Page 1

VEILIG & VOORDELIG

071- 401 22 77 WWW.TAXIDEJONG.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL 

trouw P5

Je moet elkaar vrij laten

Echtpaar Van Delft 60 jaar getrouwd

Donderdag 11 oktober 2018 JAARGANG 66 NR 41

actie

333 meter Twee weken schaatsbaan feest moet er komen in De Peuk

Programma n Katwijk van Oranje

Gemeente pakt woninginbraak aan

muziek P11

P7

cultuur P8

n Een zuil vol knuffels

Inloopochtend in de Voorhof ONTMOETEN n Donderdag 18 oktober is er weer een inloopochtend in de Voorhof, van 10.00 tot 12.00 uur. Jongeren en ouderen, samen of alleengaand, allen zijn van harte welkom. Loop gewoon eens binnen en drink een kopje koffie mee. Er zijn altijd mensen om je welkom te heten en die een praatje met je willen maken. Je kan sjoelen, een kaartje leggen of een spelletje doen. Maar je kan ook de nieuwste Rijnsburger alvast lezen. Het team van gastvrouwen en gastheren willen je graag ontvangen.

n Potentiële inbrekers niet welkom PREVENTIEVE n maatregelen. De gemeente heeft aan enkele potentiële woninginbrekers een last onder dwangsom opgelegd. De mannen waren in het bezit van inbrekerswerktuigen toen zij werden aangehouden door de politie.

nauw samen met de politie. Als de politie constateert dat personen inbraakmaterialen bij zich hebben en als de omstandigheden aantonen dat zij dit bij zich hebben om in te breken, volgt een rapportage aan de gemeente. Vervolgens kan de gemeente een last onder dwangsom opleggen.

De omstandigheden waren zodanig dat aannemelijk kon worden gemaakt dat zij van plan waren in te breken. Als de mannen nog een keer in de gemeente worden aangehouden met inbrekerswerktuigen, dan moeten zij een dwangsom ter hoogte van € 2500,- betalen. Naast vele andere preventieve maatregelen hanteert Katwijk hiermee, in navolging van enkele andere gemeenten in Nederland, een nieuwe manier om woninginbraak verder terug te dringen.

Bel 112. Daar vang je inbrekers mee

Wegafsluiting Christinalaan

De cijfers van woninginbraken in de gemeente Katwijk zijn laag vergeleken met de rest van het land. Gemeente en politie zetten zich enorm in dit cijfer verder te verlagen. Maar voor het voorkomen van inbraak is ook de hulp van inwoners van groot belang. Dankzij oplettende buurtbewoners worden jaarlijks vele pogingen tot inbraak voorkomen. Bel daarom bij een verdachte situatie altijd 112. Daar vang je inbrekers mee.

ALERT n Woonwijk de Kleipetten, project Kleipetten Zuid fase 11, nadert zijn voltooiing. De gemeente meldt dat tot en met 17 oktober de Christinalaan tussen Valkenburgerweg en Kamerlingh Onnesstraat is afgesloten voor het verkeer wegens herbestrating. Omleiding staat met borden aangegeven.

MOOI

TERUGDRINGEN WONINGINBRAAK

Woninginbraak behoort tot de zogenoemde high impact crimes (HIC). Naast financiële schade zorgt een woninginbraak vaak voor grote emotionele schade; het tast het veiligheidsgevoel aan. De gemeente wil hier tegen optreden. Door het opleggen van een last onder dwangsom wil Katwijk inbrekers afschrikken en zo het aantal woninginbraken nog verder terugdringen. De gemeente werkt hierbij

BLIJF OP COLIJN

DE HOOGTE www.allesoverkatwijk.nl

Sluiting panden drugsoverlast

New by MOOI

COLIJN

GOED! L E W T I D AT Z

! Hoge Rijndijk • Leiden • Verdamstraat 6 • colijninterieur.nl ED WEL GO D AT Z IT

Hoge Rijndijk •

Verdamstraat 6

S I N D S

Leiden

1 9 7 7

Verdamstraat 6

colijninterieur.nl

AGENDA n Zaterdag 27 oktober houdt postzegelvereniging KatwijkRijnsburg weer haar eerste postzegelbeurs van het nieuwe seizoen in wijkgebouw ‘De Wiek’, Fresiastraat 19 te Katwijk aan de Rijn. Niet alleen postzegels staan centraal, maar dit keer worden ook ansichtkaarten en scheepsfoto’s aangeboden. Zoals gebruikelijk is er volop gelegenheid zegels te ruilen, ook zijn er enkele handelaren aanwezig. Tevens kunt u de ‘stuiver’ boeken van de vereniging bekijken en wellicht vindt u daarin nog iets voor uw verzameling. Heeft u nog een oude verzameling op zolder liggen en wilt u weten of dat iets waard is? Kom langs en laat een deskundig lid van onze vereniging ernaar kijken. De zaal is geopend van ‘s ochtends tien tot ‘s middags half drie.

colijninterieur.nl

Geldig van 8 t/m 13 oktober

Jubileum Voordeel 0

JAAR

Pakje dikke brokken

De woningcorporatie in De gemeente KatwijK

T: E: W: A:

071 542 63 88 info@nielsonzonwering.nl www.nielsonzonwering.nl Deutzstraat 7 | Oegstgeest

D

018

ul

1928-2

akker

buitenzonwering rolluiken markiezen raamdecoratie & horren reparatie & onderhoud

Den

Ons nieuws leest u elders in deze krant

• • • • •

k , D e Ec ht

2,90 3,90

Roomboter amandelstaaf

Den Dulk

De Echte Bakker Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg www.echtebakkerdendulk.nl

EXTRA BIJLAGE

Leiden

Dit is het derde pand in vier maanden tijd. In juni en september heeft de burgemeester twee woningen gesloten aan de Langevaart in Rijnsburg. In alle gevallen werd na onderzoek door de politie een handelshoeveelheid harddrugs aange-

troffen. De sluiting geldt voor drie maanden. De handel in drugs is vaak de oorzaak van overlast en ernstige criminaliteit. Daarom maakt de burgemeester gebruik van zijn bevoegdheid tot sluiting van woningen en andere ruimten op grond van de Opiumwet. Heeft u het vermoeden van drugshandel bij u in de buurt, meld dit bij de politie via 0900-8844 of als u liever anoniem wilt blijven, via Misdaad Anoniem 0800-7000.

eB

1 9 7 7

BURGEMEESTER n Visser heeft onlangs een pand gesloten aan de Koningin Wilhelminastraat in Katwijk als gevolg van drugsoverlast.

9

oge Rijndijk

S I N D S

Je bent een echte Rijnsburger als je al op jonge leeftijd je inzet voor anderen. Leerlingen van het Wellantcollege deden dat. In vier dagen tijd verzamelden ze meer dan 1000 knuffeldieren. Op Dierendag, mocht Jaap de Mooij van Werkgroep De Ruyter ze in ontvangst nemen. De knuffels zullen een warm onthaal krijgen in o.a. Kosovo. Zie ook pagina 7.| Foto: pr.

Ruilbeurs postzegels

magazine

9/11 oktober 2018

nje

Katwijk viert Ora

es

Muziek, expositi

de mogelijkGreet en bestaat en gala zijn bij de praten en op is er een voorom 10.30 uur terug heid met hen te Iedere zaterdag van 13 daar een van Oranje’, Dus we gaan Vijf weken lang, TheaterTent wacht de foto te gaan. stelling van ‘Muziek burgers met 17 noids-combioktober tot en gezelschap bevrijde goed van start.’ waarbij gelegenhe en Katwijk met muziekvervember, staat compleet met vlaggetjesgen.’ naties van lokale project speciaal het verrassende enthousiaste begroetin Dakota enigingen en koren in voor de kogearrangeerde ‘Katwijk van Oranje’ en ‘De grote trekker voor het project verzet brengen is de Dakota, Greet & gehore periode het teken van ten Meet mende muziek bijzondere door burgehet evenement verzet en bevrijding. Met ‘Na de opening die gedurende uit de periode van vliegt muziek, exCornelis Visser vorm krijgt in de . Daarnaast zijn er evenementen, meester langzaam bevrijding veel meer. een Dakota het Strandverschillenposities en nog er om 11.00 uur TheaterTent op tijdens het project paraopening over, die een aantal van Oranje-exposiDe bekende zandkunDe spectaculaire DC-3 Katwijk plein. de om boven Stijger zal het Bibliotheek zaterdag 13 oktober chutisten zal droppen stenaar Wilfred ties. Ook vertonen de garant voor Alles bij bestaande uit een het DunaAtelier 10.00 uur staat en de TheaterTent. vliegtuig, Katwijk spektaonderdelen is gemaakt dit prachtige project. elkaar een geweldig aantal originele video die vorig jaar nog niet alles, tot leven stelling kel. Maar dat is en 165 ton zand, van de toneelvoor el 10.00 uur als speciale Er is een ‘We starten om we mogen zelfs brengen. Het schouwspmet Engelandvaarders. pelers Liberation en beschiktot en met de Band of gasten twee hoofdrols van is van maandag wandel- en fietsroute and’, legt aan een tot 19.00 ‘Soldaat de DVS Juniorenb van de musical zaterdag van 11.00 baar, je kunt meedoen er en. Peter De Theateren er wordt Piet de Vries, citymanager van Oranje’ verwelkom uur live te volgen. fotopuzzeltocht Van van ruimte rol iatiefnem geopend. Mat en mede-init Tuinman, die de Tent biedt daarnaast een pop-upstore uit. ‘Zij van Koonstelling, november een ‘Katwijk van Oranje’ Libe‘t Sant, de adjudant aan een fototento als afsluiter op 17 de a vertolkt verschilKortom, zie ons maken samen met ningin Wilhelmin samengesteld door gigantisch gala. Club e a.’ in haar rol rator Harley Veteranen e en Henriette Tol lende lokale historisch uitgebreide programm a. Met Historisch en de Club van als Koningin Wilhelmin genootschappen. Meet & een rondVoertuigen WOII hen is er een speciale Als ze dorp. het door gang


KEURSLAGER KOOPJE Ambachtelijke rookworst

2e

Elke Geldig t/m zaterdag 13 oktober.

gratis

Hoftuin rollade, Boterhamworst en Leverkaas 3 x 100 gram

HAPPY HOUR

8 stokjes malse kipsaté in saus, 1 afgebakken stokbrood en bakje kruidenboter Warm mee te nemen

Ham-prei salade en Rundvlees salade

1095

BROODJE UIT DE PAN VRIJDAG 12 OKT. VAN 12.00 TOT 13.30 UUR:

Broodje Beenham en broodje Kippeling per stuk

425

SALADE DUO

VRIJDAG 12 OKT. VAN 16.00 TOT 19.00 UUR:

samen

VLEESWAREN TRIO

2

50

2 x 150 gram

395

MUNTEN CLUB ACTIE:

Pizza gehakt broodje

550

2 stuks met 1 club munt gratis.

WIJ HEBBEN WERK VOOR EEN SCHOLIER NA SCHOOLTIJD!!! Maaltijd uit de pan dagelijks vanaf 16.00 uur: Donderdag Vrijdag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

11-10: 12-10: 15-10: 16-10: 17-10: 18-10:

Winterse rookworst schotel. Italiaanse gehaktschotel. Hutspot met rundvlees in stroganoffsaus. Hollandse kipschotel. Hachee van mals rundvlees met rode kool. Tagliatelle carbonara.

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 11-10 T/M 17-10 2018 DRUKFOUTEN VOORBEHOUDEN

Mondzorg Oegstgeest

Mondzorg Oegstgeest

10 jaar Mondzorg Oegstgeest Dé specialist in Mondzorg met persoonlijke aandacht Dé specialist in Mondzorg met persoonlijke aandacht

Heeft u last van

● Slechte adem? ● Pijn en bloedend tandvlees bij het poetsen? ● Terugtrekkend tandvlees?

Heeft u last van

● Tandsteen? ● Aanslag op uw tanden? ● Een ander gebitsprobleem?

Voor al deze problemen hebben wij het juiste advies en een oplossing, u bent van harte welkom om een afspraak te maken bij de mondhygiëniste in onze praktijk. Tel 071 - 565 14 60

● Slechte adem?

Vlnr: Suzanne Poortman, Natasja van den Broeke & Anne van Berge H

● Pijn en bloedend tandvlees bij het poetsen? ● Terugtrekkend tandvlees? ● Tandsteen? ● Aanslag op uw tanden? ● Een ander gebitsprobleem?

Vlnr: Suzanne Poortman, Natasja van den Broeke & Anne van Berge Henego

Voor al deze problemen hebben wij het juiste advies en een oplossing, u bent van harte welkom om een afspraak te maken bij de mondhygiëniste in onze praktijk. Tel 071 - 565

Wist u dat een goede mondgezondheid belangrijk is voor de algehele gezondheid? Maak snel een vrijblijvende afspraak bij een van onze mondhygiënisten voor een gratis tandvlees check in onze praktijk.

Mondzorg Oegstgeest

Floresstraat 6 • 2341 XX Oegstgeest • 071 5651460


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

3

DE TOREN IN ZICHT De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

Burlende herten De herfst doet haar best om door de nazomer heen te breken. Bomen tonen hun geel, rode bladeren om vervolgens dwarrelend op de grond te belanden. In deze tijd van het jaar gaan we altijd naar een bos om van deze natuurpracht te genieten. Zo reden we vorige week richting de Veluwe om in de omgeving van Garderen het burlen van herten te spotten. Via Staatsbosbeheer hadden we ons aangemeld voor een excursie. In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. Het is een bijzondere belevenis om dit eens mee te maken, zo las ik in een advertentie op Facebook. We arriveerden bij een camping aan de rand van het bos. Hier werden we verwelkomd door twee boswachters. De een vertelde ons over het ontstaan en onderhoud van het bos, en de ander over het wild dat we in het bos tegen kunnen komen. Naast de edelherten leven er ook wilde zwijnen, moeflons en reeën. Met een elektrische wagen reden we een mooie route door het bos. Ondertussen begon het licht te regenen en in de verte hoorden we gerommel. ‘Als het onweer doorzet, dan gaan we terug’, liet een van de boswachters weten. Gelukkig gebeurde dit niet. Opeens stopte de wagen en wandelend gingen we een wild gebied in dat alleen met de boswachter toegankelijk is. Na een wandeling van 10 minuten arriveerden we bij een overdekte wildobservatiepost midden in het bos. Eenmaal binnen namen we onze plek in en zagen we dat de regen inmiddels met bakken uit de lucht kwam. Gelukkig zaten we nu droog. Turend keken we in het rond, af en toe door de verrekijker. Zag ik daar rechts nu een klein hertje wegspringen…..De regen was inmiddels gestopt, en het begon te schemeren. Je kijkt je ogen uit in de hoop dat de edelherten naar deze idyllische plek komen. Hoorde ik daar nu een hert burlen? Het bleek een naderend onweer, want even later zag ik in de verte een bliksemschicht. De boswachters vonden het niet verstandig om nog langer te blijven. En als een kudde verlieten we de observatiepost. Het was inmiddels aardig donker geworden en daardoor best lastig om het pad kriskras door het bos te lopen, terug naar de wagen. De bliksemschichten bleven komen en ik vroeg me af waarom ik nu midden in het bos moest zijn. Gelukkig arriveerden we op tijd de wagen en werden we veilig terug naar de camping gebracht. Met dit weer blijven de edelherten in het bos, zo was de conclusie van een van de boswachters. En geef ze eens ongelijk. Hoewel we het burlen van de edelherten niet hebben gehoord en gezien, waren we toch een mooie ervaring rijker. Een ervaring die we volgend jaar zeker nog een keer over gaan doen. HOUDOE.

Zaterdag 13 oktober spectaculaire opening Katwijk van Oranje. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde

‘Katwijk van Oranje’ spectaculair van start n Met eigen magazine en verrassend programma FESTIVAL n Vijf weken lang, van 13 oktober tot en met 17 november, staat Katwijk op verrassende wijze in het teken van verzet, bevrijding en Engelandvaarders. Met bijzondere evenementen, muziek, exposities en nog veel meer. De spectaculaire opening vindt zaterdag 13 oktober om 10.00 uur plaats compleet met de Band of Liberation, een overvliegende Dakota met parachutisten, historische voertuigen en hoofdrolspelers uit de musical Soldaat van Oranje. De afgelopen weken werkten Katwijk Marketing, het team ‘Katwijk van Oranje’ en Uitgeverij Verhagen nauw samen aan het ‘Katwijk van Oranje Magazine’. In dit magazine wordt uitgelegd wat de gedachte is achter dit spektakel en uiteraard het hele programma gepresenteerd. ‘Wij zijn er trots op als mediapartner aan dit gigantische project bij te dragen’, legt Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen uit. ‘Als je zo’n spektakel voor je eigen dorp van de grond tilt, verdient het ons aller steun.’ THEATERTENT

Het team van De Mooy is trots op hun gouden rookworst. | Foto: pr.

Goud voor rookworst Keurslager de Mooy PRIJS n Geen enkele rookworst is

Om te vieren dat het rookworstseizoen weer is begonnen, krijgen klanten van tot en met 13 oktober de tweede rookworst gratis.

Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring op 5 september werd er door een vakbekwame jury een graadmeter gegeven aan de rookworst. Vol trots kan Keurslager de Mooy zeggen dat ze het predicaat GOUD hebben gekregen!

Het seizoen is daarmee, als het aan deze keurslager ligt, officieel geopend.

hetzelfde, maar als deze met liefde en vakmanschap is gemaakt, dan proef je dat.

PROEVEN

Elk jaar weer steekt Keurslager de Mooy veel tijd in het perfectioneren van de worst. Deze wordt dan tijdens de landelijke keuring getest door een vakjury.

ROOKWORSTKEURING

De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de keuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op samenstelling, bite, smaak, kleur en geur. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat. | Foto: pr.

