Page 1

Katwijk

Woensdag 18 september 2013

7e Jaargang • nr. 36

11

Najaarsfeesten Woensdag 18 september 2013

Regenboog

13

nr.

36

Prijs voor villa Nancy

Openluchtkerk zit vol, maar paraplu, zakdoek en regenlaarzen overbodig Sassenheim - De klokken luidden lokkend, tegen tienen. Maar afgelopen zondag liep iedereen de Pancratiuskerk voorbij. Net als de Dorpskerk trouwens. Jong en oud stevende af op Park Rusthoff, waar de Sassenheimse feestweek voor de tiende keer werd ingeleid met een Parkdienst. Door Irma Ooijevaar Dertienhonderd stoelen staan op het middenterrein van Park Rusthoff. En om tien uur zijn ze goeddeels gevuld. Dweilorkest Kleintje Pils staat in te spelen. Ingetogener dan anders klinken liedjes als ‘Stil in mij.’ Met een enthousiast ‘Sassem!’begroet Wim Clement de verzamelde kerkgangers. Een lach golft door het publiek. Die ochtend had Clement zich even afgevraagd of ze wel zouden komen, na een regenachtige week. Met opluchting constateert hij dat de openluchtkerk vol zit. “Wij stellen ons niet aan. We trekken laarzen aan, nemen onze paraplu mee en een grote zakdoek om de stoel af te drogen.” Dominee Tim Moll begroet de gelovigen. “Als u niet uit Sassenheim komt, maar uit Voorhout of Warmond, bent u óók welkom”, benadrukt hij. “Misschien bent u hier gekomen omdat u het gewend bent. Of juist omdat het bijzonder is.”

Krachtig Regenlaarzen, paraplu’s en zakdoeken blijken tijdens de dienst overbodige attributen. Net als de partytent, waar de geluidstechnici en hun apparatuur veiligheidshalve onder staan. Waar een dag eerder de herfst leek aangebroken, is het zonnetje op deze ochtend ongewoon krachtig. Het is goed toeven in het park. Als het scratchkoor Tears of the World inzet, trekt de lucht dicht. Even wordt het donker, maar het blijft droog. Het scratchkoor is een gelegenheidskoor dat een dag eerder

1300 kerkgangers bezochten de tiende Parkdienst in Park Rusthoff (Foto: Irma Ooijevaar). alle liedjes is gaan repeteren. De leden zijn zingend door het dorp getrokken en hebben de verschillende kerken aangedaan. Pastoor Peter Owel, getooid met zonnebril, leest een bijbelverhaal voor. Het gaat over een verlamde man die na een bezoek aan Jezus weer kan lopen. Naderhand vertellen hij en dominee Moll het verhaal nog eens na vanuit vier perspectieven: de vrienden van de lamme, de schriftgeleerden, de omstanders en de verlamde man zelf. Daarbij is de vertelling kunstig vertaald naar het heden. Tussen elk van de verhalen klinkt weemoedig de viool van Margot Kolodziej, die Kleintje Pils voor de gelegenheid versterkt.

DOLdwaze korting! 5 ct EXTRA kORTing op benzine Tussen 18.00 en 7.00 uur

Autobedrijf g. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 - www.gdol.nl

Het is een bijzondere ervaring, zo’n openluchtdienst. De geitjes van de kinderboerderij mekkeren blijmoedig tijdens de lezing. Ganzen klapwieken over en zwaluwen dansen rond boven het park. Dominee Moll houdt even in voor een vertrekkend vliegtuig. Dan worden de kinderen naar voren gevraagd. Zij mogen voordoen hoe je je liefde voor Jezus kunt laten zien. In een lied wordt achtereenvolgens gevraagd om te gaan staan, elkaar de hand te geven, even rond de draaien, in de lucht te springen of te gaan zitten als je Jezus liefhebt. Dat doen ze. En pastoor Owel doet enthousiast mee. Iets té, misschien.

“Ik ben kapot!”, verzucht hij na afloop. De collecte is voor de stichting Fietsmaatjes, die is opgestart in Warmond, maar nu ook in Sassenheim een duofiets heeft staan. Vrijwilligers gaan op stap met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Als dank voor de gastvrijheid biedt de parkdienstcommissie een rode beuk aan, die een plekje krijgt in het park. “In de hoop dat alles wat we hier in tien jaar tijd hebben meegemaakt zal blijven groeien en bloeien”, stelt pastoor Owel. Na afloop van de dienst stromen de liefhebbers richting paviljoen het Sassenest voor een kopje koffie. Kleintje Pils speelt ‘I’m loving angels instead.’ De zon blijft vandaag schijnen.

15

Sassenheim - Rijkswaterstaat voert van vrijdag 20 tot en met maandag 23 september en van zaterdag 28 tot en met zondag 29 september onderhoudswerkzaamheden uit aan de Sassenheimerbrug, het Spoorviaduct en het asfalt van rijksweg A44. Hiervoor wordt de A44 afgesloten. De weekendafsluitingen zijn van vrijdag 20 september 22.00 uur tot maandag 23 september 5.00 uur, en van zaterdag 28 september 21.00 uur tot zondag 29 september 21.00 uur. De A44 is afgesloten in de richting Den Haag vanaf knooppunt Burgerveen tot Warmond (afrit 4). De tussenliggende op- en afritten 1 en 2 en afrit 3 zijn open. Ook is de A44 afgesloten in de richting Amsterdam vanaf Leiden/N206 (afrit 8) tot Noordwijkerhout/N208 (afrit 3). Op de A44 richting Amsterdam blijft voor bestemmingsverkeer naar de N444 (afrit 6) één rijstrook beschikbaar tussen Leiden/N206 (afrit 8) en Noordwijk/ N444 (afrit 6) van vrijdag 20 september 21.00 uur tot zaterdag 21 september 21.00 uur, van zondag 22 september 9.00 uur tot maandag 23 september 5.00 uur, en van zaterdag 28 september 21.00 uur tot zondag 29 september 21.00 uur. Bij ongunstige weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag wordt omgeleid via de A4 en A12. Gele borden geven de omleidingsroutes aan. Het lokale en regionale verkeer volgt ook via de gele borden alternatieve routes. Rijkswaterstaat biedt weggebruikers alternatief vervoer aan in de vorm van het ‘vanAnaarBeter’-treinkaartje. Met dit kaartje kan men op 21 en 22 september voordelig reizen met de NS tussen Hillegom en Leiden in beide richtingen en tussen Nieuw-Vennep en Leiden in beide richtingen. Een kaartje kost € 2,50 (retour 2e klas) en is te koop bij de kaartautomaten op NS-stations onder de knop ‘Acties/Evenementen’. Het kaartje is één dag geldig.

Scooter botst op bestelbus Warmond - Een scooterrijder is zaterdagavond rond elf uur ernstig gewond geraakt bij een botsing met een afslaande bestelbus op de kruising van de Herenweg met de Beatrixlaan in Warmond. De scooterrijder belandde bij de botsing

KEMPENAERSTRAAT

EURO € 1,695 p.ltr. SUPER+ € 1,765 p.ltr. DiESEL € 1,419 p.ltr.

Blijmoedig

071 408 14 97

Afsluiting A44 voor onderhoud

R M PPEENNAAEE R KEM

EE O N SS TTAAGG

ZA 21 09 13

G

ZATERDA

MBER 21 SEPTE

www.kempenaerstraat.nl

eerst op de vooruit van het busje, vloog door, kwam bovenop de motorkap van een passerende auto terecht en viel uiteindelijk op het wegdek. Het slachtoffer is met onder andere beenletsel met spoed naar het zie-

folders

3 T/M 7 SEPTEMBER

G R A N D O P E N I N G

Uw folder ook in de krant? MAAK KENNIS MET ONZE NIEUWE Bel L I Fnu E S T Y(071) L E P R O402 G R A M29 M A 01 ’S

kenhuis vervoerd. De ravage was groot. Brokstukken van de scooter lagen over het wegdek verspreid. De politie heeft het ongeval in kaart gebracht waarna de voertuigen geborgen konden worden en de rijbaan weer vrijgegeven.

IN DEZE KRANT!

in Voorhout

Schoolplein 6e Jaargang

w Voor arluukwerk d


gemeenteberichten Teylingen week 38 / 2013

Nieuw inspiratieboekje wijkinitiatieven ook als digitaal magazine beschikbaar! Alles begint met een goed idee. Mensen willen iets in hun wijk, dragen ideeën aan, helpen mee een plannetje te ontwikkelen, zijn betrokken bij de uitvoering. En uiteindelijk wordt het een project dat écht van de buurt is, waar de buurtbewoners trots op zijn. En dat ze ook nog eens dichter bij elkaar heeft gebracht.

Het boekje is in papieren versie af te halen in het bestuurs­ centrum in Voorhout of in het gemeentekantoor in Sassenheim. Of bekijk de digitale versie op www.teylingen.nl (Wonen – Wijkgericht werken) met daarin filmpjes over een aantal initiatieven.

In het nieuwe inspiratieboekje wijkinitiatieven is een aantal initiatieven te vinden die buurtbewoners zelf hebben opgepakt. Ook levert het boekje een stappenplan voor wijkinitiatieven. Een soort handleiding voor de aanpak bij een idee. Er staat in hoe wijkregisseur Bart van Konijnenburg inwoners kan bijstaan bij de ontwikkeling van het plan. Hij heeft contacten binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.

Volg de wijkregisseur op Twitter via: @wijkregisseur. Laat je / u inspireren en denk en doe mee!

Voorbereidende werkzaamheden centrale milieustraat Voorhout Deze week is Arcadis Nederland BV gestart met werkzaamheden op de milieustraat in Voorhout. Het achterliggende stuk grond wordt opgehoogd en verstevigd als voorbereiding op de bouw van de centrale milieustraat. Hiervoor is 6000 m3 zand nodig. Dit wordt aankomende twee maanden aangevoerd. Om hinder tot een minimum te beperken worden zoveel mogelijk zandtransporten in de ochtenduren uitgevoerd. Milieustraat blijft bereikbaar Tijdens de voorbereidende werkzaamheden blijft de milieustraat Voorhout gewoon open. Uit veiligheidsoogpunt wordt de route op het terrein van de milieustraat soms iets aangepast. Wij vragen uw begrip voor het eventuele ongemak.

werken en ontspannen. Goede voorzieningen stimuleren het scheiden van afval, wat weer bijdraagt aan een beter milieu. Planning Op dit moment wordt het schetsontwerp van de centrale milieustraat uitgewerkt tot een definitief ontwerp en een uitvoeringsontwerp. De geplande start van de bouwwerkzaam­ heden is maart 2014. Naar verwachting wordt de nieuwe milieustraat in juli 2014 in gebruik genomen.

Horen, zien en bellen…

Vrijdag 20 september van 17.00 -18.00 uur Trouwzaal bestuurscentrum Raadhuisplein 1, Voorhout Startbijeenkomst Vrijdag 20 september is iedere geïnteresseerde bewoner van Teylingen welkom om een presentatie bij te wonen over het gebruik van Burgernet. Tot slot wordt het officiële startsein gegeven door burgemeester Marjan van Kampen, Charles Nieuwenhuizen van politie en de eerste aangemelde bewoners. Wat is Burgernet Burgernet is een samenwerkingsverband tussen gemeente, politie, bewoners en ondernemers om samen te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in eigen buurt. Bijvoorbeeld door te helpen zoeken naar een vermiste persoon of te letten op het signalement van een inbreker. Gemeenten kunnen hun

Vraag Ik heb voor mijn hulp bij het huishouden een Persoonsgebondenbudget (Pgb). Kan ik zelf bepalen welk uurtarief ik afspreek met mijn hulp. Antwoord Als u een Pgb hebt kunt u zelf bepalen welke prijsafspraken u met uw hulp of zorgaanbieder maakt. De kosten die u ten laste mag brengen van uw Pgb zijn afhankelijk van de hoogte van uw indicatie. Hoogte Pgb Uw Pgb is gebaseerd op het aantal uren en de soort hulp die u nodig hebt. In de brief die u van de ISD krijgt staat welke indicatie (aantal uren en soort hulp) u krijgt. Voor ieder uur krijgt u een vergoeding en dat bepaalt de hoogte van uw Pgb. Als u voor uw hulp bij het huishouden een hoger uurtarief betaalt dan u van de ISD krijgt moet u die meerkosten zelf betalen. U mag niet minder uren tegen een hoger uurtarief van uw Pgb betalen.

Betere afvalscheiding Op dit moment zijn er nog twee milieustraten in Teylingen. De milieustraat in Sassenheim gaat op termijn dicht. Door de centralisatie van milieustraten is betere afvalscheiding en dienstverlening mogelijk en worden kosten in de toekomst bespaard. De nieuwe milieustraat is gebruiksvriendelijker en veiliger voor bezoekers, personeel en transportbedrijven. In het ontwerp is ook rekening gehouden met extra mogelijkheden voor afvalscheiding. Daardoor is het mogelijk om in de toekomst nog meer afvalsoorten apart in te leveren. Zo draagt de nieuwe milieustraat bij aan het Teylingen van de toekomst: een gezonde, veilige leefomgeving om ook later prettig in te wonen,

Vanaf 20 september gaat Burgernet Teylingen van start U kunt zich nu al aanmelden via www.burgernet.nl. Vanaf vrijdag 20 september is het burgernet actief. U bent van harte uitgenodigd voor een informatieve presentatie en de officiële start van Burgernet in Teylingen op

Afspraken uurtarief Persoonsgebondenbudget

inwoners ook waarschuwen voor incidenten die van invloed zijn op de volksgezondheid of openbare orde zoals een grote brand of een plotselinge wegafsluiting. Hoe werkt Burgernet? Met Burgernet kunnen bewoners door de politie(meldkamer) via telefoon, sms of e­mail in hun woon­ en werkomgeving direct worden betrokken bij het vinden van bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen. Na een melding ontvangen de Burgernetdeelnemers een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per sms of e­mail, met het verzoek uit te kijken en de politie te bellen wanneer zij iets gezien hebben. Zo helpen zij direct bij de opsporing van daders, een voertuig of een vermist kind. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de Burgernetactie een bericht over de resultaten van de actie. Doe mee! Meld u aan op: www.burgernet.nl Of bel met Relatiebeheer Burgernet: 070 – 424 33 94 Bij het bestuurscentrum Voorhout, het gemeentekantoor in Sassenheim en op het politiebureau liggen ook papieren aanmeldingsformulieren.

Voorbeeld U hebt een Pgb gekregen voor 3 uur per week en uw Pgb is gebaseerd op een uurtarief van € 14,85. Uw hulp komt iedere week 2 uur en u betaalt uw hulp € 21,85 per uur. Als uw hulp maar 2 uur komt in plaats van 3 uur kunt u de meerkosten (€ 7,00 per uur) niet van uw Pgb betalen. Deze kosten komen voor uw eigen rekening. Als in de praktijk blijkt dat 2 uur hulp voor u voldoende is, dan moet uw indicatie en uw Pgb aangepast worden van 3 uur naar 2 uur per week. Verantwoording Pgb Aan het eind van ieder kalenderjaar moet u uw Pgb verantwoorden. Het bedrag dat u niet kunt verantwoorden of ten onrechte van uw Pgb is betaald moet u terugbetalen. Meer informatie Voor vragen of meer informatie over een Pgb kunt u terecht bij de ISD. Voor algemene informatie over een Pgb kunt u ook terecht op de site van de Sociale Verzekeringsbank www.svb.nl/pgb. Bereikbaarheid ISD Telefoon 0800 – 956 70 00 (gratis), www.isdbollenstreek.nl, info@isdbollenstreek.nl of bezoek het Zorgloket in het gemeentekantoor in Sassenheim.


Vergaderingen De vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv. De stukken vindt u op www.teylingen.nl/bis.

Raadsagenda 26 september 2013 Aanvang: 20:00 uur De agenda en stukken vindt u op www.teylingen.nl/bis

HAMERSTUKKEN Beschikbaar stellen van gereserveerd krediet voor de nieuwbouw van de Andreasschool Op 10 mei 2012 heeft de gemeenteraad van Teylingen besloten in te stemmen met de notitie over de vervangende nieuwbouw van de Andreasschool. Daarbij zijn de gereserveerde gelden in de begroting voor onderwijshuisvesting van € 2,5 miljoen toegewezen aan de Andreasschool. Het schoolbestuur ’Sophia Stichting’ is bouwheer tijdens dit project. De gemeenteraad besluit in dit voorstel over het beschikbaar stellen van het gereserveerde krediet als taakstellend budget voor de nieuwbouw van de Andreasschool. Evaluatie Fraudewet Op 7 februari 2013 heeft de gemeenteraad een tweetal verordeningen vastgesteld die gezamenlijk invulling geven aan het uitvoeren van de wetswijziging en de lokale beleidsvrijheid rondom de ‘Fraudewet’ (officieel de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW­wetgeving). Inwoners die bewust frauderen met hun bijstandsuitkering worden op basis van deze Fraudewet zwaarder gestraft dan op dit moment gebruikelijk is. Bij het behandelen van de diverse verordeningen heeft wethouder Lambrechts, op verzoek van diverse partijen, de toezegging gedaan om de uitvoering van de Fraudewet na een half jaar te evalueren om te bekijken wat de consequenties zijn van de Fraudewet in de uitvoering. Marap 1 en Begrotingswijziging 2013-I ISD Bollenstreek De ISD Bollenstreek heeft een marap uitgebracht over de realisatie van de begroting van de eerste vier maanden van 2013. Op basis van deze marap heeft de ISD een begrotingswijziging voor 2013 ingediend. De gemeenteraad wordt gevraagd haar gevoelens te uiten over deze wijziging. De begrotingswijzing wordt voorgesteld omdat de exploitatiekosten en de kosten voor de Programma’s Zorg en Participatie lager zijn dan begroot. De kosten voor het programma Inkomen zijn hoger dan begroot. De begrotingswijziging betekent voor Teylingen een stijging van de kosten met € 26.976,­. Dit bedrag wordt gedekt vanuit de hogere ontvangen rijksbijdrage. Dit levert uiteindelijk een (positief ) saldo op van € 299.813,­ voor Teylingen.

Aankoop grond Kloppend Hart Warmond De voorliggende koopovereenkomst waarin de aankoop van grond van de Protestantse Gemeente Warmond wordt geregeld, is een uitwerking van een eerder raadsbesluit over de ontwikkeling van het Kloppend Hart Warmond. De Raad wordt gevraagd in te stemmen met de koopovereenkomst en budget beschikbaar te stellen voor de aankoop van de grond.

Transitiearrangement Jeugdzorg In het kader van de transitie van de jeugdzorg dienen de regio’s uiterlijk 31 oktober 2013 in overleg met de huidige financiers en aanbieders van jeugdhulp een transitiearrangement op te stellen waarin afspraken worden gemaakt over het garanderen van continuïteit van zorg voor jeugd in 2015 en het beperken van de frictiekosten. Sluiting

Aanvraag omgevingsvergunning Boekhorsterweg 21 in Warmond Naar aanleiding van een aanvraag voor een omgevings­ vergunning voor het uitbreiden van ligplaatsen voor pleziervaartuigen bij camping Spijkerboor in Warmond wordt de Raad voorgesteld een verklaring ‘van geen bedenkingen’ af te geven.

Extra raadsvergadering 30 september 2013 Aanvang: 20:00 uur

Voorstel wijziging gemeenschappelijke regeling omgevingsdienst West-Holland De Raad wordt gevraagd in te stemmen met de toetreding van de gemeente Noordwijk tot de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst West­Holland en met de voorgestelde 7e wijziging van de regeling.

Op 30 september is er een extra openbare raadsvergadering over de bestuurlijke toekomst Duin­ en Bollenstreek. De agenda vindt u volgende week op deze gemeentepagina.

Integraal veiligheidsbeleid 2014-2017 Het integraal veiligheidsbeleid wordt ter vaststelling voorgelegd met als doel het versterken van de regierol op de lokale veiligheid in Teylingen. Binnen de prioriteiten inbraken en veiligheidsbeleving is een aantal nieuwe initiatieven benoemd zoals burgernet, interactie/communicatie en buurtpreventie met een inschatting van de kosten daarvan. De visie en strategische uitgangspunten voor de komende vier jaar zijn afgestemd in de cie BFT van 15 mei 2013 en vormen de basis voor het nu voorliggende Veiligheidsbeleid.

Mail of bel ons Stuur ons een e­mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@teylingen.nl. E­mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op de website www.teylingen.nl/bis.

Initiatiefvoorstel Duidelijk decentraliseren (CDA) Het CDA heeft een initiatiefvoorstel ingediend ‘Duidelijk Decentraliseren’. Het CDA stelt voor om het ‘afbakken’ van de besluitvorming rondom de decentralisaties volgens een stappenplan vorm te geven. Het college beschouwt het initiatiefvoorstel als een steun in de rug voor het ingezette beleid, neemt de suggesties ter harte en stelt voor deze als bouwstenen te gebruiken in de vervolgaanpak. Begrotingswijzigingen RDOG HM 2013 en 2014 De RDOG HM heeft twee begrotingswijzigingen voorgelegd aan de betrokken gemeenten, één wijziging heeft betrekking op 2013 en één op 2014. De RDOG HM heeft de ontwerpbegrotingswijziging 2013 II­ opgesteld om de begroting aan te passen om het project Gezamenlijk inschatten van de Zorgbehoefte (GIZ) te starten en een extra contactmoment voor 14­15­16 jarigen (extra bezoek schoolarts) in te voeren. De ontwerpbegrotingswijziging 2014­I is opgesteld om de structurele kosten voor het extra contactmoment voor 14­15­ 16 jarigen (extra bezoek aan de schoolarts) toe te voegen aan de begroting van de RDOG HM.

Uw mening geven?

Fractievergaderingen Op maandag voorafgaand aan de raadsvergadering vinden de fractievergaderingen plaats. Bij de fracties bent u welkom om zaken kenbaar te maken aan de raadsleden. Graag vooraf aanmelden bij de fractievoorzitter. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht aan het begin van de raadsvergadering. Dit is een mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e­mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/bis. Plaats uw onderwerp op de agenda! Denkt u wel eens ‘daar zou de politiek iets aan moeten doen!’? Met een burgerinitiatief plaatst u zelf iets op de agenda van de gemeenteraad en zo beïnvloedt u de gang van zaken in onze gemeente. In Teylingen is één handtekening al genoeg om een burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het maken van de tekst. Enthousiast? Neem dan contact op met de griffie. Griffie E­mail

gemeenteraad@teylingen.nl (E­mails gericht aan de raad zijn openbaar) Telefoon 0252-783 590

Controle onrechtmatige bewoning In Teylingen mogen recreatieverblijven alleen gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Elk ander gebruik van de recreatieverblijven is in strijd met de geldende bestemmings­ planvoorschriften en daarmee onrechtmatig. Permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten is bijvoorbeeld niet toegestaan. Handhaving Wij hebben vastgesteld dat verscheidene recreatieverblijven onrechtmatig worden bewoond. Daarom gaan wij in de komende maanden handhavend optreden tegen degenen die een recreatieverblijf op onrechtmatige wijze (laten) gebruiken. Collectes Er is van 22 tot en met 28 september een collectevergunning verleend aan Stichting Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • T.G.J. van der Plas, Sassenheim voor het innemen van een standplaats in de Herenstraat ter hoogte van nummer 45a in Voorhout op 14 september 2013 ten behoeve van het promoten van de Socialistische Partij (10­09­13) • Visser & Smit Hanab, Papendrecht voor het in gebruik nemen van 1000m2 openbare grond aan de Jacoba van Beierenweg in Voorhout van 16 september tot en met 11 oktober 2013 ten behoeve van werkzaamheden (11­09­13) • Wielerronden Warmond voor het jaarlijks organiseren van de wielerronden in Warmond op een zaterdag in september, in 2013 is dit op 21 september van 13.00 tot 18.00 uur (13­09­13)

De handhaving wordt uitgevoerd door juridisch adviesbureau MB­ALL B.V. Naast administratief onderzoek controleren de toezichthouders van MB­ALL de recreatieverblijven regelmatig en voeren mogelijk een inventariserend gesprek met de gebruiker. De controles worden zoveel mogelijk uitgevoerd vanaf de publiek toegankelijke paden en wegen. Indien nodig, mag de toezichthouder uw perceel betreden. De toezichthouders kunnen zich legitimeren.

