Page 1

donderda

tot 20:30

via

www.tui

Woensdag 27 februari 2013

Info over Woensdag 27werk februari 2013 Postviaduct

7e Jaargang • nr. 9

5

Vliem is 40 jaar• 6e Jaargang koster

15 nr.

Zeemanskoor zingt 10 jaar

9

Meer weten? kijk op www.conceptwonen.nl

17

Kerk dreigt kraan dicht te draaien

Parochie krijgt geen geld van de gemeente voor waterpartij

www.tuincentrumdemoo

‘LIKE’ US

OP FACEBOOK

Voorhout - B&W geeft geen financiële bijdrage aan de parochiekern St. Bartholomeus in Voorhout voor het onderhouden van de waterpartij met fontein op het kerkplein. B&W wil wel een verkeersbord plaatsen om het laden en lossen door vrachtwagens op het plein te voorkomen.

Schuren en Oliën v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

EXTRA

OPEN!

Door Nico Kuyt Bij de herinrichting van de Herenstraat is ook het kerkplein betrokken. Het plein is eigendom van de kerk. De vijver werd daarbij vervangen door een waterpartij met fontein. Op 1 oktober 2012 heeft de gemeente de verantwoordelijkheid voor de waterpartij aan de kerk overgedragen. Sinds deze datum komen de kosten voor het onderhoud en het oplossen van storingen voor rekening van de parochie. De totale kosten bedragen op jaarbasis ongeveer 6500 euro. Hierbij is geen rekening gehouden met de uit te voeren reparaties en de vervanging van onderdelen. De parochie schrok danig van de kosten, want die waren eerder lager ingeschat. De kerk vindt nu dat de fontein een te groot beslag legt op de exploitatie, en overweegt nu om de waterpartij in het voorjaar niet meer in gebruik te stellen om hiermee een kostenbesparing te realiseren. De parochie stuurde een verzoek naar de gemeente om een financiële bijdrage. “Ingeval er geen gelden beschikbaar gesteld zullen worden vanuit de gemeente, zien wij ons genoodzaakt een andere bestemming voor de waterpartij te vinden door er bijvoorbeeld een bloemenperk van te

WO-DO-VR TOT 20:30

www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg

Geld voor ondernemers De waterpartij met fontein nabij de Bartholomeuskerk in Voorhout. De kerk hikt aan tegen de kosten voor de waterpartij en dreigt er nu een bloemenperk van te maken (Archieffoto). maken”, zo lei de kerk in een brief aan de gemeente weten. En passant vroeg de parochie in de brief ook om een verkeersbord bij de ingang van het plein. Het gebruik ervan als laad- en losplaats brengt schade in het onderhoud met zich mee. Ook die kosten komen voor rekening van de kerk. Als de gemeente hieraan geen einde kan maken overweegt het parochiebestuur het gehele kerkplein af te sluiten.

Van raadhuis in Sassenheim

Omwonenden willen klingelende klok terug Sassenheim - Dat het uurwerk van het voormalige raadhuis aan de Wilhelminalaan in Sassenheim alleen nog maar op de hele uren slaat, heeft het ongenoegen opgeroepen van twaalf omwonenden. Zij missen het kenmerkende geluid van de oude klok en stuurden een brief naar de gemeente. Na enkele maanden zitten zij nog steeds te wachten op een inhoudelijke reactie. De aanpassing van het uurwerk is gedaan na klachten van een zevental omwonenden. Maar de liefhebbers van het klokgeluid menen dat zo’n kleine groep klagers de jarenlange traditie niet om zeep mag helpen. Als compromis kunnen zij ermee leven dat in de nachtelijke uren beperkt wordt geslagen, maar ze willen overdag kunnen genieten van het geregeld klingelende uur-

Noordwijkerweg 36 | Rijnsb Tel. 071 408 09 59 Parketvloer

werk. Ze hebben van de gemeente begrepen dat het technisch mogelijk is om een verschil aan te brengen tussen dag en nacht, maar dit kost geld en daarom is het verzoek afgewezen. De voorstanders hopen echter dat de gemeente toch welwillend zal zijn, maar als het financieel niet haalbaar is zien zij, ondanks de klachten, toch graag de oude situatie weer hersteld. Terwijl de indieners op een inhoudelijke reactie zaten te wachten verdwaalde de brief een tijdje tussen de verschillende ambtelijke burelen. Na twee maanden hebben de voorstanders daarom nog maar een email gestuurd waarin zij verklaren benieuwd te zijn of hierop wel een reactie komt. Beide brieven staan nu als ingekomen stuk op de agenda van de komende raadscommissie Bestuur. Die zal bijeenkomen op 10 april, omdat de vergadering van 6 maart is komen te vervallen.

Aankoop plein

Afsluiting van het plein is echter niet nodig, want in een antwoord geeft B&W aan een verkeersbord te plaatsen om het laden en lossen te voorkomen. De gemeentelijke handhavers zullen daarnaast extra op een overtreding gaan letten. Maar een financiële bijdrage voor de vijver wijst B&W af. “Omdat de vijver op uw plein is aangelegd, bent u de eigenaar van de vijver”, schrijft B&W in een antwoordbrief.

Een financiële bijdrage schept een precedent. Er zijn in de gemeente meer kerken, verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen met vijvers, kinderboerderijen of speelvoorzieningen. Die kunnen dan ook bij B&W voor geld aankloppen. Daarnaast heeft de gemeente al ongeveer een half miljoen euro bijgedragen aan de herinrichting van het plein. B&W stelt nog wel als oplossing voor om als gemeente het hele plein van de kerk aan te kopen.

Vier mannen aangehouden Sassenheim - De politie heeft in de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 februari in Sassenheim vier mannen uit Amsterdam aangehouden omdat ze inbrekerswerktuigen bij zich hadden. Rond 3.00 uur zag een getuige een zwarte auto vreemd geparkeerd staan voor een supermarkt aan het Voorhavenkwartier. Er stapten vier mannen uit. De getuige vond dat vreemd en belde de politie. Toen die arriveerde was de auto al vertrokken. Op de Hoofdstraat troffen agenten een zwarte auto aan. In de auto zaten drie mannen, maar er lagen ook breekijzers, een betonschaar en een moker in. De drie Amsterdammers van 18, 19 en 21 jaar zijn vervolgens aangehouden. De getuige had eerder vier mannen uit de auto zien stappen. De politie zocht daarom verder. Niet veel later werd op de Hoofdstraat de eigenaar van de auto aangetroffen. Deze 19-jarige Amsterdammer is ook aangehouden.

folders

3 T/M 7 SEPTEMBER

G R A N D

Uw vacature ook in de krant?

O Bel P nuE(071) N 402I 29N01 G MAAK KENNIS MET ONZE NIEUWE LIFESTYLE PROGRAMMA’S

Geen brand in schoorsteen S

H

A

P

E

L O S E

I T

P L A T I N U M

E N E R G I Z E

S

P

O

R

T

Sassenheim - Afgelopen zaterdagW E C werden A R E F O R de Y O Ubrandweer R L I F E S T Y L E van avond V E E R P O L Den E R de 6 • autoladder W A R M O N D van Sassenheim W W. H E A LT H C L U B P R O L I F E . N L de WLissese brandweer gealarmeerd vanwege een schoorsteenbrand in een woning aan de Concordiastraat in Sassenheim. Ter plaatse heeft men een controle gedaan van de schoorsteen en de woning. De melding bleek echter minder ernstig te zijn en van brand was verder geen sprake. Hierna konden de spuitgasten weer retour naar de kazerne.

Teylingen - B&W stelt voor een periode van drie jaar jaarlijks een bedrag van in totaal 2500 euro beschikbaar voor startende ondernemers. Voor het geld krijgen zij ondersteuning om de kans van een succesvolle opstart van hun bedrijf te vergroten. De economie heeft het zwaar en ondernemers hebben moeite het hoofd boven water te houden. Het opzetten van een eigen bedrijf door bijvoorbeeld zzp´ers is in deze tijd niet gemakkelijk. De gemeente is niet gebaat bij ondernemers die kort na hun start failliet gaan en zich vervolgens moeten melden bij de sociale dienst voor een bijstandsuitkering en schuldensanering. De Kamer van Koophandel heeft nu programma’s ontwikkeld om beginnende ondernemers te ondersteunen. Zij volgen bijeenkomsten en krijgen persoonlijke adviezen, zoals over marketing en financiën. De ondernemer moet een eigen bijdrage betalen en de gemeente legt er 500 euro per ondernemer bij.

Blues bij Boerhaave Voorhout - Zaterdag 9 maart is er vanaf 22.30 uur een optreden van Smokin’ Cadillac bij restaurant Boerhaave in Voorhout. De entree is gratis. Smokin’ Cadillac bestaat uit vijf mannen met een passie voor de blues. Hun roots liggen in de regio Den Haag. Voortbordurend op tradities en bluesstijlen proberen zij hun interpretatie van deze muziek in een nieuw jasje te steken. Hun stijl is een mix van onder andere The Red Devils, Seasick Steve, Cream, The Black Keys, en ook oude legendes als Muddy Waters en Robert Johnson worden niet vergeten.


gemeenteberichten Teylingen week 9 / 2013

Gemeente neemt verklaring op Niet langer naar politie bij verlies of diefstal ID-bewijs Inwoners van de gemeente Teylingen kunnen voor een verloren of gestolen identiteitsbewijs voortaan geen aangifte meer te doen bij de politie. Vanaf 4 maart kunnen inwoners van de gemeente Teylingen daarvoor bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal tekenen. U kunt dan ook in één moeite een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen. De gemeente neemt de melding en de aanvraag – zelfs als er sprake is van een misdrijf – direct in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie. Valse meldingen Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de

melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek. Ga snel naar uw gemeente! Als uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dit melden bij uw eigen gemeente. U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in waarin u uitlegt hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neemt u daarvoor al uw identiteitsdocumenten mee. Meer informatie over het aanvragen van een nieuw document vindt u op www.teylingen.nl.

Boot verwijderd aan Zandslootkade Op 20 februari 2013 heeft de Buitengewoon Opsporings­ ambtenaar een bootje verwijderd op grond van artikel 5.27 van de APV aan de Zandslootkade in Sassenheim. Een foto van de boot staat op www.teylingen.nl. Bent u eigenaar? Stuurt u dan een e­mail naar verwijderde.objecten@teylingen.nl. U kunt ons ook schrijven. Een medewerker van de afdeling Beheer Leefomgeving neemt vervolgens binnen een week contact met u op. U krijgt uw eigendom terug door: • een bewijs van eigendom te tonen; • de gemaakte kosten te betalen. De boot wordt tot en met 22 mei 2013 opgeslagen. Wanneer de eigenaar zich niet meldt voor deze datum, wordt de boot vernietigd.

Inkomen op bijstandniveau? - Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Eind februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen 2013. Kunt u de aanslag niet betalen? Dan kan de gemeente onder bepaalde voorwaarden kwijtschelding verlenen voor een aantal onderdelen van de aanslag. Heeft u een inkomen op bijstandsniveau? Dan kunt u een beroep doen op deze regeling. Wanneer u denkt in aanmerking te komen voor kwijtschelding, kunt u een aanvraagformulier invullen. Dit formulier kunt u vinden op www.teylingen.nl, telefonisch aanvragen via

telefoonnummer 14 0252 of ophalen bij de receptie van het gemeentekantoor. Maakt u gebruik van het digitale aanvraagformulier op onze website? Vergeet dan niet om alle bewijsstukken digitaal toe te voegen of apart toe te sturen. Het digitale aanvraagformulier is beschikbaar vanaf 15 maart 2013. Ontving u vorig jaar kwijtschelding? In 2013 wordt er geen automatische kwijtschelding verleend

omdat de norm voor vermogen is aangepast. Daarom moet u dit jaar een aanvraagformulier invullen. Dit geldt ook wanneer u een uitkering heeft via de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) of wanneer u de gemeente toestemming heeft gegeven om uw gegevens door het landelijk inlichtingenbureau te laten controleren. Heeft u in 2012 kwijtschelding ontvangen? Dan ontvangt u van ons automatisch een aanvraagformulier kwijtschelding.

Eigenaar van een woning? - Aanslag gemeentelijke belastingen met nieuwe WOZ-waarde Op 23 februari ontvangt ieder huishouden in Teylingen de aanslag gemeentelijke belastingen 2013. Op dit aanslagbiljet staat vermeld welk bedrag u betaalt voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Bent u eigenaar van een woning? Dan staat ook het bedrag vermeld wat u betaalt aan onroerende­ zaakbelasting (OZB). De hoogte van de aanslag OZB wordt berekend op basis van de WOZ­waarde. De WOZ­waarde staat ook vermeld op het aanslagbiljet. Het aanslagbiljet is dus tevens de WOZ­beschikking. De WOZ­waarde wordt ook voor andere belastingen gebruikt zoals de waterschapsbelastingen en de inkomstenbelasting. Ook bij bedrijven valt het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen 2013 door de brievenbus. Op dit aanslagbiljet staat de WOZ­waarde en de aanslag OZB vermeld. De waarde op 1 januari 2012 is uw WOZ-waarde De WOZ­waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. De WOZ­ waarde voor het belastingjaar 2013 is de marktwaarde op de waardepeildatum 1 januari 2012. De WOZ­waarde wordt bepaald op basis van woningen die verkocht zijn rondom de

waardepeildatum. Met welke verkochte woningen uw woning is vergeleken, vindt u terug op het taxatieverslag. Het taxatieverslag kunt u inzien via het WOZ portaal van de gemeente op www.teylingen.nl, knop belastingen. U dient een DigiD te hebben om via de website uw taxatieverslag in te zien. Taxatieverslag In uw taxatieverslag staan zaken opgenomen als het bouwjaar van uw woning en de inhoud van uw woning. Niet eens met de WOZ waarde of kloppen de gegevens op uw taxatieverslag niet? Dan kunt u dat op twee manieren aangeven. Via een bezwaarschrift of via een bedenking. Voor een bezwaarschrift geldt dat u deze binnen 6 weken na ontvangst van de aanslag moet indienen. Houdt er rekening mee dat de behandeling van een bezwaarschrift al snel een half jaar in beslag neemt. Voor een bedenking geldt dat u uw commentaar kenbaar maakt,

waarna direct een onderzoek wordt ingesteld. U wordt dan binnen 10 werkdagen teruggebeld met de uitkomst van het onderzoek. Niet correcte gegevens worden meteen aangepast. U bent dan – als dat nog nodig mocht zijn – nog in de gelegenheid om tijdig bezwaar in te dienen. Hoe maak ik mijn bedenking kenbaar? U kunt uw bedenking als e­dienst insturen via een formulier in het WOZ­portaal op www.teylingen.nl. Ook kunt u uw bedenking telefonisch (14 0252) kenbaar maken. U kunt uw bedenking tot en met 15 maart 2013 indienen. Hoe u een bezwaar indient kunt u vinden uw aanslagbiljet. Vragen? Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met een van de medewerkers van het team belastingen via het telefoonnummer 14 0252. Kijk voor meer informatie op de website www.teylingen.nl.

Helpt u mee zwerfafval opruimen op Koudenhoorn? Wij willen graag met de gebruikers van Koudenhoorn een actie houden om het eiland van zwerfafval te ontdoen. De actie wordt gehouden op zaterdag 9 maart van 10.00 – 12.00 uur. Door Koudenhoorn afvalvrij te maken, hopen we de vele gebruikers van het eiland te stimuleren afval in de afvalbakken te gooien: een schone omgeving nodigt uit tot schoonhouden van de omgeving. Zo kan iedereen optimaal van dit mooie recreatie­ eiland genieten. Doe mee! Wilt u meedoen aan deze actie? Meldt u dan aan bij Anuschka Konings via koudenhoornactie@teylingen.nl. Tijdens de actie

verzorgen wij de materialen en natuurlijk zorgen wij voor koffie met wat lekkers. Programma: 09.45 uur:

Verzamelen bij werkplaats Gemeentewerken (achter kiosk): ontvangst met koffie en koek, materialen uitdelen; 10.00 uur: Aftrapactie door wethouder Leo van der Zon; 10.00 - 11.50 uur: Gezamenlijk zwerfafval inzamelen; 10.50 ­ 12.00 uur: Terug bij werkplaats, materialen inleveren, afvalzakken verzamelen; 12.00 uur: Koudenhoorn schoon: einde actie.


Vergaderingen

• Intrekken Verordening Maatschappelijke Ondersteuning ISD Bollenstreek 2010

De vergaderingen van de raadscommissies vinden plaats in de raadzaal van het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. U kunt de vergaderingen thuis ‘live’ volgen via www.teylingen.tv.

Commissie Ruimte

De stukken vindt u op www.teylingen.nl/ris.

Datum: dinsdag 5 maart, 20.00 uur Griffier: Hester Bergsma, h.bergsma@teylingen.nl, 0252­783 568

Commissie Welzijn Datum: maandag 4 maart, 20.00 uur Commissiegriffier: Klaas Overbeek, k.overbeek@teylingen.nl, 0252­783 592

Agendapunten: Regionale Visie op jeugdhulp ‘Iedereen doet mee’ In deze visie staat verwoord dat kinderen een veilige omgeving nodig hebben om op te groeien en zich te ontwikkelen. Ouders en jeugd krijgen waar nodig hulp maar blijven zelf de regie houden. De hulp wordt zoveel mogelijk gezocht in het sociale netwerk om het gezin heen. Het onderwijs neemt een belangrijke plaats in. Betrokken partners trekken samen op om de hulp te verbeteren volgens de werkwijze 1 Gezin, 1 Plan. Waar nodig wordt specialistische hulp erbij geroepen, we verwijzen niet meer door. Het CJG is daarbij de spin in het web. Wanneer de veiligheid van het kind in het geding is, grijpen we in. De gemeente is de regisseur van de jeugdhulp: we willen de jeugdhulp verbeteren van aanbod naar vraaggericht met een passend financieringsmodel.

Agendapunten: Bestemmingsplan uitbreiding gemeentewerf Voorhout met milieustraat De commissie bespreekt de zienswijzenbeantwoording en het bestemmingsplan uitbreiding gemeentewerf Voorhout met milieustraat. In het ontwerp bestemmingsplan is een wijziging doorgevoerd die betrekking heeft op de archeologie waardebepaling op de plankaart en in de regels. Naar aanleiding van de bespreking adviseert de commissie over de vaststelling van de nota van beantwoording en het bestemmingsplan. D66 initiatiefvoorstel watertappunten D66 stelt het college voor te onderzoeken of het mogelijk is, in het kader van de Millenniumgemeente Teylingen, in elk dorp tenminste één Join the Pipe kraanwater­tappunt te realiseren in samenwerking met het waterbedrijf en wellicht ook ondernemers.

(Regionale) Ontwikkelingen Centrum Jeugd en Gezin en gevolgen voor Teylingen Het CJG moet klaar zijn voor de transitie jeugdzorg per 2015. De raad en het college worden geïnformeerd over belangrijke regionale en lokale ontwikkelingen en de daarbij horende (financiële) gevolgen. Om het CJG en daarmee de ondersteuning aan ouders en jeugd door te kunnen ontwikkelen, wordt de regionale CJG­visie aangescherpt, worden de CJG­ kwaliteitseisen vastgesteld, wordt het virtuele CJG gecontinueerd en wordt een huurcontract voor Sassembourg afgesloten.

Welstandsnota De nota die besproken gaat worden is tot stand gekomen op basis van het raadsprogramma 2010­2014 en een opiniërende discussie in de commissie Ruimte van 4 september 2012. Op grond van artikel 12a van de Woningwet is de gemeente verplicht een welstandsnota te hebben vastgesteld als zij de ingediende bouwplannen wil toetsen op welstandsaspecten. Als dit niet is gebeurd, mag de gemeente ingediende aanvragen om een omgevingsvergunning niet meer beoordelen op welstandsaspecten. Daarnaast ontbreekt dan ook de mogelijkheid om op te treden tegen excessen. Het beoogd resultaat van deze welstandsnota is te komen tot welstandsbeleid met minder regels maar wel met de mogelijkheid om op te kunnen treden tegen excessen.

