Page 1

Vertrouwde lunch& dinergerechten Maar natuurlijk ook voor een gezellig drankje

De Rijnsburger

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011 - 60e JAARGANG, NR.37

Elke week gratis huis aan huis in Rijnsburg en Valkenburg Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Zingen bij ZEP Kinderkoor ZEP is weer begonnen met een nieuw seizoen. Na een geweldig feestelijk optreden tijdens de openluchtdienst in de feestweek zijn de repetities weer hervat. Eigenlijk zijn dat ook steeds kleine feestjes met leuke, eigentijdse liedjes. De ervaring leert dat kinderen verbazingwekkend snel deze liedjes mee kunnen zingen. Regelmatig zijn er optredens en de enthousiaste reacties zijn mooie opstekers. Er zijn nog enkele plekken om mee te zingen bij ZEP. Kinderen zijn welkom vanaf 7 jaar. Repetities zijn op woensdagavond van 18.45-19.45 uur in de Petrakerk in Rijnsburg. Meer info.: www. kinderkoorzep.nl of Yvonne van Klaveren, tel. 4035262.

WAARIN

ALKENBURGER’ V E ‘D N E M O N E G P O

Advertenties: (071) 4022901/ 06 53726715 • advertentie@derijnsburger.nl

•

Rijndorp in de ban van paarden en muziek

De oudste Mart is het mooiste feest van het jaar

Rijnsburger Ted Schoneveld is zaterdag 17 september een van de veertig deelnemers van het NK Bommetje. Dit evenement wordt gehouden in zwembad De Steur in Kampen. Via voorrondes door het land heeft Schoneveld in juli al een finaleplaats behaald. Met het bommetje wordt bedoeld om van een 3-meter hoge duikplank een zo hoog mogelijke watersplash te krijgen.

Computercursussen bij Seniorweb ‘Wil jij de boter even doorgeven?’. ‘Als ik dan van jou de hagelslag mag’. Gisterenmorgen was het op het Castellumplein en omgeving al vroeg een gezellige drukte. De paarden voor de 1067e Mart werden aangevoerd en voor de inwoners was er een dorpsontbijt geregeld. Aan lange tafels genoot men van de koffie, thee, melk, en de heerlijke broodjes met beleg. Maar het belangrijkste van dit was toch wel het gezellige samenzijn om zo de feestelijkheden van de Mart te beginnen. Met een goed gevulde maag, en dat is bij de Valkenburgse Mart niet onbelangrijk, kon het feest beginnen. De kermis, jaarmarkt, maar ook het muzikale feestprogramma werden druk bezocht. En wie is nu de sterkste man van Valkenburg geworden? En de beste buikschuiver? Twee dagen achtereen heeft Valkenburg gefeest, met dank aan de jubilerende OV Wilhelmina, het PaardenmarktcomitĂŠ, Stichting Festivalk en de vele vrijwilligers. (Foto: B. Prins).

De Rijnsburgse Martine Verhave verrast haar tante Lolkje Verhave met een jaar lang bloemen. Tijdens de Flowerparade Rijnsburg deed Martine mee met een foto-actie van Bloemenbureau Holland. Iedereen die een bloemenfoto inzond via Facebook, maakte kans op een jaar lang gratis bloemen voor zichzelf en voor iemand anders. Uit de vele inzendingen kwam Martine als winnaar uit de bus.

Martine: ‘Tijdens de Flowerparade Rijnsburg maakte ik een foto van ĂŠĂŠn van de prachtige praalwagens en zond deze in via Facebook. Ik ben enorm blij dat ik de winnaar ben’. Als extra verrassing mocht Martine tevens iemand aanwijzen die net als zij een jaar lang gratis bloemen krijgt. Lang hoefde Martine niet na te denken: ‘Mijn tante wees mij op deze foto-actie en heeft mij afgelopen zomer geholpen bij het vinden van vakantiewerk. Daarnaast is ze gewoon fantastisch en lief’. Cees

OOK VOOR AL UW FEESTEN!

PARTYCENTER DE JONG

cafetaria’s is juist sterk gedaald. De universiteit maakt gebruik van ’mystery-shoppers’, jongens en meisjes van 15 jaar, die in een novemberweekend vorig jaar 85 aankooppogingen deden. Van die 85 keer lukte het de 15-jarigen om 60 keer aan drank te komen. Het onderzoek constateert dan ook dat jongeren onder de 16 jaar ’op veel plaatsen in Katwijk gemakkelijk alcohol kunnen kopen’. Vooral in sportkantines, cafÊs en cafetaria’s. In de sportkantines werd bij tien aankooppogingen slechts ÊÊn keer gecontroleerd op leeftijd en vervolgens geweigerd. Slijterijen (88%) en supermarkten (58%) controleren het best. De ChristenUnie Katwijk wil een politiek debat over alcoholgebruik en -misbruik. Gemeenten krijgen door een wetwijziging - die in januari 2012 van kracht wordt - meer mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen alcoholverkoop aan en gebruik door zestienminners. CU wil dat de gemeente daar gebruik van maakt en komt tot een nieuw alcoholbeleid in Katwijk (zie elders in deze krant).

Een eeuwigheidsmoment het even stil bewust worden van vrijheid als wij de tijd passeren waar we zo vaak slaaf van zijn Cor van Vliet

De Rijnsburger Deze week o.a.:

Daar vraag je me wat over Social Media Alcoholbeleid en jongeren

De Valkenburger Expo in de Toren Boodschappendienst voor ouderen

Heftig geschil met gemeente over monumentstatus kwekerswoning

De historische kwekerswoning waarover tussen de gemeente en de eigenaar reeds enige tijd een geschil wordt uitgevochten. (Foto: NK).

Eigenaar Reekers van Oegstgeesterweg 194 is het er niet mee eens dat de gemeente zijn bejaarde pand op de gemeentelijke monumentenlijst heeft geplaatst. Hij tekende hiertegen bezwaar aan. Vorige week hield de bezwaarcommissie een hoorzitting over de al enige tijd slepende zaak rond de karakteristieke kwekerswoning.

OrchideeĂŤndagen bij de Mooij

+,=6:*<@3 6,.:;.,,:; ),3 6- info@danscenterdejong.nl

Jongeren onder de 16 jaar kunnen in sportkantines, cafĂŠs en cafetariaâ&#x20AC;&#x2122;s makkelijk aan alcoholhoudende drank komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, die in opdracht van het Katwijkse verslavingsplatform Kocon onderzoek doet naar verkoop van alcohol aan zestienminners.

Voorbij de tijd

van Klaveren van Bloembinderij Leuk verzorgt elke maand een prachtig boeket voor de twee gelukkige dames. De foto-actie was een initiatief van Bloemenbureau Holland. Iedereen die in het weekend van de Flowerparade Rijnsburg een bloemenfoto plaatste op www.facebook. com/mooiwatbloemendoen maakt automatisch kans op de fleurige prijs. Alle foto-inzendingen zijn terug te vinden op de populaire pagina die inmiddels bijna 900 bloemenvrienden heeft.

De Jonckvrouwen van Leyden is een nieuw chapter in oprichting van de Red Hat Society voor Leiden en omliggende gemeenten. De Red Hat Society is een vrolijke vrouwenbeweging voor 50+ vrouwen met als enig doel samen leuke activiteiten te ondernemen en te genieten van het leven. Voor informatie www.dejonckvrouwenvanleyden.nl.

DANSLES

Zestienminners komen nog makkelijk aan alcohol

Hotel Noordzee Boulevard 72 2225 AG 0714015742 www.hotelnoordzee.nl

Martine Verhave wint bloemenactie Flowerparade

Nieuw Chapter Red Hat Society

Van 15 t/m 17 september organiseert Tuincentrum de Mooij te Rijnsburg de orchideeĂŤndagen. In deze periode zal een breed aanbod van orchideeĂŤn voor u klaar staan. Op zaterdag 17 september vanaf 10.00 uur zullen de dokters van OrchideeĂŤn Vereniging â&#x20AC;&#x2DC;t Gooi weer voor u aanwezig zijn. Deze dokters kunnen u deskundig adviseren over de verzorging van deze unieke groep planten. U kunt gerust uw oude plant meenemen voor een diagnose en hem eventueel laten snoeien, of opnieuw laten oppotten door deze deskundige dokters. Tijdens deze dagen krijgt u elke tweede orchidee voor de helft van de prijs. Zaterdags nog meer leuke acties.

Sportkantines controleren nauwelijks op leeftijd

Het is verboden om aan jongeren onder 16 jaar alcohol te â&#x20AC;&#x2122;verstrekkenâ&#x20AC;&#x2122;. Gemeente Katwijk is een van de pilotgemeenten die de controle daarvan zelf ter hand heeft genomen. De universiteit heeft in 2007 en 2009 ook al onderzoek gedaan naar alcoholverkoop onder zestienminners. Vier jaar geleden was het helemaal droevig gesteld met naleving van die wet bij drankverstrekkers. Toen werd er slechts in 11 procent van de aankooppogingen gecontroleerd. In 2009 ging dat met 17 procent al een beetje beter. Dat dat percentage vorig jaar naar 29 procent is gestegen, is vooral te danken aan de slijterijen en supermarkten. Daar wordt het best gecontroleerd, maar de controle in sportkantines, horeca (cafĂŠ/disco) en

NK Bommetje

In de week van 24 oktober start Seniorweb Katwijk twee geheel nieuwe computercursussen voor senioren. De cursussen die gegeven worden zijn de basiscursus computergebruik en de vervolgcursus: internet en e-mailgebruik. Beide Windows 7 cursussen worden gegeven volgens de methode van Addo Stuur: Computerbrevet voor senioren. Beide cursussen bestaan uit zeven lessen van twee uur. Een extra achtste les wordt geheel besteed aan het Rabobank Internetbankieren. De cursus kost â&#x201A;Ź 55,- en wordt gegeven in het nieuwe cursuslokaal in het kantoor van de Rabobank aan het Hoftuinplein 1 in Rijnsburg. Het bijbehorende cursusboek kost â&#x201A;Ź 17,95. Leden van de Rabobank betalen slechts â&#x201A;Ź 10,-. Iedereen vanaf 50 jaar kan zich opgeven voor de computercursus. Aanmelden kan vanaf maandag 3 oktober bij de Stichting Welzijn Ouderen KRV (SWOK), tel. 4016347. Ook kunt u hier informatie krijgen. Meldt u snel aan, want vol = vol. Seniorweb Katwijk is een initiatief van SWOK en Rabobank Katwijk.

Redactie: 071-4022901 â&#x20AC;˘ redactie@derijnsburger.nl

Unieke combinatie van de Franse keuken & Italiaanse keuken

Door Nico Kuyt

Martine Verhave en haar tante Lolkje krijgen een jaar lang gratis bloemen. (Foto: pr).

Vanaf nu t/m december op maandag, dinsdag, woensdag èn donderdag

20% AFHAALKORTING OP ALLE AFHAALMAALTIJDEN èn PIZZAâ&#x20AC;&#x2122;S! Bel: 071 - 4015742 Boulevard 72

WWW.PIZZERIA-BISTRO-NOORDZEE.NL

Deze week bij u als folder in de bus:

Volgens de monumentencommissie en de gemeente heeft de woning een hoge cultuurhistorische, architectonische en ensemblewaarde. Het optrekje is een goed voorbeeld van een rijke kwekerswoning uit de beginperiode van de Rijnsburgse bollenkweek. Daarnaast vormt het een eenheid met de naastgelegen eveneens kwekerswoningen en bollenschuren. De woning van Reekers is daarin de oudste. Ook heeft het architectonische waarde. Het pand is in een neo-renaissancistische bouwstijl opgericht. De stijl, die voornamelijk tussen 1870 en 1915 bloeide, kent ten opzichte van de overige landen een heel eigen Hollandse variant.

naar zijn inschatting het enthousiasme van de gemeente. Terwijl toch naar de mening van Reekers de ensemblewaarde met de nieuwbouw verhoogd kan worden. Want in de vorm van een replica, kan de oude gesloopte bollenloods weer terugkomen. Dit herleeft het beeld van destijds, zo hield hij vorige week de bezwaarcommissie voor. Echter, de aanwezige ambtenaar van de gemeente werd er niet warm van. De kwekerswoning heeft in zichzelf een eigen monumentale waarde, die niet gerelateerd kan worden door een eventuele nieuwbouw ernaast. De enkele woning zonder aanbouw past in het beeld van grote huizen op grote percelen en dat moet beoogt worden.

Vermalen Reekers doet voor de bezwaarcommissie zijn beklag dat hij naar zijn gevoel vermalen worden tussen twee meningen. Naar zijn inschatting wil de monumentencommissie terug naar het oorspronkelijke beeld en dat zou in zijn ogen een kwekerswoning met (herbouwde) bollenschuur moeten zijn. Maar andere afdelingen in het gemeentehuis willen dit juist niet. Zij wil-

len slechts ĂŠĂŠn woning op de twee percelen. â&#x20AC;&#x153;De gemeente praat met twee monden. Het maakt mij onmogelijk op deze wijze iets te realiserenâ&#x20AC;?, geeft hij aan. Hij verzoekt een afwijzing van de monumentstatus zolang de gemeente de naastgelegen nieuwbouw niet wil toestaan. Daarnaast verlangt hij vergoeding van de schade. Want destijds heeft hij het pand gekocht met mogelijkheid om in de toekomst daar een woning neer te zetten. Voor hem is het of een slopen van die oude kwekerswoning en er een nieuwe, mooie â&#x20AC;&#x2DC;notariswoningâ&#x20AC;&#x2122; opzetten. Want het bejaarde pand kost nu eenmaal veel onderhoud. Maar dan moet wel die monumentstatus eraf. Of anders de huidige lelijke, grote en hoge loods uit 1982 afbreken en ernaast iets neerzetten wat de ensemblewaarde verhoogt, zoals een replica-bollenschuur. Om zo te laten zien hoe het vroeger altijd geweest is. Dan pas kan hij accepteren dat het een monumentenpand wordt. Wat de bezwaarcommissie hier allemaal van denkt zal over enkele weken duidelijk worden. B&w gaat daarna een beslissing nemen op het bezwaar of het gegrond verklaard moet worden of toch niet.

Tweede woning

INTERTOYS

DE NACHTWACHT Heeft u deze niet gehad? Bel 071-4022901 voor nabezorging!

Maar de aanwijzing als monument kan Reekers evenwel niet bekoren. Op een deel van het perceel ernaast, waar nu een loods uit 1982 staat en een groot parkeerterrein, wil hij een huis bouwen. Volgens hem stond bij de aankoop in 1999 bij de gemeente er in eerste instantie een welwillende houding tegenover dit plan. De voormalige gemeente Rijnsburg zou liever een woning op de plek zien dan het originele plan om de huidige lelijke loods als kantoor te gebruiken. Maar later bekoelde

NIEUW BIJ MULTISPORT:

52 RITTENKAART

BIJ BET LI NG VAN HET GAEH BEDRAG VO ELE ORUIT:

5 RITTEN GRATIS!

DE MAESSLOOT 17 | 2231 PX RIJNSBURG | T. 071 - 402 09 65 | WWW.MULTISPORTBV.NL


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Ingezonden

Bakkie doen!

Een Valkenburger in Katwijk

Communicatieadviseur/columnist Teuntje van Delft kijkt tweewekelijks met gevoel, scherpzinnigheid en humor naar de wereld om ons heen.

Naamsverandering Onze regering heeft het bij het juiste eind waar het de integratie van buitenlanders betreft. Als men in Nederland wil leven, moet men zich de Nederlandse taal eigen maken en het nodige van de cultuur weten. Inburgeren. Belangrijk voor de omgeving en voor de nieuwe bewoners zelf. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat ze zich daardoor eerder thuis voelen. Sinds dit weekend besef ik weer eens te meer hoe cruciaal dit is. Dit zouden we eigenlijk ook in Nederland moeten doen bij mensen die in een andere plaats gaan wonen of denken door een fusie daar zeggenschap over te krijgen. Opdracht 1: Leef je in in je nieuwe gemeente. Laten we voorop stellen dat onze fusie een goede stap is. Het wordt natuurlijk anders als anderen voor ons de dienst gaan uitmaken. Rijnsburg bestaat langer dan 1030 jaar. In die tijd hebben de inwoners uitstekend het hoofd boven water gehouden en er door hard werken en innovatief zijn een welvarende plaats van gemaakt. We hebben een rijke historie en ook al hebben we veel laten verdwijnen, we waarderen die historie. Heel vaak zijn Simon Leenheer, Bert Wolthaus of mensen van het Genootschap Oud Rijnsburg gevraagd naar historische namen voor straten en wijken of namen voor gebouwen naarmate hier meer aandacht voor kwam. Namen vaak met grote zorgvuldigheid gekozen. Echter, als je als buitenstaander de historie niet kent, ga je onherroepelijk de mist in. Zaterdag was er een open huis en het presenteren van de renovatieplannen in ons gebied aan de Smidstraat. ‘Proef de Vlietstede’ werd er gepropageerd. Echter het was het plan rond de aanleunwoningen van De Bogaert en de Abdijhof. Met daarbij het creatieve idee van een prijsvraag; Bedenk een nieuwe naam voor de aanleunwoningen van ‘de Vlietstede’. Een nieuwe start, een nieuwe naam, laat ook de website weten. Komt uw naam straks op de gevel te staan, dan maakt u kans op een leuke prijs. De naam moet aan twee criteria voldoen: De naam past bij de functie: onbezorgd wonen: modern wonen voor ouderen en mensen met een beperking met alle faciliteiten binnen handbereik. En het moet een originele naam zijn, dus geen verwijzingen naar DSV (wat hebben de Duinrand of Salem hiermee te maken), straatnamen of oude namen. De naam moet uniek zijn in de regio; dus zoiets als Floravie. O ja, en de jury bestaat uit een vertegenwoordiging van Dunavie, gemeente Katwijk en Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek. De vraag is wie dit wil veranderen en of dat nu de eerste hamvraag moet zijn, waarmee je je bezig moet houden. Het zou inderdaad anders zijn als de bewoners er zelf om gevraagd hadden, maar die zijn al in 2009 uit hun huis gehaald en zitten vanaf die tijd over heel Rijnsburg verspreid. Wij Rijnsburgers zijn niet zo voor naamsveranderingen en vooral niet als ze door ‘anderen’ worden bepaald. Nou, ok. Als dit de tendens wordt, is er misschien toch één straatnaam in Rijnsburg die we wellicht zouden kunnen veranderen en dat is de Katwijkerweg. En dan hoeft er nog alleen maar op de juiste plaats een s tussen. Teuntje van Delft (voor reacties teuntje.vandelft@deweijercommunicatie.nl)

Tijdens Nederland Israël-avond

Tien verloren stammen centraal Michael Freund spreekt dinsdagavond 20 september in De Voorhof, Vliet Noordzijde 36 in Rijnsburg, over Israëls tien ‘verloren stammen’. De avond begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur), iedereen is welkom en de toegang is vrij. De organisatie is in handen van de Stichting Christenen voor Israël. Michael Freund is de oprichter en voorzitter van de organisatie Shavei Israel (Israël keert terug), die vanuit Jeruzalem al een aantal jaren bezig is om Israëls tien ‘verloren stammen’ te helpen vanuit de hele wereld naar Israël terug te keren om zich daar te vestigen. Freund schrijft regelmatig voor de gezaghebbende ‘Jerusalem Post’ en was medewerker op de afdeling communicatie van Israëls premier Netanyahu. De terugkeer van Joden naar Israël wordt in het Oude Testament door verschillende profeten voorzegd. Eén van de tien ‘verloren stammen’ is de stam Menasse in het noord-

oosten van India. Maar er zijn ook Joodse gemeenschappen in Spanje en Portugal, Midden- en ZuidAmerika die er vurig naar verlangen om naar Israël, ‘naar Huis’ te komen. Er zijn daarbij volgens Freund verschillende problemen te overwinnen, zoals de gedwongen bekering van veel Joden tot het katholicisme in de middeleeuwen ten tijde van de Inquisitie. Deze Joden worden Maranen genoemd. In de afgelopen jaren heeft Shavei Israël er een belangrijke bijdrage toe geleverd dat veel Joden met name in Polen hun Joodse wortels herontdekt hebben. Sinds de Tweede Wereldoorlog hadden ze die namelijk als het ware verborgen om aan verdere vervolging te ontkomen. Deze Joden komen intussen weer voor hun ware identiteit uit en bouwen in Polen aan een nieuwe toekomst. De organisatie wil mensen helpen die van het Jodendom vervreemd waren, hun banden met het Joodse volk te herstellen. Shavei Israël wijst er met nadruk op dat ze geen zendingsorganisatie is.

Stalhouderij Haasnoot kon men ook bewonderen tijdens Open Monumentendag. (Foto: A. van Duijvenvoorde).

Veel belangstelling voor Open Monumentendag Het was mooi weer om er afgelopen zaterdag op uit te trekken en de monumenten in Rijnsburg en omgeving te gaan bekijken. Veel oude gebouwen hadden voor deze speciale Open Monumentendag hun deuren geopend voor het publiek. Er was veel belangstelling. De combinatie Parels van Katwijk werd door velen op de route meegenomen. In Rijnsburg stonden zaterdag de deuren van het Museum aan de Oude Vlietweg, de Grote kerk en het Spinozahuis open. Honderden mensen brachten die dag een bezoek aan het tijdelijk geopende museum en keken hun ogen uit bij de twee exposities. Daarnaast brachten velen van hen een bezoek aan de eeuwenoude Grote of Laurentiuskerk, het standbeeld van Graaf Floris V en het achter de kerk gelegen mausoleum. Velen van hem beklommen ook nog eens de toren waar dankzij het heldere weer op ruim 30 meter hoogte het uitzicht geweldig was. Onder de toren beklimmers de 83-jarige moeder van paardenmarktcomité voorzitter Kor Kleywegt. Zij was zo bleek la-

De gemeente heeft een Bomenbeleidsplan opgesteld. Tot nog toe had de gemeente die niet en ook de voormalige gemeenten hadden geen specifieke beleidsplannen voor bomen. Wel was er een kapbeleid. Met het bomenbeleidsplan wil de gemeente duidelijk maken hoe zij met gemeentelijke bomen omgaat. De herplantplicht die de gemeente zichzelf heeft opgelegd, vervalt, want ’niet iedere boom staat op de juiste plek’. Het beleid aangaande bomen is nog wel eens een discussiepunt in de gemeenteraad, maar ook voor burgers onduidelijk. De gemeente snoeit en kapt er maar op los, zonder dat duidelijk wordt waarom sommige bomen het veld moeten ruimen. Met het nieuwe beleidsplan hoopt de gemeente daar meer duidelijkheid over te geven, door het jaarlijkse onderhoud aan bomen inzichtelijk te maken en wat het de gemeente kost. Katwijk telt meer dan 25 duizend bomen, verdeeld over de vijf wijken. Hoornes-Rijnsoever telt met

Uit de inventarisatie is ook gebleken, dat er dringend maatregelen nodig zijn om het bomenbestand vitaal te houden. Dat moet onder andere gebeuren door snoeien of vellen. Voor zo’n 400 bomen ziet de toekomst er somber uit. Die hebben ’beperkte vitaliteit’ of nagenoeg geen levensverwachting meer en hen wacht daarom onvrijwillige euthanasie. Voor die 400 te rooien bomen komen er weer evenveel terug. Dat

Kinderconcert Marcel & Lydia Zimmer

Deze middag is voor alle kinderen van de basisschool. De entree voor deze middag bedraagt € 3,- per kind. De deuren gaan om 14.45 uur open. Om 16.30 uur kunnen de kinderen, na een teken van de leiding, weer opgehaald worden in de zaal.

geboorte-, huwelijksof gelegenheidskaart op www.KaartenKeus.nl

Gratis fotoposter * (voor de eerste 100 klanten)

Ter ere van onze nieuwe site ontvangt u een A3-poster van uw mooiste moment. *Geldt alleen bij bestellingen via KaartenKeus.nl

KaartenKeus.nl is een onderdeel van

zo’n 8.200 bomen veruit de meeste. Het Katwijkse Rijndorp heeft er ruim 5.600, gevolgd door Rijnsburg (4.900) en Katwijk aan Zee (4.200). In Valkenburg staan de minste bomen, ongeveer 1.800. Dat kleinste dorpsdeel moet het ook doen met slechts twee ’waardevolle’ bomen, blijkt uit de inventarisatie van ’waardevolle bomen’. Dat zijn de Beatrixboom aan de Joghtlaan en Amaliaboom in Veldzicht. Die bomen danken dat predicaat niet aan hun ouderdom of zeldzaamheid, maar aan het feit dat het ’herdenkingsbomen’ zijn. Er staan trouwens veel Oranjeherdenkingsbomen in de dorpen, waarmee de oranjegezindheid in Katwijk nog maar eens wordt onderstreept.

Op woensdag 21 september zullen Marcel en Lydia Zimmer een kinderconcert geven van 15.00 tot 16.30 uur in De Voorhof, Vliet NZ 36 Rijnsburg.

eenvoudig online uw

in Katwijk, tel. 071 408 14 97

zochte dag opnieuw haar deuren gesloten. De komende weken zal er hard gewerkt worden aan de herinrichting van het museum dat nog voor het eind van dit jaar weer haar deuren hoopt te openen.

Gemeente laat herplantplicht vervallen

Bestel snel en

Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a

ter overigens niet de oudste torenbeklimmer. Dat was de 85-jarige heer Vletter uit Rijnsburg. Ook kon men deze dag een bezoek brengen aan de stalhouderij van Haasnoot. Het museum heeft na de druk be-

Katwijk telt 186 waardevolle bomen, waarvan 2 in Valkenburg

KaartenKeus.nl

De collecties zijn ook in te zien bij

Kor Kleywegt beklom samen met zijn moeder de toren. Van de openstelling van de toren maakten 200 mensen gebruik. (Foto: pr).

Er zal genoeg leiding aanwezig zijn en het is dus niet de bedoeling dat de ouders erbij blijven. Het belooft een geweldige middag te worden, dus kom allemaal en neem je vriendje/vriendinnetje mee.

heeft de gemeente zichzelf namelijk opgelegd met de herplantplicht: voor iedere gevelde boom wordt een ander terug geplaatst. In het nieuwe bomenbeleidsplan wordt daar weer afstand van gedaan. ’Niet iedere boom staat op de juiste plek’, zegt de toelichting op het beleidsplan. Het beleidsplan kiest voor ’kwaliteit boven kwantiteit’. Het totale bomenbestand geldt trouwens wel als een belangrijke indicator voor het gemeentelijke bomenbeleid. ’De gemeente hecht aan behoud van zoveel mogelijk groene elementen in de openbare ruimte’ schrijft de nota verder, vandaar dat de intentie om te compenseren blijft. ’Zo mogelijk op andere plekken of in andere vorm’.

Een jaar of twee geleden schreef ik een stukje over hoe het me vergaan was als Valkenburger in Katwijk. Niet onverdeeld positief. Wel leuk was dat ik naar aanleiding van het verhaaltje opgebeld werd door de Burgemeester. Dat vond ik positief en het was best een leuk gesprek. Maar ja.. Die arme man kan er ook weinig aan doen, als de politiek, in casu de wethouders geen oren hebben naar kritiek of inspraak. Zowel in Valkenburg als in Rijnsburg hebben de betrokken bewoners zich teruggetrokken uit de inspraakraden; Valkenburg Hoofdstraat; Rijns burg bestemming voormalig gemeentehuis. De kaarten waren al geschud en als schaamlap voor de politiek wil men terecht niet dienen. Wat betreft de Hoofdstraat ontgaat mij ook de verkeerstechnische filosofie achter de inrichting. Het werkt wel vertragend, dat wel, maar wel nadat je als fietser met levensgevaar samen met een auto door nauw poortje bent geperst. De paaltjes staan zo dat een normale bocht naar/uit het Boonrak niet te maken is. De MCD heeft inmiddels het moede hoofd in de schoot gelegd dus wat dat betreft ligt de wethouder goed op koers. Nu de bibliotheek nog! Wat een slechte zaak om die in

de twee dorpen te sluiten. Voor minder mobiele inwoners komt er een voorzieninkje las ik. En wat moeten de kinderen dan? Als je ze niet de hele dag aan het gamen wilt hebben is lezen toch een fantastisch alternatief . Maar de ouders sturen hun kind van 12 natuurlijk niet alleen op de fiets naar Katwijk-centrum. Een bibliotheek is een instelling met grote educatieve en culturele waarde, die hef je niet zomaar op. Dan maar geen megalomane zeehaven. We hebben al een Mallegat, dat niet voor niets zo heet. Het geld voor de sport-enquête had beter bestemd kunnen worden voor een bibliotheek-enquête. Iedereen weet allang dat ie gezond moet eten en moet bewegen om fit te blijven. Daar hebben we geen dure ambtenaren voor nodig. Men schijnt daar aan de Zeeweg niet te begrijpen dat Rijnsburg en Valkenburg niet de zoveelste wijk van Katwijk zijn, maar gemeenschappen die graag een eigen kern leefbaar houden. Graag eindig ik met een citaat van Nescio: God zegene de verantwoordelijke bestuurders. Als het kan een beetje hardhandig! Klaas van den Broek, Waterlelie, Valkenburg

Open Monumentendag ‘Dat is leuk en leerzaam vooral voor onze kleinkinderen’, zo dacht ik en trok ik er zaterdag op uit. De toren beklimmen was erg spannend en wat een uitzicht en wat een aardige begroeting. De tabernakel in de kerk bekijken en als oma geef ik zo goed mogelijk uitleg. Toen naar molen De Geregtigheid in Katwijk aan den Rijn gefietst. Wat was dat een belevenis: klimmen naar boven, aan een trap met touw, en ook nog een hele lange schommel aan de molen zelf. Erg leuk. Vervolgens naar de Soefietempel. Ontvangst met koffie of thee en heel aardige mensen gaven uitleg. Bijzonder. Toen terug naar Rijnsburg om een bezoek aan het ‘eigen’ Spinozahuisje te brengen. Vol verwachting stapten wij naar binnen, waar een aantal mensen met boeken rondom een man stonden te luisteren. Hier geen begroeting, niks geen rondleiding. ‘Kom, ik ga zelf met ze in gesprek’, dacht oma. Ik vroeg: ‘Hij maakte toch brillen of zoiets?’. Als antwoord kreeg ik: ‘Ha, ha mevrouw, Pearl bestond toen nog niet hoor. Hij sleep glazen’. Ok, tweede poging dacht ik en zei: ‘Spinoza

was toch een wijsgeer?’. ‘Nu mevrouw, de rest had natuurlijk niet zoveel verstand’, was het antwoord dat ik kreeg. Ik begreep niet wat de man bedoelde en antwoordde: ‘Hij was in zijn denken zijn tijd toch ver vooruit’. Ik kreeg geen reactie meer en vond het een rare ontmoeting. Eenmaal thuis kwam het volgende in me op: ‘Heeft God de Schepper van alles, maar bovenal de mens, niet volmaakt geschapen. Met hetzelfde verstandelijke vermogen, de een meer dan de ander, of het nu 1632 is of 2011. Of was het de vrijzinnige uitleg wat in ieder mens eigenlijk zit. Zijn zin van Ethica is alles wat voortreffelijk is, is even moeilijk als zeldzaam, het laatste woord van Spinoza. Mijn woorden zijn misschien te eenvoudig. Wat is de mens voortreffelijk en zeldzaam, niet te evenaren, geschapen met een verstand dat voortreffelijk was, toen en nu, door de Schepper van alles wat leeft. Teleurgesteld gingen wij huiswaarts. Mevr. N.G.F. van der Meij Langevaart 28a Rijnsburg

Kleurrijke open dag bij FloraHolland Dit jaar bestaat de coöperatie bloemenveiling FloraHolland 100 jaar. De veiling viert haar honderdjarig bestaan onder de titel ‘100 jaar kleur’. Al een eeuw lang wordt er door bloemen- en plantenkwekers in heel Nederland samengewerkt in coöperatieve veilingorganisaties. In het kader van dit jubileum zet FloraHolland Rijnsburg op zaterdag 24 september van 10.00 tot 14.00 uur haar deuren feestelijk open. Iedereen is van harte welkom: kwekers, klanten, omwonenden, medewerkers, leveranciers en hun familieleden. Tijdens de open dag bij FloraHolland Rijnsburg kunnen bezoekers kennismaken met de kleurrijke en dynamische wereld van de bloemenveiling. Wat gebeurt er allemaal in het veilingcomplex? Hoe worden bloemen en planten dagelijks geveild? Hoe komen de producten zo snel bij de handelsbedrijven en in de winkels? Hoeveel mensen werken in de veiling en wat voor functies vervullen zij? Tijdens de open dagen kunnen bezoekers ook hun eigen inkoopvaardigheden op de veilingklok testen, en zelf ervaren met welke snelheid het veilingproces verloopt. Voor kinderen worden speciale activiteiten georganiseerd. Iedere bezoeker ontvangt een fleurige attentie, zolang de voorraad strekt.