Piet de Vries, citymanager en medeinitiatiefnemer van ‘Katwijk van Oranje’ is blij dat Verhagen het op deze manier oppakt en heel Katwijk en omgeving op de hoogte houdt van alle activiteiten. ‘We starten om 10.00 uur met de Band of Liberation en de DVS Juniorenband’, legt de Piet de Vries, uit. ‘Zij maken samen met de Liberation Harley Veteranen

DAKOTA

Club en de Club van Historische Voertuigen WOII een rondgang door het dorp. Als ze om 10.30 uur terug zijn bij de TheaterTent wacht daar een heel gezelschap bevrijde burgers compleet met vlaggetjes en enthousiaste begroetingen.’

‘De grote trekker voor de komende periode is de Dakota, die gedurende het evenement langzaam wordt opgebouwd in de TheaterTent op het Strandplein. De bekende zandsculptuur-kunstenaar Wilfred Stijger zal het vliegtuig, bestaande uit een aantal originele onderdelen en maar liefst 165 ton zand, tot leven brengen. Van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Daarnaast is er een fototentoonstelling samengesteld door onze lokale historische genootschappen.’

MEET & GREET

GALA

‘Na de opening door burgemeester Cornelis Visser vliegt er om 11.00 uur een DC-3 Dakota over, die bij goed weer en daar ziet het wel naar uit, een aantal parachutisten zal droppen boven de TheaterTent. We mogen zelfs als speciale gasten twee hoofdrolspelers van de musical ‘Soldaat van Oranje’ verwelkomen. Peter Tuinman, die de rol van Van ‘t Sant, de adjudant van Koningin Wilhelmina vertolkt en Henriette Tol in haar rol als Koningin Wilhelmina. Met hen is er een speciale Meet & Greet en bestaat de mogelijkheid met hen te praten en op de foto te gaan. Dus we gaan goed van start.’

Elke zaterdag is er een voorstelling van ‘Muziek van Oranje’, met gelegenheidscombinaties van lokale muziekverenigingen en koren, er zijn exposities, fiets- en wandeltochten en diverse activiteiten. Op zaterdag 17 november sluiten we af met een gigantisch gala. Kortom, geniet van alle activiteiten en ik hoop dat iedereen er 13 oktober bij is.’ Op de foto: Dirk Bouman, directeur Uitgeverij Verhagen, Annemarie Guijt Katwijk Marketing, Piet de Vries Katwijk Marketing, Teuntje van Delft, hoofdredacteur Uitgeverij Verhagen, Bjorn Slootweg Katwijk Marketing.

Ballonnen zijn uit de tijd ANDERS n Iedereen van boven de 30 jaar heeft vroeger vast wel ballonnen opgelaten tijdens festiviteiten op school of rond Koninginnedag.

Soms met een kaartje eraan met je eigen adres. Na weken kwam er dan bericht terug, dat jouw ballon ergens in Frankrijk terecht was gekomen. Maar het merendeel van die ballonnen kwamen in de natuur of in zee terecht. En dat heeft gevolgen voor het milieu. Zodanig zelfs, dat sinds een aantal jaar het oplaten van ballonnen onder vuur ligt. NIET MEER PASSEND

Vorige week besloot de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen om het gebruik van ballonnen tijdens

Koningsdag te ontmoedigen. Reden voor die ontmoediging is duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. ‘De KBOV vindt het gebruik van ballonoplatingen niet meer passend in een wereld waarin we meer en meer de verantwoordelijkheid nemen om het leven te beschermen tegen milieuvervuiling. De KBOV stimuleert daarom haar leden om alternatieven voor ballonoplatingen te gebruiken die het Koningsdagfeest of andere festiviteiten feestelijk kunnen inluiden. Alternatieven zijn: bellenblazen, zwaaien met gekleurde linten en vliegeren. REACTIES

De Rijnsburgse Oranjevereniging laat weten zich nog niet te hebben

ingelezen. ‘We zijn op dit moment druk bezig met het evalueren en organiseren van een nieuwe feestweek.’ De vereniging heeft daarom nog geen standpunt ingenomen. Wat de Valkenburgse Oranjeverenigingen en die in Katwijk van de actie vinden, is ook nog niet duidelijk. Stichting de Noordzee laat in haar nieuwsbrief weten, zeer blij te zijn met het besluit van de KBOV. ‘Mooi nieuws’, stelt de stichting. ‘Gemiddeld worden er 12 ballonnen per 100 meter strand gevonden. Er belanden rond de 230.000 ballonnen per jaar in de Noordzee. Veel worden er opgelaten tijdens Koningsdag. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.’


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

‘Fusiepartner Dunavie uit het oosten?’

Circus Renz VERMAAK n Ernst Jakob Renz had in 1842 een droom. Hij wilde ook ‘de gewone mensen’ amuseren en daarom richtte hij zijn wereldvermaarde familiecircus RENZ op. Nu, 176 jaar later, komt de achtste (!) generatie Renz met een sprankelend nieuwe voorstelling naar Katwijk. Een circus zoals het bedoeld is. En dat betekent twee uur onbezorgd genieten, huiveren, verbazen en lachen. De voorstellingen zijn van donderdag 11 t/m zaterdag 20 oktober te bewonderen op parkeerterrein Noordduinen te Katwijk aan Zee. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de circuskassa.

INGEZONDEN

n SHD. Waar de drie wijzen lang geleden uit het oosten kwamen, is dat mogelijk ook de windrichting waar een fusiepartner van woningcorporatie Dunavie vandaan kan komen.

derland gehad’, vertelt Jan die ondanks zijn kunstbeen nog steeds op het stalen ros is te vinden. Hij vraagt: ‘Weet je hoeveel kilometer ik er met deze fiets op heb zitten?’ Geen idee natuurlijk. ‘Ruim 89.000’, klinkt hij trots. ‘Het is geen man om thuis te zitten’, licht de bruid toe. Een andere passie van Jan is een klaverjasje leggen terwijl Jans handwerkt en nog graag een boek ter hand neemt. De tijd nemen voor een leuke vakantie in Oostenrijk of Duitsland was hen niet vreemd. Waren er nog bijzondere hoogtepunten in hun leven? ‘Ja, dat waren vooral de feesten in de familie toen oma 65 jaar getrouwd was en het 55-jarige huwelijk van mijn ouders’, noemt de bruidegom als voorbeelden. Het paar waar bij de liefde nog goed zit (’geven en nemen’) viert het huwelijksjubileum op 13 oktober weer in Noordwijk. Nu in Zonneweelde want de Zeeleeuw heeft het niet zo lang vol gehouden dan zij.

Want dat Dunavie op zoek is naar een fusiepartner blijkt niet alleen uit de berichten in de media. Cees Oostindie, voorzitter van de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ (SHD): ‘Officieel wisten we als SHD nog van niks toen we door derden al werden bevraagd op blijkbaar aanwezige fusieplannen bij Dunavie. Nu ze hiermee de openbaarheid zijn ingegaan, kunnen we bijna gaan kwartetten met namen van corporaties die als fusiepartner worden genoemd. Opvallend vindt de SHD dat Leiden vaak wordt genoemd. Maar laat ik helder zijn, de SHD is faliekant tegen een fusie van Dunavie’. In de Woningwet 2015 zijn aan huurdersorganisaties als de SHD meer bevoegdheden toebedeeld zoals o.a. de zienswijze bij verbindingen en fusie. In de artikelen 21 en 53 van genoemde wet is vastgelegd dat de huurdersorganisaties instemmingsrecht op dit punt hebben. Oostindie: ,,Ik heb direct op de vraag van een journalist gemeld, als eerste reactie wat betreft de fusiedrang van Dunavie, dat door Katwijkse huurders opgebracht huurdersgeld louter moet worden geïnvesteerd in het onderhoud, renovatie en indien nodig sloop en nieuwbouw van betaalbare, kwaliteitsvolle sociale huurwoningen op Katwijks grondgebied.” Een woordvoerster van Dunavie liet weten dat ‘ontwikkelingen in de samenleving aan de orde van de dag zijn en er vele nieuwe vragen ontstaan’ en dat ‘we de woonlasten allemaal willen beperken’. Oostindie: ‘Die tweede uitspraak begrijp ik, maar handel er dan ook naar als Dunavie. Waarom toch die huurverhogingen? Waarom lukt het Dunavie niet om nieuwbouw in de prijsklasse tot € 628,- te realiseren? En de eerste uitspraak… ik kan er geen touw aan vastknopen wat voor argument dit is om te willen fuseren. Ik heb het meer gezegd dat Dunavie met 70% huurwoningen van voor 1970 al een prima uitdaging in Katwijk heeft. De financiële mogelijkheden zijn er, waarom dan fuseren?’

waar het ingezamelde geld aan werd gedoneerd. Sinds dit jaar bestaat het Sint en Pietenactie Donatiefonds. Afgelopen vrijdagmiddag 5 oktober heeft de eerste uitreiking plaatsgevonden van het Sint en Pietenactie Donatiefonds in Pannenkoeken en Grillrestaurant De Beslagkom in Katwijk. Een van de tien winnaars was Sharina Floor die namens het Dorpshuis een cheque mocht ontvangen. | Foto: PvK.

Blij met de cheque van de Sint en Pietenactie. | Foto: Piet van Kampen

E-books INLOOPSPREEKUUR n Iedereen die lid is van een bibliotheek in Nederland kan gratis e-books lenen. Via de bieb zijn duizenden e-books te leen in allerlei genres en voor alle leeftijden. Voor vragen over hoe het lenen/lezen van e-books bij de bibliotheek nu precies in z’n werk gaat, organiseert Bibliotheek Katwijk een gratis inloopspreekuur op wisselende locaties. Op zaterdag 13 oktober kunt u tussen 10.30 en 12.30 uur aanschuiven in Bibliotheek Rijnsburg. De toegang is gratis.

Afscheid PENSIOEN n De bekende kassière Alize Gravekamp gaat woensdag 24 oktober met pensioen. Ze is al vanaf 1990 werkzaam bij de Hoogvliet vestiging in Rijnsburg. Komt u haar een deze dagen ook gedag zeggen? | Foto: pr.

5

Het echtpaar Van Delft al 60 jaar met elkaar getrouwd. | Foto: Piet van Kampen.

Jan en Jans van Delft een diamanten duo n ‘Je moet elkaar vrij laten’ TROUW n Het levensmotto van Jan van Delft (84) en Jans van Delft- van Iterson (88) heeft hen op een lange huwelijksweg geleid die op 30 september 1958 begon en nu na zestig jaar nog steeds door loopt. ‘Je moet elkaar vrij laten’ is een recept dat al die jaren goed heeft gewerkt. Door Piet van Kampen

Beide echtelieden zijn geboren en getogen Rijnsburgers die elkaar tijdens een visite bij kennissen ontmoetten. Het bleek geen liefde op het eerste gezicht want Jan zocht niet meer naar een ander. Het klikte zodanig goed tussen die twee dat zij elkaar na een jaar al de ringen omschoven. Hun trouwdag vierden zij buiten het dorp in De Zeeleeuw in Noordwijk. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren en tevens werden zij de trotse grootouders van zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Na hun huwelijk woonden zij kort bij de ouders van Jan in en daarna betrokken zij een woning in de

Brouwerstraat waar zij 47 jaar woonden om vervolgens naar het Mauritsplantsoen te verkassen. Zij wonen er nog steeds naar volle tevredenheid. MUZIKAAL

Jan zorgde voor het brood op de plank. Eerst ‘in de bloemen’, daarna bij Den Haan tuinartikelen en vervolgens bij Hanab als voorman bij heiwerken. Het is en muzikaal echtpaar want beide zongen in het Hervormd Kerkkoor en het Eben Haëzer koor in Katwijk. Jan droeg de sousafoon op zijn schouders bij Wilhelmina en later bij de Floraband. Ook fietsen was een gezamenlijke hobby. ‘We hebben alle provincies in Ne-

Advertorial Nederland is aan het vergrijzen en het komt steeds vaker voor dat er mensen zijn die niet goed meer voor hun eigen belangen kunnen opkomen als het gaat om bijvoorbeeld hun verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding. Maar dat geldt zeker ook steeds vaker voor iemand met een verstandelijke beperking of een psychiatrisch probleem. Veelal zijn er dan wel familieleden of andere naasten die kunnen bijspringen, maar dat is zeker niet altijd het geval. Dan bestaat er gelukkig de mogelijkheid om een mentor in te zetten en in de regio Leiden en omstreken kan daarvoor een goed opgeleide vrijwilliger worden aangevraagd bij de Stichting Mentorschap Haag en Rijn. Bij het nemen van belangrijke beslissingen kan zo’n mentor zijn of haar cliënt adviseren en is, omdat hij of zij wordt aangesteld door de kantonrechter, ook wettelijk bevoegd om beslissingen te nemen als de cliënt dat zelf helemaal niet meer kan. Daarnaast kan een mentor optreden als vertrouwenspersoon bij aller-

In de prijzen STICHTING n Sint en Pietenactie zamelt al zo’n 21 jaar geld in voor goede doelen.

lei persoonlijke zaken. Door de toename aan aanvragen voor een mentor is de Stichting Mentorschap Haag en Rijn dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die mentor willen worden. Als uw belangstelling voor dit mooie en dankbare werk is gewekt, neem dan contact met ons op. Herma Kappert, 06 1507 0233, leiden@mentorschaphaagenrijn. nl. Wendy van Veen, 06-25182521, w.vanveen@mentorschaphaagenrijn.nl. Kees Korsman, 06-24851806, k.korsman@mentorschaphaagenrijn.nl

Door middel van Sinterklaasbezoeken aan particulieren, scholen, bedrijven en instellingen wordt er zoveel mogelijk geld ingezameld om goede doelen in Katwijk, Rijnburg, Valkenburg en omgeving financieel te ondersteunen. In het verleden werd er steeds één doel uitgekozen

Laat u verrassen PROEVERIJ

n Soms is een mens op zoek naar iets nieuws om te doen, maar weet men nog niet precies wat.

En precies hiervoor heeft Welzijnskwartier ‘De Proeverij’ in het leven geroepen. ‘De Proeverij’ is een verzamelnaam voor allerlei uiteenlopende activiteiten. Tijdens ‘De Proeverij’ kunt u kennismaken met creatieve activiteiten, vrolijke ontmoetingen met

bijzondere mensen. Aanmelden via is fijn maar niet perse nodig. Voor vragen of aanmeldingen kunt u terecht bij: Arnout de Bakker 06 12 21 51 77 (Valkenburg), Ria Paap 06 13 84 28 40 (Rijnsburg) of wijkwerk@ welzijnskwartier.nl. Voor slecht € 2,per keer kunt u aansluiten bij een Proeverij bij u in de buurt. Kijk voor het volledige programma op www. welzijnskwartier.nl De Proeverij Rijnsburg is donderdagavond van 19.00 uur tot 21.00

uur in De Voorhof. 11 oktober Boekenbingo; 25 oktober Lachworkshop; 1 november Keurslagerij De Mooy en 8 november Genootschap Oud Rijnsburg De Proeverij Valkenburg is donderdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in Het Dorpshuis, Kerkweg 3. 11 oktober Oud Valkenburg filmmiddag; 18 oktober Boetseren; 25 oktober Boekenbingo; 1 november sieraden maken en 8 november Lachworkshop.


FAMILIEBERICHTEN

Licht, laatste woord van Hem, die leeft, ademloos volg ik Uw spoor.

Aanleveren familieberichten

Gerrit Snel

Per e-mail

Verbi Divini Minister * Rossum, 18 -10 - 1938

† Rijnsburg, 8 -10 - 2018

Per post of afgeven

Greet Snel-Faber Christiaan & Johanna Talitha, Joshua, Hannah Esther & Serge Sara Leo & Soojoong Yeounwoo

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Heel verdrietig geef ik u kennis van het overlijden van mijn lieve man

Jacob Ravensbergen Jaap in de leeftijd van 71 jaar. Ik ben dankbaar voor alle fijne herinneringen, maar wat zal ik hem missen; Dag lieve Jaap! Aafke Ravensbergen-Glasbergen 5 oktober 2018

Boterbloem 34 2231 WN Rijnsburg Er is gelegenheid tot condoleren op vrijdag 12 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Immanuëlkerk, Kerkstraat 3 te Rijnsburg. De dankdienst voor het leven van Gert zal worden gehouden op zaterdag 13 oktober om 10.30 uur in de Immanuëlkerk te Rijnsburg met aansluitend de begrafenis op de Algemene Begraafplaats, Kamerlingh Onnesstraat 62 te Rijnsburg. Na de begrafenis bent u nog van harte welkom in de Immanuëlkerk.

Gert Snel We wensen de familie veel sterkte toe. Diewertje Verschoor Henny Damsma Jellie Terpstra

Vliet NZ 63 2231 GP Rijnsburg De dankdienst voor zijn leven wordt gehouden op donderdag 11 oktober om 13.30 uur in de aula van De Laatste Eer, Kamerlingh Onnesstraat 62 in Rijnsburg. Aansluitend begeleiden wij hem naar zijn laatste rustplaats op de naastgelegen begraafplaats. Daarna is er gelegenheid tot condoleren in het uitvaartcentrum van De Laatste Eer.

Dankbetuiging Bedankt iedereen, voor de talloze kaarten, bloemen, telefoontjes en alle lieve woorden en bezoeken tijdens de ziekte en het overlijden van mijn lieve man

Arie Vletter

Het is voor mij een bijzonder grote steun en troost en het helpt mij om dit grote verlies te dragen. Co Vletter-van Zuylen

Voor hem een verlossing Voor haar een groot verdriet Wat heeft hij ervoor gevochten Maar meer kracht was er niet Afgelopen vrijdag 5 oktober 2018, is overleden onze beste en geliefde zwager en oom,

Jaap Ravensbergen Wij wensen Aafke veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Joop Glasbergen ✝ Gre Glasbergen- Zwaan Bauke van Tuinen Nelly van Tuinen- Glasbergen ✝ neven en nichten Rijnsburg, oktober 2018

* Rijnsburg, 6 september 1944

† Rijnsburg, 8 oktober 2018

Fie Bouwman-Varkevisser Annemieke & John Evert-Jan, Gerrit, Arjan, Sophie Agnes & Peter Pieter, Tim, Nathan, Lucas, Esther Jaco (in liefdevolle herinnering) Willem & Eveline Jan-Willem, Ruben, Emma Albert & Carin Rick, Jan Fieke Op zaterdag 13 oktober 2018 van 15.00 tot 16.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur is er gelegenheid om thuis afscheid van hem te nemen en de familie te condoleren. De dienst van Woord en Gebed zal gehouden worden op maandag 15 oktober 2018 om 14.00 uur in de Immanuelkerk te Rijnsburg.

