Page 1

Geopend maandag t/m zondag 10.00-24.00

Altijd ! Vertrouwde gezelliglunch& Vertrouwde lunch & dinergedinergerechten

rechten (in sfeervolle ambiance) en natuurlijk voor een gezellig Maar natuurlijk ook voor drankje... een gezellig drankje

Geopend maandag t/m zondag 10.00-24.00

De Rijnsburger Lekker k! makkelij

Linkerballen.nl heeft Nick Driebergen uitgeroepen tot de leukst twitterende sporter van Nederland. De zwemmer is op twitter beter bekend als @Nick3Bergen. In de jaarlijkse verkiezing stuurde Driebergen, van de meer dan 300 Nederlandse topsporters die op twitter actief zijn, dit jaar niet alleen de leukste twitterberichten, maar werd hij ook geprezen om zijn sterke interactie met volgers en zijn goede mix van tweets over zijn privé- en sportleven. Driebergen was erg verbaasd toen hij vorige week in het Sloterparkbad van Amsterdam de bijbehorende prijs, de @ DeGoey-sweater, door het redactieteam van Linkeballen.nl kreeg overhandigd. ´Zo win ik alsnog een prijs in een Olympisch jaar’, zei de zwemmer. ´Ik ben op dezelfde dag als Ranomi met twitter begonnen. Alleen zij heeft op dit moment bijna 80.000 volgers meer’, lachte Driebergen die er alles aan wil gaan doen om volgend jaar zijn titel te verdedigen.

PCOB contactmiddag De Protestants Christelijke Ouderenbond, PCOB, afdeling Rijnsburg/ Valkenburg heeft woensdag 14 november haar contactmiddag. De heer A. Witvliet van ‘Gevangenenzorg Nederland’ zal een presentatie geven. Ook is er gelegenheid om over dit onderwerp vragen te stellen. De middag wordt gehouden in De Voorhof, aanvang 14.30 uur.

DotNET-developers MI Consultancy Plusleidster Project Plusleidsters Peuterspeelzalen

Boulevard 67 T (071) 407 71 47 www.thelounge.biz

Boulevard 68 T (071) 401 00 09 www.friendskatwijk.nl

20% aFHaaLKortIng* * M.u.v. feestdagen

Dolf en Paul Harff zijn trots op hun nieuwste boek. Dinsdag 20 november geven zij een lezing over ´Valkenburg mei 1940, de strijd om het vliegveld en het dorp’. (Foto: AdV).

Dolf en Paul Harff: ‘Oorlog is afschuwelijk’

Nieuw boek ‘Valkenburg mei 1940, de strijd om het vliegveld en het dorp’ De auteurs vader Dolf (63) en zoon Paul (32) Harff zijn inmiddels geen onbekenden meer in de regio na publicatie van hun eerdere boeken over de oorlog 19401945. Deze heeft in de eerste vijf dagen een grote impact op de bevolking van Valkenburg gehad. Vorige week vrijdagmiddag was de presentatie van hun nieuwe boek ‘Valkenburg mei 1940’ op het gemeentehuis in Katwijk. De eerste exemplaren werden overhandigd aan burgemeester Jos Wienen en Inspecteur-generaal van de Krijgsmacht de heer A.C. Oostendorp. Een dag later is er een ontmoeting met vader en zoon op het voormalige vliegkamp Valkenburg.

Het nieuwe boek is niet hun eerste boek. Eerder brachten ze al een boek uit over de oorlogsperiode in Katwijk en een boek over de Atlantikwall. In dit nieuwe werk gaat de aandacht volledig uit naar de gevechten rond vliegveld Valkenburg in de eerste dagen van de oorlog. In de zithoek van de TheaterHangaar is het nieuwe boek onderwerp van gesprek. ´Wat hier in vijf dagen is gebeurd, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. En laten we wel zijn iedere oorlog is afschuwelijk´, vertelt Dolf met een zekere afschuw in

zijn stem. Hij vervolgt: ´We hebben veel onderzoek gedaan en veel feiten naar boven gehaald, maar dat betekent niet dat we er een mening over hebben. De mensen moeten het boek maar lezen en hun eigen conclusies trekken. Wel is het zo dat het een tijdsbeeld geeft. De militairen van nu hebben een andere kennis en een andere uitrusting als toentertijd. Ook de communicatie was verre van ideaal´.

Totale chaos

Het boek ´Valkenburg mei 1940, de strijd om het vliegveld en het dorp´ telt 592 bladzijden met honderden foto’s en gaat over vijf dagen oorlog in het dorpje Valkenburg. Een situatie waarin een heel dorp werd gegijzeld, waar burgers en militairen sneuvelden en er ontzettend veel leed werd aangericht door het oorlogsgeweld. Toch willen de auteurs geen mening of interpretatie van de gebeurtenissen geven: ´In het boek zijn een vijftiental ooggetuigenverhalen opgenomen van mensen die in de vuurlinies lagen en van zeer dichtbij de oorlog hebben meegemaakt. We hebben veel onderzoek verricht en komen met feiten. En ja, de Nederlandse artillerie heeft op het dorp Valkenburg geschoten. De afwegingen die daarbij zijn gemaakt geven het tijdsbeeld van 1940 weer. Er is hier een totale chaos geweest, er zijn verhalen over Duitse militairen die burgerkleding aan hadden, maar niemand weet het precies.

PERSOONLIJK VERTROUWD

Ook saté en spareribs

Boulevard 72

www.pizzeria-bistro-noordzee.nl

Bezinnen hoe nu verder om doel te bereiken

Nieuwe Abdij wil meer draagvlak samenleving

Afgelopen zomerperiode heeft de groep een bezinningsperiode gehad. ´We hebben nagedacht welke zegeningen we hebben ontvangen, wat bereikt is en wat nog niet bereikt is op onze weg naar de verwezenlijking van onze droom: een huis om te leven, te vieren, te delen en te dienen´, zo laat de groep weten.

Bepaalde gebeurtenissen konden we na veel onderzoek achterhalen en die hebben we in het boek opgenomen. Het boek is een verzameling van feiten. Het is niet zoals in films waar de oorlog geromantiseerd wordt. Paul en ik hebben voor deze manier van schrijven gekozen zonder onze mening te geven. Een mening is tijdgebonden; over twintig jaar ligt het weer anders. Onze vrijheid is er één waarbij ieder zijn eigen mening kan geven´. Het Nederlandse leger maakte gebruik van o.a. het geweer type M95 uit 1895, toen 45 jaar oud. De Duitsers beschikten over modern materieel. De economische recessie die toentertijd van 1914 tot einde jaren dertig de aanleiding was voor de Tweede WO. Thans breekt de discussie weer los over de F-16 die ingezet is in Afghanistan en inmiddels ook 35 jaar oud is. De heren laten zich niet verleiden tot een uitspraak: ´Wij onthouden ons van elke politieke uitspraak´, aldus Dolf. Hij voegt er aan toe dat elke oorlog afschuwelijk is en generaties doorwerkt. Zelfs op latere leeftijd kan het opeens weer binnen komen en de psychische ontreddering is dan groot. Toch heeft Dolf, ondanks het zien en horen van veel oorlogsgeweld in de wereld, veel vertrouwen in de flexibiliteit van de jeugd: ´Ze zien het van een afstand, het is er wel maar het raakt hun gelukkig niet´.

Hoe ongelooflijk ingrijpend de oorlog is geweest voor Valkenburg, waarbij alle burgers gegijzeld werden en als levend schild dienden, wordt in dit boek treffend weergegeven. Naast de doden die vielen, waren er veel huizen kapot geschoten, de kerk en school alles werd verwoest. Door dit boek kan de herinnering hieraan levend worden gehouden. Toch komt de vraag aan beide heren of hier nog een vervolg op komt. ´We moeten eerst een tijdje afstand nemen. Bij een nieuw project moet het eerst weer gaan borrelen. Vergeet niet dat we inmiddels al twaalf jaar met dit onderwerp bezig zijn. De laatste twee jaar hebben we er onafgebroken aangewerkt. We hebben ideeën genoeg maar het moet wel ‘boekwaardig’ zijn´, aldus beide heren. Voor wie er meer over wil weten is het boek ´Valkenburg mei 1940, de strijd om het vliegveld en het dorp’, verkrijgbaar bij de boekhandelaren in Katwijk en bij boekhandel Van den Berg in Katwijk a/d Rijn. Het boek kost € 24,95 ISBN 978-90816707-0-8.

Lezing

Op uitnodiging van de Vereniging Oud Valkenburg geven de heren Dolf en Paul Harff dinsdag 20 november een Powerpoint-presentatie met een lezing over dit boek. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom. Aanvang 20.00 uur in de zaal van de Ned. herv. kerk aan het Castellumplein.

Geen steun voorstel VVD

KEES BERGMAN.NL Wijkraden VERZEKERINGEN HYPOTHEKEN PENSIOENEN Tel. 071-4078900 behouden budget

Bel: 071 - 4015742

´Als groep beschikken we over te weinig kunde en mankracht om een leefgemeenschap op te zetten. Ook hebben we geconstateerd dat er te weinig draagvlak in de samenleving is om een leefgemeenschap op te zetten’. Dit is te lezen in de nieuwsbrief van de Nieuwe Abdij na een bezinningsperiode. Na de plannen van de Bethelkerk kreeg halverwege dit jaar ook de mogelijke ruimte in ´Ons Huis´, het voormalige gemeentehuis van Rijnsburg, door de Nieuwe Abdij geen doorgang.

Aanmelden kandidaten Meerburgprijs

Ook uw folder huis-aan-huis, of heeft u geen folders ontvangen?

✆ (071) 402 29 01

De D.F.E. Meerburgprijs is een jaarlijkse geldprijs die wordt toegekend aan personen of instellingen die zich voor culturele-, industriële- of handelsactiviteiten bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Door Aty de Vries

Van maandag t/m donderdag:

lkenburger’

en ‘de Va waarin opgenom

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl • Redactie: 071-4022901 • redactie@derijnsburger.nl

Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Nick Driebergen leukst twitterende sporter

Folders bij deze krant

Pasta, Tapas, Pannenkoek, Vis en Vlees. Maar natuurlijk ook voor een kopje koffie of thee!

Elke week gratis huis aan huis in Rijnsburg en Valkenburg

Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012 - 61e JAARGANG, NR.45

Toekomst

Een belangrijke uitkomst is dat de groep over te weinig kunde en mankracht beschikt om een leefgemeenschap op te zetten. Daarnaast is geconstateerd dat er te weinig draagvlak in de samenleving lijkt te zijn voor een dergelijke woongroep. ´Op verschillende manieren hebben we de laatste twee jaar geprobeerd om het wonen bij elkaar van de grond te krijgen, maar we hebben steeds weer gemerkt dat het niet tot stand kwam´, zo is in de nieuwsbrief te lezen. Een prangende vraag is: ´Hoe nu verder?’ ´ We willen raadgevers benaderen om te kijken wat hun conclusies zijn over de afgelopen periode en hoe we verder te werk moeten gaan in de komende tijd. Verder willen wij een groep mensen bij de Abdij betrekken, die het zakelijke deel op zich zou willen nemen om de woonvorm van de Nieuwe Abdij te realiseren’. Onlangs is er een avond met een aantal raadgevers

geweest. ´De meest duidelijke conclusie die wij hieruit hebben getrokken, is dat wij gaan onderzoeken of we klein en praktisch kunnen en willen beginnen. Wij kijken als groep hoe en of we onze visie willen aanpassen naar een kleiner model. De raadgevers vergeleken onze reis met die van het volk Israël door de woestijn naar het beloofde land. Een reis waar moeilijkheden overwonnen moesten worden, nodig om het uiteindelijke doel te bereiken. Het einddoel is de Abdij, maar daar zijn we nog niet. We zijn nu nog onderweg´. De initiatiefnemers van de Nieuwe Abdij hopen de komende tijd mensen te ontmoeten die hen op deze reis willen begeleiden. Mocht u ideeën of andere zaken met de groep willen delen, dan kunt u contact opnemen met Peter Ravensbergen, tel. 4086570 of met Anne Post, tel. 4031998 of mailen met info@ denieuweabdij.nl.

De helft van het budget weghalen bij de wijkraden en dat besteden aan ‘ondersteuning van volksfeesten’. Daar komt het amendement van de VVD op neer. Die partij diende het amendement vorige week donderdag in tijdens de Algemene Beschouwingen, maar zonder succes. Nadat college van burgemeester en wethouders en de andere partijen duidelijk maken het wijzigingsvoorstel niet te steunen, trekt de VVD haar plan in. De VVD stelt voor om een eerder dit jaar aangekondigde bezuiniging terug te draaien. Het gaat om een bedrag van 35.000 euro, dat wordt bespaard door geen dranghekken meer te plaatsen en te verwijderen

Grote demodag bij Roest in Oegstgeest

op zaterdag 10 november zie advertentie elders in deze krant!

www.roest.tv Bang & Olufsen Oegstgeest Lange Voort 11A - 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33 GW Roest BV Lange Voort 11F + G - 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

bij volksfeesten en evenementen. De gemeente stelt het materiaal nog wel beschikbaar, maar de organisaties van die feesten moeten er zelf voor zorgen dat die dranghekken worden gehaald, geplaatst en verwijderd. ‘Het zelf ophalen van hekken stuit op praktische bezwaren, is vrijwel onuitvoerbaar voor vrijwilligersorganisaties en werkt demotiverend voor de vrijwilligers’, staat in het wijzigingsvoorstel van de VVD. ‘Het komt ons vreemd voor dat wijkraden ruim budget krijgen en vrijwilligersorganisaties in het vervolg zelf voor het transport van dranghekken moeten zorgen’, zegt VVD-fractievoorzitter Anita van Ginkel. De VVD is niet echt te spreken over de besteding van bijna 10.000 euro van de wijkraad Hoornes-Rijnsoever aan plaatsnaamborden ‘Katwijk Noord’. De vijf wijkraden krijgen ieder jaarlijks 12.000 euro, voor verbetering van de leefbaarheid in de wijk. Wethouder Mostert raadt het amendement af. ‘Niet ieder bedrag is zo fantastisch besteed, maar ze mogen het wel even leren. Dat gaan we niet zomaar afschaffen.’ Dat vinden de andere partijen ook. ‘De wijkraden moeten leren lopen. Geef ze de kans zich te ontwikkelen’, voegt Gerard Bol van GemeenteBelangen daaraan toe.

www.uitgeverijverhagen.nl

De Rijnsburger Deze week o.a.:

Personen en instellingen uit de hele gemeente kunnen in aanmerking komen voor de prijs. Kent u een persoon of vereniging die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen? Dan kunt u hiervoor een schriftelijke aanvraag, indien mogelijk voorzien van een financiële onderbouwing, indienen bij de Stichting Herinneringsfonds, t.a.v. de burgemeester van Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk. De aanvragen moeten uiterlijk 1 december binnen zijn. Voor meer informatie kunt u terecht bij het bestuurssecretariaat van de gemeente Katwijk, tel. 4065001. De Stichting Herinneringsfonds werd opgericht bij het overlijden van oud-reder D.F.E. Meerburg in 1989. Dirk Meerburg liet een belangrijk geldbedrag na aan de stichting die jaarlijks de prijs van duizenden euro’s toekent. De doelstellingen van de stichting en de statuten kunnen worden aangevraagd bij het secretariaat van het college van burgemeester en wethouders, tel. 4065001.

De Toren in Zicht: over Rutte II en opvallende rouwadvertentie Make-over van Rianne de Boer

De Valkenburger Aandacht voor Mantelzorgers Nieuw: Studio Plein 10

DANSLES De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG

Na derde seizoen topklasse

Cees Driebergen stopt als voorzitter bij RBB Na zestien jaar aan het roer gestaan te hebben bij voetbalvereniging Rijnsburgse Boys heeft Cees Driebergen vorige week aangegeven zijn functie als voorzitter na dit voetbalseizoen neer te leggen. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend. Sinds vorig jaar oktober is Driebergen de nieuwe algemeen directeur van ADO Den Haag. Deze functie wist hij goed te combineren met het voorzitterschap bij RBB. Driebergen vindt het ´mooi geweest’ en meent dat het goed is dat er andere mensen de vereniging komen versterken. Cees Driebergen blijft aan de topklasser verbonden als bestuurslid van de businessclub. Een leven zonder RBB kan de scheidende voorzitter zich dan ook niet voorstel-

len. ´Ik zal er net zo vaak blijven komen als nu, maar heb dan geen bestuurlijke verantwoordelijkheden meer’. Tijdens de ledenvergadering van morgenavond wordt de heer A. Hendriksen voorgedragen als nieuw bestuurslid. Op de vraag of hij volgend seizoen de voorzittershamer zal overnemen laat hij weten dat dit door de leden besloten gaat worden. Hendriksen, in het dagelijks leven directeur van de Rijnsburgse vestiging van JAN© en tevens sponsor van RBB, laat weten de laatste tijd meer bij RBB betrokken te zijn. ´Tijdens de ledenvergadering voorjaar 2013 zal er een opvolger voor Driebergen worden gekozen. Zowel het bestuur als de leden mogen hiervoor kandidaten aandragen. Het wordt een democratisch besluit’.

EEn groEnE kijk op druk- En printwErk www.drukkerijallin.nl High quality printen en drukken Variabel printen Printing on demand Personaliseren Logo ontwerp Communicatieadvies Vormgeving en opmaak Voorraadbeheer

Drukkerij All-in produceert met 100% groene stroom en verstuurt haar post Co2 neutraal.

Drukkerij All-in, Katwijk 071 408 14 97

communicatie@drukkerijallin.nl www.drukkerijallin.nl

Inloopochtend Elke derde donderdag van de maand wordt in de zaal van de Maranathakerk, ingang Burg. Meijboomstraat, rolstoeltoegankelijk, een inloopochtend gehouden. In een ongedwongen sfeer en onder het genot van een kop koffie en/of thee kunt u met elkaar een praatje maken, een spelletje doen of een krant lezen. Van 10.00 tot 12.00 uur kunt u binnenlopen. 15 november is er weer een inloopochtend.

Com mun icat ie - Creatie - Rea

lisat ie

NIEUW IN RIJNS BURG!

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl


AC T I E W E E K

Keurslagerij De Mooy VVrijrijddapaagagvavaovovnonodnd

ACTIE

Bepaal zelf uw winterkorting!*

Dameslaarzen

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 8 T/M 14 NOV. 2012 SPECIAL:

in kuitmaten Extra Smal t/m XXXXXLarge

KORTING T/M

40%

SOEP VAN DE WEEK:

Toscaanse tomatensoep

Met PLOEG zit u er veilig & warmpjes bij: Extra isolerend, inbraakwerend en energie besparend! Drie redenen om nu naar Ploeg te komen.

1 liter VLEESWARENDUO:

www.ploegkozijnen.nl T. 0252 500 900

www.ruiterdakkapellen.nl T. 088 432 12 70 Openingstijden showroom: ma t/m vr: 09:00 tot 17:00 uur, zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur

2 x 100 gram

Eigen productie & montage

bepaal zelf uw winterkorting!

MAANDAG:

Speklappen

425

500 gram

SPECIAAL KEUZE-AFHAALMENU

ONBEPERKT ETEN ALL YOU CAN EAT Keu

Het complete adres voor al uw verbouwwoonwensen

Stel zelf uw menu samen en maak drie verschillende keuzes uit onderstaande gerechten:

Praktijk voor huid- en oedeemtherapie

7. 8. 9. 10. 11. 12.

Bied helpend t een e uw huid hand bij al p robleme (gratis e n! n vrijblijv end con sult)

Adres: Wijttenbachweg 35B 2341 VX Oegstgeest Tel: 071-5153921 www.huidzorgoegstgeest.nl

BIG-geregistreerd - aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH)

ze uit 45 verschillende ge rechten Maandag t/m do nderdag en zondag m.u.v. feestdagen

Babi Pangang Tjap Tjoy met kip Ajam Ketjap Thaise kip 4 stokjes saté Pau Cheung Kai (kip met pikante saus)

€ 16,95 p.p. (t/m 10 jaar €

+ 4 mini loempia’s en 2 x nasi of bami

9,25)

Bij een afhaalbestelling van minimaal € 27 ,krijgt u van on s een gratis portie kroepoe k!

Foe Young Hai Kou-Lou-Kai Kip met pindasaus Ajam Pangang (met kip) Gebakken Pangafilet Gebakken banaan

21,25

Ook menumaaltijden

Chinees, Indisc h en Thais lopend buffet € 18,50 p.p. Kinderen t/m 10 jaar HALVE PRIJS

Gepaneerde schnitzels

500 gram

PARTY & SPORT

Kerkweg 3 • Valkenburg ZH T: 071.401 49 74 F: 071.407 72 48 E: info@deterponline.nl www.deterponline.nl

SNUFFELMARKT

Dakkapellen Deuren Ramen Serres Schuifpuien

Zaterdag 10 & zondag 11 november 10-16 uur De Lasso 24, Roelofarendsveen

De meest complete 2e hands markt!! info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu SBStext pag. 637

Adenta tandprothese Specialist rz Alle ve

en

15 Jaar garantie op de montage en kozijnen !

zen we voor ‘verouderingsvrij’. Dat klinkt zo technisch en kil, daarom zeggen we liever: onze kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen worden net zo mooi oud als mensen. Maar zonder rimpels of andere ouderdomsverschijnselen. Hoe oud u ook wordt, de producten van DW leven met u mee. En met de generaties die volgen. U heeft er uitsluitend plezier en gemak van. Dat laten wij u graag zien op onze internetsite en in onze showroom. Van harte welkom!

Tel. Tel:071-3313505 071-3313505

Betalen in termijnen is mogelijk!!

www.dwkozijnen.nl www.dwkozijnen.nl

4 stuks

595

Lianboutjes

3

95

WOENSDAG: GEHAKTDAG Rundergehakt

DONDERDAG: BIEFSTUKDAG

500 gram

3 stuks

3 325 75

Holl.biefstuk

675 775

Halfom gehakt

Kogelbiefstuk

500 gram

3 stuks

+ GRATIS kruiden Dubbelzegeldag

ProgrammaRaad Rijnland Bollenstreek

Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Zoeterwoude

Postbus 71 2360 AB Warmond

telefoon/fax: e-mail:

071-3010118 info@prrb.nl

internet: bankrekening:

www.prrb.nl 1201.66.267

Vergadering programmaraad De Programmaraad Rijnland Bollenstreek vergadert op donderdag 15 november 2012. De vergadering vindt plaats in het Bestuurscentrum van de gemeente Teylingen, Raadhuisplein 1 in Voorhout. De aanvang van de vergadering is 20.00 uur. De vergadering is openbaar. Degenen die van het spreekrecht gebruik willen maken dienen dit vóór de vergadering mede te delen. Dat kan per e-mail, per fax of telefonisch tot de middag van de vergadering 17.00 uur. In de vergadering zullen enkele televisieaanbieders zich presenteren aan de leden van de programmaraad. Tevens zal er een gedachtewisseling plaatsvinden over het opstellen van het televisieadvies 2013, waarin de programmaraadsleden punten kunnen aandragen die naar hun mening meegenomen zouden kunnen worden bij het opstellen van het concept-televisieadvies 2013. Het dagelijks bestuur zal een concept-televisieadvies opstellen, en dit ter bespreking en vaststelling agenderen voor de vergadering van 19 december aanstaande. De vergaderingen van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek zijn ook rechtstreeks te volgen via internet: www.prrb.nl. De Programmaraad Rijnland Bollenstreek heeft als werkgebied de gemeenten Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. De programmaraad is op grond van de Mediawet ingesteld door de raden van de gemeenten in het werkgebied, en heeft tot taak de kabelexploitanten Ziggo en Glashart Media (Lijbrandt Telecom en XMS) te adviseren over de samenstelling van het analoge wettelijk minimumpakket van 15 televisie- en 25 radioprogramma's. Meer informatie over de programmaraad, de samenstelling, de bevoegdheden, de werkzaamheden, de vergaderingen en de aan de kabelexploitanten uitgebrachte adviezen, vindt u op de website: www.prrb.nl.

Micromax Computers Voorhout Herenstraat 60 - 2215 KJ Voorhout - 0252-222111

Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 - 2341 VV Oegstgeest - 071-5190760

OPRUIMING ACTIEMODELLEN OP=OP! ASUS K53Z-SX104V

• 15,6” LED breedbeeld 1366x768 • 4GB DDR3 • AMD A4-3305M 2,5GHz • 320GB HD • USB3.0 • ATI HD6480G shared VGA • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

van 449,-

419,-

ASUS X54C-SX292V

• 15,6” LED breedbeeld 1366x768 • 4GB DDR3 • Intel Core i3-2350M 2,3GHz • 320GB HD • USB3.0 • Intel HD3000 shared VGA • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

van 499,-

479,-

van 549,-

519,-

ASUS A55DR-SX091V

• 15,6” LED breedbeeld 1366x768 • 6GB DDR3 • AMD A8-4500M 2,8GHz • 500GB HD • 2x USB3.0 • ATI HD7640G shared VGA • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

van 599,-

539,-

ASUS K55A-SX007V

van 599,-

• 15,6” LED breedbeeld 1366x768 • 4GB DDR3 • Intel Core i5-3210M 2,5GHz • 500GB HD • 2x USB3.0 • Intel HD4000 shared VGA • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

569,-

ASUS A75DE-TY026V

van 599,-

• 17,3” LED breedbeeld 1600x900 • 8GB DDR3 • AMD A8 4500M 1,9GHz • 500GB HD • USB3.0 • ATI HD7670 1GB • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

569,-

Alle stukadoorswerken • Lijsten / Ornamenten plafonds Sierpleister / Spachtelputz • Binnen- en buitenwerk Tel. 06-201 36 876

E-mail j.verdoes@casema.nl

Outlet WOONACCeSSOIReS NIEUW adrEs: Noordzeepassage 105 Katwijk (Winkelcentrum naast de Bruna) Donderdag 1 + 8 + 15 november Vrijdag 2 + 9 + 16 november Zaterdag 3 + 10 + 17 november

10.00-21.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-17.00 uur

Groetjes Wilma & Ria

TE HUUR dubbele garagebox

De Rooij Auto’s & Vans Rijnsburgerweg 132 2231 AG Rijnsburg Tel. (071) 40 22 500 www.autohopper.nl * personenauto: Aygo, bestelauto: Kangoo Express

Sterk

dus zonder tussenmuur. Totale oppervlakte 36 m2 Ideaal voor ZZP-er. Goed bereikbaar achter Van der Meer & Lommers, Sandtlaan, Katwijk aan den Rijn

Poeliersbedrijf

Huurprijs € 235,- per maand

Het recept tegen veroudering komt uit Katwijk! Als we de kracht van onze producten in één woord willen uitdrukken, dan kie-

750

Chick en cheese

Stukadoor- en sierpleisterbedrijf

ekering

De fabricage en montage van onze producten worden uitgevoerd door onze vakmensen.

