Page 1

Woensdag 20 maart 2013

7e Jaargang • nr. 12

Geld voor Woensdag 20 maart 2013 kas en kast

5

Wijkmarkt 6e Jaargang

in Voorhout

nr.

7

Nieuw huis voor mussen

12

VVD maakt zich zorgen over gebruik parkeerterrein station Sassenheim - Het parkeerterrein van station Sassenheim staat geregeld vol. Bij de aanleg van het station is afgesproken dat het parkeerterrein bedoeld is voor forensen. Na de opening van het station in december 2011 ging dat aanvankelijk goed, maar nu blijkt dat het terrein ook regelmatig gebruikt wordt door vakantiegangers als goedkoop alternatief voor het dure parkeren op Schiphol.

Een buurtbewoner zag rond 22.30 uur dat de twee mannen op de Componistenlaan in Voorhout bij woningen naar binnen keken. De bewoner belde daarop de politie. Die trof de twee mannen aan op de Spoorlaan. Ze konden niet uitleggen waarom ze in Voorhout waren. In de tas van één van hen vonden agenten onder

SALE! Nieuw adres: Hortusplein 6 • Sassenheim T. 0252 233220

www.rivieramaison.nl

IOeaNuty FASH&B VO OR JAA

R 201 3

vacatures ICT-consultant VVD-raadslid Bob Keeven bij station Sassenheim: “Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn voor iedereen die met de trein vanaf Sassenheim naar het werk of een dagje uit gaat”. Sassenheimse kant. Keeven: “Wij vinden dat de gemeente hierover weer om de tafel moet met de NS”. Overigens is ook in De Teylinger in de afgelopen tijd al door verschillende inwoners gewezen op de parkeerproblemen bij station Sassenheim. Dit is mede de reden dat nu ook de Teylingse politiek zich hierover gaat buigen.

Twee mannen aangehouden Voorhout - Twee Poolse mannen van 26 en 30 jaar oud zijn vrijdagavond 15 maart aangehouden omdat ze inbrekerswerktuigen bij zich hadden.

LAATSTE

IN DEZE KRANT

“En daar is het parkeerterrein niet voor”, aldus VVD-raadslid Bob Keeven. “Er moet voldoende parkeergelegenheid zijn voor iedereen die met de trein vanaf Sassenheim naar het werk of een dagje uit gaat. Dat is er nu niet altijd meer. Voor forensen uit Sassenheim en de regio vinden wij de situatie niet acceptabel”, aldus Bob Keeven. De VVD heeft daarom een discussienota ingediend bij de gemeenteraad. De VVD heeft daarin een aantal technische vragen gesteld. Ook zijn er mogelijke oplossingen in opgenomen. “Je zou kunnen denken aan vergunningen voor een bepaalde verblijfsduur of kraskaarten. Voor de VVD is van belang dat we op tijd de juiste maatregelen treffen, dus voor de zomerperiode begint”, aldus Bob Keeven. Daarom zal de VVD dit onderwerp in de vergadering van de commissie Ruimte op 9 april aan de orde stellen. Daarbij wordt ook het tekort aan fietsstallingen ingebracht. Door gebrek aan rekken worden nu fietsen ontvreemd, vooral aan de

13

meer schroevendraaiers, een betonschaar en een accuboor. Daarop zijn de twee aangehouden. Veel gemeenten hebben in de Algemene Plaatselijke Verordening opgenomen dat het niet is toegestaan om werktuigen te vervoeren waarmee een inbraak gepleegd kan worden. De aanpak van woninginbraken heeft hoge prioriteit bij de politie. Daarom controleert de politie veel en treedt streng op tegen het overtreden van dat verbod.

MI Consultancy Uw vacature ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

Op zoek naar wol Voorhout/Warmond - De woonservicecentra ActiVite AgnesStaete in Voorhout en Liduina in Warmond zijn druk bezig met het breien van de langste sjaal van Nederland. Hiermee willen ze een plek krijgen in het Guinness Book of Records. Het doel is een sjaal van minimaal 1500 meter. Men heeft heel veel wol nodig om dit doel te bereiken. Wie wol beschikbaar wil stellen voor deze breiactie kan dit inleveren bij de receptie van één van de woonservicecentra.

De Teylinger ook op Twitter Teylingen - Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook aanwezig op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.

INFORMATIEAVOND

VERBOUWEN Wilt u meer weten over het verbouwen van uw woning?

Schrijf u in voor de:

Gratis

Informatieavond

via info@domum.nu

Gezond en lekker

€ 6,50

per 500 gram

4 APRIL 19.00 - 21.00 UUR

www.

biologische boer’n kaas

.nu

utogids.nl wwHetw.alaatste regionale, AUTOGIDS

nationale én internationale autonieuws

elke 14 dagen in deze krant!

geldig woensdag 26 maart en 2 april in Sassenheim voor de Etos


gemeenteberichten Teylingen week 12 / 2013

Nominaties sportprijzen Teylingen 2012 bekend Wethouder Leo van der Zon reikt dinsdag 26 maart om 18.00 uur de jaarlijkse sportprijs uit aan de sportman, sportvrouw of sportploeg uit de gemeente Teylingen, die op internationaal, nationaal dan wel regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd in 2012. Verder worden ook de O’Neill Talentenprijs en LJ Sport Carrièreprijs uitgereikt. De uitreiking vindt plaats tijdens het Sportcafé in de kantine van SV Warmunda, Herenweg 92A in Warmond. Genomineerden sportprijzen Tot 14 februari konden mensen kandidaten voor de sportprijzen voordragen. Hieruit koos de jury de volgende genomineerden: Teylingen Sportprijs • Kelly Harskamp, rugbyspeelster • Lisa van der Geest, schaatster lange baan/marathon O’Neill Talentenprijs: • Asa Kantebeen, basketbalspeelster • Fabian van der Lans; tennisspeler

• E stafetteteam jongens junioren 2 en meisjes junioren 3; zwemmers ZV De Columbiaan LJ Sport Carrièreprijs: • Martien van der Hoorn, atleet AV de Spartaan • Sander Harmzen, korfbalspeler TOP De Teylingen Sportprijs wordt uitgereikt aan de beste sportman, sportvrouw of sportploeg uit de gemeente Teylingen. De O’Neill Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg onder de 18 jaar. De LJ Sport Carrièreprijs is een overall prijs die de sporter, sportster of sportploeg heeft verdiend voor zijn of haar geweldige sportcarrière. Prijsuitreiking U bent van harte welkom op dinsdag 26 maart van 18.00 tot 20.00 uur in de kantine van SV Warmunda, Herenweg 92A in Warmond.

Zwerfafvalactie 2013 Samen houden we de straat schoon Woensdag 13 maart organiseerde de gemeente de jaarlijkse zwerfafvalactie met basisscholen. Dit vond plaats in het kader van de Week van Nederland schoon. In totaal hebben 84 scholieren van de groepen acht het zwerfafval in de omgeving van hun scholen opgeruimd. De deelnemende scholen waren Basisschool De Waaier uit Warmond, basisschool Emmaüs uit Voorhout en Basisschool De Springplank uit Sassenheim. Na een korte toespraak door de wethouder of de burgemeester die op de locatie aanwezig was, gingen de kinderen enthousiast met grijpertjes aan de slag. In Warmond haalden de kinderen 180 kg zwerfafval op, in Sassenheim 80 kg en in Voorhout 81 kg.

Sluiting rondom feestdagen Het bestuurscentrum, gemeentekantoor en de milieustraten in Sassenheim en Voorhout zijn gesloten op: • Vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag) • Maandag 1 april (Tweede Paasdag) Op zaterdag 30 maart zijn de milieustraten geopend van 9.00 uur tot 15.30 uur.

Informatie per e-mail Vraag Van de ISD krijg ik regelmatig brieven en informatie per post. Kan ik deze informatie per e-mail ontvangen? Antwoord U kunt uw brieven en informatie van de ISD per e-mail ontvangen. Om u per e-mail te informeren heeft de ISD uw persoonlijke toestemming en uw e-mailadres of dat van uw contactpersoon nodig. Dit kunt u geven door het toestemmingsformulier volledig in te vullen, te ondertekenen en bij de ISD in te leveren. Toestemmingsformulier Voor het toestemmingsformulier kunt u bij de ISD terecht. Als u een brief van de ISD krijgt en u hebt nog geen toestemmingsformulier ingeleverd, dan krijgt u dit formulier automatisch met uw brief toegestuurd. Via het toestemmingsformulier kunt u aangeven of u wel of geen informatie per e-mail wilt ontvangen.

Collectes Er is van 24 tot en met 30 maart een collectevergunning verleend aan de ZOA. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • Snackbar ’t Pleintje, Warmond voor het inrichten van een terras aan de Dorpsstraat 34 in Warmond van 1 april tot en met 30 september 2013 (11-03-13). • Oranje Vereniging Voorhout voor het organiseren van Sportparkpop op het sport- en recreatiepark Elsgeest op 30 april 2013 van 14.00 tot 22.00 uur (12-03-13).

• Rotaryclub Sassenheim voor het innemen van een standplaats in de Hoofdstraat in Sassenheim voor fondsenwerving voor het park Rusthoff op 6 en 27 april en op 4 en 11 mei 2013 (12-03-13). • R V & PC de Voorruiters, Voorhout voor het innemen van een standplaats nabij het station in Voorhout tijdens de bloemencorso op 20 april 2013 voor de verkoop van diverse artikelen die met bloembollen te maken hebben (12-03-13). • Bar de Saloon, Warmond voor het inrichten van een terras aan de Dorpsstraat 82a in Warmond van 1 april tot en met 30 september 2013 (13-03-13).

Per post of per e-mail U kunt de informatie en brieven van de ISD niet per post en per e-mail ontvangen. U moet een keuze maken of u de informatie per post of per e-mail wilt ontvangen. Meer informatie Voor meer informatie of het toestemmingsformulier kunt u contact opnemen met de ISD. Bereikbaarheid ISD Telefoon: (0800) 95 67 000 (gratis) Website: www.isdbollenstreek.nl Per mail: info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk: bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats.

• Grand café Het Wapen, Warmond voor het inrichten van een terras aan de Dorpsstraat 90 in Warmond van 1 april tot en met 30 september 2013 (13-03-13). • Brasserie Hemels, Sassenheim voor het inrichten van een terras aan het Voorhavenkwartier 51 in Sassenheim van 1 april tot en met 30 september 2013 (13-02-13). • Oranje Vereniging Voorhout voor het organiseren van het kindercorso op zaterdag 20 april 2013 (13-03-13). • Stichting Harddraverij Warmond voor het organiseren van een kortebaandraverij op de Herenweg (tussen het oude gemeentehuis en de Marijkestraat) in Warmond op zaterdag 6 juli 2013 van 09.00 tot 21.00 uur (13-03-13).


Drank- en horecawet Ontheffing van artikel 35 voor het mogen verstrekken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • Stichting Harddraverij Warmond tijden de kortebaandraverij op zaterdag 6 juli 2013 (13-03-13). Ontheffing van artikel 4, lid 5 voor het langer mogen schenken van zwakalcoholhoudende drank is verleend aan: • Sv Warmunda, Warmond tijdens de veiling in de kantine, Herenweg 92a op 5 april 2013 tot 01.00 uur (13-03-13). Niet eens met één van deze besluiten? Hoe u bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Terinzagelegging voorontwerpbestemmingsplan Fort Marina Warmond Identificatienummer BP2011WAR10001-0201

: NL.IMRO.1525.

Toelichting op het voorontwerpbestemmingsplan Dit voorontwerpbestemmingsplan regelt de beoogde ontwikkeling voor het woongebied Fort Marina. In het plan komt een havenkantoor met horecagelegenheid, kantoor, werkplaats, havenfaciliteiten en een showroom voor boten en aanverwante watersportartikelen, waardoor het openbare karakter van de jachthaven kan worden versterkt. Verder worden vier woongebouwen bestaande uit ieder twee bouwlagen met daarin vier appartementen per woongebouw gerealiseerd, waardoor maximaal 16 appartementen worden gebouwd. Het stedenbouwkundige plan voor Fort Marina gaat uit van de sloop van alle bestaande bebouwing met uitzondering van het woonhuis Burgemeester Ketelaarstraat 17. Aan de zijde van de Burgemeester Ketelaarstraat worden de open ruimten ingevuld met twee aan een geschakelde woningen (2^1kap) of, indien de markt het vraagt, een vrijstaande woning waarbij het parkeren op eigen erf zal plaats vinden. De vier woongebouwen met in elk vier appartementen van gemiddeld 200 m2 woonoppervlak worden op afstand van de twee geschakelde woningen en het historische boerenerf (Burgemeester Ketelaarstraat 25) gebouwd. De gebouwen worden gebouwd in twee bouwlagen onder een plat dak en worden gezamenlijk ontsloten vanaf een centraal parkeerterrein met voetgangerspaden. Terinzagelegging In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan Fort Marina Warmond vanaf donderdag 21 maart 2013 tot en met woensdag 1 mei 2013 ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim. De digitale versie van dit voorontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.teylingen.nl onder Wonen – Bouwen en wonen – Plannen en projecten – Warmond – Voorontwerpbestemmingsplan Fort Marina Warmond vindt u een link naar het digitale voorontwerpbestemmingsplan. Daarnaast vindt u een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf van de analoge versie van het voorontwerpbestemmingsplan downloaden.

Inspraakmogelijkheden Gedurende de termijn van terinzagelegging is er voor ingezetenen en voor in de gemeente belanghebbende natuurlijke of rechtspersonen, de mogelijkheid om hun inspraakreactie schriftelijk of mondeling kenbaar te maken aan burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout; telefoonnummer 14-0252. U kunt uw inspraakreactie ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via e-mailadres: gemeente@teylingen.nl Openbaar Wanneer u een inspraakreactie indient, dan kan iedereen deze reactie op de website www.teylingen.nl inzien. Uw reactie wordt niet geanonimiseerd. Hierdoor worden uw naam, adres en woonplaats op het internet zichtbaar. Informatie Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Richard Rietveld van de afdeling Ruimte via 14 0252. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning (Reguliere procedure) Adres Omschrijving (datum) • Essenrode 2, 2215 LL Voorhout Optrekken achtergevel tot en met de 1e verdieping (08-03-13) • Merellaan 19, Verbouwen, aanbouwen en 2172 JS Sassenheim verhogen dak (10-03-13) • Menneweg 105, Wijzigen kozijn voorgevel 2172 HB Sassenheim (09-03-13) • Vd Berch van Heemstedeweg 9, Plaatsen berging (12-03-13) 2215 RK Voorhout • Dorpsstraat 101, Vergroten vlonder (12-03-13) 2361 BA Warmond Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 7 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Wasbeekerlaan 9, 2171 AE Sassenheim • Watertuin 61, 2362 XD Warmond • Hortuslaan 6a, b en c, 2171 CK Sassenheim

Aanpassen indeling bestaand bedrijfsgebouw (07-03-13) Realiseren uitbouw op achtererf en aanbouw op zijerf van recreatiewoning (08-03-13) Veranderen drie winkelpanden naar verkoopwinkel Rabobank en wijzigen gevel (11-03-13)

Niet eens met een besluit? Hoe u bezwaar kunt maken staat genoemd aan het einde van deze gemeenteberichten. Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot beroep) • Mgr. Aengenentlaan 3, 2361 GB Warmond

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum – beroep aantekenen bij de rechtbank. Rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend, en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. Een beroepschrift dient te worden gericht aan de rechtbank te Den Haag sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de tussen haakjes genoemde verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank ’s-Gravenhage Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente. De eerstvolgende welstandsvergadering is dinsdag 2 april 2013 (eenmalig op dinsdag i.v.m. tweede paasdag).

Vervangen antennes en apparatuur in en bij toren (07-03-13)

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

BEL

KLIK

KOM

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 20 maart 2013.

www.teylingen.nl

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

14 0252

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30-13.00 uur Dinsdag 8.30-16.00 uur Woensdag 8.30-16.00 uur Donderdag 8.30-20.00 uur Vrijdag 8.30-16.00 uur Zorgloket/ISD:

9.00-12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00-13.00 uur 13.30-16.00 uur 13.30-17.00 uur en 18.00-20.00 uur


DINSDAG 26 MAART 2013

OPENING

KRUIDVAT HOOFDSTRAAT 245-247, SASSENHEIM

Profiteer nu van deze spectaculaire openingsaanbiedingen KRUIDVAT MIDPAK LUIERS

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

*Korting wordt verrekend als 33% kassakorting.

2+1 GRATIS

*

SYOSS HAARVERZORGING OF STYLING Keuze uit het hele assortiment. M.u.v. haarkleuring. Alle combinaties mogelijk.

1+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

SCHEPSNOEP 100 gram

Keuze uit alle varianten. Alle combinaties mogelijk.

1+1 GRATIS

0.

0.75

49

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

KRUIDVAT MULTI A-Z COMPLEET

120 tabletten Complete samenstelling multivitaminen en mineralen als aanvulling op de dagelijkse voeding.

KOAG/KAG-nr. 1375-0113-0089

Het keurmerk voor verantwoord bosbeheer ®1996 FSC FSC-NLD-0070

MAX FACTOR MASCARA

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

1+1 GRATIS

FA BAD, DOUCHE OF DEODORANT Keuze uit het hele assortiment. M.u.v. mini’s en geschenksets. Alle combinaties mogelijk.

*

1+1 GRATIS

*

*Korting wordt verrekend als 50% kassakorting.

Deze aanbiedingen zijn alleen geldig bij Kruidvat Hoofdstraat 245-247, Sassenheim, van dinsdag 26 maart t/m zaterdag 6 april 2013.

STEEDS VERRASSEND, ALTIJD VOORDELIG!


20 maart 2013

pagina 5

Gemeente draagt bij aan cv-ketel Bolwerk Sassenheim - B&W heeft besloten om een gedeelte van de kosten te betalen van een nieuwe cvketel en het bijplaatsen van een radiator in openbare basisschool Het Bolwerk aan de Menneweg in Sassenheim. Wethouder Kees van Velzen stelt hiervoor maximaal 7000 euro beschikbaar. Over de cv-ketel ontstond vorig jaar een verschil van mening tussen de school en B&W. De pijpen van de cv-installatie waren verroest en de school deed een aanvraag voor de bekostiging van een slibstreamfilter. Maar volgens B&W loste zo’n filter het probleem niet op en het vervangen van het hele systeem

wilde de gemeente ook niet betalen, want het schoolbestuur kon naar de mening van B&W niet aannemelijk maken dat een systeem, met een standaard levensduur van veertig jaar, al na vijftien jaar vervangen moest worden. De school tekende bezwaar aan, maar de Bezwaarcommissie constateerde dat B&W, weliswaar op onjuiste gronden maar toch terecht, de spoedaanvraag had afgewezen. In het ‘Programma onderwijshuisvesting 2013’ is nu de gedeeltelijke bekostiging van een nieuwe cv-ketel en een radiator opgenomen. Vorige week heeft B&W het programma voor dat onderdeel vastgesteld. Het geld is al gereserveerd in de gemeentelijke begroting.

Bij KTS in Voorhout De kindergemeenteraad kon na veel onderhandelingen tussen de fracties uiteindelijk tot een verdeling komen (Foto: Nico Kuyt).

Na stevige onderhandelingen

Geld kindergemeenteraad deze keer naar kast en kas

Door Nico Kuyt

SASSENHEIM

VERSTRIO

De kindergemeenteraad heeft maar 2000 euro te verdelen en geen cent meer. En dat is moeilijk. Want vier projecten vroegen aan de raadsleden om een ondersteuning en allemaal tevreden stellen kan niet. Zo wilde de muziek- en toneelvereniging St. Matthias uit Warmond geld voor een optreden in het Trefpunt en de speeltuinvereniging DVV uit Sassenheim plantenbakken. De schooltuin in Park Rusthoff wilde

weer voor het voorzaaien een kas en Mariënhaven voor haar dementerende ouderen een kast met spulletjes uit de jaren 50 om herinneringen op te halen. Het werd dus een moeilijke keuze voor de raadsleden. Er heerste grote verdeeldheid en dat hielp ook niet. De fracties van de Antonius, de Startbaan, het Bolwerk, de Regenboog en de Achtbaan Distelweg en Achtbaan Cluster hadden zo allemaal hun eigen idee, en dat ging niet lukken. Maar na een aantal stevige onderhandelingen bleven er twee voorstellen over. Vijf wethouders stelden een verdeling voor van 1250 euro voor Mariënhaven en 750 euro voor de kas, maar wethouder Milan Schenk van de Regenboog wilde toch de hele 2000 euro aan Mariënhaven schenken. “En ik laat mij niet overhalen”, liet hij alvast maar weten.

