Page 1

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL 

sport

Sprintster wint de 400 meter

P17

Bouma Nederlands kampioen

Woensdag 5 juli 2017 JAARGANG 11 NR 27

nieuws P7

Weide met zonnepanelen van de baan

vakantie n Weer tijd voor Warmi!

Komst bouwmarkt nog hoogst onzeker

nieuws P9

Bouw parkeerdek van start

service P21

n Voorhoutse Sportdag

Framenummer tegen diefstal VOORHOUT n Inwoners van Teylingen kunnen vandaag, op woensdag 5 juli, tussen 12.00 en 17.00 uur op de parkeerplaats bij station Voorhout, gratis een uniek framenummer in hun fiets laten graveren door het preventieteam van Centrum Fietsdiefstal. Bij dit graveren registreert het team ook direct de fiets. Veel fietsen zijn nog niet voorzien van een uniek framenummer. Ook burgemeester Carla Breuer laat een framenummer in haar fiets graveren.

n Motie voor stopzetten aangehouden

Door Nico Kuyt

Beide fracties trokken met name het rapport van de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland in twijfel. Deze commissie geeft aan in te stemmen met de komst van een bouwmarkt aan de Oosthoutlaan. Het is verplicht om zulke grote plannen eerste deze provinciale commissie voor te leggen. Deze spitste zich met name toe rond de komst van een bouwmarkt op het Meob-terrein in Oegstgeest. Volgens de ChristenUnie heeft de ontwikkelaar aangegeven volgend jaar te willen beginnen met de bouw ervan. Deze bouwmarkt komt op relatief korte afstand te liggen van een

Gamma aan de Oosthoutlaan. Wethouder Bas Brekelmans zegde toe nadere informatie bij de commissie in te winnen. Medio september gaat de raadscommissie Bestuur er dan verder over praten.

Met deze actie willen gemeente en politie het aantal fietsendiefstallen verminderen. Treft de politie een gestolen fiets zonder framenummer aan op straat of bij een heler, dan is het lastig de rechtmatige eigenaar terug te vinden.

PROCEDURE

Een tweede motie van D66, om pas een besluit te nemen over een eventuele komst pas te doen als een wijziging van het bestemmingsplan de gemeenteraad voorligt en burgers en bedrijven zo hun inspraak kunnen doen, haalde het niet. Alleen de VVD steunde D66. De procedure voor een Gamma loopt evenwel gewoon door.

Twijfel over rapport Adviescommissie Detailhandel

Wegens succes verlengd

KEUKENS

HALF GELD + deze week beursacties mede mogelijk gemaakt door onze leveranciers.

woe 5 juli don 6 juli vrij 7 juli zat 8 juli

10 - 18 uur 10 - 22 uur 10 - 22 uur 9 - 18 uur

De winnaars van de verschillende onderdelen staan op pagina 17.

zomeractie: IS Mooie UW HOUTEN VLOER AAN Houten RENOVATIE TOE? systeemvloer Nu parketvloer vanvan € 69,00 schuren € 27,50 2 voor € 22,50 per / mm2 voor € 59,00

www.kroonparket.nl

meer dan 400 producten

spotgoedkoop

Ter Aar (zh)

Einsteinstraat 29

Curiosamarkt bij de pomp

S

WARMOND n Ruim twintig kra-

men met alles tussen kunst en curiosa staan op zondag 9 juli van 11.00 tot 16.00 uur op de jaarlijkse curiosamarkt rond het dorpsplein bij de pomp. Organisator galerie Het Oude Raadhuis heeft gezorgd voor een gevarieerd aanbod voor huis en tuin. De kunstgaleries aan het plein zijn ook geopend.

J I B ALE

BANKEN FAUTEUILS VERLICHTING DRESSOIRS KASTEN ETC...

Stobbeweg 19-21

Dordrecht

VOORHOUT n In het mobiele muziekpaviljoen op het kerkplein is op vrijdag 7 juli van 20.30 tot 23.30 uur het zomeravondconcert. Jonge singer-songwriters uit de regio treden op met eigen nummers. Deelnemers zijn Ties van Kesteren, Sidney Yeo, duo Wouter Mejan en Joris de Vent, Stan van Haasteren, Koert Witteman en het zeskoppig muziekgezelschap Roskop. De toegang is gratis.

De Voorhoutse Sportdag is een bekend fenomeen uit de jaren ‘80 en ‘90, dat een tweede leven heeft gekregen dankzij vrijwilligers van de verenigingen SV Voorhout, HV Foreholte, MHC Voorhout, Scoutinggroep Boerhaave, VV Foreholte en van de Rotary Club Voorhout. Deze verenigingen slaan jaarlijks de handen ineen onder de noemer Voorhout Beweegt om de jeugd van Voorhout in beweging te krijgen.

EENMALIGE

KEUKEN BEURS

Concert singersongwriters

VOORHOUT n Zo’n honderd kinderen stonden klaar voor de start bij de terugkeer van de Voorhoutse Sportdag. Op zondag 2 juli gaf burgemeester Carla Breuer het startsein, waarna de deelnemers de strijd aangingen in hun leeftijdsklasse bij de 60 meter sprint, 20 meter zaklopen, hoog- en verspringen. Ook vermaakten zij zich op een stormbaan en met een vijftal andere spellen, zoals het eilandenspel, waar het zuiver om het plezier en bewegen ging.

EXTRA BIJLAGE

SASSENHEIM n De motie van de ChristenUnie en PvdA om de gesprekken tussen B&W en de Gamma over een komst van de bouwmarkt aan de Oosthoutlaan maar stop te zetten, is aangehouden tot na het zomerreces. Beide fracties willen eerst aanvullende informatie hebben.

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 // vr 8.00 - 21.00 // za 8.00 - 20.00 // zo 10.00 - 20.00

plusvandijk

Van Dijk Voorhout /Herenstraat 45// Voorhout

Hoge Rijndijk

S JE SLA LAG BI J CO LI JN !

Leiden / Verdamstraat

www.colijninterieur.nl


GEMEENTEBERICHTEN week 27 / 2017 TEYLINGEN Waarom Fairtrade fruit en groente? Nog steeds leven er op de wereld ca. 800 miljoen mensen op of onder de armoedegrens, waaronder een groot percentage kleine boeren en plantagearbeiders. Om te zorgen dat meer mensen een kans op ontwikkeling krijgen is het belangrijk dat meer van hun producten volgens eerlijke handelsprincipes worden verhandeld. Dat stelt de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren. Ditmaal aandacht voor tropisch fruit en groente, een belangrijke productgroep in onze supermarkten. Bananen alleen al vormen ongeveer 1% van de omzet van de supermarkten in Nederland. Problemen bij tropisch fruit en groente Ananas, bananen, sinaasappels, mandarijnen, mango’s, avocado’s, limoenen, sugar snaps en haricots verts (en is geen volledig lijstje). Allemaal fruit en groenten die geheel of grotendeels uit ontwikkelingslanden komen. Onderzoek bij de ananasteelt toonde aan dat er lange dagen moeten worden gemaakt voor weinig loon. Overwerk werd niet betaald. De arbeiders op de plantages moeten vaak zonder beschermende kleding werken tussen de stekelige punten en met giftige pesticiden. Daardoor kan een arbeider het werk gemiddeld maar vier jaar doen. Kleine boeren kunnen niet zelf exporteren, ze zijn afhankelijk van grote ondernemingen. Vooral in de zeer omvangrijke bananenteelt domineren grote ondernemingen de gehele sector. Deze organisaties zijn zo machtig dat ze de prijzen voor de boeren laag kunnen houden. Helaas zijn de genoemde problemen geen uitzonderingen bij de teelt van tropisch fruit en groente. Fairtrade belangrijk en reëel mogelijk Tropisch fruit en groente Fairtrade kopen is belangrijk. Want dan weet je dat de arbeiders een redelijk loon krijgen, dat ze beschermd worden door goede werkkleding en dat ze lid mogen worden van een vakbond. Daarnaast voldoen Fairtrade fruit en groenten aan strenge milieueisen. Praktisch alle tropisch fruit en groente is ook Fairtrade te koop.

Collectes Er zijn geen collectevergunningen verleend in verband met een vrije periode. Algemene Plaatselijke Verordening Meldingen uitweg Op grond van de algemene plaatselijke verordening is het aanleggen van een uitweg gemeld voor: • Vijfmeiweg 34 Sassenheim (27-06-17) Drank- en horecawet Vergunning op grond van artikel 3 voor het mogen verstrekken van alcoholhoudende drank is verleend aan: • Hotel Café Restaurant Boerhaave, Voorhout (26-06-17) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze Gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning • Kruidenschans 121, Voorhout • • • • •

het plaatsen van een dakraam, zonnepanelen en een schutting, 22-06-2017 Dragonweg 1, Voorhout het bouwen van een carport, 2206-2017 nabij Roodemolen, het verwijderen van twee bomen, Sassenheim 23-06-2017 Essenplein 10, het plaatsen van een tuinhuisje, Sassenheim 24-06-2017 Munthof 12, Voorhout het plaatsen van een dakkapel, 2706-2017 nabij Roodemolen 8, het realiseren van een tennispark Sassenheim met 9 banen, clubhuis, lichtmasten, vlaggenmasten en hekwerken en het aanleggen van een tijdelijke toegangsweg, 26-06-2017 Torenlaan 12a, Voorhout het kappen van aantal bomen en aanbrengen van verharding, 28-062017

Er zijn bijvoorbeeld voldoende Fairtrade ananassen en bananen te koop in ons land voor alle supermarkten. Mango’s, avocado’s, limoenen, mandarijnen, sugar snaps en haricots verts zijn ook steeds beter Fairtrade verkrijgbaar. Hoe herken je Fairtrade fruit en groente? Het belangrijkste keurmerk voor Fairtrade fruit en groente is het bekende Max Havelaar keurmerk. Ook is er het Fair for live Fairtrade keurmerk. Dit komt echter niet of nauwelijks voor in Teylingen. Wel is bekend dat fruit en groenten van het bedrijf Nature’s pride met de sticker Eat Me erop, voor zover afkomstig uit ontwikkelingslanden, het Fair for live keurmerk heeft. Dit bedrijf zet dit keurmerkje echter niet (meer) op het fruit en de groente. Wat kunt u doen? Ten eerste kunt u natuurlijk tropisch fruit en groente kopen met het Max Havelaar keurmerk of de producten kopen gelabeld met Nature’s pride/Eat me. Ziet u dit niet in uw supermarkt dan kunt u ernaar vragen. Dat is een effectieve methode om Fairtrade te bevorderen! Meer info: www.maxhavelaar.nl of www. agrofair.nl en www.naturepride.nl.

Werkgroep Teylingen Fairtrade

Agenda voor de openbare vergadering van de Cliëntenraad ISD Bollenstreek Datum: Aanvang: Locatie:

vrijdag 7 juli 2017 12.15 uur ISD Bollenstreek, Hobahostraat 92 te Lisse (vergaderzaal 1)

1. Opening 2. Mededelingen 3. Ingekomen en verzonden stukken 4. Vaststelling van de agenda 5. Notulen van de vergadering van 16 juni 2017 6. Wat verder ter tafel komt 7. Rondvraag 8. Afsluiting

De cliëntenraad behartigt op het gebied van de Participatiewet (PW) de belangen van alle cliënten van de ISD Bollenstreek. De vergaderingen zijn openbaar. Wilt u aanwezig zijn bij deze vergadering, dan kunt u zich tot 7 juli 2017 aanmelden bij de cliëntenraad. Aanmelden kan via clientenraad.isd@hotmail.com

Dit is een artikel van de werkgroep Teylingen Fairtrade. De werkgroep, bestaande uit vrijwilligers en een ambtenaar van de gemeente, zet zich actief in voor het behoud van de titel Teylingen Fairtrade gemeente. Kijk voor meer informatie op www.teylingenfairtrade.nl of zie www.facebook.com/FairtradeTeylingen. Reacties welkom, s.v.p. naar info@teylingenfairtrade.nl.

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Het beslistermijn wordt met 6 weken verlengd • masten 28a (Voorhout), 28 t/m 36 (Lisse) en 37 (Haarlemmermeer), het verzwaren van de staalconstructie en fundering, 23-06-2017 (zie verleende vergunning op 28-062017) Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Saffraanweg 10, Voorhout het verwijderen van binnenwanden, 27-06-2017 • Nabij Burg.Ketelaarstraat, het kappen van een boom, Hemmeerpolder, 23-06-2017 • Warmond • Leidsevaart 2, Voorhout het uitbreiden van kantoorruimtes, 23-06-2017 • Loosterweg 35a, het bouwen van een kapschuur, Voorhout 22-06-2017 • masten 28a (Voorhout), het verzwaren van de 28 t/m 36)(Lisse) en staalconstructie en 37(Haarlemmermeer) fundering, 28-06-2017 Bezwaar tegen besluiten Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door en kijken of er een oplossing voor uw bezwaren bestaat. Belt u hiervoor met ons algemene nummer (14 0252). Komen we er niet uit dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen.

Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Iedere maandag houdt de plaatselijke vertegenwoordiger van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (welstandscommissie) vanaf 9.30 uur een openbare vergadering in het gemeentehuis van Sassenheim. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. U kunt deze inzien bij de Gemeentewinkel / Vergunningen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252.


Iedere donderdag houdt de Centrale Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (regio welstandscommissie) voor de Duin- en Bollenstreek vanaf 14.00 uur een openbare vergadering in het Groothandelsgebouw, Stationsplein 45 te Rotterdam. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering

worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252. Voor alle informatie over bouwen, bouwplannen, afwijking van bestemmingsplannen en vergunningen (omgevingsvergunning)

kunt u een afspraak maken met de Gemeentewinkel / Vergunningen via telefoonnummer 14 0252. Afspraken maken is mogelijk op maandag van 8.30 tot 13.00, dinsdag en woensdag van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag van 8.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie woensdag 5 juli 2017. Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

 Persoonlijk

 Betaalbaar

 Deskundig

 Op maat

De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

www.florawebsite.nl

Web & D esign voor de G roe ns e c to r

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout

Zorgloket/ISD:

9.00 - 12.00 uur.

Gevraagd: hulp in de huishouding in Oegstgeest Noord. Eens per 2 weken voor 5 uur. Tel: 071-5177447

Programma volksuniversiteit K&O Oegstgeest is uit, afhalen bij o.a. K&O en bibliotheek. www.ko-oegstgeest.nl tel. 0715237165.

PARKET- PLANKENVLOER SCHUREN & AFWERKEN. Bel voor gratis offerte. Tel: 06-20401577 Katwijk

Gevraagd: te huur/te koop Bollenschuur /- 400 m². Tel: 06-53471111, ook ‘s avonds.

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur

Uw adviseur Henri van Hardeveld

B R O U W E R

Ik zoek voor de do. morgen huishoudelijke hulp, graag schoon en Ned. sprekend. Rijnsburg, tel: 071-4020544/ 06-14909702. (Graag vrijdag afspraak).

T R A V E L

T A X I

Balie politie: De balie van de politie is niet open voor vrije inloop. U kunt aangiften doen door een afspraak te maken via het landelijke politienummer 0900 - 8844. De afspraak wordt dan gepland tijdens openingstijden van het gemeentekantoor in Sassenheim. U kunt van zogenaamde eenvoudige misdrijven ook aangifte doen via www.politie.nl.

i

TEYLINGEN  FACEBOOK.COM/GEMEENTETEYLINGEN  TWITTER.COM/GEM_TEYLINGEN  YOUTUBE.COM/GEMEENTETEYLINGEN

De robijnhof 1 Leiden heeft weer een gezellige vlooienmarkt op 9 juli aanstaande. Wilt u ook een kraam reserveren? Dat kan op tel.nr: 06-40553865

Te huur: Garage, 18 m², 45 cm hoger dan normaal, met spouwmuren, Uitermeerstraat Lisse. Voor inl. 06-21274641/ 0252373038.

Aangeboden: straatmaker, Leiderdorp, voor al uw straatwerk, terras ophogen oprit, plaatsen van schuttingen, vrijbl. pr. opgaaf, tel: 06- 29481555.

Man van 57 jaar zoekt mensen die behoefte hebben om leuke en gezellige dingen te gaan doen, mensen te leren kennen, gewoon doen. Whatsapp, 06-15628664, alleen uit Katwijk.

Te koop: Mini Countryman 2011- 65.000 km- apk tot 4/18, zeldzaam, mooi/dealer onderhouden € 14500,-. Tel 06- 20959905 (ook ‘s avonds). Garage te koop: Baljuwstraat, Leiderdorp. Tel 071-5411324.

