomenstoets met betrekking tot de per 1 januari ingevoerd Wet werk en bijstand (WWB) die ook onder Wassenaarse cliĂŤnten van gemeenschappelijke sociale dienst (afdeling Werk en Inkomen) leidde tot heel veel vragen, onzekerheden en onrust, is alsnog van de baan. Den Haag had de invoering van de huishoudtoets aanvankelijk per 1 mei opgeschort, waarna Werk en Inkomen alle clienten in Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg eind mei een brief stuurde. door Jos Knijnenburg Ongeveer een week later werd er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de huishoudinkomenstoets helemaal af te schaffen. Omdat een wetswijziging tijd in beslag neemt gaat Werk en Inkomen op verzoek van de overheid de nieuwe bepaling zo snel mogelijk uitvoeren. B en W hebben de raad eind vorige week laten weten dat alle betrokkenen zo spoedig mogelijk worden geĂŻnformeerd. Toen de sociale diensten van de gemeente Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg op 1 januari 2012 opgingen in de nieuwe gemeenschappelijke afdeling Werk en Inkomen, werd deze nota bene

Cultuurhistorie...

DANSLES +,=6:*<@3 6,.:;.,,:; ),3  6-  info@danscenterdejong.nl OOK VOOR AL UW FEESTEN!

PARTYCENTER DE JONG

952/,-.-,- 675$.60,-1 9$.$17,( 23"

Boekenmarkt Lange Voort Oegstgeest - Aanstaande zaterdag, 30 juni, is er een boekenmarkt bij winkelcentrum Lange Voort. In de tientallen kramen zijn over allerlei onderwerpen betaalbare, tweedehands boeken te vinden. Wie een mooi kinder-, geschiedenis-, sport- of wetenschapsboek zoekt, of wie voor de vakantie nog een paar mooie romans wil aanschaffen, kan de hele dag terecht op de gezellige markt rond het winkelcentrum.

per diezelfde datum geconfronteerd met nieuwe regelgeving op het terrein van de sociale zekerheid. Op 1 januari werd immers de nieuwe Wet werk en Bijstand van kracht. De richtlijnen om die wet in de praktijk uit te voeren bleken echter onvolledig of ontbraken. Tijdens een informatieavond afgelopen februari in de Warenar over toen net operationeel geworden afdeling Werk en Inkomen kwamen de nieuwe regels die â&#x20AC;&#x2DC;Den Haagâ&#x20AC;&#x2122; op de sociale diensten en daarmee op al hun cliĂŤnten wilde loslaten, uitvoerig aan de orde. EĂŠn van de meest omstreden onderdelen van de nieuwe wet betrof de huishoudinkomenstoets. De nieuwe WWB gaat immers uit van de verstrekking van ĂŠĂŠn bijstandsuitkering voor alle gezinsleden samen. Een gezin kan uit ĂŠĂŠn persoon bestaan. Maar een gezin kan ook bestaan uit ouders, minderjarige kinderen, inwonende meerderjarige kinderen en zelfs andere inwonende gezinsleden. Voor het bepalen van het recht op een uitkering worden de inkomsten van alle gezinsleden bij elkaar opgeteld. Het Wassenaarse cliĂŤntenbestand van Werk en Inkomen bestaat uit ongeveer 270 mensen en een flink aantal daarvan waren in februari in de Warenar aanwezig. Er bleken talloze vragen en onzekerheden te zijn, want de huishoudinkomenstoets zou leiden tot de bijna bizarre situatie dat gezinnen uit elkaar gaan om het recht op een huishouden veilig

GRATIS ADVERTENTIE

Meer autoinbraken in Wassenaar

OP GROOT DEEL VAN DE COLLECTIE!

WOENSDAG 27 JUNI 2012

VERSCHIJNT WEKELIJKS

Zo ziet u maar wat de handtekening van een politicus waard is. De ĂŠĂŠn na de ander buitelt over elkaar heen om aan te kondigen dat er maatregelen uit het onlangs gesloten Kunduzakkoord nu of in de aanloop naar de verkiezingen worden verzacht, bijgesteld of gewoon worden geschrapt. Een enkeling laat nog doorschemeren dat er dan wel een andere maatregel komt om uiteraard de door Europa gewenste miljoenenbezuinigingen te halen. Maar tegen die tijd zitten de dames en heren politici heus al weer lang en breed in het pluche. Allemaal. Want dat is toch hun hoogste doel.

Wassenaar - Waterscoutingvereniging De Vliegende Hollander op het Park Oosterbeek raakte vorige week woensdag flink gedupeerd. Omstreeks 16.00 uur ontdekte een 48-jarige melder een brand in de loods van het scoutinggebouw. De politie en brandweer kwamen direct ter plaatse. Gezien de dikte van het hout en de verbrandinggraad, woekerde de brand al ruim een half uur. De brandweer bluste de brand en sloot de ruimte goed af. Een 35-jarige getuige meldde zich bij de politie en gaf aan dat hij drie kwartier voor de melding drie jongens (tussen de 12 en 14 jaar oud en met een blanke huidskleur) hard zag wegfietsen in de richting van Wassenaar. Ook de brandweer vermoedt dat er sprake is van brandstichting. De technische recherche onderzoekt de toedracht van de brand. Heeft u info bel dan de recherche van politiebureau Wassenaar via 0900-8844.

25% KORTING

Weekblad voor Wassenaar â&#x20AC;˘ www.uitgeverijverhagen.nl Gratis huis-aan-huis bezorgd â&#x20AC;˘ Bezorging: (071) 402 29 01

Redactie: 06-22855148 â&#x20AC;˘ redactie@dewassenaarder.nl Advertenties: 071-4022901 â&#x20AC;˘ advertentie@uitgeverijverhagen.nl

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

te stellen. En wat te doen met studerende inwonende kinderen met studiefinanciering of mantelzorgers. Vertegenwoordigers van Werk en Inkomen konden op veel vragen geen passend antwoord geven omdat er nog heel veel onduidelijk was. De invoering van de huishoudinkomenstoets voor bestaande gevallen zou niet per 1 januari, maar per 1 juli van dit jaar van kracht worden. De ontwikkelingen zijn nu in een stroomversnelling geraakt. In het Lenteakkoord hebben vijf politieke partijen besloten de huishoudinkomenstoets niet in te voeren. De afdeling Werk en Inkomen heeft, na een advies van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, daarop de uitvoering van de omstreden maatregel per 1 mei opgeschort en alle cliĂŤnten nog diezelfde maand hierover per brief geĂŻnformeerd. Koud een week later stuurde staatssecretaris De Krom een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om de huishoudinkomenstoets per 1 januari af te schaffen. De omstreden maatregel zou aldus helemaal nooit hebben bestaan. In de praktijk duurt het geruime tijd voordat een wetsvoorstel wet is geworden. Er is daarom besloten om, vooruitlopend op die nieuwe wet, een streep door de huishoudinkomenstoets te halen. De geschetste ontwikkelingen betekenen werk aan de winkel voor Werk en Inkomen. De afdeling had voor de lopende uitkeringen per 1 juli de huishoudinkomenstoets moeten gaan invoeren. Die operatie gaat nu niet door. B en W benadrukken dat zeer expliciet in de raadsmededeling van donderdag. Er zijn ook cliĂŤnten die op grond van de laatste wijzigingen te maken krijgen met een wijziging in de uitkering. Ook zijn er nog heel andere groepen cliĂŤnten. Zo hebben aanvragers van een uitkering hun aanvraag stopgezet omdat ze op grond van de huisinkomenstoets geen recht op een uitkering zouden hebben. Die mensen zijn bekend en worden benaderd. Werk en Inkomen vermoed dat er ook mensen zijn die op grond van de berichtgeving in de media zich helemaal niet hebben gemeld omdat ze zich op voorhand kansloos achtten. De gemeente roept deze nu op via ondermeer de eigen website.

De Rekeningcommissie van het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden, waar Wassenaar ook deel van uitmaakt, is tevreden met de jaarcijfers over 2011. Volgens de Rekeningcommissie getuigen de cijfers van een sterke beheersorganisatie en voldoen ze aan de aspecten â&#x20AC;&#x2DC;getrouwheid en rechtmatigheidâ&#x20AC;&#x2122;. Voorzitter van de Rekeningcommissie Gerard Verspuij, â&#x20AC;&#x2DC;Dit is een keurig resultaat. Net als in de afgelopen jaren, overigens. Het geeft aan dat het Stadsgewest â&#x20AC;&#x2DC;in controlâ&#x20AC;&#x2122; is ĂŠn dat er goed op de financiĂŤn wordt gestuurd.â&#x20AC;&#x2122; Regiobestuurder FinanciĂŤn van het Stadsgewest Wim Mateman: â&#x20AC;&#x153;Het dagelijks bestuur is blij dat de Rekeningcommissie bevestigt dat de geldstromen door het Stadsgewest goed worden beheerd. En dat kan je tegenwoordig voor lang niet alle gemeenschappelijke regelingen zeggen, blijkt.â&#x20AC;? Het voordelig resultaat van het Stadsgewest over 2011 was ruim 1,3 miljoen euro, voornamelijk uit de solide belegging van gelden die volgens de begroting pas in latere jaren in projecten worden geĂŻnvesteerd. De 1,3 miljoen euro zal worden gebruikt om het financiĂŤle weerstandvermogen van het Stadsgewest te versterken. Dat is nodig met het

oog op de onzekerheid in het kader van de ontwikkeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Door de snelle afwikkeling van 120 infrastructuurprojecten van in totaal 106 miljoen euro aan middelen uit het subsidiefonds Bereikbaarheidsoffensief Haaglanden en door de goedkeuring van het ministerie van I&M voor uitstel van negen projecten die nog in het fonds resteren, bleef 150 miljoen euro behouden voor investeringen in infrastructuur in de regio. Dit komt ten goede aan onder andere Rotterdamsebaan, de OV-knoop Delft/ Spoortunnel Delft en een fietsbrug over het RijnSchiekanaal/Vliet. De Rekeningcommissie is ook tevreden met het financieel beheer van fondsen en geldstromen van andere samenwerkingsverbanden dat aan het Stadsgewest is toevertrouwd zoals Waterkader voor waterbeheer in de regio, Bereik! voor bereikbaarheid in de regioâ&#x20AC;&#x2122;s Haaglanden en Rotterdam en de Regionale Agenda Samenleving voor jeugdzorg en cultuureducatie. Het dagelijks bestuur legt woensdag 4 juli de jaarrekening 2011 inclusief de bevindingen van de accountant en het verslag van de Rekeningcommissie ter vaststelling voor aan het algemeen bestuur van het Stadsgewest.

Geslaagd: Toekomstplannen (van velen) gaan dóór

De mooie toekomstplannen van (v.l.n.r.) Emma Owusu, Thom Timans en Joosje Kist, waarover u in deze krant de afgelopen weken uitvoerig kon lezen, kunnen straks werkelijkheid worden. De â&#x20AC;&#x2DC;Rijnlandersâ&#x20AC;&#x2122; zijn alle drie geslaagd. De namen van alle geslaagden in het tweede tijdvak op het Rijnlands Lyceum Wassenaar en die van het Adelbert College stonden vorige week al in de krant. Nogmaals proficiat. (Foto: Bouwe Prins)

Sociale woningmarkt Wassenaar

Kijk voor het actuele woningaanbod op: www.woonnet-haaglanden.nl

Mensen

www.wbv-willibrordus.nl telefoon: 070 511 93 35

Wonen Leven

www.winkelcentrumlangevoort.nl

Onder een eindelijk stralend blauwe hemel hebben wethouder Henk de Greef, zijn Haagse collega Rabin Baldewsingh, burgemeester Jos Wienen (Katwijk), Georgette Leltz (Dunea) en Annemiek Roessen (Staatsbosbeheer) hun handtekening onder het convenant cultuurhistorie voor de duingebieden Meijendel en Berkheide gezet. Hiermee worden alle verborgen en zichtbare schatten die in de duinen door de eeuwen heen zijn ontstaan door de aanwezigheid van de mens, maar ook ontstaan door de natuur, beschermd en behouden. Bovendien garanderen genoemde â&#x20AC;&#x2DC;partijenâ&#x20AC;&#x2122; met deze ondertekening een intensieve samenwerking op het gebied van educatie, borging van kennis en de beleving van het verleden. (Foto: Monique Klein)

Meer dan winkelen alleen... ZAT.

30 JUNI:

LANGE VOORT BOEKENMARKT 10.00 - 17.00 uur

P

gratis Bezoekers kunnen cte omgeving re di de in parkeren ntrum van het winkelce


Autocentrum van Egmond specialist in: Showroom: Langevaart 1a , Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911

Laat de zomer maar komen

VW BEETLE CABRIO 1.6 Highline - 40.000 km

Verkoopteam

VW GOLF III CABRIO Bouwjaar 2000 met Elektrische kap!

Bouwjaar 2004, met Elektrische kap!

Een kleine greep uit ruim 50 auto’s: Audi A6 3.2 FSI aut. 2008 € 27.950,VW Golf VI 1.4 TSI 2010 € 17.945,VW Golf VI 1.4 2011 € 16.945,VW Golf VI 1.4 TSI 2008 € 14.500,VW Golf Plus FSI 2007 € 12.950,Seat Altea 1.6 2004 € 8.950,VW Polo 1.4 16V 2008 € 9.950,VW Polo 1.4 16V 2010 € 13.950,VW Passat 1.6 2003 € 6.950,VW Fox 1.2 2006 € 5.950,-

VW Polo bluemotion VW Touran 1.6 FSI VW Bora 1.6 16V VW Polo 1.4 VW Polo 1.2 VW Golf IV 16V Opel Zafira 7 pers. Mits. Space Star 1.3 Seat Arosa 1.4 Golf III GTI

2010 2005 2003 2005 2002 1999 2003 2002 2003 1995

€ 13.749,€ 9.950,€ 4.950,€ 5.950,€ 4.500,€ 4.250,€ 5.950,€ 3.950,€ 3.945,€ 1.250,-

Of kijk voor alle auto’s op:

www.acvanegmond.nl AUTOSCHADE

■ B ■ F■ O■ C■ K■ E

FOCKE

maakt Uw auto weer als nieuw

Van Hallstraat 25 2241 KT Wassenaar

FOCWA schadeherstelbedrijf

Adenta tandprothese Specialist gen

rzekerin

Alle ve

Tel. 070 511 49 22 Fax 070 511 40 38

www.autoschade-focke.nl

Strak in je vel...

Bouw- en Aannemingsbedrijf

BEL NU VOOR DE ZOMERACTIE!

Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op benen, billen, taille en buik. De oplossing is Lypossage!

Voor

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op de vet- en vochthuishouding.

Beijersbergen Wassenaar

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Alle bouwkundige werkzaamheden:

Klaar terwijl u wacht!

vervangen van kozijnen - ramen deuren; verbouwen van keukens en badkamers; plaatsen van trappen en dakkapellen, metselen fijn timmerwerk.

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

Van Hallstraat 22 Tel. 5115075. Fax 5114063

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

www.tandenwinkel.com

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Na

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Specialist in alle soorten startaccu’s, heftruckbatterijen, laders en banden.

RUIT STUK ?

Zaterdag 30 juni

Amphoraweg 16 F / 2332 EE Leiden

L’Ami glasservice

Zomermarkt 2012

sinds 1935

www.groenen-denm.nl

071-512 05 00

Letop: De zomermarkt kan je vinden bij de winkel!

Prijs: €

Garantie: Rijklaar maken: Kenteken:

54.000,-

Fabrieksgarantie t/m 19/8/2013 € 750,45-NBV-6

ALMONDEHOEVE

3.00

2

0m

Lifestyle & Antiek

vanaf

NÚ SUMMERSALE

GARAGE ADEGEEST

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

ERKEND HYUNDAI SPECIALIST

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

GRATIS LEENAUTO OF HALEN EN BRENGEN BIJ EEN ONDERHOUDSBEURT GH=J9H9<) AF?9F?D=A<K=O=?01! L=D=>GGF(/)%-.).,.,'-.)/(+.

www.almondehoeve.nl

WWW.GARAGEADEGEEST.NL

NSP Golfsurf op alle boards

Weegh Ready to surf

n

WindGear

Shorty 2/2

f

r

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719

Ready to kite

Su

Financiering per maand vanaf € 895,-

Gerekend met een aanbetaling van EUR 10.000,- . Vraag onze adviseur naar de brochure waarin de voorwaarden en actuele rentetarieven zijn vermeld. De financieringsmogelijkheden worden u onder voorbehoud van Kredietacceptatie aangeboden. Alle kredietaanvragen worden door de betreffende kredietmaatschappij getoetst bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) te Tiel.

-48%

949,-

ABS, Airbag(s), Airco, Alarm, Audio, Centr. deurvergrendeling, Cruise control, Elec. verstelbare stoelen, Elektrische ramen, Lederen bekleding, Lichtmetalen velgen, Middenarmsteun, Navigatie systeem, Park Distance Control, Schuif / Kanteldak, Start onderbreking, Stuurbekrachtiging, Traction control, Verwarmde spiegel(s), Verwarmde voorstoel(en), Warmtewerend glas, ABS, Achterruit verwarming, Airbag bestuurder, Airbag passagier, Airbags voor, Airconditioning, Audio ingang, Audio Stuurbediening, Automatic climate control, Automatisch inschakelende koplampen, Bekerhouder achter, Bekerhouder voor, Binnenuit verstelbare buitenspiegel, Bluetooth telefoonvoorbereiding, Boardcomputer, Brakeassist, Buitentemperatuurmeter, Centrale deurvergrendeling afstandbediend, Cruise control, Dagteller, Derde driepuntsgordel achter, Derde hoofdsteun achter, Diepteverstelling stuur, Dimmende binnenspiegel, Dimmende buitenspiegel, Elektrische parkeerrem, Elektr. ramen achter, Elektr. ramen voor, etc. etc.

BTW-auto: Ja Gewicht: 1745 Kg 202 kw (275 PK)

Telefoon: 070-5112510 Autotel.: 06-51343456 www.lamischilders.nl

49,-

& Ski St

-15%

Zaterdag 30 juni

van nature gezellig... www.tuincentrumdemooij.nl

Zomer kleding

Tot 70% Korting

Varkevisserstraat 345 - 2225 LD Katwijk aan Zee Telefoon: 071-40 133 16 - www.vanweeghel.nl

Hortensiadag!