Verder staat op de agenda: • Conceptprogramma 2014 Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden

Verruiming monumentenbeleid Het college wil graag op basis van deze raadsmededeling met de commissie een opiniërende discussie voeren over

Collectes Er is van 3 tot en met 9 maart een collectevergunning verleend aan Stichting Jantje Beton. Algemene plaatselijke verordening Ontheffing/vergunning/toestemming is verleend aan: • A.L. van Delft, Katwijk voor het innemen van een standplaats in de Beatrixstraat in Voorhout op de donderdag vanaf 1 maart 2013 voor de verkoop van bloemen en planten (15­02­13). • Ver. Het Oude Raadhuis van Warmond voor het organiseren van diverse markten in 2013 (9 en 20 mei, 2 en 16 juni, 7 juli, 25 augustus, 15 december, allen van 11.00 tot 16.00 uur) in de Dorpsstraat en omgeving (15­02­13). • Warmerdam De Fietsspecialist, Warmond voor het organiseren van de recreatie­ en vakantiefietsbeurs op 23 en 24 maart 2013 in de directe omgeving van het pand Herenweg 2 in Warmond (19­02­13). • Oranje Vereniging Sassenheim, voor het houden van een collecte van 28 april tot en met 4 mei 2013 (19­02­13). Wet op de kansspelen Op grond van artikel 30b en 30c is vergunning verleend aan: • Hotel Café Restaurant Boerhaave, Voorhout voor het aanwezig hebben van 2 kansspelautomaten voor onbepaalde tijd (21­02­13). Landelijk Register Kinderopvang Op grond van art. 10 ‘Besluit registratie kinderopvang’ maken wij bekend dat op eigen verzoek stoppen, in verband met verhuizing, en daarom per 12 februari 2013 zijn verwijderd uit het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen: • BSO locatie De Polder (locatie Boekenburglaan 57) in Voorhout met uniek registratienummer 218307445; • BSO locatie De Buren (locatie Jacoba van Beierenweg 51a) in Voorhout met uniek registratienummer 150625844; • BSO locatie De Villa (locatie Meidoornrode 39) in Voorhout met uniek registratienummer 119722781; • KDV locatie Spelemijntje/De Speelboot/Het Speeleiland (locatie Fuchsiastraat 2) in Voorhout met uniek registratienummer 595478517.

Bezwaar

verruiming van het monumentenbeleid. Dit onderwerp is reeds besproken in de commissievergadering van 22 januari jl. Met aanvullende informatie discussieert de commissie op 5 maart over dit beleid.

Commissie Bestuur, Financiën en Toerisme De vergadering op woensdag 6 maart is vervallen, wegens onvoldoende agendapunten.

Uw mening geven? Mail of bel ons Stuur ons een e­mail met uw mening over een onderwerp via gemeenteraad@teylingen.nl. E­mails gericht aan de raad zijn openbaar. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Zij staan open voor uw ideeën. De telefoonnummers en adressen van individuele raadsleden vindt u op www.teylingen.nl/ris. Spreekrecht U kunt ook gebruik maken van het spreekrecht. Dit is een mogelijkheid om de commissie toe te spreken. U geeft zich op bij de griffie. Graag ontvangt de griffie vooraf de tekst van uw inspraak via de e­mail. De spelregels van het inspreekrecht vindt u op www.teylingen.nl/ris. Griffie E­mail

gemeenteraad@teylingen.nl (E­mails gericht aan de raad zijn openbaar.) Telefoon 14 0252

Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplan Rijksstraatweg 63, Sassenheim

Hoe kunt u bezwaar maken? Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen c.q. de burgemeester van Teylingen. Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden. Uw bezwaarschrift bevat de volgende informatie: • Uw naam en adres; • De datum waarop u het bezwaarschrift indient; • Uw handtekening; • Een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent; • De reden(en) van uw bezwaar. Binnen welke termijn? U heeft zes weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. De termijn begint te lopen de dag na de verzenddatum die genoemd is in de publicatie. Indienen van een verzoek om voorlopige voorziening Het indienen van een bezwaarschrift betekent meestal niet dat het besluit waartegen u bezwaar maakt niet in werking treedt. Als u het besluit op korte termijn wilt tegenhouden, moet u naast het bezwaarschrift een apart verzoek om een ‘voorlopige voorziening’ bij de Rechtbank indienen. Hiervoor moet u griffiekosten betalen. Uw verzoek om voorlopige voorziening bevat de volgende informatie: • Uw naam en adres; • De datum waarop u de voorlopige voorziening indient; • Het besluit waartegen bezwaar bestaat; • Een kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Dit verzoek stuurt u naar: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het beroep­ en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening laten wij u weten dat bestemmingsplan ‘Rijksstraatweg 63, Sassenheim’, met als digitale plannaam NL.IMRO.1525. BP2013SAS03005, wordt voorbereid. Plangebied en inhoud plan Het plangebied betreft een groot gedeelte van het perceel Rijksstraatweg 63 in Sassenheim. Het zuidwestelijke gedeelte van het perceel valt buiten het plangebied. De agrarische activiteiten op dit perceel zijn beëindigd en de huidige bebouwing zal verwijderd worden. Inhoudelijk is dit bestemmingsplan gericht op het mogelijk maken van detailhandel in de vorm van een tuincentrum, inclusief het benodigde aantal parkeerplaatsen op eigen terrein. Zienswijzen Op dit moment kunnen er nog geen zienswijzen ingediend worden. Later in de procedure leggen we de stukken zes weken ter inzage, is er de mogelijkheid zienswijzen in te dienen en leggen we het plan voor aan een onafhankelijke instantie voor advies. Via de gemeenteberichten, de website en de Staatscourant maken we die informatie aan u bekend. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met Nienke van Beek via telefoonnummer 14 0252 of via e­mail n.vanbeek@teylingen.nl.


Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplan Mennepark, Sassenheim

Zienswijzen en inspraak Op dit moment kunt nog geen inspraakreactie of zienswijzen indienen. Later in de procedure leggen we de stukken zes weken ter inzage, is er de mogelijkheid zienswijzen in te dienen en leggen wij het plan voor aan een onafhankelijke instantie voor advies. Via de gemeenteberichten, via www.teylingen.nl en via de Staatscourant maken we die informatie aan u bekend. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met Carol Bekker, Nienke van Beek of Richard Rietveld van de afdeling Ruimte via telefoonnummer 14 0252 of per e­mail: c.bekker@teylingen.nl, n.vanbeek@teylingen.nl of r.rietveld@teylingen.nl. Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening laten wij u weten dat bestemmingsplan ‘Mennepark, Sassenheim’, met als digitale plannaam NL.IMRO.1525. BP2012SAS05004 wordt voorbereid. Plangebied Het plangebied betreft (een deel van) het woongebied ten zuidoosten van Sassenheim. Ook valt het sportveld aan de Vijfmeiweg binnen het plangebied. Het betreft een geografisch aaneengesloten gebied. Het tennispark is niet opgenomen in het plangebied. Inhoudelijk is het bestemmingsplan voornamelijk gericht op het conserveren van de bestaande woonwijk en het sportterrein. Het plangebied wordt globaal door de volgende straten en percelen begrensd (vanaf het noordoosten met de klok mee): hart van de sloot ten noordoosten van de percelen aan de Charley Tooroplaan, noordwest grens van de percelen Charley Tooroplaan 2­4­6­8, zuidwest perceelgrens van Charley Tooroplaan 8, zuidwest grens van de percelen aan de Menneweg, vanaf nr. 16, Vijfmeiweg, hart van de sloot ten zuidwesten van het rugbyveld, hart van de sloot ten zuidwesten van de percelen aan de Mondriaanlaan, Mondriaanlaan, achterzijde percelen Rembrandtlaan 2 t/m 18 (even), Parklaan.

• Schoutenlaan en Componistenlaan, kappen 6 bomen kadastraal bekend sectie B, nummer (14­02­13) 7656, Voorhout • Linnaeushove 14, 2172 VB plaatsen dakkapel Sassenheim achterzijde woning (18­02­13) • Cayennehof 26, 2215 BH Voorhout aanbouwen achterzijde woning (18­02­13) Verleende omgevingsvergunning • A44/N444 nabij Akzo, kadastraal bekendsectie B, nummers 1503, 3575, 3639 (allen gedeeltelijk), Sassenheim • Wasbeekerlaan 67, 2171 AE Sassenheim

• Papendrechtlaan 14, 2171 PZ Sassenheim

Aanleggen bypass (15­02­13)

Afwijken bestemmings plan voor realiseren fitnessclub in bestaand pand (13­02­13) Afwijken bestemmings plan voor bouw tuinkamer (13­02­13)

Commissie Welstand Eens per twee weken op maandag behandelt een deskundige van de Welstandscommissie vanaf 09.30 uur de projecten in het gemeentekantoor. Deze besprekingen zijn openbaar. Voor het inzien van de agenda of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het gemeentekantoor. De eerstvolgende welstandsvergadering is maandag 4 maart 2013.

Inzien, zienswijzen, bezwaar of beroep 1. Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u inzien bij balie 7 (bouwen en wonen) in het gemeentekantoor. Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen. 2. Bezwaar tegen verleende vergunningen Als boven het project staat aangegeven dat er een mogelijkheid is tot bezwaar en beroep, kunt u bezwaar maken. Hierbij dient u rekening te houden met het volgende: De genoemde data bij de verleende vergunningen zijn de data waarop deze zijn verzonden. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de verzenddatum van betreffende vergunning – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Teylingen. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres; • Datum; • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat; • Reden(en) van het bezwaar; • Handtekening. Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres; • Datum; • Besluit waartegen bezwaar bestaat; • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Teylingen is ingediend. Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag, Sector Bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. U kunt ook digitaal het beroep­ en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

www.teylingen.nl

Wilhelminalaan 25, Sassenheim

• •

Wie is geïnteresseerd om mij bij te staan in mijn ideeën, onder andere tegen de oneerlijke verdeling van de staatskas en dergelijke? Belangstellenden kunnen schriftelijk reageren per brief aan Ruigelaan 3, 2242 NP Wassenaar.

Dak herstellen? Bou­ma/ Grundeken bellen! 5114674-5118394. Uw dakspecialist!

De gemeente is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, donderdag tot 20.00 uur.

Vwo-, havo, mavo, vmboLekker toerfietsen vanuit leerlingen: huiswerk- Wassenaar en Voorschoten? begeleiding/bijles aan- www.tcdekampioen.nl. geboden door ervaren A/B STEUNZOLEN. Erkend student. Tel. 071-5616768. leverancier, lid Stichting BC SIERBESTRATING LOOP, vergoeding via zorgTegelwerk, met afvoer, gra- verzekeraar. Een afspraak tis prijsopgave. Tel. 06- kunt u maken in Oegstgeest, 55321682. Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071STUKADOORSWERK / 5238468 of 06-12028319. Glad en strak/Plafonds/Spachtelputz/Scherpe prijs, 6% UW INBOEDEL is geld waard. Als u gaat verhuizen: b.t.w. Tel. 06-20136876. wij maken uw woning vak50-plusser SCHILDERT, kundig schoon. Bij verhuiSAUST en behangt uw huis zing of overlijden. Paula v.d. weer als nieuw. Tel. 06- Bosch Schoonmaakbedrijf. 13067762. 06-20086730.

• •

14 0252

Bezoekadressen Gemeentekantoor: Wilhelminalaan 25 in Sassenheim Bestuurscentrum: Raadhuisplein 1 in Voorhout

Gemeente Teylingen Postadres: Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout Telefoon: 14 0252 (kengetal niet nodig) gemeente@teylingen.nl www.teylingen.nl

Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

BEL

KOM

KLIK

Gemeenteberichten is een uitgave van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Teylingen. Editie 27 februari 2013.

www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc... Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 0625047376.

9.00­12.00 uur

Balie politie: Maa/woe/vrij Dinsdag Donderdag

9.00­13.00 uur 13.30­16.00 uur 13.30­17.00 uur en 18.00­20.00 uur

prijs v.a. € 110,-. Inlichtin- op pizza en pasta, ma-di-wo-do gen 06-20773480. Pizzeria Noordzee, Boulevard 72, Katwijk, Te koop: CHALET in tel. 071-4015742, het bosrijke Voorthuizen met www.hotelnoordzee.nl een heerlijke tuin op het zuiden. Voor informatie: tel. 06kortingscoupon 44114066. 10% afhaalkorting op uw restaurantnota, ma-diZon. 3 mrt. vlooi- wo Bistro-Pizzeria Noordzee, enmarkt Sassenheim. Boulevard 72, Katwijk, Sph. de Wasbeek. Huur ook tel. 071-4015742, een kraam: € 27,-. www.don www.hotelnoordzee.nl events.nl, tel. 0348-441205. Spanje C.Blanca Altea, schildersbedrijf Royaal luxe app. diVan den Oever voor binnen- rect aan zee, nog vrij juni t/m en buitenschilderwerk. Tel. augustus voor weinig, bel 06071-4035280/06-54261554. 53269340 voor info.

ZIT U NOG IN DE •SCHADUW? Wij zagen • bomen om en takken af. 070-5111923, b.g.g. 0653794870.

Zorgloket/ISD:

GARAGEBOXEN in • kortingscoupon • kortingscoupon •Oegstgeest en Leiden. Huur- 20% afhaalkorting voor bij uw lunch

wil u graag hel- • •penStudent met COMPUTERPROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

Openingstijden gemeentekantoor: Maandag 8.30­13.00 uur Dinsdag 8.30­16.00 uur Woensdag 8.30­16.00 uur Donderdag 8.30­20.00 uur Vrijdag 8.30­16.00 uur

Gratis koffie of thee 2 x Lunchrestaurant Noordzee, Boulevard 72, Katwijk, tel. 071-4015742, www.hotelnoordzee.nl

Medisch pedicure, •diabetici en algemene voet-

verzorging in Wassenaar bij u thuis? Carmen helpt u graag. Tel. 06-20613997.

Aangeboden: HUISH. HULP do.ochtend+1 x per 14 dgn. di.ochtend. ref., erv. + dipl. aanw. Bel Anna: 0713014616 / 06-19915589. e-mail: annave@telfort.nl


27 februari 2013

pagina 5

Marente wil nader onderzoek

‘Brede school kan ook goed in Mariënhaven’ Warmond - Zorgverlener Marente meent dat onvoldoende is onderzocht of de geplande brede school in Warmond eventueel in Mariënhaven haalbaar is. Men heeft daarom een zienswijze ingediend tegen het nieuwe bestemmingsplan Kloppend Hart Warmond. Ook de aanpalende buitenplaats Oostergeest heeft problemen met bepaalde ontwikkelingen die op de locatie De Krogt gaan plaatsvinden.

te bouwen met elk een uitgang op de laan. Zo zou de gemeente enkele maanden geleden met de kerk een overeenkomst hebben gesloten. Van de kerk heeft de gemeente een stuk grond nodig op de Krogt voor het realiseren van de bouwplannen voor de nieuwe school. Maar de uitgangen druisen naar de mening van Leemans in tegen elk principe van behoorlijk monumentenbeheer en tasten het karakter van de laan onherstelbaar aan. Naast de zienswijze heeft Leemans ook een alternatief verkeerssituatieplan ingediend waarbij geen uitgang en belasting van de Laan van Oostergeest nodig zou zijn.

Door Nico Kuyt

Het was dringen bij de panelen en tafels tijdens de inloopbijeenkomst over het Postviaduct (Foto: Nico Kuyt).

Ingrijpende werkzaamheden

Veel belangstelling voor bijeenkomst Postviaduct Sassenheim - De vorige week door de provincie Zuid-Holland en aannemer Dura Vermeer georganiseerde inloopbijeenkomst over de geplande werkzaamheden aan de kruising N444/A44 bij het Postviaduct in Sassenheim, trok veel belangstellenden naar de ontvangsthal van AkzoNobel. Daar werden het definitieve ontwerp, de fasering en de omleidingsroutes getoond. Door Nico Kuyt De diverse aanpassingen van de kruising verbeteren de al jaren stokkende doorstroming. Het werk start binnenkort en zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. De meest kenmerkende vernieuwingen zijn de turborotonde aan de Oegstgeester kant ter hoogte van jeugdinstelling De Vaart met hieronder een fiets- en voetgangerstunnel, en aan de Sassemse zijde een rotonde met

een nieuwe bypass langs het parkeerterrein van AkzoNobel naar de Rijksstraatweg. De huidige kruising van de Rijksstraatweg met de Leidsevaart zal dan alleen door de afrit van de A44 gebruikt worden. Deze kruising blijft verkeerslichten houden.

Tijdelijke aansluitingen Het is een ingrijpende ingreep. Om het verkeer zoveel mogelijk door te laten stromen worden tijdens de werkzaamheden tijdelijke omleidingen aangelegd, maar afsluitingen vinden alleen in een aantal weekenden en nachten plaats. Zo wordt een bypass aangelegd voor de nieuwe rotonde op de Leidsevaart in Sassenheim, iets noordelijker dan de huidige kruising. Het verkeer wordt hierover geleid, waardoor op het huidige wegvlak de rotonde kan worden aangelegd. Dit gaat vanaf maart gebeuren. Vervolgens gaat aan de zijde van Oegstgeest

het verkeer vanaf de A44 over een tijdelijke afrit en tevens een tijdelijke rotonde bij het Poelruiterpad. Daarna wordt vanaf mei tot november gereden over een tijdelijke t-splitsing totdat de turborotonde en de tunnel aan de zuidzijde van het viaduct is voltooid. Januari 2014 moet dan de gehele nieuwe situatie aan de zuidzijde af zijn en in februari de rotonde aan de noordzijde in Sassenheim. Als de planning mee zit is vanaf eind mei 2014 de gehele nieuwe situatie gereed. Daarmee zijn de werkzaamheden aan de Leidsevaart nog niet afgerond, want kort daarop volgt de reconstructie van de Nagelbrug in Voorhout met de aanleg van nog een rotonde. En vervolgens nog een even verderop nabij de Noordwijkerhoek voor de aansluiting van de nieuwe Noordelijke Randweg Voorhout. Al deze werkzaamheden lopen tenminste tot 2016 door.

In het voorjaar van 2012 is onderzoek verricht naar eventuele huisvesting van de brede school in het rijksmonument Mariënhaven. Naar de inschatting van Marente heeft dit uitgewezen dat het gebouw daarvoor geschikt is en zo een passend alternatief kan zijn voor de nu geplande nieuwbouw. Maar het maken van nadere uitwerking werd door de stuurgroep Nieuwbouw Brede School afgewezen. Marente is het daarmee niet eens. “Herbestemming van Mariënhaven tot brede school is onvoldoende getoetst op haalbaarheid. Ruimtelijk fysiek past de school in onze ogen in het gebouw. Daarmee kan de instandhouding van een rijksmonument met een belangrijke cultuur-historische waarde voor de gemeenschap op een maatschappelijk verantwoorde wijze worden veiliggesteld”, zo geeft Marente in haar zienswijze aan. Ruimtelijke verdichting op de locatie Trefpunt leidt in haar ogen tot aantasting van het cultuurhistorische karakter van het terrein Mariënstaete en omgeving.

Voorlichting slechthorende Sassenheim - Maandag 4 maart organiseert de Bond van Ouderen en Welzijn Teylingen een voorlichtingsmiddag met het thema ‘Erbij blijven Horen’. Bij veel mensen gaat in de loop der jaren het gehoor achteruit. Dit gaat sluipenderwijs. Signalen kunnen zijn een deurbel die niet gehoord wordt, de televisie die voor het gevoel te zacht staat, of moeite hebben met het deelnemen aan groepsgesprekken. Tijdens deze bijeenkomst wordt verteld wat de oorzaken kunnen zijn van het slechter horen en welke oplossingen er zijn. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen. De middag wordt gehouden in de Kaleszaal van ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan 40 B in Sassenheim. De middag duurt van 14.30 tot 16.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur. De entree is gratis. Voor meer informatie over deze bijeenkomst: Laura Methorst, tel. 0252-231805.

