Page 1

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

feestverlichting P21

nieuws P7

CENTRUM VAN SASSENHEIM IS SFEERVOL GESCHIEDENISLES

n

Op pad met meester Vink

nieuws P9

P25

n Onrust en ontevredenheid bij medewerkers

Valent geheten, om weer rust in de organisatie te brengen. De fusie tussen de drie organisaties waaruit WWZ-Mariënstaete-Valent bestond, had ook geleid tot een bestuurscrisis waarbij de voltallige raad van bestuur uiteindelijk het veld moest ruimen. Van der Pers kwam in 2010 over van Zorgbalans dat, net als WWZ-Mariënstaete-Valent, een roerige periode achter de rug had. Bij haar aantreden had Van der Pers geen steun van de cliëntenraad van WWZ-Mariënstaete-Valent. Kritiek

Medewerkers van Marente zijn weliswaar verdeeld over het op non actief zetten van Van der Pers, maar wel wordt uit reacties duidelijk dat er al langere tijd onrust en ontevredenheid bij de medewerkers van Marente heerst. “Van der Pers heeft gedurende de afgelopen jaren op diverse plekken oud-collega’s en vriendinnen geïnstalleerd”, zo klinkt het. “Tot in het managementteam zitten verschillende mensen die zij heeft binnengehaald en waarvoor eerder andere managers hebben moeten wijken”, zo laat een van hen weten. “Er zijn de afgelopen jaren verschillende keren managers ‘zomaar’ verdwenen. Die ‘gingen hun carrière elders voortzetten wegens verschil van inzicht’, heette het dan. En vervolgens kwam er dan iemand uit het netwerk van Van der Pers te zitten op zo’n plek. Er zitten op manage-

In 30 Teylingse winkels verkrijgbaar en te besteden!

www.teylingenov.nl/cadeaubon

DOLdwaze korting! EURO

€ 1,639 p.ltr. SUPER+

€ 1,699 p.ltr. diESEl

€ 1,389 p.ltr. Tussen 18.00 en 7.00 uur

TOTAAL 13 ct kOrTing op benzine

VOORHOUT n De in Voorhout gevestigde regionale zorgorganisatie Marente kampt met een bestuurscrisis. De raad van toezicht van Marente heeft bestuursvoorzitter Erna van der Pers onlangs onverwacht op non actief gezet. Dat is gebeurd vooruitlopend op een ontbinding van haar arbeidscontract. De beslissing van de raad van toezicht is unaniem, zo valt te lezen in een interne brief van de raad van toezicht aan het personeel van Marente, die in het bezit is van De Teylinger. De brief is ondertekend door Anke Meijs, de voorzitter van de raad van toezicht van Marente.

Als reden voor het besluit om Van der Pers aan de kant te zetten en haar aanstaande ontslag, voert de raad van toezicht aan dat Van der Pers niet de geschikte bestuursvoorzitter is voor Marente om aanpassingen door te voeren in de organisatie die nodig zijn vanwege de sterk veranderende markt voor ouderenzorg. Dit als gevolg van overheidsmaatregelen. “De afgelopen maanden hebben wij diverse gesprekken gevoerd met Erna van der Pers over de wijze waarop zij uitvoering gaf aan haar rol en taak als voorzitter van de raad van bestuur. Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat in het belang van Marente er geen andere keuze was”, aldus de raad van toezicht. Marente wil verder niet ingaan op hetgeen in de brief naar voren wordt gebracht. Marente wordt voorlopig geleid door interim-bestuurder Bernard Arnold. Hij is nu ruim een half jaar als bestuurder werkzaam bij Marente. Eerder dit jaar verliet het andere lid van de raad van bestuur van Marente Rik Boswerger onverwacht de organisatie. Boswerger was sinds maart 2011 werkzaam voor Marente. Het gedwongen vertrek van Van der Pers is opvallend. Zij werd in augustus 2010 juist als bestuurder binnengehaald bij zorgorganisatie Marente, toen nog WWZ-Mariënstaete-

27 november 2013 JAARGANG 07 NR 46

Gemeente geeft Graag meer uitleg over betaalbare koopwoningen monumenten

Zorgorganisatie Marente zet bestuursvoorzitter aan de kant

Door Piet van der Vooren

www.melmanherenmode.nl

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL

Autobedrijf g. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 - www.gdol.nl

Inbrekersspullen? Aangehouden! Warmond

Het hoofdkantoor van de regionale zorgorganisatie Marente in Voorhout. De organisatie heeft bestuursvoorzitter Erna van der Pers aan de kant gezet, en zou met financiële problemen kampen waardoor ontslagen dreigen. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

ment- en directiefuncties nu zeker vijf oud-collega’s die door haar zijn binnengehaald”. Ook uit andere reacties van Marente-medewerkers klinkt kritiek op Van der Pers. “Zij nam geen besluiten, stelde telkens dingen uit, en de financiële problemen die er nu zijn bij Marente zijn weliswaar mede te wijten aan het overheidsbeleid, maar daarover was zij lang van te voren gewaarschuwd door medewerkers zodat er actie kon worden ondernomen. Dit gebeurde niet, en toen het te laat was en nu er weer gereorganiseerd moet worden en er arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, is het allemaal de schuld van anderen. Van der Pers gaat eruit. En terecht, want ze functioneerde niet. Maar in haar kielzog gaan er straks weer mensen weg die niks te maken hebben met de financiële problemen en het wanbeleid”. In de gemeente Teylingen zijn on-

In deze krant:

NIEUWBOUW in uw regio

der andere de woonzorgcentra Bernardus in Sassenheim en Mariëngaerde in Warmond onderdeel van Marente. Ook psychogeriatrisch verpleeghuis Mariënhaven in Warmond en Bolero in Voorhout vallen onder deze zorgorganisatie.

n De politie heeft zondag 24 november om 0.55 uur een 17-jarige Warmonder en een 21-jarige Leidenaar aangehouden voor het in het bezit hebben van inbrekerswerktuigen. Agenten zagen kort voor de aanhouding de twee inzittenden met hun auto op de oprit van een industrieterrein in het Oosteinde in Warmond staan.

De twee, bekenden van de politie, werden op de Herenweg staande gehouden voor een controle. In de auto werden inbrekerswerktuigen aangetroffen. Deze goederen en meerdere mobiele telefoons werden in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek.

KOOPZONDAG

Hele maand december ook op zondag open van 12.00 - 18.00 uur Openingstijden: ma-wo 8.00 - 20.00 | do-vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00

facebook.com/plusvandijk

Van Dijk Voorhout | Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |


gemeenteberichten Teylingen week 48 / 2013

Oud elektrisch speelgoed? Lever in! Sinterklaas geeft steeds vaker cadeautjes met een stekker of een batterij. Vaak belanden de oude apparaten in de vuilnisbak en dat is zonde. Ook elektrisch speelgoed kan voor meer dan 75 procent worden gerecycled! Wecycle vraagt daarom alle kinderen een verVanglijstje te maken. Hierop kunnen ze hun oude elektrische speelgoed, spelcomputers en andere apparaten zetten die na pakjesavond ingeleverd moeten worden bij de milieustraat in Voorhout of Sassenheim. Kinderen kunnen het verVanglijstje en de wecycle kleurplaat downloaden op www.teylingen.nl – actueel.

Recyclen = behoud grondstoffen Kinderen gebruiken steeds meer elektrische apparaten en speelgoed. Ruim driekwart van het elektrisch speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, belandt in de prullenbak. Zonde, want dan kan het niet worden gerecycled. Recycling is heel belangrijk. Want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu. Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled, spaarlampen en koelkasten zelfs voor meer dan 90%.

Cadeautje voor oud elektrisch speelgoed De eerste honderd inwoners die vanaf 6 december afgedankt elektrisch speelgoed, andere elektrische apparaten en/ of spaarlampen inleveren bij de milieustraat in Voorhout of Sassenheim, krijgen gratis een Wecycle-sneeuwballenmaker! Op=op! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op vier bioscoopkaarten. Er worden 100 keer vier bioscoopkaarten verloot onder alle uitgegeven kanskaarten.

Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Wecycle willen wij dit tegengaan.

Gladheid van wegen bij vorst bestrijden Gladheid van wegen bij vorst bestrijden Bij gladheid strooit de gemeente, zo nodig 24 uur per dag, op hoofdwegen, busroutes en doorgaande fietsroutes. Bij langdurig aanhoudende gladheid strooit de gemeente ook op verbindingswegen en buurtontsluitingswegen. De overige wegen en fietspaden worden, als dat nodig is, tussen 6.00 uur en 19.00 uur gestrooid. Strooiroutes Wij kunnen niet alle wegen strooien, daarom is er een strooiplan gemaakt. Hierin staat per dorp op welke wegen de gemeente de gladheid bestrijdt. De gladheidbestrijding is afhankelijk van de weersverwachting en de actuele situatie. U vindt het strooiplan op www.teylingen.nl - Digitale balie – Producten - F t-m M – Gladheidsbestrijding.

Middenpaaltjes fietspaden verwijderd In de winterperiode zijn de middenpaaltjes op fietspaden op diverse plaatsen tijdelijk verwijderd. Dit is gedaan om de strooiauto doorgang te verlenen. Bij vorst vriezen de paaltjes en het mechaniek namelijk vast. Wij hopen op uw begrip en vertrouwen erop dat hier geen misbruik van wordt gemaakt. Wat kunt u doen bij gladheid U kunt de stoep voor uw woning sneeuw- of ijsvrij maken. Hou bij winterse omstandigheden rekening met een langere reistijd, pas uw snelheid aan en maak zoveel mogelijk gebruik van gestrooide wegen.

UITkomen met INkomen Op 20 november heeft de gemeente de bijeenkomst ‘UITkomen met INkomen’ georganiseerd. De avond is georganiseerd in samenwerking met Welzijn Teylingen, Stek, Warmunda, Woonstichting Vooruitgang, Bibliotheek Bollenstreek, ISD Bollenstreek en Kwadraad. Budgetcoaches Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen, bekend van TV en hun boek ‘Geld, Geluk en Gezin’, gaven praktische tips over het beheren van je eigen geldzaken. De aanwezigen konden bij de samenwerkingspartners terecht met hun persoonlijke vragen. Het was een zeer inspirerende bijeenkomst waarin iedereen veel nuttige tips heeft gekregen. Op www.teylingen.nl zijn de links naar interessante websites, budgettips, de presentatie van Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen en een handig budgetoverzicht te raadplegen. Kwadraad organiseert de cursus ‘Goed met Geld’ in Teylingen. Op www.kwadraad.nl kunt u meer informatie over deze cursus vinden.

Rekenkamercommissie Teylingen zoekt onderzoeks­ onderwerpen voor 2014 Wat doet de Rekenkamercommissie? De belangrijkste taak van de Rekenkamercommissie is het doen van onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde beleid van de gemeente Teylingen. Van belang daarbij zijn de vragen: Heeft de gemeente bereikt wat ze wilde bereiken? Is gedaan wat moest worden gedaan? Heeft het gekost wat het mocht kosten? Zijn er lessen te trekken voor toekomstig beleid? De openbare rapporten van de Rekenkamercommissie leveren een belangrijke bijdrage aan de controlerende functie van de gemeenteraad. Wie zitten er in de Rekenkamercommissie? De Rekenkamercommissie bestaat uit een externe voorzitter, de heer Cor Visser, en uit de raadsleden John Bosman, Tewis Zandbergen, Ans Willemze en Elsbeth Koek. De commissie wordt vanuit de griffie ambtelijk ondersteund door Hester Bergsma. Wat wil de commissie gaan doen in 2014? De keuze van de onderwerpen wordt door de commissie zelf bepaald. Het staat iedereen echter vrij om onderwerpen aan te dragen. Bij de keuze laat de commissie zich leiden door de volgende criteria: • Er moet een politiek, maatschappelijk en/of financieel belang zijn;

• E r moet sprake zijn van ‘beredeneerde twijfel’, dat houdt in dat er een onderbouwd vermoeden moet zijn dat er sprake kan zijn van falen; • Er moet een aanvullende waarde bestaan t.o.v. eerder onderzoek dat is uitgevoerd door de rekenkamercommissie of het college; • Er moeten leereffecten uit naar voren kunnen komen; • Het onderwerp moet onderzoekbaar zijn; • Het moet een door de gemeente te beïnvloeden beleid betreffen; • Het onderwerp moet tot de competentie van de gemeente behoren wat betreft kennis, tijd, geld en bevoegdheid. Mag iedere burger een onderwerp aandragen? Ja. U wordt dan ook uitgenodigd om voor het jaar 2014 een onderwerp in te brengen. Elk onderwerp van het gemeentelijk beleidsterrein kan geschikt zijn voor onderzoek. Bijvoorbeeld het effect van verkeersremmende maatregelen, het speelplaatsenbeleid, de effecten van het gemeentelijk welstandsbeleid, beleid op het terrein van de ouderenzorg, het jongerenbeleid, de infrastructuur, het milieu, de openbare orde, de veiligheid, de hoogte van leges, het openbaar groen of armoedebeleid enz. Lopende zaken, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van het stationsgebied

Voorhout en de plannen Hooghkamer, Engelse Tuin, Overteylingen (Sassembourg), de aanleg van een fietspad door de Roodemolenpolder en de ontwikkeling van de locatie Langeveld, die nog niet geheel zijn afgerond of waartegen nog bezwaar of beroep loopt of mogelijk is, zijn uitgesloten van onderzoek. Het dienen dus geheel afgeronde gemeentelijke aangelegenheden te betreffen waarover eerder besluiten zijn genomen. Als u een voorstel voor een rekenkameronderzoek heeft, zien wij dat graag voor woensdag 11 december 2013 tegemoet zodat het bij de inventarisatie voor het jaar 2014 betrokken kan worden. U kunt uw voorstel schriftelijk indienen door deze te richten aan de secretaris van de rekenkamercommissie, mevrouw Hester W. Bergsma, per mail: h.bergsma@teylingen.nl of per reguliere post: postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Mocht u telefonisch nadere informatie willen inwinnen, dan kan dat bij Hester Bergsma op tel. nr. 0252-783568. Over de uiteindelijke keuze van de Rekenkamercommissie ontvangt u bericht. Deze keuze wordt opgenomen in het later dit jaar vast te stellen Jaarplan 2014 van de Rekenkamercommissie Teylingen. Dit plan is openbaar en algemeen verkrijgbaar en wordt op de gemeentelijke website www.teylingen.nl geplaatst.


25 jaar Max Havelaar, het bekendste keurmerk voor Fairtrade Van één pak koffie in Nederland naar 27.000 verschillende producten wereldwijd met het Max Havelaar keurmerk. Van een onbekende en kleine groep idealisten, naar een over de hele wereld gerespecteerd en bekend keurmerk. Zo is de 25-jarige geschiedenis van Max Havelaar samen te vatten. Het begin Het begon allemaal een kwart eeuw geleden. Ontwikkelingswerkers brachten een waterpomp bij Mexicaanse koffieboeren. Zij waren hier blij mee, maar zeiden ook: “Wij krijgen liever een redelijke prijs voor onze koffie, dan kunnen we zelf investeren en zelf onze levensomstandigheden verbeteren”. Zo ontstond het idee voor het Max Havelaar keurmerk. Het begon met één pak koffie dat aan prins Claus werd aangeboden. Langzaam maar zeker is het aantal producten uitgebreid. Veel producten uit ontwikkelingslanden, rechtstreeks of de grondstof ervoor, zijn tegenwoordig te koop zowel met als zonder Fairtrade keurmerk. In Nederland zijn 1800 verschillende producten met het Max Havelaar Fairtrade keurmerk te koop, wereldwijd al 27.000. Zelf een menswaardig bestaan opbouwen Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden, met respect voor mensen en milieu, zonder kinder- of dwangarbeid en met verantwoorde arbeidsomstandigheden. Dankzij de redelijke prijs die de boeren en arbeiders krijgen kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen en zelf hun situatie verbeteren. Het keurmerk is om te controleren of op duurzame wijze wordt geproduceerd en of de handelaren en de bedrijven in de productieketen zich houden aan de afspraak om een eerlijke prijs te betalen.

Dat wordt zichtbaar gemaakt met het bekende Max Havelaar keurmerk op het product. Sterke groei Fairtrade Steeds meer grote bedrijven schakelen over. Zo verkoopt Verkade alleen maar meer Max Havelaar keurmerk chocola en verkoopt Ben en Jerry’s alleen nog maar Fairtrade ijs. Plus, Vomar, Coop en Spar hebben alleen maar meer Max Havelaar bananen; een op de zes bananen in ons land is fairtrade. Douwe Egberts heeft, vooralsnog alleen voor de zakelijke markt, ook koffie en (automaten)thee met het Max Havelaar keurmerk in zijn assortiment. Max Havelaar begon in Nederland, maar is intussen in 30 landen actief. Het is een internationale organisatie geworden met afdelingen per land die tot taak hebben Fairtrade producten bekender te maken. Het keurmerk wordt verleend door een onafhankelijke organisatie in Bonn, Duitsland, die werkt met een internationaal certificaat. Max Havelaar is vooral bekend van voedselproducten, maar wordt ook uitgebreid; er is nu bijvoorbeeld ook katoen en sinds kort goud met het keurmerk. Ook bij de productie daarvan zijn veel misstanden. Denk bijvoorbeeld aan de zeer grote hoeveelheden water die nodig zijn voor niet duurzame katoenteelt en aan de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in vele goudmijnen. Het keurmerk helpt om de werkomstandigheden van arbeiders en boeren te verbeteren, uitbuiting uit te bannen, kinderarbeid terug te dringen en de milieuomstandigheden bij de productie te verbeteren.

Nederland bestaat 200 jaar! Warmond viert feest Nederland bestaat binnenkort 200 jaar. Deze gelegenheid wordt uitgebreid gevierd met een landelijk programma. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van Warmond. Comité1813 heeft in Warmond op 29 en 30 november verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een symposium op 29 november. Hier is onder andere aandacht voor een historisch gedicht over Warmond, waarmee een traditie is doorgegeven. De Warmondse schrijver Maarten ‘t Hart voegt daar dit jaar strofen aan toe. Op 30 november de opening

van de expositie ‘200 jaar koninkrijk Warmond Historie’ door waarnemend burgemeester Leo van der Zon.

De realisatie van de RijnlandRoute is van groot belang voor de economische ontwikkeling van de regio Holland Rijnland. De afspraken over de regionale bijdrage aan de RijnlandRoute zijn vastgelegd in bestuurlijke overeenkomsten tussen de betrokken partijen. Om deze afspraken na te komen wordt de Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds aangepast en is het Regionaal Investeringsfonds met twee jaar verlengd.

Millenniumgemeente Teylingen is al vijf jaar Millenniumgemeente en wil daarmee een bijdrage leveren aan de Millenniumdoelen. Dit zijn de afspraken die in het jaar 2000 door de 189 lidstaten van de Verenigde Naties zijn gemaakt. Kort samengevat: door een gezamenlijke inspanning streven we naar het verminderen van de extreme armoede in de wereld. Een ingewikkeld vraagstuk waarvoor ook het platform ‘Teylingen Millenniumgemeente’ zich inzet. De gemeente steunt het platform. Deze onafhankelijke organisatie stimuleert gemeente, inwoners, bedrijven en instellingen bij het ontwikkelen van een ‘Millenniumproof’ verantwoorde levensstijl. Wat dat precies inhoudt en hoe hier invulling aan wordt gegeven, wordt maandelijks in deze column verteld door het Millenniumplatform. Meer informatie kunt u vinden op: www.teylingenmillenniumgemeente.nl en op Facebook via Teylingen Fairtrade Gemeente.

Op donderdag 5 december zijn wij geopend en telefonisch bereikbaar tot 16.00 uur.

U bent van harte uitgenodigd om dit mooie en bijzondere evenement in Warmond bij te wonen. Kijk op www.comite1813.nl voor het volledige programma.

Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds Het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland heeft op 23 september 2013 de tweede wijziging van de Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds 2007 vastgesteld. De Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds zijn de regels die bepalen of men geld uit het Regionaal Investeringsfonds kan halen.

Ook u kunt iets doen, let eens op het fairtrade keurmerk bij uw aankopen of vraag er naar.

Hoorzitting Commissie Bezwaarschriften en Klachten Dinsdag 3 december 2013

De Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds ligt vanaf heden zes weken gedurende kantooruren ter inzage in de gemeentehuizen van de aan Holland Rijnland deelnemende gemeenten: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. U vindt de Beheersverordening Regionaal Investeringsfonds ook op www.hollandrijnland.net/publicaties en deze ligt tevens ter inzage op het kantoor van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland, Schuttersveld 9, 2316 XG in Leiden.

20.00 uur Bezwaarschrift intrekking omgevingsvergunning voor het hergebruik demontabel gebouw, bouw theehuis en plaatsing bestaande kantoorunit aan de Haarlemmertrekvaart 2a in Warmond De hoorzitting van de Commissie Bezwaarschriften en Klachten vindt plaats in het bestuurscentrum in Voorhout. Wilt u zeker weten of de hoorzitting doorgaat, neemt u dan telefonisch contact op met Jos Roosjen via telefoonnummer 14 0252.

Collectieve aanvullende zorgverzekering 2014 Ook in 2014 kunt u als inwoner van de gemeente Teylingen gebruik maken van de collectieve aanvullende zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid. Om deel te kunnen nemen moet u wel voldoen aan de voorwaarden. Naast de korting die Zorg en Zekerheid u geeft betaalt ook uw gemeente een bijdrage aan de aanvullende zorgverzekering. Voorwaarden collectieve aanvullende zorgverzekering • U woont in de gemeente Teylingen; • Uw inkomen is niet hoger dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm; • Uw vermogen is niet hoger dan de in de Wet werk en bijstand (WWB) genoemde vermogensgrenzen; • U bent vanaf 1 januari 2014 ook voor de basisverzekering bij Zorg en Zekerheid verzekerd.

Zonder korting en bijdage van de gemeente € 96,95

Basisverzekering AV-Gemeente€ 31,19 Standaard AV-Gemeente-Top € 46,99

Als inwoner Uw voordeel Teylingen per maand betaalt u € 87,25 € 9,70

Aanmelden voor 1 januari 2014 Maakt u nog geen gebruik van de collectieve aanvullende zorgverzekering? Dan is het advies om het aanvraagformulier voor 1 januari 2014 in te leveren.

€ 10,50

€ 20,69

€ 24,34

€ 22,65

Meer informatie? Voor de nieuwe folder, de bedragen Wet werk en bijstand, een aanvraagformulier of aanvullende vragen kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek. Dit kan via een persoonlijk bezoek aan het Zorgloket Teylingen, via de website www.isdbollenstreek.nl, per mail via info@isdbollenstreek.nl of via de telefoon (0800) 9567 000 (gratis).

Eigen risico basisverzekering Het wettelijk verplicht eigen risico is €360,- per jaar. Deelnemers 2013 Maakt u in 2013 al gebruik van de collectieve aanvullende zorgverzekering? Dan ontvangt u uiterlijk 6 december 2013 persoonlijk een brief met meer informatie.


Voorontwerpbestemmingsplan Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout ter inzage Identificatienummer: NL.IMRO.1525. BP2013TEY01021-0201

Toelichting op het voorontwerpbestemmingsplan Voor het plangebied Prinsenweg tussen 14 en 16 te Voorhout wordt op dit moment een bestemmingsplan voorbereid. Het voorontwerpbestemmingsplan is gereed voor inspraak. Het plangebied bestaat uit een gedeelte van het perceel tussen Prinsenweg 14 en 16 te Voorhout. Voor een gedeelte van

dit perceel is aan de gemeente verzocht om medewerking te verlenen aan het realiseren van één ruimte-voor-ruimte woning. Het plan past binnen de provinciale regeling ruimtevoor-ruimte en het gemeentelijke beleid voor bouwen van woningen in het buitengebied met toepassing van ruimtevoor-ruimte. Met de regeling ruimte-voor-ruimte is het mogelijk om bestaande bedrijfsopstallen te slopen tegenover de bouw van nieuwe woningen. In dit geval wordt in de gemeente Noordwijkerhout voormalige bedrijfsbebouwing gesloopt aan de Zilkerduinweg 354 en de Herenweg 222c. Ter inzage In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout vanaf donderdag 28 november 2013 tot en met woensdag 8 januari 2014 ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim. De digitale versie van dit voorontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.teylingen.nl onder Snel naar - Plannen/projecten – Voorhout – Voorontwerpbestemmingsplan Prinsenweg tussen

14 en 16, Voorhout ter inzage vindt u een link naar het digitale voorontwerpbestemmingsplan. Daarnaast vindt u een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf van de analoge versie van het voorontwerpbestemmingsplan downloaden. Inspraakmogelijkheden Gedurende de termijn dat het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt is er voor ingezetenen en voor in de gemeente belanghebbenden natuurlijke of rechtspersonen, de mogelijkheid om hun inspraakreactie schriftelijk of mondeling kenbaar te maken aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoonnummer 14 0252. U kunt uw inspraakreactie ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via emailadres: gemeente@teylingen.nl. Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Nienke van Beek van de afdeling Ruimte via 14 0252.

Terinzagelegging ‘Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor het bouwen van een jachthaven voor 34 ligplaatsen, een golfbreker en een op- en aftuigsteiger’ Identificatienummer: NL.IMRO.1525.OMGVG2013TEY01024-0301 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen maakt bekend dat zij voornemens is een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een jachthaven voor 34 ligplaatsen, een golfbreker en een op- en aftuigsteiger grenzend aan camping ‘Spijkerboor’ aan de Boekhorsterweg 21 in Warmond. De gronden ter plaatse van het project zijn kadastraal bekend als Warmond, sectie A, nummer 259, B4, B5 en B6. Ontwerpbesluit omgevingsvergunning De omgevingsvergunning bestaat uit de volgende activiteiten: • Bouwen (artikel 2.1 lid 1 onder a Wet algemene bepalingen omgevingsrecht); • Afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.1 lid 1 onder c Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Ter inzage Het ontwerpbesluit, de ruimtelijke onderbouwing, de (ontwerp)

verklaring van geen bedenkingen en overige bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 28 november 2013 tot en met woensdag 8 januari 2014 ter inzage. Inzien U kunt de stukken inzien op www.teylingen.nl. Verder kunt u de stukken vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt de papieren versie van het ontwerpbesluit ook inzien bij het contactcentrum in het Gemeentekantoor aan de Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. (N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit Ruimtelijke Ordening de digitale versie beslissend.) Zienswijzen Binnen de termijn dat het ontwerpbesluit en overige bijbehorende stukken ter inzage liggen kunt u schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen bij de gemeenteraad van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoon 14 0252.

U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via e-mailadres gemeente@teylingen.nl onder vermelding van zienswijze ‘Jachthaven Spijkerboor’. Voor het maken van een afspraak voor het indienen van mondelinge zienswijze kunt contact opnemen met Ron van der Geest van de afdeling Ruimte via telefoonnummer 14 0252. Openbaar Wanneer u een zienswijze indient, dan kan iedereen deze zienswijze op onze website inzien. Uw zienswijze wordt niet geanonimiseerd. Hierdoor worden uw naam, adres en woonplaats op het internet zichtbaar. Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Ron van der Geest van de afdeling Ruimte via 14 0252.

Voornemen tot uitschrijving uit de GBA van de gemeente Teylingen (art. 48 en 83 wet GBA) Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de adresgegevens van de onderstaande personen te wijzigen. Na onderzoek is gebleken dat zij niet meer wonen op het adres waarop zij in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Teylingen staan ingeschreven. Naam en voorletters M.R. Gauthier G.T. Staskiewicz W.W. Manczak

Adres, plaats Rondtanderlaan 8 Sasenheim Oosteinde 15 Warmond Oosteinde 15 Warmond

Datum voornemen 25-03-1995 03-09-1981 21-05-1984

Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • St. Factor Welzijn, Katwijk voor het langer geopend zijn van het jongerencentrum Ex Voto, Jacoba van Beierenweg 118b in Voorhout in de nacht van 31 december 2013 op 1 januari 2014 tot 05.00 uur (15-11-13). • Evenementencommissie park Rusthoff, Sassenheim voor het jaarlijks organiseren van het winterfeest op een zaterdag in januari in het park Rusthoff in Sassenheim, in 2014 vindt het plaats op 25 januari (20-11-13). • Zorg en Zekerheid, Leiden voor het innemen in het jaar 2014 van een standplaats op elke 2e dinsdag van de maand in de Hoofdstraat in Sassenheim en op elke 2e vrijdag van de maand op het parkeerterrein bij het NS Station in Voorhout voor het verkopen van zorgverzekeringen (20-11-13).

Hun adresgegevens worden daarom als volgt gewijzigd: Adres : onbekend Woonplaats : onbekend Land : onbekend Hierdoor zullen zij formeel niet meer in Nederland woonachtig zijn. Deze wijziging wordt aan de afnemers van de GBA (zoals de administratie van uitkeringsinstanties, pensioenfondsen en zorgverzekeraars) doorgegeven. Dit kan gevolgen hebben voor de zorgverzekering en voorzieningen als AOW en pensioen van deze personen. Drank- en horecawet Vergunning op grond van artikel 3 voor het mogen verstrekken van alcoholhoudende drank is verleend aan: • J . Wang, Oudewater voor het Chinees Indisch restaurant Orient City, Hoofdstraat 120 in Sassenheim (15-11-13). • Hotel Sassenheim Exploitatie BV, Warmonderweg 8 in Sassenheim, wijziging leidinggevenden (15-11-13). • J.E.P. de Ridder, Sassenheim voor het eetcafé De Voogd, Hoofdstraat 267b in Sassenheim, wijziging leidinggevenden (15-11-13). Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): • Harman de Vriesstraat 11 in Voorhout van 15 november 2013 tot en met 14 november 2018 (15-11-13). • Arend Verkleijstraat 40 in Sassenheim van 1 december 2013 tot en met 30 november 2015 (18-11-13).

Belanghebbenden kunnen tot 4 weken na deze publicatie reageren. Reageren kan door contact op te nemen met de Gemeentewinkel op tel. 14 0252 of schriftelijk aan gemeente Teylingen, team Burgerzaken, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Vier weken na publicatie zullen burgemeester en wethouders de beslissing nemen om de wijziging van de adresgegevens door te voeren. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na bekendmaking bezwaar worden gemaakt.

• Geelhoornstraat 2 in Sassenheim van 1 december 2013 tot en met 30 november 2015 (18-11-13). Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) • Baron van Heemstralaan 17, Kappen van een boom 2172 JE Warmond (15-11-13). • Oranje Nassaulaan 16, Kappen van 6 bomen (12-11-13). 2361 LC Warmond • Pieter de Hooghstraat, Kappen van 9 bomen (15-11-13). sectie A, nummer 4106, Voorhout • Dorpsstraat 21, Kappen van 1 boom (15-11-13). 2361 AL Warmond • Nijverheidsweg 32, Bouwen van een nieuwe 2215 MH Voorhout gemeentewerf (15-11-13). • Vlietwei 121, Kappen 2 bomen (18-11-13). 2361 XA Warmond


• Sleutelbloemstraat 3, Dakkapel achterzijde woning 2215 DB Voorhout (19-11-13). • Plan Vesterhout, kadastraal Bouwen 4 woningen (19-11-13). bekend Gemeente Voorhout, sectie A, nummer 5188 Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verlengen proceduretermijn Van de volgende aanvraag is de proceduretermijn met 6 weken verlengd: • Fuchsiastraat 17, (Het legaliseren van) het plaatsen 2215 ML Voorhout van een erfafscheiding (uiterste beslisdatum is nu 6-1-14). Ingetrokken omgevingsvergunningen • Corn. Verolmeweg 16 en 18 Gedeeltelijk vernieuwen van een Sassenheim entree en een tochtportaal van een kantoor (25-11-2013). • Parklaan 104 Sassenheim Bouwen van een berging voor de bestaande garage (25-11-2013). • Wilhelminalaan 2 Plaatsen aanbouw aan de achterSassenheim en zijgevel van de woning (25-11-2013). Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Prinsenweg 3, 2215 RN Voorhout • Rembrandtlaan 14, sectie A nummer 8159 in Voorhout • Rietpad in Voorhout

Niet eens met het besluit? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum – beroep aantekenen bij de rechtbank. Rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de rechtbank in Den Haag sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Verkeersbesluit: oplaadpunt elektrische voertuigen Wij hebben op 6 november 2013 besloten om een parkeerplaats in Teylingen te reserveren voor elektrische voertuigen. Op de desbetreffende locatie wordt een oplaadpunt ingericht voor elektrische voertuigen. Het gaat om de volgende locatie: Lindenlaan t.h.v. nr. 20 te Sassenheim. Het besluit ligt tot 8 januari 2014 ter inzage. Bezwaarmogelijkheid Tot en met 8 januari 2014 kunnen belanghebbenden tegen een besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende, alsmede een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn. Bezwaar tegen verleende vergunningen

Vervangen brug (14-11-13). Kappen van 10 bomen (15-11-13). Bouwen van een dierenverblijf/ stal (15-11-13).

Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen.

Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 9 december 2013.

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

BEL

KLIK

KOM

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 27 november 2013.

www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

14 0252

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00-12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00-13.00 uur 13.30-16.00 uur 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur

Gezocht: enthousiaste

verkoopmedewerker m/v voor de vrijdagmarkt in Voorhout (7.30 uur tot 16.30 uur) Uw profiel:

- een echte teamspeler die klantgericht is; - het beschikken van enige verkoopervaring geniet de voorkeur; - een goede uiterlijke verzorging; - lichamelijk in goede conditie voor deze fysiek zware arbeid.

Werkzaamheden: - het inrichten van de verkoopwagen; - het inpakken van het assortiment; - het helpen van onze klanten; - het schoonmaken van de verkoopwagen. Wat bieden wij:

- een gezellig en enthousiast verkoopteam; - een goede verdienste.

Interesse in deze functie? Uw reactie met CV ontvangen wij graag binnen 14 dagen via het e-mailadres richardbakker25@yahoo.com


6

service

WOENSDAG 27 NOVEMBER 2013

FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Vol ongeloof en verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van onze geliefde collega

Gerard Kuipers We denken met grote waardering terug aan zijn inzet en warme betrokkenheid voor ons en onze bewoners. We wensen Leontien, de kinderen en verdere familie heel veel sterkte om dit verlies te verwerken. Team en bewoners Mariëngaerde Warmond

DE TEYLINGER

Kerkdiensten

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen... Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas

U ITVAARTVE RZO RGING NO O RDWIJ K

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

Winnende lotnummers Foreholte Veiling 2013 1e prijs: 2e prijs: 3e prijs: 4e prijs: 5e prijs: 6e prijs: 7e prijs: 8e prijs: 9e prijs: 10e prijs: 11e prijs: 12e prijs: 13e prijs: 14e prijs: 15e prijs: 16e prijs: 17e prijs: 18e prijs: 19e prijs: 20e prijs:

11957 11958 08188 07745 01129 07028 00987 11701 02283 09930 03545 01801 05343 10188 09545 07538 00790 10898 11401 02311

Donderdag 28 november t/m woensdag 4 december.

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Heeft u prijs? Neem contact op met Jeroen van Eijk: tel. 06-39212597.

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

De uitslagen zijn onder voorbehoud van typefouten. Aan deze uitslagen kunnen geen rechten ontleend worden.

SASSENHEIM RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. jongerenkoor Joy. Dinsdag: 19.15 uur Vesperviering. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma; 19.00 uur ds. T. Moll (Taizédienst m.m.v. Oecumenisch Kleinkoor). - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting. Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. C. Affourtit; 19.00 uur Praisedienst. Genade Bijbel Gemeente (St. Antoniuslaan 15): Zondag 10.00 uur. VOORHOUT RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg. WARMOND RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Woord- en Communieviering met Papillon. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. H.G.T. Kaai. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal). Wings of Healing (Veerpolder 14): Zondag: 10.00 uur Eredienst; 19.00 uur Jan Zijlstra (genezingsdienst).

Medische diensten

Contactadres: Jeroen van Eijk, Debussyhof 15, 2 215 SM Voorhout, tel. 0252-221701/ 06-39212597.

Avond-, nacht- en weekenddiensten. Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144. Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

COLOFON www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000

Redactie: Eindredactie: Piet van der Vooren

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7 A, Katwijk Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325

E-mail: redactie@deteylinger.nl Telefoon/fax 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail

Advertenties: Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325 E-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur

Sluitingstijd kopij: maandag 16.00 uur Verspreiding: Telefoon 071-4022901 E-mail: verspreiding@ uitgeverijverhagen.nl

De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2.

Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106

JIJ MAAKT GEEN VERSCHIL WORD BUDDY! www.buddynetwerk.nl tel. 070 3649500

Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


nieuws

DE TEYLINGER

7

woensdag 27 november 2013

Vraag naar betaalbare eengezinswoningen n Nieuwbouw moet beter worden afgestemd TEYLINGEN n In de gemeente Teylingen is er vooral vraag naar betaalbare eengezinswoningen tot 250.000 euro. Voor duurdere woningen is de afzet maar beperkt aanwezig. En voor huur is er sprake van schaarste bij woningen in het middensegment tussen 830 en 940 euro, zo blijkt uit de resultaten uit een recent onderzoek. Door Nico Kuyt

De economische crisis heeft veel veranderd op de woningmarkt. De nieuwbouw is nagenoeg stilgevallen en voor herstructurering zijn geen middelen meer beschikbaar. Gemeenten en ontwikkelaars moeten afboeken op hun grondexploitaties of gronden afwaarderen. De tijd van de grote bouwprojecten is voorbij, de projecten zijn kleinschaliger. Maar nieuwe starters op de woningmarkt ondervinden problemen om een huis te vinden, wat vraagt om een aanpak. Teylingen heeft daarom het afgelopen half jaar onderzocht wat de gemeente, ondanks de beperkte mogelijkheden, op lokaal niveau kan doen om de markt weer in beweging te krijgen. Duidelijk is dat aangesloten moet worden op de actuele vraag naar woningen. Zo zijn er in de regio veel plannen voor koopappartementen terwijl de behoefte eraan beperkt is. Een goede afstemming is daarom nodig. Het blijkt dat met de smalle beschikbare beurzen er vooral behoefte is aan ‘betaalbare’

eengezinswoningen, zo blijkt ook uit de eerste verkoopcijfers van de nieuwbouwwijk Hooghkamer in Voorhout. Daarnaast is er tevens vraag naar huur, zowel in het goedkopere als het duurdere segment. Afspraken

De gemeente gaat nu door middel van onderlinge afspraken gezamenlijk met de woningcorporaties en marktpartijen invulling geven aan het nieuwe Woningbouwprogramma 2013-2019, om zo een goede mix te krijgen in typen woningen, prijssegmenten en woonmilieus die kansen hebben in de markt. De verwachting is dat met deze voorstellen de Teylingse woningmarkt een impuls krijgt. Maar gelet op de onzekerheid in de markt heeft het programma slechts een wegwijzend karakter. De markt moet nu eenmaal z’n werk doen. Partijen die aansprekende projecten weten te ontwikkelen met een bijzondere prijs- en kwaliteitverhouding zullen de gunst van de consument winnen.

Verhuisketen

In ieder geval is het van belang dat de verhuisketen weer op gang wordt gebracht. Eigenaren en huurders blijven, mede door de crisis, in hun woning zitten, waardoor de instroom van starters wordt geblokkeerd. De starterslening draagt hieraan een klein steentje bij en blijft daarom beschikbaar, maar meer ingrepen zijn nodig. Daarnaast dienen er vanwege de toename van het aantal ouderen voldoende levensloopgeschikte woningen beschikbaar te zijn. Gunstig gelegen nieuwbouwlocaties dichtbij zorgcentra worden daarom gereserveerd voor de bouw van bijvoorbeeld volledig rolstoelgeschikte woningen. Kortom, er moet worden ingezet op flexibiliteit, diversiteit, kleinschalige ontwikkelingen, vraaggericht bouwen, duurzaamheid en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), waarbij de koper zijn eigen huis binnen grenzen zelf kan ontwerpen. Verder wordt onderzocht of nieuwe creatieve financieringen een impuls kunnen geven. Bij dit alles werken gemeente, regio, corporaties, ontwikkelaars, zorgpartijen, makelaars en aannemers samen. Voor de gemeente staat volgend jaar de actualisering van de gemeentelijke Woonvisie op stapel waarin de voorstellen worden verwerkt.

Bestuur voor ’t Onderdak SASSENHEIM n De gebruikers van sociaal-cultureel centrum ’t Onderdak in Sassenheim hebben met de gemeente een bestuur geselecteerd voor de nieuwe stichting die vanaf 1 januari 2014 ’t Onderdak gaat beheren en exploiteren.

Op 22 augustus is een projectgroep met vertegenwoordigers van de gebruikers en een vertegenwoordiger van de gemeente gestart met

de voorbereidingen om in 2014 te starten met een nieuwe beheersorganisatie van ’t Onderdak. Een belangrijk onderdeel hierbij was het vinden van een geschikt bestuur. De leden van het bestuur in oprichting zijn Miep Döfferhoff, Ger Leepel, Ton Bierman, Paul van Riet en Harold Duivenvoorden. Samen hebben zij veel bestuurlijke ervaring, praktische kennis en gedrevenheid om op een goede manier invulling te geven aan het beheer en de ex-

ploitatie. De leden van het bestuur in oprichting gaan nu verder met de projectgroep aan de slag om verder voorbereidingen te treffen zodat de nieuwe stichting op 1 januari klaar is voor haar rol als beheerder en exploitant.

De kandidaten van de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

VVD maakt kandidaten verkiezingen bekend TEYLINGEN

n Marlies Volten gaat voor de VVD Teylingen de kar trekken met een lijst van 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De ledenvergadering heeft het bestuursadvies hiertoe overgenomen. Marlies Volten was al in een vorige ledenvergadering tot lijsttrekker gekozen. Nu is ook de volgorde op de lijst bekend.

Op nummer twee van de kandidatenlijst staat het huidige fractielid Bob Keeven. Op de derde plaats staat nieuwkomer Marc van den Berg. De nummers vier tot en met negen worden ingenomen door respectievelijk Sabrina van der Lubbe, John Bosman, Monique de la Rie, Richard Verhoogt, Ineke van Steensel en Robin Konings. Zij zijn afkomstig uit Sassenheim en Voorhout. “Het is een mooie mengeling van huidige fractieleden en nieuw jong talent”, aldus Marlies Volten. De huidige VVD-fractie telt negen leden. De nieuwkomers volgen al maanden raadscursussen en willen zich graag gaan inzetten voor Teylingen. Opvallend is dat de eerste in Warmond woonachtige VVDkandidaat pas op plaats vijftien van de kandidatenlijst staat: Madelon Delfos. Daarmee is het vrijwel zeker dat de nieuwe VVD-fractie niet langer een Warmonder in haar gelederen zal tellen. Hekkensluiters en lijstduwers op de lijst staan op de plaatsen 28 en 29. Het zijn respectievelijk het Tweede Kamer- en gemeenteraadslid Ard van der Steur en wethouder

Leo van der Zon. Ard van der Steur is niet verkiesbaar. Leo van der Zon is bereid voor een derde termijn als wethouder terug te keren. De VVD gaat de verkiezingen in onder het motto ‘Verantwoord Doorgaan’. De liberalen willen een gezonde financiële gemeente met zo laag mogelijk lasten voor burgers en ondernemers, een veiligere woon-, werk- en leefomgeving en een klein sterk lokaal bestuur. Volgens Marlies Volten wil de VVD haar huidige beleid zo goed mogelijk continueren. “We hebben een prachtige gemeente en dat moet vooral zo blijven”, aldus Volten.

Sinterklaas bezoekt JCV VOORHOUT n Jeugd Clubs Voorhout mag de Sint en een afvaardiging van zijn pieten verwachten tijdens het JCV Sinterklaasfeest op zaterdag 30 november van 10.30 tot 12.30 uur. De Sint heeft in een gedicht aan de kinderen laten weten dat hij tijdens het feest aanwezig zal zijn. De afgelopen jaren waren het alleen zijn pieten die langskwamen in de Spelewey, maar omdat de JCV zestig jaar bestaat maakt hij dit jaar een gaatje vrij in zijn drukke agenda. Terwijl men wacht op de komst van de Sint en zijn pieten staat er nog een creatieve activiteit op het programma. Wie erbij wil zijn kan zich aanmelden via www. jeugdclubsvoorhout.nl.

Kibbeling 500 gram 6,95 Hollandse garnalen van de Wieringer 181 in Holland gepe ld 250 gram 7,95 Visroerbak, diverse va rianten 100 gram 1 ,50 Tonijnsalade 100

Als zeer goed beoo rdeeld NIE

gram

UW: gevulde broodj

1,50

Keuze uit zalm/ses es om af te bakken am of hete krab

2,75 per stuk 3,50 2 stuks voor 6,00 Bijna Sint: bestel ho tel-deOvenschoteltje pittig e krab

per stuk

botel uw visschotel

www.vissalade.nl

Schuitemaker’s Fish & Chips, op en van wo. t/m vrij. va n 12.00 tot 18.0 0 uur Zaterdag van 12 .00 tot 17.00 uu r

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

Weekaanbiedingen

IEDERE WEEK: OF FRUIT BIOLOGISCHE GROENTENin.nl Meer info: www.od 95 m gra 500 . Versgesneden rode kool ......

0. 0.95 1.75 0.79 0.69 1.75

Hollandse kasandijvie ...500 gram ongesneden.............................. Nieuwe oogst ......... 5 voor navelsinaasappels ...............

salade ................ 100 gram

Gerookte kip

Maaltijd van de week:

... 100 gram Hachee met draadjesvlees Elke woensdag:

Perssinaasappels 10 stuks

...

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

TROTS VANDE DEKEURSLAGER KEURSLAGER TROTS VAN

Bij Bij 22 entrecotes entrecotes

GRATIS GRATISkruidenboter kruidenboter

SPECIAL SPECIAL

‘Bak’ steentjes ‘Bak’steentjes VLEESWARENKOOPJE

100 gram 100 gram

VLEESWARENKOOPJE 150g filet + 100g ham

150g filet+100g + 250g grillworstham+250g 3 stuks grillworst KEURSLAGERKOOPJE

3 stuks

KEURSLAGERKOOPJE Pepersteaks

pepersteaks

0

0

3 stuks

1150 50 60 6 660 595 595

3 stuks Scholten keurslager

Hoofdstraat 261 • Sassenheim Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl 0

00

Aanbiedingen van 25-11-2013 t/m 30-11-2013. Aanbiedingen zijn geldig van 25-11-2013zijn t/m geldig 30-11-2013.

SASSENHEIM

VERSTRIO

Woensdagactie:


m

Voo

ier

leu

ks

en

hei

Het

Maak kans op 1 van de 50 kadobonnen t.v.w. w 25,-

enkwa v a rt rh

as te p S lein van

s a g r S o eten van n 10% a v n het leukste plei

s

m i e h n e s

EXTRA kassakorting! bij aankoop van een es naar keuze* * Vraag naar de voorwaarde aan de kassa. Deze aktie is alleen geldig in Filiaal Sassenheim.

10% Havenpoort 23, Sassenheim (naast )

EXTRA kassakorting!

Op 3, 4 en 5 december komen de Zwarte Pieten tussen 13:30 en 16:00 uur EXTRA naar het Voorhavenkwartier! kassakorting!

10%

PME Bare Metal Penn&Ink

bij aankoop van een es naar keuze* * Vraag naar de voorwaarde aan de kassa. Deze aktie is alleen geldig in Filiaal Sassenheim.

Havenpoort 23, Sassenheim (naast )

PME Bare Metal Penn&Ink

bij aankoop van een es naar keuze*

De Zwarte Pieten delen de flyers uit en natuurlijk ook het nodige strooigoed!!! Ook kunt u de flyers verkrijgen bij de deelnemende winkeliers.

EXTRA kassakorting!

SchoonheidsPe d i c ure s a l on & N a g e l s t ud io

10%

* Vraag naar de voorwaarde aan de kassa. Deze aktie is alleen geldig in Filiaal Sassenheim.

Havenpoort 23, Sassenheim (naast )

Te besteden bij een van de winkeliers van het Voorhavenkwartier. Prijswinnaars worden 12 december 2013 bekend gemaakt. Inleveren t/m 10 december.PME Bare Metal Penn&Ink

bij aankoop van een ďƒ&#x;es naar keuze* * Vraag naar de voorwaarde aan de kassa. Deze aktie is alleen geldig in Filiaal Sassenheim.

Havenpoort 23, Sassenheim (naast

G-Star Maison Scotch REPLAY S’NOB Scotch&Soda

)

e e m e Do ! n i w &


nieuws

DE TEYLINGER

Vaste burgemeester wellicht volgend jaar n De nieuwe waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel zal waarschijnlijk tot 1 december volgend jaar in Teylingen blijven. Dat is gebleken tijdens het gesprek dat Commissaris van de Koning Jan Franssen met de fractievoorzitters in de Teylingse gemeenteraad heeft gevoerd over de situatie rond de burgemeestersbenoeming in Teylingen.

n Informatieavond op 2 december

Door Piet van der Vooren

Sjaak Bral. | Foto: PR.

Sjaak Bral met Vaarwel 2013 WARMOND n In theater Het Trefpunt in Warmond is op 29 november om 20.30 uur de voorstelling Vaarwel 2013 van Sjaak Bral te zien. Succes en ruim voldoende lachsalvo’s zijn verzekerd met deze coryfee van de eindejaarsconference. Sjaak Bral is de meester van het actuele cabaret en verzorgt al zeventien jaar zijn oudejaarsconference in de Nederlandse theaters. Deze traditie houdt hij ook dit jaar in ere. De belangrijkste gebeurtenissen van 2013 komen voorbij in deze oudejaarsshow. Oftewel: Beatrix, paardenvlees, matchfixing, witte rook en Russische meteorieten, niets ontsnapt aan het alziend oog van Bral. Een lach, een snik en een moraal. Kaarten zijn te bestellen op www.hettrefpuntwarmond.nl of bij de VVV in Warmond.

9

Teylingen van start met monumentenbeleid

TEYLINGEN

De fractievoorzitters hebben geconstateerd dat de gemeente Teylingen de komende jaren voor de opgave staat de samenwerking met de andere gemeenten in de Bollenstreek verder vorm te geven. Zij hebben uitgesproken een burgemeester te willen die dat proces namens Teylingen verder kan brengen. Volgens hen kan Van der Stoel daar een belangrijke rol in spelen, gezien haar bestuurlijke ervaring. De Commissaris van de Koning en de fractievoorzitters willen het gesprek over een kroonbenoemde

woensdag 27 november 2013

Anne Lize van der Stoel begint volgende week als waarnemend burgemeester voor de periode van een jaar.

‘vaste’ burgemeester na de komende raadsverkiezingen oppakken. Gezien de verkiezingen in maart en de duur van een procedure voor een kroonbenoeming (ongeveer een half jaar, red.) is gezamenlijk de verwachting uitgesproken dat de waarneming voor de duur van één jaar zal zijn. De keuze voor de waarnemend burgemeester is in nauw overleg gegaan met de fractievoorzitters. Na een gesprek met Van der Stoel hebben de fractievoorzitters haar unaniem voorgedragen als waarnemend burgemeester. Overigens werd afgelopen maandagavond bekend dat de huidige voorzitter van het CNV, Jaap Smit, door Provinciale Staten is voorgedragen als de nieuwe Commissaris van de Koning per 1 januari aanstaande.

Expositie in de bibliotheek SASSENHEIM

n Tot half december is er in de vitrines en etalage van de bibliotheek in Sassenheim een expositie ingericht door museum De Zwarte Tulp. Deze sluit aan bij de huidige tentoonstelling in het museum: ‘Een rijk verleden; bollenvilla’s uit Sassenheim, Lisse en Hillegom’. De Bloembollenstreek dankt haar faam onder andere aan de bloembollenkwekers, maar vooral ook aan de handelaren die tussen 1900 en 1930 leefden en in die periode bloembollen verkochten. Zij reisden de wereld over en waren vaak maanden van huis. Sommigen zijn op de foto vastgelegd en maken deel uit van de tentoonstelling. Van het verdiende geld werden onder meer grote villa’s gebouwd, waarvan er in Sassenheim, Lisse en Hillegom nog veel te zien zijn.

In de bibliotheek zijn serviesgoed, schilderijen, glas-in-loodpanelen en tegels uit de bollenvilla’s te zien.

TEYLINGEN n Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot uitvoering van het gemeentelijk monumentenbeleid. Dit beleid is vastgelegd in het ‘Beleidskader Gemeentelijke Monumenten 2013’ dat de gemeenteraad op 30 mei heeft vastgesteld. Het college wil 47 waardevolle objecten in Teylingen aanwijzen als gemeentelijk monument. Het gaat hierbij met name om waardevolle objecten in Voorhout en Warmond. Daarnaast wil het college voor twaalf huidige gemeentelijke monumenten in Sassenheim de aanwijzing als gemeentelijk monument intrekken. Tevens krijgen 24 eigenaren de keuze hun eigendom aan te laten wijzen als gemeentelijk monument en krijgen veertien eigenaren de keuze om de aanwijzing van hun bestaande gemeentelijke monumenten in te laten trekken. De gemeente organiseert op 2 december een informatieavond voor eigenaren en de cultuurhistorische verenigingen. Het gemeentelijk monumentenbeleid zorgt ervoor dat de waardevolle objecten en de huidige gemeentelijke monumenten op eenzelfde objectieve wijze en met vastgestelde criteria zijn beoordeeld en gewaardeerd. Hiervoor heeft de Stichting Dorp Stad en Land (DSL) uit Rotterdam alle cultuurhistorische waardevolle objecten in Teylingen geïnventariseerd, beoordeeld en hieraan een score toegekend. De monumentencommissie is hier nauw bij betrokken, vanwege de plaatselijke kennis en deskundigheid. Ook alle huidige 39 gemeentelijke monumenten in Sassenheim heeft DSL op dezelfde wijze gewaardeerd en van een score voorzien. In het op 30 mei vastgestelde ‘Beleidskader Gemeentelijke Monumenten 2013’ staan de criteria voor de beoordeling van waardevolle objecten en gemeentelijke monumenten. Het beleidskader is gebaseerd op de waarderingssystematiek van DSL. Ook staat in het beleidskader wat de toegekende totaalscore betekent voor een object. Een overzicht van de waardevolle objecten staat in het boekwerk: ’Uitbreiding aantal gemeentelijke monumenten in de gemeente Tey-

lingen’. Dit boekwerk staat op www. teylingen.nl. De beschrijving en de score van de huidige gemeentelijke monumenten in Sassenheim staan in het boekwerk ’Waardering huidige gemeentelijke monumenten kern Sassenheim gemeente Teylingen’. Dit boekwerk staat ook op www.teylingen.nl. De monumentencommissie heeft op 13 september in principe ingestemd met de

beide boekwerken. Het advies van de monumentencommissie staat ook op de websiet van de gemeente. Informatieavond voor eigenaren

De betreffende eigenaren en diverse cultuurhistorische verenigingen zijn uitgenodigd voor een algemene informatieavond op maandag 2 december om 20.00 uur in Van der Valk Hotel Sassenheim in Sassenheim. Het vastgestelde gemeentelijk monumentenbeleid wordt dan toegelicht en aanwezigen krijgen algemene informatie over de uitgevoerde monumenteninventarisatie. Voor een toelichting over de waarderingsmethodiek van de afzonderlijke panden kunnen de eigenaren tijdens de avond een aparte afspraak maken. Tijdens de avond zijn wethouder John Stuurman en de heer V. Voorhoeve van de Stichting Dorp, Stad en Land (DSL) aanwezig. Gespreksleider is mevrouw M. Kokshoorn, communicatieadviseur voor diverse gemeenten en provincies.

Over het gemeentelijk monument Hoofdstraat 205 in Sassenheim is de afgelopen tijd al het nodige te doen geweest. | Archieffoto: Nico Kuyt.

Ontwerpwedstrijd voor verkiezingsposter CU TEYLINGEN

n De ChristenUnie Teylingen vandaag een ontwerpwedstrijd waarbij Teylingse kinderen en jongeren het ontwerp kunnen maken voor de verkiezingsposter van de ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

In januari worden de drie beste ontwerpen met behulp van een grafisch ontwerpster bewerkt en

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Firma P. en G. Visser Topkwaliteit vastkokende aardappelen 5 kilo 1.95 Aardappelen, groenten & fruit Schone winterpeen 2 kilo 0.95 Harde uien 2 kilo 1.25 3e kilo GRATIS Zoete pruimen kilo 2.50 Extra grote kiwi’s 15 stuks 2.50 Grote zoete sappige perssinaasappels 20 stuks 3.95

per doos 13.95

aan de inwoners van Teylingen voorgelegd. Daarbij mag iedereen op zijn of haar favoriete ontwerp stemmen. Het winnende ontwerp wordt door de ChristenUnie in de campagne gebruikt op de bekende verkiezingsborden. Achterliggende gedachte van de actie is volgens de partij dat de inwoners meer en ook vaker de ruimte gegeven moet worden om mee te kunnen beslissen over hoe de gemeente wordt bestuurd en ingericht. Ook vindt de ChristenUnie het belangrijk dat de jongere inwoners in de gemeente die wat willen zeggen ook een stem krijgen. Lijsttrekker Frans Nederstigt: “Het idee is in elk geval dat je als inwoner de gelegenheid zou moeten hebben om mee te kunnen praten en mee te kunnen beslissen als je dat zou willen. Tegelijkertijd wilden we ook een beetje af van die standaardposters die je altijd ziet. De ontwerpwedstrijd staat open voor iedereen onder de 18 jaar die in de gemeente Teylingen woont. De onderwerpkeuze is vrij, maar de ChristenUnie zegt de drie genomineerden wel te selecteren op de ma-

nier waarop de ontwerper laat zien wat belangrijk is voor de omgeving waar hij of zij woont. Nederstigt: “”Je moet het helemaal zelf weten natuurlijk, maar denk bijvoorbeeld aan onderwerpen die voor kinderen en bij jongeren van belang zijn en waar de gemeente ook echt over mag beslissen: de bibliotheek, (sport)clubs, speeltuintjes, voetbalkooien, veilige fietspaden of bijvoorbeeld de kinderboerderij”. Om mee te kunnen doen moeten ontwerpen vóór 6 januari 2014 zijn ingeleverd onder vermelding van naam, leeftijd en contactgegevens. De inleveradressen zijn te vinden op de website www.teylingen.christenunie.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over tips bij het maken van het ontwerp. Ontwerpen mogen ook met een computer gemaakt worden of worden ingescand en gemaild naar poster@teylingen.christenunie.nl. Deelnemers mogen zo vaak meedoen als ze willen. Nederstigt: “Laatste tip nog: je mag het ook met vrienden of vriendinnen doen, of met je ouders, of met je klas. Samen iets maken is toch leuker”.


Feestelijke opening nieuwe locatie

AKTIE DEZE WEEK

GRATIS !! Schoonheids-/pedicuresalon & nagelstudio

APPEL KRUIMEL VLAAI

Wellness en cadeauwinkel

30 November 2013

TER WAARDE VAN € 8,95 BIJ BESTEDIING VANAF € 20.00

Van 09:00 tot 17:00 Kom gezellig even kijken onder het genot van een hapje en een drankje Aanbieding :

Doosje Little hotties (smelt geuren) van € 8,50 voor € 6,00 Bij aanschaf van een Lanèche nachtcrème een dagcrème voor de halve prijs

VOORHAVENKWARTIER 1 SASSENHEIM 0252-229790

Bij aanschaf van minimaal 30 euro maakt u kans op 1 van de 5 prijzen en ontvangt u een goodiebag met fijne producten.

WWW.MOKKA-SASSENHEIM.NL

Zolang de voorraad strekt en alleen op 30 november en 1 december 2013 tegen inlevering van een volledig

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

3.00

2

0m

AL 14 JAAR HET VERTROUWDE ADRES VOOR AL UW KEURINGEN

Stichting MediPartners nederland Voor al uw Rijbewijskeuringen en Medische keuringen Onze prijzen zijn extra laag gehouden omdat de inkomsten daarvan gebruikt worden voor de revalidatie van onze chronische patiënten, die niet of nauwelijks nog van hun zorgverzekeraar dit vergoed krijgen, maar ook omdat de prijzen elders in het land veel te duur zijn en de ouder wordende gehandicapte mens dit vaak niet meer kan opbrengen, maar wel graag door hun auto nog de sociale kontakten kan blijven onderhouden. Onze prijzen: voor ouderenbonden geldt een speciaal tarief

Kennisgeving verlenging beslistermijn verzoek verandering omgevingsvergunning Wet algemene bepalingen omgevingsrecht De Omgevingsdienst West-Holland maakt namens Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht heeft besloten voor het volgende verzoek de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal zes weken:

Sfeervolle bank Casablanca

Tijdelijk speciale aanbieding met kelimstoffen en bij aankoop van iedere bank ontvangt u een waardebon ter waarde van € 100,-

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

VL

• Eerhart Sierbestrating.

VOLKSUNIVERSITEIT LISSE

De Volksuniversiteit Lisse Zoekt een

Docent Pools Voor Nederlanders Heeft u onderwijsbevoegdheid en beheerst u zowel de Poolse als de Nederlandse taal, neem dan contact met ons op! Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse t.a.v. de cursuscoördinator Pools e-mail: info@volksuniversiteit-lisse.nl

www.volksuniversiteit-lisse.nl

De beslistermijn wordt verlengd in verband met een lopend onderzoek naar de gevolgen van de aanvraag voor de brandveiligheidsdocumenten. Daarbij valt de huidige besluitdatum in de kerstperiode waarin de personele bezetting laag is. Door dit besluit is de nieuwe uiterste beslisdatum 4 februari 2014. Indien wij niet op tijd een beslissing nemen, is de aangevraagde vergunning van rechtswege verleend.

Voor al uw bestraStudent wil u graag helpen met COMPUTERtingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. opgave 070-3211006. garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Gotenreiniging, dierplaagbestrijding, dienstverleInterieurverzorging, tel. 070-5116612. ning en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- www.roessinghvaniterson.com len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld ValBC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, kenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254. gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. Te koop: mooi appartement € 219.000,-. 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt Hofstraat 70 Rijnsburg. Bushalte 10 min., A44, N206, strand, stad. Elke zaterdag open huis 12.00uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. 13.00 uur. Tel. 06-44259959. Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en VoorDe Ouderenbonden Noordwijk zijn op zoek schoten? www.tcdekampioen.nl. naar jonge senioren die op deskundige wijze comSTEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- puterles/hulp kunnen geven aan senioren ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een en ouderen. Aanmelden 071-3614198 of per email afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en karelmeeuwenberg@ziggo.nl Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of GARAGEBOX te huur per direct. Omgeving 06-12028319. Ooievaarstraat/ Uitermeer Lisse. Voor stalling/opwww.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. slag, 071-5413316. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen Italiaanse les! in Leiderdorp e.o. Italiaanhuur! Wel wat servicekosten en normale gangbare se, net verhuisd van Milaan naar Leiderdorp. Les alleen of in groepje. Bel: 06-37543897 of kijk op drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376. www.claudiacottone.wix.com/italiaanse-les

• •

• •

KEURING KLEIN RIJBEWIJS: Voor leden ouderenbond Niet leden KEURING GROOT RIJBEWIJS Voor leden ouderenbond Niet leden

Soort verzoek : milieuneutrale verandering omgevingsvergunning Vergunning : 2013142477 Voor : de interieur verbouwing van de grondstoffenmagazijn G41 Locatie : Sassenheim

• •

• • • • •

€ 15.00 € 22.50 € 30.00 € 35.00

Alle keuringen worden verricht door gecertificeerde artsen/ bedrijfsartsen/arbo-artsen die dit doen op vrijwilligerbasis. MediPartners kent geen wachttijden of wachtlijsten . U kunt elke dag terecht op afspraak. Voor al onze vestigingen bellen met 071-5728434

Te koop/te huur: ligplaats 7x3 meter aan de Haarlemmertrekvaart. Tel. 06-28413432/c.biever@ gmail.com in NWH: oppasadres voor lief, rus•tigGezocht hondje, 1 á 2 dagen/nachten p.w. Onbezoldigd. Liefst 65+. Tel. 06-48806194.

Nog plaatsen vrij bij Yogalessen woensdag•avond in Rijnsburg, info: 071-4016400.

Pools schilder- en stucadoorswerk, binnen, buiten en andere klussen, timmerwerk, laminaat leggen, isolatie etc. Tel. 0657897708.

SPORTMASSEUR (v) heeft tijd voor u. Ook •ontspanningsmassage. Tel. 06-10321154.


nieuws

DE TEYLINGER

woensdag 27 november 2013

11

Geanimeerde avond Uitkomen met Inkomen SASSENHEIM

n De vorige week woensdagavond gehouden informatiebijeenkomst met het thema ‘Uitkomen met inkomen’ in het Onderdak in Sassenheim is een leuke en geanimeerde avond geworden. De van televisie bekende budgetcoaches Eef van Opdorp en Danielle Knapen gaven niet alleen praktische tips over het beheren van de eigen geldzaken, zij deden dat ook op een zodanig aansprekende manier dat de vele aanwezigen met plezier kunnen terugkijken op deze geslaagde avond.

Door Piet van der Vooren Het bouwplan is aangepast voor de herontwikkeling op het terrein van De Woezel, maar buren zijn nog niet tevreden. | Foto: Nico Kuyt.

Aangepast plan voor woningen bij Woezel

De avond begon met een presentatie van Eef van Opdorp en Daniëlle Knapen. Zij gaven onder andere handige tips en adviezen over geldzaken die

elke maand terugkomen. Valt er aan de inkomstenkant meer uit te halen, of er is nog iets te besparen op de vaste lasten? De beide dames kwamen, ondersteund door een diapresentatie, een hilarisch filmpje, en aangevuld door opmerkingen van de aanwezigen in de zaal, met tips waar iedereen zijn of haar voordeel mee kan doen. Zo werd duidelijk dat er veel te besparen valt door eens kritisch naar de eigen uitgaven te kijken, en door gebruik te maken van aanbiedingen van onder andere energiebedrijven en telefoonproviders. De gemeente organiseerde deze informatieavond samen met Kwadraad, de ISD Bollenstreek, Stek Wonen, Woonstichting Vooruitgang, Woningstichting Warmunda en de Bibliotheek Bollenstreek. Deze partijen waren ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

n Buren blijven echter ontevreden WARMOND n Er ligt een nieuw ontwerp voor de herontwikkeling van de voormalige peuterspeelzaal De Woezel aan Schoonoord in Warmond. Het plan is dat er nog steeds zes eengezinswoningen op het perceel en een deel van het omliggende plantsoen komen. Door Nico Kuyt

De gemeente heeft voor de ontwikkeling met projectontwikkelaar COD een overeenkomst gesloten. Vorig jaar augustus is er op het plein van De Woezel een eerste schetsontwerp aan de omwonenden gepresenteerd van architect Allard Meine Jansen voor zes woningen in twee bouwblokjes van drie-onder-een-kap. Het plan viel destijds bepaald niet in goede aarde. Omwonenden vrezen een verstoring van de rust en het aanzicht,

parkeeroverlast en het ontstaan van een racebaan voor brommers. Zij wensen dat de huidige bebouwing behouden blijft en wordt opgeknapt, of wordt vervangen door slechts één woning en geen zes. Naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen is het plan op diverse punten aangepast, maar gaat nog steeds uit van zes woningen als basis. Dat alternatieve ontwerp is besproken met de direct aanpalende bewoners op Schoonoord 8 en 10. Een aantal omwonenden is echter nog steeds niet tevreden. De belangrijkste wij-

zigingen bestaan uit het aan de zijde van de Endepoellaan verminderen van drie naar twee woningen. Het bouwblok tegenover Schoonoord 8, 10 en 12 gaat dan van drie naar vier woningen, die 90 graden worden gedraaid. De huidige bewoners aan Schoonoord kijken dan uit op de zijgevel in plaats van op de voorgevel van de nieuwe woningen en bovendien is de afstand tussen de gevels groter geworden. Daarmee is de privacy beter gewaarborgd. Daarnaast blijft het fiets- en voetpad langs het water aan de noordwestzijde behouden, waardoor er meer spreiding is van voetgangers en fietsers. B&W heeft recent een vooraankondiging van het bestemmingsplan laten uitgaan die deze ontwikkeling mogelijk moet maken.

B&W: ‘Tennisvereniging STV moet verhuizen’ SASSENHEIM n B&W wil op zo kort mogelijke termijn de verhuizing van tennisvereniging STV laten plaatsvinden van de huidige plek nabij de Gladiolenstraat naar sportpark Roodemolen. Het streven is dat de STV binnen anderhalf jaar daar een volledig nieuw tennispark heeft.

Hierdoor is het niet nodig om nog een grootschalige renovatie op het huidige tennispark te laten plaatsvinden, want blijven zitten op de locatie is voor B&W geen optie meer. De club moet verhuizen. De woningbouwplannen voor de locatie, onder de naam Bloementuin, zijn namelijk nog steeds actueel. Recente ontwikkelingen en de situatie op de woningmarkt leiden

Bloemen Shop Oegstgeest Voor elk moment het mooiste boeket!

Haarlemmerstraatweg 8a

www.tuincentrumdemooij.nl

weliswaar tot enkele aanpassingen in het plan, maar gelet op recente rapporten en concrete adviezen van makelaars is er volgens B&W nog steeds sprake van een haalbaar plan. Het saldo op de grondexploitatie is nog steeds positief. De huurovereenkomst met de STV wordt uiterlijk per 1 januari 2017 opgezegd. Op de nieuwe locatie gaat B&W uit van tien tennisbanen inclusief de bijbehorende voorzieningen. Hiervoor gaat een deel van het Terwegenpark verloren. Ook moet grond aan de polderkant worden aangekocht. Een uitbreiding van eventuele toekomstige extra banen gaat ten koste van de polder en niet van het Terwegenpark. B&W wil met de realisatie van het nieuwe complex, uitgezonderd de extra banen, snel starten. Overleg tussen gemeente, voetbalverenigingen, STV en omwonenden wordt gevoerd om de piekbelasting op zaterdag voor het parkeren op te vangen en overlast waar mogelijk te beperken. En tevens zijn gesprekken gestart voor de grondaankoop. Die moet snel gerealiseerd worden om het tennispark binnen anderhalf jaar te kunnen realiseren. Indien de grond niet tijdig in bezit is, blijft STV nog maximaal drie jaar op de huidige locatie zitten. In de afgelopen twee maanden heeft de gemeente gesproken met een aantal omwonenden. Een aantal heeft aangegeven het niet eens te zijn met het wijzigen van het bestemmingsplan en

De eerste groep cursisten sloot bij Domum de cursus ‘Ontwerp je eigen tuin af’ met een diploma.

Zes geslaagden cursus ‘Ontwerp je eigen tuin’ SASSENHEIM n Bij Domum in Sas-

de daarmee verbonden aantasting van het Terwegenpark om het tenniscomplex mogelijk te maken. Volgende maand wil B&W een inloopavond houden om omwonenden en belangstellenden over het plan te informeren.

senheim was het vorige week dinsdag feest. De eerste groep cursisten sloot de cursus ‘Ontwerp je eigen tuin af’ met een diploma. Onder leiding van Ruud Aanhane, tuin- en landschapsontwerper, behaalden alle zes deelnemers het felbegeerde certificaat.

Inmiddels heeft de fractie van Trilokaal aan B&W vragen gesteld over de financiering van het park. Dat de kosten voor grondzetting, het omleggen van een sloot en watercompensatie klaarblijkelijk voor rekening van de gemeente komen, is de fractie in het verkeerde keelgat geschoten. “Op extra lasten voor de gemeente waar geen baten uit het plan Bloementuin tegenover staan zit Trilokaal niet te wachten”, aldus de woordvoerder van de fractie.