ZOMER & WINTERBANDEN

Grootste herenmode uitverkoop ooit in Nederland gehouden

IES! T C E L L O C E T S W U IE N E UIT D Alle Business Kostuums

Auto, motor, caravan, camper, aanhangwagen

Alle merken, ca. 500 op voorraad. Zeer scherp geprijsd, gratis montage, balanceren, ventielen en wielgewichten. Distributeur: Marangoni en Barum (Continental) banden. F â&#x201A;Ź 250,SIONS VANA ANT A C C O O T U T A Auto Monza G RES AANBETALIN MAAND Katwijkerbroek 30-32, Katwijk, 071-4015253 R E P â&#x201A;Ź 100

Uitsluitend merkkleding!

van â&#x201A;Ź 349,- t/m â&#x201A;Ź 499,-

NĂş

99,-

NĂş

79,-

NĂş

60,-

Maten 44 t/m 62, ook lengte en buikmaten!

=VVYLLULJO[LR\UZ[Z[VMKHRRHWLS NHQLUHHY9PQUSHUK2VaPQULU

Blue Collection â&#x201A;Ź 129,-

Alle Kolberts van â&#x201A;Ź 199,- t/m â&#x201A;Ź 299,Blue Collection â&#x201A;Ź 89,-

Pantalons van â&#x201A;Ź 109,- t/m â&#x201A;Ź 139,-

5VVP[SLRRHNLLU[VJO[KHURaPQKLPUUV]H [PL]LWVS`LZ[LYZHUK^PJOJVUZ[Y\J[PL +LKHRRHWLS]HU9PQUSHUK2VaPQULURLU[ UVN]LLSTLLY]VVYKLSLU!

overhemden â&#x20AC;&#x201C; poloâ&#x20AC;&#x2122;s (t/m 8x XL) â&#x20AC;&#x201C; sweatshirts â&#x20AC;&#x201C; jacks â&#x20AC;&#x201C; etc. Uitsluitend merkkleding voor spotprijzen

9PQUSHUK2VaPQULUR\UZ[LUHHYZTL[R\UZ[Z[VM

2VTUHHYttU]HUVUaLZOV^YVVTZVMRPQRVWPU[LYUL[LUV]LY[\PN\]HUKLZ\WLYPL\YLR^HSP[LP[

9(4,5c+,<9,5c:*/<0-7<0,5c.,=,3),23,+05. +(2.6;,5c+(22(7,33,5c9633<02,5cA65>,905.

Alexander Suits

^^^YPQUSHUKRVaPQULUUS 2H[^PQR/LLYLU^LNI ;LSLMVVU

Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk)

Wij zijn er al 10 jaar voor al uw: â?&#x192; Piercings â?&#x192; Piercingsieraden Tevens hebben wij bekende merken zoals: â?&#x192; Otazu â&#x20AC;&#x201C; 40% â?&#x192; Reminisence Paris â&#x20AC;&#x201C; 40% â?&#x192; Dyrberg/Kern â&#x20AC;&#x201C; 40% â?&#x192; GEM Kingdom â&#x20AC;&#x201C; 40% Zuidstraat 4 â?&#x192; Josh Katwijk â?&#x192; OOZOO Tel: 071-3615481 www.bodyendreams.nl â?&#x192; Joy Silver

AANNEMERSBEDRIJF NDW BV. Uw specialist voor al uw tegelwerken in en om het huis. Badkamers, keukens, wcâ&#x20AC;&#x2122;s, vloeren, sierbestrating, tuinen en hekken plaatsen. Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan, tel: 0715289745 of 0624736990

W

ARMTE ACHT

Voorschoterweg 41 2235 SE Valkenburg Z.H. Telefoon 071 531 51 01

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Hanepoel 4 2136 NJ Zwaanshoek N.H. Telefoon 023 584 54 35

www.gebr-opdam.nl

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

Verjaardagsfeest? 15â&#x20AC;? Notebook MSI CR610-232NL 15"/m320/4gb/250gb/shvga 15â&#x20AC;? Notebook MSI CX640-447NL 15"/i5-2410m/4gb/500gb/gt520m-1gb

Brother MFC-5890CN All-in-one printer inkjet, netwerk, fax, high-cap cartridges Brother HL-3040CN Kleuren printer laser, netwerk

AANTREKKELIJKE VOORWAARDEN! . â&#x201A;Ź 25.000,- voordeel: u betaalt geen bouwrente! wrente! . Direct bewoonbaar . 3 jaar â&#x20AC;&#x2122;zorg op maatâ&#x20AC;&#x2122; cheque . Overbruggingsgarantie mogelijk

Onder de gebouwen is een parkeergarage en op de begane grond is een berging met opstelplaatsen, bedoeld voor ďŹ etsen en scootmobielen.

Rustenborchdreef 74. We geven dan antwoord op uw vragen en informeren u over de zorgpakketen die WWZ aanbiedt aan u als toekomstige

Prijzen al vanaf â&#x201A;Ź 299.000,- V.O.N. Incl. eigen parkeerplaats en berging.

bewoner(s).

Adres modelwoning: Rustenborchdreef 74

Kijk op www.rustenborch.nl voor alle informatie

"MMFTUVLBEPPSTXFSLFOr-JKTUFO0SOBNFOUFOQMBGPOET 4JFSQMFJTUFS4QBDIUFMQVU[r#JOOFOFOCVJUFOXFSL &NBJMKWFSEPFT!DBTFNBOM

bloemen

Bloembinderij â&#x20AC;&#x153;Leukâ&#x20AC;?

planten

Bladt Onroerend Goed B.V.

Keurslagerij De Mooy Vrijdagavond

Langevaart 4, Rijnsburg Tel. 071-4026845 www.ceesvanklaveren.nl

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 15 T/M 21 SEPT. 2011 SPECIAL:

Haas in het groen

2

10

per 100 gramÂ

500 gram

Gekruid gehakt en

uit eigen keuken

woondecoraties

VLEESWARENDUO:

samen

675

samen MAANDAG: SPEKLAPPENDAG

â&#x201A;Ź 4,50 â&#x201A;Ź 7,95 â&#x201A;Ź 4,50

U kunt ons tevens elke vrijdag vinden op het Hoftuinplein van 13.30 tot 20.30 uur. /DQJHYDDUWÂ&#x2021;5LMQVEXUJÂ&#x2021;7HO www.ceesvanklaveren.nl

Speklappen

425

500 gram

+ GRATIS

kruiden

Dubbelzegeldag

met ananas-kerriesaus

Witlof beenhamschotel

100 gram

495

285

Runderroerbakreepjes 100 gram 150

SALADEDUO UIT EIGEN KEUKEN:

Verse worst 500 gram

(2 x 150 gram)

3

MAALTIJD VAN DE WEEK:

Truffelsalami

Zalmsalade en grillworstsalade

95

250

VLEESWARENSPECIAL:

275

DINSDAG: VERSE WORSTDAG

per stuk

500 gram

Boerenham en gebraden gehakt 2 x 100 gram

Broodje kipfilet

uit eigen keuken

WEEKENDAANBIEDING:

20 Roosjes Div. herfstkransen Schaal met violen

5

50

koopavond r! tot 19.00 uu

BROODJE VAN DE WEEK:

4 saucijzen

Erwtensoep

kado-artikelen

high tea

SCHEURBONACTIE:

R IN DE MAAND=

per liter 3,75 2 STUKS VOOR

workshops

Herfst-thee en Boer zoekt vrouw thee 50 gram â&#x201A;Ź 1,95

Pollux (koop) zijn nog enkele appartementen per direct beschikbaar. Graag nodigen wij u uit voor een bezichtiging van onze modelwoning,

info: 071 - 33 12 067 www.snuffelmarkt.nu

Stukadoor- en sierpleisterbedrijf

Parkeren kan op ons eigen terrein achter nr. 8

De twee kkoopappartementengebouwen (Castor en Pollux) tellen vier verdiepingen.

DE LASSO 24, 2371 GX de gezelligste markt van de randstad is terug!!!

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

5FM

Wooncomplex Rustenborch te Oegstgeest is reeds opgeleverd. In de Urban villaâ&#x20AC;&#x2122;s Castor en

SNUFFELMARKT ELKE ZATERDAG EN ZONDAG IN 3 HALLEN VAN 9-16 UUR

Micromax Computers Voorhout Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 Herenstraat 60 2341 VV Oegstgeest 2215 KJ Voorhout 071-5190760 0252-222111 Openingstijden: di-vr 10:00-18:00 en za 10:00-17:00

van 11.00 tot 14.00 uur

Kijk voor acties en actuele rentes op: www.bevr.nl ROELOFARENDSVEEN

Archos 70 eReader eReader inclusief portable mediaplayer

OPEN HUIS 17 SEPTEMBE R

Maak een afspraak met: Ron Pluijter of Bernard Lieverse, tel. 071 40 240 31 (ook â&#x20AC;&#x2DC;s avonds)

Prins Hendrikkade Zwaaikom 3 2225 HX Katwijk 071 407 8007 www.debeslagkom.nl

Brother DCP-J315W All-in-one printer inkjet, draadloos

PC Midi Tower M144-002 X4-965/8gb/1TB/shvga/5jr garantie

DE ALLERLAATSTE LEVENSLOOPBESTENDIGE APPARTEMENTEN

Hypotheekadvies?!

W.F. Blankert Rijnsburg

Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

PC Midi Tower M125-002 E5700/4gb/500GB/shvga/5jr garantie

Nog enkele en appartement te koop!

+LZOV^YVVTPZNLVWLUK]HU ^VLUZKHNLU]YPQKHN]HU![V[!\\Y AH[LYKHN]HU![V[!\\Y 6WTHHUKPUZLUKVUKLYKHNILU[\^LSRVTVWHMZWYHHR

Erkend Gas Water en CV Installateur

experts in autorecycling

V k Verkoop van gebruikte b ikt en nieuwe i onderdelen, tevens inkoop van uw sloop- of schadevoertuig met afgifte RDW-vrijwaring.

3LPKLYKVYW:PZHSIHHU ;LSLMVVU 

+LZOV^YVVTPZNLVWLUK]HU THHUKHN[T]YPQKHN]HU![V[!\\Y AH[LYKHN]HU![V[!\\Y

Geopend: di. t/m do. van 10.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.30 uur, vr. van 10.00 â&#x20AC;&#x201C; 21.00 uur, za. van 10.00- 17.00 uur Nieuw in Katwijk:

Â&#x2039;5HHKSVVZPULLUTHSVWTHH[NLTHHR[" Â&#x2039;3PJO[LUaLLYZ[LYRLPUKWYVK\J[" Â&#x2039;+LNLIY\PR[LTH[LYPHSLUaPQU\P[Z[LRLUK HRVLZ[PZJOLU[OLYTPZJOPZVSLYLUK" Â&#x2039;0UHSSLRSL\YLULU<=YLZPZ[LU[" Â&#x2039;.YV[L]HYPH[PLPUTHH[]VLYPUN" Â&#x2039;=LYZJOPSSLUKL\P[]VLYPUNLU]HUIVLPIVVYK TVNLSPQR" Â&#x2039;.LLUa^HY[LHHUZSHN Â&#x2039;AVUKLY[^PQMLSKLMYHHPZ[LKHRRHWLS

samen

3

95

WOENSDAG: GEHAKTDAG Rundergehakt

DONDERDAG: BIEFSTUKDAG

500 gram

3 stuks

3 320 65

Holl.biefstuk

595 695

Halfom gehakt

Kogelbiefstuk

500 gram

3 stuks

+ GRATIS kruiden Dubbelzegeldag

! t e h t f e o r p e Al ruim 100 jaar verstand van lekker vlees j MEER AANBIEDINGEN KUNT U VINDEN BIJ ONS IN DE WINKEL â&#x20AC;?IN DE HOFTUINâ&#x20AC;?


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Musical David en Goliath in Immanuëlkerk Stel je eens voor: een gewone vrijdagavond en ineens bevind je je midden in het verhaal van David en Goliath. Het is een spannende tijd in Israël. Het land leeft voortdurend in angst door de oorlog met de Filistijnen. En de koning van Israël, Saul, mag niet langer koning blijven. Samuel de profeet zalft in het geheim de nieuwe koning: David. Dat kan vrijdagavond 16 september in de Immanuëlkerk, kerkstraat 5 in Rijnsburg. Daar spelen de kinderen van de dr. K. Schilderschool uit Oegstgeest samen met professionele acteurs, zangers en dansers van de theatergroep ‘De Vliegende Speeldoos’ een musical die geschikt is voor jong en oud.

De Katwijkse wethouder Daan Binnendijk wil stoppen met roken. In deze column vertelt de notoire roker hoe hem dat vergaat. Rokers zijn over het algemeen gezellige mensen. Zeker nu we de laatste jaren naar uithoeken en buitenplaatsen zijn verbannen, is er ook een soort verbroedering opgetreden. Weer of geen weer, wij staan op onze post. Een mogelijk hoger ziekteverzuim onder rokers heeft naar mijn idee ook niets met het roken zelf te maken, maar meer met het niet meer binnen mogen roken. Rokers zijn ook solidair met elkaar. Als een roker een enorme hoestbui heeft (dat hoort er nu eenmaal bij), dan zal een lotgenoot nooit opmerkingen maken als ‘steek er nog één op’ of ‘zo, nog een sigaartje opa’. Dit soort flauwe opmerkingen zijn voorbehouden aan niet-rokers of erger, de anti-rokers. Niet-rokers zijn te verdelen in mensen die nooit gerookt hebben (A) en mensen die wel gerookt hebben(B). Type A begrijpt er niets van dat rokers hun eigen gezondheid schaden, als rokers verstandig zouden zijn, dan moeten ze stoppen en vinden roken vies. Dit laatste komt natuurlijk voort uit onwetendheid. Type B is ervaringsdeskundige, begrijpt de rokers. Type B is om zijn of haar moverende reden gestopt, maar zal niet belerend optreden. Ook de anti-rokers zijn net als hierboven te verdelen in type A en type B. Type A anti-rokers hebben dezelfde kenmerken als type A niet-rokers, maar met een belangrijk verschil. Zij maken zich niet zozeer zorgen over de roker, maar over zichzelf. De roker schaadt zijn/haar gezondheid en zorgt ervoor dat zijn/haar kleren gaan stinken. Sterke neiging om te gaan wapperen met handen e.d. indien rook te dichtbij komt. Type B anti-rokers zijn als late bekeerlingen fanatieker als type A. Het zijn de eersten die een overtreding van het rookverbod opmerken en aanmelden. Het spreekt voor zich dat ik er aan ga werken om mij te transformeren naar niet-roker type B. Ik wil geen pleisters of kauwgom, ik ga voor de cold turkey en veel water drinken. Naar aanleiding van m’n eerste column heb ik veel leuke reacties gehad. Er was p ook een enkele teleurstelling: ik stop inderdaad alleen met roken. Het is droog, ik ga nu even buiten roken.

Een voorstelling over luisteren naar God, over angst en moed en reusachtige gevolgen. De voorstelling is gebaseerd op 1 Samuël 16 en 17 en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, vaders, moeders, opa’s en oma’s, kortom iedereen die zin heeft in een unieke en indrukwekkende voorstelling. De kinderen van de regionale gereformeerde dr. K. Schilderschool voeren de musical op om geld te verdienen voor hun schoolplein. Na de herfstvakantie hopen zij hun nieuwe school te betrekken. Kaarten kosten € 7,50 voor kinderen en € 10,- voor volwassenen en zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. De voorstelling begint om 19.00 uur (18.30 uur zaal open) en duurt tot ca. 20.30 uur.

Leerlingen van De Schakel brengen bewoners Vlietstede een bezoek. (Foto: pr).

Zonnebloem Rijnsburg lekker actief bezig

Leerlingen De Schakel op bezoek in Vlietstede tijdens Nationale ziekendag Elk jaar wordt in het tweede weekend van september de ziekendag gehouden. De Nationale Zonnebloem heeft dit initiatief genomen bij hun 25-jarige jubileum in 1974. Door de tv reclame spotjes in samenwerking met Danny de Munck roept de inmiddels ruim 60 jaar bestaande Zonnebloem mensen op mee te werken als vrijwilliger of als donateur. Het doel van de nationale ziekendag is om Nederlanders bewust te maken van de zieken en gehandicapten in hun eigen leefomgeving en om contact tussen deze mensen en hun ‘gezonde’ medemens te

bevorderen. De boodschap is dus voor iedereen bedoeld en niet speciaal voor mensen die al actief zijn bij de Zonnebloem. Ook de Zonnebloem Rijnsburg heeft dit jaar weer aandacht besteed aan de ziekendag, samen met leerlingen van basisschool De Schakel. Vorige week vrijdagmorgen bezochten deze leerlingen de Vlietstede met een zonnebloem voor elke bewoner en hebben ook nog mooi voor hen gezongen onder leiding van juf Rina. Cok Karremans, bestuurslid van de Zonnebloem, bedankte de kinderen, de juf en ook de vrijwilligers van de Vlietstede voor hun inzet bij deze ochtend. Ook werden later op deze dag door

de vrijwilligers boeketten bezorgd bij die bewoners van Rijnsburg, waarvan bij de Zonnebloem bekend is dat zij ziek zijn of onlangs ziek zijn geweest. De Zonnebloem heeft elk jaar een thema en voor dit jaar is dat ‘de Zonnebloem kleurt je wereld’. Dit thema is dan ook afgelopen vrijdag daadwerkelijk toegepast. Nog even aandacht voor de trekking van de Zonnebloemloten, die tijdens de Paardenmarkt en in juni aan de deuren zijn verkocht: deze zal dit jaar plaatsvinden op 24 oktober. Vandaag brengt Zonnebloem Rijnsburg met een aantal gasten een bezoek aan het Katwijks Museum.

Professional muzikant Albert van Ommen start zanglespraktijk. (Foto: pr).

‘Zanglessen verbeteren kwaliteit koren’

Aanmoedigingen en tips zijn welkom natuurlijk op twitter.com/DaanStopt Wilt u ook stoppen? Doe dan mee met Daan en zet uw naam en adres hieronder erbij, zodat anderen ook u kunnen aanmoedigen het vol te houden. U mag natuurlijk ook later aansluiten. (Stuur uw naam en adres op naar redactie@katwijkschepost.nl)

Albert van Ommen start zanglespraktijk

IK DOE MEE MET DAAN EN STOP OOK: Kees Schoorsteen, Stoppenmetrokenpad 36, Rijnsburg.

De Rijnsburgse musicus Albert van Ommen opent binnenkort in het bloemendorp een zanglespraktijk. Zangliefhebbers kunnen van hem privé zangles krijgen. Het een en ander moet eind deze maand zijn beslag krijgen. Albert (44) is gehuwd met Natasja Douma en het stel heeft vier kinderen. Albert en Natasja zijn beide afgestudeerd aan het conservatorium.

Dierenmeldpunt Vermiste dieren: 4 juli: Poes, egaal grijs, is erg schuw en heeft een hangbuikje. Borculo, Valkenburg. 1 augustus: Kater, zwart-wit, witte staartpunt, heeft een chipje. Paardebloem, Rijnsburg. 25 augustus: Poes, zwart met bruine vegen, rood bandje om. Frederiksoordlaan, Rijnsburg. 31 augustus: Poes, rood, klein hangbuikje, heeft een chip, is vrij schuw. Tooropstraat, Rijnsburg.

Gevonden dieren: 11 juli: Kater, 1 à 2 jaar, cypers. Kanaalstraat, Rijnsburg. 20 juli: Konijn, man, wit met grijze oren en omrande ogen, een grijze vlek op de rug, op het kopje lange haren. Marktveld, Valkenburg.

Leden van PCOB genieten van gezellige vaartocht met de Triton. (Foto: pr). Voor informatie kunt u bellen naar 071-5665500, of kijk op de website: www.dierenmeldpunt.com.

Dj’s gezocht

Natuursteenbeurs De eerste Katwijkse Natuursteenbeurs wordt op zaterdag 17 september georganiseerd. Dit wordt gehouden bij Aventurijn natuursteen in ‘t Heen. Hier kunt u zich nu juist oriënteren op elk gebied waar natuursteen voor wordt gebruikt. Behalve mooie producten zijn er deze dag ook bijzondere demonstraties te zien. Er zullen die dag diverse leuke aanbiedingen zijn. Bedrijf Keuzenkamp is deze dag aanwezig en zal onder andere een demonstratie geven over steen hakken. Bij hun kunt u terecht voor al uw vragen over nieuwe en het restaureren van grafmonumenten. Maar er is meer te zien, zoals keukenbladen, badmeubels, gootstenen, vloeren en nummerborden. Ook op het gebied van onderhoud krijgt u advies. Zaterdag 17 september kunt u tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen en geïnformeerd worden op de Herenweg 6a12 in ‘t Heen in Katwijk, de entree is gratis.

Ben jij house dj, kom je uit Katwijk, en heb je altijd al een keer op een feest voor 1500 man willen draaien? Dan is dit je kans. SKA organiseert namelijk dit jaar een heuse dj contest. De winnaars van deze dj contest zullen tijdens het SKA oud&nieuw evenement 2011/2012 voor 1500 man draaien op het alpha of charlie podium. Je kunt je hiervoor nu opgeven. Mix een demo (een live mix van +/- 45 minuten). De organisatie is specifiek op zoek naar house stromingen. Schrijf een biografie van jezelf op een half A4-tje en voeg daar een duidelijke foto van jezelf bij. Vul deze slogan origineel aan: ‘Ik ben dé dj voor SKA, want…..’. Dit alles insturen voor 1 oktober naar: programmering@skakatwijk.nl. Inzendingen die niet aan de bovenstaande criteria voldoen zullen niet in behandeling worden genomen. Een kritische jury beluistert alle ingezonden demo`s en op basis daarvan wordt een selectie gemaakt. Geselecteerde dj’s zullen na 1 oktober per email op de hoogte worden gesteld. Zij zullen vervolgens deelnemen aan de voorrondes van de dj contest. Volg ons op Twitter voor alle ontwikkelingen rondom SKA en deze dj contest via @skakatwijk.

Ter gelegenheid van 25-jarige bestaan

Leden PCOB genieten van vaartocht De afdeling Rijnsburg/Valkenburg van de PCOB vierde vorige week woensdagmiddag haar 25-jarige bestaan. De 260 leden werden verwelkomd in de Immanuëlkerk voor een korte herdenkingsbijeenkomst. Voorzitter G. Paauw heette iedereen van harte welkom en zette uiteen wat verder de bedoeling van deze middag was. Bij een jubileum hoort een cadeautje en daarom verwees de voorzitter naar het mededelingenblad van september. Vervolgens werd de feestcommissie voorgesteld. Niet

eerder was er een bijeenkomst met zoveel leden. Gelukkig maar, want anders zou de Voorhof, waar de PCOB maandelijks haar contactmiddagen houdt, te klein zijn. Een tweetal leden werden in het zonnetje gezet, omdat ze al vanaf de oprichting lid van de PCOB. De zussen G.J. Glasbergen-Wiesmeyer en C. Wiesmeyer konden niet aanwezig zijn. Maar inmiddels hebben zij een mooi boeket bloemen ontvangen. Na een korte overdenking uit Lucas 10 vers 25 t/m 37 was het tijd voor de boottocht. Uit de kerk liepen de gasten naar het Burg. Koomans-

plein, waar de bussen klaar stonden voor vertrek naar de haven in Katwijk. Met een tweetal Tritonboten vertrok het gezelschap via de Oude Rijn naar Leiden, de Kagerplassen en via het Additioneel Kanaal weer terug. Aan boord genoot men van koffie en thee met taart, een hapje en drankje en aan het einde van de middag van een uitgebreid diner. Weer terug in de haven brachten de bussen de gasten weer terug naar Rijnsburg. Met alle aanwezigen kijkt de feestcommissie en het bestuur van de PCOB terug op een geslaagde, feestelijke jubileumdag.

Deadline nadert voor Coöperatiefonds & Winstuitkering en Samenleving Rabobank Katwijk heeft een tweetal ledencommissies die financiële bijdragen aan organisaties verstrekken. Dit zijn de commissie Coöperatiefonds en de commissie Fonds Winstuitkering en Samenleving. Voor beide commissies is de deadline voor het aanleveren van een verzoek vrijdag 8 oktober.

Het Coöperatiefonds is voor bijdragen aan speciale investeringen voor lokale vrijwilligersorganisaties. Een folder is op te halen bij de Rabobank of te downloaden via www. rabobank.nl/katwijk. Het fonds Winstuitkering en Samenleving richt zich op lokale vrijwilligers die zich inzetten voor hulpprojecten elders in de wereld. Een bijdrage aan een menswaardig bestaan staat hier voorop. Op

de site www.rabobank.nl/katwijk vindt u meer informatie over dit fonds. Een aanvraag voor het Coöperatiefonds of Fonds Winstuitkering en Samenleving kunt u indienen bij de Rabobank. Dit kan via email: communicatie@katwijk.rabobank. nl of schriftelijk: Rabobank Katwijk, afdeling MCC, Postbus 506, 2220 AM Katwijk. Informatie kunt u ook telefonisch krijgen via 4095160.

Albert studeerde klassieke zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Natasja studeerde eveneens aan beide conservatoria. Ze speelt piano en is momenteel als correpetitor, samenspelen met en coachen van muziekstudenten, verbonden aan het conservatorium in Den Haag. Albert zingt bij het Nederlands Kamerkoor en is freelancerzanger bij het Groot Omroepkoor. Tevens is Albert regelmatig te horen als solist. Twee zeer muzikale mensen die ook in Rijnsburg al menig keer mochten optreden.

Muzikale familie Het kan bijna niet anders, de familie Van Ommen is een muzikale familie. De kinderen Bastiaan, Tom, Robin en Anne spelen ook alle vier een muziekinstrument. De zolderverdieping van hun woning in de wijk Frederiksoord is ingericht als muziek en studieruimte. Een grote glanzende concertvleugel valt direct op. Albert: ‘Ja, die is toen wij hier kwamen wonen met een hoogwerker over het dak van onze woning, via de ruimte waar de dakkapel moest komen, naar binnen getakeld. Een heel spektakel was dat’. Om overlast te voorkomen is de vleugel geplaatst op een zwevende vloer en ook de wanden van de zolder zijn goed geïsoleerd. Daarnaast kan men de vleugel via een ingenieus systeem ook bespelen met een koptelefoon op. Albert, Natasja en de kinderen maken veelvuldig gebruik van de studio aan huis.

Zanglespraktijk Binnenkort krijgt de studio er wellicht nieuwe gebruikers bij. Van Ommen hoopt nl. dat een aantal cursisten zijn zangpraktijk aan huis zullen bezoeken. Albert: ‘Rijnsbur-

gers zingen graag, dat blijkt in ieder geval uit de grote hoeveelheid koren’. Rijnsburg telt inderdaad een veelvoud aan koren, van kerkkoor tot shantykoor, er is voor ieder wat wils. Albert: ‘Veel mensen zingen hier niet onverdienstelijk, maar toch denk ik soms als kritisch luisteraar dat ze meer kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat ik doormiddel van zangles duidelijk verbeteringen teweeg kan brengen. Daarnaast denk ik dat muziekonderwijs of dat nou een instrument bespelen is of zingen belangrijk is voor ieder mens. We worden aan alle kanten aangemoedigd om te gaan sporten maar voor muziekonderwijs is, mede ook vanwege de bezuinigingen, nauwelijks nog aandacht en dat is heel jammer’. Op dit moment wordt Nederland overladen door zangtalent, op tv kom je om in de talentenshows. Albert: ‘Heel veel van dat talent wordt door de media gecreëerd, er zijn vaak commerciële belangen in het spel en of ze allemaal nou echt zo goed zijn, ik vraag het me wel eens af. Maar goed, ook in huize van Ommen worden de talentenshows op de voet gevolgd, de kinderen zijn er in ieder geval verzot op’.

Klassieke wijze Albert van Ommen gaat op klassieke wijze zangles verzorgen. Albert: ‘Het maakt niet uit welk genre je zingt, het is altijd goed om de klassieke techniek als basis te hebben’. Hij speelt zelf piano en zal de cursisten begeleiden. De lessen worden bij hem aan huis gegeven en op tijden in overleg met de cursist. Albert: ‘Natuurlijk start ik altijd eerst met een kennismaking of proefles, vervolgens bepaal ik dan samen met de cursist het verdere verloop van de zangcursus. Voor alle duidelijkheid de cursisten bepalen natuurlijk zelf met welk genre ze aan de slag willen’. Zangonderwijs in Rijnsburg en wel verzorgd door een professioneel. Albert: ‘Ik heb er zin in en hoop dat mensen zich zullen aanmelden. Dat kunnen ze doen door een mailtje te sturen naar: infozangstudio@gmail.com. Ook voor vragen over de locatie, tijden en tarieven kan men op dit e-mailadres terecht. Mensen die Albert persoonlijk willen spreken mogen ook eerst bellen en wel met 4032493.


Bruisend

&

Winkelhart Zeezijde Katwijk presenteert zaterdag 17 september a.s. tussen 14.00 en 17.00 uur de nieuwste styles & trends voor de komende herfst- & winterperiode. In een drietal style paviljoens, 2 op de Princestraat en 1 op het Emmaplein, zullen leden van Winkelhart Zeezijde zich manifesteren. Tussen de twee paviljoens op de Princestraat verzorgt Hotel Noordzee een gezellige terras met een biertap waar men terecht kan voor een heerlijk versgetapt herfstbokbiertje. De steltloper van Bakker Krijn Verdoes laat u de nieuwste smaken proeven en beleven. Foto Kruyt verzorgt demonstraties. Electroworld Peursum showt de nieuwste modellen Nespresso koffiemachines en laat die koffie ook proeven. Vis&Zo probeert ook uw smaakpapillen in vervoering te brengen. D-Reizen informeert u over de nieuwste trends op het gebied van de wintersport. Bruna demonstreert de nieuwste trend m.b.t. het lezen, n.l. het e-book.