Fel tegenstander Ook de familie Leemans van de buitenplaats Oostergeest vraagt zich af of wel voldoende is gekeken naar alternatieve en wellicht goedkopere huisvesting van een brede school, zoals in Mariënhaven. Verder is Leemans fel tegenstander van één of meerdere extra aansluitingen op de Laan van Oostergeest. De familie heeft vernomen dat B&W van plan is de Protestantse Gemeente toestemming te geven achter de huidige pastorie twee huizen

Om verliefd op te worden OP WOENSDAG:

Kibbeling

500 gram 6,00

WEEKTOPPERS:

Lekkerbekjes Schelvishaas Kabeljauwfilet Vis- of tonijnroerbakschotel Onze huisgemaa kte makreelsalade Katwijkse Cockta ils

100 gram 1,45

100 gram 1,49

100 gram 1,49 100 gram 1,25 100 gram 1,25

2 stuks voor 5

,00 Schuitemaker’s Fi sh & Chips, open van wo t/m vrij van 12 .0 Zaterdag van 12.0 0 tot 18.00 uur 0 tot 17.00 uur

Tel. winkel: 0252-2101 51 Oude Haven 3 - Sasse nheim

en Weekaanbieding 95 Vers gesneden hutspot

0. 95 Witlof klasse I . 0 . .... .... .... .... 500 gram.................... 95 Zoete pruimen ......... 1. .... .... .... .... .... .... .... 500 gram 79 Pikante kipsalade . 0. .... .... .... .... .... .... .... 100 gram........

.... 500 gram....................

.............

Maaltijd v.d. Week Nasi 100

0.69 1.75

......... gram............................

Elke woensdag:

... Perssinaasappels 10 stuks

v.d. Veer

heim Hoofdstraat 259 - Sassen 41 321 2-2 025 x: ./Fa Tel

KEURSLAGERSTROTS KEURSLAGERTROTS Versekalfsgehaktballen kalfsgehaktballen Verse

4de 4de gratis gratis

SPECIAL SPECIAL Carpaccio varkenshaas Carpacciovan van varkenshaas 100 gram VLEESWARENKOOPJE

100 gram

VLEESWARENKOOPJE Gebraden rollade +

Gebraden rollade + rauwe Rauwe ham 2 x 100 gram ham

KEURSLAGERKOOPJE KEURSLAGERKOOPJE

Filetlapjes

filetlapjes

2 x 100 gram

2225 25 70 3 370

95 5595 0000

4 stuks

4 stuks

0

Scholten keurslager

Hoofdstraat 261 • Sassenheim Tel. 0252-211440 • Fax 0252-220534 www.scholten.keurslager.nl 0000 info@scholten.keurslager.nl Keurslagerij Scholten Hoofdstraat 261, 2171 BD SASSENHEIM

Aanbiedingen zijn geldig van 25-02-2013 t/m 02-03-2013. Aanbiedingen geldig van 25-02-2013 t/m 02-03-2013

SASSENHEIM

VERSTRIO

Schuitemaker V is


pagina 6

27 FEBRUARI 2013

FAMILIE-BERICHTEN Aanleveren familieberichten

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Teylinger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Per post of afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Solidariteits-maaltijd Roef Voorhout - Vrijdag 15 maart om 18.00 uur is de jaarlijkse solidariteitsmaaltijd in De Roef. Deze wordt traditioneel gehouden met parochianen en gemeenteleden van de Bartholomeusen Kleine kerk. Dit jaar bezinnen de deelnemers zich op het thema ‘Hulp aan elkaar’. Er zal uitleg gegeven worden over de actie om Voorhoutse gezinnen met kinderen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen zoveel mogelijk te voorzien van kleding en schoeisel. De heer W. Hoek, medewerker bij de sociale dienst, zal vertellen over de activiteiten van de dienst. Ook zal hij een beeld geven van de situatie waarin een aantal gezinnen zich bevindt. Voor de maaltijd zal minimaal een kostendekkende bijdrage gevraagd worden van 5 euro. Wat er meer gegeven wordt gaat naar deze actie. Men kan zich voor deze maaltijd tot 11 maart opgeven bij het secretariaat van de Bartholomeusparochie: tel. 0252-211372 (van 9.00 tot 11.00 uur).

Adenta tandprothese Specialist en ekering

rz

Alle ve

Klaar terwijl u wacht!

• Cremeren

Accordeonvereniging DSVP.

• Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman

zorgzaam en betrokken met oog voor details

Uitvaartonderneming Teylingen Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

IVONNE U

I

T

V

A

A

R

T

V

CLEMENS E

R

Z

O

R

G

I

N

G

Mijn persoonlijke aandacht voor al uw wensen.

06 23 95 40 21 (dag en nacht beschikbaar) www.IvonneClemensUitvaartverzorging.nl

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Accordeonvereniging DSVP geeft concert Sassenheim - Vrijdag 8 en zaterdag 9 maart voert accordeonvereniging DSVP haar jaarconcert op in theater ’t Onderdak in Sassenheim. Het orkest, bestaande uit 27 leden, brengt deze avond een veelzijdig programma. Het wordt een avond waarbij muziek uit allerlei landen te beluisteren is, zoals een Slavische dans, een temperamentvol Spaans stuk, een melancholieke Franse melodie en een statige Duitse mars. Na de pauze treedt een kleine bezetting uit het orkest op onder de naam Tring. Zij brengen een aantal levensliederen ten gehore. Tijdens de pauze worden er loten verkocht, waarbij prijzen te winnen zijn. De opbrengst komt ten goede aan het orkest. De zaal is open vanaf 19.30 uur en het optreden begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 5 euro. Deze zijn te reserveren via het e-mailadres info@accordeonverenigingdsvp.nl of via telefoonnummer 0172-588414. Indien nog beschikbaar kunnen de kaarten ook aan de zaal worden gekocht.

Inschrijving voorjaarsmarkt Sassenheim - Voor de tiende keer wordt door de Evenementencommissie van Park Rusthoff een voorjaarsmarkt georganiseerd. Op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers een keuze maken uit het uitgebreide aanbod aan planten en cadeaus, en houdt de Evenementencommissie een loterij met prijzen. Het paviljoen Sassennest richt een terras in waar het met een kop koffie en wat lekkers erbij goed ver toeven is. Om dit jubileum aandacht te geven en extra publiek te trekken, heeft de Rotaryclub dit jaar een actie bedacht in de vorm van een Formule Eéndjesrace die om 15.00 uur gepland staat. De opbrengst hiervan is bestemd voor diverse verfraaiingsprojecten in Park Rusthoff. Kramen voor de voorjaarsmarkt van vier meter lang zijn te huur voor 45 euro per stuk. Bij inschrijving vóór 1 april geldt een vroegboekkorting van 10 euro. Inschrijving is tot 20 april mogelijk via het antwoordformulier op www.parkrusthoff.nl. Voor meer informatie: Lilian van Ruiten, tel. 0252-214174.

Kledinginname bij kringloop Sassenheim - Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim neemt ook overbodige kledingstukken, beddengoed, schoenen, brillen en dergelijke in. Deze worden niet verkocht in de kringloopwinkel, maar wel reeds vele jaren ingenomen en door een team bekeken, beoordeeld en gesorteerd op dames-, heren-, kinder- en babykleding. Daarna wordt de kleding per soort in dozen gedaan en opgeslagen in het depot. Zeker vier keer per jaar wordt op kosten van de kringloopwinkel een transport geregeld om alle ingezamelde kleding richting Oost-Europa te vervoeren. Zo ging het laatste transport naar twee plaatsen in Roemenië. Een vrachtwagen vertrok na te zijn geladen voor een reis van twee dagen via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije over een afstand van ruim 1800 kilometer naar Tileagd in Roemenië. Deze plaats ligt 25 kilometer over de grens van Hongarije, nabij de plaats Oradea. Daarna werd er over een afstand van 75 kilometer dwars door de bergen koers gezet naar de eindbestemming Bilghezd. Aan boord een lading van 385 dozen vol met kleding. Daarnaast incontinentiemateriaal, brillen, riemen, schoenen, lakens, gordijnen en speelgoed. Tevens voor de dokterspost in Tileagd zestien dozen medicijnen en verbandmiddelen. In totaal een transport van 30 m3.

Kerkdiensten van donderdag 28 februari t/m woensdag 6 maart.

Sassenheim

• Natuurgetrouwe kunstgebitten • Kunstgebitreparaties • Begraven

KERKDIENSTEN

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

www.tandenwinkel.com

COLOFON www.deteylinger.nl Twitter: @DeTeylinger Oplage 16.000 Uitgave van

Ambachtsweg 7 A Postbus 3066, 2220 CB Katwijk telefoon 071-4022901 fax 071-4032325 Advertenties Contactgegevens binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: dinsdag 11.00 uur Redactie Eindredactie: Piet van der Vooren e-mail: redactie@deteylinger.nl telefoon 071-3010118 Contact bij voorkeur per e-mail Sluitingstijd kopij: maandag 17.00 uur Verspreiding Telefoon 071-4022901, of e-mail: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl De Teylinger wordt iedere woensdag huis-aan-huis verspreid in de gemeente Teylingen en is bovendien af te halen op de volgende adressen: Sassenheim: Gemeentekantoor, Wilhelminalaan 25; Bruna, Hoofdstraat 207; Primera Van der Lans, Hoofdstraat 208; Speciaalzaak Kaldenbach, Hoofdstraat 243; Esso Selfservice, Oosthoutlaan 2. Voorhout: Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1; Autobedrijf Schoonoord, Herenstraat 8; Plus Van Dijk, Herenstraat 45; Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63; Primera, Jacoba van Beierenhof 26. Warmond: Albert Heijn, Dorpsstraat 2; VVV, Dorpsstraat 88 A; De Nie Toys & Stamps, Dorpsstraat 106. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondisementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

RK-Sint Pancratiuskerk (Hoofdstraat 186): Zondag: 10.00 uur Eucharistieviering m.m.v. Gemengd Koor. Dinsdag: 19.15 uur Vesperviering. Protestantse Gemeente: - Dorpskerk (Hoofdstraat 217): Zondag: 10.00 uur ds. A.A. Bosma m.m.v. De Lofstem; 19.00 uur ds. T. Moll (Taizédienst m.m.v. Oecumenisch Kleinkoor). - Julianakerk (Julianalaan 6): Zondag: 10.00 uur ds. H.R. Betting. Christelijke Gereformeerde Havenkerk (Bijweglaan 4): Zondag: 10.00 uur ds. J.M. Aarnoudse; 19.00 uur ds. S. Pos.

Voorhout

RK-Sint Bartholomeuskerk (Herenstraat 47): Donderdag: 18.45 uur Viering in Dagkapel. Zaterdag: 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang. Zondag: 10.00 uur Woord- en communieviering met samenzang. Protestantse Gemeente (Dr. Aletta Jacobslaan 9): Zondag: 10.00 uur ds. W. van Rijn, Rijnsburg (zangdienst).

Warmond

RK-Sint Matthiaskerk (Herenweg 76): Zaterdag: 19.00 uur Eucharistieviering met Iriskoor. RK-Kapel Mariëngaerde (Mgr. Aengenentlaan 3): Donderdag: 11.00 uur. Zondag: 10.00 uur. Dinsdag: 11.00 uur. Protestantse Gemeente (Herenweg 82): Zondag: 10.00 uur drs. F. Bouwen, Voorburg. Baptistengemeente Kaleb (Herenweg 80): Zondag: 10.30 uur Floor de Best (Heilig Avondmaal).

MEDISCHE DIENSTEN

Avond-, nacht- en weekenddiensten.

Alarm

Ambulance, brandweer en politie: tel. 112. Dier in nood: tel. 144.

Huisarts

Alleen spoedeisende huisartsenhulp (maandag t/m vrijdag 17.008.00 uur, weekend en feestdagen): Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 B, Voorhout, tel. 0252-240212 (altijd eerst bellen).

Tandarts

Sassenheim/Voorhout: Via www. tandartswaarnemingbollenstreek. nl of telefoonnummer eigen tandarts verneemt men welke tandarts waarneemt. Warmond: Via telefoonnummer 071-3011738 verneemt men welke tandarts waarneemt. Spreekuur zaterdag en zondag 13.00 uur.

Apotheek

Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. 0252-240216.

Dierenarts

Via telefoonnummer Dierenkliniek Sassenheim (tel. 0252-232219) en Dierenkliniek Voorhout (tel. 0252215231) verneemt men welke dierenarts waarneemt.


27 februari 2013

pagina 7

Hoofd- of nevenactiviteit?

Boerengolf botst met de gemeente over dwangsom Warmond - Er klonk vorige week fel juridisch zwaardgekletter door de trouwzaal van het Bestuurscentrum. Daar hield de Bezwaarcommissie een hoorzitting over de opgelegde dwangsom aan Van der Geest aan de Wasbeeklaan in Warmond. Op het perceel mag volgens de gemeente geen boerengolf meer gehouden worden, want het past niet binnen het bestemmingsplan. Maar Van der Geest is het daarmee totaal niet mee eens. Door Nico Kuyt De raadsvrouwe van Van der Geest gaf aan dat het de gemeente al jaren bekend is dat er boerengolf wordt gespeeld. Bij de opstart zo’n tien jaar geleden is overleg gevoerd met burgemeester Vosjan van het toen nog zelfstandige Warmond, en daar kwam volgens de raadsvrouwe uit dat geen vergunning nodig was zolang het maar kleinschalig is. En in 2005 hebben burgemeester Wit-

teman en wethouder Van Klinken het bedrijf bezocht en de activiteit betiteld als ‘geniaal’ en ‘leuk dat dit in recreatiegemeente Warmond mogelijk is’. Die lijn is na de gemeentelijke fusie voortgezet met wethouder Van der Meer. Zo wordt in de gemeentelijke visie op Recreatie en Toerisme het boerengolf expliciet genoemd. Van der Geest kon er dus op vertrouwen dat het goed zat. Maar daarnaast past naar haar mening het boerengolf gewoon binnen het bestemmingsplan, want daarin is de bepaling opgenomen dat recreatieve voorzieningen mogelijk zijn bij een agrarische activiteit.

Hoofdactiviteit De woordvoerder voor B&W ontkent niet dat ook bij de gemeente inderdaad de indruk leefde dat het volgens het bestemmingsplan kon. Maar nadat een buurman daarom vroeg, is een handhavingstraject ingezet en ligt er inmiddels een uitspraak van de rechter dat dit toch niet zo is. B&W heeft vervolgens een rapport laten opstellen door

een bureau en dat komt met het standpunt dat de veehouderij niet meer de hoofdactiviteit is, maar een nevenactiviteit is geworden. De meeste gelden worden gegenereerd door het boerengolf, en dat is dus de hoofdactiviteit waardoor het niet meer past binnen het bestemmingsplan. Er is wel een nieuw bestemmingsplan in de maak, zo gaf de woordvoerder aan, maar het is nog onduidelijk of de boerengolf hierin wel positief bestemd gaat worden. Daarover wordt nog nagedacht, want daarbij speelt niet alleen deze kwestie. Op haar beurt komt de raadsvrouwe van Van der Geest met een tegenrapport van een door haar ingeschakeld ander adviesbureau. Dat geeft juist aan dat het boerengolf uitstekend in het bestemmingsplan past en stelt dat de veehouderij wel de hoofdactiviteit is, want de recreatie blijft kleinschalig. De Bezwaarcommissie gaat het geschil nu beoordelen en dient B&W van advies hoe over het bezwaar te beslissen.

Lezers Schrijven Verkeerd parkeren bij station Sassenheim Om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren worden stations aangelegd en worden jaarlijks dienstregelingen aangepast ter verbetering van het gebruik van trein en bus. Zo ook in Sassenheim. Wat zijn we blij met ons station en wat wordt er gelukkig toch veel gebruik van gemaakt. Maar wie zijn er het meest blij mee? Natuurlijk de gebruikers op de eerste plaats, maar waarschijnlijk ook onze ijverige controleurs die extra inkomsten zien op een wel heel makkelijke plaats. Zo ook dinsdag 19 februari midden op de dag. Kennelijk veel mensen die in de vakantie een dagje per trein erop uit zijn getrokken met het gezin. Het parkeerterrein bij het station was bomvol, alle vakken waren gevuld en zelfs langs de grasstroken en op de loopruimte tussen de vakken had men een parkeerplekje gevonden. Bij terugkomst waren velen niet meer zo blij met ons station, want onze ambtenaren hadden hun slag geslagen door alle niet correct geparkeerde auto’s te voorzien van een geel papiertje ad 90 euro. Leuke ervaring na zo’n vakantiedagje. Wat een verschrikkelijke overtreding hadden die mensen begaan. Dit overkwam mij ook, want na enkele rondjes gereden te hebben hadden we geen andere keuze dan ook op een onechte parkeerplaats de auto te plaatsen. Natuurlijk begingen wij een verschrikkelijke overtreding, maar wat moesten we anders? De trein met daarin reizigers met wie we gezamenlijk verder zouden reizen naderde snel. Is dit het beleid wat de gemeente voorstaat of is de flexibiliteit van deze controleurs ver te zoeken? De fout geparkeerden stonden niemand in de weg, blokkeerden geen busbanen en belemmerden geen hulpdiensten. Ze maakten alleen gebruik van ons zo geprezen station waar echt geen plaats meer vrij was. Waar moet je in zo’n situatie dan heen met je auto? Je mag niet terug door het tunneltje en nergens kan je parkeren. Dan kies je toch voor de minste slechte oplossing om toch je trein nog te kunnen halen. Fietsers hadden al te weinig stallingsmogelijkheden en krijgen uitbreiding, en nu blijkt dat ook voor auto’s kennelijk te weinig ruimte is. Ook voor die gebruikers zou uitbreiding mogelijk zijn als het ‘meer’ aan het einde van het parkeerterrein daarvoor geschikt gemaakt zou worden. We zijn toch zo blij met het station, laten we dan ook alle mogelijkheden benutten. Ook zou kunnen worden overwogen om langparkeerders te weren. Je zou mogen verwachten dat de controleurs begrip tonen voor de situatie, maar niets is minder waar. Wij jagen op deze manier de gebruikers weg en gaan zo ten onder aan ons eigen succes waar we als gemeente zo trots op zijn. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Het blijkt maar weer eens dat onze wetshandhavers (lees BOA’s) niet flexibel, niet begripvol, niet tolerant en niet meelevend zijn en niet kunnen gedogen. Hun targets nog niet gehaald soms? Sijbrand Kamer, Sassenheim. Naschrift redactie: Navraag bij de politie heeft geleerd dat er niet massaal bekeurd is bij het station, maar alleen in gevallen waarbij er “extreem verkeerd” geparkeerd is. De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Bezwaar ongegrond tegen speeltoestel Sassenheim - De eigenaar van een woning aan de Merellaan in Sassenheim hoeft een drie meter hoog huisje op palen met speelattributen niet uit de tuin te verwijderen. Een buurvrouw tekende bezwaar aan vanwege een inbreuk op de privacy, maar het bezwaar is ongegrond verklaard. Door Nico Kuyt

Rotaryleden verfraaien Overbosch in Voorhout Voorhout - De leden van de Rotary Voorhout staken zaterdag de handen flink uit de mouwen in het Overbosch. Ze klommen in bomen om daar torenvalken-, vleermuizen- en uilenkasten te plaatsen. Ook zijn op meerdere plaatsen in het bos vogelhuisjes bevestigd. Bovendien repareerden de Rotaryleden enkele zwakke plekjes op het kleischelpenpad. Zelfs waagden twee van hen zich in de met een dunne ijslaag bedekte vijver om daar vier eendenkorven te plaatsen. In het Overbosch kunnen vogels en vleermuizen genieten van hun nieuwe onderkomen.

