Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DERIJNSBURGER.NL 

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P25

Voetbaltrainer Andries Wendt

Wijnand de Mooij en Jan van Gurp

23 januari 2014 JAARGANG 63 NR 4

nieuws P23 Wil met Valken ‘68 Nationale kampioen Voorleesdagen van start worden

n

Deelnemers Ultraloop Israël

Bouw eindelijk van start

Denk mee GemeenteBelangen

Het derde spreekuur van GemeenteBelangen wordt zaterdag 25 januari van 10.00 tot 12.00 uur gehouden in Rijnsburg op de parkeerplaats bij de Hoogvliet. GB nodigt de Rijnsburgers uit om hun verhaal te doen over wat hen bezighoudt. Waar zijn ze trots op, waar balen ze van, wat zou men veranderd willen zien, maar ook welke suggesties heeft men? Gehuld in de gele bodywarmers willen vertegenwoordigers van GB u/jou graag te ontmoeten en spreken. Ook deze week staat er op de Facebookpagina ‘GemeenteBelangen Katwijk’ en de website www. gbkatwijk.nl een poll waarop gereageerd kan worden. ‘Politici hebben het afgelopen jaar veel gerealiseerd voor de Rijnsburgers. Kijk naar de Brouwerstraat, de speeltuin Westerhaghe, het gemeenschapshuis De Burgt en last but not least de volkstuintjes in De Horn. Toch hoor je nog steeds sommige Rijnsburgers klagen dat ze achtergesteld worden ten opzichte van de andere kernen’. De stelling van de poll luidt dan ook: ‘Rijnsburg krijgt evenveel aandacht als de andere Katwijkse kernen.’ n

houden in dat alleen door de wijk wordt gereden vóór 07:45, tussen 8:45 en 11:15 en tussen 13:45 en 15:00. De rijtijden zijn als de kinderen nog niet op school zijn of in de klas zitten. De geplande oplevering is eind maart 2014 en de verhuizing van de bewoners is in april 2014.

Dit is gebeurd naar aanleiding van de monitoring van de Brouwerstraat op verzoek van de gemeenteraad. De overgang naar een 30-kilometerweg met een smallere rijbaan waar automobilisten ‘te gast’ zijn, is wen-

nen. Ook fietsers, die nu op dezelfde rijbaan rijden als de automobilisten, en het vrachtverkeer, moeten wennen aan de nieuwe situatie. Er is in het rapport Monitoring Brouwerstraat, geconcludeerd dat het vrachtverkeer is afgenomen. Die trend moet verder worden doorgezet. Bij de gemeente Katwijk zijn ook klachten binnengekomen over asociaal gedrag van automobilisten.

GRATIS SPREEKUUR

Te hard rijden, geen voorrang verlenen aan rechts en niet stoppen voor zebrapaden zijn voorbeelden van klachten. Ook in de monitoringsperiode is dat naar voren gekomen. Reden voor de politie om in de straat te gaan controleren. Het rapport Monitoring Brouwerstraat en de resultaten van deze politiecontroles worden vanavond besproken in gemeenteraad.

OPEN DAG

VOOR ONDERNEMERS

25 januari 2014

Boulevard 70 • Katwijk aan zee • T 071 407 76 24 • www.thecomedykatwijk.nl Welkom

SPECIALIST IN ADMINISTRATIE, JAARREKENING EN BELASTINGAANGIFTE IN KATWIJK BEL OF MAIL VOOR EEN AFSPRAAK

071 – 362 59 32 INFO@BURGENBEELEN.NL

VOOR LUNCH EN DINER MAAR OOK VOOR HIGH TEA, HIGH WINE, HIGH BEER OF GEWOON EEN DRANKJE TUSSENDOOR Boulevard 70 • Katwijk aan zee T 071 407 76 24 www.thecomedykatwijk.nl

P3

Overeenkomst n Op de locatie van het voormalige garagebedrijf en benzinestation Dijksman in Rijnsburg wil Ouwehand Bouw ongeveer 91 appartementen, waaronder mogelijk ook zorgwoningen, en een parkeergarage realiseren.

Politiecontroles Brouwerstraat Monitoring n De afgelopen twee weken heeft de politie gecontroleerd op de Brouwerstraat in Rijnsburg.

De Terp in toekomst Dorpshuis

Hof van Rijnsburg

Na enige vertraging is deze week begonnen met de bouw van de tijdelijke huisvesting van Vlietstede aan de Waterboslaan 40. | Foto: CvdS.

Vorige week vrijdag zijn de eerste vrachten met gevels en wandelementen op de bouwplaats geleverd. Aansluitend zullen gedurende 7 weken transporten van vloeren en ook gevels en wanden plaatsvinden. Deze transporten worden begeleid. Met de leveranciers en hun transporteurs is afgesproken dat voor de transporten venstertijden gelden. Deze venstertijden

valkenburg P15

van 10.00-15.00 uur

Om deze ontwikkeling Hof van Rijnsburg te realiseren heeft het college van burgemeester en wethouders besloten met Ouwehand Bouw een ontwikkelings- en realisatieovereenkomst te tekenen. Het bouwplan van Ouwehand Bouw is een schetsplan dat nog verder zal worden uitgewerkt tot een definitief plan. Het plangebied ligt aan de Oegstgeesterweg en de Tramstraat in Rijnsburg, nabij het centrum tegenover de Remiseflat. De panden van begrafenisonderneming ‘De Laatste Eer’, het pand waarin het Rijnsburgs Museum is gevestigd en de naastgelegen woning zijn ingepast. Het plan past zowel binnen de Woonvisie Katwijk als de stedenbouwkundige visie ‘Hof van Rijnsburg’ die in 2010 door de raad is vastgesteld. Wethouder Daan Binnendijk: “Dit is een mooie opwaardering voor een terrein waar jarenlang niets mee is gebeurd. Samen met De Bloem zorgt de ontwikkeling van locatie Hof van Rijnsburg voor een verfraaiing van het centrum van Rijnsburg”. Na het collegebesluit heeft Ouwehand Bouw de direct betrokkenen geïnformeerd. Peter Ouwehand, directeur van Ouwehand Bouw: “Bij de verdere ontwikkeling van de woningen gaan we zorgen dat het product naadloos op de wens van de klant aansluit zodat we de komende jaren een kwaliteitsimpuls kunnen geven aan het wonen in het historisch centrum van Rijnsburg. Er zal een mix komen van appartementen voor diverse levensfases, met mogelijk ook een zorgcomponent, zodat het een ideale plek wordt om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.” Na ondertekening van de overeenkomst, werkt Ouwehand Bouw de plannen verder uit en begint de gemeente met het maken van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied. De verkoop start naar verwachting eind 2014.

DÉ AANNE MER VOOR BED RIJF ÉN PARTICUL IER!

Kom kijken in onze praktijk.

M2

tandartsen 2243 CM Oegstgeest www.m2tandartsen.nl

Kamille 6, 2231 WT Rijnsburg T 071 889 65 76 info@henkdemooij.nl www.henkdemooij.nl


Keurslagerij De Mooy

LEKKENDE KRAAN?

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

Vrijdagavond koopavond tot 19.00 uur!

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 23 t/m 29 jANuArI 2014 DruKFOutEN VOOrBEHOuDEN

Schroefje los, een thermostaat die blijft hangen, kapotte dakgoot, lekke radiator, druppelende kraan; Grimbergen-Noordermeer BV fixt het. Snel, efficiënt en vakkundig:

messcherp deze week:

special:

Balletje prei

071- 40 29 200

100 gram

145

soep uit eigen keuken:

OOK STERK IN ’T KLEINE WERK.

Goulashsoep

T: (071) 40 29 200 - F: (071) 40 26 461 E: info@grimbergennoordermeer.nl W. www.grimbergennoordermeer.nl

per liter

425

Grootmoeders Sukadelappen 500 gram

keurkoopJe van de week:

samen

KORTING TOT 70%

3 x 100 gram maandag:

merkschoenen en laarzen van o.a. Ecco, Ara, Helioform etc.

Speklappen

4

500 gram

25

+ gratis kruiden

Dubbelzegeldag

van Haastrecht

Gepaneerde Schnitzels 4 voor

SCHOENEN EN TASSEN

Tulpenstraat 10 - 2231 GW Rijnsburg - Tel. 071-402 87 26 v.haastrecht@snelnet.net www.vanhaastrechtschoenen.nl

550

500 gram

475

broodJe van de week:

650

Grillham, saladeduo: Gebraden Gehakt Filet american en en Leverkaas Sellerysalade

van de wintercollectie... nu

Boerenkool Stamppot met Rookworst

4 Saucijzen en Kip Sesam 4 Slavinken

vleeswarentrio:

LEEGVERKOOP

595

maaltiJd uit eigen keuken:

395

dinsdag: verse worstdag

Verse Worst 500 gram

3

95

2 x 150 gram

395

Happy HouR Vrijdag 24 januari 2014 17.00-19.00 uur

4 Warme gegrilde Kippenbouten

3 95

per stuk

295

vleeswarenspecial:

Fijne Beenham Bij aankoop van 150 gram: GRaTIS 100 gram Ham-preisalade woensdag: gehaktdag

donderdag:

biefstukdag Rundergehakt Holl.Biefstuk 500 gram

675 375 Kogelbiefstuk 775 325 Dubbelzegeldag

Halfom Gehakt 500 gram

3 stuks

3 stuks

+ gratis kruiden

wij zijn op zoek naar een: productie medewerker/leerling slager Bel voor info of kom langs in de winkel!

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Locatie Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Inkoop

Verkoop

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Veiling

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl


nieuws

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 23 JANUARI 2014

3

BAKKIE DOEN! Communicatieadviseur/columnist Teuntje van Delft kijkt tweewekelijks met gevoel, scherpzinnigheid en humor naar de wereld om ons heen.

Verkiezingen De verkiezingsstrijd is begonnen. De strijd om de hoogste plekken op de kieslijsten, de veelbelovendste programma’s en de partij met de meeste stemmen. Burgemeester Wienen zei het al in zijn nieuwjaarstoespraak; Katwijk scoort hoog. Hart voor Katwijk, Kies Katwijk, OPA Katwijk; als er Katwijk in voorkomt is het voor elkaar. Een soort vrijgeleide dat het goed is. OPA Katwijk heeft van de drie het meest landelijke uitstraling, omdat de partij in Nederland staat voor Ouderen Politiek Actief, en in dit geval ook in Katwijk. Zo zijn er meer plaatsen die een OPA partij hebben. En Jezus Leeft. Naast onze reguliere partijen, CDA, CU, Gemeentebelangen, SGP, VVD, PVDA en D66, staat de teller van het aantal partijen op 11. Wij kijken met gemengde gevoelens naar de mensen op de lijst. Maar willen wij de juiste keuze maken, dan wordt er ook wat van ons als kiezers verwacht. Wij moeten ons goed inlezen en laten informeren. Want aan koeien met gouden hoorns heeft niemand iets. En natuurlijk speelt een rol, wie de laatste jaren het meeste heeft waargemaakt, wie het meest stabiel is en wie doet wat ie zegt. Want een programma opzetten is 1, maar uitvoeren is 2. En dan al die mensen op de kieslijst. In welke persoon hebben wij vertrouwen en blijft hij of zij ook bij die partij betrokken? Of ziet het er naar uit, dat ze op een of andere onelegante manier worden ‘gewipt’. Hebben genoemde politieke partijen wel de juiste mensen in huis om straks in de raad kwaliteit te leveren? Of verschijnt er als een duveltje uit een doosje ineens een vreemde wethouder, die zoals dat heet voor ‘ons welzijn’ wordt ingehuurd. Rijnsburg deed het zo gek nog niet. Toen wij afweken van de reguliere partijen kregen we Gemeentebelangen, daar kwam geen eigen naam aan te pas. Nu mis ik eigenlijk in de hele rij nog twee partijen; Vrolijk Valkenburg en Red Rijnsburg. Valkenburg, het België van de drie gemeenten. En dat bedoel ik goed, indachtig de tekst van het Goede Doel; dat het landje zo lief is. En Red Rijnsburg, want wie bepaalt straks onze toekomst. Daarom is stemmen een serieuze zaak. Binnenkort wordt na de Brouwerstraat ook de Oegstgeesterweg aangepakt. Er komt een 30 km. zone en de weg wordt ‘veiliger’ gemaakt. Alleen van die term krijg je al pukkeltjes. Bezoekers geven tijdens de informatieavond aan, dat de Brouwerstraat zo onveilig geworden is, dat ze liever door het dorp rijden. Maar dat is de bedoeling niet, menen de ambtenaren, dat is sluipverkeer. Op vragen over doorstroming, zegt men dat het inderdaad jammer is dat de N206 nog niet is verbreed, zodat dat een snelle afwikkeling van het verkeer inderdaad in de weg staat. ‘Maar het wordt fantastisch.’ Als ze dat zeggen is het oppassen geblazen. Met andere woorden; kiezers let op! Er zijn nog nooit zoveel problemen met de Brouwerstraat geweest, dan nadat ze hem ‘zo lekker voor ons’ hebben opgeknapt’. Teuntje van Delft (voor reacties teuntje.vandelft@deweijercommunicatie.nl)

Huisvesting arbeidsmigranten GEMEENTE

 Met het verder uitbreiden van de Europese Unie wordt werken in een ander land voor steeds meer mensen een mogelijkheid.

In de regio Holland Rijnland zijn op dit moment volgens een onderzoek ten minste 17.000 arbeidsmigranten werkzaam. Het gaat hierbij vooral om mensen uit Oost-Europa, die bijvoorbeeld werkzaam zijn in productiebedrijven of in de glastuinbouw. Ongeveer de helft van deze mensen beschikt niet over een goede woonsituatie. Wethouder Willem van Duijn: ‘Ik zie het als een belangrijke verantwoordelijkheid de woonsituatie van deze mensen te verbeteren. Zowel uit sociaal als uit economisch perspectief: deze mensen doen hier nuttig werk en hebben recht op een goede verblijfsplek’. REGIONALE AANPAK

Om het huisvestingsprobleem regionaal aan te pakken heeft de Regio Holland Rijnland een convenant

opgesteld, en richtlijnen over de huisvesting van arbeidsmigranten. De richtlijnen geven duidelijkheid over hoe ongewenste woonsituaties aangepakt kunnen worden, en stimuleren het zoeken naar alternatieve woonlocaties. Het convenant, dat is opgesteld voor de periode 2014 – 2018, is het startpunt voor regionale en lokale samenwerking om vervangende huisvestingsplaatsen te realiseren. Het Katwijkse college heeft het convenant en de richtlijnen op 14 januari vastgesteld. INVENTARISATIE

Katwijk doet op dit moment een inventariserend onderzoek naar het aantal arbeidsmigranten dat hier verblijft, en naar de kwaliteit van hun huisvestingsplaats. Op grond hiervan besloten of er maatregelen genomen moeten worden. De vervangende huisvestingsplaatsen worden niet gerealiseerd door de gemeente, maar door commerciële partijen die daarin investeren. De gemeente faciliteert hierin.

Jan van Gurp en Wijnand de Mooij wandelen wekelijks ter voorbereiding op de ultraloop in mei a.s. | Foto: pr.