De registratie bestaat uit naam­, adres­ en eigendomsgegevens, zo nodig aangevuld met informatie uit andere gegevensbronnen. Registratie verloopt volgens de voorschriften van de Wet bescherming Persoonsgegevens. Wij hebben bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gemeld waarvoor wij de persoonsgegevens verzamelen en welke gegevensbronnen wij raadplegen. Deze melding staat op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens, www.cbpweb.nl.

Registratie Wij registreren persoonsgegevens in het kader van onderzoek naar recreatieverblijven die onrechtmatig bewoond worden.

Vragen Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan Willem Laroo via telefoonnummer 14 0252.

Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): • Waterlelieweg 58 in Voorhout van 10 september 2013 tot en met 9 september 2018 (19­09­13) • Norremeerstraat 46 in Warmond van 1 oktober 2013 tot en met 30 september 2015 (10­09­13) • Ganzenwei 230 in Warmond van 1 oktober 2013 tot en met 30 september 2018 (11­09­13) • Lijsterlaan 18 in Voorhout van 16 september 2013 tot en met 15 september 2018 (11­09­13) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten.

Regio Holland Rijnland: aanwijzingsbesluit klachtencoördinator Het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland heeft in zijn vergadering van 5 september 2013 een klachtencoördinator en een plaatsvervangend klachtencoördinator aangewezen. Het aanwijzingsbesluit is met terugwerkende kracht in werking getreden op 5 september 2013 en ligt vanaf heden zes weken tijdens kantooruren ter inzage in de gemeentehuizen van de aan Holland Rijnland deelnemende gemeenten: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude.


U vindt het aanwijzingsbesluit ook op www.hollandrijnland.net/ publicaties en deze ligt tevens ter inzage op het kantoor van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland, Schuttersveld 9, 2316 XG in Leiden. Gehandicaptenparkeerplaats Wij hebben besloten ter hoogte van Westerstraat 11 in Sassenheim, een parkeervak te reserveren als gehandicaptenparkeerplaats voor de bewoner van het pand Westerstraat 11. Het volledige verkeersbesluit met bijbehorende tekening ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor in Sassenheim van 18 september tot en met 30 oktober 2013. Bezwaarmogelijkheid Tot en met 30 oktober kunnen belanghebbenden een gemotiveerd bezwaarschrift indienen tegen dit besluit bij het college van Burgemeester en Wethouders. Het bezwaarschrift bevat tenminste naam, adres en woonplaats van de belanghebbende en een opgave van de bezwaren die tegen dit besluit bestaan. Het bezwaarschrift moet gedateerd en ondertekend zijn. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) • Kerklaan 2, Sassenheim • Boerhaavestraat, kadastraal bekend Gemeente Voorhout, sectie B, nummer 7714 (RECTIFICATIE)

plaatsen handelsreclame (10-09-13) bouwen van zeven woningen (23­07­13)

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) • H. Knoopstraat 1, 2171 PW Sassenheim

afbouwen molen De Speelman (09­09­13)

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op

een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Teylingerlaan 82a, gedeeltelijk vernieuwen en 2215 RT Voorhout uitbreiden bedrijfspand (04­09­13) • Sassenheim, sectie A, wijzigen entree park Rusthoff, nummer 7882 plaatsen toegangshek en bouwen plantenkas (03­09­13) • Nicolaas Damesstraat 60, wijzigen kozijn in voorgevel 2171 KE Sassenheim (05­09­13) • Jagtlustkade 17, uitbreiden bedrijfspand en wijziging 2171 AG Sassenheim bestaande gevels (05­09­13) • Dorpsstraat 45, vervangen 3 gevels van bestaande 2361 AP Warmond schuur (06­09­13) • Hofpolder 17, sectie E, wijzigen indeling monumentaal nummer 472 Warmond pand en vernieuwen aantal terrassen rondom het pand (29­08­13) • Angelenhorst, sectie A, kappen van 3 bomen (09-09-2013) nummer 8509 Sassenheim • Saksenhorst, sectie A, kappen van 9 bomen (09-09-2013) nummer 8509 Sassenheim Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum – beroep aantekenen bij de rechtbank. Rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de rechtbank in Den Haag sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen.

Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 30 september 2013.

www.teylingen.nl

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Voor al uw bestraStudent wil u graag helpen met COMPUTERtingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. opgave 070-3211006. garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam computerhulp Virusverwijdering, sneller Interieurverzorging, tel. 070-5116612. maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, 2460355, info op www.Boonict.nl gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. Stucadoren, schilderen, tegelwerk, lood50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt gieter, badkamers, 06-19110519. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. drumles. Kleinschalige drumschool in Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- Noordwijk waar persoonlijke aandacht centraal schoten? www.tcdekampioen.nl. staat. Tijdelijk GRATIS proefles. Voor meer info: STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- www.FrankDrum.nl ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een zit u nog in de schaduw? Wij zagen afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 06Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 53794870. 06-12028319. Te huur GARAGEBOX, Lambrechtsveld in www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Valkenburg. Tel. 06-24468544 of 0321-380254. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor Gediplomeerd gitaardocent (geafstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare speeld op Pinkpop) geeft les aan jong en oud op eigen niveau. jellevanleeuwen1991@gmail.com drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

• •

• • • • •

14 0252

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

• Eerhart Sierbestrating.

BEL

KOM

KLIK

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 18 september 2013.

• •

• • • •

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30­13.00 uur Dinsdag 8.30­16.00 uur Woensdag 8.30­16.00 uur Donderdag 8.30­20.00 uur Vrijdag 8.30­16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00­12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00­13.00 uur 13.30­16.00 uur 13.30­17.00 uur en 18.00­20.00 uur

Gouden tijden bij juwelier Kaptein. De beste prijs in de regio voor uw SLOOPGOUD-ZILVER. De voordeligste voor al uw goud-zilver-horloges en klokkenreparaties. Vakkundig rijgen en knopen van alle parels-kralen sieraden. Tevens uw adres voor het graveren van glas-spiegels en (edel) metaal. Juwelier Kaptein, Oegstgeesterweg 40, tel. 071-4022143.

Man, jonge senior, maakt liedjes (You •Tube, Theo Bakker, Nina), zoekt muzikant(e), 0631774983.

NETTE MOTORRIJDER zoekt plaats voor •stalling motor in garage, oude dorp Leiderdorp. Tel. 06-38092436.

Te huur: kantoor-/winkelruimte, ca. 30 m2, plus een Improve your language and conver- Oostdorperweg 1, Wassenaar; 2 patry van ca. 8 m met keukentje en toilet. 06sation skills with a native English speaking teacher. 21263757. Call Karen 06-15577450. Gezocht: wie heeft meegemaakt wat Jan Perfecte custom build Mycom PC 320 GB. Scherm, toetsenbord, muis, 5 speakers, software, Storms beschrijft over destructieve relaties in zijn boek. Bel: 0252-410823 na 18.00 uur. o.a. W Vista wn Office. €264,-. 06-44110101. waar is zij? Die aardige dame uit de dokKlein Transport; Is de auto te klein? Verhuizinkjes of andere transportjes.Bel de Rode Bus terswachtkamer die met mij koffie wilde drinken. Brief onder nr. 2013-62 naar Uitgeverij Verhagen, 06-55726565. postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Te koop: Honda Civic Hybrid Elegance, Harmonie Matthias in Warmond zoekt ennov. 2011, leer, airco, automaat, 20.750 km, nieuwthousiaste muzikanten. Voor inlichtinprijs €28.390, koopje €14.950, tel. 4015301. gen zie onze website of bel 071-5219148. TE HUUR: 2-kamer studio / 4-kamer tuinman/stratenmaker voor al uw app. / Kerkstraat 22 te Wassenaar / voor info kijk tuinwerkzaamheden, gratis pr.opg. Tel. 06op www.OG.nl of bel 0800.400.4.400. 57200505. Gezocht: Ned. Hulp in de huishouding in zomerhuis te huur tot ± eind april 2014, Valkenburg, 1 ochtend per week. 071-4072905. gemeubileerd (niet rokend). Tel. 071-4012451.

• •


18 september 2013

pagina 5

Albert Vink: ‘Er moet nog veel gebeuren’

Onderdak is volgens politici ‘een georganiseerde janboel’

Door Nico Kuyt In 2011 heeft de stichting die het beheer en de exploitatie uitvoerde bij de gemeente aangegeven dat zij het niet meer kon uitvoeren vanwege het ontbreken van een beheerder. Vervolgens heeft de gemeente contact gezocht met Welzijn Teylingen om na te gaan of deze de exploitatie vanaf 1 januari 2014 wilde gaan uitvoeren. Daarnaast is gezocht naar een nieuw concept voor het gebouw, want het moest meer openbaar toegankelijk worden en er moest meer samenwerking tussen de gebruikers komen. De gebruikers werden evenwel verrast door deze ontwikkelingen en stelden twee onderhandelaars aan, Albert Vink en Kees de Jong. Het duo heeft de afgelopen tijd gezocht naar een situatie waarin het gebouw meer multifunctioneel wordt gemaakt, maar de gebruikers toch zoveel mogelijk hun eigen cultuur en identiteit laat behouden. Dit is gevonden waarbij in de avonduren en de weekeinden ’t Onderdak een verenigingsverzamelgebouw blijft en overdag op de werkdagen meer multifunctioneel wordt gemaakt, met name op de begane grond. Voor het beheer komt er een nieuwe stichting met vijf onafhankelijke bestuursleden, waarin geen gebruikers plaatsnemen. Onder het bestuur komt een klankbordgroep met vertegenwoordigers van alle gebruikers en verder komt er een aantal werkgroepen die uitvoerende zaken gaan doen, zoals kleine klussen, de veiligheid, sleutelbeheer en de schoonmaak.

Win-win

SASSENHEIM

VERSTRIO

Vink en De Jong hebben inmiddels hun werkzaamheden overgedragen

aan een projectgroep. Deze is al aan de slag gegaan om een aantal zaken uit te werken en het voorwerk te doen om tot een nieuw beheer te komen. “We zijn er echter nog niet. Er moet best nog veel gebeuren maar het vertrouwen bij de gebruikers is er en iedereen is er van doordrongen dat er een ‘win-win’-situatie is gecreëerd”, zo hield Albert Vink vorige week de raadscommissie Welzijn voor. Daar bespraken de fracties de voortgang om te komen tot een beheer en exploitatie van ‘t Onderdak. Diverse commissieleden spraken hun vreugde uit nu de overgang op de goede weg is, maar waren zich wel bewust dat er nog heel wat moet gebeuren. Zo had een aantal van hen een bezoek gebracht aan het huis en was danig geschrokken. “Er zijn allerlei zelfbedachte constructies in het gebouw, een speelplaats die deels bij het gebouw is getrokken, en nooduitgangen die slecht toegankelijk zijn. Het is een

georganiseerde janboel”, vond Peter Scholten (CDA). Dit beaamde Marlies Volten (VVD). Ook zij heeft het pand bezocht en volgens haar is er nog heel wat te doen om het veilig, schoon en duurzaam te maken. Ook Dion Piket (Trilokaal) beleefde een moment van verbazing tijdens een rondleiding. “Ik ben in kamertjes geweest en wist de route niet eens meer terug. Eén kamer leek meer op een bruine kroeg. Ze kunnen de deur dicht doen en doen zelf wat ze willen, want ze hebben zelf een sleutel. Er stond een koelkast te ronken met niks er in, over duurzaam gesproken.” De wethouder bevestigde dat zij voorlopig haar handen er nog vol aan heeft. Zij heeft een korte scan laten uitvoeren binnen het gebouw waar het een en ander al naar boven is gekomen. “Ik laat nog een uitgebreide scan uitvoeren, want de gebruikers moeten wel veilig zitten”, aldus Lambrechts.

Onderzoek naar beter middel onkruidbestrijding Teylingen - Er loopt bij de gemeente een onderzoek naar alternatieve middelen en methoden voor het tegengaan van onkruid in de plantsoenen om het huidige middel, dat giftig is, te vervangen. Dat heeft de gemeente geantwoord aan Inge Elseman uit Warmond, die onlangs een mail stuurde aan B&W en de gemeenteraad met het verzoek om voortaan geen schadelijke bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken.Volgens haar zijn in haar buurt diverse honden ziek geworden na het spuiten van het gif in plantsoenen, want een hond snuift het gif makkelijk op via neus en open bek die vlak langs de grond gaat. De honden werden misselijk en gaven over. Het middel staat op de nominatie om in 2018 verboden te worden. In het antwoord geeft de gemeente aan dat het giftige ka-

Super Weektop pers bij Schuite maker 2 Zalmslaatjes + 100 gram huis gerookte zalm voor 6,00 Haring, vers v/h mes 6 stuks voor 10 ,00 Zeeuwse Zomer mosselen 1 kg 3,99

3 kg 10,00 Noordzeescholfi let, super dik 100 gram 1,50 Sliptong 100 gram 1,35 Emmer Zure Har ing ‘Hoek’ 3,50 Zalmsalade Schu itemaker 500 gram 4,99 Lasagna uit eige n keuken, zalm of tonijn 10 0 gram

1,00

Schuitemaker’s Fish & Chips, op en van wo. t/m vrij. va n 12.00 tot 18.0 0 uur Zaterdag van 12 .00 tot 17.00 uu r

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

rakter van het gebruikte middel de gemeente reeds bekend was en dat daarom het onderzoek is gestart. Maar het was niet bekend dat honden er ernstig last van hebben. Dat zal worden doorgegeven aan de onderzoekers. Tevens zal hen het aanbod van Elseman worden overgebracht om mee te helpen zoeken en denken naar een milieubewuster middel of methode.

Kent u de OuderenOmbudsman? Die wijst u de weg!

Bel de OuderenOmbudsman!

0900 - 60 80 100 (5 cent/min.)

Jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Volgens de makers van een filmpje leiden ze een ‘luxe leven’ in de jeugdgevangenis met mobieltjes, hasj, sleutels en zelfs seks met vrouwelijke bewaarders (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper).

Na uitlekken van filmpje

Vragen van VVD over situatie Teylingereind Sassenheim - VVD-raadslid Ard van der Steur heeft aan B&W vragen gesteld over de veiligheid rond jeugdgevangenis Teylingereind, nadat onlangs een door enkele jongens gemaakt filmpje naar buiten is gekomen. Het filmpje namen zij zelf op met een mobieltje, en ze beweren in het filmpje een luxe leven te leiden en te beschikken over mobieltjes, hasjiesj en een zogeheten ‘druppel’ waarmee zij vrijelijk door het gebouw kunnen bewegen. Ook verklaren zij seks te hebben gehad met vrouwelijke bewaarders. Van der Steur wil weten of het juist is dat zij een

‘druppel’ of sleutel hebben, en of er reden is om aan de veiligheid van de jeugdgevangenis te twijfelen. Tevens wil hij weten of dat gevolgen kan hebben voor de veiligheid in de gemeente. Daarbij vraagt hij wat B&W doet om die veiligheid te garanderen en of het gesprek wordt aangegaan met de directie van Teylingereind om dit incident te bespreken en de garantie te verkrijgen dat er geen zorgen zijn voor de veiligheid van de gemeente. Inmiddels heeft Teylingereind aangegeven dat momenteel wordt onderzocht wat er van de beelden klopt en dat tegen de jongens reeds maatregelen zijn getroffen.

‘Kijken naar de bijstand’ Teylingen - Volgens VVD-fractievoorzitter Marlies Volten moet er eens gekeken worden naar bijstandsgerechtigden die meer dan twee jaar een bijstandsuitkering ontvangen. Het viel de liberale politica in de jaarcijfers van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) op dat van de 197 Teylingse cliënten van de bijstand, er 90 langer dan twee jaar een uitkering genieten. Weliswaar is afgesproken dat de grootste aandacht gegeven wordt aan de meest kansrijken, maar Volten vroeg zich af of er ook niet eens gekeken moet worden naar hen die langduriger in de bijstand verblijven. De ISD kaatste de bal evenwel terug. Zo’n afweging is een politiek vraagstuk. Bij een voortdurend dalend budget van de ISD is gekozen om de schaarse middelen in te zetten voor de meest kansrijke doelgroep. Voor ‘het beitelen aan het betonnen bestand’ moet de gemeenteraad bereid zijn hiervoor geld vrij te maken. Vorige week was die bereidheid er in de raadscommissie Welzijn in ieder geval niet.

Weekaanbiedingen 500 gram Verse Bredase spruitjes...

0.95

Hollandse bloemkool ..................... klasse I ................................... ls

Hollandse Delbart appe Zelfgemaakte

........ kilo

appelmoes.... bakje

Uit eigen keuken:

100 gram Zuurkoolstamppot ...............

Elke woensdag:

Perssinaasappels 10 stuks

1.49 1.49 0.95 0.69

1.

75

...

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

TROTS VAN VANDE DEKEURSLAGER KEURSLAGER TROTS

Beenhammetje Beenhammetje

met GRATIS saus met GRATIS saus

SPECIAL

SPECIAL Cordon

Belgique Cordon Belgique VLEESWARENKOOPJE

100 gram

24545

100 gram

Bij 150 gram beenham VLEESWARENKOOPJE

2

GRATIS gram beenhamsalade Bij 150 gram 100 beenham KEURSLAGERKOOPJE GRATIS 100

Roomschijven KEURSLAGERKOOPJE Slavinken roomschijven slavinken

gram beenhamsalade 2x4 stuks

595

5

Scholten keurslager 95

0

Hoofdstraat 261 • Sassenheim 2x4 stuks Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl

0

van 16-09-2013 t/m 21-09-2013. iedingen zijn geldigAanbiedingen van 16-09-2013zijn t/mgeldig 21-09-2013.

Sassenheim - Er valt nog een hoop te doen in sociaal-cultureel centrum ’t Onderdak in Sassenheim. Tot het eind van het jaar is wethouder Karin Lambrechts bezig een aantal zaken te organiseren. Deze week zal zij met de gebruikers een intentieovereenkomst ondertekenen om te komen tot een nieuw beheer en exploitatie.


FAMILIE-BERICHTEN

Kent u de OuderenOmbudsman? Die wijst u de weg!

Aanleveren familieberichten

KERKDIENSTEN

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

• Begraven

Per e-mail

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland

Per post of afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Bel de OuderenOmbudsman!

0900 - 60 80 100 (5 cent/min.)

• Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

te te hu KO ur OP

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

MadaMe Curiestraat 22-24 te sassenheiM

Omschrijving Op een unieke locatie nabij de A44 worden schitterende turnkey bedrijfsunits te huur en te koop aangeboden, ideaal voor startende ondernemers. De units combineren opslag en kantoor op een perfecte wijze. Nu nog 6 beschikbaar. Vloeroppervlak Vanaf 118 m² tot ca. 308 m². Koopsom Vanaf € 123.500,- v.o.n. huursom Vanaf € 750,- per maand, excl. BTW. Ligging Bedrijvenpark Sassenheim-Zuid is centraal gelegen aan de autosnelweg A44. Tevens uitstekend bereikbaar vanuit de omliggende gemeenten Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Noordwijk. Overige Bij aanhuur worden de units vooraf door en voor rekening van verhuurder afgebouwd. Bij aankoop: 90% financiering mogelijk!

QLB meditatiecursus Zoek je rust? Ben je niet bang om jezelf tegen te komen? Hou je van muziek? Dan is dit de meditatievorm voor jou! ♦ Proefles: zaterdag 21 en zondag 22 september om 15.00 uur ♦ Cursus: dinsdag 1, 8, 15 en 29 oktober om 20.00 uur (€ 80,-) ♦ Meditatie CD voor thuis (€ 17,-) Dit alles samen voor € 87,50

Wat is het? De QLB is een actieve ademmeditatie op inspirerende muziek. Wat kan je van de QLB verwachten?

Meditatie en Inzicht www.tsuki.org/qlbcursus Rijnsburgerweg 86 Leiden, 071-5173508

- meer in het nu zijn - beter contact met emoties - meer rust en helderheid - meer energie - verruimd bewustzijn

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Tandprothese specialisten

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008 Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

wij de passie, u het beste resultaat!

www.johanchrispijn.nl

Sassenheim RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Vivace. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Geen dienst. - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. T. Moll (bevestiging ambtsdragers). Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. J.M. Aarnoudse.

Voorhout

COLOFON www.deteylinger.nl / Twitter: @DeTeylinger / Oplage 16.000 Uitgave van

Ambachtsweg 7 A, Katwijk Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Telefoon 071-4022901 / Fax 071-4032325 Advertenties Telefoon 071-4022901 / Fax 071-4032325 E-mail: advertentie@deteylinger.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren E-mail: redactie@deteylinger.nl Telefoon/fax 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 16.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901 E-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. jongerenkoor Barth-Westenwind. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. R. van Zwieten, Amsterdam (Israëlzondag).

Warmond RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Geen viering. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. H.G.T. Kaai (oecumenische viering). Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn.

MEDISCHE DIENSTEN

Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.008.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

Johan Chrispijn

Kerkdiensten van donderdag 19 t/m woensdag 25 september.

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Sassenheim/Voorhout: Via www. tandartswaarnemingbollenstreek. nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


18 september 2013

pagina 7

‘U bent nog niet van ons af’

Molenstichting laat tanden zien over afbouw Speelmanmolen Sassenheim - De stichting ‘De Molen van Sassenheim’ stapt nu naar de Raad van State om het besluit van de gemeenteraad aan te vechten om het bestemmingsplan voor de Speelmanmolen niet vast te stellen.

een verkeerde hoogte van 15 meter opgenomen, maar enkele fracties vonden dat er rekening moest worden gehouden met de woningen die er sindsdien omheen zijn gebouwd. De omwonenden vrezen overlast als de molen weer in oorspronkelijke staat wordt hersteld.

Door Nico Kuyt

De afwijzing heeft de strijdlust van de stichting evenwel niet getemperd. “Ik kan u verzekeren dat u nog niet van ons af bent”, fulmineerde voorzitter Theo Gozeling in de afgelopen vergadering van de raadscommissie Ruimte. “Ik kan u verzekeren dat wij in de toekomst voor verrassingen zullen zorgen. Wij zijn al een kwart eeuw bezig, maar wij gaan ervoor om de molen in zijn oorspronkelijke schoonheid te herstellen.”

