Page 1

Woensdag 30 november 2016 JAARGANG 10 NR

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

Van Dijk

Herenstraat 45 | Voorhout

COMPLEET VERNIEUWD!

Iedere zondag geopend van 10.00 tot 20.00 uur PLUS Voorhout

PLUS van Dijk Gratis WiFi

Gratis parkeren

PLUS Luxe hele vlaaien Alle smaken, bijv. PLUS Kersenvlaai met slagroom, geschikt voor 10-12 personen Per stuk

x9.99

4.

99

Dubbele zegels T/m zaterdag 3 december bij € 10,- aan boodschappen*

*Van de actie zijn uitgezonderd: geneesmiddelen, alcohol, zuigelingen voeding, boeken, telefoonkaarten postzegels, cadeaubonnen, loten, statiegeld, emballage en eventuele overige niet wettelijk toegestane artikelen.

3.3.5_14129_870_Van Dijk_adv-omslag-De Teylinger_120x345_w48.indd 1

25-11-16 15:02


1.35

1.

00

Chocomel

Lang houdbaar, alle pakken Ă 1 liter Per pak

14.99

7.

99

Heineken Pils

liter 1.11 Krat 24 flesjes Ă 30 cl

4 PERSONEN PLUS Moment Sterrenschotel

Voor 4 personen, kilo 12.25 Schaal ca. 800 gram

Voor 2 personen, kilo 12.38 Schaal ca. 400 gram

4.95

9.

NET 1,5 KILO

PLUS Mandarijnen kilo 0.67 Net 1,5 kilo

89

2.69

1.

00

MEER DAN 60% KORTING

Geldig in week 48 (dinsdag 29 november t/m zaterdag 3 december 2016) Aanbiedingen zijn niet bestemd voor wederverkopers en/of grootverbruikers. Max. 5 aanbiedingen per klant. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

Openingstijden: ma-do 8.00-20.00 // vr 8.00-21.00 // za 8.00-20.00 // zo 10.00-20.00

Van Dijk Voorhout/ /Herenstraat 45 // Voorhout // T: 0252 216252 3.3.5_14129_870_Van Dijk_adv-omslag-De Teylinger_120x390_w48.indd 1

25-11-16 15:02


UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

verhaal

Lokaal betrokken en betrouwbaar

De vlag op de Oude Toren

P17

De Verhalenkaravaan

Woensdag 30 november 2016 JAARGANG 10 NR 46

nieuws

nieuws

P9

Vragen over fietsendiefstal bij station

stichting n Een huis voor Jeroen

nieuws

Plan voor bouw na brand VOORHOUT n Na de grote brand

in 2012 op het perceel Van den Berch van Heemstedeweg 21, ligt er nu het plan voor een herbouw van het afgebrande gedeelte van het bedrijfsverzamelgebouw met een kleine uitbreiding. Het is namelijk de wens dat het uit zeven bedrijfseenheden gaat bestaan.

TEYLINGEN n De raadscommissie Welzijn kon zich afgelopen maandag helemaal vinden in het geven van een bijdrage voor de aanleg van een skeelerbaan op de landijsbaan in de Veerpolder in Warmond. Het burgerinitiatief gaat als een snel hamerpunt naar de gemeenteraad voor een definitieve bekrachtiging. Door Nico Kuyt

IJsclubvoorzitter Frans Biemond (rechts) beantwoordt nog de laatste vragen van de commissie. | Foto: Nico Kuyt

in Zuid-Holland. De dichtstbijzijnde officiële 200 meter baan ligt in Purmerend. De verwachting is dat het een grote aantrekkingskracht heeft en een verrijking wordt in het sportaanbod voor gemeente en regio. BEDUUSD

De voorzitter van de Warmondse ijsbaan, Frans Biemond, verklaarde

maandag ‘bijna beduusd’ te zijn van de vele complimenten. Hij stipte aan dat de samenwerking tussen de Teylingse ijsclubs ‘fantastisch’ is. Samen zijn zij bezig met het plan de sport naar een hoger niveau te tillen. Op vragen uit de commissie gaf hij aan met de omwonenden in gesprek te gaan om eventuele vrees weg te nemen over bijvoorbeeld overlast van

licht en toename van verkeer. Namens de ijsverenigingen dankte hij de commissie hartelijk voor de bijdrage. De clubs gaan nu een ‘rondje fondsen’. Er zijn al aanvragen bij fondsen neergelegd. De ijsclubs hopen volgend jaar de skeelerbaan aan te leggen. De voorzitter nodigde de commissieleden alvast uit om dan een rondje te komen skeeleren.

Ophokplicht in Park Rusthoff

Gemeentegeld naar sportverlichting

Sassenheim n Ook alle kippen, duiven en pauwen in Park Rusthoff moeten binnen blijven. Door de heersende vogelgriep geldt er een ophokplicht. Voor eenden geldt dit niet.

van de gemeente subsidie voor het aanbrengen van verlichting rondom het natuurgrasveld en het ombouwen van de huidige verlichting naar LED.

De kippen, pauwen en duiven zitten in een afgesloten ruimte die aan de bovenkant is afgedekt. De ruimte is al in 2014, tijdens de vorige vogelgriepuitbraak, gerealiseerd. Omdat deze ruimte op een afgesloten gedeelte van de kinderboerderij staat, buiten bereik en zicht, blijft de kinderboerderij normaal geopend en zijn bezoekers dus van harte welkom. Dat is anders dan in 2003 en 2014, toen tijdens vorige uitbraken de kinderboerderij maandenlang gesloten bleef. De afgesloten ruimte is uitsluitend bereikbaar voor een select gezelschap verzorgers. Hoewel de eenden in het park de grootste besmettingsbron vormen hoeven deze niet te worden opgehokt, omdat zij niet tot de kinderboerderij behoren.

WARMOND n SV Warmunda krijgt

Door Nico Kuyt

Op dit moment kan het natuurgrasveld in de avonduren niet gebruikt worden om te trainen vanwege

de afwezigheid van verlichting. SV Warmunda heeft echter een groot ledenaantal. De verlichting tegelijk meenemen met de geplande renovatie van de toplaag van het natuurgrasveld is geen optie, want de voetbalvereniging moet zo snel de extra trainingscapaciteit kunnen gebruiken om aan de vraag te kunnen voldoen. En van de raadscommissie Welzijn

COMPLEET VERNIEUWD

kan het licht aan. De fracties gingen maandagavond 28 november allemaal akkoord met het verstrekken van het geld. Het verstrekken van de subsidie moet nog wel even officieel afgehamerd worden door de gemeenteraad, maar dan kan de vereniging de volgende stap zetten, zoals het aanvragen van een vergunning.

g

ru Witteb

Iedere zondag geopend van 10.00 tot 20.00 uur

Van Dijk Voorhout

Certificaten na inburgerpilot

P23

Skeelerbaan komt steeds dichterbij voor ijsclubs

Het burgerinitiatief is ingediend door de gezamenlijke ijsclubs van Teylingen. Als er geen ijs is, dan kan getraind worden op de skeelerbaan. De nieuwe voorziening trekt nieuwe leden aan en zet de jeugd aan tot sporten, zo is de verwachting. De clubs vragen van de gemeente een eenmalige bijdrage van 125.000 euro en een garantstelling voor maximaal 25.000 euro. Naast acties, leningen en bijdragen van de leden worden daarnaast fondsen aangeboord, zoals het Schipholfonds, het Rabobank Coöperatiefonds en Fonds 1818. De commissie was maandag voor het verstrekken van de eenmalige bijdrage en het garant staan. Rond de vergadertafel klonken complimenten aan de indieners van het burgerinitiatief over de wijze waarop zij het hebben aangepakt. Positief werd genoemd dat de baan de enige wedstrijdbaan wordt

P13

E DAAGS www.wittebrug.nl/10daagse

Oorspronkelijk waren er zes bedrijfseenheden gevestigd. Na de brand bleven er vier over. De eigenaar heeft nu een principeverzoek ingediend voor een uitbreiding met drie. In een uitspraak op het verzoek vindt B&W de toevoeging van één acceptabel. Het heeft geen zwaarwegend nadelig ruimtelijk effect. Er komt weliswaar 200 m² extra bij, zo’n 6 procent, maar het geldende bestemmingsplan laat maximaal 10 procent toe. In de nieuwe situatie gaat de oppervlakte aan bedrijfsbebouwing uit 3580 m² beslaan. Ook herstelt het nieuwe bestemmingsplan een omissie, want de bestemming is in het huidige foutief vermeld als een agrarisch handels- en exportbedrijf, terwijl de gebouwen gebruikt worden door een aannemersbedrijf, groothandel, (elektro) technische installatie en opslag. In een ouder bestemmingsplan was het wel als zodanig bestemd geweest. Onder voorwaarden wordt het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan afgerond, samen met enkele onderzoeken. Ook wordt een inspraakronde opgestart. Dan volgt nog de verdere procedure naar een ontwerp met weer inspraak. Aan het einde neemt de gemeenteraad er een definitief besluit over om het geldend te maken. (NK)

Corsotribune TEYLINGEN n Ook dit jaar staat er tijdens het Bloemencorso, op zaterdag 22 april, een tribune aan de Rijksstraatweg in Sassenheim. Het corso passeert daar rond 12.15 uur. De tribunekaarten kosten 19,50 euro en zijn vanaf nu te koop. Meer info op www.bloemencorso-bollenstreek.nl.

BOOM VERZORGING _ SNOEIEN / KAPPEN ( GRATIS AFVOER ) _ STRONKEN FREZEN EN VERWIJDEREN _ TAKKEN VERSNIPPEREN

Voorhout • T (0252) 23 58 88


GEMEENTEBERICHTEN week 48 / 2016 TEYLINGEN

De gemeente nodig? Ook online zijn wij bereikbaar! De gemeente Teylingen heeft de dienstverlening hoog in het vaandel staan. Via deze rubriek willen wij u de komende weken informeren over onze dienstverlening met tips en wetenswaardigheden. Er zijn diverse kanalen waar u ons op kunt bereiken. Vorige week stond klanttevredenheid over onze online diensten centraal. Deze week vertellen we meer over onze Sociale media kanalen.

Volgt u ons al? Regelmatig ontvangen we reacties van inwoners op onze pagina. Heel fijn, want deze reacties helpen ons weer om onze dienstverlening te verbeteren. Heeft u geen Facebook, maar volgt u ons liever op Twitter? Dat kan ook: www.twitter. com/gem_teylingen. Heeft u een vraag of wilt u iets kwijt aan ons? Dat kan ook via dit platform! We monitoren, reageren en sturen dagelijks berichten.

Online Online communicatie neemt een steeds belangrijker plek in. Het onderhouden van contacten en het aanbieden van diensten gebeurt in toenemende mate online. Sociale media zijn niet meer weg te denken in deze tijd. We willen graag zichtbaar zijn voor onze inwoners, verenigingen en ondernemers. Daarom willen we aansluiten op de kanalen die u gebruikt.

Op welke online kanalen ziet u ons graag? Zoals we al eerder in dit bericht aangeven, willen we zoveel mogelijk aansluiten op de kanalen die u gebruikt. Facebook en Twitter zijn vooralsnog de enige twee platformen die we inzetten. Maar waar mist u ons nog? Daar zijn we benieuwd naar, laat het weten via communicatie@teylingen.nl. We bekijken graag welke kanalen we nog meer kunnen inzetten.

Facebook en Twitter Foto’s van bouwprojecten, een oproep om mee te denken over de keuze van een speeltoestel of bankje in het park, melding over een wegomleiding enzovoorts. Dit leest u zoal op onze Facebookpagina: www.facebook.com/gemeenteteylingen.

Voorkom inbraak! Het is weer vroeg donker. Dat weten woninginbrekers helaas ook. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag tijdens de avonduren, maar ook overdag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? Gelegenheid maakt de dief Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet een bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, vinden zij aantrekkelijk. Net als woningen waar ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen.

Monumentencommissie Teylingen bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en schuren. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen. 5. Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels en gebruik het ook. Politiekeurmerk De kans op een geslaagde inbraak is tot wel 90% minder bij woningen met het Politiekeurmerk. Als woningeigenaar of (ver)huurder kunt u het PKVW certificaat Beveiligde Woning aanvragen. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk op www.politiekeurmerk.nl. Help mee bij het pakken van daders via

De eerstvolgende vergadering van de Monumentencommissie Teylingen is op vrijdag 2 december in het Gemeentekantoor in Sassenheim om 9.30 uur. Deze vergadering is doorgaans openbaar. Indien hiertoe aanleiding bestaat, beslist de commissie tijdens de vergadering of over een bepaald onderwerp alsnog besloten wordt vergaderd.

Hoorzitting Commissie Bezwaarschriften en Klachten Dinsdag 6 december 2016

Preventietips Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat inbrekers uw woning sneller overslaan: 1. Doe uw deur op slot, ook overdag! Als uw deur niet op slot gedraaid is, dan kan een inbreker hem binnen tien seconden openen met een plastic pasje. Vergeet ook uw schuur- of garagedeur niet. 2. Laat een lampje branden, ook buiten: Voor ongeveer vijf euro heeft u al een tijdschakelaar. 3. Werk samen met uw buren: Via een WhatsApp-groep met uw buren kunt u als buurtbewoners een oogje in het zeil houden en elkaar goed op de hoogte houden. Zo helpt u mee een aan een veiligere buurt. Een handleiding vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. 4. Bel 112 bij verdachte situatie: Om dieven op heterdaad te kunnen betrappen, hebben we uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die

Avondje weg?

Licht aan en deur op slot!

Maak het inbrek inbrekers makkelijk. niet te makk

• doe net alsof u thuis bent • laat binnen en buiten een lamp aan • zorg voor goede sloten

Burgernet is een gratis dienst waarmee u een seintje krijgt wanneer er bijvoorbeeld is ingebroken of iemand is vermist in uw werk- en/of woonomgeving. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans dat we de veiligheid in onze gemeente met elkaar kunnen vergroten. Door deel te nemen aan Burgernet, houden we samen een oogje in het zeil en vergroten we de kans dat daders gepakt worden. (www.burgernet.nl) Meer tips en informatie Meer tips en informatie vindt u op www.politie.nl, www. maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.hoeveiligismijnwijk.nl.

‘Ook het gouden horloge van mijn moeder was weg’ Bij Marianne uit Voorhout werd vorig jaar ingebroken toen ze tijdens de jaarwisseling een paar dagen weg was. ‘Ik dacht altijd: het gaat mijn deur wel voorbij.’ ‘Toen ik bij thuiskomst zag dat er licht brandde, heb ik meteen 112 gebeld. En een neef die hier in de buurt woont. Samen hebben we de politie opgewacht. Binnen was het een rommeltje. In de keuken was een raam ingegooid. De kastdeuren en lades stonden open en de luxaflex waren opgetrokken. Ze hebben een aantal sieraden meegenomen, waaronder het gouden horloge van mijn moeder. Ook was er wat kleingeld weg. Mijn fototoestel hebben ze laten liggen. De eerste nacht na de inbraak dacht ik steeds iets te horen, maar dat ging al snel weer beter. Ik hou mezelf voor dat zo’n inbreker banger voor mij is dan ik voor hem. Ik heb maatregelen genomen om het huis veiliger te maken, al moet het geen vesting worden. Op de voordeur is een ander slot geplaatst, en een knip. Op de ramen zitten nu opzetsloten. Als ik wegga, zet ik een timer zodat er een lamp aangaat. De politie heeft de zaak prettig behandeld, de agenten waren aardig en attent. Ik kreeg het aanbod om met Slachtofferhulp te praten, maar dat vond ik niet nodig. Ik heb er met mijn familie over gepraat. Verder laat ik het achter me.’ (op verzoek van de geïnterviewde is de naam gefingeerd)

20.15 uur: Bezwaarschrift tegen besluit aanwijzing gemeentelijk monument Zwanburgerpolder 5-67 in Warmond De hoorzitting van de Commissie Bezwaarschriften en Klachten vindt plaats in het gemeentekantoor in Sassenheim. Wilt u zeker weten of de hoorzitting doorgaat, neemt u dan telefonisch contact op met Jos Roosjen, afdeling Bedrijfsvoering.

Vergadering WMO adviesplatform gemeente Teylingen De openbare vergadering met het WMO adviesplatform van de gemeente Teylingen is op woensdag 7 december 2016 om 19.30 uur. In verband met de verbouwing van het bestuurscentrum is de vergadering in de buurtkamer van Welzijn Teylingen locatie SassemBourg, Jan van Brabantweg 59 (1everdieping) in Sassenheim. AGENDA • Opening en vaststelling agenda • Onderzoeksrapport overschot WMO-budget 2015 • Planning vervolg Transformatieagenda 2017-2018 • Communicatie • Stand van zaken diverse werkgroepen en bijeenkomsten: • Outcometraject mantelzorgondersteuning, mantelzorg dag, keukentafelgesprekken ISD, • Gesprek Gehandicaptenplatform, Dementievriendelijk Teylingen en bijeenkomst Deskundigheidsbevordering • Vergaderdata 2017 • Ingekomen stukken en mededelingen • Verslag van 24 oktober • Rondvraag en sluiting Heeft u interesse om deze vergadering bij te wonen dan bent u van harte welkom. Vergaderstukken kunt u opvragen via e-mail reginabeenen@gmail.com. Het postadres van het WMO adviesplatform is Kroeskarperlaan 100, 2215 XR VOORHOUT.


Heb jij NL-Alert ingesteld? Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij jou in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Ga nu naar www.nl-alert.nl, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen. Waarom NL-Alert? Als er een noodsituatie bij jou in de buurt is, kan de overheid je zo gericht mogelijk alarmeren en informeren. Bijvoorbeeld dat je bij een brand ramen en deuren moet sluiten. Of dat je bij een terroristische aanslag uit het gebied moet blijven. Als je een NL-Alert ontvangt, informeer dan ook

de mensen in jouw directe omgeving. Zo weten zij ook wat zij moeten doen. Hoe werkt NL-Alert? De overheid zendt een tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

Hoe stel ik mijn mobiel in? NL-Alert is standaard ingesteld op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar www. nl-alert.nl en stel je mobiel in. Hoe weet ik of ik mijn mobiel juist heb ingesteld voor NL-Alert? Op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit. Als je het controlebericht ontvangt, is jouw mobiel juist ingesteld voor NL-Alert. Als je in de buurt van een echte noodsituatie bent, dan weet je zeker wat je moet doen. Vragen? Ga naar www.nl-alert.nl.

Minder vlees eten, drie dubbel voordeel? Minder vlees betekent minder milieubelasting. Dat is een breed onderschreven stelling. Milieucentraal adviseert niet voor niets maximaal 500 gram per persoon per week. Veel vlees eten, vooral rood vlees, wordt regelmatig in verband gebracht met ongezond eten. En: vlees is niet het goedkoopste onderdeel van ons voedsel. Dus, minder vlees eten betekent driedubbel voordeel Dit artikel is in belangrijke mate gebaseerd op gegevens van de website Milieucentraal www.milieucentraal.nl, een website die breed wordt gesteund door de rijksoverheid, georganiseerd bedrijfsleven en nationale maatschappelijke organisaties. Rood en wit vlees Bij rood vlees denken de meeste mensen aan een kort gebakken biefstukje, rosbief of carpaccio. Het klopt dat deze vleessoorten ‘rood’ zijn, maar met rood vlees wordt niet alleen rauw of ondoorbakken vlees bedoeld. Vlees van koeien, varkens, schapen, geiten, herten, hazen… , het valt allemaal onder rood vlees. Bewerkt vlees (vleeswaren) van deze dieren zoals worst, is ook rood vlees. Het vlees van kip en ander gevogelte en pluimvee is wit: we noemen dit dan ook wit vlees. Vleesconsumptie in ons land In Nederland eten we jaarlijks ruim 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dat is 2 keer zo veel als 50 jaar geleden. We eten nu veel meer vlees vooral omdat we het, gemiddeld gezien, veel beter kunnen betalen. In kleine hoeveelheden is rood vlees helemaal niet schadelijk. Rood vlees vormt een waardevolle bron voor diverse voedingsstoffen als eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Vlees bestaat grotendeels uit eiwitten. Toch adviseert het

Voedingscentrum - zie www.voedingscentrum.nl, een onafhankelijk, geheel door de rijksoverheid gefinancierd instituut - maximaal 500 gram per week rood vlees te eten. Een of twee dagen per week zonder vlees In ons land krijgen we gemiddeld anderhalf keer zoveel eiwit binnen dan dagelijks nodig. Eiwit is het belangrijkste bestanddeel van vlees. Een of twee dagen per week zonder vlees kan best. Minder vlees eten kun je compenseren door vleesvervangers, maar je kunt deze voedingstoffen ook uit andere voedingsmiddelen halen zoals vis, noten, zaden, peulvruchten, eieren, groenten fruit. De belangrijkste milieunadelen van vlees Voor vlees is veel plantaardig veevoer nodig De teelt hiervan kost water, land en energie. Ca. 35% van de landbouwgebieden in de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer! Als daarmee direct plantaardig eten voor mensen zou worden geteeld, zouden daarvan ruim 3x zoveel mensen kunnen eten. Voor 1 kilo vleeseiwit, afhankelijk van diersoort en omstandigheden, is 3 tot 10 keer zoveel plantaardig eiwit nodig. Vrijkomen van methaangas Koeien en schapen poepen heel wat af. Omdat het herkauwers zijn, produceren ze methaangas. Bij al die mest komt methaan en ook lachgas vrij. Die twee stoffen zijn nog veel schadelijker voor de ozonlaag dan CO2. Zo heeft 1 kilo methaan hetzelfde effect als 28 kilo CO2.