Geschokt zijn we door het plotseling overlijden van onze vriend

Ik ben bij U in leven en sterven.

Diep bedroefd, maar dankbaar terugkijkend op alles wat hij voor ons heeft betekend, heeft de Heer tot zich genomen mijn lieve man, onze vader en opa

Gerrit Bastiaan Bouwman

Een kostbaar mens, geliefd en bemind door ons allen.

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Als g’in nood gezeten, geen uitkomst ziet, wil dan nooit vergeten: God verlaat u niet.

Ps. 84 vers 2

Ons is voorgegaan

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Zelfs vindt de mus een huis, o Heer! De zwaluw legt haar jongskens neer.

Theo van der Plas & Bouwe Hoek

Aansluitend begeleiden wij hem naar zijn laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Sandtlaan te Rijnsburg.

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528

Familie Bouwman Vinkenweg 15 2231 NP Rijnsburg

Persoonlijk en betrokken Sfeervolle familiekamer Meeuwenlaan 43 2225 PE Katwijk www.theovanderplas.nl

Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

Uitvaartonderneming DC VIS & ZN Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Betrokkenheid, persoonlijke aandacht en dag en nacht bereikbaar. 3 sfeervolle 24 uurs familiekamers Inloopuurtje: elke donderdagmorgen van 10.00-11.00 uur

Kantoor: Hartweg 33 2221 PV Katwijk tel. 071 4074440 mobiel. 06 12507285

Rijnsburg, oktober 2018

071 402 86 89

uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl

Uitvaart@delaatsteeer.nu Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

thuis opbaring - volledig verzorgde uitvaarten

www.delaatsteeer.nu Zie, Ik maak alle dingen nieuw Na een kort maar ernstig ziekbed is plotseling overleden onze schoonzus en tante

Jana van Delftv.d Plas Wij wensen Freek, kinderen en kleinkinderen kracht en veel sterkte in de komende tijd. Fam. van Delft

Dune Uitvaartbegeleiding door Marlène Kromhout

Hoofdstraat 52 • 2235 CH Valkenburg 06 - 34817660 (dag en nacht bereikbaar) marlene@dune-uitvaartbegeleiding.nl dune-uitvaartbegeleiding.nl

Uw afscheid in betrouwbare handen.


lokaal

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

7

Plexiglas zuil vol knuffels

Nieuwe ruimte voor Jeruël

1036 n dierenknuffels waren op Dierendag terug te vinden in een metershoge plexiglas zuil die opgesteld stond in de kantine van het Wellantcollege in Rijnsburg. De zuil was de dagen daarvoor gevuld door leerlingen van de school. De voormalige Tuinbouwschool timmert hard aan de weg. Wellant vmbo Rijnsburg is een kleine christelijke school waar, zo zegt de school: “bijna iedereen elkaar kent”. Een school waar leerlingen zich snel thuis voelen en waar een heleboel gebeurt. En inderdaad de spontane inzamelingsactie rond Dierendag is daar een mooi voorbeeld van. Maar liefst zes klassen waren betrokken bij de actie voor Werkgroep De Ruyter; een actie bedacht door kinderen, voor kinderen in Oekraïne en Kosovo. Veel kinderen groeien daar op in grote armoede. Het ontbreekt ze werkelijk aan alles. Geld om een cadeautje te kopen hebben veel ouders niet, en voor speelgoed al helemaal niet.

VALKENBURG n Door sluiting van de kapel in Zorginstelling de Wilbert te Katwijk aan de Rijn is Mannenzanggroep Jeruël op zoek gegaan naar een andere oefenruimte voor de tweewekelijkse repetities. Vanaf vrijdagavond 12 oktober vinden de repetities vanaf 19.30 uur plaats in de Hervormde Kerk aan het Castellumplein 1 te Valkenburg. Met het vernieuwde orgel in deze kerk is dit een locatie om met veel enthousiasme te oefenen. Nieuwe leden zijn ook van harte welkom.

Knuffels gaan 24 oktober met hulptransport naar Kosovo Toen de leerlingen van het Wellantcollege dat te horen kregen besloten ze spontaan tot een inzamelingsactie. Meerdere klassen gingen met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk, in de aanloop naar Dierendag, dierenknuffels in te zamelen. Handige jongens en meisjes op school bouwden voor de actie een enorme plexiglas zuil en 4 oktober, Dierendag, werden nog snel daar de laatste knuffels in gedeponeerd. De school kon daarna bekend maken wie de wedstrijd had gewonnen. Het bleek klas 2C te zijn. De leerlingen van deze klas hadden maar liefst 563 knuffels ingeleverd. Die knuffels waren in de dagen daarvoor opgehaald bij familie, vrienden, kennissen en buren. Sommige leerlingen hadden de knuffels zelfs huis aan huis opgehaald in de wijk waar ze wonen. Patrick van Beelen, Esmee Potters en Femke Donkerbroek, initiatiefnemers van de actie en leerlingen van klas 2C kunnen trots zijn op deze geweldige prestatie. De knuffels zullen binnenkort nog in tasjes worden verpakt, belangrijk voor het vervoer naar Kosovo later dit jaar. Voor wie het gemist heeft: chauffeurs van Werkgroep De Ruyter waren de afgelopen dagen weer onderweg met een groot hulpgoederentransport richting Oekraïne. De vorige week ingezamelde knuffels zullen o.a. onderdeel uitmaken van een volgend transport. Dit vertrekt op 24 oktober a.s. naar Kosovo. | Foto: pr.

Halloween KNUTSELEN n Eind oktober orJonge schaatsers willen graag trainen op een 333 meterbaan. | Foto: D. Kloos.

333 meterbaan noodzakelijk voor duizenden schaatsers uit Katwijk n Gaat om breedtesport pur sang POLITIEK n Ondanks de geslaagde

actie van vele (jeugd)leden van de RIJC en Voorwaarts voor het gemeentehuis is het definitieve groene licht nog niet gegeven door de gemeenteraad voor de realisering van een 333 meterbaan. Tijdens de oordeelsvormende commissie hielden Henk Perdok namens de RIJC, Philip van der Post namens de Stichting IJshal Leiden en Dennis van der Hoorn namens district Sassenheim gloedvolle betogen om de gemeenteraad te overtuigen zich uit te spreken voor de realisering van de 333 meterbaan. Het college had zich daar al positief over uitgesproken. De voordelen t.a.v. een 250 meterbaan kwamen duidelijk naar voren. Leiden betaalt 85% van de kosten en de zeven regiogemeenten 15 procent. Coalitiepartijen CDA en GemeenteBelangen waren zeer positief, net als D66. De andere oppositiepartijen waren

tegen en de ChristenUnie en de SGP twijfelen nog hevig en zijn nog niet overtuigd van de meerwaarde. MEERWAARDE

De drie schaatsclubs tellen 3000 geregistreerde leden. Zij en nog vele niet geregistreerde leden rijden bij strenge winters op de landijsbanen van de drie ijsclubs. Wanneer het vriest zien die banen dan ook zwart van de schaatsers. Daarnaast rijden er duizenden schaatsers verdeeld over de Leidse IJshal, de Uithof en de kunstijsbaan in Haarlem. Jaarlijks trekt de Leidse IJshal ongeveer 105.000 bezoekers, waaronder 30.000 recreanten. Er schaatsen 26 verenigingen waarvan één Leidse langebaanvereniging, 3 Leidse binnenbaan verenigingen en 22 verenigingen uit de regio. Bij de realisering van de 333 meterbaan zal het aantal schaatsers uitgroeien tot maar liefst 155.000 schaatsers. We spreken dus over breedtesport pur sang.

Hierbij wordt duidelijk aangegeven dat de nieuwe baan niet voor een beperkte groep is, maar voor de vele duizenden Katwijkse schaatsliefhebbers een grote meerwaarde heeft. Wat te denken van de jaarlijkse gratis clinic voor de 6273 kinderen uit het Basisonderwijs in Katwijk? Schaatsen is een absolute volkssport. Het zit in onze genen. Die vele duizenden schaatsers uit Katwijk laten we toch niet in de kou staan? Alle inspanningen/acties zijn toch niet voor niets geweest? Deze eenmalige kans zou de gemeente Katwijk nooit alleen kunnen realiseren, maar wel in regioverband. Zoals wethouder Sport Adger van Helden fijntjes opmerkte, heeft deze relatieve kleine uitgave een grote meerwaarde voor Katwijk. Als Katwijk en Alphen op 18 oktober het groene licht geven is de kans groot dat de historische baan, de duurzaamste van Europa, gerealiseerd wordt.

Meer vertrouwen voor wethouder n Onzekerheid bieb in Noordzeepassage blijft GEMEENTERAAD

n Bij de ChristenUnie (CU) leeft nog steeds grote onzekerheid over de locatie Noordzeepassage voor een Kennis- en Cultuurcentrum. Om de onzekerheid weg te nemen, heeft de partij een second opinion naar de bouwkosten afgedwongen.

De locatiekeuze werd vorige week donderdag opnieuw besproken tijdens de raadsvergadering. De discussie over de locatie loopt al jaren. De Noordzeepassage werd het hoofdthema tijdens de verkiezingen. Tijdens die verkiezingen waren GemeenteBelangen en D66 nog fel tegen een bibliotheek en muziekschool op die locatie, omdat het niet goed zou passen. Beide partijen lieten de raad weten, nu toch groen licht te willen geven. D66-fractievoorzitter Ralf Boland vertrouwt erop dat alles nu goed doorberekend is. ‘Ik denk dat de organisatie meer weet van de Noordzeepassage dan van het eigen gemeentehuis.’ Hij wil de wethouder vertrouwen geven, maar die moet

het niet verprutsen. Boland: ‘Als het toch niet mogelijk blijkt te zijn heeft de wethouder wat uit te leggen.’ Ook coalitiepartner GemeenteBelangen is overtuigd door de wethouder, maar houdt wel de vinger aan de pols. ‘De financiële onderbuikgevoelens zijn er nog steeds’, bekent fractievoorzitter Rene Slootweg. Toch gaat zijn partij voor deze locatie stemmen. ‘In de gemeentestukken staat dat het kan. Het is geen ideaal beeld, maar het komt wel in de buurt.’ Naast GemeenteBelangen en D66 zijn ook coalitiepartners CDA en SGP positief over de Noordzeepassage. Om een meerderheid te behalen, is het nog wel nodig dat ook CU voor deze locatie stemt, maar die partij heeft nog grote twijfels. Fractievoorzitter Ton de Vries is bang dat verbouwing meer gaat kosten dan de 11 miljoen die vooraf is vastgesteld. Hij eiste een onafhankelijke scan om het bouwplan opnieuw te toetsen. Wethouder Jacco Knape had het gesprek over een nieuwe scan liever

eerder gehad. Volgende week beslist de gemeenteraad over de locatie en niet veel later wordt een oordeel gevraagd over de financiering van het project. Daarnaast denkt hij niet dat een nieuw onderzoek voor nieuwe inzichten gaat zorgen. ´We hebben al heel veel zekerheid gecreëerd. Dat is bij geen enkel project intensiever gebeurd dan hier.´ Oppositiepartijen PvdA, VVD, Hart Voor Katwijk, KiesKatwijk, Fractie Smits en DURF zijn nog steeds tegen een bibliotheek op de locatie Noordzeepassage. De partijen verwachten dat de kosten nog zullen stijgen en vinden dat er teveel onduidelijk is. Eén van de voorwaarden die de raad vooraf gesteld heeft, is de goedkeuring van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is voor enkele partijen nog niet duidelijk hoe de VvE over de toekomstplannen denkt en wat hun zorgen zijn. De wethouder verwacht daar meer duidelijkheid over, als de raad heeft ingestemd met de locatie. De koop van de passage gaat niet door wanneer de VvE niet voor 1 december instemt met de plannen.

ganiseren een paar moeders een Halloween optocht door Rijnsburg. Het Dorpshuis, Hofweide 1, heeft daar een hele leuke knutsel voor bedacht: maak je eigen snoep ophaal tas.Woensdagmiddag 17 oktober van 15:00-17:00 kan je voor €2,- een enge Halloween tas komen knutselen.

Petitie tegen bibliotheek in Noordzeepassage LOCATIE n Op de website petities24.com is een petitie verschenen tegen een bibliotheek in de Noordzeepassage in het centrum van Katwijk aan Zee. De initiatiefnemer wil hiermee voorkomen dat de gemeente de plannen voor een Kennis- en Cultuurcentrum op die locatie doorzet. De petitie is vrijdag 5 oktober online gezet en heeft begin deze week al meer dan 600 handtekeningen binnen. Ondertekenaars noemen het ‘geldverkwisting’ en ‘de meest onlogische plek die je maar bedenken kan’. Het is nog niet duidelijk of de initiatiefnemer de handtekeningen aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders wil aanbieden. De gemeenteraad neemt donderdag 18 oktober het besluit over de locatie Noordzeepassage. In het Kennis- en Cultuurcentrum verschijnt niet alleen een bibliotheek, maar ook een muziekschool. Daarnaast wordt er samengewerkt met K&O en Welzijnskwartier, zodat er één cultuurorganisatie ontstaat.

Opbrengst collecte DANK n Onlangs werd de huisaan-huis collecte van handicap.nl, voorheen fonds verstandelijk gehandicapten en revalidatiefonds, in Rijnsburg gehouden. Met dank aan de inzet van de vele collectanten is er een prachtig bedrag van 3.142,72 opgehaald. Namens de organisatie iedereen bedankt voor de inzet en gulle gaven.

Boeketdienst KERK n Zondag 14 oktober is er ‘s middags om 17.00 uur een Boeketdienst in de Immanuelkerk. Dienstleider is Rosita Varkevisser. Ds. Pieter van der Ende spreekt over het onderwerp ‘Schaduwkanten van het geloof - Dat ik groeien mag. Erik de Mooij verzorgt de muziek.


KUNSTSTOF KOZIJNEN // DAKKAPELLEN // AANBOUWEN VERBOUWINGEN // ZONWERING // VELUX-DAKVENSTERS

Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding

DUIZENDEN KLANTEN GINGEN U VOOR!

Elke uitvaart in vertrouwde handen

mgaan met de gevolgen voor seksuali na kanker en de behandelingen’ WWW.MULTIGEVEL.NL Klein heiwerk Sprekers: Charlotte Tuijnm ‘Omgaan met de gevolgen voor seksualiteit Bekijk de vele referenties op onze website. GEEN AANBETALING!

Openingstijden: ma. gesloten // di. t/m vr. 09.00-17.00 uur za. 09.00-13.00 uur (tevens op afspraak geopend) Luzernestraat 106A (industrieterrein Spoorzicht) 2153 GN Nieuw-Vennep 0252 - 67 50 80 // info@multigevel.nl

J. van der Vegtstraat 63 2225 TR Katwijk

071-4018779 (24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

Nan de Mooij

uitvaartbegeleiding

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

Ook op moeilijk bereikbare plaatsen voor uw: aanbouw, tuinmuren, serrebouw of funderingsherstel

GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC na kanker en de behandelingen’

Nan de Mooij & Jacoline Imthorn

Sprekers: Charlotte Tuijnman Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC

Gebruik van ‘‘Het Afscheidshuis’’, gelegen aan de Kerkstraat 68b te Katwijk a/d Rijn, is mogelijk voor opbaren in één van de familiekamers en / of het houden van een condoleance. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 204 63 336 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg www.nandemooij.nl

en SandraKUNSTGEBIT Dieben,

Dian Labrujère

Voor een persoonlijke, blijvende herinnering

Tandenwinkel GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC • Gedenktekens Reparaties klaar terwijl u wacht.

Memorie Natuursteen Delfweg 34a 2211 VM Noordwijkerhout

Infostand vanDieben, Christine le D en Sandra

071 - 36 46 006

Telefoon: 0252 418912 www.memorienatuursteen.nl

dag en nacht bereikbaar

barbaranoordwijk.nl

• • • •

Urnen Grafaccessoires Restauratie/renovatie Volginscripties

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

‘Omgaan met de gevolgen voor seksuali Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC na kanker en de behandelingen’

Infostand van Christine le Duc

Sprekers: Charlotte Tuijnm Maandag 29 oktober 2018 ‘Omgaan met de gevolgen voor seksualiteit na kanker en de behandelingen’ en Sandra Dieben, Aanvang: 19.30 uur, gratis toegang Maandag 29 oktober 2018 Infostand van Christine le D Aanmelden verplicht vóór 15 oktober a.s. Aanvang: 19.30 uur, gratis toegang Café Scarabee SPECIAL: Adres: Oude Vest 17 in Leiden Aanmelden verplicht vóór 15 oktober a.s. 2018 Maandag 29 oktober ‘Omgaan met de gevolgen voor seksualiteit GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC

Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC Sprekers: Charlotte Tuijnman GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC

Café Scarabee SPECIAL: ‘Omgaan met dedegevolgen voor seksualiteit ‘Omgaan met gevolgen voor seksualiteit en Sandra Dieben,

Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC

Infostand van Christine le Duc

na kanker en de behandelingen’ Adres: Oude

19.30 uur, gratis toegang Vest Aanmelden 17Aanvang: in Leiden Maandag 29 oktober verplicht vóór 152018 oktober a.s. na kanker en de behandelingen’ Aanmelden viana cafe.scarabee@gmail.com of telefonisch via 3824. Aanvang: 19.30 uur,06-5541 gratis toegang kanker en de behandelingen’ Oudeseksualiteit Vest 17 in Leiden ‘OmgaanSprekers: metCharlotte deTuijnman gevolgenAdres: voor

Aanmelden verplicht vóór 15 oktober a.s. Adres: Oude Vest of 17 in Leiden Sprekers: Tuijnman Aanmelden viaCharlotte cafe.scarabee@gmail.com telefonisch via 06-5541 3824.

