Page 1

www.jantjebeton.nl

Woensdag 22 mei 2013

7e Jaargang • nr. 21

Frustratie Woensdag 22 bij mei 2013 insprekers

8

Stek:Jaargang ‘Wonen • 6e wordt duurder

17

nr.

Verlies in bekerfinale

21

INTERIEUR

Gemeente werkt samen met Join the Pipe

SPREEKUUR

Drie tappunten voor gratis kraanwater in de gemeente Teylingen - B&W heeft besloten om over te gaan tot de aanschaf van Join the Pipe-kraanwatertappunten. In iedere kern van Teylingen wordt tenminste één kraanwatertappunt geplaatst op een plek waar veel toeristen, fietsers en voetgangers komen en daar het water gratis kunnen tappen. Door Nico Kuyt In Warmond komt een kraanwatertappunt op de Gemeentehaven. Dit plein is een centraal punt in Warmond en wordt door toeristen, fietsers en voetgangers bezocht. De kosten voor het plaatsen van het kraanwatertappunt worden meegenomen in het project voor de herinrichting van de Gemeentehaven dat inmiddels is gestart met de voorbereiding. Realisatie van de herinrichting vindt in 2013 plaats na de sluiting van het vaarseizoen. In Voorhout is gekozen voor een tappunt nabij de fontein bij de kerk in de Herenstraat. Hier staan ook banken waar veel fietsers en voetgangers gebruik van maken. Bovendien ligt de locatie in een straat met veel winkels. Het tappunt wordt nog voor de zomer geplaatst. In Sassenheim zijn twee mogelijke

Ter introductie van Domum:

elke woensdag

Gratis

interieuradvies van 1 uur

Door gediplomeerde interieurvormgevers

locaties die beiden aan de Hoofdstraat liggen, namelijk bij de ingang van Park Rusthoff of het plein bij de Dorpskerk, aan de kant van de winkels.

Maak een afspraak via info@domum.nu of 0252-347397

WWW.DOMUM.NU

Waterprojecten De aanleg van de tappunten is het gevolg van een initiatiefvoorstel van de fractie van D66. Gekozen is voor Join the Pipe en niet het waterbedrijf Dunea, omdat het een non-profit organisatie is die voor ieder tappunt dat wordt geplaatst een waterproject in een ontwikkelingsland uitvoert. Dit sluit aan bij de millenniumdoelstellingen van de gemeente. Verder moet voor een tappunt van Join the Pipe een speciale herbruikbare fles worden gebruikt die via deze organisatie of VVV-kantoren wordt aangeschaft. Hiermee wordt vermindering van afval gerealiseerd. Join the Pipe rekent voor een watertappunt 3000 euro en doneert van dit bedrag 350 euro voor de realisatie van een waterproject. De tappunten blijven het hele jaar water geven. Wel is Join the Pipe voor de wateraansluiting afhankelijk van Dunea die het normale commerciële tarief voor het water rekent. Deze kosten berekent Join the Pipe door aan de gemeente.

Parketvloer

Schuren en Oliën

v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

Ook in Oegstgeest! Haarlemmerstraatweg 8a (in het voormalig tuincentrum)

Politie waarschuwt voor oplichters Sassenheim - De politie waarschuwt inwoners van Sassenheim voor oplichters die met uiteenlopende smoezen aan de deur verschijnen en er opuit zijn om geld, juwelen of bankpas mee te nemen. Dinsdag 14 mei kwamen vanuit Sassenheim twee meldingen binnen van mensen die ongewenst bezoek aan de deur hadden gehad. Op de Gildehof meldde een bewoonster dat omstreeks 10.00 uur plotseling een man in de woning stond die aangaf van de politie te zijn. De man was binnengekomen via een openstaande tuindeur en legitimeerde zich met iets wat op een legitimatiebewijs leek, maar niet voorzien was van een pasfoto. De man verklaarde dat hij kwam controleren of alles wel veilig was in de woning en stelde de 86-jarige bewoonster allerhande vragen. Zo bekeek hij het hang- en sluitwerk, stelde vragen over haar pingedrag en wilde onder meer weten waar zij haar pincode en portemonnee bewaart. Uiteindelijk is de man onverrichterzake vertrokken. Vanaf de Zuiderstraat kwam omstreeks 18.44 uur de melding dat een vrouw met haar handen vol kleding voor de deur had gestaan en vroeg of ze naar het toilet mocht. De bewoonster van 85 jaar rook direct onraad en besloot de vrouw niet binnen te laten. De politie benadrukt met klem dat

19

burgers alert moeten zijn wanneer er zich onaangekondigd bezoek meldt aan de deur. Men moet niet voor iedereen de deur opendoen en zeker niet zomaar vreemden de woning binnenlaten. Mensen die zeggen namens een instantie te komen moeten zich altijd kunnen legitimeren. Men dient dan om een legitimatie te vragen en bij twijfel de organisatie te bellen waar de persoon beweert van te zijn. Geen enkele officiële instantie zal ooit aan de deur of aan de telefoon vragen om pinpas of pincode. En mocht men ongewenst bezoek gehad hebben, dan dient men altijd aangifte bij de politie te doen.

Diefstal van motor boot Sassenheim - De politie heeft dinsdag 14 mei om 23.30 uur een 15-jarige jongen en een 45-jarige man, beiden uit Voorhout, aangehouden op verdenking van diefstal van een buitenboordmotor. De politie kreeg kort daarvoor de melding over de diefstal vanaf het Sassemerhof in Sassenheim. De motor werd in een auto ingeladen. De getuige gaf het merk en kenteken van de auto door aan de politie. De verdachten konden daarna in hun woonplaats worden aangehouden. De politie doet verder onderzoek.

www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg

D66-raadslid Joost Koomen bij een watertappunt van Join the Pipe.

folders

‘LIKE’ US

OP FACEBOOK

T 071 408 09 59

J.M. van Steijn & Zn V o o r h o u t

Vanaf 26 april

GEMEENTE TEYLINGEN Uw vacature ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

Autobedrijf G. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 - www.gdol.nl

EURO € 1,69 9 p.ltr.

DIESEL € 1,38 5 SUPER+ € 1,76 9

p.ltr.

p.ltr.

NU 24-UUR TANKEN MET KORTING

NU 10 CENT KORTING! 8 cent korting

tussen 7.30-18.00 uur

TUINPLANTENMARKT Moderne planten, aangeboden in een ouderwets gezellige kas. Echt alle bloeiende eenjarigen voor in potten, bloembakken, hanging-baskets, ook voor in de tuin.

De beste kwaliteit tegen een ouderwets leuke prijs.

J.M. van Steijn & Zn. U vindt ons op de Rijnsburgerweg 17 - Voorhout (de weg bij de dokterspost t.o. benzinestation G. Dol)

Tel. 0252 210252 Openingstijden: ma. t/m za. 9.00 - 18.00 • vrijdag koopavond

Laat u ook eens verrassen in onze kassen!


gemeenteberichten Teylingen week 21 / 2013

Teylingen heeft een nieuwe Teylinger Dichter Sinds 2007 heeft Teylingen een eigen woordkunstenaar met een nieuwsneus. De Teylinger Dichter geeft met een positief kritische blik zijn of haar eigen draai aan het nieuws in Teylingen. Na Joost Herreur, Ad Blomsteel en Irma Ooijevaar is het nu de beurt aan Marcel Floor om zijn Teylinger gedichten voor te dragen. Marcel debuteert op 30 mei 2013 om 20.00 uur in de raadszaal van het bestuurscentrum. Wie is de 4e Teylinger Dichter? Na een zoektocht door de gemeenteraad is Marcel Floor verkozen tot nieuwe Teylinger Dichter. Marcel is een betrokken Voorhouter en geïnteresseerd in de gebeurtenissen in zijn dorp. Hij is 36 jaar, getrouwd, heeft twee jonge kinderen en werkt bij Rijkswaterstaat. Hij is een echt verenigingenmens en heeft in het bijzonder een warm hart voor muziek. Al vanaf zijn zesde is hij lid van Muziekvereniging St. Cecilia, waar hij inmiddels een bestuursfunctie bekleedt. Daarnaast is hij actief geweest bij de Scouting Boerhaavegroep en sinds twee jaar lid van Oranje Vereniging Voorhout. Verder is Marcel onder de Voorhouters bekend van het Kuipzwammen en het project ‘Oranje Proms’ dat in 2011 tijdens de najaarsfeesten is georganiseerd.

kunnen de gedichten ook inwoners stimuleren meer positief over hun leefomgeving te denken, want we wonen hier tenslotte in een prachtige omgeving.” Ervaring Al langere tijd schrijft hij gedichten voor bijzondere gelegenheden. Zijn eerste ervaring met publiek was ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Voorhout in 1988. Hier heeft hij, als leerling van de lagere school én als heraut van Voorhout, een gedichtenwedstrijd gewonnen. Dit gedicht heeft hij destijds voorgedragen, vergezeld door zijn eigen muzikale bijdrage op de hoorn.

Voordragen van Teylinger gedichten Marcel zal voorafgaand aan de gemeenteraad en bij andere gemeentelijke activiteiten, zoals wijkmarkten, gedichten voordragen. Hij hoopt als Teylinger Dichter de inwoners van Teylingen een boodschap te kunnen meegeven, zodat ze op een andere manier naar hun woon- en leefomgeving kijken. “Ik vind het voordragen van gedichten een ludieke manier om lokale onderwerpen aan het licht te brengen”, zegt Marcel. “Wellicht

Inspiratie Marcel bruist in het dagelijks leven van de creatieve ideeën en hij ziet veel onderwerpen om passende gedichten over te schrijven. Hij laat zich leiden door de actualiteit en de gebeurtenissen in Teylingen. Marcel Floor draagt zijn eerste gedicht voor tijdens de raadsvergadering op 30 mei om 20.00 uur in het bestuurscentrum. Belangstellenden zijn van harte welkom. Ook kunt u het gedicht live bekijken via www.teylingen.tv.

Samen energie besparen: doet u mee? Teylingen start handhavingactie hondenbeleid Energieleveranciers komen met vele aanbiedingen en als u de reclames moet geloven zou u ieder jaar een paar keer van leverancier moeten veranderen. Welke maatregelen kunt u nemen om minder energie te verbruiken of zelf energie op te wekken?

De gemeenteraad vindt dat elke huiseigenaar in staat moet zijn om zijn/haar energierekening te verlagen, bijvoorbeeld door aanschaffing van zonnepanelen. De gemeente werkt nu aan het Teylingen van de toekomst: een gezonde, veilige leefomgeving om ook later prettig in te wonen, werken en ontspannen. Dit doen wij onder meer om ons in te zetten voor innovatieve projecten die gericht zijn op het verminderen van energieverbruik en het opwekken van duurzame energie. In dat kader zijn wij op zoek naar betrokken Teylingers die mee willen denken over (duurzaam) energieverbruik. Project Teylingen Samen Groen In de Kagerbuurt in Sassenheim is onlangs het project Teylingen Samen Groen gestart. Een actieve projectgroep samengesteld uit een vertegenwoordiging van de Woonstichting, huiseigenaren en de gemeente zet zich actief in om de wijk duurzamer te krijgen. Dit houdt in dat de bewoners uit de wijk energie prestatieadvies krijgen aangeboden. Meer dan 100 bewoners hebben hier gebruik van gemaakt. Dit levert inzicht op over het persoonlijk energieverbruik en de deelnemers worden geadviseerd over de duurzame maatregelen die genomen kunnen worden om uiteindelijke de energierekening te verlagen. De maatregelen zijn door samenwerking goedkoper en effectiever, maar bieden toch voor iedere woning de beste oplossingen. Op deze manier kan de financiering voor maatregelen samen geregeld worden.

Meedenken en samen brengen De huiseigenaren van de Kagerbuurt, Woonstichting Vooruitgang en de gemeente doen in dit project kennis en ervaring op die de gemeente graag voor heel Teylingen wil inzetten. We willen in contact komen met inwoners van Teylingen die mee willen doen aan het ontwikkelen van duurzame maatregelen om energieverbruik naar beneden te krijgen en om duurzame energie op te wekken. We zijn op zoek naar mensen die zelf veel kennis hebben opgedaan, maar ook mensen die vragen en twijfels hebben over (duurzame) energie.

Bijeenkomst Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp? Dan horen wij dat graag. Voor de zomer willen we samen met belangstellenden een bijeenkomst organiseren. Daar kijken we of er in verschillende wijken in Teylingen projecten kunnen worden opgezet om samen energie te besparen en duurzaam energie op te wekken. Voor een mooi voorbeeld in Teylingen kunt u kijken op www.teylingensamengroen.nl. Aanmelden Als u ook samen met anderen uit uw eigen buurt aan een lagere energierekening, een schonere wereld en een stabiel klimaat wilt werken, meld u zich dan aan. Dit kan via postadres: Gemeente Teylingen Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout of via duurzaamheid@teylingen.nl t.a.v. de heer Gerrit van der Meer. Wij nemen dan contact met u op en nodigen u uit voor een bijeenkomst in juni.

Zondag 2 juni Herenstraat afgesloten voor doorgaand verkeer In de Herenstraat in Voorhout wordt een luchtkussenfestival georganiseerd. In verband hiermee zal het gedeelte van de Herenstraat tussen de Prof. Nolenslaan en de Beukenrode worden afgesloten voor al het verkeer op zondag 2 juni 2013 tussen 08.00 en 22.00 uur. Het doorgaande verkeer moet gebruik maken van de omleidingsroute die met borden is aangegeven. Parkeren aan één zijde van de Churchilllaan en de Beukenrode is verboden, dit in verband met de bereikbaarheid van politie,

ambulance en/of brandweer. Ook deze maatregel wordt met borden aangegeven. Autobezitters wordt verzocht op die dag geen auto’s te parkeren op dit gedeelte van de Herenstraat. Wij verzoeken u hiermee rekening te houden. Het openbaar vervoer zal zondag 2 juni niet door de Herenstraat rijden. Er zullen verwijzingen worden aangebracht.

Op woensdag 29 mei 2013 start de jaarlijkse actie in het kader van het hondenbeleid. Om 16.00 uur geeft wethouder Kees van Velzen in het gazon aan de Marijkestraat, ter hoogte van het kunstwerk, in Warmond het startsein voor deze actie. Tijdens de handhavingactie ontvangen hondeneigenaren die zich aan de regels houden een sleutelhanger met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep. Inwoners die het hondenbeleid overtreden worden direct bekeurd. De handhavingactie loopt tot en met 7 juni 2013. Handhaving Met deze actie vragen wij aandacht voor het hondenbeleid en benadrukken we het belang van de handhaving van dit beleid. De boa’s handhaven op de aanlijnplicht, de opruimplicht die voor heel Teylingen geldt en de aanwezigheid van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Sleutelhanger Hondeneigenaren die zich aan de regels houden krijgen van de boa’s een sleutelhanger. De sleutelhangers zijn gemaakt van milieuvriendelijk plastic en bevatten drie plastic zakjes. De sleutelhangers kunnen makkelijk worden gevuld met nieuwe zakjes. Door deze sleutelhanger aan de hondenriem te hangen, heeft u altijd voldoende zakjes bij zich om de hondenpoep op te ruimen. Boetes De boetes voor overtredingen van het hondenbeleid zijn hoog. Voor het niet opruimen van hondenpoep krijgt u een boete van €130,00. Dit bedrag geldt ook voor honden die aanwezig zijn op plaatsen waar dit niet is toegestaan, bijvoorbeeld een kinderspeelplaats of het stiltegebied op Koudenhoorn. De boete voor het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom is €90,00.


Een nieuwe brug met een nieuwe naam: Koudenhoornbrug Woensdag 15 mei is de nieuwe brug naar Koudenhoorn feestelijk geopend. De nieuwe brug heet de ‘Koudenhoornbrug’. De naam is bedacht door Wim van Noort. Samen met wethouder Kees van Velzen heeft hij de naam onthuld, waarna de brug werd geopend. Dit werd gevolgd door een feestelijke vlootschouw en ballonnenwedstrijd voor de kinderen. Het programma is opgesteld in samenwerking met Genootschap ‘De Jeneverboom’ en werdt muzikaal opgeluisterd door de Warmondse Feestband ‘ex BTW’ en ’t Joppekoor’ samen met ‘Het Warmonds Schippertjeskoor’.

De brug zal incidenteel opengaan. Op aanvraag kan de brug geopend worden voor speciale gelegenheden, zoals de Schippertjesdagen. Tevens wordt er nagedacht over mogelijkheden om de brug tijdens de zomermaanden tweewekelijks te openen. De brug is ontworpen en gebouwd door Groot Lemmer. De brug voorziet zichzelf van stroom door middel van zonnepanelen. Hierbij bedanken we het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Holland Rijnland en de Provincie Zuid Holland Dienst Landelijk Gebied voor het mogelijk maken van de brug.

