Page 1

Verzekeren? Van Egmond Van Hirtum ruimte om te leven.nl

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL 

taptoe P5

Seizoen op unieke wijze afgesloten

Flora Band knalt in Birmingham

Donderdag 1 december 2016 JAARGANG 64 NR 48

feestweekP5

Vlietstede officieel geopend

Nominatie n vrijwilligersprijzen 2016

kwestie P11

Nieuwe brug bij LIMES

bekend P14

Eindelijk......weg er mee

Leukste bijnaam PRIJS n Onlangs heeft Agnes Korebrits-van Egmond haar boek over de Rijnsburgse Bijnamen gepresenteerd. In veel families is dit boek onderwerp van gesprek. Het is dan ook een mooi en informatief naslagwerk over de Rijnsburgse Bijnamen. Maar wat is nu de leukste bijnaam? De redactie van De Rijnsburger is hier, samen met Agnes, benieuwd naar. Vindt u dat uw familienaam de leukste bijnaam heeft? Laat ons dit weten. Dit kunt u doen door uw bijdrage, max 200 woorden, te mailen naar redactie@ derijnsburger.nl. Graag voor 5 december. Het verhaal van de leukste bijnaam ontvangt het boek Rijnsburgse Bijnamen.

Bieb eerder dicht SINTERKLAAS n Op maandag 5 december sluiten, vanwege de Sinterklaasviering, alle vestigingen van Bibliotheek Katwijk om 16.00 uur. Voor iedereen die voor die tijd inspiratie wil opdoen om een surprise te maken, een sinterklaasliedje te zingen, pepernoten te bakken of een leuk Sinterverhaal voor te lezen, zijn er in de bibliotheekvestigingen in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg vele leuke boeken, cd’s en films te vinden. De pomp is defect en de tegels van de bak en bollen zijn beschadigd. | Foto: pr.

Maar niet helemaal. Het college van b&w heeft onlangs besloten het kunstwerk De Bollenfontein te ontmantelen en te restaureren. Dit kunstwerk verkeert in slechte staat. De pomp is al jaren defect en de tegels zijn beschadigd. De gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunst heeft geadviseerd de

Kersticonen

rug

Witteb

MUSEUM

n Op de bovenverdieping van het museum zijn een aantal prachtige iconen te vinden die o.a. het kerstverhaal vertellen. Omdat er veel belangstelling is voor de expositie is besloten om niet alleen op zaterdag maar ook op woensdagmiddag de deuren van 13.00 tot 16.00 uur te openen. Wilt u alvast in kerststemming komen dan is een bezoek aan het museum een prima keuze. De entree bedraagt € 1,50 p.p., leden van het Genootschap Oud Rijnsburg hebben gratis toegang.

fontein te ontmantelen. Dit advies wordt gesteund door inwoners en omwonenden. Ook de kunstenaar verleent zijn medewerking voor de restauratie. Wel staat hij erop dat het kunstwerk in de toekomst een nieuwe plek krijgt in hetzelfde gebied of in de directe omgeving.

E DAAGS www.wittebrug.nl/10daagse

Cadeautip!

Vanaf nu elke woensdag en zaterdag in Valkenburg.

LEIDSE MIX . STUDENTENHAVER DELUXE CASHEWNOTEN SAFFRAAN AIOLIE KNOFLOOK OLIJVEN

(1 per aankoop )

oordzee Kadobonnen van Nkend, zijn bij de Sint beraag omdat hij daar g mensen verwent. Iedere dag open v.a. 12.00 uur Volg ons op Twitter @NoordzeeBistro

€ 2,49 € 0,99 200 gr. € 2,99 € 1,49 200 gr. € 3,49 € 1,99 250 gr.

e

2 100 gr. e

2 100 gr.

GRATIS GRATIS

Inbrekers betrapt INFORMATIE n Een Rijnsburger

heeft vorige week vrijdag twee inbrekers betrapt in zijn huis. De mannen zijn er vandoor gegaan en ook na een uitgebreide zoekactie met politiehond zijn ze niet meer gevonden. De politie is op nu op zoek naar getuigen. Op die vrijdag waren er woninginbraken in Rijnsburg aan de Tulpenstraat (1) en de Anemonenstraat (1). De politie heeft het vermoeden dat het om dezelfde inbrekers gaat. Het gaat om twee mannen van ongeveer 1.80 meter, die op dat moment donkere kleding droegen. Mocht u getuige zijn, neem dan contact op met de politie Katwijk via 09008844, onder melding van procesnummer: 2016328685.

DÉ AANNE MER VOOR BED RIJF ÉN PARTICUL IER!

Aanbiedingen alleen geldig op zaterdag 3 december en woensdag 7 december 2016 in Valkenburg. Hotel Noordzee Boulevard 72 T 0714015742 www.hotelnoordzee.nl

Hoofdstraat 102 t.o. de Hoogvliet www.iliasdeli.nl

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl


KEURSLAGER KOOPJE

VLEESWAREN TRIO

Gebraden mosterdrib, Achterham en Wijncervelaat

Sinterklaasgehakt

Kom jij ook naar onze informatiedagen?

Pieter Groen biedt tweetalig onderwijs aan voor vwo, havo en mavo!

500 gram

495

425

3 x 100 gram

HAPPY HOUR

SALADE DUO

8 stokjes kipsaté, afgebakken stokbrood en kruidenboter

Pulled pork salade en Kip kerrie salade

VRIJDAG 2 DECEMBER VAN 17.00-19.00 UUR:

995

395

Warm mee te nemen,

2 x 150 gram

samen

Open Dag 21 januari 2017 10.00 – 14.00 uur

BROODJE UIT DE PAN

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Broodje Kip pesto of Broodje Stoofvlees met pepersaus

500 gram satévlees met bakje satésaus

VRIJDAG 2 DECEMBER VAN 12.00-13.30 UUR:

tto middag 15 februari 2017 13.30 – 15.15 uur

per stuk

250

samen

750

GEVRAAGD ZATERDAGHULP M/V VANAF 16 JAAR. Maaltijd uit de pan dagelijks vanaf 16.00 uur: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

www.pietergroen.nl Pieter Groen is onderdeel van Stichting Andreas College

01-12 02-12 05-12 06-12 07-12 08-12

Kip stroganoff met krieltjes Tagliatelle met kip in kokoscurrysaus Hutspot met rundvlees in stroganoffsaus Kip teryaki met basmatirijst Tagliatelle carbonara Stoofvlees in Bombaysaus met rijst.

AANBIEDINGEN GELDEN VAN DONDERDAG 1-12 2016 T/M WOENSDAG 7-12-2016 DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN

Comfortabel en veilig oud worden Eigen woning

Huub en Trees uit Rijnsburg vertellen in dit artikel hoe en waarom zij kozen voor een luxe serviceappartement in plandeel Calla in nieuwbouwwijk De Bloem in Rijnsburg.

VRIJE VERKOOPWAARDE

€ 300.000,00

HYPOTHEEK

€ 150.000,00

OVERWAARDE

€ 150.000,00

HYPOTHEEK € 348,00 (bruto € 600,-)

4-kamerappartement Calla (woonkamer + 3 slaapkamers)

HUUR € 1.443,00 SERVICEKOSTEN € 321,00

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN € 98,30

H

un kinderen leiden inmiddels hun eigen leven en Huub en Trees worden een dagje ouder. Daarom besluit het echtpaar nog eenmaal te verhuizen. “We zoeken een ruim appartement met balkon in een prettige, sociale omgeving om comfortabel en veilig te kunnen blijven wonen. De bouwplannen voor luxe serviceappartementen in de wijk De Bloem in Rijnsburg maakten ons nieuwsgierig. Na een bezoek aan het verkoopcentrum van De Raad waren we snel overtuigd.” Plandeel Calla bestaat uit 98 luxe serviceappartementen die te huur zijn. Ze zijn verdeeld over zes verdiepingen met bovenin 5 penthouses. Het idee achter Calla is uniek: een combinatie van luxe, comfort en zorgeloos huren. De appartementen zijn ontworpen voor mensen die willen leven in luxe en comfort en tegelijkertijd rekening houden met de toekomst.

WELZIJN

Een woonconcept als Calla bestaat nog niet in de Duin- en Bollenstreek. Met de bouw van de luxe serviceappartementen speelt De Raad in op de vraag naar levensbestendige woningen waar mensen comfortabel en veilig oud kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat woonomgeving en sociale contacten grote invloed hebben op iemands welzijn en eventuele gevoelens van eenzaamheid. Bewoners die gebruikmaken van de gezamenlijke faciliteiten en voorzieningen in Calla komen met elkaar in contact op een natuurlijke manier op momenten dat zij daar behoefte aan hebben. Het dorp Rijnsburg ligt in de mooie Duin- en Bollenstreek, vlakbij strand, duinen en zee. In het centrum zijn diverse winkels voor de dagelijkse boodschappen en de grotere steden zijn vlakbij.

VERZEKERINGEN ONDERHOUD TUINONDERHOUD

€ 20,00 (opstal) € 300,00 (opgave Vereniging Eigen Huis) € 60,00 (2 dagdelen per jaar)

GAS, WATER, LICHT € 200,00

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN € 65,74 VERZEKERINGEN ONDERHOUD TUINONDERHOUD VERWARMING, KOELING & WARM WATER

KOELING

€ 10,42

ELEKTRA

KABEL, TELEFOON

€ 56,00

KABEL, TELEFOON

BRAND- EN INBRAAKBEVEILIGING

€ 20,00 (opgave Feenstra AlarmCompact)

WELLNESS ABBONEMENT € 140,00 (opgave Azzurro Comfort + Partner - 2 personen) DOMOTICA, HUISAUTOMATISERING

€ 89,29 (afschrijving)

BRAND- EN INBRAAKBEVEILIGING

inbegrepen (opstal) inbegrepen (opgave Vereniging Eigen Huis) n.v.t. (2 dagdelen per jaar) € 50,00 € 41,00 (opgave Nibud- 2 personen) € 56,00 inbegrepen

WELLNESS ABBONEMENT inbegrepen (huishouden) DOMOTICA, HUISAUTOMATISERING

inbegrepen

TOTALE WOONLASTEN € 1.976,74 per maand 5% RENTE OVER EIGEN VERMOGEN

TOTALE WOONLASTEN € 1.342,00 per maand

FACILITEITEN

De luxe serviceappartementen bieden gezamenlijke faciliteiten (inbegrepen in de huurprijs), zoals een wellnesscentrum met zwembad, sauna, stoombad, relaxruimte en fitnesscentrum. De overige openbare ruimten bestaan uit een ontmoetingsplein, kookstudio met café en terras. Die faciliteiten geven bewoners de gelegenheid om bijvoorbeeld samen te koken en te eten of naar een film te kijken. De moderne, gebruiksvriendelijke domotica garanderen veel comfort en veiligheid. Er is bovendien een app ontwikkeld voor bewoners om met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld om te vragen of iemand mee gaat sporten of zin heeft om samen te koken en eten.

A-LA-CARTE-SERVICEDIENSTEN

Om mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten genieten van hun woning in Calla, zijn er extra à-la-carte-servicediensten zoals een boodschappenservice. Maar ook thuiszorg en begeleiding bij PGB-zorg thuis zijn mogelijk. Denkt u bijvoorbeeld aan (medische) alarm opvolging of begeleiding door een fysiotherapeut in de fitnessruimte. U kiest en betaalt alleen voor wat u gebruikt.

KOSTEN IN PERSPECTIEF

De maandelijkse kosten voor het huren van een luxe serviceappartement in Calla kunnen vrijwel gelijk zijn aan de maandelijkse kosten van uw eigen woning. Als u uw woning verkoopt en besluit een luxe serviceappartement in Calla te huren, kunt u de overwaarde beleggen. U ontvangt dan tot 5 % rendement per jaar. Dat rentebedrag gebruikt u om uw maandelijkse huur te verlagen. Voor bijna hetzelfde bedrag per maand geniet u op die manier van alle extra’s die wonen in Calla met zich meebrengt. Zo ondervonden Huub en Trees uit Rijnsburg ook dat hun maandelijkse woonlasten bij het huren van een 4-kamerappartement bijna gelijk blijven (zie het rekenvoorbeeld, fig.1).

WELKOM

Neem eens een kijkje bij het verkoopcentrum van De Bloem (bij Hoogvliet supermarkt). U bent van harte welkom voor een vrijblijvend advies en antwoord op uw vragen.

WONENINCALLA.NL

€ 625,00 (overwaarde)

WOONLASTEN NA AFTREK € 1.351,74 per maand

Een greep uit de faciliteiten in Calla! Wellnesscentrum Sauna Stoombad Zwembad Solarium Relaxruimte Fitnesscentrum Ontmoetingsplein Huisbioscoop Wasserette met wasmachine Droger en vouwtafel Pakketkluizen Logeerkamers Kookstudio Cafe met terras Bar Biljart Jeu de Boules Koersbal

Calla

LEV EN IN LUXE & COMFORT

fig.1 Rekenvoorbeeld

PRETTIGE SOCIALE OMGEVING


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

3

BAKKIE DOEN!

Schat Nog even en Sint Nicolaas vertrekt weer uit ons land. Als ik de foto’s zie, kan ik er nog niet over uit hoe druk het was en ge-wel-dig! Al die kinderen, ouders en grootouders. Het was gewoon een warm bad waar we Sint Nicolaas in onderdompelden. Iedereen kreeg de gelegenheid om een hand te geven, een knuffel of een kleurplaat. En alles nam Sint in ontvangst. Er is een speciale Piet die alles verzamelt en als Sint dan ‘s avonds met zijn pantoffels aan bij de haard zit, bekijkt Sint alles, sorteert het en bergt het keurig op. Alleen de wortels gaan direct naar Amerigo. We deden er maar liefst twee uur over om van de Kerkstraatbrug naar het midden van de Hoftuin te komen, maar toen had Sint ook praktisch iedereen gezien. Het blijft een bijzonder feest vol warmte, dat wij op onze eigen manier vieren, met alle liefde die bij ons feest hoort. Gelukkig mogen we Sint af en toe een beetje helpen om zijn feest of pakjesavond nog leuker te maken. Want als gezin met alleen volwassenen blijven we Sinterklaas vieren. Lekker erwtensoep of boerenkool eten en dan cadeautjes uitpakken, compleet met rijm. Gelukkig is Piet altijd in de buurt om de spullen voor de deur te zetten en hard op het raam te bonzen. En denk nou niet dat het dure cadeaus zijn. Het kan een leuk kookboek zijn, een bodycreme of een ingrediënt voor een lekker recept. Er zijn zoveel leuke dingen. En enpassant worden we allemaal op de hak genomen in de gedichten. Ik besef dat het een groot voorrecht is om zo’n feest met elkaar te vieren. Het zit niet in de cadeaus, het zit in het samenzijn. In de warmte. Dat geldt ook voor de Kerstdagen. Het is fantastisch om één van die dagen elkaar te treffen, naar de Kerstnachtdienst te gaan, te wandelen, kerstkrans te eten en koffie te drinken en misschien wel met elkaar een hapje te eten. Helaas zijn er mensen die alleen zijn en weinig warme herinneringen hebben. Dan nog hoop ik dat ze warm worden van een moment dat anderen naar ze omkijken of blijde gezichtjes zien op de televisie. We leven in een rare wereld, met groeperingen waar we niet blij van worden en de mooie dingen die wij hebben, willen vernietigen. Maar wij kijken te vaak langs de mooie momenten die we hebben en die we ons altijd kunnen blijven herinneren. Wij moeten er alleen voor zorgen, dat wij dat vasthouden en ons niet hetzelfde opstellen. Gek is het, dat je op sommige momenten aan gezegdes van je ouders moet denken en hoe wijs ze waren. Toen ik eens verdrietig thuiskwam van schoolcatechisatie omdat er kinderen waren die me pestten en uitlachten zei mijn moeder: ‘Lieverd, als je iets waardevols hebt, iets moois, een schat, dan worden mensen jaloers. Dan willen ze het afpakken of kapot maken. Het is alleen aan jou om dat moois vast te houden en die schat te koesteren.’ Teuntje van Delft (voor reacties teuntje.vandelft@deweijercommunicatie.nl)

Naam zwembad blijft hetzelfde  De naam Aquamar blijft voor het nieuwe zwembad behouden. Dat heeft het college mede op advies van Katwijk Marketing en de directie van het Sportbedrijf Katwijk besloten. Naar verwachting opent het nieuwe zwembad in het voorjaar van 2018 haar deuren.

UNIEK

“Er zijn genoeg redenen om de naam Aquamar te blijven gebruiken, “aldus wethouder Krijn van der Spijk. “De naam is uniek en is sinds 1987 zorgvuldig opgebouwd als herkenbaar en vertrouwd merk in Katwijk”. Er komt wel een nieuw logo voor het zwembad. Bij een modern gebouw dat voldoet aan de eisen van de huidige tijd, past een logo met een eigentijdse uitstraling. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe zwembad in Katwijk zijn begonnen. Het bouwterrein is inmiddels afgezet en men is bezig met het bouwrijp maken, zoals het slopen van enkele opstallen, het verleggen van kabels en leidingen en het grondverzet. Tijdens het graafwerk zal er tegelijkertijd goed worden gekeken of er archeologische resten aanwezig

zijn. Als er vondsten worden aangetroffen, die het behouden waard zijn, dan zullen deze eerst worden opgegraven, waarna de daadwerkelijke bouw kan starten. De officiële eerste paal gaat begin volgend jaar de grond in. OPEN TIJDENS DE BOUW

Tot het moment dat het nieuwe zwembad klaar is, blijft Aquamar open voor alle zwemmers. Ook de weekmarkt op vrijdag gaat gewoon door! De gemeente heeft de opdracht voor de nieuwbouw van het zwembad gegund aan OLCOSportsphere. Deze partij realiseert de bouw en is voor de duur van 15 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij de inrichting van het nieuwe zwembad is rekening gehouden met alle (toeristische) doelgroepen, verenigingen en instellingen van de regio Katwijk. Naast de verschillende baden komt er een verenigingsruimte en een interactieve waterspeeltuin op het buitenterrein. Het nieuwe zwembad wordt een duurzaam en modern gebouw waar zowel Katwijk als de regio volop van profiteert.

Hondenpoep is in Rijnsburg nog steeds ergernis nummer 1. | Foto: pr.