Ultraloop in Israël UITDAGING  Ze kijken er naar uit: de Muskathlon Israël 2014 die Wijnand de Mooij(42) en Jan van Gurp(45) van 10 tot 18 mei gaan wandelen. Maar liefst 60 km in de voetsporen van Jezus, hun voorbeeld. De ultraloop is een activiteit van mannenbeweging De 4e Musketier. Deze organisatie, opgericht in 2007 door Henk Stoorvogel, wil ‘golven van gerechtigheid in de wereld creëren en mensen aansporen de handen uit de mouwen te steken’. Open Doors zet zich in om vervolgde christenen te ondersteunen. Zij is partner van De 4e Musketier en gekoppeld aan deze uitdagende sportiviteit. In de tuin van familie De Mooij aan de Noordwijkerweg wappert al weken een rode vlag met een 4 er op, het logo van De 4e Musketier. In gesprek met Wijnand en Jan valt direct op dat het tweetal ‘vol’ is van hun toekomstige missie: 60 kilometer wandelen door het land van Jezus, in bijzondere omstandigheden, zoals hitte en bergen. Van Nazareth tot Kapernaum. Een sportieve en geestelijke uitdaging waarvoor ze allebei een verschillende reden hebben om mee te doen. Jan vertelt: ‘In 1988 was ik volunteer in Kibboets Ein Gev. Hier heb ik alle werkzaamheden gedaa, behalve vissen in het meer van Galilea. Nu kan

ik dit met deze wandeling doen, terwijl ik ook in actie kom voor Open Doors, vervolgde christenen. Ik stap uit de boot voor Hem, voor Open Doors. Praktisch bezig zijn met het woord in daden en gerechtigheid’. Wijnand vertelt dat hij al langer de wens had om iets voor de medemens te doen: ‘Het kwam er alleen niet van. Ik heb de uitnodiging om naar het Karakterweekend, oktober 2013, van De 4e Musketier aangenomen. Toen werd mij duidelijk dat het nu maar eens tijd wordt daadwerkelijk iets te gaan doen. Het survival element en de verdieping trok mij wel aan.’ KARAKTER

Om deelnemers te testen of ze sportieve en geestelijke uitdaging aankunnen organiseert De 4e Musketier Karakterweekenden. De Rijnsburgers hebben dit in oktober in de Belgische Ardenne ondergaan én doorstaan. ‘Met een groep mannen, verdeeld over teams, beleef je 72 intensieve uren in de ruige natuur om je krachten te meten met jezelf, elkaar en God. Ik heb het echt als een mijlpaal in mijn leven ervaren’,

vertelt Wijnand. Tijdens dit weekend stond de Bijbelse figuur David centraal. Aan de hand van een gps werd er gewandeld, met onderweg allerlei opdrachten en lezingen. ‘Je wordt gedwongen om met elkaar in gesprek te gaan. Gaandeweg gingen we op zoek naar onze eigen Goliath’, vertelt Jan verder. Een geestelijk en fysieke test. Na ruim 12 uur wandelen helemaal leeg bij je tent, en dan een paar uur later weer worden gewekt om bij een kampvuur met elkaar te zingen. ‘Dat is een heel bijzondere ervaring’, vertelt Wijnand. Alsook 1,5 km wandelen door een stromende rivier om vervolgens met een boomstam op je schouders een heuvel op te lopen naar het kruis….de Golgotha loop. Elke week wandelen Wijnand en Jan samen ter voorbereiding op de Ultraloop. ‘Daarbij genieten we van de natuur en mooie gesprekken met elkaar’. Zaterdagavond 1 maart as organiseren deze twee musketiers een kampvuuravond aan de Noordwijkerweg voor alle mannen die meer verdieping in hun leven willen, zowel fysiek als geestelijk. Opgeven kan via kampvuuravondrijnsburg@gmail.com. Wilt u Wijnand en Jan steunen, met gebed of een donatie kijk dan op www.muskathlon.nl/deelnemers.

Nieuws van Bridgeclub KAARTEN  Vorige week dinsdag was de eerste speelavond van de derde competitieronde.

Voor iedereen dus weer nieuwe kansen om zo hoog mogelijk te scoren. UITSLAG

In de A-lijn waren 12 paren aanwezig, in de B-lijn 14. In de A-lijn gingen Wineke Kemerling & José Mudde goed van start met een score van 63%. De tweede plaats was voor Jan-

ny de Bruijn & Irene Coopmans met 58%. Derde werden Corrie en Joop van Iterson met 54%. In de B-lijn was de eerste plaats voor Corrie Bekooy & Geertje Jansen met een mooie score van 62%. Ook Riet de Mooy & Wilfred de Mooy behaalden een hoge score van 61%. De derde plaats was voor Henny Blom & Janna de Mooy met 56%. Elke speelavond wordt er zeer regelmatig een manche geboden. Dit levert een flink aantal punten op,

vooral als het paar kwetsbaar is. Nog meer punten zijn er te verdienen bij een slem-bod. Je moet er natuurlijk wel de goede kaarten voor hebben. In de A-lijn werd deze avond op spel 19 één keer 6Sch geboden en gehaald. Op spel 23 boden twee paren 6Rui, helaas -1. Ook in de B-lijn deed één paar een poging, ook -1. Wilt u meer informatie over onze club, kijk op www.nbbclubsites.nl/ club/9014.

Scheidingscafé in De Burgt WOENSDAG

 Vijf februari a.s. vindt voor de derde keer de Scheidingscafé Leiden Bollenstreek plaats.

Eén op de drie getrouwde stellen gaat uit elkaar. Maar wat doe je bij een scheiding met de kinderen, hoe regel je de praktische, juridische en financiële zaken? Een aantal organisaties werkt samen tijdens deze informatieve avonden om mensen in een echtscheidingssituatie te

adviseren. Bij een scheiding moet veel geregeld worden. Praktische, zakelijke, maar ook emotionele zaken. De avonden zijn bedoeld voor iedereen die te maken heeft met echtscheiding. Je kunt geheel vrijblijvend en kosteloos terecht met al je vragen rond echtscheiding. Bijvoorbeeld voor advies over de verkoop van je huis, het vastleggen van afspraken, ‘hoe vertellen we het de kinderen’ of over het opstellen van een ouderschapsplan. Verschil-

lende deskundigen staan voor je klaar om je te helpen deze moeilijke periode zo goed mogelijk door te komen. Zo zijn tijdens het Scheidingscafé onder andere een makelaar, hypotheekadviseur, advocaat, notaris en een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig voor advies. Dinsdag 5 februari ben je van harte welkom in De Burgt tussen 19.30 – 21.30 uur. Voor meer informatie www.scheidingscafe-leidenbollenstreek.nl


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


nieuws

DE RIJNSBURGER

Ui catcher In één van de eerste columns voor dit weekblad uitte ik grote zorgen over de toekomst van dit dorp. In Rijnsburg was men toen net begonnen het verplaatsen van allerlei lokale overheidsdiensten naar kantorengebouwen in Katwijk. Inmiddels is de leegloop in volle gang. Geert Mak, auteur van “Hoe God verdween uit Jorwerd” kan binnenkort hier aan de slag met een vervolgverhaal over de teloorgang van dorpen in Nederland. Ik heb u diverse keren gewaarschuwd voor de gevolgen van het massaal kopen buiten de dorpsgrenzen en via Internet. Het heeft helaas niet geholpen, binnenkort sluit in De Hoftuin opnieuw een winkel en het koopcentrum verandert snel in een spookcentrum. En dan te bedenken dat De Hoftuin dit jaar haar 50 jarig bestaan hoopt te vieren. Ik heb diep respect voor de winkeliers die het volhouden. Bedankt, hoor ik ze zeggen, maar respect zorgt niet voor een gevulde kassa, nee daarvoor moeten we toch echt de portefeuille trekken. We weten wat ons te doen staat. Onbegrijpelijk, het verdwijnen van al die faciliteiten. Rijnsburg groeit namelijk als kool. Maandag werd het zoveelste bouwplan gepresenteerd, 90 appartementen op het voormalige Garage Dijksman terrein. Het woningaanbod en daarmee ook het inwonersaantal van Rijnsburg zal de komende jaren enorm groeien. Hebben die nieuwe inwoners geen behoefte aan faciliteiten zoals overheidsdiensten, bedrijven, winkels e.d. Gezien de sneloplopende leegstand zou je zeggen van niet. Toch betwijfel ik dat en roep hierbij nieuwe ondernemers op om hun dromen waar te maken, maar ook bestaande, elders in ons dorp gevestigde bedrijven, eens na te denken over een nieuwe bedrijfslocatie. Breng De Hoftuin weer tot leven. Ja, dat kost energie, moed, doorzettingsvermogen en natuurlijk geld. Wellicht zou dat in de vorm van een startsubsidie kunnen komen van de gemeentelijke organisatie of van de banken, maar ja die hebben zich inmiddels teruggetrokken in hun Katwijkse granieten bastions. Mocht u het nog niet beseffen, in (politiek) Katwijk draait momenteel zo’n beetje alles om het gebied rond de boulevard, beter bekend als het centrum. Altijd gedacht dat het centrum in het midden van een gemeente lag, maar in Katwijk is alles anders. In de gemeenteraad maakt men zich nog steeds niet zo druk om teloorgang van ons dorp. Ik hoop echt dat de verkiezingen nieuwe ook op Rijnsburg gerichte raadsleden zal opleveren zodat ik straks trots kan zeggen dat ik woon in Rijnsburg, gemeente Katwijk en niet zo als ik onlangs hoorde…. K..twijk. De ontbrekende letter mag u zelf invullen.

DONDERDAG 23 JANUARI 2014

5

GemeenteBelangen bezoekt nieuwbouwproject ‘De Bloem’ NIEUWBOUW  In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg worden regelmatig nieuwbouwprojecten gestart. Onlangs hebben Leen van Poppel, Ineke Ouwehand, Corrie Vingerling, Cees Noort en Emile Soetendal van GemeenteBelangen een werkbezoek gebracht aan nieuwbouwproject ‘De Bloem’ in Rijnsburg. Van bovenaf gezien heeft het project de vorm van een bloem. In de kroonbladeren komen (starters-) appartementen, maisonettes, eensgezinswoningen en twee-ondereen-kapwoningen. Elk Hof kent zijn eigen invulling. De eerste realisatiefase van de herontwikkeling van het voormalige bloemenveilig Flora is volop gaande. Meer dan voldoende aanleiding voor GemeenteBelangen om dit voor de gemeente Katwijk bijzondere en veelzijdige woonproject te bezoeken. ONTWIKKELING

De GB-delegatie werd ontvangen door adjunct-directeur van De Raad Vastgoed, Huibert Kralt. Tijdens het bezoek is uitvoerig stilgestaan bij de totale ontwikkeling van ‘De Bloem’, de ontsluitingswegen naar ‘De Bloem’, de speelmogelijkheden

voor kinderen, het geplande gezondheidscentrum met het voor alle Bloembewoners bestemde zwembad, de parkeermogelijkheden, de in eigen beheer verstrekte startersleningen, de gedachten rond seniorenhuisvesting, milieubewust bouwen, de problematiek rond de bestemming van de gebouwde bedijfsunits achter Hoogvliet en de werkgelegenheid die het project met zich meebrengt. Er is ook een modelwoning bezocht. Een veelheid van op elkaar inspelende factoren die het tot een uitdagende logistieke klus maakt. INSPELEN OP DE MARKT

De in ontwikkeling zijnde woningmarkt maakt dat voortdurend, mede in overleg met de gemeente, op die ontwikkeling wordt ingespeeld, opdat het woningaanbod in ‘De Bloem’ zo veelzijdig en optimaal mogelijk wordt gerealiseerd. Een lastig punt zijn de inmiddels gerealiseerde winkelunits aan het Remiseplein, achter Hoogvliet. Het huidige bestemmingsplan en de

Bas de Leeuw Erelid ORANJEVERENIGING  Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Oranje Vereniging heeft bestuurslid Bastiaan de Leeuw vorige week dinsdagavond afscheid genomen van het bestuur.

De Leeuw heeft maar liefst 18 jaar in het OV bestuur gezeten, waarvan ook een aantal jaar als voorzitter. Doordat zijn vader Piet in het bestuur van de Oranje Vereniging zat is dit vrijwilligerswerk hem met de paplepel ingegeven. PAPLEPEL

Als kind heeft hij vele jaren de feestweek programmaboekjes rondgebracht en stond hij stand-by bij verschillende feestweekactiviteiten. Eenmaal in het bestuur heeft Bas in verschillende commissies meegedraaid. Voorzitter Wim Vooijs noemde De Leeuw een goede bingo meester, sprak vol verve evenementen aan elkaar, doordat hij in het dagelijksleven bij de brandweer werkt heeft hij veel verstand van veiligheid en organiseren. ‘Daar hebben we als OV bestuur veel profijt van gehad’, aldus de voorzitter. Mede door het drukke bestaan heeft De Leeuw besloten zijn bestuursfunctie neer te leggen. Voor al zijn inzet werd hij benoemd tot erelid van de

Oranje Vereniging en kreeg de bijpassende speld opgespeld. Door de aanwezige leden werd dit met luid applaus bevestigd. VERDER

Voorzitter Wim Vooijs liet namens zijn bestuur weten dat het jaar 2013, ondanks enige commotie in de feestweek, toch een goed jaar is geweest. ‘We zijn bevoorrecht dat we dit allemaal in het dorp mogen doen’. Het jaar 2013 is ook een onrustig jaar geweest. De aankondiging in de feestweek dat het OV bestuur wellicht unaniem zou aftreden had alles te maken met het vele werk wat door de vrijwilligers moet worden gedaan. De toename van gemeentelijke regelgeving neemt veel motivatie weg. Door de opstelling van de tribune op het Koomanplein ontstond een meningsverschil, ondanks gemaakte afspraken. Eind 2013 is in een persbericht bekend gemaakt dat na gevoerde gesprekken tussen OV en gemeentebestuur er een goede basis is om met elkaar verder te gaan. ‘Ons doel is en blijft om ons dorp Rijnsburg te verbinden met het Koningshuis’, aldus voorzitter Vooijs. De eerste Koningsdag wordt zaterdag 26 april 2014 gehouden. Feestweek 2014 is van maandag 4 tot en met zaterdag 9 augustus.

Delegatie GemeenteBelangen krijgt uitleg project De Bloem. | Foto: pr.

gemeentelijke detailhandelsvisie maken het op dit moment onmogelijk om in de nieuwe units winkels te exploiteren. Deze units staan nu leeg. Er mogen slechts dienstverlenende voorzieningen komen. Aan de andere kant is er animo onder detailhandelondernemers voor deze nieuwe units. Ook kan het een

aanvulling zijn op het bestaande winkelaanbod aan het Remiseplein, zeker als ‘De Bloem’ in zijn totaliteit is gerealiseerd. Tegelijkertijd moet ook het winkelaanbod in de Hoftuin bij de overwegingen worden betrokken. Wat ook de uitkomst wordt: leegstand is de slechtst denkbare!

Jeugddienst met Martin Brand DIFFERENCE  Op zondag 26 janu-

ari organiseert jongerengroep ‘The Difference’ om 19.30 uur een bijzondere jeugddienst met muziek, dans en een boeiende spreker.

De dienst wordt gehouden in sporthal De Middelmors, Noordwijkerweg 53a in Rijnsburg. Martin Brand zal spreken over het thema ‘Try before you die’. Martin is zanger en een bekend spreker. Hij zou in juni 2012 de hoofdspreker zijn op de EO-Jongerendag, maar zijn leven nam een heel andere wending. Hij

lag op die dag in het ziekenhuis na een hartstilstand. Een gebeurtenis met veel impact. Hij zal onder andere vertellen wat dit betekende voor zijn geloof. Tim Duivenvoorde & Band verzorgen de muziek. ‘The Difference’ jeugddienst wordt eenmaal per kwartaal georganiseerd door 12 meiden die allen zijn geraakt door het evangelie van Jezus Christus. Hun motto is ‘God made you different, so you can make a difference’. Je bent van harte welkom en neem ook vrienden mee. Check facebook for more: www.facebook. com/TD.difference.

Culturele workshops BASISSCHOOL  Vanaf eind febru-

ari worden vanuit de gemeentelijke Schoolkunstcommissie weer diverse culturele workshops voor basisschoolleerlingen buiten schooltijd aangeboden. De workshops die dit jaar worden aangeboden zijn onder meer: (strip)tekenen, vormen tekenspel, schilderen, diverse dansworkshops, gitaar, piano, djembe, werken met klei, theater, musical, een lesje Kattuks, modelbouw en nog veel meer. Het volledige programma, inclusief alle data, tijden, locaties, kosten en leeftijdsgroepen is te vinden op www.factorw.nl. Hier

vindt u een volledig overzicht van alle activiteiten en meer informatie over de inhoud van de workshops. De inschrijving voor deelname aan de workshops start op vrijdag 17 januari om 12.00 uur. Inschrijven kan uitsluitend via het online inschrijfformulier op de website www.factorw.nl. Inschrijving geschiedt volgens het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt. De schoolkunstcommissie hoopt door deze kennismakingsactiviteiten een bijdrage te leveren aan het stimuleren van kunst en cultuur onder de jeugd. Voor vragen over het programma kunt u terecht bij Arno van den Berg via arno@factorw.nl.

Eerste mantelzorggids STEUNPUNT  Wethouder Mostert

Reageren? uicatcher@gmail.com

heeft onlangs het eerste exemplaar van de mantelzorggids in ontvangst genomen.

Bastiaan de Leeuw benoemd tot Erelid Oranje Vereniging Rijnsburg.| Foto: pr.

Als mantelzorger heb je soms een hoop te verwerken. Om de zorg goed te kunnen blijven doen, moet je als mantelzorger dus niet alleen goed voor je naaste zorgen, maar ze-

ker ook voor jezelf. Deze gids staat vol met informatie over professionele hulp, regelingen, vrijwilligersorganisaties, vergoedingen etc. Alle geregistreerde mantelzorgers ontvangen deze gids per post. Wilt u de gids ontvangen, registreert u zich als mantelzorger bij het Steunpunt. Binnenkort staat de gids ook op www.mantelzorgsteunpunt.nl.


6

De Rijnsburger

De redactie van deze krant legt de komende weken, in aanloop zingen van woensdag 19 maart, de deelnemende politieke partij Vandaag de tweede:

Help, waar kan ik parkeren? Het centrum van Katwijk staat aan de vooravond van een forse herinrichting. Tijdens de recente inloopavond over het Masterplan Katwijk aan Zee (b)leek het parkeerbeleid vooralsnog ‘geparkeerd’. Op de telkens terugkerende vraag of het centrum in de toekomst autovrij of autoluw wordt dan wel of de huidige parkeersituatie in het centrum gecontinueerd, was vooralsnog geen antwoord. Nu er over het parkeren in het centrum veel onduidelijkheid is, is het van belang om bij de verdere planvorming zo veel mogelijk centrumbewoners, ondernemers, maar bijvoorbeeld ook de verantwoordelijken bij de Andreaskerk (vanwege bezoekersaantallen op zondag) erbij te betrekken.