Veiligheid in Teylingen Elke vier jaar beschrijft de gemeente wat zij belangrijk vindt op het gebied van veiligheid. Dit wordt vastgelegd in het Integraal Veiligheidsbeleid Teylingen. Woensdag 15 mei sprak de commissie BFT over veiligheid in Teylingen en waar we ons de komende vier jaar op gaan richten. Dit wordt per jaar vertaald in veiligheidsjaarplannen. Wij willen daarom horen wat u vindt dat er moet gebeuren op het gebied van veiligheid. Hierover willen we dit najaar met u in gesprek gaan.

Tariefsverhoging Regiotaxi per 2014 Verhoging eigen bijdrage De eigen bijdrage voor het gebruik van het collectief vervoer (de Regiotaxi) wordt per 1 januari 2014 verhoogd.

Samen verantwoordelijk voor veiligheid! Het Integraal Veiligheidsbeleid Teylingen 2014-2017 wordt nu verder uitgewerkt. Op 26 september 2013 wordt het ter vaststelling voorgelegd aan de raad. Centraal in het beleid staat dat we samen verantwoordelijk zijn voor veiligheid: • Samen zien • Doelgericht delen • Realistisch handelen. Wij willen een veilige omgeving faciliteren waarin onderlinge betrokkenheid en verantwoordelijkheid centraal staat. Door actief te faciliteren, informeren en communiceren willen we die onderlinge betrokkenheid en verantwoordelijkheid versterken. Op deze manier ontstaat er een wisselwerking tussen alle betrokkenen die ervoor zorgt dat wijzelf, met elkaar, onze veiligheid bepalen. Door samen te werken versterken we elkaar en zorgen we voor een veilig Teylingen. We gaan hierbij voor een realistische veiligheid. Veiligheid is niet 100% te garanderen en dit moeten we ook niet willen nastreven. Met elkaar moeten we bepalen hoe we het beste kunnen zorgen voor onze veiligheid.

Voor wie De prijsverhoging is van toepassing als u op grond van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gebruik maakt van de Regiotaxi. Meedenken voor het jaar 2014 Het Integraal veiligheidsbeleid wordt jaarlijks vertaald in een veiligheidsjaarplan. Hierin staat wat er op het gebied van veiligheid gaat gebeuren en hoe dit gebeurt. Dit kunnen we niet zonder u! In het najaar willen we graag met u in gesprek om samen te bepalen wat er het komende jaar op het gebied van veiligheid moet gebeuren. We gaan nog bekijken hoe we dit het beste kunnen vormgeven. Heeft u hier al ideeën over, dan kunt u een e-mail sturen aan c.bogisch@teylingen.nl.

Waarom tariefsverhoging De eigen bijdrage is gebaseerd op de kosten van het openbaar vervoer. Als u nu gebruik maakt van de Regiotaxi is uw eigen bijdrage lager dan de kosten van het openbaar vervoer. Daarom wijzigt de eigen bijdrage per 1 januari 2014. Hoogte eigen bijdrage 2014 De hoogte van uw eigen bijdrage wordt bekend in november 2013. Zodra de nieuwe bedragen bekend zijn worden ze gepubliceerd. Tarieven 2013 In 2013 wordt uw eigen bijdrage niet verhoogd en kunt u tegen het huidige tarief gebruik maken van de Regiotaxi.

Bijvoorbeeld een fictief gezin van twee kinderen, een jongen en een meisje. Het meisje wordt mishandeld. Veel verschillende mensen in de omgeving van het slachtoffer vermoeden dat er iets niet klopt in dit gezin, alleen weten ze het niet zeker en weten ze het niet van elkaar. Hoe kunnen deze mensen hun informatie doelgericht delen en realistisch handelen

Meer informatie Voor meer informatie over het aanvragen van de Regiotaxi en de tarieven 2013 kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek. Bereikbaarheid ISD Telefoon : (0800) 95 67 000 (gratis) Website : www.isdbollenstreek.nl E-mail : info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk : bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats.

Uiteraard speelt dit niet alleen bij mishandeling. Het kan ook bij andere situaties voorkomen, zoals vermoeden van mensenhandel, inbrekers, hennepteelt, diefstal, drugshandel/-verslaving.

Verwijderd bootje aan de Sassenheimervaart Op 15 mei 2013 heeft de Buitengewoon Opsporingsambtenaar een bootje verwijderd, op grond van artikel 5.26 en 5.27 van de APV, in de Sassenheimervaart aan de Oosthaven in Sassenheim.

U krijgt uw eigendom terug door: • een bewijs van eigendom te tonen; • de gemaakte kosten te betalen.

Bent u eigenaar? Stuurt u dan een e-mail naar verwijderde.objecten@teylingen. nl. U kunt ons ook schrijven naar Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. Een medewerker van de afdeling Gemeentewerken neemt vervolgens binnen een week contact met u op.

De boot wordt tot en met 21 augustus 2013 opgeslagen. Wanneer de eigenaar zich niet meldt voor deze datum, wordt de boot vernietigd.


Vergaderingen De vergaderingen van de gemeenteraad vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv De stukken vindt u op www.teylingen.nl/ris

Raadsagenda 30 mei 2013 • Opening • Vaststellen agenda • Bepaling volgorde bij stemming • Vragenkwartier (mondelinge vragen) • Spreekrecht burger (max. 30 minuten) • Vaststellen notulen raadsvergadering 25 april 2013 • Lijst van ingekomen stukken en mededelingen • Actielijst, lijst van toezeggingen, schriftelijke vragen

Hamerstukken Verkennende notitie Doordecentralisatie onderwijsgelden In het najaar van 2012 heeft de gemeenteraad besloten de onderwijsmiddelen voor de VSO/ZMOK locatie Argos door te decentraliseren. De gemeenteraad heeft het college daarbij gevraagd inzichtelijk te maken wat de mogelijkheden van doordecentralisatie van de andere scholen in de gemeente zijn. In de verkennende notitie wordt gevraagd in te stemmen met: het vooralsnog niet doordecentraliseren van de onderwijsmiddelen voor het basisonderwijs; het niet doordecentraliseren van de onderwijsmiddelen voor de Burcht; indien het RLS een aanvraag indient voor doordecentralisatie in overleg gaan met de school. Toeslagenverordening WWB ISD Bollenstreek 2013 Op 1 januari 2013 is de Wet werk en bijstand (WWB) gewijzigd. Deze wetswijziging houdt verband met de stapsgewijze verhoging van de AOW leeftijd vanaf 1 januari 2013. De op de WWB gebaseerde Toeslagenverordening moet worden aangepast om in de pas te blijven lopen met de WWB. Ontwerpbegroting 2014 ISD Bollenstreek De Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek (ISD) heeft zijn ontwerpbegroting 2014 ingediend. De gemeenteraad wordt gevraagd om zijn zienswijze te geven. Herziene begroting 2013 en ontwerpbegroting 2014 GR KDB (MareGroep) De Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek (GR KDB) heeft een herziene begroting 2013 en ontwerpbegroting 2014 ingediend. De gemeenteraad wordt gevraagd om zijn gevoelens bekend te maken over deze twee begrotingen.

Collectes Er is van 26 mei tot en met 1 juni een collectevergunning verleend aan het Prins Bernhard Cultuurfonds. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • SWV-Kagerplas, Warmond voor het organiseren van de landelijke open dag waterskiën en wakeboarden op 2 juni 2013 van 11.00 tot 18.00 uur op de Kagerplassen (14-05-13). • St. Beheer Park Rusthoff, Sassenheim voor het organiseren van de Dag van het park op 26 mei 2013 van 10.00 tot 17.00 uur (14-05-13). • St. Havenfestiviteiten Sassenheim voor het organiseren van het muziekfestival op de Oude Haven op 21 juni 2013 van 14.00 tot 24.00 uur (14-05-13). • Oranjevereniging Sassenheim voor het organiseren van de avondvierdaagse in Sassenheim en omgeving van 3 tot en met 6 juni 2013 tussen 18.30 en 21.00 uur (14-05-13). • Trias Kinderopvang B.V., Sassenheim voor het organiseren van een sponsorloop in het park Rusthoff in Sassenheim op 30 mei 2013 van 14.00 tot 19.00 uur (14-5-13). • Brasserie Op Eigen Wijze, Sassenheim voor het inrichten van een terras aan de Hoofdstraat 265 in Sassenheim van 13 mei tot en met 30 september 2013 (13-05-13). • Stichting Geluk is in onze Handen, Sassenheim voor het houden van een collecte van 13 tot en met 26 oktober 2013 (13-05-13). • BAM Wegen BV ’s-Gravenhage, voor het plaatsen van diverse materialen nabij de Rijksweg A44 in Sassenheim van 24 tot en met 28 mei 2013 en voor 20 tot en met 24 september 2013 voor werkzaamheden aan de weg (15-05-13). Drank- en horecawet Ontheffing van artikel 35 voor het mogen verstrekken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • St. Beheer Park Rusthoff, Sassenheim tijdens de Dag van het Park op 26 mei 2013 van 10.00 tot 17.00 uur (14-05-13).

Herziene begroting 2013 en ontwerpbegroting 2014 RDOG HM De Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG HM) heeft een herziene begroting 2013 en de ontwerpbegroting 2014 ingediend. De gemeenteraad wordt gevraagd om zijn gevoelens kenbaar te maken over deze twee begrotingen.

zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Voorhout-Oost’ en de ‘Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Voorhout-Oost’. Er hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld. De commissie Ruimte adviseert dit onderwerp als bespreekstuk te behandelen in de raad. Fracties hebben nog vragen over een aantal onderdelen van het bestemmingsplan en willen dit in de raad bespreken.

Bouwhistorisch onderzoek molenstomp Speelman Sassenheim De raad wordt voorgesteld in te stemmen met het bouwhistorisch onderzoek en dit toe te voegen aan het vast te stellen bestemmingsplan Molen Speelman Sassenheim.

Beleidskader gemeentelijke monumenten 2013 Naar aanleiding van een opiniërende discussie in de commissie Ruimte van zowel 22 januari 2013 als 5 maart 2013 is door raad en college afgesproken het monumentenbeleid te verruimen ten opzichte van de eerdere afspraken uit het coalitieakkoord

Gemeentelijk RioleringsPlan Teylingen In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) wordt gemeld welke maatregelen genomen worden om het afvalwater, grondwater en hemelwater te kunnen blijven verzamelen en af te voeren naar de Rioolwaterzuivering. De gemeente krijgt te maken met stijgende kosten in verband met investeringen en toename van het onderhoud. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het plan en met de voorgestelde dekking van de stijgende kosten (i.e. verhoging gemeentelijke rioolheffing met ingang van 2014). Holland Rijnland, begroting 2014, meerjarenbegroting 2014-2017 en jaarrekening en jaarverslag 2012 De gemeenteraad heeft de gelegenheid een zienswijze te geven of gevoelens kenbaar te maken vwb de begroting 2014. Ook kan een reactie gegeven worden op de jaarrekening en het jaarverslag 2012. Bestemmingsplan Jacoba van Beierenweg 95c, Torenlaan 3 en Loosterweg achter 47a De commissie bespreekt het bestemmingsplan ‘Jacoba van Beierenweg 95c,Torenlaan 3 en Loosterweg achter 47a (t.o. nummer 43)’ in Voorhout (gewijzigd ten opzichte van het ontwerp). Naar aanleiding van de bespreking van het bestemmingsplan en de beantwoording van de ingediende zienswijze, adviseert de commissie de raad over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Bespreekpunten Bestemmingsplan Molen Speelman Naar aanleiding van een verzoek van de raad wordt aan de raad voorgesteld in te stemmen met de (ontwerp) ‘Nota van beantwoording zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Molen Speelman Sassenheim’, de (ontwerp) Nota van wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Molen Speelman Sassenheim en dit bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Er hoeft geen exploitatieplan vastgesteld te worden. De commissie Ruimte heeft geadviseerd dit onderwerp als bespreekpunt op te nemen voor de vergadering. VVD en PvdA willen dit onderwerp bespreken binnen de eigen fracties en Trilokaal overweegt een motie in te dienen. Bestemmingsplan Voorhout-Oost De commissie bespreekt het ontwerpbestemmingsplan Voorhout-Oost, tezamen met de ‘nota van beantwoording

• S t. Havenfestiviteiten Sassenheim tijdens het muziekfestival op de Oude Haven op 21 juni 2013 van 14.00 tot 24.00 uur (14-05-13). Leegstandwet Op grond van artikel 15 is vergunning verleend voor het mogen verhuren van de woning(en): • Constantijnlaan 18 in Sassenheim voor de periode 13 mei 2013 tot en met 12 mei 2015 (13-05-13). Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (Reguliere procedure) • Schoonzorgseweg 1, 2172 VH Sassenheim • Voorhavenkwartier 29, 2171 HW Sassenheim

Dakopbouw achterzijde en dakkapel voorzijde woning (08-05-13). Verbouwen pand en uitvoeren diverse onderhoudswerkzaam heden (13-05-13). Plaatsen luifel voorzijde woning (14-05-13). Kappen 20 bomen (14-05-13).

• Churchilllaan 2, 2215 PH Voorhout • Herenweg 92, 2361 EV Warmond • Jacoba van Beierenweg 56, Plaatsen hekwerk en aanleggen 2215 LA Voorhout inrit (14-05-13). • Jacoba van Beierenweg, Aanleggen en verbreden fietspad Voorhout (N450) (16-05-13). Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 7 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen.

en collegeprogramma. De verruiming van het monumentenbeleid is verwerkt in het bij dit voorstel gevoegde ‘Beleidskader Gemeentelijke Monumenten 2013’. Op verzoek van de PvdA, Trots, Trilokaal en BvT is dit onderwerp als bespreekstuk voor de raad geagendeerd. Sluiting

Uw mening geven? Mail of bel ons Stuur ons een e-mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@teylingen.nl. E-mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op de website www. teylingen.nl/ris. Fractievergaderingen Op maandag voorafgaand aan de raadsvergadering vinden de fractievergaderingen plaats. Bij de fracties bent u welkom om zaken kenbaar te maken aan de raadsleden. Graag vooraf aanmelden bij de fractievoorzitter. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht aan het begin van de raadsvergadering. Dit is een mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e-mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/ris. Plaats uw onderwerp op de agenda! Denkt u wel eens ‘daar zou de politiek iets aan moeten doen!’? Met een burgerinitiatief plaatst u zelf iets op de agenda van de gemeenteraad en zo beïnvloedt u de gang van zaken in onze gemeente. In Teylingen is één handtekening al genoeg om een burgerinitiatief in te dienen. De griffie bekijkt graag met u of uw onderwerp geschikt is en kan u helpen bij het maken van de tekst. Enthousiast? Neem dan contact op met de griffie. Griffie E-mail

gemeenteraad@teylingen.nl (E-mails gericht aan de raad zijn openbaar.) Telefoon 0252-783 590 Verlengen proceduretermijn • H ofpolder 17, 2361 AZ Warmond het wijzigen indeling monumentaal pand (Rijksmonument) en het plaatsen van dakramen en vernieuwen aantal terrassen rondom het pand (2808-12). De proceduretermijn wordt verlengd vanaf 16 mei t/m 5 september 2013 (16 weken). Voorgenomen verlening omgevingsvergunning met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht Wij zijn van plan voor de volgende plannen omgevingsvergunning te verlenen. • A chter de ’s Gravendamseweg 30 en naast Loosterweg 23a te Voorhout het tijdelijk inrichten en gebruiken van een depot ten behoeve van baggerspecie, perceel naast Loosterweg 23a kadastraal nummer A-3695 te Voorhout (19-01-2013) Zienswijzen tegen voorgenomen besluiten met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht Deze voorgenomen besluiten liggen vanaf 23 mei tot en met 3 juli 2013 ter inzage bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Als u geen zienswijze heeft ingediend kunt u later niet in beroep tegen de beslissing. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Nachtegaallaan 8, 2172 JR Sassenheim • Rijnsburgerweg 2, 2215 RA Voorhout

Bouwen aanbouw (08-05-13). Plaatsen lichtreclame op de gevel (08-05-13).


Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking.

Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 27 mei.

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

BEL

KOM

KLIK

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 22 mei 2013.

www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

14 0252

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00-12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00-13.00 uur 13.30-16.00 uur 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur

Slapeloze nachten voor examen Engels? Gediplomeerde native speaking Engelse lerares geeft bijlessen. Struggling with your English? TEFL certified native speaking English teacher available. Karen 06-15577450.