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 06- 57200505.

B R O U W E R

4-DAAGSE REIS VERTREK 15 AUGUSTUS 2017 E 395,BOEKEN OP: WWW.BROUWERTRAVEL.NL

WWW.BROUWERTRAVEL.NL | VOLG ONS OOK OP FACEBOOK

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Inl.: 06- 30216509

Walraad Timmer en onderhoudsbedrijf: van deurkruk tot dakkapel, voor al uw timmer en onderhoudswerkzaamheden in en rond het huis. Tevens plaatsen en/of leveren van uw keuken en badkamer. Bel voor vrijblijvende offerte: 071-5897250

B R O U W E R

T O U R S


DUURZAAMHEID IN TEYLINGEN

1

DEEL

ENERGIEBESPARING

Wat gebeurt er in Teylingen op het gebied van duurzaamheid? In vier themapagina’s doet de gemeente verslag van ontwikkelingen op dit terrein. Vandaag deel 1, over energiebesparing. Steeds meer mensen denken na over mogelijkheden om hun huis te verduurzamen.

Eerst isoleren, dan zelf stroom opwekken

‘Duurzaam wonen begint met energie besparen’ De meeste mensen die hun huis willen verduurzamen, beginnen vaak met zonnepanelen. Maar het is zinvoller om eerst je verbruik te verminderen, stelt Warmonder Remco van der Horst. ‘Laat je huis isoleren, neem dubbel glas, draai ledlampen in: vooral bij oudere woningen schieten je kosten naar beneden. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.’ Remco verhuisde vorig jaar met zijn

De kruipruimte is opgevuld met

daar moesten op verschillende plekken

gezin naar een jaren-50-woning. Net

milieuvriendelijke ‘chips’, die je ook

gaten in de voegen van de buitenmuur

als in het vorige huis bekeken ze eerst

ziet als verpakkingsmateriaal. In de

worden geboord.’

eens hoe ze de energiekosten omlaag

muren zijn kleine pareltjes gespoten en

kon brengen. Om te beginnen lieten

vervolgens verlijmd. ‘De kruipruimte was

Zonder gas

ze de kruipruimte en spouwmuren

in een paar uur gedaan: via een grote

Ook zijn ze gaan kijken of ze zonder

isoleren. ‘Dat heeft enorm veel effect.

slang werd het isolatiemateriaal onder

gas konden. De keuken had al een

De koude uitstraling is weg, het is alsof

de vloer geblazen. De muren waren

kookplaat op inductie, bovendien

je het huis een jas hebt aangedaan.’

arbeidsintensiever, dat kostte een dag,

wilden ze de oudere CV-ketel op

Teylingen. Moderne dorpen midden in de wereld

TEY_Duurzaamheid in Teylingen 266x390.indd 1

04-07-17 09:43


Remco van der Horst

zolder graag kwijt, omdat daar een

Dakpannen met zonnecellen

je huis vooruit naar de toekomst. En je

kinderslaapkamer zou komen. Het was

Er moet nog meer gebeuren,

laat de wereld iets beter achter voor

even zoeken naar vloerverwarming die

stelt Remco. ‘We willen graag nog

de kleinkinderen. Tegelijkertijd is te

zich leende voor de houten vloeren in

zonnepanelen op het dak. Het liefst

begrijpen dat mensen zeer ingrijpende

hun woning. Ze vonden een bedrijf dat

dakpannen met zonnecellen, zoals op

maatregelen overlaten aan een

flinterdunne kabeltjes installeert, die

ons vorige huis: dat ziet er veel beter uit.

volgende bewoner.’

geschikt zijn voor alle mogelijke vloeren.

Ook willen we nog beter dubbel glas.

‘Heel eerlijk: het verbruikt niet minder

Maar je kunt niet alles tegelijk doen.’

Volgens de Warmonder is de

energie, maar het is erg comfortabel.

Hij merkt dat veel mensen

maatschappij er rijp voor om te

Belangrijk is bovenal dat we geen gas

belangstelling hebben voor duurzame

investeren in duurzaamheid. ‘Er is

meer nodig hebben en geheel ‘draaien’

maatregelen. ‘Toen we bezig waren met

echt een cultuurverandering gaande.

de vloerisolatie, kwamen mensen uit

Mogelijk ook door de lage rente:

De maatschappij is er rijp

de straat nieuwsgierig af op de grote

isolatiemaatregelen en zonnepanelen

voor om te investeren in

vrachtwagen die bij ons voor de deur

renderen simpelweg beter dan

stond. Een poosje later zag ik die wagen

spaargeld. Ook bij bedrijven zie je de

duurzaamheid. ‘Er is echt

bij een ander huis voor de deur staan.

verandering, zoals Akzo die bezig is met

een cultuurverandering

Het heeft een olievlekwerking!’

windmolens. Niet onbelangrijk, omdat

En recent kwamen anderen zijn advies

bedrijven de grootste energieverbruikers

vragen: ze zochten naar een alternatief

zijn. De voortschrijdende techniek hou

voor de verouderde CV-ketel, maar

je niet tegen.’

- REMCO -

op groene stroom, naast het feit dat

vroegen zich af of ze daar op hun leeftijd

we van radiatoren, leidingen en ketel

nog aan moesten beginnen. Remco

af zijn en ook geen onderhouds- en

schetste een aantal mogelijkheden, zoals

vervangingskosten meer hebben .

een grondwarmtepomp. ‘Als je verwacht

Voor het warme kraanwater hebben

er geen tientallen jaren meer te wonen,

we elektrische doorstroomverwarmers

dan haal je de extra investering er

geïnstalleerd.’

waarschijnlijk niet uit, maar je duwt wel

TEY_Duurzaamheid in Teylingen 266x390.indd 2

04-07-17 09:43


Nou ja, je mag natuurlijk best een traantje laten

Johan Chrispijn Tandprothetische

Dat vind ik ergens ook wel weer een compliment

satie die werkt met de nieuwste

Praktijken is een moderne organimaterialen en technieken. Het team bestaat uit gediplomeerde tandpro-

Maar niet te lang dan, want je weet dat zal niet baten

thetici en - tandtechnici. Dit stelt ons in staat om de

Wie overleden is, die blijft dat tot het end.

gebitsprothese van onze clienten op een hoogwaardige manier te

Robert Long

kunnen

Ze stond nog volop in het leven, maar na een kortstondig ziekbed hebben wij toch nog onverwacht en voor ons veel te vroeg afscheid moeten nemen van mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder, schoonmoeder en lieve oma

Maria Elisabeth Komen – Vermeulen * Leiden, 1 november 1946

Niemand wil graag afscheid nemen, maar áls je afscheid moet nemen, dan wil je dat het goed is.

vervaardigen.

Kwaliteit

staat bij ons voorop. Daarnaast

www.johanchrispijn.nl

vinden

wij

persoonlijk

contact

heel belangrijk en besteden daar ook veel aandacht aan. Onze be-

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008

handelingen worden grotendeels

Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

zijn voorzien van certificeringen en

vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij geven u eerlijke voorlichting, landelijk getest. Al 70 jaar een bewezen bedrijf met een vertrouwd gezicht.

† Sassenheim, 2 juli 2017

Van der Putten & Dunweg Uitvaartzorg Heereweg 21 2161 AC Lisse 0252 - 413 213 info@vanderputtenendunweg.nl

www.vanderputtenendunweg.nl

Hans Komen Els en Sjaak Michelle Jeffrey John en Arianne Dave Mike Jayson Jacoba van Beierenhof 14 2215 JK Voorhout U kunt op donderdag 6 juli van 19.00 tot 20.00 uur afscheid van haar nemen en ons condoleren in bovengenoemd crematorium, Achterweg-Zuid 62 in Lisse. De crematieplechtigheid vindt in besloten kring plaats. In plaats van bloemstukken graag een gift voor het KWF. In het crematorium zullen collectebussen aanwezig zijn. Wel stellen wij het op prijs als u één enkele fleurige bloem, maar liever geen lelie voor Maria mee wilt nemen.

Wij komen vrijblijvend bij u langs voor een adviesgesprek, bel voor een afspraak.

Dag en nacht bereikbaar 06 23954021 Wij hebben ook een unieke uitvaartwinkel in de Van Limburg Stirumstraat 6A, Noordwijk welke open is van woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.ivonneclemens-uitvaartverzorging.nl

Uitvaartzorg de Schelp Linda Janmaat 06 20 66 71 85 24/7 bereikbaar www.uitvaartzorgdeschelp.nl

Afscheid nemen doen we samen. Zorgvuldig, zorgzaam en met aandacht voor detail.

Lieve Bart,

‘Ik neem uw zorg uit handen op het moment dat u dat nodig heeft’.

Het Afscheidshuis is er voor iedereen Uitvaartonderneming Teylingen zorgzaam en betrokken vrijblijvend voorgesprek mogelijk

Met veel verdriet moeten we afscheid nemen van jou als gezellige klasgenoot.

Dag en nacht telefonisch bereikbaar op: 06 - 30409466 info@uitvaart-teylingen.nl / www.uitvaart-teylingen.nl

Het overlijden van jou heeft ons als klas diep geraakt.

Ankie Jochemsz - Willemijn Heijink - Wilma Bleeker

Door je grappen en grollen was je voor ons allen een bijzondere vriend. We zullen je heel erg missen. We wensen de familie en vrienden van Bart veel sterkte toe.

Veel liefs, VSO 2 van Het Duin

Bel gerust voor een persoonlijk gesprek over de mogelijkheden van een uitvaart.

Monuta Herma Pijfers 0252 - 769 156 info@monutahermapijfers.nl www.monutahermapijfers.nl

T 071 - 36 46 006

dag en nacht bereikbaar

barbaranoordwijk.nl

Rose, Jian, Angel, Annika, Ricardo, Romy, Britt en Rosalie.

• Begraven

Met veel verdriet nemen wij vandaag afscheid van onze leerling

BART VAN DER ZALM Bart was een vrolijke jongen met een grote dosis humor. Hij heeft in korte tijd veel vrienden gemaakt. Wij zullen hem enorm missen. Wij wensen de familie veel sterkte toe met dit grote verlies. Leerlingen en medewerkers van VSO Het Duin

Het Uitvaarthuys Anneke Beunder Els Görtemöller

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar

dag en nacht bereikbaar

0 2 5 2 - 37 69 42 06 - 19 27 98 21

hetuitvaarthuys.net

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Huisartsenpraktijk SassemBourg is wegens vakantie

GESLOTEN

van 24 juli 2017 t/m 13 augustus 2017 Voor spoedgevallen neemt waar: Huisartsenpraktijk Warnaars, Hoofdstraat 80, Sassenheim Tel.: 0252-212479 Buiten kantooruren neemt waar: De Doktersdienst in Voorhout Tel.: 0252-240212


nieuws

DE TEYLINGER

7

WOENSDAG 5 JULI 2017

Bibliotheek en UWV helpen WW’ers in Taalhuis SASSENHEIM n Taal is steeds belangrijker in Nederland. Veel werkzaamheden worden gedigitaliseerd. Als lezen en vooral begrijpend lezen moeilijk is, valt het niet mee om zaken goed te kunnen regelen. Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek gaat daarom samenwerken met het UWV om mensen in een WW uitkering uit te nodigen om hun taalvaardigheid te testen.

Cliënten die in een risicogroep vallen worden door het UWV uitgenodigd om in de bibliotheek in Sassenheim bij het Taalhuis een taalmeter te maken. De taalmeter is een online instrument om te

meten of iemand extra hulp kan gebruiken op gebied van taal om bijvoorbeeld goede sollicitatiebrieven te kunnen schrijven. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een gratis onderwijsprogramma, of kan iemand worden gekoppeld aan een taalmaatje. Eerder dit jaar is er bij BplusC in Leiden gestart met de samenwerking met het UWV. Vanaf vrijdag 7 juliworden de eerste cliënten uit de Bollenstreek uitgenodigd om in de bibliotheek (Kerklaan 42) de taalmeter te maken. Het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek verwacht veel mensen te kunnen begeleiden naar een betere taalvaardigheid.

Welzijnskwartier organiseert street4you TEYLINGEN n Deze zomer is Welzijnskwartier voor het eerst in diverse gemeenten in de Bollenstreek met het concept Street4You. Street4You is een buurtfeest waarbij jong en oud mee kan doen met laagdrempelige, creatieve, en sportieve activiteiten. Ontmoeting en plezier staan hierbij centraal. Deelname aan de activiteiten is gratis.

PROGRAMMA

In Lisse, Hillegom, Sassenheim, Noordwijkerhout en Voorhout staan er op diverse locaties negen Street4you’ s gepland. Voor iedereen is er wat te doen tijdens deze evenementen. Vanaf 13.00 tot 17.00 uur kan iedereen gratis meedoen aan bijvoorbeeld een pannatoernooi, een nerf battle, freerunnen, drie op een rij en pokemon kaarten ruilen. Ook staat er op verschillende locaties een springkussen. Verder is er een dansdemonstratie van Mindchange en kunnen deelnemers gezonde wraps maken.

SCHUIMPARTY

Bij de ‘Take a break’, een koffiecorner, kunnen de buurtbewoners en belangstellenden onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar beter leren kennen.

Tijdens een schorsing kwam een meerderheid tot het aanhouden van de zonnepanelenweide. | Tekst en foto: Nico Kuyt

Zonneweide aan Oosthoutlaan voorlopig van de baan

Street4you is op vrijdag 14 juli van 13.00 tot 17.00 uur bij Fascinus in Sassenheim, op woensdag 26 juli van 13.00 tot 17.00 uur bij de Waterspeeltuin in Voorhout, op donderdag 3 augustus van 13.00 tot 17.00 uur in Park Rusthoff in Sassenheim en op vrijdag 18 augustus van 13.00 tot 17.00 uur in Park Beukenrode in Voorhout.

SASSENHEIM/VOORHOUT n De gemeenteraad kon vorige week niet instemmen met de komst van een zonnepanelenweide op het eilandje nabij PostNL aan de Oosthoutlaan.

Een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, Trilokaal en ChristenUnie

Er zijn in de zomer drie schuimparty’s: op vrijdag 14 juli in jongerencentra Fascinus in Sassenheim, op woensdag 19 juli in Solution in Hillegom en op donderdag 10 augustus in De Greef in Lisse. De party’s zijn van 19.00 tot 23.00 uur een worden georganiseerd voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

WARMOND n De fusieschool, die ontstaat uit Sophiaschool De Waaier en PCPO-school Het Landtgoed, krijgt de naam De Buitenplaats.

Welzijnskwartier is altijd op zoek naar vrijwilligers, bijvoorbeeld om te helpen bij het maken van de wraps of bij de koffiecorner. Zelfs iets met de buurt organiseren tijdens Street4you is ook mogelijk. Voor meer informatie en aanmelding, neem contact op met Richard Grimbergen: richardgrimbergen@ welzijnskwartier.nl of 06-10704075.

Aan ouders en kinderen is gevraagd om mee te denken over een nieuwe naam. Uit de inzendingen is door de leerkrachten de voorkeur gegeven aan De Buitenplaats. Ouders zijn gisteren op de hoogte gesteld van

Erwtensoep, rookworst + 100 gram Zeeuws spek 50

Vers gekookte zomerbietjes

7

500 gram

VLEESWARENKOOPJE

0,99 Hollandse aalbessen 500 gram 2,49 Boerensalade 100 gram 0,89

3

per krop

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Kalfssaucijzen

595

VLEESWARENKOOPJE SPECIAL 100 gram Achterham + Pomodorohaasje 100 gram achterham 150 gram Pittige kipsalade + 150 45

samen 4 gram pittige kipsalade 225 45

4

100 gram TROTS VAN DE KEURSLAGER

samen Blije dijen spiesen lekker op de BBQ TROTS VAN DE KEURSLAGER 4 stuks

5

95

blijedijespiesen lekker op de BBQ Duitse biefstukken 50 4 stuks 7 95 met bakje saus KEURSLAGERKOOPJE

4 stuks

SPECIAL

KEURSLAGERKOOPJE

Spek ‘n Span

5

100 gram

165

Duitse biefstukken met Scholten zijn geldig van 3 t/m 8 juli bakjeKeurslagerij saus261Aanbiedingen Hoofdstraat Keurslagerij Scholten Sassenheim Hoofdstraat 261 50 0252-211440 Sassenheim Aanbiedingen zijn geldig van 2 t/m 7 november

0252-211440

SPECIAL

4 stuks

0,99

VOORBEREIDINGEN OP FUSIE

Voor basisschool De Buitenplaats wordt een nieuw logo en een nieuwe website ontwikkeld. Ook de overige voorbereidingen op de fusie zijn in volle gang. Tijdens een ouderavond op 20 juni zijn de ouders van beide scholen geïnformeerd over onder andere het beleid van de school, de inrichting van het schoolgebouw, personele inzet, groepsindeling en methodegebruik.