In vijf avonden en een excursie werden de cursisten begeleid in het vertalen van tuinwens naar concreet ontwerp, en eindigden ze met een presentatie en beoordeling. Alle cursisten verlieten het pand met het certificaat. Ook Paula Goulmy van Domum kijkt terug op een geslaagde editie. “DOMUM staat voor huis, voor alles wat onze woonomgeving zo prettig maakt. De tuin staat daarbij steeds meer in de belangstelling. Als buitenkamer en als ‘natuur dichtbij’. Door deze

cursus laten we tuinliefhebbers kennis maken met het concept van Domum, en mensen kunnen zich verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Een mooie combinatie.” Lisa Ouwerkerk uit Sassenheim is één van de deelnemers. “We zijn ons huis aan het verbouwen en daarbij moet er ook iets met de tuin gebeuren. Het leek me leuk om zelf iets te verzinnen, maar hoe? Ruud Aanhane leerde ons planmatig te werk te gaan, waardoor ik alle wensen op een rijtje kon zetten. Daarbij heeft Ruud zoveel ervaring. Hij weet precies wat wel en niet kan en dat is heel prettig.” Domum gaat zeker door met de cursus. “voor je het weet is het weer voorjaar en dan willen veel mensen toch weer wat met de tuin doen. Vanaf 4 maart start een nieuwe editie onder leiding van Ruud Aanhane.”

Vrijwilligersprijs wordt op 2 december uitgereikt TEYLINGEN n De gemeente Teylin-

gen is op zoek geweest naar vrijwilligers die in aanmerking komen voor de Vrijwilligersprijs . Inmiddels zijn er vele voordrachten binnengekomen en heeft de jury uit ieder dorp een winnaar gekozen. Sinds 2011 is er een nieuwe categorie toegevoegd aan de Vrijwilligersprijs: jonge vrijwilligers in de leeftijdscategorie tot 40 jaar. Het

gemeentebestuur wil door het uitreiken van de Vrijwilligersprijs haar waardering uiten voor de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers binnen de gemeente en het goede werk dat zij verrichten. Op 7 december is het de dag van de vrijwilliger. De uitreiking van de Vrijwilligersprijs is in verband met Sinterklaasfestiviteiten op maandag 2 december. Wethouder Karin Lambrechts van Welzijn en Sport

maakt dan in de kantine van voetbalvereniging Foreholte in Voorhout de winnaars bekend. Deze avond start om 20.00 uur en de vier winnaars zullen naast een beeldje een geldbedrag van 250 euro ontvangen. Ook wordt op deze avond het Vrijwilligerscompliment bekend gemaakt, een nominatie voor een lokale vrijwilligersorganisatie die zich extra verdienstelijk heeft gemaakt.


r e b m e c e d 7 m / t s e i t ak

€20,-

E

Koopxtra zond 1 a dece

mbe

g

r2 ge 13.0 opend v 013 an 0 tot 17.0 0 uu r

korting op alle broeken*

Van topmerken als: ATELIER GARDEUR / MAC / MEYER / MENS / PIERRE CARDIN / PME LEGEND / CAST IRON / NO EXCESS / TOMMY HILFIGER / VAN GILS *Geldig bij broeken vanaf € 79,95

Melman Business & Casuals, Hoofdstraat 226 - 228, 2171 BN Sassenheim, 0252-212314 www.melmanherenmode.nl

Bij aankoop van een kostuum van ROY ROBSON of CARL GROSS met een dress shirt een

EXTRA PANTALON voor de halve prijs.

Aktie geldig van 21 november tot en met 7 december. Korting niet geldig in combinatie met andere akties.

Melman Business & Casuals, Hoofdstraat 226 - 228, 2171 BN Sassenheim, 0252-212314 www.melmanherenmode.nl


nieuws

DE TEYLINGER

woensdag 27 november 2013

13

‘Mokka’ is smakelijke aanwinst Sassenheim SASSENHEIM

n “Dat horen we graag,” lacht John de Kooker als al bij het binnenkomen van Mokka aan het Voorhavenkwartier 1 in Sassenheim een opmerking wordt gemaakt over de knusse inrichting. Om over de aanlokkelijke uitstraling van het assortiment maar te zwijgen. De Limburgse vlaaien, het hazelnootschuimgebak, de wand vol bonbons, de potten met snoepgoed, de blikken karamel, de honing- en jampotjes, de zuurstokken, de traktatietaarten en de geschenkdozen staan zo uitgestald dat een voorbijganger direct lekkere trek krijgt.

Door Ineke Kovács

De realisatie van de zorgboerderij in de Klaas Hennepoelpolder kampt met vertragingen. | Foto: Nico Kuyt.

Zorgboerderij kampt met forse tegenslag n Initiatiefnemer wil mediation WARMOND - Na jaren is het Cock Lafeber nog niet gelukt om de zorgboerderij aan de Haarlemmertrekvaart 2 A in Warmond vlot te trekken. Onlangs trok de gemeente de in 2008 verleende bouwvergunning weer in. Lafeber is het daar niet mee eens en vorige week troffen de partijen zich voor de Bezwaarcommissie. Door Nico Kuyt

Al sinds 2005 loopt het stroef met het plan voor de zorgboerderij. De vergunning werd destijds in de nog zelfstandige gemeente Warmond aangevraagd, maar raakte zoek. Naar verluidt zijn voor de verhuizing naar Sassenheim de dossiers uit de orders genomen en in dozen gepropt, en dat zorgde voor een beetje chaos in delen van de gemeentelijke administratie. Intussen kreeg Lafeber bouwmaterialen geleverd en richtte alvast wat op, zoals een receptiegebouw. In 2008 werd uiteindelijk alsnog de vergunning verstrekt, waarbij het gebouw werd gelegaliseerd. Maar de rampspoed bleef de zorgboerderij achtervolgen. De nieuwe toegangsbrug naar de Klaas Hennepoelpolder bleek te smal. Het leverde opnieuw vertraging op en in de tussentijd haakte de potentiële partner van Lafeber af. Maar sinds

2009 komt er weer schot in met een nieuwe mogelijke partner en Cardea Jeugdzorg als belangstellende huurder. Maar vanwege bezuinigingen en een wetswijziging houdt Cardea nog even de boot af. In de bestaande gebouwen zit inmiddels wel een leerwerkbedrijf en een knaagdierenopvang. En de architect werkte een heel nieuw plan uit en diende daarvoor bij de gemeente een soort principeverzoek in. Niets concreets

Maar de gemeente begint de locatie te controleren en constateert dat er sinds 2008 eigenlijk niets concreets is gebouwd. Zij vraagt aan Lafeber om aan te tonen dat er binnenkort iets gaat gebeuren, zoals bijvoorbeeld een aannemersovereenkomst. Maar nadat een half jaar later hierover geen duidelijkheid werd verschaft, trok de gemeente de vergunning uit 2008

Vrijwilligers voor VluchtelingenWerk TEYLINGEN

n VluchtelingenWerk Zuid-Holland Noord is in de gemeente Teylingen op zoek naar vrijwilligers die het een uitdaging vinden vluchtelingen maatschappelijk te begeleiden en hen wegwijs te maken in hun nieuwe woonplaats.

Wie geïnteresseerd is in vluchtelingen en andere culturen voelt er misschien voor om maatschappelijk begeleider te worden in Sassenheim, Voorhout en/of Warmond. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk geven maatschappelijke begeleiding aan vluchtelingen die vanuit een asielzoekerscentrum in de gemeente komen wonen in het kader van de taakstelling. Deze

maatschappelijke begeleiding houdt onder andere in vluchtelingen wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving, te helpen met administratieve zaken en te helpen met inburgeren en bij de integratie. Zeker in de eerste periode na aankomst staat men paraat met raad en daad. In een later stadium begeleidt men de vluchteling om steeds meer zaken zelf te regelen en zo een nieuw zelfstandig bestaan op te bouwen. Wie interesse heeft kan contact opnemen met Mieke Bruines via het e-mailadres mbruines@ vwzhn.nl of telefonisch op dinsdag en donderdag op telefoonnummer 0252-216213 of tel. 06-43270379. Zij maakt dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

helemaal in. Een nogal ingrijpend besluit, want daarmee wordt bijvoorbeeld het receptiegebouw weer illegaal. Het rigoureuze ervan bracht vorige week ook de Bezwaarcommissie in verwondering. Maar in voorzichtige bewoordingen geeft de ambtenaar aan dat het vermoeden bestaat dat op het perceel dingen gebeuren die in strijd zijn met het bestemmingsplan, zoals opslag. Nagedacht wordt over een handhaving. En naar zijn inschatting is het nieuwe plan ook heel anders. “Kennelijk is het vorige plan van de baan, en wij willen niet dat op laatste moment heipalen de grond ingaan en het vastloopt”, aldus de ambtenaar. Maar Lafeber vindt dat als aan de huidige gebouwtjes getrokken wordt, zijn bedrijfsvoering wordt ondermijnd. Aan het slot van de hoorzitting roept hij de gemeente op om samen met hem in een soort mediation te onderzoeken of er tot een plan te komen valt dat wel gedragen wordt. De Bezwaarcommissie houdt zolang haar beoordeling aan, “want het is altijd beter als de partijen er samen nog kunnen uitkomen”, zo besloot de voorzitter de hoorzitting.

Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22

“We hebben ons best gedaan,” laat Arieda de Kooker weten. “De mensen die binnenkomen reageren stuk voor stuk enthousiast. De laatste tijd was het een beetje onduidelijk wat voor assortiment men in deze winkel kon verwachten. Zo stonden er bijvoorbeeld tassen naast het chocoladewerk in de etalages. Nu is goed zichtbaar dat wij naast alle zoete spullen een lekker kopje koffie of thee serveren met een gebakje of een bonbon. En dan een bonbon die er zijn mag, want wie kent niet de bekende Leonidas-bonbons? Dat hazelnootschuimgebak is van Maison Kelder en de honing en jam komen bij een imker vandaan. Goede merken en specialiteiten dus. Je moet niet gaan verkopen wat een collega-winkelier verkoopt.” Sleutel

Arieda en John de Kooker zijn meer dan 35 jaar werkzaam geweest in de horeca. Via onder meer Lisse, Griekenland en Zeeland zijn ze nu weer terug in de Bollenstreek. John: “We wonen in Sassenheim en hebben nu dus ook een winkel in het Sassenheimse centrum. Dat voelt

goed. We kwamen er bij toeval achter dat deze zaak te huur stond. We waren er aan toe om te stoppen met het avondwerk, wat een baan in de horeca altijd met zich mee brengt. Op zondag 29 september kregen we de sleutel van dit pand. Die dag hebben we met een mannetje of tien staan schilderen en inrichten. We kozen voor chocoladebruin (hoe kan het ook anders?) op de wanden en de vitrines en de open kasten werden parelwit. We zijn gewoon de volgende dag open gegaan. Nu we een aantal weken draaien weet men ‘Mokka’ goed te vinden. Datzelfde geldt voor onze site op internet. We bezorgen namelijk ook en men kan desgewenst zelfs voorgesneden vlaaien bestellen.” Fijne buren

Zowel Arieda als John zijn zeer tevreden over de locatie aan het Voorhavenkwartier. “We zijn blij dat we hier zitten,” vervolgt De Kooker zijn verhaal. “We zijn, naast de TOV, eveneens lid geworden van de ondernemersvereniging van het Voorhavenkwartier. We hebben fijne collega-buren met goede ideeën om het plein nog gezelliger te maken. Daarnaast liggen er plannen voor gezamenlijke acties. Zelf hebben we een leuke actie bedacht om onze opening alsnog een beetje te vieren. Als men vóór 1 december voor 20 euro besteedt, krijgt men gratis een appelkruimel vlaai aangeboden.” Het is goed te merken dat dit spontane echtpaar het naar de zin heeft op de nieuwe stek. Op de vraag hoe men op de naam ‘Mokka’ is gekomen, weet Arieda vlot het antwoord: “We hadden al wel namen bedacht als ‘Het Zoete Hoekje’ en soortgelijke. Die vonden we achteraf toch eigenlijk veel te braaf. Ineens wisten we het, want wat past er precies bij chocola en gebak? Mokka.”

John en Arieda de Kooker voor hun nieuwe winkel Mokka aan het Voorhavenkwartier in Sassenheim. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord

Schaatsers gaan vergaderen

Bloemen Shop Oegstgeest Voor elk moment het mooiste boeket!

Haarlemmerstraatweg 8a

www.tuincentrumdemooij.nl

WARMOND n De Warmondse IJsclub houdt op vrijdag 29 november de jaarlijkse algemene ledenvergadering. De ledenvergadering vindt plaats in clubhuis ’t Wak in de Veerpolder in Warmond en start om 20.30 uur. Het wordt een bijzondere ledenvergadering waarbij naast de traditionele agendapunten onder andere aandacht wordt geschonken aan het bedanken van oud-bestuursleden, mensen die jarenlang de WIJC-kar bestuurlijk hebben getrokken: Willem Leenen, Bert Tuijthoff, Erik Beune, Derk Kapelle, Leo van Schie en Trudy van Winsen. Er is een jaaroverzicht van de activiteiten van de WIJC en de prestaties van de actieve leden in de vorm van een digitaal fotoverslag door Arjen Vervoort. Ook wordt er gesproken over de richting van de WIJC in de komende jaren. Het nieuwe bestuur is bezig met het opstellen van een concept beleidsplan 2014-2018 en wil met de leden de plannen voor de komende jaren delen en horen hoe de leden erover denken. Traditioneel wordt de algemene ledenvergadering afgesloten met een verloting en een gezellige nazit.


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


nieuws

DE TEYLINGER

15 Fantasievolle avond vol humor in bibliotheek woensdag 27 november 2013

SASSENHEIM

n Ook dit jaar organiseert Bibliotheek Bollenstreek de Nederland Leest-slotavond. Een fantasievolle voorstelling vol humor, ontroering en interactie door cabaretier Rop Janze over het boek ‘Erik of Het klein insectenboek’ van Godfried Bomans dat deze maand centraal staat in de campagne ‘Nederland leest’.

Complex Hart van Sassenheim is met een knal feestelijk geopend SASSENHEIM n Op feestelijke wijze is afgelopen vrijdagmiddag het complex Hart van Sassenheim en het daarbij

behorende openbare gebied officieel geopend. Hart van Sassenheim is een ontwikkeling van projectontwikkelaar Synchroon, Woonstichting Vooruitgang en de gemeente Teylingen. Midden in het centrum van Sassenheim, op de hoek van de Hoofdstraat en de Kerklaan en aan het Boschplein, zijn twee winkels met daarboven 24 appartementen gerealiseerd. Daarnaast is ook het aangrenzende openbare gebied opnieuw ingericht. Wethouder Leo van der Zon verrichtte samen met Steven Schrader van Woonstichting Vooruitgang en Henri van Dam van Synchroon de feestelijke openingshandeling op het Boschplein. Dat leverde, naast een knal, ook de nodige feestelijke ‘rommel’ op (zie foto). De herinrichting van het openbare gebied rond Hart van Sassenheim is in nauwe samenspraak met een klankbordgroep van alle direct betrokkenen tot stand gekomen. | Foto: FBPS/Peter Schipper).

La Riss nieuw gevestigd op het Oosthoutplein VOORHOUT n Na jaren in het toe-

risme gewerkt te hebben (“Ik houd ervan om met mensen te werken”) besloot Larissa Cornelissen, eigenaar van La Riss, dat het tijd werd om voor zichzelf aan de slag te gaan. Via een omweg kwam ze in de pedicurebranche terecht. “Ik was meteen geïnteresseerd en besloot dit gedegen aan te pakken”, aldus Larissa. Larissa Cornelissen begon haar praktijk De Voetenspecialist vanuit huis en bleef daarnaast werken. “Alles wat ik verdiende stak ik in het bedrijf. Ik was volledig met de voeten bezig en vanaf de eerste dag bleven de cliënten”. Bekendheid kreeg Larissa met name via mond-tot-mondreclame. Dat zorgde voor cliënten uit Teylingen en de Bollenstreek. “Waarom ben ik een goede pedicure?, vroeg ik mij in het begin wel af en hoe komt het dat ik daar succes mee heb? Inmiddels begrijp ik goed waarom. Het zijn de kleine dingen. Niet alles moet om geld draaien. Een kop koffie of thee tijdens een behandeling maakt een heerlijke ontspanning compleet. Een likdoorn die tussen de behandelingen terugkeert? De client mag zo spoedig mogelijk langskomen en uiteraard valt dit onder ‘de garantie’. Alles wordt tegenwoordig haastig en in massa gedaan, maar wij trekken graag tijd uit voor de cliënt en de voeten. Een bezoek aan de pedicure zonder een voetenbad en voetmassage is niet compleet. Dat zit bij ons dan ook standaard in de behandeling. Ik doe wat dat betreft iedere behandeling met veel liefde en plezier”. Larissa was de eerste in Voorhout die actief was in de medische pedicurebranche. “Met artsen werk

ik prettig samen, waardoor wij cliënten met diabetes en reuma goed kunnen helpen. Deze behandelingen zijn allemaal door de zorgverzekeraars erkend. Tevens ben ik momenteel een van de eerste in de regio die de oplossing voor schimmelnagels heeft. Via mijn netwerk hoorde ik dat er iets nieuws bestond op het gebied van schimmelnagels: PACT-schimmelnageltherapie. Dit is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels die nagenoeg 100 procent schimmeldodend is. De eerste resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel zijn revolutionair”. Omdat de praktijk aan huis te klein werd en de vraag naar manicureen schoonheidsbehandelingen begon toe te nemen, werd het tijd om uit te wijken naar een groter pand. Dat is Oosthoutplein 11 in Voorhout geworden. Een mooie locatie met drie behandelcabines, een spa-pedicurebank voor duo-behandelingen, een manicuretafel, een wachtkamer en een heuse skin-bar waar men zelf diverse producten met behulp van de schoonheidsspecialiste kan uitproberen. Zo kan de client zelf ontdekken hoe de producten aanvoelen en wat ze doen. En dat allemaal in een relaxte omgeving en ongedwongen sfeer. “In dit bedrijf voel ik mij als een vis in het water”, vertelt Larissa. “Ik heb het bedrijf als het ware om mijzelf heen gebouwd. Er is gekozen voor de nieuwste apparatuur, comfortabele behandelstoelen, een online afsprakenagenda en -heel belangrijk- we blijven onszelf trainen. Zo gebruiken we uitsluitend producten die we zelf getest hebben. Kortom, vakmensen in combinatie met topproducten”.

De Règâhs met ‘Carmuh’ SASSENHEIM n Zaterdag 14 december in theater ‘t Onderdak: De Règâhs met ‘Carmuh’. De groep De Règâhs bestaat uit drie professionele flamencomuzikanten die, met respect voor de traditie, de serieuze maar toch vooral de vrolijke kant van de flamenco over het voetlicht brengen. Dit door speelse verwijzingen naar pop- en klassieke muziek en het gebruik van teksten die doorspekt zijn met de hen zo eigen Haagse humor. ‘Carmuh’ is de titel van de tweede theatervoorstelling van de Haagse groep. Het vervolg van hun succesvolle programma ‘The Hague Olé’. ‘Carmuh’ is een liedjesprogramma met een duidelijke verhaallijn van Juan, zoon van de Spaanse gastarbeider Paco en het Haagse meisje Loes. Juan groeit op in Den Haag maar gaat later de wijde wereld in, op zoek naar de ware liefde. Op zoek naar zijn Carmen. Zal hij in Spanje, het land van zijn vader, de ware liefde vinden? Wie het zal zeggen? De Règâhs natuurlijk. Kaarten voor deze voorstelling à 15 euro zijn te koop via www.hetonderdak. nl, telefonisch op 0252-225874 op werkdagen van 10.00 tot 11.00 uur en bij Primera Van der Lans aan de Hoofdstraat 208 in Sassenheim. De aanvang is 20.15 uur.

Verkoop van Unicef-kaarten VOORHOUT

n Ook dit jaar zijn er kaarten en cadeau-artikelen van Unicef te koop op 6, 7 en 13 december. Zoals altijd staat Unicef met een stand in de Albert Heijn aan de Jacoba van Beierenhof in Voorhout. Vanaf 10.00 uur is men daar welkom. Unicef zet zich in voor kinderen wereldwijd.

Rop Janze brengt een fantasierijke voorstelling in een speciaal Bomans-decor. Hierin staat een groot aantal schilderijen. Aan elk schilderij is een conference, een gedicht of een lied gekoppeld. Het publiek kiest de schilderijen en bepaalt hierdoor wat het te zien en te horen krijgt. Ook besteedt Rop Janze aandacht aan de entertainer Godfried Bomans en zijn omvangrijke oeuvre. Hij schreef ruim zestig boeken, waaronder Pieter Bas en Pa Pinkelman. Ook schreef hij sprookjes voor volwassenen, columns, toneelstukken en liedteksten. De voor Bomans zo typerende aforismen blijken anno 2013 nog altijd actueel. ‘Heel Nederland leest Bomans’ insectenboek’ is een interactieve voorstelling over schapen en insecten, Bomans en Bona Lisa, superioriteitsgevoel en bekrompenheid, kunst en Sinterklaas, grote bekken en kleine handjes, fantasie en realiteit. Over de beperktheid van het leven en wereldartiesten die voortleven als insecten. ‘Heel Nederland leest Bomans’ insectenboek’ is de zevende voorstelling die Rop Janze naar aanleiding van Nederland Leest maakt en is net als haar voorgangers een mix van humor en ontroering, liedjes en poëzie, reflecties en conferences. Janze is naast cabaretier ook lid van de Poëzie Jukebox. Hij trad jarenlang op met Comedytrain en komt volgend seizoen met een nieuw theaterprogramma, getiteld ‘Goed fout’. De avond vindt plaats op woensdag 27 november in de bibliotheek in Sassenheim aan de Kerklaan 42. De

aanvang is 20.00 uur. Men kan zich aanmelden via de website van de bibliotheek, maar men kan zich ook opgeven bij de informatiebalie van de bibliotheekvestigingen.

Ontmoetingen autisme-ouders SASSENHEIM

n Donderdagavond 6 februari 2014 start in het Centrum voor Jeugd en Gezin Teylingen een ontmoetingsgroep voor ouders van kinderen met autisme. Als ouder is het fijn om ervaringen te delen en tips en informatie uit te wisselen. Ouders weten als geen ander hoe men met een kind met autisme het beste om kan gaan. Op de ontmoetingsavonden komt deze deskundigheid samen. De avonden worden begeleid door consulenten van MEE, een organisatie voor advies en ondersteuning bij leven met een beperking, in samenwerking met Welzijn Teylingen en CJG Teylingen. De avonden vinden plaats in het CJG van Sassenheim in gebouw De Zilverstroom aan de Hoofdstraat 88 in Sassenheim op 6 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april en 17 april 2014 van 19.30 tot 21.00 uur. Men kan zich tot 20 december aanmelden bij Leny Noteboom, tel. 0252231805 of e-mail: l.noteboom@welzijnteylingen.nl. Voor meer informatie over de ontmoetingsgroep kan men terecht bij Johan Nouws: tel. 071-5731444 of e-mail: J.Nouws@ meezhn.nl.

Kent u de OuderenOmbudsman? Die wijst u de weg!

Bel de OuderenOmbudsman!

0900 - 60 80 100 (5 cent/min.)

Kinderen bereiden zich voor op komst van Sint VOORHOUT n De kinderen hebben het maar druk deze dagen. Sint moet

immers goed onthaald worden. Er worden versieringen gemaakt, alle liedjes worden nog eens goed geoefend, er wordt geoefend met in de schoorsteen gooien, alles om goed voorbereid te zijn op de grote dag. De kinderen van kinderdagverblijf La Luna in Voorhout zijn ook geconcentreerd bezig om alles voor te bereiden. Zo is een aantal kinderen bezig hun allermooiste jutezak te maken met daarop geplakt wat ze heel mooi speelgoed vinden (zie foto). De Sint vindt dit maaksel vanzelf en kan dan misschien zorgen dat er iets van dat mooie speelgoed bezorgd wordt bij deze kinderen thuis. Maar het gaat natuurlijk in de eerste plaats erom dat kinderen iets heel moois maken voor Sinterklaas, iets dat ze aan hem kunnen geven en waar hij hopelijk heel blij mee zal zijn. Aan de grote inzet van de kinderen zal het niet liggen: met al hun aandacht maken ze iets heel moois. Nu maar hopen dat de Sint het vindt als ze het bij de schoorsteen zetten.


PIET ZINGT ZIJN LIED

1 Het paard van Sinterklaas…

5 Sinterklaas…

2 Zie ginds komt de…

4 De zak van…

3 Zwarte Piet ging uit…

9 Hoor de wind waait… 6 Sinterklaas is weer…

7 Oh kom er eens…

8 Wie komt er alle…

11 Hij komt hij komt die lieve goede…

10 Jongens heb je ’t al…

14 Sinterklaasje kom maar binnen met je…

13 Hoor wie klopt daar…

12 Rommel…

16 Daar wordt aan de deur…

15 Hop hop hop paardje in…

S J I R P R E P U S Samsung Galaxy Tab3

17 Op de hoge…

2

3

Dinercheque

Gezichts behandeling

t.w.v. bij

aangeboden door

Wat moet u doen

€ 100,-

t.w.v

€ 69,bij

Botermarkt 20 Leiden www.buddhas.nl

Hiernaast ziet u 17 Pieten met in de tekstballon een gedeelte van een bekend Sinterklaasliedjes plus een cijfer. In de advertenties op de volgende pagina’s staat telkens een tekstballon met daarin het ontbrekende gedeelte van bovenstaande Sinterklaasliedjes. Het is de bedoeling om de complete zin bij elkaar te zoeken.

Op het deelnameformulier vult u achter de cijfers de naam van de adverteerder in die volgens u het ontbrekende gedeelte bevat van het betreffende Sinterklaasliedje. Vervolgens maakt u de slagzin zo orgineel mogelijk af.

Vul hier de adverteerders in: 1___________________________________________ 2___________________________________________ 3___________________________________________ 4___________________________________________ 5___________________________________________ 6___________________________________________

7___________________________________________ 8___________________________________________ 9___________________________________________ 10 __________________________________________ 11 __________________________________________ 12 __________________________________________

Maak de slagzin af: Piet zingt op de daken _______________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________

13 __________________________________________ 14 __________________________________________ 15 __________________________________________ 16 __________________________________________ 17 __________________________________________

Stuur de oplossing naar: prijsvraag@uitgeverijverhagen.nl ov.v. Piet zingt zijn lied. Vermeld in de mail ook uw naam, adres, postcode en telefoonnummer.

Opsturen kan t/m 8 december 2013


0

0 50 50 900 9 0

KEURSLAGERKOOPJE KEURSLAGERKOOPJE 0

gourmetschotel 0gourmetschotel 0

2 personen

0

0

0 Keurslagerij Scholten

…Goedheiligman

2 personen

0

0

Pretloket

0

0

Hoofdstraat 261, 2171 BD SASSENHEIM KEURSLAGERKOOPJE Tel. 0252-211440, Fax 0252-220534 0 …De bommel gourmetschotel scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl 0 2 personen

0 0 0 gourmetschotel 0

0 0

0

0 0

00 0

0 0

0

90 0 0 0 Van der0 Riet

…Jaren

2 personen

0

Schoenen

0

0 0

500

0 0

9

Aanbiedingen zijn geldig van 28-11-2011 t/m 03-12-2011. Aanbiedingen zijn geldig van 28-11-2011 t/m 03-12-2011.

0 KEURSLAGERKOOPJE

0

0

0

0

0

50

0 0 0

0

0

0 0 0

0

0

00 00

0

00

0

0 0

Aanbiedingen zijn geldig van 28-11-2011 t/m 03-12-2011.

0

het

Aanbiedingen zijn geldig van 28-11-2011 t/m 03-12-2011.

0

0

0

Aanbiedingen zijn geldig van 28-11-2011 t/m 0

0

Openingstijden: Openingstijden:

T N L Tegels Natuursteen Laminaat  Hoofdstraat 158, Sassenheim, Tel: 0252‐702337               E‐mail: tnlsassenheim@gmail.com 

0 238, 0 HOOFDSTRAAT Dinsdag t/m Vrijdag van    10.00   tot 18.00 uur  0 Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur 0 …Door de bomen 2171 BP SASSENHEIM Zaterdag van     tot 16.00      10.00  tot 16.00 uur  Keurslagerij Keurslagerij Scholten Scholten Zaterdag van 10.00 uur 0 261, 2171 Hoofdstraat Hoofdstraat BD SASSENHEIM 261, 2171 BD SASSENHEIM Donderdag koopavond op afspraak TEL: 0252-232685 0 Tel. 0252-211440, Fax Tel.0252-220534 0252-211440, Fax 0252-220534 scholten.keurslager.nl scholten.keurslager.nl E-mail: tnlsassenheim@ziggo.nl • www.tnlsassenheim.nl WWW.VDRIETSCHOENEN.NL info@scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl 0

0

0 0

0

0

0 Keurslagerij Scholten

0 Vuurwerk 0

0

Hoofdstraat 261, 2171 BD SASSENHEIM Tel. 0252-211440, Fax 0252-220534 scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl

0

0

0

…In ’t land

Keurslagerij Scholten

Hoofdstraat 261, 2171 BD SASSENHEIM Tel. 0252-211440, Fax 0252-220534 scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl

www.leendertkuijper.nl Voor het mooiste en voordeligste VUURWERK, bestel online of kom langs tijdens de verkoopdagen. Hoofdstraat 144, 2171 BK Sassenheim, tel. 0252-211127

…Hoge daken

• Only • Vero Moda • Dept • Angels • LTB • Street One • Petrol • Legend Hoofdstraat 175 • Sassenheim • Tel. (0252) 220103

…Fietsen


In balans met Yoga… > Yoga heeft een positieve invloed op body & mind en is geschikt voor jong en oud. > Yoga ook de - minder intense variaties - helpen het lichaamsgewicht op peil te houden en zelfs te reduceren. > Yoga zorgt voor een beter bewustzijn, spoort aan tot gezond eten en leven en geeft een gevoel van lichamelijk welzijn fysiek, mentaal en emotioneel. > Yoga zorgt voor een goede weerstand. > Pilates is geïnspireerd door Yoga. > Geluk op het gezicht, ogen vol licht en een gezond mooi lichaam is het resultaat van Yoga en Pilateslessen bij The Centre of Body & Mind in Sassenheim. > We bieden 2 proeflessen voor ¤ 15,-

…Knecht

MAALTIJDEN, SOEPEN, SALADES Allemaal vers bereid in eigen keuken.

…Geklopt

En natuurlijk staan wij ook voor de beste kwaliteit GROENTE EN FRUIT.

Aanmelden en info: www.centrebodymind.nl Email info@centrebodymind.nl

Herenstraat 86 - Voorhout - Tel: 0252214075

…Kinderen

…Galop

…Kijken

Aannemingsbedrijf Warmond ■ Onderhoud

…Sinterklaas

■ Woonschepen

■ Onderhoud

■ Woonschepen

■ Verbouwingen ■ Bouwadvies

■ Verbouwingen ■ Bouwadvies

■ Nieuwbouw

■ Schilderwerken

■ Nieuwbouw

■ Schilderwerken

■ Renovatie

■ Installatietechniek

■ Renovatie

■ Installatietechniek

T 071-3012568 M 06-53196376 I www.kool-bv.nl E info@kool-bv.nl

…Sint

LIVING, LIFESTYLE & GIFTS kadotips voor Sint & Santa

RIVERDALE

Aannemingsbedrijf Warmond

OOZOO

MelanO

www.SJIEK.com De Kempenaerstraat 24 Oegstgeest tel: 071-5175556

Kijk voor meer informatie op www.moeders-eethuis.nl info@kool-bv.nl

Oude Haven 1 2171 GG Sassenheim T 071-3012568 M 06-53196376 T 0252 22 75 48 I www.kool-bv.nl E

BEIDE KERSTDAGEN GEOPEND VANAF 17.00 UUR!


de bommel

* niet geldig op geneesmiddelen, babyvoeding onder de 6 maanden en luiers

Oosthoutplein 11 - Voorhout

Damesmode vanaf Damesmode vanaf maat 44 44 maat

Ookvoor voorleuke leuke accessoires! accessoires! Ook

…Stoomboot

Voor feest-, galakleding ga je natuurlijk naar

44

Blue in

44

Hoofdstraat 194 A 2171 BM Sassenheim

Albert Heijn Sassenheim • Schoentje zetten bij Albert Heijn vanaf 23 nov. t/m 2 dec. (leeftijd tot 8 jaar). • Speculaaspop versieren en schoen-

cadeautjes ophalen

op woensdag 2 dec. van 13.00 tot…Sinterklaas Sinterklaas 18.00 uur (opgeven bij de kassacounter, max. 135 kinderen, dus vol=vol)

(medisch) pedicure | manicure | Schoonheidsstudio Voor Dames en Heren

Wij Wensen iedereen Spectaculaire openingsactie: e Krijg een geheel 2 behandeling naar keuze GRATIS! een fijne sinterklaasOosthoutplein 11, Voorhout www.lariss.nl of beltoe. 0252 86 61 06 avond daar kinderen?

op 1 artikel naar keuze* van 2 t/m 4 december

mode naar je zin

kijken

Hoofdstraat 268 Sassenheim 0252-214050

Sinterklaas

…Vernomen

Voor uw Sinterklaas- en kerstgeschenken

-3 0% 7 50 Boekhandel 0% Wagner % Hoofdstraat 181, Sassenheim - Kanaalstraat-371, Lisse -7 0% -50% 0% -3 -7 0% 5 0% 0% -3 deur -7 0% geklopt 5 0% 0% -3 -7 5 0% 0% -7 0% -5 -7 0%

S LE wie zoet is START NU KIDS De korting geldt op de originele prijs van de artikelen op vertoon of bij aanvraag van een Shoeby Savers Card.

Voorhavenkwartier 76, Sassenheim

shoeby.nl

Voor al al uw uw drukdruk- en printwerk Voor printwerk Voor al uw druk- en printwerk

de stoomboot

krijgt letters van banket of chocolade uit fietsen

vormgeving, druk- en printwerk

Tel. (071) 408 14 97 • Fax (071) 408 15 07 Ambachtsweg 7a, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk E-mail bedrijfskantoor@drukkerijallin.nl • www.drukkerijall.nl

De lekkerste letters maken wij van grof gemalen amandelen en net genoeg suiker zodat je echt de amandelen proeft. Chocoladeletters worden gegoten of gespoten van de beste chocolade. Boterletter Chocolade9,75 letters vanaf Alleen deze week (week 48) 6,95

7,50

Voorstraat 21 • Katwijk • 071-401 22 94


superlage inpakprijzen!!! sterke drank

dujardin vieux Hele liter

ketel 1 graan jenever

oblomov vodka 70 cl

Hele liter

VeRgelijkbARe pRijS 10,49

eldeRS 13,49

8.49

9.99

bier en allerlei extra voordeel solo mio amaretto gulpener best bier 8.39 wintervrund Blik 50 cl Ook dort jachtbitter 99 30 cl eldeRS 0,69 10. Winterbier van sunny bay rum wit hoge gisting. 12.49 8.5% Alc.

52

eldeRS 0,99

65

teacher's whisky Hele liter

Nu ongekend voordelig. op=op!

Partijvoordeel uit Schotland! op=op!

12.

eldeRS 22,49

16.

Vallis dei

Unieke kwaliteit uit Italië. Nergens goedkoper op=op!

eldeRS 1,29

15.

chardonnay eagle creek Ook Ruby Cabernet

Uit Spanje. Sint's favoriet! eldeRS 7,69

5.

99

50% kORting!

casa del rio grande Alle varianten Wereldberoemd om hun kwaliteit!

10.3 fleSSen

eldeRS 15,27

perrier mineraal water Hele liter

VeRgelijkbARe pRijS 14,79

.! 1999

dimple scotch whisky 15 years 70 cl

eldeRS 33,99

hennessy cognac v.s. 70 cl

eldeRS 29,99

2.99

merlot pampas Ook Syrah of Viognier

50 stuks

eldeRS 0,99

27 cl

eldeRS 0,79

per stuk

eldeRS 1,59

2 stuks

eldeRS 6,25

krings sappen Sinaasappelsap, multivitamine of appelsap 33 cl

eldeRS 0,59

eldeRS 1,19

89

39

boosted energydrink Blik 25 cl

eldeRS 0,59 eldeRS 6,29

3.99

25

la trappe trappist bier met trappistenbokaal 4 x 33 cl

eldeRS 9,95

Geniet, maar drink met mate.

KatWijK Visserijkade 2 | nOOrdWijK Raadhuisstraat 9 ★ | sassenheim Oude Haven 11 ★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 2 december 2013, zolang de voorraad strekt.