Verzuring en vermesting natuur Bepaalde stoffen in veemest zorgen voor verzuring en vermesting van de natuur. Zo komt er bijvoorbeeld een te hoge concentratie nitraat in het oppervlakte- en grondwater terecht. Voordat dit water weer geschikt is als drinkwater, moet het extra gezuiverd worden, wat ook weer energie kost. Ontbossing Er wordt wereldwijd veel grond ontbost voor (grotendeels) de productie van veevoer. Afgezien dat hiermee veel diersoorten bedreigd worden, draagt het ook bij aan het broeikaseffect. Minder bomen = minder CO2 dat wordt omgezet in zuurstof. Wat kunt u doen? Probeer eens een dag per week zonder vlees. Op de andere dagen smaakt het dan waarschijnlijk nog lekkerder! Driedubbel voordeel: goed voor het milieu en de portemonnee, en als u veel vlees eet, is een dag in de week zonder vlees ook goed voor uw gezondheid.

Werkgroep Fairtrade gemeente Dit is een artikel van de werkgroep Teylingen Fairtrade gemeente. De werkgroep, bestaande uit vrijwilligers en een ambtenaar van de gemeente, zet zich actief in voor het behoud van de titel Teylingen Fairtrade gemeente. Kijk voor meer informatie op www.teylingenfairtrade.nl of zie www.facebook.com/FairtradeTeylingen. Reacties welkom, s.v.p. naar info@teylingenfairtrade.nl.

Bedragen Regiotaxi 2017 en tegoedbonnen Regiotaxi De Regiotaxi is een vorm van aanvullend openbaar vervoer en beschikbaar voor iedereen uit de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. De Regiotaxi is er voor alle inwoners. Iedereen kan gebruik maken van de Regiotaxi. Voor mensen die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een indicatie hebben om gebruik te maken van de Regiotaxi geldt een lager tarief. Mensen zonder een Wmo-indicatie betalen een hoger tarief.

Tarieven voor inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen: Zone

1

2

3

4

5

Jonger dan 65

€ 2,00

€ 3,00

€ 4,00

€ 5,00

€ 6,00

65 of ouder

€ 1,40

€ 2,10

€ 2,80

€ 3,50

€ 4,20

Tarieven voor inwoners van Noordwijk: Tarieven vanaf 1 januari 2017 In de Regiotaxi betaalt u per gereisde zone. Wanneer u gebruik maakt van het collectief vervoer via de Wmo betaalt u een lager tarief. Dit tarief is hetzelfde als in 2016. Iemand die met u meereist en zelf geen Wmo-indicatie heeft, betaalt het normale tarief van € 2,70 per zone. Hebt u een begeleiderspas, dan reist uw begeleider gratis mee. Bent u jonger dan 65 jaar dan betaalt u per zone € 1,00 en 1 opstapzone. Bent u 65 jaar of ouder dan betaalt u per zone € 0,70 en 1 opstapzone. Wanneer u verder reist dan de maximale 5 zones betaalt u per kilometer € 2,20 (in 2016 € 2,46). Advies: vraag vooraf aan de centrale van de Regiotaxi wat u voor uw rit moet betalen.

Zone

1

2

3

4

5

Jonger dan 65

€ 0,00 *

€ 3,00

€ 4,00

€ 5,00

€ 6,00

65 of ouder

€ 0,00 *

€ 2,10

€ 2,80

€ 3,50

€ 4,20

* U betaalt in de Regiotaxi wel de bijdrage maar krijgt deze aan het eind van het kalenderjaar terug via de ISD. Geen Wmo-indicatie Als u geen Wmo-indicatie hebt, kunt u wel gebruiken maken van de Regiotaxi. U betaalt net als in 2016 € 2,70 per zone. Dit bedrag geldt ook voor de opstapzone. Wilt u verder reizen dan 5 zones, dan geldt een kilometertarief. Voor de nachtzones tussen 01.00 uur en 06.00 uur geldt per zone € 1,00 toeslag. Voor meer informatie kunt u terecht bij de klantenservice van de Regiotaxi, bereikbaar op telefoonnummer (0900) 202 23 69.

Vervoerspas Wmo Wanneer u reist met de Regiotaxi, moet u uw Wmo-vervoerspas bij u hebben. De chauffeur moet uw pas scannen om uw rit correct uit te kunnen voeren. Uw pas is geldig voor de contractperiode en dat betekent dat u niet jaarlijks een nieuwe pas krijgt. Afwijken bestemmingsadres Wanneer u in de taxi zit, is het niet mogelijk om de chauffeur naar een andere locatie te laten rijden dan u vooraf hebt opgegeven. Het is wel mogelijk om tijdig voor vertrek telefonisch via de klantenservice uw bestemming te wijzigen. Automatische incasso Wanneer u liever niet met contant geld op zak reist of dit onhandig vindt, kunt u ervoor kiezen om de ritprijs via automatische incasso van uw rekening af te laten schrijven. Als u dat wenst, neemt u dan telefonisch contact op met de klantenservice van de Regiotaxi, bereikbaar op telefoonnummer (0900) 202 23 69. Tegoedbonnen inleveren Hebt u in 2016 van de Regiotaxi vanwege een klacht of dat u te vroeg of te laat bent opgehaald één of meer tegoedbonnen gekregen en nog niet ingeleverd? We adviseren u deze tegoedbonnen op tijd te gebruiken. Dit kan tot uiterlijk 31 januari 2017. Daarna zijn de tegoedbonnen van 2016 niet meer geldig. U kunt maximaal 5 bonnen tegelijk inwisselen.


Politie meer uren bereikbaar voor aangifte op afspraak De dienstverlening vanuit het politieloket in het gemeentekantoor in Sassenheim wijzigt vanaf maandag 5 december 2016. Het loket is vanaf die datum niet meer open voor vrije inloop. Aangifte doen U kunt nog wel aangifte doen bij het politieloket in het gemeentekantoor in Sassenheim. Dit kunt u doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor. In sommige gevallen kan de

Collectes Er zijn geen collectevergunningen verleend in verband met een vrije periode. Collectieve festiviteiten 2017 Op 15 november 2016 heeft het college van burgemeester en wethouders zich voorgenomen voor 2017 een aantal dagen aan te wijzen voor collectieve festiviteiten. Het aanwijzen van deze collectieve feestdagen gebeurt op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening Teylingen (APV). Op de aangewezen dagen zijn de geluids- en lichtvoorschriften van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer niet van toepassing. In artikel 4:2 van de APV staan de aparte geluidnormen en eindtijden waaraan moet worden voldaan tijdens de aangewezen dagen. De voorgenomen collectieve festiviteiten voor 2016 zijn: • • • • •

24 t/m 28 februari 27 april 5 mei 22 t/m 25 juni 13 t/m 16 september

• 20 t/m 23 september • 31 december

(Carnaval, Teylingen) (Koningsdag, Teylingen) (Bevrijdingsdag, Teylingen) (Kaagweek en kermis, Warmond) (Najaarsfeesten en Kermis, Voorhout) (Najaarsfeesten en Kermis, Sassenheim) (Oud & Nieuw, Teylingen)

Zienswijze De collectieve festiviteiten worden definitief aan het college voorgelegd nadat de mogelijkheid is geboden tot het inbrengen van zienswijzen. De zienswijzenperiode loopt van 1 december 2016 t/m 11 januari 2017. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Ontheffing geluidhinder t.b.v. wegwerkzaamheden aan de Wasbeekerlaan, Sassenheim (17-11-2016) • La Croute BV, voor het innemen van een koek- en zopietent in het winterseizoen 2016-2017 op het ijs van de Leede nabij Park Groot Leerust in Warmond (21-11-2016) • J. van Beek, Kaag voor het innemen van een koek- en zopietent in het winterseizoen 2016-2017 op het ijs van het Dieperpoel/Kagerplassen nabij Julianalaan 60c in Warmond (24-11-16) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: • H.J.M. van Dam uit Sassenheim voor het parkeren zonder parkeerschijf in blauwe zone (18-11-2016) Wet op de kansspelen Op grond van artikel 3 is vergunning verleend aan: • Carnavalsvereniging CV de Saksen, Sassenheim voor het organiseren van een loterij van 20 november 2016 tot en met 28 februari 2017 (zaaknummer 171442) (23-11-16) Woonschepenverordening Vergunning op grond van artikel 5.1 is vergunning verleend: • voor het woonschip ‘t Mirakel, gelegen in de ‘Zijp’ in Warmond (wijziging tenaamstelling) (21-11-2016) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat verder op genoemd in deze Gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (Reguliere procedure) • Zwanburgerpolder 5a, 2361 PC Warmond • Dorpsstraat 26, 2361 BB Warmond • Trekschuit 2, 2171 MH Sassenheim • Kervelhof 58, 2215 BE Voorhout • Beukenrode 170, 2215 JN Voorhout

plaatsen vlonder (17-11-16) verhogen dak uitbouw en plaatsen dakramen op zolder (18-11-16) wijzigen bestemming wonen naar kamergewijze verhuur aan 4 statushouders (21-11-16) wijzigen voorgevel (21-11-16) wijzigen bestemming wonen naar kamergewijze verhuur aan 4 statushouders (24-11-16)

aangifte ook op locatie worden opgenomen (bijvoorbeeld bij u thuis) U kunt van zogenaamde eenvoudige misdrijven ook aangifte doen via www.politie.nl. Door deze wijziging in dienstverlening is de politie meer uren op afspraak bereikbaar en kunnen zij inwoners nog beter van dienst zijn. Inloopmogelijkheid De inloopmogelijkheid voor de inwoners van de gemeente Teylingen blijft bestaan via het politiebureau in Noordwijk,

• Herenweg 107, wijzigen kleur dakpannen 2361 EL Warmond (24-11-16) • Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Breughelhof 26, 2215 AB Voorhout • Hoofdstraat 358, 2171 BV Sassenheim • Kievitspark 1, 2215 NH Voorhout

wijzigen bestemmingsplan t.b.v. kamergewijze verhuur (18-11-16) maken uitrit (18-11-16) bouwen woning (21-11-16)

Verleende sloopvergunningen (mogelijkheid tot bezwaar) • Industriekade nabij nummer 17, sectie A, nummer In Sassenheim • Kagerweide nabij 25, sectie A, nummer 9249 in Sassenheim • Prinsenweg 2, 2215 RN Voorhout • Jan van Brabantweg 59, 2171 HC Sassenheim

kappen 3 bomen (23-11-16)

kappen 3 bomen (23-11-16)

slopen en nieuw bouwen opstallen (23-11-16) vervangen brandwerende deur voor dubbele brandwerende deuren (23-11-16)

Bezwaar tegen besluiten Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door en kijken of er een oplossing voor uw bezwaren bestaat. Belt u hiervoor met ons algemene nummer (14 0252). Komen we er niet uit dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Duinwetering 101. Het bureau in Noordwijk is geopend van maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Ook bij het bureau in Noordwijk geldt dat u voor aangifte altijd een afspraak moet maken via telefoonnummer 0900-8844. Wijkagenten De wijkagenten blijven hun kantoorwerkzaamheden gewoon doen vanaf de locatie in Sassenheim, zodat een goede zichtbaarheid en bereikbaarheid van de wijkagenten binnen de drie dorpen gewaarborgd blijft.

Gewijzigde ‘CONCEPT Beleidsnota bij kleine afwijkingen van het bestemmingsplan, Gemeente Teylingen’ ter inzage Toelichting In 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders van Teylingen de ‘Beleidsnota bij kleine afwijkingen van het bestemmingsplan, gemeente Teylingen’ vastgesteld. Vervolgens is hiervoor in 2013 een wijziging vastgesteld. De gemeente Teylingen gebruikt deze beleidsnota om kleine bouwplannen, die strijdig zijn met het geldende bestemmingsplan, eenduidig te kunnen beoordelen of deze plannen passen binnen het nieuwe beleid. Het gaat hierbij uitsluitend om de omgevingsvergunningen voor de meest voorkomende kleine bouwplannen bij woningen en vallen binnen artikel 4 van bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor). Deze beleidsnota wordt ook gebruikt bij de beoordeling van kleine afwijkingen, waarvoor het mogelijk is om binnen de regels af te wijken van het betreffende bestemmingsplan. Dit beleid is ook bedoeld als richtsnoer voor nieuwe bestemmingsplannen in de gemeente Teylingen. Daarom is in de recent vastgestelde bestemmingsplannen de inhoud van deze beleidsnota reeds verwerkt. Wijzigingen Het college van burgemeester en wethouders hebben op 22 november 2016 besloten de huidige beleidsnota op de volgende onderdelen te wijzigen/aan te vullen t.w.: • meer erfbebouwing bij woningen op grotere percelen • de mogelijkheid om meer erfbebouwing aan de woning vast te bouwen • de mogelijkheid om een overkapping te bouwen in de zijtuin en het verlengde hiervan • grenzend aan openbaar toegankelijk gebied • de mogelijkheid om onder voorwaarden een aan-huisgebonden beroep en een aan-huis-gebonden kleinschalige bedrijfsmatige activiteit ook uit te oefenen in een vrijstaand bijgebouw. Nu is dat alleen nog mogelijk in het hoofdgebouw en in hieraan aangebouwde bijgebouwen Daarnaast zijn er nog kleine tekstuele aanpassingen in de nota aangebracht. Deze wijzigingen zijn verwerkt in de ‘CONCEPT Beleidsnota bij kleine afwijkingen van het bestemmingsplan, gemeente Teylingen’ versie 22 november 2016’. Ter inzage In het kader van de Inspraakverordening Teylingen ligt deze concept gewijzigde beleidsnota vanaf donderdag 1 december 2016 tot en met woensdag 11 januari 2017 ter inzage bij het contactcentrum in het gemeentekantoor in Sassenheim. Ook kunt u de stukken raadplegen op de website van de gemeente Teylingen www.teylingen.nl. Inspraakmogelijkheden Gedurende de termijn van terinzageligging is er voor ingezetenen en voor in de gemeente belanghebbende natuurlijke- of rechtspersonen, de mogelijkheid om hun inspraakreactie schriftelijk of mondeling kenbaar te maken aan burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoonnummer 14 0252. U kunt uw inspraakreactie ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via emailadres: gemeente@teylingen.nl. Wij vragen u hierbij het zaaknummer 172366 te vermelden. Informatie Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met Koos van Kampen van de afdeling Ruimte. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 14 0252 of via de email j.vankampen@teylingen.nl Ontwerpbestemmingsplan ‘Van den Woudestraat 1A, Warmond’ Identificatienummer: NL.IMRO.1525.BP2016WAR10006-0103 Burgemeester en wethouders maken in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat zij op 22 november 2016 hebben besloten het ontwerpbestemmingsplan ‘Van den Woudestraat 1A, Warmond’ in procedure te brengen en voor een ieder ter inzage te leggen.


Totstandkoming en inhoud van het plan Het college van B&W nam in september 2015 een besluit over herontwikkeling van de voormalige gemeentewerf Warmond naar woningbouw met behoud van de brandweerkazerne. Het betreft het gebied aan de Van den Woudestraat 1A in Warmond. Het plangebied wordt begrensd door de watergang aangrenzend aan de brandweerkazerne, de appartementen aan de Van den Woudestraat en de watergang achter de woningen aan Ganzenwei 230-276. Binnen de kaders van het voorontwerpbestemmingsplan is voor de ontwikkelopgave (door middel van een markttender) de ontwikkelaar met het best passende plan geselecteerd. Het ruimtelijk kader wordt gevormd door voorliggend bestemmingsplan. In het ontwerpbestemmingsplan is het stedenbouwkundig plan verwerkt dat ten tijde van het voorontwerpbestemmingsplan nog niet bekend was. Dit plan gaat uit van de realisatie van grondgebonden koopwoningen (12) en sociale huurwoningen (13). Wijzigingen ten opzichte van voorontwerpbestemmingsplan De verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan is specifiek van opzet maar passend binnen de regels uit het voorontwerpbestemmingsplan. Het stedenbouwkundig plan en de verkaveling van de woningen zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan. Verschillen tussen het ontwerpbestemmingsplan en het voorontwerpbestemmingsplan zijn: • Plangrens: aan de randen van het plangebied zijn enkele marginale wijzigingen in de plangrens doorgevoerd • Bouwhoogte: de bouwhoogte is met 50 centimeter verhoogd (10,5 meter) ten behoeve van een betere technische uitvoerbaarheid van het stedenbouwkundig plan • Woningaantal: het maximaal aantal te bouwen woningen is teruggebracht van 30 naar 25 • Inspraak vooroverleg: enkele tekstuele en inhoudelijke wijzigingen naar aanleiding van de nota van inspraak en vooroverleg Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan ‘Van den Woudestraat 1A, Warmond’, ligt vanaf donderdag 1 december 2016 tot en met woensdag 11 januari 2017 ter inzage in het gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim.

Digitaal inzien De digitale versie van dit ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op: • de ‘landelijke voorziening’ www.ruimtelijkeplannen.nl. • de website www.teylingen.nl onder ‘Bouwen en verbouwen’ – ‘Bestemmingsplannen en projecten’ – ‘Warmond’. U vindt hier een link naar het digitale plan en een link naar de authentieke digitale bestanden. Inloopavond Voor belanghebbenden organiseert de gemeente Teylingen op 14 december 2016 een inloopavond van 19.30 tot 21.00 uur in het Trefpunt, Herenweg 80 Warmond. Tijdens deze avond kunt u vragen stellen over het bestemmingsplan. Tevens is het tijdens deze avond mogelijk vragen te stellen over de verkoop of huur van de te realiseren woningen. Zienswijzen Binnen de termijn, dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen bij de gemeenteraad van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoon 14 0252. U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via emailadres: gemeente@teylingen.nl Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Josephine Braam en Niels Olthof van de afdeling Ruimte via 14 0252. Ontwerpbesluit Wet geluidhinder – bestemmingsplan Van den Woudestraat 1A te Warmond, gemeente Teylingen

De Omgevingsdienst West-Holland heeft een besluit genomen om hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege de spoorlijnen Leiden Haarlem/Schiphol Op basis van de Wgh dient bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies.

Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het weg- en railverkeerslawaai bij de nieuwe woningen. Ten behoeve van de nieuwe woningen is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 55 dB uit de Wgh vanwege railverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst is voornemens hogere waarden vast te stellen vanwege railverkeerslawaai van maximaal 62 dB. Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan. Stukken inzien De stukken liggen van donderdag 1 december 2016 tot en met woensdag 14 januari 2017 ter inzage bij de receptie van de Gemeentewinkel in het Gemeentekantoor Teylingen, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim, maandag van 8.30 uur tot 13.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur en donderdag van 8.30 uur tot 20.00 uur. Zienswijzen geven U kunt tot en met woensdag 11 januari 2017 uw zienswijze indienen. Richt uw brief aan burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, p/a Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Belanghebbenden die tijdig gemotiveerde zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep tegen het definitieve besluit instellen. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen: de heer G. Distelbrink, tel. 071- 4083232 (inhoudelijk) de heer N. Olthof van de gemeente Teylingen, 14 0252 (ruimtelijke ordeningsaspecten) Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar, maar in uitzonderlijke gevallen kan een project in beslotenheid worden behandeld. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 5 december 2016.

In bestemmingsplan Van den Woudestraat 1A te Warmond wordt de mogelijkheid geboden 25 woningen op te richten.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie woensdag 30 november 2016. Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00 - 12.00 uur.

Balie politie: De balie van de politie is vanaf 5 december 2016 gesloten voor vrije inloop. U kunt aangiften doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 - 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor in Sassenheim.

i

TEYLINGEN  FACEBOOK.COM/GEMEENTETEYLINGEN  TWITTER.COM/GEM_TEYLINGEN  YOUTUBE.COM/GEMEENTETEYLINGEN

Voor Max is rust nu het beste medicijn Max is 15 jaar oud, maar mentaal is hij niet veel ouder dan een baby. In zijn jonge leven heeft hij al te veel te verduren gehad. Nu ligt hij in het ziekenhuis om te herstellen van meerdere heftige operaties. Zijn lichaam vraagt om rust. De ontspannende klanken van Noena’s mondharmonica helpen daarbij.


