Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DEWASSENAARDER.NL DEWASSENAARDER.NL

in de hoofdrol P17

Ik was wel blij dat er zoveel werd gegokt

ENGEL BREKELMANS

Wassenaar LOKAAL

bouw P5

Hooghe Kley nadert eindstreep

Door Jos Knijnenburg

RAAD  De gemeente Wassenaar stelt paal en perk aan de mogelijkheid om kosteloos te trouwen op wat wel wordt genoemd ‘de mooiste trouwlocatie van Nederland’, raadhuis De Paauw.

ONEERLIJK

Medio april maakte deze krant melding van een discussie die in de raad ontstond over de mogelijkheid om gratis op De Paauw te trouwen. De VVD merkte tijdens een raadsvergadering op een gratis huwelijksvoltrekking met soms

Zomerwandeling NATUUR

Op vrijdag 21 juni (de langste dag van het jaar!) om 10.00 uur ontvangen gidsen van IVN regio Leiden u voor een ontdekkingstocht door Lentevreugd. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is kosteloos. Waterdicht schoeisel en bescherming tegen teken wordt aanbevolen. Start: ingang Lentevreugd aan de Katwijkseweg (N 441) bij de rotonde tegenover de Kokshoornlaan. Navigatiesysteem: Katwijkseweg 19A, 2242 PB Wassenaar.

behoorlijk wat gasten, oneerlijk te vinden tegenover hen die wel het volle pond moeten betalen. Een ander heikel punt vormde de eis van ‘minvermogendheid’, hoe geef je dat ook juridisch handen en voeten. Burgemeester Hoekema zegde toe het fenomeen nader te willen onderzoeken en sprak daarbij over ‘bruidstoerisme’. Dit is overigens iets minder romantisch of exotisch van aard, dan de term suggereert. B en W melden nu dat de eis wordt ingevoerd dat één van de partners op zijn of haar ‘mooiste dag’ staat ingeschreven in de GBA van Wasse-

naar. Wanneer deze beperking niet wordt opgelegd, zal volgens het college het aantal kosteloze huwelijken ‘enorm toenemen’. Dat laatste komt omdat er momenteel in Den Haag een wachttijd voor een kosteloos huwelijk van 10 maanden geldt, terwijl men in Leiden voor een kosteloze ceremonie 4 maanden geduld moet hebben. ‘Bruidstoerisme’ zou derhalve zomaar middels bus 43 kunnen plaatsvinden. De eis dat één van de partners in de GBA van Wassenaar moet staan ingeschreven heeft overigens ‘geen wettelijke grondslag’. Het wachten is wellicht op de eerste pro-deo advocaat die hier in opdracht van enkele minvermogende trouwlustigen zijn tanden in gaat zetten. SOBERE CEREMONIE

Een heel ander punt betreft het

aantal aanwezigen tijdens een kosteloos huwelijk. Dat vindt plaats op maandagochtend om 9.00 uur of op 9.30 uur en betreft een sobere ceremonie. Zo wordt er geen speech gehouden, er wordt geen muziek ten gehore gebracht, de rode loper blijft opgerold, er zijn geen bodes en in 10 minuten staat men weer buiten. B en W zouden het feitelijk nog rustiger willen houden door een beperking op te leggen aan het aantal gasten, maar dat kan wettelijk niet, omdat een huwelijk altijd in het openbaar wordt voltrokken. De wens wordt wel ‘informeel uitgedragen’. Een ander heikel item betreft de inkomenstoets. Het idee om dat in praktische zin te koppelen aan het niet kunnen betalen van leges, blijkt in strijd met de gemeentewet.

 Kampioensgirls

Snabbel Parkeerboete

S

oms hoor je een verhaal waarvan je denkt: “Dat is zo onwaarschijnlijk dat het gewoon niet waar kan zijn”. Helaas, het volgende klopt wel. Gehoord, van een vriendin. Zij parkeert haar auto op maandag in Den Haag en ziet het bord waarop staat dat alle plaatsen alleen voor vergunninghouders zijn over het hoofd. Boete 50,-. Het wordt een prijzige week. Luttele dagen later parkeert zij haar wagen in de parkeergarage onder C1000 en vergeet haar parkeerschijf op het dashboard te leggen. Dom, dom, dom, want bij terugkomst wappert er een geel briefje onder de wisser, boete 90,- euro. Zelfde vergrijp, alleen bijna twee keer zo duur. Begrijpt u het? Natuurlijk zijn we met zijn allen reuze blij dat we hier in Wassenaar nergens voor een parkeerplek hoeven te betalen. Een sympathiek gebaar van de gemeente vinden we dat. Maar om een kleine fout, die met een beetje haast echt zo gemaakt is, af te straffen met een boete die zoveel hoger ligt dan bij de buren dat lijkt op zijn zachtst gezegd niet terecht.

goed doel P15

De Lange bedwingt Alp d’Huez

Yad Vashem onderscheiding P13

Gratis huwelijk nu aan banden De belangrijkste wijziging in het nieuwe reglement burgerlijke stand 2013 is dat aan een kosteloos huwelijk de voorwaarde wordt verbonden dat één van de partners ten tijde van de voltrekking in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) van Wassenaar ingeschreven dient te staan.

13 juni 2013 JAARGANG 58 NR 23

Deel 2 van Avalex trilogie GL RAAD  Onder de titel ‘Het gou-

den ei dat afval heet en grondstof is’ presenteerde Groen Links-fractievoorzitter Antoon Claassen maandagavond tijdens de raadsvergadering het tweede deel van zijn trilogie over het regionale reinigingsbedrijf Avalex. Afgelopen oktober bracht afvalonderzoeker Claassen al het rapport ‘Melk en honing’ uit met daarin een eigen onderzoek naar het ontstaan van de gigantische problemen bij Avalex en maandag beloofde hij dat er nog een deel drie komt. Deel 2 heeft een zeer actuele inslag omdat het bestuur van Avalex het bedrijf in zijn huidige vorm wil ontmantelen. Het is de bedoeling om komend najaar en wellicht wordt dat het voorjaar van 2014, Avalex als gemeenschappelijke regeling om te zetten in een overheids NV. Dit betekemt dat Wassenaar als één van de deelnemende gemeenten aan de regeling een besluit moet gaan nemen wat er in de toekomst met het huishoudelijk afval in Wassenaar gaat gebeuren. Claassen schrijft in zijn voorwoord dat het op korte termijn ongetwijfeld organisatorisch en financieel het gemakkelijkst en voordeligst zou zijn om zich aan te sluiten bij de nieuwe NV of met andere gemeenten mee te gaan en uit te besteden. De vraag is of een keuze voor het nieuwe Avalex ook op termijn voor de gemeente en haar burgers een goede keuze is. Om college en raad te helpen een goede overweging te maken, heeft Groen Links nu ondermeer verschillende soorten afvalbeheer in andere gemeenten op een rijtje gezet.

Tips? Mail de redactie UW MENING  Ons tippen kan De afgelopen weken behaalden al diverse wassenaarse teams het kampioenschap in hun sport. Deze week sluiten de Meisjes C1 van de Kieviten zich daar bij aan. Met dank aan coach Ruurd en hulp coach Erik van Leeuwen.| Foto: PR

airportservice taxi-avance.nl

• Hoogwaardig taxivervoer t/m 8 personen • TX-keur (kwaliteits standaard voor taxi’s) gecertificeerd

Bel voor verdere info

071-5235400

via redactie@dewassenaarder. nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

Badkamer renovatie ontwerp-uitvoering alles in 1 hand, scherpe prijzen!

NU 6% BTW TARIEF

“KWALITEIT IS EEN KEUZE”

AIRPORT SERVICE

Wassenaar €

43,-

Showroom op afspraak (ook ’s avonds)

T 070-3815923

Koninginnegracht 94-95 | 0800 330 40 50 | www.haaglandenkliniek.nl


TOT WEL REORGANISATIE

REORGANISATIE UITVERKOOP DE DAMES AFDELING STOPT ALLES MOET WEG !!

UITVERKOOP

ALLES MOETTOT WEG!!! KORTINGEN WEL

THE GIANT THE GIANT KORTINGEN 50%

TOT WEL

75 Wassenaar LangstraatLangestraat 75 Wassenaar and more...

zonnebrillen

RAY-BAN € 137,00

THE GIANT OP STERKTE!

RAY-BAN € 152,00

sToer &

Langstraat 75 Wassenaar RAY-BAN € 148,00

www.satonoptiek.nl

AmsTerdAm

KATWiJK

leiden

leiderdorP

oeGsTGeesT

1e van der Helststraat 3a, 1073 AA T +31(0)20 5788500

Princestraat 38, 2225 GC T +31(0)71 4014763

lange mare 118, 2312 GV T +31(0)71 5131010

Winkelhof 43, 2353 TT T +31(0)71 5412521

Terweeweg 52, 2341 Cs T +31(0)71 5652090

and more...


nieuws

De Wassenaarder

Zomertijd in de parochies Kerken n De Wassenaarse

katholieke kerken zullen de komende zomermaanden juli en augustus alle zeilen moeten bijzetten om de diensten en vieringen op alle locaties doorgang te kunnen laten vinden.

donderdag 13 juni 2013

3

Oranje Boven in de Warenar tijdens Royal Oranjebeurs n Cultureel centrum zaterdag middelpunt Oranjeliefhebbers Door Jos Knijnenburg

De Wassenaarse parochies zijn enkele jaren geleden begonnen met de instelling van een speciaal zomerrooster voor de vakantietijd. Deze zomer is de personele bezetting in katholiek Wassenaar echter nog lager. Pastor Monique Monnoye ging zeer onlangs met pensioen. Kapelaan Stephan Kuik is vanaf 1 juli a.s. drie maanden op sabbat waarbij hij ondermeer de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro aandoet. Het heeft allemaal tot gevolg dat tijdens de zomermaanden met name het aantal doordeweekse vieringen zal worden beperkt tot één per week. Het zomerrooster heeft ook gevolgen voor de vieringen in het Sophiekehuis, het Johannahuis, Zomerland en Buurtcentrum Kerkehout. De vieringen daar zijn mede afhankelijk van de beschikbaarheid van mankracht. Pastoor Michel Hagen kan deze zomer wel beschikken over personele noodhulp in de personen van pater Jan Bouman en pastor Bart Versteegen. Het zomerrooster wordt vermeld in mededelingenblad De Gaffel en op de sites van de kerken.

St. Jozefschool viert 45 jarig bestaan jubileum n De St. Jozefschool

bestaat dit jaar al weer 45 jaar! De komende weken vieren we dat met de kinderen, ouders en andere belangstellenden. Op school wordt het jubileum met de kinderen gevierd door middel van het project de oude school’. Daarin leren de kinderen hoe het vroeger op school ging en wat er in 45 jaar allemaal veranderd is. Tussendoor zullen de kinderen verwend worden met onder andere Oudhollandse lekkernijen en een theatervoorstelling. We sluiten het project af met een open huis waarbij iedereen welkom is om in de school te komen bekijken wat de kinderen geleerd en gemaakt hebben. Direct aansluitend zullen wij met elkaar feest vieren op het schoolplein en bij slecht weer in de school. Het open huis en feest zullen plaatsvinden op woensdag 19 juni. Van 17.00 tot 18.00 is de mogelijkheid om in de klassen te kijken en Oudhollandse spelletjes te doen. Vanaf 18.00 zullen wij buiten verder feesten tot ongeveer 19.00. We nodigen hierbij leerlingen, ouders, opa’s, oma’s, tantes, ooms, oud leerlingen en alle belangstellenden uit om deze middag te komen. Heeft u dus bijvoorbeeld (nog) geen kinderen op school, maar wilt u weleens zien wat er gedaan wordt in de school, dan bent u ook van harte welkom!

Beurs n Komende zaterdag wordt in cultureel centrum De Warenar tussen 10.00 en 16.00 uur de eerste Royal Oranjebeurs gehouden. De beurs wordt geopend door burgemeester Jan Hoekema en een lakei die decennia lang aan het hof heeft gediend. Burgemeester Hoekema zal zaterdag niet met zijn gebruikelijke rijwiel naar de Warenar komen. De organisatie van de Royal Oranjebeurs heeft voor deze gelegenheid een zeer speciaal vervoermiddel geregeld: een Rolls Royce Wraith Limousine State Landaulette. Een bijzondere auto omdat deze eind jaren vijftig door koningin Juliana werd aangeschaft en op 2-2-2002 werd ingezet tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. De Royal Oranjebeurs is niet de eerste en enige in Nederland, maar speciaal is wel dat deze plaatsvindt in de woonplaats van de koning en koningin. Initiatiefnemer en Wassenaarder Patrick Kop is zelf al tientallen jaren een hartstochtelijk verzamelaar van Oranjestukken en hij is niet de enige. De hoeveelheid items die door de jaren heen op de markt zijn gebracht met afbeeldingen van leden van het Koninklijk Huis, kroontjes of andere Oranje-

De trouwauto van Willem-Alexander en Máxima, een Rolls Royce Wraith Limousine State Landaulette.| Foto: Meijers Autobedrijf symboliek is bijna oneindig. Niet ieder stuk is even bijzonder, maar dat onderscheidt de verzamelaar van de connaisseur. Het aparte van deze hobby is ook dat de Oranjes zelf alle verzamelaars voortdurend de gelegenheid geven hun verzameling nog verder uit te breiden. De recente troonswisseling gaf volop aanleiding tot het uitbrengen van

een gigantische hoeveelheid nieuw Oranjemateriaal. De programmaboekjes van de inhuldiging in de Nieuwe Kerk promoveerden nog diezelfde dag via marktplaats.nl tot collectors items. Het aardige van de Royal Oranjebeurs is dat het evenement niet alleen een must is voor Oranjeverzamelaars, maar ook leuk is voor Oranjewatchers. Zo zul-

len er foto’s van persfotografen te zien zijn. De belangstelling voor de Royal Oranjebeurs in de Warenar, waarvoor uiteraard oranje flyers zijn verspreid, lijkt groot. Op internet wordt al gemeld dat de beurs van komende zaterdag volgend jaar zo mogelijk wordt geprolongeerd. De toegang tot de Oranjebeurs bedraagt 2,50 euro.

Wassenaar en Twickel Nieuwe basisschool niet ook nu nog verbonden in plan Hofcamp Band

n De Twickelstraat vormt wellicht de meest directe verwijzing vanuit Wassenaar naar kasteel Twickel in het Overijsselse Delden. De laatste eigenaar van het verdwenen Huis ter Weer dat op een steenworp afstand van de Twickelstraat lag, bezat ook Twickel.

Komende zaterdag organiseert de Historische Vereniging Oud Wassenaer zoals gemeld een excursie naar Twickel in Delden. De historische banden tussen Wassenaar en Twickel zijn bekend en nog altijd zichtbaar. Peter ten Arve vertelde onlangs tijdens de presentatie van zijn boek over De Lange Kerkdam dat hij research deed in een aantal archieven, waaronder dat van Twickel. Eén van de oudere afbeeldingen van Wassenaar die in zijn boek staat afgedrukt is die van een lid van de kunstenaarsfamilie La Fargue. Hun creatieve visie op een nog redelijk

onbedorven Wassenaar is nog altijd in kasteel Twickel te bewonderen. Maar wie een echte bezitting van Twickel in Wassenaar zoekt, kan op meerdere plekken in het dorp terecht. Het tussen 1742 en 1745 gebouwde Baljuwhuis voor de verre voorgangers van burgemeester Hoekema, is één van de belangrijkste monumentale woonhuizen van Wassenaar en nog altijd eigendom van de Stichting Twickel. In het archief van Twickel is een schat aan informatie over het Baljuwhuis en het Plein te vinden. Het voormalige landgoed Santhorst van Twickel wordt via excursies langzaam iets bekender. Het niet vrij toegankelijke landgoed Zuidwijk dat tijdens Monumentendag 2012 de poorten opende, behoort ook tot het bezit van Twickel en weerspiegelt nog altijd de periode waarin Wassenaar nog echte kastelen kende. Vlak naast Zuidwijk ligt de boerderij Erve Zonneveld die nog altijd van Twickel is.

Raad

n B en W zijn van mening dat voor de ontwikkeling van een nieuwe basisschool nabij de voormalige Wethouder Huibregtseschool een afzonderlijke ruimtelijke procedure moet worden gevoerd. Het college heeft het verzoek om de mogelijkheid tot realisatie van een nieuwe school op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan Hofcamp 2013 afgewezen.