Style Trends Event

Katwijk Zaterdag 17 september 14.00-17.00 uur

Ook zult u de stewardessen van Reisburo Katwijk ontmoeten. Zij brengen u naar de juiste wintersportbestemming! Daarnaast staan er in de etalage van Reisburo Katwijk een tweetal poppen in landenkostuums: raad de juiste landen en maak kans op het winnen van een reischeque. Voor de kinderen delen de stewardessen kleurplaten uit en die maken weer kans op een Disney pakket met daarin een cadeau bon van Intertoys. Zij moeten uiterlijk op zaterdag 24-09-2011 de kleurplaat inleveren De modesector showt de nieuwste herfst/wintercollectie. Overal komt u de modellen tegen van o.a. Co-Starring, SPS-Mode, BeachBoetiek, Modehuis de Ster, Livera, Lindessa, Salsa Mode, Juffers, TimeKids, Esprit, De Kameleon, TwinkelStar by Kuyt, JeansCentre, Jack&Jones & Postmus Winter. Brilmode en de nieuwste trends in deze sector kunt u verwachten van Saton Optiek, Wooster, Pearle en EyeWish Groeneveld. Schoonenberg hoorcomfort toont de nieuwste ontwikkelingen en modellen op het gebied van hoortoestellen. Daarnaast zijn er ook een aantal externe bedrijven die zich met hun nieuwste trends en style-concepten aan het publiek zullen presenteren. Tuincentrum de Mooij laat zien dat buitenkoken in de herfst/winter ĂŠĂŠn van die nieuwe trends is. Thomas van de Gugten met zijn El Thoro Events informeert u over zijn herfst/winterprogramma, Hyundai Dijksman komt met hun nieuwste styleconceptcar: de Veloster. Sportschool Olympia is in ieder paviljoen aanwezig met demonstraties. Kapsalon Edwin Minnee verzorgt in het paviljoen op het Emmaplein live een metamorfose. DC-Dance is in elk paviljoen aanwezig met dansdemonstraties vanuit hun nieuwe herfst/winterprogramma. Trend&Style Presentator Gino zal het geheel begeleiden.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

BERICHTEN

Aanleveren familieberichten: U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail: mail de tekst naar advertentie@derijnsburger.nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).Neem, Heer, mijn beide handen en leid Uw kind, Tot ik aan dâ&#x20AC;&#x2122;eeuwâ&#x20AC;&#x2122;ge stranden de ruste vind Bedroefd, maar dankbaar voor alles wat zij voor ons is geweest, geven wij kennis van het onverwachte overlijden van mijn lieve vrouw, onze moeder en oma.

Leuntje Ros-van der Kwaak echtgenote van Huig Ros in de leeftijd van 76 jaar.

Nick Jennifer en Walter Virginia en Klaas

Per post of afgeven: U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur).

Adrie en Hans van Delft Linda en Joost Bob

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Gerda en Peter Schoneveld Desiree Rijnsburg, 8 september 2011 Collegiantenstraat 18, 2231 HK Rijnsburg

â&#x20AC;&#x2DC;Geloof, Vertrouwen, Genadeâ&#x20AC;&#x2122; In de leeftijd van 98 jaar is overleden, onze lieve vader en opa

De begrafenis heeft woensdag 14 september plaatsgevonden.

Jan van Hoff 68 jaar getrouwd geweest met Agatha van Aalst, overleden op 10 april 2007. Ruud van Hoff (in herinnering) Ellen van Hoff-Hazebroek

Geheel onverwachts is uit ons midden weggenomen onze geliefde zuster, schoonzuster en tante

LEUNTJE ROS-VAN DER KWAAK

Edith van Egmond-van Hoff Piet van Egmond Jan-Willem en Joke Mariska, Floris, Samantha Peter en Ilya Alise en Stephan Rijnsburg, 7 september 2011 Correspondentieadres: Oranjelaan 110, 2231 ZG Rijnsburg De begrafenis heeft dinsdag 13 september jl. plaatsgevonden.

Een woord, een gebaar of een kaart, het doet je goed wanneer je iemand die je lief hebt, missen moet.

Piet van der Kwaak Reel van der Kwaak Lyda van der Kwaak-Noort Neven en nichten Rijnsburg, september 2011

Op 8 september heeft de Here weggenomen onze geliefde schoonzus en tante

LEUNTJE ROS-VAN DER KWAAK op de leeftijd van 76 jaar G. Messemaker-Ros P. van der Plas-Ros C. Ros M. Ros-van Duyvenvoorde K. Kuyt-Ros

Langs deze weg willen wij onze dank betuigen voor de vele blijken van medeleven, in welke vorm dan ook, na het overlijden van onze lieve en zorgzame moeder, schoonmoeder, oma en overgrootmoeder

CORNELIA ROZELINA ZANDBERGEN-VAN DER MEIJ

Klein- en achterkleinkinderen

~ DANKBETUIGING ~ Voor de vele blijken van betrokkenheid tijdens haar ziekte en na het overlijden van mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder en trotse oma

GREET VAN DER SPIJK-DE MOOIJ

Rijnsburg, september 2011

DANKBETUIGING In het verdriet om het heengaan van onze dierbare moeder, groot- en overgrootmoeder

wil ik u, mede namens mijn kinderen en kleinkinderen, bedanken voor de kaarten, lieve brieven, bloemen en aanwezigheid. Het is voor ons een grote troost te weten hoe geliefd zij was en hoe zij werd gewaardeerd. Cor van der Spijk kinderen en kleinkinderen

JANNETJE KOPPERT-VAN DUIJN mochten wij uw hartelijk medeleven ondervinden. Wij betuigen u hiervoor onze welgemeende dank. Kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Sinds 1915 Uitvaartverzorging

D.C. Vis en Zoon Huig van Duijn )BSUXFHt,BUXJKL (071) 4074440 uitvaart@dcvis.nl

Rijnsburg, september 2011

EMORIE Natuursteen

deze week:

Medicatie automatisch herhalen Als u voor het eerst een nieuw geneesmiddel ophaalt bij de Service apotheek, krijgt u het middel voor slechts 14 dagen mee. Dat is niet omdat we u niet meer geneesmiddelen gunnen, maar omdat het vaak voorkomt dat iemand in de eerste 2 weken, bijwerkingen ervaart. Soms zijn de bijwerkingen zodanig dat het geneesmiddel zelfs niet meer gebruikt mag worden. De hoeveelheid geneesmiddelen die u dan over heeft, moeten vernietigd worden omdat die niet meer in omloop gebracht mogen worden. Dat is de reden dat wij de eerste keer slechts voor 2 weken meegeven. Natuurlijk krijgt u altijd wel een herhalingsbriefje mee voor de rest van de geneesmiddelen op het recept. Als het geneesmiddel goed aanslaat kunt u vervolgens het restant daarmee ophalen. Mensen die dezelfde geneesmiddelen al langer gebruiken krijgen meestal voor 3 maanden hun geneesmiddelen mee. Als die bijna op zijn, kan er een nieuw recept besteld worden bij de huisarts. Vanaf nu heeft Service Apotheek Rijnsburg een nieuwe service, de herhaalmedicatie. Dat betekent dat wij voor u bijhouden wanneer uw geneesmiddelen bijna op zijn. Wij regelen dan in overleg met uw

huisarts dat uw geneesmiddelen ruim van tevoren klaargemaakt worden en u krijgt vervolgens bericht dat u uw medicijnen kunt ophalen of ze worden gratis bij u thuis bezorgd, wat u het handigst vindt. Het voordeel is dat u niet meer eraan hoeft te denken een recept bij uw huisarts te bestellen, het wordt automatisch voor u bijgehouden. Deze service is geheel gratis. Gebruikt u chronisch medicatie neem dan even contact op met Service Apotheek Rijnsburg. Wij kunnen dan in overleg met u en uw huisarts ervoor zorgen dat u gaat profiteren van het gemak van herhaalmedicatie. Heeft u zich al aangemeld voor de beauty dag op 10 oktober? Dan is er een schoonheidsspecialiste aanwezig die u een uitgebreid advies geeft. U bent van harte welkom bij de Service Apotheek.

Twee aanhoudingen na twee keer diefstal

Rijnsburg, september 2011

Het heeft ons goed gedaan te mogen ervaren, dat zij bij velen geliefd was. Gert en Corry Zandbergen Jacqueline en Nico Satumalay

Tips van de apotheker

Huig Ros Kees en Asia Ros Vincent

Het adres voor een passend gedenkteken

Toonzaal geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Gedenktekens in natuursteen, glas, rvs en hout Levering direct aan particulieren Zeer snelle levering (2 weken) Deskundig advies

Â&#x201A;Â&#x201A; Â&#x201A;Â&#x201A;

Delfweg 34a - 2211 VM Noordwijkerhout 8GNGHQQPÂ&#x201A;*CZ E-mail: info@Memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

Dankzij een alerte getuige heeft Politie Hollands Midden op maandag 12 september rond 11.40 uur twee mannen zonder vaste woon- of verblijfplaats van 21 en 43 jaar kunnen aanhouden nadat twee ouderen bestolen waren. De politie werd die ochtend eerst gewaarschuwd door een 81-jarige vrouw uit Rijnsburg. Zij had net boodschappen gedaan bij een supermarkt aan de Oegstgeesterweg. Toen zij haar boodschappen in haar fietstas stopte, werd zij aangesproken door een man die geld wilde wisselen. De vrouw antwoordde dat zij niet kon wisselen, maar de man bleef aandringen. Toen zij wegliep, volgde de man haar. Vlak nadat hij wegliep, ontdekte de vrouw dat haar tas uit haar fietstas was gestolen. De politie ging ter plaatse en hoorde dat er ook geld van een 79-jarige man uit Rijnsburg was gestolen. De Rijnsburger was in de supermarkt toen een man aan hem vroeg of hij kon wisselen. De Rijnsburger liet de man in zijn portemonnee kijken om te laten

zien dat hij niet kon wisselen. Even later zag hij dat er briefgeld uit zijn portemonnee was weggenomen. De politie zocht in de omgeving naar de verdachte en kreeg toen een melding binnen van een getuige die zag dat er tas werd neergegooid op het Roversbrugpad in Katwijk. De man die de tas weggooide, stapte vervolgens in een auto. De getuige gaf het kenteken en de kleur van de auto door, waarna de politie op zoek ging naar de auto. Een Gemeentelijk Opsporingsambtenaar (GOA) hoorde over de portofoon dat er moest worden uitgekeken naar de auto en hij zag deze rijden over de Koningin Julianalaan. De GOA volgde de auto en gaf aan de politie door waar de auto heenging. Uiteindelijk hield de politie de auto staande op de Herenweg. De twee inzittenden zijn toen aangehouden. De tas die was neergegooid, bleek van de 81-jarige vrouw te zijn. Haar portemonnee zat er nog in maar er bleek wel geld te zijn uitgenomen. Zowel de man als vrouw hebben aangifte gedaan. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachten.

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Mies Schoneveld uitvaartbegeleiding Voorstraat 91, 2225 EN Katwijk

â&#x20AC;&#x2122;Met aandacht voor detailsâ&#x20AC;&#x2122; Betrokken

Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

071-4018779 / 06-29091432

AquaPower van NeďŹ t: Het ultieme warmwatercomfort De hoogwaardige kwaliteit van de NeďŹ t TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure. Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. NĂş bij:

HEEMSKERK

INSTALLATIEBUREAU

TANDARTSDIENST (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 17-zondag 18 september: Tandarts D.J. Switzer, Broekweg 23, Katwijk, tel. 4074478. Spreekuur van 17.00-17.30 uur. TANDTECHNICUS De Tandenwinkel, Andreasplein 15, Katwijk, tel. 4076472; voor spoedgevallen: (071)-3647447. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloothaak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Senioren Adviesraad Katwijk (SARK) De Senioren Advies Raad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders op het gebied van - kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren - het signaleren van problemen waarmee senioren te maken hebben c.q. krijgen - het bevorderen van samenwerking en tussen de gemeente, organisaties en instellingen die zich inzetten voor de belangen en het welzijn van senioren Informatie bij secretariaat SARK, Rijnweide 12, 2235 EV Valkenburg. Tel. 071-4013562. Email:wjvdvelde@ hotmail.com

AFSCHEIDNEMEN NOOITMEERJIJ

DELAATSTEEER UITVAARTVERENIGING

5WUITVAARTWENSEN METZORGENRESPECTGEREGELD /UDE6LIETWEG\2IJNSBURG\ 2OUWCENTRUMMETEIGENOPBAARRUIMTEENAULA $AGENNACHTBEREIKBAAR

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) 5FMFGPPOt'BY E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

Orgelconcert in Triumfatorkerk

De Wmo-adviesraad Katwijk adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders over het beleid en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De Wmo-adviesraad wil graag weten wat er leeft onder de inwoners van Katwijk die gebruik maken van voorzieningen vanuit de Wmo.

De Wmo-adviesraad is te bereiken via Wmo-adviesraad Katwijk, Postbus 135, 2220 AC Katwijk; e-mail: wmo. adviesraad.katwijk@casema.nl; en telefoon: 071-4027799.

In de boeketdienst van zondag 18 september begint een nieuwe themareeks: â&#x20AC;&#x2DC;De geheimen van leven met Godâ&#x20AC;&#x2122;. Hoe kan je in het dagelijkse leven dicht bij God leven. En hoe dichtbij is dichtbij eigenlijk? Wat hebben veiligheid en overgave hiermee te maken? Willen we wel dicht bij Hem leven? Is God wel te vertrouwen? Allemaal vragen, waar we over gaan nadenken met dominee Albert Meek en dienstleider Linda Heemskerk. Tehillah zal de muziek verzorgen. Neem gerust uw kind(eren) mee, want er is Kids Mission, het leukste uurtje van de week voor kinderen van de basisschool. Vanaf 16.30 uur is er koffie, thee en fris of thee. Iedereen is van harte welkom in de ImmanuĂŤlkerk.

Pro Organo et Musica organiseert vrijdag 16 september een veelbelovend concert met Jaap Kroonenburg. Deze organist bespeelt dan het orgel van de Triumfatorkerk aan de Piet Heinlaan in Katwijk aan Zee. Kroonenburg begint dit concert met een groots werk uit de nalatenschap van Joh. Seb. Bach, te weten Fantasia en Fuga in g-moll (BWV 542). Verder vermeldt het programma werken van: Joh. Seb. Bach; Joseph Rheinberger; Alexandere Guilmant en Feike Asma. De aanvang van dit concet is om 20.15 uur, toegang is â&#x201A;Ź 6,- p.p.

Gezondheidscentrum Nieuw Rapenburg Katwijkerweg 8, Rijnsburg, tel. 4031672 / 4022549 Voor informatie kunt u bellen op dinsdag- en vrijdagavond van 19.30 tot 21.00 uur: tel. 071-4026793 / 06-51673688 e-mail: onderons@planet.nl

Dierenbescherming afd. Rijnland Meldnummer Dierennoodhulp & Toezicht op Dierenwelzijn 071-5216662 Voor overige opmerkingen en/of vragen: kantoor@dbrijnland.nl VERLOSKUNDIGEPRAKTIJK ASTARTE Graaf Florislaan 15, Rijnsburg Werkdagen tel. 0900-2782783 b.g.g. 06-54768031 b.g.g. spoedlijn 071-5220911 Weekenddienst 06-54768031

Vegro Thuiszorgwinkel Katwijk Steenbakkerstraat 1d 2222 AT Katwijk Maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.30 uur. Zaterdag 10.00 tot 16.00 uur. Tel. 0800-2887766 www.vegro.info

Fysio- Manuele Therapie Rijnsburg Graaf Florislaan 13 2231 ED Rijnsburg Tel: 071-4022750

KERKDIENSTEN ZONDAG 18 SEPTEMBER CHR. GEREF. KERK Jeugdzondag 09.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink EV. GEM. â&#x20AC;&#x2DC;T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Uche Aaron BAP. GEMEENTE Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: Christiaan Vos HERV. GEM. â&#x20AC;&#x2DC;DE RANKâ&#x20AC;&#x2122; Pieter Groen College 10.00 uur: Oecumenische dienst met de RK Joannes de Doperparochie ds. C. de Jong, Oegstgeest en kap. S. Kuik, Katwijk, Vredeszondag GEREF. KERK (VRIJGEM.) 09.30 uur: ds. R.Th. Pos 17.00 uur: ds. P. Storm GEREF. KERK ImmanuĂŤlkerk 09.00 en 10.30 uur: ds. R. Hoekstra, Harderwijk 17.00 uur: ds. A. Meek, boeketdienst Maranathakerk 09.30 uur: ds. A. Meek 17.00 uur: geen dienst Petrakerk 09.30 uur: ds. D.C. Groenendijk 17.00 uur: dhr. E.J. Bergman HERV. GEMEENTE Grote kerk 09.30 uur: ds. W.H.B. ten Voorde, Almere 17.00 uur: ds. J. Ouwendijk, Alphen a/d Rijn, studiedienst De Voorhof 09.30 uur: ds. M. van Duijn, KD, ontmoetingsdienst R.K. ST. JOANNES KATWIJK 25e Zondag door het jaar Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering met samenzang Voorganger: kapelaan S. Kuik Zondag 10.00 uur: Oec.viering met herv. gem. De Rank m.m.v. Cantemus en de Cantorij Viering wordt gehouden in de aula van Pieter Groen Scholengemeenschap, Helmbergweg te Katwijk door ds. C. de Jong en kapelaan S. Kuik In onze kerk is geen viering De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering m.m.v. kapelkoor Vivace Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: Liesbeth van der Plas

HET WEER

Steunpunt Mantelzorg Duin- en Bollenstreek en Oegstgeest Het Steuntpunt Mantelzorg biedt ondersteuning aan mensen die zorgen voor een zieke of gehandicapte partner, familielid of vriend(in). U kunt hier terecht voor: * een luisterend oor * informatie en advies * als u in contact wilt komen met andere verzorgers of met hulpverleners * voor de nieuwsbrief of om de gids voor verzorgenden te ontvangen. Het Steunpunt Mantelzorg is een samenwerking van diverse zorg- en welzijnsorganisties. Adres: Overrijn 7, 2223 ER te Katwijk, telefoon: 071-4093210, elke werkdag van 13.00-16.30 uur.

Steunpunt Vrijwillige Hulp Duinen Bollenstreek en Oegstgeest Voor informatie, advies en bemiddeling van vragen om hulp van een vrijwilliger. Tevens meldpunt voor wie vrijwilliger wil worden op het gebied van zorg en hulp. Overrijn 7, 2223ER, Katwijk, tel. 071-4093388. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

VR 17 8

ZA 17 12

ZO 15 10

MA 17 9

40%

30%

20%

30%

30%

80%

80%

40%

ZO 3

ZW B

W 4

W 4

GETIJDEN

Wmo-adviesraad Katwijk

Zorgvuldig

www.miesschoneveld.nl

Nefit houdt Nederland war m

COMPLEMENTAIRE GENEESKUNDE Samenwerkingsverband therapeuten complementaire geneeskunde Duin- en Bollenstreek. www.geneesgids.nl, tel. 071-4030127 of 0252-340364.

Boeketdienst

Meelevend Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid.

* door de week van 17.00 â&#x20AC;&#x2DC;s middags tot 8.00 uur de volgende dag * in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur * op feestdagen van 17.00 de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de DoktersDienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche

SHOWTUIN VRIJ TOEGANKELIJK VERDRIETIGZIJN

Nan de Mooij

DOKTERSDIENST 0900 33 43 678 of â&#x20AC;&#x2DC;0900 ddienstâ&#x20AC;&#x2122;

â&#x20AC;˘ John Tjong Tjin Joe

Familievr. za. zo. ma. di. wo. do.

16 17 18 19 20 21 22

sept. sept. sept. sept. sept. sept. sept.

HOOG WATER

LAAG WATER

06.18 + 18.33 06.44 + 18.58 07.12 + 19.29 07.42 + 19.56 08.21 + 20.38 09.07 + 21.38 10.58 + 23.59

02.06 + 14.37 02.46 + 15.07 03.05 + 15.37 03.36 + 15.56 04.37 + 16.57 05.16 + 17.52 06.37 + 18.57

ZON OP / ONDER vr. 16 za. 17 zo. 18 ma. 19

sept. sept. sept. sept.

7.15/19.53 di. 20 sept..7.21/19.44 7.16/19.51 wo. 21 sept..7.23/19.41 7.18/19.48 do. 22 sept. 7.25/19.39 7.20/19.46

COLOFON

De Rijnsburger www.derijnsburger.nl Oplage 8.100 Uitgave van

Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 Redactie Carin van der Spijk-Kralt Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 e-mail: redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Uitgeverij Verhagen * De Read Shop (winkelcentrum â&#x20AC;&#x2DC;De Hoftuinâ&#x20AC;&#x2122;) Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Informatie van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 E-mail: info@katwijk.nl - Website: www.katwijk.nl

Openingstijden: Hoofdlocatie Katwijk Maandag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Dinsdag van 8.00-12.30 uur Woensdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Donderdag van 8.00-20.00 uur (aaneengesloten) Vrijdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Servicepunt Rijnsburg Woensdag van 9.00 12.30 uur en van 13.30-20.00 uur Vrijdag van 9.00-12.30 uur Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs Katwijk is onderverdeeld in vijf wijken. Elke wijk heeft een eigen wijkregisseur die fungeert als aanspreekpunt voor de burger. Met vragen over de openbare ruimte kan men bij deze wijkregisseur terecht. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: Arie van Duijn Inloopspreekuur op woensdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Zuidstraat 135a, Katwijk, (ingang rechts naast het pand van Hoevens) tel. 071-4065950 Hoornes/Rijnsoever Wijkregisseur: André Veenstra Inloopspreekuur op maandag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Schimmelpenninckstraat 10, Katwijk (zorgcentrum Kwadrant) tel. 071-4065948 Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Richard Onstenk Inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: servicepunt Valkenburg, 't Boonrak 21 tel. 071-4065949 Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: servicepunt Valkenburg, 't Boonrak 21 tel. 071-4065949 Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Inloopspreekuur op woensdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: servicepunt Rijnsburg, Burg. Koomansplein 1 tel. 071-4065902 Telefonisch spreekuur Van maandag t/m vrijdag hebben de wijkregisseurs van 9.00 tot 10.00 uur telefonisch spreekuur. Gesprek op afspraak: Dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur. Afspraken kunt u maken via het rechtstreekse nummer van de wijkregisseur die u wilt spreken.

Bekendmakingen gemeente Katwijk Algemene informatie bekendmakingen Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar. Bij het indienen van een beroep- of bezwaarschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaarof beroepschrift meesturen. Beiden kunt u ook digitaal indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechtbank, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Ter inzage De hieronder genoemde ontwerpbesluiten liggen gedurende een bepaalde termijn ter inzage (zie betreffende kolom) op het gemeentehuis en de servicepunten. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden dan wel kunt u (zie achter de datum onder ‘inzage termijn’) schriftelijk of mondeling gemotiveerde zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. Overige ontwerpbesluiten (het college) Locatie Wijkcentrum De Coligny Louise de Colignylaan 7 Katwijk

Omschrijving Ontwerpvergunning Drank- en Horecawet voor uitoefening van het horecabedrijf door de Wijkvereniging Koestal-Overduin te Katwijk.

Omschrijving

Drieplassenweg – Parklaan

Verplaatsen Bushalte ‘Drieplassenweg’ naar de parklaan vóór rotonde Zuid

Locatie

Omschrijving

Veilingkade 25 Het gedeeltelijk en 25a, Katwijk veranderen van bedrijfswoning en bedrijfsruimte

Vrijstelling-/ ontheffingprocedure Art. 3.23 Wro

Locatie

Omschrijving

Princestraat/ Voorstraat/ Badstraat/ Emmaplein, Katwijk

Het organiseren van een Style Event op 17-09-2011 van 12.00 tot 17.00 uur inclusief het schenken van zwak alcoholhoudende dranken en het afsluiten van de weg

Omschrijving

nieuwbouw van 4 woningen De Ruijterstraat 31,33,35 en 35A, Rijnsburg nieuwbouw van 4 woningen Witte de Withstraat 4,6,8 en 10, Rijnsburg

Bekendmaking besluit 08-09-11

Melding kleinschalig evenement Locatie

Omschrijving

Sluisweg 29 a, Katwijk

Het organiseren van een fancy fair op 08-10-2011 van 10.00 tot 14.30 uur

Bekendmaking besluit 08-09-11

Locatie

Omschrijving

Strand, Katwijk

Het organiseren van het rijden met een strandrups 19-09-2011 van 11.00 tot 15.30 uur

Bekendmaking besluit 08-09-11

Locatie

Omschrijving

Castellumplein, Valkenburg

Het innemen van een standplaats voor de verkoop van bloemen op donderdagen van 08.00 tot 17.00 uur tot en met december 2011 Het innemen van een standplaats voor de 08-09-11 verkoop van Vietnamese loempia’s van 01 mei t/m 30 september 2012 op maandag, woensdag en vrijdag.

Princestraat, Katwijk

Bekendmaking besluit 01-09-11

Omschrijving

Zwaaikom, Katwijk Het tijdelijk afsluiten van de weg in verband met werkzaamheden op 15-092011 van 20.00 tot 23.00 uur

Kerkweg 3, Valkenburg

Bekendmaking besluit 08-09-11

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat in de periode van 5 september tot en met 9 september 2011 de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning

16-09-2011 t/m 27-10-2011 Belanghebbenden

Steenbakkerstraat 25, Katwijk

het kappen van 3 bomen

06-09-11

Patrijsstraat to. nr. 2, Katwijk

het kappen van een boom

06-09-11

Cleijn Duinpark 4, Katwijk

het plaatsen van een dakopbouw

07-09-11

Schouthof 31, Katwijk

het kappen van een boom

07-09-11

Zeilmakerstraat 2, Katwijk

het plaatsen van 4 vlaggenmasten

06-09-11

Hoornesplein 129, Katwijk

splitsen van een winkelpand door middel van een stenen muur

09-09-11

De vergadering van de Welstandscommissie Katwijk is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het gemeentehuis op 20 september 2011 om 08.30 uur. Geïnteresseerden kunnen bij de secretaris van de Welstandscommissie de agenda opvragen (tel. 071-4065000). Op verzoek geeft de secretaris aan in welke vergadering een concreet bouwplan wordt behandeld.

Gelijke rechten voor starters en doorstromers

Nieuwe regeling woonruimteverdeling Holland Rijnland sociale huurwoningen Net als vrijwel alle andere gemeenten binnen Holland Rijnland heeft Katwijk begin 2009 haar beslissingsbevoegdheid over woonruimteverdeling overgedragen aan het algemeen bestuur van Holland Rijnland. De gemeente heeft wel een adviserende rol. Net als de woningcorporaties en huurdersorganisaties dat ook hebben. Begin 2010 hebben Rijnwoude, Nieuwkoop en Alpen a/d Rijn zich bij Holland Rijnland aangesloten. Deze gemeenten gebruiken nog een ander systeem van woonruimteverdeling dan de al eerder bij Holland Rijnland aangesloten gemeenten. Omdat Holland Rijnland een open regionale woningmarkt kent, is een uniforme regeling nodig. In juni 2011 heeft de stuurgroep woonruimteverdeling van Holland

Rijnland de uitgangspunten van het nieuwe systeem aan de regiogemeenten voorgelegd. Het college van Katwijk is positief over het gezamenlijke systeem van woonruimteverdeling. De gemeente Katwijk en Dunavie hebben gezamenlijk overleg gevoerd met de Stichting Huurderbelangen De Duinstreek (SHD) over het voorstel van Holland Rijnland. De commissie ruimte behandelt deze week de definitieve zienswijze van het college van b&w op de nieuwe uitgangspunten voor de regionale woonruimteverdeling. Eind 2011/begin 2012 legt de stuurgroep woonruimteverdeling het ontwerp van de regionale huisvestingsverordening voor aan de gemeenten binnen Holland Rijnland.

Louise de Colignylaan, Katwijk

Omschrijving Het houden van de intocht van Sinterklaas op 12-11-2011 en Zwarte pieten band op 12-11-2011, 26-11-2011 en 03-122011 van 13.30 tot 17.00 uur Het organiseren van een Ladies Night op 26-11-2011 van 19.00 tot 22.00 uur inclusief een loterij Het houden van een najaarsconcert door het Valkenburg’s Harmonie in sporthal De Terp op 05-11-2011 van 20.00 tot 22.00 uur Het organiseren van een Bazaar op 10-122011 van 08.30 tot 16.00 uur inclusief Rad van Avontuur

Ingekomen 01-09-11

31-08-11

05-09-11

07-09-11

Melding kleinschalig evenement Locatie

Omschrijving

Ingekomen

App. complex “De Brink”, Katwijk Katwijk

Het houden van een straatbarbecue op 24-09-2011 van 18.00 tot 00.00 uur Het houden van een kever puzzeltocht op 15-10-2011 van 11.00 tot 12.30 uur Het organiseren van een burendag op 24-09-2011 van 17.00 tot 20.00 uur Het houden van een sponsorfiets- en sponsorlooptocht op 27-09-2011 van 15.00 tot 16.00 uur

05-09-11

Boorsmastraat 9-3, Katwijk Katwijk

Bekendmaking besluit 06-09-11

07-09-11 07-09-11 08-09-11

DE GEMEENTERAAD Commissie Regio, 20 september 2011, 18.30 uur Terugkoppeling portefeuillehoudersoverleggen mei 2011 Stand van zaken grote projecten Agenda’s portefeuillehoudersoverleggen in september 2011 Meer informatie De agenda’s en de stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis te Katwijk en in de servicepunten in Rijnsburg en Valkenburg en ook in de vestigingen van de openbare bibliotheek. Verder zijn ze te raadplegen in het bestuurlijk informatiesysteem op de website van de gemeente Katwijk, www.katwijk.nl.

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, in de periode van 5 september tot en met 9 september 2011, de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning

Het college en de burgemeester maken bekend dat mandaat is verleend aan de Milieudienst West Holland voor de uitvoering van het programma gevelsanering wegverkeerslawaai. Het besluit treedt op 15 september in werking. U kunt het besluit vanaf 16 september tot en met 26 oktober inzien op het gemeentehuis en servicepunt Rijnsburg.

Locatie Centrum, Katwijk

Noordwijkerweg 36, Rijnsburg

Tijdelijke wegafsluiting Locatie

Ingekomen evenementen Evenementen

Standplaatsvergunning

het kappen van 83 bomen en het herplanten van 110 bomen

Mandaatbesluit

Van 20.00 tot 20.30 uur: Vier bezwaarschriften tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 29 juni 2011 tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor het realiseren van een lunchroom/cafetaria op het perceel Kerkstraat 4 te Rijnburg.

Rijden over het strand

Hoorneslaan (Oost), Katwijk

Ter inzage termijn 16 september 2011 t/m 27 oktober 2011 16 september 2011 t/m 27 oktober 2011

AGENDA van de vergadering van de kamer Overige Zaken d.d. woensdag 21 september 2011 vanaf 19.30 uur op het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3. Van 19.30 tot 20.00 uur: Drie bezwaarschriften tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni 2011 tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor het vergroten van de woning aan de achterzijde op het perceel Torenvalk 28 te Valkenburg.