Elke 2 e Horte n voor dsia helft e de privan* js!

bij ons 1179,-

e

Accessoires:

19-8-2010 32.135 km Diesel Automaat

Passion + Placebo 2011

el

Datum deel I: Kilometerstand: Brandstof: Transmissie:

3.0D V6 S Portfolio

Set bestaat uit: RRD Easyrider S WindGear Nova Tuigage Mast en Giek

or

Jaguar XF

Ook voor binnen- en buitenschilderwerk

RRD

Va

Specialisten in glas

Complete Family Set

Noordwijkerweg 36 Rijnsburg Tel. 071 408 09 59 *Deze actie is geldig op 30 juni 2012


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

NIEUWS

Berichten uit

raadhuis De Paauw en het gemeentekantoor Tweede Kamerverkiezingen op 12 september werpen ook in Wassenaar schaduw vooruit De Wassenaarse afdeling van het CDA begon al tijdens de plaatselijke avond vierdaagse op 6 mei naar eigen zeggen met de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Enkele CDA-raadsleden poseerden die avond gekleed in de bekende groene campagnejasjes voor een elektrisch aangedreven en in CDA-kleuren gespoten vervoermiddel om de aftrap voor de verkiezingen luister bij te zetten. De VVD afdeling Wassenaar startte vorige week de motoren met een oproep op de eigen website voor campagnevrijwilligers. De VVD moet immers op 12 september ‘opnieuw de grootste partij’ worden en de Wassenaarse afdeling in één van de traditioneel sterkste liberale fortificaties dient daarbij uiteraard een forse steen bij te dragen. door Jos Knijnenburg Uit de oproep voor campagnemedewerkers kan worden opgemaakt dat de Wassenaarse liberalen zich de komende weken voorbereiden op het nodige ouderwetse handwerk. De vrijwilligers worden immers ingezet voor enkele aloude ambachten in verkiezingstijd zoals het beplakken en plaatsen van verkiezingsborden en flyeren. Ook dient het Wassenaarse electoraat zich voor te bereiden op een ‘verrassingsactie’. Oudere kiezers herinneren zich vast en nog de theezakjes die de Wassenaarse VVD lang geleden in campagnetijd huis-aan-huis in het villadorp liet bezorgen in de overtuiging dat achter elke voordeur wel een ontbijtje werd geserveerd. Ook de gemeente Wassenaar is al bezig met de naderende verkiezingen van 12 september in de vorm van een oproep voor stembureauleden. Wassenaar heeft al jaren een vast team voor deze gewichtige taak op de verkiezingsdag, maar

Geslaagd!

Marieke, gefeliciteerd met je HAVO diploma. Goed gedaan. Je bent een kanjer. Liefs, papa, mama, Frederik en Bernard.

men is op zoek naar versterking. Een stembureau runnen tussen 7.30 uur en 21.00 uur is een uitputtingsslag, maar met een voldoende bemanning kan er worden gerouleerd. De ruimte moet wel vanaf 7.00 uur worden ingericht en na de sluiting dienen de stemmen nog te worden geteld. De gemeente belooft ‘een onvergetelijke dag’ waarbij voor de nodige fourage wordt gezorgd en de stembureauleden een zakcentje van 115 euro bruto tegemoet kunnen zien. De campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen vormen voor de deelnemende politieke partijen in Wassenaar een mooie generale voor die van de raadsverkiezingen. Daarnaast heeft de plaatselijke politiek nog iets uit de leggen aan de kiezers. Het imago van de politiek in het dorp heeft immers eerder dit jaar forse schade opgelopen door de affaire rond de beruchte nazit op 13 op 14 februari waarbij wethouder De Greef volgens WWW en DLW richting WWW-raadslid Van de Velde verbaal over de schreef zou zijn gegaan. Een onderzoeksrapport bracht aan het licht dat de wethouder niets was te verwijten. Toch lopen er voor zover bekend nog steeds aangiftes van de wethouder tegen drie raadsleden van de oppositie en een aangifte van Van de Velde tegen de wethouder. De verhoudingen binnen de gemeenteraad zijn op z’n zachtst gezegd aan veranderingen onderhevig geweest en dat komt niet alleen door alle personele mutaties. Met ook voor de gemeente heftige economische tijden in het verschiet, een ingrijpende ambtelijke samenwerking op komst en het gevoelige thema van een bestuurlijke fusie dat met een nieuw coalitieakkoord onvermijdelijk een issue wordt, kan de plaatselijke politiek in de weken voor 12 september in elk geval de eigen kleuren weer wat oppoetsen.

Word Vrijwilliger * Secretaris Kinderboerderij (vacaturecode B 046): Ben jij die administratief sterke persoon met een hart voor dier en mens die het bestuur van de Kinderboerderij komt versterken? * Chauffeur Rolstoelbus (vacaturecode C 009): Wie komt het team van enthousiaste vrijwillige chauffeurs versterken die Wassenaarse rolstoelgebruikers ‘mobiel houden’? * Begeleider Boodschappenhulpdienst (vacaturecode H 027): Help isolement voorkomen en help Wassenaarse ouderen zelfstandig boodschappen te doen. Evt. met behulp van de Bij Bus. Interesse in deze of een andere vacature in het vrijwilligerswerk? Ga langs bij de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW), het steunpunt voor vrijwilligerswerk in onze gemeente. Van Heeckerenstraat 2, tel. 511 31 33, info@vrijwilligerscentralewassenaar.nl. www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl. Openingstijden ma t/m vr van 09.30-12.00 uur.

Het Stadsgewest Haaglanden, waartoe ook Wassenaar behoort en de Regio Holland Rijnland waar een gemeente als Voorschoten deel van uitmaakt, hebben een tweetal nieuwe fietsroutes ontwikkeld die dwars door Wassenaar lopen. Doel van de nieuwe fietsroutes is de bekendheid van het gebied Duin Horst en Weide te vergroten en tegelijk de bereikbaarheid ervan te verbeteren. De nieuwe fietsroutes, die in een folder en op internet uitgebreid worden beschreven, lopen in en buiten Wassenaar over bestaande fietspaden, maar laten wel fraai zien hoe tussen het Groene Hart en de Wassenaarse kust een aantal totaal verschillende landschappen de oprukkende verstedelijking hebben weerstaan. door Jos Knijnenburg Vandaag nemen Provinciale Staten een beslissing over het tracé van de Rijnlandroute, een nieuwe oost-westverbinding voor autoverkeer tussen de A4 en de A44. Haaglanden en Holland Rijnland tonen met de nieuwe routes aan dat er reeds een tweetal oost-west lopende Rijnlandroutes voor fietsers tussen de beide regio’s liggen. Eén fietsroute begint in Zoeterwoude en loopt via Zoeterwoude Dorp en de noordkant van Vlietlanden naar het centrum van Voorschoten. Vandaar loopt de route via de Papelaan en de Wassenaarse Drie Assen naar de Katwijkseweg. Vandaar kan een keuze worden gemaakt om door de rijden tot aan de Wassenaarse Slag of om via de Katwijkseweg naar Katwijk te

fietsen. De tweede fietsroute begint in Zoetermeer en loopt via de Kniplaan, Horstlaan en Raaphorstlaan naar villawijk De Kieviet. Daar kan worden gekozen voor een route via Meijendel naar het strand of zuidwaarts via de Buurtweg richting Scheveningen. De nieuwe routes sluiten aan bij het bestaande fietsnetwerk met genummerde knooppunten zoals dat inmiddels ook in Wassenaar met borden is uitgezet. De twee routes worden in de routebeschrijving aan elkaar gelinkt via een verbinding die door de Wassenaarse villawijken loopt. Uiteraard kan iedereen gebruikmaken van de nieuwe fietsroutes, maar Haaglanden en Holland Rijnland hopen dat vooral ook mensen uit de regio voor wie Duin Horst en Weide een relatief ongekend begrip is, langs deze weg kennis gaan maken met hun eigen groene achtertuin. Voor bezoekers van buiten de regio kunnen de fietsroutes zelfs meer letterlijk de weg wijzen vanuit het Groene Hart naar zee en strand of uiteraard andersom. Gebruikers van de meest noordelijke Rijnlandroute-voor-fietsers moeten de komende weken wel rekening houden met werk aan de fietspaden tussen Voorschoten en Den Deijl. De provincie gaat delen van het fietspad tussen Wassenaar en Voorschoten langs de Papeweg en binnen de bebouwde kom van Voorschoten opnieuw asfalteren en repareren. De folder waarin de nieuwe fietsroutes uitgebreid worden beschreven heeft als titel ‘Fietsen naar zee in Duin Horst Weide’ en is in een beperkte oplage verkrijgbaar bij alle betrokken gemeenten waaronder ook Wassenaar. De tekst is ook de downloaden via de websites fietseninhaaglanden.nl en wassenaar.nl.

nieuwe patiënten zijn welkom! Irislaan 281A, 2343 CM Oegstgeest www.m2tandartsen.nl

Prijsuitreiking Verhalenwedstrijd 2012 gaat vrijdag gepaard met presentatie nieuwe bundel Beestenboel Komende vrijdag vindt om 16.00 uur de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Verhalenwedstrijd 2012 van het Cultureel Overleg Wassenaar. Een vrolijke happening met muzikale omlijsting van de jonge musici Sophie en Marlot. Een wedstrijd voor jonge Wassenaarse schrijvers in de leeftijdscategorieën 8 tot en met 11 jaar en 12 tot en met 18 jaar. Vrijdag wordt bekend wie er naar het oordeel van een deskundige jury met zijn of haar verhaal in de prijzen zijn gevallen. Het werkelijke aantal winnaars is veel groter, want 36 jeugdige deelnemers vinden hun inzending terug in de fraai vormgegeven verhalenbundel ‘Beestenboel’, vernoemd naar het thema van de verhalenwedstrijd dit jaar. door Jos Knijnenburg

Blije Kristel en succes met de vervolgstudie.

Stadsgewest Haaglanden en Leidse regio vinden elkaar halverwege in fietsroutes

De jury die namens het Cultureel Overleg Wassenaar de inzendingen van de zevende verhalenwedstrijd heeft beoordeeld, bestaande uit Lucie Heins, Deka Wielinga, Iris Oostlander, Karen Schröder en Dick den Ouden, moest zich dit jaar over inzendingen van maar liefst 109 jeugdige schrijvers buigen. Te veel om allemaal in de verhalenbundel te publiceren en dus moest er worden gewikt en gewogen. Vorig jaar gebeurde iets soortgelijks want toen ontving de organi-

satie al een record aantal inzendingen. Naar goed gebruik heeft de verhalenwedstrijd elk jaar een ander thema waar de jeugdige auteurs hun fantasie op los kunnen laten. ‘Geheimen’, ‘Dromen’ en vorig jaar ‘Reis door de tijd’ kwamen eerder aan bod. Dit jaar was de opdracht om met een verhaal over een ‘Beestenboel’ te komen. Jurylid Dick den Ouden die dit jaar het voorwoord in de verhalenbundel voor zijn rekening neemt, stelt daarin met enige verbazing vast dat alle inzenders bij het begrip beestenboel direct aan dieren moeten hebben gedacht. En dat terwijl ‘een beestenboel’ ook staat voor een smerige bende, een flinke partij rommel of lekker portie kabaal. Men zou zeggen, daar valt zelfs in het keurige Wassenaar wel een aardig stukje proza over te schrijven. De jeugdige schrijvers uit het dorp zagen dat blijkbaar anders en zochten hun heil bij dieren. Enkele kinderen durfden het aan een gedicht in te zenden. Mijke Wille zette er heel slim ‘Een rijmende beestenboel’ boven. Dat in een dorp waar heel veel paarden wonen en maneges staan verhalen worden geschreven waarin de edele viervoeter een hoofdrol vervult, mag geen verwondering wekken. ‘Blizzard’ van Sofie de Jong lijkt er een sprekend voorbeeld van. Wie aan een beestenboel als verzameling dieren denkt komt al snel terecht op een boerderij. Wassenaar heeft er een aantal die vaak de deuren gastvrij openzetten.

Een plek waar ondermeer schrijvers als Dimitri Blokpoel, Nina Heilbron, Manon Kortekaas en Sanne Qualm hun inspiratie vonden. Wie over dieren schrijft kan zich beperken tot Wassenaar, maar dat is nu precies wat de meeste auteurs helemaal niet hebben gedaan want de verhalen zijn overal en nergens gesitueerd. Onvermijdelijk in een boek waarin zoveel dieren figureren is de dierentuim. Franziska Kalkman schrijft over de beestenboel bij de giraffen in Artis. Tot 27 jaar geleden had Wassenaar zelf ook een echte dierentuin en wat voor eentje. Een dierentuin die langs de Rijksstraatweg lag, ergens tussen De Horsten en Kerkehout en voor veel kinderen alleen nog op google is te vinden. De eerder genoemde Dimitri Blokpoel zorgt in de nieuwe verhalenbundel met zijn bijdrage toch voor een subtiele plaatselijke noot. In zijn verhaal wordt ene burgemeester Naaktgeboren een jaar in de cel gezet omdat hij een hekel heeft aan kinderen, dieren en het milieu. Een cel die zich vlakbij Albert Heijn aan het Stadhoudersplein bevindt zodat hij elke dag wordt geconfronteerd met kinderen van de Nutsschool en de school Den Deijl. De verhalenbundel ‘Beestenboel’ is de derde op rij die door Sabine Verkoren is geïllustreerd. De cover in prachtige felle kleuren toont overduidelijk aan dat bij een echte beestenboel een beetje rommel en dieren prima samengaan. Zelfs in een dorp als Wassenaar.

Ingezonden Vrijwilligers Bij deze wil ik de heer Jos Knijnenburg hartelijk bedanken voor het maken van het artikel over het Smalspoor Valkenburgsemeer in de Wassenaarder van vorige week. U begrijpt dat ik als 1 van de 2 Wassenaarse vrijwilligers bij bovengenoemd Smalspoor dergelijke artikelen graag lees. K.M.E.Admiraal

Rijnlandroute (20) Ik lees over de stemverhouding in de staten dat “met mogelijkerwijs 28 stemmen voor en 27 tegen” de variant ZNB aangenomen kan worden. In de grondwet (art 67 lid 3) is vastgelegd dat een volksvertegenwoordiger zal stemmen zonder last of ruggespraak. SP heeft onlang aangegeven dat het besluit niet lekker op de maag ligt.

Als hun 5 statenleden zich aan de grondwet houden ziet de uitslag er ineens heel anders uit: 23 voor 32 tegen. Er is dus eigenlijk geen meerderheid voor ZnB, zoals er ook eigenlijk geen meerderheid was voor het Boerkaverbod. In vertrouwen dat SP statenleden de grondwet respecteren. Bas Leijen Raadslid Wat Wassenaar Wil De redactie ziet brieven van lezers met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor deze in te korten, taalkundig aan te passen of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven moeten voorzien zijn van naam, adres en telefoonnummer en worden alleen geplaatst onder naam. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Toekomstig ambtelijke partner van Wassenaar haalt eigen broekriem paar gaatjes verder aan De financiële huishouding van de gemeente Voorschoten als toekomstig ambtelijk partner van Wassenaar kwam afgelopen maart prominent in raadhuis De Paauw aan de orde tijdens één van de debatten over de ambtelijke samenwerking tussen beide gemeenten die op 1 januari 2013 van start moet gaan. Eén van de oppositiepartijen had het over ‘de bodemloze put van Voorschoten’, er werd gesuggereerd dat Wassenaar eventuele tekorten van Voorschoten zou moeten gaan dekken en buiten de raadszaal was zelfs een nep-factuur verspreid die moest symboliseren wat de samenwerking de burger allemaal zou gaan kosten. Inmiddels is de eerste stof neergedaald en de ambtelijke samenwerking bekrachtigd door beide gemeenteraden. De gemeente Voorschoten liet vorige week zien hoe de financiële vlag er de komende jaren in werkelijkheid bij hangt. door Jos Knijnenburg De Wassenaarse wethouder van Financiën Marc van Dijk liet tijdens een debat in maart, in reactie op het wel zeer negatieve beeld dat over het huishoudboekje van de toekomstige ambtelijke partner werd geschetst, weten dat de Voorschotense stukken die bij hem destijds op het bureau lagen hem weinig reden tot zorgen gaven. De gemeente Voorschoten maakte vorige week bekend dat zij de komende jaren fors wil gaan bezuinigen. In de eigen Perspectiefnota 2013 – 2016 wordt aangegeven dat Voorschoten haar eigen begroting de komende jaren niet alleen sluitend wil hebben, maar dat er vanaf 2014 zelfs een begrotingsoverschot van 3 ton moet ontstaan. Feitelijk gaat Voorschoten besparen om toekomstige tegenvallers het hoofd te kunnen bieden. Concreet staat er een bezuinigingsoperatie van 2 miljoen euro op jaarbasis in de steigers en daartoe is een heel pakket aan maatregelen opgesteld. Eén daarvan is

het snijden in het eigen personeelsbestand, dat op 1 januari 2013 opgaat in een gezamenlijke ambtelijke organisatie met Wassenaar. Voorschoten wil ook minder taken extern uitbesteden en denkt aan privatisering van enkele gemeentelijke instellingen. Een opvallende maatregel die nu door het Voorschotense college wordt gesuggereerd is het stoppen van de ‘informatiepagina’ in de plaatselijke pers en deze uitsluitend nog digitaal te publiceren. Een stap die wat verder gaat dan het papierloos vergaderen waartoe de gemeente Wassenaar onlangs zonder enige vorm van discussie besloot. Wassenaar publiceert haar eigen nieuws en mededelingen in de eigen ‘gemeenteberichten’. Vaak nadat identieke informatie als ‘persbericht’ al wereldkundig is gemaakt. Maar ook wekelijks op papier gepubliceerde informatie die vrijwel integraal en ook sneller via internet kan worden verspreid. Dat gebeurt echter lang niet altijd. Digitale en papieren publicaties lopen in de praktijk heel vaak uit de pas. Zo loopt de op internet gepubliceerde waslijst met bewonersbrieven vaak hopeloos achter bij de papieren werkelijkheid. Veel ouderwets per post verspreide raadsmededelingen komen eerder aan dan dat ze op internet verschijnen. Geregeld staat Wassenaars nieuws eerder op de kabelkrant van Midvliet dan in plaatselijke media. Het digitale platform over de fietstunnel liep geregeld ver achter bij de werkelijkheid op en rond de bouwplaats. Internet is een prachtig medium maar het vergt doorlopend groot onderhoud. En mensen van informatie uitsluiten omdat ze om welke reden dan ook niet op de digitale snelweg komen, kan ook niet. Het blijft een dilemma, want tijdens de discussies over het verkeer rond het nieuwe museum Voorlinden hielden buurtbewoners uit aangrenzende wijken vol dat ze gemeentelijke informatie niet hadden ontvangen of hadden kunnen lezen.