In de notitie van het college met haar reacties op de ingediende zienswijzen met betrekking tot het bestemmingsplan Hofcamp wordt ook kort ingegaan op de mondelinge behandeling van de reacties. Samen vooruitkijken

In maart gaf voorzitter Rob de Jong van de Stichting Katholiek Onderwijs tijdens een commissievergadering opnieuw aan dat de besturen van de Sint Jan Baptistschool, de Basisschool Sint Jozef en de School Den Deyl samen vooruitkijken. Het is deze week precies een jaar geleden dat de scholen de intentie uitspraken om tot een bestuurlijke fusie te komen. Een constructie waarbij de schoolbesturen ook mogelijkheden zien voor samenwerking met kinderopvang en het voortgezet onderwijs. Een visie die aansluit bij het concept brede school dat Wassenaar inmiddels heeft omarmd. Locatie

De officiële opening in 1968. Foto: PR | Foto: Bouwe Prins

De drie basisscholen in Noord hebben nog geen besluit tot een fusie genomen. Wel hebben ze richting de gemeente een duidelijke voorkeur uitgesproken voor een fysieke

locatie in de directe nabijheid van de Wethouder Huibregtseschool. Het betreft de bouw van een nieuwe basisschool welke plaats zou moeten bieden aan circa 500 leerlingen. Een locatie nabij de Wethouder Huibregtseschool zou niet alleen goed centraal liggen, maar ook geschikt zijn qua verkeersafwikkeling. Mogelijkheden

Een bijkomend voordeel is de vestiging van de Stichting Kinderopvang Wassenaar in de onlangs opgeknapte monumentale Wethouder Huibregtseschool. Maar een nieuwe school op deze plek zou ook gevolgen hebben voor de drie locaties van de Sint Jan Baptistschool, de Basisschool Sint Jozef school en de School Den Deyl. Verspreid over het plangebied Hofcamp zouden deze drie plekken vrijkomen. Met mogelijkheden voor bijvoorbeeld woningbouw of een andere functie voor de bestaande schoolgebouwen. B en W stellen dat in het nieuwe bestemmingsplan de bestaande situatie wordt bestemd. Niet concreet

De bouw van een nieuwe school is een ruimtelijke ontwikkeling die op dit moment nog niet concreet is en een planologische onderbouwing ontbreekt nog. Het plan vereist een afzonderlijke ruimtelijke procedure. Het initiatief voor de fusieschool komt daarmee binnen het plangebied Hofcamp planologisch op één lijn met de invulling van de locatie Bellesteijn.


De Wassenaarse Probleem Mijn kind wil niet sporten Om me heen hoor ik niets dan moeders wier kinderen met hun team als eerste zijn geeindigd tijdens een hockeywedstrijd of de sterren van de hemel slaan bij tennis. Jammer genoeg is mijn tienjarige dochter niet tot sport te bewegen. Mijn man en ik zijn wel sportief en zouden dit ook graag bij ons kind zien. Van alles heb ik al geprobeerd. Van een proefles hockey tot voltige op de manege. Niets vindt ze leuk. Gevolg is ook dat ze geen conditie heeft. Na een kwartier fietsen is ze al buiten adem en elke week is

Heerlijk lezen ‘De Wertheims’ van Sylvia Tennenbaum

Op zaterdag 15 juni is

Patricia Snel

van 14.00 tot 15.00 uur aanwezig om haar nieuwste boek “DE EXPAT” te signeren!

...uw complete boekhandel Langstraat 148 - 2242 JZ Wassenaar T 070 5170275

Een enthousiast verhaal van een vriendin is vaak een goede aanleiding om een boek te kopen. Deze keer was het wel erg raak. Wat een prachtig boek, De Wertheims van Sylvia Tennenbaum. Het verhaal voert je mee naar

Etiquette

Gaat u voor? Dacht u ook altijd dat, als u bijvoorbeeld de loodgieter naar de badkamer boven begeleidt, hij voorgaat en u erachter volgt? En in elk geval als u een rok of jurk draagt. Volgens de etiquette van vroeger was dit inderdaad gebruikelijk. Tegenwoordig echter wordt er geen onderscheid meer gemaakt

het leven van de welgestelde Duitse Joodse familie Wertheim in het voorname Frankfurt in de tijd dat het antisemitisme langzaam begint op te komen. Naast deze zware problematiek wordt het culturele en sociale leven van alle gezinsleden gevolgd in de tijd van Weimarrepubliek en Derde Rijk. Rode draad door het boek is het levensverhaal van de jongste van de vijf zonen, Eduard Wertheim. Deze schatrijke bankier en kunstverzamelaar ontwikkelt zich tot de familiepatriarch en weet sommige familieleden te behoeden voor het ergste. Geen wetenschappelijk epos, wel een prachtige familiekroniek die weet te boeien tot de laatste pagina. Het boek is geschreven in 1981 en is recentelijk herontdekt. tussen mannen en vrouwen als het gaat om de trap oplopen. Dat is niet zo zeer omdat steeds meer vrouwen broeken dragen, maar heeft vooral te maken met de trap. De meeste trappen zijn immers niet zo steil dat een blik onder de rokken tot de mogelijkheden behoort. Het is eenvoudigweg zo dat wie het eerst bij de trap is, ook als eerste naar boven gaat. Dit geldt zeker als u de weg moet wijzen aan de loodgieter.

Broodje van de maand

Italiaans broodje van Carine Het enige dat aan te merken is op de broodjes van Piwi, is dat ze maar twee dagen per week in Wassenaar te krijgen zijn. Op dinsdagen staat Carine met haar Italiaanse stand op de markt, op vrijdagen vindt u haar op het Stadhoudersplein tegenover Albert Heijn. Niet alleen verkoopt ze daar verrukkelijke broodjes en pizza’s, maar ook andere produkten zoals lemon-, chocolate- en carrotcake en verschillende soorten olijfolie, pasta en pesto. Wat het zo bijzonder maakt, is dat alles vers wordt bereid. En dat geldt niet alleen voor alle specialiteiten, maar ook voor de koffie. Wij kozen bij Piwi voor het broodje van de maand à € 4,-- en konden kiezen uit een ciabatta, bruine of witte

ontens

Aleid M

?

ietvelt Loes R

Vrouw

ze ziek, zwak en misselijk als gymles op het programma staat. Graag zouden we hier als antwoord geven dat een kind ook zonder intensief sporten prima functioneert. We weten echter allemaal dat sporten gezond is voor lichaam en geest. Je kunt je alleen afvragen of het nut heeft het af te dwingen. Staar je niet blind op het belang van sporten. Een advies in deze hebben we niet voorradig, behalve dan alles dat je zelf al hebt geprobeerd. Wel is het een leuk idee het boek ‘lichamelijke oefening’ te lezen van Midas Dekkers. Hij heeft een bijzondere – en relativerende - mening over de ‘versporting van de samenleving’.

bol. Deze wordt rijkelijk besmeerd met pestorosso, vervolgens voorzien van paprika en rucola en daarna, te lekker, Italiaanse kaas waarin zwarte olijven, zongedroogde tomaatjes en kruiden zijn verwerkt. Nog nooit gegeten, maar wat een voortreffelijke kaassoort is dit en wat een prima combinatie met de pesto en paprika. Nog even een weetje: Carine wordt geadviseerd door Giuseppe, eigenaar van het gelijknamige Italiaanse restaurant in Leiden.

Iets te vieren?

Verras uw gasten en laat de hippe Piwi-kar met heerlijk Italiaans bij u voorrijden. Pizzaparty en meer vanuit een vrolijke foodtruck! Wij serveren verschillende soorten anti pasti, salades en versgebakken pizza vanuit onze oven aan boord. Kijk op de website voor meer informatie: www.piwifood.nl en volg onze bevlogenheid op facebook. Onze AANBIEDING van deze maand: Geef uw boeking door voor 1 juli en ontvang 25% korting op uw catering Bel 06 – 15691322

P

luim

Rose Nails Salon

✂ Cursus kleding maken Dinsdag - donderdagochtend van Hogendorpsstraat 69 070-5112161

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn ze voor u in touw, Paula en Johan Hoogkamer. Zij zijn de vaste gezichten achter de bar van het clubhuis van Omnivereniging de Kieviten aan de dr. Mansveltkade. Alle golfers, tennissers en hockeyers kunnen bij hen terecht voor een lunch of bbq, feest, diner of simpelweg een lekkere cappuccino. En schijnt er maar een sprankje zon dan is het heerlijk genieten op één van de terrassen rond het clubhuis. Ook als je geen sportieveling bent en geen lid van De Kieviten of sportschool Xtreme Fit zien Paula en Johan je graag komen.

Rozeveldlaan 21 2241 NR Wassenaar 070-4155022 / 06-48126074 info@salonrosenails.nl www.salonrosenails.nl

U kunt bij ons terecht voor: • Acryl en gelnagels • Gelpolish • Cosmetische voetverzorging • Wimper extensions • Feather extensions • Mogelijkheid om een online afspraak te maken • Mogelijkheid om te pinnen


nieuws

De Wassenaarder

donderdag 13 juni 2013

5

Expat Day op Duindigt voor het hele gezin Door Jos Knijnenburg

Expats n Draf- en renbaan Duindigt, afgelopen zondag nog het toneel van de draverij om de befaamde Gouden Zweep, kijkt alweer vooruit naar zondag 23 juni wanneer hier Expat Day wordt gehouden. Duindigt richt zich met dit evenement specifiek op de vele expats die in de Haagse regio wonen. Den Haag en Wassenaar kennen beiden een grote Engelstalige gemeenschap en Duindigt ligt daar zo ongeveer tussen. De ontmanteling van het vliegkamp moet nog beginnen. | Foto: Kees Jan Verhoef

Zand over tijdperk militaire luchtvaart Vliegveld n Een grote hoop zand

op de kop van de zogeheten korte start- en landingsbaan van het voormalige marinevliegkamp Valkenburg maakt duidelijk dat hier een tijdperk in de luchtvaart voorbij is. De echte ontmanteling van het terrein moet nog beginnen, maar de symboliek van het goedje op het langgerekte asfalt is duidelijk. De grote vraag is natuurlijk wanneer er echt een nieuw tijdperk op Valkenburg aanbreekt. Daarbij doelen we natuurlijk niet op de terugkeer van de huishoudbeurs Leidato. Dat evenement werd tot 1994 in de Leidse Groenoordhallen gehouden en maakt in maart 2014 een comeback in een hangaar op Valkenburg.

Averij

Het concept Masterplan dat de lijnen moet uitzetten voor de uiteindelijke invulling van het gebied heeft zoals gemeld inmiddels forse averij opgelopen. De Katwijkse politiek die het definitieve Masterplan

moet vaststellen is vol in de ankers gegaan. De keuze van Wassenaar om juist richting de Katwijkse politici een lobby te starten lijkt succes te hebben gehad. Het rijk geïllustreerde concept Masterplan kreeg plotseling trekjes van de veelbesproken Fyra. Er blijkt van alles aan te mankeren, met als opvallendste manco het te bouwen aantal woningen. De discussie die daarover werd gevoerd toen het vliegveld nog volop in bedrijf was, is weer helemaal terug.

De Kikkervalleien zijn jaarlijks niet meer dan één dag vrij toegankelijk. De rest van het jaar houdt Dunea dit stuk duin hermetisch op slot. Eind jaren negentig gingen de Kikkervalleien ingrijpend op de schop. Een waterwinningskanaal werd afgesloten en de infiltratie van naar Wassenaar gepompt rivierwater werd gestaakt. Een dikke laag slib werd uit de lager gelegen delen afgegraven en vervolgens ontstonden er plassen in de duinvalleien die afhankelijk werden van regenval, waardoor het peil wisselt. Kraamkamer

Het gebied ontwikkelde zich na de ingreep tot een kraamkamer voor kikkers. Eind juni wemelt het hier van de kikkervisjes en kikkertjes. Aan de oevers van het water ontwikkelde zich een bijzondere flora met wilde orchideeën, parnassia en ogentroost. Sommige soorten

ook paardenkrachten te zien in de vorm van een show met oldtimers. Ondernemers die winkels voor expats uitbaten, zijn op 23 juni aan de Waalsdorperlaan vertegenwoordigd zodat er ook geshopt kan worden. Hoewel geen Ascot Day, vormt mode een niet onbelangrijk onderdeel van de Expat Day. Er wordt niet alleen een modeshow gehouden, de best geklede individuele bezoekers en stellen kunnen zomaar in de prijzen vallen. Voor de kids, tot 18 jaar is de

Internationaal tintje

Met Expat Day krijgt Duindigt opnieuw een internationaal tintje. De Gouden Zweepdraverij viel zondag samen met de Quatar Arabian Racing Day, rennen met Arabische volbloeds. Duindigt lonkte al vaker naar de lucratieve Franse koersen die met veel succes op Victoria Park in Wolvega worden gehouden. Want Shell pompte zondag als sponsor weliswaar een flinke hoeveelheid prijzengeld in de Gouden Zweep, Duindigt fungeert nog altijd als onderpand voor een hypotheekschuld van vijf miljoen euro tegen een rente van 6 procent oftewel 3 ton per jaar.

Warmlopen

Dat is ook de betrokkenen bij de Rijnlandroute niet ontgaan. De tegenstanders van de weg die zo sterk is verbonden met de ontsluiting van Nieuw Valkenburg lopen zich warm voor het definitieve tracébesluit dat op 26 juni a.s. door de provincie wordt genomen. De oppositie kwam vorige week nog met berichten over verkeerde aannames door de plannenmakers over het toekomstige autogebruik

Kikkervalleien op 30 juni te bezoeken Duinen n Dunea stelt ook dit jaar weer de zogeheten Kikkervalleien voor één dag open voor het publiek. Zondag 30 juni kan iedereen dit duingebied tussen 11.00 en 15.00 uur bezoeken. De ingang ligt pal aan de westkant (zeezijde) van het fietspad tussen de Wassenaarse Slag en Scheveningen, ongeveer halverwege het Ganzenbos en de afslag naar de vallei Meijendel.

Uiteraard wordt er op de Duindigt Expat Day gekoerst maar er vinden ook ponyraces en demonstraties plaats. In de Clingendaelzaal met het schitterende panoramische uitzicht over de baan wordt een lichte lunch geserveerd. Bezoekers kunnen onder leiding van een gids een kijkje achter de schermen van het paardenbedrijf nemen waarbij ook het stallencomplex wordt aangedaan. Maar Expat Day betekent meer dan alleen paarden. Zo zijn er

toegang tot Duindigt gratis, is er tijdens Expat Day aan de Waalsdorperlaan van alles te doen. Van schminken en trampolines tot ponyrijden en vermaak door een clown.

leken hier uitgestorven maar keerden terug. Wie het gebied door het hek betreedt, komt niet direct in het kikkerwalhalla terecht. Eerst is er een klimmetje omhoog en bovenop een duin aangekomen strekt de eerste vallei zich als een soort oase uit. Dunea plaatst tijdens de open dag informatiebordjes langs de route. Plekken

De ingreep zoals de Kikkervalleien die hebben ondergaan, is de afgelopen jaren gevolgd door soortgelijke werkzaamheden op een groot aantal plekken in de Wassenaarse duinen. Pal naast de Kikkervalleien liggen de zogeheten Helmduinen. Vrij recent op de schop genomen en nu nog een kale zandvlakte, maar straks net zo mooi als de Kikkervalleien. Toen dat gebied acht jaar geleden voor de eerste keer een dag werd opengesteld, was dat nadrukkelijk niet alleen om het publiek een kijkje te gunnen op de nieuwe natuur. Kort daarvoor waren er felle protesten geweest tegen de kaalslag in Berkheide en juist in de Kikkervalleien waren toen al de eerste resultaten van de ingrepen op langere termijn zichtbaar.

Nog een paar kavels moeten bebouwd. | Foto: Bouwe Prins

Villawijk Hooghe Kley nadert de eindstreep Door Jos Knijnenburg

Nieuwbouw n Na een time-out is de nieuwbouw in het villawijkje Hooghe Kley opnieuw op gang gekomen. De bouwactiviteiten zijn nu nog beperkt, maar borden op de verschillende braakliggende kavels tonen in woord en beeld de laatste woningen die hier nog worden gerealiseerd. Het nieuwe bestemmingsplan Oostdorp-Hoge Klei 2013 dat maandag nog in de raad aan de orde kwam, laat goed zien hoe de Wassenaarse politiek letterlijk tientallen jaren heeft geworsteld met de vraag of er in het agrarische gebied Hoge Klei nu wel of niet zou moeten worden gebouwd. De provincie greep zelfs in toen Wassenaar de bouwbestemming wilde wijzigen. De ontwikkeling van het Weteringpark haalde in de jaren tachtig de druk van de ketel, maar uiteindelijk kreeg het deel van het gebied tussen het zandpad Hoge Klei, de Oostdorperweg en de Zonneveldweg toch een woningbouwbestemming. Het geheel kreeg de naam ‘Hooghe Kley’. Een knipoog naar het agrarische verleden maar wel met een Wasse-

naars accentje. Het bouwplan als geheel voorzag aanvankelijk in de bouw van 35 appartementen in de sociale sector langs de Zonneveldweg en 56 eengezinswoningen. Tegenwind

Zoveel huizen zouden er uiteindelijk niet komen. Economische tegenwind maakte dat tijdens de bouw het plan voor de vrij sectorwoningen werd aangepast. De oorspronkelijke opzet die voorzag in de bouw van een aantal terpwoningen werd losgelaten. Maar niet alleen de economische crisis speelde de Hooghe Kley parten. De derde bouwfase van het project moest maandenlang worden stilgelegd nadat een omwonende bij de Raad van State bezwaar had aangete-

kend. In september 2011 verscheen in deze krant een foto van een heimachine die middenin de Hooghe Kley enthousiast palen de grond in joeg. Het fundament onder ‘de laatste fase’ van de wijk zou worden gelegd. Uiteindelijk verlieten de bouwvakkers de wijk terwijl er nog verschillende kavels onbebouwd waren. Inmiddels is de vertrouwde bouwkeet terug en zijn de met groen ingezaaide lege plekken voorzien van aankondigingen van nog meer nieuwbouw. Zaterdag was er een open dag voor potentiële woningkopers. Die kunnen zien dat de Hooghe Kley op enige afstand van de Hoge Klei is en wordt gesitueerd. De gemeente verbood destijds de bouw van woningen aan het eeuwenoude zandpaadje vanwege de ‘cultuurhistorische waarde’ daarvan. Het beoogde behoud daarvan staat in schril contrast met de aloude teelt van rozen, kruiden en bollen aan de Hoge Klei die nu plaats heeft gemaakt voor luxe villa’s. Nog even en de wijk is echt af.


