Page 1

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

interview P11

nieuws P5

WIM PRINS VIJFTIG JAAR OP HET TONEEL TRADITIE

n

Vlag op Oude Toren

sport P19

Zonnepanelen op Voorhouts Bestuurscentrum

n Zo niet, dan gaan vier gemeenten alleen verder

SUPER+

€ 1,689 p.ltr. diESEl

€ 1,369 p.ltr.

Autobedrijf g. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 - www.gdol.nl

Aanhoudingen na spuiten graffiti Leiden/Sassenheim n De politie

heeft donderdagavond 24 oktober een 34-jarige Sassenheimer, een 24-jarige Noordwijker en een 29-jarige Leidenaar aangehouden op verdenking van het spuiten van graffiti op een treinstel.

Peter Scholten (links) doet een beroep op zijn Noordwijkse CDA-collega Jan de Ridder om als fractie op 31 oktober in te stemmen met een Bollenraad. | Foto: Nico Kuyt.

Beton

Maar vorige week werden vier handen reikend uitgestoken naar Noordwijk en dan met name naar de Noordwijkse fractie van het CDA, want van de afgevaardigde van de lokale partij Puur Noordwijk bleek weinig te verwachten. Zij wilde niet één gemeenschappelijke regeling, maar buiten Noordwijk hebben de vier gemeenteraden hier al mee ingestemd. Dat is in beton gegoten en reeds uitgehard. “Er is geen ruimte voor een ander bestuurlijk model”, stelde de Teylingse afgevaardigde Peter Scholten (CDA) scherp. Maar samen met de vertegenwoordigers uit de andere drie gemeenten legde hij de nadruk op het feit dat het verschil tussen Noordwijk en de overige vier gemeenten eigenlijk flinterdun is. Over de nadere

invulling van de bevoegdheden van de Bollenraad moet nog worden besloten en Noordwijk kan haar invloed in het reeds ingezette proces nog volop uitoefenen. De vier onderstreepten hun wens dat Noordwijk gaat meedoen in een Bollenraad. En bij het Noordwijkse CDA bleek inderdaad nog enige flexibiliteit te bestaan. Saillant detail is dat de stem van het CDA de beslissing uitmaakt of op 31 oktober Noordwijk alsnog met een Bollenraad kan instemmen. De Noordwijkse CDA-woordvoerder Jan de Ridder ervoer de avond naar eigen zeggen in ieder geval als “redelijk positief”. Hij gaat met zijn fractie overleggen welk standpunt wordt ingenomen op 31 oktober. “Ik heb het gevoel dat de verschillen nog kleiner zijn dan toen wij deze avond begonnen. Ik kan mij nauwelijks

Controle bloedglucosemeters In november biedt Apotheek Voorhout de gelegenheid om bloedglucosemeters gratis te laten controleren. Een bloedglucosemeter wordt gebruikt door mensen met suikerziekte om de hoeveelheid suiker in het bloed te meten. Als men suikerziekte heeft is het belangrijk dat de waarde van het suikergehalte binnen aanvaardbare grenzen blijft. Men voelt zich prettiger en er is dan minder kans op klachten die pas na

EURO

€ 1,599 p.ltr.

TOTAAL 13 ct kOrTing op benzine

Door Nico Kuyt

VOORHOUT

DOLdwaze korting!

Tussen 18.00 en 7.00 uur

TEYLINGEN n Tijdens de vergadering vorige week donderdag over de bestuurlijke samenwerking van de gemeenten in de Bollenstreek, werd door de gemeenten Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom de handen naar de gemeente Noordwijk uitgestoken om toch mee te doen met de Bollenraad. Die gemeente gaat op 31 oktober hierover een besluit nemen.

n

Ter Leede nog vaster op laatste plek

P17

Charmeoffensief om Noordwijk toch in Bollenraad te loodsen

Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom hebben op 30 september daarover al beslist. De nieuwe Bollenraad gaat over bepaalde bovenlokale zaken zelfstandig handelen, zodat de positie van de streek in de regio en daarbuiten wordt versterkt. Het betekent wel dat bepaalde taken, bevoegdheden en budgetten moeten worden overgedragen aan de Bollenraad, maar daar zit een afvaardiging in van alle gemeenteraden in de Bollenstreek. Over dat overdragen kon een meerderheid van de Noordwijkse gemeenteraad echter nog niet heenstappen en stelde op 30 september het stemmen over een gemeenschappelijke regeling als een Bollenraad uit. Eerst moest volgens de Noordwijkers maar eens een discussie gevoerd worden over welke zaken lokaal en welke zaken regionaal gaan worden, en dan pas een keuze welke bestuurlijke vorm daarbij past. Zo kan per beleidsveld een aparte regeling worden gemaakt, met steeds een wisselend aantal gemeenten, waarbij de raden hun invloed behouden. De opstelling van Noordwijk stuitte op onbegrip bij de overige gemeenten. Zij gaven aan desnoods zonder Noordwijk verder te gaan.

www.melmanherenmode.nl

30 oktober 2013 JAARGANG 07 NR 42

langere tijd kunnen ontstaan. Door de metingen leren diabeten hun lichaam beter kennen en kan de behandeling beter worden afgestemd op hun situatie. Een bloedglucosemeter is een apparaat dat geruime tijd meegaat. De meter kan na verloop van tijd een afwijking vertonen. De meting is dan niet meer volledig betrouwbaar. Daarom wordt door de fabrikanten van bloedglucosemeters geadviseerd de meter één keer per jaar te laten nakijken.

Apotheek Voorhout biedt die gratis controle. Om onnodige wachttijden te voorkomen wordt men wel gevraagd op tijd een afspraak te maken. Dat kan bij Apotheek Voorhout aan de Herenstraat 128 in Voorhout via het telefoonnummer 0252-216680. Afspraken kunnen worden gemaakt voor 4, 6, 7, 11 en 13 november. Controle is na afspraak mogelijk op alle genoemde dagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

voorstellen dat jullie er in Noordwijk niet uitkomen”, zo besloot de Teylingse Bob Keeven (VVD).

De politie kreeg even na 22.30 uur een melding dat drie personen vermoedelijk graffiti op een treinstel op de Morsweg in Leiden spoten. Agenten zijn naar de locatie gereden en troffen daar inderdaad de drie mannen aan. Bij het zien van de politie zijn ze er vandoor gegaan, maar werden na een achtervolging in de buurt aangehouden. De politie heeft meerdere verfbussen in beslag genomen.

ALLEEN OP: vrijdag

zaterdag

november

november

1 2

50% KORTING

PLUS Verse Cashewnoten, pinda’s, chocolade melange noten en vruchten, elitehaver of luxe noten melange gezouten Bak 175 - 250 gram Bijv. pinda’s gezouten bak 250 gram 1.59 Nu 0.79 Openingstijden: ma-wo 8.00 - 20.00 | do-vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00

facebook.com/plusvandijk

Van Dijk Voorhout | Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |


gemeenteberichten Teylingen week 44 / 2013

Werkzaamheden N450, laatste fase De werkzaamheden op de N450/Jacoba van Beierenweg gaan de laatste fase in. Zondag 3 november t/m vrijdag 22 november Wat: aanleg rotonde op de kruising van de Randweg en de N450/Jacoba van Beierenweg Door: aannemer BAM in opdracht van de gemeente Teylingen Consequenties verkeer: de weg wordt geheel afgesloten, verkeer wordt omgeleid via Sassenheim, fietsers worden langs het werk geleid, de percelen aan de Jacoba van Beierenweg tussen Welgelegen en de Randweg blijven via een tijdelijke bypass bereikbaar

Tijdelijke toegangspas afsluiting Engelselaan Aan verschillende bewoners van de N450 (Jacoba van Beierenweg tussen de Randweg en ‘t Soldaatje) en het buitengebied is één tijdelijke toegangspas uitgegeven voor de beweegbare afsluiting aan de Engelselaan. Kijk voor meer informatie op www.teylingen.nl > actueel > werk in uitvoering > N450. Meer informatie Meer informatie over de werkzaamheden kunt u krijgen via: Gemeente Teylingen, Wim Kosters, w.kosters@teylingen.nl en Arjen Visser, a.visser@teylingen.nl of via telefoonnummer 14 0252.

Extreem weer. Bent u voorbereid? Regenbuien, zware stormen, hevige onweer, sneeuw, ijzel en extreme kou. Het dagelijkse leven kan er flink door worden verstoord. Ook kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Laat u zich hierdoor niet verrassen, maar bereid u voor! Wat is het risico? Bij extreem weer kan het voorkomen dat u onverwachts voor een langere periode uw huis niet uit kan. Bent u onderweg dan kunt u in een file terecht komen. Of u strandt op een station omdat de treinen niet verder kunnen rijden. Wat kunt u doen? Als extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een voorwaarschuwing of weeralarm. Extreem weer is helaas echter niet altijd te voorzien. Kijk voor meer informatie over het weer en weeralarm altijd op www.knmi.nl.

Een noodvoorraad bestaat in ieder geval uit: • Radio op batterijen • Zaklamp • Extra batterijen • Kaarsen of waxinelichtjes • Doosje lucifers in waterdichte verpakking • Dekens • EHBO-trommel • Houdbaar eten (blik) • Water voor drie dagen Wilt u meer weten? Wilt u meer weten over wat u kunt doen tijdens noodsituaties? Kijk dan op www.nederlandveilig.nl. Op www.gemeente.nl vindt u ook uitgebreidere informatie over dit onderwerp.

Inloopavond Hooghkamer Eerder hebben wij u in deze gemeenteberichten geïnformeerd over het ontwerpexploitatieplan ‘Hooghkamer 2011, 1e herziening’ en het ontwerpbestemmingsplan ‘Hooghkamer 2011, 1e herziening’. Op woensdag 30 oktober 2013 houden wij hierover een inloopavond. U bent van harte welkom tussen 19.00 en 21.30 uur in het bestuurscentrum in Voorhout.

Informatieavond doorstromingsmaatregelen Noordwijk en Teylingen De gemeenten Teylingen en Noordwijk starten met de voorbereiding van maatregelen om de doorstroming van het busverkeer te verbeteren. Daarbij wordt gezocht naar oplossingen waar ook het auto­ en fietsverkeer van profiteert. Noordwijk en Teylingen organiseren hiervoor gezamenlijk op 5 november aanstaande een informatieavond. De informatiebijeenkomst vindt plaats in het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen, Raadhuisplein 1 in Voorhout van 20.00 tot 22.00 uur.

Het kan bij extreem weer voorkomen, dat u onverwacht voor een langere tijd in huis moet blijven. Zorg er daarom altijd voor dat u een noodvoorraad in huis hebt.

Hoorzitting Commissie Bezwaarschriften en Klachten Dinsdag 5 november 2013 20.00 uur Bezwaarschrift omgevingsvergunning veranderen en vergroten woning Merellaan 19 Sassenheim. 20.00 uur Bezwaarschriften tegen omgevingsvergunning en het wijzigingsbesluit voor het gedeeltelijk vernieuwen en vergroten van een agrarisch bedrijfsgebouw (machineloods) en het verwijderen van asbestplaten van de houtopslag ­ Wasbeeklaan 31 Warmond. De hoorzitting van de Commissie Bezwaarschriften en Klachten vindt plaats in het bestuurscentrum in Voorhout. Wilt u zeker weten of de hoorzitting doorgaat, neemt u dan telefonisch contact op met Jos Roosjen via telefoonnummer 14 0252.

Raadsvergadering programmabegroting 7 november om 20:00 uur De vergadering van de gemeenteraad vindt plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergadering thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv. De agenda en stukken vindt u op www.teylingen.nl/bis. • • • •

Opening Vaststellen agenda Bepaling volgorde bij stemming Spreekrecht burger (max. 30 minuten)

BESPREEKPUNTEN • Programmabegroting 2014-2017 • Stemming over amendementen, moties en begroting • Sluiting

Uw mening geven? Mail of bel ons Stuur ons een e­mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@teylingen.nl. E­mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op de website www.teylingen.nl/bis.

Fractievergaderingen Op maandag voorafgaand aan de raadsvergadering vinden de fractievergaderingen plaats. Bij de fracties bent u welkom om zaken kenbaar te maken aan de raadsleden. Graag vooraf aanmelden bij de fractievoorzitter. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht aan het begin van de raadsvergadering. Dit is een mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e­mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/bis. Plaats uw onderwerp op de agenda! Denkt u wel eens ‘daar zou de politiek iets aan moeten doen!’? Met een burgerinitiatief plaatst u zelf iets op de agenda van de gemeenteraad en zo beïnvloedt u de gang van zaken in onze gemeente. In Teylingen is één handtekening al genoeg om een burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het maken van de tekst. Enthousiast? Neem dan contact op met de griffie. Griffie E­mail

gemeenteraad@teylingen.nl (E­mails gericht aan de raad zijn openbaar) Telefoon 0252-783 590


Millenniumgemeente Teylingen is al een jaar of vijf Millenniumgemeente en wil daarmee een bijdrage leveren aan de zogenaamde Millenniumdoelen. Dit zijn de afspraken die, in het jaar 2000, door de 189 lidstaten van de Verenigde Naties zijn gemaakt. Kort samengevat: door een gezamenlijke inspanning streven we naar het verminderen van de extreme armoede in de wereld. Een ingewikkeld vraagstuk, waarvoor ook het platform Teylingen Millenniumgemeente zich inzet. De gemeente steunt het platform. Deze onafhankelijke organisatie stimuleert gemeente, inwoners, bedrijven en instellingen bij het ontwikkelen van een ’Millenniumproof’ verantwoorde levensstijl. Wat dat precies inhoudt en hoe hier invulling aan wordt gegeven wordt maandelijks in deze column verteld door het Millenniumplatform. Vraagt u aan Sinterklaas fairtrade chocola? U ziet het alweer volop in de winkels: de Sinterklaas chocolade­ letters. Nu is er bijna geen winkel meer die chocoladeletters verkoopt zonder Max Havelaar­ of Utz certified keurmerk. De keurmerken garanderen dat de chocola ’slaafvrij’ en kinderarbeidvrij is, Fairtrade dus. Maar het Max Havelaar keurmerk garandeert bijvoorbeeld ook dat de cacaoboeren een leefbaar loon ontvangen en zo ver gaat het Utz Certified keurmerk niet. Graag vertellen we u hoe u via eigen chocoladeconsumptie kunt bijdragen aan een iets betere wereld. Maar er zijn ook nog steeds chocoladeletters te koop zonder keurmerk. Een mooie aanleiding voor ons om u wat meer achtergrond te geven over hoe makkelijk dat eigenlijk is.

In 2004 nog geen ‘slaafvrije’ chocola In het TV programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ werd in 2004 aangetoond dat maar weinig chocoladefabrikanten zich hielden aan een afspraak, uit het jaar 2001, om vanaf 2005 enkel nog ‘slaafvrije chocolade’ te produceren. De programmamakers besloten hun eigen ’slaafvrije’ chocolade te produceren en op de markt te brengen onder de naam Tony’s Chocolonely. Deze naam verwijst naar één van de programmamedewerkers, Teun van de Keuken. Teun van de Keuken deed in 2004 aangifte van medeplichtigheid aan slavernij, omdat hij chocoladerepen had gegeten waarvan aannemelijk was dat een deel van de cacao door kindslaven was geproduceerd. De rechtbank wilde zijn aangifte niet in behandeling nemen. Een Nederlandse importeur van Zwitserse chocola voelde zich benadeeld door Tony’s Chocolonely. Volledig ‘slaafvrij’ cacao produceren kun je niet garanderen, beweerde de importeur en daagde Tony’s Chocolonely daarom voor de rechter. Tony’s Chocolonely kreeg in 2007 gelijk: ‘slaafvrije’ chocola kun je wel garanderen. ‘Groene Sint’ actie van Novib in 2009 Eind 2009 was er een Novib­actie. Een ‘Groene Sint’ vroeg aandacht voor de cacaoboeren in Afrika. Deze Sint wees er op dat veel chocola die in Nederland werd verkocht, was gemaakt van cacao die niet onder verantwoorde omstandigheden is geproduceerd. In 2009 had bijvoorbeeld nog maar 15% van de chocoladeletters een duurzaamheidskeurmerk. Bij 7 winkelketens lagen nauwelijks fairtrade of eerlijke chocoladeletters in de schappen.

Veel mensen gingen vragen om eerlijke en duurzame chocoladeletters en de supermarkten beloofden om eind 2012 enkel nog die soort chocoladeletters te verkopen. En ook dit hielp! In 2013 zijn we goed op weg, maar we zijn er nog lang niet Het goede nieuws is dat acties zoals hiervoor beschreven resultaat hadden, vooral bij de chocoladeletters. En dit werkt door bij andere chocoladeproducten. Verkade bijvoorbeeld levert alléén nog maar chocola met het Max Havelaar keurmerk. En meerdere supermarkten hebben huismerk chocoladerepen met het Max Havelaar keurmerk. Maar er zijn ook nog veel chocoladeproducten op de markt zónder keurmerk. Dus niet onafhankelijk gecontroleerd op slaafvrij en geen kinderarbeid. Vele bekende merken, zoals Baronie, Droste, Leonidas, Markant en Merci (zie ook ‘Rank a Brand’) hebben nog maar nauwelijks iets aan duurzaamheid gedaan. Er zijn wel afspraken om, in 2015, 50% van de chocola duurzaam te produceren. Maar op dit moment, 2013, zitten we dus nog onder die 50%! Geeft u de producenten van chocola een duwtje in de goede richting door eerlijke Fairtrade chocoladeletters te vragen voor Sinterklaas? Meer informatie kunt u vinden op: www.teylingenmillenniumgemeente.nl en op www.facebook.com/pages/Teylingen­Fairtrade­gemeente.

Informatie Collectieve Zorgverzekering 2014 Vraag Ik maak dit jaar gebruik van de collectieve aanvullende zorgverzekering. Kan ik in 2014 hier ook weer gebruik van maken en zijn de nieuwe bedragen al bekend?

Uw vermogen is niet hoger dan de in de Wet werk en bijstand (WWB) genoemde vermogensgrenzen. U bent vanaf 1 januari 2014 ook voor de basisverzekering bij Zorg en Zekerheid verzekerd.

Aanmelden voor 1 januari 2014 Maakt u nog geen gebruik van de collectieve aanvullende zorgverzekering? Dan is het advies om het aanvraagformulier voor 1 januari 2014 in te leveren.

Antwoord Ook in 2014 kunt u als inwoner van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen gebruik maken van de collectieve aanvullende zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid. Om deel te kunnen nemen moet u wel voldoen aan de voorwaarden. Naast de korting die Zorg en Zekerheid u geeft, betaalt ook uw gemeente een bijdrage aan de aanvullende zorgverzekering.

Bedragen 2014 De premiebedragen en de bijdrage van uw gemeente voor 2014 zijn nog niet bekend. Verwachting is dat de bedragen eind november bekend zijn. Nieuwe bedragen worden gepubliceerd. De ISD heeft eind november een nieuwe folder voor de collectieve aanvullende zorgverzekering 2014.

Vragen/meer informatie Voor meer informatie en de folder over de collectieve aanvullende zorgverzekering kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek of uw gemeente.

Voorwaarden collectieve aanvullende zorgverzekering U woont in de gemeente Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout of Teylingen. Uw inkomen is niet hoger dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm. Collectes Er is van 3 tot en met 9 november een collectevergunning verleend aan Stichting Alzheimer Nederland. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Café de twee Wezen, Sassenheim voor het langer geopend zijn van het café in de nacht van 24 op 25 december tot 02.00 uur (22­10­13) • S t. Factor Welzijn, Katwijk voor het langer geopend zijn van het jongerencentrum Ex Voto, Jacoba van Beierenweg 118b in Voorhout in de nacht van 7 op 8 december 2013 tot 02.30 uur (22­10­13)

Deelnemers 2013 Maakt u in 2013 al gebruik van de collectieve aanvullende zorgverzekering? Dan ontvangt u uiterlijk begin december 2013 persoonlijk een brief met meer informatie.