Nog te overtuigen Maar fractievoorzitter Siebrand van de Brake van de Regenboog had nog

www.vissa Bestel nu uw visschlade.nl otel voor Pasen WOENSDAGACTIE: kibbeling van verse kabeljauw! 500 gram 5,99 Gebakken tongku it 100 gram 1,50 Huisgemaakte za lm-ei salade 100 gra m 1,25 Verse schelvishaas 100 gram 1,45 Verse lengfilet 100 gram 1,45 Katwijkse Cocktail p/st. 2,75 2 voor 5, 00 Uit de ambachtelij ke rokerij van Schuite maker: Goudgele makreel p/st.2,75 2 voor 5, 00 Heerlijke bokking p/st. 1,25 5 voor 5, 00 Kippers of brado’s p/st.1,00 5 voor 4, 00 Schuite maker’s Fish wo t/m vrij van 12 & Chips, open van .0 Zaterdag van 12.0 0 tot 18.00 uur 0 tot 17.00 uur

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

zo zijn twijfels. “Ik ben nog te overtuigen voor een verdeling van 1250 en 750 euro”, zo gaf hij aan. En een poging deed onder andere Neeltje van Nieuwkoop van het Bolwerk. “Alles naar Mariënhaven is niet heel handig. De natuur is ook best wel belangrijk en Mariënhaven heeft niks met natuur te maken. Er zijn dan heel veel kinderen die dan niks van de natuur kunnen leren en met een schoolkas wel”, zo legde zij het vuur aan zijn schenen. Na een schorsing, waarbij vooral Siebrand door de overige raadsleden stevig werd belaagd om hem alsnog over te halen, werd het tijd om te stemmen. En het bleek dat Siebrand toch niet was overtuigd en met zijn overige drie leden van de Regenboog-fractie voor de hele 2000 euro naar Mariënhaven stemde. Maar met een meerderheid van twintig stemmen viel de beslissing en koos de gemeenteraad voor een verdeling waarbij er ook wat geld naar de schooltuinkas gaat.

Voorhout - Wethouder Kees van Velzen gaat de gemeenteraad voorstellen om 1.650.000 euro beschikbaar te stellen voor de realisatie van een nieuw schoolgebouw voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (VSOZMOK) bij de KTS in Voorhout. Eerder werd het onderwijs voor deze leerlingen op het P.C. Hooftcollege aan de Jacoba van Beierenlaan in Sassenheim gegeven. Maar deze nevenvestiging van de Leo Kannerschool moest vanwege het lage aantal leerlingen de deuren sluiten. Vorig jaar stemde de gemeenteraad in met een doorstart naast de KTS. De nieuwe plek biedt een beter toekomstperspectief voor de leerlingen. Zo is het meer diplomagericht. Ook kan er gebruik gemaakt worden van voorzieningen van de KTS. Het plan is om op 1 augustus 2014 te starten en uit te groeien naar 55 leerlingen. Wethouder Van Velzen vraagt nu om het krediet voor de realisatie van een school met acht groepen, inclusief een apart speellokaal. Voor iedere ingeschreven leerling ontvangt de gemeente jaarlijks van het Rijk ongeveer 1600 euro via het gemeentefonds. Op basis van 55 leerlingen

is dit 88.000 euro per jaar. De gemeente krijgt zo over een aantal jaren de investering weer terug. Voor de realisatie worden dit jaar al enkele voorbereidingskosten gemaakt. Zo wordt een externe partij ingehuurd om het bouwproces op te starten en te begeleiden. Tevens zullen er kosten worden gemaakt voor het opstellen van het programma van eisen, de eerste ontwerpen en voor de architect en bouwer.

Paasbingo van Senatoren Sassenheim - Jaarlijks houden de Senatoren, de oud-prinsen van carnavalsvereniging De Saksen, hun traditionele paasbingo, die bekend staat om de vele prijzen. Ook dit jaar is er weer een paasbingo, en wel op 23 maart om 20.30 uur. Dan zal in het Onderdak in Sassenheim de bingomolen en het rad van avontuur weer gaan draaien. De entree is gratis. Er zullen weer prijzen te winnen zijn zoals paasstukjes, paasartikelen, huishoudelijke artikelen en eieren. De opbrengst wordt weer besteed om tijdens het carnavalsgebeuren de kinderen, gehandicapten en ouderen te voorzien van verschillende attracties.

en Weekaanbieding 79 .... .... er m m Hollandse komko 79 Hollandse raapsteeltjes

0. ............... 0. bosje ............................ 95 kool Gesneden spits.... ..... 0. .... .... .... .... .... .... 500 gram.... Blauwe druiven......................... 1.75 500 gram............ 79 . 0 am gr 0 10 .. .... st ko Lente rauw 69 Maaltijd v.d. Week . 0 am gr 0 10 .. .... l te Spinaziescho 75 Elke woensdag: . 1 ls Perssinaasappe 10 stuks . . .

v.d. Ve-eSasrsenheim Hoofdstraat 259 Tel./Fax: 0252-232141

KEURSLAGERTROTS KEURSLAGERTROTS Beenhammetje metmet gratis Beenhammetje gratis beenhamsaus beenhamsaus per stuk per stuk SPECIAL SPECIAL

Worstjes enen zozo Worstjes

100 gram

100 gram VLEESWARENKOOPJE Zeeuws spek + VLEESWARENKOOPJE Gegrilde kipfilet Zeeuws spek + gegrilde 2 x 100 gram

kipfilet

KEURSLAGERKOOPJE

2 x 100 gram

Houthakkersteaks KEURSLAGERKOOPJE

houthakkersteaks

4 stuks

95 5 595 1150 50 05 3 305 595 595

4 stuks Scholten keurslager

0

Hoofdstraat 261 • Sassenheim Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl info@scholten.keurslager.nl 0000

000

van 18-03-2013 t/m 23-03-2013 Aanbiedingen zijn geldigAanbiedingen van 18-03-2013 geldig t/m 23-03-2013.

Teylingen - Het was weer spannend vorige week in de kindergemeenteraad. Aan welke projecten zouden de raadsleden de 2000 euro verdelen? Na enkele schorsingen met veel overleg viel uiteindelijk de beslissing. Het Warmondse Mariënhaven kreeg 1250 euro voor een jaren 50-kast en de overige 750 euro gaat naar een kas voor de schooltuin van Park Rusthoff in Sassenheim.

Wethouder wil krediet voor Leo Kannerschool


pagina 6

20 MAART 2013

FAMILIE-BERICHTEN

COLOFON

KERKDIENSTEN

Aanleveren familieberichten

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Per post of afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant) Voor de overweldigende belangstelling bij het overlijden van mijn man

Aat Keijzer wil ik u, mede namens mijn kinderen en kleinkinderen bedanken voor de kaarten, lieve brieven, bloemen en aanwezigheid. Het is voor ons een grote troost te weten hoe geliefd hij was en hoe hij werd gewaardeerd. Lottie Keijzer - van Loo Sassenheim, maart 2013

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen

www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000 Uitgave van

Kerkdiensten van donderdag 21 t/m woensdag 27 maart.

Advertenties Contactgegevens binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren e-mail: redactie@deteylinger.nl telefoon 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 17.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901, of e-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; De Nie Toys & Stamps, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466

Sassenheim - Musicalgroep Up2Stage gaat op 26 april het eerste lustrum vieren met een open podiumavond voor de huidige leden en oud-leden, de zogenaamde Uppers. Up2Stage is officieel in het voorjaar van 2008 opgericht. De musicalgroep bloeit en heeft weer een grote groep nieuwe leden mogen verwelkomen. Dit jaar wordt een nieuwe kraker, ‘The Challenge of the Lion King’, opgevoerd.Op 26 april zal een feestavond worden gehouden in basisschool De Kinderburg in Sassenheim, waarop een gevarieerd programma zal worden gehouden met vele optredens van de Uppers. Of het nou een voordracht is, toneelstukje, dansje, zangstuk of een muzikaal stuk met een eigen instrument, alles is mogelijk. Uppers worden uitgenodigd zich aan te melden via info@up2stage.nl met wie en met welk optreden ze komen naar deze feestavond.

Tweemaal oranjefeest van VWF in Warmond Warmond - De Vereniging tot viering van Warmonds Feesten organiseert dit jaar twee keer een feest rondom de verjaardag van de Koningin en de troonwisseling. Op zaterdag 27 april gaat men voor de laatste keer Koninginnedag vieren in Warmond met allerlei activiteiten, zoals een braderie, een optocht, aubade, samenkomst voor gedecoreerden in het Trefpunt, allerlei activiteiten voor kinderen en een optreden van een band op het pleintje bij de pomp. Op dinsdag 30 april zal er een scherm worden opgehangen bij het pleintje bij de pomp, zodat men hier de officiële troonwisseling kan volgen onder het genot van een drankje en hapje. Na het officiële gedeelte zal er een band spelen op het plein. Op deze dag worden er nog meer activiteiten georganiseerd.

Lammetjesdag in de polder

Sterker naar de brugklas

• Begraven

Tweedaagse cursus ‘Plezier op school’

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl GRATIS ADVERTENTIE

Up2Stage viert het vijfjarig bestaan

Warmond - Ook dit jaar wordt er weer een lammetjesdag gehouden in de Boterhuispolder op de boerderij aan de Zijldijk 7 in Warmond. Er zijn weer veel lammetjes geboren en ook enkele kalfjes. Op zondag 24 maart van 11.00 tot 16.00 uur kan men dit alles bekijken. Op deze dag kan men een kijkje nemen op het hele bedrijf. Er wordt eigengemaakte kaas verkocht en ook is er weer zelfgemaakt boerderij-ijs. Er zullen zeker ook weer lammetjes zijn die de fles moeten krijgen. De boerderij is goed te bereiken met de fiets via het pontje over de Zijl. Voor auto’s is er slechts beperkte parkeergelegenheid.

www.uitvaart-teylingen.nl

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN

Sassenheim

Ambachtsweg 7 A Postbus 3066, 2220 CB Katwijk telefoon 071-4022901 fax 071-4032325

VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij hem een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers

Nog vier jaar? Teylingen - D66-fractievoorzitter Rose Marie Keijzer (zie foto) is beschikbaar om nogmaals vier jaar voor haar partij zitting te nemen in de gemeenteraad van Teylingen. Daarnaast wil ze graag fractievoorzitter blijven, zo heeft ze aan het bestuur van de plaatselijke afdeling van D66 laten weten. Keijzer maakt sinds de fusie deel uit van de gemeenteraad van Teylingen. Van 2006 tot 2010 als eenvrouwsfractie, maar sinds 2010 in een viermansfractie van D66. De partij maakt samen met VVD en CDA deel uit van de coalitie die ook het college van burgemeester en wethouders vormt.

Sassenheim - Voor aanstaande brugklassers die op de basisschool zijn gepest of problemen ervaren in het contact met leeftijdsgenoten, organiseert GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen ook dit jaar de tweedaagse zomercursus ‘Plezier op school’. Het doel van de cursus is jongeren te helpen om met meer plezier en meer zelfvertrouwen naar het middelbaar onderwijs te gaan. Veel jongeren vinden het spannend om naar de middelbare school te gaan. Ook jongeren die gepest zijn of moeite hebben in het contact met leeftijdsgenootjes. Daarom is de cursus ‘Plezier op school’ ontwikkeld. Tijdens deze tweedaagse cursus komen de jongeren in een groep met leeftijdsgenootjes die ook voor het eerst naar de middelbare school gaan. In de groep vinden jongeren steun en erkenning bij elkaar. Door training in sociale vaardigheden staan zij steviger in hun schoenen en kunnen zij een goede start maken op de nieuwe school. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan het contact leggen met anderen. Ook moeilijke situaties, zoals omgaan met pesterijen, komen aan bod in de cursus. De cursus wordt deze zomer aangeboden in Sassenheim in de week van 26 augustus. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 juni. Voor meer informatie en aanmelden: GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen, secretariaat Preventie, tel. 0182-560525 (van maandag tot en met donderdag).

RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Gezinsviering waarin Eerste Communicanten zich voorstellen. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting. - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma. Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. S. Pos.

Voorhout RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zondag: 10.00 uur Palmzondag m.m.v. kinderkoor De Vrolijke Nootjes. Woensdag: 19.00 uur Boeteviering m.m.v. Dameskoor. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. J.W. van den Berg (kinderdienst).

Warmond RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Woord- en Communieviering met Papillon. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur mevr. ds. R.C.G. Schultheiss, Sassenheim. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur ds. W.F. van Rijn.

MEDISCHE DIENSTEN

Avond-, nacht- en weekenddiensten.

Alarm

Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts

Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.008.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts

Sassenheim/Voorhout: Via www. tandartswaarnemingbollenstreek. nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek

Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts

Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


20 maart 2013

pagina 7

VAKANTIEPLANNEN?

Jubileum Actie:

Tijdsbesparend Persoonlijk Bij u thuis Luxe cadeau bij boeking! Betrouwbaar Zonvakantie Rondreis

Kamperen Cruise Stedentrip Gemak Niet duurder uit Advies op maat Deskundig

Lisa Ouwerkerk T 06 48068932 www.personaltouchtravel.nl/adviseur/lisa-ouwerkerk

24.000 euro

Toch extra subsidie voor het bloemencorso

Alleen de marktkraam ‘Verkeer, parkeren en ruimte’ was levendig op de wijkmarkt (Foto: Nico Kuyt).

Weinig problemen in Oosthout

Vooral klachten over parkeren klinken op wijkmarkt Voorhout Voorhout - Vorige week donderdag organiseerde de gemeente in de voormalige bibliotheek aan het Kerkzicht een wijkmarkt voor de bloemen-, kruiden- en vissenbuurt in de Voorhoutse wijk Oosthout. Het bleek een wijk met weinig problemen, want onder de aanwezigen leefde vrijwel uitsluitend ongenoegen over het parkeren in de wijk en de files op de Oosthoutlaan. Door Nico Kuyt Het liep niet echt storm, maar in vergelijking met de vorige bijeenkomst zo’n vier jaar geleden, waar bijna geen enkele bewoner kwam opdagen, was de opkomst deze keer nog redelijk. Op de wijkmarkt was de arbeid onder de B&W-leden ongelijk verdeeld. Bij hun marktkramen hadden de wethouders Leo van der Zon (centralisatie milieustraat en sport), Karin Lambrechts (jongeren en wijkinitiatieven) en Kees van Velzen (openbare ruimte en landschapspark) het uitermate rustig. Slechts een enkeling bezocht deze kramen. Dit in grote tegenstelling tot wethouder John Stuurman (verkeer, parkeren en ruimte). Zijn kraam kon de toestroom van buurtbewoners nauwelijks aan. Bijgestaan door raadslid Joost Peetoom (PvdA), maar fors gehinderd door een belabberde akoestiek, werden vooral vragen over het verkeer en parkeren op hem afgevuurd. Niet alleen rond het winkelcentrum, maar tevens op alle woonerven in de wijk blijken problemen te zijn met het parkeren. Er werd gevraagd om strengere handhaving en

oplossingen. Daarnaast is het voor de vele forenzen die in de wijk wonen een ergernis om Oosthout uit te komen. In de spits staat er een file op de Oosthoutlaan. Maar de wethouder maakte helder dat met de verbetering van het Postviaduct de kruisingen in Sassenheim-Zuid worden verbeterd, waardoor het verkeer beter weg kan. Ook kwamen er vragen over de ontwikkeling van het stationsplein, nu nog een kaal grasveld. Door de crisis is de ontwikkeling echter wat uitgesteld. Tenslotte noemde een bezoeker ook maar weer eens de wens voor een tunnel onder het spoor. Aangegeven werd dat de ruimte aan de zijde van de Herenstraat een tunnel bijna onmogelijk maakt.

Weinig belangstelling Terwijl Stuurman zich in het zweet werkte, draaide collega Van der Zon bij zijn kraam zijn duimen. Over de centralisering van de milieustraat aan de Nijverheidsweg kwamen opvallend weinig kritische vragen, ondanks het verzet hiertegen van de Betrokken Voorhouters. Bij zijn kraam werd wel een idee geopperd voor een recreatief fietspad van kust tot Kaag. Ook Van Velzen kreeg nog een wens van een jonge inwoner uit de wijk, namelijk om op de speelplaats nabij de Jan van der Jagtstraat de huidige tafeltennistafel te vervangen door een pannaveldje. Tevens wilden enkele bewoners dat de bomen in Oosthout gesnoeid worden. Ze staan inmiddels al 25 jaar en worden te groot. Maar volgens een ander was het te rigoureus snoeien van de struiken en bermen slecht

voor de vogels en spoorde hij ook aan tot matiging van het gebruik van de snoeischaar. Bij de kraam klonk tevens de klacht dat het voetgangerspad achter de voormalige bieb als fietspad wordt gebruikt. Kreeg Van Velzen nog een discussie over groen, bij de kraam van collega Lambrechts heerste grote rust. Het was daarom fijn voor haar dat er nog een klacht kwam. Op de Kervelhof is soms overlast van hangjongeren op de daar gelegen steiger. Met name in de zomer ‘hangt’ de jeugd er tot diep in de nacht. Als oplossing werd geopperd om de bank weg te halen, te snoeien en het jongerenwerk in te schakelen. Ditmaal stond ook de politie met een kraam op de wijkmarkt. De afgelopen tijd is er veel ingebroken in auto’s en woningen. De politie gaf adviezen hoe bewoners daar zelf iets aan kunnen doen, zoals het voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Hollandse kasspinazie

kilo 1.95

Venkel

kilo1.95

Zoete sappige Spaanse Navel Late sinaasappels

Kaartavond Zonnebloem Warmond - Zoals altijd op de tweede vrijdagavond in maart was weer de Zonnebloem-kaartavond in de kantine van voetbalvereniging Warmunda in Warmond. Naast de vaste kaarters waren er voor de gelegenheid ook nieuwe gezichten. Er werden drie rondjes gekaart en tussendoor was ook de jaarlijkse loterij met veel prijzen. Ook dit jaar was door de kaartcommissie gezorgd voor hapjes. De eerste prijs werd gewonnen door de heer Van der Lans uit Lisse. Hij kreeg daarvoor de wisselbeker en een dinerbon geschonken door de Heeren van Noortwijck. De opbrengst van deze avond van 550 euro was voor de Zonnebloem bestemd en werd door de heer Kivits van de kaartcommissie aan voorzitter Van Moorsel overhandigd. Daarmee kunnen diverse activiteiten voor Warmondse ouderen verzorgd worden.

Voorhout - Dinsdag 26 maart is er een openbare spirituele avond bij Shanti in De Spelewey aan de Breughelhof 8 in Voorhout.. Sandra Koper zal deze avond verzorgen. Zij zal haar waarnemingen doen aan de hand van psychometrie. De aanvang is 20.00 uur. De entree bedraagt 6 euro per persoon. Men is welkom vanaf de leeftijd van 16 jaar.

5 kilo 2.50 20 kilo 8.95

Zoete sappige Latitia pruimen

Maar na het bloemencorso zal een evaluatie plaats moeten vinden. Daaruit moet blijken hoe het gelopen is, hoe de organisatie is geweest, en met name ook de financiële situatie van het corso. De totale kosten voor het corso bedragen voor Teylingen ongeveer 67.000 euro, exclusief de interne uren voor de organisatie, de verkeersmaatregelen, de openbare orde en veiligheid, en de communicatie. De extra bijdrage legt daardoor een heel groot beslag

Het is naar de mening van B&W dan ook van belang dat ook in volgende jaren het evenement doorgang vindt. Maar de ambtenaren gaan de komende tijd wel de uitgaven bekijken en een poging ondernemen om met de organisatoren meerjarige afspraken te maken.

Spirituele avond Shanti

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL

Grote Golden Delicious handappelen

B&W gaat akkoord met de extra bijdrage om de organisatie van het corso op dit moment niet te frustreren. Volgens het corso is de bijdrage nodig voor het opvullen van het terugtrekken van de hulpdiensten, het anders invullen van de vrijdagavond, het meer laten rijden van het corso en het laten overnachten op de openbare weg in Noordwijk. Daardoor zijn de kosten fors gestegen en het corso klopt aan bij de betreffende gemeenten voor financiën. Teylingen wordt gevraagd een bedrag van 24.000 euro voor haar rekening te nemen. B&W is hiertoe bereid, want het bloemencorso staat bijna voor de deur en om de organisatie op dit moment niet te frustreren wordt ingestemd met de extra bijdrage.

op het totale huidige budget voor het Teylingse toerisme, aldsu B&W. Wel vindt B&W dat het bloemencorso al jarenlang een regionaal evenement van formaat is. De nationale en internationale bekendheid trekt vele bezoekers en zet de streek op de kaart.

B&W gaat alle verzamelde opmerkingen en vragen de komende tijd voorzien van een reactie.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

Topkwaliteit rode Bildtstar aardappelen

Teylingen - B&W stemt in met het verlenen van een extra bijdrage van 24.000 euro aan het corso van 2013 van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek. Een dergelijke grote bijdrage voor slechts één dag moet wel gezien worden in relatie met de bezuinigingen op allerlei evenementen, verenigingen en instanties, zo vindt het college.

3 kilo 2.95 kilo 2.75 20 stuks 2.95

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit

Teylingen is weer een beetje schoner Teylingen - Woensdag 13 maart organiseerde de gemeente Teylingen de jaarlijkse zwerfafvalactie met scholieren. Dit vond plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon. In totaal hebben 84 scholieren het zwerfafval in de omgeving van hun school opgeruimd. De deelnemende basisscholen waren de Emmaüsschool in Voorhout, De Waaier in Warmond en De Springplank in Sassenheim. Op de Emmausschool werden de leerlingen geholpen door wethouder Leo van der Zon en op De Springplank door wethouder Kees van Velzen. De leerlingen van De Waaier in Warmond kregen zelfs de nodige aanwijzingen van burgemeester Marjan van Kampen (zie foto). Dat was vanwege de sneeuwval soms ook wel nodig, want daardoor was het nodige afval moeilijker te vinden (Foto: FBPS/Peter Schipper).


Donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart Witlofschotel met ham en kaas

Aspergesalade

Broccoli

2.

150 gram

0.

250 gram

bakje 400 gram

¤

99

¤

99

¤

0.

69 Herenstraat 86 - Voorhout Tel: 0252214075

Vrijdag 22 maart Deense Sandwich van € 4,95

2e halve prijs

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Groningen

Goudwisselkantoor is eigendom van familie de Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de

Emmen

goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor

Alkmaar Zwolle

is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we

Haarlem

waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Goudwisselkantoor

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en

d, zilver en munten • 25 jaar ervaring in gou jblijvende taxatie • een deskundige en vri k indien gewenst per ban • contante betaling of r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver • advies in het belegg

verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

zaterdag 23 maart 2 HALLEN zondag 24 maart 3 HALLEN

10-16 uur De Lasso 24, Roelofarendsveen info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu SBStext pag. 637

VAKANTIE IS...

GRATIS ADVERTENTIE

MEGAMARKTWEEKEND

...MUZIEK VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij haar een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/vrijwilligers

APK

Katwijk

,8 3 €

*

n all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Amersfoort Apeldoorn

Den Haag

Enschede

Utrecht Rotterdam Nijmegen Klaaswaal Breda Goes

Den Bosch Eindhoven

Heerlen

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Actie: 2e zône slechts:

€10

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Na


20 maart 2013

pagina 9

Samenwerking is voorwaarde

‘Echte’ burgemeester voor Teylingen in zicht Teylingen - Zodra de gemeenteraden in de Bollenstreek onomkeerbare stappen in de invulling van hun samenwerking hebben gezet, zal de commissaris van de koningin Jan Franssen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzoeken de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester voor Teylingen en de andere gemeenten open te stellen. Dit valt te lezen in een brief die Franssen vorige week naar de gemeenteraden stuurde. Op dit moment hebben naast Teylingen, ook Noordwijk, Lisse en Hillegom een tijdelijke burgemeester. Vanwege het onderzoek naar een hechtere samenwerking van de Bollenstreekgemeenten adviseerde Franssen de minister om de vacatures voor een kroonbenoemde burgemeester voorlopig niet open te stellen. Het door de gemeenten ingehuurde bureau Berenschot kwam met de conclusie dat de ge-

meenten de kansen die de regio biedt alleen kunnen benutten als zij kiezen voor een verdergaande samenwerking dan nu het geval is. Op 14 februari hebben de raden een conferentie belegd, het ‘Valentijnsberaad’, en zich hiervoor bij grote meerderheid uitgesproken en in een slotverklaring vastgelegd. Op 4 april aanstaande gaat de Teylingse gemeenteraad in een vergadering die verklaring in het openbaar bekrachtigen. Voor de zomer zullen de raden vervolgens een besluit nemen over de precieze invulling van de samenwerking. “Openstelling van de vacatures voor een kroonbenoemde burgemeester in de vier betrokken gemeenten komt dan ook in zicht. Evenals u hecht ik er aan de vacatures in uw gemeenten spoedig open te kunnen stellen. Ik hoop dan ook dat u in gezamenlijkheid met de andere raden voor de zomer de benodigde heldere keuzes kunt maken. Gelet op het door de raden getoonde initiatief tijdens de conferentie heb ik hierin alle vertrouwen”, zo schrijft Franssen. Met een

besluit voor een ‘robuuste’ en ‘onomkeerbare’ samenwerking in de Bollenstreek is er naar de mening van de commissaris een organisatorisch toekomstperspectief aanwezig om potentiële kandidaten inzicht te geven in de koers die een gemeente voorstaat. De kans dat een gemeente bestuurlijk krachtige kandidaten aantrekt die zich bewust zijn van de concrete taken waar de gemeenten in de Bollenstreek voor staan, is daarmee volgens Fransen aanmerkelijk groter.

Passiedienst in Warmond Warmond - Zondag 24 maart wordt om 10.00 uur in de protestantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond een passiedienst gehouden. Voorganger is mevrouw dominee R.C.G. Schultheiss uit Sassenheim. In deze dienst zal de Cantorij Warmond onder leiding van de componist van deze passie Marco Kalkman de Lucas Passie ten gehore brengen. Solisten zijn Annelies Prins sopraan, Jeroen Manders bas, Heleen Polderman piano en Brigitte Overdam saxofoon. Het muziekstuk duurt ongeveer een uur. Na afloop van de dienst kan er onder het genot van een kopje koffie worden nagepraat in ’t Zenit, de zaal achter de kerk.

Hein Vergeer komt vertellen over de relatie van topsport en ondernemen.

Tijdens ledenvergadering

Hein Vergeer te gast bij Teylingse ondernemers Teylingen - Maandag 25 maart vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Teylingen Ondernemers Vereniging plaats om 20.00 uur in partycentrum De Oude Tol in Sassenheim. Naast de bespreking van de gebruikelijke agendapunten, zoals het financieel jaarverslag en de begroting, ontvangt de TOV dit jaar een bijzondere gast. Hein Vergeer komt op uitnodiging van de TOV vertellen over de relatie van topsport en ondernemen. Hein Vergeer is twee keer wereldkampioen allround schaatsen geworden. In 1986 werd hij Euro-

pees kampioen. In die tijd waren er nog geen commerciële schaatsploegen en kon men met schaatsen geen geld verdienen. Vergeer heeft datgene gedaan wat voor zijn tijd typisch was voor topsporters. Hij heeft zijn sportroem gebruikt voor zijn maatschappelijke carrière in marketing en communicatie. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Teylingen Ondernemers Vereniging zal Hein Vergeer zijn verhaal doen met als titel ‘De wil om te winnen’. Leden van de TOV zijn vanaf 19.30 uur welkom in de Tuinzaal van De Oude Tol aan de Hoofdstraat 147 in Sassenheim.

Omwonenden ruïne komen met eisen

Boomfeestdagen ook in Teylingen Teylingen - Ook dit jaar was de Boomfeestdag in Teylingen op drie verschillende dagen. Van maandag 18 tot en met woensdag 20 maart vierde men in Teylingen op verschillende locaties de Boomfeestdag. De nadruk lag dit jaar op natuur en recreatie. Wethouders en leerlingen van basisscholen brachten een bezoek aan drie plantlocaties in Teylingen. Hier kregen de leerlingen een rondleiding van vrijwilligers. Aansluitend plantten leerlingen samen met de wethouders de nieuwe bomen. Dat gebeurde maandag bij het clubgebouw van biljartvereniging Agnes op sportpark Elsgeest in Voorhout. Daar was wethouder John Stuurman aanwezig om de leerlingen van basisschool De Achtbaan lokatie Beukenrode een handje te helpen (zie foto). Dinsdag werd de voormalige vuilnisbelt aan de Menneweg in Sassenheim ‘aangepakt’ door groep 8 van De Springplank, en vandaag (woensdag) werd het nieuwbouwwijkje aan de Krusemanstraat in Warmond opgesierd met nieuwe bomen door groep 8 van De Alleman. Het thema van de Nationale Boomfeestdag was dit jaar ‘Bomen maken gezond’. Alle deelnemende scholen hebben een ‘Bomen Herkennen Boek’ ontvangen om zich goed te kunnen voorbereiden. Ook de andere scholen in Teylingen hebben dit boek ontvangen om in de klas aandacht te besteden aan het belang van bomen voor de woonomgeving. Na afloop van de plantactiviteiten kregen de kinderen een herinnering aan deze dag mee (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Voorhout - Een aantal omwonenden van de ruïne van Teylingen roept per brief het gemeentebestuur op dat wanneer besloten wordt om de oude veste aan te kopen, het beheer in eigen hand te nemen, mogelijke vervuiling adequaat aan te pakken en het culturele erfgoed niet aan de grillen van projectontwikkelaars ten prooi te laten vallen. Omdat de provincie de subsidie heeft

gestopt, vrezen omwonenden overlast vanwege de activiteiten die nieuw geld moeten aanboren, bijvoorbeeld door activiteiten te combineren met de nieuwe bloembollenshowtuin. De ruïne moet naar hun mening niet een partycentrum worden en als lokkertje voor het aantrekken van toekomstige feestgangers. De bewonersgroep heeft bij de provincie de financiële verantwoording van de ruïne opgevraagd. De cijfers tonen volgens de omwonenden aan dat het tot nu toe

gevoerde beheer efficiënter en goedkoper kan, en de groep roept B&W en gemeenteraad op het beheer in eigen hand te nemen, bijvoorbeeld via de MareGroep. Tenslotte vermoeden zij dat het terrein vervuild is met gestort puin en verlangen ze vooraf een degelijk grondonderzoek. Bij gebleken vervuiling dient de gemeente de vervuiler te dwingen het terrein te saneren. De brief staat als ingekomen stuk op de agenda van de gemeenteraad van 21 maart.

Woning aan Menneweg

Gemeente verliest planschadezaak Sassenheim - De gemeente moet van de rechter aan een bewoonster van de Menneweg 40.300 euro betalen. Zij is al sinds 2005 met B&W in gevecht over deze planschade. Door Nico Kuyt In 2005 diende de bewoonster een verzoek tot planschade in vanwege de inwerkingtreding van het bestemmingsplan ‘Oost-West’, waardoor

de bouw van een woning bij de buren mogelijk werd. De gemeenteraad wees het verzoek af, want zij had wel nadeel maar dat werd gecompenseerd door het voordeel dat zij nu eveneens de mogelijkheid kreeg een tweede woning te bouwen. Intussen was eind 2005 de procedure begonnen voor het nieuwe bestemmingsplan ‘Oost Sassenheim’. De bewoonster diende opnieuw een verzoek in voor planschade, nu omdat met het nieuwe bestemmingsplan de

Column Carmen van den Bosch

Hormonen zijn eigenlijk ook

huishouding, sexuele functies en

wanneer er te lang, te veel van

maar boodschappertjes. Ze

zenuwstelsel. Wanneer u bv in de

deze cortisolrennertjes nodig

rennen vanuit bepaalde klieren

file staat om 08.55 terwijl u om

zijn, zorgen zij er ook voor dat

door uw bloedbaan om op

09.00 een hele belangrijke

wij vet gaan vormen en vast-

andere locaties binnen het

afspraak hebt, dan zorgt onze

houden. En wel op de romp.

lichaam informatie af te geven.

bijnier ervoor dat boodschapper

Uw uiterlijk kan op deze manier

Dit heeft een directe invloed op

‘cortisol’ de bijkomende stress-

dus uw stresslevel verraden!

onze stofwisseling, groei, water-

gevoelens reguleert. Maar

www.carmendecoach.nl carmendecoach@gmail.com M 06 – 46 13 87 21

mogelijkheid van een extra woning op haar perceel te bouwen juist was komen te vervallen. B&W wees ook die aanvraag af. Opnieuw werd er beroep bij de rechter ingesteld. De rechtbank nam de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StAB) in de arm om de vraag te beantwoorden of het voor de bewoonster mogelijk was in de vijf maanden voorafgaand aan het ter inzage leggen van het nieuwe bestemmingsplan ‘Oost Sassenheim’, een bouwaanvraag voor een tweede woning in te dienen. Het beslissende punt voor de rechter was of de bewoonster de schade had kunnen voorkomen door vanaf het moment dat het vervallen van de bouwmogelijkheid door haar te voorzien was, deze alsnog had kunnen benutten. De StAB kwam evenwel tot de conclusie dat daarvoor minimaal 24 weken nodig is en de tijd destijds dus iets te kort was. De rechtbank verklaarde vervolgens het beroep gegrond en besloot aan de bewoonster de vergoeding toe te kennen. Daarnaast moet de gemeente aan de bewoonster de kosten voor het beroep betalen. Tegen de uitspraak staat voor de gemeente nog hoger beroep open bij de Raad van State.


Paaseieren nu online bestellen Van Der Valk nieuw.pdf

09-08-2006

14:52:02

Kleine Houtstraat 25, Haarlem Houttuin 2, Hillegom

www.chocolateriepierre.nl Hotel Sassenheim verwelkomt u graag tijdens de Paasdagen! 1e en 2e paasdag Feestelijk en uitgebreide Paasbrunch van 12.00 tot 14.30 uur Volwassenen à € 27,50 • Kinderen van 3 t/m 12 jaar à € 12,50 De brunch is incl. koffie, thee, melk en vruchtensappen Ook te reserveren als 2-daags luxe overnachting arrangement: € 70,- p.p.

Voor meer informatie en/of reserveringen: T. 0252-219 019 info@sassenheim.valk.com www.hotelsassenheim.nl

ZONWERING

1e paasdag Geniet met de hele familie van een luxe Paasbuffet van 18.00 tot 21.00 uur Volwassenen à € 39,50 • Kinderen van 3 t/m 12 jaar à € 19,75 Binnenlands gedistilleerde dranken zijn inbegrepen Ook te reserveren als 2-daags luxe overnachting arrangement: € 99,00 p.p.

JOUW EERSTE WONING? BEZOEK HET STARTERSCAFÉ! STICHTING STARTER ORGANISEERT EEN GRATIS INFORMATIEAVOND Stichting Starter organiseert voor de starters op de woningmarkt op 26 MAART in SASSENHEIM het Starterscafé. De Stichting heeft als doel de starters op de woningmarkt te informeren. Door middel van het organiseren van startersavonden krijgen starters de mogelijkheid eens te komen praten met deskundigen op het gebied van woningfinanciering, makelaardij en notariaat. WIL JIJ JE EERSTE HUIS KOPEN? Kom dan langs voor informatie en een eerste kennismaking tijdens dit gratis inloopmoment. Er ligt een informatiepakket voor je klaar. GRAAG TOT 26 MAART!

BERNARD SCHULTE BV BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN

SASSENHEIM 26 MAART

CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Pakketprijzen Aantal panelen

VAN 19:00 - 21:00 UUR

Totaal Wp

Omvormer

720 Wp 1440 Wp 1920 Wp 2400 Wp 2880 Wp

Soladin 600 XS 2000 XS 2000 XS 3200 XS 3200

MOEDERS EETHUIS 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

OUDE HAVEN 1

MELD JE NU AAN OP JOUWEERSTEWONING.NL BETROUWBARE VOORLICHTING EN INFORMATIE BIJ DE AANKOOP VAN JOUW HUIS. DEELNEMENDE PARTIJEN:

Prijs incl. omvormer en bevestigingsmateriaal € 1.495,€ 2.955,€ 3.678,€ 4.435,€ 5.125,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 3 jaar op omvormer Inclusief BTW *vraag naar de voorwaarden

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL meedenken en meedoen

LANDELIJKE SPONSORS:

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL


20 maart 2013

pagina 11

Omwonende kerk ondervindt hinder

Tweespalt over het luiden van klokken in Teylingen

In het kader van hun beroepskeuze bezochten leerlingen van de KTS het bouwproject Vesterhout in Voorhout.

KTS-leerlingen maken kennis met de bouw Voorhout - Als het gezegde ‘Iemand het hemd van het lijf vragen’ dinsdag 12 maart letterlijk van toepassing zou zijn geweest, dan zou uitvoerder Frank van Schooten van bouwbedrijf H & B Bouw uit Sassenheim ongetwijfeld met onderkoelingsverschijnselen zijn afgevoerd. In het kader van hun beroepskeuze voor het komende derde leerjaar bezochten 25 tweedeklas-leerlingen van de KTS uit Voorhout het bouwproject Vesterhout in Voorhout. Beschermd met dikke jassen tegen de snijdende wind en met veiligheidshelmen op kregen zij onder leiding van Frank van Schooten, zelf een oud-leerling van de KTS, een uitgebreide rondleiding over het bouwproject. Vanaf het begin van de werkzaamheden tot het eindproduct kregen de leerlingen

voorlichting over alles wat er bij zo’n bouwproject komt kijken. Zo leerden zij dat een huis niet zomaar gebouwd wordt, maar dat hier heel wat voorbereiding aan vooraf gaat. Aan de hand van bouwtekeningen en planningen op schema kregen de leerlingen een duidelijk beeld van alle werkzaamheden op de bouwplaats. Met name het plannen van alle werkzaamheden riep vele vragen op bij de leerlingen. Vragen als ‘Wat gebeurt er als de electriciën zich ziek meldt’ of ‘Wat gebeurt er als het hard vriest en er kan niet gemetseld worden’ werden geduldig door Frank van Schooten beantwoord. Ook kregen de leerlingen duidelijke informatie over alle mogelijkheden die er in de bouw bestaan om door te leren. Het was een uiterst leerzame middag voor de leerlingen die zeker bij zal dragen aan hun keuze voor de vakrichting bouwtechniek op de KTS.

Mantelzorgcafé praat over autisme Sassenheim - Woensdag 27 maart organiseert het Mantelzorgcafé een themabijeenkomst over autisme. Het is een avond speciaal voor mantelzorgers, familie en belangstellenden die meer willen weten over autisme en de ondersteuning die men kan krijgen. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in ‘t Onderdak (lokaal 15/16) aan de J.P. Gouverneurlaan 40 B in Sassenheim. Jeanette Groenewegen en Johan Nouws, medewerkers van MEE, vertellen het eerste deel van de avond wat MEE kan betekenen voor mensen met ASS (Autisme Spectrumstoornissen) en hun mantelzorgers. In het tweede deel van de avond wordt informatie gegeven over autisme. Aan de orde komt onder andere wat autisme is en welke vormen er zijn, wat het betekent voor een relatie als een partner, kind, broer of zus autisme heeft, en hoe men met autisme leert omgaan. Een ervaringsdeskundige vertelt hoe zij met het autisme van haar kind omgaat en hoe zij de hulp vanuit MEE ervaart. Het wordt een interactieve avond waarin sprekers maar ook aanwezigen ruim aan het woord komen. Het mantelzorgcafé is een plek voor ontmoeting, gezelligheid en het uitwisselen van ervaringen. Er is ruimte voor het stellen van vragen en er is informatie over voor mantelzorgers belangrijke zaken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het e-mailadres info@welzijnteylingen.nl of via telefoonnummer 0252-231805. Voor meer informatie over deze themabijeenkomst of over mantelzorg kan men vragen naar Leny Note-

boom, mantelzorgconsulent Welzijn Teylingen.

Voorhout/Sassenheim - Een bewoonster van de Kerkweg in Voorhout heeft de gemeente gevraagd om het nachtelijk luiden van de kerkklokken van de Bartholomeuskerk via gemeentelijk beleid te gaan reguleren. Intussen komen er bij de gemeente ook brieven binnen van omwonenden van het voormalige gemeentehuis aan de Wilhelminalaan in Sassenheim. Zij willen juist de klingelende klokken weer terug, nadat daar na klachten van omwonenden het slaan tot eenmaal per uur is teruggebracht. Door Nico Kuyt Als bewoonster nabij het kerkplein in Voorhout ondervindt de klaagster vooral ’s nachts hinder van de kerkklokken, die elk half uur luiden. “Ik begrijp niet dat anno 2013 het nog steeds wordt gedaan. Het argument van het kerkbestuur is dat het al 128 jaar zo wordt gedaan en er geen reden is om dat beleid na 128 jaar te herzien. Dit vind ik echt een non-argument”, zo geeft zij aan. Volgens haar is de functie van een geluidssignaal in de nacht overbodig, want op de kerktoren staat een klok. “Mocht het nou voor bewoners van Voorhout niet mogelijk zijn om ’s nachts een blik op de kerkklok te werpen, sinds de uitvinding van wekkers, horloges, mobiele telefoons en andere apparaten die de tijd weergeven kunnen zij genieten van het altijd ‘bij de tijd zijn’ in huiselijke kring, ook ’s nachts”, stelt de bewoonster. Zij geeft aan dat het in Nederland gangbaar is om de nachtrust te beschermen. Zo hebben bijvoorbeeld terrasjes van kroegen maar een beperkte openingstijd. Ze respecteert wel het luiden met betrekking tot de vrijheid van godsdienst, maar het luiden voor het aangeven van de tijd heeft naar haar mening niets met godsdienst te maken. Het kerkbestuur moet volgens haar respect tonen voor de nachtrust

De Bartholomeuskerk in Voorhout. Ondanks dat-ie er al 128 jaar staat, ondervindt een bewoonster van de Kerkweg nu hinder van het luiden van de klokken in de nachtelijke uren (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). van de buren. In een brief aan de gemeenteraad verzoekt zij daarom het huidige beleid aan te passen, waarmee het luiden van kerkklokken ’s nachts wordt gereguleerd. Naar verwachting zal de gemeenteraad de brief voor een reactie in handen geven van B&W. Dat geldt ook voor de inmiddels tot twee brieven uitgegroeide wens van dertien omwonen-

den van het voormalige raadhuis in Sassenheim. Zij willen juist de traditionele klokslagen van het oude raadhuis weer terughebben, nadat enige maanden geleden op verzoek van weer andere omwonenden het luiden is aangepast tot slechts eenmaal per uur. Wel zouden zij kunnen leven met een compromis voor de nachtelijke uren.

Recreatie-eiland Koudenhoorn

Convenant gesloten voor herinrichting

D66-fractie bezoekt theater Het Trefpunt Warmond - Op uitnodiging van het bestuur en de vrijwilligers bracht D66 dinsdag 12 maart een bezoek aan theater Het Trefpunt. Of liever gezegd aan een huiskamer op het Leerpad in Warmond, want daar vond de ontmoeting met de theaterliefhebbers plaats (zie foto). Het bestuur van het theater maakte van de gelegenheid gebruik om de D66-gemeenteraadsleden uitvoerig te informeren over hun vrijwilligerswerk en hun toekomstplannen. Door de teruglopende subsidie redt het theater het maar net. Maar er is volledig begrip voor het feit dat de subsidie wordt afgebouwd en vol goede moed werkt men aan de toekomst. Samenwerken en vercommercialiseren zijn daarbij de steekwoorden. D66 beloofde het onderwerp mee te nemen in de brainstormsessies over het nieuwe verkiezingsprogramma.

