Page 1

IN DEZE KRANT Parttime Chauffeur Jaco Fleurs

Uw vacature in de krant?

Weekblad voor Wassenaar • www.uitgeverijverhagen.nl Gratis huis-aan-huis bezorgd • Bezorging: (071) 402 29 01

Redactie: 06-22855148 • redactie@dewassenaarder.nl Advertenties: 071-4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl

Bel nu (071) 402 29 01 www.uitgeverijverhagen.nl 58e JAARGANG No. 9

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

VERSCHIJNT WEKELIJKS

DEZE WEEK...

Straatroof Burchtplein: politie zoekt getuigen

Nou weet waarschijnlijk de helft van de bevolking van Azerbeidzjan, het grootste en dichtst bevolkte land in de Kaukasus, niet eens waar Nederland ligt. Maar een deel denkt inmiddels wel dat er hier Indianen wonen. Gekleed in een wigwam en met een hoofdtooi van veren op won de als Indiaan verklede Joan Franka de Nederlandse selectie voor het Eurovisie Songfestival. Het moet niet veel gekker meer worden. Van mij hoeft ze straks echt niet in Azerbeidzjan in Volendammerkledij over het podium te huppelen. Maar het lijkt me toch sterk dat we het zangeresje daar nog een keer als Hiawatha zullen zien. Samantha Snabbel

Wassenaar - Een 22-jarige Nootdorpse was vorige week donderdag rond 15.15 uur slachtoffer van een gewelddadige straatroof. De vrouw stapte kort daarvoor op het Centraal Station in Den Haag op buslijn 43 richting Wassenaar. Zij stapte bij de halte Burchtlaan uit en liep via het Burchtplein door de bosschages richting de Langstraat. Bij de bosschages benaderde een man de Nootdorpse van achteren. Door het gebruik van geweld werd zij gedwongen al haar waardevolle spullen af te geven. Het slachtoffer gaf haar pinpas aan de dader, waarna de dader wegliep in de richting van de Prinsenweg. De dader was ongeveer 1.80 meter lang en droeg de capuchon, van de blauwe jas die hij aan had, op zijn hoofd. Verder sprak de man met een accent. Mogelijk dat de dader het slachtoffer al vanaf het Centraal Station in Den Haag volgde. Bent u getuige geweest van de straatroof of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Belt u dan met de recherche van Bureau Wassenaar via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Wassenaarder wil geen fusie Verklaring over Paauw-nazit op YouTube Wassenaar - De gemeente Wassenaar heeft haar eigen YouTube-kanaal ingezet voor de uitzending van de verklaring die burgemeester Jan Hoekema maandagavond naar aanleiding van de veelsproken gebeurtenissen in raadhuis De Paauw en de nasleep daarvan heeft afgelegd. YouTube wordt door de gemeente gebruikt ter ondersteuning van communicatieboodschappen en publieksvoorlichting. Meer over de affaire leest u elders in deze krant.

Burgemeester Jan Hoekema verwelkomt generaal bd Ted Meines. Naast de dame met de rode hoed staan de fractievoorzitters Pim van de Locht (PvdA) en Ben Paulides (DLW). (Foto: Anton Overklift)

Herdenking Franse commando’s sober en traditioneel

Boekenmarkt bij het Rode Kruis Wassenaar - De bekende Boekenmarkt van het Rode Kruis Wassenaar wordt weer gehouden. Aanstaande zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur in het Rode Kruis-gebouw aan de van Heeckerenstraat 2a.

Duinrell krijgt Superduingalow Wassenaar - Volgende week gaan Roderick en Philip van Zuylen van Nijevelt – de directie van Duinrell - de naam van de Duingalow Premium XL onthullen. Dit is de eerste uit een serie van veertig die, op een speciaal daarvoor aangelegd terrein, aan de rand van het park wordt gebouwd. Ze hebben een oppervlakte van ± 75 m2 en zijn voorzien van alle comfort inclusief een groot tuinterras. Bovendien zijn de 9 vierpersoons- en 5 zespersoonsDuingalows uitgerust met een veranda. Ze werden ontwikkeld naar de wens van vele gasten die tijdens hun vakantie, of lang weekend nog meer luxe op prijsstellen. Gezien de nauwe samenwerking van Duinrell en Keukenhof, die van groot belang is voor de Duitse toeristische markt, krijgt de eerst opgeleverde Duingalow Premium XL de naam ‘Jacoba van Beieren’. Zij was gravin van Holland en Zeeland en hertogin van Beieren en woonde op Slot Teylingen.

In de meeste Nederlandse gemeenten wordt de ‘Last Post’ alleen tijdens de Dodenherdenking op de avond van 4 mei ten gehore gebracht. In Wassenaar klinkt deze indringende melodie sinds een kwart eeuw ook eind februari bij het oorlogsmonument aan het Wassenaarseslag. Daar staat een steen met een uitgebreide inscriptie ter herinnering aan de zes Franse commando’s die in de nacht van 27 op 28 februari 1944 landden op het Wassenaarse strand. Op verzoek van de Engelse marine-inlichtingendienst voerden ze een verkenning van het kustgebied uit. De mannen moesten nagaan of even ten noorden van de Wassenaarse Slag een geheimagent onopgemerkt de Duitse linies zou kunnen passeren. De zes Fransen kwamen bij de actie om het leven. Ruim veertig jaar later wordt het drama bij het Wassenaarseslag breed bekend dankzij een boek dat over de actie van de commando’s verschijnt. Ondanks minutieus on-

derzoek slaagt de auteur er niet in om te reconstrueren wat er precies gebeurde tussen de landing van de militairen in Wassenaar en het moment waarop er stoffelijke overschotten op het strand ter hoogte van kilometerpaal 92 werden aangetroffen. Die paal staat er nog steeds en vormt in zekere opzicht een gedenkteken voor het groepje

ANBO-leden bijeen in het buurtcentrum Wassenaar - Maandag 12 maart komt Harald Veenstra voor de ANBO optreden. Het wordt een gezellige middag, met een cabaretesk liedjesprogramma Samen Uit, Samen Thuis. Na afloop is er een loterij met mooie prijzen. De middag wordt zoals altijd gehouden in Dorpscentrum Oostdorp, Zonneveldweg 55a. De zaal is open vanaf 13.00 uur, De middag begint om 14.00 uur.

commando’s onder leiding van kapitein Trepel. Een echt gedenkteken met alle namen van de betrokkenen werd mede dankzij het boek ‘Het drama bij Wassenaarse Slag’ van P.H. Kamphuis langs de strandopgang geplaatst. Een aantal jaren verhuisde het naar een waardiger plek bij de rotonde. Afgelopen maandag vond daar de jaarlijkse herdenking plaats. Zoals altijd met een ontvangst in paviljoen ‘De Zeester’, een paar korte toespraken bij het monument, het spelen van de ‘Last Post’ gevolgd door één minuut stilte en het leggen van kransen. Twee jaar geleden reageerde de

Vanaf deze maand nieuw in de krant

Ondernemersactief Actieve ondernemers uit de regio

De Wassenaarse Koen Slootweg is Nederlands Kampioen Shorttrack geworden in de categorie Junioren C. Wethouder Dienke Dekker verraste Koen met een bezoek en een bloemetje om hem te feliciteren met deze hele bijzondere prestatie.

Net terug van vakantie heeft burgemeester Jan Hoekema de gemeenteraad maandagavond bij elkaar geroepen om een verklaring af te leggen. Hij kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar de toedracht van de nacht waarop de uit de hand gelopen raadsborrel, die tot 05.00 uur ‘s morgens duurde, heeft plaatsgevonden. Ook zijn er maatregelen genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen.

,,Op zo’n 2000 kilometer afstand heb ik mij diep, diep geschaamd over de publiciteit over de gemeente, naar aanleiding van zaken die zich hier, op het raadhuis zouden hebben afgespeeld. Een nachtelijk drinkgelag, aantijgingen en insinuaties over wat er zou zijn gebeurd,” aldus de voorzitter van de raad die álle 12 aanwezigen in die nacht, los van hun specifieke rol, hierop aansprak. ,,Zo gaan we niet met elkaar en met de bodes om. We hebben een voorbeeldfunctie die we ernstig moeten nemen.” Als maatregelen noemde de burgemeester dat zogeheten ‘nazitten’ tot maximaal een uur na de raadsvergadering mogen duren; dat alleen de dienstdoende bode het raadhuis mag afsluiten en dat drank alleen nog beheerd en bewaard mag worden in de bodekamer; dat er in het gebouw niet

wordt gerookt en dat er geen mailverkeer meer tussen raadsleden en gemeentelijk personeel mag plaatsvinden, behoudens de gemeentesecretaris. Burgemeester Hoekema zei verbijsterd te zijn over de schriftelijke vragen welke de oppositiepartijen Wat Wassenaar Wil (WWW) en Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) over de gebeurtenissen in die nacht hebben gesteld. ,,Andere wegen kunnen en moeten bewandeld worden.”

Hij zei ook dat wethouder Henk de Greef de beschuldigingen aan zijn adres categorisch heeft ontkend “en ik heb geen reden om aan zijn erewoord te twijfelen.” Van de twaalftal personen, raadsleden en wethouders, die bleven naborrelen, heeft alleen PvdA-fractievoorzitter Pim van de Locht zijn excuses aangeboden dat hij daarbij aanwezig was. Hij doet dat in de rubriek Het Bordes, verderop in deze krant.

‘Heeft u toevallig mijn pakketje ontvangen?’ Begin vorige week keek een 54-jarige bewoner van de Fagelstraat heel vreemd op toen hij zijn brievenbus leegde. In de brievenbus trof hij een pakketje met daarin drugs dat hij afleverde op het politiebureau aan de Hofcampweg. De recherche startte een onderzoek naar de herkomst. Kort nadat de bewoner van de Fagelstraat melding maakte bij de politie, meldde de eigenlijke ontvanger van de drugs zich bij de bewoner van de Fagelstraat. Deze stuurde de 46-jarige Wassenaarder weg en vertelde dat hij het pakketje bij de politie had gebracht. Voor de 46-jarige man de benen kon nemen was de recherche ter plaatse en konden zij de Wassenaarder aanhouden. De recherche zette het onderzoek naar de drugs door. In het kader van het onderzoek werden invallen gedaan in woningen gelegen aan de Stompwijckstraat en in Nieuw Rijksdorp. In de verschillende woningen werd met behulp van een drugshond drugs gevonden. Deze werden inbeslaggenomen. Naast de 46-jarige man hield de politie ook nog een 54-jarige man uit Wassenaar aan op verdenking van het bezorgen van de drugs. Tegen beide verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist op een later moment over hun vervolging.

ontwerp | DRUK | PRINT

Sociale woningmarkt Wassenaar

Lees alles over de activiteiten van ondernemers in de regio.

Afgelopen weekend hield Wat Wassenaar Wil (WWW) op diverse plekken in het dorp een enquête over de plannen van de B&W’s van Wassenaar en Voorschoten voor een ambtelijke fusie. Meer dan 600 willekeurige Wassenaarders gaven een reactie op de vragen, zodat de enquête als representatief voor de mening van de Wassenaarders kan worden beschouwd. Ongeveer 65% van de ondervraagden gaf aan over het onderwerp geïnformeerd te zijn. Dit echter hoofdzakelijk door stukken in de pers, maar niet of nauwelijks door de gemeente. Ruim 85% wil geen ambtelijke fusie. Een eventueel samengaan van beide gemeenten tot één fusiegemeente wijst bijna 90% van de hand. Henk de Vries (fractievoorzitter WWW): “Duidelijke cijfers die aangeven wat de mening van de Wassenaarders is. Draagvlak voor een ambtelijke fusie tussen Wassenaar en Voorschoten is onder de bevolking blijkbaar niet aanwezig. Ik ben benieuwd of CDA, D66 en VVD de fusie er, ondanks de duidelijke weerstand bij de Wassenaarders, toch willen doordrukken. Het laatste woord is er wat ons betreft nog lang niet over gezegd.”

Burgemeester kondigt onafhankelijk onderzoek aan naar drinkgelag, aantijgingen en insinuaties

door Henriëtte Priester

Bloemen voor Koen Slootweg

VVD middels vragen aan B en W op een ondermeer in deze krant geplaatste oproep om de Wassenaarse jeugd meer te betrekken bij Dodenherdenking en bij de plechtigheid aan de Wassenaarse Slag. Georganiseerde deelname van Wassenaarse scholieren ligt echter moeilijk, zo liet het college destijds weten, omdat de herdenking aan het Wassenaarse slag meestal in of vlak na de voorjaarsvakantie valt. Dat is dit jaar niet anders. Het maakt de herdenking op een steenworp afstand van het strand waar het allemaal gebeurde, niet minder indrukwekkend.

✆ 071-5235400 AIRPORT SERVICE

• Hoogwaardig taxivervoer t/m 8 personen • TX-keur (kwaliteits standaard voor taxi’s) gecertificeerd

✆ Bel voor verdere info

Wassenaar €

43,-

Donderdag 1 maart van 11.00 tot 16.00 uur Locatie: Panorama Mesdag Zeestraat 65, Den Haag Op afspraak taxeren onze experts ook bij u thuis.

www.aag.com

Open dag bij de Scouting Wassenaar - Op zondag 25 maart is er van 10.00 uur tot 16.00 uur Open Dag bij de Van Wassenaer van Obdam scoutinggroep. De dag is bedoelt om kennis te maken met de Wassenaarse groep en scouting in het algemeen. Er zijn verschillende activiteiten/spelletjes voor kinderen van 5 tot 15 jaar, bijvoorbeeld levend stratego, broodjes bakken en mini pionieren. www.vwvo.nl en kom zondag naar de Paauwlaan 12.

#"%,".&34

handelsdrukwerk

TEGELS

pod en variabel

800/,".&37-0&3&/

boeken

ngen bes ni

3

ikbaar ch

taxi-avance.nl

Alle ritten van/naar Schiphol:

Geen wo

airportservice

GRATIS TAXATIEDAG Onze experts zijn elke 1ste donderdag van de maand aanwezig om geheel vrijblijvend al uw kunstvoorwerpen te taxeren en eventueel in te nemen voor veiling.

reclamedrukwerk

familiedrukwerk

Kijk voor het actuele woningaanbod op: www.woonnet-haaglanden.nl

A AG

www.wbv-willibrordus.nl telefoon: 070 511 93 35

Mensen Wonen Leven

Ambachtsweg 7a | 2222 AH Katwijk | 071 408 14 97 | info@drukkerijallin.nl | www.drukkerijallin.nl

"NCBDIUTXFHt,BUXJKL Tel. 071 40 21 272 WWW.MEIJVOGELSANITAIR.NL
OPEN HUIS !!!

STRANDWAL 103 TE WASSENAAR ZATERDAG 3 MAART A.S. VAN 11.00 TOT 14.00 UUR

NIE UW E

Nieuwe bril met glazen? Montuur met geharde ontspiegelde glazen

Normale prijs â‚Ź

Nu Montuur inclusief bifocale glazen gehard en ontspiegeld Montuur inclusief multifocale glazen gehard en ontspiegeld

alkemade optiek Wassenaar

4 MA ART

FILIALEN DEN HAAG ENK ZOETERWOUDE/RIJNDIJ

TI

VO OR JA AR SC OL LE CT 189,IE IS BIN NE N

E

â‚Ź 139,-

Normale prijs â‚Ź 289,-

Nu

â‚Ź 239,-

Normale prijs â‚Ź 389,-

Nu

experts in autorecycling

Verkoop V k van gebruikte b ikt en nieuwe i onderdelen, tevens inkoop van uw sloop- of schadevoertuig met afgifte RDW-vrijwaring. Voorschoterweg 41 2235 SE Valkenburg Z.H. Telefoon 071 531 51 01

â‚Ź 339,-

Stadhoudersplein 10, Tel.: 5116430

Eventueel komen wij ook bij u langs.

KOOPZONDAG

AC

2SYHUUDVVHQGHSOHNLQ:DVVHQDDU1RRUGLQGHZLMN:HWHULQJ SDUN,JHOHJHQKHHUOLMNUXLPH RSPJURQG JHVFKDNHOGH YLOODFDPZRRQRSSHUYODNWHPHWHHQJDUDJHYDQFDP 'HZRQLQJLVWUDGLWLRQHHOJHERXZGLQPHWHHQUXLPHHQYULM JHOHJHQDFKWHUWXLQRSKHW=XLGHQDDQUXVWLJSOHLQWMHPHWPDDU YULMVWDDQGHKXL]HQ

Hanepoel 4 2136 NJ Zwaanshoek N.H. Telefoon 023 584 54 35

1 0.00 - 17.00 UUR

KEUKEN

1 2.00 - 17.00 UUR

t)PPHHMBOTHFMBLUFLFVLFO

449,- 449,- 389,-

BOSCH KIL20V21 INBOUW KOELKAST Koelkast met vriesvak, inhoud 145/17 liter

499,-

BOSCH PIA 611 T 16 INDUCTIE KOOKPLAAT Touch Control bediening, PowerBoost-functie

BOSCH SGV53E23 VAATWASSER

Volledig integreerbaar, tiptoetsen, 5 programma’s

BOSCH DWB09D650 AFZUIGKAP

Capaciteit 680 m3/u, HS 2x25W verlichting, metalen vetďŹ lters

849,-

BOSCH HBC84KE53EU COMBI MAGNETRON

4 verwarmingssystemen, magnetron 900W (5 standen), Auto Pilot, timer, uitgestelde start

OFFERTE ELDERS? KOM LANGS, HET IS ZEKER DE MOEITE WAARD CRUQUIUS

Cruquiusplein 50 Cruquiusplaza tel. 023-5483060 VRIJDAG KOOPAVOND

DEN HAAG

Neckar 24 Industrieterrein Forepark tel. 070-3206065 DONDERDAG KOOPAVOND

ZOETERWOUDE/RIJNDIJK Hoge Rijndijk 309b Rijneke Boulevard tel. 071-5812020 DONDERDAG KOOPAVOND

D   ZdE E W ĎŽĹś //E Z/> ÎŚĎľ Ä‚Ä?ŚƚĞ 'ÍŠÍŠ Ͼ͕Ϲ ĎŹ Ɖ Ĺś Í˜Ć‰Í˜

SNUFFELMARKT SNUFFELMARKT

ROELOFARENDSVEEN ROELOFARENDSVEEN zaterdag 3 en GROTE MARKT zondag 4 maart IN 3 HALLEN! 09.00 - 16.00 uur ELKE ZATERDAG De Lasso 24, 2371 GX EN ZONDAG Roelofarendsveen VAN 9-16 UUR

t,SBBO

DE LASSO 24, 2371 GX MAART-ACTIE

+

kom ook vao f 19,00! huu r kraamhuur eenbeschikbaar k r a am! Beperkt OP=OP

 

t,PFMLBTU

 

t7BBUXBTTFS

 

t"G[VJHLBQ

 

t*OEVDUJFLPPLQMBBU

 

t$PNCJNBHOFUSPO

 

  

 

 

4FUQSJKT

TOTAAL

5.295,-

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. WWW.ONDERDEBOOMPJES.NL

info : 071 - 33 12 067 www.snuffelmarkt.nu

APPARATEN

Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Laserbehandeling & lensimplantatie

Bij inlevering van deze bon:

,-

38 â‚Ź APK

*

n all-i

De 5 oogspecialisten van Rijnzicht Oogkliniek staan voor u klaar!

* geldt niet voor Diesel all-in

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

✂

RUIT STUK ? L’Ami glasservice sinds 1935

Specialisten in glas

Meldt u nĂş aan per e-mail of telefoon!

Ook voor binnen- en buitenschilderwerk

KIJK VOOR DE OVERIGE MESSCHERPE AANBIEDINGEN OP BEMMEL-KROON.NL * Lopende offertes met voorgaande acties inbegrepen, zijn uitgesloten van deelname. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

 

Ç Ç Ç Í˜ÄšÄžĹšĹ˝Ĺ˝Ä¨ÄšĹ?Ĺ?ÄžÄ?Ĺ˝ÄžĆŒÍ˜ĹśĹŻ

t4QPFMCBL

+EĹ˝ĆŒĹľÄ‚ĹŻÄžĆ‰ĆŒĹ?ĹŠĆ?ÎŚ Ď­ĎŻĎąÍ•Ń ƚŽƚĂĂů Ć‰ÄžĆŒĆ‰ÄžĆŒĆ?Ĺ˝Ĺ˝ĹśÍ˜ EƾĂĂŜÄ?Ĺ?ĞĚĹ?ĹśĹ?ĹľÄ‚Ä‚ĆŒĆšĞŜÄ‚Ć‰ĆŒĹ?ĹŻÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒ ÎŚ ϾϾƚŽƚĂĂů Ć‰ÄžĆŒĆ‰ÄžĆŒĆ?ŽŽŜ͊

t8FSLCMBE

VERVANG UW HUIDIGE APPARATEN VOOR ENERGIEZUINIGE APPARATUUR

Voor meer informatie: Langezaal NVM Makelaars www.langezaal.nl of 070-385.11.01

'ĞŜĹ?ĞƚǀĂŜĞĞŜŽŜƚĆ?ƉĂŜŜĞŜÇ ÄžÄžĹŹÄžĹśÄš ĹľĹ?ĚĚĞŜĹ?ĹśĚĞžŽŽĹ?ÄžĹśÄ‚ĆšĆľĆľĆŒǀĂŜůžĞŜ KĹśĆ? Ä‚ĆŒĆŒÄ‚ĹśĹ?ĞžĞŜƚ Ĺ?Ĺś>ĂŜĚŚŽƚĞů Äž,ŽŽĨĚĹ?Ĺ?Äž Ĺ˝ÄžĆŒÍ— ždÇ ÄžÄžĹ˝Ç€ÄžĆŒĹśÄ‚Ä?ŚƚĹ?ĹśĹ?ĞŜĹ?ĹśÄ?ĹŻĆľĆ?Ĺ?ĞĨŽŜƚÄ?Ĺ?ĹŠĆšÍ˜ ždÇ ÄžÄž ϯͲĹ?Ä‚ĹśĹ?ĞŜÄšĹ?ĹśÄžĆŒÍ›Ć? Ĺ?ĹśŽŜĆ?ĆŒÄžĆ?ĆšÄ‚ĆľĆŒÄ‚ĹśĆšÍ˜ žĹ?ĹŠŽŜƚǀĂŜĹ?Ć?ƚ͗ ŏŽĨĨĹ?ÄžžĞƚ ĹŹĆŒÄžĹśĆšÄžÇ ÄžĹ?Ĺ?Ğ͘ ž'ĆŒÄ‚ĆšĹ?Ć?ĨĹ?ĞƚĆ?Ͳ ĞŜÇ Ä‚ĹśÄšÄžĹŻĆŒĹ˝ĆľĆšÄžĆ?Ĺ?ĹśĚĞŽžĹ?ĞǀĹ?ĹśĹ?͘

JODMTQPFMFJMBOE

APPARATEN OOK LOS LEVERBAAR

Asking price â‚Ź 745.000,-- k.k.

tĞĞŏĞŜĚŊĞÇ ÄžĹ? Ĺ?ĹśĚĞ Ä?ĹšĆšÄžĆŒĹšĹ˝ÄžĹŹÍ?

OPGETELD DE BESTE KEUS

EN IN VELE KLEUREN ERBAAR AFMETINGEN LEV

Vraagprijs â‚Ź 745.000,-- k.k.

www.gebr-opdam.nl

Vraag naar de voorwaarden

FILIAAL CRUQUIUS

,Q:DVVHQDDU1RRUGLQWKHGLVWULFW:HWHULQJVLWXDWHGYHU\ VSDFLRXV PJURXQG OLQNHGYLOODDSSUR[POLYLQJVSDFH DQGDJDUDJHRIDSSUR[P7KHKRXVHLVWUDGLWLRQDOO\EXLOWLQ ZLWKDVSDFLRXVDQGVHFOXGHGJDUGHQ 6RXWK <RXZLOOILQG WKLVYLOODRQDTXLHWVTXDUHZLWKRQO\KRXVHV

Druk- en zetfouten voorbehouden.