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: • E.A.G. Lommerse, Sassenheim voor het parkeren zonder parkeerschijf op het parkeerterrein achter de ABN/AMRO en het parkeerterrein in de Hoofdstraat t.o. nummer 242 t/m 260 (Hema) in Sassenheim (22­10­13) Woonschepenverordening Vergunning op grond van artikel 5.1 is vergunning verleend: • voor het woonschip Der Jennerwein, gelegen in de Warmonder Leede in Warmond (23­10­13) Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplan Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout

Drank- en horecawet Ontheffing van artikel 4, lid 5 voor het langer mogen schenken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • R.K.V.V. Teylingen, Sassenheim in het clubhuis, Roodemolenweg 8 in Sassenheim op 1 november 2013 tot 24.00 uur (22­10­13) • S t. Factor Welzijn, Katwijk in het jongerencentrum Ex Voto, Jacoba van Beierenweg 118b in Voorhout in de nacht van 7 op 8 december 2013 tot 02.30 uur (22­10­13)

Bereikbaarheid ISD Telefoon 0800 ­ 956 70 00 (gratis), www.isdbollenstreek.nl, info@isdbollenstreek.nl of bezoek het Zorgloket in het gemeentekantoor.

voor­ruimte. Met de regeling Ruimte­voor­ruimte is het mogelijk om bestaande bedrijfsopstallen te slopen tegenover de bouw van nieuwe woningen. In dit geval wordt in de gemeente Noordwijkerhout voormalige bedrijfsbebouwing gesloopt aan de Zilkerduinweg 354 en de Herenweg 222c. Zienswijzen en inspraak Later in de procedure leggen we de stukken ter inzage, is er de mogelijkheid zienswijzen in te dienen en leggen we het plan voor aan een onafhankelijke instantie voor advies. Via deze gemeenteberichten, de website en de Staatscourant maken we die informatie aan u bekend. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met Carol Bekker of Richard Rietveld via telefoonnummer 14 0252. Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan Mennepark Sassenheim

Afvalstoffenverordening Op grond van artikel 3 is toestemming verleend aan: • KOVAMO, Berkel en Rodenrijs voor het inzamelen van kleding in het 1e kwartaal in 2014 (17­10­13) • Jantje Beton, Utrecht voor het inzamelen van kleding in het 2e kwartaal in 2014 (17­10­13) • St. War Child, Amsterdam voor het inzamelen van kleding in het 3e kwartaal 2014 (17­10­13) • Fonds Gehandicaptensport, Amstelveen voor het inzamelen van kleding in het 4e kwartaal 2014 (17­10­13) Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): • Norremeerstraat 56 in Warmond van 1 november 2013 tot en met 31 oktober 2015 (24­10­13)

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening laten wij u weten dat bestemmingsplan Prinsenweg tussen 14 en 16, Voorhout, met als digitale plannaam NL.IMRO.1525.BP2013TEY01021, wordt voorbereid. Plangebied Het plangebied bestaat uit een gedeelte van het perceel tussen Prinsenweg 14 en 16 in Voorhout. Voor een gedeelte van dit perceel is aan de gemeente verzocht om medewerking te verlenen aan het realiseren van één ruimte­voor­ruimte woning. Het plan past binnen de provinciale regeling Ruimte­ voor­ruimte en het gemeentelijke beleid voor bouwen van woningen in het buitengebied met toepassing van Ruimte­

Identificatienummer: NL.IMRO.1525.BP2012SAS05004­0301


Toelichting op het ontwerpbestemmingsplan Voor het plangebied Mennepark, Sassenheim wordt op dit moment een bestemmingsplan voorbereid. Het ontwerp­ bestemmingsplan is gereed. Het plangebied betreft (een deel van) het woongebied ten zuidoosten van Sassenheim en is een geografisch aaneengesloten gebied. Ook valt het sportveld aan de Vijfmeiweg binnen het plangebied. Het tennispark is niet opgenomen in het plangebied. Inhoudelijk is het een conserverend bestemmingsplan, wat wil zeggen dat bestaande bebouwing en gebruik is vastgelegd. In het bestemmingsplan worden (vooralsnog) geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Wel kunnen bepaalde bouwmogelijkheden anders zijn dan in het vigerende bestemmingsplan, hoewel in de meeste gevallen ruimere mogelijkheden zijn om plannen te realiseren dan op basis van het huidige bestemmingsplan mogelijk is. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft van 20 juni 2013 tot en met 31 juli 2013 ook ter inzage gelegen. Ter inzage Burgemeester en wethouders maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Mennepark, Sassenheim, bestaande uit twee verbeeldingen, planregels en een toelichting, in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening van donderdag 31 oktober 2013 tot en met woensdag 11 december 2013 voor een ieder ter inzage ligt. De digitale versie van dit ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.teylingen.nl onder Wonen – Bouwen en wonen ­ Plannen en projecten – Sassenheim – Ontwerpbestemmings­ plan Mennepark, Sassenheim vindt u een link naar het digitale ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast vindt u een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf van de analoge versie van het ontwerpbestemmingsplan downloaden. Zienswijze Binnen de termijn, dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u digitaal een zienswijze indienen bij de gemeente Teylingen via gemeente@teylingen.nl. U kunt uw zienswijze ook schriftelijk of mondeling indienen bij de gemeenteraad van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout, telefoon 14 0252. Openbaar Wanneer u een zienswijze indient, dan kan iedereen deze zienswijze op de website www.teylingen.nl inzien. Uw zienswijze wordt niet geanonimiseerd. Hierdoor worden uw naam, adres en woonplaats op het internet zichtbaar. Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Carol Bekker of Richard Rietveld van de afdeling Ruimte via telefoonnummer 14 0252. Of per e­mail naar c.bekker@teylingen.nl of r.rietveld@teylingen.nl. Beschikking Wet milieubeheer – ontheffing stookverbod De Omgevingsdienst West­Holland maakt namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen het volgende bekend.

Op grond van artikel 10.63 tweede lid Wet milieubeheer hebben wij aan Organisatie Kerstbomenverbranding 2014 ontheffing verleend van het bepaalde in artikel 10.2 eerste lid Wet milieubeheer (ontheffing stookverbod) voor het houden van een vreugdevuur 8 januari 2014 op de locatie Van den Woudestraat 1B in Warmond. Stukken inzien De stukken liggen ter inzage van donderdag 31 oktober 2013 tot en met woensdag 11 december 2013 in het gemeentekantoor in Sassenheim. Bezwaar indienen Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden tot en met woensdag 11 december 2013 een bezwaarschrift indienen, gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen per adres: Omgevingsdienst West­Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden o.v.v. ‘bezwaarschrift Van den Woudestraat 1B in Warmond’. De volgende onderdelen moeten in het bezwaarschrift zijn opgenomen: • de dagtekening • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht • de naam en adres van de indiener • de gronden van het bezwaar • de ondertekening Indiening van een bezwaarschrift betekent niet dat de werking van het besluit wordt uitgesteld. Indien gelet op uw belangen onverwijlde spoed is vereist bestaat de mogelijkheid om na indiening van een bezwaarschrift een voorlopige voorziening aan te vragen. Dat verzoek moet in tweevoud, samen met een afschrift van uw bezwaarschrift worden gezonden aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, Sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. De beschikking treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Wij verzoeken u ons een afschrift toe te sturen van uw verzoek. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer R.R. Amorison (procedureel): 071 – 408 31 17, procedurekamer@odwh.nl of de heer A. Snijder (inhoudelijk): 071 ­ 408 34 02. Omgevingsdienst De Omgevingsdienst West­Holland voert milieutaken uit voor de gemeenten in de regio. Een overzicht van het werkgebied vindt u op www.odwh.nl/werkgebied. De Omgevingsdienst houdt zich bezig met vergunningverlening, handhaven van milieuregels, advisering en de ontwikkeling van milieubeleid. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) • Warmonderweg 8, 2171 AH Sassenheim • Jan van Brabantweg 1, 2171 HC Sassenheim

bouwen van een hotel (17-10-13) wijziging verleende omgevingsvergunning (18­10­13)

Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Lommerlustlaan 6, motorisch en visueel toegankelijk 2361 LM Warmond maken van bushalte (18­10­13) Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum – beroep aantekenen bij de rechtbank. Rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de rechtbank in Den Haag sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 11 november 2013.

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen.

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

BEL

KLIK

KOM

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 30 oktober 2013.

www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

14 0252

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30­13.00 uur Dinsdag 8.30­16.00 uur Woensdag 8.30­16.00 uur Donderdag 8.30­20.00 uur Vrijdag 8.30­16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00­12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00­13.00 uur 13.30­16.00 uur 13.30­17.00 uur en 18.00­20.00 uur


5 CDA-partijleider Sybrand Buma in Voorhout

nieuws

woensdag 30 oktober 2013

VOORHOUT

proces in de Bollenstreek te vergemakkelijken lanceerde Buma het CDA-idee van een Kernenberaad als voorbeeld hoe men extra aandacht aan het behoud van de identiteit van de afzonderlijke dorpen in de Bollenstreek kan geven. Met een Kernenberaad zou men de inspraak vanuit de kernen eenvoudiger kunnen regelen. Een Kernenberaad is wat anders dan een Kernenraad. Het is niet de bedoeling om deelgemeenteraden of extra bestuurslagen te maken. Desgevraagd benadrukte Buma het belang van een bloeiend verenigingsleven in de Bollenstreek. Een goede uitbouw van de regisserende en faciliterende functie is daarbij belangrijk nu de subsidies aan veel maatschappelijke organisaties zijn afgebouwd. Buma adviseerde om als gemeente goed in contact te blijven met deze organisaties zodat men tijdig kan ingrijpen als er verschraling van het verenigingsleven dreigt. Als dank voor zijn bijdrage aan deze avond, die mede bedoeld was als officieuze start van de campagne van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg Buma Teylingse specialiteiten als bloembollen en alcoholisch Kaagwater mee naar huis.

n Maandagavond 14 oktober vond in Cheers aan de Herenstraat in Voorhout de eerste van een aantal zogenaamde College Tour-avonden plaats die de CDA-afdelingen in de Bollenstreek de komende tijd zullen organiseren. Volgens deze formule kunnen de aanwezigen de gast vragen stellen. Die gast was in dit geval Sybrand van Haersma Buma, landelijk partijleider van het CDA.

Onderwerp van de avond was: ‘Lastenverzwaring of kostenbesparing’, oftewel het CDA-alternatief voor de miljoenennota dat moet leiden tot een sterkere samenleving, lagere lasten en een kleinere overheid. Maar ook wat het CDA vindt van de gemeentelijke samenwerking in de Bollenstreek kwam aan de orde. Het CDA is principieel van mening dat het aan de inwoners is om dit zelf te regelen. Daar moet ‘Den Haag’ niet over beslissen. Wel gaf Buma aan dat met de aankomende decentralisatie van zorgtaken gemeenten op de een of andere wijze moeten gaan samenwerken om een goede basis van deskundigheid te creëren. Als suggestie om het samenwerkings-

Zonnepanelen wekken gemeentestroom op VOORHOUT - Vorige week woensdag heeft wethouder Leo van der Zon samen met Joost van Liempt van het bedrijf Oranjedak de zonnepanelen die onlangs geplaatst zijn op het Bestuurscentrum in Voorhout officiël in gebruik genomen. Dat gebeurde door het onthullen van een display waarop het opgewekte aantal kilowatt en het bespaarde CO2 wordt getoond. Het college van burgemeester en wethouders heeft 25 juni besloten om zonnepanelen te installeren op de drie gemeentelijke gebouwen: het Bestuurscentrum in Voorhout, het Gemeentekantoor in Sassenheim en de gemeentewerf in Voorhout. De installatie van de zonnepanelen is een van de duurzame investeringen die direct zichtbaar zijn voor de inwoners van Teylingen. Volgens Van der Zon gaan de zonnepanelen zo’n 25 jaar mee, en is de terugverdientijd een jaar of tien. De zonnepanelen zijn eventueel ook te verhuizen, waardoor ze ook gebruikt zouden kunnen worden op andere gebouwen, mocht de gemeente ooit besluiten om het Bestuurscentrum af te stoten. Dat geldt overigens ook voor de zonnepanelen die op de andere gebouwen worden geplaatst. De verwachting is dat de met de zonnepanelen opgewekte stroom overdag bijdraagt aan de elektriciteitsbehoefte van de Teylingse ambtenaren, maar dat in het weekend stroom kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet | Foto: FBPS/Peter Schipper.

B&W verleent uitstel voor Leo Kannerschool bij KTS VOORHOUT n B&W heeft uitstel verleend voor de termijn waarbinnen het schoolbestuur van de nieuwe school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (VSO-ZMOK) bij de KTS in Voorhout een begin moet hebben gemaakt met de bouw.

In april heeft de gemeenteraad een bedrag van maximaal 1.650.000

euro gereserveerd voor de nieuwbouw. Om aanspraak te blijven maken op het geld moet volgens de regels het schoolbestuur vóór 1 oktober aan een aannemer een opdracht tot realisatie hebben verleend. Maar de Leo Kanner Onderwijsgroep heeft verlenging van deze termijn aangevraagd en B&W staat hier welwillend tegenover, want de overschrijding wordt veroorzaakt door bijzondere omstandigheden

Elke woensdag:

SASSENHEIM

VERSTRIO

Kibbeling

6,50 100 gram 1,50 100 gram 1,50 4 voor 6,00 500 gram

Schelvishaas Scholfilet Haring, vers van het mes Uit eigen rokerij: Makreel p.st. 2,95 2 voor 5 ,50 Brado’s/kippers p.s t. 1,00 5 voor 4,0 0 Bokking p.st. 1,25 5 voor 5 ,00 Pelgarnalen, grote maa t 100 gram

0,99

Schuitemaker’s Fish & Chips, op en van wo. t/m vrij. va n 12.00 tot 18.0 0 uur Zaterdag van 12 .00 tot 17.00 uu r

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

die niet aan het schoolbestuur zijn toe te rekenen. Het gaat namelijk om een project waarbij goed nagedacht moet worden hoe de school op het terrein van de KTS bestuurlijk en inhoudelijk vorm te geven. Dat kost tijd, waardoor er nog niet aan bouwen toegekomen is. Omdat ook het bestemmingsplan nog gewijzigd moet worden, wat al snel een jaar duurt, heeft B&W uitstel gegeven tot 1 januari 2015.

Provincie onderzoekt windmolens langs A44 SASSENHEIM

n De provincie Zuid-Holland wil samen met de gemeente Teylingen naar aanvaardbare locaties zoeken waar windmolens geplaatst kunnen worden. Het zoekgebied ligt langs rijksweg A44 in het zuiden van Sassenheim richting Oegstgeest en Rijnsburg.

inpassingsplan vaststellen voor de realisatie van de windmolens. Provinciaal gedeputeerde Govert Veldhuijzen heeft echter aangegeven graag in goed overleg tot aanvaardbare locaties voor windenergie te komen. Langs rijksweg A44 zijn drie studielocaties waar mogelijk windmolens kunnen komen. Allereerst heeft AkzoNobel het plan om turbines op het bedrijfsperceel te realiseren met daarnaast een exemplaar in de Elsgeesterpolder direct aan de overzijde van de Haarlemmertrekvaart. Iets meer naar het zuiden op het grondgebied van Oegstgeest ligt in de polder de tweede locatie. En de derde locatie is nog zuidelijker gesitueerd nabij de bloemenveiling Flora Holland in Rijnsburg.

Bij de provincie ligt een opgave vanuit het Rijk om 730 megawatt aan windenergie in 2020 gerealiseerd te hebben. Zuid-Holland is dan ook druk aan het speuren naar geschikte locaties. Een stevige klus, gelet op de weerstand die de molens soms oproepen. Maar op grond van de Elektriciteitswet kan de provincie, buiten de gemeente om, een dwingend

Weekaanbiedingen

HE GROENTEN IEDERE WEEK: BIOLOGISCodin.nl Meer info: www. l 49 Vers gesneden boerenkoo ....................... zak

...... zonder stronk ........................

.. 500

gram

Witlof ............................................. ........... kilo Nieuwe oogst Cox appelen Vers gekookte stoofperen ....................

1.75 0.49 1. 1.95

............. bakje ...................................

Maaltijd van de week:

s Hutspot met draadjesvlee ....................

. 100 gram ...................................

Elke woensdag:

Perssinaasappels

10 stuks . . .

0.69 1.75

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

TROTS VAN TROTS VAN DE DEKEURSLAGER KEURSLAGER

Slavinken Slavinken

4de4de GRATIS GRATIS

SPECIAL SPECIAL

Caprese Caprese al al Forno Forno 100 gram VLEESWARENKOOPJE

100 gram

VLEESWARENKOOPJE

100 gr. gebr. gehakt 100 g gebr. gehakt + 150 g + 150 gr. likkepot samen voor likkepot KEURSLAGERKOOPJE KEURSLAGERKOOPJE Cordon bleus

cordon bleus

samen voor

3 stuks

45 2245 80 2 280 595 595

3 stuks Scholten keurslager

0

Hoofdstraat 261 • Sassenheim Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl 0

00

Aanbiedingen zijn geldig van 28-10-2013 t/m 02-11-2013. Aanbiedingen zijn geldig van 28-10-2013 t/m 02-11-2013.

DE TEYLINGER


6

service

WOENSDAG 30 OKTOBER 2013

FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

DE TEYLINGER

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen... U ITVAARTVE RZO RGING NO O RDWIJ K

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

Open spreekuur GGZ in Voorhout

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

VOORHOUT  GGZ Duin- en Bollenstreek biedt

– In memorIam –

Ans vAn der Linden Op 20 oktober jl. Is Ans overleden. Ans was lid van onze toneelvereniging vanaf 1973. In april van dit jaar hebben we haar 40-jarig toneeljubileum gevierd en was Ans het stralende middelpunt. Gedurende deze lange periode heeft Ans zich op vele manieren ingezet voor onze club. Naast de vele mooie rollen die ze heeft gespeeld, was ze ook achter de schermen zeer actief. Jarenlang heeft ze het voortouw genomen van de kledingcommissie. Vele prachtige kostuums werden door haar persoonlijk gemaakt, met veel geduld en oog voor detail. Haar creatieve talenten gebruikte ze ook bij het grimeren. Als geen ander was ze in staat om de toneelspelers en speelsters het uiterlijk aan te meten passend bij de rol en het karakter. Lange tijd was zij, in de decembermaand en in de aanloopperiode, de steun en toeverlaat van Sinterklaas en zijn Pieten. Tot op het laatst was ze als trotse gast aanwezig bij de activiteiten van onze vereniging. We zullen haar inzet en grote betrokkenheid missen. We wensen haar zoon Gert-Jan, de kleinkinderen en de overige familieleden veel sterkte. Dat ze steun en kracht mogen putten uit de mooie herinneringen.

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

www.uitvaart-teylingen.nl

Tel: 0252-211843

Up2Stage speelt musicalstukje SASSENHEIM  Zaterdag 2 november om 14.00 uur speelt musicalgroep Up2Stage een voorproefje van ‘The Challenge of the Lion King’ in het centrum van Sassenheim. ‘The Challenge of the Lion King’ is de musical die Up2Stage dit jaar op de planken zet. Zaterdag laat Up2Stage alvast enkele liederen uit deze musical horen. Om 14.00 uur wordt bij Primera Van der Lans gestart en de groep is later ook op andere plekken in het centrum te horen. De musical wordt op 23 en 24 november in het theater van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim opgevoerd. Kaarten à 8 euro zijn via de website www.up2stage.nl te bestellen of rechtstreeks te koop bij Primera Van der Lans.