Inzage-termijn

Ontwerpbeschikking (verlening)

Excuses voor het ongemak.

Evenementen

Omschrijving

KENNISGEVING ONTWERPBESCHIKKING Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij voornemens zijn de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, te verlenen of te weigeren voor:

Locatie

Bekendmaking besluit 15-09-11

Locatie

Vergadering Welstandscommissie

Nieuwe uitgangspunten en een uniform systeem bij de gemeenten die zijn aangesloten bij Holland Rijnland zorgen voor een rechtvaardige en transparante verdeling van sociale huurwoningen. Wethouder Willem van Duijn: ‘Het college vindt het belangrijk dat in de nieuwe regeling zowel starters als doorstromers gelijke rechten en kansen hebben bij de verdeling van sociale huurwoningen. Katwijk ondersteunt daarom het voorstel van de stuurgroep woonruimteverdeling om als rangordecriterium inschrijfduur te gebruiken, mits er een goede overgangsregeling voor huidige huurders komt. Daarbij moet ook extra aandacht worden besteed aan de positie van ouderen en grote gezinnen op de woningmarkt in Katwijk’.

Verkeersbesluiten (het college) Locatie

Gewijzigde openingstijden Op vrijdag 23 september is de publieksbalie op servicepunt Rijnsburg gesloten. De publieksbalies op het gemeentehuis in Katwijk zijn geopend van 08.00 uur tot 15.30 uur.

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten.

Bouwvergunningen/ontheffingen (ontwerp)

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Inzage-termijn van 9 september 2011 tot en met 20 oktober 2011 kunnen door belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Katwijk

Bezwaar

Locatie

Omschrijving

Patrijsstraat to. nr. 2, Katwijk

het kappen van een boom

Datum indiening 05-09-11

Trappenberglaan 55, Rijnsburg

de nieuwbouw van een koelcel

07-09-11

Jonckerweg 2, Katwijk

het geheel slopen en verwijderen van twee 08-09-11 kruithuisjes

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? Graag vooraf telefonisch opvragen! Belt u tussen 09.00 - 16.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en vraag naar de afdeling Veiligheid, team Vergunningen.

De gemeenteraad Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad: Partij CDA

Raadslid De heer J.W. Ravensbergen Christen Mevrouw A. KuijtUnie van den Oever GB Mevrouw C.E.L. Schonenberg PvdA De heer J.P. Haasnoot SGP De heer W.J. van Duijn VVD Mevrouw A.H. van Ginkel-Lanting

Tel. 071 4034724 071 4022709 071 4073019 071 4014849 071 4015803 06 40 25 96 57

e-mail j.w.ravensbergen@planet.nl Atiekuijt@ziggo.nl Esther.schonenberg@planet.nl Jphaasnoot54@gmail.com wjvanduijn@hetnet.nl Anita.van.ginkel@xs4all.nl

Sensoor zoekt vrijwilligers die aandacht willen geven Sensoor Zuid-Holland Noord zoekt telefoon en/of chatvrijwilligers. Op dinsdag 20 september is er voor belangstellenden een geheel vrijblijvende informatieavond om 20.00 uur in de ‘Bakkerij’, Oude Rijn 44 b/c in Leiden. Vooraf aanmelden is niet nodig. De koffie staat klaar. Goed kunnen luisteren is een belangrijke kwaliteit waarmee je voor een ander soms veel kan betekenen. Iedereen heeft wel eens behoefte om echt gehoord te worden. Dan is het van onschatbare waarde als er iemand is die naar je wil luisteren met aandacht en respect. Iemand die een ogenblik helemaal beschikbaar is voor jou, anoniem en vertrouwelijk. Sensoor biedt die aandacht. Dag en nacht, zeven dagen per week.

Voor dit mooie werk zoekt Sensoor dringend nieuwe vrijwilligers voor de telefoon en/of chat. De vrijwilligers krijgen voordat zij aan de slag gaan een intensieve, gecertificeerde training aangeboden. Tijdens de informatieavond zal vooral worden ingegaan op de inhoud van het werk en de training. Ook zal inzicht gegeven worden in de mogelijkheden om flexibel de diensten in te roosteren. Sensoor Zuid-Holland Noord werkt voor Leiden en directe omgeving, de Duin- en Bollenstreek, Rijnland en de Aar- en Veenstreek (ruim 500.000 inwoners). De training wordt gegeven in Leiden. Meer informatie over het vrijwilligerswerk bij Sensoor ook te vinden op de website: www.sensoor.nl/zuidhollandnoord.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

’Sportkantines, ik begrijp niet dat daar alcohol geschonken wordt’ Het is niet de eerste keer dat er een discussie oplaait rond overmatig alcoholgebruik. Al jaren is ook De Brug met deze problematiek bezig. Als ik zo om me heen kijk voel ik me weleens een ’roepende in de woestijn’. Het is soms de omgekeerde wereld. Dat een ex-verslaafde niet naar de kroeg gaat, is begrijpelijk. Maar tegenwoordig betekent het dat hij ook een evenement of feestdag moet vermijden, omdat daar de norm is, dat aangeschoten of dronken zijn normaal is. Dan denk ik ’en waar gaan we beginnen als het gaat om verandering rond het alcoholprobleem’? Als een grote groep volwassenen al zoveel drinkt, wat is dan het resultaat voor onze jongeren? Volwassenen moeten het goede voorbeeld geven. Wat kan ik aan een jongere zeggen als één van zijn ouders overmatig drinkt? Slecht voorbeeld doet vaak slecht volgen. Als wij als volwassene onze normen en waarden veranderen, heeft dit impact op onze jongeren. Daarnaast laat de praktijk zien dat jongeren behoefte hebben aan bescherming en duidelijke grenzen vanuit hun ouders. De opvoeding speelt hierin een belangrijke rol. Daarom is het goed dat we door gaan met het geven van voorlichting. Het mag wel genoemd worden dat er een groep ouders is, die deze zorg ook delen en zich in deze worsteling alleen voelen staan.

Soms denk ik weleens dat al die jaren voorlichting geen resultaat oplevert, maar tegelijkertijd weet ik ook dat dit een kwestie van volhouden is. Het is dan goed om te weten dat preventie inzet van jaren is en lange adem vraagt. Jongeren beboeten, daar zie ik geen heil in. Laat ze als sanctie een dag in de kringloop meedraaien inclusief een informatiefilm over wat alcohol met je doet. Een goede zaak om meer op handhaving te zitten bij horecaondernemers; en bij misbruik boetes.

ChristenUnie Katwijk wil lokaal debat over Drank- en Horecawet

’Het gaat niet om verbieden, maar om verantwoord schenken’

Sportkantines, ik begrijp niet dat daar alcohol geschonken kan worden. Op diverse van deze gelegenheden wordt momenteel veel gedronken. Dus ik zou zeggen, daar helemaal geen alcohol. Dit zal zeker een goede ondersteuning zijn voor een groep ouders die aangeven ’m’n kind kan niet eens normaal naar een sportclub of wordt al geconfronteerd met alcohol’. Sommige ouders voelen zich hierin ook de roepende in de woestijn. Een complex probleem. Een discussie die in al die jaren niet verdwenen is, maar een nieuwe impuls krijgt. Vele druppels op die gloeiende plaat. Maar al die druppels zorgen voor verandering. Ja, daar willen wij bij De Brug aan meewerken. De Brug Midden-Nederland Diana Bancken, directeur

Verkopers willen geen strengere regels en controle

’Je kunt jongeren van 14 jaar goed verbieden te drinken’ Alcohol drinken is vooral een Europees en Noord-Amerikaans probleem. Nederlandse jongeren staan op de 4e plaats als het gaat om alcohol drinken; ze drinken dus te jong, te vaak en te veel. Zo ook de jongeren uit Zuid-Holland Noord. Katwijkse jongeren scoren hoger dan gemiddeld in Zuid-Holland Noord. Er is dus alle reden om het drinken van alcohol een probleem te noemen. De ChristenUnie organiseerde in juni een landelijk debat tussen vele betrokkenen. Daarbij viel het op dat de verkopers zich blijven beroepen op zelfregulering, voorlichting en scholing. Dat levert weliswaar een bijdrage aan verantwoord schenken en drinken, maar is op zichzelf zeker niet voldoende; dat wijst de praktijk van de laatste 10 à 15 jaar wel uit. Verkopers willen geen strengere regels en controle, omdat die daadwerkelijk omzet kunnen kosten, althans in volume. Dat is tegelijkertijd ook een aanwijzing dat je met de keten regels, controle, handhaving en waar nodig sancties effectief het alcoholbezit en daarmee het gebruik onder jongeren terug kunt dringen. Dat was al bekend uit onderzoek en wordt bevestigd door de resultaten van sommige pilots. Daarnaast is prijsbeleid ook een effectief middel. Als strengere handhaving leidt tot een betere naleving van de regels dan schieten we al op in de goede richting; jongeren gaan minder drinken. Als de nieuwe wet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, dan geeft dit inderdaad meer mogelijkheden voor gemeenten. Katwijk heeft al eerder een aantal van deze regels ingevoerd via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Drank- en Horecaverordening. Zo geldt voor de gemeente Katwijk al een verbod op het in bezit hebben van alcohol

op straat en een verbod op prijsacties zoals happy hours. Katwijk is hierin dus een voorloper. Ouders zijn heel belangrijk wat betreft het (al dan niet) drinken van hun kind. De voorlichting aan ouders is via GGD en onderwijs behoorlijk goed geregeld. Ook op andere terreinen wordt in Katwijk veel aan voorlichting gedaan. Je kunt jongeren van 14 jaar goed verbieden te drinken of laat thuis te komen en jongeren van 17 jaar kun je zeker nog corrigeren op te veel drinken. Dat is geen leuke, gemakkelijk taak voor ouders, maar het is wel mogelijk en zeker ook belangrijk. Het feit dat een aantal zaken in Katwijk al behoorlijk geregeld is heeft vooral te maken met de goede samenwerking tussen een aantal instellingen, zoals de gemeente, politie en Kocon. In Katwijk is het dus vooral nodig om de puntjes op de i te zetten. Dat wil zeggen: strengere controle en de bereidheid om sancties op te leggen bij overtredingen. De Werkgroep Naleving van Kocon begeleidde de nalevingsonderzoeken door STAP en de Universiteit Twente en heeft de gemeente aanbevelingen gedaan. De adviezen (15) hadden vooral betrekking op de aanpak van die sectoren bij wie de naleving slecht is; sport, horeca en de cafetaria’s. Eén advies betrof bijvoorbeeld ook de regel dat jongeren onder 16 jaar na 22.00 uur niet in de horeca aanwezig mogen zijn; deze regel is ook goed te controleren. Al met al kunnen wij ons goed vinden in de visie van de ChristenUnie en hun voorstellen. Sommige van hun voorstellen zijn al in praktijk gebracht. Het komt er volgens ons vooral op aan dat je, nadat er goede wetten en of regels zijn gemaakt, deze ook toepast. Dat wil zeggen controleert en handhaaft. Zowel op straat als thuis. Platform Kocon, Hans Moolenburg, voorzitter

Zestienminners komen volgens onderzoek in sportkantines veel te makkelijk aan alcohol. Er wordt nauwelijks op leeftijd gecontroleerd. (Foto: H. Heemskerk).

De Tweede Kamer is in juni van dit jaar akkoord gegaan met een wijziging van de huidige Dranken Horecawet. De maatregelen waarmee de Tweede Kamer akkoord is gegaan, zijn een steun in de rug van gemeenten die het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren willen terugdringen en overlast door overmatig alcoholgebruik willen voorkomen. ChristenUnie Katwijk wil naar aanleiding van de wetswijziging het Katwijkse alcoholbeleid aanscherpen. De ChristenUnie (CU) heeft zich in de landelijke en lokale politiek hard gemaakt voor stevige maatregelen tegen schadelijk en overmatig alcoholgebruik. De risico’s van overmatig alcoholgebruik zijn te groot om te negeren, vindt de CU. Op gebied van gezondheid kan overmatig alcoholgebruik leiden tot onherstelbare hersenschade, verslaving, kanker en vervroegde dementie. Op gebied van veiligheid kan overmatig alcoholgebruik leiden tot geweld, overlast en ongelukken. Met de wijziging van de Drank- en Horecawet krijgen gemeenten onder andere de mogelijkheid om: • jongeren onder 16 jaar te beboeten als zij alcohol bij zich hebben op straat, in de horeca en in sportkantines; • supermarkten die herhaaldelijk alcohol verstrekken aan jongeren onder 16 jaar tijdelijk te verbieden alcohol te verkopen; • vroeger uitgaan te bevorderen door regels te stellen over het tijdstip waarop jongeren niet meer een horecaonderneming binnen mogen; • prijsacties in supermarkten en happy hours in de horeca tegen te gaan; • regels te stellen aan sportkantines, verenigingen en buurthuizen over het schenken van alcohol; ChristenUnie Katwijk wil in Katwijk een debat met het college van burgemeester en wethouders en de andere politieke partijen over toepassing van de in de wet genoemde mogelijkheden. Die kunnen namelijk van invloed zijn op het alcoholbeleid, horecabeleid, veilig-

heidsbeleid, evenementenbeleid én sportbeleid. Raadslid Atie Kuyt-van den Oever, samen collega raadslid Henk Noordhuis namens de CU Katwijk woordvoerder over alcoholbeleid, licht het initiatief toe. Waarom wil CU een debat over het Katwijkse alcoholbeleid? ’Wij zien dat Katwijkse jongeren veel drinken, op jonge leeftijd te gemakkelijk aan alcohol kunnen komen, de regels voor het verstrekken van alcohol in Katwijk niet goed worden nageleefd en er onder de jongeren en hun ouders weinig kennis is over de gevaren van alcohol. Natuurlijk is er niets mis met het drinken van een biertje, maar als er te jong en te veel wordt gedronken, dan zijn de gevaren groot. De laatste jaren is steeds meer bekend geworden over de gevolgen van alcoholgebruik voor de hersenen. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat de hersenen zich tot het 24ste levensjaar ontwikkelen en dat vroegtijdig en veelvuldig alcoholgebruik negatieve gevolgen heeft op de hersenontwikkeling en op het aanleren van sociale vaardigheden. Artsen en wetenschappers luiden niet voor niets de alarmklok. Het op jonge leeftijd (veel) drinken van alcohol kan leiden tot onherstelbare hersenschade, slechtere schoolprestaties en vervroegde dementie. De kans op verslaving is vier keer zo groot als men jong leert drinken. Daarnaast leidt alcoholgebruik sneller tot vechtpartijen, vandalisme, huiselijk geweld, overlast en ongelukken. Reden genoeg om dit onderwerp te bespreken in de gemeenteraad. En aan de keukentafel…want ook ouders hebben een belangrijke rol.’ Wat is het probleem? ’In Katwijk wordt relatief veel gedronken, door jong en oud. Een Katwijkse jongere in de leeftijdscategorie van 12-18 jaar drinkt zo’n 10 glazen per week, tegenover 8 glazen door een jongere uit de omgeving van Katwijk. Nu is het zo dat ondernemers en barpersoneel geen alcohol mogen verstrekken aan jongeren onder de 16 jaar. Echter, uit recent onderzoek is gebleken dat jongeren onder de 16 jaar in Katwijk gemakkelijk aan

alcohol komen. In de horeca en in sportkantines slagen 9 van de 10 aankooppogingen van jongeren onder de 16 jaar. En ook in cafetaria’s, jongerencentra en supermarkten komen jongeren onder de 16 jaar gemakkelijk aan alcohol. Zelfs als er naar hun leeftijd en ID is gevraagd. Wij zien ook dat jongeren steeds later uitgaan en eerst thuis, bij vrienden of op straat indrinken. Ouders geven aan dat het steeds later uitgaan spanning in het gezin teweeg brengt en leraren geven aan dat jongeren op maandag futloos in de schoolbanken hangen.’ Wat moet er volgens de CU gebeuren? ’Er gebeurt in Katwijk al heel veel. Maar het kan beter, minder vrijblijvend en er kan meer dan nu gebeurt. Wij willen met het college en de raad in gesprek over: 1. beter toezicht en meer handhaving; 2. vroeger uitgaan; en 3. bewustwording en voorlichting van jongeren en ouders. Met elkaar moeten we de beste maatregelen kiezen. Beter toezicht en meer handhaving zijn op diverse manieren te realiseren. Zo kunnen jongeren worden beboet als ze nog geen 16 jaar zijn maar wel alcohol aanwezig hebben, ook in de horeca en in de sportkantine. Daarnaast kan de gemeente supermarkten en horecaondernemers boetes opleggen als ze niet voldoen aan de wettelijke regels en in het uiterste geval kan hun de vergunning om alcohol te verkopen worden afgenomen. Ook kan worden gedacht aan het maken van afspraken met sportverenigingen en evenementenorganisatoren over schenktijden, gebruik van evenementenbier (lager alcoholpromillage), training van barpersoneel, gebruik van blaastesten en voorlichting van ouders, leden en bezoekers. In het subsidiebeleid kunnen prikkels worden ingebouwd om goed gedrag te bevorderen. Het college zou zich mogen committeren aan hogere nalevingscijfers voor de komende jaren. Vaker en gerichter controleren is dan nodig. Handhavingscommunicatie kan daar een goede rol in spelen.

Het kan niet zo zijn dat we volgend jaar weer zo’n slechte score hebben. Vroeger uitgaan. Als jongeren eerder uitgaan en eerder thuis komen levert dat voordeel op voor hun gezondheid en hun schoolprestaties. Ook kan het veel discussie en zorgen in gezinnen wegnemen over tijdstippen van uitgaan en thuiskomen. En ondernemers willen dat jongeren niet elders indrinken en eerder naar de horeca komen. Wij willen daarom de discussie aangaan over het bevorderen van vroeger uitgaan. Dit kan door de tijden waarop bezoekers niet meer de horeca worden binnengelaten te vervroegen en de sluitingstijden niet verder uit te breiden. Daarnaast kunnen portiers aan de deur van de horeca controleren op leeftijd. In de discotheek mogen namelijk geen jongeren onder de 16 jaar aanwezig zijn en in het café mogen jongeren na 22.00 uur niet meer binnenkomen en niet meer aanwezig zijn. Dit staat in de lokale verordening en moet dan ook stevig worden gehandhaafd. De bewustwording van ouders en jongeren over de gevaren van alcoholgebruik moet worden gestimuleerd. En ouders zijn gebaat bij handvatten voor het bespreekbaar maken van het alcoholgebruik van hun kinderen. Er is veel informatie beschikbaar voor ouders en jongeren. De folder die enige tijd terug is gestuurd naar ouders van 12-16 jarigen mag niet het enige hulpmiddel zijn. Er kan gedacht worden aan een permanente campagne, waar ook (sport)verenigingen, scholen en kerken aan meedoen. Wellicht dat het college met verenigingen, scholen en kerken tot afspraken kan komen.’ U heeft het over beboeten van ondernemers. Zijn jongeren en hun ouders niet verantwoordelijk? ’De verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal. Maar zeker ook bij de jongeren zelf en hun ouders. Jongeren onder de 16 jaar met alcohol kunnen een boete krijgen. En ouders hebben een rol in het drankgebruik van hun kinderen. Zij stellen regels, zij praten met hun kinderen, zij zijn het grootste voorbeeld voor hun kinderen. Dat is voor ouders overigens niet altijd even gemak-

kelijk. Zeker niet, als de uitgaanstijden steeds later worden. Probeer dan je kind maar eens vroeg thuis te krijgen. Wij willen daarom graag van ouders weten hoe zij er tegenover staan als jongeren vroeger uitgaan. Daarvoor kunnen zij een peiling (poll) op onze website www. christenuniekatwijk.nl invullen. De reacties nemen wij mee in het debat in de gemeenteraad.’ Worden sportkantines en evenementen drooggelegd, als het aan de CU ligt? ’Nee. Het gaat ons niet om verbieden, maar om verantwoord schenken. Wij willen de bewustwording over de gevaren van overmatig alcoholgebruik en het debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen op gang brengen. Drinken is geen sport. Sportverenigingen kunnen heel goed uitleggen waarom sport en alcohol niet samengaan. Er zijn in het land al veel sportverenigingen die dit begrijpen en met gemeenten afspraken hebben gemaakt. En zonder dat de baromzet vermindert! En bij evenementen zoals het Oud- en Nieuwjaarsfeest, Koninginnedag en de feestweken in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn is een biertje natuurlijk geen probleem. Het is wel een probleem als we het normaal gaan vinden dat overmatig drankgebruik en dronkenschap bij deze feesten horen.’ Is er steun voor de CU-opvattingen? ’Wij denken dat alle partijen gebaat zijn bij stevigere maatregelen. Ouders willen dat hun kinderen veilig en gezond opgroeien. Ondernemers willen dat het indrinken elders wordt tegengegaan en hebben geen baat bij imagoschade en boetes. Jongeren zelf geven aan dat ze wel eerder willen uitgaan als anderen dat ook doen. En het kost de samenleving veel geld als er door overmatig alcoholgebruik gezondheidsproblemen ontstaan. Wij verwachten dat ook andere politieke partijen zich zullen uitspreken voor stevige maatregelen. We zullen met elkaar moeten bepalen wat de beste maatregelen zijn in het belang van de gezondheid en de veiligheid van onze bevolking.’

Gevaar van alcohol in het verkeer ’Een van de grootste problemen die er zijn’ Alcohol en verkeer gaan niet samen, ook al staat de wet een kleine hoeveelheid toe. Alcoholgebruik veroorzaakt naar schatting een kwart van alle verkeersdoden. Van alcohol (ethanol) wordt iemand ‘aangeschoten’ of dronken. Geconsumeerde alcohol komt via de slokdarm en de maag in de dunne darm en wordt daar opgenomen in het bloed. Via het bloed komt het vervolgens in de hersenen. Hier veroorzaakt de stof een remming op het centrale zenuwstelsel. De prikkeldoorgave in het centrale zenuwstelsel gaat trager verlopen en beïnvloedt de waarneming, concentratie, reactiesnelheid en motoriek. Een belangrijk effect van alcohol is ook dat

beslissen moeilijker wordt doordat het informatieproces trager verloopt. Vaststaat dat het rijgedrag altijd verandert als de bestuurder alcohol gedronken heeft. De rijtaak is opgebouwd uit bewuste informatieverwerking en automatismen. Alcohol heeft eerst (bij een laag promillage) een effect op de bewuste informatieverwerking. Hierdoor vermindert de flexibiliteit, worden gelijktijdig verschillende handelingen moeizamer verricht en neemt de foutgevoeligheid af. Automatismen worden het laatst (bij een hoog promillage) aangetast. Dit verklaart het verschijnsel dat mensen onder invloed van alcohol

schijnbaar moeiteloos de auto bedienen en de route naar huis weten te vinden maar dat bijvoorbeeld fout gedrag niet wordt opgemerkt of signalen uit omgeving niet worden opgepikt en dat het vermogen te reageren afneemt. Rijtaakstudies waarbij proefpersonen in auto’s rijden laten zien dat: Vanaf 0,5‰ aspecten als rijden met constante snelheid, koershouden en reactiesnelheid bij onverwachte situaties verslechtert; Vanaf 0,4‰ eigen fouten over het hoofd worden gezien; Vanaf 0,2‰ de verdeelde aandacht verslechtert; Vanaf 0,15‰ de informatieverwerking verslechtert; De stabiliteit van de taakuitvoering vermindert.

Niek-Jan van Kesteren, voorzitter van de Katwijkse voetbalclub Fc Rijnvogels, kan zich de zorgen over alcolholgebruik onder jongeren van de politiek voorstellen. De voorzitter heeft zelf die zorgen ook. ’Als ik op vrijdagavond zie hoe jongeren met flessen drank uit de supermarkt lopen, dan denk ik: dit gaat niet goed.’

om geen alcohol te verkopen aan jongeren onder zestien jaar. Bovendien wijst de praktijk uit dat de bierkraan op zaterdag pas ’s middags open gaat op het sportpark. ’Vanaf een uur of twee, half drie.’ Dan zijn de meeste jongeren alweer van het voetbalveld verdwenen. ’Die blijven niet hangen, die gaan andere dingen doen.’ En doordeweeks gaat de bar ’s avonds na acht uur dicht.

In de kantine van Rijnvogels doet het probleem zich nauwelijks voor, zegt Van Kesteren. De barmedewerkers zijn geïnstrueerd

Hoewel het onderzoek van de Universiteit Twente laat zien dat zestienminners juist in sportkantines makkelijk aan drank kun-

nen komen, is dat bij Rijnvogels volgens Van Kesteren geen groot vraagstuk. ’Het doet zich weinig voor.’ Niet alleen barmedewerkers worden daarover geïnstrueerd; er zijn volgens Van Kesteren ook altijd bestuurleden aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Overmatig drankgebruik is trouwens niet alleen een probleem van jongeren. Ook volwassenen drinken nog weleens teveel. Van Kesteren: ’We doen er als club alles aan om dat niet te laten gebeuren. Maar als dat dan toch gebeurd, dan belt de club een taxi om te

voorkomen dat die persoon in de auto stapt.’ Van Kesteren vindt het drankprobleem een ’ongelofelijk moeilijk probleem’, waarin ouders van essentieel belang zijn. Die moeten er met hun kinderen over praten. ’Als de politie er aan te pas moet komen, is het al te laat.’


BEDS 2 BASIC

A G E M RS! E L L A N K IT VOOR EEN TOP PRIJS!! KWALITE

SP E DE EC N BO DÉ NR. 1 BEDDENSPECIALIST IN UW REGIO! IAL MA XS IST TR PR AS ING I N Kom langs voor ons UW SE complete assortiment aan RE N Boxsprings en Matrassen! GI O! NEDERLANDS, DUITS EN BELGISCH FABRIKAAT

TOP KWALITEIT BOXSPRINGS EN MATRASSEN VOOR DE LAAGSTE PRIJS IN NEDERLAND!! U kunt bij ons terecht voor een gedegen advies over de meest uiteenlopende Boxsprings en matrassen van een absolute TOPKWALITEIT!! Bij Beds 2 Basic bent u aan het juiste adres. Ma

s

MEGA KNALLER!!

√ Laagste prijzen √ Beste kwaliteit √ Beste comfort √ TOP-advies √ TOP-service Ma

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING ST. MICHAEL ACTIE!!

tra

BODY KING

Bij Beds 2 Basic

tra

TOTAL SPRING

s

MEGA KNALLER!!

ANTI-ALLERGISCH

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

2e

€ 299,-

60cm

BEST DEAL!

Eigenschappen:

√ 7-slags Pocketveer √ 360 veren m2 met 2,5 cm √ Comfortschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ 5 Elastisch dubbeldoek tijk

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

Ma

tra

POLYSENSUAL

s

MEGA KNALLER!!

Normaal 1199.DEZE WEEK VOOR

ONGELOOFLIJK COMPLEET! Designhoofdbord! + 2 Beklede boxen + 2 Bonell geveerde matrassen gestoffeerd!! + 1 x molton matrasbedekking + hoogwaardig dekbed(den) + 1 comfort schuim topper! + 2 luxe kussens

499.-

Eigenschappen:

s

MEGA KNALLER!!

2e

MATRAS GRATIS!

√ 7-slags Pocketveer √ Perfecte luchtcirculatie √ Blijft koel in de zomer √ Optimale ondersteuning

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING LONDON ACTIE!!

€ 269,-

70/80/90cm € 399,-

Eigenschappen:

√ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam

Tijdelijk

NI

LAAGSTE PRIJS!

COMPLEET

s

2-persoons boxspring (vast) met hoogwaardige vering! Geheel met de hand vervaardigd in de meest luxe uitvoering! + Luxe gestoffeerde Hoofdbord + TOPPER Comfortschuim voor ultiem slaapgenot + 2 GRATIS luxe POCKETVEER-matrassen!! Dit is een absolute klasse Boxspring exellent gestoffeerd én voor de laagste prijs ALLEEN bij Beds 2 Basic. (de beste klant-recenties)

W

!!

LU atras XE !

HEALTH EMPEROR (CLASSIC HANDMADE!)

#####

WINNAAR!!

ANTI-ALLERGISCH

TOP-AANBIEDING!

1299.Ma

tra

s

BODY RELIEF

€ 749,-

60cm

70/80/90cm € 849,-

Eigenschappen:

√ Silence Comfort (Astropur) √ 8 cm koudschuim √ 3cm Calipore (ventilerend schuim) √ 7 cm NASA traagschuim √ Elastisch dubbeldoek tijk (afritsbaar en wasbaar)

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

2e

60cm

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

60cm

√ Handgemaakt matras met 7 slags micro pocketveer √ 500 veren /m2 √ 7 comfortzones √ Zomer en Winterzijde

2e

MATRAS GRATIS!

TOP RECENTIES VAN ONZE KLANTEN!! #####

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

2e

€ 799,70/80/90cm € 949,-

Eigenschappen:

√ Koudschuim kern √ 7 Ergonomische Comfortzones √ Dubbeldoeks tijk! √ In harde en soft variant √ Anti-alergisch

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

Ma

tra

s

SPA SPRING

2e

De electrische versie vanaf 1799.- met wel 2x supersterke volva motoren beide afzonderlijk verstelbaar!! + 2x Luxe Remote Control

NI

Ma

tra

EU

DREAM LATEX

s

W

LA Matra A s PR GST IJS E !

BASIC

!!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

2e

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

€ 49,-

€ 799,-

60cm

Eigenschappen:

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

60cm

70cm € 79,-

√ 7-Slags pocketveer matras √ 360 veren/m2 met koudschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk M

RELAX SENSA

√ 18cm Latex Kern √ 1,5 cm doorgestikte traagschuim afdeklaag √ 7 comfortzones √ Anti-allergisch

LAAGSTE PRIJS! *PER MATRAS

Eigenschappen:

√ Goede matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bedbodems

LU atras XE !

#####

LAAGSTE PRIJS!

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

#####

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

70/80/90cm € 899,-

Eigenschappen:

70/80/90cm € 399,-

Eigenschappen:

A MEGR KNALLE !!

#####

70/80/90cm € 249,-

√ Ergonomische Comfortzones √ Zeer veerkrachtig √ Superventilerend √ Optimale ondersteuning

Tijdelijk

s

€ 349,-

WINNAAR!!

€ 179,-

70/80/90cm € 1299,-

Eigenschappen:

tra

60cm

Beds 2 Basic

A MEGR !! E L L A N K

€999,-

Ma

####

#####

Maat 1.40/1.60 én 180 breed!

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

WINNAAR!!

TOTAL RELAX

MEGA KNALLER!!

#####

Beds 2 Basic

√ 7-Slags pocketveer √ 360 veren m2 met 2cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 ergonomische comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

Normaal 2399.-

M

tra

Beds 2 Basic

MATRAS GRATIS!

A MEGR ! KNALLE !

LUXE!

Ma

EU

SILENCE COMFORT

2

NALLERS! ZE MEGAK !! LET OP ON laagste prijs de or aliteit vo De beste kw

s

60cm

e

Exclusief bij Beds 2 Basic

tra

MEGA KNALLER!!

s

Eigenschappen:

60cm

Ook verkrijgbaar in de maten 1.60 én 180 breed

Ma

SLEEP KING

MATRAS GRATIS!