Iedere vrijdag op het Raadhuisplein

VOORHOUT VERSMARKT VOORDEEL Frieslander aardappelen

5 kilo 2.95 10 kilo 5.50

IJsbergsla Andijvie Spitskool Harde Pinova handappelen Spaanse navelsinaasappels (huismerk Schaap) Het adres voor Hollandse asperges

2 kroppen 1.50 kilo 1.95 per stuk 1.00 3 kilo 3.50 15 stuks 3.75 per kilo vanaf 4.50

Firma P. en G. Visser

Aardappelen, groenten & fruit

De buurvrouw had eerder een verzoek tot handhaving bij de gemeente ingediend, want het huisje stond er zonder vergunning. Volgens B&W was die niet nodig en wees daarom het verzoek af, maar de buurvrouw kreeg van de Bezwaarcommissie toch gelijk. B&W stuurde vervolgens een brief aan de eigenaar van het speelhuisje en deze diende alsnog een aanvraag voor een vergunning in. Deze werd verleend, waarna de buurvrouw opnieuw in bezwaar ging. Haar raadsman meent dat het plaatsen van een speeltoestel van drie meter hoog direct tegen de erfgrens in strijd is met het burenrecht. Ook ziet hij niet in waarom de eigenaar het niet op een andere plaats in de tuin heeft kunnen plaatsen of kunnen kiezen voor een minder hoog speeltoestel. Maar op advies van de Bezwaarcommissie verklaarde B&W onlangs het protest ongegrond. B&W kan een vergunning alleen weigeren als zich specifieke weigeringsgronden voordoen, en die zijn er niet. Het speelhuisje voldoet aan het geldende bestemmingsplan, het Bouwbesluit, de bouwverordening, en aan

de redelijke eisen van welstand. De raadsman heeft naar het oordeel van de Bezwaarcommissie niet aannemelijk kunnen maken dat daar ernstige gebreken aan kleven. Verder is als tegemoetkoming aan de bezwaren van de buurvrouw de achterwand van de verdieping van het speeltoestel voorzien van plexiglas, waarop een niet doorzichtbare folie is aangebracht. Ook staat het de buurvrouw vrij om eveneens een drie meter hoog bouwwerk op te richten, waardoor de tuin van de buren aan het zicht wordt onttrokken.

IVN-wandeling Huys te Warmont Warmond - Zondag 3 maart om 14.00 uur geven de gidsen van IVN Leiden de eerste excursie van dit jaar in het landgoedbos van Huys te Warmont. Het is nog net geen voorjaarswandeling, maar er zijn al tekenen van de lente in het bos. Er zijn al reigers op hun nesten. In ieder geval zal het bos vol zijn van vogelzang, want voor veel vogels breekt de broedtijd aan en moet er dus een partner en een huis gezocht worden. De meeste paden door het bos zijn ook goed toegankelijk voor een rolstoel of rollator, dus de wandeling is ook geschikt voor mensen die niet meer zo goed ter been zijn. De start is bij de ingang aan de Herenweg 139 in Warmond. Parkeren is mogelijk in de vlakbij gelegen Beatrixlaan.


ootste herenmode uitverkoop Grootste herenmode-uitverkoop ooit in Nederland gehouden oit in Nederland gehouden

Uitsluitend merkkleding uit de nieuwste collecties! Uitsluitend merkkleding! S! IE T EC LL O C TETopmerken Kostuums € 129,usiness van € 349,-Kostuums t/m € 499,Nú

62, 9,-Maten t/m 44€ t/m 499,Lengtematen t/m 118, breedtematen t/m 32

99,-

/m 62, ook lengte en buikmaten!

Alle Kolberts

€ 89,-

van € 199,- t/m € 299,-

Kolberts

9,-Pantalons t/m € 299,-

79,-

Nú Nú

van € 109,- t/m € 139,-

€ 69,-

Overhemden - sweatshirts - jacks lons jassen - etc. Uitsluitend merkkleding

60,-

9,-voor t/m spotprijzen. € 139,-

Alexander Suits

Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk)– etc. – polo’sDorpsstraat (t/m 8x22, XL) – sweatshirts – jacks Geopend: di. t/m do. 10.00-17.30 uur, vr. van 10.00-21.00 uur, za. van Uitsluitend merkkleding voor spotprijzen10.00-17.00 uur

Alexander Suits

Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk)

ontspanningsmassage, voetreflexmassage 11/2 uur € 37,50. Nu tot eind maart incl. 1/2 uur gebruik van infra-sauna. Katwijk. Tel. 06-14374719.

krekels en sprinkhanen vast verlaagd in prijs. Krekels: € 1,50, sprinkhanen: € 2,50 p.ds. Pets Place, Noordeinde 38, Katwijk.

TENGRI spirituele beurs. Zondag 3 maart 13.00-17.30 uur. Linquenda, Oostmoor 52, Nieuw-Vennep. www.counsellingenhealing.nl

computerhulp virusverwijdering, sneller maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Pro-fessionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 0642460355 info op www. Boonict.nl

Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 0705116612.

• Goede prijs voor ou-

de ansichtkaarten en foto’s, ook grotere hoeveelheden en complete verzamelingen. Tel. 0182-526781.

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem....

Voor

m do. van 10.00 – 17.30 uur, vr. van 10.00 – 21.00 uur,www.inloophuisscarabee.nl za. van 10.00- 17.00 uurCellulitis op de benen, billen, taille en buik. Voor wie leeft met kanker De oplossing is Lypossage! Inloophuis Scarabee is er voor mensen met kanker, partners, kinderen, familieleden, vrienden, bekenden of nabestaanden. Scarabee organiseert activiteiten aan de OUDE VEST 17 te Leiden.

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

ANDORA TUINEN De Vakman voor uw Tuin Eiberoord 14 2317 XL Leiden 06-49387947 andoratuinen@hotmail.nl

BINNENLOPEN en ONTMOETEN, van 10–12 uur staat de koffie of thee voor u klaar. We heten u welkom op: • Donderdag 28 februari • Maandag 4 maart • Maandag 11 maart Donderdag 14 maart WORKSHOP LENTEGROEN Aub vooraf aanmelden ivm bestellen van voldoende materiaal: T065258 6260 of E: info@inloophuisscarabee.nl Yoga van 9.45–11.00 uur op donderdag 7 & 21 maart aan de OUDE VEST 17. Wandelen in het Leidse Hout, verzamelen voor de Scarabeewandeling bij het Theehuis * dinsdag 5 maart om 15 uur * donderdag 21 maart om 11 uur Deelnemen aan activiteiten kost u verder niets. Neem gerust iemand mee! Tot ziens.

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Actie: 2e zône slechts:

€10

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Na


27 februari 2013

pagina 9

Presentatie over milieustraat

Verdeeldheid in politiek over actie Betrokken Voorhouters Voorhout - Een initiatief van de Betrokken Voorhouters, een onderdeel van de Vereniging Betrokken Teylingers, heeft voor verdeeldheid gezorgd in de Teylingse gemeentepolitiek. De Betrokken Voorhouters hadden voor afgelopen maandagavond een informatiebijeenkomst over een zogenaamde modulaire milieustraat georganiseerd in de raadszaal van het Bestuurscentrum van de gemeente Teylingen. Dat zou gebeuren in het kader van de reguliere fractievergaderingen van alle fracties in de gemeenteraad, die deze avond zouden plaatsvinden. De wijze waarop dit was georganiseerd is echter in het verkeerde keelgat geschoten van een aantal fracties. Door Piet van der Vooren In de laatste raadsvergadering heeft de gemeenteraad een positief besluit genomen over het realiseren van een centrale milieustraat aan de Nijverheidsweg in Voorhout. Wel werd ook een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen te proberen het nabijgelegen eilandje dat ook nodig is voor de uitbreiding van de huidige milieustraat zoveel mogelijk te ontzien. Dit nadat de Betrokken Voorhouters tijdens het inspreekrecht eerder gepleit hadden voor het behoud van het eilandje. Dit vanwege de volgens hen daar aanwezige natuurwaarden. De Betrokken Voorhouters hadden eerder aangegeven voorstander te zijn van een modulaire milieustraat, omdat een dergelijke milieustraat minder ruimte nodig heeft. Hierdoor zou het eilandje gespaard kunnen blijven. Het college van burgemeester en wethouders had echter eerder de aanleg van een modulaire milieustraat al afgewezen, omdat dit twee keer zo duur is dan de variant waarvoor nu gekozen is.

‘Onaangenaam verrast’ Fractievoorzitter Rob ten Boden van Trilokaal kan de actie van de Betrokken Voorhouters absoluut niet waarderen. Hij heeft dat laten weten aan de griffie van de raad,

een gegeven is. “Voor zover ik weet is de VVD niet van te voren benaderd over de presentatie. Er zal wel een van ons gaan luisteren wat deze inwoners te melden hebben, maar de uitvoering van het besluit ligt bij ons college”, aldus Volten. Diezelfde mening is Ed Wegman van Trots op Nederland toegedaan. En volgens Joost Koomen heeft de fractie van D66 dezelfde opstelling. “We zaten aanvankelijk ook met de nodige vragen over deze presentatie. Het raadsbesluit staat voor ons niet ter discussie. Ik ga namens D66 wel even kort langs nu er toch een bijeenkomst is”. Joost Koomen (D66): “Raadsbesluit staat voor ons niet ter discussie”.

Marlies Volten (VVD): “Uitvoering ligt bij het college”.

die op verzoek van de Betrokken Voorhouters de raadszaal ter beschikking heeft gesteld voor de presentatie. “Ik ben erg onaangenaam verrast dat buitenstaanders gaan beslissen hoe mijn fractievergadering er uitziet. De presentatie is zonder enig overleg met mij tot stand gekomen”, zo laat Ten Boden weten. “De strijd is gestreden, maar een partij blijft doorvechten. Ik sluit me daar niet bij aan”, aldus een verontwaardigde Ten Boden in een e-mail aan de griffie. “Ik vind dat de griffie hier beter op in had moeten spelen. Ook de griffie kan niet bepalen hoe mijn fractievergadering er uitziet, en aanpassing van onze agenda kan alleen na overleg. Het kan toch niet zo zijn dat een externe partij bepaalt dat er drie fracties zullen deelnemen en dat de griffie hier op inspeelt zonder dat die partijen dat zelf hebben aangegeven aan de griffie?” spuit Ten Boden zijn gal over de onverwachte presentatie van de Betrokken Voorhouters. In een e-mail aan de Betrokken Voorhouters laat hij ook nog weten: “Het zou een normale gang van zaken zijn indien op verzoek van een partij, de raad of fracties van de raad partijen uitnodigen voor een informatiesessie tijdens de fractievergaderingen. Ik vind het geen goede gang van zaken dat andere partijen zonder overleg bepalen hoe een fractievergadering eruit zal gaan zien. Derhalve werkt Trilokaal niet mee aan deze gang van zaken”. Ten Boden doelt op het feit dat de uitnodiging voor de presentatie per e-mail was gericht aan

CDA, PvdA en ChristenUnie, met een cc’tje aan de andere partijen in de gemeenteraad.

Instemming In de contacten die de Betrokken Voorhouters met de griffie hebben gehad zou zijn gezegd dat drie partijen, waaronder het CDA, zouden hebben ingestemd met het houden van de presentatie. “Van instemming door het CDA met een presentatie over de modulaire milieustraat door de Betrokken Voorhouters ben ik niet op de hoogte”, laat fractievoorzitter Peter Scholten echter weten. Hij kan zich wel vinden in de opstelling van CU-fractievoorziter Frans Nederstigt, die ook niet echt heeft ingestemd met de presentatie, “maar bezwaar tegen de presentatie heb ik allerminst”, zo laat Nederstigt weten. “Het raadsbesluit dat is genomen aangaande de milieustraat is duidelijk. Dat staat dus al vast. Daar hoort echter ook bij dat er een motie is aangenomen die het college oproept nog eens te kijken naar manieren om het eilandje te behouden door bijvoorbeeld de milieustraat modulair in te richten. Het college zal dan toch ook op enig moment op de motie moeten reageren, en op dat moment zou het de Betrokken Voorhouters natuurlijk gewoon vrij staan om daar op te reageren danwel in te spreken. Het is immers aan de raad of men vindt dat de motie afdoende is afgehandeld”. Nederstigt vindt dat nu het besluit over de centrale milieustraat genomen is, de presentatie beter

Rob ten Boden (Trilokaal): “Erg onaangenaam verrast” (Archieffoto: FBPS/Peter Schipper). eerder had kunnen plaatsvinden. “Ze zouden nu beter bij het college kunnen aankloppen, maar dat is geheel aan de Betrokken Voorhouters”. Het feit dat de presentatie in de raadszaal plaatsvindt berust volgens Nederstigt meer op de beschikbaarheid van vergaderruimtes, dan op enige status die men aan deze presentatie moet verbinden. Hij spreekt tegen dat de Betrokken Voorhouters een ‘bevoorrechte positie’ innemen, nu deze vereniging buiten het inspreekrecht dat voor de burgers voorafgaand aan commissie- en raadsvergaderingen bestaat, ook nog eens op eigen initiatief een aparte presentatie mag verzorgen in de raadszaal. Op de vraag of het hierdoor niet lijkt alsof er nog geen besluit is genomen over de centrale milieustraat, reageert Nederstigt: “Het lijkt me dat we maar even moeten vertrouwen op de kunde van de raadsleden”.

‘Niet ter discussie’ Volgens Joost Peetoom van de PvdA beschouwt zijn fractie de presentatie als “informatief en een moment om gezamenlijk geïnformeerd te worden. Het had natuurlijk eerder gekund, maar het kan misschien nog handig zijn bij het debat rondom de vaststelling van het bestemmingsplan dat in de commissie Ruimte komt. Wat de raad heeft besloten staat niet ter discussie”. Ook de VVD geeft bij monde van fractievoorzitter Marlies Volten aan dat het raadsbesluit

Eigen initiatief Uit de reacties van de verschillende fracties komt het beeld naar voren dat de Betrokken Voorhouters op eigen initiatief de presentatie hebben georganiseerd, en aan de griffie hebben laten weten dat deze de instemming zou hebben van CDA, PvdA en CU. Iets wat door in ieder geval CDA en CU wordt tegengesproken. Voor de griffie was de informatie van de Betrokken Voorhouters voldoende om toe te staan de presentatie in de raadszaal te geven. De Betrokken Voorhouters hebben vervolgens zonder overleg met de gemeente en de fracties de pers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de presentatie in de raadszaal. Omdat het hier ging om een ‘voorafje’ van de reguliere fractievergaderingen en het niet ging om een openbare vergadering, heeft de griffie hier, nadat de pers hierover vragen had gesteld aan de gemeente, een stokje voor gestoken. Omdat er al een raadsbesluit ligt over de centrale milieustraat was er onduidelijkheid ontstaan over de status van de bijeenkomst in de raadszaal. Overigens zou het college van burgemeester en wethouders gisterochtend (dinsdag) een standpunt innemen over de door de raad aangenomen motie waarin het college wordt opgeroepen om te proberen het eilandje te ontzien. Op het moment van sluitingstijd van deze krant (maandagavond, red.) was echter de verwachting dat het college zou blijven bij het eerdere voorstel om de centrale milieustraat aan te leggen zoals eerder voorgesteld, dus niet in een modulaire uitvoering.

Op Teylingerkade

Parkeerplaatsen blijven voor ophef zorgen Warmond - Bewoners van de Teylingerkade in Warmond willen niet dat van de overgebleven zeven openbare parkeerplaatsen tegenover Teylingerkade 2 en 4 er meer verloren gaan. Zij hebben een aantal zienswijzen ingediend tegen de herziening van het bestemmingsplan Kom Warmond.

Buurtkamer aan het Kagerplein Sassenheim - Elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur is er voor en door buurtbewoners een koffieochtend in Buurtkamer De Inloop aan het Kagerplein 30 in Sassenheim (zie foto). Behalve dat er van koffie en thee genoten kan worden en een gezellig praatje met buurtgenoten kan worden gemaakt, zijn er spelletjes te doen. Deze kan men ook eventueel zelf meenemen. Tussen de middag is er voor wie daar zin in heeft een lunch. Met eigen meegenomen creaties of een kleine bijdrage maakt men er samen iets lekkers van. Wie vrijwilliger wil worden in de Buurtkamer is ook welkom. Voor meer informatie: Welzijn Teylingen, tel. 0252-231805.

Bij de bouw van de wijk Out Teylingen op het voormalige KPM-terrein, twintig jaar geleden, is met de projectontwikkelaar afgesproken dat op de bewuste twee percelen elf openbare parkeerplaatsen zouden komen. De gemeente zou vervolgens het stuk grond terugkopen. Maar het plan verliep anders. Er werden bij het gereed komen van de wijk medio 2001 geen elf, maar tien plekken aangelegd en daarvan zeven openbaar, want drie werden door een bewoner afgebakend. En in plaats van de grond over te dragen aan de gemeente verkocht

de projectontwikkelaar in 2008 de twee percelen aan bewoners. Omdat in het toenmalig geldende bestemmingsplan de bestemming Parkeren bleef staan konden de eigenaren er niet veel mee doen. Bij het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan Kom Warmond 2009 werd echter het verzoek gedaan om alle plekken om te zetten naar de bestemming Tuin en Wonen. De wijziging werd gehonoreerd, maar had achteraf niet mogen plaatsvinden. Het terrein dreigde daardoor de openbaarheid te verliezen. Een meerderheid van de gemeenteraad legde er snel een voorbereidingsbescherming op, waarmee bouwactiviteiten worden geweerd. Maar in de laatste herziening van het bestemmingsplan wordt aan de eigenaren de mogelijkheid geboden van het deels bebouwen van het parkeerterrein. Een aantal bewo-

ners heeft hiertegen een zienswijze ingediend. Met het eventueel wegvallen van parkeerplaatsen wordt in hun ogen de toch al hoge parkeerdruk in de wijk nog hoger. Het parkeerterrein staat bijna altijd vol, evenals de gehele achterliggende wijk, en in de zomer is het nog erger, zo geven zij aan. Ze wijzen erop dat het dan bijna onmogelijk is om zonder schade de straat uit te rijden door slecht of verkeerd geparkeerde auto’s en voor brandweer en ambulance is het, ook op minder drukke dagen, al bijna onmogelijk om door het eerste smalle gedeelte van de Norremeerstraat te komen om de achterliggende wijk te bereiken. Daarnaast neemt voor enkelen een bebouwing van het parkeerterrein het uit- en doorzicht weg. Zij vragen B&W en de gemeenteraad met klem om niet mee te werken aan de wijziging van het bestemmingsplan en het parkeerterrein en de verkochte openbare weg terug te vorderen.


Vrijdag 1 maart

voor hen die even een kijkje willen nemen een openingsborrel van 18.00 uur t/m 20.00 uur.

Zaterdag 2 maart

opent D(e)ining 19 weer haar deuren voor het seizoen van 2013 vanaf 17.00 uur.

*alleen geldig i.c.m. het afhaalmenu

maandag 4 maart

Autobedrijf G. dol b.v.

starten we met onze Walk-Inn lunch. Een geweldig lunchbuffet met diverse schotels voor de prijs van € 12,95 p.p.

Rijnsburgerweg 48 0252-211849 Voorhout www.gdol.nl

Grote VLooIeNMArKt EURO € 1,789 p.ltr.

sUpER + € 1,859 p.ltr.

dIEsEl € 1,469 p.ltr.

NU 24-UUR TANKEN MET KORTING

Nu 7 en 8 cent KORTING (alleen op benzine) Openingstijden:

ma. t/m vr. 07.30-20.30 uur, za. 08.00-18.00 uur, zo. gesloten.

Zaterdag 2 maart & Zondag 3 maart 10-16 uur De Lasso 24, roelofarendsveen Kom ook of huur een kraam!

info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu SBStext pag. 637

Afslanken doe je met verstand !

Reserveer tijdig! Tot ziens in D(e)ining 19 Strandrestaurant D(e)ining 19 Strandvak 19 Katwijk • Tel. 071 - 401 99 98

STV EEN TENNISCLUB MET BALLEN!

gezond eten x bewegen = gezondheid

Na de Australian Open en wachtend op Roland Garros inspiratie om het racket zelf ter hand te nemen?

Start: dinsdag Start: 15 januari12 20.00 uur dinsdag maart

Meld je dan aan bij de Sassenheimse Tennis Vereniging! Want bij ons heb je: 9 gravelbanen, waarvan 8 verlicht, en professionele trainers van de Advantage Tennisschool (15-love) kans aces te slaan van eind maart tot eind november, met veel activiteiten en toernooien (30-love)

Basis cursus - 8 weken - € 125 • onbeperkt groepstraining • wekelijks bezoek aan voedingsdeskundige • wekelijks gewichts/vetmeting • voedingsanalyse en persoonlijk dieetadvies cursusboek en huiswerkprogramma • en... heel veel positieve motivatie!

een gezellig clubhuis om met clubgenoten uw opslag te bespreken (40-love)

Extra snel resultaat?