Vakbekwame TUINMAN voor al uw straatwerk, dwarsfluitles in Leiderdorp-Oranjewijk. mos verwijderen, grasveld verwijderen, mos op be- Ervaren, enthousiaste docente. Gratis proefles. Instrating, snoeiwerk, schuttingen, opschonen van uw fo: www.fluitles.nl of 071-5891939. tuin etc. Gratis advies. KvK inschr. 06-46410227. Vakantie op de Veluwe: Te huur onze woT.K.: ROLLZ-COMBI Rolstoel/rollator zo ning (22-7/5-8) nabij bossen, Veluwemeer, Dolfinarium.Tel. 0647043581. goed als nieuw € 350,- Tel. 071-5892794.

 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Wassenaarder. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

”Je kunt maar één keer afscheid nemen, dan moet het ook echt bijzonder zijn.” Bij het overlijden van een dierbare help ik u met zorg en persoonlijke aandacht om het afscheid tot een blijvende herinnering te maken.

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

• • • •

een mooi en persoonlijk afscheid u bepaalt zelf waar en hoe u afscheid wilt nemen aandacht voor uw gevoelens en wensen het afscheid zorgvuldig en liefdevol voorbereid

06 - 10 50 50 61 (dag & nacht bereikbaar) uitvaart@geertjeponsteen.nl

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Wassenaar - Voorschoten e.o.

Postbus 48 2250 AA Voorschoten

Student wil u graag helpen met COMPUTERPARTICULIERE THUISHULP voor senioPROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. ren. Admin., huish. en logistieke hulp aan huis. www.letmehelp.nl Tel. 071-3013401. GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregneren- CELLOLES in Leiderdorp-Binnenhof. Ervaren, knipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en ge- enthousiaste docente. Proefles €20,-. Info: www.celloformations.nl of 06 42053111. heel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322.

u nog in de schaduw? Wij zagen bomen om • EVAREN OPPPAS, 52 jaar, biedt zich aan voor •enZittakken af. Telefoon 070-5111923 of 06-53794870. 1-3 dagn. per week in Noordwijk en omgeving.

• wespen, plaagdieren, dienstverlening. Tel. 06-54948365 / 070-5115927.

Goede referentie. Info: 06 24728625.

• GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

17.30 en van 19.00 tot 23.00 uur. Katwijk 0714018833.

vofroessinghvaniterson.com

MAXIMODE op 14-6 LANGE KOOPAVOND! •50% Korting. Op 14-6 zijn we open van 13.30 tot

www.geertjeponsteen.nl

Onze lieve en zorgzame moeder en grootmoeder is overleden.

betty van Leeuwen-van bemmeLen weduwe van mr.

Ludovicus van Leeuwen

* Den Haag 30 augustus 1929

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

† Wassenaar 8 juni 2013

Voor een persoonlijke uitvaart met stijl en oog voor detail

Wassenaar: Robert van Leeuwen Françoise van Leeuwen-Geelen Charlotte Louis Constance Valentine Oegstgeest: Thomas van Leeuwen Paulette van Leeuwen-Otten Anne Pieter De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 13 juni om 14.00 uur in de grote aula van crematorium Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 in Den Haag. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van Ockenburgh.

www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag) De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

voor uw tuin of oprit. Ruim •30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen. Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

• Eerhart Sierbestrating.

Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

• Vuil tapijt? Laat het

vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

In herInnerIng 10-06-2010

10-06-2013

Sylvia laurentia Warburg - remmerSWaal In mijn armen de laatste snik. Keek je aan en besefte, alleen was ik !

mijn allessie!! Ze zeggen dat het slijt, Bij mij in ieder geval niet ! Ik draag je bij mij tot het licht straks is gedoofd. Wim Warburg

Vwo-, havo, mavo, vmbo-leerlingen: huiswerkbegeleiding/bijles aangeboden door ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319. schipvanleiden.nl. •Mooiwww.zalenverhuurkruyt bruin café in oude centrum van Leiden. Voor

afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

AFWEZIGHEID HUISARTSEN: Van 24 juni t/m 12 juli

: I.M.J. Kettenis

Van 22 juli t/m 9 augustus

: B.R. Dinger van Kruiningen, I.A. van Dongen, G.Th. J.M. Schaepman, I.C. Spelt

Van 12 augustus t/m 23 augustus : M.F. van der Feen Van 12 augustus t/m 30 augustus : R.J.P. van Niekerk, E.J.J. Op ’t Landt, M.H. van Tolingen Van 19 augustus t/m 6 september : M.L. Smit

BEAUTY & FASHION

MEN ONLY

HOME & LIVING PASSION FOR FOOD

KIDS & FUN 22 | 23 MAART 2014

www.leidato.nl

HANGAAR2 | Valkenburg


nieuws

DE WASSENAARDER

Filmhuis

Vrijdag 14 juni 20.00 uur Night Train to Lisbon Zaterdag 15 juni 20.00 uur Boven is het stil Zondag 16 juni 11.00 uur Prinses Lillifee Maandag 17 juni 20.00 uur Night Train to Lisbon Dinsdag 18 juni 14.00 uur Night Train to Lisbon Woensdag 19 juni 15.00 uur Prinses Lillifee Woensdag 19 juni 20.00 uur Boven is het stil Reserveren en meer informatie: E. filmwas.reserveren@obvw.nl T. 070-5113397/ www.obvw.nl

donderdag 13 juni 2013

7

Grandioze dansuitvoering Balletstudio Wassenaar n Welcome to the movies dans n Afgelopen weekend, op zaterdagavond 8 juni en zondagmiddag 9 juni, was de jaarlijkse uitvoering van Ballet Studio Wassenaar afdeling van Snel en lenig. Het thema van dit jaar was: Welcome to the movies. Het was een spetterende dansvoorstelling vol prachtige filmmuziek. De volgende dansstijlen van de afdeling hebben zich op een fabuleuze wijze gepresenteerd: Klassiek ballet, Selectie Klassiek ballet, Streetdance, Selectie Streetdance en Wedstrijd Streetdance. En ook de Modern, dat in oktober 2012 is gestart, zag er spectaculair uit. Hard geoefend

Patricia signeert boek n Op zaterdag 15 juni sig-

neert Patricia Snel van 14.00 uur tot 15.00 uur haar boek ‘De Expat’ bij Boekhandel De Kler. Julia leidt samen met haar man Paul een luxe expatleven in het dynamische Singapore. Paul gaat steeds meer op in zijn werk en het lukt Julia maar niet haar eigen carrière op te pakken. Haar zorgeloze leven komt op zijn kop te staan door de ontmoeting met haar nieuwe, excentrieke overbuurman Dave. Wanneer zijn maid op verdachte wijze om het leven komt en Julia zelf doelwit wordt, zet ze alles op alles om de waarheid te achterhalen. De Expat is een superspannende, goed geschreven thriller en geeft een realistische inkijk in het luxe expatleven. Patricia Snel (1967) groeide op in Gouda en studeerde in Leiden Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis. Ze debuteerde in 2010 met de bestseller Verblind. Boekhandel De Kler, Langstraat 148. www.dekler.nl.

Alle kinderen en jonge dames, die bij de vereniging actief met dans betrokken zijn, hadden de afgelopen maanden hard geoefend. De dansdocenten Annalee Duppen (selectie streetdance en wedstrijdgroep streetdance), Laura Donders (streetdance) en Ashuka Watanabe (klassiek ballet, selectie klassiek ballet en moderne dans) hadden de lat weer eens enorm hoog gelegd. En het is ze gelukt! Iedereen heeft laten zien dat dans mooi en leuk is. Chapeau! Iedereen die er die avond was heeft geweldig genoten. En de dansers ongetwijfeld ook.

Vrijwilligers

Een woord van dank aan alle vrijwilligers achter de schermen die een dergelijke uitvoering mogelijk maken. Nog een klein woord van dank aan de technicus Raymond van het Adelbert, die instaat was om de show met zowel het geluid als het licht een extra dimensie te geven.

Hij zorgt ook dat de hele show op dvd komt. En Videoland Wassenaar voor de filmposters die de foyer mooi aankleedde. Foto’s zeggen meer dan tekst. Foto’s zullen ook op onze website geplaatst worden om een impressie te geven van de uitvoering. En

Caldic krijgt vergunning

Boekverkoop boek n Sla uw slag met de boek-

verkoop in de bibliotheek! Start: maandag 17 juni om 14.00 uur. Alle boeken nu slechts € 1,00 per stuk. Oudere boeken worden na verloop van tijd afgeschreven om plaats te maken voor nieuwe exemplaren. De afgeschreven materialen worden voor een zeer aantrekkelijke prijs verkocht. De verkoop gaat in ieder geval door t/m 13 juli. De tafels worden voortdurend bijgevuld.

Het college kwam de omgevingsvergunning persoonlijk overhandigen. | Foto: PR

bent, houden wij ook dit jaar wederom een Open Dag! Op zondag 16 juni - iets later in het jaar dan gebruikelijk - opent Dierenzorg weer de deuren van haar asiel, pension, seniorenclub, hondencrèche en dierenambulance voor een kijkje achter de schermen. De bejaarde honden uit onze Seniorenclub - het eerste bejaardente-

huis voor honden en katten - zullen weer flaneren over de catwalk in de hoop zo veel mogelijk nieuwe adoptanten te werven. De asieldieren worden eveneens in het zonnetje gezet. Een aantal wacht al lang op een nieuw baasje! Bent u dat? Ook dit jaar zijn weer een aantal oude ambachten van de partij. Onder andere een glasblazer, tingieter, mosterdmaker en papierschepper geven doorlopende demonstraties van hun ambacht. Bij de Groene

Hart marktwagen zijn allerlei duurzame streekproducten te koop zoals kaas, jam en vruchtensappen. Daarnaast geven zij toeristische informatie over onze regio. Natuurlijk is onze rommelzolder geopend en kan men ‘Onder de Hooiberg’ terecht voor een hapje en drankje. De Wassenaarse rockband “JOY” heeft wederom toegezegd te komen spelen tijdens de Open Dag; het vierde jaar op rij dus met recht onze huisband!

museum n Het college van B en W van Wassenaar heeft persoonlijk een omgevingsvergunning overhandigd aan de heer J. van Caldenborgh van Caldic Collectie BV. De vergunning maakt het mogelijk om van het bestaande hoofdgebouw op landgoed Voorlinden een museum te maken. Ook mag Caldic Collectie BV een extra tentoonstellingsruimte op het landgoed bouwen. In het Museum is straks de private kunstcollectie van de heer Van Caldenborgh te zien, met kunstwerken uit vooral de 20e en 21e eeuw. Burgemeester Jan Hoekema is verheugd over de komst van het museum: ‘Dit initiatief van een groot kunstverzamelaar -en Wassenaarder-, Joop van Caldenborgh, is van buitengewone betekenis voor de gemeente, de regio en Nederland. Ook internationaal zal dit museum aandacht trekken’. De rijksdienst voor cultureel erfgoed, de provincie Zuid-Holland en de commissie voor cultureel erfgoed zijn nauw betrokken geweest bij de beoordeling.

Blue Interlude

Open Dag bij Dierenzorg Wassenaar dieren n Zoals u van ons gewend

volgend jaar doen we het gewoon weer! Meedoen kan natuurlijk altijd, kom dan maar eens kijken tijdens een les; meer informatie: www.snelenlenig.nl of mail: dans@ snelenlenig.nl. Ondanks dat de uitvoering nu geweest is gaan de lessen tot aan de zomervakantie gewoon door.

Onder alle nieuwe donateurs en adoptanten die zich tijdens de Open Dag bij onze kraam aanmelden, verloten wij een fotoshoot van uw huisdier, op locatie of in de studio. Deze prijs wordt u aangeboden door Inge van Winden, vaste fotograaf van onze asiel- en adoptiedieren. Kijk op www.huisdierenfotograaf.nl voor een impressie van haar werk! De Open Dag op 16 juni is van 11.00 tot 16.00 uur.

muziek

n Op donderdag 13 juni is er weer Jazz op Drift. Deze avonden zijn steeds weer verassend en veelbelovend. Deze keer is de verzorging van de avond aan de: Blue Interlude: Cees van der Zaal (altsax ), Jan Wouter Alt (bas), Hans Matzinger (piano), Robert Mollerus (gitaar) Wim Bakker (slagwerk), Maud Hummel (vocals. Café Maaldrift is geopend vanaf 19.30 uur. Entree is vrij. Het beloofd een swingende gezellige avond te worden. zie ook www.cafemaaldrift.nl.


Welkom op het Albert Heijn Wassenaar “Albert Heijn Wassenaar vernieuwt de kaas- en vleeswarenafdeling. Afgelopen week zijn de kaas- en vleeswarenafdeling in onze winkel grondig onder handen genomen. De indeling in de toonbanken is vernieuwd, de verpakkingen zijn vernieuwd en last but not least zijn de producten zelf vernieuwd en verbeterd. En dit doet Albert Heijn niet voor

niets. Albert Heijn heeft de ambitie de lekkerste winkel in vers te zijn, elke dag met de meest zuivere en pure producten. Terug naar de smaak van vroeger: puur en eerlijk in samenstelling, minder zout en voller van smaak en structuur. Elk product is kritisch beoordeeld op genoemde criteria en waar nodig en mogelijk aangepast in receptuur, berei-

dingswijze en presentatie. En dat kunt u proeven komende zaterdagmiddag in de workshop kaas onder leiding van Lia Lo, één van de kaasspecialistes van onze winkel. U bent van harte welkom! Albert Heijn Wassenaar, uw verse supermarkt met de échte versspecialisten.”

en maak elke week ka 1 minuut gratis* win Met ingang vanop zondag 14 oktober t/m zondag 30 december

Zondag open 12:00 - 18:00

Liens Kadowinkel, de leukste kadowinkel van Wassenaar met een ruim assortiment aan woonaccessoires, sieraden, tassen,sjaals en baby kleding.

"uw nieuwe manier van boodschappen doen".

en maak elke week kans op 1 minuut gratis* winkelen *actievoorwaarden zijn van toepassing

Albert Heijn Stadhoudersplein 12 2241 EB Wassenaar Tel: 070-5115156 www.liens-kadowinkel.nl

Stadhoudersplein 4 2241 EB Wassenaar

Wassenaar

070-5115344

Haringen

"uw nieuwe manier van boodschappen doen".

per stuk € 1,80 3 voor € 5,- 7 voor € 10,-

*actievoorwaarden zijn van toepassing

Vaderdag tip! Gerookte paling

250 gram € 11,-

Diverse vis- en garnalenspiezen

per stuk € 2,95 3 voor € 7,95

Gebakken mosselen & saus

per portie € 2,95

VAN STRAALEN

SCHOENMAKERIJ

STADHOUDERSPLEIN 8 2241 EB WASSENAAR

Stadhoudersplein 1A 2241 EA Wassenaar 070 - 511 1518

www.delekkerbekking.nl


STADHOUDERSPLEIN Van Straalen Schoenmakerij en Sleutelservice Van Straalen Schoenmakerij en Sleutelservice is al 20 jaar gevestigd op het Stadhoudersplein. Als één van de weinige winkels in Nederland verkopen wij veters in diverse standaard kleuren per centimeter. U hoeft dus nooit meer problemen te hebben met te lange of te korte veters, wij zorgen voor exact de juiste maat.

Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor het repareren van uw schoenen of laarzen, het kopiëren van uw gangbare sleutels en voor diverse fournituren en schoencrème van Saphir. Tot ziens bij Van Straalen!