Jong TOV bezoekt SIM Industries

• Begraven

Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466

mensen op dinsdag 5 november van 17.00 tot 19.00 uur in de vestiging Voorhout aan de Componistenlaan 248 de mogelijkheid om zonder afspraak binnen te lopen en een gesprek te hebben over psychische gezondheid. Soms maken mensen zich zorgen omdat zij te maken hebben met iemand die somber is, kribbig, angstig of gestresst. Anderen voelen zich niet prettig in gezelschap of hebben een gewoonte waar zij vanaf willen. Weer anderen lazen een artikel over een therapie waar zij wel eens wat meer van zouden willen weten. Bij dit soort zaken kan het prettig zijn om van gedachten te wisselen met medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg zonder dat er meteen een officiële afspraak aan vast zit. GGZ Duin- en Bollenstreek geeft iedereen met grote en kleine vragen over psychische gezondheid de mogelijkheid om langs te komen. Het open spreekuur is gratis.

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

SASSENHEIM  Woensdag 20 november organiseert Jong TOV van de Teylingen Ondernemers Vereniging een bedrijfsbezoek voor ondernemers uit Teylingen. Ze gaan een kijkje achter de schermen nemen bij SIM Industries in Sassenheim. SIM Industries ontwikkelt en fabriceert vluchtstimulatoren voor opleidingsinstituten wereldwijd. Het programma start om 16.00 uur.

Na afloop vindt er nog een borrel plaats bij de Ozzo Bar van Hotel Van der Valk Sassenheim. Wie hierbij aanwezig wil zijn of meer informatie wil ontvangen kan vóór 10 november een e-mail sturen naar jongtov@ teylingenov.nl.

COLOFON www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000

Redactie: Eindredactie: Piet van der Vooren

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7 A, Katwijk Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325

E-mail: redactie@deteylinger.nl Telefoon/fax 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail

Advertenties: Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325 E-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur

Sluitingstijd kopij: maandag 16.00 uur Verspreiding: Telefoon 071-4022901 E-mail: verspreiding@ uitgeverijverhagen.nl

De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2.

Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106

Kerkdiensten Kerkdiensten 31 okt. t/m 6 nov. SASSENHEIM RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag (Allerzielen): 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma; 19.00 uur ds. T. Moll (Taizédienst m..m.v. Oecumenisch Kleinkoor). Woensdag 6 november (Dankdag): 19.30 uur ds. T. Moll. - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting m.m.v. De Lofstem. Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. G. van ‘t Spijker. Genade Bijbel Gemeente (St. Antoniuslaan 15): Zondag 10.00 uur. VOORHOUT RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Vrijdag: 19.00 uur Allerheiligen m.m.v. Dameskoor. Zaterdag: 19.00 uur Allerzielen in ’t Licht m.m.v. Middenkoor. Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Schola Cantorum. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur drs. N. Den Toom, Den Haag (zangdienst). WARMOND RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag (Allerzielen): 19.00 uur Woord- en Communieviering met Matthiaskoor. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur mevr. ds. R.C.G. Schultheiss, Sassenheim. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn (Heilig Avondmaal). Wings of Healing (Veerpolder 14): Zondag: 10.00 uur Eredienst; 19.00 uur Genezingsdienst met Jan Zijlstra.

Medische diensten Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144. Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen). Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


nieuws

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

7

Herijking Servicepunt Vrijwilligers Teylingen n Onderzoek: Bekendheid bij vrijwilligers is te laag TEYLINGEN n De uitvoering en de inhoud van het vrijwilligersbeleid door het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen moet op korte termijn worden herijkt. Hierbij moet nadrukkelijk samenwerking worden gezocht in de Bollenstreek. Dit valt te lezen in een recent verschenen evaluatie. Door Nico Kuyt

In de zomer van 2008 stelde de gemeenteraad de nota Teylings Goud vast. Hierin staat de aanpak beschreven om de vrijwilligers te ondersteunen en te waarderen. Het servicepunt werd opgericht met onder andere een vacaturebank, ondersteuning op maat, een beursvloer, een cursusaanbod, een vrijwilligersfestival en maatschappelijke stages. De uitvoering werd in de handen gelegd van Welzijn Teylingen. Maar ondanks allerlei campagnes blijkt uit de evaluatie dat de bekendheid van het huidige aanbod aan ondersteuning bij de vrijwilligers laag is.

Zes op de tien weten er niet van en maar een kleine groep maakt ervan gebruik. En de digitale vacaturebank voor vrijwilligers is bij acht op de tien inwoners onbekend. Naar de mening van de evaluatie moet het verenigingsleven meer als ingang worden gebruikt voor de publiciteit. Ook moet er binnen Welzijn Teylingen meer kruisbestuiving komen tussen de verschillende producten en diensten. Die moeten meer met elkaar worden verbonden, want het servicepunt heeft daarmee veel raakvlakken. Alles moet daarbij als één geheel in de publiciteit worden gezet. Daarnaast moet het punt meer gebruik gaan maken van vrij-

Parochiefeest van Sint Maarten in Warmond WARMOND n De kerk van Sint Jeroen in Noordwijk was het afgelopen jaar hoofdkerk van de parochie Sint Maarten. Ze gaat het stokje voor 2014 op een feestelijke manier overgeven aan de parochiekerk St. Matthias in Warmond. Iedereen is welkom om hieraan mee te doen. Op zaterdag 9 november is er een fietstocht langs alle kerken van de parochie en een lezing van Vincent de Haas over de barmhartigheid van Peerke Donders. Op zondag 10 november is er een feestelijke eucharistieviering waarin diaken Bertijn Prins officieel aan de parochie wordt voorgesteld.

De fietstocht start op zaterdag 9 november om 10.00 uur vanaf de Sint Jeroenskerk in Noordwijk en voert langs alle kerken van de parochie naar de Matthiaskerk in Warmond waar men rond 14.30 aankomt. In elke kerk is een van de zeven werken van barmhartigheid uitgebeeld. Ook hangt er in iedere kerk een bijpassend schilderij van Daniel Tavenier, kunstenaar uit Noordwijk. Wie alle kerken aandoet krijgt een bijzondere herinnering aan deze dag. Maar het is ook mo-

gelijk om een deel van de fietstocht mee te rijden of per auto de rit af te leggen. De ontmoeting en gezelligheid staan centraal. Iedere kerk geeft daar een eigen invulling aan. Lezing

Op zaterdag 9 november kan men vanaf 15.15 uur in de Matthiaskerk luisteren naar de lezing van Vincent de Haas met als titel ‘De barmhartigheid van Peerke Donders’. Kapelaan Donders heeft, voor hij naar Suriname vertrok om zich in te zetten voor melaatsen, in de Matthiaskerk parochiewerk verricht. Vincent de Haas is diaken en docent in Teteringen en Breda, en betrokken bij de beweging voor barmhartigheid. De Haas inspireert velen omdat hij spreekt vanuit zijn hart over de spiritualiteit van bewogenheid. Eucharistieviering

Zondag 10 november is iedereen vanaf 10.00 uur welkom bij een feestelijke eucharistieviering in de Matthiaskerk in Warmond. Het voltallige pastorale team van parochie Sint Maarten zal voorgaan. Een bijzondere viering omdat de nieuwe diaken, Bertijn Prins, tijdens deze viering officieel aan de parochie wordt voorgesteld.

Aanmelden voor de Vrijwilligersprijs 2013 TEYLINGEN n Als blijk van waarde-

ring voor de inzet van vrijwilligers reikt de gemeente Teylingen ieder jaar de Vrijwilligersprijs uit. Iedereen kan zijn of haar favoriete vrijwilliger nomineren voor de Teylingse Vrijwilligersprijs. Wie iemand kent die het verdient om in het zonnetje te worden gezet kan deze persoon nomineren. Iedereen die vrijwilligerswerk verricht in Teylingen of voor doelgroepen in Teylingen kan worden voorgedragen. Men bepaalt zelf wie men wil voordragen en waarom deze persoon een prijs verdient. Een onafhankelijke jury kiest per dorpskern

een winnaar.Men kan ook een groep mensen nomineren. Er worden drie prijzen uitgereikt met een geldbedrag. Nomineren kan tot 6 november, bij voorkeur via het digitale aanmeldformulier dat is te vinden op de website www.welzijnteylingen.nl onder Vrijwilligersnominatie. Men kan het formulier ook downloaden en uitprinten. De genomineerden en hun voordragers zullen worden uitgenodigd om op maandagavond 2 december van 20.00 tot 22.00 uur de prijsuitreiking bij te wonen. Op deze avond wordt ook het vrijwilligerscompliment bekend gemaakt. Voor vragen kan men bellen naar telefoonnummer 0252-227164 of mailen naar info@welzijnteylingen.nl.

willigers. Het onderzoek oordeelt ook dat het servicepunt de afgelopen tijd weinig vernieuwend bezig is geweest, zoals in het meer wijkof buurtgericht werken. Tenslotte heeft het servicepunt weliswaar contact gezocht met andere servicepunten in de regio om met elkaar ideeën en ervaringen uit te wisselen en zaken gezamenlijk op te pakken, maar daar kan nog wel een tandje bovenop om zich zo nog meer te versterken, minder kwetsbaar te worden en de kans op innovatie groter te maken. Zo kan het welzijnswerk binnen de Bollenstreek verbeteren door de relatief kleine welzijnsstichtingen in een groter verband te organiseren. De steunpunten kunnen dan gezamenlijk beleid uitwerken wat lokaal wordt uitgevoerd. Teylingen wil hierin het voortouw nemen en gaat samen met Welzijn Teylingen de mogelijkheden verkennen.

‘LD niet verkocht aan het AD’ REGIO n Het Leidsch Dagblad zal niet worden overgenomen door het Algemeen Dagblad. Volgens Tim Klein, directeur van HDC Media, de uitgever van het Leidsch Dagblad, worden momenteel geen gesprekken gevoerd over een overname van het Leidsch Dagblad door het Algemeen Dagblad. De Teylinger wist vorige week te melden dat beide kranten met elkaar in gesprek zouden zijn over een mogelijke overname. Dat wordt nu ontkend door Klein, ondanks dat het bericht niet door het AD is tegengesproken. Volgens een ingewijde bij die krant zou een overname van het LD door het AD “zeer wel mogelijk zijn”.

Oecumenische Taizéviering SASSENHEIM

n Zondag 3 november is de eerste oecumenische Taizéviering van het nieuwe seizoen. Een viering die gehouden wordt in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 217 in Sassenheim om 19.00 uur. Voorganger is dominee T. Moll en het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim en de fluitsites Esther Randsdorp en Annemieke Luijk verlenen hun medewerking. De Taizédienst voegt iets toe aan de gebruikelijke zondagse kerkdiensten met de specifieke Taizézang, waarin de herhaling van een of twee regels belangrijk is. De stilte krijgt in deze gebedsdienst een belangrijke plaats. Iedereen is welkom.

Frans Nederstigt verkondigt het standpunt van de ChristenUnie tijdens een vergadering van de commissie Welzijn.

Nederstigt lijsttrekker ChristenUnie Teylingen TEYLINGEN

n Het bestuur van de ChristenUnie Teylingen draagt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 opnieuw Frans Nederstigt voor als lijsttrekker. Nederstigt (39) was de afgelopen raadsperiode fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de gemeenteraad. Ook in 2010 was hij lijsttrekker.

Volgens bestuurslid Pieter Janssen heeft Nederstigt met behulp van de rest van de steunfractie de ChristenUnie in Teylingen een duidelijk gezicht gegeven. Janssen: “Het bestuur is met name tevreden over de wijze waarop de ChristenUnie opkwam voor de belangen van verenigingen bij de bezuinigingsdiscussie en hoe de fractie in actie kwam voor de kleine winkeliers die het niet eens waren met de zondags-

openstelling. Daarnaast speelde de ChristenUnie een belangrijke rol bij het behoud van de bibliotheek in Voorhout en niet te vergeten de kinderboerderij in Oosthout”, aldus Janssen. Volgens Janssen, die zelf burgerraadslid is, heeft de ChristenUnie hoge ambities voor de gemeente Teylingen in de komende vier jaar: “De ChristenUnie vindt dat inwoners nog veel meer mee moeten kunnen praten over hoe onze gemeente er uit zou moeten zien en hoe we met elkaar om zouden moeten gaan. Frans Nederstigt is wat ons betreft bij uitstek geschikt om daar vorm aan te geven”. De volledige kieslijst van de ChristenUnie wordt binnenkort bekend gemaakt en in november aan de leden voorgelegd.

Presentatie bibliotheek over goede studiekeuze SASSENHEIM

n Er gaat een hoop veranderen voor wie in 2014 gaat beginnen met studeren. De prestatiebeurs wordt een sociaal leenstelsel en bij sommige opleidingen komt een selectie aan de poort. Verder wordt de OV-jaarkaart voor alle studenten vanaf 2015 een kortingskaart. De druk om de juiste studie in één keer goed te kiezen wordt daarom steeds groter.

Bibliotheek Bollenstreek organiseert op dinsdag 12 november de presentatie ‘Studiekeuze, zet je toekomst naar je eigen hand’. Eva Ouwerkerk van ‘De Frisse Kijk’ deelt in deze interactieve bijeenkomst haar kennis en ervaringen als studiekeuzecoach. Aan de orde komen zeven stappen om te komen tot een goede

studiekeuze. Verder gaat ze in op hoe het staat met de arbeidsmarktverwachtingen, met welke wijzigingen studenten in 2014 te maken krijgen, waarom coaching en support van ouders hard nodig is, waar het bij een studiekeuze maken echt om gaat en of studeren altijd de juiste keuze is. Welkom op deze avond zijn ouders die hun kind op een goede wijze support willen geven en jongeren die voor deze studiekeuze staan. De avond vindt plaats op dinsdag 12 november van 19.30 tot 21.00 uur in de bibliotheek aan de Kerklaan 42 in Sassenheim. De toegang bedraagt voor leden van de bibliotheek 5 euro en voor niet-leden € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Vastkokende Frieslander aardappelen 5 kilo 2.95 10 kilo 5.50 2 kilo 1.00

Kroten Prei kilo 0.75 Spaanse Clementine mandarijnen 20 stuks 2.95 Zoete sappige Argentijnse perssinaasappels 25 stuks 3.50 Harde sappige Rubens handappelen 2 kilo 2.95

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit


Uw boot de winter door ✔ Bij ons kunt u uw sloep, vlet en sportboot zowel binnen als buiten stallen ✔ Beter voor uw boot – lakwerk – motor, en veilig ✔ Zelf aan uw boot werken in overleg mogelijk ✔ Haal- en brengservice mogelijk ✔ Ook voor totaal onderhoud van uw boot

Informeer naar de voordelige all-in prijzen. , tersport a W e regio t d h c i n i t s i l Rijnz cia port spe s r e t a w DE Valkenburgseweg 70 - Katwijk a/d Rijn (071)4027000 email: info@maritiemcentrumrijnzicht.nl

Voelt u nattigheid?

Wij brengen u weer op het droge! Gespecialiseerd in:

Winterkorting!

n

alo s p a

K

November 2013; Probeer high- of lowlights voor €10,-* December 2013; 3 Feather extensions voor €15,-* L’Oréal Hair Chalk, funny haarkleuren voor €7,50* Januari 2014; Ouder en kind combi, samen geknipt op dezelfde dag, dan ontvangt uw kind 50% korting*

Essenlaan 46A, 2172BX Sassenheim, Tel. (0252) 221672, www.haarstijl-ing.nl

■ ■ ■ ■ ■ ■

Herstellen van lekkages Vervanging van dakbedekking, lood en dakgoten Aanleg en vernieuwing watervoorzieningen Aanleg en vernieuwing van rioleringen Voorzieningen voor invaliden; badkamer en toilet Zonne-energie

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

Sponsor VoedselbankTeylingen

VOOrhOuT

*vraag naar onze voorwaarden, korting op vertoon van deze advertentie.

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

Demonstratie koffiemachines bij

www.berNhardschulTe.Nl

De KoffieMeulen SPECIALIST IN KOFFIE THEE

&

CHOCOLADE

Jura demo dag zaterdag 2 november van 9.00 tot 16.00

Cadeau bij aanschaf koffiemachine:

GRATIS Melkkan* Cadeau bij aanschaf koffiemachine:

GRATIS Melk Cool Control* Ontvang, bij aanschaf van nieuwe machine, tot maximaal € 200,- aan cadeaubonnen voor oude machine* *vraag naar de voorwaarden

en l u e m e i f De Kof … p o t m i u r araten

De KoffieMeulen SPECIALIST IN KOFFIE THEE

&

CHOCOLADE

Kerklaan 3 2171 GA Sassenheim T (0252)225525

app o m e d Diverse kse korting! met fi


nieuws

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

9

Bomen om en klein leed tijdens de storm

Het krioelde in Park Rusthoff van de geesten, heksen en spoken die samen Halloween vierden. | Foto: Madelief van der Stelt.

TEYLINGEN n Het ging er afgelopen maandag ook in Teylingen heftig aan toe. De hevigste storm sinds 25 januari 1990 trok over onze regio, en bezorgde de medewerkers van gemeentewerken, brandweer, politie en andere hulpdiensten handenvol werk. Het aantal meldingen van stormschade steeg in de loop van de maandagmorgen zo sterk, dat al het personeel van de brandweer werd opgeroepen om naar de drie kazernes in Teylingen te komen om van daaruit de vele meldingen af te handelen. Ook in Teylingen sneuvelden veel bomen (zie foto onder), zoals hier langs de Menneweg vlakbij het nieuwe uitkijkpunt bij de voormalige vuilnisbelt. Echt ernstige schade viel echter niet te betreuren. Wel kwam een in Warmond omvallende boom op een net passerende trein terecht, waardoor de voorruit sneuvelde. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Ook was er klein leed. In een tuin in Voorhout had de bewoner vergeten om een windlicht van een tuintafel te verwijderen voordat de storm begon. Het glas daarvan bleek niet bestand tegen de val van de tafel als gevolg van de sterke wind. En tot overmaat van ramp knakte ook nog eens een zonnebloem om. Maar dat valt in de categorie klein leed. | Foto’s: Ellen van Grieken en John Bosman.

Geesten, heksen en spoken op Halloween n Park Rusthoff voor een avondje ook kerkhof SASSENHEIM n Het spookte afgelopen zaterdag in Sassenheim. Normaal is het rondom Park Rusthoff stilletjes, maar zaterdagavond schalde griezelige muziek uit prullenbakken waarin muziekboxen zaten verstopt. Bovendien krioelde het van de geesten, heksen en spoken die samen Halloween vierden. Door Madelief van der Stelt

Al bij de poorten van het park stonden heksen op de enge verklede kinderen en hun ouders te wachten. Veel kleintjes wilden wel met zo’n spannend figuur op de foto, maar anderen liepen snel door. Het thema van dit jaar was Nightmare Before Christmas. Aan het begin van het park was een kerkhof

nagebouwd met allerlei grafstenen. Even verderop zat een grote vogelspin op een lantaarnpaal, en hier en daar hing een griezelig figuur in een boom. De allerkleinsten hadden een lampion gekregen. Met zo’n 800 deelnemers zorgde dat voor een prachtig gezicht. Voor de tiende keer op rij is Halloween groots gevierd. Het was weer uitverkocht. Ria Faber en Pau-

la Vreeburg zijn twee van de tientallen vrijwilligers die dit evenement organiseerden. “We hebben geluk dat het weer meezit. Het mag van mij de hele week regenen, maar vanavond moest het droog zijn”, zegt Ria Faber die deze avond als heks is verkleed. De kinderen deden mee aan allerlei spelletjes die in de griezelige omgeving waren georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld aan een heksenbezemrace waar het er fanatiek aan toe ging. Er was voor iedereen wat te doen, en er waren natuurlijk ook lekkere hapjes en drankjes.

Matthias speelt nog twee keer klucht ‘The Big Chill’ WARMOND n Zaterdagavond 26 oktober speelde toneelgroep Sint Matthias in Het Trefpunt in Warmond de intergalactische klucht ‘The Big Chill’ van Dirk van Pelt. Het stuk speelt zich deels op aarde af in een gebied dat gemakkelijk het recreatieeiland Koudenhoorn kan zijn.