Prettig wonen en werken Uitgangspunt bij de herinrichting is de dubbelfunctie van het centrum, waarin het prettig is om te winkelen en te wonen. Centrumbezoekers moeten dicht bij de bestemming op een hoogwaardige wijze kunnen parkeren waardoor op straat de mogelijkheid openblijft voor een verblijfsruimte met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Het heeft de voorkeur van GemeenteBelangen dat bezoekers van het winkelcentrum bij voorkeur parkeren in parkeergarages, waardoor bewoners gebruik kunnen (blijven) maken van de voorzieningen op straat.

Differentieer naar gebruikersgroep Om de schaarse parkeerruimte adequaat te reguleren, is het zaak dat zoveel mogelijk een scheiding wordt aangebracht in de stromen van auto’s van bewoners en bezoekers. Alleen dan hebben bewoners van het centrumgebied, ook in de toekomst, voldoende gelegenheid om hun auto nabij de woning te kunnen parkeren. Dat betekent dat bezoekers van het centrumgebied meer gestimuleerd moeten worden om gebruik te maken van één van de kwalitatief hoogwaardige parkeergarages. Tegelijkertijd moet personeel, werkzaam in het centrumgebied op gepaste afstand van de werkplek kunnen parkeren. Om dat te stimuleren, ligt een gedifferentieerde tariefstelling in de rede voor bewonersparkeren, werknemersparkeren en bezoekersparkeren. Zo is het bijvoorbeeld goed denkbaar om bezoekers / toeristen een bedrag te laten betalen, gebaseerd op de daadwerkelijke verblijfsduur, gekoppeld aan een maximum parkeertijd. En als centrumbewoners gebruik maken van een parkeergarage dat dan de tariefstelling in redelijke verhouding staat tot de huidige parkeertarieven op straat. Daarnaast moeten er goede voorzieningen voor fietsparkeren komen. Een stringentere handhaving moet er bovendien voor zorgen dat er geen ‘fietsenzee’ in het centrum gaat ontstaan. En, om het centrum verder te ontlasten, is het belangrijk dat er sprake is van frequent hoogwaardig openbaar vervoer van en naar het centrum. Laten we als politiek deze discussie daarom niet ‘parkeren’, maar met alle betrokkenen aangaan. Emile Soetendal GemeenteBelangen

Klaas Jan van der Bent

Anita van Ginkel

ChristenUnie

Hart voor Katwijk

Oneens,

Oneens,

kwaliteit gaat voor kwantiteit. Dus liever drie keien van wethouders dan zes lintjesknippers. Vier jaar geleden moest er in het college veel achterstallig werk worden opgeruimd. Namens de ChristenUnie heeft de ijzersterke wethouder Gerard Mostert zich hier met veel energie op gestort. Het is hem gelukt om, samen met zijn collega’s, de organisatie beter op poten te zetten en de kwaliteit en de motivatie flink te laten stijgen. Verder speelde hij een bepalende rol bij de voorbereiding van de decentralisatie van jeugdhulp, ouderenzorg en arbeidsparticipatie in onze regio. Een regio die hierin voorop loopt in Nederland! We zijn er echter nog niet! De decentralisaties moeten nog uitgevoerd worden. Daarnaast spelen er nog complexe dossiers die veel aandacht van een college vragen. Denk eens aan de RijnlandRoute, ondertunneling van de N206, Vliegkamp Valkenburg, Westerbaan, noordelijke randweg Rijnsburg. Zaken die van groot belang zijn voor Katwijk en de volle aandacht van een sterk college vragen. Voor vier wethouders lijkt er dus werk genoeg te liggen. Maar laten het dan wel vier kanjers zijn!

omdat de goede bestuurbaarheid van Katwijk hierbij uitgangspunt is. Een goede bestuurbaarheid betekent een stabiel college dat kan rekenen op een meerderheid in de Raad. Dus het hangt er vanaf hoeveel partijen nodig zijn om een coalitie te vormen en daarvoor een wethouderszetel eisen. Hart Voor Katwijk kan zich daarbij voorstellen dat als de grootte van partijen onderling erg verschilt er gewerkt kan worden met één of meerdere deeltijdwethouders om zo ook de kosten voor meerdere wethouders te drukken. Ook spelen omvang, de kostbaarheid en ingewikkeldheid van projecten en het daarbij behorende tijdsbeslag van de wethouders portefeuille een rol. Het kan niet zo zijn dat projecten financieel gierend of qua uitvoering uit de hand lopen omdat een wethouder vanwege zijn te uitgebreide portefeuille geen tijd had om alles goed in de gaten te houden, dus teveel ambtelijke diensten moet aansturen.

Ralf Boland

Nico van Hoogdalem

Willem van Duijn

Jaap Haasnoot

D66 Katwijk

VVD

CDA

KiesKatwijk

Oneens,

Oneens,

Eens,

Oneens,

omdat er veel verantwoordelijkheden en taken in het sociale domein, zoals AWBZ, jeugdzorg en sociale zekerheid, van de staat naar de gemeente worden overgeheveld. Dit betekent dat gemeente Katwijk er een zware taak en verantwoordelijkheid bij krijgt, namelijk de directe zorg voor zijn inwoners. D66 is voor een efficiënte overheid, maar nu bezuinigen op een wethouder is onverstandig met deze aanstormende decentralisatie in de zorg. Een tekort aan wethouders kan de gemeente Katwijk meer geld kosten dan een wethouder nu zal besparen door een verkeerde uitvoering van de zorgtaken en daarnaast de inwoners van Katwijk schaden omdat deze niet die zorg ontvangen die zij nodig hebben.

in een grote gemeente als Katwijk heeft een wethouder meer dan een full-time baan met flinke verantwoordlijkheden. Het is altijd moeilijk precies te bepalen hoeveel er moeten zijn; volgens de wet minimaal 2 en maximaal 7, maar het hangt natuurlijk af van hun daadkracht en vaardigheid. In de afgelopen periode was er voldoende werk voor 3-4 wethouders. De werkdruk was iets lichter dan gebruikelijk, onder andere omdat er minder gebouwd werd door de crisis. In de komende periode komen er nieuwe taken op de gemeente af in het kader van de decentralisaties, hiervoor is een aangepaste gemeentelijke organisatie op sociale zaken nodig (er moet veel maatwerk verricht worden in de uitvoering). Financiën en bestuurlijke samenwerking gaat veel aandacht vragen. De VVD vindt dat de Katwijkse economie een daadkrachtige wethouder nodig heeft die zorgdraagt voor meer werkgelegenheid. Je hebt dus eerder meer wethouders nodig dan minder. Daarnaast zitten wethouders er voor hun politieke partij en moeten alle coalitiepartijen zich vertegenwoordigd voelen in het college. Het hangt er dus ook vanaf hoeveel partijen er in de coalitie komen: parttime wethouders kunnen ook.

het aantal wethouders in het volgende college is geen doel op zich. Waar het om gaat is dat het werk dat er ligt uitgevoerd wordt. Wat dat betreft ziet het CDA ruimte om terug te gaan naar drie wethouders.

andere partijen zullen waarschijnlijk het kostenaspect benadrukken. Wij willen het liever hebben over de opbrengsten of winst die een goede wethouder kan opleveren. En dan denken we bij opbrengsten niet alleen in geld en hebben we het dus eigenlijk over kwaliteit. Je kunt daarbij ook het voorkomen van schade door ondeskundigheid, een verkeerde focus of door het ontbreken van visie en verbeeldingskracht betrekken. In voorbeelden: goede wethouders hadden de aankoop van de Ruïne van Riche voor een lager bedrag dan 4 miljoen euro kunnen realiseren. Goede wethouders hadden minimaal 9 miljoen euro in de tas kunnen houden als we het zwembad net zo duur als Noordwijk hadden gebouwd. Goede wethouders hadden er voor kunnen zorgen dat vele miljoenen euro’s van de gemeente Katwijk niet naar de regio waren weggevloeid. Nu betalen we als Katwijk met 16% van de inwoners niet minder dan 32% van de investeringen van Holland-Rijnland. Katwijkers hebben recht op vier goede wethouders die de belangen van de eigen bevolking behartigen. Zolang wij geen gekozen burgemeester hebben zijn we geen voorstander van inhoudelijke portefeuilles voor burgemeesters.

D66 ziet de overheveling van zorgtaken als een kans om de inwoners van Katwijk maatwerk in ondersteuning en zorg te leveren en hiermee de regie over hun leven kunnen behouden. Het is cruciaal dat het bestuur zorgvuldig nadenkt en een robuust plan maakt om deze taken uit te voeren.

Kortom, het aantal wethouders kun je pas vaststellen na de verkiezingen en nadat een collegeprogramma is vastgesteld.

Het college heeft kome voldoende aan drie we Oneens,

Kees Kraaijenoord

OPA Katwijk

Eén van de speerpunten voor het CDA voor de komende periode is investeren in ruimte en vertrouwen, in mensen, in organisaties, in de samenleving. Mensen en hun organisaties en verenigingen moeten in staat worden gesteld om zelf verantwoordelijkheid te nemen en te krijgen. Dit vraagt loslaten en overlaten van de gemeente. Door de komende jaren dit centraal te stellen investeren we écht in onze samenleving. Als neveneffect zal het takkenpakket van de gemeente kleiner worden. Dat betekent naar de mening van het CDA dat de gemeente kan worden bestuurd door drie wethouders en de burgemeester. Als bijvangst wordt er dan ook door het college van burgemeester en wethouders een bijdrage geleverd aan de opdracht om met minder geld een sluitende begroting te realiseren.

het lijkt altijd aanlokkelijk: minder ambtenaren en minder bestuurders. Maar we moeten realistisch zijn. De samenleving wordt met de dag complexer en steeds meer taken gaan van centrale overheid naar gemeenten. Dat levert eenvoudigweg meer bestuurlijk en uitvoerend werk op. Ouderenbeleid, daar gaat het bij Ouderen Politiek Actief Katwijk om. Ouderenbeleid dient veel meer aandacht te krijgen. Het aantal ouderen gaat flink toenemen, nu al is de helft van de bevolking ouder dan 45 jaar. En daarmee


nieuws

donderdag 23 januari 2014

naar de gemeenteraadsverkiejen een aantal stellingen voor.

Ingezonden

Nelly Smits

PvdA

Oneens,

ende jaren ethouders groeit ook de behoefte aan ‘levensbestendige’ woningen, aangepaste voorzieningen, aandacht voor veiligheid, voorkomen van ouderenmishandeling, aangepast vervoer, enzovoorts. Ouderenbeleid is nu één van de tien taken van wethouder Mostert. In de komende periode dient een wethouder, naar de mening van OPA Katwijk, de helft van zijn tijd te besteden aan ouderenbeleid. Opschalen dus! Als het ouderenbeleid goed op de kaart wordt gezet, zal dat ten goede komen aan de generatie die met enorm veel inzet heeft meegebouwd aan de welvaart van vandaag.

7

de PvdA is van mening dat een gemeente die qua aantal inwonersaantal zes wethouders mag hebben, niet teveel aan kwaliteit moet inboeten. Vier wethouders is naar onze mening het minimum. De afgelopen jaren is duidelijk geworden, dat de burgemeester veel taken heeft gekregen naast de wettelijk verplichte taken. De PvdA vindt dat geen wenselijke situatie. Het wethouderschap is een politieke benoeming, de wethouder is te allen tijde verantwoordelijk voor zijn beleid en de uitvoering daarvan. Hij kan daarop worden aangesproken en afgerekend. Een burgemeester vervult meerdere taken en die taken zijn niet goed te combineren met een politieke portefeuille. De komende periode zal veel van een college vergen met de ophanden zijnde decentralisaties van taken van de rijksoverheid naar de gemeente. Dat vraagt om volledige inzet en om een volwaardig college met vier wethouders.

Beter 10 windmolens aan het meer dan 1 in zee

Suggestie voor Leuntje: redactie@katwijkschepost.nl

Windmolens voor kust bedreiging voor toerisme Emile Soetendal

Wouter Jan Vroegindeweij

GemeenteBelangen

SGP

Oneens,

Oneens,

de vraag is waar deze stelling vandaan komt. Is dat gelegen in het feit dat we nu ook met een college met drie functionerende wethouders te maken hebben? Een situatie waardoor burgervader Jos Wienen geregeld een wethoudersstoel op moet bij een portefeuille als de toekomst van vliegkamp Valkenburg? De gemeente Katwijk is met de gemeentelijke fusie in 2006 een grote speler in de regio, in het verband van onder andere Holland Rijnland. Dat betekent dat naast de verantwoordelijkheden van elke wethouder binnen de gemeentegrenzen er ook een krachtige, vakkundige vertegenwoordiging van wethouders buiten Katwijk moet zijn. En die regio wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Want wat het rijk nu aan bevoegdheden aan gemeenten gaat overdragen, dat kan ook de gemeente Katwijk nooit alleen. Maar denk ook eens aan de economische ontwikkeling in onze gemeente en het toeristisch nog meer op de kaart zetten van Katwijk. Vier goed functionerende wethouders geven de burgemeester meer lucht en tijd om onze gemeente waar dan ook beter onder de aandacht te brengen. Deuren kunnen dan worden geopend die anders dicht blijven.

deze stelling is niet realistisch. Wethouders zijn drukbezette mensen met vaak een hoge werkdruk. Werkweken van meer dan zestig uur zijn zeker geen uitzondering. Volgens de VNG mag een gemeente met de grootte van Katwijk zelfs maximaal 7 voltijds wethouders hebben. Dat is wat anders dan de vier waar Katwijk het al jaren mee doet! In de oude gemeente Katwijk met zo’n 40.000 inwoners, had Katwijk 4 wethouders. Nu heeft met Katwijk met meer dan 60.000 inwoners ook 4 wethouders. Om kwaliteit van een college te kunnen verwachten, moeten ze wel hun werk goed kunnen doen. Zeker nu er meer taken naar gemeenten komen, zal de hoeveelheid werk eerder toenemen. Minimaal vier wethouders is daarom geen overbodige luxe. Het is in het belang van de burger wanneer het vele werk goed gedaan kan worden!

Windmolens voor de kust vormen een bedreiging voor toerisme en recreatie. Onderzoek toont aan dat een vijfde van de toeristen aangeeft minder of niet meer naar de kust te komen als de windmolens vanaf de kust zichtbaar zijn. Het kabinet onderzoekt momenteel de haalbaarheid van windmolens op zee dichtbij de kust, op een afstand van minder dan twaalf mijl. CDA Katwijk wil daarom weten welke actie de gemeente onderneemt om de komst van de windmolens zo vlak voor de kust tegen te gaan. Vorige week is de inspraak gestart over de Structuurvisie Wind op Zee. Daarin worden zoekgebieden buiten de 12-mijlsgrens aangewezen. Een van de gebieden is Hollandse Kust, dat deels voor de Katwijkse kust ligt. Daarnaast loopt momenteel een consultatieronde langs kustoverheden over de haalbaarheidsstudie naar windlocaties binnen de 12-mijlsgrens. In die studie worden vijf zoekgebieden onderzocht, waarvan er eentje voor de Katwijkse kust ligt. In maart besluit het kabinet hierover. ‘Er moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar de mogelijke

andere gevolgen en kosten, onder meer voor het toerisme en recreatie, voordat het kabinet een besluit neemt,” aldus Jeroen Ravensbergen, CDA-raadslid in Katwijk. ‘Er moet gekeken worden naar alternatieven en er moet lokaal draagvlak zijn voor windmolens bij de kust.’ De lokale fractie heeft daarin steun gezocht en gevonden bij de fractie in de Tweede Kamer. Inmiddels heeft het Katwijkse college laten weten met de kustgemeenten en de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland een actiegroep te hebben opgericht die stelling neemt tegen de plannen en alternatieven onderzoekt. Katwijk, Noordwijk en Zandvoort hebben daarin het voortouw genomen. Ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking worden ondersteund, maar de gemeente wil wel de unieke kwaliteiten van een toeristische badplaats, met de directe ligging aan zee, strand en duin, behouden. Rust, ruimte en onverstoord uitzicht zijn essentiele kwaliteiten voor zowel inwoners als toeristen. Wat CDA Katwijk betreft, moeten windmolens op zee daarom niet vlak voor de kust, maar uit het zicht worden geplaatst. CDA Katwijk

Website Ombudsteam Sinds afgelopen week beschikt het PvdA Ombudsteam, dat al drie jaar actief is in de gemeente Katwijk, over een eigen website. Hiermee is de toegankelijkheid van dit team nog beter geworden. Tot op heden was alle informatie

over het ombudsteam te vinden op de website van de PvdA Katwijk. Op de eigen website www.ombudsteamkatwijk.nl is echter veel meer ruimte voor informatie over de ondersteuning die dit team kan leveren.