Aanmelden via cafe.scarabee@gmail.com of telefonisch via 06-5541 3824. GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC

na kanker en de behandelingen’

en Sandra Dieben, phuis Scarabee biedt mensen geraakt door kanker deCharlotte ruimte omTuijnman in een huiselijke sfeer Sprekers: Inloophuis biedt mensen door huiselijke kanker de ruimte om in een huiselijke sfeer GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC Inloophuis Scarabee biedt mensen geraakt door kankerScarabee de ruimte omgeraakt in een sfeer hun al te doen, informatie te halen of deel te nemen activiteiten. Daarnaast organisere verhaal te doen,aan informatie te halen of deel te nemen aan activiteiten. Daarnaast organisere GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC Infostand van Christine verhaal te doen, informatie te halen of deel le teDuc nemen activiteiten. Daarnaast organiseren wij maandelijksaan een themabijeenkomst. en Sandra Dieben, delijks een themabijeenkomst. Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC maandelijks een themabijeenkomst. en Sandra Dieben, www.inloophuisscarabee.nl Sprekers: Charlotte Tuijnman www.inloophuisscarabee.nl Maandag 29 oktober 2018 Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC Infostand le Duc Café Scarabee is eenvan initiatief van Christine Inloophuis Scarabee en psycho-oncologisch centrum de Aanvang: 19.30 uur, gratis toegang Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMC

Aanmelden via cafe.scarabee@gmail.com of telefonisch via 06-5541 3824.

Inloophuis Scarabee biedt mensen geraakt door kanker de ruimte om in een huiselijke sfeer hun verhaal te doen, informatie te halen of deel te nemen aan activiteiten. Daarnaast organiseren wij maandelijks een themabijeenkomst.

www.inloophuisscarabee.nl www.inloophuisscarabee.nl Infostand van

Aanmelden verplicht vóór 15 oktober a.s. Adres: Oude Vest 17 in Leiden

Café Scarabee is een initiatief van Inloophuis Scarabee en psycho-oncologisch centrum de Vruchtenburg, onderdeel van FortaGroep. Vruchtenburg, onderdeel vanGGZ GGZ FortaGroep.

GZ-psycholoog/seksuoloog LUMC

en Sandra Dieben, ‘OmgaanAanvang: met de19.30 gevolgen voor seksualiteit uur, gratis toegang Vruchtenburg, onderdeel van GGZ2018 FortaGroep. Maandag 29 oktober na kankerverplicht en de vóór behandelingen’ Aanmelden 15 oktober a.s. Christine lecentrum Duc de Café Scarabee is eenMaandag initiatief van Inloophuis Scarabee en psycho-oncologisch 29 oktober 2018 Café Scarabee is een initiatief van Inloophuis en psycho-oncologisch centrum Vruchtenburg, onderdeelScarabee van GGZ FortaGroep. Fertiliteitsarts/seksuoloog LUMCde Inloophuis Scarabee biedt mensen geraakt door kanker de ruimte om in een huiselijke sfeer hun Aanmelden via cafe.scarabee@gmail.com of telefonisch via 06-5541 3824.

verhaal te doen, informatie te halen of deel te nemen aan activiteiten. Daarnaast organiseren wij maandelijks een themabijeenkomst.


DE RIJNSBURGER

actief

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

9

Brons voor Cem Senol Afgelopen weekend was Cem Senol, de eerste sportman van Katwijk, uitgenodigd op de Hungarian Open 2018 een internationaal Full-contact Karate toernooi. Twee weken eerder stond Cem nog op het podium in Japan. Als enige Nederlander besliste hij al zijn partijen op knockout of knock-down. Helaas besliste de jury, ondanks meerdere knockdowns aan de zijde van de tegenstander, dat de winst toch naar de Hongaarse tegenstander ging. Dit leverde een derde plaats op in dit toernooi met deelnemers van hoog niveau. | Foto: pr.

Gemengd volleyballen Volleyballen, wie kent deze sport niet? Momenteel timmeren onze heren- en dames teams internationaal weer aardig aan de weg. Maar ook lokaal wordt er flink wat af gevolleybald. Uiteraard bij de R.V.V. Maar ook bij T.V.V. een volleybalvereniging die dit jaar al dertig bestaat. Elke week komen de recreanten bij elkaar om 5 sets van dit leuke spel te spelen. Puur recreatief. Er wordt gespeeld in de sporthal van het Rijnmond College te Katwijk op maandag tussen 21.00 en 22.30 uur. Interesse? Kom gewoon een keer langs. Of bel met Herman van Iterson (071-4027895) voor meer informatie. | Foto: pr.

n Van een reünie......komt een reünie Leuk weerzien Vorig jaar april was er een grote reünie van de Prinses Ireneschool. Deze school was gevestigd in de Tulpenstraat, waar nu de laad- en losruimte is van de AH supermarkt. Voor velen was het heel leuk om elkaar na jaren weer eens te zien. Zo werd vanuit de combiklas 5-6 uit 1973-1974 het idee geopperd om een ‘eigen’ reünie te organiseren. Cobie van Egmond, Connie van Iterson, Wim Rosdorff en Carin van der Spijk namen het initiatief en hebben een poging gedaan om veel oud klasgenoten o.a. via social media te vinden en uit te nodigen. Er volgden veel positieve reacties en afgelopen zaterdag was daar dan eindelijk de ontmoeting. Het merendeel woont nog in Rijnsburg, Katwijk of Valkenburg. Maar ook vanuit Brabant, Ede, Hillegom, Zoetermeer, Uithoorn, hadden oud klasgenoten de moeite genomen om naar de Go*Go in Rijnsburg af te reizen. Daar vond het gezellige weerzien plaats. De aanwezige reünisten stelden zichzelf in een vrolijke pitch snel even voor. Vervolgens werden onder het genot van een hapje, drankje en een heerlijk Chinees buffet oude verhalen en herinneringen opgehaald. Bijzonder om elkaar na zoveel jaren weer te zien, zo vond iedereen. Dit is niet de laatste keer. ‘Over een paar jaar organiseren we weer een reünie’, werd bij het afscheid afgesproken. | Foto: Clara de Koning. De Rijnsburgse Riny van Egmond-Verheij doet mee aan de musical-theatervoorstelling Rapunzel. Stichting Muziektheater Duin- en Bollenstreek (Mubo) speelt op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 oktober deze musical. Het is een sprookje met een twist, over de mooie Rapunzel met haar lange haren, opgesloten hoog in de toren door haar moeder, de heks. De voorstelling is tot stand gekomen onder leiding van regisseur Hans Hollander. Rapunzel de musical wordt gespeeld in het Teylingen College Leeuwenhorsttheater in Noordwijkerhout. Kaarten à €15,00 zijn te koop via de website www. stichtingmubo.nl/ kaarten. | Foto: pr.

Bieb op school De Bibliotheek op school heeft een positief effect op de leesvaardigheid, het leesgedrag en het leesplezier van leerlingen. Met een fysieke bibliotheek op scholen worden kinderen gestimuleerd meer te gaan lezen op school en thuis. De Emmaschool uit Rijnsburg en de Leidse Buitenschool uit Katwijk waren in de bibliotheek om de samenwerking in de aanpak van dBos officieel te bevestigen door het plaatsen van een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Nu werken er 21 scholen in de gemeente Katwijk samen met de Bibliotheek aan structurele leesbevordering. | Foto: pr.


kAtwijk vAn oRAnje

Breng tussen 13 oktober en 17 november een bezoek aan Katwijk en beleef Katwijk van Oranje! Een uniek evenement waarmee Katwijk haar verzetsgeschiedenis eert. Met muziek, exposities en andere culturele activiteiten.

www.katwijkvanoranje.nl

Programma Katwijk van Oranje Zaterdag 13 oktober 10.00 uur Spectaculaire opening. Met mederwerking van verschillende partijen gaat Katwijk van Oranje op bijzondere en passende wijze van start. Daar moet je bij zijn! Zaterdag 13 oktober 14.00 & 16.00 uur Voorstelling Muziek van Oranje. Iedere zaterdag is er muziek in de TheaterTent. Een unieke samenwerking van een lokale muziekvereniging en een koor. Het optreden op 13 oktober wordt verzorgd door de ‘Band of Liberation’ en het zeemanskoor ‘Overal’. Woensdag 17 oktober 14.30 uur Engelandvaren. Ervaar zelf hoe lastig het is om in een kano de branding te trotseren! Zaterdag 20 oktober 11.30, 14.00 & 16.00 uur - Voorstelling Muziek van Oranje. De voorstelling Muziek van Oranje in de TheaterTent wordt op 20 oktober verzorgd door ‘Harmonie Katwijk’ en ‘KCM Jubilate’.

Doorlopende Katwijk van Oranje-exposities (diverse data & openingstijden). Verschillende lokale musea werken enthousiast mee aan het project Katwijk van Oranje! Katwijks Museum: Het Katwijks Museum vertoont tijdelijk de bijzondere film 'Stormgetij'. Daarnaast is er een fototentoonstelling met beelden uit WO II en kun je komen kijken naar 'Katwijk in vogelvlucht', met voorwerpen uit deze tijd. DunaAtelier: In het DunaAtelier op de boulevard is een fotoreportage te zien waarin de Atlantikwall centraal staat. Torenmuseum: Ben jij benieuwd hoe het was om in de oorlog in Valkenburg te wonen? In het Torenmuseum is een expositie te zien over de gebeurtenissen in Valkenburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dorpshuis Valkenburg: Hoe zag het leven van een Engelandvaarder eruit? Dit is te zien bij de gratis te bezoeken expositie in het Dorpshuis in Valkenburg.

Doorlopend; dinsdag t/m zaterdag 11.00 - 19.00 uur - Opbouw Dakota en fototentoonstelling. In de TheaterTent op het Strandplein komt stap voor stap een Dakota tot leven. Je kunt zelf bekijken hoe dit vliegtuig vorm krijgt. Ook kun je in de TheaterTent een bijzondere fototenstoonstelling komen bezichtigen, die is samengesteld door de lokale historische verenigingen. Doorlopend; dinsdag t/m zaterdag 10.00 tot 17.30 uur - Pop-upstore. In een leeg winkelpand aan de Noordzeepassage wordt een pop-upstore ingericht, die ruimte biedt aan attributen en beeldmateriaal. Katwijk van Oranje-aanbiedingen Verschillende winkels en horecagelegenheden hebben tijdens het evenement een speciale Katwijk van Oranje-aanbieding! Ook kun je tijdens Katwijk van Oranje een fiets- of wandeltocht maken, of deelnemen aan een fotopuzzeltocht. Kijk voor meer informatie op www.katwijkvanoranje.nl.

Hoofdsponsors: Vakantiepark Koningshof | Schaddé van Dooren | VLK Recycling | Fonds 1818 Initiatiefnemers en partners: Katwijk Marketing | Rabobank Leiden-Katwijk | Gemeente Katwijk | Oranjevereniging Katwijk aan Zee | Winkelhart Zeezijde | Wijkraad Katwijk aan Zee | Strandpaviljoens Katwijk | Horecavereniging Katwijk | Huis van Oranje | Stichting SMEC In samenwerking met Soldaat van Oranje – De Musical


lokaal

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

11

Geslaagde bijeenkomst voor gezonde leefstijl kinderen AANPAK

n Onlangs waren verschillende professionals bijeen om van elkaar te horen hoe zij een gezonde leefstijl voor kinderen aanpakken.

Deze avond werd door de gemeente Katwijk georganiseerd om samen met basisschoolleerkrachten, peuterleidsters, kinderopvangleidsters, diëtisten, jeugdartsen enz. te leren over welke aanpak succesvol is en hoe dit nog verder vorm gegeven kan worden. De avond werd geopend door wethouder Corien van Starkenburg. Zij gaf het belang aan om gezonde gewoontes al vroeg aan te leren. JOGGregisseur Peter de Regt liet zien wat er de afgelopen jaren al gebeurd is maar gaf ook aan dat een lange adem nodig is voor het proces van bewustwording en gedragsverandering. De Katwijkse kinderen zijn gemiddeld nog steeds zwaarder dan de kinderen in de regio.

schooljaar begonnen met het drinken van water. Ook zij liepen soms tegen weerstand op maar dat ebde al snel weg en nu gaat het daar heel goed. De manier waarop de scholen daarin ondersteund worden door het Welzijnskwartier maakt dat ook makkelijker. Kinderen kunnen kralen verdienen en strijden om de gezondste klas van de school te worden. Maar het advies vanuit de Rijnsburgse scholen is: houd de afspraken van de voorschoolse- en kinderopvang vast op de basisschool. Het is goed om water te blijven drinken en fruit te blijven eten. Straal als school uit dat je dit belangrijk vindt en houd de kinderen en ouders enthousiast.

Op school water drinken en fruit eten nu heel gewoon

PRESENTATIES

Daarna vertelden verschillende professionals over voorbeelden uit de praktijk. JGZ, Welzijnskwartier, de kinderfysiotherapeut en kinderdiëtist werken al langer samen om kinderen met problemen door overgewicht naar de juiste sport te begeleiden. Daardoor krijgen ze weer plezier in het sporten en groeit hun zelfvertrouwen. En verdwijnen de klachten die zij hadden. Vanuit de kinderopvang werd verteld hoe zij al jaren geleden het water drinken en fruit eten ingevoerd hebben. Dat was aan het begin soms lastig, sommige ouders vinden het zielig voor hun kinderen. Maar uiteindelijk is het nu, vooral voor de kinderen, de gewoonste zaak van de wereld. En ook ouders vinden het over het algemeen prima dat water en fruit de norm zijn. De Rijnsburgse scholen zijn vorig

Na de pauze, uiteraard met water en gezonde snacks, was er nog een bijzondere mededeling. De stichting Zorg en Zekerheid gaf namelijk aan dat zij 5 x 1.000 euro beschikbaar stelt voor ideeën die jongeren helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Een mooie uitdaging voor de aanwezigen om daar de komende tijd mee aan de slag te gaan. JOGG

Deze bijeenkomst werd georganiseerd onder de vlag van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). De gemeente werkt in dit programma samen met het Welzijnskwartier, scholen, voorschoolse organisaties, GGD, CJG en Zorg en Zekerheid. Met allerlei initiatieven worden kinderen en jongeren gemotiveerd gezonder te leven, meer te bewegen en gezonder te eten en drinken.

Jeugddienst Valkenburg KERK

Op zondagochtend 14 oktober 2018 is er om 10.00 uur weer een jeugddienst in de Goede Herderkerk in Valkenburg. n

Het thema voor deze dienst is: ‘Ik

ben God, wie ben jij?’ Voorganger prop. M. Hamete uit Leiden gaat hier over spreken. Het Jongerenkoor Dvoted verleent muzikale medewerking. De Jeugddienstcommissie hoopt op een mooie kerkdienst.

Deze rockband gaat los op 27 oktober 2018. | Foto: pr.

Twee weken achter elkaar feest in De Peuk n Voor in de agenda: zaterdag 27 oktober en 3 november STICHTING

n Castellumpop organiseert binnenkort twee weken achter elkaar een Peuk-session in Soos de Peuk aan het Rekreatiepad in Valkenburg.

Op zaterdag 27 oktober staat Not Dead Yet op het podium en op zaterdag 3 november is het tijd voor the Boys Named Sue, dé Johnny Cash tributeband van Nederland. Castellumpop is door de jaren heen uitgegroeid naar een evenement dat niet meer weg te denken is uit Valkenburg. Mede door de inzet van veel vrijwilligers. NOT DEAD YET

Voor Not Dead Yet organiseren we graag een extra Peuk-session. De fans van deze lekkere rockband wachten al een tijdje op een optreden. Zij kunnen op 27 oktober helemaal los op nummers als China

HUISNAMEN

Jerinka Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit. Jan van Egmond, zoon van Jan de Doorn, belt me enthousiast op. Hij wil vertellen over een huisnaam en vraagt of ik een keertje langs wil komen. Natuurlijk wil ik dat en we maken een afspraak. WOONBOOT

Het was omstreeks 1956. Jan had een mooie woonboot gekocht. Van de provincie moest je destijds een naam geven aan een woonboot. Na even puzzelen bedachten Jan en zijn vrouw Riek de naam Jerinka. Die naam is samengesteld uit de letters van de voornamen van het echtpaar. Na acht jaar prettig wonen op de woonboot verruilde het echtpaar deze voor een houten

huis aan de Valkenburgerweg 100. Destijds hoorde deze grond trouwens nog bij gemeente Oegstgeest. En ook deze woning kreeg de naam Jerinka. Helaas brandde het huis in 1972 af tijdens de kerst. Alles was weg; dierbare foto’s waren verdwenen en ook van het bord was geen spoor meer te bekennen. BLOEMEN

Jan vertelt een leuke anekdote over de woonboot. Hij wilde als ligplaats graag een sloot, op de plek waar nu de Rijnsburgse tennisbanen zijn. Aan beide kanten was bollenteelt en de eigenaar van die grond was Klaas Zandbergen, ook

wel bekend als Klaas de Bok. Jan trok de stoute schoenen aan en vroeg aan Klaas: “Mag ik daar m’n boot leggen?” Het antwoord was: “Ja hoor, dat mag van mij.” “En wat moet dat kosten?” Daarop antwoordde Klaas: “Twee bossen bloemen. Eentje in de zomer en eentje in de winter. En die mag je bij m’n vrouw brengen.” En zo geschiedde. De acht jaar dat Jan in de woonboot woonde, bracht hij ‘s zomers en met kerst een bos bloemen bij Zoetje Zandbergen. Helaas is van Jerinka geen foto meer te vinden.

Heeft u informatie over een huisnaam? Agnes hoort of leest het graag. U kunt haar bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.

Groove van de Dooby Brothers, Rock Bottom van UFO en Whole Lotta Rosie van AC/DC. BOYS NAMED SUE

We zijn er trots op: De beste Johnny Cash tributeband van Nederland komt naar Valkenburg! Op zaterdag 3 november speelt de Boys Named Sue in De Peuk. Everybody loves Cash. Jong en oud zingen de liedjes van Cash mee. Met hun energie en enthousiasme maken de 5 rasmuzikanten van ieder optreden één groot feest. Boys named Sue speelt de liedjes van Cash niet klakkeloos na. Johnny Cash is uniek, bijzonder en niet te imiteren. Echter, de energie, opwinding, rebellie en ontroering die Cash opriep, die kun je terugvinden bij een Boys named Sue optreden. Alsof je erbij was!