Men ziet een stelletje dat naar de sterren in de lucht ligt te kijken en gespeeld wordt door Guus Janssen en Vicky Gressie. Als het licht is geworden zijn aan het water twee mannen, gespeeld door Bram Schavemaker en Peter Krikke, onder het genot van een pilsje wat aan het babbelen over voetbal en vliegende schotels. Ze worden bediend door Chantel, het meisje dat eerder naar de sterren lag te kijken. Ze weten dan nog niet dat er werkelijk een vliegende schotel onder weg is om Chantal mee te nemen de ruimte in. Een intergalactisch geoloog in het stuk, gespeeld door Bram van Leuveren, heeft in een uitzending

van omroep Galactica aan reporter Barbara Baalhut, gespeeld door Mandy Oostdam, te kennen gegeven zijn zinnen gezet te hebben op het naar de ruimte halen van een aards persoon met ongekende wijsheid. Die laatste persoon blijkt Chantal te zijn. In het ruimteschip binnengehaald komt zij in aanraking met het personeel van de Nooitgedacht 3, bestaande uit Suus-Suus (Esther van Leeuwen), Igor (Els Versluys), professor Manco (Christiaan Mackay) en Kowalski (Renske Sonneveld). Elk van hen heeft zijn of haar eigen taken en competenties aan boord van het ruimteschip. Regisseur Paul Flaton heeft in de afgelopen maanden de personages vorm gegeven en de eigenaardigheden van elk overgedragen aan de acteurs. Een uitdaging bij deze onverwachte keuze van een niet geheel voor de hand liggend toneelstuk. De professionaliteit van Flaton leidde ertoe dat hij er zelf al snel een goed beeld bij had en het vertrouwen op een leuke voorstelling overbracht

aan de acteurs van Matthias. Omdat niemand in Warmond weet hoe wezens zich in de ruimte gedragen is het voor een deel van het publiek wel even behoorlijk wennen. Met name de ouderen onder de bezoekers zijn wat verbaasd over de snelheid waarmee scènes elkaar opvolgen en het taalgebruik van de ruimtebewoners. Door de duur van het stuk, drie kwarttier voor en drie kwartier na de pauze, is het leuk om naar te kijken zonder dat de soms vreemde taferelen tot teveel vermoeidheid of verwarring leiden. Na afloop was het publiek al snel weer helemaal terug in het vertrouwde Trefpunt. Dat was mede te danken aan Hennie Rutting die deze keer de trekking van de loterij verrichtte. Een vertrouwd beeld derhalve. Het stuk is ook het komende weekend op vrijdag 1 en zaterdag 2 november nog te zien in de theaterzaal van Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond. De toegang bedraagt 6 euro en kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van

het stuk aan de deur van het theater. Donateurs van Matthias verkrijgen gratis toegang op vertoon van hun donateurkaart. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Tijdens de pauze zijn er lootjes voor de loterij te koop om een deel van de kosten van de voorstelling te financieren.

Bloemen Shop Oegstgeest Voor elk moment het mooiste boeket!

Haarlemmerstraatweg 8a

www.tuincentrumdemooij.nl

Wandeling in de Lakerpolder WARMOND n Wie altijd al eens op een onbewoond eiland heeft willen rondlopen krijgt de kans op zondag 10 november. Dan is er een wandeling in de Lakerpolder in Warmond. Men verzamelt om 11.45 uur bij de boerderij van Bert van Leeuwen aan de Langebrug 1 in Warmond. Na de koffie vaart men naar de Lakerpolder, gelegen in de Kagerplassen. Dit bezit van Staatsbosbeheer wordt nu extensief beheerd. Dit betekent dat de hooilanden vol staan met veel verschillende kruiden en er in alle jaargetijden veel vogels te zien zijn. De stenen grondzeiler is open voor bezichtiging en de molenaar geeft daarbij uitleg. Na de wandeling keert men per boot terug naar de boerderij voor een lunch. Voor deelname dient men zich aan te melden vóór woensdag 6 november bij Peggy Roelofs, e-mail peggyroelofs@ yahoo.com. Aanbevolen wordt om voor de wandeling een verrekijker en wandelschoenen mee te nemen. De kosten bedragen 30 euro en zijn voor een deel bestemd voor het Dr. Paul Speth Fonds.


TRAILER SALE

DIRECT VAN DE WAGEN MEE TE NEMEN!

€119 €119 €189 €189 MERKMATRASSEN €249

KOS*

CYPRUS*

€499

€399 €249

RHODOS* KOS*

€399

(COLLECTIE 2011) €245 80x200

• 20 cm binnenvering matras • Afdeklaag: polyether • Stevig ligcomfort80x200 • Optimale ventilatie

80x200 80x200

• 21 cm•pocketveer matras met 7 comfortzones 20 cm binnenvering matras • Afdeklaag: polyether • Afdeklaag: polyether • Ergonomisch slaapcomfort • Stevig ligcomfort • Afneembare hoesventilatie • Optimale • Lushandgrepen

CORFU*

€549 RHODOS*

€275

80x200

• 21 cm pocketveer matras met 7 comfortzones • Afdeklaag: polyether • Ergonomisch80x200 slaapcomfort • Afneembare hoes • Lushandgrepen

TEGENDIRECT STUNTPRIJZEN VAN DE WAGEN MEE TE NEMEN! • 22 cm pocketveer matras met 7 comfortzones • Afdeklaag: koudschuim • Ergonomisch slaapcomfort • 3D ventilatieborder • Luxe handgrepen

• 23 cm koudschuim matras • 7 ergonomische comfortzones • 4 seizoenen afdekking • Ergonomisch slaapcomfort • Luxe handgrepen

TRAILERTRAILER SALE SALE

DIRECT MEE TE NEMEN!

€249

KOS*

€119 80x200

TRAILER SALE €499€399

CYPRUS* RHODOS*

€549 €499

100€245 %€189 Belgisch fabricaat€275 €245 80x200

CORFU* CYPRUS*

80x200

CORFU*

80x200 80x200

€549

€275 80x200

22• cm matras met80x200, 7 comfortzones 23•cm matras 20 cmmatrassen binnenvering matras 21 pocketveer matras met 7 comfortzones 22 koudschuim cm pocketveer matras met 7 comfortzones • 23 cm koudschuim matras zijn beschikbaar• in decmpocketveer afmetingen: 90x200,•140x200, 160x200, 180x200 - 2 jaar garantie op alle matrassen * ••Alle • Afdeklaag: koudschuim • 7 ergonomische comfortzones Afdeklaag: polyether • Afdeklaag: polyether • Afdeklaag: koudschuim • 7 ergonomische comfortzones

MERKMATRASSEN (COLLECTIE 2011) TEGEN

• Ergonomisch slaapcomfort • Ergonomisch slaapcomfort • 3D• ventilatieborder Afneembare hoes • Luxe handgrepen • Lushandgrepen

• Stevig ligcomfort • Optimale ventilatie

• 4 seizoenen afdekking • Ergonomisch slaapcomfort • Ergonomisch slaapcomfort • 3D ventilatieborder • Luxe handgrepen • Luxe handgrepen

• 4 seizoenen afdekking • Ergonomisch slaapcomfort • Luxe handgrepen

STUNTPRIJZEN DIRECT MEE TE NEMEN!

TRAILER T.E.M. SALE 3 NOV.

VAN 26 OKT. 100 %

Belgisch fabricaat

100 %

Belgisch fabricaat

* Alle matrassen zijn beschikbaar in de afmetingen: 180x200 - 2 jaar garantie op alle matrassen matrassen zijn beschikbaar in de afmetingen: 80x200, 90x200, 140x200, 160x200, 180x200 - 2 jaar garantie op alle matrassen * Alle matrassen zijn beschikbaar in de afmetingen: 80x200, 90x200, 140x200, * Alle160x200, 80x200, 90x200, 140x200, 160x200, 180x200 - 2 jaar garantie op alle matrassen

ER B O T K O VAN 26 ER B M E V O N T/M 3d€245 ember v o n 3 ag end vanCORFU* CYPRUS*Zon €499

€275

geop 0 uur 0 : 7 1 t o t • 22 cm pocketveer matras • 23 cm koudschuim matras 007 comfortzones 12:met 80x200

• Afdeklaag: koudschuim • Ergonomisch slaapcomfort • 3D ventilatieborder • Luxe handgrepen

• 7 ergonomische comfortzones • 4 seizoenen afdekking • Ergonomisch slaapcomfort • Luxe handgrepen

100 %

Belgisch fabricaat

€549

collectie

2011

OP=OP

80x200

KELTO 10 DAAGSE TRAILER VERKOOP VAN 26 OKTOBER TOT EN MET ZONDAG 3 NOVEMBER SLAAPKAMERCENTRUM

SLAAPKAMERCENTRUM

* Alle matrassen zijn beschikbaar in de afmetingen: 80x200, 90x200, 140x200, 160x200, 180x200 - 2 jaar garantie op alle matrassen

Pletterij 2 • 2211 JT•Noordwijkerhout 0252 - 341111 PLETTERIJ 2 - 2211 JT NOORDWIJKERHOUT•• Tel: T:0252/34.11.11

Noordwijkerhout 2211 XK, 30, Gieterij www.kelto.nl F: 0252/34.11.01 • INFO@KELTO.NL • WWW.KELTO.NL • info@kelto.nl el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl


toneel

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

11

‘Er blijft niet veel te wensen over’ n Jubilaris Wim Prins regisseert Op Hoop van Zegen bij Pankras Sassenheim n Zijn grote wens was Op Hoop van Zegen te regisseren. Met zijn vijftigjarig jubileum bij toneelvereniging Pankras kreeg Wim Prins (72) die kans. Het stuk wordt het komend weekend nogmaals gespeeld in theater ’t Onderdak. Door Irma Ooijevaar

In de huiskamer van Wim Prins hangt een schilderij van een grijsaard. Een souvenir van één van zijn vele rollen in vijf decennia Pankras. “Ik was 45 en speelde een man van tachtig, de directeur van een bedrijf. Op het toneel hing een schilderij met mijn afbeelding, dat hebben we speciaal laten maken. Ik heb voor de lijst gezorgd, op voorwaarde dat ik het schilderij na afloop mocht houden. Het hangt nu nog steeds. Een paar jaar geleden vroeg ik mijn kleinzoon of hij wist wie dat was. Zijn antwoord: ‘Dat ben jij toen je nog oud was”, zegt hij lachend. In vijftig jaar speelde Prins 63 rollen en regisseerde hij veertig stukken,

Kweekvijver

waarvan vijf voor de jeugd. Het stuk dat hem het meeste bijbleef was Op Hoop van Zegen, dat in 1976 werd uitgevoerd bij het vijftigjarig jubileum van Pankras. “Mijn grote wens was om dit stuk bij mijn jubileum te regisseren. Het maakte zo’n diepe indruk. Ik speelde toen, op mijn 35ste, een oud diakenhuismannetje. En deze keer ben ik het andere oude mannetje. Hoewel ik zelf regisseer, speel ik toch een kleine rol.” Elckerlyc

De toneelcarrière van Prins begon op zijn zestiende bij Elckerlyc. “Daar zat mijn zus ook bij. Maar ja, toen kreeg ze verkering met een protestantse jongen en dat kon niet bij een katholieke vereniging.

Afgelopen weekend werd Prins al gehuldigd vanwege zijn vijftigjarig jubileum. | Foto: PR/Edwin van der Wijngaard.

Wim Prins: “Ik heb voor de lijst gezorgd, op voorwaarde dat ik het schilderij na afloop mocht houden. Het hangt nu nog steeds”. | Foto: Irma Ooijevaar.

Ze werd geroyeerd. En ik kennelijk ook, want ik heb nooit meer wat gehoord. Zo ging dat in de jaren zestig.” Na zijn diensttijd meldde hij zich aan bij Sint Pancratius, zoals de vereniging toen heette. De club maakte woelige jaren door. “Aanvankelijk vielen we onder de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) en waren de voorstellingen gratis voor leden. We trokken volle zalen. Maar dat was over toen de KAB opging in het Nederlands Katholiek Vakverbond. We hebben voorstellingen gehad met maar vijftig man in de zaal.” Om te overleven werd een nieuwe koers ingezet. “Ik stelde voor om ook getrouwde vrouwen toe te laten als lid. Daarnaast werd de vereniging omgedoopt tot Pankras en werd het ‘RK’ voor de naam geschrapt.” Prins kwam in het bestuur en was acht

jaar voorzitter. “Tot ik besefte dat ik Mr. Pankras was geworden. Mensen die iets wilden, meldden zich altijd bij mij. En ik was degene die de beslissingen nam. Dat is niet goed.” In 1978 dreigde Pankras in één klap de gemeentelijke subsidie kwijt te raken. Dankzij een bezwaarschrift van Prins kwam er een afbouwregeling. De club ging op zoek naar manieren om het hoofd boven water te houden. “Zo zijn we als eerste vereniging in de regio met levende poppenkast begonnen. En we zijn Sinterklaas en Zwarte Piet gaan spelen. Tegenwoordig hebben we wel 40 tot 45 pieten bij de intocht. Zelf ben ik alweer enkele jaren Sinterklaas bij de intocht. Gigantisch is dat. Staat er duizend man op je te wachten op de Oosthaven.”

Een kleine twintig jaar geleden zette hij de jeugdafdeling van Pankras op. “Er kwamen veertig aanmeldingen. Het was niet te doen, zo’n grote club. Tegenwoordig hebben we dertig kinderen, de wachtlijst voor nieuwe aanmeldingen is minimaal twee jaar. Het is een mooie kweekvijver voor nieuwe spelers.” Toen Prins gevraagd werd om vaste regisseur te worden, zei hij nee. “Ik heb gezegd dat ik één stuk per jaar wilde regisseren. Anders speel ik nooit meer en dat vind ik veel te leuk. Wat er zo leuk aan is? Dat is moeilijk uit te leggen. Tijdens elk stuk vraag ik me op een bepaald moment af: waar ben ik mee bezig? Ik vind het niet leuk, het stuk is niet leuk. Maar als je dan op dat toneel staat en het lachen hoort, of juist de doodse stilte. Dat contact met de zaal, dat niet te meten is maar dat je wel voelt. De voldoening achteraf.” De rol van regisseur is een speciale. “Ik lees verschillende stukken, kijk of het boeit en bedenk of we de figuren in huis hebben. Vervolgens moet ik met de andere regisseurs om tafel, want we verdelen onze 35 leden over drie stukken. Soms moet je dan knokken voor de persoon die je in je hoofd hebt bij een bepaalde rol.” Met het regisseren van Op Hoop van Zegen is de grootste wens van Prins uitgekomen. “Dit wilde ik zo graag, er blijft niet veel te wensen over. Misschien is dit wel een goed moment om te stoppen.” Op Hoop van Zegen is zaterdag 2 november om 20.00 en zondag 3 november om 14.00 te zien in theater ’t Onderdak in Sassenheim. Reserveren kan via kaarten@pankras. net.

Vooruitgang opent wijkondersteuningspunt SASSENHEIM n Vorige week opende Woonstichting Vooruitgang een wijkondersteuningspunt in de molen van Speelman aan de H. Knoopstraat in Sassenheim. Vanuit de molen gaan de wijk- en complexbeheerders van Vooruitgang opereren ten behoeve van de Postwijk. Ook de woonconsulenten kunnen hier afspraken maken met mensen uit de wijk.

In andere wijken en complexen werken de wijk- en complexbeheerders al naar volle tevredenheid van de bewoners. Nu gaan zij mede op verzoek van een aantal bewoners ook in de Postwijk aan de slag. In molen De Speelman is een kleine post gekomen die als uitvalsbasis gaat dienen en waar de wijk- en complexbeheerder regelmatig spreekuur houdt voor de wijkbewo-

INFO-AVOND OVER de EIGEN BIJDRAGE en de AWBZ Op dinsdag 19 november 2013 om 20.00 uur zal notaris Mendelts te Voorhout in HCR Boerhaave, Herenstraat 57 (ingang: A.Jacobsstraat) te Voorhout een lezing houden met als onderwerp:

vreest u dat u uw vermogen op moet eten bij opname in het verzorgingshuis? De laatste tijd wordt deze vraag vaak gesteld. Om hier oplossingen voor te vinden, zal o.m. dit onderwerp centraal staan op 19 november a.s. Daarnaast zullen tevens aan de orde komen: het levenstestament en de tweetrapsma-king (uitstellen betaling erfbelasting). U bent van harte uitgenodigd; er zal ruim voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Als u van plan bent te komen, wilt u dat ons dan laten weten? Wij verwachten veel aanmeldingen. Het tel.nr is 0252-215573 en het mailadres luidt: notaris@notariskantoormendelts.nl. Dan kunnen we met uw komst rekening houden. (De toegang is gratis)

ners. Een wijk- en complexbeheerder kan een belangrijke rol vervullen. Het doel van de functie van een wijk- en complexbeheerder is het schoon, heel en veilig houden van collectieve ruimtes en de directe leefomgeving, zoals de flats aan de Hofstraweg, Tilbury en Pelikaan. In de praktijk is de wijk- en complexbeheerder het eerste aanspreekpunt voor huurders. Hij kan sociale klachten en ongewenst gedrag in behandeling nemen, spreekt bewoners aan bij overlast, zwerfvuil, slecht onderhouden tuinen en dergelijken, voert eenvoudige technische werkzaamheden uit zoals het vervangen van lampen, verhelpen van storingen aan deuren en liften, controleert schoonmaakwerkzaamheden, signaleert en meldt omstandigheden die de leefbaarheid in de wijk negatief beïnvloeden, en ook houdt hij een spreekuur. Vooralsnog is het streven om een wijk- en complexbeheerder aan te stellen voor minimaal twee uur in de week. De ruimte in de molen kan ook gebruikt worden voor bewonerscommissies om te vergaderen of activiteiten te organiseren. Met Welzijn Teylingen zijn afspraken gemaakt om te proberen om een ochtend in de week een buurtkamerproject van de grond te krijgen.

Het ondersteuningspunt in de molen van Speelman werd vorige week donderdag feestelijk geopend. | Foto: FBPS/Peter Schipper).


Werken bij

In de luwte van de duinen van Noordwijk aan Zee ligt het luxueuze Azzurro Beauty. Hier vindt men alles op het gebied van schoonheid en ontspanning.

Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Goudwisselk antoor is eigendom van familie De Ru iter en heeft ruim 25 jaar expertise!

Wij zijn op zoek naar een ervaren en enthousiaste allround

schoonheidsspecialiste/pedicure voor oproep en partime dienstverband.

❱ Je bent flexibel inzetbaar voor weekenden en avonden; ❱ Je bent in het bezit van een diploma schoonheidsspecialiste en pedicure met meerdere gecertificeerde specialismen; ❱ Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring (verkoopervaring is een pré); ❱ Je hebt een gastvrije en commerciële instelling.

Ben jij de degene die wij zoeken mail dan je cv plus foto.

info@azzurrobeaut y.nl

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

OUDE ZEEWEG 57 - NOORDWIJK - 071 361 47 02 - WWW.AZZURROBEAUTY.NL

Inkoop

Verkoop

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Wij werken aan het spoor

Oude bankbiljetten

Postzegels

Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nachten van 12 tot 14 november op het traject Haarlem - Leiden een slijptrein. Woont u in Voorhout of Warmond in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Antiek speelgoed

Veiling

Locatie Katwijk Tramstraat 112b, 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

www.goudwisselkantoor.nl

rode wijnen

ACTIES

keTel 1 jonGe jeneVer 1L

€ 12,48

Van 13,98 voor

ruM SAnTiAGo de CuBA Añejo BlAnCo 1L

Frankrijk / Bordeaux Château Saint Cristophe Medoc A.C. 2006 Cru-Bourgeois van 12,50 voor € 8,95 Spanje / La Mancha Yugo reserva Tempranillo Cabernet Sauvignon van 7,50 voor € 4,98 Spanje – rioja Vina Albina Gran reserva 2004 (topjaar!) van 20,25 voor € 14,98

wiTTe wijnen

Van 19,45 voor € 17,98 Deze op fust gerijpte Cubaanse rum is de ideale rum voor de mix met cola-producten.