Het nieuwe bestemmingsplan zou volgens oude afspraken een afbouw van de molen aan de H. Knoopstraat in Sassenheim tot een volwaardige korenstellingsmolen van 23 meter mogelijk maken, maar met 12 stemmen voor en 13 tegen besloot de gemeenteraad het bestemmingsplan niet geldend te worden. Door een foutje is in het verleden in het bestemmingsplan

Betrokken Teylingers:

‘Leg nieuwe weg op De Krogt verdiept aan’ Warmond - Hans Goudsmit, voorzitter van de vereniging De Betrokken Teylingers, heeft er bij de raadsleden op aangedrongen om te zorgen dat de nieuwe verbindingsweg in het plan ‘Kloppend Hart van Warmond’ tussen de Laan van Oostergeest en de Seminarielaan verdiept wordt aangelegd. Vorige week hield de raadscommissie Ruimte een hoorzitting over het nieuwe bestemmingsplan dat de ontwikkeling van het Kloppend Hart op De Krogt achter Herenweg 80-84 mogelijk maakt. Hier komt een multifunctioneel centrum waar de Warmondse scholen, de bibliotheek, de kinderopvang, de peuterspeelzaal en het verenigingsleven een plek krijgen. Een eerdere opzet was volgens Goudsmit een nachtmerriescenario. “Wij begrijpen heel goed dat daar iets moet gebeuren. De scholen zijn aan het verkrotten. Er is gezocht naar een win-winsituatie voor het gebied. De gemeente had dezelfde intentie, want het is een zeer kwetsbaar gebied,

en dacht met ons mee. Er komt nu eenrichtingverkeer via de Laan van Oostergeest naar de Seminarielaan en tevens wordt de Laan van Oostergeest in oude luister hersteld. Er is voor ons nog één punt over. Wij begrijpen dat weg over De Krogt niet tegen te houden is vanwege de verkeersveiligheid, maar zouden willen dat ‘ie uit het zicht kwam.” Volgens Goudsmit is dat helemaal niet zo moeilijk. De Krogt ligt al lager, dus er hoeft maar een klein stukje te worden afgegraven en de grond kan worden gebruikt om een aarden wal neer te leggen. “B&W wil niet op dit punt de daad bij het woord voegen. Commissie, geef de wethouder het laatste duwtje waardoor de parkeerplaatsen en de weg uit het zicht komen. Dan blijft er een mooi gebied over, want eenmaal verpest is voor altijd verpest”, benadrukte Goudsmit. De raadscommissie gaat op 15 oktober het nieuwe bestemmingsplan inhoudelijk bespreken. Vervolgens neemt de gemeenteraad op 31 oktober een besluit om het definitief vast te stellen.

Buurtpreventie als middel tegen woninginbraken Teylingen - “Inbraak in woningen is echt een probleem”, stelt burgemeester Marjan van Kampen. Daarom behoudt het de aandacht van het Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente, en daarmee ook het project ‘Buurtpreventie’. Een onderdeel van het beleid is het invoeren van Burgernet. Dat is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie. Bewoners fungeren daarbij als ‘ogen en oren’ voor het opsporen van verdachten. De campagne in Teylingen moest vorige week nog starten, maar meer dan honderd inwoners hebben zich inmiddels al aangemeld. Zij krijgen een SMS of een ander telefonisch bericht als gezocht wordt naar een dader. Maar daarnaast krijgt voor-

al ook buurtpreventie de aandacht van de gemeente vanwege de inbraken. “Wij willen het zo snel mogelijk opstarten, omdat er echt een probleem is”, aldus de burgemeester. Binnen de regio heeft woninginbraken grote aandacht, en met name in de Duin- en Bollenstreek. Teylingen wil daarom de buurtpreventie zo snel mogelijk met twee teams opstarten. “Maar als er drie of vier zijn die heel positief zijn en zeggen: ‘Wij willen het ook graag’, dan komen wij bij de raad terug voor een extra bijdrage in de begroting voor 2014. Maar laten we niet vooruitlopen en zorgen voor twee goede teams. Het vraagt stevige inzet en menskracht van onze kant, maar ook is er de inspanning van inwoners die het willen”, aldus de burgemeester.

De stichting overhandigde aan de commissieleden de septemberuitgave van het maandblad Molenwereld waarin een groot artikel is opgenomen over de Speelmanmolen en waarin woorden gebezigd worden als ‘onbehoorlijk bestuur’ over de gang van zaken rond de procedure om te komen tot een herbouw van de molen. Gozeling gaf aan honderd procent achter het artikel te staan. “U kunt daar lezen wat ons 24 jaar als stichting is aangedaan, maar wij komen erop terug. Wij zullen de spanning erin houden”, aldus de voorzitter. Naast de gang naar de Raad van State is de stichting nog wel in overleg met B&W om te kijken of er alsnog mogelijkheden zijn om in te stemmen met de afbouw van de molen.

Zwartwerkers gaan betalen Teylingen - De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) gaat boetes uitdelen als een overtreding wordt vastgesteld rond een bijstandsuitkering. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de mate van verwijtbaarheid, de ernst van de gedragingen en de persoonlijke omstandigheden van de bijstandsgerechtigden. Maar vanaf dit halfjaar is het mogelijk voor de ISD om strengere maatregelen te nemen. Als de fraudeurs het in totale ontwetendheid hebben gedaan en er geen bedrag van benadeling is, volgt een waarschuwing of matiging van de boete. “Het is dus niet zo dat meteen bij het minste of geringste vergrijp een boete wordt opgelegd”, aldus de woordvoerder van de ISD.

‘Bushalte bij SassemBourg’ Sassenheim - Raadslid Marijke Haroun (Belang van Teylingen) heeft B&W opgeroepen om zich tot het uiterste in te spannen om een bushalte nabij het nieuwe SassemBourg aan de Teijlingerlaan in Sassenheim voor elkaar te krijgen. Maar volgens wethouder Karin Lambrechts zal het erg moeilijk worden. “Busvervoerder Arriva heeft al aangegeven dat zij voldoen aan de eisen die zijn vastgelegd voor de afstand van haltes tot aan zorgcentra. De kans is klein dat er een wijziging komt. Maar wethouder John Stuurman neemt iedere gelegenheid waar om Arriva erop te attenderen en het mee te nemen”, aldus Lambrechts.

Wethouder Kees van Velzen met het nieuwe boekje over initiatieven van inwoners (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Wethouder presenteert boekje

Burgers kunnen nieuwe initiatieven indienen Teylingen - De gemeente heeft een nieuw boekje uitgegeven met verhalen over succesvolle initiatieven die door bewoners zelf in de verschillende Teylingse wijken zijn uitgevoerd. Het boekje moet handen en voeten gaan geven aan nieuwe ideeën en initiatieven vanuit de wijken in de Teylingse kernen. Al eerder zag zo’’n boekje voor dat doel het levenslicht. Wijkregisseur Bart van Konijnenburg is sindsdien bezig de ideeën en dromen die vanuit de bevolking opborrelen zoveel mogelijk te verwezelijken. Maar na anderhalf jaar was een nieuw boekje nodig. Niet zozeer om de gemeente over de behaalde successen op de borst te kloppen en ook niet om burgers met hun projecten te fêteren, maar vooral om anderen een duwtje in de rug te geven en te inspireren om iets nieuws

te ontwikkelen. “Het is een inspiratieboekje voor mensen die aan de slag willen en met dromen lopen en graag iets in hun wijk en straat gerealiseerd willen zien”, aldus wethouder Kees van Velzen. De Sassenheimse ex-dichteres van de gemeenteraad Irma Ooijevaar heeft het boekje geschreven. Het staat op de website van de gemeente. Maar ook een papieren versie is beschikbaar. Vorige week bood de wethouder het eerste exemplaar aan aan de voorzitter van de raadscommissie Bestuur Joost Koomen. Het boekje geeft een stappenplan aan, wat loopt van het bedenken van ideeën tot aan het daadwerkelijk aan de slag gaan. Zoals het plaatsen van nestplaatsen voor huismussen, een inloop in Sassenheim om bewoners bij elkaar te brengen, en de fietsmaatjes voor mensen met een beperking. De wijkregisseur begeleidt de initiatieven en zoekt met hen de benodigde financiën.

Bij Mecklenburg

Bewoners willen een extra uitrit niet Sassenheim - De bewoners van Mecklenburg 51 tot en met 60 in Sassenheim willen niet dat er een uitrit komt op hun straat als op Hoofdstraat 78 A een nieuwe woning wordt gebouwd en een woning herbouwd. Tegen het plan voor de extra woning heeft een buurvrouw bezwaar aangetekend omdat zij weigert recht van overpad naar de Hoofdstraat te verlenen. De consequentie is dat de woning een uitrit moet krijgen op Mecklenburg. Dit gaat ten koste van tenminste drie parkeerplaatsen, terwijl er volgens de omwonenden daaraan toch al gebrek is. Daarnaast is de weg erg smal en doodlopend, en de uitrit gaat naar hun mening voor verkeersonveilig-

heid zorgen. In het nieuwe bestemmingsplan Sassenheim-Zuid is nu een bevoegdheid opgenomen waardoor B&W zelfstandig, zonder de gemeenteraad te raadplegen, deze ontwikkeling kan doorvoeren. Vorige week protesteerden de omwonenden tijdens een hoorzitting in de raadscommissie Ruimte hiertegen. Maar volgens B&W leidt de realisatie van één extra woning niet tot een verkeersonveiligere situatie. En voor wat betreft het parkeren moet voldaan worden aan de normen die het gemeentelijk parkeerbeleid stelt. Dit betekent dat per woning twee parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar moeten zijn. En de parkeerplaatsen die moeten verdwijnen door de nieuwe uitrit moeten gecompenseerd worden door de aanleg van vervangende plekken.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Vastkokende Frieslanders aardappelen

5 kilo 2.95

10 kilo 5.50

Jonge bospeen bos 1.25 2 bossen 1.95 Spek snijbonen kilo 3.50 Grote groene kool per stuk 0.95 Rode Delbart handappelen 2 kilo 2.50 Rode goudreinetten 2 kilo 2.95 Grote Hollandse Reine Victoria pruimen kilo 1.95 2 kilo 3.50

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit


Superkwaliteit Rundvlees haalt u natuurlijk bij:

S L AGE R I J

KLEIN

WOENSDAG GEHAKTDAG

N

• • • • • • • • • • • • • • • • •

UA

ruim 45 complete aanbouwkeukens deze keukens nu 50 tot 70% korting keuken zelf demonteren = EXTRA korting! vele maten en kleuren inbouwovens en kookplaten combi-magnetrons, keukenverlichting inbouw vaatwassers en koelkasten schouwen en wasemkappen kranen, doucheslangen keukenverlichting en stopcontacten keukenaccessoires, bestekbakken, rekjes etc. garderobekasten en bergkasten bureaus en burostoelen lattenbodems en spiralen spiegels en kapstokken pannen, glazen, serviezen etc. en nog veel meer...!

S E LL

G O H

T E M

TI N

OR

EK

G!

Rundergehakt.......................................................................... 500 gram 3.60 Halfomgehakt ........................................................................ 500 gram 3.40 Traiteurgehakt ....................................................................... 500 gram 3.60 DONDERDAG

Speklappen naturel of gekruid ........... 5

halen 4 betalen

VRIJDAG & ZATERDAG

Varkensschnitzels .......................................... 5 halen 4 betalen Runderrolletje Provence .........................................................100 gram 1.95 LEO’S HUISGEMAAKTE

Beenhamsalade ........................................................................... 100 gram 1.45 MAANDAG

Burgers naar keuze en slavinken ....... 5

halen 4 betalen

DINSDAG

Magere runderlappen ...........................................................1 kg 8.95 Riblappen ........................................................................................1 kg 9.95 Sucadelappen ............................................................................ 1 kg 11.95

v.d. Weijdenlaan 1-3 • Tel. 372372 • Noordwijkerhout Kijk ook op internet: www.slagerijklein.nl

www.drinkland.nl

ACTIES

Boomsma pure graanjenever 1L

sCoTCh Whisky The dundee 1L

uit Leeuwarden, van 14,95 voor

Een goed uitgebalanceerde whisky voor een nu nog aantrekkelijkere prijs, van 14,95 voor € 13,95

€ 10,95

Bols vieux 1L De vieux met dat Franse vleugje van 15,45 voor

€ 11,

45

vodka drinkskaya 1L Gemaakt van de beste Nederlandse granen. Zuiver & zacht, van 15,95 voor € 13,95

Calvados Coquerel 0.7L Fijne, uitmuntende calvados met een krachtige appelsmaak, van 19,60 voor € 16,95

dalWhinnie 15 years single malT highland 0.7L

Tierra alta Collections

sauvignon Blanc syrah Cabernet sauvignon Per fles nu van 8,55 voor € 6,75

WiTTe Wijnen

Aromatisch, lichtrokerig met een weelderige, lange, lichtzoete afdronk. Nog even voor een hele lage vaste prijs van 38,75 voor € 32,95

Zuid-Afrika / Paarl – louis Fourie sauvignon Blanc Frisse, crispy, droge, witte wijn met smaken van passievruchten en citrus. Nu van 8,75 voo € 6,95

Coal ila 12 years single malT islay 0.7L Zeer complexe Islay met smaken van vanille en nootmuskaat, lichtkruidig, de afdronk is lang en zacht met tonen van turf en rook. Nog even voor een hele lage vaste prijs van 41,75 voor € 34,95

Drinkland importeert, reeds vele jaren, rechtstreeks wijnen uit Chili van het wijnhuis Tierra Alta. De wijnen komen uit de belangrijkste wijnregio’s de Maule en Colchagua Valley. Door het optimale klimaat van veel zonneschijn en de koelere bries van de Andes en de Pacific, ontstaan mooie kwaliteitswijnen, zoals de beroemde Carmenère druif. Voor U selecteren wij 1 witte wijn en 2 rode wijnen uit de Collection serie. Wijnen met een mooie fruitsensatie en zachte tannines door de houtrijping.

Spanje / Rueda – Cuatro rayas 100% Sauvignon Blanc, elegante, droge, witte wijn uit Noord Spanje. Nu van 8,95 voor € 6,50

op=op

rode Wijnen Frankrijk / Côtes de Duras – malbec Baraban 2005 Gitton Père et Fils. Bijzondere 100% Malbec, mondvullende, lichtkruidige, rode wijn met zachte tannines. Ideaal voor de koelere nazomer barbecues! Nu van 13,75 voor € 8,75 Spanje / Rioja – puerta vieja Tinto 100% Tempranillo druiven, door de korte houtlagering behoudt deze Rioja zijn frisheid. Nu van 7,85 voor € 6,48 6 flessen in linnen wijntas € 35,00 !

rosé den haag Prinsestraat 57 070 364 29 25

noordwijk * oegstgeest * Voorhout * Jacoba van Beierenhof 28 Maarten Kruytstraat 24 Lange Voort 19 071 364 93 37

071 361 21 82

071 301 55 83

Chili / Central Valley – Tierra alta syrah / pinot noir reserva De combinatie van Syrah druiven uit Colchagua Valley en Pinot Noir druiven uit Casablanca Valley geven deze rosé een geweldig volle smaak met aroma’s van aardbeien, frambozen en zwarte bessen. Nu van 9,50 voor € 6,95


18 september 2013

Lezers Schrijven Vrije Tijd Festival Ik vond het twee weken geleden al onbegrijpelijk dat één enkele klager zoveel ruimte in De Teylinger kreeg om zijn ongenoegen kenbaar te maken over het Vrije Tijd Festival dat zaterdag 7 september in Park Rusthoff werd georganiseerd. Als direct omwonende van het park ben ik namelijk een totaal andere mening toegedaan, maar meende die voor me te moeten houden. Het festival was weer als vanouds zeer goed georganiseerd en jong en oud kwam met veel plezier naar het park. Het weer werkte ook weer mee. Ik was daarom in blijde afwachting van uw krant, gezien uw inzet van een week eerder. De teleurstelling was dan ook groot na een karige zes regels en een fotootje. Dat kan de volgende keer toch beter? Waarom nou wel een klaagzang breeduit in de krant maar blijft de zonnige zijde onderbelicht? Reinier van Ooijen, Pancraszicht 2, Sassenheim. Naschrift redactie: Het feit dat de door Reinier van Ooijen genoemde klager een brief had gestuurd naar de Stichting Beheer Park Rusthoff, burgemeester en wethouders, en alle gemeenteraadsleden, rechtvaardigde ons inziens de aandacht voor dit onderwerp. Uit het artikel bleek overigens wel dat er sprake was van slechts één klager. Wat de aandacht van onze krant voor het Vrije Tijd Festival betreft: daarin heeft Van Ooijen gelijk. Maar deze dag bleek dat ook een krant door mensen wordt gemaakt. Wij wilden namelijk de nodige aandacht aan het festival besteden door middel van een verslag, maar op de dag van het festival bleek onze correspondent door ziekte niet in staat om daar acte de presence te geven. Door middel van een snelle actie is het toch nog gelukt om een fotograaf ter plaatse te krijgen, maar daardoor viel de aandacht toch beperkter uit dan onze bedoeling was. Dus gaan we het een volgende keer proberen om het beter te doen. Maar zoals gezegd: ook het maken van een krant blijft mensenwerk. De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Kledingbank bij Voedselbank Sassenheim - Het blijkt toch mogelijk te zijn dat de Kledingbank zich blijvend kan huisvesten bij de Voedselbank in de Pleisterplaats in Sassenheim. De Kledingbank is er voor de gebruikers van de Voedselbank en gebruikte de kantine van de Pleisterplaats, maar schipperde met de beschikbare ruimte. Veel kleding ligt noodgedwongen opgeslagen in de garage van een vrijwilliger. Gekeken is of de Kledingbank te koppelen viel met de Kringloopwinkel, maar de Kledingbank wilde eigenlijk dichtbij de cliënten in de Pleisterplaats blijven. Wethouder Karin Lambrechts kon vorige week de raadscommissie Welzijn meedelen dat een oplossing voor de benodigde extra ruimte in de Pleisterplaats ook gevonden is. Het moet nog officieel besloten worden, maar de wethouder verwacht daar geen problemen.

pagina 9 Column door Rutger Wiering

Hypotheekshop Voorhout

Verhuizen naar een andere woning Doorstromen naar een andere woning is niet altijd even gemakkelijk. U heeft een eigen woning die moet worden verkocht en het kan zijn dat de hypotheek op deze woning hoger is dan de waarde van uw woning. Volgens De Nederlandsche Bank hebben 1.3 miljoen huiseigenaren hier last van. We spreken dan ook wel over het “onder water staan” van een woning. Als u dit is overkomen, is het dan nog mogelijk om te verhuizen? Ja, dat is mogelijk. Maar het is niet altijd even eenvoudig. Het zou kunnen zijn dat er al een behoorlijke waarde is opgebouwd in de aflossingsverzekering, of dat ouders bereid zijn een aanvullende lening te verstrekken, of dat het inkomen voldoende is om het verkoopverlies mee te financieren. De rente over dit bedrag is fiscaal aftrekbaar voor een periode van 10 jaar. Mooi meegenomen dus. Oké, u heeft de mogelijkheid om uw oude woning te verkopen en dan? U heeft uw oude woning al met verlies moeten verkopen, dat zou kunnen betekenen dat u voor

uw nieuwe woning ook een lagere prijs betaald. In de praktijk is dit ook zo. Het aanbod van te koop staande woningen is erg groot en de prijzen zijn in vergelijking met een paar jaar geleden behoorlijk lager. Grote kans dat u de nieuwe woning voor een relatief lage prijs kan aankopen. Daarnaast is de hypotheekrente op dit moment behoorlijk laag (10 jaar vast kost minder dan 4%). Het zou zo maar kunnen zijn dat de winst op uw nieuwe woning groter is dan het verlies op uw huidige woning. De overstap zou nog wel eens erg gunstig kunnen uitvallen. Voorbeeld als u de ‘oude’ woning gekocht hebt voor € 200.000 op het hoogtepunt van de markt, dan is

rutger wiering is Hypothecair Planner en geeft maandelijks zijn visie op het gebied van hypotheken en wonen.

die nu ongeveer € 160.000 waard. Een verlies van € 40.000. Maar uw nieuwe woning van € 220.000 kostte op het hoogtepunt van de markt € 275.000. Een besparing van € 55.000. Per saldo bent u dus € 15.000 goedkoper uit. U begrijpt dat ik niet alles in dit stukje kan uitleggen, gelukkig zijn er voldoende financieel adviseurs die u hier over kunnen adviseren. Maakt u eens een vrijblijvende afspraak.

Zorgen in commissie rond sluiting Liduina in Warmond Warmond - Een aantal fracties in de raadscommissie Welzijn heeft vorige week zorgen geuit over de voorzieningen in Warmond na de voorgenomen sluiting rond 1 januari 2015 van woonservicecentrum Liduina. Zorgverlener ActiVite wil Liduina sluiten omdat het Rijk bewoners in zorghuizen met een laag zorgzwaartepakket niet meer financiert.

De opname van nieuwe bewoners met een laag pakket behoort dan niet meer tot de mogelijkheden. ActiVite heeft ervoor gekozen om één van haar tehuizen te sluiten en de huidige bewoners onder te brengen in andere zorghuizen. Tijdens een bespreking van de commissie met ActiVite klonk de angst dat zorgverlener Marente, met huizen als Mariëngaerde in Warmond, hetzelfde gaat doen en eveneens tot sluiting overgaat. Dit trekt de ver-

deling over Teylingen scheef en dan blijft er in Warmond wellicht niets over. Maar volgens Lita Berkhout is er afstemming in de regio en heeft Marente niet het voornemen om tot sluiting over te gaan. Verder hoopt ActiVite Liduina na begin 2015 zo snel mogelijk te verkopen om te voorkomen dat het jarenlang een bouwput blijft, zo antwoordde Berkhout op vragen van Ans Willemze (D66).

Watertappunt in Sassenheim

Van Ard van der Steur

Tentoonstelling in bieb over Churchill Warmond - In de openbare bibliotheek aan de Herenweg 80 in Warmond is een tentoonstelling te zien over de beroemde Britse politicus Winston Churchill. De objecten komen uit de verzameling van het Warmondse raadsen Tweede Kamerlid Ard van der Steur (zie foto). Hij is een groot fan van Winston Churchill en verzamelde sinds zijn jeugdjaren munten, postzegels, penningen, sigarenbandjes, blikken en beeldjes. De collectie bevat daarnaast enkele door Churchill geschreven boeken en tientallen boeken die over hem zijn geschreven. Ard van der Steur: “Mijn belangstelling werd gewekt toen ik de toespraken las die Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gehouden en waarmee hij een heel land wist te inspireren. Reden voor mij om van alles van en over hem te gaan verzamelen.” Van der Steur kan maar een deel van zijn verzameling laten zien. “Ik denk dat ik een interessante en veelzijdige keuze uit mijn verzameling heb gemaakt.” De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Sassenheim - Het eerste gratis kraanwatertappunt zal waarschijnlijk komen in Sassenheim op het plein bij de Dorpskerk tegenover de Hema. Nadat de gemeenteraad in maart een initiatiefvoorstel van D66 had aangenomen, heeft B&W gekozen om in elke kern van de gemeente een Join the Pipe-kraanwatertappunt aan te leggen op plekken waar veel toeristen, fietsers en voetgangers komen. Met een speciale herbruikbare fles kan dan gratis water worden getapt.Wethouder John Stuurman wilde het eerste punt aanleggen op de Gemeentehaven in Warmond, maar de herinrichting van het plein laat op zich wachten. De wethouder richt zich nu op Sassenheim. Het streven is om daar op 10 oktober het eerste water te laten stromen. Of deze datum gehaald wordt is nog onzeker. Het materiaal is al wel besteld, maar moet nog geleverd en aangelegd worden. Naast Warmond en Sassenheim gaat er ook nog een punt komen in Voorhout. De beoogde plek is nabij de fontein bij de kerk in de Herenstraat.

iedereen iedereen verdient een verdient een morgen morgen

Bewoners Bernardus smullen van maaltijd Sassenheim - De bewoners van Bernardus in Sassenheim genieten zichtbaar van de lasagne, de mooi aangeklede tafels en de livemuziek verzorgd door een pianiste. Kortom: van ‘uit eten in huis’ (zie foto). Sinds zeven jaar organiseert Bernardus maandelijks voor alle bewoners een gezamenlijke themamaaltijd in de Tuinzaal. De bewoners van het hele huis (verpleeghuis en woonzorgcentrum) maar ook bezoekers van de dagverzorging genieten van het ‘uit eten in huis’. Iedere maand maken ongeveer honderd bewoners gebruik van deze gezamenlijke maaltijd. Ze kijken er naar uit, genieten van de gemeenschappelijke maaltijd, maar geven ook spontaan nieuwe menusuggesties aan de kok. Marente kan deze maandelijkse gezamenlijke maaltijd organiseren dankzij de steun van een vaste club vrijwilligers. Zij helpen mee met tafels dekken, drankjes inschenken, uitserveren, opruimen, en halen en brengen de bewoners. Ook de goede onderlinge samenwerking met de keuken en het activiteitenteam maakt deze maaltijd iedere maand weer tot een feestje voor de bewoners en de medewerkers van Bernardus.