Wereldwinkel: Een Kerstpakket in de zomer? Elisabeth Buijtelaar (r.) en JeanFrançois Neskovic. (Foto Linda Bandel)

Jubileum Haesebroeck groots gevierd Het is dubbel feest bij Haesebroeck Particuliere Thuiszorg in Wassenaar: het bedrijf bestaat 10 jaar èn heeft het PGB Keurmerk met vlag en wimpel behaald. Het bureau heeft in de afgelopen jaren een gezonde en autonome groei doorgemaakt en is inmiddels een vertrouwde naam op het gebied van thuiszorg. Medeoprichter Elisabeth Buijtelaar: “Dankzij het vertrouwen van onze cliënten alsmede de professionaliteit en flexibiliteit van de zorgverleners is de organisatie uitgegroeid tot een begrip in Wassenaar en ver daarbuiten.” Alle reden om het 2e lustrum groots te vieren en de zorgverleners eens in het zonnetje te zetten. Maar liefst 2 dagen werd hiervoor uitgetrokken, zodat vrijwel iedereen in de gelegenheid was om aan de festiviteiten deel te nemen. Op 7 en 14 juni stond ’s middags een rondleiding op het programma in de beeldentuin van de internationaal vermaarde Caldic Collectie. Aansluitend werden de zorgverleners gastvrij ontvangen op het aangrenzende landgoed Stoephout voor een borrel en uitgebreid buffet. Dankzij de bereidwillige medewerking van Stoephout was de zaal voor de gelegenheid volledig in Haesebroeck huiskleuren heringericht tot een stijlvol restaurant. De keukenbrigade had zijn beste beentje voorgezet en een keur aan exquise gerechten op sterrenniveau bereid. Na afloop ontving iedereen een fles speciale Haesebroeck wijn. Vanzelfsprekend zijn de cliënten niet vergeten, zij krijgen een Haesebroeck Jubileum hazelnoottaart persoonlijk uitgereikt. Particuliere Thuiszorg Haesebroeck richt zich sinds de oprichting in 2002 op hen die in hun eigen, vertrouwde omgeving willen blijven wonen met behoud van zelfstandigheid. Haesebroeck is al 10 jaar een hele geruststelling.

De zon schijnt, bloemen staan in bloei en vogels fluiten. Nog even en de grote vakantie-uittocht gaat beginnen. Juist nu is het ook tijd om als bedrijf of organisatie te bedenken waarmee u met de kerst uw medewerkers of klanten kunt verwennen. Wereldwinkel Wassenaar wil u daarbij graag een handje helpen. Het lijkt dat de trend van cadeaubonnen en waardecheques een beetje voorbij is. Natuurlijk is het leuk om zelf iets uit te zoeken, maar de meeste mensen vinden het nog veel leuker om verrast te worden. Dan moet het natuurlijk wel iets bijzonders zijn. Die bijzondere keuze vindt u bij de Wereldwinkel. De importeurs Fair Trade Original en De Evenaar hebben de handen ineengeslagen en presenteren gezamenlijk een schitterende brochure vol suggesties voor een kerstpakket dat u helemaal op de smaak van uw medewerkers kunt afstemmen. U kunt kiezen voor een kant-en-klaar-pakket, maar ook uit de verschillende losse producten. Opvallend is dat 97% van

de kerstpakketten die in 2011 door Wereldwinkels zijn verkocht zelf samengestelde pakketten waren. Dit is dé bijzondere toegevoegde waarde van de Wereldwinkel, want bij welke kerstgroothandel kan een klant zijn eigen pakket samenstellen? Misschien wat meer werk, maar de medewerkers van de Wereldwinkel zijn u graag behulpzaam bij het maken van uw keuze. De uitgebreide kerstfolder biedt veertien 14 thema’s onder andere op kleur, verder pagina’s met Piet Hein Eek producten en Special Gifts. In de verschillende pakketten veel nieuwe producten zoals de Big Fair Bag, een picknickmand, Petflesjes met vruchtensap, een fietstas, chocoladevlokken, een kaasfonduepan en welnessproducten. Wereldwinkels in gemeenten met de titel van Fairtrade Gemeente verkochten vorig jaar uitzonderlijk veel kerstpakketten. Ook Wassenaar gaat voor die titel en de Wereldwinkel hoopt dan ook op een grote kerstpakkettenomzet dit jaar. U kunt de gratis brochure ophalen bij de winkel aan de Rijnsburgpassage 8 of per e-mail bestellen bij info@wereldwinkelwassenaar.nl.

Groot feest bij Bellesteijn

Het was feest bij bso Bellesteijn. Alle pedagogisch medewerkers van deze buitenschoolse opvang vierden namelijk op dezelfde dag hun verjaardag. Samen waren de ‘juffen’ maar liefst 493 jaren jong. De kinderen mochten van te voren de leeftijden raden. De winnaars werden op het verjaardagsfeest bekend gemaakt en kregen uiteraard een mooie prijs. Zoals het hoort was er op het verjaardagsfeest van alles te doen. Van een heuse stormbaan (zie foto) tot limbodansen. Wie wilde snoepen genoot van een suikerspin of ouderwets koekhappen. De creatieve medewerkers maakten van ballonnen mooie kunstwerken voor de kinderen. Kortom een verjaardag om nooit vergeten, voor de kinderen en voor de pedagogisch medewerkers.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

NIEUWS

‘Dat ik weer zo goed kan zien, is één groot wonder’

Rijnzicht Oogkliniek: ‘Lensimplantaat is dé oplossing bij hogere sterktes, zelfs met een cilinder’ Kennisgeving inspraak voorontwerp inpassingsplan “RijnlandRoute” en milieueffectrapport “RijnlandRoute”

Voor veel bril- en contactlensdragers is het een droom: wakker worden, en direct scherp zien. Je bed uitspringen en niet naar je bril hoeven zoeken; de deur uit rennen zonder contactlens-ritueel; sporten en reizen zonder gedoe met flesjes en brillenkokers; op het strand liggen en niet hoeven te zoeken naar je zonnebril op sterkte. Een droom? Toch niet. Voor veel cliënten van Rijnzicht Oogkliniek in Oegstgeest is het werkelijkheid geworden.

Met inachtneming van het ter zake bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening, de Crisis- en herstelwet en de Algemene wet bestuursrecht maken Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend, dat het voorontwerp van het inpassingsplan “RijnlandRoute” alsmede het milieueffectrapport (MER) “RijnlandRoute” ter inzage liggen. Het MER bestaat uit de 1e fase MER en de 2e fase MER. Het plangebied heeft betrekking op delen van het grondgebied van de gemeenten Katwijk, Wassenaar, Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude. Met ingang van woensdag 11 juli 2012 liggen het voorontwerp inpassingsplan en het MER gedurende een periode van acht weken op de volgende locaties voor eenieder ter inzage:

Ten onrechte denken veel bril- en contactlensdragers dat ze met hun afwijking niet in aanmerking komen voor een behandeling in een oogkliniek. De afgelopen jaren hebben laser- en lenstechnologieën echter een grote vlucht genomen. Ook bij Rijnzicht Oogkliniek past men deze technieken toe en werkt men met de meest geavanceerde apparatuur.

- Loket (A-gebouw) van het Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, tel.nr. (070) 441 66 22; - Gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3, tel.nr. (071) 406 52 98/97; - Stadhuis van Leiden, Stadhuisplein 1, tel.nr. (071) 516 55 81; - Gemeentehuis van Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 13, tel.nr. (071) 519 17 93; - Gemeentehuis van Voorschoten, balie sector Ruimte, Leidseweg 25, tel.nr. (071) 560 06 44; - Gemeentehuis van Zoeterwoude, Noordbuurtseweg 27 te Zoeterwoude-Dorp, tel.nr. (071) 580 63 00; - Gemeentehuis van Wassenaar, Johan de Wittstraat 45, tel.nr. (070) 512 22 22; - Servicecentrum Leidschendam-Voorburg, Koningin Wilhelminalaan 2, tel. nr. (14 070).

Naast de honderden succesvolle ooglaserbehandelingen die de afgelopen acht jaar zijn uitgevoerd, loopt de kliniek voorop met het plaatsen van implantlenzen. Voor hen die niet voor laseren in aanmerking komen, vaak mensen met een meer dan gemiddelde oogafwijking, zijn deze flexibele lensjes een uitkomst Sterktes van -3 tot -23,5 dioptrie en van +3 tot +8 dioptrie én cilinders kunnen door de lens, die via een klein sneetje aan de rand van het hoornvlies in het oog wordt geschoven, gecorrigeerd worden.

Het voorontwerp inpassingsplan en het MER kunnen op het Provinciehuis tijdens kantooruren, tussen 08.30 uur en 17.00 uur worden ingezien. Voor de openingstijden van de overige locaties kunt u via de voornoemde gemeentelijke telefoonnummers contact opnemen en/of u kunt de gemeentelijke websites raadplegen. De genoemde stukken kunnen digitaal worden ingezien op: http://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl of www.ruimtelijkeplannen.nl met ID-nummer NL.IMRO.9928.DOSx2010x0022528IP-VO01. Het MER en de onderliggende achtergrondrapporten kunnen ook ingezien worden op www.rijnlandroute.nl.

Bij Rijnzicht Oogkliniek zijn al veel goede resultaten bereikt met de Artiflex Torische Implantlens. Dit ultradunne lensje, waaraan jaren van onderzoek en ontwikkeling vooraf zijn gegaan, is zo soepel als een zachte contactlens. Hierdoor is de lens opvouwbaar en kan het door een heel kleine opening veilig en gemakkelijk geplaatst worden. Deze lensimplantatie is pijnloos, en het herstel verloopt zeer snel. Overigens wordt bij Rijnzicht Oogkliniek ruim de tijd genomen om samen met de cliënt de mogelijkheden te inventariseren en vooronderzoek te doen. Veiligheid en professionaliteit staan er voorop. Angela Fles (51) is, zoals ze het zelf omschrijft, een lopend reclamebord voor Rijnzicht Oogkliniek. Ze had, tot enkele maanden geleden, een afwijking van -12 aan beide ogen, had elke dag last van haar contactlenzen, en ervaarde dat haar zicht langzaam achteruit ging. “Ik heb allerlei lenzen en adviezen geprobeerd, maar niets hielp.” Door de grote afwijking aan Angela’s ogen konden contactlenzen haar zicht slechts corrigeren voor zestig procent. Een bril verbeterde haar zicht zelfs maar voor 45 procent. “Voor laseren kwam ik met mijn -12 en een cilinder niet in aanmerking, wel voor lensimplantaten. Er werden bij Rijnzicht twee behandelingen gepland, met

een week ertussen. De behandeling is mij ontzettend meegevallen; bij wijze van spreken was de narcose het lastigste onderdeel. De dag na de behandeling kon ik al weer goed zien.” “Met beide ogen zie ik nu bijna honderd procent, dat is echt wonderbaarlijk. Het klinkt misschien overdreven, maar ik ben heel dankbaar dat ik weer zo goed kan zien. Het is één groot wonder. Ik zeg wel eens: ‘na mijn man en kinderen is dit het mooiste dat mij is overkomen.’ Op mijn zevende had ik al mijn eerste bril. En nu, nu doe ik ’s morgens mijn ogen open en zie ik direct goed. Geweldig!“ “Ik raad een behandeling bij Rijnzicht Oogkliniek bij iedereen aan. Alles is mij duizend procent meegevallen. Bovendien was de begeleiding, ook in het voor en na-traject, erg goed. Het was heel spannend om met zo’n hoge sterkte een `behandeling te ondergaan, maar ik ben enorm blij dat ik het gedaan heb. Hier heb ik mijn leven lang plezier van!”. Voor meer informatie kunt u de website van Rijnzicht Oogkliniek raadplegen (www.rijnzichtoogkliniek.nl), een afspraak maken voor een gratis quickscan of een informatieavond bijwonen. Rijnzicht Oogkliniek is bereikbaar op tel. 071-5192090

Zienswijzen Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder zijn of haar zienswijze(n) omtrent het voorontwerp inpassingsplan en het MER kenbaar maken bij Provinciale Staten van Zuid-Holland. Deze zienswijzen dienen bij voorkeur schriftelijk te worden ingediend en kunnen worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland t.a.v. afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Tentoonstelling van schilderijen en houtsculpturen in tuin en atelier Judith en Look van Wendel de Joode

Het indienen van een digitale zienswijze is niet mogelijk.

Inhoud plan Het project RijnlandRoute omvat een wegverbinding tussen Katwijk en de A4 bij Leiden. Met het inpassingsplan wordt beoogd de RijnlandRoute planologisch mogelijk te maken. Zowel de weg als de noodzakelijke voorzieningen zoals kunstwerken en andere zaken, worden bestemd. Voor het deel van de RijnlandRoute dat samenvalt met de A44 zal het Rijk een besluit op grond van de Tracéwet nemen.

Inloopavonden Er is gelegenheid tot het stellen van vragen over het voorontwerp inpassingsplan en de milieueffectrapportage tijdens vier inloopavonden (onder voorbehoud van besluitvorming. Houdt u onze website www.rijnlandroute.nl in de gaten): 4 juli 2012 19: 00 - 22:00 uur De Terp, Kerkweg 3, Katwijk 5 juli 2012 19: 00 - 22:00 uur Gemeentehuis Zoeterwoude, Noordbuurtseweg 27, Zoeterwoude 9 juli 2012 19: 00 - 22:00 uur Holiday Inn, Haagse Schouwweg 10, Leiden 10 juli 2012 19: 00 - 22:00 uur Gouden Leeuw, Veurseweg 180, Voorschoten DOS-2012-0006583

et m UO ving

D chrij s in

18

e

laserbehandeling & lensimplantatie

Vanaf komende vrijdag organiseren Judith en Look van Wendel de Joode opnieuw gedurende vier achtereenvolgende dagen een grote overzichtstentoonstelling van hun werk in de achtertuin van hun woning en atelier aan het Ammonslaantje 26. Op de expositie zijn schilderijen van Judith van Wendel de Joode te zien en houtdraaiwerk van echtgenoot Look. Kunstenares Lilian Schiffers is opnieuw van de partij met haar bijzondere beelden die volledig van hout zijn gemaakt. In oktober 2010 organiseerden Judith en Look ook een expositie van eigen werk op eigen grond en dat succesvolle evenement wordt nu geprolongeerd.

automobielbedrijf

Op zaterdag 18 augustus organiseert de WZK-triathlonvereniging met medewerking van de Wassenaarse Reddingsbrigade de

REN SIRRE

Dit inmiddels overbekende Wassenaarse evenement zal voor de negende maal plaatsvinden op het strand, “De Wassenaarse Slag”.

18

Erkend APKKeurings Bedrijf

SUZiaUliKstI Spec

Oostdorperweg 177 Tel: 5110630

Gezwommen wordt er in de zee onder het wakend toezicht van de Wassenaarse Reddingsbrigade. Er wordt gelopen op het strand, maar ook de duinen zijn onderdeel van dit prachtige parcours. U kunt na afloop genieten van een heerlijke barbecue bij Strandpaviljoen Sport. Niet alleen de deelnemers maar ook de toeschouwers kunnen tegen een kleine vergoeding hieraan deelnemen.

GROENEVELD

Programma 18 augustus Hele afstand, start om 16.00 uur 1 km zwemmen, 10 km lopen Halve afstand, start om 16.45 uur 500 meter zwemmen, 5 km lopen

Mag het iets lekkerder zijn?

De zonnige Provence in gedachten? grafische vormgeving & websitecreatie

Inschrijving Deelname: € 7,- p.p. BBQ: € 15,- p.p.

Voor meer informatie en inschrijving:

www.wassenaarsezwemloop.nl

Schenk dan

DOMAINIERS OTT 2011

ROSÉ DE PROVENCE Elegante, fraai lichte rosé kleur en volop smaak. Ook bij een grillgerecht!

Nu 6 flessen

€ 53.00 is per fles

€ 8.84

door Jos Knijnenburg Ruim anderhalf jaar geleden organiseerden Judtith en Lodewijk ‘Look’ van Wendel de Joode ook een tentoonstelling in hun eigen achtertuin en atelier aan het op zichzelf al schilderachtige Ammonslaantje. Het werd een bijzondere verjaardag voor de gastvrouw. Want gedurende vier dagen in oktober 2010 bezochten honderden mensen het evenement waar ook dit jaar weer uiteenlopende vormen van kunst actief en passief kunnen worden beleefd. Want de schilderijen van Judith en de vele houtsculpturen kunnen niet alleen worden bekeken, er worden ook demonstraties gegeven van houtdraaien en het hakken van beelden. Op verschillende terrassen in hun extreem lange achtertuin kunnen de bezoekers elkaar ontmoeten en hun indrukken laten bezinken.

Nieuw werk Uiteraard heeft het creatieve trio exposanten de afgelopen anderhalf jaar niet stilgezeten. Er is hard gewerkt aan nieuw werk dat op 29 en 30 juni en 1 en 2 juli tussen 10.30 uur en 17.00 uur door iedereen kan worden bewonderd. Judith van Wendel de Joode heeft bijna haar hele leven getekend en gekleurd, maar is de laatste 15 jaren steeds professioneler gaan werken. Ze volgde opleidingen waarin ze leerde met zeer uiteenlopende technieken te werken. Veel van haar schilderijen zijn gemaakt in acryl, maar ze maakte ook aquarellen. Veel schilderijen omvatten zeer uiteenlopende landschappen in binnen- en buitenland. Met name Scandinavië, de Verenigde Staten maar

ook locaties in Nederland zoals het platteland van Groningen hebben gefungeerd als inspiratiebron. Judith de Joode heeft ook een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met portretten van dieren. Zeer aansprekende schilderijen zoals de recent vervaardigde ‘dreigende uil’ met rode ogen waarvoor menige kijker inderdaad even achteruit zal deinzen. Haar ‘varken’ is alles behalve een Miss Piggy maar daarom niet minder aandoenlijk.

Overzicht Op de website www.judithdejoode.nl is een fraai overzicht van het werk van Judith van Wendel de Joode te vinden. In de aanloop naar de vorige tentoonstelling schreef deze krant al over haar uitgebreide en vooral zeer kleurrijke digitale catalogus. Zoals het een meer professionele kunstenaar betaamd, is een afbeelding van een hippe tropische vogel inmiddels het beeldmerk van Judith de Joode geworden. Zoiets als het getekende aapje waarmee bijna-buurman en kunstenaar Rob Blöte lang aan de weg timmerde. De eigenwijs kijkende figureert op de website, op flyers en op de uitnodiging voor de overzichtstentoonstelling die vrijdag begint. Echtgenoot Look, die een paar huizen van zijn woning verwijderd opgroeide, heeft eigenlijk ook een groot deel van zijn leven geschilderd. Niet op doek, maar op tal van opstallen. Hij heeft zich inmiddels gespecialiseerd in houtdraaiwerk en toont tijdens de tentoonstelling wat men daarmee allemaal kan vervaardigen. Lilian Schiffers gebruikt ook hout als basis voor haar sculpturen.