Portugal / Douro – Quinta de Ventozelo Branco van 8,55 voor € 6,45 Frankrijk / Bordeaux – Cuvée Clémence entredeux-Mers Sauvignon Blanc - Sémillon van 10,35 voor € 8,50

eSBjAerG VodkA 1L

fAMouS GrouSe 1L

oP=oP (max. 6 ltr per klant). 13,95 voor € 9,98

Van 19,95 voor

kAhluA 0.7L

whYTe & MACkAY 1L

Spanje / Penedès – Grimau Chardonnay barrel fermented van 16,25 voor € 12,50

Van 20,95 voor € 16,95 Door de lagering op zowel bourbon als sherryvaten ontstaat een uitzonderlijk zacht smaakpalet.

Zuid-AfrikA en Chili

Mexicaanse koffielikeur. 16,45 voor € 14,50

CoGnAC CourVoiSier V.S. 0.7L

€ 22,95

Van 27,60 voor

€ 17,50

johnnie wAlker BlACk lABel 12Y 0.7L Van 29,95 voor

€ 24,95

STrAThiSlA SinGle MAlT 12Y 1L Van 43,95 voor € 34,98 Deze Single malt uit de Highlands onderscheidt zich door haar rijke geurenbouquet en haar smaken van kruiden en vruchtencake.

jACk dAnielS TenneSSee whiSkY 0.7L

www.drinkland.nl den haag Prinsestraat 57 070 364 29 25

Van 22,95 voor

€ 17,80

* Voorhout * noordwijk * oegstgeest Jacoba van Beierenhof 28 Maarten Kruytstraat 24 Lange Voort 19 071 364 93 37

071 361 21 82

071 301 55 83

Zuid-Afrika / Rhino – linton Park wines Drinkland importeert rechtstreeks wijnen uit Wellington van het wijnbedrijf Linton Park. Wij selecteren Rhino cape red en cape white. Een zeer aangename volle rode wijn met smaken van rijp rood fruit en een zeer frisse droge witte wijn met een tropisch karakter waarin citrus de boventoon voert. U steunt automatisch het goede doel: save the rhino. Per fles van 4,95 voor € 3,98 Chili – Tierra Alta reserva Uit de reserva wijnen, hebben wij een selectie gemaakt afkomstig uit: Casablanca Valley Sauvignon Blanc reserva: meest noordelijk gelegen regio met arme zand/kleigrond. Deze type grond is ideaal voor de elegante en complexe wijnen. Colchagua Valley Syrah reserva: met een Mediterraans klimaat, perfect voor de fruitige en geconcentreerde wijnen. Maule Valley Merlot en Carmenère reserva: deze valley ligt tegen de voet van de Andesgebergte. De grond uiteenlopend van vulkanisch tot graniet geven bodem aan volle rode wijnen met fris fruit en uitgebalanceerde zuren. deze 4 wijnen zijn nu voor een spectaculaire prijs te koop: van 11,10 voor € 7,50


muziek

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

13

Smokin’ Cadillac deze vrijdag in Boerhaave n Voorhoutse drummer toert met Haagse band

Het was bommetje vol bij Wagner en het blijkt dus dat er veel animo is voor het schrijven van een boek.

Bommetje vol bij workshop Iris Boter SASSENHEIM

n Zaterdag 26 oktober bracht auteur en illustrator Iris Boter een bezoek aan boekhandel Wagner in Sassenheim. Boter heeft inmiddels negentien boeken op haar naam staan. Dit keer kwam de auteur niet haar laatste boek onder de aandacht brengen, maar gaf Iris Boter een ware workshop ’Hoe schrijf ik een boek’.

De bedoeling was dat binnen anderhalf uur de grondbeginselen van het schijven van een boek meegegeven werd. Het was een drukke bedoeling bij Wagner. De workshop werd gratis aangeboden door boekhandel Wagner en het liep direct storm. Meer dan dertig personen deden mee aan de workshop. Er was volledige concentratie en een luisterend oor voor Iris Boter. Ze vertelde professioneel hoe men een boek moet opbouwen en wat men moet doen als men er even doorheen zit. “Juist dan moet je doorschrijven en ga je zien dat er toch een helder moment komt,” vertelde ze. Al snel wa-

ren de kandidaten met de flaptekst bezig. Menig beginnende schrijver vertelde zijn of haar verhaal, waar ging het over, welke personages er in het verhaal voorkwamen. Werd het een roman, of wilde men juist Fantasy schrijven. Allerlei soorten schrijfstijlen kwamen aan bod. Een aanwezige maakte de opmerking: “Ik ben hier gekomen zonder al een idee te hebben en heb dus maar ad hoc iets verzonnen”. Anderen waren juist al verder in het hele proces. Het was een gevarieerde club en dat maakte de middag des te boeiender. Voordat men het in de gaten had was het al vijf uur. Na snel een gesigneerd exemplaar van het laatste boek van Iris Boter te hebben aangeschaft vlogen ze de winkel uit. Nadat alle deelnemers met blocknote en stencil op huis waren aangegaan, vertelde Boter: “Ik heb nog nooit zo’n grote groep gehad. Het was een leuke groep en heb het erg naar mijn zin gehad”. Gezien de reacties is dit dus zeker voor herhaling vatbaar.

VOORHOUT n Vrijdag 1 november organiseert café Boerhaave aan de Herenstraat 57 in Voorhout een bluesavond. De bluesband Smokin’ Cadillac heeft een passie voor echte, rauwe, recht voor zijn raap-blues. De mannen zijn live een van de meest energieke bluesbands van dit moment. De eigen muziekstijl is een kruising tussen het geluid van Seasick Steve en The Black Keys. Het optreden begint om 22.00 uur en de entree is gratis. Peter Nelissen is de Voorhoutse drummer die op dit moment met de Haagse band Smokin’ Cadillac door de Benelux toert en op 1 november optreedt bij Boerhaave. Over hoe Nelissen bij Smokin’ Cadillac is gekomen vertekt hij: “Ik speelde onderandere met mijn eigen band BAF en daar waren we na enkele ledenwisselingen eraan toe om eindelijk verder te schrijven aan ons eigen repertoire. Ik had dus tijd over om op het podium wat anders te gaan doen. Altijd goed als drummer, gewoon meerdere dingen blijven doen. Via internet zag ik dat zij met een plotseling vertrek van hun drummer zaten in verband met zijn werk. We hebben een auditie afgesproken en binnen vijf minuten wisten we het: dit is goed. Voor mij 25 nieuwe nummers instuderen en twee weken later stonden we op het podium. En het dak ging eraf”. Nelissen is een stuk ouder dan de andere bandleden van Smokin’ Cadillac. De vraag komt op of dat wel past. Nelissen: “Ja, dat bleek helemaal geen punt te zijn. Die gasten zijn gemiddeld 25 jaar oud en kunnen met gemak mijn oudste zoon zijn. In het samen spelen en op het podium is er echter geen enkel verschil te merken. We zijn muzikanten met verschillende roots en voorkeuren, maar samen klopt het. En dat is heel zeldzaam. Extra voordeel voor mij bij optredens is dat men mij ook heel jong inschat. En dat is natuurlijk goed voor mijn ego”. Smokin’ Cadillac treedt veel op en staat op verschillende festivals volgend jaar. “Hoe dat komt? Interactie met het publiek. Wat we doen is rauw, ongepolijst en helemaal echt. Mensen voor je neus die je niet kent en ze toch pakken en

Smokin’ Cadillac, met tweede van rechts met hoed Voorhouter Peter Nelissen.

voor je winnen. Dat is het mooiste wat er is en een strijd die ik graag iedere dag weer aanga. Een ander punt is dat we een eigen geluid hebben. We spelen geen standaardblues, maar een eigen stijl die rauw is en stevig. Denk aan een mix van Seasick Steve en The Black Keys en je zit in de richting. De fantastische stem van onze zanger Lesley helpt daarbij ook veel. We schrijven veel muziek zelf. Iets dat niet veel bluesbands doen. Organisatoren en boekers noemen ons een van de meest energieke bluesbands van tegenwoordig en dat spreken we niet graag tegen. En we trekken ook een jong publiek dat nog niet veel met blues had”. Peter Nelissen speelt vaak, dus zal hij er ook qwel van kunnen leven. Zijn antwoord: “Dat is een van de grootse misverstanden die men over muzikanten en hun inkomsten heeft. Als je de kosten voor je instrument, het onderhoud daarvan, repetitiekosten, leskosten, reiskosten enzovoort bij elkaar optelt houdt je weinig tot niets over. Daar speel ik ook in eerste instantie niet voor. Ik speel uit passie voor muziek en die passie op publiek overbrengen. Als dat succesvol wordt is het mooi meegenomen, maar het start bij de muziek. Tot die tijd is het een slechtbetaalde hobby die enorm veel plezier geeft. Ik word er

een blij mens van”. Smokin’ Cadillac heeft, behalve veel spelen, ook de nodige plannen. “We zijn tussen de optredens door begonnen met opnamen van nieuwe nummers voor ons volgende album dat we volgend jaar willen gaan uitbrengen.”, vertelt Nelissen. “Ook leuk is dat alle bandleden nummers schrijven of met elkaar schrijven. Volgend jaar spelen we al op een aantal leuke festivals, maar de Zwarte Cross, Parkpop en Appelpop zouden er voor mij ook bij mogen. Past bij de cross-over van blues en rock/pop die we maken”. Petee Nelissen heeft nog wel wat wensen met wie hij zou willen spelen, als hij zou mogen kiezen. “Dan kom ik helaas toch bij veel te vroeg overledenen uit. Jimmy Hendriks, Stevie Ray Vaughan en als liefste toch met mijn vader. Al 32 jaar dood, maar hij op zijn accordeon een Tex Mex-blues meespelen naast me op het podium, dat zou pas wat zijn. Op 1 november kan men tijdens het optreden in Boerhaave veel energie en een stampend en dampend optreden verwachten. En natuurlijk een leuke avond. “Ook voor mij”, weet Nelissen nu al. “Met vrienden en bekenden uit de buurt. Na afloop van het optreden eens een biertje pakken. Daar komt het normaal niet van als chauffeur van de bandbus”.

Het Voorhouts Kamerkoor.

Allerzielenconcert van Voorhouts Kamerkoor SASSENHEIM

n Het Voorhouts Kamerkoor geeft zaterdag 2 november een Allerzielenconcert in Sassenheim.

Het concert heeft als thema Allerzielen. Het koor is uitgegaan van Psalm 130 en heeft verschillende componisten gezocht die, geïnspireerd door deze tekst, muziek hebben gecomponeerd. Men zal muziek ten gehore brengen van de componisten F.B. Mendelssohn, J. Rutter, J. des Pres, T. Tallis en J.H. Schein. Van M.A. Charpentier zal het koor Messe des Morts (Requiem) uitvoeren. Tevens nog een stuk van Purcell, Thou knowest, Lord, the secrets of our hearts. Enkele

stukken zullen worden begeleid door Jaco van Leeuwen op orgel en Rik Otto op cello. Tevens zullen er instrumentale werken uitgevoerd worden. Het concert vindt plaats op zaterdag 2 november in de Hervormde Dorpskerk aan de Hoofdstraat 217 in Sassenheim. De deur gaat om 19.30 uur open en het concert begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor studenten en jeugd. Kaarten kunnen besteld worden via het telefoonnummer 0613774950, of bij verkrijgbaar voor aanvang van het concert. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje.

De brand die geen brand bleek te zijn VOORHOUT n Zaterdagmiddag rond kwart voor vijf werden politie en brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Bonekruidstraat in Voorhout. Daar aangekomen bleek er echter niets aan de hand te zijn. De bewoner van de betreffende woning had namelijk net zijn open haard weer aangestoken.

Collecte: 3515 euro VOORHOUT n Met veel collectanten en de vrijwillige brandweer is in de week van 6 tot en met 12 oktober gecollecteerd in Voorhout voor de brandwondenstichting. In totaal is er in Voorhout 3515 euro opgehaald bij deze collecte.

Cursisten bij een aantal van hun werken.

Expositie in ‘t Onderdak SASSENHEIM

n Een aantal cursisten van het Schilderkunstlokaal exposeert momenteel in de foyer van theater ’t Onderdak in Sassenheim.

Onder begeleiding van Jeannette Kauffman, die al jaren schilderlessen geeft in lokaal 13 van ’t Onderdak, hebben de cursisten de afgelopen weken gewerkt aan het thema ‘theater’. Dit heeft tien

verschillende werken opgeleverd. Een eenheid werd gevonden om te werken op gelijk formaat doek en op eenzelfde basiskleur. En zoals het een kunstzinnige uiting betaamt heeft iedere cursist een geheel eigen interpretatie gegeven aan het thema. Resultaat is een collectie schilderijen die in de foyer is te bewonderen, ondera andere tijdens de voorstellingen van het theater.


gezellig thuiskomen in ons buurtje

twee-onder-een-kapwoningen/ geschakelde villa

eengezinswoningen

rug-aan-rugwoningen

Binnenkort start verkoop!

www.hooghkamer-voorhout.nl

NIEUW!

Caresse boxsprings & more

C O M F O R TA B E L S L A P E N M E T C A R E S S E B O X S P R I N G S , D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

160x200

2995,-

2195,-

2395,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

Caresse 4700 160x200

2795,-

160x200

3295,-

3295,-

Caresse 6700

3695,-

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN!

P

Caresse 8500

Voor de deur

KELTO

2.000 m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl

OPENINGSTIJDEN: maandag t/m woensdag: 10:00 - 18:00 uur • donderdag koopavond: 10:00 - 21:00 uur • vrijdag: 10:00 - 18:00 uur • zaterdag: 10:00 - 17:00 uur

Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

T 0252 - 214 243


kunstweek

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

15

Joost Zwagerman in de Warmondse Kunstweek n Actief deelnemen aan workshops van kunstenaars

De Warmondse delegatie vóór vertrek naar Champigné.

Jumelagereis naar Champigné succes WARMOND n In het kader van de

stedenband tussen Warmond en Champigné reisde een delegatie van tien man uit Warmond naar Champigné. De stichting JWC organiseerde de reis samen met het jumelagecomité van Champigné De groep vertrok met eigen vervoer op de vrijdag en werd aan het einde van de middag onthaald bij het nieuwe gemeentehuis van Champigné Het jumelagecomité, de burgemeester van Champigné Paul Jeanneteau en de gastgezinnen verwelkomden iedereen hartelijk. De deelnemers logeerden bij gezinnen. Veel van die gezinnen bezochten Warmond in het voorjaar tijdens een jumelagereis. Deelnemers waren dan ook ingedeeld bij de gezinnen die zij hadden ontvangen om de vriendschapsbanden te bevorderen en te versterken. En dat is zeker gelukt, omdat de hele groep, gastgezinnen en deelnemers, samen deelnamen aan de activiteiten. Hoogtepunten in het programma waren een bezoek aan een wijnboer waar zelf de druiven geoogst mochten worden, het appelfeest en de sport- en spelmiddag. Het appelfeest is een regionaal feest dat al vele jaren georganiseerd wordt in deze regio waar de meeste fruittelers appels telen. Er is van al-

les te doen en te koop. Tijdens de sport- en spelmiddag kon de Jumelagecup die de Fransen twee jaar geleden gewonnen in Warmond hadden, terugveroverd worden. Tijdens de laatste avond werd een feestje gebouwd waarbij de Warmonders lokale danspassen leerden. Op de officiële avond werden cadeaus aangeboden. De burgemeester van Champigné, die aan meerdere activiteiten deelnam, benadrukte nog eens hoe belangrijk het is om elkaar persoonlijk beter te leren kennen in een wereld waar afstand geen rol lijkt te spelen door de digitale voorzieningen, maar waar de afstand tegelijkertijd groter kan worden op het menselijke vlak. Hij onderstreepte ook de vele jaren van goede samenwerking tussen de twee vriendschappelijk verbonden dorpen. Bernadette van Moorsel onderstreepte het tienjarig bestaan van de Stichting JWC en de vele projecten die in de jaren georganiseerd zijn met medewerking van vele vrijwilligers. De deelnemers kwamen op maandagavond enthousiast terug uit Champigné. De volgende uitwisseling vindt plaats aan het begin van de zomervakantie 2014. Er wordt dan een nieuwe woonwijk geïnaugureerd waar een Warmondstraat komt.

Voorlezen in de bibliotheek

Allerzielenviering in Matthiaskerk

SASSENHEIM/VOORHOUT

WARMOND

n Op 6 november kunnen kinderen van 4 jaar en ouder in de vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek in Sassenheim en Voorhout vanaf 14.00 uur komen luisteren naar mooie verhalen en daarna knutselen naar aanleiding van de voorgelezen boeken.

Elke maand lezen medewerkers voor rond een bepaald thema. ‘Lekker lezen’ is het onderwerp dat centraal staat in november. Met een verhaal over ezel en aap. Ezel komt in een zetel tegenover Aap zitten. Aap leest aandachtig een boek. Ezel, met zijn laptop op schoot, stelt voortdurend vragen aan Aap. ‘Hoe scrol je naar beneden? Kun je ermee sms’en? Twitteren? Waar is je muis? Moet je een wachtwoord invoeren?’ Aap leest onverstoorbaar verder en antwoordt: ‘Het is een boek’. Dan toont Aap zijn boek aan Ezel en die begint verwoed te lezen. Het einde is een verrassende hilarische pointe. De computer versus het boek is hier op een originele en grappige manier uitgewerkt. Ezel weet alles over computers en niets over boeken, maar ook in dit digitale tijdperk blijft een boek lezen boeiend. Alle kinderen zijn welkom. De toegang is gratis.

n Jaarlijks herdenkt men met Allerzielen in de Matthiaskerk in Warmond volgens de katholieke traditie de overledenen. Zaterdag 2 november worden speciaal diegenen herdacht die sinds Allerzielen 2012 overleden zijn. Lia Spiegeler zal samen met de andere uitvaartintermediairs om 19.00 uur voorgaan in een gebedsviering en het Matthiaskoor verleent muzikale ondersteuning. Na de viering in de kerk gaat men gezamenlijk naar het kerkhof, waar dit jaar extra activiteiten zijn georganiseerd om de overledenen te gedenken. Op verzoek worden de graven gezegend. Er is sfeervolle muziek en verlichting en er zijn verschillende gedenkplekken en mogelijkheden om stil te staan bij de overledenen. Ook is er een mogelijkheid om door een ritueel de mensen te herdenken die geen rustplek hebben op het kerkhof. Er wordt ook gezorgd voor koffie, thee en warme chocolademelk.