6.99

haal de sint kadofolder in de winkel!

waarom elders meer betalen? WWW.dirCKiii.nl

24.99

100% puur sap! op=op!

eldeRS 4,49

4.99

nORmAAl 11,98

liter

kanskoopjes plastic bekers 59 longdrinkglas 59 houten kurkentrekker 99 cognac glazen 79 2.99 kado's fris en fruitig

99

torres sangre de toro Ook Viña Sol of Rosado

eldeRS 12,49

Ook voor koffie of thee. op=op!

wijnen valpolicella ripasso

70 cl

gluhwein glas

eldeRS 20,99

99

eldeRS 9,79

..

baileys irish cream likeur Hele liter

eldeRS 14,99

99

70 cl


nieuws

DE TEYLINGER

21 Paul Jochemsz eruit en Frank Dofferhoff erin woensdag 27 november 2013

VOORHOUT

n Tijdens de algemene ledenvergadering heeft Paul Jochemsz het bestuur van Foreholte verlaten.

Laat de feestdagen maar komen SASSENHEIM n Het centrum van Sassenheim ziet er vanwege de komende feestdagen extra feestelijk en sfeervol

uit (zie foto). Afgelopen vrijdag werd de nieuwe feestverlichting officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde op de Oude Haven, waar leden van de TOV kern Sassenheim zagen hoe wethouder Leo van der Zon de verlichting officieel in werking stelde. Alle bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan het tot stand komen van de feestverlichting, via een jaarlijkse bijdrage, een sponsorbijdrage of op een andere wijze, waren daarvoor uitgenodigd. “We kunnen nu allemaal genieten van onze fraaie nieuwe verlichting”, liet een woordvoerder van de TOV weten. “Met deze ingebruikstelling ronden we een intensieve periode van bijna negen maanden af, waarin we bezig geweest zijn om dit project te realiseren. Maar nu kunnen we genieten van een stralend Sassenheim”, aldus de TOV. | Foto: FBPS/Peter Schipper).

Discussie bij provincie over snelbus Voorhout VOORHOUT

n Het lijkt er voorzichtig op dat Provinciale Staten (PS) op 11 december kan instemmen met de voorkeursvariant en de financiering van de aanpassingen voor de snelbus, die in de toekomst van Noordwijk via de stations van Voorhout en Sassenheim naar Schiphol gaat rijden. En daarmee ook met de mede-financiering van de Noordelijk Randweg Voorhout.

Voorafgaand aan de bespreking in de statencommissie Verkeer had de reizigersorganisatie Rover de statenleden een brief gestuurd tegen onderdelen van de corridor voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Rover wil niet dat 3 miljoen euro van het OV-geld besteed wordt voor de aanleg van de Noordelijke Randweg. Tevens wensen zij dat de snelbus naar station Voorhout over de bestaande route blijft lopen via de Leidsevaart en de Herenstraat, want zo worden de drie haltes ten westen van Voorhout aangedaan, waaronder de dokterspost. Rover kreeg in de statencommissie steun van de SP. De fractie kon instemmen met de HOV-corridor, maar langs de bestaande route. “Bij de HOV-lijnen is het van belang dat bestaand busvervoer en opstapplaatsen bereikbaar zijn. Alleen dan zijn de HOV-lijnen een toevoeging aan het bestaande OV en een echt alternatief voor de automobilist”, aldus Van der Nat (SP). GroenLinks erkent op zijn beurt dat goed openbaar vervoer de Herenstraat enorm kan

ontlasten, maar is tegen het weghalen van geld voor openbaar vervoer voor asfalt. “Het resterende budget moet dan ook echt in openbaar vervoer worden geïnvesteerd en niet stiekem worden misbruikt als asfaltsubsidie, door bijvoorbeeld te steken in de aanleg van de randweg bij Voorhout”, meent Berend Potjer (GroenLinks). Ontlasten

Een meerderheid van de commissie kon zich evenwel vinden in het antwoord van provinciaal gedeputeerde Ingrid de Bondt. Een route via de randweg is volgens haar beter vanwege het regelmatige oponthoud in de Herenstraat. “Dit antwoord was voor de statenleden acceptabel, met wel de aantekening dat de haltes niet te ver weg moeten liggen voor de reizigers”, concludeert Willy de Zoete (ChristenUnie/SGP). En ook het CDA is voor het voorgestelde tracé. “Wij zien het niet als een probleem wanneer middelen uit het OV-budget worden ingezet voor de randweg als dit de vervoerswaarde maar vergroot. Wel willen we dat de reizigersorganisaties goed aangesloten blijven bij de verdere uitwerking van het tracé en dat de onderliggende OV-netwerken voldoende op het HOV-traject aangesloten zijn, zoals de NS-stations”, stelt Marco Heemskerk (CDA). En ook de VVDfractie steunt het voorstel. Voor de komende bespreking in PS gaat De Bondt nog even duidelijk op papier zetten hoe het allemaal gelopen is

Vrijpionnen schaken goed in Bodegraven VOORHOUT n De jeugdschakers van schaakvereniging De Vrijpionnen uit Voorhout waren zaterdag te gast bij de schaakvereniging in Bodegraven voor het vierde Grand Prix Toernooi van het schaakseizoen 2013-2014.

Zaterdag waren er honderd kinderen aanwezig en zij werden verdeeld over in totaal veertien groepen. Drie jeugdschakers vertegen-

woordigden De Vrijpionnen deze keer bij dit toernooi. Dit waren Himme Verhoef uit Voorhout, Justin Gruijters uit Warmond en Arjen Knoppert uit Noordwijkerhout. In groep 4 werd Arjen Knoppert eerste en Justin Gruijters werd tweede in groep 6. In groep 13 deed Himme Verhoef goed zijn best, maar hij kwam net een punt tekort en eindigde daardoor als vierde.

Jochemsz, die in een eerder stadium aan zijn medebestuursleden had laten weten niet meer herkiesbaar te zijn, is opgevolgd door Frank Dofferhof. Sinds 2009 zat Jochemsz voor een tweede termijn in het hoofdbestuur van Foreholte. Onder zijn leiding werd er jaarlijks ‘gedroomd’ over sportpark Elsgeest en gaf hij vorm aan verschillende beleidsterreinen van Foreholte. Daarnaast was hij betrokken bij de waarden- en normencommissie, het technisch verenigingsplan, het kledingplan, en was hij de spreekbuis van Foreholte naar het gemeentebestuur van Teylingen. Voorzitter Jan Regeer bedankte hem voor zijn inzet de afgelopen jaren en sprak enkele woorden aan het adres van Jochemsz. De mooiste woorden kwamen vervolgens van het scheidend bestuurslid zelf, die met pijn in het hart afscheid nam daar zijn andere bestuursfuncties hem opslokken. Hij noemde Foreholte een fantastische vereniging en een belangrijke welzijnsfactor binnen Voorhout. Hij roemde de

Paul Jochemsz (rechts) gaat, en Frank Dofferhoff komt in het bestuur van Foreholte.

vrijwilligers en het huidige professionele bestuur en sprak zijn vertrouwen uit voor de komende jaren. Jochemsz zal nog geregeld te zien en te horen zijn bij Foreholte in zijn taken als 7 tegen 7-coördinator en verslaggever van Foreholte 1. Met datzelfde vertrouwen droeg hij zijn taken over aan Frank Dofferhoff. Dofferhoff is al een aantal jaar actief bij Foreholte bij de jeugd, waar hij zich betrokken en initiatiefrijk heeft getoond.

met de randweg. Vanuit de commissie werd hierom gevraagd. Op 11 december valt dan in de Statenzaal van het Provinciehuis de beslissing. Na de vergadering van de commissie vorige week heeft Rover een brief gestuurd naar de Teylingse gemeenteraad met dezelfde oproep als zij naar de statenfracties heeft gedaan om zo maximaal te lobbyen voor het voor elkaar krijgen van hun wensen.

Auteur ‘Dennis Bergkamp’ in Sassem SASSENHEIM n Zaterdag 30 november van 16.30 tot 17.30 uur is Jaap Visser, de auteur van het boek ‘Dennis Bergkamp’, op uitnodiging van Boekhandel Wagner in Sassenheim. Hij is dan aanwezig in het clunhuis van voetbalvereniging Ter Leede aan de Roodemolenweg in Sassenheim om zijn boek te signeren en hierover te vertellen.

Voetballer Dennis Bergkamp was nooit zo’n prater. Als het niet zo’n cliché was, zou men zeggen dat hij dat dus maar met zijn voeten deed. Maar Bergkamp heeft nu wel een biografie van ruim vijfhonderd pagina’s op zijn naam staan. Bergkamp en vele mensen om hem heen -zijn moeder, zijn drie broers, zijn vrouw en zijn kinderen- deden het praten, en de journalisten Jaap Visser en de Brit David Winner schreven het op. ‘Alles’ komt aan bod: de periodes bij Ajax, Inter, Oranje en Arsenal, het hoogtepunt in zijn carrière. Persoonlijkere dingen, zoals de vliegangst van Bergkamp en de veelbesproken Cruijffiaanse revolutie bij Ajax. Dit aangevuld met veel beeldmateriaal, en voor de statistiekenfans alle wedstrijden, doelpunten en eindrangschikkingen. Een ieder is welkom bij Ter Leede. Wie niet aanwezig kan zijn kan een gesigneerd exemplaar bestellen via bkhwagner@planet.nl of in de winkel van Wagner. Het exemplaar ligt dan vanaf zondag 1 december 13.00 uur klaar in de winkel in Sassenheim.

Prijs € 650,TE KOOP: Degelijke en ruime LADENKAST (ongeveer 4 meter breed). Laden lopen soepel op rails. Zeer geschikt voor de klusser, zzp-er of voor in een bedrijf. Af te halen in Rijnsburg. Maten: ongeveer 4x1x1 meter.

Bel Jan: 06-55347282

Musical groot succes SASSENHEIM n Dit weekeinde trad Up2Stage drie keer op in het theater van

het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Met twee uitverkochte en één bijna uitverkochte voorstelling hebben zo’n 700 mensen van de musical ‘Challenge of the Lion King’ kunnen genieten. De afgelopen negen maanden is door deze musicalgroep hard gewerkt aan de verschillende onderdelen waaruit een musical bestaat. Dit weekend kwamen de kleding, het verhaal, het decor, de muziek en techniek samen. En met een prachtig resultaat. Genieten dus voor zowel de toeschouwers, de spelers en de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk gemaakt hebben.


r pe nd e en op ag e d g 7 ek e w

maandag | dinsdag | woensdag

3 gangen keuzemenu € 23,50* * keuze uit de voLLedige menukaart

Ingezonden mededeling

Alexander Suits Herenmode al 4 jaar een begrip in de regio Ingezonden mededeling

Alexander Suits Herenmode al 4 jaar een begrip in de regio

Noordwijkerhout - Na ruim 4 jaar gevestigd te zijN iN Noordwijkerhout heeft alexaNder suits Noordwijkerhout - Na ruim 4 jaar gebewezeN eeN succesformule iN haNdeN te hebvestigd te zijn in Noordwijkerhout beN. iN zijN outlet store viNdt u uitsluiteNd heeft Alexander Suits bewezen een hereN merkklediNg voor eeN fractie vaN de Norsuccesformule in handen te hebben. In male verkoopprijzeN. zijn outlet store vindt u uitsluitend

au t h e n t i e k e t h a i s e k e u k e n . a pa r t e B o r r e L - & d i n e r z a a L Botermarkt 20 Leiden | www.Buddhas.nL

Alexanderheren benadrukt dat we hier nieteen praten over merkkleding voor fractie schadepartijen overjarige kleding, maar over van de of normale verkoopprijzen. de nieuwste collecties heren merkkleding. Deze partijen worden om wat voor reden dan ook niet Alexander benadrukt dat we hier niet afgenomen door de oorspronkelijke afnemers praten over schadepartijen of tegen overwaarna Alexander Suits deze vervolgens jarige kleding, maar over de nieuwste collecties heren merkkleding. Deze partijen worden om wat voor reden dan ook niet afgenomen door de oorspronkelijke afnemers waarna Alexander Suits deze vervolgens tegen sterk gereduceerde prijzen kan opkopen. Het grote aantal contracten dat

sterk gereduceerde prijzen kan opkopen. Het grote aantal contracten dat hiervoor met de diverse hiervoor met diverse zorgt fabrikanten is Alexanfabrikanten is de afgesloten ervoor dat afgesloten zorgt ervoor dat Alexander der Suits wekelijks nieuwe aanvoer heeft van kosSuits wekelijks aanvoer heeft tuums, colberts, nieuwe pantalons, jassen, overhemden van kostuums, colberts, en shirts. En dat voor prijzenpantalons, die vaak meer dan de helftoverhemden goedkoper zijn de reguliere jassen, endan shirts. En dat prijzen. Dat deze formule is wordt voor prijzen die succesvol vaak meer dan wel de bewezen door het feit dat zijn inmiddels klanten uit de helft goedkoper dan devele reguliere Duin- en Bollenstreek maar ook daarbuiten, de prijzen. weg naar Noordwijkerhout weten te vinden. Dat deze formule succesvol is wordt U vindt Alexander Suits tegenover de Witte Kerk wel bewezen door het dat inmid-22. in Noordwijkerhout aan feit de Dorpsstraat dels vele klanten uit de Duin- en Bollenstreek maar ook daarbuiten, de weg naar Noordwijkerhout weten te vinden. U vindt Alexander Suits tegenover de Witte Kerk in Noordwijkerhout aan de Dorpsstraat 22.

Warme service in koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

ZONWERING

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

www.berNardschulTe.Nl

OF JE ALS TOPPER EINDELIJK EIGEN ACCOUNTS KRIJGT? ‘TUURLIJK!

COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST (M/V) Iemand van jouw kaliber kan overal aan de slag. Maar je krijgt niet overal de uitdagingen die je zoekt. Wél bij BBN Bouwmaterialen. Bij ons word je verantwoordelijk voor het volledige accountmanagement. Je geeft advies over de aanschaf en verwerking van voornamelijk hout-, tegels, ruw- en (af)bouwmaterialen. Dit is je op het lijf geschreven, net als het maken van offertes en calculaties.

Enthousiast? Wil jij samen met BBN Bouwmaterialen bouwen aan de bouw? Bekijk dan de uitgebreide vacature op www.bbnbouw materialen.nl of bel voor meer informatie met Dirk van der Meij, 071 4029310. Stuur je motivatie met CV naar Annet Frickel, a.frickel@crh-bmh.nl.

BBN Katwijk | Blokmakerstraat 2 | 2222 AD Katwijk | bbnbouwmaterialen.nl


sint in warmond

DE TEYLINGER

23 Foreholte: samenwerken met Foundation v.d. Sar woensdag 27 november 2013

VOORHOUT n Voetbalvereniging Foreholte en Edwin van der Sar zijn geen onbekenden van elkaar. De recordinternational begon zijn imposante loopbaan in 1978 bij Foreholte en is altijd de club blijven volgen. Toen Van der Sar afscheid nam in 2011 en heel Voorhout leeg liep om richting de Arena af te reizen, is het bestuur daarna gaan nadenken om Van der Sar een passend ‘cadeau’ aan te bieden die zowel voor Foreholte als de keeper een vergaande samenwerking zou opleveren. De afgelopen twee jaar is er geregeld overleg geweest tussen Foreholte en Edwin van der Sar. Dit alles heeft geresulteerd in een samenwerking tussen Foreholte en de Edwin van der Sar Foundation. De Sint is nu ook, mét staf, in Warmond. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Sinterklaas vindt zijn echte staf in Warmond n Sint vaart maar niet onder de Koudenhoornbrug door WARMOND n “We moeten gaan zwaaien. Hier staan we!” roept presentator Hans Goudsmit enthousiast als de boot van Sinterklaas dichter bij het Warmondse park Groot Leerust komt. Even lijkt het erop of Sinterklaas de Warmondse kinderen gewoon voorbij vaart, maar dankzij wat stuurmanskunsten van de schipper kan de Sint zaterdag 23 november eindelijk toch ook voet op Warmondse bodem zetten. Dan kan overgegaan worden op de grote vraag of Sinterklaas zijn staf wel heeft. In het Sinterklaasjournaal op televisie hebben de kinderen al kunnen zien dat de Sint zijn staf miste. “Hij heeft geen staf inderdaad,” voorziet Goudsmit de Warmondse kinderen van het allerlaatste nieuws. “U hebt wel heel lege handen,” krijgt Sinterklaas dan ook te horen. Gelukkig zijn de Warmondse kinderen bereid om de Sint te helpen met het vinden van zijn zo waardevolle staf, maar niet voor de Goedheiligman officieel welkom is geheten in Warmond. Door Mandy van Leeuwen

De eervolle taak Sinterklaas welkom te heten ligt dit jaar in handen van waarnemend burgemeester Leo van der Zon. “Was het moeilijk om hier te komen?” vraagt Van der Zon geïnteresseerd. “Normaal komen wij van de andere kant,” legt Sinterklaas uit. “Het was wel even de vraag: ‘Kunnen wij onder die brug door, want er was een nieuwe brug’,” toont de Sint zich geïnformeerd over de situatie in Warmond. Voor alle zekerheid besloten de Sint en zijn vertrouwde Pieten om maar een alternatieve route over ‘t Joppe te nemen. Niet alleen van de nieuwe brug blijkt Sinterklaas op de hoogte, maar ook van het ongeluk waarbij tijdens de Strontrace de theekoepel beschadigd raakte kan hij meepraten. “Een paar jaar geleden hebben wij nog in de theekoepel geslapen,” haalt hij herinneringen op. Waar het ook over gaat, de kinderen hangen aan zijn lippen. Zijn betrokkenheid zou bijna verhullen dat de Sint ook zo zijn eigen sores heeft. De staf

Aan het ontbreken van de staf kan echter niet voorbij worden gegaan. Als Goudsmit oppert dat de aanwezige kinderen wel kunnen helpen met het zoeken van de staf, laten zij zien voor de Sint klaar te staan. De kinderen verlaten hun plekje bij het hek of op de schouders van hun vader of moeder en trekken het park in. Overal in het park lopen kleine Pietjes op zoek naar de staf van Sinterklaas. Dan is het bingo en ver-

schuift de aandacht naar de zijkant van het park, waar een echte Piet in een boom blijkt te hangen. Een paar kinderen hebben de staf gevonden, zomaar in een boom in het Warmondse park. Acrobatenpiet is de boom in geklauterd en bezorgt de Sint zijn staf terug. Het is nog even spannend, want wie weet of het wel de echte staf is? “Ik heb hem getest en geprobeerd, en het is de echte,” geeft de Sint zelf het verlossende woord. Optocht door het dorp

Er is al veel gebeurd, maar het is pas het begin van het feest. Sinterklaas gaat zoals ieder jaar alle Warmondse kinderen langs om hen een handje te geven. Tijdens de ronde neemt hij dankbaar de nodige tekeningen en knutselwerkjes in ontvangst. Zoals ieder jaar zijn ook de Zwarte Pieten van de partij. Zij fleuren het feest nog wat extra op. “Piet, Piet, Piet,” klinkt het keer op keer door het park. De kinderen hopen op deze manier te bereiken dat de Zwarte Pieten hen een zakje snoepgoed gunnen. Dit jaar laten de Pieten bovendien zien dat zij leuke acrobatische trucs beheersen. Als Sinterklaas zijn ronde heeft voltooid, vertrekt het hele gezelschap voor een tocht door het dorp, hierbij vergezeld door de fanfare van St. Cecilia. Finale in het Trefpunt

De ronde eindigt bij het Trefpunt. De leerlingen van groep 1 tot en met 4 van de Warmondse basisscholen zijn hier welkom om ook een ex-

tra programma te volgen. Nadat Sinterklaas in het Trefpunt langs is geweest, is het tijd voor een spannende film over Sinterklaas. In de grote zaal van het Trefpunt is voor de ongeveer honderd aanwezige kinderen een podium opgebouwd. Vanaf het podium kunnen zij perfect zien hoe Sinterklaas verdwaalt en op zoek gaat naar zijn kasteel, waarbij hij de nodige hindernissen tegenkomt en hoogstpersoonlijk afrekent met een dief die op zijn pad komt. Organiserende vereniging VWF heeft weer alles in het werk gesteld om de kinderen een onvergetelijke middag te bezorgen. En zoals ieder jaar slaagt de vereniging daar voortreffelijk in. Buiten wat noodzakelijke veranderingen in de bezetting, geeft de VWF dan ook aan geen moment overwogen te hebben het Sinterklaasfeest in een nieuw jasje te steken. Niets overtreft immers het oude, vertrouwde en o zo knusse feestje. De VWF hoopt er dan ook weer wat jaartjes tegen te kunnen met het Sinterklaasfeest.

Tijdens de algemene ledenvergadering van Foreholte is deze samenwerking gepresenteerd. Bestuurslid Rogier Hoeijmans ontvouwde de ideeën van deze samenwerking. Alle jeugdteams van Foreholte zullen vanaf het seizoen 2014-2015 met het logo van de Foundation gaan spelen. Daarnaast heeft de sponsorcommissie een aantal sponsorpakketten samengesteld waarbij de sponsor zowel Foreholte als de Foundation ondersteunt. Als laatste zal de vereniging een jaarlijks benefietevenement organiseren om zoveel mogelijk geld op te halen ten gunste van de Foundation. Na dit voorstel nam Maurice Bre-

Alle jeugdteams van Foreholte zullen vanaf het seizoen 2014-2015 met het logo van de Foundation gaan spelen.

derode, directeur van de Edwin van der Sar Foundation, het woord en sprak zijn waardering uit naar alle initiatieven en het enthousiasme binnen de vereniging. Vervolgens ging hij in op de doelstellingen van de Foundatuion, namelijk het stimuleren van mensen met een hersenbeschadiging om in beweging te komen tijdens de revalidatie en daarna, en het gezamenlijke belang hierin. Nadat de leden de ruimte kregen om vragen te stellen aan het bestuur en de Foundation vroeg voorzitter Jan Regeer de ledenvergadering om toestemming. Het voorstel werd unaniem aangenomen, waardoor de samenwerking officieel werd bekrachtigd.

Inloopochtend Historische Kring VOORHOUT n Nu het zeker is dat de Historische Kring Voorhout de ko-

mende tijd nog gehuisvest blijft in het Historisch Centrum in serviceflat Park Overbosch, kunnen er weer inloopdagen georganiseerd worden. Donderdagmorgen 28 november is er van 10.00 tot 12.00 uur weer gelegenheid om binnen te lopen. De ingang is te bereiken via de Prof. Nolenslaan. Ook niet-leden zijn welkom. De vele fotoboeken liggen klaar om doorgebladerd te worden. Vaak leveren de foto’s leuke onderlinge gesprekjes op. Kortgeleden heeft de HKV zes meter zeer oude kranten gekregen. Deze kranten worden doorgebladerd en de Voorhoutse berichten worden uitgeknipt en gesorteerd. Wie mee wil knippen kan zich melden tijdens de Inloopmiddag. Ook via de website kan men zich aanmelden: www.hkv-voorhout.nl. De HKV is nog steeds op zoek naar reclamemateriaal dat door Voorhoutse bedrijven en instellingen is uitgegeven, zoals pennen, aanstekers, speldjes, stickers, tasjes, glazen, bekers, etcetera. Uiteraard is het mogelijk om dat op 28 november mee te nemen. Op 17 december is er een Inloopmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.

‘Oranjepastoor’ in Voorhoutse kerk VOORHOUT n Pastoor Paul Vlaar (42) zal op zaterdagavond 30 november voorgaan in de Adventsviering van de Bartholomeuskerk in Voorhout. Als pastoor in Opdam kreeg Vlaar landelijke bekendheid als ‘oranjepastoor’ door zijn aanstekelijke enthousiasme voor het WK-voetbal in 2010. Inmiddels heeft hij de parochie verlaten. Hij werkt nu als aalmoezenier bij de marine in Den Helder. Daarnaast schrijft hij gedichten, onder meer over ‘verwachting, vertrouwen en verandering’, toepasselijke thema’s voor de Adventsperiode. Af en toe gaat Vlaar voor in een viering, waarvan hij altijd een beleving weet te maken. De parochie is dan ook verheugd dat Vlaar tijd wil vrijmaken om de dienst te leiden in de Bartholomeuskerk in Voorhout. De viering, met zang van het Middenkoor, vindt plaats op zaterdag 30 november en begint om 19.00 uur. Iedereen is welkom.

Belangstelling voor Peter d’Hamecourt VOORHOUT n Afgelopen vrijdagavond heeft voormalig Rusland-correspon-

dent van de NOS Peter d’Hamecourt een lezing gehouden bij Hoek boek & kantoor in Voorhout. Onder grote belangstelling gaf de bekende journalist een interessante lezing over geschiedenis. Nederland zou volgens hem geen geschiedenis hebben. Dat in tegenstelling tot Rusland, wat dat juist weer wel had. Een dik uur vertelde d’Hamecourt over de diverse mijlpalen in de geschiedenis van Rusland, maar ook zijn beweegreden om zich in Rusland te vestigen. Ook de huidige politieke perikelen passeerden de revue, waarbij vragen uit het publiek niet uitbleven. d’Hamecourt was door Jos Hoek gevraagd naar Voorhout te komen nadat hij hem persoonlijk had ontmoet tijdens een optreden met pretband Kleintje Pils tijdens de Holland-promotieweek in Moskou vorige maand in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. d’Hamecourt promootte daar zijn laatst verschenen boekje ‘In de spiegel’, waarin Nederlanders zich uitlaten over Russen en Russen over Nederlanders.


Dealer

APK

‘Begeleiding en ondersteuning: daar maken wij ons hard voor.’ Een passend afscheid is voor iedereen belangrijk. Voor een gedenkteken op maat en volledig naar wens vormgegeven, bent u bij Keuzenkamp aan het juiste adres. Het bedrijf wortelde zich al in 1890 in de markt en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een succesvolle onderneming.

SMEDERIJ 12 | T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT WWW.TURK-ROOF.NL | INFO@TURK-ROOF.NL

De materie en het ontwerp van het gedenkteken kunnen volledig worden afgestemd op de wensen en het budget van de klant. Investeren in goed personeel en nieuwe middelen staat bij Keuzenkamp voorop. In 2011 nam de familie Marcelis het stokje over van de Keuzenkampen. Een ‘brutale vraag’ leidde tot een succesvolle overname en sindsdien is er binnen het bedrijf veel veranderd. Ondertussen staan Twan, Carolien en Elkie Marcelis aan het roer. ‘Je wilt het beste voor de consument. We hebben een nieuwe start gemaakt in plaats van het oude bij te schaven’, aldus Twan. De gedrevenheid achter het bedrijf is echter niet veranderd. Keuzenkamp groeit met de dag; volledig te danken aan de goede service, betrokkenheid en expertise van het personeel, zowel in de winkels als in de werkplaats. Elkie: ‘Onze klanten zijn dankbaar voor de begeleiding en ondersteuning tijdens het afscheidproces. Daar maken wij ons hard voor.’ Aventurijn Natuursteen was al een aantal jaar een zusteronderneming van Keuzenkamp, en verandert vanaf 1 januari in ‘Keuzenkamp Design’. Twan: ‘We willen van twee bedrijven één mooi bedrijf creëren. Die combinatie maakt ons bedrijf alleen maar sterker.’

Keuzenkamp Leiderdorp Hoogmadeseweg 68B 2351 CV Leiderdorp

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen vanaf

VERKOOP KERSTBOMEN BRINK

Meer weten over Keuzenkamp? Kijk dan op www.keuzenkampbv.nl. Keuzenkamp Leiden Haagse Schouwweg 10A 2332 KW Leiden

,8 3 €

*

n all-i

Noordwijkerhout

Keuzenkamp Katwijk Heerenweg 6A 12 2222 AM Katwijk

Vanaf 6 december!

€ 85,00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Locatie Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Inkoop

Verkoop

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Veiling

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl


geschiedenisles

DE TEYLINGER

woensdag 27 november 2013

25

Lessen Voorhoutse geschiedenis zijn voor Andreas-leerlingen ‘superleuk’ n Groep 7 en 8 van de Andreasschool op pad met meester Vink VOORHOUT n Is naar school gaan leuk? “Naar school gaan is verplicht, maar ook wel leuk”, vinden veel kinderen. De geschiedenisles op de Andreasschool werd voor groep 7 en 8 wel heel erg leuk gemaakt. Meester Henk Vink, tevens secretaris bij de Historische Kring Voorhout, gaf een aantal lessen Voorhoutse geschiedenis. Over het dorp dat al in het jaar 988 genoemd wordt in een akte. Door Saskia Buijs

Henk Vink is een bekend gezicht op de Andreasschool. De laatste jaren als meester, maar voor velen vooral als directeur. Toen de formatie vóór de zomervakantie veranderde vond hij het tijd om plaats te maken. Na de zomervakantie kreeg groep 7 echter een training waarbij de meisjes en jongens apart werden genomen. De meester kon maar voor één groep tegelijk staan. Directeur Michel de Zwart vroeg Henk Vink in te springen. “Natuurlijk vond ik dat prima. En aangezien ik bij de Historische Kring Voorhout zit heb ik het een met het ander gecombineerd”, zo vertelt Henk Vink. “Met een camera maakte ik foto’s uit boeken van historische panden in Voorhout. Die zet je in een presentatie en op een digibord speel je dat moeiteloos af. Dat gaat tegenwoordig eigenlijk zo makkelijk.” Het meest verbazingwekkend waren de enthousiaste reacties van de kinderen. De geschiedenis van de eigen woonplaats doet toch wat met de jeugd. “Zeker over de luchtfoto’s waren ze erg enthousiast. Het

uitzicht vanaf de kerktoren en dan maar zoeken naar herkenningspunten.” De laatste les bestond uit een wandeling van een uur in rap tempo door het dorp. Vanaf de Andreasschool langs de eerste huizen van Voorhout en het grasveld in de Prins Bernhardstraat. “Hier stond vroeger de kermis,” vertelde Vink. Waarop iemand verbaasd reageert: “Die was dus hartstikke klein. Dat stelde vast niet veel voor.” En verder gaat de wandeling langs het huis met de naam ’t Overstapje. “Bakker Ammerlaan woonde hier, en aan de overkant was de bakkerij. Hij hoefde maar over te stappen naar z’n werk en weer naar huis. Vandaar ’t Overstapje’.” Om de hoek is het vroegere postkantoor in de Herenstraat. Er hangt een schildje naast de deur. De kinderen weten dat dit een restauratieprijs is die de Historische Kring Voorhout heeft toegekend. In het schild staat het wapen van Voorhout, het Andreaskruis. Even verderop, achter nummer 108, wordt gevraagd wat zich daar bevindt. “De oudste bollenschuur die nog in het dorp staat”, weten de kinderen. Ook bij Cheers hangt een schildje naast de deur. Henk Vink: “Vroeger was dit het parochiehuis. Hier zat de gaarkeuken. Het is nu gerestaureerd en gemoderniseerd, maar tegenwoordig wordt er nog steeds gegeten.” Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de kerken. Via het mozaïek van Sint Bartholomeus voor de Barholomeuskerk loopt de groep naar de Kleine Kerk. Ooit was er één kerk, maar na een verwoestende blikseminslag zijn ze gescheiden. Het oudste deel van de Kleine Kerk dateert uit 1500/1600. De katholieke kerk is herbouwd. De begraafplaatsen wor-

Groep 8 van de Andreasschool krijgt les in Voorhoutse geschiedenis van Henk Vink. De begraafplaats was voor sommigen een beetje eng, maar verder waren de lessen erg interessant. | Foto: Saskia Buijs.

den ook bekeken. Naast de Kleine Kerk ligt het oudste graf. “Die deed ook als schuilkelder dienst”, vertelt een medewerker van de kerk. De kinderen kijken vol ongeloof naar de dikke oude steen die er ligt. Een van de jongens: “Ik vind het eigenlijk best eng, je weet dat er mensen enzo onder de grond liggen.” Veel tijd om daarbij stil te staan is er niet. Via het Boerhaavehuis uit 1668 en de voormalige brandweerkazerne lopen ze langs de Antoni-

usschool en de Dinsdagsewetering. “Deze sloot liep verder door, over de Herenstraat. Maar nu staan er huizen en herinnert alleen de naam van de straat daar nog aan.” Menno oppert: “Ze moeten een tour doen en daar geld voor vragen. Dan kunnen ze de oude gebouwen daarvan opknappen.” In de Herenstraat vraagt Henk Vink bij een ingemetselde steen: “Wat is een veldwachter?” Er is opgelet in de klas: “Een agent, die hier woon-

de.” Weer terug op school krijgt Henk Vink een daverend applaus in de klas en een cadeau. “Het was de eerste keer dat ik deze geschiedenislessen heb gegeven. Mochten andere scholen dat ook willen dan staan we daar bij de Historische Kring Voorhout natuurlijk achter. Graag enthousiasmeren we ook de jeugd.” Wie informatie wil of lid wil worden kan terecht op www.hkv-voorhout.nl.

Harmonie St. Matthias geeft fraai duoconcert

Zorgbijdrage AWBZ en het levenstestament

WARMOND n Harmonie St. Matthias uit Warmond heeft afgelopen zaterdagavond samen met het Leids Harmonie Orkest een duoconcert gegeven met als thema ‘Samen muziek maken is leuker’. Dat het thema echt recht gaf aan deze avond had niemand ook zo verwacht. De zaal zat helemaal vol en er moesten stoelen bij worden gezet. De twee stukken Arsenal (Jan van der Roost) en Consuelo Ciscar (Ferrer Ferran) die samen werden uitgevoerd zijn zowel bij het publiek als bij alle muzikanten goed ontvangen. ‘Spreekstalmeester’ Kees Tabbers van het Leids Harmonie Orkest heeft alle stukken op een ludieke wijze aan elkaar verbonden, wat voor vele leuke en grappige momenten zorgde.

VOORHOUT

Voor de pauze heeft het Leids Harmonie Orkest drie stukken, waaronder Die Zauberflöte, gespeeld. De muzikanten speelden voortreffelijk en alle instrumenten kwamen in fraaie details aan bod. Voor een aantal mensen was er deze avond een verrassing. Er werden namelijk mensen gehuldigd. Mary Lardé-Kerkvliet en Sjaak Stijnman spelen al ruim 25 jaar bij harmonie St. Matthias en hebben beide veel extra werk, naast het muziek maken, verricht voor de vereniging. Lardé speelt sopraan-saxofoon en Stijnman speelt al jaren bariton.

n Welzijn Teylingen en de Bond van Ouderen Voorhout houden op donderdagmiddag 28 november van 14.00 tot 16.00 uur een bijeenkomst die in het teken staat van de Zorgbijdrage AWBZ en het levenstestament.

Harmonie St. Matthias heeft samen met het Leids Harmonie Orkest een duoconcert gegeven.

Door de voorzitster van de harmonie kregen zij beiden een speldje van de muziekbond, een bos bloemen en een dinerbon uitgereikt. Naast deze twee jubilarissen werd ook het inmiddels oud-lid Leo Kerkvliet in het zonnetje gezet. Kerkvliet heeft jaren lang de percussie voor zijn rekening genomen en ook toen hij een paar jaar geleden had aangegeven niet meer te kunnen drummen bij de vereniging, is hij toch weer bereid geweest om tijdelijk weer terug te komen en een paar jongens op te leiden voor de percussie. Dit heeft hij tot ieders tevredenheid gedaan. Mede hiervoor,

maar ook voor alle andere hand- en spandiensten die hij heeft verricht, ontving hij een bos bloemen. Na de huldiging speelde St. Matthias alleen verder. Zij bracht onder andere de leukste nummers van Lilo &Stich, waar Armando van Arend een mooie solo had op de sopraansaxofoon. Ook stond New Baroque Suite van Ted Huggens op het repertoire. Hierin speelden trompettiste Marjolein Smulders en klarinettiste Sylvia Heemskerk beiden solo. Nadat Kees Tabbers de avond had afgesloten gaf de harmonie nog een kleine toegift.