2 x 150 gram

285

Openingstijden: dinsdag tot vrijdag 10:00-18:00 en zaterdag 10:00-17:00

* niet voor Diesel tot 2006

Ook mooi oud worden onze:

Onze kozijnen voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

3

95

150 gram

*

Kom naar onze vernieuwde showroom.

• • • • •

met gratis bakje ananas kerrie saus

EXTRA VOORDELIG:

Beenhamsalade + ham-prei salade

• 15,6” LED breedbeeld 1366x768 • 8GB DDR3 • AMD A6-3420M 2,4GHz • 640GB • USB3.0 • ATI H6520G shared VGA • VGA + HDMI • Webcam • 2 jaar garantie • Windows 7 Home Premium 64-bit

ROELOFARENDSVEEN

Kies kozijnen die ook mooi oud worden

Cordon bleu gebraad

n all-i

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

DW KOZIJNEN BESTAAT 10 JAAR!

2 stuks voor

275

VLEESWARENSPECIAL:

MAALTIJD UIT EIGEN KEUKEN:

ASUSK53Z-SX125V

www.kamsan.nl

APK

595

SALADEDUO:

Iedere vrijdag en zaterdag v.a. 18.00 uur:

7 dagen per week geopend

,8 3 €

DINSDAG: VERSE WORSTDAG

550

per stuk

Al ruim 100 jaar verstand van lekker eten je proeft het!

Hoorneslaan 201-203 Katwijk aan Zee (Noord) Telefoon (071) 402 40 85

HUIDZORG

samen

255

Verse worst

4 voor

1. 2. 3. 4. 5. 6.

500 gram vlees 5 broodjes en saus

Pizza van het huis

+ GRATIS kruiden

Dubbelzegeldag

Showroom open: Ma.: 14.00-17.00u • Di. t/m vr. 9.00-17.00u • Zat.: 10.00-14.00u

Shoarma pakket NIEUW: Smul bol

VLUG KLAAR 4E GRATIS

* Alleen geldig bij PLOEG kunststof kozijnen Vraag naar de voorwaarden (website)

De Roysloot 9-i, Rijnsburg Tel. 071 408 86 78 info@starkozijnkatwijk.nl www.starkozijnkatwijk.nl

2

95

Gegrild Zeeuws spek + gesneden grillworst

Pesetaweg 45 NIEUW-VENNEP

Behandelingen: Acnetherapie - Camouflagetherapie - Elektrische epilatie Littekentherapie - Ontharingslaser - Couperoselaser - Wonden (ulcus cruris) Oedeemtherapie (vochtophopingen) - Manuele lymfedrainage - Steunkousen

160

100 gram BRON: Deceunink NV

BROODJE VAN DE WEEK:

KEURKOOPJE:

Kip met pit

o.a. Ecco - Helioform - Ara - Verhulst - J.J. Footwear

@keurslagermooy

kkooop uur! totot t1199.0.000

Info: 06 53178198, dhr. Lommers.

DW Kozijnen: De top in kunststof Fabriek en showroom: Taanderstraat 18 2222 BE Katwijk (Industrieterrein ’t Heen)

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

www.tandenwinkel.com

De Waal Malefijtstraat 113

9,95

van € 12,95 voor ............................... 2225 LX€Katwijk aan Zee

• Natuurgetrouwe kunstgebitten • Kunstgebitreparaties

Klaar terwijl u wacht!

Kees & Mirjam Haasnoo

Konijnenbout

Drumsticks Telefoon / Fax: 071 – 401 69 54

5,60

Mobiel: 06 – voor 498 687 20 E-mail: poeliersbedrijfsterk@ziggo.n van € 6,35 .................................. €

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Elke dag VERSGEGRILDE KIP! Er is weer wild!

Al 39 jaar ! ip in kip r g e b n e e Sterk

De Waal Malefijtstraat 113 2225 LX Katwijk aan Zee Telefoon / Fax: 071 - 401 69 54 E-mail: poeliersbedrijfsterk@ziggo.nl

Poeliersbedrijf

Kees & Mirjam Haasnoo


DE RIJNSBURGER

CDA gelooft niet in christelijke politiek

Geen winkels open, maar wel kustwerk op zondag Als het aan het college van burgemeester en wethouders en een meerderheid van de gemeenteraad ligt, blijven de winkels in Katwijk op zondag gesloten. Een motie van PvdA en VVD vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen over koopzondag, kreeg alleen steun van GemeenteBelangen (GB). De indieners van de motie gaan nu zelf onderzoeken of er bij winkeliers behoefte is aan zondagopenstelling. PvdA en VVD vragen in een motie om onderzoek onder de Katwijkse middenstand te doen naar de behoefte om zondag open te gaan. De twee partijen komen met die motie naar aanleiding van een besluit van de Tweede Kamer, die de vrijheid voor het toestaan van koopzondagen bij de gemeente legt. Wethouder Gerard Mostert zegt

stellig, dat er in Katwijk geen behoefte aan is. ‘Landelijke onderzoeken geven aan, dat er geen behoefte aan is. Wij weten van de detailhandelverenigingen, dat ze er geen behoefte aan hebben. Ook de KOV heeft zich daar over uitgelaten. En we willen geen geld besteden aan onderzoek.’ Zoals verwacht zijn CDA, ChristenUnie (CU) en SGP tegen koopzondagen. Alleen GB steunt het voorstel. ‘Wellicht dat we samen met de PvdA onderzoek doen en dan zullen we de uitkomsten met u delen’, reageert VVD-fractievoorzitter Anita van Ginkel. ‘Wij zien ook niet gebeuren, dat het hele centrum open is, maar we willen wel kijken of er belangstelling voor is’, voegt PvdA-fractievoorzitter Nelly Smits er aan toe.

Kustwerk

Winkels mogen dan dicht blijven op zondag, het kustwerk gaat wel gewoon door. Tot groot verdriet

Albert Heijn Hoftuin wil wel op zondag open Tijdens de bespreking van de detailhandelvisie in juni dit jaar heeft eigenaar van AH Rijnsburg de heer C. Verburg de gemeente al laten weten de supermarkt in de Hoftuin graag een aantal uur op zondag te willen openen. De Winkelsluitingstijdenwet biedt verschillende mogelijkheden om op zondag open te zijn. ‘De gemeente heeft toen negatief beslist, dus het staat bij ons op een laag pitje’, laat de heer Verburg nu weten. Dit jaar is de winkel een aantal uur op tweede Paas- en Pinksterdag en op Hemelvaartdag open geweest. ‘Het was bijzonder druk op deze dagen. Rijnsburgers gaan nu op zondag naar elders om in een supermarkt boodschappen te doen’, weet Verburg. Hij laat weten dat er nieuwe wetgeving aankomt en wacht dit af. Zijn voorkeur gaat uit naar een vrijwillige zondagopening met beperkte openingstijden, waardoor de zondagrust gewaarborgd blijft. Ook het personeel wordt niet verplicht te werken op zondag.

van de SGP. ‘Gaat daar op zondag doorgewerkt worden? Wat kan het college daaraan doen?’, wil Wim van Duijn weten. ‘De SGP denkt dat er dan iets wezenlijks verandert in Katwijk, maar dat is niet helemaal terecht’, vindt Klaas Jan van der Bent (CU). ‘De strandtenten worden toch ook op zondag afgebroken. Ik acht de zondagsrust hoog, maar we worden geconfronteerd met bepaalde besluiten. Ik heb er alle vertrouwen in, dat dit college ons beleid bij de uitvoerders op tafel legt.’ ‘Het gaat om zandsuppletie en daar moet groot materieel voor worden aangevoerd. Dat gaat om drie miljoen kuub zand. Een hele operatie waar ook op zondag wordt gewerkt’, legt wethouder Daan Binnendijk uit. Van Duijn dringt er op aan, rekening te houden met de kerktijden. Binnendijk belooft er met het Hoogheemraadschap van Rijnland over te praten.

Geen geloof

Het CDA is ook groot voorstander van de zondagsrust, maar CDA-fractievoorzitter Bart van Kruistum verbaast vriend en vijand met de opmerking, dat hij niet gelooft in christelijke politiek. ‘Naar mijn opvatting bestaat christelijke politiek niet. Het gaat om samenwerken. En daar hoef je niet voor in een christelijke partij te zitten. Je bedrijft wel vanuit een bepaalde levenshouding politiek en we proberen zoveel mogelijk te werken aan die C, maar je moet ook samenwerken met andere partijen. Laten we met z’n allen bijdragen aan een mooi stukje Katwijk.’

Gratis intake en advies Heeft u last van oneffenheden, een grauwe of slecht doorbloede huid? Microdermabrasie is de oplossing! De microdermabrasie verwijdert met behulp van fijne kristallen een dun laagje van de bovenste huidlaag. Met deze methode worden de dode huidcellen en oneffenheden effectief verwijderd. Het is een dieptepeeling die totale regeneratie van de huid bewerkstelligt. Het resultaat is een totale huidverbetering door vermindering van grove poriën, fijne lijntjes, pigmentatie en littekens. Voor het beste resultaat adviseren wij de Microdermabrasiebehandeling in een kuur van 5 behandelingen. Boek nu in de maanden november en december een kuur van 5 Microdermabrasiebehandelingen en betaal er maar 4 + een Comfort Zone Huidverzorgingsset aangepast aan uw huidconditie.

Oude Zeeweg 57 2202 CL Noordwijk info@azzurrobeauty.nl Telefoon: 071 361 47 02

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

De week van...

In deze rubriek nemen we een kijkje in het leven van zwemmer Nick Driebergen. Deze zomer deed hij mee aan de Olympische Spelen in Londen. Zwom hier persoonlijke records op de 100m en 200m rugslag, maar haalde geen medaille.

Naam: Nick Driebergen Leeftijd: 25 jaar Burgerlijke stand: Ongehuwd Beroep: Zwemmer Werkt per week: 25 uur trainen Hobby’s: Voetbal (Ajax & RBB), cabaret, films Kort intro redactie: Nick Driebergen woont in Amsterdam, maar voelt zich een echte Rijnsburger. Als topzwemmer is hij gespecialiseerd in de rugslag, 100m en 200m. Hij traint bij het Nationaal Zweminstituut Amsterdam o.l.v. Martin Truijens. Naast het zwemmen studeert hij commerciële economie aan de Johan Cruijff University. Momenteel is hij zich aan het beraden of hij doorgaat met zwemmen en in 2016 aan de OS in Brazilië mee te doen. Januari 2013 moet hij hierover een beslissing nemen.

deur ambassa in ls A . g : g ru a M a a n d kend achter de r Spieren heb ik an a ee oo Zwaar w hting Spieren v ber meegedaan c ti t to S h k c o e a d 8 n de van op 2 idden in ic t van 27 de nach ijd Challenge. M chtend een clin o rt g n. a e te d p in n la ges de W en. Zo zwemm heim dus weinig an mijn r u u n e e n na in Sasse n werke us gegeven us rustig aan e eds vakantie, d d te g s a g a o d n n Va heb rslag. Ik stageve iet te trainen. gn hoef no ukst Twit en tot le een z o rk : e g v a D in s d eeft mij and! Toch nog prijs rl llen.nl h Linkeba orter van Nede en leuke en. n en ook e sp terende Olympisch jaar gen stromen bin t jg e ra ri d v k n in u a n a prijs ee, iew k. Interv t selectief hierm ij rl u tu a a n w l ben ik . Normaa en paar quotes e n e re e d ie n voor mij r ik, ook ijeen: e g e a is d n s a n e Wo en b ar org n Nick, e n al per ja Tweema , de Vrienden va ver in de Heere o n z t re e o o s h z was spon toch anavond r de iedereen komst. V wijck. Leuk om presentatie ove r e rt n o ij a o ijn tr in na m van N t te zien Londen. Ook m liet zien s ia s u o en enth len in sentatie t er che Spe Olympis ijens gaf een pre statistieken da l ru ta T n a in a zit. Mart een emtijden and van aan de h g rek in mijn zw oe nog gen

t opdrach met een Katwijk. : ig g z a e d b r e d ik ente Do n ben de geme p n studie Voor mij ymarketing van n bereiken en o gine it s g c n in e ij ll d e elste over ost R ij hun do teamgenoot Jo wethouder z n e n n is Ku et Gelukkig dit anier? M welke m onderzoek uit. zaam en wordt p lp o u ij h e w b gen erg nendijk rslag. Daan Bin ld een mooi ve fe ij tw onge mpioene rozwemka sp Vr ijd ag: ot en Olympisch je niet meer ge r is jd o aa ti n e m n g e jk e m al Tea nkri ig in Fra s bij eemskerk Femke H ont tegenwoord us om weer een r o a d a w d m ij e T Z n llee ken. rland. in Nede r de bioscoop (a erhalen n e v e u n naa ev ens oud n. Eerst t te prate sen) en vervolg n maken op he e n n e n m la e tp tt ne ms en toeko rdam. ophalen tplein in Amste d n ra b Rem rs voor iddelmo RijnsM e : d d n p e o We e k weer nd het veld. k ben ik ijk. Ik vo Natuurlij e Boys-Noordw s zozeer op het ro n s e rg p e tal ‘su p Rijnsbu ardig, en niet een aan den dan a n w a n a o rd on burg stoo anders k zelf e erg ge Ik heb m ij heen die niets ten eens bij zich ne m ku o n m m e o zoud n. Ze ters’ en klage et zoveel beter chandalig. n e ld e h sc ijt. S zij h gaan of ier niet over kw te rade h ik il w er nen. Me

Mantelzorgconsulent Annabel Gerritsen:

Steunpunt heeft veel te bieden voor mantelzorgers Annabel Gerritsen en sinds 1 januari aangesteld om het Steunpunt Mantelzorg op te zetten voor de gemeente Katwijk. Jaarlijks worden er in Nederland diverse activiteiten georganiseerd rond 10 november, de Dag van de Mantelzorg. Annabel: ‘Gelukkig dit jaar ook weer in Katwijk’

worden aangeboden door diverse organisaties en u als mantelzorger kunnen ondersteunen.’

Inspringen op behoeftes

Aanmelden bij het steunpunt is ook van belang voor die organisatie zelf. ‘Om het steunpunt verder te ontwikkelingen en in te springen op de behoeftes van de mantelzorgers in de gemeente, is het voor mij heel belangrijk dat u signalen afgeeft. waar wilt u meer informatie over, tegen welke problemen loopt u aan als mantelzorger of wellicht heeft u voor mij een handige tip. Laat het mij weten.’

In samenwerking met het steunpunt verzorgt Rabobank Katwijk op zaterdag 10 november van 13.00-16.30 uur in de Voorhof, Vliet Noord Zijde 36 in Rijnsburg, een high tea met entertainment voor alle geregistreerde mantelzorgers van in Katwijk. ‘De dag van de mantelzorg is bij uitstek een geschikt moment om even los te zijn van de zorg en in contact te komen met andere mantelzorgers’, vertelt Annabel Gerritsen over die middag. ‘Tijdens deze middag kunt u ervaringen en tips uitwisselen met andere mantelzorgers. Voor mij een leuk moment om u als mantelzorger persoonlijk te ontmoeten.’

Wie is mantelzorger?

Annabel legt uit: ‘Zorgt u meer dan acht uur per week, of langer dan drie maanden voor een chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid, vriend of buur? Dan bent u mantelzorger’.

‘Wilt u langskomen om gewoon uw hart te luchten of heeft u vragen over uw persoonlijke situatie dan kunt u langskomen op ons spreekuur iedere dinsdag van 10.00-11.30 uur in de Hofstraat 13 d te Rijnburg. Ik adviseer u regelmatig onze website www.mantelzorgsteunpunt te bezoeken. Daar staat altijd het actuele aanbod op van bijeenkomsten en nieuwsberichten.’

‘Als mantelzorger komt er veel op u af. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven’, vertelt ze verder. ‘Bij het steunpunt kunt u terecht voor bij-

voorbeeld informatie en advies over financiële regelingen, mantelzorgcompliment en diverse vormen van vervangende zorg. Ook brengen we het aanbod in kaart van cursussen en themabijeenkomsten, die ons

Tot slot doet Annabel nog een oproep aan alle mantelzorgers in Katwijk. ‘Bent u nog niet ingeschreven bij het Steunpunt Mantelzorg, neem dan contact met ons op. Of weet u iemand in uw omgeving die mantelzorger is, wilt u hem of haar dan attenderen op het steunpunt?’

‘Het is gewoon niet waar wat u beweert’

Uitspraak VVD over minder bedeelde wijken valt verkeerd Burgemeester Jos Wienen haalde vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen fel uit naar de VVD. Die partij zet, aldus de burgemeester, de verkeerde beeldvorming neer, dat de gemeente alleen maar investeert in Katwijk aan Zee en de andere kernen vergeet. ‘Het is gewoon niet waar. Het zou prettig zijn als de VVD dat zou terugnemen.’ Ook de andere partijen vielen over de uitspraken van de VVD. VVD-fractievoorzitter Anita van Ginkel spreekt haar ongenoegen uit over de aankoop ‘van het slooppand Riche voor 3,5 miljoen euro’. ‘Een buitensporige investering die de VVD flink dwars zit.’ Volgens de VVD had dat geld beter aan andere wijken besteed kunnen worden. ‘Het college moet niet nog meer gekke uitgaven doen, maar voor alle woonkernen zonder willekeur een evenwichtig ruimtelijk ordeningsbeleid voeren. In het belang van alle burgers, ook die van Rijnsburg en Valkenburg!’ Deze uitlatingen van de VVD schieten bij college- en raadsleden in het verkeerde keelgat. Wienen neemt het de coalitiepartij zeer kwalijk, het idee te wekken dat het college wijken achterstelt. ‘Ik vind het buitengewoon vervelend dat die beeldvorming wordt neergezet. Dit college doet zijn stinkende beste om in alle wijken met investeringen te komen. Het is gewoon niet waar wat u beweert. Het raakt de vraag of wij

integer ons werk kunnen doen. Nu ontstaat het idee alsof er oneerlijk gehandeld wordt.’ De burgemeester vraagt de VVD die uitlatingen terug te nemen. ‘Ik heb zeker niet beweerd, dat het college niets doet in andere kernen, maar de VVD doelt op grote investeringen in een klein gebied;

hotel Riche, de parkeergarage en de plannen voor de bieb’, reageert Van Ginkel in eerste instantie. ‘Ik hoor niet dat u uw woorden terugneemt’, concludeert Klaas Jan van der Bent van de ChristenUnie. Hij vindt de uitspraken van de coalitiepartner ‘dubieus’. De burgemeester somt vervolgens een lijstje op met investeringen in

Ingezonden brief

Verloedering Koestraat In 2007 kocht de gemeente enkele panden in de Koestraat. Doel was na de gemeentelijke fusie de identiteit van Rijnsburg te bewaren door het straatbeeld van de Koestraat te beschermen. Maar weet de gemeente Katwijk wel dat de Rijnsburgse identiteit ook inhoudt dat je soms je verlies moet nemen? Na ruim vijf jaren waarin de gemeente de panden steeds meer heeft laten verloederen, heeft zij nu een goed bod ontvangen maar neemt het niet aan. Het is voor Koestraat 12 én 12bij en lost dus twee problemen op. Ook heeft het geen financieringsbeding, een groot pluspunt vergeleken met alle andere biedingen. Maar Katwijk blijft wachten op een hoger bod dat nooit zal komen, zoals meisjes ooit wachtten op de ridder op het witte paard die ook nooit kwam. Gevolg: de twee panden zullen instorten vóór de woningmarkt los komt en de prijzen weer stijgen en wij blijven voorlopig wonen in een 1000-jaar oude straat met twee gemeentepanden die op instorten staan. De bieder op beide panden liet een schitterend ontwerp maken dat de beide voorgevels behoudt. De monumentencommissie heeft bedenkingen maar die zijn overkomelijk. Kortom gemeente: slik je bittere pil en verlos het hart van Rijnsburg van je twee bouwvallen. Want die horen niet bij de Rijnsburgse identiteit. En krakers al helemaal niet. Ellen van der Laan, Geert Diemer, bewoners van de Koestraat.

de gehele gemeente. ‘De Dorpsweide, herinrichting Hoofdstraat, de Van der Reijden-brug, de bollenschuur, een nieuw pontje, de renovatie van Valken68, allemaal in Valkenburg. Ook in Rijnsburg hebben we enorm geïnvesteerd. De aula van de begraafplaats, het gemeenschapshuis, subsidie voor renovatie van de kerk.’ ‘Bedankt voor het lijstje’, is de reactie van Van Ginkel. ‘Bent u er nu van overtuigd dat er wel een evenwichtige investering is?’, wil Van der Bent weten. ‘Ik heb de uitlatingen genuanceerd en daar hou ik het bij’, luidt haar antwoord, maar dat is voor Van der Bent niet voldoende. Hij wil ‘ja’ of ‘nee’ horen. Hij krijgt ze alle twee te horen. ‘Ja, nee. Wij vinden de investeringen evenwichtig, maar de balans slaat door naar Katwijk aan Zee, want wij zien dat in de Hoornes niets van de grond komt.’ ‘Ik ben blij dat ze schoorvoetend toegaf’, meldt Bart van Kruistum (CDA). ‘Nou, wij hebben iets anders gehoord’, stelt Van der Bent daartegenover. Van Kruistum roept de raad op, te stoppen met het vingerwijzen. ‘Laten we raadslid zijn voor de hele gemeente Katwijk. Voor alle dorpen.’ Wienen gaat daarop door. ‘Ik vraag aan alle partijen: laten we proberen te voorkomen het sentiment te voeden, dat wijken achtergesteld worden. Als we dat doen, dan zijn we als raad verstandig bezig.’


de rijnsburger

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Vrijdag 9-11 9 11 van 13:00 tot 21:00 uur Zaterdag 10-11 van 09:00 tot 16:00 uur

WINTERCHECK

In de Showroom!! ! Klaar terwijl u wacht!!

Controle van de auto op:

ACTIE

Winterbandensets Up! van € 595,- voor € 495,Polo van € 695,- voor € 595,Golf van € 849,- voor € 749,-

- Bandenspanning en profiel - Oliepeil en vloeistoffen - Verlichting en ruitenwissers etc. etc. - GRATIS winter pakket

Incl. stalen velgen

Bosch Car Service van Egmond

Showroom: Langevaart 1a , Rijnsburg Tel. 071-4022911

APK keuring

NU VOOR

€ 19,95

Auto wassen Voor: € 2,50 *

n e t e ! t o r s G stg e e g e iu t O

reinigen - impregneren - knipvoegen - metselwerk - schoorstenen. Gratis advies en prijsopgave. Tel. 06-20897322.

Vuil tapijt? Laat het www.zalenverhuurkruyt vakkundig reinigen of huur Mooi Mr. Steam. Gratis thuisbe- schipvanleiden.nl. zorgd. Tol Steam Interieur- bruin café in oude centrum verzorging, tel. 070-5116612. van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardaDak herstellen? Bou­ma/ gen, etc... Geen huur! Wel Grundeken bellen! wat servicekosten en normale 5114674-5118394. Uw dak- gangbare drankprijzen! Respecialist! serveringen: tel. 06Vwo-, havo, mavo, vmbo- 25047376. leerlingen: huiswerkbege- Student wil u graag helpen leiding/bijles aangeboden met COMPUTER-PROdoor ervaren A/B student. BLEMEN. € 15,- p.u. Tel. Tel. 071-5616768. 070-5114250. BC SIERBESTRATING SNIJDERS BESTRATegelwerk, met afvoer, gra-tis TINGEN voor het aanbrenprijsopgave. Tel. 06- gen van alle soorten bestra55321682. tingen. Vakkundig en met TV STUK/KANALEN aandacht aangebracht. *be­ instellen. Remmelzwaal bel- staande bestrating herleggen *van terras-parkeerplaats len. Tel. 06-20959333. *machinale bestrating 50-plusser SCHILDERT, *grondwerkzaamheden. Voor SAUST en behangt uw huis particulieren en bedrijven. weer als nieuw. Tel. 06- Bel voor een gratis prijsop13067762. gaaf: 0174-213809, www.danielsnijders.nl Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? DANIEL SNIJDERS www.tcdekampioen.nl. STRATENMAKERS voor het aanbrengen van alle soorSTEUNZOLEN. Erkend ten bestratingen. Bel voor leverancier, lid Stichting vrijblijvende prijsopgave: LOOP, vergoeding via zorg- 0174-213809, info@danielverzekeraar. Een afspraak snijders.nl kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met AFSLANKEN? SLANK Wim van Zijp, tel. 071- ‘82! Al 30 jaar verantwoord 5238468 of 06-12028319. afslanken. Clubs in Katwijk, Rijnsburg en Leiden. Inl.: B. STUCADOOR, tegelen, Hoogerdijk, tel. 071-4030578. schilderen, waterleiding, la- www.slank82.nl. minaat. Tel. 06-19110519. Inschr. € 11,50, € 6,50 p.w.

117 cm LED-TV

VOORD

PFL 3807

va

€ 11.950,€ 7.750,€ 4.750,€ 4.850,€ 5.950,€ 5.750,€ 3.950,€ 3.950,€ 2.950,-

GEVELRESTAURATIE? • VAN DER KROFT & • Paula van den Bosch. •Uithakken (slijpen) - voegen - VAN DER LANS OFFICE Uw woningschoon-

200,E-EL

oor v , 9 9 7 n

2012 2004 2002 2006 2007 2003 2004 2002 2001

www.acvanegmond.nl Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

6

VW UP! 1.0 airco Seat Altea 1.6 VW Golf IV airco VW FOX 1.2 Opel Agila 1.2 Opel Astra 1.6 Opel Corsa Mitsubishi Space Seat Cordoba Vario

Of kijk voor alle auto’s op:

Philips 4

Een greep uit ruim 40 auto’s:

, 9 9 5

R oe st b.v. F- G 1 1 t r o o v e g n La st e e g t s g e O 2343 C A

• •

• • • •

prijs, Meeneem r acties .m. ande

niet i.c

MANAGEMENT verzorgt op flexibele basis het secretariaat voor bestuurders, commissarissen, bedrijven, adviseurs. Huis met het Blauwe Dak Wassenaar, 0705119001, www.office-managers.nl, info@office-managers.nl

maakbedrijf. Bij verhuizing of overlijden. Tel. 06-11800081.