R E A N E KEMP

E G A T ON S

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! Inkoop van goud, zilver en munten De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs. Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

www.goudwisselkantoor.nl

facebook.com/ goudwisselkantoor

www.kempenaerstraat.nl

WEEKTOPPER VolVo XC60 2.0 D3 FWD KinetiC Inrichting: Type: Bouwjaar: Kleur: Brandstof: Versnellingsbak: Km.-stand:

SUV (4 drs) FWD Kinetic juli 2010 Wit Diesel Automaat 143.882 (NAP) ZONWERING

Kijk voor details en ons totale aanbod op: www.autokwaak.nl A U T O M O B I E L B E D R I J F

van der Kwaak verkoop

inkoop

inruil

financiering

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

Het moet niet gekker worden, maar de Orchideeën-dokter komt weer bij ons langs tijdens onze

Orchideeën Dag Neem uw eigen plant mee en doe de gratis jaarlijkse check-up!

AAKLATENIOEP!SIS

PH KKEN A T 3 T ME

€ 7,50 n do. 19 geldig va

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

21 t/m zat.

sept.

21 SEPTEMBER

VAN 10:00 TOT 16:00 UUR

Heeft u geen groene vingers? Dan is 21 september uw kans! Wij organiseren deze dag een

Zijden bloemen demonstratie

Neem uw eigen vaas mee en laat u verrassen!

Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg

www.tuincentrumdemooij.nl


18 september 2013

pagina 11

Najaarsfeesten Voorhout nat, maar geslaagd Voorhout - De najaarsfeesten in Voorhout zitten er weer op. Het waren natte, maar wel geslaagde en sfeervolle dagen.

In heel Voorhout was wel te horen dat de kermis weer bij het station stond (Foto: FBPS/Peter Schipper).

De woensdagmiddag begon traditiegetrouw met de opening van de kermis. Veel kermisattracties draaiden ‘s middags voor slechts één euro. De oliebollen waren per stuk goedkoper en dat zorgde voor een ellenlange rij. De rij bij de oliebollenkraam was zo lang dat sommige bezoekers afhaakten en besloten later terug te komen.

De donderdag begon nat, maar ‘s avonds voor de lampionnenoptocht was het perfect weer. Het was droog en nu het buiten weer wat sneller donker wordt, was het één grote sfeervolle optocht die eindigde bij de kermis.

Draaien, alsmaar draaien... (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Alle hoop van harmonieorkest St. Cecilia was afgelopen zaterdagochtend gevestigd op een droog optreden tijdens de Najaarsfeesten. Helaas had het weer andere plannen voor het eerste concert van de nieuwe dirigent van het orkest: Paul Martens. Midden op de Herenstraat werd vol goede moed begonnen aan een licht muzikaal programma. Maar door een flinke aanhoudende regenbui werd na enkele werken uiteindelijk toch maar besloten het concert voortijdig te beëindigen (Foto: PR).

Natuurlijk waren er ook dit jaar weer verschillende wedstrijden zoals schieten, vlotbruggen, spijkerslaan, tobbetjesteken en buikschuiven. De verschillende bands die in de kroegen aan de Herenstraat optraden maakten het plaatje compleet. Een korte fotografische impressie van enkele feestelijkheden in een net zo feestelijk Voorhout.

Beste vriendjes Flo Ligtvoet en Woes Godijn. Het was voor hen weer een spannende avond tijdens de lampionnenoptocht (Foto: Madelief van der Stelt).

Goed dat mama meeging, want het is toch wel eng... (Foto: FBPS/Peter Schipper).

PWA schenkt laptop en printer aan OVV Voorhout - Op kermiszaterdag in Voorhout overhandigde directeur Theo Heemskerk van PWA aan Paul Jochemsz, voorzitter van de Oranje Vereniging Voorhout, een nieuwe laptop en printer. De overdracht was een van de acties in het kader van de opening van de nieuwe vestiging van PWA in de Herenstraat in Voorhout.

Zaterdag hebben tien bouwbedrijven uit Voorhout een succesvolle actie gehad met ‘Klushuis van het jaar’. De tien bouwbedrijven, bestaande uit Van Kesteren Schilders, Van Schooten Bouwmaterialen, Sluis Timmerwerken, Tetteroo Elektra & Montage, Barry van Dam Loodgieters, AA Verhuizers, Menken Meubelmakers, StucModern, Jan Meijer Hoveniers en Blom Vloerdeco, hadden samen één kraam. Bezoekers van de braderie konden zich gratis inschrijven voor diverse klusjes in hun woning ter waarde van 2500 euro. Om 15.00 uur was de actie gesloten en waren er 240 inschrijvingen. De winnaar van ‘Klushuis van het jaar’ is de familie Van der Zwet van de Beukenrode 150 uit Voorhout. Zelf zijn de Voorhoutse ondernemers erg blij met de positieve reacties op de actie. Door deze actie geloven ze een positief beeld af te geven aan de consument en de mede-ondernemers (Foto: PR).

De Oranje Vereniging Voorhout had het cadeau al de hele week in gebruik ter ondersteuning van de vele activiteiten tijdens de Najaarsfeesten. PWA bevestigt hiermee haar ondersteuning aan de OVV, als organisator van alle activiteiten door het gehele jaar heen. Jochemsz gaf op zijn beurt aan blij te zijn met de ondersteuning vanuit de Voorhoutse ondernemingen. “Het zijn voor ondernemers en verenigingen lastige tijden. Des te meer reden om te blijven kijken

Theo Heemskerk van PWA (rechts) overhandigt de laptop aan Paul Jochemsz van de Oranje Vereniging Voorhout. waar men elkaar kan ondersteunen”. Concreet heeft het PWA-cadeau reeds zijn diensten bewezen bij de autopuzzelrit, het hartenja-

gen, boomzagen, klaverjassen en het schieten. In totaal waren er 53 activiteiten tijdens de Najaarsfeesten 2013.


TE HUUR Voelt u nattigheid?

BEDRIJFSPAND

Wij brengen u weer op het droge! Gespecialiseerd in: â– â–  â–  â–  â–  â– 

Herstellen van lekkages Vervanging van dakbedekking, lood en dakgoten Aanleg en vernieuwing watervoorzieningen Aanleg en vernieuwing van rioleringen Voorzieningen voor invaliden; badkamer en toilet Zonne-energie

Kenmerken Oppervlakte : Bestemming : Aanbodtype :

910 m2 Bedrijfsruimte Huur/koop

Beschrijving: • Volledig klimaat geregeld en met minimaal 15 Parkeerplaatsen, douches toiletten, keuken entree met balie etc., etc. • Zware vloerbelasting toegestaan op beide verdiepingen • Zware elektrische voorzieningen • Ontruimingsalarm systeem • Goede aanrij mogelijkheid naar Amsterdam en Den Haag • De inrichting is door u vrij in te delen • Mogelijkheden zijn, webwinkel met opslag, revalidatie centrum kantoor, groepspraktijk fysio of tandarts, apotheek, ouderenopvang, etc., etc. • Eventueel meer m2 mogelijk met werkplaats • Voor meer informatie zie Google Maps Het is teveel om op foto’s te laten zien, dus als u serieus interesse heeft kunt u contact met mij opnemen voor details of een bezichtiging.

BERNARD SCHULTE BV

VRAAGPRIJS ¤ 45.000,- per jaar ex., nu het eerste jaar ¤ 30.000,- ex. Mogelijkheid tot opteren voor BTW.

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

in Valkenburg, gemeente Katwijk, Bloemenlaan 5a

www.berNhardschulTe.Nl

AUTO-AIRCO SERVICE

,-

0 VANAF â‚Ź 6 EX. BTW GARAGEBEDRIJF ALEX KLEINHUIS

VALKENBURG

RUIM 25 JAAR AIRCO-ERVARING Bel voor het maken van een afspraak

071-4077364 Voor een systeemdiagnose/reparatie van uw aircoinstallatie in uw voertuig en het uitlezen van foutcodes van de diverse computers in uw auto en natuurlijk voor het regelmatig onderhoud van uw kostbare aircosysteem. Bloemenlaan 5 • 2235 EM Valkenburg (ZH)

Zeer fraai pand en vraag gerust om info!!!! T 071 4077364 of mail info@garagealexkleinhuis.nl

WIJ ZOEKEN JOU! Ben jij:  Beschikbaar op woensdag?  Flexibel?  Serieus?  Sportief?  Een buitenmens? En wil jij snel geld verdienen, maar ook nog tijd hebben voor je huiswerk? Word dan bezorger van de Teylinger in Warmond of Sassenheim.

Neem dan contact met ons op via: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl


18 september 2013

pagina 13

Jubileumfeest van De Zonnebloem Voorhout Voorhout - Zondag 22 september viert De Zonnebloem afdeling Voorhout haar vijftigjarig jubileum. Officieel is de vereniging opgericht op 1 juni 1963 en vanwege dit feit hebben op 1 juni medewerkers van de vereniging in de Herenstraat in drie plantenbakken voor de Plus-supetrmarkt zonnebloemzaadjes gestrooid. Nu het jubileumfeest nadert zijn deze bloemen tot bloei gekomen.

Directeur Rindertsma verwijdert het doek van het straatnaambord: ‘Rindert Rindertsmaplein’ (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Regenboog viert dubbel feest

Het feest van de vereniging wordt aangeboden aan de gasten die

jaarlijks deelnemen aan de activiteiten en de gasten die regelmatig bezoek krijgen van de vrijwilligers. Daarnaast is het feest ook bedoeld voor de medewerkers. Het feest begint om 13.15 uur (zaal open vanaf 12.45 uur) in de KTS met een optreden van shantykoor ’t Bollenhart. Na de pauze komt Cultuur Verheft met hoogtepunten uit ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. Na afloop is er een gezellig samenzijn. Voor gasten die moeilijk vervoer kunnen regelen bestaat er de mogelijkheid om de regiotaxi te bellen.

Warmondig en Warmunda:

Directeur jubileert en locatie ‘Energiezuinig wonen Oosthout opent nieuw plein in huurhuizen Warmond’ Voorhout - Het hele schoolplein van de Oosthoutlocatie van basisschool De Regenboog in Voorhout is gevuld met kinderen. Zo’n 400 kinderen deinen mee op de muziek die over het plein schalt. Terwijl de aandacht enige momenten geleden wat leek te verslappen, gaan de armen nu gelijktijdig de lucht in en bewegen ze stoer met z’n allen naar links. Het dansje dat hen is aangeleerd door Sonja Verbeek van Dansstudio Sonja slaat aan. De stemming is op en top feestelijk, iets wat nog wordt versterkt door de vrolijke vlaggetjes en ballonnen die op het schoolplein hangen. Het is dan ook niet zomaar een dag voor de leerlingen van De Regenboog. Donderdag 12 september is het nieuwe plein van de school geopend én vierde meester Rindert, directeur van de school, dat hij veertig jaar werkzaam is in het onderwijs. Door Mandy van Leeuwen “Wat hebben we allemaal gekregen?” vraagt juf Bianca aan de leerlingen. “Chips,” reageert één van hen tot hilariteit van de aanwezige ouders en leerkrachten. “Een glijbaan,” is een antwoord dat beter past. Juf Bianca Guijt, locatieleider van de Oosthoutlocatie van De Regenboog, betrekt de kinderen zorgvuldig bij de opening van het schoolplein. Ze gebruikt de antwoorden van de kinderen om ook de andere aanwezigen uit te leggen welke nieuwe onderdelen ze op het schoolplein kunnen zien. Als één van de leerlingen roept dat er op het schoolplein nu ook een ‘kuip’ is, vertaalt ze dit tot: “Ja, een arena om lekker te chillen.” De arena is één van de drie meest opvallende onderdelen van het nieuwe plein.

De eerdergenoemde glijbaan en een bijzonder voetbalveld zijn de andere eyecatchers.

Groen schoolplein De arena en de glijbaan heeft De Regenboog te danken aan Fonds 1818, dat een project heeft ter stimulering van groene schoolpleinen. Het fonds geeft adviezen en financiering om een schoolplein te realiseren ‘waar kinderen in contact komen met de natuur en waar zij kunnen spelen met natuurlijke elementen’. Kinderen zouden op deze manier ook worden uitgedaagd om meer te bewegen en samen te spelen. De nieuwe glijbaan van De Regenboog is dan ook net even iets anders dan gebruikelijk: de kinderen glijden vanaf een begroeide heuvel en kunnen in een buis onder de heuvel door klauteren. De arena heeft evengoed een uniek karakter: leerlingen kunnen zich op dit met houtmot bezaaide stukje van het schoolplein even terugtrekken. Aan één zijde zonderen boomstammen de arena af, aan de andere kant een laag muurtje waarop een tuintje met planten is gecreëerd. Een groenstrook langs het schoolplein maakt het plaatje compleet.

Schoolplein14 Het nieuwe plein van De Regenboog is echter niet alleen een groen plein. Ook de uitgangspunten van Schoolplein14, een initiatief van de Johan Cruijff Foundation, zijn op het plein toegepast. Dit houdt in dat met behulp van verschillende ‘coatings’ een schoolplein wordt gecreëerd waarop eenvoudig meerdere teamsporten gespeeld kunnen worden. Het doel is dat leerlingen structureel meer worden ‘uitgedaagd om tijdens en na schooltijd samen te spelen en te sporten’. Op het schoolplein van De Regenboog is dit principe nog eens extra uitgebreid. Dankzij een

donatie van de Rabobank was het mogelijk om het voetbalveldje niet alleen met lijnen te markeren, maar hier ook echte doeltjes op te zetten. Om de sporten eerlijk en succesvol te laten verlopen, onthult juf Bianca naast het bordje van het ‘Regenboogplein’ ook nog ‘De 14 regels van Johan Cruijff’. Dit zijn basisregels voor het samenspelen op gebieden als verantwoordelijkheid, tactiek, respect en integratie.

Jubileum Als het unieke ‘Regenboogplein’ onthuld is, volgt nog een verrassing voor directeur Rindert Rindertsma. De leerlingen van de Clusterlocatie zijn ook naar het plein van de Oosthoutlocatie gekomen om te vieren dat Rindertsma veertig jaar in het onderwijs werkzaam is. De techniek laat zijn attente collega’s wat in de steek: als zij hem in het zonnetje willen zetten weigert de microfoon dienst. Met wat improvisatie feliciteren zij hem alsnog. Hij wordt verrast met ballonnen met daaraan gelukwensen van iedere klas en ontvangt cadeaus van de Stichting voor Protestants Christelijk Primair Onderwijs en de ouderraad. De meest bijzondere verrassing komt echter tevoorschijn als meester Rindert zelf de nieuwe arena op het schoolplein opent. Als hij het doek verwijdert prijkt op een heus straatnaambord ‘Rindert Rindertsmaplein’. Doordat de opening van het schoolplein en het jubileum van Rindertsma gecombineerd zijn, verliezen de kinderen aan het einde van het programma wat hun aandacht en worden zij wat onrustig. Zodra zij hun eigen cadeau aan Rindertsma mogen geven verdwijnt dit echter als sneeuw voor de zon: de leerlingen dansen en zingen hun directeur tegemoet. Met zo’n feest en een mooi nieuw schoolplein is het schooljaar hoe dan ook goed begonnen.

Warmond - Van alle woonlasten is energie veruit het meest in prijs gestegen de afgelopen jaren. Die prijs gaat in de toekomst nog verder omhoog. Door energiebesparende maatregelen te nemen, wordt niet alleen de energierekening lager maar verbetert ook het wooncomfort. Het is fijner wonen in een huis zonder vocht en tocht. Woningstichting Warmunda wil daarom de komende jaren investeren in haar bezit om de huurwoningen in Warmond energiezuiniger maken. Dat leidt tot een huurverhoging voor de huurders, maar in ruil daarvoor gaat de energierekening een stuk omlaag. Platform Warmondig komt op voor de belangen van de huurders bij Warmunda. Warmondig en Warmunda vinden het belangrijk dat de woningen energiezuiniger worden. Warmondig en Warmunda houden daarom onder alle 700 huurders van

Sophia Stichting viert het 15-jarig bestaan Voorhout - Dit jaar bestaat de Sophia Stichting voor katholiek basisonderwijs in de Duin- en Bollenstreek vijftien jaar. Samen met alle medewerkers is dit uitgebreid gevierd. Het was een informatieve, humoristische en sportieve dag met als thema communicatie en verbinding. Tevens is ter ere van het jubileum een jubileumboek geschreven waarin 150 jaar katholiek basisonderwijs in de Duin- en Bollenstreek

darmen? Slaap je slecht? Veel of snel last van spierpijn? Zelfs hartritme stoornissen? Helaas denkt het voedingscentrum hier anders over, maar als ik de volgende vragen stel antwoorden de meeste mensen op 80% ja! Magnesium vind je terug in oa (para)noten, groene groenten, en vlees. Maar in deze tijden en in de huidige maatschappij komen

en vijftien jaar Sophia Stichting is beschreven. Het jubileumboek is geschreven door Jan Beenakker en Piet Zuijderwijk. Beenakker is echter kort voor het verschijnen van het boek overleden. Het eerste exemplaar is tijdens deze bijzondere dag overhandigd aan zijn vrouw, mevrouw A. Beenakker. Bij vertrek ontvingen alle medewerkers het jubileumboek. Over enige weken is dit boek voor € 12,50 verkrijgbaar. Informatie over de verkooppunten wordt vermeld op de website www. sophiastichting.nl.

JUDO-GYM

Column Carmen van den Bosch

Magnesium? Heeft Epke Zonderland dit niet aan z’n handen gesmeerd voordat hij de stokken bestormd? Ja, juist! Dat heeft ie! Dus daar is het ook al goed voor! Magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor ons lichaam, en helaas hebben veel mensen er een tekort aan. Ben je gevoelig voor een depressie? Kramp in je spieren? Gevoelige

Warmunda een enquête. In de enquête vraagt Warmondig of huurders last hebben van bijvoorbeeld vocht en tocht in de woning. Ook wil Warmondig graag weten hoe huurders aankijken tegen een eventuele huurverhoging in ruil voor energiebesparing. De huurders van Warmunda hebben een uitnodiging gekregen om deel te nemen aan de enquête. Voor de enquête werkt Warmondig samen met Warmunda en de Nederlandse Woonbond. De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. Warmondig en Warmunda presenteren de uitkomsten van de enquête op een bewonersbijeenkomst op 12 november. Er is dan ook een energiedeskundige van de Woonbond aanwezig. Op deze avond wordt een eerste inzicht gegeven in het toekomstig energiebeleid van Warmunda. Warmondig en Warmunda willen samen een energiebeleidsplan maken. Warmunda wil in 2015 aan de slag gaan met de werkzaamheden aan de woningen.

we toch echt snel Mg tekort. Dagelijks Magnesium nemen, in de vloeibare vorm, tabletvorm. Maar de laatste meest geweldige en effectiefste trend is 20 minuten in een 37 graden voetenbad, waarin 150 gram magnesiumchloride vlokken zijn opgelost.. en je slaapt lekker daarna, en je staat fris op. Succes gegarandeerd!

- voor kleuters - Lekker rollebollen!

JUDO

- vanaf 6 jaar - ook jun./sen. groepen - (H)eerlijk stoeien!

AIKIBUDO

- Japanse verdedigingskunst - tieners (12-15 jaar) - senioren

www.carmendecoach.nl carmendecoach@gmail.com M 06 – 46 13 87 21

Herenstraat 126b, Voorhout (0252) 22 00 30 barendssport@planet.nl


Voor behandeling van o.a.

Duurzaamheid

in de regio

Groene Voetstappen voor een beter klimaat Van 23 tot 27 september doen meer dan 4600 basisschoolleerlingen van 24 scholen uit de regio mee aan Groene Voetstappen. Tijdens Groene Voetstappen gaan basisschoolleerlingen een week lang te voet, op de fiets of steppend naar school en verdienen daarmee Groene Voetstappen -stickers. Meedoen betekent het stimuleren van leerlingen, hun ouders en leerkrachten tot een veilige, gezonde en milieu - en klimaatvriendelijker manier van reizen.

. ADHD en ADD . Chronische vermoeidheidsklachten . Depressieve klachten . Emotionele verwerkingsprocessen . Gewrichtsklachten . Hooggevoeligheid . PDD-nos en Autisme . Pijnklachten . Ziekte van Lyme

APK

,8 3 â‚Ź

*

n all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Dealer

Op www.odwh.nl/groenevoetstappen staan alle deelnemende scholen en de scholen waar een wethouder de Groene Voetstappen actie opent of afsluit.

Energie besparen is eenvoudig Wilt u een behaaglijker huis en een lagere energierekening? Bij het energiezuinig maken van uw huis helpt www.energieservicepunt.nl u op weg. Margreet van Duijn

Groene schoolpleinen: doe mee! Een groen schoolplein stimuleert kinderen om te bewegen, ontdekkend te leren en zich bewust te worden van het leven om hen heen.

SMEDERIJ 12 | T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT WWW.TURK-ROOF.NL | INFO@TURK-ROOF.NL

Steeds meer scholen kiezen voor de aanleg van een groen schoolplein. Dit jaar stellen twee ministeries subsidie beschikbaar voor scholen die ook een groene schoolomgeving willen realiseren. Kijk voor meer informatie op www.nmehollandrijnland.nl. Op www.nmehollandrijnland.nl kunt u het aanbod van natuur - en milieu activiteiten in de regio Holland Rijnland doorzoeken en boeken. Het aanbod is gericht op scholen, naschoolse opvang, inwoners van jong tot oud en bedrijven.

BE-YIN Oegstgeest Praktijk voor Complementaire Natuurgeneeskunde www.be-yin-praktijk.nl info@be-yin-praktijk.nl Tel. 06-51885259

100

Namens de gemeenten uit Holland Rijnland

I K H O U VA N M O D E D A G E N !

waanzinnige actie op 19-20-21 september

25

Rad van Fortuin

25

Draai aan het Rad van Fortuin en maak kans op kortingen van

100% dus uw aankopen geheel gratis 50

50% 25% 15% 10% in ieder geval + stempels op uw klantenkaart zie voor voorwaarden het bord bij de kassa

Carrington BV . De Kempenaerstraat 34 2341 GN Oegstgeest . Tel. 071 – 517 19 40

www.carrington-oegstgeest.nl


18 SEPTEMBER 2013

pagina 15

Restauratieprijs voor huize Nancy

‘We wilden de geweldige ruimtes behouden’ Authentieke kleur

Sassenheim - Vorig jaar heeft de Stichting Oud Sassenheim voor het eerst de Oud Sassenheimrestauratieprijs toegekend. Dit was voor het voormalige postkantoor. Dit jaar was het de familie Stuijfzand die de aandacht trok met hun huis Nancy uit 1913 aan de Hoofdstraat. Een schitterend huis van buiten, maar ook zeker van binnen.