Het eerste deel van deze bijeenkomst gaat over de Zorgbijdrage AWBZ. Sinds 1 januari hebben veel mensen te maken met een verhoging van de zorgbijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het vermogen. Dit geeft veel onrust onder ouderen en leidt tot veel vragen. Ouderen willen weten of zij hun testament moeten aanpassen of dat zij hun kinderen alvast iets kunnen schenken. Sommigen hebben nu al problemen, want hun vermogen zit bijvoorbeeld in een eigen huis. En hoe gaat het als uw partner naar een verpleeghuis moet terwijl de andere partner in de koopwoning achterblijft? Het tweede deel van deze bijeenkomst gaat over het levenstestament. Dit is een document waarin men een aantal zaken vastlegt voor het geval men bij leven iets overkomt waardoor men zelf niet meer kan handelen, bijvoorbeeld als men zelf door een ongeluk of door ziekte niet meer in staat is om belangrijke zaken te regelen. Op al deze vragen wordt tijdens de bijeenkomst van Nota-

riskantoor Schrama antwoord gegeven. Iedereen is welkom op deze middag. De entree en de koffie zijn gratis. Er is gelegenheid om vragen te stellen tijdens de presentatie. Na afloop kan men individueel nog vragen stellen. De zaal is open om 13.30 uur en het programma start om 14.00 uur in De Verdieping aan de Dr. Aletta Jacobslaan 1 in Voorhout.

Vrijwilligers kringloopwinkel Sassenheim n Momenteel is er op diverse afdelingen van kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim weer plaats voor enkele vrijwilligers.

Aanmelden kan bij elke medewerker op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Bellen kan naar telefoonnummer 0252-216288. Men hoort dan een antwoordapparaat. Nadat men naam en telefoonnummer heeft ingesproken en heeft gemeld dat men zich wil aanmelden als medewerker, wordt men teruggebeld. Ook kan men zich aanmelden via www.kringloopwinkelsassenheim. nl. Kringloopwinkel Op Dreef is gevestigd aan de Kagerdreef 90 in Sassenheim.


De feestcollectie is binnen!

% E L

e d A p o S % TING ECTIE R L L O O K C S R A A J A N Koopzondag 1 december

van 13.00-17.00 uur

Per Januari 2014 new arrival

Vila!

• Only • Vero Moda • Dept • Angels • LTB • Street One • Petrol • Legend Hoofdstraat 175 • Sassenheim • Tel. (0252) 220103


meldkamer

DE TEYLINGER

27 Kerstconcert harmonie St. Cecilia met popkoor woensdag 27 november 2013

VOORHOUT n Zaterdagavond 14 december vindt in de Bartholomeuskerk in Voorhout vanaf 20.00 uur het jaarlijkse kerstconcert plaats van het harmonieorkest van muziekvereniging St. Cecilia. Het orkest zal tijdens dit afwisselende en sfeervolle concert worden begeleid door een groot Voorhouts koor: popkoor Goed Gestemd.

Vanuit de nieuwe meldkamer onderhouden de centralisten contact met alle eenheden van hulpdiensten die in de regio aan het werk zijn.

Hulpdiensten krijgen nieuwe meldkamer n Verhuizing van Leiden naar Den Haag TEYLINGEN n Over enige tijd wordt hulpverlening van politie, brandweer en ambulance in de gemeente Teylingen en de rest van de regio gecoördineerd en aangestuurd vanuit een nieuwe ultramoderne gemeenschappelijke meldkamer in Den Haag. Deze is gevestigd in gebouw De Yp in de wijk Ypenburg. Vanuit deze locatie werken brandweer, politie en ambulancediensten in een multidisciplinair verband samen. Hier komen onder meer de telefoontjes van burgers binnen als zij het alarmnummer 112 bellen. Met de innovatieve multifunctionele meldkamer zijn de hulpdiensten klaar voor de toekomst. Op 1 januari van dit jaar is de voormalige politieregio Hollands Midden opgegaan in de nieuwe Nationale Politie. Samen met de voormalige regio Haaglanden maakt de politie in onze regio nu deel uit van de Politie Eenheid Den Haag. Dat betekent dat ook de huidige meldkamer van de politie, die nu nog in Leiden is gevestigd, samengaat met de meldkamer voor de Haagse regio. Al in 2006 werd de noodzaak voor een nieuwe meldkamer in de regio Den Haag duidelijk. De technische levensduur van de oude was verstreken. Renoveren of vernieuwen bleek niet mogelijk vanwege beperkingen in de ruimte en de installaties. Datzelfde gold voor de meldkamer in Leiden, waarvan naast de politie ook de brandweer en de ambulancedienst deel uitmaken. Aangezien de Politie Eenheid Den Haag de voorbereidingen voor het nieuwbouwproject in Ypenburg was gestart, werd besloten in dit programma ook de gemeenschappelijke meldkamer van de gehele regio op te nemen. De opdracht voor de nieuwbouw is destijds verstrekt door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden en het Regionaal College van Politie. Vanaf de start van het project lag de focus op innovatie en maatschappelijk verantwoorde ambitie met het oog op kwaliteit, kosten, milieu en duurzaamheid. Innovatie was een speerpunt om uitdagingen en veranderingen in de toekomst goed aan te kunnen. De hulpverlening en het thema Veiligheid bewegen zich in een veld van elkaar snel opvolgende ontwikkelingen, wat de nodige flexibiliteit vereist. Altijd met het centrale doel: de juiste dienst- en hulpverlening blijven bieden en de veiligheid van de burger garanderen. Landelijke meldkamerorganisatie

Eén van de meest actuele ontwikkelingen waarmee meldkamers te

maken krijgen is een nieuwe manier van werken. Over twee jaar zal Nederland één landelijke meldkamerorganisatie en tien meldkamers hebben. De Nederlandse regering besloot daartoe begin 2012, toen de nieuwe meldkamer van de regio Haaglanden al in aanbouw was. De bewuste focus op innovatie heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe meldkamer de nieuwe manier van werken moeiteloos kan inpassen. De belangrijkste consequentie van deze ontwikkeling is wel dat de meldkamer van de voormalige regio Hollands Midden, die nu gevestigd is in Leiden, intrekt in De Yp. In de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer zijn nu gevestigd de meldkamer van de Politie Eenheid Den Haag (de voormalige regiokorpsen Hollands Midden en Haaglanden), de meldkamer van Brandweer Haaglanden, de meldkamer ambulancezorg Haaglanden, en het Regionaal Coördinatiecentrum. Daar zullen straks dus de meldkamerdiensten vanuit Leiden bijkomen. In de praktijk blijkt dat bij de meeste incidenten naast politie, ook ambulance en/of brandweer nodig zijn. Door het huisvesten in één pand, de multidisciplinaire afstemming en door het samen trainen optimaliseert de samenwerking in de meldkamer. De medewerkers in de gemeenschappelijke meldkamer alarmeren de brandweerauto’s in de kazernes, de ambulances bij de hulpposten en de politie-eenheden op straat en voorzien hen van informatie. Deze manier van samenwerken zorgt voor de best mogelijke service aan de inwoners van de regio. Werkgebied

Sinds de vorming van het Korps Nationale Politie zijn de korpsen Haaglanden en Hollands-Midden samengevoegd tot de Politie Eenheid Den Haag. Het verzorgingsgebied van deze eenheid is gelijk aan het

Op het programma van het harmonieorkest en haar dirigent Paul Martens staan onder andere verschillende medleys van kerstmuziek. Het genre loopt uiteen van klassiek getinte werken tot swingende kerstsongs. Vorige week dinsdag heeft de eerste ontmoeting plaatsgevonden tussen koor en orkest om te repeteren voor het gezamenlijke kerstconcert. Het popkoor Goed Gestemd, dat pas begin 2012 is opgericht, bestaat uit ongeveer zestig

Drie kunstenaars in galerie De Pomp WARMOND

werkgebied van de Veiligheidsregio Hollands Midden, waat Teylingen onder valt, en de Veiligheidsregio Haaglanden. In totaal gaat het dan om 34 gemeenten in Zuid-Holland. In deze regio wonen ruim 1,75 miljoen inwoners. In de gemeenschappelijke meldkamer komen alle meldingen binnen via alarmnummer 112 van incidenten en calamiteiten die zich voordoen. Naast meldingen van particuliere alarmcentrales en meldingen via Burgernet, wordt de meldkamer ook ingezet bij alarmeringen voor Amber Alert en NL Alert. Daarnaast onderhoudt de meldkamer contact met alle eenheden van hulpdiensten die in de regio aan het werk zijn. Aansturing en afhandeling van de meldingen, de samenwerking tussen hulporganisaties en de meldkamer en de ondersteuning van de collega’s op straat, moet op de meest efficiënte en betrouwbare manier plaatsvinden. De nieuwe meldkamer is daar volledig op ingericht.

Activiteiten in de Sassemse Postwijk SASSENHEIM

n Als het aan Welzijn Teylingen ligt wordt de molen van Speelman de ontmoetingsplek van de Postwijk in Sassenheim. Woonstichting Vooruitgang heeft deze ruimte aan de wijk gegeven om daar, zoals ze het noemen, “op kleinschalige wijze een wijkondersteuningspunt te zijn die deel uit maakt van de participatiemaatschappij”. Chiara van den Berg en Wouter van Gijzen van Welzijn Teylingen hebben ervaring met het tot leven brengen van leegstaande ruimten. Zij zijn bij Welzijn Teylingen actief om ‘gang te maken’ in de buurt. Daarom nodigt Welzijn Teylingen alle buurtbewoners uit voor een buurtmeeting op donderdag 28 november van 20.00 tot 22.00 uur in de molen van Speelman aan de H. Knoopstraat 1 in Sassenheim. Men kan langskomen om ideeën uit te wisselen en kennis te maken met elkaar en de molen. Iedereen is welkom: buurtgenoten met goede ideeën, ondernemende mensen, creatieve ondernemers, fantasierijke jongeren en actieve ouderen. Voor meer informatie: www. welzijnteylingen en www.gangmakerij.nl.

leden, waarvan drie heren welke veelal afkomstig zijn uit Voorhout. De zangers staan onder leiding van dirigent Leendert-Jan Veldhuyzen. Het koor heeft een repertoire met een grote variatie: van Gers Pardoel, Toto, The Carpenters, Marco Borsato, Abba tot Michael Bubble. Voor het koor is dit het eerste kerstconcert in haar korte bestaan. Ook samen met St. Cecilia zal popkoor Goed Gestemd enkele werken zingen, waaronder het bekende Feliz Navidad. De aanwezige bezoekers kunnen ook hun eigen stemgeluid laten horen. Samen met de harmonie kan meegezongen worden met bekende kerstliedjes. De presentatie van het geheel is in handen van Jan-Piet Does. Het programma van het kerstconcert van St. Cecilia duurt tot ongeveer 21.45 uur. De toegang tot het concert is gratis. De kerk opent de deuren vanaf 19.30 uur.

n Drie nieuwe kunstenaars exposeren in galerie De Pomp tot en met 2 januari 2014.

Elsa van der Togt-Verhoog heeft na haar opleiding aan de Koninklijke academie voor Beeldende Kunst veel aquarelwerk in en buiten Artis of Blijdorp gemaakt. Zij vindt de interactie met een dier heel bijzonder. Ook de Hortus in Leiden met zijn eeuwenoude bomen is een prachtige plek om te schilderen. Verder geeft zij aquarelleerles aan de Leiderdorpse volksuniversiteit. Dieuwke van der Mark-Bet is al zo’n vijftien jaar intensief met keramiek bezig. Alle objecten, zowel decoratief als functioneel, zijn met de hand gemaakt. Haar werk is vaak gedraaid, maar ook wel uit platen opgebouwd. Elk stuk is uniek en

heeft een eigen karakter met stilistische vormen en gedetailleerde finesse. De mooie tinten en het verfijnde glazuur creëren een breekbare schoonheid. Schilder Ruys exposeert voor de tweede keer in galerie De Pomp. De natuur speelt een grote rol in haar veelzijdige schilderijen en aquarellen. Ook zij schildert vaak in Artis en de Hortus in Leiden. De afgelopen jaren werkte zij regelmatig in het Friese terpenland, waar zij getroffen is door de schoonheid met adembenemende lichten. De talloze schetsen die ze daar maakte zijn na de gezette grondlaag bij haar thuis op haar atelier afgemaakt. De opening is op zaterdag 23 november om 16.00 uur, waarbij de exposanten zelf nog wat vertellen over hun werk.

Expositie in het Oude Raadhuis van Warmond WARMOND n Tot en met zondag 15 december exposeren Stephine van Gennip (glasobjecten), Lizan van Dijk (schilderijen) en Karin van der Arend (sieraden) in Het Oude Raadhuis van Warmond. De galerie is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Karin van der Arend werkt sinds 2000 als sier- en edelsmid. Het vak heeft zij geleerd bij verschillende bekende edelsmidkunstenaars waaronder Sylvia Blickman en Ingeborg van Damme. Daarna heeft zij zich als zelfstandig kunstenaar verder ontwikkeld. Van der Arend laat zich bij het ontwerpen van haar sieraden inspireren door hetgeen ze tegenkomt: vormen in gebouwen, symbolen gecreëerd door de mens en de schoonheid en puurheid van de natuur. Ze werkt voornamelijk met zilver in combinatie met halfedelstenen, zaden, schelpen en andere vormen uit de natuur. Lizan van Dijk komt uit een schildersfamilie. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam, exposeerde op veel plaatsen en geeft schilderlessen en workshops. Ze werkt afwisselend vanuit haar

atelier in Zuid-Frankrijk en haar atelier in Haarlem. Tijdens het werken komt er een stroom van associaties op gang. Het is een constant zoeken naar evenwicht tussen de verf en de andere materialen. De spanning die dit opwekt vindt zijn weerslag op het doek. Haar schilderijen kunnen een harde contrasterende sfeer uitstralen. De serie ‘Enclosure’ staat voor omheining, beperking, beslotenheid. De omheining geeft beperking, maar ook bescherming. Het gaat over ups en downs. Stephine van Gennip wordt in haar werk geïnspireerd door alledaagse materialen die een geschiedenis met zich meedragen, sporen nalaten. Ze werkt graag met de afvalproducten, eigenlijk materialen waar geen aandacht voor is, die weggegooid worden, geen nut meer hebben. Hun schoonheid is aan het oog onttrokken. In het hergebruik wil zij juist die verborgen schoonheid laten zien. Glas is een nieuwe overwachte ontdekking voor haar. De mogelijkheid van breken en verbinden, het ontdekken van vervormingen, conceptueel kunnen werken, ritme en herhaling. Ze verzamelt oud vensterglas, potten en flessen, en ze gebruikt het glas heel of gebroken, met of zonder sporen van etiketten en inhoud.


28

katwijk speciaal woensdag 27 november 2013

zakelijk gezien

DE TEYLINGER

Van der Burg & Beelen breidt uit Sinds Corné van der Burg en Erik Beelen in maart 1999 startten met hun administratiekantoor, is het bedrijf uitgegroeid tot een kantoor met drie partners en zeven medewerkers. Met ingang van 1 januari aanstaande zetten Corné van der Burg en Erik Beelen samen met Jan van Duijn, de derde partner van Van der Burg & Beelen Bedrijfs- en Belastingadviseurs B.V., een volgende stap in het ondernemerschap. Door de overname van Administratie- & advieskantoor R.F.M. de Schepper B.V. uit Alphen aan den Rijn groeit de onderneming naar twee kantoren en vijftien medewerkers.

n

Met de overname van Admini­ stratiekantoor De Schepper wordt schaalvergroting gerealiseerd en worden de krachten gebundeld. “Ruud de Schepper blijft als vesti­ gingsleider werkzaam in Alphen aan den Rijn. Hij kent zijn klanten, hun branches en de daarbij beho­ rende problematiek en wetgeving. De klanten blijven dus het ver­ trouwde gezicht zien en kunnen daarnaast beschikken over nog meer kennis en ervaring,” zegt Erik Beelen. “Met de overname groeit voor ons het aantal bedrijfstak­ ken waarin wij actief zijn. Wij wer­ ken bijvoorbeeld voor scheeps­ en jachtbouwers, landbouwers, lijn­ rijders en bloemenexporteurs en daar komen nu ook branches als IT, uitgeverij, horeca en reclame bij. Wij vinden het een uitdaging om onze kennis ook in deze branches te gaan inzetten.” “De klanten van beide kantoren zullen in principe niets van de overname merken,” zegt Jan van Duijn. “Beide ondernemingen gaan door op hun eigen locatie, de namen en beeldmerken blijven ongewijzigd en de vertrouwde me­ dewerkers blijven op hun huidige werkplek. Voor de medewerkers verandert er dus ook niet veel, hoe­ wel er door de schaalvergroting wel meer doorgroeimogelijkheden ontstaan.”

OvereenkOmsten “Erik en ik zijn in 1999 vanaf een zolderkamertje begonnen en Ruud de Schepper begon zeven jaar eer­ der op min of meer dezelfde ma­ nier. Beide bedrijven zijn in de afge­ lopen jaren behoorlijk gegroeid en

hebben beide een club medewer­ kers met lange dienstverbanden.” zegt Corné van der Burg. Voor zowel Van der Burg & Beelen als voor Administratiekantoor De Schepper geldt dat de klanten kun­ nen rekenen op een breed dien­ stenpakket en persoonlijke aan­ dacht. “Wij nemen onze klanten desge­ wenst allerlei financiële werkzaam­ heden uit handen. Wij kunnen het hele administratieve traject rege­ len; van het boeken van facturen tot het opstellen van de jaarrekening en verzorgen van de belastingaan­ giften. Maar het allerbelangrijkste voor ons blijft het adviseren van onze klanten. Geen jaarrekening en belastingaangiften over de schut­ ting, maar minimaal één keer per jaar een afspraak bij de klant of bij ons op kantoor om jaarrekening, aangifte en andere zaken uitvoerig door te nemen, de kansen, moge­ lijkheden en risico’s te bespreken en bruikbare adviezen te geven die de klanten nodig hebben en verdie­ nen,” vervolgt Corné van der Burg. “Vanzelfsprekend signaleren wij voor onze klanten ook de gevolgen van veranderende wet­ en regelge­ ving. Door deze wijzigingen tijdig te signaleren helpen wij onze klan­ ten hier goed op in te spelen en ko­ men zij niet voor voldongen feiten te staan.” De klanten van beide kantoren zijn divers. Van zzp’er tot middelgrote onderneming, van particulier tot producent, van detaillist tot groot­ handel en van eenmanszaak tot BV.

Vlnr: Erik Beelen, Corné van der Burg, Ruud de Schepper en Jan van Duijn

AllrOund Van der Burg & Beelen is een all­ round bedrijfs­ en belastingadvies­ bureau. “Wij hebben een breed ken­ nisgebied; zijn echte generalisten. Het voordeel voor onze klanten is dat wij ons niet alleen met de cijfer­ tjes bezighouden, maar ook kijken naar de bedrijfsprocessen. Onze dienstverlening stopt dan ook niet bij het voeren van financiële en salarisadministratie, het opstellen van de jaarrekening en het verzor­ gen van belastingaangiften. Wat ons betreft begint het hier pas.” “Kleine en middelgrote bedrijven hebben vaak geen financieel ma­ nager of controller in huis omdat zij onvoldoende werk hebben om daarvoor een werknemer aan te trekken. Toch is er vaak behoefte

aan de kennis die deze specialisten inbrengen. Daarom detacheren wij onze ervaren allround krachten regelmatig bij bedrijven die daar behoefte aan hebben, variërend van incidenteel of een paar uur per maand tot een vaste dag per week. Zo kunnen zij beschikken over de kennis en ervaring en heb­ ben alle voordelen van een ‘eigen’ financiële man/vrouw die hun bedrijf door en door kent, zonder dat deze bij hen op de loonlijst staat.” “Door deze detachering zijn we nauw betrokken bij onze klanten en krijgen ook andere vraagstuk­ ken op ons bord. Wij vormen de financiële spil binnen een onderne­ ming. Zo schuiven wij aan bij con­ tractonderhandelingen of voort­ gangsgesprekken met opdrachtge­ vers, verzorgen financieringsaan­ vragen en debiteurenbewaking, vertalen te nemen beslissingen naar een begroting en rekenen ver­ schillende scenario’s door of zitten aan tafel bij ‘lastige’ gesprekken met werknemers,” zegt Erik Beelen “Kennis waarvan de klanten van De Schepper kunnen profiteren en aanvullende dienstverlening waar­ van zij gebruik kunnen maken”.

bied van personele zaken gaat ver­ der dan het voeren van een goede salaris­ en personeelsadministratie en het opstellen van arbeidscon­ tracten. “Zelfs als een onderneming slechts één personeelslid in dienst heeft komt er al veel op de on­ dernemer af,” geeft Jan van Duijn aan. “Ondersteuning bij werving, spreekuren voor personeel en de ontwikkeling van een belonings­ systeem zijn slechts een greep uit ons pakket personeelsdiensten.”

Ook de dienstverlening op het ge­

De werkwijze van Van der Burg & Beelen is even uniek als simpel: dienstverlening ‘on demand’ en waar nodig proactieve advisering, desgewenst bij de klant ‘in house’. ‘U vraagt wij draaien. Wij signale­ ren, informeren en adviseren u’. En dat de werkwijze van Van der Burg & Beelen goed aansluit bij de wensen van het bedrijfsleven, blijkt wel uit de steeds groeiende klantenkring. Corné van der Burg: “Door onze brede kennis kunnen wij zoveel voor onze klanten betekenen. Nee, wij hebben geen Register Accoun­ tant of jurist in huis, maar voor de meeste van onze klanten is dat ook helemaal niet of nauwelijks nodig. En mocht het toch nodig zijn, dan hebben wij een vast netwerk van nationale en internationale specia­ listen waarmee wij samenwerken.”

Turfmarkt 10 2223 EH Katwijk ZH Tel: 071 ­ 362 59 32 Fax: 071 ­ 364 95 30 Internet: www.burgenbeelen.nl Email: info@burgenbeelen.nl

Anth. van Leeuwenhoekweg 19f 2408 AL Alphen aan den Rijn tel.0172­499610 fax. 0172­478169 Internet: www.deschepper.nl Email: info@deschepper.nl

PersOnele zAken


sport

DE TEYLINGER

woensdag 27 november 2013

29

Gona en Foreholte delen de punten: 1-1 n Tweede helft brengt de beslissing VOORHOUT n Foreholte heeft afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Gona een meer dan verdiend punt meegenomen uit Den Haag. Een beter voetballend Foreholte kon het verschil in de eerste helft niet uitdrukken, maar kreeg in de tweede helft het verdiende punt. In de eerste helft was Foreholte de bovenliggende partij. Op een slecht veld -spelers gleden regelmatig uitwas Foreholte de beter voetballende ploeg, waar Gona fysiek de sterkere was. In de 15e minuut resulteerde dat in de eerste Voorhoutse kans. Een snelle combinatie tussen Tom Bleijswijk, Bas Jongbloed en Dennie Luigies leidde tot een steekpass op Bram van der Lans. Zijn harde schot verdween naast het doel van Gona. Drie minuten later werd Lukas Wiering aangespeeld vanaf het middenveld. Een snelle eentwee met Bram van der Lans bracht Wiering alleen voor de keeper. Zijn schot ging echter hoog over. In de 31e minuut de eerste grote kans voor Gona. De rechtsbuiten gleed langs zijn directe tegenstander en legde de bal terug op de 16 meterlijn. Een opkomende middenvelder controleerde de bal en schoot hard

op doel. Matthijs Guijt redde bekwaam. De laatste grote kans van de eerste helft voor Foreholte was in de 38e minuut. Bas Jongbloed stuurde Rick Grondel weg op links. Hij ging op snelheid langs zijn tegenstander en draaide naar binnen. Zijn schot verdween over het Haagse doel. Een voorzet leek logischer, want Bram van der Lans en Lukas Wiering stonden vrij voor het doel. In de 50ste minuut was linksback Mink Schinkelshoek zijn directe tegenstander kwijt, die vrij op kon komen aan de rechterkant. Zijn lage voorzet kon van dichtbij via een Voorhouts been binnengetikt worden (1-0). De wedstrijd bleef spannend, waarbij er kansen aan beide kanten vielen. In de 71ste minuut veroverde Bas Jongbloed de bal op het middenveld, waarna hij linksbuiten Rick Grondel aanspeelde op links. Zijn aangesneden voorzet werd door Bram van der Lans via

de grond over gekopt. Vier minuten later lag de bal bijna in het andere doel. Een snelle uitbraak over links eindigde in een voorzet die door de spits net niet hard genoeg geraakt kon worden, zodat de bal naast ging. In de 82ste minuut leek de wedstrijd beslist te worden toen de spits van Gona de bal in het Voorhoutse doel werkte. Tot geluk van de meegereisde Voorhouters had de scheidsrechter een overtreding geconstateerd en keurde hij het doelpunt af. De vrije trap werd snel genomen en kwam bij de prima ingevallen debutant Jelle Kraakman. Hij stuurde Lukas Wiering weg op links en zijn voorzet werd door Dennie Luigies enigszins gelukkig in het doel getikt (1-1). Beide ploegen gingen voor de overwinning, zodat de wedstrijd spannend bleef. De laatste kans was voor Foreholte, toen Toni Arroyo werd weggestuurd op rechts. Zijn voorzet kon door Dennie Luigies net niet hard genoeg aangeraakt worden. Zondag speelt Foreholte de uitwedstrijd tegen de verrassende nummer twee van de ranglijst Concordia om 14.30 uur in Delft.

Workshop solliciteren VOORHOUT n Er is in korte tijd veel

Bakker en Lutz.

Bakker en Lutz in het Onderdak SASSENHEIM n Zaterdag 7 december in theater ‘t Onderdak: Joris Lutz & Martin Bakker met ‘Het is je bloed’. De muzikale voorstelling ‘Het is je bloed’ is rock & roll cabaret. Puur, meedogenloos en ontroerend. Een persoonlijk programma over drie generaties Bakker en Lutz, waarin zonen vaders worden. Bakker en Lutz komen elkaar tegen in prettig gestoorde situaties. Een hilarische ontdekkingstocht naar de eigen roots, herkenbaar voor iedereen. In de voorstelling ontrafelen Bakker en Lutz hun muzikale bloedlijn. De

soundtrack van hun leven. Eigen werk staat centraal, maar ook Beatles, House, Bach en Gordon passeren de revue. Ze zijn met z’n tweeën, maar het podium is bomvol. Zij larderen dit muzikale feestje met korte gekke absurdistische dialogen met bloedstollende energie en alles verzengende lol. Kaarten voor deze voorstelling à 15 euro zijn te koop via www.hetonderdak.nl, telefonisch op 0252-225874 op werkdagen van 10.00 tot 11.00 uur, en bij Primera Van der Lans aan de Hoofdstraat 208 in Sassenheim. De aanvang is 20.15 uur.

Scheveningse Vishandel

Albatros Johannes “De groothandel voor de consument”

Gerookte Palingfilet Gerookte Zalmfilet “Sla alvast in voor de feestdagen”

1 pond € 17,50 1 pond € 12,50 Samen voor € 27,50

Gestoomde Makreel 3 voor Zalmsnippers 1 pond 1 Gebakken Kuit / 2 pond 1 zak Kibbelingen (kabeljauw) met gratis saus Gerookte Lijnaal 1 kilo Grote Lekkerbek (kabeljauw) per stuk 3 voor Haringen Vers v/h mes 4 voor € 5,00 - 5e Vers Gebakken Lekkerbekken 4e GRATIS 3 voor Gebakken Scholfilet 4 voor

€ 5,00 € 5,00 € 3,50 € 5,00 € 25,00 € 4,50 € 10,00 GRATIS € 5,00 € 5,00

Scheveningse Vishandel Albatros Johannes iedere zaterdag op het Raadhuisplein te Voorhout (t.o.v. de Albert Heyn)

veranderd op het gebied van solliciteren. Zo is de invloed van social media hierbij niet meer weg te denken. Vanuit het UWV of de werkgever is er weinig begeleiding voor mensen die door reorganisatie of faillissement hun baan dreigen te verliezen. Gonny Boekestijn en Elze Aartman zijn loopbaanadviseurs die werknemers op luchtige en humorvolle wijze tijdens een workshop in korte tijd arbeidsmarktproof maken. De workshop bestaat uit twee ochtenden. Hierna weet men hoe de huidige arbeidsmarkt in elkaar zit en wat er van een sollicitant wordt verwacht. De workshop vindt plaats op 13 en 20 december van 9.30 tot 12.30 uur in Voorhout. De kosten bedragen 87 euro. Voor informatie of aanmelding: elze.aartman@eacoaching.nl.

De Foreholte-veiling leverde het recordbedrag van 65.750 euro op.

Recordopbrengst voor Foreholte-veiling VOORHOUT

n De verwachtingen waren vrijdag bij Foreholte hooggespannen na de fantastische veiling van vorig jaar. De organisatie van de Foreholteveiling had hierop ingespeeld. De aantrekkelijke kavels en het presenteren van deze kavels op een groot scherm moest een versterkende bijdrage gaan leveren aan het succes van de avond.

Rond 20.00 uur arriveerden de eerste geïnteresseerden, en toen een half uur later voorzitter Jan Regeer iedereen welkom heette met de belofte dat 1 procent van de veiling geschonken zou worden aan giro 555 bleek de kantine te klein te worden. Veilingmeester Theo van Werkhoven nam, afgewisseld door Jan Piet Does, plaats en veilde zo het eerste ‘stukje’: een winterbeurt voor de auto. In de vier uren die daarna volgden werd al snel duidelijk dat Foreholte met deze avond zou afsteven op een record. Toen

de absolute topkavels onder de hamer gingen bevestigde dit het gevoel. De wedstrijd Barcelona-Real Betis vanuit een skybox, een dagje Brabant, een sloepentocht, eten bij de voorzitter, een VIP-loge bij de Wielerzesdaagse en een Foreholtefiets waren de publiekstrekkers en droegen dan ook substantieel bij aan het uiteindelijke resultaat van bijna 56.000 euro. Ook dit jaar werden de winnende lotnummers bekend gemaakt van de Grote Foreholte Loterij die onlosmakelijk verbonden is aan de veiling, met als hoofdprijzen een gevulde gereedschapskist, een fiets en een scooter. Deze loterijopbrengst van 9750 euro brengt het resultaat van deze avond op 65.750 euro. De Foreholte-veiling is er dan ook in geslaagd om naast een prachtig resultaat iedereen een gezellige avond te bezorgen. De uitslag van de loterij staat elders op de advertentiepagina’s in deze krant.

Bollenpalet in Warmondse bieb WARMOND n Creatief atelier Het Bollenpalet exposeert tot eind december in de vitrine van de Warmondse bibliotheek. Bij ’t Bollenpalet in Sassenheim zijn ongeveer 24 cliënten van Het Raamwerk dagelijks bezig met allerlei creatieve activiteiten. Die variëren van het schilderen van kleurrijke kunstwerken tot het borduren van tafellakens en het maken van keramische voorwerpen. Ook producten van textiel worden vervaardigd. Het creatief atelier bestaat uit drie onderdelen: het teken-en schilderatelier, het textielatelier en het keramiekatelier. De geëxposeerde artikelen zijn ook te koop.

morgen kunt u haar gerust weer een vraag stellen

Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22 Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord Bel met een van onze deskundige medewerkers of ga voor meer info naar kwfkankerbestrijding.nl/vraag. De KWF Kanker Infolijn is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur.

iedereen verdient een morgen

De jeugdgroep van Cultuur Verheft presenteert ‘Sinterklaas en de betovering’.

‘Sinterklaas en de betovering’ in Cheers VOORHOUT

n De jeugdgroep van Cultuur Verheft presenteert ‘Sinterklaas en de betovering’. Dit is een familievoorstelling die geschreven is door Ria Herkelman.

Hetta de heks wil graag een poosje in het paleis van Sinterklaas komen werken. Maar ze wil meteen de baas van het paleis worden en dat kan natuurlijk niet, want Sinterklaas is de

baas. Hetta de heks is daar niet blij mee en als Grote Piet haar ook nog eens de deur wijst, wordt ze boos. Ze betovert een aantal dingen in het paleis, wat grote gevolgen heeft. De voorstelling is op zondag 1 december om 13.00 en 16.00 uur in Cheers aan de Herenstraat 106 in Voorhout. De kaarten zijn al te koop bij Hoek Boek aan de Herenstraat 63 in Voorhout. De prijs bedraagt 4 euro.


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 27 NOVEMBER 2013

31

Derde winst op rij voor korfballers van TOP  Sassenheimers blijven ongeslagen koploper

De Sassenheimers hadden zich tegen DVO goed voorbereid. Het is immers een lastige ploeg om tegen te spelen, zeker met de fanatieke supportersschare bij thuiswedstrijden. De ploeg uit Bennekom is wel degelijk een kandidaat om aan het einde van het seizoen bij de beste vier ploegen te eindigen. De tactiek van coach Jan Niebeek was toch vooral om het sterke dameskwartet van TOP de aanval te laten zoeken en de heren het reboundende en ondersteunende werk te laten doen. Een speelwijze die goed past bij de filosofie van de nieuwe coach om gevarieerd en dynamisch te spelen. Hoe anders was de tactiek van DVO. Die wilden het tempo bij de Sassemers drukken en kozen er voor, in navolging van eerdere tegenstanders Nic. en Blauw Wit, om ‘achter te verdedigen’. Een tactiek die niet bij alle korfballers sympathie verdient en minder leuk is om naar te kijken omdat de opbouw van een aanval erdoor wordt vertraagd. Al snel werd duidelijk dat de keuze van TOP beter uitpakte. Halverwege de eerste helft stond TOP op een 9-5

voorsprong. Waar de doelpunten aan Bennekomse zijde vooral van de vaste schutters Jos Roseboom en Momo Stavenuiter moesten komen, waren het bij TOP vijf verschillende spelers die tot scoren kwamen. Vooral Celeste Split en Rianne Echten waren in die beginfase goed op dreef. Het goed reboundende herenkwartet bediende de aanvallende dames uitstekend en er was voor DVO geen houden aan. Ook de time-out en de wissel van Steven Landman voor, kon de drang bij de Sassenheimers niet stoppen. Na een prima eerste helft stond TOP al op een 17-9 voorsprong, waarbij twaalf doelpunten afkomstig waren van het damesviertal. Na de rust was het beeld niet anders. DVO had geen schijn van kans, hoe hard het ook werkte, tegen een oppermachtig TOP. Het verschil liep halverwege de tweede helft zelfs op tot 13-25 en dus was de wedstrijd gespeeld. Coach Niebeek kon zich permitteren om te wisselen en Celeste Split, Nisha Verweij, Friso Boode en Nick Pikaar rust te gunnen. Wouter de Koning debuteerde in de hoofdmacht bij TOP en pikte meteen een

Foreholte-dames komen op dreef in de 2e divisie VOORHOUT  Zaterdag 23 novem-

ber trad Foreholte aan tegen IASON uit het Limburgse Valkenburg. Helaas voor hen moesten zij zonder winstpunten weer de lange reis naar huis maken, want Foreholte komt op toeren. Vorige week werd in Den Haag van het onderaanstaande Wings na een harde wedstrijd met 16-26 ruim gewonnen, en nu werd de na vijf wedstrijden op de tweede plaats staande Limburgse ploeg verrast door een goed spelend Foreholte: 28-21. Met Dana Vincenten weer in de gelederen blijkt het team organisatorisch het beter voor elkaar te hebben. Er gaat veel creativiteit en kracht van haar uit. De eerste helft werd IASON overdonderd door het snelle en goede spel van de thuisclub. Verdedigend had Foreholte het goed voor elkaar met de betrouwbare keepster Kim Geerlings. IASON moest verdedigend geregeld aan de noodrem trekken en Naomi Hoogervorst was weer trefzeker, onder andere vanaf de 7 meter. Zij wist acht keer het doel te vinden. De hoekspeelsters deden zich ook goed gelden, want Lize Vrolijk scoorde zes keer en Ramona Vink vier keer. Na een goed gespeelde eerste helft, welke voor het talrijke publiek genieten was, werd de rust bereikt met 17-8. In de tweede helft was het na 10 seconden al raak door Dana Vincenten die totaal vier keer scoorde. Om onverklaarbare redenen liep de tweede helft toch een stuk minder dan de eerste helft. Toch was het verschil na 12 minuten twaalf doelpunten, maar daarna was het IASON, dat vanwege een aantal twee minuten-straffen waaronder twee keer een dubbele

Maaike van Moorsel in actie.

ondertalsituatie aan Voorhoutse zijde, wat terug kon doen en dit zorgde voor een rommelig geheel. Daarbij vielen enkele IASON-speelsters door wat pech geblesseerd uit. Het zat er voor hen niet in het tij te keren in deze sportieve wedstrijd. Bij de Voorhoutsen was inmiddels Roxanne Roffelsen op doel komen staan en Mariska Poot, Melanie Zwaan, Marlen Arroyo en Maaike van Moorsel wisten mede de score omhoog te tillen. De Foreholte-dames zijn weer op de goede weg terug en vol vertrouwen wordt er verder getraind op situaties waar ze vertrouwen in gaan krijgen. Met name de jongere speelsters zullen zich meer moeten laten zien. Door deze overwinning staan de vrouwen van trainer/coach Guido Torenbeek nu op een gedeelde tweede plaats met dit IASON. Zaterdag 30 november om 19.45 uur wordt er gespeeld tegen het onderaanstaande Leudal in Horn. Zaterdag 7 december volgt er weer een uitwedstrijd om 19.45 uur in Arnhem tegen AAC 1899 en zaterdag 14 december om 20.30 uur wacht MHV 81 uit Mill in sporthal De Tulp.

doelpunt mee (15-26). De eindstand werd bepaald op 18-26. Een klinkende overwinning voor de ploeg uit Sassenheim met ditmaal een hoofdrol voor de dames en een bewijs dat de nieuwe speelwijze van TOP werkt. Toch waakt Niebeek voor al te veel euforie. Er zijn pas drie van de achttien wedstrijden gespeeld in de Korfbal League-competitie. Bovendien wordt komende zaterdag de topper tegen Fortuna gespeeld. Voorlopig staan de Sassenheimers fier en ongeslagen bovenaan en dat was vorig seizoen wel anders. Het wordt een drukke week voor de Sassenheimse korfballers. Eerst wordt midweeks op woensdagavond 27 november de uitwedstrijd tegen nieuwkomer OVVO gespeeld. De wedstrijd in Maarssen begint om 20.30 uur. Op zaterdagavond 30 november volgt dan de belangrijke thuiswedstrijd tegen Fortuna uit Delft. Deze topper wordt gespeeld in sporthal De Korf aan de Sportdreef in Sassenheim en begint om 19.00 uur. Pas na deze wedstrijd kan worden gezegd of TOP een serieuze kandidaat is om in de top mee te blijven draaien.