Deze mannen, die allang geen boys meer zijn, weten waar ze mee bezig zijn. De band bestaat sinds 2001 en is daarmee de langstlopende tributeband voor Johnny Cash. Zij laten alle facetten van Johnny Cash horen: de country-Cash, de rockende Cash, de Gospel-Cash en de American Recordings-Cash. Herleef de bepalende rock, gospel en country van onze gezamenlijke held. Want: everybody loves Cash. KAARTEN

Kaarten voor beide Peuk-sessions zijn te koop voor € 5,00 per stuk bij Keurslagerij Timmers (Broekweg 2), Hoekstra Wheels (Torenvlietslaan 14) en Tankstation Jongeneel (Voorschoterweg 15a). Toegang vanaf 18 jaar. Kaarten zijn ook op de avond zelf aan de deur te koop. Dan betaal je € 7,50 per stuk. De zaal is steeds om 20.30 uur open.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Alleen op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk zelf een afspraak maken op onze website www.katwijk.nl/afspraak Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs De gemeente Katwijk heeft 5 wijken. Elke wijk heeft een wijkregisseur. Bij de wijkregisseur kunt u terecht met al uw vragen en ideeën over de leefbaarheid in uw wijk. Is er een maatschappelijk of sociaal probleem, dan kan de wijkregisseur bijvoorbeeld een gesprek regelen tussen bewoners, buurtverenigingen, opbouwwerk, woningcorporaties of politie. De wijkregisseurs hebben op vaste dagen en tijden inloopspreekuren samen met de wijkagent, maar u kunt ook een afspraak maken met de wijkregisseur. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 15.00 tot 16.00 uur, Oostflank van het Marktplein (achteringang van het zwembad) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Turfmarkt 2 (De Roskam) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Kerkweg 3 (Dorpshuis) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactpunt Team Economie tel. 071-406 5000 ondernemersinfo@katwijk.nl

Samenlevingsloket Iedere werkdag van 8.00 tot 12.00 uur kunt u zonder afspraak terecht. Daarnaast is het Samenlevingsloket ook op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur via 071-4065020

11 oktober 2018

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam, uw adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift dient u in bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de desbetreffende kolom). U kunt uw bezwaar ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.katwijk.nl. Een beroepschrift dient u in bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst (meestal) niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. Bij onverwijlde spoed dient u een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening stuurt u een kopie van het bezwaar- of beroepschrift mee. Een beroep en een voorlopige voorziening dient u in via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U heeft hiervoor DigiD nodig en u betaalt griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. Verordeningen Verordeningen kunt u raadplegen op www.overheid.nl en www.officielebekendmakingen.nl. De papieren versie kunt u op het gemeentehuis inzien. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd webformulier. Zie op www.katwijk.nl. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter informeert u bij de Commissie bezwaarschriften, tel. (071) 406 5000.

Ingekomen aanvragen Burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht het volgende verzoek tot intrekking van de omgevingsvergunning , waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, heeft ontvangen: Ingekomen verzoek tot intrekken omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

t.h.v. het bestaande parkeerterrein aan de Korenbloemlaan, Valkenburg

Het verzoek voor het geheel intrekken van de omgevingsvergunning voor het kappen van een boom

21-09-18

Ingekomen evenementen Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Centrum, Rijnsburg

Het organiseren van de Open Tuinendag op 22 juni 2019

26-09-18

Turfmarkt, Katwijk

Het organiseren van de Intocht Sinterklaas op 24 november 2018

27-09-18

Turfmarkt, Katwijk

Het organiseren van de Lichtjesmarkt 2018 op 21 december 2018

03-10-18

Kleinschalige evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Voorstraat 74, Katwijk

Het organiseren van een fancy fair op 28 november 2018

30-09-18

Kerkweg 3, Valkenburg

Het organiseren van een gezamenlijke herdenking op 16 november 2018

03-10-18

Blekerstraat 4c, Katwijk

Het organiseren van een Tombola op 15 december 2018

02-10-18

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen. Hierbij is de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing. De eventuele omgevingsvergunning wordt te zijner tijd gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen of bezwaren in te dienen.

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op woensdag 31 oktober 2018 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met team Vergunningen, tel. (071) 406 5000.

Bezwaar

Ingekomen omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

De Ruijterstraat 4 A, Rijnsburg

Het wijzigen van de voorgevel

27-09-18

Vinkenweg 2, Rijnsburg

Het maken van een uitrit

28-09-18

Jan Evertsenlaan 7, Katwijk

Het realiseren van een dakkapel aan de voor- en achterzijde van de woning

01-10-18

Randweg 47, Katwijk

Het realiseren van een tijdelijke in- en uitrit aan de boslaan en het tijdelijk verbreden van de bestaande in- en uitrit aan de Randweg

02-10-18

Hoofdstraat 58, Valkenburg

Het maken van een uitbouw aan de zijkant van de woning

04-10-18

In de duinreep tegenover Boulevard 70, Katwijk

Het wijzigen van de locatie van het plaatsen van een bronzen kunstobject ‘maatjes’

02-10-18

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief vraagt u telefonisch op. Bel tussen 08.00-17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Dit kan ook digitaal: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/ bouwenverbouwen/#c2050

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Voor meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift, zie de aparte kolom ‘Algemene informatie bekendmakingen’. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Park Rijnsoever fase 3, Katwijk

Het bouwen van 112 woningen (park Rijnsoever fase 3)

03-10-18

Batavenstraat 2, 3, 4, 8, 13, Paul Krugerstraat 2 en hoek Sluisweg en Sluisweg hoek Mr. D. Donker Curtiusstraat, Katwijk

Het kappen van 13 bomen (met herplantplicht)

04-10-18

Evenementen Voor het inzien van onderstaande besluiten dient u contact op te nemen met afdeling Ruimte en Veiligheid, team vergunningen, cluster APV bijzondere wetten. U kunt dit doen via het contactformulier op de website van de gemeente Katwijk of via (071) 406 5000. Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Centrum, Katwijk

Het organiseren van de Sinterklaasintocht 2018 op 17 november 2018

28-09-18

Hoornesplein 155, Katwijk

Het organiseren van diverse activiteiten in Tripodia

01-10-18

Hoornesplein 155, Katwijk

Het organiseren van Floraband & Friends op 10 november 2018

01-10-18


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 406 5000 - Telefax: 071 406 5065 Website: www.katwijk.nl

Laan van Verhof 3, Rijnsburg

Het organiseren van de Kerstnachtdienst 2018 op 24 december 2018

01-10-18

Noordduinen, Katwijk

Het organiseren van een Circus van 11 tot en met 20 oktober 2018, m.u.v. de zondagen

01-10-18

Centrum, Veerpad, Valkenburg

Het organiseren van de Sinterklaas Intocht op 24 november 2018

01-10-18

Ringweg 1, Valkenburg

Het organiseren van Kerststukjes maken op 22 december 2018

25-09-18

Achterweg, Valkenburg

Het organiseren van de Open dagen Archeologie op 13 en 14 oktober 2018

04-10-18

Torenvlietslaan, Valkenburg

Het organiseren van een Kerstbomenverbranding op 5 januari 2019

24-09-18

Rijn ter hoogte van ’t Boonrak, Valkenburg

Het organiseren van een vlottenbouw op 29 juni 2019

24-09-18

Strand, Katwijk

Het organiseren van de Vitaal trainer games op 30 maart 2019

21-09-18

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Princestraat t.h.v. nr. 5, Katwijk

Een semi-permanente standplaatsvergunning voor de verkoop van Vietnamese loempia’s in de periode van 1 mei 2019 tot en met 30 september 2019

05-10-18

Hoek Voorstraat / Princestraat, Katwijk

Een tijdelijke standplaatsvergunning voor de verkoop van kruidnoten op zaterdag 24 november 2018

05-10-18

Een semi-permanente standplaatsvergunning voor de verkoop van ambachtelijk Italiaans schepijs en softijs in de periode van 1 maart 2019 tot en met 31 oktober 2019

05-10-18

Boulevard Zeezijde 25, Katwijk

Een semi-permanente standplaatsvergunning voor de verkoop van ambachtelijk Italiaans schepijs en softijs in de periode van 1 maart 2019 tot en met 31 oktober 2019

05-10-18

Princestraat t.h.v. nr. 4, Katwijk

Een tijdelijke standplaatsvergunning voor de verkoop van oliebollen en appelbeignets op zaterdag 29 en maandag 31 december 2018

08-10-18

Standplaats

Boulevard Zeezijde 15, Katwijk

Team sociale ondersteuning Spreekuur burgemeester Cornelis Visser week 42: Het spreekuur van dinsdag 16 oktober is in De Burgt in Rijnsburg, Burgemeester Koomansplein 1. U bent welkom zonder afspraak tussen 17.00 en 18.00 uur.

Bekendmaking behandeling begroting 2019 De gemeenteraad zal op donderdag 8 november 2018 de programmabegroting 2019 behandelen. Ter voorbereiding van de vaststelling van de begroting vindt op 11 oktober a.s. een informatieve sessie plaats, gevolgd door een oordeelsvormende sessie op 18 oktober a.s. Alle bovenstaande vergaderingen zijn openbaar. De agenda’s staan tenminste een week voor de vergadering op de gemeentepagina en ook op de website van de gemeente. Zie voor de agenda en de stukken:  https://katwijk.raadsinformatie.nl/

Beschikking Wet milieubeheer – Trappenberglaan 67 te Rijnsburg De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk op 10 oktober 2018 maatwerkvoorschrift voor ontheffing van de verplichting tot U.O. registratie op grond van het Activiteitenbesluit verleend aan de heer M. Volker voor de locatie Trappenberglaan 67 te Rijnsburg. Bezwaar Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden tot en met donderdag  22  november  2018 een bezwaarschrift indienen, gericht aan college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk, per adres van de Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden o.v.v. ‘bezwaarschrift Trappenberglaan 67 te Rijnsburg’.

De volgende onderdelen moeten in het bezwaarschrift zijn opgenomen: - de dagtekening - een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht - de naam en adres van de indiener - de gronden van het bezwaar - de ondertekening. Voorlopige voorziening Als u een bezwaarschrift heeft ingediend kan, in spoedeisende gevallen, ook een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan. Hiermee voorkomt u dat dit besluit van kracht wordt in afwachting van de behandeling van het bezwaarschrift. U stuurt uw verzoek om voorlopige voorziening naar: de Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Dit verzoekschrift kunt u ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op bovengenoemde website voor de precieze voorwaarden. Wij verzoeken u een afschrift van het verzoek om voorlopige voorziening toe te sturen aan: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk, per adres Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. Inlichtingen Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de Omgevingsdienst WestHolland via 071-4083100 of info@odwh.nl.

Beleid Nadere regels Jeugdhulp 2018

Het college maakt bekend dat het op 02-10-2018 de Nadere regels Jeugdhulp 2018 heeft vastgesteld en dat het beleid op 11-10-2018 in werking treedt. Doel van het beleid is het vaststellen van nadere regels jeugdhulp. U kunt de Nadere regels jeugdhulp 2018 van 12-10-2018 t/m 23-11-2018 inzien op het gemeentehuis.

Kennisgeving verlenging beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Burgemeester en wethouders van gemeente Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal 6 weken: Locatie

Omschrijving

Uiterste beslisdatum

Plan Landwaard, Rijnsburg

Het realiseren van tien Bebowoningen

20-11-18 (6 weken extra)

Willem De Zwijgerlaan 1, Katwijk

Het maken van een uitbouw aan de achterzijde van de woning

21-11-18 (6 weken extra)

Dit verlengingsbesluit is niet vatbaar voor bezwaar of beroep, omdat het slechts een procedureel besluit betreft.

De gemeenteraad De gemeenteraad is bereikbaar via emailadres gemeenteraad@katwijk.nl. De contactpersonen van de raadsfracties zijn: Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

De heer B. Tensen MSc MA

06-12176706

fractie@cdakatwijk.nl

Christen Unie

Mevr. G.K. Haasnootde Mooij

06-24366388

geesjehaasnoot @gmail.com

D66

Dhr. R. Boland

06-22467768

fractie@d66katwijk.nl

DURF

De heer S. Spek

06-22455620

sonnyspek@hotmail.com

Fractie Smits

Mevrouw P.S. Smits

06-30416894

nellysmitsvisser58 @gmail.com

Gemeente Dhr. R.P. Slootweg Belangen

06-10001516

rene.slootweg @nl.unisys.com

Hart voor Katwijk

Mevr. A. H. van Ginkel Lanting

06-40259657

a.vanginkel @hartvoorkatwijk.nl

Kies Katwijk

Dhr. J.H. Haasnoot

06-24717940

jaaphaasnoot@ziggo.nl

PvdA

Dhr. M. van Tuijl MSc

06-10600146

matthijs@pvdakatwijk.nl

SGP

Dhr. W.J. Vroegindeweij

06-26664883 wj.vroegindeweij @gmail.com

VVD

De heer A.J.H. Stegmann

06-52341420

toon.stegmann @gmail.com

Bezoekadressen · Katwijk aan Zee en Katwijk Noord (team Zee): ‘t Kwadrant, Schimmelpenninckstraat 10 Katwijk Telefoon: (071) 406 59 00 · Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn (team Rijn) De Burgt, Burg. Koomansplein 1 Rijnsburg Telefoon: (071) 406 51 00 Openingstijden Telefonisch bereikbaar: op werkdagen van 9.00-12.00 uur Inloopspreekuur: op werkdagen van 9.00-12.00 uur www.teamsokatwijk.nl info@teamsokatwijk.nl

Op de hoogte blijven van de laatste berichten? Wekelijkse nieuwsbrief www.katwijk.nl/nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak

Volg ons op Social Media! @gemeentekatwijk

gemeentekatwijk

gemeentekatwijk

De gemeentelijke publicaties zijn ook online te raadplegen via www.katwijk.nl/bekendmakingen

Vergaderingen erfgoedcommissie De nieuwe vergaderdata van de Erfgoedcommissie voor 2018 zijn de maandagen: 12 november 10 december

Agenda De agenda van de vergadering wordt de vrijdag voorafgaande aan de vergadering gepubliceerd op de gemeentelijke website. Deze agenda kunt u vinden onder www.katwijk.nl/bekendmakingen bij agenda en notulen. De vergaderingen van de erfgoedcommissie bestaan uit een besloten en openbaar gedeelte. Het openbare gedeelte van de vergadering kunt u bijwonen, kijk voor het aanvangstijdstip in de agenda.


Informatie Vervolg bekendmakingen gemeente Katwijk

Besluitvormend

De gemeenteraad

21.15

HAMERPUNT Toegang Sociaal domein

Vergadering van 18 oktober 2018

BESPREEKPUNTEN Oprichting Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek

Informatief 19.45-21.15

Bijdrage van Katwijk aan realisatie 333 meter ijsbaan in Leiden

Aardgasvrije wijk en duurzame woningen

Locatiekeuze Kennis- en cultuurcentrum

Oordeelsvormend 19.45-20.30

Wegenbeleidsplan 2018-2027

19.45-20.30

Inkoopstrategie voor de jeugdhulp vanaf 2020

20.30-21.15

Programmabegroting 2019

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.raadsinformatie.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers achterstallig onderhoud geen bezwaar. Inl. 06-30216509. Garage te 06-40955336.

huur

gevraagd!

Kom jij bij ons werken? • Verzorgende IG • Verpleegkundige • Wijkverpleegkundige

Te huur: Schuur van 55 m² voor opslag e.d. gedeeltelijke unit van 24 m², ook voor opslag e.d.. Tel: 06-44821347. Te huur: Garage/ opslag/ werkplaats in centrum Katwijk, 40 m2 en 12 m2 kelder. Tel. 06-53573259.

Pijn aan zijkant knie/ heup? Begin “slijtage” vlgs. nw. inzicht reumafonds omkeerbaar! Voor artrose update: slijtages@gmail. com Garage te huur: gelegen nabij de Albatrosstraat Leiderdorp: INL: 06-51346048.

Kunstgebitten-reparaties De Vries Tandtechniek, Korte Vaart 11, 2231 GE te Rijnsburg. Behandeling volgens afspraak (werkt voor Zorgverzekeraars). Tel: 071-4020695.

www.groothoogwaak.nl

K AAPPK

in* lli-n a l l a -

,-, €€3838

OPGELET!

Tel:

TUINMAN met ruime ervaring heeft nog ruimte en tijd om uw tuin groot of klein op te ruimen en/of te onderhouden voor scherpe prijzen J. de Mooij Tel: 0611848117 Rijnsburg.

Ik ben blij dat je hier bent

PARTICULIEREN

*

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

Uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. U kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KATWIJK VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KATWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOORDWIJK RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOORDWIJKERHOUT THE READSHOP, in de Hoftuin, RIJNSBURG BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OEGSTGEEST

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLEVEREN TOT DONDERDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

TE HUUR • TE KOOP • GEVRAAGD AANGEBODEN • GEZOCHT • GEVONDEN


algemeen

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

15

Grip wil meldpunt betalingsachterstand n Wethouder Van Helden ´gaat kijken wat mogelijk is´ PILOT n Een meldpunt betalingsachterstand spoort mensen met financiële problemen eerder op. Grip op de Knip, de organisatie die mensen in financiële nood helpt, heeft de gemeente Katwijk daarom opgeroepen om een pilot te starten. Zaterdag 10 november in Tripodia Flora Band & Friends. | Foto: Koos Heemskerk.