HOLLANDSE NIEUWE! Hollandse Nieuwe! Vet, zilt, mals, romig, lekker en gezond! En altijd vers van het mes.

Grote krop Lollo Verde sla

Gebraden runderrollade + cornedbeef 20

4 stuks VLEESWARENKOOPJE

de naamswijziging. “Een plek waar kinderen graag zijn, waar samen wordt gewerkt én gespeeld”, licht Margareth van der Hulst, de nieuwe directeur van de fusieschool, de keuze voor de naam toe. “Een plek waar ruimte is voor ontwikkeling, het ontplooien van talent en creativiteit. Een plek met respect voor de groene omgeving waarin de school mag staan.”

Weekaanbiedingen

KEURSLAGERKOOPJE

2 x 100 gram

duurzaamheid waar de gemeente mee bezig is, zoals panelen op de gemeentelijke gebouwen, naast deze op PostNL en een pogen de panelen te krijgen op diverse daken van bedrijven.

Het Landtgoed en De Waaier na de vakantie verder als De Buitenplaats

VRIJWILLIGERS

samen

willen vooralsnog geen groen opofferen voor zonnepanelen. Die kunnen ook op daken geplaatst worden. Het eiland blijft dan beschikbaar voor de scholekster en de kieviet. Het plan voor de panelen werd aangehouden en wordt meegewogen in het grotere plan rond

7

Maaltijd van de week

Witlofschotel

100 gram

Elke woensdag:

10 Perssinaasappels

0,89

1,95

Er zijn weer Zomermaaltijden zonder toevoegingen.

v.d. Veer

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141 Onbetwist uw fruitmandspecialist!

Per stuk 1.95

4 stuks 7.50

Emmertje Hollandse Nieuwe, om zelf schoon te maken: 1 liter (11 stuks) per stuk 2 stuks 2 liter (18 stuks) per stuk 2 stuks Nieuwe bokking! Woensdag: kibbelingdag! Donderdag: Gebakken lekkerbek, + gratis bakje saus Bestel uw schotel met Hollandse Nieuwe op www.vissalade.nl

Oude Haven 3 www.vissalade.nl

Sassenheim 0252 210151

7.95 15.12.50 20.-

per stuk 4 stuks

1.50 5.-

500 gram

6.95

3 stuks

6.-


eid W* ! h r e T v De o alt uw B beta

Verdien met elke zonnestraal uw eigen kapitaal!

HOTEL • RESTAURANT • CAFÉ • ZALENCENTRUM

Een familiebedrijf waar gastvrijheid en goede service nog vanzelfsprekend zijn!

Pakketprijzen Aantal 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

Totaal Wp 1560 Wp 2080 Wp 2600 Wp 3120 Wp

Omvormer Growatt Growatt Growatt Growatt

Tarief € 3.188,€ 3.815,€ 5.042,€ 5.643,-

Netto investering € 2.634,€ 3.152,€ 4.166,€ 4.663,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: - Omvormer - Bevestigingsmateriaal voor op pannedak (platdak tegen meerprijs) - Bekabeling tot aan de omvormer - 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) - en 5 jaar op omvormer - Inclusief BTW

Wij n zoeke! jo u

Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen om ons team te komen versterken.

Medewerk(st)er bediening (16 uur per week)

Zaalmedewerk(st)er (oproepbasis)

*vraag naar de voorwaarden

Medewerk(st)er housekeeping (10 uur per week)

VOORHOUT Nijverheidsweg 10 - Tel. 0252-21 57 62

WWW.BERNARDSCHULTE.NL

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

al vanaf

259.-

Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl RABO NL73RABO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01

ERKEND SPECIALIST KLI KLIMAAT BEHEERSING

Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).

Solliciteren kan via onze site: restaurant-de-engel.nl/contact Voor vragen: info@restaurant-de-engel.nl Heereweg 386 • Lisse • 0252 21 18 80 • www.restaurant-de-engel.nl • Volg ons op


nieuws

DE TEYLINGER

Marc Stouten naar Deaflympics VOORHOUT n Wielrenner Marc Stouten uit Voorhout is een van de negen atleten die zich namens Nederland heeft geplaatst voor de Deaflympics. Het internationale toernooi wordt gehouden in Samsun in Turkije en begint op dinsdag 18 juli.

Op vrijdag 7 juli wordt het Nederlandse team gepresenteerd. Schouten is de enige wielrenner in de equipe van chef de mission Toine Vos, die verder bestaat uit een judoka, een karateka, een golfer, een zwemmer en vier atleten. AUDIOGRAM

De eerste Deaflympics - toen nog Stille Spelen genoemd - werden georganiseerd in 1924 in Parijs. De eerste onderlinge, Olympische krachtmeting voor dove sporters. Om mee te mogen doen aan de Deaflympics moet de sporters aan bepaalde kwalificatievoorwaarden voldoen. Ze moeten natuurlijk bepaalde sportprestaties neerzetten en voorafgaand aan de Deaflympics laten zien dat ze deze limiet kunnen vasthouden of zelfs verscherpen. Daarnaast moeten ze een gehoorverlies van minstens 55dB per toongemiddelde aan het beste oor hebben. De sporters moeten bij hun aanmelding een audiogram inleveren als bewijs dat ze doof genoeg zijn en tijdens de Spelen worden ze, naast de standaard dopingcontrole, ook nog eens gecontroleerd op hun doofheid.

Fred Koot lijsttrekker D66

WOENSDAG 5 JULI 2017

9

Player Simoni verrast met winst op harddraverij in Warmond n Smaakmakers maken feestje van evenement op Herenweg WARMOND n Player Simoni en Danny den Dubbelden hebben zaterdag 1 juli voor een grote verrassing gezorgd door de harddraverij van Warmond te winnen. De combinatie klopte in de eindstrijd de grote favoriet Casanova met Micha Brouwer. Titelverdediger Barbert (met pikeur John de Leeuw) eindigde als derde voor Zam Avon (van Wim van Buytene). Dat bijna niemand had gerekend op de winst van Player Simoni bleek wel uit de uitbetaling, ruim 86 tegen 1. In zijn eerste drie starts kwam hij niet door de eerste omloop heen. Hij maakte te vaak galoppades, maar liet af en toe wel snelle ritten zien. Geholpen door een startvoordeel van vijf meter liet de Deense ruin van Stal de Groningers op de Herenweg zijn ware gezicht zien. Achtereenvolgens klopte hij Southwind Raptor, Open Access, Next Wind, Zam Avon en Casanova. In de finale had Player Simoni het geluk aan zijn zijde. Casanova maakte in de eerste rit direct zijn vijf meter achterstand in het startvak goed en leek op weg naar de 1-0. Halverwege maakte de troef uit de stal van Caroline Aalbers echter vanuit het niets een galoppade. In rit twee herstelde Casanova zich

De prijsuitreiking van de kortebaan in Warmond met in het midden winnaars Player Simoni met pikeur Danny den Dubbelden. | Foto: pr.

en kreeg hij Player Simoni na een zware rit over de knie. De beslissende finalerit was precies zoals het in grote getale aanwezige publiek het graag ziet: met veel strijd en de beslissing op de streep. Player Simoni hield uiteindelijk net genoeg van zijn voorsprong over om de zege binnen te halen.

SMAAKMAKER

Barbert was de absolute smaakmaker van de middag. De winnaar van vorig jaar maakte keer op keer zijn startachterstand goed. Uiteindelijk was Casanova in de halve finale te sterk. Wim van Buytene bekroonde zijn goede middag met de vierde plaats van Zam Avon. Hij bereikte met zijn beide paarden de derde

omloop, maar verloor daarin van Casanova en Barbert. De organisatie kan terugkijken op een mooi evenement. Ondanks de slechte weersvoorspellingen was het de gehele middag droog, de sport was prachtig en de omzet bij de totalisator was met ruim 22.000 euro zo’n 3.000 euro meer dan vorig jaar.

Parkeerterrein station dicht

TEYLINGEN n De leden van D66 hebben Fred Koot gekozen als lijsttrekker bij de verkiezingen in 2018 voor de gemeenteraad van Teylingen. Fred Koot is nu al gemeenteraadslid en was dit ook in de jaren ‘90 bij de toenmalige gemeente Sassenheim. Koot is er van overtuigd dat hij samen met de toekomstige D66-fractie van betekenis zal zijn voor mens, dier en plant.

SASSENHEIM n De werkzaamheden voor de bouw van het parkeerdek bij station Sassenheim zijn gisteren, dinsdag 4 juli, begonnen. Vier maanden lang is het parkeerterrein naast het station dicht.

Door het parkeerdek komen er 240 plaatsen extra bij. Het huidige terrein had al plek voor 280 auto’s. Zowel de provincie Zuid-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente betalen mee aan het parkeerdek.

In het najaar stellen de leden van D66 de volledige kandidatenlijst vast voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Ondanks waarschuwingen over afsluiting van het parkeerterrein, moesten dinsdagochtend toch nog negen auto’s weggesleept worden voordat de bouw van het parkeerdek van start kon gaan. | Foto: Twitter/Boa Teylingen

Reizigers wordt gevraagd tijdelijk te kiezen voor een ander station of om met de fiets of de bus naar station Sassenheim te komen. Tijdens de bouw worden extra fietsenstallingen bij het station geplaatst. Reizigers die toch aangewezen zijn op de auto, kunnen parkeren op het parkeerterrein van Sport- en recreatiecomplex Wasbeek. Aan de Warmondse zijde van het station komen tijdelijk vier gehandicaptenparkeerplaatsen.

Autobrand SASSENHEIM

n Een auto is donderdag 29 juni aan het begin van de middag door een nog onbekende oorzaak in brand gevlogen op de Geert Willem Sikkensweg. In de bocht voorbij AkzoNobel vatte de auto vlam. Hulpdiensten, waaronder de Brandweer Voorhout en de bedrijfsbrandweer van AkzoNobel waren snel ter plaatse. Omdat er sprake is van een gastank, liet de brandweer de auto gecontroleerd uitbranden. Daarna is de auto met schuim geblust.


Vooruitgang neemt intrek in SassemBourg

Ons nieuwe bezoek- en postadres is: Jan van Brabantweg 25 2171 HC Sassenheim telefoonnummer : 0252 – 24 10 10 mailadres: info@wstvooruitgang.nl Onze openingstijden zijn Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 12:30 uur

Ook voor u! Een steuntje in de rug   

Mantelzorgers Vrijwilligers Vrijwilligers organisaties

www.welzijnteylingen.nl tel. 0252 231805

Huidtherapie De huidtherapeut behandelt mensen met een hulpvraag op het gebied van de gezonde of zieke huid zowel op het gelaat als lichaam, zoals; • Oedeem (veneus/lip/lymf) • Littekens • Acne + acne littekens • Ouderdomswratten • Couperose • Rosacea • Eczeem • Fibromen • Overbeharing • Pigmentstoornissen • Vaatafwijkingen Praktijk locatie Sassenheim Sassembourg Hillegom Dienstencentrum Elsbroek Lisse Huisartspraktijk Derks 0252 823006 Info@dermmedic.nl FB: Derm Medic Huidtherapie Bollenstreek

Dementievriendelijk Teylingen Ook voor u! Centrum voor Jeugd enEenGezin steuntjeTeylingen in de rug

Dementie is voor veel mensen een schrikbeeld. De gedachte dat je vergeetachtig wordt,en je familie enMantelzorgers Voor kleine en grote vragen over opvoeden opgroeien hulp op maat leden niet meer herkent of jezelf  Vrijwilligers niet kunt redden is angst meer Vrijwilligers organisaties aanjagend. Het aantal mensen Hetmet Centrum voorisJeugd en groeien Gezin (CJG). dementie aan het in 0252 231805 www.welzijnteylingen.nl tel. Nederland. Zijn er op op hetmaat moment Voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien en hulp Hetzo’n CJG270.000 is een inlooppunt voor ouders, aanstaande mensen met deze ouders en in jongeren (tot 23 jaar). In het CJG vind je alle ziekte, 2040 zullen dat er een Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Jan van Brabantweg 31 • 2171 HC • Sassenheim half miljoen zijn. Daar willen we onder Voor kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien enopgroeien hulp op maatéén dak. kennis over opvoeden en ons als samenleving goed op voorTel. 0252 769 185 Het CJG is een inlooppunt voor ouders, aanstaande bereiden. Ouders en kinderen maken veel mooie momenten met ouders en jongeren (tot 23 jaar). In het CJG vind je alle elkaar mee. Maar soms zijn er ook moeilijke situaties kennis over opvoeden en opgroeien onder één dak. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Als iemand steeds meer dingen ver-

ren bij mensen met dementie, hij toch anders reageert.’

Centrum voor Jeugd en Gezin Teylingen

Centrum voor Jeugd en Gezin Teylingen

www.cjgteylingen.nl www.cjgteylingen.nl www.hoezitdat.info www.cjgteylingen.nl www.hoezitdat.info www.hoezitdat.info tel: 088 254 23 254 84 23 84 tel: 088

tel: 088 254 23 84

www.cjgteylingen.nl www.hoezitdat.info tel: 088 254 23 84

Ook ActiVite maakt deel uit van Zorgpact Teylingen, dat al twee themabijeenkomsten over het onderwerp heeft georganiseerd. Burgers en bedrijfsleven werden daar geïnformeerd over de ziekte en hun rol in het omgaan hiermee. Als expert op het gebied van dementie is ActiVite ook actief in andere projecten rond deze ziekte. Zo heeft de zorgorganisatie in de hele regio Ontmoetingscentra voor mensen met dementie, zijn er casemanagers die als vast aanspreekpunt dienen voor mensen die met de ziekte te maken krijgen en werkt ActiVite samen met het VU om meer zicht te krijgen over hoe we mensen met dementie het beste kunnen helpen.

Ook werken voor ActiVite? Kijk voor vacatures in Teylingen en woonservicecentrum Sassembourg op www.werkenbij.activite.nl

‘Met dit project stimuleren we juist wordtteleurstellingen het lastig zelfstandig metgeet, verdriet, en lastigemet keuzes. Ouders en kinderen maken veel om mooie HetteCJG is een inlooppunt voormomenten ouders, aanstaande blijven wonen. Het samenwerelkaar mee. Maar soms zijn er ook moeilijke situaties mensen zónder dementie om naar Hetkingsverband is goed om te‘Zorgpact weten dat je erInniet voor dorpsgenoten om te zien,’ vertelt Teylingen’ ouders en jongeren (tot 23 jaar). hetalleen CJGhun vind jestaat. alle met verdriet, teleurstellingen en lastige keuzes. Joke Dijkstra, teammanager demenstreeft ernaar dat ook mensen met In het CJG professionals van onder verschillende kennis overwerken opvoeden en opgroeien één dak. dementie zo lang thuisvoor staat.tie bij ActiVite. ‘Dan gaat het vooral Het is goed om te weten datmogelijk je er niet alleen organisaties samen. Ieder en met deskundigheid om het begrijpen van de ander en kunnen blijven wonen, datzijn/ zij haarmomenten In het CJG werken professionals van verschillende Ouders en kinderen maken veel mooie met begrip op te brengen voor zijn of haar kunnen blijven participeren in de over de ontwikkeling en het opgroeien van kinderen en SassemBourg, 1e verdieping organisaties samen. Ieder met zijn/ haar deskundigheid elkaar mee. MaarMet soms er ook situaties situatie. Een politieman vertelde mij maatschappij. hetzijn project ‘de moeilijke de ontwikkeling en het opgroeien van kinderen en jeugdigen. Het CJG biedt informatie en advies, steun en 1e verdieping over JanSassemBourg, van Brabantweg 79 laatst bijvoorbeeld dat een winkelier gemeente’ wil- keuzes. metdementievriendelijke verdriet, teleurstellingen en lastige SassemBourg, 1e verdieping jeugdigen. Het CJG biedt informatie en advies, steun en begeleiding, specialistische hulp en coördinatie vanhad zorg. aangifte gedaan, omdat een len de zorgen welzijnsorganisaties JanBrabantweg van Brabantweg Jan van 7979 begeleiding, specialistische hulp en coördinatie van zorg. 2171 HC Sassenheim oudere een kiwi had gestolen. Daar burgers en het bedrijfsleven stimuleHet is goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. 2171 2171 HC Sassenheim HC Sassenheim Welke ondersteuning jeaan wilt, wordt samenmoet met jou de politie dan meteen werk van ren om bij te je dragen een woonWelke ondersteuning wilt, wordt samen met jou In het CJG werken professionals van verschillende maken. Ik kan me voorstellen dat als plaats waar het ook voor mensen met besproken. besproken. organisaties Iederis.met zijn/ haar deskundigheid de winkelier snapt dat dit kan gebeudementie samen. goed toeven

Rens Oomen, wijkverpleegkundige

www.activite.nl

SassemBourg, 1e verdieping over de ontwikkeling en het opgroeien van kinderen en jeugdigen. Het CJG biedt informatie en advies, steun en Jan van Brabantweg 79 begeleiding, specialistische hulp en coördinatie van zorg. 2171 HC Sassenheim Welke ondersteuning je wilt, wordt samen met jou In woonservicecentrum SassemBourg houden artsen en verpleegkundigen van Alrijne Ziekenhuis spreekuur. besproken.

