Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P15

CEES DRIEBERGEN STOPT BIJ RBB

20 juni 2013 JAARGANG 62 NR 25

valkenburg P17 We hebben nieuws P20 nooit gekke Nieuwe haring Aanmelden dingen vlottenbouw is weer om te smullen JIVAK gedaan

GESPREK MET WETHOUDER GERARD MOSTERT

P3 De drie D’s: samen leven P3

Flora krijgt eigen toe- en afrit

Zomerbazaar

 Bezwaren tegen vervallen busbaan

tember organiseert het woonzorgcentrum Vlietstede voor de laatste keer de zomerbazaar aan de Oude Vlietweg in Rijnsburg.

A44  Flora Holland, de bedrijven die er handelen, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk en Oegstgeest, hebben het plan om bij de afrit 7, Oegstgeest, een extra toe- en afrit te maken voor de veiling. Vorige week was er een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Oegstgeest.

Heeft u spullen in de schuur, op zolder of in de kast die u niet meer gebruikt en een tweede eigenaar waard zijn wilt u ze dan brengen naar de Oude Vlietweg 9. De gastvrouw zal de spullen in ontvangst nemen. Met de opbrengst van de bazaar worden o. a. recreatieactiviteiten voor bewoners georganiseerd. U kunt de spullen afgeven van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur bij de gastvrouw. Heeft u grote spullen zoals meubilair, dan willen wij u vragen eerst te bellen, omdat de opslagruimte beperkt is. Heeft u vragen, bel gerust, telefoon 071-4020600.

Door Wil van Elk

De betrokken partijen hebben goed nagedacht over het 7,5 miljoen euro kostende project dat na het doorlopen van alle trajecten, zoals het uitwerken van de plannen en onderzoeken, vergunningen en aanbestedingen, in het vierde kwartaal van 2015 gereed zou kunnen zijn. De zienswijze op het laten vervallen van de busbaan en verplaatsen van een bushalte kan eventueel apart worden behandeld. De bewoners aan de Rhijnzichtweg hebben vooral daar de meeste bezwaren tegen. Ze verwachten dat het drukker wordt voor hun deur en vrezen nauwelijks nog hun oprit of parkeerplaats in en uit te kunnen rijden. De bewoners tegenover de Indische Buurt beamen de soms gevaarlijke situaties bij hen voor de deur waar maar al te vaak te hard wordt gereden. Ook de verkeer remmende situaties bij de Apollolaan en de Willibrordrotonde zijn een heet hang-

Huurcontract Heerenhuys TWIJFELS  De gemeente huurt nog geen twee jaar het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk aan den Rijn en er wordt nu al getwijfeld aan de haalbaarheid van het tienjarige huurcontract. Na 2018 wordt bekeken of huur verder nog zin heeft. Het college van burgemeester en wethouders uit die twijfel in de Kadernota 2014. Die nota stelt, zoals de naam al aangeeft, de kaders vast voor de begroting van volgend jaar. De raad zal zich volgende week uit moeten spreken over een extra pakket aan bezuinigingen en/of verhoging van de ozb (onroerende-zaakbelasting). Daarnaast zet de gemeente ook het mes in de eigen organisatie. Tot 2018 verdwijnen er vijftig fte. ‘Na 2018 zal nog wel worden onderzocht of de huisvesting van de ambtelijke organisatie in alleen op het gemeentehuis aan de Zeeweg en de Heerenweg mogelijk is’, schrijft het college. Wethouder Willem van Duijn. ‘We zouden het pas in 2023 kunnen opzeggen, maar misschien dienen zich andere huurders aan die de huur van ons over kunnen nemen.’

VLIETSTEDE  Op zaterdag 7 sep-

Veel belangstelling bij de presentatie voor de aanleg van ontsluiting naar Flora.| Foto: WvE.

ijzer. Staande de bespreking werd hiervoor een aparte bijeenkomst belegd om de bewoners te horen hierover. Om de snellere toegang voor de vrachtwagens naar de veiling mogelijk te maken moet er wel iets gebeuren. Er moet tussen het Oegstgeesterkanaal en de afrit Oegstgeest (7) een extra afrit worden aangelegd en een brede sloot worden verlegd naar het veilingterrein. Na ongeveer vijfhonderd meter komt er een vrij scherpe afslag naar het veilingter-

rein. In de weg komt een filedetectie en er komt een verkeersregelinstallatie. Op die plek kan het vrachtverkeer vanaf de veiling ook weer de afrit oprijden. Aan het einde van de afrit komt een derde rijstrook en kan het verkeer ook rechtdoor de A44 richting Den Haag oprijden. Het vrachtverkeer richting Amsterdam kan dan onder het viaduct door de snelweg weer opdraaien met als het waren een 180 graden draai. Hiervoor moet de busbaan wijken om dat mogelijk te kunnen maken. In theorie komt er over de weg rich-

Van maandag t/m donderdag:

20% aFHaaLKortIng*

ting Rijnsburg alleen nog vrachtverkeer uit de richting Den Haag te rijden. In de plannen is vooral gelet niet een onmogelijke situatie als bij de afrit Oegstgeest-Noord te krijgen. De ‘Aanvraag ontwerp verklaring geen bedenkingen’ moet voor 30 juni gereed zijn. Op 19 september besluit de gemeenteraad hierover en twee weken later ligt het ter inzage voor een termijn van zes weken. De aanvraag voor de omgevingsvergunning moet na 30 juni gedaan zijn. Het besluit hierover zou dan al eind november kunnen gebeuren.

Maandag 1 juli t/m vrijdag 5 juli 2013

* M.u.v. feestdagen

Ook saté en spareribs

De nieuwe tennishal gaat per 1 oktober 2013 open! Bel: 071 - 4015742

Huur nu uw tennisbaan voor komende winter!

www.strandpizza.nl

Voor meer informatie: www.vinkenveld.nl / info@vinkenveld.nl

GRATIS SPREEKUUR

folders

Boulevard 72

VOOR ONDERNEMERS

SPECIALIST IN ADMINISTRATIE, JAARREKENING EN BELASTINGAANGIFTE IN KATWIJK BEL OF MAIL VOOR EEN AFSPRAAK

071 – 362 59 32 INFO@BURGENBEELEN.NL

in zwembad Aquamar

www.sportbedrijfkatwijk.nl

Proficiat UITSLAG  Na een spannende tijd

kregen veel scholieren vorige week de uitslag van het examen. Sierlijk wapperden aan veel woningen de vlag met daaraan de schooltas. Binnenkort volgen nog de herexamens. Als deze uitslag bekend is komen er in deze krant geslaagdenpagina’s in samenwerking met verschillende scholen.

Werken aan de weg BRUG  In de Kamerlingh Onne-

sstraat is men bezig met de bouw van een verkeersbrug. De sloten naast de Rosemeierstraat en de van der Windtstraat zijn na de bouw met elkaar verbonden. Er komen kademuren die de brug op het land aansluiten. Na de bouw is het wegennet in de Kleipetten in haar definitieve vorm klaar. Hierdoor is de Kamerlingh Onnesstraat ter hoogte van de Rosemeierstraat en de van der Windtstraat afgesloten. Het werk is begin september klaar.

DÉ AANNE MER VOOR BED RIJF ÉN PARTICUL IER!

De klacht voorop De mens centraal Assurantiekantoor DE OUDE RIJN

Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

www.zwaanosteopathie.nl (071) 30 189 44 Katwijk - Rijnsburg - Valkenburg

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl


Vishandel Sjaac van der Plas Iedere zaterdag te vinden van 08.00 tot 16.00 uur op de Hoofdstraat 102 (t.o. ingang Hoogvliet)

OpslagBOxen Te Huur

Keurslagerij De Mooy

Vrijdagavond koopavond tot 19.00 uur!

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 20 t/m 26 JUNI 2013

Sandtlaan Katwijk a/d Rijn

Heerlijk malse nieuwe haring

Oppervlak 10,5 m2

2 euro

Slechts € 85,- p.mnd.

per stuk

Oppervlak 20 m2 Slechts € 145,- p.mnd.

Vers van het mes!

Info: Hr. Lommers

Nu vanaf 08.00 uur open i.p.v. 10.00 uur

06 53 178 198

OPRUIMING

ZOMERCOLLECTIE Merkschoenen voor dumpprijzen

ECCO - ARA - HELIOFORM - ROHDE - SHOESME - J J SHOES, etc.

kORTINGEN TOT 60%!!!!! van Haastrecht SCHOENEN EN TASSEN

Tulpenstraat 10 - 2231 GW Rijnsburg - Tel. 071-402 87 26 v.haastrecht@snelnet.net www.vanhaastrechtschoenen.nl

ORST

SHOP

.NL

saladeduo:

Beenhamsalade en Eiersalade 2 x 150 gram

395

soep uit eigen keuken:

Toscaanse Tomatensoep per liter

extra voordeel:

Gemarineerde Kipfilet op de Barbecue 500 gram

koopje van de week:

75 Cordon Bleu’s

3

vleeswarentrio:

3 stuks

Beenham, special: Boterhamworst en Haas Gesneden Grillworst 3 x 100 gram

495

395

Maaltijd van de week:

Witlof-Beenhamschotel per portie

550

Broodje van de week:

Broodje Rosbief per stuk

595 Bij 150 gram

250

vleeswarenspecial:

op stok Rauwe Ham GRATIS 25

100 gram

Keurballen

2

Galia Meloen

4e GRATIS

Ruime keuze uit onze barbecuepakketten:

B.B.Q. DE LUXE:

B.B.Q. STANDAARD:

B.B.Q. POPULAIR:

PER PERSOON Varkenshaas saté Haas op stok Pepersteak Gemarineerde Kipfilet Spare Ribs (met goud bekroond) 2 salades naar keuze 3 sauzen naar keuze Satésaus Stokbrood met huisgemaakte kruidenboter.

PER PERSOON Huisgemaakte Kip Shaslick 2 stokjes Kipsaté Gemarineerd Filetlapje B.B.Q. Worst of hamburger Spare Ribs (met goud bekroond) 2 salades naar keuze 3 sauzen naar keuze Satésaus Stokbrood met huisgemaakte kruidenboter.

Gemarineerde Kipfilet 2 stokjes Kipsaté B.b.q. Worst Hamburger (lekkerste van Nederland) 2 Salades naar keuze 3 Sauzen naar keuze Satésaus Stokbrood met huisgemaakte kruidenboter.

1495

1250

PER PERSOON

995

Voor onze worstmakerij zijn wij op zoek naar een parttime hulp/vakantiekracht vanaf 17 jaar Voor info bel: 071 4020755 en vraag naar Hr. Oskam.

SALE

24/7

BENB

DRUKFOUtEN VOORBEHOUDEN


nieuws

De rijnsburger

DE TOREN IN ZICHT De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen. We hebben de eerste zwoele zomeravond achter de rug. Eindelijk, mooi warm weer. Het was maar van korte duur, maar we hebben er even van mogen proeven. Wat mij betreft smaakt het naar meer. Lange avonden op een terras, aan het strand of gezellig met vrienden in de tuin. De geur van de bbq’s hangt weer in de lucht. Koele wijn sprankelt in glazen. Maakt niet uit of het een doordeweekse dag is. In ons land moet je het er van nemen als het mooi weer is. Het mooie weer is ook een opsteker voor de horeca. Echter, het midden en klein bedrijf klaagt steen en been. Vooral kledingzaken hebben het zwaar te verduren. Bijna de hele voorjaars- en zomer collectie hangt nog in de winkels. De uitverkoop is bijna het hele jaar door. En daar willen de ondernemers nu eindelijk eens verandering in brengen. De uitverkoop aan banden leggen, Niet willekeurig, maar hier afspraken over maken. Dat las ik vorige week in een regionale krant. Bijvoorbeeld een aantal weken sale, waarbij je begint met bijvoorbeeld 20 % korting, en gedurende de weken die volgen dit laten oplopen tot 50 of 70 % korting. Daarna is het voorbij. Als je hier goede afspraken over maakt, werkt dit volgens mij. Als voorbeeld noem ik onze zuiderburen. Twee keer per jaar reis ik af naar Antwerpen, met Louis of vriendinnen, om daar te genieten van de prachtig stad, met een diversiteit aan winkels. Shopaholics net als ik komen dan aan hun trekken. De uitverkoop heet hier solden, uitgesproken met het grappige Belgische accent. Binnenkort is het weer zover en ga ik weer verdienen. Want dat is de uitverkoop toch uiteindelijk… Al een aantal jaar kunnen we ons afval scheiden. Dit is beter voor het milieu en de toekomst van de aarde. Het lijkt me logisch dat iedereen hier ook aan meewerkt. Zelf ben ik jaren geleden enthousiast begonnen met het scheiden van glas, groen, gft, plastic, batterijen enz. Grof vuil breng ik keurig naar de gemeentewerf, en kleding die wij niet meer aantrekken geef ik aan een goed doel. In onze kleine schuur staan dan ook verschillende bakken en zakken. Sinds kort kunnen we ook drankenkartons inleveren. Toen ik hier voor het eerst over hoorde, dacht ik drank in karton? Ik drink wijn uit een fles….Al snel kwam ik er achter dat het hier gaat om de pakken waar vla, melk, appelsap, yoghurt enz. in zit. Weer een extra bak in de schuur. Tja, het is nog een pilot van de gemeente, die tot november van dit jaar duurt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze vorm van afval scheiden nog niet heb doorgevoerd in mijn systeem. Al die containers die het straatbeeld ontsieren. Vind ik zo lelijk. Je zal er maar de hele dag opkijken. Milieu eilandjes. Eilandjes die het straatbeeld er niet mooier op maken. Misschien een paar bomen bij plaatsen, om het gekleurde blik te camoufleren. Houdoe

Rijnsburgprijsvraag Winnaar n Ook al is hij geen ge-

boren en getogen Rijnsburger, de heer K. Schaafsma was erin geslaagd alle vier locaties in Rijnsburg op rij goed te benoemen.

D. Zandbergen een Hoftuin cadeaubon aangeboden. “Daarvan kunnen we wel een lekker flesje wijn kopen” was de reactie van mevrouw M. Schaafsma.

De prijsvraag , een ansichtkaart van Rijnsburg daterend uit 1996, waarop een viertal locaties stonden als de Immanuëlkerk, de fontein bij de rotonde Flora, het voormalige Gemeentehuis en als laatste het Regthuis, werd door bezoekers van de wijkraad stand tijdens de Open Dag op 1 juni in de Burgt ingevuld. Uit de 62 inzendingen waren er 22 geheel goed; de meeste Rijnsburgers hadden moeite met de fontein en het Regthuis. Geheel in passende stijl werd aan de prijswinnaar, die net terug was van een actieve wandelvakantie in Noord-Frankrijk en aansluitend van de Kippenloop in Katwijk, door wijkraadslid de heer

De wijkraad heeft ook een plaats in de Burgt en is bijzonder trots op het eindresultaat. Onlangs hebben zij een fraai cadeau aan de Burgt gegeven. Alle grote plantenpotten, waarin de MBO Wellant Bloemenmeisjes hun creaties hadden verwerkt, werden aan de beheerders van de Burgt door de voorzitter Ben van den Nouland officieel overgedragen. Een duurzaam cadeau, waarvan alle deelnemers en bezoekers van de Burgt nog lang kunnen genieten. Het voorzien van de potten van fraaie beplanting kan met een gerust hart aan de beheerders worden overlaten; één van hen heeft groene vingers.

donderdag 20 juni 2013

3

Iedereen doet mee en telt mee n Gemeente krijgt meer zorgtaken Regelgeving n De drie D’s komen eraan met ‘Iedereen doet mee en telt mee’. Nee, dat is geen nieuwe jongensband uit Volendam met hun nieuwe hitsingle, maar wel iets waar iedereen mee te maken krijgt. Algemene Wet Bijzondere Ziekten (AWBZ), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, jeugdzorg, Wet Werk en Bijstand (WWB), Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong), Het valt allemaal onder wat in gemeentetermen de 3D’s worden genoemd. ‘De overheid gaat de nodige taken overhevelen naar de gemeente’, legt wethouder Gerard Mostert uit. ‘We krijgen er heel wat verantwoordelijkheden bij, zoals de zorg voor de jeugd, voor de ouderen en al die groepen die bepaalde zaken niet zelf kunnen doen. Daar willen we op een goede manier mee omgaan’ De gemeente wordt verantwoordelijk voor bijna de gehele maatschappelijke ondersteuning van haar burgers. Volgens de rijksoverheid kunnen gemeenten die taken efficiënter en effectiever uitvoeren, omdat gemeenten dichter bij de burgers staan. Tegelijkertijd krijgen de gemeenten minder geld om die taken uit te voeren. Het gaat om de invoering van de Participatiewet, waarbij verschillende wetten en voorzieningen op het gebied van werk worden samengevoegd. Met die nieuwe wet komt er één regeling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook worden taken vanuit de AWBZ (begeleiding en persoonlijke verzorging) overgeheveld naar de Wmo. De gemeenten worden daarnaast verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Allemaal decentralisaties. Vandaar de 3D’s. ‘Eigenlijk vind ik dat niet zo’n goede term, want het gaat om heel wat meer dan alleen maar decentralisaties’, merkt Mostert op.