 Hondenpoep, te hard rijden en parkeerproblemen

Top drie overlast in Katwijk blijft dit jaar ongewijzigd VEILIGHEID  De drie belangrijkste buurtproblemen in Katwijk blijven ongewijzigd. Ook dit jaar vinden de Katwijkers die deelnamen aan de Veiligheidsmonitor dat hondenpoep, te hard rijden en parkeerproblemen de grootste overlast veroorzaken in de gemeente. De Veiligheidsmonitor heeft in de periode september tot en met november 2015 een vragenlijst voorgelegd aan 1.522 geselecteerde inwoners van de gemeente Katwijk. In totaal hebben 582 mensen de vragenlijst ingevuld. Daarnaast hebben 135 Katwijkers meegedaan aan de landelijke Veiligheidsmonitor. De totale respons komt daarmee uit op 717. De overlast in de buurt is gemeten in drie categorieën: fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast. De hondenpoep kwam als nummer één ergernis uit de bus en liet rommel op straat, vernieling van straatmeubilair en bekladde muren of gebouwen achter zich. Bijna een kwart van de Katwijkers ervaart veel overlast van deze soorten fysieke verloedering. Dit percentage ligt hoger dan het gemiddelde in de regio waar 20 procent deze overlast vaak voor zijn kiezen

krijgt. Volgens het onderzoek komt dit verschil met name door de grotere overlast van hondenpoep in deze gemeente. Te hard rijden is op de ‘overlastranglijst’ op de tweede plek geëindigd. De te hoge snelheden blijven vooral in Valkenburg en Katwijk aan den Rijn niet onopgemerkt. In deze dorpsdelen staat het te hard rijden zelfs op nummer één terwijl in Rijnsburg en Katwijk aan Zee de hondenpoep als eerste genoemd wordt. Op de derde plek staan de parkeerproblemen zoals fout geparkeerde auto’s of drukte. 28 procent van de inwoners heeft veel overlast ervaren van deze verkeersoverlast. Dit is 5 procent minder dan 2013. In de gemeente werd in 2015 minder overlast ervaren van dronken mensen op straat, rondhangende jongeren, drugsgebruik of drugs-

handel, mensen die op straat worden lastiggevallen en overlast door buurtbewoners. Elf procent van de ondervraagden ondervindt veel problemen van deze zogenoemde sociale overlast. In vergelijking met andere wijken heeft Katwijk Noord (13 procent) meer te maken met overlast door drugsgebruik of drugshandel en rondhangende jongeren. Ook geven inwoners vaker dan gemiddeld aan dat zij worden lastiggevallen door mensen op straat. In Katwijk aan Zee is het percentage juist gehalveerd van 14 naar 7 procent. Hoewel openbare dronkenschap hier vaker voorkomt dan gemiddeld, is de overlast van dronken mensen op straat gedaald. Dit geldt ook voor de overlast door rondhangende jongeren. De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeenten en politie. Vorig jaar heeft Katwijk voor de vierde keer deelgenomen aan dit onderzoek.

Swingend het jaar uit in de Go Go RAVAGE  Zaterdag 17 december is er een leuke avond uit in Go Go. Op veler verzoek even een avond terug in de tijd. Deze avond is speciaal voor degene die de 30, 40, 50 of misschien wel 60 gepasseerd zijn. De band “Ravage” zal tijdens deze avond optreden. Deze band timmert al 20 jaar aan de weg en speelt hits uit de jaren 60, 70 en 80. Met andere woorden The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Elvis, Cliff, Golden Earring tot Hazes en alles wat daar nog tussen zit. Het gaat dus een avond worden waar iedereen die boven de 30 is wel wat voorbij hoort komen waar hij of zij iets mee heeft. Er is een dansvloer om weer een keer lekker te dansen maar ook een gedeelte met tafels en stoelen om even met elkaar bij te praten. Als de band even niet speelt

zullen er ouderwetse Soul en Disco platen worden gedraaid. De kaarten kosten slechts vijf euro en zijn te verkrijgen in Rijnsburg bij snackbar De Klink en bij Topslijter in De

Hoftuin. Ook mogelijk om kaarten aan te schaffen via Facebook, kijk daarvoor op de pagina van Go Go Rijnsburg. De deuren gaan open om 20.30 uur.

Playing music from the 60’s, 70’s & 80’s. | Foto: pr.


KORTING & COOP Aanbiedingen zijn geldig van donderdag 1 3 december 17t/m t/mzaterdag zondag 20 november bijCoop CoopKatwijk KatwijkRijnstraat Rijnstraat 78 78 bij GELDIG VAN MAANDAG 28 NOVEMBER T/M ZONDAG 4 DECEMBER 2016. WEEK 48

! E I T AC

Bij besteding van 30,- of meer aan boodschappen altijd 1 krat bier van 24 flesjes naar keuze voor 9,49! Keuze uit diverse soorten.*

F E E G 2. t Fees

Deze actie loopt t/m 31 december!

IS 2+1 GRAT

Coop Goudse gesneden kaas

Deze actie loopt t/m 31 december!

1.39 Elstar of HJonagold appelen 1.49 eb je je Elstar of Jonagold appelen

Coop metworst, cervelaat of chorizo

gezet? schoen niet te kijken

zakje 150 gram

0.

Fe+1 Ges t RATIS 2

stuk 150 gram

COOP VAN

1.

DE

=op op 99 0.

2

puntzak 350 gram

coop

1.29

kruidnoten zak 500 gram

0.79

1.79

pakken 2Rundergehakt of verse worst

van 6.00 voor

2.

99

of per stuk

0.

59

6. 7.00

00

4.4.50 50

N 2 PAKKE

6.00 7.00

3 pakjes 3.99 naar keuze

0. maak Sint bijzonder

1.25

Chocolade reep 500 euro reep 100 gram

49

0.59

7

Alle gourmet mini’s 3 pakjes naar keuze

Coop speculaasstaaf

1.

49 (fijn of grof) 2 pakken à 500 gram naar keuze of verse worst (fijn of grof)

3. 3

mini’s 00 69 Alle gourmet *

pakje 95 gram

2 pakken à 500 gram naar keuze

99

1.19

Jupiler, Warsteiner of Alfa bier

Marsepein gebak

N (fijn of E grof) KK 2 PA

*

Sint holfiguur

Rundergehakt of verse worst Rundergehakt

6 flesjes à 500 ml

38

2 bakjes à 150 gram naar keuze

Coop filet Coop brie 2.25 voordeelverpakking Amèricain naturel Krat 24 flesjes à 250/300 ml Markant Markant 320 gram bakje 140/150 gram 2.29 strooigoed

van 6.85 voor

2 pakken à 500 gram naar keuze

Coop brooden toastsalades

i o o r St ER ISM KEN HU

Coca Cola Life Zet je schoen erbij, Coca Cola Regular pack à 4je x 1.5blij liter dan maakt4 Sint

2.

bijv. kip-saté

90 S I T 50% korting 0. A R G 0. WENS 1 +

dan Vergeet autje een cade of Sint er stopt! heeft inge

99

Fe t 2. 1. esWENS PRIJS* E V L A H 2Bijvoorbeeld e

Chocolade 53 kruidnoten 3. Van 1.79 voor *acties zijn uitgezonderd

69

2.00

Alle Sinterklaas strooigoed

99

3.00

F E E G Strooi

Coop vleeswaren

PER KILO

00

i o o r t S E GE F

Coop Goudse gesneden kaas pakje 100 gram of Coop vleeswaren pakje 90-125 gram 3 pakjes naar keuze pakje 100 gram of pakje 90-125 gram 3 pakjes naar keuze

pak 225 gram

2.49

1.99

Shoarmareepjes

WENS 0. 0. per kilo 4.90

M 100 GRA

Shoarmareepjes Kikkers per kilo 4.90

& muizen

GRAM 079 Coop 100. 56 roomboter zakje 192 gram

49

49 GEEF Feest Strooi

4.49 MAX. 4 STUKS MAX. 4 STUKS PERop KLANT kijk voor de actuele openingstijden rondom de feestdagen PERcoop.nl KLANT pak 500 gram

krat 24 flesjes à 250/300 ml 16

krat 24 flesjes à 250/300 ml

0.80

9. 9.

99 3.99 13.13.

0. amandelletter 80 0. Jupiler, Warsteiner ofWarsteiner Alfa bier 56 Jupiler, of Alfa bier 0. 0.95

WENS

99

69 14. 14.

69

9999

bij elke €5,** 4. aan boodschappen 41 2. 00 4. 2.i Herfstbok bier

multipack 6 flesjes à 300 ml

1

Sucadelappen per kilo 9.90 bestek Sucadelappen

AM ZEGEL 100 GRM

per kilo 9.90

100 GRA

0. 99 0. GEEF 1.

10

Coop Katwijk

99

Herfstbok bi

Kabeljauwburger Kabeljauwburger of visschnitzel

Rijnstraat 78

KORTING 25% 41

UKS PAK 2 ST

UKS PAK 2 ST

3.00 3.50

*per product kan de prijs verschillen, de korting wordt aan de kassa verrekend

Feest

*per product kan de prijs verschillen, de korting wordt aan de kassa verrekend

*per product kan de prijs verschillen, de korting wordt aan de kassa verrekend

2

bijv. brand dubbelbock multipack 6 flesjes à 300 ml

of visschnitzel

1. maandag t/m zaterdag 7:00 – 21:00 uur 2 10

G* 6 flesjes à 300 TINmultipack 25% KOR

00

3.00 3.50

Stro1.o

Buisman instantkoffie

pot 200-290 gram of doosje 8/10 stuks

Feest

*per product kan de prijs verschillen, de korting wordt aan de kassa verrekend

bijv. brand dubbelb multipack 6 flesjes à 300

5.89

1.59 2.13

49

5.89

ING* 25% KORT

WENS4.64 bijv. segafredo espresso casa bonen zak 500 gram

Alle Segafredo of Lavazza

ooi

pak 250/500 gram

6.19

Bullit energy drink blikje 250 ml

0.69

0 49 0.

WENS

maak Sint bijzonder

19


nieuws

DE RIJNSBURGER

Ui catcher Kunst Rijnsburgers en het verkeer of de wegen waarop het verkeer plaatsvindt, het blijft voer voor discussies. Verkeersproblematiek, verkeersgedrag en de inrichting van wegen was de afgelopen dagen in ieder geval weer regelmatig in allerlei bewoordingen terug te vinden op sociale media. Allereerst was daar de plotseling gewijzigde voorrangsregeling op de kruising Voorhouterweg/Bankijkerweg. Volgens de gebruikers van die weg gaat dat echt voor ongelukken zorgen. Nu, ik ben zelf even gaan kijken en inderdaad echt duidelijk is het er allemaal niet op geworden. Onduidelijke aanwijzingen, direct voorbij een onoverzichtelijke bocht, overstekend fietsverkeer… het is inderdaad wachten op ongelukken. Daarnaast is er gedurende de wintermaanden de laaghangende zon die automobilisten vanuit de richting Voorhout verblinden. Hopelijk gaat een ijverige verkeersambtenaar snel aan de slag met deze ingewikkelde kruising. Sterkte allemaal. De gemeente is begonnen met het vernieuwen van de stoepen en straten in de wijk Frederiksoord. Daar is ook commentaar op, de nieuwe stoepen zijn n.l. een stuk smaller dan de oude, ongeveer een meter breed. Ach, dat valt nog best mee. Ik heb in deze column jaren geleden eens geschreven over een dorpsgenoot die niet alleen een nieuwe smaller stoep kreeg maar deze kwam ook nog eens ruim 10 centimeter boven zijn tuinpad uit. Met veel kunst en vliegwerk heeft hij uiteindelijk een juiste aansluiting weten te creëren, maar het heeft heel wat extra inspanning gekost. Over kunst gesproken: de Bollenfontein aan de Oegstgeesterweg wordt binnenkort weggehaald. Eindelijk… zullen velen met mij verzuchten. Eindelijk worden we verlost van één van Rijnsburgs meest in het oog springende shameplekken. Tientallen jaren heette het verpauperde kunstwerk onze gasten of mensen die door reisden naar Katwijk welkom. In de ruim 37 jaar dat de Bollenfontein c.q. het kunstwerk ons straatbeeld sierde heeft het amper gefunctioneerd. Er was altijd wel iets mee aan de hand. Nu verdwijnt het, helaas niet al te lang. De gemeente laat n.l. het kunstwerk restaureren en de bedoeling is om het elders in de buurt weer terugplaatsen. Hopelijk plaatsen ze het op een plek die niet zo gemakkelijk te bereiken is want anders voorzie ik dat wederom weer 37 jaar lang de fontein als een echte shame-plek het volk zal mogen begroeten. Wellicht kan het ergens in De Bloem worden geplaatst, het is toch een Bollenfontein. En komen uit bollen vaak niet de mooiste bloemen te voorschijn? Die zitten natuurlijk wel in de grond, dus mocht men geen plek kunnen vinden? U mag het verder invullen….

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

5

Flora Band knalt in Birmingham  Seizoen 2016 op uniek wijze afgesloten SHOW  Marching- en Concertband Flora Band uit Rijnsburg is het afgelopen weekend in Birmingham geweest. Daar waren de muzikanten deelnemer aan de Birmingham Tattoo 2016. De mannen van de Flora Band kunnen terug kijken op een mooi weekend. De reis op zich was al een hele gebeurtenis. Vrijdagavond verzamelden de muzikanten bij clubgebouw ‘de Kazerne’, waarvan ze met de bus naar Hoek van Holland vertrokken. Aldaar werd een ieder ingecheckt om met de nachtboot naar Harwich te gaan. De Stena Hollandica meerde daar zaterdagochtend vroeg aan, een bus bracht de Flora Band door de prachtige Engelse landschappen naar de arena in Birmingham. Daar aangekomen stond de vrachtwagen met spullen klaar, met grote dank aan Bert de Mooij, oud-lid van de Flora Band, die belangeloos de instrumenten en pakken vervoerde. Zaterdagmiddag vond daar een repetitie plaats, vooral om met alle deelnemers de finale te oefenen. De taptoe is de grootste militaire taptoe in Engeland, de Flora Band was dus een van de weinige amateur deelnemers.

Dat maakte dit optreden extra speciaal. Zaterdagavond vond vervolgens de eerste van twee shows plaats. De Flora Band mocht als vierde in het drie uur durende programma optreden. De show ging, naar de eigen woorden van de muzikanten, ‘super strak’, en de reacties van het publiek bevestigen dat. Waarschijnlijk niet in de laatste plaats omdat de show van de Flora Band, die voor de gelegenheid omgedoopt was tot ‘UK’s Best’, alleen maar muziek van het eigen continent van het publiek bevatte. Het gedragen stuk, met de signaalsolo van de twee kornettisten, werd met luid applaus ontvangen. De finale was, voor 10.000 man publiek en tussen alle militaire orkesten, zowel voor de toehoorders als de muzikanten een ware belevenis. De zondagmorgen, na een heerlijke nacht bijslapen in het hotel, kon

naar eigen invulling worden doorgebracht in het mooie centrum van Birmingham, waar onder andere een gezellige kerstmarkt stond. Zondagmiddag was het rond 14.00 tijd voor de tweede show, die opnieuw een succes was en door het publiek met enthousiasme werd ontvangen. Deze trip naar Birmingham, waar-

van de muzikanten maandagochtend weer thuis waren, was een mooie afsluiter van het seizen 2016. De Flora Band heeft bij deze taptoe een goed visitekaartje achtergelaten, verschillende impresario’s en evenementen hebben hun interesse getoond in een samenwerking met de Flora Band voor optredens binnen en buiten Nederland.

Flora Band tijdens de Birmingham Tattoo 2016. | Foto: pr.

Het derde Dorcas Dinner Feestelijke openingsweek with Friends nieuwbouw de Vlietstede 2016  Voor de derde keer wordt donderdag 15 december het Dorcas Diner with Friends gehouden in het Van der Valk Hotel De Gouden Leeuw in Voorschoten.

De organisatie is in handen van Dorcas Ondernemers Regio West. Zij maakt deel uit van Dorcas Nederland, een Christelijke hulporganisatie die zich het leed van mensen in ontwikkelingslanden aantrekt. Ze ondersteunen projecten die medische zorg bieden en organiseren preventievoorlichting over hygiëne, HIV en aids en zoeken oplossingen voor tekorten aan (schoon) water. Anderhalf miljard mensen heeft geen toegang tot medische zorg. Wereldwijd sterven hierdoor jaarlijks 3,1 miljoen mensen. HEALTH FOR LIFE

Deze derde editie staat de ontmoeting in het teken van gezondheid. Dit is misschien wel hét belangrijkste wat een mens zich kan wensen. Dit geldt ook voor de bevolking in Kenia, het land waar de meeste projecten van Dorcas Ondernemers Regio West zich bevinden. De laatste jaren is er veel aandacht geschonken aan het realiseren van schoon drinkwater en het opstarten van

landbouwactiviteiten. Health For Life is een volgende stap en zet in op verbetering van de hygiënische omstandigheden. Dit kan vaak heel eenvoudig met goede voorlichting en preventiemateriaal. In Kenya worden heel veel kinderen ziek van jiggers. Kinderen lopen veelal op blote voeten in het zand. Dat vinden zandvlooien heerlijk, want die kunnen zo heel makkelijk, via een wondje, onder de huid van de voeten hun eitjes droppen. Vervolgens komt daar een larfje uit: de jigger, die verwijderd moet worden, met alle gevolgen van dien. Malaria komt in heel Kenia voor. Een ernstige ziekte die wordt overgebracht door muggen. Om de kans op besmetting te verkleinen zijn anti-muggen maatregelen noodzakelijk. Muskietnetten zijn praktische producten die mensen goed beschermen tegen insecten. Dorcas blijft zich inzetten om het aantal nieuwe hiv-infecties te verlagen, en het toegankelijk maken van goede zorg voor mensen die al te maken hebben met hiv/aids. Wilt u bij dit event aanwezig zijn? Dan kunt u contact opnemen met Mariella Zandbergen, tel: 06 52 317 658 of Paul Voshol, tel: 06 20 706 76. Zie ook: www.dorcasregiowest.nl

DSV

 Vlietstede, het gloednieuwe woon-zorgcomplex van DSV|verzorgd leven is al bijna een jaar vol in bedrijf en een nieuw thuis op een vertrouwde plek in Rijnsburg voor de ouderen die er wonen.

Nu zal het nieuwe gebouw ook feestelijk en officieel worden geopend. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december is er ter gelegenheid van de officiële opening een speciale feestweek voor bewoners, hun naasten, vrijwilligers en medewerkers in Vlietstede. De officiële openingsreceptie voor genodigden is op 15 december van 15.30 tot 18.00 uur. Begin april 2016 konden de bewoners van Vlietstede hun intrek nemen in hun nieuwe behuizing aan de Oude Vlietweg 50. Na hun verblijf in de tijdelijke huisvesting aan de Waterboslaan in Rijnsburg genoten de bewoners ervan om weer terug te zijn in hun vertrouwde omgeving in het hart van Rijnsburg. Ook in de tijdelijke huisvesting was het goed toeven, vooral op het mooie terras met uitzicht op het water, waar veel ouderen graag naar de voorbij varende boten keken. De tijdelijke huisvesting wordt op dit moment weer gebruikt door de bewoners van DSV|Duinrand, dat nu nieuw gebouwd zal gaan worden. MODERN ZORGGEBOUW

Reageren? uicatcher@gmail.com

Health For Life staat centraal tijdens het derde Dorcas Dinner With Friends. | Foto: pr.