TELEVISIE Medi•on.LCD Garantie tot febr. ‘13, 66 cm, € 125,-. 071-5219148.

T.K.: CARAVAN Red Se­ der, 1 slaapkamer, douche, COMPUTERHULP Vi- WC, grote tuin. Wijde AA rus­verwijdering, sneller ma- R’veen. Reactie ‘s avonds: ken, storingen verhelpen, ou- tel. 071-5155972. de PC naar nieuwe PC, instal- T.K.: 2 DAMESFIETSEN laties, laptopreparatie, WiFi, z.g.a.n. 1 met trommelrem. € privé cursus etc. Professione- 100,-. 071-5235448. le ondersteuning bij u thuis of TE HUUR: KANTOOR op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06- in Klei-Oost, 50 m2, € 375,42460355. Info op www. excl. Tel. 06-24696685. Boonict.nl AANGEB.: HUISH. STUCADOORSBEDRIJF HULP ref. + diploma aanweStucwerk €12,50 m2, spach- zig. Voor di. en woe. 1 keer telputz €12,50 m2, schilder- per 14 dagen. PGB geen werk, spuiten latex (goede bezwaar. Bel Anna van Eeden: referentie k.v.k. nr.). Tel. 06- 071-3014616/06-19915589, e-mail: annave@telfort.nl. 83296546. Betrouwbare zorgvrager voor PEDICURE Anneke v.d. langere tijd gewenst. Kleij. Tel. 070-5112778, DIERENPENSION TEYmob. 06-14789734. LINGEN. Te koop: JACK Te koop: CHALET in het RUSSELS. Geb. 25 sept. bosrijke Voorthuizen met een Kortbenig, gladharig, goed heerlijke tuin met veel priva- gesocialiseerd. Inl. cy. Voor informatie: Tineke, 06-22453381. tel: 06-20359779. KRINGLOOPWINKEL GARAGEBOXEN in De Regenboog. MaanOegstgeest en Leiden. Huur- dag t/m zaterdag. Stevensprijs v.a. € 110,-. Inlichtin- bloem 161 Leiden. Tel. 06gen: 06-20773480. 11800081. GEVR.: Nette Ned. spr. STRATENMAKER voor HUISH. HULP voor 4 uur uw tuin of oprit. Ruim 30 jaar p.w. (€ 55,-) op ma.dag voor ervaring. Leveren van alle gezin in W’naar. Bellen tus- materialen. Schuttingen. Ook sen 18.30 en 19.00 uur op voor kleine reparaties en af070-5141677. voer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

• • •

• •

• •

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor.

Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie de Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de

Emmen Alkmaar

goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is

Zwolle

geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar

Haarlem

het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

Katwijk

Amersfoort Apeldoorn

Den Haag

Goudwisselkantoor

Utrecht Rotterdam Nijmegen

ud, zilver en munten • 25 jaar ervaring in go ijblijvende taxatie • een deskundige en vr nk indien gewenst per ba • contante betaling of de taxatie • discrete ruimte voor en van goud en zilver • advies in het belegg

Groningen

Klaaswaal

Breda Goes

Den Bosch Eindhoven

Heerlen

Enschede


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Woestijnbuizerd opent BSO kinderopvang bij De Dubbelburg

De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen. Ik had na woensdag 12 september wel een beetje mijn bedenkingen… VVD en PvdA samen in de regering. Maar ik heb ze het voordeel van de twijfel gegeven. Geven en nemen en amper zes weken verder was het regeerakkoord zo goed als rond. Wat een voortvarend nieuw kabinet is Rutte II. Felicitaties over en weer. Maar voordat het nieuwe kabinet was geïnstalleerd, (toeval dat het kabinet eigenlijk twee keer is beëdigd?) kreeg ze de eerst storm van kritiek al over zich heen. De heren hadden het dan ook over zichzelf afgeroepen. De inkomensafhankelijke zorgpremie zou vooral de hoge inkomens en dus veel VVDers financieel treffen. Vier á vijf honderd euro per maand extra betalen. Dat is toch wel beetje teveel van het goede. Blijkt ook dat deze opbrengst niet direct in de staatskas terecht komt. Praat dat maar eens de wereld uit. Het blijkt volgens de bewindvoerders een storm in een glas water: Er is niet goed gerekend; Mensen zien het verkeerd. Ben benieuwd of de heren Rutte en Samson er zo makkelijk mee weg komen. Er moet nog meer genivelleerd worden. Sinds vorige week een werkwoord dat veel in het nieuws komt. Nivelleren betekent verschillen kleiner maken. Wie had dat voor 12 september gedacht. Toch blijf ik Rutte II het voordeel van de twijfel geven. Iedereen vindt dat er daadwerkelijk iets aan de crisis gedaan moet worden. De plannen en de financiële gevolgen van het regeerakkoord zullen alle Nederlanders in hun portemonnee voelen. Het kan niet anders. Degene die denken: ‘bezuinigen ok, maar ‘not in my back yard’ die snappen het niet helemaal. Tussen al deze politieke perikelen door is Nederland deze dagen in de ban van een opvallende rouwadvertentie van een 20 jarige jongen die vorige week een einde aan zijn leven heeft gemaakt. In een afscheidsbrief liet de student geschiedenis zijn ouders oa weten: ‘ Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim’. Hiermee willen zijn ouders het pesten bespreekbaar maken. Op internet zijn duizenden reacties verschenen. Hoe kan het dat dit zover is gekomen? vragen veel ouders zich af. Hoe zie of merk je aan een kind dat hij of zij gepest wordt? En wat als je kind de pester is…… Iedereen is van mening dat pesten niet mag. Toch gebeurt het. Niet alleen op scholen. Ook in de ‘grote mensen wereld’. Bij mensen kan je niet nivelleren. Mensen zijn uniek, iedereen is anders. Dat maakt het leven bijzonder, althans voor mij. Ga met elkaar het gesprek aan, vraag door hoe het echt met iemand gaat…Blijf alert op de mensen die je lief zijn. Pesten...voor de 20 jarige Tim was het genoeg. RIP. Houdoe.

Verandering in de zorg voor jeugd en jongeren Om ouders te ondersteunen bij de opvoeding en als het nodig is bij te springen in de zorg voor jeugd en jongeren zijn er in ons land veel instanties. Voor de jongste kinderen bestaan consultatiebureaus, er zijn Centra voor Jeugd en Gezin en er is Jeugdzorg. Er gaat op dit terrein echter veel veranderen. Veel zorg en ondersteuning die nu nog onder de verantwoordelijkheid van de provincie vallen komt door nieuwe wetgeving bij de gemeenten te liggen. Over deze verandering organiseert de Wmo-adviesraad in Katwijk een bijeenkomst voor iedereen, die zich bij dit onderwerp betrokken voelt. Deze wordt gehouden in de burgerzaal van het gemeentehuis op woensdag 21 november en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.40 uur. Sprekers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, Factor W en Zorgbelang zullen hun visie geven. Na de pauze bestaat de gelegenheid om hen vragen te stellen en van gedachten te wisselen. Aanmelden voor de avond is gewenst, maar niet verplicht, en kan via e-mail adres: wmo.adviesraad.katwijk@ casema.nl.

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl Jeugddienst Waar is het feestje? In de Voorhof op zondag 11 november is het feestje met als thema ‘zie hij komt in donkere nachten’. Het zal gaan over de bruiloft in kanaan. De band Alive uit Katwijk zal dit met ons vieren. Dominee de Graaf denkt met ons na over dit feestje. We hopen jullie allemaal te ontmoeten. See you there om 9.30 uur.

De atheïst De atheïst was met de gelovige in gesprek gegaan hij zei god is overbodig en heeft nog nooit bestaan de gelovige zei o ja dat hoor ik wel vaker ik begin er zelfs aan te wennen maar zolang jij God blijft ontkennen heb jij mij nodig Cor van Vliet

De veertiende vestiging van KOK kinderopvang, BSO Starkids in Rijnsburg, is vorige week donderdag op spectaculaire wijze geopend. De sleutel van deze locatie werd aangevlogen door Pinky de woestijnbuizerd. De manager opvang Angela Verdoes opende vervolgens officieel de deuren van deze nieuwe locatie. Deze BSO is gevestigd in basisschool De Dubbelburg. Leerlingen van groep 8 en Rowena de Vries van groep 5 hebben de naam Starkids bedacht. Zij werden hiervoor nog even in het zonnetje

gezet, en ontvingen een cadeautje. Na de officiële opening gaf Valkenier Brian Bouman nog een vogelshow met uilen, die hij voor deze gelegenheid had meegenomen. Kinderen mochten de vogels met een leren handschoen vasthouden en de dieren op hun hand laten landen. Activiteiten zoals schminken, een stormbaan en het laten zetten van een heuse glittertattoo, maakten het feest compleet. Wederom was er een fijne samenwerking met Factor Welzijn, voor een potje voetbal of bounceball. Daan Guijt was de gelukkige winnaar van een goed gevulde snoeppot, nadat hij had ge-

raden hoeveel snoepjes er in de pot zaten. BSO Starkids heeft in de school een eigen groepsruimte, die grenst aan de centrale hal. In deze ruimte zijn diverse speelhoeken en er is een rustige leeshoek waar kinderen heerlijk kunnen lezen. Kinderen die zich na school uit willen leven, kunnen dit doen in de speelzaal van de school. BSO Starkids biedt voorschoolse-, naschoolse- en vakantieopvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met KOK kinderopvang, tel. 4097535 of via www. kokkinderopvang.nl.

De Flora Band speelt volgende week in de Arena de volksliederen van Nederland en Duitsland, voorafgaande aan een oefenwedstrijd.(Foto: pr).

Optreden in Groningen en Amsterdam Arena

Flora Band sluit het seizoen af Een wel heel succesvol taptoeseizoen wordt a.s. zaterdag afgesloten in de Martina Plaza in Groningen. De Flora Band krijgt dit seizoen met haar nieuwe James Bond-programma telkens uitstekende recensies. Zowel op internet als in de pers zijn de prestaties van de Rijnsburgse muzikanten steeds terug te vinden met uitstekende commentaren. Muziek en show vallen in de smaak en dat het gekozen thema samenvalt met de het 50-jarige jubileum van de James Bond films is alleen maar mooi meegenomen. Met name het talrijke publiek in Leeuwarden, twee weken geleden, gaf van de laatste tonen een geweldige ovatie. Zaterdag zal dit tijdens taptoe Groningen niet anders zijn. Enkele duizenden toeschouwers komen elk jaar weer af op de spektakel van muziek en show in een uitverkochte Martini Plaza.

Kinderopvang BSO Starkids bij De Dubbelburg officieel geopend. (Foto:pr).

Ondersteuningsgroep voor nabestaanden van zelfdoding In Nederland sterven per jaar ongeveer 1500 mensen door zelfdoding. Voor veel nabestaanden is zelfdoding echter geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Daarom starten GGZ Leiden en GGZ Midden-Holland op 13 november een ondersteuningsgroep voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van een zelfdoding van een dierbare.

Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar voren. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij/zij het gedaan? Emoties zoals schuldgevoelens, boosheid, opluchting, angst en verdriet kunnen het rouwproces in de weg staan. Onder jongeren is zelfdoding een steeds belangrijkere doodsoorzaak.

Onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar komt zelfdoding nu ongeveer tweemaal zoveel voor als dood door kanker. De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor preventie van zelfdoding gekomen. Het Trimbos instituut en 113online hebben dit onderwerp in samenwerking met andere organisaties ook beter bespreekbaar gemaakt. In de ondersteuningsgroep vinden de deelnemers herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben

meegemaakt. Zij leren vaardigheden om meer greep te krijgen op het rouwproces. De deelnemers maken gebruik van het boek ‘Verlies door suïcide’, werkboek voor nabestaanden. De groep is toegankelijk voor iedereen die binnen de familie of vriendenkring te maken heeft gehad met suïcide. Preventiemedewerkers van GGZ Midden-Holland en GGZ Leiden begeleiden de groep, die acht bijeenkomsten telt en om de

twee weken bij elkaar komt. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 13 november van 13.30 tot 16.00 uur op de Ronsseweg 225 in Gouda. Vooraf vindt een kennismakingsgesprek plaats. Geïnteresseerden kunnen voor de folder, inlichtingen of aanmelding contact opnemen met de afdeling Preventie en Dienstverlening van GGZ Midden-Holland, tel. 0182563656 (ma. t/m do.) of mailen naar preventie@ggzmiddenholland.nl.

De Make-over van:

Rianne de Boer

Rianne de Boer is 26 jaar oud en werkzaam als administratief medewerkster bij Cranebuilders. ‘Ze zegt al tijden dat ze haar blonde haar donker wil laten kleuren, maar ze durft niet’, vertelde haar zus Martine. ‘Ik wil ze graag opgeven voor de make-over, want ik denk dat het haar erg goed zou staan’. Met deze opdracht heeft het team van kapsalon Willem Peursum Rianne benaderd voor dit gewaagde avontuur. Enigszins overvallen door het aanbod besloot ze toch de stap te wagen om mee te doen met de make-over. Styliste Mirjam en visagiste Annet vonden dit een prima idee en wisten zeker dat een mooie donkerbruine kleur haar prima zou staan.

Stralend

Om blond haar donker te kleuren moet het haar eerst voorgekleurd worden om de houdbaarheid van de kleur te vergroten. Daarna word de definitieve tint aangebracht in het haar. Rianne kan nu niet meer terug…… Visagiste Annet pakt uit met een roze blush op de wangen. Voor de ogen gebruikt ze een mooie donkerpaarse tint, de kleur van deze winter. Rondom het oog wordt een donker kohlpotlood gebruikt

en een donkere mascara wat mooi aansluit bij het donkere haar. Op de lippen een parelmoer-nude kleurige lipgloss en de make-up is klaar. Styliste Mirjam droogt het haar en knipt de haarpunten in om het kapsel wat minder recht te laten lijken. Daarna wordt het haar ingedraaid met de carmenset om krullen te maken. ‘Rianne gebruikt elke dag een stijltang om het haar glad te maken, daarom kies ik nu voor krullen.Ik wil vooral krul aan de onderkant, dat staat haar goed’, vertelt Mirjam. Met behulp van glansspray en haarlak maakt Mirjam de nieuwe look compleet. Het eindresultaat wordt uitgebreid gefotografeerd en benieuwd naar alle reacties gaat een stralende Rianne op weg naar huis. Wil je ook een keer een complete make-over of ken je iemand die dat wel gebruiken kan en ben je woonachtig in Rijnsburg of Valkenburg? Stuur dan een mailtje met naam, foto en wensen naar kapsalonwillempeursum@ankomail.nl of meld je aan via onze Facebooksite. Misschien kiezen we jou dan uit voor de volgende makeover. Voor meer informatie kan je altijd bellen met Kapsalon Willem Peursum, tel. 4082433.

Groningen is de laatste taptoe van dit seizoen, maar een week later is er nog een heerlijk toetje voor de in het rood gestoken Rijnsburgers. Op 14 november wordt een bezoek gebracht aan de Amsterdam Arena waar het Nederlands elftal een oefenwedstrijd speelt tegen Duitsland. Een wedstrijd die, ook voor de muzikanten, het aankijken meer dan waard zal zijn. Echter zij komen niet alleen voor de wedstrijd. Voor de wedstrijd betreden zij de grasmat voor het spelen van de beide volksliederen. Een eer en altijd weer geweldige ervaring voor elke muzikant, of je dat nu al vaker hebt gedaan of voor de eerste keer. Vlak voor je staan de beste voetballers van Nederland en om je heen misschien wel 50.000 toeschouwers. Dit optreden is het laatste in 2012. Het was een lang, maar mooi seizoen, waar zowel de nieuwe show als de nieuwe cd met veel succes zijn gepresenteerd.

Boeketdienst Op zondag 11 november kan het dak er wel eens af gaan in de boeketdienst. Voor het eerst zal Kees de Vreugd en band, een redelijk nieuwe band uit Katwijk, hier optreden en ze hebben vuurwerk beloofd. Waarschijnlijk ga je het geweldig vinden, maar misschien ben je wel verontwaardigd. Dat is dan mooi ,want dat is het thema ‘Klacht van verontwaardiging’. Wanneer was jij voor het laatst verontwaardigd? Of boos omdat er onrecht voor je neus plaatsvond? En wat heb je er aan gedaan? Onderneem je actie (sowieso door te komen) of laat je het langs je heen gaan. Vanaf 16.30 uur is er koffie en om 17.00 uur start de dienst in de Immanuëlkerk.

Peuterkerstclub Op dinsdag 13 november start in Rijnsburg weer een club voor peuters en hun ouder/verzorger rondom het kerstverhaal. Vijf ochtenden word er gespeeld, geknutseld, geluisterd en gezongen om samen naar het kerstfeest toe te leven. Deze club zal plaatsvinden in De Voorhof (Vliet Noordzijde 36) op 13, 20 en 27 november en 4 en 11 december en duurt van 9.30 tot 11.00 uur. De zaal is open vanaf 9.15 uur en we beginnen om 9.30 uur. Het is handig als de peuters zelf hun drinken meenemen. Voor koffie, thee en wat lekkers wordt gezorgd. Voor materiaal wordt er een bijdrage gevraagd van € 5,- per kind voor alle ochtenden bij elkaar. Er is plek voor vijfentwintig peuters vanaf 2 jaar en drie maanden met hun ouder/verzorger. Deze club wordt georganiseerd door de PKNgemeente van Rijnsburg. Opgeven kan bij Jacqueline Sneijders, tel. 4026564 of mailen naar sneijders@msn.com. Wilt u bij het opgeven uw naam, naam van de peuter, adres en telefoonnummer vermelden. De leidsters heten de peuters en hun ouder/verzorger van harte welkom.

Groot concert met musicalsongs Zaterdag 10 november wordt er in de Immanuëlkerk een groot concert gegeven door Projectkoor Voor de Gelegenheid. Het koor bestaat uit tachtig zangers en zangeressen en worden grotendeels begeleid door de band PPP. Koor en band staan onder leiding van Peter Kavelaar. Verder treedt het kinderkoor Cantar van de muziekschool uit Katwijk op. Zij worden gedirigeerd door Anke Bottema. De harmonie St. Michaël uit Heemstede zal ook van zich laten horen en wordt gedirigeerd door Sjef de Kort. De avond wordt gepresenteerd door Leslie van Kruistum. Het repertoire bestaat uit musical-medleys uit o.a. ‘Miss Saigon’, ‘Joseph’, ‘The Phantom of the Opera’ en ‘The Sound of Music’. Ook zullen er populaire songs gebracht worden van o.a Adele. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang gratis.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Aanleveren familieberichten

Eén ding heb ik van den HERE gevraagd, dit zoek ik: te verblijven in het huis des HEREN

Per e-mail

Verdrietig, maar met veel mooie herinneringen hebben wij afscheid genomen van mijn lieve, zorgzame vrouw, onze moeder, oma en overgrootoma

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

Per post of afgeven

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur).

Willem en Daniëlle Ria en Berry Myrthe Leander Bastiaan Thomas

opa van

Burgemeester Meyboomstraat 35 2231 LB Rijnsburg. De afscheidsdienst zal gehouden worden op vrijdag 9 november om 10.30 uur in de “Kleine Kerk”, Dr. Aletta Jacobslaan 9 in Voorhout. Aansluitend zullen wij hem begeleiden naar zijn laatste rustplaats op de begraafplaats naast de kerk. Na afloop is er gelegenheid om de familie te condoleren in de kerk. Geen bloemen

Stil vouwen w ’onze handen samen: we zijn zo dankbaar, Heere, Amen! Bedroefd en toch dankbaar dat aan zijn lijden nu een einde is gekomen, delen wij u mede dat na een moeizame periode, rustig van ons is heengegaan mijn lieve man, onze zorgzame vader en trotse opa

Jacobus Heemskerk Jaap echtgenoot van Maartje Guijt * 15 april 1945

† 31 oktober 2012 Maartje Heemskerk Christa en Jan André Corina en Frans Kevin Michelle Sander Marja en Jan Jan Lynn

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat het binnenkort diabetesweek is. Van 12 tot 17 november kunt u gratis uw suiker laten meten bij de Service Apotheek. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Maar wat is diabetes precies? Als u diabetes heeft, heeft u teveel suiker in het bloed. De suiker komt in het bloed via voedsel. Deze suiker is hard nodig in uw lichaamscellen, waar het als brandstof gebruikt wordt. Die brandstof geeft u de energie om te bewegen, te groeien, te spelen en te denken. Om de brandstof in de cellen te krijgen is een soort sleutel nodig; insuline. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op de insuline. Er zijn twee hoofdtypen van diabetes: type 1 diabetes en type 2 diabetes. Bij type 1 diabetes maakt het lichaam geen insuline meer aan. Type 1 diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd. Type 2 diabetes heeft verschillende oorzaken. Het lichaam maakt meestal ook te weinig insuline aan of reageert niet adequaat op insuline. Type 2 diabetes komt vooral voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht (ouderdomsdiabetes). Welke klachten hebben mensen met diabetes? De volgende klachten kunnen voorkomen als diabetes niet wordt behandeld:

J.B. van Iterson Wil en Pietro Jan en Heike Dick en Gea Maartina (in herinnering) John en Marianne Marja en Kees

Rijnsburg, 4 november 2012 Er is gelegenheid tot condoleren op donderdag 8 november van 19.30 tot 20.30 uur in De Voorhof, Vliet NZ 36 in Rijnsburg. De afscheidsdienst zal gehouden worden op vrijdag 9 november om 14.00 uur in de Immanuëlkerk, Kerkstraat 3 in Rijnsburg. Aansluitend begeleiden wij haar naar haar laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Sandtlaan in Rijnsburg. Na afloop is er alsnog gelegenheid de familie te condoleren in De Voorhof. Correspondentieadres: Familie van Iterson, Wingerd 10, 2231 PJ Rijnsburg Bep hield van bloemen.

Niet de voorbije dagen zijn het leven, doch de dagen die men zich herinnert.

Verdrietig, maar vervuld van mooie, fijne en leuke herinneringen, delen wij u mee dat, na een veelbewogen leven, toch nog onverwachts is overleden onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

Trijntje Adriaantje Schippers - Snel Tinie *16 oktober 1925

Het is goed zo, pap! Christa Corina Marja

† 29 oktober 2012

Rust zacht. Kevin Michelle André Jan Sander Lynn

Wij wensen Nancy, Arnold, de kinderen en Francien veel sterkte toe met dit verlies. Peter en Erica Jan en Jolanda Bert en Claudia Bas en Marina Cees en Jolanda Jan en Marja Aad en Anita

Ria en Jan René en Corine Manon en Adil Steven en Marlize Peter en Lea Correspondentie-adres: Tsjaikovskilaan 33 2253 HR Voorschoten

Dankbaar zijn wij wat hij voor ons heeft betekend. Wij wensen Jopie en de familie heel veel sterkte. Tom zal nooit uit onze gedachten zijn. Aafke en Johan   Iet en Dirk   Mien en Gerrit   Kiek en Dick

Nefit houdt Nederland war m

Senioren Adviesraad Katwijk (SARK) -kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren - het signaleren van problemen waar senioren met te maken hebben. Informatie bij secretariaat: De heer W.J. van de Velde Tel.: 071-4013562. Email: wjvdvelde@hotmail.com <mailto:wjvdvelde@hotmail.com> Website: www.sarkkatwijk.nl <http://www.sarkkatwijk.nl>

De crematieplechtigheid heeft inmiddels plaatsgehad.

afscheid nemen... nooit meer jij...

de laatste eer uitvaartvereniging

Uw uitvaartwensen met zorg en respect geregeld

Tot onze spijt is het onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken voor het medeleven en de steun die we hebben ondervonden tijdens de korte ziekteperiode en het overlijden van onze lieve (o)pa

Oude Vlietweg 5 | Rijnsburg | 071 402 86 89 Rouwcentrum met eigen opbaarruimte en aula Dag en nacht bereikbaar

tel. 071 4074440 uitvaart@dcvis.nl

www.dcvis.nl

Thuis opbaring - Volledig verzorgde uitvaarten

Mies Schoneveld

uitvaartbegeleiding

Nan de Mooij

’Met aandacht voor details’ uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

BAP. GEMEENTE Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: ds. Wilfred van Rijn HERV. GEM. ‘DE RANK’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. E. Oort, Katwijk, dienst in Open Hof kerk GEREF. KERK (VRIJGEM.) 09.30 uur: ds. C. Bijl 17.00 uur: ds. ds. R.Th. Pos GEREF. KERK Immanuëlkerk 09.00 uur: ds. D.C. Groenendijk 10.30 uur: ds. D.C. Groenendijk 17.00 uur: ds. D.C. Groenendijk, boeketdienst Maranathakerk 09.30 uur: ds. A. Meek 17.00 uur: geen dienst Petrakerk 09.30 uur: ds. A. Haasnoot 17.00 uur: ds. H.J. Paas, Zuilichem HERV. GEMEENTE Grote kerk 09.30 uur: ds. F. van den Bosch, Katwijk aan Zee, ZED 17.00 uur: ds. B.H. Weegink, De Voorhof 09.30 uur: ds. Z. de Graaf, R.K. ST. JOANNES KATWIJK Zaterdag 19.00 uur: Communieviering met samenzang Voorganger: gebedsleider A. Noordermeer Zondag 09.30 uur: Communieviering m.m.v. Cantemus Voorganger: pastoraal werkster M. Monnoye De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: Rob Coorn

HET WEER

Dierenbescherming afd. Rijnland Meldnummer Dierennoodhulp & Toezicht op Dierenwelzijn 071-5216662

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

Opbaren mogelijk in familiekamer

met een eigen sleutel toegang wanneer U dat wenst

071-4018779 (24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

Tandprothese specialisten www.johanchrispijn.nl

wij de passie, u het beste resultaat!