Rust, privacy vindt u in bosrijk Voorthuizen. CHALET 70 m2 te koop met heerlijke zonnige tuin 200 m2. Informatie tel. 0252-757956 of 06-44114066.

DOUWES SIERBESTRATING, tuinontwerp, aanleg en timmerwerken, schuttingen en vijvers. Email: t.douwes@hotmail.nl, tel.: 06-50808537. Vrijbl. prijsopgave.

SCHILDERS-/STUCADOORSWERK binnen, buiten, badkamerrenovatie, tegelwerk, laminaat leggen, timmerwerk. Tel. 06-14785439.

GARAGEBOX te huur voor stalling of opslag. Gentiaan 30 Noordwijkerhout. Tel. 06-18760016.

WEDUWNAAR 72 jaar, zoekt gezellige vrouw tot 72 jaar om eenzaamheid op te lossen. Brieven onder nr. 39 aan bureau v.d. blad, postbus 3066, 2220 CB Katwijk.

Te koop: 2-deurs SPIEGELKAST, wit, 1-persoons LEDIKANT, nieuw, m.t.b.h. 071-4016628.

T.H.: VAK.BUNG. Exloo (Dr.) op rustig bospark, compl., knus, niet duur, gratis buitenbad. Fam. v. Went, 071-3618676. vakantiebungalow-dr.nl

Gespecialiseerd in BADKAMERS, keukens, tegelwerk, stucadoren, schilderen, waterleiding, laminaat. Tel. 06-19110519.

Te huur: gemeubileerd ZOMERHUIS 50 m2, Tel. 06-13117745.

JIJ MAAKT GEEN VERSCHIL

Te huur: RUIMTE op 1e verdieping, 60 m2, ideaal voor cursussen of worksshops, kantoorruimte. Tel. 06-12272934.

WORD BUDDY!

voor uw tuin of oprit. Ruim •30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen. Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

Ik sta op voor mijn moeder Els En wat doe jij? Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie

www.buddynetwerk.nl tel. 070 3649500


WMO Met elkaar in gesprek Wet Maatschappelijke Ondersteuning

GESLAAGDE FAMILIEBIJEENKOMST mei 2013 | www.teylingen.nl | gemeente@teylingen.nl

Nieuwe werkwijze Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Is zelfstandig wonen moeilijk voor u? Heeft u hulp nodig bij

Wilt u dat wij meedenken?

Zorgloket in Sassenheim. Wanneer nodig krijgt u

vervoer of met het deelnemen aan activiteiten? Maar lukt het

Heeft u behoefte aan ondersteuning? Vul dan het meldings-

daarna een gesprek met een ervaren consulent.

niet om zelf een oplossing te vinden? Dan kunt u gebruikmaken

formulier in en lever het bij ons in. Het meldingsformulier kunt

Samen bespreekt u uw persoonlijke situatie. Met

u downloaden op www.teylingen.nl/Zorg/Wet_maatschappelijke_

de consulent kijkt u wat u zelf kunt doen om de

ondersteuning. Hier vindt u ook de folder WMO, met elkaar in

problemen op te lossen. Misschien kunnen ook

gesprek. Daarin staat meer informatie over onze werkwijze. U kunt

uw kinderen, buren of kennissen helpen. Pas dan

het meldingsformulier en de folder ook ‘s morgens halen bij het

beslissen we of een voorziening nodig is.

van de Wmo. Sinds januari 2013 hebben wij een nieuwe werkwijze: wij gaan met u in gesprek. Samen kijken we naar (nieuwe) mogelijkheden.

VRIJWILLIGERS EN DE WMO Vrijwilliger zijn kan overal: op de sportclub, als maatje van gehandicapten of gewoon door eens langs te gaan bij een eenzame buur. Vrijwilligers doen volop mee aan het maatschappelijk leven. Hun vrijwilligerswerk is een fijne vrijetijdsbesteding. En ze helpen er anderen mee. Want dankzij hun actieve betrokkenheid kunnen andere mensen ook (langer en beter) meedoen in de

INTERVIEW MET JACQUELIEN VAN DER PLOEG

“Ik word er zoveel rijker van” Vrijwilliger worden, waarom niet? Jacquelien van der Ploeg uit Voorhout raadt mensen aan om het eens te proberen en zelf te ervaren. “Er is altijd wel iets te doen, ook als je niet zoveel tijd hebt.” Een interview met een enthousiaste vrijwilligster.

maatschappij. Meedoen, dat is precies

Hoe ben je vrijwilliger geworden?

de handen vrij. Bijvoorbeeld om iets met hun

bij de sportvereniging is bijvoorbeeld ook

het doel van de Wmo. In de uitvoering

“Ik ben er vanzelf ingerold. Mijn zoon Jasper

andere kinderen te doen. Want dat schiet er

vrijwilligerswerk.”

van de Wmo zijn vrijwilligers dan ook een

heeft een verstandelijke beperking. Ik ben

vaak bij in.”

onmisbare schakel.

begonnen als vrijwilliger in de ouderraad van

Wat doe je als het vrijwilligerswerk toch te veel wordt?

voldoening geeft. Inmiddels zit ik in het bestuur

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk?

van de patiëntenorganisatie Stichting Tubereuze

“Mijn wereld is groter geworden. Ik heb mensen

baan in de zorg én ik doe bestuurswerk voor

Sclerosis Nederland (STSN). Daarnaast heb ik

leren kennen, vrienden gemaakt. Het mooiste aan

de cliëntenvereniging. Dat is soms druk. Als ik

zeven jaar geleden met anderen, waaronder

de Piratenclub vind ik dat de kinderen er zo van

dat aangeef bij de Piratenclub, houden ze er

de initiatiefneemster, de Piratenclub opgericht.

genieten. Er ontstaat een band, de kinderen gaan

rekening mee. Zo voorkom ik zelf dat het te

Het VTV regio Leiden heeft ons daar toen bij

zich veilig voelen. Het is misschien een cliché,

veel wordt. Een druk leven hebben hoeft geen

geholpen. De Piratenclub is een tweewekelijks

maar ik word er zoveel rijker van! Daarom voelt

belemmering te zijn om vrijwilliger te worden. Ik

vrijetijdsclubje voor kinderen met een

het ook niet als een belasting. Ik raad mensen

weet uit ervaring dat er altijd wel iets te doen is.

zijn school. Al snel merkte ik dat het mij veel

“Ik heb zelf een kind met een beperking, een

verstandelijke beperking of autisme. Zoiets was er aan om het gewoon eens te proberen, zodat

Ook als je niet zoveel tijd hebt. Ze zijn altijd blij

nog niet in de Bollenstreek. Ouders kunnen hun

ze het zelf kunnen ervaren. Uiteraard moeten

met je! Want het is vaak moeilijk om voldoende

kind brengen en hebben dan even twee uurtjes

ze dan wel iets doen wat ze leuk lijkt. Helpen

mensen te vinden.”

VRAGEN OVER WMO? Neem contact op met het Zorgloket in het

INTERESSE IN VRIJWILLIGERSWERK?

gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. Het

Benieuwd wat u kunt doen als vrijwilliger? Kijk eens in de vacaturebank van het Servicepunt

Zorgloket is op werkdagen geopend van 9.00-12.00 uur.

Vrijwilligers Teylingen op www.welzijnteylingen.nl. U kunt zich hier ook aanmelden. Heeft u nog

Kijk voor meer informatie ook op www.teylingen.nl/Zorg/

vragen? Bel dan het servicepunt: 0252-227 164. Het servicepunt geeft ook informatie, advies en

Wet_maatschappelijke_ondersteuning.

cursussen aan organisaties en verenigingen waar vrijwilligers werken.

Teylingen. Moderne dorpen midden in de wereld


22 mei 2013

pagina 7

Bedenkingen tegen bestemmingsplan

Commissie hikt aan tegen ‘Hoed’ en woning op speelplek Twijfels

Door Nico Kuyt Vorige week dinsdagavond kwamen nog diverse insprekers in de raadzaal hun bezwaren uiten. Omwonenden vinden dat het huisartsencentrum met daarboven negentien appartementen langs Kerkzicht kleiner moet, een bouwlaag eraf en verder van hun huizen af. Ook leven er zorgen over parkeerproblemen. Met name directe buurman Ottolini heeft moeite met het plan vanwege een afnemende privacy en het verlies van uitzicht en zon. Naast zijn woning komt een hoge muur. Hij stelde de commissie voor om het oude plan Khandekar weer uit de kast te halen. Daarbij komt er geen hoogbouw, maar twee woningen. Projectontwikkelaar De Raad Vastgoed meent echter dat het plan al diverse malen is aangepast en de rek er nu uit is. Naar de mening van woordvoer-

Ed Wegman (Trots op Nederland): “Het kan allemaal wel wat kleiner” (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). der van De Raad Kralt is er weinig planschade voor de buurman. Een bureau heeft dit onderzocht. Er lag al sinds 1992 een visie die uitging van een intensievere bebouwing aldaar, en de eigenaar kon dus weten dat de ontwikkeling naast zijn deur kon gaan plaatsvinden. Ook wethouder Leo van der Zon onderstreepte dat als er een bouwlaag af moet, het geen haalbaar plan meer is. Twee afzonderlijke stedenbouwkundigen hebben ernaar gekeken en hebben er zo invulling aan kunnen geven. Er is in de gemeente ook behoefte aan de Hoed, want een huisarts met een praktijk aan huis is niet meer van deze tijd.

Maar onder de fracties leefden grote twijfels over de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan schept voor de Hoed. De PvdA stelde voor om het op drie bouwlagen te houden, net als de AH-locatie aan de overkant. Op zijn beurt twijfelde D66 over nut en noodzaak van appartementen en hikte ook aan tegen het verlies van de bezonning bij de buren. Ook volgens Ed Wegman (Trots op Nederland), buurman van de toekomstige Hoed, kon het allemaal wel kleiner worden gerealiseerd. En de fractie van Trilokaal stelde voor het centrum maar op een andere plek te realiseren. Op 30 mei gaat de gemeenteraad er verder over spreken en een besluit nemen.

Groen Tijdens deze vergadering zal ook de komst van een woning op het voormalige speeltuintje aan de Cayennehof verder worden bediscussieerd. Ook hiertegen hadden de fracties bedenkingen. Er moest meer gekeken worden naar het alternatief: het verkopen van een gedeelte aan de omwonenden. De rest van het groen met doorsteekje kan dan openbaar toegankelijk blijven. Van der Zon gaf ook hier tegengas. De opbrengst van de verkoop van de grond is namelijk al ingeboekt voor de bekostiging van het Speelplaatsenplan. Het zou hierin een gat slaan van 60.000 tot 80.000 euro. Maar in de aanloop naar de bespreking in de gemeenteraad op 30 mei gaat B&W nog wel over beide pijnpunten nadenken.

Veel belangstelling voor de commissievergadering vorige week dinsdag. De insprekers voor het monumentenbeleid kwamen daardoor niet meer aan de beurt (Foto: Nico Kuyt).

Trilokaal toont begrip

Frustratie groot bij insprekers commissie Teylingen - De raadscommissie Ruimte had vorige week dinsdag te maken met zestien insprekers. Zij die kwamen om een woordje te doen over het nieuwe monumentenbeleid trokken aan het kortste eind. Na meer dan drie uur wachten op hun beurt konden zij weer naar huis gaan. Vanwege het late uur werd de vergadering geschorst en het agendapunt doorgeschoven naar de donderdag daarop. Het leidde tot luidruchtige, maar tevergeefse protesten in de raadzaal. Bij een nabespreking van de fractievoorzitters de dag na de vergadering toonde raadslid Rob ten Boden (Trilokaal) hiervoor be-

Uit cijfers blijkt:

Aantal vliegtuigen over Teylingen is gedaald

SASSENHEIM

VERSTRIO

Teylingen - Het aantal vliegbewegingen over Teylingen is in 2012 tien procent lager dan in 2011. Het jaargemiddelde aan geluidsniveau is ook iets lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Omgevingsdienst West-Holland. In Teylingen staan vier meetposten die sinds 2009 continu het vliegtuiggeluid meten: in Sassenheim in de Wilhelminalaan, J.P. Gouverneurlaan en Smirnoffstraat, en in Voorhout

in de Bonekruidstraat. In Teylingen is het vliegverkeer redelijk verdeeld over de dag, met pieken om 10.00 en 21.00 uur. Het eerste halfjaar van 2012 was duidelijk minder druk dan het tweede halfjaar. September bleek uitzonderlijk laag. De grafiek toont vijf passages in 2012 waarbij het geluidsniveau uitschoot naar een zeldzame waarde boven de 92 dB. Ze zijn allemaal gemeten op de J.P. Gouverneurlaan en komen volgens

Noordzeevisprom otie bij Schuitemaker

Kibbeling van vers

e kabeljauw

7,50 100 gram 1,25 100 gram 0,69 5 stuks 4,00 500 gram

Scholfilet Gebakken schar Gebakken haring Huisgemaakte zalmsalade 100 gram 1,00 Zeewolffilet 100 gram 1,85 Schuitemaker ’s am bachtelijk gerookte zalm 100 gram

3,00

Schuitemaker’s Fi sh wo. t/m vrij. van & Chips, open van 12 Zaterdag van 12.0.00 tot 18.00 uur 0 tot 17.00 uur

het rapport allemaal voor rekening van vrachtjumbo´s, namelijk de Boeing 747 van Kalitta Air. De hele nacht door zijn er nachtvluchten, gemiddeld dertien per etmaal, maar in december en september waren het er weinig. Voor Teylingen gaat het hierbij om de nachtelijke landingsroute naar de Kaagbaan. De hinder is beperkt omdat de route over een dunbevolkt gebied tussen Sassenheim en Oegstgeest loopt en omdat

’s nachts geluidsarm gevlogen wordt, zoveel mogelijk in een glijvlucht met minder of geen motorvermogen. Uit Teylingen kwamen er over 2012 in totaal 1780 klachten binnen. In deze regio komen de meeste klachten uit Oegstgeest, gevolgd door Leiden en als derde Teylingen. Het aantal klachten per vliegbeweging is het grootst in de late avond en in de nacht. Het totale aantal geregistreerde klachten was in 2012 weliswaar

grip. “Veel insprekers die aan het woord kwamen vielen in herhaling, maar wij waren gisteren nog erger. Veel commissieleden zeiden hetzelfde als de vorige spreker en niemand hield het korter door het te laten bij een aansluiten bij de vorige spreker en er verder geen woorden meer aan te weiden. We namen allemaal onze spreektijd. Dat één van de monumentenmensen uitriep ‘Jullie zitten te wauwelen’, daar had hij naar mijn mening helemaal gelijk in.” Bij het begin van de huidige raadsperiode hebben de fracties besloten om niet later te vergaderen dan 23.00 uur. Indien dan nog niet alle agendapunten behandeld zijn, kan de vergadering worden geschorst en voortgezet op de donderdag erna. 1,7 procent lager dan in 2011, maar laat grote verschillen zien. Er is een relatie tussen het aantal klachten en rustige tijdstippen omdat een enkel lawaaiig toestel dan opeens opvalt. Ook tussen klachten en ´terrasweer´ is een verband omdat mensen dan buiten zitten en meer hinder ondervinden. Op verzoek van de gemeente Teylingen heeft de Omgevingsdienst in 2012 een extra meetpost aangevraagd bij Schiphol. Het verzoek is niet gehonoreerd, omdat Schiphol prioriteit geeft aan twee andere locaties. Jaarlijks worden maximaal twee verzoeken toegekend. Teylingen heeft dit jaar opnieuw een aanvraag ingediend.

Weekaanbiedingen Ongesneden snijbonen

1.95 45 per bos 1.

.............. 500 ................................

Zoete bospeen ..................

gram

1.45 0.79 0.59

Nieuwe oogst: 5 voor Kiwi’s ...................................... 0 gram Aspergesalade ............ 10 Maaltijd van de week: 0 gram Spinazie stamppot ....... 10 Elke woensdag:

... Perssinaasappels 10 stuks

1.

75

KEURSLAGERTROTS KEURSLAGERTROTS Kalfssaucijzen

Kalfssaucijzen

4e gratis 4de gratis

SPECIAL

VIB speciaal

SPECIAL

100 gram

VIB speciaal VLEESWARENKOOPJE

150 50 1 35 3 539535

Boterhamworst + rauwe100 ham gram VLEESWARENKOOPJE

2 x 100 gram

KEURSLAGERKOOPJE Boterhamworst + rauwe ham

Houthakkersteak

4 stuks 2 x 100 gram

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

Aanbiedingen zijn geldig van 20-05-2013 t/m 25-05-2013. en zijn geldig van 20-05-2013 t/m 25-05-2013.