Warmond - De gemeente heeft samen met de Vereniging Betrokken Teylingers (VBT) en bewoners aan de Warmonder Leede een convenant opgemaakt waarin nadere afspraken zijn gemaakt met betrekking tot het recreatieeiland Koudenhoorn in Warmond. Het gaat daarbij met name over de bescherming van de natuurwaarden en het behoud van de rust op het eiland. Tijdens het opstellen van het herinrichtingsplan voor Koudenhoorn hebben de VBT en de bewoners een aantal aandachtspunten en kanttekeningen ingebracht. Met name de rust en de natuurwaarden staan bij hen hoog in het vaandel. Om de partijen zoveel mogelijk tegemoet te komen, is wethouder Kees van Velzen in overleg gegaan om te komen tot acceptabele afspraken. En onlangs is overeenstemming bereikt over het convenant ‘Samen voor een groen en duurzaam Koudenhoorn’. Enkele hoofdlijnen zijn een sluitingstijd van 22.00 uur voor de horecagelegenheid, de drie partijen

richten een stichting op die verantwoordelijk is voor het natuureducatiecentrum, en verder nog afspraken rond het riet, een mogelijk leefgebied van de beschermde Noordse woelmuis. Op het eiland is alleen lichte horeca mogelijk, zoals een bistro of een eetcafé. Een sluitingstijd van 22.00 uur maakt deze nog steeds mogelijk en geeft daarbij geen overlast in de late uren voor de direct omwonenden. Met het convenant trekken bewoners en VBT alle lopende procedures met betrekking tot Koudenhoorn in en voorkomt men een gang naar de rechter. Aan het sluiten ervan zijn voor de gemeente geen financiële consequenties verbonden.


NIEUW!

Caresse boxsprings & more Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

COM F O RTA B E L S L A P E N M E T CA R E S S E B OXS P R I N G S, D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

2195,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN! 160x200 cm

2995,-

2395,-

Caresse 4700

Voor de deur

3295,-

2795,-

Caresse 6700

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening.

P

160x200 cm

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met pocketveer interieur en uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • trendy pootjes in rvs.

KELTO

160x200 cm

3695,-

3295,-

Caresse 8500 Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • massief houten pootjes 12 cm.

2.000m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl CAR ESSE B OXSPR I NG

I NTRODUCTI EDAGEN BIJ KELTO SLAAPKAMERCENTRUM

OPENINGSTIJDEN KELTO SLAAPKAMERCENTRUM Maandag t/m woensdag 10:00 - 18:00 uur Donderdag koopavond . . 10:00 - 21:00 uur Vrijdag . . . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 18:00 uur Zaterdag . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 17:00 uur


20 maart 2013

pagina 13

Evangelie van Marcus

Verhalenverteller geeft lezing in Kleine Kerk Voorhout - Aan het begin van de stille week, de week voor Pasen, vertelt Pete Pronk het wonderlijke verhaal van Jezus door de ogen van de evangelist Marcus.

De eerste mussenvide werd geplaatst op een huurwoning van de Woningstichting Warmunda in de Irenestraat in Warmond (Foto: FBPS/Peter Schipper).

Mussenvides op huurwoningen

Huismussen in Teylingen krijgen nieuwe nesten Warmond - Het gemis van het kibbelend geluid van huismussen zal velen waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Al jaren hebben de huismussen het moeilijk en het is zelfs zover gekomen dat dit gezellige tuinvogeltje op de Rode Lijst van beschermde vogels is komen te staan. Natuurlijk zijn er nog tuinen waar groepjes huismussen in en tussen planten naar voedsel scharrelen en zich lekker badderen in stof of een waterbakje, maar lang zo vaak niet meer als in het verleden. Maar er is hoop voor deze gevederde vrienden. Naar aanleiding van een Europees project is er in juni 2012 een bijeenkomst georganiseerd door de provincie Zuid-Holland. Daaruit is een idee ontstaan om in de gemeente Teylingen de huismus te helpen met nestelgelegenheid. De Groengroep van de Betrokken Voorhouters, een onderdeel van de Betrokken Teylingers, heeft het op zich genomen hier verder mee aan de slag te gaan. Dat gebeurde ten eerste door afgelopen september op de braderie in Voorhout informatie te geven over de huismus, en ten tweede door de

woningcorporaties in Teylingen te benaderen met de vraag of deze mee wilden werken om de huismussenpopulatie een kans te geven zich uit te breiden. Dit heeft geresulteerd in de toezegging van de drie corporaties Vooruitgang, Stek en Warmunda om in een startperiode een flinke financiële bijdrage te leveren aan huurders bij de aanschaf van de vides en deze gratis te plaatsen op de huurwoningen. Na deze startperiode kunnen huurders de vides op eigen kosten aanschaffen en zullen de corporaties de vides gratis blijven plaatsen. Ook de gemeente heeft een duit in het zakje gedaan, zodat huiseigenaren ook mee kunnen doen met de voordelige aanschaf van vides in de startperiode van dit project. Bovendien heeft een plaatselijk bouwmaterialenbedrijf een flinke korting gegeven op de vides.

Mussendakpannen Huismussen hebben het moeilijk gekregen door de goede isolatie van de daken, zodat er geen ruimte is om onder de pannen nestgelegenheid te vinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig mussendakpannen in de handel die een kleine vliegopening hebben met een holte, en zijn er ook vides

die onder de onderste rij pannen aangebracht kunnen worden. Mussen nestelen in groepjes bij elkaar en dat betekent dat het plaatsen van een enkele mussendakpan geen nut heeft. Zo’n drie dakpannen bij elkaar of een paar vides (één vide heeft twee vliegopeningen) is een vereiste. Maar mussen hebben in hun leefomgeving meer nodig om te kunnen overleven. Belangrijk in de directe omgeving zijn bescherming, voedsel en de mogelijkheid om te badderen in stof en water, ook om te drinken. Dichte begroeiing van ongeveer 180 centimeter hoog geeft een goede slaapplaats en bescherming tegen sperwers, kraaiachtigen en katten. Vooral ligusterhagen hebben de voorkeur. Om te badderen zijn een waterbakje en een klein plekje zand voldoende. In het voorjaar is eiwitrijk voedsel voor de jonge musjes heel belangrijk. Men kan dan elke dag wat eiwitrijk voer voor jonge kanaries strooien, dat te koop is in de dierenwinkel. Vroeger strooide men het hele jaar door broodkruimeltjes, maar dit is voor deze vogels geen goed voer. Brood bevat namelijk stoffen als zout en vetten die niet wenselijk zijn. Mussen zijn dol op vogelzaad, muesli, rozijnen, stukjes appel en ook gierststrengen. Het is grappig te zien hoe vier of vijf musjes tegelijk aan zo’n streng bungelen. Vorige week donderdag werd bij het eerste huurhuis een mussenvide geplaatst. Dat gebeurde bij een woning van de Woningstichting Warmunda in de Irenestraat in Warmond.

Concert van Brassband

Het plantsoen in Voorhout - Afgelopen vrijdagochtend rond 11.30 uur is op de kruising Oosthoutlaan-Bloemenschans in Voorhout een auto het plantsoen in gereden. De geschrokken bestuurster is door het personeel van een ambulance nagekeken, maar haar verwondingen vielen mee. Het ongeluk gebeurde tijdens een sneeuwbui (Foto: Mariska de Graaff).

Warmond - Zaterdag 23 maart vindt in Warmond het jaarlijkse voorjaarsconcert plaats van de Brassband Warmond. Hierbij zal de brassband zowel letterlijk als figuurlijk te bewonderen zijn in een nieuw jasje. Men kan luisteren naar swingende, vrolijke, inspirerende, mooie en meeslepende muziek. Het muzikale programma omvat naast klassieke brassbandmuziek ook bij iedereen bekende nummers uit tvseries, films, popmuziek en musical. Het voorjaarsconcert wordt op zaterdag 23 maart vanaf 20.00 uur gegeven in Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond. De toegang is gratis.

Het evangelie naar Marcus is het eerste op schrift gestelde verhaal aangaande Jezus van Nazareth, ontstaan omstreeks het jaar 50. Marcus is daarbij volgens de verhalenverteller Pete Pronk te werk gegaan als de schilder Karel Appel: expressief, kleurrijk, uitdagend en puur. Zoals er bij de schilder geen penseelstreek teveel is, zo is het bij Marcus evenzo: ieder woord doet er toe. Soms heftig en rauw, dan weer intiem en kwetsbaar. Het is een lezende vertelling vol passie, en een weergaloze passie van Marcus. De Marcus Passion is een ideale voorbereiding op de stille week voor Pasen. Uit betrouwbare bron is ge-

bleken dat in de eerste eeuw het verhaal in z’n geheel al vertellend werd gelezen. Pas later werd het beperkt tot fragmenten en kwamen de uitleggingen. Nu, zo’n kleine tweeduizend jaar later, wordt in de Kleine Kerk in Voorhout het hele evangelie weer gelezen. Verteller en voorlezer is Pete Pronk, docent beeldend vertellen en stemexpressie. Pronk begon als fotograaf, stortte zich daarna in de theologie en werd vervolgens verhalenverteller. Podia zijn oonder andere theater, kerk, school, bedrijf, radio en tv. Afgelopen jaren is hij meerdere keren voorgegaan in Voorhout, zowel in de Kleine Kerk als in de Bartholomeuskerk. Iedereen is welkom op zondag 24 maart vanaf 15.00 uur in de Kleine Kerk aan de Dr. Aletta Jacobslaan 9 in Voorhout. De vertelling start om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Bijeenkomst voor rouwenden Warmond - De Rafaëlgroep Warmond organiseert op maandagavond 25 maart een bijeenkomst voor rouwenden. Het thema van deze avond in de paastijd is ‘Rouwen is lijden’. Marga van Biezen, die als maatschappelijk werkster verbonden was aan psychogeriatrisch verpleeghuis Mariënhaven, zal een korte inleiding verzorgen. De avond wordt gehouden in ’t Zenit, de ontmoetingsruimte achter de protestantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond, en begint om 20.00 uur. Om 19.45 uur staan koffie en thee klaar. Aanmelden is niet nodig en aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. De Ra-

faëlgroep Warmond is een initiatief van de beide Warmondse kerken. Zij richt haar aandacht op hen die een dierbare in hun naaste omgeving hebben verloren. Doel van de Rafaëlgroep is het steunen van mensen in een moeilijke periode in hun leven door individuele gesprekken en bijeenkomsten met lotgenoten. Met vragen over deze bijeenkomst, over de activiteiten van de Rafaëlgroep, wanneer men vervoersproblemen heeft of twijfelt of men al aan contact met lotgenoten toe is, kan men terecht bij Gerda van Dam, tel. 0713010396, of Marijke Snijders, tel. 0628554110.

Zondag trad drumfanfare St. Cecilia op als onderdeel van de jaarlijkse carnavalsoptocht van Willebroek.

Sint Cecilia luistert carnaval op in België Voorhout - Afgelopen zondag trad drumfanfare St. Cecilia op in België als onderdeel van de jaarlijkse carnavalsoptocht van Willebroek, nabij Antwerpen. De muzikanten marcheerden in een parade voor een enthousiast publiek. Het klinkt wat vreemd: carnaval midden in maart. In tegenstelling tot veel andere plaatsen wordt carnaval in de Belgische gemeente Willebroek niet zes weken voor de Eerste Paasdag gevierd, maar twee weken voor Pasen. Naast een markt en een kermis is de Carnavalsstoet één van de hoogtepunten van het feest. De carnavalsoptocht werd dit jaar voor de 67ste keer georga-

niseerd en stond onder leiding van Prins Alain I. Er namen meer dan twintig (carnavals)groepen, wagens en fanfares aan deel. Daaronder bevond zich ook drumfanfare St. Cecilia. In een optocht van drie uur liepen de muzikanten door het drukbezochte centrum van Willebroek en mochten daarbij veel applaus in ontvangst nemen van de toeschouwers, die soms ook verkleed waren. De confetti werd wel gemist, want daar was een verbod op ingesteld door de gemeente. In plaats daarvan regende het snoepjes uit de vele carnavalswagens. Na het geslaagde optreden stapten de muzikanten van St. Cecilia weer in de bus die hen ‘s avonds weer in Voorhout zou afzetten.


z aterdag 23 mrt.

o p e n d ag van 12 .0 0 to

entree aan de Zeestra

Coremolen

t 14 .0 0 uur

at, noordwijkerhout

wonen te kust en te keur

studio’s & appartementen

koop of huur

A ll Inclusive

de A l nu inclusief luxe afwerking t.w.v. ¤ 8.500,-

vanaf ¤ 122.000,- v.o.n. of ¤ 570,- p/m

www.coremolen.nl Autobedrijf G. Dol b.v.

Rijnsburgerweg 48 - Voorhout T 0252-211849 www.gdol.nl

40 jaar G. Dol maa k deze m

kans op

aand

€ 40,Brandsto f

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Cleyburch Vrijdagmiddagborrel amuses van het huis vanaf 16.00 uur. 1e en 2e Paasdag geopend voor Paasbrunch & Paasdiner Reserveren gewenst.

Uw locatie voor borrel diner - feest - event. Geopend di. t/m zo. vanaf 12.00 uur. Maandag gesloten. Herenweg 227 2201 AG Noordwijk tel. 071-3619499 info@cleyburch.nl www.cleyburch.nl

EURO € 1,745 p.ltr.

SUPER + € 1,815 p.ltr.

DIESEL € 1,429 p.ltr.

NU 24-UUR TANKEN MET KORTING

Nu 7 en 8 cent KORTING (alleen op benzine) Openingstijden:

ma. t/m vr. 07.30-20.30 uur, za. 08.00-18.00 uur, zo. gesloten.

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna) Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


20 maart 2013

pagina 15

‘Liefde levenslang’ in het Onderdak Sassenheim - Zondag 24 maart in theater ’t Onderdak in Sassenheim: ‘Liefde levenslang’. Philippe Claudel heeft vele gezichten. Hij kan meedogenloos en letterlijk adembenemend spannend schrijven. Met de film Il y a longtemps que je t’aime bewees Philippe Claudel naast schrijver van bestellers als Grijze Zielen ook een bijzondere filmmaker te zijn. Liz Snoijink en Renée Fokker spelen zussen in de wereldpremière van de toneelbewerking ‘Liefde levenslang’. Ignace Cornelissen regisseert het verhaal over twee zusjes die een verbroken contact proberen

te herstellen.Vanaf het moment dat Juliette de gevangenis in moet, verbreekt de familie het contact met haar. Wanneer ze na vijftien jaar vrijkomt besluit haar zus Léa, die inmiddels getrouwd is en twee kinderen heeft, haar in huis op te nemen. Het blijkt niet eenvoudig alle voorbijgaande jaren van vooroordelen, angst en afwezigheid te overbruggen. Want hoe goed kennen we diegene nog met wie we ooit zo close waren? Kaarten à 24 euro zijn verkrijgbaar bij Primera Van der Lans aan de Hoofdstraat 208 in Sassenheim of aan de zaal. Bij de toegangsprijs is een pauzedrankje inbegrepen. De aanvang is 20.15 uur.

Aan het werk op kinderboerderij De Klaprooshof in Voorhout. Van links naar rechts Arie Dwarswaard, wethouder Kees van Velzen, Mellany van Bommel, Bert Pilaszek, burgemeester Marjan van Kampen en wethouder Leo van der Zon (Foto: Willem Krol).

Activiteiten NLdoet in Teylingen

Burgemeester en wethouders werken mee op kinderboerderij Voorhout - Vrijdag 15 maart hebben burgemeester Marja van Kampen en de wethouders Leo van der Zon en Kees van Velzen meegewerkt op kinderboerderij De Klaprooshof in Voorhout. Samen met stagiaire Mellany van Bommel werden allerlei werkzaamheden uitgevoerd. Ze deden dit in het kader van NLdoet van het Oranjefonds.

Op deze manier werkt de kinderboerderij mee aan de biodiversiteit. Verder kon deze dag een nieuw hek worden geplaatst langs de dierenwei, waarmee een betere scheiding tussen de dieren op de wei en de watervogels is gecreëerd. Het hek kon worden geplaatst dankzij Van Rooijen Hekwerken uit Voorhout. De dertig vrijwilligers hebben samen op één dag zo’n honderd uur vrijwilligerswerk verricht.

Eieren rapen, konijnen groente en brokjes geven, groenvoer klaarmaken voor de geiten en de schapen, het hoort er allemaal bij op de kinderboerderij. De burgemeester en de wethouders waren vol enthousiasme over de manier waarop kinderboerderij De Klaprooshof sinds september 2011 functioneert, en onder de indruk van het vele werk dat komt kijken bij het reilen en zeilen op de boerderij. Als dank voor hun inzet kregen de leden van het college een doos krieleieren mee, en koffie met een vers gebakken cake. Wethouder Van der Zon vond de eitjes wel wat klein, en daarom at hij er afgelopen maandag bij de lunch “maar een paar”.

Overbosch

Insectenhotel Zaterdag is door zo’n dertig vrijwilligers ook veel werk verzet op de kinderboerderij. Naast veel schoonmaakwerk zijn er op deze dag ook twee grotere projecten gerealiseerd. Zo kon er een insectenhotel worden gebouwd door een aantal volwassenen en kinderen. In zo’n hotel kunnen verschillende soorten insecten eitjes leggen en zich voortplanten.

Met 30 kuub wit zand zijn de zijpaden in het Overbosch geaccentueerd. Teylingse politici van het CDA en de PvdA staken zaterdag de handen flink uit de mouwen. Bovendien hielpen de Bevers en Kabouters van de scouting flink mee met de aanleg van hun eigen ‘Beverpaadje’ en ‘Kabouterpad’. Naast de vijver hebben de vrijwilligers van de stichting Vrienden van het Overbosch bovendien een zitbankje geplaatst, gemaakt door leerlingen van de KTS. Door het accentueren van de zijpaden worden de bezoekers uitgenodigd om ook andere plekken in dit historische bos te bezoeken. Het zand is gesponsord door het Cooperatiefonds van de Rabobank Bollenstreek. Het was gezellig druk in het Overbosch, want ruim veertig vrijwilligers schepten het zand in de kruiwagens en brachten het naar de verschillende locaties in het Overbosch. “Er is een tijd van praten en een tijd van werken”, zo stelde fractievoorzitter Joost Peetoom van de PvdA. De politici toonden tijdens deze NLdoet-dag dat ze

Rafaëlgroep in Voorhout Voorhout - De Rafaëlgroep Voorhout organiseert woensdag 27 maart een bijeenkomst voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben. Het thema van deze middag zal zijn ‘Lente’. Deze middag begint om 14.30 uur en wordt gehouden in de Roef naast de Bartholomeuskerk aan de

Herenstraat 47 in Voorhout. Koffie en thee staan klaar om 14.15 uur. Wie vragen heeft over de bijeenkomst van 27 maart of over de Rafaëlgroep Voorhout, kan bellen met Willie Zwetsloot (tel. 0252217438) of Greet Hoek (tel. 0252216363). Als het vervoer een probleem is kan men bezoekers op 27 maart ophalen.

goede daden konden verrichten met hun handen. De Bevers en Kabouters van de scouting hielpen ook enthousiast mee. In de grote berg zand zaten 32 cadeautjes verstopt, die de kinderen konden vinden als ze meehielpen om het zand in kleine emmertjes te doen. Deze emmertjes brachten ze vervolgens weer naar het dichtstbijzijnde zijpad waar het witte zand door de volwassenen op het pad verspreid werd. Een groot deel van het zand werd helemaal achter in het bos gebracht, dat frequent bezocht wordt door onder meer wandelaars, hondenbezitters en joggers. Ook zullen veel bosbezoekers nu eerder het pad langs de vijver bewandelen, waar ze kunnen genieten van de kleurenpracht van het bos. Al dan niet zittend op de nieuwe bank.

Hospice

Zondag 24 maart in theater ’t Onderdak in Sassenheim: ‘Liefde levenslang’.

Homechurch Teylingen Sassenheim - Sinds kort komt de Engelstalige ‘thuiskerk’ Homechurch Teylingen iedere woensdagavond samen. Men kan hiervoor elke woensdagavond om 20.00 uur terecht op het adres Zuilhofstraat 5 in Sassenheim. Voor meer informatie: Liz Wassenaar-Prescott, tel. 0252-211133, of e-mail: elizabeth. wassenaar@gmail.com.

Alleman op bezoek bij Dekker Hout

Maar ook de VVD-politici lieten zich tijdens NLdoet niet onbetuigd. Bij het hospice in Sassenheim werden de terrassen zomerklaar gemaakt door een grote groep VVD’ers en nog twee andere vrijwilligers die zich spontaan hadden aangemeld.