De familie heeft veel gerestaureerd. Een detail is de kleur van de trap bijvoorbeeld. Die is weer de authentieke kleur van toen. “En er zaten heel wat kleuren overheen,” lacht mevrouw Stuijfzand. De voorkamer is geschilderd, maar de achterkamer niet. “Hier hebben we onze meubels neergezet en het voelde meteen goed; als een jas die je zo aantrekt.” Binnen en buiten is het nodige werk verricht. “Andries is onze vast schilder geworden, met oog voor detail”, complimenteert meneer Stuijfzand. Achter het huis bevindt zich ook nog een riante goed onderhouden tuin. Een juweeltje tussen de omringende bebouwing waar heerlijk ontspannen kan worden. Meneer Stuijfzand: “We zijn echter niet zo van het stilzitten. Zelf ben ik geen klusser, mijn handen staan zó, maar we zijn wel altijd bezig.”

Door Saskia Buijs Aan de Hoofdstraat, tegenover de Bernardus, op de hoek van de kruising staat een huis. En wat voor een. Wie door het hek van de tuin loopt waant zich in een andere wereld. In 1913 is het ontworpen door de bekende architect H.J. Jesse. De familie Stuifzand heeft de restauraties laten uitvoeren. Hierdoor is een monumentaal pand, dat het straatbeeld van Sassenheim mede bepaalt, behouden gebleven. Reden genoeg voor de Stichting Oud Sassenheim (SOS) om een blijk van waardering te geven middels een tegel met oorkonde die naast de deur zal komen te hangen. Architect H.J. Jesse ontwierp huizen voor met name de gegoede burgerij van de vorige eeuw. De heer en mevrouw Stuijfzand vielen als een blok voor het huis. “We woonden in Spanje en gingen in 2000 terug naar Nederland, dus we zochten een huis. We houden niet van rechttoe-recht-aan, vandaar dat we uitkeken naar iets bijzonders. Dit huis, met al zijn hoeken en ramen en vele kamers, had mijn vrouw gezien. Over de telefoon zei ik: ‘Als je het mooi vindt dan koop je het toch’. Natuurlijk gaat dat niet zo simpel,

Hoogbouw Mevrouw en meneer Stuijfzand hebben de tegel van de Stichting Oud Sassenheim ontvangen. Naast hen mevrouw Sybesma die vertelde over de architect H.J. Jesse (Foto: Saskia Buijs). maar het is het wel geworden.” Het had een stevige opknapbeurt nodig. Dat heeft in fases plaats gevonden. De eerste verbouwing duurde zeven maanden. “Maanden van afzien voor mijn vrouw, want ik zat nog in Spanje”, vertelt de heer Stuijfzand met waardering in zijn stem.

Conserveren De liefde voor het huis komt niet voort uit een liefde voor architec-

tuur. “We wilden het huis conserveren en de geweldige ruimtes behouden”, zo vertelt het echtpaar. Aanwezig was ook mevrouw Wyke Sybesma, conservator in Dordrecht. Zij heeft in 2008 een scriptie geschreven over de architect Jesse. Veel van de kenmerken van zijn stijl, zijn de aspecten waar de familie Stuijfzand zo van gecharmeerd is. Zo is zijn werk sierlijk en rationalistisch. De groene tegels onder de ramen zijn kenmerkend. Jesse richtte

St. Matthias werft nieuwe donateurs

De vereniging vindt sinds haar oprichting op 8 maart 1918 haar oorsprong in Warmond. Het is een vereniging met een open karakter, waar niet alleen Warmonders lid van zijn. Matthias kent twee afdelingen: het harmonieorkest met 35 leden en het toneel met 20 leden. De afdelingen werken enthousiast aan de toekomst. Zo verzorgt de harmonie lessen muzikale vorming voor leerlingen van de basisscholen in Warmond en de opleiding van de jonge leden van het orkest. Toneel kent een groep jeugdtoneel, die onder leiding van een regisseuse toneelproducties neerzet om kinderen enthousiast te maken. De voorstellingen en concerten van Matthias mogen zich steeds verheugen in een grote publieke belangstelling. De harmonie verzorgt onder andere een gevarieerd concert in het voorjaar en het najaar. Toneel heeft jaarlijks twee series drukbezochte opvoeringen in het Trefpunt. Van muziek- en toneelvereniging St. Matthias kan men donateur

worden. Per persoon, per twee personen of per gezin kan men voor respectievelijk €9, € 13,50 of € 17 een donateurkaart verwerven waarvoor men als tegenprestatie drie voorstellingen of concerten

van de vereniging kan meemaken. Men kan donateur worden door de aanmelding op te sturen naar: St. Matthias, Postbus 20, 2360 AA Warmond, of te mailen naar: a.devroomen@planet.nl.

Krediet nieuwbouw voor Andreasschool Voorhout - Een grote meerderheid van de raadscommissie Welzijn kan zich vinden in het verstrekken van een krediet van 2,3 miljoen euro voor de nieuwbouw van de Andreasschool aan de Rembrandtlaan in Voorhout. Het gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad op 26 september. Alleen de VVD koestert nog reserveringen om het krediet te verlenen. Monique de la Rie (VVD) kreeg er naar eigen zeggen een ‘unheimisch gevoel’ bij. Dat een kleine afwijking van het bestemmingsplan werd toegestaan vond zij ‘niet lekker voelen’ en van de stedenbouwkundige visie kreeg zij ‘een allergische reactie’. Daarnaast moet het schoolbestuur nog drie ton bij elkaar sprokkelen en eventuele planschade betalen, en samen met enkele andere fracties zag De la Rie hierin een mogelijk risico. Wethouder Kees van Velzen onderstreepte evenwel dat een kostenoverschrijding de eigen verantwoordelijkheid en risico is van het schoolbestuur, maar het bestuur

heeft al een aantal scholen met succes gebouwd en de gemeente moet het bestuur het vertrouwen gunnen. De school verwacht met de aanbesteding nog voordelen te behalen om zo de drie ton te dekken. Bij de gemeente hoeft het bestuur niet aan te kloppen, want de hoogte van het krediet is volgens landelijke normbedragen vastgesteld. De antwoorden van de wethouder overtuigde De la Rie nog niet helemaal. Zij bespreekt het nog even in haar fractie. Als daar nog dingen uitkomen, zou het krediet alsnog een bespreekstuk in de gemeenteraad kunnen worden, maar anders is het een hamerstuk.

VAKANTIE IS...

GRATIS ADVERTENTIE

Warmond - Muziek- en toneelvereniging Sint Matthias loopt de komende week in Warmond haar donateurswijken. St. Matthias vervult al 95 jaar een grote rol in het culturele en maatschappelijke leven van Warmond. Met het behouden van haar huidige en het werven van nieuwe donateurs wil de vereniging, in deze tijd van bezuiniging op subsidies, haar draagvlak vergroten en de toekomst van de vereniging veilig stellen.

...MUZIEK VAKANTIE IS WIELEWAAL www.wielewaal.nl/vrijwilligers

zich op licht, lucht en ruimte. Het buitenleven was belangrijk. Op elk moment van de dag is er ergens in huis een kamer waar licht binnen valt of een balkon waar even van de buitenlucht genoten kan worden. Architect Jesse richtte zich ook op de binnenkant. Sybesma: “Hij wilde bepalen hoe de mensen zouden leven. Hij bedacht de indeling van de kamers, het interieur. Van binnenuit ontwierp hij en wilde zo de leefruimte bepalen.”

Bijna waren ze het licht in huis en de tuin kwijt geweest. Naast het huis werd hoogbouw gepland. Gelukkig hebben ze het gevecht met de gemeente gewonnen en zijn de plannen aangepast. Ten tijde van de raadsvergadering anderhalf jaar geleden schreef de toenmalige Teylingen Dichter Irma Ooijevaar een passend gedicht. Zij verwoordt daarin de ‘gevoelens’ van het oude statige pand heel pakkend. De familie was daar ook zo van onder de indruk dat zij het gedicht in glas hebben laten graveren. Het gedicht en de tegel zullen een mooi plekje bij de entree krijgen en daar hopelijk nog lang hangen.

Bij Elsgeest

Mooiste tuin is dit jaar van Luynenburg Voorhout - Zaterdagmiddag 7 september heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden van de wedstrijd ‘Mooiste tuin 2013’ van de Volkstuinvereniging Elsgeest in Voorhout. Het bestuur had vijftien tuinen geselecteerd om beoordeeld te worden door een onafhankelijke jury. De jury bestond dit jaar uit de heren J Regeer, J. Hordijk en T. Nelemans. Zij hebben onafhankelijk van elkaar punten toegekend aan de vijftien tuinen, waarbij een maximum te halen was van ieder jurylid van vijftig punten, tesamen dus 150 punten. W.J. Luynenburg had 123,5 punten en was daarmee de winnaar. Dat de puntentelling heel dicht bij elkaar

lag blijkt wel uit het kleine verschil tussen de nummer twee B.J. Heemskerk met 120,5 punten en A.W van der Molen met 120 punten. Deze heren kregen van wedstrijdsponsor Peter van Schooten uit Voorhout een waardebon overhandigd en de winnaar bovendien een beker. Ieder jaar is er ook een aanmoedigingsprijs voor een tuinder die nog maar kort lid is van de vereniging maar het wel ‘in de vingers’ heeft. Dit jaar viel de eer te beurt aan mevrouw J. Bader-Janssens, die als nieuweling in drie maanden een slecht onderhouden tuin wist om te toveren tot een tuin om trots op te zijn. Zij kreeg uit handen van voorzitter Wim Meijles een waardebon te besteden in de blokhut voor aankoop van plantjes in het voorjaar van 2014.

Nieuw familiestuk van Cultuur Verheft Voorhout - Cultuur Verheft is druk bezig met het repeteren voor een stuk voor de jonge fans van de toneelvereniging, namelijk het familiestuk: ‘Schrikbaard, Suikerspin en de Vijfling’ van Aris Bremer. Koning Schrikbaard en Koningin Suikerspin zijn zeer slecht gehumeurd. De Koning moppert continu en dreigt iedereen te onthoofden met zijn schrikzwaard en Koningin Suikerspin is zeker niet zo lief en zoet als haar naam doet vermoeden. Zij willen al heel lang een prinsje of prinsesje, maar dat wil maar niet lukken. Ze horen dat er een vijfling is geboren op het schapeneiland Vrijland en gaan met hun bedienden naar het eiland om de vijfling te ontvoeren. Wie wil weten hoe het verder afloopt is welkom op zondag 29 september om 11.00 of 14.00 uur in Cheers aan de Herenstraat 106 in Voorhout. Een kaartje kost 5 euro en de verkoop is gestart bij Hoek Boek aan de Herenstraat 63 in Voorhout.


alle dranken goedkoper!!! Sterke drank

jOukE dE jOnGhE kOrEnmOut jEnEvEr

yEni raki tEkEl 70 cl

elders 19,49

13.

99

zOnnEklaar viEux Hele liter Heerlijk zacht van smaak! 35% Alc.

Vergelijkbare prijs 10,29

7.

99

nOrMaal 9,49

8.99

alfa EdElpils

ballantinE's 's whisky Hele liter

GuinnEss drauGht Blik 50 cl

24 x 30 cl

cabErnEt sauviGnOn wEstErn cEllars Ook Colombard Chardonnay

Ook merlot Topwijn uit Chili!

elders 22,49

15.99

9.

29

elders 2,55

elders 14,79

4.

99

m mErlOt klEin kl kastEElbErG kast Ook Chardonnay of pinotage

elders 17,49

Degelijke beker. Diverse mooie herfstkleuren! op=op!

elders 0,79

11.99

elders 1,49

50

75

Zoek uit!

10.3 flessen

elders 15,27

Fris en Fruitig capri-sun OranGE

mEnEtOu salOn pierre archambault

Ook Multi-Vitamine 10 x 20 cl

elders 3,69

8.99

elders 6,29

3.99

elders 1,75

1.

elders 13,99

Frans pareltje, ongekend voordelig!

schwEppEs GinGEr alE 1,5 liter + Origineel Schweppes glas. op=op!

Onze favoriet uit de Loire!

cOrbiE` rEs chatEau avalOn

33

pOrs pOrsElEinEn bEkEr bEk

wijnGlas las ballon

2.99

elders 0,69

1.79

absOlut bluE vOdka Ook Citron 70 cl

elders 4,09

elders 8,95

Horecakwaliteit!

krat 24 flessen

Wijnen chardOnnay nnay santa tiErra

biErfluitjE

Win een reis naar Ierland!

Turkse anijsdrank, ijskoud het lekkerst!

Hele liter

Bier en allerlei

1.25

99

tOmatEnsap Hele liter

EnErGydrink 25 cl

De perfecte basis voor een Bloody Mary!

Maximale energie, minimale prijs!

elders 0,89

elders 0,39

69

27

minEraal watEr 1,5 liter Nergens goedkoper! elders 0,39

29

waarom elders meer betalen? Geniet, maar drink met mate.

KatWijK Visserijkade 2 | nOOrdWijK Raadhuisstraat 9 ★ | sassenheim Oude Haven 11 ★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 23 september 2013, zolang de voorraad strekt.

WWW.dirCKiii.nl


18 september 2013

pagina 17

Ondanks de regen in het afgelopen weekend

Er was genoeg te beleven in Teylingen Teylingen - Als er een weekend was waarin het in Teylingen barstte van de activiteiten, dan was het wel afgelopen weekend. Zo hielden Open Monumentendag, de Landgoedpicknick en de Schippertjesdagen vooral Warmond in de ban. Dit jaar liepen de verschillende evenementen zelfs in elkaar over. Van de Landgoedpicknick in het bos van Krantz kon men zo het Huys te Warmont in ter gelegenheid van Open Monumentendag. Daarna was het de planning dat men zich kon wagen aan het unieke uitje ‘Warmond heen en weer’: vanaf het bos zou men worden overgevaren naar de Schippertjesdagen en de terugweg zou kunnen worden afgelegd middels een route langs bijzondere Warmondse monumenten. Helaas barstte zaterdag niet alleen het feest, maar ook de regen los. De organisatoren bleven echter positief. Er waren weliswaar wat aanpassingen nodig, maar er was nog genoeg moois te zien en te beleven. Door Mandy van Leeuwen De Landgoedpicknick van Landschap en Erfgoed -het nieuwe samenwerkingsverband tussen Zuid-Hollands Landschap, Landschapsbeheer Zuid-Holland en Erfgoedhuis ZH- is het grootste slachtoffer van de regenval op zaterdag. Het eendaagse evenement had er voor moeten zorgen dat overal verspreid door het bos kleedjes uitgerold zouden worden en mandjes met lekkernijen leeggegeten. Het is echter rustig in het bos en de mensen die komen hebben geen kleedjes of mandjes bij zich, maar vooral

de route kan een bezoekje worden gebracht aan de voormalige kaarsenmakerij, waar de heer Papôt zelf een rondleiding geeft door de vroegere werkplaats en in zijn museum met verhalen van weleer het verleden weer een beetje tot leven brengt.

Schippertjesdagen

Echt vakmanschap tijdens de Schippertjesdagen in Warmond (Foto: FBPS/Peter Schipper). grote paraplu’s. De schaapskudde die ter demonstratie in het bos aanwezig is trekt weinig bekijks. Ook op de streekmarkt die op het centrale plein bij Huys te Warmont is gerealiseerd is het rustig. Wie thuis op de bank is blijven zitten, mist echter wel wat. De producten die op de streekmarkt worden aangeprezen zijn zorgvuldig gekozen. Op verschillende plekken worden kazen verkocht, van boerenkaas tot tzatzikikaas. Daarnaast zijn op de markt onder meer bijzondere broden, wijnen en honing -met de bijenkas ernaast- te koop. Even verderop staat de bar er verlaten bij.

Het Sikkens Experience Center, dat normaal gesloten is voor publiek, stond dit jaar centraal tijdens de Open Monumentendag in Sassenheim (Foto: FBPS/Peter Schipper). Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22

morgen kunt u haar gerust weer een vraag stellen

Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord

advertorial

Saton Optiek introduceert &BLUE Met ons nieuwe &BLUE concept bewijzen we dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. We hebben met zorg een mooie selectie monturen van internationale topmerken geselecteerd en combineren dat met prima brillenglazen voor een vaste lage prijs. De deskundige oogmeting door een gediplomeerde en ervaren opticien is bij ons vanzelfsprekend en bieden wij u bij aankoop van een montuur of zonnebril op sterkte gratis aan. &BLUE is ideaal voor iedereen die graag vaker een mooie bril wil kopen of gewoon een keertje voordelig uit wil zijn maar zijn of haar ogen wel het liefste toevertrouwd aan de deskundige zorg van de ervaren specialist.

Met &BLUE maken we de cirkel rond. Iedereen kan bij ons terecht voor een geavanceerde oogmeting door een gediplomeerde, deskundige en ervaren opticien of optometrist en na die oogmeting hebben we in onze gezellige winkel voor iedereen het montuur en de brillenglazen die u wenst. Naast de &BLUE collectie vindt u bij ons natuurlijk ook alle andere topmerken zoals Ray-Ban, Chanel, Prada, Alain Mikli, Theo, Lindberg, Silhouette en vele anderen. Loop gewoon eens binnen en laat u verrassen. U kunt lekker vrijblijvend rondkijken en passen en de koffie staat altijd klaar!

Het terras komt niet uit de verf. Het merendeel van de aanwezigen snelt zich na een kort bezoekje aan de markt naar de nabijgelegen evenemententent of Huys te Warmont. In de tent wisselen een barokdansgroep en ’t Joppekoor elkaar af, in Huys te Warmont is ieder uur een rondleiding. Pas als het rond twee uur stopt met regenen wordt het drukker bij de kraampjes. De boottocht naar de Schippertjesdagen is dan als gevolg van de geringe animo al geschrapt.

Open Monumentendag Hoewel de boottocht, die langs tal van historische plaatsen moest leiden, niet doorgaat, heeft Open Monumentendag nog genoeg te bieden. De rondleiding in Huys te Warmont is dit jaar één van de meest unieke onderdelen van Open Monumentendag. Omdat het kasteel particulier bewoond is, is het doorgaans niet open voor publiek. Ook tijdens Open Monumentendag is dit normaliter niet het geval. Bewoner Ard van der Steur neemt de rondleidingen voor zijn rekening en legt uit dat het thema van Open Monumentendag ‘Macht en Pracht’ doorslaggevend was om toch een uitzondering te maken. De animo voor de rondleidingen is dan ook groot: velen lijken van de unieke gelegenheid gebruik te willen maken om eens een kijkje te nemen in het Huys te Warmont. In vlot tempo neemt Van der Steur de aan-

Spijkerboor mag grotere haven Warmond - Geen enkel negatief geluid was in raadszaal te horen terwijl de raadscommissie Ruimte de uitbreiding van de sloepenhaven van camping Spijkerboor aan de Boekhorsterweg 21 in het Warmondse Lage Land behandelde. De aanvraag gaat nu als een hamerstuk naar de gemeenteraad. Met name de duurzaamheid, het rekening houden met de natuur en de inpassing in het landschap sprak de fracties bijzonder aan. De sloepenhaven van Spijkerboor gaat daarmee aan de oostzijde van negen naar vierendertig ligplaatsen.

wezigen mee in de geschiedenis van het monumentale pand. Zo leren de aanwezigen onder meer dat het huis ongeveer uit de twaalfde eeuw moet stammen, dat Johan van Duvenvoirde één van de belangrijkste bewoners is geweest en dat zowel de Spanjaarden als de Duitsers hun intrek in het huis hebben gehad. Tijdens het verhaal kan het publiek de ogen uitkijken: in de hal hangen antieke bordjes, grote portretten van voormalige bewoners en vele andere historische pronkstukken. Meer historische juweeltjes kunnen worden aanschouwd als ook een voorkamer en één van de keukens worden getoond: een antieke gootsteen, kolenkachel en zelfs ouderwets servies. Uit het oogpunt van de privacy van de bewoners is de rest van het huis niet te bezichtigen. Enkele vertrekken geven echter al de indruk dat het huis veel van de authentieke sfeer heeft kunnen behouden.

Wandelroute Uiteraard is niet alleen Huys te Warmond opengesteld tijdens Open Monumentendag. In het dorp is een historische wandelroute uitgestippeld, die eigenlijk bedoeld was om na de boottocht weer terug te lopen naar het bos van Krantz. De route leidt onder meer langs buitenplaats Vroenhof waar men de tuinen kan bekijken, en de beide Warmondse kerken die eveneens zijn opengesteld. Aan het einde van

Op de Schippertjesdagen komen weliswaar geen bezoekers aan per boot, de organisatie heeft zelf weinig aanpassingen hoeven doen in verband met de regen. Waar de meeste activiteiten in het kader van de Landgoedpicknick en de Open Monumentendag zaterdagmiddag ten einde kwamen, hadden de Schippertjesdagen nog het grootste deel van het programma tegoed. “Alles kon doorgaan. Het was net droog toen de Opduwer Trekwedstrijd begon. En ’s avonds met de Gondelvaart was het ook helemaal droog,” vertelt voorzitter Armand Stelma tevreden. Hoewel het zaterdag iets rustiger was dan normaal zat de stemming er goed in, geeft de voorzitter aan. Ook op zondag is het op de Warmondse Gemeentehaven een gezellige bedoening. Tal van activiteiten komen bij elkaar tijdens de Schippertjesdagen. Terwijl de deelnemers van het raften door de kunstmatige stroomversnelling in de Leede roeien alsof hun leven ervan afhangt, komen de zeilschepen van de Warmondse Schippertjeszeilrace net aan. Vanaf de Gemeentehaven en de nieuwe Koudenhoornbrug is de ontknoping van beide activiteiten perfect te zien. Meer richting de wal lopen kinderen in zogenaamde waterballen, grote opblaasballen waarin zij naar hartenlust over het water kunnen rollen. Wie even iets anders wil zien dan de activiteiten op het water heeft nog genoeg keuze. Bij de ongeveer honderd boten die ter gelegenheid van het evenement in de haven liggen is het gezellig druk. Dit is ook het geval op de nautische markt, waar men van sieraden tot scheepstouwen kan kopen. Zo’n honderd mensen zijn bovendien aanwezig op het terras voor het podium, waar zij luisteren naar de ruwe mannenstemmen van de Shantymen Nelson’s Blood, gevolgd door ’t Joppekoor. Daarmee is er als vanouds voor iedereen gezelligheid te vinden tijdens de Schippertjesdagen. En met een beetje geluk kan volgend jaar alsnog de brug worden geslagen tussen de verschillende evenementen en kan de boottocht toch weer uit de kast gehaald worden.

Dementieweek bij Marente Teylingen - Tijdens de landelijke campagneweek ‘DementieEnDan’ van 20 tot en met 29 september organiseert Marente op diverse locaties activiteiten voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema. Het belang van bewegen voor mensen met dementie staat deze week centraal. Een greep uit de activiteiten: zaterdag 21 september open koffie op Burendag in Bolero in Voorhout; maandag 23 september zwemmen voor mensen met dementie in Sassenheim; dinsdag 24 september speciale yogales in Bolero in Voorhout; vrijdag 27 september lezing ‘Bewegen en dementie’ in Bernardus in Sassenheim; zaterdag 28 september samen fietsen met de duofiets in Sassenheim; en zondag 29 september klassiek concert in Mariënhaven in Warmond. Voor sommige activiteiten dient men zich aan te melden. De toegang is gratis. Voor meer informatie en het volledige programma: www.marente.nl of bel 071-4093333.


Aanbiedingen geldig week 38 maandag 16 t/m zaterdag 21 september 2013

Bedankt!

Dankzij u hebben wij een landelijke PLUS prijs gewonnen en zijn wij met alle medewerkers een fantastisch weekend in Disneyland Parijs geweest. Nu is het úw beurt om feest te vieren met lekkere en feestelijke aanbiedingen, speciaal voor u geselecteerd en alleen geldig deze week. Op zaterdag 21 september zijn er leuke activiteiten o.a. een luchtkussen en schminken. De eerste 50 klanten ontvangen een gratis bolchrysant.