Telefoon: 070-5112510 Autotel.: 06-51343456 www.lamischilders.nl

www.rijnzichtoogkliniek.nl De Kempenaerstraat 93, 2341 GK Oegstgeest

telefoon (071) 519 2090

laserbehandeling & lensimplantatie


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

NIEUWS

Berichten uit

raadhuis De Paauw en het gemeentekantoor Nieuw vliegveld Schiphol- Aanslagbiljet lokale belastingen Katwijk in Noordzee is dit weekend weer op alle een paar kilometer voor Wassenaarse adressen bezorgd het Wassenaarseslag Een nieuw vliegveld met twee starten landingsbanen op een kunstmatig aangelegd schiereiland pal voor de kust van Wassenaar. Dat is volgens een plan van de gepensioneerde verkeersvlieger Paul Grove de oplossing voor de grenzen waar met name de nachtvluchten op Schiphol in toenemende mate tegenaan lopen. Het nieuwe vliegveld Schiphol – Katwijk wordt met een zeven kilometer lange dijk verbonden met de kust. De dijk moet ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de Katwijkse Boulevard aan land komen en dat is ter hoogte van het duingebied dat deels in Katwijk en Wassenaar ligt. Ten zuiden van de dijk, grenzend aan het Wassenaarseslag , ziet Grove ruimte voor nieuwe natuur en een gebied waar algen voor de productie van biobrandstof kunnen worden gekweekt. door Jos Knijnenburg Paul Grove noemt het door hem bedacht vliegveld Schiphol – Katwijk op zijn website schipholkatwijk.nl ‘een noodzaak voor ondernemend Nederland’ en spreekt over ‘een satelliet van Schiphol’. De nationale luchthaven zal in de toekomst steeds grotere capaciteitsproblemen krijgen. De geluidsoverlast van met name nachtvluchten vormt een rem op de groei. De aanleg van een nieuw vliegveld in de Noordzee is volgens de oud-vlieger het ei van Columbus omdat nachtvluchten op enkele kilometers uit de kust geen overlast zouden veroorzaken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, ligt de gekozen locatie niet voor de kust van Katwijk, maar voor die van Wassenaar. De verbindingsdijk tussen het vliegveld en het vasteland takt niet alleen ten zuiden van de Katwijkse Boulevard aan de kust, maar loopt ook ‘naar het zuiden gebogen’. Het eigenlijke vliegveld ligt weer zuidelijk van de kop van de dijk en daarmee komt het vehikel precies voor Wassenaar te liggen, hetgeen door een kaartje van het duingebed Berkheide, de kust, de dijk en het vliegveld nog eens wordt bevestigd. Het vliegveld zelf is niet meer dan een soort halve pannenkoek waarop zicht twee start- en landingsbanen be-

vinden met een platform ertussen. Onder het schiereiland is wat Grove betreft ruimte voor bebouwing in maximaal acht verdiepingen tot op een diepte van 18 meter onder NAP. Een dergelijke constructie heeft als voordeel dat het vliegveld boven zeeniveau zo plat en laag is dat het vanaf de kust vrijwel onzichtbaar is.

Groei De twee start- en landingsbanen geven het vliegveld een capaciteit van 60 miljoen passagiers per jaar. Grove houdt echter al rekening met de aanleg van een derde baan, waardoor de capaciteit zou kunnen groeien naar 80 miljoen passagiers op jaar basis. Rotterdam-The Hague Airport kan dicht en wat Grove betreft worden bebouwd. Feitelijk is het schiereiland ‘vrijwel onbeperkt uit te breiden’. De aan- en afvoer van passagiers moet gaan plaatsvinden met magneettreinen. De ontwerper denkt dat het mogelijk moet zijn om passagiers in 7 minuten naar en van Schiphol te vervoeren en Den Haag Centraal moet te doen zijn in 6 minuten.

Kust Het plan voor het vliegveld Schiphol – Katwijk sluit volgens de ontwerper aan bij de bestaande plannen en lopende projecten voor de kustversterking in verband met de verwachte stijging van de zeespiegel. De zeestroming zal ter hoogte van het kunstmatige schiereiland en de verbindingsdijk ingrijpend gaan veranderen en er zullen bredere stranden gaan ontstaan. Aan de zuidzijde van de gebogen verbindingsdijk tussen het nieuwe vliegveld en de kust komt pal voor Wassenaar ruimte voor een natuurgebied. De ontwerper voorziet verder een gebied van ongeveer 1.400 hectare voor de productie van algen ten behoeve van het maken van biobrandstof. Het vliegveld zelf gaat ongetwijfeld voor extra drukte aan de stranden zorgen want de snelle treinverbinding wordt ook ingezet om strandtoerisme te promoten. Aan de noordkant van de dijk is ruimte voor een nieuwe zeehaven waar in Katwijk al jaren over wordt gesproken.

Raad krijgt tips, goede raad en waarschuwingen van ervaringsdeskundigen over ambtelijke fusie Afgelopen maandagavond kreeg de gemeenteraad tijdens een ‘hearing’ tal van tips en goede raadgevingen over de voorgenomen ambtelijke fusie. Ervaringen afkomstig van bestuurders uit de gemeenten Wormerland, Aalsmeer, Leiderdorp en Oegstgeest, die allemaal recentelijk ervaring opdeden met bepaalde vormen van ambtelijke samenwerking met buurgemeenten. Op zich waren ze daarin allemaal succesvol, maar ze waarschuwden de Wassenaarse raads- en collegeleden ook voor valkuilen. Het meest uitgesproken in dat laatste was wethouder Maat uit Leiderdorp die de Wassenaarders wees op de zeggenschap in de nieuwe situatie met Voorschoten die volgens hem weleens een probleem zou kunnen zijn op het moment dat er een conflict zou rijzen. ‘Let op de huwelijkse voorwaarden in een huwelijk’, zo waarschuwde Maat die als voormalig raadslid voor Groen Links in Voorschoten de toekomstige partner van Wassenaar door en door kent. door Jos Knijnenburg Burgemeester P.C. Tange van de Noordhollandse gemeente Wormerland, die na een samenwerking op een zevental terreinen in januari 2010 de eigen werkorganisatie samenvoegde met de gemeente Oostzaan, wees de Wassenaarse raadsleden op het belang van de eigen ambtenaren. ‘We hebben jullie allemaal hard nodig’ en ‘er is vooor iedereen werk’, werd er destijds tegen de ambtenaren gezegd. Duidelijkheid tegenover de eigen ambtenaren is van groot belang om een leegloop te voorkomen. ‘Heb respect tegenover de mensen in eigen huis’, aldus burgemeester Tange. Volgens hem veranderde er voor de burger weinig en de raad wordt bediend, ‘wellicht door voor hen onbekende ambtenaren’. Onderzoeker drs S. van der Laar, die 12 samenwerkingsverbanden onderzocht, wees op de grotere arbeidstevredenheid onder de ambtenaren die hij na veel samenvoegingen aantrof. Een

voorwaarde tot succes is wel dat de partners iets met elkaar hebben. Er zijn ook voorbeelden waarbij het mis ging zoals in Nunspeet en Elburg. Burgemeester Tange wees op het grote belang dat een besluit tot ambtelijke fusie door de raad unaniem wordt genomen. Dat geeft een maximaal draagvlak en maakt het een a-politiek issue. Burgemeester drs P.J.M. Litjens van Aalsmeer schetste hoe zijn gemeente op een aantal uitvoerende terreinen zoals de WMO en de WOZ samenwerkte met Uithoorn. Toen het idee ontstond om binnen 5 jaar een volledige ambtelijke samenwerking aan te gaan, haakte Uithoorn af omdat deze gemeente de urgentie niet voelde. Aalsmeer (30.000 inwoners) ging daarop een ingrijpende samenwerking met Amstelveen (80.000 inwoners) aan, waarbij op een enkeling na alle ambtenaren naar het gemeentehuis van Amstelveen verhuisden. In Oegstgeest ging het totaal anders. Wethouder mevr. E. van Oortmessen-Schutte legde uit hoe Oegstgeest samen met Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude één nieuwe organisatie opzette waarin op specifieke terreinen wordt samenwerkt, met behoud van de bestuurlijkke zelfstandigheid.

Tips Wethouder L. Maat van Leiderdorp heeft al jaren met Leiden een gemeenschappelijke sociale dienst en werkt dus nauw samen met ondermeer Oestgeest. Leiderdorp nam in januari een nieuw gemeentehuis in gebruik, een indicatie dat men ervan uitgaat nog lang zelfstandig te blijven. Maat gaf Wassenaar ondermeer als tip om nog eens goed naar het financiële plaatje te kijken. De zes ton die hij in het Wassenaarse stuk las ‘daar kan het echt niet voor’. Burgemeester Litjens wees nog op de emoties die bij veel burgers spelen als het gaat om die soort operaties. En dat terwijl, als het goed is, er sprake moet zijn van een betere dienstverlening.

Alle Wassenaarse huishoudens ontvingen het afgelopen weekeinde het jaarlijkse aanslagbiljet met de gemeentelijke belastingen waaronder de onroerende zaakbelasting en de waterschapsbelastingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Hoewel de aanslagbiljetten een dagtekening hebben met de datum van vandaag (29-02-2012) is het een goede gewoonte om ze een paar dagen eerder te verzenden. Voor het tweede achtereenvolgende jaar komen de biljetten niet meer van de gemeente Wassenaar, maar van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR), die de heffing en invordering van de plaatselijke belastingen voor een aantal gemeenten rond Leiden verzorgt en tevens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) voor deze plaatsen uitvoert. door Jos Knijnenburg De nieuwe wijze van inning van de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen door de BSGR die hiervoor per 1 januari 2011 werd opgericht, lijkt na iets meer dan een jaar tijd alweer de gewoonste zaak van de wereld. De gemeente Wassenaar kondigde de gecombineerde aanslagbiljetten vorige week aan met een zeer korte mededeling van één alinea. Tot twee jaar geleden ontvingen Wassenaarders bij hun ‘aanslagbiljet gemeentelijke belastingen/WOZbeschikking’ nog een geactualiseerde toelichting van vier kantjes, de BSGR heeft de benodigde informatie achterop het biljet geplaatst. Wie meer wil weten kan terecht op de website bsgr.nl. Daarop is ondermeer een toelichting op de nieuwe WOZ-waarden (de ‘heffingsmaatstaf’) te lezen zoals die per de waardepeildatum 1 januari 2011 zijn bepaald en waarover Wassenaarders 0,096100 procent onroerende zaakbelasting moeten aftikken. Op de site van de BSGR wordt vermeld dat er tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2011 sprake was van een landelijk gemiddelde daling van de woningwaarde met 2 procent. Dit landelijke percentage wordt op een lijst per gemeente gespecificeerd. Ook in Wassenaar heten de waarden van woningen in het kalenderjaar 2010 gemiddeld met 2 procent te zijn gedaald. De BSGR geeft wel aan dat er binnen één gemeente weer grote verschillen kunnen optreden in de waarde ontwikkeling. Dat kan te maken hebben met een aantrekkelijkheid van

een bepaalde locatie, het meer of minder ‘gewild’ zijn van een bepaald type woning en bijvoorbeeld de staat van onderhoud.

WOZ-waarde De nieuwe WOZ-waarde van een woning per 1 januari 2011 die op het gecombineerde aanslagbiljet staat vermeld vormt niet alleen de basis voor de onroerende zaakbelasting 2012, maar ook voor de ‘watersysteemheffing voor eigenaren’ en dat is één van de waterschapsbelastingen die het Hoogheemraadschap van Rijnland in rekening brengt. Het gaat in het geval van Wassenaar om 0,15500 procent van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor de bepaling van het eigenwoningforfait dient bij de aangifte over 2011 nog te worden uitgegaan van de WOZ-waarde per 1 januari 2010. De WOZ-waarde per 1 januari 2011 zoals die dit weekeinde bekend zijn gemaakt, moet over een jaar worden gebruikt voor de aangifte over 2012. Eind vorige week werd Wassenaar middels een onderzoek naar woningwaarden opnieuw geconfronteerd met aanwezigheid van zo veel miljoenenvilla’s binnen de gemeente. De eigenaren van panden die per 1 januari 2010 een WOZ-waarde van meer dan 1.020.000 euro hebben gekregen, hebben voor 2011 voor de inkomstenbelasting een eigenwoningforfait van 5.610 euro plus 1,05 procent van de WOZ-waarde boven 1.020.000 euro.

Heffingen Het gecombineerde aanslagbiljet voor plaatselijke belastingen van de BSGR maakt nog eens pijnlijk duidelijk hoe bijvoorbeeld een gemeentelijke belasting als de afvalstoffenheffing erin hakt. Een éénpersoonshuishouden betaalt dit jaar in Wassenaar 284,76 euro voor het gebruik van een grijze en groene container, een meerpersoonshuishouden 409,92 euro. Raadsbreed ‘geurden’ politici afgelopen december tijdens een debat over de tarieven met een korting van twee tientjes op de rioolrechten. Voor wie in Wassenaar een modale woning met een WOZ-waarde van 276.000 euro bezit bedraagt de OZB-aanslag 265,24 euro en liggen de kosten voor afvalverwijdering aanmerkelijk zwaarder op de maag. Toekomstige ontwikkelingen bij samenwerkingsverbanden als Avalex en Gevulei en de gemeenschappelijke milieustraat met Voorschoten, konden hiermee weleens erg interessant voor elke Wassenaarse portemonnee worden.

UIT DE HAND GELOPEN BORREL Alle bijdragen voor Het Bordes en reacties daarop worden vóór publicatie door de redactie beoordeeld. Wij behouden ons het recht voor een bijdrage en reacties daarop aan te passen, te weigeren, in te korten en/of als ingezonden brief in de rubriek ‘Lezers Schrijven’ te plaatsen zonder opgaaf van redenen. Een bijdrage mag maximaal 750 woorden tellen en iedere reactie maximaal 250 woorden. door Pim van de Locht Fractievoorzitter PvdA In principe is iedere borrel die om vijf uur in de ochtend wordt afgesloten al uit de hand gelopen. Ik doel hiermee ook op de borrel in raadhuis de Pauw. Ik was daarbij tot het einde aanwezig en biedt daarvoor mijn verontschuldigingen aan. Maar deze borrel liep pas echt uit de hand als er daarna op suggestieve wijze vragen worden gesteld, die de integriteit van een bepaalde wethouder in twijfel trekken. Ik doel hier met name op de beschuldiging van sexuele intimidatie van een vrouwelijk raadslid. Ik heb een levendige herinnering aan die ochtend, omdat daar fel, ook door mijzelf, het gedrag van dit raadslid - het verlaten van de D66 fractie met medeneming van de zetel naar WWW- aan de orde werd gesteld. Ik vroeg haar hoe zij e.e.a. dacht uit te leggen aan de D66 kiezers, die nooit hebben kunnen bedenken dat hun stem naar WWW zou gaan. De wethouder was mogelijk nog feller, met zijn oordeel dat het hier om verraad ging. Het raadslid vroeg of wij misschien ergens anders over konden praten. Daar hebben wij geen gehoor aan gegeven. Al met al niet zo’n gezellige nazit, die een nare nasmaak achter laat. Maar van sexuele intimidatie was volgens mij geen sprake.

‘Een oordeel laat je aan de rechter’ door Sonja van Gerven

Afgelopen week brachten WWW en DLW vragen aan het college naar buiten waaruit zou moeten blijken wat zich zou hebben afgespeeld in de naborrel van een select gezelschap in het raadhuis De Paauw na afloop van de raadsvergadering van 13 februari. Wat moeten wij daarvan denken? We legden die vraag voor aan Antoon Claassen, fractievoorzitter van GroenLinks. “Inmiddels is één zaak duidelijk, de fles is in de naborrel van een select gezelschap fors rondgegaan. Ik

Het Bordes

Rest mij de conclusie dat de fractieleiders van DLW -aanwezig op de borrel- en WWW- niet aanwezig achteraf een constructie hebben bedacht om een wethouder in diskrediet te brengen, daarmee aandacht te trekken tot en met de landelijke media, om vervolgens hun politieke doeleinden te kunnen najagen. Ik vind het legitiem voor raadsleden om hun twijfels uit te spreken over een eventuele ambtelijke integratie met Voorschoten. Ook vind ik het legitiem om het ruimtelijk beleid dan wel het monumentenbeleid te bekritiseren. Het is de taak van de raad het college te controleren. Dat emoties in de politiek een rol spelen en dat je soms tot op de rand gaat vind ik ook te billijken. Maar ik vind dat de grenzen van fatsoen worden overschreden indien met een nergens op gebaseerde constructie de persoonlijke integriteit van een politieke tegenstander, wethouder de Greef , in twijfel wordt getrokken. Mind you, het is ook mijn politieke tegenstander. U zal zich afvragen waarom ik zo zeker ben dat er geen sprake is geweest van sexuele intimidatie. 1. Indien zich zoiets zou hebben voorgedaan zou ik ogenblikkelijk op hebben gereageerd, zo ben ik opgevoed. 2. Als er al sprake was geweest dan zouden toch de meerdere dames in ons gezelschap daarop heftig hebben gereageerd. 3. Als dat nu allemaal ons was ontgaan dan had betrokkene - het vermeende slachtoffer - toch wel wat gezegd. Normaal is ze niet zo bleu. Of als ze zich zo geïntimideerd voelde dat ze niet ter plekke meer

kon reageren dan had ze zich toch de volgende dag tot de Voorzitter van de Raad of de Griffie kunnen wenden. 4. En als zij zich tot haar fractievoorzitter had gewend dan had die toch contact met de Voorzitter of de griffie kunnen opnemen. Als u nu het betreffende raadslid uit de wind had willen houden dan was dat de juiste weg geweest. Ook verbaast het mij dat de heren de Vries en Paulides, als vragenstellende fractievoorzitters, zich niet tot mij of overige aanwezigen hebben gericht om hun versie van de feiten te verifiëren. Ik heb mij afgevraagd of ik nog wel deel wil uitmaken van een gezelschap waar ook u beiden deel van uitmaakt: de gemeenteraad. Als het hier om een sportvereniging of een gezelligheidsclub was gegaan dan was mijn antwoord gemakkelijk geweest. Ik zou eruit stappen, ik heb geen behoefte om onnodig in uw gezelschap te verkeren en mijn plezier te laten vergallen. Het gaat echter om een vertegenwoordigend lichaam en ik kan het niet tegenover mijn kiezers verantwoorden om zo’n keuze te maken. En hier zijn wij dan weer bij de kern van de zaak: hoe verantwoord je je gedrag tegenover de kiezers. Daar kunnen de fractieleider van DLW en het betrokken raadslid van WWW nog eens over nadenken. Hoe zij hun gedrag tegenover de VVD resp. De D66 kiezers willen verantwoorden, dat zij halverwege de rit voor zich zelf beginnen dan wel naar een andere partij overlopen. En ja ik weet ook wel dat het volgens de wet kan, maar mij gaat het om uw morele verantwoordelijkheid. Binnen de raad zal ik uw politieke daden verder zakelijk beoordelen op de vraag wat volgens mij het beste voor Wassenaar uitpakt. Buiten de raad zal ik uw aanwezigheid zoveel mogelijk mijden.

neem daar met kracht afstand van,” stelt het raadslid gedecideerd vast. ,,De Paauw is geen café waar je gratis alcohol drinkt en je geen last hebt van sluitingstijden. Een nazit die uitloopt tot vijf uur de volgende ochtend is volstrekt uit den boze, ook al was die borrel bedoeld om de sfeer tussen de coalitie en oppositie te verbeteren. Zo’n initiatief is prima, maar je laat er koning alcohol buiten en je laat evenmin de zaak uit de hand lopen.” Wat heb je zelf daarvan mee gekregen? “Ik was er niet bij en ik heb in het verleden ook nooit aan dergelijke naborrels deelgenomen. Tot in de kleine uurtjes stevig drinken op kosten van de burgers is ongepast en volstrekt onaanvaardbaar. Ik ga er dan ook vanuit dat de bur-

Antoon Claassen (GroenLinks) gemeester ingrijpt en paal en perk stelt aan dergelijke bijeenkomsten. Als er een goede reden bestaat om

Voorschoten heeft nu een VVV maar die lijkt niet op de VVV die in Wassenaar actief was Lang geleden stond er aan de Johan de Wittstraat naast de toenmalige Europaschool een gebouwtje van de plaatselijke VVV. Een vereniging die vreemdelingen, tegenwoordig zouden we ze toeristen noemen, op weg hielp. Voorschoten beschikt sinds kort over een eigen VVV, maar die afkorting staat voor iets geheel anders. De actiegroep Verloren Voorzieningen Voorschoten (VVV) is een initiatief van de recent opgerichte Voorschotense afdeling van de SP en trekt ten strijde tegen het verder uitkleden van het voorzieningenniveau in Voorschoten. Een thema waar buurgemeente Wassenaar steeds nadrukkelijker een rol in lijkt te gaan spelen. door Jos Knijnenburg Afgelopen maandagavond was er in Wassenaar een ‘hearing’ over de ambtelijke fusie tussen Wassenaar en Voorschoten met gastsprekers van buiten de gemeente. Eenzelfde bijeenkomst werd op 13 februari in Voorschoten gehouden. De Voorschotense gemeentepolitiek praat morgen 1 maart in de commissie voor Burger en Bestuur opnieuw over het in elkaar schuiven van beide ambtelijke organisaties. Het onderwerp heeft, net als in Wassenaar, ook in het dorp aan de Vliet tot de nodige reuring geleid. Eén van de opmerkelijkste acties was de verschijning van borden in het Voorschotense straatbeeld met teksten als ‘schuldhulpverlening 10.6 km’ en ‘bijzondere bijstand 10.2 km’. De actiegroep Verloren Voorzieningen Voorschoten wil ermee de aandacht vestigen op de afbraak van het voorzieningenniveau in het dorp. De borden zijn een rechtstreekse verwijzing naar de samenwerking van de sociale diensten van Wassenaar, Voorschoten

en Leidschendam-Voorburg. Hierdoor moeten Voorschotense cliënten van de nieuwe afdeling Werk en Inkomen een lange en dure reis met het openbaar vervoer naar Leidschendam-Voorburg maken om bij een consulent of andere medewerker van de nieuwe afdeling langs te gaan. Initiatiefnemer van de VVV anno 2012 in Voorschoten is Fokko Mellema van de kersverse plaatselijke afdeling van de SP. Tijdens de bijeenkomst in Wassenaar over de nieuwe afdeling Werk en Inkomen in de Warenar op 16 februari konden de aanwezigen, onder wie Wassenaarse raadsleden van het CDA, de PvdA, DLW en de VVD al kennismaken met Fokko Mellema. Als lid van de klankbordgroep van de nieuwe afdeling Werk en Inkomen uitte Mellema zijn zorgen over verschillende hete hangijzers waar de ambtenaren mee te maken gaan krijgen. De Voorschotense VVV heeft echter meer zorgen dan alleen de gevolgen van de samenvoeging van de sociale diensten. Zo moeten Voorschotenaren zich sinds kort vervoegen op de Wassenaarse milieustraat aan de Hogeboomseweg om van hun grofvuil af te komen. Wassenaar heeft nog een eigen politiebureau, maar wie in Voorschoten een aangifte wil doen moet zich vervoegen in Leiden Zuid-West. Zitten de jongeren in Wassenaar op dit moment in de knel door de ingrijpende verbouwing van Boerderij Ter Weer, in Voorschoten wordt geklaagd dat er zo weinig voor de jongeren te doen is. De VVV uit Voorschoten ziet weinig in de ambtelijke fusie tussen Wassenaar en Voorschoten. Men vreest dat loketvoorzieningen zoals het verstrekken van een paspoort op termijn weleens in Wassenaar zouden kunnen worden geconcentreerd. Inmiddels is de actiegroep VVV druk bezig via internet een platform te bouwen waar Voorschoten hun ei kwijt kunnen over het mogelijk verbeteren van de voorzieningen in het dorp.

Inpassing Knooppunt Maaldrift legt ruimteclaim op smalle corridor De provincie Zuid-Holland studeert momenteel niet alleen op de vraag of de Rijnlandroute door of langs Leiden moet gaan lopen. Er wordt ook al gekeken hoe het gekozen tracé straks in het bestaande landschap kan worden ingepast. In dat kader vinden momenteel consultatierondes met direct omwonenden plaats. Eén van de studieobjecten is deze kaart waarop te zien is hoe de aansluiting tussen de Rijnlandroute om Leiden heen en de A44 eruit zou kunnen komen te zien. ZnB staat voor ‘Zoeken naar Balans’ zoals dit tracé door Voorschoten en om de Stevenshof heen. Mocht de provincie dit voorjaar voor deze weg kiezen, dan zijn er diverse ontwerpen voor de aansluiting op de A44. Afhankelijk van een Rijnlandroute met 2x2 of 2x1 rijstroken, komt er een volledig of half knooppunt Maaldrift. Op de kaart links van boven naar beneden het mobilisatiecomplex Maaldrift, de Oude Trambaan, de ABF-velden, het bedrijventerrein Maaldrift, de A44 en het Buurtschap Zuidwijkse Polder. Rechts bovenin het Valkenburgse Meer en de Leidse wijk Stevenshof. Een volledig Knooppunt Maaldrift betekent dat de smalle groenzone grotendeels wordt opgevuld. Het Buurtschap De Tien Huizen rechtsboven verdwijnt. Het Buurtschap Zuidwijkse Polder komt door de lange oprit vanaf de A44 in de knel en het fietspad Oude Trambaan lijkt nu dood te lopen. Op de plek waar ’EVZ Maaldrift’ oftewel ‘ecologische verbindingszone Maaldrift’ staat ligt op termijn water want daar wordt de zandwinning uitgebreid (J.Kn). extra na te praten, prima, maar dan zonder koning alcohol.”