Alleen maar geslaagden Sassenheim - Zaterdag 16 maart organiseerde de Christelijke Harmonievereniging Crescendo Sassenheim muziekexamens op A- en B-niveau. Dit zijn landelijk erkende examens die worden afgenomen door erkende examinatoren. Het muziekdiploma is een bewijs van het muzikale kunnen van de leerlingen. De acht leerlingen hebben zich van hun beste kant laten zien en hebben allemaal goede resultaten behaald. Toen het laatste praktijkexamen was afgelopen was er even tijd om bij te komen. Hierna was het tijd voor het theoretische deel van het examen. Uiteindelijk bleken alle leerlingen geslaagd voor het examen.

Warmond - Vrijdag 8 maart zijn leerlingen van basisschool De Alleman uit Warmond op bezoek gegaan bij Dekker Hout Warmond. De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 11 jaar, werden ontvangen met een glas limonade. Er werd eerst uitgelegd hoe een boom groeit en welke producten uit bomen kunnen worden gehaald die vervolgens door Dekker Hout worden verhandeld. Hierna hebben de kinderen de bedrijfsruimten waar de diverse producten van Dekker Hout opgeslagen liggen verkend. Als ultieme houtwormtest mochten de kinderen aan het einde van het bezoek in zo min mogelijk slagen een spijker in een blok hout proberen te slaan. Aangezien dit bij alle leerlingen goed ging, kregen ze allemaal een officieel Spijker-diploma mee naar huis. Na ontvangst van dit diploma, een houten olifantje als souvenir en welverdiende snoepjes, zijn de kinderen weer naar school teruggekeerd.


20 maart 2013

pagina 17

‘Zicht op de woningmarkt’

Op 26 maart

Eindejaarsrace zorgt voor matige start van dit jaar

Informatieavond voor starters woningmarkt

Sassenheim - De Leeuw Groep BV heeft deze week de achtste jaargang van het rapport ‘Zicht op de woningmarkt’ uitgebracht. Het rapport omvat gegevens over de regionale woningmarkt voor de regio’s Bollenstreek, Leiden en Alphen over de periode 2006 tot en met 2012. De afgelopen maanden heeft De Leeuw, met een vestiging in Sassenheim, onderzoek gedaan naar de woningmarkt in de regio. Onder andere zijn het aantal transacties, de mediane verkoopprijzen en mediane verkooptijden vergeleken op regionaal, gemeentelijk en wijkniveau. Daarbij is een onderverdeling gemaakt in tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. Deze gegevens zijn door de makelaars van De Leeuw voorzien van bevindingen en achtergrondinformatie. In 2012 verkochten de gezamenlijke NVM-makelaars iets meer dan 85.000 woningen. Voor de totale markt komt dat neer op bijna 115.000 transacties. Ten opzichte van het transactievolume van 2007 betekent dit een afname van ruim 40 procent. De woningmarkt werd in 2012 sterk beïnvloed door woonconsumenten die anticipeerden op gevreesde gevolgen van overheidsingrepen.

Eindejaarsrace In het vierde kwartaal van 2012 vonden ruim 25.000 transacties plaats, maar liefst 30 procent meer dan in het derde kwartaal van 2012 en bijna 14 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2011. Deze ‘eindejaarsrace’ heeft de cijfers over 2012 positief beïnvloed. Naar verwachting betreft het hier ‘naar voren geschoven transacties’ die zullen leiden tot een matige start van de woningmarkt in 2013. Appartementen waren in 2012 niet meer het meest verkochte woningtype. Die positie kwam toe aan tussenwoningen, die ook het meest profiteerden van de ‘eindejaarsrace’.

Bollenstreek De afgelopen jaren hield de markt in de Bollenstreek opvallend goed stand. In 2012 nam echter het

Vroeg of laat zal er een inhaalbeweging op de koopwoningenmarkt ontstaan. transactievolume in de Bollenstreek 20 procent meer af dan het landelijk gemiddelde en meer ten opzichte van de overige regio’s in het werkgebied van De Leeuw, namelijk Leiden en Alphen.

Teylingen Lange tijd functioneerde de markt in de Bollenstreek bovengemiddeld ten opzichte van de landelijke markt en het werkgebied van De Leeuw. In 2012 nam het aantal transacties echter met 20 procent af en in de gemeente Teylingen zelfs met 27 procent. De verkooptijd ontwikkelde zich daarentegen wel bovengemiddeld. Ten opzichte van de landelijke toename van het aantal verkoopdagen werden in Sassenheim de woningen sneller verkocht dan in 2011. Sinds december 2011 heeft Sassenheim een NS-station. Het lijkt erop alsof dit het functioneren van de woningmarkt in Sassenheim ten goede komt. De markt voor hoekwoningen leek zich voor Sassenheim en Voorhout synchroon te bewegen. In beide markten minder transacties en in beide markten ongeveer 10 procent lagere prijzen met voor beide markten een fors opgelopen verkooptijd. Ondanks de daling in het aantal

‘Deze vrouw is uw man’

Vijf uitvoeringen van Cultuur Verheft Voorhout - Cultuur Verheft speelt het stuk ‘Deze vrouw is uw man’ van Jan Tol op 11, 13, 15, 18 en 20 april in Cheers aan de Herenstraat 106 in Voorhout. De aanvang is 20.00 uur. Annie Zuiderhoorn, die jarenlang alleen met haar dochter Amanda heeft gewoond, is hals over kop verliefd geworden op Pierre Reijnders. Hij is bij hen ingetrokken en woont daar inmiddels alweer drie maanden. Tot spijt van Amanda. Ze vindt hem een kwal en geen partij voor haar moeder. Daarnaast mag de sociale dienst niet van Pierre weten, anders lopen de uitkeringen van zowel Annie als Amanda gevaar. Aan hun bemoeizuchtige buren hebben ze verteld dat Pierre

de broer van Annie is en dat hij herstellende is van een of andere tropische ziekte. Dat hij nooit verder gekomen is dan Drenthe hoeft uiteraard niemand te weten. Wat ook niemand weet is dat Pierre schijnbaar getrouwd is met een andere vrouw. Als de controleur van de sociale dienst langskomt is iedereen verplicht mee te werken om hem om de tuin te leiden. Zelfs Amanda doet, tot ieders verbazing, vrolijk mee. Ze heeft daar haar eigen redenen voor. Andere vraag is wel: gaat dit hen lukken? De reserveringsdata voor de uitvoeringen zijn op 2 en 3 april tussen 19.30 en 21.30 uur. Voor 11, 13 en 15 april kan men dan bellen naar telefoonnummer 0252-213237, en voor 18 en 20 april naar telefoonnummer 0252-347364.

transacties is er nog steeds veel mogelijk voor de aan- of verkoop van een woning. Er is sprake van een behoorlijke latente verhuisbehoefte, terwijl de bouwproductie jaarlijks fors achterblijft ten opzichte van de groei van het aantal huishoudens. Vroeg of laat zal er een inhaalbeweging op de koopwoningenmarkt ontstaan, aldus de makelaars van De Leeuw.

Sassenheim - Iedereen die voor het eerst een huis wil kopen kan zich op 26 maart laten informeren tijdens het Starterscafé in Moeders Eethuis in Sassenheim over alle onderwerpen die komen kijken bij het kopen van een eerste woning. Iedereen kan praten met diverse onafhankelijke deskundigen, zoals een makelaar, financieel adviseur en notaris. Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Veel meer dan de meeste mensen denken. En dan zijn het ook nog eens erg lastige onderwerpen. Want hoe zit het tegenwoordig precies met al die hypotheken, hoeveel kan men lenen, welke huizen komen dan in aanmerking, wat moet men allemaal juridisch regelen, welke rol kunnen ouders vervullen, en komt men in aanmerking voor de Starterslening? Al deze vragen worden één op één beantwoord door medewerkers van De Leeuw Makelaardij en Hypotheken, Notariskantoor De Ruiter en de gemeente Teylingen “Als je een bezoek brengt aan een makelaar en daarnaast het internet afstruint, dan weet je vaak nog lang niet wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor het kopen van je eerste woning”, licht Marcelle le Feber van Stichting Starter, coördinator van deze informatieavond, toe. “Daarom organiseren we het Starterscafé. Jongeren, maar ook hun ouders, kunnen tijdens deze avond in een ongedwongen sfeer één op één praten met deskundigen op onder andere het gebied van geldverstrekking, makelaardij en notariaat. Lekker ontspannen, onder het genot van een kopje koffie of een borreltje. Je kunt ze vragen stellen, zij kunnen je ingewikkelde zaken uitleggen en je tips geven over hoe je wellicht meer kunt lenen via bijvoorbeeld een starterslening. Alle deskundigen die je kunnen helpen bij het kopen van je eerste woning zijn aanwezig”. De laatste tijd zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt volop in

Derde met Boerenkaas Sassenheim - De Goudse Boerenkaas van de gebroeders Van der Plas uit Sassenheim is als derde geëindigd in de landelijke verkiezing Boerenkaas Cum Laude 2013. De Boerenkaas van deze boerderij wordt beschreven als een Boerenkaas met body, notig en boterig. De geur is aangenaam en de smaken zijn goed in balans. Deze Boerenkaas heeft een volle smaak en is smedig voor zijn leeftijd. Boerenkaas is sinds 2007 door de Europese Unie erkend en beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Alleen kaas die echt op de boerderij bereid is, met verse ‘rauwe’ melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten. De speciale authentieke bereiding geeft Boerenkaas extra smaak. De gebroeders Van der Plas zorgen samen voor goede Boerenkaas. Dat hebben zij al veel vaker bewezen, onder andere bij regionale kaaskeuringen. Nu weten zij dus door te dringen tot de landelijke top 3 van de Goudse Boerenkaas. Op de foto Jos en Ingrid van der Plas (Foto: PR/www.boerderijzuivel.nl).

Joke van Diemen werd voor haar inspanningen twee jaar geleden door carnavalsvereniging De Saksen nog uitgeroepen tot Grote Asbak.

Van Diemen verlaat Beatrix Sassenheim - Donderdag 28 maart neemt speeltuinvereniging Beatrix afscheid van haar voorzitter Joke van Diemen. Zij is actief in de speeltuinvereniging sinds 1989. Eerst als bestuurslid en sinds 1995 hanteerde zij de voorzittershamer. Joke van Diemen is voor jong en oud een begrip, zeker in de Oranjebuurt in Sassenheim. Sinds 2011 is de speeltuin gesitueerd aan de Vooruitgangdreef, nadat de speeltuin aan de Marijkestraat in 2006 moest plaatsmaken voor nieuwbouw. De speeltuin is nu een leuke plek voor jonge en iets oudere kinderen.

Bij het kopen van een huis komt veel kijken (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). het nieuws. Het sneller in beweging krijgen van de huizenmarkt kan met name door starters worden bereikt. Elk verkochte starterswoning kan er tenslotte weer voor zorgen dat de verkopers daarvan kunnen doorstromen naar een volgende woning. Dit Starterscafé wordt ruim een week voor de NVM Open Huizen Dag georganiseerd. Wie op weg geholpen wil worden bij het kopen van het eerste huis is welkom op 26 maart bij het Starterscafé in Moeders Eethuis. De avond duurt van 19.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan op www. stichtingstarter.nl, maar is niet verplicht. Op deze website kan men ook meer informatie vinden.

Minder sociale huurwoningen Teylingen - Berekeningen van vijf woningcorporaties in de Duin- en Bollenstreek, waaronder Vooruitgang, Stek en Warmunda, laten zien dat door het Woonakkoord er zeker 2300 sociale huurwoningen minder zijn in de komende jaren. Dit aantal kan ook oplopen naar 3800 woningen. Dit is 30 procent minder sociale huurwoningen dan er nu zijn. In het Woonakkoord wordt aan alle woningcorporaties in Nederland een heffing opgelegd die in 2017 een bedrag van 1,7 miljard euro bedraagt. Om dit te kunnen betalen zullen de woningcorporaties de huren moeten verhogen en minder woningen gaan bouwen. Het is nog afhankelijk van verdere uitwerking van het Woonakkoord en hoe de banken die de corporaties financieren gaan reageren, dus hoe zwaar de gevolgen gaan uitpakken. De huidige en toekomstige huurders van sociale huurwoningen zullen de gevolgen zeker gaan merken, aldus de woningcorporaties. De huren gaan hard omhoog en er komen minder sociale huurwoningen beschikbaar. De woningen die vrij komen worden eerder verkocht of krijgen zo’n hoge huur dat deze in de vrije sector komen. Met de huurdersorganisaties en gemeenten gaan de woningcorporaties in overleg om de landelijke gevolgen zoveel mogelijk te verzachten. Ook dringen de corporaties bij hun koepelorganisatie Aedes aan om druk uit te oefenen op minister Blok om het Woonakkoord te wijzigen.


CoNCePT | oNTWeRP | WeBdesIgN | MARkeTINg | sTRATegIe | gRAFIsChe PRoduCTIes | PuBlIC RelATIoNs ...eN veel MeeR. lAAT u INsPIReReN.

LĂŠon Koelewijn

Sander Wijnands

Maurice van Berkel Steven Boot Frans Heineman

Joost Kling

K51 SCOORT. Communicatie is een vak. Dat vraagt om specialisten. Het liefst dicht bij elkaar. Dat is gewoon makkelijk. Optimale samenwerking als gebundelde kracht voor onze opdrachtgevers. K51 biedt kennis, ervaring en creativiteit. Keyserswey 51, Noordwijk. k51.nl

communicatieteam

Gemeente Katwijk

Van der Voet keukens

Notariskantoor Timmers

Starbalm

Daltonschool Klaverweide

Campagne Meeuwenoverlast

Total Identity

Total Identity

Website

Total Identity

vandervoetkeukens.nl

notaristimmers.nl

starbalm.com

klaverweideschool.nl

Novens VvE Beheer

Marina Rijnsburg

Stichting Noordwijk Marketing

ONSTAGE Theatherschool

Brothers Brands for Men

Website en Brochure

Total Identity

Public Relations

Total Identity

Total Identity

onstagenoordwijk.nl

brothersbrands.nl

novensvvebeheer.nl

Juffers Fashion & Lifestyle

Tripodia Katwijk

George Vis Carlo Midiri

Eat Dutch Waffles

La Toscana

Website, Webshop, Nieuwsbrief

Redesign Website

Website, Webshop en Facebook

Total Identity

Advertenties, Flyers en Posters

en Fashionshow

tripodia.nl

georgevis.nl

eatdutchwaffles.nl

jufferslifestyle.nl


20 MAART 2013

pagina 19

Aanstaande dinsdag uitreiking

Nominaties sportprijzen Teylingen 2012 bekend

Daarnaast worden ook de O’Neill Talentenprijs en LJ Sport Carrièreprijs uitgereikt. De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens een bijeenkomst van het Sportcafé in de kantine van voetbalvereniging Warmunda aan de Herenweg 92 A op sportpark Het Overbos in Warmond. De sportprijsuitreiking is voor iedereen toegankelijk. Tot 14 februari konden mensen kandidaten voor de

sportprijzen voordragen. De jury heeft de volgende genomineerden gekozen: voor de Teylingen Sportprijs: rugbyspeelster Kelly Harskamp en langebaan en marathonschaatster Lisa van der Geest; voor de O’Neill Talentenprijs: basketbalspeelster Asa Kantebeen, tennisspeler Fabian van der Lans, en de zwemmers van het estafetteteam jongens junioren 2 en meisjes junioren 3 van De Columbiaan; voor de LJ Sport Carrièreprijs: atleet Martien van der Hoorn en TOP-korfbalspeler Sander Harmzen.

Sportprijzen Alweer een aantal jaren spreekt de gemeente Teylingen haar waardering uit voor de sportieve prestaties van haar inwoners. Hiervoor reikt

Van De Speelkring

Familievoorstelling Koning van Katoren Voorhout/Sassenheim - Jeugdmuziektheater De Speelkring onder leiding van Marleen van Leeuwen speelt op zondag 7 april met vijftig kinderen tweemaal de muzikale familievoorstelling ‘Koning van Katoren’, een bewerking van het bekroonde boek van Jan Terlouw. Naast de speciaal gecomponeerde liederen is dit theaterstuk tevens doorspekt met verschillende stukjes klassieke muziek.

wordt door zes saaie en zure ministers. Oom Gervaas, die de dienaar van de ministers is, heeft gedroomd dat zijn neefje Stach ooit koning zou kunnen worden. Maar de ministers willen daar niets van weten en geven Stach eerst zeven moeilijke opdrachten. Zou het Stach lukken om koning te worden? Een verhaal dat juist in april 2013 zeer actueel is, nu ons land ook bijna een nieuwe koning krijgt. Want hoe wordt iemand een goede koning?

In het jaar 2000 heeft Jan Terlouw met zijn gezin de première van deze voorstelling van De Speelkring in Sassenheim bezocht, en toen hij na afloop het toneel op sprong riep hij uit: “En zó moet het. Ik heb al vele bewerkingen van mijn boek gezien, maar dit is wat ik bedoel. Jullie hebben het begrepen.” Het verhaal gaat over een land zonder koning, dat slecht geregeerd

De twee uur durende voorstelling vindt plaats in de toneelzaal van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim op zondag 11 april om 11.30 uur en 15.00 uur. Toegangskaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Hoek Boek & Kantoor aan de Herenstraat 63 in Voorhout, Primera Van der Lans aan de Hoofdstraat 208 in Sassenheim, of een half uur voor de voorstelling aan de zaal.

Cursus in Sassenheim

Instructie Verantwoord Alcohol schenken Sassenheim - Maandagavond 8 april organiseert het Servicepunt Vrijwilligers Teylingen een IVAcursus. De Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) is bedoeld voor barvrijwilligers die af en toe of regelmatig alcohol schenken bij hun vereniging of club. Verenigingen die alcohol schenken moeten in ieder geval in het bezit zijn van een Alcoholbestuursreglement en er moet iemand aanwezig zijn met een diploma Sociale Hygiëne of iemand die een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd. Het is daarom belangrijk dat alle vrijwilligers die wel eens achter de bar staan in het bezit zijn van een IVA-certificaat. Het doel van de IVA-cursus is de kennisvergroting over alcoholge-

bruik en de mogelijke gevolgen hiervan. Tijdens de bijeenkomst zal een erkend IVA-instructeur de deelnemers vertellen over hoe zij verantwoord om kunnen gaan met het schenken van alcohol. Na afloop ontvangen de deelnemers een erkend certificaat waarin staat dat zij gekwalificeerd vrijwilliger zijn met betrekking tot het verantwoord schenken van alcohol. De IVA-instructie vindt plaats op maandagavond 8 april bij speeltuin Beatrix aan de Vooruitgangdreef 1 in Sassenheim van 20.00 uur tot ongeveer 22.30 uur. Deelname is kosteloos. Men kan meedoen vanaf 16 jaar. Aanmelden vooraf is noodzakelijk in verband met het maken van het IVA-certificaat. Aanmelden is mogelijk tot 1 april en kan bij Maaike Peeters via het e-mailadres m.peeters@welzijnteylingen.nl, of telefoon 0252-227164.

de gemeente de jaarlijkse sportprijs uit aan de beste sportman, sportvrouw of sportploeg. Daarnaast worden ook de O’Neill Talentenprijs en LJ Sport Carrièreprijs uitgereikt. De O’Neill Talentenprijs is voor de beste sporter, sportster of sportploeg tot 18 jaar. De LJ Sport Carrièreprijs is een overallprijs die de sporter, sportster of sportploeg heeft verdiend voor zijn of haar sportcarrière.

Prijsuitreiking De uitreiking van de sportprijzen wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Sport Promotie Teylingen tijdens een bijeenkomst van het Sportcafé in de kantine van voetbalvereniging Warmunda. Het Sportcafé is een ontmoetingsplek voor mensen uit de sport, het bedrijfsleven, de politiek en de media.

Paaseieren in speeltuinen Sassenheim - De paashaas heeft bij de speeltuinen DVV en Bijdorp in Sassenheim weer eieren verstopt. Paaszaterdag 30 maart openen beide speeltuinen om 11.00 uur hun poorten en kunnen kinderen op zoek naar de verstopte eieren. Paaszaterdag is tevens de start van een nieuw speeltuinseizoen. De speeltuinen zijn tot en met de herfstvakantie elke werkdag geopend, en DVV ook op zaterdag. Speeltuin DVV ligt aan de Sporthoflaan, en Bijdorp aan de Krelagehove.

Het voetveer De heere Schouten.