Met Willem van Duijn in The valley of bricks Aandoenlijke plaatjes, vorige week op de voorpagina van De Katwijksche Post. Lokale politici die zich plotseling weer herinneren dat er ook nog een samenleving is. Vooral Willem van Duijn dook in de media op naar aanleiding van een optreden bij LD Politiek Live. In het Leidsch Dagblad kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat hier niet de CDA-lijsttrekker aan het woord was, maar elk dualisme ten spijt gewoon wethouder Van Duijn, zo vol lof was hij over de verdiensten van het college. Heel frappant, in de laatste zin werd nog snel even het belang van de C van het CDA erbij gehaald, want je zou het bijna missen natuurlijk. Wie had gehoopt op enige visie of ambities over de toekomst van Katwijk, kwam bedrogen uit. Dat is triest, want de leefbaarheid van deze gemeente heeft nog nooit zo onder druk gestaan als nu: denk aan Valkenburg, de snelweg door Katwijk aan den Rijn en de Duinvallei, een mogelijke zeejachthaven in het duin, de Westerbaan en liefst de gehele verlengde Laan van Nieuw Zuid. Katwijk verandert in betonwoestijn, en met enige fantasie zongen The Nits daar al jaren geleden profetisch over. En als wethouder is Van Duijn medeverantwoordelijk voor deze onzalige plannen en dit trieste toekomstbeeld, daarin trouw gesteund door een kritiekloze fractie. Dat doet mij denken aan de column van Stam vorige week, waarin hij een pleidooi hield voor een principiële invulling van lokale christelijke politiek. Maar principes, die gelden natuurlijk voor alle partijen. Zou het voor ons als kiezers geen verademing zijn, wanneer al die partijen hun ideologische bevlogenheid zouden tonen? ‘Het is een eer om volksvertegenwoordiger te zijn’, twitterde PvdAraadslid Matthijs van Tuijl een week of wat geleden. Hij en Wouter Jan Vroegindeweij (SGP) waren de enige politici die in de KP van vorige week echt principiële redenen inbrachten tegen de locatie Andreasplein voor de inmiddels beruchte en omstreden cultuurtempel. Het kan niet zo zijn, aldus Van Tuijl, dat bewoners uit hun huizen worden gegooid, en ondernemers hun zaak moeten sluiten, alleen maar omdat de gemeente vindt dat hier een bibliotheek met zaaltje moet worden gebouwd. Dat is eerlijke taal, die schril afsteekt bij de weigering van CDA en Gemeentebelangen om hun mening kenbaar te maken omdat de periode waarin de plannen ter inzage lagen van de bewoners nog niet voorbij was. Dat krijg als je alleen maar naar stemmen vist, om vervolgens de kiezer in te wisselen voor ‘belangen’, zodra je de zekerheid van het pluche onder het achterwerk voelt. ‘Economie is een pot met geld, waar iedereen zijn hand probeert in te steken.’ Dat was de eerste ontnuchterende les die mijn docent Economie aan de universiteit ons studenten voorhield. Hetzelfde geldt helaas ook voor de lokale politiek. Hemelbestormers, idealisten, principiëlen of zelfs Don Quichots, dat zijn de mensen die we nodig hebben. Zelfs als hun plannen niet allemaal even realistisch zijn. Martin van Duijn Katwijk


Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

Bedroefd zijn wij na het overlijden van onze geliefde schoonzus en tante.

Mies Schoneveld

Persoonlijk en betrokken

Na een kortstondige ernstige ziekte, hebben wij afscheid moeten nemen van

uitvaartbegeleiding J. van der Vegtstraat 63, 2225 TR Katwijk

Ger KorpershoeK-van Delft Familie Korpershoek Neven en nichten 3 sfeervolle 24 uurs familiekamers

’Met aandacht voor details’ Betrokken - Meelevend - Zorgvuldig

Rijnsburg, januari 2014

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528

met een eigen sleutel toegang wanneer U dat wenst

071 402 86 89

www.delaatsteeer.nu

Let op, nieuw adres: Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

 FAMILIEBerichten Ons bereikte het droevige bericht over het plotselinge overlijden van onze voorzitter

Het was niet altijd makkelijk en vaak een strijd, Goede tijden heb ik gekend en moeilijke tijden ben ik doorgegaan, Nu heb ik rust en ga ik beginnen aan mijn laatste reis.

Jan Heemskerk in de leeftijd van 50 jaar. Diana Sophia en Arjen Johnny en Annemarie Joëlle ♥ Jaïr Aad en Sophia Heemskerk Truus en Dick Arjan Sebastiaan en Orinda Neven en nichten

Jan leeft in onze gedachten voort als een gedreven VPK-bestuurder, die zich volop inzette voor de belangen van vrijwilligersorganisaties in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

Stichting Voorzitters Platform Katwijk Jan van der Plas Jappe Smits Jonathan Weegink

Nan de Mooij

071-4018779

(24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

UITVAARTONDERNEMING uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Correspondentieadres: Familie Heemskerk-Kralt, Burg. Hermansstraat 33, 2231 KS Rijnsburg. De begrafenis heeft donderdag 23 januari plaatsgevonden op de Algemene Begraafplaats aan de Sandtlaan in Rijnsburg.

Stuur uw verzoek voor een donatie nu naar Rabobank Katwijk Uw vrijwilligersorganisatie of vereniging wil een investering doen, maar heeft onvoldoende middelen. Ons Coöperatiefonds biedt kansen. Mail uw verzoek voor 10 maart naar Communicatie@Katwijk.rabobank.nl.

Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/katwijk

DC VIS & ZN Uitvaartverzorger: Huig van Duijn Betrokkenheid en persoonlijke aandacht Kantoor: Hartweg 33, 2221 PV Katwijk

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid.

16 januari 2014

Coöperatiefonds Rabobank Katwijk komt bijeen.

Samen sterker

Voorstraat 96a, 2225 ET Katwijk aan Zee E-mail: info@theovanderplas.nl www.theovanderplas.nl

Bedroefd delen wij u mede dat is overleden de man die nooit uit mijn hart is verdwenen, onze vader, zoon, broer en zwager

Drs. Jan van Der Beek

Wij wensen zijn echtgenote, kinderen en familie veel sterkte in de komende tijd toe.

Opbaren mogelijk in familiekamer

Gebruik van “Het Afscheidshuis” is mogelijk. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 204 63 336 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

U kunt uw verzoek indienen tot 10 maart 2014.

Dag en nacht bereikbaar tel. 071 4074440 mobiel 06 12507285 uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl Thuis opbaring Volledig verzorgde uitvaarten


lokaal

De Rijnsburger

Ingezonden CDA n “Met een stijging van het

aantal electrische auto’s in de gemeente Katwijk tot 4.000 in 2025 moet er meer gebeuren dan de aanleg van een 26-tal oplaadlocaties.” Dat zei Huig van Duijvenvoorde (CDA) bij de bespreking van de plannen voor de aanleg van meer oplaadpalen. “We moeten af van het traditionele denken in tankstations en veel meer verlengde huisaansluitingen zien te realiseren.” Katwijk behoort tot de top van duurzame gemeenten, aldus een onlangs verschenen rapport dat de duurzaamheid van 100 grote gemeenten onderzocht. Daar past ook het electrisch rijden in. Naar verwachting komen er jaarlijks gemiddeld 400 electrische auto’s bij in een gemeente met de omvang van Katwijk. Om dat te kunnen faciliteren wil de gemeente 26 nieuwe oplaadlocaties aanleggen. Wat het CDA betreft is dat niet voldoende. Men gaat immer nog teveel uit van het aloude denkpatroon waarin auto’s naar stations rijden om bij te tanken. Met de elektrische auto zal dat heel anders worden. Dan moet veel meer thuis of op het werk de auto opgeladen kunnen worden. De verlengde huisaansluiting is een ideale mogelijkheid om de benodigde capaciteit te vergroten en het inwoners makkelijk te maken om een electrische auto aan huis op te laden. Bij verlengde huisaansluitingen staat de auto tijdens het opladen in de openbare ruimte, terwijl de aansluting aan het betreffende huis zit. Een deel van de aansluiting loopt dan door de openbare ruimte naar de op te laden auto. Dat leidt tot een verandering van het straatbeeld die in goede banen geleid moet worden. Losliggende kabels op straat moeten worden vermeden. “Maar in plaats van te kijken naar wat niet kan en de verlengde huisaansluiting op voorhand af te wijzen, moet worden gezocht naar manieren waarop dat wel gerealiseerd kan worden.” vindt Van Duijvenvoorde.

donderdag 23 januari 2014

Kandidatenlijst CDA Katwijk n Met de nodige vernieuwing en ervaring Bekend n Deze week presenteerde het CDA Katwijk haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Lijsttrekker is wethouder Willem van Duijn. De lijst wordt woensdag 29 januari door de leden van het CDA Katwijk vastgesteld. De kandidatenlijst wordt gekenmerkt door een combinatie van ervaring en vernieuwing. In de top van de lijst komen, naast vertrouwde gezichten, veel nieuwe namen voor. Uit de zittende fractie hebben Krijn van der Spijk (2), Jonathan Weegink (4) en Jeroen Ravensbergen (9) een plaats in het bovenste deel van de lijst gekregen. Het CDA Katwijk heeft kandidaten gezocht die bij kunnen dragen aan het formuleren van antwoorden op de uitdagingen die op gemeenten afkomen. Janneke van Kruistum (5), huisarts in Katwijk aan den Rijn, en Fedde Jonkman (7), voorzitter van de WMO Adviesraad, hebben een plaats op de kandidatenlijst gekregen. Hoogste binnenkomer is Irene van der Plas uit Katwijk (plaats 3). Zij is werkzaam bij de bibliotheek van Katwijk. Harm Aten heeft aangegeven zich terug te trekken uit de Katwijkse politiek. Na de verkiezingen van 1994 trad hij toe tot de gemeenteraad van Valkenburg, waar hij in 1997 fractievoorzitter werd. Na de fusie met Katwijk in 2006 werd hij vicefractievoorzitter van de CDA-fractie. Onlangs volgde

Kandidaten CDA Katwijk bekend. | Foto: pr. hij Bart van Kruistum op als fractievoorzitter. Vanuit Valkenburg heeft Lisette van der Maden-van Beelen een plaats op de lijst gekregen (plaats 6). Samen met Jonathan Weegink (4) en Adger van Helden (8) representeert zij de groep jonge ouders in onze gemeente. Bas

Drinkwaard neemt plaats 10 van de kandidatenlijst in. Bas is actief binnen de winkeliersvereniging van Katwijk aan Zee. Naast Harm Aten keren Jobi Pluimgraaff, Leen van den Oever en Huig van Duijvenvoorde niet terug in de raad. Ook vertrekt wethouder Daan

wat, waar? GOR

n Dit keer een foto van een groepje soldaten in het veld. Achter hen staat de tent waarin ze verblijven. Waarschijnlijk dateert de foto uit de tijd van de eerste wereldoorlog. Het is niet bekend hoe de foto bij het Genootschap Oud Rijnsburg terecht is gekomen. Het zal toch echt wel om Rijnsburgers gaan. Maar wie zijn het? Pas als we dat weten krijgt de foto waarde voor de geschiedenis van Rijnsburg. Weet u de oplossing? Kom dan maandagmiddag tussen 14.30 en 16.30 naar het depot Noordeinde 4, naast de brandweer. Of stuur een berichtje aan archivaris.gor@gmail.com. Alvast bedankt!

CDA Katwijk

Tips? Wie zijn deze soldaten, en waar en wanneer is de foto genomen?

Voorlezen

Tablets voor leerlingen Pieter Groen Actief

Het komende jaar gaat er veel gebeuren op het Pieter Groen. Er wordt gestart met de opleiding tweetalig VWO. Ook worden er flinke stappen gemaakt in de digitale wereld van het lesgeven. n

Vanaf het schooljaar 2014/2015 kunnen VWO leerlingen op het Andreas College, locatie Pieter Groen gratis Tweetalig Onderwijs (TTO) volgen. Leerlingen bereiden zich zo voor

Binnendijk, na dit ambt twaalf jaar te hebben vervuld. Daan werd in 1998 gekozen als raadslid in Rijnsburg en werd twee jaar later fractievoorzitter. In 2002 werd hij vervolgens wethouder, eerst in Rijnsburg en na de fusie twee periodes in de fusiegemeente.

Wie,

De opmars van de electrische auto wordt door het uitbreiden van de mogelijkheden voor verlengde huisaansluitingen sterker gestimuleerd dan wanneer alleen publieke oplaadplekken worden aangelegd. Het CDA wil daarom de mogelijkheden voor de verlengde huisaansluiting uitbreiden.

Nieuwtje n Heeft u iets leuks voor De Rijnsburger? Laat het ons weten via redactie@derijnsburger.nl of tel. 071 40 22 901.

9

op een vervolgstudie waarin beheersing van het Engels onmisbaar is. Tijdens de VWO opleiding TTO volgt de leerling minimaal 50% van de lessen in het Engels. Ook is er een uitgebreid Engelstalig cultureel programma met onder andere een jaarlijkse excursie naar het buitenland. Het Pieter Groen start verder met een gratis tablet voor de nieuwe lichting brugklassers.

Zowel voor de mavo, havo als het vwo. Door alle nieuwe brugklasleerlingen met een eigen tablet te laten werken, wil Pieter Groen het onderwijs didactisch nog sterker maken. Prestaties

Onderzoek toont aan dat door de inzet van ICT de motivatie van leerlingen toeneemt. Ook verbeteren de leerprestaties. Het Pieter Groen bereidt de leerlingen hierdoor nog

beter voor op het vervolgonderwijs. In het MBO, HBO en het universitaire onderwijs is het werken met ICT namelijk al heel vanzelfsprekend. Pieter Groen is ‘on the move’. Informatie over TTO en het werken met tablets kunt u krijgen op de speciale informatieavond op 28 januari a.s. De locatie Pieter Groen is deze avond voor geïnteresseerde ouders open vanaf 19.45 uur. Voor meer info www.andreascollege.nl.

Kleintjes n Van 22 januari t/m 1 fe-

bruari zijn het weer de Nationale Voorleesdagen. Voor peuters/kleuters in de leeftijd van 2-6 jaar speelt poppentheater De Kletskous op 24 januari om 10.30 uur de vrolijke voorstelling KROKI-DIL bij Bibliotheek Rijnsburg in gemeenschapshuis De Burgt. Schuif ook gezellig aan: de toegang is gratis, wél van tevoren een kaart ophalen in één van de vestigingen van de bibliotheek. Wees er snel bij want op = op.


Gezocht: Meedenkers m/v

Denkt u mee met Rijnland?

Het klimaat verandert, het aantal inwoners in de regio groeit nog steeds en dat geldt ook voor het aantal vierkante kilometer dat bebouwd is. Dit vraagt om nieuwe oplossingen en wellicht een andere aanpak van waterbeheer in Nederland. Het hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd naar uw mening en ideeën! Op www.denkmeemetrijnland.net kunt u tot half februari 2014 op stellingen reageren, uw ideeën plaatsen op het online ideeënprikbord, uw kennis van het waterschap testen en blogs van enkele bestuurders lezen. Deze inbreng wordt verzameld en waar mogelijk meegenomen bij het bepalen van de plannen voor de toekomst. Indien u niet over internet beschikt kunt u uw ideeën over het Rijnlandse waterbeheer ook schriftelijk opsturen naar:

Hoogheemraadschap van Rijnland t.a.v. Denk Mee Met Rijnland Postbus 156, 2300 AD Leiden

Denk en discussieer mee, volg de ontwikkelingen via:

@dmmRijnland

/hhrijnland

www.denkmeemetrijnl and.net

Tot op de ZATERDAG 25 JANUARI A.S. VAN 10.00 TOT 12.00 UUR OPEN HUIS BIJ DE VOLGENDE WONINGEN Goudsbloem 11 te Rijnsburg

Met gratis keuken actie*

Vraagprijs: € 229.500,00 k.k.

Rustig gelegen ruime tusseneengezinswoning met voor- en achtertuin. De achtertuin grenst aan een waterpartij en is gelegen op het zuidwesten. De indeling van de woning is als volgt: Begane grond: entree, hal, toilet met fonteintje, eenvoudige keuken en een tuingerichte woonkamer van ca. 30 m² met trapkast. 1e Verdieping: overloop, 2 ruime slaapkamers en een badkamer met douche, wastafel, toilet en wasmachineaansluiting. 2e verdieping: overloop, bergruimte met c.v.-opstelling en twee flinke slaapkamers beide voorzien van een Veluxdakraam. Tevens beschikt de woning aan de voorzijde over een stenen berging. De woning is geheel voorzien van dubbele beglazing en wordt cv-gas verwarmd door middel van een combiketel. De aanvaarding dient plaats te vinden bij Verhees notarissen te Katwijk Zh.