FAMILIEBERICHTEN

Rederij

Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen 00

Dagtochten, Dagtochten, Rondvaarten Rondvaarten & & Arrangementen Arrangementen

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers

WELKOM AAN BOORD!

• Eigen parkeerterrein

In 2017 zien wij u graag weer aan boord voor een vaartocht op één van onze schepen.

• Dag en nacht bereikbaar

Wij verzorgen voor u: • Vaartochten voor gezelschappen • Rondvaarten Kagerplassen en omgeving • Dagtochten naar Amsterdam, Gouda, Haarlem en Delft • Workshops • Vergaderingen • Diverse cateringmogelijkheden

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Geheel vrijblijvend ontvangt u informatie over onze mogelijkheden.

www.rederijvanhulst.nl

Uitvaartonderneming Teylingen zorgzaam en betrokken vrijblijvend voorgesprek mogelijk Dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 06 - 30409466 info@uitvaart-teylingen.nl / www.uitvaart-teylingen.nl

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Afvaarten: • Warmond • Noordwijk • Lisse • Katwijk • Leiden

| info@rederijvanhulst.nl | +31 (0)71 - 301 01 33

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Tel: 06- 30216509.

Ankie Jochemsz - Willemijn Heijink - Wilma Bleeker

vanaf

€ 85,

• Begraven

van Hulst

Oproep: Hierbij wil ik graag in contact komen met de vader, moeder en dochtertje waarmee ik za. 12 sept. rond 13:45 uur, hoek Spinozalaan/ Langevaart op ongelukkige wijze met de fiets in aanraking kwam. Mevr. De Mooij, tel. 06- 30873014. MAXI MODE SALE! 1 = 20%, 2 = 30%, 3 = 40% korting!! M.u.v. basis en kerstcollectie! Koninginneweg 18, Katwijk aan Zee, tel. 071- 40 18833, FB.

TV stuk? Remmelzwaal bellen, slecht signaal, oude bekabeling vervangen, tv instellen tel. 06- 20959333. Wifi/ internet problemen, slecht wifi signaal computer tel. 0629515182, alg. nr. 071-2406389.

Te koop gevraagd: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met RDW vrijwaring. Info: 06-42488414. VERMIST: Joris rode kater, 3 witte voetjes, wit befje en witte buik. 3,5 jaar, vanaf Duinweg Noordwijk 06-52878803

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 0657200505.

Garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,--. Inlichtingen 06 20773480

Katwijkse zoekt huish.werk: wassen, strijken, koken, sch.gaande kinderen opv. 3 t/m 5 dagen per week. Tel. 0613719645

PARKET- PLANKENVLOER SCHUREN EN AFWERKEN. Bel voor een gratis offerte: 06-20401577 Katwijk aan Zee

VORSTELIJK WONEN IN NOORDWIJK 4 EXCLUSIEVE APPARTEMENTEN NABIJ STRAND EN ZEE

Tel het mooiste van Noordwijk bij elkaar op en u komt uit bij Villa Zeezicht. Villa Zeezicht verrijkt het beste van de bloemenbadplaats met de fine fleur op het gebied van exclusief wonen: 4 prestigieuze appartementen aan de Erasmusweg 20, inclusief een inpandige parkeergarage onder het gebouw. Een vorstelijk vooruitzicht. • WOONOPPERVLAKTE VAN CA. 112 M2 TOT 185 M2 • PRIJZEN VANAF € 699.000 V.O.N. • GEREED EIND 2017

A .S . R E B M E C E D 3 G A D Z AT E R

G A D O F N I

UUR V A N 1 1 :0 0 - 1 4 :0 0 AR D 23 , NO O RD W IJ K

Parallel Boulevard 180 2202 HS Noordwijk

T 071-361 93 43 www.damenmakelaars.nl

UL EV NI NG IN AS TR ID BO KO , AK BA DE : IE AT LO C

VILL A ZE E ZICH TN OORD WIJK . N L


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

9

Warmunda fuseert met woningcorporatie Stek WARMOND

n Woningstichting Warmunda uit Warmond en woningcorporatie Stek uit Lisse, Hillegom en Teylingen fuseren per 1 januari 2017.

“Alle voor de fusie noodzakelijke goedkeuringen zijn binnen: de drie gemeentes, de huurdersverenigingen en het personeel waren al eerder akkoord gegaan met de fusie en nu heeft ook de minister laten weten dat de fusie door kan gaan,” aldus Stek-bestuurder Hans Al. STEUNPUNT

‘Voor Warmond-huurders komt er in het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond vanaf januari op maandagochtend en donderdagmiddag een steunpunt’, vertelt

interim-bestuurder van Warmunda Marja Duiverman. Zij neemt per 1 januari afscheid. “Alle antwoorden op vragen over wonen en woningen, kunnen huurders vinden op de website www.stek-wonen.nl. Mensen die dat liever niet doen of toch een persoonlijk gesprek willen kunnen naar het steunpunt of een afspraak bij hen thuis maken.” Het kantoor van Warmunda wordt verkocht. Het pand aan de Dorpsstraat gaat binnenkort in de verkoop. De nieuwe corporatie krijgt een omvang van ongeveer 6.700 woningen en 80 personeelsleden. Vier personeelsleden van Warmunda krijgen een nieuwe plek op het kantoor van Stek aan de Hobahostraat in Lisse.

Automobilist tegen pilaar op afrit A44 SASSENHEIM

Een automobilist is zondagochtend rond 11.30 uur met zijn voertuig frontaal tegen een pilaar van een viaduct gebotst op de afrit van de A44 bij Sassenheim. n

De man verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam in de bocht in een slip. Vervolgens knalde hij met flinke snelheid frontaal tegen een pilaar van het viaduct. Hulpdiensten waren snel ter plaatse. De ambulan-

Het CDA stelt vragen over de aanpak van fietsendiefstal bij station Sassenheim. | Foto: MV

Vragen over fietsendiefstal bij station

cedienst bracht de man met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Afrit 5 richting de Rijksstraatweg in Sassenheim was gedurende het ongeval een uur dicht wegens bergingswerkzaamheden.

SASSENHEIM n De fractie van het CDA heeft aan B&W vragen gesteld over de diefstal van fietsen bij station Sassenheim. De fractie constateert onder andere dat door de politie weinig aan opsporing doet na een aangifte.

Begin november gebeurde was er op de afrit ook een ongeval. Hierbij raakte ook een automobilist van de weg, vloog over de kop waarna het voertuig op de zijkant terecht kwam. | Foto: Stephan Bekooij

Door Nico Kuyt

Op de site van de politie kan met gebruik van DigiD aangifte worden gedaan van fietsendiefstallen. Dat kost niet alleen veel tijd, maar leidt volgens de fractie ook standaard tot een reactie op de aangifte: ‘Geen onderzoek zaak’, wat volgens de toelichting betekent: ‘Wij onderzoeken uw zaak nu niet. De reden is dat de aanpak van andere misdrijven voorrang krijgt. Dit is afgesproken met het Openbaar Ministerie. Ook geven wij voorrang aan misdrijven waarover we meer informatie hebben’, aldus de website.

KEURSLAGERKOOPJE

Erwtensoep, rookworst + 100 gram Zeeuws spek 50 samen

Het CDA vraagt of de burgemeester de politie kan en wil bewegen de huidige insteek te wijzigen en als niet, dan aan te geven welke andere maatregelen worden overwogen om diefstallen van fietsen in Tey-

3

500 gram 0,99

Witlof 500 gram 0,99 Vers gesneden fruitsalade 100 gram 0,99 zonder toevoegingen

Kalfssaucijzen

5

95

SPECIAL

Vers gekookte stoofpeertjes 1 bakje 1,99

VLEESWARENKOOPJE

Maaltijd van de week:

Pomodorohaasje Runderrookvlees + Runderrookvlees + 25 100 gram Kipcarpaccio salade kipcarpaccio salade 2 x 100 gram

2

2 x 100 TROTS VAN DE KEURSLAGER

gram

95 395

3

Bij gourmetvlees (4 personen) TROTS VAN DE KEURSLAGER GRATIS SAUZEN-TRIO Bij gourmetvlees (4 personen) KEURSLAGERKOOPJE VIB burgers

5 60 100 gram 1 00

00 GRATIS SAUZEN-TRIO 4 stuks

KEURSLAGERKOOPJE

VIB burgers SPECIAL Kipkado

1e + 2e Kerstdag www.restaurantsevens.nl 071-5018291

Run VERS kip van de

Vers gesneden rode kool

TROTS VAN DE KEURSLAGER

VLEESWARENKOOPJE

Kerstdiner ?

Bestel uw visschotel voor Sint Weekaanbiedingen VLEES snel op www.vissalade.nl

Gebraden runderrollade + cornedbeef 20

4 stuks

MAATREGELEN

lingen tegen te gaan en of B&W het als de opdracht ziet met voorrang en op zeer korte termijn aan deze een uitvoering te geven. De fractie wijst daarbij op een motie die de gemeenteraad op 3 november heeft aangenomen over het tegen gaan van fietsendiefstallen bij stations.

7

VLEESWARENKOOPJE

2 x 100 gram

Het CDA wil nu van de burgemeester, als portefeuillehouder voor openbare orde en veiligheid, weten wat haar mening hierover is en welke zin het heeft voor slachtoffers om nog aangifte te doen. De fractie vraagt B&W om gegevens te verstrekken over het aantal aangiften, het aantal fietsendieven die zijn aangehouden, hoeveel daarvan daadwerkelijk zijn vervolgd en hoeveel gestolen fietsen door de politie zijn terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. Het zou daarnaast kunnen zijn dat een aantal door de standaardreactie van de politie geen aangifte doet en dat het aantal diefstallen wellicht vele malen hoger ligt.

5

Aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 7 november

4 van stuks Keurslagerij Scholten Aanbiedingen zijn geldig 28-11 t/m 4-12 Hoofdstraat 261 Scholten SPECIAL Keurslagerij Sassenheim Hoofdstraat 261 Kipkado 0252-211440 Sassenheim 0252-211440

100 gram

Boerenkool met worst

100 gram 0,79

Elke woensdag:

10 Perssinaasappels

2,35

1

specialist

Te besteden in al onze winkels en restaurants! Verse scholfilet 100 gram 1,75 Schuitemaker’s gram 5,00 Alle krabsalades zalmsalade100 gram500 1,75 Gerookte zalmbuikjes 100 gram 1,50 Visovenschotel 1 pers. 4,95 2 pers. 8,95 Gerookte bokking per stuk 1,50 4 stuks 5,00 Donderdag: Aanbiedingen geldig van di 08-09 t/m ma 14-09

TROT

Voor een gezellige pakjesavond maken wij de lekkerste/ouderwetse stamppotten zonder toevoegingen en zonder conservering.

Bij per

v.d. Veer

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141

60

Tip van de Sint:

de Schuitemaker Vis cadeaupas!

Onbetwist uw fruitmandspecialist!

3 Gebakken lekkerbekken + saus voor 6,00 Gebakken kibbeling 100 gram 1,39 Woensdagactie:

Welkom ons visrestaurant aan de Vrijdag is erin weer verse vismarkt bij Schuitemaker AH! Oude Spartelverse vis uit de Noordzee voor bodemprijzen! Haven voor de lekkerste visgerechten!

Deze week in ons visrestaurant aan de Voorstraat:

Openingstijden: do. en vr. van 12.00-18.00 Gebakken sliptongwo., menu!

voor 13,95 uur; za.12.00-17.00 uur. Op maandag 5-12 sluit onze winkel om 17.00 uur.

Geserveerd met salade en friet

Visrestaurant KW 106, voor lunch of diner met uitzicht op zee! Geopend van ma t/m za. Reserveren: 071 40 75113 - www.kw106.nl

Katwijk aan Zee Voorstraat 9 071 4080060

Vishandel Schuitemaker Tel. 0252-210151 Katwijk Zeilmakerstraat Oude Haven 32 AH ‘t Heen Sassenheim 071 4080103

WWW.SCHUITEMAKER-VIS.NL

WWW.SCHUITEMAKER-VIS.NL

KEUR Hollandse Bloemkool 1.49 Wo. 9 t/m zat. 12 september aanbiedingen:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . per stuk

Komkommer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . per stuk Gieser Wildeman stoofperen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kilo

0.89 1.95


al meer dan 100 jaar al meer dan 100 jaar behaaglijk vertrouwd behaaglijk &&vertrouwd

■ Comfortabel warm huis, zonder hoge Comfortabel huis, zonder hoge stookkosten warm of gezondheidsrisico’s of gezondheidsrisico’s ■ stookkosten Gedegen onderhoud Gedegen onderhoud ■ 24-uurs storingsdienst storingsdienst ■ 24-uurs Grondige inspectie door ervaren warmte Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten ■ specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Energie besparen zonder comfort te ■ verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Leverancier van duurzame energie zoals ■ zonnepanelen Reiniging van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging/ onderhoud Reiniging van luchtkanalen ■ aan Wij werken met gerenommeerde merken mechanische afzuiging als Nefi t, Remeha en Vaillant Wij werken met gerenommeerde merken ■ als Zink-, looden dakwerk Nefit, Remeha en Vaillant ■ Zink-, Sanitaire lood-installaties en dakwerk ■ Sanitaire Showroom met verschillende designinstallaties radiatoren,met sanitair en CV ketels, Showroom verschillende designbezoek graag op afspraak. radiatoren, sanitair en CV ketels, ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

LOODGIETERSBEDRIJF

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

C. HUNDERSMARCK BV

k r e t S n e Sam

OPGELET!

Katwijk Rijnsburg Uw advertentie verschijnt in de regio: Valkenburg Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. U kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd.

• • • • • • •

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DONDERDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna)

bezoek graag op afspraak.

BERNARD SCHULTE BV

Onderdeel van Bernard Schulte

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT

2215 MH Voorhout

Leiderdorp

}

€ 15.00

C. HUNDERSMARCK BV

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

Onderdeel van Bernard Schulte

TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN

VOORHOUT T 0252 211306

Beinsdorp Oegstgeest

Naam: ............................................................................................................................................................………………………

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Nijverheidsweg 10

Lisse Lisserbroek Hillegom

LOODGIETERSBEDRIJF

WWW.BERNARDSCHULTE.NL WWW.HUNDERSMARCKBV.NL ●

Voorhout Warmond

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KATWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KATWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOORDWIJK PRIMERA Sassenheim, Hoofdstraat 208, SASSENHEIM RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOORDWIJKERHOUT THE READSHOP, in de Hoftuin, RIJNSBURG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OEGSTGEEST

out

h Noordwijker De Zilk Sassenheim

info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl WWW.BERNARDSCHULTE.NL ●

RABO NL73RABO0366004573 bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.HUNDERSMARCKBV.NL Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en

Comfortabel en veilig oud worden ●

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Eigen woning

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Huub en Trees uit Rijnsburg vertellen in dit artikel hoe en waarom zij kozen voor een luxe serviceappartement in plandeel Calla in nieuwbouwwijk De Bloem in Rijnsburg. ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

VRIJE VERKOOPWAARDE

€ 300.000,00

HYPOTHEEK

€ 150.000,00

OVERWAARDE

€ 150.000,00

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

HYPOTHEEK € 348,00 (bruto € 600,-)

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

HUUR € 1.443,00 SERVICEKOSTEN € 321,00

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

PRETTIGE SOCIALE OMGEVING

H

4-kamerappartement Calla (woonkamer + 3 slaapkamers)

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN € 98,30

un kinderen leiden inmiddels hun eigen leven en Huub en Trees worden een dagje ouder. Daarom besluit het echtpaar nog eenmaal te verhuizen. “We zoeken een ruim appartement met balkon in een prettige, sociale omgeving om comfortabel en veilig te kunnen blijven wonen. De bouwplannen voor luxe serviceappartementen in de wijk De Bloem in Rijnsburg maakten ons nieuwsgierig. Na een bezoek aan het verkoopcentrum van De Raad waren we snel overtuigd.”

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN € 65,74

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

VERZEKERINGEN ONDERHOUD

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

TUINONDERHOUD

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

€ 20,00 (opstal) € 300,00 (opgave Vereniging Eigen Huis) € 60,00 (2 dagdelen per jaar)

GAS, WATER, LICHT € 200,00

ELEKTRA

KABEL, TELEFOON

€ 56,00

KABEL, TELEFOON

€ 20,00 (opgave Feenstra AlarmCompact)

WELLNESS ABBONEMENT € 140,00 (opgave Azzurro Comfort + Partner - 2 personen) DOMOTICA, HUISAUTOMATISERING

€ 89,29 (afschrijving)

n.v.t. (2 dagdelen per jaar) € 50,00 € 41,00 (opgave Nibud- 2 personen) € 56,00 inbegrepen

WELLNESS ABBONEMENT inbegrepen (huishouden) DOMOTICA, HUISAUTOMATISERING 5% RENTE OVER EIGEN VERMOGEN

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

10 ● 2215 MH Voorhout T 0252 info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl Plandeel Calla ●bestaat uit211306 98 luxe ●service● bic RABONL2U ● zijn. KvKZe nr.zijn 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 BO0366004573 appartementen die te huur ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

FACILITEITEN

TOTALE WOONLASTEN € 1.342,00 per maand ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

KOSTEN IN PERSPECTIEF

gebrachte offerte, gedane leveringen verrichte diensten tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en verdeeld over zesenverdiepingen metzijn, bovenin en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ● ● ● ● ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

BRAND- EN INBRAAKBEVEILIGING

inbegrepen (opstal) inbegrepen (opgave Vereniging Eigen Huis)

inbegrepen

TOTALE WOONLASTEN € 1.976,74 per maand

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

TUINONDERHOUD VERWARMING, KOELING & WARM WATER

€ 10,42

BRAND- EN INBRAAKBEVEILIGING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ONDERHOUD