met de ambtenaren, al enige tijd druk mee bezig. ‘En niet alleen in onze eigen organisatie. We hebben regelmatig overleg met betrokken partijen, van huisartsen tot scholen en van ondernemers tot zorginstellingen.’ Dat leidt tot allerlei initiatieven en proefprojecten. Een voorbeeld daarvan is het Werkgeversservicepunt van Katwijk, Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen. Dat is opgericht met het oog op de Participatiewet, die grote gevolgen heeft voor de sociale werkvoorzieningen, omdat steeds meer ‘beschermde’ arbeidsplaatsen in het bedrijfsleven gevonden moeten worden. Bij het Werkgeversservicepunt kunnen werkgevers terecht voor vraag naar arbeidskrachten en er vindt bemiddeling plaats. Flessenpost

Gemeenten worden ook verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het JeugdWelzijnsBeraad, een landelijk platform van jongerenraden van jeugdzorginstellingen heeft daar afgelopen dinsdag aandacht voor gevraagd en heeft bij veel gemeenten ‘Flessenpost’ afgeleverd om aandacht te vragen voor hun positie in de jeugdzorg. Voor de jeugdzorg werkt Katwijk ook samen met andere gemeenten in de Duin- en Bollenstreek.

www.jantjebeton.nl

Werkgeversservicepunt

Hoewel al die taken ingaan op 1 januari 2015, is Mostert er, samen

Mostert: ‘We willen die zorg aan de voorkant goed aanpakken om te voorkomen, dat jongeren in de relatief duurdere zorg terecht komen’. Daarnaast wordt die zorg ook anders ingericht. ‘Bij probleemgezinnen willen we een coördinator en niet acht verschillende deskundigen’, geeft hij als voorbeeld. Krachtcentrale

Naast de professionele hulp, verwacht de wethouder ook veel van wat hij ‘de eigen krachtcentrale’ noemt. ‘Neem een probleemgezin. Dan kunnen we ook kijken wat familie of buren kunnen betekenen door bijvoorbeeld hand- en spandiensten te verrichten. We moeten samen optrekken.’ Het woord ‘samen’ speelt een hoofdrol in die 3D’s. ‘Samenwerken en verbinden. Dat is waar het om draait. We leven niet voor niets in een samenleving. Wij willen een samenleving waarin iedereen meedoet en iedereen meetelt.’ Dat samenwerken behelst in een steeds individualistischer ingestelde samenleving de nodige veranderingen. Waar het decennia geleden heel normaal was, om om te kijken naar familie en buren, is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. ‘Katwijk mag zich wat dat betreft nog gelukkig prijzen’, vindt de wethouder en wijst op de vele vrijwilligers in deze gemeente. Die vrijwilligers, maar ook familie, vrienden en buurtbewoners, zijn nodig om mensen te helpen voor wie deelnemen aan de samenleving niet zo vanzelfsprekend is. ‘Het is een andere manier van benaderen. Eerst kijken naar wat de mensen zelf kunnen doen en wat de omgeving kan doen en daarna wat de gemeente op het gebied van zorg kan betekenen. Sommige mensen schrikken daarvan. En hoewel er een aantal dingen echt gaat veranderen, is het heus niet zo dat mensen hulpeloos rond zullen dolen in deze gemeente. We willen juist een samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet.’

Leeftijdscontrole rijbewijs verhoogd naar 75 jaar Test n Bent u een goed rijdende senior? Al vijf jaar organiseert VVN Katwijk in samenwerking met de SWOK op de eerste donder-dag in oktober een rijvaardigheidstest voor senioren (BROEM).

Voor € 15,00 kunt u vrijblijvend uw verkeerskennis, reactievermogen,

gehoor, ogen én rijvaardig-heid laten testen. Zo weet u zeker dat u verantwoord en veilig de weg op kunt. Juist dit jaar is het van groot belang dat veel senioren zich aanmelden voor de test. De leeftijdsgrens voor de rijbewijs-keuring wordt namelijk verhoogd naar 75 jaar. Een goede reden voor iedere senior om de rijvaar-digheidstest te doen. VVN

Katwijk, de SWOK en de gemeente Katwijk onderzoeken momenteel hoe zij meer senioren kunnen bereiken. VVN Katwijk vraagt ouddeelnemers, en senioren die (nog) niet hebben meegedaan, een vragenlijst in te vullen. U kunt deze vragen vinden via www.veiligverkeerkatwijk.nl. Het invullen kost u slechts twee minuten.

Werkbezoek College Dinsdag

n 25 juni bezoekt het College van burgemeester en wethouders Rijnsburg. De wijkraad zal het college ’s middags meenemen op een wandeling langs verschillende karakteristieke plekken in het oude centrum.

’s Avonds om 19.00 uur wordt in gemeenschapshuis De Burgt een inloopbijeenkomst gehouden. Hiervoor krijgen alle Rijnburgers

een uitnodiging in de bus. De aandacht zal ’s middags gericht zijn op het centrum van Rijnsburg. “We zijn trots op de klassieke uitstraling van de Vliet en omgeving en andere stukjes van het centrum,” zegt Petra Lantinga, secretaris van de wijkraad Rijnsburg. “Met een paar aanpassingen en maatregelen kun je die uitstraling enorm versterken. En daarmee zorg je ervoor dat het aantrekkelijker wordt voor bewoners.” Op een aantal plekken gaat de wijk-

raad met het college in gesprek, over uitgevoerde werkzaamheden maar ook over nog verwachte of gewenste ontwikkelingen. Tijdens de inloopbijeenkomst kunnen meldingen over de buitenruimte rechtstreeks ingevoerd worden in het systeem van de gemeente. De wijkbeheerder zal hierbij behulpzaam zijn. Overigens kan dit formulier ook van huis uit worden ingevuld, op de website van de gemeente onder meldingen buitenruimte.


WOENSDAG 17 JULI

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

V ER D IE N JE EI G EN VA K A N TI EG EL D

Het Rijnlandkozijn.

T K R A M R E D N I K

Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofiel. Aan u de keus.

r) (van 13.00 tot 17.00 uu

Naam: ................................................................................................................................................... Adres: ................................................................................................................................................... Tel.: ......................................................................................................................................................... Leeftijd: ..............................................................................................................................................

Nu tot 15% Introductie korting!

Kinderen tot 12 jaar kunnen zich aanmelden voor een GRATIS plaats. Er zijn 90 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij want: VOL=VOL (Commerciële handel wordt niet toegestaan. Hier wordt op gecontroleerd.)

Dobey de Wit Van Haastrecht Schoenen

Vliet ZZ 1 - Rijnsburg Tulpenstraat 10 - Rijnsburg

Aanmelden/inleveren vóór 6 juli 2013 bij:

www.dehoftuin.nl zie vereniging/kindermarkt

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

Tramstraat 112 B 2225 CM Katwijk Tel. 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Goudwisselkantoor nten in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervaring e ati jblijvende tax • een deskundige en vri ien gewenst per bank ind of g alin bet te • contan r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel door heel Nederland • meer dan 50 locaties

Katwijk Den Haag Delft Oud Beijerland

Apeldoorn

Amsterdam Utrecht

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Rotterdam

Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


nieuws

DE RIJNSBURGER

5

DONDERDAG 20 JUNI 2013

FloraBand

Open dag Wellantcollege

Heerlijk die zomer.....

 Dynamische opleidingen met uitstekende perspectieven arbeidsmarkt

Deze leiden op voor professionals in de agrosector met de beste vooruitzichten op een baan. “We kunnen nog net niet zeggen dat we met onze opleidingen een baangarantie geven, maar veel scheelt het niet” beweert Pim Teunissen, teamleider MBO Rijnsburg. Voor hem is het dan ook onbegrijpelijk dat leerlingen niet in drommen voor de deur staan om zich aan te melden bij het Wellantcollege. DOORSTROMEN

“De opleidingen die wij verzorgen zijn dynamisch en hebben meestal uitstekende perspectieven op de arbeidsmarkt. Leerlingen denken bij groenopleidingen blijkbaar alleen aan werken met je handen. Echter, dit is achterhaald. Neem de moderne plantenteelt. Dit is vandaag de dag een hoog technologische beleving waarvoor de richting Green Production de beste keuze is.

En voor een toekomst in de groothandel is de richting Groothandel en Logistiek perfect. ”Maar ook andere keuzes zijn bij het Wellantcollege mogelijk, zoals Flower Design met de focus op banen in de bloemendetailhandel. Indoor Design en Outdoor Design leidt op voor het ontwerpen van binnenruimten en buitenruimten zoals tuinen en openbaar groen. De opleiding Stedelijk Groen & Natuurbeheer is weer meer op aanleg en onderhoud gericht, en een volledig nieuwe richting is Food. VEILING

“Doorstroommogelijkheden naar het HBO zijn er eveneens. En met de bloemenveiling Flora Holland en de vele export en handelsbedrijven om de hoek, liggen de stageplaatsen voor het grijpen. Dit in tegenstelling tot de meeste andere sectoren. ”De ligging van het Wellantcollege Rijnsburg op

Wellantcollege leidt op voor banen. | Foto: pr.

het veilingterrein is dan ook ideaal. De locatie aan de Laan van Verlof 1 is in januari van dit jaar betrokken en zorgt voor een groot netwerk. KORTE LIJNEN

Daarnaast zijn de lijnen kort. “Om een voorbeeld te geven: volgende week hebben we bijvoorbeeld overleg met vertegenwoordigers uit het

bedrijfsleven en Rijnsburgse wethouder Gerard Mostert. Bijeenkomsten als deze maken het Wellantcollege tot een ontmoetingsplaats voor onderwijs en bedrijfsleven.” Zie www.wellant.nl voor meer informatie over het opleidingsprogramma of de open dag bij het Wellantcollege Rijnsburg.

Frustratie Brouwerstraat RAAD HET RAADSLID loopt aardig op INGEZONDEN  Omwonenden van

de Brouwerstraat zijn niet blij met vernieuwde Brouwerstraat. Het gedeelte tussen de Koestraat en de Johannespostraat is weer open voor bestemmingsverkeer. Er heerst verwarring al om. Heel wat automobilisten en zelfs vrachtwagens denken door te kunnen rijden. Wat overdag en ‘s avonds levensgevaarlijke situaties oplevert. Men neemt gewoon de hekken weg en rijdt dan door het bouwterrein heen. De gemeente en de politie weten ervan, maar voor de oplossing wijzen ze naar elkaar. Er moeten waarschijnlijk eerst ongelukken gebeuren met een kind die denkt veilig op de afgezette straat te kunnen spelen. Daarnaast wordt de Brouwerstraat nu al weer gebruikt als race baan. Het verkeer wat er doorrijdt, rijdt ook minimaal 60 en sommigen nog harder. Dit was duidelijk toen afgelopen weekend de Brouwerstraat geheel open was. Er is geen enkel stoplicht meer aanwezig waar kinderen veilig kunnen oversteken. De enorme grote stoep wordt gebruikt door de fietsers, aangezien deze nog niet levens

moe zijn. De politie en gemeente krijgen regelmatig telefoontjes van omwonenden die deze situatie niet tolereren. De politie verwijst naar de gemeente en de gemeente naar de politie. Na een lang gesprek met de gemeente komt het er op neer dat dit geen prioriteit heeft en dat de politie niet in staat is dit te handhaven. Juiste hekwerken plaatsen kost te veel geld. Kortom zoals altijd moeten er eerst dode vallen voordat er wat gebeurt. Ook de parkeervakken brengen verwarring met zich mee. Zijn het nu 2 plekken of 3 plekken. Moet je nu parallel aan de weg staan of recht parkeren. Zouden de parkeervakken nu net te groot of juist flink te klein zijn. Kan je er alleen maar met drie auto’s parkeren als je een creatieve oplossing hebt zie foto. Wie maakt er nu een smalle race baan met super ongunstige parkeervakken. Hierdoor komt er een hoop parkeerruimte te vervallen. Dit kan toch alleen maar op een kantoor bedacht worden. En dan in alles verschuilen achter het heeft geen prioriteit.

Fotomontage: Sanne van der Meij

D

e Flora Band heeft het, voor wat betreft de faciliteiten, goed voor elkaar. Een mooi eigen verenigingsgebouw en de mogelijkheid om in de winter te oefenen onder het dak van Flora Holland. Nu we in de voorbereiding voor het WMC zijn komt de goede relatie met Rijnsburgse Boys ook van pas, want we mogen oefenen op het schitterende 1e veld waar normaliter andere topteams lopen. Dat wij dan op onze beurt voorzichtig met het veld omgaan spreekt voor zich. Zo ook vorige week woensdag. Met speciaal schoeisel (van Liers, Allstars, Nike’s en andere merken sneakers) om het gras niet te beschadigen, werd om 20:00 uur begonnen met de repetitie. En aangezien we tegenwoordig bijna allemaal beschikken over smartphones of andere apparatuur waar de meest actuele weersomstandigheden op te zien zijn, liepen we allemaal zonder iets van regenkledij. Dat het dus om 20:01 begon met regenen en niet meer ophield tot ca. 21:30 uur verbaasde ons eigenlijk allemaal. Het eerder genoemde schoeisel was drijfnat en alles wat daarboven zat kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Maar ondanks deze heerlijke start van de Hollandse zomer was het voor de Flora Band geen probleem om de repetitie te vervolgen en er weer iets moois van te maken. Onder aanvoering van een instructeur die steeds riep dat er veel zuurstof in de lucht zat, werd eerst het marsoptreden geoefend. Daarna kwam onze showinstructeurom weer verder te werken aan onze James Bond show. In de films komt het bij mijn weten niet voor dat James nat wordt van de regen, maar wij hebben een idee voor een nieuwe film alvast in de praktijk gebracht. En dat kan spectaculair zijn met schoeisel zonder noppen…… Inmiddels hebben we al weer twee serieuze showoptredens achter de rug. Het eerste optreden in Vlissingen en het tweede afgelopen zaterdag in Hazerswoude. Toevallig of niet maar beide optredens waren op een voetbalveld wat weer een mooie stap vormt naar de “heilige” grasmat van een muzikant, het gras in het Roda JC Stadion te Kerkrade. Afgelopen zaterdag was een taptoe waar ook die typisch Nederlandse zomer weer van zich liet spreken. Met windkracht 12 een showoptreden verzorgen is muzikaal, maar zeker ook lichamelijk, een uitdaging. Onze bassisten (dat zijn die witte gevallen achterin) zijn met de bas op de nek snel 3 meter hoog en dan vang je een “hopen wind neefjah !” De Flora Band is de afgelopen weken veranderd, er wordt niet meer geklaagd over dit soort omstandigheden. Instructeurs, bestuur en zeker de leden doen er alles aan om de spirit er in te krijgen en dat gaat lukken. We gaan er vol voor, met nog 1,5 maand oefenen. Laat die heerlijke Nederlandse zomer nog maar even zo doorgaan!

KENNIS  De laatste kans voor leerlingen om zich aan te melden voor een opleiding bij het Wellantcollege Rijnsburg nadert. Vrijdagavond 28 juni is er van 16.00 tot 19.00 uur een open dag met voorlichting over alle MBO-opleidingen van logistieke handelsspecialisten tot bloemsierkunstenaars.

Fam. Brouwershaven Brouwerstraat 66

De 33 raadsleden behoren tot de categorie ’bekende’ Katwijkers. Tenminste, dat mag wel worden verondersteld; het zijn namelijk onze ’volksvertegenwoordigers’. Maar hoe bekend zijn ze eigenlijk en hoe herkenbaar? Als u hem of haar op straat tegenkomt, zou u ze dan herkennen?

Hoe moet je nu parkeren? | Foto: pr.

De redactie van deze krant gaat daar wel van uit en maakt het voor u daarom een beetje lastiger. Er zijn twee volksvertegenwoordigers in elkaar gefotoshopt. De vraag is natuurlijk: wie zijn het?

Om u een beetje op weg te helpen, staan de raadsleden met hun juiste foto in de fotolijst. De oplossing van vorige week was: Jan van der Plas (SGP) en Bart van Kruistum (CDA).

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Cees de Vogel 25 mei 1944

Na een moedige strijd is zacht en kalm van ons heengegaan onze innig geliefde, dappere, markante vader, opa, echtgenoot en broer

Het laatste rondje is gegeven, nooit meer zullen we jouw liefde beleven.

Kees Raaphorst

Roos Patrick en Nathalie (kaatje) Celina Nahla Cees jr. Chantal en Henri Tony Declan Marley

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Het is koud zonder jou Heerenweg 20, 2231 CM Rijnsburg Afscheid:

Locatie:

3 sfeervolle 24 uurs familiekamers

17 juni 2013

Met bloed, zweet en tranen heeft hij altijd zijn biertje getapt. Nu heeft hij hier zijn verdiende rust gevonden en begint hij “boven” zijn eigen bar.

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

Je vocht om bij ons te blijven Je humor bleef bestaan Jij hebt ons alles gegeven De weg te vinden om door te gaan

Wij hopen dat u donderdag 20 juni vanaf 19.00 uur aanwezig bent, waarna wij om 21.30 uur op Cees zijn manier, met zijn allen afscheid kunnen nemen. Wij nodigen u uit om hierbij aanwezig te zijn. Bar Bistro De Roos, Valkenburgerweg 116, 2231 AP Rijnsburg

Begrafenis: Vindt plaats in besloten kring op vrijdag 21 juni. Mocht u geen rouwkaart ontvangen hebben, dan vragen wij u deze advertentie als zodanig te beschouwen.

