Page 1

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

www.melmanherenmode.nl

Hoofdstraat 226-228, 2171 BN Sassenheim

tankstation P9

n

14 mei 2014 JAARGANG 09 NR 20

nieuws P7

TANKSTATION LINDENLAAN WIL NAAR STATION VOETBAL

www.melmanherenmode.nl

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DETEYLINGER.NL

cultuur P17

Debat over ‘droomvisies’ voor polder

Foreholte maakt zich op voor nacompetitie

P23

36 kandidaten willen wel eerste burger van Teylingen worden n Nieuwe vaste burgemeester treedt op 29 september aan

Schatgraven bij speeltuin Bijdorp SASSENHEIM

Woensdag 14 mei is er schatgraven in speeltuin Bijdorp aan de Krelagehove in Sassenheim. Om 13.30 uur wordt het startschot gegeven en kunnen de kinderen op zoek gaan in de zandbak naar de verstopte blokjes. De blokjes kunnen tot 14.30 uur omgeruild worden voor een verrassing. Kinderen van 3 tot 7 jaar kunnen aan deze activiteit deelnemen. Voor leden is het op vertoon van hun pasje gratis, niet-leden betalen 1 euro. n

VOORHOUT

Vorige week dinsdagochtend vond op de ‘s Gravendamseweg in Voorhout een aanrijding plaats tussen twee scooterrijders. Omdat de melding aan de politie sprak over een personenauto die bij de botsing betrokken zou zijn, werden in eerste instantie twee ambulances naar de plaats des onheils gestuurd. Toen echter gemeld werd dat er geen gewonden waren is uiteindelijk maar één ambulance ter plaatse gekomen. De politie heeft de beide scooterrijkders geholpen met het invullen van de nodige papieren.

WEEKEND PAKKER

n

donderdag

vrijdag

zaterdag

MEI

MEI

MEI

(full-time)

of bel

(070) 511 89 00

Robin en Maaike zijn kampioen

in juli twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen. De vacature van burgemeester van de gemeente Teylingen is eind 2012 ontstaan toen de toenmalige burgemeester Sander Schelberg werd benoemd tot burgemeester in Hengelo. Na zijn vertrek zijn respectievelijk Marian van Kampen-Nouwen en Anne Lize van der Stoel als waarnemend burgemeester aangesteld in verband met een verkenning naar de bestuurlijke toekomst in de Duinen Bollenstreek. Nadat deze verkenning vorig jaar is afgerond heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op advies van de commissaris van de Koning de vacature voor burgemeester in Teylingen opengesteld.

Ongeval tussen twee scooters

Is op zoek naar een:

Administrateur kijk voor meer informatie op www.hooymansvandermeer.nl/ vacatures

TEYLINGEN n Voor het burgemeesterschap van de gemeente Teylingen hebben 36 kandidaten hun belangstelling per brief kenbaar gemaakt bij de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 29 september in functie treden. De sollicitanten variëren in de leeftijd van 29 tot 61 jaar. Het gaat om 28 mannen en 8 vrouwen. Elf van hen zijn lid van de PvdA, tien van de VVD, acht van het CDA, vijf van D66, één van GroenLinks en één van een lokale partij. Zeven kandidaten zijn of waren burgemeester in een andere gemeente, 23 sollicitanten zijn (voormalig) wethouder of hebben een vergelijkbare bestuurlijke functie. De overige zes geïnteresseerden hebben geen politiek-bestuurlijke ervaring of hebben bijvoorbeeld een niet-bestuurlijke functie gehad bij een gemeente. Commissaris van de Koning Jaap Smit voert de komende weken gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Teylingen. Deze commissie voert daarna gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal naar verwachting

Ouderen genieten van concert

VOORHOUT n Tijdens de UDO Euro-

Anne Lize van der Stoel zal waarnemend burgemeester blijven totdat op 29 september de nieuwe vaste burgemeester aantreedt.

DOLdwaze korting! EURO

pese kampioenschappen Hiphop Street Dance 2014 in Kalkar (Duitsland) hebben Robin Hartog en Maaike van der Vooren uit Voorhout met hun danscrew The Early Adopters in de categorie Advanced tot 18 jaar de Europese titel in de wacht gesleept. Na een periode van intensieve voorbereiding vertrokken zij met het team, dat onder leiding staat van choreograaf Anthony Benjamin en coaches Lianne en Brenda Heemskerk van The Dance Complex, op vrijdag 9 mei naar Kalkar om hun krachten te meten met tegenstanders uit elf Europese landen. Met hun superstrakke mix heeft het team de negenkoppige internationale jury letterlijk weggeblazen en het hoogste podium bereikt. Naast de titel voor het team haalde Robin Hartog ook een eerste podiumplaats bij Solo Advanced tot 16 jaar.

J.M. van Steijn & Zn

€ 1,679 p.ltr.

V O O R H O U T

SUPER+

€ 1,749 p.ltr. diESEl

€ 1,409 p.ltr. Tussen 18.00 en 7.00 uur

TOTAAL 13 ct kOrTing op benzine

Autobedrijf g. Dol b.v. Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 - www.gdol.nl

15 16 17

Vanaf 25 april

TUINPLANTENMARKT Moderne planten, aangeboden in een ouderwets gezellige kas. Echt alle bloeiende eenjarigen voor in potten, bloembakken, hanging-baskets, ook voor in de tuin.

3.99

PLUS Filetlapjes Oriëntaals, Procureurlapjes Provençaals of Speklapjes smokey BBQ Pak 350 gram

3.

00

AvanceFloors Systeemparket 22,5 cm eiken, diverse kleuren compleet geplaatst voor

Openingstijden: ma-do 8.00 - 20.00 | vr 8.00 - 21.00 | za 8.00 - 20.00 | zo 8.00 - 18.00

facebook.com/plusvandijk

Van Dijk Voorhout | Herenstraat 45 | T: 0252 21 62 52 |

€ 99,- / m

2

* vraag naar de voorwaarden

www.kroonparket.nl

aliteit De beste kw uderwets tegen een o leuke prijs.

Laat u ook eens verrassen in onze kassen!

Rijnsburgerweg 17 - Voorhout - Tel. 0252 210252 (de weg bij de dokterspost t.o. benzinestation G. Dol)

Openingstijden: ma. t/m za. 9.00 - 18.00 • vrijdag koopavond


gemeenteberichten Teylingen week 20 / 2014

Kennismaking met wethouder Arno van Kempen Arno van Kempen (51) uit Warmond is de nieuwe wethouder voor D66. Hij is onder meer verantwoordelijk voor Zorg en Welzijn, Milieu en Duurzaamheid, Kunst en Cultuur en Dienstverlening. Hoe heeft u de verkiezingen en de coalitievorming beleefd, als beoogd wethouder voor D66? “D66 heeft een serieuze sollicitatieprocedure gevoerd voor het wethouderschap. Uit de gesprekken kwam ik als eerste kandidaat naar voren. Toen de VVD aangaf dat ze de coalitie wilde voortzetten, ging het inhoudelijk kriebelen. Ik heb in verschillende functies samengewerkt met bestuurders: bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), bij de gemeente Haarlemmermeer en bij adviesbureau Berenschot. Dat heb ik altijd ontzettend leuk gevonden. Tegelijkertijd dacht ik soms: ik zou het net iets anders doen. Dat kan ik nu waarmaken.” Wat zijn uw plannen? “Ik barst van de ambitie. Dat moet ook wel, met dit takenpakket. Het sociale domein is geen softe portefeuille meer, met alle taken die gemeenten erbij krijgen op het gebied van zorg, jeugd en werk. Veranderingen roepen vaak angst op. Mensen weten wat ze hebben, maar niet wat ze krijgen. Voor mij is dat een stimulans om het nog beter te gaan organiseren dan het was. Het zal in Teylingen niet gebeuren dat iemand die het écht nodig heeft, verstoken blijft van zorg.” Een ander taakgebied is duurzaamheid. Heeft u affiniteit met dat thema? “Ja, ik ben mijn carrière begonnen op het Ministerie van VROM. Sindsdien draag ik milieu en duurzaamheid in me. Mijn voorganger John Stuurman heeft het onderwerp behoorlijk op de kaart gezet in Teylingen: zo komt er ledverlichting en bij nieuwbouw is er aandacht voor duurzaamheid.

Als je om je heen kijkt, zie je dat er iets moet gebeuren. Daar moet iedereen aan bijdragen. Als gemeente moeten we voorop lopen. We moeten ons steeds de vraag stellen: wat betekent dit besluit op langere termijn voor het milieu en de economie?” Ook bent u verantwoordelijk voor kunst en cultuur. Daar zijn veel klappen gevallen tijdens de crisis. “Bij bezuinigingen zijn kunst en cultuur snel de klos. Ik wil mijn schouders eronder zetten om ervoor te zorgen dat er niet teveel wordt wegbezuinigd –niet door het rijk én niet door onszelf. In mijn woonplaats Warmond is veel aanwezig aan kunst en cultuur. Maar ook als je breder kijkt, naar de geschiedenis in deze streek, de bollencultuur. Dat is waardevol. Een vierde taak die ik heb, is de dienstverlening van de gemeente. Op dat gebied doen we het goed, Teylingen scoort hoog op de landelijke lijstjes. Ik wil inwoners het gevoel geven dat ze warm worden ontvangen en goed worden geholpen.” Met uw aantreden is een wens van de gemeenteraad in vervulling gegaan: alle wethouders komen nu uit Teylingen. Hoe bent u in Warmond verzeild geraakt? “Via mijn vrouw Lidia, zij is geboren en getogen in Warmond. Toen zij achttien jaar geleden de camping van haar ouders overnam, zijn we naar Warmond verhuisd. Het bevalt me nog steeds uitstekend. Ik heb meegemaakt hoe drie gemeenten één werden. Nu wil ik vanuit mijn politieke overtuiging graag bijdragen aan het vervolmaken van deze mooie gemeente.”

Teylingen Fairtrade gemeente Teylingen is Fairtrade gemeente. Zaterdag 24 mei wordt de titel officieel uitgereikt aan burgemeester Anne Lize van der Stoel. In de krant van volgende week vindt u meer informatie over het programma. De landelijke jury Fairtrade gemeenten vindt dat Teylingen voldoet aan de zes criteria van de campagne. De jury, bestaande uit Jacobine Geel (voorzitter), Marga Hoek, Sybren de Hoo, Agnes Jongerius en Bas Rüter reageerde: “Teylingen mag zich vanaf nu een Fairtrade gemeente noemen. Een groep mensen met een Fairtrade hart spande zich de afgelopen jaren in om te zorgen voor meer eerlijke handel. Dat harde werk wil de jury graag belonen met de titel Fairtrade gemeente. De jury is onder de indruk van de grote betrokkenheid van de werkgroep.

Daarnaast viel op dat de werkgroep veel bedrijven wist te overtuigen om structureel het aankoopgedrag te veranderen en om dus te kiezen voor Fairtrade. Een bijzondere prestatie!”. Rebuswedstrijd Voor de kinderen in Teylingen is rond Fairtrade gemeente een rebuswedstrijd georganiseerd. Los de rebus op en maak kans op een mooie prijs. Je kunt de rebus ophalen bij alle winkels die Fairtrade producten verkopen: Sassenheim: AH, Vomar, Hoogvliet, Tijsterman bakker/ lunchroom, De Voogd, Hemels, Gall en Gall, wereldwinkel, Vita Cura, Kroon Parket, Hema, Schoonenberg hoorcomfort. Voorhout: AH, Plus, Van Kesteren groentewinkel, Hema, viswinkel De Klok, Neuteboom verswereld. Warmond: AH en Boek-kado- enzo.

Extra openingstijden gemeentewinkel in mei en juni In verband met de aankomende drukke vakantieperiode, verruimt de gemeentewinkel in de maanden mei en juni de openingstijden. Van 1 mei tot en met 30 juni bent u ook op dinsdag tussen 08.30 en 20.00 uur van harte welkom bij de balies van Burgerzaken en het Contactcentrum.

22 mei 2014 Europese verkiezingenkom ook stemmen! Op donderdag 22 mei 2014 kunt u naar de stembus. Dan is de verkiezing voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Waarom stemmen? Elke vijf jaar zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Door te stemmen bepaalt u mee wie er in het Europees Parlement zit, welke partij de grootste is en welke onderwerpen of thema’s behandeld worden. Burgemeester Anne Lize van der Stoel: “Laat uw stem ook horen op 22 mei tijdens de Europese verkiezingen. We leven in een democratie en die is van ons allemaal, en die leeft wanneer we allemaal meedoen. Door mee te doen kunnen de belangen van de Bollenstreek onder de aandacht komen. Denk hierbij aan werkgelegenheid, onderwijs, internationale (bloemen)handel en research en development. We willen als onderdeel van de Bollenstreek aandacht krijgen voor onze belangen in Brussel. Daarom is het belangrijk om mee te doen!” Wat doet het Europees Parlement precies? Tijdens de vergaderingen, waar 751 mensen in één zaal (het Parlement) zitten, geven Europarlementariërs hun mening en stellen ze zaken aan de orde die in hun eigen land spelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over bollenkwekerij en bestrijdingsmiddelen maar ook over voedselveiligheid, dierenbelang, handelsvrijheid en nog veel meer. Ook stemmen alle Europarlementariërs samen over voorstellen van de Europese Commissie. De belangrijkste taken van het Europees Parlement zijn: • wetgeving: het vaststellen van Europese wetten, samen met de Raad van ministers • begroting: het vaststellen van het budget van de Europese Unie, samen met de Raad van ministers • controle: het Europees Parlement controleert de activiteiten van de Europese Unie Neem uw stempas en geldige legitimatie mee Op uw stempas staat de locatie van het stembureau bij u in de buurt. Wist u dat u nu ook bij station Sassenheim kunt stemmen? Neem uw stempas en een geldig legitimatiebewijs mee zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Ook als u bij volmacht voor een ander persoon stemt, neem dan een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee van de persoon voor wie u bij volmacht stemt. Meer informatie Maak kennis met de Nederlandse Europarlementariërs. Ze zijn op www.europeesparlement.nl met naam, foto en e-mailadres te vinden. Of kijk voor meer informatie op www.kiesraad.nl.


Kinderarbeid en Fairtrade, wat heeft dat met elkaar te maken? Kinderarbeid berooft kinderen van hun recht op onderwijs en is vaak gevaarlijk. Een kindarbeider verliest de kinderjaren. Volgens de laatste cijfers zijn er wereldwijd ongeveer 168 miljoen kinderarbeiders waarvan: • 85 miljoen kinderen betrokken zijn bij gevaarlijk werk • 120 miljoen kinderen jonger zijn dan 15 jaar • 78 miljoen kinderen werken in de regio Azië –Pacific • 59% werkt in de landbouw, 32 % in de dienstverlening en 7% in de industrie Het gebied ten zuiden van de Sahara heeft het hoogste percentage kinderarbeid; namelijk 21 %. Kinderarbeid zorgt toch voor extra inkomen? Het grootste misverstand over kinderarbeid is dat het komt door armoede. Het is juist andersom: kinderarbeid veroorzaakt armoede. Het drukt lonen naar beneden, het staat ontwikkeling in de weg en ontneemt kinderen een betere toekomst. Kinderarbeid ondermijnt bijvoorbeeld de werkgelegenheid voor volwassenen en vermindert de kans op een behoorlijk loon. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderarbeid een land bijna zeven keer meer kost dan wanneer het alle kinderen scholing biedt. Aan welke producten kleeft kinderarbeid? Bijna twee derde van de kinderarbeiders werkt in de landbouw. Denk dan aan producten als koffie, thee, cacao, katoen, rijst en rietsuiker. Als deze producten hier in de winkel liggen zonder Fairtrade keurmerk (of een ander keurmerk dat kinderarbeid uitsluit) is er dus een risico dat er kinderarbeid aan te pas kwam. Ook producten zoals schoenen, tapijten, bloemen, leer, goud en natuursteen zijn bekende risico producten. Het verband tussen kinderarbeid en Fairtrade De essentie van Fairtrade is kansarmen in ontwikkelingslanden de kans te geven zelf hun levensomstandigheden te verbeteren. Door producten die zij maken hier te kopen. En dan niet de meeste en beste producten tegen de laagste prijs, maar onder Fairtrade voorwaarden. Dat wil onder meer zeggen dat de maker een leefbaar loon ontvangt: voldoende voor eten, drinken, dak boven het hoofd en kinderen naar school. En natuurlijk is bij Fairtrade producten kinderarbeid uitgesloten. Fairtrade is dus een van de middelen om kinderarbeid te voorkomen, ook omdat daarmee armoede wordt bestreden.

Collectes Er is van 18 tot en met 24 mei een collectevergunning verleend aan Maag Lever Darm Stichting. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Drum- en Showband Adest Musica, Sassenheim voor het organiseren van een jeugdtaptoe in het park Rusthoff en een streetparade in het centrum van Sassenheim op 14 juni 2014 van 10.00 tot 17.00 uur (08-05-14) • Jongerencentrum Ex Voto, Voorhout voor het langer geopend houden van het jongerencentrum in de nacht van 17 op 18 mei 2014 tot 02.30 uur (08-05-14) • Muziekvereniging St. Cecilia Voorhout voor het jaarlijks collecteren in een vrije week op het collecterooster van de gemeente Teylingen, in 2014 vindt de collecte plaats op 1 en 2 juli (08-05-14) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Op grond van artikel 87 is ontheffing verleend aan: • M. Waals-Lignac, Sassenheim voor het parkeren zonder parkeerschijf in de J.P. Gouverneurlaan en Keerweerlaan in Sassenheim (08-05-14) Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u dan bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: naam en adres, datum, omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat, reden(en) van het bezwaar en handtekening. Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet

Door koffie, thee, cacao, katoen, bloemen enz. fairtrade gecertificeerd te kopen (in ons land vooral met het Max Havelaar keurmerk) helpt u dus ook mee kinderarbeid te bestrijden. Gemeente wil kinderarbeidvrij inkopen Burgemeester Anne Lize van der Stoel ontving 27 maart de eerste toolkit ‘Kinderarbeidvrij inkopen door overheidsinstanties’ van de campagne Stop Kinderarbeid. De toolkit van Stop Kinderarbeid biedt praktische informatie en advies voor kinderarbeidvrij inkopen. De gemeenteraad besloot in 2013 unaniem in te stemmen met het burgerinitiatief van het platform Teylingen Millenniumgemeente. “Als Millenniumgemeente spannen we ons al sinds 2008 in voor de realisatie van de acht zogenoemde Millenniumdoelen. We zijn blij nu de handleiding toe te kunnen passen bij het aanschaffen van producten waaraan het risico van kinderarbeid kleeft”, aldus burgemeester Anne Lize van der Stoel. Wat kunt u doen? Vraag als consument naar Fairtrade producten in de winkel of in een restaurant. Meldt u aan via info@teylingenmillenniumgemeente.nl en/of like en deel onze facebookpagina. Meer informatie, zie: www.teylingenmillenniumgemeente.nl; www.fairtradegemeenten.nl en www.facebook.com/fairtradeteylingen. Millenniumgemeente Teylingen is al een jaar of vijf Millenniumgemeente en wil daarmee een bijdrage leveren aan de zogenaamde Millenniumdoelen. Dit zijn de afspraken die, in het jaar 2000, door de 189 lidstaten van de Verenigde Naties zijn gemaakt. Kort samengevat: door een gezamenlijke inspanning streven we naar het verminderen van de extreme armoede in de wereld. Een ingewikkeld vraagstuk, waarvoor ook het platform Teylingen Millenniumgemeente zich inzet. De gemeente steunt het platform. Deze onafhankelijke organisatie stimuleert gemeente, inwoners, bedrijven en instellingen bij het ontwikkelen van een ‘millenniumproof’ verantwoorde levensstijl. Wat dat precies inhoudt en hoe hier invulling aan wordt gegeven wordt maandelijks in deze column verteld door het Millenniumplatform.

bevatten: naam en adres, datum, besluit waartegen bezwaar bestaat en een kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aanhanger Oosthaven verwijderd Op 8 mei 2014 heeft de Buitengewoon Opsporingsambtenaar op grond van artikel 5.6 van de APV een aanhanger, met kenteken pl07pzb (Engels) verwijderd aan de parkeerplaats Oosthaven in Sassenheim. Na onderzoek is gebleken dat de bak leeg is, deze kan dus alleen gebruikt worden als aanhanger. De foto van de aanhanger staat op onze site: www.teylingen.nl. Bent u eigenaar? Stuurt u dan een e-mail naar verwijderde.objecten@teylingen.nl. U kunt ons ook schrijven. Een medewerker van de afdeling Gemeentewerken neemt vervolgens binnen een week contact met u op. U krijgt uw eigendom terug door: • een bewijs van eigendom te tonen; • de gemaakte kosten te betalen. De aanhanger wordt tot en met 8 augustus 2014 opgeslagen bij het Afvaldepot aan de Menneweg in Sassenheim. Wanneer de eigenaar zich niet meldt voor deze datum, wordt de aanhanger verkocht tegen opbod. Interesse Bent u niet de eigenaar maar heeft u wel interesse om in het bezit te komen van de aanhanger? Geef dan uw naam, adres en telefoonnummer door via het mailadres verwijderde.objecten@teylingen.nl. Dit kan tot 1 augustus 2014. Wanneer de eigenaar zich niet heeft gemeld wordt tegen het einde van de opslagperiode contact met u opgenomen over de verkoop van de aanhanger. Als er geen geïnteresseerden zijn, wordt de aanhanger vernietigd. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) • Prins Bernhardstraat 26, 2215 AW Voorhout

plaatsen dakopbouw inclusief dakkapel (06-05-14)

Pensioeninkomsten Vraag Ik heb een bijstandsuitkering. Ik heb bericht ontvangen dat mijn pensioen wordt afgekocht. Moet ik dit aan de ISD melden? Antwoord Als u een bijstandsuitkering ontvangt bent u verplicht om alle inkomsten die u hebt te melden. Dit betekent dat u pensioeninkomsten moet opgeven. Deze pensioeninkomsten hebben invloed op uw inkomen en uw vermogen en kunnen van invloed zijn op de hoogte van uw uitkering. Wat zijn pensioeninkomsten • Afkoopbedrag pensioen • Pensioeninkomsten per maand Pensioengerechtigde leeftijd Zolang u de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt bent u verplicht om uw pensioeninkomsten te melden. Ook als u over een maand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Advies Voorkom problemen en meld op tijd uw inkomsten bij de ISD. Meer informatie Voor meer informatie over uw uitkering en pensioeninkomsten kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek. Bereikbaarheid ISD Telefoon: 0800 - 95 67 000 (gratis), www.isdbollenstreek.nl, info@isdbollenstreek.nl of bezoek het Zorgloket in het gemeentekantoor.