WARMOND n Hij is naast schrijver vooral bekend van zijn optreden als kunstbeschouwer bij De Wereld Draait Door en zij is inmiddels uitgegroeid tot de meest bekende Vlaamse schrijfster en luistert menig cultuurprogramma op met haar aanwezigheid. Beide zijn komend weekend te zien tijdens de Warmondse Kunstweek: Joost Zwagerman en Kristien Hemmerechts. Joost Zwagerman, bekend van boeken als De Houdgreep, Vals Licht en de Buitenvrouw, is naast schrijver en columnist ook een groot kunstkenner, In deze hoedanigheid is hij dan ook een graag geziene gast bij DWDD, waar hij zijn licht laat schijnen over allerlei ontwikkelingen in de wereld van de kunsten. In Warmond zal hij tekst en uitleg geven over de bijzondere tentoonstelling in het Oude Raadhuis, waar kunst uit de collectie van De Nederlandsche Bank tentoongesteld wordt met werk van bekende kunstenaars als Anton Corbijn, Lucebert, Marlene Dumas en Jan Sierhuis. Daarnaast is Warmond de eerste plaats waar hij zijn nieuwste werk Americana presenteert en signeert. Americana wordt nu al beschouwd als zijn opus magnus en bestaat uit een tweetal bundels met daarin artikelen en essays van zijn hand over de Amerikaanse cultuur. Kristien Hemmerechts gaat op zondag in het literair cafe in gesprek met jeugdpsychater Michiel Noordzij over haar nieuwe boek Haar Bloed. In dit nieuwe werk, tot stand gekomen na een aantal

Joost Zwagerman komt naar de Warmondse Kunstweek. | Archieffoto.

weken in het VU Medisch Centrum te hebben rondgelopen, toont zij allereerst haar fascinatie voor bloed. Dankzij haar wordt men ingewijd in de wereld van de hematologie. En vervolgens grijpt zij deze kennis over het menselijk bloed aan om te komen tot het thema van het boek. Enerzijds staat het bloed symbool voor het unieke van elke mens, want ieder mens een eigen unieke samenstelling van het bloed. Maar bloed kan ook gemakkelijk doorgegeven worden, wat mensen ook tot bloedbroeders maakt. In dit boek winnen de overeenkomsten tussen mensen het uiteindelijk van de verschillen. Hemmerechts is in haar boek ook een scherpe observant. Niet alleen schetst zij haarscherp de wereld van het ziekenhuis die zo heel anders is dan de wereld daarbuiten, maar zij legt ook heel duidelijk de verschillen bloot tussen Nederlandse en Vlaamse cultuur. Tijdens de Kunstweek is er niet alleen bij het Oude Raadhuis

kunst te bewonderen, maar is de gehele Dorpsstraat omgetoverd tot een grote galerie. In meer dan dertig panden is er in het kader van Gluren bij de Buren veel moois te aanschouwen. Toch kent de Kunstweek niet alleen passieve kunstbeleving. Ook dit jaar kunnen geïnteresseerden bij kunstenaars van naam workshops volgen. In de Workshop Sjaal vilten, zowel maandag overdag als ’s avonds, wijdt Sophia van Tongeren geïnteresseerden in in de geheimen van het vilten. Kinderen kunnen bij de bekende Warmondse kunstschilder Eppo van Bolhuis hun creatieve talenten verder ontwikkelen. Tenslotte zal een meesterkok in het Wapen van Warmond een culinaire workshop verzorgen. Kortom, Warmond is opnieuw een week lang het decor voor het feest van de kunsten onder het motto’Kunst tilt je op’. Voor het programma, informatie en reserveringen: www.kunstweekwarmond.nl.

Allerzielen in ’t Licht op en rond de begraafplaats VOORHOUT n Zaterdag 2 november wordt in Voorhout voor de derde maal ‘Allerzielen in ’t Licht’ gehouden. Tussen 18.30 en 21.30 uur is de begraafplaats aan de Herenstraat een herdenkingsplaats voor nabestaanden van alle gezindten. Ook wie een gestorvene wil herdenken die elders is begraven of gecremeerd is welkom. Voor kinderen is er een apart programma.

Het kerkhof wordt deze avond sfeervol verlicht en ingericht als een herdenkingsplaats voor iedereen. Er is muziek en er zijn warme drankjes verkrijgbaar. Bezoekers kunnen hun wensen kenbaar maken en op hun eigen manier herdenken. Vorige jaren kwamen honderden bezoekers naar Allerzielen in ’t Licht. Het initiatief wordt dan ook zeer gewaardeerd: “Er is licht, warmte en veel aandacht voor onze gestorven dierbaren.” Kinderprogramma

Kinderen van 6 tot 12 jaar zijn op deze avond welkom in De Roef, links naast de kerk waar ze kunnen deelnemen aan activiteiten. De kinderavond is vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was een waardevolle aanvulling op het programma. Kinderen herdenken op hun eigen manier.

Het kerkhof wordt sfeervol verlicht en ingericht als een herdenkingsplaats voor iedereen. | Archieffoto.

Ze kunnen luisteren naar een verhaal, met elkaar praten of creatief bezig zijn. De aanvang is om 19.00 uur (vanaf 18.45 uur is de deur open) en het programma duurt tot ongeveer 20.00 uur. Meer informatie via Miranda van der Hulst, telefoon 06-22107431. Viering

In de Bartholomeuskerk is er op 2 november traditiegetrouw een gezongen viering. De viering begint

om 19.00 uur. Ook hier is iedereen welkom. Aansluitend bezoeken de kerkgangers de begraafplaats. Website

Het volledige programma van Allerzielen in ’t Licht in Voorhout wordt binnenkort gepubliceerd op www.rkvoorhout.nl. Wie de organisatie wil helpen kan kijken p de website of contact opnemen met Lenny van Dam, telefoon 0252-230457.


AN! L P H S A C R E P U S T E M N E Z IJ ARDEA AUTO: SUPER PR ! d, n a e a jz rr ri o p o v te s te g a ts o la ro e d rg t e e ll a m De FordB-Max Titanium

74kW - 100pk!

Advanced Technology Navigation Pack: 5” geïntegreerd navigatiesysteem Europa, achteruitrijcamera, elek. inklapbare buitenspiegels, Active City Stop, voorruitverwarming, parkeersensoren vóór en achter. Verder zeer riant uitgerust met o.a.: 16” lichtmetalen velgen, Cruise Control, ESP, Climate Control, hoge zit, SYNC: Bluetooth/Voice Control, regensensor, mistlampen vóór, USB aansluiting voor iPod/MP3-speler/USB-stick, ABS.

Met deze unieke financiering betaalt u bij Ardea Auto vooraf het verschil tussen de aanschafwaarde en de gegarandeerde minimumwaarde na twee jaar. In de praktijk is dat ongeveer de helft. De andere helft betaalt u na twee jaar. Tijdelijk tegen 0% rente! Supersimpel en supervoordelig!

Ford Options Cashplan Nu Tijdelijk rente

Ecoboost 92kW - 125pk 6 versnellingen!

Uitgerust met o.a Technology pack: 5” navigatiesysteem met kleurenscherm, parkeersensoren achter, SYNC, Bluetooth/Voice Control, radio/CD-speler, 16” lichtmetalen velgen, Climate Control, Cruise Control, boordcomputer, ABS, Ford Power startbutton, ESP, voorruitverwarming met verwarmde ruitensproeiers.

helft en de rest Betaal ongeveer de rij! over 2 jaar. Rentev

k Ecoboost

€ 499,van € 1.000,- voor

Titanium Wagon

50/50 DEAL!

0%

Upgrade naar 125p

FordFocus

kg Trekgewicht: 1.200

- Koop een Ford via het Ford Options CashPlan.* - Bij de aanschaf wordt de minimum restwaarde over twee jaar berekend. - U betaalt nu alleen het verschil tussen aanschaf- en restwaarde. - De rest betaalt u over twee jaar. - Na looptijd drie mogelijkheden: inruilen, teruggeven of houden. Rekenvoorbeeld FordB-Max € 18.999,Ardea Auto actieprijs: € 10.917,Gegarandeerde inruilprijs: € 8.082,Betaal nu: Rekenvoorbeeld FordFocus € 20.995,Ardea Auto actieprijs: € 13.385,Gegarandeerde inruilprijs: € 7.610,Betaal nu: Kenmerken Options Cashplan aanbieding (0%):

Full options! Normaal: +/+ Advanced technology pakket: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

Contante prijs

Meerprijs metaallak € 600,-.

€ 20.995,€ € €

995,2.491,500,-

UW VOORDEEL € 2.991,-

ACTIEPRIJS

€ 18.999,-

B-Max Focus

Aanbetaling 8.082 7.610

Totaal kredietbedrag

Vaste debet rentevoet

Jaarlijks kostenpercentage

10.917 13.385

0,0% 0,0%

0,0% 0,0%

Duur overeenkomst (mnd) 25 25

Termijnbedrag (p.mnd.)

Slottermijn

Totaal te betalen bedrag

0 0

10.917 13.385

10.917 13.385

Meerprijs dakreling (wagon) € 350,-. Metaallak vanaf € 700,-

ENGINE OF THE YEAR!

Normaal: -/- Actiekorting & Voordeel -/- Ford & Ardea inruilkorting: Genoemde voorbeelden zijn op basis van een Niet-Doorlopend Krediet. Deze actie geldt tot 31-12-2013. Het jaarlijks kostenpercentage is de prijsaanduiding van het krediet. Hierin komen alle kosten van het krediet tot uitdrukking -/- Ardea registratiepremie: Bovemij Finance BV heeft geen contractuele verplichting, bemiddelt voor meerdere aanbieders en adviseert niet op grond van een objectieve analyse.

De Europese is verkrijgbaar via FCE via Bank enBank wordt aan deaan totstandkoming van van de overeenkomst verstrekt. Gebaseerd op DeStandaardinformatie Europese Standaardinformatie is verkrijgbaar FCE envoorafgaand wordt voorafgaand de totstandkoming de overeenkomst verstrekt. 20.000 km per jaar. In samenwerking met kredietbemiddelaar Bovemij Finance BV handelend onder de naam SternCredit (KvK 31037251). Bovemij Finance Gebaseerd opbij 20.000 km per jaar BV staat geregistreerd de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer 12012779. Genoemde voorbeelden zijn op basis van een Niet-Doorlopend Krediet. Deze actie geldt tot 31-12-2013. Het jaarlijks kostenpercentage is de prijsaanduiding van het krediet. Hierin komen alle kosten van het krediet tot uitdrukking.InBovemij Finance heeft geen contractuele verplichting, bemiddelt voor meerdere aanbieders en adviseert niet op grond van een objectieve analysamenwerking metBV kredietbemiddelaar Bovemij Finance BV handelend onder de naam SternCredit (KvK 31037251).. se. Een consumenten informatieformulier is beschikbaar. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer Finance BV staat geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder vergunningnummer 12012779. informatie Bovemij op www.bovemijfi nance.nl.

€ 26.245,€ 3.250,€ 1.500,€ 500,-

Een consumenten informatieformulier is beschikbaar. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie op www.bovemijfinance.nl.

UW VOORDEEL € 5.250,*

Hoofddorp Smaragdlaan 5-15

18.999 20.995

ACTIEPRIJS

€ 20.995,-

Ford Options Cashplan is niet mogelijk in combinatie met de Ford Mondeo Platinum, de Ford S-MAX Platinum of de Ford Galaxy Platinum.

10 xHaarlem 12

Eysinkweg 71

Lisse Meer en Duin 72A

Noordwijk Keyserswey 1

www.ardeaauto.nl

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM, excl. Kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aanbieding is geldig op voorraad auto’s voorzien van kenteken. Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 13,8-25,8; liter/100 km: 3,9-7,4; CO2 g/km:107-146.

• Eerhart Sierbestrating.

Voor al uw bestra50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. opgave 070-3211006. Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en VoorVuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen schoten? www.tcdekampioen.nl. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting Interieurverzorging, tel. 070-5116612. LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, • www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

UITVERKOOP bij

WESTHOUT

in Voorhout

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

TE HUUR: • • 6 persoons bestelbussen •

garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

computerhulp Virusverwijdering, sneller maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 0642460355, info op www.Boonict.nl

drumles. Kleinschalige drumschool in Noordwijk waar persoonlijke aandacht centraal staat. Tijdelijk GRATIS proefles. Voor meer info: www.FrankDrum.nl

vanaf

€ 85,

00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!

dierplaagbestrijding, dienstverle•ningGotenreiniging, en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. www.roessinghvaniterson.com

modelspoordag in het Rijnlands Revali•datie Centrum, Wassenaarseweg 501 Leiden. Zater-

dag 2 nov. van 10.00-15.00 uur. Een treinenbeurs met modelbaan. Toegang gratis.

Zon. 3 nov. vlooienmarkt Sporthal De •Schulpwei (Doc. Mansveldkade), Wassenaar, 10.00-16.00 uur. Info: DNS=0655831331.

TUINMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. Snoeien, boomkappen, winterbeurt, ontwerp en maandonderhoud, bestratingen. Gratis advies en prijs vooraf. KvK voor info: 06-20648419. • Gouden tijden bij juwelier Kaptein. De beste prijs in de regio voor uw SLOOPGOUD-ZILVER. De voordeligste voor al uw goudzilver-horloges en klokkenreparaties. Vakkundig rijgen en knopen van alle parels-kralen sieraden. Tevens uw adres voor het graveren van glas-spiegels en (edel)metaal. Juwelier Kaptein, Oegstgeesterweg 40, 2231 AZ Rijnsburg, tel. 071-4022143.

• Te koop: NAAIMACHINE, z.g.a.n. Merk Toyota (niet gebruikt). Prijs in overleg. Tel. 071-4012610 (omg. Katwijk).

Westhout bestaat een half jaar! Komend weekend koop je alle spullen in de winkel met

15% korting!

Lekker struinen tussen o.a. Frans servies, vintage kisten en stoer steigerhout. Westhout

Herenstraat 112 Voorhout

www.westhout.nl Vrijdag 09:00-21:00uur Zaterdag 09:00-17:00uur


200 jaar koninkrijk

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

17

Warmondse traditie onderdeel van nationale viering 200 jaar koninkrijk n Vaderlandse driekleur moet weer van de Oude Toren wapperen WARMOND n Voor de Warmonders Ard van der Steur en Hans Oudshoorn is het een bijzondere periode. Komende maand is het 200 jaar geleden dat hun gezamenlijke voorvader Willem Oudshoorn centraal stond in een stukje Warmondse geschiedenis. Zijn optreden leidde tot een unieke familietraditie, die de heren anno 2013 graag in stand willen houden. “Ik kende dit verhaal al langere tijd, ook omdat mijn vader daar in de jaren zestig een stuk over geschreven heeft,” vertelt Van der Steur. En ook Hans Oudshoorn kreeg het verhaal van jongs af aan mee. Iedere vijftig jaar viert de familie het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden door de situatie van 1813 na te bootsen. In 1813 stond de oranjegezinde Willem Oudshoorn op de Oude Toren en hees hij met twee kameraden de Nederlandse vlag om te vieren dat de Prins van Oranje in aantocht was en de Franse overheersing ten einde zou komen. In het weekend van 30 november is het aan Van der Steur en Oudshoorn om de familietraditie levend te houden. Door Mandy van Leeuwen

“In 1813 was Warmond eigenlijk bezet gebied door de Fransen,” vertelt Van der Steur over de tijd waarin zijn voorvader Willem Oudshoorn het als fervent tegenstander van het Franse regime niet makkelijk moet hebben gehad. “Heel kort was Nederland daarvoor van 1806 tot 1810 een koninkrijk geweest, onder leiding van de broer van Napoleon Bonaparte, koning Lodewijk Napoleon.” Onder het Nederlandse volk weet Lodewijk Napoleon zich van een gehate vorst op te werken tot een populaire koning. Hij versterkt de kunsten en de wetenschap en stuurt relatief weinig mannen naar het slagveld, ook al wordt dit door zijn broer opgedragen. “Dus wat gebeurde er: zijn broer vond hem eigenlijk een vervelende sta-in-de-weg. En die heeft in 1810 gezegd: nu is het afgelopen met dat koninkrijk.” Nederland wordt onderdeel van het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte. Hoewel dit enkele positieve veranderingen met zich meebrengt, zoals de invoering van de burgerlijke stand en het metrieke stelsel, blijken de nadelen zwaarder te wegen. Niet alleen komen in deze tijd veel mannen om op verre slagvelden, ook leiden een handelsboycot met Groot-Brittannië en hoge belastingsdruk ertoe dat de handel en economie zich in zwaar weer bevinden. Warmondse situatie

“In Warmond was het zo, volgens de overlevering die we hebben, dat er een hele duidelijke tweedeling in het dorp was,” vertelt Van der Steur over de periode van Franse overheersing. “Je had degenen die prinsgezind waren, die heetten ook wel de orangisten. En je had de patriotten, die Fransgezind waren.” De prinsgezinden wilden terugkeren naar de situatie zoals die voor 1795 bestond. Toen werden de zeven provincies van de Verenigde Republiek der Nederlanden afzonderlijk bestuurd door de regenten, maar was daarnaast

Bloemen Shop Oegstgeest Voor elk moment het mooiste boeket!

Haarlemmerstraatweg 8a

www.tuincentrumdemooij.nl

een uitnodiging, waarmee de traditie is gered. De traditie anno 2013

Hans Oudshoorn en Ard van der Steur wisten al van jongs af aan dat zij ooit voor de taak zouden staan de herdenking ook een keer te organiseren. Ze twijfelden geen moment om dit ook daadwerkelijk te doen. “Het is echte historie en het is maar eens in de vijftig jaar, dus het is eenmalig. We krijgen maar één kans,” beargumenteert Oudshoorn. De vader van Ard van der Steur wees zijn zoon op zijn sterfbed zelfs nog op de traditie. “En eigenlijk grappig genoeg kwamen wij elkaar een week daarna ofzo tegen. En toen zei Hans: ‘Wij moeten het eens ergens over gaan hebben’. Ik zei: ‘Nou, dat komt mooi uit, want ik moet het met jou ook ergens over hebben’.” Zo begonnen de verre familieleden aan de voorbereidingen. Er werd een heus ‘Comité 1813’ opgericht, waarin meer geïnteresseerden plaatsnemen. Naast voorbereidingen voor het programma rond het hijsen van de vlag is ook het nodige historische speurwerk opgepakt. Eén van de zoektochten was naar Pieter van Egmond, die het goede nieuws in Warmond kwam brengen. De vraag was of hier meer mensen bij betrokken waren geweest. “Zoals het nu lijkt is het toch een eenmansactie geweest,” geeft Oudshoorn aan.

ook vooral veel macht gelegen bij de Prins van Oranje, in de officiële rol van stadhouder. Willem Oudshoorn

Willem Oudshoorn is één van de prinsgezinden en trekt daarmee in de tijd van Franse overheersing aan het kortste eind, want de regie is immers in handen van de tegenstander. Binnen de familie Oudshoorn doet zelfs een extreem verhaal de ronde: “Willem Oudshoorn was bakker hier in Warmond. Het verhaal ging dat er een Franse soldaat zijn broodbakkerij binnenkwam, en dat hij deed of hij deze niet kon verstaan omdat hij een hekel aan die Fransman had. En vervolgens heeft die Fransman na twintig keer een brood proberen te bestellen, op het brood gespuugd en gezegd: Ik wil dát brood hebben. Toen zou die Willem Oudshoorn zo kwaad zijn geworden dat hij hem een oor heeft afgedraaid.” Van der Steur en Oudshoorn hebben hun twijfels over de exacte waarheid van verhaal. “We weten wel officieel dat hij in de gevangenis heeft gezeten, een paar dagen.” Het vermoeden bestaat dat Willem Oudshoorn er echter minder goed van afgekomen was als hij daadwerkelijk een oor had afgedraaid. Einde Franse overheersing

Voor Willem Oudshoorn is er klaarblijkelijk nogal wat aan gelegen dat de Franse overheersing ten einde komt. Hij heeft geluk. Als het leger van Napoleon door Rusland een kopje kleiner wordt gemaakt, verklaren steeds meer landen Frankrijk de oorlog. Na een zware nederlaag in Leipzig in oktober 1812 wordt Napoleon uit Duitsland gedreven. Een leger van geallieerden, met Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Groot-Brittannië, trekt op richting het westen, in de richting van Nederland. Hiermee verandert de situatie in Nederland. Meer en meer Fransen verlaten het land en er ontstaat onrust. De steden reageren hier totaal verschillend op. In Amsterdam richt het stadsbestuur zich vooral op het herstel van

‘Nieuwe’ nazaten betrokken Dáár moet het allemaal gaan gebeuren, geven Hans Oudshoorn en Ard van der Steur bij de Oude Toren in Warmond aan | Foto: FBPS/Peter Schipper.