Met het gereed komen van het nieuwe gebouw is op deze plek gerealiseerd waar DSV|verzorgd leven zich al jaren sterk voor maakt: kleinschalige, persoonlijke en hoogwaardige zorg dichtbij, vanuit een duurzaam gebouw met innovatieve voorzieningen die voldoen aan de eisen die de nieuwe tijd stelt aan zorg en welzijn. Ouderen die dat thuis door hun lichamelijke omstandigheden niet meer kunnen, krijgen hier de voorzieningen om binnen hun mogelijkheden zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven. In een eigen ruim en modern appartement, voorzien van de

benodigde zorg. En voor cliënten met psycho-geriatrische klachten biedt het nieuwe Vlietstede zoveel mogelijk vrijheid terwijl zij toch in een veilige en verzorgde omgeving kunnen verblijven. Het nieuwe gebouw op de hoek van de Smidstraat en de Oude Vlietweg bestaat uit vier verdiepingen. In het gebouw zijn 23 zorgappartementen ondergebracht voor cliënten met somatische aandoeningen, vier kamers voor kortdurende opvang en een volwaardige hospicevestiging van Hospice Katwijk van DSV met twee hospice-plaatsen. Voor de bewoners van Vlietstede is het nieuwe gebouw inmiddels al een warm thuis geworden, met alle zorg en comfort direct bij de hand. FEESTELIJKE OPENINGSWEEK

Speciaal voor de bewoners, hun naasten, vrijwilligers en ook voor medewerkers zijn er tijdens de feestelijke Openingsweek van de nieuwbouw allerlei gezellige activiteiten, zoals muzikale optredens, zangmiddag, creatieve activiteiten en een fijne verwen- en beautymiddag. Vanwege de tijd van het jaar hebben sommige activiteiten een speciaal Kersttintje, zoals kerststukjes maken. Ook de officiële opening voor genodigden op 15 december staat in het teken van de kerstperiode. De openingshandeling zal worden verricht door (oud)wethouders Wim van Duijn, Gerard Mostert en Daan Binnendijk.


FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten

Nan de Mooij

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Vaak zullen wij je tegenkomen met wie je was en wat je zei. Je bent wel bij ons weggenomen, maar een stuk van jou blijft altijd heel dichtbij. Ver weg van ons, maar toch zo dichtbij, is van ons heengegaan

Cornelia Kralt - van der Veer - Corry -

weduwe van Piet Kralt Leiden, * 2 januari 1942

Leiderdorp, † 20 november 2016 Conny en Jan Romy en Sander Lizzy Damian

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid Gebruik van “Het Afscheidshuis” is mogelijk voor opbaren in één van de familiekamers en / of condoleance Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 204 63 336 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

Uitvaartspreekuur donderdag 8 december 2016 Tussen 14.00 en 16.00 uur bij De Laatste Eer

Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

3 sfeervolle 24 uurs familiekamers Inloopuurtje: elke donderdagmorgen van 10.00-11.00 uur

Financieren van de uitvaart Op het uitvaartspreekuur kunt u zien wat er mogelijk is bij De Laatste Eer . Er is ook een adviseur van Nuvema. Deze geeft informatie over de mogelijkheden die Nuvema biedt om de uitvaart te financieren. Nuvema doet dit altijd op basis van

Wanneer? Het uitvaartspreekuur is donderdag 8 december tussen 14.00 en 16.00 uur en is bij De Laatste Eer aan de Kamerlingh Onnesstraat 62 in Rijnsburg. Het uitvaartspreekuur is gratis. Reserveer alvast via nummer 071 – 402 29 54.

Waarom het uitvaartspreekuur?

071 402 86 89

 Krijg informatie over de financiering van een uitvaart

Uitvaart@delaatsteeer.nu Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

 Stel al uw vragen over uitvaarten

www.delaatsteeer.nu

 Leg uw wensen vast  Ontvang een gratis wensenboekje

Het uitvaartspreekuur is in samenwerking De Laatste Eer Rijnsburg.

Nuvema uitvaartverzekeraar. Thuis in Zuid-Holland.

Drees Correspondentieadres: Conny Noort Noordeinde 46, 2231 LL Rijnsburg De crematie heeft inmiddels in stilte plaatsgevonden. Met dank aan Andy voor de liefdevolle verzorging.

Afgelopen zaterdag ontvingen wij het verdrietige bericht uit Nieuw-Zeeland dat na een periode van afnemende gezondheid is overleden, onze zwager en oom

ARIE VAN OMMERING echtgenoot van Jacoba vletter

†Helensville 27-11-2016

Uitvaartonderneming DC VIS & ZN Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Betrokkenheid, persoonlijke aandacht en dag en nacht bereikbaar. Kantoor: Hartweg 33 2221 PV Katwijk tel. 071 4074440 mobiel. 06 12507285 uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl thuis opbaring - volledig verzorgde uitvaarten

Arie en Co Vletter Adriaan en Coby Vletter Truus en Jan Paauw Floor en Mieke Vletter Wim en Nel Vletter Neven en nichten Correspondentieadres: J. van Ommering-Vletter 32 Hutchinson Road RD2 Helensville 0875 New Zealand

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Kunstgebitten / (spoed)reparaties Gebitten worden aangemeten door een tandarts

Op zaterdag10 december organiseert Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding ‘GEDENKEN IN LICHT’. Tijdens Gedenken in Licht heeft iedereen de gelegenheid hun geliefde op hun eigen manier te herdenken. Een ieder is welkom tussen 17.00 en 18.30 uur in de aula van begraafplaats Duinrust aan de Parklaan in Katwijk. Iedereen die iemand verloren heeft, ongeacht achtergrond of dat men op deze begraafplaats ligt, is van harte welkom. Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding Elke uitvaart in vertrouwde handen J. v.d. Vegtstraat 63 2225 TR Katwijk 071-4018779

Elke maand verrassende aanbiedingen! Wassenaarseweg 71a - 2223 LA - Katwijk www.tcmoerkerk.nl - info@tcmoerkerk.nl

Theo van der Plas & Bouwe Hoek TANDTECHNIEK

Alle verzekeringen welkom

uw wensen en regionale prijzen. Nuvema heeft financieringsmogelijkheden voor jong en oud. U krijgt daarbij alvast een gratis wensenboekje om uw wensen in vast te leggen.

 Krijg informatie over de mogelijkheden bij een uitvaart

Bert

*Hazerswoude-Rijndijk 9-10-1926

Veel mensen hebben vragen over wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken. Daarom houden wij een uitvaartspreekuur. Hier kunt u met al uw vragen over het regelen van een uitvaart terecht.

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528 Persoonlijk en betrokken Sfeervolle familiekamer Meeuwenlaan 43 2225 PE Katwijk www.theovanderplas.nl


lokaal

DE RIJNSBURGER

FloraBand Bijzonder Engels Terwijl we Nederland binnen rijden in een bus waarin het gesnurk van mannen duidelijk hoorbaar is en de rest van Nederland wakker wordt schrijf ik deze column. Een intensief weekend ligt achter ons. En een fantastisch optreden is in ons geheugen gegrift. Nadat we vrijdagavond vertrokken vanaf de Kazerne hebben velen van ons slapend in de hutten op de boot richting Harwich de nacht doorgebracht. Zaterdagmiddag kwamen we aan in de Barclayd Arena. Midden in het centrum van Birmingham ligt dit grote stadion dat plaats biedt aan 10.700 mensen. Na een lange finale repetitie waarin klassiekers als Land of Hope and Glory langs kwamen bereidden we ons voor op het optreden. Wat eten in de stad en wat warm speel oefeningen en dan… Nu spelen we dit seizoen een nieuwe show. Een show waarin de vier landen uit het Verenigd Koninkrijk zijn vertegenwoordigd. We kwamen dus iets doen wat de Britten zelf hebben uitgevonden. Nu weten we zelf ook wel dat we aardig kunnen spelen, maar het blijft spannend of het Britse publiek ons product ook zou waarderen. Terwijl de gordijnen opengaan marcheren we het veld op. Het licht gaat aan, de spanning stijgt, de speaker noemt ons de meest Britse band van het Europese vaste land en dan begint het. Een golf van enthousiasme valt over ons heen. De reacties uit het publiek zijn heerlijk. Het blijft als muzikant geweldig een staande ovatie te krijgen van zo veel mensen. En dan realiseer ik me, dat het best bijzonder is, bijzonder voor een verenging uit Rijnsburg, mannen die nu nog liggen te snurken vlak voordat ze weer aan het gewone werk gaan, die tussen de professionals in Birmingham aan de Engelsen lieten zien wat Engels is.

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

7

Diner Well Done van Werkgroep de Ruyter super geregeld  Nieuwe succes formule voor herhaling vatbaar TOP  Afgelopen vrijdag werd in het sponsorhome van Rijnsburgse Boys het jaarlijks diner van Werkgroep de Ruyter gehouden…. In nieuwe stijl. Diner Well Done is de meer dan succesvolle opvolger van het traditionele diner in de Immanuelkerk. De vast club vrijwilligers van het diner vonden het tijd voor vernieuwing en kwamen met Diner “Well Done” op de proppen: een gezellige avond met live muziek en heerlijk eten in een gezellige, informele sfeer. De Immanuelkerk werd verruild voor het spelershome van Rijnsburgse Boys, het aantal kaarten wat verkocht werd ging over de 200 heen, de band ‘Los Askoestos’ kwam spelen en er werd overheerlijke tournedos geserveerd, vooraf gegaan door diverse hapjes. Een nieuwe succesformule was geboren. BIGGENRACE

De vaste crew van het diner hadden

zoals altijd alles weer tot in de puntjes voorbereid. Tijdens de avond werd er een loterij gehouden en werden de gelukkige winnaars eigenaar van een prachtig stuk tournedos. Er kon gewed worden tijdens een onvervalste biggenrace en de band speelde wat je maar wilde onder het mom van “een joet in de hoed”. Uiteraard was de gehele opbrengst aan het eind van de avond voor noodhulp aan Oost-Europa. Dat de avond een succes was bleek wel uit het resultaat: 8.000 euro netto voor Werkgroep de Ruyter. Weer een prachtig resultaat.

 Burgemeester Frank Koen heeft gisterenavond een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan oud-wethouder W.J. van Duijn.

Dit gebeurde in Topaz Overduin, alwaar Van Duijn afscheid nam als voorzitter van de Stichting Schuilplaats. De heer Van Duijn is onderscheiden tot Ridder in de Orde van

Tijdens de borrel, voorafgaand aan het diner kwam autocentrum van Egmond van de Langevaart een cheque van 500 euro overhandigen. Dit bedrag was gedoneerd door de bezoekers van de open dag vanwege het veertig jarig bestaan van de showroom. Zoveel vrijwilligers en bedrijven zetten zich altijd weer belangeloos

Oranje-Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding op grond van zijn activiteiten op het terrein van politiek, welzijn en kerkelijk leven. Naast deze werkzaamheden bij De Schuilplaats, was hij ook lid van de Raad van Advies van de SGP. Ook is hij onderscheiden vanwege zijn eerdere en huidige periode als raadslid van de gemeente Katwijk.

Rijnstreekkoor in actie CONCERT  Het Rijnstreekkoor sluit op 16 december het muzikale jaar af met het geven van een kerstconcert samen met het Ichthus familiekoor onder leiding van Jan Verhoef dirigent van beide koren.

Het thema van het concert is “Let us adore Him”. Medewerking van Kees Alers/fluit, Peter Bontje/vleugel, Theo Griekspoor/ orgel, Sandra van Loon/ sopraan. Het concert vindt plaats in de Immanuelkerk te Rijnsburg, aanvang 20.00 uur. Toegang bedraagt 15 euro. Kaarten zijn te koop bij de leden van het koor en aan de zaal. Het belooft weer een prachtig en afwisselend concert te worden. In 2017

toedraagt. Daar kunnen we alleen maar heel, heel dankbaar voor zijn. Als Werkgroep de Ruyter blijven we dan ook doorgaan: Hun nood, onze zorg’, aldus voorzitter Simon Mulder.

CHEQUE

Koninklijke onderscheiding voor oud-wethouder LINTJE

in, net zoals afgelopen vrijdag. Zonder hen kan Werkgroep de Ruyter niet veel doen. ‘Iedere keer zijn wij weer verwonderd over hoe Rijnsburg Werkgroep de Ruyter een heel warm hart

nodigt het Rijnstreekkoor iedereen die kan zingen uit om mee te doen met het projectkoor met als thema “Christ Your passion is my passion” uit de Jerusalem Passion van Murray Wylie. Op 9 januari 2017 begint het koor met het instuderen van de muziek uit de Jerusalem Passion. Iedere maandag oefent het koor in de Immanuel kerk te Rijnsburg van 20.00- tot 22.00 uur. De uitvoering is op 31 maart 2017 in bovengenoemde kerk. De kosten bedragen 50 euro inclusief wekelijkse koorrepetities muziek en een oefen-cd. Informatie kunt u inwinnen bij Peter Nijenhuis telefoon 06 20847634. U kunt zich opgeven bij Nel.kraaijenoord@ gmail.com.

Deze column werd geschreven door Gerard Mostert Jr., trombonist bij de Flora Band. In het dagelijks leven werkt hij het Prodemos Huis voor Democratie en Rechtsstaat in Den Haag en zit hij voor de Christenunie in de gemeenteraad.

Diner Well Done in sponsorhome van Rbb. | Foto: pr.

Onderzoek andere vangnetregelingen voor hulp bij huishouden UITGANGSPUNT  niemand valt tussen wal en schip. De vangnetregeling voor mensen met een laag inkomen die hulp bij het huishouden nodig hebben, worden per 1 juli 2017 mogelijk anders ingevuld worden.

Voorop hierbij staat dat inwoners die gebruik maken van de huidige vangnetregeling er niet slechter op worden. De huidige regeling wordt tot 1 juli voortgezet. Voor inwoners die hulp bij het huishouden ontvangen via de algemene voorziening ‘schoon en leefbaar huis’ verandert er wat het college betreft tot 1 juli 2017 niets. Het college van burgemeester wethouders is er nog steeds van overtuigd dat de gemeente zorgvuldig handelt binnen de kaders die de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 stelt, maar is bereid andere mogelijkheden voor het financiële vangnet te onderzoeken.

Maatwerkvoorziening speciale begeleiding blijft hetzelfde Om mensen ondersteuning bij hulp bij het huishouden te bieden is er door de gemeente in 2015 een algemene voorziening in het leven geroepen, genaamd ‘schoon en leefbaar huis’. De inwoner betaalt in principe zelf de hulp. ONDUIDELIJKHEID

Ook in 2017 heeft het Rijnstreekkoor grootse plannen. | Foto: pr.

Voor inwoners van de gemeente Katwijk die de algemene voorziening echt nodig hebben en het niet uit eigen middelen kunnen betalen, is er een financiële regeling, gebaseerd op de bijzondere bijstand. De staatssecretaris heeft naar aanleiding van

Kamervragen in september aangegeven dat onze gemeente met deze vangnetregeling niet conform de Wmo 2015 zou handelen. De regeling mag volgens hem niet berusten op de bijzondere bijstand vanuit de Participatiewet. Hierover zijn gesprekken gevoerd met de staatssecretaris en medewerkers van het ministerie. De uitkomsten van deze gesprekken hebben helaas niet voor meer duidelijkheid voor de gemeente gezorgd. Het college van B&W wil niet oneindig in discussie met het ministerie blijven. Daarom heeft het college er voor gekozen te onderzoeken of er alternatieve financiële vangnetregelingen zijn die meer in lijn zijn met de visie van de staatssecretaris. KLANTEN MOGEN NIET DE DUPE WORDEN

Uiterlijk 1 juli 2017 moet uit een door de gemeente uitgevoerd onderzoek blijken of we door kunnen gaan met de huidige regeling via de bijzondere bijstand. Andere mogelijkheden die meer in lijn zijn met de visie van de staatssecretaris zijn: een algemene voorziening met kortingsmogelijkheden voor bepaalde (inkomens-) groepen of de invoering van een maatwerkvoorziening. Voor alle drie de opties geldt dat klanten niet de dupe mogen worden. Wethouder Gerard Mostert: “Ons uitgangspunt is altijd geweest dat er niemand tussen wal en schip valt. Dat gebeurt ook niet en het is wat mij betreft van groot belang dat dit ook zo blijft. Dit uitgangspunt staat voor mij boven de manier hoe we hier procedureel invulling aan geven.” Voor inwoners die speciale begeleiding nodig hebben bij hulp bij het huishouden is er al sinds 2015 een maatwerkvoorziening. Deze regeling staat niet ter discussie en wordt gewoon doorgezet zoals klanten dat nu gewend zijn.


Open een wereld aan deuren!

Makelaar nodig? met 29 jaar regionale ervaring bel of mail Henny van Leeuwen

071 - 580 42 63 Zuidstraat 4 - 2225 GW Katwijk www.rijnstaete.nl info@rijnstaete.nl

Bij Meijvogel Hout treft u een enorme keus aan deuren, zowel voor binnen als buiten. Inclusief talloze uitvoeringen met verschillende glassoorten, een briefsleuf, het infrezen van een driepuntssluiting en/of tochtvaldorpel et cetera. Naast de vaste maten, kunt u deuren met afwijkende maten op maat geleverd krijgen. Alle voorzien van het FSC-keurmerk, KOMO-certificaat en keurmerk Inbraakwerendheid Klasse C. Mooi maatwerk met een veilig gevoel. Stap binnen bij Meijvogel Hout

T 071 407 4605 E info@meijvogelhout.nl W www.meijvogelhout.nl

G

Meijvogel Hout Burgersdijkstraat 10 2225 AV Katwijk

G ee ee n N n in op o cu tre sta re kk rtk … in os .N gs te o ko n pa st y! en

en open de fraaie wereld aan deuren.

NU: AL ONZE FLANELLEN DEKBEDOVERTREKKEN IN DE SALE! AL VANAF €39,95. DIVERSE MATEN.

KORTINGEN TOT 35% OP = OP!

In de koude wintermaanden profiteert u van spectaculaire kortingen voor Sinterklaas en Kerst! Barnhoorn Bedden en Lifestyle zorgt voor een gevoel van luxe in een heerlijk warm winterproof bed!

Wintersale!

INFO@BARNHOORNBEDDEN.NL TELEFOON: 071 542 7294

PRINCESTRAAT 40, 2225 GC KATWIJK WWW.BARNHOORNBEDDEN.NL


lokaal

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

9

Kerststukjes maken bij K&O WORKSHOP

n Een kerststuk kun je natuurlijk kopen in de bloemenwinkel. Leuker is het om zelf je creativiteit aan te spreken en er één te maken.

De workshop wordt gegeven in het K & O gebouw aan de Sluisweg 16. Datum : donderdag 15 december. Tijd : 19.30-21.30 uur. Kosten : € 17,-. Onder het genot van een hapje en een drankje maken we er een ge-

zellige avond van. Voor materiaal wordt gezorgd, neem wel zelf een bak(je) mee en een snoeischaar. Voorbeelden zijn aanwezig, maar natuurlijk kun je ook zelf je fantasie de vrije loop laten. De leiding is in handen van Gerrit Barnhoorn, v/h Tramhuisje. Hij zal aanwijzingen geven en zo nodig helpen. Inschrijven kan via: www.kenokatwijk.nl of inschrijven aan het kantoor van K&O.