Voorhout - De fracties in de raadscommissie Ruimte hebben nog grote problemen met twee onderdelen van het nieuwe bestemmingsplan Voorhout-Oost. Het betreft de bouwmogelijkheden van de nieuwe Hoed (Huisartsen Onder Eén Dak) op de hoek Raadhuisplein/Kerkzicht en het mogelijk maken van de realisatie van een woning op het voormalige speeltuintje aan de Cayennehof.

Scholten keurslager

KEURSLAGERKOOPJE

houthakkersteak Hoofdstraat 261 • Sassenheim

595

Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl 4 stuks info@scholten.keurslager.nl


pagina 8

22 MEI 2013

FAMILIE-BERICHTEN

KERKDIENSTEN

Aanleveren familieberichten

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF). U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Sassenheim

• EERHART Sierbestrating.

Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herstellen? Bouma/Grundeken bellen! 5114674-5118394. Uw dak-specialist!

Vwo-, havo, mavo, vmbo-leerlingen: HUISWERKBEGELEIDING/bijles aangeboden door ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

• 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

• STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

schipvanleiden.nl. •Mooiwww.zalenverhuurkruyt bruin café in oude centrum van Leiden. Voor

afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregnerenknipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en geheel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322.

• • COMPUTERHULP virusverwijdering, sneller ma-

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

ken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privécursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06-42460355 info op www.Boonict.nl

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

TE HUUR GARAGEBOX? Opslagbox centrum Rijnsburg. Tel. 071-4021324. STUCADOORSBEDRIJF: stucwerk € 12,50 m , •spachtelputz € 12,50 m . Schilderwerk. Goede re2

Uw adviseur Henri van Hardeveld

2

ferentie. KvK nr. 06-83296546. www.woluk.nl

PLAAGDIEREN, •Tel.WESPEN, 06-54948365 / 070-5115927.

dienstverlening.

vofroessinghvaniterson.com

STRATENMAKER voor uw tuin of oprit. Ruim 30 jaar ervaring. Leveren van alle materialen. Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Gezinsviering m.m.v. Vivo. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma. - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting (jongerendienst). Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. J.M. Aarnoudse; 17.30 uur ds. S. Pos (maaltijddienst).

• Goede wijn behoeft geen krans: FEELING GOOD MASSAGE Leiderdorp, lid: NGS+EAS rijkserkend. Komt ook aan huis. 06-27477572.

TV STUK? Remmelzwaal bellen. Ook TV op internet aansluiten. Tel. 06-20959333.

Vakbekwame TUINMAN voor al uw straatwerk, mos verwijderen, grasveld verwijderen, mos op bestrating, snoeiwerk, schuttingen, opschonen van uw tuin etc. Gratis advies. KvK inschr. 06-46410227.

Te huur (06-21263757): WINKEL/KANTOOR (30 + 8 m2), Oostdorperweg 1, Wassenaar. Beschikbaar eind mei 2013.

VAKANTIEWONING in mooie groene ACHTERHOEK in rustig natuurgebied, 4 pers. V.a € 175,- p/w, e.ros@kpnmail.nl 0543-538853.

• RELATIEPROBLEMEN? Willen scheiden maar

financieel niet mogelijk? Overspel, midlifecrisis? Psychologe/mediator helpt. Voor informatie tel. 0611043926.

ANDORA TUINEN De Vakman voor uw Tuin Eiberoord 14 2317 XL Leiden 06-49387947 andoratuinen@hotmail.nl

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

PIANOLERAAR

GEEFT PRIVÉLESSEN BIJ U THUIS

Het nieuwe lesseizoen start in september. Voor informatie: T - 071-3414776 M - 06-55751306 of bezoek de website

www.pianolesbijuthuis.nl

COLOFON www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000 Uitgave van

Ambachtsweg 7 A Postbus 3066, 2220 CB Katwijk telefoon 071-4022901 fax 071-4032325 Advertenties Contactgegevens binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren e-mail: redactie@deteylinger.nl telefoon 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 17.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901, of e-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; De Nie Toys & Stamps, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Voorhout RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.30 uur Viering in Dagkapel (voorafgaand Rozenkrans bidden). Zaterdag: 19.00 uur Eucharistieviering m.m.v. dameskoor. Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering met samenzang. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur mevr. drs. M. Mol, Katwijk.

Warmond RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Woord- en Communieviering met Papillon (gezinsviering). RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. P. Moet, Lisse. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur Ramon Schaaf.

VAKANTIE IS WIELEWAAL

GRATIS ADVERTENTIE

Per post of afgeven

Kerkdiensten van donderdag 23 t/m woensdag 29 mei.

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN

Bezorg jij hem een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers

MEDISCHE DIENSTEN

Avond-, nacht- en weekenddiensten.

Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


22 mei 2013

pagina 9

Wordt afbouw wel of niet mogelijk?

Commissie verdeeld over bestemmingsplan molen Sassenheim - Over het bestemmingsplan met de nieuwe bouwhoogte tot 23 meter om de afbouw van de Speelmanmolen aan de H. Knoopstraat in Sassenheim tot een volwaardige molen mogelijk te maken, waren vorige week de meningen in de raadscommissie Ruimte verdeeld.

mening dat het stedenbouwkundig niet de juiste oplossing is daar een molen neer te zetten.” De PvdA bestreed de woorden van de wethouder en stelde dat B&W zo aangaf zelf niet in de eigen beantwoording van de zienswijzen te geloven.

Door Nico Kuyt

De overige fracties waren echter positiever gestemd. Zo begreep D66 best wel dat de direct omwonenden geen voorstander zijn, maar er is door een eerdere gemeenteraad een democratisch besluit genomen en daar moet niet gemakkelijk overheen worden gestapt. De fractie had er overigens vertrouwen in dat de omwonenden en de beheerder van de molen er samen uitkomen om hinder en overlast te beperken. Een verplaatsing vond de fractie vooralsnog geen reëel alternatief en ook het CDA klonk zulk een alternatief als heilloos in de oren. Belang van Teylingen legde de vinger bij de cultuurhistorische waarde. Onderzoek toonde aan dat die, al is het een klein beetje, maar dan toch versterkt wordt. De negatieve effecten voor de omgeving, zoals veiligheid, geluidshinder en minder zonlicht, waren volgens de fractie eigenlijk niet afdoende onderbouwd. Ook de ChristenUnie vond een afgebouwde molen een sieraad voor de wijk en mooier dan een stomp. Omwonenden wisten allang dat deze ontwikkeling eraan zat te komen, want de plannen waren er sinds 1990 al. Eveneens kon Trots op Nederland instemmen. Op 30 mei gaat de gemeenteraad een definitief besluit nemen over het bestemmingsplan.

De fractie van Trilokaal toonde zich tegenstander van een verhoging van de bouwhoogte van de molen op deze plek in de Postwijk. Een verplaatsing naar een mooi toeristisch plekje zou volgens deze partij beter zijn, en op de vrijgekomen kavels kunnen huizen komen om de kosten grotendeels te dekken. Maar volgens wethouder John Stuurman is dit geen optie, want het kost teveel geld. Hiervan was Trilokaal evenwel niet overtuigd en de fractie zegde toe tijdens de bespreking in de gemeenteraad op 30 mei een motie in te brengen om tot verplaatsing van de molen op te roepen. Op hun beurt namen de fracties van VVD en PvdA over het nieuwe bestemmingsplan nog geen uitgesproken standpunt in. Gezien het belang van de omwonenden, waarbij de weerstand steeds grotere en heftiger vormen had aangenomen, was twijfel bij de VVD gerezen. Die werd ook gevoed door een onderzoek waarin volgens de fractie te lezen viel dat een afbouw eigenlijk niet zoveel aan de cultuurhistorische waarde toevoegt.

Wending De PvdA was verbaasd over de plotselinge wending van B&W.

Positief

Zal de Speelmanmolen er ooit zo uit komen te zien? (Archieffoto). Eerder wilde B&W stoppen met de procedure met het oog op de juridische haalbaarheid, want het bestemmingsplan zou voor de Raad van State zeker stranden. Nu komt de wethouder met een voorstel waarin alle zienswijzen worden weerlegd. De fractie kon het niet met elkaar rijmen en had een stuk verwacht waarin inhoudelijk alle voors en tegens worden afgewogen. Dat was ook waarnaar de commissie destijds had gevraagd. Maar volgens Stuurman was dat niet zo. “Wij hebben als B&W gezegd dat het niet verantwoord is de molen af te bouwen en u voorgelegd of we moesten doorgaan of niet. U heeft gezegd: ‘Ga deze procedure doen, want er is destijds een besluit genomen en wij houden onze rug recht’. Wij hebben gedaan wat u heeft gevraagd, maar zijn nog steeds van

Woningbouwfonds in Teylingen

Geen professionele buurtbemiddeling Teylingen - Externe professionele buurtbemiddeling zal in Teylingen vooralsnog geen extra toegevoegde waarde hebben. B&W antwoordt dit op vragen die raadslid Ard van der Steur (VVD) onlangs stelde. Als het aan B&W ligt komt er dan ook geen onderzoek naar buurtbemiddeling. Wel zal B&W het onderwerp aankaarten in het periodieke overleg met politie en woningcorporaties. De bemiddeling onder leiding van een onafhankelijke wijk- of buurtgenoot bij ruzies tussen wijkbewoners over onder andere geluidsoverlast, afval, verkeerd geparkeerde auto’s, te hard rijden in de buurt en discussies over groen, honden en schuttingen, is al

in ongeveer een derde van alle gemeenten ingevoerd. B&W erkent dat professionele buurtbemiddeling één van de manieren is om de eigen verantwoordelijkheid van inwoners te stimuleren om de problemen in hun wijk op te lossen, maar is niet overtuigd dat dit per sé via professionele externe buurtbemiddeling moet lopen. In Teylingen zijn er namelijk relatief gezien weinig complexe buurtconflicten. “We proberen te voorkomen dat zaken escaleren door bij meldingen na te gaan of er mogelijk een probleem achter het probleem zit. Reeds dan start al een vorm van bemiddeling omdat er altijd met beide partijen contact wordt opgenomen. Daarnaast is er nauw contact tussen de gemeente en de partners als politie, jongerenwerk en woningcorporaties”, aldus B&W.

Teylingen - De gemeente stelt een nieuw sociaal woningbouwfonds in. Een ontwikkelaar van woningbouw doet hierin een storting als het vereiste percentage aan sociale woningbouw in het project niet wordt gehaald. Bij woningbouw moet volgens gemeentelijk en regionaal beleid tenminste 30 procent van de ontwikkeling worden ingevuld met sociale woningbouw. Dit mag ook op een plek elders in de gemeente plaatsvinden. Indien hieraan niet kan worden voldaan, zoals bij veel kleine projecten, betaalt de ontwikkelaar per gerealiseerde woning een bepaalde vergoeding aan een nog op te richten gemeentelijk sociaal woningbouwfonds. Deze vergoeding kan dan worden ingezet om elders in de gemeente sociale woningbouw te realiseren. Het fonds geeft de gemeente handvatten om een bijdrage af te dwingen. Het is dezelfde methodiek zoals nu al bij parkeerplaatsen wordt gehanteerd.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Nieuwe oogst Doré aardappelen 2½ kilo 3.25 5 kilo 6.25 Postelein 1 kilo 2.50 Hollandse boskroten bos 1.45 2 bossen 2.75 Nieuwe oogst Fuji handappelen 10 stuks 3.95 Zoete sappige Maroc late perssinaasappels 25 stuks 3.95 Hollandse groene asperges Hollandse witte asperges

per krat 14.95 kilo 2.95 1 kilo 3.50

Ze zijn er weer zoete kersen!

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit

Brassband met Alleman

Kinderconcert in ‘t Trefpunt Warmond Warmond - Leerlingen van basisschool De Alleman geven samen met de Brassband Warmond een concert in Het Trefpunt. Het concert is op donderdagavond 23 mei en is speciaal voor en door kinderen. Onder begeleiding van de brassband vertellen de leerlingen het muzikale verhaal ‘Wieger wordt wakker’. Zij zingen en dansen mee met de liedjes en geven ook zelf een aantal muzikale optredens. Alle leerlingen van De Alleman doen mee met het concert. Deze samenwerking met de brassband is tegelijkertijd een invulling van het muziekonderwijs. De leerlingen hebben geoefend (zie foto) en kijken uit naar het optreden. Iedereen is welkom het resultaat te bekijken in Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond op donderdag 23 mei om 18.45 uur. De toegang is gratis.

Van provincie naar gemeente

Juul Covers nieuwe gemeentesecretaris Teylingen - Juul Covers (56) is met ingang van 1 september de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Teylingen. Het College van B en W heeft dit besloten. Hij volgt gemeentesecretaris Ria van Rhijn op die met pensioen gaat. Na een opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie startte Juul Covers als officier bij de Koninklijke Landmacht. Na diverse operationele functies volgde hij de Hogere Militaire Vorming aan de Krijgsschool en vervolgens de studie Bestuurskunde in Leiden. Hij werkte onder meer als secretaris van de bevelhebber van de landmacht en als adjudant van koningin Beatrix. Juul Covers is getrouwd en woont samen met zijn vrouw in Leiden. Sinds 2003 werkt Covers bij de provincie Zuid-Holland als Chef Kabinet van de Commissaris van de Koning. Hij ondersteunt de commissaris bij de uitoefening van de rijkstaken, waaronder het benoemen en herbenoemen van burgemeesters en het optreden bij bestuurlijke geschillen. Als Chef Kabinet focust hij op vernieuwing en verbetering van de werkprocessen. Covers: “Ik heb mij bijvoorbeeld sterk ingezet op de professionalisering van de loopbaan van burgemeesters. Denk

De nieuwe gemeentesecretaris Juul Covers. hierbij aan het gehele traject dat zij doorlopen, van benoeming tot aan pensionering”. Juul Covers ziet er naar uit om aan de slag te gaan bij de gemeente Teylingen. “Het is voor mij een uitdaging om verder te bouwen aan een goed functionerende gemeente, zowel bestuurlijk als ambtelijk. Daarnaast komen er veel taken op het gebied van regionale samenwerking in de Duin- en Bollenstreek. Ik kijk er naar uit om samen met de medewerkers hierin een actieve bijdrage te leveren”.

Kledingbank bij kringloopwinkel Teylingen - De Kledingbank voor de gebruikers van de Voedselbank zoekt een passende locatie, en wethouder Karin Lambrechts bekijkt of de Kledingbank te koppelen valt aan de kringloopwinkel omdat die ook een assortiment kleding heeft. Zij is hierover met de organisatoren in gesprek. In de raadscommissie Welzijn deed Elsbeth Koek (PvdA) vorige week een oproep aan de wet-

houder de vaart te houden in het vinden van een passende locatie. “De kleding staat hen aan de lippen”, beklemtoonde Koek. Op dit moment gebruikt de Kledingbank de kantine van de Voedselbank in de Pleisterplaats. Het is echter schipperen met de ruimte. Veel kleding ligt noodgedwongen opgeslagen in de garage van een vrijwilliger.


Donderdag 23, vrijdag 24, zaterdag 25 mei Nieuw:

Gevulde paprika’s per stuk

¤

2.

95

Aspergesalade

Deense sandwich

150 gram

van ¤ 4.95 voor

¤

elke

2e graTIs

1.

49

¤

3.