de orde, niet op het verdrijven van de laatste Fransen. Hoe anders is het in Den Haag: drie vooraanstaande heren nemen hier een bijzondere stap. Zij spreken zich uit tegen de Fransen en roepen, ver voordat dit een feit is, een onafhankelijk Nederland uit. De heren benoemen zichzelf tot het Algemeen Bestuur van de staat. Naarstig gaan zij op zoek naar Willem Frederik, de zoon van de inmiddels overleden Prins van Oranje, en vragen hem om prins te worden. Het nieuws in Warmond

Hier komt Warmond in het verhaal. De Warmondse bode Pieter van Egmond is in Den Haag als Nederland vrij wordt verklaard en als bekend wordt gemaakt dat men op zoek gaat naar ‘de Prins van Oranje’. Hij vertrekt te voet naar Warmond om het nieuws over te brengen. Eenmaal in Warmond klopt hij aan bij de bakkerij van de dan nog jonge Willem Oudshoorn. De oranjegezinde Willem Oudshoorn, zijn buurman Johannes Schoneveld en diender Huig Meurs trekken daarop gezamenlijk naar de Oude Toren. Ze hijsen daar op 17 oktober 1813 de Nederlandse vlag, op dat moment nog oranje-wit-

blauw: de zogeheten oranje-blanjebleu-vlag. Dit is precies waar de Warmondse traditie van de familie Oudshoorn is begonnen. Het ontstaan van een traditie

In 1863 hebben de heren, die in 1813 pas rond de twintig waren, het uithangen van de vlag herhaald. Ook werd toen een gedicht geschreven ter gelegenheid van de herdenking. Sindsdien wordt de herdenking van de ‘bevrijding’ iedere vijftig jaar herhaald middels het hijsen van de vlag op de Oude Toren, sinds 1913 door nazaten van de oorspronkelijke betrokkenen. In 1913 vindt naast het hijsen van de vlag ook een historische optocht plaats. Ook wordt op dat moment een stuk toegevoegd aan het in 1863 gemaakte gedicht. In 1963 loopt het echter bijna mis. Hans Oudshoorn verwijst hiervoor naar ‘het verhaal van ome Koos’ dat hij al jong te horen kreeg in de familie: “Ard zijn opa was genodigd, mijn opa niet. Ome Koos was een broer van mijn opa. Die had een boze brief geschreven, althans voor die tijd wel een pittige brief.” Er blijkt sprake van een misverstand en ook de andere tak van de familie ontvangt alsnog

Een andere zoektocht was naar andere nazaten. In dit geval wilden de heren vooral nazaten van Huig Meurs op het spoor komen. Zoals Hans Oudshoorn vertelt: “We hebben uit Koudekerk meneer Kees Schoneveld, die een afstammeling is van Johannes Schoneveld. Maar wat we ons afvroegen is of er nog nazaten te vinden waren van die derde man. Het lijkt erop of die Oudshoorn en die Schoneveld vrienden waren. Zij waren in ieder geval buren. Die Meurs is een beetje de grote onbekende. Wat we wilden weten, en daar heeft oorspronkelijk André van Noort naar gezocht, was of er nog mannelijke nazaten zouden zijn die Meurs heten. Dat is niet gelukt, maar we hebben inmiddels, uiteindelijk dankzij Annemiek Versluijs, wel nazaten gevonden via een kleindochter van Huig Meurs.” De herdenking van 2013 zal dan ook weer een klein beetje completer zijn dan de vorige. Zo maken de Warmondse activiteiten inmiddels ook deel uit van het nationale programma rond de viering van het 200-jarig bestaan van het koninkrijk. Binnenkort volgt meer nieuws over het programma. Volgende week wordt bovendien één van de andere zoektochten van het Comité 1813 uitgelicht, die naar de oorsprong van de overgeërfde vlag van de Oudshoorns.

Column Carmen van den Bosch

15.00 s middags, echt zo’n tijdstip dat je denkt ‘zo, eens kijken of er een bed in de buurt is’.. En wat doen we dan? Koffie drinken, het liefst een hele sterke. Echt iets voor mensen om dit te doen, gewoonweg niet naar de signalen van je lichaam

luisteren, want eigenlijk zeggen ze inderdaad ‘Zoek een bed op, je hebt herstel nodig!’ Ieder dier (als die tenminste niet in een houten kist leeft) zou bij een soortgelijk signaal het lichaam eens heerlijk ten ruste leggen om zich hier dan

beter door te gaan voelen. Nee, wij nemen koffie. Ons lichaam ziet koffie alleen maar als stress bron. De optelsom is dan dus ook vermoeidheid (lees stress) van lichaam + stress door koffie = geen enkel gezondheidsvoordeel!

www.carmendecoach.nl carmendecoach@gmail.com M 06 – 46 13 87 21


PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

Wassenaar

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

ZONWERING

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

• Vrouw (59) kan 1 x p.w. op woensdagavond • Te koop: ELEKTRISCHE FIETS, als nieuw. oppassen op uw kinderen, A. v.d. Meij, tel. 071-4012977/06-30705682, Valkenburg.

Nauwelijks gebruikt. Van € 1225,- voor € 625,-. Tel. 0252-520857.

rchaudron@hetnet.nl

53794870.

• Voor top SCHILDERWERK belt u naar Mees- • zit u nog in de schaduw? Wij zagen terschilder R. Chaudron: 06-24201656 of info: bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 06-

Dealer

APK

,8 3 €

n*

all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

SMEDERIJ 12 | T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT Energiekosten per jaar: 19,WWW.TURK-ROOF.NL | INFO@TURK-ROOF.NL

Zaterdag om 13:00 en 14:30 uur op 29 november komt Sinterklaas bij De Tender. Op Sinterklaas’ initiatief maken we 2 x een ritje met de oude stoomlocomotief. Bij terugkomst is er voor elk een pannenkoek en warme chocolademelk. Inclusief present 11 euro p.p. Aanmelden bij restaurant De Tender aan het Valkenburgse meer voor all-in ticket: 071-5721805 Dit is in samenwerking met het Smalspoormuseum. aquastop. Reservering moeten vooraf worden gedaan.

SONY

SMART LED-TV KDL42 W805

SONY Full-HD, 200 Hz, internet browser, LED-TV KDL42 W805 WiFi ingebouwd, Wi FiSMART Direct, DLNA, Full-HD, 200 Hz, internet browser, Apps, passieve 3D. WiFi ingebouwd, Wi Fi Direct, DLNA, Apps, passieve 3D.

Energiekosten per jaar: 41,-

Gratis zwarte printer NU 949,cartridge bij aankoop van een multipack! NU 949,-

107 CM

107 CM

Energiekosten per jaar: 41,-

GELDIG T/M 11 NOVEMBER 2013, UITSLUITEND GELDIG OP SECONDLIFE INKJET CARTRIDGES

EL E CTRO WORLD Electro World Peursum Audio Video Electro World De Radiobeurs Lisse ELECTRO WORLD Voorstraat 31b-33, Katwijk Kanaalstraat 79, Lisse

Electro World Peursum Audio Video Voorstraat 31b-33, Katwijk

Electro World Oegstgeest Lange Voort 11, Oegstgeest

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

Schoonderbeek Elektro Radio - T.V. Duynstee H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 189, Sassenheim

Electro World Oegstgeest Lange Voort 11, Oegstgeest

Schoonderbeek Elektro Radio - T.V. Duynstee World is onderdeel van Sassenheim H. Dunantplein 14, HillegomElectroHoofdstraat 189,

Electro World is onderdeel va ELECTROWORLD.NL


sport

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

MareGroep houdt een open dag VOORHOUT

Handen omhoog lijken Ivan Almeida (links) en Vincent Ammerlaan te zeggen.

Ter Leede staat vaster op de onderste plaats n Ter Leede en Barendrecht eindigen gelijk: 1-1 Sassenheim n Ter Leede is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om de drie punten op sportpark Roodemolen te houden. In een matig duel werd met 1-1 gelijk gespeeld tegen het bezoekende Barendrecht. Met dat ene puntje schoot de ploeg van interim-trainer Jan Blankespoor overigens weinig op. Want zowel Noordwijk, aanstaande zaterdag de tegenstander van Ter Leede, alsook Rijnsburgse Boys kwamen wel tot winst. Door deze winstpartijen van Noordwijk en Rijnsburgse Boys is Ter Leede verder achterop geraakt op de ranglijst in de Topklasse. Barendrecht begon, met de straffe zuidenwind tegen, al direct aan een offensief richting het doel van Serge van der Ban. De doelman van de rood-gelen wist deze middag met enkele uitstekende reddingen toch een punt in de wacht te slepen voor zijn ploeg. De eerste kansen waren duidelijk voor de bezoekers. Bas Mourits kreeg na amper vier minuten al een goede mogelijkheid. Van der Ban stond op de goede plek om de 0-1 te voorkomen. Even later was het Marvin Richard die alleen op Van der Ban leek af te kunnen gaan. Koelbloedig optreden van Mark van der Heiden voorkwam dat de Barendrechter ook daadwerkelijk alleen op Van der Ban kon afgaan. Aan de andere kant was het Jonathan Robertson die met een uithaal van een meter of dertig afstand de 1-0 leek aan te tekenen. Robertson zag doelman Stanley Husen te ver voor zijn doel staan en probeerde met een verre boogbal de sluitpost van de Barendrechters te verschalken. Het leder vloog niet alleen over Husen heen, maar ook over de doellat. Barendrecht bleef de meest aanvallende ploeg en het wachten was dan ook feitelijk op de 0-1 voorsprong voor de gasten. Met kunst en vliegwerk hield de verdediging van de gastheer, met aan het hoofd een uitstekend keepende Van der Ban, echter stand. Danny Monster kreeg een goede mogelijkheid maar schoot het leder van dichtbij hoog over het doel van Van der Ban. Na een snelle uitval van de thuisploeg kwam de bal voor de voeten van Vincent Ammerlaan. Het ontbeerde de linksbuiten aan het kleine beetje geluk om de bal achter Husen te krullen. Met een werkelijk schitterende halve omhaal vuurde Ammerlaan op het doel van Huzen, maar zag tot zijn ontsteltenis het leder vlak langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn gaan. Hierna leek de schiettent voor de

gasten geopend. Tot viermaal toe, twee reddingen van Van der Ban en een van Frank de Groot op de doellijn, voorkwamen dat de 0-1 op het scorebord verscheen. De vierde poging was voor Monster die het leder tot opluchting van heel Ter Leede over het doel van Van der Ban schoot. Mourits kreeg een goede mogelijkheid, maar zag zijn inzet hoog over de lat verdwijnen. De mannen van trainer Jack van den Berg bleven de aanval opzoeken, maar tot uitgespeelde kansen zou het echter niet leiden. En waar men denkt dat er een doelpunt aan de ene kans zal gaan vallen, was het weer de bekende voetbalwet: aan de andere kant dus. Een voorzet van de hardwerkende Robert Steemers bereikte de vrijstaande Ammerlaan. Nu was het de linksbuiten die wel succes boekte. Met een snoeiharde uithaal liet hij Husen volledig kansloos: 1-0. Barendrecht drong voor het rustsignaal nog wel aan op de gelijkmaker, maar zou daar niet in slagen. Met een 1-0 voorsprong voor de gastheer konden de 22 acteurs vervolgens de kleedkamer opzoeken. Na amper vijf minuten gespeeld te hebben in de tweede helft waren het de gasten uit Barendrecht die op gelijke hoogte wisten te komen met hun opponent. Daniel Esajas was het die met een droge knal de Ter Leede-sluitpost het nakijken wist te geven: 1-1. Direct hierop wisselde trainer Van der Berg twee verdedigende spelers voor twee aanvallers om nog meer druk te kunnen zetten op de verdediging van de Sassenheimers. Ramon Salaz en Marwin Richard werden naar de kant gehaald en voor hen kwamen Yanick Schults en Christian Opschoor in het veld. Vooral laatstgenoemde bleek een ware plaag voor de verdedigers van de gastheer. Opschoor kreeg al direct een geweldige kans om zijn ploeg op voor-

sprong te zetten, maar verzuimde om de geboden kans te verzilveren. Bob Vermunt kreeg tot dan toe de meest ideale kans op de 1-2. Van dichtbij was het Vermunt, na een voorzet van Esajas, die het leder buiten bereik van Van der Ban op het dak van het doel kopte. Barendrecht wilde duidelijk meer dan dat ene punt en zette de verdediging van de gastheer volledig vast op eigen helft. Een uithaal van Vermunt werd op schitterende wijze door Van der Ban bij de paal nog met de vingertoppen uit het doel getikt. Even later was het opnieuw de sluitpost van de gastheer die handelend moest optreden. En weer was het Vermunt die de 1-2 op zijn slof leek te hebben. Alleen voor Van der Ban kon de boomlange Barendrechter het karwei echter niet afmaken. Ter Leede kreeg in het tweede deel van deze tweede helft ook nog een paar kleine kansjes. Yordi Teijsse had een goede mogelijkheid, maar zag zijn schot geblokt worden door Marc van Splunter. Ook Steemers probeerde het met een snoeiharde uithaal. Opnieuw was het Splunter die erger voor zijn ploeg kon voorkomen. Opschoor had na ruim een half uur de 1-2 op zijn slof. Het werd echter niet meer dan een rollertje dat gemakkelijk door Van der Ban kon worden verwerkt. In het laatste kwartier van deze niet al te hoogstaande wedstrijd probeerde beide ploegen nog wel de zege naar zich toe te trekken, maar zouden daar niet in slagen. Scheidsrechter Van der Wielen deelde in de slotfase nog enkele gele kaarten uit. Met een 1-1 stand kwam er een einde aan deze toch wel tegenvallende partij voetbal. Ter Leede is door dit gelijke spel vaster op de laatste plaats komen te staan. De vraag is of de ploeg van interim-trainer Jan Blankespoor zich in het eerste jaar Topklasse zal kunnen handhaven. In de eerstkomende wedstrijd kan de promovendus daar overigens goede zaken voor gaan doen wanneer het op bezoek gaat in Noordwijk. De gastheer aldaar staat slechts vier punten boven Ter Leede. Bij winst voor de Sassenheimers kan dat verschil dus teruggedraaid worden tot slechts een punt. Aanvang op sportpark Duinwetering in Noordwijk tussen Noordwijk en Ter Leede is 14.30 uur.

n De MareGroep opent op zaterdag 9 november haar deuren voor het publiek. De MareGroep, dat in de regel vooral bekend staat om de medewerkers ‘in het groen’, wil hiermee laten zien hoe groot en veelzijdig het bedrijf aan de Nijverheidsweg 22 in Voorhout is. Tijdens de open dag wordt bezoekers de mogelijkheid geboden de verschillende productieafdelingen te bezoeken, vragen te stellen, uitleg te krijgen over hoe breed MareGroepmedewerkers in het reguliere bedrijfsleven ingezet kunnen worden, te ontdekken welke zaken uit het dagelijks leven allemaal langs MareGroep-medewerkers zijn gekomen en te zien hoe de vele opdrachten snel en vakkundig verwerkt worden. Ook worden demonstraties gegeven en kan door het beantwoorden van enkele vragen een prijs gewonnen worden. Meer informatie over de open dag op www.maregroep.nl of via Chantal de Miranda, Hoofd Communicatie, tel. 0252-262101.

De Teylinger zit ook op Twitter TEYLINGEN n Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook te vinden op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.

19

Boekenverkoop in de bibliotheek WARMOND

n Vanaf woensdag 6 november vindt in de Bibliotheek Bollenstreek vestiging Warmond een verkoop van afgeschreven boeken plaats.

Dit keer zijn er veel informatieve boeken en jeugdboeken te koop. De boeken kunnen van eigenaar wisselen voor 50 cent per stuk of vijf stuks voor 2 euro. Iedereen is welkom om tijdens de openingstijden een kijkje te komen nemen in de bibliotheek aan de Herenweg 80 in Warmond.

Minihandbalspelfeest VOORHOUT n Handbalvereniging Foreholte vindt het niet alleen belangrijk dat kinderen tijdens het spel plezier hebben, maar zeker ook naast het handballen bij spelactiviteiten. Foreholte organiseert daarom voor alle kinderen een leuke middag in sporthal De Tulp in Voorhout. Op zaterdag 2 november is er voor alle kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar een spelfeest. Wie zinj heeft om mee te doen kan zich aanmelden via de website www. hvforeholte.nl. Deelname is gratis. Het spelfeest begint om 12.00 uur en duurt tot 14.00 uur.

- Advertorial -

BERICHTEN VAN HET NOTARISKANTOOR TE VOORHOUT LEZING NOTARIS OVER AWBZ Sinds januari van dit jaar wordt mij meer dan regelmatig vragen gesteld over de verhoogde bijdrage in de AWBZ. In verband daarmede heb ik in mei van dit jaar in dit blad daar een stuk over geschreven. Kern van dat artikeltje was: haal uw Box III leeg. Nu houd ik al sinds enige jaren in het najaar een info-avond in HCR Boerhaave waar actuele notariële thema’s worden toegelicht. Ook dit jaar zal op dinsdag 19 november a.s. een dergelijke bijeenkomst plaatshebben; een belangrijk deel van die avond zal worden ingenomen door de AWBZ en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage, als u of uw partner naar een verzorgings- of verpleeghuis zal gaan. Reden daarvoor is dat ik, zoals gemeld, meer dan regelmatig de vraag krijg of het eigen vermogen moet worden aangesproken of dat men bang moet zijn dat men in financiële problemen zal komen. Veel mensen vrezen dat hun spaargeld bij de overheid terecht komt in plaats van bij hun kinderen of andere erfgenamen. Ook zijn zij bang in financiële problemen te komen als zij in een verpleeghuis terecht komen omdat hun vermogen ‘vast zit’. Het vermogen staat in zulke gevallen wel op papier maar dit vermogen staat niet ‘cash’ op de bank. Op 19 november a.s. zullen mogelijkheden aan de orde komen om die financiële problemen te voorkomen. Een aanpassing van het testament of een schenking (al dan niet op papier) zijn bijvoorbeeld manieren om problemen te voorkomen. Zo kunt u nog grip houden op het vermogen. Levenstestament Een ander onderwerp dat aan de komt is het zg. levenstestament. Wilt u grip houden op zaken tijdens uw leven, en u bent daartoe niet in staat, dan ligt het opmaken van een levenstestament voor de hand. Mocht u over het bovenstaande van gedachten willen wisselen: bel eens voor een afspraak of loop eens binnen; het verplicht u tot niets en een eerste gesprek kost u ook niets. Het tel.nr. is en blijft: 0252-215573. Wilt u de info-avond bijwonen, kijk dan in de advertentie elders in dit blad.

mr J.A. Mendelts, notaris te Voorhout


alle dranken goedkoper!!! Sterke drank

stunt!

grant's scotch whisky 70 cl

10.PeR fleS!

Fris en Fruitig

pfanner sap Pink Grapefruit of Cassis Hele liter

schweppes frisdrank Alle smaken 1,5 liter

power drink orange 50 cl

san pellegrino mineraal water 75 cl eldeRS 1,35

eldeRS 1,75

79

1.25

zOek uit!*

smirnoff vodka 70 cl

sunny bay rum Bruin of wit Hele liter

6 fleSSen

1.69

eldeRS 1,49

89

parade vieux Hele liter

eldeRS 2,49

ace vitamine drink

nu inladen discountprijzen!

50 cl

eldeRS 0,49

limonadesiroop framboos hele liter

eldeRS 0,99

jojo tropisch vruchtensap 1,5 liter

eldeRS 0,89

cola of sinas blik 33 cl

eldeRS 0,25

34 72 65 17

energydrink blik 25 cl

sinaasappelsap 1,5 liter

mineraalwater 1,5 liter

appelsap 1,5 liter

bier en allerlei bavaria bier Blik 50 cl

kasteelbier donker of tripel 33 cl

bierglazen plastic 12 stuks

3 horses zwaar bier Blik 50 cl 8.5% alc.

eldeRS 1,69

99

Nieuw bij Dirck III!