‘het goede voorbeeld geven’ gesproken.”

Uit de vragen van WWW en DLW blijkt dat er ook sprake zou zijn geweest van seksuele intimidatie. Hoe sta je daar tegenover? “Allereerst dit: op zijn minst zijn de vragen curieus, want vertegenwoordigers van beide fracties waren bij de borrel aanwezig. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Over de beschuldigingen kan ik kort zijn. Ik vind het onverantwoord en onacceptabel om die zo naar buiten te brengen. Als zij al juist zijn dan vraag je de burgemeester om een onafhankelijk onderzoek in te stellen en je laat dat vergezeld gaan van een deugdelijke onderbouwing waaruit blijkt dat je het gelijk aan je zijde hebt. Je gaat in elk geval níet voor eigen rechter spelen – over

De sfeer is nu voorgoed verziekt of . .? “Ik hoop van niet maar vrees het ergste. Hoe dan ook, zó ga je niet met elkaar om. De beschuldigingen die alleen volgens beide partijen op waarheid berusten, vind ik onverantwoord en onaanvaardbaar en zij gaan in tegen elk burgerlijk fatsoen. Ook als raadslid dien je je professioneel op te stellen en dus niet op de persoon te spelen. Met hun beschuldigingen doen WWW en DLW het tegendeel. Ze halen een van de aanwezigen ongenadig onderuit en tekenen hem voor het leven. Dat doe je niet. Een oordeel over wat is voorgevallen, laat je aan de rechter. Niet meer en niet minder.”


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

SERVICE

l i i e m a F

AANLEVEREN

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTEN

BERICHTEN

FAMILIEBERICHTEN

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

PER E-MAIL Mail de tekst naar advertentie@dewassenaarder.nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

PER

POST OF AFGEVEN

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Een vertrouwd gezicht in Wassenaar & Voorschoten

Acute Huisartsenzorg buiten kantooruren Buiten kantooruren (van 17.00 uur tot 8.00 uur) wordt de acute huisartsenzorg gecoördineerd via het call-centrum van de doktersdienst: 070 3469669. Buiten kantooruren: iedere dag tussen 17.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ‘s moregns; gedurende het hele weekend en op alle erkende feestdagen wordt de acute huisartsenzorg gecoљrdineerd via het call-center van de Stichting Mobiele Artsen Service Haaglanden (SMASH): 070-3469669. Route-beschrijving huisartsenposten en werkwijze SMASH via www. smashaaglanden.nl.

Wanneer u in uw directe omgeving te maken krijgt met een overlijden, kunt u - 24 uur per dag contact met ons opnemen

www.dehorstenuitvaartverzorging.nl info@dehorstenuitvaartverzorging.nl Wassenaar: tel. 070 - 514 43 45 (24 uur per dag) Voorschoten: tel. 071 - 561 08 00 (24 uur per dag)

De Horsten Uitvaartverzorging Postbus 1011 2240 BA Wassenaar

Gezondheidscentrum Wassenaar Spreekuren van de medisch specialisten van Bronovo Ziekenhuis, huisartsen en diverse andere zorgverleners. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en bereikbaar op nummer 070-5127200. Voor meer informatie over alle spreekuren en tijden: zie www.gezondheidscentrumwassenaar.nl of www.wassenaarhealthcentre.nl

Volkomen onverwacht is overleden mijn lieve vrouw, onze lieve en zorgzame moeder, schoonmoeder en grootmoeder

Jeanne Hermine ter Brugge – van Drecht Geboren te Kampen, 27 augustus 1925

Overleden te Leiden, 26 februari 2012

”Je kunt maar één keer afscheid nemen, dan moet het ook echt bijzonder zijn.”

Wij zullen haar heel erg missen. Echtgenote van Jan ter Brugge, moeder van Jan Harm en Hendrike ter Brugge, oma van Marthe Janneke, Matthias en Thomas Pouyanne uit Rambouillet en van Dirk Jan en Janna ter Brugge uit Amsterdam, schoonmoeder van Nicolas Pouyanne en Lisette Sprockel. De plechtigheid voorafgaande aan de crematie zal worden gehouden op zaterdag 3 maart om 13.30 uur in de aula van het crematorium Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4 (ingang Haagse Schouwweg) te Leiden.

Bij het overlijden van een dierbare help ik u met zorg en persoonlijke aandacht om het afscheid tot een blijvende herinnering te maken. tFFONPPJFOQFSTPPOMJKLBGTDIFJE tVCFQBBMU[FMGXBBSFOIPFVBGTDIFJEXJMUOFNFO tBBOEBDIUWPPSVXHFWPFMFOTFOXFOTFO tIFUBGTDIFJE[PSHWVMEJHFOMJFGEFWPMWPPSCFSFJE

06 - 10 50 50 61 (dag & nacht bereikbaar) uitvaart@geertjeponsteen.nl Postbus 48 2250 AA Voorschoten

Wassenaar - Voorschoten e.o.

www.geertjeponsteen.nl

Na de plechtigheid is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium.

Correspondentie kunt u richten aan Omen Uitvaartzorg, Oostdorperweg 151, 2242 NJ te Wassenaar.

APOTHEEK: Op zaterdag is Apotheek Wassenaar-Zuid geoepnd van 10.00-12.00 uur en Apotheek Langstraat geopend van 9.30 tot 13.00 uur. Maandag t/m vrijdag zijn de apotheken geopend van 8.3017.30 uur. De Mediq Apotheek is op zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Buiten de normale openingsuren wordt de dienst waargenomen door de Dienstapotheek Bronovo, Bronovolaan 1c, telefoon 3246085. Deze apotheek is ook ‘s nachts geopend.

Wat zo diep in je hart zit kan je nooit verliezen.... Diep ontroerd door de moed en de kracht waarmee zij tot het laatst dapper heeft gevochten om bij ons te blijven, en dankbaar voor alles wat zij heeft betekend en gegeven, hebben wij afscheid genomen van mijn echtgenote, onze lieve moeder en zus

Salas, 23 juni 1951

Wassenaar, 26 februari 2012

Wassenaar: Joop van Wagtendonk ’s-Gravenhage: Patrick Pavlik ’s-Gravenhage: Carola Pavlik Wormer: Peter en Ria Hucik Driebergen: Pavla en Theo Hendrickx en verdere familie Correspondentieadres: De Horsten Uitvaartverzorging T.a.v. J. van Wagtendonk Postbus 1011 2240 BA Wassenaar De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 3 maart om 15.15 uur in de grote aula van crematorium Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 te ’s-Gravenhage. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren. Lydie hield van rode rozen, bloemen kunnen worden bezorgd bij het crematorium op de dag van de uitvaart.

Snelle zorginzet

ProfZorg thuiszorg Leidseweg 163 2253AC Voorschoten www.profzorg.nl

Verpleegkundige zorg Persoonlijke verzorging Begeleiding Huishoudelijke zorg AWBZ, PGB, WMO of particulier Inschrijven is gratis

071-5728028

ProfZorg is HKZ gecertificeerd en Lid van de brancheorganisatie.

Valent RDB: voor zorg, welzijn en wonen afdeling Wassenaar Het adres voor: • Voedingsvoorlichting en Dieetadvise- ring: Hofcamp-weg 65, tel. 071-4093333. • Zorg voor (aanstaande) ouders en hun kinderen tot 4 jaar: o.a. consultatiebureau voor baby’s en peuters en cursussen zwangerschapsgymnastiek: Hofcamp-weg 65, 2241 KE Wassenaar. • Gezondheid Service Meerzorg: biedt dienstverlening op het gebied van zorg, comfort en gezondheid aanvullend op de diensten van Valent RDB, bijvoorbeeld particuliere zorg, zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget, cursussen, services, kortingsregelingen en informatie: tel. 071-4093333. Meer informatie? Bel het centrale nummer 0714093333 of kijk op www.thuis-en-gezond.nl STICHTING BIJ-BUS: Vervoer van licht gehandicapten en ouderen met vervoersproblemen. Aanvragen voor busritten van maandag t/m vrijdag van 9.30-11.00 uur bij de meldpost, tel. 5177870.Contact nieuwe gebruikers: mevr. H. Meijer Wiersma-Lette, tel. 5112615, tussen 9.00-10.00 uur.

Jeanne is thuis, alwaar geen bezoek.

LYDIE VAN WAGTENDONK-HUCIK

Verloskundige Praktijk Voorschoten & Wassenaar PatriciaHљcker& Martin Witsmeer, Verloskundigen. Voor afspraken en beschikbare weekenddiensten: tel. 070-5142594.

MULTIPLE SCLEROSE VERENIGING NEDERLAND MSVN Contactpersoon: Mevr. R. Rietveld, tel. 3832435.

TANDARTS: Het inloopspreekuur tijdens de weekenddienst is komen te vervallen. De betrokken tandartsen hebben op hun antwoordapparaat een nummer ingesproken dat voor spoedeisende hulp gebeld kan worden.

BUREAU BEMIDDELING & MEDIATION Ook voor Wassenaar. Helpt bij oplossing van conflicten, bijvoorbeeld tussen buren. Diensten zijn gratiss. Meldt u zich telefonisch tussen 9.00 en 16.30 uur via telefoonnummer 0800-0233222 of 24 uur per etmaal via www.Bemiddelingmediation.nl. Dienst praktijk ZON: Van 17.00-08.00 uur en zat./zon.: SMASH 3469669. DIERENAMBULANCE WASSENAAR In de vakanties en vrije dagen: altijd een huisarts 7 dagen per week, 24 uur service, tel. 070-5117772. aanwezig op de praktijk: 070-5116715 Stichting ‘WOEDI’ Wassenaarse Ouderen en Dieren voor opvang en verzorging van huisdieren van hulpbehoevende ouderen in noodgevallen. Info: 070-5117857; 0705112160. SPREEKUUR OPVOEDINGSONDERSTEUNING WASSENAAR Dit spreekuur is bedoeld voor ouders die vragen hebben over opvoeding, gedrag en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn geen wachtlijsten. Wekelijks wordt het spreekuur gehouden in raadhuis de Paauw in de ruimte van de Schooladviesdienst. Ouders kunnen afspreken via: 070-5118500.

ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK WERK KWADRAAD: Tijdens kantooruren: Herenweg 6, 2242 ES Wassenaar, tel. 088 900 4000 (lokaal tarief). Dit telefoonnummer geldt ook voor spoedgevallen buiten kantooruren. Inloop- en telefonisch spreekuur maandag t/m vrijdag 09.00-10.00 uur. RODE KRUIS afd. WASSENAAR Van Heeckerenstraat 2a, 2242 GX Wassenaar, tel. 5113992. Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00-13.00 uur.

DIABETES De Telefonische Hulpdienst voor Diabeten is Tandtechnicus Johan Chrispijn. zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar, Voor spoedreparatie aan uw kunstgebit, telefoon voor hulpverlening en voorlichting via 033071-4076008. 4725083. A.A. ANONIEME ALCOHOLISTEN: Werkgroep ‘de Ommekeer’. Elke woensdag 19.30 uur in wijkcentrum de Allettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Info: 0653323966

THUISZORGWINKEL WASSENAAR Uitleen, verhuur en verkoop van verpleegartikelen, Molenplein 1a, 2242 HV Wassenaar, tel. 0800-2887766 (gratis). Open: ma. t/m vr. van 9.0017.00 uur en zaterdag van 10.00-16.00 uur. www. vegro.info.

MILIEUTELEFOON: Dit telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar MELDNUMMER DIERENNOODHULP & voor klachten en meldingen over stank, stof, lawaai, TOEZICHT OP DIERENWELZIJN bodem- en waterverontreiniging, 070-4416111. Tel. 071-5216662 of mail kantoor@dbruijnland.nl

V

V gelegenheid

oor elke

perfecte

Johan Chrispijn Tandprothese specialisten

www.johanchrispijn.nl

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008 Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

van ontwerp tot glimlach, ook voor uw prothese op implantaten

de

kaart

Ambachtsweg 7a | 2222 AH Katwijk 071 408 14 97 info@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

STICHTING WELZIJN OUDEREN WASSENAAR (SWOW) Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5112226. Bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Tafeltje-Dek-Je en Open Eettafel, tel. 070-5112226. SeniorenAdviseur, tel. 070-5117576. INFOMAAT, LOKAAL LOKET Van Heeckerenstraat 2, 2242 GX Wassenaar, tel. 070-5118075. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg en voor aanvragen van Wmo-voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, scootmobiel, woningaanpassing en vervoersvoorzieningen. OPPASSERVICE SWOW Voor verzorgers van mensen met een handicap, ouderen en langdurig zieken. Werkdagen van 9.00-14.00 uur, tel. 5112226. STICHTING RONDOM MANTELZORG Stichting Rondom Mantelzorg biedt in Wassenaar en andere gemeenten advies en ondersteuning aan mensen die voor een ander zorgen zomdat diegene, vanwege handicap of ziekte, extra hulp nodig heeft. Tel. 079-7502380 van 9.00 uur en mail: info@rondommantelzorg.nl Of bel de consulent, tel. 06-0657971063. HAESEBROECK PARTICULIERE THUISZORG BV Kerkstraat 69, Wassenaar. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Telefoon 0705141833; 24 uur service: 06-12262360; e-mail: thuiszorg@haesebroeck.nl <mailto:thuiszorg@ haesebroeck.nl. THUISZORG STICHTING PROFZORG - Openingstijden: 8.30 uur tot 16.30 uur. - Algemeen telefoonnummer voor thuiszorg en huishoudelijke zorg 071-5728028. - 24 uur bereikbaar voor noodgevallen. - Verpleegkundig spreekuur maandag 14-15 uur algemeen nummer of 06-41400171. - Vragen over zorg in natura, pgb, wmo of particuliere zorg 071-5728028. - Voor vragen over wachtlijst 071-5769794. Bezoekadres: Leidseweg 163, Voorschoten. www. profzorg.nl <http://www.profzorg.nl/> en info@ profzorg.nl Afd. Wassenaar van de Nationale Vereniging De Zonnebloem De Zonnebloem zorgt voor ontmoetingen tussen zieken, gehandicapten en vrijwilligers. secretaris: Paul Meltzer, tel.: 5117307 contactpersoon huisbezoek : mw. G. Meijer, tel. 5110236 HOSPICE WASSENAAR Telefoon: 070-5121130 www.hospicewassenaar.nl UVV AFD. WASSENAAR Telefoon: 5110676 of 5117420 BEREIKBAARHEID WIJKAGENTEN: Telefoon: 0900-8844 (vragen naar betreffende wijkagent van bureau Wassenaar). E-mail: Wijkagenten.Wassenaar@haaglanden.politie.nl SLACHTOFFERHULP POLITIE HAAGLANDEN AFDELING WASSENAAR Slachtofferhulp Politie Haaglanden afdeling Wassenaar maakt inmiddels deel uit van Slachtofferhulp Nederland (SHN), regio MiddenWest. Het regiokantoor is gevestigd aan de Dr. Lelykade 60a, 2583 CM Den Haag. Telefonische is het regiokantoor bereikbaar op nummer 0900 01 01 of 070 7890121. E-mail: regio.middenwest@slachtofferhulp.nl. W: www.slachtofferhulp.nl <http:// www.slachtofferhulp.nl> . RECHTSHULP/ADVOCATEN Bondam, Schoolstraat 4, Wassenaar. Info: 0705141531 - spoed 06-53444683. KINDER- EN JONGERENTELEFOON: 071-5120611. SOS TELEFONISCHE HULPDIENST: SOS telefonische hulpdienst Sensoor. Voor een gesprek. Alle dagen dag en nacht. Telefoon: 09000767 of kijk op www.sensoor.nl http:www.sensoor.nl

KERKDIENSTEN PROT. GEMEENTE VAN WASSENAAR Zaterdag 4 maart 2e zondag van de 40-dagentijd Dorpskerk: 10.00 uur: ds. J.A.D. van der Boon, Woord en Tafel. Kievietkerk: 10.00 uur: ds. N.K. Mos. Messiaskerk: 10.00 uur: ds. J.M. de Klerk, jeugddienst. Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 4 maart ds. R. Steenstra, H, Leiden. Trinity International Church invites you to join us for warm, Christ-centered fellowship. Sunday Service 10:00 a.m. (nursery provided), Christian Education 11.30 a.m. Men’s Women’s Youth, MOPS (Mothers of Pre-Schoolers) and Small Group Ministries; Gruttolaan 23, Leidschendam (one block north of the Leidschenhage Mall; behind St. Antoniushove Hospital) (070) 5178024 www.trrinitychurch.nl (http://www.trinitychurch. nl) The Anglican Chaplaincy of St John and St Philip. The Hague: Ary van der Spuyweg 1. Sunday 11.00 am: 1st and 3rd and 5th, Holy Communion; 2nd, Morning Prayer; 4th, Church-family service. Informal Link/Up family service at 9.45 am: 1st, 2nd, 3rd and 5th. 6.30 pm Evening Praise and Prayer. THE NETHERLANDS UNITARIAN UNIVERSALIST FELLOWSHIP is an English speaking, liberal religious community which unites for regular worship and fellowship with programs of intellectual and spiritual growth. We offer warm support to newcomers and acquaint them with the wider community of European Unitarian Universalists. We meet on the first Sunday of the month (Sept. to June) at the Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, Amsterdam. (near Leidseplein). For further information, visit our website: www.nuuf.nl or call 015 369 2614. THE CHURCH OF ST JAMES A Christian community in the Anglican tradition. Find out about us at www.stjames.nl. Main Sunday service is at 10.30am in the British School Hall, Jan van Hooflaan 3, Voorschoten. People of all ages and back grounds are welcome at St James and we offer an extensive childrens and youth programme as well as many opportunities for adults to become involved, spiritually and socially. Minister: Revd Andrew Ison, 071-5613020, Youth Ministers: Brad and Marissa Kelderman, 071-5622333. Church office: Kon. Marinelaan 53, 2251 BA, Voorschoten. Tel 071-5611528 or e-mail: office@stjames.nl. CHURCH OF OUR SAVIOUR The English Speaking International Roman Catholic Church of The Hague: Weekend Eucharist at the church of Our Lady of Good Counsel, Bezuiden-houtseweg 157, on Saturdays at 19.30 and on Sundays at 10.00. Religious Education Programme and creche provided on Sundays. Weekday Eucharists at the Parish House, Ruychrocklaan 126, 2597 ES The Hague, on Mondays and Fridays at 09.30. Office hours 09.30-13.00 Mon. to Friday (excluding Wednesdays). Tel. 070-3280816, Fax: 070-3281486, E-mail: info@parish.nl, website: www.parish.nl. A warm welcome to all! Pastor: Fr Sjaak de Boer. UNIVERSEEL SOEFISME: Op de eerste en de derde zondag van de maand om 11.00 uur wordt een Universele Eredienst gehouden in de Universel Murad Hassil in Katwijk. De heer H.J. Witteveen spreekt op de 4e zondag over een aantal belangrijke aspecten uit de wereld-religies en het Soefisme. KERKGEBOUW ‘REHOBOTH’ Anth. van Leeuwenhoekkade 36, 2251 JS Voorschoten Zondag 4 maart 9.30 uur: kand. G.M. Mauritz, Cillaarshoek. 16.30 uur: ds. J.W. van Estrik, Goedereede. EVANGELIEGEMEENTE WASSENAAR Adelbert College, Deijlerweg 163. Zondag 4 maart, 10.30 uur: dhr. E.J. Westera.

www.dewassenaarder.nl Oplage 13.600 Uitgave van

Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01, fax (071) 403 23 25 Redactie Sonja van Gerven - tel.: 06-22855148 e-mail: redactie@dewassenaarder.nl Inleveren kopij uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de Wassenaarder Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Wassenaarder wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Daily shop * Boekhandel De Kler * Boekhandel Bruna * C1000 * Slagerij Groeneveld * Openbare Bibliotheek

AMERICAN PROTESTANT CHURCH OF THE HAGUE Esther de Boer-van Rijklaan 20, The Hague (on #22 bus line). Sunday morning worship schedule: 9:00 Р Traditional Service; 10:00 Р Contemporary Praise Service; 11:30 Р Traditional Service with Choir. 10:00 Sunday School for all ages. Nursery available. Contact the Church Office, (070) 3244490 or office@apch.nl, Mon-Fri from 9:00-1:00 for latest information on Bible Studies, Missions, Women’s Fellowship and Youth Activities. Website: www.apch.nl <http://www.apch.nl/> . All are welcome in our “House of Prayer for all nations.” Rev. Tim Blackmon, senior pastor. ROOMS-KATHOLIEKE KERK Parochie H. Augustinus St. Jozef, Parklaan 28 Zaterdag 3 maart, 19.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. Magnificat Cantorij. Zondag 4 maart, 2e Zondag in de 40-dagentijd, 9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang, cantor. Dinsda 6 maart, 9.00 uur: Eucharistieviering. Donderdag 8 maart, 9.00 uur: Eucharistieviering. Parochie H. Augustinus De Goede Herder, Stoeplaan 4 Zaterdag 3 maart, 17.00 uur: Eucharistieviering vooravond van de 2e Zondag in de 40-dagentijd. Zondag 4 maart, 9.15 uur: Eucharistieviering voor Franstalige parochie. Zondag 4 maart, 11.00 uur: Gezamenlijke Vormselviering in De Goede Herder door Vicaris Verbakel zang: Pastorella. Dinsdag 6 maart, 10.30 uur: Eucharistieviering Kerkehout. Vrijdag 9 maart, 9.00 uur: Eucharistieviering Mariakapel. Parochie H. Augustinus St. Willibrorduskerk, Kerkstraat 77 Zaterdag 3 maart, 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang. Zondag 4 maart, 9.30 uur: Gezinsmis m.m.v. kinderkoor uit Noordwijkerhout, er is koffie/thee na afloop. Woensdag 7 maart, 9.00 uur: Eucharistieviering..


Ondernemersactief Actieve ondernemers uit de regio

Ondernemers in de regio krijgen eigen pagina!

Duurzaamheid centraal

Tanken met een stekker

Met de nieuwe versie van Ondernemersactief in de reguliere kranten geeft Uitgeverij Verhagen antwoord op de vraag van veel ondernemers om zichtbaar te zijn in het hele verspreidingsgebied. ‘Ondernemersactief was tot eind 2010 het business to business magazine voor de ondernemers in heel Holland Rijnland’, licht Guido Verhagen, directeur van het uitgeversconcern, enthousiast toe. ‘Dit magazine, een initiatief van Uitgeverij Verhagen, wordt in 2012 voortgezet in onze huis-aan-huis kranten.’ ‘Net als met Ondernemersactief willen wij met deze Businesspagina ondernemers met elkaar verbinden en geïnteresseerde lezers op de hoogte houden van het ondernemerschap in de regio. Een speciale pagina met aandacht toegespitst op business en innovatie. We merken dat ondernemers de laatste tijd steeds vaker onze kranten als platform zoeken om hun boodschap te communiceren. De krant biedt extra ondersteuning en aanvulling om noviteiten en ontwikkelingen van het bedrijfsleven regionaal onder de aandacht te brengen.’

op professionele wijze vormgegeven, met extra aandacht voor tekst en foto’s. Communicatieadviseur Teuntje van Delft coördineert en schrijft deze pagina. Een pagina die zowel voor lezers als alle regio-overstijgende bedrijven interessant is. Ondernemersactief wordt regionaal ingestoken, is in alle kranten hetzelfde en verschijnt in eerste instantie eens per maand en daarna tweewekelijks in de hele Duin- en Bollenstreek een oplage van 101.750. Dat betekent optimaal bereik. Onze adviseurs weten alles van effectieve plaatsingen en gunstige tarieven.’

constateert Guido Verhagen. ‘Wat zich afspeelt op de hoek van de straat is wat hen raakt en dat geldt ook voor bedrijvennieuws. Onze lezers willen goed geïnformeerd zijn. De binding met onze lezers is groot: onze redacties zijn gevestigd in de dorpen waar de kranten uitkomen en onze journalisten zitten altijd dicht op het nieuws. Door onze lokale focus behalen wij een zeer hoge leesdichtheid. Voor diverse uitgaven is zelfs een percentage tussen de 85-95% gemeten.’