Brood

naar keuze

Herenkapsalon

André Damen v. Duivenvoordelaan 1 - Wassenaar Tel. 070 - 511 31 05 e-mail: atjdamen@ziggo.nl

Stadhoudersplein 13 - Starrenburglaan 47 (bij Digros)

www.kapperdamen.nl

Verdriet? Als u het wilt zeggen met bloemen Ook voor al uw bloem-rouwarrangementen kunt u bij ons terecht

First Class Dry Cleaning STOMERIJ NICO POLS • GORDIJNEN, VITRAGE’S

• SUEDE/LEDER, BRUIDSKLEDING,

N HAAL- E ICE V R E S BEZORG

GELEGENHEIDSKLEDING, SKIKLEDING

• BERBERS/PERZISCHE TAPIJTEN • OPMAAK VAN TAFELLINNEN EN ROKWIT • KLEDINGREPARATIES

www.debloemeriewassenaar.nl

de Bloemerie Stadhoudersplein 26 2241 EB Wassenaar 070 - 5111177

Wassenaar Stadhoudersplein 6

Tel. 070-5141641

Voorschoten Dobbeweg 18

Tel. 071-5616300

UW SCOTCHGARDSPECIALIST VOOR TEXTIELBESCHERMING


AUTOSCHADE

• B • F• O• C• K• E

maakt Uw auto weer als nieuw

FOCKE

FOCWA schadeherstelbedrijf Van Hallstraat 25 2241 KT Wassenaar

Tel. 070 511 49 22 Fax 070 511 40 38

www.autoschade-focke.nl

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

De oplossing is Lypossage!

Publicatie melding Activiteitenbesluit Wet milieubeheer automobielbedrijf

REN SIRRE Onderwerp

Omgevingsdienst Haaglanden heeft een melding Activiteitenbesluit ontvangen van Le Garage van der Velde voor het verplaatsen van de kantoorruimte voor de inrichting gelegen aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat 372, 2242 LR Wassenaar.

Erkend Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Toetsing & Vergunningverlening APdeKheer- J.L.M. Scholtes, tel.nr. 06 - 468 328 45, e-mailadres: jos.scholtes@odh.nl Milieu, De ingediende melding ligt niet ter inzage en hier is geen beroep of bezwaar tegen mogelijk. Keurings automobielbedrijf Bedrijf REN SIRRE Inlichtingen

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

€10

Actie: 2e zône slechts:

Na

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

automobielbedrijf

REN UKI SUZSIRRE

Erkend APKKeurings Bedrijf

Specialist Erkend APK- 177 SUZUKstI Oostdorperweg Speciali rings eu5110630 KTel: Oostdorperweg 177 Bedrijf Tel: 5110630 ANTIEKHANDEL

ALBERT SUZUKIFISCHER Voorstraat 55a, Voorschoten, tel. 071-5614544

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!

Specialist

• inkoop en verkoop • reSTAUrATie Oostdorperweg 177 VAN ANTIEK Tel: 5110630

Starrenburglaan 1 - Postbus 2018 2240 CA Wassenaar

De Wassenaarsche Bouwstichting is

VRIJdag 7 JUNI a.S.

gESLOTEN

Voor dringende reparatieverzoeken zijn wij bereikbaar op

TELEfOONNUmmER

070 511 46 90


cultuur

DE WASSENAARDER

donderdag 13 juni 2013

Survivalweekend Scouting van Woesik super geslaagd

Pim Visser in de Dorpskerk kerk n Op zondag 16 juni is de heer Pim Visser voorganger in de Dorpskerk.

Pim is de zoon van Jan en Inny Visser. Jan Visser was van 1987 tot 2000 predikant van de Kievietkerk. Inny Visser is enige jaren dominee geweest voor het gereformeerde deel van de gemeente. Pim Visser preekt zondag over het ontwikkelen van je talenten. Pim Visser heeft in Wassenaar gewoond en woont tegenwoordig met zijn gezin in Sneek. Hij werkt in het onderwijs en is daarnaast coach voor leraren en directieteams. In 2012 heeft hij een boek geschreven met de titel ‘Angst of liefde, dat is de vraag…’Het thema van het boek is de vraag of wij communiceren op basis van angst of liefde. Het behandelt thema’s als schaarste- en overvloeddenken, wantrouwen versus vertrouwen. De dienst op zondag gaat over enkele van deze thema’s en vooral over de gelijkenis van de talenten. De heer Visser is geen theoloog, maar is het afgelopen jaar al meerdere keren voorgegaan in jeugddiensten in Sneek. Het is heel bijzonder dat hij nu voor zal gaan in Wassenaar waar zijn beide ouders predikant zijn geweest. De dienst in de Dorpskerk begint om 10.00 uur.

scouting n Afgelopen zaterdag verzamelden 94 enthousiaste kinderen en 22 zeer gemotiveerde leiding zich op het prachtige terrein van Scouting van Woesik. Het is heerlijk weer en er is een goed georganiseerd programma; het belooft een super survivalweekend te worden. Nadat iedereen het terrein verkend heeft en zijn of haar tas heeft weggezet, worden de ouders uitgezwaaid en gaat het programma beginnen. Een spel om je team te zoeken, kennis te maken en waterspellen doen. Samen varen met kano’s, surfplanken, vletten en zelfgemaakte vlotten op zoek naar een schat. Dwars door de polder, door en over de sloten en tussen de koeien door op de weilanden van boerderij Den Hollander. ’s Avonds maakt ieder team een eigen oventje met daarin een vuurtje en gaat daar zijn eigen potje op koken: soep, worstjes en hamburgers. De kinderen vinden het geweldig! Met dank aan C1000, die een deel van al deze lekkere boodschappen heeft gesponsord. Daarna versiert ieder team zijn eigen totempaal en

doen we een estafette. Als het donker begint te worden, wordt er een groot kampvuur gemaakt. Het schateilandlied wordt gezongen. Bij dit kampvuur worden de door Eethuisje Duivenvoorde gesponsorde frikadellen gegeten. Ook is er nog warme chocolademelk. Opgewarmd door het vuur zoeken de kinderen hun slaapplek op. Bouwen

Zondagmorgen om 8 uur zitten de kinderen met slaperige koppies aan het ontbijt. Vandaag gaat ieder team een survivalonderdeel bouwen, zoals polsstokspringen, touwbaan, klimnet, fietscross en kanoën. Elk team gaat alle onderdelen doen. Om 11 uur komen vele ouders kijken en mogen ook de ouders, broertjes,

zusjes, vriendjes en vriendinnetjes over de gebouwde survivalonderdelen heen. De geweldige sfeer van het hele weekend kunt u beleven op www.vanwoesik.com bij “foto’s op picasa”. Kijken

Scouting van Woesik organiseert

iedere zaterdag en meerdere weekenden sportieve en sfeervolle bijeenkomsten voor haar leden. Ieder kind vanaf 5 jaar is meer dan welkom. Kom eens kijken op een zaterdagmorgen (3x gratis zonder kosten en verplichtingen). Bel of mail Inge Pronk, 06-14316450 of ingepronk@gmail.com.

Strenge woorden, maar opgewekte muziek

n Bevers op het strand

muziek

Railverkeer in Australië trein n Afdeling Rijnland van

tram- en treinvriendenclub NVBS organiseert 19 juni een avond over het tram- en treinverkeer in Australië. De bekende spoorfotograaf en Australië-kenner Hans Krijnen uit Waddinxveen brengt de recente ontwikkelingen in beeld, waarbij de trams, het voorstadsverkeer en de langeafstandstreinen rond Melbourne en Adelaïde centraal staan. De voor iedereen toegankelijke avond wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bijdrage in de kosten: 2,50 euro voor NVBS-leden en 3,50 euro voor niet-leden. www.nvbs.com.

Bevers van Scouting Willibrord vermaken zich opperbest op het strand! Ook een keertje meedoen? Kijk eens op www.scoutingwillibrord.nl. | Foto: PR

CULTURELE agenda WASSENAAR 16 juni, 13.00 uur ‘Innovatie bij de brandweer vroeger en nu’ met lezingen door Jan van der Laan, Senior Projectleider Innovatie bij het Instituut Fysieke Veiligheid, Peter Snellen, brandweerhistoricus en Jochem van der Graaff, Programma Adviseur Incidentbestrijding bij brandweer Midden- en West Brabant. Koffie vanaf 12.30 uur. Einde programma circa 15.30 uur. Toegang is gratis. Informatie via 06 29011009 of via brandweermuseum@wassenaar. nl Brandweermuseum Wassenaar, Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. 16 juni, van 19.15 tot 20.15 uur Cantatedienst met het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels. Cantate BWV 24 van J.S. Bach ‘Ein ungefärbt Gemüte’. Ds. N.K. Mos, liturg en Rijk Jansen, orgel. De Dorpskerk, Plein 3. Toegang is vrij. www.pknwassenaar.nl

11

21 en 22 juni 20.15 uur Stichting Midzomer speelt William Shakespeare’s Midzomernachtsdroom in theater Warenar. Regie Guido Jonckers. Toegang € 5,-. Reserveren en informatie via www.warenar. nl of tel. 070-5118382 of aan de zaal (maar op=op). www.stichtingmidzomer.nl 23 juni 14.00 uur Stichting Midzomer speelt William Shakespeare’s Midzomernachtsdroom in theater Warenar. Regie Guido Jonckers. Toegang € 5,-. Reserveren en informatie via www.warenar. nl of tel. 070-5118382 of aan de zaal (maar op=op) De bij-Bus is op zondag 23 juni beschikbaar. Opgeven voor 19 juni bij de bij-Bus. www. stichtingmidzomer.nl t/m eind juni twee kleine tentoonstellingen ‘Gulle Gevers’ (een greep uit de schenkingen sinds eind 2010) en ‘Suske en Wiske en de brandweer’ in het

Mallinger/Van den Ham in Willibrord muziek n Woensdag 19 juni om 14.30 uur, vindt in SWZ Willibrord, Poortlaan 20 te Wassenaar een concert plaats, dat in nauwe samenwerking met Stichting Muziek In Huis wordt georganiseerd. Het ensemble Duo Mallinger / van den Ham, bestaande uit Michelle Mallinger - sopraan, Jorrit van den Ham - piano, zal een gevarieerd klassiek programma brengen met werken van Debussy, Strauss, Schubert, van Beethoven en Ives. Het programma duurt 2 maal 30 minuten. Voor de bewoners van SWZ en SWZ pas houders, is de toegang gratis. Voor overige gasten is dit arrangement € 3,00 inclusief koffie/thee.

brandweermuseum Wassenaar, Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur, of op afspraak 06 29011009 t/m 7 juli, expositie ‘American Icon’ Kevin Erskine – foto’s, Diederick Kraaijeveld – assemblages, Ramon Otting – schilderijen. in Galerie Patries van Dorst en t/m 15 juli sculpturen van Philip de Koning www.philipdekoning.com in de tuinen van Kasteel de Wittenburg. Galerie Patries van Dorst, Landgoed de Wittenburg 3 www. patriesvandorst.nl t/m 7 juli, tentoonstelling in Galerie in de Molen. Fred van de Siepkamp – beelden, Ina Orbaan – schilderijen en boekpresentatie, Truus Oele-Apon – prints, Noud van den Boer – papiervouwkunst. Molenplein 10a. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. www.kunstgroepwassenaar.nl.

n Zondag 16 juni speelt en zingt het Haags Barok Gezelschap de Bach-cantate ‘Ein ungefärbt Gemüte’, BWV24, in de Dorpskerk. Aanvang: 19.15 uur. Toegang: vrij. Na afloop is er een opendeur-collecte. ‘Ein ungefärbt Gemüte’ betekent zoiets als: ‘Een zuivere gezindheid’. Het thema van deze cantate is het gezegde: ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook aan een ander niet’. Bach schildert de mens af als een wolf in schaapskleren en laat allerlei strenge vermaningen aan de boze mensheid horen. Maar toch is de muziek van een heerlijke opgewektheid. Alt,tenor en bas bezingen de vermaningen in aria’s en recitatieven en het orkest interrumpeert deze vocale uitingen voortdurend met heerlijke melodieën. Het uitgebreide slotkoraal bezingt tenslotte de zuivere ziel en brengt de toehoorder in volvoering.

Deze agenda is ook beschikbaar via www.wassenaar.nl Opgeven en wijzigen gegevens voor de agenda per e-mail aan lucieheins@zonnet.nl

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de recepties van SWZ of zolang de voorraad strekt op de dag zelf aan de zaal. Voor mensen die slecht ter been zijn, maar graag naar het concert toe willen, kunnen gebruik maken van de SWZ-(rolstoel)bus. Voor slechts € 2,50 bent u uit en thuis. Hiervoor kunt u contact opnemen met de receptie van SWZ Willibrord via telefoonnummer 070-5123200


PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Tramstraat 112 B 2225 CM Katwijk Tel. 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Goudwisselkantoor nten in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervaring e ati jblijvende tax • een deskundige en vri ien gewenst per bank ind of g alin bet te • contan r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel door heel Nederland • meer dan 50 locaties

Katwijk Den Haag Delft Oud Beijerland

Apeldoorn

Amsterdam Utrecht

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Rotterdam

Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


lokaal

DE WASSENAARDER

DONDERDAG 13 JUNI 2013

13

Vaderdag bij Veolia VERVOER  Zondag 16 juni is het Vaderdag. Bij Veolia Transport Haaglanden reizen alle vaders op deze dag gratis met de bus!

Alle vaders die zich op zondag 16 juni met hun zoon of dochter melden bij de buschauffeur, kunnen gratis meereizen: dat is pas verwennerij! Kijk voor de actuele dienstregeling in Haaglanden op www.veolia-transport.nl. De regio Haaglanden heeft genoeg te bieden voor een leuk dagje uit, ook op Vaderdag!

KBO-middag Na eerder bericht in WassenaarPlus dat er deze middag een muziekbingo is, hebben wij echter een Wassenaarse artiest. Chris Brederode een entertainer die in verschillende bands speelde en nu actief is in het ouderencircuit. Samen met zijn vrouw Trees heeft hij de Waterlelie opgericht en verzorgt diverse middagen per jaar voor de Wassenaarse ouderen. Onze KBO-leden belooft hij een leuke middag met fijne ballads zowel Engels- als Nederlandstalig. Uiteraard weer 3 rondjes bingo en een leuke loterij met veel prijzen. Wij zien jullie graag weer op 17 juni aanvang 13.30 uur in gebouw Oostdorp.

Groep 8 van de Kievietschool met in hun midden de heer Alfred Cohenno | Foto: Jochem Cohenno

‘Hij die één mensenleven redt, redt de gehele mensheid’ Door: Aleid Montens

Honkballers hitten Hitters HONKBAL  De honkballers van S.V.Wassenaar speelde zondag een thuiswedstrijd tegen Blue Hitters uit Puttershoek. De mannen van coach Harvin Gumbs lieten er geen twijfel over bestaan wie er van de twee de sterkste was. Het werd maar liefst 19-2 voor de mannen in het groen. Verdedigend speelde Wassenaar solide met een aantal fraaie acties van Bernard vd Boom en Mikel Vogels. Verder waren er 4 homeruns te bewonderen van Sigi Eustacia (2x), Rodys Martinus en Erwin vd Schrier. Volgende week speelt Wassenaar thuis de streekderby tegen Adegeest.