Gezondheidscentrum Nieuw Rapenburg Katwijkerweg 8, Rijnsburg, tel. 4031672 / 4022549 Voor informatie kunt u bellen op dinsdag- en vrijdagavond van 19.30 tot 21.00 uur: tel. 071-4026793 / 06-51673688 e-mail: onderons@planet.nl VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK LIVA, Spreekuur Rijnsburg: Graaf Florislaan 15 Spreekuur Valkenburg: Fysiotherapie van Energiek, Voorschoterweg 3, Valkenburg.

Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

van ontwerp tot glimlach, ook voor uw prothese op implantaten

112x90.indd 1

ZA 6 10

ZO 5 9

MA 4 9

20%

10%

20%

30%

50%

80%

50%

40%

Z 3

ZW 4

ZW 4

ZW 4

GETIJDEN vr. za. zo. ma. di. wo. do.

9 10 11 12 13 14 15

nov. nov. nov. nov. nov. nov. nov.

HOOG WATER

LAAG WATER

10.53 + 23.29 12.01 + -------00.29 + 12.55 01.18 + 13.41 02.02 + 14.24 02.49 + 15.09 03.34 + 15.52

06.31 + 19.06 08.07 + 20.05 09.11 + 21.17 10.07 + 21.56 10.26 + 22.51 10.45 + 23.21 11.36 + --------

ZON OP / ONDER vr. 9 za. 10 zo. 11 ma. 12

nov. nov. nov. nov.

7.49/16.56 di. 13 nov. 7.55/16.51 7.51/16.55 wo. 14 nov. 7.55/16.50 7.52/16.54 do. 15 nov. 7.59/16.48 7.53/16.52

COLOFON

De Rijnsburger www.derijnsburger.nl Oplage 8.250 Uitgave van

Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25

Johan Chrispijn

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008

VR 5 9

Betrokken – Meelevend – Zorgvuldig

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

INSTALLATIEBUREAU

mobiel. 06 12507285

J. van der Vegtstraat 63, 2225 TR Katwijk

De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

HEEMSKERK

EVANGELISCHE GEMEENTE ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Dirk Vooij, HA

Betrokkenheid en persoonlijke aandacht

Rijnsburg, oktober 2012

Graaf Florislaan 13 2231 ED Rijnsburg Tel: 071-4022750

CHR. GEREF. KERK 09.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink

Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Caroline, Gerdy, Esther en Marcel en de kleinkinderen

Fysio- Manuele Therapie Rijnsburg

ZONDAG 11 NOVEMBER

UITVAARTONDERNEMING DC VIS & ZN

verdrietig zijn...

Daarom willen we u op deze wijze laten weten, dat uw aanwezigheid bij het afscheid, de prachtige bloemen, de mooie kaarten, de lieve brieven ons goed hebben gedaan en ook nu nog een grote steun voor ons zijn.

Tom van der mey

Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma. t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak.

Kantoor: Hartweg 33, 2221 PV Katwijk Dag en nacht bereikbaar

WIM DEN HAAN

Verdrietig zijn wij omdat wij afscheid moesten nemen van onze lieve vriend

APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloothaak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216.

KERKDIENSTEN

rinus sira

Ans en Ted Michael Bastiaan Ted jr.

– Dankbetuiging – Lieve opa, wij zullen je missen

TANDTECHNICUS De Tandenwinkel, Andreasplein 15, Katwijk, tel. 4076472; voor spoedgevallen: (071)-3647447.

De problemen op langere termijn zijn nog ernstiger; hart- en vaatziekten, permanente beschadiging van het gezichtsvermogen en gevoelszenuwen en schade aan de nieren. Op maandag 12 november tot en met vrijdag 17 november kunt u gratis een bloedsuikertest laten doen bij Service Apotheek Rijnsburg. U weet dan meteen of u eventueel diabetes heeft of niet. U bent van harte welkom.

Heel verdrietig zijn wij met het overlijden van de vader van onze vriendin

Arie

De begrafenis heeft dinsdag 6 november plaatsgevonden op de Algemene Begraafplaats aan de Sandtlaan in Rijnsburg.

• U kunt heeft veel dorst. • U moet vaak en veel urineren. • U voelt zich moe en wordt snel misselijk. • De huid voelt trekkerig en jeukt. • Blaasontsteking en schimmelinfecties komen vaker voor. • Het gezichtsvermogen gaat snel achteruit. • Bij vrouwen stopt de menstruatie of wordt onregelmatig.

Wij zouden jullie willen troosten met dit grote verdriet. Maar we kunnen alleen maar zeggen veel sterkte en medeleven wij vergeten jullie niet.

weduwe van Bastiaan Schippers

Stienplaats 21, 2231 ZR Rijnsburg.

Wij zijn verdrietig om het onverwachte overlijden van onze lieve vader.

TANDARTSDIENST (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 10 en zondag 11 november: Tandarts G. Roeloffs, Gr. v. Prinstererweg 63, Katwijk, tel. 4024124. Spreekuur van 17.00-17.30 uur.

in de leeftijd van 88 jaar

Klein- en achterkleinkinderen

† 5 november 2012 vader van

diabetesweek in de apotheek

echtgenote van Jan van Iterson

Overleden echtgenoot van Wil van der Tang

* door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag * in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur * op feestdagen van 17.00 de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de DoktersDienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche

deze week:

Bep

Zo ben je langzaam moegestreden, uit ons midden weggegleden, en na een ongelijke strijd, uit je lijden nu bevrijd.

* 7 april 1923

Tips van de apotheker

Brechtje Dieuwertje Johanna van Iterson-den Haan

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Daniël van Vliet

DOKTERSDIENST 0900 33 43 678 of ‘0900 ddienst’

• John Tjong Tjin Joe

FAMILIE-BERICHTEN

Bereikbaar via 071- 5622264 mail@verloskundigenpraktijkliva.nl www.verloskundigenpraktijkliva.nl <http://www.verloskundigenpraktijkliva.nl> Patricia Höcker, verloskundige Liva.

5/9/12 8:38:57 PM

Redactie Carin van der Spijk-Kralt Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 e-mail: redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de Rijnsburger. Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Albert Heijn * Hoogvliet *Hoogvliet Valkenburg Bezorgklachten Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging De krant wordt nog dezelfde dag nabezorgd als de klacht voor vrijdag 12.00 uur bij ons binnen is.


de rijnsburger

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Toename auto-inbraken

Opvallende daling van woninginbraken Katwijk Het aantal woninginbraken in Katwijk is ten opzichte van vorig jaar fors afgenomen. De inbraken in auto’s namen juist wel toe. Dat blijkt uit cijfers tot en met augustus van de politie Hollands Midden.

Prijsuitreiking Nationale Kringloopdag Tijdens de Nationale Kringloopdag 2012 was er op deze feestelijke dag in de kringloopwinkel van De Brug onder andere een boekenruilactie, georganiseerd voor de kinderen. Hierbij kon men leuke prijzen winnen. Ook degenen die hun oude spullen inleverden in de week die voorafging aan de Nationale Kringloopdag mochten meedoen aan een verloting. De winnaars ontvingen een waardebon als prijs. Deze dag werd georganiseerd door de BKN, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland. Hierbij zijn circa 180 kringloopwinkels aangesloten, waaronder ook De Brug Kringloop te Katwijk. (Foto: pr).

In 2011 werd er tot en met augustus 109 keer ingebroken, dit jaar is dat 64 keer gebeurd. Districtchef Jos Tonino noemt het aantal inbraken ‘opvallend laag’, maar zegt geen verklaring te hebben voor de daling in het kustdorp. Ook in de andere dorpen in de Duin- en Bollenstreek is het aantal woninginbraken gedaald. Alleen in Hillegom is er een flinke stijging (53 keer tot en met augustus 2012, in 2011 waren dat 30 inbraken). Volgens Tonino is de kans op een inbraak in de Duin- en Bollenstreek lager dan in de rest van Nederland. In deze regio is de kans 9 op 1.000 woningen dat er wordt ingebroken, terwijl dat landelijk bij 14 tot 15 op de 1.000 huizen is. Het aantal inbraken in auto’s nam wel toe: tot augustus werd 70 keer ingebroken, in dezelfde periode vorig jaar was dat 56 keer. Noordwijkerhout is het enige dorp waar een daling is te zien. In de andere dorpen werden meer auto-inbraken geregistreerd, waarbij in Teylingen

(139 keer) en Hillegom (140 keer) de meeste auto’s werden opengebroken.

Minder vernielingen

Goed nieuws is er wel voor de gemeente en fietseigenaren: het aantal vernielingen en fietsendiefstallen is in 2012 afgenomen. In 2011 werd er 303 keer een vernieling gepleegd, in 2012 is dat tot augustus 267 keer. In de andere gemeenten in de Duinen Bollenstreek is ook sprake van een daling, waarbij Noordwijk de grootste daling laat zien (178 keer in 2011, 135 keer in 2012). Met een afname van 10 fietsen, is 2012 tot nu toe veiliger voor fietseigenaren dan 2011. Vorig jaar werden er 282 fietsen gestolen, dit jaar zijn dat er 272. Ook in de andere gemeenten werden minder fietsen gestolen, behalve in Teylingen. In Voorhout, Warmond en Sassenheim zijn tot en met augustus 92 tweewielers meegenomen. In 2011 waren dat er in dezelfde periode behoorlijk wat minder: toen zijn 59 fietsen gestolen. Tonino is tevreden over de cijfers. ‘We zijn eigenlijk best tevreden. Het hele district laat een gunstig beeld zien wat betreft de cijfers van alle soorten geweld. Het aantal geweldsincidenten binnen het huis en in de horeca nemen af.’ Ook over de komende periode is de districtchef optimistisch: ‘De trend is gunstig’.

Mantelzorger is geen 9 tot 5 baan

‘Elke dag rijden we een rondje met de auto’ ‘Een echte vent die blijft bij zijn vrouw, ook bij ziekte’. Wladimir Zaaijer’s vrouw Dina heeft de ziekte van Huntington en is haar mantelzorger. ‘Elke dag haal ik haar op en rijden we een rondje met de auto’. Zaaijer (64) zorgt sinds 2006 fulltime voor zijn vrouw Dina Zaaijer-Ouwehand (60). Bij haar werd in 2003 de ziekte van Huntington geconstateerd. ‘Het ging al niet zo lekker, maar ze bleef thuis wonen. Ze wilde absoluut niet naar een dagopvang’. Zaaijer bleef naar zijn werk gaan, maar was vaak ongerust. ‘In het begin ging het nog wel, maar ze bleef steeds vaker de hele dag apathisch op de bank zitten. In 2006 besloot ik toen te stoppen met werken om de hele dag voor haar te kunnen zorgen’.

Zorg tot het niet meer gaat

Met de volledige verzorging van zijn vrouw, leerde hij als echtgenoot ook een hoop. ‘Ik heb leren wassen, koken en schoonmaken’, zegt hij met een lach om zijn mond. Elke dag zag er voor het echtpaar hetzelfde uit: ‘‘s Morgens opstaan, opfrissen, ontbijten en een sigaretje roken. ’s Middags hetzelfde ritueel en dan om 17.00 uur avondeten. Mijn vrouw was dan rond 20.00 uur al zo moe, dat ze naar bed wilde’. Eenmaal liggend was het zorgen nog niet voorbij. ‘Ze werd vaak ‘s nachts wakker en was dan volledig

Verhuizen en ook de periode voorafgaand aan een verhuizing, is vaak een stressvol moment; het vinden en/of kopen van een woning, kan ervoor zorgen dat u veel aan uw hoofd heeft. Voor kinderen is een verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Veranderingen op dit gebied, zeker als het hun woonomgeving betreft, hebben meestal een grote impact. Hun huis en de buurt zijn de plekken waar ze zich veilig en vertrouwd voelen. Ouders kijken vaak uit naar een mooier of groter huis of de verkorting van de reistijd, omdat de nieuwe woning dichterbij het werk ligt. Over het algemeen hebben kinderen geen keus in de beslissing ten aanzien van ergens anders te gaan wonen. Dit maakt het voor hen lastiger om in te schatten of extra onzeker. Hoe groot de impact van een verhuizing voor kinderen is, hangt af van het karakter van het kind, maar ook andere factoren spelen een rol. Een bepalende factor is de leeftijd van een kind. Een peuter of kleuter ervaart een verhuizing anders dan een puber. Naast de leeftijd is ook de reden van de verhuizing van belang. Als er bijvoorbeeld sprake is van een scheiding brengt dat ook weer andere emoties met zich mee. Het is goed om kinderen zowel op de praktische als de emotionele kant voor te bereiden. De timing hiervan is belangrijk. Over het algemeen is het goed om kinderen niet direct van de verhuisplannen te vertellen of bij de zoektocht naar een andere woning te betrekken. In een te vroeg stadium duurt het soms te lang en kan het juist extra verwarring scheppen en onrust met zich meebrengen.

Een paar tips: neem uw kind pas mee naar een bezichtiging als u al een paar woningen heeft geselecteerd die voldoen aan uw wensen en behoeften. Op die manier krijgt het kind het gevoel dat zijn of haar mening er toe doet. Of u kunt als de nieuwe woning bekend is alvast een aantal nieuwe stappen ondernemen. Bijvoorbeeld samen de nieuwe buurt verkennen, alvast kijken op de nieuwe school. Laat het kind helpen met uitzoeken van behang, verf en leuke spulletjes. Zo zal het nog sneller eigen worden. Tijdens de verhuizing en het leven tussen de oude en nieuwe woning helpt het vaak om zo lang mogelijk (of zo snel mogelijk) een rustige plek te creëren. Probeer het kind zo snel mogelijk weer te omringen met zijn eigen spullen. Advies is om iets hetzelfde te laten als dat ook mogelijk is. Er zijn verschillende boeken geschreven over verhuizen met kinderen. Sleutelwoord is hierin over het algemeen communiceren. Biedt uw kind alle tijd en mogelijkheden om over zijn gevoelens te praten. Neem de gevoelens serieus, bagatelliseer ze niet en probeer de knelpunten weg te nemen. Probeer ook uw eigen twijfels, zorgen en onzekerheden ten aanzien van de nieuwe woning niet over te dragen op de kinderen. Een goede begeleiding van uw kind bij een verhuizing is van groot belang om het voor iedereen zo soepel mogelijk te laten verlopen. drs. A. Hoevens-Peeters, RMT Hoevens Makelaardij B.V. E-mail: a.hoevens@hoevens.nl

breng ik haar weer naar Overduin’. Echt makkelijk zijn die zondagen niet. ‘Ik ben de hele dag alert, want als ze valt en iets breekt, dan kan dat door de Huntington niet meer helen’. Toch wil Zaaijer vooral niet klagen over zijn functie als mantelzorger. ‘Een echte vent blijft bij zijn vrouw, ook als ze ziek is. Mensen denken daar misschien anders over, maar ik ben niet zielig. Je groeit mee in de situatie’, zegt hij vastberaden. Maar echt een dag voor zichzelf; nee, die heeft hij niet meer. ‘Als de telefoon gaat, schrik ik toch en denk elke keer ‘Goh, er zal toch niets aan de hand zijn?’’.

in paniek. Ik stelde haar dan gerust. Dat gebeurde een paar keer per nacht. Mijn eigen nachtrust was dan ook wel eens kort’. Toen Zaaijer zelf plotseling in het ziekenhuis werd opgenomen, ging zijn vrouw alsnog naar het Huntingtoncentrum in verpleegcentrum Overduin. ‘Het scheelt dat ik daar al vaker was geweest voor tips, dus ze kenden mijn vrouw en de situatie. Dat was wel geruststellend. Maar verder was het wel heel erg wennen toen ik in een leeg huis thuiskwam’.

Zondag

Sindsdien bezoekt de echtgenoot elke dag zijn vrouw in Overduin. Al ruim anderhalf jaar gaat hij elke middag met de auto naar het verzorgingstehuis aan de Nachtegaal-

Jeugddienst Dorpskerk Het thema van de jeugddienst van zondag 11 november is ‘Je redt het niet alleen’. Iedereen heeft God nodig in zijn leven. Maar je zal snel denken wat heb ik God nou te bieden? Wanneer je bereidt bent wat je hebt aan Hem over te geven, zal hij je rijkelijk zegenen. Deze jeugddienst zal ook in het teken staan van de jeugddiaconale actie. Het doel wat we, d.m.v. een

En de kinderen….?

collecte in de dienst, gaan steunen is de organisatie ‘Foodstep’. Voor meer informatie over deze mooie organisatie zie de site: www.kampiringisa.org. Deze jeugddienst zal Pim Brouwer ons voorgaan en de groep Destiny uit Rijnsburg zal ons muzikaal begeleiden. De dienst begint om 18.20 uur met zingen, de dienst begint om 18.30 uur.

Zaterdag 24 november in Tripodia

DE DIJK IN CONCERT Op zaterdag 24 november komt De Dijk voor de 31ste maal naar Katwijk om het publiek in Tripodia weer te trakteren op een onvergetelijk concert. De Dijk heeft geen verdere introductie nodig, het is een instituut, sterker nog, een synoniem voor ‘magie’ of je nu 1, 2, 10 of 30 keer naar hun concert bent geweest, het boeit… Altijd! Tijdens het twee uur durende concert van De DIJK zal de sfeer op zaterdag 24 november ‘die bijna tastbaar is’ weer optimaal zijn. Alvorens De Dijk de bühne betreed wordt het publiek getrakteerd op een verrassend en swingend voorprogramma van Perfect Painkiller.

Fotograaf: Bob Bronshoff

Voorverkoop Kaarten voor het concert op zaterdag 24 november zijn à € 28,00 verkrijgbaar aan de kassa bij Tripodia in de Hoornespassage en bij Eet café de Bonte Kraai op het Andreasplein in Katwijk aan Zee. Online bestellen kan via www.tripodia.nl. De zaal gaat open om 20.00 uur. Het voorprogramma met Perfect Painkiller begint om 20.30 uur. Mis het niet!

laan voor een bezoekje. ‘ Vroeger dronken we dan eerst een kopje koffie en liepen een rondje in de tuin, voordat we in de auto stapten. Nu wil ze het liefst zo snel mogelijk weg. Wat we dan doen? Ik rij door Katwijk en we stoppen een paar keer voor koffie en een sigaretje. Elke dag weer’. Naast alle middagen, haalt Zaaijer zijn vrouw Dina op zondag op, zodat ze thuis is. ‘Het gaat eigenlijk altijd hetzelfde, zodat ze niet in de war raakt. Om 10.00 uur haal ik haar op, dan rijden we weer een stuk en drinken we koffie. Ik heb dan op zaterdag al een visje gehaald, want mijn vrouw is een echte Katwijkse en houdt dus van vis. ’s Avonds wordt ze na het eten vaak onrustig en wil ze gaan lopen; dan

Ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een complexe ziekte. Het tast het zenuwstelsel aan, wat invloed heeft op de hersenfuncties van de patiënt. De ziekte heeft zowel lichamelijke als psychische gevolgen en neemt steeds ernstiger vormen aan. Patiënten kunnen bijvoorbeeld hun bewegingen niet meer controleren, vergeetachtig worden en zelfs agressief. Uiteindelijk leidt de ziekte tot de dood. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt, heeft de patiënt steeds meer zorg nodig, totdat hij of zij volledig afhankelijk is van anderen. Op dit moment lijden ongeveer 1.500 mensen in Nederland aan deze ongeneeslijke ziekte. (bron: www.huntington.topaz.nl)

Willem Frederik Hermans en ‘De donkere kamer van Damokles’ De klassieker uit de Nederlandse letteren die centraal staat tijdens Nederland Leest 2012 is ‘De donkere kamer van Damokles’ (1958) van Willem Frederik Hermans. Leden van de bibliotheek krijgen tijdens deze grootste leescampagne die ons land kent van 1 t/m 30 november het boek ‘De donkere kamer van Damokles’ cadeau van hun bieb. Angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander: in deze roman komen Hermans’ centrale thema’s op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod. ‘De donkere kamer van Damokles’ vertelt het verhaal van Henri Osewoudt. Hij heeft geen gemakkelijke jeugd. Zijn moeder vermoordt zijn vader in een vlaag van waanzin, waarna Osewoudt bij zijn oom intrekt. De jongen heeft een intense hekel aan zijn eigen voorkomen: hij is klein, heeft bleke baardloze wangen, dun haar en ook nog eens een lelijke hoge piepstem. De enige vrouw die hem ziet staan is zijn zeven jaar oudere nicht Ria, met wie hij eerst de nachten deelt en later zal trouwen.

Held

Osewoudt wordt afgekeurd voor militaire dienst, terwijl hij juist droomt van een krachtige viriele wereld. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, krijgt hij een kans om zich eindelijk te bewijzen bij de

Burgerwacht. Hij krijgt bezoek van ene luitenant Dorbeck die vraagt of hij een fotorol wil ontwikkelen en afdrukken. Dorbeck is de man die Osewoudt altijd had willen zijn: mannelijk, aantrekkelijk en zelfverzekerd. En tot zijn verrassing lijkt Dorbeck afgezien van zijn stoppels en donkere haar als twee druppels water op Osewoudt. De overeenkomst blijkt pas echt wanneer Osewoudt later zijn haar zwart moet verven. Dankzij de opdrachten die Dorbeck hem geeft namens het verzet kan Osewoudt eindelijk uitgroeien tot de man die hij altijd had willen zijn. Geen onbeduidende burgerman meer, maar een held. Osewoudt komt terecht in een duistere wereld van moord, verraad, onzekerheid en valse motieven. Hij wordt opgepakt door de Duitsers en als hij ontsnapt beschuldigen de Nederlandse autoriteiten hem later juist van landverraad. De enige die zijn onschuld kan bewijzen is die mysterieuze Dorbeck. Dorbeck van wie geen enkel bewijs te vinden is dat hij ooit bestaan heeft. Dorbeck die zo onvindbaar is dat Osewoudt zelfs bijna aan zichzelf gaat twijfelen. Heeft Osewoudt de hele wereld inclusief zichzelf voor de gek gehouden? Is hij een verrader of een held? Een fantast of een realist? Schuldig of onschuldig? Om dergelijke vragen gaat het in dit huiveringwekkende boek, dat uitgroeide tot Hermans’ meest gelezen en bejubelde roman. Een fotorolletje kan het bewijs leveren.

Vice-voorzitter Jos Wienen en portefeuillehouder verkeer en vervoer Leendert de Lange van de regio Holland Rijnland en de gedeputeerden Rik Janssen en Rogier van der Sande ondertekenden de gezamenlijke agenda. (Foto: pr).

Zuid-Holland en Holland Rijnland ondertekenen agenda

Samenwerken EU Topregio De provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland hebben een ruimtelijke en economische agenda opgesteld om de samenwerking te intensiveren en zo tot versterking van de economische slagkracht te komen. Hierbij richten de partijen zich op de kernopgaven versterking van de kennisclusters zoals Life Science & Health, ruimtevaart en BioBased Economy. Het versterken van de Greenports, goede bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving zijn andere kernopgaven. De agenda voor de regio Holland Rijnland beslaat de periode 2012-2015.

Kennisclusters en Greenports

Vice-voorzitter Jos Wienen en portefeuillehouder verkeer en vervoer Leendert de Lange van de regio Holland Rijnland en de gedeputeerden Rik Janssen en Rogier van der Sande ondertekenden op 2 november de gezamenlijke agenda. Deze omvat een groot aantal projecten en programma’s die de regio en provincie in samenhang uitvoeren.

Ook op het gebied van ruimtevaart hebben de provincie en Holland Rijnland samen met andere overheden en kennisinstellingen de handen ineengeslagen en wordt er gewerkt aan de oprichting van het Holland Space Cluster in 2013. Daarnaast zijn gemeenten, regio en provincie gezamenlijk met andere partners als universiteiten en

De opgave in de kennisclusters is het versterken van de samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Dit leidt tot het vertalen van kennis naar nieuwe innovatieve producten en meer bedrijvigheid. Een van de gezamenlijke projecten die de provincie en Holland Rijnland ondersteunen, is de verdere ontwikkeling van het kenniscentrum Plantenstoffen in Leiden. Door het opzetten van een plantenstoffenbibliotheek kan het bedrijfsleven gebruik maken van deze kennis om commerciële toepassingen te ontwikkelen.

het bedrijfsleven een lobby richting het Rijk gestart om de ruimtevaarttechnologie duurzaam voor Nederland en deze regio te behouden. Regio en provincie werken verder samen door Europese subsidies aan te vragen voor het bedrijfsleven en door hun ruimtelijke instrumentarium in te zetten.

Leefbaarheid en bereikbaarheid

De ontwikkeling van de economische topsectoren kennisclusters en Greenports vraagt om een goede bereikbaarheid. Zuid-Holland en Holland Rijnland gaan door met de optimalisatie en realisatie van infrastructuur. Met de RijnlandRoute, de N207 corridor en het HOV-NET ZuidHolland Noord wordt hier fors in geïnvesteerd. Verder zetten provincie en regio in op versterking van de leefomgeving. Dit om een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn voor bedrijfsleven en hoog opgeleide werknemers. Met recht verder bouwen aan een Europese Topregio waar het goed wonen, werken en leven is.

Mimiek brengt ‘Revue voor u’ De Katwijkse toneelvereniging Mimiek’s Theater sluit het jaar af met een ouderwets gezellige theateravond. Zij brengen in hun eigen Mini-Theater de revuevoorstelling ‘Revue voor u!’. Het publiek heeft er even op moeten wachten maar eindelijk presenteert Mimiek’s Theater weer een revue! Leon Krijgsman, Bianca van der Meij en Fonja Roelsma zullen, in deze eigen productie, in de huid van verschillende typetjes kruipen en u een ouderwetse avond vol sketches, liedjes en vooral lol en gezelligheid geven! De drie toneelspelers zijn aan elkaar gewaagd.