95

Herenstraat 86 - Voorhout Tel: 0252214075

asperges

Het hele seizoen gratis geschild terwijl u wacht

TE HUUR: LENTEPRIJS! Grastrimmers 6 persoons vanaf bestelbussen *)

€ 69,-

vanaf

€ 85,00

Dealer

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

*)Electrisch

Teylingerlaan 4 2215 RR Voorhout T 0252 - 211288 www.perfors-marechal.nl

openingstijden: ma - vr : 8:00 - 17:30 uur za : 9:00 - 12:00 uur

SMEDERIJ 12 | T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT WWW.TURK-ROOF.NL | INFO@TURK-ROOF.NL


22 MEI 2013

pagina 11

Meerderheid commissie omarmt moumentenbeleid

Door Nico Kuyt Momenteel heeft alleen Sassenheim gemeentelijke monumenten. Maar met het nieuwe beleid wil B&W heel Teylingen gelijktrekken. Een onafhankelijk bureau bepaalt of een pand waardig is door het toekennen van een aantal punten. Vraag is waar men de grens legt. Na veel gesteggel koos de raadscommissie in maart voor een compromis van René Hartvelt (D66). Daarbij krijgen panden met een waardering van achttien punten of meer een beschermde status, onder de zestien niet en bij zeventien mag de eigenaar zelf beslissen. Het compromis trof evenwel het ongenoegen van de historische verenigingen in de drie Teylingse kernen. Op deze wijze voldoet nog minder dan een derde van de huidige monumenten in Sassenheim aan de criteria. En minder panden in Voorhout en Warmond krijgen zo de beschermde status. Frans van der Geer van de Historische Kring Voorhout, Hans Walenkamp van de Stichting Oud Sassenheim en Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap togen vorige week naar de raadzaal om de commissie alsnog over te halen om zoveel mogelijk panden gemeentelijk monument te maken. Als dreigend voorbeeld noemden zij het pand aan de Hoofdstraat

205 in Sassenheim. De eigenaar wil het slopen, maar vlak voor de commissievergadering overhandigden bewoners aan wethouder John Stuurman een petitie met ongeveer 200 handtekeningen voor behoud van het pand. Het gebouw heeft slechts een waardering van 13 punten en met het nieuwe beleid komt daarmee de weg vrij voor sloop. Het kreeg de lage waardering omdat alleen de voorgevel er als vroeger uitzag en het achterhuis niet. Maar de ondertekenaars wensen toch behoud van het karakteristieke pand.

Dilemma Zo’n pijnlijke spagaat plaagde eveneens enkele fracties in de raadscommissie. Trilokaal uitte de angst dat een keuze wordt gemaakt die later niet meer terug te draaien valt. De twijfelgevallen zouden individueel moeten worden bekeken. Ook Belang van Teylingen uitte zorg over het onomkeerbare proces als onbeschermde panden gesloopt worden. Het nageslacht krijgt dan alleen kennis uit de boeken. En ook Trots op Nederland werd bekropen door enige twijfel, want het raakt toch een gevoelssnaar als men van mensen de liefde voor bepaalde panden hoort vertellen. Maar een meerderheid van CDA, D66, ChristenUnie en VVD verklaarde zich voor het nieuwe beleid. Zij vonden dat onafhankelijke deskundigen het beste de waarde van een monument kunnen bepalen, want elke grens is nu eenmaal discutabel.

Verdeeldheid Zo’n splijtzwam kwam in de commissie ook naar voren tijdens de inspraak van eigenaren. Zo pleitte Willem van Rijn van Hoofdstraat 319 in Sassenheim voor het behoud van de monumentstatus voor zijn pand. De boerderij is het enig overgebleven erfgoed van een veehouderij in Sassenheim. Toch

kreeg het maar 16 punten. Aan de andere kant wenste Patty van der Klauw geen enkele status op ‘de boerderij van Goof van Leeuwen’ aan de Spoorlaan in Voorhout. Zij ervoer de beschermde status zelfs als een straf. Maar ondanks haar protest tekende zich een meerderheid in de commissie af om het nieuwe beleid te omarmen. Benadrukt werd dat er objectieve criteria zijn gehanteerd. Eigenaren hebben bovendien de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Maar de PvdA liet evenwel een kritisch geluid horen. Volgens deze fractie zijn er voldoende goede alternatieven voor een ander beleid. En ook de fracties van Trilokaal en Trots op Nederland werden geplaagd door aarzelingen. In de aanloop van de bespreking in de gemeenteraad van 30 mei willen zij nog een afweging maken of zij het nieuwe beleid wel willen steunen. In de raadzaal zal op die datum het definitieve besluit worden genomen.

Dief van auto komt niet ver Sassenheim - De politie heeft donderdag 16 mei om 16.15 uur een 30-jarige man uit Voorhout aangehouden op verdenking van diefstal van een auto. De auto werd kort daarvoor weggenomen vanaf de Hoofdstraat in Sassenheim. De eigenaresse was even een pand binnengelopen en heeft de motor laten draaien vanwege startproblemen van de auto. De vrouw zag even later dat het voertuig weg was. Volgens een getuige was de auto weggereden richting het centrum. De politie werd gebeld en omdat de tank bijna leeg was werd bij tankstations uitgekeken naar het voertuig. Deze werd al snel aangetroffen bij de Esso aan de Oosthoutlaat waar de bestuurder had getankt. De bestuurder werd hierop aangehouden.

Wim van Noort (links) en wethouder Kees van Velzen onthullen de naam van de brug naar Koudenhoorn (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Koudenhoornbrug:

Jury naamgeving brug velt salomonsoordeel Warmond - Geen Jan Dekkerbrug, geen Jan Steenbrug, maar Koudenhoornburg. De jury die de naam heeft bepaald van de nieuwe ophaalbrug naar het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn, heeft een salomonsoordeel geveld. Hoewel de naam Jan Dekkerbrug het meest was aangedragen door de inwoners van Teylingen, besloot de jury toch om deze naam niet aan de nieuwe brug te geven, maar een neutrale naam te kiezen. En het blijkt dat de meeste Warmonders daar wel mee kunnen leven. Door Piet van der Vooren De naam Koudenhoornbrug was ingezonden door Wim van Noort. Hij was het dan ook die vorige week woensdagmiddag, samen met wethouder Kees van Velzen, het naambordje van de nieuwe brug mocht onthullen. Dat gebeurde onder het oog van enkele honderden Warmonders, die waren afgekomen op de opening van de nieuwe brug.

‘Staatssecretaris laat tv-kijkers in gemeente Teylingen in de steek’ Teylingen - De Programmaraad Rijnland Bollenstreek maakt zich ernstige zorgen over het televisiepakket in onze regio. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een nieuwe Mediawet. In dat voorstel wordt de programmaraad afgeschaft en hebben klanten niets meer te zeggen over de invulling van hun televisie- en radiopakket. Zoals Hans van Klinken, oud-wethouder van de voormalige gemeente Warmond en nu onder andere voorzitter van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek, zegt: “We hebben het al vaak gezien: vrijheid voor grote commerciële ondernemers en een blind vertrouwen in marktwerking pakken lang niet altijd goed uit. Consumenten blijken erg ontevreden over marktwerking bij de spoorwegen, in de zorg en op vele andere terreinen. Programmaraden maken zich zorgen dat het ook in de tv-markt zover zal komen”. Het voorstel voor de nieuwe wet laat grote groepen kijkers in de

steek. De diversiteit van het tvpakket komt in gevaar. Het enige wat de wet nog regelt is een minimumomvang van het zenderpakket van 30 zenders. Maar daarbinnen moeten dus alle zenders een plaats krijgen: publieke omroepen, commerciële zenders en ook zenders die minder goed bekeken worden. Als een kijker iets anders wil, moet hij daar meer voor betalen.

Klanten willen geen eenheidsworst Programmaraden weten dat klanten meer willen dan alleen de grote commerciële zenders. De raden vertegenwoordigen de interesses van de kijkers en luisteraars in hun regio. Elf gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en de Leidse regio, waaronder de gemeente Teylingen, hebben daartoe de Programmaraad Rijnland Bollenstreek ingesteld. “Zo heeft onze programmaraad ervoor gezorgd dat televisiezenders als de nieuwszender Euronews, het Duitse ZDF en de Britse BBC, en

een regionale radiozender als Sleutelstad FM, opgenomen zijn in het pakket of daarin behouden zijn”, weet secretaris Piet van der Vooren. De meeste kijkers willen een divers basispakket met nieuws-, muzieken jongerenzenders en zenders uit de ons omringende landen. In ieder geval willen zij de mogelijkheid hebben die zenders zonder extra kosten te zien. Of zij willen makkelijk overstappen op een aanbieder die wel de juiste keus biedt. Maar er is nu geen echte concurrentie tussen aanbieders. Kijkers zitten vaak, bijvoorbeeld door Alles-in-één-pakketten, met handen en voeten vast aan hun huidige exploitant. Bovendien blijken exploitanten veelal hetzelfde basispakket te leveren. Zolang de kijker niet zelf zijn zenders kan kiezen wil hij tenminste mee kunnen beslissen over de inhoud van het aangeboden pakket. Daarnaast willen ook nieuwe en regionale initiatieven de kans blijven houden op een plek in het tv-pakket.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel verplicht alle ‘aanbieders van pakketten’ (kabelexploitanten als Ziggo, Glashart, Lijbrandt Telecom, XMS, KPN etc.) een basispakket van 30 zenders door te geven. Volgens de staatssecretaris geeft een omvang van 30 zenders ‘voldoende waarborgen voor pluriformiteit’. Maar 30 zenders is veel minder dan het huidige (digitale) basispakket en ook te weinig om daadwerkelijk een breed aanbod neer te zetten, volgens de programmaraad. Dertig zenders betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. En bij het maken van die keuzes spreken consumenten straks totaal niet meer mee. Er komt geen klachteninstantie, geen gezamenlijke invloed en de wet biedt ook geen mogelijkheid om de pakketaanbieders terecht te wijzen. Grote groepen kijkers die iets anders willen dan eenheidsworst op de televisie worden buitenspel gezet, zo waarschuwt de programmaraad. Meer informatie over de Programmaraad Rijnland Bollenstreek is te vinden op de website www.prrb.nl.

En hoewel er in de afgelopen weken in het dorp wel een paar negatieve reacties vielen te beluisteren over hoe de brug er uiteindelijk uit is komen te zien -hij zou niet ‘historisch’ genoeg zijn-, bleek deze bij de meeste aanwezigen toch in de smaak te vallen. En ook de naam Koudenhoornbrug werd niet negatief ontvangen. Of zoals Manus Schavemaker, fervent voorstander van de naam Jan Dekkerbrug, zei: “Hier kan ik wel mee leven”. Een enkele voorstander van de naam Jan Steenbrug keek echter minder vrolijk. Daar bleek het ‘verlies’ harder aangekomen te zijn. Nadat de naam van de brug onthuld was ging de ophaalbrug voor de eerste keer ‘officieel’ open voor een vlootschouw, waaraan vele schepen deelnamen. Het zal overigens voorlopig de laatste keer zijn dat de brug openging, want het is niet de bedoeling dat deze regelmatig geopend zal worden. Dat zal alleen bij bijzondere gelegenheden zijn, zoals tijdens de Kaagweek en de Schippertjesdagen.

‘Ondemocratisch’ Onder de aanwezigen bevond zich vorige week woensdag ook José van Roon, die indertijd het initiatief nam om de brug naar Koudenhoorn de naam Jan Dekkerbrug te geven. Zij verbaast zich er nog steeds over dat de nieuwe brug ook niet de naam van de oude brug heeft gekregen. “Als een brug eenmaal een naam heeft, en de brug wordt vervangen, dan moet deze ook weer dezelfde naam krijgen”, zo blijft zij van mening. “Als je de huizen in een straat sloopt en je bouwt er nieuwe huizen voor in de plaats, dan behoudt de straat toch ook gewoon dezelfde naam?” aldus Van Roon. Gelet op het feit dat er eerder gekozen was voor een brug met een ander ontwerp en het feit dat de nieuwe brug een andere naam heeft gekregen ondanks dat de meerderheid van de inwoners de naam Jan Dekkerbrug terug wilde hebben, kan zij de gang van zaken niet anders betitelen dan “ondemocratisch”. Van Roon sluit niet uit dat de naamgeving rond de brug nog een staartje gaat krijgen.

VAKANTIE IS...

GRATIS ADVERTENTIE

Teylingen - Vorige week donderdag bleek er in de raadscommissie Ruimte een meerderheid te zijn voor het nieuwe beleid rond de gemeentelijke monumenten. Daarbij worden panden die een puntenwaardering van 18 en hoger hebben monument. Maar bij een pand met een waardering van 17 punten mag de eigenaar zelf beslissen of hij zijn bezit op de beschermde lijst wil zetten of niet.

...MUZIEK VAKANTIE IS WIELEWAAL www.wielewaal.nl/vrijwilligers


Op zoek naar koopjes? Wegens magazijnopruiming en aanpassing showroom:

25 t/m 29 mei internetveiling BERNARD SCHULTE BV BV BERNARD CENTRALE VERWARMINGSCHULTE EN AIRCONDITIONING

ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Pakketprijzen Aantal panelen 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

Totaal Wp

Omvormer

720 Wp 1440 Wp 1920 Wp 2400 Wp 2880 Wp

Soladin 600 XS 2000 XS 2000 XS 3200 XS 3200

Prijs incl. omvormer en bevestigingsmateriaal € 1.495,€ 2.955,€ 3.678,€ 4.435,€ 5.125,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 3 jaar op omvormer Inclusief BTW *vraag naar de voorwaarden

VOORHOUT

• inbouw- + vrijstaande apparatuur • koelkasten, vaatwassers, ovens • kookplaten, fornuizen, combi-magnetrons • afzuigkappen, grill, wasautomaat etc. • garderobekasten, zweefdeurkasten • linnenkasten, opzetkasten • vitrinekasten, computer-/tv-kasten • kleinmeubelen, buro’s, burostoelen • spiegels, kapstokken, CD-kastjes • tafels, stoelen, salontafels, fauteuils • onderdelen, accessoires, restanten • tapijten, marmoleum, karpetten • kunststofvloeren, ondervloeren • wand-plafondpanelen, accessoires • verlichting en nog veel meer...

www.bva-auctions.com

Kijkdag zaterdag 25 mei van 10.00 - 16.00 uur • Tijdens en na de veiling zijn wij normaal geopend

SASSENHEIMS VLOERENHUIS

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker

Koetsiersweg 7 - Sassenheim

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik. De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

De Zilk Sassenheim Voorhout

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Warmond Lisse Lisserbroek

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

Voor

Actie: 2e zône slechts:

€10

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

Ik ben Nero

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................………………………

Na

3

Ik ben Boss

Chinese wandtafel 19e eeuw!

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

2

m .000


22 mei 2013

pagina 13

Sleutelhanger voor hondenbaasje

Gemeente brengt hondenbeleid opnieuw onder de aandacht Teylingen - Op woensdag 29 mei om 16.00 uur geeft wethouder Kees van Velzen op het gazon aan de Marijkestraat in Warmond het startsein voor de handhavingsactie van het hondenbeleid. Tijdens deze actie delen de BOA’s aan hondeneigenaren die zich aan de regels houden sleutelhangers uit met plastic zakjes voor het opruimen van hondenpoep. Inwoners die het hondenbeleid overtreden worden direct bekeurd. De handhavingactie loopt tot en met 7 juni. Op 29 mei start de jaarlijkse actie in het kader van het hondenbeleid. De actie bestaat uit twee onderdelen: het uitdelen van bekeuringen aan overtreders van het hondenbeleid en het uitdelen van sleutelhangers aan hondenbezitters die zich wel aan de regels houden. Met deze actie vraagt de gemeente aandacht voor het hondenbeleid en geeft ze het belang aan van de handhaving van dit beleid. Ervaring uit voorgaande jaren leert dat een dergelijke handhavingsactie een positief effect heeft op het gedrag. Tijdens de actie wordt gehandhaafd op de aanlijnplicht, de algemene opruimplicht die voor heel Teylingen geldt en de aanwezigheid

De Boerhaavetuin, met links de buxushagen en rechts de taxusfiguratie.

Onderhoud aan huis en tuinen

Woensdag 29 mei geeft wethouder Kees van Velzen weer het startsein voor de jaarlijkse handhavingsactie van het hondenbeleid (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). van honden op voor honden verboden gebieden, zoals kinderspeelplaatsen. Hondeneigenaren die zich aan de regels houden krijgen van de BOA’s een sleutelhanger. De sleutelhangers zijn gemaakt van milieuvriendelijk plastic en bevatten drie plastic zakjes. De sleutelhangers kunnen makkelijk worden gevuld met nieuwe zakjes. Door deze sleutelhanger aan de hondenriem te hangen, heeft men altijd voldoende zakjes bij zich om hondenpoep op te ruimen.

Boetes

De boetes voor overtredingen van het hondenbeleid zijn hoog. Voor het niet opruimen van hondenpoep wordt een boete opgelegd van 130 euro. Dit bedrag geldt ook voor honden die aanwezig zijn op plaatsen waar dit niet is toegestaan, bijvoorbeeld een kinderspeelplaats of het stiltegebied op recreatie-eiland Koudenhoorn. De boete voor het los laten lopen van een hond binnen de bebouwde kom bedraagt 90 euro.