Aanvaarding: in overleg

Goudsbloem 13 te Rijnsburg

Vraagprijs: € 226.000,00 k.k. Aanvaarding: in overleg

*vraag naar de voorwaarden

Ruim opgezette tusseneengezinswoning gelegen aan een rustige straat in de kindvriendelijke woonwijk “Plan de Hoek”. De woning beschikt aan de voorzijde over tuintje en een stenen berging voorzien van elektra. Tevens beschikt de woning over een achtertuin gelegen op het zuidwesten, welke grenst aan een waterpartij. De indeling van de woning is als volgt: Begane grond: entree, hal met meterkast, toilet, royale tuingerichte woonkamer met trapkast en een nette keuken. 1e Verdieping: overloop, twee ruime slaapkamers en een licht uitgevoerde badkamer met wastafel, 2e toilet en douche. 2e Verdieping: overloop, bergruimte met c.v.-opstelling en wasmachineaansluiting en twee flinke slaapkamers beide voorzien van een Velux dakraam. De woning wordt c.v.-gas verwarmd door middel van een Intergas HR combiketel uit 2011 en is geheel voorzien van dubbele beglazing. De overdracht dient plaats te vinden bij Verhees notarissen te Katwijk Zh.

Baron S. de L. Wyborghstraat 1 2225 TD Katwijk zh Tel. 071-4016545 www.ancora.nl mailbox@ancora.nl

VOORLICHTINGS

VOORLICHTINGS

AVOND AVOND

27 28

JANUARI JANUARI vanaf 20.00 UUR

vanaf 20.00 UUR

andreascollege.nl


Kant en klaar arrangement compleet met trendy/sterke plant van € 7,99 voor

4,99

Verkrijgbaar in diverse soorten.

Vogels zijn er gek op! Huisje + pindakaaspot compleet van € 7,99 voor

4,49

In de zomer kunt u de pindakaas vervangen door bijvoorbeeld een appel. Zó hebben u èn de vogels het hele jaar door plezier van dit leuke pindakaashuisje.

Haal het voorjaar alvast in huis! Leuke bolletjes op pot. Diverse soorten in P9 pot zoals Blauwe druif, Narcis, Crocus of Hyacint! Per stuk 1,29

Nu 3 stuks voor

1,99

Aanbiedingen zijn geldig van 22 januari t/m 1 februari 2014 (zolang de voorraad strekt).

Het Mooijste voordeel!

www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg T 071 408 09 59

‘LIKE’ US

OP FACEBOOK

Herinneringen ambachtelijk vereeuwigd Vermoeidheid of vage pijnklachten? Veel ’vage’ pijnklachten blijken voort te komen uit een verkeerd looppatroon, of een scheefstand bij het lopen. Dergelijke oorzaken zijn goed op te sporen met behulp van een houdings- en gangbeeldanalyse. Op zaterdag 25 januari van 10.00 tot 16.00 uur organiseren de Beterlopenwinkel en registerpodologie Van Zijp in Leiderdorp gezamenlijk een themadag, de zogenaamde ”Voetendag” waarbij onze voet- en loopspecialisten gratis zo’n houdings- en gangbeeldanalyse doen. Onder het genot van een gratis kopje koffie of thee kunnen wij u bovendien uitgebreid informeren over mogelijke oplossingen voor uw probleem, zoals pasvorm-schoenen of therapiezolen. Gratis, deskundig, vrijblijvend en gezellig. Wij zien u graag in de Beterlopenwinkel aan de Splinterlaan in Leiderdorp!

Een passend afscheid is voor iedereen belangrijk. Voor een gedenkteken op maat en volledig naar wens vormgegeven, bent u bij Keuzenkamp aan het juiste adres. Wij specialiseren ons in verschillende vormen gedenktekens. Keuzenkamp loopt voorop in kennis van materialen, technieken en beletteringen hecht waarde aan hoogwaardige kwaliteit en persoonlijk advies. Tevens bestaat bij ons de mogelijkheid om het gedenkteken aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Onder andere, het gedenkteken, de steensoort en de vorm zijn op maat en naar wens te vervaardigen. Het vormgeven van een idee en de vertaling naar het uiteindelijke gedenkteken wordt weergegeven in een 3D-tekening, waarbij u nauw betrokken wordt. Met de technieken en mogelijkheden van vandaag is het mogelijk gedenktekens in elke vorm en maat te maken afgestemd op uw persoonlijke wensen.Van natuurlijke vormen tot brons- en glaswerk, van ambachtelijke sculpturen tot gedenktekens met verbeeldingskracht. In onze toonzalen en werkplaats kunt u in een ongedwongen sfeer kennismaken met alle mogelijkheden en het ‘Eigenaresse Elkie Marcelis met Loes, nieuwe vervaardigingproces. Keuzenkamp biedt u collega bij de vestiging in Katwijk.’ een schriftelijke garantie op het gedenkteken, de belettering en de betonnen fundering. Ook kunt u onderhoudscontracten bij ons afsluiten. Zo zorgen we er samen voor dat uw gedenkteken in goede staat is en blijft. Meer weten over Keuzenkamp? Kijk dan op www.keuzenkampbv.nl. Let op: we zijn verhuisd in Katwijk. Nieuw adres: Keuzenkamp Katwijk Blokmakerstraat 4 2222 AD Katwijk 071-4032044

Keuzenkamp Leiden Haagse Schouwweg 10A 2332 KW Leiden 071-5764047

Keuzenkamp Leiderdorp Hoogmadeseweg 68B 2351 CV Leiderdorp 071-7600366


Marc van Beek

Borculo 2 Lisse

Valkenburg ZH Fazantstraat 8 219.000,€€250.000,3-kamer appartementwoonlocatie, op de begane grond met aanOp kindvriendelijke aan verkeersluw woonerf met achterzijde vrij uitzicht, goed legsteiger vooraan eendeboot, eigen entree en parkeeronderhouden tussenwoning met extra plaats aan deuitgebouwde voorzijde. De fraaie achtertuin van berging Voortuin-/ oprit circa 50 v.v. m² iswasmachine gelegen opaansluiting. het zuidwesten, aan doormet parkeermogelijkheid en ± 16 meter diepe achtertuin gaand vaarwater. Via de “Kleine Watering” vaart u met vrij zicht over de dijk van ‘De Greveling’. Indeling: met uw sloep naaren detoilet, Ouderoyale Rijn. tuingerichte Indeling: Begane hal met meterkast aan-/ grond: Entree,woonkamer gang met met toilet. L-vormige woonkamer uitgebouwde openslaande tuindeuren, van m² voorzien van laminaatvloer. Aansluihalf bijna open 36 keuken in L-opstelling v.v. diverse (inbouw) tend de halfopen keuken. 6,5van meter achtertuin apparatuur. De oppervlakte de brede woonkamer en keuken tezamen bedraagt ± 50 m². 1e Etage: overloop, op het zuidwesten met aanlegsteiger. De badkamer voorslaapkamer de gehele breedte is voorzien van over douchecabine en wastafel en evenvan de een woning,wasmachineaansluiting. eenvoudige badkamer eens en 2 slaapkamers achterslaapkamers. 2e Etage: Twee aan de voorzijde. overloop, bergruimte met aansluiting w/a Bij koop én afname voor 1 april 2014 en opstelling CV, zolder-/slaap-/studeereen keukenen/of badkamercheque kamer met dakkapel. ter waarde van € 10.000,= cadeau! Voor 071 méér info: (0252) 430 900 Info: 406 2010

OPEN HUIS

OPEN HUIS

OPEN HUIS

Borculo 3 Lisse

Valkenburg Kleine Beer ZH 14 239.500,€€ 200.000,-

Aan gelegen 3-kamerappartement op In de waterpartij kindvriendelijke woonwijk ‘Meerenburgh’ gelegen, goed onderhouden ruim opgezette tussenwoning met de begane grond inclusief motorboot, eigen entree erker en uitgebouwde keuken. metIndeling: parkeermoen vaste parkeerplaats voorVoortuin uw auto. Engelijkheid eigen terrein en ±bergruimte 11 m. diepe achtertuin tree, gangopmet toilet, goede met aansluimet voor houten Indeling: hal met meterkast, ting de tuinberging. wasapparatuur en opstelling c.v.-ketel. ruime Z-vormige woonkamer met trapkast, erker en L-vormige woonkamer ca. 34 m²keuken voorzien van openslaande tuindeuren,van uitgebouwde in L-opfraaie vloerdelen en spachtelputzwanden. stelling houten met toegang tot de achtertuin. Vanuit de woonModerne halfopen keuken voorzien van gaskookkamer toegang tot hal met toilet en trapopgang naar plaat, koelkast met vriezer, combimagnetron en af1e etage. 1e Etage: overloop, ruime voorslaapkamer over de gehele van de woning, badkamer met zuigkap. Vanuitbreedte de woonkamer toegang tot de fraai ligbad, douchecabine, toilet aangelegde tuin (50m2) open hetwastafel zuidwesten met aanen ruime slaapkamer aan de achterzijde. legsteiger. Volledig betegelde badka2e Etage: overloop metvoorzien dakvenster mer met douchecabine van en aansluiting w/a, bergruimte Twee met stortdouche en wastafelmeubel. C.V., zolder-/slaap-/studeerkamer met slaapkamers aan de voorzijde waarwastafel en dakraam. van één met vaste kastenwand.

Voor 071 méér info: (0252) 430 900 Info: 406 2010

Borculo 20 Vogelenzang

Valkenburg 50 ZH Deken Zondaglaan 190.000,€€275.000,Zoekt duinu eenwandelgebied woning aan waterpartij gelegen die Nabij gelegen hoekwoning metu direct wilt en kunt betrekken? Indeling: dubbele tuinberging, garage en Gevonden! oprit met parkeergelegenheid voor meerdere auto’s op galerij. eigen terrein. De Entree (met intercom) voor aan de Gang met woning is aan de achterzijde op zowel de begane grond, fraaie binnendeuren, meterkast, toilet met fonteintje, eerste als tweede verdieping 3 voor meterde uitgebouwd. Indebergruimte met aansluiting wasapparatuur ling: entree, halc.v.-ketel. met meterkast, toiletwoonkamer en trapkast,van royale en opstelling De ruime ca. Z-vormige woonkamer met open haard en openslaande 34 m² geeft eenvoudige toegang tot het zonnige balkon. De keutuindeuren, gesloten keuken eveneens ken toegang is in lichte uitgevoerd diverse inbouwmet tot kleur de achtertuin. De v.v. oppervlakte van de apparatuur. Badkamer mettezamen douchecabine woon-/eetkamer en keuken bedraagten± een 50 wastafelmeubel. De twee slaapkamers bevinden m². 1e Etage: overloop met apart toilet en vaste kast, eenvoudige met douche en van fraai uitgezich aan de badkamer voorzijde en zijn voorzien wastafel, voorslaapkamer metHet vaste voerde ruime inbouwkasten. gekast, zij-slaapkamerisenv.v 2 grenenvloerdeachterslaapkahele appartement mers. 2e Etage: overloop len, hardhouten kozijnen met met dakvendubbele ster, zolder-/slaap-/hobbykamer met beglazing en wordt c.v.-gas verwarmd dakvenster en dakkapel. d.m.v. een combiketel (2004). Voor info: (0252) 430 900 Info: méér 071 406 2010

OPEN HUIS

Rijnstroomlaan 1 Noordwijk

Twee kamer benedenwoning metover zonnige achtertuin. Met schitterend blijvend vrij uitzicht de bollenvelden Indeling: entree, gang en op steenworp afstandmet vaneen bos-plavuizenvloer, en duingebied toeligt deze vrijstaande recreatiebungalow metmet (patent) rieten gang naar inpandige fietsenberging CV-opstelkap.en Devliering, bungalow ligtformaat op een ouderslaapkamer zeer ruime kavel van ling goed met 596m² en beschikt overmodern parkeergelegenheid op eigen laminaatvloer, geheel betegelde badkamer terrein. Indeling: entree, hal met meterkast, c.v. ruimte met douche, wastafel en toilet, aparte was-/bergen toiletruimte. Royale woonkamer met vaste kast en ruimte, verrassend woonkamer x 5,17) openslaande deurenroyale naar de zonnige en(6.50 vrij gelegen met een aangebouwde moderne laminaatvloer en hoekraam voor tuin met stenen berging. Open keuken gunstig de van woonkamer heeft u toein lichte lichtinval. kleurstellingVanuit voorzien inductiekookplaat en gang tot uw afzuigkap. achtertuin.De Moderne keukenis(2010) vlakscherm beganeopen grondvloer voorzien van plavuizen met vloerverwarming. oven, 4 pits voorzien van koel-/vrieskombinatie, 1e Etage: open slaapetage keramische kookplaat en (eenvoudig afzuigkap. terug tewoning brengenis naar 3 apartegeschikt slaapDeze bijzonder kamers) met maar badkamer voorzien van voor starters, ook voor senioren ligbad, wastafel, 2e toilet en aansluiting voor wasapparatuur.

Voor 071 méér info: (071) 36 420 90 Info: 406 2010

OPEN HUIS

OPEN HUIS

Noordwijk

Frankenburg 38 Nabij het centrum van

Lijnbaanweg 48 € 259.000,Valkenburg ZH

Noordwijk Binnen gelegen, 208.000,perfect onderhouden eengezinswoning € met voor- en achtertuin opgelet! en vrijstaande berging en achterom. Indeling: Klussers Prima woonhuis met keukenuithal met 4meterkast, en toiletruimte. Lichte bouw, kamers, garderobekast zolderverdieping en gelegen op woonkamer met grond. schuifpui de zonnige achtertuin 156 m² eigen Denaar woning heeft een voormet berging. Moderne open keuken in lichte kleurstelen een 12 meter diepe achtertuin met flinke steling, v.v. hardstenen aanrechtblad en diverse inbouwapp. nen schuur en achterom. Indeling: entree, hal met De gehele begane grondvloer is v.v. massief parket. toilet, lichteoverloop, doorzon1e woonkamer van circa 25 De 1e Etage: slaap/studeerkamer en m². ruime keuken is ruim van en heeft een kelderkast, ouderslaapkamer aanopzet de achterzijde, badkamer met aansluitend de toilet bijkeuken met wasmachine aansluiwastafelmeubel, en douchecabine, 3e slaapkamer ting. Viavoorzijde. de bijkeuken u de1eflinke, besloten aan de Vrijwelbereikt de gehele verdiepingsvloer is v.v. laminaatvloeren. achtertuin met schuur en achterom. 1e etage: over2e Etage: voorzolder met luik loop, ruime ouderslaapkamer metnaar vaste kast aan de bergvliering, opstelling c.v., voorzijde en nog 2 prima aansluitingen slaapkamers w/a en 2 dakramen. Zolderkamer met aan de achterzijde. Badkamer met kastenwand, dakkapel en bergruimte.

douche en wastafel. Vlizotrap naar zolderverdieping met dakraam en c.v.VoorAantrekkelijke méér info: prijs! (071) 36 420 90 ketel.

Info: 071 406 2010

Valkenburg ZH Duinweg 78-1 169.000,€€ 300.000,-

Katwijk

Rijnweide 11 Riant wonen in een

Overrijn 28 € 675.000,Valkenburg ZH

karakteristiek vrijstaand herenhuis € 450.000,met garage, parkeerplaats en twee extra parkeerplaatsen metmet eenpanoramisch ligplaats aan deweids Oudeuitzicht Rijn. Heeft u een Penthouse over de flinke boot? Dezeachterzijde. kunt u dan voor uwruimte, woning privacy aanmeren. Oude Rijn aan Rust, en Indeling: entree, flinke woonkamer en een optimaal wooncomfort makenmet hetfraaie totaalerker plaatje aansluitend de half open woonkeuken voorzien van compleet. Uiteraard behoort bij dit appartement een diverse inbouwapparatuur, totaal circa 62 m², tevens separate fietsen berging op de begane grond en een bevinden zich op de begane grond een apart toilet en eigen vastebijkeuken. garage, welke aanoverloop de zijkant is gelegen. een flinke 1e Etage: met apart 2e Entree met ouderslaapkamer lange gang en toegang naar royaleeen litoilet, riante aan de achterzijde, ving (ca. 48 m2), massieve houten vloerdelen, open2e grote slaapkamer aan de achterzijde, 3 prima overige slaande deuren slaapkamers aannaar de zonneterras, voorzijde en semi een open keuken badkamer met inbouwapparatuur, 3e toilet, douchecabine, met diverse betegelde prakdesignradiator entoilet, wastafelmeubel. De ligbad, aparte tische bijkeuken, badkamer met zonnige tuin rondom, waarvan de zijtuin douchecabine en dubbele wastafel, grenst ouderslaapkamer aan de Vliet, heeft grote (ca.meerdere 23 m2) terrassen en is van prima afmetingen.

en goed formaat 2e slaapkamer (ca. 14 m2) met openslaande deuren naar Voor méér info: (071)bergruimte. 40 620 10 zonneterras, grote aparte

Info: 071 406 2010

Katwijk

Waterkers 37

Tramstraat 171 € Rijnsburg 229.000,-

Midden in het centrum gelegen ruime 4 kamer maison955,03 per maand nettewoning (ca. 96 m2) met € een groot balkon op het zuiden. appartement biedtm²), met zonnig drie slaapkamers Royaal Het bemeten (ca. 120 3-kamer én seeen extra hobbykamer(55+) veel ruimte. niorenappartement met Indeling: formidabel weids woonetage: hal met toilet, trapkast, ruimeop lichte uitzicht! Hetentree, appartement met groot balkon het woonkamer ruim uitzicht. naar groot balkon zuidwesten en is gelegen op Toegang de 3e etage, in een goed met houten terrasdelen. Keuken is voorzien van een onderhouden modern appartementencomplex met plavuizenvloer en diverse inbouwapparatuur Slaapliftinstallatie. Indeling: Via beveiligde hoofdentree etage: (met videofooninstallatie) betreedt algemene ruime overloop met lichtkoepel, thansu indegebruik als ruimte met lift. Indeling royale werk-/kantoorruimte, groteappartement: overloopkast Entree, met aansluihal, toilet met fonteintje en bijkeuken met w/a, c.v.ting voor droger, ouderslaapkamer aan voorzijde met bergruimte. diverse inbouwkasten, 2 ketel en veel Ruime woonkamer die zeer goed formaat kinderslaapkamers ruimtelijk en licht aanvoelt met aan halfopen keuken, achterzijde en badkamer met ligbad/ totaal circa 46 m². Er zijn 2 werkelijk douche en 2e toilet. grote slaapkamers, beide zuid/west

georiënteerd. Badkamer met ligbad, separate douche, 2e toilet en wastafel. Voor méér info:en (071) 40 620 10 Centraal verwarmd is geïsoleerd.