Cornelis Andries * Leiden, 22 maart 1939

Correspondentieadres: Omen Uitvaartzorg T.a.v. Familie Raaphorst Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar

† Wassenaar, 13 juni 2013 Xiao Lan, Stephen en Alexander Hanneke en Jeroen, Amber, Justin en Amy Anton Leon en Angela Cocky en Piet Elly en Harry

Het was zijn wens in stilte te worden begraven.

071 402 86 89

www.delaatsteeer.nu

Het afscheid is definitief Maar de herinnering onuitwisbaar

Let op, nieuw adres: Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

werkgever is overleden

Cees de Vogel

Mies Schoneveld

uitvaartbegeleiding J. van der Vegtstraat 63, 2225 TR Katwijk

’Met aandacht voor details’ Betrokken - Meelevend - Zorgvuldig

Diep bedroefd zijn wij door het overlijden van de vader van onze goede vriend. Wij wensen Patrick, Roos, Chantal en verdere familieleden heel veel sterkte toe met dit grote verlies. Robert en Lione Ronald en Jolanda Justin en Alice Mart-Jan Henri

Kees Raaphors r t rs * 22 maart 1939

† 13 juni 2013

We zullen zijn aanwezigheid en betrokkenheid erg missen.

Medewerkers van Jaguar Blankespoor te Den Haag, Frans, Peter, r Marco, Willem, Stefano, Thom, Sven, r, Amber, rr, Sheniel, Glenn, Eitho, Edward, Edwin en Karin

UITVAARTONDERNEMING

DC VIS & ZN Uitvaartverzorger: Huig van Duijn Veilig in Jezus’ armen.

Opbaren mogelijk in familiekamer met een eigen sleutel toegang wanneer U dat wenst

071-4018779 (24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

Na een lang ziekbed nam God tot zich zijn moegestreden kind

JAN HARTEVELD echtgenoot van Gerrie Ravensbergen Trooste God Gerrie, kinderen en kleinkinderen. Fam. Ravensbergen

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure. Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

HEEMSKERK

INSTALLATIEBUREAU

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Betrokkenheid en persoonlijke aandacht Kantoor: Hartweg 33, 2221 PV Katwijk Dag en nacht bereikbaar tel. 071 4074440 mobiel 06 12507285 uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl

Nefit houdt Nederland war m

Nan de Mooij

Thuis opbaring Volledig verzorgde uitvaarten

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid. Opbaren in familiekamer is mogelijk. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

Fysio-Manuele Therapie Rijnsburg Graaf Florislaan 13 2231 ED Rijnsburg Tel: 071-4022750

Geen wachtlijst Voor de behandeling van lage rugklachten, bekken­ instabiliteit, nek­/schouderklachten, knieklachten, sportblessures, spanningsklachten etc. Specialist in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Bel voor een afspraak: 071 3411692 Commandeurslaan 21, 2223 AW Katwijk

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Biedt ook manueel therapie & FysioSport. Voor meer info: www.fysiotherapiekatwijkaanderijn.nl


lokaal

De Rijnsburger

donderdag 20 juni 2013

7

Zegt ú het maar CDA

n Met de kreet ‘Zegt ú het maar!?’ en een grote microfoon stond het CDA Katwijk afgelopen zaterdagen in de Hoftuin en op het Hoornesplein in Katwijk.

EHBO diploma Schakel n De leerlingen van groep 8 van de Schakel deden dinsdag 11 juni EHBO-examen. Alle leerlingen zijn ondanks de zenuwen geslaagd. De kinderen moesten laten zien dat ze in de afgelopen tien weken onder andere de stabiele zijligging konden toepassen. Ook moesten de leerlingen verbandjes aanleggen en de theorie werd overhoord. De praktijklessen werden weer goed verzorgd door Corine Lesger.

Loterij Paardenmarkt Prijzen n De hoofdprijs van de lo-

terij Paardenmarkt, bemiddeling aankoop paard /pony of € 500,- is gevallen op nummer 2626. Daarnaast zijn prijzen, waardebonnen, gevallen op de nummers: 2092, 2154, 2604, 3089, 3093, 3195, 3197, 3202, 3788, 3806, 3905, 3920, 3949, 4405, 5134, 5331, 5377, 6110, 6171, 6932, 6933, 7156, 7210, 7245, 7246, 7270, 7587, 7674, 7721, 8193, 8351, 8595, 9004, 9196, 9201, 9251, 9258, 9458, 9779. De prijzen kunnen worden opgehaald bij Pieter Paauw, Kanaalstraat 25. Graag vooraf even bellen met 06 1465 8477.

Voice of Joy Paardenmarkt n Afgelopen woensdag was het bij de stand van het interkerkelijk Voice of Joy een drukte van belang. De aardbeien, lelies en leuke kleine cadeautjes werden goed verkocht.

Ook de glazen pot gevuld met zonnebloempitten ging van hand tot hand; men kon namelijk raden hoeveel zaden erin zaten. En dat bleek lastig te zijn. Maar toch waren er 8 winnaars die er het dichtst bij zaten. Er zaten er 1150 in. Prijzen zijn gewonnen door J. Lindhout , Corrie van Delft, W. Ketter, A. de Mooij, dhr. Van den Oever, A v/d Nagel, J.L van Delft en C. Meijvogel. Het was een gezellige dag waarin Voice of Joy zich gepresenteerd heeft ook met het doel om mannen te werven die van zingen houden. Zij zijn op het koor van harte welkom. Repetitietijd op woensdag van 20.00 uur -22.00 uur in de Petrakerk.

Wim, Peter en Jack: ‘Met elkaar iets geven is nog veel mooier.’ | Foto: Buro Keun MV

Geen gewone vijftigste verjaardag n 'Wij wilden iets anders, iets goeds' Abraham n Wie vijftig wordt viert feest. Dat stond vast voor Jack Meima, Wim Zomer en Peter Heemskerk. Alledrie in de gelukkige omstandigheid om dit jaar hun 50ste verjaardag in goede gezondheid te vieren. Wim: ‘Natuurlijk kun je ‘gewoon’ een feestje geven, maar wij wilden iets anders, iets goeds. Iets terugdoen voor de maatschappij.’ Ze kozen ervoor om op hun verjaardag vrijwilligerswerk te doen op ’s Heerenloo. Door: Linda Versteege

De drie vrienden zochten contact met Stichting Present. Deze stichting bemiddelt groepen die zich vrijwillig in willen zetten voor een goed doel. Sunia van Maris vertelt: ‘We zijn dit jaar van start gegaan in de Bollenstreek. Wat wij doen is groepen begeleiden die vrijwillig aan de slag willen. Je kunt dan denken aan bedrijven, voetbalteams of zoals Jack, Wim en Peter tijdens een verjaardagsfeest.’ Stichting Present bekijkt aan de hand van de grote van de groep en de mensen die er komen welke organisatie goed past bij de groep. Sunia: ‘In dit geval heb ik contact

voor de tweede keer een wandeltocht georganiseerd door de Rijnsburgse organisatie Walk 42. Het is niet zomaar een wandeltocht. Maar het is een uitdagende en geestelijke tocht voor mannen (in duo’s) uit de KRV-gemeenten. Dit jaar vindt het plaats van vrijdag 20 september 2013 vanaf

Biljarten Kampioenschap

als het werk gedaan is, staat er een heerlijk buffet klaar en proosten we op onze gezondheid en de geslaagde dag. Maar wij dachten dat met elkaar iets geven nog veel mooier zou zijn. Bijna 100 mensen zijn een middag aan de slag gegaan en dat komt dus neer op 300 uur vrijwilligerswerk! Dan kun je echt bergen werk verzetten. En het is geweldig om te zien dat iedereen laaiend enthousiast is.’ Doe ook mee!

Stichting Present hoopt dat meer bedrijven en particulieren het idee van de jarige mannen zullen volgen. ‘Het is echt een andere manier van invulling geven aan een bedrijfsuitje of feest. Met elkaar iets bereiken. In deze tijd is het moeilijk om vrijwilligers op de been te krijgen, maar op deze manier krijgt een organisatie die dringend hulp nodig heeft een enorme boost!’ Meer informatie staat op www.facebook.com/#!/presentbollenstreek.

n Begin deze maand werd door Stichting Gehandicapt & Gezellig Sporten uit Oegstgeest de 10e editie van het Persoonlijk Nederlands Kampioenschap Biljarten voor verstandelijk gehandicapten klasse A en B 2013 georganiseerd. Men was getuige van spelers met een sportieve spelopvatting en –instelling waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar liefst 36 deelnemers uit het hele land hebben er met arbiters en andere vrijwilligers weer iets onvergetelijks van gemaakt in het gezellige en gastvrije biljartcentrum Osdorp. Opvallend in klasse B was dat plaats 1 en 2 behaald zijn door 2 Rijnsburgers: Niels Kromhout en Jeroen Kramp.

Tips? Nieuwtje n Heeft u iets leuks voor

De Rijnsburger? Laat het ons weten via redactie@derijnsburger.nl of tel. 071 40 22 901.

Come4Sports start Panna-voetbal Nieuw n Come4Sports, onderdeel

van Factor Welzijn, wil kinderen stimuleren om te sporten en te bewegen. Dit gebeurt in samenwerking met de basisscholen en diverse sportverenigingen. Een nieuw initiatief is het Pannavoetbal. Deze maand zijn de voorronden gestart en deze lopen door tot woensdag 3 juli. Er wordt tweetegen-twee gespeeld en bij een

Walk 42 Aanmelden n Dit jaar wordt er

gezocht met Bert Bergmans, vrijwilligerscoördinator van ’s Heerenloo, locatie Willem van den Bergh. Samen hebben we 17 projecten concreet gemaakt. Sociale taken, zoals het wandelen met bewoners, spelletjes doen, knutselen. En handen uit de mouwen taken, zoals onkruid wieden, terrassen schoonmaken en tuinmeubels opknappen. De gasten kunnen zelf een keuze maken welke taak het beste bij hen past.’ Op deze manier je verjaardag vieren is een heel andere invulling. Jack: ‘We wilden niet zomaar onze verjaardagen vieren. We wilden echt iets terugdoen voor de maatschappij. Natuurlijk drinken we met elkaar ook koffie en eten we taart. En

Op 19 maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en het lokale CDA is op dit moment druk doende met het schrijven van het verkiezingsprogramma. Het CDA staat deze weken met de microfoon in alle kernen van de gemeente. Daarnaast spreekt de programmacommissie met professionals en vrijwilligers van de Katwijkse samenleving. Afdelingssecretaris Adger van Helden daarover: “We willen een programma maken voor alle Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers maar vooral ook mét alle inwoners van onze gemeente. Daarom is de CDA-fractie vaak in de wijken te vinden. We horen graag wat de inwoners in ieder geval in het programma terug willen zien.” In de komende weken kan er ook gereageerd worden op stellingen op Twitter en Facebook. Inwoners en organisaties die digitaal een inbreng willen leveren kunnen dat doen via www.cdakatwijk.nl.

18.00 uur tot zaterdag 21 september 2013, 14.00 uur en het is een ‘reis’ waarvoor getraind moet worden, wil je de finish halen. Er wordt ’s nachts namelijk ook ‘gewoon’ doorgewandeld. Uitdaging

Wil je deze uitdaging aangaan? Schrijf je dan meteen in via de website: www.walk42.nl. Ook voor meer informatie.

panna is het meteen over voor de tegenpartij en heb je gewonnen. Alle leerlingen van de basisscholen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de voorrondes. De finale zal plaatsvinden op 10 juli, op het Marktplein in Katwijk. Tijdens de finale is genoeg te doen, dus ook al heb je geen ‘golden ticket’ gewonnen, dan nog is het heel leuk om op die dag naar het Marktplein te komen. De kinderen die nog niet

hebben meegedaan aan de voorrondes hebben nog twee weken om zich te plaatsen voor deze finale, zie schema hieronder. Ook op www.factorw.nl kan je de kalender vinden waarop staat, wanneer we waar zijn. Ook in alle scholen hangen posters. In Rijnsburg wordt er maandag 24 juni gespeeld op het speelveld Nassaulaan en dinsdag 25 juni op het Kleipettenveld, van 15.30 tot 17.00 uur.

Panna-voetbal. | Foto: pr.

Karateka’s geslaagd Multisport is trots dat er 9 leden uit de karate groep geslaagd zijn tijdens de laatste Dan examens in Kampen, resp. zwarte band 1e dan en 2e dan. Zwarte band 1e Dan: Mike en Jack Heuzen en Camiel Aarents, Zwarte band 2e Dan: Sander van Rhee, Stephanie Evers, Bouke Schoneveld, Rene v.d Heijden, Vjekoslav Trogrlic en Anna Bukowinska. Michelle en Denise Leeuwenburg zwarte band 2e Dan ontvangen i.v.m. WK-titel.


Riante woningen in Rijnsburg vanaf €269.000 • Oppervlakte ± 150 m2, 4 slaapkamers en zolder • Brede woonkamer (6,30 m) en een heerlijke tuin • Ligging in fraaie woonwijk

Westerhaghe: 62 comfortabele appartementen, 52 ruime eengezinswoningen. Scherp geprijsd, goed bereikbaar, alle voorzieningen dichtbij. Meer weten? Kijk snel op westerhaghe.nl of bel De Leeuw Makelaardij (071) 405 16 16.

Het nieuwbouwproject in Rijnsburg van

m ii ss cc hh aa cc aa dd ee m

TALENCENTRUM TALENCENTRUM

Language Courses Summer and autumn 2013

Intensive courses (starting in July) • Dutch for Foreigners 1, 2, 3, 4, 1+2 • Dutch for native speakers of German (1+2+3+4) • English 4 Intensive courses (starting in August) • Dutch for Foreigners 1, 2, 3, 4 • English 5 • French 2+3, 4+5 • German 1+2 • Italian 1, 2, 3, 4 • Spanish 1+2 • Arabic 1+2 • Chinese 1+2 • Japanese 1+2 • Russian 1+2 New semester courses will start in September.

www.talencentrum.leidenuniv.nl www.talencentrum.leidenuniv.nl

Bij ons ons leer leer je je de de wereld wereld kennen. kennen. Bij


Met plezier muziek leren maken Duizenden mensen in Katwijk beleven plezier aan muziek maken. Dat kun je het beste leren bij de Muziekschool Katwijk. Alle docenten zijn ervaren en enthousiaste professionals. Ze weten precies wat musiceren zo leuk maakt en hoe ze dat aan jou kunnen overbrengen. • • • • • • •

Oriënterende cursussen en proeflessen Voor alle leeftijden, zelfs voor baby’s Les op alle gangbare muziekinstrumenten Klassiek/pop/jazz/wereldmuziek Samen spelen in allerlei ensemble en bands Veel mogelijkheden om op te treden Muziekprojecten in het basis- en voortgezet onderwijs

Kijk op www.muziekschoolkatwijk.nl of bel naar 071 406 57 81 om een brochure aan te vragen. Open dag Zaterdag 6 juli 2013 13.00 - 16.00 uur Muziekschool Katwijk, Zeeweg 123, 2224 CD Katwijk Dit is de tweede in de serie van vier publicaties over de Muziekschool Katwijk in de Katwijksche Post.

De zee klinkt als een wapperend blauw zeil Acht peuters en hun ouders wapperen enthousiast met het blauwe klaterende plastic zeil. Het is de zee die kabbelende geluiden maakt en als het gaat stormen kraakt en buldert het en dan duiken de kinderen met z’n allen in zee. Ze zwemmen rondjes op de grond onder het plastic zeil dat de ouders vasthouden terwijl ze met docent Marty den Haan een liedje zingen over de zee. Op de Muziekschool Katwijk krijgen de allerkleinste kinderen muziekles van docente Marty en leren spelenderwijs te luisteren, geluiden te herkennen en te maken. ‘Ik zie het als mijn taak om meer muziek in het leven van de kinderen en hun ouders te brengen. Ik werkte ooit bij een peuterspeelzaal en het viel me op dat er zo weinig aan muziek gedaan werd. Ik ben toen de opleiding Muziek op schoot gaan volgen. Nu geef ik al 20 jaar les.’

het programma helemaal af op de leeftijd van de kinderen, maar ook op de specifieke groep. Maatwerk dus. Voor het spelletje met de zee heb ik ook een zijden blauw kleed. Dat werkt beter als de groep wat onrustiger is.’ Muziek is een ontwikkelingsinstrument Kinderen hebben bij hun geboorte al gevoel voor muziek. Het is daardoor een instrument waarmee je kinderen op een leuke manier kunt sti-

Maatwerk De muziekschool geeft muziekcursussen van zes weken voor baby’s en peuters: Muziek op schoot en Muziek en dans voor peuters. ‘Ik stem

Beter worden met bandcoaching ‘Leuk gespeeld!’ Gitarist en docent Michiel Rietveld deelt complimenten uit aan de punkrockband No Resistance. Maar als even later de muziek wat spanning mist, dan moet het over. Drummer Cors weet raad met de aanwijzing en er klinkt een spannende roffel die de luisteraar weer de muziek in trekt. In de goed geïsoleerde ruimte van de Muziekschool Katwijk, voorzien van de nodige geluidsapparatuur, spelen de vier jonge muzikanten van No Resistance geconcentreerd mee met Panic Station van Muse. Als coverband spelen ze nummers van allerlei rockbands, van de Sex Pistols en The Clash tot Arctic Monkeys. Michiel heeft Panic Station voor ze opgezocht op Youtube. Niet echt een makkelijk nummer, maar wel leuk dus ze willen ermee door. Een paar gitaarriffs (melodielijntjes) moeten nog even goed uitgezocht worden thuis. Goed dat iemand kritisch meeluistert Gitarist Colin, zanger-gitarist Max, bassist Titus en drummer Cors kennen elkaar al van de basisschool, maar de band is ontstaan vanuit de muziekschool waar ze alle vier ook les hebben. Eén keer per week krijgen ze bandcoaching. ‘Het is goed als er af en toe eens iemand kritisch meeluistert. Zo leer je goed samenspelen en kun je beter worden,’ aldus de bandleden.

muleren in hun ontwikkeling. Marty heeft een heel arsenaal aan spelletjes en liedjes én een voorraadkast vol met klinkende voorwerpen, van trommels en muziekdozen tot vogelschuddoosjes.