KOELING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

VERZEKERINGEN

10 2215 MH Voorhout Het T idee 0252achter 211306 www.bernardschulte.nl 5 penthouses. Calla info@bernardschulte.nl is uniek: De luxe serviceappartementen bieden De maandelijkse kosten voor het huren van ● bic RABONL2U ● KvK nr. een combinati e van luxe, comfort en28090742 zorgeloos ● BTW gezamenlijke faciliteiten (inbegrepen in de een luxe serviceappartement in Calla kunnen nr. 8098.93.216.B.01 BO0366004573 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl huren. appartementen ontworpen voor huurprijs), zoals overeengekomen, een wellnesscentrum met gelijk gebrachte offerte, gedaneDe leveringen en verrichtezijn diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders toepasselijk de Algemene vrijwel Leveringsen zijn aan de maandelijkse kosten ● ● ● bic KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 BO0366004573 en Bedrijven 2007 (ALIB 2007) eninde Algemene Leveringsvoorstoombad, Installatiewerkrelaxruimte voor consumenten mensen die RABONL2U willen luxe en en en betalingsvoorwaarden zwembad, en (AVIC).van uw eigen woning. Als u uw woning verkoopt ● 2215 MH ● T leven ● comfort ● sauna, 10Installerende Voorhout 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en tegelijkerti jd (ALIB rekening houden met toekomst. ● BTW fitnesscentrum. De overige openbare ruimten en besluit een luxe serviceappartement in Calla ● bic nr.de 28090742 nr. 8098.93.216.B.01 BO0366004573 en Installerende Bedrijven 2007RABONL2U 2007) en ● de KvK Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

bestaan uit een ontmoetingsplein, kookstudio

te huren, kunt u de overwaarde beleggen. U tot 5 % rendement per jaar. Dat rentebedrag gebruikt u om uw maandelijkse samen te koken en te eten of naar een film huur te verlagen. Voor bijna hetzelfde bedrag in de Duin- en Bollenstreek. Met de bouw gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en te kijken. De moderne, gebruiksvriendelijke van de luxe serviceappartementen speelt De per maand geniet u op die manier van alle extra’s en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leveringsen betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl domotica garanderen veel comfort en die wonen in Calla met zich meebrengt. Raad in op de vraag naar levensbestendige BO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 veiligheid. Er is bovendien een app woningen waar mensen comfortabel en veilig gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en ontwikkeld voor bewoners omvoor metconsumenten elkaar te (AVIC).Zo ondervonden Huub en Trees uit Rijnsburg oud kunnen worden. onderzoek blijkt en betalingsvoorwaarden en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007)Uit en de Algemene Leveringsvoor Installatiewerk ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl 10 ● 2215 MH ook dat hun maandelijkse woonlasten bij het communiceren. Bijvoorbeeld om te vragen datVoorhout woonomgeving en sociale contacten bic RABONL2U KvK nr.welzijn 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 BO0366004573 of iemand mee gaat sporten of zin heeft om huren van een 4-kamerappartement bijna gelijk grote●invloed hebben op ●iemands gebrachte offerte, leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene blijven Leveringssamen te koken enInstallatiewerk eten. (zieenhet rekenvoorbeeld, fig.1). engedane eventuele gevoelens van eenzaamheid. en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leveringsen betalingsvoorwaarden voor voor consumenten (AVIC). 10 ● 2215 MH Voorhout T 0252 211306 Bewoners die ●gebruikmaken van●deinfo@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl ● bic RABONL2U BO0366004573 nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 gezamenlijke faciliteiten ●enKvK voorzieningen A-LA-CARTE-SERVICEDIENSTEN WELKOM gebrachte offerte, en verrichte zijn, op tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Neem Leveringsen een kijkje bij het verkoopcentrum ingedane Calla leveringen komen met elkaar diensten in contact een Om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen eens en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leveringsen betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ● T 0252 ● www.bernardschulte.nl 10 ● 2215 MH Voorhout 211306 ●dat info@bernardschulte.nl natuurlijke manier op momenten zij daar laten genieten van hun woning in Calla, zijn van De Bloem (bij Hoogvliet supermarkt). U bent ● bic behoefte aan hebben. ● KvK nr. 28090742 ● BTW er extra à-la-carte-servicediensten zoals een van harte welkom voor een vrijblijvend advies en BO0366004573 RABONL2U nr. 8098.93.216.B.01 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl boodschappenservice. Maar ook thuiszorg op uw vragen. gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene antwoord Leverings- en ● ● ● BO0366004573 bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 en Bedrijven 2007 (ALIB 2007) de Algemene Leveringsvoor voor consumenten (AVIC). ● 2215 MH ● T 0252 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl HetVoorhout dorp Rijnsburg ligtenin211306 de mooie Duin- enen betalingsvoorwaarden en begeleiding bij Installatiewerk PGB-zorg thuis zijn 10Installerende gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en Bollenstreek, vlakbij strand, duinen en zee. mogelijk. Denkt u bijvoorbeeld aan (medische) ● bic ● BTW BO0366004573 nr. 28090742 nr. 8098.93.216.B.01 en Installerende Bedrijven 2007RABONL2U (ALIB 2007) en ● de KvK Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). Ingedane het centrum diversediensten winkels voor denadrukkelijkalarm opvolging of begeleidingtoepasselijk door eende Algemene Leverings- en gebrachte offerte, leveringenzijn en verrichte zijn, tenzij schriftelijk anders overeengekomen, en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Leveringsen betalingsvoorwaarden Installatiewerk voor consumenten dagelijkse boodschappen enAlgemene de grotere steden fysiotherapeutvoor in de fitnessruimte. U kiest en(AVIC). zijn vlakbij. betaalt alleen voor wat u gebruikt. ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

gebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en en Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).ontvangt dan met café en ● ● ● ● terras. Die faciliteiten geven

WELZIJN 10 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl bewoners de gelegenheid om bijvoorbeeld Een woonconcept als Calla bestaat nog niet BO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

€ 625,00 (overwaarde)

WOONLASTEN NA AFTREK € 1.351,74 per maand

Een greep uit de faciliteiten in Calla! Wellnesscentrum Sauna Stoombad Zwembad Solarium Relaxruimte Fitnesscentrum Ontmoetingsplein Huisbioscoop Wasserette met wasmachine Droger en vouwtafel Pakketkluizen Logeerkamers

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl 0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

Kookstudio Cafe met terras Bar Biljart

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

WONENINCALLA.NL

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

chte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en tallerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).

Jeu de Boules Koersbal

Calla

LEV EN IN LUXE & COMFORT

fig.1 Rekenvoorbeeld

k

Bernard Schulte PARTICULIEREN BernardSchulte Voorhout Voorhoutbv


nieuws

DE TEYLINGER

Nepalese zilversmid SASSENHEIM n De Nepalese zilver-

smid Dambar is op donderdag 1 december in de Wereldwinkel in Sassenheim. Daar worden zijn sieraden verkocht.

Dambar is geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Hij had in 1986, na een ziekbed, het geluk een Nederlander te ontmoeten die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis met werkplaats in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Dambar wilde op zijn beurt ook andere kansarme mensen uit de laagste kaste helpen. Hij maakte van zijn atelier een soort bedrijfsschool, waar andere mensen uit dezelfde kaste het vak van zilversmid kunnen leren. Zo krijgen ze de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Cupcakes voor Opkikker VOORHOUT n Pedagogische

medewerkers van kinderopvang Smallsteps bakken op vrijdag 2 december cup cakes voor het goede doel. Dit jaar is er voor gekozen om de opbrengst te schenken aan de stichting Opkikker. De (cup) cakes kunnen van te voren besteld worden. Op de dag zelf kunnen kinderen een workshop ‘speculaaspop versieren’ volgen en is er een fancy fair. De afsluiting is van 17.00 tot 18.00 uur met een pietensponsorloop voor kinderen vanaf 4 jaar.

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

Vierde editie Beursvloer Bollenstreek opnieuw succes n Organisatie tevreden met resultaat: circa honderd matches TEYLINGEN n Burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout opende woensdag 23 november de vierde Beursvloer Bollenstreek. De Beursvloer Bollenstreek is een initiatief van de Lions Club Bollenstreek in samenwerking met de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Het is een ontmoetingsplaats, gecreëerd in het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, voor maatschappelijke organisaties, verenigingen en het bedrijfsleven. Het doel is om elkaar te vinden om klussen te realiseren met gesloten beurs. Voordat hij het woord aan de burgemeester gaf, vroeg Henk Waling, namens de Lions Bollenstreek de aanwezige ‘vragers’ om een beetje uit hun comfortzone te treden: “Het is soms best lastig om op iemand af te stappen en te vragen: ‘ik heb dat en dat van je nodig, kan je mij dat geven?’ Maar doe het gewoon! Dat is de bedoeling van dit event”. Goedhart: “Ik vind dit een prachtig initiatief: het bedrijfsleven dat verenigingen en andere organisaties met elkaar verbindt. Zeker omdat deze elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen. Ik begrijp dat dit de laatste keer is dat dat niet elektronisch gaat, maar ik zou zeggen: koester de ontmoeting ook!” Zijn woorden werden

Burgemeester Goedhart (Noordwijkerhout) opent de Beursvloer. | Foto: Willem Krol

kracht bijgezet door een ferme slag op de beursgong: de vierde Beursvloer Bollenstreek kon beginnen. BUURTHUIS

De ruimte was verdeeld in themahoeken waar vrager en bieder elkaar konden treffen. Deelnemers hadden bij binnenkomst het Beursboek ontvangen, waarin de vragen

en eventuele tegenprestaties waren gerangschikt op thema. Voorbeeld: een buurthuis heeft geen geld voor de aanschaf van nieuwe computers. Een bedrijf dat zijn computers vervangt biedt de afgeschreven apparatuur aan. Of: Een verzorgingshuis wil de binnentuin wat opfleuren. Een tuincentrum biedt een aantal perkplanten aan. Als tegenprestatie

Foodmand voor eerlijke trouwringen

mag het bedrijf een gratis advertentie plaatsen in het bewonersblad. Als de match tot stand kwam, werd deze officieel geregistreerd. Volgens Waling waren er minder aanmeldingen dan vorig jaar, maar eindigde deze editie net als de voorgaande met een resultaat van rond de honderd matches. Een prima aantal volgens de organisatie.

Contract parkeerdek TEYLINGEN n Bouwbedrijf Aan de

Stegge Twello heeft op 15 november het contract getekend voor parkeerdek P+R bij station Sassenheim.

TEYLINGEN n Bruidsparen die voor

1 juli 2017 trouwen in Teylingen en elkaar een fairtrade gouden trouwring omschuiven, kunnen bij de gemeente een fairtrade foodmand (ter waarde van 35 euro) ophalen. De actie wordt gepromoot door de stichting Teylingen Fairtrade gemeente.

Het ontwerp van het parkeerdek is tot stand gekomen in samenwerking met Continental Car Parks en MoederscheimMoonen Architects. Het nieuwe gebouw komt namelijk te liggen tussen het spoor en de A44.

Wereldwijd werken ongeveer 1,5 miljoen mijnwerkers in kleinschalige goudwinning. Door oneerlijke handelsvoorwaarden en gebrekkige mensenrechtenbescherming zitten deze mijnwerkers in een vicieuze cirkel van armoede en uitbuiting. Er bestaat echter ook Fairtrade goud. Fairtrade goud helpt mijnwerkers en hun families op weg naar een beter bestaan. Om de fairtrade mand op te kunnen halen, stuur een bewijs van aankoop van de fairtrade gouden trouwringen naar nfo@teylingenfairtrade.nl.

11

De bouw van het parkeerdek met zo’n 240 extra parkeerplaatsen start naar verwachting medio 2017 eb duurt zo’n vier maanden. Tijdens die periode is het huidige parkeerterrein gesloten. Automobilisten kunnen hun auto parkeren op het terrein van de Wasbeek. Er worden tijdens de bouw wel extra fietsenstallingen geplaatst.

Een impressie van het parkeerdek bij station Sassenheim, ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. | Foto: pr.

De oplevering van het parkeerdek staat gepland voor eind 2017. Het parkeren blijft daarna gratis.

Megastore Leiderdorp


PROOST OP PAKJESAVOND!

Open een wereld aan deuren!

BLAYE CO^TES DE BORDEAUX

GRAN RESERVA

Château Calet Frankrijk

Vega del Origon Spanje

MET GOUD BEKROOND!

ELDERS 6,99

OP = OP

4.

99

OP = OP

6.

99

buiten. Inclusief talloze uitvoeringen met verschillende glassoorten, een briefsleuf, het infrezen van een driepuntssluiting en/of tochtvaldorpel et cetera. Naast de vaste maten, kunt u deuren met afwijkende maten op maat geleverd krijgen. Alle

OP MEER DAN 100 = SINT KADO-IDEEE ¨N! OP

70 cl Ook 3 Años

Hele liter

Bij Meijvogel Hout treft u een enorme keus aan deuren, zowel voor binnen als

ELDERS 12,99

BAILEYS IRISH CREAM Met lekkere truffel chocolaatjes 70 cl

6.- KORTING! NORMAAL 19,99

13.

ELDERS 18,99

16.79

99

voorzien van het FSC-keurmerk, KOMO-certificaat en keurmerk Inbraakwerendheid Klasse C. Mooi maatwerk met een veilig gevoel. Stap binnen bij Meijvogel Hout en open de fraaie wereld aan deuren.

Meijvogel Hout Burgersdijkstraat 10 2225 AV Katwijk

T 071 407 4605 E info@meijvogelhout.nl W www.meijvogelhout.nl

JOPEN BIERDOOS 6 heerlijke Jopen bieren, probeer ze nu allemaal! 6x30 cl 6 FLESSEN ELDERS 11,99

8.99 2.- KORTING!

BALLANTINE’S WHISKY Met Ballantine’s glas 70 cl

NORMAAL 14,99

12.99

Max. 3 per klant

ELDERS 18,99

16.99 70 cl

70 cl

ZOEK UIT! PER FLES

14.

Groot Hoogwaak staat voor goede zorg!

99

XXL 1,5 LITER! 66

16.

R LIT = PE1,5 TER! LIER ELDERS 34,99

OP = OP

24.

99

Kom jij ons team versterken? Wij zijn op zoek naar:

4.- KORTING! NORMAAL 20,99

16.

99

Actie geldig t/m zondag 4 dec. 2016. www.dirckiii.nl

• Instellingskok • Teammanager Zorg • Wijkverpleegkundige

(11 uur per week) (28-32 uur per week) (28-36 uur per week)

Kijk voor meer informatie over de vacatures op onze website www.groothoogwaak.nl en klik op: ‘werken bij ons’.


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

13

Vragen over bereikbaarheid gemeente TEYLINGEN n Het Binnenlands Bestuur heeft voor het tweede jaar op rij een onderzoek uitgevoerd naar de bereikbaarheid van gemeenten. “Teylingen doet het op zich niet slecht, maar verbeteringen zijn mogelijk”, stelde raadslid Peter Scholten (CDA) aan de hand van de resultaten vast en stelde hierover vragen aan B&W.

Voor het onderzoek werd aan alle Nederlandse gemeenten per e-mail of webformulier door een mysteryburger een eenvoudige vraag gesteld, dit jaar over het verwijderen van een boom uit een tuin. In tegenstelling tot het vorige onderzoek werd deze e-mail door Teylingen binnen 2 dagen beantwoord, geheel overeenkomstig de gedragslijn voor overheden. Maar verder con-

stateerde het onderzoek dat er geen e-mailadres beschikbaar is op website. Teylingen gebruikt namelijk een webformulier, maar maakt het zo voor de burgers lastiger om met de gemeente in contact te komen. En zo’n digitaal formulier verplicht de burger naar de mening van het onderzoek vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie en is er soms een beperkte ruimte voor de vraag. Naar het oordeel van de onderzoekers valt ook Teylingen in die kuil omdat ze op het formulier meer informatie verlangt dan nodig is voor het beantwoorden van de vraag. Scholten vraagt nu of B&W bereid is maatregelen te nemen met betrekking tot de punten waarop Teylingen wat minder scoort en welke deze dan zijn. (NK) Werkgevers en werknemers met een succesvolle match (v.l.n.r): Rijn Barnhoorn, Anne-Sophie Bonnike, Ingrid Doeswijk en Ali M.Ibrahim. | Foto: Esther Luijk

Inburgerpilot over Nederlandse samenleving ‘Ik ben trots op mezelf, TEYLINGEN n Je komt uit een ander land en moet opeens ‘meedoen’ in Nederland. Maar hoe kom je er achter hoe hier alles werkt? Waar mag je lopen op het fietspad en mogen twee mannen hand in hand over straat lopen? Twee groepen met deelnemers uit Teylingen, Lisse, Hillegom, Noordwijk en Noordwijkerhout hebben in de afgelopen maanden meegedaan aan een pilot met lessen over de Nederlandse Samenleving. Zij ondertekenden vorige week als eersten de participatieverklaring.

De stroopwafels en dropjes staan op tafel in de grote vergaderzaal van de Mare Groep in Voorhout. Negen deelnemers uit Syrië wachten geduldig. De inwoners van Hillegom (3), Noordwijk (4) en Teylingen (2) vormen een van de twee groepen deelnemers in een speciale pilot, waarin ze in acht lessen hebben geleerd hoe de Nederlandse samenleving werkt. De andere groep bestaat uit inwoners van Lisse en Noordwijkerhout en Teylingen. De lessen zijn ontwikkeld door Vluchtelingenwerk en bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Zo is er les over verkeersregels, maar ook over meer abstracte begrippen zoals verdraagzaamheid. Daarin wordt bijvoorbeeld besproken dat het homohuwelijk is toegestaan. “De cursisten hoeven dus niet te schrikken als ze twee mannen of twee vrouwen hand in hand over straat zien lopen,” legt een van de docenten uit. Aan het einde van ieder traject gaat de groep vrijwilligerswerk doen. De twee groepen van de pilot hielpen bij SterkSaam in Lisse en bij Reuring in Noordwijk.

De lessen zijn nu nog een pilot, maar de Nederlandse regering wil vanaf 2017 alle nieuwkomers verplicht een participatietraject laten afleggen, als onderdeel van hun inburgering. De inburgeringscursus blijft daarnaast verplicht. Het doel van het traject is om statushouders de Nederlandse samenleving beter te leren begrijpen. Aan het einde ondertekenen ze een participatieverklaring, waarmee ze verklaren van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en ze te respecteren. De inburgeringscursus blijft daarnaast verplicht. MET ANDEREN

Met een glimlach op het gezicht zetten Mustafa en May uit Teylingen de handtekeningen op het certificaat. Mustafa noemt Nederland “een klein land met een groot hart”. “Ik wil de gemeente bedanken voor de mogelijkheid om te kunnen integreren. Daarbij is deze cursus een goede stap.” Toch ziet hij nog wel een barrière in zijn integratie. “Het is ook belangrijk de taal machtig te worden. Nederlands is echt moeilijk, maar we doen ons best.” De andere deelnemers, drie uit Hillegom en vier uit Noordwijk, knikken instemmend terwijl de tolk voor de aanwezigen vertaald. Ze zijn het ook eens met het sluitstuk van Mustafa’s dankwoord. “Het belangrijkste is dat we hier samen kunnen leven met anderen.” Inmiddels is nieuwe groep al gestart met de lessen in het participatietraject. Zij komen uit Eritrea en de verwachting is dat ze in januari hun handtekeningen kunnen zetten.

De negen Syrische deelnemers worden gefeliciteerd door de wethouders uit de Bollenstreek. | Foto: MV

want ik heb nu een echte baan’ n Servicepunt Werk officieel geopend TEYLINGEN n Het Servicepunt Werk Duin- en Bollenstreek (SPW) werd vorige week officieel geopend. Het servicepunt is opgericht om zowel werkgevers als werkzoekenden die onder de participatiewet vallen met elkaar te matchen. Door Esther Luijk

Het servicepunt wordt gevormd door de sociale diensten van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Teylingen, de Maregroep N.V en het voormalig werkgeversservicepunt. De verschillende organisaties en instanties hebben de krachten gebundeld om een gezicht te vormen naar de werkgevers en werknemers. Rinco Knoop, directeur van MareGroep: “De verschillende diensten waaruit het servicepunt bestaat deden eigenlijk allemaal vrijwel hetzelfde werk. We probeerden allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen bij een gewone werkgever. Het kwam hierdoor wel eens voor dat MareGroep bij een werkgever naar binnen liep om een werknemer aan te bevelen, en dat vervolgens bijvoorbeeld de sociale dienst

van Katwijk precies hetzelfde kwam doen. Dat is onhandig en ook dubbel werk. Vandaar nu de oplossing in een gezamenlijk servicepunt”. STERKER

Knoop is nu enthousiast over het servicepunt, maar stond in een eerder stadium niet te juichen voor de oprichting ervan. “We kregen met veel veranderingen tegelijk te maken bij MareGroep. We waren bang dat het SPW in de toekomst misschien problemen op zou leveren voor MareGroep qua werk. We hebben echter met z’n allen goede afspraken gemaakt en hebben een duidelijke plek voor de SPW en MareGroep. We hebben de bedreiging omgezet in een kans. Samen staan we sterker!” TROTS

Anne-Sophie Bonnike is een van de werknemers die door het SPW aan

een baan is geholpen. Zij werkt nu als keukenassistent bij het NH Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Bonnikes vorm van autisme, PDD Nos, stond haar niet in de weg aan de slag te gaan. “Ik heb in de keuken vaste taken en er is veel structuur en duidelijkheid. Mijn collega’s weten wat ik heb en weten hoe ze met mij om kunnen gaan. Ik voel me echt onderdeel van het team. Ik ben trots op mezelf, ik heb nu een echte baan.” Wethouder Arno van Kempen was ook bij de opening aanwezig en zei trots te zijn op wat het SPW tot dusver had bereikt. “Vandaag is de officiële opening, maar we zijn al vanaf 1 juli druk bezig werkgevers aan gemotiveerde mensen te helpen. Tot dusver hebben we 51 mensen aan een fulltime baan geholpen, 14 mensen aan een parttime baan en zijn 9 mensen uit het doelgroepregister aan het werk gegaan. Ik ben trots op wat het SPW tot dusver heeft bereikt en heb er alle vertrouwen in dat het in de toekomst een nog groter succes wordt.”

Kleding en een orgel naar Roemenië SASSENHEIM

n Medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef hebben vorige week donderdag een transport voor een viertal plaatsen in Roemenië geladen. In totaal gingen 630 dozen de trailer in. Ook gingen een elektronisch orgel mee voor de Reformatorische kerk in Tileagd en een tillift voor het ziekenhuis ‘dr. Pop Mircea’ in Marghita op transport. De meeste dozen, zo’n 411, zijn bestemd voor Tileagd.

De dozen bevatten naast kleding ook de schoenendozen, die in de Protestantse kerken in Sassenheim door kinderen zijn gevuld met speelgoed (voor de kinderen), ook medische artikelen voor de plaatselijke dokterspost en het ziekenhuis in Marghita. Door de hobbygroep van de Julianakerk zijn gebreide artikelen meegestuurd voor de dokterspost en de diaconie in Tileagd en het kindertehuis ‘Kajanto Maria’ in Alesd. De middenschool krijgt dozen met Engelse boeken,

sport- en spelartikelen en een tiental platte beeldschermen. Voor de kinderen van de kleuterschool is er speelgoed mee, die afkomstig is van de actie ‘Goedzak’. Die actie wordt momenteel ook bij AH in Sassenheim gehouden.