• Munthof 63, 2215 VG Voorhout

plaatsen dakkapel (02-05-14)

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 0 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Waagdam 4, 2361 CC Warmond • Berkenlaan 35, 2172 AE Sassenheim • Boekhorstlaan 37, 2215 AX Voorhout • Boekhorstlaan 35, 2215 AX Voorhout • Julianastraat 2, 2361 TA Warmond • Munthof 63, 2215 VG Voorhout • Jacoba van Beierenweg 97 003, 2215 KW Voorhout

plaatsen dakopbouw en achtergeveluitbouw (01-05-14) plaatsen 2 dakkapellen (02-05-14) verhogen van de nok en plaatsen dakkapel (02-05-14) verhogen van de nok en plaatsen dakkapel (02-05-14) betrekken van de keuken bij de woonkamer (06-05-14) plaatsen dakkapel (06-05-14) wijzigen gemeentelijk monument (’t Soldaatje) t.b.v. een scada ruimte offshore windpark Eneco (08-05-14)

Bezwaar tegen besluiten Als u het niet eens bent met een besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: naam en adres, datum, omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat, reden(en) van het bezwaar en handtekening. Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen.


U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 10.00 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 26 mei 2014.

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (Let op: netnummer niet nodig, ook niet voor 06 nummers) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Spaaractie van twee Warmondse bedrijven n De samenwerking tussen Hans Oudshoorn van Albert Heijn Warmond en Patrick Kerkvliet van Olympia Charters heeft geleid tot een spaaractie bij de lokale Warmondse supermarkt: ‘Sparen om te varen’. Bij elke 10 euro aan boodschappen ontvangen klanten een spaarpunt die ze kunnen registreren bij een ‘actiekast’ in de winkel.

De spaaractie is volledig digitaal: simpelweg één keer de bonuskaart voor de kast houden, het eigen emailadres opgeven en men is geregistreerd. Daarna kan men de scankaartjes die men bij de kassa ontvangt eenvoudig toevoegen als ‘spaarzegeltjes’. 25 gespaarde punten geeft recht op een Sloepencadeaubon van 25 euro. Die is, geheel in stijl, in de vorm van een chipkaart zodat men die op een zelf te bepalen moment kan inwisselen bij Olympia Charters

in de Warmondse Veerpolder. Wie zelf niet van varen houdt of een eigen schip heeft, kan een ander blij maken met de Sloepencadeaubon. Deze staat niet op naam en is dus overdraagbaar. De spaaractie loopt nog tot en met zondag 25 mei, inwisselen van het spaartegoed kan het gehele vaarseizoen 2014. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Olympia Charters (tel. 071-3010043) of via de website www.ahwarmond.nl/sparen-om-tevaren. Deze spaaractie is pas de eerste in een reeks, want ideeën hebben Oudshoorn en Kerkvliet genoeg: “Een WK-actie staat vast, maar rondom een evenement zoals de Tour de France is ook van alles mogelijk”, vertelt Oudshoorn. Ook samenwerking met andere bedrijven sluit het tweetal niet uit. Zo is er al contact geweest met Praxis en Rituals om de mogelijkheden voor gezamenlijke acties te onderzoeken.

BEL www.teylingen.nl

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Hans Oudshoorn van Albert Heijn Warmond (rechts) en Patrick Kerkvliet van Olympia Charters houden de actie ‘Sparen om te varen’.

WARMOND

KLIK

Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 14 mei 2014

KOM

Het verzoek moet bevatten: naam en adres, datum, besluit waartegen bezwaar bestaat en kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend.

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Kinderen van ouders die uit elkaar gaan begrijpen vaak niet waarom hun ouders gaan scheiden. Ze denken bijvoorbeeld dat het hun schuld is of denken dat ze hun ouders weer gelukkig kunnen maken. Kinderen die in een echtscheidingssituatie zitten of hebben gezeten kunnen angstig en onzeker zijn. Ze vragen soms extra aandacht,

gaan opeens ander gedrag vertonen, of zijn bang om hun ouders verdriet te doen. Tijdens de spel- en praatgroep leren kinderen de scheiding beter begrijpen. Ook leren ze gemakkelijker omgaan met conflicten en met situaties die zij zelf moeilijk vinden. Zo ontstaat een gedragsverandering. De kinderen krijgen een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ook vinden de kinderen herkenning bij elkaar. De training wordt gegeven voor kinderen van groep 4 tot en met groep 8 van de basisschool waar-

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur (in mei en juni tot 20.00 uur) Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00-12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00-13.00 uur 13.30-16.00 uur 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur

Gesprek tussen twee topauteurs bij Wagner

Twee rondleidingen in eendenkooi Warmond

SASSENHEIM n Op 30 mei treden Michael Berg en Astrid Harrewijn samen op in boekhandel Wagner aan de Hoofdstraat 181 in Sassenheim. Ze interviewen elkaar over het vak en hun laatste boek. De aanvang is 20.00 uur.

WARMOND n In mei, juni en juli is het mogelijk om een rondleiding te krijgen in de eendenkooi van Warmond. Het grootste deel van het jaar is de eendenkooi aan de oevers van de Kaag omgeven door rust en niet toegankelijk voor publiek. De komende maanden is dat anders.

Astrid Harrewijn schreef zeven boeken en wordt beschouwd als de beste feelgood-schrijfster van Nederland. Met ‘Miss Verstand’ voltooide ze dit jaar het drieluik rond de vriendinnen journaliste Didi (Miss Communicatie), zakenvrouw Lein (Miss Match) en kinderpsychologe Iris. Michael Berg vertrok in 2004 naar Frankrijk om te gaan schrijven. Voor zijn vijfde boek ‘Nacht in Parijs’ won hij verleden jaar De Gouden Strop. Zijn nieuwe roman Heller ontving lovende kritieken. Astrid Harrewijn schrijft over moderne vrouwen in een hectische samenleving. Haar boeken zijn snel, humoristisch, romantisch en eindigen steevast met een happy end. In de thrillers van Michael Berg gaat het vooral om wraak, verraad, misdaad en duistere geheimen uit het verleden. Niet alle personages bereiken levend de eindstreep. Ondanks de verschillen tussen de twee auteurs zijn er ook overeenkomsten. Beiden zijn fulltime schrijver. Dat betekent iedere dag alleen thuis werken, huisgenoten verwaarlozen, voortdurend op zoek zijn naar nieuwe ideeën, overleggen met de uitgever over manuscript, cover, promotie en nieuwe projecten, en contact zoeken met lezers en de boekhandel. Daarover stellen zij elkaar kritische vragen. Na afloop van het interview is er gelegenheid om hun boeken te kopen en te laten signeren. De entree is gratis. Men dient te reserveren via het e-mailadres bkhwagner@planet.nl of telefonisch via 0252-212778.

Training kinderen in echtscheidingssituatie VOORHOUT n Het Centrum voor Jeugd en Gezin Teylingen organiseert trainingen voor kinderen in een echtscheidingssituatie.

14 0252

van de ouders gaan scheiden, pas gescheiden zijn of al een tijd geleden gescheiden zijn. Er zijn acht bijeenkomsten van ongeveer 1 uur en 15 minuten waarin kinderen met elkaar op een speelse manier bezig zijn. Voor de ouder(s) wordt één ouderavond georganiseerd. De training vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin aan het Oosthoutplein 6-10 in Voorhout. De eerste bijeenkomst is dinsdag 20 mei van 15.45 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.cjgteylingen.nl.

Er zullen open rondleidingen worden gegeven op zaterdag 17 mei en zaterdag 14 juni. De rondleidingen beginnen om 11.00 uur bij het informatiebord aan de Menneweg. Men kan zich aanmelden via het e-mailadres info@eendenkooiwarmond.nl of telefonisch via 0252210498. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Groepen die op andere

dagen belangstelling hebben om in mei, juni of juli de eendenkooi te bezoeken kunnen ook contact opnemen. Vaak kan een rondleiding op afspraak georganiseerd worden. Ook kinderen zijn welkom in de eendenkooi. Zo krijgen de groep 5-leerlingen van de Teylingse basisscholen na een introductie met een leskist een rondleiding in de eendenkooi. De eeuwenoude eendenkooi wordt beheerd door een groep vrijwilligers. De afgelopen vijf jaar is de eendenkooi met zorg hersteld zodat alles er nu weer prachtig bij ligt. De eendenkooi wordt nu weer als een werkende eendenkooi beschouwd. Er zijn in Nederland nog ongeveer vijftig van deze vangende eendenkooien.

Jeugdband Adest Musica neemt deel aan de Jeugdtaptoe in Sassenheim.

Adest Musica organiseert Jeugdtaptoe in juni SASSENHEIM

n Zaterdag 14 juni organiseert Drum- en Showband Adest Musica een Jeugdtaptoe in Sassenheim. In 2012, het jubileumjaar van de muziekvereniging, vond deze activiteit ook plaats. Het succesvolle verloop deed de vereniging besluiten om dit terug te laten keren. Tijdens de taptoe zullen zes jeugdkorpsen zich presenteren op de grasmat in Park Rusthoff.

“Jonge muzikanten uit Sassenheim, Katwijk, Voorschoten, Delft, Rotterdam en Amersfoort zullen zorgen voor een afwisselende middag volop vrolijke klanken” vertelt Henny Hoogervorst, lid van de werkgroep Jeugdtaptoe. Hoogervorst vervolgt: “Het Sassenheimse volk heeft de Jeugdtaptoe tijdens ons jubileumjaar in 2012 goed ontvangen. Voor ons was het dan ook een kwestie van tijd om dit evenement weer te organiseren”.

Jeugdband Adest Musica draait dit jaar een showprogramma op negen taptoes. Veelal werd in de afgelopen jaren deelgenomen aan streetparades, optochten en sporadisch een taptoe. Vandaag de dag worden de jonge muzikanten van Adest Musica ook regelmatig gecontracteerd voor een show. “Een Jeugdtaptoe past gezien dit gegeven ook prima in de agenda”, besluit Hoogervorst. Om 13.30 uur is de aanvang van de Jeugdtaptoe. De entree voor deze middag is gratis. Voorafgaand aan de taptoe zullen de deelnemende korpsen zich presenteren in het centrum van Sassenheim. Rond de klok van 12.15 uur zal vanaf de J.P. Gouverneurlaan via de Hoofdstraat worden gemarcheerd om tenslotte te eindigen bij de ingang van het park. In Park Rusthoff zal een stand aanwezig zijn voor promotionele doeleinden van de muziekvereniging. Het paviljoen Sassennest zal geopend zijn om een consumptie te kunnen nuttigen.


nieuws

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

5

CDA voert actie voor de Europese verkiezingen SASSENHEIM/VOORHOUT n Het CDA wil Europa dichter bij de mensen brengen. Daarom zijn in het kader van de Europese verkiezingen in Teylingen werkbezoeken van kandidaten voor het Europees Parlement georganiseerd. Afgelopen zaterdag met kandidaat Mireille de Jonge en aanstaande vrijdag met Wim van de Camp.

WIM VAN dE CAMp

Op 16 mei komt Wim van de Camp naar Teylingen. In de middag zal hij twee werkbezoeken in Sassenheim brengen. Verder is hij ‘s avonds te gast in café Cheers in Voorhout waar hij een lezing zal houden over zijn werk als Europarlementariër voor het CDA en de belangen van Nederland, Teylingen en Europa. Wim van de Camp is portefeuillehouder interne markt, justitie en China, en heeft veel politieke ervaring, onder andere als Tweede Kamerlid. Zijn speerpunten zijn minder regeldruk uit Europa, stimuleren van onderwijs en innovatie, ondernemers faciliteren en veiligheid. De aanvang is 20.00 uur.

zien dat je als volksvertegenwoordiger meer en meer de vertaalslag moet maken tussen datgene waar op lokaal niveau echt behoefte aan is en waar Europa een bijdrage aan kan leveren. En dat te tonen. Een Europa dat dichter bij de mensen staat. Daar zet ik mij voor in.” De Jonge wil graag spreekbuis en oren en ogen zijn voor de Teylingers en de Nederlandse belangen, maar geeft daarbij de boodschap dat bredere Europese belangen ook onze belangen zijn. “ De wereld ligt open, zeker voor de toekomstige generaties. Het is nu aan

n Afgelopen vrijdagavond vond in Cheers in Voorhout de jaarlijkse kerkenveiling plaats voor de Bartholomeuskerk in Voorhout.

SASSENHEIM

VERSKWARTET

De veiling kwam wat traag op gang omdat er nog niet veel kopers waren op de aanvangstijd. Zo rond de klok van half tien, toen de eerste honderd nummers geveild waren, werd het echter gezellig druk in de zaal en kwam er meer tempo in de veiling. De prijzen gingen toen ook wat omhoog, maar het was minder

WARMONd n B&W heeft op advies

van de Bezwaarcommissie een reeks bezwaren rond tien opgelegde dwangsommen en invorderingen tegen de eigenaar van woonboot De Peuleschil in het Oosteinde in Warmond ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. Daarmee is het protest van de eigenaar afgewezen.

druk dan andere jaren. Dus de hoge prijzen van andere jaren werden niet gehaald. Een paaskaars die andere jaren met gemak 500 euro opbracht ging nu voor 250 euro onder de hamer. De dinerbonnen, barbecuebonnen en bepaalde bollenpakketten gingen overigens wel voor de gebruikelijke prijzen weg. Pastor De Groot maakte rond 1.00 uur het eindbedrag van 41.640 euro bekend. Een bedrag wat lager uitviel dan afgelopen jaar, aangezien er minder kopers aanwezig waren over de hele avond.

Door Nico Kuyt Om volgens de gemeentelijke regels als woonboot in aanmerking te komen, moet het woonschip drijven en niet verzonken liggen op de bodem van de sloot. De gemeente constateerde herhaaldelijk dat

Verse scholfilet Visroerbak, diverse soorten Noordzeesalade, uit eigen keu ken Makrelen per stuk Woensdagactie: Gebakk en kibbeling

Weektopper:

1,75 1,50 1,99 2,95 2 voor 5,50 500 gram 6,50 100 gram 100 gram 100 gram

4 x schoongemaakte harin g + 2 slaatjes

samen

10,00

Ter versterking van ons winkel team zoeken wij op korte termijn een nieuwe enthous iaste Openingstijden viswinkel: Maandag van 11.00 -18.00 uur Di. t/m vr. van 9.00 -18.00 uur Zaterdag van 9.00 - 17.00 uur Fish & Chips is geopend van woe nsdag tot en met vrijdag van 12.00 uur - 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 uur 17.00 uur.

ravage aangericht op de oosthoutlaan ter hoogte van de sleutelbloemstraat in Voorhout. de automobilist verloor door onbekende oorzaak in een bocht de macht over het stuur en klapte met de zijkant van de auto tegen een lantaarnpaal. Vervolgens kwam de auto tegen een boom tot stilstand. de ambulancedienst heeft een aantal personen onderzocht in de ambulance. de schade was aanzienlijk, zowel aan de paal en boom als aan de auto. | Foto: Toon van der Poel.

het schip niet dreef, en B&W ging uiteindelijk over tot invordering van de dwangsommen. Naar de mening van de Bezwaarcommissie heeft de gemeente daarin volgens het boekje gehandeld. Een adequate handhaving vergt dat verbeurde dwangsommen ook worden ingevorderd. De commissie ging niet mee in het door de eigenaar aangevoerde verweer dat er sprake zou zijn van bijzondere omstandigheden waardoor van invordering kan worden afgezien, zoals een strenge winter waardoor het baggeren onder de boot niet mogelijk bleek en daarna de start van het pleziervaartseizoen. Uit het dossier, noch uit wat tijdens de in april gehouden

hoorzitting naar voren kwam, is naar de mening van de commissie gebleken dat de eigenaar op enig moment wel zijn woonboot drijvend kan maken. Niet aannemelijk is gemaakt dat de invordering van het maximale bedrag van 10.000 euro onevenredig is.

www.jantjebeton.nl

WEEKAANBIEDINGEN Verse spinazie...........................................................................500 gram Verse natuur rabarber .......................................................500 gram Komkommersalade ..................................................... 100 gram Asperge salade ............................................................ 100 gram Sperziebonenschotel .............................................. 100 gram Elke woensdag: Perssinaasappels 10 stuks ...................

v.d. Veer

Onbetwist uw fruitmandspecialist

de Special van deze week!

VLEESWARENKOOPJE

Hoofdstraat 241 - 21

Bij 100 gram Gebraden ribeye

71 BC Sassenheim -

GRATIS 100 GRAM SELLERIESALADE VLEESWARENKOOP

JE

Spiesjes van adgemarineerd en ribeye spek, Crocante 100 gram klaar grill GRATIS 10voor 0 GRbbq, AM TROTS VAN DE KEURSLAGER SELL IESA of ER oven. Grillen ca. 16 LADE Blijedije spiesen SPECIAL TRO minuten, braden in de TS VAN DE KEU RSLAGER Cr ocan te elke 4e GRATIS Bl ije di je minuten op oven 18-20 spiesen 180 graden.

160

Bij 100 gram gebr

Scholten keurslager

1

Hoofdstraat 261 • Sassenheim 60 100 gram Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl

0.75 0.75 0.75 0.99 0.75 1.75

Hoofdstraat 259 - Sassenheim Tel./Fax: 0252-232141

Tel. winkel: 0252-210151 Oude Haven 3 - Sassenhei m

Crocante

SPECIAL

VOORHOUT n een automobilist heeft vrijdag aan het begin van de avond een

Maaltijd van de week:

collega

! Voor meer informatie bel naa r 06 10946020 of naar 0252-210151 en vraag naa r Aldert Kuijt

ELKE 4DE GRATIS

12 t/m 17 mei

VOORHOUT

Auto richt ravage aan op de Oosthoutlaan

Bezwaar dwangsommen Peuleschil afgewezen

Kerkenveiling brengt toch 41.640 euro op

Aanbiedingen zijn geldig van 12 t/m 17 mei 2014. dingen zijn geldig van

Tijdens een regenachtige zaterdagmiddag bracht CDA-kandidaat Mireille de Jonge een bezoek aan Sassenheim. Hoewel de zeepkistspeech die oorspronkelijk was gepland vanwege het slechte weer niet door kon gaan, trotseerde zij de regen en heeft gesprekken kunnen voeren met diverse inwoners uit Teylingen die de Voorjaarsmarkt bezochten. Daarbij werd zij met zowel pleitbezorgers van meer en minder Europa geconfronteerd en constateerde dat Europa lokaal niet overal leeft in Teylingen. De Jonge: “Het laat eens te meer

ons om die mogelijkheden te blijven bieden, zodat de kansen die er liggen gegrepen kunnen worden”.

0252- 216843 -

Dineke`s Kastino

Voorjaars-noten-melan

2.99 Een heerlijke Crottin in de Prosecco ..per stuk 99 1 . Alleen op do ge..................... 200 gram

nderdag: Bij iedere 50

0 gram kaas 99 .............................vo or

250 gram pinda’s ............

0.

Na een lange boottoch t is weer verkrijgbaar; Old Codger Fine old tawny


6

service

WOENSDAG 14 MEI 2014

FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

DE TEYLINGER

Omdat een uitvaart Omdat een uitvaart meermeer afscheid alleen... is danis dan afscheid alleen...

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

U ITVAARTVE RZO RGING NO O RDWIJ K

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Informatiebijeenkomst ‘Ouderen in beweging’ SASSENHEIM

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

 Maandagmiddag 19 mei organiseert de Bond van Ouderen Sassenheim in samenwerking met Welzijn Teylingen een informatiebijeenkomst over ‘Ouderen in beweging’.

nemen en anderen mensen te ontmoeten, houdt men graag zelf in handen. Bewegen kan vaak in groepsverband. Dit combineert de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van sociale contacten.