Plus cursus - 8 weken - € 165 Voor € 30 extra • Idem als basis cursus, plus: onbeperkt gebruik van • onbeperkt vrij fitness • 2 persoonlijke trainingen de infrarood Better • persoonlijk trainingsschema • gebruik Technosleutel Belly belt. • en uitleg en gebruik van de Power Plate!

Meld u aan via: info@theahoogervorst.nl

Nijverheidsweg 2 - Voorhout - www.theahoogervorst.nl - tel. 0252 232 657

de laagste contributie in de regio en..géén wachtlijst!

Game Set Match! Kom eens kijken tijdens de Open Tennisdag op zaterdag 23 maart en maak kennis met tennis en STV! Geïnspireerd? Geeft je dan op als lid via ledenadministratie@sassenheimsetv.nl of bel 0252-232933. Kijk voor meer informatie op www.sassenheimsetv.nl


27 februari 2013

pagina 11

Lezers Schrijven Jan Steenbrug in Warmond

Van links naar rechts staand Chantal Roodenburg (Bureau Halt), Jaap de Kok (politie) en Linda van Delft (GGD). Zittend wethouder Karin Lambrechts en Ton de Groot (KTS).

Overeenkomst op KTS tegen alcohol en drugs Voorhout - De gemeente Teylingen, de politie, Bureau Halt, de GGD en de KTS hebben een overeenkomst voor een gezamenlijke aanpak ter vermindering van het alcohol- en drugsgebruik onder scholieren getekend. De KTS is een van de eerste scholen die dit maatschappelijke

probleem, waar alle scholen tegenaan lopen, erkent, benoemt en er een actieplan voor opgesteld heeft. Alle betrokken organisaties hebben zich ingezet om tot deze samenwerking te komen, met als resultaat deze overeenkomst. In de overeenkomst staan zowel maatregelen op

het gebied van preventie, het voorkomen van het gebruik van alcohol en drugs, maar ook ontmoedigende maatregelen, zoals zero tolerancebeleid, controles, maar ook begeleiding voor de leerling die dit nodig heeft. Ook de ouders van de leerlingen worden hierbij betrokken.

Actie van diaconie

Voorjaarsbloemen voor project Armenië Voorhout - Sinds een paar maanden voert de diaconie van de Protestantse Gemeente Voorhout actie voor het project Mensenkinderen. Deze stichting zet zich in voor de allerarmsten in de wereld. De diaconie steunt een project in Armenië. De bevolking in dit land wordt gezien als één van de allerarmsten. Vanzelfsprekende zaken zoals water, licht en gas zijn voor hen vaak een droom. Omdat deze mensen vrijwel geen geld voor eten hebben voorziet stichting Mensenkinderen hen van een pakket pootaardappelen en zaaigroente. Op deze manier kunnen zij in hun eigen levensbehoefte voorzien. De kosten van een pakket bedragen 15 euro. De diaconie van de Protestantse Gemeente Voorhout draagt haar steentje bij door middel van de verkoop van voorjaarsbloemen zoals dahlia’s, anemonen en klimrozen. Belangstellenden kunnen een keuze maken uit een brochure waarin onder andere soorten en prijzen van de voorjaarsbloemen staan aangegeven. Brochures en bestelformulieren kunnen tot en met 4 maart

worden afgehaald en ingeleverd bij Agnes Kappe, Waterlelieweg 30 in Voorhout. Ongeveer twee weken na de bestelling worden de pakketten afgeleverd. De voorjaarsbloemen kunnen bij aflevering worden betaald.

Bazaar in Liduina Warmond - Zaterdag 9 maart wordt van 10.00 tot 16.00 uur in woonservicecentrum ActiVite Liduina in Warmond een bazaar georganiseerd. Op deze dag kan men een kijkje nemen op de rommel- of boekenmarkt en genieten van de muzikale klanken van Radio Boterbloem of een kopje erwtensoep. Ook het Rad van Avontuur is weer van de partij met deze keer een fiets als hoofdprijs. De opbrengst wordt besteed aan activiteiten voor de bewoners, zoals een dagje Keukenhof. Wanneer men spullen heeft voor de verkoop tijdens de bazaar, kan men deze bij de receptie inleveren van maandag 4 tot en met vrijdag 8 maart.

De gemeente Teylingen heeft gevraagd of de inwoners een idee aan willen leveren voor een naam voor de nieuwe ophaalbrug naar Koudenhoorn. De gemeente hecht er veel waarde aan de ingebrachte naam of namen te voorzien van een goed onderbouwde motivatie. Wij als initiatiefnemers van de ophaalbrug juichen deze actie van de gemeente toe. Temeer omdat wij menen dat deze nostalgische ophaalbrug, omringd door allerlei historische gebouwen zoals oude boerderijen, molens, theekoepels en gelegen nabij het centrum van Warmond, een toepasselijke naam verdient. Een naam die Warmond als kunst- en recreatiedorp nog meer op de kaart zet. Wij vinden de naam ‘Jan Steenbrug’ erg toepasselijk. De naam van deze middeleeuwse schilder is bekend in binnen- en buitenland. Deze schilder heeft niet alleen van 1656 tot 1660 in Warmond nabij de brug gewoond, maar ook aan een aantal van zijn schilderijen gewerkt. Het huisje van Jan Steen staat hier nog, en is gelegen aan de Jan Steenlaan. Tegenover het huisje is een aantal jaren geleden een borstbeeld onthuld. In onze buurgemeente Leiden is de Rembrandt van Rijnbrug, ook een ophaalbrug met daar het borstbeeld en het verhaal van de middeleeuwse schilder Rembrandt. Wij zijn er van overtuigd dat wij als kunst- en recreatiedorp hier iets mee kunnen, zeker wanneer de plannen om het VVVkantoor te verplaatsen naar de Gemeentehaven doorgang vinden. Wij zouden dit toejuichen. Wellicht komen er in de toekomst toeristen met een bootje vanuit Leiden (er is al sprake van taxibootjes) naar onze Gemeentehaven. Vandaar onze voorkeur voor ‘Jan Steenbrug’. Rob Molenaars, Luc Schouten, Ruud van der Loos, Nico Ouwehand en Hans Oudshoorn, Warmond. Naschrift redactie: Volgens het Historisch Genootschap Warmelda heeft Jan Steen niet van 1656 tot 1660 in Warmond gewoond, maar in 1659 en 1660. Bovendien woonde hij waarschijnlijk niet in het bekende Jan Steenhuis, maar in een verdwenen huis daartegenover.

Oproep aan gezinnen voor hulp voedselbank Regelmatig verneem ik via de plaatselijke kranten oproepen die hopelijk leiden tot acties vanwege de grote nood die er heerst, om de gezinnen die gebruik moeten maken van de Voedselbank Teylingen van producten te voorzien. Nu wordt hier wel gevolg aan gegeven, maar de nood is er nog steeds, en deze is hoog. Zodra er een actie gestart wordt via de media voor hulp aan andere landen, worden er schrikbarende bedragen gedoneerd zodat er hulp geboden kan worden. Nu heb ik via internet onderzoek gedaan naar het aantal gezinnen dat in onze gemeente Teylingen woont. Volgens een artikel uit 2006 zouden dit ruim 13.000 gezinnen zijn. Als wij met 13.000 gezinnen in Teylingen kunnen en willen doneren, heeft de Voedselbank genoeg ruimte per week om deze gezinnen die in nood verkeren, gewoon hier in Nederland wonen in onze directe omgeving en vanwege omstandigheden die wij vaak niet weten en waar we niet over kunnen en mogen oordelen in de problemen terecht zijn gekomen, te voorzien in de dagelijkse behoefte van eten en drinken. Hierbij wil ik dus alle gezinnen oproepen om per gezin per week 25 tot 50 cent te doneren, wat neerkomt op 13 tot 26 euro per jaar. Dan kan de Voedselbank Teylingen onze mensen blijven helpen. Marianne Reeuwijk, Sassenheim. De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Op de foto zittend Cees Leijnse en daarachter Kees Visser, die zijn taak heeft overgenomen.

Afscheid van administrateur Voorhout - Op 14 februari is in kleine kring afscheid genomen van Cees Leijnse als administrateur en contactpersoon van de begraafplaats bij de Kleine Kerk in Voorhout. Meer dan zeventien jaar heeft hij als vrijwilliger deze taak inhoud gegeven. Zo heeft hij onder andere een geheel nieuw archief opgezet en was hij hét contact tussen uitvaartondernemingen en de nabestaanden. Zowel Uitvaartonderneming Teylingen als Susanne Brom Uitvaartzorg waren tijdens zijn afscheid aanwezig om hem te bedanken voor de goede en prettige samenwerking en zijn inbreng van kennis en kunde. Zijn taken zijn inmiddels overgenomen door Kees Visser.

Bloemschikmiddag Zonnebloem Warmond Warmond - Woensdagmiddag 20 februari is er voor de Zonnebloem afdeling Warmond een bloemschikmiddag georganiseerd door Rika Rutting en Els Visch. Met de hulp van enkele vrijwilligsters van De Zonnebloem en het gebruik van de koffiekamer in Mariengaërde, zijn er door de gasten mooie voorjaarsstukjes gemaakt (zie foto). Het werd een gezellige middag. Er was koffie en thee voor de aanwezigen en om ongeveer 16.00 uur ging een ieder met een mooi bloemstukje voldaan naar huis.


S 1925 ND T

SI

K WA L I T E I T OP

4 1 T A A R T S D F O O H

S 1925 ND T

E E Z N A A JK I W D R O O N

SI

G N I N E P O E R I A L U C A T C E P S

K WA L I T E I T OP

ZONDAGS OPEN! 1172.0.000 ut/umr

Normaal € 699,-

NU VOOR

MYSTERY BOX

€ 299,-

TIS Met GReAns kuss

120x200 cm

(ook leverbaar in ander maten en 35 kleuren)

Maat 1.20 x 200 cm

* Gestoffeerde box * Stevig matras * Hoofdbord

(optioneel)

* Potenset COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!! Normaal € 1.089,NU VOOR

€ 399,-

SUPER STUNT Normaal € 2.399,-

€ 999,-

Maat 1.20 cm

Designhoofdbord! + 2 beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matrastopper! + 2 luxe kussens

LAAGSTE PRIJS!

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoering

Pleasure comfort

Paris

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING NEW YORK ONGELOOFLIJKE PRIJS!

COMPLETE 2-PERSOONS ELEKTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!!

Maat 1.40 cm COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELEKTRISCH VERSTELBAAR Luxe design hoofdbord + 2x elektr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke Volva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen Ook verkrijgbaar + 2x poten set in de maten 1.60 + 2x metalen matrasrem én 180 breed

Saturn

Anton/Dream

LAAGSTE PRIJS!

€ 39,- p.st.

€ 149,- p.st.

€ 299,- p.st.

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ Polyether SG 20 13 cm comfortschuim √ Medium hard

Eigenschappen √ Pocketveer (7 slags) 240 veren/m2 √ Comfortschuim afdeklaag √ Tijk afneembaar/wasbaar

Eigenschappen √ 17 cm koudschuim √ Ergonomisch comfortzones √ Vaste tijk

Quartz Balance

Allure

Quart Balance Plus

MATRAS GRATIS!

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen √ Bonellveer 16-18 cm √ SG20 afdeklaag

MATRAS GRATIS!

Sleep King MATRAS GRATIS!

€ 189,- p.st.

€ 369,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 20 cm √ Pocketveer (7-slags) 270 veren/m2 √ 7 comfortzones √ Tijk afneembaar/wasbaar

Eigenschappen √ 20 cm √ 17 cm HR42 koudschuim kern √ 7 comfortzones √ Ventilatieringen

Wellness pocketvering

Contour Pressless

MATRAS GRATIS!

€ 499,-

€ 599,-

€ 699,-

€ 799,-

€ 599,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 22 cm soepel matras √ Pocketveer (7-slags) 7 zones √ 3 cm HR30 afdeklaag

Eigenschappen √ Pocketveer 7 zones stevig matras √ Afdeklaag HR40 koudschuim √ Tijk afneembaar/wasbaar

Eigenschappen √ 26 cm stevig matras √ Pocketveer 7 slags/7zones √ 3d border met handvaten √ Toplaag HR 60 koudschuim

Eigenschappen √ 22 cm √ Zuiver natuur latex/traagschuim afdeklaag √ 7 zones

€ 1.875,-

uitvoering

€ 89,- p.st. Leverbaar in alle maten!

Dream Latex MATRAS GRATIS!

NEW YORK

COMPLEET!!! Leverbaar * TOP DESIGN BOXSPRING in alle maten * WINNAAR onder de luxe boxsprings * 10 bloks hoofdbord * 2x Luxe gestoffeerde boxen in meerdere * 2x Luxe actieve pocketveer matras (7 zones) stoffen en * Luxe Twintopper, zomer en winterzijde kleuren * Stoffen zijn 100% vuilwerend en waterafstotend Prijs voor vaste * Luxe blokpoten met aluminium afgewerkt

Liberty 20 cm

MATRAS GRATIS!

Normaal € 4.189,TOP-AANBIEDING V.A.

Eigenschappen √ Pocketveer 7 zones √ 360 veren m2/HR 50 afdeklaag √ Div. uitvoeringen √ Afneembare tijk

MATRAS GRATIS!

€ 1.199,Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ Traagschuim (SG 85) √ 8 cm geperforeerd √ Drukverlagend √ 7 zones √ 21 cm dik 3D border

Groot assortiment oppermatrassen/toppers en beddengoed! Openingstijden Ma. Di. Wo. Do. Vr.

13.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-21.00 uur

Za. Zo.

09.30-17.00 uur 12.00-17.00 uur

Vr.

18.30-21.00 uur

Hoofdstraat 14 2202 GD Noordwijk aan Zee post@beddingplaza.eu

Koopavond

Indien gewenst ook afspraak mogelijk buiten openingstijden!

✆071 7504625

www.beddingplaza.eu

facebook.com/Beddingplaza

gplaza Bij Beddin zen gste prij • Laa kwaliteit • Beste comfort • Beste vies • TOP-ad rvice e -s • TOP


27 februari 2013

pagina 13

Cees en Janny Beijk zijn Grote Asbak in Sassem Sassenheim - Dinsdag 12 februari ontvingen Cees en Janny Beijk de Grote Asbak uit handen van Willem van Vliet, de voorzitter van carnavalsvereniging De Saksen, voor hun grote vrijwillige inzet bij verpleeghuis Bernardus. De uitreiking van deze handgemaakte asbak vond plaats in het Onderdak tijdens de seniorenmiddag van De Saksen. De senioren genoten daar van een gezellige middag met onder andere een optreden van het Joppekoor uit Warmond.

BAF!

In Winners Club

Voorhoutse band BAF geeft concert Voorhout - De Voorhoutse pop-/ rockband BAF treedt vaak op door heel Nederland, maar niet zo vaak in het eigen Voorhout. Dat gaat nu wel gebeuren op zondagmiddag 28 april in de Winners Club in Voorhout, naast sporthal De Tulp. De Winners Club is open vanaf 15.00 uur en het optreden begint om 16.00 uur. De entree is gratis. Aanleiding om in Voorhout op te treden is dat BAF een nieuwe sologitarist heeft gevonden die men wil presenteren. Hoewel in het hele land werd gezocht, bleek Jeroen Breed, de nieuwe gitarist, uiteindelijk gewoon in Voorhout te wonen. BAF bestaat uit Vivianne Cleiren (zang en gitaar), Jeroen Breed (gitaar) en Peter Nelissen (drums en zang) uit Voorhout en Jeroen Gooyer (bas) uit Amsterdam. BAF is dit jaar op veel festivals te zien. Verder is men druk aan het repeteren en schrijven voor het debuutalbum

met eigen werk dat in het najaar uit moet komen. Ook is de band uitgenodigd om op de beroemde Isle of Man TT te komen spelen.

Ferry van Leeuwen Overigens gaan BAF en Ferry van Leeuwen samen optreden. Van Leeuwen is de zanger met het bekende kale hoofd van de I Luv Holland Band in het tv-programma ‘Ik hou van Holland’. Verder zingt hij bij de Edwin Evers Band. Deze band zorgt al jaren voor de muzikale omlijsting tijdens The Voice of Holland. Ook zit hij al vijftien jaar in de band van Marco Borsato. In vroeger tijden rockte hij bij onder andere Boom Boom Mancini. BAF en Ferry van Leeuwen stelden een set van zestig minuten samen. Daarbij zingt hij zowel solo als samen met zangeres Vivianne. Eind mei is Van Leeuwen klaar met de theatertour van de Edwin Evers Band en daarna is BAF te boeken met een gastoptreden van hem.

VAKANTIEPLANNEN?

Jubileum Actie:

Tijdsbesparend Persoonlijk Bij u thuis Luxe cadeau bij boeking! Betrouwbaar Zonvakantie Rondreis

Kamperen Cruise Stedentrip Gemak Niet duurder uit Advies op maat Deskundig

Lisa Ouwerkerk T 06 48068932 www.personaltouchtravel.nl/adviseur/lisa-ouwerkerk

Cees en Janny Beijk zijn volgens De Saksen twee bescheiden mensen die er helemaal niet van houden om op de voorgrond te treden. Zij zijn onmisbaar voor verpleeghuis Bernardus. Cees en Janny schenken al 25 jaar rond half zeven koffie in alle kamers in het woonzorgcentrum. Ruim twintig jaar verzorgen zij de bingoavonden, zelfs tijdens oud en nieuw, met vele andere vrijwilligers. Kees staat bekend als de klusjesman. Al vele jaren zorgt hij voor de bloemen en planten in en buiten de Bernardus. Daarnaast is Kees bezig met de dagelijkse verzorging van de geitenboerderij. Hij deelt zelfs beschuit

Cees en Janny Beijk ontvingen de Grote Asbak voor hun grote vrijwillige inzet bij de Bernardus. met muisjes uit indien de groep zich heeft uitgebreid, en de kleine geitjes worden aan de bewoners geshowd. Ook Janny Beijk is geen onbekende in de Bernardus. Zij verzorgt 25 jaar de koffie tijdens een condoleance. Al twintig jaar is Janny voorzitter van het huiskoor, ze zit ruim vijftien jaar in het pastorale team en is ook tien jaar voorganger tijdens kerkdiensten. Daarnaast legt ze vele

ziekenbezoekjes af in de Bernardus. Tevens is Janny dertig jaar secretaresse van het kerkveilingcomité van de St. Pancratiuskerk en Cees is daar al vele jaren collectant. “Al met al een fantastisch vrijwilligerspaar dat de Grote Asbak zeer zeker heeft verdiend”, zo laat De Saksen weten.

‘Rivièra Brugpiepers’

Jeugdgroep Cultuur Verheft speelt stuk Voorhout - Op 23 en 24 maart speelt de jeugdgroep van toneelvereniging Cultuur Verheft weer een toneelstuk voor de jeugd vanaf 10 jaar: ‘Rivièra brugpiepers’, geschreven door Henk te Brummelstroete. Op een camping ergens in Nederland kampeert een groep jonge meiden. Ze gaan voor het eerst zonder hun ouders op vakantie. Het publiek maakt kennis met de campinggasten en ziet hoe verschillend jongeren kunnen zijn en welke ruzies en conflicten er kunnen ontstaan tussen pubers. Natuurlijk speelt de liefde hierin een grote rol.

Op een grappige manier wordt het publiek meegenomen naar een plek op de camping waar een dropping georganiseerd wordt, maar waar nog veel meer gebeurt wat niet helemaal in de haak is. Dit toneelstuk voor de jeugd wordt in Cheers aan de Herenstraat 104 in Voorhout op de planken gezet. De voorstelling van 23 maart begint om 20.00 uur en de voorstelling van 24 maart begint om 14.00 uur. De zaal is een half uur voor de voorstellingen geopend. De kaartverkoop start op 1 maart bij Hoek Boek aan de Herenstraat 63 in Voorhout of aan de zaal voorafgaande aan de voorstelling. De kaarten kosten 5 euro per persoon.