Feestdagen en verslaving DE

n Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 12 december 2016 een thema avond over ‘Feestdagen en verslaving’ voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden.

De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1 in Katwijk. Er zal worden gesproken door Rianne Krüger, hulpverlener bij De Brug Midden-Nederland. De feestdagen kunnen extra spanning met zich meebrengen als het gaat om verslaving. Het zou heel fijn zijn om met elkaar te ontspannen, feest te vieren en

even niet met de verslaving bezig te zijn. Tijdens deze avond krijgt u handvatten om de feestdagen zo fijn mogelijk te beleven en toch bijvoorbeeld duidelijk grenzen te stellen, goede communicatie vooraf aan te gaan et cetera. Om 19.30 uur is er koffie en thee en het programma duurt van 19.45 tot 21.30 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Het wordt op prijs gesteld dat u zich van tevoren opgeeft bij De Brug, telefoon 071-4033733 of via info@debrughelpt.nl. Nadere info over De Brug Midden-Nederland vindt u op www.debrughelpt.nl.

‘Nee’ wordt een favoriet woord OPVOEDEN n De CJG themabijeenkomst ‘Peutermanieren’ voor ouders met kinderen tussen de 1,5 - 4 jaar is op woensdag 7 december a.s. (19.30-21.30 uur) in CJG Katwijk.

Over de ontwikkeling en het gedrag van peuters, de wilsontwikkeling. Hoe kun je het beste op het gedrag van je kind reageren? Er worden een aantal opvoedingssituaties op

een interactieve manier besproken. Ook heb je de mogelijkheid om zelf situaties in te brengen. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: ondernemend gedrag van je peuter, slapen of niet willen slapen, eten, driftbuien. De bijeenkomst bestaat uit 1 avond en kost € 5,- p.p. (m.u.v. niet subsidiërende gemeenten). Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.

Predikant Paul Zeedijk. | Foto: pr.

Dominee Paul Zeedijk met emeritaat n Pastor bij verschillende woonzorgcentra AFSCHEID n Deo volente zondag 4 december a.s. neemt predikant Paul P. Zeedijk afscheid wegens zijn emeritaat. Dominee Zeedijk is als predikant met bijzondere opdracht verbonden aan de Classis Katwijk. Sinds 1 oktober 2011 is hij als geestelijk verzorger werkzaam bij ‘DSV | verzorgd leven’. Deze zorgstichting heeft vier woonzorgcentra in de regio, Salem en Duinrand in Katwijk aan Zee, De Vlietstede in Rijnsburg en Rustoord in Lisse. De kerkelijke bevestiging

vond zondag 16 oktober 2011 plaats in de Ontmoetingskerk te Katwijk aan den Rijn. Kandidaat Zeedijk verleende tijdens zijn studie in Rotterdam pastoraat aan zeevarenden en daarna was hij als vicaris werkzaam in de Noorderkerkgemeente te Amsterdam, waar destijds domionee C. Blenk stond. Zondag 14 februari 1988 werd kandidaat Zeedijk bevestigd tot predikant van de Hervormde gemeente te Opende (Gr). Daarnaast was hij zeven jaar werkzaam in de nog jonge Hervormde Kapelgemeente

te Drachten voordat deze een eigen predikant kon beroepen. In 1999 werd een beroep aangenomen naar de Hervormde gemeente te Westerlee - Heiligerlee. In 2007 verliet predikant Zeedijk het noorden van ons land en werd predikant van de Hervormde gemeente te Stavenisse (Zld). Zondag 17 februari 2013 vierde hij zijn 25-jarig ambtsjubileum in Drachten. De afscheidsdienst, die om 10.00 uur begint, wordt gehouden in de Oude Kerk te Katwijk aan Zee.

n Collegianten bij Sporen van Vroeger RTV n Rijnsburg kent de ‘Collegiantenstraat’. Die naam heeft te maken met de geschiedenis van het bollendorp. Maar wordt er dan precies mee bedoeld? Die vraagt staat vanaf maandag 5 december centraal in een nieuwe aflevering van Sporen van

Rubriek Oud Valkenburger Martin de Boer publiceerde drie jaar geleden een naslagwerk met de titel ‘Vreemde vogels op Valkenburg’. In de titel staat het woord vogel voor de vliegtuigen en helikopters die het vliegveld ook aandeden. In deze serie heeft het woord vogel betrekking op een of meerdere personen. Zie http://nl-nl.facebook.com/ pages/Vreemde-Vogels-op-Valkeburg/209349665800345 voor eerder gepubliceerde columns. Reacties: martin_falcon@hotmail.com

Vroeger bij RTV Katwijk. De Rijnsburger collegianten vormden een vrijzinnige stroming binnen de protestantse kerk. Zij waren wars van dogma’s en regels. Sporen van Vroeger gaat terug naar de oorsprong van de collegianten en gaat in Rijnsburg op die plekken kijken waar de collegianten hun sporen hebben liggen. Er is onder meer een

gesprek met Henk Westra, secretaris van het Genootschap Oud Rijnsburg. Vanaf maandag 5 december te zien bij RTV Katwijk te zien, rond de klok van 21.00 uur na RTV Sport. In de week van 12 december ‘s morgens om 10.00 uur en ‘s middags om 16.00 uur. Sporen van Vroeger wordt gemaakt door Adri van Beelen en Jaap Arnoldus.

Vreemde vogels op Valkenburg Pibul Songkram

vaartmaatschappij Pan Am reist de Thaise minister-president Pibul Songkram vijf jaar eerder in tweeënhalve maand de wereld in de rondte. Het toestel, de voormalige Air Force One van president Eisenhower, landt op dinsdag 24 mei 1955 rond het middaguur op het vliegkamp. Ter verwelkoming staan minister zonder portefeuille Luns en de commandant van het vliegkamp kapitein-ter-zee W.A. Witholt onderaan de vliegtuigtrap.

trap ligt een mat met de inscriptie PAA (Pan American Airlines). Aan beide zijden van de trap staan twee matrozen zonder kraag wat op zich opmerkelijk is. Na inspectie van de erewacht is er een kort onderonsje in de hal van het vliegdienstgebouw waarna de gasten voorafgegaan door een escorte motorrijders van de marechaussee per auto vertrekken naar het Hotel Des Indes in Den Haag. In de middag brengt de Thaise minister-president met zijn gevolg een bezoek aan minister-president dr. W. Drees. Door de Nederlandse regering wordt op dinsdagavond een diner aangeboden in het kasteel Oud-Wassenaar.

De vliegtuigtrap voorzien van het Pan Am logo en de wervende slogan The System of the Flying Clipper is speciaal voor deze gelegenheid van Schiphol naar Valkenburg overgebracht. Voor de vliegtuig-

Op woensdag 25 mei wordt de Thaise premier door Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid prins Bernhard een lunch aangeboden op paleis Soestdijk. Donderdagochtend om vijf mi-

In Thailand is vorige maand na het overlijden van koning Bhumibol een rouwperiode van één jaar afgekondigd. Bhumibol was de langst regerende monarch ter wereld. Koning Bhumibol en koningin Sirikit maken in 1960 een wereldreis van maar liefst zes maanden. Nederland is één van de veertien landen die het vorstenpaar aandoet. Met de koninklijke trein arriveren ze op 24 oktober op het Staatsspoor in Den Haag voor een staatsbezoek van vier dagen. Om de Thai te verleiden tot het plaatsen van een vliegtuigorder bij onze nationale trots worden alle registers opengetrokken. Zo worden de gasten op de derde dag getrakteerd op een vluchtje naar Eindhoven en vliegen ze na het staatsbezoek in een Fokker van Ypenburg naar Brussel. Met een gecharterd vliegtuig van de inmiddels ter ziele zijnde lucht-

nuten over elf arriveert het gezelschap geëscorteerd door de rijkspolitie op het vliegkamp. Na inspectie van de gewapende wacht en een afdeling tamboers en pijpers allen bestaande uit mariniers, die voor deze gelegenheid gekleed zijn in hun blauwe uniformen, begeeft de minister-president zich naar het gereedstaande vliegtuig. Om vijf voor half twaalf vertrekt het toestel naar Keulen. Vandaag de dag is het ondenkbaar dat een staatshoofd of regeringsleider zo lang op reis gaat. Enerzijds heeft dat te maken met de te nemen veiligheidsmaatregelen. Anderzijds is er altijd wel een nationaal dingetje gaande wat de aandacht vraagt. Het volk ziet nu eenmaal graag dat de regie stevig in handen is van een zichtbare en bereikbare regeringsleider op nationale bodem. Alle moderne communicatiemiddelen ten spijt.


ZICHT OP ZEE ER OV E N N E R TEG U RTO AN D U R V ST DE ET TWIJ K H OP N KA VA

DE HELE WINTER BORRELEN BIJ DE OPEN HAARD, LUNCHEN MET VRIENDEN OF HEERLIJK DINEREN.

geopend! g a td s r e k e 2 1e en

V O O R M E E R I N F O R M AT I E TEL (071) 407 41 98 I N F O @ Z I LT S T R A N D . N L

W W W . Z I LT S T R A N D . N L @ Z I LT K AT W I J K

K AT W I J K A A N Z E E

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Nu ook op maandag geopend!

Meer dan 70 locaties ë! in Nederland en Belgi

Ook u heeft kostbaarheden in huis. Misschien wel veel meer dan u denkt. Een paar oude munten, bankbiljetten of een diamant bijvoorbeeld. Of een doosje met sieraden zoals een ketting, een ring of een horloge. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Dan ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn. Als u deze zou willen verkopen betalen wij u ook nog eens een reële prijs. Kantoor Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Verpanden Beleggen

Taxatie

Inkoop

Verkoop

Veiling

Goud

Zilver

Munten

Sieraden, diamanten en horloges

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Openingstijden Ma. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur Kantoren bij u in de buurt: Alphen aan den Rijn (di. t/m za.), Delft (ma. t/m za.) en Den Haag (di. t/m za.)

www.goudwisselkantoor.nl


valkenburg

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

Verrassend mooi

Inloopochtend

KERK n Zo kun je de reacties samen-

ONTMOETEN n De gezamenlijke

kerken van Valkenburg nodigen jong en oud en alles wat daar tussen zit woensdag 7 december a.s. uit voor een gezellig uurtje. U bent van 10.00 uur tot ong. 11.30 uur welkom in ‘de Lichtbron’ aan het Lambrechtsveld. Voor een gezellig babbeltje of een spelletje, onder het genot van een kopje koffie of thee. De vrijwilligers van de kerken zien uit naar uw komst.

Zeeverkenners WINTERSEIZOEN n Het is winter. Voor de Katwijkse Zeeverkenners betekent dit dat het vaarseizoen weer is afgelopen en dat het winterseizoen weer is begonnen. De boten gaan weer de kant op en zullen door de oudste leden van de groepen voorzien worden van een verse laag verf. Zodat ze in het nieuwe vaarseizoen tip top in orde zijn. Ook de Julianawacht 1 van de groepen van de Katwijkse Zeeverkenners is al weer een aantal weken begonnen met hun winterseizoen. Terwijl de oudste jongens gaan beginnen met het botenwerken staat de rest van de groep een onwijs gaaf programma te wachten. Onder andere met een 6-kamp, schaatsen, dagjes in duin en natuurlijk nog veel meer leuke dingen. Elke zaterdag is de Julianawacht te vinden op en rond het Troephuis, daarnaast zijn we ook op vrijdagen actief met: instructies, gameavonden, EHBO, navigatie of zelfs fikkie stoken. Ben jij iemand of ken jij iemand die dit ook gaaf lijkt? We zijn nog op zoek naar stoere jongens vanaf 10 jaar. Laat even een berichtje achter op julianawacht@gmail.com en dan laten wij weten wanneer je een keer kan komen kijken.

Kerst Disco DANSEN n Zaterdag 10 december is er een kerst disco in Huys te Britten in Katwijk met DJ Kerstman Arie. In kerstsferen dansen op de grootste hits van toen. Ook de Kerstman komt langs. Kaarten zijn in de voorverkoop voor slechts 5 euro te verkrijgen bij De Shell-De Jong Julianalaan, De Kleine Vip Voorstaat 18 of via de mail arievanrooijen@hotmail. com. Aan de deur kosten de kaarten 7,50 euro.

Mensen zijn blij met de tassen voedsel die worden uitgedeeld. | Foto: pr.

Bittere armoede zonder goede afloop n Stichting Kind in Oost-Europa biedt broodnodige hulp ROEMENIË n Het is buiten bitterkoud. Een strenge winter dit jaar. Het vriest en er ligt een dik pak sneeuw. Adriana kijkt naar haar vier kinderen die buiten spelen op straat. Om hen heen scharrelen een paar zwerfhonden op zoek naar een korst brood. Ook Adriana kijkt naar de voorraad eten in haar kast. Het is niet veel meer en zolang haar man elke dag zijn toch al magere loon op laat gaan aan drank zal er ook niet veel meer eten bijkomen. Ze kijkt om zich heen naar hun schamele bezittingen. Er liggen drie vieze matrassen op de grond en in de hoek staan een oude stoel en een tafeltje. Ze heeft een klein kooktoestelletje en twee pannen en daar probeert ze zo goed en kwaad als het gaat nog iets te maken van het weinige eten dat ze hebben. Maar het is nooit genoeg om zes magen te vullen. Ze ziet het aan de kinderen. Ze zijn te mager, hun tanden zwart en niet goed ontwikkeld. Ze komen zo ook wel weer binnen, want met slippers aan hun voeten en alleen een zomerjas aan zullen ze het niet zo heel lang uithouden in de kou. Ze heeft nog een klein beetje hout om hun kacheltje aan te maken, dus binnen is het gelukkig nog warm. Maar over twee dagen is die voorraad ook op. Als haar man toch niet zoveel zou drinken. En hij kan ook zo agressief worden als hij

dronken is. KERSTVERHAAL

Dit zou het begin kunnen zijn van een kerstverhaal dat dan aan het einde goed afloopt. Maar dit is de bittere realiteit voor heel veel gezinnen in Roemenië. Een land dat zich gelukkig aan het ontwikkelen is, maar waar heel veel mensen nog steeds in grote armoede leven. Wat is het dan fijn dat er mensen zijn die vanuit Nederland naar het dorp toekomen om de dominee van het kerkje daar te ondersteunen. Om voedselpakketten te brengen, hout te bezorgen om de kachels te laten branden. Samen met de dominee lopen ze door het dorp. Hij weet precies in welke huisjes de armoede en ellende het grootst is. Zo kloppen ze ook bij Adriana aan. Adriana heeft zelf al twee dagen niets gegeten en het is er binnen net zo koud als buiten. Ze zit met

d’r kinderen op de matrassen met de dekens die ze hebben om zich heen geslagen. Ze heeft net weer gebeden en God gevraagd om hulp. Dan ziet ze de dominee binnenkomen. Hij heeft twee vrouwen en een man bij zich. De man draagt een hele grote tas met eten. Ze kan het gewoon niet geloven. De kinderen krijgen alle vier een tasje gevuld met lekkere dingen en een kleurboek en stiften. Zo werkt de Katwijkse stichting ‘Kind in Oost-Europa’. Vorige week is er een huis-aan-huiscollecte gehouden om dit broodnodige werk mogelijk te maken. Met het ingezamelde geld wordt er in Roemenië zelf voedsel gekocht en worden er pakketten samengesteld. Ze worden uitgedeeld met behulp van plaatselijk bekende predikanten. De gezinnen die door Anneke van der Kouwe worden ondersteund, krijgen de hulp die ze nodig hebben. Er wordt kleding uitgedeeld. Ze gaan langs bij een bejaardenhuis, waar de oudere mensen bed aan bed naast elkaar liggen en weinig tot geen zorg ontvangen. Helpt u mee om dit werk mogelijk te maken? Uw gift kunt u overmaken op NL60RABO0331878461 t.n.v. St. kind in Oost-Europa.

vatten op de presentaties van zes activiteiten op de gemeentezondag van ‘De Goede Herder’ in Valkenburg. Het thema van de gemeentezondag was ‘Ken je mij?’, ontleend aan psalm 139. In de eredienst zongen we twee versies van deze psalm. Na een uurtje gezellig samen zijn, ging de gemeente uiteen voor de activiteiten in de kerk en in het zalencentrum ‘Het Trefpunt’. Bij ‘Creatief op klein formaat’ ontstonden schildersstukjes, die een beeld gaven van de maker. Bij ‘Creatief op groot formaat’ waren gemeenteleden enthousiast aan het knippen en plakken met materiaal uit tijdschriften. Een andere groep gemeenteleden leerde elkaar beter kennen door een Bijbels spel te spelen. Bij ‘Geïnspireerd door voorwerpen’ klonken er vele jeugdherinneringen. Bij ‘Geïnspireerd door Bijbelfiguren’ leerde men elkaar beter kennen door het gesprek over een zestal duo’s van Bijbelfiguren. De terugkoppeling van de activiteit ‘Geïnspireerd door muziek’ was o.a. een eigen tekst op een derde melodie van psalm 139 en een ‘klein concert’. Na een gevarieerd lunchbuffet, aangeleverd door gemeenteleden, keerde iedereen enthousiast huiswaarts.

Energy Battle ZES n Na de eerste ronde van de Energy Battle staat gemeente Katwijk in de middenmoot en is de strijd in volle hevigheid losgebarsten. De eerste ronde van de battle is gevoerd door ambtenaren van de gemeente Katwijk. Vanaf 10 november heeft het team van de Oranjeschool het stokje overgenomen voor de tweede ronde in de strijd. In oktober is voor de zesde keer de Klimaatverbond Energy Battle gestart. Gemeente Katwijk doet mee met drie teams, die de uitdaging aangaan om zoveel mogelijk energie te besparen. Aan de battle doen zo’n 20 gemeenten mee waaronder Lisse, Leiden en Noordwijk. De energiebespaarwedstrijd wordt uiteindelijk afgesloten met een battle tussen inwoners van de deelnemende gemeentes. Voor de gemeente Katwijk gaat een team inwoners uit de Molenwijk in deze derde ronde de strijd aan. Op 10 februari 2017 wordt tijdens de Nationale Warme truien dag de uitslag bekend gemaakt.

Nieuwe brug LIMES n Met de ontvangen schadevergoeding van de gemeente Katwijk heeft LIMES international een nieuwe brug voor het pand aan de Voorschoterweg in Valkenburg.

Papiercontainer FIK n De Brandweer van Valkenburg is zaterdagavond opgeroepen voor een containerbrand aan de Broekweg in Valkenburg. Hier stond een papiercontainer in brand, wat voor veel rookontwikkeling zorgde. Hoe de brand is ontstaan is onbekend. Daarbij wordt brandstichting niet uitgesloten.

De brug moest voor 1 december op zijn plek liggen, omdat de gemeente dreigde om een dwangsom op te leggen aan het bedrijf. Het sluitstuk van een principiële kwestie die begon met een fout van de gemeente bij de positieve beoordeling van de aanvraag voor de bouw van de brug.