Bewegen loont, ook op oudere leeftijd. Voldoende bewegen verkleint het risico op chronische ziekten als hoge bloeddruk, overgewicht en obesitas, suikerziekte, hart- en vaatziekten en artrose. Bewegen vertraagt de processen van het ouder worden, houdt fit en vitaal, en zorgt voor een positief gevoel. Ook voor de zelfredzaamheid is bewegen van belang. De regie om zelfstandig te kunnen blijven functioneren, dingen te onder-

Ina van der Sar, deskundige op het gebied van bewegen voor ouderen, laat deze middag zien hoe men heel lang de regie over het leven kan blijven houden, ook als er allerlei beperkingen zijn. De bijeenkomst vindt plaats in ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan 40 B in Sassenheim en duurt van 14.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: Welzijn Teylingen, tel. 0252 -231805.

Open spreekuur in CJG bij echtscheiding SASSENHEIM  Met ingang van heden organi-

seert Kwadraad Maatschappelijk Werk in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin een open spreekuur echtscheiding.

is er voor alle vormen van samenleving (gehuwd, samenwonend, enzovoort). De maatschappelijk werker van Kwadraad biedt informatie, advies en emotionele ondersteuning.

Het spreekuur kan bezocht worden door mannen en vrouwen die overwegen te gaan scheiden, reeds besloten hebben te gaan scheiden of meer informatie willen over echtscheiding. Het spreekuur is er ook voor ouders die al uit elkaar zijn en problemen hebben met de omgangsregeling voor de kinderen. Het echtscheidingsspreekuur

Mocht er meer of langere begeleiding nodig zijn dan kunnen er vervolggesprekken aangeboden worden. Het echtscheidingsspreekuur is elke dinsdag van 17.00 tot 19.00 uur in het Centrum voor Jeugd en Gezin in De Zilverstroom aan de Hoofdstraat 88 in Sassenheim. Het spreekuur is gratis en men kan er zonder afspraak terecht.

Reünie vanwege 25 jaar school De Alleman WARMOND

 Het jaar 2014 is een belangrijk jaar voor Jenaplanbasisschool De Alleman in Warmond. De school is 25 jaar geleden in Warmond opgericht, en het is het laatste jaar in het oorspronkelijke gebouw. Hoog tijd voor een reünie, zo vindt men bij de school.

Sinds 1928 kende Warmond twee basisscholen voor bijzonder onderwijs: een katholieke en een christelijke. Uit een gemeentelijke enquête halverwege de jaren tachtig bleek dat ouders ook een duidelijke behoefte hadden aan neutraal onderwijs, maar de gemeente zag het niet als haar taak een derde school te stichten. Hierop besloten de voorstanders van een neutrale school om de oprichting van zo’n school in eigen hand te houden. De algemene school werd zo door de ouders zelf opgericht. Na een aantal jaar pakten het bestuur en de ouders het vernieuwend onderwijs op: het Jenaplan-onderwijs. Deze onderwijsvorm is gebleven.

TIJDELIJK VERHUIZEN

De Alleman bestaat niet alleen 25 jaar, de school verhuist ook naar een nieuw gebouw. Volgens de plannen van de gemeente nemen in 2015 de drie Warmondse basisscholen plaats in de Brede school. Dit nieuwe gebouw komt aan het Trefpunt op de huidige plek van de basisscholen De Alleman en Ostergeest. Om dit te realiseren verhuizen beide scholen het komende schooljaar tijdelijk naar de aangewezen locatie achter Liduina. REÜNIE

De school viert het 25-jarig bestaan en het afscheid van het gebouw met een reünie. Wie op De Alleman heeft gezeten, iedere dag als ouder een kind daar gebracht heeft, leerkracht is geweest op deze school of nauw betrokken was of is bij het onderwijs, is welkom op de reünie op 20 juni van 19.00 tot 21.30 uur. De school hoopt zoveel mogelijk oud-leerlingen en betrokkenen te bereiken en uit te nodigen.

COLOFON deTEYLINGER www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage: 16.200 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7 A, Katwijk Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325

Advertenties: Telefoon 071-4022901 Fax 071-4032325 E-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Hoofdredactie: Teuntje van Delft Redactie: Eindredactie: Piet van der Vooren E-mail: redactie@deteylinger.nl Telefoon/fax 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail

Sluitingstijd kopij: maandag 16.00 uur Verspreiding: Telefoon 071-4022901 E-mail: verspreiding@ uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen:

Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; The Read Shop, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2; Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26; Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; Boek Kado Enzo, Dorpsstraat 106; VVV, Gemeentehaven 3.

Kerkdiensten Donderdag 15 t/m woensdag 21 mei. SASSENHEIM RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur pastor De Groot (Woord- en Communieviering m.m.v. Vivace); 11.30 uur Doopviering. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting; 19.00 uur ds. H.R. Betting (zangdienst). - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. T. Moll (Avondmaal). Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. A.G. van der Heijden. VOORHOUT RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur Eerste Heilige Communieviering. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg. WARMOND RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Woord- en Communieviering met Iriskoor. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur ds. I. van den Heul, Leiden. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn (Toetrededienst). Wings of Healing (Veerpolder 14): Zondag: 10.00 uur Eredienst.

Medische diensten Avond-, nacht- en weekenddiensten. Alarm Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144. Huisarts Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.00-8.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen). Tandarts Sassenheim/Voorhout: Via www.tandartswaarnemingbollenstreek.nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur. Apotheek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216. Dierenarts Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252-215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


nieuws

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

7

Debat in ‘t Onderdak over drie droomvisies n Discussiëren over de Roodemolenpolder SASSENHEIM/VOORHOUT n Donderdag 22 mei om 20.00 uur vindt in theater ’t Onderdak in Sassenheim het publiek debat plaats over de drie ‘droomvisies’ voor de Roodemolenpolder. Onder leiding van debatleider Peter van der Geer worden de drie droomvisies voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van film en stellingen worden de aanwezigen uitgenodigd om met elkaar in debat te gaan. “De drie visies zijn echt verschillend, dus er valt wat te kiezen”, aldus wethouder Kees van Velzen. Inwoners zijn welkom om mee te praten over de droombeelden. De avond is zo opgezet dat ook de aanwezigen die geen kennis hebben van de polder of van de ontwerpen kunnen meepraten. Op 22 mei start ook de peiling onder inwoners. Via www.droomdemolenpolder.nl kunnen inwoners een stem uitbrengen op één van de drie droomvisies. De peiling loopt van 22 mei tot en met 5 juni. Inwoners worden uitgenodigd om te stemmen onder andere via een flyer in de week van 22 mei. Sinds januari is gewerkt aan de ontwikkeling van de droomvisies.

Er zijn vier bijeenkomsten georganiseerd en een werkteam heeft de ingrediënten geleverd voor de droomvisies. Daarnaast heeft de interactieve website een prominente rol gespeeld in het ontwerpproces. “Met deze aanpak nemen we wel een risico, omdat we niet zeker weten of één visie de absolute voorkeur heeft en we willen wel recht doen aan de wens van de inwoners. Spannend dus”, vertelt Van Velzen. De gemeente heeft het proces begeleid, maar laat de resultaten helemaal los. De uitslag van de peiling bepaalt welk advies er naar de gemeenteraad gaat. De inwoners zijn

dus aan zet. De droomvisies hebben alledrie unieke eigenschappen. Maar er zijn diverse onderwerpen die in de drie varianten terugkomen. Van het debat wordt een verslag gemaakt dat met de resultaten van de inwonerspeiling en een onderbouwd advies naar de gemeenteraad gaat. Aspecten als financiën, het huidige beleid en de haalbaarheid worden daarin ook meegenomen. Daarna moet de provincie Zuid-Holland akkoord gaan. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met de provincie en zij staat achter de aanpak van de gemeente. Maar niet alledrie de droombeelden passen één op één in het beleid van de provincie. De provincie heeft het gebied aangeduid als beschermd grasland en weidevogelgebied. Afhankelijk van het voorkeursscenario zal de gemeente dan ook moeten zoeken naar compensatiegebied voor weidevogels.

Tjarda opent de deuren SASSENHEIM n Scoutinggroep Tjarda Sassenheim-Warmond opent op zaterdag 24 mei de deuren voor het grote publiek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen bij deze vereniging.

Tjarda is een waterscoutingvereniging waar plezier voorop staat. Iedere zaterdag staan er verschillende leidingteams klaar om kinderen vanaf 5 jaar een leuke zaterdag te bezorgen. Bij de jongste twee speltakken, de Bevers (5-7 jaar) en de Welpen (710 jaar), wordt er vooral geknutseld en gespeeld. Als het weer een beetje meezit nemen deze kinderen in de zomer ook een kijkje op het water. De Junioren (10-12 jaar), Verkenners (12-16 jaar) en de Wilde Vaart (16-18 jaar) werken gedurende het winterseizoen hard aan het onderhoud van de boten. In de zomermaanden wordt het harde werken beloond, en bijna iedere week zijn deze speltak-

Bijna iedere week is Tjarda op en rondom de Kaag te vinden.

ken op en rondom de Kaag te vinden. De juniorenleiding leert de junioren de basisbeginselen van het zeilen, die bij de zeeverkenners kunnen worden

uitgebreid. Er kunnen zelfs officiële zeildiploma’s gehaald worden. Wie benieuwd is naar wat er zoal gebeurt op een zaterdag bij Tjarda is welkom op zaterdag 24 mei tussen 10.00 en 15.00 uur in het clubhuis aan de Kagerweide 30 in Sassenheim. Er is een hoop te beleven voor iedereen van 5 tot en met 18 jaar, zoals broodjes bakken rondom een kampvuur, uitproberen welk flessenschip het best blijft drijven of een vlot bouwen om mee te spelen. Het is allemaal mogelijk om en rond het clubhuis. En voor de echte botenliefhebbers is er een zeilprogramma op de Kaag waarbij men zelf kan zeilen in een van de boten, en waar men naartoe gebracht kan worden door één van de motorboten.

er werd een bezoek gebracht aan de kinderboerderij, waar de kinderen hun ogen uitkeken.

Kinderen De Speelbrug vieren Hollandse weken VOORHOUT n Tijdens de meivakantie was het genieten voor de kinderen bij kindercentrum De Speelbrug. Zij werden getrakteerd op allerlei sportieve en creatieve activiteiten met het thema Holland.

Zo was er op maandag 28 april een Hollandse spelletjesmiddag in sporthal De Tulp waar sportdocenten klaar stonden om de kinderen bekend te maken met het levend sjoelen en spijkerpoepen. “Het thema Holland spreekt altijd tot de verbeelding bij de kinderen”, aldus een medewerkster van het kindercentrum. “Kinderen kunnen zich helemaal uitleven tijdens de spelletjes en creatieve activiteiten”. Dat er ook echte kunstenaars aanwezig waren werd duidelijk toen de kinderen een delftsblauw tegeltje mochten maken. “Ik wist niet dat ik zo goed was,” vertelde een zelfverzekerde jongen tegen een medewerkster van BSO De Watervilla. Deze aan de waterspeeltuin in de wijk Oosthout in Voorhout gekegen BSO was weer een uitstekende plaats voor de kinderen om zich te vermaken. De sloot nodigde uit om de laarzen aan te trekken en kikkervisjes te zoeken en het grote grasveld was de locatie voor een waterestafette tijdens de zonnige dagen.

Als absoluut hoogtepunt werd er een bezoek gebracht aan de kinderboerderij, waar de kinderen hun ogen uitkeken. “Ze hebben hier heel veel kleine beestjes,” riep een enthousiast meisje toen zij vol verbazing het terrein van de kinderboerderij op rende. “Dat lammetje heeft heel veel dorst,” vertelde een oplettende kleuter en ging haastig met een flesje op het jonge dier af. Kortom, het was een mooie afsluiting van twee weken vakantie.

Girlsday van KTS in museum VOORHOUT

n Donderdag 8 mei ontving Museum Boerhaave in Leiden dertig meisjes van het Teylingen College-KTS in Voorhout in het kader van Girlsday, een landelijke initiatief om meisjes van 10 tot 15 jaar een kijkje te laten nemen in de wereld van bètawetenschap en technologie. De leerlingen kregen van Paul Steenhorst, hoofd Restauratie van Museum Boerhaave, een rondleiding door het museumdepot. Daarna volgde een workshop onder begeleiding van een papierrestauratrice. De leerlingen gingen vervolgens met een zelfgemaakt boekwerk naar huis.

Avond taalontwikkeling bij jonge kinderen VOORHOUT

n Kinderdagverblijf La Luna en bibliotheek Voorhout organiseren samen een informatieavond over taalontwikkeling bij jonge kinderen.

Woensdag 14 mei van 20.00 tot 21.30 uur wordt in de bibliotheek van Voorhout aan de Herenstraat

48 een avond voor ouders gehouden over taalontwikkeling bij het jonge kind. Voor deze avond zijn nog enkele plaatsen vrij. Als men deze avond wil bijwonen kan men bellen met telefoonnummer 0252234025 (kinderdagverblijf La Luna) of met tel. 0252-221931(bibliotheek Voorhout). De toegang is gratis.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Kinderen tekenen en schilderen dieren VOORHOUT n woensdagochtend 7 mei werd kinderboerderij de Klaproos-

hof in Voorhout door twintig nieuwe ‘Rembrandts’ bezocht. de dieren van de boerderij stonden deze ochtend model voor de portretschilders in spé. de organisatie van deze creatieve ochtend was in handen van de Combibrug die in samenwerking met teken- en schilderdocente Kitty Vogel de kinderen op deze activiteit hebben kunnen trakteren. Voorzitter Bert Pilaszek van de kinderboerderij was bij het verzoek om deze teken- en schildersessie in en om de Klaprooshof te houden meteen enthousiast. “we een mooie opgeknapte boerderij die zich uitstekend leent voor dit soort activiteiten’, aldus Pilaszek. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Nieuwe oogst Doré aardappelen 2,5 kilo 2.50 5 kilo 4.75 Hollandse bospeen per bos 1.25 2 bossen 2.25 Lange bosuien 2 bossen 1.45 Smaakvolle Belino snoeptomaatjes 500 gram 1.75

2.95 3 kilo 3.50 20 stuks 3.50 kilo

Harde Pinova handappelen Zoete navellate sinaasappels

Aardbeien, asperges en kersen tegen scherpe dagprijzen!

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit


21% BTW KORTING

op alle buitenzonwering Actie geldig t/m 31 mei 2014

- Knikarmschermen - Uitvalschermen - Screens

- Rolluiken - Kleurkeuze

Laat vrijblijvend een offerte maken door Nico van den Eijkel!

Tegen inlevering van deze bon bij Primera Voorhout ontvangt u € 2,- KORTING op pasfoto’s normaal 9,50

Nu voor

7,50

geldig tot 30-06-2014

Primera Voorhout Jacoba van Beierenhof 26 2215 JK Voorhout Tel 02525-222770

Voor een echte kunststof dakkapel ga je naar Rijnland Kozijnen!

eid W* ! h r e T v De o alt uw B beta

Nooit lekkage en tocht dank zij de innovatieve polyester sandwichconstructie! De dakkapel van Rijnland Kozijnen kent nog veel meer voordelen:

Laatst maande ! *

BERNARD SCHULTE BV BV BERNARD CENTRALE VERWARMINGSCHULTE EN AIRCONDITIONING

• Naadloos in een mal op maat gemaakt; • Licht en zeer sterk eindproduct; • De gebruikte materialen zijn uitstekend akoestisch en thermisch isolerend; • In alle kleuren en UV-resistent; • Grote variatie in maatvoering; • Verschillende uitvoeringen van boeiboord mogelijk; • Geen zwarte aanslag! • Zonder twijfel de fraaiste dakkapel

r

a et nam tarnadaagard SV woinenteernagclatise! on4z-seeiz

EUROPESE ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Pakketprijzen Aantal 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

Totaal Wp 750 Wp 1500 Wp 2000 Wp 2500 Wp 3000 Wp

Omvormer Soladin 600 Soladin Web XS 3200 XS 3200 XS 3200

Tarief € 1.395,€ 2.795,€ 3.595,€ 4.195,€ 4.795,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 5 jaar op omvormer Inclusief BTW *vraag naar de voorwaarden

Rijnland Kozijnen kunstenaars met kunststof Kom naar onze showrooms of kijk op internet en overtuig u van de superieure kwaliteit.

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl


nieuws

de TeYLIngeR

Exploitant Formule 2 is boos op de gemeente n 'Plan voor tankstation bij station komt bij mij vandaan' SASSENHEIM n Een win-winsituatie. Dat zou volgens Richard de Groot bereikt kunnen worden als zijn Formule 2-tankstation aan de Lindenlaan in Sassenheim verplaatst kan worden naar een locatie vlakbij McDonald’s bij het station in Sassenheim. De Groot heeft in een brief aan de gemeenteraad van Teylingen gevraagd te bevorderen dat het college van burgemeester en wethouders exclusief met zijn bedrijf gaat onderhandelen over de vestiging van een tankstation bij het station. “Niet alleen de omwonenden van ons tankstation aan de Lindenlaan zouden het een goede zaak vinden als het tankstation aldaar gesloten zou worden, want ook ik zie wel in dat de omwonenden af en toe overlast ondervinden. Vandaar dat ik graag naar de Stationslaan verhuis”. Maar door de opstelling van het college, dat een openbare aanbesteding wil uitschrijven voor het nieuwe tankstation, lijkt het voor iedereen aantrekkelijke plan schipbreuk te gaan lijden. En dat terwijl het idee voor de verhuizing nota bene bij De Groot zelf vandaan komt. Door Piet van der Vooren

Eigenlijk heeft Richard de Groot het een beetje gehad met de gemeente Teylingen. Ruim tien jaar geleden vestigde hij zich met zijn Formule 2-tankstation aan de Lindenlaan in Sassenheim, en vanaf het eerste moment heeft hij tegenwerking ondervonden van zowel de gemeente als enkele buurtbewoners. Oorzaak daarvan zou de overlast zijn die buurtbewoners zeggen te ondervinden van het tankstation. Voor De Groot was dat aanleiding om toch om te kijken naar andere mogelijkheden voor zijn tankstation. “Al vijf jaar geleden heb ik een plan gemaakt om ons tankstation in de Lindenlaan te verplaatsen naar een andere locatie in Sassenheim”, vertelt hij. “Ik had toen zelfs een plan om het tankstation te koppelen aan de vestiging van een McDonald’s. Later bleek dat de gemeente een McDonald’s wilde hebben bij het nieuwe Station Sassenheim. Toen viel dus een deel van mijn plan weg. Vervolgens heb ik bij de gemeente voorgesteld om op een stuk grond nabij McDonald’s een nieuw tankstation te bouwen. Ik heb aangegeven dat ik dat als vervanging zag van het huidige tankstation aan de Lindenlaan. Immers: vanaf het moment dat we ons daar vestigden, ruim tien jaar geleden, hebben enkele omwonenden aangegeven dat ze overlast ondervinden van het tankstation. En hoewel we er echt alles aan doen om die overlast te verminderen of zelfs weg te nemen, blijven een paar buurtbewoners maar actie voeren tegen ons tankstation. Dat loopt tot aan de Raad van State aan toe, en heeft ons al handenvol geld gekost”. Het tankstation verplaatsen van de Lindenlaan naar de Stationslaan, daar zou iedereen maar blij van worden, zo vond De Groot. Probleem opgelost.

9 Groenmarkt Warmond is op zaterdag 17 mei woensdag 14 mei 2014

WARMONd

n Voor de vijftiende achtereenvolgende keer wordt, met hulp van de leden van de Warmondse Tuinclub, de Groenmarkt in Warmond georganiseerd. Langs een groot deel van de Dorpsstraat staan meer dan 35 kramen opgesteld waar de waren aan de man en vrouw zullen worden gebracht.

Zaterdag 17 mei van 9.00 tot 17.00 uur kan men daar terecht voor een scala van bijzondere vaste planten, bijzondere bolgewassen, een ruim assortiment eenjarige planten, rozen, hosta´s, kuipplanten, siergrassen, agapanthussen, een ruime sortering kruiden, bijzon-

Het Formule 2-tankstation aan de Lindenlaan. Volgens Richard de groot is de gemeente met zijn plan voor verplaatsing van het tankstation naar de stationslaan aan de haal gegaan. | Archieffoto: FBPS/Peter Schipper.