KNO-arts en wondverpleegkundige in SassemBourg

li is Per woensdag 5 juLisse onze 2e locatie in . ook geopend KANAALSTRAAT 187A, 2161 JH LISSE (in het pand van Tandprothetische Praktijk van Beek)

Deze zomer een stralende lach? MAAK DAN GEBRUIKT VAN ONZE SPECIALE ACTIE.

TANDEN BLEKEN T/M JULI i.p.v. € 128,00 nu voor

€ 99,00

Jan van Brabantweg 31 2171 HC Sassenheim 0252-764090 info@mondhygienistediana.nl

WWW.MONDHYGIENISTEDIANA.NL

Maak kennis met KNO-arts Tjouwke van Kalkeren en wondverpleegkundige José Groenewegen.

Een KNO-arts behandelt niet alleen aandoeningen aan keel, neus en oren, maar ook afwijkingen in het hoofd-halsgebied, zoals gezwellen van de hals en in de speekselklieren. Tjouwke: ‘In het begin zagen mijn collega Maarten Kleijwegt en ik vooral volwassen patiënten. We houden spreekuur op woensdagmiddag en zien nu steeds meer kinderen. We kunnen hier veel bieden, ook allergieen gehoortesten.’ José Groenewegen ziet patiënten met wonden, bijvoorbeeld door suikerziekte of wonden na een ongeval of operatie. José: ‘Patiënten komen bij mij nadat ze door de arts van het Wondcentrum Alrijne gezien zijn. De arts bepaalt de behandeling en ik controleer de wonden en pas zo nodig de te gebruiken materialen aan. Ik werk zelfstandig. Er is dus geen wondarts aanwezig.’ José en Tjouwke vinden het bijzonder om hier spreekuur te houden. José: ‘Ik ben zelf verantwoordelijk. Ik beslis of de behandeling klaar is en of er nog vervolgafspraken nodig zijn. Als ik het niet vertrouw, overleg ik natuurlijk met de wondarts of stuur mensen door naar het ziekenhuis.’

De artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten van Alrijne in SassemBourg. Tjouwke: ‘Ik vind het leuk om naast de huisartsen te werken; we spreken elkaar vaak via de telefoon, maar zien elkaar bijna nooit. Nu wel.’ Hoe mensen reageren? ‘We horen terug dat men tevreden is over de bereikbaarheid en het gratis parkeren. En er heerst hier een fijne sfeer.’ Afspraak maken? Indien uw huisarts u verwijst naar een KNO-arts, kunt u telefonisch een afspraak maken: 071 515 5543. U kunt dan aangeven dat u een afspraak wilt in Sassenheim. Benieuwd welke artsen nog meer spreekuur houden in Sassenheim: www.alrijne.nl/sassenheim


nieuws

DE TEYLINGER

Subsidie skeelerbaan WARMOND n Op advies van de

Bezwaarcommissie heeft de gemeenteraad vorige week de bezwaren van enkele groepen bewoners uit de Merenwijk tegen de subsidie voor de Warmondse IJsclub voor de aanleg van een skeelerbaan op het veld in de Veerpolder, niet ontvankelijk verklaard. Tegen het besluit december vorig jaar van de gemeenteraad voor het verstrekken van de subsidie waren vijf bezwaarschriften ingediend. De Bezwaarcommissie adviseerde deze niet ontvankelijk te verklaren omdat er eigenlijk nog geen besluit daarover lag. B&W neemt uiteindelijk het besluit het geld te geven nadat de ijsclub hiertoe een verzoek heeft ingediend. Er kon dus tegen het besluit van de gemeenteraad geen bezwaar worden ingediend. De gemeenteraad volgde vorige week dat advies op. Enkele fracties riepen B&W wel op om te zorgen dat de overlast voor de bewoners uit Leiden zo gering mogelijk zal zijn. Wethouder Bas Brekelmans heeft als enkele gesprekken met hen gevoerd en verklaarde goede hoop te hebben er binnenkort uit te zijn. “Ik heb een goed gevoel dat wij goede afspraken kunnen maken in goed nabuurschap”, aldus de wethouder. (NK)

Burendag komt er weer aan TEYLINGEN n Burendag, dit jaar op zaterdag 23 september, is een dag waarop mensen samen komen en iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Het Oranje Fonds steunt de activiteiten met maximaal 400 euro. Om te stimuleren dat ook in Teylingen veel mensen aan Burendag meedoen, stelt de gemeente nog eens maximaal 400 euro extra per activiteit ter beschikking.

Wethouder Kees van Velzen: “Elk jaar doen ook veel inwoners van Teylingen mee aan Burendag. In 2016 werd op zestien plekken in Teylingen Burendag gevierd. Het is prachtig om te ervaren dat inwoners met elkaar vol enthousiasme initiatieven ondernemen om elkaar te ontmoeten, te spreken en elkaar (beter) te leren kennen. Vanuit de gemeente stimuleren we Burendag omdat we hebben ervaren dat inwoners eerder bereid zijn iets voor elkaar te doen wanneer mensen elkaar kennen. En dat vertaalt zich in een (verhoogde) sociale cohesie en gevoel van veiligheid”. Aanvraag indienen Zowel inwoners als organisaties kunnen een aanvraag indienen. Zolang een activiteit in de buurt, met de buurt en voor de buurt wordt georganiseerd kan deze in aanmerking komen voor financiële steun. De exacte voorwaarden staan op www.burendag.nl. Klik op ‘Meld je nu aan’ en volg de stappen. Stuur de aanvraag zo snel mogelijk in om voor een bijdrage in aanmerking te komen. Naast de bijdrage van het Oranje Fonds, stelt de gemeente nog eens maximaal 400 euro extra beschikbaar. Het aanvraagformulier staat op http://www.teylingen.nl/Inwoners_en_verenigingen of neem contact op met wijkregisseur Karin Heppener: wijkregisseurteylingen@hltsamen.nl.

WOENSDAG 5 JULI 2017

11

‘Vrijwilligers maken wandelnetwerk tot succes’ n Ruim 150 kilometer aan paadjes in Wandelnetwerk Bollenstreek REGIO n Het Wandelnetwerk Bollenstreek is sinds oktober 2014 geopend en een succes voor zowel inwoners als toeristen. Langs de Keukenhof, door weilanden en langs de bloemenvelden slingert het 150 kilometer lange netwerk door zeven gemeenten. Een grote groep van 90 enthousiaste vrijwilligers checkt tweemaal per jaar de routes. Vorige week woensdag was er voor hen een bijeenkomst. Een keer per jaar worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Wethouder Cees Ruigrok van de gemeente Lisse was ook aanwezig in de kas van theeschenkerij Noordwijk Buiten: “De betrokkenheid en de controles van de vrijwilligers maken het wandelnetwerk tot een blijvend succes!” CONTROLE

De vrijwilligers controleren de routes en geven suggesties voor het verbeteren van de routes. Zij kennen het gebied niet alleen op hun duimpje, maar geven ook een gezicht aan het wandelnetwerk. Door hun enthousiasme laten zij weer andere mensen genieten. Zoals één van de vrijwilligers aangeeft: “Door het knooppuntensysteem kun je de ommetjes zo mooi maken als jezelf wilt.” Onderling zijn er ook heel wat contacten ontstaan. Een aantal groepjes gaat gezamenlijk op pad

Vrijwilligers wijzen op de wandelkaart hun favoriete routes aan. | Foto: pr.

om te wandelen, gewoon voor de gezelligheid. FOTO’S

Woensdagavond gaven de vrijwilligers op een grote kaart aan wat zij de mooiste plekjes op de route vinden. Die worden de komende tijd gefotografeerd, zodat wandelaars enthousiast raken door prachtige foto’s van de streek. Ruigrok: “Wij

Geslaagd! REGIO n Voor een aantal leerlingen was het nog even spannend: zouden ze na een herexamen ook geslaagd zijn? Op vrijdag 30 juni kwam het verlossende telefoontje. Hieronder staan alle geslaagden in het tweede tijdsvak. RIJNLANDS LYCEUM SASSENHEIM

Mavo Mo Abdirab SASSENHEIM Jamie Leigh Bekker VOORHOUT Léonne van ‘t Land VOORHOUT Thom Souman SASSENHEIM Havo Benjamin van Aken SASSENHEIM Koen Bakker SASSENHEIM Tom Hulsker VOORHOUT Boyd Langeveld LISSE Job Roggeveen VOORHOUT Lotte Westerbeek SASSENHEIM Vwo Marnix van der Tas VOORHOUT

TEYLINGEN COLLEGE KTS VOORHOUT

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg Remon Roelandse SASSENHEIM Samy Tallou VOORHOUT VMBO theoretische leerweg Maaike de Vilder SASSENHEIM TEYLINGEN COLLEGE DUINZIGT TE OEGSTGEEST

VMBO theoretische leerweg Mila Finger SASSENHEIM Mohamed Bouazzaoui VOORHOUT Ramon van Werkhoven VOORHOUT FIORETTI COLLEGE HILLEGOM

VMBO kaderberoepsgerichte leerweg Edanur Keserci SASSENHEIM VISSER ‘T HOOFT LYCEUM, KAGERSTRAAT LEIDEN

Vwo Martijn van Oers SASSENHEIM

zijn ongelooflijk trots op onze ruim 90 vrijwilligers. Ze zijn de ambassadeurs van onze streek!” MEER WATERTAPPUNTEN

Het wandelnetwerk wordt nog steeds uitgebreid en dus steeds mooier. Ook de aankleding van de routes krijgen de komende tijd aandacht als onderdeel van het gebiedsprogramma Groen en Recreatie.

Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan meer watertappunten langs de routes voor varen, fietsen en wandelen. De kaarten van het Wandelnetwerk Bollenstreek zijn af te halen bij de VVV’s en in de gemeentehuizen. Via verschillende digitale routeplanners kunnen wandelaars ook hun eigen routes maken.

Raad zet vraagtekens bij plan Villa Rusthoff TEYLINGEN

n Meerdere partijen hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld over de sloop van Villa Rusthoff en de nieuwbouw die ervoor terug komt. De inzenders verwijten het college van B & W een gebrek aan regie in het hele proces.

CDA, D66, Trilokaal, PvdA en ChristenUnie willen weten waarom ze uit onder andere een publicatie in deze krant, het ontwerp voor de

nieuwbouw hebben moeten vernemen. Ook willen ze opheldering op de vraag of de bouwer wel of geen stuk grond van Park Rusthoff in de nieuwbouwplannen mag meenemen voor de aanleg van een parkterras. Daarnaast wijzen de partijen het college erop dat ze als ‘eigenaar’ van het park, ook pal voor belangen van datzelfde park moet staan. Wethouder Bas Brekelmans hoopt nog voor de zomer te antwoorden op de twaalf vragen.

Fietsenrekken in Herenstraat gedraaid VOORHOUT

n De gemeente Teylingen is deze week bezig om de fietsenrekken in de Herenstraat een achtste te draaien.

Dat gebeurt mede op verzoek van citymanager John van der Tol. “Hierdoor wordt de beperkte ruimte effectiever gebruikt, kunnen de voetgangers goed passeren en kunnen de automobilisten hun auto’s netjes in de parkeervakken plaatsen.” Van der Tol kreeg van verschillende kanten signalen over de fietsenrekken. “Tijdens een verkeersschouw viel het ons op dat de doorgang op de stoep soms erg smal is en ook dat het voor de automobilist vaak lastig is om de auto goed in de parkeervakken te plaatsen, omdat de geparkeerde fietsen uitstaken. Door de rekken te draaien maak je efficiënter gebruik van de beperkte ruimte. De gemeente kon zich hele-

maal vinden in de verandering en heeft adequaat haar medewerking verleend door de aanpassingen te realiseren. Complimenten voor de snelle aanpak,” voegt Van der Tol er aan toe. Er zijn inmiddels ook nieuwe fietsenrekken geplaatst naast de kringloopwinkel in de Herenstraat. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor mensen die gebruik willen maken van de bankjes.


€ 50 | CULI-CHEQUE LUNCH DINER HIGH TEA HIGH WINE TROUWEN MEETINGS SUITES

Geldig in juli & augustus voor minimaal 4 personen, minimaal 2 gangen pp, overdraagbaar, niet tegen cash inwisselbaar, € 25 bij 2 personen

Terweeweg 2-4 2341 CR Oegstgeest +31 (0)71 720 09 09 info@villa-beukenhof.nl www.villa-beukenhof.nl tot en met 16 mei

VERBOUWINGS

OPRUIMING Om plaats te maken voor de verbouwing naar Budget Home nieuwe stijl, ruimen wij de komende weken een groot deel van de collectie op.

Nu tot

50%

korting op vele opruim modellen! OP=OP

ELKE

ZONDAG GEOPEND!

van 12.00 tot 17.00 uur

Afwastalent gezocht. Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 311 2382 AP Zoeterwoude, Tel: 071 5899346


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 5 JULI 2017

13

Water Klinkenbergerplas nog niet blauwalgenvrij NATUUR

n De Klinkenbergerplas is op donderdag 15 juni behandeld met waterstofperoxide om de aanwezige blauwalgen te bestrijden. Het aantal blauwalgen is hierdoor met circa 80 procent afgenomen, het water is helder geworden en er zijn geen gifstoffen van blauwalgen aangetroffen. De resterende hoeveelheden aan blauwalgen zijn echter nog boven het waarschuwingsniveau. Daarom is het negatieve zwemadvies omgezet naar een zwemwaarschuwing.

Al sinds begin dit jaar kampt de Klinkenbergerplas in Oegstgeest met een rode blauwalgsoort die gifstoffen kan vormen. Meestal verdwijnt deze alg in het voorjaar. Omdat de overlast in de Klinkenbergerplas aanhield, is de plas behandeld met waterstofperoxide. Met de behandeling is vooral deze soort sterk teruggedrongen. Of de soort nu verder verdwijnt, is afwachten. Het hoogheemraadschap van Rijnland houdt de komende tijd de zwemwaterkwaliteit nauwlettend in de gaten.

PROEF MET WATERSTOFPEROXIDE

De behandeling maakt deel uit van een proef om blauwalgen te bestrijden met waterstofperoxide. Deze stof doodt in zeer lage concentraties specifiek blauwalgen. Blauwalgen missen een stof waarmee ze waterstofperoxide kunnen afbreken. Andere algen hebben deze stof wel en zijn daardoor ongevoelig voor de peroxide. De concentratie waterstofperoxide die aan de plassen wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. Johan Oosterbaan, adviseur waterkwaliteit bij Rijnland: “Met de proef willen we beter begrijpen hoe de methode werk in de praktijk, zodat we deze verder kunnen verbeteren.” De proef wordt uitgevoerd in de Klinkenbergerplas en Oosterduinse Meer en is een samenwerking tussen Rijnland en Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira, Waternet, STOWA, gemeenten Noordwijkerhout en Oegstgeest en de provincie Zuid-Holland. Het project wordt gefinancierd door Stichting Toegepast Wetenschappelijk onderzoek.