In Verdieping in Voorhout

Volle agenda voor Het Boerhaavehuis Voorhout - Met de zomer in het vooruitzicht start Stichting Het Boerhaavehuis met een aantal onderhoudsactiviteiten aan zowel het Boerhaavehuis als de omliggende tuinen. Door een gift van Fonds 1818 wordt eind mei gestart met een professionele snoeibeurt van de ruim 600 meter buxushagen en taxusfiguraties. Ondanks zorgvuldig onderhoud zijn deze hagen de afgelopen jaren uit hun verband gegroeid en is een deskundige snoeibeurt noodzakelijk. Ook wordt binnenkort begonnen met het opknappen en opnieuw inrichten van de kruidentuin. Vervolgens worden de aanwe-

zige kruiden en planten voorzien van naambordjes met zowel de Latijnse als Nederlandse naam en een korte omschrijving van de geneeskrachtige werking. Ter nagedachtenis aan de 275e sterfdag van Herman Boerhaave op 23 september 2013, organiseert de stichting eind september een fietstocht langs locaties die verwijzen naar Boerhaave. Zo worden onder andere kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, Museum Boerhaave en de Hortus Botanicus in Leiden en het Boerhaavehuis en -tuin in Voorhout aangedaan. Tenslotte vraagt het monumentale Boerhaavehuis het noodzakelijke onderhoud en zal dit jaar een onderhoudsschilderbeurt plaatsvinden.

Eén nacht bidden voor Vervolgde Kerk Kadeverbeteringen Voorhout - In Voorhout wordt in de nacht van 24 op 25 mei een ‘Nacht van Gebed’ gehouden. Christenen worden uitgenodigd om (een deel van) deze nacht biddend op de bres te staan voor vervolgde christenen. De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. De ‘Nacht’ wordt gehouden op honderden locaties in Nederland en België. De speciale gebedsnacht vormt de aanloop naar de Zondag voor de Vervolgde Kerk op 26 mei. “De Nacht van Gebed en de Zondag voor de Vervolgde Kerk wor-

den bewust het eerste weekend na Pinksteren gehouden. Direct na Pinksteren begon de vervolging van de eerste christenen”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “We vragen mensen tijdens de Nacht van Gebed één nacht slaap te missen om naast vervolgde christenen te staan in gebed. ’s Nachts bidden kwam ook in de Bijbel voor. Toen Petrus gevangen zat bad de gemeente ’s nachts vol vuur voor hem. Petrus kwam op een bijzondere manier vrij. Ook Paulus en Silas baden gedurende de nacht.” Open Doors heeft een dvd en een informatiemap gemaakt voor de Nacht van Gebed. Er zijn verschillende gebedsblokken, die worden ingeleid door een kort filmfrag-

Aan Menneweg

Illegale appartementen toch nog even gedoogd Sassenheim - B&W gedoogt nog tot 1 januari 2015 de drie zonder vergunning gebouwde appartementen in een bedrijfspand van bouwbedrijf Meeuwissen op het perceel Menneweg 55 A in Sassenheim. De appartementen zijn al in 1987 gebouwd. De afgelopen jaren heeft de gemeente de eigenaar verschillende malen gevraagd de benodigde vergunningen aan te vragen, maar hierop kwam geen reactie. Uiteindelijk kondigde de gemeente december vorig jaar aan handhavend op te zullen treden. Naar aanleiding hiervan zijn gesprekken gevoerd tussen Meeuwissen en wethouder

John Stuurman en daaruit kwam naar voren dat de eigenaar woningbouw wil plegen op zijn percelen, waarbij het bedrijfspand met daarin de appartementen zeer waarschijnlijk wordt gesloopt. Maar om de plannen te kunnen realiseren is tijd nodig vanwege de verkoop van grond waarover nog geen overeenstemming is en het verkrijgen van een vergunning voor een bouwplan wat nog moet worden ontwikkeld. Hiervoor is nog anderhalf jaar nodig. B&W besloot de handhaving uit te stellen en de illegale situatie tot 1 januari 2015 te gedogen. De appartementen voldoen aan alle brandveiligheidseisen zodat het geen onveilige situatie oplevert.

ment. Wereldwijd worden 100 miljoen christenen vervolgd om hun geloof. Dit jaar draagt de Nacht van Gebed het thema ‘Geloof is volharden’. Met informatieve videofragmenten en verhalen uit de vervolgde kerk ontdekken bezoekers hoe vervolgde christenen volhouden en op Christus blijven vertrouwen ondanks vervolging en tegenslag. In Voorhout wordt de Nacht van Gebed gehouden in De Verdieping aan de Dr. Aletta Jacobslaan 1. De aanvang is 24 mei om 22.00 uur en het einde 25 mei om 3.00 uur.

Diploma in Teylingereind Sassenheim - Ook jongeren in forensisch centrum Teylingereind in Sassenheim kennen examenstress. Vijf jongens doen dit jaar staatsexamen, waarvan drie voor VMBO TL en twee voor HAVO. Het is voor jongeren die in Teylingereind verblijven mogelijk om staatsexamen af te leggen. Hiervoor komen twee examinatoren van buitenaf. Van de vijf jongens die dit jaar examen doen zijn er twee die inmiddels niet meer in Teylingereind verblijven. Zij komen speciaal voor deze examens terug naar de inrichting. Docent Anand van de interne school De Burcht: “Als je het mij vraagt zijn deze jongens bij voorbaat geslaagd, want ze hebben zich enorm ingezet.” Deze maand vinden schriftelijke examens plaats en in juni mondelinge examens, waarna de uitslagen zullen volgen.

voor zomer afgerond Sassenheim - De eerste fase van het programma kadeverbeteringen dat drie jaar geleden bij het Hoogheemraadschap van Rijnland startte, is voor de komende zomer afgerond. Vanwege het broedseizoen liggen de werkzaamheden tot 1 juni stil. Daarna zijn de eerste polders snel klaar, zoals de Lisserpoelpolder in Sassenheim. Ruim dertig kilometer aan dijken is dan in verschillende polders op hoogte gebracht en stabiel veilig. De komende twee jaar staat de uitvoering van nog eens honderd kilometer centraal. Rijnland versterkt in vijf jaar tijd ongeveer 135 kilometer aan regionale keringen. In de eerste fase onderzocht men de dijken en besloot men welke maatregelen noodzakelijk zijn om de stabiliteit en hoogte

van de keringen te herstellen. Samen met bewoners en eigenaren bekeek men in deze fase wat de maatregelen inhielden. Op dit moment worden met elkaar afspraken gemaakt over de uitvoering van de nodige werkzaamheden. Voor de zomer rondt men deze voorbereidingen af. Het is dertig jaar geleden dat de dijken in het gebied tussen Wassenaar, Amsterdam, IJmuiden, Alphen en Gouda een grote onderhoudsbeurt hebben gehad. Doordat de bodem daalt moeten de dijken met een zekere regelmaat worden opgehoogd, verbreed en gestabiliseerd. Het herstelprogramma van de 135 kilometer kost tot 2016 ruim 100 miljoen euro. Veel minder dan bij de start was geraamd. Door het gebruik van innovatieve technieken en het leveren van maatwerk bespaart Rijnland tientallen miljoenen euro’s.

Bijeenkomst voor rouwenden Warmond - De Rafaëlgroep Warmond organiseert op maandagavond 27 mei een bijeenkomst voor rouwenden. Het thema van deze avond is ‘Rouwen. Hoe doe ik dat? Hoe doet een ander dat?’ Greet Koster-Korsmit, in het verleden verpleegkundig docent en tegenwoordig counsellor en opleider van coaches, zal een korte inleiding verzorgen. Zij heeft veel ervaring met het begeleiden bij verlies en rouw. De avond wordt gehouden in ’t Zenit, de ontmoetingsruimte achter de protestantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond en begint om 20.00 uur. Om 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Aanmelden is niet nodig en aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. De Rafaëlgroep Warmond is een initiatief van de beide Warmondse kerken. Zij richt haar aandacht op hen die een dierbare in hun naaste omgeving hebben verloren. Iedereen is welkom: mensen uit Warmond en de omgeving van Warmond, al of niet kerkelijk gebonden. Doel van de Rafaëlgroep is het steunen van mensen in een moeilijke periode in hun leven door individuele gesprekken en bijeenkomsten met lotgenoten. Met vragen over deze bijeenkomst of over de activiteiten van de Rafaëlgroep kan men terecht bij Els de Haas (tel. 071-3011618) of Jannet Hylkema (tel. 0252-374120).


- Advertorial -

Karly Kitchen opent haar deuren in Nieuwonen Terwijl overal om ons heen bedrijven bij bosjes omvallen, opent Karly van Duivenvoorde zaterdag 25 mei zijn derde showroom: Karly in het pand van Nieuwonen. Het pand waarin ook DiFondo keukens en apparatuur, DiFondo Express Service en Van Der Meer & Lommers gevestigd zijn. Wat is het geheim? Karly van Duivenvoorde, ook eigenaar van DiFondo keukens en apparatuur en DiFondo Express Service, weet hier het antwoord op. “De markt is heel lastig op dit moment. Men raakt niet uitgesproken over de crisis en dus wordt er minder uitgegeven aan ‘luxe’. Keukens horen ook tot die categorie en dus zocht ik iets om uniek te zijn, maar ook om zeer betaalbaar te blijven. Karly Kitchen levert fantastische kwaliteit voor transparante en zeer interessante prijzen”. Hij hoopt hiermee een nog breder publiek voor zich te winnen. “Bij Karly Kitchen is het mogelijk om ook starters en mensen met een minder budget een prachtige keuken te kunnen bieden. Die mogelijkheid bestond ook al bij DiFondo keukens en apparatuur, alleen ontbrak het mij toen nog aan de ruimte om dit te kunnen laten zien”, aldus van Duivenvoorde.

Transparant Er staan diverse prachtige keukens opgesteld, met een kookeiland als blikvanger. “Het mooie van dit concept is dat alles overzichtelijk en transparant is. Geen onduidelijkheden meer; geen addertjes onder het gras; alles staat zwart-opwit en er is niets wat het ondoorzichtig kan maken. ‘Gratis montage’, ‘apparatuur met 50% korting’, ‘keukens half geld’: ik word er af en toe al niet goed van, laat staan een consument die op zoek is naar een keuken. Het is té onduidelijk op dit moment en dat neemt bij veel potentiële kopers het vertrouwen weg. Bij Karly Kitchen wordt dat dus allemaal anders: iedere kast, apparaat of werkblad heeft een vaste prijs. Of het nu een kast is van 30, 40 of 60 cm dat maakt niet uit. Er staat één prijs voor. Liever 120cm breed dan 80cm? Geen probleem; kost hetzelfde! Dus krijgt men meer keuken voor dezelfde prijs. Zo kan een ieder zijn of haar gewenste keuken binnen het eigen budget samenstellen”, licht Van Duivenvoorde toe. Hij laat een prijslijst zien waar alle bedragen van begin tot eind overzichtelijk vermeld staan. De mogelijkheden en combinaties zijn talrijk. “En mocht de klant meer luxe willen en kiezen voor een Boretti fornuis, is dat uiteraard ook mogelijk”. Dit omdat het inpandige DiFondo keukens en apparatuur dit weer kan bieden. Je kan het bij ons net zo gek maken als je zelf wilt”, licht Van Duivenvoorde toe.

Vol vertrouwen Karly ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “Ander was ik hier echt niet aan begonnen! Momenteel worden er veel starterswoningen gebouwd, dus de markt is er. Ik heb de afgelopen jaren goede contacten met verschillende aannemers opgebouwd en hoop daardoor nog meer starters doorverwezen te krijgen. Tegen zeer

Zoveel mensen zoveel wensen Inmiddels heeft van Duivenvoorde met zijn 21 jaar ervaring en vakmanschap zijn sporen wel verdiend in keukens. Omdat de drie zaken nu ruim 600m2 bezetten is dat niet meer in je eentje te belopen. “Met Annemarie en Marissa weet ik zeker dat ik vakkundige adviseuses heb. Tel daarbij de zeer ervaren monteurs en een ieder zal zien dat Karly

reeds geopend! De feestelijke opening staat echter gepland op zaterdag 25 mei. Een ieder is dan van harte welkom om de nieuwe lokale aanwinst te bezichtigen, zich te verbazen over de mogelijkheden en uiteraard om een hapje en drankje te nuttigen.

aantrekkelijke prijzen kan Karly Kitchen met haar verschillende stijlen, soorten en merken voor iedereen een prachtige keuken bieden”, aldus de keukenexpert.

Kitchen echt uniek in Nederland is! Wij gaan graag met de klant aan de slag om te bewijzen dat onze keukenwereld open en eerlijk is” Karly Kitchen heeft haar deuren

Karly Kitchen Sandtlaan 42 A - Katwijk T (071) 4024444 www.karlykitchen.nl

Tramstraat 112 B 2225 CM Katwijk Tel. 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Goudwisselkantoor nten in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervaring e ati jblijvende tax • een deskundige en vri ien gewenst per bank ind of g alin bet te • contan r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel door heel Nederland • meer dan 50 locaties

Katwijk Den Haag Delft Oud Beijerland

Apeldoorn

Amsterdam Utrecht

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Rotterdam

Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


22 mei 2013

pagina 15

Project Teylingen Samen Groen

Gemeente roept inwoners op te denken over energie Teylingen - Energieleveranciers komen met vele aanbiedingen, en wie de reclames gelooft moet ieder jaar een paar keer van leverancier veranderen. Dat levert financieel voordeel op, maar men kan ook maatregelen treffen om minder energie te verbruiken of om zelf energie op te wekken. De gemeente Teylingen werkt nu aan het Teylingen van de toekomst: een gezonde en veilige leefomgeving om ook later prettig in te wonen, werken en ontspannen. Dit doet de gemeente onder meer om zich in te zetten voor innovatieve projecten die gericht zijn op het verminderen van energieverbruik en het opwekken van duurzame energie. In dat kader is men op zoek naar inwoners die mee willen denken over duurzaam energieverbruik. In de Kagerbuurt in Sassenheim is onlangs het project Teylingen Samen Groen gestart. Een actieve projectgroep, samengesteld uit een vertegenwoordiging van Woonstichting Vooruitgang, huiseigenaren en de gemeente, zet zich actief in om de wijk duurzamer te krijgen. Dit houdt in dat de bewoners uit de wijk een energieprestatieadvies krijgen aangeboden. Meer dan honderd bewoners hebben hier

gebruik van gemaakt. Dit levert inzicht op over het persoonlijk energieverbruik en de deelnemers worden geadviseerd over de duurzame maatregelen die genomen kunnen worden om uiteindelijke de energierekening te verlagen. De maatregelen zijn door samenwerking goedkoper en effectiever, maar bieden toch voor iedere woning de beste oplossingen. Op deze manier kan de financiering voor maatregelen samen geregeld worden. De huiseigenaren van de Kagerbuurt, Woonstichting Vooruitgang en de gemeente doen in dit project kennis en ervaring op die de gemeente voor heel Teylingen wil inzetten. Daarom wil de gemeente in contact komen met inwoners die mee willen doen aan het ontwikkelen van duurzame maatregelen om energieverbruik naar beneden te krijgen en om duurzame energie op te wekken. Men is op zoek naar mensen die zelf veel kennis hebben opgedaan, maar ook mensen die vragen en twijfels hebben over duurzame energie.

Bijeenkomst Vóór de zomer wil de gemeente samen met belangstellenden een bijeenkomst organiseren. Daar kijkt men of er in verschillende wijken in Teylingen projecten kunnen worden opgezet om samen energie te besparen en duurzaam energie

op te wekken. Voor een voorbeeld in Teylingen kan men kijken op de website www.teylingensamengroen. nl. Wie mee wil doen om in heel Teylingen de woningen energiezuiniger te maken of als men samen met anderen uit de eigen buurt aan een lagere energierekening, een schonere wereld en een stabiel klimaat wil werken, kan zich anmelden. Dit kan via de post: Gemeente Teylingen, t.a.v. de heer Gerrit van der Meer, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout; of via het e-mailadres duurzaamheid@teylingen.nl. De gemeente neemt dan contact op en nodigt de aanmelders uit voor een bijeenkomst in juni.

Verwendag voor senioren Sassenheim - Dinsdagmorgen 14 mei vertrokken zes bussen met ruim 300 senioren uit Sassenheim voor een dagje uit. De rit ging via een mooie route naar Marken, om wandelend door het dorpje naar de aanlegsteiger van de boot te gaan. Vervolgens vertrokken twee boten in de richting van Volendam. Daar aangekomen werd er geluncht. Na de lunch kon ieder voor zich Volendam verder verkennen. Het weer was prima, dus iedereen kon flaneren over De Dijk, op de foto gaan in traditionele klederdracht of lekker genieten van het uitzicht op een terrasje. Vanuit Volendam werd vertrokken naar de dinerlocatie in Wassenaar. Daar kwam ook burgemeester Van Kampen om een deel van deze geslaagde dag mee te maken en de sfeer te proeven. Na het diner ging iedereen weer in de bus voor de terugreis naar Sassenheim, waar Adest Musica de senioren van Sassenheim muzikaal onthaalde.