TIJDENS  Een gedenkwaardige en hartverwarmende plechtigheid op de Kievietschool hebben Cora en Arnold van Noort de Yad Vashem onderscheiding in ontvangst mogen nemen die postuum is toegekend aan hun grootouders Cornelis van Noort en zijn vrouw Cornelia Anna van Noort-Kok. Met gevaar voor eigen leven heeft het echtpaar Van Noort in de oorlog een Joods jongetje onder zijn hoede genomen die door hun goede zorgen de oorlog heeft overleefd. FAMILIEVERHAAL

Alfred Cohenno, geboren in Amsterdam, is als baby liefderijk opgevangen door zijn onderduikouders Cornelis en Cornelia van Noort in Utrecht. Toen het te gevaarlijk werd om in Amsterdam te blijven, hadden zijn ouders besloten om voor zichzelf en voor beide kinderen een schuilplaats te zoeken. Wat een vre-

selijk idee om je kinderen, de ene zes jaar, de andere nog een baby, te moeten zien vertrekken naar onbekende bestemming, zonder te weten of je ze ooit nog terug zal zien. En wat enorm moedig en menslievend van het ouderpaar in Utrecht om een hen onbekend baby’tje in huis te nemen. Het was dochter Annechien die kleine Freddie mee naar boven nam om te spelen als er gevaar dreigde. De baby van toen, inmiddels zelf grootvader, voelde zich na een bezoek aan Yad Vashem in Jeruzalem geroepen om het traject in gang te zetten dat voorafgaat aan het verlenen van de

Yad Vashem onderscheiding aan zijn onderduikouders. Omdat zij inmiddels beiden overleden zijn, namen de kleinkinderen Cora en Arnold van Noort het eerbewijs in ontvangst. YAD VASHEM INSTITUUT

Het instituut Yad Vashem in Jeruzalem is een overheidsinstelling voor oorlogsdocumentatie, opgericht om de Jodenvervolging in al haar facetten te documenteren en erover te informeren. Ook is het een omvangrijk monument ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Shoah. De Eremuur in de Tuin der Rechtvaardigen maakt deel uit van het monument. Ingebeiteld in de muur staan de namen van de ontvangers van de Yad Vashem onderscheiding, de hoogste Israëlische onderscheiding, verleend aan niet-Joodse mensen die Joden hebben gered tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij mogen

ACTUEEL VERLEDEN Buiten ons dorp wordt er nogal eens van uitgegaan, dat alle Wassenaarders op z’n minst in een villa wonen. En dan te bedenken dat het nog niet eens zo heel erg lang geleden is dat Wassenaar een boerendorpje was. Binnen zo’n dorpsgemeenschap nam de middenstand een belangrijke plaats in en dat is nog steeds het geval. Als voorbeeld hiervan wil ik u iets meer over zo’n bedrijf vertellen en wel over een bakkerij op de Windlustweg. In het Officieel Adresboek van Wassenaar kom ik in het jaar 1933 een advertentie tegen van de Friesche Bakkerij op het adres Windlustweg 15. De eigenaar is op dat moment de heer C. Zwerver. Dit pand is rond 1928 naar een ontwerp van de architect J. Bordewijk gebouwd. In 1946 wordt de bakkerij overgenomen door J.W.Kaptein. Joop, zoals hij genoemd wordt, is in 1917 in Hazerswoude-Rijndijk geboren.

Zijn vader had een boerderij, maar Joop gaf al snel aan dat hij bakker wilde worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij een bakker in Leidschendam en na de oorlog kreeg hij de kans, met hulp van zijn vader, om de bakkerij aan de Windlustweg over te nemen. Hij ging hier ook wonen en in 1947 is hij getrouwd. Uitgaande van het huidige pand moet u zich voorstellen, dat de bakkerij, er werd gebruik gemaakt van een grote stenen oven, zich aan de rechter kant bevond. Het gezin, er werden 5 kinderen geboren, woonde links, in het gedeelte waar nu de groentezaak van Thiry gehuisvest is. De etages erboven werden door een tweetal gezinnen bewoond. Ook in

HISTORISCHE VERENIGING ACTUEEL VERLEDEN nr. 303

De Friese bakkerij

die tijd was het hard werken voor een bakker. Vroeg op, brood bakken, een wijk lopen en de winkel bemannen. In dit geval bevrouwen, want zijn vrouw zorgde voor de winkel. Hier werd niet alleen brood verkocht maar ook snoepgoed. Specialiteiten waren eierkoeken en het Friesche suikerbrood, naar eigen recept gemaakt. Wat die bakkerswijken betreft bestonden er geen officiële afspraken, zoals voor de melkhandel wel het geval was. Zo legde je grote afstanden af met de bakkerskar. Eén van zijn kinderen, Niek, had aangegeven ook bakker te willen worden. Hij kreeg zijn opleiding in Voorhout op de Bisschoppelijke Nijverheidsschool. Nadat hij zijn diploma had

gehaald, ging hij in Leiden en Den Haag werken. Begin jaren 70 ging hij bij zijn vader werken en enkele jaren later nam hij het bedrijf over. Niek is in 1970 getrouwd. Hij woonde aanvankelijk boven de zaak. De bakkerij is in de loop der jaren flink uitgebouwd. Aan de achterzijde was hier dan ook voldoende ruimte voor. Zo lees ik, als voorbeeld, in De Wassenaarder van 7 juli 1955: “Wegens het bouwen van een nieuwe oven en het moderniseren van de bakkerij, is de winkel gesloten.” Eén van de drie kinderen van Niek, Jeroen, neemt het stokje van zijn vader over. Zo blijft dit bedrijf, op de Luifelbaan vindt u een filiaal, in handen van een Kaptein. En al heeft Niek in het verleden de naam veranderd, Fries suikerbrood is er nog steeds een specialiteit! Carl Doeke Eisma

de eretitel dragen ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. De namen van Cornelis en Cornelia van Noort zullen ook worden bijgeschreven. Waar de Yad Vashem onderscheiding meestal in een Joodse synagoge wordt uitgereikt, heeft de ambassadeur van Israel, de heer Haim Divon, er deze keer voor gekozen om de plechtigheid op een school te laten plaatsvinden. Een mooie manier om uit te dragen dat de jeugd in eren en bewustworden ook, en misschien wel juist, de toekomst heeft. De kinderen van groep acht van de Kievietschool gaven er allen blijk van zich het gewicht van de bijeenkomst goed te realiseren. Ze hadden aandacht en respect voor wat er gezegd werd en gebeurde en namen ook zelf het woord, soms zelfs in het Engels. De belangrijke levensles dat elk mens het verschil maakt, zullen ze vast nooit meer vergeten.

Info: Het Kerkehout 103, 2245 XP Wassenaar, tel. 5178897, e-mail: nell.niphuis@planet.nl


Jaguar XF 3.0D V6 (275pk) S LUXURY Kenteken Kilometerstand Aant. versnellingen Registratiedatum Garantie Marge auto Opties en accessoires:

77-NLZ-6 53.946 km 6 (Automaat) 02-04-2009 Bovag Ja

Prijs: €

Brandstof Kleur Interieur Energielabel Gewicht Kosten rijklaar maken

Diesel Indigo Leder C 1.745 kg € 750,-

38.500,-

Achterbank neerklapbaar (ongelijke delen), Alarmsysteem, Anti blokkeer systeem, Audiobediening op het stuur, Automatische Stabiliteits Controle, Boordcomputer, Buitentemperatuurmeter, CD-wisselaar, Centrale deurvergrendeling afstandbediend, Climate control, Cruise Control, Elektrisch bedienbare ramen voor en achter, Elektrisch verstelbare voorstoelen, Gordijnairbags achter, Gordijnairbags voor, Hoofdsteunen achter, Houtinleg, In hoogte verstelbaar stuur, Lederen stuurwiel, Lichtmetalen velgen (18), Middenarmsteun achter, Middenarmsteun voor, Navigatiesysteem, Parkeersensoren, Radio, Radio/CD speler, Regensensor, Snelheidsbegrenzer, Sperdifferentieel, Stuurbekrachtiging, Telefoon, Toerenteller, Traction control, Verlichte instap dorpels, Zij-airbags voor

Bijzonderheden

275 pk (600Nm) ongelofelijk soepel, snel en comfortabel.

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1, 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719

Naaimachine of lockmachine defect?

Rooijackers repareert elk merk snel en perfect, halen en brengen is gratis.*

Zwaaikom 12 Katwijk tel 071 4015844

APK

,8 3 €

n*

all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Beijersbergen

GARAGE ADEGEEST

Alle bouwkundige werkzaamheden:

MAZDA EN HYUNDAI

B o u w- e n A A n n e m i n g s B e d r i j f

Wassenaar

• Vervangen van kozijnen, ramen en deuren • Verbouwen van keukens en badkamers • Plaatsen van trappen en dakkapellen • metsel- en fijn timmerwerk Van Hallstraat 22 | Tel. 5115075 | fax 5114063

GRATIS LEENAUTO OF HALEN EN BRENGEN BIJ ONDERHOUD OF SCHADE HERSTEL

OPERAPAD 1 VOORSCHOTEN TELEFOON 071-5616464 OF 5617036

ZONWERING


samenleving

De Wassenaarder

Word Vrijwilliger vrijwilligers n Ook in de va-

kantietijd zijn vrijwilligers hard nodig. Help je mee?

Weekendvrijwilligers Kinderboerderij (vacaturecode D 003): Ook in het weekend willen de boerderijdieren eten en drinken. Wie helpt? Begeleider dementerende ouderen (vacaturecode A 040): Help in een Wassenaars tehuis bij de begeleiding van mensen met een beginnende geheugenstoornis (hulp bij maaltijden, wandelen, spelletjes). Telefoon/chat medewerker (vacaturecode H 044): Ben je invoelend en geduldig? Misschien wil jij dan een ‘luisterend oor’ zijn voor mensen die met iemand willen praten over hun problemen. Relevante training voorzien. Meer weten over deze of een andere vacature in het vrijwilligerswerk? Ga langs bij de Vrijwilligerscentrale Wassenaar (VCW) in de Van Heeckerenstraat 2, bel 511 31 33, stuur een email naar info@ vrijwilligerscentralewassenaar. nl of kijk op www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl. Openingstijden ma t/m vr van 09.30-12.00 uur. Vraag ook naar de vacaturemappen bij de Bibliotheek of op het gemeentehuis.

Wandeling en gratis koffie voor mantelzorgers zorg n Stichting Rondom Man-

telzorg organiseert donderdag 27 juni van 14.00-16.00 uur een wandeling onder begeleiding van een fysiotherapeut. Mensen die voor een chronisch zieke of gehandicapte partner, kind, buur of vriend zorgen en er even tussenuit willen, kunnen zich voor de wandeling aanmelden. Na de wandeling is de mogelijkheid om met elkaar een kop koffie of thee te drinken. Eerste kopje is gratis. Indien mensen vervoer nodig hebben vanuit Wassenaar kunnen zij dit aangeven bij aanmelding. Tegen een kleine vergoeding wordt een busje ingezet van en naar een vast vertrek- en aankomstpunt. Aanmelden kan tot 20 juni bij Joke van der Niet van Stichting Rondom Mantelzorg, tel. 06-57971063 of 079-7502380 en joke.van.der.niet@rondommantelzorg.nl. Verzamelen bij: Het Wapen van Voorschoten, Voorstraat 16 in Voorschoten.

Dakkapellen ingezonden n Welk een intel-

ligentie van de gemeenteraad kwam tot mij tijdens het Dakkapellenbeleid! Ja, U leest het goed. Dakkapel kan een beetje naar boven, beetje opzij, denk aan overige bewoners,enz. Ook een motie waardig bevonden! Niet te geloven anno 2013 een geldverslindend geleuter. Een dakkapel betreffend.Volwassen mensen zo bezig te zien doet bij mij de vraag rijzen DSM 5 te raadplegen en zo het gedrag eens onder de loupe te nemen van de bestuurlijk verantwoordelijken van de gemeente Wassenaar.Ik heb erg gelachen en vroeg mij af of er geen vermakelijkheidsbelasting kan worden geheven bij bezoek raadsvergadering. Misschien een zottig verhaal, maar daar vragen ze dan ook om! Joop Luk (73 jr).

donderdag 13 juni 2013

15

De ‘Theunissen tijd‘ staat model voor ‘l Alpe ‘d HuZes n Zes keer de berg op voor goed doel sponsorrit n Wethouder Leendert de Lange, geniet nog altijd van de prestaties van Gert Jan Theunissen en het commentaar dat Theo Koomen gaf op de radio, tijdens zijn succesvolle beklimming in 1989, toen hij in de Tour de France de prestigieuze etappe won naar l’Alpe d’Huez. Niet wetende dat hij ooit, en dat was vorige week, op dezelfde flanken zou rijden voor een goed doel. “Zes Maal, het maximale,” zegt De Lange trots. “Het is een enorme beleving, de ambiance en de sfeer,” Hij vergelijkt de Nederlandse blijheid met wat je ziet tijdens het WK schaatsen. “Het is een grote happening, vooral als je de laatste bocht uitkomt. “Het enthousiasme van al die mensen is het laatste ‘duwtje’ om elke keer weer boven te komen”. Alle deelnemers worden persoonlijk aangemoedigd. “Leentje, Leentje”, roepen ze tijdens de beklimming. “Die euforie heb je nodig”. Want ook de wethouder kwam de man met de hamer meermalen tegen in de 14 kilometerlange beklimming met een hoogteverschil van 1280 meter. “En dat maal 6, dat vraagt voorbereiding,” zegt hij. Met de wetenschap van vorig jaar, toen hij de bergetappe 3 maal bedwong, wist hij wat hem te wachten stond.“Ik heb er naar toe geleefd. Veel kilometers gereden,

De Lange beklom zes keer de ‘Nederlandse berg’. | Foto: PR ook al hebben we hier geen bergen, dan maar tegen de wind in. Je moet zorgen dat je constant druk hebt op de pedalen. Verder maakte hij lange ritten met zijn eigen fietsclub, reed de Amstel Gold Race en dagelijkse de fietskilometers van Noordwijk naar het Wassenaarse Raadhuis De Paauw. “Ook moet je zorgen voor voldoende eten en drinken, het laatste is van het grootste belang, zeker als je 6 maal de 21 bochten, die het parcours telt, kost veel energie”. De

bochten van de ‘l Alpe ‘d Huez zijn vernoemd naar de renners die hier grootse successen hebben behaald en natuurlijk naar al die Nederlandse renners. “Ik ga er voor,” had hij zich voorgenomen. Het past bij het karakter van de wethouder De lange. Hij heeft de wil om een doel te bereiken en gaat er voor. Ditmaal het goede doel voor het KWF om kanker te bestrijden, dat gaf hem een extra stimulans. “Samen gaan voor de overwinning. Je ziet vreugde

en verdriet van mensen die kanker hebben of zij die iemand hebben verloren, dat is best wel heftig. De spandoeken en foto’s herinneren je voortdurend aan. Daar doe ik het voor. De emotie wordt omgezet in een prestatie”. Volgend jaar weer? “Nee, ik heb hier het maximale bereikt, ik zoek weer een andere uitdaging voor een goed doel. Overigens: steunen kan nog steeds. http://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/acties/leendertdelange/

Meer dan 20.000 euro voor Villa Joep

Groep 4 St.Jozefschool wint cupcakes clinic

fietsen

kinderen

n Zevenhonderd fietsers namen zondag 9 juni deel aan de Rotaryfietstocht door Leidschendam, Voorschoten en Wassenaar. De opbrengst van de unieke tocht en de aansluitende barbecue bedraagt 21.255,00 euro. Het bedrag komt volledig ten goede aan Villa Joep.

De Rotaryfietstocht begon en eindigde bij Manege Santhorst. De deelnemers konden kiezen uit een tocht van 23 en 40 kilometer. De routes voerden langs de mooiste plekjes in de omgeving, van het Valkenburgsemeer tot landgoed Rust en Vreugd en van Villa Maarheeze tot stoomgemaal De Volharding. Burgemeesters Hans van der Sluijs van Leidschendam-Voorburg, Jeroen Staatsen van Voorschoten en Jan Hoekema van Wassenaar gaven gezamenlijk het startschot. De opbrengst van het evenement is bestemd voor Villa Joep. Het fonds tegen neuroblastoom kinderkan-

ker werd opgericht door Rowald en Leontine Steijn, die in 2003 hun vierjarige zoon Joep aan de ziekte verloren. Leontine is verheugd over het mooie resultaat: “Tien jaar geleden begonnen we met Villa Joep omdat we niet wilden dat andere ouders hetzelfde zou overkomen. Dankzij donaties konden we steeds meer onderzoeken financieren. Vorig jaar leidde dat tot onze opwinding en ontroering tot wereldwijde doorbraken. Nu zijn we halverwege de wedstrijd. Om in de toekomst kinderen te kunnen genezen moeten we verder. Het is geweldig dat zo veel mensen met ons willen meevechten. Allemaal heel hartelijk dank voor uw bijdrage!” Aan de finish wachtte een barbecue met livemuziek van de coverband WhatEls. Bovendien verzorgde Voltige Vereniging Wassenaarse Manege een demonstratie. Veel fietsers, met name uit de deelnemende gemeenten, genoten van een gezellig samenzijn.

n Maandag 3 juni was het dan zo ver, de cupcake clinic bij hotel Wassenaar. Groep 4 mocht naar hotel Wassenaar en daar cupcakes maken en versieren.

Juf Kelly, stagejuf van groep 4 schrijft: “Deze prijs hadden ze gewonnen met het inzamelen van kleding voor het land Syrië. Toen we aankwamen bij hotel Wassenaar stond alles al klaar. De klas werd in twee groepen verdeeld. De ene groep begon met een certificaat in te kleuren en de andere groep ging de cup cakes maken. Daarna wisselden de groepen zodat iedereen een certificaat en cupcakes had gemaakt. Versieren

Nadat de cupcakes uit de oven kwamen, mochten ze de cupcakes gaan

versieren. Er stond al van alles op de tafel. Schaaltjes met verschillende snoepjes, versiersels en marsepein. De kinderen waren ontzettend enthousiast en zijn erg creatief bezig geweest. Na afloop mochten ze hun certificaat en de versierde cupcakes meenemen om het aan hun ouders te laten zien en natuurlijk te laten proeven. Het was geslaagde middag.