GRATIS bolchrysant voor de eerste 50 klanten!

Alleen op: vrijdag

zaterdag

20 21 september september

KBROOD

DING!

2.99

4.99 Nu 2.99

DING!

FEESTAANBIE

+GRATIS STO

FEESTAANBIE Schnitten Diverse smaken Per stuk

GRATIS

Roombrie Vers van het mes 100 gram Nu 1.49

1.49

+ GRATIS Vers stokbrood t.w.v. 0.99

Shoarmavlees Kilo 8.80 Nu 6.00

+ GRATIS Calvé Knoflooksaus

6.00

Openingstijden: maandag - woensdag 8.00 - 20.00 | donderdag - vrijdag 8.00 - 21.00 | zaterdag 8.00 - 20.00

Van Dijk Voorhout Tuincentrum • Hoveniersbedrijf

J.W. van Beelen • Klusbedrijf • Verbouw • Renovatie • Hovenier • Tuinaanleg • Onderhoud • Ook voor kleine werkzaamheden

Alle werkzaamheden te zien op nieuwe locatie! Achterweg 14 - 071-3615975 - Noordwijk

Per direct WOONRUIMTE in Sassenheim Beschikbaar op basis van anti-kraak Woonruimte in een voormalig kantoorpand via Camelot Beheer BV.

Interesse?

Bel dan 088-2263568 en vraag naar Inge of mail naar: bewonerszaken-zh@camelotbeheer.nl

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen vanaf

€ 85,

00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

| Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |

VL Volksuniversiteit Lisse

SPECIALIST IN MERKVERLICHTING

Nu aanmelden voor het winterseizoen 2013: DUITS 1 en 2

di.avond 1 oktober, 25 lessen € 138,-

ENGELS ENGELS ENGELS ENGELS

ma. en wo.morgen, 25 lessen € 172,di. avond, 25 lessen € 138,ma.ochtend, 25 lessen € 138,ma.avond, 20 lessen € 110,-

1, 2, 3 3 Conversatie 4 Conversatie 4 Conv. gevorderden

FRANS Conversatie FRANS 1, 2 en 3

wo.avond, 20 lessen € 138,wo.avond, 25 lessen € 138,-

ITALIAANS 1, 2, 3 en 4

wo.avond, 25 lessen € 206,-

LATIJN taal en cultuur

do.avond, 12 lessen € 99,-

POOLS 2

do.avond, 24 lessen € 200,-

SPAANS

ma.morgen beginners 25 lessen € 206.ma., wo, en do.avond div. niveaus ma.av. conversatie gevorderden

Informatie over de cursussen en het aanmeldingsformulier zie onze website

www.volksuniversiteit-lisse.nl Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518

WELKOM I N O N Z E DE W VERNIEUOOM SHOWR Lightbrands is specialist in design &- merkverlichting. Kom langs in onze showroom in Sassenheim en laat u inspireren door ons uitgebreide assortiment en de laatste trends op het gebied van verlichting. Onder het genot van een kopje koffie of thee helpen onze verlichtingsspecialisten en binnenhuisarchitecten u graag.

Hoofdstraat 81b, Sassenheim | T 085 4890 360 | www.lightbrands.nl


18 september 2013

pagina 19

Borden van verenigingen:

‘Eerst peperbussen en dan verder kijken’ Teylingen - De raadscommissie Bestuur kan zich nog niet vinden in het voorstel van D66 om verenigingen die evenementen organiseren die openbaar toegankelijk en niet-commercieel zijn, de gelegenheid te bieden om gratis aandachtsborden te plaatsen in plaats van de huidige verplichte driehoeksborden.

Gerrit Dol en Gerard Dol met zijn vrouw Inky voor de BMW. Daarnaast de mannen en dame die het team versterken (Foto: Saskia Buijs).

Gerard Dol wordt weleens moedeloos

‘Elke twee jaar worden we afgesloten van de Nagelbrug’ Voorhout - Gerard Dol en zijn vrouw worden er een beetje moedeloos van. “Elke twee jaar worden we afgesloten vanaf de Nagelbrug. In tijden van crisis wordt een mens daar niet vrolijk van.” Bijna bestaat Garagebedrijf G. Dol veertig jaar en daar willen ze er nog best hetzelfde aantal bij. Aan hen zal het niet liggen. Door Saskia Buijs Gerard Dol en zijn vrouw Inky zijn er duidelijk niet blij mee. “Zo’n twee jaar geleden is de Rijnsburgerweg ook afgesloten geweest. Helemaal dicht vanaf de Nagelbrug. En dat voor zo’n klein stukje weg. Daarvoor ook al en nu weer. Er is een klein aantal mensen dat blijft klagen over geluidsoverlast. Ik zeg: maak er asfalt op, net als in Rijnsburg. Dan ben je van het gezeur af. Maar dat wil de gemeente hier niet vanwege het landelijke karakter.” Over enige tijd zal er weer een afsluiting plaatsvinden. Er staat immers de aanleg van een rotonde op de Nagelbrug gepland. “Er is hier een keer een verdrijvingsvlak aangebracht, dat is weer weg. Nu is er geluiddempend materiaal onder, weer andere stenen aangebracht. Na een meting bleek met betrekking tot de drempels die er lagen

het geluid toch iets te hoog. Hup, zonder mededeling werd alles er weer uitgehaald en is het weer een racebaan. We zijn benieuwd of dit nu wel helpt en hoe lang het blijft.” Gerard Dol werkt al vanaf zijn elfde in de garage. Zijn vader Gerrit is inmiddels met pensioen, maar nog dagelijks op de zaak. In 2005 heeft Gerard de garage overgenomen. “We hebben een dienstverlening van 24 uur. Met onweer weet je dat er een pinstoring komt, dus dan moet je weleens je bed uit.” Inky: “De klanten weten: ze kunnen altijd terecht. Soms staan ze buiten werktijd dus aan de deur. Maar je auto ophalen kan gewoon tot half negen. Voor werkenden is dat wel zo fijn. Dat kan omdat wij bij het bedrijf wonen. Het heeft z’n voor- en nadelen”. Gerard lachend: ”Alleen tijdens Gooische vrouwen moesten ze me niet storen.” Gerard heeft een rij met diploma’s hangen. Samen met de collega’s willen ze van alle markten thuis zijn. “Het mooiste is de glimlach van een tevreden klant. Ook al van iemand die de benzinedop niet los krijgt.” Inky schiet in de lach en vertelt: “Vaste klanten weten dat Gerard een snoeperd is. Als er een kleinigheidje aan de hand is zegt ie wel eens: ‘Breng maar een reep witte chocola’. En dat doen ze dan ook. Of ze laten een zak drop ach-

Kennismaken met reflexologie Voorhout - De week van 23 tot en met 29 september is door de International Council of Reflexologists uitgeroepen tot ‘Wereld Reflexologieweek’. In die week zullen voetreflexologen geïnteresseerden op allerlei manieren kennis laten maken met de ‘helende kunst van het werken met voeten’. In Nederland geven leden van de Bond van Europese Reflexologen, afdeling Nederland op diverse locaties gratis een kennismakingsbehandeling en uitleg over deze eeuwenoude therapie. Het doel van deze week is om meer bekendheid te geven aan deze natuurgeneeswijze en aan de positieve effecten van een behandeling op het welzijn van de mens. In Nederland is de belangstelling groeiende. Steeds meer verzekeraars en werkgevers gaan over tot het vergoeden van de voetbehandelingen, mits door een erkende beroepsreflexoloog uitgevoerd. Praktijk Voet en Energie zal deelnemen aan de week van de reflexologie op donderdag 26 en vrijdag 27 september tussen 10.00 en 17.00 uur. Men kan een gratis voetreflexbehandeling ondergaan of eventueel uitleg krijgen. Voor de behandeling en uitleg kan men een telefonische afspraak maken met Henriëtte Roso aan de Dirck van Delffstraat 30 in Voorhout: tel. 06-57245881. Voor meer informatie: www.voetenenergie.nl.

ter.” Aan auto’s sleutelen en autorijden zit Gerard in het bloed. Het liefst rijdt hij dwars op de weg. Zijn grote hobby is driften en hij doet dat op niet onaardig internationaal niveau. Hij heeft zijn eigen bandensponsor, Nankang uit Taiwan, en dat heb je in deze sport wel nodig. Afgelopen week nam hij deel aan een demonstratie op vliegveld Valkenburg. Meestal rijdt hij in de Nissan Skyline, maar er wordt hard gewerkt aan de BMW m5. Ondanks de moeilijke tijd blijven Gerard en Inky enthousiast. Ze hebben het bedrijf zelfs uitgebreid met busverhuur voor personenvervoer of met laadruimte. Wellicht komen daar nog luxe auto’s bij. Gerard: “Er zijn nog veel mogelijkheden. Die moet je benutten in de huidige economie.” Kwaliteit staat hoog in het vaandel en bijscholing is belangrijk. Dol is een leerbedrijf, dus ook scholieren leren het vak kennen. Inky: “Het gaat tegenwoordig anders dan veertig jaar geleden. Je moet met je tijd mee.” Garagebedrijf Dol heeft daarom ruime openingstijden en kortingen, wat allemaal terug te vinden is op Facebook en de website www.gdol.nl.

‘Soepel met vergunningen’ Teylingen - Rose Marie Keijzer (D66) heeft B&W opgeroepen om niet al te rigide om te gaan met het verstrekken van langlopende vergunningen. Deze vergunningen worden alleen verstrekt aan evenementen met een beperkt risico, de zogeheten A-categorie. De B- en C-evenementen met meer risico vereisen afstemming met de hulpdiensten en komen daarvoor niet in aanmerking. Zij moeten ieder jaar opnieuw een vergunning aanvragen en leges betalen. Maar Keijzer vraagt B&W toch om de huidige regel soepel toe te passen. “Ik ken B-evenementen die al dertig jaar worden gehouden en waarbij twee agenten even komen langslopen, een kopje koffie drinken en dan weer vertrekken”, zo geeft zij aan. Ze vraagt B&W om coulance en zulke evenementen ook een langlopende vergunning te gunnen.

Voorafgaand aan de bespreking in de raadscommissie Bestuur riep Antoon de Vroomen, voorzitter van de Stichting Zeilvaart Warmond, de leden op het vertrouwen te geven de oude borden weer te mogen plaatsen, want gebruik maken van de nu alleen toegestane driehoeksborden betekent volgens hem een kostenpost van minimaal 500 euro per evenement. De kas van de stichting kan die uitgave niet dragen. De commissie kon vorige week echter niet meteen instemmen met het plaatsen van de eigen borden door verenigingen. Een meerderheid vond dat eerst gekeken moest worden of de beloofde maar nog niet geplaatste peperbussen een afdoende oplossing zijn. Die komen op nog vast te stellen plaatsen en daarop kan iedereen zijn aankondiging plakken. “Wij moeten de peperbus gewoon uitvoeren zoals afgesproken en vervolgens kijken of dat werkt. Als het onvoldoende blijkt uit te pakken, dan kunnen wij de mogelijkheid van een terugkeer van de borden overwegen. Maar eerst kijken hoe het uitpakt”, zo stelde Joost Peetoom (PvdA). Daarnaast vond een meerderheid van de commissie de handhaving tegen wildplakkers een belangrijk punt en erg moeilijk als verenigingen borden kunnen plaatsen. Het meest cruciale punt was of alle verenigingen wel gelijk worden behandeld, want het

toestaan betekent een afwijzing van anderen. En vervolgens is er nog de wildgroei. De huidige regeling was juist bedoeld om die te voorkomen. Naar de mening van Rob ten Boden (Trilokaal) is er ook bijna geen beleid te maken wat handhaafbaar is. Na eigen onderzoek op internet zijn twee of meer posters volgens hem op een peperbus ook niet vreselijk duur. Boven alles klonk in de commissie de oproep aan B&W om het huidige beleid toch maar eens tegen het licht te houden, mede gelet op het feit dat bijna alle driehoeksborden in Warmond zijn verwijderd vanwege de moeilijke verkeerssituatie. Op 26 september zal blijken hoe B&W en gemeenteraad denken over de gratis borden.

Terug naar de natuur Voorhout - Met het planten van narcissen is de herstructurering van 3500m2 voormalige bedrijfsgrond van het bedrijf Wed. P. Verdegaal & Zn. aan de Prinsenweg in Voorhout voltooid. “Ik ben blij dat ik het terrein op deze manier weer terug heb kunnen geven aan de natuur”, aldus eigenaar P. Verdegaal. In samenwerking met de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij is de bedrijfsbebouwing gesloopt en een nieuw bollenkavel in een open landschap gecreëerd (zie foto).

Lassen op de KTS, sinds vorig jaar is dit mogelijk voor volwassen die willen bijscholen.

Cursus voor volwassenen

Lassen op de KTS Voorhout - Lassen op de KTS, sinds vorig jaar is dit mogelijk voor volwassen die willen bijscholen. In het nieuws wordt veel gesproken over grote tekorten van technisch personeel. De KTS draagt op deze manier haar steentje bij. Nick van den Berg, docent metaalbewerking op de KTS, heeft afgelopen jaar de cursus gevolgd en is enthousiast. “Er wordt gewerkt met de beste apparatuur en er wordt lesgegeven door echte vakmannen”. Na achttien cursusavonden is men in het bezit van een NIL-lasdiploma. De cursus wordt aangeboden op verschillende niveaus, processen

en werkstukken. Hierdoor variëren de prijzen van de cursus. Het theoriegedeelte van de cursus wordt gegeven door Ben van Assem, docent metaaltechniek op het ROC. Leo Klein neemt het praktijkgedeelte voor zijn rekening. De KTS is de enige school die beschikt over nieuwe M.I.G./M.A.G.machines om het lassen zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. De voordelen zijn groot, want door het gebruik van deze machines en het aanleren van de juiste vaardigheden zijn de leerlingen metaalbewerking en de cursisten optimaal op de hoogte van de nieuwste technieken op het gebied van lassen. Voor meer informatie: www.teylingen-college.nl/kts.


G N I UIM eg!

S G E T N I O GR RBOUW VE

D L E R E W ALS E DOPRUIMING

R et w o P m O alles

EXCUSES VOOR HET ONGEMAK maar daarom nog meer korting!

DE ! R O O D T GAA TOT

N E G N I T R KO EXTRAOUWINGS VERB ING KORT ER

E T I F O R P

NU!

DE WINK BLIJFTEL GEWO OPEN ON !

% 5 7

HAAST U...

OP = OP

! d en

k e ng

o

DE VERBOUWING IS BEGONNEN!

DE WINKEL BLIJFT GEWOON OPEN!

OEGSTGEEST

Lange Voort 11F-11G 2343 CA Oegstgeest Tel: 071-5193333 info@oegstgeest.tv

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT


18 september 2013

pagina 21

Diverse bedrijven in Sterfdag Boerhaave wordt Green Business Park Mini-symposium en rondleiding

ook herdacht in Voorhout Voorhout - Herman Boerhaave is een van de grootste talenten die de regio ooit heeft voortgebracht. Geboren in Voorhout groeide hij aan de Leidse universiteit uit tot een wereldberoemde arts. Hij was de eerste die de thermometer gebruikte voor het opnemen van koorts. Mede dankzij hem groeide Noordwijk uit tot hét centrum van kruidenteelt in Nederland. Op maandag 23 september is het 275 jaar geleden dat Boerhaave overleed. Met een mini-symposium in Voorhout en een rondleiding in Leiden eert de regio deze grote geleerde en zijn nalatenschap. Wie was Boerhaave? Wat is zijn betekenis voor de wetenschap? Wat heeft hij ons nagelaten? Deze vragen staan centraal tijdens het gratis mini-symposium ‘Boerhaave: eenvoud is het kenmerk van het ware’ dat wordt georganiseerd door de

de Kleine Kerk aan de Dr. Aletta Jacobslaan 9 in Voorhout, waar Boerhaave in 1669 werd gedoopt en zijn vader predikant was. Men dient zich vooraf aan te melden via het e-mailadres boerhaave@erfgoedleiden.nl.

Rondleiding

Herman Boerhaave. Maandag 23 september is het 275 jaar geleden dat hij overleed. Historische Kring Voorhout, Stichting het Boerhaavehuis Voorhout, Museum Boerhaave en Erfgoed Leiden en Omstreken. Iedereen is van 15.45 tot 17.00 uur welkom in

Repair Café in Voorhout Voorhout - Repair Café Teylingen is een buurtinitiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien, dat reparatiekennis wil behouden en dat via het organiseren van repareerbijeenkomsten de sociale cohesie in de buurt wil versterken. De initiatiefnemers organiseren elke derde zaterdag van de maand een Repair Café op verschillende locaties. Inwoners van de gemeente Teylingen kunnen hier naartoe komen met hun kapotte spullen om die ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, weer in orde te maken. Iedereen is welkom. Het eerstvolgende Repair Café is op zaterdag 21 september van 13.00 tot 16.00 uur in jeugd- en jongerencentrum @Hok aan de Jacoba van Beierenweg 118 B in Voorhout. Men kan langskomen met kapotte meubels, kleding, fietsen, elektrische apparatuur en computers. Heeft men niets te repareren dan is men ook welkom om te komen kijken en kennis te maken met het Repair Café. De entree is gratis. Voor meer informatie over het Repair Café kan men terecht bij het vrijwilligersteam (e-mail repaircafeteylingen@gmail.com) en de website www.welzijnteylingen.nl.

Avond over fuchsia’s Sassenheim - Donderdagavond 19 september komt de heer De Graaff uit Lisse, al jaren een verwoed verzamelaar van fuchsia’s, bij Groei & Bloei alles vertellen over zijn veelzijdige hobby. De avond begint met een algemeen verhaal over het houden van deze planten. Vervolgens komt het veredelen van fuchsia’s

aan bod en ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de botanische fuchsia’s. Dit hele verhaal wordt ondersteund met dia’s. De avond vindt plaats in de Julianakerk aan de Julianalaan 6 in Sassenheim. De avond begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen € 2,50.

Tijdens een speciale rondgang in Museum Boerhaave aan de Lange Sint Agnietenstraat 10 in Leiden toont oud-bibliothecaris Harry Leechburch Auwers boeken van Boerhaave. Ook gaat hij in op Boerhaaves brede academische carrière. De special eindigt met een rondgang langs bijzondere objecten, zoals het portret dat Cornelis Troost in 1735 van Boerhaave schilderde. De special duurt ruim een uur en wordt om 12.00 en 14.00 uur gehouden. Deelname is gratis op vertoon van een geldig entreekaartje voor het museum. Inschrijven via www.museumboerhaave.nl.

Gerbera’s voor de hele wijk Sassenheim - Een hele wijk in Sasenheim wordt in de bloemen gezet. De Bloemprijs van de Postcode Loterij is namelijk op wijkcode 2172 gevallen. In totaal winnen de inwoners van Sassenheim 1625 bosjes gerbera’s. Deze week en volgende week ontvangen de winnaars de bloemen. Iedereen die met wijkcode 2172 meespeelde in de julitrekking van de Postcode Loterij wint per lot een bosje gerbera’s. Deze bloemen zijn duurzaam gekweekt. De winnaars krijgen een coupon thuisgestuurd waarmee zij hun prijs binnenkort kunnen ophalen bij Bloemenatelier Capri Natural Art aan het Voorhavenkwartier in Sassenheim.

Sassenheim - Op bedrijventerrein Sassenheim-Zuid wordt ondernemers de kans geboden zich te huisvesten in een unieke bedrijfsunit. Hier zijn, op de grond van een voormalige bollenschuur, zestien bedrijfspanden gerealiseerd met een authentieke uitstraling. De klassieke bouwstijl sluit door de ‘bollenschuur-styling’ mooi aan op de architectonisch nalatenschap van de Duinen Bollenstreek. De gebouwen zijn zeer energiezuinig en duurzaam gebouwd. Tezamen met de karakteristieke uitstraling maakt dit de bedrijfsunits tot een ideale werkplek. Sinds kort worden de bedrijfsunits naast te koop ook te huur aangeboden, en niet zonder succes. Onlangs heeft De Stropdassenwinkel bedrijfsruimte gehuurd. De ruimte wordt vooraf door en voor rekening van de verhuurder afgebouwd en opgeleverd inclusief inbouwpakket. Ondernemen is ook voor-

uit denken en inspelen op toekomstige ontwikkelingen. “Omdat het voor (startende) ondernemers in de huidige markt zeer lastig is een pand aan te kopen, werd de vraag naar huur steeds groter”, aldus Jill Blackstone van Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij. “Door de units afgebouwd te huur aan te bieden, springen we in op een marktbehoefte en is dit extra aantrekkelijk voor startende ondernemers. Niet alleen het ontwerp is eigentijds, maar ook de huurprijs en voorwaarden”. Inmiddels zijn er diverse nieuwe bedrijven gevestigd. Reeds gevestigde bedrijven zijn onder andere Kega en Buurman & Buurman. Voor ondernemers die zoeken naar een energiezuinig pand met een mooie uitstraling en functionaliteit, waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de concurrentie, zijn er nog enkele units beschikbaar. Geïnteresseerde ondernemers kunnen voor meer informatie terecht bij Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij: tel. 071-3050200.

AMV-cursus St. Cecilia Voorhout - Er starten nieuwe lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) in Voorhout. AMV is een methode om kinderen van 7 tot 10 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met muziek. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor nieuwe cursistjes. Door middel van AMV doen kinderen algemene kennis op van muziek. Daarnaast legt de cursus een brede basis voor een eventuele verdere muzikale ontwikkeling, als een kind bijvoorbeeld later een instrument wil gaan bespelen. Kinderen leren door middel van een blokfluit noten lezen en liedjes spelen, ze krijgen kennis van ritme en ze kunnen verschillende instrumenten herkennen. Ook wordt de

mogelijkheid geboden verschillende instrumenten uit te proberen. De AMV-groepen bestaan uit zes tot maximaal acht leerlingen per groep en staan onder leiding van Marjoleine Mosselman. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is momenteel muziekdocent op het Northgo College in Noordwijk. Het lesjaar van AMV bestaat uit veertig weken, gelijklopend met school(vakanties). De lesdag en het tijdstip worden nog nader bepaald. De muzikale cursus is een initiatief van muziekvereniging St. Cecilia. Belangstellenden kunnen zich melden bij Martha Mosselman via het e-mailadres leerlingen@stceciliavoorhout.nl.

Geslaagde scratchdag

Ook twee in Sassenheim

Dirck III deelt bijna 130 barbecues uit Sassenheim - Met bijna 130 barbecues als inzet liep het bij alle 64 Dirck III-slijterijen in de voorbije zomermaanden storm voor twee consumentenacties. Bij aankoop van één van de deelnemende flessen sterke drank maakten de klanten kans op het winnen van een barbecue. Per filiaal konden de klanten een exclusieve Jack Daniel’s barbecue winnen of een originele barbecue van Weber. Onlangs kregen de winnende klanten in de filialen van Dirck IIIslijterijen hun prijs uitgereikt. In Sassenheim ging de Weber-barbecue naar mevrouw Van der Zalm uit Sassenheim. De Jack Danielsbarbecue was voor de heer Van de

Kraan. Opmerkelijke acties als deze zijn tijdens de warme Nederlandse zomer van 2013 populair gebleken onder de klanten van Dirck III. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door het opmerkelijk hoge aantal deelnemers per actie. “We hebben met grote regelmaat acties waarbij wij allerlei leuke maar vooral ook mooie prijzen mogen weggeven, zoals bijvoorbeeld unieke VIP-kaarten voor Formule 1-wedstrijden, speciaal ontworpen Oma-fietsen, exclusieve rondleidingen op wijngaarden en whiskyreizen naar Schotland. Dit soort leuke wedstrijden is bij Dirck III extra aantrekkelijk, want wij combineren deze acties met de standaard lage prijzen voor ons grote assortiment”, stelt algemeen manager Jeroen Besters van Dirck III.