Regionaal bereik ‘Wij zijn er trots op dat wij die kans kunnen bieden’, vult Dirk Bouman, verkoopleider van Uitgeverij Verhagen, aan. ‘Wij presenteren Ondernemersactief in een overzichtelijk format en een eigen, herkenbare uitstraling. Uiteraard

Adviseurs Uitgeverij Verhagen is met de lokale kranten in de Duin- en Bollenstreek een actieve en enthousiaste uitgever in de regio. ‘Wij merken door de vele reacties dat onze lezers steeds meer interesse hebben in hun leef- en werkomgeving’,

Innovatie Als het gaat om vernieuwen, waar liggen de kansen voor Uitgeverij Verhagen om te vernieuwen? ‘Wij blijven doorontwikkelingen op onze professie en zoeken wegen op internet en social media’, reageren beide heren eensluidend. ‘Onze

websites worden volop ontwikkeld op dit moment. Wij hebben een uitgebreide website voor onze klanten en voor de lezers staan vernieuwde websites van de lokale kranten in de steigers. Echter print blijft belangrijk. Mensen vinden het heerlijk hun vertrouwde krant te lezen. Dat is de kracht van Uitgeverij Verhagen. Betrokken, Betrouwbaar en Lokaal! Doordat wij zo dicht op de markt zitten, kunnen wij direct inspelen op specifieke wensen. Net als deze bruisende aanvulling van Ondernemersactief. Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7A – Katwijk T 071-4022901 www.uitgeverijverhagen.nl

Peter Guyt Advies gaat online

Auto Bakker houdt klant altijd mobiel ‘Wij garanderen onze klanten altijd optimale mobiliteit. Onze ervaren, technisch gekwalificeerde medewerkers weten alles van onderhoud en reparaties van elk automerk. En vraagt een reparatie eens wat meer tijd, dan zorgen wij voor gratis vervangend vervoer.’ Nils Bakker, directeur sales van Suzuki Auto Bakker is trots op het vakmanschap binnen zijn organisatie. Samen met algemeen directeur Peter Bakker voert hij de directie van het ruim dertigjarige bekende bedrijf. ‘Mensen kennen ons in hoofdzaak als Suzukidealer en weten vaak niet dat wij beschikken over universele diagnoseapparatuur. Onze vakmensen kunnen elk automerk onderhouden en repareren. Wij hanteren scherpe onderhoudstarieven en een APK verrichten wij voor slechts € 17,50. Naast alle onderhoudswerkzaamheden hebben wij zelfs de mogelijkheid om auto’s uit te lijnen. Ik daag iedereen uit eens vrijblijvend naar onze mogelijkheden en tarieven te vragen.’ Auto Bakker is tevens officieel autoruitspecialist voor de GlasGarage. ‘In de Duin- en Bollenstreek zijn wij het adres om snel dat vervelende sterretje of die barst in de autoruit te laten repareren. Ook voor de GlasGarage geldt dat reparaties vanuit de verzekeringsstroom meestal gratis zijn. Wij bieden hetzelfde als andere bekende reparateurs. Een afspraak maken hoeft niet, wij helpen direct. Overigens zijn wij nog steeds zo overtuigd van de kwaliteit van onze onderhoudsvriendelijke Suzuki, dat wij alle merken tegen een aantrekkelijke prijs inruilen. Wij ontvangen u met plezier.’ Auto Bakker Sassenheim Industriekade 16A 2172 HV Sassenheim T 252-221194 receptie@autobakker.nl

Prijs € 75,00 per m2 per jaar. Ca. 104 m2 kantoorruimte op de begane grond. - Vloerbedekking en verwarming - Toilet en pantry - Goede openbaar vervoer verbindingen - Voldoende parkeergelegenheid - Aanvaarding per direct

Naast het online boekhouden kunnen klanten ook gebruik maken van het online dossier Digirecords, waarin elk moment voor zowel klant als adviseur alle zakelijk informatie beschikbaar is.

Administratie- & Belastingadviesbureau Peter Guyt Voorstraat 94a 2225 ET Katwijk aan Zee T 071-4071044 info@peterguytadvies.nl

Grimbergen Noordermeer De Roysloot 11 2231 NZ Rijnsburg T 071 402 9200 info@grimbergennoordermeer.nl

www.peterguytadvies.nl www.grimbergennoordermeer.nl

Bollenveldenradar biedt extra service ‘Deze lente starten we in de Bollenstreek met de nieuwe toeristische service Bollenveldenradar. Toeristen en bewoners van de streek kunnen dan dagelijks via de website www.paspoortbollenstreek.nl volgen hoe het gewas op de bollenvelden groeit en bloeit.’ Herman van Amsterdam, Ambassadeur voor de Bollenstreek, introduceert dit initiatief. ‘Bezoekers rijden vaak doelloos rond in de hoop de mooiste bollenvelden te zien. Dankzij Bollenveldenradar brengen wij ze dagelijks op de hoogte van de juiste plaatsen en dat scheelt kostbare tijd. Een team enthousiaste Bollenstrekers zoekt tien weken lang tussen Hillegom en Katwijk naar fotogenieke plekjes.’ Bollenveldenradar is onderdeel van het Paspoort Bollenstreek, een handige leidraad voor de streek, bollenvelden, kust en duinen als de Kagerplassen. Het Bollenstreekpaspoort is gekoppeld aan een actuele website vol tips, wetenswaardigheden en kortingsacties van ondernemers op het gebied van kunst, boeken, musea, eten, drinken en fietsverhuur. Paspoorthouders kunnen met korting Keukenhof bezoeken. Het paspoort is verkrijgbaar voor € 10,- en te bestellen via de website. Bollenstreekpaspoort info@paspoortbollenstreek.nl www.paspoortbollenstreek.nl

www.autobakker.nl

B.C ’t Ambacht – unit 11b

meekijken en ondersteunen en zelfs gelijktijdig in de boekhouding werken. De reacties van de klanten die er al mee werken zijn erg positief. Zij ervaren de voordelen. Het levert besparing op en het systeem is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Daarnaast hoeven zij zelf geen up-dates te installeren of back-ups te maken. Er zijn verschillende opties, zoals een complete oplossing voor boekhouding en facturatie en een uitbreiding met voorraadbeheer en in- en verkoop orders. Bijna iedereen die wij benaderen zegt ‘ja’ tegen het online boekhouden. Dat geeft wel een verschuiving van werkzaamheden, maar wij kunnen ons daardoor meer richten op advies, het onderzoeken van fiscale mogelijkheden die steeds ingewikkelder worden en sturen op de toekomst.’

Begin dit jaar introduceerde het in Katwijk gevestigde Administratie- & Belastingadviesbureau Peter Guyt het online boekhouden. ’Een goede stap voorwaarts’, meent directeur eigenaar Peter Guijt. ’De moderne techniek zorgt ervoor dat onze klanten zelf een deel van hun boekhouding kunnen verzorgen via ons online boekhoudpakket Asperion. Deze mogelijkheid stelt ons in staat nog dichter bij onze klanten te komen en aan hun wensen te voldoen.’ Peter Guijt is enthousiast over het online systeem. ‘Wij hebben lang gezocht naar een professioneel en financieel aantrekkelijk boekhoudpakket. Het pakket is webbased zodat onze klanten op elke plek kunnen inloggen. Met een eigen inlogcode en gebruikersnaam komt men via een beveiligde verbinding direct in de eigen boekhouding. Er zijn geen investeringen mee gemoeid of langdurige cursussen. De klant kan zo aan de slag.’ Om het systeem te introduceren kiest Peter Guijt voor een geleidelijke benadering. ‘Onze medewerkers hebben een speciale opleiding gevolgd. Wij kunnen elk gewenst moment

Dat ‘Duurzaamheid’ bij Grimbergen Noordermeer centraal staat bewijst de komst van de nieuwe elektrische bedrijfswagen. Als eerste in Nederland voegde Grimbergen Noordermeer, het Rijnsburgse innovatieve bedrijf in klimaatbeheersing, centrale verwarming en koeling, begin januari de Renault Kangoo Z.E. elektrische bestelwagen aan hun wagenpark toe. ‘Deze bestelwagen heeft alle pluspunten van een brandstofauto, met een actieradius van 160 km en rijdt volledig emissievrij (‘zero emission’)’, legt Rob Grimbergen uit. ‘Wij hebben recent een eigen E-laadstation in gebruik genomen en kunnen nu onze klanten in de streek op milieuvriendelijk wijze bedienen.’ ‘Duurzaamheid is het speerpunt van onze organisatie’, vult Thijs Grimbergen aan. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat wij voor onze klanten en ons eigen bedrijf kunnen bijdragen aan een beter milieu. Om ervaring op te doen met elektrisch rijden werden we speciaal uitgenodigd door De Jong’s Autobedrijven op de RAI 2011. Op de Renaultstand konden geïnteresseerden hun eerste ervaringen opdoen. Een fantastische ervaring die ervoor zorgde dat wij deze beslissing hebben genomen.’ Het was dan ook een bijzonder feestelijk moment voor beide organisaties toen De Jong’s Autobedrijven met vier nieuwe auto’s, waarvan één elektrische en drie nieuwe Renault Traffic, het terrein van Grimbergen Noordermeer op reed. ‘Wij zijn er trots op dat wij deze stap hebben gezet’, meent Grimbergen. ‘Duurzaamheid is voor ons geen loze kreet. Wij zeggen het niet alleen, wij doen het ook.’

B.C ’t Ambacht – unit 13a

Prijs € 65,00 per m2 per jaar. Ca. 257 m2 bedrijfsruimte op de begane grond. - Voorheen gebruikt als timmerwerkplaats - Toilet en pantry - Goede openbaar vervoer verbindingen - Voldoende parkeergelegenheid - Aanvaarding per direct

B.C ’t Ambacht – unit F-6

De kracht van Restaurant H2O H2O en 5Senses Catering & Partyservices. Het sfeervolle restaurant H2O ligt in aan de Jachthaven in Rijnsburg, is 7 dagen per week beschikbaar, heeft een eigen parkeerplaats en is binnen en buiten een El Dorado. Kinderen vermaken zich in de kinderhoek of buiten in een verkeersvrije omgeving. In de verrassende ambiance is het extra genieten van overheerlijke gerechten en lekkere hapjes. Families spreken hier graag af om jubilea te vieren, bedrijven voor hun diners en workshops. Geen wonder, want Dianah e n Henk hebben met hun constante kwaliteit, persoonlijke aandacht en service een uitstekende naam opgebouwd.

‘Wij richten ons met ons restaurant en catering specifiek op feesten, partijen, workshops en bijzondere gelegenheden. Van de zomer openen wij ons restaurant weer voor reguliere gasten’, legt Dianah van Egmond, gastvrije eigenaresse van restaurant H2O uit. ‘Wij moesten een keuze maken. Wij krijgen veel aanvragen voor recepties, jubilea en workshops. ’s Winters bezoeken minder passanten ons restaurant, omdat wij niet direct aan de weg liggen. Wij willen onze gasten niet teleurstellen door dicht te zijn of gesloten voor een feest. Daarom hebben wij nu voor een duidelijke lijn gekozen.’ Inspirerend Samen met haar echtgenoot Henk van Egmond staat Dianah voor de exploitatie van restaurant

Prijs € 50,00 per m2 per jaar. Ca. 455 m2 bedrijfsruimte. - Overheaddeur met separate looddeur - Toilet en pantry - Diverse koelcellen aanwezig - Aanvaarding per direct .

Valkenburgseweg 56, Katwijk Showroom Prijs € 30.000,- per jaar - Totaal showroom 475 m2 - Goede bereikbaarheid - Gelegen aan de N206 en A44 - Voldoende parkeergelegenheid

Catering ‘Diezelfde kwaliteit bieden wij met 5Senses Cateringservices op elke gewenste locatie of bij de mensen thuis’, vertelt Dianah enthousiast. ‘Wij verzorgen een scala van heerlijke gerechten, smaakvol gepresenteerd in elk thema. Ook voor party’s thuis regelen wij alles. Van het halen van de boodschappen tot en met opruimen en de afwas, zodat de gastgevers zich volledig op de gasten kunnen richten.’ Een gesprek met Dianah en een blik op de website zijn goed voor een geweldige party. Restaurant H2O Kanaalpad Noord-West 4 Rijnsburg T 06 41687736 info@5sensescatering.nl www.5sensescatering.nl

www.deraadmakelaars.nl Sandtlaan 38 - 2223 GG Katwijk - 071-4051500

Wilt u ook adverteren op de Ondernemers Actief pagina? 071-4022901 of advertentie@ondernemersactief.nl

Lollypop Entertainment zorgt voor uw feest ‘Wij maken ons op voor het voorjaar en Pasen’, kondigt Daan de Mooij van Lollypop Entertainment, producties en kostuumverhuur, met élan aan. ‘Wij hebben net alle kostuums van carnaval weer schoon in de rekken gehangen. Ik geniet ervan als mensen vol enthousiasme kleding terugbrengen en vertellen hoeveel complimenten ze kregen’, zegt de beroepsentertainer en organisator. Daan de Mooij zit ruim 25 jaar in het vak en heeft zijn studio fors is uitgebreid naar 12.000 kostuums. Van galakleding tot smokings en van specifieke (historische) kleding tot aan de seventies, eighties, t.v.-items en dieren. Daan de Mooij weet alles van kostuums, entertainen en hoe hij zijn talent kan inzetten. Van het kleden van figuranten voor het Bloemencorso tot het bedenken van een zakelijk of privéfeest. Alles is mogelijk. Wilt u ook eens kennismaken met Daan of zijn 12.000 kostuums, stap dan eens vrijblijvend binnen tijdens de openingstijden. Lollypop Entertaiment producties & kostuumverhuur Scheepmakerstraat 3W (bedrijfsunits) 2222 AB Katwijk T 06-14199725 info@lollypop-entertainment.nl www.lollypop-entertainment.nl


E J N E B T E E W T â&#x20AC;&#x2122; E J VOOR

T H C O K R E V

NIEUWE NISSAN MICRA

VAN â&#x201A;Ź11.200,-* VOOR

â&#x201A;Ź9.999,-

**

INCLUSIEF DEALERKORTING

AR GARANTIE*

Openingstijden van maandag tot vrijdag, op zaterdag en/of zondag. Ga voor meer informatie naar: www.nissan-acties.nl *Consumentenadviesprijs Nissan MICRA Visia 1.2L 80pk â&#x201A;Ź 11.200,- (prijslijst 1 januari 2012) is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Opties en uitrusting is afhankelijk van de uitvoering. **Het klantvoordeel van â&#x201A;Ź 1.201,- is uitsluitend geldig voor de aanschaf van een nieuwe Nissan MICRA met een klantorder datum tussen 01/01/2012 en 31/03/2012. N.B. (Niet geldig voor Lease en ďŹ&#x201A;eet orders). Aanbod is geldig op alle beschikbare uitvoeringen van de MICRA. Het bedrag van â&#x201A;Ź 1.201,- is het klantvoordeel incl. BTW, is niet inwisselbaar tegen contanten en is tevens het maximum bedrag. Overeenkomstig 1999/100.EC. Min/max verbruik MICRA gamma gecombineerd: 4,1- 5,4 l/100km, resp. 24,3 â&#x20AC;&#x201C; 18,5 km/ltr. CO2 uitstoot variĂŤrend: van 95 gr/km tot 125 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

Vwo-, havo, â&#x20AC;˘vmbo-leerlingen:

AUTOSCHADE

â&#x2013; B â&#x2013;  Fâ&#x2013;  Oâ&#x2013;  Câ&#x2013;  Kâ&#x2013;  E

FOCKE

maakt Uw auto weer als nieuw

Van Hallstraat 25 2241 KT Wassenaar

FOCWA schadeherstelbedrijf

Tel. 070 511 49 22 Fax 070 511 40 38

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

Sierbestra- â&#x20AC;˘ Vuil tapijt? Laat â&#x20AC;˘ting.EERHART Voor al uw bestratin- vakkundig reinigen

ALBERT FISCHER Voorstraat 55a, Voorschoten tel. 071-5614544

â&#x20AC;˘ INKOOP EN VERKOOP â&#x20AC;˘ RESTAURATIE VAN ANTIEK â&#x20AC;˘ VERKOOP VAN GROEN BUREAULAKEN

het of gen en tuinwensen. Bel voor huur Mr. Steam. Gratis vrijblijvende prijsopgave thuisbezorgd. Tol Steam 070-3211006. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. Zit u nog in de schaduw? Wij zagen bomen om en takDak herstellen? Bouma/ ken af. Tel. 070-5111923, Grundeken bellen! 5114674b.g.g. 06-53794870. 5118394. Uw dak-specialist!

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met BC SIERBESTRATING Wim van Zijp, tel. 071Tegelwerk, met afvoer, gra- 5238468 of 06-12028319. tis prijsopgave. Tel. 0655321682. www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi SCHILDERSBEDRIJF bruin cafÊ in oude centrum van den Oever. Vakwerk van Leiden. Voor afstudeervoor binnen en buiten. Tel. borrels, recepties, verjaarda071-4035280 / 06-54261554. gen, etc... Geen huur! Wel 50-plusser SCHILDERT, wat servicekosten en norSAUST en behangt uw huis male gangbare drankprijReserveringen weer als nieuw. Tel. zen! 06-25047376. 06-13067762. Gevr.: Fleischmann of Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? Märklin treinen. Tel. 0715420745. www.tcdekampioen.nl.

â&#x20AC;˘

www.autoschade-focke.nl

ANTIEKHANDEL

mavo, huiswerkbegeleiding/bijles aangeboden door ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

â&#x20AC;˘

DW KOZIJNEN BESTAAT 10 JAAR!

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

T.K. gevr.: gehele of â&#x20AC;˘ GARAGEBOXEN in â&#x20AC;˘gedeeltelijke INBOEDELS. Oegstgeest en Leiden. Schilderijen, porselein, goud, zilver, kristal, glaswerk, enz. Wij zijn gespecialiseerd in het snel en vakkundig ontruimen en bezemschoon opleveren van woningen wegens sterfgeval, verhuizing of kleiner wonen. Alles tegen contante betaling. Bel voor een persoonlijke afspraak en wij komen langs. Tel. 0705118889 of 06-26730712.

Onze kozijnen voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Dakkapellen Deuren Ramen Serres Schuifpuien

10%

KORTING De fabricage en montage van onze producten worden uitgevoerd door onze vakmensen.

op het totale aankoopbedrag *

15 Jaar garantie op de montage en kozijnen !

â&#x20AC;˘

ERKEND HYUNDAI SPECIALIST

â&#x20AC;˘

GRATIS LEENAUTO OF HALEN EN BRENGEN BIJ EEN ONDERHOUDSBEURT GH=J9H9<) AF?9F?D=A<K=O=?01! L=D=>GGF(/)%-.).,.,'-.)/(+.

Slank de lente in? HERBALIFE helpt! B-fine: 071-5651088.

â&#x20AC;˘

WWW.GARAGEADEGEEST.NL

â&#x20AC;˘

Serieus hardwerkende â&#x20AC;˘Poolse vrouw ZOEKT WOONRUIMTE in Noordwijkerhout of omgeving. Huurprijs rond de â&#x201A;Ź 350,-. Tel. 06-33696913.

Stukadoor- en sierpleisterbedrijf "MMFTUVLBEPPSTXFSLFOr-JKTUFO0SOBNFOUFOQMBGPOET 4JFSQMFJTUFS4QBDIUFMQVU[r#JOOFOFOCVJUFOXFSL 5FM

&NBJMKWFSEPFT!DBTFNBOM

AUTO-AIRCO SERVICE GARAGEBEDRIJF ALEX KLEINHUIS VALKENBURG RUIM 25 JAAR AIRCO-ERVARING Bel voor het maken van een afspraak

Betalen in termijnen is mogelijk!! Als we de kracht van onze producten in ĂŠĂŠn woord willen uitdrukken, dan kiezen we voor â&#x20AC;&#x2DC;verouderingsvrijâ&#x20AC;&#x2122;. Dat klinkt zo technisch en kil, daarom zeggen we liever: onze kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen worden net zo mooi oud als mensen. Maar zonder rimpels of andere ouderdomsverschijnselen. Hoe oud u ook wordt, de producten van DW leven met u mee. En met de generaties die volgen. U heeft er uitsluitend plezier en gemak van. Dat laten wij u graag zien op onze internetsite en in onze showroom. Van harte welkom! * Geldt niet voor de al lopende orders.

Tel. 071-3313505

GARAGE ADEGEEST

houding en strijken. Tel. 06-57480060.

â&#x20AC;˘

Ook mooi oud worden onze: t t t t t

Vrouw zoekt SCHOONâ&#x20AC;˘MAAKWERK in de huis-

STUCADOOR/SCHILDER Laminaat, waterleiding, badkamer. Tel. HONDENKAPSTER 06-19110519. Monique trimt uw huisdier Engl. sp. women is loovakkundig zonder lange wachtlijsten. Gratis haal- en king for HOUSECL. JOB brengservice. www.honden Tel. 06-85330474 / 070kapster.nl. Tel. 06-47680 2112201. 435. Student wil u graag helpen met COMPUTERPROBLEMEN. â&#x201A;Ź 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

Kom naar onze vernieuwde showroom.

Kies kozijnen die ook mooi oud worden

Huurprijs v.a. â&#x201A;Ź 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

www.dwkozijnen.nl

Tel:Kozijnen 071-3313505 www.dwkozijnen.nl DW is genomineerd voor de Sterkste Schakel van Rijnland 2012.

DW Kozijnen: De top in kunststof Fabriek en showroom: Taanderstraat 16/16a 2222 BE Katwijk (Industrieterrein â&#x20AC;&#x2122;t Heen)

071-4077364 Voor een systeemdiagnose/reparatie van uw aircoinstallatie in uw voertuig en het uitlezen van foutcodes van de diverse computers in uw auto en natuurlijk voor het regelmatig onderhoud van uw kostbare aircosysteem. #MPFNFOMBBOt&.7BMLFOCVSH ;)


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

NIEUWS

Glady’s Latina Lypossage Strak in je vel? Negen van de tien vrouwen hebben last van cellulite. Dit is een teveel aan vet en vocht onder de huid. De oplossing is Lypossage. Een bijzondere massage om slanker te worden en het figuur een betere vorm te geven. Ontspanning? Door middel van een ontspanningsmassage krijgt overtollige en geblokkeerde energie weer de kans om te gaan stromen. Ontspanningsmassage zorgt voor een moment van rust en aandacht. Herstellen? Welke sport je ook beoefent, de spieren worden veelal maximaal belast en zorg (voorzorg en nazorg) voor deze bewegingsonderdelen is van groot belang! Een sportmassage helpt het lichaam de afvalstoffen te verwijderen en herstelt de spieren. Alleen voor dames!

Wilt u meer informatie over de behandelingen, neem dan contact op met Gladys, 06

10817027

Over euthanasie en dementie Het Alzheimer Café nodigt u van harte uit voor een informatieavond over dementie op woensdag 7 maart (inloop) vanaf 19.00 uur in het Cultureel Centrum de Warenar aan de Kerkstraat. Het Alzheimer Café is geen kroeg of restaurant, maar een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en belangstellenden. Bezoekers praten over dementie en dat allemaal in een gemoedelijke sfeer. Iedereen is welkom. Als de kwaliteit van leven dreigt slecht te worden, kan het zijn dat u de behoefte voelt om zelf te beslissen hoe en wanneer u uit het leven wilt stappen. In Nederland wordt regelmatig gedebatteerd over de mogelijkheden het lijden van zieken aan het einde van hun leven te verlichten. Dit worden Medische Beslissingen rond het Levenseinde genoemd en er wordt in Nederland openlijk over het onderwerp gesproken en geschreven. De geneeskunde heeft ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor steeds meer mogelijk is geworden. Zoveel dat lang niet alle onderzoeken en behandelingen door patiënten als een zegen ervaren worden. Anders gezegd ‘moet alles wat kan, ook gedaan worden’? Voor de zieke met dementie, die zich niet goed meer kan uiten, rijzen nog extra problemen op: Hoe kun je haar/zijn wil bepalen? Wie beslist? De patiënt, de arts, de familie? Mensen willen

daar over meepraten om ooit hun keuzes te kunnen maken. Ook kennen we in Nederland wetgeving die dat mogelijk maakt. Begrippen als voedselweigering, staken van behandeling, palliatieve zorg, in slaaptoestand brengen en euthanasie zullen onder meer aan de orde komen. Wat kan of mag iemand onder bepaalde omstandigheden vragen? Hoeveel vrijheid heeft de arts in het kader van de huidige wetten? Gastspreker: Frouke Reitsma van de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Een kopje koffie staat voor u klaar. U hoeft zich niet aan te melden. Voor vragen kunt u contact opnemen met coördinator Michiel den Oudsten,tel: 06-42695799 of met de SWOW/Infomaat, tel: 5117576. De SWOW biedt u aan gratis met de BIJBUS van huis op te halen en weer thuis te brengen. U hoeft alleen maar telefonisch contact op te nemen met de SWOW, telefoon 5112226.