Pignose Willy’s in Twee Wezen Sassenheim - Zondag 3 maart beklimt in Sassenheim de Haarlemse formatie The Pignose Willy’s (zie foto) het podium van café De Twee Wezen. Zelf noemen ze hun muziek blues-punk, anderen noemen het garagetrash swamp blues. Het album ‘Who Do You Love’ is net uit en alle recensies zijn lovend. Eric Corton heeft ze ook ontdekt en onlangs waren ze te gast in De Wereld Draait Door. Er zijn veel duo’s dat dit soort rauwe bluesmuziek maakt, maar zo rauw, meedogenloos en onweerstaanbaar als The Pignose Willy’s hoort men maar zelden. Zondag 3 maart in café De Twee Wezen, het begint om 16.30 uur en de toegang is gratis.

Fitness- en Healthclub We-Fit opende bijna 2 jaar geleden haar deuren op bedrijventerrein Meer en Duin. De trotse eigenaren Richard Dikkeboom en Nol van Sluisdam blikken tevreden terug op een bijzonder succesvolle periode. De unieke en onderscheidende prijs/-kwaliteitsformule blijkt een schot in de roos. “Voor een abonnementsprijs van € 5,75 per week onbeperkt alle sporten, dat vind je nergens. Zeker in deze tijd kijken mensen in eerste instantie naar de prijs, maar dan nog wel steeds in combinatie met het aanbod aan cardiofitness apparatuur en groepslessen, de sfeer, begeleiding en hygiëne.“ aldus Van Sluisdam. “Het streven is om een zo optimaal mogelijke prijs/kwaliteitsverhouding te blijven bieden”, vult Dikkeboom verder aan. De kracht van We-Fit is het topaanbod van cardiofitness apparatuur, hoogstaande groepslessen, uitstekende hygiëne, persoonlijke begeleiding en de ontspannen en plezierige sfeer. Dikkeboom: “We durven te zeggen dat wij één van de best ingerichte sportcentra in Nederland zijn. Nergens anders wordt zo’n aanbod van gevarieerde fitnessmogelijkheden geleverd.”

Van Sluisdam vult aan: “Bovendien houden wij trends in de markt goed in de gaten en vernieuwen en investeren wij voortdurend. Tot volle tevredenheid van onze leden.“ We-Fit biedt verder ruim veertig groepslessen, enthousiaste en deskundige begeleiding, virtual spinning, infraroodsauna’s, zonnebanken,

massage en fysiotherapie. De bereikbaarheid is goed en er is een ruim aanbod van gratis parkeerplaatsen. Sporters weten het totaalplaatje zeer te waarderen. We-Fit is een fitness- en healthclub waar iedereen zich thuis voelt.

We-Fit, Meer en Duin 4, Lisse. Tel. 0252-421176. Voor meer info: www.we-fit.nl


! m a a z r u Du BERNARD SCHULTE BV

Voor al uw klimaatbeheer ➜ CV installaties ➜ CV ketels ➜ Ventilatiesystemen ➜ Zonne-energie ➜ Airconditioning

Ook voor al uw service & onderhoud!

CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING VOORHOUT WWW.BERNARDSCHULTE.NL

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

VENTILEREN ZONDER ! W

U E I

ROOSTER! EXCLUSIEF BIJ DW KOZIJNEN

N

• Raam geopend, toch nog Politie Keurmerk Veilig Wonen

Ook mooi oud worden onze:

Kies kozijnen die ook mooi oud worden

Dakkapellen Deuren Ramen Serres Schuifpuien

• Geen ventilatieroosters • Ventileren bij elk weerstype Verbruikte lucht

15 Jaar garantie op de montage en kozijnen !

DW Kozijnen: De top in kunststof Fabriek en showroom: Taanderstraat 18 2222 BE Katwijk (Industrieterrein ’t Heen)

Bekijk uw nieuwe kozijnen in onze showroom Verse lucht

Tel. 071-3313505

Betalen in termijnen is mogelijk!!

Bekijk onze vernieuwde website

www.dwkozijnen.nl

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

SALE! Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

2

0m 3.00


27 februari 2013

pagina 15

‘Het kosterschap is mijn werk, mijn roeping, mijn hobby’

Koster Vliem viert veertigjarig jubileum Sassenheim - De nu 82-jarige Simon Vliem is veertig jaar koster van de Dorpskerk in Sassenheim. Tijdens de kerkdienst van 3 maart wordt bij zijn jubileum stilgestaan. “Ik heb het met hart en ziel gedaan”, vertelt hij.

het af. Samen met mijn zoon Paul rende ik gillend de kerk in. Daar stonden twee kerels de armpjes van de kroonluchters los te draaien. Ze schrokken zich rot. Paul greep die ene vent en de andere wilde naar mij uithalen. Maar hij werd tegengehouden door mijn andere zoon Ronald, die we ook hadden ingeseind. We hebben ze een pak op hun donder gegeven, dat had met het christelijk geloof niet veel meer te maken. Maar ja, wat moet je dan: ze de kerk uit laten lopen met onze kroonluchters?” Met de arrestatie van het tweetal werd een hele serie diefstallen opgelost. “Allerlei spullen kwamen weer terecht, zoals een kroonluchter uit Drenthe. Ik ben er nog bij geweest toen die weer werd opgehangen.”

Door Irma Ooijevaar Pas op de allerlaatste dag solliciteerde Simon Vliem naar het kosterschap. “Voor die tijd twijfelde ik. Ik werkte de hele week al, daar kwam de zondag dan nog bij. Anderzijds was ik toch al sterk betrokken bij de kerk. Toen ik als jonge hovenier in het bedrijf van mijn vader werkte, onderhielden we altijd al de begraafplaats en we delfden de graven. Later werd ik uitvaartondernemer en had ik nog meer met de kerk te maken. Ik was net naast de kerk gaan wonen, waar ook onze onderneming gevestigd was.” Hij heeft geen dag spijt gehad van zijn besluit om te solliciteren. “Hoe meer ik erin kwam, hoe meer ik ervan ging houden. Ik was overal bij betrokken, heb allerlei mensen leren kennen, zoveel mensenkennis opgedaan. Ik heb het met hart en ziel gedaan.” Veertig jaar, dat zijn 2080 zondagen, zo heeft hij becijferd. “Ik heb er zelden een overgeslagen. Op vakantie gaan we nooit. We zijn weleens geweest hoor, maar dat viel zo tegen. Het regende alleen maar. Voortaan zijn we gewoon thuisgebleven.” Alleen vier jaar geleden miste hij door een dubbele longontsteking een reeks zondagen. “Na een begrafenis kwam ik koud thuis. Ik had geen trek in eten en ging even op de bank liggen. Daarna weet ik niets

Angelusklokje

Simon Vliem: “Ik ben in dienst van de kerkganger. En dat zondag in, zondag uit” (Foto: Irma Ooijevaar). meer. Ik ben negen dagen van de wereld geweest. Ik heb de prachtigste visioenen gehad: van een brug en een landschap in zulke mooie kleuren. Daar wilde ik wel blijven. Maar het was mijn tijd nog niet.”

Half gros kaarsen Als koster zorgt Vliem dat de kerk schoon is, de deuren bijtijds open-

gaan en het gebouw warm gestookt is. “Verder steek ik een half gros kaarsen aan, ik leg de boekjes klaar en zorg dat de bijbel ligt opengeslagen bij het juiste verhaal. Ik ben in dienst van de kerkganger. En dat zondag in, zondag uit. Het is mijn werk, mijn roeping, mijn hobby.” Zijn vrouw is hem altijd tot steun geweest. En zijn zoon Paul is al jarenlang zijn rechterhand. “Met

name het technische werk doet hij, zoals de uitzendingen van de diensten. Daar ben ik erg trots op.” Vliem heeft het nodige meegemaakt in die veertig jaar. In 1987 voorkwam hij met zijn zoon Paul de diefstal van twee kroonluchters uit de kerk. Rond die tijd werd er veel gestolen uit kerken. “Om die reden hadden we een alarm laten installeren. Een week later ging

Eerder al ijverde Vliem voor de terugkeer van het Angelusklokje, dat in de jaren twintig was verdwenen. “Dat vonden we na veel naspeuringen terug in Boxmeer. Helaas bleek het beschadigd en is er een replica gemaakt.” Dat in hartje Sassenheim elk kwartier het carillon klingelt is mede te danken aan Vliem. “Bij de ingebruikname van het Angelusklokje was een reizend beiaardier aanwezig. We wilden graag een blijvend carillon en dat is gelukt.” Vliem kijkt uit naar zijn jubileum, komende zondag. “Vol zenuwen, een beetje ontroerd, blij en dankbaar. Het voelt niet als een prestatie, het is een gunst die mij is verleend. Ik had wel gedacht dat ik de 25 jaar zou volmaken. Maar veertig, nee. Als ik de zondag mag halen tenminste. Want als de grote baas roept, heb je maar te komen.”

Antoniusschool gaat op ‘seef’ op open dag Thema-avond op

school De Achtbaan

Voorhout - Het is een jaar geleden dat de Jacoba van Beierenweg in Voorhout werd afgesloten voor doorgaand verkeer ter hoogte van de Antoniusschool. Dit heeft, vooral in het begin, voor veel verwarring en daarmee gevaarlijke situaties gezorgd. Alle weggebruikers hebben aan de nieuwe situatie en de daarbij behorende verkeersregels moeten wennen, en het vraagt nog steeds aandacht. Dit is een van de redenen dat de Antoniusschool heeft gekozen voor een goede verkeerseducatie: het Zuid-Hollandse programma ‘School op seef’. “Wij hebben de overtuiging dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van onze leerlingen tot veilige, zelfstandige en verantwoordelijke verkeersdeelnemers. Dit gaat vanzelfsprekend vanaf de kleuters stapsgewijs”, volgens directeur Dorien van Doeveren. “Vaak begeleiden ouders de kinderen in het verkeer. Zij zijn als eerste verantwoordelijk voor de verkeersopvoeding, maar staan daarin niet alleen. Een belangrijk onderdeel vinden wij het toepassen van de theorie in de praktijk. Zeker in een veranderde verkeerssituatie als bij onze school”. Door praktische oefeningen op het schoolplein en in de schoolomgeving leren de kinderen zich stapsgewijs te ontwikkelen tot zelfredzame weggebruikers. Bij deze praktijklessen worden de ouders actief betrokken. En is er veel aandacht voor het verkeer in de schoolomgeving. Kinderen krijgen kennis van de borden en regels en

Door praktische oefeningen op het schoolplein en in de schoolomgeving leren de kinderen zich stapsgewijs te ontwikkelen tot zelfredzame weggebruikers. ontwikkelen verkeersvaardigheden. Ze leren daarbij hun gedrag af te stemmen op het gedrag van andere weggebruikers. Men kan op 2 maart tijdens de open dag van de Antoniusschool de materialen bekijken en meer in-

formatie ontvangen over deze verkeerseducatie, en uiteraard over het reilen en zeilen van de school. Men kan kijkje komen nemen tussen 10.00 en 12.30 op zaterdag 2 maart. Voor de kleinsten zijn er leuke activiteiten.

St. Matthias op wereldreis Warmond - De harmonie van Sint Matthias Warmond geeft op zaterdag 2 maart een concert waarin ‘een treinreis rond de wereld’ wordt gemaakt. De aanvang is 20.15 uur in Het Trefpunt. Het ‘eindpunt’ is Spanje. ‘De trein’ stopt onderweg in Oostenrijk, Engeland, Rusland, Nieuw Zeeland, Ierland, Italië en Frankrijk. Donateurs hebben gratis toegang en degenen die geen donateur zijn kunnen dit worden bij de entree of eenmalig een kaartje kopen voor 6 euro. Deze keer speelt de harmonie zonder pauze, maar na het concert is er gelegenheid om iets te drinken en na te praten. Ook zal er weer een loterij plaatsvinden.

Voorhout - Onder begeleiding van coach Monique Picave heeft een team van leerkrachten, ouderraadleden en BSO-begeleiders van de Voorhoutse basisschool De Achtbaan de krachten gebundeld om het aanleren van gedragsverwachtingen in verschillende ruimtes in de school voor kinderen middels afspraken onder de aandacht te brengen. Deze wijze van aanleren noemt men de Achtbaanstijl. Bij deze vorm is gekozen om afspraken vanuit een positieve taalgebruiksvriendelijke manier te formuleren en te visualiseren. De afspraken zijn te bewonderen op tekeningen die in de bijbehorende ruimtes in de school komen te hangen en de gedragsverwachting is daarbij vermeld. Leerkrachten en BSO-be-

geleiders werken hierbij op school nauw samen. De school vindt het van belang dat ook ouders op de hoogte zijn van de gedragsverwachtingen die op de school nagestreefd worden. Een aantal leerlingen van de Achtbaan is ook betrokken in dit proces en de ideeën zijn ingepast in een beloningssysteem. Om een goede indruk te krijgen over de manier van werken met deze gedragsverwachtingen, nodigt men ouders en verzorgers van de leerlingen van de Achtbaan uit voor een themaavond, maar ook toekomstige ouders van leerlingen die eventueel komend schooljaar starten op de Achtbaan. De thema-avond zal gehouden worden op woensdagavond 6 maart vanaf 20.00 uur op de Achtbaan-locatie Beukenrode.

Oecumenische Taizéviering

Kaartavond Zonnebloem

Sassenheim - Zondag 3 maart organiseert de Protestantse Gemeente Sassenheim weer een oecumenische Taizéviering in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 217. De viering begint om 19.00 uur. Voorganger is dominee T. Moll, en het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim en de fluitsites Esther Randsdorp en Annemieke Luijk verlenen hun medewerking. Een Taizédienst voegt iets toe aan de gebruikelijke zondagse kerkdiensten. De Taizézang, waarin de herhaling van een of twee regels belangrijk is, en de stilte krijgen in deze gebedsdienst een belangrijke plaats. Iedereen is welkom.

Warmond - Voetbalvereniging Warmunda organiseert samen met De Zonnebloem Warmond de jaarlijkse Zonnebloem-klaverjasavond op vrijdagavond 8 maart. De aanvang is 20.00 uur in de kantine van voetbalvereniging Warmunda. Iedereen die van klaverjassen houdt is welkom. In de pauzes is er een aantal loterijen, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan De Zonnebloem Warmond. Tijdens de jaarlijkse ziekendag in september worden hiervan bloemen in Warmond rondgebracht en de Warmondse verzorgingshuizen voorzien van een traktatie.


PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Superkwaliteit Rundvlees haalt u natuurlijk bij:

S L AGE R I J

KLEIN

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

WOENSDAG GEHAKTDAG

Rundergehakt..........................................................................500 gram 3.60 Halfomgehakt ........................................................................500 gram 3.40 Indisch gehakt .......................................................................500 gram 3.60

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout

DONDERDAG

Duitse biefstuk ........................................................................ 100 gram 1.19

Warmond Lisse Lisserbroek

VRIJDAG & ZATERDAG

Varkensschnitzels ............................................5 halen - 4 betalen Gepaneerde karbonade.................................................100 gram 0.99 Vleeswarenduo: 100 gram kalfsrollade + 100 gram zeeuws spek .................... Samen 2.98

Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

LEO’S HUISGEMAAKTE

Kip-kerriesalade ............................................................................ 100 gram 1.45 MAANDAG

Burgers naar keuze en slavinken .......... 5 halen - 4

€ 15.00

betalen

DINSDAG

Magere runderlappen .......................................................... 1 kg 8.95 Riblappen ....................................................................................... 1 kg 9.95 Sucadelappen ............................................................................1 kg 11.95

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................………………………

Bij elk portie carpaccio GRATIS DRESSING

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN v.d. Weijdenlaan 1-3 • Tel. 372372 • Noordwijkerhout Kijk ook op internet: www.slagerijklein.nl

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Groningen

Goudwisselkantoor is eigendom van familie de Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de

Emmen

goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor

Alkmaar Zwolle

is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we

Haarlem

waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs. Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

Katwijk

Goudwisselkantoor d, zilver en munten • 25 jaar ervaring in gou jblijvende taxatie • een deskundige en vri k indien gewenst per ban • contante betaling of r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver • advies in het belegg

Amersfoort Apeldoorn

Den Haag Utrecht Rotterdam

Nijmegen Klaaswaal Breda Goes

Den Bosch Eindhoven

Heerlen

Enschede


27 februari 2013

pagina 17

In jaar waarin het tweede lustrum wordt gevierd

Zeemanskoor Overal viert bijzonder feestje Sassenheim - Zeemanskoor Overal bestaat dit jaar alweer tien jaar. En precies in een periode waarin het koor iets te vieren heeft dient zich een prachtig cadeau aan. Het koor is namelijk uitgenodigd om een optreden te verzorgen in het kader van het Nederland-Rusland-jaar, tijdens het bezoek van een Russische delegatie aan Nederland. Dit betekent dat het de vrolijke liederen op 6 maart aanstaande ten gehore kan brengen voor een publiek van hoogwaardigheidsbekleders. Zij zijn op deze dag bijeen voor het volgen van een seminar in het Vredespaleis in Den Haag. Zeemanskoor Overal zal voor het muzikale tintje zorgen tijdens de lunch van niemand minder dan minister Opstelten en een delegatie van zijn Nederlandse en Russische collega’s en genodigden.

Ook de speciale ‘Rusland-medley’ die het koor toevallig net in het repertoire had opgenomen bleek een pré te zijn. De heren zullen dit nummer op 6 maart voor het eerst vertolken, waarbij zij als extra verrassing voor de delegatie een echt Russisch hoofddeksel dragen.

Kwaliteit

Door Mandy van Leeuwen In eerste instantie zou het bijzondere optreden zelfs daadwerkelijk in het Vredespaleis plaatsvinden. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de partij achter de seminar, gaf echter een andere wending

Zeemanskoor Overal viert dit jaar het tienjarig bestaan. aan de plannen. “Ze kijken nu uit naar sociëteit De Witte,” vertelt Wim van Anen, pr-medewerker van Overal, over de nieuwe locatie

Wim van Anen (links) en Henny Langenberg: “Ons optreden is heel divers, met allerlei talen en we lopen in uniform. Dat blijft toch trekken bij veel mensen” (Foto: FBPS/Peter Schipper).

van het optreden. Zonder aarzeling geeft hij toe dat het voor de ex-marinemensen van het koor -ongeveer 70 procent van de leden- extra bijzonder was geweest om een keer in het Vredespaleis te staan. “Het was wel leuk geweest in het Vredespaleis. Daar kom je nooit. En een marineverleden en in het Vredespaleis, dat blijft toch een beetje aan elkaar hangen.” Desondanks ziet het koor ook zeker heil in de nieuwe locatie, sociëteit De Witte. “Dat is ook vlakbij het Binnenhof en dat is ook een heel chique gelegenheid. Daar komen de ministers vaak, zo heb ik begrepen.” In sociëteit De Witte vindt de lunch van het gezelschap plaats. Ook dit brengt weer de nodige voordelen met zich mee, vertelt voorzitter Henny Langenberg: “Ze hebben ons gehoord en toen hebben zij de beslissing genomen: jullie gaan gewoon tijdens de lunch optreden. Dan hebben jullie veel meer aanhang en veel meer vrijheid om te staan, en om jullie

uitstraling naar voren te brengen.”

Swingend Van Anen en Langenberg zijn het er over eens dat een optreden tijdens de lunch in een vrijere ruimte beter bij hun koor past dan een optreden tijdens het diner of de borrel, de andere opties. De heren geven aan dat het koor bekend staat om de swingende optredens. Niet voor niets wordt de term zeemanskoor alleen nog voor officiële doeleinden gebruikt en staat het koor in de volksmond meer bekend als een show- en amusementskoor, of zelfs een showband. “Ons optreden is heel divers, met allerlei talen en we lopen in uniform. Dat blijft toch trekken bij veel mensen.” Dit zullen allemaal redenen geweest zijn waarom juist Overal geschikt werd bevonden voor het speciale optreden. “Ze zijn echt geweest om te luisteren en ze waren dolenthousiast,” vertelt Langenberg al niet minder enthousiast.