Leerlingen van basisschool De Kinderburg met de wisselbeker. | Foto: pr./ Vera van der Willik

De Kinderburg wint wisselbeker van schoolkorfbaltoernooi SASSENHEIM n Ieder jaar strijden leerlingen van de basisscholen om de schoolkorfbalwisselbeker tijdens het gelijknamige toernooi bij korfbalvereniging TOP. De Kinderburg mocht deze editie de beker vol trots mee terug naar school nemen. Na twee weken van training als voorbereiding, deden op zaterdag 1 juli 353 kinderen uit groep 3 tot en met 8 in 43 teams mee met het toernooi. Daarnaast deden maar liefst 40 kinderen uit groep 1 en 2 mee met de training die werd gegeven door TOP “kangoeroe”-trainers. De prestigestrijd tussen alle scholen om de 33 jaar oude wisselbeker was

Cultuurwethouder Arno van Kempen (links) en zijn Noordwijkse collega Marie José Fles ontvangen het eerste boek van schrijfster Ingrid Langeveld.

Kunstenaarsstreken REGIO

n In Het Cultuurcafé bij Boekhandel Van der Meer aan De Keuvel in Noordwijk lanceerde schrijfster en journalist Ingrid Langeveld (53) uit Sassenheim op zaterdag 1 juli haar fonkelnieuwe boek ‘Kunstenaarsstreken, Ontboezeming van vurige op kunst verzotte kunstenaars’.

Ten overstaan van een belangstellend publiek, waaronder enkele kunstenaars, ontving cultuurwethouder Marie José Fles van de gemeente Noordwijk het eerste exemplaar, terwijl haar Teylingse collega Arno van Kempen het tweede exemplaar in ontvangst nam. “Dit is een boek met een verhaal”, lachte Langeveld, die eerder een boek schreef over boerderijen en het boerenleven in Sassenheim en haar fietsvakantiebelevenissen bundelde in de paperback ‘Kilometers’. BUNDEL

‘Kunstenaarsstreken’ is een bundel van 36 interviews met kunstenaars uit de gehele Duin- & Bloembollenstreek, die de auteur het afgelopen jaar afnam en waarvan een groot deel al eerder in de rubriek ‘Uit Het Niets’ in de Weekendkrant is gepubliceerd. “Feitelijk is dit de tweede presentatie (de eerste gebeurde op 21 mei jongstleden in Theater ‘t Onderdak red.) van het boek die een eerste herziene druk behelst. De officiële eerste druk kende een vervelende fout waar ik echt niet blij mee was. Voor mij is deze versie top en

biedt lezers net wat extra. Aan het licht komt het verhaal achter hun bijzondere kunstwerk. Zelfs kent het boek nu meer kunstenaars en komt cultuur zeer divers voor het voetlicht”, belichtte de schrijfster haar relaas achter deze paperback. BIJZONDERE DATUM

Fles nam het eerste exemplaar dankbaar in gebruik en omarmde het initiatief van de auteur. “Cultuur verdient het absoluut om gewaardeerd te worden en daar is dit boekwerk een mooie inspiratiebron voor”, aldus de cultuurwethouder, die beloofde zich in te zetten om cultuur vanuit de gemeente nog meer te ondersteunen met mogelijk extra financiële bijdragen. Niet bij toeval hield Langeveld juist zaterdag, 1-7-17, haar nieuwste pennenvrucht ‘Kunstenaarsstreken’ ten doop. De geboren en getogen Sassenheimse koestert datums. Die geven, naar eigen zeggen, bijzondere gebeurtenissen net dé extra dimensie om de al kostbare herinnering nog waardevoller te maken. “Het is toch een pracht gezicht als een één, een zeven en zeventien achter elkaar geschreven staan.” Het boek ‘Kunstenaarsstreken’ is voor 9,50 euro te koop bij The Readshop in Sassenheim, Boekhandel Van der Meer in Noordwijk, galerie De Pomp in Warmond en Grimbergen Boeken in Lisse. | Foto: pr.

dit jaar minder spannend dan andere jaren. De Kinderburg ging er met de beker vandoor. Maar uiteraard kregen alle deelnemende kinderen na afloop een medaille voor hun inzet. Ook werd door toernooisponsor TRIAS kinderopvang aan alle kinderen een ijsje uitgereikt. Dit alles vormde natuurlijk een fantastische beloning voor het vele werk dat bin-

nen de korfbalvereniging de laatste weken is verzet. Heel veel TOP-leden waaronder meer dan 100 trainers/ leiders en 28 scheidsrechters zijn wel op één of andere wijze bij de organisatie van het toernooi betrokken. Ook een keer vrijblijvend meetrainen? Stuur dan een e-mail naar tcjeugd@kvtop.nl met naam en geboortedatum. De jongste korfballers, de Kangoeroes, trainen op zaterdag 2 september van 10.00 tot 11.00 uur op het sportcomplex aan de Sportdreef 8 in Sassenheim.

Van dokterspraktijk naar Fietsmaatjes SASSENHEIM n Tekla Zwinkels heeft op 1 juli afscheid genomen als praktijkverpleegkundige Somatiek in de huisartsenpraktijk van Jaap van Riet aan de Rusthofflaan in Sassenheim. Zij heeft daar bijna 14 jaar gewerkt aan de begeleiding van ouderen en mensen met Astma / COPD, Diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten. Zij wordt opgevolgd door Mieke Tukker. Tekla geeft in een persoonlijke toelichting aan wat ze heeft bereikt en wat ze verder wil gaan doen. Veertien jaar geleden kreeg zij de ruimte van huisarts Jaap van Riet om deze nieuwe functie vorm te geven. Van het begin af aan heeft ze dat gedaan met veel aandacht voor de mensen die haar, hun vertrouwen gaven. Dat betekent dat ze veel heeft geluisterd, om iedereen persoonlijk te begeleiden om hun gezondheid te behouden. Ook heeft ze mensen begeleid bij het om te gaan met hun ziekte, hun beperkingen en het ouder worden. Tekla heeft samen met de patiënten gekeken, hoe ze hun levensstijl enigszins konden aanpassen, met als doel om een redelijk tot goede gezondheid, en kwaliteit van leven te behouden.

en begeleider, in de huisartsenpraktijk, zeer hebben gewaardeerd. Tekla heeft in haar werk veel steun gehad van allerlei collega’s uit andere disciplines in het werkveld van zorg en welzijn. Ze wil de patiënten en de collega’s die ze niet meer heeft gesproken, dan ook vanaf deze plaats hartelijk bedanken voor hun vertrouwen. FIETSMAATJES PLATFORM

Tekla is twee jaar voor haar officiële pensioen gestopt met haar werk, omdat ze een toenemende werkdruk ervaarde. Ze wil graag meer tijd voor zichzelf en voor activiteiten die ze ook zinvol vindt. Ze heeft vijf jaar geleden het initiatief genomen voor het project Fietsmaatjes in Teylingen. In dit project kunnen mensen die graag fietsen, maar dat niet meer zelfstandig kunnen, samen met een maatje op een duofiets

in de buitenlucht gaan genieten. Tekla hoopt nu meer tijd te hebben voor haar werk als coördinator in Warmond en met het opzetten van een landelijk platform FietsmaatjesNL. Doel van dit platform is om ook in andere gemeenten de opstart van lokale Fietsmaatjesprojecten te gaan begeleiden en de uitvoering van deze projecten te verbeteren. En dat komt uiteindelijk weer ten goede aan duizenden mensen die straks samen met een maatje weer heerlijk kunnen fietsen in de buitenlucht. Iets waar nu al 200 gasten in Teylingen, regelmatig van genieten!

Tekla Zwinkels neemt afscheid als verpleegkundige

STEUN

Ze heeft de afgelopen weken van veel patiënten te horen gekregen dat ze haar vertrek erg betreuren. Dit geeft aan dat zij haar als mens

Tekla Zwinkels gaat met pensioen. | Foto: pr.


VERBOUWINGSOPRUIMING Nu tot

50%

KORTING

op vele banken, bedden, stoelen, accessoires, etc.

OP=OP

DE BESTE MERKEN ONDER ÉÉN DAK, MET LAAGSTE PRIJSGARANTIE! CASBA Wonen en Slapen

Openingstijden: ma. 13.00 tot 17.30 uur di. t/m vrij. 10.00 tot 17.30 uur do. koopavond tot 21.00 uur zaterdag 10.00 tot 17.00 uur zondag 12.00 tot 17.00 uur

Rijneke Boulevard Zoeterwoude Hoge Rijndijk 315 T. 071 - 589 93 46 www.casba.nl

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nachten van 19 tot 21 juli op het traject Haarlem - Leiden een slijptrein. Woont u in Voorhout in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/vernieuwing. Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

Agenda juli/augustus 2017 In de maanden juli en augustus heeft inloophuis Scarabee aangepaste openingstijden: maandag tot en met donderdag van 11:00 - 14:00 Let op: Van maandag 17 tot vrijdag 28 juli zijn wij gesloten Scarabee Kids

Anne Remijn, Nella van Rijnswou, Pauline Stadhouders woensdag 5 juli 14:30 - 16:00

Dru Yoga Tia Guyt

dinsdag 4, 11 juli en 15, 22, 29 augustus: 19:30 - 20:45

woensdag 5, 12 juli en 16, 23, 30 augustus: 10:00 - 11:15

Workshop Heart Pillows Yvonne Schreurs

maandag 3 juli 13:30 - 15:00

Wandelen

Odile Ebbing, Marjan Knöptels

donderdag 13 juli en 10 augustus 15:00 - 16:00

Massage (voetreflex-, handreflex- of stoelmassage)

Ruud Warmerdam, op afspraak op maandag 14 en 28 augustus Hildegard Huber, op afspraak op donderdag 6 juli en donderdag 31 augustus

Contactgegevens en activiteiten Tel: 06 5541 3824 info@inloophuisscarabee.nl www.inloophuisscarabee.nl Bezoekadres: Oude Vest 17, 2312 XP Leiden. Het inloophuis is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 - 15.00 uur en woensdag van 10.00 - 12.30 uur. U kunt zonder afspraak binnenlopen; er is op die uren altijd een gastvrouw aanwezig. Voor het meedoen aan activiteiten zoals yoga, wandelen of Scarabee Kids verzoeken wij u vooraf te bellen of te mailen. Zie voor data en aanvangstijden de kalender op onze website.


DE TEYLINGER

week in beeld

WOENSDAG 5 JULI 2017

15

Oliver! feest voor het oog TEYLINGEN n Het verhaal over het weeskindje Oliver Twist, een van de bekendste romans (1838) van de Britse schrijver Charles Dickens, heeft niet veel nodig om harten te stelen. Theaterschool Teylingen deed er afgelopen weekend in vijf voorstellingen duidelijk toch nog een schepje bovenop. Met de reprise van de voorstellingen uit 2016 zorgde een aangevulde cast in prachtige kostuums wederom voor een feest voor het oog in @Hok in Voorhout. | Foto: pr./Monica Stuurop

Wandelcheque voor Kafountine VOORHOUT n Elk jaar wordt er door de Oranje Vereniging Voorhout samen met de Ladies Cricle Voorhout, gekozen voor een goed doel dat ondersteund wordt door de opbrengsten van de Avondvierdaagse. In totaal kon de organisatie vorige week 819 euro overhandigen aan de stichting Kafountine van Voorhouter Koko Beers. Stichting Kafountine bestaat al 20 jaar en biedt jonge vrouwen op de Satang Jabang school in Senegal een tweede kans op onderwijs en daardoor op een onafhankelijke toekomst. | Foto: pr.

n Oogstfeest op de Emmaüsschool VOORHOUT n Tien weken lang hebben de oudste kleuters van de Emmaüsschool met veel zorg en aandacht hun schooltuintje verzorgd. Op woensdag 28 juni was de beloning voor het harde werk: het oogstfeest! Vanaf april mochten alle 27 kleuters een schooltuintje, gelegen aan de zijkant van het schoolplein, verzorgen. Twee keer in hun schoolloopbaan op de Emmaüsschool krijgen de kinderen van groep 2 en groep 6 een tuintje. KRIEBELBEESTJES

Het project bestaat uit tien tuinlessen. Aan de hand van een programmaboekje wordt er in iedere les verteld wat er gedaan gaat worden: van zaaien en planten tot onkruid wieden en water geven. Onder begeleiding van tuinouders gaan de kleuters één keer per week een uurtje in hun tuintje werken. Zo zien zij hun tuinbonen, uien, radijs, peterselie, aardbeien en bloemetjes groeien. Ook is er een les over “kriebelbeestjes” (insecten die zij vinden in hun tuintje) en een kruidenles. In iedere les wordt verteld over de planten en wat zij nodig hebben om te groeien.

Leerlingen en de tuinouders oogsten de groenten uit de schooltuintjes. | Foto: pr.

Tijdens het oogstfeest krijgen alle kleuters een tuindiploma. Ook wordt alles in potjes of tasjes gedaan om ‘s avonds op te eten of nog in de tuin te planten zoals het aardbeienplantje. De pompoenplanten blijven nog even staan. Zij geven pas pompoenen in oktober. | Foto: pr.

Bijzonder buffet SASSENHEIM n Ruim

150 gasten genoten vorige week van de kookkunsten van Aiman Ghadban (rechts op de foto). De 39-jarige restauranthouder uit Damascus woont in Sassenheim, nadat hij zijn thuisland Syrië moest ontvluchten. Cees Pronk (links op de foto), van de Protestantse gemeente Sassenheim, organiseerde samen met Wim (op de foto in midden) en Jacqueline van Vliet het buffet. Voor 15 euro schoven de gasten aan, met onder hen burgemeester Carla Breuer. Zij opende het buffet, dat werd afgesloten met een dessert, gemaakt door Aimans echtgenote Amneh. | Foto: pr.

Simba en Nala op podium bij Singing Stars VOORHOUT n Musicalschool Singing Stars uit Voorhout bracht afgelopen weekend de jubileumvoorstelling de Leeuwenkoning ten tonele in Theater De Muze in Noordwijk. De maar liefst 120-kinderen tellende cast van 4 tot 21 jaar mocht drie keer voor een uitverkochte zaal schitteren. Docente Mieke Kortekaas: “We hebben er zowel voor- als achter de schermen keihard voor gewerkt en kijken nu zeer tevreden terug op een heerlijk theaterweekend en heel mooie afsluiting van ons vijftienjarig jubileum.” | Foto: pr.


KIEST U OOK VOOR BETROUWBAARHEID, KWALITEIT EN GOEDE SERVICE? WIJ MAKEN HET VERSCHIL!

MOTORMAAIER ACTIES vanaf 299.Vraag naar alle acties in onze showroom

R40EL ELEKTRISCHE MAAIER

X125 TUINTREKKER

405.-

3.629.-

349.-

2.999.-

VOORHOUT • Teylingerlaan 4 • 0252 - 211 288

Ook voor al uw kamerplanten

WWW.KRAAKMAN.COM

Pastoorslaan 39 Hillegom. Tel.: 0252-521256

Aanbiedingen zijn in euro’s en incl. btw. Geldig t/m 31 juli ’17. Tussentijdse prijswijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden

• • • •

Raster- en sierhekwerk Oud Hollands gietijzeren lantaarnpalen Buitenverlichting Groothandel in tuindecoratie

Het voor hekwerk op maat Het juiste adres voor Het juiste adres voor hekwerk hekwerkop opmaat maat en standaard hekwerken enderstandaard hekwerken. standaard hekwerken Van Zwart Hekwerken Al meer dan 30 jaar leveren de gebroeders Johan en Willem v. d. Specialist in elektrisch bediende poorten Zwartin metelektrisch hun vakkundig bediende personeel kwaliteits hekwerk in deze Specialist poorten. Specialist in elektrisch bediende poorten regio en ver daar buiten.

Onze sterke kant Wij produceren in eigen werkplaats met de meest moderne machines waardoor het betaalbaar blijft en ook voor het standaard rasterwerk draaien wij onze hand niet om. Kortom betaalbare kwaliteit en uiteraard ook alles op het gebied van hekautomatisering op nieuwe en bestaande hekken met onze eigen elektriciens.