Boekerslootlaan 17 Noordwijk 071-3615878 www.kom-advocaten.nl

Rechtsbinnen Elke maand zal een van de advocaten van KOM Advocaten, gevestigd te Noordwijk, een juridisch probleem aan U voorleggen door middel van een levensecht verhaal. Iedere overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval, de essentie is levensecht. Eindelijk, vakantie en weer tijd voor het gezin. Maar nee, de hele week stond Mariette klaar om de kinderen Rogier en Claudette naar skiles te brengen, op te halen voor de lunch, terug te brengen etc. Diederik had ze alleen in het hotel bij het diner weer gezien. De maat was vol voor Mariette, zo hoefde het voor haar niet meer. Diederik had genoten van zijn lange tochten. Zijn werk kon hij eindelijk loslaten op verre rustige pistes. Het was een zwaar jaar geweest. Eerst ontslag en daarna een nieuwe commerciële baan in een ander segment dan hij gewend was. En dan Mariette’s opmerkingen. Ze was gewend aan veel geld en dat kon hij even niet leveren. Gelukkig had hij snel een andere functie gekregen maar het salaris was wel aanmerkelijk lager. Op de stille hellingen hoorde hij haar opmerkingen even niet. De terugreis verliep stil, bij de grens barstte de bom. De verwijten vlogen over en weer. Waar was je de hele week riep Mariette. Wat zeur je toch altijd aldus Diederik. Een week later zaten ze samen bij mij op kantoor. De vakantie bleek de druppel geweest te zijn. Ze waren het meer dan zat. Mariette was van mening dat Diederik veel te weinig tijd besteedde aan haar en de kinderen, Diederik zocht vooral rust. Veel begrip voor elkaars situatie was er niet. Relatietherapie wilden ze niet, dat softe gedoe was voor hen ongeschikt. Ik sprak met hen over de toekomst. Mariette gaf aan dat ze graag met de kinderen in de wo-

ning wilde blijven. Dat was immers beter voor de rust van de kinderen. Diederik zou voldoende hiervoor moeten bijdragen. Verder had ze nog geen concreet beeld over de toekomst. Diederik begreep niet dat Mariette wilde scheiden, hij deed toch alles om de financiën van het gezin voor elkaar te krijgen. Als het dan toch moest wilde hij een grote rol in het leven van de kinderen blijven spelen. Nu hielp hij hen regelmatig met hun huiswerk. Dit wilde hij graag blijven doen. Samen namen we hun financiële mogelijkheden door. Mariette schrok. Zij had zich niet gerealiseerd dat hun inkomen zoveel lager was geworden. Met het inkomen van Diederik was het net mogelijk om als gezin in de woning te blijven. Om voor twee huishoudens en de huidige woning te betalen was het inkomen onvoldoende. Verkoop van de woning zou ook zeker niet makkelijk zijn. Afgesproken werd dat beiden zouden onderzoeken en nadenken welke financiële mogelijkheden er zouden zijn. Was het mogelijk dat Mariette op korte termijn enig inkomen zou kunnen verwerven of zou er familie bereid zijn tijdelijk bij te dragen in de kosten? De volgende afspraak belden Diederik en Mariette af omdat ze nog tijd nodig hadden. Weer enkele weken later belde Diederik met de mededeling dat ze toch naar een relatietherapeut wilden gaan. Ik gaf hem een adres waar ze op korte termijn terecht konden. De scheidingsplannen zijn in de ijskast gezet. Voor Mariette en Diederik was de financiële crisis net het zetje wat ze nodig hadden om het nog een keer serieus samen te proberen. Vaak is dat niet meer mogelijk. Ik ben benieuwd of ik na de crisis nog iets van ze hoor. Mr. Reinja Ottens advocaat en mediator

Achtergrond

Nachtelijke nazit in raadhuis De Paauw houdt Nederland nog dagenlang wakker Na de raadsvergadering van 13 februari volgde elders in raadhuis De Paauw een nazit ‘onder genot van een glaasje wijn’ die sommigen zich nog lang zullen heugen. Want zondagavond 19 februari stuurden DLW en WWW samen een achttal vragen schriftelijke vragen het internet op richting een aantal plaatselijke, regionale en landelijke media over hetgeen er na de vergadering van 13 februari in de kamer van één van de wethouders tot circa 5.00 uur plaatsvond. Het meest opmerkelijk was de inleiding tot de gestelde vragen. ‘Een aantal van de aanwezige wethouders bleek tegen de morgen behoorlijk veel gedronken te hebben’ en met name door wethouder De Greef zouden een aantal opvallende uitspraken zijn gedaan. Over de ambtelijke fusie met Voorschoten, maar ook ’onbehoorlijke opmerkingen’ in de richting van een vrouwelijk raadslid. Haar zou ‘diverse malen’ zijn medegedeeld dat haar ‘een lesje ten deel zou vallen op de kamer van de wethouder met de gordijnen dicht en de kleren uit’. Aldus DLW en WWW die op grond van het reglement van orde van de raad, de gedragscode politieke ambtsdragers Wassenaar en de Algemene wet bestuursrecht, middels negen vragen het college het hemd van het lijf vroegen. De gevolgen bleven niet lang uit. De rechtstreeks aangeschreven media lieten er geen gras over groeien en pakten vanaf maandag 20 februari flink uit. De nazit van de raadsvergadering, volgens de vragenstellers ‘naar goed gebruik’, kreeg landelijk beurtelings de kwalificatie ‘borrel’, ‘seksrel’, ‘nachtelijk drinkgelag’ en ‘liederlijke samenzijn’. TV West vertoonde woensdag en afgelopen weekend in een eindeloze herhaling een animatie met omvallende foto’s van alle Wassenaarse raadsleden, in een poging uit te vissen wie nu eigenlijk het ‘vrouwelijke raadslid’ was die samen met wethouder De Greef de hoofdrol in de veelvuldig als ‘soap’ betitelde kwestie speelde. Het ‘glaasje wijn’ waarover DLW en WWW spraken moeten er volgens veel verslagen toch meer zijn geweest. Ben Paulides deed er in een wakkere ochtendkrant nog een schepje bovenop. Hij toonde zich verbaasd dat ‘wethouders regelmatig tot diep in de nacht doordrinken en een paar uur later weer aanschuiven bij de wekelijkse collegevergadering’. Een

ander ochtendblad zette dezelfde verslaggever op de zaak die ook de kwestie van de sloopboerderijen op De Horsten regelmatig voor heel Nederland belichtte. ‘Drank en dame splijten Wassenaarse politiek’ stond er onder een foto van raadhuis De Paauw. Het chique gemeentehuis vormde een fraai decor voor de berichtgeving. ‘Het is echt absolute, totale flauwekul’ sprak wethouder Sanders op het gazon voor de Paauw in de lens van de camera van TV West, hetgeen WWWfractievoorzitter Henk de Vries in dezelfde uitzending ontkende met de stelling dat er ‘voldoende getuigen’ waren. Historisch besef, waaraan alle Wassenaarse fracties in het rapport over Den Deijl zoveel waarde zeiden te hechten, blijkt ruim een week na een raadsvergadering een selectief begrip. Opvallend is dat de gemeente Wassenaar, die haar eigen site en gemeenterubriek steeds meer als platforms voor allerhande nieuwsberichten uit eigen huis gebruikt, de hele kwestie vorige week angstvallig onder de pet hield. Verbazingwekkend is ook dat er over de veelbesproken fusie door raad en college gedurende een nachtelijke nazit fel is gedebatteerd, terwijl de vonken er tijdens het eerste raadsdebat er nu niet bepaald afsprongen. Wethouder De Greef figureert ondertussen op talloze websites als dankbaar onderwerp. Het college kondigde aan aangifte te gaan doen en wellicht dat daardoor de geheugens van sommige betrokkenen wat worden geactiveerd. Intussen zijn in ‘Café De Paauw’ voor de nazit de sluitingstijden op last van de burgemeester aan banden gelegd. Voor de catering tijdens de politieke markten verandert er niets. Bij aanvang koffie tappen, tijdens de vergadering een glaasje Dunea en als het echt heel laat wordt een blikje. De volgende raadsvergadering staat voor komende maandag op de kalender. De burgemeester, begin deze week gebronsd en wel terug op het nest, kan misschien ter inspiratie de oude wijsheid van een bekende cabaretier op een tegeltje zetten: ‘Lijmen Jan’. Jan Pieter Becker die maandagavond een hearing in De Paauw leidde, kreeg de lachers op zijn hand toen hij na afloop een opmerking maakte over ‘een glaasje wijn’ ter afsluiting. (Jos Knijnenburg)

Terughoudend beleid bij verzoeken detailhandel voor vestiging buiten bestaande winkelgebieden De gemeente zal de komende jaar terughoudend en voorzichtig optreden bij verzoeken voor de vestiging van nieuwe detailhandel buiten de drie bestaande winkelconcentraties Centrum, Stadhoudersplein en Oostdorperweg. Eventuele verplaatsing van detailhandel dient bij voorkeur binnen deze gebieden te gebeuren of vanuit de randgebieden daar naar toe. Een uitzondering vormen winkels die belangrijk zijn voor de verzorging van een bepaalde wijk. Met het oog op de parkeerdruk kan er in het centrum geen nieuwe supermarkt bijkomen. Wassenaar zal flexibel moeten omgaan met een creatieve invulling van leegstaande panden, bijvoorbeeld als atelier of tentoonstellingsruimte, als dit een positieve bijdrage aan het winkelgebied kan leveren. De gemeente zal ook rekening moeten houden met de behoefte van de detailhandel aan schaalvergroting. Bestemmingsplannen moeten hierop inspelen. Het is allemaal terug te vinden in de detailhandelsnota ‘Concentreren op kwaliteit’, die nog tot en met 20 maart a.s. ter inzage ligt. door Jos Knijnenburg De laatste detailhandelsnota verscheen in 1999 en had een looptijd van 10 jaar. Hoog tijd dus voor een nieuwe nota voor de plaatselijke detailhandel waarmee Wassenaar opnieuw 10 jaar vooruit denkt te kunnen. Of dat werkelijk zo is moet worden betwijfeld want de ontwikkelingen in de detailhandel bevinden zich in een stroomversnelling. Zo gaat de gemeente in de nota ook uitgebreid in op ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) waarvan wordt

verwacht dat het gebruik ‘verder zal toenemen en omvangrijker zal worden’. Dat vormt voor de detailhandel een bedreiging, maar ook een uitdaging. Volgens de nota vloeit 7 procent van het Wassenaarse bestedingspotentieel af naar aankopen die via internet worden gedaan. De omzet van de Wassenaarse detailhandel bedraagt 104 miljoen euro per jaar, waarvan 60 miljoen wordt besteed aan dagelijkse goederen. Wassenaarders besteden per jaar 87 miljoen euro in het dorp, de overige 17 miljoen euro komt van buiten af.

front uit de jaren zestig tegenover de AH ‘verouderd’. De winkelconcentratie aan de Oostdorperweg ter hoogte van de Haven heeft ‘weinig uitstraling’ en vormt geen samenhangend gebied De Aldi lijkt hier veel minder een trekker te vormen dan AH. De gemeente wil hier niet nog meer detailhandel en overweegt zelfs afbouw daarvan. Opvallend is dat steeds meer Wassenaarders (12 procent) hun dagelijkse boodschappen in andere gemeenten halen, het zou gaan om 10 miljoen euro op jaarbasis.

Remedial teacher Mieke Komen weet hoe het moet.

In Wassenaar

Rekenproblemen? 1+1=2! Vanaf maart is Wassenaar een praktijk voor remedial teaching rijker: R.T. praktijk Vademecum. Behandelend remedial teacher Mieke Komen, is afgestudeerd als groepsleerkracht en studerend voor de (vernieuwde) master Special Educational Needs. Op zestienjarige leeftijd was het al duidelijk wat Mieke wilde: een eigen praktijk voor remedial teaching. De belangstelling voor kinderen die wat extra zorg goed kunnen gebruiken was al vroeg aanwezig. Tijdens haar opleiding aan de pabo heeft zij zich verdiept in het werk van de rt’er en studeerde zij af met de minor Zorg. Samen met een collega (met veel ervaring op het gebied van remedial teaching) verzorgde zij enkele jaren de Cito-trainingen voor de leerlingen uit groep 8, en heeft zij bijles gegeven aan kinderen (zowel basis- als voortgezet onderwijs) en aan (mede-)studenten. Ook was zij betrokken bij het opzetten en uitvoeren van verschillende onderzoeken rondom leerprocessen. Uiteraard heeft Mieke ook enige ervaring opgedaan als groepsleerkracht van zowel onderbouw als bovenbouw. Ondanks dit alles is zij nog lang niet uitgestudeerd. Eind maart verwacht zij haar certificaat te halen voor coach Ik Leer Anders, een leermethode gericht op beelddenkers. Daarnaast richt zij zich al een tijd lang op ernstige rekenproblematieken en dyscalculie. Hier zal zij tijdens, maar ook na haar afstuderen verder onderzoek naar doen. Door deze studiedrift blijft zij op de hoogte van de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen op onderwijsgebied.

Herstellend lesgeven Winkelaanbod

Toekomst

Op basis van cijfers uit 2011, stelt de detailhandelsnota dat Wassenaar 192 winkels telt, waarvan er 16 leegstaan. Het percentage leegstand (8,3 procent) wordt voor een gemeente als Wassenaar ‘hoog’ genoemd. Maar liefst 65 winkels vallen onder de noemer ‘mode & luxe’, één van de redenen waarom de gemeente relatief veel kleine winkels heeft. Onder de 41 zaken voor de dagelijkse boodschappen vier supermarkten die samen 61 procent van het verkoopoppervlak voor de dagelijkse goederen omvatten. Wassenaar zit met 75 horecabedrijven (dranken- en fastfoodsector en restaurants) ver boven het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. Driekwart van de detailhandel zit het centrum (Langstraat – Luifelbaan). Door de bouw van Centrum Noord ontstond een ‘winkelhaak’ die goed gevuld is. De wisselwerking tussen Langstraat en Luifelbaan is onmiskenbaar verbeterd. Op het Stadhoudersplein is de onlangs verbouwde AH een trekker, maar het effect op de overige 13 winkels wordt niet vermeld. Wel oogt volgens de nota het winkel-

De maatschappij verandert en dat heeft effect op de detailhandel. Via internet wordt niet alleen steeds gewinkeld, maar ook druk gehandeld zoals op marktplaats. Consumenten zijn dankzij de nieuwe media steeds beter geïnformeerd, willen het beste en het goedkoopste. De gemeente verwacht de komende jaren in Wassenaar meer leegloop en leegstand en wil duidelijkheid schappen over hetgeen er in een winkelgebied wel en niet wenselijk is. Door verspreid liggende winkels en samenhangende winkelgebieden te ontmoedigen moeten de kernen sterker en aantrekkelijker worden. Openingstijden, service, klantgerichtheid, leuke evenementen, parkeermogelijkheden en een prettige openbare ruimte dragen bij aan het bevorderen van de binding van Wassenaarders aan hun dorp. De nota stelt dat er nog altijd wordt gestudeerd op de omstreden zondagssluiting. Ook is een ondernemersfonds in de maak voor zaken als versiering en reclame. De nota hamert op het positieve effect van woningen boven winkels voor sfeer en sociale controle.

Duinstede-vrijwilligers in de bollen

De praktijkruimte is gevestigd in het pand van aannemersbedrijf Schröder. Dit ligt aan het fietspad Oude Trambaan, richting Leiden. Met de fiets kunnen u en uw kind veilig vanaf het fietspad het pand bereiken. Met de auto rijdt u naar de Hangarweg 12, hier kunt u voor

LOODGIETERSBEDRIJF

C. HUNDERSMARCK BV Leiden 071-5223242 Voorhout 0252 -235679

«Sanitaire installaties « Dakbedekkingen « Lood- en zinkwerken « Centrale verwarming « Airconditioning « Luchtbehandeling WWW.HUNDERSMARCKBV.NL

Drukkerij All-in haalt FSC-keurmerk binnen Verantwoord ondernemen staat centraal bij Drukkerij All-in in Katwijk. Het FSC-certificaat dat de Katwijksche drukkerij onlangs heeft gekregen is hiervan het bewijs. Drukkerij All-in is één van de eerste drukkerijen in de regio die het keurmerk in de wacht sleept. “Het gebruik van het FSC-keurmerk krijg je niet zomaar, het brengt extra werk met zich mee,” legt directeur Guido Verhagen uit. ,,Zo moet een aparte administratie van al het ingekochte en verwerkte FSC-papier worden bijgehouden. En worden we vanaf nu met regelmaat getoetst op alle strikte voorwaarden en regels die gelden bij het gebruik van FSC-papier. Niettemin zijn we er erg blij mee. Het onderstreept dat wij op een milieuvriendelijke wijze drukwerk produceren.” Guido Verhagen: ,,Onze stroom was al groen, onze post en mailings versturen we CO2-neutraal, dus dit was een logische stap. Zo proberen wij onze bijdrage te leveren aan het minder belasten van het milieu. Ook onze klanten profiteren daarvan, omdat zij nu de mogelijkheid hebben op hun drukwerk het FSCkeurmerk te vermelden.”

FSC-certificaat biedt klanten zekerheid over herkomst papier CDA-Wassenaar heeft de vrijwilligers van Duinstede verrast met een attentie in de vorm van potjes met tête à tête bolletjes van fa. Overdevest.In Duinstede helpen 120 vrijwilligers, verspreid over alle afdelingen, mee om samen met alle medewerkers het verblijf zo prettig mogelijk te laten verlopen. Naast helpen met de maaltijden wordt er voorgelezen, gewandeld, uitstapjes met de bus gemaakt, spelletjes gedaan en worden bewoners begeleid voor een bezoek aan de kapper of fysiotherapeut. Coördinatrice van de vrijwilligers is Ans Tavleu. Een meelevend aanspreekpunt voor de vrijwilligers (en bewoners). Met de overhandiging van een boeket tulpen aan Ans Tavleu bracht het raadslid Dineke den Hartog de dank van het CDA in aanwezigheid van circa 25 vrijwilligers in beeld. ,,Het CDA staat voor de Wassenaarse vrijwilligers. Hun inzet wordt zeer gewaardeerd en de hulp van vrijwilligers in alle vormen van Zorg is onmisbaar gebleken,” zei Den Hartog.

de deur parkeren. De kinderen kunnen bij Vademecum terecht voor taal-, spelling-, reken-, lees-, en schrijfproblemen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat de leerlingen huiswerkbegeleiding krijgen. Vanaf september start de inschrijving voor de Cito-training. Studenten van de opleiding VIG kunnen bij Vademecum terecht voor extra begeleiding bij het vak medisch rekenen. Alle kinderen krijgen individueel les, zodat er veel aandacht voor uw kind is. Bij R.T. praktijk Vademecum is ieder kind welkom, dus ook rugzakleerlingen of kinderen met een PGB (persoonsgebonden budget). Men verward vaak remedial teaching met bijles. Remedial teaching betekent letterlijk vertaald ‘herstellend lesgeven’. Men gaat probleemoplossend te werk. Met bijles wordt lesstof herhaald aangeboden, zonder eerst te onderzoeken waar het echte probleem nu eigenlijk zit. Heeft uw kind problemen met de lesstof op school en komt het er maar niet uit, wordt het onzeker en verliest het zelfvertrouwen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mieke Komen, R.T. praktijk Vademecum, Dr. Duetzlaan 18, 2242 RP, Wassenaar (Let op! Contactadres is anders dan het praktijkadres!). Telefoon 0624 11 6543 of email naar r.t.vademecum@gmail. com. Kijk voor uitgebreide informatie op www.vademecum-rt.nl.

Wereldwijd zorgt het kappen van oerbossen nog altijd voor veel problemen. In Afrikaanse landen verdwijnen bijvoorbeeld op grote schaal hele regenwouden door alsmaar voortdurende illegale en verwoestende houtkap. Dieren ster-

ven, de lokale bevolking blijft (letterlijk) berooid achter en de natuur in de omgeving raakt permanent ontwricht met alle gevolgen van dien. Het hout dat als grondstof voor FSC-papier dient, is echter gegarandeerd afkomstig uit verantwoord beheerde productiebossen, waarbij de formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen zijn gerespecteerd. Ook is gelet op sociale en economische welzijn van de bosarbeiders en lokale gemeenschappen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ,,Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt door Drukkerij All-in tot uitdrukking gebracht door bij elke beslissing niet alleen na te denken en te handelen vanuit het economisch rendement, maar ook vanuit het nut voor de samenleving,”benadrukt directeur Verhagen. ,,Drukkerij All-in gaat dus verder dan alleen het zo min mogelijk belasten van het milieu, wij willen ook daadwerkelijk wat toevoegen aan de ontwikkeling van de (lokale) maatschappij, in de vorm van bijvoorbeeld efficiënt voorraadbeheer, sponsoring lokale verenigingen, goede doelen en excursies voor scholen.” Drukkerij All-in is een middelgrote drukkerij waar onder meer boeken, magazines, catalogi en handels- en familiedrukwerk wordt vervaardigd. De drukkerij is onderdeel van het bedrijf Verhagen aan de Ambachtsweg in Katwijk. Verhagen is ook uitgever van acht huis-aan-huisbladen in de Duin- en Bollenstreek, een abonneekrant en de Bloemenkrant, die overigens ook op FSCpapier worden gedrukt.


Goed uit

eten De Hollandse keuken, met een eigen twist

U kunt bij ons terecht voor een stevige lunch, een fijn diner of een lekkere borrel. Ook voor uw feesten en partijen.

Natuurlijk kunt u bij De Tender aan het Valkenburgse Meer ook terecht voor de klassieke Hollandse gerechten, maar heeft u de huisspecialiteiten wel eens geproefd? Zoals de Saté De Tender: met extra malse kipfilet door de speciale, eigen gemaakte marinade, en natuurlijk met huisgemaakte satésaus.