Toch is het swingende of de internationale oriëntatie niet wat het koor in de eerste plaats bijzonder maakt. Dat is toch echt de hoge kwaliteit, laat Van Anen weten. Langenberg valt hem bij: “Henk Brinks, onze muzikaal leider, wilde de boel ook op een hoger niveau hebben. Die is heel ambitieus.” Dat hij ‘zijn’ koor inderdaad op een hoger niveau heeft weten te krijgen, blijkt niet alleen uit de speciale uitnodiging. Met maar liefst rond de veertig optredens per jaar hebben de heren een volle agenda. Ze treden veel op in de regio, maar geven ook in de rest van het land acte de présence: in bejaardentehuizen, op maritieme festivals of bij sportclubs. Ook hebben al enkele jaren de open dagen van de marine op het programma gestaan en is het koor een vaste gast tijdens de veteranendag van de marine.

Jubileumconcerten In verband met het jubileumjaar worden nog wat extra data gereserveerd voor optredens. Als cadeautje naar de regio waar de eigen leden vandaan komen, worden namelijk enkele benefietconcerten ingepland. “In het kader van het tienjarig bestaan hebben we afgesproken dat we een aantal gratis optredens gaan verzorgen voor de ouderenbonden in de regio’s waar onze leden wonen,” licht Langenberg toe over de exacte doelgroep. “Omdat we zelf ook wel op een bepaalde leeftijd zijn en daar wel affiniteit mee hebben.” Voor het zover is staan de heren echter nog in de chique sociëteit De Witte en gaan ze op 23 april, de dag van het tienjarig bestaan, met het eigen gezelschap het jubileum vieren. Het kan haast niet anders dan een goed en druk jubileumjaar worden.

Toiletdeuren bekladden

Leerlingen maken kunst voor het ‘kleinste hokje’ Sassenheim - Toiletdeuren bekliederen? Op vrijwel elke school is dit ten strengste verboden. Behalve op basisschool De Kinderburg in Sassenheim. Daar werden de leerlingen van groep 5 tot en met 8 door de docenten juist gestimuleerd om de wc flink te bekladden. Het gevolg: vanaf volgende week siert op elke toiletdeur een door de leerlingen geschilderd kunstwerk, in de stijl van een bekende moderne kunstenaar. Zo wil de school voorkomen dat de deuren van het toilet juist worden ondergekliederd met schuttingtaal of andere onaangename teksten of tekeningen. Het idee ontstond bij de directie van de school. Onder leiding van Juf Marit, ook auteur van het boek ‘Kunst(en)makers’, waarbij kinderen stap voor stap leren schilderen in de stijl van moderne kunstenmakers, kreeg elke klas

zonnen ze met elkaar een ontwerp, in de stijl van bekende kunstenaars zoals Karel Appel, Miro of Niki de Saint Phalle. Vervolgens mochten ze dit in het groot namaken op de toiletdeur. Al met al een project dat wel een aantal weken in beslag heeft genomen. Maar komende week worden alle werkzaamheden afgerond. Dan worden de laatste ontwerpen opgebracht en de deuren opgehangen. Vanaf dat moment is het kunstzinnig naar het toilet gaan op De Kinderburg.

De leerlingen werden door de docenten gestimuleerd om de wc flink te bekladden. vervolgens de verantwoordelijkheid voor een eigen wc-deur. Eerst ver-

Frans Café

Shantyfestival in Warmonds Trefpunt

Warmond - Donderdag 7 maart organiseert het ‘Café Français Warmond’ een avond met Sylvain Lelarge over het thema Riddertijd. De aanvang is 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro, waarbij een consumptie is inbegrepen. De avond vindt plaats in het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat 36 in Warmond.

Warmond - Zondag 10 maart organiseert het Warmonds Schippertjeskoor vanaf 14.00 uur het tweede Shantyfestival in cultureel centrum Het Trefpunt in Warmond. Aan dit festival nemen deel Rumor Di Mare uit Leiden, VOC uit Vijfhuizen, de Boezemvrouwtjes uit Gouderak en het Warmonds Schippertjeskoor zelf (zie foto). De shantykoren worden begeleid door accordeons, gitaar, slagwerk, fluit en mondharmonica. De vier deelnemende koren presenteren een breed repertoire. De organisatie is er weer in geslaagd de toegang tot dit festival gratis te houden. De zaal gaat open om 14.00 uur en het festival begint om 14.30 uur. Rond 17.30 uur wordt het festival afgesloten met een gezamenlijk optreden van de deelnemende koren.


Woningbouwvereniging St. Willibrordus

9 ruime eengezinswoningen

rkoop ve

Hallekensstraat, Wassenaar K ij k o o k

op w

w

f a n a V

, 0 0 5 9. 6 2 3

w in d e ieu N

w. w

bv-

w i l l i b ro r d u

Op loopafstand van het centrum en de oude Haven Gebouwd met hoogwaardige materialen Lage energiekosten en hoog wooncomfort Gelegen nabij uitvalswegen en natuurgebieden Voor meer informatie kijk op www.wbv-willibrordus.nl of op www.makelaarscentrum.nl

Mensen Kerkstraat 14 - 2242 HG Wassenaar Telefoon: 070 512 16 70 - www.makelaarscentrum.nl

Woningtype A

Wonen Leven

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

Het Rijnlandkozijn. Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnproďŹ el. Aan u de keus.

Nu tot 15% Introductie korting!

ZONWERING

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

s. n

l


27 februari 2013

pagina 19

Tijdens Play-In

Over haar Gouden Tijden

Muziek maken met de Stageband van Adest

Marga van Praag geeft lezing in boekhandel

Sassenheim - Stageband Adest Musica uit Sassenheim bestaat bijna twintig jaar. Het derde orkest van Drum- en Showband Adest Musica speelt ‘on stage’ gevarieerde muziek van pop tot swing. De laatste jaren heeft de Stageband verschillende optredens verzorgd met onder andere Gé Reinders en saxofonist Wouter Kiers. Verder verzorgt het orkest optredens tijdens het Bloemencorso Bollenstreek en tijdens diverse andere evenementen. Zondag 10 maart organiseert Stageband Adest Musica een PlayIn. dat is een open repetitie in het clubgebouw ‘t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan in Sassenheim. De muzikale dag begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur. Aansluitend worden de ingestudeerde werken uitgevoerd voor een ieder die het maar horen wil. Het orkest bestaat uit ongeveer 25 leden. Vanzelfsprekend een aantal muzikanten dat doorgestroomd is vanuit de Drum- en Showband,

Stageband Adest Musica tijdens een optreden in de Keukenhof Lisse. maar ook muzikanten van buitenaf. De bezetting van het orkest bestaat uit trompettisten, bugels, trombones, euphoniums, bassisten, saxofonisten, F-hoorns en een slagwerk-/ percussiesectie. Het geheel staat onder leiding van dirigent Gert Bloemen, die als beroepsmuzikant zelf actief op de trombone speelt.

Wie het leuk vindt een keer mee te repeteren met Stageband Adest Musica en bovendien één van bovengenoemde instrumenten bespeelt, kan zich aanmelden via het e-mailadres stageband@adestmusica.nl. Voor een lunch wordt gezorgd, en aan de dag zijn geen kosten verbonden.

In Warmonds Trefpunt

Rapalje brengt show in Keltische sferen Warmond - De fakkeldragers van de Keltische muziek in Nederland treden op in theater Het Trefpunt in Warmond. Op vrijdag 1 maart brengt het kwartet Rapalje daar een opzwepende show waar de vonken van afspatten. Het Keltische kwartet Rapalje speelt open kaart in de voorstelling ‘Hearts of Steel’. Een programma met nieuwe nummers, aankleding en uitvoeringen, waarin ook de klassiekers niet ontbreken. Met hun ruige middeleeuwse kilts, beenbandages,

mouwloze shirts, spannende tatoeages en hun wilde haardossen maken de heren van Rapalje al indruk voordat ze één noot hebben gespeeld. Dan breekt het spektakel los met Keltische muziek, die door de zaal heen swingt, stampt en raast. Met vuur-, licht- en rookeffecten wordt het publiek meegenomen op een spectaculaire tijdreis naar de middeleeuwen. Vurige liederen, temperamentvolle Keltische melodieën en gevoelige ballades zorgen ervoor dat de vonk overslaat op de luisteraar. Rapalje is niet bekend van radio en televisie. Toch trekt de groep al ja-

ren volle zalen. Na meer dan 2000 optredens in binnen- en buitenland heeft Rapalje voor de zesde maal de weg naar het theater gevonden met een fonkelnieuwe theatertour. De voorstelling ‘Hearts of Steal’ van Rapalje is te zien op vrijdag 1 maart om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,50 en zijn te koop via de website www.hettrefpuntwarmond.nl en bij de VVV Warmond. Indien er nog plaatsen vrij zijn kan men vanaf drie kwartier voor aanvang van de voorstelling kaarten kopen aan de zaal in Het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond.

Jozefs familie in de kunst

Kleintje Pils in het klein in Madurodam Sassenheim - Kleintje Pils heeft afgelopen weekend een optreden gegeven in Madurodam. Bij de doop van dit beroemde Oranjeorkest in Madurodam waren de trotse bandleden verrast door de bijna fotografische gelijkenis van de muzikanten en hun instrumenten. Het hele orkest staat, compleet met koek en zopie, in een winters tafereel in één van de Friese stadjes van de Elfstedentocht. Daar waar het orkest bekendheid kreeg bij het beroemde Elfstedenbruggetje tijdens de Tocht der Tochten in 1986 en 1997 en nu nog steeds over de hele wereld voor Holland-promotie zorgt. Voor de bezoekers van Madurodam is straks ook de muziek van Kleintje Pils te horen. Het compleet vernieuwde Madurodam is nu een interactieve attractie. Men is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de seizoenopening, eind maart. Bijna alles staat gereed, en om dit te vieren heeft Kleintje Pils in de voorjaarsvakantie in Madurodam een optreden gegeven.

Voorhout - Dit seizoen staat Jozef centraal op vier avonden van de Kring Zoektocht. De laatste vijftien hoofdstukken van Genesis zijn aan Jozef gewijd. Van slaaf wordt hij onderkoning in Egypte. Zijn vader en zijn broers zien hem pas weer terug als hij die hoogste positie heeft bereikt. De vierde avond staat de verbeelding van Jozef en zijn familie centraal in de kunst. Lenie Ridderhof zal deze avond een dialezing verzorgen. Het verhaal over de aartsvaders en de rol die Jozef, de zoon van Jacob en Rachel, daarin speelt heeft vele kunstenaars geïnspireerd. Voor de schilder Rembrandt van Rijn, die leefde in de Gouden Eeuw van 1606 tot 1669, waren de verhalen levende werkelijkheid, met name door de uitleg van de joodse drukker Menasse Ben Israël. In een heel andere tijd leefde de joodse kunstenaar Marc Chagall van 1887 tot 1985. Door de opvoeding in het Chassidische milieu waren voor hem bijbelverhalen de mooiste uitdrukkingen van de menselijk geïnspireerde geest. Men kan deze avond kijken naar afbeeldingen van beide kunstenaars en hun verhaal horen. De avond vindt plaats in De Verdieping aan de Aletta Jacobslaan 9 in Voorhout. Men betaalt een bijdrage van 4 euro. De avond begint om 20.00 uur.

Sassenheim - Op uitnodiging van boekhandel Wagner brengt Marga van Praag op 5 maart een bezoek aan Sassenheim. Vooruitlopend op de Boekenweek met als thema ‘Gouden Tijden’ geeft zij een lezing over haar ‘Gouden Tijden’, met als basis het boek ‘Jaap & Max’. De lezing, die plaatsvindt in de winkel aan de Hoofdstraat, zal omlijst worden door muziek, geheel verzorgd door Marga van Praag zelf en begint om 20.00 uur. Thuis had Marga van Praak geleerd om vooral niet op te vallen. ‘Geen poeha was het credo van haar joodse ouders die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Haar vader, zanger Max van Praag, is in de jaren vijftig een ongekende beroemdheid. Met dubbeltjes en kwartjes van de arbeiders helpt hij de VARA zingend groot te maken. Marga zag hem in haar jeugd nooit optreden. Haar moeder: “Als je vader bij een bank zou werken, ging je toch ook niet de hele dag voor de balie staan?” Marga van Praag is de dochter van de zanger Max van Praag. Haar jongere broer is Chiel van Praag, bekend als presentator van ‘Nederland Muziekland’. Ajaxvoorzitter Jaap van Praag was haar oom, die samen met Johan Cruijff en trainer Rinus Michels Ajax in de jaren zestig internationaal op de kaart zetten. Zijn zoon Michael van Praag, dus haar neef, volgde hem op en is voorzitter van de KNVB. Maarten van Praag, een singersongwriter en lid van de band City to City, is de zoon van Chiel en dus ook een neef van Marga. Marga, geboren op 14 september 1946 in Amsterdam en opgegroeid in Hilversum, zong bij De Roodborstjes en maakte op haar elfde samen met haar vader het grammofoonplaatje ‘Kom lieve kleine meid.’ Na enkele jaren Toneelschool en een cursus journalistiek aan het Instituut voor Perswetenschappen in Amsterdam, gaat ze achter de schermen bij de VARA aan het werk. In 1980 maakt Van Praag de overstap naar de NOS. Ze wordt uit honderden kandidaten

Marga van Praag. gekozen en staat als verslaggever, presentator en redacteur aan de wieg van het nieuwe Jeugdjournaal. Het is meteen een groot succes en verricht in de jaren tachtig pionierswerk met het doorbreken van taboes. Van kindermishandeling en euthanasie tot seksueel misbruik en kinderen met kanker: de Jeugdjournaal-redactie gaat geen onderwerp uit de weg, alles is bespreekbaar. Daarmee verwerft het programma zich een unieke positie in het bestel. Marga is het gezicht achter die onderwerpen. Generaties groeien met haar op. Voor alle journaals is ze getuige van een historische gebeurtenis: de gevangenis die DDR heet kiert open. In Leipzig peilt Van Praag de stemming voor, tijdens en na de val van de Muur. Na haar overstap in 1993 naar het reguliere journaal is ze niet alleen tien jaar actief als presentator. Zo volgt ze in Tokio vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog als ‘troostmeisjes’ in toenmalig Nederlands Indië door de Japanse bezetter werden misbruikt. Na haar afscheid van de NOS in november 2008 maakte Marga een reeks portretten voor de tv-zender Het Gesprek en regionale omroepen. Ze schreef samen met Ad van Liempt een boek over de geschiedenis van haar vader en oom, de twee broers Max en Jaap van Praag. De dubbelbiografie werd alom lovend ontvangen. De lezing wordt gehouden in de boekhandel aan de Hoofdstraat in Sassenheim. De toegang bedraagt € 7,50. Aanmelden kan via bkhwagner@planet.nl of in de winkel van boekhandel Wagner.

Bibliotheekgebouw is nu leeg en kaal Voorhout - Dinsdag 19 februari heeft de overdracht van de sleutel van het bibliotheekgebouw aan het Kerkzicht in Voorhout aan de gemeente Teylingen plaatsgevonden. Daarmee komt definitief een einde aan het gebruik van het gebouw als bibliotheekvestiging van Bibliotheek Bollenstreek. Het gebouw staat er nu leeg en kaal bij (zie foto). Eind januari is een servicepunt geopend aan de Herenstraat 48 in Voorhout. Inmiddels hebben bibliotheekgebruikers hun weg gevonden naar het servicepunt of naar een van de andere vestigingen van de bibliotheek.


27 februari 2013

pagina 21

Concert Monward Consort

26-23 verlies

Soliste van allure zingt in Protestantse kerk Warmond

TOP moet het hoofd buigen voor kampioen

Warmond - Op 16 maart geeft het Monward Consort weer een concert. Ditmaal zal de Finse mezzo-sopraan Virpi Räisänen als soliste optreden. Het concert zal plaatsvinden in de protestantse kerk aan de Herenweg 82 in Warmond. De aanvang is 20.15 uur. De internationaal bekende mezzosopraan Virpi Räisänen zal niet alleen aria’s van Händel, Vivaldi en Bach (Erbarme Dich uit de Matthäus Passion) ten gehore brengen, maar ook ‘Il Tramonto’ van Respighi. Deze Finse zangeres is regelmatig te zien en te horen in diverse operahuizen in Europa en zij schuwt ook niet het theatrale aspect in haar optredens. Na het succes van de opera La Serva Pa-

De Finse Räisänen.

mezzo-sopraan

Virpi

Zorgtaken in het Alzheimer Café Sassenheim - Maandagavond 11 maart kan men zich in het Alzheimer Café Teylingen laten informeren over veranderingen in familieomstandigheden die kunnen optreden als men geconfronteerd wordt met dementie. Dementie heeft een grote invloed op het leven van mensen met dementie en hun familie. Iemand met dementie wordt afhankelijker van zijn omgeving en de mantelzorger krijgt te maken met veranderende zorgtaken. Yvonne Martens, arts en specialist ouderengeneeskunde bij de GGZ, zal over dit onderwerp in gesprek gaan met een echtpaar waarvan bij een partner dementie is

geconstateerd. Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het Alzheimer Café wordt gehouden in gebouw ’t Onderdak aan de J.P. Gouverneurlaan 40 in Sassenheim. De deur staat open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden voor deze avond is niet nodig en de toegang is vrij.

drone afgelopen november, weet het trouwe publiek inmiddels dat de kerk in Warmond zich ook hiervoor uitstekend leent. Als ouverture wordt gespeeld de sonate voor twee violen en basso continuo van J.S. Bach. Na de pauze wordt de 3e sonate van Rossini ten gehore gebracht. De muzikale ruggegraat van de concerten vormt het Monward Consort in een steeds wisselende samenstelling, aangepast aan het programma. Maarten ‘t Hart zal met zijn causerieën de diverse werken toelichten. De toegang bedraagt 17 euro per persoon. Kinderen in de basisschoolleeftijd, mits vergezeld door (groot)ouders, hebben gratis toegang. Kaarten kan men bestellen via info@kamermuziekwarmond. nl of via het antwoordapparaat op het telefoonnummer 071-8871551.

De Teylinger ook op Twitter Teylingen - Nieuwsblad De Teylinger (@DeTeylinger) is ook aanwezig op Twitter, met onder andere ‘breaking news’ uit Sassenheim, Voorhout, Warmond én over de gemeente Teylingen, en een overzicht van de inhoud van de krant.

Lisa van der Geest (links) op het podium van het NK Marathon Junioren A als zilveren medaillewinnares.

Zilver voor Van der Geest Warmond - Afgelopen zaterdag heeft Lisa van der Geest de zilveren medaille gewonnen op het NK marathonschaatsen voor Junioren A, 17 tot en met 19 jaar. Van der Geest was samen met zus Loesanne van der Geest en Niels Vlagsma een van de drie rijders van de Warmondse IJsclub die deelnamen aan de titelstrijd voor jeugd.

Kinderen Voorhout leren volleyballen Voorhout - Woensdag 20 februari was het een drukke bedoening in sporthal De Tulp in Voorhout. Een grote groep kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar leerde onder leiding van tien trainers van Volleybalclub Sassenheim de fijne kneepjes van Cool Moves Volleybal. In samenwerking met De Combibrug was er al een aantal vaardigheden van het volleybal tijdens de gymlessen op school aangeleerd. In de clinic die in de voorjaarsvakantie werd gegeven, werden er ook nog nieuwe ‘moves’ geleerd en werd er geoefend met passen, smashen en serveren. Uiteraard ontbrak een toernooitje niet aan het middagprogramma. Alle kinderen waren fanatiek en lieten aan de ouders zien dat ze hard moesten werken om als winnaar te eindigen. Aangezien iedereen zijn best had gedaan werden er diploma’s aan alle deelnemers uitgedeeld. Kinderen die het leuk vinden om ook eens een kijkje te komen nemen bij het volleybal kunnen dit in Voorhout komen doen op woensdag van 16.00 tot 17.00 uur in De Tulp en in Sassenheim op donderdag van 18.00 tot 19.00 uur in de Wasbeek.