En niet dan alleen aan aannemers en hoveniers maar ook rechtstreeks Meer jaar levering OOK STERK RASTERWERK Meer dan 30 30IN jaar levering van van aan de particulieren. topkwaliteit. topkwaliteit. DIVERSE AFMETINGEN KLEIN EN GROOT. Showroom: Drechsberg 1, 2215 SE en Voorhout Willemalle van der Zwart: Johan van der Zwart: Site: Onderhoud reparatie merken Meer dan 30 jaar levering van topkwaliteit Tel.Onderhoud 0252-211479 06 - 53alle 73 62 13 www.vanderzwart-hekwerken.nl en reparatie merken 06 - 53 29 83 99 hekmotoren. Onderhoud en reparatie alle merken hekmotoren. hekmotoren. Offertes altijd altijd vrijblijvend ONZE NIEUWE COLLECTIE Offertes Offertes altijdvrijblijvend. vrijblijvend EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN W. v. d. Zwart Sierhekwerk IS BINNEN W. v d zwart sierhekwerk TIJD OM DE Drechsberg | Voorhout Voorhout - –0252211479 Drechsberg 0252 211479 W. v 1d1–zwart sierhekwerk TUIN Drechsberg EENS 1 – Voorhout – 0252 211479 www.vanderzwart-hekwerken.nl FLINK OP TE www.vanderzwart-hekwerken.nl LEUKEN

gs Kom lan ige e z ll in ons ge rum n tuince t

Mail: electrahek@gmail.com

Passie voor motoren Gebruikte motoren en onderhoud Noordwijkerhout 0252 372 703 hhmotoren.nl

€ 3950,-

€ 3790,-

€ 4390,-

€ 7200,-

€ 2990,-

€ 5240,-

€ 5990,-

€ 5990,-

NIEUW

Alles voor uw tuin.

Van Berckelweg 51, Noordwijk Telefoon 071 - 361 21 77 www.tctuinextra.nl

Oostdorperweg 151 A - 2242 NJ Wassenaar (070) 5118540 - www.flower-farm.nl

€ 4490,-


sport

DE TEYLINGER

WOENSDAG 5 JULI 2017

Waldmik of Zonnemik Brood 2,20 voor €1,75 1,75 en 3 stuks voor € 5,-

Winnaars Voorhoutse Sportdag

van €

Roomboter Super gevulde koeken vers uit de oven 10 stuks voor € 5,Op vertoon van deze advertentie

VOORHOUT n Tijdens de Voor-

10 mini kaiserbroodjes

houtse Sportdag zijn nieuwe records neergezet. De winnaars per onderdeel en leeftijdscategorie staan hieronder. De sportdag is ook mede mogelijk gemaakt door de hulp van de Voorhoutse IJsclub, Oranje Vereniging Voorhout en bijdrages van lokale sponsors.

GRATIS !!!

Maximaal 1 bon per kopende klant

Volg ons ook via Facebook: Marktbakker Richard Bakker alleen geldig op de vrijdagsmarkt in Voorhout

WINNAARS 60 METER SPRINT

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

Job Wester (jongens 4/5 jaar), Roos van der Slot (meisjes 4/5 jaar), Julian van Gent (jongens 6 jaar), Rosa van Heeswijk (meisjes 6 jaar), Hugo vd Meer (jongens 7 jaar), Jaidy van Heeswijk (meisjes 7 jaar), Flo Ligtvoet (jongens 8 jaar), Anna Nyka (meisjes 8 jaar), Vester Kohlman (jongens 9 jaar), Mare vd Camp (meisjes 9 jaar), Christiaan van Ark (jongens 10 jaar), Tessa Duyndam (meisjes 10 jaar), Ruben Lohman (jongens 11 jaar), Marijn Frijlink (meisjes 11 jaar) en Ties Veenhof (jongens 12/13 jaar).

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL

Firma P. en G. Visser Topkwaliteit vastkokende Firma P. en G. Visser Aardappelen, groenten & fruit Tegen inlevering van deze bon: Aardappelen, groenten & fruit Frieslanders aardappelen: 55 kilo kilo Malta € 3,50aardappelen - 10 kilo € 6,50 van € 5,50 Grote zoete galia meloenen: 2 stuks € 2,50 VOOR Elite trostomaten - topkwaliteit: Alleen geldig op vrijdag 1 kilo € 1,25 - 2 kilo4€juni 1,95 op de markt in Voorhout per bak 5 kilo € 3,95

€ 4,50

ZAKLOPEN

Dex van Ark (jongens 4/5 jaar), Roos van der Slot (meisjes 4/5 jaar), Dax van den Nouland (jongens 6 jaar), Rosa van Heeswijk (meisjes 6 jaar), Thomas Bouwmeester (jongens 7 jaar), Jitske Sneiders (meisjes 7 jaar), Flo Ligtvoet (jongens 8 jaar), Anna Nyka (meisjes 8 jaar), Huub Lagerberg (jongens 9 jaar), Amelie Jongen (meisjes 9 jaar), Gijs vd Meer (jongens 10 jaar), Tessa Duyndam (meisjes 10 jaar), Storm Ligtvoet (jongens 11 jaar), Marijn Frijlink (meisjes 11 jaar) en Bram Vermolen (jongens 12/13 jaar).

HOOGSPRINGEN

Linde Stoffer (meisjes 6 jaar), Jaidy van Heeswijk (meisjes 7 jaar), Medlyn Frijlink (meisjes 8 jaar), Sion vd Slot (jongens 9 jaar), Emma vd Zalm (meisjes 9 jaar), Gijs vd Meer (jongens 10 jaar), Tessa Duyndam (meisjes 10 jaar) en Silvester Hermans (jongens 12/13 jaar).

VERSPRINGEN

Daan Huisman (jongens 4/5 jaar), Emma Boer (meisjes 4/5 jaar), Tijn van Gent (jongens 6 jaar), Jasmijn van Leeuwen (meisjes 6 jaar), Yannick Stoffer (jongens 7 jaar), Jaidy van Heeswijk (meisjes 7 jaar), Hugo (jongens 8 jaar), Minou vd Camp (meisjes 8 jaar), Vester Kohlman (jongens 9 jaar), Emma vd Zalm (meisjes 9 jaar), Thijmen Uijtenbogaart (jongens 10 jaar), Tessa Duyndam (meisjes 10 jaar), Ruben Lohman (jongens 11 jaar), Lara Duyndam (meisjes 11 jaar) en Silvester Hermans (jongens 12/13 jaar).

Coach Bassets Babes verlengt contract SASSENHEIM n De Engelse coach

Katie Turnbull heeft haar contract bij het vrouwen rugbyteam van The Bassets verlengd. Als trainster kwam zij vorig jaar uit Engeland over om de voltallige vrouwenselectie onder haar hoede te nemen. Dit team, ook wel bekend als Bassets Babes, ging daarna met sprongen vooruit. De weg die het team is ingeslagen is naar ieders tevredenheid. Door de inbreng van jeugdig talent en speelsters met ervaring wil Turnball volgend seizoen doorstoten naar landelijk top niveau. Daar heeft ze nog extra speelsters voor nodig. Zij kunnen zich aanmelden bij de rugbyclub in Sassenheim.

17

Columbiaan bij NK voor minioren Andrea Bouma loopt een succesvol NK voor A-junioren. Met goud en zilver kan ze zeer tevreden zijn. | Foto: pr.

Sprintster Bouma Nederlands Kampioen TEYLINGEN

n Andrea Bouma is tijdens het NK-junioren in Vught opnieuw Nederlands kampioen geworden. Ditmaal als eerstejaars bij de A-junioren op de 400 meter in een tijd van 55.70.

Tijdens een spannende finale, waarbij meerdere atleten tegelijk het rechte eind op kwamen, wist Andrea de overige atleten achter zich te laten. Later op de dag was de finale van de 200 meter. Op papier zijn Andrea Bouma en Lieke Klaver (SAV Grooteboek) aan elkaar gewaagd, maar wat in het nadeel sprak van Andrea was dat zij ‘s ochtends al de 400 meter in de benen had. Hierdoor had de kersverse kampioene van de 400 meter niet meer de kracht om te voorkomen dat Lieke de sprintdubbel op haar naam schreef. Andrea werd tweede met een tijd van 24.34 seconden. In het voorseizoen ging het al goed

met de winnares van de prijs voor sporttalent van de gemeente Teylingen. Tijdens de Ter Specke Bokaal op haar thuisbasis AV De Spartaan in Lisse, werd ze al verrassend eerste op de 150 meter. Bij de T Meeting in Tilburg liep ze samen met het Nederlandse Junioren Estafette Team de limiet voor het Europese Junioren Kampioenschap. Bij de Gouden Spike in Leiden liep Andrea in de finale derde achter de Leidse favoriet Tessa van Schagen ook nog de limiet voor de 200 meter in een tijd van 24.09.

VOORHOUT

n De jongste talenten van de Columbiaan zwommen op zondag 2 juli de jaargangwedstrijden in Dordrecht. De ploeg uit Voorhout startte met zes zwemmers en in totaal zestien starts.

Deze laatste wedstrijd wordt zoals elk jaar gezwommen in een 50 meter bad. Kimberly Ruiter, Boele Böhm en Casper Hoogervorst mochten de maximale vier keer starten. Conor Baker startte op zijn twee favoriete borstcrawl afstanden. Charlene Ruiter en Jaimie Kenworthy

zwommen een afstand. Alle Columbiaan-zwemmers zwommen mooie persoonlijke records. Bij een aantal afstanden werden zelfs top 10 noteringen gezwommen. De belangrijkste toernooien worden gezwommen in een 50m bad. Leden van de Columbiaan zijn dan ook blij dat het college van B&W aan het kijken is naar de mogelijkheid om een 50 meter bad te realiseren in de Bollenstreek. De vereniging noemt dit belangrijk, omdat het laatste 50 meter bad, in Katwijk, sluit.

Over twee weken doet Andrea op de 200 meter nog mee aan het NK Senioren in Utrecht. Een week later gaat ze met het Nederlandse Junioren Team naar het Europese Junioren Kampioenschappen (onder de 20 jaar) in Grosetto in Italië. Tijdens dit kampioenschap komt zij uit op de 200 meter en als loopster van het estafetteteam. Patricia Koot (l) op het podium in Drenthe. | Foto: pr.

Meerkamp op strand voor judoka’s VOORHOUT n De judoka’s van Judo

Team Bollenstreek hebben vorige week zondag samen met hun familie het wedstrijdseizoen afgesloten met een meerkamp op het strand van Noordwijk. Het afgelopen seizoen wist Judo Team Bollenstreek aansluiting te vinden met de topclubs uit Nederland. De verschillende selecties van het team waren succesvol op meerdere toernooien. De talenten wisten zich zo te ontwikkelen dat ze mee konden doen met grotere district toernooien. De B-selectie wist op de Zuid-Hollandse kampioenschappen meerdere podiumplekken op te eisen. Bij de A-selectie werd Eva Hornsveld

eerste op de Zuid-Hollandse Kampioenschappen -15 en werd ze vijfde op de Nederlandse Kampioenschappen -15 jaar. Bas Duivenvoorde pakte knap zilver tijdens de ZuidHollandse Kampioenschappen -18 jaar. Ook hij nam hij deel aan de Nederlandse Kampioenschappen -18 jaar.

Patricia Koot wint zilver bij NK Inline Skaten WARMOND

n Patricia Koot, schaatster van de Warmondse IJsclub (WIJC), heeft op zaterdag 1 juli zilver gewonnen tijdens het Nationaal Pupillentoernooi Inline Skaten in Nijeveen.

Het NPT is het officieuze NK voor de pupillen. Er werd gestreden in vier categorieën, de inschrijving voor Pupillen 1 was op basis van uitnodiging. Patricia Koot was een van de 28 meisjes, die daarvoor uitgenodigd was op basis van het klassement van de landelijke KNSB baancompetitie. Op het programma stond een 300 meter tijdrit, een 1000 meter inline en een puntenkoers over 3 km. Op alle onderdelen worden in het inline skaten afzonderlijk medailles uitgereikt. De 300 meter aan het

begin van de ochtend viel letterlijk in het water en werd daarom uitgesteld tot later op de dag. Op de 1000 meter werden eerst een kwart finale en halve finale gereden. Patricia Koot kwam deze rondes goed door en ze mocht meestrijden om de medailles in de finale. In een voor haar niet geheel vlekkeloos verlopen finale eindigde ze op de zevende plek. De puntenkoers die daarna gereden werd, ging goed en Patrica reed knap naar een tweede plaats en een zilveren medaille. Sophie Kraaijeveld uit Alphen aan de Rijn werd eerste op de puntenkoers en op de derde plek eindigde Marieke de Vries uit Grijpskerk. Na alle prijsuitreikingen werd alsnog de 300 meter tijdrit verreden. Patricia reed naar de veertiende tijd.


Zomer in zwembad De Waterkanten

Voor één van onze bloemenlijnen zijn wij op zoek naar:

Chauffeur/Inkoper/Lijnrijder + Chauffeur lijnrijder die flexibel, zelfstanding is en van aanpakken houdt. Ervaring en kennis van de Duitse taal en affiniteit met de bloemenhandel en het lijnrijden.

Nu ook floatfit op vrijdagochtend

Functieomschrijving: Fulltime dienstverband als lijnrijder, 1 rit per week, vertrek op maandag en donderdagochtend thuis. Functie-eisen: In bezit van rijbewijs B, C-E en code 95

Van 10 juli t/m 20 augustus Hele week recreatief zwemmen, ook op zaterdag Jip’s vakantiezwempret: van ma t/m vrij van 11.00 – 16.00 uur. Entree € 6,10 inclusief waterijsje, limonade en klein patatje. De hele week zijn de glijbaan, de waterspeeltuin, de stroomversnelling en de whirlpool geopend. Bij heel mooi weer is ook het buitenterras open! Tevens worden er diverse leuke spelletjes georganiseerd.

U kunt uw sollicitatie richten aan: haakgert@gmail.com of telefonisch op 06-54981677 Van den Haak en Lommerse Oegstgeesterweg 190 – 2231 BC Rijnsburg

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen vanaf

€ 85,

00

per dag

Maandag t/m vrijdag banen zwemmen van 07.00 – 13.00 uur Ouder & kind zwemmen op maandag en donderdag van 10.00 – 10.30 en 10.30 – 11.00 uur ClubAqua activiteiten maandag t/m donderdag van 10.15 – 11.00 uur

Zomercursus leszwemmen AUTOBEDRIJF

Snel starten met zwemles of een eindsprintje trekken naar je zwemdiploma? Doe dan mee met de zomercursus leszwemmen. Van 10 juli t/m 18 augustus, vijf keer per week zwemmen.

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

KUNSTGEBIT

0252-211849 www.gdol.nl

Schrijf nu in! Kijk voor meer informatie en ons zomerrooster op:

Tandenwinkel

www.sportfondsenlisse.nl

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

Advertentie

Nieuw: de ‘leesbril’ voor uw gehoor

KUNSTSTOF KOZIJNEN // DAKKAPELLEN // AANBOUWEN VERBOUWINGEN // ZONWERING // VELUX-DAKVENSTERS

15 JAAR GARANTIE! + GEEN AANBETALING!

Heeft u wel eens het idee dat uw gehoor wat hulp kan gebruiken? Bijvoorbeeld als u tv kijkt of tijdens een gesprek? Dan zou de Axon luisterhulp voor u wel eens ideaal kunnen zijn. Een apparaatje dat uw gehoor ondersteunt bij licht gehoorverlies. Het is als het ware de leesbril voor uw oren.

Openingstijden: ma. gesloten // di. t/m vr. 09.00-17.00 uur za. 09.00-13.00 uur (tevens op afspraak geopend) Luzernestraat 106A (industrieterrein Spoorzicht) 2153 GN Nieuw-Vennep 0252 - 67 50 80 // info@multigevel.nl

Eenvoudig in gebruik De Axon luisterhulp is speciaal ontworpen om geluiden duidelijker te horen. Zo kunt u met de Axon bijvoorbeeld de tv beter verstaan zonder deze harder te zetten. En ook als u met iemand in gesprek bent, kan net wat extra volume uitkomst bieden. De Axon zorgt ervoor, heel eenvoudig zonder ingewikkelde instellingen. U hoeft de luisterhulp alleen maar in uw oor te doen en aan te zetten. Het volume regelt u simpel met een klein draaiknopje.