Jubileum

Voor Leon Krijgsman, tevens voorzitter van de vereniging, is dit een bijzonder jaar. Hij viert zijn 25-jarige jubileum bij de toneelvereniging. In de loop der jaren wist ook het publiek steeds meer het Mini-Theater aan de Wethouder Ouwehandstraat 9a te vinden. Mensen die eenmaal geweest zijn komen vaak terug. Mede door de intieme sfeer en opzet van het theater beleven mensen een positieve ervaring. Geen massa, geen groteske aanpak, maar dichtbij het publiek. Het Mini-Theater heeft zich sinds de opening in 1999 duidelijk bewezen. Van kluchten

tot drama; het theatertje kan alles herbergen. In februari zal de jubilerende Krijgsman ook weer acte de presence geven op het toneel. Dan speelt hij mee in de John Lanting klucht ‘Jubileum Hotel’. Wilt u komen? Wees er dan snel bij! De voorstelling wordt slechts vier keer gespeeld. ‘Revue voor u’ wordt gespeeld op 7, 8, 14 en 15 december. Kaarten in de voorverkoop kosten € 8,50 en zijn telefonisch te reserveren via 4035192 of via reserveren@ mimiekstheater.nl. Meer informatie over Mimiek’s Theater en haar activiteiten is te vinden op www.mimiekstheater.nl.


de rijnsburger

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Nog vóór de kerstdagen

strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op benen, billen, taille en buik. De oplossing is Lypossage!

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op de vet- en vochthuishouding. Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Herfstactie:

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Gladys

van 1 november tot 12 december

15%

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Beds 2 Basic dé nr. 1 beddenspecialist in uw regio!

Km. stand: Prijs:

SUV (5 drs) april 2007 Grijs metallic Stof (Licht grijs) Diesel Handgeschakeld, 5 versnellingen 157.092 km € 5.999,-

S I TEI T SI N D

Inrichting: Bouwjaar: Kleur: Bekleding: Brandstof: Versnellingsbak:

I T E I T S I ND

2 5 - T OP K 19

WEEKTOPPER SSang Yong KYron m200 Xdi dYnamic

L WA

S

2 5 - T OP K 19

KORTING

L WA

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

S G A D ZON 1137..0000 tu/mur OPEN!

S G N I R P S N E S S A R LUXE BOX T A S EN M zo

Kijk voor details en ons totale aanbod op:

www.autokwaak.nl

G N I R P S X O B T I E T I KWAL COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!!

A U T O M O B I E L B E D R I J F

Designhoofdbord! + 2 beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matrastopper! + 2 luxe kussens

van der Kwaak •

verkoop

AAL VAN MINIM IT E IT L A W K G IN P U Aals u gewend bent van Beds 2 Basic

inkoop

inruil

financiering

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

Kwaliteitsbanden tegen scherpe prijzen

Normaal € 1.089,NU VOOR

€ 399,-

COMPLETE 2-PERSOONS ELEKTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!!

GRATIS TABLET

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING BRIXTON ONGELOOFLIJKE PRIJS!!!

Kom langs en test deze fantastische boxspring!

Ook verkrijgbaar in de maten 1.60 én 180 breed Normaal € 4.189,TOP-AANBIEDING V.A. Beds 2 Basic

WINNAAR!!

Laat ons uw zomer- en winterbanden opslaan!

SUPER STUNT Normaal € 2.399,-

BRIXTON COMPLEET!!!

€ 999,-

COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELEKTRISCH VERSTELBAAR Luxe design hoofdbord + 2x elektr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke V olva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen + 2x poten set + 2x metalen matrasrem keuze uit diverse maten!

Informeer naar de voordelige all-in prijzen Ook voor het complete auto-onderhoud en LPG en CNG specialist Basic

MATRASSEN AANBIEDING

Valkenburgseweg 70 - Katwijk a/d Rijn - (071)4027000 email: rijnzicht@ziggo.nl

Royal Wellness

OPGeLet!

PArtICuLIereN

uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling à € 8,00 ingeleverd worden bij:

• HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRImERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOp, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORpS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSpALEIS LEIDERDORp, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (passage) en FOTO DICKHOF, Irisln. 63, OeGStGeeSt

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DINSDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels € 8.00. Per regel € 2.75 meer.

Katwijk Leiderdorp

Noordwijk hout Noordwijker Oegstgeest Rijnsburg Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland Warmond Wassenaar De Zilk

}

Health Emperor

1 GRATIS DEKBED+ 2 GRATIS KUSSENS

LAAGSTE PRIJS!

MATRAS GRATIS!

€ 39,- p.st.

€ 999,-

€ 179,- p.st.

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ Handgemaakt met 7 slags micro pocketveer √ 500 veren m2 √ Comfortzones √ Zomer en winterzijde

Eigenschappen √ 19 cm SG25 Polyether kern √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Handgemaakt

Sleep King

Brighton

Silver 500

Super Queen

MATRAS GRATIS!

€ 269,Eigenschappen √ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam √ 19 cm

Leverbaar in alle maten!

Koopavonden

Ma. Di./wo Do./vr. za. Zo.

Do./vr. 18.30-21.00 uur

NIEUW!

MATRAS GRATIS!

€ 599,Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 7-slags pocketveer √ 500 veren m2 + 4 cm koudschuim/ viscose of latex √ 7 ergonomische comfortzones √ 2-zijdig te beslapen

NIEUW! Beds 2 Basic

WINNAAR!!

Leverbaar in alle maten

MATRAS GRATIS!

in meerdere stoffen en kleuren Prijs voor vaste uitvoering Elektrische versie: incl. draadloos bedienbare elektromotoren, spanningsvrij

Quartz balance PLUS

€ 299,-

Eigenschappen √ Goed matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bodems

Openingstijden 13.30-18.00 uur 10.00-18.00 uur 10.00-21.00 uur 09.30-17.00 uur 13.00-17.00 uur

Monte Carlo

Eigenschappen Leverbaar in alle maten! √ 7 slags pocketveer √ 300 veren m2 met 2,5 cm comfortschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

€ 999,Eigenschappen √ Top HR60 koudschuim √ 4 cm traagschuim in tijk √ Koel in de zomer √ 3D profiel / hard en zacht √ Beter ligcomfort en ventilatie

Polysensual MATRAS GRATIS!

Leverbaar in alle maten!

MATRAS GRATIS!

Leverbaar in alle maten!

(Classic handmade)

€ 1.975,-

* TOP DESIGN BOXSPRING * WINNAAR onder de luxe boxsprings * Luxe kwaliteits design hoofdbord * 2x Luxe gestoffeerde boxen * 2x Luxe actieve hoog-laag pocketveer matras (7 zones) * Luxe Henson Twintopper, zomer en winterzijde * Stoffen zijn 100% vuilwerend * Luxe blokpoten met aluminium afgewerkt * Luxe in- & uitstap verlichting

Maat 1.40 cm

Garage Rijnzicht

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoering

Maat 1.20 cm

LAAGSTE PRIJS!

Bij aanschaf van een luxe boxspring en/of elektrisch bed

5

LEVERBAAR IN VERSCHILLENDE KLEUREN!

MATRAS GRATIS!

€ 699,Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 24 cm stevig matras √ Pocketveer 7 slags/7 zones √ 3d border met handvaten √ Toplaag HR 60 koudschuim

Balance Sense MATRAS GRATIS!

MATRAS GRATIS!

€ 899,-

€ 599,-

€ 199,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen √ 7-slags micro pocketveer √ 500 m2 met 2 cm HR60 koudschuim afdeklaag √ 7 gepatenteerde comfortzones √ Zomer en winterzijde

Eigenschappen √ 7-slags pocketveer √ 360 veren m2 met 2 cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 gepatenteede comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

Eigenschappen √ 15 cm koudschuim kern √ Ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Afritsbaar en wasbaar

Bij Beds

071 2000168

Kerkstraat 58 • 2201 KN Noordwijk (binnen) INGANG Passage • naast De Ridder schoenen

2 Basic

e prijzen • Laagst aliteit kw • Beste comfort e t s • Be vies • TOP-ad rvice e • TOP-s

Post @ beds2basic.nl • www.beds2basic.nl

€ 8.00 € € € €

10.75 13.50 16.25 19.00

uw inbouwkoelkast defect ? Santos Race- en ATB Specialist Wij leveren exclusief customized spuitwerk voor Santos fietsen. Opbouw volgens eigen specificaties mogelijk.

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Maak een afspraak met ons, wij komen graag bij u langs!

Ook leveren wij merken zoals: Duell Litespeed, Merida en Ridley. Openingstijden: Dinsdagavond: 18.00 - 21.00 uur Vrijdagavond: 17.00 - 21.00 uur Zaterdag: 10.00 - 13.00 uur Andere tijden mogelijk na telefonische afspraak: 06 18639261

Gieterij 27-29 2211 WC Noordwijkerhout


Snel drukwerk nodig?

De Valkenburger Verschijnt wekelijks

Ambachtsweg 7a 2222 AH Katwijk Te l e f o o n ( 071) 402 13 81 Te l e f a x ( 071) 403 37 69

Heeft u de krant niet gekregen?

B el 4022901

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl

Redactie: redactie@derijnsburger.nl

KERKDIENSTEN ZONDAG 11 NOVEMBER Geref. Kerk (vrijg.) 09.30 uur: ds. R.Th. Pos 17.00 uur: ds. J.M. Oldenhuis, Bergschenhoek

Havel en Kovac Met de val van de Berlijnse Muur, op 9 november 1989, wordt een proces in werking gesteld dat leidt tot het uiteenvallen van het Oostblok. De bevolking van Tsjecho-Slowakije schreeuwt in navolging van de Duitse Democratische Republiek, Hongarije en Polen om hervormingen. Het communistische regime wordt omvergeworpen en de eerste vrije verkiezingen in jaren vinden plaats. Václav Havel (dichter, filosoof, toneelschrijver, maar vooral dissident) wordt gekozen tot de eerste president van een vrij Tsjecho-Slowakije.

Ned. Herv. Gem. 10.00 uur: ds. B. Brunt, dopen 18.30 uur: ds. J.B. Alblas, Katwijk GEREF. KERK VALKENBURG 10.00 uur: ds. C. Meijer, Haarlem E.H.B.O. Valkenburg Secretariaat: Sandra van Delft, Hoofdstraat 4, 2235 CG Valkenburg, tel. 071-4075647, E-mail: ehbovalkenburg@hotmail.com

In een Tupolev 154 (OK-BYP), een vliegtuig van Russische makelij, komt Václav Havel op donderdag 21 maart 1991, vanuit Brussel naar Valkenburg. Het is voor het eerst dat er een Tupolev 154 op het vliegkamp is te zien. Tijdens het taxiën naar het hoofdplatform maakt de piloot, hoogstwaarschijnlijk, een inschattingsfout waardoor de linkervleugeltip een hangaar raakt (even Apeldoorn bellen!). De schade aan de vleugel is van dien aard dat er de volgende dag een tweede Tupolev 154 (OK-BYO) naar Valkenburg wordt overgevlogen. Alsof er niets aan de hand is, wordt Václav Havel begroet door minister-president Lubbers en de Chef van het Militaire Huis van Hare Majesteit de Koning, Viceadmiraal Brainich von Brainich Felth. Na onder andere een bezoek aan de vestingplaats Naarden, mausoleum beroemd Tsjechisch wijsgeer Jan Amos Comenius overleden in 1670, vertrekt het gezelschap op zaterdag 23 maart naar Parijs voor een ontmoeting met president Mitterrand.

Vereniging Oud Valkenburg EXPOSITIE IN DE TOREN Geopend iedere zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur of op afspraak: tel. 4075939.

Fysio- en manuele therapie Energiek

De meningsverschillen tussen het Tsjechische- en Slowaakse deel nemen in 1992 dusdanige vormen aan dat wordt besloten om de republiek te splitsen in twee zelfstandige staten. Deze vreedzame opdeling vindt plaats op 1 januari 1993 en Václav Havel wordt de eerste president van Tsjechië. In 1995 wordt hem de Geuzenpenning toegekend en komt hij voor een tweede keer naar Valkenburg. In een Challenger (OK-BYA) arriveert hij op maandag 13 maart op het vliegkamp. De Geuzenpenning, een onderscheiding van de Stichting Geuzenverzet 1940-45, wordt in de Grote Kerk te Vlaardingen door premier Kok in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin uitgereikt.

Voorschoterweg 3a 2235 SE Valkenburg (z.h.) Tel: 06-30528236

Halloweeeeeen……

KEuzE uIT 3 SOORTEN PaTaT: eigengemaakte, ras- en fabriekspatat.

Ook in Valkenburg werd Halloween gevierd. Onder luid gegil en gekrijs kwamen de kinderen hun snoep ophalen. Maar het was gezellig. (Foto: AdV).

Maandaanbiedingen NOVEMBER

4 PaTaT + 4 KROKETTEN of 4 fRIKaNDEllEN + pot saus naar keuze

SPaRERIBSchOTEl

11,00 Nu 12,50 2,75

BROODJE GEzOND KaRBONaDE MET PaTaT 5,50 EN SauS halVE KIP MET PaTaT EN SauS 5,75 OPENINGSTIJDEN: Maandag van 12.00-13.30 uur en van 17.00-23.00 uur Di. t/m zaterdag 12.00-23.00 uur

Castellumplein 2, Valkenburg (ZH) Tel./fax 071 - 407 85 40

Hij komt, hij komt…..

Sinterklaas ook in Valkenburg Sinterklaas heeft laten weten dat hij zaterdag 24 november met zijn gezelschap de pakjesboot aanlegt in Valkenburg. Natuurlijk vindt de Sint het fijn om vooral de kinderen uit het Rijndorp daar weer te zien. Sinterklaas komt met zijn pieten aan bij het Pontje in Valkenburg. Hij wordt daar om 14.00 uur verwacht. Na het welkom zal Sinterklaas rustig naar het Castellumplein lopen, waar hij in een koets stapt om de reis voort te zetten naar De Peuk. Hier wordt met de kinderen weer een geweldig feest gevierd. Kinderen tot en met groep 4 van de basisschool krijgen hiervoor binnenkort op school een toegangskaartje uitgereikt. Voor kinderen in deze leeftijd die buiten Valkenburg naar school gaan is een kaartje af te halen bij Jacqueline Souverijn, Lannervalk 10 in Valkenburg. Als het feest voor de kleinsten afgelopen is, zal er vanaf ongeveer 16.00 uur nog een uurtje disco zijn. Hierbij zijn ook de oudere kinderen welkom. Om 17.00 uur is het feest dan echt afgelopen.

De Slowaakse president Michal Kovac brengt in 1996 een tweedaags bezoek aan Nederland. Het presidentiële gezelschap komt met een Tupolev 154 (OM-BYO) op dinsdag 12 november aan op Valkenburg. Klokslag negen uur zwaait de vliegtuigdeur open en gaat de chef protocol in gezelschap van een afgevaardigde van de Slowaakse ambassade aan boord om de gasten welkom te heten. Op het platform wordt Michal Kovac en zijn echtgenote begroet door minister-president Kok. De volgende dag brengt de president een bezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Gasunie. Om niet te veel tijd te verliezen wordt voor het bezoek aan Groningen gebruik gemaakt van een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Aan het begin van de avond keert de Tupolev 154 met Kovac terug naar Bratislava. Terug naar zijn gerenoveerde presidentiële paleis, terug naar het land wat hem in een volledig isolement heeft gedreven, maar zo blij als een kind, alsof hij op schoolreisje is geweest. Oud Valkenburger Martin de Boer publiceerde drie jaar geleden een naslagwerk met de titel ‘Vreemde vogels op Valkenburg’. In de titel staat het woord vogel voor de vliegtuigen en helikopters die het vliegveld om wat voor reden ook aandeden. In deze serie heeft het woord vogel betrekking op een of meerdere personen. Zie http:// nl-nl.facebook.com/pages/Vreemde-Vogels-opValkenburg/209349665800345 voor eerder gepubliceerde columns. Reacties: martin_falcon@hotmail.com.

Sluiting geëist in rechtszaak

Asielzoekers ontevreden over AZC

Arjan en Linda brengen met Studio Plein 10 meer levendigheid op het Castellumplein. (Foto: AdV).

Ruim zestig asielzoekers willen dat het asielzoekerscentrum in Katwijk gaat sluiten. Ze zijn ontevreden over de leefomstandigheden, met name voor de kinderen, en hebben een kort geding tegen de overheid aangespannen.

Studio Plein 10 in centrum van Rijndorp

Gisteren kwam het kortgeding voor bij de Haagse rechtbank. De asielzoekers vinden de locatie ongeschikt voor kinderen, de medische ondersteuning onvoldoende en voelen zich extra beperkt door de meldplicht die ’s middags geldt. De gezinsopvanglocatie (GOL) op het voormalig vliegveld Valkenburg is een plaats waar uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen verblijven, samen met gezinnen die wel nog in procedure zijn. Advocaat Cliff van Bekkum staat de asielzoekers bij in de rechtszaak. ‘Zo’n zes weken geleden hoorde ik van mijn collega over een cliënt die hij had bijgestaan en waarbij de rechter had gezegd zei dat hij een civiele procedure moest starten. Ik heb dat toen opgepakt.’ Van Bekkum is naar Katwijk gereden om zelf eens te kijken naar de omstandigheden. ‘Ik vond het nog erger dan in het rapport beschreven.’ De advocaat bedoelt het rapport dat begin dit jaar verscheen. Daarin concludeerden UNICEF Nederland en Defence for Children in een quickscan, dat de situatie in Katwijk niet voldoet voor kinderen. ‘Het oude kazernegebouw is niet geschikt’, meent ook Van Bekkum. ‘Zodra je binnenkomt bijvoorbeeld, zie je een open trap. Kinderen gebruiken die trap bij slecht weer als klimrek, omdat er verder niets te doen is. Er hangen geen vangnetten of andere voorzorgsmaatregelen. Er is er wel eens een naar beneden gevallen.’

Meldplicht

Ook over de meldplicht willen de asielzoekers bij de rechter te rade gaan. Volgens Van Bekkum legt de meldplicht, elke dag tussen 12.45 en

13.45 uur, een grote druk op cliënten. ‘Om 9.00 uur brengen ze de kinderen naar school, die ze om 12.00 uur gaan ophalen. Na het middageten moeten de kinderen om 13.00 uur weer op school zijn, waar ze om 15.00 uur weer kunnen worden opgehaald. Ouders hebben dan alleen ’s morgens tijd om naar de winkels te gaan voor boodschappen en kleding, maar te weinig tijd om naar de goedkoopste winkel te kunnen. En met het weinige geld dat ze hebben, kunnen ze dan bijvoorbeeld geen nieuwe kleding kopen. Toen ik er vorige week vrijdag was, zag ik nog een jongetje in open sandalen lopen. De kinderen zijn het dupe van dit verhaal.’ Alleen al vanwege die meldplicht willen zijn cliënten graag naar een andere locatie, meent de advocaat. ‘In het reguliere AZC hoeven ze, volgens mij, maar een keer per week te melden.’

Medische toestand

Tot slot is ook de medische toestand een argument voor de advocaat om sluiting te vragen. Eerder maakten de Katwijkse huisartsen melding van een, in hun ogen, ‘onwerkbare situatie’. Zij doelden op de plotselinge verhuizingen, toen het centrum werd ingericht als gezinslocatie. Ook de beperking van het alleen geven van noodhulp stond de dokters tegen. ‘De grens is bereikt en wij kunnen niet instaan voor een goede huisartsenzorg’ was in november vorig jaar de reactie.

COA

In een reactie op de aangespannen rechtszaak laat het COA weten dat de gezinslocatie ‘is omgeven door vooroordelen’. Persvoorlichter JanWillem Anholts: ‘Ik denk dat de meeste onvrede is over het regime en dan met name de meldplicht. Dat is iets dat van overheidswege is opgedragen en niet anders dan in reguliere asielzoekerscentra. Wat betreft de inrichting is die ook niet anders. Wij richten niet expres een centrum in met een stoel minder of andere

gordijnen.’ Ondanks dat Van Bekkum vraagt om sluiting van AZC Katwijk, zegt de advocaat dat dat niet zijn doel is. ‘Als ze besluiten de tent niet te sluiten, dan is dat wat mij betreft oké. Maar er moet dan wel wat gedaan worden, zodat het er fatsoenlijk is voor kinderen.’ Van Bekkum verwacht binnen twee weken een uitspraak van de rechter.

Waardering voor opruimers zwerfvuil De gemeente Katwijk vindt het belangrijk dat haar eigen bewoners hun buurt of straat schoon en leefbaar houden. Wethouder Gerard Mostert reikt, als blijk van waardering, in december speldjes uit aan mensen die vrijwillig zwerfvuil opruimen in hun straat of buurt. Kent u zo’n vrijwilliger? Meld hem of haar dan aan. In bijna alle buurten binnen de gemeente zijn mensen die vrijwillig hun straat of buurt schoonhouden. Een grote bijdrage leveren mensen die zwerfvuil opruimen. De gemeente doet er alles aan om straten en buurten zo schoon mogelijk te houden. Daarnaast hebben bewoners een verantwoordelijkheid om hun omgeving schoon, veilig en leefbaar te houden. Mensen die dit vrijwilliger doen, worden jaarlijks beloond met het uitreiken van een speldje. Als u iemand weet die zich vrijwilliger hiervoor inzet, dan kunt u diegene aanmelden bij Hans van Duijn van de gemeente Katwijk. Zijn telefoonnummer is 406 5122. Via mail kan ook: h.vanduijn@katwijk.nl.

Er komt weer wat levendigheid op het Castellumplein. Sinds vorige week is daar Studio Plein 10 voor communicatie en fotografie geopend. Deze wordt bemand door Arjan van der Zwart (32) en Linda Deelstra (41), die beiden enthousiast zijn over de locatie. ´Het Castellumplein zien wij als het kloppend hart van Valkenburg’, aldus beide jonge ondernemers. Door Aty de Vries Arjan van der Zwart werkte al ruim drie jaar vanuit zijn woning aan de Middenweg. De laatste jaren was er een enorme groei van fotografische klussen, waaronder trouwreportages. Het was duidelijk dat hij toe was aan meer werkruimte, een stabiele werkplek en een ontvangstruimte waar hij zijn klanten kon ontvangen. Samen met Linda Deelstra vond hij de ideale studioruimte in het kloppend hart van Valkenburg. ´Het pand heeft karakter en de allure die we zochten. We willen door Plein 10 laten zien dat Valkenburg een levend dorp is´, aldus Arjan.

Pasfoto’s

Een van de taken van Linda is het beheer van de receptie en de ontvangst van aanstaande bruidsparen. Arjan vindt het fijn dat er ook een vrouw bij is, want die legt toch weer andere accenten dan een man. Zo kan er met hen in alle rust de mooiste dag van hun leven besproken worden. Arjan toont de grote ruime studio waar de foto’s gemaakt kunnen worden, alsook de foto’s voor de webshop van cliënten. ´Dankzij de samenwerking met Linda kunnen we onze huidige en nieuwe klanten beter en sneller van dienst zijn, wat in deze tijd ontzettend belangrijk is’, aldus Arjan. Linda geeft nog snel het laatste nieuwtje door: ´Binnenkort is het mogelijk om bij ons pasfoto’s te laten maken, dan hoef je er niet meer voor naar Katwijk’. Ook fijn voor de oudere dorpsbewoners. ´Ondanks de crisis zijn wij bezig met de toekomst. Wij kijken vooruit en zien volop mogelijkheden om onze klanten van dienst te zijn’, aldus Arjan. Binnenkort gaat de website de lucht in www.plein10.com en www.lovepicture.nl.

Sela komt naar Katwijk Vrijdag 7 december komt Sela naar Katwijk voor een bijzonder kerstconcert in de Nieuwe Kerk. De missie van deze band is het schrijven van nieuwe liederen voor de kerk en het samen zingen daarvan. Dit kerstconcert is onderdeel van een reeks concerten om stil te staan bij de geboorte van Jezus Christus. De belofte van hoop voor een wereld in nood, verwachten met Jesaja, Bethlehem, het majestueuze engelenkoor. Sela ziet er naar uit om ook in Katwijk samen te zingen, intens te genieten en God lof toe te zingen. De plaatselijke organisatie van dit concert is in handen van de Confessionele Jeugdraad (CJR). Het concert begint vrijdag 7 december om 19.30 uur. Kaarten kosten € 17,50 en kunnen alleen online besteld worden via www.selamusic.nl.

Party in De Terp. (Foto: Marc van Beelen).

70’s, 80’s & 90’s Party in De Terp ‘Blame it on the Boogie Brothers.’ Op zaterdag 24 november is er in De Terp in Valkenburg weer het grootste verkleedfeest van de regio. Vrolijke klanken uit de jaren zeventig en tachtig vullen de grote zaal en in de kleine zaal gaat iedereen los op de muziek uit de jaren negentig. Van disco tot soul en van new wave tot dance en natuurlijk mag de grote discovloer niet ontbreken. De voorverkoop is gestart en de kaarten kosten € 12,50. Mindwave en De Terp halen weer alles uit de kast om op de laatste zaterdag van november een vrolijk feest in Valkenburg te houden. De beste feestmuziek uit drie illustere decennia zal de revue passeren gedraaid door de beste deejays. In de grote zaal draaien Henk Cassius, Johnny Onny en natuurlijk de Boogie Brothers de beste tracks uit de jaren zeventig en tachtig. En in de kleine zaal breiden Dree en Hamski het repertoire uit naar de jaren negentig. De avond krijgt een knallende finale met een optreden van dj Marc Perera die de hits uit dertig jaar popmuziek in een hedendaags jasje draait in een verfrissende mix.

De Terp opent haar deuren om 20.00 uur en het feest barst om 20.30 uur los. Wie de Mindwave feesten in het verleden heeft bezocht, weet dat het een groot spektakel zal worden met glinsterende discobollen, ee verlichte discovloer en natuurlijk de vrolijk verklede bezoekers. Dus haal je feestkleding uit de kast en maak je klaar voor het feest van het jaar! Kaarten zijn voor € 12,50 te verkrijgen bij Videoland in Rijnsburg, Nico’s Fietsplus en Bottelier Krijgsman in Katwijk en snackbar ’t Pontje en De Terp in Valkenburg. Voor meer informatie kunt u kijken op mindwave.hyves.nl of deterponline.nl.


Informatie van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 E-mail: info@katwijk.nl - Website: www.katwijk.nl

Openingstijden:

Hoofdlocatie Katwijk Maandag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Dinsdag van 8.00-12.30 uur Woensdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Donderdag van 8.00-20.00 uur (aaneengesloten) Vrijdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten)

Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00-17.00 uur

Spreekuur college

De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs Als iemand persoonlijk wil overleggen over een probleem of idee? Dan kan dat op het wekelijks spreekuur van de wijkregisseur, waarbij ook de wijkagent aanschuift. Ook is een afspraak op maat met de wijkregisseur mogelijk. Ter info: De wijkregisseur bemoeit zich niet meer rechtstreeks met het onderhoud van de buitenruimte. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Marktplein/Piet Heinlaan (gebouw marktmeester)

Bekendmakingen gemeente Katwijk Algemene informatie bekendmakingen Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaarof beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Bestemmingsplannen

Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant)

Beroep Tegen onderstaande besluiten kan beroep worden ingesteld door: - belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad kenbaar hebben gemaakt en - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad kenbaar te hebben gemaakt. - Tegen de aangebrachte wijzigingen kunnen belanghebbenden beroep instellen.

Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Overrijn 8 (Heerenhuys)

Vastgesteld bestemmingsplan De Horn, eerste partiële herziening Het vastgestelde bestemmingsplan ‘De Horn, eerste partiële herziening’ van de gemeente Katwijk, met identificatiecode NL.IMRO.05370000_PCbpDeHornPH1 ligt met ingang van 19 november 2012 tot en met 28 december 2012 ter inzage.

Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg )

Plangebied Het plangebied van het bestemmingsplan betreft de woningbouwlocatie De Horn in Rijnsburg. Het gebied worden aan de noordzijde begrensd door het Oegstgeesterkanaal, aan de zuidzijde door de Oegstgeesterweg en aan de Westzijde door de Brouwerstraat. Het bestemmingsplan is een partiële herziening van de bestemmingsplannen De Horn, 2006. Het betreft een aanpassing van de uitwerkingsregels van woningbouwlocatie De Horn en een definitieve bestemming voor het perceel Collegiantenstraat 41.

Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, Graaf Florislaan 20 (voormalige politiepost Rijnsburg)

Ondernemersloket

Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Ter inzage Het bestemmingsplan kan worden geraadpleegd op: www.ruimtelijkeplannen. nl/?planidn=NL.IMRO. 05370000_PCbpDeHornPH1 De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan kunt u langs elektronische weg verkrijgen op: http://ruimtelijkeplannen.katwijk.nl/roktw/NL.IMRO. 05370000_PCbpDeHornPH1 Het bestemmingsplan ligt ook ter inzage op het gemeentehuis te Katwijk. Beroep Tegen het besluit van de raad kan gedurende 6 weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, door: • Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad kenbaar hebben gemaakt. • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad kenbaar te hebben gemaakt. • Tegen de aangebrachte wijzigingen kunnen belanghebbenden beroep instellen. Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van spoedeisend belang kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Digitaal indienen is ook mogelijk.

Milieu Meldingen van niet-vergunningplichtige inrichtingen

Bezwaar Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Afwijking sluitingsuur Locatie

Omschrijving

Hoorneslaan, Katwijk

Melding afwijking sluitingsuur op 10-112012 tot 2.30 uur

Bekendmaking besluit 31-10-12

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Sportpark Middelmors, Rijnsburg

Het organiseren van een oudejaarsloterij op 31 december

31-10-12

het oprichten van de inrichting

Bovenstaande melding(en) hebben een informatief karakter, er is geen bezwaar mogelijk. Indien gewenst kan op het gemeentehuis een toelichting worden gegeven op deze stukken.

Vergadering Welstandscommissie

De burgemeester houdt elke dinsdag een spreekuur waar u zonder afspraak terecht kunt. Het spreekuur is van 17.00-18.00 uur in het gemeentehuis van Katwijk. U kunt u melden bij de receptie. Wanneer het spreekuur niet doorgaat, wordt dat gepubliceerd op de website en op deze pagina in de krant.

AGENDA van de vergadering van de kamer Overige Zaken d.d. woensdag 14 november 2012 vanaf 19.30 uur op het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3.

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd:

Van 19.30 tot 19.45 uur:

Besloten zitting.

Verleende omgevingsvergunning

Van 19.45 tot 20.15 uur:

Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 23 juni 2012 tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor de vestiging van een horecabedrijf op het perceel Zwaaikom 7 te Katwijk.

Van 20.15 tot 20.45 uur:

Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 16 mei 2012 tot de instelling van parkeerregulering in diverse straten van Katwijk.

Locatie E. A. Borgerstraat 1, Katwijk Korte Voorhouterweg 2C, Rijnsburg De Poel 2, Rijnsburg Burgemeester Koomansplein 1, Rijnsburg Lijdweg 2, Katwijk Rijnmond 198, Katwijk Vliet Noordzijde 71, Rijnsburg Princestraat 26, Katwijk

Omschrijving

Bekendmaking besluit het restaureren van de dakopbouw aan de 29-10-12 achterzijde van de woning het kappen van 3 bomen 30-10-12 het kappen van een boom naast de school

29-10-12

kappen van een boom in de tuin van het voormalige gemeentehuis

29-10-12

het veranderen en vergroten van de woning de bestaande overkapping voorzien van wanden het vervangen van kozijnen en het wijzigen van de achtergevel het veranderen van de voorgevel en het vergroten van het balkon (wijziging op eerder verleende vergunning)

25-10-12 30-10-12 31-10-12 02-11-12

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning

Eigenaren gezocht Toepassing wrakkenwet De Gemeentelijke Opsporingsambtenaren zijn op zoek naar de eigenaren van onderstaande objecten. Regelmatig treffen de gemeentelijke opsporingsambtenaren vaartuigen aan die al langere tijd onder water liggen of in verwaarloosde toestand verkeren. De eigenaren van de vaartuigen kunnen vaak niet achterhaald worden. De wrakken worden geborgen omdat deze overlast veroorzaken en schade kunnen veroorzaken aan walkanten en (woon) boten. Bij een recente schouw langs en van de waterwegen zijn onderstaande vaartuigen aangetroffen.

Locatie

Omschrijving

Overrijn (t.o. nr. 7), het kappen van drie bomen Katwijk Zeeweg t.h.v. nr. het kappen van drie bomen 117, Katwijk

Datum indiening 23-10-12 23-10-12

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? Graag vooraf telefonisch opvragen! Belt u tussen 09.00 - 16.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en vraag naar de afdeling Veiligheid, team Vergunningen.

Beleid

Bovenstaande vaartuigen zijn aangetroffen in de Rijn, ter hoogte van de Overrijn, te Katwijk. Van 1 vaartuig steekt alleen de buitenboordmotor van het merk Mercury nog boven het water uit. Indien de eigenaren van deze vaartuigen zich niet vóór 22 november 2012 melden bij de afdeling Wijkwerk (071-4065000) zullen deze vaartuigen door de gemeente verwijderd worden. Verwijderde objecten worden vervolgens gedurende 13 weken opgeslagen in een gemeentelijk depot. Gedurende deze periode kunnen eigenaren de vaartuigen ophalen tegen betaling van de berging- en stallingkosten. Wanneer eigenaren zich in deze periode nog niet hebben gemeld zullen de betreffende objecten worden vernietigd.

Ingekomen evenementen Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Turfmarkt, Katwijk

Het organiseren van de intocht van Sinterklaas op 24 november van 12.00 uur tot 15.00 uur

02-11-12

Beroep

Omschrijving het oprichten van de inrichting veranderen van de inrichting

Het spreekuur van de burgemeester gaat niet door op dinsdag 13 november 2012.

Loterijvergunning

Het college heeft onderstaande melding(en) ontvangen (Artikel 8.40 Wet milieubeheer): Locatie Heerenweg 13, Katwijk Voorhouterweg 80, Rijnsburg Taanderstraat 5, Katwijk

Spreekuur burgemeester

Onderstaande besluiten kunt u vanaf de hieronder genoemde datum gedurende zes weken inzien op het gemeentehuis (hoofdlocatie) in Katwijk. Binnen deze termijn kan beroep worden ingesteld door: - belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking binnen de daarvoor gestelde termijn. Geweigerde uitgebreide omgevingsvergunning Locatie Zwenkgras 1, Katwijk

Omschrijving

Beroepstermijn

het splitsen van het pand

01-11-12

Besluit 2012-19992 Burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk maken bekend dat zij bij besluit van 23 oktober 2012, met kenmerk 2012-19992, een medewerker van het team Toezicht en Handhaving Bebouwde Omgeving heeft aangewezen als toezichthouder voor het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wabo, de Wet veiligheidsregio’s, de Wet op de kansspelen, de APV Katwijk en de Monumentenverordening Gemeente Katwijk. Dit besluit treedt in werking met ingang van 9 november 2012 en ligt voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage tijdens kantooruren. Beleidsregels leerlingenvervoer Op 29 maart 2012 is de verordening leerlingenvervoer gemeente Katwijk 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Met betrekking tot toepassing van deze verordening is een aantal beleidsregels opgesteld. In de beleidsregels zijn beleidskeuzes geformuleerd, die de wijze van beoordeling van de aanvragen eenduidig en transparant maken. De beleidsregels leerlingenvervoer Katwijk 2012 zijn op 30 oktober 2012 door het college vastgesteld. Van 7 november 2012 tot 1 december 2012 kunt u het beleid inzien op het gemeentehuis.

De gemeenteraad Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad: Partij Raadslid Tel. e-mail CDA De heer 071j.w.ravensbergen@planet.nl J.W. Ravensbergen 4034724 Christen Mevrouw A. Kuijt- 071Atiekuijt@ziggo.nl Unie van den Oever 4022709 GB De heer 071Gerardbol@live.nl G.H.A. Bol 4032443 PvdA Mevrouw 06 30 41 68 nellysmits58@gmail.com P.S. Smits 94 SGP De heer 071wjvanduijn@hetnet.nl W.J. van Duijn 4015803 VVD Mevrouw A.H. van 06 40 25 96 Anita.van.ginkel@xs4all.nl Ginkel-Lanting 57

De vergadering van de Welstandscommissie Katwijk is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 13 november 2012 om 08.30 uur. Geïnteresseerden kunnen bij de secretaris van de Welstandscommissie de agenda opvragen (tel. 071-4065000). Op verzoek geeft de secretaris aan in welke vergadering een concreet bouwplan wordt behandeld.

KOV te gast bij Katwijkse schietvereniging

Katwijkse ondernemers wachten op concrete voorstellen over citymarketing Dat Katwijkse ondernemers van huis-uit het scherp zien en hun doelen maar al te vaak weten te raken, bleek niet helemaal uit de contactbijeenkomst van de Katwijkse Ondernemers Vereniging (KOV) eerder deze maand. Die stond in het teken van de begroting van de verenging en vooral het kennismaken met de schietsport. In de prachtige verenigingsruimte van de Katwijkse schietsportvereniging lukt het niet alle ondernemers te scoren door een treffer in de roos te plaatsen. Inzicht, beheersing en vooral concentratie waren de criteria waar de KOV-leden op de

schietbaan de strijd mee aan moesten gaan.

Trefzeker

De opkomst bij de Katwijkse schietsportvereniging (SSV Katwijk) in hun fraaie ruimten aan de Olympiaweg 1 was hoog. Vanwege voorschriften en de reglementen moesten de ondernemers zich vooraf aanmelden en was bij 150 aanwezigen het maximale aantal bereikt. Het nieuwe KOV-lid Willem Vis, directeur van Induct (gerelateerd aan de Vink Groep) en bestuurslid van de Schietsportvereniging (SSV) Katwijk, was deze avond gastheer en kreeg het woord, nadat respectievelijk de voorzitter en penningmeester de bijeenkomsten openden.

Vis gaf een toelichting op de vereniging, de ontwikkeling de afgelopen jaren en datgene wat de leden te wachten stonden: een trefzekere handeling op de schietbaan.

Overleg

Vooraf aan de introductie van de SSV-voorzitter meldde KOVvoorzitter Peter Jongejan dat de in oktober op initiatief van de KOV, KvK en Rabobank gehouden startersbijeenkomst een succes was. Zo’n veertig tot vijftig startende ondernemers konden relevante informatie en tips verkrijgen. ‘Voor herhaling vatbaar’, aldus Jongejan. ‘Want met starters creëren we nieuwe ondernemers en dat is een goede ontwikkeling’. Voorzitter Jongejan

memoreerde tevens het overleg van het KOV-bestuur met het college van burgemeester en wethouders. In dit overleg was veel aandacht voor afspraken rondom de verruiming van de regels, inclusief vestiging en bedrijfsaard, rondom de bedrijventerreinen. Ook kwamen in dit overleg initiatieven en vormen van ondersteuning voor startende ondernemers aan de orde.

Begroting

De KOV begroot voor 2013 lagere inkomsten voor de contributies. Dit vertelde penningmeester Ferry Huurman bij de presentatie van de begroting van de KOV voor het komend kalenderjaar. ‘De belangrijkste reden daarvoor is een verwachte

kleine daling van het ledenaantal’, aldus penningmeester Ferry Huurman. ‘Ondanks dat er jaarlijks een aantal nieuwe leden bijkomt, rekenen we uiteindelijk op iets lagere inkomsten van de contributies. Dit komt door fusering, verhuizing of beëindiging van de bedrijfsactiviteiten van sommige leden’. Opvallend is ook dat de post projecten met 3.500 euro terugloopt. ‘Dat heeft te maken met onduidelijkheid over de voortgang van het project Citymarketing en stichting KBOR. Niet dat we die initiatieven stoppen, maar we willen eerst concrete voorstellen voor de verdere voorzetting van die projecten’. De begroting van de KOV leert

Fotograaf Hans Kruyt legt aan voor een trefzeker schot.(Foto:pr). dat de ondernemersvereniging de financiën goed op orde heeft. Het totaal van inkomsten en kosten is uiteraard in evenwicht en bevindt zich rond de honderdduizend gulden. De contactbijeenkomst van 3

december is samen met leden van de Noordwijkse ondernemersvereniging (NOV). De spreker die avond is Ruud Koonstra. Het thema gaat onder andere over duurzaamheid.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

RBB loot PSV thuis Rijnsburgse Boys heeft in de vierde ronde van het KNVB-toernooi een thuiswedstrijd geloot tegen PSV. De wedstrijd wordt gespeeld op 18, 19 of 20 december. De volledige loting voor de vierde ronde ziet er als volgt uit: Vitesse - ADO ‘20; FC Den Bosch - SC Cambuur; FC Dordrecht - AZ; FC Groningen - Ajax; Go Ahead Eagles - PEC Zwolle; sc Heerenveen - Feyenoord; NAC Breda - Heracles Almelo en Rijnsburgse Boys - PSV.

RVV ook te sterk voor Liusna De volleyballers van RVV H1 wonnen afgelopen vrijdagavond in Lisse met 1-3 van Liusna H1. De Katwijkers staan ondanks het setverlies nu zelfs iets steviger aan kop van de eerste klasse. Het was een bittere pil voor RVV, het onnodige verlies van de eerste set. Na een haperend begin werd Liusna stevig onder druk gezet door Martin Verheij, die een serie van negen punten neerzette (2-9).

RBB-verdediger Jordy Strooker in actie. (Foto: Dick van Duijn).

Spannende competitie Topklasse

Rijnsburgse Boys doet zichzelf tekort Een onnodig gelijkspel tegen een ´luizenploeg´. Dat was de mening van de meeste kenners tijdens de derde helft van de wedstrijd Rijnsburgse Boys-Noordwijk. Waar de wedstrijden tegen de rood-witten in het verleden meestal een waar feest waren, lijkt het dit seizoen wel om zij naar Rijnsburg komen om niet te verliezen. Een ploeg met een ´handbalverdediging´ waar de boys, zeker in de eerste helft, geen antwoord op hadden. Het gevolg was dat de enige uitval van Noordwijk ook direct raak was. Nadat trainer Niek Oosterlee in de rust een tweetal wissels toepaste ging het spoken op Middelmors. Niet alleen de vele kansen van Rijnsburgse Boys brachten opwinding bij het publiek, ook scheidsrechter Serik deed een duit in het zakje. Hij trok maar liefst negen keer geel en vier keer rood. Na al dit fraais scoorde Rijnsburg ook nog de gelijkmaker, al kwam deze vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd wel wat laat.

Hectisch

Oosterlee begon de wedstrijd tegen Noordwijk met de gedachte ´never change a winning team´. Alleen doelman Van der Meer moest weer plaatsmaken voor Van Nieuwkoop. ‘Een vaste afspraak’, aldus Niek Oosterlee, die steeds meer tegenstanders op Middelmors ziet verschijnen met een erg verdedigende instelling. Rijnsburgse Boys weet dit en gaat hier steeds beter mee om, al waren de druiven na de wedstrijd tegen Noordwijk toch zuur. De tweede helft bood zeker kansen op meer dan een gelijkspel. Het winnende doelpunt wilde echter niet vallen. De achterstand kwam wat knullig tot stand. Verdediger Ruud Kras, hij viel in de rust geblesseerd uit, stoomde op vanaf eigen helft tot halverwege de helft van de tegenstander. Daar kon hij echter de bal niet kwijt en de Noordwijkers konden snel omschakelen en brachten Kees (Pier) Tol alleen voor doelman Van Nieuwkoop. Een 0-1 achterstand was het gevolg. Verliezen is nooit een optie zo moet Oosterlee gedacht hebben en bracht Gootjes voor de wat teleurstellende Kluin en Danny van der Vijver voor Ruud Kras. Dit bracht meer

leven in de Rijnsburgse brouwerij en de kansen kwamen al direct na de rust. De genoemde invallers waren beiden dicht bij een doelpunt, maar kwamen niet tot scoren. Tot in de 86e minuut een zelfde doelpunt als een week eerder werd gescoord. Damiano Schet nam één van de vele corners en plaatste deze perfect op het hoofd van Ronald Breinburg. Deze kopte de bal keihard in de touwen. Een opsteker omdat deze treffer op het scorebord kwam na een zeer hectische periode. Rijnsburg spits Rémon van Bochoven was een kwartier eerder met rood (twee keer geel) van het veld gestuurd. Hierover ontstond nogal wat commotie, waarbij ook de verzorger van Rijnsburgse Boys, Henk Jan den Haan, zich terecht boos maakte. Dit was de assistent scheidsrechter niet ontgaan en ook hij kon vertrekken. Even later konden de Noordwijkers Moelee en Meurs, beiden twee keer geel, ook voortijdig gaan douchen en speelde beide ploegen de wedstrijd uit in een tien tegen negen formatie. De kaartenregen doet vermoeden dat de wedstrijd onsportief was, maar het tegendeel was waar. Scheidsrechter Serik liet gewoon niet met

zich spotten en trok na elk mekkerpartijtje een gele kaart. Zo werd een succesvolle week, bekerwinst op FC Emmen en een mooie loting voor de volgende ronde tegen het Eindhovens PSV, toch enigszins teleurstellend afgesloten. Het goede spel in de tweede helft had tegen Noordwijk drie punten moeten opleveren. Dit geeft wellicht moed voor de wedstrijd van a.s. zaterdag. Dit is ook weer geen gemakkelijke, wel een mooi affiche IJsselmeervogelsRijnsburgse Boys. Twee grootmachten in de zaterdag topklasse, beide op een plek op de ranglijst waar zij eigenlijk niet thuishoren. De ´rooien´ lijken op de weg terug met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden. Dit na een wat moeilijke seizoensstart. Vorig seizoen vond deze wedstrijd plaats op de speeldag. Rijnsburgse Boys had toen (theoretisch) nog kans op de titel en deed toen haar sportieve plicht. De 0-1 winst deed er echter niet meer toe. Een bekend verhaal. Zaterdag zijn er nieuwe kansen. Beide ploegen zullen er gebrand op zijn de aansluiting met de top te behouden. Een op voorhand spannend duel dat om 15.00 uur begint.

Eerste overwinning Rijnsoever dames 1

Kopposities voor tafeltennisheren De zevende ronde van de tafeltenniscompetitie leverde volop strijd op. Alle jeugdteams van TTV Rijnsoever speelden uit en op ‘vijandige bodem’ moest geprobeerd worden een goed resultaat neer te zetten. De senioren speelden wel thuis en boekten allemaal ruime overwinningen. De prestaties van het eerste team van tafeltennisvereniging Rijnsoever overtreffen alle verwachtingen. Waar de doelstelling voor dit seizoen handhaving is, bevindt het team zich op de koppositie in de hoofdklasse A. Het verschil qua aantal punten met de nummers twee en drie, TTV De Sprint (Brielle) en Taveri (Ridderkerk), is echter minimaal. Geflankeerd door dames 1 en heren 3 werd in de goed gevulde speelzaal aan de Katwijkse Sandtlaan voor de tweede keer binnen een week een wedstrijd tegen Taveri gespeeld. De start was uitstekend. Anne ten Hove won in korte tijd de openingspartij, waarin het hoogtepunt al vroeg plaatsvond: Bij 2-0 in de eerste game speelde tegenstander Moelker de bal hard langs Ten Hove die in een reflex met een achter zijn rug langs gespeelde forehand de bal voorbij de verbouwereerde Ridderkerker sloeg. Naast een bijdrage aan het winnende dubbel kwam Anne ten Hove verder niet tot winst, alhoewel hij in zijn laatste partij pas diep in de vijfde game moest capituleren. Roald van der Landen kwam deze

Roald van der Landen (rechts) en Anne ten Hove in het dubbelspel.

dag opnieuw niet in de problemen. Met zijn vertrouwde vrijwel foutloze spel wist hij zijn ongeslagen status eenvoudig te behouden. Casper Smit had na wat mindere weken het gevoel weer goed te pakken. Met goed spel won hij zijn eerste partij. Tegen de degelijke verdediger Beenes kon hij dat niveau niet vasthouden, maar in de derde wedstrijd ging het bij vlagen weer ‘ouderwets’. Na een 2-1 achterstand kon zich nog een keer oprichten om er alsnog in vijf games met de winst vandoor te gaan. Met deze 7-3 overwinning op de nummer 3 en het 5-5 gelijkspel van De Sprint staat Rijnsoever nu met 3 punten voorsprong op de eerste plaats. De komende twee weken zal blijken of het team deze zeer verrassende positie kan vasthouden.

Eerste winst dames

Het damesteam van de vereniging, uitkomend in de derde divisie, kent geen voortvarend seizoen. Zaterdag ontvingen de dames de Amsterdamse hekkensluiter TempoTeam. Onder leiding van Annika van Roode (drie overwinningen) werd een mooie 8-2 overwinning geboekt, waarmee de laatste positie definitief uit het zicht lijkt. Esther Schoneveld won twee partijen, evenals de op het laatste moment opgetrommelde Corine van der Marel.

Programma

Zaterdag 10 november staat er een druk programma bij de tafeltennisvereniging op het programma. Na de kennismakingscursus voor jeugd (9.00 uur) spelen de jeugdteams een thuiswedstrijd (11.00 uur). In de middag zullen dames 1, heren 1 en heren 3 opnieuw hun opwachting maken in een thuiswedstrijd (14.30 uur). Met name voor Rijnsoever 3 een belangrijke wedstrijd: voor aanvang van de wedstrijd zal duidelijk zijn hoeveel punten er gescoord moeten worden om het kampioenschap vroegtijdig te vieren.

Het antwoord van Liusna kwam meteen, de Lissese formatie speelde onbevangen en blokkeerde vooral uitstekend. Eén servicebeurt later stond de thuisploeg gewoon twee punten voor (12-10). RVV speelde naarmate de set vorderde steeds meer tegen zichzelf en stapelde fout op fout. Dat deed het arbitrale duo ook, waarbij niet één discutabele beslissing in het voordeel van RVV was. De combinatie van frustratie daarover en vooral het eigen matige spel zorgde ervoor dat Liusna zomaar de eerste set naar zich toetrok met 25-23.

Spannend verloop

Dat moest anders, donderde Bart van Kruistum in aanloop naar set twee. Het ging gelukkig voor RVV ook anders. Met meer risico in de eigen service, slimmer aanvalsspel en een ontketende Ken Rovers op het midden overpowerden de Katwijkers Liusna en bouwden snel aan een geruststellende voorsprong van acht punten. Omdat RVV daarna (net als de zich prima herstellende arbitrage overigens) een redelijk niveau kon vasthouden, kwam het klassenverschil tussen de koploper en de nummer 9 duidelijk naar voren. De tweede set was een simpele prooi voor de blauwen uit Katwijk (17-25). De derde set kende weer een wat spannender verloop, vooral ook omdat Liusna bij vlagen prima volleybal liet zien waar RVV moeite mee had. Maar op de beslissende momenten toonde RVV waarom het team een belangrijke kandidaat is voor de bovenste plaats aan het eind van de rit. Spelverdeler Ron de Mooij vond op het juiste moment de scorende aanvallers en op 20-24 had RVV vier setpoints te pakken. Twee werden er weggewerkt, de derde was raak en betekende een 1-2 voorsprong (22-25). De vierde set was eigenlijk een kopie van de tweede. RVV kwam nooit echt in de problemen en Erik Noort liet met zijn sterke pass en handige aanval nog even zien waarom de Katwijkse volleybaltrots met hem een belangrijke kracht verliest. Op 19-24 gunde De Mooij hem dan ook de eer de wedstrijd binnen te ‘slaan’, wat de Rijnsburgse wereldreiziger met verve deed (1925). Voor RVV H1 staat komende zaterdag 10 november een pittige wedstrijd op het programma, de koploper ontvangt in de Boorsmazaal Castellum H2. De Alphenaren draaien uitstekend mee, staan op de vierde plaats en verloren afgelopen weekend maar net van nummer twee VollingGo H2 uit Gouda (2-3). Het spektakel begint om 17.00 uur.

Het eerste team van BCR. (Foto: pr).

Badmintonnen bij BCR Het badmintonseizoen is alweer enkele maanden bezig. Het eerste team van Badminton Club Rijnsburg (BCR) heeft al zes wedstrijden gespeeld in de eerste klasse. De partijen zijn erg spannend, wat ook terug te zien is in de uitslagen. Tot nu toe heeft het team drie keer gelijk gespeeld, één keer verloren en twee keer gewonnen. Zij staan daarmee op de derde plaats in de poule. De jeugd begint eind februari aan hun competitie. Om ze daarop voor te bereiden wordt er op donderdagavond training gegeven. Ook worden er twee toernooien georganiseerd, namelijk het Vriendentoernooi en Ouder-Kind- toernooi.

Het Vrienden-toernooi is op 22 november en het Ouder-Kindtoernooi op 20 december. Dit zijn altijd leuke toernooien, waarbij iedereen enthousiast meedoet en er leuke prijsjes te winnen zijn. U/ jij bent van harte welkom om kennis te komen maken met deze leuke sport. De trainingen voor de jeugd zijn van 19.00 tot 20.30 uur en de senioren trainen van 20.30 tot 21.30 uur. Daarna is er nog gelegenheid om vrij te spelen. Beide trainingen vinden plaats op donderdagavond in de Middelmors. Mocht u/jij nog vragen hebben, bezoek dan onze website: www.bcrijnsburg.nl.