3-gangen menu 29,50 Dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Maandag gesloten. Herenstraat 62 | Voorhout | T 0252-216734 Internet: www.t-alternatief.nl

Unieke lokatie gelegen aan de Oude Rijn

Lekker uit eten of loungen in nog ruimere KW106

Visrestaurant/ strandpaviljoen KW106 Strandvak 3, Katwijk T 071 4075113 www.KW106.com

* Geserveerd op een groot vierkant bord, compleet met atjar, kroepoek, en andere oosterse heerlijkheden. Een andere huisspecialiteit is de Lamsossebucco: In een landstreek van Spanje wordt deze delicatesse bereid in grotten, wat aan het gerecht een heel bijzondere smaak geeft. Aan dit Zuid-Europese gerecht van lamsvlees van het bot wordt veel zorg besteed: het heeft heeft ruim drie uur staan pruttelen voor het bij u op tafel staat. Niet alleen de huisspecialiteiten zijn bijzonder: ook de ambiance is dat: waar anders kunt u dineren in de sfeer van een klassieke treinreis? De Tender. Met voldoende ruimte voor feesten en partijen. Lekker eten met uitzicht op het water, met aandacht en zorg bereid, en met een méér dan goede prijskwaliteit verhouding. Restaurant-Partycentrum De Tender J. Pellenbargweg 2 2235 SP Valkenburg T 071-5721805 www.detender.nl

Sfeervol à la carte restaurant en diverse stijlvolle zalen voor elke gelegenheid

www.engelbertha.nl

uit & eten

Heeft u al zin in het strandseizoen? Wij wel! Want Schuitemaker komt dit jaar met een extra grote KW106 op het strand. Natuurlijk kunt u zoals u van ons gewend bent ook dit seizoen weer heerlijk genieten van een uitgebreide kaart met de lekkerste gerechten met uitzicht op zee. Of u nu wilt lunchen, dineren of loungen, iedereen is bij ons welkom. KW106 heeft niet alleen voor visliefhebbers een mooie kaart, ook als u niet zo gek bent op vis, zijn er voldoende lekkere alternatieven. Naast lunchen of dineren in ons visrestaurant is het nu ook mogelijk om voor groepen van 15 tot 40 personen arrangementen te reserveren zoals een wijnproefavond onder begeleiding van een wijndocent. Ook wanneer u een borrel organiseert voor een groep tot 40 personen kunt u prima in de loungehoek terecht, bijvoorbeeld met een lekker buffet van de mooie huisgemaakte producten van Schuitemaker. Ook voor uw walking dinner, amusediner, oesterparty, sushiparty of wijn-spijsavond bent u bij ons op het juiste adres. Wij verheugen ons er op u te onthalen. KW106 opent dit jaar al vanaf donderdag 8 maart 2012! Graag tot gauw dus bij KW106.

met grote tuinen en terras

Een avondje uit onder het genot van een heerlijk diner Sluisweg 2a • 2225 XL Katwijk aan Zee T. 071 40 180 10 • E. info@wapenvankattuk.nl Geopend van Dinsdag t/m Zaterdag vanaf 17:30 uur

www.wapenvankattuk.nl

E J N E B T E E W T ’ E J VOOR

T H C O K VER

NISSAN PIXO VAN €7.999,-* VOOR

€6.990,-

**

INCLUSIEF DEALERKORTING

GEEN BPM GEEN WEGENBELASTING 14% BIJTELLING

Openingstijden van maandag tot vrijdag, op zaterdag en/of zondag. Ga voor meer informatie naar: www.nissan-acties.nl *Consumentenadviesprijs Nissan PIXO Visia 1,0L 68pk € 7.999,- (prijslijst 1 januari 2012) is incl. BTW en BPM, excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Opties en uitrusting afhankelijk van de uitvoering. **Het klantvoordeel van € 1.000,- is uitsluitend geldig voor de aanschaf van een nieuwe Nissan PIXO met een klantorder datum tussen 01/01/2012 en 31/03/2012. N.B. (Niet geldig voor Lease en fleet orders). Aanbod is geldig op alle beschikbare uitvoeringen van de PIXO. Het bedrag van € 1.000,- is het klantvoordeel is inclusief dealerkorting, incl. BTW, is niet inwisselbaar tegen contanten en is tevens het maximum bedrag. Overeenkomstig 1999/100.EC. Min/max. verbruik PIXO gamma gecombineerd: 4,4-5,2 l/100km, resp. 22,7-19,2 km/ltr. CO2 uitstoot variërend: van 103 gr/km tot 122 gr/km. Alle wijzigingen en drukfouten voorbehouden aan Nissan Nederland.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

NIEUWS

Uitslagen Kindercarnaval Carnavalsvereniging De Deylknotsen heeft de prijswinnaars bekend gemaakt van het kindercarnaval. Meike van Veen, Isabel Bron, Rachel Stikvoort, Eric Huisman, Anne Vogels, Jamie Loevestijn, Bart Slats, Jay Huis, Lisa Huis, Cody Huis en Kim Vaassen zijn de winaars van het spelletjescircuit. De verklede kinderen, die in de prijzen zijn gevallen zijn: eerste prijs Mieke van Veen, tweede prijs Achanty Zimmerman en derde prijs Thomas van der Holst. Voor deze winaars zijn fraaie bekers beschikbaar. Het is inmiddels alweer een week geleden dat het door de Deylknotsen georganiseerde kindercarnaval is gevierd, uiteraard met dank aan de sponsors. De prijsuitreiking Is op 3 maart in de verenigingsloods aan Maaldrift no 68 om 14.00 uur. De winnaars, met hun ouders en of ooms en tante’s zijn van harte welkom. Vergeet niet om de prijs op te halen want prijzen, die niet op 3 maart afgehaald worden, komen te vervallen.

i n d e ho o f dr o l

In de laatste week van de zomervakantie op maandag 13, dinsdag 14 en woensdag 15 augustus kan de Wassenaarse jeugd van 6 t/m 15 jaar zich opnieuw uitleven in leuke en spannende activiteiten. Nu al weer voor de 16e keer kunnen de kinderen van groep 3 t/m groep 8, als ook de kinderen die in de klassen 1 t/m 3 van de middelbare school zitten, zich inschrijven voor deze fantastische drie dagen vol lol, plezier en gezelligheid (voor de middelbare scholieren is er een programma van 2 dagen).

Donderdag 8 maart: klaverjassen bij Run for Rio voor de Dinka Kids School Donderdagavond 8 maart is het weer zover: klaverjassen bij Run for Rio. Deze klaverjasavond wordt gehouden in Huize Willibrord dat haar grote zaal graag gratis voor dit goede doel ter beschikking stelt. De klaverjasavond begint om 19.30 uur, maar vanaf 19.00 uur kunt u al in de grote zaal terecht om een kopje koffie te drinken. U kunt zich individueel of per koppel inschrijven; het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per persoon. Aan het einde van de kaartavond zal er ook een loterij plaatsvinden met prachtige prijzen die door allerlei particulieren en bedrijven voor dit doel ter beschikking zijn gesteld.

Dick Remmerswaal. (Foto: Anton Overklift)

In de hoofdrol Dick Remmerswaal

Van bouw- tot wijndeskundige

Inschrijven kan via het inschrijfformulier dat u aantreft op onze website: www.runforrio.com, maar kan ook telefonisch bij John Schrader, telefoonnummer 070-5176236, bij Annette v.d.Kooij, telefoonnummer 070-5110225 of bij Huize Willibrord, telefoonnummer 0705123200. U kunt het inschrijfformulier ook afgeven bij Huize Willibrord, de Hofcampweg 290 of bij de van Houtenweg 74. De opbrengst is bestemd voor de straatkinderen van Arusha in Tanzania

Project Dinka Kids School De stichting Run for Rio zet zich al vele maanden in om de Dinka Kids School in Arusha (Tanzania) te helpen bouwen. De vele straatkinderen hebben nu geen kans om naar school te gaan. Het is de grote wens van de Wassenaarse Kimberly Zandvliet en haar Tanzaniaanse vriend Eriq Pownall om deze kinderen naar school te laten gaan. Zij willen vele straatkinderen liefde, scholing en onderdak geven; kortom zij willen deze straatkinderen een toekomst geven. De verkregen gelden van NCDO, Wilde Ganzen en Run for Rio, o.a. verkregen via de grote sponsorloopactie met de

www.balans-therapie.nl

Wegens ziekte van mw. Solvejg Dunnewolt wordt de praktijk waargenomen door Elisabeth Nederlof. Zij is opgeleid door mw. Solvejg Dunnewolt. U kunt haar bereiken op: Praktijk voor Fysiotherapie Dunnewolt Van Boetzelaerlaan 1 2242 SV Wassenaar Tel. 070 – 5117011 of 06-25583350 E-mail: info@balans-therapie.nl

Eriq Pownall, de vriend van Kimberly Zandvliet, neemt even pauze. scholen in april 2011, zijn besteed aan de twee gebouwen met klaslokalen en de voorbereidingen hiertoe. De bouw van de keuken en eetzaal op het project is gestart in januari. Op dit moment zal ook het eerste gebouw met slaapzalen worden gebouwd. Voor de bouw van klaslokalen moet gedacht worden aan: funderingen, gelijk maken van de vloeren, inkopen van bouwmaterialen, bouwen van muren, plaatsen van kozijnen en het plaatsen van het dak. De ramen, zo meldt Kimberly, zijn wel besteld, maar komen later. Zo zijn er mee-, maar ook tegenvallers. Inmiddels is Kimberly Zandvliet in Nederland. Op zondag 25 maart zal zij een presentatie geven over het project in Arusha. U bent van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. De ontwikkelingen kunt u horen in de aula van de St.Jozefschool, Thorbeckestraat 37; de aanvang is om 15.00 uur. Wilt u verdere informatie over de projecten van Run for Rio of wilt u inschrijven voor de klaverjasavond, dan kunt u altijd bellen met de secretaris, John Schrader, tel.5176236 of mailen: info@runforrio.com. Bent u verhinderd op 8 maart, maar wilt u toch uw steentje bijdragen, dan kunt u uw gift ook overmaken op bankrekening Run for Rio te Wassenaar: Ingbanknummer 193157.

Inschrijving sport- en speldagen ALLEEN op zaterdag 3 maart in de sporthal

Wassenaar is een bijzonder dorp. Veel variatie in natuur, een uiteenlopende bebouwing en misschien wel het meest interessant: veel bijzondere inwoners, zowel jong als oud, die op diverse manieren een rol spelen in het dorpsleven. De Wassenaarder, de krant voor alle Wassenaarders, wil die bijzondere dorpsgenoten graag aan u voorstellen. door Loes Rietvelt Eigenlijk was het voor Dick Remmerswaal min of meer vanzelfsprekend dat hij in de bouw terechtkwam. Zijn vader had een kleinschalig goedlopend aannemersbedrijf. Opdrachten waren er genoeg, het enige dat niet goed geregeld was betrof het financiële gedeelte. Eenmaal per jaar, in december, gingen alle rekeningen de deur uit, een administratieve taak die Dick op zich nam. Hiermee zette hij zijn eerste stappen in de bouwwereld. Daarna haalde hij de nodige papieren en in 1972 nam hij de zaak over. Inmiddels is Th. Remmerswaal uitgegroeid tot een veelgevraagd aannemersbedrijf met acht man personeel. Toch heeft Dick besloten het roer om te gooien. Niet dat hij helemaal stopt met zijn aannemersbedrijf, wel doet hij een stapje terug en zijn neef zal het bedrijf langzamerhand overnemen. Zo kan Dick zich wijden aan wat hij het liefst doet; zijn wijnhandel verder ontwikkelen.

Een eigen wijngaard Dick is een ware francofiel. “Naarmate de kinderen ouder werden gingen we steeds vaker naar Frankrijk. Ik voel me daar helemaal thuis. De mensen zijn aardig, de sfeer is gemoedelijk en de natuur is mooi. Wij voelden ons zo thuis dat we

besloten een eigen plek te zoeken. Onze keus viel op een huis in de Beaujolaisstreek. We waren nog maar een dag eigenaar toen we al van drie kanten werden benaderd ook de naastliggende wijngaard te kopen.” De deal werd snel gesloten. Van wijn proeven en drinken heeft Dick verstand, van het productieproces minder. Daarom was hij ook erg blij met het aanbod van zijn buurman. “Hij bood aan mijn druiven te verwerken tot een goede Cru Beaujolais. Zelf is hij eigenaar van een grote wijngaard en ook verwerkt hij druiven van omliggende boeren tot wijn. De hoeveelheid die ik produceer is overigens niet enorm, het is genoeg voor eigen gebruik en promotie, meer niet.” Bij zijn geregelde bezoeken aan zijn nieuwe stek wordt Dick veelvuldig aangesproken door boeren in de omgeving die ook wijn produceren. “Het valt me op dat het allemaal uitstekende landbouwers zijn en dat ze geweldige wijn produceren, maar verkopen wordt een heel ander verhaal. Mij werd gevraagd of ik hun wijnen kan verkopen.” Het was een vraag die tot nadenken stemt. “Afgelopen zomer zat ik met mijn schoonzoon in de tuin toen het idee opborrelde een ‘wijnbusiness’ op te zetten. De flessen wilde ik echter wel met een eigen etiket verkopen. Het idee werd verder uitgewerkt waarbij ook de Franse ambtenarij om de hoek kwam kijken. Verkopen onder eigen domaine mag niet, wel onze eigen naam voorzien van een productienummer onderaan de fles. Als naam op het etiket is gekozen voor Mardi Broussaud. Mardi omdat op dinsdag het idee is ontstaan, Broussaud als naam van onze stek in de Beaujolais.”

Cru Beaujolais Dick is trots op zijn wijn. “De

Beaujolais primeur kent iedereen wel, deze wordt vaak gedronken als een soort ‘slobberwijn’. Alle crus die ik in het assortiment heb zijn veel verfijnder, fruitiger; echt een genot om te drinken. Bijvoorbeeld de Morgon, de Moulin-á-Vent, de Fleurie of de Julíenas.” In deze laatste omgeving is Dick afgelopen zomer benoemd tot grumeur. Behalve wijn heeft Dick ook andere producten uit de Beaujolais. Een potje ingedikte gelei, Confit de vin, Jus de Raisins en in de toekomst geitenkaas uit de streek. Witte Beaujolais verkoopt hij niet. “Ik ga geen witte Beaujolaiswijnen verkopen als ik tien kilometer verder sublieme witte Bourgognes vind.” Bang voor concurrentie van Afrikaanse of Australische wijnen is Dick niet. “Ik denk dat mensen na alle nieuwe wijnen toch weer teruggrijpen op een kwaliteitsproduct uit Frankrijk. Ik heb er vertrouwen in dat de crus het geweldig gaan doen.” Het is leuk mee te gaan in het enthousiasme van Dick. Een heel kleinschalige wijnonderneming met dito proeverij is hij opgestart aan de Marineweg 3. Daar wordt hij ook geïnterviewd. Een vraaggesprek dat overigens regelmatig wordt gestoord door klanten die een bestelling plaatsen of een paar dozen wijn komen ophalen. Het is duidelijk, het bedrijf van Dick loopt al goed en dat wordt hem van harte gegund. Bent u benieuwd naar het assortiment wijnen van Dick Remmerswaal dan kunt u een kijkje nemen op www.beaujolaiswijnen.nl. Wilt u een afspraak maken voor een proeverij of een bestelling plaatsen dan kunt u contact opnemen met 0648574242.

Dankzij een subsidie van de gemeente Wassenaar (gelukkig ook dit jaar weer) en dankzij de sponsoring door C1000 en Luciano’s ijssalon heeft de Wassenaarse jeugd kans op drie dagen plezier voor slechts 25 euro (groep 3 en 4), 35 euro (groep 5 en 6), 40 euro (groep 7 en 8) en 55 euro voor de megabonken. Vele leuke programmaonderdelen van 2011 zullen ook terugkomen in het nieuwe programma van 2012. De kinderen kunnen dit jaar deelnemen aan waterspelletjes, een sprokkeltocht, sporten en bosspelen; zo kunnen de pinkies (groep 3 en 4 kinderen) en de stuiters (groep 5 en 6 kinderen) zich heerlijk uitleven. De bonken (groep 7 en 8 kinderen) kunnen op maandag onder professionele begeleiding met zuurstof en flippers duiken in het zwembad en op woensdag zullen zij wederom met de bus een groots uitje met survivalonderdelen hebben. Kortom een superprogramma dat kinderen niet mogen missen. Voor de megabonken (de middelbare

scholieren) zal gedurende 2 dagen (maandag en dinsdag) een knalprogramma te doen zijn. De megabonken van vorig jaar zijn nog steeds niet uitgepraat over 2011, toen zij aan het strand een spectaculair programma hadden in en bij de zee.

Inschrijving De inschrijving vindt uitsluitend plaats op zaterdag 3 maart van 10.00 tot 11.30 uur,in de Sporthal, aan de Dr.Mansveltkade. Alle kinderen die dan worden opgegeven kunnen meedoen; er is geen limiet. Uw kind is ingeschreven indien een volledig ingevuld inschrijfformulier tezamen met het inschrijfgeld is ingeleverd. De kinderen kunnen een voorkeur aangeven om samen met een vriendje of vriendinnetje in een team van ongeveer 12 kinderen te komen. Bij de bonken geldt de inschrijving pas als ook het duikformulier is ingeleverd. De inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de Wassenaarse basisscholen, op zaterdag 3 maart bij de sporthal of via de site van de stichting Spelenderwijs. Het inschrijfgeld bedraagt 25 euro voor kinderen uit de groepen 3 en 4, (op het moment van de inschrijving), 35 euro (kinderen groep 5 en 6), 40 Euro voor kinderen uit groep 7 en 8 en 55 euro voor middelbare scholieren uit de klassen 1, 2 of 3. Voor verdere informatie kunt u ook terecht op de site van de stichting Spelenderwijs, namelijk: www.spelenderwijswassenaar.nl (Hier is het inschrijfformulier dus ook te vinden). Tevens kunt u bij vragen de secretaris van de stichting bellen, dhr. Jan van Benten, tel. 5178027. Dus tot ziens bij de inschrijving op zaterdag 3 maart!

Word Vrijwilliger * Telefoon-/chatmedewerker (vacaturecode IJ 004): Kun jij je inleven in jonge mensen tussen 8 en 18 jaar? Steek je hand uit en praat of chat met hen over al hun mogelijke problemen via de Kindertelefoon/website. ± 5 x 3 uur per maand. * Bezoekvrijwilliger (vacaturecode H 005): Help eenzaamheid voorkomen bij oudere Wassenaarders in een zorginstelling door een bezoekje, een wandeling, een praatje een kopje koffie enz. enz. Jij maakt voor hen echt het verschil. * Vakantiekampbegeleider (vacaturecode M 002): Sommige kinderen hebben om uiteenlopende redenen wat extra (positieve) aandacht en begeleiding nodig. Kun jij goed organiseren en wil jij hen een onver-

getelijke vakantie bezorgen tijdens de vakantiekampen van de Stichting Heppie? Meer weten over deze of andere vacatures in het vrijwilligerswerk? Ga langs bij de Vrijwilligerscentrale Wassenaar, het steunpunt voor vrijwilligerswerk in onze gemeente, bel 511 31 33, stuur een email naar info@vrijwilligerscentralewassenaar.nl of kijk op www.vrijwilligerscentralewassenaar.nl Openingstijden ma t/m do van 09.30 – 12 uur. Do ook van 14 – 16 uur. Vr van 09.30-11.30 uur. Vraag ook naar de vacaturemappen bij de bibliotheek of op het gemeentekantoor.

Ingezonden Brandbrief Het artikel op de voorpagina van de Wassenaarder van 22 februari met als kop ‘Buurtschap vindt gehoor bij de gemeente na brandbrief Oostelijke Parallelweg A44’ heeft mij diep geraakt. Ik ben namelijk de fietsster die op 27 december op de parallelweg ernstig gewond raakte door de aanrijding met een auto. Ik heb 14 dagen in het ziekenhuis in Leiden gelegen na een levensreddende hersenoperatie; ik heb nog hersenletsel en een gebroken knieschijf en zal nog maanden afhankelijk zijn van anderen. Maar gelukkig kan ik het navertellen! Gemeente, graag heel snel actie. En bij deze wil ik van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die mij troostende en bemoedigende woorden en bloemen heeft toegestuurd, hartelijk te bedanken, het heeft zeker geholpen bij mijn genezingsproces. Marga A.B.

Greef herkent de VVD niet bij zijn persoon. De VVD-fractie wil graag over inhoudelijke zaken debatteren met andere partijen. Het beeld, dat nu door de media van de Wassenaarse politiek is ontstaan, is zeer onwenselijk. Wij roepen onze mederaadsleden en het college van burgemeester en wethouders op om met respect voor elkaar het weer over Wassenaar te hebben. Want daar gaat het immers om. Hans Akerboom VVD gemeenteraadslid (namens de fractie) Naschrift redactie Het beeld dat door de media van de Wassenaarse politiek is ontstaan?? Dát is het beeld dat de Wassenaarse politiek, tijdens en na een nachtelijke ‘bijeenkomst’ tot 05.00 uur ‘s morgens, een nazit van een twaalftal personen, raadsleden en wethouders, zelf heeft opgeroepen.

Naborrelen

Naborrelen (3)

Wat een treurig stemmende berichten lazen wij. Een wethouder van de VVD die zich niet weet te gedragen tegenover een vrouwelijk raadslid, dat is treurig omdat hij geen respect en fatsoen tegenover haar toont. Naborrelen tot 0.500 uur in de ochtend als je de volgende dag weer op een normale tijd aan het werk moet, dat is treurig voor de inwoners van Wassenaar omdat er niet veel goeds te verwachten valt van het werk dat gedaan moet worden en de besluiten die genomen moeten worden. Dat getuigt niet van respect tegenover de inwoners van Wassenaar die deze besluiten aangaan. Maar een wethouder die stelt dat de oppositiepartijen nog zoveel lawaai kunnen maken over de fusie met de buurtgemeenten maar “dat het college en de coalitie zich daar niets van aan trekken en de fusie gewoon door zullen drukken” zo’n wethouder stemt heel treurig. En wellicht geldt deze treurigheid het gehele bestuur. Fusieplannen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de inwoners van Wassenaar. Zolang de bevolking niet is geraadpleegd d.m.v. verkiezingen of een referendum hierover mogen dergelijke beslissingen niet worden genomen. C.F. van Harinxma

Op tv, in diverse kranten en op internet heeft iedereen kunnen lezen wat er op 13 februari al dan niet heeft plaatsgevonden in de kamer van een onzer wethouders. Onder het genot van alcoholische versnaperingen komt veelal de ware aard van personen naar boven. Remmingen vallen weg en de gene verdwijnt, zo ook die bewuste avond. Een bekend gezegde luidt ‘Is de wijn in de man, dan is de wijsheid in de kan’. Ik ga hier niet herhalen welke sexueel getinte opmerking(en) de heer de Greef tegen een vrouwelijk raadslid heeft gemaakt. Een andere opmerking van de heer de Greef wil ik wel herhalen. De opositie kan doen wat ze wil, wij drukken de fusie tussen Wassenaar en Voorschoten er gewoon doorheen. Het is niet de eerste keer dat de heer de Greef zich zo uitdrukt. Ten tijde van de bezwaarprocedures rond de fietstunnel, heb ik hem woorden van gelijke strekking horen zeggen. Dit is helaas de denk- en werkwijze van het gehele college van B en W. Er wordt aangetoond dat men het niet zo nauw neemt met de wil van de bevolking. Uit de poll op de website van democratischeliberalen.nl is gebleken dat 90% van de deelnemers tegen een (ambtelijke) fusie is. Helaas blijkt dat de Nederlandse democratische geneugten in Wassenaar op een zijspoor zijn beland. Ik ben dan ook van mening dat het gehele college moet vertrekken, inclusief de burgemeester. Met pek en veren. Stan Snelleman

Naborrelen (2) De VVD-fractie is geschrokken van de berichten over een borrel tot laat in de nacht na afloop van de raadsvergadering van 13 februari. Hoe goed wellicht ook bedoeld, de Wassenaarse VVD neemt krachtig afstand van deze nachtelijke bijeenkomst in raadhuis De Paauw. Dit had niet mogen gebeuren. De VVD vraagt het college van burgemeester en wethouders dan ook hun voorbeeldfunctie voor de gemeente te vervullen en te zorgen dat dit soort informele bijeenkomsten in De Paauw niet meer voorkomt. De uitspraken die toegeschreven worden aan wethouder Henk de

Naborrelen (4) Een feestje op een doordeweekse dag in het raadhuis dat tot vijf uur ’s morgens duurt? Onze volksvertegenwoordigers zijn toch allemaal trouwe huismoeders en vaders die de volgende weer aan het werk moeten? Ze zijn immers druk met de Fusie met Voorschoten bezig en dan lijkt het mij dat onderhandelen met een kater toch lastig is. En dan het feestje zelf. Waarom worden die

feestjes, die niets politiek te maken hebben, niet bij de politici thuis gehouden? Afgelopen week hebben wij weer een belastingaanslag van onroerend zaak belasting gekregen. Wordt hiervan dit soort feestjes betaald? Een wethouder vertelde op televisie dat er niets onoorbaars gebeurt is. Maar op zich is een feestje dat tot vijf uur ’s morgens duurt al onoorbaar. Dit nog afgezien van het feit wat er tijdens het feestje gebeurt zou kunnen zijn. Is het gek dat steeds minder Wassenaarders nog vertrouwen hebben in hun politieke vertegenwoordigers. Peter R. van Selm

Naborrelen (5) GroenLinks neemt met kracht afstand van de bijeenkomst in raadhuis De Paauw na afloop van de raadsvergadering van 13 februari. Kennelijk is deze naborrel, bedoeld om de sfeer in de raad te verbeteren, behoorlijk uit de hand gelopen. Zoals blijkt uit de vragen van WWW en DLW, van wie fractieleden overigens ook deelnamen aan de naborrel. Beide partijen uiten ernstige beschuldigingen, zonder overtuigend bewijs. Daar was dus een onafhankelijk onderzoek passend geweest in plaats van beschuldigingen. Antoon Claassen Fractievoorzitter GroenLinks