AANbEStEdINg

De verbazing was echter groot toen de gemeente liet weten dat er bij het station weliswaar een tankstation zou komen, maar dat via een openbare aanbesteding besloten zou worden wie het nieuwe tankstation mocht gaan exploiteren. Dat schoot bij De Groot in het verkeerde keelgat. “Kom ik zelf met het voorstel voor een tankstation bij het station, gaat de gemeente met mijn idee aan de haal”, zegt hij fel. “Straks kan iedereen daarvoor inschrijven, en de kans dat een van de grote benzinemaatschappijen meer kan bieden dan ons kleine tankstation is natuurlijk levensgroot aanwezig. Ik kan uiteraard niet op tegen een Shell of Esso. En mocht een van deze maatschappijen daar een tankstation mogen beginnen, dan krijg ik er ook nog eens een concurrent bij. Maar dat betekent ook dat de overlast die omwonenden in de Lindenlaan ondervinden niet wordt weggenomen. Ook de gemeente heeft eerder aangegeven dat ze ons graag zou verplaatsen van de Lindenlaan naar een andere locatie. Maar dat dreigt, nota bene door het beleid van de gemeente zelf, nu niet te gebeuren”. Te gek voor woorden, vindt De Groot het. Vandaar dat hij nu in de pen is geklommen en een brief met zijn grieven heeft gestuurd naar zowel het college als de gemeenteraad. In de hoop dat hij alsnog met de gemeente kan gaan onderhandelen om zijn plan te realiseren: een tankstation aan de Stationslaan ter vervanging van dat in de Lindenlaan. “Ondanks dat de vorige wethouder anders wil doen geloven, hebben wij ons de afgelopen jaren wel degelijk ingespannen om alternatieve locaties voor het tankstation te vinden. Alle aangedragen locaties zijn echter op verschillende gronden afgewezen. Door de gemeente zijn nooit alternatieven aangedragen. De gemeente stelde zich slechts afwachtend op. Dat is iets anders dan een inspanning om overleg te plegen, zoals de gemeenteraad al in 2007 in een motie heeft uitgesproken”, aldus Richard de Groot. “Wij hebben in elk geval niet stilgezeten. In 2011 hebben wij opnieuw een locatie aangewezen: een nader te bepalen perceel bij Station Sassenheim en de vestiging van McDonald’s, te weten naast de oprit van de snelweg. De gemeente nam ruim de tijd om de mogelijkheden van deze locatie te onderzoeken. Eerst moest gekeken worden wat de potentie van deze locatie was

en voorts moesten de milieutechnische en planologische mogelijkheden en de van toepassing zijnde aanbestedingsregels worden onderzocht. De benodigde grond zou van Rijkswaterstaat moeten worden overgenomen. Ik heb toen aangeboden om deze grond zelf te kopen, maar dat wilde de gemeente niet. Nu hebben we van de gemeente vernomen dat het perceel goede mogelijkheden biedt voor de vestiging van een tankstation, dat de gronden inmiddels van Rijkswaterstaat zijn aangekocht, dat de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan wordt voorbereid, maar dat een openbare aanbesteding gelet op de verdienmogelijkheden noodzakelijk was. Voor ons bedrijf een uiterst teleurstellende mededeling, omdat wij bij een aanbesteding niet kunnen concurreren met de grote oliemaatschappijen. Wij vinden de uitkomst ook niet behoorlijk, omdat wij zelf de locatie hebben aangedragen. Als dank voor onze inspanningen worden wij opgescheept met een directe concurrent in de naaste omgeving, terwijl het probleem van de bewoners van de Lindenlaan niet wordt opgelost. Nu lijkt het meer alsof de gemeente zelf geld wil gaan verdienen aan het nieuwe tankstation aan de Stationslaan, door de grond daar te verhuren aan de exploitant van dat nieuwe tankstation”, zo luidt het verwijt van De Groot aan de gemeente. Hij wil dat de gemeente Teylingen met hem om de tafel gaat om te praten over de vestiging van een Formule 2-tankstation aan de Stationslaan, ter vervanging van de huidige vestiging aan de Lindenlaan. Volgens De Groot handelen andere gemeenten ook zo in vergelijkbare gevallen. De brief van De Groot over de verplaatsing van het tankstation van de Lindenlaan naar de Stationslaan in Sassenheim staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadsvergadering van morgenavond (donderdag).

De Teylinger zit ook op Twitter tEYLINgEN n Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook te vinden op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.

dere groenten, citrus- en vijgenboompjes, maar ook andere zaken zoals houten kuipen, handgeschilderd keramiek, decoratieve tuinobjecten, sieraden, tuinserviezen, Zweeds aardewerk, klein antiek voor binnen en buiten en nog veel meer. Ook voor mensen zonder groene vingers is de Groenmarkt dus een bezoekje waard. Ook is er weer een plantenstalling waar men aankopen even kan achterlaten om nog wat verder te kunnen shoppen. Er lopen ook jongeren rond die behulpzaam kunnen zijn bij het wegbrengen van planten naar de auto. Ook de galeries in de Dorpsstraat zullen hun deuren openen om een culturele bijdrage te leveren.

Voorlichtingsavond in Voorhout over angst VOORHOUt n Dinsdag 20 mei vindt een informatieavond over angst plaats bij de GGZ Duin- en Bollenstreek aan de Componistenlaan 248 in Voorhout. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 21.00 uur en is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp. De organisatie is in handen van GGZ Informatiepunt Holland Rijnland en GGZ Rivierduinen Duin- en Bollenstreek.

Iedereen voelt zich wel eens angstig of bang. Angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt. In veel gevallen is angst van korte duur. Toch komt het ook voor dat de angstklachten lang aanhouden. Mensen voelen zich dan steeds bang en zenuwachtig en weten niet hoe dat komt. Daarnaast kunnen zij last hebben van lichamelijke klachten zoals duizelig zijn, hartkloppingen, misselijkheid, trillen of koude rillingen en slaapproblemen. Zij piekeren veel en kunnen daar niet mee stoppen. De een trekt zich terug en doet bepaalde dingen niet meer. De ander gaat juist heel veel doen om geen tijd te hebben om te piekeren. De angst kan dan het leven gaan beheersen. Tijdens de voorlichtingsbij-

eenkomst geven deskundige hulpverleners een antwoord op de vraag hoe daarmee om te gaan en vertellen over oorzaken, verschijnselen, behandelmogelijkheden en over de mogelijkheden om er zelf iets aan te doen. Ook gaan zij in op wat angst betekent voor de persoon zelf en voor de mensen in zijn omgeving. De deskundigen zullen ook vragen van de aanwezigen beantwoorden. Deelname aan deze voorlichtingsbijeenkomst is gratis en aanmelden is niet nodig. Vragen zijn welkom via ggz-voorlichting@ggz-informatiepunt.nl of tel. 071-5147420.

Mariavieringen in de Matthiaskerk WARMONd n Net als de vespervieringen tijdens de vastentijd, zijn nu in de maand mei Mariavieringen in de Matthiaskerk aan de Herenweg 76 in Warmond. Op de woensdagavonden in mei verzorgt Lia Spiegeler de Mariavieringen om 19.00 uur in de zijkapel van de Matthiaskerk. Iedereen is welkom om te komen luisteren en mee te bidden.

Yvonne van den Berg op bezoek bij Hoek VOORHOUt n Vorige week woensdagavond kwam bij Hoek Boek in Voorhout

schrijfster Yvonne van den Berg op bezoek (zie foto). Van den Berg geniet momenteel veel bekendheid vanwege haar debuutroman ‘de viool van mijn moeder’. onder flinke belangstelling vertelde ze het verhaal van haar moeder die een kind was van nsB-ouders, wat een groot taboe was binnen haar familie. Met behulp van een laptop werden klassieke muziekfragmenten, die haar als kind zijn bijgebleven, afgewisseld met voorgelezen passages uit het boek. ondanks dat haar ene opa ‘fout’ was geweest, kon zij het met hem veel beter vinden dan met haar andere opa, die dat niet was geweest. Muziek speelde een belangrijke rol in het leven van else, de hoofdpersoon in het boek, die eigenlijk de schrijfster is. dat het om muziek draait hebben de toehoorders gemerkt. er werd aandachtig geluisterd naar fragmenten van debussy, Bach en vele andere componisten.


OPEN DAG VOORDEEL! 17 mei OPEN DAG

bedrijventerrein Gravendam • Gratis Flensjes • Karikatuur tekenaar • Speciale acties waaronder:

t r e e t i c i l e f e s Cares r a a h t e m o t l Ke n a a t s e b g i r 15 ja ! j i r e t e i G e D aan

2.595,160 x 200 cm

Caresse 6300

Complete trendy boxspring bestaande uit: • Trendy gestikt hoofdbord • 2 elektrische verstelbare pocketveer boxsprings met uniek terugloop- systeem (pull-back) • 2 pocketveer matrassen met 5 comfort zones. Afgedekt met HR 40 koudschuim • elektrische motoren met RF- draadloze bediening • Luxe handgemaakt topmatras van HR- 40 koudschuim, uitgevoerd in dubbeldoek en voorzien van zuiver wol en katoen • Stof ”Luxury”

160 x 200 cm 3.710,- 2.595,180 x 200 cm 3.855,- 2.695,180 x 210 cm 3.995, 2.795,-

KELTO

SLAAPKAMERCENTRUM SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • Tel: 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl 30, 2211 XK, Noordwijkerhout Gieterij

el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl

P

Voor d deur e


nieuws

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

11

‘Meer bewegen voor ouderen is echt nodig’ n Consulente Welzijn Teylingen doet een uurtje mee

Het jarige Leerlingenorkest boekte succes in het zuiden.

Dagprijs voor Crescendo bij Eurofestival 2014 SASSENHEIM n Om de zoveel tijd bezoekt het Leerlingenorkest van Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim een festival. Deze keer ging het orkest, wat tevens haar 25e verjaardag viert, terug naar het ‘Eurofestival for Youth Orchestras’ in Maasbracht. In 2010 werd hier al een mooi resultaat geboekt, en dat zou dit jaar niet anders zijn.

Jaarlijks wordt in het Limburgse plaatsje Maasbracht het internationale Eurofestival georganiseerd voor jeugdorkesten uit heel Europa. Dit brengt Nederlandse en buitenlandse orkesten samen en vormt zodoende een basis voor een muzikale en culturele uitwisseling. Ieder orkest kan op dit festival in een professionele entourage spelen. De orkesten spelen daar een inspeelwerk en twee concertwerken. De concertwerken worden uiteindelijk beoordeeld door een professionele jury. Met de beoordeling krijgen de orkesten een predicaat

toegewezen. Het orkest begon met het ‘Air for Band’ onder leiding van Erik Waerts. Dit inspeelwerk was gelijk ook het eerste stuk wat door de jury beoordeeld werd. Als tweede speelde het orkest ‘Oregon’, wat ook beoordeeld werd. Dit stuk vertelt het verhaal van één van de staten van de VS waarin men via een treinreis weg kan dromen in het verleden waarbij indianen, cowboys en goudzoekers de revue passeren. Het orkest sloot af met ‘Mambo’. Aan het eind van de dag bleek dat de reis niet voor niets was gemaakt. Naast het predicaat ‘Ruim voldoende’ kreeg het orkest de dagprijs. Het festival nam twee dagen in beslag. Het Leerlingenorkest bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt dit hele jaar dan ook uitbundig gevierd met allerlei evenementen. Zo zal het Leerlingenorkest samen met het Aorkest op 14 november een galaconcert verzorgen in de Julianakerk in Sassenheim, en zal de vereniging op 10 en 11 oktober een muziekmarathon van 25 uur verzorgen.

SASSENHEIM n Welzijn Teylingen biedt al twintig jaar ‘Meer bewegen voor ouderen’ aan in Teylingen, met als doel het welzijn en de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen. Welzijn Teylingen vindt het belangrijk dat wat zij biedt ook daadwerkelijk is wat haar doelgroep vraagt. Om deze reden is consulent Laura Methorst van Welzijn Teylingen eens gaan kijken bij deze activiteit in Sassenheim. Naast een uur actief meedoen sprak zij daar met lesgever Ina van der Sar en diverse deelnemers. Het is zeker geen saai uurtje. Er wordt goed getraind, maar ook gelachen. “Het blijkt dat het niet alleen draait om lenigheid en conditie. De ouderen hebben elkaar echt nodig,” zegt Laura Methorst. “Ze hebben op deze manier hun sociale contacten en delen lief en leed met elkaar. Het is een manier om langer geestelijk, lichamelijk en sociaal actief te blijven”. De les start rustig met een warmingup en gaat over naar specifieke oefeningen voor diverse spiergroepen. Een ervaren lesgever houdt de groep goed in beweging en zorgt er voor dat de bewegingen op de juiste manier worden uitgevoerd. “Leuk om een keer te ervaren hoe enthousiast de deelnemers zijn en ook dat eigenlijk iedereen kan mee doen” vertelt Methorst. “ Want tijdens de les mag men zelf bepalen waar men actief of minder actief

welzijn Teylingen biedt al twintig jaar ‘Meer bewegen voor ouderen’ aan, met als doel het welzijn en de zelfredzaamheid van ouderen te bevorderen.

aan meedoet. Wanneer iets niet mogelijk is vanwege een lichamelijke beperking, bedenkt de lesgever een alternatieve oefening. De muziek waarop de meeste oefeningen worden gedaan maakt het geheel extra gezellig. De heer “Van der Neut (86 jaar) vertelt: “Het is behalve lichamelijk ook geestelijk heel goed, want je moet soms nog best nadenken. Je doet wat je kan en niets moet. Je hoeft helemaal niet oud te zijn om mee te doen.” Dat laatste blijkt ook, want de jongste deelnemer is 55 jaar en net begonnen met ‘Meer bewegen voor ouderen. Zij heeft daar vanaf het eerste moment geen spijt van. “Een sportschool werkt niet voor mij. Dit is ontzettend fijn bewegen. Sommige onderdelen van de les zijn op muziek en het is een heel gezellige groep. Van dat ene uurtje bewegen

per week voel ik me weer fit en heb ik de rest van de week profijt. Je voelt echt dat je wat gedaan hebt”. Dat men nooit te oud is om te bewegen bewijst de oudste deelnemer van 92 jaar, die nog steeds iedere week trouw komt. “Uit alles blijkt hoe fijn en nodig het is om als welzijnsorganisatie deze activiteit aan te bieden”, heeft Laura Methorst gemerkt. Meer informatie over ‘Meer bewegen voor ouderen is te krijgen bij Welzijn Teylingen aan de J.P. Gouverneurlaan 40 B in Sassenheim, telefoonnummer 0252231805, of op de website www.welzijnteylingen.nl.

VWF is op zoek naar talenten WARMOND n Na het succes van vo-

Gratis tijdschriften bij loten van Zonnebloem WARMOND n Vrijwilligers van de

Zonnebloemafdeling Warmond maken zich op voor de Zonnebloemloterij 2014. Op zaterdag 17 mei staan zij met loten op de Groenmarkt in Warmond. De loten kosten 2 euro per stuk. Met de opbrengst organiseert De Zonnebloem activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ook zij voluit van het leven kunnen genieten.

Cheque van Vomar voor Haarwensen

Een deel van de opbrengst van de loterij wordt besteed aan aangepaste vakanties en dagactiviteiten die De Zonnebloem landelijk organiseert. Maar een belangrijk deel gaat naar de activiteiten in en rond Warmond.

Naast kans op geldprijzen, waaronder de hoofdprijs van 15.000 euro, heeft De Zonnebloem dit jaar een extraatje in petto voor de lotenkoper. Iedereen die een lot koopt kan gratis kennismaken met een tijdschrift naar keuze. Daarvoor heeft De Zonnebloem afspraken kunnen maken met de uitgevers van Plus Magazine, Zin, Dolfje Weerwolfje, Auto Week, Fabulous Mama, Reizen magazine, Nouveau, Inkie en J/M Ouders. Het tijdschrift is aan te vragen via de website van De Zonnebloem of via een coupon op het lot. De trekking van de loterij vindt plaats op 27 oktober. In de prijzenpot zitten meer dan 5000 geldprijzen.

SASSENHEIM n elk jaar wordt er bij Vomar Voordeelmarkt in de week voor

Pasen een winkelwedstrijd gehouden. Hierbij strijden alle 63 Vomar-vestigingen tegen elkaar. drie onafhankelijke juryleden komen de winkels beoordelen en geven punten voor de winkel en de afdelingen. Hierbij heeft Vomar sassenheim een aantal eerste en tweede prijzen op de afdelingen gehaald. ook in de totaalscore kwam deze vestiging dit jaar als beste uit de bus. Het filiaal in sassenheim heeft hier geld voor de personeelspot voor gekregen om dit te vieren. ook mag het winnende filiaal van het hoofdkantoor een cheque van 1500 euro aan een goed doel naar eigen keuze schenken. dit is de stichting Haarwensen geworden. deze stichting helpt kinderen die door een ziekte geen haar meer hebben aan een haarwerk van echt haar. elk jaar kunnen kinderen in aanmerking komen voor een haarwerk van deze stichting. een haarwerk is duur en tijdrovend om te maken, en afhankelijk van donaties van echt haar in diverse kleuren. de stichting is afhankelijk van donaties om het werk goed te kunnen uitvoeren. afgelopen donderdag werd de cheque van 1500 euro door filiaalmanager Robert Biere in de sassenheimse supermarkt overhandigd aan een vertegenwoordigster van de stichting Haarwensen. | Foto: FBPS/Peter Schipper.

Begeleiding bij het huiswerk SASSENHEIM n Platform Gangmakerij Teylingen start per 20 mei met huiswerkbegeleiding in de Molen van Speelman in Sassenheim. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen zich opgeven voor de huiswerkbegeleiding. In De Molen van Speelman kunnen zij elke dinsdagavond terecht voor deskundige begeleiding van een ervaren docent. Meer zelfvertrouwen en leren leren staat centraal. De huiswerkbegeleiding is geschikt voor leerlingen in het vmbo, havo en vwo die thuis niet aan huiswerk maken toekomen, regelmaat nodig hebben, agendabeheer willen leren, overhoord willen worden of extra uitleg nodig hebben. De huiswerkbegeleiding is elke dinsdag van 18.30 tot 20.15 uur. Het adres is H. Knoopstraat 1 in Sassenheim. De kosten voor de huiswerkbegeleiding zijn € 2,50 per keer of een strippenkaart van 12 euro.

rig jaar organiseren de Vereniging tot viering van Warmonds Feesten (VWF) en ’t Wapen van Warmond opnieuw de talentenjacht ‘Talent aan de Leede’. Er zijn twee voorrondes. De eerste is op donderdag 29 mei en de tweede op vrijdag 6 juni, Beide voorrondes zullen plaatsvinden in ’t Wapen van Warmond. Het is de bedoeling dat iedere deelnemer meerdere nummers zingt. Het aantal nummers is afhankelijk van het aantal deelnemers. Als men bij de zang begeleiding wil moet men daarvoor de eigen muziek meebrengen op cd of usb-stick. Eigen begeleiding op een instrument kan ook. Er is een jury die bepaalt wie in de finale komt. Deze finale is in de feesttent tijdens de Kaagweek op zondagavond 29 juni. Opgave voor deelname is mogelijk tot een week voor de aangekondigde datum van de voorrondes door middel van een e-mail of telefoontje naar Roos van Leeuwen (tel. 06-20354511, e-mail roos.leeuwen@planet.nl) of Louis de Voogd (tel. 071-3010218, e-mail louis@hetwapenvanwarmond.nl).


Mooi, mooier... de Mooij! Campanula adenda. Mooie vaste plant in 12 cm pot van € 3,99 voor

ERP H C S R SUPE PRIJSD! GE

Het meest complete tuincentrum in uw regio. Alles voor huis, tuin en dier. Maar liefst 4500 m2 tuin- en binnenplezier.

OPEN OP HEMELVAART! donderdag 29 mei van 10:00 uur tot 17:00 uur!

1,99

Aanbiedingen geldig van 14 mei t/m 24 mei. Zolang de voorraad strekt.

1,99

Lavendel angustifolia. De originele lavendel in 17 cm pot van € 2,99 voor

ERP H C S R SUPE PRIJSD! GE www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg T 071 408 09 59

RUGPIJN, BEENPIJN OF RUGPIJN, BEENPIJN GEWRICHTSPIJN? SNELOFVAN GEWRICHTSPIJN? SNEL VAN UW KLACHTEN AF MET UW KLACHTEN AF MET NIEUWE AANPAK DOOR NIEUWE AANPAK DOOR ARTSEN ARTSEN!!

‘LIKE’ US

OP FACEBOOK

Heeft u last van uw rug, schouder, elleboog, knie of pols? Of pijn in de heup, bilHeeft of pijnscheuten in uw rug ? Kom langs een Of betrouwbare u last van uw rug, schouder, elleboog, knievoor of pols? pijn in de diagnose. heup, bil of pijnscheuten Kom langs voor eenhet betrouwmedische Dat kan nuininuw derug? ArtsenPraktijk voor bare medische diagnose. Dat kan nu in de ArtsenPraktijk voor het Bewegingsapparaat, een kliniek met gespecialiseerde artsen met Bewegingsapparaat, een kliniek met gespecialiseerde artsen met modernemoderne medische apparatuur ininOegstgeest. medische apparatuur Oegstgeest. Eindelijk duidelijkheid

De oorzaakEindelijk van veelduidelijkheid rugpijn en/of gewrichts De oorzaak van veel rugpijn pijn blijft vaak onduidelijk. De pijn kanen/of pas gewrichtsecht pijn blijft vaak onduidelijk. De pijn kan pas echt gericht worden aangepakt als die oorzaak wél gericht worden aangepakt als die oorzaak wél boven waterboven komt.water Dokter Kist: “Door doelkomt. Dokter Kist: “Door doelgerichte diagnostiek met Röntgen, Echo en/of gerichte diagnostiek met Echografie, Röntgen MRI-scan kunnen wij nauwkeurig pijnbron en/of MRI-scan kunnen wijdedirect nauwkeurig pijnbron lokaliseren. lokaliseren.deHierna kunnen wij deHierna best kunnen wij de best passende behandeling voor de patiënt passende behandeling voor de patiënt starten. starten. Zo kunnen wij o.a. met geavanceerde Zo kunnen wij o.a. met geavanceerde echo of echo- of röntgen-apparatuur een gerichte injecröntgen-apparatuur gerichte injecties geven , tie geven, zodat het genezende medicijn precies waardoor het genezende precies daar terecht komtmedicijn waar dat nodig is ”. daar terecht komt waar dat nodig is.