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

Tijdelijk

2e

2e

Luxe Design hoofdbord + 2x electr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke volva motoren, + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen mét koudschuim, uitgevoerd in topkwaliteit stof, keuze uit diverse kleuren en maten!

Maat 1.40 breed

70/80/90cm € 299,-

tra

70/80/90cm € 699,-

COMPLEET ELECTRISCH!

####

€ 269,-

60cm

Ma

€599,-

60cm

Tijdelijk

999.-

tra

PLEASURE COMFORT

WELNESS POCKETSPRING

ANTI-ALLERGISCH

A MEGR ! KNALLE !

Normaal 2399.-

Ma

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ Top pocketveren √ 5-slags Bonell veer √ 2cm Polyether afdeklaag

NALLERS! ZE MEGAK !! LET OP ON laagste prijs aliteit voor de De beste kw

MEGA KNALLER!

Tijdelijk

2e

70/80/90cm € 299,-

DUITS EN BELGISCH FABRIKAAT!

√ 19cm SG25 Polyether kern √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Handgrepen

MATRAS GRATIS!

Tijdelijk

IN HOTELS DE MEEST GEBRUIKTE BOXSPRING VAN EUROPA

COMPLETE 2-PERSOONS ELECTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!

60/70/80cm

€ 249,-

60cm

Tijdelijk

Maat 1.20 + 1.40 breed

1.60 en 1.80 ook leverbaar!

Exclusief bij Beds 2 Basic

€199,-

2e

A MEGR ! KNALLE !

70/80/90cm € 349,-

2e

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

€ 799,-

60cm

70/80/90cm € 999,-

Eigenschappen:

√ NASA-traagschuim toplaag √ 360 veren per m2 √ 7 comfortzones √ In harde en soft variant √ WInter- en Zomerzijde

DIT IS MAAR EEN GEDEELTE VAN HET ASSORTIMENT - KOM LANGS VOOR HET COMPLETE ASSORTIMENT

ALLE MATRASSEN * 2 e MATRAS GRATIS!! NU MET 2 WEKEN

PROEF ! SLAPEN ASIC!

2B E BIJ BEDS TOP-SERVIC

Onze Boxsprings

Onze Matrassen

√ Laagste prijzen √ Altijd kwaliteit √ GRATIS TOP-matrassen √ GRATIS Hoofdbord √ GRATIS Potenset

√ 2e Matras GRATIS √ 2 Weken proefslapen √ Beste comfort √ 5 jaar garatie √ Gratis advies

Openingstijden Ma. / Di. / Wo. 9:30 - 18:00 Do. / Vr. 9:30 - 21:00 Za. 9:30 - 17:00

 071 2000168

Adres: Kerkstraat 58 - Noordwijk (binnen) INGANG Passage

Koopavonden Do. / Vr.

18:30 - 21:00

De getoonde aanbiedingen zijn slechts een klein gedeelte van ons assortiment | Kom ook langs voor onze kwaliteits kussens en accessoires!

September 2011 Zet- en drukfouten voorbehouden


Snel drukwerk nodig? Ambachtsweg 7a 2222 AH Katwijk Te l e f o o n ( 071) 402 13 81 Te l e f a x ( 071) 403 37 69

De Valkenburger Verschijnt wekelijks

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@derijnsburger.nl

ZONDAG 18 SEPTEMBER GEREF. KERK (VRIJG.) 09.30 uur: ds. P.L. Stam, Vroomshoop 18.30 uur: ds. R.Th. Pos NED. HERV. GEM. 10.00 uur: ds. B. Brunt 18.30 uur: ds. L.H. Voschezang, Bergambacht GEREF. KERK VALKENBURG 09.30 uur: ds. E. Schuddebeurs E.H.B.O. VALKENBURG Secretariaat: Sandra van Delft, Hoofdstraat 4, 2235 CG Valkenburg, tel. 071-4075647, E-mail: ehbovalkenburg@hotmail.com Vereniging Oud Valkenburg EXPOSITIE IN DE TOREN Geopend iedere zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur of op afspraak: tel. 4075939.

Fysio- en manuele therapie Energiek Voorschoterweg 3a 2235 SE Valkenburg (z.h.) Tel: 06-30528236

Zeezijde pakt uit met Style Event In Winkelhart Zeezijde in het centrum van Katwijk aan Zee wordt zaterdag 18 september een Style & Trend Event gehouden. Tussen 14.00 en 17.00 uur laten de winkeliers in drie verschillende paviljoens de nieuwste styles & trends voor de komende herfst- en winterperiode zien. Op het programma staan proeverijen, modeshows, demonstraties, reizen en nog veel meer van de winkeliers uit het centrum. Ook bedrijven van buiten het winkelcentrum zijn aanwezig met demonstraties op het gebied van onder meer sport, dans en kapsels. Voor meer informatie zie elders in deze krant.

Valkenburg viert deze week feest. Hoewel het vandaag alweer de laatste dag is, kijkt het bestuur van de jubilerende Oranje Vereniging Wilhelmina terug op een prima week die vorige week al begon. Handenwrijvend kijkt de organisatie naar het verloop van de evenementen. Het zijn vooral de buitenactiviteiten zoals het ringrijden en de viswedstrijd die de meeste zorg baren. De overige activiteiten vinden in De Terp plaats en de dorpsbarbecue op het Dorpshuisplein kan, als het moet, ook naar De Terp worden verplaatst. De buurtbarbecues hebben een partytent tot hun beschikking. Gelukkig zijn de weergoden goed gestemd en is de sfeer opperbest.

In verband met het 60-jarige jubileum van Veilig Verkeer Nederland gaf de Vrijwillige Brandweer van Valkenburg een demonstratie van hoe een inzittende uit een gecrashte auto bevrijd kon worden. Dit alles gebeurde onder grote belangstelling van de nieuwe inwoners in ‘t Duyfrak en de opzwepende muziek van het Evenementenorkest uit Valkenburg. Onlangs behaalde dit orkest de eerste prijs tijdens de Blaaskapellenwedstrijd in Katwijk aan den Rijn. Oud-brandweercommandant Dik de Vries stond met een glunderend gezicht te kijken hoe de mannen het werk aanpakten. De grote gele helmen, het materieel van een knip-

Ellen en Brian Schelvis uit Voorhout behaalden bij het ringrijden een derde prijs. (Foto: AdV). schaar en het geluid van brekend glas boezemden ontzag in bij de kleintjes. Een luid applaus weerklonk dan ook toen vrijwilliger/ voorzitter Wim van der Plas uit Katwijk gezond en wel uit de, van het dak ontdane, auto stapte.

Ringrijden De paardenliefhebbers komen ook dit jaar weer aan hun trekken met twaalf paarden-aanspanningen en acht pony’s. Vooral de jeugd had er veel werk van gemaakt met een stoere Zorro uitvoering en lieve bloemetjes. Bij de paarden was het Valkenburgse koppel Jan en Henny van der Nagel die de wedstrijd ringsteken mochten openen. Tussendoor moest Jan nog wel een trouwerij rijden met een Engels span van Leen Guyt, waardoor de eerste prijs naar Henk en Marleen Beyersbergen uit Wassenaar ging. Dit stel was zo sportief om de wisselbeker aan Jan en Henny ter beschikking te stellen, omdat beiden hetzelfde

Bazaar gereformeerde kerk vrijgemaakt Zaterdag 24 september organiseert de gkv van Valkenburg een bazaar ten behoeve van het verbouwingsfonds. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd. Deze dag wordt gehouden op het Lambrechtsveld 19 en van 10.00-17.00 uur kunt u hier terecht voor een hapje en een drankje. Natuurlijk wordt er weer van alles verkocht, zoals diverse tweedehands spullen, bloemen en planten, groente en fruit. Maar ook kunt u uw auto laten wassen, zijn er diverse kinderactiviteiten, zoals een springkussen en een boottochtje. De organisatie hoopt op een geslaagde dag.

Boodschappendienst gaat van start in Valkenburg Vanaf zaterdag 1 oktober gaat de nieuwe boodschappendienst in Valkenburg van start. Deze dienst is opgericht door vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen KRV. Ook Hoogvliet in Valkenburg en taxibedrijf De Jong uit Katwijk werken hierin samen. Wordt het voor u als oudere Valkenburger te lastig om de wekelijkse boodschappen thuis te krijgen? Kunt u niet zelfstandig, alleen boodschappen doen of de winkel bereiken en kunt u hierbij ook geen hulp vragen aan familie, buren en/of vrienden? Dan biedt de boodschappendienst uitkomst.

Door Aty de Vries Toch was het wel even een benauwd moment toen het jeugdtoernooi van de badminton geen doorgang kon vinden wegens te weinig deelnemers. Wat krijgen we nu, geen zin meer in een sportieve uitdaging? Gelukkig bleek de vrees ongegrond bij het volleybaltoernooi, waar weer verschillende groepen oud-deelnemers zich weer in een sportieve strijd worpen, zoals Valken Neuf, Jivak, Onder de Kastanje en de Burcht. Trouwe deelnemers, vriendenclubs en buurtgenoten, waarvan de meesten het meedoen belangrijker vinden dan het winnen.

Kinderen aan het vissen. (Foto: AdV).

aantal punten hadden maar Jan niet de barrage af kon maken. De 3e prijs was voor de indrukwekkende combinatie van Ellen en Brian Schelvis uit Voorhout. Het was wethouder Daan Binnendijk die de prijzen uitreikte maar niet nadat hij nog een stukje historie had verteld over het ontstaan en gebruik van de paardenmarkt. ‘Het mag dan wel de 1067e editie van Neerlands Oudste Paardenmarkt zijn, maar in 1389 was er al sprake van het berijden van een dier met speer of lans. En het dier moet u dan maar zelf invullen’, aldus Binnendijk. In het jaar 1677 wordt het paard expliciet genoemd en ook toen kwam de naam Van der Nagel (Van der Nag-

B el 4022901

Redactie: redactie@derijnsburger.nl

Zonnige start dorpsfeest met sport en spel

KERKDIENSTEN

HEEFT U DE KRANT NIET GEKREGEN?

gel) al veelvuldig voor. Omstreeks 1800 kwam de verplichting dat de deelnemers er qua kleding verzorgd uit moesten zien. Naderhand werd er meer de nadruk op het geheel (kleding en aanspanning) gelet. Dat leidde tot prachtige combinaties van ouderwetse kleding en met bloemen versierde wagens. ‘Maar hoe je het ook wendt of keert de paardenmarkt zal altijd blijven bestaan’, besloot Binnendijk onder luid applaus zijn toespraak. Hij ontving, evenals speaker Linda van den Berg, uit handen van Kimberley van der Nagel een prachtige bos bloemen. De straten zijn versierd, de verlichting hangt weer, het feest kan beginnen en is in volle gang.

U kunt tijdens de wintermaanden van 1 oktober tot 31 maart een beroep doen op de vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen KRV. Zij kunnen u begeleiden naar de winkel, zodat u zelf uw boodschappen kunt uitzoeken. Als u niet meer zo mobiel bent, dan kunnen zij voor u de boodschappen halen aan de hand van een boodschappenlijstje met aangepast geld. U kunt met de vrijwilliger een dag en tijd af-

spreken. Voor gemaakte onkosten brengt de vrijwilliger € 1,50 in rekening. Hiervoor kunt u contact opnemen met de volgende vrijwilligers: dames Dijkhuizen (tel. 4073854), Lamboo (tel. 4016773), Ouwehand (tel. 4015508), Ouwersloot (tel. 4013274). Wilt u een paar keer per week naar Hoogvliet voor verse boodschappen, dan kunt u vanaf 1 oktober bellen voor de belbus naar taxi De Jong, tel. 4012277. Ze rijden dan op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-12.00 uur met u naar Hoogvliet. Belbusboekjes zijn elke dinsdagmiddag van 13.3015.00 uur te koop in Rijnweide. Een belbuspas kunt u aanvragen bij Stichting Welzijn Ouderen KRV, Schimmelpenninckstraat 10 in Katwijk. Wilt u meer informatie of wilt u zich opgeven als vrijwilliger van de boodschappendienst, dan kunt u bellen naar tel. 4016347.

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl

Schaakvereniging De Toren De Toren is een ruim vijftig jaar oude schaakvereniging in Valkenburg. Het is een kleine, maar gezellige vereniging, waarbij het plezier in een spelletje schaak op de eerste plaats komt. De leden komen uit Valkenburg, Rijnsburg, Katwijk en Leiden. Naast de interne competitie spelen we ook externe wedstrijden in de tweede klasse van de Leidse Schaakbond. Ben u geïnteresseerd? U treft meer informatie aan op onze website: www.schaakclubdetoren.nl. Of kom gewoon eens langs op de clubavond. De vaste speelavond is donderdag, het seizoen begint op 22 september, vanaf 20.00 uur bent u van harte welkom. Wij spelen in een van de zalen van de hervormde kerk, Castellumplein 1, Valkenburg (ingang aan de Kruisweg).

Nieuwe sponsors bij Valken’68 Valken’68 heeft een nieuwe hoofdsponsor. Confianza uit Katwijk zal het shirt van de voetbalselectie de komende seizoenen sieren. Daarmee versterkt het accountantskantoor de stevige band die het al jaren met de Valkenburgse club heeft. Ook de andere voetbalclubs in de gemeente Katwijk en het Noordwijkse SJC worden gesteund door het bedrijf, dat zijn thuisbasis heeft aan de Rijnstraat in Katwijk a/d Rijn. Voor aanvang van de wedstrijd Valken’68-RAS tekende Stephan Slootweg namens Confianza Accountants de overeenkomst die zijn bedrijf voor drie jaar als hoofdsponsor aan Valken’68 verbindt. Niet onvermeld mag blijven, dat namens voormalig hoofdsponsor Vink Systemen commercieel directeur Marco Pronk zaterdag op ‘t

Duyfrak aanwezig was. Hij zette zijn handtekening onder een nieuw driejarig contract. De Katwijkse leverancier van luchttechnische in-

stallaties, die tegenwoordig naast de productie van de vertrouwde stalen luchtkanalen deze nu ook in kunststof produceert, gaat het

Een tevreden voorzitter Janssen (midden) schudt na de ondertekening de hand van Stephan Slootweg (Confianza), terwijl Marco Pronk (links) namens Vink Systemen toekijkt. (Foto: pr).

twaalfde jaar in met de kersverse tweedeklasser. Niet meer als hoofdsponsor, maar wel als de meest prominente subsponsor. Voorzitter Jaap Janssen liet merken in z’n nopjes te zijn met beide bedrijven als steunpilaren van zijn vereniging. Beide sponsors zijn op de selectietenues aanwezig. Uniek is ook het logo van het Ronald McDonaldhuis op de nieuwe broeken. Met dit doel heeft Valken’68 al jaren een bijzondere relatie door de jaarlijkse sponsoractie, waarbij er juist geld via clubmensen naar het huis in Leiden gaat. Valken’68 verwacht de komende jaren flinke groei als gevolg van de bouwactiviteiten in de directe omgeving. De club is dan ook tevreden met het binnenhalen van diverse nieuwe clubsponsors, waaronder Ancora Adviesgroep en de verbeterde afspraken met de Rabobank over het ondersteunen van de jeugdafdeling.

Expositie ‘Valkenburg vanuit de lucht’ geopend Met een ferme knip door een rood-geel lint opende Joop Strik vorige week vrijdagmiddag de expositieruimte op de eerste verdieping van het Torenmuseum van Valkenburg. Vervolgens startte hij met een druk op de knop een videopresentie. De expositie ‘Valkenburg vanuit de lucht’ was geopend.

Geslaagde reddingsdemo door Veilig Verkeer Veilig Verkeer Nederland doet er alles aan om zware auto-ongelukken te voorkomen. Gaat het toch mis? Dan staat de brandweer paraat. Afgelopen zaterdag organiseerde Veilig Verkeer Nederland afdeling Katwijk samen met de lokale brandweer een spannende reddingsdemonstratie in Valkenburg. Toeschouwers konden met eigen ogen zien hoe de brandweer een auto open ‘knipte’ en een inzittende bevrijdde. Auto knippen is een activiteit waar de brandweer zeer regelmatig mee te maken heeft. Het is een relatief veilige manier om slachtoffers uit een verongelukte auto te halen. Het slachtoffer was in dit geval de penningmeester van Veilig Verkeer Nederland Katwijk, Willem van der Plas. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, gaf VVN ook voorlichting ter plaatse en ging ze in gesprek met inwoners van de nieuwe wijk ‘t Duyfrak over de verkeersveiligheid in de buurt. Valkenburg’s leukste pretband zorgde voor muzikale ondersteuning. Na afloop hulden de brandweerlieden zich in een BOB-shirt en pet. (Foto: pr).

Eerder had voorzitter Hans van der Does van de Vereniging Oud Valkenburg alle aanwezigen welkom geheten. Er zijn twee wisseltentoonstellingen per jaar in het Torenmuseum, zo ging hij verder, en thans de overzichtstentoonstelling ‘Valkenburg vanuit de lucht’ aan de hand van veel luchtfoto’s. Hij vervolgde met een schets van de ontwikkeling van de luchtfotografie en wat dat voor Valkenburg, het vliegveld en omgeving, opgeleverd heeft. Daarna introduceerde Van der Does Joop Strik. Joop is bij de Koninklijke Marine vele jaren actief geweest als luchtfotograaf. Dat en het gegeven dat Joop een bekende Valkenburger is, zijn de redenen geweest om Joop te vragen de tentoonstelling te openen. Joop was daartoe gaarne bereid en vervulde zijn taak, zoals gezegd, adequaat. Centraal in de expositie staat een grote luchtfoto van Valkenburg. Vanuit die foto wordt de ontwik-

keling van Valkenburg per wijk in beeld gebracht en toegelicht. Om te beginnen in de dertiger jaren. Er is uit die tijd een aantal bijzondere luchtfoto’s te zien, waaronder een Duitse spionagefoto. Veel foto’s, vanuit de lucht maar ook vanaf de grond, laten verleden en heden leven. Een deel van de expositie is gewijd aan het vliegveld. Het laat foto’s zien van onder andere de aanleg en het vliegveld ‘in bedrijf’ en eindigt met de vraag wat de toekomst van het gebied zal zijn. Bij de expositie hoort ook een videopresentatie, die alle opeenvolgende stadia van de ontwikkeling nog eens op een rij zet en het geheel compleet maakt. De tentoonstelling is iedere zaterdag te bezichtigen tussen 10.00 en 12.30 uur in het Torenmuseum tot en met april 2012.

Joop Strik stelt de videopresentatie ‘Valkenburg vanuit de lucht’ in bedrijf. (Foto: pr).


DINSDAG

2 0

SEP T EMBER

Brittenburg nieuwe stijl

G A A N

W I J

W EER

OPEN

Vanaf 12.00 uur kunt u terecht voor een heerlijke lunch o.a. diverse luxe broodjes, salades, zeemanslunch, daybreaker, een uitsmijter of zelfs twee sneetjes brood met twee overheerlijke kroketten. ‘s Middags is er de mogelijkheid voor ‘High-Tea’ of ‘High Wine’ (vanaf 5 personen en alleen op reservering). Vanaf 17.00 uur heeft u keuze uit diverse smakelijke vis en vleesgerechten.

Onze openingsaanbieding t/m 30 september Grand Café driegangenmenu van 29,95 voor 23,50

U bent van harte welkom in...

ƨɂŷðɱŽǯÙșȉʖÖșȹȹȹĞș+șAŽȢɳœŭűșŽŽƏșŠððșÀș~ƨƨǯșǯðǻðǯɱðǯœƏIJðƏÕșjșǓʖȉƻǕșĪʖȉșȉȑșȹĪ

Neemt u ook eens een kijkje bij één van deze gezellige adressen...

DE HALVE MARATHON VAN KATWIJK

24 SEPTEMBER START 11:00 UUR

JEUGDLOOP 10:30 UUR VOOR MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVINGEN WWW.HALVEVANKATWIJK.NL

www.satonoptiek.nl

AMSTERDAM

KATWIJK

LEIDEN

LEIDERDORP

OEGSTGEEST

1e vd Helststraat 3a 1073 AA T +31(0)20 5788500

Princestraat 38 2225 GC T +31(0)71 4014763

Lange Mare 118 2312 GV T +31(0)71 5131010

Winkelhof 43 2353 TT T +31(0)71 5412521

Terweeweg 52 2341 CS T +31(0)71 5652090


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Driftkickers vieren 10-jarig bestaan met cd De Driftkickers bestaan tien jaar. Om het jubileum luister bij te zetten brengt de band deze maand een cd uit met haar grootste succesnummers. De plaat is te koop in diverse winkels in Katwijk en omstreken, en uiteraard ook bij de optredens van de groep. Ook is het album verkrijgbaar via iTunes.

Artan Recica heeft de bevrijdende 3-2 gescoord en zorgt voor de eerste overwinning van Valken’68. (Foto: G. van der Nagel).

Valken’68 pakt volle winst tegen RAS Valken’68 won afgelopen zaterdag met 3-2 van RAS, maar had geluk dat de bezoekers de wedstrijd binnen de zes minuten niet op slot gooide. In een tijdbestek van twee minuten waren er grote kansen voor Dylan Zoutendijk en Theo Wildschut. Doelman Erwin van der Nagel had even later assistentie nodig van Jeroen Haasnoot, die een bal van de doellijn haalde. Vervolgens scoort Valken’68 uit de eerste aanval wel, door Artan Recica.

nendijk (9e minuut) had de voorsprong kunnen vergroten. Hij verscheen alleen voor de keeper maar helaas strandde hij op de doelman van RAS Ronald van Hasselt. William van Voorbergen (38e minuut) scoorde uit de zesde corner van de wedstrijd, genomen door Herman Binnendijk de tweede treffer voor Valken’68. Vlak voor de rust was er nog een katachtige reactie van Erwin van der Nagel, maar helaas moest ook hij capituleren op de inzet van Dylan Zoutendijk. Die van dichtbij de aansluittreffer scoorde.

Tweede helft Het was zaterdag de wedstrijd van de gemiste kansen, zeker in de eerste helft. Dat de bezoekers niet aan de leiding kwamen had te maken met het goede keeperswerk van de man van de wedstrijd, de doelman van Valken’68 Erwin van der Nagel. Na de gemiste kansen voor de bezoekers uit Den Haag, kwam de thuisclub aan de leiding door Artan Recica, (7e minuut) die de assist van Joeri Driebergen beheerst afrondde in de verste hoek. Herman Bin-

Vrijwel direct na de rust (47e minuut) valt er een diepe bal over de verdediging van Valken’68. In eerste instantie kon Erwin van der Nagel nog redding brengen, maar toch valt de gelijkmaker van Theo Wildschut. Valken’68 had mazzel dat dezelfde speler (57e minuut) de bal op de lat schoot, op de assist van de lastige maar ook behendige speler van RAS Sander Huijbers. Trainer Andries Wendt wisselde daarna Ronald Kuijt voor Emiel van der

Plas, die voor aanvang van het duel werd gehuldigd voor het spelen van 250e wedstrijden voor Valken’68. Dan valt toch de derde treffer voor de thuisclub. Een kwartier voor tijd was er een individuele actie van Artan Recica, die Ronald van Hasselt met een geplaatste schuiver in de verre hoek kansloos liet. Een moeizame maar toch een verdiende overwinning voor de promovendus uit de derde klasse. Andries Wendt analyseerde na afloop: ‘Dit is nu de tweede wedstrijddag waar het extreem warm weer is. We konden daardoor in de tweede helft geen tempo meer spelen. Maar met vier punten uit twee wedstrijden zijn we toch op de goede weg’. Zaterdag 17 september speelt Valken’68 1 thuis tegen Gouda, aanvang van de wedstrijd 14.30 uur. Het tweede elftal van trainer/coach Theo Scholte won met 3-2 van Voorschoten 3, door goals van Jeroen Poot, Henk van der Nagel en Bas Conradi. Een gele kaart was er voor Henk van der Nagel.

Spannende strijd bij de pony’s Het paardenmarktcomité gaf afgelopen zaterdag de hippische aftrap voor de festiviteiten rond de 1067e editie van Neerlands Oudste Paardenmarkt met de traditionele ringrijderij. Er verschenen niet minder dan twaalf paarden-aanspanningen aan de start en acht bij de pony’s. De wedstrijd begon zonnig. Alhoewel de lucht betrok in de loop van de middag, konden de deelnemers en toeschouwers de paraplu’s thuislaten. Bij de pony’s ontspon zich een spannende strijd. De winnaars van de eerste prijs waren echter al na de vier basisronden bekend. Arina en Charlotte van Eeden uit Katwijk namen, net als vorig jaar, de wissel-

beker weer mee naar huis met vier goed gestoken ringen. Om te bepalen wie er tweede en derde zouden worden, waren er niet minder dan zeven barrageronden nodig. Simone en Kim van Paridon uit Katwijk en Koos en Marlies Wijnands uit Noordwijk deden hun uiterste best om beter te presteren dan hun tegenstander. Uiteindelijk was het de combinatie Wijnands die aan het langste eind trok. Zij werden tweede, terwijl de combinatie Van Paridon de derde prijs mee naar huis mocht nemen. Met name bij de pony’s waren er vele jeugdige deelnemers, die zich helemaal verkleed hadden voor het ringsteken. Dat maakte de wedstrijd extra leuk om naar te kijken. Bij de paarden was na het rijden van de vier basisronden bekend wie

Bij het uitverkochte optreden in de Oranjebrink vorige maand was het precies tien jaar geleden dat er voor het eerst een band onder de naam Driftkickers op een podium stond, vertelt zanger/gitarist Jan van der Plas. ‘Gijs van der Bent en ik hadden op een feest met enkele muzikanten een paar liedjes gespeeld. Iemand van Oranjerock had dat gezien en vond dat leuk. Toen er op het laatste moment een band uitviel, vroeg hij of we in wilden vallen. De bandnaam verzonnen we ter plekke. Na het optreden kwamen er van meerdere mensen verzoekjes of we op hun feestje wilden komen spelen. Blijkbaar hadden we een gevoelige snaar geraakt’. Zangeres en blikvanger Mary Prado kwam pas enkele maanden later bij de band. ‘Ze was een bekende naam in de dancewereld, maar wilde wel eens een keertje in een rockband zingen. Voor de gein deed ze een keer een paar liedjes mee. Dat was zo’n succes dat ze meteen is gebleven. De Driftkickers waren geboren’.

Vrolijk ‘De Driftkickers is een vrolijke band, ook achter de schermen’, vertelt Mary Prado. ‘Natuurlijk is er ook bij ons wel eens wat, maar het is toch vooral heel gezellig met elkaar. Elk optreden is een feest, ook voor onszelf’. De verschillende muzikale achtergronden van de muzikanten zorgen voor een uniek geluid. ‘We doen veel dance en disconummers, maar

wel op een rockmanier. Of we spelen rocknummers met effecten zoals je die vaak op houseplaatjes hoort. Het is een bijzondere combinatie’. Al tien jaar zijn de Driftkickers een begrip in Katwijk en omstreken. Veel verder dan dat is nooit de ambitie geweest, legt Mary uit. ‘In de streek hebben we ruim voldoende speelmogelijkheden en veel vaste fans, dus dat is prima zo’. Toch beleefde de band ook buiten de regio hoogtepunten. Zo stonden de Driftkickers twee jaar geleden in Ahoy, als huisband op de afterparty van Vrienden van Amstel. ‘Dat werd één grote jamsessie met George Baker, Van Velzen, Krezip en de 3JS’, vertelt Mary met pretoogjes. ‘Met veel complimenten voor ons vakmanschap en improvisatievermogen. Die avond was ik heel trots op mijn mannen.’

Levendig Voor een coverband is het maken van een studioplaat tamelijk ongebruikelijk. ‘Meestal doen ze een live-registratie om te laten horen dat ze de nummers op het podium goed kunnen naspelen’, vertelt Jan van der Plas. ‘Wij hebben juist gekozen voor de nummers die we anders spelen dan het origineel en veel songs die niemand anders covert. Liedjes die echt bij ons horen, op de manier zoals wij ze doen. En qua geluid hebben we er een echte studioplaat van gemaakt, waar je thuis of in de auto lekker naar kunt luisteren’. Maar, zo benadrukt Mary: ‘De plaat is net zo vrolijk en levendig als onze optredens. Echt Driftkickers dus’. De band is van plan er echt een feestjaar van te maken. Jan: ‘We hebben er destijds een seizoen over gedaan om bij elkaar te komen dus we gaan het ook een seizoen lang vieren. De Oranjebrink was natuurlijk bijzonder en nu is er de cd. Later dit seizoen gaan we nog een aantal leuke en bijzondere dingen doen.

De Driftkickers v.l.n.r.: Machiel Verhaar, drums; Jan van der Plas, zang/ gitaar; Mary Prado, zang; Gijs van der Bent, gitaar en Eric van den Bosch, bas, zang. (Foto: A. Meijer). Maar daarover later meer!’. De cd van de Driftkickers kost € 10,- en is verkrijgbaar bij de bandleden en de volgende winkels: Beach Boetiek, Princestraat 31, Katwijk aan Zee,

Thema-avond bij De Brug over medeafhankelijkheid De Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 26 september een thema-avond over ‘medeafhankelijkheid’ voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1 in Katwijk.

de verslaving van kind of partner. Wat betekent dat je je leven gaat aanpassen aan dat van de verslaafde. Hoe ontstaat medeafhankelijkheid en wat kunt u er tegen doen?

Er zal worden gesproken over het thema ‘medeafhankelijkheid’ door Daniël Borgman, ambulant behandelaar van De Brug Midden-Nederland. Ouders en partners kunnen medeafhankelijk worden van

Het wordt op prijs gesteld dat u zich van tevoren opgeeft bij De Brug, tel. 4033733 of via info@debrughelpt.nl. Nadere info over De Brug Midden-Nederland vindt u op www.debrughelpt.nl.

Veerkracht en Balans Een serie van 12 maandelijkse artikelen met informatie over hoe je sterker in het leven kunt staan en beter kunt omgaan met tegenslag. Het negende artikel.

Door Nicolette van der Zouwe (GGD Hollands Midden) Iedereen piekert wel eens. Over je rijexamen, de verkoop van je huis of een bezoek aan je schoonfamilie. Maar als je vaak piekert, kan het een last vormen. Gedachten die eindeloos ronddraaien en niets oplossen. Het kost je alleen maar tijd en energie. Je spant onbewust je spieren aan en ‘s nachts val je moeilijker in slaap. Uiteindelijk word je hondsmoe. Dan is het tijd om de automatische piekerpiloot uit te schakelen. Het boek ‘Piekeren’ van Ad Kerkhof bestaat uit oefeningen die je een maand lang dagelijks twee kwartier moet doen. Je begint met het turven hoe vaak je piekert of hoe vaak je een bepaalde piekergedachte hebt. Dat kan schrikken zijn als je ziet hoeveel uur je piekert op een dag. Andere oefeningen leren je hoe je een piekergedachte kunt stoppen. Bijvoorbeeld door hard stop te roepen of je voor te stellen dat je de gedachte in een doosje doet. Loslaten die gedachte en daarvoor in de plaats je bewust even ontspannen. Er is ook een cursus ‘Aan de slag met piekeren en angst’. Nelleke Panday van GGZ Duin- en Bollenstreek heeft jaren ervaring met de begeleiding van deze cursus. “Mensen piekeren over dingen waar ze angstig voor zijn, over dingen waar ze tegenop zien. Angstig is zo’n groot woord, maar het kan zijn dat je piekert als je naar een verjaardag gaat, of naar een borrel. Ken ik wel mensen, gaat het wel goed? Straks vinden ze me gek of dom. Piekeraars zijn vaak perfectionistisch, zijn sociaal, willen anderen pleasen. Het zit bij hen net een tandje te hoog.”In de uitleg van Panday over de cursus herken ik veel van de oefeningen in het boek van Kerkhof. Werken met een zelfhulpboek kun je doen wanneer het jou uitkomt. Aan de andere kant mis je de begeleider die je helpt om moeilijke hobbels te nemen en de stimulans van een groep. “Na afloop zeggen er heel veel: ik had nooit gedacht dat ik het zo kon loslaten”.Het boek ‘Piekeren’. Auteur Ad Kerkhof. Uitgeverij Boom, 2007. De cursus ‘Aan de slag met piekeren en angst’. GGZ Duin- en Bollenstreek (tel: 0252-243400) en GGZ Leiden (071 - 8908169) bieden de cursus. aan. Websites: www.ggzduinenbollen.nl (doorklikken op cursussen) en www. ggzleiden.nl\preventie. De cursus is toegankelijk voor alle inwoners uit Zuid-Holland Noord.