Akkerwinde 36 Een echte aanrader.

Troelstrastraat 72 € Rijnsburg 189.000,-

Uitstekend onderhouden en 249.000,geheel gemoderniseerd royaal 4-kamer €appartement

Goed onderhouden, goedenbemeten eengezinswomet een luxe wooncomfort met weids uitzicht. Dit royalemet appartement heeft en 2 ruime waardoor ning 5 slaapkamers schuur.balkons Aan de achteru de van gehele van bevindt de zon zich kunt de genieten. Indeling: zijde de dag woning tuin die grenst entree, gang Indeling: met modern betegeld toilet, doorluxe aan eenruime ruim plein. entree, L-vormige keuken met granieten aanrechtblad en diverse inbouwzon woonkamer en aansluitend de open hoekkeuken apparatuur en toegang tot betegeld balkon. Badkamer (totaal ca 38 m²) met inbouwapparatuur. Toegang met ligbad/douche, wastafelmeubel en designradiator. tot de tuin welke grotendeels is betegeld. Tussenhal Uitstekend verzorgde woonkamer met hoge plinten, met toilet plafond en trapopgang naarnaar 1e etage: overloop, gestuukt en toegang het balkon op het3 flinke slaapkamers en een badkamer met douche, 2e westen, tussenhal met vaste kastenwand, 2 goede kinderslaapkamers zwevend toilet, dubbele wastafel enendesignradiator. ouderslaapkamer metmet grote garderobe2e etage: overloop opstelling was-apparatuur, kast. Kortom, hoeft u niets ventilatie. meer aan C.V.-ketel en hier mechanische te doen! Ruime voorslaapkamer met dakraam. 5e Slaapkamer met dakraam aan de achterzijde. Er is desgewenst een gaVoor méér info: (071) 40 620 10 rage tegen meerprijs beschikbaar.

Info: 071 406 2010

Info: 071 406 2010

De hierboven vermelde woningen “Als je weet wáárom met OPEN HUIS mensen willen verhuizen, zijn a.s. zaterdag 25 januari 2014 kun je als makelaar vrijblijvend te bezichtigen tussen echt méérwaarde bieden.” 11.00 - 13.00 uur.

Katwijk `

Kantoor Noordwijk Nieuwe Zeeweg 68 Noordwijk T 071 - 36 420 90

Kantoor Katwijk Noordeinde 1 Katwijk T 071 - 40 620 10

Kantoor Lisse Haven 2 Lisse T 0252 - 430 900

www.vandermeermakelaars.nl


valkenburg

De Rijnsburger

Voornemens Sportief n Ben je 21 jaar en ouder

en heb je het voornemen om 2014 lekker sportief bezig te zijn? Is de sportschool een hoge drempel voor je? Dan kun je gerust eens bij gymnastiekvereniging De Valken komen kijken. Op de dinsdagavond en donderdagochtend wordt er onder leiding van een ervaren instructrice gewerkt aan conditie en lenigheid. De lessen zijn in sporthal De Terp, de ingang is via de achterkant. U kunt kiezen voor een lidmaatschap voor 1 les per week (€ 70,50 per half jaar), of 2 lessen per week (€ 75,00 per half jaar). De eerste les is gratis. Wij hebben op dinsdagochtend ook leuke lessen voor dames 50+. Alle info van onze vereniging kunt u vinden op www. valkengym.nl.

Onderzoek Bevalling

n Bent u pasgeleden bevallen of bijna uitgerekend? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. De afdelingen Medische Besliskunde en Verloskunde van het LUMC zijn op zoek naar vrouwen die tussen juli 2012 en januari 2014 zijn bevallen en willen deelnemen aan een vragenlijstonderzoek. In deze studie willen wij onderzoeken hoe belangrijk bepaalde aspecten van de bevalling zijn voor de bevallingservaring van een vrouw. Hiervoor zijn wij geïnteresseerd in de mening van 300 vrouwen die recent zijn bevalen. Als u mee wilt doen vragen wij u om eenmalig een online-vragenlijsten in te vullen. Het invullen van de vragenlijsten duurt maximaal 20 minuten. Met behulp van uw antwoorden zullen wij inzicht krijgen in welke aspecten van de bevalling zwaarder wegen dan anderen. Deze resultaten verwerken wij in een nieuwe vragenlijst. Met deze nieuwe vragenlijst hopen wij in de toekomst bevallingservaringen alomvattend te kunnen meten en de zorg daarop af te stemmen. Onder alle vrouwen die de vragenlijst compleet invullen, verdelen wij vijf VVV-bonnen ter waarde van €20,-. Wilt u meewerken aan dit onderzoek of wilt u meer informatie? Neem dan vóór 1 februari 2014 contact op met Fania Gärtner, e-mail: bevalling@ lumc.nl of tel. 071-5265137.

Rommelmarkt Inzamelen n De jaarlijkse rommelmarkt van de Gereformeerde Kerk is dit jaar op vrijdag 16 mei. De kerk is daarom op zoek naar spullen die men kan verkopen. Denk hierbij aan meubels, servicegoed, speelgoed, tuinspullen, witgoed, boeken en kleding. De opbrengst gaat naar twee doelen: 50% is bestemd voor een project van het werelddiaconaat en de andere helft is bestemd voor de kerk. Wie spullen heeft kan bellen met de heer Schoneveld 0714074078. De spullen worden dan bij u opgehaald.

donderdag 23 januari 2014

13

Klankbordgroep positief over vlekkenplan Dorpshuis n Interesse op het gebied van zorg en cultuur DeTerp n Het vlekkenplan voor het toekomstige Dorpshuis Valkenburg - het huidige zalencentrum De Terp - is enthousiast ontvangen door de klankbordgroep. De klankbordgroep Dorpshuis Valkenburg heeft dit afgelopen maandag tijdens een overleg met de gemeente aangegeven. De groep wil dit enthousiasme verder uitdragen naar haar achterban en verenigingen in Valkenburg. Het vlekkenplan is een tekening waarop aangegeven staat wat een mogelijke indeling van de beschikbare ruimte is. Dit vlekkenplan is opgesteld naar aanleiding van de opmerkingen uit de gehouden enquête in Valkenburg en de suggesties vanuit de klankbordgroep. Potentiële huurders

Naast overleggen met de klankbordgroep, hebben projectleider Paul van Lith en wijkregisseur Richard Onstenk verkennende gesprekken gevoerd met potentiële huurders van het Dorpshuis. Wethouder Willem van Duijn licht toe: ‘De gesprekken waren positief, er is onder een aantal ondernemers op het gebied van zorg en cultuur interesse om een plek in te nemen in het Dorpshuis. Ik zie het toekomstige Dorpshuis als kans voor nieuwe verbindingen en onder-

Interesse Dorpshuis in De Terp. | Foto: pr. nemerschap in Valkenburg.’ Eind deze maand vinden de vervolggesprekken met de mogelijke huurders plaats. Binnenkort initieert

de klankbordgroep, gevormd door Liesbeth Wetting, Jaap Bol namens de wijkraad, Henk Imthorn en Jaap Janssen een overleg met een aantal

verenigingen. De gemeente is hiervoor ook uitgenodigd. Naar verwachting wordt begin maart voorstel ingediend.

Zingen is gezond

Winst Valken ‘68

Scratchdag

Voetbal n Het eerste speelde de eerste wedstrijd van 2014 in Waddinxveen tegen Be Fair. Na negentig minuten voetballen stond er een eindstand van 0-3 op het scorebord.

n Hier en daar ziet u op prikborden of tafels met informatiefolders een poster met dit opschrift: Zingen is gezond.

Die poster is bedoeld om aandacht te vragen voor een scratchdag op 15 maart 2014 in Huys te Britten, Noordduinseweg 17 te Katwijk aan Zee. Die zaterdag wordt er gezongen van 10 tot 17 uur. Voor iedereen die van zingen houdt: alleen, of in een koor, of onder de douche of op de muziekschool….waar dan ook. Je hoeft niet ‘goed’ te kunnen zingen, je moet het leuk vinden. De liedjes komen uit het repertoire van het ‘Zingen voor je Leven Koor’ en zijn gemakkelijk in te studeren. Daarnaast is er ruimte in het programma voor lichamelijke ontspanning en stemvorming. De scratchdag is daardoor ook interessant voor leden van koren. Het scratchkoor zal evenals de vorige keren worden geleid door dirigente Wieke Ubels, met haar welbekende en enthousiaste aanpak. De pianobegeleiding wordt gedaan door Peter Bontje, die van ieder lied iets bijzonders

weet te maken. De opbrengst van deze scratchdag is bestemd voor het “Zingen voor je Leven Koor” in deze regio. Meedoen kost €32,50 per persoon, lunch en 2x koffie en thee inbegrepen. Het aardige is dat om 16 uur de liederen die we die dag geleerd hebben ten gehore worden gebracht voor publiek. En dat is gratis, iedereen is welkom van 16 tot 17 uur om te komen luisteren. Let dus op die posters of vraag informatie bij Corrie Vingerling 071-4032188 c.vingerling-demol@planet.nl of bij Elly Krabbendam 071- 4014324 ellykrabbendam@planet.nl . Zo kunt u zich ook opgeven voor de dag. Het ‘Zingen voor je Leven Koor’ is bedoeld voor mensen die direct of indirect met kanker zijn geconfronteerd. Bijna iedereen kent wel iemand met deze ziekte. Kanker kan een leven flink op zijn kop zetten. In onze regio vinden kankerpatiënten en hun naasten emotionele steun bij elkaar. Samen vormen ze het zangkoor “Zingen-voor-je-leven” Leiden e.o. Plezier hebben in zingen staat centraal.

Door Daan Noteboom.

Be Fair kreeg binnen drie minuten spelen een enorme kans op de 1-0. De goal was leeg maar toch kopte Bas van der Lugt de bal over de goal. Valken’68 dat wel onder druk stond en zag dat Be Fair kansen creëerde, counterde via Lars van Bommel naar een de 0-1. Helaas was de voorzet van Lars van Bommel tekort. Voor Sven Boonstoppel was het een koud kunstje om voor de vierde maal dit seizoen vanaf de strafschop stip te scoren. Verdediger Thomas Paauw was uit de vierde corner dichtbij de 0-2. Hij zag zijn omhaal via de lat over gaan. Na de rust was het de verdediger van Be Fair Jimmy de Lange die uit de derde corner voor Be Fair, hard in kopte maar zag dat de bal via Erwin van der Nagel tegen de lat kwam. Dan volgde er een hele belangrijke tackel op de bal

van Jeroen Haasnoot, in de zestienmeter die voorkwam dat Be Fair de gelijkmaker scoorde. Valken’68 kon de voorsprong uitbouwen. Rens van Klaveren scoorde twee maal, eerst kon hij de voorzet van Thomas Paauw afwerken en daarna de assist van Lars van Bommel bij de tweede paal afronden. Door deze overwinning op Be Fair deed Valken’68 goede zaken in de tweede periode (het staat gelijk met HVC’10) en steeg naar de vierde plaats.

Rens van Klaveren in actie. | Foto: G. van der Nagel.

Vrienden voor het leven… Jeugddienst n Als je deze zin leest, gaan er vast tal van liedjes door je hoofd.

www.jantjebeton.nl

Doe mee met de scratchdag en geef je nu op. | Foto: pr.

Vriendschap, elke zanger heeft er wel eens over gezongen! En menig serie gaat daarover. Het belooft een gezellige en afwisselende dienst te worden. Gerie van Vliet en Annet Imthorn komen met een stukje

toneel over “vriendschap”. Marrianne van der Plas en Gerard van Duijn zorgen voor de muzikale begeleiding. Dominee Alblas gaat de dienst voor. Iedereen is van harte welkom voor de jeugddienst van zondag 26 januari, aanvang 18.30 uur. De dienst wordt gehouden in de Hervormde kerk aan het Castellumplein Valkenburg.


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Gemeentehuis Katwijk Tijden vrije inloop Maandag van 8.00-12.00 uur Dinsdag van 8.00-12.00 uur Woensdag van 8.00-12.00 uur Donderdag van 8.00-12.00 uur & 17.00 -20.00 uur Vrijdag van 8.00-12.00 uur Tijden op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk via www.katwijk.nl/afspraak-maken een afspraak maken via het digitaal loket. U kunt ook bellen naar 071-4065000. Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Marktplein/Piet Heinlaan (gebouw marktmeester) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Overrijn 8 (Heerenhuys) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Bezwaar

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaar- of beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunningen

Wijkregisseurs Als iemand persoonlijk wil overleggen over een probleem of idee? Dan kan dat op het wekelijks spreekuur van de wijkregisseur, waarbij ook de wijkagent aanschuift. Ook is een afspraak op maat met de wijkregisseur mogelijk. Ter info: De wijkregisseur bemoeit zich niet meer rechtstreeks met het onderhoud van de buitenruimte.

23 januari 2013

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Visserijkade, groenstrook Cleijnduijn en achter Rijnmond (Zandgat) Katwijk

het plaatsen van hekwerken bij 3 bestaande sportplekken

13-01-14

Groen van Prinstererweg 33 Katwijk

het vervangen van kozijnen aan de voorzijde van de woning

14-01-14

Smidstraat 74, Rijnsburg

het plaatsen van een hekwerk

15-01-14

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Meidoornlaan 3, Rijnsburg

het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning

13-01-14

Groen van Prinstererweg 33, Katwijk

het vervangen van kozijnen aan de voorzijde van de woning

15-01-14

Duinaveruit 20, Katwijk

het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning

15-01-14

Zandhaver 3, Katwijk

het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van de woning

15-01-14

Visserijkade 2, Katwijk

het intern veranderen van het pand (constructieve wijziging)

15-01-14

Blekerstraat 2, Katwijk

het plaatsen van een wasmachine voor vrachtwagens

16-01-14

Nieuwe Duinweg 52, Katwijk

het plaatsen van een dakkapel op het voor- 16-01-14 en achterdakvlak van de woning

Callaoweg 1, Katwijk het plaatsen van een reclamezuil

16-01-14

Piet Heinlaan 7 en 9, Katwijk

het kappen van vier bomen en het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde (aanleggen)

16-01-14

Strandvak 6a (Sunset Beach) Katwijk

het verplaatsen en uitbreiden van het strandpaviljoen

17-01-14

Lageweg 10, Katwijk het wijzigen van de brandcompartimentering en het splitsen van het bedrijfspand

17-01-14

Taanderstraat 1, Katwijk

Het vervangen van het hekwerk

14-01-14

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Waardlaan 1a, Rijnsburg

Het organiseren van een feestavond Floraband op 15 februari 2014

15-01-14

Evenementen

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Straatnamenbesluit (het college) Locatie

Voorhouterweg 97, het verhogen van een gedeelte van het Rijnsburg dak van het kantoorgebouw

16-01-14

Meeuwenlaan 43, Katwijk

het wijzigen van het kozijn in de voorgevel

16-01-14

Taanderstraat 1, Katwijk

Het samenvoegen van de huidige gemeentewerf en milieustraat tot een gezamenlijk milieustraat van gemeente Katwijk en Noordwijk

03-12-13

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? U kunt dit telefonisch opvragen! Belt u tussen 08.00 - 17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Tevens kunt u dit via de website opvragen: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/bouwenverbouwen/#c2050

Omschrijving

Bekendmaking besluit

23-01-14 Kuststrook Katwijk Het college heeft ingestemd met de namen voor de nieuwe openbare ruimten in de nieuwe kuststrook van Katwijk • Boulevard Zeezijde (promenade en duinen) • Duinplein • Strandplein (nieuw locatie) en tot het vervallen van de volgende namen: • Strandweg • Strandplein (huidige locatie)

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 28 januari 2014 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Ingekomen evenementen

Elektronisch bekendmaken van algemeen verbindende voorschriften Wetten en andere regelingen treden pas in werking nadat zij zijn bekendgemaakt. Tot dusver was een bekendmaking op papier voldoende, door bijvoorbeeld een publicatie in een huis aan huisblad en ter inzage legging. Vanuit het oogpunt van toegankelijkheid is deze wijze van bekendmaking niet langer meer de geschiktste. Vanaf 1 januari 2014 zijn gemeenten daarom verplicht hun Algemeen Verbindende Voorschriften, zoals verordeningen, te publiceren in een elektronisch gemeenteblad. De gemeente Katwijk zal de Algemeen Verbindende Voorschriften die worden vastgesteld voortaan bekendmaken op: www.officielebekendmakingen.nl. Dit geldt dan als de officiële bekendmaking. Wij zullen ter informatie deze bekendmakingen ook aangeven op de gemeentepagina met de verwijzing naar de volledige tekst.