Duiken voor Tanzania duiken n WZK Onderwatersport biedt u op zaterdag 31 augustus de gelegenheid om een proefduik te maken. hiervoor vragen wij een bijdrage van € 10,- die wij schenken aan RfR.

Maar liefst drie burgemeesters gaven het startsein. | Foto: PR

Ingespannen bezig zijn. | Foto PR

In verband met de planning verzoeken wij u zich in te schrijven via onderwatersport@wzk.nl. WZK Onderwatersport is een vereniging met circa 50 enthousiaste leden en aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Onze vereniging draait geheel op vrijwilligers, zoals instructeurs die iedere week de conditietraining of pers-

luchtlessen verzorgen; vrijwilligers die zorgen dat de flessen gevuld worden (eigen compressor), zodat we zonder problemen met perslucht kunnen duiken (woensdagavond en weekeinde); of de instructeurs die de opleidingen voor de brevetten verzorgen. Meer weten? http://wzk-onderwatersport.nl/


Nieuwsuitgave mei 2013

Diaconessenhuis Leiden Werken in het Diaconessenhuis?

Afspraak via internet maken?

Kijk voor vacatures op

Kijk op

www.diaconessenhuis.nl

www.diaconessenhuis.nl

Houtlaan 55 2334 CK Leiden t 071 - 517 81 78 e informatie@diaconessenhuis.nl i www.diaconessenhuis.nl

Mens & Nieuws

Afdeling oncologie dag en nacht bereikbaar Mensen met kanker die een chemokuur krijgen, krijgen een behandeling die speciaal op hun situatie is afgestemd. Ze hebben ook een eigen behandelwijzer met adviezen voor thuis.

Zo weten ze wat ze moeten doen als ze last krijgen van bijvoorbeeld bijwerkingen. Bij vragen kunnen ze altijd terecht bij hun eigen verpleegkundig specialist of diens collega. En ’s nachts of in het

Nieuw: Epilepsieconsulent

De sportarts, niet alleen voor sporters Sportarts Maarten Verschure valt direct met de deur in huis: “Nee, ik ben er niet alleen voor sporters, ik ben er voor iedereen die beweegt. Van opgroeiproblemen bij sportende kinderen tot ouderen die klachten hebben aan spieren en gewrichten. Mijn werk is dan ook heel divers. Ik kan op één dag een professionele basketballer op mijn spreekuur zien, daarna iemand die niet sport maar wel schouderklachten heeft, en vervolgens een lezing geven voor mensen met een chronische ziekte die graag

Mensen met epilepsie zijn onder behandeling van de neuroloog. Sinds kort is ook epilepsieconsulent Ilona de Beer, een gespecialiseerde verpleegkundige, bij de behandeling betrokken. Zij heeft regelmatig contact met de patiënt, en informeert en begeleidt hem zodat hij leert met zijn ziekte om te gaan. Laagdrempeligheid staat hierbij voorop!

willen sporten. Het mooie van mijn vak is dat ik de kwaliteit van leven kan verbeteren.” Een bezoek aan de sportarts zit niet in het basispakket, wel in de meeste aanvullende pakketten. Kijk voor een overzicht op www.sportzorg.nl De wachttijd is kort en een afspraak is snel gemaakt: via internet of telefonisch bij het afsprakenbureau. Eerst meer lezen over de sportarts en wat hij voor u kan betekenen? Kijk op www.diaconessenhuis.nl/ sportgeneeskunde.

Maag- of darmonderzoek

Een kijkje in de maag of in de darm? Dit vindt plaats door middel van een zogenaamd scopieonderzoek. Als dit onderzoek nodig is, kunt u meestal snel terecht op de scopieafdeling van het Diaconessenhuis. Hier staat een deskundig team van specialisten en medewerkers voor u klaar. En heeft het onderzoek plaatsgevonden met rustgevende medicatie? Dan kunt u hiervan bijkomen in de speciale uitslaapkamer.

weekend? Dan zijn de ervaren oncologieverpleegkundigen van de verpleegafdeling bereikbaar, die zonodig met de dienstdoende internist overleggen. Zo krijgt men altijd direct de juiste adviezen.

Eerste Hulp bij Ongelukken Op werkdagen kunt u tussen 8.30 en 16.30 uur terecht op de polikliniek Eerste Hulp (EHBO). De meeste mensen die de EHBO bezoeken, zijn door hun huisarts verwezen. Verstandig, want zo weten ze zeker dat hun zorgverzekeraar het bezoek vergoedt. Heeft u echter een dui-

delijke verwonding, zoals bijvoorbeeld een botbreuk, dan kunt u ook zonder verwijzing komen. Buiten kantooruren is de EHBO gesloten. Maar als het nodig is, kunt u, zeker als u in ons ziekenhuis bekend bent, via de huisartsenpost altijd worden opgenomen.

Geen wachtlijst radiologie

Beter bereikbaar

Als uw huisarts u voor een onderzoek doorverwijst naar de afdeling radiologie, kunt u altijd snel terecht. Bijvoorbeeld voor een echo, MRI, CT of mammografie. Voor een röntgenfoto kunt u op werkdagen en op dinsdagavond (behalve tijdens schoolvakanties) zonder afspraak binnenlopen. De uitslag is binnen enkele uren bij uw huisarts. Maar ook bij de specialist van het Diaconessenhuis, die de beelden direct kan inzien.

De afgelopen jaren was het soms lastig het ziekenhuis telefonisch te bereiken. Met de komst van een nieuwe telefooncentrale hopen we de bereikbaarheid te verbeteren. Op 1 juni nemen we afscheid van de zeventien jaar oude centrale en verwelkomen we een nieuw systeem, waardoor we betere service kunnen bieden.

Afspraak via internet Een afspraak maken buiten kantoortijden kan via www.diaconessenhuis.nl Op de homepage vindt u een button met de tekst Mijn.Diaconessenhuis.nl Door op de button te klikken kunt u zich eenmalig registreren met uw patiëntnummer. Daarna meldt u zich aan bij het afsprakensysteem.

Door middel van het beantwoorden van vragen komt u in de juiste agenda van de juiste arts. U kunt zelf een tijd en datum uitkiezen en de afspraak vastleggen.

Mens&Kennis www.diaconessenhuis.nl


in de hoofdrol

De Wassenaarder

donderdag 13 juni 2013

17

“Toen was roken nog heel gewoon” Hij is er alweer jaren weg, bij ’t Wapen van Wassenaar, beter bekend als het ‘Oudste Toebackshuys’ aan het Dorpsplein. Eigenlijk is dat best jammer want Engel Brekelmans was als geen ander op de hoogte van alles wat er speelde in het Wassenaarse. “Mijn winkel was een soort buurthuis.” Hij maakte samen met zijn vrouw Toos zes lange werkdagen van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds, weet en wist niet alleen alles over tabak, maar ook over de mensen die in groten getale zijn winkel bezochten. Kort gezegd, het is tijd om eens te kijken hoe het nu gaat met deze alom bekende tabakswetenschapper die met zijn tabakswinkel jaren geleden de landelijke pers behaalde. Om een gesprek te beginnen met de heer Brekelmans in zijn aanleunwoning van het Sophiekehuis moeten eerst de radio’s worden uitgezet. Die heeft hij niet aanstaan om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, maar om de stilte te verdrijven. “Ik kan prima alleen wonen, kook zelf, houdt het huishouden bij, maar ik kan niet tegen de allesoverheersende rust.” Hoe bent u in de tabakswereld terecht gekomen? “Oorspronkelijk had ik eigenlijk niets met tabak. Ik ben opgegroeid op de boerderij van Rodenburg aan de Oostdorperweg 206. Wij woonden daar met vijf kinderen en mijn ouders tot de dochter van de eigenaar, mijn vader huurde het huis, besloot dat zij na haar huwelijk zelf op de boerderij wilde wonen. Wij moesten vertrekken en verhuisden naar Voorschoten waar we op een kwekerij terecht kwamen gelegen op het toenmalige Landgoed Woelwijk. Ik vond de kwekerijwereld best interessant, wilde eigenlijk wel verder in de bloemen. Daar kwam echter niets van terecht. De grond werd onteigend voor bouwgrond, wij moesten opnieuw vertrekken. “ Van de bloemen bent u toen overgestapt naar tabak. Dat lijkt geen logische keuze. “Ik had best wel verder gewild met bijvoorbeeld een eigen kwekerij, maar in mijn eentje kon ik dat echt niet bemannen. In diezelfde tijd had mijn alleenstaande tante in Wassenaar een kleine tabakswinkel en zij zocht iemand die het van haar over wilde nemen. Ik heb een half jaar bedenktijd gevraagd, ik wilde niet zomaar een beslissing nemen, bovendien moest mijn vrouw

het ook leuk vinden. Een tijdlang heb ik op proef twee tot drie dagen in de winkel gestaan en uiteindelijk heb ik de zaak van haar overgenomen. Met mijn vrouw heb ik jarenlang achter de winkel gewoond. Tussen alle gestapelde tabaksdozen in sliepen we, aten we en ontvingen we bezoek. Het was zeker toen de kinderen kwamen geen ideale situatie. Uiteindelijk zijn we verhuisd naar de Spinbaan waar ook onze twee kinderen zijn opgegroeid.“ Roken was in die tijd heel gewoon “Ja, ik was zelf ook een groot roker. Ik stak graag een lekkere sigaar op. Roken was in eerste instantie een genotmiddel. Pas in 1967 sijpelden, op initiatief van ene dokter Meinsma, de eerste berichten door over de kwalijke consequenties van roken. Ik had toen nog helemaal niet in de gaten hoe heftig het allemaal zou worden. De ministeries van Financiën en Volksgezondheid stonden als kemphanen tegenover elkaar, het was een grote strijd. Gelukkig was ik gespecialiseerd in sigaren, die zijn minder gevaarlijk voor de gezondheid dan sigaretten. Bij after dinners in hotels of als slot van een diner is het het lekkerste wat er is.” Op zeker moment was roken helemaal niet meer gewoon. Er ontstond een soort hetze tegen rokers. Dat moet voor uw bedrijfje funest zijn geweest. “Zoals gezegd was ik gespecialiseerd in sigaren, maar dat werd ook minder. Ik had het geluk dat ik juist in die tijd ook steeds meer loten ging verkopen. Ik had het allemaal: voetballotto en toto, kras- en staatsloten. Ik heb een aantal keer goede winnaars gehad, tweemaal de 50.000 gulden en vier keer de 25.000 gulden. Ik had lijsten met alle verkochte loten en kon precies zien hoeveel winnende loten ik had verkocht. Soms kreeg ik van een winnaar een kistje wijn, bloemen of een taartje. Ik was eerlijk gezegd wel blij dat er zoveel werd gegokt. Ik verdiende goed aan de loterijhandel, alhoewel het me verbaasde hoeveel mensen waarvan ik wist dat ze niet goed bij kas waren toch loten kochten.“

Paspoort Naam Engelmundus Jacobus Johannes Brekelmans Geboren 1935 te Wassenaar Huwelijkse staat Weduwnaar. Twee kinderen Ervaring 35 jaar eigenaar van het Oudste Toebackshuys van Wassenaar aan het Dorpsplein Bijzonderheden Versierde corsowagens met bloemen en sigaren, iIs door de Heeren van Ruijsdaal benoemd tot erelid, Heeft in de examencommissie tabak gezeten, Was tevens examinator tabak. Lid hoofdbestuur NSO (Nederlandse Sigaren Organisatie) Foto: Bouwe Prins Tekst: Loes Rietvelt

Hoe ziet een goede sigaar eruit? “Een goede sigaar is van zuivere tabak gemaakt en is handmatig gerold. De kwaliteit heeft ook te maken met de grond waar de tabaksplant wordt verbouwd. Er zijn heel veel plaatsen waar uitstekende tabak vandaan komt zoals Cuba, Sumatr, Java en Borneo, maar ook Brazilië heeft prima tabak, iets zoeter, ook donkerder van kleur, maar wel van goede kwaliteit. ” Van heinde en verre kwamen mensen in uw winkel voor uw tabak. Waren daar ook bekende Nederlanders bij? “Ik heb Guillermo, de toenmalige echtgenoot van prinses Christina in de winkel gehad. Hij was dol op sigaren. Zij heeft haar aanstekers bij mij laten repareren. Mijn klanten kwamen echter uit alle lagen van de bevolking, voor mij maakte het niet uit of iemand welgesteld was of niet. “ U verkocht ook pijptabak. Dat schijnt niet eens zo simpel te zijn: een pijp roken “Sommigen hebben inderdaad problemen een pijp rokend te houden of branden hun tong. Dat heeft alles te maken met de juiste keuze van tabak. Voor iedere pijp wordt een eigen tabak gemaakt. Je kunt echt niet zomaar elke willekeurige tabak erin stoppen. Dat geeft geen goede smaak en brandblaren op de tong.” U hebt met uw tabakswinkel jaren geleden zelfs de pers gehaald? “Daar was helemaal geen opzet bij. Ik had de winkel de naam ‘Het Wapen van Wassenaar’ overgenomen van mijn tante. Zij was in 1927 begonnen en had deze titel zelf zo bedacht. Jaren later kreeg ik de Raad van Adel op bezoek en besloot de gemeente Wassenaar dat ik deze naam niet meer mocht voeren. Ik zou financieel gebruik maken van het wapen van Wassenaar. De pers pikte dit op en maakte er landelijk nieuws van in de rubriek van Stan Huygens. Ik zat daar eigenlijk helemaal niet op te wachten, ik had een prima relatie met de gemeente, de burgemeester kwam

vaak een sigaartje halen. Het geheel liep met een sisser af, ik mocht zolang ik mijn bedrijf voerde de naam gebruiken. De zaak was echter al zover aan het rollen gebracht dat ik de naam allang had veranderd in Oudste Toebackshuys van Wassenaar.” Uw tabakswinkel had ook een sociale functie, mensen kwamen niet alleen om een lekkere sigaar uit te zoeken? “Die sociale functie werkte naar twee kanten. Het klopt dat er ook dorpsbewoners langs kwamen die niet alleen een lekker rokertje uit wilden zoeken, soms stapten ze naar buiten met niets, hadden ze alleen een praatje gemaakt. Wij, mijn vrouw Toos en ik, hebben zelf echter ook steun gehad van onze klanten. Wij hebben onze zoon verloren aan een motorongeluk toen hij pas achttien jaar was. Hoewel er velen waren die niet wisten hoe zij ons konden steunen en de andere kant opkeken als ze ons zagen, waren er gelukkig ook vele anderen die dat wel konden. Een van hen was dominee Steenstra die mij als afscheidscadeau een kaart gaf met een gedichtje: Het plein zonder Toos, is als een stengel zonder roos. En een roos zonder stengel, is een plein zonder Engel” Hoe gaat het nu met u? “Ik heb de zaak in 1999 gesloten. De tabakshandel was zo op zijn retour dat ik er geen plezier meer in had. Op de Spinbaan woon ik al jaren niet meer. Mijn vrouw is acht jaar geleden overleden en mijn gezondheid liet het niet toe dat ik daar zelfstandig bleef wonen. Uiteindelijk kreeg ik, omdat ik diabetespatiënt ben met alle problemen van dien, deze aanleunwoning toegewezen. Ik heb veel gezelligheid aan mijn zoon Carlo en schoondochter Barbara en de twee kleinkinderen Renëe en Nika van dertien en drie jaar, lees met behulp van een leescomputer graag de krant, heb een volkstuin waar ik groente en veel bloemen kweek, luister naar de radio en ben bezig met bloemsierkunst in en op mijn appartement.”