Vogels bespieden

Voetveer De heere Schouten in de vaart Warmond - Veel vogels bouwen hun nest in de polders rond ’t Joppe in Warmond. Tientallen soorten ganzen, kieviten, scholeksters, grutto’s en een enkele tureluur zien de Zwanburgerpolder, het eiland Koudenhoorn en de Tengnagel als een ideale broedplaats. Vanaf het paasweekeinde is het voetveer De heere Schoute weer in de vaart om al deze polders te bezoeken. Men kan op twee plaatsen op het antieke salonbootje uit het begin van de vorige eeuw instappen voor

Huiswijn zoekt weer goed doel Warmond - Ruim 1200 flessen Huiswijn van Warmond zijn in 2012 verkocht en daarmee is een goed moment aangebroken om voor de verkoopopbrengst weer een mooie bestemming te zoeken. In 2010 viel als eerste de eer te beurt aan de stichting Lopen Tegen Kanker en in 2011 is de Voedselbank Teylingen gesteund met levensmiddelenpakketten. Voor dit jaar is het panel, bestaande uit Gerrit Slingerland (onafhankelijk panellid), Hans Oudshoorn (eigenaar van AH Warmond die de winkelschrappen beschikbaar stelt) en Marga van Winsen (wijnimporteur en initiatiefnemer van de Huiswijn van Warmond), op zoek naar leuke Warmondse initiatieven die zo’n financieel ruggensteuntje goed kunnen gebruiken. Wie goede ideeën heeft waar de opbrengst aan kan worden besteed, kan dat melden. Er gelden slechts twee regels: commerciële doelen zijn uitgesloten en het initiatief moet op enigerlei wijze aan Warmond verbonden zijn. Uit alle inzendingen wordt door het panel een (of mogelijke twee) initiatieven gekozen en medio april bekend gemaakt. Men kan ideeën tot en met zondag 31 maart inleveren via de e-mailadressen info@lesvinamies.nl of info@ahwarmond. nl, of afgeven bij de balie van AH Warmond. De Huiswijn van Warmond wordt op diverse Warmondse evenementen geschonken en is verkrijgbaar bij Albert Heijn en de VVV in Warmond. De verkoopopbrengst wordt jaarlijks geschonken aan een goed doel in Warmond.

een tocht langs de polders. Dat kan in Warmond bij de hoofdsteiger op het recreatie-eiland Koudenhoorn, maar men kan ook aan boord gaan op de Tengnagel, het eiland dat te bereiken is vanuit de Leidse Merenwijk. Het door vrijwilligers bediende voetveer doet altijd de Zwanburgerpolder aan, waar men ook in het naderende broedseizoen over de dijk mag wandelen. In deze polder zijn de meeste nesten gemarkeerd en veel schippers kunnen veel over de broedende vogels vertellen. Het voetveer vaart met ingang van het paasweekeinde elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 en 16.30 uur.

Expositie in Oude Raadhuis

De Gelder signeert Sassenheim - Eén week in het jaar staat het boek centraal. Tot en met 23 maart mag het geschreven woord zich verheugen in een feestelijke belangstelling. Het thema van de Boekenweek 2013 luidt ‘Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden’. Boeken die zowel de glorieuze perioden alsook de rampspoed uit het verleden van Nederland en België belichten krijgen extra aandacht. Boekhandel Wagner besteedt extra aandacht aan auteur John de Gelder (zie foto). Hij schreef de mysterieroman ‘ThebeThera en het vergeten Lam Gods’. Op zaterdag 23 maart van 14.00 tot 16.00 uur is de schrijver aanwezig in de boekhandel voor een ieder die meer wil weten over de schrijver en het boek, waarbij De Gelder signeert.

Warmond - Tot en met zondag 21 april exposeren Annelies Pont en Willem Schouten in galerie Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zondag 24 maart om 16.00 uur. Willem Schouten (1947) studeerde af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam in 1972. Kenmerkend voor zijn werk is het experiment met verschillende materialen en technieken. Hij tekent, schildert, drukt, krast op linnen of papier, laag op laag, met pigmenten, aquarel, potlood, pastel, olieverf en inkten. Het resultaat hiervan is intense schilderijen. Tijdens deze expositie zal er werk te zien zijn uit de serie Portretten van Mummies en diverse bloemstillevens en landschappen. Tevens is het drieluik ‘Kostbaarder dan goud’ te zien wat genomineerd werd voor de Vermeulen Brauckman Kunstprijs. Annelies Pont (1946) is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende kunst in Den Haag aan de afdeling Binnenhuiskunst. Momenteel woont en werkt zij in Purmerend. Na 18 jaar koffertjesobjecten gemaakt en door heel Nederland geëxposeerd te hebben, heeft zij in 2004 de plasticiteit van klei ontdekt. De keramische ‘kreukels’, zoals ze het zelf noemt, zijn als structuur bedoeld. De combinatie met andere materialen, zoals hout en glas, geeft een totaalbeeld en zorgt voor spanning.

VAKANTIE IS... GRATIS ADVERTENTIE

Teylingen - Wethouder Leo van der Zon reikt dinsdag 26 maart om 18.00 uur de jaarlijkse sportprijs uit aan de sportman, sportvrouw of sportploeg uit de gemeente Teylingen die op internationaal, nationaal of regionaal niveau een sportieve prestatie heeft geleverd in 2012.

...HET BESTE IN HEM NAAR BOVEN HALEN

VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij hem een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers


Heerlijk eten kan ook zonder vlees

Veel misverstanden over plantaardige vleesvervangers Plantaardige vervangers van vlees zijn een volwaardig alternatief voor vlees. Ze bevatten voldoende belangrijke voedingstoffen. Toch denken nog veel mensen dat dit niet zo is. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd onder 1000 huishoudens door onderzoeksbureau GfK. Consumenten die minder vlees eten, kiezen vooral voor vleesvervangers die afkomstig zijn van dieren, zoals vis, eieren en kaas. Plantaardige alternatieven als groenteburger, noten en peulvruchten zijn beter voor het milieu en zeker zo gezond.

Genoeg voedingsstoffen

denken zonder vlees niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Die gedachte blijkt niet te kloppen. De meeste mensen in Nederland krijgen zelfs meer eiwitten binnen dan ze nodig hebben.

Ruim de helft van de consumenten eet al enkele keren per week bewust een maaltijd zonder vlees. Bijna de helft van de mensen eet elke dag vlees bij de warme maaltijd. Veel consumenten

De milieubelasting van vlees is groot. Voor de productie van één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Daarom vraagt vleesproductie veel meer landbouwgrond en energie dan de productie van plantaardig voedsel. Bovendien laten koeien en schapen veel ‘methaan-winden’ bij het verteren van hun voer. Methaan is een zeer sterk broeikasgas. Zo veroorzaakt de productie van een lapje rundvlees zestien keer zoveel broeikasgassen als een plantaardige vleesvervanger.

Dat vleesloze maaltijden ook lekker kunnen zijn bewijst het onderzoek. Ruim tachtig procent van de mensen die wel eens vleesvervangers eten, beoordeelt deze als lekker. Overweegt u ook om minder vlees te eten en wilt u lekkere en gezonde recepten?

Vlees en vleesvervangers

Gemiddelde uitstoot van broeikasgassen in kg CO2 per kg product

5

Kijk voor meer informatie en recepten op www.milieucentraal.nl/vlees-envleesvervangers

32

Inspiratie De belangrijkste redenen om geen of minder vlees te eten zijn voor Nederlanders: dierenwelzijn, milieu, gezondheid, variatie en lekkere alternatieven. En inderdaad, er is keuze genoeg! Heeft u wel eens gedacht aan: 1) pitabroodje met falafel. Lekker met knoflooksaus en blokjes tomaat en komkommer

LAAG

MIDDEN

HOOG

4)90:69',8)2

692()6+),%/8 /%0*/32-.2 :%6/)2 /%0/3)2/-4 /%%7)-)6)2 :%0)77

692()60%44)2 0%17:0))7 7',%4)2:0))7

40%28%%6(-+) :0))7:)6:%2+)67

59362 238)2 83*98)14)

Auto Auto 66 66 Service Service APK-keuringen

In- en verkoop Bandenservice Ford Focus 1.6 Station

2004, benzine,155.000 km, alp € 4.500,-

Peugeot Expert

2001, 258.000 km, diesel

Volkswagen Golf

2000, 230.000 km

Renault Megane 1.6

2003, 9.000 km, benzine

Evgeniy Levchenko werd ruim 5 jaar geleden vegetariër vanwege zijn gezondheid, de milieubelasting van vlees en vanwege dierenleed. In 2011 werd hij door Wakker Dier verkozen tot meest sexy vegetarische man.

€ 8.000,€ 2.250,€ 2.500,€ 4.750,-

Bij een grote beurt krijgt u een waardebon van € 20,te besteden bij Pannenkoekenrestaurant de Beslagkom in Katwijk Oegstgeesterweg 17, 2231 AR Rijnsburg T 071-4087660 M 06-85217805 E info@auto66service.nl W www.auto66service.nl

Eet gevarieerd en niet te veel. Dat voorkomt overgewicht én het is beter voor het milieu. Laat lamsvlees en lapjes rundvlees staan, want die zorgen voor de hoogste milieubelasting. Van alle vleessoorten heeft kippenvlees

Let je ook op de milieubelasting van voedsel dat je koopt? Ik probeer daar op te letten, hoewel meer informatie hierover welkom is. Ik weet bijvoorbeeld dat de vleesindustrie zeer milieubelastend is en zelfs meer CO2 uitstoot dan alle auto’s…

de laagste milieubelasting.

Overtuig je mensen makkelijk om geen of minder vlees te eten? Zo ja, hoe? Ten eerste vind ik persoonlijk dat je mensen niet moet pushen. Het is een proces dat ieder individu zelf moet doorgaan op zijn eigen tempo. Je moet laten zien waar het toe leidt als je vlees eet. Overigens zeg ik “Beter goed vlees dan goedkope troep. Het is jouw lichaam, en daar moet je zo goed mogelijk voor zorgen!”

keurmerk ‘Beter Leven’. Met

Telt behalve het milieu ook dierenwelzijn mee als u boodschappen doet? Let dan op het dierenwelzijnsbiologische (EKO)producten zit u altijd goed. Eet u vis? Kies dan voor duurzaam gevangen vis. Wilt u milieuvriendelijke

“Wij zijn half vegetariërs” ‘Welk vlees ik niet lekker vind? Lever, dat lust ik écht niet!’ zegt Sam. Maar over het algemeen zijn Wouter (10) en Sam (8) echte vleesliefhebbers. Hamburgers en kip zijn het meest populair, en de gehaktballen van mama zijn favoriet. Toch besloot moeder Mirjam van Oort, dat het best wat minder kon. ‘Minder? Nee, béter’, meent ze. Via de vroegere oppas kwam ze erachter dat er veel maaltijden te bereiden zijn die minder dierenleed en milieubelasting

2) macaroni met champignons, ei en tomaat, eventueel gegratineerd met kaas 3) Mexicaanse aardappeltortilla met tacosaus en olijven Alle populaire receptenwebsites hebben lekkere vegetarische maaltijden, kijk maar eens op smulweb.nl, kookjij.nl en receptenweb.nl. Of kijk in de magazines van grote supermarkten.

• Eerhart Sierbestrating.

veroorzaken. En zo bleek het zelfs in het huishouden met de twee opgroeiende zonen niet eens moeilijk om duurzame keuzes te maken. ‘De oppas Nathalie kon heerlijk koken en gaf me geweldige recepten, dat werkte aanstekelijk. Het leek me best lastig om minder vlees te gaan eten met twee jongens die vlees erg lekker vinden. Toch bereid ik makkelijk twee keer per week een vleesloze maaltijd. En wanneer ik vegetarisch gehakt in mijn pasta’s of ovenschotels gebruik, merken ze het niet eens’. Bang dat haar kids onvoldoende eiwitten binnen krijgen is ze niet, omdat ze weet dat we daar toch genoeg van binnen krijgen. Ook aan variatie geen gebrek: ‘Ik probeer graag nieuwe

eiwitrijke voedingsmiddelen eten, kies dan plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en groenteburgers.

dingen uit, zo vind ik leuke seizoensrecepten zonder vlees en vis.’ ‘Op dinsdag voetballen we en dan eten we altijd soep met brood, daar zit ook geen vlees bij. Wij zijn dus half vegetariërs’, concludeert Wouter vrolijk.

Meer weten? Deze pagina wordt u aangeboden door onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Meer informatie vindt u op: www.milieucentraal.nl/vlees-envleesvervangers

Voor al uw bestraZat. 6 april Mega Vlooienmarkt Kattingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- wijk Vliegveld Valkenburg. Kraamhuur €27,- van 9.00-16.00. donEvents.nl 0348-441205 opgave 070-3211006.

Zon. 14 april Vlooienmarkt Warmond Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam In- Tennishal Dekker. Kraamhuur €27,- van 9.00-16.00. DonEvents.nl 0348-441205. terieurverzorging, tel. 070-5116612.

GARAGE TE HUUR omgeving Kennedylaan. Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bellen! Inlichtingen 071-3610597. 5114674-5118394. Uw dak-specialist!

Een dagje zonder vlees of vleesvervanger kan trouwens ook prima. We krijgen gemiddeld anderhalf keer zoveel eiwit binnen als we dagelijks nodig hebben. Halveer de hoeveelheid vlees in rijst- of pastagerechten en voeg er champignons of extra groenten aan toe. Zo eet u eenvoudig en bijna ongemerkt minder vlees. Milieubewust uit eten? Kijk dan eens naar het duurzaamheidsprofiel op iens.nl.

VACATURES in de regio • in de regio

Vwo-, havo, mavo, vmbo-leerlingen: huis- MODELSPOORDAG, zaterdag 23 maart a.s. in werkbegeleiding/bijles aangeboden door het Rijnlands Revalidatie Centrum, Wassenaarseweg 501 te Leiden. Geopend van 10.00-15.00 uur. Een ervaren A/B student. Tel. 071-5616768. treinenbeurs met leuke modelbaan. Toegang gratis. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, Examenstuntcommissie is op zoek naar LEGERgratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. ATTRIBUTEN, alles is welkom! donnabrouwer@ STUKADOORSWERK / Glad en strak / Pla- hotmail.com fonds / Spachtelputz / Scherpe prijs, 6% BTW. Lopend vuurtje catering: buffet, diner, Tel. 06-20136876. high-tea en workshop. Tel. 06-83570131, e-mail: 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt edenalbertine@kpnplanet.nl uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. Chalet te koop in bosrijk Voorthuizen met Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- heerlijke zonnige tuin, vraagprijs €60.000,-. Info: schoten? www.tcdekampioen.nl. Marjan, tel. 06-44114066. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid StichGOEDE PRIJS voor oude ansichtkaarten en foting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een to’s van voor 1960, ook grotere hoeveelheden en afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en complete verzamelingen. Tel. 0182-526781. Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Nette alleenstaande moeder met kind zoekt per 06-12028319. direct 3-kamerwoning Oegstgeest tot € 650,-. www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Anouk: 06-39637009. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor T.K. BRAVILOR KOFFIEZETAPP. € 175,-. afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare Bisley vitrinekast € 150,-. 15-ladenkast € 100,-. Kantoorkast € 125,-. Tel. 071-5420045. drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Schadetaxatie/herstel

Ford F150 5.4 V8

De wereldberoemde voetballer

Reparatie

Met welke producten vervang je vlees meestal? Vlees kun je met verschillende dingen vervangen. Vooral gevarieerd eten is belangrijk: groenten, rijst, peulvruchten, tofu, noten en granen. Welke plantaardige alternatieven gebruik je (het meest) als vleesvervanger? Ik eet best veel noten, daar zitten wel goeie vetten in. Ik houd erg van groenten, in alle vormen en smaken. Vooral bonen vind ik heerlijk. Het gaat er om hoe je ‘t klaar maakt. Bij sommige gerechten kun je niet eens proeven dat er geen vlees in zit.

Onderhoud

LPG, 1999, 209.000 km

Geen vlees eten = HOT!

Lekker eten

Milieuvriendelijk kiezen:

2

Plantaardig is milieuvriendelijker

Tips voor milieubewust eten

• •

Student wil u graag helpen met COMPUTER- • SCHILDERWERK binnen en buiten, wanden, •PROBLEMEN. plafonds witten, stucadoorswerk, badkamerrenova€ 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

tie, tegelwerk. Tel. 06-14785439. schildersbedrijf Van den Oever voor binDOOPJURKJES te koop, 0 tot 3 mnd., € 75,-/ nen- en buitenschilderwerk. Tel. 071-4035280/ 100,-. Tel. 071-4026228. Na 18.00 uur bellen. 06-54261554.

Mooie bomen zijn een sieraad voor uw tuin. Voor snoei en aanplant: 070-5111923, b.g.g. 0653794870. Advies v.a. € 50,-.

TV STUK? Remmelzwaal bellen. Ook TV op internet aansluiten. Tel. 06-20959333,

• • computerhulp virusverwijdering, sneller ma-

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

ken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06-42460355 info op www.Boonict.nl

SPORTMASSAGEPRAKTIJK VOORHOUT heeft tijd voor uw spieren. Evt. ook aan huis. € 40/u. Geen erotiek. Tel. 06-10857567.

Wij zijn op zoek naar:

ICT-consultant (fulltime) Als consultant ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van klanten bij de inrol en het gebruik van onze EPD systemen. Ben jij sterk in het (bege)leiden van IT projecten in de zorg? Dan willen wij jou als collega. MI Consultancy ontwikkelt en levert sinds 1986 software voor ziekenhuizen: Norma EPD. Wij bieden goede arbeidsvoorwaarden en een werkomgeving met een open sfeer, waarbij resultaat belangrijk is. Geïnteresseerd? Bekijk onze uitgebreide vacature op www.miconsultancy.com/vacature Of solliciteer direct en stuur je brief met CV naar Maayke Griffioen: m.griffioen@miconsultancy.com MI Consultancy – Sandtlaan 36-E2 - Katwijk - 071-5420587


20 maart 2013

pagina 21

Schaatsjeugd in actie

WIJC’ers strijden om het kampioenschap Warmond - De jeugd van de Warmondse IJsclub heeft op donderdag 14 maart het schaatsseizoen afgesloten met de Warmondse kampioenschappen op de ijsbaan van schaatshal Leiden.

Ryan Holman in duel met Siemen Eijkemans.

Kampioenschap komt in zicht

Ter Leede pakt de volle winst in povere wedstrijd Sassenheim - Het had een topper moeten worden afgelopen zaterdag op sportpark De Roodemolen. Het affiche was mooi: Ter Leede - VVA ‘71, de nummers 1 en 2 van de Hoofdklasse A. Maar van een topwedstrijd was nauwelijks sprake. Deze wedstrijd leek meer op een duel door ploegen uit de onderste regionen van de Hoofdklasse A, dan op een duel om de bovenste plaats en dus rechtstreekse promotie naar de Topklasse. Dat Ter Leede uiteindelijk de volle winst behaalde was mede te danken aan geblunder in de voorhoede van het Achterbergse VVA ‘71. De ploeg van trainer Henk van de Pol had alleen baat bij een overwinning. Iedere andere uitslag betekende immers dat het kampioenschap in de Hoofdklasse A zo goed als vergeten kan worden. Dus moesten de gasten vol op de aanval spelen om het Ter Leede zo lastig mogelijk te maken. Niets was daarvan in de eerste rondgang van deze zeer pover gespeelde wedstrijd te merken. Ter Leede had in de eerste helft wel het betere van het spel, maar kon dat slechts in één doelpunt uitdrukken. De toeschouwers, de ijzige wind trotserend, konden niet erg warm worden van het vertoonde spel van Ter Leede. In de beginfase was het Robert Steemers die een goede kans kreeg op de openingstreffer. De Ter Leede- aanvaller kon alleen afgaan op doelman Dino Hasimbegovic, maar zag zijn inzet door de sluitpost van VVA ‘71 gekeerd worden. Aan de andere kant was het Siemen Eijkemans die namens de bezoekers eveneens een goede mogelijkheid geboden kreeg. De inzet van Eijkemans verdween echter voorlangs het doel van Serge van der Ban over de achterlijn. Youssef Ait El Houssin was even later ook dichtbij een eventuele voorsprong voor zijn ploeg. De kopbal van Ait El Houssin, na een goed in de 16-meter geplaatste corner van Vincent Ammerlaan, verdween echter enkele centimers over de lat bij Hasimbegovic. Na bijna een half uur voetbal konden de ruim 400

toeschouwers het enige hoogtepunt van Ter Leede-zijde bewonderen. Na een schitterend uitgevoerde aanval door de voorwaartsen van de gastheer, kwam de bal voor de voeten van Steemers. De nummer twee van de topscorerslijst bedacht zich geen seconde en schoot de bal via de binnenkant van de paal voorbij doelman Hasimbegovic: 1-0. Hierna kreeg Ter Leede nog enkele mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar verzuimde om de gasten met een grotere achterstand de kleedkamer op te laten zoeken. Een verre pass van Mike Boulee belandde op het hoofd van Yordi Teijsse. De kopbal vloog luttele centimers naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Vlak hierna was het opnieuw Teijsse die met het hoofd gevaarlijk leek te worden. Ook nu had de Sassenheimse aanvaller het vizier niet goed afgesteld. De inzet van Teijsse belandde buiten bereik van doelman Hasimbegovic net over de lat en de achterlijn. Zo bleef het in deze eerste helft bij het ene doelpunt van Steemers. In de tweede helft schotelde de koploper van de Hoofdklasse A wel heel matig voetbal voor aan het thuispubliek. VVA ‘71 zette de gastheer in de beginfase van deze tweede helft met de rug tegen de muur. Maar tot grootse daden kwam de ploeg van Henk van de Pol overigens niet. Toch leek in het begin van deze tweede rondgang de gelijkmaker wel in het Ter Leede-doel te verdwijnen. Bij een snelle aanval via de linkerkant kwam de bal voor de voeten van Eijkemans die de gelijkmaker op zijn slof had maar hopeloos faalde. Op drie meter afstand van de doellijn wist de rechtsbuiten het te presteren om de bal over het lege doel te jagen en zo verzuimde hij om zijn ploeg langszij de koploper te schieten. Vlak hierop nog een geweldige kans voor de bezoekers. En opnieuw was het Eijkemans die de mogelijkheid kreeg om Van der Ban naar het net te sturen. De sluitpost van Ter Leede kon echter met een knappe redding Eijemans van het scoren afhouden. In de rebound kwam de bal voor de voeten van Clint van der Wal. De VVA ‘71-aanvaller had de gelijkmaker zo maar in het net kunnen plaatsen. Van der Wal raakte het leder

echter maar half, waardoor ook bij deze inzet de gelijkmaker uitbleef. Ter Leede kon er nauwelijks iets tegenover zetten en moest lijdzaam toezien hoe de gasten steeds gevaarlijker werden. Van der Wal kreeg nog een goede kans, maar schoot van een te verre afstand om het Van der Ban lastig te maken. Alert reageren door Frank de Groot voorkwam na ruim twintig minuten dat Van der Wal de gelijkmaker achter de Ter Leede-sluitpost zou kunnen plaatsen. De Groot voerde een perfect uitgevoerde sliding uit, en haalde de bal onder de voeten van Van der Wal weg waardoor deze een poging om alleen richting Van der Ban te gaan zag stranden. Youssef Ait El Houssin baande zich na bijna een half uur een weg door de VVA ‘71-verdediging, maar werd op onreglementaire wijze een halt toegeroepen door Kahlid Marbouh. Gevolg hiervan was dat de verdediger een gele kaart voorgehouden kreeg door de scheidsrechter en Ter Leede een vrije trap mocht nemen net buiten het 16-meter gebied. Olaf Schell belastte zich met deze vrije trap, maar schoot deze recht in de muur van de VVA ‘71-verdedigers. Vlak hierna was het Ryan Holman die aan de rechterkant eveneens een vrije trap mocht nemen. Deze werd wel beter genomen, maar leverde ook niet het gewenste resultaat op. Buiten bereik van Hasimbegovic vloog de bal net over de lat. Zo bleef nog altijd die benauwde 1-0 voorsprong in het voordeel van de gastheer op het scorebord staan. In de slotminuten drong VVA ‘71 nog wel aan voor een beter resultaat maar zou, ondanks enkele goede mogelijkheden daartoe, geen verandering meer in de stand kunnen brengen. Het was tot tweemaal toe Van der Ban die een te grote sta in de weg bleek te zijn voor de aanvallers van VVA ‘71, waardoor de drie punten deze middag opnieuw op De Roodemolen bleven. Met een voorsprong van twaalf punten op nummer twee VVA ‘71 kan het kampioenschap in de Hoofdklasse A Ter Leede nog nauwelijks ontgaan. Aanstaande zaterdag speelt Ter Leede de uitwedstrijd in en tegen Volendam. De aanvangstijd van deze wedstrijd is 14.30 uur.