Op de hoogte blijven van de laatste berichten? Wekelijkse nieuwsbrief www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

Website

Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Piet Heinlaan, Katwijk

Het organiseren van een snuffelmarkt op het marktterrein op 15 maart, 10 mei, 28 juni, 19 juli, 30 augustus en 27 september 2014

11-01-14

Boulevard, Katwijk

Het organiseren van Katwijk Fietst op 17 mei 2014

16-01-14

Centrum, Rijnsburg

Het organiseren van Koningsdag 2014 op 26 april 2014 en de viering van 4 en 5 mei 2014

13-01-14

Eigenaar gezocht

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak-maken

De Gemeentelijke Opsporingsambtenaren zijn op zoek naar de eigenaar van onderstaand vaartuig. Dit vaartuig is op 15 januari 2014 verwijderd en vervolgens opgeslagen. Het vaartuig lag op het openbaar groen op het Kanaalpad ZW in Rijnsburg in de gemeente Katwijk. Dit op grond van de APV en of wrakkenwet.

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

Milieu

www.facebook.com/ gemeentekatwijk

Meldingen van niet-vergunningplichtige inrichtingen Het college heeft onderstaande melding(en) ontvangen (Artikel 8.40 Wet milieubeheer): Locatie

Omschrijving

Zeeweg 125, Katwijk

aanvraag boring warmtekrachtinstallaties

Blekerstraat 2, Katwijk

het veranderen van de inrichting

Indien de eigenaar van dit vaartuig zich niet vóór 6 februari 2014 meldt bij de afdeling Ruimte en Veiligheid (071-4065000) zal de procedure ingaan om dit vaartuig te vernietigen.

Bovenstaande melding(en) hebben een informatief karakter, er is geen bezwaar mogelijk. Indien gewenst kan op het gemeentehuis een toelichting worden gegeven op deze stukken.

Ter inzage Subsidieregeling gemeentelijke monumenten Het college maakt bekend dat zij op 14 januari 2014 wijzigingen heeft vastgesteld in de Subsidieregeling gemeentelijke monumenten. De wijzigingen betreffen de volgende onderdelen: - Het indienen van een onderhoudsrapport van de Monumentenwacht wordt een verplichte voorwaarde bij de aanvraag voor subsidie; - Voor werkzaamheden aan die onderdelen, die in het Inspectierapport als “goed” of “redelijk” staan aangemerkt, wordt geen subsidie verstrekt; - Eénderde deel van de subsidiabele kosten (die kosten die de monumentale waarde van het pand ten goede komen) is subsidiabel met een maximum van € 5000,-. De gewijzigde Subsidieregeling treedt op 3 februari 2014 in werking. De regeling kunt u vanaf 24-1-2014 tot en met 7-3-2014 inzien op het gemeentehuis.

Beleid

Verwijderde objecten worden gedurende 13 weken, na verwijdering, opgeslagen. Wanneer eigenaren zich in deze periode nog niet hebben gemeld zullen de betreffende objecten worden vernietigd.

De gemeenteraad Vergadering van 23 januari 2014 Aanvullend agendapunt Besluitvormend 20.45-20.50

Aanpassing tarieven (on)roerende zaakbelastingen 2014

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.notudoc.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/ gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad:

Herziening ligplaatsenbeleid gemeente Katwijk

Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

Op grond van de gemeentelijke inspraakverordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) ligt de herziening van het ligplaatsenbeleid van de gemeente Katwijk gedurende een termijn van zes weken, vanaf vrijdag 24 januari 2014 tot en met vrijdag 7 maart 2014, ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen gedurende genoemde periode schriftelijk of mondeling hun zienswijzen indienen bij het college.

CDA

De heer J.W. Ravensbergen

071-4034724

j.w.ravensbergen@planet.nl

Christen Unie

Mevrouw A. Kuijt van den Oever

071-4022709

atiekuijt@ziggo.nl

Hart voor Katwijk

Mevrouw 06-40259657 A. H. van Ginkel - Lanting

anita.van.ginkel@xs4all.nl

Gemeente De heer G.H.A. Bol Belangen

071-4032443

gerardbol@live.nl

PvdA

Mevrouw P.S. Smits

06-30416894

nellysmits58@gmail.com

SGP

De heer W.J. Vroegindeweij

06-26664883 wouterjan@ vroegindeweij-advocaten.nl

VVD

De heer E.C. de Mol

06-54633471

edwin.de.mol@gmail.com

Vervolg zie elders in de krant


sport

De Rijnsburger

donderdag 23 januari 2014

17

RDC wint van Den Haag Dammen n In de wetenschap dat de derde kanshebber op de titel, Schiedam, eerder in de week zijn wedstrijd al had gewonnen, vochten RDC en Den Haag in een onderling duel voor de koppositie.

Drie jonge toppers D.W.S. | Foto: pr.

Jong Talenten D.W.S. Turnen n De jongste drie talentjes van D.W.S. Rijnsburg hadden vorige week hun eerste echte selectie wedstrijd, voor de meiden ‘voor- instap niveau D’.

De wedstrijden werden gehouden in een turnhal in Barendrecht. Na een korte algemene warming up, mochten de meiden starten bij sprong. Kunsten

Met een plankoline een streksprong en handstand plat vallen. Wat ging dat goed. Daarna door naar de brug, waar de meiden een keurig nette oe-

fening hebben neergezet. Als derde de balk oefening. Altijd spannend om op een 10 centimeter brede balk je kunsten vertonen, maar de meiden deden het fantastisch. Als laatste de mat oefening, deze moest op het laatste moment aangepast worden omdat de leiding deze speciale oefening over het hoofd hadden gezien. De meiden moesten andere en extra dingen laten zien, dan dat ze geoefend hadden. Maar dat maakte ze niet uit en ze gingen er volledig voor. Toppers zijn het. Deze wedstrijd was een goed begin, 8 maart zijn de tweede voorwedstrijden en hiervoor wordt hard geoefend.

Gelukkig konden beide teams in de sterkst mogelijke opstelling starten. Na een onregelmatige opening kwam Arjen de Mooij strategisch in zwaar weer. Arjens tegenkansen zouden moeten komen van tactische wendingen. Eén daarvan koste de Hagenees een schijf, en nadat niet veel later een tweede afwikkeling volgde konden ook de resterende schijven in het doosje. Thomas Wielaard speelde een sterke opening en leek groot voordeel te hebben. Het lukte hem echter niet om de stand onder controle te houden. De partij leverde niet meer op dan een remise. Minder goed ging het bij Richard Meijer. Met een op het eerste gezicht lange forcing dwong zijn tegenstander steeds nieuwe verzwakking af, totdat het moment kwam dat Richard niet meer alle dreigin-

gen kon pareren, en het moede hoofd in de schoot legde. Offer

Kantelpunt in de wedstrijd was de partij van Steven den Hollander. Hoewel hij actief opende, kwam hij wel steeds meer onder druk te staan. Geconcentreerd verdedigend creëerde hij voldoende kansen om de veilige remisehaven te bereiken. Helemaal werd hij niet op de proef gesteld, doordat zijn tegenstander een kleine combinatie over het hoofd zag, waarna de vrede al snel getekend werd. Met deze 4-4 tussenstand zaten de vier kopmannen nog aan het bord. Cor van Dusseldorp haalde alle trucs uit de kast. Een damcombinatie, die uiteindelijk remise geworden zou zijn, werd opengezet, maar door Cor genegeerd. Twee zet-

ten later deed hij zelf een vergiftige schijf in de aanbieding, zijn tegenstander doorzag dit en liet de schijfwinst lopen. Direct daarna kwam Cor met een offer. Hiertegen had de Hagenees geen verweer, en met een schijf voor gaf hij zich gewonnen. Het eerste bord was voor de Rijnsburgers minder rooskleurig. Frerik speelde een opening die heel vaak wordt gespeeld en met goed resultaat, echter binnen tien zetten keek Frerik tegen een failliete stand aan. Een, bij analyse vastgestelde, kleine onnauwkeurigheid gaf Frerik weer kansen op de remise. Langzaam worstelde hij zich onder de druk uit, met een vlucht naar een vrijwel gelijkwaardig eindspel. De overwinning voor RDC was daarmee een feit. Hierdoor blijft RDC eerste staan in de competitie. Over twee weken staat de uitwedstrijd tegen de nummer twee, Schiedam, op het programma. Met een punt voorsprong op Schiedam en drie op Den Haag, betekent een overwinning een vroegtijdig kampioenschap.

Peuter- en oudergym Valken n Onlangs is Gymnastiek-

vereniging De Valken weer gestart met een nieuwe peuter- en oudergym. Er kunnen nog een aantal peuters bij. Deze ronde duurt tot en met 28 maart 2014. Doet u vanaf vrijdag 17 januari 2014 mee, dan heeft u nog 11 weken en kost het € 46,50. Het is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar, sa-

men met papa, mama, oma of opa. Lekker klimmen, klauteren, balanceren, rollen, hangen, springen en leuke spelletjes. Het is in sporthal de Terp van 16.00-16.50 uur. Geef je op door een mailtje te sturen naar leiding@valkengym.nl of bel naar Diana Kralt 0642077122. Voor meer informatie kunt u ook nog even op onze website kijken: www.valkengym.nl.

Slechte beurt RVV H1 Volleybal n Het RVV H1 team maakte vorige week vrijdagavond bij Delta H1 een slechte beurt.

Nadat de zeker lijkende setwinst in de eerste set toch werd weggegeven, was het de overige sets voor het overgrote deel niet best en verloren de Katwijkers met 4-0. Knullig

Wat coach Pim Mossel ook probeerde, het was zo’n avond waarop niets lukte bij RVV. Er was geen servicedruk, de blokkering was bij tijd en wijle een gatenkaas en ook scorend werd veel te weinig afgedwongen. Daar zag het tot 20-23 in de eerste set overigens absoluut niet naar uit. RVV was de baas in Delft, maar vanaf dat moment lukte er vrijwel niets meer. Setpoints werden knullig om zeep geholpen door onnodige persoonlijke fouten en de thuisclub pakte de set uiteindelijk toch (2927). Daarna was het treurnis troef bij RVV. Vooral verdedigend bakten de Katwijkers er weinig van, terwijl Delta liet zien hoe het wel moest. Kansloos

De tweede set was RVV nog te veel bezig met de vorige set en dan ben je tegen een ervaren team als Delta kansloos (25-17). Het geloof was zeker nog niet weg bij RVV, want na een kansloos lijkende achterstand in de derde set pakten de Katwijkse heren het prima op en was het

gaatje bij de twintig nog maar twee punten (20-18). Net zo hard als RVV vocht om de achterstand in te lopen, gaven de volleyballers de set daarna alsnog weg (25-20). Misser

De strijd om toch nog een puntje over te houden aan de mislukte avond, leek in de laatste set te slagen. Via 7-13 en 10-15 was er geen vuiltje aan de lucht. RVV was weer even de baas, maar opnieuw ging het mis. Een goede serviceserie van Delta, een knullige beslissing van de verder uitstekend leidende scheidsrechter en een hectisch moment met een mislukte wissel kantelden de set. De tweede scheidsrechter had waarschijnlijk een kortdurende gehoorbeschadiging opgelopen door het bijzonder onsportieve geschreeuw van enkele spelers van Delta toen aanvoerder De Mooij uitleg vroeg aan de arbitrale leiding, want pas toen coach Mossel luidkeels een wissel aanvroeg vond hij gehoor. RVV lette even niet op, de eerste scheidsrechter floot niet voor de wissel maar voor de service en het was weer gelijk (15-15). Het bleek het breekpunt in de laatse set, die uiteindelijk met 25-19 naar Delta ging. Zaterdag 25 januari wacht opnieuw een moeilijke klus voor RVV H1, want dan komt koploper VollinGo H1 naar de Boorsmazaal. De wedstrijd begint om 17.00 uur.

Danny van der Vijver scoorde drie maal tijdens RBB- FC Lisse. | Foto: Hans Heemskerk.

RBB begint 2014 met een goed gevoel Voetbal n Wie de wedstrijd Rijnsburgse Boys-FC Lisse niet heeft bezocht en rond half vijf zaterdagmiddagmiddag Teletekst raadpleegde moet gedacht hebben dat Rijnsburgse Boys een gemakkelijk middagje heeft beleefd op eigen terrein tegen FC Lisse. Misschien was dat wel zo, maar net voor en net na de 1-0 die ontstond door een wat omstreden penalty hadden de Lissenaren Middelmors in mineur kunnen brengen. De geboden mogelijkheden werden echter niet benut. De geel-zwarten kwamen op stoom en scoorden nog vijf keer. Het eerste kwartier stond in het teken van aftasten. Toen dit achter de rug was besloten Jeroen Hessing en Rob Zandbergen Michael Bok, de tweede doelman van FC Lisse, maar eens op de proef te stellen. Het was de opmaat voor mooie aanvallen en kansen die de Rijnsburgers de rest van de wedstrijd kregen. Zes hiervan leidden uiteindelijk tot een doelpunt. De 6-0 eindstand was een uitzonderlijk hoge eindstand tegen de Lissenaren die, dat moet gezegd, veel vaste krachten moesten mis-

sen. De eerste opwinding was na 20 minuten. Raily Ignatio, hij nam maar weer eens het voortouw, werd volgens scheidsrechter Oostrom onreglementair ten val gebracht binnen het zestienmetergebied. Tumult alom, want Oostrom trok wel een rode kaart, maar wist vervolgens niet voor wie. Niels Buijs trok uiteindelijk het boetekleed aan. Hij vertrok en Ignatio voltrok het vonnis. Rijnsburgse Boys leidde en FC Lisse moest het met een man minder doen. Dit bleek aanvankelijk niet voldoende om hen al definitief te vloeren, want zowel Tom Zoontjes als Koen Fokkema hadden beiden een mogelijkheid hun ploeg op gelijke hoogte te brengen. Dit gebeurde niet en FC Lisse kwam er daarna niet meer aan te pas. Het gevolg was een kleine voetbalshow van Rijnsburgse Boys. Martin van

Eeuwijk (uitgeroepen tot man van de wedstrijd) strooide met fraaie passes en zelfs Ignatio zorgde voor assists. De mooiste was voor aanvoerder Danny van der Vijver. Hij zorgde voor de 2-0 ruststand. De tweede helft was het eenrichtingsverkeer naar de trouwe aanhang achter het doel bij de kantine. Danny van der Vijver wist nog twee keer het net te vinden. De beide andere doelpunten waren van Marvin Wijks en Raily Ignatio. Laatstgenoemde is hard op weg topscorer zaterdag topklasse te worden. Een misschien iets geflatteerde 6-0, maar wel een overwinning die er mocht zijn. Verliezen is in deze fase geen optie. Te meer omdat alle teams die onder Rijnsburg stonden ook allen wonnen. Het goede gevoel meenemen naar a.s. zaterdag. Dan wacht IJsselmeervogels. Zij verloren verrassend op eigen bodem tegen ONS Boso Sneek en zullen zich willen revancheren. Een extra reden om de boys te steunen in Spakenburg. De aftrap is om 15.00 uur.


Advertorial

Maak je goede voornemen waar in 2014 Het is inmiddels eind januari en velen hebben hun goede voornemens al weer in de prullenbak liggen, ook wat betreft ‘vaker gaan sporten’. Waarom houden zoveel mensen het trainen niet vol? Azzurro heeft iets bedacht waardoor je plezier in bewegen hebt én houdt. De mannen van Azzurro, Marcel Zijlstra en Harry Schuit, weten dat het voor veel mensen lastig is om fitness langdurig leuk te blijven vinden. Maar… hoe kan Azzurro dat probleem nou in de praktijk oplossen? Marcel: “Een deel van het probleem zit in het feit dat er in sportscholen vaak weinig of geen begeleiding is en dat men meestal 1 afspraak krijgt waarin men een algemeen startersprogramma ontvangt en daarna niets meer. Een ander deel van het probleem is dat men het fitnessen saai gaat vinden. En als er dan geen ‘maatje’ meegaat, dan wordt het al snel

een opgave om nog te gaan. Persoonlijke programma’s en sociale interactie zijn vaak essentiële voorwaardes om te slagen. Het allerbelangrijkste blijkt echter de verandering van het dagelijks patroon te zijn. Deze patronen hangen samen met werk, het sporten van de kinderen, etc. De kunst is om enkele keren per week in dit ritme een verandering aan te brengen…permanent! Azzurro is dit jaar gestart om in het introductietraject de nieuwe sporter een ‘sportsupporter’ mee te laten nemen. Iemand die je steunt op weg naar je doel, in veel gevallen de partner, maar het kan natuurlijk ook een

goede vriend of vriendin zijn. Dit zorgt voor steun van huis uit, maar ook dat je meer ‘commitment’ hebt om je doel te behalen. Het invoegen van sport in het dagelijkse patroon werkt het best met begrip en steun van partner of vriend(in).”