18

donderdag 13 juni 2013

Selfdefence / MMA voor de jeugd sport n Wassenaar, Judoryu

Wassenaar heeft de beschikking over een afdeling Selfdefence / MMA lessen. Deze lessen worden verzorgd op de zaterdagmiddag voor jongens en meisjes in de leeftijd van 8-13 jaar. Dagelijks lezen we over toenemende agressie en geweldplegingen op straat, berovingen, ruzies, aanrandingen, verkrachtingen en ga zo maar door. Sinds een aantal jaren is deze tendens ook steeds meer zichtbaar binnenshuis, op werkplekken en in woonhuizen. Door de vergrijzing komen helaas in toenemende mate ouderen eveneens in aanraking met zogenaamd ‘grensoverschrijdend gedrag’ en of geweld. Het gevolg kan zijn dat men ’s avonds de deur niet meer uit durft. Mensen raken beperkt en kunnen zelfs in een sociaal isolement komen. Zelfverdediging of weerbaarheid bestaat uit simpele maar toch effectieve handelingen met als doel de tegenstander uit de weg te gaan of in nood uit te schakelen. Logische handelingen die de mens een stuk zelfvertrouwen kunnen geven en die niet afhankelijk zijn van kracht, leeftijd of geslacht. De lessen staan onder leiding van een gediplomeerd trainer, en worden verzorgd in het Centrum van Beweging op zaterdag van 1300-1400 uur. Speciale kleding is in beginsel niet noodzakelijk. Kom vrijblijvend langs voor 2 gratis introductielessen. Hierna beslist u of u lid wordt van onze vereniging. Judoryu Wassenaar is onderdeel van SeL. Meer informatie: info@ snelenlenig.nl.

nieuws en sport

DE WASSENAARDER

Iep, iep, hoera! n Iepen bloeien rijkelijk dit jaar natuur De straten, tuinen en goten liggen vol, zelfs heb je de rotzooi in huis. Voor wie woont aan een van de lanen waar de iep nu rijkelijk bloeit, wordt gek van de iepdubbeltjes. De vederlichte zaadjes dwarrelen, bij een zuchtje wind, als sneeuw naar beneden. “Het is de natuur,” verontschuldigd Dave Burgemeister van de gemeentelijke groenafdeling zich. “Ik laat wel een keertje meer vegen”. Een prachtig aanbod, maar de bomen bloeien, dit jaar, zo rijkelijk dat de veegmachine bijna dagelijks moet uitrukken. Iets wat Piet, een bewoner in de Rozenveldlaan, doet met zijn bezem. “Ik veeg elke dag de stoep en neem ook het stoepje van de buren mee, die mensen zijn al op leeftijd,” zegt Piet. Hij geeft een prachtig voorbeeld. Als meer bewoners de bezem ter hand nemen vermindert het iepdubbeltjesleed in veel straten. “Maar die hulp ver te zoeken,” merkt Jan op, hij is woonachtig aan de Van Duivenvoordelaan. “Als een dag met een fikse storm uitblijft, dan hebben we nog zeker veertien dagen last van die dubbeltjes”. De iepbomen kom je veel tegen, als laanboom, langs de kust. Het is een snelle groeier en kan tegen de zilte lucht uit zee. Helaas zijn de laatste jaren veel bomen aangetast door de iepziekte. Veroorzaakt door een spintkever, die onder bast van de boom een schimmel verplaatst en via het wortelgestel ge-

Zo, dat ben ik kwijt. Maar het had ook in de groenbak gekund. | Foto: Nico Mooyman zonde bomen aantast. Deze schimmels zijn dodelijk voor de iepen. Het inenten van gezonde bomen wil nog wel eens resulteren in het overleven van de boom in de omgeving van eerder gerooide of zieke exemplaren, maar het is een peperduur proces. De overdadige bloei staat los van de ge-

steldheid van de boom. Het ene jaar maakt de boom in het najaar bladknoppen of bloemknoppen aan. Het weer is wel van invloed op dit proces. De boom zal bij een slechte zomer voor een overlevingskans kiezen, door middel van deze overdadige overlevingsbloei. De nazaten, dus

de iepdubbeltjes, schieten rijkelijk wortel bij gunstige omstandigheden. Een geworteld stekje is met veel moeite uit de borders te trekken. In hagen maakt de nieuweling meer kans, het wegsnoeien is dan nog de enige oplossing. Dus blijven vegen redt Wassenaar van een iepenplaag.

IVN Wandeling in De Horsten

Nieuw kantoorpand ‘U Wassenaar zwemt ook Staat Centraal’ voor Tanzania

natuur n De IVN gids kan je alles

zakelijk n Afgelopen donderdag

vertellen over Koninklijk Landgoed De Horsten in Wassenaar en zal daarbij uitgebreid ingaan op planten, bomen en vogels. Loop mee en geniet van de natuur zo dichtbij de stad. De wandeling is geschikt voor volwassenen en kinderen en vindt plaats op zondag 16 juni. Om 10 uur verzamelen bij de ingang aan de Papeweg in Wassenaar. Entree voor het gebied is 1 Euro. Bus 90 stopt bij de halte Lange Kerkdam en dan is het nog 10 minuten lopen. Inlichtingen bij Rob Meyer tel. 070 3681400/ 06 20568114 of Monique van den Broek tel. 070 3858676. IVNwandelingen zijn voor een ieder toegankelijk, zijn gratis en duren 1,5 tot 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Zie voor het hele programma www.ivndenhaag.nl.

Innovatiedag museum n Zondag 16 juni orga-

niseert het Brandweermuseum Wassenaar van 13.00-15.30 uur een innovatiedag. Binnen zijn er boeiende presentaties en een kleine markt. Buiten, voor De Paauw komt een mooie brandweerauto. Een vertegenwoordiger van het bedrijf Restment Technical Solutions BC zal vertellen over de Multicopter, een verkenningshelikopter met verschillende camera’s, die deze week door Brandweer Tilburg in gebruik is genomen. De toegang is gratis. Raadhuislaan 22. www.brandweermuseumwassenaar.nl

6 Juni 2013 is het nieuwe kantoorpand van” U Staat Centraal” aan de Rouboslaan 30 te Voorschoten officieel en feestelijk in gebruik genomen. Na het welkomstwoord van Lineke van de Scheur, heeft wethouder Inge Adema door middel van de onthulling van 4 schitterende foto’s van cliënten de opening verricht. U staat centraal is in 2006 opgericht door Lineke van de Scheur, in eerste instantie klein begonnen vanuit huis met 12 freelancers, is ‘U staat Centraal’ nu uitgegroeid tot een organisatie met 5 dames op kantoor en meer dan 130 freelancers die allen met hart en ziel klaar staan voor hun cliënten.

Ingespeeld

In het openingswoord van Wethouder Inge Adema kwam ook duide-

lijk naar voren dat Lineke en haar zorgteam al goed ingespeeld zijn op de veranderingen die vanaf 2015 zullen plaatsvinden. De wethouder noemde ‘U Staat Centraal’ een voorbeeld van goede samenwerking, en verheugde zich op de samenwerking in de toekomst. Minder complex

De twee gemeentes waar ‘U Staat Centraal’ voornamelijk actief is zijn Voorschoten en Wassenaar. Aangezien deze gemeentes ook bestuurlijk samenwerken maakt dit het werk van ‘U Staat Centraal’ minder complex. De visie van ‘U Staat Centraal’ is, zorgen dat mensen met dementie op een verantwoorde wijze thuis kunnen blijven wonen, met een koppeling tussen formele en informele zorg en met onze organisatie als regisseur die alle partijen verbindt.

actie n WZK doet mee aan de actie voor Run for Rio. Het weekend van 30 en 31 augustus stelt Sportplaza het zwembad ter beschikking. WZK zwemmen/ waterpolo gaat dit weekend een nachtmarathon organiseren.

Van vrijdagavond 30 augustus om 19.00 uur zaterdagochtend 31 augustus 07.00 uur zal WZK er gezwommen worden en wedstrijden gehouden worden. Wij schrijven veel verschillende zwemverenigingen aan en hopen zo veel enthousiaste teams te krijgen. Een team zal uit 10 tot 20 deelnemers bestaan. WZK vraagt aan iedere deelnemer minimaal 10 euro inschrijfgeld. We willen starten met een estafette vorm waar ook jongere zwemmers aan mee kunnen doen. Alles voor het goede doel. Maar wie zwemt de meeste meters? De afdeling wedstrijd zwemmen van WZK bestaat op het ogenblik uit circa 150 leden tussen de 7 en 26

jaar. Deze groep is verdeeld in vier trainingsgroepen van de beginnende wedstrijdzwemmer tot de gevorderden. Het niveau van de groep is zeer uiteenlopend. Van beginners tot een kleine groep die zelfs op de Nederlandse Kampioenschappen mag uitkomen. WZK mag komend seizoen in de landelijke competitie meezwemmen. In de zomermaanden is ook een groep zeer enthousiaste leden in het buitenwater te vinden. Hier worden de doorgaans lange afstanden in sloten, grachten, meren en zee gezwommen. Bij WZK wordt geprobeerd om gezelligheid te combineren met sportiviteit. Zo worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd die niet in het water plaatsvinden, zoals speurtochten, of een kamp. Zo worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd die niet in het water plaatsvinden. Speurtochten, een kamp of gewoon een gezellige middag horen erbij.

Open Dag en Circuittraining bij Blauw-Zwart voetbal

n Op zaterdag 24 augustus houdt de Jeugdafdeling van Blauw-Zwart de traditionele Open Dag. Op die dag zijn alle Wassenaarse jongens en meisjes van harte welkom om kennis te maken met Blauw-Zwart.

Onder leiding van gediplomeerde trainers zal er een aantal voetbaloefeningen gedaan worden. Er zullen

leden van het Jeugdbestuur aanwezig zijn om al uw vragen te beantwoorden. Noteer dus 24 augustus alvast in uw agenda, want we rekenen weer op een gezellige drukte! Voor de pupillen van F1 t/m F6 is er op de Open Dag een circuittraining. De spelers worden om 9.45 uur verwacht, de training begint om 10.00 uur en duurt tot 11.30 uur.


service

DE WASSENAARDER

Serviceberichten

DONDERDAG 13 JUNI 2013

19

Geloof in Wassenaar

Gezondheidszorg

(SWOW): Van Heeckerenstraat 2, ma t/m vr van 9.00 tot 14.00 uur. Tafeltje-Dek-Je, Open Eettafel, Digitale Ontmoetingsplek, Boodschappenservice, Oppasservice telnr 070- 5112226

Acute Huisartsenzorg: ma t/m vr van 17.00- 8.00 uur, hele weekend en op alle erkende feestdagen: 070-3469669. www.smashaaglanden.nl. Gezondheidscentrum Wassenaar: Spreekuren Maandag t/m vrijdag 8.00- 17.00 uur. Tel . 070-5127200. www.gezondheidscentrumwassenaar.nl of www.wassenaarhealthcentre.nl

Seniorenadviseur, belastinghulp, administratieve hulp, Samen Winkelen, Activerend Huisbezoek, telnr. 070- 5117576 Anonieme Alcoholisten: woensdag 19.30 uur wijkcentrum de Allettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Info: 0653323966.

Verloskundige Praktijk Voorschoten & Wassenaar: tel. 070-5142594.

Politie en juridisch

Apotheek: Ma t/m vr 8.30-17.30 uur. Apotheek Wassenaar-Zuid: Za 10:00-12:00 uur. Apotheek Langstraat: za 9:30-16:00 uur. Mediq Apotheek za 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de normale openingsuren wordt de dienst waargenomen door de Dienstapotheek Bronovo, Bronovolaan 1c, tel. 3246085. (ook ‘s nachts)

Wijkagenten: Tel: 0900-8844 (vragen naar betreffende wijkagent van bureau Wassenaar). E-mail: Wijkagenten. Wassenaar@ haaglanden.politie.nl

Dienst praktijk ZON: ma t/m vr 17.00-08.00 uur en zat./zon.: SMASH 3469669. In de vakanties en vrije dagen: altijd een huisarts aanwezig op de praktijk: 070-5116715

Slachtofferhulp: tel. 0900 0101 of 070 7890121. www.slachtofferhulp.nl.

Tandtechnicus Johan Chrispijn.: tel. 071-4076008.

Stichting Bij-Bus: Aanvragen voor busritten van ma t/m vr van 9.30-11.00 uur, tel. 5177870. Contact nieuwe gebruikers: mevr. H. Meijer Wiersma-Lette, tel. 5112615, tussen 9.00-10.00 uur. Florence Thuiszorg, Herenweg 6, tel. 070 – 7544055. Verpleeghuis Duinstede: Deijlerweg 208, tel. 070-7543333. Dagverzorging: tel. 070-7546060. Servicepakket: tel. 070-4131000 (ma t/m vr 8.30 en 12.30 uur). www.florence-zorg.nl. Thuiszorgwinkel Wassenaar: Kloosterland 16, 2242 JS Wassenaar, ma. t/m vr. van 9.00-17.00 uur, zaterdag van 10.00-16.00 uur. Tel. 0800-2887766. www.vegro.info Thuiszorg Stichting Profzorg: 8.30 uur tot 16.30 uur. Algemeen tel: 071-5728028, - 24 uur bereikbaar voor noodgevallen. Verpleegkundig spreekuur ma 14:00-15:00 uur. 06-41400171. Vragen over wachtlijst 071-5769794. Bezoekadres: Leidseweg 163, Voorschoten. www.profzorg.nl. Haesebroeck Particuliere Thuiszorg: Kerkstraat 69, ma t/m vr 9.00-17.00 uur. Tel. 070-5141833; 24 uur service: 06-12262360; e-mail: thuiszorg@haesebroeck.nl. Hospice Wassenaar: tel: 070-5121130. www.hospicewassenaar.nl Stichting Rondom Mantelzorg: tel. 079-7502380 mail: info@rondommantelzorg.nl. Consulent, tel. 0657971063. Rode Kruis afd. Wassenaar: Van Heeckerenstraat 2a, tel. 5113992. Openingstijden: dinsdag van 9.00-12.30 uur. De Zonnebloem, afd. Wassenaar: secretaris: Paul Meltzer, tel.: 5117307, contactpersoon huisbezoek: mw. G. Meijer, tel. 5110236. Rolstoelvervoer Stichting Gehandicapten: Ma-vrij 10.00-12.00 uur, tel. 5110276.

Rooms-Katholieke Kerk Wassenaar Parochie H. Augustinus, St. Jozef, Parklaan 28: Zaterdag 15 juni 19.00 uur: Eucharistieviering in de Goede Herderkerk (Er is deze zaterdag géén viering in de St. Jozefkerk). 16 juni 9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Magnificat Cantorij. 18 juni 9.00 uur: Eucharistieviering. 20 juni 9.00 uur: Eucharistieviering. Parochie H. Augustinus, De Goede Herder, Stoeplaan 4: Vrijdag 14 juni 9.00 uur Eucharistieviering Mariakapel. 15 juni 19.00 uur Eucharsitieviering voor de drie parochies in DGH. 16 juni 9.30 uur Eucharistieviering. 11.00 uur Eucharistieviering Franstalige parochie. Parochie H. Augustinus, St. Willibrorduskerk, Kerkstraat 77: Zaterdag 15 juni: geen viering. Zie DGH. 16 juni 9.30 uur Eucharistieviering m.m.v. Pro Deo koor. 19 juni 9.00 uur Eucharistieviering. Kerkgebouw ‘Rehoboth’ Anth. van Leeuwenhoekkade 36, Voorschoten Zondag 16 juni 9.30 uur kand. G.M. Mauritz. 16.30 uur ds L.D. Burger

Rechtshulp: Bondam, Schoolstraat 4, Wassenaar. Tel. 070-5141531, spoed 06-53444683.

Evangeliegemeente Wassenaar: Adelbert College, Deijlerweg 163 Zondag 16 juni 10.30 uur E.J. Westera

Bureau Bemiddeling & Mediation: tel. 0800-0233222. www.Bemiddelingmediation.nl

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB: Lange Kerkdam 46 Zondag 16 juni 10.30 uur mw ds M.F. de Vries

Dieren

Universeel Soefisme: Zuidduinseweg 7, Katwijk Eerste en derde zondag van de maand 11.00 uur

Hulp, thuis- en mantelzorg Marente: tel: 071-4093333 of www.marente.nl

Protestantse Gemeente van Wassenaar: Zondag 16 juni 10.00 uur Dorpskerk, Plein 3: Pim Visser. 19.15 uur ds N.K. Mos, cantatedienst Kievietkerk, Oranjelaan 2: ds J.J. van Beek Messiaskerk: Zijllaan 57: ds N.K. Mos

Dierennoodhulp & Dierenwelzijn: tel. 071-5216662 of kantoor@dbruijnland.nl Dierenambulance Wassenaar: 7 dagen per week, 24 uur service, tel. 070-5117772. Wassenaarse Ouderen en Dieren: tel. 070-5117857; 070-5112160. Milieutelefoon: tel: 070-4416111. 24 uur per dag bereikbaar voor meldingen over stank, stof, lawaai, bodem- en waterverontreiniging,

Patiënten- en lotgenotenorganisaties MS Vereniging Nederland (MSVN) Mevr. R. Rietveld, tel. 3832435.

Trinity International Church: Gruttolaan 23, Leidschendam 10:00 Sunday Service. www.trinitychurch.nl The Anglican Chaplaincy of St John and St Philip: Ary van der Spuyweg 1, The Hague Sunday 11.00 am: 1st and 3rd and 5th, Holy Communion; 2nd, Morning Prayer; 4th, Church-family service. Informal Link/Up family service at 9.45 am: 1st, 2nd, 3rd and 5th. 6.30 pm Evening Praise and Prayer. The Netherlands Unitarian Universalist Fellowship: Keizersgracht 566, Amsterdam First Sunday of the month (Sept. to June). www.nuuf.nl The Church Of St James: Jan van Hooflaan 3, Voorschoten 10:30 sunday service. www.stjames.nl Church Of Our Saviour: Bezuiden-houtseweg 157, The Hague Saturdays 19.30, Sundays 10.00: Euchariston Ruychrocklaan 126, The Hague. Mondays and Fridays at 09.30, Euchariston. www.parish.nl.