Optreden ‘Voor gedreven jonge bands als No Resistance is optreden erg belangrijk,’ vindt Michiel. No Resistance bereidt zich voor op de Night of the Bands in SCUM. Daar treden meerdere bands op van de muziekschool. Een mooie gelegenheid om te spelen op een echt podium met goede techniek voor geluid én licht. De muziekschool heeft zo’n zeven bands variërend van rock tot pop, soul en jazz. Behalve bij de Night of the bands treden ze ook op bij andere gelegenheden, zoals laatst nog bij Soulville in Den Haag.

Cursus Garageband Michiel, zelf gepokt en gemazeld als gitarist in zijn eigen poprockband JULIUS, is een van de vier elektrisch-gitaardocenten op de muziekschool. Bij hun kun je terecht voor lichte muziek, popmuziek, funk, jazz, metal en alternative rock. Omdat samenspelen zo is belangrijk voor het plezier in muziek maken, worden er al jaren lang bands gecoacht. Je mag hiervoor ook met bands van buiten de muziekschool inschrijven. Verder heeft de muziekschool een cursus Garageband, een programma waarmee je zelf muziek kunt ‘componeren’ op de computer. De echte liefhebber kan zijn hart dus ophalen.

NING O W N EIGE INRUIL AAR B K E E R BESP Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Baron S. de L. Wyborghstraat 1, 2225 TD Katwijk Zh Voor meer informatie kunt u contactTel. opnemen met: Baron S. de L. Wyborghstraat 1, 2225 TD Katwijk Zh 071-4016545 Baron S. de L. Wyborghstraat 1, 2225 TD Katwijk Zh Tel. 071-4016545 Email: mailbox@ancora.nl / internet: www.ancora.nl Tel. 071-4016545 Email: mailbox@ancora.nl / internet: www.ancora.nl Email: mailbox@ancora.nl / internet: www.ancora.nl

Verder praat ze weinig en zingt bij voorkeur de les aan elkaar. Regelmatig hoort ze dat de ouders de liedjes thuis ook gebruiken. ‘Ik vind het belangrijk dat ouders meedoen. Zij moeten de kinderen tenslotte stimuleren in hun muzikale ontwikkeling.’ Ze smelt altijd als ze haar leerlingen later op de muziekschool ziet rondlopen met een instrument. Andere kindercursussen Muziekschool Katwijk geeft meer cursussen voor kinderen: Spelen met muziek (4 tot 6 jaar), de Zangklas (5 tot 7 jaar), de Koorklas (vanaf 7 jaar) en Ontdek Muziek (kennismaken met muziekinstrumenten). Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen ook les krijgen op een instrument.

In Rijnsburg worden eeneen viertal woningen aanaan In Rijnsburg worden viertal woningen DeDe Ruijterstraat ontwikkeld. In Rijnsburg worden een viertal woningen aan Ruijterstraat ontwikkeld. De Ruijterstraat ontwikkeld. Er wordt eeneen tweetal 2-1 2-1 kapkap woningen Er wordt tweetal woningen gerealiseerd en een tweetal vrijstaande Er wordt eenen tweetal 2-1 kapvrijstaande woningen gerealiseerd een tweetal woningen. De De woningen zijn zijn gelegen op op gerealiseerd en een tweetal vrijstaande woningen. woningen gelegen loopafstand van het centrum. woningen. De woningen zijn gelegen op loopafstand van het centrum. loopafstand van het centrum. AlleAlle woningen beschikken over 2 parkeerplaatsen woningen beschikken over 2 parkeerplaatsen opop eigen terrein en hebben daarnaast eeneen eigen Alle woningen 2 parkeerplaatsen eigen terreinbeschikken en hebbenover daarnaast eigen garage. De woningen zijn ruim bemeten, op eigen terrein en hebben daarnaast garage. De woningen zijn ruim bemeten,een eigen beschikken eeneen fraaie living met open garage.over Deover woningen zijn ruim bemeten, beschikken fraaie living met open keuken, een 3-tal slaapkamers en een badkamer. beschikken fraaie living keuken, een over 3-tal een slaapkamers en met een open badkamer. Bovendien eriseen riante zolder met speelen en keuken,iseen 3-tal slaapkamers en een badkamer. Bovendien er een riante zolder met speelhobbyruimte of de mogelijkheid tot extra Bovendien is of er de eenmogelijkheid riante zoldertot met speel- en hobbyruimte extra slaapkamers en een badkamer. hobbyruimteen of een de mogelijkheid slaapkamers badkamer. tot extra slaapkamers en een badkamer. Prijzen Vrijstaande woningen vanaf: € 485.000,00 v.o.n. Prijzen Vrijstaande woningen vanaf: € 485.000,00 v.o.n. Prijzen 2-1 kap woningen vanaf: € 399.000,00 v.o.n. Prijzen2-1 Vrijstaande woningen vanaf: € 485.000,00 Prijzen kap woningen vanaf: € 399.000,00 v.o.n.v.o.n. Prijzen 2-1 kap woningen vanaf: € 399.000,00 v.o.n.

Architect: Architect: Architect:

Aannemer: Aannemer: Aannemer:


>>> Visserijdagen Katwijk Maandag 24 juni t/m zaterdag 29 juni 2013 Terwijl ik dit zit te schrijven gutst de regen langs de ramen. Hagel, natte sneeuw, regen, wind en nachtvorst aan de grond. Nee, ik schrijf dit niet in november of december maar eind mei. De Visserijdagen staan weer voor de deur. Bijna is het zover. Zal het weer dan eindelijk toch een beetje zomers zijn? Het programma is klaar, u treft het elders

op deze pagina beknopt aan en er zal in Katwijk huis-aan-huis een folder met het programma verspreid worden. Deze folder kunt u ook vinden bij de VVV in Katwijk, de hotels en pensions, het Katwijks Museum etc.. Een greep uit het programma: Natuurlijk komt u op maandagavond naar de Herdenking bij het Monument voor de omgekomen zeelieden maar u komt toch zeker ook de tentoonstelling die in de tuin van hotel Savoy staat bezoeken? Daar werken ook twee Katwijkse weduwen aan mee. En woensdagmiddag, samen met de (klein)kinderen naar het strand, spelletjes doen? Of vrijdagavond naar De Zwaaikom. Het toneelstuk dat daar dan

Visserij vijfentwintig jaar geleden

zal worden opgevoerd is heel komisch en zeker ook voor Katwijkers erg herkenbaar. Van wies bij je dur ien? Met de zaterdag als hoogtepunt van de week hebben wij weer geprobeerd er iets moois van te maken met voor elk wat wils. Wanneer u nu een feestelijke stemming mee brengt kan het weer ons niet meer deren en komt het helemaal goed. Ik wens u plezierige Visserijdagen in Katwijk toe. Lies van Beelen voorzitter St. Visserijdagen Katwijk

Het bestuur van de St. Visser ijdagen Katwijk feliciteert DVS me t haar 60-jarig jubileum!

St. VisserijHet bestuur van de ijk tw Ka n ge da lisatiege an Ev de t er ite felic jaar 45 t me commissie de in ng za nd vo zomera twijk! Ka n va rk Ke de Ou

Het bestuur van de St. Vis serijdagen Katwijk feliciteert Ton en de cre w van Jamming management met 25 keer Haringrock, nu als buitenevenement.

De KW 20 Tetman Hette is qua ontwerp altijd een buitenbeentje gebleven in de Nederlandse visserijvloot. Een jaar na oplevering werd ook de aanwezige slipway dichtgemaakt.

Als we nu terugkijken op de jaren tachtig van de vorige eeuw dan blijken het voor de Nederlandse visserij roerige tijden geweest te zijn. Modernisering en schaalvergroting van de schepen zorgen voor meer veiligheid, maar ook tot meer vangstcapaciteit. Dat dit ook zou leiden tot overcapaciteit en daardoor strengere controles wordt in 1988 goed zichtbaar. De Visserijdagen lijken wel symbolisch voor de sfeer in de visserij: door stormachtig weer op vrijdag wordt besloten de traditionele vlootshow voor de Katwijkse kust af te gelasten. De schepen die al waren vertrokken zijn spoorslags weer naar IJmuiden teruggekeerd. Ook het programma op zaterdag heeft last van het herfstachtige weer. Begin 1988 staan er voor Katwijk 33 schepen ingeschreven in het Centraal Visserijregister: drie hektrawlers, drie kustvissers en een kottervloot bestaande uit 15 rondvissers en 12 boomkorkotters. In de loop van het jaar vindt er bij de laatste groep zelfs uitbreiding plaats: eind maart komt de nieuwe KW 42 ‘Elisabeth’ in de vaart voor L. Haasnoot jr. In oktober gevolgd door de VLI 28 ‘MARGARETHA’ die ingeschreven wordt als KW 12 ‘Deo Juvante’ voor rederij Deo Volente. Ook bij de trawlerreders vindt vernieuwing plaats: rederij Kennemerland brengt in juni de nieuwe vriestrawler KW 20 ‘Tetman Hette’ in de vaart. Dit in Polen gebouwde schip maakt een ongelukkige start: het schip was afkomstig uit een nieuwbouwserie fabriekschepen met slipway die in die jaren populair waren in zowel voormalig Oost-Duitsland, Rusland en Polen. Hoewel aangepast aan de Nederlandse wensen, moest uiteindelijk bij aankomst in IJmuiden het verwerkingsdek opnieuw worden ingericht. Een maand later kon

alsnog met de visserij worden aangevangen. Ook Parlevliet & Van der Plas is met vernieuwing bezig: in december wordt de ultramoderne vrieshektrawler ‘JAN MARIA’ overgedragen. Het in Duitsland gebouwde schip met de bekende Katwijkse naam krijgt echter Bremerhaven als thuishaven. Hieruit blijkt dat het van oorsprong Katwijkse bedrijf de vleugels steeds verder uitslaat en dat Duitsland daarbij een steeds grotere rol speelt. Bij de Vereniging Schippers-eigenaren treden veranderingen in het bestuur op: zowel secretaris Jaap Ouwehand als ook voorzitter Klaas van Duijn kondigen, na velen jaren actief te zijn geweest, hun vertrek aan. 1988 is een jaar waarin nog fors wordt geïnvesteerd in de modernisering van de boomkorvloot. Tegelijkertijd blijkt dat de kleinschalige groep Nederlandse rondvissers, in Katwijk rijkelijk vertegenwoordigd, door de overheid niet beschermd zullen worden. Het verzoek om respectering van hun individuele vangstrechten wordt bij de rechter afgewezen, ondanks een blokkade door boze vissers uit Katwijk, Volendam en Urk van de sluizen van IJmuiden in november 1987. De forse beperkingen van de aanvoer van kabeljauw in 1988 maakt het nog moeilijker om deze bedrijven rendabel te houden. Goeie vis overboord gooien gebeurd alleen als het niet anders kan: alle mogelijkheden worden aangegrepen om de gevangen vis alsnog te verhandelen. Diverse eigenaren moeten voor de rechter verschijnen voor geconstateerde overtredingen. Uiteindelijk is de saneringsregeling begin 1991 voor velen in de visserij een uitkomst: een groot deel van de Katwijkse rondvisvloot verdwijnt

van Gemeente Katwijk, Hans en ers erk dew Duijn en me zijde winkeliers winkelhart Zee r jaa 40 Gefeliciteerd met ijk. tw Ka in t Toeristenmark Voor de Mast, gefeliciteerd met jullie 15-jarig bestaan.

Skuytevaert, 50 jaar! t. Van harte geluk gewens Katwijkse ReddingsBrig ade/SAR spant de kroon. Een 90-jarige in ons mid den! Wel oud maar nog steeds dynamisch en jong van geest. Van harte geluk gewens t met dit jubileum.

dat jaar uit het centraal visserijregister. Omdat ook diverse eigenaren van boomkorkotters stoppen, is het een forse aderlating voor de Katwijkse visserij. Andere onderwerpen die spelen in dat jaar: in de loop van 1988 blijkt dat er in de visserij geen draagkracht is om het Hospitaal Kerkschip ‘De Hoop’ in de vaart te houden. Het besluit van het ministerie om de overheidsbijdrage te stoppen heeft dan ook tot gevolg dat in november de laatste reis wordt gemaakt. Na 90 jaar komt er een einde aan deze vorm van hulpverlening op zee. In oktober wordt bekend gemaakt dat het Staatsvissershavenbedrijf van IJmuiden geprivatiseerd zal worden. De rijksoverheid zal de aandelen overdoen aan het bedrijfsleven, de bij de haven betrokken provincie Noord Holland en de gemeenten Velsen en Katwijk. April 1989 wordt Zeehaven IJmuiden een feit. Sinds die tijd is de gemeente Katwijk als medeaandeelhouder betrokken bij het reilen en zeilen van de thuishaven van de Katwijkse vissersvloot.

Bevoegde verkeersregelaar gezocht Wie wil ons komen helpen bij de kindermiddag op strand. voor vrijdagavond en zaterdagmiddag. Melden bij Lies van Beelen 4015647.

Aanmelden bij Anneke@sarkatwijk.nl of liesvanbeelen@ziggo.nl of telnr. 4015647.

Beknopt overzicht van het programma van de Visserijdagen in Katwijk. Maandag 24 juni 19.00 uur: Opening van de tentoonstelling “Weduwen: een ode aan de liefde”. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van dinsdag 25 t/m zaterdag 29 juni van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 17.30 uur. Maandag 24 juni 20.00 uur: Herdenking bij het Monument op de Noord Boulevard. Dinsdag 25 juni 13.00 uur: Opening Visserijdagen en Maritieme (Toeristen) markt op het Andreasplein. Woensdag 26 juni 14.00 uur: Kinderspelen op het strand voor kinderen van 6-12 jaar bij strandpaviljoen Westerkim, strandafgang 16.

Woensdag 26 juni 19.45 uur: Zangavond in de Oude Kerk Donderdag 27 juni 14.30 uur: Gezellige middag voor onze senioren. Vrijdag 28 juni 14.00 uur: Open huis STC-group (Visserijschool) Vrijdag 28 juni 20.15 uur: Cultuur in de Kom. Het Schevenings toneel met “Van wies bij je dur ien?” in de Zwaaikom. Zaterdag 29 juni vanaf 10.00 uur: Visvariamarkt in het centrum. SAR op de Zuid-Boulevard. Haring- en Shantyfestival in het centrum. Haringrock op het Schaakplein. Muziekkorpsen op de Noord-Boulevard en afsluitend vuurwerk op strand tussen strandafgang 6 en 8.

Wij zijn blij ook in 2013 weer Visserijdagen in Katwijk te kunnen organiseren. Dit kunnen wij niet zonder de degenen die ons ook dit jaar weer financieel steunen. Zeven sponsors dragen het evenement Visserijdagen Katwijk. Als SVK zijn wij hen bijzonder erkentelijk. Daarom applaus voor: Hoofdsponsor Rederij en Haringhandel Parlevliet en Van der Plas en natuurlijk ook voor:

Vindt u nu ook dat er volgend jaar weer Visserijdagen georganiseerd moeten worden? Meldt u dan nu aan als sponsor!

Welkom in de zeehaven van IJmuiden De haven van IJmuiden is een dynamische haven aan de monding van het Noordzeekanaalgebied. Altijd toegankelijk zonder belemmeringen in welke vorm dan ook. Een open zeehaven met een bewezen reputatie op het gebied van op- en overslag van verse en diepgevroren vis, offshore, ferry- en cruisevaart en de assemblage en bouw van offshore windmolenparken op zee. Zeehaven IJmuiden N.V. is de eigenaar en exploitant van de havens en de visafslag van IJmuiden. Sinds 1989 een private onderneming. Een bijzonder bedrijf op een unieke locatie. Meer weten: www. Zeehaven.nl Zeehaven IJmuiden N.V. wenst Katwijk e.o. hele mooie Visserijdagen.