VCS heren 1 stevig op tweede plaats SASSENHEIM  De afgelopen weken

stonden voor het eerste herenteam van Volleybalclub Sassenheim in het teken van wisselende resultaten. Zo werd er begin november in Oegstgeest met 3-1 verloren van VCO, terwijl het team een week later vijf punten pakte tegen Inter Rijswijk. Vervolgens gaf VCS in eigen huis een 2-0 voorsprong weg tegen Kalinko. Het was dus lastig te voorspellen hoe het afgelopen week zou uitpakken tegen het tweede team van Gemini-K uit Voorschoten. Het team moest het afgelopen donderdag zonder de jeugdige talenten Daniël de Ridder en Danny Scheffer doen, aangezien zij geblesseerd vanaf de bank moesten toekijken. Coach Rob Meijer had echter nog genoeg spelers over om een degelijke opstelling in het veld te presenteren. Hoe degelijk deze was bleek al aan het begin van de eerste set, toen na een lange serviceserie de teller plotseling op 10-0 stond. Verbaasd en wellicht wat overmoedig door dit soepele begin liet VCS de teugels wat vieren, waardoor Gemini de achterstand bijna inliep. Op tijd werd het spelniveau hersteld en VCS sleepte de eerste set met 25-12 binnen. De eerste ronde bleek exemplarisch voor de rest van de wedstrijd: Gemini beschikte over te weinig teamgevoel, routine en niveau om het VCS echt lastig te maken. Daarbij konden de heren uit Sassenheim hun eigen niveau handhaven, wat resulteerde in goede passes, slimme setups en een snelle verdediging. In de aanval werden hier en daar nog wel wat persoonlijke fouten gemaakt, maar dit waren er te weinig om de wedstrijd te doen kantelen. Met 25-12, 25-14 en zelfs 25-7 werden de vijf punten veiliggesteld. Met 32 punten uit negen wedstrijden staat VCS nu stevig op de tweede plaats. Geen garanties voor de toekomst, want er gebeuren gekke dingen in de 1e klasse. Komende vrijdag gaat het team in Den Haag op bezoek bij Sovicos. Daarna wacht er een winterpauze tot 9 januari.

Stephanie Greeve scoort de 2-0 uit een strafcorner.

Hockeydames houden aansluiting na winst VOORHOUT  Na een aantal teleurstellende uitslagen moest het voor de Voorhoutse hockeydames gaan gebeuren tegen Spijkenisse. De drie punten tegen deze hekkensluiter waren nodig om uit de onderste regionen van de competitie te blijven. De hockeydames uit Voorhout deden wat zij moesten doen en wonnen overtuigend van Spijkenisse met 4-1.

Voorhout begon met inzet en goed spel. Spijkenisse werd direct onder druk gezet. Dit leidde tot een aantal grote kansen. Geluk en de keepster uit Spijkenisse stonden in de weg van een dikverdiende voorsprong. Sanne Dijkstra sloeg een bal snoeihard op de paal en Dirjam de Vreugd kon niet van dichtbij scoren. Na 20 minuten was het eindelijk zover: bij de derde strafcorner sloeg Sanne Dijkstra de bal keihard tegen de plank en de 1-0 was een feit. De dames uit Spijkenisse gaven zich niet zomaar gewonnen.

Met counters kwamen zij gevaarlijk voor de Voorhoutse keepster Mariska van Vliet. Maar het bleef bij de 1-0 tot de rust. Na de rust probeerde Spijkenisse de gelijkmaker te forceren, maar na vijf minuten scoorde Stephanie Greeve uit een strafcorner de 2-0. Beide teams gingen gelijk op met een klein overwicht voor Voorhout. Na 15 minuten werd de wedstrijd beslist. Astrid Konijn benutte een rebound uit een strafcorner en scoorde beheerst de 3-0. Het spel ging over en weer met de beste kansen voor de Voorhoutse dames. Een kwartier voor tijd maakte Astrid Konijn een einde aan alle illusies van het team van Spijkenisse. Bij een snelle uitbraak omspeelde zij de keepster en scoorde in de korte hoek de 4-0. De 4-1 van Spijkenisse met een tip in, vijf minuten voor tijd, was alleen maar voor de statistieken. De Voorhoutse dames behaalden een uiterst belangrijk resultaat met fel en goed spel. Zij houden op deze manier aansluiting met de andere teams.

Ter Leede lijdt een kansloze nederlaag SASSENHEIM

 Na een paar wedstrijden waarin strijd werd geleverd en regelmatig aardig voetbal op de mat gelegd, was het afgelopen zaterdag tegen Excelsior Maassluis een kansloze missie voor Ter Leede. Wie de Sassenheimers twee weken geleden aan het werk heeft gezien en nu naar Maassluis was gekomen, moet zich wel even in de ogen hebben gewreven. Was dit hetzelfde elftal?

Toegegeven, door een blessure van Olaf Schell en schorsingen van de in topvorm verkerende Frank de Groot en Mike Boelee, moest interim-trainer Jan Blankespoor in de verdediging improviseren. Toch was het ondermaats wat Ter Leede in de eerste helft liet zien. De supporters hadden geen moment het idee dat hier iets te halen viel. Als makke schapen werden de spelers naar de slachtbank geleid. De enige wapenfeiten kwamen van Vincent Ammerlaan, die veel te zacht in de handen van de keeper schoot, en van Yordi Teijsse met een kopbal. Het was allemaal te gezapig. De tricolores daarentegen namen vanaf het begin het initiatief. De doelpunten die voor de rust vielen waren bijna allemaal identiek. Jorno Reurink en de boomlange kopsterke Kevin Vink konden zich naar hartenlust uitleven. In een tijdbestek van twintig minuten stond er 3-0 op het scorebord. Dat de schade tot 3-0 beperkt bleef was meer geluk dan wijsheid. In de tweede helft kwam Ter Leede

beter uit de kleedkamer en trok het initiatief naar zich toe. Het duurde echter maar vijf minuten waarna Excelsior M. met de eerste uitval de wedstrijd definitief in het slot gooide. Na de 4-0 van Kevin Vink was de wedstrijd gespeeld. Dat Yordi Teijsse er een kwartier voor tijd via een strafschop nog 4-1 van maakte was uitsluitend voor de statistieken. Ter Leede vocht er wel voor in de tweede helft, maar kon geen potten breken. Aanstaande zaterdag krijgt Ter Leede tegen Scheveningen de kans zich te revancheren voor de wanprestatie van de eerste helft. Dat het kan hebben ze laten zien in de meeste wedstrijden. In ieder geval zijn Frank de Groot en Mike Boelee weer van de partij. Hoe het is gesteld met de geblesseerden Olaf Schell en Ryan Holman is nog een vraag.

GRATIS ADVERTENTIE

SASSENHEIM  De Sassenheimse korfballers van TOP/Justlease.nl wonnen afgelopen zaterdag hun derde competitiewedstrijd op rij. In Bennekom werd DVO verrassend eenvoudig met 26-18 verslagen. Een sterke eerste helft met ditmaal een hoofdrol voor het dameskwartet maakte het verschil. De Sassenheimers blijven ongeslagen koploper in de Korfbal League.

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN VAKANTIE IS WIELEWAAL

Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/vrijwilligers


sport

DE TEYLINGER

Teylingen fors onderuit bij Voorschoten ‘97 SASSENHEIM

Afgelopen zondag stond voor Teylingen de belangrijke uitwedstrijd bij Voorschoten ´97 op het programma. Na de uitstekende overwinning op ROAC een week eerder was het zaak voor de mannen van trainer Van der Zee om ook bij Voorschoten een overwinning te boeken, waardoor een plek in de middenmoot een feit zou zijn. n

Daar waar Teylingen vorige week zijn tweede overwinning van het seizoen boekte, was het Voorschoten dat vorige week zondag pas voor de eerste keer dit seizoen als winnaar van het veld stapte. De belangen voor deze wedstrijd waren dus groot. En als de belangen groot zijn, dan mag men verwachten dat men als team met het welbekende mes tussen de tanden aan een wedstrijd begint. Bij Teylingen was daar echter geen sprake van. Een zwak begin van Teylingenzijde werd direct afgestraft door Voorschoten. Nadat Jochem Schenk over de linkerkant gepasseerd werd, was het Wallid die de 1-0 kon binnenschieten. Een tegenvaller voor Teylingen, dat vlak daarna de mogelijkheid had er direct weer een wedstrijd van te maken. Een vrije trap van Mark van der Vlugt eindigde via de onderkant van de lat net voor of net achter de lijn. De meningen waren verdeeld, echter de man in het zwart kende geen doelpunt toe waardoor de 1-0 op het bord bleef staan. Na een kwartier werd de marge twee doelpunten. Wederom een aanval over de linkerkant werd fraai afgemaakt door Niels van de Berg. Helaas voor

Van der Stelt derde bij marathon

Teylingen was dit niet het sein om er een schepje bovenop te doen. Sterker nog, Ivo Nolet maakte voor rust de 3-0 waardoor de wedstrijd feitelijk gespeeld was. In de rust moest Teylingen noodgedwongen aanvoerder Bob van der Vlugt wisselen, die met een hamstringblessure achterbleef in de kleedkamer. Zijn vervanger was Niels Langeveld. De supporters die hoopten dat Teylingen messcherp uit de kleedkamer zou komen, kwamen bedrogen uit. In een tijdsbestek van vijf minuten waren het Eelke van Dijken en wederom Wallid die respectievelijk de 4-0 en de 5-0 op het scorebord schoten. Een kansloze middag dus voor Teylingen. Een kwartier na rust mochten Dorus van der Voort, net terug van een blessure, en Mark van der Vlugt ook gaan douchen. Stefan van Oosten en Joost Verwer hadden de ondankbare taak het laatste half uur vol te maken. Een half uur zonder verder noemenswaardige momenten. Smet op deze middag was de rode kaart voor Stefan Assendelft, die in de slotminuut uit pure frustratie een volledig terechte rode kaart pakte en op deze manier zijn ploeg ook nog een slechte dienst bewees. Voor Teylingen zit er niets anders op dan de wonden te likken en weer vooruit te kijken naar aanstaande zondag. Dan staat de thuiswedstrijd tegen Schipluiden op het programma. Iedere wedstrijd voor de winterstop zal Teylingen vol aan de bak moeten om de punten binnen te slepen. Alleen op die manier kunnen de broodnodige punten worden gepakt om weg te blijven uit de onderste regionen.

WARMOND n Zaterdag 23 november stond Iris van der Stelt op het erepodium van de KPN Marathon Cup in Eindhoven. Na een reeks tussensprints reed Van der Stelt weg uit de kopgroep. Ze kreeg twee medevluchters: Yvonne Spigt en Imke Vormeer. Ze werkten goed samen, reden kop over kop en hielden zo het tempo hoog. Op die manier konden ze wegblijven van het peloton. De Noord-Hollandse Yvonne Spigt bleef in het spoor van Van der Stelt, die haar eigenlijk perfect afzette. Spigt had een goede eindsprint en werd eerste, voor Imke Vormeer -voor de tweede keer binnen een paar weken tweede- en Van der Stelt.

Ruige vrouwen in De Twee Wezen SASSENHEIM n De Haarlemse band Cheap Thrills komt zondag 1 december het podium van De Twee Wezen in Sassenheim onveilig maken. Vier vrouwen die vuige rock ’n’ roll spelen, te vergelijken met AC/DC, Motorhead en Nashville Pussy. Doordat Cheap Thrills geselecteerd is voor de popronde hebben ze de laatste maanden door heel Nederland gespeeld en ondertussen landelijke bekendheid vergaard. Live branden ze met vuur, passie en veel energie elk podium af. Zondag 1 december in café De Twee Wezen aan de Oude Haven 2 in Sassenheim. Om 17.00 uur begint het en de toegang is gratis.

woensdag 27 november 2013

The Bassets zijn weer op de goede weg terug SASSENHEIM n Voor de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim startte na twee weken de competitie weer. In die twee weken zonder competitieverplichtingen hebben The Bassets zeker niet stilgezeten en hebben ze de tijd gebruikt voor training en een oefenwedstrijd in Schotland, waar ze een sterke wedstrijd neerzetten tegen de Maryfield Wanderers die ze met 7-23 wonnen. Dit gaf het trainersduo Robbert Broers en Roger Scheffer stof tot nadenken hoe zij de juiste spelers op de juiste positie konden neerzetten tegen hun opponent voor de wedstrijd in Sassenheim tegen HRC uit Den Haag.

Om klokslag half drie stonden zondagmiddag diverse spelers anders opgesteld dan voorheen het geval was. Zo was de Amin L’mal naar het hart van de ploeg gehaald om gaten te creëren in de HRC-defensie

n a d r e e m

Na een afwezigheid van 2 jaar maakte Teylingen dit seizoen zijn rentree in de tweede klasse, dit-maal samen met buurman Fore-holte.

De wedstrijden tegen Excelsior ’31 en Delft werden daarna eveneens verloren. De trouwe supporters zagen het voetbal steeds beter worden, wat resulteerde in een uitstekende overwinning afgelopen zondag tegen ROAC. Met goed voetbal werd er voor de tweede maal drie punten aan het totaal toegevoegd en komt Teylingen los van de onderste plaatsen. Het is zaak om voor de winterstop nog een aantal overwinningen te boeken, zodat de kerst kan worden gevierd met een plek in de middenmoot. Kortom, de lijn naar boven is ingezet, wat uiteindelijk zou moeten resulteren in een langer verblijf in de tweede klasse.

Sinterklaas bij Teylingen Na een moeizame start, tegen Woerden en Wilhelmus werd ruim verloren, stond de derby voor het eerst sinds jaren op het programma in deze klasse. Een beter Teylingen verzuimde om de eerste drie punten te pakken, 3-3. De gelijkmaker van Tom van der Vlugt viel pas in bles-suretijd, dus met de puntendeling tegen de voormalige Teylingen trainer viel te leven. Hierna volgden nederlagen tegen V.U.C. en Concordia. Doordat er uitstekend in de beker werd gepresteerd, mocht er op eigen veld aangetreden worden tegen hoofdklasser Sportlust. Een fraai bekertoetje, waarin Teylingen er helaas niet in slaagde te stunten, mede doordat trainer van der Zee geconfronteerd werd met een groot aantal afwezigen en geblesseerden.

Roodemolen. De aftrap staat gepland om 10.30 uur, maar de ervaring leert dat met de eigenzinnige voetbalpieten niets gaat zoals is afgesproken. Ook de spelregels lappen zij geregeld aan hun voetbalschoen, maar dat wil niet zeggen dat zij hierdoor verzekerd zijn van de winst! De Teylingenjeugd heeft namelijk enorm hard getraind tijdens de teamtrainingen op maandag en de techniektrainingen onder leiding van SoccerSkills op de woensdagmiddag. Zij zijn er dus klaar voor! Wilt u deze unieke wedstrijd bijwonen? Dat kan, de entree is gratis. Maar kom vooral op tijd, het belooft druk te worden! Na de wedstrijd komt Sinterklaas nog even langs in ons sfeervol versierde clubhuis om met de jongste leden van Teylingen een feestje te vieren.

Hummelvoetbal Ook dit jaar heeft Sinterklaas contact gezocht met onze wedstrijdsecretaris voor een wedstrijd van zijn voetbalpieten tegen onze F-junioren en Hummels. Deze topwedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 30 november op sportcomplex De

en de Australier Damien Stevens, die in zijn geboorteland met rugby is groot geworden, was een extra troefkaart om het vuur eens flink aan te wakkeren. Het plan van Broers en Scheffer werkte uitstekend. The Bassets zetten HRC muurvast. Aanvallen liepen gesmeerd en defensief zat het nagenoeg potdicht, zodat The Bassets in de eerste helft konden uitlopen door try’s van Bob Koppier, Dennis Wagner en Jay Bontje en via een penalty van Koppier de stand op 18-5 konden zetten. De tweede helft was iets slordiger, maar na een try van weer Wagner en Michiel van der Plas kon de middag voor Broers en heel The Bassets niet meer stuk. Een try tegen kon dan ook niemand meer deren, want met een dik verdiende 30-12 en het verstrijken van de tijd was het vlaggenschip van The Bassets voorlopig weer in veilige haven om volgende week weer aan te treden tegen DSRC in Delft.

Bassets-speler Jeffrey Pont sterk aan de bal.

R.K.V.V. Teylingen...voetba l! Rentree in de 2e klasse

32

Alle jongens en meisjes van 3 tot 7 jaar kunnen onder leiding van Piet van der Klugt en Per van Driel de beginselen van het voetbalspel leren. Iedereen mag meedoen aan de training, er

R.K.V.V. TEYLINGEN

zijn geen kosten aan verbonden. Momenteel trainen de hummels in de kleine zaal in de Wasbeek. De trainingen zijn van 10.00 uur tot 11.00 op zondag 1 en 15 december, 12 en 26 januari , 2 en 23 februari. We verzoeken de hummels om om 9.45 uur aanwezig te zijn, zodat er nog even omgekleed kan worden. Zaalschoenen zijn verplicht. Natuurlijk zijn niet alleen Hummels welkom bij

onze vereniging. Wil je ook eens proberen of voetbal wat voor jou is? Het is altijd mogelijk om een aantal keer vrijblijvend mee te trainen. Neem hiervoor contact op met Maikel van der Zon technischezakenjeugd@rkvvteylingen.nl Zie ook onze website voor meer informatie: www.rkvvteylingen.nl


NIEUWBOUW in uw regio Een nieuwbouwhuis heeft alleen toekomst:

Uw toekomst! De meeste mensen die iets willen kopen, kopen ‘t liefst iets dat nieuw is. Nieuw is fris, schoon, onaangetast; nieuw is een gevoel. Dat geldt ook voor een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwhuis staat open voor nieuwe bewoners, het heeft geen geschiedenis. Het doet niet denken aan smaak, keuzes of het leven van vorige bewoners. Een nieuwbouwhuis heeft alleen een toekomst: uw toekomst. Voordelen Zo zijn er nog veel meer voordelen. We zetten ze voor u op een rijtje. Financieel voordeel Een nieuwbouw woning koop je vrij op naam. Je betaalt dus geen overdrachtsbelasting. Energiebesparing Energiekosten vormen een belangrijk deel van je maandelijkse woonlasten. Bij een nieuwbouwwoning zijn die vaak aanmerkelijk lager, omdat deze woningen energiezuiniger worden gebouwd. Meer gemak Wonen in jouw nieuwe huis begint niet met repareren en vervangen. Jouw woning is tenslotte splinternieuw. De komende jaren heb je dan ook nauwelijks onderhoud aan je huis. Heel aangenaam. Meer sfeer Je zult zien hoe snel er een buurt ontstaat. De bewoners van een nieuwbouwwijk willen elkaar graag leren kennen. Het is opvallend hoe snel er een vriendelijke sfeer en een buurtgevoel ontstaat.


gezellig thuiskomen in ons buurtje

OER-HOLLANDS WONEN IN VOORHOUT Donderdag 7 november hebben geïnteresseerden kennis gemaakt met de verkoopdocumentatie van de eerste fase van 25 woningen in woongebied DORP van Hooghkamer. Veel enthousiaste reacties en bijna alle eengezinswoningen onder optie was het resultaat van de start verkoopdag. Ontwikkelaar Heijmans spreekt van een succes. Wie ook nog in dit mooie, nieuwe stuk Voorhout wil wonen, is nog niet te laat. Er zijn nog diverse starters eengezinswoningen en tweeonder-een-kapwoningen beschikbaar. “Natuurlijk zijn we blij met het resultaat. Toch verbaast het me niet. Het oer-Hollandse Hooghkamer wordt namelijk echt heel leuk: groen, sfeervol, gevarieerd, ruim opgezet en kindvriendelijk. Daarbij zorgen de uiteenlopende prijzen en het afwisselende woningaanbod ervoor dat dit nieuwe woonplan interessant is voor iedereen. Als de verkoop zo voorspoedig blijft lopen, kunnen we in het voorjaar van 2014 starten met de bouw” aldus een enthousiaste Ben de Valois, ontwikkelaar bij Heijmans.

Betaalbaar wonen, het kan hier

VERKOOP GESTART!

In dit eerste plan komen ook starters eengezinswoningen, van het type rug-aanrugwoning. Dit zijn complete gezinswoningen die met de ruggen tegen elkaar aan staan en onder één groot dak schuil gaan. Door het grote dakvlak lijkt het wel één grote villa. De hoekhuizen zijn naar de zijkant uitgebouwd. Deze statig ogende ‘villa’ is het gezicht van de starters eengezinswoningen. Vanaf € 195.000,- v.o.n. heb je hier een huis met een woonoppervlakte van bijna 100 m², een tuin, begane grond met woonkamer en open keuken, op de 1e verdieping een of twee slaapkamer(-s) en complete badkamer en op de 2e verdieping, een grote zolder waar gemakkelijk een extra slaapkamer gemaakt kan worden. Ben: “Ik kan iedereen die op zoek is naar een betaalbare eengezinswoning aanraden om deze woningen eens te bekijken. Zeker in combinatie met de Starterslening wordt het kopen van een eerste eigen huis ineens heel bereikbaar.”


HOOGHKAMER OOK INTERESSANT VOOR STARTERS Starterslening Geïnteresseerd in een woning, maar net niet genoeg inkomsten om voldoende hypotheek te krijgen? De Starterslening maakt het kopen van jouw eerste huis misschien wel mogelijk. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De lening is de eerste drie jaar aflossingsvrij en renteloos. Denk jij dat dit wat voor jou is? Neem dan contact op met Max Sedelaar Makelaars. Je krijgt dan gelijk een gratis eerste adviesgesprek met de hypotheekadviseur, die je alles kan vertellen over jouw financieringsmogelijkheden én de Starterslening. Op de website van de gemeente vind je meer informatie. www.teylingen.nl/ Wonen/Bouwen_en_wonen/Starterslening

Het DORP. Jouw dorp?

starters eengezinswoningen vanaf € 195.000,- v.o.n.

Interesse?

Randweg

Hooghkamer bestaat uit vier woongebieden. De huizen die nu te koop zijn, liggen in woongebied DORP. De naam zegt het eigenlijk al: de sfeer is gezellig dorps en je hebt alle voorzieningen bij de hand. Met DORP wordt het ‘oude’ dorp van Voorhout afgemaakt. De architectuur sluit mooi aan bij de omliggende bebouwing. De variatie in woningtypes, wisselende kappen, speelse erkers en voortuinen met verschillende dieptes zorgen voor een prettig, gevarieerd straatbeeld. DORP FASE 1 Wel hebben alle huizen een baksteen in roodtint en is gekozen voor groene erfafscheiding, waardoor er een tuindorpse samenhang ontstaat. Een heerlijk thuis. Bijzonder detail in DORP is dat de twee eg Station En (niet actieve) boerderijen zijn ierenw ge n Be Centrum a lse v ba blijven staan. Deze ‘groene laa o c a J n kamers’ brengen direct Gemeentehuis een stukje historie in de Schoutenlaan nieuwe wijk.

T 0252 - 214 243

Ruim en duurzaam wonen

twee-onder-een-kapwoningen vanaf € 439.000,- v.o.n.

Naast de starters eengezinswoningen is er ook nog een aantal twee-onder-een-kapwoningen te koop. Ideaal als je ruim wilt wonen in een mooi huis met een heerlijke voor- én achtertuin en een oprit voor de auto. Deze woningen, met ieder een aparte dakkap, hebben een woonoppervlak van ruim 140 m², wat optioneel nog uit te breiden is. De prijs van deze huizen start bij € 439.000,- v.o.n. “Maar er is nog veel meer wat het kopen van een tweekapper interessant maakt”, aldus Ben. “De woningen worden bijzonder energiezuinig gebouwd, wat maandelijks aanzienlijk in de vaste lasten scheelt. Zo is het hele huis voorzien van comfortabele vloerverwarming, liggen er zonnepanelen op het dak en hebben we overal kunststof kozijnen toegepast, welke niet van echt hout te onderscheiden zijn. Wel de uitstraling, niet de lasten van onderhoud. Optioneel bieden wij kopers aan om gebruik te maken van diverse mogelijkheden die het huis n´ og energiezuiniger maken.”

www.hooghkamer-voorhout.nl


15 LUXE WONINGEN

TE

P O KO

• • • • • • •

.n.

v.o , 0 90

99.

f€2 a n a v

IN NOORDWIJK

sfeervolle, ruime en zeer complete woningen 3 volwaardige woonlagen met 4 – 5 ruime slaapkamers standaard dakkapel en een ruime bergzolder inclusief luxe greeploze keuken met alle apparatuur ruime badkamer met bad, aparte douche en 2e toilet zeer energiezuinig door vloerverwarming en zonneboiler ruime kavels nabij dorpskern en strand

deBruin M A K E L A A R D I J

w w w. s i n t j e r o e n sw e g - n o o r dw i j k . n l Mogen wij u begin 2014 verwelkomen in het Havenkwartier Katwijk?

Oplevering januari 2014 Gezinswoning KW510

Gezinswoning KW510 met uitbouw

Gezinswoning KW510 met tuitgevel en uitbouw

• Woonoppervlakte van 122 m2 • Royale woonkamer met open keuken van 33 m2 • 3 tot wel 5 slaapkamers • Koopsom € 305.000,- v.o.n.

• Woonoppervlakte van 128 m2 • Uitbouw van 1,20 m • Royale woonkamer met open keuken van 39 m2 • 3 tot wel 5 slaapkamers • Koopsom € 315.750,- v.o.n.

• Woonoppervlakte van 132 m2 • Royale woonkamer met open keuken van 39 m2 • 3 tot wel 5 slaapkamers • Extra ruime zolderverdieping • Uitbouw van 1,20 m • Koopsom € 330.750,- v.o.n.

Verkoop en informatie:

(015) 276 04 00

(071) 405 16 16


NIEUWBOUW

in uw regio

Van der Wiel Bouw bouwt 15 nieuwe woningen in Noordwijk-Binnen Van der Wiel Bouw zal 15 nieuwe koopwoningen bouwen nabij de historische dorpskern van Noordwijk-Binnen, op het terrein tussen de Sint Jeroensweg, Houtkrocht en Van de Mortelstraat. Op dit terrein staat nu nog het computercentrum van het Zilveren Kruis dat zal worden gesloopt. Architect Gerben van Manen tekende de eengezinswoningen die een karakteristiek uiterlijk krijgen met witgeschilderde gevels en klassieke details als tuitgevels, dakkapellen, luifels en roederamen. Alle woningen beschikken over drie volwaardige woonlagen, vier of vijf slaapkamers en een ruime bergzolder en krijgen standaard een zeer complete badkamer en een luxe inbouwkeuken met alle apparatuur. Met name in de klassieke sfeer is de hand van Van Manen terug te vinden. Charme, detaillering en een rijke uitstraling kenmerken zijn stijl. De woningen hebben een ruime zongerichte tuin, een dakkapel en een buitenberging. De koopprijs begint bij € 299.900,vrij op naam. Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2014 zal worden gestart met de bouw. Ed Zwart, directeur Van der Wiel Bouw: “De woningen onderscheiden zich duidelijk van reguliere nieuwbouwwoningen. Niet alleen door de rijke uitstraling maar ook door de complete afwerking. Hierdoor komen de kopers niet voor allerlei bijkomende kosten te staan. De huizen zijn

bijvoorbeeld standaard voorzien van een luxe keuken met inbouwapparatuur zoals een gasfornuis met afzuigkap, een combimagnetron, een vaatwasmachine en een koelkast. Ook de badkamer met een ingebouwd bad, een separate douche, dubbele wastafels en een wandcloset zijn in de aankoopsom inbegrepen.” Verder benadrukt Zwart het belang van de vier of vijf ruime slaapkamers: “Er zijn in deze prijsklasse heel weinig woningen die dit bieden. Hiermee voorzien we in een behoefte.” Er is in het project veel aandacht besteed aan het ontwerpen van duurzame en energiezuinige installaties waardoor de woningen voldoen aan het groene A+ energielabel. Iedere woning is uitgerust met een HR combiketel, vloerverwarming op de begane grond en een zonneboiler. De vloerverwarming heeft aan een lage watertemperatuur genoeg en naast het feit dat het heel comfortabel is scheelt het ook aanzienlijk in de stookkosten. De zonneboiler warmt het water voor de douche en het bad. Is er minder zon dan stookt de cv ketel de benodigde warmte bij. Samen met de hoogwaardige isolatie leidt dit ook

tot besparing op de stookkosten. Van der Wiel Bouw gebruikt hoogwaardige bouwmaterialen voor huizen. Zwart: “Neem bijvoorbeeld de keramische dakpannen die een mooie authentieke tint hebben en die ook na jaren hun uitstraling behouden. Dit in tegenstelling tot de vaak bij nieuwbouwhuizen gebruikte betonnen dakpannen. Die aandacht is doorgevoerd in de fraai uitgetimmerde dakkapellen en de luifels boven de entree. Het lijstwerk is klassiek vormgegeven met een zinken kraal zoals dat vroeger gewoon was. Door het gebruik van deze ambachtelijke materialen blijft de uitstraling van de woningen ook in de toekomst behouden.” De nieuwe woningen zijn gelegen tussen de Van der Mortelstraat, St. Jeroensweg en de Houtkrocht vlakbij het gezellige centrum van Noordwijk-Binnen en op en-

kele minuten fietsen van zee. In deze wijk bouwde Van der Wiel Bouw ook al 29 kasteelmuurwoningen om het historisch landgoed Calorama. Op steenworp afstand vindt u naast de nodige winkels ook een kinderdagverblijf, meerdere scholen, naschoolse opvang en de bibliotheek. De nabij gelegen oude dorpskern van Noordwijk-Binnen is in 1992 aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Hier zijn vele oude panden, statige herenhuizen, prachtige gevels en de eeuwenoude lindebomen die herinneren aan vroeger tijden. Van der Wiel Bouw heeft de afgelopen jaren meer dan zevenhonderd woningen gerealiseerd in Noordwijk. Meer informatie over het nieuwbouwproject is te vinden op www.sintjeroensweg-noordwijk.nl of te verkrijgen via De Bruin Makelaars, telefoon 071 - 361 93 16.

Nieuw wonen, zonder te wachten

Het kan nu in het Havenkwartier Een nieuwbouwwoning kopen. Waarom niet? Steeds meer mensen verkiezen nieuwbouw boven een reeds gebouwd en eerder bewoond huis. En zo vreemd is dat niet. Nieuwbouw is tegenwoordig vooral heel erg leuk, duurzaam en hoogwaardig. Kleinschalige projecten, een gevarieerd aanbod van huizen, fraai gedetailleerde architectuur en veel aandacht voor de opzet van de wijk is het credo.

bouw en dat u het huis vanaf tekening moet kopen. Maar in het geval van het Havenkwartier kunnen we zelfs dit minpunt wegstrepen. Er zijn namelijk nog 11 prachtige grote eengezinswoningen beschikbaar die in januari 2014 worden opgeleverd. U kunt dus al door het huis rondlopen, de ruimte beleven en de sfeer proeven.

Daarbij is nieuwbouw kopen op nog veel meer fronten aantrekkelijker. Zo heeft u de eerste jaren geen omkijken naar het onderhoud en is een nieuw huis veel energiezuiniger. Alleen al hierdoor spaart u geld uit. Daarbij is een nieuwbouwhuis in vele opzichten comfortabeler dan een ‘oud’ huis. Denk hierbij aan betere isolatie, dubbel glas en soms zelfs heerlijke vloerverwarming. Koopt u een nieuwbouwwoning bij Bouwfonds Ontwikkeling dan staat deze altijd in een fijne, veilige en comfortabele buurt met voldoende parkeerplaatsen, openbaar groen, speelplaatsen, scholen en winkels. Ook letten wij op een goede aansluiting op het openbaar vervoer. Tot slot heeft u bij een nieuwbouwhuis alle vrijheid van de wereld. U kiest uw eigen badkamer, uw eigen keuken en als u een dakkapel wenst, kan deze meegenomen worden tijdens de bouw. Een nieuw huis is een blanco blad, dat alleen u beschrijft. Meer lezen over de voordelen van nieuwbouw kopen? www.daaromnieuwbouw.nl

De beschikbare eengezinswoningen hebben allemaal 3 tot 5 slaapkamers en een lekkere, beschutte tuin. U heeft de keuze uit drie verschillende types. De ‘KW510’ heeft een woonoppervlak van 122 m² en kost € 305.000 v.o.n., de ‘KW510’ met uitbouw van 1,20 is 128 m² groot en heeft een koopsom van € 315.750 v.o.n. Tot slot is er nog 1 eengezinswoning van het type ‘KW510’

Havenkwartier Op een van de meest aantrekkelijke locaties in Katwijk aan Zee realiseert Bouwfonds het Havenkwartier. Een prachtig plan, direct aan de jachthaven en op slechts tien loopmi-

nuten van het centrum, de zee en het strand. Geniet zomers van wandelen over de autoloze boulevard en kijk naar de mooie jachten die aangemeerd zijn in uw ‘achtertuin’. Ja, ik wil ook een nieuwbouwhuis! Klinkt goed, vindt u ook niet? U zou nog als mogelijk bezwaar kunnen opvoeren dat u lang moet wachten in verband met de

met tuitgevel en uitbouw van 1,20 meter. De woning heeft een extra ruime zolderverdieping en telt 132 m² aan woonoppervlakte. Voor € 330.750 v.o.n. bent u straks eigenaar van dit mooie huis en woont u begin van het jaar in het leuke Havenkwartier op loopafstand van hartje Katwijk aan Zee. Een unieke kans om in deze tijd, waarin de huren stijgen en de rente ‘nog nooit zo laag is geweest’, op zo’n bijzondere plek een woning te kopen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Leeuw Makelaardij op telefoonnummer 071 – 405 16 16 of bel met Bouwfonds op telefoonnummer 015 – 276 04 00. Of bezoek de website www.havenkwartierkatwijk.nl


Heerlijk wonen en 12 jaar gratis windenergie Wilt u ook heerlijk wonen in Voorhout? Bij aanschaf van één van onze woningen ontvangt u nu gratis Winddelen. Hiermee wordt u mede-eigenaar van een windmolen in Culemborg en wekt u uw eigen groene stroom op. Een mooie bijdrage aan een beter milieu. De start van de verkoop van de eerste 30 woningen vindt plaats op:

KOOP START VER MBER NOVE VANAF 29

• Vrijdag 29 november 19.00 - 21.00 uur • Zaterdag 30 november 11.00 - 15.00 uur U bent van harte welkom!