Vakkundig, snel ensnel betrouwbaar Vakkundig, en betrouwbaar

Door jarenlange ervaring wordt uwordt doeltreffend, Door jarenlange ervaring u doeltreffend veilig en vlot geholpen. Een doorverwijzing van en veilig geholpen. Een doorverwijzing van uw uw huisarts is niet nodig. Er is geen wachtlijst huisarts is niet nodig. Er is geen wachtlijst en en ook een neurochirurg houdt spreekuur. Het ook wordt een neurochirurg spreekuur. consult vergoed uit de houdt aanvullende ver- Het consult vergoed uit dus de aanvullende zekering; uwwordt eigen-risico wordt niet aangesproken. Onze secretaresse kan uwordt daarover verzekering; uw eigen risico dus niet telefonisch vrijblijvend informeren. aangesproken. Onze secretaresse kan u

daarover telefonisch vrijblijvend informeren. Be

Ook snel van uw pijn af ? Bel nu voor informanu voor informatie op 071-5175055 of kijk op tie op 071-5175055 of kijk op onze informatieve onzewww.praktijkkist.nl informatieve website www.praktijkkist.n website

ArtsenPraktijk voor het Bewegingsapparaat Jan Wolkerslaan 37 A , 2343 BL Oegstgeest

Tel: 071-5175055 / www.praktijkkist.nl


nieuws

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

13

Sassenheimers maken reis naar Oekraïne n Projecten van Pastoraal Fonds en kringloopwinkel

de nieuwe ophaalbrug naar Koudenhoorn zal ook bediend worden. Hier kan men de schepen bijna aanraken als ze voorbij zeilen.

Westlander Zeildagen vanuit Warmond WARMOND n Elk jaar organiseert Zeilvaart Warmond zeilwedstrijden voor beurtschepen waarmee vroeger groenten en planten werden vervoerd in het Westland. Met deze Westlanders wordt op 24 en 25 mei op de Kagerplassen geraced vanaf het park Groot Leerust in Warmond, waar elke race gevolgd kan worden onder het genot van een hapje en een drankje. Op zaterdagmiddag kunnen kinderen hier ook hun eigen zeilklomp bouwen. Elk jaar kan dit zeilevenement op veel belangstelling rekenen.

Op zaterdag gaat om 10.00 uur de eerste beurtschipwedstrijd van start waarbij de schepen punten moeten verzamelen door zoveel mogelijk havens aan te doen langs de Kagerplassen, zoals de havens van Warmond, Sassenheim, Kaagdorp, Rijpwetering en Oud Ade. De

nieuwe ophaalbrug naar Koudenhoorn zal ook bediend worden. Hier kan men de schepen bijna aanraken als ze voorbij zeilen. Tussen 12.00 en 14.00 uur moeten alle schepen voor een verplichte lunchstop van een half uur aanleggen in park Groot Leerust om daarna de race te vervolgen. Om 17.00 uur moeten alle schepen finishen, waarna het park gevuld zal worden met schippersverhalen, belangstellenden en gezelligheid. Op zondag moeten alle schepen zich klaarmaken voor de hardzeildag die gezeild wordt op het Joppe. Vanaf het vernieuwde strand op het eiland Koudenhoorn is de race goed te volgen. De start is om 10.30 uur. Hier gaat het om de snelste schepen die allen dezelfde baan moeten zeilen. Ook vanuit de tent van Stichting Zeilvaart Warmond in park Groot Leerust zijn beide races op de voet te volgen op een groot tv-scherm.

Expositie in Het Oude Raadhuis van Warmond WARMOND n Tot en met zondag 15 juni exposeren Naomi Hirschfeld en Nelleke Hulsen in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 18 mei om 16.00 uur.

Nelleke Hulsen heeft de opleidingen kunstgeschiedenis, orthopedagogiek en de lerarenopleiding textiele werkvormen gevolgd. In haar werk maakt zij vaak gebruik van vezels of textiel als materiaal, maar ook de techniek van het weven in wisselwerking met de vorm kan een belangrijk uitgangspunt zijn; de zachtheid van textiel, die in combinatie met de strenge geometrische vormen en de geordendheid van de techniek een geheel gaan vormen. Tijdens deze expositie worden voornamelijk werken getoond uit de series Project X en Theta Rhythms. De werken uit Project X bestaan onder andere uit tekeningen opgebouwd uit de gefragmenteerde X, en werken van een zelfontwikkelde driedimensionale weefstructuur waarin wordt gesneden. Het vierkant is bij al deze werken het uitgangspunt. In elk vierkantje wordt een X of een diagonaal van de X gesneden. Deze diagonale lijnen gaan samen een patroon volgen. Naomi Hirschfeld heeft na haar conservatoriumstudie jarenlang als musicus gewerkt. Omdat ook de beeldende kunst trok, studeerde zij een aantal jaar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Sinds 2006 werkt zij in het ke-

SASSENHEIM n Onlangs zijn vier leden van het Pastoraal Fonds in sassenheim naar Oekraïne gereisd. Het Pastoraal Fonds bezoekt jaarlijks een zestal dorpen in Transkarpatië, dichtbij de Hongaarse grens en waar ze Hongaars spreken. Het doel van de reis is het overleggen met de contactpersonen die projecten begeleiden die met opbrengsten van kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim worden gefinancierd. De opbrengsten maken het al jaren mogelijk om doktersposten, kinderdagverblijven, en kleuter- en lagere scholen op te knappen in Transkarpatië. Zelfs een tweetal tafeltje-dekje keukens kunnen er mee worden gefinancierd. Dit is nog maar een greep uit de vele activiteiten die elders door kringloopwinkel Op Dreef gerealiseerd kunnen worden. Door alle ontwikkelingen in Oekraïne was er onzekerheid of de reis wel of niet door zou gaan. De berichten die in Nederland via de televisie binnenkomen lopen niet helemaal parallel met de berichten van de contactpersonen in Transkarpatië. Op zulke grote afstanden kan dat gebeuren. Ook bestaat de indruk dat de contactpersonen huiverig zijn om via e-mail of telefoon informatie te geven. Er werd gewikt en gewogen en besloten werd om toch naar Oekraïne te gaan. De reis erheen, waarbij 1800 kilometer in twee dagen werd afgelegd, ging voorspoedig. Zelfs de grensovergang tussen Hongarije en Oekraïne verliep soepel. Het welkom was hartelijk. In deze onzekere tijden is het goed elkaar te zien en te

ramiekatelier van het Koorenhuis in Den Haag. Zoals zij via de muziek de interactie zoekt met haar publiek, doet zij dat ook via de kleur en vorm van haar keramiek. En net zoals in de muziek spelen ritme, klankkleur en contrast een grote rol. Want zonder contrast heeft een werk geen spanning en geen zeggenschap. De dozen, vazen en schalen die worden getoond zijn niet om te gebruiken. Sterke, vaak geometrische vormen worden gecombineerd met aardse kleuren. De randen zijn vaak onaangeraakt gelaten, waardoor ze hun spontaniteit behouden. De objecten zijn bewerkt met oxides en verschillende glazuren, en soms is ook de huid van de klei zichtbaar.

Seizoensluiting Bond van Ouderen VOORHOUT

Dinsdag 27 mei is de seizoensluiting van de Bond van Ouderen in Voorhout. Deze middag wordt georganiseerd in gebouw De Verdieping, de thuisbasis van de Voorhoutse Bond van Ouderen. Om 14.00 uur houdt voorzitter Hans Boere een openingswoordje en is er voor iedereen een kopje koffie. Daarna wordt afwisselend bingo en rad van avontuur gespeeld, dit laatste spel onder leiding van een bekende Voorhouter. In de pauze wordt een drankje geserveerd. n

Vaak hebben de mensen in oekraïne nog een klein inkomen uit de verkoop van groente en fruit, zelfgemaakte jam, noten van eigen bomen en zelfgemaakte wijn. dit wordt voor de deur te koop aangeboden of in het dorp verkocht. | Foto: PR.

spreken. Het gesprek kwam natuurlijk snel op de situatie in de dorpen en het land. Er doen allerlei geruchten de ronde en er heerst angst en onzekerheid. Het geld wordt steeds minder waard en er valt daarom weinig te besteden. Vaak hebben de mensen nog een klein inkomen uit de verkoop van groente en fruit, zelfgemaakte jam, noten van eigen bomen en zelfgemaakte wijn. Dit wordt voor de deur te koop aangeboden of in het dorp verkocht. Tijdens het bezoek aan een dokterspost, waar pas het een en ander is verbouwd, vertelde het artsenechtpaar dat ze een oproep voor militaire dienst hadden gekregen. Dit was een vooraankondiging, maar ze moesten zich gereedhouden. Ze hebben jonge kinderen en als zij opgeroepen worden zitten vier dorpen zonder medische zorg. Tijdens een gesprek met de burgemeester van het dorp Gát kwam naar voren dat het geld van de gemeente op is. Uit Kiev krijgt hij niets meer,

zelfs niet voor enkele noodzakelijke maatregelen. Bijvoorbeeld voor schoon drinkwater. De waterputten dreigen droog te vallen, er is geen openbaar waterleidingnet, en de eerste ziektegevallen zijn een feit. Naast landelijke verkiezingen komen ook in de dorpen verkiezingen, en niets is zeker. De pensioenen zijn verlaagd en de inflatie van de grivny is schrikbarend. De prijzen van artikelen in winkels worden dagelijks veranderd. De armoede is in Oekraïne zichtbaar aanwezig. De steun die dankzij de inkomsten van kringloopwinkel Op Dreef kunnen worden gegeven is heel hard nodig. Niet alleen financiële steun, maar ook in de vorm van kledingtransporten en het feit dat de mensen daar weten dat er aan hen gedacht wordt is heel belangrijk. Het feit dat er heel ver weg in het voor hen onbereikbare Nederland mensen zijn die aan hen denken is een groot goed. De mensen in Oekraïne voelen zich daardoor gehoord.

Lezing boerderijboek in huize Bernardus SASSENHEIM

n Donderdagmiddag 15 mei organiseert woonzorgcentrum Bernardus een lezing over het boerderijboek ‘Boerenpraat’ van de hand van de Sassemse auteur Ingrid Langeveld.

Eervolle vermelding sassenHeIM - de sassenheimse fotograaf nico garstman heeft een eervolle vermelding in de wacht gesleept in de International Color awards. Zijn foto van een witte aronskelk kreeg de vermelding in de categorie stillevens. garstman is reclamefotograaf, maar zijn foto’s halen soms ook dag- en nieuwsbladen, waaronder de Teylinger. | Foto: Nico Garstman.

Boerendochter Langeveld vertelt over haar boek, dat de historie beschrijft van 44 boerderijen met haar bewoners die het dorp kent of heeft gekend, de polders die Sassenheims grondgebied beslaan, de beknopte historie van het rijke dorp Sassenheim en enkele rundveerassen die de Sassemse boeren op hun boerderijen verzorgden. Het boek ‘Boerenpraat’ is rijkelijk voorzien van onder andere unieke

nostalgische foto’s, pentekeningen uit de pen van Hans Roest, notariële akten, afbeeldingen van oude agenda’s, gevelstenen en toegangsbewijzen voor veetentoonstellingen en historische kadasterkaarten. Persoonlijke herinneringen van huidige bewoners en nazaten maken dit werk exclusief en verrassend met een vleugje humor. Na afloop houdt Langeveld een signeersessie en is het boek voor 28 euro verkrijgbaar. De lezing vangt aan om 14.30 uur in de Tuinzaal van de Bernardus aan de Hoofdstraat. Toegang is vrij. Boerenpraat is nog altijd verkrijgbaar bij The Read Shop in Sassenheim en op de Molendwarsstraat 3 na telefonische afspraak: tel. 0252216451.


heerlijk wonen duurzaam culinair

gratis beurs beleven inspiratie voor wonen duurzaamheid culinair proeverijen gezelligheid advies kinderanimatie

S I T A GR EE ENTR

Kijk alvast op www.heerlijk-wonen.nl

24 25

gratis beurs beleven inspiratie voor wonen duurzaamheid culinair proeverijen gezelligheid advies kinderanimatie

mei Locatie:

Dekker Warmond Veerpolder 14

2361 KV Warmond

Volg ons op: W

www.heerlijk-wonen.nl @heerlijk-wonen

facebook.com/heerlijk.wonen.7

Deze bedrijven vindt u er in ieder geval! Roks Elektrotechniek De Porseleinkast koken, tafelen en cadeaus Hoevens Makelaardij Katwijks Hypotheekhuys Freke inbraakbeveiliging H&B Bouw Coastline Zwembaden&Wellness Sanidrome Parketshop Katwijk Renee Noppen Tuinontwerp Hortus Artiflex Jansen Catering Van Kralingen Interior Optidee - Hetty Krijnen van Peursum - Bang & Olufsen Katwijk Verhoef Design & Bouw Ruud Aanhane tuinen Tegels, Natuursteen en Laminaat Domum Horizon Robiflex Leeskring Kuivenhoven keukens Kinderdagverblijf Mukkie Kroon Parket Effect Interieurbouw

Boxspringspecialist Vishandel Wim Klok Fresh Chain Smaakhuis Lisse Aad Wijnen Jura Bamix Big Green Egg Krijgsman Dranken Energiegarant Lots Energy Solar-systemen Ecotap Wiebing architecten Rabobank Stairz Styling your house Soed Vormvoud Groene-woningen Mix & Fix VDSD Warmerdam beregening WMF Totalseat Harm houd je eten warm

Ondernemers bent u op zoek naar meer omzet? Wij zijn op zoek naar u! Kijk op www.heerlijk-wonen.nl en reserveer al een stand vanaf â‚Ź 249,- excl. btw


Heerlijk Wonen in Warmond:

Groter, veelzijdiger en heerlijker Na twee succesvolle edities in Huys te Britten in Katwijk verhuist de Heerlijk Wonen Beurs dit jaar voor het eerst naar de hallen van Dekker in Warmond. “Na de eerste twee edities merkten we dat er een grotere behoefte was, die zich niet alleen beperkte tot Katwijk, maar zich uitstrekt over de hele Bollenstreek”, aldus organisator Annemarie Hoevens.

“We kregen heel veel toeloop van buiten Katwijk, en dreigden uit ons jasje te groeien. Toen Dekker ons benaderde met het verzoek om eens iets samen te gaan doen, zagen we dat als een mooie kans”,

vult medeorganisator Henriëtte van den Anker aan. Met alle ruimte van Dekker tot hun beschikking lag het voor de hand dat de beurs zelf ook een uitbreiding onderging. “Heerlijk Culinair en Heerlijk Duurzaam staan dan ook niet op zichzelf. Alle drie de onderdelen van de beurs zijn met elkaar verwant en lopen in elkaar

over. Wonen gaat over huizen, financieringen, inrichting, dat soort dingen. Maar Duurzaam sluit daar op aan: hoe kun je je huis energiezuinig maken en duurzaam inrichten? Verlichting, stroomvoorziening, isolatie, dat heeft er allemaal mee te maken. Heerlijk Culinair tenslotte gaat over het fijnen van wonen zelf: het genieten ervan. Een echte smaakmaker!”

De beurs in Warmond zou je dan ook kunnen beschouwen als een ‘one stop shop’ voor alles wat met wonen en leven te maken heeft. “Heerlijk wonen, Duurzaam en Culinair komen uiteindelijk op één ding neer: Heerlijk Leven!”

We zoeken nog bruggenbouwers, wie bouwt er mee? “Met de beurs willen we bruggen bouwen.” Annemarie Hoevens en Henriëtte van den Anker organiseren Heerlijk Wonen, Heerlijk Culinair en Heerlijk Duurzaam niet alleen omdat ze het leuk vinden. Hun onderliggende gedachte is om ondernemers te verbinden met hun klanten en met elkaar. Voorbeeldbrug “Ondernemers zitten vaak op hun eigen eilandje”, vindt Annemarie. “Terwijl ze veel succesvoller en sterker kunnen worden als ze opstaan en hun krachten bundelen.” De beurs die zij samen met Henriëtte organiseert kan hen daarbij helpen. “Laten we het voorbeeld van een tuibrug nemen, die twee landeinden met elkaar verbindt”, begint Henriëtte haar uitleg. “Die landeinden staan bij ons voor de ondernemers onderling en voor de ondernemer en de klant, die met elkaar verbonden moeten worden. De brug wordt goed gefundeerd met een solide organisatie en een goed plan. Daarop komen de twee steunpilaren: aan de ene kant de deelnemende ondernemers. Goede kwaliteitsbedrijven, vaak al met een lange geschiedenis. De andere pilaar is het concept Heer-

“Kinderen zijn net zo belangrijk” Als de kinderen het leuk hebben, dan is het voor de ouders ook leuk. Dat is de reden dat bij iedere editie van de Heerlijk Wonen Beurs een uitgebreid kinderprogramma heeft, en deze derde editie bij Dekker Warmond is daarop geen uitzondering. “Wij vinden dat de kinderen net zulke belangrijke gasten zijn als de volwassen bezoekers”, zegt Annemarie Hoevens beslist. “Bovendien: als er goed voor de kinderen gezorgd wordt geeft dat de ouders rust om lekker van de beurs te genieten”. Dit jaar kiest de Heerlijk Wonen, Heerlijk Duur-

zaam en Heerlijk Culinair Beurs voor professionele opvang door de mensen van kinderdagverblijf Mukkie in Rijnsburg. Spelen, schminken, knutselen, een springkussen, en natuurlijk wat lekkers te eten en te drinken, ook voor de kinderen is Heerlijk Wonen heerlijk genieten!

lijk Wonen. Een concept dat zich in de afgelopen jaren succesvol bewezen heeft.” Stevig en drukbestendig “Maar pilaren blijven op zichzelf niet staan”, vult Annemarie aan. De stevigheid en drukbestendigheid komt uit de verbindingen; de tuien. “Dat zijn de relaties onderling, van ondernemers die elkaar opzoeken, enthousiast zijn om samen te werken.”Daarom zoeken de twee organisatoren naar diversiteit in branches en bedrijven. “Maar wat we vooral zoeken zijn ondernemers die hun nek durven uit te steken. Die niet bang zijn voor hun concurrenten, maar juist mogelijkheden zoeken om elkaar aan te vullen.”De dames weten waar ze over praten. Beiden zijn actieve netwerkers die voortdurend samenwerking zoeken en

daarbij uitgaan van het principe ‘geven en nemen’. “Wie alleen maar uit is op zijn eigen profijt mist uiteindelijk kansen”, denken ze. De weg Als de pilaren van de brug er staan en de verbindingen er zijn, dan is heeft de brug genoeg draagkracht voor waar het eigenlijk om gaat: de weg. “Die staat bij ons voor zakendoen. Voor elkaar handel geven. De weg naar resultaat”, legt Annemarie uit. En zoals alle wegen leidt ook deze weg naar een doel: “Dat de klanten voorzien worden in hun wensen, behoeften en diensten, en dat de bedrijven er klanten en omzet aan overhouden.” En zo beantwoordt de brug dan uiteindelijk aan haar doel: verbinding scheppen. “Dat is de gedachte achter Heerlijk Wonen, Heerlijk Culinair en Heerlijk Duurzaam. En dat geldt niet alleen voor bedrijven. De bezoekers van de beurs spelen hier een even belangrijke rol in. Zonder hen loopt de weg dood. “Wij zoeken nog bruggenbouwers”, besluit Henriëtte. “Wie bouwt er mee?”


WWW.AUTOHEE WWW.AUTO

De PKN te N’hout en de Zilk zoekt een

organist die 2 zondagen per maand en tijdens bijzondere diensten de gemeentezang kan begeleiden.

Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 4.250 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 4.250 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950

Kijk voor al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

U U

Voor Peugeot onderhoud naar Autobedrijf Heemskerk & ZN U

RENAULT GRAND SCENIC 130pk Celsium 7-p navi oktober 2010 37.247 km Navigatie RENAULT GRAND SCENIC ECC 130pk Celsium 7-p navi € 21.950 oktober 2010 37.247 km Navigatie SAAB ECC 1.9T Business Line € 21.950 september 2006 79.600 km Lichtm. velgen SAAB ECC 1.9T Business Line september 2006 € 11.500

BMW X3 3.0 High Executive Automaat januari 2007 106.123 km Navigatie BMW X3 3.0 Leer High Executive Automaat € 30.750 januari 2007

106.123 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 30.750 juli 2007 50.120 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 18.950 juli 2007

SpeciAliSt iN FrANSe Auto’S reNAult - peugeot + DAciA - NiSSAN 79.600 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 11.500 februari 2009 49.750 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 18.600 februari 2009

50.120 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

Occasions BMW X5 3.0 * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6 * vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

RepaRaTie - ondeRhoud - VeRkoop aLLe meRken

In onze Witte Kerk staat een prachtig Lohman orgel uit 1841 dat beschikt over een hoofd- en een bovenwerk en een aangehangen pedaal.