Het bestuur van de Katwijkse Visserijdagen is erg blij met de betrokkenheid van Zeehaven IJmuiden bij de Katwijkse Visserijdagen. IJmuiden, van oudsher de thuishaven van onze vissersvloot is voor velen van ons geen onbekend terrein. Ook nu die vissersvloot gekrompen is van ongeveer 180 schepen in de jaren ’60 naar circa 10 schepen nu blijft de Zeehaven van IJmuiden aantrekkingskracht houden voor menig Katwijker. Wij bedanken de directie van Zeehaven IJmuiden voor hun steun aan de Visserijdagen van Katwijk, zowel in financiële als in materiële zin en hopen een eventuele volgende keer weer op hun support te mogen rekenen. Namens het bestuur van de St. Visserijdagen Katwijk, Lies van Beelen, voorzitter.


paardenmarkt

De Rijnsburger

Paarden hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. | Foto: CvdS.

donderdag 20 juni 2013

Voice of Joy op de braderie. | Foto: pr.

11

Plezier op het muziekplein met oa de klanken van de Driftkickers. | Foto: pr.

Steeds hoger en verder springen. | Foto: CvdS.

Mam, hij is zo lief...mag tie mee naar huis? | Foto: CvdS.

Gezellige drukte op het terras en het plein bij de Burgt. | Foto: CvdS.

Verschillende nieuwe attracties op de kermis. | Foto: CvdS.

Bent u al vriend van Paardenmarkt Rijnsburg?

Vrienden Het was weer een gezellige drukte vorige week woensdag tijdens de Paardenmarkt. De organisatie kijkt tevreden terug op deze bijzondere dag in het jaar. U kunt vriend worden van dit feest, zodat de organisatie ook in de toekomst dit festijn kan blijven organiseren. Zie ook www. paardenmarktrijnsburg.nl

Een van de prachtige rijtuigen tijdens het ringsteken. | Foto: pr.

De Stoom Butler trok de aandacht. | Foto: CvdS.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Gemeentehuis Katwijk Tijden op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur Tijden vrije inloop Maandag van 8.00-12.00 uur Dinsdag van 8.00-12.00 uur Woensdag van 8.00-12.00 uur Donderdag van 8.00-12.00 uur & 17.00 -20.00 uur Vrijdag van 8.00-12.00 uur U kunt heel makkelijk via www.katwijk.nl/afspraak-maken een afspraak maken via het digitaal loket. U kunt ook bellen naar 071-4065000. Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Marktplein/Piet Heinlaan (gebouw marktmeester) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Overrijn 8 (Heerenhuys) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunningen

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaar- of beroepschrift meesturen.

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Remisestraat 50, Katwijk

Uitbreiden van de bergingen op het achtererf

07-06-13

Kerkstraat 70, Katwijk

Brandveilig gebruik als activiteitencentrum door de Gemiva-SVG groep.

10-06-13

Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht.

Burg. Lotsystraat 2, Vervangen dakkapel op het voordakvlak Valkenburg van de woning

10-06-13

Commandeurslaan 17, Katwijk

11-06-13

Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven .omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling.

J. Th de Visserstraat Het vervangen van kozijnen in de 16, Katwijk voorgevel (voor de proefwoning)

04-06-13

Strandplein 2, Katwijk

Verplaatsen Zeepaviljoen naar tijdelijke locatie (optie 1)

12-06-13

Strandplein 2, Katwijk

Verplaatsen van Zeepaviljoen naar tijdelijke locatie (optie 2)

12-06-13

E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Ingekomen evenementen

Wijkregisseurs Als iemand persoonlijk wil overleggen over een probleem of idee? Dan kan dat op het wekelijks spreekuur van de wijkregisseur, waarbij ook de wijkagent aanschuift. Ook is een afspraak op maat met de wijkregisseur mogelijk. Ter info: De wijkregisseur bemoeit zich niet meer rechtstreeks met het onderhoud van de buitenruimte.

20 juni 2013

Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Zwembad Aquamar, Katwijk

Het organiseren van Kamperen op het zwembadterrein op 21 juni 2013

14-06-13

Waterboslaan 46, Rijnsburg

Het organiseren van LETS 2013 tennistoernooi op 3 tot en met 11 augustus 2013

13-06-13

Andreasplein/ Princestraat, Katwijk

Het organiseren van een Promotiedag DVS 2013 op 7 september 2013

14-06-13

Sportpark Nieuw Zuid, Katwijk

Het organiseren van Taptoe Katwijk 2013 op 28 september 2013

14-06-13

Vernieuwen van de zinken dakgoot.

De Poel 2, Rijnsburg Wijziging bestemming van openbaar groen naar speelterrein basisschool

14-06-13

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? U kunt dit telefonisch opvragen! Belt u tussen 08.00 - 17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Tevens kunt u dit via de website opvragen: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/bouwenverbouwen/#c2050

Bezwaar Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Evenementen

Kleinschalige evenementen

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Meeuwenlaan/ Nachtegaallaan, Katwijk

Het organiseren van een actie dag/fancy fair op 28-9-2013 van 09.00-16.00 uur.

12-06-13

De Krom 101, Katwijk

Het organiseren van een kinderkermis op 26 juni 2013 van 14.00 uur tot 18.00 uur

12-06-13

Zuid Strand, Katwijk

Het organiseren van de familiefeestweek van Skuytevaert van 26 juli t/m 4 augustus en diverse activiteiten ihkv het 50-jarig bestaan

14-06-13

Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Claudiusdreef, Valkenburg

Het organiseren van een Buurtfeest op 6 juli 2013

13-06-13

Kerkstraat 68, Katwijk

Het organiseren van een Straatbarbecue op 20 juli 2013

11-06-13

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Tadamastraat 2-10, Het organiseren van een Straatbarbecue Katwijk op 5 juli 2013

11-06-13

Recreatiepad 2, Valkenburg

Ontheffing voor feestavond tijdens het Opentoernooi op 5 juli 2013

12-06-13

Batavenstraat 10-30, Katwijk

11-06-13

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Kerkweg 3, Valkenburg

Het organiseren van een Verloting op 29 juni 2013 t.b.v. concert Valkenburg’s Harmonie

12-06-13

Het organiseren van een Straatbarbecue op 6 juli 2013

Ontheffing sluitingsuur

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 25 juni 2013 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).

Klein kansspel

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd:


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Verleende omgevingsvergunning Bekendmaking besluit

Locatie

Omschrijving

Waterboslaan 44, Rijnsburg

Het bouwen van een garage naast de woning

10-06-13

Dorpsweide 14, Valkenburg

Het bouwen van een woning

12-06-13

J. Th de Visserstraat Het vervangen van kozijnen in de 16, Katwijk voorgevel (voor de proefwoning) Graaf Florislaan 9, Rijnsburg

11-06-13

Het monteren van een lichtbak op de gevel tussen de eerste en tweede verdieping

14-06-13

Het verhogen van de nok en het vergroten Meidoornstraat 20, van de woning op de 1e verdieping aan de achterzijde 14-06-13 Katwijk Korenbloemlaan 21, Het plaatsen van een dakopbouw aan de Valkenburg achterzijde van de woning

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?

Holland Rijnland: verordeningen rechtsgeldig In verband met de publicatieverplichting zijn binnen Holland Rijnland geldende regelingen geïnventariseerd en bezien op actualiteit en publicatie. Daarbij is gebleken dat de publicatiedatum van een aantal verordeningen niet meer te achterhalen zijn. Daarom heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland op 14 maart 2013 besloten dat onderstaande verordeningen acht dagen na digitale bekendmaking op www.hollandrijnland.net/publicaties in werking treden: - ‘Verordening inzake de portefeuillehoudersoverleggen’, 6 oktober 2004 - ‘Inspraakverordening Holland Rijnland’, 12 oktober 2005 - ‘Delegatie- en mandaatbesluit’, 16 maart 2005 - ‘Legesverordening Holland Rijnland’, 15 februari 2006 Alle genoemde verordeningen zijn te vinden op: www.hollandrijnland.net/ publicaties

14-06-13

Van de vergadering van de kamer Overige Zaken d.d. woensdag 26 juni 2013 vanaf 19.30 uur op het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3.

Oordeelsvormend 19.45-20.45

Variantkeuze nieuwbouw Aquamar

19.45-20.15

Financiële verordening

19.45-20.45

Masterplan Locatie Valkenburg

20.15-21.45

Kadernota begroting 2014

20.45-21.15

Aansluiting A44 - Flora Holland

21.15-21.45

De toekomst van samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

22.00-22.15

Van 19.30 tot 20.00 uur: Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 22 januari 2013 tot onder andere het toekennen van drie verzoeken om planschadevergoeding naar aanleiding van het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Zeehospitium fase 1b’. Van 20.00 tot 20.30 uur: Besloten zitting.

Afspraakje maken?

Besluitvormend Bestemmingsplan bedrijventerrein ‘t Heen Verordening commissie bezwaarschriften Ontwerpbegroting 2014 Belastingsamenwerking Gouwe Rijnland (BSGR) Verordening winkeltijden Meer informatie De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website vergaderstukken.katwijk. nl. Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering.

Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad: Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

De heer J.W. Ravensbergen

071-4034724

j.w.ravensbergen@planet.nl

Christen Unie

Mevrouw A. Kuijt van den Oever

071-4022709

Atiekuijt@ziggo.nl

Fractie Van Ginkel

Mevrouw 06-40259657 anita.van.ginkel@xs4all.nl A. H. van Ginkel - Lanting

Gemeente Belangen

De heer G.H.A. Bol

071-4032443

PvdA

Mevrouw P.S. Smits

06-30416894 nellysmits58@gmail.com

SGP

De heer W.J. van Duijn

071-4015803

wjvanduijn@hetnet.nl

VVD

De heer E.C. de Mol

06-54633471

edwin.de.mol@gmail.com

Gerardbol@live.nl

www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak-maken

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/ gemeentekatwijk

De gemeenteraad Vergadering van 27 juni 2013

Wekelijkse nieuwsbrief

Heeft u binnenkort een nieuw paspoort of rijbewijs nodig? Bent u van plan te gaan bouwen of verbouwen? Is uw identiteitskaart bijna verlopen? Kom dan op afspraak langs! Het loont zeker de moeite om een afspraak te maken. U kunt een afspraak maken wanneer het u uitkomt. Als u een afspraak maakt, wordt u snel geholpen. Wij weten uit ervaring dat bezoekers het prettig vinden om op afspraak te komen. Als de drukke periode weer begint en de zomervakantie voor de deur staat, willen veel mensen hun reisdocumenten regelen. Komt u in juni, juli of augustus langs maak dan zeker een afspraak, dit voorkomt wachten! Voor de volgende producten komt u op afspraak langs: • Bouwen, verbouwen en kappen • Eigen (geneeskundige) verklaring • Identiteitskaart aanvragen en afhalen • Informatie Zorg, Werk en Inkomen • Parkeervergunningen • Paspoort aanvragen en afhalen • Rijbewijs aanvragen en afhalen • Uittreksel/afschriften • Verhuizen • Verklaring Omtrent Gedrag Afspraakje maken? www.katwijk.nl/afspraakmaken Openingstijden langskomen op afspraak: Maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Donderdag van 08.00 tot 20.00 uur. Het digitale loket is altijd open! Wist u dat u vanuit huis ook zaken zelf digitaal kunt regelen? U hoeft niet altijd naar het gemeentehuis te komen. Kijk voor meer informatie en een productenoverzicht op www.katwijk.nl/digitaal-aanvragen


KOM NAAR ONZE OPEN DAG!

Wellant mbo-opleidingen Green Production (richting plant), Green Production & Business, Groothandel & Logistiek, Flower Design, Indoor Design, Outdoor Design, Food wellantmbo.nl Ñ Hier vind je alles over de groene opleidingen van Wellantcollege. Doe de studiewijzer!

Open dag Vrijdag 28 juni van 16.00 - 19.00 uur

ZATERDAG

6 JULI

Wellantcollege Rijnsburg Wellant mbo Laan van Verhof 1 2231 BZ Rijnsburg (071) 402 57 03

GROTE DEMO DAG! BIJ ELECTRO WORLD OEGSTGEEST AAN DE LANGE VOORT

Op zaterdag 6 juli is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen bij Electro World Oegstgeest aan de lange Voort in Oegstgeest. We hebben die dag weer een aantal leuke demonstratie´s van Humax Digitale ontvangers met harde schijf , Jura koffiemachine´s , Bose Lifestyle entertainment systemen en het nieuwe strijkapparaat van Miele! We hebben die dag specialisten van de merken zelf staan dus ervaar een ultieme demonstratie!

Alles draait om ultiem genot!

KOFFIE DEMONSTRATIES

ALLEEN 6 JULI LE + GRATIS WIFI DONG T! AR + DIGITALE TV KA AF CH NS T.W.V. € 70,- BIJ AA IHDR-5400

Opnemen was nog nooit zo makkelijk!

OPNEEM DEMONSTRATIES

NIEUW! HUMAX IHDR-5400 MET 1TB OPSLAG!

STRIJK DEMONSTRATIES Nieuw van Miele!

Behaal met minimale inspanning perfecte resultaten!

BOSE DEMONSTRATIES Electro World Oegstgeest Lange Voort 11 F t/m 11 G 2343CA Oegstgeest Telefoon 071-5193333


interview

De Rijnsburger

donderdag 20 juni 2013

15

‘We hebben nooit gekke dingen gedaan’

Zestien jaar zat Cees Driebergen in het bestuur van Rijnsburgse Boys. Op 28 juni neemt het boegbeeld van de voetbalvereniging afscheid van de club die in zijn hart zit. “Als je blaft, moet je ook wel eens bijten.” Door Henk Hogewoning Hoe ben je in het bestuur van Rijnsburgse Boys terechtgekomen? “We zijn thuis door onze ouders opgevoed met de gedachte dat je iets moet doen voor de maatschappij. In 1997 werd ik gevraagd door de toenmalige bestuursleden Chris Hogewoning en Koos van der Meij, in de plaats van Maart van Duijn. Begin 1997 was ik ook al gevraagd om een plan te maken ter verbetering van de exploitatie van de sporthal. En sinds 1993 was ik al bestuurslid van de sponsorgroep. Daarvoor zat ik in de kascommissie, samen met penningmeester Krijn van der Spijk. In die tijd blafte ik wel eens, dan moet je op een gegeven moment bijten. Wat me opviel bij mijn aantreden was dat er weinig overlegstructuur was in de vereniging. Binnen het bestuur was er ook geen echte taakverdeling. Ik ging PR en sponsoring doen. In die tijd hadden we nog maar 15.000 gulden in kas en slechts een stuk of twintig sponsors, maar met de financiën ging het al snel de goede kant op, onder andere door de verkoop van nieuwe reclameborden en de zoektocht naar nieuwe sponsors. In mei 2000 werd ik door het bestuur als voorzitter gekozen.” Als je een top-3 van hoogtepunten moet noemen, welke zijn dat dan? “Op plaats 1 staat de bouw van de tribune en de kleedkamers. Dat was hard nodig, want de tribune stamde uit de jaren ’50 en de kleedkamers uit de zeventiger jaren. In eerste instantie wilden we het sportpark verplaatsen naar de Elsgeesterpolder, maar dat wilde het college van B en W niet. In 1998 zijn we begonnen met plannen te maken voor de nieuwbouw. Daar hebben we zes jaar over gedaan. Het duurde lang, omdat de gemeente net uit de artikel 12-status kwam en niet veel geld te besteden had. Het ging om een investering van 3,25 miljoen euro, waar de gemeente 1,3 miljoen van betaalde. Onderdeel van het financiële plan was dat Rijnsburgse Boys anderhalve ton per jaar moest

ophoesten voor rente en aflossing. Daar is de paasveiling uit voortgekomen, waarmee we in 2000 zijn gestart. In seizoen 2002-2003 kregen we groen licht van de gemeente. In 2004 hebben we het complex geopend. Daarmee kregen we een toonaangevende accommodatie met een sponsorhome en 24 kleedkamers. Quick Boys heeft daarna hetzelfde complex gebouwd, met onze architect. Nog steeds komen er clubs bij ons kijken, recent bijvoorbeeld AFC uit Amsterdam.” Wat zijn de andere twee hoogtepunten? “De viering van het 75-jarig jubileum in 2005 met alle festiviteiten eromheen en de drie kampioenschappen in de hoofdklasse, in 2006, 2007 en 2009. Hierdoor is de gemeenschapszin binnen alle geledingen toegenomen, niet alleen rondom het eerste elftal, maar in de hele vereniging. Waar ik verder heel trots op ben, is dat we een financieel gezonde vereniging zijn. We hebben nooit onverantwoorde uitgaven gedaan. Desondanks is Rijnsburg een topploeg die in één adem wordt genoemd met IJsselmeervogels en Spakenburg. En dit ondanks het feit dat we qua spelersbudget op plek zeven of acht staan. Het gaat zeker lukken om een topploeg te blijven. Voorwaarde is wel dat we blijven professionaliseren. De tijd van goedwillende bestuursleden is voorbij. Wat nu nodig is, zijn specialisten, bijvoorbeeld op financieel gebied of op het gebied van de gebouwen en de velden. Die hebben we bij Rijnsburg.” Wat zou je met de wetenschap van nu anders hebben gedaan? “We hadden het sponsorhome meteen groter moeten maken. Die tip heb ik ook aan Quick Boys gegeven toen die club bij ons kwam kijken. Binnen een jaar na de ingebruikname van het sponsorhome was de sponsorgroep met tien procent gegroeid. Inmiddels

| Foto: H. Heemskerk

Paspoort Naam: Cees Driebergen Leeftijd: Ik ben van ‘61 RBB: Al vanaf tiende jaar lid, nu 42 jaar. RBB zit in mijn hart en hoort bij mijn sociale leven. Toekomst: Op zoek naar een andere baan, niet te ver weg en hoeft niet perse in de voetballerij te zijn. Ik zie wel wat erop mijn pad komt