Flora Band & Friends jubileumconcert UITNODIGING n Voor een avond vol muziek van Flora Band, Allstars en gastartiesten

Op zaterdag 10 november organiseert de Flora Band voor de derde keer een concert samen met de coverband Allstars. Dit concert, dat voorheen bekend was als ‘Vrienden van Flora Band Live!’, gaat verder onder de naam ‘Flora Band & Friends’. Een fantastische avond vol muziek en vrienden. AFSLUITER

De Show-, Marching- en Concertband Flora Band bestaat dit jaar 50 jaar! Als afsluiter van dit jubileumjaar gaat de Flora Band nog één keertje knallen. Samen met coverband Allstars, met wie de muzikanten dit nu voor de derde keer doen, zijn de voorbereidingen al in volle gang. Het programma staat inmiddels vast en het beloofd een feest van herkenning in een heerlijk swingend jasje te worden. In het voorprogramma staan de mannen van Just4Fun voor het pu-

bliek te spelen. Zij zullen een heerlijk stukje muziek ten gehore brengen om alvast lekker in de sfeer te komen. In het hoofdprogramma zullen, naast Flora Band en Allstars, ook heel wat andere muzikanten hun opwachting maken. Ook zullen de slagwerkers van de Flora Band weer een spetterende act neer zetten. Al met al is dit een avond, die je als Rijnsburger niet mag missen. Lekker feesten op fietsafstand want ‘Flora Band & Friends’ wordt gehouden in Tripodia, Katwijk.

Wethouder Adger van Helden geeft ´geïnteresseerd gereageerd` gaat binnenkort met Grip om de tafel om te kijken wat er mogelijk is. In het meldpunt zouden nutsbedrijven, ziektekostenverzekeraars en wooncorporaties zitting moeten deelnemen. Zij moeten direct aan de bel trekken als er betalingsachterstanden zijn en dat doorgeven aan het meldpunt. Grip heeft al zo’n afspraak met Dunavie in Kat-

wijk. Mensen met een betalingsachterstand worden door de wooncorporatie geadviseerd naar Grip te stappen. Grip-voorzitter Aan van der Hout wil dat breder trekken. ,,We hebben de politiek benaderd en gelukkig hebben we al positieve reacties. We denken dat we hiermee eerder kunnen anticiperen. Als er op één adres al twee betalingsproblemen zijn, dan weet je dat het mis is. Dat we een gemeentelijk meldpunt willen, komt omdat de ervaring elders, onder andere bij pilots in bijvoorbeeld in Leiden en Amsterdam, leert dat er zo’n dertig procent van de gemelde adressen niet bekend zijn bij de schuldhulp. Met de instelling van het meldpunt komen die adressen wel in beeld en kunnen we sneller handelen.’’

Van der Hout beseft dat het een en ander soms op gespannen voet staat met de privacywetgeving, maar laat zich daardoor niet ontmoedigen. ,,We gaan aan het werk’’, meldt de Grip-voorzitter enthousiast. ,,En pilots elders laten zien dat de privacywetgeving geen grote hobbel hoeft te zijn.´´ De mensen die zich aanmelden bij Grip worden bijgestaan door speciaal opgeleide vrijwilligers. Het aantal schommelt momenteel rond de dertig. Van der Hout vindt veertig het meest ideale aantal om de hulpvragers van dienst te zijn. Jaarlijks helpt Grip tussen de tachtig en honderd Katwijkers. Maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, 0652715140.

Kaarten zijn te koop via www.floraband.nl en vanaf 14 oktober op de voorverkooppunten: Tripodia Katwijk, Primera (Katwijk en Rijnsburg) en Tuincentrum De Mooij in Rijnsburg. In de voorverkoop kosten de kaarten €15,-. Mochten de kaarten nog niet zijn uitverkocht, zijn ze aan de deur te koop voor €17,50. Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is om 19.30 uur open. Koop dus snel je kaarten en dan graag tot 10 november in Tripodia.

Vandalisme bij sportverenigingen snel op de raadsagenda INGEZONDEN n CDA Katwijk. Enige tijd geleden stelde het CDA samen met de ChristenUnie vragen aan het college over het toenemende vandalisme op Sportpark de Middelmors, de thuishaven van Rijnsburgse Boys.

De club had nadrukkelijk de wens uitgesproken een permanente beheerder te huisvesten in de boven de kantine gelegen ruimte die nu leegstaat. Een mooi staaltje eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit initiatief te nemen, volgens het CDA. Helaas ziet het college te weinig dringende redenen om het bestemmingsplan hiervoor te wijzigen. Daarnaast wordt gevreesd dat niet aan landelijke en lokale regelgeving zoals milieunormen kan worden voldaan en worden veiligheidsrisico’s voor de bewoner aangevoerd. “Een gemiste kans”, aldus fractievoorzitter Barend Tensen, “maar we

hebben wel de indruk dat het besef leeft dat hier iets aan gedaan moet worden. Jonge sportertjes moeten gewoon veilig kunnen trainen en niet geconfronteerd worden met glasscherven, vernielingen en restanten van drugsgebruik die de groep hangjongeren met enige regelmaat op de velden achterlaat.” De inspanningen van het CDA en de ChristenUnie zijn overigens niet voor niets geweest. Tensen: “De afgelopen maanden werd ons duidelijk dat het een breder probleem betreft: naast korfbalvereniging Madjoe en de Rijnsburgse IJsclub hebben meerdere verenigingen in Katwijk aangegeven last van vandalisme te ondervinden. Wij, en hopelijk meerdere partijen in de raad, zijn dan ook vast van plan om het spoedig op de raadsagenda te zetten en de andere verenigingen ook de kans te geven hun zorgen te uiten. Het moet een keer afgelopen zijn.” | Foto: pr.

Milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen is beloond met een certificaat. | Foto: Piet van Kampen.

Nieuwe Goed, Groen, Groei labels uitgereikt n Diverse ondernemers zijn goed bezig * Nu nog meer DRIE n In Holiday Inn in Leiden wa-

ren dinsdagmiddag jl. een aantal Katwijkse ondernemers tezamen om het Goed, Groen, Groei label en het daarbij behorend certificaat in ontvangst te nemen.

Door Piet van Kampen

Dit project dat een gezamenlijk initiatief is van Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing heeft tot doel ondernemers bewust met hun business bezig te laten zijn. Los van hun eigen commerciële doelstellingen, nemen duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen een steeds grotere plaats in bij hun bedrijfsvoering. Ivo Vittali van Stichting 20Duurzaam20 opende de bijeenkomst. Verheugd kondigde hij aan dat er weer 9 nieuwe ondernemers gecertificeerd waren. Ook waren er 5 ondernemers bij die een her certificering ontvingen. Dat houdt in dat zij twee jaar eerder het certificaat al hadden ontvangen maar tussentijdse op-

volging van de duurzame- en milieuvriendelijke bedrijfsvoering continueerden en zelfs hadden uitgebreid. ‘Goed om dit vooral ook uit te dragen naar andere ondernemers’, spoorde Vittali hen aan. Wethouder Jacco Knape had woorden van een zelfde strekking. ‘Het is een belangrijk certificaat dat aangeeft welke bedrijven zich onderscheiden. Laat het vooral ook aan klanten en collega-ondernemers weten. Maak het zichtbaar zodat steeds meer bedrijven mee gaan doen want er is met elkaar nog veel meer uit te halen. Probeer ook anderen stappen te laten zetten’, gaf hij de aanwezigen mee. ‘U kunt alvast meedenken voor de agenda van de toekomst. In 2050 wil de gemeente Katwijk energieneutraal zijn. Nu gebeurt het al op kleine schaal. Laat anderen gebruik maken van uw kennis. Het gaat allemaal heel snel’. Woorden die voor zichzelf spraken en voor de aanwezigen bepaald niet vreemd over kwamen. Zij zijn immers al duurzaam,

milieuvriendelijk, sociaal en maatschappelijk bewust bezig. Inmiddels hebben 24 ondernemingen dit label verworven. Binnenkort is er weer een Duurzaamheidscafé waarin de gecertificeerde ondernemers elkaar kunnen informeren en inspireren, GECERTIFICEERD

Piet de Vries, directeur van Katwijk Marketing las de juryrapporten voor. Hieruit kwam naar voren dat elk bedrijf - hoe divers ook - op hun eigen manier en binnen hun eigen bedrijf en mogelijkheden ‘goed bezig’ zijn. De volgende ondernemingen ontvingen het certificaat: De Raad Bouw, Jelles Carcenter, KBM Groep, Kievit, Lilies of life, Minnee BV Schilderwerken, Herberg Welgelegen, Dune Pebbler en De Porseleinkast. Een hercertificering werd toegekend aan De Bonte Kraai, Bakker van Maanen, Indoorvolkstuin/ Gezondergroen, Strandpaviljoen Het Strand en EV Mobility (voorheen E-one).


DE WONINGCORPORATIE IN DE GEMEENTE KATWIJK

Komt u zaterdag 13 oktober ook langs? Van 11.00 uur tot 14.00 uur. Beste huurder, Komt u 13 oktober langs? Ook dit jaar openen we onze deuren weer voor u tijdens de landelijke Dag van het Huren. Wat kunt u allemaal komen doen? • Busrit langs bezit Dunavie • Kennismaken met ons team leefbaarheid • Seniorenmakelaar • Nieuwbouw en duurzaamheid • Inschrijvingen Woningnet

Kinderactiviteiten • Cupcakes versieren • Schminken

U bent van harte welkom : Ambachtsweg 16, Katwijk aan Zee


Burendag 2018: door weer en wind! De eerste herfststorm van het jaar gooide bijna roet in het eten van Burendag 2018. Gelukkig lieten de organisatoren zich door een beetje wind en regen niet wegjagen. Vol goede moed gingen zij zaterdag 22 september aan de slag om er een gezellige dag van te maken. En dat is gelukt!

feestdag hadden opgetuigd. Aan alles was gedacht: springkussens, schminken, schilderen, graffiti spuiten en een rapduo om het publiek op de dansvloer te krijgen. Verder was er meer dan genoeg te eten en drinken, waaronder gebakken vis en verse haring, zoals het hoort in Katwijk.

We zijn op bezoek geweest in Koestal en De Rooie Buurt, waar enthousiaste bewoners een ware

Elk jaar wordt in steeds meer straten en buurten burendag gevierd. Een dag om je buren beter te leren

kennen. Want goede buren staan voor elkaar klaar als het nodig is en werken samen aan een leuke, schone en veilige buurt. Lijkt het je ook leuk om volgend jaar burendag te vieren, kijk dan op www. burendag.nl voor tips, ideeën en subsidie. Tot volgend jaar!

Dunergie Boslaan: Portiekflats krijgen ‘jas’ In de vijf galerijflats aan de Boslaan wordt vanaf deze maand samengewerkt met aannemer Heembouw. Dunavie heeft ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid. De flats maken deel uit van het programma Dunergie, waarbij verschillende energiebesparende maatregelen worden toegepast. Met deze maatregelen brengen we de woonlasten voor onze huurders naar beneden en vergroten we tegelijkertijd het wooncomfort. Wat gaan we doen? Op drie verschillende punten pakken wij de woningen aan, waarbij het verlagen van de stookkosten, een gezond binnenklimaat en een verbeterde woning de voordelen voor onze huurders zijn.

Verlagen van de stookkosten

Dunavie vindt het belangrijk de stookkosten na de energiebesparende maatregelen te verlagen. Dit doen we door de woning als het

Dunavie zeer tevreden met 700 reacties op woonlastenonderzoek Bijna 700 huurders hebben de vragenlijst ingevuld over hoe hun huidige woonlasten er nu uitzien. Daar zijn we heel blij mee, helemaal omdat niet alle vragen eenvoudig te beantwoorden waren.

700 ingevulde enquêtes kunnen een goed beeld geven van de woonlasten

Daarom willen we de huurders die hebben meegedaan hartelijk bedanken!

Onder de deelnemers verloten we 5 cadeaubonnen van € 50,-. De winnaars ontvangen zo snel mogelijk meer informatie.

Dankzij deze ingevulde enquêtes kan het onderzoeksbureau voor Dunavie en de gemeente goed in kaart brengen of er mensen zijn die moeite hebben om hun woonlasten te betalen en waar dat aan ligt. Een scherp resultaat helpt ons om nieuw beleid te maken, zowel voor Dunavie als voor de gemeente.

Omwonenden positief over woongebouw Oeverpolder ware in te pakken in een ‘jas’. Hierdoor wordt de woning minder heet in de zomer en minder koud in de winter. Dit leidt tot een prettiger leefklimaat voor de bewoners.

Gezond binnenklimaat

Om een gezond binnenklimaat te waarborgen wordt een mechanisch ventilatiesysteem aangebracht.

Schilderwerk en isolerende dakbedekking

Naast bovenstaande energiebesparende maatregelen vinden er andere verbeteringen plaats, zoals schilderwerk aan de kozijnen en nieuwe isolerende dakbedekking.

Donderdagavond 27 september 2018 hebben de gemeente Katwijk en Dunavie het plan getoond voor de locatie Oeverpolder in de wijk Hoornes. In het nieuwe woongebouw komen 52 twee- en driekamerappartementen met lift, in drie en vier bouwlagen. De energiezuinige en daarom gasloze woningen worden voorzien van een innovatief warmteen warmwatersysteem en zonnepanelen. De reacties van omwonenden waren positief: ‘’Eindelijk een mooi plan voor deze lege plek” en ”Wat een prachtige gevels en leuke woningen op de begane grond!” De verwachting is dat de bouw na de zomer van 2019 start.

De werkzaamheden worden in april 2019 afgerond.

Wijziging verhuurprocedure vrije sector woningen Rangorde in plaats van loten

Wij willen dat onze doelgroep sneller toegang heeft tot een vrije sector woning. Daarom passen we in plaats van loten sinds 1 september een rangorde toe. Deze rangorde ziet er als volgt uit: 1) Huurders Dunavie die een sociale huurwoning achterlaten. 2) Kandidaten met een inkomen tussen € 36.798 en € 44.890 (bij vrije sectorwoningen tot € 895). 3) Overige kandidaten. Kijk voor meer informatie over de vrije sector woningen op onze website onder het kopje ‘ik zoek’.

Column Van de directeur We vinden het belangrijk om onze huurders en wijken te kennen De landelijke dag van het huren staat weer voor de deur. Ook dit jaar heten we onze huurders weer van harte welkom bij ons op kantoor. Dunavie vindt het leuk om haar huurders ook eens in een andere setting te spreken. Huurders zijn namelijk onze belangrijkste bron van informatie. Zij weten wat er speelt in de wijk en wat er nodig is. We hoorden steeds vaker van onze huurders dat zij medewerkers van

Colofon

Dunavie misten in de wijken. We waren niet zichtbaar. Dan kun je alleen maar in gesprek gaan met je huurders en kijken hoe je dit kan verbeteren. Dit hebben we gedaan en samen plannen gemaakt. Niet alleen onze huurders, maar ook onze wijken willen we beter leren kennen. Daarom hebben we onze gemeente in vijf wijken verdeeld en aan elke wijk een buurtbeheerder en medewerker leefbaarheid gekoppeld. De buurtbeheerder doet dagelijks zijn of haar ronde in de wijk en is voor alle huurders aanspreekbaar. Zo halen we informatie in de wijk op

en kunnen we met onze huurders verbeterplannen opstellen. Het betrekken van huurders bij verbeteringen doen we dan ook steeds vaker. Kortom, samen met huurders komen we tot goede initiatieven en zetten we voortdurend in op verbetering. Heeft u goede ideeën, wij gaan graag met u in gesprek. Ook tijdens de dag van het huren op 13 oktober! Alfred Busser

Bezoekadres: Ambachtsweg 16 | 2222 AL Katwijk • Postadres: Postbus 3061 | 2220 CB Katwijk | www.dunavie.nl Openingstijden: balie en telefoon maandag t/m vrijdag: 8.00 - 12.00 uur | WhatsApp en Webchat: 8.00 tot 16.30 uur Eindredactie: PR & communicatie Dunavie | Ontwerp: Uitgeverij Verhagen, Katwijk Volg ons op:

facebook.com/DunavieKatwijk

@Dunavie


Zoekt voor een basisschool in Oegstgeest een

Ben jij tussen de 17 en 21 jaar en zoek je een leuke bijbaan naast je schooltijd? Dan ben je bij ons op het juiste adres! Iedere dag komen verse bloemen en planten binnen. Deze

Bloemengroothandel Heemskerk Flowers is gevestigd in Rijnsburg. Wij leveren aan groothandelaren, retailers, importeurs en winkels in meer dan 30 landen. Onze klanten kopen 24/7 hun producten via onze gebruiksvriendelijke webshop.

SCHOONMAKER/STER Verzorgd uiterlijk en beslist Nederlands sprekend. Zij die in het bezit zijn van een vakdiploma schoonmaak genieten de voorkeur. Werkdagen: maandag t/m vrijdag 3,00 uur per keer. De werktijden zijn vanaf 16.00 uur. Stuur uw informatie met telefoonnummer naar: info@mastercleaners.nl

worden naar de juiste afdeling verplaatst, gefotografeerd en geupload naar de webshop, besteld door klanten, gepickt voor bestellingen, ingepakt en vervolgens gaan ze op transport naar de klant. Dit alles gebeurt in 1 dag! Op ieder gebied zijn medewerkers nodig die met zorg en precisie ervoor zorgen dat bestellingen compleet en netjes bij de klant aankomen. Kom jij onze Flower Family versterken? WIJ BIEDEN • Werktijden van 20.00-01.00 uur en/of van 04.00-08.00 uur

We are customer care; wij staan voor kwaliteit en service en maken het zakendoen zo efficiënt mogelijk voor onze klant. Dit doen wij met meer dan 250 gepassioneerde medewerkers die hart voor de zaak hebben.