Vakblad voor draf- en rensport presenteert Wassenaars Paviljoen De Klip als aanrader Het binnen de Nederlandse paardenwereld intensief gelezen vakblad voor de drafen rensport komt niet zo heel erg vaak met culinaire recensies, maar in de editie van deze week neemt schrijver Kees de Bock de lezer mee op een strooptocht langs de Nederlandse kust naar plekken waar eten, drinken, strand en paarden op enigerlei wijze met elkaar zijn verweven. In Wassenaar komt De Bock uit bij paviljoen De Klip waar het niet alleen goed toeven blijkt te zijn, maar waar de uitbaters bovendien een warme band met de paardensport hebben.

& Rensport deze zomer de kust afschuimt op zoek naar horecabedrijven die ook een band met de paardenwereld onderhouden en/of waar veel paardenmensen over de vloer komen, is van mening dat hij ‘strenge voorwaarden’ hanteert. Als eerste komt de schrijver bij Paviljoen De Klip terecht, direct aan de uitvalsweg naar het strand.

door Jos Knijnenburg

Op de site paviljoendeklip.nl staan bij de links naar andere websites niet alleen die van enkele Wassenaarse collega’s als de cafe’s Het Hoekje en Maaldrift, maar er is ook een directe link naar de sites van renbaan Duindigt en de Nederlandse Draf- en rensport.

Paviljoen De Klip ligt natuurlijk niet direct aan het strand, maar presenteert zich op ondermeer de eigen website als ideale tussenstop voor iedereen op weg naar het Wassenaarseslag of terugkomend vanaf het strand. Precies bij de noordelijke punt van Duinrell, de rotonde Katwijkseweg en natuurlijk de beroemdste col van Wassenaar ‘De Klip’, ligt het paviljoen annex eetcafé op één van de mooiste horecaplekken van het dorp. Kees de Bock die voor Draf-

De goed bereikbare locatie en de beschutting door de vele bomen, in combinatie met het buitenterras lijken direct voor bonuspunten te zorgen. Er is ruimte voor auto’s maar de meeste bezoekers zijn wandelaars en fietsers. De Klip wordt gerund door de familie Westgeest.

Verwijzingen die geen toeval zijn, want vader Hans Westgeest en dochter Pamela zijn zelf actief in de paardensport. Pamela beheerst zelfs meerdere disciplines. Schrijver en recensent Kees de Bock slaat een subtiel bruggetje vanuit

de zeer ruime openingstijden van De Klip, de zaak van de familie Westgeest is immers 7 dagen per week geopend en men maakt er soms meer dan volledige werkweken. ‘Maar paardenvolk is gewend om hard te werken’, zo schrijft De Bock. Op de site van De Klip staat de wel zeer ruime menu lijst van de relatief kleine zaak zeer uitgebreid vermeld. Een oer-Hollandse kaart waarop uiteraard een keur aan snacks prijkt. De huisgemaakte ballen gehakt blijken gezien de omzetten bij de klanten bijzonder in de smaak te vallen. Leden van de familie Westgeest blijken niet alleen zelf een warme band met de paardensport te onderhouden, hun zaak is ook een zeer geliefde pleisterplaats voor veel trainers, hoefsmeden, eigenaren en andere mensen uit de paardenwereld. In elke horecagelegenheid die Kees de Bock voor Draf- & Rensport aandoet, informeert hij bij de uitbaters naar wat zij de mooiste baan vinden. De Wassenaarders blijken niet voor Duindigt, maar voor Vincennes in Parijs te kiezen. Pas in Noordwijk treft hij een strandpaviljoen waarvan de eigenaar zonder enige twijfel kiest voor Duindigt.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

SERVICE

FAMILIE-BERICHTEN

EMORIE Natuursteen

Aanleveren familieberichten

Toonzaal geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Gedenktekens in natuursteen, glas, rvs en hout Levering direct aan particulieren Zeer snelle levering (2 weken) Deskundig advies

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

‚‚ ‚‚

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Wassenaarder. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Delfweg 34a - 2211 VM Noordwijkerhout 8GNGHQQP‚*CZ E-mail: info@Memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Bewonderenswaardig was haar levenskracht. Sterk was zij in haar strijd tegen haar ziektes. Intens verdrietig delen wij u mede dat is overleden onze dierbare moeder, schoonmoeder en oma

JOHANNA THEODORA MARIA WILLEBRORDA KENENS – JOKE –

* Wassenaar, 9 juli 1930

† Den Haag, 19 juni 2012

Edward Voorham & Cora Witkamp René Voorham Ellen & Jaap van Silfhout-Voorham Jaleesa Sabine

SHOWTUIN VRIJ TOEGANKELIJK

NUTTIGE DIENSTEN telefoonnummers

VERVOER BIJ-BUS Werkdagen 9.30-11.00 uur. Tel.: 517.78.70. Rolstoelvervoer, Stichting Gehandicapten Wassenaar. Werkdagen van 10.00-12.00 uur, tel. 511.02.76. Infomaat, Lokaal Loket Voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg en voor aanvragen van Wmo-voorzieningen (zoals huishoudelijke hulp, scootmobiel, woning en vervoersvoorzieningen. Tel. 5118075. Ma. t/m vr. 9.00-14.00 uur

Correspondentieadres: Ellen van Silfhout-Voorham Van Bleiswijkstraat 260 2582 LJ Den Haag De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Het adres voor een passend gedenkteken

Dagschool 50+. Telefoon: 070-2156462 Klussendienst Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW). Telefoon: 511.31.33. Maandag t/m vr. 9.30-11.30 uur. Open Eettafels (SWOW) Werkdagen 9.00-14.00 uur. Telefoon: 511.22.26 OppasService (SWOW). Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 511.22.26 Boodschappenhulpdienst (SWOW). Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 511.75.76 Ouderen in Beweging (WOB). Telefoon: 5176975 Tafeltje Dek Je (SWOW) Werkdagen 9.00-14.00 uur. Telefoon: 511.22.26. Trefcentrum (WASTO). Tel.: 517.75.27. Parkinson bewegingsgroep. Telefoon 3462217.

Florence Thuiszorg, Herenweg 6, 2242 ES Wassenaar, tel. 070 – 7544055. Verpleeghuis Duinstede: Deijlerweg 208, 2241 AL Wassenaar, tel. 070-7543333. www.florencezorg.nl. Thuiszorgwinkel Wassenaar: Molenplein 1a, 2242 HV Wassenaar, tel. 070-7546060. Dagverzorging: voor meer informatie belt u de Thuiszorgwinkel, tel. 070-7546060. Servicepakket: Gezondheidsservice: tel. 0704131000 (werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur). Algemene informatie: www.florence-zorg.nl en info@florence-zorg.nl.

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTEN Acute Huisartsenzorg buiten kantooruren Buiten kantooruren (van 17.00 uur tot 8.00 uur) wordt de acute huisartsenzorg gecoördineerd via het call-centrum van de doktersdienst: 070 3469669. Buiten kantooruren: iedere dag tussen 17.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ‘s moregns; gedurende het hele weekend en op alle erkende feestdagen wordt de acute huisartsenzorg gecoљrdineerd via het call-center van de Stichting Mobiele Artsen Service Haaglanden (SMASH): 070-3469669. Route-beschrijving huisartsenposten en werkwijze SMASH via www.smashaaglanden.nl. Gezondheidscentrum Wassenaar Spreekuren van de medisch specialisten van Bronovo Ziekenhuis, huisartsen en diverse andere zorgverleners. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en bereikbaar op nummer 070-5127200. Voor meer informatie over alle spreekuren en tijden: zie www.gezondheidscentrumwassenaar.nl of www.wassenaarhealthcentre.nl Verloskundige Praktijk Voorschoten & Wassenaar PatriciaHљcker& Martin Witsmeer, Verloskundigen. Voor afspraken en beschikbare weekenddiensten: tel. 070-5142594. Marente Cursussen, aan his-diensten en kortingen op het gebied van zorg, welzijn en gemak. Onder de nnoemer Meerzorg: zorgverlening, huishoudelijke hulp en ondersteuning aan mensen met een persoonsgeboden budget (PGB) of mensen die de particulier financieren. Gespecialiseerd in 24- uurs zorg. Vrijblijvende informatie krijgt u via 071-4093333 of www.marente.nl <http://www. marente.nl/> STICHTING BIJ-BUS: Vervoer van licht gehandicapten en ouderen met vervoersproblemen. Aanvragen voor busritten van maandag t/m vrijdag van 9.30-11.00 uur bij de meldpost, tel. 5177870.Contact nieuwe gebruikers: mevr. H. Meijer Wiersma-Lette, tel. 5112615, tussen 9.00-10.00 uur. APOTHEEK: Op zaterdag is Apotheek Wassenaar-Zuid geoepnd van 10.00-12.00 uur en Apotheek Langstraat geopend van 9.30 tot 13.00 uur. Maandag t/m vrijdag zijn de apotheken geopend van 8.3017.30 uur. De Mediq Apotheek is op zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de normale openingsuren wordt de dienst waargenomen door de Dienstapotheek Bronovo, Bronovolaan 1c, telefoon 3246085. Deze apotheek is ook ‘s nachts geopend.

TANDARTS: Het inloopspreekuur tijdens de weekenddienst is komen te vervallen. De betrokken tandartsen hebben op hun antwoordapparaat een nummer ingesproken dat voor spoedeisende hulp gebeld kan worden.

Dienst praktijk ZON: Van 17.00-08.00 uur en zat./zon.: SMASH 3469669. In de vakanties en vrije dagen: altijd een huisarts aanwezig op de praktijk: 070-5116715 ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK WERK KWADRAAD: Tijdens kantooruren: Herenweg 6, 2242 ES Wassenaar, tel. 088 900 4000 (lokaal tarief). Dit telefoonnummer geldt ook voor spoedgevallen buiten kantooruren. Inloop- en telefonisch spreekuur maandag t/m vrijdag 09.00-10.00 uur. RODE KRUIS afd. WASSENAAR Van Heeckerenstraat 2a, 2242 GX Wassenaar, tel. 5113992. Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-13.00 uur.

”Je kunt maar één keer afscheid nemen, dan moet het ook echt bijzonder zijn.” Bij het overlijden van een dierbare help ik u met zorg en persoonlijke aandacht om het afscheid tot een blijvende herinnering te maken.

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten Wanneer u in uw directe omgeving te maken krijgt met een overlijden, kunt u - 24 uur per dag contact met ons opnemen

tFFONPPJFOQFSTPPOMJKLBGTDIFJE tVCFQBBMU[FMGXBBSFOIPFVBGTDIFJEXJMUOFNFO tBBOEBDIUWPPSVXHFWPFMFOTFOXFOTFO tIFUBGTDIFJE[PSHWVMEJHFOMJFGEFWPMWPPSCFSFJE

06 - 10 50 50 61 (dag & nacht bereikbaar)

www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag)

uitvaart@geertjeponsteen.nl Postbus 48 2250 AA Voorschoten

De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

Wassenaar - Voorschoten e.o.

www.geertjeponsteen.nl

Vragen over spraak en taal?

GRATIS INLOOPSPREEKUUR Iedere maandag van 10.00-11.00 uur

LOGOPEDIEPRAKTIJK HEIJMANS

Van Hallstraat 2 - Wassenaar Tel. 070 - 5119077 – Internet: www.logopedist.nu E-mail: wassenaar@logopedist.nu

Snelle zorginzet

ProfZorg thuiszorg Leidseweg 163 2253AC Voorschoten www.profzorg.nl

eenvoudig online uw geboorte-, huwelijksof gelegenheidskaart op www.KaartenKeus.nl

De collecties zijn ook in te zien bij Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk, tel. 071 408 14 97 KaartenKeus.nl is een onderdeel van

AWBZ, PGB, WMO of particulier Inschrijven is gratis

071-5728028

ProfZorg is HKZ gecertificeerd en Lid van de brancheorganisatie.

KaartenKeus.nl Bestel snel en

Verpleegkundige zorg Persoonlijke verzorging Begeleiding Huishoudelijke zorg

DIABETES De Telefonische Hulpdienst voor Diabeten is zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar, voor hulpverlening en voorlichting via 0334725083. THUISZORGWINKEL WASSENAAR Uitleen, verhuur en verkoop van verpleegartikelen, Molenplein 1a, 2242 HV Wassenaar, tel. 0800-2887766 (gratis). Open: ma. t/m vr. van 9.00-17.00 uur en zaterdag van 10.00-16.00 uur. www.vegro.info STICHTING WELZIJN OUDEREN WASSENAAR (SWOW) Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5112226. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Tafeltje-Dek-Je en Open Eettafel, tel. 070-5112226. SeniorenAdviseur, tel. 070-5117576. INFOMAAT, LOKAAL LOKET Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5118075. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg en voor aanvragen van Wmo-voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, scootmobiel, woningaanpassing en vervoersvoorzieningen. OPPASSERVICE SWOW Voor verzorgers van mensen met een handicap, ouderen en langdurig zieken. Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 5112226. STICHTING RONDOM MANTELZORG Stichting Rondom Mantelzorg biedt in Wassenaar en andere gemeenten advies en ondersteuning aan mensen die voor een ander zorgen zomdat diegene, vanwege handicap of ziekte, extra hulp nodig heeft. Tel. 079-7502380 van 9.00 uur en mail: info@ rondommantelzorg.nl Of bel de consulent, tel. 06-0657971063. HAESEBROECK PARTICULIERE THUISZORG BV Kerkstraat 69, Wassenaar. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Telefoon 070-5141833; 24 uur service: 06-12262360; e-mail: thuiszorg@haesebroeck.nl <mailto:thuiszorg@ haesebroeck.nl.

THUISZORG STICHTING PROFZORG - Openingstijden: 8.30 uur tot 16.30 uur. - Algemeen telefoonnummer voor thuiszorg en huishoudelijke zorg 071-5728028. - 24 uur bereikbaar voor noodgevallen. - Verpleegkundig spreekuur maandag 14-15 uur algemeen nummer of 06-41400171. - Vragen over zorg in natura, pgb, wmo of particuliere zorg 071-5728028. - Voor vragen over wachtlijst 071-5769794. Bezoekadres: Leidseweg 163, Voorschoten. www. profzorg.nl <http://www.profzorg.nl/> en info@ profzorg.nl Afd. Wassenaar van de Nationale Vereniging De Zonnebloem De Zonnebloem zorgt voor ontmoetingen tussen zieken, gehandicapten en vrijwilligers. secretaris: Paul Meltzer, tel.: 5117307 contactpersoon huisbezoek : mw. G. Meijer, tel. 5110236 HOSPICE WASSENAAR Telefoon: 070-5121130 www.hospicewassenaar.nl UVV AFD. WASSENAAR Telefoon: 5110676 of 5117420 BEREIKBAARHEID WIJKAGENTEN: Telefoon: 0900-8844 (vragen naar betreffende wijkagent van bureau Wassenaar). E-mail: Wijkagenten.Wassenaar@haaglanden.politie.nl SLACHTOFFERHULP POLITIE HAAGLANDEN AFDELING WASSENAAR Slachtofferhulp Politie Haaglanden afdeling Wassenaar maakt inmiddels deel uit van Slachtofferhulp Nederland (SHN), regio MiddenWest. Het regiokantoor is gevestigd aan de Dr. Lelykade 60a, 2583 CM Den Haag. Telefonische is het regiokantoor bereikbaar op nummer 0900 01 01 of 070 7890121. E-mail: regio.middenwest@slachtofferhulp.nl. W: www.slachtofferhulp.nl <http:// www.slachtofferhulp.nl> . RECHTSHULP/ADVOCATEN Bondam, Schoolstraat 4, Wassenaar. Info: 0705141531 - spoed 06-53444683. KINDER- EN JONGERENTELEFOON: 071-5120611. MELDNUMMER DIERENNOODHULP & TOEZICHT OP DIERENWELZIJN Tel. 071-5216662 of mail kantoor@dbruijnland.nl SOS TELEFONISCHE HULPDIENST: SOS telefonische hulpdienst Sensoor. Voor een gesprek. Alle dagen dag en nacht. Telefoon: 09000767 of kijk op www.sensoor.nl http:www.sensoor.nl MULTIPLE SCLEROSE VERENIGING NEDERLAND MSVN Contactpersoon: Mevr. R. Rietveld, tel. 3832435. BUREAU BEMIDDELING & MEDIATION Ook voor Wassenaar. Helpt bij oplossing van conflicten, bijvoorbeeld tussen buren. Diensten zijn gratiss. Meldt u zich telefonisch tussen 9.00 en 16.30 uur via telefoonnummer 0800-0233222 of 24 uur per etmaal via www.Bemiddelingmediation.nl. DIERENAMBULANCE WASSENAAR 7 dagen per week, 24 uur service, tel. 070-5117772. Stichting ‘WOEDI’ Wassenaarse Ouderen en Dieren voor opvang en verzorging van huisdieren van hulpbehoevende ouderen in noodgevallen. Info: 070-5117857; 0705112160. SPREEKUUR OPVOEDINGSONDERSTEUNING WASSENAAR Dit spreekuur is bedoeld voor ouders die vragen hebben over opvoeding, gedrag en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn geen wachtlijsten. Wekelijks wordt het spreekuur gehouden in raadhuis de Paauw in de ruimte van de Schooladviesdienst. Ouders kunnen afspreken via: 070-5118500. Tandtechnicus Johan Chrispijn. Voor spoedreparatie aan uw kunstgebit, telefoon 071-4076008.