Wie weet speelt Rijnsburgse Boys ooit ook in de eerste divisie

zitten we op 160 leden, in 2004 hadden we er 100.” Waarom stop je? “Er zijn nog genoeg uitdagingen, maar zestien jaar is lang genoeg. Mensen staan niet in de rij om voorzitter te worden, maar je moet ervoor waken dat je motivatie minder wordt. Als je voor de derde keer dingen hebt meegemaakt, sluipt er toch een bepaalde gemakzucht in en ben je minder scherp op zaken. Iemand die nieuw is, is wel scherp. Dat is de belangrijkste reden, plus de combinatie met een drukke baan. Ik heb wel eens voorzitters horen zeggen dat ze het een plicht of een opoffering vonden. Zo heb ik het niet ervaren. Ik vond het een eer om voorzitter te zijn en heb dat met veel plezier en liefde gedaan, met dank ook aan het thuisfront dat me alle ruimte gaf. Je ontmoet veel mensen en bouwt in het hele land contacten op. En ik heb veel geleerd. Zo heb ik tijdens mijn voorzitterschap mijn commerciële kwaliteiten ontdekt en ontwikkeld.” Hoe ziet je eigen toekomst er uit? “Ik ga op 1 juli om principiële redenen weg bij ADO vanwege wrijving tussen mij en leden van de raad van commissarissen en een aandeelhouder die niet de vereiste distantie kan bewaren tot de beleidsbepalers. Er is een vorm van hobbyisme waardoor er geen helderheid is over het te voeren beleid. Ik vind het heel jammer dat het stopt. Maar ADO is een directeurenkerkhof. Ik ben met mijn twee jaar de langst zittende directeur bij ADO sinds 2006. Wat niet wegneemt dat het een boeiende en leerzame tijd was. ADO is een zakelijk bedrijf. Ik heb geprobeerd er meer gastvrijheid in te brengen en meer aandacht voor de vrijwilligers. Net als bij Rijnsburgse Boys heb ik bijvoorbeeld een vrijwilligersavond geïntroduceerd. Ik ben nu op zoek naar een andere baan. Ik ambieer geen functie ver weg, in bijvoorbeeld Kerkrade

of Groningen. En een club als Telstar vind ik te kleinschalig. Maar het hoeft niet per se een baan in de voetballerij te zijn.” Waar staat Rijnsburgse Boys over pakweg vijf jaar? “Vijf jaar is een lange tijd. Laten we eerst maar uit de recessie komen. Er waren plannen om aan de overzijde van de tribune verder te bouwen, maar die zijn achterhaald door de recessie. Het is nu hard werken om het aantal sponsors stabiel te houden, maar dat kunnen we opvangen, omdat we nooit gekke dingen hebben gedaan. Binnen afzienbare tijd zullen we wel het huidige sponsorhome uitbreiden aan de achterzijde. We hebben even pas op de plaats gemaakt, maar de plannen liggen klaar. Hoe het daarna verder gaat, is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de ambities van het bestuur en de leden, en van de ontwikkelingen in het voetbal. Rijnsburgers zijn ambitieus en willen graag ergens voor gaan, dus wie weet speelt Rijnsburgse Boys ooit ook in de eerste divisie.” Heb je tips voor je opvolger, Ad Hendriksen? “Als voorzitter ben je het boegbeeld van je vereniging, maar er moet wel draagvlak zijn voor je beslissingen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat er speelt in je vereniging. Ik zeg altijd: je leden zijn je klanten. Dat wil ik Ad graag meegeven.” Wat ga je volgend seizoen op zaterdagmiddag doen? “Ik blijf lid van het bestuur van de businessclub. En incidenteel blijf ik handen spandiensten doen voor Rijnsburgse Boys, bijvoorbeeld loten verkopen en zaken rond de paasveiling. Ik blijf het eerste elftal volgen, zowel uit als thuis. Al mijn vrienden zitten hier. Ik ben vanaf mijn tiende lid, inmiddels al 42 jaar. Rijnsburgse Boys zit in mijn hart en is onderdeel van mijn sociale leven.”


home &

SPAANS&VANEGMOND meubelmakers

Droomcadeau’s Dekbed + kussens cadeau

bij aankoop van een Eastborn Boxspring!

€3 59

€229

€1 65

Schuifwandkasten gratis geplaatst* op maat

Laminaat gratis gelegd* home collectie

Binnenzonwering

Rolgordijnen, Vouwgordijnen, Jaloeziën Kast wordttst! gratis geplaa

(*al vanaf €17,95 m2)

De kwaliteit van ambachtelijk vervaardigde interieurs is altijd herkenbaar. Mensen die de hoogste kwaliteit wensen, kiezen dan ook altijd voor maatwerk. Het mooiste hout, de verfijnde details, en vervaardigd met veel vakmanschap.

VOOR MEER INFORMATIE BEZOEKT U ONZE WEBSITE

WWW.SPAANSENVANEGMOND.NL

10% korting + gratis opmeten + ophangen*

Arie Meijvogel

• Bij aankoop boxspring vanaf 1.600 euro - € 165,= cadeau* • Bij aankoop boxspring vanaf 2.000 euro - € 229,= cadeau* • Bij aankoop boxspring vanaf 3.000 euro - € 359,= cadeau* * Dekbed + kussens cadeau (niet voor geld inwisselbaar)

Ambachtsweg 24a • 2222 AL Katwijk • T 071 408 58 55 (Industrieterrein ’t Heen, tegenover de Gamma)

www. denachtwachtkatwijk.nl

Een ambachtelijke keuken geheel naar úw wens ADVERTENTIEPROEF

Interparket Showroom: Lijdweg 9, 2225 GN (achter Bang & Olufsen Peursum Centrum Katwijk aan Zee Tel. 071 - 4076074 www.interparketkatwijk.nl

Keukens volgens Oudhollands recept SINDS

19 66

Volledig handgemaakt Duurzame kwaliteit Tijdloos design Uniek ontwerp Eigen productie

Een Kuivenhoven keuken past altijd!

Oegstgeesterweg 204b | 2231 BD Rijnsburg | Tel.: (071) 402 13 39 info@kuivenhovenkeukens.nl | www. kuivenhovenkeukens.nl

RIOOL OF AFVOER PROBLEMEN? Onstoppen & Reinigen Repareren & Vernieuwen Oplossen stank & Vochtproblemen Rioolinspecties & Camera-inspecties

06 - 51 248137 071 - 40 350 16

Vetputten plaatsen & Legen Grond- & Sloopwerken

www.dsrioolservice.nl

Hoe kunnen ouders helpen

met de aankoop van een huis?

Rabobank geeft antwoord op uw woonvragen. Heeft u vragen over wonen? Op onze website krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke mogelijkheden, zodat u beter kunt afwegen wat voor u een goede keuze is. Ga naar rabobank.nl/woonvragen Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren.

Wie in de showroom van Kuivenhoven Keukenfabriek aan de Oegstgeesterweg de opgestelde keukens ziet valt van de ene verbazing in de andere. Wat een mogelijkheden! Kuivenhoven levert prachtige luxe keukens, op maat en in elke gewenste stijl. Kuivenhoven begon ooit als aannemersbedrijf, maar is sinds 1990 helemaal gespecialiseerd in het vervaardigen van keukens. In de chique ingerichte showroom staan acht verschillende keukens in even zoveel verschillende stijlen. ‘Slechts’ ter inspiratie, want bij Kuivenhoven koopt u geen confectiekeuken, maar een keuken geheel naar uw eigen smaak en maat. “Een hypermoderne strakke hoogglanskeuken kunnen we net zo goed maken als een klassieke keuken in Country-stijl”, aldus Henry Kuivenhoven. “Wij zeggen vaak: aan de ene kant komt er een boomstam in, en aan de andere kant komt uw droomkeuken er uit. Wij draaien en frezen alles zelf, of het nu om een schouw, een kroonlijst of een ornament gaat. Bovendien hebben we niet alleen

onze eigen spuiterij, maar ook onze eigen monteursploeg. Mocht uw keuken nog geheel naar wens zijn, maar uw apparatuur wellicht niet meer, dan kunt u ook voor de vervanging daarvan bij Kuivenhoven terecht. “Wij zijn één van de Miele Inspirience Centers in Nederland. Als erkende dealer van Miele kunnen wij niet alleen alles van dit merk leveren, vaak kunnen we ook hele mooie aanbiedingen doen.” Maar Kuivenhoven heeft uiteraard ook andere merken beschikbaar. Ambachtelijkheid en persoonlijk contact staat bij dit alles bovenaan. Niet alleen in uitvoering, ook in planning. “Voor alles wat we gaan maken houden we intensief contact met de klant. Tenslotte willen we dat die tevreden is. Wij gaan in úw schoenen staan, en schaven net zolang tot het helemaal naar uw wens is. Uiteraard bent u als klant ook welkom om in de fabriek zelf een kijkje te komen nemen! Kuivenhoven Keukenfabriek Oegstgeesterweg 204b 2231 BD Rijnsburg telefoon: 071-4021339 www.Kuivenhovenkeukens.nl


valkenburg

De Rijnsburger

JIVAK Vlottenbouw Inschrijven n Op zaterdag 6 juli 2013 gaat JIVAK weer haar jaarlijkse vlottenbouw organiseren. Voor alle kinderen vanaf 10 jaar en die in het bezit zijn van een zwemdiploma maken wij er weer een leuke dag van.

Met palen, tonnen, touw en netten mogen zij weer zelf een vlot bouwen waarna we deze rond de klok van 12 uur te water gaan laten in de Rijn. Onder begeleiding van duikers gaan we dan een rondje door Valkenburg. Dit jaar starten we weer bij het voormalig gemeentehuis van Valkenburg, om 10 uur. Inschrijven voor de vlottenbouw kan op zaterdag 22 juni 2013 van 10 tot 12 uur bij de caravan van de JIVAK op het Castellumplein. Kosten zijn 2 euro per kind.

Schilderen Senioren n In Rijnsburg in de Voorhof, Vliet NZ 36 zijn er nog enkele plekken vrij om te komen schilderen. De cursus is voor iedereen die wil gaan schilderen of hier al mee bezig is, beginner of gevorderd.

Ervaring is niet vereist. U bent vrij om het onderwerp wat u wilt schilderen zelf te bepalen. Interesse? Loopt u op woensdagmorgen (van 9.15 – 11.45 uur) eens vrijblijvend binnen, laat u informeren en proef de sfeer in de groep. Deze lessen worden geleid door Sonja Wagemans, een ervaren docente. U moet wel beschikken over eigen materiaal, de kosten zijn € 55,-- per 12 lessen, Een kopje koffie en/of thee kost € 0,50. Kosten: € 55,00 voor 12 lessen. Voor meer informatie kunt u zich wenden bij : Stichting Welzijn Ouderen KRV, telefoon 071-4016347.

donderdag 20 juni 2013

17

Kampioenen Valkenburgse Tennis vereniging n Veel enthousiasme Seniorentennisdag Teams n Afgelopen donderdag werden de twee kampioensteams bij de Valkenburgse Tennis Vereniging gehuldigd. Na jarenlang verwend te zijn met 6 tot 8 teams te huldigen, waren dit jaar twee teams in de prijzen gevallen. De concurrenten worden blijkbaar tocht sterker. Maar de vreugde was er niet minder om. De Technische Commissie had de champagne al koud gezet en er kon getoast worden op de overwinning. Onder leiding van captain Esther Donath werd het dames team VTV1 in de 1e klasse van de maandagavond competitie kampioen. In de woensdagavondcompetitie ook in de eerste klasse mocht VTV2 onderleiding van Arenda Glasbergen met de ereprijs naar huis gaan. Beide teams van harte gefeliciteerd. Seniorplus

Vrijdag 14 juni waren de 50+ plus tennissers weer welkom op het park aan het Recreatiepad. Voor de 7e maal werd de seniorplusdag georganiseerd. Met 54 deelnemers konden een dag lang alle banen worden bezet met wedstrijden. De lunch werd weer verzorgd door een onverwoestbaar keukenteam onder leiding van Peter de Vries. Om vijf uur konden de wedstrijdleiders Cora de Vries en Wim van Rijn de prijswinnaars gaan huldigen, de eerste en tweede plaatsen

Huldiging van kampioenen. | Foto: pr. in de poules ontvingen een fles wijn bovendien ontvingen de als eerste geëindigde een fraaie bos bloemen. Bij de gewonnen flessen wijn zat ook nog een boodschap een deel van het aankoop bedrag gaat naar de stichting Juul waardoor deze dag ook nog aan die belangrijke stichting een bijdrage kon leveren.

Ondertussen gaat de Valkenburgse Tennis Vereniging ook warm lopen voor het 14e Valkenburg’s Open. De inschrijving hiervoor staat open tot 24 juni, tot en met de Categorie 4 kan men in de 30+ inschrijven Voor de 50+ staat de inschrijving open tot categorie 6. Zaterdag 29 juni start het 30+ toernooi, de maandag daarna zijn

de 50+ plussers aan zet. Voor de vijftig plussers is de finaledag op vrijdag 5 juli, de finales voor de dertig plus staan voor zondag 7 juli op het programma. Voor de toeschouwers zullen er zeker in de hogere categorieën aantrekkelijke kijk partijen zijn. Actuele informatie over het Valkenburg’s Open zie www.vtv-tennis.nl.

n Bijna 100% geslaagd Visser ‘t Hooft Lyceum

RijnlandRoute Regio n De RijnlandRoute blijft noodzakelijk voor het verbeteren van de economie en een robuuste (toekomstige) bereikbaarheid van de regio. Het bedrijfsleven en belangenorganisaties vinden de nieuwe oost-westverbinding van groot belang voor de werkgelegenheid in de regio. Deze week heeft de Provinciale Statencommissie Verkeer en Milieu zich hierover gebogen. Een belangrijke stap die de RijnlandRoute in de realisatiefase brengt. De afgelopen periode zijn tal van optimalisaties doorgevoerd, onder andere op het gebied van inpassing. Het bedrijfsleven heeft zich altijd sterk gemaakt dat de RijnlandRoute compleet (2x2-baans) wordt aangelegd.

59 van de 60 leerlingen van klas 4 vmbo-t ontvingen hun diploma. | Foto: pr.

Geslaagd n Trots zijn we dat 59 van de 60 leerlingen van klas 4 vmbo-t

zijn geslaagd. Als school zijn we verheugd dat we dat de examenkandidaten afgelopen donderdag konden melden. Hiervan komen er 18 uit Rijnsburg, 40 uit Katwijk, 1 uit Leiden en 1 uit Oegstgeest. Een leerling is nog afhankelijk van een herkansing, maar de verwachting is dat alle leerlingen slagen en dan hebben we 100% geslaagden. De leerlingen hebben het zelf moeten doen, maar ook de docenten spelen hier een grote rol in. Vier

jaar lang hebben we met z’n allen naar dit moment toegewerkt. Bart van der Heiden en Esther van Vliet hebben naast het ‘gewone’ mentorwerk ook ingezet op het groepsgevoel en dit heeft een positief effect gehad op de prestaties, aldus beide mentoren. Op de foto staan 58 van de 60 leerlingen uit 4 vmbo-t. Bovenop het prima examenresultaat heeft Elisa van Egmond uit de derde klas een uitstekende prestatie geleverd door nu al te slagen voor het vak Duits met een 9 als eindcijfer.

Afscheid KOV penningmeester Ondernemers n Tijdens de laatste contactbijeenkomst dit seizoen voor de leden van de Katwijks Ondernemersvereniging werd er afscheid genomen van penningmeester Ferry Huurman.

Hieraan vooraf streden 160 leden om de felbegeerde bokaal tijdens het strandvolleybaltoernooi. Het team van Cor Schaap won de beker. In een vlot betoog memoreerde Pe-

ter Jongejan een aantal wapenfeiten van scheidend penningmeester Ferry Huurman. Humor

In september 2009 werd hij penningmester na benoemd te zijn tot bestuurslid in een toen ingelaste extra bestuursvergadering. De inmiddels als directeur Bedrijven bij de Rabobank afgezwaaide Ferry maakte toen het bestuur compleet. “Ferry heeft een aantal bijzondere

eigenschappen”, aldus Jongejan: “Hij is betrokken, je kunt op hem rekenen en hij toont een hoge mate van inzet. Bovenal is hij nauwkeurig en goed geïnformeerd over de items die binnen de vereniging spelen. Plezierig is ook het feit, dat je altijd je afspraak nakomt. Je bent een man van een ‘woord is een woord’. Dat bleek ook uit het feit dat je altijd op tijd was op het afgesproken tijdstip. Je was kritisch, maar van

het opbouwende soort. Als niet echte Katwijker waren je invalshoeken soms verrassend en zeker verrijkend. De opengevallen vacature voor het penningmeesterschap is momenteel nog niet ingevuld. Wel heeft het bestuurslid Dirk Botermans de penningmeesterstaken van Ferry Huurman overgenomen”. Ferry Huurman bedankte de leden voor het in hem gestelde vertrouwen.