Bij het kampioenschap, dat in Dronten werd verreden, was Lisa van der Geest de bekendste naam aan de start. De afstand was voor de Warmondse echter met achttien ronden op een 400 meterbaan aan de korte kant. Zeker als men deze 7 kilometer vergelijkt met de 100 kilometer waarop Van der Geest een week eerder bij de senioren derde werd. Deze korte afstand maakt het jeugd-NK makkelijker voor schaatsers die normaal op de langebaan schaatsen. Lisa van der Geest, die uitkomt voor de marathonploeg Beteropenhaardhout.nl, probeerde de wedstrijd hard te maken om de concurrentie los te schudden. Maar de wedstrijd draaide toch uit op een massasprint. In deze sprint eindigde drie rijdsters heel dicht bij elkaar. Na bestudering van de finish kon worden bepaald dat Ineke Dedden uit Wanneperveen nog net aan de binnenkant voorbij Lisa van der Geest was gereden. Slechts vijfhonderdste van een seconde was het verschil tussen het goud en zilver.

Sassenheim - Afgelopen zaterdag verloren de korfballers van TOP/ Wereldtickets.nl van Koog Zaandijk. In Koog aan de Zaan werd het 26-23. De Sassenheimers verliezen hiermee ook hun ongeslagen status. Ze speelden een goede wedstrijd, maar moesten in de slotminuten het hoofd buigen voor de regerend landskampioen. De positie op de ranglijst blijft ongewijzigd. Het behalen van de play-offs in de Korfbal League wordt voor TOP nu een moeilijke missie. Voor de Sassenheimse korfballers is de belangrijkste fase van de zaalkorfbalcompetitie nu aangebroken. De ploeg was dit jaar nog ongeslagen, maar ontmoet in de komende drie weken de toppers Koog Zaandijk, PKC en Fortuna. Het doel om bij de eerste vier ploegen te eindigen en zodoende play-off wedstrijden te gaan spelen, is nog binnen bereik. Maar dan zal er wel van deze topploegen gewonnen moeten worden. Afgelopen zaterdag zakte TOP voor het eerste examen: van Koog Zaandijk werd verloren. De Sassenheimers maakten er een spannende wedstrijd van, hadden lang kans op loon naar werken, maar faalden opnieuw in de slotfase van de wedstrijd. TOP begon in de vertrouwde opstelling aan de wedstrijd. Het eerste kwartier overheerste Koog Zaandijk. De thuisploeg stond na tien minuten op een 6-2 voorsprong en was goed in staat om het gevaar bij de Sassenheimers -Celeste Split en Mick Snel- aan banden te leggen. De bezoekers kwamen langzaam maar zeker in hun ritme. Jet Hendriks zorgde na 23 minuten voor de aansluiting (11-9). Daniel

Harmzen en Celeste Split zorgden vlak voor rust voor het slotakkoord en de acceptabele 14-12 ruststand. Na de snelle 3-0 achterstand had TOP zich goed hersteld en bleef in het spoor. Het doelpunt direct na de rust van Nick Pikaar (1413) beloofde veel voor het vervolg. De grote hoeveelheid meegereisde Sassenheimse supporters ging er dan ook eens goed voor zitten. Zij moesten echter tot ver in de tweede helft wachten op de ontknoping. TOP was na de goede opening niet in staat om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het was Koog Zaandijk dat met fraai korfbal het meest effectief was. De ploeg liep zelfs uit naar 21-15 halverwege de tweede helft en leek de wedstrijd eenvoudig te gaan winnen. Het sierde de Sassenheimers dat zij in die fase rustig bleven en hun eigen spel bleven spelen. Verdedigend liep het bij de Sassenheimers goed, want het veel scorende dameskwartet van Koog Zaandijk werd goed in toom gehouden (drie doelpunten in de gehele wedstrijd). Koog Zaandijk was niet in staat om de wedstrijd te domineren. In een tijdsbestek van twaalf minuten zorgden Jet Hendriks, Tim Heemskerk en Mick Snel voor een sensationele opmars. Vlak voor tijd kwamen de Sassenheimers terug tot 24-23. Daar bleef het echter bij en in de spannende slotfase wist alleen de thuisploeg nog te scoren. De eindstand werd bepaald op 26-23. Aanstaande zaterdag mag TOP het opnieuw proberen. Dan komt koploper PKC op bezoek. De Sassenheimers zijn in deze wedstrijd zonder meer de ‘underdog’ want PKC is, zeker met de teruggekeerde Suzanne Struik, dit seizoen in bloedvorm. De wedstrijd tegen PKC wordt gespeeld in sporthal De Korf aan de Sportdreef in Sassenheim en begint om 19.00 uur.

Afsluitingen van A44 voor onderhoudswerk Sassenheim - Rijkswaterstaat voert in maart en april weer onderhoudswerkzaamheden uit aan bruggen en viaducten en het asfalt van rijksweg A44 ter hoogte van Sassenheim. Vorig jaar lukte het vanwege slecht weer niet de geplande werkzaamheden volledig uit te voeren. Om de werkzaamheden in maart en april te kunnen uitvoeren wordt de A44 tussen het knooppunt Burgerveen en Den Haag in beide richtingen een aantal weekenden en nachten afgesloten. De volgende weekendafsluitingen staan gepland. Van vrijdag 8 maart 22.00 uur tot maandag 11 maart 5.00 uur: A44 richting Den Haag tussen knooppunt Burgerveen en Noordwijk/N444 (afrit 6). De tussenliggende op- en afritten 1 en 2, en afrit 3 zijn open; A44 richting Amsterdam van Noordwijk/N444 (oprit 6) tot Warmond (afrit 4). Van vrijdag 15 maart 22.00 uur tot maandag 18 maart 5.00 uur: A44 richting Den Haag tussen knooppunt Burgerveen en Warmond (afrit 4). De tussenliggende op- en afritten 1 en 2, en afrit 3 zijn open; A44 richting Amsterdam tussen Noordwijk/N444 (oprit 6) en Noordwijkerhout/N208 (afrit 3). Naast deze weekendafsluitingen

zijn er ook diverse nachtelijke afsluitingen: A44 richting Den Haag van Noordwijk/N444 tot Leiden-Zuid (afrit 9): vrijdag 22 maart 21.00 uur tot zaterdag 23 maart 8.00 uur, zaterdag 23 maart 21.00 uur tot zondag 24 maart 9.00 uur, en zondag 24 maart 21.00 uur tot maandag 25 maart 5.00 uur. Bij slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Omleidingsroute Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag wordt omgeleid via de A4, A12 en/of N14. Het lokale en regionale verkeer volgt via de gele borden voor alternatieve routes. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd. Weggebruikers kunnen tijdens de werkzaamheden de A44 het beste mijden door een andere route te kiezen, de reis uit te stellen of met het openbaar vervoer te reizen. Rijkswaterstaat biedt weggebruikers alternatief vervoer aan in de vorm van het ‘VanAnaarBeter’treinkaartje. Met dit kaartje kan men op 9, 10, 16 en 17 maart voordelig reizen met de NS tussen Hillegom en Leiden in beide richtingen, en op 16 en 17 maart ook tussen Nieuw-Vennep en Leiden in beide richtingen. Een kaartje kost € 2,50 (retour 2e klas) en is te koop bij de kaartautomaten op NS-stations onder de knop ‘Acties/Evenementen’. Het kaartje is één dag geldig.


NIEUW!

Caresse boxsprings & more Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

COM F O RTA B E L S L A P E N M E T CA R E S S E B OXS P R I N G S, D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

2195,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN! 160x200 cm

2995,-

2395,-

Caresse 4700

Voor de deur

3295,-

2795,-

Caresse 6700

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening.

P

160x200 cm

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met pocketveer interieur en uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • trendy pootjes in rvs.

KELTO

160x200 cm

3695,-

3295,-

Caresse 8500 Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • massief houten pootjes 12 cm.

2.000m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl CAR ESSE B OXSPR I NG

I NTRODUCTI EDAGEN BIJ KELTO SLAAPKAMERCENTRUM

OPENINGSTIJDEN KELTO SLAAPKAMERCENTRUM Maandag t/m woensdag 10:00 - 18:00 uur Donderdag koopavond . . 10:00 - 21:00 uur Vrijdag . . . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 18:00 uur Zaterdag . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 17:00 uur


27 februari 2013

pagina 23

Slam is nu sponsor van Regatta-team Warmond Warmond - Het Warmondse zeilteam dat vorig jaar heeft deelgenomen aan de Heineken Regatta en een verdienstelijke tweede plaats in de poule heeft bereikt en overall tiende is geworden, neemt dit jaar wederom deel. Vorig jaar nog gesponsord door Gaastra, dit jaar treedt het internationale zeilmerk Slam uit Italië op als hoofdsponsor. Het team draagt de naam Team Slam-online.nl omdat het befaamde merk begin maart van dit jaar tijdens de Hiswa ook in Nederland en België de digitale deuren opent voor het publiek. De Heineken Regatta is het grootste zeilevenement in de Caribbean en vindt plaats van 28 februari tot en met 3 maart in St. Maarten. Hoewel de effecten van de crisis ook in de zeilsport zichtbaar zijn, blijft deze wedstrijd onder de zeilers een

Yordi Teijsse in actie. Hij wist deze middag tweemaal het net te vinden.

populaire regatta. Ook dit jaar nemen meer dan 250 boten deel vanuit de hele wereld. Met wederom een sterke vertegenwoordiging uit Nederland, Duitsland en Amerika. Het team bestaat uit de Warmonders Jan-Willem Versluijs, Gerton Lusink Daniël Tuit, Niek Koopmans, Jan-Willem Velzel, Jeroen van Stijn en captain Jeroen Mantel. Versluijs zegt: “Vorig jaar zijn we met een relatief oude boot overall tiende geworden. We zijn nu ingeschreven in dezelfde categorie als de overall-winnaar van vorig jaar. Waar ook oud-olympische zeilers meededen”. Jeroen Mantel vult aan: “Als team nemen we deel aan zowel de zomer- als winterwedstrijden op de Kaag. Dus we zijn goed op elkaar ingespeeld. We willen ons graag meten met de sterkste teams in een directe competitie met het doel om een nog beter resultaat neer te zetten. We hebben er het team voor”.

Sassemers ook te sterk voor Odin ‘59

Topklasse weer een stapje dichterbij voor Ter Leede Sassenheim - Het gaat er met de week meer naar uitzien dat binnenkort de kampioensvlag op sportpark De Roodemolen gehesen zal kunnen worden. Ook afgelopen zaterdag bleef de equipe van trainer Henk Wisman aan de goede kant van de score. Na afloop op sportpark Assemburgh in Heemskerk stond er een 4-2 eindstand op het scorebord in het voordeel van de Sassenheimers. Het betekende de eerste overwinning voor Ter Leede op het terrein van Odin ‘59. Nog nooit was de koploper van de Hoofdklasse A erin geslaagd om drie punten uit Heemskerk mee te nemen. Afgelopen zaterdag dus wel drie punten, waardoor de titel in de Hoofdklasse A Ter Leede bijna niet meer kan ontgaan. Mocht het kampioenschap binnengehaald worden, dan wachten de Sassenheimers volgend seizoen eindelijk weer eens een paar streekderby’s, die noodgedwongen al enkele jaren niet meer te bewonderen zijn. Ter Leede, op een paar wedstrijden na dit seizoen, is duidelijk een maatje te groot voor de tegenstanders. De bovenste plaats in de Hoofdklasse A is dan ook volkomen terecht. Het Achterveldse VVA ‘71 is voorlopig de enige concurrent die het Ter Leede nog moeilijk zou kunnen maken. Het verschil tussen de koploper en de nummer twee bedraagt acht punten. Op 16 maart zal Ter Leede gastheer zijn van VVA ‘71. Bij winst van de koploper zal waarschijnlijk niets meer in de weg staan om promotie naar de Topklasse af te dwingen. Ter Leede begon zeker niet al te sterk aan het duel met Odin ‘59. Raydell Kewal ontbrak in de verdediging vanwege een liesblessure. Dat gaf in het begin van deze wedstrijd toch te veel onrust in de verdediging bij de gasten. In de vierde minuut was het Tim Groenewoud die de aanhang van Odin ‘59 kon laten juichen. Aan de rechterkant was het Nico Gommers die de bal de zestienmeter in wist te pompen, waarna Groenewoud met een bekeken schuiver doelman Serge van der Ban het nakijken gaf: 1-0. Tien minuten later had Groenewoud Ter Leede zelfs op de slachtbank kunnen leggen. Een niet te missen kans

kreeg de spits van Odin ‘59 om de 2-0 in de touwen te jagen. Gelukkig voor Ter Leede was het Van der Ban die met een knappe redding de Odin ‘59 spits van het scoren kon afhouden. Ter Leede kwam hierna beter in de wedstrijd waardoor de thuisploeg ver op eigen helft werd vastgezet. Het kon dan ook niet anders zijn dan dat dat moest gaan leiden tot de gelijkmaker. Die viel na precies een half uur spelen. Het was Robert Steemers die, na een perfect lopende aanval, de bal voor de voeten kreeg en doelman Barry van Dijk kansloos liet: 1-1. Ter Leede gooide er hierna nog een schepje bovenop en verhoogde het tempo, wat door de gastheer niet leek bij te benen. Zes minuten na de gelijkmaker kreeg de koploper van de Hoofdklasse A loon naar werken. Een voorzet van Olaf Schel werd door Yordy Teijsse prima ingeschat. De topscorer van de Hoofdklasse A gleed de bal op formidabele wijze achter doelman Van Dijk: 1-2. Met deze stand mochten de 22 acteurs na 45 minuten in de ijzige koude gespeeld te hebben de kleedkamer opzoeken. Ook in de tweede helft was het Ter Leede dat de betere ploeg was. Odin ‘59, vechtend voor een beter resultaat, had te veel overtredingen nodig om de koploper van zich af te houden. Vele vaak harde overtredingen op de benen van de Ter Leede-spelers liet de leidsman echter onbestraft, zodat er nogal wat irritatie bij de gasten ontstond. Ter Leede liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen, bleef op keurige wijze het eigen spelletje spelen en dat werd -terecht- na bijna een half uur beloond. Vincent Ammerlaan, alleen voor de keeper, had al een goede mogelijkheid laten liggen om de score verder uit te bouwen, maar was in de afwerking te onnauwkeurig. Steemers kwam hierna een teenlengte te kort om na een voorzet van Ammerlaan de 1-3 achter Van Dijk te werken. De beste kans was er even later voor opnieuw Steemers. Na een voorzet van Teijsse leek Steemers met een kopbal Van Dijk kansloos te laten. Het was de sluitpost die met een prima redding Steemers van het scoren wist af te houden. Ook in de rebound -de bal kwam opnieuw voor de voeten van Steemers- was het de Ter Leede-aanvaller die het leder niet

in het netje achter Van Dijk wist te werken. Bij de daaropvolgende aanval van de koploper was het wel raak. Het was Ammerlaan die na een perfect uitgevoerde aanval via vele schijven beheerst de 1-3 achter Van Dijk in het netje schoot. Ter Leede speelde hierna een gewonnen wedstrijd en Odin ‘59 leek de strijdbijl begraven te hebben. Teijsse scoorde met een schitterende kopbal de 1-4. De vrije trap van Ronny Verplancke belandde met uiterste precisie op het hoofd van Teijsse, die Van Dijk kansloos liet. Vlak langs de paal was het de topscorer die het leder wist binnen te koppen. Dat in blessuretijd de gastheer nog iets terug kon doen was alleen maar goed voor de statistieken. Sem van ‘t Hof was het die voor Odin ‘59 de eindstand op 2-4 bepaalde. Zo kon Ter Leede na negentig minuten de dikverdiende drie punten mee de bus in nemen richting Sassenheim en weet Henk Wisman dat hij waarschijnlijk in zijn eerste seizoen bij de koploper bijzonder succesvol zal gaan worden. Wisman: “We zijn er nog niet, al komt het met de week dichterbij. We moeten elke wedstrijd gewoon bij de les blijven, dan zal er na dit seizoen waarschijnlijk iets te vieren zijn. Nogmaals, we zijn er nog niet.” Aanstaande zaterdag is Ter Leede gastheer voor het Katwijkse Quick Boys. Aanvang van de wedstrijd tussen de koploper en de nummer tien van de ranglijst is 14.30 uur.

Bridgen op vrijdagavond Sassenheim - Bridgeclub RoodGeel organiseert op de vrijdagavonden bridgedrives, waarbij ontspanning en gezelligheid voorop staan. De avonden vinden elke vrijdag plaats in de kantine van de voetbalvereniging Ter Leede op het sportcomplex aan de Roodemolenweg 10 in Sassenheim. Iedereen is welkom. Er zijn elke keer prijzen te verdienen en eventueel behaalde meesterpunten tellen mee voor de landelijke score bij de Nederlandse Bridge Bond. De avonden starten om 20.00 uur. In verband met de inschrijving is aanwezigheid uiterlijk om 19.45 uur gewenst. Het inschrijfgeld is 6 euro per paar.

Het team draagt de naam Team Slam-online.nl.

Rabo Bollenstreek Fietsweekend

Op de fiets voor de club en ‘t goede doel Streek - Het laatste weekend van mei kan in de agenda’s van fietsliefhebbers vastgelegd worden. Jong en oud wordt dan uitgedaagd om op zaterdag de clubkas te spekken en op zondag het goede doel te ondersteunen tijdens het Rabo Bollenstreek Fietsweekend. Het is inmiddels vaste prik bij verenigingen en stichtingen die bankieren bij Rabobank Bollenstreek. In tijden waarin het voor clubs lastig is om de begroting rond te krijgen is de Fietsdag op zaterdag 25 mei een mooi initiatief om wat extra’s te verdienen. Er worden routes uitgezet van 15 en 30 kilometer en per deelnemer levert een ingeleverde stempelkaart geld op tot een maxi-

mum van 1000 euro per vereniging. Inschrijven kan tot 11 mei via www. rabobank.nl/bollenstreek. Op deze website staat ook meer informatie. De toerfietser komt de zondag 26 mei aan zijn trekken. Deelnemers betalen inschrijfgeld en fietsen vervolgens een uitgepijlde route van 55, 85 of 135 kilometer door het Groene Hart met al zijn polders, rustieke boerderijen, weilanden, kanalen en plassen. De Classic is door de NTFU met drie sterren bekroond. De opbrengsten van de toertocht komen deels ten goede aan het Hospice Duin- en Bollenstreek in Sassenheim en het Rode Kruis afdeling Duin- en Bollenstreek. Inschrijven kan binnenkort via de website www.bollenstreekfietsweekend.nl.

Jeugdschakers naar Leiden Voorhout - De jeugdschakers van De Vrijpionnen uit Voorhout waren zaterdag te gast bij de schaakvereniging Op Eigen Wieken in Leiden voor het vijfde Grand Prix toernooi van het seizoen 2012-2013. Deze zaterdag waren er in totaal 135 kinderen uit Leiden en omgeving aanwezig en zij werden verdeeld over zeventien groepen. De Vrijpionnen waren vertegenwoordigd door Wiebe Hoekstra uit Sassenheim, Janneke van der Vooren uit Voorhout en Justin Gruijters uit Warmond. Voor beginnend schaker Justin Gruijters was dit zijn eerste deelname aan een Grand Prixtoernooi. Hij was ingedeeld in groep 15 en werd hier derde. Hij ging niet alleen met een prijs naar huis, maar deed ook veel schaakervaring op. Wiebe Hoekstra werd achtste in groep 7 en voor Janneke van der Vooren was er een vijfde plaats in groep 9. Het volgende Grand Prix wordt georganiseerd door De Vrijpionnen zelf en wel op zaterdag 23 maart.


20% KORTING OP

S ’ V T

ZOALS DEZE

Energiekosten per jaar: 13,-

*

82 CM FULL-HD LED-TV

PHILIPS

100 Hz, DLNA.

% kor 0 2 t e M

Energiekosten per jaar: 74,-

ZOALS DEZE

SAMSUNG

CONDENSDROGER SDC 14709

LED-TV 32 PFL 3807

406,-

S R E OP DROG 7 kilo vulgewicht, 10 programma’s, starttijduitstel.

ting

80

406,-

80 324, , 4 2 3 ALLEEN VRIJDAG 1 EN ZATERDAG 2 MAART! % Met 20

korting

Radio-TV Duynstee - Sassenheim Peursum - Katwijk Radiobeurs - Lisse Schoonderbeek - Hillegom * Vraag in de winkel naar de actievoorwaarden of kijk op electroworld.nl ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

Electro World is onderdeel van

ELECTROWORLD.NL

*

TL_week_09_13  
TL_week_09_13  
Advertisement