Jubilarissen op Katwijkse weekmarkt Op de Katwijkse weekmarkt is altijd wel wat te beleven. Wethouder Gerard Mostert verraste er vorige week vrijdagochtend twee jubilarissen. Koopmannen die er altijd zijn, weer of geen weer. De heer Henk Snoeren verkoopt al ruim 50 jaar schoenen. Hij heeft jaren in het midden van de markt gestaan, maar sinds april 2006 staat hij op zijn huidige locatie. De tweede jubilaris is de heer Linh van Pham. Hij verkoopt Vietnamese snacks en staat al ruim 25 jaar, om precies te zijn op 1 januari 2011. (Foto: pr).

1 01 r2 be 47 to 63 ok 1 f 3 ) 40 na 1 va 07 n :( de OK el SW nm ia Aa v

SeniorWeb Katwijk start Windows 7 computercursussen voor senioren

‘Wij zijn er klaar voor’

Om 19.30 uur is er koffie en thee en het programma duurt van 19.45 tot 21.45 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage.

Piekeren kost onnodig tijd en energie

er op de derde plaats eindigde: de indrukwekkende combinatie van Ellen en Brian Schelvis uit Voorhout. Zij staken drie van de vier ringen raak. Bij de paarden werd er barrage om de eerste en tweede plaats gereden door Jan en Henny van der Nagel uit Valkenburg met een Engels span van Leen Guyt en Henk en Marleen Beyersbergen uit Wassenaar. In de eerste barrageronde staken beide combinaties raak. Het door Jan en Henny van der Nagel geleende span moest op dat moment terug naar de kerk even verderop, om bruiloftsgasten op te halen. Daardoor konden zij de barrage niet verder af maken. Het comité besloot toen, met sportief goedvinden van de familie Beyersbergen, om twee ex aequo eerste prijzen toe te kennen.

Christiaan Pen met bemanning op de oude pont. (Foto: AdV).

Bebel, Haven 5-6, Katwijk aan Zee, boekhandel Van den Berg, Achterweg 12, Katwijk aan den Rijn De cd is ook te downloaden via www.legaldownload.net en iTunes.

SeniorWeb Katwijk start vanaf 24 oktober 2011 nieuwe Windows 7 computercursussen voor 50-plussers. Naast de basiscursus computergebruik wordt ook een vervolgcursus aange-

boden. Deze is geheel gericht op internet en e-mailgebruik. Beide cursussen worden in 7 lessen van 2 uur gegeven. Een extra gratis les is geheel gericht op Rabobank Internetbankieren.

Beide cursussen kosten slechts 55 euro per stuk. De prijs van het lesboek is 17,95 euro. Bent u lid van de Rabobank, dan hoeft u slechts 10 euro te betalen.

Parels van Katwijk ook in Valkenburg? Het is een gezellige drukte rondom de oude pont aan het veerpad in Valkenburg waar Christiaan Pen met zijn bemanning de oversteek naar Rijnsburg via de Oude Rijn uitvoert. Woningbouwvereniging Dunavie heeft een fietstocht uitgezet en ruim 100 fietsers maken een dankbaar gebruik van de oude pont. Al snel wordt het idee geopperd om de Parels van Katwijk volgend jaar in Valkenburg plaats te laten vinden. Door Aty de Vries Eerlijk is eerlijk vorig jaar moest ik verstek laten gaan in Rijnsburg, maar was nu ter plekke in de prachtige omgeving van het terrein van de Wilbert. Daar kon men genieten van een schitterend programma met muziek en dans. Christiaan wijst staande op de pont om zich heen richting

het oude gemeentehuis waar in juni het te water laten van de oude pont werd gevierd. Maar het gemeentehuis en het Castellumplein zouden ook het middelpunt kunnen zijn van een nieuw klein kunst festival, met zang, dans, theater en muziek in Valkenburg. Was het niet Gerda Jonker van snackbar ‘t Pontje die aangaf dat er wel wat meer reuring op het Castellumplein zou mogen? Hebben we hier geen actieve kunstenaarsclub die graag aan de weg timmert? Annet Imthorn uit Valkenburg en haar zus Gerie, treden dikwijls gezamenlijk op en zijn razend enthousiast om een kort theaterstuk in het Rijndorp op te voeren. Ze spreken de wens uit dat cultuurmanager Peter Minnee aan het Rijndorp denkt, want ook Christiaan ziet een dergelijk evenement wel zitten. ‘Wij zijn er klaar voor en zetten de mensen wel over’, klinkt het nuchter. Misschien weer met een Valkenburgse borrel ‘t Heen en Weertje erbij? Dat smaakt in ieder geval naar meer.

Dag

Ochtend

Middag

Avond

Maandag

10.00 – 12.00 uur

14.00 – 16.00 uur

Dinsdag

10.00 – 12.00 uur

14.00 – 16.00 uur

Woensdag

10.00 – 12.00 uur

14.00 – 16.00 uur

18.45 – 20.45 uur

Donderdag

10.00 – 12.00 uur

14.00 – 16.00 uur

18.45 – 20.45 uur

De cursussen worden gehouden in een speciaal opleidingslokaal van Rabobank Katwijk, Hoftuinplein 1, 2231GZ Rijnsburg. Voor informatie of aanmelding belt u de Stichting Welzijn Ouderen KRV via (071) 401 63 47. Aanmelden kan vanaf 3 oktober 2011. Doe dit vlug want: vol = vol.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Bij reisburo Katwijk

Wegdromen bij droombestemming G.J. van Zuijlen is gespecialiseerd in de export van bloemen en planten naar Frankrijk vanuit de bloemenveiling Flora Holland te Naaldwijk. Voor het wegrijden van onze bestellingen, rijden onze wagens meerdere malen per week, dubbelbemand, naar Frankrijk. Om ons team te versterken zijn wij op zoek naar een enthousiaste:

Vrachtwagenchauffeur Internationaal (fulltime)

Vanwege de zwangerschap van ĂŠĂŠn van onze kapsters

Wij zijn op zoek naar een gemotiveerd iemand die van aanpakken weet en zowel zelfstandig als in teamverband kan werken. Verder moet je in het bezit zijn van de juiste papieren en beschikken over enkele jaren rijervaring (Frankrijk is een prĂŠ).

hebben wij per direct een vacature voor een

Wij bieden je een verantwoordelijke baan achter het stuur van een van onze mooie en moderne vrachtwagencombinaties

Deze vacature is voor vast, op parttime- of fulltime-basis

Ben je geĂŻnteresseerd in deze functie en/of wil je meer informatie, neem dan contact op met: G.J. van Zuijlen Bloemenexport B.V. Marco van der Aart, tel. 0174 â&#x20AC;&#x201C; 614189, marcovda@vanzuijlen.nl

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega! Functie: Interieurverzorger M/V    

-JOFLEX-

Roeland van den Oever en zijn â&#x20AC;&#x2DC;teamâ&#x20AC;&#x2122;.

Partnergespreksgroep autisme Deze gespreksgroep wordt georganiseerd door psychologenpraktijk CuraMentis en is bestemd voor vrouwen die partner zijn van een man met (een vermoeden van) autisme of een autisme spectrum stoornis. Maar waarover gaan deze gesprekken?

werktijden in overleg.

Reacties kun je richten aan: Ellen de Greef Van Hogendorpstraat 16b 2242 KZ Wassenaar Tel: 070 - 511 11 11 / 06 - 53 25 89 48 e-mail: kapperdegreef@gmail.com

In het centrum van Katwijk is komende zaterdag 17 september een â&#x20AC;&#x2DC;style eventâ&#x20AC;&#x2122;. Die dag zullen vele ondernemers zich presenteren. Reisburo Katwijk zet ook deze dag hun deuren open. Roeland van den Oever en zijn team heten u die dag van harte welkom, en kunnen u die dag alles vertellen over droombestemmingen. Van den Oever geeft aan dat vele droombestemmingen al door het team van het reisburo zelf zijn bezocht, zodat zij u kunnen adviseren om uw droomreis waar te maken. Twee stewardessen zullen namens het reisburo het centrum bezoeken. Die nodigen u uit het reisburo te bezoeken, en onder andere deel te nemen aan de prijsvraag van die dag. Er staan die dag namelijk twee kostuums geĂŤtaleerd en als men het juiste land van herkomst van de kostuums raad, maakt u kans een reischeque te winnen u aangeboden door Reisburo Katwijk. Ook aan de allerkleinste reizigers is gedacht. Die kunnen meedoen aan de kleurwedstrijd en daarmee een Disney pakket winnen. Wilt u wegdromen en inspiratie op doen over droombestemmingen, dan heet Reisburo Katwijk u zaterdag 17 september van harte welkom.

Samenleven met een man met autisme spectrum stoornis (ASS) kan moeilijk zijn. Vaak kunnen hun partners met niemand praten over de specifieke problemen in hun relatie en voelen zij zich in veel opzichten ook niet begrepen door hun omgeving. Ook binnen de kerk en je geloofsbeleving kan dit veel vragen en onbegrip geven. In de gesprekken wordt veel informatie gegeven over autisme. Daarnaast vormt de herkenning bij de andere partners en het uitwisselen van eigen ervarin-

gen een belangrijk onderdeel van de gesprekken. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: wat is autisme, betekenis van autisme in de partnerrelatie, communicatie, de eigen rol, intimiteit en seksualiteit en omgaan met eigen energie. In totaal zijn er zes bijeenkomsten op woensdagochtend van 9.30-11.30 uur. De data zijn: 5 en 12 oktober, 2, 16 en 30 november en 14 december. Er zijn maximaal acht deelnemers per cursus. De cursus wordt gegeven in de Psychologenpraktijk CuraMentis aan de Kerkweg 2 te Valkenburg. Meer informatie kun je krijgen bij Marjolein Post of Hester Lever, tel. 06-23201664 of 06-22585033. Direct aanmelden? dit kan op het algemene aanmeldformulier op www.curamentis.nl.

t +FCFOUXFSL[BBNJOFFOLMFJOFOHF[FMMJHUFBNEBUTBNFO EFJOUFSJFVSWFS[PSHJOHEPFU t +FTUBSUATPDIUFOETPNVVSNFUFFODPMMFHBFOKVMMJFXFSLFO UPUPGVVS t +FXFSLUNJOJNBBMPDIUFOEFOQFSXFFLFOKFXFSLUPNEFXFFL PQ[BUFSEBHNJEEBH t "BOWBOHQFSEJSFDU

3FBHFSFOPGNFFSJOGPSNBUJF WBDBUVSF!PMZNQJBTQPSUOM

EXPORTATION DE FLEURS

        Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een

Chauffeur/aankomend verkoper

1FSQPTU 0MZNQJB4QPSUBOE)FBMUI %F)PPHF,SPDIU 51/PPSEXJKL

Wij zoeken iemand die: - In het bezit is van rijbewijs B/C/E + chauffeursdiploma - Leeftijd tussen 20 en 30 jaar  

 

 

  - Bij voorkeur kennis heeft van de Franse taal, maar dit is niet vereist Wij bieden een afwisselende baan met een goede salariĂŤring. Heb je interesse of wil je meer informatie, neem dan contact op met: Jos Beckers, tel. 06-53704679. Ook kun je een mail sturen 

Is uw sloot al op orde?

Wij vragen voor ons restaurant:

MEDEWERKER BEDIENING m/v - 4/5 dagen per week - leeftijd vanaf 20 jaar

Wij bieden een afwisselende baan, goede salariĂŤring, gunstige arbeidstijden met een wisselend dienstrooster. Schriftelijke of mondelinge sollicitaties richten aan:

Pannenkoekenboerderij Katwijk Wassenaarseweg 79, 2223 LA Katwijk Z.H. Tel. 070-5111500

Tuincentrum de Schouwbrug zoekt op korte termijn een

NIEUWE MEDEWERK(STER) voor de afdeling bloemen..

Ervaring in de bloemsierkunst is een must. Het gaat om een fulltime baan. Ben je geĂŻnteresseerd in een leuke maar drukke baan reageer dan snel naar tel: 070 5119044 / 06 51245025 of stuur je cv naar

Tuincentrum De Schouwbrug Schouwweg 1 2243 BA Wassenaar

Dit jaar was het van april tot en met juni zeer droog. Vanwege de droogte zijn in deze periode droogtegevoelige veenkades extra geĂŻnspecteerd, om bij uitdroging op tijd maatregelen te kunnen nemen. Het neerslagtekort heeft ook gevolgen gehad voor de waterkwaliteit. Door gebrek aan regenwater was er onvoldoende water om de sloten, vaarten en kanalen door te spoelen. Na de droogte kreeg Rijnland halverwege juli te maken met veel neerslag. Rijnland heeft er toen voor gezorgd dat het regenwater op tijd is afgevoerd. Wateroverlast is daarmee zoveel mogelijk voorkomen. Tijdens langdurige droge perioden en hevige regenbuien is het belangrijk dat de sloten, vaarten en kanalen de functie kunnen bieden waarvoor zij zijn gemaakt, namelijk het aan- en afvoeren en bergen van water. Overmatige plantengroei kan juist bij dergelijke weersomstandigheden de aan- en afvoer belemmeren. Het water kan daardoor niet snel het gebied instromen of verlaten. Om problemen met de aan- en afvoer en berging van water te voorkomen moeten de sloten worden onderhouden, door de overmatige plantengroei te verwijderen. Een verantwoordelijkheid die ligt bij de (aangrenzende) eigenaren van de sloot. Dus ook mogelijk bij u! Let op, dit onderhoud is niet vrijblijvend. U bent verplicht onderhoud te plegen op grond van de Keur en de legger-oppervlaktewateren van Rijnland als u een (aangrenzende) eigenaar van de sloot bent. Het onderhouden van een sloot bestaat uit: s Het verwijderen van overmatige plantengroei (*) uit de sloot; s Het verwijderen van plantengroei in en voor duikers; s Het snoeien van houtachtige gewassen die over de sloot hangen; s Het maaien en ophalen van slootkanten; s Het verwijderen van materiaal dat niet in een sloot thuis hoort. (*) Als de sloot breder is dan drie meter, mag aan elke zijde van de sloot over 10% van de breedte van de sloot begroeiing blijven staan. Rijnland onderhoudt zelf de belangrijkste sloten, vaarten en kanalen. Dit zijn de hoofdwa-

tergangen. Rijnland houdt bij deze werkzaamheden rekening met de Flora- en faunawet. De eigenaar van de grond langs de hoofdwatergang moet het verwijderde slootvuil op zijn grond accepteren. Dit is geregeld met de ontvangstplicht uit de Waterwet. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor ontvangst en eventuele afvoer van het slootvuil.

de schouw kunt u vinden op: www.rijnland.net/schouw Het hoogheemraadschap van Rijnland maakt gebruik van servicenormen. Kijk voor andere publicaties en algemene informatie op www.rijnland.net.

In het najaar controleert Rijnland of de sloten voldoende zijn onderhouden. Deze controle heet â&#x20AC;&#x2DC;de schouwâ&#x20AC;&#x2122;. Op 3 oktober 2011 start de najaarsschouw in een negental polders in het bollengebied, te weten: Beekpolder, Berg- en Daalpolder, Hogeveensepolder, Mottigerpolder, Noordzijderpolder-Noord en -Zuid, Polder Het Langeveld, Zilkerpolder en Zwetterpolder. Op 1 november 2011 start de najaarsschouw in de rest van het gebied van Rijnland. Het onderhoud in en aan de sloot moet voor aanvang van de schouw zijn uitgevoerd. Als tijdens de schouw blijkt dat een sloot onvoldoende is onderhouden, start Rijnland een handhavingsprocedure. Meer informatie over de Keur, de legger-oppervlaktewateren en alle andere zaken rondom

Droge voeten, schoon water


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Daar vraag je me wat........????? Een keer per maand doen een vijftal Rijnsburgers hun ‘zegje’ over een bepaald onderwerp. Deze keer gaat het over social media. Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Maar tegenwoordig zijn de iPhones en andere smartphones niet meer aan te slepen want daar kan je veel meer mee. Telefoneren is niet meer hoofdzaak van de telefoon. Je moet dag en nacht in contact met je vrienden staan. Anders tel je niet meer mee. Voor veel mensen werkt dit verslavend. Hoe ver moet je hier in gaan. Moeten er gedragregels komen voor social media? De stelling luidt: ‘SOCIAL MEDIA IS ASOCIAAL’. U mag natuurlijk reageren. Ons emailadres is: redactie@derijnsburger.nl. Ik heb een haat en liefde verhouding met social media. Laat ik beginnen met de positieve kanten van onze relatie. Websites als Twitter, Hyves en Facebook zijn erg handig om je sociale contacten te onderhouden. Binnen vijf minuten ben je weer helemaal op de hoogte wat iemand die dag heeft gedaan en wat er in hun omgaat. Maar dit heeft ook een keerzijde. Iedereen die beweert social media alleen Carin van der Mey Student maar te gebruiken om contacten te onderhouden liegt. Want meestal is het ook om mensen in de gaten te houden en nieuwtjes te vissen. Tenzij je natuurlijk alle 500 ‘vrienden’ je echte vrienden zijn en die ook regelmatig spreekt, dan heb ik niets gezegd. Ook ik ben schuldig aan deze misdaad. Als ik bij vrienden ben komt het woord Facebook, Hyves of Twitter dan ook vaak voor. ‘Heb je mijn ‘www’ nog gelezen?’ of ‘Ik zag op Facebook dat je vertraging had vandaag.’ Het zijn typische voorbeelden van hoe een gesprek kan gaan. Je hoeft niet eens meer te vragen wat iemand die week heeft gedaan, want dat heb je allang gelezen. Je klikt op ‘vind ik leuk’ en we kunnen weer over een ander onderwerp gaan praten. Maar er is één ding waar ik me echt mateloos aan kan irriteren. En dat is dan ook gelijk de asociale eigenschap die social media met zich mee draagt. Ik heb het over de mensen die in gezelschap met hun mobiel zitten te spelen. Al is het een spelletje spelen, een tweet plaatsen of lopen te ‘WhatsApp-en’ (wat trouwens het meest irritante geluidje ooit met zich meebrengt) het staat gewoon asociaal. Het staat zo respectloos als je een gesprek met iemand probeert te voeren terwijl diegene half lachend en druk typend naar een mobiel zit te staren. Dat is nu het nadeel van de nieuwe technologie. Hoe meer dingen je op je telefoon kunt doen hoe meer we er aan gehecht raken. Ik denk dus dat het niet zozeer aan social media ligt, maar aan de manier waarop en hoe vaak we het gebruiken.

Afgaand op het stereotype beeld van mensen die de hele dag mobiel internetten, twitteren of hyven, zou je kunnen stellen dat het gebruik van iPhones en andere moderne mobieltjes in gezelschap asociaal is. Gesprekspartners in een en dezelfde ruimte zijn immers niet in beeld. Toch gaat het te ver om te beweren dat sociale media asociaal zijn. Daarvoor zitten er te veel mooie kanten aan so- Henk Hogewoning Eigenaar ciale media. Een voorbeeld: TxT/Hoogte je kunt via Twitter en LinkedIn heel snel grote groepen mensen deelgenoot maken van nieuws of persoonlijke wetenswaardigheden. En als ik zie hoeveel pret mijn dochters van zeven en negen hebben met hun Hyves-pagina (‘Pap, ik heb nu 99 vrienden’) dan moet je toch gewoon blij zijn? Of wat te denken van de tweets van BN’ers en lokale politici die hun vaak ludieke mening geven over actuele kwesties. En dan hebben we het niet eens over de revoluties in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waarbij Twitter en Facebook een belangrijke aanjagende functie hebben. Geen kwaad woord dus over de sociale media. Het zijn gewoon effectieve en snelle communicatiemiddelen - niet meer en niet minder. Bovendien kun je met even veel gemak ook over de gewone telefoon en de tv beweren dat die asociaal zijn. Immers, ook deze media kunnen mensen afhouden van persoonlijk contact. Maar daar hoor je tegenwoordig niemand meer over. En bent u nog niet overtuigd? Weet dan dat uit onderzoek blijkt dat met name jongeren hun iPhone weer steeds vaker gebruiken om af te spreken met vrienden. Want na al het getwitter, gehyves en noem maar op, blijkt de behoefte aan live in plaats van virtueel contact nog steeds heel groot te zijn. Dus asociaal? Welnee, het is gewoon een beetje een omslachtige manier om af te spreken bij iemand thuis of in de kroeg.

Voor vele ouderen onder ons is het best handig om te weten wat met deze stelling wordt bedoeld. Social Media is een verzamelnaam voor alle internet toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen. Dat kan o.a. met Facebook, You Tube, Linkedin, Hyves, NuJij en Twitter. Ook Schoolbank behoort hierbij. Het is een massamiddel qua bereik. Het Hilde Rost is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Ook Voormalig raadslid de integratie in bedrijven zet door. Het gaat er dus niet om dat Social Media er is, maar wel het gebruik er van. Een sterk punt is bv. in Libië, Syrië en Egypte daar heeft Social Media een belangrijke rol gespeeld. Een zwak punt is dat het verslavend kan werken en niet altijd betrouwbaar en vaak ook niet waar is. Te pas en te onpas wordt er getweet. Is het nu zo belangrijk te tweeten over wat je gegeten of gedaan hebt. Zelfs hele bevallingen worden er getweet. Tweeten wordt dan het meeste gedaan in de auto, op de fiets en op de wc. Elke dag moet er beslist getweet worden. Ik vraag me dan ook af of het wel voldoende bekend is dat wanneer je op YouTube een filmpje zet of iemand bespottelijk maakt dit er niet meer af te krijgen is. Of dat loverboys ook gebruik maken van Social Media! Daarnaast moet je je aanmelden om in te loggen en daar geef je weer een stukje privacy mee weg. Toch kan ik Social Media niet asociaal noemen. Aan de ene kant maakt het je rijker. Je kunt veel informatie vergaren en je bent altijd bereikbaar. Aan de andere kant maakt het je armer omdat er minder fysiek contact is. Het is echter belangrijk hoe je er mee omgaat. Ik kan me best de ergernis van ouders begrijpen als hun kind helemaal van de wereld is met dit huidige fenomeen. Probeer goede afspraken te maken en blijf waarschuwen voor de bekende gevaren.

De langspeelplaat is weer terug. Waarom? Geen idee. Het verwondert me ook wel een beetje; want voor een langspeelplaat moet je eens even rustig gaan zitten. Terwijl de apparatuur steeds fijner en kleiner wordt. Je kunt je eigen favoriete muziek downloaden en meenemen bij voorbeeld, overal en altijd. Dat kan heel verslavend zijn. En zo fiets je met oordopjes in door het dorp. Je neemt deel Erik Schuddebeurs Predikant aan het verkeer, en toch ben Valkenburg je een ‘eenzame’ fietser, helemaal op jezelf met je eigen muziek en nauwelijks bereikbaar. Het lijkt er op dat een iPhone of een smartphone ook zo’n effect kan hebben. Zo’n apparaat kan van alles, ‘oneindig’ veel meer dan telefoneren. Dat was nog niet zo lang geleden anders -of toch niet... Zo zat iemand met vrienden in een restaurant. Er hing een gezellige sfeer. Opeens staat er een man op en die roept: ‘Wilt u allemaal een moment stil zijn; want ik zit hier te bellen en kan niet goed verstaan wat er gezegd wordt’. Dat houd je nu niet meer voor mogelijk. Je weet natuurlijk niet waar dat gesprek over ging, maar zou je die man verslaafd kunnen noemen aan zijn bereikbaarheid? De mensen keken er even van óp en praatten toen (gelukkig) gewoon verder. Vandaag zit ‘iedereen’ te bellen en zo. Het lijkt er op alsof het voor heel veel mensen belangrijk is om 24 uur per dag bereikbaar te blijven. Die bereikbaarheid kan in sommige situaties natuurlijk heel erg nodig zijn, zoals in dagen van ziekte. Maar zou er doorgaans bij veel bellers niet iets anders achter zitten? Zou het de behoefte kunnen zijn om ergens bij te horen en om gehoord te worden? Dát lijkt mij iets om rustig over na te denken, bij voorbeeld bij de klanken van een langspeelplaat.

Henk Westra: De mensheid heeft altijd al op allerlei manieren contact met elkaar gezocht. Belangrijke informatie, maar ook nieuwtjes werd eeuwenlang op papier uitgewisseld. De mensheid is van nature nieuwsgierig. Met de komst van de telefoon kwam het uitwisselen van informatie in een stroomversnelling en ook de wijze waarop veranderde Henk Westra drastisch. Hoor en wederhoor deed zijn intrede. Niet meer Facilitair manager horeca wachten op een antwoord, neen via een telefoongesprek vernam je dat direct. Men moest daar vaak wel voor thuis zijn. Dat veranderde met de komst van de mobiele telefoon, opeens waren we overal bereikbaar en wat dat teweeg heeft gebracht kunnen we dagelijks zien. Overal tref je bellende mensen aan. Tegenwoordig veelal geluidloze mensen, hun vingers suf tikkend op een piepklein toetsenbord. Ze zijn dan bezig op Internet, Twitter, Hyves of Facebook, de zogeheten sociale media. Mogelijk geworden door de komst van de smart-phone. De nieuwe sociale media hebben ervoor gezorgd dat iedereen tegenwoordig, heel belangrijk is. Dat streelt onze ijdelheid en steeds vaker laten we daarom de hele wereld te pas en onpas weten wat we doen en denken. Voor de directe omgeving hebben we echter nog nauwelijks een echt luisterend oor. Van parlement tot raadszaal, gesprekstof genoeg, alleen niemand die nog luistert, men heeft het te druk met het mobieltje of de IPad. In de koffietent of schafkeet, geen gesprekken meer maar driftig tikkende vingers. Hetzelfde geldt voor veel restaurants. Het dagelijks leven wordt beheerst door de sociale media, maar ook op vakantie kunnen we niet zonder. Buienradar regeert ons dagje uit. Campings uitgerust met draadloos internet, worden bevolkt door volkstammen voorovergebogen families. Kinderen tikken hun vingers blauw, de speelweides blijven leeg. Is Sociale Media daarmee asociaal? Neen, maar de gebruikers ervan, veelal ongemerkt, wel.

Cursus Vet Cool ‘afslankcursus voor jongeren’ De Ledenservice WWZ-Mariënstaete-Valent start in samenwerking met haar diëtisten op 25 oktober van 16.00-18.00 uur met de cursus Vet Cool. De cursus wordt gehouden bij sport- en fitnesscentrum Multisport in Rijnsburg en bestaat uit acht bijeenkomsten van elk één uur voedingsadvies en één uur sporten onder deskundige begeleiding. Met een verwijsbrief van de huisarts, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Bij de stempelpost bij de aanleunwoningen van de Vlietstede konden bewoners en omwonenden ‘proeven’ aan de renovatieplannen voor deze woningen. (Foto: pr).

Op de fiets uitgebreid kennis maken met Dunavie Deze zomer was het een jaar geleden dat de inwoners van de gemeente Katwijk een ‘nieuwe’ woningcorporatie kregen. Een jaar waarin Dunavie hard heeft gewerkt aan het neerzetten van de nieuwe organisatie en uitstraling van Dunavie. De hoogste tijd om uitgebreider kennis te maken met elkaar tijdens de open dag afgelopen zaterdag. Op deze dag opende Dunavie haar deuren aan de Valkenburgseweg. Huurders konden daar terecht voor een hapje, drankje, leuke activiteiten en rondleidingen door het kantoorpand. Ook was er een informatiemarkt waar huurders gratis advies kregen over veiligheid, klussen en prettig wonen. Directeur Alfred Busser hield spreekuur: huurders konden met hun vragen bij hem terecht. Ook voor kinderen was er van alles te beleven: er was een ballonnenclown, ze konden zich laten schminken of een glittertatoo laten zetten. En er was een ballonnenwedstrijd. Huurders die graag sportief bezig zijn, konden deelnemen aan de DunaFietstocht. Een route van ongeveer 25 kilometer langs onze woningen en projecten. Ook een aantal monumenten -die geopend waren vanwege de Open Monumentendag- was in de fietstocht opgenomen. Bij de stempelpost in Westerhaghe en bij de aanleunwoningen van de Vlietstede konden bewoners en omwonenden ‘proeven’ aan de plannen voor deze twee projecten. Tijdens de open dag presenteerden we ons nieuwe ondernemingsplan in de vorm van een krant. Het ondernemingsplan schetst de uitdagingen voor de jaren 2011-2014.

We hebben veel ambities: we willen onze bestaande woningen in stand houden, zodat mensen er met plezier kunnen wonen - ook als ze ouder worden. Daarin staat de klant centraal. We willen ‘Samen aan de DIS’. En DIS staat in dit geval niet voor iets lekkers op tafel, maar voor onze kernwaarden: Duidelijk, Integer en Sociaal. Daarnaast wil-

len we meegroeien met de gemeente Katwijk en bijdragen aan duurzaamheid. Al met al mag de open dag van Dunavie een succes worden genoemd. Het weer was goed, de sfeer nog beter en huurders hebben een beter beeld gekregen van wat er allemaal achter de schermen bij Dunavie gebeurt.

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Na

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat. Een behandeling kost € 35,U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Naast het voedingsadvies wordt wekelijks een uur gesport in het sport- en fitnesscentrum Multisport onder deskundige begeleiding van een sportinstructeur. Het groepsverband is de grote kracht van deze cursus, de jongeren kunnen elkaar stimuleren en ervaringen uitwisselen. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met de Ledenservice van WWZMariënstaete-Valent. Op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar via tel. 4093223 en/ of e-mailadres ledenservice@zorggroepwmv.nl. Kijk ook eens op www.zorggroepwmv.nl, hier vindt u ook de volledige cursusplanning.

De oplossing is Lypossage!

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

Tijdens de cursus leren jongeren (12-18 jaar) in groepsverband wat een gezond eet- en leefpatroon is. Er wordt o.a. aandacht besteed aan gezonde voeding, tussendoortjes en feestjes, zelfwaardering en het effect van bewegen. Ook leren de jongeren om te gaan met de moeilijke momenten tijdens het lijnen. De diëtisten geven de jongeren genoeg handvatten om zelf hun leefstijl te wijzigen. Voor de ouders wordt een informatiebijeenkomst gegeven. Met steun van de ouders zullen de jongeren een beter resultaat bereiken.

bellen na 18.00 uur of in het weekend Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Ondertekening school ‘t Duyfrak. (Foto: pr).