Fysio- en manuele therapie Energiek Voorschoterweg 3a 2235 SE Valkenburg (z.h.) Tel: 06-30528236


KEMPENAERSTRAAT

Kunst

&

PArtICuLIereN

OPGeLet!

KeITSCH

uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt

n e k j i k koem verrassen laat j

www.kempenaerstraat.nl VRIJDAG 21 JUNI 2013 | 18.00 - 22.00 UUR

35 KRAMEN MET KUNSTENAARS UIT DE HELE REGIO

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

ALLE WINKELS OPEN TOT 22.00 UUR tenaars aal Kuns

peci

21 juni s

Menu

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................………………………

GRATIS TAXATIE VAN UW KUNST DOOR VEILINGHUIS ‘ONDER DE BOOMPJES’

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

n e k e w 2 e t aats

L ! P O LET

Gaskookplaat EC6E5PC90

Condensdroger WT46E183

Geintegreerde vonkontsteking Thermo-elektrische beveiliging Sudderkap

7 kg, B LED-indicatie

€ 499,-

€ 399,-

Inbouwvaatwasser SN68M045

Wasmachine WM14E497

volledig integreerbaar, A+ 4 Programma’s Voorprogrammering aquaStop

7 kg, A+++ 1400 toeren aquaStop

€ 699,-

€ 699,-

Nu gratis 10 jaar garantie t.w.v. € 155,- op Siemens extraKlasse apparatuur. Geldig in de actieperiode van 1 april tot en met 30 juni 2013. Vraag naar de voorwaarden bij uw extraKlasse dealer. siemens-home.nl/extraklasse

EP:Swaak Haarlemmerstraat 250 Leiden - Winkelhof 81 Leiderdorp - De Kempenaerstraat 17 Oegstgeest


algemeen

De Rijnsburger

Zomerconcert Instrumentaal n Op D.V. Dins-

dag 13 augustus wordt er in de Chr. Ger. Eben-Haezerkerk te Rijnsburg, Oestgeesterweg 71, een instrumentaal concert gehouden door Andre Knevel – orgel, Liselotte Rokyta – panfluit, en Hugo van der Meij op de vleugel. Er wordt geestelijke en populair-klassieke muziek ten gehore gebracht, voor jong en oud, Ook is er ruimte voor samenzang. Het concert begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 10 euro voor volwassenen, kinderen t/m 12 jr., gratis. Een avond voor het hele gezin.

donderdag 20 juni 2013

19

Haring, haring het zilver van de zee! n We kunnen weer happen! Party’s n Hij is er weer Neerlands trots, de enige echte Hollandse Nieuwe. Het visje dat wij, met of zonder uitjes, en het liefst zo aan de staart onze kelen in laten glijden. Het heeft even geduurd maar vanaf vandaag is de Hollandse Nieuwe weer volop te krijgen, o.a. in viswinkel Surf en Turf. Door Helma vom Hofe

Kaartavond Irissenstraat n Dinsdag 25 juni is alweer de laatste klaverjas en jokeravond van dit seizoen, georganiseerd door Buurtvereniging Irissenstraat. Er zijn weer leuke prijzen te winnen. De kaartavond wordt gehouden in de bovenzaal van de Voorhof, aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Getuigen gezocht Tijdens n Paardenmarkt is om-

streeks 20.00 uur achter de Voorhof een jongen mishandeld. De politie is op zoek naar getuigen of andere informatie hierover: 0900-8844.

Boeketdienst Kerk n Ben je bijna klaar met het downloaden van een bestand, wordt de verbinding met internet plotseling verbroken. Hoe zit dat eigenlijk in de relatie met God? Overal kunnen we met God spreken. Hij belooft ons 24-7 online te zijn. Ook op deze verbindingslijn kan ‘ruis’ ontstaan. Het is echter een vergissing te denken dat God daardoor het contact verbreekt. Benieuwd of toe aan ‘verheldering’? Kom zondag 23 juni om 19.00 uur naar de boeketdienst in de Immanuëlkerk. Sprekers zijn ds. Kees Groenendijk en Riny van Egmond- Verheij; de Rijnsburgse Praiseband verzorgt de muziek.

Autowassen Actie n Op zaterdag 6 juli gaat

World Servants, net als vorig jaar, een autowasactie houden bij Albert Heijn XL in Katwijk. Dit om de reis in 2014 naar Zambia en de bouw van het project te bekostigen. Van 9 uur ‘s ochtends tot 17.00 uur is er gelegenheid om uw auto, busje, scooter te laten wassen. Kosten zijn: scooter 5 euro, auto 8 euro, autobusje 10 euro.

Try Out Flora Band n Het korps is uitgenodigd om deel te nemen aan een gezamenlijke try out, georganiseerd door muziekvereniging Jeanne d’Arc uit Noordwijkerhout. Woensdagavond 3 juli is naast de Flora Band ook Da Capo uit Lisse en Excelsior uit Delft aanwezig.

De try out wordt gehouden op het voetbalveld van VVSB in Noordwijkerhout, aanvang 20.00 uur.

Haring, boerenkool en klompen en molens. De haring die net zo Hollands is als boerenkool, klompen en molens heeft zich diep geworteld in onze cultuur. Je houdt ervan of je gruwelt ervan. Het zal u vast niet ontgaan zijn. Vlaggetjesdag werd dit jaar gevierd zonder aanwezigheid van de hoofdgast. De haring zelf lag op dat moment nog lekker te spartelen in zee, zich niets aantrekkend van alle commotie aan land. Op 5 juni stond aanvankelijk het veilen van het eerste vaatje gepland maar het visje was nog niet vet genoeg. Haringparty’s werden uitgesteld en vishandelaren waren in afwachting van.. Elke dag voeren de schepen met hoge verwachtingen uit op jacht naar het zilveren schoon maar helaas.. steeds visten zij achter het net. Het verlangen naar de zilte zee snack werd alsmaar groter en groter. Maar gelukkig door twee weken langer te gedijen in vrije wateren en met voldoende plankton op het menu heeft de haring en zijn maatjes nu eindelijk het juiste vetpercentage bereikt. Vanaf nu mag de Hollandse Nieuwe dus weer verkocht worden. En is het haringseizoen officieel geopend. En nog meer goed nieuws! Vanaf vandaag wordt hij alleen nog maar steviger, vetter en lekkerder. Want juist dȧt vetje meer zorgt voor de ultieme smaakbeleving. Hollandse haring

De Hollandse haring is favoriet want hij staat in de vis top 5 van het land. Met of zonder ui, mals of vrij stevig, licht of meer gezouten,

Het Nieuwe Haring seizoen duurt tot juli.| Foto: H. vom Hofe. opmerkelijk is dat de smaak in ons land hierover flink verschilt. Leo Lange van vishandel Surf en Turf vertelt: “De Amsterdammer geeft de voorkeur aan een malse, goed gerijpte en grotere haring terwijl de Rotterdammer gaat voor de kleine, licht gezouten haring. Friezen en Groningers willen weer liever een zoutere haring aan de staart pakken. Terwijl Brabanders weer meer content zijn met een kleinere stevige haring. Maar wat de voorkeur ook mag zijn; de haring is het allerbest als hij a la minute van het mes komt”. Leo Lange vervolgt: “We noemen de haring wel rauw maar dat is hij niet; het zout gaart het vissenvlees”. Hoe dan ook, haring is super gezond. Er luidt niets voor niets een spreekwoord “Haring in het land ..dokter aan de kant”. Heerlijk om mee te kokkerellen. De eerste haring eten we natuurlijk van de staart om er daarna de

komende weken heerlijk mee te kokkerellen. In salades en op sandwiches, als borrelhapje of in een voorgerecht, de Hollandse Nieuwe is ontzettend veelzijdig. Een topper blijft natuurlijk de combinatie van haring en rode biet. Probeer eens deze nostalgische combinatie in een eigentijds jasje: Haringtartaar met rode bieten crème 3 Hollandse Nieuwe voor het recept en 1 extra om zo op te eten 1 grote gekookte rode biet halve ui gesnipperd 1 Granny Smith geraspt 2 eetlepels crème fraîche 8 steeltjes bieslook en 8 steeltjes voor te garneren peper en zout Voor de crème: Schil de rode biet en snijd hem in kleine stukjes. Doe de stukken in de keukenmachine

en draai de stukken een beetje fijn. Voeg vervolgens de crème fraîche toe en draai nu nogmaals tot er een mooie fijne crème ontstaat. Breng deze crème op smaak met wat zout en peper. Verdeel de bietencrème over 4 grote cocktailglazen en zet deze weg in de koelkast. Snijd de staarten van de Hollandse Nieuwe af en snij deze in kleine stukjes. Meng de stukjes haring samen met de gesnipperde ui, geraspte Granny Smith en het bieslook. Verdeel het haringmengsel in vieren en schep de haringtartaar op het bietenmengsel in de glazen. Serveer dit gerecht koud en garneer deze nog met het overgebleven bieslook. Een haring mag ook aan wal zwemmen: witbier en sherry gaan prima samen. Toch liever wijn? Probeer een muscadet uit de Loire of een chardonnay. Eet smakelijk! De nieuwe haring ligt vanaf vandaag in de viswinkel.

Officiële handeling start bouw Egelantier Bloem n Afgelopen vrijdag werd, in het bijzijn van bijna alle kopers, door burgemeester Jos Wienen van de gemeente Katwijk de officiële handeling verricht, waarmee de bouw van het nieuwste plandeel in nieuwbouwproject “De Bloem” in Rijnsburg werd gestart.

als “De Bloem” op te starten. Directeur Brandjes meende in zijn slotwoord dat dit project de 1.000 jaar wel gaat halen. Als dank voor het verrichten van de officiële kreeg de burgemeester een mooi boek “over iets wat er in ieder geval niet meer is” aldus Brandjes: “Katwijkers op Walvisvaart”.

Hij deed dit samen met de directeur van De Raad Bouw: Paul Brandjes. Voordat het gezelschap vanuit het informatiecentrum richting de bouwplaats liep, werden ze toegesproken door Paul Brandjes. Hij legde uit wat de officiële handeling behelsde: het begraven een tijdcapsule met hierin onder andere een USB-stick met informatie over het project, het Financieel Dagblad en een regionale krant van die dag, een brochure van het project en een speciaal ondertekende brief door de burgemeester. Volgens Brandjes “om voor de generatie over 1.000 jaar iets tastbaars achter te laten”. Dit alles werd in een kunststof capsule gedaan die vervolgens door het gezelschap naar de bouwplaats werd gebracht. Daar aangekomen werd de capsule in de fundering gestopt en door de burgemeester, met enige hulp, bedekt door een dikke laag beton.

Maquette

Teruggekomen in het informatiecentrum verklapte de burgemeester dat hij ook historicus is en er bij zijn weten binnen de gemeente Katwijk nog geen gebouw van 1.000

jaar of ouder is. De Rijnsburgse kerktoren, naast De Burgt, is het bijna. Ook prees hij de moed van De Raad Bouw om in tijden van crisis een dergelijk nieuwbouwproject

Alle kopers konden daarna, onder het genot van een hapje en een drankje de levensechte maquette van De Bloem nog even bekijken (schaal 1:100, 4,5 bij 3,5 meter). Deze miniatuurweergave van “De Bloem” spreekt zonder meer tot de verbeelding. Van de brandende lantarenpalen in de straat tot de hekjes op het balkon, van de auto’s op de parkeervakken tot de contouren van alle omliggende gebouwen, overal is aan gedacht. De maquette is elke vrijdag van 15:30 tot 17:00 te bekijken in het informatiecentrum nabij de Floralaan in Rijnsburg. Binnen twee jaar zullen op het oude veilingterrein zo’n 450 woningen een plaats krijgen. Van appartementen voor de starter tot eengezinswoningen en penthouses: er is voor elk wat wils! Meer informatie over dit project is te vinden op www.de-bloem.nl.


! s i u h k l e Thuis in

Pieter Ku

ijt & Ma

rjanne de

Wolff-Buis

Valkenburg - Het Buitenwater 61 Uniek, uitgebouwd herenhuis op de mooiste plek in de populaire woonwijk ’t Duyfrak in Valkenburg. Deze in 2011 gebouwde woning heeft maar liefst vier volwaardige woonlagen. Het uitzicht op de rivier de Oude Rijn, de rustige straat met wandelroute en het vriendelijke karakter van het dorp Valkenburg zorgen er voor dat u zich als bewoner van dit huis op vakantie waant. - Woonoppervlakte: Woonoppervlakte: 207m² - Perceeloppervlakte: Perceeloppervlakte: 159m² - 6 kamers (5 slaapkamers)

Vraagprijs € 575.000,- k.k. welkom@deraadmakelaars.nl www.deraadmakelaars.nl

071 - 405 15 00


algemeen

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 20 JUNI 2013

21

Gemeenten Duin- en Bollenstreek starten regionaal archeologiebeleid ACTUEEL

 De Duin- en Bollenstreek herbergt een groot aantal interessante plekken op het gebied van archeologie. Uit de ervaringen die de gemeenten de afgelopen jaren met het archeologiebeleid hebben opgedaan, en uit verschillende archeologische onderzoeken die in de periode 2007-2013 zijn uitgevoerd, blijkt dat een aanscherping en actualisatie van het beleid rondom archeologie wenselijk is.

De zes Duin- en Bollenstreek gemeenten - Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom - pakken dit nu gezamenlijk op. BEHEER ERFGOED

De herziening van de Monumentenwet in 2007 heeft onder andere tot gevolg gehad dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van hun eigen archeologische erfgoed. De Duin- en Bollenstreek gemeenten hebben hiertoe in de periode 2007 tot 2011 de benodigde archeologische beleidsdocumenten en –instrumenten ontwikkeld en toegepast. Sinds enige jaren geeft de gemeente Katwijk archeologisch advies aan de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout en Lisse in het kader van een samenwerkingsverband. De gemeente Hillegom maakt gebruik van archeologische diensten van de Omgevingsdienst West-Holland. REGIONAAL ARCHEOLOGIEBELEID

Uit ervaring en onderzoek is een aantal aandachtspunten naar voren gekomen die een aanscherping en actualisatie van het archeologiebeleid wenselijk maken. Het betreft de volgende hoofdpunten: Verwerking van uitgevoerd archeologisch onderzoek; Aanpassing van vrijstellingsgrenzen voor verplicht archeologisch onderzoek, waarbij met name aandacht voor verruiming van vrijstellingsgrenzen; Meer uniformering van het archeologiebeleid, waaronder de

samenstelling van één Archeologische Waarden en Verwachtingskaart voor de gehele Duin en Bollenstreek; Doel van de actualisatie is te komen tot een breed gedragen, eenduidig regionaal archeologiebeleid, waarin de belangen van archeologie zijn afgewogen tegen economische, maatschappelijke en overige belangen, en dat gericht is op een proportionele, doelmatige en efficiënte uitvoering van archeologische onderzoeken. Er zal daarom ook veel aandacht zijn voor afstemming met belanghebbende partijen binnen de regio. Zo zal in het kader van de veldtoets onder andere afstemming plaats vinden met veldonderzoek dat in de regio in opdracht van LTO-Noord wordt uitgevoerd. Door de actualisatie gezamenlijk aan te pakken, en gebruik te maken van de binnen de samenwerking opgedane expertise, kan deze tegen lagere kosten worden uitgevoerd. Deze regionale beleidsactualisatie is een mooi voorbeeld van goede en efficiënte gemeentelijke samenwerking binnen de Duin- en Bollenstreek.

Arno Mulder aan het woord. | Foto: pr.

Jubileumfeest en open dag Theo Mulder bv  Boek en tentoonstelling 100 carrosseriebouw

PLANNING

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom hebben ingestemd met het Plan van Aanpak voor de beleidsactualisatie. De beleidsactualisatie moet eind 2013 gereed zijn, de gemeenteraden kunnen het geactualiseerde beleid dan uiterlijk begin 2014 vaststellen.

Tips? NIEUWTJE 

Heeft u iets leuks voor De Rijnsburger? Laat het ons weten via redactie@derijnsburger.nl of tel. 071 40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg benieuwd naar uw mening over deze krant. Overhandiging jubileumboek. | Foto: pr.