Kerstdiner ? 1e + 2e Kerstdag www.restaurantsevens.nl 071-5018291

11

Voor 1 december moest de nieuwe brug gereed zijn. | Foto: pr

Die bleek achteraf, naar de mening van diezelfde gemeente, niet geschikt voor brandweer en andere hulpdiensten. Die kunnen nu over een nieuwe bredere en sterkere brug naar het kantoorpand van LIMES international en restaurant Spijs & Wijn rijden. Beiden hopen natuurlijk dat dat niet nodig zal zijn. Bij LIMES international, bekend als een internationale fiscale bruggenbouwer, gaan ze weer over tot de orde van de dag.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Alleen op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk zelf een afspraak maken op onze website www.katwijk.nl/afspraak Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs De gemeente Katwijk heeft 5 wijken. Elke wijk heeft een wijkregisseur. Bij de wijkregisseur kunt u terecht met al uw vragen en ideeën over de leefbaarheid in uw wijk. Is er een maatschappelijk of sociaal probleem, dan kan de wijkregisseur bijvoorbeeld een gesprek regelen tussen bewoners, buurtverenigingen, opbouwwerk, woningcorporaties of politie. De wijkregisseurs hebben op vaste dagen en tijden inloopspreekuren samen met de wijkagent, maar u kunt ook een afspraak maken met de wijkregisseur. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Koningin Julianalaan 3 (Gemeentehuis) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Turfmarkt 2 (De Roskam) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Zorgloket Iedere werkdag van 8.00 tot 12.00 uur kunt u zonder afspraak terecht. Daarnaast is het Zorgloket ook op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur via 071-4065000

1 december 2016

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam, uw adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift dient u in bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift dient u in bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaar- of beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). U betaalt griffierecht voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. Verordeningen Verordeningen zijn naast de papieren versie op het gemeentehuis ook digitaal te raadplegen op www.overheid.nl en www.officielebekendmakingen.nl. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter informeert u bij de bezwaarschriftencommissie, tel. (071) 406 5000.

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Gerberastraat 20 Katwijk

het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning

18-11-16

Schelp 37 Katwijk

het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van de woning

17-11-16

het kappen van een boom

18-11-16

Burgemeester Meijboomstraat 31 Rijnsburg

Spreekuur Burgemeester Burgemeester Frank Koen heeft elke dinsdag van 17.00 uur tot 18.00 uur open inloopspreekuur. U kunt dan zonder afspraak langskomen op het gemeentehuis aan de Kon. Julianalaan.

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op woensdag 7 december 2016 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).

Bezwaar Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Boulevard Zeezijde 21 Katwijk

het bouwen van een jaarrond paviljoen op het strand (Zomers)

21-11-16

ter hoogte van Hoorneslaan 402-586 in Katwijk

het kappen van 23 bomen i.v.m. nieuwbouw appartementen (voor deze vergunning geldt een herplantplicht)

17-11-16

Rijnstraat 46 -48 Katwijk

het verbouwen van het kantoorgebouw naar een woongebouw met zes appartementen

21-11-16

Rijnstraat 40 Katwijk

het verbouwen en splitsen van de woning

23-11-16

Hoogeweg 12 Rijnsburg

het plaatsen van twee koeltorens voor glastuinbouw

24-11-16

Merelstraat 25 Katwijk

het plaatsen van een erfafscheiding bij de woning

24-11-16

Rijnsburgerweg 122 Rijnsburg

het kappen van een boom

24-11-16

Hoorneslaan 2 t/m 36 in Katwijk

het vervangen van de kozijnen boven de luifel van de portieken door kunststof kozijnen

24-11-16

Noordwijkerweg 38 Rijnsburg

het verleggen van de oprit

24-11-16

naast Moleneind 44 in Rijnsburg

het kappen van twee bomen (voor deze vergunning geldt een herplantplicht)

25-11-16

Kooltuinweg 15 Katwijk

het bouwen van quarantaine- en kraamstallen

25-11-16

Koningin Julianalaan 72 C Katwijk

het uitbouwen van het balkon aan de achterzijde van de woning

25-11-16

Tulpstraat 15 Katwijk

het kappen van een boom

18-11-16

Rijnsoever 221 Katwijk

het kappen van een boom

21-11-16

Groen Van Prinstererweg 31 Katwijk

een kozijnwijziging aan de voorzijde van de woning

21-11-16

Tijmstraat 34 Katwijk

het optrekken van de achtergevel

21-11-16

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Oegstgeesterweg 251 Rijnsburg

het plaatsen van een erfafscheiding

22-11-16

het kappen van een boom

23-11-16

Instellen parkeergelegenheid die bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen

1 december 2016

Hoofdstraat 70 Valkenburg

Kamerlingh Onnestraat, t.h.v. huisnummer 62, Rijnsburg Floralaan zuidzijde t.h.v. huisnr. 14, Rijnsburg

Instellen parkeergelegenheid die bestemd is voor het opladen van elektrische voertuigen

1 december 2016

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? U kunt dit telefonisch opvragen! Belt u tussen 08.00-17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Dit kan ook via de website: www.katwijk.nl/verbouwen

Verkeersbesluiten (het college)

Agenda vergadering Erfgoedcommissie Datum: dinsdag 6 december 2016, 15.00 uur Locatie: Engelenzaal, Heerenhuys te Katwijk aan den Rijn Agenda 1. Opening en mededelingen 2. Ingekomen stukken 3. Vaststelling verslag van 8 november 2016 4. 15.15 uur: overleg gemeentelijk monument Savoy 5. Rondvraag


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Vergadering raadscommissie van 1 december 2016 Informatief

d.d. woensdag 7 december 2016 vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3.

20:00 - 20:20 uur: 20:20 - 20:50 uur:

20:50 - 21:20 uur:

21:20 - 21:50 uur:

Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 6 september 2016 tot intrekking van een standplaatsvergunning op de weekmarkt te Katwijk. Besloten zitting. Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 19 mei 2016 om de objecten Burgemeester Hermansstraat 40 en 42 te Rijnsburg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 2 september 2016 tot het opleggen van een bestuurlijke boete Drank- en horecawet. Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 2 september 2016 tot het opleggen van een bestuurlijke boete Drank- en horecawet.

De gemeenteraad De gemeenteraad is bereikbaar via emailadres gemeenteraad@katwijk.nl. De contactpersonen van de raadsfracties zijn: Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

Mevr. I.W. van der Plasde Groot

071-4028098

fractie@cdakatwijk.nl

Christen Unie

Mevr. G.K. Haasnootde Mooij

06-24366388

geesjehaasnoot@gmail.com

D66

Dhr. R. Boland

06-22467768

ralf@d66katwijk.nl

De Lokalen Dhr. G.H.A. Bol

071-4032443 06-36316703

gerardbol@live.nl

Gemeente Dhr. R.P. Slootweg Belangen

06-10001516

rene.slootweg@nl.unisys. com

Hart voor Katwijk

Mevr. A. H. van Ginkel Lanting

06-40259657

a.vanginkel @hartvoorkatwijk.nl

Kies Katwijk

Dhr. J.H. Haasnoot

06-24717940

jaaphaasnoot@ziggo.nl

PvdA

Dhr. M. van Tuijl MSc

06-10600146

mvantuijl@gmail.com

SGP

Dhr. W.J. Vroegindeweij 06-26664883 wouterjan@vedw.nl

VVD

Dhr. N. van Hoogdalem

nicohoog@gmail.com

19.30-21.00

www.katwijk.nl/nieuwsbrief

Website

Ontwikkeling van de veiligheid in Katwijk

Oordeelsvormend 19.30-21.00

Wekelijkse nieuwsbrief

Inpassingswensen hoofdcontract RijnlandRoute (besloten)

Vergadering van 8 december 2016

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media!

Informatief 20.30-21.15

Veilig Thuis Hollands Midden

21.15-22.45

Uitspraak mate van ontwikkeling Unmanned Valley (besloten)

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

Oordeelsvormend 19.45-20.30

Inpassingswensen hoofdcontract RijnlandRoute

19.45-20.30

Beleidskader Maatschappelijke zorg 2017-2025

19.45-20.30

Openen grondexploitatie Oeverpolder

20.30-21.15

Kredietaanvraag rotonde NoordwijkerwegVoorhouterweg

20.30-21.15

Uitvoering Katwijk Merkbaar Groener 2017

21.15-22.00

Bijdrage voor de restauratie van Villa Allegonda

21.15-22.00

Aansturing publieke gezondheid regio Hollands Midden

22.00-22.45

Bestuursrapportage 2016

www.facebook.com/ gemeentekatwijk

Besluitvormend 22.45

HAMERPUNTEN Stimulering Duurzaamheidsmaatregelen Afvalstoffenverordening Katwijk Beleidsnota Maatschappelijke inzet 2017-2020 BESPREEKPUNTEN Inpassingswensen hoofdcontract RijnlandRoute Zendtijd RTV Katwijk Budget functie Omgevingsregisseur voor het faciliteren van ondernemers Voorbereidingskrediet herinrichting parkeerterrein Dorpshuis Valkenburg Legesverordening 2017

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.notudoc.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering.

Ik k ben Duchenne-patiënt GEEF KINDEREN MET EEN LEVENSBEDREIGENDE ZIEKTE DE KRACHT OM KIND TE ZIJN. WWW.MAKEAWISHNEDERLAND.ORG

SMS* WENS NAAR 4333 EN DONEER ÉÉNMALIG 2 EURO

®

gratis advertentie

Agenda voor de vergadering van de Commissie bezwaarschriften 19:30 - 20:20 uur:

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?


14

DE RIJNSBURGER

Genomineerden Vrijwilligersprijzen Katwijk heeft als gemeente een groot aantal vrijwilligers. Vrijwilligers van alle leeftijden zijn actief op een groot aantal verschillende werkgebieden. Elk jaar organiseert het Welzijnskwartier Vrijwilligers Informatiepunt in opdracht van de gemeente Katwijk de Vrijwilligersdag. Tijdens deze dag wordt iedereen die vrijwilligerswerk doet in het zonnetje gezet en wordt er stil gestaan bij wat zij allemaal doen voor onze samenleving.

2016

Welzijnskwartier Vrijwilligers Informatiepunt laat deze dag niet onopgemerkt voorbijgaan. Op woensdag 7 december opent het VIP CafĂŠ wederom haar deuren! De plek bij uitstek voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties uit de gemeente Katwijk om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en aanwezig te kunnen zijn bij de uitreiking van de vrijwilligersprijzen.

Het VIP CafĂŠ wordt gehouden in TriPodia, Hoornesplein 155 te Katwijk. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur. De vrijwilligersprijzen worden dit jaar uitgereikt door wethouder Gerard Mostert. De entree is gratis, maar aanmelding is wel vereist. Dit kunt u doen via een email naar vip@welzijnskwartier.nl.

CATEGORIE 35 - 65 JAAR

Anita Laterveer (57) Wijkwerk; Welzijnskwartier; Stichting Kids Say No Anita zet zich al vele jaren met onmetelijke energie en doorzettingsvermogen in voor verschillende vrijwilligersorganisaties. Deze vrouw staat haar mannetje. Zij is recht door zee, praat uit het hart en krijgt hierdoor dingen gedaan die anderen voor onmogelijk hielden. Anita is altijd goed op de hoogte van wat er speelt en zij weet mensen te motiveren en bij activiteiten te betrekken.

Ngoc Lan Phi (43) Familievereniging Overduin; Vrijwilligerswerk op AZC Deze jonge vader uit Vietnam was zo blij met de hulp die hij gekregen heeft toen hij naar Nederland kwam dat hij graag iets terug wilde doen. Hij is actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Ondanks onzekerheid over het verkrijgen van een verblijfstatus is hij zeer enthousiast, vriendelijk en behulpzaam. Ngoc Lan Phi is een voorbeeld voor vele anderen in soortgelijke situaties.

Wijna van Duijvenvoorde (64) Rode kruis; Raamwerk; Ned.Herv.Kerk; Help ons Helpen Wijna offert veel van haar vrije tijd op voor het doen van vrijwilligerswerk. Er kan altijd een beroep op haar gedaan worden, zelfs op feestdagen. Ze maakt het altijd leuk voor de mensen en doet het (soms zware) vrijwilligerswerk met veel liefde en plezier.

CATEGORIE 18 - 35 JAAR

Robbert Nijenhuis (25) Tafeltennisvereniging Rijnsoever Robbert is een vrijwilliger die geen enkele werkzaamheid binnen zijn vereniging schuwt. Hij is veelzijdig en zelfstandig. Robbert weet met zijn enthousiasme energie over te brengen bij andere mensen en op diverse manieren de onderlinge band tussen de leden van de vereniging te versterken. Dit alles maakt hem tot een voorbeeld voor niet alleen de mensen binnen de vereniging maar ook daarbuiten.

Marco van Rijn (34) Stichting Sport en Recreatie Dansclub Sjansee Marco is de draaiende factor binnen Dansclub Sjansee. Samen met talloze vrijwilligers zorgt hij elke vrijdag voor een avond vol stijldansles en gezelligheid voor een groep van 50 dansliefhebbers met een verstandelijke beperking. Marco is vrolijk, vol energie, optimistisch, positief, stimulerend, geduldig en zeer sociaal. Hij slaagt erin om zijn club mensen elke week weer op een feestelijke avond te trakteren. Daarbij houdt hij goed in het oog wat de deelnemers kunnen, willen en leuk vinden.

Laura Nijgh (18) Welzijnskwartier Jongerenwerk Deze nieuwsgierige jongedame is een echte supervrijwilliger. Zij wil graag jongerenwerker worden. Als stagiaire begonnen en daarna blijven plakken. Laura staat altijd klaar om allerlei hand- en spandiensten te verlenen. De jongeren zijn dol op haar en zij brengt altijd een goede sfeer mee. Door haar eigen inzet motiveert zij ook anderen.


DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

CATEGORIE TOT 18 JAAR

Jaap Jonker (16) JVC De Schuit/Welzijnskwartier Jaap is een bezige bij die nooit stil zit. Zijn veelzijdigheid en de manier waarop hij zijn vrijwilligerswerk verricht zijn opvallend. Jaap is actief, staat altijd klaar, wil zich inzetten, denkt mee, en is van alle markten thuis. Zijn positieve houding werkt zeer motiverend voor de mensen in zijn omgeving.

Nico Hoek (17) Welzijnskwartier jongerenwerk; Scum; T-hok; kattuk.nl; SKA en Kippenloop Nico is een betrouwbare en bescheiden jongen die altijd voor een ander klaar staat. Hij zet zich in voor verschillende activiteiten zowel in zijn eigen ‘kerkdorp’ als daarbuiten. Een motivator en aanspreekpunt voor vele jongeren. Hij heeft oog voor een ander en wil graag iets kunnen betekenen. Nico heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld tot de persoon die hij nu is: een supervrijwilliger.

15

CATEGORIE 65 PLUS

Teunie de Jonge IWAK Teunie doet haar vrijwilligerswerk met heel haar hart. Zij heeft echt oog voor de mensen waar zij mee werkt en ziet waar deze mensen het moeilijk mee hebben maar ook waar hun kracht ligt. Dat maakt haar tot een bijzondere vrijwilliger.

Nova Oliemans (15) Welzijnskwartier jongerenwerk; Scum; JVC De Schuit Nova is al langere tijd bezig in het jongerenwerk. Haar manier van werken is aanstekelijk voor anderen en zij weet hierdoor andere jongeren te laten zien dat vrijwilligerswerk ook voor hen leuk kan zijn. Nova heeft een hart van goud en haar bijzondere manier van werken is zij een ware ambassadeur voor het vrijwilligerswerk geworden.

Arie Lugthart (71) Stichting Welzijnskwartier Arie is een allround vrijwilliger waar nooit vergeefs een beroep op wordt gedaan. Al vele jaren zet hij zich heel veelzijdig in, van het verzorgen voor de lunch tijdens cursussen tot het geven van fietslessen aan medelanders. Arie staat voor iedereen klaar, ongeacht afkomst of religie, jong of oud. Hij is oprecht geïnteresseerd en motiveert iedereen om mee te doen.

Mevrouw de Winter (85) De Wilbert Wat mevrouw de Winter zo bijzonder maakt is dat zij op 85-jarige leeftijd nog met zoveel plezier actief is als vrijwilliger. Zij is een perfect voorbeeld dat vrijwilligerswerk gedaan kan worden door mensen van alle leeftijden.

PROJECTEN/ORGANISATIES

Vrijwilligers inloophuis De Brug Het inloophuis De Brug is een prachtig voorbeeld van een groep vrijwilligers die zich in brede zin bekommert om de door alcohol en drugsverslaafde medemens, mensen met psychosociale problemen, dak- en thuislozen en eenzame ouderen. Door hun inzet is er een plek gecreëerd waar kwetsbare mensen binnen de Katwijkse samenleving met liefde, respect en warmte worden ontvangen. Na ruim 21 jaar worden er nog steeds innovatieve activiteiten ontplooit zoals het verstrekken van warme maaltijden voor eenzame ouderen.

Haringrock Dit project bestaat inmiddels 31 jaar en is daarmee een ‘Gouwe Ouwe’ onder de vrijwilligersprojecten in Katwijk. Een groep van ongeveer 40 vrijwilligers zetten zich op een krachtige manier in om dit jaarlijkse evenement tot een succes te maken. Het festival draagt bij aan de versterking van de lokale economie en het zet Katwijk zowel nationaal als internationaal op de kaart.

Taalhuis Bibliotheek Katwijk Dit project is in zijn huidige vorm nu 2 jaar actief. Het heeft in deze korte tijd bewezen een onmisbare voorziening te zijn in Katwijk. De vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor mensen die in een nieuw land moeten aarden en de taal moeten leren. De Taalhuis activiteiten vormen een belangrijke schakel in de opname van statushouders (nieuwe Nederlanders) in onze gemeenschap. Tevens wordt er ondersteuning geboden aan laaggeletterden. In 2015 hebben 3000 mensen een beroep gedaan op het Taalhuis.