School, peuterspeelzaal en kinderopvang onder één dak

‘t Duyfrak krijgt een brede school Vijf partijen hebben afgelopen maandag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de bouw van een nieuwe brede school in de wijk ‘t Duyfrak in Valkenburg. De Vereniging voor Christelijk onderwijs te Valkenburg (VCO), stichting Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek (OBODB), Stichting KOK Kinderopvang, Stichting Peuterkring Katwijk en gemeente Katwijk verklaren met deze samenwerkingsovereenkomst de ambitie te hebben gezamenlijk een brede school in ‘t Duyfrak in Valkenburg te realiseren. In de nieuwe brede school krijgen alle genoemde partners een plek. Het wordt een gebouw met daarin twee basisscholen; een openbare basisschool en een protestants Christelijke basisschool , een peuterspeelzaal en kinderopvang onder één dak. De partners zijn er van overtuigd dat hierdoor niet alleen

voor iedereen goede huisvesting gevonden is, maar ook dat deze samenstelling van het gebouw talloze mogelijkheden biedt voor samenwerking.

OBODB die rol gaat vervullen. De beide schoolbesturen zijn, na realisatie gezamenlijk eigenaar van het gebouw.

Rol van de gemeente Bouwen in 2013 De nieuwe brede school komt te staan in Dorpsweide, naast de voetbalvelden van Valken ‘68 en de nieuwe ijsbaan. Hoe het gebouw er uiteindelijk uit komt te zien, is nog onbekend. De partners gaan nu eerst gezamenlijk de uitgangspunten voor het ontwerp van het gebouw in Programma van Eisen opstellen, dan wordt een architect geselecteerd en vervolgens worden de eerste ontwerpen gemaakt. De partijen willen dat er in 2013 gebouwd gaat worden Omdat vanuit de wet op het Primair Onderwijs het noodzakelijk is dat één school de opdrachtgever is wanneer meerdere scholen in één pand worden gevestigd, hebben de partners afgesproken dat stichting

De gemeente is bij wet verplicht te voorzien in voldoende onderwijshuisvesting en dat is ook de reden dat de gemeente een partij is in deze overeenkomst. De gemeente financiert de bouw van de brede school en heeft ook een toetsende en controlerende rol. Het is in Katwijk uniek dat twee scholen onder één dak worden gehuisvest. Het is al 20 jaar niet voorgekomen dat in Katwijk een volledig nieuwe school wordt gerealiseerd. Dat vier partijen samen gebruik gaan maken van één gebouw sluit volledig aan bij de visie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk dat maatschappelijke gebouwen zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt dienen te worden.

Toch oplossing gevonden voor kas Wellantcollege Het ziet ernaar uit dat er een tussenweg is gevonden om toch een kas op het vernieuwde schoolplein van het Wellantcollege aan de Sandtlaan mogelijk te maken. Een eerder voorstel van de school strookte niet met de gemeentelijke Welstandsnota en het Beeldkwaliteitsplan voor dit gebied. De commissie Welstand moest het daarom afwijzen. Door Nico Kuyt De school had een educatieve noord-zuid gelegen kas bedacht die

in drie delen was opgeknipt. Aan het zuideinde zou een gedeelte komen waar de leerlingen zich kunnen bekwamen in de teelt van bloemen en planten. En in het midden een zogeheten A&O-ruimte voor het onder andere leren van het aanleggen van een sierbestrating in de wintermaanden als buiten de vorst in de grond woedt en dit daar niet mogelijk is. In het noorden was in de kas een ruimte bedacht voor opslag. Dit gedeelte zou dichte wanden gaan krijgen. Echter, de commissie Welstand keurde het af. Volgens de gemeentelijke regels

moet namelijk aan de straatzijde de openheid worden gewaarborgd. En een geheel dichte wand hiermee is in strijd. De commissie plaatste de suggestie om de kas dan maar geheel om te draaien, waardoor het met transparant glas bekleedde teeltgedeelte aan de straatzijde zou komen te liggen. Maar hier had de school weer moeite mee. Die komt nu met een ander voorstel en gaat daarvoor een geheel nieuwe aanvraag indienen. Daarbij wisselt de opslag met de sierbestrating. Zo zal in de wintermaanden het bestraten vanaf de weg te bewonderen zijn

en wordt in de overige maanden door de leerlingen gebruikt voor de kweek in potjes van plantjes door het zaaien en stekken. De architect gaat deze oplossing nader uitwerken op de tekening. Met grote zekerheid zal de commissie het nieuwe voorstel goedkeuren. De aanleg van de kas is het sluitstuk van de verbouwing van de school. Deze heeft voor het begin van dit schooljaar een uitbreiding gekregen aan de achterzijde van het gebouw, waar ook het schoolplein is gesitueerd.


! S I T A GR ƐƚŽŽŵƐƚƌŝũŬŝũnjĞƌ Actie loopt van 1 september t/m 30 oktober 2011

ďŝũĂĂŶŬŽŽƉǀĂ

ŶĞĞŶ͗

BE

OP

EK ST O

DE BEST-E DIENST R VERLENE PERSO O OPLOS NLIJKE SINGE N

AUGUSTUS

(QHUJLHNRVWHQ SHUMDDUî

2011

DESKU NDIG ADVIE S

OP UW TIJD B EZ EN GE ÏNSTAL ORGD LEERD

A-40% ENERGIEKLASSE

ZANUSSI WARMTEPOMPDROGER ZTH 485

*

669,-

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden voor bezorgen en installeren

PROBL EME VERHO N SNEL LPEN

MAKK EL OMRU IJK ILEN'H SXQWHQYDQ YHUVFKLO

Voorstraat 31B - 33 2225 EL Katwijk ZH Telefoon (071) 401 64 22 www.peursum.nl

Electro World is onderdeel van

* Vraag in de winkel naar de voorwaarden voor bezorgen en installeren

Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL ELECTROWORLD.NL

NU IN DE SHOWROOM: DE NIEUWE KIA RIO STANDAARD OPMERKELIJK PRIMEUR! BELASTINGVRIJE BENZINEEN DIESELMOTOREN

KIA RIO

v.a. € 11.695,-

Gem. verbruik: 3,2 – 6,3 l/100km, 15,9 – 31,2 km/l. CO2-uitstoot: 85 – 147 g/km.

Getoonde model kan afwijken van standaarduitvoering. De afgebeelde lichtmetalen velgen zijn niet leverbaar in Nederland. Verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, inclusief BTW/BPM, exclusief metallic lak, kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Leasetarief o.b.v. 48 maanden en 15.000 km/jr. Full Operational Lease via Kia Autolease. Tarief is excl. BTW en brandstof en incl. rente, afschrijving, reparatie, onderhoud en banden, houderschapsbelasting en all-risk verzekering. Onder voorbehoud van kredietacceptatie. SE&O. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

lease v.a. € 249,-/mnd

www.kia.nl


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

RDC speelt in hoofd- en eerste klasse

Competitie Bridge Club Rijnsburg weer van start

Nationale damcompetitie van start Zaterdag start voor dammend Nederland de nationale competitie. De Rijnsburgse Damclub is met twee tientallen vertegenwoordigd in de hoofd- en eerste klasse. Beide teams zijn vorig jaar gepromoveerd. Voor het eerste tiental is het erg belangrijk om zich dit jaar te handhaven in deze klasse. Met het vertoonde spel van het afgelopen seizoen moet dit zeker mogelijk zijn. Het tweede tiental zal heel wat meer moeite hebben om zich in de eerste klasse te handhaven. Bijna alle tegenstanders zijn, op papier, sterker, maar gelukkig is dit niet altijd bepalend. Volgende week meer over de verrichtingen van beide teams.

Club In tussen wordt er natuurlijk op de vrijdagavond gespeeld om het clubkampioenschap. In de hoofdklasse had Arno Kooloos grote moeite met het sterke positionele spel van Cor van Dusseldorp. Met grote overmacht won Cor dan ook deze partij. Steven den Hollander maakte een beginnersfout door op een zogeheten ‘zetje’ te spelen tegen Richard Kromhout. Dom, want Richard maakte geen fout en won dan ook de overgebleven stand. Remise spelen en toch een beetje winnaar zijn, dat overkwam Jan Schijff die met gedegen spel zijn tegenstander Eric Jan van Reenen knap op een puntendeling hield. Eric Jan was niet blij, maar Jan was de morele winnaar van deze partij. Arie Schoneveld was bang een schijf te verliezen in de opening maar hij wist met goed spel deze schijf toch eenvoudig veilig te stellen. Tegen-

Na een paar weken vakantie, kwamen vorige week dinsdagavond de leden van Bridge Club Rijnsburg weer bij elkaar. Het was de eerste speelavond in het nieuwe seizoen. Nieuwe leden zijn van harte welkom in de kantine gemeentewerf, Korte Voorhouterweg 12. Voor meer informatie zie ook www.nbbportal.nl. Tijdens de eerste speelavond is er in de A, driemaal Slam geboden en tweemaal + 1 gehaald. In de B is door Riet en Cees met spel 12- 6 ruiten gedoubleerd gehaald. standster Laura Andriessen kwam vervolgens onder druk te staan en Arie verzuimde zelfs een misschien wel winnende voortzetting. De doorbraak combinatie die genomen werd betekende een remise waarmee beide spelers tevreden waren. In de eerste klasse wist Rinus Kromhout een doorbraak te forceren op de lange vleugel van Anton van Dusseldorp. De dam die daarna op het bord kwam bracht een snelle winst voor Rinus. Kees Majoor gaf Jan Lute de mogelijkheid om een remise te behalen. Met veel moeite wist Jan deze remise te vinden en hij was dan ook zeer tevreden met dit punt. Martijn Boekee lijkt ook klaar voor de nationale competitie. Met uitstekend spel werd Jac. van Delft naar een nederlaag gespeeld. Jacob Hoek was niet opgewassen tegen het listige spel van Teun de Kluiver. Met een slagzet werd deze partij in het voordeel van Teun beslist. Marco de Leeuw doet het ook steeds beter. Met zeer goed centrumspel werd Nico Mul bijna van het bord geduwd. In het late middenspel wist Nico met veel kunst- en vliegwerk, en omdat Marco hierin niet de beste voortzettingen wist te vinden, alsnog een remise af te dwingen. Vrijdag weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen in het clubkampioenschap van RDC.

Uitslag lijn A: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 -

Vorige week is er een prachtig reclamebord langs het eerste veld van Rijnsburgse Boys bij gekomen. Een anonieme gever heeft een bord voor Stichting Oekroe gesponsord. Stichting Oekroe organiseert kinder- en jongerenkampen en doet opknapprojecten, alles samen met de locals in Oekraïne. (Foto: pr).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12

R. Stuifzand & W. Willemsteijn C. van Duin & L. van Duin J. Gräper & J. van Nieuwkoop R. de Mooy & C. de Mooy M. Veeningen & van Starkenburg M. de Best & N. Smittenaar D. de Mooy & H. van Nieuwkoop C. de Mooy & W. van Zuilen M. Langerrak & W. Schroots D. van Duin & A. Wolthaus G. Jansen & C. Bekooy R. Verheij & A. Starkenburg

Door Heleen Schoneveld Dankzij het grote deelnemersveld, de vele sponsoren en belangeloze inzet van artiesten en vrijwilligers werd aan het eind van de dag de balans opgemaakt en kon er een vette cheque van 8.200 euro aan

Hulphond Nederland overgedragen worden.

Jaarlijks evenement De organisatie en opzet van deze sportieve hardloopwedstrijd voor vrouwen was in handen van de ondernemende dames van Ladies’ Circle Aan Zee. Zij kunnen tevreden terug kijken op een zeer geslaagd evenement. ‘Het is de bedoeling om hier een jaarlijks terugkerend hardloopfestijn van te maken, met telkens een ander goed doel om te steunen’, laat Mariëlle Vis van Ladies’ Circle weten. Voor deze eerste editie werd gekozen voor Hulphond Nederland. Mensen met een lichamelijke beperking, epilepsie of diabetes zijn zeer gebaat bij de hulp van

59.17% 57.92% 55.00% 53.33% 52.50% 51.67% 50.00% 46.67% 45.83% 45.42% 45.42% 37.08%

Madjoe verliest eerste punten Man van de wedstrijd, Danny van de Vijver, in actie, nadat hij RBB op 3-1 voorsprong heeft gezet. (Foto: H. Heemskerk).

Dat hadden de spelers van RBB 1 van tevoren niet gedacht om op eigen veld tegen koploper GVVV met 7-2 te winnen. Het publiek genoot van fraai voetbal. Niet in de laatste plaats door de spelopvatting van tegenstander GVVV uit Veenendaal. Want ondanks de grote uitslag door individuele fouten en snelle treffers mag GVVV een aanwinst voor de topklasse genoemd worden. In verband met ziekte en blessures miste Rijnsburg een aantal vaste spelers. Trainer Oosterlee kan echter putten uit een brede selectie. Na vier minuten stond de thuisploeg

met 2 punten voor, gescoord door Martijn Gootjes en Bart Freke. Vijf minuten neemt Rijnsburgse Boys even wat gas terug en laat GVVV zien waarom het tot dusver zo succesvol is geweest in de competitie. In de 17e minuut scoort Van Meegdenburg het eerste punt voor de Veenendalers. De gelijkmaker een paar minuten later wordt oplettend tegengehouden door RBB keeper Richard van Nieuwkoop. RBB is op dreef en 6 minuten later zorgt Damiano Schet voor de 3-1 voorsprong. Danny van der Vijver zorgt voor rust voor nog een treffer zodat RBB met een 4-1 aan de thee begint. In de tweede helft gaan de geelzwarten door met het doelpuntenfestijn.

Orlenski, Gootjes en Van der Vijver zorgen dat de 7 op het scorebord komt. GVVV laat zich niet uit het veld slaan. Het is voor hen Simon Brouwer die na vijf goals tegen het tweede doelpunt scoort. Trainer Oosterlee wisselt tegen het eind van de wedstrijd nog een paar spelers. Met een 7-2 fluit scheidsrechter Wijbenga de wedstrijd tot een eind en ontvangen de spelers een applaus van het publiek. Trainer Oosterlee was na afloop trots op het elftal: ‘Zij moeten het uiteindelijk op het veld de wedstrijd maken’. Zaterdag staat de derby uit tegen vv Katwijk op het programma. Aanvang 14.30 uur sportpark De Krom. Bron: Website RBB.

Madjoe 1 speelde afgelopen zaterdag de eerste competitiewedstrijd. Onder leiding van de nieuwe trainer Han Poortvliet treft het team van Madjoe Fiducia uit Vleuten. Een ploeg waar Madjoe al eerder tegen gespeeld heeft in eerdere competities. Van Fiducia is bekend dat het een fysieke en snelle ploeg is. Madjoe weet dus wat haar te wachten staat.

deze fantastische dieren, die wel zeventig handelingen kunnen uitvoeren zodat hun baasjes een zelfstandiger en menswaardiger leven kunnen leiden. Het was heel bijzonder dat er een aantal bazinnetjes mét hun hulphonden mee renden. Zo werd nog maar eens even duidelijk waarvoor er gerend werd. Plaatsgenote Annette Heemskerk was samen met haar seizurehond Joico naar de start gekomen om de deelneemsters toe te spreken en ze een welgemeend hart onder de riem te steken.

Kwispelen Bij start en finishplaats Beachclub Zomers leek het wel hoogzomer. Kinderen vermaakten zich op het megagrote springkussen, er werd

druk gebruik gemaakt van de massagetafels en er was gelegenheid om te ‘snuffelen’ in de rekken met hardloopoutfits, kekke jurkjes en andere zaken waar vrouwen nu eenmaal heel blij van worden. ‘Het is dat we geen staarten hebben, anders zouden die constant kwispelen’, verzuchtte een van de bezoeksters. De Katwijkse band de Driftkickers en Arie Nijgh van Los Zand zorgden voor de muzikale noot waarbij vele voetjes van de vloer gingen. Als kersje op de taart werd er onder de startnummers nog een groot aantal aantrekkelijke prijzen verloot, zoals onder andere Rituals pakketten, Azurro dagarrangementen en tegoedbonnen voor allerlei verwennerijen. Met dank aan alle

sponsoren en vrijwilligers werd de allereerste Ladies Run Katwijk zeer

stand uitbouwen naar een 3-1 voorsprong. Met een doorloop van Johanna Schoneveld houdt het team van Han Poortvliet wel de aansluiting, 3-2. Na een tegendoelpunt van Fiducia weet Stephan Grootswagers de stand tot een 4-3 te brengen. Kort voor rust scoort Fiducia een schot van afstand en wordt met een magere stand van 5-3 de rust in gegaan.

Geen grip op de wedstrijd Bij de start van de wedstrijd lijkt Madjoe niet goed haar draai te kunnen vinden. Er wordt niet geconcentreerd aan de wedstrijd begonnen, waardoor Fiducia direct een vrije bal in de eerste minuten weet te benutten. Joop Heemskerk, vorig jaar in Madjoe 2 en nu uitkomende voor het eerste team, weet de gelijkmaker te scoren, 1-1. Zoals verwacht is de wedstrijd zeer fysiek en ontstaan er af en toe hevige duels. Dit resulteert in twee gele kaarten al vroeg in de wedstrijd. Een voor een speler van Fiducia en één voor Madjoe zelf. Fiducia kan met een doorloop en een vrije bal de

Eerste Ladies Run Katwijk: vette cheque voor Hulphond Nederland De omstandigheden hadden niet beter kunnen zijn: 275 sportieve dames uit Katwijk en omstreken en prima weercondities. Anita Witzier, ambassadeur van stichting Hulphond Nederland, gaf afgelopen zaterdag het startschot voor de allereerste Ladies Run Katwijk over vijf en tien kilometer.

66.67% 57.50% 57.08% 56.67% 54.58% 51.25% 48.33% 46.25% 42.92% 41.25% 38.75% 38.75%

Uitslag lijn B:

Rijnsburgse Boys voetbalt als kampioen

Bijzonder reclamebord

R. Bijleveld & I. Coopmans C. Koomans & T. Oostdam A. Zwanenburg & A. Zwanenburg H. Riet & P. de Mooy J. de Bruijn & N. van Duijn C. van Iterson & J. van Iterson K. van Beelen & J. van Rossum G. van Delft & P. Klap I. Giesen & T. Lissone W. Kemeling & J. Mudde G. Tegelaar & R. de Mooy J. van Delft & R. van der Spijk

tevreden afgesloten. Op naar de tweede.

Deelnemers met een hulphond aan de run. (Foto: H. Schoneveld).

Ondanks dat Madjoe in de eerste helft heeft ervaren dat de tegenstander zeer fysiek is, gaat het team hier alsnog niet goed mee om. De spelers van Madjoe maken regelmatig overtredingen waarbij Fiducia vrije ballen toegekend krijgt. Ook direct na rust benut het team uit Vleuten na een overtreding van Madjoe nogmaals een vrije bal. Een wegtrekbal onder de korf van Johanna Schoneveld brengt te stand op 6-4. Met een tegendoelpunt komt het team weer op 3 punten achterstand, waardoor Madjoe geen grip op de wedstrijd lijkt te hebben. Met een strafworp van Anne van Egmond wordt de stand weer 7-5, maar Fiducia is niet van plan de wedstrijd uit handen te geven. Met twee korte schoten achter de korf bouwen zij de stand uit naar een 9-5 voorsprong. Wendy Heemskerk weet nog een vrije bal te scoren, maar de wedstrijd is dan al gespeeld. Fiducia brengt de eindstand tot 11-6 en daarmee is het verlies van de eerste wedstrijd voor het team uit Rijnsburg een feit. Geen goede start voor de oranjehemden. Toch zal het team snel dit verlies achter zich moeten laten, want er staan deze week twee wedstrijden op het programma. Als eerste een inhaalwedstrijd tegen Oranje Nassau en zaterdag 17 september speelt Madjoe uit tegen Nio 1. Gelukkig is het seizoen nog lang en zal de komende weken moeten blijken hoe het achttal van Han Poortvliet klaar is voor de competitie om vervolgens bovenin mee te kunnen draaien.

RIJC-jeugd enthousiast over valclinic Hoewel de open training van de RIJC-jeugd zes dagen later werd gehouden door de slechte weersomstandigheden was de belangstelling goed. Bijna dertig jeugdleden van benjamin t/m welp waren aanwezig en genoten zichtbaar van de gedreven wijze hoe Yos Lotens de valclinic aan de jeugd gaf. Ook de bijna vijftien oudere jeugdleden vanaf de pupillen waren erg enthousiast.

Een van de teams van Peursum & Van der Mey. (Foto: pr).

Nu opgeven reünie zaalvoetbalteams Peursum-Van der Mey Drie voetbalvrienden Hans Peursum, Theo van der Mey en Piet de Mooy zijn druk bezig om een reünie te organiseren van het bedrijfsvoetbal. Dit was in de 70er jaren enorm populair. Dit ZAVV-toernooi werd gehouden in Valkenburg, zowel op het veld als in de zaal. Veel bedrijven hadden hun eigen teams. Zo ook Peursum en Van der Mey. Begonnen als VK Peursum ‘Vriendenclub kapsalon Peursum’ en later mede gesponsord door Theo van der Mey ontstond De VC (vrienden combina-

tie) ‘Peursum van der Mey’. Volgens de heren is dit een periode geweest die voor velen onuitwisbare mooie herinneringen heeft achter gelaten. Om die tijd weer eens terug te halen organiseert de VC Peursum van der Mey een spetterende reünie waar iedereen die ooit hierbij heeft gevoetbald, voor is uitgenodigd. Onder het genot van een drankje en een lekker buffetje wil men die goeie ouwe tijd weer eens terug draaien en herbeleven. Bijvoorbeeld het kampioenschap bij het ZAVV-zomeravondvoetbal. En niet

te vergeten het veroveren van de landelijke ‘L’Oréal zaalvoetbal trofee’ om maar een paar hoogtepunten te noemen. Deze reünie is gepland op zaterdagavond 29 oktober van 20.00 tot 24.00 uur en zal worden gehouden in party-zwembadcentrum Theo van der Mey. Noordwijkerweg 37/A te Rijnsburg. Kosten zijn € 10,- p.p. Aanmelden kan bij Piet de Mooy, Kon. Julianalaan 125 te Rijnsburg, tel. 4021547 of per e-mail pjdemooy@casema.nl. Dit kan uiterlijk tot 12 oktober.

Eerst gaven Corry, Tineke en Daphne de normale training, waarbij het werken met fietsbanden erg praktisch was voor het leren van schaatspassen/sprongen. De jongste jeugd was gedisciplineerd bezig onder de stralende zon. Het hoogtepunt was de valclinic, die op twee grote zeilen plaatsvond. Judoka Yos Lotens is de grote initiatiefnemer van de succesvolle lesmethode ‘Vallen is ook een sport’ en heeft dit samen met Consument en Veiligheid ontwikkeld. Het is de kunst om op een leuke wijze te vallen zonder letsel. Het is de bedoeling, dat de eindversie van de methode met handleiding, dvd en instructiekaarten beschikbaar komt voor het bewegingsonderwijs en de grote ontwikkelaar Yos Lotens zal dit binnenkort aan de ministers van WVS en OCW aanbieden. Momenteel krijgt de methode een dusdanige bewerking o.a. naar het schaatsen, wielrennen en paardensport toe.

De jonge schaatsers van RIJC leren hoe veilig te vallen. (Foto: J. Klok). Kindgericht Op zeer kindgerichte wijze van werken met vallen pakte Yos direct de aandacht van de jeugd. Samen met zijn collega werd er een halfuur een scala van oefeningen gedaan, die knap in moeilijkheidsgraad werden opgebouwd. Zijn credo aan de kinderen was: ‘Kijken, luisteren en dan doen’. Eerst gingen alle kinderen schommelen, daarna op hun knieën zonder hun handen uit te steken vielen de schaatsertjes op het zeil. Daarna lieten ze zich vallen vanuit de schaatshouding en vervolgens door te rollen. ‘Alles moest ontspannen gebeuren en door het vele doen moet het een automatisme worden’, aldus Yos, die de kinderen op humoristische wijze bijzonder goed bij de les hield. Daarna lie-

ten de kinderen zich vanuit steun met een afremmende klap zich op het zeil vallen. Het hoogtepunt was het meerollen op de bal om zo ontspannen mogelijk te vallen. Beide valleerkrachten maakten er een zeer leuke en leerzame valclinic van onder zichtbaar genoegen van ouders/trainers en bestuursleden. Yos benadrukte de kinderen om deze training thuis vaak te herhalen.

IJs Daarna ontvingen de jeugdige RIJC-atleten een heerlijk ijsje en werden de ouders op koffie getrakteerd. Na vijftien minuten warming-up-oefeningen begon de valclinic bij de oudere jeugd, die wat moeilijkere oefeningen kregen. Er werd veel met de bal gewerkt en ook hier lukte het Yos en zijn col-

lega Erik om de aandacht van deze groep te krijgen. Met name het ontspannen vallen zonder je handen of armen uit te steken werd in een razend tempo geoefend. Het half uur vloog voorbij en voorzitter Jan Pieter Tensen van de trainingsgroep bedankte daarna de beide valtoppers met instemmend applaus en een envelop met inhoud was uiteraard op zijn plaats. ‘Deze valclinic was uniek in de schaatssport, want dit was nog niet eerder gebeurd’, aldus J.P. Daarna gingen de pupillen schaatssprongen doen o.l.v. Corry en Wim en de C/B-junioren draaiden een krachtcircuitje af o.l.v. Jan Pieter. Ook zij kregen na afloop het felbegeerde ijsje. Wellicht is deze valclinic een idee voor andere verenigingen in de regio. Op www.veiligheid.nl/vallen of www.valtraining.nl kun je er meer over lezen. Yos Lotens, de geestelijke vader van de valtraining is te bereiken via de mail op yoshin@hetnet.nl. Op maandag 26 september wordt de laatste droogtraining voor de pupillen afgesloten met een duinloop en vanaf de C-junioren met de 12e Run/Bike/Run vanaf de Willy Zuid. Kortom de RIJC blijft een dynamische vereniging, waar je nog steeds lid van kan worden. Meer informatie daarover kun je vinden op de website: www.schaatsclubrijnsburg.nl of je belt gewoon Corry Kagenaar op om lid te worden, tel. 4021726.


Geef ons een

D E DA N S S C H O O L I N D E R E G I O

paar dagen

0Č?É&#x153;ŃźÉ&#x2022;Č&#x2021;ǸȽČ&#x192;Č?Ńł

dan geven wij u 30 jaar veiligheid, comfort & gemak! U bent van harte welkom ma t/m vr: 09:00 tot 17:00 uur, zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak? Kom langs in onze showroom of bekijk de website: www.ploegkozijnen.nl

Nieuwe en herhaallessen gaan weer van start Vraag de folder aan Bel: 071 515 46 36 of 071 515 44 44 E-mail: info@danscenterdejong.nl Website: www.danscenterdejong.nl

Voor al uw TUIN- â&#x20AC;˘ T.H.: COMMERCIĂ&#x2039;LE â&#x20AC;˘WERKZAAMHEDEN, RUIMTE in parkeergarage snoeiwerk, tuin onkruidvrij maken, boomsnoeiwerk, bestratingen (ook sierbestrating), aanleg van uw tuin, ook ontwerp. Gratis advies voor uw beplantingskeuze etc. Ingeschreven k.v.k. Ton: 06-20648419.

â&#x20AC;˘

 Tel. 0252 500 900 

IK WIL UW GOUD! Ik geef de hoogste prijzen. Ook gouden en zilveren munten. Tel. 070-4043060 / 06-20754889. U belt, ik kom langs.

â&#x20AC;˘

DW KOZIJNEN BESTAAT 10 JAAR! BEZOEK ONZE NIEUWE SHOWROOM 6VRTVVPV\K ^VYKLUVUaL!

2PLZRVaPQULUKPLVVR TVVPV\K^VYKLU

Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039;

Onze kozijnen voldoen aan de eisen die gesteld zijn in het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

+HRRHWLSSLU +L\YLU 9HTLU :LYYLZ :JO\PMW\PLU

DE KRUIDEN van Jacob Hooy in de museumwinkel van Veldzicht. Open: zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Herenweg 114 te Noordwijk.

â&#x20AC;˘ SPORTMASSEUR (V) heeft tijd voor uw spieren.

1HHYNHYHU[PL De fabricage en montage van

VANAF 1 JULI 2011 T/M 10-10-2011 10% KORTING OVER HET TOTALE AANKOOPBEDRAG

onze producten worden uitgevoerd door onze vakmensen.

Als we de kracht van onze producten in ĂŠĂŠn woord willen uitdrukken, dan kiezen we voor â&#x20AC;&#x2DC;verouderingsvrijâ&#x20AC;&#x2122;. Dat klinkt zo technisch en kil, daarom zeggen we liever: onze kozijnen, ramen, deuren en dakkapellen worden net zo mooi oud als mensen. Maar zonder rimpels of andere ouderdomsverschijnselen. Hoe oud u ook wordt, de producten van DW leven met u mee. En met de

DW Kozijnen: De top in kunststof -HIYPLRLUZOV^YVVT! Taanderstraat 1 2222 BE Katwijk 0UK\Z[YPL[LYYLPUÂť[/LLU

generaties die volgen. U heeft er uitsluitend plezier en gemak van. Dat laten wij u graag zien op onze internetsite en in onze showroom. Van harte welkom!

;LS! 

^^^K^RVaPQULUUS

DE JONG De Voscuyl 40 Oegstgeest

PARTICULIEREN

OPGELET!

van â&#x20AC;&#x2DC;de Bouwmeesterâ&#x20AC;&#x2122; naast Witte Kerk. Afgesloten met eigen overheaddeur en loopdeur. 64 m2 v.v. elektra. P.m. â&#x201A;Ź 400,- excl. Tel. 0252372660.

Uw advertentie verschijnt in de regio:

â&#x20AC;˘ Gez.: oude Van Berkel SNIJMACHINE met hand-

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

wiel. Geef u een goede prijs. Tel. 0544352476.

â&#x20AC;˘gaanDe

junior en de senior voor ZANGLES (klassiek-jazz-pop-funk) naar het Muzenhuis. Al vanaf â&#x201A;Ź 36,55 p.m. Info. www.muzenhuis.nl. LisseSassenheim-Voorhout. Tel. 422 733.