Voor het dorp Bilghez werden in totaal 219 dozen geladen. Naast de dozen met kleding gaan naar dit dorp ook met speelgoed gevulde schoenendozen, speelgoed voor de kleuterschool en gebreide artikelen voor jonge moeders.

De dozen worden afgeleverd in het Roemeense Tileagd. | Foto: pr.


Senior medewerker Financiën M/V Fulltime 36 uur per week Wij werken aan het spoor

Bij de afdeling Financiën vinden alle financiële activiteiten plaats. De afdeling bestaat uit een drietal medewerkers. De afdeling wordt rechtstreeks aangestuurd door de directeur-bestuurder.

Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 13 op 14 december op het traject Nieuw-Vennep - Leiden een slijptrein. Woont u in Warmond in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Functieprofiel De verantwoordelijkheden zijn in hoofdzaak: • Dagelijkse aansturing van twee financiële medewerkers. • Vervullen functie intern controller, waaronder adviseren van bestuur én Raad van Commissarissen. • Opstellen van de jaarrekening en (meerjaren)begroting. • Diverse specialistische financiële werkzaamheden zoals behandelen fiscale kwesties, bewaken leningenportefeuille, maken financiële haalbaarheidsstudies. • Volgen van de ontwikkelingen in de sector op financieel gebied en hierop inspelen. • Sparringpartner van de bestuurder en mt voor financiële vraagstukken. • Eerste aanspreekpunt voor de accountant en sectorinstellingen.

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing.

Functie-eisen: U heeft aantoonbaar (ruim) HBO werk- en denkniveau, en specifiek op de functie gerichte inhoudelijke kennis. Minimaal 3 jaar gerichte werkervaring is noodzakelijk. De volgende competenties zijn bij u goed ontwikkeld: analytisch vermogen, planmatig werken, onafhankelijkheid, samenwerken, adviseren en stressbestendigheid.

Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

Wij bieden Een boeiende en veelzijdige baan voor 36 uur per week op basis van een jaarcontract, dit wordt bij goed functioneren verlengd. De corporatie kent goede arbeidsvoorwaarden conform de CAO Woondiensten. Schaal J van de cao woondiensten is van toepassing (maximaal € 4.572,- bruto per maand bij 36 uur). De sollicitatieprocedure De sollicitatieprocedure bestaat uit een tweetal gespreksrondes én een assessment. De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 9 januari 2017. Uw reactie Die zien wij graag uiterlijk woensdag 28 december aanstaande tegemoet. Wij sturen u een ontvangstbevestiging per mail. U kunt uw sollicitatie mailen aan de heer G. Dekker, personeelsadviseur: guido.dekker@quicknet.nl. De functiebeschrijving is te downloaden via de website wbv-willibrordus.nl. Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Nu ook op maandag geopend!

Meer dan 70 locaties ë! in Nederland en Belgi

Ook u heeft kostbaarheden in huis. Misschien wel veel meer dan u denkt. Een paar oude munten, bankbiljetten of een diamant bijvoorbeeld. Of een doosje met sieraden zoals een ketting, een ring of een horloge. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Dan ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn. Als u deze zou willen verkopen betalen wij u ook nog eens een reële prijs. Kantoor Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Verpanden Beleggen

Taxatie

Inkoop

Verkoop

Veiling

Goud

Zilver

Munten

Sieraden, diamanten en horloges

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Openingstijden Ma. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur Kantoren bij u in de buurt: Alphen aan den Rijn (di. t/m za.), Delft (ma. t/m za.) en Den Haag (di. t/m za.)

www.goudwisselkantoor.nl


uit!

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

15

agenda agenda Film:2016 Wild • Lisse, Filmhuis Di Di 11 DECEMBER Waargebeurd dietijdens tijdenseen eenperperWaargebeurddrama dramamet metReese Reese Witherspoon Witherspoon die

Film: Wild

• Lisse, Filmhuis

soonlijke meerdan dan1600 1600km kmmaakt. maakt. soonlijkecrisis crisiseen eenwandeltocht wandeltocht van van meer Tentoonstelling

dagelijks

• Stadsgehoorzaal, Leiden

voor Kids! Hillegom, Solution Party ••Hillegom, Solution 31 Party In haarvoor jaar alsKids! Stadsfotograaf van Leiden maakte Monique Shaw Vr 44 Disco voor kinderen uit groep 7 en 8 die je niet mag missen.

t/m Vr

Disco voor kinderendoor uit groep 7 en 8 die je niet mag missen. een ontdekkingsreis Leiden. di. t/m zo. Tentoonstelling • Museum De Zwarte Tulp Vr- Vrt/m 10 Paardenmarkt Valkenburg, diverse locaties t/m 10tentoonstelling Paardenmarkt Valkenburg, locaties t/m In deze staan de• architectuur, dediverse betekenis voor Do Do Waar groot in enbijzonder bijzonder dorpsfeest Waar eenklein kleindorp dorp groot in is! is! Gezellig Gezellig en dorpsfeest feb. heteen landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal. rondomde detraditionele traditionelePaardenmarkt. Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl www.vvvkatwijk.nl Di t/m za rondom Expositie ‘Vondsten en vergezichten’ • Katwijks Museum, Katwijk Kofferbakmarkt • Ab Hillegom, Ford vanaf Kofferbakmarkt Hillegom, FordMuseum Museum Het Wassenaarse kunstenaarsechtpaar van Overdam en Lux Za Za Grote markt metvele vele uitgeladen kofferbakken, gezellig nov. Grote markt met uitgeladen kofferbakken, gezelligaan aan Buurman exposeert met schilderkunst! vvvkatwijk.nl doorgaandeweg wegnaar naar Haarlem. Haarlem. Van uur doorgaande Van 10:00-16:00 10:00-16:00 uurLeiden dagelijks dede Het huis van Sinterklaas • De Waag, t/m dec. 10.000 stappen wandeling ••tot Nwh, De gerenoveerde Waag is weer omgetoverd hetVVV-kantoor Huis van 10.000 stappen wandeling Nwh, VVV-kantoor Start vandeze deze maandelijkse wandeling 9.00 uur Za Za Sinterklaas. Sinterklaas en alle wandeling Pieten zullenom hier logeren. Start van maandelijkse om 9.00 uur- -DeelDeelname 2,50 Wo + za name Expositie ‘Kersticonen’ • Rijnsburgs Museum, Rijnsburg € €2,50 vanaf Vrije Festival Sassenheim, Rusthoff Pieter Tijd van der Ploeg exposeert met•zijn bijzonderepark kersticonen. Vrije Tijd Festival • Sassenheim, park Rusthoff Za Activiteiten demonstraties doorvvvkatwijk.nl verschillende vereniginnov. Bezoek dezeen unieke tentoonstelling! Za Activiteiten en demonstraties door verschillende verenigingen. Van 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 tot 15 uur. Vrij Night of 11 thetot Bands • Jongerencentrum Scum, Katwijk dec.

Van 20:00 Van 20:00tot tot23:00. 23:00.Entree Entree gratis. gratis.

19 44 295

5

4

55

29

55

Za

Za

Are Event • Noordwijk, Hoofdstraat De winkeliers van Hoofdstraat de laatste fashion jazz. De Fashion toegang is de vrij! vvvkatwijk.nlshowen 55We Deenwinkeliers de Hoofdstraat showen de laatste fashion trends op van de ruim 500 meter lange 10-18Noordwijk uur. Winter Wonderland •catwalk! Kon. Astridblvd.

Winterconcert zanggroep Cantabile

dagelijks

VOORHOUT

Za

Zanggroep Cantabile geeft op dinsdag 13 december het winterconcert in de Hervormde Kerk aan de Aletta Jacobslaan in Voorhout. De toegang is gratis. n

Ook dit jaar is er een aantrekkelijk programma. Voor de pauze zingt Cantabile bekende musicalsongs,

evergreens en populaire liederen. Zo hoort het publiekYoung for ever, Those were the days. Early one morning en Plasir d’Amour. Na de pauze worden er een aantal kerstliederen gezongen; Son of Mary, Still a Bach Christmas en Kings of Orient. Het concert staat onder leiding van Annemieke Janson. Het koor wordt op

de piano begeleid door Kasia Predcieczenska. Kasia zal ook een solo ten gehore brengen. Traditiegetrouw is er in de pauze Glühwein en worden er na afloop van het concert heerlijke mandarijntjes aangeboden. De zaal gaat om 19.45 uur open en om 20.15 uur begint het concert.

trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. 2 dec. t/menAuto Een uniek evenement in winterse sferen, boordevol activiteiten Avenue • Lisse, Centrum 15Za jan.5Auto Avenue Lisse, Centrum Verschillende laten deijs! nieuwste • modelen zien en een 150m2 autodealers schaatsbaan van écht

5 Verschillende autodealers latenverspreid de •nieuwste modelen zien in Dorpshart Lisse. Auto’s staan in het Dorpshart. Sint leest voor Bibliotheek, Noordwijkerhout

Za

3 dec. Za &

Zo Za & Zo Za Za

Er is van alles te doen. Zo worden er gratis knutselworkshops gegeven voor jong en oud en alles daar tussenin. Er wordt informatie verstrekt, gericht op gezondheid en beweging (tijdens de feestdagen). Er zijn leuke (kerst)kramen en bezoekers kunnen genieten van een kerstverhaal dat wordt voorgelezen. Natuurlijk ontbreken de Kerstman, de warme chocolademelk en de glühwein niet. Op zaterdag treden de Lofstem en AC Brass (Adest Musica) op. Liefheb-

5

Di

DeWarmondse Sint enCafé zijn Pieten komen van 13.00 - 15.00 Scheltema uur op bezoek. Div. Leiden • Leiden, Leiden dorpscentrum. 8ligeScience activiteiten. gratis. Locatie Langevelderslag Kom alles te Toegang weten over een onderwerp uiteenlopend van

Do

tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur. 8‘kernenergie’ meet &en greet en fotomoment de en Sint! uurvan Kermis gezelligheid op demet Brink in14:00-15:00 het centrum

Zo

8Noordwijkerhout renaftrap tot envan meteen 7 jaar mogencultureel dan hun schoen komen De nieuwe seizoen. Voor zetten. prijzen en

Di 8 Kinderen alles te weten over een onderwerp uiteenlopend van 4 dec. Kom uit Lisse en omgeving zijn van harte welkom voor een Di-10 Kermis • Noordwijkerhout, centrum

Science Cafémet Leiden • Leiden, Scheltema Leiden ‘kernenergie’ ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot uur. Meet & Greettot Sinterklaas • Museum De22.00 Zwarte Tulp

zo.

LICHTJES IN DE BOOM

Tot slot worden op beide dagen aan het einde van de middag de lichtjes van de kerstboom op een spectaculaire manier ontstoken door lichtfeeën. Op vrijdag is dat om 17.00 uur in bijzijn van de burgemeester. Zaterdag zal dit iets eerder gebeuren.

6Kunstmarkt unieke meubelen Aemula Bijzondere markt bij volArs kunst. VanNaturae. 11 tot 16 uur in het gezel• Warmond, Dorpsstraat

lige Warmondse dorpscentrum. Sinterklaas Kidsmiddag St(r)andplaats 6 Bijzondere markt vol kunst.•Van 11 tot 16Nederzandt, uur in het Noordwijk gezel-

4 dec.

bers kunnen met de Kerstman op de foto en dansen op kerstmuziek.

terdag 12 september jaarmarkt en onder meer wielerkoers. Tentoonstelling • Pieterskerkgracht 9a, Leiden

en kermis (9-12 september) in Voorhout. Za3 t/m 18Evenementen Nicole12 Carvajal en Fridajaarmarkt van der Poel schilderijen en terdag september enexposeren onder meer wielerkoers. Kunstmarkt • Warmond, Dorpsstraat Zo

n Naar het weekend toe van vrijdag 9 en zaterdag 10 december luidt SassemBourg, aan de Jan van Brabantweg in Sassenheim, de kerstperiode feestelijk en spectaculair in. Zij organiseren dit jaar een nieuw evenement, het Kerstival. Dit festijn is op vrijdag 9 december van 13.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur op het plein voor en in SassemBourg. Het Kerstival is gratis toegankelijk.

t/m 18 uur. Toegang gratisVertrek wandeltocht door bos en duin. om 9.00 centrum uur vanaf -Stevige 1212.00 Najaarsfeesten • Voorhout, 5-huis. Evenementen en kermis (9-12 september) in Voorhout. Zade VVV Winkel. 12 Najaarsfeesten • Voorhout, centrum

vrij/za/zo Za

Zo dec.

Kerstival in en op het plein

in Dorpshart Lisse. Auto’s staan verspreid in het Dorpshart.

Sint vanBeurs 15.00 tot 16.00 uur op leuke verhalen (…en 6 trakteert Lifestyle • Noordwijkerhout, Tespelduyn 5&&Lifestylebeurs ‘Goed alles voor op, in en het snoep ). De toegang isleven’; gratis. Locatie: Herenweg 2. rond 6 Lifestyle Beurs • Noordwijkerhout, Tespelduyn

5 Lifestylebeurs huis. 12.00 t/m 18 uur. Toegang gratis ‘Goed leven’; alles voor op, in en rond het 10.000 Stappenwandeling • VVV, Dorpstraat 8, Noordwijkerhout

3 dec.

Zo

SASSENHEIM

gen. Van 11 tot 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 tot 15 uur. We • Noordwijk, MaarAre liefstFashion zes bandsEvent treden deze avond op: van rockHoofdstraat tot pop en

2 dec.

Zanggroep Cantabile geeft een jaarlijks winterconcert. | Foto: pr.

Do dec.8 Kermis en gezelligheid op de Brink en in het centrum van 4 Sinterklaas brengt een bezoek aan Winter Wonderland. Alle kindeDi-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof

-10 Kermisbij Winter Wonderland • Noordwijkerhout, centrum Noordwijkerhout Sinterklaas • Kon. Astridblvd. Noordwijk

zo Di-

Di Di-

-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof 6 Zo dec8 DeGitarist Leif Leeuw Band cultureel treedt op van 20Jonkheer tot 23.30 aftrap vande een nieuwe seizoen. Voor uur. prijzen en Do-13 Kermis • Hillegom, Mockkade meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Muziek • Kunstcafe De Oude School, Dorpsstraat 40, Warmond

WoZo

10meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Kerstmarkt Dierenhoeve • Langevelderweg Noordwijkerhout Van donderdag 10 september t/m zondag 1327, september is

7 dec. Do-

Do Za

12hetVerschillende Spellenavond • Boekhandel Wagner, Hoofdstraat, Sassenheim weer kermis in Hillegom! hulpdiensten presenteren zich en er zal een

8 dec. Za

het weerknutselen kermis inen Hillegom! Gezellig spelen, met vele verrassingen, van 13.30 tot

Kermis • Hillegom, Jonkheer Mockkade 10 -13 17.00 uur. Deelname € 2.50 per kind. Van donderdag september t/m zondag is 112-dag (incl10Brandweerman Sam) 13• september Lisse, centrum

Zo

Ga de& strijd aan opmet een ouderwets bordspel. Om 19.15 uur in meet greet zijn Brandweerkman Sam

112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum Boekhandel Wagner staan de spellen klaar. 12 Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Verschillende hulpdiensten presenteren zich en er Florahof zal een Za 12

do. t/m zo.

‘Het moet eruit’ bij de broers Speelman SASSENHEIM n De Haarlemse broers

Daan en Joost Speelman treden op vrijdag 2 december op in Theater ‘t Onderdak. Na tien jaar met succes maar ook tegenslag, vinden zij het tijd om terug te blikken. Zij pellen hun eerdere shows van zich af als schillen van een ui. Na ‘Het moet eruit’ is het plan straks fris en schoon

verder te gaan met iets nieuws. Voorlopig blijft niets onbesproken en het gaat er muzikaal en humoristisch aan toe. Als het bij de Speelmannen eruit moet, dan komt de hele wereld eruit! De show begint om 20.15 uur. De entree bedraagt 20 euro. Kaarten zijn

te bestellen via www.hetonderdak. nl,of bel tijdens werkdagen tussen 10.00 tot 11.00 uur naar het secretariaat (0252 225874). Vanaf 45 minuten voor aanvang zijn de resterende kaarten aan de kassa te verkrijgen. Vanaf twee weken voorafgaand zijn toegangskaarten ook te koop bij Primera, Hoofdstraat Sassenheim.

Zinloos zuchten met Mylou Frencken WARMOND

n Mylou Frencken speelt op vrijdag 9 december haar recente voorstelling Zinloos zuchten in Theater Het Trefpunt. Mylou, die de meeste mensen vooral kennen als barvrouw annex zangeres van de televisiequiz Met het mes op tafel, verkent in haar voorstelling de

Portugese saudade. Een begrip dat valt samen te vatten als ‘vergeefs verlangen’ naar wat was en wat nog komen zal. Zwaar op de hand? Nee hoor, want net wanneer het allemaal iets te confronterend lijkt te worden en de tranen op komst zijn, is de bevrijdende lach binnen hand-

bereik en ervaart het publiek een heerlijke pijn. De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 16,50 euro en zijn te koop via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV te Warmond.

375deze jaar Kerst op Kasteel Keukenhof • Kasteel Keukenhof Op in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de & greet zijn met Brandweerkman Sam 8 t/m 11meet Met prachtig gedekte tafels en rijk gedecoreerde kerstbomen diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur.ziet

Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Florahof u hoe de adel vierde. www.kasteelkeukenhof.nl Concert 250kerst jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk 12 Op deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de Za 12 Kerstmarkt Keukenhof • Landgoed Kasteel Keukenhof

dec.

Za

do. t/m zo.

Feestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel.

kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. Kom struinen en inspiratie opdoen op de sfeervolle kerstmarkt! 8 t/m 11 diverse Tevens Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl

Concert 250 jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk www.kerstoplandgoedkeukenhof.nl in-Stijl Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, Zeezijde 12 concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. 12Feestelijk Volkskerstzang • Vredeskerk, Katwijk De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende cat-

dec.

Za

VrijZa

9 dec.

Tevens Openook Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl Kom maar samen de bekende advents-en enmuziek! kerstliederen zingen: het walk, hapjes, drankjes www.vvvkatwijk.nl

ultiemeLifestyle kerstgevoel! in-Stijl &Vvvkatwijk.nl Fashionevent • Katwijk, Zeezijde Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor 12 12DeOpen nieuwste trends voor het najaar op een De IJsbbaan • Nieuwe Rijn, catLeiden Fietsroute langs monumentale panden endoorlopende oude bollenschu-

Za Za dagelijks

maar drankjes entot muziek! www.vvvkatwijk.nl De Nieuwe Rijnhapjes, wordt winterspektakel. Midden 9 dec. t/mwalk, ren. Routeook afhalen bijomgetoverd VVV Noordwijkerhout op deMonumentendag gracht wordt een ijsbaan geïnstalleerd. 8 jan. Open Open Monumentendag • Noordwijkerh., • Noordwijk, VVV-kantoor div. locaties

12 Kerstconcert Valkenburg’s Harmonie en staat ELAN •inDe Terp, Valkenburg 12Fietsroute langs monumentale panden en oude bollenschuDe Noordwijkse Open Monumentendag het teken van

Za Za Za

10 dec. ren. DeRoute Valkenburg’s Harmonie en koor ELAN zorgen samen voor een afhalen bij VVV Noordwijkerhout Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl sfeervol Kerstconcert. vvvkatwijk.nl

OpenMonumentendag Monumentendag • Lisse, Dorpshart • Noordwijk, div. locaties International Christmas Tattoo • de ECCvele Leiden 12Open 12 Bloemen- enMilatary kunstdorp Lisse kunt u genieten vanteken DeinNoordwijkse Open Monumentendag staat in het van

Za Za

za.

Befaamde muziekkorpsen, demoteams, zang en de Kerstman, monumenten

& Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl zullen weer een prachtig en spectaculair schouwspel vormen. 10Za&dec. Kunst & 13 Open Monumentendag • Leiden, div. locaties

Monumentendag • Lisse, Dorpshart Optocht • Muziek Verlicht Binnen 12Open 12 dan vijfendertig monumenten open hun inMeer Bloemenenen kunstdorp Lisse kuntin u Leiden genieten de vele De Voorstraat de Kerkstraat vormen het decor vanvan de Kerstop-

Za Zo

za.

deuren voor bezoekers. Leiden.nl

10Za&dec. monumenten tocht, compleet met Kerstman in arrenslee. & 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Museum Noordwijk

13 Open Monumentendag • Leiden, div. Voorhout locaties Kerstmarkt • Kerkplein, Herenstraat, 12&Meer Let’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za 11-17 12 vijfendertig monumenten in ruime Leiden open Komdan in11-17 kerstsfeer deze markt met een keus aanhun kerstuur, zo uur op (eenmalige uitzondering openingstijd).