Rubriek ZORGGROEP KATW I JK

Voetcontrole bij mensen met suikerziekte Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een aandoening die je met name behandelt om complicaties op termijn te voorkomen. Die complicaties kunnen heel divers zijn en problemen met de voeten behoren daar ook toe. Daarom wordt er bij deze patiëntengroep, meestal jaarlijks, een voetonderzoek gedaan. Dit kan zowel door de huisarts als door de praktijkondersteuner verricht worden. Er wordt gevraagd naar klachten; tintelingen/pijn, wattengevoel/ gevoelloosheid en het al dan niet snel genezen van wondjes. Daarna vindt de inspectie plaats en alleen al het kijken naar de voeten levert veel informatie op. De kleur van de nagels, tenen en voet zegt iets over de doorbloeding. Het aanwezig zijn van eelt en voetafwijkingen wijst op een risico voor drukplekken, waardoor weer zweertjes, in de huisartsenpraktijk ulcus genoemd, kunnen ontstaan. Met het monofilament (een nylondraadje) wordt het gevoel PMS 288

Zorggroep Katwijk is een samenwerkingsverband van huisartsen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Hoewel de huisartsen de persoonlijke zorg die ze nu al bieden in willen stand houden, is het voor de kwaliteit beter om bij meer complexe zorg zoals de zorg bij diabetes, COPD en preventie hart en vaatziekten als huisartsen in een zorggroep samen te werken. Bij deze samenwerking zijn ook apothekers, fysiotherapeuten en diëtistes betrokken.

beoordeeld en er wordt gevoeld naar arteriën van de voeten. Wat echter nog veel belangrijker is dan het onderzoek op de praktijk is wat de patiënt er zelf aan kan doen! Dit heeft zowel betrekking op het verminderen van het risico, als op het controleren. Het risico verminderen kan door een goede regulatie van de glucosewaarden, een verantwoord voedingspatroon, voldoende bewegen en niet roken. Maar u kunt nog meer doen: • Voeten na het wassen goed droog deppen (ook tussen de tenen) • De huid soepel houden door deze in de smeren met een beetje dunne olie of vette crème maar niet tussen de tenen!! • Nagels recht afknippen • Geen voetbaden; dit maakt de huid week waardoor een groter risico op wondjes ontstaat

• Knip geen eelt weg maar laat dit doen door een pedicure (medisch of diabetesaantekening) • Loop niet op blote voeten Een ander groot aandachtspunt zijn de schoenen. Met name vrouwen hebben vaak te kleine (breedte) schoenen; zij gaan voor mooi. En dat is te begrijpen want de maatschappij is visueel ingesteld. Te kleine schoenen kunnen voor drukplekken/blaren zorgen en vormen een risico. Hoe kunt u dit controleren? Ga eens op een vel papier staan en maak een omtrek van de voet. Teken aan de voorkant een centimeter extra; de voet schuift naar voren bij lopen. Knip de mal uit en leg in de schoen. Op deze manier kunt u beoordelen of de schoenen de juiste maat hebben.

EEUW  Vorige week vrijdag werd er met ruim 250 gasten stil gestaan bij het 100-jarig bestaan van Theo Mulder bv. Diverse sprekers, zoals wethouder Binnendijk, Cor Heemskerk (Heemskerk, fresh & easy), Henk Bos en Wim Barnas (carrosserieNL) en Peter Jongejan (KOV), spraken over het familiebedrijf in Nederland, hun veelal lange relaties met Theo Mulder bv, de ontwikkelingen in de carrosseriebouw en de ondernemers in Rijnsburg en de Bollenstreek. Tevens nam de derde generatie leidinggevende van het bedrijf officieel afscheid en nam de vierde generatie het stokje over. Arno en Aad Mulder werden door carrosserieNL, voorheen Focwa carrosserie, onderscheiden met een gouden penning. En zij namen een jubileumboek over 100 jaar Theo Mulder bv in ontvangst van de huidige directie Michael, Ferry en Peter Mulder. Een dag later zijn tijdens de open dag ruim 1.500 bezoekers op bezoek geweest en hebben zij onder andere de tentoonstelling ‘100 jaar carrosseriebouw’ kunnen bezichtigen.


voor uw tuin of oprit. Ruim • Humorvolle academicus 69+ in goeden doen, •30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen. zoekt aardige, ongecompliceerde vrouw voor

Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. fietstochtjes en/of vakanties. Brieven onder nr. 61 Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322. aan Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- Zon. 7 juli VLOOIENMARKT Wassenaar, Renopgave 070-3211006. baan Duindigt. Kraamhuur € 25,00. Donevents.nl 0294-237320. Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Theater Toverlei in Leiderdorp zoekt vrijof huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam willigers (met of zonder ervaring) om de techInterieurverzorging, tel. 070-5116612. niek voor voorstellingen te verzorgen. GeïnteresDak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- seerd? Stuur een e-mail naar info@toverlei.nl of bel len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! met Marleen Nienhuis (voorzitter) via 071-5898966. Vwo-, havo, mavo, vmbo-leerlingen: huisTe koop herenhuis, Schildwacht 8 L’dorp, werkbegeleiding/bijles aangeboden door voor- en achtertuin, 5 kamers, 140 m2. Prijs ervaren A/B student. Tel. 071-5616768. € 299.500,- KK. Info: 06-24268209. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, KAMER TE HUUR met gebruik van douche + gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. keuken. € 405,- p.m. incl. W. Binnendijk, 07150-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt 4021839. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. T.H. Complete, gezellige VAK.BUNG. (2x) van Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- part. op mooi bospark in Drenthe met fikse korting voor nette huurders. Fam. v. Went, 071-3618676. schoten? www.tcdekampioen.nl.

• •

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

(fulltime)

strating, snoeiwerk, schuttingen, opschonen van uw tuin etc. Gratis advies. KvK inschr. 06-46410227.

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregnerenknipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en geheel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322. in de schaduw? Wij zagen bomen •omZit enu nog takken af. Telefoon 070-5111923 of 0653794870.

plaagdieren, dienstverlening. •Tel.wespen, 06-54948365 / 070-5115927. vofroessinghvaniterson.com

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

Snella Autowas zoekt voor haar vestiging aan de Valkenburgseweg per medio half september een:

CARWASH MEDEWERKER m/v

www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Vakbekwame TUINMAN voor al uw straatwerk, •mos verwijderen, grasveld verwijderen, mos op be-

Snella Autowas is een ultramoderne en milieuvriendelijke wasstraat. Een geavanceerd wassysteem met een hoge capaciteit zorgt voor een uitstekend wasresultaat en indirect ook voor een langere levensduur van uw auto. Er wordt gebruik gemaakt van textiel wasborstels, die nagenoeg geen sporen achterlaten op de autolak. Daarbij zorgt de polijstende werking van dit materiaal voor een hoge glans. Het hele systeem werkt nog uitsluitend met osmose-water wat resulteert in vlekvrij opdrogen van uw auto. Bij Snella weten ze van wassen. Bij Snella Autowas draait alles om uw auto!

Taken: - Klanten ontvangen en wasprogramma doorspreken - Afrekenen met klanten - Voorwassen - Schoonhouden wasstraat - Klein onderhoud machines - Bij afwezigheid bedrijfsleider vervangen

BEAUTY & FASHION

MEN ONLY

Functie eisen: - Minimaal LBO opleiding - Representatief - Volgens vast rooster werken en ook op zaterdag - Zelfstandig en flexibel - Rijbewijs B

HOME & LIVING PASSION FOR FOOD

KIDS & FUN

Arbeidsvoorwaarden Conform CAO voor Tankstations en Wasbedrijven

22 | 23 MAART 2014

Reacties Mail je gegevens voor 29 juni naar: mbaer@vanrhijnbouw.nl

www.leidato.nl

Snella Autowas Katwijk BV Valkenburgseweg 101 • 2223 KC Katwijk aan den Rijn Tel. (071) 407 79 99 • www.snella.nl

HANGAAR2 | Valkenburg TANDTECHNIEK

DE VRIES

t Ik werk samen me , darts tan rde tee ac ntr co ge Zorg & Zekerheid.

Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit én de beste service.

De leukste handwerkwinkel in de regio!

Op 21 juni start de zomer en dat vieren wij. Daarom alleen deze vrijdag

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

21% KORTING

op alle brei- en haakgarens èn borduurpakketten! Voor de gelegenheid is de winkel geopend van 09.00 - 21.00 uur. Secr. Varkevisserstraat 126 (naast de bieb) Katwijk

Erkend Gas Water en CV Installateur

www.dewinkelvanjeannette.nl

Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

Ik ben Nero

3

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!

Strak in je vel... 2

m .000

Ik ben Boss

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat. Chinese wandtafel 19e eeuw!

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

Actie: 2e zône slechts:

€10

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Na


service

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 20 JUNI 2013

Tips van de apotheker

Kerkdiensten Zondag 23 juni Chr. Geref. kerk 09.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Cees Vork Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: ds. Oscar Lohuis Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. C.K. Koekkoek, Katwijk Geref. Kerk (vrijgem.) 09.30 uur: ds. G. Treurniet 17.00 uur: ds. R.Th. Pos

Geref. Kerk Immanuëlkerk 09.00/10.30 uur: ds. D.C. Groenendijk 17.00 uur: ds. D.C. Groenendijk

VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 09.30 uur: ds. R.Th. Pos 18.30 uur: ds. C. van Dijk, Capelle a/d IJssel-Noord

Maranathakerk 09.30 uur: ds. J. Verlinde 17.00 uur: ds. A. Meek

Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. J.B. Kamp, Heteringen 18.30 uur: ds. J. den Haan, Katwijk

Petrakerk 09.30 uur: ds. A. Haasnoot 17.00 uur: geen dienst

DEZE WEEK:

Veel drinken bij warm weer

Geref. kerk De Goede Herder 09.30 uur: dhr. C. van Vliet, Rijnsburg

Herv. Gemeente Grote kerk 09.30 uur: ds. B.H. Weegink, Katwijk aan Zee 17.00 uur: ds. F. van den Bosch, Katwijk aan Zee De Voorhof 09.30 uur: ds. mw. M.J. Ouwerkerk, Rijnsaterwoude

R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering Voorganger: pater van Ulden ofm Zondag 09.30 uur: Eucharistieviering Voorgangers: pastoor M. Hagen en kapelaan S. Kuik De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering

Katwijk op de bedeltoer bij Wassenaar VALKENBURG

 Zweefvliegen en een spoorlijn voor het smalspoor. Als het aan de gemeenteraad ligt, gaat wethouder Thijs Udo daarover praten met zijn Wassenaarse collega Leendert de Lange. De Katwijkse raadsleden zouden die twee namelijk graag een plek bieden in het Masterplan Locatie Valkenburg, maar op het Katwijkse deel is daar vanwege de bouwplannen geen ruimte voor.

In de aangrenzende zuidelijke groene zone wel, maar dat is Wassenaars grondgebied en dat ligt een beetje gevoelig. De Katwijkse raadsleden vonden het lange tijd namelijk ‘not done’ als Wassenaarders en de Wassenaarse politiek hun ongenoegen lieten blijken over de bouwplannen op Nieuw Valkenburg. De Katwijkse

COLOFON Oplage 8.250 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 2220 CB Katwijk - tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft - tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ - uitgeverijverhagen.nl

raadsleden moeten daarom maar niet hetzelfde doen, vindt burgemeester Jos Wienen, ook voorzitter van de stuurgroep Locatie Valkenburg. En dus mag wethouder Udo zijn best gaan doen voor de zweefvliegers en het smalspoor, dat in de structuurvisie voor Nieuw Valkenburg wel een plek had. De gerestaureerde stoomtreintjes zouden zelf dwars door de woonwijk rijden, langs het aan te brengen meer, op weg naar de Boulevard van Katwijk. Bij de presentatie van het Masterplan was het smalspoor verdwenen uit de plannen, tot ongenoegen van het bestuur van het smalspoormuseum, dat aan het Valkenburgse Meer een museum heeft en met de treintjes rond het meer rijdt. Het smalspoor heeft tenminste een plek waar het niet weg hoeft.

UW MENING  Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER

Inleveren kopij: uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken in overleg met redactie

VR 19 15

ZA 20 13

ZO 17 13

MA 12 16

20%

30%

30%

30%

80%

70%

80%

70%

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder bezorging De krant wordt nog dezelfde dag nabezorgd als de klacht voor vrijdag 12.00 uur bij ons binnen is.

ZW 4

ZW 4

ZW 4

W 3

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Albert Heijn • Hoogvliet • Hoogvliet Valkenburg

GETIJDEN

Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 - e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur

www. derijnsburger.nl

Daar zouden de zweefvliegers bij wijze van spreken ‘een moord voor doen’. Voor die zweefvliegclubs is het nog hoogst onzeker of er toekomst is voor hen op of naast het voormalige marinevliegkamp. Het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB), eigenaar van het vliegkamp, heeft de huur opgezegd en kan de zweefvliegers sommeren te vertrekken. Zolang daar geen reden voor is, zal het RVOB dan niet doen, omdat het weet dat de Katwijkse raad die clubs een warm hart toedraagt. De raadsleden vinden het jammer dat het RVOB niet wat toeschietelijker is. Het RVOB wil zijn juridische positie verzekeren.’ Wethouder Thijs Udo zegde de raad vorige week donderdag toe de zweefvliegers en het smalspoor onder de aandacht te brengen van zijn Wassenaarse collega.

Tips? Mail de redactie

Redactie: Carin van der Spijk-Kralt - tel: (071) 402 29 01 e-mail: redactie@derijnsburger.nl

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

23

vr. za. zo. ma. di. wo. do.

20 21 22 23 24 25 26

juni juni juni juni juni juni juni

HOOG WATER

LAAG WATER

00.56 + 13.22 01.49 + 14.20 02.45 + 15.12 03.28 + 16.01 04.17 + 16.49 05.06 + 17.39 05.52 + 18.29

08.44 + 21.35 10.06 + 22.45 11.05 + 23.15 11.34 + ––.–– 00.05 + 12.24 00.56 + 17.39 01.36 + 14.05

ZON OP / ONDER vr. 20 za. 21 zo. 22 ma. 23

juni juni juni juni

5.19/22.03 di. 24 juni 5.50/21.42 5.19/22.03 wo. 25 juni 5.52/21.40 5.20/22.04 do. 26 juni 5.53/21.39 5.20/22.04

Nachtegaal Geen hoogvlieger ben jij tussen struiken laag scharrel jij wat rond terwijl ik je zoek op de grond zing je het hoogste lied jouw diepe bruine schutskleur maakt het moeilijk jou te vinden als een amateur boots ik je na terwijl ik mijn lippen tuit maar jij zingt mij er totaal uit Cor van Vliet

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl

Deze week waren er een paar zeer warme dagen. De komende week zou het best weer zo warm kunnen worden. Natuurlijk is het voor de meesten heel prettig, maar het warme weer kan ook problemen veroorzaken. Vooral bij ouderen is het belangrijk om dan de juiste maatregelen te nemen. Hartproblemen die bij iedereen kunnen optreden in de warmte treden hierdoor bij ouderen eerder op dan bij jongeren. Zweten helpt om de lichaamswarmte af te voeren, maar ook dat verloopt bij ouderen minder efficiënt. Vooral het hart kan het daarom zwaar te verduren krijgen. In sommige gevallen is de kans op flauwvallen door een lage bloeddruk hoger bij warm weer. Vooral als de warmte aanhoud, zoals bij een hittegolf het geval is, is de kans op problemen het grootst Het advies voor ouderen is: • Drink voldoende, minstens 2 liter water per dag • Houdt de warmte buiten met zonweringen, ’s avonds en ’s nachts zo veel mogelijk luchten • Houd het lichaam koel met wa ter of een eventueel een ijszak • Vraag buren of verzorgers een extra oogje in het zeil te houden John Tjong Tjin Joe • Vermijd inspanning en neem veel rust • Vraag advies bij de apotheek of huisarts als u vochtafdrijvende geneesmiddelen gebruikt Zorg ook voor een goed geventileerde slaapkamer. Veel ouderen hebben extra vaak slaapproblemen bij warmer weer. Heeft u vragen over maatregelen bij warmte gecombineerd met uw geneesmiddelen? Neem dan contact op met de Service Apotheek. Sinds 10 juni is Service Apotheek Rijnsburg verhuisd naar gezondheidscentrum Floris V aan de Graaf Florislaan 9. In het centrum zijn huisartsen, fysiotherapeuten, overgangsconsulente en diabetesverpleegkundigen werkzaam. U bent van harte welkom voor een rondleiding in uw mooie nieuwe apotheek!

Medisch & service DOKTERSDIENST 0900 33 43 678 of ‘0900 ddienst’ • door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de DoktersDienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche TANDARTSDIENST (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 22 en zondag 23 juni: Tandarts F.H. Ferguson, Korte Vaart 11, Rijnsburg, tel. 4033408. Spreekuur van 17.00-17.30 uur. TANDTECHNICUS De Tandenwinkel, Andreasplein 15, Katwijk, tel. 4076472; voor spoedgevallen: (071)-3647447. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur

Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Sen. Adviesraad Katwijk (SARK) • kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren • het signaleren van problemen waar senioren met te maken hebben Informatie bij secretariaat: De heer W.J. van de Velde Tel.: 071-4013562 Email: wjvdvelde@hotmail.com Website: www.sarkkatwijk.nl Wmo-adviesraad Katwijk De Wmo-adviesraad is te bereiken via Wmo-adviesraad Katwijk, Postbus 135, 2220 AC Katwijk; e-mail: wmo.adviesraad.katwijk@ casema.nl; en telefoon: 0714027799. Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Joh. Vermeersingel 33, 2231 BT Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur. Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl


‘DECO’ UITVOERING, ELEKTRISCH VERSTELBAAR VAN € 3.045,- VOOR

€ 1.795,(140 X 200 CM)

100% % NL. Een magnifiek product van Norma, speciaal gemaakt voor mensen die gesteld zijn op kwaliteit en comfort, maar ook een scherpe prijs kunnen waarderen. Een boxspring(de drager) met pocketveringkern, goede pocketveringmatrassen, Comfortschuim toppers en een luxe hoofdbord. Ook verkrijgbaar in de voordeliger Functional-uitvoering (witte matras, zonder topper) van € 2.845,voor € 1.595,- (140 x 200 cm).

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

Rb week 25 13  

De Rijnsburger 20 juni 2013

Rb week 25 13  

De Rijnsburger 20 juni 2013

Advertisement