49.750 km Lichtm. velgen ECC

Eenieder die belangstelling heeft kan contact opnemen met A.H. Postma (kerkrentmeester), 0252-374586 of mailen naar bartpostma@planet.nl.

9,50 tie: 2 eurt k € b a s i g d e M anin hou e r l e c d o o on 99,50 Airc c r i € A € 18.600

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

€ 14.950

Autobedrijf Heemskerk & ZN Lange Vaart 34 Rijnsburg • Tel. 071-4020365 • info@autoheemskerk.nl • www.autoheemskerk.nl

Heerlijk lunchen of dineren aan zee

In de maand meI: maandagavond: Onbeperkt spareribs € 16,75

ZONWERING

Woensdag Chefs menu: 4 gangen inclusief 3 glazen wijn € 49,50 dinsdag t/m donderdag: Walk-inn onbeperkt lunchbuffet voor € 14,75 p.p.

Reserveer 071-4019998 • Strandafgang 19 tegenover Hotel Savoy

PLUG geeft u u alle alle ruimte ! Plug geeft ruimte! Laat uw uw droomkast droomkast ontwerpen ontwerpenbij Za 17 Mei Laat bij PLUG MEUBELEN 24 Mei PLUG MEUBELEN ! st Actie een ka n a v koop Bij aan tings r o k 50%le accessoire op al

Op zaterdag 17 en 24 mei a.s. is er een kastenspecialist van de leverancier aanwezig om u uitgebreid te informeren over: schuifwandenkasten, inloopOnze Schuifwanden zijn bed-achterfunctioneel, kasten, nachtkastjes, en van hoogwaardige kwaliteit. wanden en TV-lift op maat! Ze bieden ongekende mogelijkheden Onze zijn te functioneel om uwschuifwanden ruimte optimaal benutten.en van hoogwaardige kwaliteit.van Ze bieden Door de veelheid kleur enongekende materiaal mogelijkheden om uw ruimte optimaal te kunt u eindeloos combineren. benutten. Door de veelheid van kleur en Ook voor de kastindeling geldt maatmateriaal kunt u eindeloos combineren. Ook voor werk volgens uwgeldt wensen en ideeën. de kastindeling maatwerk volgens uw Kasten gratis gemeten engratis gemewensenworden en ideeën. Kasten worden gratis ten engeplaatst geplaatstininde deregio. regio.

ZA 17 mei ZA 24 mei

Op zaterdag 17 en 24 mei a.s. is er kastenspecialist van de leverancier aanwezig om u uitgebreid te informeren over : Shuifwandkasten, inloopkasten, nachtkastjes, bedachterwanden en TV-lift op maat !

Ambachtsweg 3 - 2222 AH Katwijk - 071-4028046


cultuur

DE TEYLINGER

WOENSDAG 14 MEI 2014

17

Ouderen genieten volop van uniek pianoconcert  Daniël Wayenberg en Martin Oei in 'Uit in eigen huis'

Zeilklompen bouwen in park Groot Leerust WARMOND  Tijdens de Westlander Zeildagen kunnen kinderen op zaterdag 24 mei hun eigen zeilklomp bouwen.

Het bouwen gebeurt onder deskundige leiding tussen 14.00 en 17.00 uur in park Groot Leerust in Warmond. Ondersteuning van handige opa’s, vaders en moeders is welkom. Later in de zomer zijn alle schippers met hun zeilklompen welkom bij de Grote Klompzeilwedstrijd in het park tijdens de Gouden Gaffelwedstrijden. De bouwers hebben alle tijd om hun zeilklomp volledig zeilklaar te maken voor deze wedstrijd. Voor het zeilklomp bouwen

heeft men een bouwpakket nodig en moeten kinderen zich opgeven bij de VVV op de Gemeentehaven in Warmond. Daar ontvangen ze het complete bouwpakket, toegang voor de workshop en een premiebon van 10 euro die wordt uitbetaald aan de schippers die meedoen aan de Grote Zeilklompwedstrijd in augustus. De kosten voor het hele pakket zijn 30 euro, te voldoen bij de VVV. Er is altijd veel belangstelling voor het zeilklomp bouwen, maar de plaatsen op de ‘scheepswerf’ in het park zijn beperkt. De bouwpakketten zijn ook los te koop bij de VVV als er geen plaats meer is in het park.

Matthias Toneel speelt ‘Noem me geen mams’ WARMOND  Vrijdag 16, zaterdag 17 en vrijdag 23 mei speelt toneelgroep Matthias in Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond de komedie ‘Noem me geen mams’ van Loek Elich.

Het verhaal gaat over een alleenstaande schrijfster die volgens haar dochter nodig eens aan de man geholpen moet worden. De dochter heeft een vernuftig plan opgezet waar de moeder volledig intuint. Matthias wil weer eens een echt ouderwets leuk stuk op de planken brengen. De totstandkoming van deze productie is dan ook geheel anders dan voorgaande jaren. Eerst werd zorgvuldig een stuk gekozen door de spelers zelf. Een stuk waar ze zich lekker bij voelen en dat de groep goed past. Vervolgens is er een regisseur bij gezocht die zowel de juiste chemie met de spelersgroep heeft alsook achter de keuze van het stuk kan en wil staan. Deze formule heeft goed gewerkt en kwam naar ieders tevredenheid

vrij snel tot stand. De nieuwe regisseur is Stan Lambregts, artistiek geschoold en reeds twintig jaar actief in het theater en evenementencircuit als zanger, acteur en regisseur. Sommigen kennen hem wellicht nog als Monsieur André toen hij die rol destijds vertolkte in The Phantom of the Opera. Zijn veelzijdigheid strekt zich uit van presentator van evenementen tot aan zijn rol als Luciano Gelati, de zingende ijscoman die graag feesten en partijen komt opvrolijken. Hoe de regisseur en de spelersgroep tot wederzijds genoegen een toneelproductie op de planken zetten kan men zelf komen zien op 16, 17 of 23 mei. De toegang bedraagt 6 euro en kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het stuk aan de deur van het theater. Donateurs van Matthias krijgen gratis toegang op vertoon van hun donateurkaart. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur. Tijdens de pauze zijn er loten voor de loterij te koop om een deel van de kosten van de voorstelling te financieren.

Sassem Troef sluit het bridgeseizoen af SASSENHEIM  Bridgeclub Sassem Troef sluit het competitiejaar op 22 mei af met een einddrive, waarin ook de prijzen voor club- en lijnkampioenen worden uitgereikt. Op zaterdag 1 juni volgt dan nog de ‘huisaan-huis’-drive voor leden.

Het Zomerparenbridge vangt aan op donderdagavond 5 juni om 20.00 uur en vindt plaats in de

Oude Tol aan de Hoofdstraat 147 in Sassenheim. Men kan zich aanmelden op de website www.sassemtroef.nl. Men kan ook altijd binnenlopen. De kosten bedragen 6 euro per paar. Er wordt gespeeld in lijnen op sterkte. De eerste twee paren van elke lijn plaatsen zich voor de einddrive op zaterdag 30 augustus. Ook zijn elke avond naast Meesterpunten flessen rode of witte wijn te verdienen.

Oud-presentatrice van het NOS Journaal Noraly Beyer verzorgde de presentatie van het concert en introduceerde de pianisten: “Muziek verbindt en verbroedert. Het is daarom prachtig om te zien dat uit verschillende locaties van Marente bewoners en hun begeleiders hier zijn om dit klassieke concert bij te wonen. Ik ga volop genieten en ik hoop van harte u ook”, aldus Beyer. Voor het speciale jubileumconcert van Stichting Muziek in Huis deed de sfeervolle kapel van Mariëngaerde in Warmond dienst als concertzaal. Wayenberg en Oei treden vaker samen op en waren ook te horen bij de opening van het Rijksmuseum. De pianisten behoren tot twee verschillende generaties en wisten zich te verbinden in de muziek. De jonge Martin Oei is enthousiast over de samenwerking: “Ik kijk goed naar hoe de vingers van Daniël de toetsen bespelen, daar kan ik veel van leren”. De meesterpianist zelf geeft aan dat oefenen belangrijk blijft om de scherpte te houden. “Tijdens tournees in Amerika was het alleen maar optreden, in het vliegtuig en hup weer optreden. Dat is eigenlijk

Daniël Wayenberg en Martin Oei speelden klassieke werken van onder andere Schubert en Chopin vierhandig op de vleugel.

niet goed. Ik heb tijd nodig om in alle rust geconcentreerd te kunnen oefenen”. Op de vraag of zijn leeftijd nog een rol speelt bij het geconcentreerd blijven is hij zeer duidelijk: “Nee, leeftijd speelt geen rol. Misschien heb ik nu iets meer rust nodig dan toen ik jong was, maar dat mag geen naam hebben”. Het duo speelde klassieke werken van onder andere Schubert en Chopin vierhandig op de vleugel. Het zorgvuldig samengestelde programma werd met veel emotie en gevoel gebracht en het publiek was dan ook zichtbaar geroerd. Het enthousiasme van de luisteraars werd verwoord in een spontane toespraak van een van de aanwezigen. De man was een en al

Champigné krijgt een Laan van Warmond WARMOND  In het kader van de stedenband tussen Warmond en Champigné wordt op 5 juli in de Franse plaats de Avenue van Warmond geopend. De Stichting JWC organiseert ter gelegenheid daarvan een speciaal programma in Champigné van 4 tot en met 7 juli. Deelname is voor iedereen mogelijk die interesse heeft en woonachtig is in de gemeente Teylingen.

De gemeente Champigné ondergaat al enige jaren infrastructurele veranderingen. Zo is er een nieuwe woonwijk gebouwd waarnaast het nieuwe gemeentehuis is komen te staan. In de woonwijk zijn straatnamen als Narcisse en Tulipe opgenomen. Dat heeft te maken met de ligging van de gemeente Teylingen in de Bollenstreek. Nieuw dit jaar is de inauguratie van de Mail van Warmond. Een mail is een soort brede, parkachtige laan voor voetgangers waar kan worden geflaneerd, waar kinderen kunnen spelen en waar gezeten kan worden onder de bomen. De gemeente Champigné nodigt de inwoners van Teylingen uit om deel te nemen aan de feestelijke opening. Er is een speciaal programma sa-

GRATIS ADVERTENTIE

Tijdens de Westlander Zeildagen kunnen kinderen hun eigen zeilklomp bouwen.

WARMOND  Meer dan honderd bewoners van Marente beleefden afgelopen zaterdag een unieke middag. Uitgaan in eigen huis kreeg een bijzondere betekenis door een concert van de internationaal gelauwerde meesterpianist Daniël Wayenberg (84) en conservatoriumstudent Martin Oei (18).

mengesteld dat weer gericht is op samenwerking, elkaar beter leren kennen en samen plezier maken. Met name een bezoek aan het historisch pretpark Le Puy du Fou is een dagvullend programma. Daar kunnen de bezoekers op thematische wijze oude tijden herbeleven door middel van shows met speciale effecten. Men vertrekt op 4 juli vanuit Warmond en wordt bij aankomst ontvangen in het gemeentehuis van Champigné. Op 7 juli vertrekt men weer naar Warmond. Afhankelijk van de wensen en bij voldoende deelnemers wordt er met een bus gereden, anders met eigen vervoer. Men kan aangeven of men bij een gezin wil logeren, in een jeugdherberg of in een hotel. De kosten voor het programma worden voor een deel door de gemeente Champigné gedragen, voor een deel door een eigen bijdrage en voor een deel door de Stichting JWC. Er zijn altijd tweetaligen aanwezig om de communicatie de ondersteunen. Men kan zich nog aanmelden via het e-mailadres info@stichtingjwc.nl. Daar kan men ook terecht voor meer informatie. Na aanmelding ontvangt men gedetailleerde informatie.

lof over de pianisten en sprak, mede namens de medebewoners, zijn dankbaarheid uit voor het mogen blijven genieten van klassieke muziek op hoge leeftijd. Dit concert is onderdeel van een landelijke jubileumtournee van Muziek in Huis met het pianoduo. Koningin Máxima woont op donderdagmiddag 15 mei het laatste concert in deze serie jubileumconcerten bij. Stichting Muziek in Huis organiseert meer dan 600 kamermuziekconcerten per jaar in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bijna 130 op conservatoria opgeleide musici vormen ruim vijftig professionele ensembles. Zo brengt de stichting klassieke muziek naar mensen toe die zelf niet meer mobiel zijn.

Twee teams naar de Roparun SASSENHEIM/VOORHOUT  Twee teams uit Sassenheim en Voorhout zetten zich in voor de Roparun. Zij gaan op 7 juni van start in Parijs of Hamburg en lopen in estafette in twee dagen naar Rotterdam. In de aanloop naar de Roparun zamelen de teams zoveel mogelijk geld in. De opbrengst van de Roparun gaat naar goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Henk van der Velde, voorzitter Stichting Roparun Palliatieve Zorg: “Het is prachtig dat ook dit jaar zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor de Roparun. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen. Dat is meer dan anderhalve marathon. Gemiddeld bestaat een team uit 25 personen, waaronder twee fietsers die de lopers begeleiden. Ieder team levert een geweldige sportieve prestatie. Ik hoop dat ook de inwoners van Sassenheim en Voorhout hun Roparunteams ondersteunen. Mensen die een bepaald team willen ondersteunen kunnen dit team aan de hand van het teamnummer opzoeken op www.roparun.nl en hun donatie aangeven”, zegt Van der Velde. Dit jaar doen het Rijnlands Lyceum Sassenheim uit Sassenheim (team 223) en Team Bollenstreek uit Voorhout (team 114) mee.

VAKANTIE IS WIELEWAAL

VAKANTIE IS... ...EEN KIJKJE IN EEN ANDERE WERELD

Bezorg jij hen een onvergetelijke vakantietijd?

www.wielewaal.nl/ vrijwilligers


Verhagen biedt nieuw élan

“We hebben ruimte en we willen die delen” Ondernemers hebben ruimte nodig om te ondernemen. Figuurlijk gesproken, maar ook letterlijk. Uitgeverij Verhagen biedt die ruimte. In de krant, in samenwerking, én fysiek: “We hebben hier kantoorruimte vrij en we zoeken naar partners om die ruimte in te vullen.”, aldus directeur Dirk Bouman.

die een bedrijf nodig heeft. “Representatief, goed bereikbaar en met voldoende en gratis parkeergelegenheid”, somt Bouman op. “En veilig. Niet alleen door de eigen alarminstallatie, maar ook door de gezamenlijke beveiliging op het industrieterrein, waar wij ook lid van zijn.” Aan die algemene voordelen voegt Verhagen er zelf nog een paar toe: “Huurders kunnen gebruik maken van alle faciliteiten in het gebouw. De professionele entree, onze receptiedienst, de keuken en kantine, onze telefoon- en ICT infrastructuur en overdekte fietsenstalling.” Via de verschillende zij-ingangen is ook een eigen opgang te realiseren. Bovendien is het Verhagen-pand een prettige plek om te werken, benadrukt Bouman. “Er heerst een gezond werkklimaat hier. Een prettige sfeer.”

Uitgeverij Verhagen timmert na een paar moeilijke jaren in de branche weer lekker aan de weg. Er kwamen nieuwe kranten bij, er was een directiewissel en de nieuw aangetreden directeur kwam met flinke stip als vijfde binnen in de lijst meest invloedrijke ondernemers van de Bollenstreek. Nieuw elan, nieuwe ideeën. Met daarin een belangrijke rode draad: Verhagen is op zoek naar samenwerking. “We raken er steeds meer van doordrongen dat we samen met partners het beste uit onszelf halen”, aldus Dirk Bouman. Partners Verhagen deelt graag wat zij heeft, en daarin past ook de nieuwe stap van de uitgeverij: verhuur van ruimte in het pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. “We zoeken naar één of meerdere partners om ons gebouw mee te delen”, legt Bouman uit. “Bij voorkeur zoeken we partijen die enigszins verwant zijn met wat wij doen. Denk aan bijvoorbeeld een communicatiebureau, een internetbedrijf of een grafisch vormgever. Maar ook de lokale omroep zou van harte welkom zijn”. Bouman verwacht dat juist verwante bedrijven in één gebouw elkaar enorm kunnen versterken. “Als je elkaar tegenkomt bij de koffie, letterlijk bij elkaar in de keuken kijkt, dan ligt het voor de hand dat daar ook ideeën uit voortkomen”. Wat overigens niet

betekent dat ándere bedrijven niet welkom zouden zijn. “Iedereen is welkom. Ons pand is voor vele soorten bedrijven geschikt. Zolang het binnen het bestemmingsplan van de gemeente valt liggen alle opties open.” Alle faciliteiten die je nodig hebt Het Verhagen-pand aan de Ambachtsweg in industrieterrein ‘t Heen dateert uit 1993. Het is een modern bedrijfspand dat centraal gelegen is in het industriegebied en dat alle faciliteiten biedt

Scherpe prijs Ruimte, bereikbaarheid en voorzieningen. En dat alles hoeft niet de hoofdprijs te kosten. “We bieden onze kantoorruimte aan voor een scherpe prijs”. Wat de inrichting betreft: daar valt volgens Bouman altijd over te praten: “dat geldt allereerst voor de indeling. De meeste binnenwanden zijn verplaatsbaar, dus je kunt het krijgen hoe je het hebben wilt”. Maar het geldt ook voor de kantoorinrichting zelf: “in principe is dat een zaak van de huurder, maar als we samen om de tafel zitten komt er altijd wel iets uit.” Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Dirk Bouman, tel. 071-4022901 of mail: d.bouman@ uitgeverijverhagen.nl. “Ik kijk er naar uit om nieuwe partners in ons pand te mogen verwelkomen. We hebben de ruimte en we willen die delen. Het is voor een bedrijf altijd handig om bij een uitgeverij te zitten. Wie weet wat er voor moois uitkomt!”


zakelijk

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

19

Feestelijke opening The Read Shop Sassenheim

Ingrid de nie en Petra Planjer in hun Boek Kado enzo.

Boek Kado Enzo volgt de allerlaatste trends WARMOND n De naamsverandering van boekhandel De Nie, bij velen ook bekend als het postkantoor, tot Boek Kado Enzo blijkt verrassend snel ingeburgerd. Als slotfase van het veranderingsproject is volgens de laatste trends met het assortiment, mede door te luisteren naar de wensen van kopers van cadeautjes voor alle leeftijden, een leuk aanbod gerealiseerd.

De winkel is opnieuw ingedeeld waardoor kopers rustiger kunnen snuffelen om met iets verrassends zichzelf of een ander blij te kunnen maken. Een nieuwe toonbank waar de kopers elkaar niet verdringen en twee tot drie dames van het team iedereen persoonlijke aandacht kunnen geven en waar bovendien de cadeaus ook nog feestelijk ingepakt kunnen worden, vormt de afron-

ding van het winkelfeest. Ingrid de Nie: “Het oubollige is eruit nu we de zaak in een nieuw jasje hebben gestoken. We willen van winkelen echt een feestje maken. Aan de reacties van klanten merken we dat dit goed gelukt is”. Petra Planjer, die alle trends nauwlettend volgt, vult aan: “De basis is een vast assortiment en een constant wisselend aanbod van producten die snel veranderen en echt ín zijn. Een goed voorbeeld daarvan zijn sieraden en tassen”. Medewerkster Anita is erg creatief en gaat voor perfectie om zo goed mogelijk het hele aanbod tot zijn recht te laten komen. En medewerkster Ellen springt extra in wanneer het nodig is. Door goede adviezen van het team van vier wordt winkelen bij Boek Kado Enzo echt een feestelijk belevenis, zo vinden ze bij de Warmondse winkel.

Dames Forwodians verliezen basketbalfinale VOORHOUT n In Rotterdam speelden de basketbaldames van Forwodians in de finale van de play-off. Met een volle bus supporters op de tribune moesten de dames van coach Wilko Schelvis de strijd aangaan met de dames van het tweede team van basketbalvereniging Binnenland uit Barendrecht.

Dat het een harde dobber voor Forwodians zou gaan worden bleek bij aankomst al toen er in het Binnenland-team ook een aantal speelsters zat met eredivisieervaring. Binnenland pakte de sprongbal en zette meteen de eerste twee punten op het scorebord. Na een kleine dertig seconden scoorde Binnenland een driepunter. Carola de Jong wist in de 4de minuut echter te scoren en mocht nog een vrije worp nemen ook, dus ook Forwodians haalde de nul van het bord. Forwodians kreeg veel fouten aan de broek waardoor ze niet aan scoren toekwamen. In de 8ste minuut kwam Marjon van Egmond als center het veld op en zij wist wat ballen tegen te houden. In de 9de minuut mocht Eva Groeneveld nog twee vrije worpen nemen en scoorde beide keren. Het nam echter niet weg dat Binnenland de eerste periode met 18-7 afsloot. De derde periode begon Binnenland meteen met scoren. Mary van Overveen reageerde met een tegenscore. Op wonderbaarlijke wijze verloor een van de speelsters een van haar schoenen

tijdens een aanval, maar zij speelde gewoon door. Dit zorgde voor enige hilariteit op de tribune. De scheidsrechter floot in verband met de veiligheid echter af. In de zevende minuut maakte Sabine den Oss een mooie driepunter. Forwodians kon in de tweede periode de achterstand niet inhalen. Met nog steeds elf punten verschil ging de rust in. De derde periode kwam Forwodians iets dichterbij. De verdediging werd wat beter en Binnenland kon minder makkelijk scoren. In de tweede minuut scoorde Forwodians vijf punten en even leek het erop dat ze de wedstrijd gingen overnemen. Fenny van de Nouland kwam sterk de derde periode in en haalde vijf punten binnen. Guard Carola de Jong mocht in totaal vier vrije worpen nemen en ze scoorde allevier de keren. In de derde periode wist Forwodians twee punten verschil weg te werken en eindigde de periode met 41-32 voor Binnenland. In de eerste minuut van de vierde periode werd Marjon van Egmond in haar schotpoging fout gehinderd en mocht twee vrije worpen nemen, welke ze prima benutte. Elske van Eembergen wist in de vierde minuut twee keer te scoren. Hoewel Forwodians twaalf punten scoorde en terugkwam tot 46-42, verloren ze in de laatste minuten toch nog de wedstrijd. Voor het publiek een mooie en spannende wedstrijd om te zien, en het was geen schande om van Binnenland te verliezen.