HEDEN START START ONZE HEDEN ONZE SEIZOENS SEIZOENS OPRUIMING OPRUIMING

KORTING TOT 70% KORTING HEDEN START ONZE SEIZOENS OPRUIMING KORTING KORTING TOT 70% 70% TOT 70% VAN 30 TOT OP=OP

Betty Barclay – Maria Bellentani - Concept K - Elisa Caveletti Frank Walder - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele - Roberto Sarto Sommerman - Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. Betty Barclay –te Maria Bellentani - Concept K - -Betty Barclay Maria Bellentani - Concept - Schmitt ElisaSchmitt Caveletti Beslis want... Betty Barclay - –niet Concept Klaat - Frank Walder - Fuchs - Lucia Betty Barclay - Concept K - Frank Walder -KFuchs Elisa Caveletti -Schmitt Frank - Fuchs Schmitt -- Lucia - Michele Roberto Sarto Frank Walder - Fuchs -Walder Michelle - Rabe -- Roberto Sarto - -Sommerman - Claudia Sträter Lucia - Michelle Roberto Sarto Sommerman -- Claudia Sträter W.C. Lange Voort Oegstgeest tel. (071) 517 38 26 Lucia Michele Roberto Sarto Sommerman Sträter -Weber Toni etc. Dress - Gerry Weber -- Toni Dress etc. Sommerman - Claudia - Taifun Taifun Toni Dress-- Taifun -Gerry GerryWeber etc. etc. Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc. Openingstijden: etc. etc. maandag v.a.niet 13.00te uur - di.want... t/m vr. 9.00-18.00 uur Beslis laat zaterdag 9.00-17.00 uur Beslis niet te laat want... OP=OP

OP=OP

HEDEN START START ONZE HEDEN ONZE SEIZOENS SEIZOENS OPRUIMI OPRUIMI W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

www.vanstrienmodes.nl Openingstijden:

W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

Openingstijden: maandag v.a. 13.00 uur - di. t/m vr. 9.00-18.00 uur maandag v.a. 13.00 uur - di. t/muur vr. 9.00-18.00 uur zaterdag 9.00-17.00

zaterdag 9.00-17.00 uur - zondag 12.00-17.00 uur*

www.vanstrienmodes.nl

KORTING TOT 70% KORTING HEDEN START ONZE SEIZOENS OPRUIMI KORTING TOT 70% TOT 70% www.vanstrienmodes.nl

n** i n i l l a - lal

383,8-,

€€ K K P AAP

KUNSTGEBIT

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Tandenwinkel

Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

34 energiezuinige driekamerappartementen

BettyWONEN Barclay – MariaINBellentani - Concept KIN - Elisa Cavele DE HORN RIJNSBURG Frank Walder - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele - Roberto Sa Sommerman - Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry W etc. etc. LET OP: GEWIJZIGDE INSCHRIJFDATUM.

voor alle leeftijden levendige locatie ruime parkeervoorzieningen woonoppervlakte tussen 74 en 81 m2 zonnepanelen aangesloten op een eigen meter

START INSCHRIJVIN G VANAF 27 DECEMBER 2016!

OP=OP

Betty Barclay Maria K Betty Barclay –niet Maria–teBellentani - Concept -KConcept - Elisa Cavele Beslis laat Bellentani want... Elisa Caveletti Frank-Walder - Fuchs Schmitt Lucia - Michele - Roberto Sa Frank Walder - Fuchs -Schmitt W.C. Lange Voort Oegstgeest tel. (071) 517 38 2 Lucia Michele Roberto Sarto Sommerman Claudia Sträter Taifun Toni Dress Gerry W Sommerman OPEN HUIS Claudia Sträter - Taifun - Toni Dress - Gerry We etc. etc. Openingstijden: etc. etc. maandag 13.00teuurlaat - di.want... t/m vr. 9.00-18.00 uur Beslisv.a.niet www.dunavie.nl zaterdag 9.00-17.00 Beslis niet te laat want...uur OP=OP

Huurprijs circa € 710 per maand Naast de brug over het Oegstgeesterkanaal in Rijnsburg bouwt Dunavie 34 energiezuinige sociale nieuwbouwappartementen in de allernieuwste wijk van Rijnsburg: De Horn. De oplevering van deze woning vindt medio maart 2017 plaats. Duurzame en energiezuinige appartementen De 34 energiezuinige driekamerappartementen hebben een woonoppervlakte tussen 74 en 81 m2 . De 34 appartementen zijn verdeeld in twee verschillende type appartementen. Elk appartement krijgt drie zonnepanelen aangesloten op een eigen meter om stroom op te wekken. Goede isolatie maakt de woningen dan ook zeer energiezuinig. De appartementen hebben een berging op de begane grond en zijn voorzien van een oplaadpunt voor scootmobielen. Wonen op een levendige locatie De appartementen worden gebouwd op een levendige locatie dichtbij winkels en uitvalswegen. De 34 appartementen worden verdeeld over vijf woonlagen. Door de bijzondere architectuur en het fraaie ontwerp is het een compact gebouw geworden met ruime parkeervoorzieningen.

Let op: passend toewijzen! De woningen vallen in de categorie duur. De huurprijs van deze woningen ligt rond € 710. Woningzoekenden die op basis van hun verzamelinkomen volgens een verklaring geregistreerd inkomen van de belastingdienst recht hebben op huurtoeslag komen niet in aanmerking voor deze aangeboden woningen.

Op woensdag 7 december van 15.00 tot 16.30 uur kunt u op de bouwplaats de woningen van binnen bekijken.

Valkenburgseweg 2 2223 KD Katwijk

Meer informatie over passend toewijzen vindt u op onze website www.dunavie.nl/passendtoewijzen

OP=OP

Houdt u onze berichtgeving over de verhuurdata, toewijzingscriteria en huurprijs via onze website en social media in de gaten.

T (071) 820 08 00 E info@dunavie.nl


sport

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

17

n Valken’68 blijft op het vinkentouw zitten

3-0 winst tegen VDL VOETBAL n De opdracht was duidelijk: de laatste drie wedstrijden voor de winterstop zien te winnen en kijken of het elftal de positie kan verbeteren op de ranglijst. Zaterdag speelde Valken tegen VDL uit Maassluis. In vrijwel dezelfde opstelling als de laatste competitiewedstrijd, alleen Sander van Duijn ontbrak wegens griep en de niet fitte Erwin de Ridder startte op de bank, tastte Valken’68 in de eerste minuten de tegenstander af. Madjoe voor aanvang van de wedstrijd. | Foto: pr.

Winst voor Madjoe KORFBAL n Madjoe 1 is inmiddels toe aan de derde wedstrijd in de zaal. Na een stroef begin staat, Madjoe met twee punten uit twee wedstrijden, de wedstrijd tegen een oude bekende ‘Oranje Nassau’ op het programma.

Met de jongst spelende talenten uit de F’jes werd de wedstrijd geopend met de gesponsorde wedstrijdbal. De Amstelveners kwamen furieus uit de startblokken. Met een enorm tempo en doelgericht spel kwamen ze snel met 1-3 voor. Met een duidelijke signaal van de dames Rosanne en Nienke, werd de ommekeer ingeleid. Via een 6-3 en een 10-6 tussenstand, besloot Marjolein met een scherp afstandsschot de ruststand van 11-6 op het scorebord te zetten. Attractief spel bracht het publiek veelvuldig toch juichen. Een prima tussenstand maar zoals bekend geeft Oranje Nassau nooit op. Scherpte blijft dus ook de tweede helft noodzakelijk. De tweede helft besluit Oranje Nassau het over een andere boeg te gooien. Heel veel piepen tegen de scheids en uitrolacties waar zelfs de Schwalbekoningen uit het oosten een puntje aan kunnen zuigen, gaven de wedstrijd een heel ander karakter. Het eerste vocht niet alleen meer tegen een tegenstander, maar

ook tegen de arbitrage en vooral tegen zichzelf. Helaas hadden de laatste twee aspecten een negatief aspect op het scoreverloop. Na een goede herstart ging het stroever lopen en maakte frustratie over beslissingen zich meester over de ploeg. Een geweldige combinatie tussen Maurits en Jasper leek de ploeg er doorheen te trekken. Maar niets was minder waar. Na een 14-10 tussenstand viel het compleet stil bij Madjoe. Merryn voor een moegestreden Matthijs zou duidelijkheid moeten brengen in het aanvalspatroon. Maar waar de eerste helft de goals eenvoudig vielen, draaide nu alles eruit. Het was nu puur zaak de wedstrijd binnen te slepen. In een bloedstollende fase bleef Oranje Nassau steken op 14-13 en waren de punten binnen. Met een dubbel gevoel werd deze wedstrijd afgesloten, maar het belangrijkste, de punten blijven in de Middelmors.

Misschien wel de leukste en mooiste uit de serie van vijf winterlopen, die de atletiekvereniging Rijnsoever organiseert, staat zaterdag 3 december op het programma. n

Vier daarvan gaan door het Katwijkse duingebied; de vijfde, de Sinterklaasloop, voert de deelnemers door de Pan van Persijn, in de volksmond beter bekend als het Panbos gelegen aan de Wassenaarseweg. Daar is over de bospaden een mooi parcours uitgezet, dat de deelnemers, afhankelijk van de gekozen afstand, één of meerdere keren moeten lopen. De jongens en meisjes tot en met 12 jaar lopen één

rondje van 2,1 km. De overige deelnemers lopen 5,3 km (twee rondjes) of ca. 9,9 km (vier rondjes). Inschrijven kan van 9.30 in het Theehuis in het Panbos. Daar is ook beperkte kleedgelegenheid. De inschrijfkosten bedragen € 3,00 voor de jeugd en € 5,00 voor de overige deelnemers. De start is net als bij de overige lopen om 10.30. Er gaan geruchten dat de Goedheiligman zich, hoewel het voor hem de drukste dag van zijn verblijf in Nederland is, toch even vrij wil maken om op deze zaterdagochtend hoogstpersoonlijk het startschot te kunnen geven. Hoe kan het eigenlijk ook anders op deze 5e december.

Twee kampioenen bij BV De Bogaert BILJARTEN n Vorige week donderdagochtend werden de finales, dag competitie “Libre”, gehouden bij de Persoonlijke Kampioenschappen van de afdeling CRBB/ KNBB Bollenstreek.

Na eerst een voorselectie gehouden te hebben waarbij uit de diverse afdelingen in de Bollenstreek de verschillende deelnemers zich konden plaatsen voor de diverse finales, resulteerde dat er vier spelers van “de Bogaert “ zich plaatsten voor

Er waren drie kansen nodig om de 1-0 op het bord te krijgen. Een te korte terugspeelbal op de keeper kon in de 11e minuut door Jaco van der Bent nog niet worden benut, maar in de 18e minuut was het aanvoerder Mark van der Plas die volledig vrij bij de tweede paal kon inkoppen bij een op rechts genomen vrije trap door Jaco van der Bent.

In de 58e minuut was het eigenlijk over. Een vrije trap net buiten de 16 door Sven Boonstoppel werd niet goed verwerkt door keeper Tim Teerlink. Een koud kunstje voor Jaco van der Bent om van dichtbij de 2-0 over de lijn te drukken. Het dichtst bij een goal was VDL in de 80e minuut, toen een van rechts genomen lage vrije trap dwars door de dicht bevolkte zestien vloog zonder te worden aangeraakt en

net naast de verkeerde kant van de tweede paal belandde. Een prima aanval in de omschakeling leidde tot de 3-0. Jaco van der Bent stuurde Sven op links de diepte in en diens voorzet op maat werd door invaller John van Rijn vakkundig in de touwen geschopt. De eerste van de drie klusjes geklaard, al waren er wel veel kansen voor nodig. Zaterdag 3 december 2016 speelt Valken’68 1 uit tegen Lyra 1, aanvang van de wedstrijd 14:30 uur.

Met de twee wedstrijden tegen de koplopers in de derde klasse G in het vooruitzicht, heeft Madjoe alle kansen om mee te blijven strijden voor de promotieplekken. Beginnend zaterdag a.s. tegen Crescendo in Leiden. De wedstrijd wordt om 19:30 uur gespeeld in de drie Octoberhal te Leiden, voorafgegaan door het tweede team, dat graag zijn koppositie wil handhaven.

Sinterklaasloop in Panbos HARDLOPEN

DRIE KANSEN

Voor rust had Valken eigenlijk op 2-0 moeten komen. Een lastige snoeiharde volley van Sven Boonstoppel mistte de juiste richting en Jaco van der Bent verzuimde een dieptepass van Mark van der Plas te verzilveren door te haastig op doel te schieten. Rust 1-0.

deze finales. De finales vonden weer plaats in verschillende klasse waarbij in de 5e klasse Jan Wolf de eerste plaats behaalde en tevens promoveerde naar de 4e klasse. In de 4e klasse behaalde Wim Glasbergen de eerste plaats door al zijn finale wedstrijden winnend af te sluiten. Gezien zijn behaalde moyenne promoveerde ook Wim naar een hogere 3e klasse. Beide finalisten zullen tevens deelnemen aan de Gewestelijke kampioenschappen (PK’s) van de KNBB volgend jaar.

Jordy Strooker aan de bal. RBB kon geen vuist maken tegen VVOG. | Foto: Hans Heemskerk.

n Zaterdag derby tegen FC Rijnvogels aanvang 14.00 uur

Rijnsburgse Boys verliest dankzij drie weggevertjes VOETBALLEN n Rijnsburgse Boys en uitwedstrijden zijn dit seizoen nog geen gelukkige combinatie. Het is alweer even geleden dat er uit werd gewonnen. Op de openingsdag tegen Jong Almere City FC was de eerste en enige keer. Trainer Mulders na de wedstrijd in Harderwijk tegen VVOG: “We verliezen deze wedstrijd eigenlijk vanwege drie weggevertjes”. De Rijnsburgse oefenmeester zag zijn ploeg aardig beginnen. Er was veel balbezit, maar vreemd genoeg geen enkele kans. VVOG dat tot zaterdag een thuissyndroom had, er werd nog maar een keer thuis gewonnen, leek in de beginfase enigszins op te kijken tegen Rijnsburgse Boys. In deze termen liet VVOG trainer Ed Engelkes zich uit tijdens de nabeschouwing in het sponsorhome van de club. Misschien logisch als je bedenkt dat VVOG nooit in de topklasse speelde en vanuit de hoofdklasse in de derde divisie is in-

gestroomd. Toch is er, zeker gezien de huidige stand op de ranglijst, geen reden meer voor bescheidenheid. VVOG is na de overwinning van afgelopen zaterdag Rijnsburgse Boys zelfs gepasseerd. De bewoners van het prachtige sportpark De Strokel lieten de Uien min of meer in slaap sukkelen gedurende het eerste half uur om vlak voor het ingaan van de rust genadeloos toe te slaan. De verhouding balbezit was misschien wel 70/30 in het voordeel van Rijnsburgse Boys. Toch dit voordeel werd op geen enkele wijze omgezet in doelkansen, laat staan een goal. Slecht wegwerken van de bal van aanvoerder Donny Verdam stelde Pernelly Biya in staat de 1-0 te scoren. Een domper voor de mannen van Mulders. De tweede helft met een ongewijzigd, maar iets anders spelend Rijnsburgse Boys, gaf meer spektakel op het veld. Tillema ging een linie naar achter en Jongeneelen naar de rechtsbuiten plek. Wat volgde was in elk geval een aantal kansen voor de

Uien. Het zat hen echter niet mee. De paal of doelman Koornberg stonden in de weg. Bovendien gingen ook de nodige ballen naast of over. Het kleine beetje geluk dat je nodig hebt voor een doelpunt werd de Rijnsburgers niet gegund. Ook speelden de dit seizoen veel voorkomende persoonlijke foutjes ook in deze wedstrijd weer op. Verdam verspeelde de bal op het middenveld. Uit de daarop voortkomende corner kon de kleine Boya ongehinderd met het hoofd 2-0 scoren. Hij had trouwens de middag van zijn (voetbal)leven, want vijf minuten voor het eind mocht hij ook nog voor de 3-0 eindstand zorgen. Rijnsburgse Boys speelde toen al een groot deel van de tweede helft tegen tien man. Invaller Richard Gooijer hield het maar een paar minuten vol na een overtreding op Joël Tillema. De Rijnsburg supporter moet zich vasthouden aan de statistieken van dit seizoen. Er werd thuis nog niet verloren. Maar eens kijken of dit na de wedstrijd van a.s. zaterdag tegen dorpsgenoot en promovendus FC Rijnvogels nog steeds zo is.


e e

Junge Sterne +3 jaar gratis reparatie & onderhoud.

Junge Sterne!

Tot 20% korting op de nieuwwaarde en 3 jaar gratis reparatie en onderhoud. Dit mag u niet laten lopen! Wij hebben een ruime voorraad jong gebruikte Mercedes-Benz modellen waar wij een bijzondere actie op hebben lopen. Namelijk de actie: Junge Sterne!

Dit is wat wij noemen een topdeal! Beter vindt u niet! Benieuwd of er een Mercedes-Benz voor u tussen zit? Wees er wel snel bij, want de voorraad Junge Sterne gaat hard en OP=OP!

De Junge Sterne zijn maximaal 6 maanden oud en hebben extreem weinig kilometers gereden. Deze kunnen wij u nu zeer voordelig aanbieden met tot wel 20% korting (voordeel oplopend tot wel € 14.000,-) op de nieuwwaarde! Daarnaast krijgt u ook nog 3 jaar gratis reparatie en onderhoud.

Kijk snel voor meer informatie op www.mbdb.nl/jungesterne of kom langs in één van onze vestigingen in Alphen a/d Rijn, Den Haag, Leiden of Naaldwijk.

A 180 Van € 38.808,- voor Uw voordeel € 7.358,-

B 180

€ 31.450,-

Van € 36.364,- voor Uw voordeel € 8.514,-

C 180 Estate

€ 27.850,-

Van € 62.892,- voor Uw voordeel € 12.042,-

C 350 e Estate Lease Edition

CLA 180 Shooting Brake

E 220 D

Van € 56.550,- voor Uw voordeel € 10.100,-

Van € 46.337,- voor Uw voordeel € 10.487,-

Van € 65.312,- voor Uw voordeel € 9.462,-

€ 46.450,-

€ 35.850,-

€ 50.850,€ 55.850,-

*Dit zijn z.g.a.n. Mercedes-Benz voertuigen die maximaal 6 maanden oud zijn met extreem weinig kilometers. Actie loopt zolang de voorraad strekt of t/m 31 december 2016. 3 jaar gratis reparatie en onderhoud is op basis van 15.000 km per jaar. Druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden. Prijzen zijn incl. btw/bpm en rijklaarmaakkosten.

Mercedes-Benz Alphen a/d Rijn De Schans 25 2405 XX Alphen a/d Rijn tel. 0172 - 47 51 55.

160709_MBDB_Adv2 Junge Sterne 266x390.indd 1

Mercedes-Benz Den Haag Donau 42 2491 BA Den Haag tel. 070 - 3 400 300.

Mercedes-Benz Leiden Vondellaan 45 2332 AA Leiden tel. 071 - 576 93 03.