Za&Zo Zo

Zo

voor bezoekers. Leiden.nl 11 dec. deuren versieringen, lekkere hapjes en drankjes en kerstoptredens. Zondagwandeling • Leiden, Hortus botanicus

Kerstmarkt • Kerkstraat, Noordwijk 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Noordwijk 13&Rondleiding Japan in de Hortus door Titia Museum van der Eb en 12 Ook dit jaar wordt de straat weer in kerstsfeer gebracht met verLet’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur. 11-17

Za&Zo

Zo zo

11 dec. uur,schillende koren en zelfs een kerstpartyband. zo 11-17kramen, uur (eenmalige uitzondering openingstijd).

Aanstormend talent in Cabaretpoel SASSENHEIM

Nog onbekende aanstormende cabarettalenten komen op zaterdag 10 december naar Theater ‘t Onderdak. Zij brengen vier voorstellingen van elk zo’n 25 minuten, zowel per groep als solo. Na negen jaar Cabaretpoel zijn al meerdere uitstekende cabaretiers opgestaan. Maar ook dit jaar wordt n

angstvallig geheim gehouden wie nu de kans krijgen.

succes, ook al door de onvoorspelbaarheid.

Bij het scouten van de artiesten is gelet op talent, kwaliteit en diversiteit. In de vier optredens krijgt het publiek dus een flinke variatie te zien en te horen, voor elk wat wils. De Cabaretpoel is elk jaar een flink

De voorstelling begint om 20.15 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Kaarten zijn te bestellen via www.hetonderdak.nl,of bel tijdens werkdagen tussen 10.00 tot 11.00 uur naar het secretariaat (0252 225874).

De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Vismarkt Messiah van Händel • St. botanicus Agathakerk 13 Zondagwandeling • Leiden, Hortus Op deze markt ligt de nadruk op eerlijke producten, bij Zo 13 In het decor van de St Agathakerk in Lisse vindt de unieke uitvoe-

di

Zo

Japan in of destreekgebonden. Hortus door Titia van der Eb en voorkeur biologisch 13 dec. Rondleiding ring van Händel’s Messiah plaats. Tonny Voorma. Deelname € 1,50www.messiahlisse.nl Start om 12.00 uur. Zo

Div

t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., Theater De Muze

13 Op10deze - 13 uur en tijdens de voorstellingen. gratis. bij markt ligt de nadruk op eerlijkeEntree producten,

Dagelijks

Div

Expositie van div. kunstenaars. t/m vr 10-16 uur, za De Biologische Smaak vanma Leiden • Leiden, Vismarkt

voorkeur of streekgebonden. t/m 3 oktbiologisch 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk

Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te Theater bezoeken t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., DetijMuze dens openingsuren van de kerk). Expositie van div. kunstenaars. ma t/m vr 10-16 uur, za 10 - 13 uur en tijdens de voorstellingen. Entree gratis.

www.bollenstreek.info

Dagelijks

t/m 3 okt 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken tijdens openingsuren van de kerk).

www.bollenstreek.info


De Bibliotheek Bollenstreek zoekt

Leuke bijbaan, goede verdiensten

Vrijwilligers

Met een passie voor boeken Met eeninpassie boeken / gastvrouw de rolvoor van gastheer tijdens openingsuren ter ondersteuning van de dienstverlening

Reklamediensten de Schakel is per direct op zoek naar bezorg(st)ers voor :

De Teylinger Hierbij horen ook voorbereidende werkzaamheden zoals het vouwen van de folders die met de krant mee bezorgd moeten worden. Het betreft een aanstelling voor het één keer per week lopen van één of meerdere wijken. De volgende wijken komen binnenkort beschikbaar: • Voorhout, omgeving Boekhorstlaan / Beukenrode • Warmond, omgeving Vlietwei / Kloosterwei • Warmond, omgeving Hagheweide / Achterpoelen

Voor de vestigingen Voorhout en Warmond.

Interesse gewekt? Neem dan contact op met onze bezorgeradministratie op telefoonnummer: 0252-241420 of mail ons via: info@de-schakel.nl.

Voor meer informatie: bibliotheekbollenstreek.nl Vraag er naar in

uw Bibliotheek

Bollenstreek

KNALLEND HETJAAR UIT g u r b e Witt

Met de Wittebrug 10-daagse!

T O T N E G N I T R O K ! 7 2 0 . 0 €1

t/m er 8 g a d r donde g 17 decemb zaterda agse 0da

.nl/1 tebrug

E S G DAA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE it www.w

SALE SALE SALE SALE SA

Den Haag Donau 120 (Forepark) (070) 342 92 22

Honselersdijk Nieuweweg 8 (0174) 63 98 50

Voorschoten Hofweg 39 (071) 57 94 794

Den Haag Kerketuinenweg 36 (070) 308 20 00

Noordwijk De Hooge Krocht 109 (071) 40 63 600

www.wittebrug.nl info@wittebrug.nl


Verhalenkaravaan

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

17

Mannen met oranje sjerpen en een steek op hun hoofd. Saluutschoten en kruitdamp boven het ooievaarsveld. En natuurlijk: de vlag die wapperde vanaf de Oude Toren. Zo vierde Warmond op 30 november 2013 het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk. Burgemeester Carla Breuer schuift aan bij initiatiefnemer Hans Oudshoorn voor een bijzondere geschiedenis.

Waarom de vlag wappert vanaf de Oude Toren November 1813. Nederland is in handen van de Fransen, maar er wordt gefluisterd dat de prins van Oranje terugkomt. Een Warmondse boodschapper, Pieter van Egmond, brengt dit nieuws vanuit Den Haag naar zijn woonplaats. Drie jonge Warmonders hullen zich in oranje sjerpen en hijsen de driekleur op de Oude Toren. Het zijn diender Huig Meurs, schilder Johannes Schoneveld en bakker Willem Oudshoorn. Van die laatste is Hans Oudshoorn een nazaat. ‘Wat er hier in november 1813 is gebeurd, is niet alleen een geschiedenisverhaal, maar ook ons familieverhaal’, vertelt hij de burgemeester. Een verhaal dat altijd in ere is gehouden in Warmond: eens in de vijftig jaar wordt de vlag opnieuw gehesen. Hans hoorde op zijn dertiende voor het eerst over deze traditie, na het overlijden van zijn opa in 1977. ‘Uit zijn bureaula kwam een mapje met documenten over het 150-jarig bestaan van het koninkrijk in 1963. Uit de papieren bleek dat er toen gedoe was over wie de vlag zou hijsen. Mijn ome Koos had de toenmalige burgemeester een brief geschreven dat de verkeerde Oudshoorn daarvoor was uitgenodigd.’ LANDELIJKE VIERING

Een paar jaar geleden kwam de viering van tweehonderd jaar koninkrijk in zicht. Zou het niet mooi zijn om de vlag in 2013 opnieuw te hijsen? ‘Ik heb contact gezocht met Ard van der Steur - hij is ook een afstammeling van bakker Oudshoorn - en we besloten er werk van te maken. Het liefst wilden we aansluiten bij de landelijke viering van tweehonderd jaar koninkrijk.’

Met Warmonders die hun enthousiasme deelden, richtten ze het Comité 1813 op. ‘We zijn eerst eens gaan uitzoeken wat er nou precies was gebeurd. Op 30 november landde prins Willem-Frederik op Scheveningen, volgens het verhaal was de Warmondse boodschapper daarbij aanwezig. Maar het kan ook zijn dat de vlag al op 17 november is gehesen: op die datum werd in Den Haag een proclamatie uitgebracht over de oprichting van de Nederlandse staat. Het gonsde al een tijdje dat de Fransen wellicht zouden vertrekken.’ Ondertussen verliepen de contacten met het nationaal comité wat stroef. ‘Ze vonden ons verhaal te klein. De landelijke viering draaide om de landing op Scheveningen, Huub Stapel speelde daar de rol van prins Willem-Frederik. We kregen het voor elkaar dat hij de vlag op het Scheveningse Plein 1813 zou overhandigen aan een groep Warmondse hardlopers, die de vlag naar de Toren zouden brengen.’ ACTIES

Er ontstonden allerlei acties rond het feest. Hans vroeg de Warmondse kunstenares Nicoline Heemskerk om de geschiedenis vast te leggen. Van haar tekeningen liet hij blikjes en bekers maken. Die waren verkrijgbaar in de Warmondse AH, waar Hans eigenaar van is. Ook werd gedacht aan een dichtwedstrijd voor Warmonders. Schrijver Maarten ‘t Hart werd gepolst als jurylid, maar voelde daar niets voor. ‘Hij was bang dat er zoiets uit zou

en vonden het prachtig. Afstammelingen van de familie Schoneveld waren al bekend: zij waren er ook bij op 30 november.’ ORANJE SJERPEN

FLUISTERKAARTEN VOOR DE VERHALENKARAVAAN FLUISTERKAARTEN VOOR Teylingen. Moderne dorpen midden in de wereld DE VERHALENKARAVAAN

FLUISTERKAARTEN VOOR DE VERHALENKARAVAAN

Teylingen. Moderne dorpen midden in de wereld

komen als het Koningslied en stelde voor zelf een gedicht te schrijven. Dat was heleTeylingen. Moderne dorpen midden in de wereld maal geweldig! Wij hadden dat niet durven vragen.’

Bij de spullen van opa Oudshoorn zat ook een vlag van anderhalve bij tweeënhalve meter. Kon dat de originele uit 1813 zijn? Hans besloot het goed uit te zoeken en riep de hulp in van de Warmondse historicus Leo Dalhuisen. ‘Al snel bleek dat de vlag geen twee eeuwen oud kon zijn: daarvoor waren de stiksels te regelmatig. We zijn uiteindelijk bij het Rijksmuseum beland, waar ze kleurstofonderzoek konden doen. Het oranje uit de vlag bleek van na 1883 te stammen. Vermoedelijk is de vlag uit 1913.’ Er gebeurde meer. Leo ontwierp een vlaggenspel voor basisscholen in Teylingen. Samen met Annemiek Versluys en André van Noort ging hij op zoek naar nabestaanden van Huig Meurs. ‘Via de vrouwelijke lijn hebben zij familie gevonden in Leiden. Die mensen hadden nog nooit van het verhaal gehoord

Het werd een prachtige dag. ‘Getooid in oranje sjerpen en met een steek op ons hoofd gingen we naar Plein 1813. Acht hardlopers, waaronder onze zoon Pieter, haalden de vlag op. Toen ze in Warmond aankwamen, stonden de Dorpsstraat en het pleintje bij de pomp vol. Overal zag je oranje vlaggen, ballonnen en sjerpen. Het was echt een feest! Dat is mooi van Warmond: hier heerst een charmant gevoel van gezamenlijkheid.’ Voor Hans was de grootste verrassing de aanblik van zijn zonen, die in ouderwetse bakkerskleding waren gestoken. ‘Ik wist daar niets van, dat had mijn vrouw Barbara geregeld. Vervolgens zijn we in optocht naar de Toren gegaan, hesen we de vlag en knalden de kanonnen.’ ‘Jullie hebben de geschiedenis tot leven geroepen’, stelt burgemeester Breuer. Dat beaamt Hans. ‘Het was leuk om te organiseren en het verhaal te bewaren. Er gaan stemmen op om het elke vijf jaar te doen, maar ik denk dat dat niet werkt. Op naar de volgende vijftig jaar.’

Warmonds familieverhaal is een bijzondere geschiedenis


HEDEN START START ONZE HEDEN ONZE SEIZOENS SEIZOENS OPRUIMING OPRUIMING

KORTING TOT 70% KORTING HEDEN START ONZE SEIZOENS OPRUIMING KORTING KORTING TOT 70% 70% TOT 70% VAN 30 TOT OP=OP

Betty Barclay – Maria Bellentani - Concept K - Elisa Caveletti Frank Walder - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele - Roberto Sarto Sommerman - Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. Betty Barclay –te Maria Bellentani - Concept K - -Betty Barclay Maria Bellentani - Concept - Schmitt ElisaSchmitt Caveletti Beslis want... Betty Barclay - –niet Concept Klaat - Frank Walder - Fuchs - Lucia Betty Barclay - Concept K - Frank Walder -KFuchs Elisa Caveletti -Schmitt Frank - Fuchs Schmitt -- Lucia - Michele Roberto Sarto Frank Walder - Fuchs -Walder Michelle - Rabe -- Roberto Sarto - -Sommerman - Claudia Sträter Lucia - Michelle Roberto Sarto Sommerman -- Claudia Sträter W.C. Lange Voort Oegstgeest tel. (071) 517 38 26 Lucia Michele Roberto Sarto Sommerman Sträter -Weber Toni etc. Dress - Gerry Weber -- Toni Dress etc. Sommerman - Claudia - Taifun Taifun Toni Dress-- Taifun -Gerry GerryWeber etc. etc. Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. Openingstijden: etc. etc. maandag v.a.niet 13.00te uur - di.want... t/m vr. 9.00-18.00 uur Beslis laat zaterdag 9.00-17.00 uur Beslis niet te laat want... OP=OP

OP=OP

START ONZE START ONZE SEIZOENS SEIZOENS OPRUIMING OPRUIMING W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

www.vanstrienmodes.nl Openingstijden:

W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

Openingstijden: maandag v.a. 13.00 uur - di. t/m vr. 9.00-18.00 uur maandag v.a. 13.00 uur - di. t/muur vr. 9.00-18.00 uur zaterdag 9.00-17.00

zaterdag 9.00-17.00 uur - zondag 12.00-17.00 uur*

www.vanstrienmodes.nl

ORTING TOT 70% ORTING START ONZE SEIZOENS OPRUIMING ORTING TOT 70% OT 70% www.vanstrienmodes.nl

n** i n i l l a - lal

383,8-,

€€ K K P AAP

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

KUNSTGEBIT Tandenwinkel

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

clay – Maria Bellentani - Z Concept I C KH- Elisa T Caveletti O P- Z E E er - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele - Roberto Sarto an - Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. ER OV E N N E R TEG U RTO AN D VU STR K DE HET WIJ O P N K AT VA

DE HELE WINTER

BORRELEN BIJ DE OPEN HAARD,

OP=OP Caveletti - Frank Walder - Fuchs Schmitt -

LUNCHEN MET VRIENDEN OF HEERLIJK DINEREN.

Barclay Maria K- clay –niet Maria–teBellentani - Concept -KConcept - Elisa Caveletti slis laat Bellentani want...

er - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele - Roberto Sarto Voort --Sträter Oegstgeest - -tel. 38 Weber 26Michele Roberto Sarto Sommerman - Taifun Toni-(071) Dress517 - Gerry annge - Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. Openingstijden: etc. etc. g v.a.niet 13.00teuurlaat - di.want... t/m vr. 9.00-18.00 uur slis zaterdag 9.00-17.00 slis niet te laat want...uur OP=OP

OP=OP

V O O R M E E R I N F O R M AT I E TEL (071) 407 41 98

W W W . Z I LT S T R A N D . N L @ Z I LT K AT W I J K

I N F O @ Z I LT S T R A N D . N L K AT W I J K A A N Z E E

geopend! g a td s r e k e 2 1e en


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

19

Foreholte ‘steelt’ winst VOORHOUT n Op sportpark de Elsgeest voltrok zich afgelopen zondagmiddag een uniek schouwspel. Bezoekende vereniging DOSR speelde 85 minuten de boventoon in het competitieduel met thuisclub Foreholte. Na 90 minuten stond er echter een overwinning voor Foreholte op het elektronisch scorebord.

3 Foreholte 0 DOSR

Wessel van Noort pakt de bal in de rebound. Jet Hendriks (m) weet topscoorder Ilona van den Berg op één doelpunt te houden. | Foto: pr./Rene van Dam

Eerste punten voor TOP SASSENHEIM

n De start van het seizoen ging verloren, maar in de wedstrijd tegen AW.DTV pakte TOP de eerste twee wedstrijdpunten.

25 AW.DTV 32 TOP De wedstrijd begon voor TOP best even moeizaam. Het stond namelijk al snel 3-0 na 3 minuten door mooie goals van de heren van AW.DTV. TOP trok de stand redelijk snel gelijk, maar het was toch steeds AW.DTV dat als eerste scoorde, waarbij vooral het tweede verdedigingsvak moeite had om de goals tegen te houden. Pas bij 8-9 door een zeer zuiver schietende Celeste Split (in de wedstrijd goed in totaal acht doelpunten) werd de eerste voorsprong op het scorebord gezet.

TOP nam het scoringsinitiatief over en via Barbara Brouwer en Celeste Split was het met rust 10-12. Na rust begon TOP gelijk met een goal van Barbara Brouwer, maar deze werd om onverklaarbare redenen afgekeurd en vervolgens profiteerde AW.DTV daarvan. TOP kon nog steeds moeilijk grip krijgen op de scherp schietende heren, maar liep toch langzaam uit en trok de wedstrijd naar zich toe. Wessel van Noort kende een goede invalbeurt. De jongeling scoorde drie keer. De winst kwam niet meer in gevaar en doordat AW.DTV het de laatste 10 minuten wel geloofde was de eindstand 25 -32 voor TOP.

Foreholte moest het deze middag doen zonder centrale verdediger Joost den Hollander en topscoorder Sam Lemmers. Trainer IJzendoorn verkoos om te spelen met een ‘valse’ spits, een positie die afwisselend door Tom Bleijswijk en Bas Jongbloed werd ingevuld. Vanaf het begin greep DOSR het initiatief in de wedstrijd. Met name de eerste tien minuten speelde de ploeg voortdurend op de helft van Foreholte. De DOSR-verdediging stond als een huis en voortdurend werd vanuit het middenveld, ondersteund door uitblinker Julian Dobbe, de aanval gezocht. Die tomeloze inzet mond-

de in de eerste helft uit in een 2- 9 cornerverhouding met goede kansen voor Sow Alagie, Jordi van Klink en op slag van rust een kopbal van Mark van Diemen. Daar wisten de Voorhouters alleen een mogelijkheid van Tom Bleijswijk tegenover te zetten. Vlak na rust wisselde DOSR-trainer Thomas Duivenvoorden aanvallend door verdediger Luc van der Lem in te ruilen voor middenvelder Nino Wesselman. Foreholte worstelde met zichzelf. De goede wil was wel aanwezig, de opzet was op zich goed, maar de uitvoering was dramatisch slordig. Bij Foreholte kwamen Rick Brabander en spits Jouri Stavleu in de wedstrijd. De Voorhouters probeerden zich met hangen en wurgen naar het einde

te spelen en zo toch nog een punt aan het duel over te houden. Steeds sterker drong DOSR aan op de overwinning. In de 78e minuut werd Sow Alagie met nogal wat emoties teruggefloten voor buitenspel en Nino Wesselman beloonde zichzelf niet na goed doorzetten. In de 83e minuut voltrok zich het onrecht over de roodgele formatie uit Roelofarendsveen. In een spaarzame aanval speelde Rick Brabander zich vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied. Zijn inzet verdween tot afgrijzen van alle Veners diagonaal voorbij keeper Mike van Vliet (1-0). Terwijl DOSR aanzette voor de gelijkmaker ging doelman Van Vliet in de fout door de bal te verspelen aan Brabander die opnieuw geen mededogen toonde en opnieuw binnenschoof (2-0). Christian Guijt verzekerde zijn ploeg met het derde doelpunt van de drie punten (3-0). Na het eindsignaal van scheidsrechter Hollemans vinden de Voorhouters zich terug op een derde plaats op de ranglijst en ziet DOSR de rode lantaarn dichterbij komen.

De volgende wedstrijd is vanavond, woensdag 30 november, om 20.30 uur tegen KZ/Hiltex uit Koog aan den Zaan in de sporthal De Korf.

Dames Forwodians blijven maar winnen VOORHOUT n De dames van basketbalvereniging Forwodians hebben tot nu toe een perfecte reeks neergezet; alle wedstrijden werden gewonnen. Ook tegen basketbalvereniging Leiderdorp werden de punten gepakt.

43 Leiderdorp 68 Forwodians Binnen 30 seconden maakt Sabine den Os de eerste punten voor Voorhout. Na een punt uit een vrije worp, een driepunter en een gewoon schot, gaan de punten snel omhoog voor Forwodians. Inge Gouw weet aan het eind van de eerste periode ook twee keer een driepunter te scoren. De eerste periode wordt afgesloten met 9-19 winst. De tweede periode begint met een score van Marjon van Egmond. Beide team verdubbelen hun score en

de Voorhoutse dames gaan de rust in met een voorsprong van 18-37. In de derde periode loopt Leiderdorp een beetje in en snel achter elkaar scoren ze vijf punten. Marjon van Egmond en Sabine den Os geven snel antwoord op deze scores en ook Zeneb Mansour Baker en Fenny van de Nouland zorgen dat het verschil in punten gelijk blijft. Beide teams scoren 9 punten. In de vierde periode staat Lotte van der Hulst op de juiste plek en scoort meteen. Nadat de bal mooi rondgespeeld wordt weet ook Mansour Baker op het juiste moment naar de basket te gaan en met een mooie lay-up scoort ze voor Forwodians. De vierde periode wordt afgesloten met een eindstand van 43-68. Op zaterdag 3 december speelt Forwodians om 19.30 uur tegen de nummer 2 in sporthal de Schans.