Ruw & Afbouw Wij zijn op zoek naar collega’s en zzp’ers :                                      • Allround timmerlieden • Beton timmerlieden • Voorman timmerman  • Stelleurs

• Werkdagen: keuze uit zondagavond t/m vrijdagavond • Werken in een gezellig team • Goed uurloon

Heb je interesse? Mail dan naar Jolanda van Delft j.vandelft@heemskerkflowers.com

Laan van Verhof 65 Postbus 203 2230 AE Rijnsburg

Wij zijn een groeiend bedrijf met 12 man personeel. Samen gaan we op zoek naar het juiste project naar jou wensen en kwaliteiten.  Hoge salarissen volgends de CAO. Geïnteresseerd in deze vacature ? Mail je CV naar info@multibouwservice.nl. Als u vragen heeft kunt u ons ook telefonisch bereiken op: 0629621731 - 0617127744

T +31 71 409 81 00 F +31 71 409 82 00 E info@heemskerkflowers.com

RVE PLANTENHANDEL BV RVE Plantenhandel BV Rijnsburg bestaat ruim 30 jaar en is een toonaangevend en vooruitstrevend bloemen- en plantenexport bedrijf. Wij bezorgen met eigen transportmiddelen bloemen en

VOOR ONZE FRANCHISERS ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR FULLTIME:

CHAUFFEURS/ BIJRIJDERS

planten persoonlijk bij onze eindgebruikers in Duitsland, de

FUNCTIE - Je bent samen met je collega verantwoordelijk voor het bezorgen van onze kwaliteitsproducten bij onze eindgebruikers in Duitsland. - Voorafgaand aan de wekelijkse rit richting Duitsland, treffen jullie samen de voorbereidingen met betrekking tot de bloemen en planten.

supermarkten. RVE is een bedrijf met doorgroei mogelijkheden!

- Bij de supermarkten zorg je voor een nette bloemen- en plantenpresentatie.

Binnen ons bedrijf zijn een aantal franchisers actief. Dit zijn ex-

EISEN

medewerkers van RVE welke binnen het RVE- concept voor zichzelf zijn begonnen. Zoek jij een uitdagende baan waarbij je met een vaste collega samenwerkt met een mooie vrachtwagen?

- In bezit van het rijbewijs B, C, CE.

Laat van je horen!

- Nederlands en Duits sprekend, ervaring in bloemen- en plantenbranche. - Zondag- t/m donderdagavond beschikbaar.

INTERESSE Mail jouw motivatie en CV naar: dennis@rve-plantenexport.nl of neem voor meer informatie contact op met Dennis Roijers, tel.: (071) 401 54 99.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

RVE PLANTENHANDEL BV

| LAAN VAN VERHOF 43 A | 2231 BZ RIJNSBURG | WWW.RVE-PLANTENEXPORT.NL

TEL.: +31 71 4015499


sportief

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

19

Sportclubs ondersteunen bij subsidieaanvraag INGEZONDEN n CDA Katwijk. CDAraadslid Irene van der Plas heeft vorige maand vragen gesteld aan het Katwijkse college over een nieuwe rijkssubsidie voor sportverenigingen en de mogelijke ondersteuning bij een subsidieaanvraag voor de amateursportclubs in Katwijk.

Reden voor deze oproep is een nieuwe subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is maar liefst 87 miljoen beschikbaar voor amateursportclubs die zij kunnen investeren in hun accommodaties en/of voorzieningen. INFORMEREN SPORTCLUBS

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de beantwoording toegezegd om de subsidie actief onder aandacht te brengen bij de sportclubs door hen alvast via mail op de hoogte te brengen en daarnaast uit te nodigen voor een speciale informatieavond over deze regeling. Verder komt het onderwerp op de agenda van het structurele overleg met de (buiten)sportverenigingen. Haast blijft geboden, de regeling treedt in werking vanaf 1 januari 2019. Het CDA wilde ook weten of de vrijwilligers bij de sportclubs geholpen kunnen worden bij de administratieve last van een subsidieaanvraag.

Ook op deze vraag kwam een positief antwoord van de gemeente. Er wordt ondersteuning geboden vanuit het Welzijnskwartier en er is een informatieavond in voorbereiding waar een presentatie wordt gegeven door de Vereniging Sport en Gemeenten. Meerdere verenigingen kunnen een gezamenlijke subsidieaanvraag doen en daarom is het wenselijk dat kleinere verenigingen zich aansluiten bij de grotere. De grotere verenigingen zijn beter in staat om zo’n subsidieaanvraag voor te bereiden en in te dienen. Het Welzijnskwartier en de Gemeente Katwijk hebben hierin een coördinerende en adviserende rol. Het CDA hoopt natuurlijk dat de Katwijkse sportverenigingen optimaal gebruik maken van deze subsidieregeling. Irene van der Plas: “Wij dragen onze sportclubs een warm hart toe. De belangrijke maatschappelijke functie van sportclubs staat voor ons als een paal boven water. Wat vrijwilligers aan tijd en energie steken in het laten draaien van sportverenigingen is vaak ongelofelijk. Als er dan extra subsidie voor de clubs aangevraagd kan worden, dan moeten we ons daar actief voor inzetten.” Het CDA-raadslid is voor nu tevreden met de rol die de gemeente bereid is te nemen om sportclubs te informeren en te ondersteunen bij subsidieaanvragen.

Jitte de Klerk jong tafeltennistalent TROTS

De Dubbelburg Rijnsburg heeft onlangs met 50 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 het schooltafeltennis seizoen geopend. n

Een van de leerlingen Jitte de Klerk uit groep 8 heeft in het seizoen 2017/2018 de 9e plaats van de Nationale ranglijst voor meisjes welpen A bereikt. De tafeltennisvereniging is trots zo’n talent in hun midden te hebben. Tafeltennisvereniging Rijnsoever verzorgt, in samenwerking met de sport - en beweegcoaches van het Welzijnskwartier, tafeltennislessen aan leerlingen uit het basisonderwijs. Deze lessen van 1 uur worden gehouden in de zaal van de TTV. Afgestemd op de leeftijden van de kinderen worden enkele oefeningen (balcontrole en basisslagen) uitgevoerd gevolgd door wedstrijdjes. De lessen worden afgesloten met een rondje rond de tafel. In de pauze krijgen de kinderen een glaasje water of limonade en de begeleiding uit school koffie of thee. In samenwerking met het Welzijnskwartier verzorgt TTV Rijnsoever in haar zaal aan de Tennisparkweg lessen aan groepen 5 t/m 8 van de basisscholen gevestigd in Katwijk. Deze lessen worden tijdens schooltijden gegeven en brengen geen kosten voor de scholen met

zich mee. De vaste kosten (gas, water en licht) worden betaald door Welzijnskwartier aangevuld met particuliere sponsoring (oa oud international Trinko Keen + !). In het voorjaar 2018 zijn lessen verzorgd aan leerlingen van de Rehoboth, de Krulder, de Prins Willem Alexanderschool en de Brugghenschool en is in het kader van de Koningsspelen een clinic verzorgd aan 100 (2 x 100) leerlingen. Voor het lopend jaar hebben zich reeds 9 BO scholen met 38 groepen gemeld. De lessen worden gegeven door een tafeltennistrainer, 1 of 2 begeleiders vanuit de vereniging en een sport - en beweegcoach (allen met ruime ervaring). Gespeeld wordt op maximaal 14 TT-tafels, alle overige noodzakelijke spelmaterialen zijn aanwezig. Harde eis is dat de kinderen binnen-sportschoenen dragen. Wilt u groepen opgeven voor lessen in schooljaar 2018/2019 dan kan dat bij Michele Seton/Welzijnskwartier: micheleseton@welzijnskwartier.nl). In overleg worden data en tijden afgesproken. Voor het lessen aan het VO en vragen over de schoolsport kunt u contact opnemen met Jan Holten; mail jholten@ ziggo.nl. Voor overige informatie over de vereniging zie onze site: http://www.ttvrijnsoever.nl. Jitte de Klerk in actie. | Foto: Theo Bense.

Keeper Richard van Nieuwkoop en Bart Freke verdedigen met succes de voorsprong van RBB. | Foto: J. Jungerius.

Rijnsburgse Boys-Jong Vitesse 4-3 n Keurige winstpartij in doelpuntrijke wedstrijd IN n een competitieronde waarin maar liefst 49 keer werd gescoord blies Rijnsburgse Boys zijn partijtje aardig mee. De Uien scoorden in de thuiswedstrijd tegen Jong Vitesse vier keer en staan in het doelpuntenklassement, als dit al zou bestaan, op de tweede plek achter het Amsterdamse AFC. Met dezelfde club wordt de tweede plek op de ranglijst momenteel gedeeld. Spannend en vermakelijk, niet hoogstaand. Zo zou de wedstrijd tegen het Jong Vitesse van trainer Joseph Oostingh in het kort omschreven kunnen worden. De competitie in de tweede divisie van dit seizoen wordt gelukkig niet ´ontsierd´ door profspelers uit de ere- of eerste divisie die zo nodig speelminuten moeten krijgen tegen clubs uit de tweede divisie. Dat houdt de competitie wel zo zuiver. Jong Sparta, Jong Almere en Jong Vitesse zijn zo een aanwinst een afdeling die elke week weer verrassende uitslagen kent. Gelukkig voor Rijnsburgse Boys doen zij prima mee aan de linkerzijde. De wedstrijd tegen Jong Vitesse, een ploeg waar de Rijnsburgers nooit eerder tegen speelden, was misschien wel een

sleutelwedstrijd. VERMAKELIJK

Een wedstrijd die een snelle openingstreffer kende. Al na drie minuten deed Joël Tillema de Middelmors opveren. De voortzetting met mogelijkheden van o.a. Parami en Hudepohl kwam niet. Sterker nog Jong Vitesse mocht met een 1-2 voorsprong van de rust gaan genieten. De snelle Achefay en De Beer profiteerden beiden van de ruimte die Rijnsburg hun gaf. Doelman Richard van Nieuwkoop voorkwam dat de marge nog groter was. 1-2 was te overzien en binnen vijf minuten na de thee was het al weer gelijk. Een lange voorzet van Jordy Strooker werd door Jeffrey Jongeneelen prima achter doelman Bilal

Byazit gekopt. Een mooie opsteker die acht minuten later nog mooier werd. Max Hudepohl, hij lijkt steeds beter in vorm te komen, kapte zijn tegenstander uit in het zestienmetergebied en zette Rijnsburgse Boys op een 3-2 voorsprong. Een weelde die ruim 20 minuten kon worden gedragen. Tien minuten voor tijd kwamen de Arnhemmers weer terug. Roderick Gielisse veroorzaakte een penalty die door invaller Lars ten Tije werd verzilverd. Net toen iedereen vrede leek te hebben met een gelijkspel, dacht invaller aanvoerder Wesley Goeman daar anders over. Zij perfecte (vrije) trap kwam op het hoofd van Masies Artien. Hij werd niet alleen gekroond tot matchwinner, maar ook tot man of the match. Het kan dus verkeren met de in Irak geboren verdediger van Rijnsburgse Boys die een week eerder nog gewisseld werd. Zaterdag de uitwedstrijd tegen FC Lienden, de club uit de Betuwe die matig aan de competitie is begonnen.

Verlies Valken’68 thuis tegen VELO VOETBAL n De man die de afstandsbediening van het scorebord bij Valken’68 bedient, begint al stramme vingers te krijgen. Na drie wedstrijden in de competitie nog geen doelpunt door Valken’68 gescoord.

Scorebord journalistiek, alleen de uitslag vermelden, zou zeer van toepassing zijn op het wedstrijdverslag van afgelopen zaterdagmiddag, al doe je nieuwkomer VELO of de goed fluitende scheidsrechter Nico de Jong daarmee te kort. In de gehele wedstrijd waren er voor Valken’68 twee mogelijkheden om te scoren te noteren. Met de geblesseerde Robbert van Delft, de geschorste Chris de Lange en de op vakantie zijnde Jaco van der Bent kon trainer Arie van Duijn moeilijk een andere basis-elf de wei insturen. Gebrek aan zelfvertrouwen, beleving was mogelijk één van de oorzaken van het zeer zwak optredend Valken’68 in de eerste helft. Een andere oorzaak mogelijk de samenstelling op het middenveld. Geen vechters, maar alleen

maar goede voetballers. Maar ja als je zo’n smalle selectie hebt, kan je niets anders dan hopen dat je het voetballend kan oplossen. Voor rust kwam VELO op een verdiende 0-1. Een voorzet van links, waarbij twee Valkenspelers het bos werden in gestuurd, werd door Michiel Draaisma in de 37e minuut efficiënt afgerond. Rust 0-1. Na rust was er wel een hardwer-

kend Valken’68 te zien, maar kansen waren er niet. Een paar fraaie acties van Selmo Kurbegovic was het enige waar de Valkenfans zich mee tevreden moesten stellen. Na eerst twee kansen te hebben gemist, waarvan een hele grote voor leeg doel, maakte Jeffrey Beukenholdt in de 87e minuut uit een corner koppend bij de tweede paal de 0-2.

Na drie wedstrijden heeft Valken '68 nog niet gescoord. | Foto: S. de Mooij.


Hyundai Snelle Beslissers Bonus. Nu tot € 2.500 korting en direct rijden!

Wees er snel bij. OP = OP!

Hyundai presenteert de Snelle Beslissers Bonus op al onze voorraadmodellen! Ontvang nu tot maar liefst € 2.500 korting op bijvoorbeeld de Hyundai KONA of Tucson en rij direct weg in jouw nieuwe Hyundai. Wees er snel bij, want op=op!

Ontdek meer op dijksman.hyundai.nl Dijksman Katwijk Lageweg 21, Katwijk, tel. 071 - 409 0050 Gecombineerd verbruik: 3,4-7,5 (l/100 km)/13,3-29,4 (km/l), CO2 - emissie: 26-175 (gr/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en verbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Afgebeeld model kan afwijken van standaard uitvoering. De Hyundai 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking is alleen van toepassing op Hyundai voertuigen die initieel aan een eindgebruiker zijn verkocht door een erkend Hyundai-dealer. De gedetailleerde garantievoorwaarden zijn beschreven in het service & garantieboekje. Kijk voor prijzen en voorwaarden op hyundai.nl of vraag ernaar bij de erkend Hyundai-dealer. De Hyundai actie bestaat uit een maximale korting van € 2.500 op het aankoopbedrag van een Hyundai actievoorraadmodel. De bedragen verschillen per model. Actie geldt bij een getekende koopovereenkomst van 3-10-2018 tot en met 31-10-2018 met een uiterste registratiedatum van een maand na koopovereenkomst. Actie is geldig op geselecteerde voorraadmodellen. Op=op. Deze actie is van toepassing op particuliere en klein-zakelijke transacties. Acties zijn niet geldig in combinatie met andere lopende acties, m.u.v. de 50/50 deal. Druk- en zetfouten voorbehouden.

VAN MEER

WAARDE

Door ANWB benoemd tot meest waardevaste auto + Occasion van het Jaar 2018 + Met € 1.500,- extra inruilwaarde Automaat voor slechts € 1.000,- meerprijs

NU TIJDELIJK TOT € 1.500,- MEER INRUILWAARDE

AUTOSTAD LEIDEN Stevenshofdreef 150 | 2331 DB Leiden | 071 - 5315541 | www.autostad.nl | Mazda CX-5 vanaf € 35.190,-. Gemiddeld verbruik Mazda CX-5 van 4,9 tot 7,2 liter per 100 km / van 20,0 tot 14,1 km per liter / CO2-uitstoot van 128 tot 164 g/km. Prijzen excl. metallic/mica lak en eventuele opties. Inruilwaarde geldig bij aanschaf van een particuliere Mazda CX-5 met registratie voor 31 december 2018. Het automaat aanbod is alleen geldig i.c.m. SKYACTIV-G 165 motorisering, vanaf TS-uitvoering. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specificaties. Prijswijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden: www.mazda.nl.


DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

ZONDAG 14 oktober

DEZE WEEK:

Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Vakcollege Rijnmond, Louise de Colignylaan 2, Katwijk 10.00 uur: Avondmaal Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155 10.00 uur: Simon van Groningen Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. B.J.W. Schelhaas, Leiden Geref. kerk (vrijgem.) 9.30 uur: ds. E.B. Buitendijk 17.00 uur: ds. P. Niemeijer

Protestantse Gemeente Rijnsburg Grote kerk 9.30 uur: ds. L. Hoftijzer 17.00 uur: ds. J. Maasland, Den Haag Woensdag 17 oktober 19.15 uur: ds. I. de Graaf, avondgebed Immanuëlkerk 9.00 en 10.30 uur: ds. A. Haasnoot 17.00 uur: ds. P.J. v.d. Ende De Voorhof 9.30 uur: mw. D. van Sommeren VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 9.30 uur: ds. R.J. Vreugdenhil, Capelle aan den IJssel Zuid/West 17.00 uur: ds. E.B. Buitendijk

Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan 18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan Geref. kerk De Goede Herder 10.00 uur: prop. M. Hamete, Leiden R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering, Boris Plavcic, cantor Zondag 10.00 uur: Eucharistieviering, Boris Plavcic/ diaken P. Winnubst, Cantemus Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: Gijs Haasnoot 19.00 uur: Bijbelstudie

De griepprik ZORGGROEP

n Katwijk. Tot laat in de herfst kan het nog zomer lijken, maar de winter komt er toch echt aan: het seizoen van hoesten en snotteren, van grieperigheid tot echte griep.

Echte griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Een andere naam voor echte griep is influenza. Infuenza is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 men-

COLOFON Oplage 8.500 Verschijnt iedere donderdag Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie: Carin van der Spijk- Kralt M 06 10885888 redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere dinsdag voor 9.00 uur. Insturen kan naar redactie@derijnsburger.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Carlo van Zelst M 06 101 566 56 carlo.van.zelst@uitgeverijverhagen.nl Desiree Uijldert T 071 4022901 desiree.uijldert@uitgeverijverhagen.nl Contactgegevens Binnendienst Hennie Olthof Jeannette Mink- van Beelen 071 4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 16.00 uur Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel, 0252 241420, info@de-schakel.nl of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging. Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Rijnsburg en Valkenburg en is gratis af te halen bij: Gemeenschapshuis De Burgt, Albert Heijn en Hoogvliet. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.allesoverkatwijk.nl

sen echte griep. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een griepepidemie. Echte griep wordt vaak verward met een ‘gewone’ verkoudheid, maar het zijn twee verschillende ziektes. Voor de meeste mensen is influenza een ziekte die weliswaar vervelend is, maar die ook weer vanzelf weer overgaat. Je hebt dan een week last van hoge koorts, hoesten en spierpijn. Sommige mensen kunnen echter ernstig ziek worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of uitdrogen door een vochttekort. De griepprik is bedoeld voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies van uw huisarts om elk jaar de griepprik te halen en ontvangt u elk najaar een uitnodiging voor de griepprik. De risicogroep bestaat uit iedereen van 60

jaar en ouder én mensen die een aandoening hebben aan harten bloedvaten, longen of nieren. Ook mensen met suikerziekte lopen extra risico, evenals mensen met een verminderde weerstand door een ziekte, een medische behandeling (bijvoorbeeld een chemokuur) of bepaalde medicijnen die de weerstand verlagen. De gevolgen van influenza kunnen bij deze mensen ernstiger zijn. De uitnodiging voor de griepprik krijgt u van uw huisarts. U krijgt de griepprik dan gratis. De beste tijd daarvoor is tussen half oktober en half november. Wacht niet tot de griep heerst. De griepprik werkt namelijk pas na twee weken. Heeft u koorts als u de griepprik wilt halen? Dan kunt u de griepprik beter even uitstellen. Bij een verkoudheid kunt u de griepprik wel gewoon halen. De griepprik heeft geen vervelende bijwerkingen.