Sassenheim - Zaterdagmorgen rond 10 uur verzamelden zich ruim honderd zangers en zangeressen die die dag in viermaal een uur drie liederen gingen instuderen om te zingen tijdens de Parkdienst, de dag erna. Begonnen werd in de Julianakerk (zie foto), waarna men na een kopje koffie verder ging naar de Pancratiuskerk. Daar werd na het zingen met elkaar in ongedwongen sfeer geluncht. Lopend door de regen werd daarna de Dorpskerk bezocht. Ook daar werd hard gestudeerd op de liederen. Na een uur zingen kreeg men daar een frisdrankje aangeboden om de stemmen weer wat te smeren en vervolgens wandelde de groep naar de Havenkerk. Daar werd alles nog een keer goed doorgenomen en werd deze bijzondere dag gezamenlijk met een drankje in een gezellige informele sfeer afgesloten.


NIEUW!

Caresse boxsprings & more Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

COM F O RTA B E L S L A P E N M E T CA R E S S E B OXS P R I N G S, D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

2195,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN! 160x200 cm

2995,-

2395,-

Caresse 4700

Voor de deur

3295,-

2795,-

Caresse 6700

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening.

P

160x200 cm

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met pocketveer interieur en uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • trendy pootjes in rvs.

KELTO

160x200 cm

3695,-

3295,-

Caresse 8500 Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • massief houten pootjes 12 cm.

2.000m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl CAR ESSE B OXSPR I NG

I NTRODUCTI EDAGEN BIJ KELTO SLAAPKAMERCENTRUM

OPENINGSTIJDEN KELTO SLAAPKAMERCENTRUM Maandag t/m woensdag 10:00 - 18:00 uur Donderdag koopavond . . 10:00 - 21:00 uur Vrijdag . . . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 18:00 uur Zaterdag . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 17:00 uur


18 september 2013

pagina 23

Buurtkamer in Voorhout

Op 28 september

Seizoensopening bij theater ’t Onderdak Sassenheim - Op 28 september wordt het theaterseizoen van ’t Onderdak muzikaal geopend door Wouter Kiers en zijn kwartet. Zij verleggen de grenzen van rock & roll, jazz, rythm and blues en soul. Voor muziekliefhebbers is er dit seizoen nog veel meer in ‘t Onderdak, zoals Jan Rot met eigen bewerkingen van bekende nummer 1-hits, VOF De Kunst, Alderliefste en de Haagse Règâhs. Daniël Wayenberg verzorgt een klassiek pianorecital. En ‘klassieke rockers’ Vocal Quartet Rock4 brengen een tribute aan Queen. En voor fans van The Beatles is Her Majesty een band die elke noot van elke Beatles-plaat uit het hoofd kent.

Cabaret In de categorie cabaret komt Emilio Guzman, Joep Onderdelinden, het mannentrio Enge Buren, Margriet

Bolding, het duo E&A en Sjaak Bral. De voorstelling van Pieter Derks liep als een trein in de voorverkoop. Deze voorstelling is nu zo goed als uitverkocht.

Toneel ‘t Onderdak brengt dit seizoen drie toneelvoorstellingen. Grote namen zoals Nienke Römer en Frederik Brom, Kitty Courbois, Sigrid Koetse en Ingeborg Elzevier, Carine Crutzen, Renée Fokker en MarieLouise Stheins bespelen het toneel.

Jeugd Voor de jeugd zijn er dit seizoen weer leuke voorstellingen, in totaal

acht. Zowel aan de allerkleinsten als aan de grotere kinderen is gedacht. Zo treedt Hans Kazàn op met zijn zoon en wil Peter Faber de Kampioen zijn. Allemaal gepland op zondagmiddagen.

Film Ook gaat ’t Onderdak dit seizoen starten met een filmhuis. Voor volwassenen zijn op vrijdagavond de films De Marathon, Jagten en Jack Reacher geprogrammeerd. En voor de jeugd wordt op zondagmiddag Dolfje Weerwolfje, Bennie Stout en Wreck-it Ralph vertoond. Voor het volledige programma en voor reservering van kaartjes: www.hetonderdak.nl.

Ook in Sassenheim en Voorhout

Voorhout - Na een succesvolle start van de Buurtkamer in Sassenheim opent Welzijn Teylingen op 20 september een tweede buurtkamer in Voorhout. De buurtkamer is bedoeld om buurtbewoners bij elkaar te brengen. Buurtbewoners kunnen in de Buurtkamer activiteiten voor en door elkaar kunnen organiseren. Niet alleen koffieochtenden, maar ook brei-ochtenden, lunches, informatiethema’s zoals belastingaangiften, opstappunt voor wandelingen enzovoort. De Buurtkamer is gevestigd in de Agneshove 89 in Voorhout, beneden in de kelder, en gaat 20 september van start met op elke vrijdagochtend een koffieochtend van 10.00 tot 12.00 uur. De toegang is gratis. Iedereen die wil komen kijken of zich wil aanmelden als vrijwilliger is welkom. Voor meer informatie over deze activiteit: Wouter van Gijzen, tel. 0252231805 of e-mail w.vangijzen@welzijnteylingen.nl.

Op zondag 6 oktober

Derde editie van Lopen tegen Kanker Warmond - Op zondag 6 oktober wordt in Warmond de derde editie van Lopen tegen Kanker gehouden.

Fanfareboot door de regio Voorhout/Warmond - Jaarlijks vindt in september de Wereld Alzheimer Dag plaats. Op deze dag wordt landelijk aandacht gevraagd voor de ziekte Alzheimer en informatie verstrekt aan hen die hierdoor in brede zin worden geraakt. Alzheimer Nederland heeft dit jaar het thema Muziekherinneringen gekozen. De Afdeling Zuid-Holland Noord heeft deze campagne doorvertaald naar een regionaal evenement, te weten ‘Fanfare 2013’. Op zaterdagmiddag 21 september zal de Harmonie van Katwijk varend door de regio luchtige muziek ten gehore brengen. De fanfareboot zal tussen ongeveer 12.00 en 16.00 uur een ronde door de regio varen waarbij ook Voorhout en Warmond worden aangedaan. De fanfareboot zal langzaam voorbij varen en met fanfaremuziek op een positieve manier Alzheimer onder de aandacht brengen. Hiermee beoogt Alzheimer Nederland de positie en situatie van mensen met Alzheimer, hun mantelzorgers en hun omgeving te verbeteren. Daarnaast zal men op diverse plekken flyers uitdelen om dementie onder de aandacht te brengen.

Met relatief weinig middelen grote verschillen maken. Dat is zo ongeveer het handelsmerk van de stichting Lopen tegen Kanker geworden, en op deze weg gaan ze verder. Daar waar de grote kankerfondsen gaan voor de grote kankersoorten gaan zij voor een doel waar ze een bijdrage kunnen leveren en een groot verschil kunnen maken. Mede daarom is de Stichting-NETGroep het hoofddoel van de loop die op zondag 6 oktober in Warmond van start gaat. Naast dit hoofddoel steunt men ook nog de vaste doelen, die te lezen zijn op de website www.lopentegenkanker.nl. Men kan dit jaar kiezen voor de gezinsloop van 2 kilometer, de wandelroute van 10 kilometer en voor de hardloopliefhebbers de 5 en 10 kilometer. Nieuw dit jaar is de gezamenlijke warming up voor de kinderen en de deelnemers van de 5 en 10 kilometer. Deze wordt in sporthal De Geest gehouden. De wandelroute bremgt de deelnemers op plekjes die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Er zal een Lopen tegen kankerKanjerwand zijn waar iedereen een

Op zondag 6 oktober wordt de derde editie van Lopen tegen Kanker gehouden (Foto: PR). gedachte of kreet op kan posten. In sporthal De Geest is van alles te beleven, er is een springkussen, er kan gekleurd en geschminkt worden, en er is een speciaal belevingsmoment om 13.30 uur. Daarnaast zal dj Louis en de Band Van Leer aanwezig zijn. Het programma duurt tot 16.00 uur. Om 8.45 uur start de inschrijving. Een kwartier voor de start sluit de inschrijving. Dit geldt voor alle afstanden. Ook kan men de start-

Roombrie v/h Huis

Gezouten Borrelmix Héérlijke mix met o.a. gebrande pecannoten, cashewnoten, vlies- en jumbopinda’s.

225 gram nu: Hazerswoude-Rijndijk Da Costasingel 39

Beenhamsalade

Hollandse kaas en eieren 09

1.

100 gram nu:

2.

50

Leiderdorp

De prijsuitreiking is om 13.00 uur. Inschrijven kan tot en met vrijdag 4 oktober via de website www.lopentegenkanker.nl, daarna alleen nog op de dag zelf.

www.neuteboomverswereld.nl

K A A S -V E R SW E R E L D

Onze héérlijke huisbrie met een fijne romige, zachte smaak. ‘n Echte allemansvriend.

nummers ophalen startnummers. Om 9.30 uur is de kinderwarmingup in sporthal De Geest. Om 10.00 uur start de gezinsloop, om 10.30 uur starten de wandelaars, om 11.00 uur de 5 kilometer en om 11.15 uur de 10 kilometer.

Ambachtelijke, romige salade met stukjes gerookte beenham, sellerij, kruiden en specerijen

Bij aankoop van 500 gram Hollandse kaas naar keuze …

Doosje à 6 scharreleieren voor:

Winkelhof 5 (Buitengalerij)

0.

Leiden

Winkelcentrum Kopermolen

100 gram nu:

25

Runderrollade In de oven rosé afgebraden runderrollade. Mager en fijn gekruid.

100 gram nu: Voorhout

Herenstraat 65

Voorschoten

Schoolstraat 144

1.

79

2.

19

Geldig t/m: 24 september 2013

Grote Prijs in nieuw jasje Streek - Tot en met december gaan na drie jaar afwezigheid bands en andere acts weer de strijd met elkaar aan in de Grote Prijs van de Bollenstreek. Er is een nieuw organisatieteam gevormd dat de zaken nieuw aanpakt. De Grote Prijs van de Bollenstreek is al sinds de jaren negentig een vaste waarde in de streek. Ieder jaar strijden tientallen bands om de eerste plek binnen deze contest. In 2010 kwam er echter een kink in de kabel. De interesse bij de organisatie om een dergelijke prijs te organiseren was dusdanig afgenomen dat besloten werd om te stoppen. Eind 2012 is er echter op aangeven van het Qbusfonds een nieuwe organisatie opgestaan met (oud)programmeurs van de centra uit de regio, aangevuld met een vertegenwoordiger van het Qbusfonds. Waar de Grote Prijs zich voorheen voornamelijk op bands richtte, werden dit jaar alle soorten artiesten uitgenodigd om mee te doen. Producers, rappers, singersongwriters, dj’s, maar ook gewoon bands. Dit heeft onder andere een verrassend aanbod op het gebied van singer-songwriters opgeleverd. De acts nemen het als vanouds tegen elkaar op voor een professionele jury, maar ook het publiek heeft in de nieuwe Grote Prijs een stem. Dit gebeurt via een app speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Iedere voorronde kan hiermee op een van de deelnemende artiesten gestemd worden. De act met de meeste publieksstemmen is de publiekswinnaar van die ronde. In totaal hebben dit jaar bijna vijftig acts zich ingeschreven voor de Grote Prijs van de Bollenstreek. Hieruit zijn 25 deelnemers geselecteerd. Voor de voorronde op 28 september in Fascinus in Sassenheim zijn bijvoorbeeld Black Volvo, Gloria 51, The Legs, Scrapco en Elise Talita geselecteerd. De publiekswinnaar uit iedere voorronde gaat door naar de halve finale. De winnaar van de halve finale gaat samen met de door de jury gekozen winnaars uit de voorrondes door naar de finale die zaterdag 21 december in het Voorhoutse Ex-Voto plaatsvindt.

Jeugd Clubs bestaat 60 jaar Voorhout - Jeugd Clubs Voorhout (JCV) bestaat dit seizoen zestig jaar. Zestig jaar geleden werd door de rooms-katholieke kerk een creatieve kinderclub opgericht. In de jaren zeventig werd aan dit groepje creatievelingen de naam ‘De Bijtjes en de Rakkertjes’ gegeven. Deze groep was gehuisvest in clubgebouw ‘t Hok aan de Boekhorstlaan . Inmiddels is de JCV al jaren gehuisvest in jeugdcentrum De Spelewey aan de Breughelhof. Ter ere van het jubileum is de JCV is op zoek naar foto’s en verhalen van oud-leden en oud-begeleiders om de historie van de JCV wat meer vorm te geven. De verhalen en foto’s zullen op Facebook geplaatst worden. Wie foto’s of verhalen over Jeugd Clubs Voorhout heeft kan ze mailen naar jeugdclubsvoorhout@ hotmail.com. Vanaf 18 september start er een nieuw knutselseizoen voor creatieve kids van 4 tot en met 12 jaar. In het kader van het zestigjarig jubileum worden er dit seizoen extra activiteiten georganiseerd, zoals een Halloween-spookhuis. Voor JCV-leden zijn deze extra activiteiten gratis. Opgeven is mogelijk via www.jeugdclubsvoorhout.nl.


e s g a a d 2-

AUTOSHOW r e b m e t p 27-28 se

Maak kans op schitterende prijzen!

KOM LANGS!

Stap tijdens de autoshow op vrijdag 27 en zaterdag 28 september binnen bij één van onderstaande Autodealers

en maak kans op PRACHTIGE PRIJZEN! Vul de antwoordkaart in en deponeer deze in één van de speciale boxen die in de showrooms van de deelnemende autodealers staan. U maakt dan kans op één van de mooie prijzen. Op vrijdag trekken we twee winnaars die een flatscreen of een tablet winnen. Op zaterdag trekken we één winnaar die een vakantie naar de zon wint! Kortom, naast alle auto’s die in de showrooms staan, genoeg redenen om bij één van de deelnemende Autodealers binnen te stappen!

Flatscreen

Tablet

Weekje zonvakantie

en Nissan dealer D E E L N E M E NUw D EUw BMitsubishi E Leiderdorp, D R I JLeiden VenEen Nissan N Mitsubishi dealer voor omstreken! voor Leiderdorp, Leiden en omstreken! Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5 2352 CZ Leiderdorp Tel: 071 – 541 01 41 Fax: 071 – 541 65 71 www.oudshoornbv.nl

ONZE NIEUWE STER! KIA KLEVERLAAN Gieterij 2, 2211 XK Noordwijkerhout Tel.: 0252 - 373 724 www.kia-noordwijkerhout.nl

Auto Bakker

Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5

Automobielbedrijf Oudshoorn 2352 CZ Leiderdorp B.V. Tel: 071 – Leiderdorp 541 01 41 Touwbaan 5, 2352 CZ Industriekade 16A, 2172 HV Sassenheim Fax: 071 – 541 65 71 VANAF Tel.: 071 - 541 01 www.oudshoornbv.nl 41 Fax: 541 65 71 Tel. (0252) 224 224 Excl. kosten rijklaarmakenwww.oudshoornbv.nl à € 660,www.autobakker.nl adv Oudshoorn.indd 1

€ 8.790,-

• Wegenbelastingvrij Uw Mitsubishi en Nissan dealer tot 2014 adv Oudshoorn.indd 1

• Standaard 5-deurs voor Leiderdorp, Leiden en omstreken!

09-03-2010 16:59:23

www.dejongsautobedrijven.nl Kon. Julianalaan 1 - Katwijk 09-03-2010 16:59:23

• Ruimte voor 5 personen • 6 airbags • Ook leverbaar met CVT automaat

Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5 2352 CZ Leiderdorp V.A. 14% BIJTELLING Tel: 071 – 541 01 41 A Fax: 071 – 541 65 71 www.oudshoornbv.nl Brandstofverbr.: 4,0 tot 4,3/100km

CO2-uitstoot:

adv Oudshoorn.indd 1

AUTO DIJKSMAN KATWIJK B.V.

Kijk voor meer informatie op www.dejongsautobedrijven.nl

WWW.MITSUBISHI-MOTORS.NL/OUTLANDER

Ambachtsweg 14 - Katwijk

Lageweg 21, 2222 AG KATWIJK, Tel. 071 - 409 00 50

92 tot 100 g/km

09-03-2010 16:59:23

Leiden: Vondellaan 80 - 2332 AH Leiden Tel: 071 - 535 18 00

Prijs incl. BPM/BTW, tenzij anders vermeld, excl. recyclingbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Amestelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi Space Star wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/ Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, contact@mmsn.nl. Wijzigingen voorbehouden. © 01-13

Hillegom: Arnoudstraat 10 - 2182 DZ Hillegom Tel: 0252 - 241 260


18 september 2013

pagina 25

Rood voor keeper Van den Ban

Ter Leede hekkensluiter na vierde verlies op rij Sassenheim - Ter Leede sluit de ranglijst van de topklasse. De promovendus uit Sassenheim heeft als enige ploeg na vier wedstrijden nog niet één punt behaald. Ter Leede verloor zaterdag in Rijssen met 3-2 van Excelsior ‘31. Na een doelpuntrijke eerste helft, waarin maar liefst vier goals vielen, besliste Denis Mahmudov halverwege de tweede helft de wedstrijd. Ter Leede eindigde de wedstrijd met tien man, omdat doelman Serge van den Ban rood kreeg. De keeper van de rood-gelen zou de bal buiten zijn strafschopgebied met de hand hebben geraakt. Excelsior ‘31 kwam al na zeven minuten op voorsprong via Niek

Davina, maar de bezoekers uit Sassenheim kwamen een kwartier later langszij. Jonathan Robertson tekende voor de 1-1. Excelsior ‘31 leek met een voorsprong te gaan rust nadat Hakim Ezafzafi vlak voor rust de 2-1 binnenschoot. In de blessuretijd maakte Marouane El Idrissi echter alweer gelijk: 2-2. In de tweede helft ging Excelsior ‘31 op jacht naar een hernieuwde voorsprong, en dat werd uiteindelijk beloond. De thuisclub voerde de druk op, maar miste eerst legio kansen. Ook Ter Leede bleef gevaarlijk uit de omschakeling. Denis Mahmudov maakte twintig minuten voor tijd uit een vrije trap echter de bevrijdende 3-2. Ter Leede speelde toen al met tien man, na de rode kaart in de 68ste minuut voor keeper Serge van der Ban.

Ter Leede gaat zaterdag tegen Kozakken Boys op jacht naar de eerste punten in de topklasse. Ter Leede en Kozakken Boys spelen dan een speciale wedstrijd aangezien beide clubs met een goed doel op het shirt spelen. Ter Leede zal met het Estherfonds op de borst spelen en Kozakken Boys met Make A Wish. Een van de activiteiten rondom deze wedstrijd zal de inzet van ForEsterKids zijn. De ForEsterKids zijn de ‘helpende handjes’ van het Ester Fonds. Zij gaan trachten voorafgaand en tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk EsterFondsLoten te verkopen. De loten kosten 5 euro per stuk en aan deze loterij, waarvan de trekking zal zijn op 21 april, zijn prijzen verbonden zoals onder meer vliegtickets, vlieg- en treinreizen.

TOP wacht nog op de allereerste winst Sassenheim - De Sassenheimse korfballers van TOP/Justlease. nl zijn de veldkorfbalcompetitie slecht begonnen. Na het verlies in de openingswedstrijd tegen Koog Zaandijk (18-22), werd midweeks verloren van regerend veldkampioen Blauw Wit (19-16). Afgelopen zaterdag was ook Fortuna te sterk met 9-12. Na de eerste drie competitiewedstrijden wachten de Sassenheimers nog steeds op de eerste punten. TOP is dit seizoen in de veldcompetitie ingedeeld in de Ereklasse-A. In deze sterk bezette poule moesten de Sassenheimers meteen ‘aan de bak’. In de eerste drie wedstrijden moest er direct tegen de toppers worden gespeeld. In de eerste twee wedstrijden tegen Koog Zaandijk en Blauw Wit konden de Sassenheimers nog goed partij bieden. Afge-

lopen zaterdag was Fortuna vooral in de eerste helft duidelijk de betere ploeg. Vooral de afwerking laat bij TOP nog te wensen over. De ploeg van coach Jan Niebeek is vooral nog op zoek naar de juiste samenstelling en de juiste vorm. Met de komst van Niebeek is de selectie verder uitgebreid en het korfbalspel veranderd. De eerste wedstrijden van de ploeg kenmerken zich vooral door het uitproberen van nieuwe combinaties. Niebeek is duidelijk op zoek naar het nieuwe basisteam. Het spreekt voor zich dat de spelers dan nog niet goed op elkaar zijn ingespeeld. Afgelopen zaterdag waren Nick Pikaar en Daniel Harmzen niet beschikbaar en speelde TOP voor de verandering met Paul Anholts en Henk van der Gugten in de basis. De stevige wind was mede oorzaak van een lage score. Na de gelijkmakende 2-2 (Van der Gugten) kwamen de Sassenheimers in de eerste helft niet

Jongsten Ter Leede gaan weer van start

meer tot scoren en liep Fortuna uit tot 2-6. In de tweede helft lukte het TOP iets beter om aanvallen op te zetten en te scoren, vooral achter de korf. Rianne Echten, Friso Boode en Nisha Verweij (7-11) konden in de slotfase de score nog een iets draaglijker aanzien geven, maar niet voorkomen dat Fortuna overtuigend won. TOP ‘won’ weliswaar de tweede helft met 7-6, maar bleef uiteindelijk puntloos achter. De einduitslag werd bepaald op 9-12. Na drie wedstrijden staan de Sassenheimers met nul punten nog onderaan in de Ereklasse-A. Met de ambities in het achterhoofd is dat voorlopig een tegenvallende plek op de ranglijst. De komende twee weken spelen de Sassenheimers de wedstrijden tegen respectievelijk Nic. en Unitas. Dit zijn in elk geval op papier de tegenstanders waarvan gewonnen kan worden. TOP zal daar de eerste punten willen gaan pakken. De wedstrijd tegen Nic. wordt aanstaande zaterdag gespeeld in Groningen en begint om 15.30 uur.

STEPNETICS

- spierversterking + step - ochtend-/avondlessen

CONDITIE-Training - dames / heren / 50+ - middag-/avondlessen

SENIOREN-FIT

- voor dames en heren die niet meer “piep” zijn

CIRCUIT-Training - gemengd evt. samen - zat. ochtend/don. avond of lekker buiten:

FIT-WALK

- pittige wandeltraining

Sassenheim - Nu het overgrote deel van de Ter Leede-jeugd alweer aan het voetballen is, stonden ook de allerjongste Ter Leede-voetballertjes (zie foto) weer te trappelen om het ‘heilige gras’ te mogen betreden. Op zaterdag 14 september begonnen zowel de Ukken als de EuroLeague-spelers onder leiding van Jaap Schaap aan hun nieuwe seizoen. De Ukken, in de leeftijd vanaf 4 jaar, maken iedere zaterdagochtend spelenderwijs kennis met voetballen door kleine oefeningen zoals dribbelen met de bal, penalty’s nemen en partijtjes spelen. De EuroLeague bereidt zich al echt voor op de F-competitie. Zij spelen wedstrijdjes in een onderlinge competitie en later in het seizoen een minicompetitie tegen omringende verenigingen. En iedere woensdagmiddag trainen. In de winter gaat het zaterdagprogramma voor de Ukken en EuroLeaguers naar binnen en voetballen zij enkele maanden in de sporthal van de Wasbeek. Voor meer informatie: www.terleede.nl.