WWW.MULTIGEVEL.NL ONLINE VEILING de complete inboedel van het

Bloembollenexportbedrijf Van Geest Nurseries B.V. BLOEMBOLLENVERWERKINGS-

MACHINES w.o. 2 verpakkingslijnen “Hachmang HP25000” en “Hachmang HP35000”, 7 telmachines “Cremer”, “Hachmang”, 2 kistenkantelaars o.a. “Van Rooyen”, transportbanden, rollerbanen, droogwanden, ventilatoren; FUST / KRATTEN: partijen stapelbare/nestbare kunststof kratten o.a. “Curver” en meerdere partijen houten “gaasbakken” onderzetters, eenmalige pallets, “Europallets”, netzakken, rieten manden, kartonnen dozen; VOORRADEN verpakkingsmaterialen, decoratiematerialen, bloempotten, blisterverpakkingen, drukwerk, tuinmeubels, gazonmaaier “Flymo”; (INTERN) TRANSPORT w.o. heftruck “Linde” E 15, voorzetapparatuur, fustkarren, handpompwagens, stellingen; bedrijfswagens w.o. “Nissan”, “VW”; LUXE KANTOORINVENTARIS w.o. werkplekken, kasten, brandvertragende kast, computers, printers, kantoorgerief, kantine-inventaris w.o. stoelen, tafels, koffieautomaat, apparatuur;

www.TroostwijkAuctions.com

A xon

luisterhulp De voordelen op een rijtje: 95 € • Eenvoudig in gebruik • Diverse maten oordopjes voor de juiste pasvorm • Oplaadbaar • Maximaal 24 uur achter elkaar te gebruiken • Volume simpel te regelen • Niet tevreden, geld terug

29,

19,95

Alleen als het nodig is

Eenmalig in prijs verlaagd De Axon luisterhulp kost normaal € 29,95. Maar

U gebruikt de Axon luisterhulp alleen in situaties waarin uw gehoor even een steuntje in de rug kan gebruiken. Eigenlijk net zo als u een leesbril gebruikt om die kleine lettertjes te kunnen lezen. En omdat u bij de Axon verschillende

op vrijdag 7 juli betaalt u slechts € 19,95. U doet eerst een hoortest en als de Axon geschikt is voor u, krijgt u deze mee naar huis. Wanneer het apparaatje is opgeladen, ervaart u meteen hoe het uw gehoor ondersteunt.

Alleen op vrijdag 7 juli! Kan uw gehoor wel wat hulp gebruiken? Ga dan op 7 juli naar Schoonenberg Sassenheim, Hoofdstraat 258, tel. (0252) 22 67 87. Wij doen dan eerst een hoortest om te bepalen of de Axon luisterhulp voor u geschikt is. Kom op tijd want dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt! 136

SLUITING: woensdag 12 JULI Bezichtiging: vrijdag 7 juli van 10.00 tot 16.00 uur, Heerweg 439 – 2161 DB Lisse

maten oordopjes krijgt, past hij vrijwel altijd.


nieuws

DE TEYLINGER

WOENSDAG 5 JULI 2017

19

AMV-docente St. Cecilia geeft het stokje door VOORHOUT n Na tien jaar heeft Marjoleine Mosselman afscheid genomen van haar laatste leerlingen Algemene muzikale Vorming (AMV) bij muziekvereniging St. Cecilia Voorhout. Marjoleine is een decennium geleden begonnen met de eerste lessen AMV bij de muziekvereniging en heeft veel kinderen de eerste kennismaking met noten en ritme geleerd. Deze leerlingen dirigeert ze nu nog in het leerlingenorkest van de vereniging. Marjoleine (foto onder) geeft het stokje door aan Leroy van der Poel.

Algemene Muzikale Vorming is een methode om kinderen van 7 tot 10 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met muziek. AMV geeft kinderen een brede muzikale basis. Kinderen leren noten lezen, maken kennis met ritmes en leren verschillende instrumenten herkennen. Ook wordt de mogelijkheid geboden verschillende instrumenten uit te proberen. Aan het eind van het leerjaar kunnen de kinderen even-

tueel een instrument te kiezen om daarop verder te leren spelen. De AMV-groepen bestaan uit zes tot maximaal acht leerlingen per groep en staan aankomend jaar onder leiding van Leroy van der Poel. Leroy is onlangs afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en dirigeert al langer meerdere orkesten in de Bollenstreek. De lessen zijn op donderdagmiddag vanaf 16.30 uur en worden gegeven in @Hok. De lessen starten vanaf donderdag 21 september. Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Marleen van der Geer-Oomes via leerlingen@ stceciliavoorhout.nl. of 0252519730.

Een van de deelnemers maakt tijdens de clinic kennis met rolstoelbasketbal. | Foto: pr.

Basketbaltoernooi voor basisschooljeugd een succes n VOORHOUT Basketbalvereniging Forwodians organiseert al drie jaar een basketbalevenement voor leerlingen de basisscholen in Teylingen. Op zaterdag 24 juni waren er in sporthal De Tulp rolstoelbasketbalclinics, wedstrijden drie tegen drie en spelletjescircuits.

Juf Wilma wordt verrast met een toneelstukje. Juf Meta krijgt van al haar leerlingen een bloem (foto onder). | Foto’s: pr.

Drie jaar geleden was het nog een experiment, rolstoelbasketbal tijdens het jaarlijkse basketbaltoernooi voor basisschoolleerlingen uit Teylingen. In het eerste jaar ging het alleen nog om een demonstratiewedstrijd tussen twee rolstoelbasketbalteams, inmiddels krijgen de leerlingen een clinic aangebo-

den om de eerste vaardigheden van het rolstoelbasketbal onder de knie te krijgen. Toine Klerks, directeur van Basketbal Experience Nederland, nam 20 rolstoelen mee en liet de deelnemers uit groep 3 tot en met 8 kennismaken met deze sport. Een bewuste keuze van de organiserende Forwodians, die kinderen bewust willen maken van sporten in een rolstoel om op die manier de acceptatie van mensen met een handicap te vergroten. Toine gaf de clinic samen met Ali Alkanaany, de Sassenheimse rolstoelbasketballer die is gescout voor het Nederlands team onder 22. In de weken voorafgaand verzorgde de Combibrug een aantal clinics voor het basketbaltoernooi drie tegen drie. Deze zogenaamde street-

ball-opzet is steeds meer in opkomst, vertelt Annet van der Putten van de organisatie. “Het is een leuke nieuw opkomende sport. Flitsend, snel en jong en met een grote funfactor.” De Voorhoutse Joey Schelvis werd onlangs tweede bij het wereldkampioenschap streetball. De Nederlandse dames eindigden als vierde tijdens datzelfde toernooi. Bij 3x3 streetball spelen per team drie spelers op een half veld en met een basket. Tijdens de Olympische Zomerspelen van Tokio in 2020 maakt 3x3 het debuut. Voor wie directe Olympische ambities heeft, of gewoon lekker wil basketballen, had Forwodians nog een verrassing. Dankzij sponsoren en Fonds1818 kregen alle deelnemers een basketbal mee naar huis.

Achtbaan neemt afscheid van juffen Meta en Wilma Zing je mee met Gospelkoor Soul2Soul? VOORHOUT n Leerlingen van basisschool de Achtbaan hebben vorige week twee keer afscheid genomen van hun juffen. Eerst was de beurt aan juf Meta Suttorp om in het zonnetje te staan, vervolgens viel ook juf Wilma van Weeren die eer ten deel.

Juf Meta werkt sinds 2003 op de Achtbaan en was jarenlang het gezicht van groep 3 op de locatie Beukenrode. Het laatste jaar werkte zij op de locatie Distelweg Daarvoor had zij ook al elders een onderwijsfunctie. Hard werken en passie voor het werk met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk uit de leerlingen halen, dat is juf Meta. Elk jaar heeft ze wel een cursus gedaan. Zelfs in haar laatste jaar heeft zij het certificaat van taakspel aan haar lijstje kunnen toevoegen. De juf werd dinsdag 27 juni verrast door de leerlingen van de Beukenrode, die allemaal een bloem voor haar hadden (foto onder). Juf Wilma is in gestart op een school in Katwijk en heeft in Leiden de Haanstra basisschool opgericht. Toen ze verhuisde naar Voorhout is ze gaan werken op de Narcis, de school die later is opgegaan in OBS de Achtbaan. Naast groepsleerkracht op school, is ze onder andere ook het creatieve brein achter de voorstellingen die regelmatig op de Achtbaan worden gehouden. Haar

creativiteit uit zich dan ook voornamelijk door haar bijdrage aan het stuk onderwijs dat kort samengevat wordt als creatieve vorming. Ook haar muzikale talent op onder andere accordeon en gitaar maakt haar als juf bijzonder, waardoor het onderwijs voor de leerlingen extra verrassend werd. Juf Wilma maakte lipdubs en filmpjes met de leerlingen waar die er veel plezier aan beleefden. Op vrijdag 30 juni hebben de leerlingen van de locatie Distelweg voor juf Wilma als verrassing toneelstukjes opgevoerd, dit keer zonder de inbreng van deze creatieve dame zelf.

n SASSENHEIM Gospelkoor Soul2Soul nodigt iedereen van harte uit om in het nieuwe seizoen mee te komen zingen. ‘Soul2Soul’ staat voor samen zingen en gezelligheid; jong en oud, man of vrouw. Ze zin-

gen genres zoals gospel, worship en soul. Zangers en zangeressen die solo willen zingen, maar dat (nog) niet durven, krijgen de kans om dat op te bouwen. Donderdag 31 augustus gaat het nieuwe seizoen van

Voorzitterswisseling bij Lions Slot Teylingen TEYLINGEN n Tijdens een de slotavond van het seizoen 2016 - 2017 is de voorzittershamer van de Lionsclub Slot Teylingen van eigenaar gewisseld. Mede-initiator en oprichter van de Lionsclub Jan Ernst van Zanten heeft de voorzittershamer voor het komende jaar overgedragen aan Peter van der Linden.

project geeft extra aandacht aan kinderen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Door middel van voorlezen wordt de woordenschat van deze kinderen aanzienlijk beter.

Van der Linden (rechts op de foto) is ook al van het begin betrokken bij de Lionsclub en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de club. Hij geeft aan dat zijn doel is de komende tijd extra aandacht te geven aan de groei van de club en aan een aantal projecten, waaronder Voorlees Express die de bibliotheek Sassenheim aan het uitvoeren is. Dit

OMTZIGT

Er is om dit project te voltooien nog een behoorlijk geldbedrag nodig en in het najaar van 2017 zal de Lionsclub via acties proberen zo veel mogelijk geld in te zamelen. Naast van Zanten nam ook secretaris Maarten Bierma afscheid. Hij wordt opgevolgd door Alex Omtzigt. Pennignmeester Wilma Spruijt completeert het bestuur Ernst Jan van Zanten feliciteert de nieuwe voorzitter Peter van der Linden (r).

start, met nieuwe muzikale (bege) leiding. De repetitie is van 20.00 tot 22.00 uur in de Havenkerk (Bijweglaan 4). Meer informatie: www. gospelkoor-soul2soul.nl.


service

DE TEYLINGER

WOENSDAG 5 JULI 2017

Hersenstichting zoekt vrijwilligers

Kerkdiensten Woensdag 5 t/m 12 juli

REGIO

n De Hersenstichting is op zoek naar collectanten die begin 2018 langs de deuren willen.

SASSENHEIM

RK_Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): zondag 10.00 uur: Eucharistieviering m.m.v. het Gemengd Koor, aansluitend is er een koffieconcert, voorganger: pastor P. Owel.

Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, kan zomaar voorbij zijn. Vrijwel iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen Nederlanders kampen met blijvende ernstige gevolgen. De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en patiëntenzorg te verbeteren. Met de jaarlijkse collecteopbrengst laten ze onderzoek doen, geven voorlichting en voeren vernieuwende projecten uit.

Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): zondag: geen dienst - Julianakerk (Julianalaan 6): zondag 10.00 uur; voorganger: Ds. A.A. Bosma Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): zondag 10.00 uur, voorganger: dhr. A. Bakker VOORHOUT

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): zondag 10.00 uur: Woord & Communieviering m.m.v. het Parochiekoor, voorganger: M. Claassens

Volleybalplezier tijdens de kindervakantieweek van vorig jaar. | Foto: archief

Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): zondag 10.00 uur, voorganger: ds. J.W. v.d Berg

Weer tijd voor Warmi!

WARMOND

WARMOND n De kindervakantieweek in Warmond, al 31 jaar beter bekend als Warmi, is dit jaar van 14 tot en met 18 augustus. Aanmelden kan tot uiterlijk 9 juli.

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): zaterdag 19.00 uur: Woord en Communieviering met het Iriskoor, voorganger: M. Claassens Protestantse Gemeente (Herenweg 82): zondag 10.00 uur, zomerdienst, voorganger: mv.ds. H.G.T.van Welie- Kaai Baptistengemeente Kaleb Teylingen (Herenweg 80): zondag 10.30 uur, voorganger: Sem Jongsma Wings of Healing (Veerpolder 6a): zaterdag 19.00 uur, jeugdavond, zondag 10.00 uur, eredienst 19.00 uur genezingsdienst o.l.v. Jan Zijlstra

Medische diensten Avond-, nacht-en weekenddiensten. Huisarts

Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren (avond, nacht, weekend, erkende feestdagen) kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek, tel. 0252240212. Gevestigd aan de Rijnsburgerweg 4b te Voorhout. Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. 071-5665019.

21

Dit jaar viert de Stichting Kindervakantiewerk Warmond, opgericht in 1987 door de Jeugdraad Warmond, alweer de 31ste verjaardag. Aan het begin van de Kindervakantieweek worden twintig tenten opgezet op een weiland op het eiland Koudenhoorn. Elk jaar doen meer dan 200 kinderen mee. Door stopzetting van subsidie van de gemeente Teylingen is het bestuur geheel afhankelijk van subsidies en sponsors. Het bestuur is dan ook naarstig op zoek naar sponsors, maar onvermijdelijk zullen de deelnemende ouders een extra steentje moeten bijdragen om het kinderfeest voort te zetten. Er is echter meer nodig om alles in goede banen te leiden, zoals een groot aantal vrijwilligers. Sommigen komen een dagje helpen, bijvoorbeeld opof afbouw van de tenten, anderen blijven de hele week in touw. Ook het bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers. Warmi is alleen voor kinderen die in Warmond wonen of op een basisschool in Warmond zitten of die logeren bij kinderen die in Warmond wonen/op school zitten. Zij kunnen

zich voor de SKW-week inschrijven. De inschrijver moet in bezit zijn van een actief e-mailadres (de inschrijving wordt bevestigd) en moet een bankgironummer invullen voor het afgeven van een automatische incasso. Verder is het van belang dat bij de organisatie de volgende dingen bekend zijn: verzekeringsnummer, wel of geen t-shirt en op welke dagen de kinderen willen meedoen. Voor kinderen uit groep 6,7 en 8 graag aangeven of ze willen overnachten. Ouders en/of verzorgers die hun kinderen willen laten mee doen aan de activiteiten kunnen hen uiterlijk tot 9 juli inschrijven. Dat kan via http://www.warmi.nl/inschrijven. PROGRAMMA

Dagelijks beginnen de activiteiten op Koudenhoorn om 10.00 uur. De laatste activiteit eindigt om 15/15 uur. Op maandag, dinsdag en woensdag dienen de kinderen een lunchpakket mee te nemen. Maandag 14 augustus Tent 1-7 (gr 1-3): knutselen (robot/ tijdmachine), spelletjescircuit met stickerkaart. Tent 8-13 (gr 4-6): zeskamp, naamboord voor bij de tent, Warmi-jacht. Tent 14-16 (gr 7-8): Warmi-jacht, naam

EEN KEER PER JAAR

bord voor bij de tent, zeskamp. Dinsdag 15 augustus Tent 1-7 (gr 1-3): kids aerobics, knutselen met wc-rollen, ufo’s knutselen, dansles. Tent 8-11 (gr 4-5): levend Stratego in het Bos van Kranz, timmeren. Tent 12-16 (gr 6-8): fietstocht (allen groep 6-8), waterspeeltuin; bikini, oude handdoek en fiets meenemen. Woensdag 16 augustus Tent 1-7 (gr 1-3): ridders- en prinsessenspeurtocht, oud-hollandse spellencircuit, tijdcapsule. Tent 8-13 (gr 4-6): springkussens, timmeren, smart games, hooverboarding. Tent grtimm14-16 (erensmart 7-8): gamesho, overboa, rdingka, belbaan. Woensdagavond 16 augustus Tent 12-16 (gr 6-8); BBQ, varen en verrassing! Avondspel en spooktocht; slaapspullen meenemen. Donderdag 17 augustus Tent 1-7 (gr 1-3): Futuristische outfit maken, speurtocht door oude thema’s. Tent 8-13 (gr 4-6): spellencircuit, dansworkshop, timmeren. Tent 14-16 (gr 7-8): timmeren, spellencircuit, dansworkshop. Vrijdag 18 augustus Geen dagprogramma; vanaf 15:00 uur prijsuitreiking, disco-party, dans-act en tot besluit een vreugdevuur.