KERKDIENSTEN PROT. GEMEENTE VAN WASSENAAR Zondag 1 juli Dorpskerk: ds. J.A.D. van der Boon, doopdienst. Kievietkerk: ds. J.M. de Klerk. Messiaskerk: mw. ds. S.C. Buit-van Lennep Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 1 juli ds. F.H. Fockema Andreae, NPB, Den Haag. Trinity International Church invites you to join us for warm, Christ-centered fellowship. Sunday Service 10:00 a.m. (nursery provided), Christian Education 11.30 a.m. Men’s Women’s Youth, MOPS (Mothers of Pre-Schoolers) and Small Group Ministries; Gruttolaan 23, Leidschendam (one block north of the Leidschenhage Mall; behind St. Antoniushove Hospital) (070) 5178024 www.trrinitychurch.nl (http://www.trinitychurch. nl) The Anglican Chaplaincy of St John and St Philip. The Hague: Ary van der Spuyweg 1. Sunday 11.00 am: 1st and 3rd and 5th, Holy Communion; 2nd, Morning Prayer; 4th, Church-family service. Informal Link/Up family service at 9.45 am: 1st, 2nd, 3rd and 5th. 6.30 pm Evening Praise and Prayer. THE NETHERLANDS UNITARIAN UNIVERSALIST FELLOWSHIP is an English speaking, liberal religious community which unites for regular worship and fellowship with programs of intellectual and spiritual growth. We offer warm support to newcomers and acquaint them with the wider community of European Unitarian Universalists. We meet on the first Sunday of the month (Sept. to June) at the Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, Amsterdam. (near Leidseplein). For further information, visit our website: www.nuuf.nl or call 015 369 2614. THE CHURCH OF ST JAMES A Christian community in the Anglican tradition. Find out about us at www.stjames.nl. Main Sunday service is at 10.30am in the British School Hall, Jan van Hooflaan 3, Voorschoten. People of all ages and back grounds are welcome at St James and we offer an extensive childrens and youth programme as well as many opportunities for adults to become involved, spiritually and socially. Minister: vacant, Youth Ministers: Brad and Marissa Kelderman, 071-5622333. Church office: Kon. Marinelaan 53, 2251 BA, Voorschoten. Tel 071-5611528 or e-mail: office@stjames.nl. CHURCH OF OUR SAVIOUR The English Speaking International Roman Catholic Church of The Hague: Weekend Eucharist at the church of Our Lady of Good Counsel, Bezuiden-houtseweg 157, on Saturdays at 19.30 and on Sundays at 10.00. Religious Education Programme and creche provided on Sundays. Weekday Eucharists at the Parish House, Ruychrocklaan 126, 2597 ES The Hague, on Mondays and Fridays at 09.30. Office hours 09.30-13.00 Mon. to Friday (excluding Wednesdays). Tel. 0703280816, Fax: 070-3281486, E-mail: info@parish.nl, website: www.parish.nl. A warm welcome to all! Pastor: Fr Sjaak de Boer. UNIVERSEEL SOEFISME: Op de eerste en de derde zondag van de maand om 11.00 uur wordt een Universele Eredienst gehouden in de Universel Murad Hassil in Katwijk. De heer H.J. Witteveen spreekt op de 4e zondag over een aantal belangrijke aspecten uit de wereld-religies en het Soefisme. KERKGEBOUW ‘REHOBOTH’ Anth. van Leeuwenhoekkade 36, 2251 JS Voorschoten Zondag 1 juli 9.30 uur: prof. P. Buitelaar. 16.30 uur: ds. A. van Wijk. EVANGELIEGEMEENTE WASSENAAR Adelbert College, Deijlerweg 163. Zondag 1 juli Geen opgave.

www.dewassenaarder.nl Oplage 14.000 Uitgave van

Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01, fax (071) 403 23 25 Redactie Sonja van Gerven - tel.: 06-22855148 e-mail: redactie@dewassenaarder.nl Inleveren kopij uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de Wassenaarder Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Wassenaarder wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Boekhandel De Kler * Openbare Bibliotheek * Boekhandel de Kler Openbare Bibliotheek * Albert Heijn * Politiebureau * Gemeentehuis Raadhuis * Heeckerenhuis.

AMERICAN PROTESTANT CHURCH OF THE HAGUE Esther de Boer-van Rijklaan 20, The Hague (on #22 bus line). Sunday morning worship schedule: 9:00 Р Traditional Service; 10:00 Р Contemporary Praise Service; 11:30 Р Traditional Service with Choir. 10:00 Sunday School for all ages. Nursery available. Contact the Church Office, (070) 3244490 or office@apch.nl, Mon-Fri from 9:00-1:00 for latest information on Bible Studies, Missions, Women’s Fellowship and Youth Activities. Website: www.apch.nl <http://www.apch.nl/> . All are welcome in our “House of Prayer for all nations.” Rev. Tim Blackmon, senior pastor. ROOMS-KATHOLIEKE KERK Parochie H. Augustinus St. Jozef, Parklaan 28 Zaterdag 30 juni, 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang, cantor, Zondag 1 juli, 13e Zondag door het jar, 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Magnificat Cantorij. Dinsdag 3 juli, 9.00 uur: Eucharistieviering. Donderdag 5 juli, 9.00 uur: Eucharistieviering. Parochie H. Augustinus De Goede Herder, Stoeplaan 4 Zaterdag 30 juni, 17.00 uur: Eucharistieviering vooravond 13e Zondag door het jaar. Zondag 1 juli, 9.15 uur: Eucharistieviering voor Franstalige parochie. Zonag 1 juli, 9.15 uur: Eucharistieviering 13e Zondag door het jaar. Dindag 3 juli, 10.30 uur: Eucharistieviering Kerkehout. Vrijdag 6 juli, 11.00 uur: Eucharistieviering Mariakapel. Parochie H. Augustinus St. Willibrorduskerk, Kerkstraat 77 1 juli, 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. St. Caeciliakoor, er is koffie/thee na afloop. Woensdag 4 juli, 9.00 uur: Eucharistieviering.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

VEEL TALENT ONBENUT BEDRIJVEN EN WERKNEMERS LATEN KANSEN LIGGEN Â&#x2021;%HWHUHUHVXOWDWHQERHNHQ" Â&#x2021;(IIHFWLHYHUHQSURGXFWLHYHUZRUGHQ" Â&#x2021;,HGHUHGDJPHWSOH]LHUDDQKHWZHUN" Â&#x2021;0HHUJULSRSMHZDDUGHYROOHSHUVRQHHO" Â&#x2021;0HHUJULSRSMHORRSEDDQHQMHWRHNRPVW"

PARTICULIEREN

Voor een perfecte bouw van uw

OPGELET!

OPEN HAARD of SCHOUW

www.marblestyle.nl

Uw advertentie verschijnt in de regio:

Parallelboulevard 178 Noordwijk 071-3620758

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

$OODERXW7DOHQWDGYLVHHUWHQRQGHUVWHXQW EHGULMYHQRUJDQLVDWLHVHQLQGLYLGXHOHFOLsQWHQ 0HWPLQGHU0RHLWHHQPHHU3OH]LHU 0D[LPDDOWH3UHVWHUHQ

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU  SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF  FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

HAAL MEER RENDEMENT UIT AANWEZIG TALENT! Â&#x2021;7DOHQWHQ$QDO\VH7DOHQW([SORUHU WHVW 7DOHQWHQ.RPSDV WHDPVLQGLYLGXHHO

Â&#x2021;7DOHQW0DQDJHPHQWDGYLHV RQWZLNNHOSURJUDPPD¡V Â&#x2021;0DQDJHPHQW'HYHORSPHQW Â&#x2021;3HUIRUPDQFH&RDFKLQJ Â&#x2021;/RRSEDDQ&RXQVHOLQJ Â&#x2021;$UEHLGVPDUNW2ULsQWDWLHHQ2XWSODFHPHQW

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

$OODERXW7DOHQWELHGWWRWVHSWHPEHUHHQJXQVWLJWDULHI YRRU7DOHQWHQ$QDO\VH&KHFNYRRUPHHULQIRUPDWLH

AUTOBEDRIJF

ANTIEKHANDEL

ALBERT FISCHER

Rijnsburg Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland Warmond Wassenaar De Zilk

â&#x201A;Ź8.00 â&#x201A;Ź  10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

Voorstraat 55a, Voorschoten tel. 071-5614544

 1RORFHQ55&RPSDVVJHFHUWLILFHHUGOLG1)0'

Noordwijk hout Noordwijker t es Oegstge

}

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

ZZZDOODERXWWDOHQWHX  2IQHHPGLUHFWFRQWDFWRSPHW0DUMDQ6FKQHLGHU HQPDDNNDQVRSHHQNRVWHQOR]HInsight-sessie: LQIR#DOODERXWWDOHQWHX

Katwijk Leiderdorp

Naam:.............................................................................................................................................................

0DUMDQ6FKQHLGHU

Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

s).+//0%.6%2+//0 s2%34!52!4)%6!.!.4)%+

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN

s6%2+//06!.'2/%."52%!5,!+%.

NIEUWE VESTIGING ZOETERWOUDE/RIJNDIJK, HOGE RIJNDIJK 269 300 METER VAN DE RIJNEKE BOULEVARD

ZONWERING

â&#x20AC;˘ TE HUUR â&#x20AC;˘ TE KOOP â&#x20AC;˘ GEVRAAGD â&#x20AC;˘ AANGEBODEN â&#x20AC;˘ GEZOCHT â&#x20AC;˘ GEVONDEN â&#x20AC;˘

EERHART Sierbestrating. Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

â&#x20AC;˘

Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

â&#x20AC;˘

www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin cafĂŠ in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc... Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

â&#x20AC;˘

Wij ope m o o r w o h s d e o g t i w & n e k u ke jk i d n j i R e d u o e in Zoeterw e m n e r e t ďŹ o r p n e l a i l ďŹ en alle

â&#x20AC;˘

KAT VERMIST sinds dinsdagavond 12 juni. Omgeving Kruidenschans/ Dragonweg in Voorhout. Poes Sien is 16 jaar oud en doof. Zij heeft schildpadkleuren zwart, oranje, beige met witte voetjes. Reakties: tel 06-25 26 96 29.

aag & H n e D ij b li ju 1 g a d Koopzon 17.00 â&#x20AC;&#x201C; 0 .0 0 1 n a v k ij d n ij Zoeterwoude-R

COMPUTERHULP â&#x20AC;˘Virusverwijdering, sneller maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, PrivĂŠ cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06-42460355 www. Boonict.nl

een Koopt u nu krijgt keuken, dan alle u bovenop acties deze Miele lw cm5000 ine twv kofďŹ emach

â&#x20AC;˘

HONDENTRIMSAStudent wil u graag helpen met COMPUTER- LON YENTL is weer open! Dak herstellen? Bouma/ PROBLEMEN. â&#x201A;Ź 15,- p.u. U kunt uw hond/kat weer vakkundig laten knippen en Grundeken bellen! 5114674- Tel. 070-5114250. wassen in onze mooie nieu5118394. Uw dak-specialist! SNIJDERS BESTRA- we salon. Daphne en JanVwo-, havo, mavo, TINGEN voor het aanbren- tien. Prins Hendrikkade 73 vmbo-leerlingen: huis- gen van alle soorten bestra- Katwijk, 06-49384629. werkbegeleiding/bijles aan- tingen. Vakkundig en met MOOIE STARTERSgeboden door ervaren A/B aandacht aangebracht. student. Tel. 071-5616768. *bestaande bestrating her- WONING Noordwijk aan zee. Vr.pr. â&#x201A;Ź 169.500,-. Tel. BC SIERBESTRATING leggen *van terras-parkeer- 06-24907915. plaats *machinale bestrating Tegelwerk, met afvoer, graPROFESSIONALE tis prijsopgave. Tel. 06- *grondwerkzaamheden. Voor particulieren en bedrij- POOS schilder, stukadoor 55321682. ven. Bel voor een gratis nodig? Stukadoren v.a. 50-plusser SCHILDERT, prijsopgaaf: 0174-213809, â&#x201A;Ź 12,- per m2 incl. mat. SAUST en behangt uw huis www.danielsnijders.nl Schilderwerk v.a. â&#x201A;Ź 12,- p.u. weer als nieuw. Tel. Tel. 06-30031935. DANIEL SNIJDERS 06-13067762. STRATENMAKERS voor Gevraagd: KOELKAST Lekker toerfietsen vanuit het aanbrengen van alle of GASFORNUIS tot â&#x201A;Ź 15,Wassenaar en Voorschoten? soorten bestratingen. Bel of VRIEZER tot â&#x201A;Ź 25,-. www.tcdekampioen.nl. voor vrijblijvende prijsop- Tel. 06-26462760. gave: 0174-213809, info@ STEUNZOLEN. Erkend danielsnijders.nl T.K. INFRAROOD leverancier, lid Stichting SAUNA wegens overlijden, LOOP, vergoeding via zorgVAN DER KROFT & in nieuwstaat, 2-persoons. verzekeraar. Een afspraak VAN DER LANS OFFICE T.e.a.b. Tel. 071-4028479. kunt u maken in Oegstgeest, MANAGEMENT verzorgt NIEUW! KRINGLOOP Leiden en Leiderdorp met op flexibele basis het secreWim van Zijp, tel. 071- tariaat voor bestuurders, DE REGENBOOG. Een 5238468 of 06-12028319. commissarissen, bedrijven, ruime keuze. U bent zeer adviseurs. Huis met het welkom dinsdag tot zaterTE HUUR GARAGE. Blauwe Dak Wassenaar, dag. Stevensbloem 161 in Karel Doormanstraat Rijns- 070-5119001, www.office- Leiden. Tel. 06-20086730. burg. Tel. 071-4021848. managers.nl, info@office- Info: Paula. managers.nl DE WONING SCHOON GARAGEBOXEN in bij verhuizing of overlijden. Gevraagd: Oegstgeest en Leiden. Belt u dan Paula van den Huurprijs v.a. â&#x201A;Ź 110,-. Bosch Schoonmaak op Inlichtingen: 06-20773480. 06-21956565. Schoon zoals u het wenst. WESPEN, PLAAGDIEMoet uw huis SNEL REN, dienstverlening. Tel. 06-54948365 / 070-5115927. BEZEMSCHOON opgevofroessinghvaniterson.com leverd worden? Bel dan 070-5118889/06-20754889. GEVR. ZELFSTANDI- Ook kopen wij schilderijen, GE HUISHOUDELIJKE porselein, goud, zilver en HULP bij ouder echtpaar, kristal. Tel. wonend in comfortabel, GRATIS afhalen: 160 appartement. Liefst 06-13532094 z.g.a.n. elke donderdagmorgen. In TERRAS-GRINDTEGELS Oegstgeest. Tel. 071- 60x40 cm. Tel. 0715410349. 5176515.

â&#x20AC;˘

j i b t s e e f s g n i n Ope n o o r K & l e m m e B e w u e i n n e e nen

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

ANTIEKE (HUT)KOFFERS â&#x20AC;˘ periode 1900-1950. â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

ROELOFARENDSVEEN

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 10.00 - 16.00 uur

De Lasso 24, 2371 GX

Roelofarendsveen volgende markt zondag 8 juli

info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu SBStext pag. 637

vaatwasser

kookplaat

afzuigkap

koelkast

E 849 AEG koelkast

Koopt u tijdens de openingsactie een keuken met minimaal 4 AEG apparaten dan ontvangt u het

5e apparaat gratis!* AEG kookplaat

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

SNUFFELMARKT

Bosch

combimagnetron twv

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

Bosch

Bosch

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

Bosch

E599*

* vraag naar de voorwaarden

â&#x20AC;˘

Bosch

REĂ&#x153;NIE Bakkerij Kon- â&#x20AC;˘ OVERDEKTE STALâ&#x20AC;˘ditorei Oomen 1960-2000. LING aangeb. voor vouwwaMeldt je nu aan voor de reĂź- gen, auto, boot. 06-14901810. nie van alle oud-medewerkers van Bakkerij Konditorei Oomen. Datum 2 september 2012. Aanmelden via bakkerijoomen@gmail. com en/of via de speciale Facebookpagina zoekterm Bakkerij Oomen. Reageer vandaag nog!

AEG afzuigkap

AEG AEG vaatwasser

combi stoomoven ks710000m twv

E 1.355,â&#x20AC;&#x201C;

Bij aanschaf van een complete keuken voorzien van Siemens Studioline apparaten ontvangt u het

duurste Siemens apparaat cadeau*!

Bekijk al onze openingsacties op www.bemmel-kroon.nl Den Haag | Neckar 24 | 2491 BD Den Haag | t 070-3206065 | Zoeterwoude/Rijndijk | Hoge Rijndijk 269 | 2382 AN Zoeterwoude/Rijndijk | t 071-5812020 Cruquis | Cruquisplein 50 | 2142 EV Cruquis | t 023-5483060


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

NIEUWS

Bevers maken een reis door Europa

i n d e ho o f dr o l

Wassenaar - Zaterdag en zondag hebben de bevers van de Van Wassenaer van Obdam hun jaarlijkse weekend gehad. Samen met Stanley Stekker hebben zij een reis door Europa gemaakt. Er zijn paspoortjes geknutseld, er is een speurtocht gelopen samen met 2 Vikingen en ‘s-avonds hebben de bevers lekker bij het kampvuur gezeten. Op zondag is er heerlijk geontbijt en na de afwas hebben de bevers een sportochtend gehad. Meer info op www.vwvo.nl of mail naar info@vwvo.nl.

Voorschoten nodigt de veteranen uit eigen gemeente volgende week uit in hotel-restaurant De Gouden Leeuw, maar de veteranen uit Wassenaar hoeven morgenmiddag ook niet op een houtje te bijten. Gastheer burgemeester Jan Hoekema zal naar schatting enkele tientallen dorpsgenoten met een missie in raadhuis De Paauw voorgaan in een Indisch buffet en een informeel samenzijn. De muzikale omlijsting van de happening waarvoor een kleine drie uur is uitgetrokken, wordt verzorgd door de Band of Liberation.

Ereparochiespeld Lilian Vermeulen

door Jos Knijnenburg Het is inmiddels een goede traditie geworden, de ontvangst van de Wassenaarse veteranen op raadhuis De Paauw, voorafgaand aan de landelijke veteranendag op 30 juni. Nederland kent naar schatting 100.000 veteranen. Veel mensen denken bij veteranen aan mannen

Wassenaar - Zondag kreeg Lillian Vermeulen-van Steen de waardering die zij volgens iedereen verdient. Jarenlang heeft zij de Eerste Communiewerkgroep gedaan, is wijkcontactpersoon sinds 22 jaar, voorzitter van het bestuur van de Wijkcontactpersonen (15 jaar), en altijd bereid hand- en spandiensten te verlenen als daarom gevraagd wordt. En ook zónder dat het gevraagd wordt. Zij kreeg de ereparochiespeld op Sint Jansfeestdag in de Sint Jozefkerk.

Transcedente en Meditatie Wassenaar - Wat hebben Michail Gorbatsjov, David Lynch, Ophrah Winfrey en ruim 6 miljoen andere wereldburgers met elkaar gemeen ? Zij beoefenen allemaal Transcendente Meditatie. Recent is er een regionaal Meditatie-Centrum voor de gehele Randstad geopend, en wel aan de Bloemcamplaan 2, tel. 070-212.37.26. Elke 14 dagen wordt er een gratis introductielezing gegeven. Zie ook: www. tm.nl.