Verwennen van vrouwen

Isa (links) met haar klasgenoten Sjoukje en Annelise voor het inzamelingspunt.

Isa Kappe ambassadeur Opkikker op Regenboog Voorhout - Basisschool De Regenboog in Voorhout kent een eigen ‘ambassadeur’. Isa Kappe uit groep 5a is ambassadeur voor Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch net iets langer duren. Isa heeft een zeldzame reumatische aandoening, waarbij zich extra bindweefsel vormt in de huid en inwendige organen. Isa kreeg haar Opkikkerdag in oktober vorig jaar. Samen met haar ouders, zus en broer werd ze onthaald op een dag vol verrassingen: zelf sushi maken, een wellnessarrangement en een echte fotoshoot, en daarna nog een bezoek aan de musical Wicked. Isa vertelt waarom ze de Opkikkerdag verdiend had: ”Ik moet heel vaak

naar het ziekenhuis en kan soms niet naar school, omdat ik dan erg moe ben. Ook moet ik veel medicijnen slikken. Mijn dokter vond dat ik wel een Opkikkerdag kon gebruiken en heeft mij opgegeven.” Isa vindt dat ook andere kinderen met een chronische ziekte zo’n dag moeten kunnen meemaken en is daarom als ambassadeur van Stichting Opkikker een actie begonnen. Op basisschool De Regenboog (locatie Oosthout) kunnen flessenbonnen en oude mobieltjes worden ingeleverd. Samen met haar klasgenootjes Sjoukje en Annelise heeft Isa daarvoor speciale ‘Opkikkerdozen’ gemaakt. Het geld dat hiermee wordt ingezameld wordt gebruikt om nieuwe Opkikkerdagen te organiseren. De actie loopt tot 24 mei. Opkikker-ambassadeur Isa gaat het opgehaalde bedrag eind mei zelf overhandigen aan de stichting.

Voorhout - Op 30 en 31 mei biedt de praktijk voor voetreflexzonetherapie ‘Voet en Energie’ in Voorhout acht gratis verwenbehandelingen aan vrouwen met kanker. Ongeacht het jaar waarin de diagnose is gesteld of het type kanker. De behandeling bestaat uit een voetreflexzonebehandeling van ongeveer 1,5 uur om te ontspannen en in balans te komen. Vrouwen kunnen zich aanmelden via het telefoonnummer 06-57245881 of via e-mail: henriette.roso@ gmail.com. In de zware periode na de diagnose kanker hebben veel vrouwen te maken met emoties als boosheid, verdriet en onzekerheid. Daarnaast voelen ze na het ondergaan van de behandelingen de druk om ‘gewoon’ door te gaan. Voor (ex-)kankerpatiënten is echter niet alleen het overleven belangrijk, maar ook de kwaliteit van leven. Verwenzorg biedt hen de ontspanning die ze op dat moment nodig hebben. Het zorgt voor kracht en geeft hen het gevoel er te mogen zijn. Een concrete en simpele manier om de levenskwaliteit van vrouwen met kanker direct te verbeteren.

Vorige week maandag werden de EHBO-diploma’s uitgereikt bij de EHBOVereniging Sassenheim.

Kandidaten geslaagd voor EHBO-examen Sassenheim - De EHBO-Vereniging Sassenheim bestaat al sinds 4 maart 1934 en is een bloeiende vereniging met zes bestuursleden en ongeveer honderd leden. Het afgelopen seizoen is een opleiding gevolgd door twaalf cursisten. Dit onder leiding van kaderinstructeur Bart Keijzer, samen met arts Bert Kremer en twee ‘lotussen’ (slachtoffer-uitbeelders). Alle cursisten zijn geslaagd voor het EHBO-Diploma met de aantekeningen Reanimatie- en AED-training alsmede KinderEHBO. Met financiële steun van de donateurs heeft de vereniging dit seizoen een kinderpop kunnen aanschaffen. Daardoor is men in de gelegenheid ook een opleiding voor kinderEHBO te geven, geïntegreerd in de gewone EHBO-cursus en met de juiste middelen.

Maandag 13 mei zijn de diploma’s van het Oranje Kruis uitgereikt door brandweerofficier Lenard Onderwater. Hij hield een speech met aandacht voor het gezamenlijke doel, namelijk als vrijwilliger meewerken aan de hulpverlening. Veel leden van de EHBO-vereniging zetten zich in als vrijwilliger bij allerlei evenementen die jaarlijks worden georganiseerd. Er zijn veel mensen nodig om de evenementen te voorzien van vrijwilligers. Wie ook vrijwilliger wil worden kan zich opgeven via het e-mailadres paulenmariska@ziggo.nl om een EHBO-diploma te gaan halen. Voor bedrijven en verenigingen is het aan te bevelen naast BHV-ers ook EHBO-ers in huis te hebben. In oktober start de EHBO-Vereniging Sassenheim met een nieuwe cursus. Tevens worden er vervolgcursussen gegeven om iedereen die reeds in het bezit van een diploma is goed opgeleid en bij de tijd te houden.

Avondvierdaagse in Sassenheim Sassenheim - De Oranjevereniging Sassenheim organiseert dit jaar van maandag 3 tot en met donderdag 6 juni de avondwandelvierdaagse. Iedere avond zal de start vanaf 18.30 uur en de finish zijn in paviljoen Het Sassennest in Park Rusthoff. Men kan kiezen uit twee routes van ongeveer 5 of 10 kilometer. Iedereen kan meedoen, maar kinderen die nog op de basisschool zitten mogen alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene. In principe is het de bedoeling dat men vier avonden meewandelt, maar om iedereen de kans te geven om mee te

doen kan men zich ook aanmelden als men maar drie avonden mee kan doen. Dit dient men te melden bij aanmelding. Het inschrijfgeld voor leden van de Oranjevereniging is op vertoon van het lidmaatschapspasje € 2,50 euro. Niet-leden betalen 5 euro. De voorinschrijving is op woensdag 29 mei en op zaterdag 1 en zondag 2 juni van 13.30 tot 16.30 uur in Het Sassennest in Park Rusthoff. Ook kan men zich ook nog op maandag 3 juni aanmelden vanaf 17.30 uur bij de startlocatie. Donderdagavond 6 juni zullen de wandelaars van de vierdaagse feestelijk en muzikaal worden ontvangen in Park Rusthoff, waarna ook de medaille uitgereikt zal worden.

La Luna viert jubileum Voorhout - Kinderdagverblijf La Luna in Voorhout bestaat dit jaar tien jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumfeest op zaterdag 25 mei van 13.30 tot 17.30 uur op de locatie in de Ter Haar Romenystraat 3 in Voorhout (zie foto). Alle kinderen en ouders die gedurende deze tien jaar bij La Luna zijn geweest en de kinderen en ouders die nu op La Luna spelen, worden voor die dag uitgenodigd. Er komt een poppenkastspeler; er zijn allerlei spelletjes, ook voor de grotere kinderen; er is een ballonnenwedstrijd en ook kunnen alle kinderen en hun ouders die vroeger op La Luna hebben gespeeld bijkletsen. Wie zich aan wil melden kan dat doen bij het kinderdagver-

blijf of op het e-mailadres kdvlaluna@kinderopvanghumanitas.nl.


22 mei 2013

pagina 17

Hans Al van wooncorporatie Stek:

‘Wonen wordt duurder, en dat is onvermijdelijk’ Voorhout/Streek - “Linksom of rechtsom, wonen wordt de komende jaren duurder.” Hans Al, bestuurder van wooncorporatie Stek met woningen in Voorhout, Lisse en Hillegom, begrijpt dat de huurverhoging niet met gejuich wordt ontvangen. “Er ontstaat nu echter een beeld waarin het lijkt of Stek in de streek de duurste corporatie wordt. Dat is onjuist. Als je het over alle huurwoningen bekijkt, zie je dat Stek juist een van de goedkoopste, zo niet de goedkoopste corporatie in de Bollenstreek is.” De overheid voert heffingen door die corporaties in Nederland moeten betalen. “Voor Stek betekent het dat we over een aantal jaar 7 miljoen euro moeten afdragen aan de regering. Dat gaat niet. Wij zijn een stichting en maken geen winst zoals een commercieel bedrijf. Wij moeten dus nu al keuzes maken om ervoor te zorgen dat we die 7 miljoen straks kunnen betalen”, vervolgt Al. “De huurverhoging is maar een kleine eerste stap in een groter proces van veranderingen. Daar ontkomen we niet aan, anders gaat de corporatie failliet. En daarmee schiet niemand iets op.” Al legt uit dat het om meerdere stappen gaat. Ten eerste de huurverhoging per 1 juli aanstaande en ten tweede de nieuwe huurprijs voor een woning die Stek rekent als een woning vrijkomt. Daarnaast moet Stek nog meer keuzes maken om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. “Stek verhoogt per 1 juli de huren met 4 procent voor de laagste inkomens. Normaal was dat 2,5 procent, conform de inflatie. Maar de tijd dat we de huur alleen aanpassen aan de inflatie is echt voorbij. Zelfs de Woonbond, de nationale belangenbehartiger van huurders, geeft al aan dat huren verhogen boven de inflatiegrens aanvaardbaar is.” Ook voert Stek de inkomensafhankelijke huurverhoging in. Huurders die meer verdienen dan de inkomensgrens voor sociale huurwoningen aangeeft (33.614 euro per jaar), gaan afhankelijk van dat inkomen 4,5 of 6,5 procent meer huur betalen.

Hans Al: “Linksom of rechtsom, wonen wordt de komende jaren duurder” (Archieffoto).

Maximaal toegestaan

De tweede stap is dat Stek meer huur gaat vragen voor een woning als deze vrijkomt als iemand verhuist. “Stek vroeg altijd maar gemiddeld 62 procent van de maximaal toegestane huurprijs. Simpelweg omdat we geen winstmakende organisatie zijn en we niet meer nodig hadden om aan al onze verplichtingen zoals onderhoud te kunnen voldoen. Collega-corporaties vroegen in het verleden al meer voor vergelijkbare woningen. Zo betaalt iemand op het Rembrandtplein in Lisse gemiddeld 450 euro per maand aan kale huur aan Stek, terwijl dezelfde woning in een ander dorp in de streek bij een andere corporatie 640 euro kost.” Stek heeft dus een inhaalslag te maken. “Als een huurder nu verhuist, passen we de huurprijs aan naar 90 procent van de toegestane prijs. Hierdoor lijkt het of de woningen van Stek ineens veel duurder worden. Eigenlijk is het zo dat ze de afgelopen jaren heel goedkoop waren. Toen kon dat, maar nu niet meer. Een nieuwe huurder betaalt dus meer dan zijn of haar buren.”

In theater ‘t Onderdak

Theater Van Santen zingt voor kinderen Sassenheim - Zondag 26 mei komt Theater Van Santen met de muzikanten van De Peuter- en Kleuterliedjesband naar theater ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan 40 A in Sassenheim. Aanvang is 11.00 uur. Het optreden is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar en hun (groot)ouders, en de speelduur 45 minuten. De entree bedraagt 7 euro per persoon. De Peuter- en Kleuterliedjesband is een akoestische band die sinds 2007 door het hele land professionele optredens verzorgt. Ze spelen onder andere zes keer per jaar in de Rotterdamse Schouwburg. Daarnaast trekken ze door het land met De Sinterklaasband en vanaf december 2013 op verzoek van de Rotterdamse Schouwburg met ‘Vrolijk Kerstfeest’. De band speelt liedjes die op

dit moment veel gezongen worden op basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang. Het verhaal gaat over Sneeuwwitje, een concertpianist en een goochelaar. Een verhaal waarin de liedjes zijn ingebed. De Peuter- en Kleuterliedjesband staat bekend om hun muzikaliteit, humor en interactie. De kinderen krijgen verschillende kansen om in de voorstelling mee te spelen en dat kan voor verrassingen zorgen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders en grootouders kunnen genieten en meedoen. Na afloop kan men met Sneeuwwitje op de foto. Kaartverkoop is bij Primera Van der Lans aan de Hoofdstraat 208 in Sassenheim, bij John van Santen (e-mail info@theatervansanten.nl of tel. 06-25143323) of op zondag 26 mei aan de zaal. Kaarten kunnen na vooruitbetaling kosteloos worden opgestuurd.

Vrije sector

Een andere manier om meer inkomsten te krijgen is om meer woningen in de vrije sector (huurprijs boven de 681 euro per maand) te verhuren. Al: “Tot nu toe verhuurde Stek 1 procent van de woningen in de vrije sector. Twee jaar geleden spraken we al af dat dat 7 procent gaat worden. Het gaat nu sneller dan we dachten, maar het is niet te vermijden en valt binnen de eerder gemaakte afspraken. De vraag is nu: blijft het bij die 7 procent of gaan we meer woningen aan de vrije sector toevoegen?” “Feit is dat Stek de komende jaren minder geld tot haar beschikking heeft”, besluit Al. “Wij zijn naast verhuurder van sociale huurwoningen ook betrokken bij nieuwbouwprojecten en we houden ons bezig met het inpassen van zorgmogelijkheden, de leefbaarheid, etcetera. Als je ervoor kiest om de huur zo laag mogelijk te houden, betekent dat automatisch dat er op andere terreinen gesneden moet worden. Wat blijven we doen en wat heeft prioriteit? Daarover gaan we met verschillende partijen als de huurdersbelangenvereniging en de gemeenten in overleg. Samen moeten we een nieuwe balans vinden.”

Inzamelactie van kleding Warmond - Op 25 mei vindt in Warmond de kledinginzamelingsactie van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood plaats. Men kan dan van 10.00 tot 12.00 uur gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel in gesloten plastic zakken afgeven bij de rooms-katholieke kerk aan de Herenweg 76 in Warmond. De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar projecten van Cordaid Mensen in Nood. Al een aantal jaar steunt Sam’s Kledingactie het Droogte Cyclus Project in Kenia. In dit project wordt de lokale bevolking geleerd om zich te wapenen tegen de droogte. Dit jaar worden twintig nieuwe dorpen voorbereid. Deze inzameling van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood zal overigens voorlopig de laatste zijn in Warmond. Na ruim dertig jaar begeleiding van deze inzameling hebben Marga Hoekstra en Ine Claassen besloten hiermee te stoppen. Het is hen nog niet gelukt om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Hersenkrakers in bibliotheek Warmond - Als wiskundige was Gerben Bulthuis altijd al gefascineerd door vormen en wat men ermee kon doen. Daarin spreken het meest tot de verbeelding de fascinerende vormen van Escher, de hersenkrakers die houten puzzels bieden en de eindeloze mogelijkheden van Rubik’s cube. Toen Bulthuis ooit besloot om eens te kijken hoeveel variaties er op Rubik’s cube waren -en de enige manier om dat te doen is ze te kopen-, bleek de verzameling eindeloos groot te worden. Een deel van deze verzameling is te zien in de maanden mei en juni tijdens de openingstijden van de Warmondse bibliotheek (zie foto).

Voor Artsen zonder Grenzen

Spinning- en Zumbamarathon in Voorhout Voorhout - Vrijdagavond 24 mei wordt van 18.30 tot 21.30 uur door Hans en Joke de Koning een Spinning- en Zumbamarathon georganiseerd. De opbrengst van deze marathon is in het kader van de Tour for Life bestemd voor Artsen zonder Grenzen. De Spinning- en Zumbamarathon zal plaatsvinden in Sport- & Fitnesscentrum Thea Hoogervorst in Voorhout, alwaar de spinningruimte en Zumbazaal belangeloos ter beschikking worden gesteld voor deze sponsoractie. Van 1 tot en met 8 september wordt door een groot aantal teams van Bardonecchia (Noord-Italië) naar Heerlen gefietst. De tocht van 1250 kilometer voert langs wereldberoemde cols en klassieke trajecten. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen met beruchte beklimmingen, zoals Alpe d’Huez, Col de Croix de Fer, Col de la Madelaine, Grand Ballon, Cote de Wanne en het drielandenpunt Vaals. Hans de Koning uit Voorhout gaat samen met zijn team deze uitdaging aan. Doel van Tour for Life is om een bedrag op te halen voor Artsen zonder Grenzen. Deze organisatie zet zich in voor slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. En daarvoor is geld nodig. “We hebben al verschillende acties bedacht om geld bij elkaar te brengen”, vertelt Hans de Koning. “De Spinning- en Zumbamarathon in Voorhout is de volgende grote actie om sponsorgeld bijeen te krijgen

voor Artsen zonder Grenzen.” De Spinningmarathon bestaat uit drie sessies van een uur. Voor 10 euro per uur kan men al meedoen en sponsort men Artsen zonder Grenzen. Tijdens de Zumbamarathon kan men voor 15 euro (leden van Sport & Fitness Thea Hoogervorst betalen een gereduceerd tarief) kan men de hele avond swingen op de opzwepende ritmes van onder andere de salsa en de merengue. Tegen elke aannemelijke donatie kan men vrijdagavond in de fitness trainen en genieten van een live-DJ. Uiteraard komt de gehele opbrengst van deze sponsoravond ten goede van Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen kan voor 10 euro al vijf volwassenen genezen van malaria. Een verloskundige kan met een bevallingskit van 50 euro al vijf kinderen veilig ter wereld helpen. En voor 150 euro kunnen duizend kinderen ingeënt worden tegen mazelen. Inschrijven kan aan de balie van Sport & Fitness Thea Hoogervorst aan de Nijverheidsweg 2 in Voorhout of via telefoonnummer 0252-232657.