Mercedes-Benz Naaldwijk Klompenmakerstraat 50 2672 GA Naaldwijk tel. 0174 - 526 770.

www.mbdb.nl, info@mbdb.nl

25-11-16 16:41


Senior medewerker Financiën M/V Fulltime 36 uur per week Bij de afdeling Financiën vinden alle financiële activiteiten plaats. De afdeling bestaat uit een drietal medewerkers. De afdeling wordt rechtstreeks aangestuurd door de directeur-bestuurder. Functieprofiel De verantwoordelijkheden zijn in hoofdzaak: • Dagelijkse aansturing van twee financiële medewerkers. • Vervullen functie intern controller, waaronder adviseren van bestuur én Raad van Commissarissen. • Opstellen van de jaarrekening en (meerjaren)begroting. • Diverse specialistische financiële werkzaamheden zoals behandelen fiscale kwesties, bewaken leningenportefeuille, maken financiële haalbaarheidsstudies. • Volgen van de ontwikkelingen in de sector op financieel gebied en hierop inspelen. • Sparringpartner van de bestuurder en mt voor financiële vraagstukken. • Eerste aanspreekpunt voor de accountant en sectorinstellingen. Functie-eisen: U heeft aantoonbaar (ruim) HBO werk- en denkniveau, en specifiek op de functie gerichte inhoudelijke kennis. Minimaal 3 jaar gerichte werkervaring is noodzakelijk. De volgende competenties zijn bij u goed ontwikkeld: analytisch vermogen, planmatig werken, onafhankelijkheid, samenwerken, adviseren en stressbestendigheid. Wij bieden Een boeiende en veelzijdige baan voor 36 uur per week op basis van een jaarcontract, dit wordt bij goed functioneren verlengd. De corporatie kent goede arbeidsvoorwaarden conform de CAO Woondiensten. Schaal J van de cao woondiensten is van toepassing (maximaal € 4.572,- bruto per maand bij 36 uur). De sollicitatieprocedure De sollicitatieprocedure bestaat uit een tweetal gespreksrondes én een assessment. De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 9 januari 2017. Uw reactie Die zien wij graag uiterlijk woensdag 28 december aanstaande tegemoet. Wij sturen u een ontvangstbevestiging per mail.

Groot Hoogwaak staat voor goede zorg! Kom jij ons team versterken? Wij zijn op zoek naar: • Instellingskok • Teammanager Zorg • Wijkverpleegkundige

(11 uur per week) (28-32 uur per week) (28-36 uur per week)

Kijk voor meer informatie over de vacatures op onze website www.groothoogwaak.nl en klik op: ‘werken bij ons’.

U kunt uw sollicitatie mailen aan de heer G. Dekker, personeelsadviseur: guido.dekker@quicknet.nl. De functiebeschrijving is te downloaden via de website wbv-willibrordus.nl. Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

PARTICULIEREN

OPGELET!

Katwijk Rijnsburg Uw advertentie verschijnt in de regio: Valkenburg Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. U kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KATWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KATWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOORDWIJK PRIMERA Sassenheim, Hoofdstraat 208, SASSENHEIM RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOORDWIJKERHOUT THE READSHOP, in de Hoftuin, RIJNSBURG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OEGSTGEEST

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DONDERDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna)

out

h Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom

Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

MAXI MODE SALE! 1 = 20%, 2 = 30%, 3 = 40% korting!! M.u.v. basis en kerstcollectie! Koninginneweg 18, Katwijk aan Zee, tel. 071- 40 18833, FB.

Garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,--. Inlichtingen 06 20773480

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Tel: 06- 30216509. PARKET- PLANKENVLOER SCHUREN EN AFWERKEN. Bel voor een gratis offerte: 06-20401577 Katwijk aan Zee Oproep: Hierbij wil ik graag in contact komen met de vader, moeder en dochtertje waarmee ik za. 12 sept. rond 13:45 uur, hoek Spinozalaan/ Langevaart op ongelukkige wijze met de fiets in aanraking kwam. Mevr. De Mooij, tel. 06- 30873014.

VERMIST: Joris rode kater, 3 witte voetjes, wit befje en witte buik. 3,5 jaar, vanaf Duinweg Noordwijk 06-52878803 TV stuk? Remmelzwaal bellen, slecht signaal, oude bekabeling vervangen, tv instellen tel. 06- 20959333. Wifi/ internet problemen, slecht wifi signaal computer tel. 0629515182, alg. nr. 071-2406389.

Katwijkse zoekt huish.werk: wassen, strijken, koken, sch.gaande kinderen opv. 3 t/m 5 dagen per week. Tel. 0613719645 Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 0657200505. Te koop gevraagd: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met RDW vrijwaring. Info: 06-42488414.


Laat het aan de vakman over. Loodgieterswerk; een vakmanschap. De aanleg, uitbreiding en het onderhoud van installaties voor drinkwater en sanitair met bijbehorende afvoeren worden door ons vakkundig verzorgd. Wij kunnen ook voor u de installatiewerken aan gas-, cven ventilatieleidingen uitvoeren. Lekkende leiding of dakgoot? Wij lossen het graag snel en vakkundig voor u op.

Torenstraat 20 2225 EH Katwijk aan Zee T (071) 40 12 809 info@houwaard.nl

Rederij

www.houwaard.nl

van Hulst Dagtochten, Rondvaarten & Arrangementen

WELKOM AAN BOORD!

In 2017 zien wij u graag weer aan boord voor een vaartocht op één van onze schepen. Wij verzorgen voor u: • Vaartochten voor gezelschappen • Rondvaarten Kagerplassen en omgeving • Dagtochten naar Amsterdam, Gouda, Haarlem en Delft • Workshops • Vergaderingen • Diverse cateringmogelijkheden Geheel vrijblijvend ontvangt u informatie over onze mogelijkheden.

www.rederijvanhulst.nl

Afvaarten: • Warmond • Noordwijk • Lisse • Katwijk • Leiden

| info@rederijvanhulst.nl | +31 (0)71 - 301 01 33

KNALLEND HETJAAR UIT g u r b e Witt

Met de Wittebrug 10-daagse!

T O T N E G N I T R O K ! 7 2 0 . 0 €1

t/m er 8 g a d r donde g 17 decemb zaterda agse 0da

.nl/1 tebrug

E S G DAA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE it www.w

SALE SALE SALE SALE SA

Den Haag Donau 120 (Forepark) (070) 342 92 22

Honselersdijk Nieuweweg 8 (0174) 63 98 50

Voorschoten Hofweg 39 (071) 57 94 794

Den Haag Kerketuinenweg 36 (070) 308 20 00

Noordwijk De Hooge Krocht 109 (071) 40 63 600

www.wittebrug.nl info@wittebrug.nl


cultuur

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

21

agenda agenda Film:2016 Wild • Lisse, Filmhuis Di Di 11 DECEMBER Waargebeurd dietijdens tijdenseen eenperperWaargebeurddrama dramamet metReese Reese Witherspoon Witherspoon die

Film: Wild

• Lisse, Filmhuis

soonlijke meerdan dan1600 1600km kmmaakt. maakt. soonlijkecrisis crisiseen eenwandeltocht wandeltocht van van meer Tentoonstelling

dagelijks

• Stadsgehoorzaal, Leiden

voor Kids! Hillegom, Solution Party ••Hillegom, Solution 31 Party In haarvoor jaar alsKids! Stadsfotograaf van Leiden maakte Monique Shaw Vr 44 Disco voor kinderen uit groep 7 en 8 die je niet mag missen.

t/m Vr

Disco voor kinderendoor uit groep 7 en 8 die je niet mag missen. een ontdekkingsreis Leiden. di. t/m zo. Tentoonstelling • Museum De Zwarte Tulp Vr- Vrt/m 10 Paardenmarkt Valkenburg, diverse locaties t/m 10tentoonstelling Paardenmarkt Valkenburg, locaties t/m In deze staan de• architectuur, dediverse betekenis voor Do Do Waar een klein dorp groot in is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest Waar een klein dorp groot in is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest feb. het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal. rondomde detraditionele traditionelePaardenmarkt. Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl www.vvvkatwijk.nl Di t/m za rondom Expositie ‘Vondsten en vergezichten’ • Katwijks Museum, Katwijk Kofferbakmarkt • Ab Hillegom, Ford vanaf Kofferbakmarkt Hillegom, FordMuseum Museum Het Wassenaarse kunstenaarsechtpaar van Overdam en Lux Za Za Grote markt metvele vele uitgeladen kofferbakken, gezellig nov. Grote markt met uitgeladen kofferbakken, gezelligaan aan Buurman exposeert met schilderkunst! vvvkatwijk.nl doorgaandeweg wegnaar naar Haarlem. Haarlem. Van uur doorgaande Van 10:00-16:00 10:00-16:00 uurLeiden dagelijks dede Het huis van Sinterklaas • De Waag, t/m dec. 10.000 stappen wandeling ••tot Nwh, De gerenoveerde Waag is weer omgetoverd hetVVV-kantoor Huis van 10.000 stappen wandeling Nwh, VVV-kantoor Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur Za Za Sinterklaas. Sinterklaas en alle Pieten zullen hier logeren. Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur -DeelDeelname € 2,50 Wo + za Expositie ‘Kersticonen’ • Rijnsburgs Museum, Rijnsburg dec.

Van 20:00 Van 20:00tot tot23:00. 23:00.Entree Entree gratis. gratis.

19 44 295

5

4

vanaf

Za nov. Za Vrij

Kerst met Jubilate Op donderdag 22 december geeft het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate haar kerstconcert in Sporthal Cleijn Duin. n

Medewerking wordt verleend door de sopraan Sanne Mallant en Het Holland Symfonie Orkest. Aan de vleugel Arthur Postma. Algehele leiding Aldert Fuldner. DRUKKE TIJDEN

Het zijn drukke tijden voor de mannen van Jubilate. Niet alleen moet er druk gerepeteerd worden voor het jaarlijks kerstconcert, maar om dit sfeervolle feest te kunnen bekostigen, organiseren zij ook op zaterdag 10 december een groots Kerst Koek & Zopie Spektakel in Jubilate’s kringloopwinkel aan de Lage weg. Verder treden zij op in de Sint Janskerk in Gouda op 17 december en tot slot verlenen zij hun medewerking aan de volkskerstzangavond in de Nieuwe kerk op 24 december. Ieder jaar trekt het kerstconcert van Jubilate een volle Sporthal Cleijn

Duin. Bij velen is het traditie geworden dit feest bij te wonen. Voor Jubilate de uitdaging om aan de hoge verwachtingen tegemoet te komen. Vanaf augustus is er iedere week volop gerepeteerd aan een nieuw kerstrepertoire. Ook dit jaar is weer alles uit de kast gehaald om er een onvergetelijke avond van te maken. Door de opbouwgroep van het koor is er een prachtige nieuwe achterwand gemaakt en de verlichting en het geluid zijn verbeterd. Zo zal Cleijn Duin omgetoverd worden in een sfeervolle concertzaal. KERSTCONCERT

Naast een aantal nieuwe kerstliederen en Christmas Carols zullen er ook traditionele liederen ten gehore worden gebracht. Voor het eerst kunt u werken horen van John Rutter en heeft het koor het bekende ‘ Unto us’ uit ‘The Messiah’ van Händel ingestudeerd. Een groot deel van het te zingen repertoire is geschreven voor een gemengd koor

der jouw hulp is het feest niet mogelijk. Elk jaar werken zo’n 250 vrijwilligers enthousiast en vol toewijding mee aan de realisatie van het SKA Oud en Nieuwfeest. Nu alle voorbereidingen weer in volle gang zijn, is het de hoogste tijd om weer op zoek te gaan naar vrijwilligers. Ben jij, of ken jij, iemand die graag een steentje bijdraagt aan een geweldig feest, schrijf je dan nu in. Je kunt met van alles helpen, want een groot feest als SKA brengt veel taken met zich mee. Denk bijvoorbeeld

aan helpen opbouwen, bardiensten draaien op de avond zelf en de boel afbreken en opruimen. Let op! Aangezien je de vele dorstige feestgangers van een drankje voorziet, moet je wel 18+ zijn. Natuurlijk staat er iets moois tegenover je eerste goede daad van het jaar. Zo heb je gratis toegang tot het feest en hoef je niet in de kou te wachten om binnen te komen. Van de kou heb je sowieso weinig last, want je krijgt weer een kicke dikke SKA-hoodie. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog eens gratis toegang tot het vrijwilligersfeest in Scum op zaterdag 14 januari. Niemand minder dan

Za

K&O Oegstgeest en de Leiderdorpse Volksuniversiteit organiseert K&O Katwijk op vrijdag 16 december 2016 van 10.30 - 12.30 uur een lezing met museumbezoek van 2 uur in het Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden. Prijs: € 15,00, mits in bezit van museumjaarkaart. Dress to impress. Van mode tot machtsymbool. Met veren maak je indruk, dat is al eeuwen zo en komt

in alle culturen voor. En daar is wederzijdse culturele beïnvloeding uit ontstaan. De verencollectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen is spectaculair, van Hawaii, tot de Amazone en van NoordAmerika tot Nieuw-Guinea. Nog niet eerder in Nederland bij elkaar vertoond. Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen in alle soorten en maten, als onderdeel van accessoires, waaiers, scepters en andere onder-

Za

Night the Bands • Jongerencentrum Katwijk gen. Vanof11 tot 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 totScum, 15 uur. We • Noordwijk, MaarAre liefstFashion zes bandsEvent treden deze avond op: van rockHoofdstraat tot pop en

Are Event • Noordwijk, Hoofdstraat De winkeliers van Hoofdstraat de laatste fashion jazz. De Fashion toegang is de vrij! vvvkatwijk.nlshowen 55We Deenwinkeliers van de Hoofdstraat showen de laatste fashion trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. Winter Wonderland • Kon. Astridblvd. Noordwijk

trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. 2 dec. t/menAuto Een uniek evenement in winterse sferen, boordevol activiteiten Avenue • Lisse, Centrum Za 5 15 jan. Auto Avenue Lisse, Centrum Verschillende laten deijs! nieuwste • modelen zien en een 150m2 autodealers schaatsbaan van écht

5 Verschillende autodealers latenverspreid de •nieuwste modelen zien in Dorpshart Lisse. Auto’s staan in het Dorpshart. Sint leest voor Bibliotheek, Noordwijkerhout

Za

en door dirigent Aldert Fuldner bewerkt om met een mannenkoor te kunnen uitvoeren.

Za

Medewerking zal worden verleend door de sopraan Sanne Mallant. Zij maakte tijdens het afgelopen zomerconcert zoveel indruk dat zij, op veler verzoek, op nieuw uitgenodigd is. Zij viel op door haar warme mooie stem. In een van de recensies stond: “Ze wisselt haar vibrato prachtig af met een egale klank. In de hoogte is ze een verademing. Haar stem is helder en vast.” Verder werken mee Het Holland Symfonie Orkest. Een meer dan twintig koppig professioneel orkest met een strijkerssectie, slagwerk en blazersgroep. Aan de vleugel zit Arthur Postma en de algehele leiding is in handen van Aldert Fuldner.

3 dec.

Kaarten voor het Kerstconcert zijn te koop entree: € 18,--. Haasnoot Mode, Voorstraat 14 of bij Livera Peters, Princestraat 24. Of bij de leden van Jubilate en op www.jubilate.nl.

3 dec. Za &

Zo Za & Zo Za Za

in Dorpshart Lisse. Auto’s staan verspreid in het Dorpshart.

Sint vanBeurs 15.00 tot 16.00 uur op leuke verhalen (…en 6 trakteert Lifestyle • Noordwijkerhout, Tespelduyn 5&&Lifestylebeurs ‘Goed alles voor op, in en het snoep ). De toegang isleven’; gratis. Locatie: Herenweg 2. rond 6 Lifestyle Beurs • Noordwijkerhout, Tespelduyn

5 Lifestylebeurs huis. 12.00 t/m 18 uur. Toegang gratis ‘Goed leven’; alles voor op, in en rond het 10.000 Stappenwandeling • VVV, Dorpstraat 8, Noordwijkerhout

t/m 18 uur. Toegang gratisVertrek wandeltocht door bos en duin. om 9.00 centrum uur vanaf -Stevige 1212.00 Najaarsfeesten • Voorhout, 5-huis. Evenementen in Voorhout. Zade VVV Winkel.en kermis (9-12 september) 12 Najaarsfeesten • Voorhout, centrum

5

vrij/za/zo Za

terdag 12 september jaarmarkt en onder meer wielerkoers. Tentoonstelling • Pieterskerkgracht 9a, Leiden

en kermis (9-12 september) in Voorhout. Za3 t/m 18Evenementen Nicole12 Carvajal en Fridajaarmarkt van der Poel schilderijen en terdag september enexposeren onder meer wielerkoers. Kunstmarkt • Warmond, Dorpsstraat

Zo dec. Zo

Zo

6Kunstmarkt unieke meubelen Aemula Bijzondere markt bij volArs kunst. VanNaturae. 11 tot 16 uur in het gezel• Warmond, Dorpsstraat

lige Warmondse dorpscentrum. Sinterklaas Kidsmiddag St(r)andplaats 6 Bijzondere markt vol kunst.•Van 11 tot 16Nederzandt, uur in het Noordwijk gezel-

4 dec. Di

DeWarmondse Sint enCafé zijn Pieten komen van 13.00 - 15.00 Scheltema uur op bezoek. Div. Leiden • Leiden, Leiden dorpscentrum. 8ligeScience activiteiten. gratis. Locatie Langevelderslag Kom alles te Toegang weten over een onderwerp uiteenlopend van

Do

tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur. 8‘kernenergie’ meet &en greet en fotomoment de en Sint! uurvan Kermis gezelligheid op demet Brink in14:00-15:00 het centrum

Zo

8Noordwijkerhout renaftrap tot envan meteen 7 jaar mogencultureel dan hun schoen komen De nieuwe seizoen. Voor zetten. prijzen en

Di 8 Kinderen alles te weten over een onderwerp uiteenlopend van 4 dec. Kom uit Lisse en omgeving zijn van harte welkom voor een Di-10 Kermis • Noordwijkerhout, centrum

Science Cafémet Leiden • Leiden, Scheltema Leiden ‘kernenergie’ ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot uur. Meet & Greettot Sinterklaas • Museum De22.00 Zwarte Tulp

zo.

Do dec.8 Kermis en gezelligheid op de Brink en in het centrum van 4 Sinterklaas brengt een bezoek aan Winter Wonderland. Alle kindeDi-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof

-10 Kermisbij Winter Wonderland • Noordwijkerhout, centrum Noordwijkerhout Sinterklaas • Kon. Astridblvd. Noordwijk

zo Di-

Di Di-

-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof 6 Zo dec8 DeGitarist Leif Leeuw Band cultureel treedt op van 20Jonkheer tot 23.30 aftrap vande een nieuwe seizoen. Voor uur. prijzen en Do-13 Kermis • Hillegom, Mockkade meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Muziek • Kunstcafe De Oude School, Dorpsstraat 40, Warmond

WoZo

10meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Kerstmarkt Dierenhoeve • Langevelderweg Noordwijkerhout Van donderdag 10 september t/m zondag 1327, september is

7 dec. Do-

Do Za

12hetVerschillende Spellenavond • Boekhandel Wagner, Hoofdstraat, Sassenheim weer kermis in Hillegom! hulpdiensten presenteren zich en er zal een

8 dec. Za

het weerknutselen kermis inen Hillegom! Gezellig spelen, met vele verrassingen, van 13.30 tot

Kermis • Hillegom, Jonkheer Mockkade 10 -13 17.00 uur. Deelname € 2.50 per kind. Van donderdag september t/m zondag is 112-dag (incl10Brandweerman Sam) 13• september Lisse, centrum

Zo

Ga de& strijd aan opmet een ouderwets bordspel. Om 19.15 uur in meet greet zijn Brandweerkman Sam

112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum Boekhandel Wagner staan de spellen klaar. 12 Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Verschillende hulpdiensten presenteren zich en er Florahof zal een Za 12

do. t/m zo.