Naborrelen (6) Wassenaar haalt regelmatig de landelijke pers, maar zelden met een (soft)pornoverhaaltje uit de politieke ‘darkroom’. Het heeft menige Wassenaarder waarschijnlijk ook verbaasd dat diverse leden uit de gemeenteraad het nodig vinden om tot diep in de nacht te borrelen in raadhuis De Paauw, als vanzelfsprekend op kosten van de burger. Dat heeft weinig te maken met ‘nog even een drankje drinken na afloop van de vergadering’. Vanzelfsprekend zal na overmatig drankgebruik het peil doorgaans flink dalen. In Wassenaar blijkt het op dat nachtelijke uur vooral te gaan over het peil van de zogeheten politieke inbreng van een hoogstaand lid. Men (?) bedient zich van bezopen taalgebruik en nodigt terloops de andere sekse even uit voor een potje ‘Paauwerplay’. Gelukkig werd niet meteen de daad bij het woord gevoegd, want dan was er buiten de pot gepiest en zou de rubriek ‘lekker smullen’ van de grootste landelijke ochtendkrant ruimschoots zijn gevuld. Misschien binnenkort nog een sappig en uitdagend item van ‘PaauwNed’? Kortom, elk lid van de Wassenaarse gemeenteraad kan maar beter goed op de hoogte te blijven. Thom ten Veldhuijs

Bus 44 Belangstellend heb ik het artikel van Jos Knijnenburg gelezen. Zoals hij schrijft, mijn klacht was dat de chauffeurs van lijn 44 te

vroeg van het station vertrekken waardoor passagiers hun overstap niet kunnen maken. Helaas lees ik hier niets van terug, alleen hoe het geregeld is. Op de dagen dat ik werkzaam was in Wassenaar en ‘s middags op station Voorschoten stond te wachten, heb ik de vertrektijden genoteerd. 15 februari 14.33 vertrek busje naar Voorschoten 14.37 geen busje in zicht. 16 februari 14.33 vertrek busje naar Voorschoten. 14.38 vanuit de trein (busje staat bij tankstation in Voorschoten). 21 februari 15.05 twee busjes op station Voorschoten. De een rijdt weg rechtsaf richting Voorschoten, het andere busje slaat linksaf richting Voorschoten. 22 februari 14.35 twee busjes op station Voorschoten. De een rijdt weg rechtsaf richting Voorschoten, het andere busjes slaat linksaf richting Voorschoten. 23 februari Om 14.35 komt er een busje aanrijden en rijdt gelijk door linksaf richting Voorschoten. Een ander busje staat al vanaf 14.22 uur te wachten. Wellicht rijdt er 1 busje eerst door naar de andere stoppunten in Voorschoten en komt dan weer terug naar het station? Enkele weken geleden hoorde ik van een collega dat zij met lijn 44 vanaf Voorschoten naar Wassenaar wilde maar dat het busje niet kwam opdagen. Dat wil zeggen na tien minuten bij de halte wachten is zij naar huis gegaan. Naar aanleiding van de reacties van wethouder Dekker en Veolia heb ik het vermoeden dat er niet serieus naar de klachten geluisterd wordt. Remke van Rooden

Alfred Mazure In de Wassenaarder van 22 februari staat een lezenswaardig artikel over Alfred Mazure van de hand van Jos Knijnenburg. Vrijwel aan het eind van zijn artikel schrijft hij dat de naam Alfred Mazure in geen enkel boek over Wassenaar voorkomt en dat neem ik dan ook zonder meer van hem aan. Dat wil zeggen, nog niet. Dit geldt overigens niet voor de Wassenaarder zelf. In de rubriek: Actueel verleden heeft een artikeltje over hem gestaan onder de titel: Verderfelijke lectuur. (Het gaat hier om nummer 130. ) Er bestaan plannen om een groot aantal van deze bijdragen wederom in boekvorm te laten verschijnen en daar zal dit artikel zeker een plaatsje in krijgen. Zo ziet u maar, over niet al te lange tijd komt de naam van Alfred ook in een Wassenaars boek voor. Carl Doeke Eisma De redactie ziet brieven van lezers met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor deze in te korten, taalkundig aan te passen of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven moeten voorzien zijn van naam, adres en telefoonnummer en worden alleen geplaatst onder naam. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

NIEUWS

Bestel nu open haardhout bij de Rotary Club en steun Hospice Wassenaar

Recept v/d week:

De houtactie van Rotary Club Wassenaar-ter Horst is een goede traditie in ons dorp. Ieder jaar wordt er prima open haardhout per kuub verkocht voor een goed doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor Hospice Wassenaar.

Lauwwarme salade van zalm en bieslooksaus

In Hospice Wassenaar kunnen ongeneeslijk zieken in een zo huiselijk mogelijke, liefdevolle en veilige omgeving afscheid nemen van het leven. In een hospice wordt de thuissituatie zo dicht mogelijk benaderd en mogen familie en vrienden doorlopend bezoeken. Het wordt daarom ook wel een â&#x20AC;&#x2DC;bijna thuis huisâ&#x20AC;&#x2122; genoemd. Hospice Wassenaar voorziet in een grote behoefte in ons dorp. Het is sinds 2005 gevestigd op de bovenste verdieping van een appartementenÂŹgebouw naast het Sophieke Huis. Voor verbetering van de huisvesting is dringend geld nodig.

Bestel een kuub Op 31 maart gaan de Wassenaarse Rotarians weer houthakken in de Hartekamp. Het prima haardhout hout wordt dezelfde dag nog bij de kopers thuis afgeleverd in een praktische â&#x20AC;&#x2DC;big bagâ&#x20AC;&#x2122;. Hebt u nog niet besteld en wilt u volgende maand ook een hele kuub prima haardhout ontvangen? Het kan nog! Als u vandaag nog een mail stuurt naar Rotarywassenaar@hotmail.nl, ontvangt u een bestelformulier. Voor â&#x201A;Ź 90 hakken de Rotarians op 31 maart een extra kuub hout speciaal voor u. Dan zit u er volgende winter warmpjes bij en u steunt Hospice Wassenaar.

â&#x20AC;˘ TE HUUR â&#x20AC;˘ TE KOOP â&#x20AC;˘ GEVRAAGD â&#x20AC;˘ AANGEBODEN â&#x20AC;˘ GEZOCHT â&#x20AC;˘ GEVONDEN â&#x20AC;˘

Huishoudelijke hulp zoekt werk in Leiden e.o. Gaarne bellen 0714035770 / 06-85420777.

SPORTMASSEUR (V) â&#x20AC;˘heeft tijd voor uw spieren. Tel. 06-10321154.

â&#x20AC;˘

Senioren VERHUISSERVICE. Specialist in vakkundig verhuizen en woningontruimen. Gratis, vrijblijvende offerte. svsn. nl. Tel. 071-8875861 / 06-43819636.

Jaco Fleurs zoekt

PARTTIME CHAUFFEUR

TUINMAN/STRAATâ&#x20AC;˘MAKER. Voor al uw tuinwerkzaamheden. prijsopgave. 06-57200505.

Gratis Tel.

accordeon- of zangles ga je naar â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Al vanaf â&#x201A;Ź 25,- per mnd. Schrijf nu in en profiteer van de spectaculaire instrumentenactie. Muziekschool â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Lisse-SassenheimVoorhout.www.muzenhuis.nl. Tel. 422733.

â&#x20AC;˘ Voor KLARINET-, Er is weer CITOTRAI- SAXOFOON, â&#x20AC;˘NING dwarsfluitvoor groep 7. In

of hoboles etc. ga je naar â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Al vanaf â&#x201A;Ź 25,- per mnd. Schrijf nu in en profiteer van de spectaculaire instrumentenactie. Muziekschool â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Lisse-SassenheimCURIOSA opheffings- Voorhout.www.muzenuitverkoop. Alles moet huis.nl. Tel. 422733. weg. 50% korting. Open: Voor DRUMS-, di. t/m vr. van 13.00 tot CONGA-, bongo, djemong. 16.30 uur. Za. van bĂŠles etc. ga je naar â&#x20AC;&#x2122;t 12.00 tot 16.00 uur. J. van Muzenhuis. Al vanaf â&#x201A;Ź Beierenweg 55, Voorhout. 25,- per mnd. Schrijf nu in Tel. 06-47954408. en profiteer van de spectaVoor GITAAR-, BAS- culaire instrumentenactie. OF DRUMLES kom je Muziekschool â&#x20AC;&#x2122;t Muzenbij â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Al v.a. â&#x201A;Ź huis. Lisse-Sassenheim25,- per mnd. Schrijf nu in Voorhout.www.muzenen profiteer van de specta- huis.nl. Tel. 422733. culaire instrumentenactie. KICKBOKSEN EN Muziekschool â&#x20AC;&#x2122;t Muzen- MMA voor iedereen huis. Lisse-Sassenheim- vanaf 14 jaar in LeiderVoorhout.www.muzenhuis. dorp. Leer deze uitdagennl. Tel. 422733. de sporten. Dit in een ontspannen sfeer. PROBEER! Meer informatie www.kapap.info of 06-30861741. kleine groepjes o.l.v. zeer ervaren docent. 8 weken, start 7 maart. Tevens gewone bijlessen. Info. citotraining@live.nl. Tel. 06-31920069.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

voor maandag en dinsdag naar Frankrijk

automobielbedrijf

REN SIRRE Erkend APKKeurings Bedrijf

SUZiaUliKstI Spec

Oostdorperweg 177 Tel: 5110630

â&#x20AC;˘

Voor informatie:

06 - 48 08 61 21

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

Katwijk Leiderdorp

Noordwijk hout Noordwijker

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU  SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF  FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland

De Zilk

}

â&#x201A;Ź8.00 â&#x201A;Ź  10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN

sv gezondheid Royal Canin

2 x 4 0 0 gts v o o r s le c h

â&#x20AC;˘voorCONDITIELESSEN iedereen in Leiderdorp. Kom meedoen met een vriend(in) en verbeter uw conditie. Afvallen is gratis! Voor meer informatie www.kapap.info of 06-30861741

Bouw- en Aannemingsbedrijf

Beijersbergen Wassenaar

Binnenkort start er in Wassenaar weer een nieuwe cursus Kin San Tai Chi. Deze van oorsprong Chinese bewegingsvorm heeft een heilzame werking op lichaam en geest en kan door iedereen beoefend worden. Natuurlijk zijn er open dagen en een proefles in Wassenaar en wel in de Gymzaal van de Den Deylschool, Fabritiuslaan 2. De Open dag is op zondag 11 maart van 10.00-15.00 uuur en de proefles is op maandag 5 maart van 20.00-21.00 uur. Van tevoren opgeven hoeft niet, maar is wel prettig. Meer informatie: Hanneke Verduyn, tel. 06 44 570 694 of (070) 3204198. E-mail: j.m.verduyn@planet.nl.Wat isTai Chi? Het is een â&#x20AC;&#x2DC;zachteâ&#x20AC;&#x2122; vorm van oefenen die zelfs uitgevoerd kan worden door mensen met chronische aandoeningen. Kin San Tai Chi is ĂŠĂŠn van de vele vormen van Tai Chi. Het bestaat uit een reeks vloeiende en sierlijke bewegingen die zorgvuldig en aaneengesloten in een vaststaande volgorde worden uitgevoerd. Het rustige tempo maakt beoefening voor vrijwel alle leeftijden mogelijk. Door regelmatige training worden spieren en gewrichten soepeler, nemen conditie en concentratie toe en neemt stress af. Meer informatie op www.kinsantaichi.nl.

Leuke start jeugdcompetitie badminton

Alle bouwkundige werkzaamheden: vervangen van kozijnen - ramen deuren; verbouwen van keukens en badkamers; plaatsen van trappen en dakkapellen, metselen fijn timmerwerk.

Van Hallstraat 22 Tel. 5115075. Fax 5114063

HOME FOR RENT â&#x20AC;˘Wassenaar. 4 bedr, 2 bathr. free standing, new remoddeld, sunny yard â&#x201A;Ź 1975.- p.m. Separate gesthouse. 3 rooms. Total â&#x201A;Ź 2850.- p.m. De Horsten Area, 063 120 4450. 60+er MEDIATION â&#x20AC;˘(bemiddeling). Indien u 60 plusser bent, schulden, deurwaarders, problemen, huurachterstand VASTGOED O.G. Geschillen, enz. 40 jaar. ervaring door 60+er. Bel voor een orientatiegesprek. 06-31204450, Wass. en Voorschoten. AUTORIJSCHOOL â&#x20AC;˘â&#x20AC;&#x2DC;Verkeersinstituut Katwijkâ&#x20AC;&#x2122; geeft rijles vanaf â&#x201A;Ź 40,- p.u. Ben je bij mij geslaagd voor je rijbewijs dan krijg je een gratis rijvaardigheidstraining bij de ANWB. Bel met 06-54787944 of kijk op www.verkeersinstituutkatwijk.nl.

â&#x20AC;˘

VAKANTIEBUNGALOW-DR.NL. Voordeel voor 55+. Tel. 0713618676.

oeding

â&#x201A;Ź6,â&#x20AC;&#x201C;

Opstapteam 1 BC Wassenaar (Foto:Molema).

SURINAAMS

INDONESISCH RESTAURANT ''' Een heerlijk Surinaams Indonesisch diner. Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij gebruiken geen ve-tsin.

Ook voor afhalen en cateren van rijsttafels, satĂŠâ&#x20AC;&#x2122;s en lekkere rotiâ&#x20AC;&#x2122;s. Van Beethovenlaan 69a 2253 BE Voorschoten (Adegeest t.o. Shell) Tel. (071) 561 52 30 Fax (071) 572 53 57 06-23091434 E-mail: ranirestaurant@planet.nl

Adenta tandprothese Specialist en

ekering

rz Alle ve

t vo o r u w ka

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Klaar terwijl u wacht! Nu met GRATIS portieverpakking Royal Canin vleesbrokjes in saus Noordwijkerweg 36 â&#x20AC;˘ 2231NL - Rijnsburg â&#x20AC;˘ Tel. 071-408 09 59 â&#x20AC;˘ www.tuincentrumdemooij.nl

Zalm Snijd het bruine vet van de zalm en snijd met een zalmfileermes mooie schuine dunne plakken (tranches). Leg gelijke porties op een plastic folie en bestrooi de zalm met zout en peper. Salade Pluk de sla zorgvuldig , was en droog ze en maak op smaak met zout en peper. Snijd de bieslook zeer fijn (1mm) en voeg de helft aan de salade toe. Maak de salade vlak voor uitgifte aan met olijfolie en verdeel over de borden. Bieslooksaus Fruit de fijn gesneden sjalotten en knoflook aan met tijm, laurier en peperkorrels. Blus dit af met Noilly Prat, visbouillon en witte keukenwijn. Kook de saus in tot 25% en passeer daarna door een fijne zeef . Voeg crème fraÎche en room toe en laat dit weer inkoken tot 30%. Monteer vóór het serveren de

Doe aan Tai Chi en verbeter je gezondheid

â&#x20AC;˘ ONTSPANNINGS- â&#x20AC;˘ Voor PIANO-, VIOOLMASSAGE, voetreflex-, , saxofoon-, klarinet-, zwangerschapsen afslankmassage bij Annie in Katwijk. V.a. â&#x201A;Ź 27,50. Kan evt. ook bij u aan huis. Tel. 06-14374719.

Voorgerecht

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

www.tandenwinkel.com

Nadat de senioren competitie een aantal weken geleden hun laatste wedstrijden speelden, is zaterdag de start gemaakt met de jeugdcompetitie badminton in de regio. Voor onze plaatselijke badmintonvereniging BC Wassenaar verliep die start niet voor elk team even glorieus. In totaal kwamen zeven teams aan de start, waarvan 4 jeugd en 3 opstapteams. Allen speelden thuis, gesponsord door Service Apotheek Langstraat, in sporthal de Schulpwei. Team 1 won gemakkelijk met 7-1 van Ouderkerk. Ondanks de afwezigheid van sterspelers Jochem en Anneloes was deze overwinning geen probleem voor het eerste team. Team 2 deed het beduidend minder en verloor met 5-3 van Tab Fly Over. Ondanks de vele trainingen van de afgelopen maanden om de competitie goed te starten was het gemis bij de eerste wedstrijd van Sabrina Pinel, Melissa van Deursen en Nikos Oosterman duidelijk merkbaar. Een nieuw BCW team tegen een gerenommeerd team wat al langer samenspeelt is altijd moeilijk. Daan van Veen zorgde voor het eerste competitiepunt door zijn partij te winnen. Ook de beide gemengde dubbels werden gewonnen. Team 3 won zeer overtuigend van Apollo met 8-0. Team 4 had een zware dobber aan Gouweslag en verloor met 2-6. Bij de opstapteams verloor het eerste opstapteam ruim met 8-0 van wederom Apollo. Hier was vooral de dubbel die Roel Slats en Thomas Kaasschieter speelden die zeer spannend was. Uiteindelijk toch een negatieve uitslag maar wel ĂŠĂŠn met veel speelplezier. De ander twee opstapteam deden het beter. Team 2 won met volle overtuiging en met een aantal zeer spannende partijen gemakkelijk met 7-1 van EVBC Vlietwijk en team 3, tot slot, won dankzij o.a. een schitterend gespeelde damesdubbel van Sanne Losekoot en Rosanne Ronke met 5-3 van de uit Alphen aan de Rijn afkomstige Flair01. Ook Maaike Westgeest en Sanne Losekoot wisten hun enkels te winnen en laatstgenoemde deed dat ok nog is in een ander dubbel met Cecile Altorf. Een leuke en spannende pot voor deze geweldige meiden. BC Wassenaar nodigt iedereen uit om eens kennis te komen maken met de badmintonsport. Het kan in uw eigen woonplaats. Maandagavond en donderdagavond kunt u als senior zomaar de sporthal inlopen. U wordt de eerste keer begeleid en zij hebben altijd wel een racket en een shuttle beschikbaar. U mag vrijblijvend twee avonden komen spelen. BC Wassenaar is een actieve vereniging waar binnenkort ook het bedrijventoernooi weer zal plaatsvinden. Mocht uw bedrijf interesse hebben om met uw werknemers eens een sportief avondje te beleven, meldt u dan aan bij o.a. Hans Jansen via: jmjanssen002@hetnet.nl of neem een kijkje op www.bcwassenaar.nl.

saus met 8 x 10 gram ijskoude klontjes boter. Gebruik hiervoor een staafmixer met hoge snelheid. Hierdoor ontstaat een mooie binding. Presentatie Dresseer de rauwe zalmporties over de salade. Laat het gerecht ca. 2 minuten onder een bovengril lauwwarm (tiède) worden. Begiet de zalm met de hete bieslooksaus en garneer met de rest van de bieslook. Snel serveren, de zalm mag beslist niet te gaar worden!

Ingredienten: IngrediĂŤnten 8 personen 500 g zalmfilet (schoon) zout peper uit de molen 40 g sla Lollo Rosso, geplukt 40 g sla Eikenblad, geplukt 40 g sla Frissee, geplukt 40 g sla IJsberg ,geplukt 80 g bieslook Bieslooksaus 2 sjalotten 2 takje tijm vers 20 peperkorrel, gekneusd 2 blaadjes laurier 2 tenen knoflook,fijngehakt

2 dl Noilly Prat 2 dl witte keukenwijn 3 dl visbouillon 2 dl crème fraĂŽche 1,5 dl koksroom 80 g boter Receptuur: Kookatelier Wassenaar / Francesco Samen koken. Daâ&#x20AC;&#x2122;s leuk, lekker & leerzaam. Kom een keer bij een van de kookclubs proef koken : www. kookatelierwassenaar.nl Of bel Francesco 0653.370.580.

Uw favoriete recept in onze kookrubriek? Heeft u een leuk recept, dat u graag met anderen wil delen? Stuur het recept met uw naam dan op naar Francesco, liefst met een foto (minimaal 600 kB). Iedere maand plaatsen wij een van de inzendingen. Wij willen ook graag van u weten van u vindt van deze rubriek.Recept van de Week. Mail naar: redactie@dewassenaarder.nl

Familierestaurant de Schulpwei heropent vrijdag Na een renovatie van 2 jaar zal burgemeester Jan Hoekema deze week op vrijdag Familierestaurant De Schulpwei feestelijk heropenen. De Schulpwei is een ĂŠcht familierestaurant waar men terecht kan met het hele gezin. In een modern huiselijke sfeer voelt de bezoeker zich al gauw helemaal op zijn/haar gemak. Er kan heerlijk geborreld worden aan de gezellige bar alvorens men aan tafel gaat. â&#x20AC;&#x2DC;s Zomers kan men genieten op het ruim opgezette terras in een bosrijke omgeving. Ook in het voor- en naseizoen is het heerlijk genieten op dit terras welke dan volledig overdekt en verwarmd is. Er is voldoende parkeergelegenheid. Klantvriendelijk Over alles is nagedacht. De Schulpwei is geheel rolstoeltoegankelijk en voldoet aan alle eisen hiervoor. Zeven dagen in de week kunt u genieten van een lekkere lunch of een volledig diner. Voor de kleinsten is er een kindermenu. Naast Ă la carte zijn de pannenkoeken nog steeds ĂŠĂŠn van de specialiteiten. Men kan kiezen uit ruim 80 verschillende pannenkoeken die allemaal vers bereid worden. Van een Oudhollandse pannenkoek spek tot een

overheerlijke pannenkoek du chef. Die allemaal met liefde en zorg klaargemaakt worden. Alles bij u opgediend door een aangenaam vriendelijke bediening.

â&#x20AC;&#x2DC;Van Catwijckkamerâ&#x20AC;&#x2122; Familierestaurant de Schulpwei is een unieke eet- en feestlocatie in Wassenaar. De nieuwe, smaakvol ingerichte Van Catwijckkamer met een grote bar en sfeervolle verlichting is ingericht voor gezelschappen, van groot tot klein. U kunt hier uw (verjaardags)feest of receptie, een huwelijk of personeelsfeest vieren. Deze ruimte is ook zeer geschikt voor een vergadering of een intieme condoleance. De Schulpwei doet heel veel, van het versieren van de stoel voor jarige oma tot het regelen van een compleet feest. De totale vernieuwing van het pand aan de Katwijkseweg 7 is in 3 fasen uitgevoerd. De eerste fase was de plaatsing van een nieuw dak en een nieuwe pui grenzend aan het grote terras, fase twee was de herinrichting van het restaurant, de keuken en de sanitaire ruimtes en fase drie omvatte de nieuwe feestzaal, aanleg parkeerplaats en vernieuwde toegang. Tijdens de renovatie is het restaurant open gebleven voor bezoekers. Voor meer informatie kunt u kijken op www.schulpwei.nl.

Waterpolo

Overwinning in Den Helder, spanning stijgt! Afgelopen weekend moest WZK Heren 1 naar Den Helder voor de wedstrijd tegen Noordkop. Thuis had WZK zijn grootste overwinning van het seizoen geboekt. Net als in de thuis wedstrijd kwam WZK eerst 1-0 achter. De eerste man meer werd door WZK gemist, maar Roderic Vonk wist even later wel beheerst de gelijkmaker binnen te schieten. De tweede man meer voor WZK werd wel benut, Raymond Vonk ronde af. Den Helder scoorde echter ook uit een man meer en zo eindigde de eerste periode verrassend in 2-2. In de tweede periode nam WZK rap afstand en het leek het duel dezelfde kant op te gaan als aan het begin van het seizoen in Wassenaar. Raymond Vonk, Menno de Jong, Patrick van Eijk en weer Raymond uit een man meer betekende 2-6 voor WZK. Nu kreeg Noordkop een man meer, Menno onderschepte echter heel slim en liet uiteindelijk zijn broer Remon de break afronden. Vervolgens werd er twee keer een man meer van WZK wegens vermeend 2-meter afgefloten,

uiteindelijk scoorde Roderic nog wel en Noodrkop benutte nog een man meer, 3-8 halverwege de wedstrijd. In de derde periode kwam Noordkop weer wat terug, mede omdat WZK wederom 2 man meers niet wist af te maken. Na twee doelpunten van Den Helder deed Menno wat terug en begon de laatste periode met 5-9. In de laatste periode begon Den Helder meteen met een score, maar vervolgens was het WZK die de wedstrijd bekeken uit speelde. Maurice Swillens met een bekeken lob en nog twee keer Patrick van Eijk met een lekker schot tekenden voor de 6-10 eindstand. Door de ruime overwinning van VZV bij Nereus neemt de spanning in de kop van 4A alleen maar toe. Samen met DJK ZAR en Brandenburg strijden deze 4 ploegen om het kampioenschap. Over 3 weken in Wassenaar de topper WZK-VZV om 18.55 uur in het Sterrenbad. Kom allemaal kijken naar deze ongetwijfeld spectaculaire wedstrijd. Aanstaande zaterdag is er geen wedstrijd, de week erna gaat WZK nog even op bezoek bij Haarlem.