Chantal Slegterhorst weet het doel één keer te vinden. | Foto: pr.

Knokken voor handbalzege in De Tulp VOORHOUT n In een bomvolle sporthal De Tulp wonnen de Voorhoutse handbalsters, ondanks heftige tegenstand, van het gepromoveerde Hercules uit Rijswijk.

27 Foreholte 22 Hercules De eerste 10 minuten waren voor Foreholte 6-3, maar al snel bleek het vizier niet op scherp te staan. De tweede 10 minuten waren voor Her-

cules, want zij wisten met goede afstandsschoten en penalty’s een 9-10 voorsprong te nemen. Foreholte bleef goed reageren, had echter veel schotpogingen nodig, maar kon zodoende wel met 13-11 voorsprong gaan rusten. In de tweede helft bleek al gauw dat het tempo voor Hercules wel te hoog was. Ze hadden veel tijd nodig om een aanval af te sluiten. Toch lukte het hen met doordacht spel bij te blijven qua score. Zo kregen ze acht penalty’s. Foreholte miste een vijftal breaks door foutief aanspelen en

nogmaals vijf door missers. Dat de klasse er is, blijkt wel nadat Foreholte na 5 minuten in de tweede helft een voorsprong nam en deze niet meer weg gaf. Hierbij dient wel gemeld te worden het goede keepsters werk van Williënne vd Plas, Mayra de Boer en Romy Verweij. Het verschil bleef lang twee, drie doelpunten, maar in de laatste 10 minuten stelde men de zege veilig met de 27-22. Topscores: Dana Vincenten en Wendy Smits (ieder 5 (2p)), Marisha vd Geest en Kim Schuurbiers (beide 4), Melanie Zwaan en Britt van Leijden (beide 3).

Megastore Leiderdorp


cultuur/sport

DE TEYLINGER

Tiende editie boekenmarkt VOORHOUT n De grote boekenmarkt keert voor de tiende keer terug in december. Vrijwilligers van de Bartholomeuskerk organiseren op zondag 11 december weer de grote verkoop tijdens de kerstmarkt in de Herenstraat. Tussen 11.00 en 16.30 uur kunnen leesliefhebbers terecht in de grote tent op het Kerkplein om te snuffelen in de 250 kratten met boeken.

Duizenden boeken zijn er in de loop van het jaar ingezameld en opgehaald. In augustus is de voorbereiding gestart. De boeken zijn gesorteerd, waarbij beschadigde boeken uit het bestand werden verwijderd. Ook de betere boeken van het vorige jaar werden weer tevoorschijn gehaald. Tijdens de boekenmarkt staan de boeken netjes in kratten, zodat de bezoekers snel kunnen zoeken. De boeken zijn verdeeld over de volgende categorieën: literatuur/ romans,kinderboeken, stripboeken, boekenweekgeschenken, geschiedenis, reisgidsen, stad en land, natuur en algemene informatie. Er zijn dit jaar ook weer de nodige kratten met cd’s. Verder zijn er dit jaar ook legpuzzels te koop.

Quilts in Mariënhaven WARMOND n Zo’n 50 quilts,

gemaakt door de quiltgroepen van Sophia van Tongeren, zijn er vanaf 10 december te zien in Mariënhaven. Quilts worden gemaakt door met diverse lapjes prachtige patronen te naaien. Vervolgens wordt een tussenvulling en achterkant toegevoegd. Het geheel, bestaande uit drie lagen, wordt uiteindelijk doorgepit (quilten). Quilts hebben de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt: van traditionele deken tot hedendaags kunstobject. De quilts tot en met 14 januari 2017 te zien in Mariënhaven, Mgr. Aengenentlaan 1, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 18.30 uur en in het weekend van 9.00 tot 19.00 uur.

Wijnactie voor Happy Watoto WARMOND n Happy Watoto

is een in Warmond gevestigde ANBI stichting die zich inzet voor kansloze kinderen in Tanzania. Happy Watoto biedt een langdurig onderwijstraject aan kinderen die volledig geïsoleerd in armoede leven en geen enkel toekomstperspectief hebben. Gedurende zo’n vijftien jaar worden deze kinderen liefdevol opgevangen en krijgen ze Engelstalig onderwijs en een beroepsopleiding, om vervolgens naar een eerste baan of eigen bedrijfje te worden begeleid. Op 1 december gaat een wijnactie bij het lokale MARGA’s, Herenstraat 40, van start. Bij aankoop van een rode wijn van Clos de Trias wordt 2,50 euro aan het goede doel geschonken. Meer informatie over op www.happywatoto.nl.

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

21

Alphens kamerkoor brengt kerstsfeer in Warmond n Kerstconcert in Protestantse kerk WARMOND

n Het Alphens Kamerkoor Cantabile, onder leiding van Simon Stelling, brengt op zaterdag 10 december de inwoners van Warmond in kerstsfeer tijdens het traditionele kerstconcert, dat het koor elk jaar een aantal keren verzorgt.

Geheel volgens de Engelse traditie zal het koor zingend de donkere kerk binnenkomen; altijd een hoogtepunt voor het publiek, dat ook bij het programma betrokken zal worden en dat diverse bekende Christmas-Carols kan meezingen. Daarnaast brengt het koor kerstmuziek uit heel Europa, waaronder ‘Northern Lights’ van de hedendaagse Noorse componist Ola Gjeilo. Ook oud-Nederlandse kerstliederen en geliefde Duitse Weihnachtslieder staan op het programma. Het koor, dat enkele jaren geleden goud won op het internationale concours ‘Tonen 2000’, wordt aan het orgel begeleid door Alexander Schippers. Simon Stelling zal als organist op het pas gerestaureerde Lohmanorgel enkele korte orgelsoli ten gehore brengen. Het concert begint om 20.15 uur en wordt gegeven in de Protestantse Kerk aan de Herenweg in Warmond. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang bedraagt 10 euro, kinderen tot 16 jaar betalen 5 euro entree.

Belangrijke winst voor hockeydames MHC VOORHOUT n Na de goede overwinning tegen Pijnacker moesten de hockeydames uit Voorhout tegen degradatiekandidaat Fit uit Amsterdam geen fout maken. Door goed en snel spel pakte MHC Voorhout de belangrijke drie punten.

Voorhout begon sterk tegen de Amsterdamse dames. Met hoog tempo en veel druk, speelde de wedstrijd zich in het begin af op de helft van FIT. Na 10 minuten werd het offensief van Voorhout beloond. Sanne Dijkstra kreeg de bal op de rand van de cirkel en haalde hard uit. De bal belandde hoog in het doel en Voorhout stond met 1-0 voor. Hierna werd het een open eerste helft. Beide teams speelden aanvallend en Fit kreeg mogelijkheden op een gelijkmaker. Door goed verdedigend werk van de Voorhoutse defensie en goed keeperswerk bleef de stand gehandhaafd tot de rust.

Sanne Dijkstra scoort de 3-0. | Foto: pr.

In de tweede helft startte het Voorhoutse team weer agressief en ging vol op de aanval en weer scoorde Sanne Dijkstra. Na de 2-0 was Voorhout te sterk voor Fit en de tegenstander kon alleen maar hopen op een toevallige tegenaanval. Na 20 minuten in de werd de wedstrijd op slot gegooid. Voorhout kwam op 3-0 door het derde doelpunt van Dijkstra. Daarna speelden de Voorhoutse dames de wedstrijd makkelijk uit. Voorhout sluit de eerste helft van de competitie goed af en pakt de belangrijke drie punten voor aansluiting bij de middenmoot. De komende maanden verplaatst het team zich naar de zaal. De tweede helft van de veldcompetitie start in maart.

Bassets zet Ascrum opzij SASSENHEIM n Vanwege een interlandperiode was The Bassets uit Sassenheim drie weken vrij van de competitie verplichtingen, maar zaterdag konden de mannen van trainer Phil Leck weer aan de bak. Zij moesten naar Amsterdam om het op te nemen tegen de rode lantaarn drager Ascrum.

De Amsterdamse studenten promoveerde vorig seizoen naar de Ereklasse en hebben in de hoogste klasse van rugby Nederland nog niet hun draai kunnen vinden. The Bassets daarentegen draaien juist lekker mee in de middenmoot. Vanaf de start van de wedstrijd zag het er van Bassets-zijde goed geor-

ganiseerd uit. De tackles werden gemaakt, balbezit werd goed gebruikt en de aanvallen benut. Voor de rust zat The Bassets al op rozen en bij het wisselen van speelhelft stond het voor de Sassenheimers al 7-31. Hierdoor konden ze in het tweede bedrijf iets gas terug nemen en zonder teveel te verslappen werd de wedstrijd beheerst en zonder in gevaar te komen uit gespeeld. Met een einduitslag van 14-46 waren er bij The Bassets tevreden gezichten. The Bassets gaan deze week op bezoek bij regerend landskampioen RCH in Hilversum, bestaande uit de beste Nederlandse rugbyspelers en een tiental buitenlandse toppers. De wedstrijd start om 15.00 uur.

Bollen in plaats van ballen SASSENHEIM n Voetbalvereniging RKVV Teylingen staat erom bekend dat zij van vele markten thuis is. Ook deze kerstvakantie is er ondanks de winterstop in het voetbal toch genoeg te beleven bij. Alleen staan er deze weken geen ballen, maar bollen staan er centraal. Oliebollen welteverstaan.

De gezelligheid start op dinsdagavond 27 december om 20.00 uur. Klaverjasliefhebbers zijn dan van harte welkom om de kaarten ter hand te nemen. Er worden deze avond vier rondes gespeeld en er wordt gespeeld om de prijzen. Deelnemen kan voor 3 euro per persoon. Sluitingsdatum is 21 december. Zie voor meer infor-

matie over aanmelden op www.rkvvteylingen.nl. DARTTOERNOOI

Vervolgens is het op vrijdag 30 december de beurt aan de dartliefhebbers. Om 15.00 uur worden de eerste pijlen gegooid en na een mooie sportieve strijd zullen aan het einde van de dag weer de drie beste teams en het beste koppel bekend zijn. Dit nadat er al meerdere prijzen tussendoor te winnen zijn door het gooien van een shanghai op het juiste moment. Aanmelden kan vanaf nu bij darten@rkvvteylingen.nl De inschrijving sluit op 20 december of op het moment dat er 15 teams zijn aangemeld. De kosten bedragen ook dit jaar weer 30,00 euro per team van zes personen.


e e

Junge Sterne +3 jaar gratis reparatie & onderhoud.

Junge Sterne!

Tot 20% korting op de nieuwwaarde en 3 jaar gratis reparatie en onderhoud. Dit mag u niet laten lopen! Wij hebben een ruime voorraad jong gebruikte Mercedes-Benz modellen waar wij een bijzondere actie op hebben lopen. Namelijk de actie: Junge Sterne!

Dit is wat wij noemen een topdeal! Beter vindt u niet! Benieuwd of er een Mercedes-Benz voor u tussen zit? Wees er wel snel bij, want de voorraad Junge Sterne gaat hard en OP=OP!

De Junge Sterne zijn maximaal 6 maanden oud en hebben extreem weinig kilometers gereden. Deze kunnen wij u nu zeer voordelig aanbieden met tot wel 20% korting (voordeel oplopend tot wel € 14.000,-) op de nieuwwaarde! Daarnaast krijgt u ook nog 3 jaar gratis reparatie en onderhoud.

Kijk snel voor meer informatie op www.mbdb.nl/jungesterne of kom langs in één van onze vestigingen in Alphen a/d Rijn, Den Haag, Leiden of Naaldwijk.

A 180 Van € 38.808,- voor Uw voordeel € 7.358,-

B 180

€ 31.450,-

Van € 36.364,- voor Uw voordeel € 8.514,-

C 180 Estate

€ 27.850,-

Van € 62.892,- voor Uw voordeel € 12.042,-

C 350 e Estate Lease Edition

CLA 180 Shooting Brake

E 220 D

Van € 56.550,- voor Uw voordeel € 10.100,-

Van € 46.337,- voor Uw voordeel € 10.487,-

Van € 65.312,- voor Uw voordeel € 9.462,-

€ 46.450,-

€ 35.850,-

€ 50.850,€ 55.850,-

*Dit zijn z.g.a.n. Mercedes-Benz voertuigen die maximaal 6 maanden oud zijn met extreem weinig kilometers. Actie loopt zolang de voorraad strekt of t/m 31 december 2016. 3 jaar gratis reparatie en onderhoud is op basis van 15.000 km per jaar. Druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden. Prijzen zijn incl. btw/bpm en rijklaarmaakkosten.

Mercedes-Benz Alphen a/d Rijn De Schans 25 2405 XX Alphen a/d Rijn tel. 0172 - 47 51 55.

160709_MBDB_Adv2 Junge Sterne 266x390.indd 1

Mercedes-Benz Den Haag Donau 42 2491 BA Den Haag tel. 070 - 3 400 300.

Mercedes-Benz Leiden Vondellaan 45 2332 AA Leiden tel. 071 - 576 93 03.

Mercedes-Benz Naaldwijk Klompenmakerstraat 50 2672 GA Naaldwijk tel. 0174 - 526 770.

www.mbdb.nl, info@mbdb.nl

25-11-16 16:41


nieuws

DE TEYLINGER

bo

radio tv internet

de omroep van de bollenstreek!

Cijfers en cijfers Ik ben gek op cijfers die met radio, tv en nieuwsberichtgeving te maken hebben. Laatst was er weer een opmerkelijk onderzoek. Het ouderwetse tvkijken is fors minder geworden. Dat was al een langere tijd zo, maar nu is het in een stroomversnelling geraakt. Films en series kijken we via diensten zoals Netflix en een tv-programma kijken we later terug, op een tijdstip dat het ons uitkomt. Het is allemaal mogelijk. We zitten nog wel met een bord op schoot op zondagavond 19.00 uur en het journaal om 20.00 uur is onverwoestbaar, maar verder is tv-kijken wanneer je dat wilt steeds populairder. Nog een feitje: de best gelezen nieuwssites zijn die van nu.nl en de NOS. De meeste bezoekers van nu.nl en de NOS gebruiken geen computer of Ipad, maar digitaal nieuws wordt vooral gelezen via de smartphone. Het zijn ontwikkelingen die razendsnel gaan. Als streekomroep moet Bo mee in alle ontwikkelingen. Veranderend mediagedrag hoeft niet in het nadeel van Bo te zijn. De meest gebruikte tv-pakketten zijn die van Ziggo en KPN. Bij Ziggo zitten we op tv-kanaal 43 en bij KPN op 623. Dat is best wel een eindje zappen. Op smartphones zijn we makkelijker en beter te vinden. We verzamelen alles wat we publiceren al jarenlang op onze site. Audio, filmpjes, foto’s en nieuws, je vindt het terug op www.bollenstreekomroep.nl. Binnen twee weken wordt de site bovendien in een modern jasje gestopt en is dan ook veel beter te bezoeken via de smartphone.

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

Een huis voor Jeroen SASSENHEIM

n Hij hield van zijn werk als vrachtwagenchauffeur, maar alles veranderde voor Jeroen op de dag dat hij de diagnose hersentumor kreeg. Na een operatie leek alles goed te gaan, maar ruim vijf jaar later kan Jeroen niet meer achter het stuur zitten. Zelfstandig wonen is ook niet meer mogelijk. Daarom is er een plan om volgend jaar een nieuwe woonvoorziening te realiseren voor jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking.

“Jeroen (32) kan na zijn hersentumor zich nog maar moeilijk uiten. Hij kan zich verbaal niet goed meer uitdrukken en het is moeilijk in te schatten wat er in zijn hoofd omgaat. Jeroen was even thuis, maar woont alweer een hele tijd in Katwijk. Daar is hij nu een van de jongste, veel medebewoners zijn al ouder. Wij willen graag dat hij weer in Sassenheim kan wonen. In zijn eigen omgeving, waar hij zijn sociale leven had,” vertelt zijn moeder Hetty van Driel. STROOMVERSNELLING

De plannen om dat te kunnen realiseren, liggen er al jaren. Kleinschalig wonen voor jong volwassenen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) of een lichamelijke beperking moet toch mogelijk zijn? Begin dit jaar kwamen de plannen in een stoomversnelling door de hulp van meerdere mensen. De stichting NAHmens staat sinds kort ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

ONS IDEAAL

De woonvoorziening heeft de naam ‘Ons Ideaal’ gekregen. Het biedt straks plaats aan zes jongvolwassenen met NAH en/of een lichamelijke beperking in de leeftijd van 18 tot ongeveer 40 jaar en komt te liggen vlak bij het centrum van Sassenheim. De stichting is in gesprek met meerdere partijen over een geschikt pand. De doelstelling van de stichting is de groep een veilig thuis te bieden van waaruit de kwaliteit van leven op alle gebieden kan worden geoptimaliseerd. In het huis draait het om de bewoners. Alle bewoners krijgen 24 uurs zorg. Dat wordt ingevuld met professionele begeleiders en vrijwilligers. In overleg met hen, de bewoners en de ouders/vertegenwoordigers wordt invulling gegeven aan alle wensen en zorgvragen. Naast de steun van overheid en gemeente is er veel geld nodig om het initiatief te kunnen realiseren en ook in de toekomst te kunnen blijven financieren. Het bestuur bereidt op dit moment acties voor om sponsors te vinden en fondsen te werven. Meer informatie is te vinden op www.nahmens.nl.

Initiatief voor kleinschalige woonvoorziening

Erik Seisveld reikt de cheque uit aan Wilma Meeuwenoord/Vlieland. | Tekst en foto: Piet van Kampen

Reischeque brengt winnares naar de zon VOORHOUT n Onlangs opende franchisenemer Erik Seisveld zijn derde filiaal van de SNS bank in de Bollenstreek. In de Herenstraat in Voorhout mocht hij ter gelegenheid hiervan afgelopen donderdag een reischeque ter waarde van 450 euro aan Wilma MeeuwenoordVlieland overhandigen. Zij was de gelukkige winnares van een quiz, die Seisveld ter gelegenheid van de opening had uitgeschreven. ‘’Het was op 5 november heel slecht weer toen wij met onze actie flyerden. Toch zijn er veel uitgereikt en daarna ingeleverd,’’ blikt de ondernemer voldaan terug. NAAR DE ZON

Uit de vele inzendingen kwam de Voorhoutse als gelukkige uit de

bus. Wilma was verrast, want je rekent er niet op. Ze is er dan ook zeer vereerd mee, want zo’n surprise en dat in de Sinterklaastijd- krijg je niet altijd in de schoot geworpen. Wat de bestemming zal worden? ‘’Ik denk dat het toch wel een reisje naar de zon gaat worden,’’ glimlacht zij met dit onverwachte tripje in het vooruitzicht. ‘’Maar ik moet er nog even over nadenken. Het is in ieder geval een leuk bedrag om mee te beginnen.’’ Het aardige is ook dat de winnares een van de eerste klanten van de SNS bank was. ‘’Dus komt de cheque op een goede plek terecht,’’ besluit Seisveld het gezellige onderonsje.

Pietenpret op de Achtbaan VOORHOUT n Alle leerlingen van basisschool De Achtbaan hebben vorige week hun schoen gezet. Op de locatie Beukenrode keken de kinderen de volgende dag vreemd op. Boven op het,vanwege de vrieskou, gladde dak van de school, zagen de leerlingen Meester Carel in een pietenpak. De deuren zaten op slot en Meester Carel struinde door alle klassen waar het een grote rommel was. Toen hij op vele verzoek de deur voor de kinderen opendeed kwam de aap uit de mouw. Meester Carel had al heel lang aangegeven dat hij graag Sinterklaas wilde zijn, maar omdat Sinterklaas best wel serieus moet zijn, leek het hem een beter idee om te oefenen voor Zwarte Piet, want die kan altijd grapjes maken. En zo gezegd, zo gedaan.

Dan nog even het laatste nieuws over de publieke omroep. De bezuinigingen op regionale omroepen zijn teruggedraaid. Opmerkelijk, want niet meewerken aan een eerdere bezuinigingsoperatie wordt op deze manier beloond. Wist u dat regionale omroep West via de belastingen 800.000 euro per jaar alleen al uit de Bollenstreek krijgt? Bo moet het doen in de Bollenstreek met 67.000 euro. Soms zit de wereld vreemd in elkaar. Niet getreurd, we blijven ons best doen voor mooie programma’s. Deze week hebben wij 60 maatschappelijke organisaties en personen actief benaderd of een verslaggever naar toe gestuurd. Alle zestig zijn ze op radio en tv geweest. Leve de lokale omroep! Ard Zandbergen Hoofdredacteur Bo

23

De kinderen van de onderbouw krijgen bezoek van de voorleespieten. Alexander is door hen gekozen als ‘bladzijdeomslaan-leerling’ (op de foto). Demi helpt bij het tweede deel van het boek. | Foto: pr.