Diabetes: ma t/m zo Telefonische Hulpdienst, tel. 033-4725083.

American Protestant Church Of The Hague: Esther de Boer-van Rijklaan 20, The Hague Sunday 9:00 Traditional Service; 10:00 Contemporary Praise Service; 11:30 Traditional Service with Choir. www.apch.nl.

Parkinson bewegingsgroep: tel: 3462217.

Overig Opvoedingsondersteuning Wassenaar: tel 070-5118500. Kinder- En Jongerentelefoon: 071-5120611. Sensoor. Alle dagen dag en nacht. Telefoon: 0900-0767. www.sensoor.nl

Mooi Wassenaar

UVV Afd. Wassenaar: tel: 5110676 of 5117420 Dagschool 50+: tel: 070-2156462 Klussendienst VCW: tel. 511 31 33. Ma t/m vr. 9.30-11.30 uur.

Welzijn

Ouderen in Beweging (WOB): tel: 517 69 75

Kwadraad: Tijdens kantooruren: Herenweg 6, tel. 088 900 4000. Inloop- en telefonisch spreekuur ma t/m vr 09.00-10.00 uur. Stichting Welzijn Ouderen Wassenaar

Trefcentrum (WASTO): tel.: 517 75 27 Stichting Vluchtelingenwerk Wassenaar Inloopspreekuur op maandagmiddag en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur in het Van Heeckerenhuis, Van Heeckerenstraat 2. Tel. 070-5176948. www.stvww.nl wassenaarsevluchtelingenwerk@hetnet.nl

COLOFON Oplage 14.000 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 17.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25

Redactie a.i.: Esdor van Elten e-mail: advertentie@ tel.: 06 47 59 55 68 uitgeverijverhagen.nl e-mail: o.v.v. de Wassenaarder redactie@dewassenaarder.nl

Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam

en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De Wassenaarder wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Boekhandel De Kler • Openbare Bibliotheek • Albert Heijn • Politiebureau • Gemeentehuis Raadhuis • Heeckerenhuis Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave

en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.dewassenaarder.nl

De Cauberg van Wassenaar. Op weg naar de Wassenaarse slag is het beklimmen van de Klip een noodzakelijk kwaad. Menig Wassenaarder heeft zwoegend op de fiets deze helling beklommen. Hij ziet er onschuldig uit, maar halverwege wordt de hellingsgraad groter en worden de pedalen op pure spierkracht rond getrapt. Net als in de Tour worden ook hier hulpmiddelen gebruikt, maar dan in de vorm van een elektrische fiets. Onschuldige hulp die er voor zorgt dat iedereen het strand kan bereiken. | Foto: Marc v/d Kaa


ccasions 49.750 km Lichtm. velgen ECC

Autocentrum van Egmond

€ 18.600

Een greep uit ons aanbod: AUDI A6 3.2 FSI AUT. Full options AUDI A4 AVANT 1.8 VW TOURAN 1.6 FSI, airco 5p. VW GOLF PLUS 1.6 FSI, airco VW GOLF V 1.4, airco VW GOLF IV 1.4 16V airco, 5d. VW GOLF IV 1.6 16V, Automaat VW BORA 1.6 16V Comfortline VW POLO 1.4 16V Comfortline VW POLO 1.2 zeer zuinig VW PASSAT 1.6 Comfortline VW GOLF 1.6 Milestone PEUGEOT 107 1.0 Urban Move TOYOTA COROLA 1.6 Sline SEAT IBIZA 1.4 aut. Airco KIA CARENS 2.0 Excutive airco CITROEN XSARA PICASSO

Bouwjaar 2009

Wegenbelastingvrij t/m 31-12-2013

NU: € 6.250,Kijk voor al onze auto’s op:

2008 1997 2005 2006 2004 2003 2003 2003 2008 2005 2003 1997 2008 2005 2006 2005 2000

€ € € € € € € € € € € € € € € € €

20.750,1.950,8.950,8.750,8.750,5.250,5.950,2.950,8.450,5.950,4.950,1.950,5.950,7.750,5.950,4.950,2.500,-

INKOOP ALLE MERKEN AUTO’S ••• Onderhoud alle merken tegen zeer concurrerende prijzen!

Levering alle merken nieuwe auto’s MET HOGE KORTING!!

WIJ HEBBEN EEN AUTO VOOR U OF WIJ ZOEKEN EEN AUTO VOOR U Merk chevrolet kalos chevrolet kalos chevrolet kalos chevrolet matiz fiat panda editione fiat panda 100pk ford fiesta ford fiesta diesel 1 op 20 ford fiesta futura ford fiesta trend automaat ford fusion futura automaat ford focus stationwagen ford c max grand 7 pers. ford ka ford ka titanium ford ka ford ka hyundai accent 1.4 automaat hyunda getz active mitsubishi colt 1,3 70kw incharge+ mitsubishi spacestar avance automaat mitsubishi outlander 4wd. nissan micra opel agilla opel astra hb opel zafira 7 pers. opel zafira 7 pers. automaat peugeot 206 peugeot 207 renault clio sport renault clio campus renault clio collection renault twingo automaat renault twingo collection nwst mod. skoda superB suzuki grandvitara high ex automaat suzuki ignis automaat toyota aygo toyota IQ aspiration

b.j. 2003 2005 2006 2005 2011 2007 2002 2007 2008 2010 2007 2008 2011 2011 2009 2003 2002 2007 2008 2009 2005 2007 2005 2001 1999 2011 2011 2002 2009 1999 2006 2009 2005 2012 2004 2008 2002 2010 2009

km 89000 58000 36000 45000 13000 49000 56000 52000 99000 33000 27000 79000 21000 13000 30000 78000 46000 85000 21000 43000 83000 49000 20000 79000 160000 34000 32000 120000 41000 160000 60000 38000 79000 23000 120000 28000 106000 37000 22000

kleur rood blauw met. zilver zilver paars met. grijs met. zwart zilver zilver zilver zilver d.grijs met. zilver blauw met. zilver brons met. grijs met. zwart zilver zilver rood met. zilver zwart groen met. rood zwart zilver grijs met. zilver groen met. grijs met. zilver zwart zwart zwart zwart zwart zwart wit met.

deur motor 5 1400 5 1200 3 1200 5 800 5 1200 5 1400 3 1300 5 1400 5 1300 5 1400 5 1400 5 1600 5 1600 3 1250 3 1250 3 1250 3 1250 4 1400 5 1400 5 1300 5 1600 5 2400 3 1300 5 1200 5 1600 5 1800 5 1800 3 1600 3 1400 3 1400 3 1200 3 1200 3 1200 3 1200 4 2000 5 2400 5 1300 5 1000 3 1000

opties sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv sb,cpv,rcd sb,elr,cpv,lmv,achterspoiler sb,elr,cpv,a/c,lmv sb,elr,cpv,a/c,lmv sb sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,lmv sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,lmv sb,elr,cpv,a/c

sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,lmv sb,elr,cpv,a/c,lmv, sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh sb,elr,cpv sb sb,elr,cpv sb,elr,cpv,a/c,lmv,navie incl. sb,elr,cpv,a/c,lmv,navie incl. sb,elr,cpv,trh sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv sb,elr,cpv sb,elr,cpv,ac,cc sb,elr,cpv sb,elr,cpv,a/c,lmv,spoiler,get.achterramen sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,trh,leer,aut,side,bullbars sb,elr,cpv,a/c,lmv sb,elr,cpv,a/c sb,elr,cpv,a/c,lmv

prijs € 3.250,00 € 4.250,00 € 3.950,00 € 3.950,00 € 7.950,00 € 6.950,00 € 2.750,00 € 6.950,00 € 6.250,00 € 12.450,00 € 7.950,00 € 9.750,00 € 18.750,00 € 7.950,00 € 6.950,00 € 2.750,00 € 2.950,00 € 6.750,00 € 7.250,00 € 8.250,00 € 5.450,00 € 12.750,00 € 5.250,00 € 2.850,00 € 1.950,00 € 17.750,00 € 18.750,00 € 2.250,00 € 8.750,00 € 1.750,00 € 4.750,00 € 8.250,00 € 3.750,00 € 8.950,00 € 6.250,00 € 20.750,00 € 4.250,00 € 6.750,00 € 8.500,00

Bestelwagens grijs kenteken citroen berlingo diesel zijdeur citroen berlingo diesel achterklep citroen berlingo diesel ford transit 2xlang 1xhoog,dubb.cab. ford transit connect diesel ford transit connect diesel zijdeur opel combo diesel opel combo diesel zijdeur peugeot expert diesel zijdeur vw transporter T3 1e eigenaar

2002 2003 2005 2005 2006 2007 2009 2008 2006 1990

76000 60000 60000 111000 65000 56000 40000 26000 44000 133000

geel geel blauw blauw wit wit wit wit wit groen

5 3 4 5 4 5 4 5 5 4

sb,cpv,trh,imperial,zij+achterdeuren sb,trh,imperial,nw.model sb,cpv,a/c,elr,elsp,achterd.,imp. sb,cpv,zijdeur,achterdeuren,diesel sb,cpv,a/c,trh,achterdeuren sb,cpv,a/c,zijdeur,achterdeuren sb,a/c,radio/cd sb,cpv,a/c,elr,trh,navie,zij+achterdeur sb,elr,cpv,a/c,trh,zij+achterdeur 1600 turbo diesel nieuwstaat

€ € € € € € € € € €

1900 1900 1900 2000 1800 1800 1300 1300 1900 1600

incl.

incl.

geen geen geen geen excl. excl. excl. excl. excl. geen

Lexus iS250 Automaat, Business Edition

Bouwjaar 2006 Km.stand 117.309

€ 14.950,-

AUTO

PAS

€ 39.950

3.250,00 4.250,00 5.450,00 7.250,00 5.450,00 6.950,00 5.950,00 6.950,00 6.950,00 3.950,00

Renault Clio 1.2 16V TCE Dynamique airco 5 drs. 2009 Renault Twingo 1.2 16V Autom. airco zwart 2009 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 Renault Modus 1.4 16V Dyn. Aut. 4/2006 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 Renault Megane Estate 1.4 TCE 130pk Parisienne 2011 Renault Grand Scenic 130 pk Celsium 7p navi 7/2011 Renault Scenic 1.6 16V RTX airco velgen 1/2000 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 Dacia Logan MCV 1.6 16V airco Laureate 5/2008 Hyundai Tucson 2.7i V8 automaat 4/2007 Hyundai Santa Fe 2.7 V6 automaat leer 4/2007 Ford KA 1.3 Titanium Airco 2010 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 Mercedes C280 Avantgarde leer navigatie 7/2007 Saab 9.3 1.8 Business 9/2006 Seat Leon 2.0 Tdi Automaat Navi 2008

€ 10.450 € 6.250 € 7.950 € 8.250 € 8.250 € 17.950 € 21.950 € 3.950 € 8.950 € 8.450 € 12.250 € 16.950 € 7.350 € 9.700 € 25.950 € 9.750 € 13.950

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl •

Tel. 071-4020365

Merk: Fiat 500 Twin Air 85 Lounge Fiat 500 Twin Air 85 Plus Fiat Panda 1.2 Edizione Cool Fiat Grande Punto 1.3MJ Fiat Punto 1.2 3D Dynamic Fiat Punto 1.2 5D Classic Edizione Cool Fiat Punto 1.2 5D Young Fiat Sedici 1.6 16V 4x2 Dynamic Nissan Pixo 1.0 Visia

info@autoheemskerk.nl

Prijs € 13.950,€ 13.950,€ 6.500,€ 8.950,€ 5.950,€ 7.950,€ 4.950,€ 8.400,€ 6.490,-

Bjr. 2011 2012 2009 2010 2007 2009 2005 2008 2010

Km. 34.332 4.406 36.068 30.464 83.800 57.231 70.013 97.343 41.103

Kl. Wit Rood Oranje Grijs Blauw Beige Bruin Grijs Grijs

Fiat Bravo 1.4 16V T-Jet sport 150

2008, 86.027 km, grijs,

€ 10.950,-

AUTOBEDRIJF B. JOREN

HILLEGOM - ARNOUDSTRAAT 1 - TEL. 0252 - 41 48 39 www.autojoren.nl

Volvo V40 T3

€ 25.695,-

Kinetic Intro Line, 2012, 16.624 km Svala Auto Rietschans 70 2352 BB Leiderdorp T 071-5810950

Automobielbedrijf NATIONALE

€ 14.950

Gespecialiseerd in Renault - Dacia - Nissan

Lange Vaart 34 Rijnsburg

www.acvanegmond.nl

btw

129.340 km Leer Navigatie

Autobedrijf Heemskerk & ZN

VW-AUDI-SEAT- SKODA specialist

Showroom: Langevaart 1a , Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911

PEUGEOT 107 1.0 Sublime

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

Volvo S40 1.8€ 11.995,Edition 1 Season line, 2007, 142.000 km

Beide occasions leveren wij met 24 MAANDEN GARANTIE

Svala Auto Arnoudstraat 3 2182 DZ Hillegom T 0252-410650

van Zelst www.svalaauto.nl

Voorschoterweg 23, Valkenburg, Tel. 071-4014299

Kwaliteitsoccasions van uw Suzuki dealer! Kenteken Merk/model 64PRH2 Suzuki Swift 1.2 5D 23JBFL BMW 3-Serie 2.2 I 320 TOURING AUT 37PXR2 Suzuki Alto 1.0 73GGH9 Toyota Aygo 1.0 12V VVT-I 5DRS 62HVLN Volkswagen Golf 2.0 CABRIOLET 85KW 46LGF7 Opel Corsa 1.4 16V 5D 55TVP6 Suzuki Swift 1.6 3D SPORT 74SZJS Suzuki Sx4 1.6

Km 24761 242519 46025 61080 115636 38377 8372 64100

Kleur Prijs B.jr. Grijs 10.900,00 2011 Groen 4.750,00 2002 Roze 6.900,00 2011 Blauw 5.600,00 2008 Groen 5.900,00 2002 Zwart 11.750,00 2010 Zwart 17.900,00 2012 Grijs 7.900,00 2006

Auto Bakker

Industriekade 16a, Sassenheim, tel. (0252) 224 224 www.autobakker.nl

Merk/Model/Uitvoering Opel Adam Slam 1.4 Start/Stop 74KW Opel Astra-J 1.4T 140PK Sport Opel Meriva-B Z1.6XE Met Optiek Chevrolet Captiva 2.4i MVP Fiat 500 1.4/16V Sport Ford KA 1.3I 44KW Airco Opel Agila-A 1.2/16V Flexx-Cool Opel Agila-A 1.2/16V Opel Agila-B 1.2/16V Edition Opel Astra-G- 1.8I/1.6V Coupe Airco Opel Corsa-B 3 DRS Cool Opel Meriva 1.6/16V Cosmo/Imscher Opel Zafira-A 1.8 / 16V Elegance Opel Zafira-A 1.8/16V EleganceAirco Porsche 911 3.3 Turbo Coupe U9 Renault Megane Scenic 1.4/16V Suzuki Alto 1.0/12V Comfort + airco Suzuki Alto 1.0/12V Excl. Airco 5drs Toyota Yaris 1.3i 5drs Airco Peugeot Boxer 330 2.2 HDI 120 L1H1 Volkswagen Caddy 51 Kw 2,0 SDI Volkswagen Caddy 55 KW

Kleurcode Geel Blauw Zwart met. Zwart Zwart met. Blauw Grijs met. Zwart Rood Blauw met. Zilver met. Zilver met. Rood met. Zilver Blauw Bruin Wit Rose Blauw Gris Alu Groen Wit

B.jr. 2013 2011 2012 2006 2008 2005 2006 2002 2010 2002 2000 2003 2002 2001 1991 2002 2010 2009 2004 2007 2008 2009

Kilometer Prijs 1.000 22.500,00 12.350 20.950,00 8.215 24.950,00 127.545 8.950,00 50.292 8.950,00 53.943 3.750,00 27.704 4.950,00 63.000 3.750,00 23.694 9.900,00 34.204 5.950,00 123.028 1.950,00 116.479 4.750,00 242.715 2.950,00 156.330 3.950,00 148.296 Op aanvraag 122.915 3.450,00 28.168 6.950,00 62.158 6.750,00 75.000 4.950,00 43.055 7.500,00 152.382 6.950,00 44.714 9.250,00

Fiat 500 1.4 sport met Tom Tom van 9.950,- voor 8.950,-

Herenweg 94 - 2201 AL Noordwijk Tel: 071-3613342 - Mobiel: 06-53798937 Fax: 071-3647666 Email: info@autobedrijfhoogeveen.nl

Ws week 24 13  

De Wassenaarder 13 juni 2013

Ws week 24 13  

De Wassenaarder 13 juni 2013

Advertisement