Chantal Lefeber Makelaardij Heereweg 211 Lisse tel: 0252 - 429 119

wonenmetgratiswindenergie.nl


NIEUWBOUW

in uw regio

Wanneer komt u uniek wonen in De Bloem? Als u in Rijnsburg woont of Rijnsburg regelmatig bezoekt, kan het u niet zijn ontgaan: Nieuwbouwplan De Bloem krijgt steeds meer vorm. Dit nieuwe, unieke deel van Rijnsburg wordt gebouwd door De Raad Bouw. De Raad Makelaars verkoopt de woningen. Er zijn nog enkele startersappartementen beschikbaar (vanaf € 149.900 v.o.n.) en u hebt nog keus uit verschillende grondgebonden woningen en appartementen in verschillende prijsklassen. Waarom zou u niet de stap zetten om deel te gaan uitmaken van een eigentijdse en tegelijkertijd warme en comfortabele woonomgeving? Het unieke van De Bloem De Bloem is op meerdere manieren uniek in deze tijd. Geen ‘recht toe, recht aan’straten maar aantrekkelijke woningen die samen een gigantische bloem vormen. Origineel en slim ontworpen: de woningen hebben een directe ligging aan het omvangrijke groen rondom de wijk. Bovendien kunt u straks gebruik maken van vele voorzieningen direct in de wijk. De woningen in De Bloem zijn allemaal ontworpen met oog voor detail. Zo is elke entree anders. Van tegel- en metselwerk tot hekwerken en ornamenten: de warme persoonlijke sfeer is overal doorgezet.

of dit de juiste tijd is? Het is in de huidige markt voor consumenten vaak niet gemakkelijk om over te gaan tot de aankoop van een nieuw huis. Want: raakt u uw huidige woning wel kwijt? De Raad Makelaars heeft daar iets op gevonden: kopen zonder risico. Makelaar Pieter Kuijt licht het concept toe: “Wanneer u bij ons een contract afsluit voor de koop van een nieuwbouwappartement of eengezinswoning in Amarant of Egelantier, dan bieden we u een aantal gunstige voorwaarden. Allereerst neemt De Raad Makelaars uw huidige huis gratis in de verkoop. Dat betekent geen courtagekosten; u betaalt slechts de een-

De Bloem groeit in de komende jaren uit tot een wijk in een glooiend grasveld met weggetjes en wandelpaden, uitgevoerd in natuursteen. Het hart van De Bloem wordt een hoger gelegen centraal ontmoetingsplein met fijne voorzieningen. Onder het 0plein ligt de parkeergarage die het mogelijk maakt dat auto’s grotendeels buiten het straatbeeld blijven in de nieuwe wijk. De kroonbladeren worden gevormd door vijf woonhoven met appartementen, maisonnettes en eengezinswoningen. Elk woonhof krijgt een heel eigen karakter en invulling.

malige kosten voor het mediapakket om uw huis onder de aandacht te brengen in kranten en andere media. Wanneer uw huis binnen acht maanden niet verkocht is, heeft u de mogelijkheid het koopcontract te ontbinden of om de afspraak te verlengen. Het kopen zonder risico geldt in principe tot aan de oplevering van uw nieuwe woning. U heeft dus nooit het risico van dubbele woonlasten.’ Ook wanneer u uw huis verkoopt via een andere (VBO of NVM) makelaar, voor een redelijke prijs, biedt De Raad Makelaars u de mogelijkheid om te kopen zonder risico.

Kopen zonder risico: geen courtage voor de verkoop van uw eigen huis U wilt wel graag verhuizen, maar u twijfelt

Voorzieningen op ongekend niveau Bewoners van De Bloem kunnen straks profiteren van allerlei voorzieningen die

het leven extra comfortabel en zelfs een beetje luxe maken. De ligging van De Bloem is ideaal. Rijnsburg ligt centraal in de Randstad. Binnen een paar minuten bent u vanuit De Bloem op de snelweg, naar bijvoorbeeld Den Haag of Amsterdam. De bruisende stad Leiden is zelfs gemakkelijk

per fiets bereikbaar. In de nabijheid van De Bloem kunt u al uw dagelijkse boodschappen doen. Onder plandeel Fuchsia worden bovendien bedrijfsunits gerealiseerd. Aan de Oegstgeesterweg zijn diverse winkels gevestigd, waaronder een supermarkt. Een paar straten verderop kunt u doorgaan met shoppen in het gezellige winkelcentrum De Hoftuin. Gezondheidsplein in De Bloem In De Bloem wordt een gezondheidscentrum gevestigd met ruimte voor bijvoorbeeld een apotheek, huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Zaken die iedereen nodig

heeft, maar die zeker niet iedereen zo dicht bij huis heeft. Wellness De trots van de wijk is straks natuurlijk de Wellness, exclusief voor bewoners van De Bloem. De Wellness beschikt over een luxe zwembad, waar u onbeperkt gebruik van kunt maken. In de Finse sauna en het Turkse stoombad kunt u heerlijk bijkomen van een drukke dag. Tussendoor ontspant u in de sfeervolle relaxruimte. Ook een fitnessclub, eveneens alleen voor bewoners toegankelijk, maakt deel uit van het wellnesscomplex. Helpende hand voor starters Starters die graag een koopwoning zouden willen kopen, maar twijfelen of zij een woning kunnen betalen, zouden eens contact moeten zoeken met De Raad Makelaars. De Raad verstrekt in samenwerking met de gemeente Katwijk startersleningen, die het mogelijk maken om een woning te kopen, nu de prijzen gunstig zijn. Met een starterslening is het voor meer mensen mogelijk om met een voordelige hypotheek en een aanvullende renteloze lening een huis te kopen. Wanneer de aankoopprijs te hoog is voor uw bruto inkomen, biedt de starterslening van maximaal € 30.000 uitkomst. Over het bedrag van de starterslening betaalt u minimaal drie jaar lang geen rente en aflossing. Dat scheelt al snel honderden euro’s woonlasten per maand. Om in aanmerking te komen worden eisen gesteld aan uw bruto inkomen. Met een starterslening kunnen woningen worden gekocht tot een prijs van ca. € 175.000,- VON. Meer informatie Meer informatie over De Bloem vindt u op www.de-bloem.nl. Wilt u contact met De Raad Makelaars, bel dan 071-4051500 of mail naar welkom@deraadmakelaars.nl. Volg De Raad ook op Facebook: www.facebook.com/projectdebloem.

Even voorstellen: Gijsbert Schrijvers De 26-jarige Gijsbert Schrijvers heeft onlangs een woning gekocht in De Bloem, in plandeel Amarant om precies te zijn. Nu woont hij nog in Leiden. Hij kan niet wachten op het moment dat hij de sleutel van zijn eigen appartement in ontvangst kan nemen. Graag stelt hij zich aan u voor. “Ik ben werkzaam als systeembeheerder voor grote bedrijven, zoals Schiphol, Funda en , D-Reizen. Daarnaast ben ik eindredacteur bij RTV Katwijk Nieuws. Mijn hobby’s zijn stappen, feesten, koken en series kijken. Ik heb gekozen voor dit project, omdat ik als starter zelfs deel kan uitmaken van een buurt met een eigen zwembad, fitness enzovoorts. Daarnaast vind ik de locatie uitstekend. Dicht bij de A44 en in de buurt van familie en vrienden. Hoe ik mijn appartement ga inrichten? Ik heb nog geen idee! Eerst wil ik een keer binnen kijken, zodat ik kan zien wat het kan worden. Hopelijk is dat snel, want ik kijk ernaar uit!”


Informeer naar

Wonen aan open vaarwater in Oegstgeest aan de Rijn?

de nog te bouwen woningen in deze fase.

Direct beschikbaar! Hofwoning type Doorman

Hofwoning type De Ruyter

• • • • • •

• • • • • •

Woonoppervlak ca. 137 m2 met 2 ruime slaapkamers Uitgebouwde woonkamer met halfopen eetkeuken (ca. 82 m2) Openslaande deuren naar de tuin Achtertuin op het zuiden en over gehele breedte aan vaarwater 2 parkeerplaatsen op eigen terrein Maak een afspraak voor een bezichtiging

Koopsom € 419.950,- v.o.n.

www.rhijnwaeter.nl

Woonoppervlak ca. 155 m2 met 3 ruime slaapkamers Uitgebouwde woonkamer met halfopen eetkeuken (ca. 82 m2) Openslaande deuren naar de tuin Achtertuin op het zuiden en over gehele breedte aan vaarwater 2 parkeerplaatsen op eigen terrein Maak een afspraak voor een bezichtiging

Koopsom € 445.400,- v.o.n.

(015) 276 04 00

(071) 405 16 16


NIEUWBOUW

in uw regio

Picknickmand in de sloep en varen maar

Uw tuin is het vertrekpunt van een relaxt dagje uit Levensgenieters die op zoek zijn naar rust, ruimte, water en zon doen er goed aan om zich te verdiepen in de woningen van het Hofje van Rhijnwaeter: nieuw gebouwd, net opgeleverd, mooi om te zien, aan het water en met een grote tuin op het zuiden. Voor we enthousiast verder vertellen, eerst even het grote geheel. Midden in de kuststrook van Zuid-Holland – tussen Leiden en Oegstgeest – verrijst de nieuwe wijk ‘Oegstgeest aan de Rijn’. De 1100 woningen die hier de komende jaren worden gebouwd, liggen aan kronkelende straatjes en mooie lanen. Groen en water hebben een hoofdrol en zijn dus altijd binnen handbereik. Veel woningen liggen zelfs direct aan één van de watersingels. Zo ook één van de meest recent opgeleverde plannen van Bouwfonds het ‘Hofje van Rhijnwaeter’. Uniek is dat het water van Oegstgeest aan de Rijn direct aansluit op ‘alle’ Hollandse wateren. Vanuit uw achtertuin vaart u zo dwars door het centrum van Leiden, ‘flanerend’ langs terrasjes, of via Katwijk eenvoudig naar de Kagerplassen en verder. Kerst vieren in uw nieuwe huis Hofje van Rhijnwaeter bestaat uit totaal 16 woningen die aan een autoluw hofje liggen. Er zijn drie verschillende woningtypes met een woonoppervlakte van 120 tot 170 m2. De prijzen lopen, voor een nog te bouwen woningen in het Hofje van Rhijnwaeter, uiteen van € 385.000,- tot €459.950,- v.o.n. Alle woningen zijn voorzien van een terras aan het water en beschikken over eigen parkeergelegenheid op eigen terrein. Ziet

u zichzelf hier al wonen? Dan hoeft u dus niet lang te wachten want zes woningen zijn al gebouwd en opgeleverd. Een deel is nog te koop. Het mooie is dat u geen huis vanaf tekening hoeft te kopen, u kunt gewoon rondlopen in het huis dat uw voorkeur heeft. Beleef de ruimte en proef de sfeer. Kijk voor meer informatie op www. rhijnwaeter.nl Zij kochten hun droomhuis in het Hofje van Rhijnwaeter Zeilers in hart en nieren, dat zijn Joyce en Robert Frentzen. Een dag niet op het water is een dag niet geleefd. Elk weekend gaan ze naar de kust van Wassenaar, want daar ligt hun gezamenlijke hobby: de catamaran. “Maar het waait niet altijd hard genoeg en ook dan zijn we graag op het water, heel relaxt in een sloepje of zo. Als we maar met ons hoofd in de wind kunnen genieten van de frisse lucht en bij voorkeur een zonnetje, dan zijn we gelukkig. Toen we een mail kregen van Bouwfonds waarin het ‘Hofje van Rhijnwaeter’ onder de aandacht werd gebracht, waren we gelijk geboeid. Dit huis was echt precies wat we zochten qua ligging: dicht bij de kust, aan het water en met een tuin op het zuiden. Toen ook de ruimte in huis en de mogelijkheden om onze woonwensen te verwerken er waren,

Interieurimpressie hofwoning hebben we besloten om te kopen en nu is het zover, we hebben de sleutel. Toen we voor het eerst rondliepen waren we positief verrast door de ruimte die het huis op de verdieping biedt. De tekening gaf ons wel een idee, maar het bleek nog groter. Ook het kwalitatief hoogwaardige afwerkingsniveau is iets wat echt waarde toevoegt. Over de details is nagedacht en dat zie je. We nemen de tijd om dit nieuwe huis helemaal af te werken en in te richten zoals wij willen. In januari gaan we over. We hebben er zin in.”

Koopoplossingen voor starters Het kopen van een eerste eigen woning is leuk en spannend, maar ook een sprong in het diepe. Met de koop is (heel) veel geld gemoeid. Komt u er na een oriënterend gesprek bij de bank achter dat u niet voldoende hypotheek kunt krijgen? Niet getreurd, er zijn oplossingen voor starters. Starterslening De starterslening is een aanvullende lening bovenop de lening die u bij de bank afsluit. Met de starterslening wordt het verschil overbrugt tussen de maximale hypotheek en het bedrag dat u nodig heeft voor de aankoop. De starterslening wordt door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) namens de gemeente verstrekt. De hoogte van de starterslening wordt door de gemeente met behulp van een advies van de SVn vastgesteld. Koopgarant Koopgarant is een initiatief waarbij u als koper van een woning of appartement van de woningcorporatie een korting krijgt op de marktwaarde. Hierdoor heeft u een lagere hypotheek nodig. Bij verkoop in de toekomst bent u als eigenaar verplicht de woning weer te koop aan te bieden aan de woningcorporatie. De woningcorporatie is verplicht de woning terug te kopen en deelt dan mee in de waardeontwikkeling van de woning. Generatiehypotheek De generatiehypotheek is een benaming voor een aantal hypotheekoplossingen die een koopwoning bereikbaar maken indien u dat niet op eigen kracht kunt realiseren.

De hulp van (groot)ouders staat centraal bij de generatiehypotheek. 1. Mededebiteurschap: ouders of grootouders kunnen in bepaalde situaties debiteur worden voor het deel van de hypotheek dat u zelf op basis van het inkomen niet kunt krijgen. 2. Schenken: ouders of grootouders kunnen (een deel van) de koopsom schenken. Vaak zijn hier verhoogde schenkingsvrijstellingen voor van toepassing. 3. Lenen: willen ouders of grootouders niet schenken, dan kan lenen een oplossing zijn.

Voor alle koopoplossingen geldt dat er verschillende hypotheekvormen mogelijk zijn, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek bent u echter verplicht om de volledige hypotheek in maximaal 30 jaar terug te betalen door middel van een lineaire- of een annuïteiten hypotheek. Om in aanmerking te komen voor de starterslening of Koopgarant is het aanvragen en verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie verplicht. Teun Kuijpers Financieel Adviseur Particulieren, Rabobank Katwijk

Kopers Joyce en Robert Frentzen


Appartementen ‘Atlantic’

Verk ruim oop g 50% estart verk , och t

60 appartementen, Katwijk aan Zee

! D N O V A P O O K VER r de ovember a.s. naa

28 n Kom donderdag 20.30 uur in de – 0 .0 19 n va , d verkoopavon Katwijk. k, Rogstraat 2 te ij w at K k an ob Rab

• Fantastische ligging direct aan de jachthaven

• Appartementen en penthouses van circa 72 m2 tot 234 m2 • Eigen balkon of dakterras, sommige met direct zicht op de haven of zelfs op zee

• Eigen aparte berging

• Privé-stallingsplaats op eigen terrein of in overdekte garage • Appartementen € 209.950,- tot € 374.950,- v.o.n. • Penthouses € 349.950,- tot € 995.950,- v.o.n.

Onze verkoopadviseurs staan u graag te woord over het wonen in het Havenkwartier en de fantastische appartementen en penthouses.

www.havenkwartierkatwijk.nl T 015 276 04 00

T 071 405 16 16 Dé nieuwe woonlocatie van Katwijk aan Zee


NIEUWBOUW

in uw regio

Als al het goede samenkomt wordt wonen puur genieten De zon onder zien gaan vanaf uw balkon en kijken naar de boten die aanleggen in de haven. Een privé-stallingsplaats. Comfortabel nieuw wonen dicht bij het centrum van Katwijk aan Zee én het strand. Allemaal typisch Havenkwartier. Voor wie het nog niet kent: het Havenkwartier is een gebied rondom de haven in Katwijk dat de komende jaren een complete metamorfose ondergaat. Van industriegebied naar gezellige buurt met een heel gevarieerd woningaanbod. Appartementen populair De verkoop van Appartementen ‘Atlantic’ is kort geleden gestart en verloopt bijzonder goed. Van de 60 appartementen en penthouses is de helft verkocht. Als het zo doorgaat geeft projectontwikkelaar Bouwfonds Ontwikkeling binnenkort het startsein voor de start van de bouw. Omdat het woningaanbod zo gevarieerd is, is er nog steeds veel te kiezen. De beschikbare appartementen wisselen in woonoppervlakte, ligging, uitzicht en prijs. Vanaf € 209.950,- v.o.n. koopt u een schitterend appartement in het Havenkwartier inclusief (overdekte) privé-stallingsplaats. Komt u ook naar de verkoopavond? Wilt u in één avond alles te weten komen over wonen op één van de leukste plekken van Katwijk aan Zee? Kom dan donderdag 28 november naar Rabobank Katwijk, Rogstraat 2 in Katwijk. U bent van harte welkom tussen 19.00 en 20.30 uur. Deze avond is ideaal als u zich volledig vrijblijvend wilt laten informeren over de appartementen en penthouses in ‘Atlantic’. Er is genoeg te zien en naast het team van Bouwfonds is ook De Leeuw Makelaardij en de financieel adviseurs van de Rabobank aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Liever een huis met een tuin, die u binnen enkele maanden kunt betrekken? Dan heten wij u ook van harte welkom. In het Havenkwartier zijn namelijk nog diverse nieuwe eengezinswoningen te koop die al in januari 2014 worden opgeleverd. Variatie is het sleutelwoord In het opvallende gebouw, ontworpen door BBHD architecten, komen 60 appartementen en penthouses. Alle woningen hebben een bijzonder praktische indeling, een riant balkon en grote raampartijen die bijdragen aan een prettig verlicht appartement en een vrij uitzicht op de haven en soms zelfs op de zee. Het woningaanbod is heel gevarieerd. Tijdens de verkoopavond komt u daar meer over te weten, in dit artikel een klein tipje van de sluier. Wat dacht u van een type ‘Sailor’? Dit driekamerappartement van bijna 80 m² heeft een groot balkon op het noordwesten (avondzon) en vanuit diverse appartementen kijkt u schitterend uit over de haven of de zee. Een slagje groter? Laat u dan eens informeren over ‘Nautor’ of ‘Marina View III’. Nautor heeft een schitterende living met een zee aan licht en twee grote slaapkamers. Natuurlijk is ook dit appartement voorzien van een lekker balkon. Wie de sfeer van een schuine kap kan waarderen, doet er goed aan om ‘Nautor’ op de vierde ver-

dieping te bekijken. ‘Marina View III’ heeft ook twee grote slaapkamers, maar dat is dan ook gelijk de enige overeenkomst. Een balkon van 15 m² op het zuidoosten, direct zicht op de haven, een living met ramen aan twee zijdes en een ruime badkamer met apart toilet en ligbad kwalificeren dit mooie appartement. Voor wie echt iets exclusiefs wil, kunnen wij één van de penthouses aanraden. U leest er alles over in het artikel elders in deze special waarin ook de architect vertelt over het ontwerp. Zij gingen u voor! Robin en Neline wonen allebei nog thuis. Kort geleden zetten ze hun handtekening onder het koopcontract voor een appartement ‘Beluga’ in Atlantic. De aankoop van hun eerste eigen huis was hiermee een feit. Overigens waren Robins ouders zo enthousiast over wat zij zagen in de brochure dat ze ook een appartement hebben gekocht. Over één nacht ijs gingen Robin en Neline zeker niet. Trots vertellen ze: “We hebben best wel wat woningen en projecten bekeken. Toch kwamen we telkens

terug bij het Havenkwartier. Je krijgt hier gewoon echt een heel mooi huis op een goede locatie voor een scherpe prijs. Een appartement met een balkon van 11 m² op het zuidwesten, daar betaal je normaal de hoofdprijs voor. We hebben het getroffen. Overigens vonden we het ook prettig dat het Havenkwartier nieuwbouw is. We worden de eerste bewoners en kunnen alles op onze manier inrichten. Daarbij hoeven we nu niet hals over kop te verhuizen, we hebben anderhalf jaar de tijd om te sparen en alles te regelen.” Meer over de voordelen van nieuwbouw te weten komen? Lees het artikel over de eengezinswoningen in het Havenkwartier elders in deze special.

u hiervandaan snel op het strand, maar ook in de stad. Via de N206 en de A44 is Katwijk aan Zee goed verbonden met de rest van de Randstad. Leiden, Den Haag en Amsterdam zijn allemaal binnen 30 minuten bereikt.

In het hart van Katwijk aan Zee De locatie van Havenkwartier was voor Robin en Neline erg belangrijk. Ze wilden lekker dicht bij het centrum blijven wonen, en dat kan hier. Zoals zij zeiden: “Een auto heb je niet per se nodig. Met de fiets of scooter ben je zo bij de winkels, restaurantjes en de sportschool.” Niet alleen bent

Tot de 28e? Zien wij u 28 november bij de Rabobank Katwijk? Wij kijken ernaar uit. Heeft u al andere plannen, maar wel interesse. Kijk voor meer informatie op www.havenkwartierkatwijk.nl, bel met Bouwfonds op 015 – 276 04 00 of met De Leeuw Makelaardij op 071 – 405 16 16.

Ondernemen in het Havenkwartier Atlantic biedt aan geïnteresseerde ondernemers de mogelijkheid om een detailhandelsruimte te creëren met horeca functie en buitenterras, maar ook behoort bijvoorbeeld een sportschool, kinderdagverblijf, dienstverlening tot de mogelijkheden. Heeft u interesse? Neem contact op met Bouwfonds op 015 – 276 04 00.


NIEUWBOUW

Binnenkort in de verhuur: 10 nieuwbouw huurwoningen in ’t Duyfrak • Ruime woning (110 m2) met drie slaapkamers op de eerste etage • Afgewerkte zolderverdieping met groot dakraam • Vloerverwarming op begane grond en eerste etage • Energiezuinig: A++ • Tuin met berging en eigen parkeerplaats • Huurprijs rond € 690,- per maand inclusief servicekosten; huurtoeslag mogelijk • Inschrijven via woonzicht.nl

Meer informatie op dunavie.nl

in uw regio

Binnenkort in de verhuur: 10 nieuwbouw huurwoningen in ‘t Duyfrak Dunavie realiseert 99 nieuwbouw huurwoningen in ’t Duyfrak: 63 eengezinswoningen en 36 appartementen. De eerste tien eengezinswoningen worden naar verwachting in februari/maart 2014 opgeleverd. ’t Duyfrak is de allernieuwste wijk in Valkenburg met allerlei voorzieningen in de buurt. Naast de Dorpsweide, de ijsbaan en de sportvelden komt er een nieuwe brede school. Daarnaast bent u zo in het centrum van Valkenburg, Katwijk of Leiden. De woning De ruime, zeer energiezuinige (A++) eengezinswoning (110 m2 woonoppervlakte) is voorzien van vloerverwarming. Op de begane grond is een woonkamer/keuken met een oppervlakte van circa 35 m2. Op de eerste etage liggen 3 slaapkamers en een badkamer met douche. Er is een mogelijkheid om een tweede toilet aan te sluiten. Op de tweede etage is een volledig afgewerkte zolder van circa 18 m2 en een bergruimte van 2,5 m2. De woning beschikt over een eigen parkeerplaats en een tuin met berging. Huurprijs De huurprijs ligt rond € 690,- per maand inclusief servicekosten. U kunt voor deze woning huurtoeslag aanvragen. Of u daad-

werkelijk in aanmerking komt voor huurtoeslag leest u op www.toeslagen.nl. Inschrijving en toewijzing De woningen staan binnenkort op www. woonzicht.nl. De woningen worden voor oplevering toegewezen. De volgorde van toewijzing wordt bepaald door uw inschrijfwaarde. Wij wijzen zes woningen toe aan huurders met een gezamenlijk inkomen tot € 34.229 en vier woningen aan huurders met een gezamenlijk inkomen vanaf € 34.229 tot € 39.712. Meer informatie leest u op dunavie.nl.


H&B BOUW GAAT VOLGENDE FASE VESTERHOUT BOUWEN Onlangs is de verkoop gestart van 6 appartementen met tuin en 12 maisonnettewoningen in Vesterhout (Voorhout). Vesterhout is een kleinschalige woonwijk tussen de Jacoba van Beierenweg en het Offenbachpad en maakt onderdeel uit van de geliefde wijk Hoogh-Teylingen. Niet alleen de hoogwaardige, toekomstgerichte bouw, maar zeker ook de ligging maakt deze woningen bijzonder interessant en uitermate geschikt voor jonge starters. Vesterhout kenmerkt zich door een ruim opgezet straatbeeld met veel water. De wijk grenst aan het hart van Voorhout, met winkels, uitgaansmogelijkheden en sportverenigingen in de directe nabijheid. Het NS station bevindt zich op slechts 3 minuten loopafstand. Vanaf hier zit men met de trein binnen 6 minuten in Leiden, 25 minuten in Den Haag of 17 minuten in Haarlem. Werken in de stad, wonen in het gezellige Voorhout en uitwaaien op het strand van Noordwijk (10 minuten met de bus); vanuit Vesterhout is alles binnen handbereik.

Appartementen met ruime, zonnige tuin De appartementen op de begane grond hebben een woonoppervlak van ca. 85 m² en een zonnige tuin op het zuidwesten van maar liefst 10 meter breed. De woningen beschikken over twee slaapkamers, waarvan 1 master bedroom, een ruime badkamer, separaat toilet, aparte CV/ wasruimte en een ruime woonkamer met open keuken en openslaande deuren naar de tuin.

8

Hoogwaardige bouw, betaaldbare prijs H&B Bouw uit Sassenheim is initiatiefnemer van de wijk Vesterhout en verantwoordelijk voor de bouw. De eerste woningen (fase 1: eengezinswoningen) zijn deze zomer opgeleverd en de bouw van 4 villa’s is in volle gang. De bouw van de appartementen en maisonnette-woningen zal aanvangen medio maart 2014. 12

10

6 appartementen en 12 maisonnettewoningen Het nieuw te bouwen wooncomplex bestaat uit 6 appartementen met tuin en 12 maisonnette-woningen. Op de onderste woonlaag (begane grond) kan men gelijkvloers wonen in een prachtig appartement met ruime tuin. De entree van de maisonnette-woningen bevindt zich op de 1e verdieping. Zowel de appartementen als de maisonnette-woningen hebben een eigen buiten berging.

Op de eerste verdieping hebben beide woningen hun eigen voordeur. De woningen hebben een entree met toiletruimte en een grote woonkamer met open keuken en openslaande deuren naar een zonnig balkon op het zuidwesten. In de woonkamer bevindt zich de trap naar de tweede verdieping. Hier zijn twee slaapkamers, de badkamer en een aparte CV/ wasruimte gesitueerd. De slaapkamer aan de achterzijde heeft standaard een dakkapel. Plaatsing van een dakkapel (i.p.v. dakraam) aan de voorzijde is optioneel.

Maisonnette-woningen met balkon De maisonnette-woningen hebben een oppervlakte van ca. 75 m². Via een gezamenlijke entree op de begane grond (per 2 maisonnettes) gaat u via de trap naar de eerste verdieping.

Dit woonconcept leent zich ook voor bewoning door ouders in het appartement en kinderen en (eventuele kleinkinderen) in de maisonnette-woning. Voor beide partijen kan dit veel voordelen bieden, denk aan oppas en zorg, terwijl de privacy gewaarborgd blijft.

De appartementen en maisonnettewoningen vormen samen een bijzonder woonconcept. De architectuur doet niet denken aan een appartementencomplex, maar heeft de uitstraling van luxe eengezinswoningen. Dit geeft de woningen een extra meerwaarde.

Certificaat Woningborg

De maisonnette-woningen zijn met een verkoopprijs vanaf € 187.500,- v.o.n. zeer geschikt voor jonge mensen die niet langer willen huren, maar kopen. De appartementen hebben een verkoopprijs van € 212.500,- v.o.n. en zijn zowel voor jongeren als senioren interessant. Wat senioren met name aanspreekt, is de beschikking

Meer informatie

VESTERHOUT VOORHOUT NET TO MA ANDL AST € 637,=* Bij een koo ps

over een tuin en dat alles gelijkvloers is. Maar ook de aanwezigheid van veel jonge gezinnen wordt door de senioren gewaardeerd. Dit maakt de wijk levendig.

STA

RTE

( VI

AG

RSL

EM

EEN

TE ,

Alle woningen worden gebouwd onder het certificaat van de Woningborg; het garantie-instituut dat borg staat voor garantie, kwaliteit en gegarandeerde afbouw van woningen.

Meer informatie over deze of andere woningen in Vesterhout (want Vesterhout biedt nog veel meer!), kunt u vinden op de website www.vesterhout.nl. Of u kunt contact opnemen met Heemskerk Makelaardij, tel. 0252 – 375 736.

E NI MA

NG

X. €

50 .

BE S

000

,= P

CH

ER

IK B

WO

NIN

A AR G) !

o € 187.50 0,= m van von

12 MAISONNETTE-WONINGEN vanaf € 187.500,- v.o.n.

• 2 verdiepingen en optie voor dakkapel aan voorzijde (achterzijde heeft standaard een dakkapel) • een gezellig balkon op het Zuid-Westen • 3-kamer maisonnette • Complete badkamer en keuken, aanpassing naar eigen smaak en wensen is mogelijk • Perfecte ligging t.o.v. winkelgebied en station • vanaf € 187.500,= v.o.n

6 APPARTEMENTEN

met tuin en berging € 212.500,- v.o.n. • alles gelijkvloers • een heerlijke tuin op het Zuid-Westen • 3-kamer appartement • Complete badkamer en keuken, aanpassing naar eigen smaak en wensen is mogelijk • Perfecte ligging t.o.v. winkelgebied en station • met tuin en eigen berging € 212.500,= v.o.n.

*benodigd jaar-inkomen circa € 40.000,=, lening op basis van een rentevast periode van 5 jaar, rentepercentage 3,15%, annuitaire aflossing, brutomaandlast € 806,= (rente en aflossing), netto maandlast bedraagt dan € 637,=. Exclusief servicekosten.

www.vesterhout.nl

Volg ons op facebook via www.facebook.com/vesterhout

Wildlaan 3, Noordwijkerhout 0252 375 736

www.heemskerkmakelaardij.nl


Wonen in een penthouse

op de begane grond aan het water?

BUNGAL'EAU

UNIEKE KANS: KOPEN IS BOUWEN !

ADDITIONEEL KANAAL

SANDTLAAN

appartementengebouw De Waterklaver

Rembrandtsingel

• Luxe bungalow aan het kanaal

VAN RHIJN BOUW

• Woonoppervlakte 180 m2 • Royale afmetingen en fraai uitzicht over het water

KATWIJK | NIEUW-VENNEP

Verkoop & informatie:

• Ruime tuin vlak aan het water • Inpandige garage • Naar eigen wens in te delen

meer informatie over deze bungalow?

en/of uit te breiden

Maak een afspraak bij de makelaar. www.vandermeermakelaars.nl

• Gelijkvloerse woning

• Verkoopprijs € 525.000,- v.o.n.

Noordeinde 1, 2225 CS Katwijk T 071 - 40 620 10 info@vandermeermakelaars.nl

6 luxe singelvilla’s Proef het goede leven van wonen aan het water…. Wonen mét eigen aanlegsteiger!

Ouverture

Singelvilla’s

EXTRALIJK EKKE AANTR JSD! I R P E G .N 00,- V.O 485.0

SANDTLAAN

ADDITIONEEL KANAAL

V.A. €

INRUIL EIGEN WONING BESPREEKBAAR!

appartementengebouw De Waterklaver

P. P. Rubenstraat

A. van Dyckstraat

6

5

4

3

2

1

NOG TWEE KOPERS EN ER WORDT GEBOUWD!

• Oppervlakte ruim 190m2 (GBO) • Wonen in een groene en waterrijke omgeving • Drie royale woonlagen • Tuin aan het water met eigen aanlegsteiger

VAN RHIJN BOUW

KATWIJK | NIEUW-VENNEP

• Parkeren op eigen terrein • Voorzijde woning: parkje met speeltuin • Indien gewenst individueel in te delen en af te werken • Centrale ligging

www.woneninouverture.nl

Verkoop & informatie:

T 071 40 620 10


NIEUWBOUW

in uw regio

Van Rhijn Bouw rondt de entrée van Rijnsburg af Nieuwbouwprojecten De Waterklaver, Ouverture en Bungal’eau vormen straks, samen met het reeds bestaande Westerhaghe, een moderne en smaakvolle entrée tot Rijnsburg. Wonen is hier heerlijk zo aan het water. En dankzij de grote diversiteit aan woningtypes is wonen hier voor iedereen bereikbaar. In dit artikel leiden wij u alvast rond in dit nieuwe wijkje op de grens van Katwijk en Rijnsburg. Centraal en gemoedelijk Centraal en gemoedelijk wonen. Het kan op deze plek, pal naast de Sandtlaanbrug. Hier worden 70 appartementen, vijf watervilla’s, zes singelvilla’s en één luxe bungalow gerealiseerd. In Rijnsburg woont u centraal maar toch rustig. In de buurt van natuurgebieden en grote steden. Eigenlijk midden in de Randstad, vlakbij Leiden, Den Haag en Amsterdam. Parkeren vormt geen enkel probleem. Onder De Waterklaver ligt een dubbele stallingsgarage waar alle appartementen beschikken over een vaste parkeerplaats. De bewoners van de Singelvilla’s en de bungal’eau kunnen parkeren op eigen terrein. Op het naastgelegen plein zijn voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers. Aan de noordzijde, langs de Sandtlaan, worden daarnaast ook nog parkeerplekken gerealiseerd.

haar bewoners daarmee een alternatief dat past bij hun woonwensen en levensfase. U woont hier als het ware in een royaal penthouse, maar dan op de begane grond, aan het water. Bungal’eau is dus royaal, modern en beschikt over een tuin aan het water, waarover u rijkelijk uitkijkt dankzij de grote raampartij in de living met open keuken. In de bungalow vindt men daarnaast twee slaapkamers, een badkamer en een inpandige garage. Bungal’eau heeft een woonoppervlakte van ca. 180m2. De woning is eventueel zelf in te delen en zo geheel aan te passen op alle persoonlijke woonwensen. Prettige bijkomstigheid: bij aankoop van de woning wordt er meteen gebouwd! De verkoopprijs van Bungal’eau is € 525.000,- v.o.n. De woning is per direct in verkoop. Neem voor meer informatie contact op met Van der Meer Makelaars (071 – 40 620 10).

De Waterklaver De Waterklaver is een imposant woongebouw met 70 appartementen en een ondergrondse parkeergarage. U kunt wel zeggen dat de ligging en de architectuur van De Waterklaver zeer bijzonder en eigentijds zijn. Het woongebouw is zodanig ontworpen dat deze volledig past binnen de omgeving en sluit dan ook naadloos aan op de aangrenzende nieuwbouwwijken Westerhaghe en Kleipetten. Opvallend aan dit pareltje aan het water is het materiaal- en kleurgebruik. De materialen zijn duurzaam. De kleuren overwegend rustig. Variërend van donkergrijs tot geelbruin. De balkons bestaan uit veel glas, waardoor een ruimtelijk effect ontstaat en men extra kan genieten van het uitzicht. Binnen vindt men de modernste voorzieningen en zijn overal hoogwaardige materialen gebruikt. Hierdoor komen deze appartementen tegemoet aan alle comfortwensen van tegenwoordig. Samen met de opvallende architectuur zorgen deze 70 appartementen straks voor puur woongenot in een waterrijke omgeving. De bouw van De Waterklaver is inmiddels gestart en oplevering staat gepland in het derde kwartaal van 2014. Inmiddels is circa 90% van de woningen verkocht. Er zijn nog enkele luxe appartementen (prijzen vanaf € 270.000,- v.o.n.) en koopgarantappartementen (prijzen vanaf € 207.000,v.o.n.) beschikbaar. Voor meer informatie kan men terecht op www.waterklaver.nl of bij Van der Meer Makelaars. Het project is daarnaast ook via Facebook te volgen.