DE WASSENAARDER

WOENSDAG 29 FEBRUARI 2012

CULTUUR

Schrijfcafé voor Vrouwen Wassenaar - Het Schrijfcafé voor Vrouwen vindt plaats in de gezellige vergaderruimte van Bibliotheek Wassenaar. Het Schrijfcafé wordt gehouden op elke eerste woensdag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur en wordt begeleid door ervaren schrijfdocente Joyce Kappetein. De prijs is € 12,50 per keer, inclusief koffie/thee en lekkers. Vrouwen die de behoefte voelen om te midden van andere vrouwen eens lekker van zich af te schrijven – let wel, schrijftalent is absoluut niet noodzakelijk, maar u zult nog verbaasd staan over uw eigen resultaten – kunnen zich hiervoor opgeven. U bent geheel vrij om deel te nemen wanneer u maar wilt. Wilt u eens een poging wagen, meldt u dan aan bij mevr. L. Bak. [E] lezingen.wassenaar@obvw.nl of l.bak@obvw.nl [T] 070-5113397 [ I ] www.obvw.nl.

Boekje, lezing en tentoonstelling als toetje van trammanifestatie ‘Retourtje Leiden’ Eind vorig jaar werd in de Haagse Frans Halsstraat de manifestatie ‘Retourtje Leiden’ gehouden. Een expositie ter gelegenheid van het feit dat het precies 50 jaar geleden was dat de Gele en Blauwe Tram, die een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Leiden onderhielden, uit de vaart werden genomen. De railverbinding met de Gele Tram liep dwars door Wassenaar, terwijl de Blauwe Tram de gemeente Voorschoten doorkruiste. De tramexpositie was zo succesvol dat de looptijd van ‘Retourtje Leiden’ met vier weken werd verlengd. Als een soort toetje worden vanaf morgen allerlei attributen die verband houden met de Blauwe Tram tentoongesteld in het Voorschotense filiaal van de Openbare Bibliotheek Voorschoten – Wassenaar. In de Wassenaarse bibliotheek is een boekje van André Brouwer verkrijgbaar met daarin twee rijk geïllustreerde fietsroutes op oude tramtracés om Wassenaar heen van 24,5 en 26,5 kilometer lengte. door Jos Knijnenburg

In de Wassenaarse bibliotheek aan de Langstraat is een gratis boekje verkrijgbaar met een zojuist verschenen literaire fietsroute die grotendeels de route volgt van de Blauwe Tram. Trams met die kleur reden niet alleen tot november 1961 tussen Den Haag en Leiden, maar ook tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk en in de regio’s Haarlem, Amsterdam en rond Volendam. Het zeer fraai uitgevoerde boekwerkje beschrijft de route van de Blauwe Tram tussen Scheveningen, Den Haag, Voorschoten, Leiden, Katwijk en Noordwijk die precies rondom de gemeente Wassenaar heen is gedrapeerd. Het kaartje in het boekje met de weergave van de route tussen Scheveningen, Voorschoten en Leiden suggereert dat Wassenaar in oostelijke richting wordt begrensd door de Rijksstraatweg en de A44, maar dat speelt in de beschrijving verder geen rol. Talloze citaten uit bekende literaire boeken als ‘De donkere kamer van Damokles’ (W.F. Hermans), ‘Kort Amerikaans’ (Jan Wolkers), ‘Vloed’ (Susan Smit), ‘Slechte mensen’ (J.M.A. Biesheuvel), maken duidelijk hoe de trams decennia lang een rol in het leven van alle dag speelden.

Actueel verleden

Historische Vereniging ”Oud Wassenaer”

Gele en Blauwe Tram Het is bijna onvermijdelijk dat schrijvers van een boekje over de Blauwe Tram het daarin ook niet even hebben over de Gele Tram die gelijktijdig tussen de Hofstad en de Sleutelstad reed. Als het deel van de route langs Madurodam wordt beschreven, wordt opgemerkt dat de Gele daar wel is te vinden, maar de Blauwe niet. De Blauwe en Gele Trams reden op verschillende tracés maar beide soorten rijtuigen zouden deels op een voor liefhebbers dramatische wijze hun einde vinden. De Gele Trams, die op 9 november 1961, twee dagen voor de aangekondigde opheffing van de lijn, uit het Wassenaarse straatbeeld verdwenen, gingen naar de sloop, maar een aantal voertuigen werd, na de opheffing van de lijn, vanuit de remise Maaldrift naar andere remises gebracht. In Voorschoten werden de rijtuigen van de Blauwe Tram naar een terrein naast de Vliet gereden. Daar werden ze in brand gestoken en de overgebleven stalen karkassen werden in stukken gesneden en per dekschuit afgevoerd. Dit drama herleeft op 15 maart wanneer J. Groeneveld een lezing over de Blauwe Tram geeft in de Voorschotense bibliotheek.

Lezing over Jan van der Heijden in het Brandweermuseum Aanstaande zaterdag 14.00 uur vertelt Brandweerhistoricus Gerard Koppers in de raadzaal van raadhuis de Paauw over leven en werk van Jan van der Heijden. Jan van der Heijden was uitvinder (van de slangenbrandspuit), hij verbeterde de straatverlichting, was ondernemer, generaal brandmeester en kunstschilder (zijn werk is in het Rijksmuseum, in het Louvre en in andere grote musea) Hij wordt vanwege zijn veelzijdigheid wel de Nederlandse Leonardo da Vinci genoemd. Jan van der Heijden werd geboren in Gorinchem op 5 maart 1637 en overleed te Amsterdam op 28 maart 1712. Na de lezing kunt u een blik werpen in een facsimile van het Brandspuitenboek van Jan van der Heijden, u kunt een catalogus van zijn schilderijen bekijken, u kunt in het Brandweermuseum een brandspuit uit zijn fabriek bewonderen die in 1695 door Wassenaar is aangeschaft. Er zijn ook enkele originele prenten van hem te zien. Graag reserveren via 0629011009 of brandweermuseum@wassenaar.nl. De toegang is gratis

272

De afleveringen van deze rubriek zijn prachtig gebundeld in een schitterend boek. Het is te koop voor slechts 15 euro bij boekhandel De Kler, De Historische Vereniging en molen Windlust.

Drie generaties Stijnis in Wassenaar Tot 1998 was de winkel van Stijnis in de Langstraat een begrip in Wassenaar. In het overvolle pand kon men terecht voor allerlei gereedschappen, ijzerwaren zoals hang- en sluitwerk en artikelen voor de tuin. De vakkennis en service van Jasper Stijnis was buiten kijf. Hij ontwikkelde zich bovendien tot een expert op het gebied van sloten. Menig slot waarvan de sleutel was verloren, wist hij weer open te krijgen. In het hiernavolgende artikel blikt hij terug op zijn leven en op dat van zijn vader en grootvader. Mijn grootvader Jasper Stijnis nam in 1907 de smederij en winkel aan de Langstraat (nu 49-51) over van de heer Rijnders. Twintig jaar van hard werken volgde. In die tijd ontstonden de villaparken. Grootvader leverde daar allerlei smidswerken zoals hekken, schoorsteenkappen en hang- en sluitwerk Rond 1927 hield grootvader op met werken. Hij vestigde zich aan de Lange Kerkdam 39 (huize ‘Hic Habitat Felicitas’) en verhuurde de smidswinkel aan de heer Boers. Opa werd actief lid van de Brandweer, van de Oranjevereniging, de Koningin Emmavereniging en van de IJsclub. Onder Boers liep de smidswinkel niet goed. Ook zijn opvolger wist de zaak niet tot bloei te brengen. In 1938 kwam de smederij leeg te staan, waarop mijn vader besloot de zaak over te nemen. Hij was eerder werkzaam geweest in Maasdijk als hoefsmid en kassenbouwer. De winkel en de woning waren intussen verhuurd aan een Rijksduitser, een horloge- en uurwerkmaker. In januari 1939 werd ik geboren. Mijn ouders woonden toen in het Tuinpad nr. 1, waar zij in de voorkamer een kleine winkel in ijzerwaren en huishoudelijke artikelen hadden. In 1943 vertrok de Rijksduitser voorgoed uit Wassenaar. Mijn ouders zijn toen in het leegstaande huis getrokken, mijn vader bleef gewoon in de smederij werken tot aan de bevrijding.

Hij heeft toen met menie de voorgevel oranje geverfd om te voorkomen dat de winkelruiten werden ingegooid. Zelf ging ik gedurende de oorlog naar de kleuterschool in de Johan de Wittstraat. In 1946 ging ik voor het eerst naar de christelijke school aan de Herenweg. Daarna volgde ik een opleiding tot bankwerker aan de ambachtsschool en ook een jaar de opleiding tot loodgieter. In de avonduren bezocht ik de avondtekenschool en werkte ik bij een baas in Voorburg. Na een jaar keerde ik terug naar Wassenaar, waar ik op jonge leeftijd bij mijn vader in de smederij ging werken. Ik maakte haarden en kachels schoon, sleep grasmaaimachines en plaatste haarden. Ook volgde ik weer de avondschool, eerst als leerling en later als gezel. Daarna volgde mijn tijd in militaire dienst, waarin ik werkzaam was als monteur bij zwaar transport. In 1960 keerde ik weer terug in de smederij aan de Langstraat. Het was de glorietijd van de oliekachel. We maakten kachelpijpen voor de kachels op Duinrell en legden her en der olieleidingen aan. In 1971 nam ik samen met mijn vrouw de zaak over. Door het instellen van eenrichtingsverkeer en later de promenade in de Langstraat nam de klandizie voor de smederij af. De smederij werd winkel en een deel van het pand werd verhuurd. Wij gingen ons richten op de verkoop van ijzerwaren, gereedschap en tuinartikelen. Intussen nam de vraag toe naar betere beveiliging en zwaardere sloten en ben ik mij daarin gaan specialiseren. In 1998 konden wij het pand verkopen en zijn we aan de Oostdorperweg gaan wonen. Tot 2007 heb ik vervolgens nog sleutels gemaakt in een oude koeienstal van Van der Zalm in de Kerkstraat 11a. Jasper Stijnis Info: Het Kerkehout 103, 2245XP Wassenaar. tel. 5178897, e-mail: nell.niphuis@planet.nl

Lezing in Warenar over Arts-and-crafts Op dinsdsag 9 maart geeft Sally Hoban in Warenar een lezing over ‘Women Designers of the Arts and Crafts Movement’ door Sally Hoban. Dit is een sociale beweging en een kunst- en designstroming uit de laatste helft van de 19e eeuw in Engeland. Kenmerken hiervan zijn een eenvoudig ontwerp bestaande uit simpele, lineaire vormen en geïnspireerd op de natuurlijke vormen van planten en dieren of middeleeuwse en mythologische motieven. De ideeën van de Arts-and-craftsbeweging verspreidden zich snel door Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland en de VS en transformeerde zich later in de veel bekendere Jugendstil- of Art Nouveau-stroming. Menigeen kent het werk van de mannelijke ontwerpers van Arts and Crafts Movement zoals William Morris, Sir Edward Burne-Jones Charles Voysey en William de Morgan. Vrouwelijke ontwerpers speelden echter ook een belangrijke rol in deze beweging maar hun werk heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen. In deze rijkelijk geillustreerde lezing gaat Sally Hoban in op de bijdrage van vrouwen als Jan en May Morris, Evelyn de Morgan, Georgina Gaskin maar ook

op het werk van recent ontdekte regionale ontwerpers die in allerlei streken van het Verenigd Koningrijk zich bezighielden met emailleren, sieraden ontwerpen, textiel en schilderen. Verder zal Hoban aandacht besteden aan vrouwelijke ontwerpers van gebrandschilderd glas zoals de getalenteerde Florence Camm, die ook een verdienstelijk schilder was. Hoewel haar werk nu weinig bekend is, werd zij tijdens haar leven wereldwijd gevierd en gekend als een zeer begaafde ontwerper. De kunsthistorica Sally Hoban werkt al twintig jaar in de antiekhandel en heeft vele lezingen over kunst, ontwerpen en antiek verzorgd in het Verenigd Koningrijk. Daarnaast is zij de Antiques & Collecting Correspondent voor de krant the Birmingham Post en auteur van diverse publicaties waaronder Miller’s Collecting Modern Design (2001). De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 10 en een lidmaatschap (voor 8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 55 per jaar en voor een echtpaar € 90. Website is: www.dfas.nl. De (gratis) parkeergelegenheid is beperkt. De voertaal van de lezing is Engels.

The First Lions Ladies Day in kasteel de Wittenburg Maandag is het zover, dan wordt The First Lions Ladies Day georganiseerd in de prachtige ambiance van kasteel De Wittenburg. De naam zegt het al. Deze fair is een walhalla voor elke vrouw. En de ladyspeaker op deze dag is niemand minder dan actrice, zangeres en comédienne Joke Bruijs. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Tassen, hoeden, sjaals, boeken, hand- en machine-borduren, handgemaakte kussens, bedlinnen, op maatgemaakte kasten, personal shopper, manicure, pedicure, advies over kunst, tuinarchitectuur, gezonde voeding, beauty, mindfullness, Wolz die de mooiste avondtasjes voor u breit. Ook kunt u uw sieraden laten taxeren en polijsten door een erkend juwelier. Een binnenhuisarchitect adviseert u over de inrichting van uw huis. Tijdens deze middag is het mogelijk een rondleiding te krijgen in dit prachtige kasteel. Er is van alles te doen en te beleven. Bovendien kunt u heerlijk shoppen bij de deelnemende winkeliers. Veel modezaken uit Wassenaar en omgeving zijn vertegenwoordigd. Hier kunt u tevens uw nieuwe garderobe aanschaffen. De nieuwe voorjaarscollectie wordt

uiteraard ook dit jaar weer door de Lions dames geshowd. Coolidge, een jonge getalenteerde Wassenaarse dj en een pianist, harpist en saxofonist zorgen voor de muzikale omlijsting. Met veel enthousiasme werken de dames van de commissie van de serviceclub Lions Wassenaar De Pauw onder leiding van Maria Hamelink om van deze dag een groot succes te maken. De variatie van de 50 deelnemende bedrijven is zeer groot. De opbrengst van deze ladies day gaat naar 2 twee goede doelen: Zorgboerderij ‘De Oliehoek’ en het Nederlandse Rode Kruis Wassenaar. Het Nederlandse Rode Kruis Wassenaar zal voor mensen die slecht ter been zijn haar bus ter beschikking stellen om bij dit evenement aanwezig te kunnen zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met Elise Bogers, tel. (070) 5113992. Mis dit ladies-evenement niet en kom gezellig met uw vriendinnen op 5 maart aanstaande. De fair is geopend van 13.00 – 18.00 uur. Kaarten kosten € 15,-- per stuk en zijn verkrijgbaar bij de deelnemende winkeliers. Ook kunt u kaarten kopen bij de Lions dames. Zij zijn bereikbaar op 06 – 50 21 42 18 of 06 – 14 13 32 26. Kaarten zijn ook verkrijgbaar op de dag zelf van het evenement.

Filmhuis Wassenaar vrij 2 mrt 20.00 u Carnage

ma 5 mrt 20.00 u Carnage di 6 mrt 14.00 u Nannerl, la soeur de mozart

zat 3 mrt20.00 u Nannerl, la soeur de mozart

woe 7 mrt 14.30 u Alvin & The Chipmunks 3

zon 4 mrt14.00 u Alvin & The Chipmunks 3

woe 7 mrt 20.00 u Carnage

woe 29 feb 14.30 u Rio

Mia Meijer. (Foto:Bouwe Prins)

Een jaar lang schrijven, elke dag.

Heel Nederland schrijft! Een jaar lang schrijven, elke dag. Dat is de essentie van het schrijfproject dat Mia Meijer van Het Citatenmuseum heeft opgezet. Sinds 1 januari bedenkt onze dorpsgenote dagelijks een schrijfopdracht, die op haar blog van de website www.citatenmuseum.nl te zien is. Veel mensen, ook uit Wassenaar, doen mee met dit project. Ze heeft jarenlang Engels, Nederlands en Creatief Schrijven gegeven in Wassenaar, o.a. bij het Van Heeckerenhuis en het buurtcenrtum Oostdorp, in het kader van haar aanstelling als lerares bij ROC Leiden. Zij maakt met enkele stimulerende vragen haar lezers enthousiast voor een bepaald onderwerp.

door Sonja van Gerven Door haar jarenlange ervaring met het geven van schrijfcursussen weet Mia Meijer dat de schrijfdrempel heel laag kan zijn als je zo’n rechtstreekse opdracht krijgt. “Voor je het weet ben je aan het schrijven,” vertelt Meijer. ,,En in die dagelijkse schrijfopdrachten komen verschillende verhaallijnen afwisselend aan bod. Zo word je elke ochtend weer nieuwsgierig naar wat het thema van de schrijfopdracht van die dag zal zijn. Soms wordt gevraagd een herinnering op te schrijven. Die opdrachten betreffen je jeugd, je eigen geschiedenis. Soms wordt je mening gevraagd over bepaalde onderwerpen of nodig ik je uit om je ervaringen te beschrijven. Zo schrijf je elke dag een tekst, een jaar lang, tot je na 366 dagen – 2012 is een schrikkeljaar – je eigen boek bij elkaar hebt geschreven. Je hebt je leven beschreven, je ervaringen, je visie op allerlei onderwerpen, je persoonlijke levensverhaal. Voor jezelf, je familie en je vrienden kan dit een waardevol document betekenen”.

Feedback De schrijfliefhebbers die hun verhalen besproken willen hebben, kunnen elke dag hun schrijfsels mailen naar citatenmuseum@planet.nl, waarna deze worden gelezen en van korte feedback voorzien. Deze mensen ontvangen de schrijfopdracht rechtstreeks op hun mailadres. Voor deze activiteit rekent het Citatenmuseum een kleine vergoeding. Aan het eind van het jaar, als 366 schrijfopdrachten zijn

voltooid, wordt een boek met alle schrijfopdrachten en met veel verhalen van de schrijvers uitgegeven. Degenen, die vanaf nu aan het project willen deelnemen, kunnen net zo lang doorgaan tot ook zij alle teksten aan de hand van de schrijfopdrachten hebben geschreven.

Uitwisseling Het schrijfproject is nu in volle gang en een groot succes te noemen. Hoeveel mensen dagelijks via de website de schrijfopdracht lezen en naar aanleiding daarvan een tekst schrijven, weet Meijer niet exact. Veel mensen laten weten dat zij zich dagelijks laten inspireren door de schrijfopdracht en dat zij van plan zijn het hele jaar mee te doen. Mia Meijer is daar zeer tevreden over: “Als je het ritme van elke dag schrijven te pakken hebt, kom je in een sfeer die je ontvankelijk maakt voor nieuwe indrukken. Ook leer je op een spontane manier na te denken over gebeurtenissen uit je jeugd”. Meijer is van plan elk kwartaal kennismakingsbijeenkomsten te organiseren waarbij de schrijvers elkaar ontmoeten en hun verhalen kunnen uitwisselen.

Citatenmuseum Tot voor kort bevond het Citatenmuseum zich in Nieuwkoop, daarvóór was het gevestigd in Leimuiden. Op dit moment wordt een nieuwe locatie gezocht en gaan alle activiteiten tijdelijk via de website www.citatenmuseum.nl. Het Citatenmuseum organiseert in het hele land exposities met citaten, eventueel gecombineerd met het Citatenspel dat met groepen gespeeld kan worden. Voor meer informatie: citatenmuseum@planet.nl, telefoon 070 3263775 of 06 44430646. Schrijfster Mia Meijer is Haarlemse van geboorte en heeft jarenlang bij ROC Leiden en op allerlei locaties in de regio Nederlands, Engels en Creatief Schrijven gedoceerd. Ook gaf zij op diverse plaatsen in Nederland workshops autobiografisch schrijven, columns schrijven en poeziecursussen. Daarnaast heeft zij boeken samengesteld op basis van interviews. Onlangs verscheen haar boek ‘In het oog, in het Groene Hart’, waarin bewoners van Het Groene Hart vertellen over hun leven, beroep en idealen.

Cultureel overleg Wassenaar

Reserveren en meer informatie: E. filmwas.reserveren@obvw.nl T. 070-5113397 www.obvw.nl

evenementenagenda

3 maart, 14.00 uur lezing over het leven en werk van Jan van der Heijden (1637-1712) door brandweerhistoricus Gerard Koppers. In de raadzaal van Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Toegang is vrij. Wel graag reserveren via 0629011009 of brandweermuseum@wassenaar.nl 3 maart,Linda van Dyck en Victor Löw met ‘Who is afraid of Virgina Woolf’. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 22,- 65+/CJP/K&O € 21,- . In de Warenar, Kerkstraat 75. www.warenar.nl 6 maart, Engelstalige lezing, ‘Women Designer’s of the Arts and Crafts Movement’ door Sally Hoban. In de Warenar, Kerkstraat 75. Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.15 uur. € 10,- voor niet-leden DFAS, studenten halve prijs. Kom op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt. Zie de website www. dfas.nl 10 maart, Van der Laan & Woe met ‘Superlatief’. Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 17,50 65+/CJP/ K&O € 16.50. In de Warenar, Kerkstraat 75. www. warenar.nl 11 maart, Paauwconcert: Doelen Strijkkwartet. Aanvang: 12.00 uur. Losse kaarten vanaf 11.30 uur verkrijgbaar € 16,-. Leden van het Nut, K&O Leiden en de Streekmuziekschool Leiden € 15,- - Jongeren t/m 23 jaar € 12,50. Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22 15, 22, en 29 maart, Koorruïne avonden, ‘Bijbel exegese: opstanding’ door Bert Bos, universitair docent; Deodaat van der Boon, predikant Dorpskerk; Jilles de Klerk, predikant Kievietkerk. Aanvang 20.00 uur. Dorpskerk, Plein 3. Kosten € 7,50 incl.koffie en wijn. Reserveren bij Marianne Karman 070-5115705 (na 17.00 uur) of www.pkn-wassenaar.nl 18 maart, Messias Muziek Matinee, 14.30 uur TeaInn, 15.30 uur koor o.l.v. Hans Jansen. In de Messiaskerk, Zijllaan 57. Toegang is vrij. 18 maart, Jazz Sociëteit Wassenaar van 15.00 tot 18.00 uur Deborah Carter Quartet. Toegang voor niet leden € 15,-

Jazz Sociëteit, Schoolstraat 6. jazzsocieteitwassenaar.nl

Informatie op www.

18 maart, in de ochtenddienst van 10.00 tot 11.00 uur cantatedienst met Leids Cantate Consort o.l.v. Wouter Verhage Cantate BWV 150 van J.S. Bach ‘Nach dir, Herr verlanget mich’. Deodaat van der Boon, liturg – Rijk Jansen, orgel. In de Dorpskerk, Plein 3 18 maart, 19.00 uur Wassenaar Vocaliter in Candatedienst in Pieterskerk, Leiden o.l.v. Frank de Groot. Uitvoering Kandata BWV 182 ’Himmelskönig, sei willkommen’ van Johann Sebastian Bach. www.stichtingcantate.nl www.wassenaarvocaliter.nl T/m 25 maart, tentoonstelling ‘Brandweer in stripverhalen’.Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. T/m 25 maart, tentoonstelling Galerie in de Molen: Ingrid Dingjan, schilderijen, tekeningen ‘martitiem’; Ageeth van den Oever, beelden; Annet Hiltemann, schilderijen. Molenplein 10a. Openingstijden: donderdag t/m zondag 14.00 tot 17.00 uur. www.kunstgroepwassenaar.nl T/m 1 april, expositie Kerk en Kunst ‘Apocalyps’met werk van Jan Jonkergouw2. In de Messiaskerk, Zijllaan 57. Openingstijden: zaterdag van 15.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 12.00 uur. T/m 22 april, expositie Gerda Edelaar in Hotel Buitengoed Hagenhorst, Oud Clingendaal 7 Meer informatie bij Marissa Wilmink: tel. (070)5121200 of mwilmink@hagenhorst.nl T/m 19 augustus, tentoonstelling ‘Heer Bommel en de brandweer’ in het Brandweermuseum, Raadhuis de Paauw, Raadhuislaan 22. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur en op afspraak via 0629011009 of brandweermuseum@ wassenaar.nl Deze agenda is ook beschikbaar via www.wassenaar. nl Zie voor uitgebreide informatie de Wassenaarder. Opgeven/wijzigen van gegevens voor de agenda per e-mail aan Lucie Heins, lucieheins@zonnet.nl


KaartenKeus.nl Bestel snel en eenvoudig online uw geboorte-, huwelijks- of gelegenheidskaart op www.KaartenKeus.nl

De collecties zijn ook in te zien bij Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk, tel. 071 408 14 97

WS_week_09_12  

ANBO-leden bijeen in het buurtcentrum AIRPORT SERVICE Donderdag 1 maart van 11.00 tot 16.00 uur Locatie: Panorama Mesdag Zeestraat 65, Den H...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you