Politie gaat GOA’s inzetten Sinds 1 november worden de Gemeentelijke Opsporings Ambtenaren (GOA’s) ingeseind door de politie Katwijk als zij kunnen helpen bij een incident. Deze opzet is onderdeel van een proef, waarmee Katwijk als eerste in Hollands Midden is gestart. Als onderdeel van deze pilot is er in het politiebureau Katwijk een extra ‘portal’ voor het systeem C2000 beschikbaar. C2000 is het digitale alarmerings- en communicatiesysteem van de hulpdiensten, waarop alle meldingen van incidenten binnen komen. De politiecoördinator van dienst luistert mee met deze portal en schat in of hij de GOA’s over een binnengekomen melding moet informeren. De pilot duurt twee maanden en heeft als doel om de veiligheid van de burgers te verhogen en ook de GOA’s van meer informatie te voorzien over bijvoorbeeld de eigen veiligheid. ‘Zo kan worden doorgegeven of het voor GOA’s veilig is naar een incident te gaan of dat de situatie dusdanig is dat het niet verstandig is’, zegt Willy-Janne Heemskerk van de gemeente Katwijk. ‘En bijvoorbeeld bij een vermissing kunnen de GOA’s sneller reageren’.

Nieuws van Bridgeclub Rijnsburg De leden van de Bridge Club Rijnsburg speelden vorige week met twaalf paren in de A en twaalf paren in de B. Er is in de A door paar 2 met spel 14 zes harten + 1 gespeeld en paar 3 heeft met hetzelfde spel 7 ruiten geboden en gehaald.

Uitslag lijn A: 1 2 3 4 5 6 9 10 11 12

R. Bijleveld & G. van Wincoop C. Koomans & G. Haasnoot I. Coopmans & J. Mudde J. de Bruijn & N. van Duijn G. Tegelaar & R. de Mooy J. Gräper & P. de Mooy I. Giesen & T. Lissone C. van Duin & L. van Duin G. Jansen & C. Bekooy M. de Best & N. Smittenaar K. van Beelen & J. van Rossum J. van Nieuwkoop & D. van Starkenburg

Uitslag lijn B: 1 2 4 5 6 7 8 9 10 12

M. Langerak & W. Schroots C. de Mooy & W. van Zuilen H. Blom & J. de Mooy P. Prudon & M. Veeningen J. Mudde & I. Stekelenburg C. de Grauw & A. Wolthaus D. de Mooy & H. van Nieuwkoop J. van Delft & R. van der Spijk G. van Delft & P. Klap J. Haselhoff & L. Kluizenaar M. Brugmans & R. Verheij R. Stuifzand & W. Willemsteijn

63.75% 61.67% 60.42% 60.00% 50.83% 46.25% 46.25% 46.25% 44.58% 41.67% 40.42% 37.92% 50.42% 57.08% 57.08% 54.58% 53.33% 52.92% 52.50% 47.50% 45.83% 42.50% 42.50% 33.75%

Favorieten RDC winnen hun partij In de strijd om het clubkampioenschap van de Rijnsburgse Damclub maakten de favorieten geen fouten. Het niveauverschil is er dan ook wel naar. Toch lieten sommigen zich wel heel gemakkelijk naar de slachtbank voeren. In de hoofdklasse maakte Rinus Kromhout een wel heel grote blunder door een simpele twee om drie over het hoofd te zien. Tegenstander Richard Meijer had een gemakkelijke avond en won in no time de partij. Ook Jan Oudshoorn moest er aan geloven. Nu was het geen schande dat hij verloor, want hij speelde tegen Cor van Dusseldorp, een rating verschil van 500 punten. Meer tegenstand was toch de verwachting in de partij die Arno Kooloos speelde tegen Steven den Hollander. Helaas was Arno er niet met zijn gedachten bij en hij verloor kansloos. Arie Schoneveld en Marielle Meijer-Kromhout maakten er nog wel een beetje partij van, tegen respectievelijk Richard Kromhout en Arjen de Mooij. Ook in deze partijen raakten zij echter verstrikt in de hersenspinsels van hun tegenstanders zodat ook zij de handdoek moesten werpen.

Aantrekkelijk

In de eerste klasse gaf Cees van den Bosch maar weer eens les in de opening. Tegenstander Marco de Leeuw tuinde met open ogen in het

‘zetje van Ramann’ en kon na luttele zetten de partij opgeven. Verbaal was de partij tussen Nico Mul en Jacob Hoek nog wel aantrekkelijk. Op het bord zelf werden veel fouten gemaakt en Nico won simpel deze partij. De enige partij die wel veel strijd te zien gaf was de partij tussen Jan Parlevliet en Martijn Boekee. Laatst genoemde verdedigde met secuur en degelijk spel zijn stellingen. Jan wist echter na een kleine fout van Martijn toch het voordeel naar zich toe te trekken, en dit was voldoende om deze partij dan ook te winnen. In de Provinciale competitie liet het tweede viertal zich iets te gemakkelijk naar de nederlaag spelen tegen DOS Delft. Fouten van de gebroeders van Delft zorgden voor een 4-0 achterstand. Martijn Boekee en Anton van Dusseldorp wisten weliswaar een remise te bereiken maar dit was uiteraard niet voldoende zodat er verloren werd met 6-2. Zaterdag een nieuwe ronde in de nationale competitie. Het eerste tiental gaat op bezoek bij Heijmans Excelsior en het tweede tiental speelt de topper tegen S.N.A. 2.

Biljarters De Bogaert actief in de regio Het eerste team van De Bogaert speelde vorige week uit tegen ’t K.A.B. uit Zwanenburg bij Haarlem. Piet van Duivenvoorden speelde zijn kaderpartij tegen Piet van Schaik die er een redelijke vaart in zette, waardoor Piet nauwelijks kans kreeg en de partij won in 23 beurten. Piet van Duivenvoorden bleef op 7 punten steken. Aad Heemskerk had in de partij tegen K. Bosman het geluk niet aan zijn kant en kwam niet verder dan 8 puntjes. Door: Ton Rodolf De derde partij van Koos Paauw versus Wim Juwett, ging ook voor Koos niet erg gelukkig. Hij ging moeizaam en verzamelde maar 6 punten tegen Wim. De vierde en laatste partij tussen Jan Rotmensen en invaller Piet Zegstroo werd een zegetocht voor Pieter. Hij pakte de winst in 13 beurten en liet Jan er 8. Eindstand: 40 punten voor ’t K.A.B. en 29 voor De Bogaert 1.

Series

In de week dat het eerste en het derde veel punten hebben laten liggen en het vierde niet hoefde te spelen was het de beurt aan het tweede team om de eer van De Bogaert hoog te houden. Thuis ontvingen zij het vierde team van de Beukenhof uit Lisse. Gerard Schmitz nam het op tegen Jan Vink welke goed partij gaf, maar na 32 beurten toch zijn meerdere moest erkennen in Gerard. In de 29ste beurt maakte Gerard een mooie serie van 16 caramboles waar Jan zo van onder de indruk was, dat hij daarna vier poedels produceerde. Piet de Mooy speelde tegen Frans Verheijen een moeizame partij. Na 5 beurten had Frans 10 caramboles en Piet nog

niet één, terwijl Frans 31 caramboles minder moest maken om te kunnen winnen. Na 17 beurten had Piet er 42 en Frans 23 caramboles. Frans ging toch als eerste over de finish. Na de koffie was het de beurt aan Daan de Best en Jaap Slootweg om hun wedstrijd te spelen tegen respectievelijk: Jan Maarschalk en Leo Zandvliet. Daan kwam heel traag op gang, maar naarmate de partij vorderde ging het steeds beter. Daan won het potje toen Jan nog maar net één carambole tekort kwam. Jaap maakte regelmatig zijn puntjes en Leo kon tot de dertiende beurt goed meekomen. Jaap maakte nog een serie van 6 en pakte aan het eind de volle winst. Einduitslag: De Bogaert 2-Beukenhof 4, 39-35. Team 3 speelde deze week tegen De Kuip 4. Jan Godwaldt startte voortvarend tegen een eveneens sterk spelende Leo van Houten. Bij Jan stagneerde het op een gegeven moment en Leo besliste de partij na 19 beurten in zijn voordeel. Jan moest genoegen nemen met 5 punten. Hink Derks moest het opnemen tegen Leo Montier. Het lukte Hink niet om in zijn spel te komen, terwijl bij Leo alles gesmeerd liep en hij een paar mooie series (caramboles) liet aantekenen. Na 23 beurten was de partij ten einde en bleven er voor Hink 6 punten over. Na de koffie nam Amerik Noort het op tegen Huub Menken. Het ging gelijk op waarbij de heren elkaar niets toegaven en de wedstrijd was na 19 beurten gespeeld. Helaas voor ons team was het weer in het voordeel voor De Kuip 4. Amerik 9 punten en 10 voor Huub. Als laatste speelde Daan Noort tegen Evert van Os. Daan had een complete offday. Hij kreeg moeilijke aanvangstoten en ook het vervolg lukte niet. Na 27 beurten maakte Evert de partij uit. Einduitslag: 23 punten De Bogaert 3, en 40 punten voor De Kuip 4.


de rijnsburger

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Zorgen voor kinderen met autisme onderbelicht

Advertorial

Elk jaar precies dezelfde verjaardag Een kind met autisme is niet zoals elk ander kind. Zomaar even een paar boodschappen doen of naar een verjaardag kan niet. Op vakantie gaan betekent heel veel regelen en een wekenlange voorbereiding. Voor Mirelle Kestervan der Nol (39) is dit de realiteit, maar ze doet het graag voor haar twee autistische zoons. ‘Als je naar de kinderen kijkt, zie je waar je het voor doet’. In de woonkamer hangt een magneetbord met alle dagen van de week. Verschillende kaartjes met activiteiten zijn op het bord geplakt: lezen, lego, tv kijken. Als de deurbel gaat, rent Jelle naar de voordeur, zijn broertje Floris en zusje Madelief volgen. Er wordt een pakketje voor hem bezorgd. Blij loopt hij naar de keukentafel en pakt zijn verlate verjaardagscadeau uit. Sinds drie jaar wonen ze in Valkenburg, het gezin Kester, bestaande uit vader Gertjan, moeder Mirelle en Jelle (10), Floris (8) en Madelief (6). Jelle en Floris zijn allebei autistisch en gaan naar de Leo Kannerschool in Oegstgeest, dat specifiek onderwijs biedt voor kinderen met autisme. Speciaal daarvoor is het gezin vanuit ’s Gravenzande naar een nieuwe woning in ’t Duyfrak verhuisd. ‘Er waren geen scholen in de buurt en in het eerste jaar ging Jelle elke dag met een taxibusje naar school. Dat was elke dag heel vroeg op voor een rit van veertig minuten’, vertelt Mirelle. ‘Na een tijd hebben we besloten om voor onze kinderen te kiezen en dichtbij de school te gaan wonen, zodat we ze bijvoorbeeld zelf kunnen brengen en halen’.

Ritme

Als Jelle het pakketje heeft open gemaakt, blijkt er lego in te zitten. ‘Dat wist hij al hoor, want dat heeft hij van zijn verjaardagsgeld gekocht. Maar toch was het spannend vandaag, want wanneer zou

voor je het doet’, zegt ze, terwijl Jelle ingespannen met zijn lego bezig is. Dat ze mantelzorger is, wist Mirelle door een brief die ze van de gemeente kreeg. ‘Ik dacht dat dat alleen maar voor oude mensen is’, zegt ze lachend, ‘maar ik hoop door mijn verhaal te vertellen, dat mensen zich herkennen en ook denken ‘hé, ik ben mantelzorger’.

het pakketje komen?’. En die spanning is net wat Jelle lastig vindt. Net als Floris is hij gebaad bij structuur, zodat hij alvast weet wat er gaat komen. ‘Onze verjaardagen vieren we allemaal tegelijk en ze zijn altijd hetzelfde. De slingers hangen op dezelfde plek en de kinderen krijgen vooral geld, zodat er geen spanning is welke cadeaus ze krijgen. Dan kunnen ze daarna zelf online wat uitzoeken, want naar een winkel gaan is te druk’. Voor de structuur hangt de weekplanning in de keuken. Er staat op wanneer de kinderen op school zitten, en welke activiteiten en sporten ze daarna gaan doen. ‘Die structuur hebben ze nodig. Vanuit school krijg ik ook te horen dat het ze goed doet. Het is daardoor een stuk rustiger in hun hoofd, omdat er minder nieuwe prikkels zijn’. Elke ochtend gaat dan ook volgens vast patroon. ‘Het is opstaan, de kleding ligt al klaar en ook in de koelkast staat alles op dezelfde plek. Als bijvoorbeeld de yoghurt ergens anders staat, kunnen ze het niet vinden’. Als iedereen klaar is, wordt eerst dochter Madelief naar een reguliere basisschool gebracht. Vervolgens rijdt Mirelle met Jelle en Floris door naar Oegstgeest. Daarna heeft ze twee uur voor zichzelf voordat ze

Madelief tussen de middag ophaalt. ‘Het is fijn dat haar broers op school blijven dan, zodat ik met Madelief quality time heb. We proberen haar natuurlijk evenveel aandacht te geven als de jongens, maar dat is soms lastig’. Na de lunch gaat Madelief terug naar school en begint het ophaalrondje. Om half vier is het gezin dan weer thuis en wordt er gespeeld of gaan ze naar muziekles en sport. ‘Ik speel vaak thuis met ze mee. Alleen laten kan wel, maar voor even. Tussendoor even met ze het dorp in, is er niet bij’.

Mantelzorg

Omdat het tuinbedrijf van haar man in het Westland is, verzorgt Mirelle doordeweeks haar kinderen alleen. Naast onderwijs en de activiteiten, moet er ook tijd besteed worden aan het lezen van de behandelplannen van de kinderen, cursussen en trainingen bij het Centrum Autisme en de aanvraag en verantwoording van een Persoons Gebonden Budget (PGB) voor extra hulp tijdens vakantieperiodes. Dat vraagt beide administratief veel werk. ‘Je kiest er niet voor, maar we hebben geaccepteerd dat de kinderen autisme hebben. We gaan er mee om zoals het is. Als je naar de kinderen kijkt, zie je waar-

Voor de Dag van de Mantelzorg, volgende week zaterdag in Rijnsburg, heeft ze zich al opgegeven. ‘Dat zijn mensen die begrijpen hoe het voelt. Als mantelzorger kun je gewoon nooit ‘zomaar’ spontaan iets gaan doen. Als wij op vakantie gaan, dan is dat naar hetzelfde bungalowpark met hetzelfde huisje en in hetzelfde ritme als tijdens de schoolperiode’. De lego is klaar en Floris, Jelle en Madelief komen naar de keuken. Het is bijna vijf uur en dan is het etenstijd. ‘Ook dan hebben we allemaal onze eigen plek en beker’. Voordat ze op kan staan, kruipen de kinderen nog even bij hun moeder op schoot. Die kijkt gelukkig naar haar kroost. ‘Ik zou ze voor geen goud willen missen’.

Autisme

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt (zoals zicht, geur, geluid) wordt bij mensen met autisme anders verwerkt. Zij hebben moeite om de details die zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding. Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. De meeste mensen met autisme hebben in meer of mindere mate hun leven lang deskundige begeleiding nodig. (bron: www.autisme.nl)

Laat je in het donker goed zien

Tips voor een goede en veilige fietsverlichting De herfst is in volle gang. De donkere dagen worden steeds korter en dat betekent dat de deelnemers goed zichtbaar voor elkaar moeten zijn. De ANWB is deze week met de fietsverlichtingsactie ‘Lightwise’ begonnen. In deze campagne staat de verkeersveiligheid vooral van kinderen en jongeren centraal. Met het winterseizoen voor de deur zet de ANWB op een rij waaraan goede verlichting moet voldoen. En wat de boete is als fietsers zonder licht fietsen. Verlichting

In het donker, bij schemer of overdag bij slecht zicht moet de fiets voorzien zijn van wit of geel licht voor en rood licht achter. De lampen moeten aan

de fiets zitten, losse lampen mogen alleen op het bovenlichaam worden bevestigd aan kleding of een tas. Dus niet op het hoofd, armen of benen! Lampen moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen. De lampjes moeten continu branden en mogen niet knipperen. De boete voor kapotte fietsverlichting bedraagt € 45,-.

Reflectie

Achterop de fiets moet een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord bevestigd zijn. De pedalen horen aan de voor- en achterkant gele reflectoren te hebben. De banden of velgen moeten voorzien zijn van een witte of gele reflecterende band. De boete voor een ondeugdelijke gele trapreflector is € 30,-. Dat geldt ook voor het ontbreken van een rode re-

flector onder het zadel of spatbord. Op het ontbreken van goede wielreflectie staat ook € 30,- boete.

Klaar voor de start

ANWB Lightwise maakt deel uit van de campagne ‘Klaar voor start’. In deze campagne staat de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren centraal. De ANWB bezoekt komende maand elf basisscholen in het land en stuurt nog eens 500 basisscholen een toolkit. Dit is een gereedschapskoffer met daarin alle benodigdheden voor een goede fietsverlichting, inspectieformulieren en een digitaal lespakket. Teams van scholen kunnen met de toolkit zelf de fietsverlichting van de leerlingen controleren. Kijk voor meer informatie op www.anwbklaarvoordestart.nl.

Broer en zus van Tilburg worden straks buren Waarschijnlijk rond 2014. Dan betrekken Johan van Tilburg(29) en zijn zus Sandra(32) hun appartementen in De Bloem, het nieuwbouwproject van De Raad Bouw op het voormalige Oude Flora terrein, centraal gelegen in Rijnsburg. ‘Het duurt natuurlijk nog wel even, maar ik ben blij met deze woonruimte. Het leuke is dat mijn zus drie appartementen verder komt te wonen. Best wel handig als we iets niet in huis hebben’, lacht Johan. Aan de keukentafel in de ouderlijke woning van het bakkersgezin aan de Korte Voorhouterweg in Rijnsburg, vertelt het tweetal waarom ze voor dit bouwproject hebben gekozen. Sandra: ‘Vlak voor de zomer had ik in het verkoopcentrum van De Raad Makelaars de brochure gehaald van het 3e plandeel ‘Egelantier’. Ik had een aantal startersappartementen op het oog en zei tegen Johan: ‘Dit is ook wel wat voor jou’. Johan: ‘Toen ik de brochure bekeek had ik oog voor één appartement: die op de hoek van de tweede verdieping, met uitzicht op de rotonde van de Oegstgeesterweg en het centrum van Rijnsburg’. Maar voor dit appartement waren meer kapers op de kust en Johan was nummer 7 in de rij. ‘Na de inschrijving werd ik al snel uitgenodigd voor een gesprek, en is het gelukt om dit appartement te kopen. Ik heb alleen beneden buren en naast me is de lift’, vertelt Johan. Sandra heeft op dezelfde verdieping een appartement gekocht. ‘We vinden het allebei leuk dat we straks zo dicht bij elkaar wonen. We zijn allebei geboren en getogen Rijnsburgers, en zijn blij dat we in ons eigen dorp blijven wonen. Ik werk als kleuterjuf op de christelijke Basisschool de Burcht in Valkenburg. Qua woon-werk verkeer is dit ook ideaal’, vindt Sandra. Ook Johan is verknocht aan het bloemendorp. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders ga wonen. Alles is dichtbij en

vertrouwd. Maar ook de centrale ligging van Rijnsburg ten opzichte van strand, steden en uitgaan, is alleen maar makkelijk’, voegt Johan er aan toe. Starters Plandeel ‘Egelantier’ is de derde fase van het nieuwbouwproject De Bloem. Het bestaat uit 85 startersappartementen, 22 luxe appartementen, 4 penthouses en 4 eengezinswoningen. De prijsklasse van de appartementen liggen tussen de 145.000 en 175.000 euro, vanaf 52 m2 oplopend naar 90 m2. De verwachting is dat de bouw eind dit jaar van start gaat. Johan en Sandra zijn nog niet echt met de inrichting van hun drie kamerappartement bezig. ‘Als de bouw eenmaal van start gaat, krijg je er ook meer gevoel bij’, denkt Sandra. ‘We worden door De Raad goed op de hoogte gehouden van alles. Het slaan van de eerste paal krijgt een officieel tintje. Maar ook als we de keuken en het sanitair moeten uitzoeken’, vertelt Johan. ‘Ga jij echt een keuken uitzoeken? Je blijft net als nu toch thuis eten’, lacht Sandra naar haar broer. ‘Ja, want dat is wel zo makkelijk en RAA1240 lantaarnpaalbord

84x118 v2.indd

gezellig. Maar een keuken moet er natuurlijk wel in. Wie weet ga ik koken wel heel leuk vinden’, geeft Johan als antwoord. Er zijn nog enkele appartementen te koop. Nu de gemeente Katwijk géén startersleningen meer verstrekt voor nieuwbouwwoningen is het voor starters mogelijk deze via De Raad Bouw te verkrijgen. Deze starterslening kent een maximum van € 30.000,- en is de eerste drie jaar aflossingsvrij. Meer informatie over nieuwbouwproject “De Bloem” in Rijnsburg vindt u via www.de-bloem.nl.

v.a.

,- v.o € 145.000 rsleningen .n.

(Starte beschikbaar)

BLOEIT

DOOR! m.nl

www.de - bloe

PM 10/29/12 1:32

1

Tweede druk boekje De Brug ‘De brug naar een nieuw leven’ is de titel van het boekje dat enkele jaren geleden werd uitgegeven ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan van De Brug. Het boekje met getuigenissen van ex-verslaafden is onlangs herdrukt. Het is een teken van hoop voor mensen die worstelen met verslavingsproblematiek en hun familie. Henk Binnendijk sr, voormalig tv-programmamaker/ presentator EO over het boekje: “Dertien mensen in de ijzeren greep van verslaving. Terecht komen in het inloophuis van De Brug. En achteraf zeggen: ‘Ik was daar zo welkom. Ik merkte dat God daar was’. Ik heb gehuild, toen ik het las”. De Brug is in 1995 in Katwijk ontstaan vanuit een initiatief van lokale kerken. De organisatie heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een ggz-instelling voor verslavingszorg

met een christelijke identiteit. Inmiddels is ook gestart met ambulante behandeling in Alphen aan den Rijn, Amsterdam en Gouda. Er wordt behandeling geboden aan mensen met allerlei soorten verslaving (drugs, alcohol, internet, porno, gokken, game- en eetverslaving). Ook worden intakes voor een opname bij De Hoop ggz in Dordrecht verzorgd en wordt hulp geboden aan ouders/partners en overige familieleden van verslaafden. Iedereen kan bij De Brug terecht, ongeacht verslaving of levensovertuiging. Het boekje is voor € 5,- te koop bij boekhandel Het Baken, Katwijk aan Zee en bij de polikliniek van De Brug, Schaepmanstraat 1, 2221 ER Katwijk. Meer informatie: tel. 4033733; www.debrughelpt.nl.

Appartementen in Rijnsburg nu vanaf €164.500 Zo komt de woningmarkt weer op gang!

Kabouterpad op speelzaal Peuterburg Het thema ‘Herfst’ werd bij speelzaal Peuterburg afgesloten met het volgen van het kabouterpad. De ouders werden uitgenodigd om samen met hun peuter leuke herfstopdrachtjes uit te voeren, zoals het tellen van de paddenstoelen en hun stippen, de dieren bekijken in het bos, naar de regenkoker luisteren, een blaadjes puzzel maken, het stampen in de plassen door de hoepels of als een kabouter verkleed op een paddenstoel zitten. Het was een gezellig half uurtje. De peuters genoten van de spelletjes en met een volle stickerkaart gingen ze tevreden met hun pappa of mamma weer naar huis. Wilt u meer informatie over onze speelzaal in de Rijnweide, bekijk dan de website www.peuterkringkatwijk.nl. (Foto: pr).

Lezers Schrijven

• Koop nog voordat de financieringsregels veranderen! • 12,5% Koopgarant-korting voor starters én doorstromers • Nog 2 appartementen te koop voordat de bouw start • Bouwvergunning is onherroepelijk • Prijs inclusief eigen plaats in de garage • Oppervlakte 77 m2 tot 122 m2

Bewijsvermoeden

INFORMATIEAVOND donderdag 15 november van 19.00 tot 21.00 uur bij De Leeuw Makelaardij Rijnsburgerweg 100 in Rijnsburg!

Westerhaghe: 62 comfortabele appartementen, 52 ruime eengezinswoningen. Scherp geprijsd, goed bereikbaar, alle voorzieningen dichtbij. Meer weten? Kijk snel op westerhaghe.nl of bel De Leeuw Makelaardij (071) 405 16 16.

Het is nu nog een puinhoop…..Johan en Sandra van Tilburg bij de locatie van hun toekomstige appartement.