Singelvilla’s Ouverture Het plan Ouverture is opgesplitst in twee fasen: vijf watervilla’s aan het Additioneel Kanaal en zes singelvilla’s aan de Rembrandtsingel. Deze laatste zijn momenteel in verkoop. De zes singelvilla’s zijn met hun drie woonlagen zeer ruim en hebben een op het zuiden georiënteerde tuin welke uitkijkt op het water van de Rembrandtsingel. Daarnaast beschikken de villa’s over een eigen aanlegsteiger en een open vaarverbinding naar onder andere Leiden en Warmond! De singelvilla’s bestaan uit een ruime woonkamer met open keuken, vijf slaapkamers, een badkamer, een inpandige garage, balkon op de tweede verdieping en een tuin aan het water. Aan de voorzijde van de woningen wordt een groen parkje aangelegd met een speeltuin. Ideaal voor gezinnen met kinderen. Ook voor de singelvilla’s geldt dat deze eventueel geheel naar wens ingedeeld en/ of uitgebreid kunnen worden met bijvoorbeeld een uitbouw of kelder. Geen koper is immers hetzelfde. De singelvilla’s zijn zeer aantrekkelijk geprijsd vanaf € 485.000,v.o.n. Werkelijk een unieke prijs voor een villa als deze. Inruil van de eigen woning is bespreekbaar. Er zijn inmiddels twee singelvilla’s verkocht. Wanneer er nog twee verkocht worden, zal de bouw starten. Verkoopinformatie via www.woneninouverture.nl of Van der Meer Makelaars.

Bungal’eau Meteen naast De Waterklaver vindt men het nieuwbouwproject Bungal’eau: een luxe bungalow aan het Additioneel Kanaal. De architectuur is modern en robuust, net als De Waterklaver. De indeling is praktisch en ruim. Groot voordeel van de bungalow is haar gelijkvloerse karakter. Dit maakt de woning levensloopbestendig en biedt

Van Rhijn Bouw Bovenstaande projecten zijn een ontwikkeling Van Rhijn Bouw. Al ruim 40 jaar een betrouwbare speler op het gebied van ontwikkeling, bouw, onderhoud en renovatie. Met vestigingen in Katwijk en Nieuw-Vennep bevindt het werkveld zich in geheel Zuid- en Noord-Holland. Projecten variëren van één enkele woning tot grootschalige complexen van woningen en zorggebouwen. Meer informatie over Van Rhijn Bouw? Kijk op www.vanrhijnbouw.nl of volg hen op Facebook.

De singelvilla’s liggen aan de Rembrandtsingel en beschikken over een eigen aanlegsteiger.

De bouw van De Waterklaver is inmiddels gestart. Er zijn nog enkele appartementen te koop.

Bungal’eau: u woont hier als het ware in een royaal penthouse, maar dan op de begane grond, aan het water.


Penthouse type Centaur XL

Uniek penthouse met zicht op zee

• Fantastische ligging direct aan de jachthaven van Katwijk aan Zee

Appartementengebouw ‘Atlantic’, Katwijk aan Zee

• Riante woning op de 7e verdieping (ca. 227 m2) • Maximaal profijt van de zon op één van de zeven terrassen

• Mogelijkheid tot opsplitsen in bijvoorbeeld een semi-zelfstandig gastenverblijf of

kantoor-aan-huis met riant eigen dakterras

• 2 privé-stallingsplaatsen in overdekte garage • Koopsom € 995.950,- v.o.n.

Op de 6e verdieping is een kleiner penthouse

type Centaur met vergelijkbare mogelijkheden voor € 695.950,- v.o.n.

ALT! U BEPA che penthouse

Dit fantastis uw woonis helemaal naar . Wij gaan len de wensen in te tafel om om u et graag m mwoning te samen uw droo schetsen!

Voor meer informatie bent u van harte welkom op onze verkoopavond. Kom donderdag 28 november a.s. van 19.00 – 20.30 uur naar de Rabobank Katwijk, Rogstraat 2 in Katwijk.

www.havenkwartierkatwijk.nl T 015 276 04 00

T 071 405 16 16

Dé nieuwe woonlocatie van Katwijk aan Zee


NIEUWBOUW

in uw regio

Wordt dit het hoogtepunt in uw wooncarrière? Een gebouw met appartementen, je zou het al snel een appartementencomplex noemen. Logisch. Maar niet altijd. Want als je kijkt naar Appartementen ‘Atlantic’ dan doen de 60 appartementen en penthouses samen eerder aan als traditionele grachtenpanden die naast elkaar zijn gebouwd. Een heel bewuste keuze, blijkt als we architect Ton van ’t Hoff van BBHD Architecten spreken. Met deze architectuurstijl en de opzet van het hele gebouw heeft hij het gevoel van kleinschaligheid willen benadrukken. En dat is goed gelukt, blijkt uit de feedback die we krijgen van de kopers. “Ik heb het appartement gekocht op de tweede verdieping in het deel met het rode baksteen dat uitkijkt over de haven.” Tijdloos mooi Ton licht toe hoe het ontwerp van Atlantic tot stand is gekomen: “Allereerst hebben we een gebouw willen ontwerpen dat aansluit bij de wensen van de klant. Een kleinschalig karakter, een gevarieerd woningaanbod en speels gevelbeeld is een veel gehoorde wens. Ook een riante buitenruimte en een praktische woningplattegrond staat hoog op de verlanglijst. Dit wetende en kijkend naar de architectuurstijl van Katwijk kwamen wij al vrij snel uit op dit ontwerp, waarin alle woningen een riante buitenruimte hebben in de vorm van een groot balkon of een riant dakterras. Het mooie van deze traditionele architectuur is dat het tijdloos mooi is.” Trots Wist u dat er trucjes zijn om een gebouw kleiner te laten lijken? Ton vertelt ons hoe.

“De hoogte van een gebouw meten wij af aan het punt waar de dakgoot begint. Ook een geaccentueerde plint – de beganegrondverdieping – draagt bij aan het verkleinen van de hoogte. Dus ook al heeft dit gebouw zeven woonlagen, zo ervaar je dat niet.” Natuurlijk is Ton blij met het ontwerp, vooral ook omdat het zo wordt gewaardeerd door de kopers en de ontwikkelaar. Zijn persoonlijke hoogtepunt zit letterlijk in de nok van het gebouw: de wisselende hoogtes in het gebouw, de schuine kappen en de indrukwekkende penthouses. Indrukwekkend In Atlantic zijn vijf penthouses beschikbaar. Op de vijfde verdieping treft u er drie van het type Beluga, Nautor en Oyster XL, op de zesde verdieping ligt penthouse Centaur en op de zevende verdieping ligt de eyecatcher: penthouse Centaur XL. Voor €995.950,- v.o.n. bent u de eigenaar van dit werkelijk unieke penthouse waar het kruisvormige dak een indrukwekkende hoogte van zo’n zes meter creëert. De raampartijen die zich hebben gevormd naar de kapvorm garanderen een indrukwekkend uitzicht over de duinen naar de zee. Met 227 m2 woonoppervlakte, maar liefst zeven terrassen op alle windrichtingen (totaal cir-

ca 150 m2) en twee stallingsplaatsen in de overdekte garage is dit echt het neusje van de zalm. Uniek aan Centaur XL is dat deze woning vrij eenvoudig opgesplitst kan worden, waardoor u naast een riant ‘hoofdgedeelte’ ook nog ruimte heeft voor een piedà-terre, een semizelfstandig gastenverblijf, een kantoor aan huis of een zorgwoning. Het penthouse Centaur, een verdieping lager, heeft vergelijkbare mogelijkheden en is te koop voor €695.950 v.o.n.

Uw woonwensen bepalen de indeling Koopt u een penthouse Centaur of een penthouse Centaur XL, weet dan dat de indeling die Bouwfonds schetst in de brochure slechts een suggestie is. Wie zoiets exclusiefs aanschaft, mag rekenen op maatwerk. Uw woonwensen staan centraal. Bouwfonds gaat graag met u om de tafel zitten om te schetsen, zodat dit fantastische penthouse straks uw droomhuis is.

Bouwbedrijf G.J. van der Hulst investeert in de toekomst ‘groen, geZond en duurZAAm’ voorhout ‘Heerlijk wonen en 12 jaar gratis windenergie’ is de slogan waarmee bouwbedrijf G.J. van der Hulst een aantal woningen in de nieuwbouwwijk Hooghkamer in Voorhout onder de aandacht van potentiële kopers brengt. De opvallende leuze staat symbool voor de visie die het Lisser bouw- en familiebedrijf hanteert. “Wij maken ons al jaren sterk voor groen, gezond en duurzaam bouwen, waarbij we tegelijk voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen”, aldus directeur Yvonne van der Hulst. Het lijkt een verkoopargument en dat is het in zekere zin ook. Maar Van der Hulst voegt de daad bij het woord. “We bouwen niet alleen energiezuinig, maar ook gebruiks- en onderhoudsvriendelijk met volop aandacht voor het leefcomfort. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van materialen die later hergebruikt kunnen worden en participeren we actief in organisaties die bijdragen aan een gezonder milieu. Daar profiteren de toekomstige bewoners van de huizen die wij bouwen volop van. Zo garanderen we bij ons meest recente project 12 jaar lang een lagere energierekening door de toepassing van windenergie.” Windmolenenergie De betreffende bewoners krijgen bij aankoop meerdere Winddelen cadeau. “Een Winddeel is een aandeel in windmolen De Ranke Zwaan op Windpark Culemborg

waar je als bewoner mede-eigenaar van wordt. Dat geeft je het recht op een deel van de stroom die de windmolen opwekt. Je krijgt echte groene stroom van eigen bodem en hoeft daar niets voor te betalen, terwijl je minder stroom bij de reguliere energieleverancier hoeft in te kopen. Goed voor de portemonnee, maar ook heel goed voor het milieu. Bovendien komen er in de bergingen van de twee-onder-éénkapwoningen en de vrijstaande woning elektrische oplaadpunten. Daarmee spelen we in op de toenemende populariteit - en terecht van elektrisch vervoer.” ‘Je moet Je prettig voelen in Je eigen Woning’ Bouwbedrijf Van der Hulst is ook vanaf het begin betrokken bij Active House, een internationaal

Yvonne van der Hulst staat voor duurzaam en gezond bouwen

netwerk van architecten, toeleveranciers, kennisinstituten en bouwers die duurzaamheid in de bouwpraktijk vertalen. “Het draait vooral om het integreren van gezondheid, comfort, energie en milieu in het volledige bouw proces. Je moet je prettig voelen in je eigen woning en dat is voor een groot deel afhankelijk van het binnenklimaat. De kunst is om

alle elementen die daar invloed op hebben in balans te brengen en te houden. Minder energie gebruiken is natuurlijk prima, maar dat mag bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de lucht- en lichtkwaliteit.” echt thuis Voor Yvonne van der Hulst is Active House de leidraad in het doen en laten van de bouwonderneming.

“Wij willen de bewoners van ‘onze’ huizen een comfortabele leefomgeving bieden, die zo is opgebouwd dat het milieu minimaal wordt belast. Een huis dat een echt thuis is; met een goed binnenklimaat, energiezuinig en met respect voor de natuurlijke omgeving. Dat is ons bij Hooghkamer uitstekend gelukt. En daar gaan we gewoon mee verder.”


AAN U DE KEUS! RIJNSBURG

NOORDWIJK

Vanaf € 194.500,- v.o.n.*

13 koopwoningen in de oude dorpskern ZEER AANTREKKELIJK GEPRIJSD, MET STARTERSLENING

• Nabij het centrum en strand • Twee ruime slaapkamers • Buitenruimte op begane grond en balkon op 1e verdieping

• Eigen parkeerplaats op binnenterrein • Lage energiekosten vanwege gezamenlijke inkoop • Geen stijgende huur

Heerlijk wonen & werken aan de waterkant!

START VERKOOP

WEGENS SUCCESVOLLE VERKOOP FASE 1

FASE 2!

Vanaf € 475.000,- v.o.n.

Verkoop & Informatie

Heereweg 231, 2161 BG Lisse

0252 41 90 49 Begane grond

*Prijs na aftrek maximale starterslening van € 30.000,-. Informeer bij de makelaar naar de voorwaarden.

1e verdieping

www.hofvanabel.nl

gebouwd onder

Verkoop & Informatie

geprijsd! • Luxe sanitair en tegelwerk • Historisch lage rente

071 405 16 16 Rijnsburgerweg 100 2231 AG Rijnsburg

www.kanaalzijde.nl

nieuwbouw@deleeuw.nl

RIJNSBURG

jker

weg

KATWIJK

• Inruil eigen woning bespreekbaar • Diepe tuin op het zuiden • 240 m2 eigen grond • Uitzicht op het water • Parkeergelegenheid op eigen terrein • Aantrekkelijk

Vo

or

ho

Noo

ut

er

w

rdwi

eg

DEELPLAN E

DEELPLAN C DEELPLAN D

Vo o r h o

Bankijke

uterweg

rweg

DEELPLAN A DEELPLAN B

CEN TRU M

START VERKOOP! DECEMBER 2013

Dit project bestaat uit vier woningen, die in meerdere opzichten nog niet vast staan. Ouwehand Bouw wil de potentële kopers graag mee laten denken, zodat woonwensen vervuld kunnen worden, en De Commandeur op een efficiënte wijze in de markt kan worden gezet. • Passend in de karakteristieke omgeving van de Commandeurslaan • Royale tuinen • 2 parkeerplaatsen op eigen terrein

REALISATIE & ONTWIKKELING Ouwehand Bouw Groep BV groep@ouwehandbouw.nl

• Mooie aangebouwde berging • Mogelijkheid tot plaatsen uitbouw

www.ouwehandbouw.nl

071 40 202 74

www.de-commandeur.nl

Oegstgee

sterkana

al

Kanaalp

ad

VOLOP WOONVARIATIE OP ÉÉN LOCATIE In project Landwaard komt volop woningvariatie waaronder eengezinswoningen, startersappartementen, luxe appartementen, twee-onderéénkapwoningen aan een hofje en vrijstaande villa’s. Daarnaast zijn er ook een aantal vrije kavels beschikbaar. Hierdoor groeit er weer een prachtig stukje aan het mooie bloemendorp.

Voor ieder wat wils!

Verkoop & informatie:

071 405 16 16 Rijnsburgerweg 100 2231 AG Rijnsburg nieuwbouw@deleeuw.nl

www.landwaard-wonen.nl


NIEUWBOUW Het Hof van Abel:

Kanaalzijde

“Zo’n aanbod vind je niet snel meer!” In het centrum van Noordwijk achter de parallelboulevard ligt een unieke locatie: het Hof van Abel. Nabij centrum en strand worden er 13 eengezinswoningen met eigen parkeerplaats gerealiseerd. De locatie van het huidige complex bevindt zich tussen De Ruyter- en Toekomststraat, achter de Parallelboulevard. Dit bestaande complex wordt grondig gerenoveerd en verbouwd waardoor dertien grondgebonden eengezinswoningen ontstaan. De nieuwe woningen beschikken over een entree op de begane grond met een ruime woonkamer en keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een badkamer en een zonnig balkon. De bebouwing krijgt een gloednieuwe uitstraling door vernieuwing van de gevels. Carlijne Leopardi en Arjan Zeeman betrekken voor de zomer van 2014 hun nieuwe woning in het Hof van Abel. ‘Een absolute buitenkans’ vertelt Carlijne, ‘Een prachtige ruime woning in het centrum van Noordwijk aan Zee, in een leuk hofje, vlakbij het strand en met een eigen parkeerplek, zo’n aanbod vind je niet snel meer.’ Carlijne en Arjan zochten al een tijdje naar een nieuwe stek in Noordwijk. Op dit moment wonen ze samen nog op een oppervlakte van slechts 55 m2 met hun twee katten en hond. “We wilden eigenlijk eerst ons huidige huis verkopen voordat we iets nieuws zouden zoeken. Toch bekijk je alle nieuwe plannen en toen viel ons oog op het Hof van Abel. We wisten dat we deze kans moesten grijpen, een woning in Noordwijk voor dat geld, dat is er gewoon niet. We gaan er qua ruimte flink op vooruit en een eigen parkeerplek in Noordwijk is ook echt zó fijn! We hebben ook gekeken naar bestaande bouw maar het voordeel van nieuwbouw is wel dat je het gelijk helemaal naar je eigen smaak kan inrichten. Hiervoor is al veel mogelijk tijdens de bouw. Een muurtje anders of een wc boven of een andere indeling zoals een grotere keuken, alles is mogelijk. Wij maken daar gebruik van door de badkamer helemaal naar onze wensen in te richten. Wij houden wel van een beetje luxe!” lacht Carlijne. De nieuwe bewoners van Hof van Abel hebben al veel zin in hun nieuwe woning. Carlijne: “Ik ken een aantal van de andere nieuwe bewoners, het zijn net als wij jonge mensen, daar zijn deze huizen natuurlijk geknipt voor. Dicht bij strand, winkels en restaurants, geen tuin die onderhouden moet worden maar wel een heerlijk balkon. We hebben al plannen om in de tuin van het hofje, waar alleen bestemmingsverkeer mag rijden, af en toe met elkaar gezellig barbecueën. Het belooft een hele leuke plek te worden.” Ook wonen in het Hof van Abel? Er zijn nog slechts enkele woningen te koop met een vraagprijs vanaf € 194.000 v.o.n. Kijk voor meer informatie op www.hofvanabel.nl of neem contact op met Wilbrink & v.d. Vlugt Makelaars te Lisse.

Kanaalzijde fase II: vrij en luxe wonen op een centrale locatie in Rijnsburg! Langs het Oegstgeesterkanaal in Rijnsburg wordt nieuwbouwproject Kanaalzijde gerealiseerd. Hier is het gemoedelijk wonen aan het water in woningen die een zee van ruimte bieden. De locatie van Kanaalzijde is ideaal: u ervaart volop het gevoel van de vrije buitenruimte en in een mum van tijd wandelt u naar het hart van Rijnsburg. Fase II van Kanaalzijde is momenteel in verkoop. Makelaar Jaap van Oostrum van De Leeuw Makelaardij is ingenomen met de voortgang van het project. ‘Het gaat goed met de verkoop. De eerste zes huizen in fase I zijn af, verkocht en opgeleverd. Fase II is momenteel in verkoop. Nu geïnteresseerden de huizen en de ligging kunnen zien, worden ze enthousiast.’ De huizen in Kanaalzijde zijn in alle opzichten bijzonder. Het zijn woon/werk-woningen met de nadruk op wonen. Een prachtig huis, op een vrije locatie met de tuin pal op het zuiden en aan het Oegstgeesterkanaal. Niets is rustgevender dan bootjes gade slaan vanuit je eigen tuin. De woningen staan niet, zoals in andere wijken, dicht op andere huizenrijen. Er is voldoende ruimte om te parkeren. Met de realisatie van Landwaard in de nabije toekomst krijgt het steeds meer het gevoel van een woongebied, zonder het vrije gevoel kwijt te raken. ‘De woningen zijn groot en bieden dus alle ruimte.’ vervolgt Jaap. ‘Het afwerkingsniveau is bovengemiddeld, er is gekozen voor mooi sanitair en grote tegels in de sanitaire ruimten. De ramen zijn luxueus afgewerkt met prachtige houten kozijnen. Al met al zijn het bijzonder rijk afgewerkte woningen met veel woonoppervlakte voor een scherpe prijs.’ Angst om de huidige woning niet te kunnen verkopen is voor sommigen een hobbel om de stap naar een nieuw huis te zetten. Goed nieuws is dat het de nieuwe bewoners in Kanaalzijde fase I in alle gevallen zelf is gelukt om de woning te verkopen. Als makelaar zie ik dat er nog steeds schot zit in de regionale woningmarkt. Katwijk en omgeving draait relatief goed en wijkt af van de landelijke trend. Er worden nog steeds huizen in een paar weken tijd verkocht als de prijs in evenwicht is. Angst om je huis niet kwijt te raken is dus minder nodig in Katwijk. Inschrijven voor fase II van Kanaalzijde kan vanaf heden. Meer informatie treft u op www.kanaalzijde. nl of via De Leeuw Makelaardij te Rijnsburg.

Hof van Abel

in uw regio


SNS Bank heeft ook hypotheken van andere aanbieders Zo vind je altijd je ideale hypotheek Ga je een nieuwbouwwoning in Duin- en Bollenstreek kopen? Dan vind je bij SNS Bank je ideale hypotheek. SNS Bank is namelijk de enige bank in Nederland die naast eigen hypotheken, ook hypotheken van andere banken en verzekeraars

adviseert. Van Delta Lloyd bijvoorbeeld. En van AEGON, Nationale-Nederlanden en REAAL. Maak daarom nu een afspraak met een SNS Adviseur via snsbank.nl of kom even langs bij een SNS Bank bij jou in de buurt.

Kanaalstraat 58A, Lisse Princestraat 39, Katwijk Kerkstraat 87, Noordwijk

� van huizenzoekers


NIEUWBOUW

in uw regio

Ga je een huis kopen en denk je aan nieuwbouw? Bij de koop van nieuwbouw kun je ervan uitgaan dat je de eerste jaren geen kosten hebt aan het onderhoud van het huis. Alles is nieuw aangelegd en vaak heb je garantie op de woning. De energie-installaties zijn ook nieuw en je huis is goed geĂŻsoleerd. Dit kan flink schelen in je energierekening. En je kunt je huis helemaal naar eigen smaak inrichten, van de keuken tot aan het sanitair en de tuinaanleg. Nieuwbouw brengt wel andere bijkomende kosten met zich mee. Bij de koop van nieuwbouw sluit je een koop-/aannemingsovereenkomst af. Je betaalt eerst de grond en de hypotheekverstrekker betaalt vervolgens de aannemer in afgesproken termijnen tijdens de bouw. Maar jij moet wel voor de aankoop van de nieuwbouw de volledige hypotheek sluiten. Daar betaal je hypotheekrente over. Over het bedrag dat nog niet aan de aannemer is overgemaakt, ontvang je depotrente en die is gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaal je alleen rente over de termijnen van de nieuwbouw die aan de aannemer zijn betaald. De hypotheekrente die tijdens de bouw wordt betaald, wordt de bouwrente genoemd. Je kunt eventueel de bouwrente meefinancieren in je hypotheek. Nieuwbouw koop je vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Die kosten zijn namelijk inbegrepen bij de koopsom. Daar valt dus meestal niet over te onderhandelen zoals bij een bestaand koophuis. Ook de kosten voor een taxatie of een bankgarantie hoeven bij de aankoop van een nieuwbouwwoning meestal niet gemaakt te worden. Bij nieuwbouw moet je wel rekening houden met de afsluitkosten van je hypotheek, het opstellen van de hypotheekakte door de notaris, de inschrijving bij het Kadaster en de bouwrente. Vergeet daarnaast de verhuis- en inrichtingskosten niet.

Je kunt deze kosten meefinancieren in je hypotheek en ze zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting. Nieuwbouw wordt zelden vlekkeloos opgeleverd. Bij de oplevering van de nieuwbouw inspecteer je de woning met iemand van het bouwbedrijf op onvolkomenheden, zodat de uitvoerder mogelijke gebreken aan het huis kan verhelpen. Je kunt via SNS Bank snel een opleveringskeuring voor de nieuwbouw aanvragen. Juist omdat alles nieuw is, is het slim je te laten adviseren. Al voordat je op zoek gaat naar een huis. Je krijgt inzicht in je mogelijkheden, zodat je weet welke woonwensen haalbaar zijn. Tijdens de bouw moet je vaak nog allerlei beslissingen nemen, zoals over je hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek is een goede voorbereiding belangrijk. Jouw SNS Adviseur geeft je persoonlijk advies. Als je op zoek bent naar een hypotheek, wil je zeker zijn van goed en persoonlijk advies. Tegelijkertijd wil je goed rondkijken en verschillende aanbieders, hypotheekrentes en voorwaarden met elkaar vergelijken. Als enige bank in Nederland hebben wij daarom een groot aanbod van verschillende hypotheekaanbieders: de SNS Huisselectie. Naast een SNS Hypotheek kun je bij ons terecht voor hypotheken van maar liefst 8 andere banken en verzekeraars. Van Delta Lloyd bijvoorbeeld. En van Nationale Nederlanden, AEGON en Syntrus Achmea. Wat je wensen ook zijn, er is dus altijd wel een hypotheek die precies bij je wensen en mogelijkheden past. Met een SNS Hypotheekadviseur maak je samen je woonwensen waar. De adviseur denkt echt met je mee. Niet alleen rekent hij voor je uit hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt lenen, ook vergelijkt hij verschillende hypotheken en bijbehorende rentes en voorwaarden voor je.

Garmt Daamen

Daarnaast bekijken jullie samen waarop je kunt besparen en waar je nog meer rekening mee moet houden. Zo vind je bij ons je ideale hypotheek. De SNS Adviseur helpt je bij het vinden ĂŠn afsluiten van je ideale hypotheek. Zo zit je straks en in de toekomst goed! Onze hypotheekadviseurs volgen regelmatig opleidingen. Zo blijven ze bij op hun vakgebied. En kennen ze de nieuwste marktontwikkelingen en belastingregels. Bovendien kent de adviseur jouw buurt en heeft hij er goede contacten. Notarissen, makelaars: de adviseur kent de meesten wel. De adviseur weet ook de weg naar de gemeente: handig als je bijvoorbeeld meer informatie nodig hebt over bijvoorbeeld een starterslening of een vergunning. Net als bij alle andere banken betaal je kosten voor hypotheekadvies. We hebben vaste en duidelijke tarieven. Goed om te

Princestraat 39 2225 EZ KATWIJK

weten: als je voor het eerst een huis koopt, alleenstaand bent of 65+, betaal je minder. De kosten voor advies bestaan uit 2 delen: advieskosten en kosten voor begeleiden en uitvoeren. De advieskosten bestaan uit een eenmalig bedrag als vergoeding voor de uren die de adviseur aan jouw persoonlijk financieel advies besteedt. Wil je dat de adviseur de geadviseerde hypotheek en eventuele verzekeringen voor je afsluit? Dan zijn daar kosten aan verbonden. Het maakt niet uit of het gaat om een hypotheek van SNS Bank of om een andere aanbieder uit onze Huisselectie. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past. Maak snel een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met Erik Seisveld in Lisse of met Garmt Daamen in Katwijk of Noordwijk.

Kerkstraat 87 2201 KL NOORDWIJK Tel. 0900-1850

Erik Seisveld

Kanaalstraat 58 A 2161 JN LISSE


Ja, u krijgt persoonlijk advies

Bel vo een af or of komspraak langs.

Open een voordelige betaalrekening en krijg: € 50 op uw RegioBank spaarrekening Een Adviseur die u kent Persoonlijk advies Wereldpas App voor Mobiel Bankieren Internet Bankieren iDEAL

Wij zijn uw bank. Ouddeken Assurantiën BV Sint Jeroensweg 16 2201 NX Noordwijk T 071 - 362 13 10 E info@nouddeken.nl I www.nouddeken.nl

Ancora Adviesgroep

Baron S de L Wyborghstraat 1 2225 TD Katwijk ZH T 071 - 401 65 45 E mailbox@ancora.nl I www.ancora.nl

Okey Assurantiën

Jacoba van Beierenweg 84 2215 KZ Voorhout T 0252 - 22 58 10 E info@okeyassurantien.nl I www.okeyassurantien.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.


RegioBank blijft in dorpen en kleine steden Steeds meer banken in Nederland sluiten hun regionale kantoren. Vooral in dorpen en kleinere steden. Terwijl veel mensen graag een bank in de buurt willen. Een bank waar ze gewoon even binnen kunnen lopen voor een vraag of advies. En waar ze hun geldzaken regelen zoals zij dat willen. Daarom heeft RegioBank Zelfstandig Adviseurs door heel het land. Klanten kiezen zelf hoe ze hun geldzaken regelen ‘Iedereen kan bij RegioBank binnenlopen. Wij zijn het kantoor om de hoek. Bij ons kunnen klanten hun geldzaken regelen zoals zij dat willen. Op kantoor, thuis via internet of onderweg via onze Mobiele App. En dat kost de klant niets extra’s. Ook niet voor papieren bankafschriften of overschrijfkaarten. Klanten kunnen bij ons terecht voor betalen, sparen, alles. We nemen de tijd voor persoonlijke aandacht. Gewoon, een goed gesprek met een kop koffie. Op deze manier kunnen we echt advies op maat geven, volgens de zelfstandige Adviseurs van RegioBank. Dichtbij en betrokken RegioBank kiest bewust voor kantoren in dorpen en kleine steden. Want in heel Nederland verdienen mensen een bank in de buurt. Zo kunnen klanten hun geldzaken regelen met iemand die ze kennen en die weet wat er speelt in hun omgeving. ‘Wij vinden het belangrijk om dichtbij onze klanten te staan en om advies op maat te geven. Voor alle bankzaken is het heel prettig dat mensen niet ver hoeven te reizen naar hun bank. Gewoon binnenlopen Bent u nieuwsgierig naar de persoonlijke bank bij u in de buurt en wilt u meer weten of vrijblijvend kennismaken? Loop dan binnen bij een van de onderstaande kantoren. Als u nu langskomt, krijgt u € 50 cadeau bij een betaalrekening. RegioBank, de buurtbank waar u zich onmiddellijk thuis voelt RegioBank is geen dure bank met marmeren vloeren en een beursnotering in New York. Zij zijn een bank voor de regio, een nuchtere buurtbank – en daar zijn ze trots op. Zij weten wat de gewoonten zijn, wat er speelt in de streek. Bij de winnende goal van de plaatselijke voetbalclub juichen zij net zo hard

Ouddeken Assurantiën BV Sint Jeroensweg 16 2201 NX Noordwijk T 071 - 362 13 10 E info@nouddeken.nl I www.nouddeken.nl

als iedereen langs de lijn. Omdat ze zich betrokken voelen bij de omgeving. Een bank zonder poespas en gedoe die dichtbij de mensen staat, dat is wat ze zijn. Hun klanten waarderen dat. De buurtbank waar u zich maar één keer hoeft voor te stellen Zij zijn niet de bank van ‘goedemiddag mevrouw en meneer eh, eh…’ Zij kennen de klant bij naam, kennen het gezin, spreken zijn taal, soms zelfs zijn dialect. Zoiets schept al gauw een band. Met name tussen de klant en zijn vaste contactpersoon. Vaste contactpersoon? Jawel. De klant krijgt voor al zijn financiële zaken, van spaarrekening tot hypotheek, te maken met steeds dezelfde adviseur. Dat is wel zo handig. En overzichtelijk. En vooral: vertrouwd. RegioBank, de buurtbank waar ze altijd alle tijd voor u nemen Heeft een klant behoefte aan een advies van RegioBank, dan nemen ze dat uiterst serieus, dan gaan ze er eens goed voor zitten. Wat helpt is dat ze doorgaans goed op de hoogte zijn van zijn financiële situatie. Dat krijg je wanneer je zoals RegioBank geen onpersoonlijke bank bent, maar juist een bank van ‘ons-kent-ons’. De klant kennen betekent dat je maatwerk kunt leveren, adviezen helemaal toegesneden op zijn situatie. Persoonlijke aandacht, ze zijn er bepaald niet zuinig mee. RegioBank, de buurtbank waar u voor al uw geldzaken terecht kunt Kan ik een bankpasje krijgen? Kan ik internetbankieren? Geeft RegioBank hypotheek- en spaaradviezen? Drie simpele antwoorden: ja, ja en ja. Ze mogen dan een regionale bank zijn, ze hebben alle bankproducten in huis die de wereld te bieden heeft. Soms met een eigen accent. Alles tegen heldere voorwaarden en gunstige tarieven. Alles prettig en vlot geregeld. Met veel persoonlijk aandacht en gevoel voor service. Overstappen? Fluitje van een cent dankzij de speciale Overstapservice. De onderstaande kantoren zijn Zelfstandig Adviseur van RegioBank en onafhankelijke tussenpersoon. Naast de producten van RegioBank adviseren en bemiddelen zij ook in producten van andere aanbieders. Behalve voor spaar- en betaalproducten; daarin bemiddelen zij exclusief voor RegioBank.

Ancora Adviesgroep

Baron S de L Wyborghstraat 1 2225 TD Katwijk ZH T 071 - 401 65 45 E mailbox@ancora.nl I www.ancora.nl

10 redenen om voor RegioBank te kiezen Wij vinden het belangrijk dat onze klanten weten waar ze aan toe zijn. Daarom geven we u 10 redenen om voor RegioBank te kiezen. Laat ons weten welke drie redenen u het belangrijkst vindt en maak kans op mooie prijzen, zoals een tablet ter waarde van € 289.

Ga meteen naar regiobank.nl en doe mee! 1

Wij zijn een bank zonder poespas en gedoe, waar u terecht kunt voor sparen, betalen, alles.

2

Wij zijn uw bank in de buurt: u vindt ons op de bekende plekken, met de bekende gezichten. Wel zo vertrouwd.

3

Bij ons bent u geen rekeningnummer, maar wordt u geholpen door een lokale Zelfstandig Adviseur die u kent.

4

Of u nu een grote of kleine vraag heeft, en wat uw financiële situatie ook is: u kunt altijd even binnenlopen voor advies of een kop koffie.

5

‘Ik wil niet bankieren bij een bank met marmeren vloeren en mannen in dure pakken. Maar bij een nuchtere bank in de buurt.’

6

Bij ons kunt u kiezen hoe u uw geldzaken regelt: bij ons op kantoor, of thuis via internet of mobiele app.

7

Wij brengen uw financiële vragen terug tot begrijpelijke oplossingen en gewoon goede producten.

8

Bij ons werken vakmensen, die waarmaken wat ze zeggen.

9

Wij hebben aantrekkelijke hypotheekrentes.

10

Nu € 50 cadeau bij een betaalrekening.

Okey Assurantiën

Jacoba van Beierenweg 84 2215 KZ Voorhout T 0252 - 22 58 10 E info@okeyassurantien.nl I www.okeyassurantien.nl


Energiekosten per jaar: 9,-

AANBEVOLEN DOOR SINT’S LUISTER-, KIJKEN SMULPIETEN

SAMSUNG LED-TV LT 24 C 300

199,-

Beeld 61 cm, Full HD.

Speciaal voor kids!

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

SAMSUNG GALAXY TAB3 KIDS Veilige en kindvriendelijke omgeving, blokkeer zelf eenvoudig ongewenste Apps en stel maximale speelduur in, cover voor extra bescherming. Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit

NU

Maak van je smartphone een hoogwaardige camera

SONY OPZETBARE CAMERALENS VOOR SMARTPHONE DSC QX10

249,-

Krachtige 10x optische zoom en beeldstabilisatie, fotografeer vanuit alle hoeken dankzij draadloze NFC One-touch verbinding met een smartphone en ingebouwde WiFi.

CANON PRINTER MG 4250 All-in-One printer met WiFi, printen, kopiëren en scannen, printen via internet.

NU

NU

199,-

NU

69,95

SENNHEISER OORTELEFOON MX 470 Geschikt voor MP3, iPod, iPone en draagbare mediaspelers.

SONY DRAADLOZE LUIDSPREKER

NU

SRS-BTM8

19,95

Maak verbinding met één aanraking en speel overal muziek af.

NU

84,95

PHILIPS BLENDER HR 2095 ProBlend-mes met 6 bladen voor doeltreffend mengen en snijden, meerdere snelheden.

NU

79,-

KRUPS NESPRESSO XN 2140 ESSENZA Espresso met een romig crème laagje, programmeerbare hoeveelheid koffie. Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit

49,-

*

NU

* Prijs is na 30,- retour via Nespresso.

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum Audio Video

Electro World De Radiobeurs Lisse

Electro World Duynstee

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 025 25 16 648

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 3333

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 40 16 422

Kanaalstraat 79, Lisse 025 24 12 176

Hoofdstraat 189, Sassenheim 025 22 10 398 Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL

Tl week 48 13  

De Teylinger 27 november 2013

Tl week 48 13  

De Teylinger 27 november 2013

Advertisement