Nieuwbouw: 1e paal SKW de Schulpwei Wassenaar - Stichting Kinderdagverblijven Wassenaar (SKW) en Woningbouwvereniging st. Willibrordus hebben de handen ineengeslagen om nieuwbouw te realiseren op het sportterrein van RKSV Blauw-Zwart. Op 5 juli vieren ze met elkaar de bouwstart door het slaan van de eerste paal door de kinderen van sportbso SKW Fit-Kidz. Burgemeester, wethouders en college van Wassenaar zijn uitgenodigd voor deze mijlpaal, evenals vele, Wassenaarse relaties. Nieuwbouw SKW de Schulpwei komt ter vervanging van de buitenschoolse opvanglocatie aan de prof. Molenaarlaan 73, SKW Bellesteijn. In het nieuwe pand realiseert woningbouwvereniging st. Willibrordus 8 groepsruimtes voor verschillende leeftijdsgroepen. De bouwplannen zijn die middag ook te bezichtigen. Kinderopvang en sport gaan heel goed samen. De samenwerking tussen SKW en RKSV Blauw-Zwart is gestart in 2011. Vanaf oktober 2011 huist sportbso SKW FitKidz in de businessclub ruimte van RKSV Blauw-Zwart, totdat de nieuwbouw klaar is. Per dag komen 30 kinderen om te sporten en te spelen onder begeleiding van pedagogisch medewerkers met sportexpertise.

met blauwe blazers en een rij medailles op het revers, een groep die snel kleiner aan het worden is. Het zijn mannen die weer of geen weer eind februari bij het monument aan het Wassenaarseslag aanwezig zijn als daar de Franse commando’s worden herdacht die in 1944 op het strand het leven lieten. Op 5 mei 2010 was een flinke groep van deze traditionele veteranen, maar dan afkomstig uit Engeland te gast op renbaan Duindigt. Vol verhalen over hun ‘Bomber command’ waarvoor volgend jaar in London alsnog een groot monument wordt opgericht. In Nederland groeit de groep jonge veteranen. Het gaat daarbij om mannen en vrouwen die hebben gediend tijdens missies in Libanon, Bosnië of Afghanistan. Wat veel mensen niet weten is dat er nog een andere groep veteranen is. Die bestaat uit zeelui die tijdens de oorlogsjaren voor de geallieerde troepen personeel en materieel vervoerden over de oceanen. Gevaarlijk werk, want de schepen liepen het risico te worden getorpedeerd, beschoten of ge-

bombardeerd. Komende zaterdag zal kroonprins Willem-Alexander aanwezig zijn bij de grote parade tijdens de Landelijke Nationale Veteranendag in Den Haag. Voorafgaand aan dit evenement worden in talloze gemeenten bijeenkomsten zoals die in Wassenaar georganiseerd voor plaatselijke oudmilitairen. Tegenwoordig worden militairen die terugkeren van gevaarlijke missies uitgebreid begeleid door Defensie, maar dat was enkele decennia geleden bepaald niet het geval. In de Duin- en Bollenstreek is een initiatief ontstaan voor een permanent ontmoetingscentrum voor veteranen en zaterdag verschijnt er zelfs een boek over veteranen in Noordwijk. Dat zal in Wassenaar vermoedelijk niet zo snel gebeuren. Wel heeft de plaatselijk bekende generaal majoor b.d. C.N.J. Neisingh, die vorig jaar in De Paauw nog een lezing voor de Wassenaarse veteranen verzorgde, inmiddels een indrukwekkend aantal publicaties op zijn naam en geldt hij als een groot kenner van Wassenaarse bunkers.

Hospice Wassenaar op zoek naar meer ruimte om kwaliteit hoog te houden en te verbeteren

Digitale Ontmoetingsplek senioren voor senioren Wassenaar - De stichting Welzijn Ouderen Wassenaar (SWOW) organiseert activiteiten en levert diensten aan ouderen die (tijdelijk) ondersteuning kunnen gebruiken. Op het digitale prikbord komen vraag en aanbod voor senioren bij elkaar. Op dit moment zijn we op zoek naar vrijwilligers die tuinieren leuk vinden. En verder is er een dame op zoek naar een bridgepartner voor de zomerbridge in Groot Deyleroord. Wilt u meer informatie en/of wilt u zich als vrijwilliger aanmelden dan kan dit met een e-mail naar: remke@ welzijn-ouderen.nl of telefonisch op werkdagen op nummer 511.22.26 (van 09.00 – 14.00 uur).

Wassenaarse veteranen schuiven morgen aan bij Indisch buffet in raadhuis De Paauw

Corad Alleblas. (Foto Bouwe Prins)

Sportfanaat Conrad Alleblas

‘Eens een sporter altijd een sporter’ door Loes Rietvelt

Wassenaar is een bijzonder dorp. Veel variatie in natuur, een uiteenlopende bebouwing en misschien wel het meest interessant: veel bijzondere inwoners, zowel jong als oud, die op diverse manieren een rol spelen in het dorpsleven. De Wassenaarder, de krant voor alle Wassenaarders, wil graag die bijzondere dorpsgenoten aan u voorstellen. Al op jonge leeftijd trainde de 41-jarige Conrad Alleblas samen met Olypisch en wereldkampioen schaatsen, Bart Veldkamp. Bart brak door, Conrad werd zijn begeleider. Een beslissing waar hij geen spijt van heeft. Inmiddels is hij niet alleen sportmanager van een aantal wereldberoemde sporters, coach van een topwielrenner en aanstormend fietstalent, maar begeleidt hij ook, zoals door ons eerder gemeld, een wielrenploeg in Oeganda. Dat niet alleen hij is ook agent van meervoudig Olympisch en wereldkampioen snelschaatser Shani Davis en wielrenmakelaar. Kortom, Conrad is een sportfanaat in hart en nieren. Een man ook die prachtig kan vertellen over de sportwereld en hoe sporters zich moeten opzwepen om uiteindelijk de top te bereiken.

Teleurstelling “Vijfde werd ik toen ik me wilde plaatsen voor de Olympische ploeg schaatsen”, vertelt Conrad, “drie man mochten door, ik hoorde daar niet bij. Natuurlijk was de teleurstelling op dat moment groot, maar ik realiseerde me toch al snel dat ik dan iets anders moest gaan doen en ben vaste manager geworden van Bart Veldkamp. Bart ging voor België schaatsen en ik regelde alles voor hem zoals sponsorcontracten en logistieke zaken. Tegelijkertijd was ik ook zijn trainer, ik stond samen met hem op het ijs. Later werd ik delegatieleider van de Belgische Olympische ploeg schaatsen.” Conrad doet het goed, zijn schaatsers zijn succesvol en hij krijgt een internationale commerciële schaatsploeg onder zijn hoede. “Er zaten Russen, Noren, Zwitsers en Belgen in mijn ploeg die in verschillende klassementen grote prijzen binnenhaalden.”

Wielrennen Simpelweg kun je stellen dat achter iedere goede schaatser ook een prima wielrenner schuilt, fietsen is één van de beste trainingsvormen voor schaatsen. “Dit zijn sporten die in elkaars verlengde liggen”, legt Conrad uit die zelf ook een verdienstelijk wielrenner is en zich prima thuis voelt in dat wereldje. “Na de juiste diploma’s te hebben behaald,

Slang in woning Rozensteinstraat gevonden

Dierenambulance Nationale Dierenzorg werd vorige week gebeld door de politie met een wel hele bijzondere melding. Bewoners van de Rozensteinstraat hadden een rood, wit, zwarte slang in huis gevonden. Eenmaal ter plaatse bleek dat de bewoners de slang zelf al hadden gevangen. Zij hadden een kussensloop over de slang heen gegooid en de slang hier met een krant ingeduwd. Hierna hadden zij de politie gealarmeerd die vervolgens de hulp van de dierenambulance inschakelde. De dierenambulance heeft de slang doorgebracht naar Serpo, specialisten in de opvang en verzorging van exotische reptielen. Hier bleek dat het een niet-giftige Mexicaanse koningsslang betrof. Het zelf vangen van slangen of andere exoten raadt de dierenambulance ten zeerste af. Bel dan direct de dierenambulance Nationale Dierenzorg op alarmnummer: 070-5117772. Die zijn 24 uur per dag bereikbaar.

mocht ik mezelf wielrenmakelaar noemen. Ik weet precies waar een wielrenner aan moet voldoen om wedstrijden te rijden, of aan welke regels een ploeg zich moet houden om renners onder contract te nemen. Je kunt echt niet zeggen hier is een fietsbroek en shirt en rijden maar. Het samenstellen van een ploeg is gebonden aan strikte regels. Ook hier kun je niet zomaar een aantal snelle rijders bij elkaar zetten. Ik heb nu één professionele rijder onder contract, Michael Vingerling. Hij is een supertalent, is wereldkampioen geworden bij de junioren en hoort nu tot de toprenners. Ander aanstormend talent is Max Overhand. Ik ben zijn begeleider en heb grootse verwachtingen van hem. Over veertien dagen ga ik samen met hem fietsen in de Alpen, aan het eind van die week gaat hij individueel een wedstrijd rijden.”

Opzwepen Om de top te bereiken in de sportwereld worden hoge eisen gesteld.. Dit maakt sporters niet altijd tot de gemakkelijkste mensen om mee om te gaan. “De druk is enorm in tijden dat er echt gepresteerd moet worden. Het zijn dan allemaal haantjes met een enorm ego en een gigantisch sterke wil. Dat kan ook niet anders als je een enorme prestatie wil bereiken. Ik begrijp dat wel. Rond zo’n topsporter is altijd een heel team aanwezig, een diëtist, een fysiotherapeut, een psycholoog, coach en manager. Is het sportseizoen afgelopen dan zie je dat alles weer terugkeert naar het normale, de sporter krijgt dan weer aandacht voor de medemens.” Nog steeds is Conrad een fervent sporter. Hij schaatst, heeft onlangs zelfs de Elfstedentocht gereden, fietst, voor een afstand van 200 km draait hij zijn hand niet om, en loopt halve marathons. Zijn er nog toekomstplannen? Jawel, die zijn er en ook die hebben met sport te maken. Hij wil zich graag inzetten voor een beter sportprogramma voor de Wassenaarse jongeren van 15 tot 25 jaar. Door al zijn ervaring op sportgebied weet hij hoe belangrijk sport voor jongeren is, maar constateert hij tegelijkertijd een tekort aan expertise bij de huidige aanbieders. Een geweldig initiatief, de redactie blijft hem op de voet volgen. U kunt met Conrad twitteren @conradalleblas. « « « « « «

Sanitaire installaties Dakbedekkingen Lood- en zinkwerken Centrale verwarming Airconditioning Luchtbehandeling

Het Hospice Wassenaar, dat in september zeven jaar bestaat, is naarstig op zoek naar meer ruimte. Er is inmiddels een tijdelijke oplossing voor het ruimtegebrek gevonden in de vorm van een extra appartement in het gebouw waar het hospice nu is gehuisvest. Het bestuur van het hospice onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een meer permanente oplossing, zo meldt voorzitter Gabrie van Lansbergen in de gloednieuwe halfjaarlijkse Nieuwsbrief Hospice Wassenaar die zojuist is verschenen en via ondermeer de Openbare Bibliotheek wordt verspreid. door Jos Knijnenburg In het Hospice Wassenaar, dat een verzorgingsgebied heeft waartoe naast de gemeente Wassenaar ook Voorschoten en Noordelijk Den Haag behoren maar waar inmiddels ook mensen van daarbuiten komen, kunnen ongeneeslijk zieken voor wie thuis sterven niet tot de mogelijkheden behoort in een huiselijke omgeving en omringd door hun eigen naasten, afscheid nemen van het leven. Het betreft in de bewoordingen van het hospice altijd gasten en in het ‘bijna-thuis-huis’ wordt geen onderscheid gemaakt naar geloofsovertuiging, politieke gezindte of financiële draagkracht. Dat het hospice in een grote behoefte vol-

doet, blijkt uit de nieuwste cijfers in de meest recente Nieuwsbrief. In de eerste vier maanden van 2012 had Hospice Wassenaar een bezetting van maar liefst 87 procent en werden er 28 gasten opgenomen. ‘en daar doen we het toch met z’n allen voor’, zo schrijft de voorzitter. In heel 2011 werden er 56 gasten opgenomen, waarvan 14 uit Wassenaar. De gemiddelde leeftijd van de gasten bedroeg 76 jaar en over heel 2011 gerekend, kende het hospice een bezettingspercentage van 77 procent. Het hospice is vanaf de oprichting gevestigd op de bovenste verdieping van een appartementencomplex naast het Sophiekehuis en schuin tegenover Duinrell. Een kleinschalige voorziening met een inmiddels regionale functie, welke onderdak kan bieden aan maximaal vijf gasten met elk een eigen kamer. Inmiddels is de wens ontstaan om de gasten meer ruimte te bieden, waarbij moet worden gedacht aan kamers met een eigen douche/toilet, een logeerkamer voor de familie. Ook is er behoefte aan wat meer ruimte voor de vele medewerkers waaronder tientallen vrijwilligers, verpleegkundigen en coördinatoren die ervoor zorgen dat het Hospice Wassenaar 7 dagen per week en 24 uur per dag kan draaien. In april heeft de Wassenaarse Bouwstichting het hospice als tijdelijke oplossing voor het ruimtegebrek een extra appartement aangeboden in hetzelfde complex. Hierdoor is

ruimte ontstaan voor een logeerkamer voor naasten van de gasten, voor de medewerkers en gelegenheid tot rustig overleg. Toch blijkt deze oplossing, feitelijk een hospice verdeeld over meerdere verdiepingen, niet ideaal, zo schrijft de voorzitter. Immers bijna zeven jaar lang was in het Hospice Wassenaar alles gelijkvloers. Die ervaring heeft geleerd dat de primaire ruimtes zich het beste op één verdieping zouden moeten bevinden. ‘maar waar vind je dat’, zo vraagt voorzitter Lansbergen zich af. Daarbij komt dat er zorgen zijn over teruglopende subsidies van het ministerie van VWS terwijl het aantal gasten in hospices toeneemt. Hospice Wassenaar doet het financieel nog relatief goed dankzij vele giften, al dan niet in natura en niet te vergeten de stichting Vrienden van Hospice Wassenaar die tekorten aanvullen. De nieuwsbrief geeft ook een mooi overzicht van de vele acties die de afgelopen tijd weer zijn gevoerd om het hospice te ondersteunen. Parkgolf Wassenaar 2011 dat komende maand weer wordt gehouden, is daar een mooi voorbeeld van. In de nieuwsbrief wordt ook stilgestaan bij het overlijden van Cor van der Lee die voor het hospice en andere organisaties actief is geweest. Veel Wassenaarders zullen Cor van der Lee nog kennen van het Boekhuys in de Langstraat en de vele boeken over Wassenaar die mede dankzij hem konden verschijnen.

Gastvrije tuinbezitters geven bezoekers tips en inspiratie tijdens Open Tuinendag 2012 Zaterdag stelden dertien Wassenaarse leden van Groei & Bloei afdeling Wassenaar hun tuin open voor publiek. De tuinliefhebbers konden zonder afspraak op de deelnemende adressen de tuin inwandelen om te kijken hoe het er op de derde dag van de zomer allemaal bijstaat. De deelnemende tuineigenaren wonen verspreid over heel Wassenaar en sommige bezoekers maakten er een sport van om zoveel mogelijk privé lapjes groen op één zaterdag te gaan bekijken en ter plaatse ervaringen uit te wisselen. door Jos Knijnenburg Groei & Bloei is vooral bekend door het gelijknamige tuinblad. Bekend geworden als het maandblad van de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde met informatie van en voor professionals en tuinliefhebbers. Tegenwoordig ligt het blad Groei & Bloei als een dikke tuinglossy gewoon bij Albert Heijn in de schappen, maar het staat nog steeds boordevol met artikelen en foto’s over alles wat met tuinieren te maken heeft. Die schitterende foto’s en informatie zijn als theorie prachtig , maar veel leuker is het om eens ‘in het wild’ te gaan kijken hoe een leuke tuin er uitziet. De Open Tuinendag is daarvoor een perfecte gelegenheid. Zomaar bij iemand de tuin instappen en je

LOODGIETERSBEDRIJF

C. HUNDERSMARCK BV Leiden 071-5223242 Voorhout 0252 -235679

WWW.HUNDERSMARCKBV.NL

verbazen over een vaak geheel afgeschermd paradijsje achter een woning of juist in het zicht. De organisatie had een lijstje opgesteld dat op een tweetal deelnemende adressen in het uiterste noorden en zuiden van Wassenaar verkrijgbaar was. Veel deelnemers bleken echter al dan niet na het lezen van de aankondiging in deze krant, het lijstje via een telefoontje of mailtje te hebben opgevraagd en hadden en eigen tour door Wassenaar uitgezet. Hier en daar kon een bezoek aan een tuin direct worden gecombineerd met wat kunst. Zo had de heer Overeem aan de Van Wassenaer Obdamlaan een kamer in zijn woning volgehangen met schilderijen van eigen hand. Met één stap was men vanuit de tuin in het kleine privé museum. Overeem weet te vertellen dat wie in de winter groene varens in de tuin wil hebben, mannelijke exemplaren moet planten. Maar waar men dat aan kan zien, dat wist-ie zelf ook niet.

Verhaal Elke Wassenaarse tuin heeft een eigen verhaal. Eén van de deelnemende tuinen in Zuid zag er perfect uit en dat werd pas begrijpelijk toen bleek dat er wekelijks bijna een volledige werkweek in ‘het bijhouden’ werd gestoken. Sommige tuineigenaren vertelden hoe men de handen vol had aan het weren van woekeraars. Achter en naast een hoekwoning aan de Reijerlaan ligt een tuin in Engelse stijl. Ooit een tuin met slingerende paadjes vol rozen, nu een bonte verzameling vaste planten, struiken en éénjarig goed. Vanuit de tuin achter het huis dat een historische verbondenheid met Duinrell heeft, kijkt men op de torenspits van de Dorpskerk, terwijl het geheel grenst aan de tuin van het Baljuwhuis, eigendom van de

stichting Twickel. Heel veel meer dorpshistorie krijgt men niet in één tuin bij elkaar. In dit jaargetijde is het vooral genieten en het groen een beetje in het gareel houden. Achterin de borders ontwaren we een metershoge bloeiende berenklauw. Die kan daar geen kwaad maar zo af en toe moet een uitloper een halt worden toegeroepen. In de tuin ook een oud prieeltje waarin het na gedane arbeid goed rusten is. Het is dat bewoonster mevrouw De Graaf momenteel door een handblessure even wat minder ‘handig’ is, anders had de krasse tachtiger misschien ook nog wel een demonstratie tuinieren willen geven.