Met 52 deelnemers aan de start was het een vol programma, maar starter Ruud Vermeulen zorgde ervoor dat alles vlot verliep. Hierdoor was er aan het einde van de wedstrijd zelfs nog tijd voor een marathon. In de diverse categorieën -benjamin mini, welpen en pupillen- werd er hard gestreden om de prijzen. De kinderen reden in totaal 61 persoonlijke records. Voor het Warmonds kampioenschap reden de benjamins een keer één ronde en een keer twee ronden. Winnares bij de meisjes was Sara Hoytema, bij de jongens won Rens Vergeer. De mini’s reden twee keer twee ronden. Winnaars waren Patricia Koot en Jesse Kok. Bij de welpen waren de winnaars Rianne Koot en Tom Leltz. Zij reden ook twee keer twee ronden. De pupillen reden een wat langere afstand: één keer twee ronden en één keer vier ronden. Bij de pupillen was Flory Oltshoorn over beide afstanden de

De prijswinnaars bij de jongens Mini: Jesse Kok, Roel Vlagsma en Luka Fredrikze (Foto: PR/PFreporter). snelste bij de meisjes en Niels Vlagsma de snelste jongen. Bij de afsluitende marathon was de winst in de gemengde groep benjamins/mini’s voor Patricia Koot en Rens Vergeer. Bij de welpen wisten Rianne Koot en Tom Leltz ook de marathon over vier ronden te winnen. Bij de pupillen lieten Flory Oltshoorn en Niels Vlagsma zien dat zij ook over zes ronden het snelst waren. Na afloop van de wedstrijden werden in de kantine van de schaatshal de prijzen uitgereikt en mochten de prijswinnaars in de categorieën Benjamins, Mini’s, Welpen en Pupillen op het podium hun beker in ontvangst nemen.

Voorhouters aan kop

Foreholte-UDO: slecht maar wel 6-0 winst Voorhout - Het kenmerkende van ploegen die om de hoogste plaatsen strijden is het feit dat ook slechte wedstrijden worden gewonnen. De wedstrijd van Foreholte van deze zondag was hierop geen uitzondering. In de uitwedstrijd had Foreholte het in het eerste half uur bijzonder zwaar en mochten ze blij zijn dat het slechts 2-0 was. De Voorhouters wisten dus niet wat ze moesten verwachten tegen degradatiekandidaat UDO. Het begin was uitermate voortvarend, want in de derde minuut werd Rob van der Plaat op links weggestuurd door Stephan Dickhoff. Zijn lage voorzet werd door een UDO-middenvelder in eigen doel gewerkt: 1-0. Foreholte bleef aandringen, maar na een klein kwartiertje was de storm geluwd en kwam de eerste grote kans voor UDO. Een snelle aanval door het midden bracht de middenvelder van UDO alleen voor Matthijs Guijt en die deed waar hij enorm sterk in is. Hij gooide zich voor de bal en redde de situatie. De wegspringende bal kon door een uiterste krachtsinspanning van Wouter Vlasveld tot corner verwerkt worden. Drie minuten later was het raak aan de andere kant. Tom Bleijswijk werd weggestuurd op rechts. Met een handige schouderduw zette hij zijn directe tegenstander opzij en kon de bal voorzetten. Rob van der Plaat schoot de bal uiterst beheerst in de verre hoek: 2-0. De wedstrijd werd rommelig en Foreholte kreeg nog een grote kans. Stephan Dickhoff stuurde Toni Arroyo weg op rechts. Hij gaf de bal slim mee aan Bram van der Lans, die zijn schot in het zijnet zag belanden. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was van UDO. Een scherp ingesneden vrije trap werd prima ingekopt door de spits, maar keeper Matthijs Guijt kon de bal nog met een vingertop

aanraken en tot corner verwerken. In de tweede helft was het slechts Foreholte wat de klok sloeg. In de 55ste minuut werd Tom Bleijswijk weggestuurd op links. Zijn lage voorzet werd door de opkomende Bram van der Lans van dichtbij binnengetikt: 3-0. Foreholte bleef, ondanks het matige veldspel, de meest gevaarlijke ploeg en in de 75ste minuut leek de strijd beslecht. Toni Arroyo kwam halverwege de UDO helft in balbezit en zocht zijn tegenstander op. Op inzet passeerde hij hem en schoot hard in. De keeper van UDO wist de bal te stoppen, maar in de rebound schoot Arroyo de bal beheerst in de hoek: 4-0. Foreholte hield controle over de wedstrijd en wist nog twee keer te scoren. In de 80ste minuut stuurde Toni Arroyo op rechts Bram van der Lans weg. Met een slimme lichaamsbeweging zette hij zijn directe tegenstander weg en legde de bal vanaf de achterlijn terug op Rob van der Plaat. Zijn schot werd gestopt door de keeper, maar tegen de tweede poging van Van der Plaat had hij geen verweer: 5-0. Vijf minuten voor tijd was het weer Rob van der Plaat die op links doorkwam en een lage voorzet losliet. Dit keer was het Toni Arroyo die de bal van dichtbij kon binnentikken. Een belangrijke overwinning voor Foreholte, die nog eens versterkt werd met de mededeling dat concurrent Den Hoorn de punten aan Stompwijk had gelaten. Komende zondag gaat Foreholte op bezoek bij Alkmania.

iedereen iedereen verdient een verdient een morgen morgen


pagina 22

20 maart 2013

Nog kleine kans op vierde plaats

TOP zet stijgende lijn voort na winst op Dalto Sassenheim - De korfballers van TOP/Wereldtickets.nl zetten de stijgende lijn van de afgelopen weken voort. Afgelopen zaterdag wonnen de Sassenheimers de lastige uitwedstrijd tegen Dalto. De directe concurrent werd in Driebergen met 28-30 verslagen. TOP staat na deze overwinning nog steviger op de zesde plaats in de Korfbal League. Omdat de concurrenten punten verspeelden houden de Sassenheimers een kleine kans op de vierde plaats die recht geeft op het spelen van play-offs. De competitie in de Wereldtickets Korfbal League nadert haar ontknoping. TOP moet nog drie wedstrijden spelen. Afgelopen zaterdag was Dalto de tegenstander. Beide ploegen hadden tot nu toe dertien punten behaald en stonden op gelijke hoogte. Een duel tussen de rechtstreekse concurrenten dus. Het belang was echter groter, want beide ploegen hadden ook nog een kleine kans op het bereiken van de vierde plaats en daarmee het behalen van de play-offs. Dan moest er wel gewonnen worden en bovendien moesten de concurrenten punten verspelen. Voor beide ploegen dus de laatste strohalm en dat was te merken aan de spanning en de gedrevenheid. TOP speelt een grillig seizoen. De ploeg stond eind december vorig jaar nog op de laatste plaats in de Korfbal League. Begin 2013 bracht een ommekeer met de komst van Nick Pikaar en de terugkeer van Nisha Verweij in de eerste selectie. Langzaam maar zeker herstelden de Sassenheimers zich en begonnen beter in hun spel te komen. De afgelopen drie weken heeft de ploeg bewezen met de beste ploegen in de Korfbal League mee te kunnen. Er werd gewonnen van koploper PKC en nipt verloren van Koog Zaandijk en Fortuna. In de laatste drie wedstrijden moeten de Sassenheimers alles winnen om überhaupt

nog aanspraak te kunnen maken op de vierde plaats. Het is daarbij wel afhankelijk van de resultaten van de concurrenten Dalto, DVO en Blauw Wit. De Sassenheimers begonnen afgelopen zaterdag voortvarend aan de wedstrijd tegen Dalto en kwamen via een 2-3 en 3-6 tussenstand na achttien minuten zelfs op een 6-11 voorsprong. Er werd door beide ploegen erg goed verdedigd, maar de aanvallen en rebounds liepen in deze fase bij de Sassenheimers het beste. Een time-out van de thuisploeg miste vervolgens zijn uitwerking niet. Bij Dalto ging het tempo omhoog en de aanvallen werden gevaarlijker. Binnen acht minuten kwam de ploeg langszij (12-12) om vervolgens zelfs uit te lopen tot 1513. Mick Snel zorgde voor het laatste doelpunt en de ruststand van 15-14. Ook in de tweede helft bleef het bijzonder spannend en een nek-aannekrace. De 17-19 voorsprong voor de Sassenheimers was geen lang leven beschoren. Vier minuten later was het alweer gelijk (20-20) en liep Dalto op haar beurt iets uit naar 25-23. Het verschil tussen de ploegen was nooit meer dan twee doelpunten. TOP wisselde nog de licht geblesseerde Jet Hendriks voor Ilse Hazekamp. Een score van Nick Pikaar bracht de stand op 27-27 en luidde de spannende laatste vijf minuten van de wedstrijd in. Na de 28-28 kwam Dalto in de laatste drie minuten niet meer tot scoren. Het was de jongeling Nick Pikaar die met twee fraaie doelpunten de wedstrijd besliste en het vonnis velde over Dalto. Zijn twee afstandsschoten brachten de overwinning aan de Sassenheimers met 28-30. Mick Snel werd met zijn negen doelpunten de topscorer van de wedstrijd. De doelpunten van Celeste Split en Nick Pikaar (elk vijf) waren evenzo belangrijk omdat ze op cruciale momenten vielen. Nick Pikaar was zonder enige twijfel de man van de wedstrijd. TOP heeft een uitstekende wedstrijd gespeeld en de stijgende lijn

van de afgelopen weken kunnen vasthouden. De Sassenheimers handhaven zich in elk geval in de Korfbal League en kunnen zelfs voorzichtig blijven hopen op een plek bij de eerste vier ploegen. Dan moet er de komende twee weken wel gewonnen worden van respectievelijk LDODK en Blauw Wit. Aanstaande zaterdag wordt de thuiswedstrijd tegen LDODK gespeeld. Dit is tevens de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. De wedstrijd wordt gespeeld om 20.00 uur in sporthal De Korf aan de Sportdreef in Sassenheim.

Tennisdag bij STV Sassenheim - De Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) houdt op zaterdag 23 maart een Open Tennisdag. Iedereen die gratis en geheel vrijblijvend een balletje wil slaan is dan welkom van 11.00 tot 16.30 uur op het tennispark aan de Parklaan 58 (ingang Narcissenlaan) in Sassenheim. Er is een gevarieerd programma voor jong en oud. Rene Vos, voorzitter van STV, vertelt: “De Open Tennisdagen zijn bedoeld om vooral niet-tennissers op een leuke originele manier nader kennis te laten maken met de tennissport. Zo zijn er tennisclinics voor de jeugd en kunnen oudere potentiële tennissterren een gratis clinic volgen. Rackets zijn aanwezig, dus een ieder kan meedoen.” Er gebeurt nog meer op het tennispark. Er zijn allerlei leuke spelletjes en een springkussen voor de jeugd, en senioren kunnen terecht op een informatiemarkt of kunnen de kunsten afkijken bij STV-leden die het openingstoernooi spelen. Voor meer informatie: www.sassenheimsetv.nl.

Laatste werk aan N443 Voorhout - De werkzaamheden aan de N443 (‘s Gravendamseweg/Teylingerlaan in Voorhout) zijn bijna voltooid. Er moeten nog een paar dingen gebeuren voordat de weg echt klaar is. Deze laatste werkzaamheden vinden plaats in mei en juni.

Foreholte A3 pakt de beker Voorhout - In de Dames A handbal poule 5 was het onlangs een belangrijke dag. De beslissing voor het kampioenschap kon tijdens de wedstrijd tussen Foreholte A3 uit Voorhout en Verburgh A3 uit Poeldijk vallen. Bij winst van Foreholte zouden zij zich kampioen mogen noemen. De wedstrijd werd bij een stand van 24-15 door de scheidsrechter beëindigd, waarna de Foreholte-dames door het in ruime mate toegestroomde publiek konden worden gehuldigd (zie foto).

Allereerst past de provincie het kruispunt bij de Piet Gijzenbrug aan. Hierbij wordt er een middeneiland aangelegd, waardoor fietsers en voetgangers de ‘s Gravendamseweg veilig kunnen oversteken. Als dat gebeurd is, krijgt de weg tussen de Gieterij en rotonde ‘t Soldaatje zijn laatste asfaltlaag. Tot slot wordt de verlichting rond de N443 afgemaakt. De oude lantaarnpalen blijven in gebruik zolang de nieuwe nog niet werken. Tijdens het asfalteren zijn enkele huizen die aan de N443 liggen tijdelijk niet bereikbaar voor auto’s. De aannemer zorgt voor tijdelijke parkeerplaatsen voor de bewoners, die daar nog een persoonlijke brief over ontvangen. Al deze werkzaamheden vinden plaats in mei en juni. Zodra de precieze data bekend zijn laat de provincie dat weten.

Return heeft een nieuwe hoofdsponsor: Warmerdam Installatietechniek.

Return in zee met sponsor Warmerdam Sassenheim - Sinds 1 januari heeft Return een nieuwe hoofdsponsor: Warmerdam Installatietechniek uit Noordwijkerhout. Bij recente evenementen van Return was Warmerdam al zichtbaar op bijvoorbeeld banners, spandoeken en t-shirts. Vorige week zijn de nieuwe jacks van Return afgeleverd en op de ruggen zijn de zilvergrijze letters van Warmerdam Installatietechniek duidelijk zichtbaar. De sponsorovereenkomst met Warmerdam heeft een looptijd van ten-

minste drie jaar en levert Return in die periode een mooi bedrag op. Een deel van dat bedrag is geïnvesteerd in de nieuwe kobaltblauwkleurige jacks die worden gedragen door de 22 turnsters van Jong Talent en Selectie en door de leiding en het bestuur. Op 30 maart organiseert Return een Turn- en Fundag voor dertien turnverenigingen en in totaal zo’n 520 deelnemende turnsters uit de omgeving. Een week eerder is Return met drie turnsters vertegenwoordigd bij de halve finale NK 3e divisie. Zij hebben zich ook nog gekwalificeerd voor de districtsfinale die op 6 april plaatsvindt.

Op 30 april

Sportparkpop klaar voor nieuwe koning Voorhout - Sportparkpop zal evenals vorig jaar op 30 april worden gehouden. Op de dag dat Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning viert de stichting Sportparkpop vanaf 14.00 uur feest op het handbalveld aan de Sportlaan in Voorhout. Bij een bezoek op die dag aan Sportparkpop zal het niemand ontgaan dat men toch rekening houdt met de inhuldiging van de nieuwe koning, want het terrein zal opgevrolijkt worden door vlaggen met koning Willem-Alexander.

Ivar Oosterlee.

Artiesten zoals Barbara Straathof en Ivar Oosterloo zullen deze middag hun muzikale talent laten horen. Ook coverband Aint no Secret en Duck Tape zijn deze dag van de partij. DJ Huub en Mark Klein, beter bekend als DJ Petit, laten menig voetje van de grond komen als zij achter hun draaitafel plaatsnemen. DJ Petit zal de avond weer afsluiten, zodat iedereen met een goed

gevoel naar huis kan. Dit jaar is de catering uitgebreid en zal er genoeg keus zijn voor iedereen om de honger te stillen. Er zullen meer zitplaatsen zijn bij de kinderhoek en er zijn ook muntjes van 1 euro voor ijsproducten en broodjes, en gratis limonade uit de ranja-koe. Warsteiner zal ook weer aanwezig zijn. Er zal dit jaar een betere logistiek zijn naar het terrein. De entree voor Sportparkpop is nog steeds gratis.

TV Overbos doet mee aan Open Tennisdagen Warmond - Tennisvereniging Overbos doet mee aan de Open Tennisdagen die worden georganiseerd door de KNLTB. TV Overbos biedt iedereen in de week van 23 maart tot en met 1 april de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de sport. Gedurende deze week stelt TV Overbos haar park open voor mensen die een balletje willen slaan. Dit kan door zich op te geven voor het arrangement ‘Maak kennis met tennis’.

Hiervoor krijgt men twee keer een uur les van een professionele tennisleraar en kan men gedurende de week vrij tennissen. Op maandag 1 april (Tweede Paasdag) is er een afsluitend Lentetoernooi. men dient zich uiterlijk 23 maart aan te melden voor deze kennismaking via www. tvoverbos.nl. Wie liever een keertje rustig wil komen kijken is welkom op de Open Avond op vrijdag 29 maart van 19.00 tot 21.00 uur. Men kan dan in een ontspannen sfeer kennis maken met de leden en commissies van TV Overbos en een indruk opdoen van de sfeer en gezelligheid.


DUIN- EN BOLLENSTREEK 19e JAARGANG NUMMER 3, WEEK 12, 2013 TEL. 071 4063 110

Voor informatie en adverteren bel: Trevor Blonk 06-83998035

Het laatste regionale, nationale en internationale autonieuws

l n . s d i g o t u www.a

Volkswagen Golf Auto van het Jaar 2013 en Lane Assist. Ondanks vooruitgang op alle fronten is de Golf er al vanaf 18.790 euro (inclusief BTW/BPM).

Familieprestatie

V

De nieuwe Volkswagen Golf is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2013. Hij behaalde een afgetekende zege dankzij zijn enorme arsenaal aan duurzame technieken, het hoge veiligheidsniveau en 'value for money'. De Golf is de derde Volkswagen die tot Auto van het Jaar is uitgeroepen.

oor de Auto van het Jaarverkiezing 2013 waren 35 auto's genomineerd. Na een eerste selectieronde bleven acht finalisten over. Aan de vooravond van de autotentoonstelling van Genève maakte de internationale jury de uitslag bekend. Daarbij kwam de Golf als afgetekende winnaar uit de bus. Hij was goed voor in totaal 414 punten, de nummer 2 volgde met 202 punten.

Unieke prijs/kwaliteitverhouding

Naast de hatchback komt na de zomer de extra ruime Golf Variant op de markt. De nieuwe Golf GTI is spannend als vanouds en daarbij efficiënter dan ooit. De nieuwe Golf GTD op zijn beur t biedt kracht en souplesse met zijn 184 pk sterke TDI-diesel. Hij is net als het gros van de Golf-modellen goed voor 20% bijtelling. Ook de nieuwe Golf heeft zich aldus weer tot publiekslieveling ontwikkeld op de zakelijke en par ticuliere markt. De orderpor tefeuille voor

het nieuwe model is ruim gevuld. Naast een nieuwe Golf BlueMotion maken bovendien de Golf EcoFuel (aardgas), elektrische e-Golf en Golf plug-in hybride binnen een jaar hun opwachting.