Clos de Pinell

eldeRS 0,39 eldeRS 1,29

campo nuevo Rosé of rood

cabernet sauvignon don˜ a paula Ook Sauvignon Blanc

eldeRS 4,39

eldeRS 8,29

Unieke partij Spaanse topwijn. Ongekend laag op=op!

75

eldeRS 1,49

2.99

1 +1 !

5.99

eldeRS 1,29

99

eldeRS 0,69

52

longdrinkglas 27 cl

servetten 80 stuks

eldeRS 1,99 eldeRS 0,79 eldeRS 1,09

ijsblokzakjes 10 x 20 stuks

chianti villa romanelli

altijd de scherpste kanskoopjes!

porseleinen beker xl

eldeRS 0,69

99 59 89 49

bierpul 50 cl

bierglas stapel 28 cl

flesopener 2 stuks

wijnglas 24 cl

eldeRS 3,69 eldeRS 0,69 eldeRS 1,49 eldeRS 0,99

2. 49 99 79 99

2 fleSSen

6.

99

eldeRS 13,98

Verrukkelijke topwijn uit Italë! eldeRS 6,95

3.99

chardonnay le grand noir Ook rood Onze favoriet uit Frankrijk. eldeRS 7,59

4.99

waarom elders meer betalen? Geniet, maar drink met mate.

KatWijK Visserijkade 2 | nOOrdWijK Raadhuisstraat 9 ★ | sassenheim Oude Haven 11 ★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 4 november 2013, zolang de voorraad strekt.

WWW.dirCKiii.nl

*Max. 6 flessen per klant.

27 1.09 29 89

wijnen

gran reserva eldeRS 1,09

eldeRS 0,39


sport

DE TEYLINGER

SASSENHEIM  Na een lange zomer-

pauze is het nieuwe seizoen voor het eerste herenteam van Volleybalclub Sassenheim begonnen.

WARMOND  De veertigste editie van de Strontrace zal de geschiedenis

ingaan als een memorabele. Niet alleen vanwege het feit dat de race voor de veertigste keer werd gehouden, maar vooral omdat een van de deelnemende zeilklippers in de zware klasse, de Willem Jacob, bij het aanmeren in park Groot Leerust in Warmond de bekende theekoepel ramde. Er waren geen persoonlijke ongelukken, maar de schade aan de theekoepel was aanzienlijk (zie foto boven). Ondanks alles ging de wedstrijd gewoon door en na twee uur rust is ook de Willem Jacob teruggevaren naar Workum. De verzekering zal de schade aan de theekoepel, die eigendom is van de gemeente, vergoeden. ‘s Avonds werd in het park ook een veiling van ‘stront’ gehouden. De beide veilingmeesters Ard van de Steur (rechts) en Chris Zwetsloot ‘veilden’ samen zo’n 1400 euro bij elkaar (zie foto onder). De helft van dat bedrag is bestemd voor de Stichting Lopen tegen Kanker. | Foto’s: Henk Keijzer en Peter Schipper.

Alle elementen zijn tegen The Bassets

In Utrecht startte de wedstrijd met een straffe wind tegen en dat was voor The Bassets verre van ideaal. Als dan ook het leeuwendeel van de spelers niet de absolute scherpte heeft werd het al snel die middag een moeilijke opgave. Zeker toen de studenten al tien punten op het bord bij elkaar gesprokkeld hadden. Het geloof kwam terug toen Michiel van der Plas en Bob Koppier de aansluiting vonden: 10-7. De elementen bleven tegenzitten, waarbij de leidsman van die middag ook een duit in het zakje deed. De rust werd met een 17-7 zonder al teveel kleerschuren gehaald, zodat in de tweede helft het tij kon keren. Zeker toen aanvoerder Roger Scheffer een vijfpunter pakte en Koppier zijn voeten liet gelden: 17-14. Na wat discutabele beslissingen van de

man met de fluit wilden Scheffer daar het fijne van weten. Hierop werd hij pardoes buiten de lijnen gestationeerd. Toen was de lont uit het kruitvat en was het bij The Bassets open huis: 31-14. Maar het slotakkoord was met een man minder toch weer voor The Bassets. Tom van der Krogt nam de studenten op de horens en maakte die middag zo nog iets dragelijker voor de Sassenheimers. Alle elementen die men op een middag als deze wel mee moet hebben zaten tegen voor The Bassets. Zondag wacht The Bassets nog een zwaardere klus. Dan spelen ze in Driebergen tegen het uit de Ereklasse gedegradeerde Panthers.

VAKANTIE IS...

GRATIS ADVERTENTIE

die de rugbyers van The Bassets vorige week behaalden op ’t Gooi uit Naarden, was de hele week de stemming opperbest bij het vijftiental. Dit gevoel wilden zij graag vasthouden, maar dan moest er wel gewonnen worden en USRS, de studenten in Utrecht, moest daar de dupe van zijn.

21

VCS Heren 1 begint competitie sterk

Rampartij en veiling op 40ste Strontrace

SASSENHEIM  Na de overwinning

WOENSDAG 30 OKTOBER 2013

...MUZIEK VAKANTIE IS WIELEWAAL www.wielewaal.nl/vrijwilligers

Vorig jaar degradeerde het team uit de promotieklasse en besloten de trainer en een aantal spelers het team te verlaten. Nu is het team weer op volle sterkte en klaar voor een nieuw seizoen. Er meldde zich in mei een nieuwe trainer, Rob Meijer, en zowel uit het tweede team als van buiten de vereniging werd het team aangevuld. De eerste resultaten stemmen hoopvol. Het team wist in de oefenwedstrijden voorafgaand aan de competitie al goede resultaten neer te zetten. Dit zette zich voort in de eerste competitiewedstrijd op 19 september, waarin VCS overtuigend met 4-0 won van Aspasia. Een week later had VCS alle kansen tegen studentenvereniging Punch, maar heren 1 wist het niet af te maken met een 2-3 verlies als resultaat. Dat zette VCS de week daarop recht tegen Leython, waarvan met 3-1 werd gewonnen. Huzarenstukje was vervolgens het ombouwen van een 0-2 achterstand tot een 3-2 winst tegen Castellum uit Alphen. Wedstrijd nummer vijf was geen memorabele wedstrijd, maar VCS kon weerstand bieden aan het gerommel van SKC en behaalde de volle mep. Bas Jongbloed: 1-0.

Winterbridge op zondagmiddag VOORHOUT  Op 3 november start Bridgeblub ’77 met de winterzondagmiddagbridge. Men kan tot eind maart op zondagen tussen 13.15 en 13.45 uur binnen komen lopen bij Cheers aan de Herenstraat 106 in Voorhout om een middag te bridgen. Om meer uitdaging aan deze vorm van inloopbridge te geven is er ook een individuele competitie aan verbonden. Wanneer men minstens 12 van de 22 keer geweest bent, speelt men mee voor een wisselbeker die op 30 maart zal worden uitgereikt. Verder zijn er elke zondag prijzen in de vorm van een fles wijn voor de winnaars en een wisselend ander paar. Deelname kost 5 euro per paar, inclusief een versnapering. Afhankelijk van het aantal paren speelt men in een, twee of drie lijnen. Om er zeker van te zijn dat men kan spelen kan men zich vooraf aanmelden via het e-mailadres bridgeclub77@gmail. com, of door te bellen naar Cornelie Jansen (tel. 0252-232815) of Els Mens (tel. 0252-233164).

Foreholte houdt de drie punten in Voorhout VOORHOUT

 Foreholte heeft zondag de punten in Voorhout gehouden in de wedstrijd tegen Wilhelmus. De recht over het veld waaiende wind was behoorlijk bepalend voor het verloop van de wedstrijd en Foreholte ging daar veel beter mee om dan Wilhelmus.

Een straffe wind over de lengte van het veld en de toss leek bepalend voor het verloop van de wedstrijd. Wederom werd deze verloren door de aanvoerder van Foreholte, zodat er gestart moest worden met de wind in de rug naar de kantine toe. Normaliter geen voordeel, maar vandaag leek Foreholte de goden te tarten. De wind maakte zorgvuldig voetbal lastig, maar Foreholte slaagde daar gedurende negentig minuten het beste in. In de 4e minuut werd spits Dennie Luigies aangespeeld in het

Scheveningse Vishandel

Albatros Johannes “De groothandel voor de consument”

Gerookte Palingfilet Gerookte Zalmfilet Gerookte Paling

1 pond 1 pond 1 pond

Gestoomde Makreel 3 voor 1 zak Kibbelingen (kabeljauw) met gratis saus Vers Gebakken Lekkerbekken 3 voor Gebakken Schol 3 voor Grote Lekkerbek (kabeljauw) per stuk Haringen 5e gratis 4 voor

€ 17,50 € 12,50 € 12,50 € € € € € €

5,00 5,00 5,00 6,00 4,50 5,00

Scheveningse Vishandel Albatros Johannes iedere Zaterdag op het Raadhuisplein te Voorhout (t.o.v. de Albert Heyn)

centrum. Zijn hakbal werd op de juiste waarde geschat door Lukas Wiering. Zijn inzet werd door de uitstekende doelman gestopt. Vier minuten later weer een hoofdrol voor dezelfde doelman. Rik Grondel ontving de bal op links en draaide behendig naar binnen. Een prachtige redding van de keeper op de prima ingeschoten bal van Grondel leidde tot een corner van Foreholte. Luigies kreeg zijn hoofd hier net niet hard genoeg tegenaan, waardoor de bal net naast het doel verdween. In de 14e minuut een herhaling van een eerder moment. Grondel ontving de bal op links en met een handige beweging legde hij de bal voor zijn rechtervoet. Weer een prachtige redding van de doelman. Wilhelmus had het moeilijk om de eigen helft te verlaten en Foreholte kreeg steeds meer mogelijkheden. In de 20e minuut bereikte een ingooi Lukas Wiering. Dit keer een schot laag in de hoek, maar wederom een prooi voor de keeper. In de 45e minuut was het dan toch raak. Een vrije trap op het middenveld werd door Luigies snel genomen en bracht Bas Jongbloed in een een-tegen-een-situatie met de keeper van Wilhelmus. Hij faalde niet en bracht de stand op 1-0. Wilhelmus kon in de tweede helft geen gebruik maken van de sterke rugwind, dus bleef de Voorhoutse verdediging eenvoudig overeind. Slechts in de 68ste en de 83ste minuut kreeg Wilhelmus kleine kansen, en voor de rest had Foreholte controle over de wedstrijd en kreeg het zelfs de beste kansen. In de 85ste en 88ste minuut kwamen Daan van Moorsel en Dennie Luigies vrij voor de doelman en in beide gevallen was hun inzet te slap. Wilhelmus kon daar verder niets tegenover stellen, dus was de overwinning verdiend en kan Foreholte naar boven kijken. Bijvoorbeeld zondag tegen Schipluiden.


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


sport

DE TEYLINGER

woensdag 30 oktober 2013

23

Dames van Foreholte schieten zichzelf tekort n Schotpercentage Verburch duidelijk beter

De wakkere judogroep bij Barends Sport.

Duizend euro voor Spieren voor Spieren VOORHOUT n Afgelopen zaterdagnacht vond op ongeveer 125 plaatsen in Nederland de Winter Challenge plaats, een actie voor Spieren voor Spieren. Dit jaar voor de derde keer, gehouden rond de overgang van zomernaar wintertijd.

Barends Sport-Voorhout had zich als deelnemer aangemeld. Een groepje van dertien judoka’s ging tussen 2.00 en 3.00 uur in het donker met elkaar een uurtje de mat op. Ondanks deze handicap en

dankzij de aangepaste les van judoleraar Jan Barends werd er hard maar vooral ook veilig gewerkt. Daarna rolden de judoka’s hun slaapzak uit op de mat om hun judoroes uit te slapen. Al deze deelnemers betaalden 15 euro deelnamegeld, aangevuld met wat sponsorgeld. Ook de andere Barends-sporters hadden de afgelopen week de kans om de spaarpot wat te spekken. Zondagochtend bleek deze 882 euro te bevatten, wat zal worden afgerond op 1000 euro.

n VOORHOUT Afgelopen zaterdag was in een volle sporthal De Tulp de tweede wedstrijd van de competitie van de handbaldames van Foreholte tegen Verburch uit Poeldijk. Dit fysieke sterke en geroutineerde team toonde zich, zonder hoogstaand spel, na een 12-17 ruststand de meerdere van de Voorhoutsen. De eindstad was 27-31. De tweede helft was dus voor Foreholte. Tevens werd de nieuwe kledinglijn van Dames 1 en 2 gepresenteerd.

Vol vertrouwen werd begonnen aan de strijd tegen een wederom redelijk onbekende tegenstander. Foreholte begon weer van een 5-1 naar een offensieve verdediging, maar de fysiek sterke opponent liet Foreholte telkens de hielen zien door fel en snel instarten. Ook vanuit de tweede lijn bleken zij over betere effectiviteit te beschikken dan de dames van coach Guido Torenbeek. Keepster Kim Geerlings kon dan ook geregeld de bal uit haar doel vissen. Bij Foreholte werden teveel goede mogelijkheden niet afgerond. Vanwege gebrek aan speelsters in de opbouw die op dit niveau uit de voeten kunnen, werd cirkelspeelster en aanvoerster Ramona Vink de spelverdeelster. Zij kweet zich goed

Mariska Poot breekt door de verdediging van Verburch.

van haar taak, zowel verdedigend samen met Mariska Poot als aanvallend waarbij ze onder andere vijf keer wist te scoren. In de tweede helft keepte Roxanne Roffelsen een goede partij, hoewel ze in de warming-up nog keihard een bal op haar hoofd had gekregen. Mede door haar kwam Foreholte na vijf minuten op 17-17. Door een tijdstraf van Marlen Arroyo wist Verburch weer een voorsprong te nemen van maximaal vier doel-

punten. Toch toonde Foreholte veerkracht en kwam terug tot 22-23. Het was echter niet Foreholte dat profiteerde van een overtalsituatie, maar Verburch. Deze laatste nekslag kwam Foreholte niet meer te boven. Over de gehele wedstrijd genomen was het schotpercentage van Verburch duidelijk beter dan dat van Foreholte. Zondag 3 november speelt Foreholte een uitwedstrijd in Wateringen tegen Veneco/Velo om 12.55 uur.

15.000 euro door inzet tijdens Sportparkpop Dertig spelers van MHC Voorhout hebben nu een sportieve herfstvakantie beleefd in het kader van de Barcelona Hockey Tour 2013.

Voorhout geniet van hockeyen in Barcelona VOORHOUT n Weleens staan hockeyen tussen de palmbomen? Of staan spelen naast het Camp Nou-stadion van de voetbalclub Barcelona? Dertig spelers van MHC Voorhout hebben nu deze ervaring en een sportieve herfstvakantie beleefd in het kader van de Barcelona Hockey Tour 2013. Om het jaar gaat MHC Voorhout in de herfstvakantie internationaal op tournee. Na eerder in Engeland en Schotland te hebben gespeeld was dit keer Spanje door de spelers uitgekozen als doel. Een schot in de roos, doordat er in Catalonië tal van hockeyclubs zijn waar ook veel Spaanse tophockeyers spelen.

Nadat het Transaviavliegtuig de spelers veilig had afgeleverd in Barcelona moest Voorhout meteen al in de middag aantreden voor een clinic van de voormalige Nederlandse international Sander van der Weide en een Spaanse international op Real Polo de Barcelona. Deze club speelt naast het stadion van Barcelona. Het werd een pittige clinic waarbij de spelers op speelse

wijze Spaanse technieken leerden en ook de sleeppush mochten oefenen. Daarna was er een wedstrijd tegen het Engelse Queenswood die Voorhout met 6-1 ruim won. In de avond werd er gespeeld bij Atlétic Terrassa dat regelmatig ook in Nederland speelt in het kader van de Euro Hockey League, de Champions League voor hockeyploegen. In een schitterende ambiance bleek Terrassa een maatje te groot en verloor Voorhout met 8-1. Ook tegen het sterke Junior legde Voorhout het de volgende dag af met 8-0. Beide topwedstrijden vochten de Voorhoutse meisjes als leeuwen en werd er supersnel gecombineerd. Niettemin waren de Spaanse dames beter en was dit een goede leerervaring voor de Nederlandse speelsters. De laatste wedstrijd op woensdagavond won Voorhout met 3-4 van Junior in een spannende hockeythriller. Uiteraard werd gedurende de week Barcelona ook uitgebreid bewonderd. Een hoogtepunt was ook de Barcelona Experience waarbij stadion Camp Nou uitgebreid werd bekeken en de spelers net als Messi door de spelerstunnel mochten lopen.

VOORHOUT n Afgelopen zaterdag werd door voorzitter Bert Pilaszek, ondersteund door het bestuur van Sportparkpop, het bedrag onthuld dat door de inzet van vele vrijwilligers op 30 april op Koningsdag bij elkaar is verdiend.

Tijdens de rust van de dames 1-handbalwedstrijd kon Pilaszek alle vrijwilligers van de handbalvereniging bedanken voor hun enthousiasme en inzet om het de bezoekers van Sportparkpop 2013 naar de zin te maken. Het muzikale spektakel, dat voor het achtste jaar super bezocht

Cursisten en docenten in Pomp WARMOND

Tot 20 november exposeren cursisten en docenten van de Volksuniversiteit/Vrije Academie Teylingen in galerie De Pomp in Warmond. n

In die periode valt ook de jaarlijkse Kunstweek Warmond die als thema heeft ‘Kunst tilt je op’. Hoewel dit thema niet direct in alle kunstwerken is te herkennen, is het wel specifiek voor het enthousiasme en de inzet van de cursisten. Er zijn schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en werkstukken in vilt te zien. Veel cursisten gebruiken de lesruimte als hun atelier omdat ze er thuis de gelegenheid niet voor hebben. De jarenlange ervaring is te zien in de kwaliteit van de werkstukken. Werk van de docenten wordt geëxposeerd bij het werk van de cursisten.

werd en waar muziek en gezelligheid hoog in het vaandel staan, blijkt een goede constante formule te zijn, maar is niet uit te voeren zonder vrijwilligers. Door het harde werken en veel bezoekers is er een goede omzet geweest. Nog nooit was er zo’n hoog bedrag geschonken aan de vereniging: 15.000 euro. Juist nu is het van groot belang voor de verenigingen in Voorhout om met hun nevenactiviteiten geld binnen te halen. De gemeente bouwt de komende periode de subsidie af naar nul. Het geld van Sportparkpop zal hoofdzakelijk besteed worden aan de jeugdactiviteiten.

15.000 euro dankzij Sportparkpop.

INFO-AVOND OVER de EIGEN BIJDRAGE en de AWBZ Op dinsdag 19 november 2013 om 20.00 uur zal notaris Mendelts te Voorhout in HCR Boerhaave, Herenstraat 57 (ingang: A.Jacobsstraat) te Voorhout een lezing houden met als onderwerp:

vreest u dat u uw vermogen op moet eten bij opname in het verzorgingshuis? De laatste tijd wordt deze vraag vaak gesteld. Om hier oplossingen voor te vinden, zal o.m. dit onderwerp centraal staan op 19 november a.s. Daarnaast zullen tevens aan de orde komen: het levenstestament en de tweetrapsma-king (uitstellen betaling erfbelasting). U bent van harte uitgenodigd; er zal ruim voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Als u van plan bent te komen, wilt u dat ons dan laten weten? Wij verwachten veel aanmeldingen. Het tel.nr is 0252-215573 en het mailadres luidt: notaris@notariskantoormendelts.nl. Dan kunnen we met uw komst rekening houden. (De toegang is gratis)


Uitnodiging...U komt toch ook?!

GRATIS TOEGANG Woonbeurs 2 november Huys te Britten

Noordduinseweg 17

Katwijk aan Zee

van 10.00-17.00 uur

WWW.HEERLIJK-WONEN.NL makelaardij www.hoevensmakelaardij.nl

www.porseleinkast.nl

Tl week 44 13  

De Teylinger 30 oktober 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you