Winter De koude winter heeft in veel Wassenaarse tuinen weliswaar hard toegeslagen, maar daar is niet zo gek veel meer van te zien. En is er wel schade geweest, dan heeft de tuinbezitter het meestal perfect gecamoufleerd. Het blijft een bijzondere ervaring om zomaar een ‘wildvreemde’ tuin bij een kapitale villa aan de Konijnenlaan, Teijlingerhorstlaan of Vleijsmanlaan in te mogen wandelen en het verhaal van de trotse eigenaar te horen. Snoeiend, opbindend of knippend blijken heel wat Wassenaarders een intense band met hun eigen tuin te hebben opgebouwd. Tuinieren blijkt ook goed voor de gezondheid, mits men het werk zeer regelmatig onderbreekt om alleen maar te genieten. Een echt onderhoudsloze tuin blijkt een illusie, tenzij men de lap eigen grond volledig stoffeert met materialen van steen en hout. Een dergelijke tuin zal echter geen hoge ogen gooien op een Open Tuinendag. Want villabewoners, volkstuinders en flatbewoners, ze kwamen zaterdag toch echt vooral op de kleur groen af.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

CULTUUR

Wandeling in de Zwarte Pan Wassenaar - Zondag om 10.00 uur geven gidsen van het IVN, afdeling Leiden e.o. een rondleiding in het zuidelijke deel van Berkheide. Direct achter Hotel Duinoord begint een pad door een gebied dat ongeveer 10 jaar geleden helemaal is schoongemaakt. Door de winning van drinkwater was de bodem van de infiltratieplassen in dit gebied bedekt geraakt met een laag vervuild slib. Het gebied zag er vlak na de ingreep behoorlijk kaal uit. Het is de bedoeling dat de duinen er weer gaan stuiven en dat er op die manier een dynamisch landschap ontstaat. De gidsen zullen u meenemen op een tocht door het gebied, waarbij zij onder andere zullen zoeken naar allerlei tekenen van leven in dit duinlandschap. U zult zien dat het lang niet zo kaal en leeg is als het op het eerste gezicht lijkt. Ook kinderen nodigen ze van harte uit om mee te lopen. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is gratis. De start is op de parkeerplaats tegenover Hotel Duinoord, Wassenaarseslag.

De vakantieplannen van… de familie Van der Velde

Terug naar de roots in Curaçao

Cultureel overleg Wassenaar

7 juli, 16.00 tot 16.30 uur Promenadeconcert in de Dorpskerk: Trio Wielenga: Janine Poot-Wielenga, dwarsfluit; Wolter Wielenga, dwarsfluit en Deka Wielenga, cello. Plein 3. Toegang is vrij. T/m 8 juli, tentoonstelling Galerie in de Molen: Brigitte Wawoe, beelden en schilderijen en Nico Willems, beeldenacrylaat. Molenplein 10a. Openingstijden: donderdag t/m zondag 14.00 tot 17.00 uur www.kunstgroepwassenaar.nl 14 juli, 16.00 tot 16.30 uur Promenadeconcert in de Dorpskerk: Wendy Rijken, harp, met medewerking van Janine Poot-Wielenga, dwarsfluit en Deka Wielenga, cello. Plein 3. Toegang is vrij. 15 juli t/m 19 augustus, ledententoonstelling ‘De Wassenaarse Salon’ in Galerie in de Molen, Molenplein 10a: openingstijden: donderdag t/m zondag 14.00 tot 17.00 uur en in Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22: openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur www.kunstgroepwassenaar.nl

Zomers lang genieten van vakantieboeken Wassenaar - De vakantie is in aantocht, de koffers worden weer gepakt. Naast handdoeken, korte broeken en vrolijke t-shirtjes kunnen ook lekker veel boeken mee.Tot en met 5 augustus worden de boeken niet voor drie, maar voor zes weken uitgeleend: onbezorgd lang genieten dus. Ook deze zomer biedt de bibliotheek de mogelijkheid een speciale ‘Vakantietas’ samen te laten stellen. U vult een formulier in met daarop uw tien favoriete vakantietitels. Op basis van uw wensenlijst vult de bibliotheek een boekentas met tien boeken, waarvan minimaal 6 titels van uw wensenlijstje. Uiteraard kan deze volle tas ook voor de extra lange leentermijn mee. De boeken zien ze graag weer terug, de tas mag u houden. Deze vakantietas kost slechts 8 euro waarmee u dus verzekerd bent van een vakantiecollectie naar uw wens. Kijk voor meer informatie op de site www.obvw.nl of neem contact op met de bibliotheek via 070-5113397 of mail uw vraag naar wassenaar@obvw.nl.

door Loes Rietvelt

Kunt u ook zo genieten van vakantieplannen en vindt u die verhalen achteraf ook zo leuk? De komende weken kunt u in deze krant lezen waar onze dorpsgenoten in de zomervakantie naar toe gaan en meebeleven waar zij vorig jaar zijn geweest. Misschien doet u zelfs ideeën op voor uw eigen zomervakantie. Wassenaar – Met een echtgenoot geboren op Curaçao is het verwonderlijk dat het gezin Van der Velde nog nooit naar het Caribische is afgereisd. Esther, docent Frans, heeft daar een logische verklaring voor. “Wij gaan ieder jaar met de auto drie weken naar Frankrijk en huren dan in een klein plaatsje, iets buiten Toulon, een vakantiehuis aan zee. Vandaar uit bezoeken we grote muziekfestivals zoals bij Ile du Gaou en bij Avignon. Dit laatste festival is

een enorm feest dat buiten op straat wordt gehouden. Er is van alles van muziek, zang, cultuur, kortom het is een groot festijn. Ik denk wel dat ik dat deze zomer enorm ga missen. Ik ben dol op Frankrijk, de sfeer, de taal de mensen. Mijn opa is Frans, eigenlijk voelt het een beetje als mijn tweede moederland.”

Sentimental journey Er is een reden voor dat Esther en zoon Robert Paul nog nooit op het vliegtuig zijn gestapt richting Nederlandse Antillen. Esther: “Ik zie enorm op tegen zo’n lange vlucht. Het is, als alles mee zit, minimaal negen uur vliegen, voor iemand die een charter naar Spanje al lang vindt duren is dat een hele ruk.” Eigenlijk is de reis ook het enige waar ze tegenaan hikt. “We gaan enorm leuke excursies ondernemen, mijn man Hans Robert, heeft zelfs al een heel programma gemaakt. Zo gaan we zijn ouderlijk huis bezoeken en zwemmen met dolfijnen. Hij heeft

alles al geregeld, ook de huur van een auto en een vakantievilla met een zwembad op een park. Leuke bijkomstigheid is dat we ook zijn ouderlijk huis zullen bezoeken. Dat heeft zijn zus ook gedaan, zij heeft aangebeld en mocht even binnen een kijkje nemen. Ook gaan we proberen ons duikbrevet te halen. Je schijnt geweldig te kunnen duiken en snorkelen op de Cariben. Daarom staat een trip naar Klein Curaçao, een eilandje voor de kust, op het programma.” Er is nog veel meer te zien. Zo zijn de stranden Knip Bay, Playa Cas Abou en Porto Marie zeker de moeite waard. Interessant is het Kura Hulanda Museum, hier krijg je een inzicht in de historie rond de slavernij. Niet iets om als Nederlander trots op te zijn, wel een must als je op Curaçao bent. Al met al wordt een vol programma, hopelijk heeft de familie na afloop nog een weekje vrij om bij te tanken voordat iedereen weer aan de slag gaat.

Lees- schrijf- en rekencursus afgerond door 100 laaggeletterden

T/m 19 augustus, tentoonstelling ‘Heer Bommel en de brandweer’ in het Brandweermuseum, Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur en op afspraak via 0629011009 of brandweermuseum@ wassenaar.nl Deze agenda is ook beschikbaar via www.wassenaar.nl Zie voor uitgebreide informatie de Wassenaarder. Opgeven/wijzigen van gegevens voor de agenda per e-mail aan Lucie Heins, lucieheins@ zonnet.nl.

280

De afleveringen van deze rubriek zijn prachtig gebundeld in een schitterend boek. Het is te koop voor slechts 15 euro bij boekhandel De Kler, De Historische Vereniging en molen Windlust.

Er schijnt iets met het heerlijke landgoed Duinrell op til Wanneer we op dit moment aan Duinrell denken, denken we aan een attractiepark, waar per jaar beduidend meer dan 1 miljoen mensen op af komt. Uiteraard is ze dat van harte gegund en de middenstand van ons dorp vaart er wel bij. Dat was vroeger wel anders, gezien een tweetal berichten in Het Vaderland van jaren geleden. 1928 Er schijnt iets met het heerlijke landgoed Duinrell op til. Het staat reeds eenige tijd ledig, want de laatste bewoners, baron en barones Van Pallandt, zijn beiden overleden; de eenige dochter is getrouwd en woont op een ander landgoed; de eenige zoon heeft zijn hart aan Eerde en de Ster verpand. (Eerde is een landgoed ten zuiden van Ommen en met de Ster wordt Krishnamurti bedoeld, de theosofische wereldleider; cde.) Men kan dan ook zien, al kwam het aan het ongerepte der natuurpracht niet ten kwade, dat het oog des meesters ontbreekt. Van verwaarloozing is natuurlijk geen sprake, want de arbeiders en tuinlui, die reeds drie geslachten hebben meegemaakt, werken nog op het landgoed. Er zijn er van veertig en meer dienstjaren. Er leeft zorg in hun harten over de geruchten welke gaan, dat het landgoed te koop zou geboden zijn. Het plan zou zijn, het landgoed alsdan voor park te bestemmen. Dat zou zeker de beste oplossing zijn, daar het landgoed verscheidene boerderijen heeft. Het boerenbedrijf zou door kunnen gaan, terwijl het prachtige geboomte

behouden kan blijven. Aan houtgewas en vooral aan duinpartij is Duinrell o.i. de meerdere van het bekende Rijksdorp. De gemeente Wassenaar zou een voorbeeldig werk doen, als ze dit zeldzame brok natuur voor het nageslacht redde. 1935 Naar wij vernemen heeft Graaf van Zuylen van Nijevelt besloten zijn landgoed Duinrell onder Wassenaar, groot 110 h.a., met ingang van Vrijdag 19 April voor bezichtiging van het publiek open te stellen. (Het gaat hier om Philips Jules Graaf van Zuylen van Nijevelt, die met een dochter van de hierboven genoemde baron Van Pallandt getrouwd was; cde.) Dit landgoed is vermaard om zijn natuurschoon. Er is een prachtige parkaanleg met vijvers, men vindt er de mooist beboschte duinen van ZuidHolland, waaronder het hoogste duin dezer provincie, met schitterend vergezicht. Ten gerieve van de bezoekers zal op het landgoed een theetuin worden ingericht, vlak bij den ingang van het hek aan den Katwijkscheweg. Voor de bezichtiging zijn dagkaarten verkrijgbaar à f 0.25 per persoon, jaarkaarten voor f 0.50 en gezinskaarten voor f 1.- ( maximaal 4 personen). Een bescheiden begin mag ik wel zeggen. Carl Doeke Eisma Info: Het Kerkehout 103, 2245XP Wassenaar. tel. 5178897, e-mail: nell.niphuis@planet.nl

Ook buiten Wassenaar : Voordeel met je Biebpas

Een ‘pluim’ voor iedereen.

Burgemeesters en wethouders van dertien gemeenten hebben 100 certificaten uitgereikt aan deelnemers van de lees-, schrijfen rekencursussen van ROC Leiden en ROC ID College. De feestelijke certificaatuitreiking was georganiseerd door het ROC ID College en Holland Rijnland. De vertegenwoordigers van de dertien gemeenten (Wassenaar, Voorschoten, Katwijk, Leiden, Alphen aan den Rijn, Hillegom, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noord-

wijkerhout, Oegstgeest, Teylingen en Zoeterwoude) ontvingen een ‘pluim’ voor hun inzet. De ‘superpluim’ voor de gemeente die zich het meeste inzet voor lokale aanpak van laaggeletterdheid ging naar de gemeente Teylingen omdat hun praalwagen voor de Bloemencorso van de Bollenstreek dit jaar in het teken stond van laaggeletterdheid. Tijdens de feestelijke uitreiking in De Waag in Leiden werden alle deelnemers door de wethouder of burgemeester van hun eigen gemeente in het zonnetje gezet en ge-

Biebboeken voor 1 piek Wassenaar - Nieuwe leesvoorraad nodig voor de zomervakantie? Sla dan uw slag met de boekverkoop bij de bibliotheek. Nu alle boeken nu slechts € 1,00. Oudere boeken worden na verloop van tijd afgeschreven om plaats te maken voor nieuwe exemplaren. Hierdoor blijft de bibliotheek actueel en behoudt zij een frisse uitstraling. De afgeschreven materialen worden voor een zeer aantrekkelijke prijs verkocht tijdens deze “Boekverkoop”. De verkoop gaat door tot en met 7 juli. De tafels worden bijgevuld zodat het aanbod steeds aantrekkelijk blijft.

T/m juli, expositie ‘Epic Faces’ met de kunstenaars Marjon van Berkenvelder, Ruud Visser en Peter van Son. Cultureel Centrum de Warenar, Kerkstraat 75. Informatie op www.EpicFaces.nl

Historische Vereniging ”Oud Wassenaer”

Esther en Robert Paul op La Place de la Liberté in Toulon.

Nut-concert in Duivenvoorde Wassenaar - Met het Nut bent U goed uit. Naar Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten bijvoorbeeld, waar op 18 augustus in de Daniel Marotzaal een bijzonder concert plaats vindt. Concertpianist Kiyotaka Izumi, geboren in Japan, maar wonend en werkend in Antwerpen, speelt werken van Chopin, Grieg en Tsjaikovski. Aanvang 20.00 uur, kaarten voor leden € 31,25 p.p., introducés € 34,25 p.p. Wie gebruik wil maken van vervoer betaalt € 15,50 p.p. extra. Eigen vervoer kan natuurlijk ook, zoals dat bij de meeste voorstellingen die het Nut aanbiedt het geval is. Boeken kan nog tot 14 juli. Alle informatie over het Nut Wassenaar, ook aanmeldingsformulieren voor het lidmaatschap, boekingsformulier en incassomachtiging, vindt u in het programmaboekje dat bij de bibliotheek ligt. En anders bel T 070 5113642.

21 juli, 16.00 tot 16.30 uur Promenadeconcert in de Dorpskerk: Angela Kaptein, hobo en Freek Koster, orgel. Plein 3. Toegang is vrij.

Actueel verleden

Pianomuziekconcert in Sion Wassenaar - Clubbed to Death, Freight Train, When the Saints, de Mondscheinsonate en nog meer is er aanstaande zaterdag te beluisteren in SION, naast de Sint Jozefkerk. Pianoleerlingen van Emmy van der Wilk laten met plezier horen waaraan zij in de voorbije maanden gewerkt hebben. Leren pianospelen is met geduld liefst dagelijks oefenen. Plezier hebben in het constateren dat dit oefenen werkt. Aanvang 14.00 uur.

evenementenagenda

Filmhuis Wassenaar woe 27 jun 14.30 u Swchwrm

woe 04 jul 14.30 u Kauwboy

zat 30 jun 20.00 u Wuthering Heights

woe 04 jul 20.00 u Wuthering Heights

zon 01 jul 14.00 u Kauwboy

Reserveren en meer informatie: E. filmwas.reserveren@obvw.nl T. 070-5113397 www.obvw.nl

di 03 jul 14.00 u Help! De dokter verzuipt

prezen voor hun doorzettingsvermogen. ROC Leiden en ROC ID College verzorgen de cursussen die betaald worden door de gemeenten in Holland Rijnland. Meer informatie over de cursussen kunt u vinden op http://www.rocleiden.nl/ volwassenen/basiseducatie/laaggeletterdheid.

Els van Deursen geeftnu ook looptrainingen Dorpsgenoot Els van Deursen, lid van het Tri-Team, is geslaagd voor haar looptrainersdiploma. Deze licentie wordt door de Atletiekunie verleend nadat een speciale opleidingstraject van 9 maanden is gevolgd. Op basis hiervan mag ze nu geheel en zelfstandig looptrainingen verzorgen. Els is al ruim 10 jaar lid bij Tri-Team en heeft zich daar ontwikkeld tot een van de vaste krachten bij de club. Het bestuur van Tri-Team is zeer verheugd en ziet met deze prestatie de mogelijkheden voor de club toenemen. Heeft u als recreatieve loper eens zin om vrijblijvend kennis te komen maken met de loopsport in Wassenaar: dit vrijblijvend een maand uit te proberen bij het Tri-Team. Zie hiervoor de website van het TriTeam (www.tri-team.nl)

Een lidmaatschap van de bibliotheek is op zich al leuk: het biedt toegang tot kennis en vermaak. Bovendien krijgt u op vertoon van het lidmaatschap veelal korting op allerlei activiteiten die door de bibliotheek georganiseerd worden. Sinds kort kunt u met een bibliotheeklidmaatschap ook korting krijgen bij vele culturele uitstapjes in heel Nederland. Onder de naam “Voordeel met je Biebpas” is de bibliotheek een samenwerking aangegaan met lokale en landelijke aanbieders van culturele activiteiten. Deze samenwerking maakt het mogelijk dat iedereen met een geldig bibliotheekabonnement korting krijgt op de toegang. Het aanbod is zeer divers, enkele voorbeelden: Afrikamuseum in Berg en Dal, Corpus in Oegstgeest, Pottenbakkerij in Ophemert, Speelland Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Archeon in Alphen aan den Rijn en de Concertkamer in Voorschoten. Uiteraard blijven de kortingen in de eigen bibliotheek op lezingen en filmkaartjes ook nog gewoon gelden. Dus neem uw bibliotheekpas mee op vakantie, bezoek één van de vele culturele uitjes die Nederland rijk is en maak gebruik van de vele kortingsmogelijkheden. Alle deelnemers staan op de pas gelanceerde website www.voordeelmetjebiebpas.nl. De site is gebruiksvriendelijk en geeft duidelijke zoekmogelijkheden op regio of soort uitje. Uiteraard kunt u voor meer informatie ook terecht in uw eigen bibliotheek of kijk op www.obvw.nl.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 27 JUNI 2012

SPORT

IJsclub wordt Concours Hippique

Blauw-Zwart Henk Pieters Toernooi 2012 De toernooi-organisatie en het bestuur van RKSV BlauwZwart zijn zeer verheugd dat ze de naam van het traditionele voorbereidingstoernooi voor Blauw-Zwart 1 hebben kunnen omdopen in het ‘Blauw-Zwart Henk Pieters Toernooi’. Een woordvoerder zegt blij te zijn de naam van deze markante persoonlijkheid, die heel veel heeft betekend als bestuurslid sponsorzaken bij Blauw-Zwart, aan het toernooi is verbonden. ‘Zijn vrouw Lucia was zeer verguld en heeft haar toestemming gegeven.’ De deelnemers zijn bekend. Buiten Blauw-Zwart hebben ze SEV uit Leidschendam (vorige week gepromoveerd naar de 2 klasse E zaterdagvoetbal), Houtwijk (3 klasse zaterdagvoetbal) uit Den Haag en vorig jaar eveneens deelnemer en tot slot Zuidland uit de Rotterdamse regio, ook 2 klasse E zaterdagvoetbal. De plaatsingswedstrijden worden gespeeld op donderdagavond 16 augustus om 19.30 uur en op zaterdagmiddag 18 augustus vinden de finalewedstrijden plaats. Deze beginnen om 14.00 uur. Op zaterdag 18 augustus zal ook de Open Dag van de jeugdafdeling worden gehouden. Daarover kunt u uiteraard binnenkort meer over in deze krant lezen.