Van de collectant wordt gevraagd om een uurtje of twee in de collecteweek in eigen wijk of buurt te collecteren. Alle hulp is welkom. De beste tijden om te collecteren zijn tussen 17.00 en 20.00 uur of op zaterdag. Het is maar een week per jaar mogelijk om voor de Hersenstichting te collecteren. In 2018 is dat de week van 29 januari tot en met 3 februari. Voor meer informatie, neem contact op met de Hersenstichting via collecte@hersenstichting.nl of 070-3604816.

Bridgeles bij Sassem Troef SASSENHEIM

n Tegelijk met het nieuwe bridgeseizoen beginnen ook de bridgelessen voor beginners bij Sassem Troef. Bridge is geen eenvoudig spel en het is niet te leren door alleen een paar avondjes op les te gaan. Altijd al bridge willen leren maar er nooit aan toe gekomen? Op dinsdagavond 5 september begint om 20.00 uur een gratis kennismakingsles partycentrum De Oude Tol. De cursus voor beginners begint op dinsdag 12 september. Aanmelden bij Marianna Hiel, gediplomeerd bridgedocent (06-55725036) of via sassemtroef@kpnmail.nl. Of kijk op www.sassemtroef.nl.

COLOFON Oplage 15.000 Verschijnt iedere woensdag Uitgave van:

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie:

Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl

Verslaggevers:

Nico Kuyt Mandy van Leeuwen Esther Luijk Piet van Kampen Peter Schipper Willem Krol Inleveren kopij:

De deadline voor het insturen van kopij is iedere maandag voor 12.00 uur. Insturen kan naar redactie@deteylinger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Redactie:

Marieke Voorn M 06 22096895 redactie@deteylinger.nl

Advertenties:

Meriam Mesman - M 06 460 942 09 meriam.mesman@ uitgeverij­verhagen.nl

Wanda de Mooij M 06 196 974 83 wanda.de.mooij@ uitgeverij­verhagen.nl Contactgegevens Binnendienst:

Rosita Eikelboom-Haasnoot Jeannette Mink- van Beelen Vincent Roos 071 4091637 advertentie@uitgeverij­­verhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten:

Uitgeverij Verhagen, tel. (071)4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging. Leveringsvoorwaarden:

Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Teylinger wordt gratis huisaan-huis bezorgd in Sassenheim,

Voorhout en Warmond en is gratis af te halen bij: het gemeentehuis Sassenheim, Primera Sassenheim, Primera Voorhout en Boek Cadeau Enzo Warmond. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.deteylinger.nl


HUIS

METERKAST

ENERGIE

ZONNE

ALARM

INSTALLATIE

KEURINGEN

BEHEER

PANELEN

INSTALLATIES

BINNEN

BUITEN

CAMERA

VERLICHTING

VERLICHTING

BEVEILIGING

KRACHT DOMOTICA

STROOM INSTALLATIES

VERLICHTINGS

NETWERK

NETWERK

TELE

TOEGANGS

PLAN

BEKABELING

CERTIFICERING

COMMUNICATIE

CONTROLE

ELEKTROTECHNIEK? GEWOON GOED!

Ter Laak Installatiebedrijf biedt al meer dan 50 jaar kwaliteit en service van hoog niveau. Ons bedrijf werkt in opdracht van particulieren, bedrijven en aannemers. Ervaren, kundig, klantvriendelijk, veilig en vertrouwd. Dat noemen wij ‘gewoon goed’. Bij Ter Laak Elektrotechniek zijn particulieren en bedrijven van harte welkom voor deskundig advies en vakkundige installatie van: • Elektra (groepenkast, bedrading, schakelaars, contact dozen, etc.) • Binnen- en buitenverlichting • Inbraakbeveiliging van woning of bedrijfspand (bewegingsmelders, camera’s, alarminstallaties, etc.) • Brandbeveiliging (o.a. rookmelders, koolmonoxidemelders) • Domotica (huisinstallaties, op afstand te bedienen) • Installatie zonnepanelen of airco • Toegangssystemen (intercom tot elektrische hekken/garagedeuren)

24/7 SERVICE

Leg uw vragen of wensen aan ons voor. Wij denken graag met u mee. Bij storingen of calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar.

Vragen? Advies? Bel 0252 37 09 10 GIETERIJ 8 | NOORDWIJKERHOUT


15%

voordeel

op het Auping assortiment*

Vier de feestelijke heropening van onze vernieuwde Auping Plaza met ons mee. Ontvang nu 15% voordeel op het Auping assortiment! * Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Het grootste Auping test- en adviescentrum van Nederland!

Auping Plaza Leiderdorp Elisabethhof 4, Leiderdorp T. 071- 5820212

www.aupingplaza.nl

Openingstijden ma: 13:00 - 17:30 uur di t/m vrij: 10:00 - 17:30 uur zat: 10:00 - 17:00 uur zon: 12:00 - 17:00 uur


Nu met gratis 10.000 km rijden. hybrid *

Rijklaar vanaf

24.450

Bewust rijden begint hier.

De combinatie van de beste aerodynamica en de nieuwste veiligheidstechnologieën maakt de Hyundai IONIQ de juiste keuze. Wist u dat u op één volle tank tot wel 1.300 km kunt rijden? En het mooiste: bij aankoop van een Hyundai IONIQ Hybrid krijgt u nu tijdelijk een brandstofpas cadeau, goed voor wel 10.000 kilometer aan benzine*. Kom snel naar de Hyundai-dealer voor een vrijblijvende proefrit! De Hyundai IONIQ. O.a. leverbaar met: • Standaard automaat • Volautomatische airconditioning • Smart Cruise Control • Radio DAB+ Ontdek meer op dijksman.hyundai.nl Dijksman Katwijk Lageweg 21, Katwijk, tel. 071 - 409 0050 Gecombineerd brandstofverbruik: 3,4 (l/100 km) / 29,4 (km/l); CO2 - emissie: 79 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Genoemde prijs is een adviesprijs en is excl. metallic lak en eventuele opties. Zie voor kosten en voorwaarden www.hyundai.nl of vraag er naar in de showroom. Afgebeeld model kan afwijken van standaard uitvoering. *U ontvangt een Travelcard t.w.v. € 600 bij aanschaf van een Hyundai IONIQ Hybrid via een officiële Hyundai-dealer in de periode 5/6/2017 – 30/9/2017 met uiterlijke kentekenregistratiedatum op 31/10/2017. De Travelcard heeft een beperkte geldigheidsduur welke op de pas staat vermeld. Het aantal te rijden kilometers is afhankelijk van rijstijl en benzineprijs per liter. Kijk voor alle voorwaarden op hyundai.nl/acties. Druk- en zetfouten voorbehouden. De Hyundai 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking is alleen van toepassing op Hyundai voertuigen die initieel aan een eindgebruiker zijn verkocht door een Erkend Hyundai Dealer. De gedetailleerde garantievoorwaarden zijn per 1/1/2017 beschreven in het service & garantieboekje.

Een echte Volkswagen voor zo weinig?

Het kan gewoon. Met private lease. ke Tijdelij actie UP=UP

Move Up!

Take Up!

Volkswagen Take up! 5- deurs, 1.0 44kW/60pk 5 versnellingen, handgeschakeld

€ 169

Private Lease

per maand

wittebrug.nl/up

Radiovoorbereiding, incl. 2 luidsprekers Airbag voor bestuurder en bijrijder Bandencontrole (Tire Leak Indicator) Centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en klapsleutel Ruitbediening vóór elektrisch ISOFIX-voorbereiding Bumpers in carrosseriekleur Stuurbekrachtiging elektromechanisch Dagrijverlichting led Hoofd- en zijairbag bestuurder + bijrijder

Noordwijk De Hooge Krocht 109 (071) 406 36 00

Voorschoten Hofweg 39 (071) 579 47 94

www.wittebrug.nl info@wittebrug.nl

Den Haag (Forepark) Donau 120 (070) 342 92 22

Den Haag (Kerketuinen) Kerketuinenweg 36 (070) 308 20 00

Alles als bij de Take up! …plus o.a. Radio ‘Composition Phone’ Smartphone integratie ‘maps + more dock’ Boordcomputer Plus Buitenspiegelbehuizing en deurgrepen in carrosseriekleur Regensensor Automatische koplampschakeling met ‘Coming home’ en ‘Leaving home’-functie Noodremsysteem voor stadsverkeer (City Emergency Braking)

De Lier Leehove 49 (0174) 525 650

Volkswagen Move up! 5- deurs, 1.0 44kW/60pk 5 versnellingen, handgeschakeld Private Lease

per maand

€ 189

wittebrug.nl/up

Totaalprijs is inclusief btw, bpm, rijklaarmaakkosten, recyclingbijdrage en leges. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Getoonde afbeeldingen kunnen meeruitvoeringen bevatten. Genoemde private lease aanbieding is op basis van een looptijd van 48 maanden met een jaarkilometrage van 10.000 km (andere looptijden en vrije kilometers per jaar op aanvraag) , met een eigen bijdrage van € 500,- per gebeurtenis, houderschapsbelasting voor provincie Zuid-Holland en zonder vervangend vervoer. Brandstofverbruik: gemiddeld 4,1 L/100 km, CO2-uitstoot: 96 g/km.


Haal meer uit elke pitstop bij Esso Spaar nu bij elk bezoek voor korting op Red Bull Racing items. Tot wel 70%. Of meer, als je je Esso Extras-punten gebruikt. Voor elke â‚Ź10 die je uitgeeft aan brandstof of shopaankopen ontvang je 1 zegel. En je hebt al een Red Bull Racing item vanaf 10 zegels en â‚Ź5,99 of 10 zegels en slechts 499 Esso Extras-punten. Dus start vandaag nog met sparen. Kijk voor meer informatie op esso.nl

Het kortingspercentage van 70% is berekend aan de hand van adviesprijzen. Kijk voor meer informatie op esso.nl. Per tankbeurt/shopaankoop kan je maximaal 10 zegels sparen. Shopaankopen: met uitzondering van alcohol en tabak. Zolang de voorraad strekt. Alle hierin gebruikte handelsmerken zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Exxon Mobil Corporation of van een van haar dochterondernemingen. Esso Nederland BV, Postbus 1, 4803 AA Breda.


VOLG ONS OP INSTAGRAM

WEEKACTIE! WEEKACTIE! WEEKACTIE! ook verkrijgbaar in Frozen of Paul Frank diverse prints 35x26x11 cm

0.75

gevulde etui 19-delig

379

2.99

mummie slaapzak 225 cm

luchtbed velours 1-persoons of elektrische luchtpomp, 130W

9.95

3

99

21

14.95

0

9

0

BARBECUE TAFELMODEL

DAMES BROEK relaxed fit diverse prints maten S-XL

diverse kleuren 36x35.5 cm

1

borden set/6, bekers set/6, schaaltjes set/6 of bestek set/18 diverse kleuren

78

TUIN OPBERGBOX OP WIELEN

45x45x32 cm

12.95

ook te gebruiken als bijzettafel of bloembak hout 33x33x20 cm

spaghetti top maten S-XL

0.99

99

KUNSTSTOF SERVIES

95

parasolvoet zwart 25 kg Ø 50 cm

1

89

DEKBEDOVERTREKSET PAW PATROL ook verkrijgbaar in Frozen, Minions of Trolls katoen/polyester 140x200 cm + 60x70 cm

95

met USB aansluiting diverse kleuren

KANTOORVERKOELING OP EEN WARME DAG

2-PACK

crème, antraciet of taupe

diverse varianten maten 98-164

diverse kleuren maten XS-XXL

USB BUREAUVENTILATOR

2.99

9.95

75

JONGENS SINGLET OF MEISJES SHORT

AUSTRALIAN HEREN BOXERSHORT dames maten XS-XL

PARASOL MET DRAAIMECHANISME

Ø 3 METER

098

5

99

1.25

MULTIFUNCTIONEEL

7

82

99 OP = OP

ABSOLUTE BODEMPRIJZEN

0.99 - 1.99 - 2.99

6

95 REXONA DEOSPRAY

BESTWAY FRAME ZWEMBAD

voor hem en haar diverse varianten 150 ml

300x201x66 cm

53

00

Aanbiedingen geldig van woensdag 5 juli t/m dinsdag 11 juli 2017 Wilt u altijd op de hoogte blijven van acties en nieuwe producten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief op www.action.nl/nieuwsbrief.

siliconen snorkelset voor volwassenen

5.95

DAMES/HEREN ZONNEBRIL diverse varianten

139

Zet- en drukfouten voorbehouden.

1

249

LUCHTBED OF POMP

2-persoons

3 PAAR

shampoo 350 ml

0.75

stationary set 7-delig

diverse kleuren maten 35-46

voor hem en haar diverse varianten 250 ml

diverse varianten metaal

notitieboek met pen

SNEAKERSOKKEN MET BADSTOFZOOL

PALMOLIVE DOUCHEGEL

POSTBAK MET TEKST

MINIONS SCHOOL RUGTAS

099


EENMALIGE KEUKENBEURS

Wegens es over weldigend succ nog een week extra Keukenbeurs

Kom deze week naar onze unieke keukenbeurs en laat u inspireren met vele nieuwe keukens en ongekende extra beurs acties, welke mede mogelijk gemaakt zijn door onze leveranciers.

Keukenwarenhuis.nl specialiseert zich in betaalbare ontzorgde A-merk keukens, welke voor Half Geld verkocht worden, mèt de apparatuur, het aanrechtblad en de accessoires tegen de internetprijzen. Alles wordt voor u geregeld, inclusief montage en aansluiten, kant en klaar!

Bij Keukenwarenhuis.nl vindt u een gloednieuwe collectie met de allernieuwste trends, zoals industriële keukens, landelijke keukens, greeploze keukens, moderne keukens, seniorenkeukens, outletkeukens en vele luxe keukens uit voorraad.

ALF GELDr: KEUKENSs meH de mogelijk gemaakt doo + deze week beursactie

Welkom bij Keukenwarenhuis.nl

Een dagje op uw gemak zelf oriënteren is bij Keukenwarenhuis.nl nog mogelijk! Alle keukens in de showroom staan compleet en netto geprijsd, zodat u zelf vrijblijvend kunt beslissen of u met een adviseur in gesprek wilt gaan. Profiteer dus juist deze week van deze unieke eenmalige beursacties in Ter Aar of in Dordrecht, en de ruime openingstijden. Deze beursactie geldt uitsluitend voor alle complete keukens welke dit jaar (2017) geleverd mogen worden.

• Ontzorgde keukens voor half geld; • apparatuur tegen internetprijzen; • 1000 luxe keukens uit voorraad; • alle nieuwe modellen 2017; • zes maanden reserveren mogelijk; • én ontspannen oriënteren, kijken en vergelijken in de grootste keukenshowroom van Nederland; • levering en montage in heel Nederland.

Keukenwarenhuis.nl zorgt tevens voor een gezellige en ontspannen sfeer, met een hapje en een drankje!!

Mark Verkerk: Als familiebedrijf zijn wij geinteresseerd in uw verhaal. Wij luisteren heel goed naar u, zodat wij u blij kunnen maken.

s op: Kijk voor onze Actie 7.nl Keukenbeurs201

KEUKENBEURS Gr oo tste ke uken sh ow ro om va

n Ne de rla nd !

WOENSDAG 5 JULI 10 - 18 uur DONDERDAG 6 JULI 10 - 22 uur

8,9

Stobbeweg 19-21, 2461 EX Ter Aar – Tel. 088 01 01 200 Einsteinstraat 29, 3316 GG Dordrecht. Tel. 088 01 01 201

VRIJDAG 7 JULI 10 - 22 uur ZATERDAG 8 JULI 9 - 18 uur


GEEF INTERIEUR EEN RUIMTE

80 WOONWINKELS ONDER 1 DAK! W O O N B O U L E V A R D C R U Q U I U S Hangar 20 Spaarneweg 20 2142 EN Cruquius www.hangar20.nl

Openingstijden: Maandag 12:00 - 17:30 uur • Dinsdag t/m Vrijdag 09:30 - 17:30 uur Zaterdag 09:30 - 17:00 uur • Zondag 12:00 - 17:00 uur

Elke zondag open!

P

Vrij parkeren voor de deur.

Tl week 27 17  

De Teylinger, woensdag 5 juli 2017

Tl week 27 17  

De Teylinger, woensdag 5 juli 2017

Advertisement