SASSENHEIM n Zaterdag 3 mei hebben Willem en Karin Westerbeek op feestelijke wijze hun nieuwe The Read Shop geopend aan de Hoofdstraat in Sassenheim. Na vijftien jaar onder de vlag van Bruna geopereerd te hebben zijn zij een nieuwe weg ingeslagen met een nieuwe formule. Dit betekent een nieuwe uitstraling in een geheel verbouwde winkel. Tevens is er een PostNL-postkantoor gevestigd om de dagelijkse postzaken te regelen. Willem en Karin Westerbeek knipten zelf een lint door, waarna er geproost werd op de toekomst. “Het is weer een nieuwe uitdaging om met deze nieuwe uitstraling de klanten nog beter van dienst te zijn”, aldus Willem Westerbeek. “De winkel is overzichtelijker geworden en door de nieuwe balie

willem en Karin westerbeek hebben op feestelijke wijze hun nieuwe The Read shop geopend.

kunnen we de klanten nog beter helpen”. Karin Westerbeek ziet de toekomst helemaal zitten. “We hopen dat de klanten nieuwsgierig zijn naar de

Negende Luchtkussen Festival is op 1 juni VOORHOUT

n Traditiegetrouw zal op de eerste zondag in juni het Luchtkussen Festival weer plaatsvinden op de Herenstraat in Voorhout. Dit jaar wordt het de negende editie.

De afgelopen jaren heeft de Stichting Luchtkussen Festival zich sterk gemaakt voor vele goede doelen. Onder andere werden het hospice in Sassenheim, de restauratie van de Bartholomeuskerk in Voorhout en de Vakantie Evenementen Teylingen een donatie overhandigd, en de afgelopen drie jaren is met het evenement een mobiel muziekpaviljoen gerealiseerd. Dit jaar zal het Luchtkussen Festival in het teken staan van Fietsmaatjes, een vrijwilligersorganisatie die het mindervaliden en slecht ter been zijnde mensen mogelijk maakt om ritjes te maken met behulp van een duofiets. De Herenstraat zal weer volgezet worden met verschillende luchtkussenobjecten, waaronder ballenbakken, springkussens, hindernisbanen en stormbanen. Voor de allerkleinste springertjes zal het bekende Kidsplein, gesitueerd op het parkeerterrein van de oude

Straks bridgen in Warmond WARMOND

De Warmondse seniorenbridgeclub ‘Het Juiste Bod’ kan weer leden gebruiken. Er wordt gespeeld met tien tafels en er zijn zes ronden. Er wordt gespeeld voor de gezelligheid met in de pauze een kopje koffie of thee met een koekje. De spellen worden gespeeld op de woensdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het seizoen loopt van de eerste woensdag in september tot en met de laatste woensdag in april. De locatie is de kantine van voetbalvereniging Warmunda aan de Herenweg in Warmond. Ook wie zich beschikbaar wil stellen als invaller is welkom. Voor meer informatie: Karin van Egmond, tel.0713010029.

Plus-supermarkt, niet ontbreken. Het plein zal onder toezicht staan van gediplomeerde mensen van De Speelbrug. Ook zal het evenement opgeluisterd worden door diverse dweilorkesten en zal het mobiele muziekpaviljoen ook niet ontbreken. Het festival start om 13.00 uur en zal rond 17.30 uur eindigen. Toegang tot het festival is gratis, maar deelname kost 5 euro. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid entreebandjes in de voorverkoop aan te schaffen. Men kan hiervoor terecht bij Bakker Ammerlaan aan het Oosthoutplein en Hoek Boek in de Herenstraat.

nieuwe formule en dat ze snel een keer binnenlopen voor een krantje, een goed boek of een lot uit de loterij. Ook voor alle kantoorartikelen kunnen ze bij ons terecht”.

Dansstudio Sonja gaat kamperen SASSENHEIM

n Op 31 mei en 1 juni staat Dansstudio Sonja uit Sassenheim met haar leerlingen op de planken van schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Met het oog op de komende zomer is gekozen voor het thema Camping. “Helaas is er geen theater in onze regio met de capaciteit die ik nodig heb”, aldus Sonja Verbeek van de dansstudio. Veel mensen kiezen ervoor om in de zomervakantie er met tent of caravan op uit te trekken en de leerlingen van Dansstudio Sonja spelen in deze voorstelling hier alvast op in. In tal van hilarische en vooral herkenbare situaties zal het publiek worden getrakteerd op een show waarin spel, zang en alle dansstijlen samen komen. Van hiphop tot klassiek, van modern ballet tot breakdance en alles wat daartussen zit. Deze voorstelling zal een duidelijk beeld geven van de disciplines die de dansstudio aanbiedt. Maandenlang zijn de ruim 500 dansers en danseressen al bezig om onder leiding van hun docenten een wervelende show neer te zetten. De kaarten zijn € 17,50 per stuk en zijn verkrijgbaar in de studio. Voor meer informatie: www.dansstudiosonja.nl.

WBO op zoek naar bestuursleden Macha Feoktistova.

n

Beautyblogger komt signeren SASSENHEIM

n Beautyblogger Mascha Feoktistova brengt zaterdag 24 mei vanaf 15.00 uur een bezoek aan boekhandel Wagner om haar boek ‘Happy Life’ te signeren. Mascha Feoktistova runt fulltime beautygloss.nl en krijgt inmiddels meer dan 650.000 unieke bezoekers per maand op haar site. Ieder boek dat ter plaatse wordt aangekocht krijgt een handtekening van Mascha Feoktistova. In haar boek schrijft ze korte verhalen over hetgeen ze heeft meegemaakt en wat ze ervan geleerd heeft.

WARMOND n Om haar activiteiten te kunnen voortzetten heeft de Warmondse Bond van Ouderen op korte termijn behoefte aan twee nieuwe bestuursleden om de functies van secretaris en activiteitencoördinator te gaan vervullen. De bestuursleden die deze functies vervulden zijn tijdens de algemene vergadering in maart statutair afgetreden en waren niet herkiesbaar. Het bestuur van de WBO hoopt dat enthousiaste 50-plussers zich voor een van deze functies beschikbaar willen stellen. Voor nadere informatie en aanmelding kan men terecht bij voorzitter Kees van den Aardweg (tel. 071-3010569, e-mail kees@vandenaardweg.eu) of vicevoorzitter Rob van Konijnenburg (tel. 071-3010097, e-mail rob.vankonijnenburg@planet.nl).


Zaterdag 17 mei Open dag BinnenZee Op 17 mei 2014 is het eindelijk zover

BinnenZee gaat open! Het programma van de Open Dag ziet er als volgt uit: Op de 1e verdieping presenteren sportfondsen en verenigingen hun aanbod, zodoende kunt u zich laten informeren over alle mogelijkheden binnen het zwembad.

Demonstraties Sportfondsen-BinnenZee Ronde 1 13:30-13:40uur 13:40-13:50uur 13:50-14:00uur 14:00-14:10uur 14:10-14:20uur 14:20-14:30uur 14:30-15:00uur

Doelgroepenbad Aquavaria ClubAquarobics ClubAquabootcamp ClubAquavitaal/MBVO Aquafitness Ouder&kind zwemmen Rondleidingen

Ronde 2 15:00-15:10uur 15:10-15:20uur 15:20-15:30uur 15:30-15:40uur 15:40-15:50uur 15:50-16:00uur 16:00-16:30uur

Doelgroepenbad Ouder&kindzwemmen ClubAquarobics ClubAquabootcamp ClubAquavitaal/MBVO Aquafitness Aquavaria Rondleidingen

Ook de verenigingen zullen tussen 13:30 - 15:00 uur meerdere demonstraties verzorgen. Aan het einde van de middag zal er een Waterpolo demonstratiewedstrijd gespeeld worden. De presentaties van de teams zijn om 16:15uur, de wedstrijd start om 16:30uur.

0peningsactie BinnenZee 3 maanden onbeperkt Aquasporten en zwemmen voor maar € 4,60 per week! Actie is alleen geldig op 17 en 18 mei 2014. Kunt u op deze dag niet aanwezig zijn kunt u ook inschrijven via de website. Ook voor kinderen is deze kaart een ideale mogelijkheid om drie maanden lang onbeperkt gebruik te maken van BinnenZee!

Wat kunt u allemaal doen op deze kaart: - Aquajoggen - ClubAquavitaal - ClubAquarobics - ClubAquabootcamp - Trimzwemmen - Aquavaria - Ouder en kind zwemmen - Therapiezwemmen - Aquafitness - Survival O&K - Banenzwemmen - Recreatiefzwemmen en kidsmiddag!

Noordwijk • Nieuwe Zeeweg 165 • 071-3613333 • www.bloemenzee-noordwijk.nl


sport

de TeYLIngeR

21 Hockeydames Voorhout verrassen Rijswijk: 1-0 woensdag 14 mei 2014

VOORHOUT

n Na het debacle en onnodig verlies van een week eerder moesten de Voorhoutse hockeydames tegen Rijswijk, dat nog meedoet voor het kampioenschap. De verdedigende muur die Voorhout had opgetrokken werd niet door Rijswijk geslecht. Voorhout verraste Rijswijk met een benutte strafcorner en won met 1-0.

Frank de groot (tweede van links) heeft de aanvoerdersband overgedragen aan Raydell Kewal (nr. 4). | Foto: PR/P.J.P. Sportphotography.

Ter Leede ook onderuit in de laatste wedstrijd n Spakenburg en GVVV spelen voor kampioenschap SASSENHEIM n Ook in de laatste wedstrijd in de Topklasse heeft Ter Leede geen overwinning kunnen boeken. De blauwen uit Spakenburg gingen met een 1-3 overwinning naar de kleedkamer. Het kampioenschap is echter nog niet binnen voor de Spakenburgers. Ver in blessuretijd was het GVVV dat in en tegen Barendrecht alsnog de overwinning wist binnen te slepen. Zo zal er een beslissingswedstrijd aan te pas moeten komen om uit te maken wie zich tot zaterdagkampioen in de Topklasse mag laten kronen. Het is een eenmalig optreden geworden voor de Sassenheimers in de Topklasse. Het was vanaf het begin al duidelijk dat Ter Leede het zwaar zou gaan krijgen op het hoogste amateurniveau. Na het kampioenschap in de Hoofdklasse A bleek er maar weinig versterking te zijn gekomen naar sportpark Roodemolen. En dat zou de ploeg dan ook uiteindelijk gaan opbreken. Grootmachten als IJsselmeervogels, Spakenburg, GVVV en Rijnsburgse Boys weten zich ieder voetbalseizoen met enkele goede spelers te versterken. Voor Ter Leede was dat niet weggelegd en dan weet men bij voorbaat al dat men het heel moeilijk gaat krijgen. Het stapje terug naar de Hoofdklasse komt dan ook niet onverwacht. Toch wisten de roodgelen dit seizoen in de Topklasse zes overwinningen op hun conto te schrijven. Vijfmaal werd op sportpark Roodemolen een overwinning behaald. Eenmaal, tegen IJsselmeervogels, werd op vreemde bodem de tegenstander geëlimineerd. De verdediging van Ter Leede kreeg in dit seizoen van de Topklasse de meeste doelpunten om de oren. In totaal moesten Serge van der Ban en de invaller-keepers, tachtig maal de gang naar het net maken. Een record waar men zeker niet trots op zal zijn is dat Ter Leede deze competitie de meeste gele en rode kaarten kreeg toebedeeld. Mike Boelee, met acht kaarten, werd zelfs koploper in het kaartenklassement. De twee andere debutanten in de Topklasse, Excelsior M en ONS Sneek, deden het een stuk beter in hun eerste optreden. Excelsior M wist de helft van de in totaal dertig wedstrijden te winnen, ONS Sneek kwam tot dertien maal winst. Voor volgend seizoen staan er voor Ter Leede, mits de KNVB de regioclubs weer bij elkaar indeelt, enkele derby’s op het programma. Zeker is het dat FC Rijnvogels en Katwijk

naar de Roodemolen komen. En misschien voegen zich daar ook nog Quick Boys en Noordwijk bij. Laatsgenoemde zal moeten strijden middels een promotie-/degradatiewedstrijd voor behoud in de Topklasse. Ter Leede kwam zeer gehavend aan de start deze zaterdagmiddag. Zo ontbraken wegens blessures of schorsingen Serge van der Ban, Mike Boelee, Marouane Pedrini, Vincent Ammerlaan en Mitchell Kappenberg op het appél bij trainer Henk Wisman. Met vijf invallers was het dus al vrijwel zeker dat er geen eer behaald zou kunnen worden tegen een op oorlogsterkte aantredend Spakenburg. En dat werd in de vierde minuut dan ook al vroeg bewaarheid. Kees Tol werd de diepte ingestuurd en liet vervolgens doelman Jeroen Vrolijk kansloos: 0-1. Na een geweldige uithaal van Tol verdween de inzet ver buiten bereik van Vrolijk in de rechterbovenhoek. Yordi Teijsse werd even later net voor de rand van de 16-meter naar de grond gewerkt en dat betekende een vrije trap voor de gastheer op een mooie plaats voor het doel van Barry Diteweg. Ronny Verplancke belastte zich met deze vrije trap, maar kon het leder niet achter doelman Berry Ditewig werken. Ook Teijsse zelf en Robert Steemers kregen nog een goede mogelijkheid om hun ploeg op gelijke hoogte te brengen. Teijsse schoot net over de lat en Steemers mikte de bal vlak langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Nog voor het rustsignaal van scheidsrechter Dubbeld liet Tol duidelijk zien waarvoor hij naar Spakenburg was gehaald. Na een doorkopbal van Maurice van der Wilt was het Tol die opnieuw alleen voor Vrolijk verscheen. En wederom haalde Tol verwoestend uit: 0-2. Spakenburg kreeg hierna nog enkele goede mogelijkheden om de stand verder uit te bouwen, maar zou daar in deze

eerste rondgang niet in slagen. In de tweede helft eenzelfde scenario. Spakenburg deelde de lakens uit en Ter Leede mocht af en toe eens een speldenprikje uitdelen. Na een kwartier in deze tweede rondgang was het opnieuw Tol die de vele meegereisde supporters de handen op elkaar liet brengen. Nadat Tol al twee ideale kansen op de 0-3 had laten liggen was het in de 59e minuut wel raak voor de topscorer van Spakenburg. Op aangeven van Lanting nam Tol de bal op prima wijze aan om vervolgens doelman Vrolijk voor de derde keer kansloos te laten: 0-3. Op dat moment was Spakenburg zeker van de overwinning en leek ook het kampioenschap bij Spakenburg terecht te komen. GVVV stond nog steeds op een 2-1 achterstand en dat betekende dat de Veenendalers nog tweemaal moesten scoren om de drie punten in de tas te steken. De 2-2 viel op sportpark De Zwaaier 25 minuten voor tijd, waarna het lang stil bleef in Barendrecht. Jasper de Bie wist na 90 minuten de spreekwoordelijke eer voor de gastheer te redden: 1-3. Intussen floot scheidsrechter Dubbeld voor de laatste keer deze middag en was het afwachten wat de uitslag in Barendrecht zou zijn. En dan voor Spakenburg die verschrikkelijke lange blessuretijd op sportpark De Bongerd. In de 97e minuut was het tenslotte Rick van de Eerden die zijn ploeg naar een extra wedstrijd om het kampioenschap wist te schieten: 2-3. Teleurstelling bij Spakenburg dat dacht de buit binnen te hebben en nu dus met GVVV in een wedstrijd op het sportpark van VVOG in Harderwijk aanstaande zaterdag zal moeten uitmaken wie de kampioenschaal in ontvangst mag nemen. Eén persoon was zeker niet ongelukkig deze middag. Dat was namelijk de penningmeester van Ter Leede. Liefst 1500 bezoekers kwamen op deze wedstrijd af en dat betekende een prima recette voor de penningmeester van de gastheer. Volgend seizoen zal Ter Leede een stapje lager moeten acteren en dan gaan proberen om zo snel mogelijk het verloren terrein weer terug te winnen. Maar die gedachte zal er ook zeker bij Katwijk zijn, dat na vijf jaar Topklasse eveneens uit de hoogste afdeling is gedegradeerd.

Het beloofde een zware wedstrijd te worden tegen de nummer 3 van de competitie: Rijswijk. Op sportpark Elsgeest was het de eerste tien minuten voor beide teams even aftasten, maar daarna gaf Rijswijk vol gas. De Voorhoutse dames werden onder druk gezet en kwamen bijna niet meer uit hun verdedigende stelling. De plaagstoten van Voorhout stonden in geen verhouding tot de aanvallen van de Rijswijkse ploeg. Door goed verdedigen en door een paar uitmuntende reddingen van keepster Mariska van Vliet kwam Rijswijk niet tot scoren. Met vijf strafcorners voor Rijswijk en een voor Voorhout gingen beide teams met een 0-0 stand de rust in. De tweede helft gaf hetzelfde beeld. Een sterk aanvallend Rijswijk pro-

beerde een gat te vinden in de verdedigende muur die Voorhout die middag had gemetseld. Door veel inzet, goed verdedigingen en goed keeperswerk bleef Voorhout in de race en probeerde met snelle counters het spel van Rijswijk te ontregelen. Een kwartier voor tijd sloeg Voorhout keihard toe. Uit een snelle counter werd een strafcorner gehaald. De ingeslagen bal werd door de Rijswijkse keepster niet goed verwerkt en met een snoeihard schot in het dak van het doel werd het vonnis geveld. Voorhout stond tegen de veldverhouding voor met 1-0. Het team van Rijswijk probeerde er nog een gelijkspel uit te halen, maar de krachten waren weggevloeid en Voorhout bleek een taaie tegenstander met veel inzet en een goede teamspirit. De Voorhoutse dames kwamen niet meer in de problemen en vierden op het eind de winst als een kampioenschap. Voorhout is na deze overwinning een echte middenmoter geworden en heeft nu al aan de doelstelling voor dit seizoen voldaan. Met nog drie wedstrijden te gaan is Voorhout zeker van behoud in de 3e klasse in deze spannende competitie.

Ter Leede houdt Jaap Schaap-jeugdtoernooi SASSENHEIM n Voetbalvereniging Ter Leede uit Sassenheim organiseert dit jaar voor het eerst een voetbaltoernooi speciaal voor niet-selectie E- en F-jeugdteams. Zo’n zestig teams van verschillende verenigingen afkomstig uit de wijde omgeving, zullen op zaterdag 17 mei de sportieve strijd met elkaar aangaan.

Naamgever van dit jeugdtoernooi is Jaap Schaap, Ter Leede-man in hart en nieren en al sinds de jaren ’80 degene die iedere zaterdagochtend met groot enthousiasme de allerjongste voetballertjes spelen-

derwijs met voetballen laat kennismaken en dus nagenoeg iedere jeugdspeler bij Ter Leede en zelfs sommige eerste elftalspelers onder zijn hoede heeft gehad. Aansluitend aan het toernooi is voor de eigen E-teams van de roodgelen uit Sassenheim een ‘bivak’ georganiseerd, waarbij de jongens, meisjes en hun begeleiders op een avondprogramma worden getrakteerd en vervolgens in tenten op het sportpark zullen overnachten. Dit Jaap Schaap-toernooi zal een jaarlijks terugkerend onderdeel op de Ter Leede-toernooikalender worden.