Het nieuwbouwproject in Rijnsburg van

Mijn actuele Van Dale Elektronisch Woordenboek geeft géén enkel resultaat als ik het woord bewijsvermoeden intik. Ik wil namelijk weten wat dit woord betekent. Het lijkt mij een woord dat zichzelf tegenspreekt. Je bewijst iets of je vermoedt iets. Dat zijn toch twee verschillende dingen. Maar bewijsvermoeden…. Ik kan er geen chocola van maken. Toch wordt dit woord enthousiast gebruikt in een notitie van een ambtenaar van de gemeente Katwijk. Deze ambtenaar heeft het bewijsvermoeden dat een bewoner aan het Botenpad in Valkenburg daar illegaal een woonboot bewoont. Die bewoner beschikt evenwel over een document dat hij daar volkomen legaal woont. Hij heeft namelijk een afschrift van het verhuisbericht naar het Botenpad. Dat lijkt mij een bewijs en géén vermoeden. Tenzij dit verhuisdocument vervalst is, maar dat moet dan bewezen worden. Ik vermoed echter dat een ambtenaar binnen de gemeentelijke basisadministratie nalatig is geweest. Bewijzen kan ik dat niet helaas. Maar kennelijk wordt vooralsnog eerder een ambtenaar geloofd die bewijsvermoedens heeft, dan de burger

die over een verhuisdocument beschikt. Zo kan het dus gebeuren dat in een notitie van 10 oktober 2012 aan de commissie ruimte nog maar eens wordt gezegd dat de betrokkene …in het GBA niet op dit adres is ingeschreven…. Ik heb het bewijsvermoeden dat alle betrokkenen hebben zitten slapen, en dat vervolgens de commissie ruimte mee in slaap wordt gewiegd. Bewijzen kan ik dat natuurlijk niet. Maar het zal je gemeente maar wezen die op basis van bewijsvermoedens dergelijke stoere taal spreekt. Overigens heb ik zelf het bewijsvermoeden dat een VVD-wethouder nog steeds zijn stulpje in Scheveningen bewoont. Dat mag eigenlijk niet hè! Maar als je over een postadresje beschikt, dan ben je natuurlijk niet illegaal woonachtig in Katwijk. Dat dan weer wel. Probeer die dingen maar eens uit te leggen aan de burgers. En over de bewijsvermoedens tegen de bewoner van het Botenpad: nu allemaal snel wakker worden daar op het gemeentehuis en met echte bewijzen komen. Ineke Ouwehand (steunfractielid GB)

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


de rijnsburger

DONDERDAG 8 NOVEMBER 2012

Knap herstel Valken’68 Valken’68 herstelde zich knap van de beschamende nederlaag bij DSO door thuis te winnen van lijstaanvoerder DUNO. Al voor aanvang kreeg de thuisclub flinke tegenslagen te verwerken doordat sterkhouders Jeroen Haasnoot en keeper Erwin van der Nagel op het laatste moment afhaakten met blessures. Vervangers Lucas van der Meij en Lennard van der Ham (beiden 19 jaar) stonden met hun fitte teamgenoten voor een zware opdracht tegen de kampioen van de eerste periode. Door Ton de Vries Strijdend klom het elftal zelf uit het dal waarin het na drie nederlagen op rij was beland. Beide partijen gingen voor de winst, maar de mogelijkheden waren schaars. Wie scoorde zou als winnaar van het veld gaan, dat werd hoe langer hoe meer duidelijk. Zo leek de fraaie lob waarmee pupil-van-deweek Sten Koppert voortijdig de Haagse keeper passeerde de enige treffer van de middag te blijven. In blessuretijd greep de ploeg die er het meest recht op had toch nog de volle winst.

Aanpassing

Andries Wendt koos na de zeperd in Zoetermeer voor een meer afwachtend spelconcept. De felle Jasper van Klaveren (ook pas 19)

Voor het eerst in de basis van Valken‘68 ging de jonge Jasper van Klaveren geen duel uit de weg. (Foto: G. van der Nagel). hield Bastiaan de Mooij op de bank. De Hagenaars - trainer Dick Boereboom liet zijn topscorer Fabianson Payo Wiel buiten de basis vanwege te laat komen - wisten er weinig raad mee. Alleen verdediger Stephan van der Kruk was met een kopbal uit een corner dichtbij de openingsgoal. Die had al na vier minuten kunnen vallen wanneer Joeri Driebergen zijn schoen had gezet tegen een voorzet van Lars van Bommel. Valken’68 bleef een licht overwicht houden, maar tot echte kansen leidde dat de eerste helft niet meer. DUNO kwam met

twee verse aanvallers (Payo en Van der Harst) uit de kleedkamer en de gastheren hadden even nodig om zich in te stellen op die wijziging. Een vrije trap van Kevin Hess werd door het hoofd van Jean-Paul Verkade ongelukkig verlengd, maar de paal redde keeper Lucas, die ook nog gestrekt ging om een inzet van invaller Payo onschadelijk te maken. De jonge doelman kon zondermeer terugzien op een geslaagde invalbeurt.

Beslissend

Het venijn zat weer eens in de staart

OnsOns systeem, Norma gebruiktinin diverse systeem, NormaEPD, EPD, wordt wordt gebruikt diverse ziekenhuizen door heel Nederland. ziekenhuizen heel Nederland. Ons systeem, door Norma EPD, wordt gebruikt in diverse Jouw code helpt drukbezette medische professionals Jouw code helpt drukbezette medische professionals húnhún werkwerk ziekenhuizen door heel Nederland. efficiënt te doen. Wiljij jijwerken werken aan toonaangevend efficiënt doen. aaneen een toonaangevend EPD Jouw te code helptWil drukbezette medische professionals húnEPD werk systeem de nieuwste technieken? Dan zoeken wijwij jou! efficiënt tede doen. Wil jij werken aan een toonaangevend EPD systeem metmet nieuwste technieken? Dan zoeken jou! systeem met de nieuwste technieken? Dan zoeken wij jou!

dotNET-developers dotNET-developers (junior/medior/senior) dotNET-developers (junior/medior/senior) (junior/medior/senior)

MI Consultancy ontwikkelt en levert sinds 1986 software MI Consultancy ontwikkelt en levert sinds 1986 software voor ziekenhuizen: Norma. Je ons 1986 16 collega’s en MI Consultancy ontwikkelt enkrijgt levertbij sinds software werkomgeving waar resultaat belangrijk is,16 maar de open vooreen ziekenhuizen: Je bijons ons16 collega’s voor ziekenhuizen:Norma. Norma. Je krijgt krijgt bij collega’s en en ook. een werkomgeving waarresultaat resultaat belangrijk maar de open een sfeer werkomgeving waar belangrijkis,is, maar de open sfeersfeer ook.ook. Geïnteresseerd? Bekijk onze uitgebreide vacature op www.miconsultancy.com/vacature Geïnteresseerd? Bekijk onze uitgebreide vacature op Geïnteresseerd? Bekijk onze uitgebreide vacature op www.miconsultancy.com/vacature www.miconsultancy.com/vacature Of solliciteer direct & stuur je brief met CV naar Maayke Griffioen; Of solliciteer direct & stuur je brief met contact@miconsultancy.com Of solliciteer directGriffioen; & stuur je brief met CV naar Maayke CV contact@miconsultancy.com naar Maayke Griffioen; MI Consultancy – Sandtlaan 36-E2 - Katwijk - 071-5420587 contact@miconsultancy.com MI Consultancy – Sandtlaan 36-E2 - Katwijk - 071-5420587

van de wedstrijd. DUNO had in deze fase zomaar de beslissende kunnen maken. Middenvelder Schaaphok schrok gelukkig net zo erg van de misser van Noort als Robin zelf en een vrije trap van Jedsel Markes vloog met flinke vaart net naast het Valkenburgse doel. Even leek Erwin de Ridder de held van de middag te worden na een fraaie solo en een-tweetje met Van der Ham, maar keeper Ozcan - halverwege de tweede helft door een rugblessure aangeslagen - ranselde de bal uit zijn doel. In de extra tijd viel dan toch nog de winnende 1-0. De voorzet van (invaller) Gerco de Koning zeilde voorbij het Haagse doel, maar de ijverige, tot dan ongelukkige Joeri Driebergen hield de bal fraai binnen de lijnen en presenteerde Bastiaan de Mooij op de doellijn de niet te missen kans. De vreugde op ’t Duyfrak was groot, de (grotendeels) jonge ploeg had laten zien met tegenwind te kunnen omgaan en kreeg daarvoor ook nog de beloning in de vorm van drie punten.

Wat is het leukste restaurant in Katwijk? Ieder restaurant in de gemeente Katwijk maakt nu kans op de titel ‘Leukste restaurant van de gemeente Katwijk’! Via www.restaurantverkiezing.nl kan een stem uitgebracht worden op het restaurant dat naar de mening van de gasten het leukste is van de gemeente. Leukste restaurant van de gemeente Katwijk word je niet zomaar. Hiervoor krijgen de restaurants van Katwijk tot 25 november de tijd om zoveel mogelijk stemmen te werven. Het restaurant wordt beoordeeld op een vijftal criteria: sfeer/ambiance, klantvriendelijkheid, prijs/ kwaliteit-verhouding, inrichting en service. Binnen de gemeente Katwijk worden twee restaurants genomineerd voor de provinciale ronde: het restaurant met de meeste stemmen en het restaurant met de beste beoordelingen. De provinciewinnaars worden op 17 december uitgenodigd in het Steigenberger Kurhaus Hotel voor een feestelijke award uitreiking waar ook de landelijke winnaar bekend wordt gemaakt. Daarnaast wordt er per stem (waarbij men toestemming geeft om de nieuwsbrieven van partners te ontvangen) in totaal € 0,05 cent gedoneerd aan Pink Ribbon door de partners van de verkiezing. Pink Ribbon zet zich in tegen borstkanker en voor iedere euro wordt maar liefst € 0,87 besteedt aan onderzoek en projecten.

MI Consultancy – Sandtlaan 36-E2 - Katwijk - 071-5420587

Project plusleidsters peuterspeelzalen Katwijk

Peuterspeelzaalwerk is meer dan opvang alleen… is in meer dan opvang alleen… Soms heeft een Peuterspeelzaalwerk peuter een extra steuntje de rug nodig. Om deze kinderen de juiste begeleiding te kunnen geven zijn we Soms peuter op heeft zoek een naar een een extra steuntje in de rug nodig.

PvdA brengt bezoek aan Voedselbank Katwijk Een aantal bestuurs-, ombudsteam- en fractieleden van de lokale PvdA hebben vorige week een bezoek aan de voedselbank in Katwijk. De in mei 2006 opgerichte Voedselbank bestaat inmiddels zes jaar en de PvdA is benieuwd hoe het met deze organisatie gaat. De twee vrijwilligers Marleen van der Gugten en Wil Hoek en maatschappelijk werkster Jacoline Stol stonden de PvdA leden zeer bereidwillig te woord over de gang van zaken bij de voedselbank en zoals ze altijd hartverwarmend bezoekers met koffie verwelkomen, zo stond ook de koffie deze avond klaar.

Groeiende vraag

Voedselbank in Katwijk krijgt veel steun vanuit de Katwijkse gemeenschap en de betrokkenheid is groot. De inmiddels uit veertig vrijwilligers bestaande en bekende organisatie deelt iedere vrijdag voedsel uit aan mensen die tijdelijk in financiële nood verkeren. Momenteel maken 73 huishoudens gebruik van de Voedselbank. Wat ooit begon als een tijdelijk project voor zo’n drie jaar kan eigenlijk niet meer weggedacht worden uit de samenleving. Jammer genoeg stijgt het aantal huishoudens dat tijdelijk hulp behoeft met de jaren. Opvallend is dat daarbij steeds meer mensen vanuit de middeninkomens behoren. De voedselbank kan gelukkig teren op voldoende financiële bijdragen van diverse Katwijkse organisaties en krijgt hulp van een aantal lokale bakkers, twee supermarkten en drie vishandelaren. Door een vrijwilliger wordt wekelijks groeten en fruit gehaald van de Amsterdamse markt. Ook kleding wordt rijkelijk aangeboden. De vrijwilligers van de voedselbank zijn er dan ook maar wat blij mee om op deze manier de mensen die dat nodig hebben te

kunnen helpen aan een gevarieerd voedselpakket. Voor veel mensen is in eerste instantie de drempel naar de voedselbank hoog. De schaamte, het verdriet, de depressie en de zorgen hebben de overhand maar na een paar weken zien de vrijwilligers deze mensen weer opbloeien en opkrabbelen uit hun misère en de eerste opstapjes naar verbeteringen in hun levenssituatie maken.

Diepere problemen

De hulp van de voedselbank is bedoeld als tijdelijke noodhulp voor een paar maanden. Dit naar gelang de situatie. Uiteraard kan niet iedereen ‘zomaar’ in aanmerking komen voor deze hulpverlening. Er wordt met zorg gekeken naar de financiële situatie van iemand. Dit is op basis van landelijk gestelde normen. Maar het blijft niet alleen bij voedsel en kleding verstrekken alleen. Vaak zitten mensen die bij de voedselbank komen in grotere problemen. En daar biedt maatschappelijk werkster Jacoline haar diensten voor aan. Zij verleent hulp aan mensen met financiële problemen en begeleidt indien nodig mensen naar schuldhulpverlening. Zij informeert verder over sociale voorzieningen en verwijst eventueel door naar de formulierenbrigade. De gemeente Katwijk heeft zijn taak dan ook zeer serieus opgepakt en heeft het project Broodnodig gefinancierd. Ook daarom is de voedselbank zo belangrijk; mensen krijgen niet alleen de noodzakelijke eerste levensbehoefte maar ook hulp om de dieperliggende problemen structureel op te lossen. Het is ook een ontmoetingsplek waar koffie en thee gedronken kan worden. Vaak verkeren mensen in een sociaal isolement als ze problemen. Een goed gesprek of een luisterend oor van één van de vrijwilligers doet een mens goed. De PvdA is blij dat de voedselbank het zo goed doet in Katwijk, ook al realiseert iedereen

zich dat een voedselbank in een rijk land als Nederland eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Voor de PvdA is het wel duidelijk dat het een zeer belangrijke en noodzakelijke functie vervuld.

Bureaucratie moet minder

Het is de laatste jaren nogal gebruikelijk geworden om te roepen dat ‘men meer zelf verantwoordelijkheid’ moet nemen. Daar is op zich niets mis mee. Maar voor een bepaalde groep mensen is dat niet mogelijk zonder hulp en een zetje in de rug. Zij zijn gebaat bij goede begeleiding en ondersteuning. De dames van de voedselbank hebben dan ook een aantal punten meegegeven waar verbeteringen in aangebracht zouden kunnen worden zoals de ongelooflijke hoeveelheid onbegrijpelijke bureaucratie om hulp tot stand te krijgen, of de diverse hoeveelheid aparte informatie voor de burger. Er valt nog heel wat te winnen als informatie aan de burgers korter en bondiger wordt gemaakt. Jacoline benadrukt het belang van project ‘Broodnodig’. Dit is een hele belangrijke factor geworden die gegroeid is naar een goedlopend project en zichzelf ook bewezen heeft. De wijze waarop de huidige schuldhulpverlening werkt baart haar wel wat zorgen. Zij merkt bijvoorbeeld in de praktijk dat het heel lang kan duren voordat cliënten in een schuldregelingstraject zitten. Volgens de PvdA kan dat beter. De PvdA is blij met mensen zoals Marleen, Wil en Jacoline en alle andere helpende gulle handen. Politiek gezien is de opdracht duidelijk van deze mensen. Er een sociaal oog voor houden, armoedebestrijding op de agenda blijven zetten en zorgen dat belangrijke voorzieningen zoals de voedselbank hun werk kunnen blijven doen. Ingezonden door PvdA Katwijk

Om deze kinderen de juiste begeleiding te kunnen geven zijn we op zoek naar:

Plusleidster

Plusleid(st)er(s)

Lezing Maritiem historicus Jaap R. Bruijn

‘Toen walvissen nog mochten worden gevangen’

De plusleidster heeft een speciale opdracht. Zij werkt in een team van Debegeleidt plusleidster heeft eendie speciale Zijhebben, werkt in individueen team van plusleidsters plusleidsters en kinderen, extra opdracht. hulp nodig en begeleidt kinderen, die extra hulp nodig hebben, individueel of in een klein eel of in een klein groepje op een speelzaal of kinderdagverblijf in Katwijk groepje. Ze komt een dagdeel deel van op eeneen dagdeel een groep van één van de (KRV). Ze komt gedurende eengedurende deel van een groepopom kinMaritiem historicus Jaap R. speelzalen in Katwijk (KRV) om kinderen extra te begeleiding te Dit alles in deren extra te begeleiden en te ondersteunen in de ontwikkeling. Dit allesgeven. Bruijn houdt op donderdag 15 met ouders en de vaste leidsters van de groep. Zij zorgt mede voor de in overleg metoverleg de vaste leidsters van de groep en de ouders. Zij zorgt voor november in de Lokhorstkerk overdracht naar het basisonderwijs en eventueel andere vormen van onderwijs. een lezing over de laatste Nederde overdracht naar het basisonderwijs en andere vormen van onderwijs. landse walvisvaarders, de Willem Wij vragen: Barendsz I en II. De lezing beWij vragen: gint om 15.00 uur, toegang is o Een afgeronde MBOrelevante opleiding niveau 4 o relevante Een afgeronde MBO opleiding. gratis. o Pedagogische en kennis vanen enkennis inzicht inen groepsdynamische o kennis Pedagogische kennis van inzicht in groepsdynamische processen. processen. o Kennis van de normale ontwikkeling van kinderen tot 4 jaar. Nederland is tot 1964 actief geweest in de walvisvaart. Direct o Ervaring meto het werken met Ervaring met hetpeuters. werken met peuters. na de oorlog waren olie en vetten o Flexibel inzetbaar. o Flexibel inzetbaar. schaars en duur, terwijl ze nodig o Sociale voor vaardigheden voor hetstimuleren motiveren, en stimuleren en instrueren van o Sociale vaardigheden het motiveren, instrueren van waren voor het bijspijkeren van het kinderen. karige naoorlogse dieet en voor de kinderen. productie van bijvoorbeeld maro Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid voor contacten met ouders, o Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid voor het (digitaal) garine. De Nederlandse regering leidsters en derden en het (digitaal) opstellen van handelingsplannen. opstellen van verslagen en contacten met ouders. steunde daarom de oprichting van o Leidinggevende capaciteiten sociale vaardigheden om medewerkers te de Nederlandse Maatschappij voor o Sociale vaardigheden om medewerkers teen begeleiden en te stimuleren. begeleiden en te stimuleren. de Walvisvaart. Deze maatschapo Kennis van het programma Peuterpraat is een pre.

pij kocht in Zweden een oude tan-

ker7,5 en maakte deze geschikt voor Deze functie betreft een aanstelling van minimaal 12 uur15 peruur week Deze functie betreft een aanstelling van ongeveer per waarweek waarvan uur walvisjacht. In 1946 voer deze bestemd is op op verschillende speelzalen in de gemeentede Katwijk en van 6 uur bestemd is voor voorde debegeleiding begeleiding verschillende speelzalen/ Willem Barendsz I voor het eerst 7,5 overhead tijd kinderdagverblijven in Katwijk. salaris isde conform de CAO Welzijn, schaal 6, functie peuterspeelzaalleidster 2. Het salaris Het is conform CAO Welzijn, schaal 6, functie peuterspeelzaalleidster 2.

Reacties inlichtingen: Sluitingsdatum: 20 en november 2012

Project Plusleidsters Peuterspeelzalen Katwijk Callaoweg 1 Reacties en inlichtingen: 2223 AS Katwijk Project Plusleidsters Peuterspeelzalen Katwijk Tel.nr. 0714088866 - 0714079009 Abeelplein email: 40 plusleidster@planet.nl

2225 NH Katwijk Tel.nr. 0714088866 email: info@pcpk.nl email: plusleidster@planet.nl

Joke Kraaijenoord Gerda Minnee

Meer informatie vind je in de folders die je kunt downloaden op:

uit naar Antarctica, onder grote publieke belangstelling. Na zeven maanden keerde het schip terug van zijn eerste reis, met 12.000 ton walvistraan. Uiteindelijk zouden de Willem Barendsz I en haar opvolger de Willem Barendsz II achttien keer uitvaren. In 1964 kwam definitief een einde aan de Nederlandse walvisvaart. Wie de walvisvaarders waren, hoe het leven aan boord was en hoe de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart werd bestuurd, zijn thema’s die aan de orde komen, evenals de financiële steun van de landelijke overheid in Den Haag. De lezing van Jaap R. Bruijn begint om 15.00 uur (zaal open om 14.30 uur). Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage -na afloop- voor de onkosten wordt op prijs gesteld. Adres: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden.

Ierse folk met Alan Burke K&O Katwijk organiseert op zaterdag 24 november een avond met echte Ierse folkmuziek. Alan Burke treedt op. Hij is de exzanger, gitarist en bodhran-speler van de Ierse band Afterhours. Laat je verrassen door Alans mooie stem en kom genieten van een bijzonder optreden. Ruim tien jaar heeft Alan Burke in

productinformatie www.katwijk.nl/ diensten Meer informatie vind je in producten de foldersen die je kunt>downloaden op: > onderwijs ende band Afterhours gespeeld. Na kinderopvang>peuterspeelzalen het uiteenvallen van de band is hij www.katwijk.nl/ producten en diensten > productinformatie > onderwijs op solotour gegaan. Alan staat been kinderopvang>peuterspeelzalen kend als een gerespecteerde muzikant onder zijn tijdgenoten met een

unieke stem die vol is van kracht en gevoeligheid, net als zijn gitaarspel. Hij heeft een bijna onuitputtelijk repertoire van liederen met inbegrip van traditionele, Gaelic en hedendaagse nummers. Aanvang van het concert is 20.30 uur. Kaarten voor dit concert zijn online te bestellen op www.kenokatwijk.nl. In de voorverkoop zijn de kaartjes € 12,- en aan de zaal € 14,-. Ook verkrijgbaar bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16, telefonisch te reserveren via tel. 4016400 en bij het VVV-kantoor aan de Voorstraat te Katwijk.

Leerlingen Andreas College bezoeken Valkenburg Ruim tweehonderd leerlingen van het Andreas College brachten vorige week een werkbezoek aan het Toren Museum in Valkenburg. Ze werden in kleine groepjes rondgeleid door het museum en kregen veel te horen over de Romeinen die ooit in Valkenburg een legerplaats of Castellum hadden. Maar ook was er informatie over de oudste paardenmarkt van Nederland en over de Tweede Wereldoorlog die heel heftig heeft gewoed in Valkenburg. Het letterlijke hoogte punt was, het bezoek, boven op de toren. De reacties op het bezoek waren ‘cool en gaaf’. (Foto: pr).


ZATERDAG 10 NOVEMBER GROTE DEMODAG BIJ ROEST IN OEGSTGEEST!!!

A.s zaterdag is het zeer de moeite waard om even langs te komen bij Roest in Oegstgeest. Er zijn op die dag van de volgende merken doorlopend demonstratie’s: Bose surround systemen, Sonos muzieksystemen, Samsung Smart tv, Sony google tv, Jura koffie volautomaten en het nieuwste Philips Barista espresso systeem.

Er zal een speciale Ziggo Expert aanwezig zijn voor al uw vragen over digitale tv, internet en telefonie. Ook zullen de 2 nieuwe verkopers uit Rijnsburg, Dennis van Benten en Maurits Dofferhoff, hun eerste zaterdag in Oegstgeest draaien. Op de demodag zullen er diverse zeer scherpe aanbiedingen zijn!

Demonstratie Zaterdag 10 november

VIDEO

THE ULTIMATE GIFT OF MUSIC

Genieten van Bose surround sound was nog nooit zo eenvoudig. ®

CHOICE

*iPod niet inbegrepen. iPod is een geregistreerd handelsmerk van Apple Computer, Inc.

+ 3 MAANDEN

Lifestyle V25 home entertainment-systeem

GRATIS

®

SAMSUNG SMART TV D E T E L E V I S I E W A A R O P A LT I J D W AT T E Z I E N I S

Het Lifestyle V25 home entertainment-systeem levert een realistische geluidsweergave voor een bioscoopervaring waarmee films, sportwedstrijden, videogames en muziek tot leven komen. En nu kunt u eenvoudiger dan ooit genieten van deze ervaring. Duidelijke berichten op het scherm helpen u bij de volledige installatieprocedure. En dankzij de afstandsbediening en de navigatiemenu’s is het systeem zo toegankelijk dat u de handleiding wellicht niet eens nodig hebt. Deze unieke combinatie van prestaties en eenvoud is alleen verkrijgbaar bij Bose. ®

U A E CGALAAXD Y TAB 2 (10.1)

Verkoopprijs: Verkoopprijs €v.a. € 2749,-

ONE GIFT. MILLIONS OF REASONS TO LOVE IT.

De geautoriseerde Bose -dealer ®

[dealerlogo]

Het ultieme Sonos startpakket. Compleet met PLAY:3, een gratis BRIDGE voor een eenvoudige, draadloze installatie en 3 maanden onbeperkt, gratis muziek. Draadloos. In elke kamer. Het ultieme muziekcadeau – om te geven of te krijgen.

Product gereed voor demonstratie Direct uit voorraad leverbaar Kwaliteitsadvies Installatie service

Hoor het verschil dat Bose maakt! Vraag om een demonstratie.

€299

*Bij aankoop

* ART TV

EEN SAMSUNG SM

van een Samsun

g ES9000 / ES8

000/ ES7000

Smart TV

Actieperiode: 5/11/2012 t/m 31/12/2012 * Actievoorwaarden: www.samsung.com/promotion

Deze aanbieding loopt af op 31 december 2012 of zolang de voorraad strekt. Per klant (huishouden) wordt één muziekcode toegewezen. Meld je vóór 28 februari 2013 aan. Actievoorwaarden: www.sonos.com/promo

After sales service

N BIJ AANKOOP VA

Alles voor

TV Promo-Poster-a3-100%-DEF.indd 1

10/31/12 1:07 PM

MOGEN WIJ U BEGROETEN? De kracht van Google Chrome op elke tv

Click & Drink

Handig.

Demonstratie Zaterdag 10 november

filosofie ligt ten grondslag aan de IMPRESSA C5. Zo krijgt u snel perfecte koffieresultaten, die zelfs kritische, onafhankelijke testers

Google Chrome, afstandsbediening ontworpen voor surfen, Google Play-apps en online films

weten te overtuigen. Het apparaat heeft heldere vormen en kleuren en kan door zijn compactheid overal gemakkelijk worden geplaatst.

IMPRESSA C5 Black q 839,-

Stel zaterdag 10 november 2012 al je vragen aan een expert van Ziggo bij Roest Oegstgeest. • Televisie • Internet • Telefonie

nu q 599,JURA - If you love coffee

006575068_026_demo staand A5 stel al je vragen_v3.indd 1

Coop guidelines Template: Titel

Demonstratie Zaterdag 10 november

Stap bij Roest Oegstgeest over op Alles-in-1

- Gebruik internet op elke tv met Google Chrome - Blader, zoek en speel met één unieke afstandsbediening - Geniet van Google Play-apps en on-demand-entertainment

Selecteren, drukken, genieten. Een simpele éénknops- bedienings-

Demonstratie Zaterdag 10 november

www.roest.tv

Productgroup: NSZ-GS7 Internetspeler met Google TV

09/07/2012

Bang & Olufsen Oegstgeest Lange Voort 11A 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

GW Roest BV Lange Voort 11F + G 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

30-10-12 13:58

RB_week_45_12  
RB_week_45_12  
Advertisement