â&#x20AC;˘ ALGEMENE MUZIKALE VORMING (AMV)

voor de junior muzikant natuurlijk bij â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. Ook overdag. Tel. Lisse-Sassenheim-Voorhout. 06-10321154. Al vanaf â&#x201A;Ź 36,55 p.m. Info. www.muzenhuis.nl. Tel. 422 TROUWEN? GE- 733. BOORTE? Tuinversiering te huur. www.defeesttuin.nl. Voor piano-, viool, saxofoon, klarinet, accordeon of Ervaren ZIEKENVER- zangles en nog heel veel ZORGENDE (met ref.) meer ga je natuurlijk naar â&#x20AC;&#x2122;t woont in Wassenaar ZOEKT Muzenhuis. Lisse-SassenWERK in de buurt. PGB heim-Voorhout. Al vanaf â&#x201A;Ź mogelijk. Tel. 06-48461145. 36,55 p.m. Info. www.muzenVan der Kroft & Van der huis.nl. Tel. 422 733. Lans OFFICE MANAGEVoor drums-, congo-, MENT verzorgt op flexibele bong-, djembĂŠles etc. ga je basis het secretariaat voor natuurlijk naar â&#x20AC;&#x2122;t Muzenhuis. bestuurders, commissaris- Lisse-Sassenheim-Voorhout. sen, toezichthouders, advi- Al vanaf â&#x201A;Ź 36,55 p.m. Info. seurs. Huis met het Blauwe www.muzenhuis.nl. Tel. 422 Dak. Wassenaar 070-511 733. 9001. www.office-managers. nl / info@office-managers.nl. Gevr.: Märklin of Fleischmann MODELT.H.: GARAGEBOXEN TREINEN. Tel. 071-5420 in Oegstgeest. Huurprijs v.a. 745. â&#x201A;Ź 110,-. Inl. 06-20773480. T.K.: FIAT PUNTO, ZING MEE met project â&#x20AC;&#x2122;98, 3-drs., 76.000 km. Bininternationale theatermu- nen en buiten als nieuw! â&#x201A;Ź ziek. Repetities wekelijks 1.650,-. Tel. 06-38387327. op ma.avond. Concert: april 2012. Info. 06-40718113. Hulp nodig bij afslanken? www.detroubadours. com. HERBALIFE! Info. 0715651088. Introcursus DWARSFLUIT voor kinderen v.a. 6 50-plusser SCHILDERT, jr. Info. www.fluitles.nl. Tel. saust en behangt uw huis 5891939. weer als nieuw!! Tel. 06-13067762.

Katwijk Leiderdorp

Noordwijk hout Noordwijker

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland

De Zilk

}

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘

VWKLTVU[HNLLURVaPQULU 

DA N S S C H O O L

Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

SECOND TIME FUN. Gezellige 2e hands winkel in damesmode, mt. 36-52. Noordwijk, Schoolstr. 52. Woe. t/m za. van 11.0017.00 uur. Tel. 071-3610128. KLUIVERS schilder-, â&#x20AC;˘stuck-, timmer- en loodgieterswerk. Tel. 06-22831691.

â&#x20AC;˘

Gez.: HULP IN DE HUISH. voor Âą 5 uur p.w. Inl. kuijt@dds.nl.

â&#x20AC;˘

T.H.: GeĂŻsoleerde OPSLAGRUIMTE van 20 tot 300 m2 in Noordwijkerh. Overheaddeur 700x500 en 350x250 en loopdeur. Eigen uitrit naar openbare weg en betonplaat, v.v. gas, elektra (220/ 380), water, gedeeltelijk afgescheiden met verwarming, keukenbl. en toilet. Prijs: n.o.t.k. Tel. 0252372660.

Gehele of gedeeltelijke â&#x20AC;˘ Vwo-, havo, â&#x20AC;˘inboedels, tevens 2e hands vmbo-leerlingen:

mavo, huiskleding en grammofoonpla- werkbegeleiding/bijles aanten, gashaarden, ijskasten, geboden door ervaren A/B tel. 070-3805670. student. Tel. 071-5616768.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

EERHART SierbestraBADKAMER, TEGELting. Voor al uw bestratin- WERK, stucadoren, schilgen en tuinwensen. Bel voor deren, laminaat. Tel. vrijblijvende prijsopgave 06-19110519. 070-3211006. GEZOND en Fit met Vuil tapijt? Laat het PERFECT GYM. Op rusvakkundig reinigen of tige muziek, kracht, stretch huur Mr. Steam. Gratis en ontspanning oef. voor thuisbezorgd. Tol Steam elke leeftijd en elk niveau. Interieurverzorging, tel. In de Varenar en Bloem070-5116612. campschool. Tel. 0704490111. Dak herstellen? Bouma/ Grundeken bellen! VERBOUWING & 5114674-5118394. Uw dak- RENOVATIE. Keukens, specialist! toiletten compleet tegelen, elektromonteur, loodgieter, Speciaal voor uw KLEI- schilderwerk, timmerwerk, NE KLUS belt u de Van isolatie, stucwerk, spachtelBeelenbus, C. van Beelen, putz, badkamer. Bel voor Elektrotechniek, tel. 06- informatie 06-30855847. 54620333. www.klussenjobs.nl BC SIERBESTRA- info@klussenjobs.nl. TING. Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06-55321682.

'POETFO 3BCPCBOL,BUXJKL LPNFOCJKFFO

u nog in de schaduw? â&#x20AC;˘WijZitzagen bomen om en tak-

NPHFMJKLIFEFO8FMMJDIUCJFEUIFU$PĂ&#x2C6;QFSBUJFGPOETLBOTFO

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘ â&#x20AC;˘

ken af. Tel. 070-5111923, b.g.g. 06-53794870.

â&#x20AC;˘

U bent van harte welkom bij GROEN Panelen-lijsten-opplakservice. Binckhorstlaan 293k in Den Haag. Voor info. kijk op www. groenframing.nl of bel 0705115656.

Adenta tandprothese Specialist Alle

n

eringe verzek

6X WSJKXJMMJHFST PSHBOJTBUJF XJM FFO CJK[POEFSF JOWFTUFSJOH EPFO NBBS IFFGU IJFSWPPS POWPMEPFOEF HFME PG 3JDIU VX PSHBOJTBUJF [JDI PQ BDIUFSTUBOETHFCJFEFO JO EF XFSFME EJFOEBOFFOWFS[PFLJOCJKIFU'POET8JOTUVJULFSJOH FO 4BNFOMFWJOH 7PPS NFFS JOGPSNBUJF LJKLU V PQ XXXSBCPCBOLOMLBUXJKLPGCFMUV 

â&#x20AC;˘

TV STUK? REMMELZWAAL BELLEN! Ook kanalen instellen. Prijsopgave vooraf. Tel. 06-20959333.

7FS[PFL$PĂ&#x2C6;QFSBUJFGPOET8JOTUVJULFSJOHFO 4BNFOMFWJOHJOEJFOFOWĂ&#x2020;Ă&#x2020;SPLUPCFS 3BCPCBOL&FOCBOLNFUJEFFĂ&#x152;O

â&#x20AC;˘ Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten?

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO STEUNZOLEN. Erkend t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorg- Klaar terwijl u wacht! verzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Kerkstraat 44 Leiden en Leiderdorp met Noordwijk-Binnen Wim van Zijp, tel. 071Tel. (071) 3611145 5238468 of 06-12028319. www.tcdekampioen.nl.

â&#x20AC;˘

www.tandenwinkel.com

.FFSJOGPSNBUJFWJOEUVPQXXXSBCPCBOLOMLBUXJKL

â&#x201A;Ź 10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x201A;Ź8.00


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 15 SEPTEMBER 2011

Informatieve avond in bibliotheek

Wegdromen bij Reisburo Katwijk

Gamen: verslavend of ultieme vrijetijdsbesteding

Style Event in Badcentrum

Ze maken online vrienden en leren spelenderwijs Engels. Maar ze spelen ook langer door dan ze van plan waren of reageren geïrriteerd of niet als je ze aanspreekt. Gamen brengt jongeren veel goeds, maar kan ook tot problemen leiden. Hoe kun je als ouder je gamende kind opvoeden en begeleiden? Deze vraag staat centraal op de informatieve avond die op woensdag 28 september georganiseerd wordt in de hoofdbibliotheek Katwijk aan de Schelpendam. Onder de titel ‘Gamen: verslavend of de ultieme vrijetijdsbesteding?’ adviseren verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijs/ict-deskundige Erno Mijland ouders om hun gamende kind met open vizier tegemoet te treden en in dialoog te blijven over het gamegedrag en alles wat ermee samenhangt. Het is daarbij belangrijk om een realistisch en genuanceerd beeld van de mogelijkheden en risico’s van games te hebben, kennis ook over wat jongeren aanspreekt in games en hoe de wereld van het gamen in elkaar zit. Kisjes en Mijland schreven het boek ‘It’s all in the games. Gamen is geweldig / Gamen geeft problemen’. Op deze avond in de bibliotheek presenteren zij de opbrengst van hun onderzoek dat bestond uit gesprekken met en enquêtes onder deskundigen (van opvoedkundigen tot experts uit de gamewereld) en met ervaringsdeskundigen: ouders en gamers.

Onderwerpen die aan bod komen tijdens hun luchtige, interactieve presentatie zijn onder andere: - Hoe kan ik tijdig signaleren dat mijn kind problemen ontwikkelt met gamen? - Hoe ga ik het gesprek aan met mijn gamende kind? - Wat is gameverslaving? - Welke regels voor het gamen kan ik hanteren en hoe handhaaf ik die? Ook worden er beelden uit videogames getoond, informatie en adviezen gegeven en is er volop ruimte voor het stellen van vragen. In de pauze is er gelegenheid om, onder begeleiding, te gamen met de Gamecase van de bibliotheek. Hierna is het tijd voor discussie waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat ouders meer begrip krijgen voor de belangstelling van hun kinderen voor het gamen en jongeren gaan inzien dat ouders zorgen kunnen hebbe over de impact van games. Meer informatie over het werk van Mijland en Kisjes is te vinden op www.betergamen.nl. Belangstellenden voor deze avond kunnen kaarten kopen via www. bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar Actueel, vervolgens naar Activiteiten. Kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart (en). Ook in alle vestigingen van bibliotheek Katwijk zijn kaarten te koop: € 5,- voor leden bibliotheek Katwijk en € 6,- voor niet-leden. Graag tot ziens bij deze informatieve avond over een actueel onderwerp.

Kindervoorstelling jeugdtheater Pagetti K&O Katwijk organiseert woensdag 5 oktober een kindervoorstelling gespeeld door Janus van Hal van kindertheater Pagetti. Janus ontdekt een muis in zijn appelmandje. Muis wil de allergrootste appel. Maar die past niet in het holletje van Muis. Ze gaan op zoek naar een nieuw huis voor Muis en maken van alles mee. Een fabelachtig verhaal met een vleugje poëzie en een verrassende ontknoping. Janus van Hal is de speelse verteller met een visuele en clowneske

speelstijl die jong en oud weet te boeien. Door zijn subtiele en interactieve speelstijl raken de kinderen al snel vertrouwd en betrokken bij de voorstelling. Deze voorstelling is voor kinderen van 4-8 jaar en is te zien in het K&O-gebouw aan de Sluisweg 16 te Katwijk op woensdag 5 oktober, aanvang 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij K&O en bij het VVV kantoor. In de voorverkoop zijn ze € 5,- en aan de zaal € 6,-. Het zesde kaartje is gratis. Een leuke voorstelling geschikt voor een kinderpartijtje. Tel. 4016400 (10.0012.00 uur).

Folkconcert in De Roskam K&O organiseert zaterdag 8 oktober het eerste folkconcert van dit seizoen. Dan treedt Jez Lowe and the Bad Pennies in De Roskam op. Jez Lowe heeft een reputatie opgebouwd als een geweldige liedjesschrijver en als muzikaal ambassadeur voor zijn geboorteplek noord-oost Engeland. Hij heeft al meer dan twaalf albums op zijn naam staan en trad de afgelopen twintig jaar overal ter wereld op.

In het centrum van Katwijk vindt zaterdag 17 september een Style Event plaats. Deze dag zullen vele ondernemers zich presenteren in het centrum. Reisburo Katwijk zet ook deze dag hun deuren open. Roeland van den Oever en zijn team heten u die dag van harte welkom. Zij kunnen u die dag alles vertellen over droombestemmingen.

Kaarten voor dit concert op zaterdag 8 oktober in De Roskam, Turfmarkt 2 in Katwijk zijn te verkrijgen bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 te Katwijk (ma. t/m vr. van 10.0012.00 uur), het VVV-kantoor aan de Voorstraat. Reserveren is mogelijk via tel. 4016400. In de voorverkoop zijn ze € 11,- en aan de zaal € 13,-, jeugd < 16 jaar € 6,-. Aanvang van het concert is 20.30 uur.

Roeland geeft aan dat vele droombestemmingen al door het team van het reisbureau zelf zijn bezocht, zodat zij u kunnen adviseren om uw droomreis waar te maken. Want wie droomt er nou niet van die bestemming waar u altijd al een keer

Harriet uit Ghana kort na haar operatie. (Foto: pr).

Weer geslaagde operatie Stichting Open Hearts for Kids Voor de tweede keer binnen zes maanden is het Stichting Open Hearts for Kids gelukt een meisje uit een ontwikkelingsland een nieuwe kans op een gezond leven te geven. De afgelopen maand heeft Harriet uit Ghana in het LUMC in Leiden een open hartoperatie ondergaan. De operatie is mogelijk gemaakt door Stichting Open Hearts for Kids, een Stichting die zich inzet voor kinderen uit ontwikkelingslanden die een medische ingreep nodig hebben maar in hun thuisland niet kunnen worden geholpen. Veelal ontbreken de mogelijkheden om deze kinderen te helpen. Met de medische hulp uit Nederland krijgen deze kinderen weer een toekomst. De kinderen worden tijdens hun vlucht naar Nederland begeleid

door medewerkers van Luchtvaart Zonder Grenzen. Op Schiphol worden zij overgedragen aan Stichting Open Hearts for Kids. De kinderen worden opgevangen in het gezin van één van de bestuursleden en draaien daar zoveel mogelijk mee in het dagelijkse ritme. “Er verandert al zoveel voor zo’n kind, dat wij de dagelijkse gang van zaken zo gewoon mogelijk willen laten doorgaan. We nemen als het ware even de rol van vader en moeder over. Dat is voor de kinderen het beste gebleken en voor de Stichting kunnen we op deze manier de kosten beperken”, legt Margreeth Boesaard, voorzitster van Stichting Open Hearts for Kids uit. “Ze gaan als de gezondheid het toelaat ook gewoon naar school en dat vinden ze over het algemeen fantastisch. Als het zover is dat de operatie moet worden uitgevoerd, begeleiden wij de kinderen gedurende het

Alphacursus weer van start Bent u op zoek naar God of bent u nieuwsgierig naar wie Jezus eigenlijk is en waarom Hij stierf aan een kruis? Tijdens de Alphacursus kunt u antwoorden vinden op dit soort vragen. De Baptistengemeente Katwijk start op donderdagavond 22 september weer met deze kennismakingscursus met het christelijk geloof. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Cursusleider Michael de Jong: “De cursus draait inmiddels al weer vele jaren en dat gaat geweldig! In een geheel open sfeer gaan we op zoek naar antwoorden op vragen die veel mensen bezig houden omtrent geloof ”. De cursus is volgens De Jong uitstekend geschikt voor mensen die op zoek zijn naar antwoorden in hun leven, of net christen zijn geworden, maar ook voor christenen die weer even terug willen naar de basis waar het christelijk geloof om draait. Een cursist: “De Alphacursus heeft mij geholpen om veel le-

vensvragen beantwoord te krijgen. Hierdoor sta ik nu veel sterker in het leven. Ik zou het iedereen aanraden”. De cursus wordt gegeven op tien donderdagavonden en een zaterdag. De startavond van de Alphacursus is op donderdag 22 september is, de laatste avond is op 1 december. De locatie is De Haven aan de Groen van Prinstererweg 1 in Katwijk. De avonden beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus.

hele traject. Ze kennen ons dan ook beter en hebben dan in elk geval een paar ‘vertrouwde gezichten’ om zich heen. De operatie van Harriet is zeer voorspoedig verlopen, hoewel ze in het begin niet veel moest hebben van witte jassen”, lacht Margreeth. “Wij hopen dat het allemaal goed blijft gaan en dat zij binnenkort weer naar huis mag”.

Acties Stichting Open Hearts for Kids is afhankelijk van giften en opbrengsten van speciale acties. Zo wordt 28 september weer een vrouwenavond georganiseerd. Margreeth Boesaard: “Er was alweer een nieuwe aanvraag binnen, maar het betreffende jongetje bleek gelukkig toch in zijn eigen land geholpen te kunnen worden. Er zijn doorlopend contacten met verschillende organisaties in ontwikkelingslanden. Wij verwachten dan ook binnen afzienbare tijd het volgende telefoontje met een aanvraag. Als de vrouwenavond goed verloopt, kan dat kind dan ook binnen afzienbare tijd worden geholpen. Het zou heerlijk zijn als we inderdaad vooraf het geld al bij elkaar zouden hebben, want dat is toch altijd weer een punt van zorg. Maar gelukkig is het ons dankzij vele gulle giften en allerlei acties steeds weer gelukt het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen”. Meer informatie over te stichting is te vinden op www.openheartsforkids.nl.

naar toe zou willen gaan Amerika, Dubai, Mexico en Afrika behoren tot de vele mogelijkheden. Reisburo Katwijk presenteert deze dag diverse droombestemmingen. Zo zullen er twee stewardessen namens het reisbureau het centrum bezoeken om u uit te nodigen deel te nemen aan de prijsvraag. Deze dag staan er namelijk twee kostuums geëtaleerd en als men het juiste land van herkomst van de kostuums raadt, maakt u kans een reischeque te winnen van Reisburo Katwijk. Maar ook aan de allerkleinste reizigers is gedacht. Zij kunnen meedoen aan de kleurwedstrijd en daarmee een Disney-pakket winnen.

Nieuwbouw DSV aan haven opmaat voor nieuwbouw Salem en Duinrand Woonzorgcentra DSV wil in het Katwijkse havengebied een nieuw zorgcentrum met 61 zorgappartementen bouwen. Directeur Gerard Herbrink van de Katwijkse stichting, eigenaarbeheerder van Salem, Duinrand en Vlietstede, ondertekent vanmiddag daarvoor een intentieovereenkomst met wethouder Daan Binnendijk van de gemeente. Met die ondertekening spreken beide partijen zich uit, dat ze gezamenlijk de vestiging van een woonzorgservicecentrum in het havengebied gaan onderzoeken. Dat woonzorgcentrum moet bestaan uit een nieuw appartementencomplex met 61 zorgappartementen en bijbehorende parkeervoorzieningen. Het voormalige rederijpand van M. Parlevliet, een gemeentelijk monument, maakt ook onderdeel uit van dat plan. Dat wordt gerenoveerd en benut voor eerstelijns zorgvoorzieningen en kantoorruimte voor DSV. Volgens de voorlopige stedenbouwkundige opzet komt dat nieuwe centrum langs de Hans van der Hoevenstraat en Van der Vegtstraat. Het plan Haven fase 2 bestaat verder uit zo’n 97 laagbouwwoningen. De zorgappartementen zijn deels ter vervanging van de zorgwoningen in Huize Salem, licht Herbrink

toe. DSV heeft namelijk ook nieuwbouwplannen in de maak voor die voormalige bejaardentehuizen aan de Duindoornlaan en Nolenstraat in Katwijk, die samen 199 kamers tellen. De helft van die zogenoemde ‘intramurale’ zorgwoningen moeten vervangen worden door extramurale zorgwoningen. Dat zijn zelfstandige huurwoningen waar ook de benodigde zorg wordt geleverd. Voor die woningen is ook een indicatie nodig, voegt Herbrink daaraan toe. Die nieuwe woningen zijn niet op het terrein van Salem te realiseren, legt de directeur uit: ‘De kamers in Salem zijn gemiddeld zo’n 25 vierkante meter, die bij de haven worden 70 tot 100 vierkante meter.’ De overeenkomst wordt getekend met het oog op de toekomst, want voor DSV staat volgend jaar eerst nieuwbouw van de Vlietstede in Rijnsburg op de agenda. Pas daarna, op z’n vroegst in 2013, is volgens Herbrink de nieuwbouw in het Katwijkse havengebied aan de orde, waarna de nieuwbouwplannen voor Salem en Duinrand verder kunnen worden uitgewerkt.

Heeft u nog vragen of wilt u zich nu al opgeven voor de Alphacursus? Mail dan naar alphacursus@ baptistengemeentekatwijk.nl of bel Michael de Jong, tel. 06-27363146.

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl

Met plezier muziek leren maken bij de Gemeentelijke Muziekschool Katwijk In de eerste week van oktober start het nieuwe cursusjaar van de muziekschool en voor een aantal cursussen is er nog plaats! In de maand september kun je je nog inschrijven voor allerlei soorten muziekles: van blokfluit tot basgitaar, van jong tot oud, individueel of in een groepje, van beginnend tot gevorderd. Voor een aantal instrumenten, zoals piano, viool en slagwerk is er nog maar beperkt plaats. Als je erover zit te denken om daar les op te nemen, dan moet je je dus snel inschrijven. Voor gitaar (akoestisch en elektrisch) is er zóveel belangstelling dat er helaas een wachtlijst is. En voor bijna alle andere instrumenten is er vast nog plaats als je niet te lang wacht: accordeon, basgitaar, blokfluit, cello, contrabas, dwarsfluit, fagot, harp, hobo, keyboard, klarinet, trompet, orgel, saxofoon en zang. Er is keus genoeg! Kinderen kunnen vanaf een jaar of 8 op elk instrument beginnen. Volwassenen kunnen altijd aan de slag, als je maar gemotiveerd bent. En als je dat graag wilt, dan kun je meestal wel een kennismakings- of proefles met de docent afspreken. Sinds kort is het team van de muziekschool uitgebreid met een docent piano/toetsen lichte muziek, zodat iedereen die zich wil verdie-

pen in de pop, jazz, gospel etc. ook bij de muziekschool aan het juiste adres is.

Orkesten, ensembles en bands Naast muziekles op je instrument, kun je je ook opgeven voor één van de ensembles, orkesten of bands die op de muziekschool repeteren. Jonge, beginnende muzikanten zullen zich al snel thuis voelen in het juniorkest of het strijkorkest “De Gevoelige Snaartjes”. Volwassenen met wat meer ervaring zijn van harte welkom in het salonorkest “Divertimento”, het wereldmuziekensemble of het kamermuziekensemble “Picobello”. Als je meer van pop, rock of jazz houdt, kun je terecht in één van de bands die op de muziekschool repeteren. En dan zijn er nog verschillende ensembles voor specifieke instrumenten: accordeon, dwarsfluit, djembé, saxofoon etc. Kortom: voor elke leeftijd, elk niveau en elke muziekstijl is er wel wat. Natuurlijk kun je deelname aan een ensemble, orkest of band ook combineren met muziekles op je instrument, dat is zelfs een stuk voordeliger!

Jonge kinderen Behalve de instrumentale lessen, zijn er ook diverse cursussen voor jonge kinderen. Voor de allerjongsten (kinderen van 12 tot 24 maanden) is er de korte cursus Muziek

op schoot. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is de cursus Muziek en dans voor peuters het best geschikt. Met allerlei liedjes en spelletjes maken de kinderen op hun eigen niveau muziek, samen met één van de ouders. Beide cursussen bestaan uit zes lessen en worden door het jaar heen aangeboden. Voor de kleuters (4 tot 6 jaar) is er de cursus Spelen met muziek, waarin spelenderwijs de wereld van de muziek wordt ontdekt. De cursus duurt vijftien lessen en wordt twee keer per jaar gegeven. De eerste groep is al begonnen, maar het is nog mogelijk om in de eerste week van oktober in te stromen (tegen gereduceerd tarief). De tweede cursus begint direct na de kerstvakantie. En dan is er nog de cursus Ontdek Muziek! (algemene muzikale vorming) voor kinderen van 7 tot 9 jaar. In deze cursus wordt de muziek verder ontdekt en maken de kinderen kennis met de verschillende muziekinstrumenten en het notenschrift. Deze cursus duurt een jaar en vormt een uitstekende basis voor als een kind later een muziekinstrument wil leren bespelen. In de eerste week van oktober start ook voor deze cursus het nieuwe jaar. Er wordt ook volop gezongen bij de muziekschool! Dat kan al van-

af een jaar of 6 in één van de drie kinderkoren. Behalve leuk, gezellig samen zingen, leer je daar ook hoe je van blad kunt zingen en je je stem mooi kunt laten klinken. Als je op de middelbare school zit en je wilt graag samen met leeftijdsgenoten zingen, dan zul je je vast thuis voelen in het nieuw opgerichte jeugdkoor. Leuke liedjes uit musicals, mooie klassieke stukken, van alles wat! En voor de volwassen zangers en zangeressen is er het ensemble Canzonetta. Als je je stem gericht verder wilt ontwikkelen, kun je je natuurlijk gewoon inschrijven voor zangles.

Professioneel onderwijs Kwaliteit, plezier en enthousiasme is wat de docenten van de muziekschool je bieden. Het zijn professionele musici die zelf veel optreden en opgeleid zijn om goed les te geven. Zij weten precies wat muziek maken zo leuk maakt en hoe ze dat aan jou kunnen overbrengen. Het cursusaanbod is in de loop van de jaren behoorlijk uitgebreid, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Houd je van muziek en wil je wat leren, dan zit je dus goed bij de muziekschool! Meer informatie over de Gemeentelijke Muziekschool Katwijk valt te lezen op de website www.muziekschoolkatwijk.nl.

Het gerestaureerde vaandel van Sint Willibrordus werd aangeboden. (Foto: pr).

Afsluiting jubileumjaar RK-Parochiekerk Het jubileumjaar ‘Honderd jaar RK-Parochiekerk’ van de RKParochie H. Joannes de Doper te Katwijk zit er weer op. Vorig weekend is dit op een feestelijke wijze afgesloten. Op zaterdag konden belangstellenden de kerk bezoeken en luisteren naar optredens van de koren De Vrolijke Noot en Vocalis, het Angelusklokje kon worden bewonderd, de toren kon worden betreden. Had men alles gezien dan was er in de grote zaal van De Kleine Joannes de tentoonstelling van ‘De Roomsche Santjes’, een fototentoonstelling en vertoonde Riet van Tol de door haar geschilderde iconen. Met de catering op het kerkplein was het al met al een gezellige Open Monumentendag.

Deze werd gevolgd door een feestavond voor de parochianen met ook de trekking van de jubileum loterij. Deze trekkingslijst is terug te vinden op de parochiële website www.joannesdedoper.nl. Met het improvisatie cabaret van ‘Op sterk water’ werd er in de kerk genoten van een spetterende voorstelling met een grote inbreng van parochianen. De avond was verder een sfeervolle ontmoeting van parochianen. Zondag 11 september werd met de vierde themaviering het jubileumjaar afgesloten. Pastoor Hendriks verscheen voor de laatste keer als bouwpastoor uit 1911 om te vertellen over de verandering in honderd jaar kerkgebouw. Zo stond hij op de ladder om aan te geven waar tot het Tweede Vaticaans Concilie de preekstoel hing aan de eerste pilaar zodat de eerste rijen kerkgangers bij

de preek zich moesten omdraaien. De vitaliteit van deze parochie werd aangetoond door de inwijding van Anneke Noordermeer door pastoor Hagen als gebedsleider. Deze viering werd opgeluisterd door het Oeral Kozakkenkoor o.l.v. Gregor Bak wat de bomvolle kerk na afloop nog verraste met een optreden met een paar wereldlijke liederen. Na afloop kwam de echte afsluiting in de grote zaal van De Kleine Joannes waar aan kapelaan Kuik een door de quiltgroep ‘Bonnette’ gerestaureerd vaandel van Sint Willibrordus werd aangeboden. Deze quiltgroep gaat ook voor de viering van Sint Jansdag in 2012 van alle lapjes met wensen van parochianen een quilt maken van het kerkgebouw. Een beter teken dat de parochie groeit en boeit is er niet en daar werd tot slot dan ook met elkaar op geproost.


in Katwijk aan Zee

KOM NAAR DE NIEUWBOUWDAG zaterdag 24 september van 11.00 - 15.00 uur

Op de bouwlocatie aan de verlengde Biltlaan in Katwijk

BEZOEK DE MODELWONING

www.woneninzomereik.nl

HIBISCUS

OLEANDER

ZOMEREIK

15 herenhuizen Prijs vanaf â&#x201A;Ź 485.000,- v.o.n.

28 eengezinswoningen Prijs vanaf â&#x201A;Ź 299.000,- v.o.n.

47 appartementen Prijs vanaf â&#x201A;Ź 184.000,- v.o.n. (excl. parkeerplaats Ă â&#x201A;Ź 15.000,-)

facebook.com/ParkRijnsoeverKBM

Makelaar:

Een project van: Rijnsburgerweg 100 Andreasplein 14 2231 AG Rijnsburg 2225 GR Katwijk Telefoon: 071 - 40 51 616 Telefoon: 071 - 40 76 144

facebook.com/ParkRijnsoever

www.parkrijnsoever.nl *OUFSFTTFJO1BSL3JKOTPFWFS #FOUVHFĂ&#x192;OUFSFTTFFSEJOIFUOJFVXCPVXQSPKFDU1BSL3JKOTPFWFS 8BDIUEBOOJFUMBOHFSFOCSFOHFFO CF[PFLBBO3BCPCBOL,BUXJKL7PPSHFĂ&#x192;OUFSFTTFFSEFOIFCCFOXJKFFOTDIFSQUBSJFGFOWFMFBOEFSF WPPSEFMFO0GVOVWPPSIFUFFSTUFFOIZQPUIFFLBGTMVJUPGEBUVVXIVJEJHFIZQPUIFFLBBOQBTUPNEBU VXTJUVBUJFWFSBOEFSU(BNFUPOTJOHFTQSFLFOVPOUWBOHUFFOVJUHFCSFJEBEWJFT [PEBUVX IZQPUIFFLCJKVCMJKGUQBTTFO

8JK[JKOVXBEWJTFVS OJFUBMMFFOVX IZQPUIFFLWFSTUSFLLFS%BUJTIFUJEFF 3BCPCBOL&FOCBOLNFUJEFFĂ&#x152;O

%JSFDUFFOBGTQSBBLNBLFO #FM  0GLJKLPQXXXSBCPCBOLOMLBUXJKL


...alles in huis Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl

Assurantiën Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 01 www.hoevens.nl

Makelaardij/Assurantiën Dorpsstraat 48 2211 GD Noordwijkerhout Tel. 0252 34 86 61 www.hoevens.nl

Katwijks Hypotheekhuys Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 04 www.katwijkshypotheekhuys.nl

OPEN DAG Zaterdag 17 september 11.00-13.00 uur

Businesskwartier ‘t Heen Lageweg te Katwijk

f a n a V

, 0 0 5 . 7 6 € 24 units (begane grond + verdieping)

. n . o . v w t b . l exc

- multifunctionele ruimte voor kantoor, showroom of bedrijfsruimte - ook ideaal voor opslag, caravan, oldtimer of boot - hoogte: circa 3 meter per laag - begane grond: 3,80 x 7,50 meter (per laag), totaal 57 m2 - geïsoleerde overheaddeur (inclusief loopdeur) - koop of huur (met koopoptie)

www.businesskwartier.nl U bent van harte welkom om de units van binnen en buiten te bekijken. Onder het genot van een kopje koffie of thee bespreken we graag alle mogelijkheden met u! Uiteraard ligt er voor iedere bezoeker een presentje klaar! WWW.HOEVENSMAKELAARDIJ.NL

WWW.HOEVENS.NL

WWW.KATWIJKSHYPOTHEEKHUYS.NL

RB_week_37  
RB_week_37  

Bel: 071 - 4015742 Daar vraag je me wat over Social Media Alcoholbeleid en jongeren Vertrouwde lunch- &amp; dinergerechten Maar natuurlijk o...

Advertisement