Judoka’s Barends op de tweede plaats VOORHOUT n Zaterdag 10 mei heeft een judoteam van Barends sport uit

Voorhout, aangevuld met judoka’s van sportschool Kaizen uit sassenheim en Judovereniging noordwijkerhout, deelgenomen aan de tweede ronde van de Zuid-Hollandse jeugdteamcompetitie. dit vond plaats in sporthal overbosch in den Haag en werd georganiseerd door de Judo Bond nederland. Het eerste Barends-team zag kans om in de 1e klasse de tweede plaats voor zich op te eisen achter Judocombinatie Haaglanden. Het tweede team werd in dezelfde poule vierde. de judoka’s konden na afloop een fraaie beker in ontvangst nemen, plus voor iedereen een eigen medaille.


a aaut .ardeaa rdeaaut . dea eaau w.ardea ardeaau r e arde d . a r d . r a w . w ww. www • www.a www • www.a • ww l • www www • l•w w • l • l • l n l n . n l . n . n l . o l . o n aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto aauto.n deaauto aauto.n auto aauto.n e a d e r r d e e d a e .a d a w.ar .ard w.ar .ard ww. .ard w.ar ww. w.ar w w w w ww. w w w w w w w • w w • w w w • l w • l w • • l w • l w n • l n l . • n l . l . n l .n o n l• o n n uto. aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto aauto.n deaauto aauto.n a e uto. a d a e r a r d e r e d r a e .a d a . r d a r d a d a ww. ww. w.ar ww. w.ar ww. w.ar www • www.a ww. w w w • w w • w w w • l • l w • • l w l w n • l n • n l nl to.n uto. .nl • to.n uto. o.nl uto. o.nl to.n u a o t u a t a t u a a to.n u a a u a u a e a u a e a a e a a e d a a e d a r d e a r d e a r d e r a e d a e . d a .ar w.a .ard w .ard PRIVE ww. .ard w.ar ww. w.ar w w w w ww. w w w w w w w • w w BEKROONDE MODELLEN VOOR TOPDEALS! UNIEK ALL-IN LEASE AANBOD! • w w w • l w • l w • • l w • l w n • l n l . • n l . • n l . n l . o n l o n n uto. aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto aauto.n deaauto aauto.n a e uto. a d a e r a r d e r e d r a e .a d a . r d a r d a d a ww. ww. w.ar ww. w.ar w.ar www • www.a ww. w w w • w w • w w • l • l w • l w l w n • n uitgerust met.n .n l• .n nl too.a.: uitgerust uitgerust met o.a.: o.a.: uto.Ka auto.nl Rijk .nl •Rijk o.nlB-MAX uto. Rijk ovelgen utoFocus aFord o t aumet t a t a a Ford u Ford a u a u e a •d Achterspoiler • Lichtmetalen velgen • Lichtmetalen a e a e a a e d a a r d e a r d e r e r a e d a . a d • Parkeer- en regensensoren portiervergrendeling • Parkeersensoren v+a rd .a Platinum EcoBoost Titanium .ar .ardWagon Plus ww. •• Centrale w ww. w.avelgen ww w.ar • Automatische 16’’ lichtmetalen • Cruise Control Airconditioning w w w w w w w • w • w • l w l w l •• Autom. airconditioning n • Navigatiesysteem EU • Navigatiesysteem EUl • w • n . n l . l . o nl • o n o n t . n t . t . u o u • Voorruitverwarming o u o t • Automatische Airconditioning • Achteruitrijcamera a t a t a u a u a u a a e a e a e a •d Bluetooth en USB a a d e r e r e d a .ard d a . r d . r a airbags Lease B-MAX Style: ww w.a w.ar Privé www •• Curtain ww. w w w • in wit, incl. navigatiesysteem • Automatisch w l w l w • n • n l . l . l o n o n n t . t . € 369,p/mnd!* u o u o inparkeren! ut aa aut eaa a e a d a d r e r e a d a . d ar ww. w.ar w ww. w • w l w • • n nl uto. o.nl t a u a a e a .ard arde . w w nl • w N PA

ORMA DAK

!

HU

IFDEUR

EN

ME

SC

!

T

ME

T

OpMaat Award

Alléén bij Ardea de Ka Platinum! • NORMAAL: € 14.665,• -/- FORD & ARDEA INRUILKORTING: € 1.700,- • -/-ARDEA REGISTRATIEPREMIE: € 400,-

• NORMAAL: € 20.850,- • +/+ ADVANCED TECHNOLOGY NAVIGATION PACK: € 995,• -/- FORD & ARDEA INRUILKORTING: € 2.200,- • -/- ARDEA REGISTRATIEPREMIE: € 1.000,-

• NORMAAL: € 23.495,• -/- FORD & ARDEA INRUILKORTING: € 2.000,- • -/-ARDEA REGISTRATIEPREMIE: € 1000,-

AWARD DEAL AWARD DEAL AWARD DEAL

€ 12.565,- € 18.645,- € 20.495,UW VOORDEEL € 2.100,-!

UW VOORDEEL € 3.200,-!

UW VOORDEEL € 3.000,-!

Kijk voor openingstijden en adresgegevens op www.ardeaauto.nl Bel voor meer informatie: Haarlem - 023 553 1666 | Hoofddorp - 023 568 3200 Lisse - 0252 466 900 | Noordwijk - 071 364 1010

www.ardeaauto.nl

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM. * Privé Leasebedrag gebaseerd op 36 mnd/12.000 km. Verplichte aanbetaling van € 695,-. Vraag naar de exacte voorwaarden of kijk op www.ardeaauto.nl. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 19,6-20,4; liter/100 km: 4,9-5,1; CO2 gr/km: van 114-117.

Alle drA drAnken goedkoper! Bavaria radler

Lemon of Grapefruit 30 cl

JoJo troPical

Met een vleugje zuivel en vitamine C, exclusief bij Dirck III!

deze week stuntPriJs

oP=oP!

6_Pack

Max. 6 flessen per klant!

eLDers 4,15

2.49

Pinot GriGio rosé

Casa Defra Een fantastische Italiaanse roséwijn. Waanzinnig van kwaliteit, vol van smaak en heerlijk bij lichte gerechten of als aperitief. Een absolute buitenkans, dus wees er snel bij! eLDers 5,99

3.99

1,5 liter eLDers 0,89

65

~

dona ona ominGa dominGa

Wit of rood

kunststoF drinkGlas

chwePPes schwePPes Frisdrank Alle smaken

Verschillende hippe kleuren

op = op

hele liter

Per stuk

69

50

eLDers 1,39

eLDers 0,99

eLDers 6,29

4.49 hele liter

8.

eLDers 12,49

99

hele liter

9.

eLDers 13,49

99

DE BESTE SLIJTERIJ VAN NEDERLAND! ★ KATWIJK Visserijkade 2 | NOORDWIJK Raadhuisstraat 9

| SASSENHEIM Oude Haven 11

★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 19 mei 2014, zolang de voorraad strekt. WWW.DIRCKIII.NL

Geniet, maar drink met mate.

temPranillo Don Luciano

Spaanse topwijn nu ongekend voordelig!

hele liter

14.

eLDers 19,99

99

2 Flessen

5.-

eLDers 9,98

op = op


sport

de TeYLIngeR

woensdag 14 mei 2014

23

Oud-captains willen Bassets omhoog duwen SASSENHEIM n Twee voormalige captains van rugbyclub The Bassets uit Sassenheim, Peter Schrama en Roland van Duijn, willen samen met het bestuur The Bassets duwen naar een hoger niveau. The Bassets is al sinds jaar en dag een vaste factor in de Eerste Klasse waar ze iedere keer net naast de prijzen grijpen. Schrama en Van Duijn vinden dat daar verandering in moet komen.

Foreholte kan zich na nederlaag gaan opmaken voor de nacompetitie VOORHOUT n Foreholte is er niet in geslaagd zich direct veilig te spelen in de tweede klasse. door een 2-4 nederlaag

tegen delft moet de ploeg zich nu klaar gaan maken voor de nacompetitie. Foreholte begon zondagmiddag goed aan de wedstrijd (zie foto). na drie minuten schoot Bram van der Lans de ploeg op een 1-0 voorsprong. na een half uur spelen kwam delft beter in de wedstrijd, maar toch was het na de rust wederom Van der Lans die de 2-0 binnenschoot. Foreholte bleek hierna echter de draad kwijt en in korte tijd kon delft viermaal scoren, wat een eindstand van 2-4 betekende. Foreholte is hierdoor veroordeeld tot nacompetitie. | Foto: Willem Krol.

Opnieuw winst voor TOP SASSENHEIM

Afgelopen zaterdag wonnen de Sassenheimse korfballers van TOP/Justlease.nl opnieuw met duidelijke cijfers. In Harderwijk werd Unitas met 23-10 overklast. Ondanks de gewijzigde opstelling waren de Sassemers vooral in de tweede helft superieur. TOP handhaaft eenvoudig haar positie in de subtop van de Ereklasse, terwijl Unitas in degradatiegevaar is gekomen. n

De eerste wedstrijd tegen Unitas in september vorig jaar werd nog moeizaam met 17-12 gewonnen. In de tussentijd is er voor de Sassenheimse korfballers veel veranderd: de ploeg is in april zaalkorfbalkampioen geworden en handhaving in de Ereklasse voor volgend seizoen is al veilig gesteld. TOP kon dus vrijuit en met veel zelfvertrouwen spelen. Ondanks de gewijzigde opstelling hadden de Sassenheimers afgelopen zaterdag een flitsende start. Door doelpunten van Celeste Split en Mick Snel stond de ploeg al binnen vijf minuten op een 4-0 voorsprong. Daarna werd er iets gas teruggenomen, maar TOP stond met de rust nog steeds op een 10-6 voorsprong. Na de rust kwam de ploeg helemaal los. Het korfbalveld in Harderwijk lag goed beschut en de spelers hadden van de wind en regen weinig tot geen last. Coach Jan Niebeek had de spelers gevraagd om enkele nieuwe tactische experimenten uit te voeren en die pakten goed uit. Unitas had in de tweede helft weinig meer in te brengen en scoorde slechts viermaal. De bezoekers daarentegen scoorden er lustig op los en alle basisspelers kwamen in de scorelijsten voor. Een tevreden Niebeek zag zijn ploeg uiteindelijk met 23-10 winnen. Ook met het inbrengen van Ilse Hazekamp (voor Jet Hendriks), Manon Wiegerink (voor Saskia van Ruiten) en Paul Anholts (voor Nick Pikaar) bleven de Sassenheimers de thuisploeg duidelijk de baas. TOP blijft

door deze overwinning op een vierde plaats in de Ereklasse staan. Het verschil met de top blijft groot en een play-off plaats is alleen theoretisch nog haalbaar. De komende wedstrijden spelen de Sassenheimers tegen Blauw-Wit en Koog Zaandijk. De enige doelstelling voor Niebeek is om zijn selectie nieuwe dingen uit te laten proberen en de ongeslagen status te behouden. De thuiswedstrijd tegen Blauw-Wit uit Amsterdam wordt komende zaterdag gespeeld op het sportcomplex aan de Sportdreef in Sassenheim en begint om 15.30 uur.

Tweemaal The Dance Xperience Tijdens de Dance Xperience op 17 mei wordt het genieten van muziek en artiesten in het Event Center Holiday Inn in Leiden. Niet alleen op dat feest, want het entreebewijs is tevens de toegang tot The Dance Xperience Beach Party in Noordwijk op 5 juli in Strandclub Buitengewoon. Deze Dance Xperience is een vervolg op het dansfeest met alle bekende muzikale disco dance classics-toppers uit de jaren 70, 80 en 90. Aangevuld met de belangrijkste ingrediënten zoals lichteffecten, een grote verlichte dansvloer en live-acts. Er treedt op 17 mei een keur aan artiesten op: coverband The Tour, Timeless, Mai Tai, Daniëlle Mulder en DJ Sven. Dit jaar wordt ook een buitenevenement georganiseerd op zaterdag 5 juli bij Strandclub Buitengewoon in Noordwijk. Bezoekers van de Xperience Leiden ontvangen op hun entreebewijs in Holiday Inn een vrijkaart voor dit dansfeest. In dit geval is het strandfeest niet weersafhankelijk omdat 1000m2 overkapt is. Kaarten zijn verkrijgbaare op een van de voorverkoopadressen of te bestellen via de site www.dediscoawards.nl. De kaarten kosten 19 euro.

Jan Matze wint ‘Oudenaarde’ SASSENHEIM n Voor de ingekorte wedvlucht vanuit Oudenaarde over 166 kilometer werden bij postduivenvereniging De Blauwband 205 duiven ingemand door dertien deelnemers. Zaterdag kon er wegens het slechte weer niet worden gelost. Maar zondagmorgen tussen twee fronten door is het gelukt om 8.15 uur. Met de harde zuidwestenwind kon men rekenen op een hoge snelheid. De twee snelste duiven om 9.39.14 uur waren van Jan Matze met een snelheid van 119 kilometer per uur. Theo Onderwater eindigde op de plaatsen 3, 4 en 8, Willem van Harskamp op de vijfde plaats, de combinatie Jan Hoogenboom op de zesde en tiende 10 plaats, Piet Angevaare op de zevende plek, en Herman van Schie maakte op de negende plaats de eerste tien compleet.

The Bassets hebben een stappenplan op papier gezet waarin er in alle lagen van The Bassets structureel vooruit moet worden gedacht. Het vijftien pagina’s tellende schrijven is omgedoopt tot ‘Smiling Bassets Vision’. Daarin worden in detail de ideeën voor de middellange termijn tot 2017 beschreven. Voor de professionalisering die The Bassets voor ogen hebben zijn wel financiën nodig. Van Duijn stapte met dit plan onder de arm naar geïnteresseerde sponsors om alles van de grond te krijgen. Diverse sponsors zagen de visie zitten en boden aan The Bassets financieel en materieel te ondersteunen. Om The Bassets naar een hoger platform te tillen is ook een bredere spelersgroep nodig. Er waren in het verleden diverse Bassetsspelers die hun sportieve rugbycarrière elders voort gingen zetten.

Peter schrama en Roland van duijn willen The Bassets naar een hoger niveau brengen.

Daar hebben ze nu rugbyervaring op niveau opgedaan. Juist ervaring die een stempel kan drukken in een wedstrijd werd bij The Bassets gemist. Het was zaak voor Schrama om deze spelers uit te nodigen voor gesprekken over de toekomst. Met het goed onderbouwde rugbyplan hoopte Schrama deze spelers weer terug te halen naar The Bassets. Die gesprekken waren vruchtbaar en verschillende spelers hebben inmiddels toegezegd het plan met hun knowhow te komen ondersteunen. Met de sponsorgelden zullen trainingskampen worden georganiseerd en gasttrainers worden uitgenodigd. Met de versterking van de nieuwe spelers en professionalisering van de training, kunnen The Bassets op sportief gebied omhoog gaan kijken.

Met opgeheven hoofd uit de tweede klasse SASSENHEIM n De uitwedstrijd te-

gen RKDEO betekende voorlopig de laatste wedstrijd van Teylingen in de tweede klasse. Voor RKDEO waren de belangen groot. Zij hadden nog minimaal een punt nodig om definitief in de nacompetitie terecht te komen. Dit punt zou dan gehaald moeten worden onder erbarmelijke omstandigheden, met een stevige wind en flinke regenbuien. Teylingen kwam ditmaal goed uit de startblokken. Vooral Dorus van der Voort was een ware plaag voor de verdediging van RKDEO. Stefan Assendelft raakte de lat met een kopbal, terwijl ook Mark van der Vlugt enige malen gevaarlijk was. Tot doelpunten leidde dit niet voor Teylingen. Sterker nog, in de slotminuut van de eerste helft viel het doelpunt aan de andere kant. Jeroen ten Bosch bracht nog goed redding op een vrije trap van Jordy Pronk, maar

op de inzet van Twan Greeve had hij geen antwoord. Zo ging RKDEO alsnog met een voorsprong rusten. De eerste grote kans van de tweede helft was nog voor RKDEO, maar keeper Ten Bosch bracht redding. Enkele minuten later schatte Dorus van der Voort een diepe bal op waarde. In eerste instantie stuitte hij nog op keeper Van der Wiel, maar in de kluts liep hij alsnog de gelijkmaker binnen. Daarna kreeg de spanning de overhand, wat het veldspel niet ten goede kwam. Toen iedereen zich verzoend leek te hebben met een gelijkspel, was het Dorus van der Voort die er voor zorgde dat Teylingen met een overwinning afscheid nam van de tweede klasse. Zo kwam er na deze negentig minuten een eind aan het avontuur van Teylingen in de tweede klasse. De selectie blijft voor het grootste gedeelte in stand, waardoor volgend seizoen weer gemikt kan worden op een hoge klassering in de derde klasse.

Kartonnage in Warmondse bieb WARMOND n Het kartonnage-atelier Doozoo exposeert in de maanden mei en juni in de vitrine van de bibliotheek in Warmond. Nel van Goinga en Frieda van der Wiel werken reeds vijftien jaar met papier en karton. Begonnen als hobby, maar nu speciaal en professioneel. Tweede Pinksterdag komen zij ook naar de papiermarkt op het pleintje bij de pomp in Warmond. Zij vervaardigen doosjes van groot tot klein, en te gebruiken voor diverse doeleinden. Kaartendoosjes, theedoosjes, tissuedoosjes; kortom: een heel assortiment leuke cadeautjes. Ze gebruiken allerlei soorten papier, en voor deze expositie is gekozen voor Japans papier in verschillende schitterende tinten. Het is een bijzonder kleurrijke expositie. Te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

De D2 is kampioen WARMOND n afgelopen zaterdag speelde de d2 van warmunda zijn kam-

pioenswedstrijd tegen VVsB. de competitie is nog niet afgelopen, maar de beslissende wedstrijd was al dit weekend. Het team won met 8-2 van VVsB d4 en heeft nu 46 punten verzameld en 94 doelpunten gemaakt. Hiermee is men onverslaanbaar geworden in deze competitie. | Foto: PR.


• EErhart Sierbestrating.

Voor al uw bestrat.k. tandem semi-sport, 21 versn., derailleur v. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- brake, rvs velgen, heel weinig gebruikt, Ranger Duopgave 070-3211006. alto, blauw, € 350,-. Tel. 06-44956477.

HEYER

BLOMSTERGROSSISTEN BV Wij verkopen bloemen, planten en aanverwante artikelen in Zweden en Finland. Voor versterking van ons team zoeken wij een:

chauffeur/ verkoper • In het bezit van groot rijbewijs en chauffeursdiploma • Evaring vereist • Flexibele instelling Naast een goed salaris bieden wij goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: W. van den Eijkel Tel. mobiel: 06-53639549 E-mailadres: wim@heyer.se

TE HUUR: • 6 persoons • • bestelbussen •

tuinMan/StraatMaker voor al uw tuinVuil tapijt? laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam werkzaamheden, gratis opgaaf. Tel. 0657200505. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. welke vrouw houdt van gezelligheid, mooie Dak herStellen? Bouma/Grundeken bel- leuke dingen en wil ons beter leren kennen. Bel mij 06-31496344. Carola en Kobus. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

€ 85,

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

APK

,8 3 €

te huur: woonruimte te Oegstgeest, voorBC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, heen praktijk, voorzien van alle comfort voor 1 pergratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. soon, per direct, € 500,-. Tel. 071-5283019. 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt StraatMaker voor al uw straatwerk, terras uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. ophogen + oprit. Vrijblijvend pr.opgaaf. Tel. 06Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- 47208666. schoten? www.tcdekampioen.nl. BanDenwiSSel winter/zomer, ook opslag SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stich- voor uw banden/velgen. r.B.C., rijnsburgerweg ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een 134, tel. afspr. 071-4032759, rijnsburg. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en GaraGe te huur, Heemraadlaan, LeiderLeiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of dorp. Tel. 071-5411324. 06-12028319.

vanaf

00

*

n

all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

www.ZalenVerhuurkruyt • Bastubaïst zkt. koper-blzrs., vergevorderde •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen- amat. v. opr. koper-ensemble, max. 8 pers. Info 06-

trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, 57098481 na 19.00 u. verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosOM te Bewaren! t.h. 1-2 compl. vak. ten en normale gangbare drankprijzen! Reserverinbung.s. van part. in Drenthe. Aantr. prijzen in jun. + gen: tel. 06-25047376. sep. vakantiebungalow-dr.nl, tel. 071-3618676 trappen StOFFeren met projecttapijt v.a. (18.00 u.). € 300,- incl. tapijt, tel. 071-3010941. Verkaik warmond, vofverkaik@xs4all.nl

reparatieS van vele merken. •ZeerluXaFleX veel onderdelen. Ook aan huis service. Verkaik warmond, vofverkaik@xs4all.nl

nette schoonheidsspecialiste •komtGediplomeerde bij u aan huis voor epileren en verven van uw

wenkbrauwen, maar ook manicure inclusief gellacbehandeling voor uw nagels. Voor meer info 06-14022069.

thuiS’, kleinschalig wonen in Voorhout •(6 ‘OnS bewoners) is dringend op zoek naar ZZp-ers

met diploma’s en vrijwilligers die aan willen pakken in de zorg. Voor info: 06-34007130 j.zwart@ zorgallerlei.nl

GaraGeBOXen in Oegstgeest en leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

tv stuk of slecht beeld reMMelZwaal •bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aansluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333.

GeVraaGD: vakantiemedewerker in de agf. Inl. Wijnand de Mooij, tel. 06-54354578.

Zat. 7 juni VlOOienMarkt katwijk, Vliegveld Valkenburg, binnen + buiten 250 kramen. Donevents.nl 0294-237320.

PArtICuLIereN

OPGeLet!

Katwijk Rijnsburg uw advertentie verschijnt in de regio: Valkenburg Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk

Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

out

h Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom

Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


WELKE DROOM

VOOR DE ROODEMOLENPOLDER

KIEST U? BEHOUD +++

MEER NATUUR

GENIETEN VOOR IEDEREEN

? e e m u Doet ei m 2 2 p Debat o k a d r e d n in ’t O r u u 0 0 . 20

Meer info: droomdemolenpolder.nl

Tl week 20 14  

De Teylinger, 14 mei 2014