375deze jaar Kerst op Kasteel Keukenhof • Kasteel Keukenhof Op in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de & greet zijn met Brandweerkman Sam 8 t/m 11meet Met prachtig gedekte tafels en rijk gedecoreerde kerstbomen diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur.ziet

Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Florahof u hoe de adel vierde. www.kasteelkeukenhof.nl 250kerst jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk 12 deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de 12OpConcert Kerstmarkt Keukenhof • Landgoed Kasteel Keukenhof

dec.

Za

do.Za t/m zo.

Feestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel.

kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. Kom struinen en inspiratie opdoen op de sfeervolle kerstmarkt! 8 t/m 11 diverse Tevens Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl

het Tropical Party Soundsystem gaat daar Oud & Nieuw nog even dunnetjes overdoen. Dat wil je niet missen! SKA kan jouw hulp dus goed gebruiken. Hoe meer vrijwilligers hoe beter, dus maak je broer(tje), zus(je), en al je vrienden enthousiast om ook vrijwilliger te worden! Ga naar skakatwijk.nl of kattuk.nl en vul het online formulier in, dan hoor je z.s.m. van ons. Check en like de facebookpagina van SKA: facebook.com/skakatwijk Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste updates, interviews, lineup, dj-mixen, foto’s, filmpjes en nog veel meer.

Concert 250 jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk www.kerstoplandgoedkeukenhof.nl in-Stijl Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, Zeezijde 12 concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. 12Feestelijk Volkskerstzang • Vredeskerk, Katwijk De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende cat-

dec.

Za

VrijZa

9 dec.

Tevens Openook Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl Kom maar samen de bekende advents-en enmuziek! kerstliederen zingen: het walk, hapjes, drankjes www.vvvkatwijk.nl

12 12DeFietsroute nieuwste trends voor het najaar op een De IJsbbaan • Nieuwe Rijn, catLeiden langs monumentale panden endoorlopende oude bollenschu-

Za Za dagelijks

ultiemeLifestyle kerstgevoel! in-Stijl &Vvvkatwijk.nl Fashionevent • Katwijk, Zeezijde Open Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor

maar drankjes entot muziek! www.vvvkatwijk.nl De Nieuwe Rijnhapjes, wordt winterspektakel. Midden 9 dec. t/mwalk, ren. Routeook afhalen bijomgetoverd VVV Noordwijkerhout op deMonumentendag gracht wordt een ijsbaan geïnstalleerd. 8 jan. Open • Noordwijkerh., VVV-kantoor Open Monumentendag • Noordwijk, div. locaties

12 Kerstconcert Valkenburg’s Harmonie en staat ELAN •inDe Terp, Valkenburg 12Fietsroute langs monumentale panden en oude bollenschuDe Noordwijkse Open Monumentendag het teken van

Za Za Za

10 dec. ren. DeRoute Valkenburg’s Harmonie en koor ELAN zorgen samen voor een afhalen bij VVV Noordwijkerhout Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl sfeervol Kerstconcert. vvvkatwijk.nl

OpenMonumentendag Monumentendag • Lisse, Dorpshart • Noordwijk, div. locaties International Christmas Tattoo • de ECCvele Leiden 12Open 12 Bloemen- enMilatary kunstdorp Lisse kunt u genieten vanteken DeinNoordwijkse Open Monumentendag staat in het van Befaamde muziekkorpsen, demoteams, zang en de Kerstman,

Za Za

za.

monumenten

& Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl zullen weer een prachtig en spectaculair schouwspel vormen. 10Za&dec. Kunst & 13 Open Monumentendag • Leiden, div. locaties

Monumentendag • Lisse, Dorpshart Optocht • Muziek Verlicht Binnen 12Open 12 dan vijfendertig monumenten open hun inMeer Bloemenenen kunstdorp Lisse kuntin u Leiden genieten de vele De Voorstraat de Kerkstraat vormen het decor vanvan de Kerstop-

Za Zo

za.

deuren voor bezoekers. Leiden.nl

10Za&dec. monumenten tocht, compleet met Kerstman in arrenslee. & 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Museum Noordwijk

13 Open Monumentendag • Leiden, div. Voorhout locaties Kerstmarkt • Kerkplein, Herenstraat, 12&Meer Let’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za 11-17 12 dan vijfendertig monumenten in ruime Leiden open hun Kom in kerstsfeer op deze markt met een keus aan kerstuur, zo 11-17 uur (eenmalige uitzondering openingstijd).

Za&Zo Zo Zo

voor bezoekers. Leiden.nl 11 dec. deuren versieringen, lekkere hapjes en drankjes en kerstoptredens. Zondagwandeling • Leiden, Hortus botanicus

The wonderful world of feathers MUSEUM n In samenwerking met

Activiteiten demonstraties door verschillende vereniginBezoek dezeen unieke tentoonstelling! 55Activiteiten doorvvvkatwijk.nl verschillende verenigingen. Van 11en totdemonstraties 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 tot 15 uur.

dagelijks

SKA zoekt vrijwilligers OUDJAAR n Help jij ook mee? Zon-

name € 2,50

29Vrije Vrije Festival Sassenheim, Rusthoff Pieter Tijd van der Ploeg exposeert met•zijn bijzonderepark kersticonen. Tijd Festival • Sassenheim, park Rusthoff

2 dec.

Sopraan Sanne Mallant aanwezig bij Kerstconcert Jubilate. | Foto: pr.

CONCERT

55

Kerstmarkt • Kerkstraat, Noordwijk 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Noordwijk 13&Rondleiding Japan in de Hortus door Titia Museum van der Eb en 12 Ook dit jaar wordt de straat weer in kerstsfeer gebracht met verLet’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur. 11-17

Za&Zo

Zo zo

scheidingstekens. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en inheemse volken van Nieuw-Guinea tot Noord-Amerika zijn er iconisch door geworden. Een kant die ook zeker niet onbenoemd blijft, is het lot van de vogels waarvan we de veren gebruiken: Is dat anno nu nog verantwoord? Zijn er alternatieven? Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Inschrijven: www.kenokatwijk.nl.

11 dec. uur,schillende koren en zelfs een kerstpartyband. zo 11-17kramen, uur (eenmalige uitzondering openingstijd).

De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Vismarkt Messiah van Händel • St. botanicus Agathakerk 13 Zondagwandeling • Leiden, Hortus Op deze markt ligt de nadruk op eerlijke producten, bij Zo 13 In het decor van de St Agathakerk in Lisse vindt de unieke uitvoe-

di

Zo

Japan in of destreekgebonden. Hortus door Titia van der Eb en voorkeur biologisch 13 dec. Rondleiding ring van Händel’s Messiah plaats. Tonny Voorma. Deelname € 1,50www.messiahlisse.nl Start om 12.00 uur. Zo

t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., Theater De Muze

Div

Expositie van div. kunstenaars. t/m vr 10-16 uur, za De Biologische Smaak vanma Leiden • Leiden, Vismarkt

Dagelijks

Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te Theater bezoeken t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., DetijMuze

13 Op10deze - 13 uur en tijdens de voorstellingen. gratis. bij markt ligt de nadruk op eerlijkeEntree producten,

Div

voorkeur of streekgebonden. t/m 3 oktbiologisch 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk dens openingsuren van de kerk). Expositie van div. kunstenaars. ma t/m vr 10-16 uur, za 10 - 13 uur en tijdens de voorstellingen. Entree gratis.

www.bollenstreek.info

Dagelijks

t/m 3 okt 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken tijdens openingsuren van de kerk).

www.bollenstreek.info


Kerst! Dagtochten met Beuk v.a. 12,50

Zonder omweg de beste kerstdagtochten van 2016! Kom in de kerstsfeer en koop de leukste cadeautjes op de mooiste kerstmarkten van Europa! U reist per luxe touringcar en u krijgt van ons een gratis kopje koffie of thee met iets lekkers geserveerd. We vertrekken om 8.30 uur en werken met een kort opstapschema, zodat u zo lang mogelijk op de kerstmarkt bent. Nadat u van de feestelijk verlichte kerstmarkt heeft kunnen genieten, vertrekken we om 18.30 uur weer naar huis.

Winkeldagtochten Düsseldorf

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Oberhausen

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Münster

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Maastricht

11 december 2016

25,00

Valkenburg

11 december 2016

25,00

Dordrecht

16, 17 december 2016

12,50

2 dagen Luxemburg en Trier

9 & 10 december 2016

99,00

Chocola en Lichtstad Eindhoven

14 december 2016

42,50

Lichtjesfestival Amsterdam

14 december 2016

58,50

Kaarsjesavond Orchideeënhoeve

17 december 2016

58,50

2e Kerstdag Tour

26 december

90,00

Compleet verzorgde dagtochten

Prijzen per persoon. Ga voor reserveringen naar: http://bit.ly/kerstmetbeuk

t 071 365 65 17 noordwijk • hilversum • amsterdam www.beuk.eu


service

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 1 DECEMBER 2016

Kerkdiensten

Tips van de apotheker

ZONDAG 4 december

DEZE WEEK:

Chr. Geref. kerk 9.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink

Geref. kerk Immanuëlkerk 8.45 en 10.30 uur: ds. I. de Graaf 17.00 uur: ds. L. Hoftijzer

Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Jaap Spaargaren

Herv. Gemeente Grote kerk 09.30 uur: ds. L. Hoftijzer 17.00 uur: ds. A. Haasnoot De Voorhof 09.30 uur: ds. P.J. van der Ende

Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: ds. Oscar Lohuis

VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 09.30 uur: ds. R. Heida, em. Monster 17.00 uur: ds. R. Heida

Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. B.J.W. Schelhaas, Leiden Geref. kerk (vrijgem.) 9.30 uur: ds. P. Niemeijer 17.00 uur: ds. P. Niemeijer

R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering Zondag 9.30 uur: Eucharistieviering, Plavcic, Vocalis, KWD De Wilbert 10.15 uur: Woord- en gebedviering Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: br. Jos Lindhout 19.00 uur: Bijbelstudie

Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan 18.30 uur: drs. J.A. Bor Geref. kerk De Goede Herder 10.00 uur: jeugdkerk

Te veel kinderen groeien op in armoede EERLIJKER  Armoedebestrijding voor álle kinderen. “Te veel kinderen groeien op in armoede. Er is geen geld voor schoolreisjes, sportverenigingen, muziekles of zelfs maar gewoon gezond eten. Voor hen zit ik in de Tweede Kamer”, vertelt Roelof van Laar, op bezoek bij de PvdA Katwijk.

“Ik knok elke dag om de wereld een beetje eerlijker te maken.” Met succes: onlangs trok het kabinet 100 miljoen euro extra uit voor armoedebestrijding bij kinderen.

wordt goed werk gedaan, maar het kan nog veel beter. Kinderen mogen niet aan de zijlijn staan.” DENK MEE, DOE MEE!

De PvdA roept alle inwoners van de gemeente op om méé te denken. Van Tuijl: “Hoe besteden we het geld zo goed mogelijk? We willen dat het direct aan kinderen ten goede komt.” En ook vraagt de PvdA mensen om zich heen te kijken.

“Niet iedereen durft voor armoede uit te komen. Daarmee doen we de kinderen tekort. Kent u een kind dat wel een steuntje kan gebruiken? Mail ons dan: pvdakatwijk@ gmail.com.” Op 10 december organiseert de PvdA Katwijk een actie in het centrum van Katwijk aan Zee. Daar zal ook Roelof van Laar aanwezig zijn. Kom ook even langs.

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 2220 CB Katwijk - tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft - tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl

Tips? Mail de redactie UW MENING  Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER

Redactie: Carin van der Spijk-Kralt - tel: (071) 402 29 01 e-mail: redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij: uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken in overleg met redactie

HERFST-WANDELING MET BROEDER LUCAS

VR 7 9

ZA 2 8

ZO -1 4

MA -1 3

20%

30%

30%

30%

20%

10%

20%

20%

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder bezorging De krant wordt nog dezelfde dag nabezorgd als de klacht voor vrijdag 12.00 uur bij ons binnen is.

NW 2

NW 2

O 2

O 2

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Rijnsburg en Valkenburg, en is gratis af te halen bij: Gemeenschapshuis De Burgt, Albert Heijn en Hoogvliet Rijnsburg.

GETIJDEN

Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 - e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.derijnsburger.nl

Zeker in de decembermaand is het belangrijk goed op de voeding te letten om overgewicht te voorkomen. Wij weten dat de voedingsregels die nu gehanteerd worden best voor verbetering vatbaar zijn. Door de huidige eetgewoontes in de westerse landen krijgen wij steeds meer last van overgewicht. Een dieet met een combinatie van eiwitten en vezelrijke voedingsstoffen zoals pasta, peulvruchten en fruit, houdt het gewicht beter op peil. Eiwitten en vezelrijke voeding geven lang een verzadigd effect waardoor je minder snel weer honger hebt. * Drie pepernoten 50 kCal * Tien kruidnoten 50 kCal * Stukje banketstaaf 100 kCal * Stukje marsepein 110 kCal * Taai Taai pop 280 kCal * Kleine chocoladeletter 350 kCal * Stuk gevulde speculaas 460 kCal * Grote chocoladeletter 730 kCal Overgewicht vergroot de kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten. Goed uitgebalanceerde voeding verkleint bovendien de kans op andere ziekten zoals kanker en botontkalking. Bij volJohn Tjong Tjin Joe wassenen is naast het gewicht, de middelomtrek een goede maat voor een gezond lijf; meet op het smalste deel van het middel tussen de onderste rib en het heupbeen. Mannen moeten een middelomtrek van minder dan 94 cm en vrouwen van minder dan 80 cm hebben. Als u daarboven zit, kan het zijn dat u in de gevarenzone zit. Natuurlijk is het van belang veel te bewegen. De gouden standaard is nog steeds minimaal 30 minuten intensief bewegen per dag. Als u hierop let en bovendien ook een beetje op de voeding, bent u absoluut goed bezig. Wil u meer informatie over gezondheid en goede voeding? U bent van harte welkom bij Service Apotheek Rijnsburg in Gezondheidscentrum Floris V, Graaf Florislaan 9 in Rijnsburg.

Huisartsenpost 0252 240212 Duin- en Bollenstreek Rijnsburgerweg 4b in Voorhout Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren. Openingstijden: • Maandag t/m vrijdag 17.00 tot 08.00 uur • Weekenden: vrijdag 17.00 uur tot maandag 08.00 uur • Erkende feestdagen: continu

Bij de PvdA Katwijk staat armoedebeleid hoog op de agenda. Onlangs nam de gemeenteraad unaniem een PvdA-motie aan: Katwijk moet aanspraak maken op een deel van die 100 miljoen. Fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: “Ook in Katwijk is armoede. Naar schatting 1.500 kinderen kunnen niet volwaardig meedoen in de samenleving. Er

COLOFON

Wie zoet is krijgt lekkers

Medisch & service

1.500 KINDEREN IN KATWIJK

Oplage 8.250

23

vr. za. zo. ma. di. wo. do.

2 3 4 5 6 7 8

dec. dec. dec. dec. dec. dec. dec.

HOOG WATER

LAAG WATER

04.55 + 16.59 05.26 + 17.31 05.56 + 18.05 06.25 + 18.45 07.16 + 19.36 08.16 + 20.46 09.36 + 21.59

00.36 + 12.56 00.54 + 13.30 01.46 + 14.10 02.20 + 14.56 03.15 + 15.36 04.05 + 16.25 04.54 + 17.24

ZON OP / ONDER vr. za. zo. ma.

2 3 4 5

dec. dec. dec. dec.

8.29/16.30 di. 6 dec. 8.35/16.31 8.31/16.31 wo. 7 dec. 8.36/16.30 8.32/16.31 do. 8 dec. 8.37/16.30 8.33/16.31

Diepte gesprek waarin stilte en kleur ons een weldaad doet zo verlaten we de kloostertuin... herfsttinten strelen onze ogen je kunt goed zwijgen zegt hij dat is een kunst, van God gegeven als we stil zijn is er een wacht voor de mond want soms in ons spreken praten we onze mond voorbij hoor en kijk toch eens zegt hij alles spreekt voor zich bomen bloemen, vogels, wolken laten wij ze niet in de rede vallen we geven hen het laatste woord zo zwijgen we verder allebei COR VAN VLIET

Kijk voor meer informatie op: www.huisartsenpostduinenbollenstreek.nl Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Tandarts W. Haak, Randweg 49, Katwijk, tel. 4081036. Spreekuur van 11.30 tot 12.00 uur.

heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Sen. Adviesraad Katwijk (SARK) • kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren • het signaleren van problemen waar senioren met te maken hebben Informatie bij secretariaat: Mevr. A. Siera tel.: 071-4030933 e-mail: asiera@sarkkatwijk.nl Website: www.sarkkatwijk.nl Adviesraad Sociaal Domein Postbus 135, 2220 AJ Katwijk, tel. 071-4033323. Secretaris H.T.M. Schuurman, tel. 071-3626772, e-mail: info@ wmoadviesraad katwijk.nl

APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216.

Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Burgemeester Koomansplein 1, 2231 DA Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl

Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast

Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl

VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur.


Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden. Deze aanbiedingen zijn geldig tot 31-12-2016 of zolang de voorraad strekt.

OLED SPECIALIST LG OLED 55B6V

DIT IS UW INRUILPRIJS!

55” |139 cm | OLED UltraHD Premium TV | OLED HDR | Perfect Black | Perfect Colour | Oneindig contrast | webOS 3.0 smart TV | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

200,-

IK HEB EEN FLAT-TV VAN

Prijs € 2.699,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

Kassakorting

NU

2.399,-

LG OLED 55EG910V 55” | OLED Full HD TV | Curved Design | Oneindig Contrast | Absolute Motion Clarity | Perfecte Kijkhoek | OLED Panel | WebOS Smart TV 2.0

200,Kassakorting

Prijs € 1.999,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

NU

1.699,-

55''

EN GROTER

€ 300,-

50''-52''

€ 250,-

46''-47''

€ 200,-

40''-42''

€ 175,-

37''-39''

€ 125,-

32''

€ 100,-

TM

26''

€ 50,-

of beeldbuis

Voorwaarde: Uw oude platte LCD of plasma TV moet goed werken, voorzien van een voet en een werkende afstandsbediening.

LG SOUNDBAR SH6 Alles-in-1-design | Dubbele Bass | Adaptive Sound Control | Auto Sound Engine | Aan de muur monteerbaar | Google Cast™

NU LG LED TV 49UH850

399,-

Prijs € 1.299,Inruil 32” flat TV € 100,-

49” | SUPER UHD TV 4K | Smart TV | Super HDR | Perfecte kijkhoek | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

NU

1.199,OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

elct-advert-nov-2016.indd 1

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

25-11-16 09:45

Rb week 48 16  
Rb week 48 16  

De Rijnsburger, donderdag 24 november 2016

Advertisement