Derde Volkswagen-overwinning Het is voor de derde keer dat een Volkswagen de Auto van het Jaar-titel wint. De Polo (2010) en de Golf 3 (1992) gingen hem voor. De Auto van het Jaar verkiezing bestaat sinds 1964. Het Nederlandse blad Autovisie was één van de initiatiefnemers. De opzet is zeer internationaal. In de jury zitten in 59 (hoofd)redacteuren van autotijdschriften uit 23 Europese landen. ◆

Hofweg 39 Voorschoten tel: 071-5794794 Alphen a/d Rijn - Noordwijk De Hooge Krocht 109 Voorschoten Noordwijk tel: 071- 4063600

De Golf biedt inzittenden en overige wegAlphen a/d Rijn - Noordwijk www.kamsteeg.nl gebruikers een zeer hoog veiligheidsniveau. Voorschoten Hij kreeg daarvoor vijf sterren van EuroNCAP én WWW.PROFILETYRECENTER.NL www.kamsteeg.nl Advanced Awards voor Multi Collision Brake (standaard op elke Golf) en opties als Pre Crash Front Assist Personenwagens

De nieuwe Golf is groter en ruimer dan zijn voorganger, maar ook tot 23% zuiniger. Dit door een tot 100 kg lager gewicht, de uitgekiende stroomlijn en efficiencyverhogende BlueMotion Technologies zoals het star t/stopsysteem. Nog dit jaar komen er '14%' BlueMotion-modellen op de markt, ook van de nieuwe Variant.

Personenwagens

Bedrijfswagens

Bedrijfswagens

HYPERSPECIALIST IN BANDEN EN VELGEN

Europese versie Ford EcoSport Begeerlijke Kampioen met tot wel 4.000,- inruilpremie

FORD C-MAX beschi Met nu: steem met • Navigatiesy scherm 5 inch kleuren Bluetooth® en

kbaar met

20% bijtelli

ng

én

C-MAX

Voice Control

2.500,4.000,2.500,bijtelling

D C-M AX ER IS AL EEN FOR VAN AF 21. 70 0,-

Begeerlijke Kampioen met tot wel 4.000,- inruilpremie

én

Met nu:

steem met • Navigatiesy cherm 5 inch kleurens trol en Voice Con h® toot Blue • voor iPod / ing • USB-aansluit USB-stick MP3-speler / ren achter • Parkeersenso

4.000,-

D C-M AX ER IS AL EEN FOR VAN AF 21. 70 0,-

• / r met 20% baa r iPod voochik X bes MAiting -aanslu GRAND C-MAX • USBCFORD USB-stick MP3-speler / achter C-MAX n sore rsen • Parkee de Europese driecilinder 1.0 liter EcoboostDat Ford met een compacte SUV maar nu is ook 995,IE Voor slechts ILPREM INRU motor. Verder debuteert in de die 85op of crossover op de Europese uitvoering gereed 5,- ver- AN GR D C-MAX Uw voordeel markt zou komen, dat was al schillende details afwijkt. De Europese variant de zogenaamDe Ford C-MAX en Grand C-MAX. Groots in binnenruimte en flexibel interieur. De is niet voor niets doorIE de ANWB verkozen tot 5,99C-MAX dePREM SYNC Applink waarmee het platlang geen geheim meer. De auto maakt gebruik van INRUIL 855,Gezinsauto van het Jaar 2012. En nu ook uiterst voordelig, want u ontvangt tijdelijk 2.500,- inruilpremie op de C-MAX en maar liefst 4.000,smartphone-apps met de stem vaninde Fiesta en kan onder nieuwe Ford EcoSport werdis dealC-MAXform op de Grand C-MAX! Natuurlijk beschikbaar de 20% bijtellingscategorie voor zowel diesel als benzine. Dus ga snel naar De Ford C-MAX en Grand C-MAX. Groots in binnenruimte en flexibel interieur. De C-MAX is niet voor niets door de ANWB verkozen tot Ford dealer, want een betere deal kunt umeer niet maken. Welkom in gekozen de kampioensklasse. worden met de bediend kunnen worden. ◆ eerder in deZuid-Amerika getoond, Gezinsauto van het Jaar 2012. En nu ook uiterst voordelig, want u ontvangt tijdelijk 2.500,- inruilpremie op de C-MAX en maar liefst 4.000,Voor slechts

Uw voordee

Profile Tyrecenter Abswoude is hyperspecialist in banden voor alle soorten voertuigen. Wij bieden u een buitengewoon breed assortiment van kwaliteit-, budget- en huismerkbanden. Het hyperspecialisme schuilt echter vooral in onze hoogwaardige bandenservice. Daarnaast maken wij ons sterk voor innovatie. Dit uit zich in een continue investering in de ontwikkeling van banden en de bijbehorende service. Ook voor auto-onderhoud zit u bij Profile Tyrecenter goed. Vrijwel alle vestigingen voorzien klanten in een compleet service- en dienstenpakket, van APK tot autoruitreparatie.

l

op Prijzen de Grand C-MAX! is de C-MAX beschikbaar in de 20% bijtellingscategorie Alle bedragen in euro’s. zijn incl. BTW en BPM, excl.Natuurlijk kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Genoemde technologieën zijn niet altijd standaard, vraag uw Ford dealer naar de beschikbaarheid en voorwaarden.

Profile Tyrecenter is compleet in allround autoservice!.

voor zowel diesel als benzine. Dus ga snel naar

Ford dealer, want een-uitstoot: betere deal kunt u niet maken. Welkom in de kampioensklasse. Gemiddeldde brandstofverbruik en CO km/liter: 14,5-22,7; liter/100 km: 4,4-6,9; CO2 gr/km: 112-154. 2 Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW en BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Genoemde technologieën zijn niet altijd standaard, vraag uw Ford dealer naar de beschikbaarheid en voorwaarden.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 14,5-22,7; liter/100 km: 4,4-6,9; CO2 gr/km: 112-154.

Haarlem Eysinkweg 71, Telefoon 023 - 553 16 66 Lisse Meer en Duin 72a, Tel. 0252 - 46 69 00 Noordwijk Keyserswey 1, Tel. 071 - 364 10 10 Off. service-dealer: Autobedrijf J. Noort & Zn., Katwijkerweg 1d, Rijnsburg. tel. 071 - 402 18 10 Haarlem Eysinkweg 71, Telefoon 023 - 553 16 66 Lisse Meer en Duin 72a, Tel. 0252 - 46 69 00 Noordwijk Keyserswey 1, Tel. 071 - 364 10 10 Off. service-dealer: Autobedrijf J. Noort & Zn., Katwijkerweg 1d, Rijnsburg. tel. 071 - 402 18 10

Profile Tyrecenter Abswoude s-Gravendijckseweg 61-91 2201 DH Noordwijk T: 071-3643637 E: noordwijk@profile.nl www.profiletyrecenter.nl/noordwijk

BANDEN UITLIJNEN BALANCEREN VERKOOP EN VERHUUR VAN ALLESDRAGERS EN BAGAGE- EN SKIBOXEN


autoband, te weten het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en het afrolgeluid. Op basis van deze drie indicatoren, kan de band worden gekozen met eigenschappen waaraan de consument het meeste belang hecht. Zoveel banden, zoveel mogelijkheden. Het afrolgeluid overigens wordt altijd aangegeven in decibel. Het brandstofgebruik en de grip op het wegdek worden aangeduid met letters: categorie A (zuinigst) tot en met G (minst zuinig).

Alfons Abswoude juicht het label toe, maar plaatst er wel een kanttekening bij. Hij verklaart: "Banden die geschikt zijn

Hij besluit: "Meer dan ooit zullen wij de wensen van de klant inventariseren. Daar stemmen wij de beste bandenkeuze op af. Het is werkelijk waar dat een auto met het ene of andere merk banden een totaal andere wegligging en reactie heeft. Er is niet zoiets als de beste band. We moeten altijd een keuze maken tussen zaken als gewenste levensduur, handling, belasting van de band en vele andere facetten. Kortom, bij Profile Tyrecenter Abswoude knallen we niet snel een set banden onder een auto, maar we stemmen echt optimaal af wat de wensen zijn. Graag nodigen wij

voor een bestelbus, moeten voldoen aan heel andere eisen dan de banden onder een sportwagen. Of wat te denken van een 4x4 of de zo populaire crossover die je overal ziet. Compacte auto's met kleinere velgmaten of juist mega-auto's met oversized velgen. Daarnaast zijn er meer dan 50 ijkpunten belangrijk voor de kwaliteit en werking van een band. Nu wordt over slechts 3 van die ijkpunten een label, dus een waardering, toegekend. De consument heeft begeleiding nodig in zijn keuze voor banden. Wij kunnen dat invullen voor de consument, of hij nu particulier is of zakelijke rijder. Ons advies is

wagenparkbeheerders uit om contact met ons op te nemen. Ik ben er van overtuigd dat wij honderden zo niet duizenden euro's op jaarbasis kunnen besparen met het juiste bandenadvies. Maatwerk in banden vertaalt zich terug in rijplezier en een optimale prijs/prestatieverhouding. Wij hebben de allerbeste mensen, apparatuur en producten in huis om dat te kunnen leveren. Bij Profile Tyrecenter Abswoude kunnen zowel particuliere als zakelijke rijders terecht, niet alleen voor zomer -, winter of vier seizoenenbanden en / of velgen, maar tevens voor allround Autoservice, met zeer scherpe APK tarieven." ◆

Advies

Nieuw label maakt keuze inzichtelijker

bovendien objectief, wij hebben niet een voorkeur voor merk A of B."

"Banden blijven maatwerk", aldus Profile Tyrecenter Abswoude A

De meeste automobilisten zijn niet bezig met de banden die onder hun auto zijn gemonteerd. Toch zijn banden een van de belangrijkste beïnvloeders van het weggedrag en bepalen zij tot 30% het brandstofverbruik van een auto. Sinds november 2012 is er een nieuwe codering van kracht op banden, het zogenaamde bandenlabel. We spreken met Alfons Abswoude van Profile Tyrecenter Abswoude over de ins en outs van dit label.

lfons vertelt: “Al vijftig jaar is Abswoude voor de Duin- en Bollenstreek een vertrouwd adres voor alles wat maar te maken heeft met optimale automobiliteit. Zo kunt u bij ons terecht voor onder andere de aanschaf, het onderhoud of het herstel van schade aan uw wagen. Maar ook voor het huren van een auto staan wij voor u klaar. In al die jaren is het steeds onze filosofie geweest om u alles te kunnen bieden op het gebied van automobiliteit. Deze filosofie vindt u volledig terug in ons pand. Naast een modern wascentrum treft u hier meerdere topmerken aan die elkaar aanvullen: Honda, Fiat, Chevrolet en Nissan. Alles onder één dak, zodat u efficiënt kunt vergelijken. Op deze wijze kunnen wij u, ongeacht uw wensen, het product leveren dat het beste aan uw behoeften voldoet. Met het in gebruik nemen van ons nieuwe pand in 2003 hebben wij ook onze bedrijfsnaam aangepast: vanaf toen is het Abswoude Autopromenade. Het achtervoegsel Autopromenade symboliseert het volledige productaanbod dat u bij Abswoude meer dan ooit aantreft. Alweer ruim 2 jaar zijn wij franchisenemer van Profile Tyrecenter. Dit is een hyperspecialist in autobanden. Dit geeft ons nog meer de mogelijkheid om de klanten op elk gebied inzake autobanden te bedienen.”

de gemiddelde consument heeft niet echt een gevoel bij deze eigenschappen. Een passend advies, liefst natuurlijk van onze specialisten, is dan aan te bevelen."

Eigenschappen van een band Het nieuwe label geeft informatie over de 3 belangrijkste eigenschappen van een

De nieuwe FORD FIESTA

Powered by Ecoboost. Connected by SYNC.

Bandenlabel. Het nieuwe etiket op banden laat zien in hoeverre een band zuinig, milieuvriendelijk en veilig is. Deze informatie is dus nuttig als u een keuze gaat maken voor banden. Alfons: "Het bandenlabel wordt door de leverancier geleverd. Het label kan heel handig zijn bij de keuze voor een nieuwe band. Omdat de eigenschappen van de banden altijd op dezelfde manier worden ingedeeld, is het eenvoudig om ze met elkaar te vergelijken. Maar...

COLOFON EDITIE

DUIN- EN BOLLENSTREEK

Sandtlaan 36 E-1b 2223 GG Katwijk ZH Telefoon 071-40 63 110 Fax 071-40 63 119 ag.mailbox@aaamediamarketing.nl Uitgeverij AutoGids Nederland BV Algemeen directeur Trevor Blonk Zetwerk & Opmaak AAA Mediamarketing bv, Katwijk

Haal het maximale uit uw dag. De nieuwe Ford Fiesta is beschikbaar met SYNC ®

Bluetooth Voice Control, dat ervoor zorgt dat u met uw stem uw telefoon bestuurt. Bovendien leest het moeiteloos inkomende sms’jes voor, dus ook onderweg bent u altijd connected. Daarnaast is hij leverbaar met de 1.0 EcoBoost-motor, Engine of the Year 2012. Dus superzuinig, maar wel met Turbo power. Haal het maximale uit uw dag, rij Ford Fiesta. Maak een proefrit bij de dealer en u bent verkocht. U rijdt de FORD FIESTA al vanaf 12.895,-*

De Fiesta Titanium ECOnetic Lease gebaseerd op de riant uitgeruste Titanium 5-deurs 1.6 TDCi

95pk/70kW, plus vele extra’s

14% bijtelling

De Fiesta Champions Edition voorzien van o.a. airconditioning en radio/cd-speler Normale meerprijs 1.850,> nu 1.000,- > uw voordeel 850,-

Normaal Nu Uw voordeel, dus minder bijtelling

23.320,18.995,4.325,-

Via Ford Lease vanaf 365,- p.mnd. Netto bijtelling vanaf 93,- p.mnd.

Nu met maar liefst 1.000,- inruilpremie Fiesta Champions Edition 3-drs.14.895,Inruilpremie -/- 1.000,Nu tijdelijk vanaf 13.895,-

Geen wegenbelasting

Alle bedragen in euro’s. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. *Inclusief 1.000,- inruilpremie. Genoemde prijzen zijn inclusief BPM en BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 14,3-30,3; liter/100 km: 3,3-7,0; CO2 gr/km: 87-138. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard dan ook ontstaan door niet, niet tijdig of onjuist plaatsen van advertenties en/of redactie. Fouten in telefonisch opgegeven advertenties en fouten ontstaan door onduidelijk schrift of zetfouten behoeven door de uitgever niet te worden gecompenseerd. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of overgenomen zonder schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever.

Bezorgklachten: 071-40 63 110

Haarlem Eysinkweg 71, Telefoon 023 - 553 16 66 Lisse Meer en Duin 72a, Tel. 0252 - 46 69 00 Noordwijk Keyserswey 1, Tel. 071 - 364 10 10 Off. service-dealer: Autobedrijf J. Noort & Zn., Katwijkerweg 1d, Rijnsburg. tel. 071 - 402 18 10


& FASHION Beaut y VOORJAAR 2013

Het mag nieuw! Verhagen voert u mee de lente in!

De winter was lang, maar ligt nu toch echt definitief achter ons. Tijd voor geur, kleur en nieuw elan. Kortom: tijd voor de lente! En het spreekwoord zegt: een nieuwe lente, een nieuw geluid. De winterkleren kunnen de kast in en het is tijd om uw outfit te vernieuwen. Het mag luchtiger. Het mag vrolijker. Het mag kleurrijker. Kortom: het mag nieuw! Kom in de echte lentesferen met de Modekrant van Verhagen en laat u inspireren door tal van lokale en regionale winkeliers. Ontdek de nieuwste modetrends. Ontdek de leuke aanbiedingen. En laat u meevoeren. De lente in!

Sloggi actie

2+1

GRATIS! (Geldig van 20 m aart t/m 3 april)

Magie 20, deze transparante, licht glanzende panty (20 denier) hee Magie 20, deze transparante, licht glanzendedepanty (20 denier) teengedeelte waardoor kans op ladders heeft bij deeen teenversterkt minimaal is. Dankzij het transparante Magie 20, deze transparante, licht glanzende panty (20 denier) heeft een versterkt teengedeelte waardoor de kans op ladders bij de teen minimaal is. Dankzij het transparante broekgedeelte, de platte naden enMaxi het is vo Magie 20, deze transparante, licht glanzende panty (20 denier) heeft een versterkt teengedeelte waardoor katoenen kruisje is dit een zeer comfortabele panty. Maat de kans op ladders bijkatoenen de teen minimaal is. een Dankzij het transparante broekgedeelte, de platte naden entussenstuk het kruisje is dit zeer comfortabele panty. Maat Maxi is voorzien van een waardoor de de kans op ladders bij de teen minimaal is. Dankzij het transparante broekgedeelte, de platte naden en het billen meer ruimte krijgen. Resultaat: ongeacht je maat een perfect katoenen kruisje is ditbillen een zeer comfortabele panty. Maat ongeacht Maxi is voorzien van een tussenstuk waardoor de meerkruisje ruimteiskrijgen. je maat een perfect zittendevan panty. katoenen dit een Resultaat: zeer comfortabele panty. Maat Maxi is voorzien een tussenstuk waardoor de billen meer ruimte krijgen. Resultaat: ongeacht je maat een perfect zittende panty. billen meer ruimte krijgen. Resultaat: ongeacht je maat een 89% perfect zittende panty. Samenstelling: polyamide, 11% lycra Samenstelling: 89% polyamide, 11% lycra Samenstelling: 89% polyamide, 11% lycra Samenstelling: 89% polyamide, 11% lycra

9,95 nuNormaal 8,00 9,95 nu 8,00 Normaal Normaal 9,95 nu 8,00 Normaal 9,95 nu 8,00 (Actie duurt tot en met 29 maart) (Actie duurt tot en met 29 maart) (Actie duurt tot en met 29 maart)

(Actie duurt tot en met 29 maart)


Hello Spring!

Angels jeanswear, Anne Parker, Dreamstar, Elvira, Enjoy, Geisha, Gerry Weber, Mado et les autres, NED, Sandwich, Soya, Reset, Street One, Studio Anneloes, s.Oliver

www.embrace.nl Katwijk a/d Rijn: Tulpstraat 7-13, 071-4013589 Noordwijk-Binnen: van Limburg Stirumstraat 36, 071-3615805 Katwijk a/d Rijn: Tulpstraat 7-13, 071-4013589 Oegstgeest – Noordwijkvan – Leiden – Wassenaar Noordwijk-Binnen: Limburg Stirumstraat 36, 071 - 3615805 Wassenaar: Langstraat 50, 070 - 5145939 www.embrace.nl

newdietcare

®

In balans door een gezond eetpatroon Als je weet wat je eigen gezonde eetpatroon is, heb je de balans tussen lekker eten en slank blijven gevonden. NewDiet Care heeft met het verantwoorde eiwitdieet van Prodimed en de professionele begeleiding een effectieve methode om af te vallen. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de balans tussen eten en een gezond gewicht blijvend terug te vinden. Door de combinatie van persoonlijke aandacht, vaste weegmomenten en het eiwitdieet zijn de eerste resultaten al snel zichtbaar. Kijk op de website hoe NewDiet Care werkt of bel direct voor een afspraak.

Consulten worden vergoed door Zorg & Zekerheid

C O N TA C T

070 511 88 88 071 301 48 03 www.newdietcare.nl

WWW.SUPERSTAR.EU


Aad

v a n d e n

Berg

m

s

o

o

d

e

c

h

e

n

e

n

Top Style Shoe Fashion Rijswijk Webshop

Hoofdstraat 86 • Noordwijk • 071 3612705 Hoofdstraat 50 • Noordwijk • 071 3612994 Herenstraat 50 • Rijswijk • 070 3998199 www.aadvandenberg.nl twitter.com/AadvdBergShoes Aad van den Berg

SPRING SUMMER 2013

Pe r fe c t l o oks, Pe rfe ct pr i ces

Maak ook kennis met de vernieuwde kapsalon van “Tetteroo Haarmode” Oegstgeest! Onze kapsalon heeft een nieuwe uitstraling gekregen, Ben je zelf ook toe aan iets nieuws? Maak dan in de maand april, mei of juni een afspraak om te kleuren i.c.m. modelstijlen*. Dan krijgt u bij inleveren van deze actiebon de…

knipbeHandeling

gRaTiS!!!

w ww.st eps.nl

*Spelregels: 1 gratis knipbehandeling actie bon per klant per jaar. Deelname v.a. 12 jaar. Niet inruilbaar voor contanten. Bij uw afspraak deelname vermelden. Niet i.c.m. andere acties. Bij uw bezoek de actie bon inleveren. Alleen het kleuren en model stijlen wordt berekend.

TETTEROO HAARMODE.NL Dames, Heren & Kinderkappers

De Kempenaerstraat 29 – 2341 GG Oegstgeest Depositair van L'Oréal & KÉRASTASE

Voor uw afspraken: Tel. 071 - 5171625


Spring

2013 CoLour CArd 1

Top 53028.766.410 Metallic Denim Pants 53026.244.294 Scarf 53020.512.425

Badstraat 3b - Katwijk aan Zee Tel.: 071 407 70 99

Just

1961

Princestraat 21 | 2225 EX Katwijk T (071) 401 45 41 info@co-starring.nl | www.co-starring.nl

BLUE INDUSTRY

KULTIVATE

CONFORMITY KILLS

Superdry.

Dstrezzed Est. 1964

Voorstraat 23 - Katwijk aan Zee Tel.: 071 407 61 61

HIGH • GIRBAUD • MARC CAIN • TWIN-SET • CITIZENS OF HUMANITY • CAMBIO • SUMMUM • LA FÉE MARABOUTÉE • PATRIZIA PEPE SET • HALE BOB • BE WITCHED • GOOSECRAFT • PARAJUMPERS • RINO PELLE • SACK’S • SYLVIA’S SECRETS

TL_week_12_13  
Advertisement