Tips? Mail de redactie UW MENING n Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER

Griep

VR 22 15

ZA 25 16

Z0 22 16

MA 16 13

50%

50%

30%

30%

30%

20%

80%

30%

Z 4

Z 4

Z 3

ZW 3

GETIJDEN HOOG WATER

LAAG WATER

vr. 12 okt. 05.53 + 18.17 01.44 + 14.04 za. 13 okt.. 06.33 + 18.50 02.45 + 14.54 zo. 14 okt. 07.18 + 19.30 03.35 + 15.35 ma. 15 okt. 07.57 + 20.11 04.15 + 16.15 di. 16 okt. 08.37 + 21.07 04.32 + 16.29 wo. 17 okt. 09.38 + 22.18 04.19 + 16.44 do. 18 okt. 10.37 + 23.46 05.19 + 17.44

ZON OP / ONDER vr. 12 okt. 8.02/18.54 di. 16 okt. 8.09/18.45 za. 13 okt. 8.04/18.51 wo. 17 okt. 8.11/18.43 zo. 14 okt. 8.06/18.49 do. 18 okt. 8.13/18.40 ma. 15 okt. 8.08/18.47

In mijn eigen wereldje Mist in mijn hoofd Suizende oren Geluid gedoofd In mijn eigen wereldje Me lijf voelt pijnlijk Hoesten en proesten Het kan niet stuk In mijn eigen wereldje Niet veel dringt er door Kleine oogjes Daar ga ik niet voor Aspirines slikken Vitamines innemen Ik wil zo snel mogelijk Weer in de benen UIT: 1001GEDICHTEN.NL

Zo gebruikt u oogdruppels

T HE E PO

IJ

R

Chr. Geref. kerk 9.30 uur: ds. L.A. den Butter 17.00 uur: ds. L.A. den Butter

A

Tips van de apotheker

K

Kerkdiensten

21

G

service

DE RIJNSBURGER

NSBUR

De ogen zijn zintuigen waar we zuinig op moeten zijn. Geen wonder dan ook artsen direct een oogcontrole laten uitvoeren zodra iemand de diagnose diabetes krijgt. Waar vroeger diabetes een van de belangrijkste oorzaken was voor blindheid in de westerse wereld wordt er tegenwoordig gelukkig vroegtijdig en goed gecontroleerd. Hierdoor komt blindheid door diabetes steeds minder vaak voor. Als Service Apotheek kunnen wij helpen bij het gebruik van oogdruppels. Er bestaan allerlei verschillende oogdruppels. De ene druppel is bedoeld voor een tijdelijke oogontsteking, de andere moet continue gebruikt worden om bijvoorbeeld de oogboldruk te verlagen bij staar. Ook al moet de ene druppel misschien slechts voor een paar dagen gebruikt worden en de ander misschien jaren, voor allebei geldt dat de druppel wel zijn werk moet kunnen doen. En dat valt niet altijd mee. U herkent het vast wel. Enigszins John Tjong Tjin Joe trillend houdt u het oogdruppelflesje boven uw oog en wanneer u denkt dat uw oog even niet knippert, druppelt u mis. De druppel komt niet in het oog terecht. Hiermee kunnen wij u helpen in de apotheek: * Indien gewenst een persoonlijke druppelinstructie (ook als u niet zelf kunt druppelen, maar het door een ander laat doen) * Hulpmiddelen om het druppelen te vergemakkelijken * Een oogzalf wordt makkelijker vloeibaar als de tube eerst een minuutje in de hand wordt gehouden * Als u meer dan een soort oogdruppels gebruikt, wacht dan vijf minuten tussen het druppelen * Een nat washandje geeft rust aan geirriteerde ogen Wilt u meer tips of uitleg bij het gebruik van oogdruppels? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.

Medisch & service Huisartsenpost 0252 240212 Duin- en Bollenstreek Rijnsburgerweg 4b in Voorhout Voor spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren. Openingstijden: • Maandag t/m vrijdag 17.00 tot 08.00 uur • Weekenden: vrijdag 17.00 uur tot maandag 08.00 uur • Erkende feestdagen: continu Kijk voor meer informatie op: www.huisartsenpostduinenbollenstreek.nl Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 13 en zondag 14 oktober: Tandarts F. Ferguson, Kortevaart 11, Rijnsburg, tel. 4033408. Spreekuur van 17.00-17.30 uur. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek,

Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Burgemeester Koomansplein 1, 2231 DA Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur. Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl


Prikkelbare maag of darmen? Geneesmiddel Iberogast helpt! Bewezen effectieve verlichting Iberogast is geregistreerd als geneesmiddel. Aan deze registratie ligt wetenschappelijk bewijs ten grondslag. Ook prettig om te weten is dat Iberogast, bij gebruik volgens de bijsluiter, zeer zelden bijwerkingen kent. Niet voor niets is Iberogast al meer dan 55 jaar op de markt en in Duitsland één van de meest verkochte producten voor maag- en darmklachten*.

Soms is het zo’n dag. Maagpijn. Onrustige of verkrampte darmen. Last van je maag. Vaak een vol of opgeblazen gevoel. Natuurlijk: maag- en darmklachten hebben we allemaal weleens, zeker als onze maag-darmpassage van voedsel verstoord is. Maar hoor jij tot de ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders voor wie het vaker een probleem is? Dat kan je dag goed verstoren. Zeker als de oorzaak van je klachten onbekend is. Komt het je bekend voor? Houdt het je meer bezig dan je prettig vindt? Gelukkig is verlichting van je maagklachten en darmklachten mogelijk. Of je nu last hebt van één of meerdere klachten tegelijk. Geneesmiddel normaliseert de maagdarmpassage Maagklachten en darmklachten kunnen impact hebben op je dagelijkse leven. Wanneer je maag en darmen van slag zijn, denk dan aan Iberogast. Iberogast is natuurlijk. Een geneesmiddel met 9 geneeskrachtige

RSREIS

LEZE

5,00

al € 6

Norma

kruiden, die samen de maag-darmpassage normaliseren. Iberogast verlicht niet alleen effectief maagklachten, maar ook darmklachten. En dat is prettig als je last hebt van meerdere klachten, zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, misselijkheid, vol gevoel en maagzuur.

Ervaar de werking Het gebruik is simpel. Twintig druppels oplossen in water of vruchtensap en driemaal daags innemen. De werkingssnelheid verschilt van persoon tot persoon. Het kan zijn dat je snel van je klachten af bent. Als je klachten toch aanhouden, kun je Iberogast met een gerust gevoel een langere periode gebruiken om je maag en darmen tot rust te brengen. Het is aan te raden om Iberogast 2 weken te gebruiken om te zien of het ook voor jou werkt. ** Iberogast is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en is verkrijgbaar v.a. € 8,90 (consumentenadvie prijs). Iberogast is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

* IMS Scanning data OTC market Germany 2016 ** Raadpleeg een arts als de symptomen na 2 weken nog niet geheel zijn verdwenen of verergeren. *** Consumentenadviesprijs Lees voor gebruik de bijsluiter. Koag-nr. 80-0518-0631

Iberogast feiten: 1. Geregistreerd geneesmiddel met bewezen effectieve werking 2.Natuurlijk; bevat 9 geneeskrachtige kruiden 3. Verlicht meerdere maag- én darmklachten (tegelijk) 4.Nr. 1 in Duitsland: meest verkochte product bij maag- en darmklachten* 5.Verkrijgbaar vanaf €8,90*** bij drogisterij of apotheek Ervaar in 2 weken of het ook voor jou werkt!

ONTDEK DE VELUWE IN HERFSTTOOI Donderdag 25 oktober 2018

ding e i b n a a Lezers 0 € 59,5 De dagen worden korter en de herfst laat er geen twijfel over bestaan. De najaarskleuren op de Veluwe vormen een schitterend decor. De goudbruine tinten toveren de bossen om tot een groot sprookjeswoud. Met een laagstaand zonnetje zal het geheel nog intenser kleuren. Reis met Koninklijke Beuk mee om van dit spektakel te genieten. In de ochtend worden uw zintuigen geprikkeld bij Het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Na ontvangst met koffie en gebak van meesterbakker en hofleverancier Mekking, hoort u alles over de geschiedenis van mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw zoals speeldozen, pianola’s en een Bruderorgel uit 1860. Tussen de middag wordt een 3-gangen warme lunch geserveerd met als hoofdgerecht, passend bij het seizoen, naar keuze een runderstoofschotel of een jachtschotel met aardappelpuree, rode kool en garnituur. Kroondomein ’s Middags begeleidt onze gids Irene Beaupain u voor een fraaie natuurtocht door het Kroondomein. Met een speciale

ontheffing rijden we door oude koninklijke bossen, langs heidevelden en door kleine dorpjes, waaronder Vierhouten. U hoort alles over de geschiedenis van ons Koninklijk Huis uit de tijd van Wilhelmina en Hendrik. Wie weet komen we nog wild tegen of ziet u een hongerig eekhoorntje of een edelhert met een imposant gewei. Dit belooft een heerlijk dagje uit te worden! U reist vorstelijk met een luxe touringcar van Koninklijke Beuk. Een professionele chauffeur zorgt voor uw veilige heen- en terugreis. • koffie met gebak • entree met rondleiding Kijk- en Luistermuseum Bennekom • 3-gangen warme lunch met keuze uit jachtschotel of runderstoofschotel • Kroondomeintocht per touringcar met gids Irene Beaupain • vorstelijke touringcar • professionele chauffeur

Dagprogramma 08.45 uur: vertrek, exacte tijdstip afhankelijk van uw opstapplaats. 10.15 uur: koffie met gebak en bezoek Kijk- en Luistermuseum in Bennekom 12.30 uur: 3-gangen warme lunch bij De Ruggestee in Hoenderloo 14.00 uur: rondrit met gids 15.45 uur: consumptiepauze voor eigen rekening 18.00 uur: verwachte retourtijd *genoemde tijden zijn ter indicatie. Lezersreizen zijn te boeken via https://www.beuk.eu/arrangementen/ lezersreizen

Opstapplaatsen Noordwijkerhout, Brink Noordwijk, Koninklijke Beuk, Van Berckelweg 32, gratis parkeren Noordwijk, Bushalte van de Mortelstraat Voorhout, Herenstraat bij Plus Katwijk, Marktplein bij Piet Heinlaan Sassenheim, Parklaan, bushalte Brandweer Leiden, Transferium Lisse, Bondstraat, parkeerplaats Meer informatie via 071-3656517.


80 JAAR HAASNOOT WONEN

Hele maand oktober vieren wij dit met diverse acties en feestelijke Rode Loper Dagen Do. 11 okt. voor iedere klant koffie met gebak Vr. 12 okt. voor iedere klant koffie met gebak Za. 13 okt. Open vanaf 09.30 uur en van 13.00 – 18.00 uur bent u van harte welkom om ons te feliciteren en hebben we voor iedere klant koffie met gebak, een hapje en een drankje en wordt er voor live muziek gezorgd door de piano man.

20% korting

op alle vloeren uit de Vivante collectie*

20% korting

op alle plissé- en duette shades van Luxaflex*

Jubileum meubelset compleet

VIVANTE PAKT VIVANTE PAKT UIT! VIVANTE PAKT UIT! VIVANTE VIVANTE PAKT UIT! HAASNOOT HAASNOOT PAKT UIT!PA - Eettafel 240 x 100 - 6x eetstoelen - TV dressoir - Salontafel - 3-zitsbank incl. chess lounge

Jubileum Topper

Aangenaam wonen...is persoonlijk Je wilt worden aangesproken Aangenaam wonen...is wonen. Je wilt worden aangesproken opwonen. je persoonlijke Aangenaam Aangenaam wonen...is wonen...is persoonlijk persoonlijk wonen. wonen. Je Je wilt wilt worden worden aangesproken aangesproken op je persoonlijke Aangenaam Aangenaamwonen...is wonen...ispersoonlijk persoonlijkwonen. wonen. JeJewilt wilt worden worden aangesproken aangesproken op op je jepersoonlijk persoonlijke persoonlijke Jubileumprijs € 4.995,woonbeleving. Dat betekent creatief advies op maat. Persoonlijk en uniek woonbeleving. betekent creatief advies op woonbeleving. woonbeleving. Dat Datbetekent betekent creatief creatief advies op op maat. maat. Persoonlijk Persoonlijk en maat. uniek . Persoonlijk en uniek . woonbeleving. woonbeleving.Dat Datbetekent betekentcreatief creatiefadvies advies op opmaat. maat. Persoonlijk Persoonlijk en enDat uniek uniek .. advies

VIVAN VIVANTE PAKT 20% VIVANTE PAK VIVANTE PAKT UIT! UIT!

zoals afgebeeld

Houtprogramma leverbaar in diverse maten en uitvoeringen. 20 verschillende kleuren hout. Je wilt wilt worden worden Leverbaar in meerdere maten enAangenaam kleuren Aangenaam wonen... wonen...Eetstoelen in 3 kleuren Aangenaam wonen... KORTING KORTING KORTING KORTING aangesproken aangesproken op op je je leverbaar. Bank incl. chessis persoonlijk wonen. KORTING OP DE DUETTE® isispersoonlijk persoonlijk wonen. wonen. KORTING KORTING Aangenaam wonen...is perso OP EXTRA LARGE Aangenaam Aangenaam wonen...is wonen...is persoonlijk Je wilt persoonlijk worden aangesproken aangesproken op opJeje jewilt persoonlijke persoonlijke OP DE wonen. PVC VLOEREN leverbaar inAangenaam diverse wonen. OP OPEXTRA EXTRALARGE LARGEAangenaam SHADES OP OP DE DElounge PVC PVC VLOEREN VLOEREN wonen...is worden aangesp Aangenaamwonen...is wonen...ispersoonlijk persoonlijk wonen. wonen. Je Je wilt wilt worden worden aangesproken op je persoonlijke woonbeleving. Dat betekent c persoonlijke woonbeleving. woonbeleving. UITen DEuniek VIVANTE woonbeleving. woonbeleving. Dat Dat betekent betekent creatief advies maat. uniek .. op maat. Persoonlijk en ROLGORDIJNEN UIT UIT DE DE VIVANTE VIVANTE COLLECTIE VANPersoonlijk ROLGORDIJNEN ROLGORDIJNENwoonbeleving. opstellingen, stoffen en en maten. woonbeleving. Datopbetekent creatief advies woonbeleving.Dat Datbetekent betekentcreatief creatief advies advies op op maat. maat. Persoonlijk Persoonlijk uniek . BE HOME COLLECTIE BE BE HOME HOME COLLECTIE EN COLLECTIE DUO LUXAFLEX®* EN ENDUO DUO ROLGORDIJNEN ROLGORDIJNEN ROLGORDIJNEN VAN HET VAN VANHET HET ** VIVANTE LABEL* VIVANTE VIVANTELABEL LABEL

€ 1.695,-

20% 20%

20%

NU 20%

NU NU 20%

20%

KORTING

20% 20% KORTING KORTING OP OPTAPIJT TAPIJTVAN VANDESSO, DESSO,PARADE PARADEEN ENBONAPARTE* BONAPARTE*

2 ½ -zits incl. lounge element zoals afgebeeld

€ 1.495,-

OP OPTAPIJT TAPIJTVAN VANDESSO, DESSO,PARADE PARADEEN ENBONAPARTE* BONAPARTE*

8800jajaaarr

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 1 1

NU 20% 20%

KORTING

OP EXTRA LARGEOP DE DUETTE® SHADES 20% KORTING ROLGORDIJNEN COLLECTIE VAN OP TAPIJT VAN DESSO, PARADE EN* BONAPARTE* EN DUO LUXAFLEX® ROLGORDIJNEN VAN HET VIVANTE LABEL*

KORTING KORTING

OP OP DE DE PVC PVC VLOEREN VLOEREN UIT UIT DE DE VIVANTE VIVANTE BE BE HOME HOME COLLECTIE COLLECTIE

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 22

*Vraag *Vraagnaar naarde devoorwaarden voorwaardenininde dewinkel. winkel.

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 22

OP E ROL EN D ROL VAN VIVA

Dat bete

Dat betekent creatief

advies op maat. Leverbaar in BONAPARTE* diverse stoffen OP TAPIJT VAN DESSO, PARADE EN

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel. *Vraag naar de voorwaarden de winkel. Leverbaar diverse stoffen *Vraag *Vraagnaar naarin de devoorwaarden voorwaarden ininde dewinkel. winkel. eninuitvoeringen Persoonlijk en uniek. Acties zijn alleen geldig in de maand oktober.

80 jaar

20 KO

Olàv lounges -20% KORTING advies 20% KORTING

20% 20% KORTING KORTING

*Vraag *Vraagnaar naardedevoorwaarden voorwaardeninindedewinkel. winkel.

20%

1

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 2 02-04-14 12:39 02-04-14 02-04-14 12:39 12:39

Persoonl

Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 31 mei 2014

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel. *Vraag *Vraagnaar naarde de voorwaarden voorwaarden in in de de winkel. winkel.

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd 2 02-04-14 12:39 12:39

02-04-14

12:39

Aanbieding

*Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

61246_VIV_Advertentie150x150mm.indd

1

RB week 41 18  

De Rijnsburger, donderdag 11 oktober 2018

RB week 41 18  

De Rijnsburger, donderdag 11 oktober 2018

Advertisement