NORDIC-WALK

Herenstraat 126b, Voorhout (0252) 22 00 30 barendssport@planet.nl

Ramona Vink breekt door de defensie van VOC.

Foreholte in 2e divisie

Handbalsters bereiden zich voor op competitie Voorhout - Afgelopen zondag was er voor de handbalsters van Foreholte weer een wedstrijd in het kader van de voorbereiding op de competitie in de 2e divisie landelijk, welke in het weekend van 19 en 20 oktober van start gaat. Het vlaggenschip, de dames 1, gaan hun best doen om de verloren plaats in de 1e divisie terug te verdienen. Dit zal niet eenvoudig zijn, want er is een nieuwe trainer/coach en er zijn enige veranderingen binnen het team. Zo wordt Anabel Arroyo moeder, is Lindsay Willemen aan een grote reis begonnen, Anne Vrolijk gestopt vanwege langdurige schouder- en rugklachten, en Dana Vincenten kampt met knieproblemen. Enkele talentvolle jeugdspelers zullen moeten worden ingepast. Het doel zal verdedigd worden door Kim Geerlings en Roxanne Roffelsen. Het team zelf en de club hebben vertrouwen in de selectie onder aanvoering van Ramona Vink. De eerste competitiewedstrijd is op zondag 20 oktober in en tegen Venlo 2. Zaterdag 26 oktober de eerste thuiswedstrijd tegen het lastige Verburch uit Poeldijk. De oefenwedstrijd tegen het Amsterdamse VOC 2/3 was een pittige. In dit team, dat op gelijkwaardig niveau speelt, spelen geroutineerde speelsters uit eredivisietijden. Foreholte, dat een bank had met zeven speelsters en dus veel doorwisselde, verweerde zich goed tegenover VOC dat met twee wisselspeelsters aanwezig was en dus minder hoefde om te schakelen. Onder leiding van GertJan van der Lans lieten de dames een pittig partijtje handbal zien. VOC had hier de nodige fysieke problemen mee, terwijl de Amsterdamsen

Open middag bij Return Sassenheim - Woensdagmiddag 25 september is er gelegenheid om eens in de keuken van turnvereniging Return te kijken. Door middel van een leuk circuit kan men kennismaken met de verschillende onderdelen die tijdens de turnlessen aan bod komen. Daarbij wordt aandacht besteed aan het opbouwen van kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, balans en elegantie. De leiding zal aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen over het turnen. Men kan al meedoen vanaf 3 jaar en ouders zijn ook welkom. De locatie is sport- en recreatiecentrum Wasbeek in Sassenheim. Van te voren aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over Return: www.returnsassenheim.nl.

minstens dezelfde instelling hanteerden. Ook bleek Kim Geerlings meerdere malen een flink struikelblok voor VOC in het doel bij Foreholte. Zij had zeventien stops over de hele wedstrijd. Het veldspel van Foreholte moet nog verder ingeslepen worden. Door de vele wisselingen was er geregeld onnodig balverlies, maar daar tegenover stonden ook mooie break-outs, goed uitgespeelde aanvallen en prima verdedigingswerk. Met name Annet Kraakman liet in de linkerhoek zien een goede vervangster voor Lindsay Willemen te zijn. Zij wist vijf keer te scoren. Naomi Hoogervorst, die weer helemaal terug is na haar langdurige knieblessure, scoorde zes keer. Ramona Vink, die het nog rustig aan doet na een enkelblessure, wist nog drie keer te scoren. Met rust was het 17-9 en in de tweede helft legde Foreholte vooral het accent in een offensieve verdediging en zodoende kon VOC beter bijblijven. Het verhinderde de dames van trainer/coach Guido Torenbeek niet om de wedstrijd af te sluiten met een 30-20 overwinning. Een nuttige oefenwedstrijd in een voorbereidingscyclus tot half oktober.

Inloopavond van de HKV Voorhout - Woensdagavond 18 september is er van 19.30 tot 21.30 uur gelegenheid om binnen te lopen in het Historisch Centrum van de Historische Kring Voorhout in Park Overbosch (ingang via de Prof. Nolenslaan). Ook niet-leden zijn welkom. De vele fotoboeken liggen klaar om doorgebladerd te worden. Vaak leveren de foto’s leuke onderlinge gesprekjes op. De Historische Kring Voorhout is nog steeds op zoek naar reclamemateriaal dat door Voorhoutse bedrijven en instellingen is uitgegeven, zoals pennen, aanstekers, speldjes, stickers, tasjes, glazen, etcetera. Uiteraard is het mogelijk om dat op 18 september mee te nemen naar de inloopavond.

Klaverjassen bij Foreholte Voorhout - Vanaf vrijdag 20 september kan men elke vrijdagavond weer terecht in de kantine van voetbalvereniging Foreholte in Voorhout om te klaverjassen. Naast de trouwe bezoekers zijn ook nieuwe liefhebbers van een potje klaverjassen welkom. Men kan inschrijven vanaf 19.45 uur. Het inleggeld bedraagt 6 euro, en dit is inclusief twee consumpties.


pagina 26

18 SEPTEMBER 2013

Treffen tussen Foreholte en Teylingen weer Derbydag

De supportersvereniging Vrienden van Foreholte maakt van de Derbydag altijd een spektakel rondom het veld.

Voorhout - Zondag 22 september staat de Derbydag in Voorhout weer vroeg in het seizoen op het programma: vv Foreholte tegen rkvv Teylingen. Was het vorig seizoen de eerste wedstrijd van het seizoen, nu ietsje later maar toch weer voor in het programma. Vorig seizoen was het een wedstrijd in de 3e klasse, nu een stapje hoger in de 2e klasse. Waar Foreholte vorig seizoen al vier wedstrijden voor het einde zeker was van het kampioenschap en dus promotie, daar moest Teylingen na een heel sterk einde zich nog omhoog spelen via de nacompetitie. En dat ging de Sassenheimers goed af, zodat er ook dit seizoen weer twee Derbydagen op de agenda staan. Saillant detail is dat Teylingen vorig seizoen in de derby’s tweemaal als sterkste uit de bus kwam. Beide teams kijken uit naar de wedstrijd. En zij niet alleen, ook de talrijke supporters uit beide kampen die traditioneel massaal komen opdagen. De hoofdwedstrijd begint om 14.00 uur, en het programma voor de kleinsten begint al om 12.15 uur. Locatie is sportpark Elsgeest in Voorhout.

Vrijwilligers kringloopwinkel Sassenheim - Momenteel is er op diverse afdelingen van kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim weer plaats voor enkele vrijwilligers. Aanmelden kan bij elke medewerker op woensdag van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Bellen kan naar telefoonnummer 0252-216288. Men hoort dan een antwoordapparaat. Nadat men naam en telefoonnummer heeft ingesproken en heeft gemeld dat men zich wil aanmelden als medewerker, wordt men teruggebeld. Ook kan men zich aanmelden via www.kringloopwinkelsassenheim.nl. Kringloopwinkel Op Dreef is gevestigd aan de Kagerdreef 90 in Sassenheim.

De supportersvereniging Vrienden van Foreholte maakt van de Derbydag altijd een spektakel rondom het veld. Al weken zijn ze bezig met de voorbereidingen. Vakanties werden onderbroken, de ideeën werden voorbereid, en de uitvoering kwam de laatste weken wel aan de orde. Ervaring genoeg, want ze wisten wat er gebeuren moest. Maar zoals eigenlijk altijd verliep de voorbereiding op rolletjes. Er is weer een heel programma op poten gezet. Het begint met een aantal voorwedstrijden op het hoofdveld tussen F-teams van Foreholte en Teylingen. Niets tactisch, geen opdrachten, gewoon lekker voetballen. De aftrap van de hoofdwedstrijd om 14.00 uur zal gebeuren door de twee pupillen van de week, van elke vereniging één,

die zullen proberen om in het vijandelijke doel te scoren. Kantine en omgeving zullen passend versierd zijn, en voor muziek voor, tijdens (in de rust) en na de wedstrijd is gezorgd. Er zal een loterij zijn met mooie prijzen, en de Vrienden verkopen vanuit hun kraam broodjes hamburger, als aanvulling op het assortiment dat in de kantine wordt verkocht. Vlaaienspecialist Limburgia zal aanwezig zijn met een kar voor de ijsverkoop. Na de wedstrijd zal er weer een groot feest georganiseerd worden, waarbij de muziek verzorgd zal worden door DJ Birdy. Dit alles ongeacht de uitslag. Uiteindelijk zal iedereen winnaar worden op deze dag, zowel de Voorhouters als de Sassenheimers.

Huzarenstukje Bassets tegen Delftse Studenten Sassenheim - De wedstrijd die de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim vorige week speelden, had achteraf een grotere tol geëist dan op het eerste gezicht gedacht werd. Zodoende moest Bassets-trainer Robbert Broers al op veel posities met spelers gaan schuiven voor de wedstrijd tegen titelkandidaat DSRC, de studenten uit Delft die onder leiding staan van oud-Bassets-trainer Michiel Snijders. De bezoekers wilden vanaf het startsignaal het spel dicteren, maar The Bassets wilden zich niet de les laten lezen. Een fraaie aanval resulteerde in een try voor The Bassets. Max Hoogenboom drukte het leer: 5-0. Lang konden The Bassets niet genieten, want een score van Delft en de stand was weer gelijk: 5-5. Het hek was toen van de dam. Een try van onder andere Basset Jerome van Vuren, conversie en penalty van Joey Vos en een penalty van Delft, brachten de stand op 15-8 en

Tom van der Krogt breekt door de linie van de Delftse Studenten. zo bleef het tot de rust. In de tweede rondgang voerden The Bassets de druk op met een try van Leon Wilsen met conversie van Vos: 228. Dit zette kwaad bloed bij de studenten en ze lieten The Bassets collectief misgraaien: 22-15. Een aanval uit het boekje vergrootte de marge weer voor The Bassets. Dennis Wagner liep de 27-15 in veilige haven, want in de resterende tijd speelden The Bassets de wedstrijd geslepen uit en pakten ze de volle winst. Deze middag gaf The Bassets een flinke portie zelfvertrouwen voor de wedstrijd van zondag. Dan spelen ze in Den Haag tegen WRC/ Te Werve RUFC.

Foreholte verliest onnodig van ROAC Voorhout - Afgelopen zondag heeft Foreholte van ROAC verloren, en weer was het niet nodig. In een gelijkopgaande strijd leverde het iets meer opportunistische spel van ROAC de Rippers de drie punten op. Tegen ROAC ‘97 begon Foreholte sterk. In de 3e minuut een inworp van Toni Arroyo op Daan van Moorsel. De hierop volgende directe kaats en een voorzet van Arroyo die slecht werd weggekopt door de verdediging, werd opgepakt door Tom Bleijswijk op de rand van het strafschopgebied. Bleijswijk controleerde de bal en zijn schot vanaf zeventien meter ging net naast. Twee ploegen die voor de winst streden zorgden voor een aantrekkelijk duel. Foreholte dat steeds de voetballende oplossing zocht en ROAC dat zo snel mogelijk de spitsen probeerde te bereiken, zorgde ervoor de het duel bleef boeien. Na een aarzelend begin kwam ROAC steeds gevaarlijker voor het Voorhoutse doel. Van de 20e tot de 27e minuut leidde dat tot drie mogelijkheden voor ROAC. In de 20e minuut werd een voorzet vanaf rechts net naast gekopt en vier minuten later bracht een snelle combinatie de rechtermiddenvelder van ROAC alleen voor de Voorhoutse keeper. In dat soort situaties is Matthijs Guijt

op zijn sterkst en dus bleef het 0-0. De rest van de eerste helft bleef het spel op en neer gaan zonder dat een van de ploegen een grote kans kreeg. De eerste tien minuten van de tweede helft was voor de Voorhoutse linksbuiten Rik Grondel. In de 48ste minuut brak hij door op links en werd zijn lage voorzet net gemist door spits Van Moorsel. In de 59ste en de 60ste minuut kopte Bram van der Lans een voorzet van Grondel net over het doel. Luttele tellen later de eerste grote kans voor ROAC in de tweede helft. De rechtsbuiten brak door en zette scherp voor. Mink Schinkelshoek kon de bal onvoldoende wegwerken, waardoor de bal voor de voeten kwam van de linkerspits. De slecht ingeschoten bal was een prooi voor keeper Guijt. Halverwege de tweede helft drukte ROAC gevaarlijk op het Voorhoutse doel, hetgeen resulteerde in een tweetal corners. Bij de tweede corner werd de bal slecht uitverdedigd door de Voorhoutse verdediging. Uiteindelijk belandde de bal voor de voeten van de linksbuiten die geen fout maakte: 1-0. Het laatste half uur was voor Foreholte. ROAC beperkte zich tot tegenhouden en temporiseren. Tot echt grote kansen leidde dit niet, maar uit een van de mogelijkheden had zomaar de gelijkmaker kunnen vallen.

Keepster Mariska van Vliet heeft geen kans bij de strafbal, en Voorhout staat met 0-2 achter.

Voorhoutse hockeysters verliezen van Forescate Voorhout - Na het gelijke spel van een week eerder moesten de hockeydames uit Voorhout de strijd aanbinden tegen Forescate. Het werd een lastige wedstrijd die in de eerste helft werd verloren. Voorhout begon goed aan de wedstrijd en kreeg direct in het begin al een kans om op voorsprong te komen. Uit een strafcorner kwam Dirjam de Vreugd vrij voor de keepster, maar wist de kans niet te verzilveren. Na vijf minuten was het raak aan de andere kant. Forescate sloeg een strafcorner hard in tegen de plank. Na tien minuten benutten de dames uit Voorschoten opnieuw een strafcorner, maar werd de bal onreglementair GRATIS ADVERTENTIE

Sportpark Elsgeest vol activiteiten

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN

met de voet uit het doel gehouden. De strafbal die daarop volgde liet keepster Mariska van Vliet geen kans en Voorhout stond met 0-2 achter. Na 25 minuten kwamen de Voorhoutse dames terug in de wedstrijd. Sanne Dijkstra scoorde met een backhand de 1-2. Forescate had tot de rust het betere van het spel. Voorhout kwam goed weg doordat een bal tegen de paal spatte, maar kon niet voorkomen dat bij de rust de stand van 1-3 op het bord stond. De tweede helft werd een open wedstrijd met kansen en strafcorners aan beide kanten. Door goed keeperswerk bleven beide teams steken op uiteindelijk 1-3. Met deze goede tweede helft heeft Voorhout zichzelf vertrouwen gegeven voor de volgende wedstrijd uit tegen Barendrecht.

VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij hem een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers


FASHION Beauty 3 1 0 2 R A NAJA

T OP MAA


SHOEBY VIERT FEEST SHOEBY NOORDWIJK BESTAAT 5 JAAR!

20%

Vier dit met ons van woensdag 18 t/m zondag 22 september.

KORTING*

KIDS PARTY

OP DE HELE DAMES-, HEREN- EN KIDSCOLLECTIE!

Wil jij er wel eens een dagje uitzien als een prinses, een vlinder of een gevaarlijke tijger? Op 21 september is er van 13.30 tot 16.30 uur voor alle kids een professionele schminkster aanwezig.

* De korting is geldig van 18 t/m 22 september 2013 op de originele prijs van de artikelen uit de hele collectie van Shoeby Noordwijk. Uitsluitend op vertoon of bij aanvraag van een Shoeby Card in de winkel.

SHOEBYFASHION.COM

HOOFDSTRAAT 109, NOORDWIJK

Sjiek en MelanO presenteren iets Nieuws!! de Kempenaerstraat 24 Oegstgeest tel. 071-5175556 www.sjiek.com info@sjiek.com

Het Nederlandse sieradenmerk MelanO presenteert aan u “de Twizzy van Renault” de allernieuwste 100% elektrische stadsauto met een nieuwe kijk op de dagelijkse mobiliteit!. Deze nieuwe kijk heeft MelanO ook op hun sieradenlijn..origineel en onderscheidend verwisselbaar concept en design, trendy, kwalitatief hoogwaardig en toch betaalbaar! Bekend van MelanO is de “Cateye” een sterling 925 zilveren ring met verwisselbare ballen in edelsteen, glas, en zirconia’s. De ring is in 3 maten leverbaar 8, 10 en 12 mm…. zo krijgt elk sieraad een eigen, uniek karakter en kan het sieraad handig worden aangepast aan u stemming en outfit. Nieuw van MelanO is de “Twisted” sieradenlijn, een lijn waarin de ring een hoofdrol speelt. Deze veelzijdige ring is leverbaar in polished stainless steel, rosé of goud verguld en met opschroefbare en verwisselbare edel-, en zirconia stenen, in 6 of 8 mm en in diversen vormen. Zo kan je met deze ringen eindeloos combineren, enkel, tegen uw trouwring aan of als set van twee of drie ringen... Sjiek Living Lifestyle & Gifts in de Kempenaerstraat te Oegstgeest is de A dealer in uw regio van MelanO sieraden. Zaterdag 21 september heeft Sjiek in samenwerking met MelanO sieraden een originele aktie bedacht..”RAAD HET AANTAL CATEYE BALLEN” en maak kans op mooie MelanO prijzen. Dit alles wordt dus ook nog ondersteunt door de promo-auto “Twizzy” van MelanO. Kom naar de auto kijken en doe vrijblijvend mee met deze originele aktie! Al ruim 30 jaar is Sjiek Living Lifestyle & Gifts een kado- en woonwinkel met originele kado’s en woonaccessoires van o.a. Riverdale, en LIL. Homegeur lijnen van Bridgewater candle company uit Amerika, en Millefiori bekend van de aromabrander die alle vieze luchtjes doet verdwijnen. Tijdloze en sfeervolle meubelen van Nederlandse fabrikanten en o.a. een hele liefelijke Babykado lijn van het Nederlandse merk BamBam. Sfeervolle tekstborden met spreuken van alle dag…een must see! En een grote brede betaalbare collectie fashion o.a. armbanden, colliers, Bulaggi tassen, Shawls, omslagdoeken, oorbellen en MelanO natuurlijk. Maar ook uw IKKI en OOzOO dealer (horloges) Kom gezellig eens langs…..


M

&

AURITS ULDER

• 10Days • Summum • Kaffe • Sant Tropez • Ana Alcazar • Alchemist • Corel • Tony Cohen • Ca’shott footwear • Lazamani Laarzen • Depêche tassen • Smaak tassen

Maurits & Mulder • Langstraat 30a Wassenaar • 070-2165115

www.mauritsenmulder.nl

Zilver- en goudsmid

Nieuw:

! s p o h s k r Wo Wij hebben ook een webwinkel: www.parure-sieraden.nl/webwinkel Parure Sieraden: Terweeweg 54e | Oegstgeest | 071-3015075 | www.parure-sieraden.nl


VERBOUWINGSUITVERKOOP

WINTERCOLLECTIE Alles van FRED DE LA BRETONIERE moet weg... Alles van SHABBIES moet weg... Alles van ASH moet weg... Alles van REHAB moet weg... Alles van LAMICA moet weg... Alles VAN B-FEMME moet weg... Alles van MARCO POLO moet weg... Alles van PANTOFFOLA DORO moet weg... Alles van PROGETTO moet weg... Alles van REPLAY moet weg... Alles van SANCHO BOOTS moet weg... alles van WALK IN THE PARK moet weg... Alles van VIC MATIE moet weg...

Start donderdag 19 september 10.00 uur

Oegstgeest – Noordwijk – Leiden – Wassenaar

newdietcare

®

In balans door een gezond eetpatroon Als je weet wat je eigen gezonde eetpatroon is, heb je de balans tussen lekker eten en slank blijven gevonden. NewDiet Care heeft met het verantwoorde eiwitdieet van Prodimed en de professionele begeleiding een effectieve methode om af te vallen. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de balans tussen eten en een gezond gewicht blijvend terug te vinden. Door de combinatie van persoonlijke aandacht, vaste weegmomenten en het eiwitdieet zijn de eerste resultaten al snel zichtbaar. Kijk op de website hoe NewDiet Care werkt of bel direct voor een afspraak.

Consulten worden vergoed door Zorg & Zekerheid

C O N TA C T

070 511 88 88 071 301 48 03 www.newdietcare.nl

Ea sy Eastb o r n d a ge n ...

voordeel!

€284,= op=op

Boxspring Boxspring Easy • Uit voorraad leverbaar • 180 x 200 van: € 1673,= voor: € 1.389,= • Alleen in de kleur antraciet grijs!

Ambachtsweg 24a • 2222 AL Katwijk (Industrieterrein ’t Heen, tegenover de Gamma) • T 071 408 58 55 • inf0@denachtwachtkatwijk.nl www.denachtwachtkatwijk.nl - Modebewust slapen!


Een eigen ma at stijl op

Alexander Suits

Jo! Woman DENIM DAYS BIJ JO! WOMAN Dit najaar ligt de nadruk op denim. Van spijkergilets en spijkerblouses tot de oude vertrouwde jeans. Denim is onmisbaar in de kledingkast. Om elke vrouw in de gelegenheid te stellen een goede spijkerbroek te dragen, krijgt u van 19 t/m 21 september 20% korting op alle jeans bij JO!Woman. U kunt bij ons terecht voor een stoere baggybroek van het merk LTB, een skinny model van ONLY of een jeans van Angels. Kom langs bij JO!Woman en wie weet scoort u de perfecte spijkerbroek.

MERKKOSTUUMS De nieuwste collectie merkkostuums vindt u bij Alexander Suits. Colberts, pantalons, jacks en nog veel meer voor spectaculaire prijzen!

Alexander Suits HOTSPOT

JO! WOMAN ALEXANDER SUITS Hoofdstraat 175 2171 BB Sassenheim Tel: 0252 - 22 01 03

Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout www.alexanderbv.com

Merkkleding uit de nieuwste collecties 2013-2014 Alles ver beneden de reguliere verkoopprijs! Kom en overtuig uzelf!

Kostuums van € 349,- t/m € 499,-

Kolberts

van € 199,- t/m € 299,-

Pantalons

van € 109,- t/m € 139,-

€ 149,-

€ 99,-

€ 69,-

Grote collectie in: pullovers, jacks, jassen, overhemden, sweatshirts, vesten, etc.

Alexander Suits Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk) Geopend: di. t/m do. 10.00-17.30 uur, vr. van 10.00-21.00 uur, za. van 10.00-17.00 uur

Denim Days bij

Alléén 19, 20 en 21 september

20% KORTING op alle jeans!

• Only • Vero Moda • Dept • Angels • Legend • Street One • Petrol • LTB

Hoofdstraat 175 - Sassenheim - Tel. (0252) 220103


Embrace C o m f y fa l l !

Dat wordt genieten... ...Behaaglijke mode voor een comfy herfst!

Angels Anne Parker Dreamer’s jeans Dreamstar Elvira Enjoy Fancy Friday’s Freequent Geisha Gerry Weber Mado Mavi jeans NED Roses of Avelon Sandwich Soya Reset Street One s.Oliver

s n e i z t o t g a a r G in de winkel miranda, Bregje, manon, Betty, Irmgard, Vanessa, Riet, monique, maria, Kazia Tulpstraat 7-13 Katwijk a/d Rijn 071 4013589 van Limburg Stirumstraat 36 Noordwijk-Binnen 071 3615805

NIEUWE COLLECTIE

Top Style

Hoofdstraat 86 • Noordwijk 071 3612705

Shoe Fashion

Hoofdstraat 50 • Noordwijk 071 3612994

Rijswijk

Herenstraat 50 • Rijswijk 070 3998199

www.aadvandenberg.nl twitter.com/AadvdBergShoes Aad van den Berg

www.embrace.nl

Tl week 38 13  
Tl week 38 13  

De Teylinger 18 september 2013

Advertisement