Op maandag 5 december worden de Sint en zijn Pieten weer in het zonnetje worden gezet, want dan vieren de leerlingen van De Achtbaan de verjaardag van Sinterklaas.

Megastore Leiderdorp


Kerst! Dagtochten met Beuk v.a. 12,50

Zonder omweg de beste kerstdagtochten van 2016! Kom in de kerstsfeer en koop de leukste cadeautjes op de mooiste kerstmarkten van Europa! U reist per luxe touringcar en u krijgt van ons een gratis kopje koffie of thee met iets lekkers geserveerd. We vertrekken om 8.30 uur en werken met een kort opstapschema, zodat u zo lang mogelijk op de kerstmarkt bent. Nadat u van de feestelijk verlichte kerstmarkt heeft kunnen genieten, vertrekken we om 18.30 uur weer naar huis.

Winkeldagtochten Düsseldorf

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Oberhausen

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Münster

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Maastricht

11 december 2016

25,00

Valkenburg

11 december 2016

25,00

Dordrecht

16, 17 december 2016

12,50

2 dagen Luxemburg en Trier

9 & 10 december 2016

99,00

Chocola en Lichtstad Eindhoven

14 december 2016

42,50

Lichtjesfestival Amsterdam

14 december 2016

58,50

Kaarsjesavond Orchideeënhoeve

17 december 2016

58,50

2e Kerstdag Tour

26 december

90,00

Compleet verzorgde dagtochten

Prijzen per persoon. Ga voor reserveringen naar: http://bit.ly/kerstmetbeuk

t 071 365 65 17 noordwijk • hilversum • amsterdam www.beuk.eu


DE TEYLINGER

week in beeld

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

25

In de prijzen... VOORHOUT n Oudspeler Olaf Floor kocht een lootje voor de Foreholte loterij, niet wetende dat hij enkele dagen later zijn hoofdprijs kon ophalen. Uit handen van Heinz Hoek ontving Olaf op zaterdag de sleutel van zijn nieuwe scooter. Het winnende nummer is getrokken op de veiling avond door de notaris. De veilingcommissie wenst Olaf veel veilige kilometers en veel plezier met zijn nieuwe aanwinst. | Foto: pr.

Postzegel van Sterre (2) TEYLINGEN n Teken je een prachtige postzegel en word je als winnaar uitgeroepen, sta je helemaal niet op de foto bij het artikel! Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus plaatsen we deze week de (juiste) foto van winnares Sterre van Vugt. Zij tekende het winnende ontwerp voor de jubileumpostzegels van de Postzegelverzamelaars vereniging Sassenheim (60 jaar) en Postzegelvereniging Warmond (55 jaar). Het postzegelvel kost 10 euro per stuk. De zegels zijn ook los te koop en zitten dan in een mapje van drie zegels (4 euro). De postzegels zijn te bestellen bij Ben Doornekamp via 0252-216740 of mail naar bgd194500@gmail.com. | Foto: pr.

n De beste mediatheek staat in Sassenheim SASSENHEIM n “Super”, zo reageert Trudy Waasdorp, mediathecaris van het Rijnlands Lyceum Sassenheim, op het winnen op 22 november van de Nationale Mediatheek Trofee. “We hebben inderdaad een geweldige mediatheek in onze school en de Nationale Mediatheek Trofee ervoor overhandigd krijgen is een erkenning. Samen met mediatheekcollega’s Ruud en Lydia en de vaksecties kan de school inderdaad een heel goede leesomgeving bieden. Input van onze leerlingen is daarbij ook van groot belang, het is dan ook een wisselwerking. Wij kunnen op wensen inspelen, waarop de mediatheek nog weer meer wordt gebruikt en gewaardeerd. En dat alles was aanleiding voor onze leerlingen Naut en Danielle, nu leerlingen in vwo6, om ons vorig jaar op te geven voor deze trofee.”

Trudy Waasdorp en Ruud Hogervorst van de mediatheek Rijnlands Lyceum nemen de Nationale Mediatheek Trofee in ontvangst. | Foto: pr.

De Nationale Mediatheek Trofee werd tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs bekendgemaakt, in totaal werden 72 inzendingen ontvangen. Voor de zesde maal reikten de organisatoren, Stichting Lezen en Passionate Bulkboek, deze prijs uit voor de beste leesomgeving in het voortgezet onderwijs. Naast de gebruiksvriendelijkheid en indeling van de mediatheek, roemt de jury in het rapport de nauwe samenwerking met de docenten op school. Daarnaast is de overstap van jeugdliteratuur en volwassen literatuur goed uitgedacht én uitgevoerd. Als winnaar van de Nationale Mediatheek Trofee 2016 ontvangt de mediathecaris van de school een boekenpakket 1000 euro.

Jubileumfoto WARMOND n Rob

Voskuijl heeft de jubileumfotowedstrijd van de Warmondse IJsclub (WIJC) gewonnen. Zijn foto werd door de jury, bestaande uit Willem Leenen, Wim van Bladel en Arjen Vervoort, unaniem uitgeroepen tot de beste foto. De foto toont een van de leden, gehuld in de jubileumvlag tijdens de strandloop in april van dit jaar. De commissie had voor de club een mooie collage van alle ingeleverde foto’s. De prijs werd uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering, de laatste in dit jubileumjaar. | Foto: pr.

Al 25 jaar op podium met Cultuur Verheft VOORHOUT n Als dochter Mary staat Anja Jansze op het podium tijdens de zes uitverkochte

uitvoeringen van ‘Het geheugen van Water’ door Cultuur Verheft. Het stuk draait om drie zussen, bijeengekomen in het ouderlijk huis, aan de vooravond van hun moeders begrafenis. Rond moeders bed bevechten de drie dochters hun eigen plek in de familieherinneringen. Ze willen gezien worden en erkend om wie ze zijn of denken te zijn, maar strijden met verwachtingen en spoken uit het verleden. Na afloop van de voorstellingen werd Jansze in het zonnetje gezet door voorzitter Chris Tetteroo, want ze is 25 jaar lid van Cultuur Verheft. | Foto: pr.


B R O U W E R

T R A V E L

T A X I

B R O U W E R

B R O U W E R

T O U R S

GEZELLIG WEG MET DE KERST!

VANAF €17,50 p .p.

Ga deze winter een gezellig dagje kerstshoppen in Nederland of Duitsland. Wij hebben de leukste kerstmarkten voor u geselecteerd. Al vanaf €17,50 heeft u een geheel verzorgde dag! Vanaf een opstappunt bij u in de regio vertrekt u per luxe touringcar naar één van de kerstmarkten, waar u naar hartenlust kunt kerstshoppen.

KERSTMARKT DORDRECHT E 17,50 P.P.

DORTMUND E 27,50 P.P.

OBERHAUSEN/ESSEN E 27,50 P.P.

Historisch Dordrecht staat 3 dagen lang volledig in het teken staat van het kerstfeest! Eén van de grootste kerstmarkten van Nederland.

Typerend aan deze kerstmarkt is de grootste kerstboom ter wereld op de Hansaplatz. Ruim 300 kraampjes!

Bezoek de honderden kramen en diverse warenhuizen. U kunt één van de steden of allebei de plaatsen bezoeken.

16 DEC, 17 DEC, 18 DEC

10 DEC, 17 DEC

3 DEC, 9 DEC, 10 DEC, 16 DEC, 17 DEC.

23 NOV, 24 NOV, 25 NOV, 27 NOV.

KAARSJESAVOND GOUDA E 64,00 P.P.

VALKENBURG E 27,50 P.P.

GASTVRIJ BRABANT E 79,00 P.P.

MÜNSTER E 27,50 P.P.

U gaat mee op een kerstcruise naar de lichtjesceremonie in Gouda. Aan boord geniet u van een heerlijke stamppot.

Valkenburg is omgetoverd tot sfeervol kerststadje. De kerstmarkten zijn in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Beleef de kerstoptocht.

Op 2e kerstdag kunt u genieten van een geheel verzorgde dag in Brabant. Met een rondrit door Breda en een 6-gangen kerstdiner!

Met 5 sfeervolle Weihnachtsmarkten zoals de Lambertimarkt en de oudste Kiepenkerlmarkt.

16 DEC

3 DEC, 7 DEC, 14 DEC, 21 DEC

26 DEC

3 DEC, 9 DEC, 10 DEC, 16 DEC, 17 DEC.

£ BREXIT VOORDEEL!

NIEUW!

NU OOK 2-DAAGSE!

COUNTRY CHRISTMAS FAIR WINTERFAIR HAARZUILENS E 35,00 P.P. Zodra u door de entree-poort loopt, waant u zich in een sprookjesachtige kerstomgeving!

NU OOK 2-DAAGSE!

DICKENS FESTIJN E 27,50 P.P.

LUXE BUSREIS LONDON E 52,50 P.P.

ANTWERPEN E 27,50 P.P.

DÜSSELDORF E 27,50 P.P.

Beleef de 19e eeuwse Engelse stad van de schrijver Charles Dickens in het centrum Deventer.

Bezoek bruisend London voor één dag en bekijk hoe de stad zich klaarmaakt voor Kerstmis. Per luxe touringcar wordt u in één dag naar Londen gebracht!

Bezoek de kerstmarkt in Antwerpen! Voor de kinderen is er een ijsbaan aangelegd. Een heerlijk uitje voor het hele gezin. Tijdens de kerstvakantie!

Dé kerstmarktenstad van Duitsland! Verspreid over 6 pleinen van de ‘Altstadt’ vindt u een variëteit aan kerstartikelen.

17 DEC, 18 DEC

18 NOV, 25 NOV, 8 DEC, 15 DEC, 27 DEC, 2 JAN

27 DEC, 28 DEC, 29 DEC, 30 DEC

3 DEC, 9 DEC, 10 DEC, 13 DEC,16 DEC, 17 DEC, 20 DEC.

Alle genoemde prijzen zijn inclusief: • Vervoer per luxe touringcar voorzien van alle faciliteiten • Koffie en thee met koek in de touringcar • Stadsplattegrond Reserveren Reserveren kunt u doen via de website van Brouwer Travel (www.brouwertravel.nl) of via 071-36 500 94

BROUWER TRAVEL KEYSERSWEY 38-40 2201 CW NOORDWIJK 071 - 36 500 94

INFO@BROUWERTRAVEL.NL WWW.BROUWERTRAVEL.NL


service

DE TEYLINGER

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2016

Kerkdiensten

Van avondvierdaagse tot zwemvereniging

Woensdag 30 t/m 7 december SASSENHEIM

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het Gemengd Koor Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217) zondag 19.00 uur, Taizédienst m.m.v. Oecumenisch Kleinkoorvoorganger, voorganger: Ds. T. Moll - Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur, voorganger: Ds. T. Moll (Koffie) Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, 2e advent/jeugdkerk, voorganger: Dhr. A. Bakker VOORHOUT

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur, Gezinsviering m.m.v. het kinderkoor ‘De Vrolijke Nootjes’, voorganger: A. Goumans Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: mevr. L. v.d. Meijden (Utrecht) WARMOND

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met het Herenkoor, voorganger: Pastor Blokland Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, voorganger: mw..ds. H.G.T. van Welie-Kaai Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): geen informatie

TEYLINGEN n Muziek, sport en cultuur. Teylingen kent veel verenigingen, stichtingen en organisaties waar inwoners terecht kunnen. Iedere week krijgt één van deze organisaties de ruimte om zich voor te stellen in ‘Van A(vondvierdaagse) tot Z(wemvereniging)’. De Zonnebloem gasten genieten van een lunch in Zoetermeer. | Foto: pr.

Senioren winkelen met de Zonnebloem WARMOND n Met een speciale rol-

stoelbus vertrokken twintig Warmondse gasten met een aantal vrijwilligers naar het Winkelcentrum Het Stadshart in Zoetermeer. Het werd een gezellig dagje ui”. De Warmondse afdeling van de Zonnebloem, had voor deze locatie gekozen, omdat er zowel overdekt als buiten gewinkeld kon worden. Na een lekker kopje koffie met gebak

SASSENHEIM n Historicus Jona Lendering geeft op woensdag 7 december een lezing over de periode van 200 voor Christus tot 100 na Christus in het land Israël.

Medische diensten

In die paar eeuwen gebeurt er veel in zowel het Jodendom als het Christendom. Beide religies maken in die periode een belangrijke ontwikkeling door. Het Jodendom krijgt zijn definitieve vorm en stelt de omvang van de voor hen heilige boeken vast. Het Christendom vindt in deze tijd zijn ontstaan en

Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252240212 (altijd eerst bellen).

Na een tweede winkelronde zochten de deelnemers de bus weer op om voldaan huiswaarts te keren.

krijgt in de persoon van Jezus van Nazareth een gezicht en meer dan dat. Lendering schreef over deze periode het boek Israël verdeeld, dat in 2015 verscheen. Tijdens deze lezing zal hij nader ingaan op de inhoud van dit boek. De lezing wordt georganiseerd door de Commissie Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim/Warmond en is om 20.00 uur in de Julianakerk, Julianalaan 6, Sassenheim. De toegang bedraagt 3 euro.

Rust en ruimte tijdens Taizéviering

Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

SASSENHEIM n In de Dorpskerk wordt op zondag 4 december weer een oecumenische Taizéviering gehouden. De viering begint om 19.00 uur. Voorganger is ds. T. Moll en het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim verleent haar medewerking. Swenske Mout en Johan Faas zullen ons begeleiden met dwarsfluit en klarinet.

Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019.

De Taizédienst voegt iets toe aan de gebruikelijke zondagse kerkdien-

Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.

waaierde de groep Warmonders alle kanten uit om heerlijk te gaan shoppen. Het winkelaanbod was enorm, zodat er voor elk wat wils was. Om 13.00 uur verzamelde de groep zich in een restaurant voor een uitgebreide lunch, bestaande uit soep broodjes en een kroket.

Lezing over geschiedenis Joden en Christenen

Wings of Healing (Veerpolder 6a): zondag 10.00 uur: eredienst, 19.00 uur: genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Avond-, nacht-en weekenddiensten.

27

sten met de specifieke Taizézang. De stilte krijgt in deze gebedsdienst een belangrijke plaats. Een stilte die rust en ruimte geeft voor inkeer in deze drukke decembermaand. Even een stil moment om bewust toe te leven naar Kerst. Gun jezelf de tijd om even op adem te komen. Daarbij is er gelegenheid een kaarsje te ontsteken voor een situatie in de wereld of iemand in gedachte is.

Naam: Stichting De Zevensprong Opgericht in: 1971 Aantal leden/vrijwilligers: 140 Wie zijn we en wat doen we? De Zevensprong organiseert vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Die activiteiten vinden plaats in de dorpen in de Bollenstreek. In Teylingen zijn we vooral actief vanuit het clubgebouw aan de Rusthofflaan. Op de maandagavond dansen we met en in rolstoelen, woensdagavond repeteert ritmegroep De Bollenband, donderdagavond is er een gezellige soosavond met wisselend programma en op vrijdagavond wordt dansles gegeven. Waarom is het zo’n leuke stichting? Mensen met een beperking hebben naast hun werk overdag in hun vrije tijd behoefte aan ontspanning. Die ontspanning bieden we in meerdere activiteiten, zodat zij zelf kunnen kiezen wat ze leuk vinden. De deelnemers zijn zelfredzaam; ze hebben geen verzorging nodig tijdens de activiteiten. Een van hun kenmerken is dat zij je laten delen in hun spontane emoties, vooral als ze plezier beleven. De activiteiten hebben een grote mate van zelfstandigheid, per activiteit is een groep vrijwilligers verantwoordelijk voor het programma. Nieuwe ideeën zijn wel-

kom en inpasbaar, de rol van elke vrijwilliger is in te vullen. Wat is jullie ambitie? De Zevensprong is aanbieder van activiteiten voor grotere groepen. We willen graag meer uitgaan van de wensen van de mensen met een beperking. Daarnaast is het een grote wens om ook voor de jeugd activiteiten op te starten. Meer informatie is te vinden op: www.stichtingdezevensprong.nl.

Deze rubriek wordt samengesteld in samenwerking met Welzijn Teylingen. Alles over vrijwilligerswerk vindt u op www.welzijnteylingen.nl en klik op ‘vrijwilligerswerk’. Wilt u uw vereniging ook in deze rubriek, en wilt u weten hoe u dat doet? Stuur dan een e-mail naar Marian Kofoed van Welzijn Teylingen: m.kofoed@welzijnteylingen.nl.

Vakantieweek van de KBO TEYLINGEN

n In 2017 organiseert KBO Teylingen voor de senioren in de gemeente Teylingen een 7-daagse Rijncruise met de MS Rigoletto op basis van volpension van 11 juni tot 17 juni 2017.

Er zijn 1-persoonshutten a 695 euro en 2 persoonshutten a 595 en 675 euro. Excursies zijn optioneel. Alle hutten zijn voorzien van toilet, douche en regelbare airconditioning. Overdag worden hutten ingericht met een zitje en ‘s avonds weer omgebouwd tot slaapplaats. Tijdens de cruise kunnen de vakantiegangers genieten van mooie land-

schappen met wijngaarden, burchten en kastelen. De boot passeert ook de legendarische Loreley. De reis is inclusief zes overnachtingen en verblijf op basis van volpension. Rollators, opvouwbare rolstoelen en opvouwbare scootmobiels mogen meegenomen worden tijdens de cruise. Het is wel van belang dat de reizigers hier niet volledig afhankelijk van zijn. Voor verdere informatie, neem contact op met het KBO-secretariaat per email kboteylingen.secretariaat@ gmail.com of bel 0252 224126.

COLOFON tel: 06-494 496 32 e-mail: redactie@deteylinger.nl

verhagen.nl o.v.v. De Teylinger

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 – 2220 CB Katwijk tel 071-402 29 01

Inleveren kopij:

Sluittijd advertenties dinsdag 10:00 uur

Hoofdredactie:

Advertenties:

Oplage: 14.700 Uitgave van:

Teuntje van Delft tel: 06-127 464 78 e-mail: t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie:

Marieke Voorn

Uiterlijk maandag 12:00 uur. Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie. Contactgegevens binnendienst Vincent Roos, tel 071-409 16 38 Rosita Haasnoot tel 071-409 16 37 fax 071-403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverij-

Bezorgklachten:

Uitgeverij Verhagen, tel 071-402 29 01 of www.deteylinger.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewe-

zen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. De Teylinger wordt gratis huisaan-huis bezorgd in Sassenheim, Voorhout en Warmond en is gratis af te halen bij: het gemeentehuis, het bestuurscentrum, Primera Sassenheim, Primera Voorhout en VVV Warmond.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.deteylinger.nl


Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden. Deze aanbiedingen zijn geldig tot 31-12-2016 of zolang de voorraad strekt.

OLED SPECIALIST LG OLED 55B6V

DIT IS UW INRUILPRIJS!

55” |139 cm | OLED UltraHD Premium TV | OLED HDR | Perfect Black | Perfect Colour | Oneindig contrast | webOS 3.0 smart TV | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

200,-

IK HEB EEN FLAT-TV VAN

Prijs € 2.699,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

Kassakorting

NU

2.399,-

LG OLED 55EG910V 55” | OLED Full HD TV | Curved Design | Oneindig Contrast | Absolute Motion Clarity | Perfecte Kijkhoek | OLED Panel | WebOS Smart TV 2.0

200,Kassakorting

Prijs € 1.999,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

NU

1.699,-

55''

EN GROTER

€ 300,-

50''-52''

€ 250,-

46''-47''

€ 200,-

40''-42''

€ 175,-

37''-39''

€ 125,-

32''

€ 100,-

TM

26''

€ 50,-

of beeldbuis

Voorwaarde: Uw oude platte LCD of plasma TV moet goed werken, voorzien van een voet en een werkende afstandsbediening.

LG SOUNDBAR SH6 Alles-in-1-design | Dubbele Bass | Adaptive Sound Control | Auto Sound Engine | Aan de muur monteerbaar | Google Cast™

NU LG LED TV 49UH850

399,-

Prijs € 1.299,Inruil 32” flat TV € 100,-

49” | SUPER UHD TV 4K | Smart TV | Super HDR | Perfecte kijkhoek | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

NU

1.199,OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

elct-advert-nov-2016.indd 1

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

25-11-16 09:45

Tl week 48 16  

de Teylinger, woensdag 23 november 2016

Advertisement