Massy Kuramoto wint Van Lanschot Senior Open Massy Kuramoto heeft de derde editie van het Van Lanschot Senior Open gewonnen. De Japanner bleef de Schot Andrew Oldcorn twee slagen voor. e omstandigheden op de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club waren ook op de slotdag erg moeilijk. Regen en een flinke wind die aanwakkerde tot stormachtig maakten het de spelers opnieuw uiterst lastig. Massy Kuramoto was de enige die een score onder de 70 slagen wist binnen te brengen. De Japanner kwam tot 69, drie slagen beter dan het baangemiddelde van de Haagsche. Met een gezien de lastige omstandigheden knap totaal van 216 slagen, gelijk par, won Kuramoto de eerste prijs van 37.5000 euro. De 56-jarige Kuramoto is in Japan een bekende golfer. Hij won in zijn loopbaan 32 toernooien op het Japanse circuit. In 1982 werd hij vierde in het Brits Open. ‘De omstandigheden waren inderdaad lastig, maar ik hou van linksbanen en spelen in de wind’, zei Kuramoto die een keer eerder won op de European Senior Tour, het Handa Senior Masters 2011 dat in Japan werd gespeeld. Het Van Lanschot Senior Open was voor Kuramoto pas zijn eerste toernooi dit jaar op het Europese circuit voor golfers van 50 jaar en ouder. ‘Ik speel de komende weken nog een aantal toernooien in Europa, daarna ga ik weer terug naar Japan.’ Andrew Oldcorn, in 2010 tweede in het Van Lanschot Senior Open, werd ook dit jaar runner-up. De Schot besloot het met 250.000 euro gedoteerde toernooi met een prima ronde in 70 slagen en eindigde op +2 totaal. De Engelsman John Harris en de Spanjaard Juan Quiros deelden de derde plaats met een score van +4. Gordon Brand Jnr, de leider na de eerste twee dagen, viel zondag flink terug. De man die in 1987 het KLM Open won op de Hilversumsche Golf Club, kwam niet verder dan een ronde 77 en werd gedeeld negende. Alan Saddington, van oorsprong Schot, en John Woof, van oorsprong Engelsman, eindigden met +19 op de gedeelde 45ste plaats. Brian Gee, pro van Het Rijk van Nunspeet, kwam na een laatste ronde 80 met +23 uit op de gedeelde 62ste plaats. Rinus van Blankers verloor voor de derde dag op rij de slag met de elementen. Met +58 totaal werd Van Blankers 71ste, alleen José Rivero die zich na twee ronden moest terugtrekken eindigde achter de Nederlander. Het Van Lanschot Senior Open is een toernooi van TIG Sports en wordt ondersteund door Deloitte. Het driedaagse toernooi maakt deel uit van de European Senior Tour, het hoogste niveau voor professionals boven de vijftig in Europa. Titelverdediger is de Ier Des Smyth. Voor meer informatie: www.vanlanschotsenioropen.nl.

v.l.n.r. Sandra Kraall, Adriano en Gabriel Raimondi, Marco v/d Marel, Sonja Miljoen, Mirjam van Leeuwen, Paul en Aniek van Leeuwen, Bram van Rossum, Annemieke en Joost Remmerswaal, Loredane (Villa Rozenrust) en Johan Kraall.

Open toernooi op tennispark De Oude Eik groot succes Op Tennispark De Oude Eik aan het Ammonslaantje werd wederom het jaarlijkse Open Toernooi gespeeld. De wedstrijdleiding had de spelers waar mogelijk ingedeeld in poules om zoveel mogelijk deelnemers de gehele week bij het toernooi betrokken te houden. Dit jaar was de categorie 4 de hoogste categorie waar ingeschreven kon worden. Bij de heren werd Rieuwert den Boer eerste door zijn overwinning op Michiel de Krom. Bij de dames won Margot Frima de poule doordat haar tegenstandster, Peggy Vink, moest opgeven met een rugblessure. Er werd deze toernooiweek niet alleen getennist, er werd gegeten, geborreld maar vooral

ook gedanst in het clubhuis tijdens de feestavond op vrijdag. Op zaterdagvond kon er Italiaans worden gegeten. De koks van het bekende restaurant Villa Rozenrust uit Leidschendam kwamen een avond koken op het tennispark. Dit was een unieke gebeurtenis maar na de zeer positieve reacties van de ruim 100 gasten deze avond, komen zij wellicht volgend jaar weer. Het weer was op donderdagavond en zondag de enige spelbreker. Dankzij de inzet van de wedstrijdleiding, de vele vrijwilligers en het enthousiasme van alle deelnemers heeft het de pret niet mogen drukken. Iedereen kijkt terug op een zeer geslaagde toernooiweek en ze hopen iedereen dan ook volgend jaar weer op het tennispark te mogen begroeten.

Service Apotheek Wassenaar blijft hoofdsponsor van BC Wassenaar

Zaterdag vanaf 09.30 uur, vinden de jaarlijkse Kringkampioenschappen onder auspiciën van de Wassenaarse Paardensportvereniging Koningin Emma plaats op het prachtige gedraineerde terrein van de IJsclub, Anthonie van Leeuwenhoekkade in Voorschoten. Tot nu toe zijn er meer dan 100 inschrijvingen voor de diverse klassen dressuur. Zaterdagmiddag zal de klasse ZZ Licht worden verreden en dat is best spectaculair. De ‘Kring’ bestaat uit een aantal verenigingen in de Westelijke regio. De winnaars van de diverse rubrieken mogen deelnemen aan de Regiokampioenschappen. De winnaars daarvan gaan door naar de Nederlandse kampioen-

schappen in het najaar in Ermelo. Er zijn prachtige prijzen voor de deelnemers. De toegang is gratis en we hopen natuurlijk op prachtig weer, evenals de voorgaande jaren. Aan het eind van de dag zal een receptie en afscheid plaatsvinden van oud-voorzitter Peter Baauw. Heb je een beetje ervaring met ‘schrijven bij de jury’? Of wil je ervaring opdoen met deze leerzame bezigheid? Ze zoeken nog deeltijd-vrijwilligers. Ook om het verkeer te regelen en bij de op- en afbouw. Graag contact opnemen per email bij moniquezijlmans@yahoo.com. Je hoeft geen lid te zijn van de paardensportvereniging. Als je wilt weten hoe laat wie rijdt, of hoe laat welke klasse start, kijk dan even op www. wedstrijdplatform.nl. Daar kun je ook zien hoe je je nog kunt aanmelden.

Prijsuitreiking dartcompetitie O&O Vrijdag werd bij O&O de laatste dartavond van dit activiteitenseizoen gehouden. De winnaars van het algemeen klassement: 1.Yoeri Krosse 86 punten, 2. Peter van Veen 67 punten en 3.Marc van Steyn 65 punten. Finishklassement: 1. Yoeri Krosse 148, 2. Joop van Gent 130, 3. Marc van Steyn 102. Drie van de darters hebben tijdens de meetellende competitiewedstrijden tweemaal 180 gegooid en Kees van Santen, Peter van Veen en Yoeri Krosse werden vereerd met een bosje bloemen. Het nieuwe dartseizoen gaat van start op vrijdag 7 september. Ze darten elke 1e en 3e vrijdag van de maand in het buurtcentrum aan de Zonneveldweg, waarbij de punten van de 1e vrijdag meetellen voor het klassement. Bent u nieuwsgierig of wilt u een keertje mee komen darten, dan bent u daar van harte welkom.

En we hopen op mooi weer.

vervolg voorpagina

FIXFISCH BV is een Zeevisgroothandel, met leveringen van verse vis en visproducten aan horeca, grootkeukens en cateraars in Nederland en Duitsland

Ballet: La Boutique Fantastique De leerlingen van Pointeworks Dance School presenteerden het ballet La Boutique Fantastique. Liane van Veldhoven, principal van Pointeworks is een geregistreerd balletdocente van de Royal Academy of Dance met een advanced degree en jarenlange ervaring als professioneel danseres. Tevens is ze ook werkzaam voor de Royal Academy of Dance als mentor voor het Teacher Training Programm in London. Ze vertelt: “ Sinds het bestaan van Pointeworks in 2004 proberen we eens in de 2 jaar een uitvoering te realiseren naast de jaarlijkse examens van de Royal Academy of Dance. In deze examens behalen onze leerlingen altijd hoge resultaten in zowel de Grades examinations maar ook in de Vocational Examinations. We zijn erg trots op weer een succesvolle voorstelling, onze 100% slagingsscore en op het feit dat Pointeworks de enige officieel geregistreerde Royal Academy of Dance balletschool in Wassenaar, Den Haag en omstreken is.” Voor meer informatie: www.pointeworks.nl

Zoek jij leuk vakantiewerk op Duinrell? Afgelopen week heeft apotheker Erik Teurlings van Service Apotheek Langstraat voor de komende twee jaar bijgetekend om onze hoofdsponsor te blijven. De afgelopen twee jaar is Service Apotheek ook de hoofdsponsor van Badminton Club Wassenaar geweest. De naam en het logo van Service Apotheek Langstraat (www.apotheeklangstraat.nl ) zal komende twee seizoenen wederom pronken op de gele clubkleding van BC Wassenaar. Alle badmintonners zijn blij met dit goede nieuws. Meer info op www.bcwassenaar.nl.

Reageer dan snel en bel mij!

Tel. nr. 0615948922

Het succes van onze klanten...

Wij zoeken op korte termijn een:

Commercieel medewerker binnendienst Wij denken aan: - middelbaar niveau/ hoger niveau - kennis van de Duitse taal in woord en geschrift - ervaring met vis Wij bieden: - een gevarieerde baan in een groeiend bedrijf met een grote mate zelfstandigheid - goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden Wij werken met een jong enthousiast team. Is uw interesse gewekt, mail dan naar info@fixfisch.nl t.a.v. DHR. DIJKDRENT

Afak Techniek B.V.

Zoekt nieuwe medewerkers!

Peter Romijn (Romijn Kappers)

Nicoline Schuitemaker (Schuitemaker Vis/Sild)

Wesley Ammerlaan (Bakker Ammerlaan)

Nel van Nes (Van Nes, Installatiebedrijf)

In een gesprek met mijn communicatieadviseur ontstond de geknipte advertentie voor de opening van mijn nieuwe zaak.

Mijn communicatieadviseur is de schakel tussen mijn bedrijf en de lezer/klant.

Mijn communicatieadviseur ondersteunt mij om in de feestmaanden te pieken!

De juiste uitstraling voor een pakkende advertentiecampagne bedenk ik samen met mijn communicatieadviseur.

...is jouw uitdaging! De functie-eisen Je hebt affiniteit met de krantenbranche en daarnaast beschik je over de noodzakelijke verkoopvaardigheden en -technieken. Door je interesse in de reclamebranche heb je een heldere visie op marktontwikkelingen en -mogelijkheden. Je doorzettingsvermogen en creativiteit stellen je in staat om nieuwe verkoopkansen voor je klanten te creëren en te realiseren.

Wij zoeken een commerciële

COMMUNICATIEADVISEUR

(28-32 uur)

Wij bieden je een veelzijdige commerciële baan in een dynamisch bedrijf. Je bent werkzaam in Teylingen en Noordwijkerhout. Een netwerk binnen dit gebied is een pré. Binding met het gebied is noodzakelijk. Wij zien je sollicitatie graag tegemoet: d.bouman@uitgeverijverhagen.nl Wil je meer informatie? Vraag naar Dirk Bouman 071-402 29 01

Afak Techniek staat bekend om zijn fabricage van transportsystemen en verpakkingslijnen voor de complete visverwerking aan boord van Trawlers. Deze installaties worden geheel in eigen beheer ontworpen, gefabriceerd en ingebouwd. Ook maken wij dergelijke installaties voor visverwerkende fabrieken. Kortom Afak is een veelzijdig bedrijf wat op klant specificatie levert en actief is op de Nederlandse en internationale markt. Voor in onze werkplaats zijn wij op zoek naar een

Constructiemedewerker/Servicemonteur Senior/junior, 38 uur/week Functie omschrijving: - Fabricage en montage in onze werkplaats. - Tekening lezen, je werkt met RVS materiaal. - Service/inbouwwerkzaamheden op locatie.

Functie eisen: - Opleiding LTS/MTS. - In het bezit van rijbewijs B. - Ervaring in deze branche.

Verder wordt gevraagd: Gevoel voor techniek, functioneel inzicht, creatief, stressbestendig, goede contactuele eigenschappen. Een gezonde werkmentaliteit. Bereidheid om over te werken. Werken op buitenlandse locatie. De arbeidsovereenkomst start met een jaarcontract, bij gebleken geschiktheid volgt vaste betrekking. Geboden wordt: Uitstekend 4 weken salaris, wat kan worden verhoogd met een overurentoeslag. CAO volgens Kleinmetaal. Prettige werksfeer in een Katwijk’s no-nonsense bedrijf. Alleen personen, die menen aan de gestelde functie-eisen te kunnen voldoen, nodigen wij uit te solliciteren. U kunt uw brief met CV mailen aan Buis@afak.nl of per post t.a.v. dhr. B. van Velzen, Steenbakkerstraat 12, 2222 AT Katwijk aan Zee. Voor meer info zie www.afak.nl


De SP staat voor u klaar, ook in Wassenaar!

Vrijdag 29 juni - 13.30 tot 16.30 uur Bij het plein langs de haven Oostdorperweg/Hofcampweg Wenst u ook een

sociale

toekomst voor Wassenaar, en Nederland in het algemeen?

Bent u het met de SP eens

liberalisering van overheidsorganen tot

dat de

nu toe vooral averechts werkt?

zorgen over de bestuurlijke samensmelting tussen

Maakt u zich

Wassenaar en Voorschoten,

Heeft u zin in een lekker kopje tomatensoep?

omdat een aantal publieke voorzieningen misschien gaan verdwijnen?

Beste inwoners van Wassenaar, Heeft u zin in een lekker kopje tomatensoep en een goed gesprek over de politieke toekomst van uw gemeente? De SP Leidschendam-Voorburg & Wassenaar nodigt u van harte uit om op vrijdag 29 juni langs te komen bij het plein langs de haven Oostdorperweg/ Hofcampweg tussen 13.30 en 16.30 uur.

Moeten we wel zoveel mogelijk bezuinigen? Of moeten

juist investeren en onze economie stimuleren? we

Daar zullen wij klaarstaan met de SoeP Express om u niet alleen een lekker kopje tomatensoep aan te bieden, maar vooral om van gedachten te wisselen! Wij horen namelijk graag wat u denkt en vindt. Wij willen in de toekomst graag wat betekenen voor de bewoners van Wassenaar, en wat is er beter dan direct met elkaar praten over dingen die ons bezighouden? Wij nodigen u dus op vrijdag 29 juni van harte uit om onder het genot van een kopje soep een praatje met ons te komen maken, want iedere burger heeft het recht om gehoord te worden!

rekkelijke t n a a r o o Kijk v ieuwe n p o n e g aanbiedin o’s op: Alfa Rome luspunt.nl

AANGENAAM P R E U N I N G E R , A L FA R O M E O - D E A L E R VOOR DE REGIO HAAGLANDEN

uningerp

.pre alfaromeo

Alfa Romeo MiTo geheel rijklaar vanaf € 17.415,-

Alfa Romeo Giulietta TCT automaat vanaf € 29.150,-

Alfa Romeo 159 TI vanaf € 35.950,-

14% BIJTELLING I €0,- BPM I €0,- WEGENBELASTING

170 PK (125 kW) I 20% BIJTELLING

Leverbaar als Sedan en Stationwagon en met 1750 Turbo benzinemotor (200 pk) of 2.0 JTDM (136 pk of 170 pk) dieselmotor.

€ 1.000,- EXTRA INRUILVOORDEEL OPTIEPAKKET NAAR KEUZE (T.W.V. € 1.000,-)

+

€ 1.000,- EXTRA INRUILVOORDEEL OPTIEPAKKET NAAR KEUZE (T.W.V. € 1.000,-)

+

€ 2.000,- EXTRA INRUILVOORDEEL A4

Zoetermeer A12

U kunt in al onze vestigingen terecht voor: service | onderhoud | garantiewerkzaamheden

Haagland Zoetermeer

Delft A4

Delft

W I T H O U T

Voor de aanschaf van uw Alfa Romeo, bent u van harte welkom op de Laan van Waalhaven 417, 2497 GM Den Haag (Ypenburg). Tel.: 070-307 39 50. Voor onderhoud en service kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Delft en Zoetermeer. Kijk voor meer info op www.preuninger.nl

Gecombineerd gemiddeld brandstofverbruik: 3,5 - 8,3 L/100 km (28,5 - 12 km/L). CO2-emissie: 90 - 194 g/km. * Geheel rijklaar, dus incl. BTW, kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage, legeskosten en afleverpakket incl. volle tank. Géén bijkomende kosten! Nettoprijs, geen kortingen mogelijk. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Diverse kleuren leverbaar. Prijs is exclusief eventuele kleurtoeslag. Afgebeelde auto’s kunnen afwijken van standaarduitvoering.

H E A R T

W E

W O U L D

B E

M E R E

M A C H I N E S

WS_week_26_12  

OP GROOT DEEL VAN DE COLLECTIE! Bestaat nu 35 jaar JUNI: Weekblad voor Wassenaar • www.uitgeverijverhagen.nl Gratis huis-aan-huis bezorgd •...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you