De Teylinger ook op Twitter Teylingen - Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook aanwezig op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.


NIEUW ÉN UNIEK IN NEDERLAND!

STEL ZELF EENVOUDIG JE KEUKEN SAMEN ELKE KAST EEN VASTE PRIJS

OF DIE NU 30, 50 OF 60 CM. BREED IS!

EEN GROTERE KEUKEN VOOR DEZELFDE PRIJS! SUPERSNELLE LEVERTIJDEN ZEER GUNSTIG GEPRIJSD

OPENING: ZATERDAG

25 MEI

4200

09.30 uur - 16.00 uur

ALLEEN ZATERDAG 25 MEI BORETTI CARBONE VAN 299,- NU

Nieuw én uniek in Nederland! Zaterdag 25 mei opent Karly Kitchen haar deuren. U bent hierbij van harte uitgenodigd om dit unieke en nieuwe concept van dichtbij te aanschouwen. Koffie met gebak staat voor u klaar en voor de kinderen is er een luchtkussen. In hat pand van Nieuwonen is Karly Kitchen gevestigd aan de Sandtlaan 42a in Katwijk. Voor alle bezoekers is er een leuke attentie. BORETTI PICCOLINO VAN 299,- NU

195

SANDTLAAN 42A | 2223 GG KATWIJK | T 071 - 402 44 44 | E INFO@KARLYKITCHEN.NL

ALLEEN ZATERDAG 25 MEI

WWW.KARLYKITCHEN.NL


22 mei 2013

pagina 19

Ontmoetingscentrum Voorhout bestaat 1 jaar Voorhout - Vrijdag 24 mei viert het Ontmoetingscentrum Dementie in Voorhout haar 1-jarig bestaan. Men is op deze middag tussen 14.00 en 16.00 uur welkom op de Agneshove 81 in Voorhout.

Robert Steemers wordt de voet dwarsgezet door Jesper van der Bosch.

Districtsbekerfinale verloren

Geen ‘dubbel’ dit seizoen voor voetballers Ter Leede Sassenheim - Afgelopen zaterdag stond de finale van de districtsbeker West II op het programma. In Leidschendam op het veld van RKAVV/SEV werd deze districtsbekerfinale gespeeld. Ter Leede moest het opnemen tegen Topklasser Capelle. Maar van een echte finale was nauwelijks sprake. Het vertoonde voetbal was zeker niet goed te noemen, zodat men niet van een grootse finalewedstrijd kon spreken. Capelle begon zeer sterk en kreeg in de eerste minuut al een kans om Ter Leede vroegtijdig op achterstand te zetten. Jesper van der Bosch verscheen alleen voor het doel van Serge van der Ban, maar vergat te scoren. In plaats van direct de trekker over te halen legde hij de bal breed op ploegmaat Gertjan Rothman. De inzet van Rothman werd door een Ter Leede-verdediger tot corner verwerkt en die leverde niets op. Marvin Strik kreeg na een knappe actie van Lars Bosscha een prima kans om zijn ploeg alsnog op voorsprong te brengen. De inzet van de boomlange aanvaller vloog echter luttele centimeters over de lat bij Van der Ban over de doellat. Aan de andere kant was het Olaf Schell die ook zijn geluk eens mocht beproeven. De inzet van de

kleine middenvelder was net enkele centimeters te hoog geschoten, buiten bereik van doelman Nick van der Ploeg. Het voetbal door beide ploegen was zeker niet goed te noemen. Veel balverlies aan beide kanten maakte het kijkspel niet echt aantrekkelijk. Peter de Lange zat namens Capelle na ruim twintig minuten dichtbij de openingstreffer. De achterwaartse kopbal van de aanvaller verdween vlak langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. De beste kans voor Ter Leede was er voor Vincent Ammerlaan. De kopbal van de linksbuiten, na een voorzet van Danilo Pedrini, werd door Van der Ploeg met een uitstekende reflex nog net onder de lat vandaan getikt. Het had de 1-0 kunnen zijn, maar helaas voor de rood-gelen ging het feestje niet door. Dat feestje kwam er wel voor de Capellenaren. Na ruim een half uur werd Marvin Strik de diepte ingestuurd en op de inzet van de Capelle-aanvaller moest Van der Ban het antwoord schuldig blijven: 0-1. Het zou naar later zou blijken ook de enige treffer zijn in deze matige wedstrijd. In de tweede helft was het Ter Leede dat zich een handvol kansen wist te scheppen. Maar doelman Van der Ploeg werd een te grote sta in de weg voor de Sassenheimers. Ook de scherpte ontbrak vaak bij de aanvallers van Ter Leede, waar-

Miniconcert door leerlingen St. Cecilia Voorhout - Muziekvereniging St. Cecilia organiseert zondag 26 mei een miniconcert, verzorgd door leerlingmuzikanten en AMV-leerlingen (Algemene Muzikale Vorming). Ook belangstellenden voor de AMV-cursus zijn welkom. Het miniconcert is onderdeel van de Leerlingenmiddag van St. Cecilia. Dit is een middag waarop de leerlingen elkaar beter kunnen leren kennen en er gezamenlijk volop muziek gerepeteerd wordt. Aan het eind van deze middag wordt een miniconcert gegeven onder leiding van de dirigent van het Leerlingenorkest

van St. Cecilia Paul Martens. Naast muzikanten uit het Leerlingenorkest doen ook AMV-leerlingen mee. AMV is een methode om kinderen vanaf 7 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met muziek. Deze kinderen kunnen na een jaartje al heel wat liedjes spelen op hun blokfluit. En dat zullen ze deze middag volop laten horen. Het concert is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden. Het miniconcert wordt gehouden in jeugd- en jongerencentrum @Hok aan de Jacoba van Beierenweg 118 B in Voorhout. Het concert start om 16.00 uur en duurt een half uurtje. De zaal is geopend vanaf 15.45 uur.

door de gelijkmaker niet op het scorebord zou verschijnen. Vincent Ammerlaan kreeg twee geweldige kansen om zijn ploeg naast die van trainer Ronald Klinkenberg te schieten. Het was de linksbuiten deze middag niet gegund om trefzeker te zijn. De eerste poging verdween buiten bereik van Van der Ploeg net over de lat. Ook de tweede inzet zou niet het gewenste resultaat opleveren. Opnieuw in uitstekende positie staand knalde Ammerlaan het leder over het doel van Van der Ploeg. Capelle probeerde wel om de stand verder uit te bouwen, maar ook de Topklasser was niet bij machte om het leder voor een tweede keer in het net achter Van der Ban te deponeren. Toen Arsenio Snijders na een half uur zijn opwachting mocht maken werd het nog even spannend. Het eerste balcontact van de behendige Snijders leverde dan ook bijna de gelijkmaker op. Snijders omspeelde op knappe wijze twee tegenstanders om vervolgens Ammerlaan vrij voor Van der Ploeg te zetten. Ook nu wist Ammerlaan de gelijkmaker niet op het scorebord te plaatsen en zag zijn inzet van dichtbij over de doellat verdwijnen. Zo eindigde deze matige finalewedstrijd in een 1-0 overwinning voor de ploeg uit Capelle. De spelers van Ter Leede konden na afloop de medaille voor de tweede prijs in ontvangst nemen.

Het centrum richt zich op mensen met geheugenproblemen en hun partner. Men kan er terecht voor begeleiding, adviezen en een activerend dagprogramma. Door een compleet programma worden zowel patiënt als mantelzorger geholpen om op een prettige manier thuis te kunnen blijven wonen. Het centrum is vijf dagen per week geopend van 10.00 tot 16.00 uur. “Het ontmoetingscentrum helpt mensen met (beginnende) dementie door het bieden van begeleiding bij de aanpassing aan en verwerking van de eigen beperkingen”, vertelt Joke Dijkstra, teammanager Ontmoetingscentrum Dementie. “Zo kunnen we het verergeren van problemen voorkomen of vertragen.” Bij mantelzorgers dreigt het gevaar van overbelasting. “Daarom is er ook speciale aandacht voor deze groep door hen gerichte ondersteuning te bieden middels individuele begeleiding en lotgenotencontact”,

Programma ‘t Onderdak Sassenheim - Zaterdag 11 mei presenteerde theater ‘t Onderdak tijdens de voorjaarsmarkt in park Rusthoff haar nieuwe programmaboekje. Met dertig voorstellingen gaat het nieuwe theaterseizoen op zaterdag 9 september van start. Plaatsgenoot Wouter Kiers trapt af met de swingende voorstelling Blood, Sweat & Kiers. De in Sassenheim woonachtige Pam MacBeth verzorgt ook een muzikale avond met haar Rhythm, Country and Blues. Maar ook cabaret, toneel en jeugdvoorstellingen staan weer op het programma. Tijdens de voorjaarsmarkt deden veel mensen mee met de prijsvraag ‘Ik verdien een avondje theater omdat…’. De winnaars van de gratis theaterkaartjes krijgen hiervan bericht, waarna de prijsuitreiking op 24 mei volgt.

vervolgt Dijkstra. “Zo kunnen we vroegtijdige opname van de partner voorkomen.” Voor deelname aan het Ontmoetingscentrum is een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg nodig. De kosten worden vergoed door de AWBZ. Bij het aanvragen van de indicatie kan ActiVite ondersteuning bieden. Voor meer informatie: 06-10417279 of e-mail ocd@activite.nl.

Het plan Engelse Tuin.

Start verkoop Engelse Tuin Voorhout - Donderdag 23 mei brengt Adriaan van Erk Ontwikkeling uit Bergambacht het plan Engelse Tuin (fase 1) in Voorhout in de verkoop. Plan Engelse Tuin biedt geïnteresseerden een ruim opgezet plan met verschillende woningtypes, veel groen en ruimte voor water. De verkoop vindt plaats van 17.00 tot 19.30 uur in Cheers aan de Herenstraat 106 in Voorhout. Op de vroegere locatie van bloembollenbedrijf Colijn ontwikkelt en realiseert Adriaan van Erk het plan Engelse Tuin. De sfeer van oud-Engelse tuindorpen met groene tuinen, ‘ambachtelijke’ architectuur, lanen, een singel, hoven en groene pleintjes vormden dan ook het uitgangspunt voor de ontwikkeling. Plan Engelse Tuin is een kleinschalig maar ruim opgezet woongebied met in totaal ongeveer 180 woningen. De uitgebreide verkoopdocumentatie van diverse woningtypes wordt uitgereikt tijdens een persoonlijk verkoopgesprek bij Mens Makelaars, maar kan tijdens de verkoopavond wel alvast worden ingezien. Men kan deze avond middels een inschrijfformulier een voorkeurskeuze kenbaar maken aan Mens Makelaars.

Kampioensreceptie eerste elftal Foreholte

Aanrijding op afrit Sassenheim - Vrijdagmiddag vond rond kwart voor vier een aanrijding tussen twee personenauto’s plaats op rijksweg A44 in Sassenheim. Dat gebeurde op de afrit ter hoogte van AkzoNobel. Een taxi uit Noordwijk is hierbij flink beschadigd geraakt. De bestuurders van beide auto’s zijn met een ambulance vervoerd naar een ziekenhuis. Tijdens het ongeval was de afrit geheel afgesloten voor het verkeer.

Voorhout - Vrijdagavond 17 mei stroomde de kantine van voetbalvereniging Foreholte vol om het eerste elftal te feliciteren met het behaalde kampioenschap in de 3e klasse A (zie foto). Omliggende verenigingen en verenigingen uit de competitie, alsmede vele genodigden waren aanwezig tijdens deze kampioensreceptie. Ceremoniemeester Theo van Werkhoven heette iedereen welkom, waarna voorzitter Jan Regeer als eerste de spelers feliciteerde en zijn waardering uitsprak naar alle vrijwilligers en een toast uitbracht. Daarna sprak onder andere wethouder Leo van der Zon, die als cadeau twijfelde tussen een extra kunstgrasveld of een taart. Het werd het laatste.


P h O c = e OPeg = p

OPENIN

Nordic Explore. De eerste boxspringset met comfortgarantie!

w

GSTIJD EN MAG Donderd AZIJN: ag 23 me i 10.00 Vrijdag 2 - 20.0 4 mei Zaterdag 10.00 - 2 0 uur 25 mei 0.0 10.00 - 1 0 uur 4.00 uur

Schitterende relaxfauteuils

De Nordic Explore boxspring is gemaakt voor mensen die hoge eisen stellen aan kwaliteit, design, comfort en praktisch gemak. Het is echt Scandinavisch slapen en dat is te zien en te voelen. De beste materialen en slaaptechnische ideeën komen in Nordic Explore samen. Op het matras krijgt u liefst 90 dagen omruilgarantie. En u mag kiezen uit drie verschillende hoofdborden, vier toppers en vele kleuren en pootjes! Zo u wilt koopt u er nog een footstool en hockers bij. Er is al een Nordic Explore voor e 2.795,00!

(eventueel met sta op functie) in diverse afmetingen: mini, midi of maxi.

MAGAZIJNOPRUIMING! 945,Ook te leveren als gewoon bankstel. In diverse kleuren leer en stof!

KORTINGEN TOT 80%

Boekenkast

Kast

moeraskleur

blank mat

Vanaf

180/200 compleet

Van € 1095,Van € 1095,-

€395,Grote partij elektrische relaxfauteuils Nederlands fabricaat

€395,Eethoek rond + 4 eetk. stoelen loom

Schitterend bankstel In diverse kleuren leer en stof.

Van € 2195,-

1.495,-

€995,-

10-tallen fauteuils

nu -50% Broodkast

€1195,-

€1295,-

€1495,-

€1695,-

90/200 Van €3198,-

€895,-

€1998,-

Van €3998,-

€2295,-

€1995,Boxspring elektrisch 180/210 splittopper

Van €2895,-

€2195,Seniorenledikant 90/200

• Compleet • + nachtkastjes • + matrassen

Hollands Comford

2e gratis!

Van €2695,-

• hoofdbord 260cm • boxspring • nachtkastjes • matras

Nu al vanaf

Hoekbank

180/210 Horssens

180/210 compleet elektrisch

€795,-

€595,- €398,-

± 25 stuks relaxfauteuils

180/200 compleet

€1995,Matrassenactie

Van € 1595,-

180/200 compleet London

180/200 compleet elektr. verstelb.

Fedde hoekbank

blank patiné

Van € 1195,-

€895,-

Boxspring ’Katwijk’ 180/200 compleet Geheel compleet Timeless

€895,-

Van € 1895,-

Van klassiek tot modern

€595,-

1.495,-

Nu 2½ + 2 zits Vanaf

180/200 compleet

Pocketveermatras en elektr. bodem

Van €995,-

€595,-

Grote partij met seniorenbankstellen ook met interieur

In stof en leder • nog in verpakking!

Nu compleet v.a.

€1295,20-50% korting

Let op!! Let op!! Let op!! Let op!! (inclusief garantie!!)

Kast oud gemaakt

Zurich sta-opstoel

Lausanne sta-opstoel

€999,- €799,Van € 1695,-

€795,-

OPENINGSTIJDEN MAGAZIJN: Donderdag 23 mei 10.00 - 20.00 uur Vrijdag 24 mei 10.00 - 20.00 uur Zaterdag 25 mei 10.00 - 14.00 uur

Dit is maar een KLEIN gedeelte van ons totale opruimingsassortiment * * EVT. TEGEN VERGOEDING TE BEZORGEN * *

BUIS MEUBELEN MAESSLOOT 1

INDUSTRIETERREIN KLEI-OOST RIJNSBURG

071 - 401 29 64

TL_week_21_13  
Advertisement