‘Begin eens anders: weinig sport en veel ontspannen’ Harry: “Om op lange termijn plezier te blijven houden in het sporten zul je in de eerste plaats de omgeving waarin dat sporten plaatsvindt heel aantrekkelijk moeten maken en daarnaast een combinatie aanbieden van sporten én ontspannen. Ik geloof heilig in die combi. Het nieuwe concept dat Marcel en ik hebben geïntroduceerd biedt iedereen een manier van leven waar regelmatig bewegen onbewust aan wordt toegevoegd. Hiervoor hebben we de ‘Route naar Wellness’ ontwikkeld, een manier die sporten voor iedereen toegankelijk maakt. Iedere sporter krijgt een WellnessCoach toegewezen waarmee dit programma wordt besproken. De kunst is om het sporten op een natuurlijke manier in je leefpatroon in te passen en dat lukt het best wanneer je plezier, variatie en resultaat hebt. En dat is juist waar het vaak misgaat bij de reguliere sportscholen. Veel mensen haken daar snel weer af. Daarom helpen we iedereen zo goed mogelijk op weg met maar liefst 6 afspraken en blijven we ook daarna de klant begeleiden. En heeft deze een keer echt geen zin om te sporten, dan vormen het 18 meter lange zwembad, de sauna’s en de whirlpools een goed alternatief.”

Azzurro Wellness, Oude Zeeweg 57 Noordwijk – 071-3612221 – www.azzurrowellness.nl

Cadeautip! Dinerbon van Noordzee n, Leuk om te geve nog leuker om te krijgen! Iedere dag open v.a. 12.00 uur Volg ons op Twitter @NoordzeeBistro

Hotel Noordzee Boulevard 72 T 0714015742 www.hotelnoordzee.nl


algemeen

De Rijnsburger

donderdag 23 januari 2014

19

Madjoe blijft ongeslagen in 2014 n Vasthouden van eigen spel levert punten op Korfbal n Afgelopen zaterdag mocht de selectie van Madjoe in een thuiswedstrijd aantreden tegen Tiel ’72.

Over Schapen Enzo Muziektheater n Vrijdag 7

februari a.s. komt Over Schapen Enzo naar Rijnsburg met hun voorstelling ‘Het gras is altijd groener’. U kent ze misschien wel van het tv-programma ‘Nederland zingt’: de twee dames die met een lied, een sketch, met humor of interactie hun punt duidelijk maken. Zelf zeggen ze over hun interactieve muziektheater: “een hoop geblaat, een grazige weide om even bij op adem te komen en een hap gras om op te herkauwen”. Over Schapen Enzo bestaat uit theatermakers Anneke Doest en Ilse Bevelander en hun pianist Henk Doest. Anneke en Ilse hebben jarenlang door het land getoerd met de ‘Vliegende Speeldoos’, waarmee ze in een dag een musical instudeerden met een groep kinderen. Maar wat begon als een klein uitstapje, is nu hun interactieve muziektheater uitgegroeid tot een nieuwe passie. De dames vergelijken mensen graag met schapen, want mensen zijn soms net schapen… De voorstelling ‘Het gras is altijd groener’ heeft van alles en nog wat: scenes, liedjes, humor en interactie. Met tussendoor de vraag: hoe groen is het gras van jouw weide, en wat nou als je zelf je eigen groene landje mocht uitkiezen? Een voorstelling over schapendingen en gedoe, kuddegedrag en de Herder, die de kudde meeneemt naar grazige weiden. Kaartverkoop De avond is leuk voor iedereen. Laagdrempelig, niet opdringerig, met wel met een duidelijke boodschap. Dit muziektheaterprogramma – georganiseerd door het interkerkelijke VIA-team (Vrouwen In Actie) - vindt plaats op vrijdag 7 februari 2014 om 20.15 uur in De Voorhof. Toegangskaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij: Ellen Hoek, Monetstraat 15 in Rijnsburg (tussen 19.00 en 20.00 uur), Chr. Boekhandel Het Baken, Secr. Varkevisserstraat 37 in Katwijk of bij Knorredikje Kinderwinkel, Kanaalstraat 19 in Rijnsburg (woe/do/vrij).

De uitwedstrijd van deze competitie werd door het tweede van Madjoe gewonnen, terwijl Madjoe 1 een verlies moest incasseren. Na het goede begin van afgelopen week tegen Ventura Sport, waarbij zowel Madjoe 1 als 2 wisten te winnen, was het nu zaak om deze lijn door te trekken. Fel

Er werd gelijk fel gestart door het vlaggenschip en al snel stond er, door doelpunten van Jasper de Koning en Sarah Paauw, een 2-0 voorsprong op het scorebord. Dit beloofde veel goeds voor de wedstrijd, maar toch wist Tiel terug te komen tot 2-3. Echter liet Madjoe zich niet van de wijs brengen en bleef het vasthouden aan het eigen spel. Door veel strijd in de wedstrijd te gooien, werd geprobeerd de tegenstander kapot te spelen. Dit pakte goed uit en door onder andere een schot van Mathijs van der Meij en een mooie vrije bal van Leanne de Mooij, werd er een 6-5 voorsprong gepakt. Onze hoofdmacht voelde dat ze de wedstrijd

langzaam aan naar zich toe aan het trekken waren. Er werd scherp verdedigd en er werden mooie aanvallen laten zien. Door wederom schoten van Mathijs van der Meij en Jasper de Koning ging Madjoe rusten met een 8-6 voorsprong.

wist Madjoe het verschil zelfs uit te breiden tot 7 punten. Sarah Paauw mocht voor de afsluiting zorgen door een schitterende doorloopbal te benutten. Ongeslagen

De wedstrijd eindigde in een 16-11 overwinning voor Madjoe 1, waardoor de ploeg 3 plekken stijgt op de

Dat kan niet gezegd worden van Jaco Geurts, lid van de Tweede Kamer, die op uitnodiging van het CDA Katwijk een werkbezoek bracht aan deze beide voor de gemeente Katwijk buitengewoon belangrijke sectoren. Geurts blijkt goed ingevoerd en weet wat er speelt. “Het zijn de bedrijven in het MKB, zoals die in de visserij en tuinbouw, die Nederland uit de crisis trekken. Die verdienen steun en daar zet ik mij ten volle voor in”. Visserij

De vissers zijn enthousiast over de komst van Geurts naar Katwijk. Na een rondleiding door de visverwerking van Ouwehand in ’t Heen wordt uitgebreid stilgestaan bij wat er in de visserijsector speelt. Behalve de ondernemers Parlevliet en Van der Plas doen ook collega-

Volgende week komt Fortissimo op bezoek in Rijnsburg en zal de selectie er alles aan doen om de ongeslagen status in 2014 te behouden. Graag zien we u dan terug om onze selectie aan te moedigen.

Voorsprong

Na rust zou Madjoe het goede spel van de eerste helft door moeten trekken en de voorsprong uit moeten bouwen. Vlak na rust wisten Joop Heemskerk en Johanna Schoneveld de korf te vinden, waardoor onze hoofdmacht uitliep naar een 10-6 voorsprong. Zaak was nu om de hoofden erbij te houden en geconcentreerd te verdedigen. Tiel wist nog wel terug te komen tot 11-7, maar door schoten van Leanne de Mooij en Marissa Bouwman wist Madjoe een gat te slaan van 5 punten. Met nog een kwartier op de klok, kon de wedstrijd rustig uitgespeeld worden. Door een mooie doorloop van Jasper de Koning en een schot van wederom Johanna Schoneveld,

Presentatie Madjoe 1 voor aanvang van de wedstrijd. | Foto: pr.

Werkbezoek CDA-Kamerlid Geurts Steun n “In de Tweede Kamer wordt veel gepraat over visserij en tuinbouw zonder dat men ooit persoonlijk kennis gemaakt heeft met tuinders of vissers.”

ranglijst. Momenteel wordt de 3e plek bezet met een achterstand van 2 punten op de nummer 2.

vissers en reders en vertegenwoordigers van de diverse beroepsorganisaties mee aan het ronde-tafel-gesprek. Zo komen hoge energieprijzen, duurzame visserij, overbodige regelgeving, quota en aanlandingsplicht aan de orde. Tuinbouw

Het werkbezoek gaat verder bij cymbidiumteler Peter van Tilburg. Met Vereniging Kloosterschuur, Platform Glastuinbouw, LTONoord en FloraHolland worden Geurts, Van Duijn en de lokale CDA-ers ontvangen door vertegenwoordigers van de complete lokale en regionale tuinbouw. De delegatie bekijkt eerst hoe de productie van Cymbidium in zijn werk gaat. Daarna wordt ook hier de stand van zaken doorgenomen. Energie komt opnieuw ter sprake, gepleit wordt voor een Deltaplan Energie. Geurts pakt die handschoen onmiddelijk op en geeft aan dat het wetenschappelijk bureau van het CDA daarover recentelijk voorstellen heeft gelanceerd waar men mee aan de slag is gegaan.

Het huidige beperkte vermogen om te investeren baart de sector grote zorgen. Als investeringen uitblijven, komt de tuinbouw uiteindelijk tot stilstand, ontstaat verrommeling van gebieden en verdwijnt de innovatieve kracht. De overheid moet het de tuinbouw niet ook nog eens onnodig moeilijk maken, bijvoorbeeld door doorgeschoten regelgeving op het gebied van gewasbescherming. Geurts onderschrijft dat land- en tuinbouw juist buitengewoon duurzaam zijn. “Nederland heeft het schoonste drinkwater van heel Europa.”, aldus Geurts. Geurts wijst erop dat veel partijen in de Tweede Kamer, van klein tot groot en van links tot rechts, nauwelijks weten hoe duurzaam de Nederlandse tuinbouw werkelijk is. Terwijl de tuinbouw behoort tot de top van de mainports van de Nederlandse economie. Daar moeten we zuinig op zijn. Ruim de helft van de werkgelegenheid in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg is direct of indirect gerelateerd aan de visserij en tuinbouw.

Vrouwendagen Tripodia n Op DV zaterdag 15 en 22

maart 2014 worden in Tripodia in Katwijk de vrouwendagen gehouden van half 10 tot half 4. Zaal open om 9 uur voor koffie. Het thema is: Als de stilte spreekt. ’s Middags zijn er verschillende workshops. Beide dagen spreken Henk Binnendijk en Mirjam van der Vegt. Opgeven kan via www.vrouwendagtripodia.nl of een kaartje met naam en adres naar: Vrouwendag, De Waal 14, 2231 TJ Rijnsburg. Kosten € 22,- inclusief lunch. Graag daar gepast betalen, pinnen is niet mogelijk.

Campagne PvdA

n Op 19 maart aanstaande worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De komende weken zal er daarom door alle partijen volop campagne worden gevoerd.

De PvdA in de Duin- en Bollenstreek start de campagne vanavond met het presenteren van de lijsttrekkers uit de diverse gemeenten. De lijsttrekkers van Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen zullen op die avond aanwezig zijn in theater ‘het Onderdak’, J.P. Gouverneurlaan 40 a in Sassenheim. Hier zullen zij zich voorstellen aan het aanwezige publiek en de pers en met elkaar in gesprek gaan over verschillende stellingen. Natuurlijk is er ook voor het aanwezige publiek volop gelegenheid om vragen te stellen. Het bekende PvdA Tweede Kamer lid Jeroen Recourt zal ook aanwezig zijn en de kick-off verzorgen.

Boeketdienst Jeugd n Op zondag 26 januari is

er om 17.00 uur in de Immanuëlkerk een Jeugdboeketdienst met als thema: Braveheart. Jozua is in de bijbel een jonge leider en een moedig man. Maar die moed kwam niet vanzelf. Een indrukwekkend verhaal waarin je misschien meer van jezelf terugziet dan je zou denken van iemand die zo lang geleden leefde. Dominee Taco Koster gaat je het verhaal vertellen en de muziek wordt verzorgd door Eric van der Meij & Friends. Heb jij de moed om te komen? Peter van Tilburg licht de teelt van Cymbidium toe aan Jaco Geurts.| Foto: pr.

De oud waarnemend burgemeester van Warmond en nu gedeputeerde in Flevoland Marc Witteman zal de avond in goede banen leiden. Iedereen is van harte uitgenodigd deze sessie bij te wonen. De avond start om 20:15 uur maar vanaf 19:45 staat de koffie klaar. Om ongeveer 22:00 uur zal het geheel worden afgesloten met een drankje.


! L E E D R O O V R E T A R D E A AU T O W I N !

De

ge n b ij A rd e a in d ie b n a a p to et h t w u e e h e le w in te r sn

FordFiesta Style 3-drs

48kW - 65pk

Uitgerust met o.a.: Airconditioning, centrale portiervergrendeling, ESP, ABS, 5” geïntegreerd navigatiesysteem, navigation pack, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, portiergrepen in carrosseriekleur, radio/CD-speler, USB aansluiting voor iPod/ MP3-speler/USB-stick, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en elektrisch bedienbare ramen vóór.

FordKa Style

Uitgerust met o.a.: Airconditioning, radio/CD-speler, AUX-aansluiting, smartphone connectiviteit, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrische ramen vóór, zijairbags en in hoogte verstelbare bestuurdersstoel.

FordFocus

Wagon EcoBoost Edition

51kW - 69pk

74kW - 100pk

Fiesta Privélease: € 259,- p/mnd!*

Au to

Uitgerust met o.a.: Navigatie, airconditioning, boordcomputer, buitenspiegels in carrosseriekleur met geïntegreerde richtingaanwijzers, elektrisch bedienbare portierramen vóór lederen bekleding op stuurwiel, multi functioneel display, portiergrepen in carrosseriekleur, radio/CD-speler met USBaansluiting en 6 speakers, 16” lichtmetalen velgen, cruise control, en SYNC Bluetooth + Voice Control.

Lage catalogusprijs, lage bijtelling! Al v.a. € 123,27 netto per maand!**

Een ALL INCLUSIVE maandbedrag incl. onderhoud, verzekering, wegenbelasting en pechhulp. Nu met Navigation Pack.

Meerprijs dakreling € 250,-. Meerprijs metaallak € 700,-.

Normaal: +/+ Advanced Technology Navigation Pack: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

€ 13.995,€ 495,€ 2.446,€ 550,-

UW VOORDEEL € 2.996,-

ACTIEPRIJS

€ 11.494,Hoofddorp Smaragdlaan 5-15

Normaal: -/- Ford & Ardea inruilkorting:

€ 11.295,€ 1.500,-

ACTIEPRIJS

UW VOORDEEL € 1.500,-

Haarlem Eysinkweg 71

€ 9.795,-

Lisse Meer en Duin 72A

Normaal: +/+ Advanced Technology Navigation Pack: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

€ 18.995,€ 995,€ 1.500,€ 500,-

UW VOORDEEL € 2.000,-

ACTIEPRIJS

€ 17.990,-

Noordwijk Keyserswey 1

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aanbiedingen zijn geldig op voorraad auto’s, waaronder modellen met 2013 kenteken. *Privélease is i.s.m. SternLease en o.b.v. 3jr-12.000 km/jr. ** Netto bijtellingsbedrag is o.b.v. 37% belastingschijf. Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 20,4-23,3; liter/100 km: 4,3-4,9; CO2 g/km: 99-115.

www.ardeaauto.nl

ZONWERING

Princestraat 5, Katwijk Direct in het gezellige centrum van Katwijk en achter de boulevard gelegen riante bovenwoning (125 m2/ 340 m3) met groot dakterras (35 m2) en schuur. De woning is stil en licht, heeft 3 slaapkamers en een ruime zolderverdieping met diverse mogelijkheden. Riante doorzonwoonkamer met levendig uitzicht over de Princestraat, met open haard en een aparte nis, te gebruiken als bijv. computerhoek, speel- of leeshoek. Keuken in lichte kleurstelling met moderne apparatuur. Riante dakterras gelegen op het zonnige Westen met deels graniet en hardhouten vloerdelen, en voorzien van ruime schuur. Badkamer met ligbad, aparte douche en klein balkon. Gezelligheid, gemak, rust, privacy, strand, boulevard, ruimte, licht en mogelijkheden zijn de kernwoorden voor deze woning.

Vraagprijs € 325.000 k.k

Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl

Marco Tweewielers zoekt Ervaren Fietsmonteur Wij vragen: • minimaal 2 jaar ervaring • klantvriendelijk en service gerichte instelling • zelfstandig werkend collega • veel ervaring met elektrische fietsen is een pre’ Reacties t.a.v. Marco Duivenvoorden Kerkstraat 33, 2242HB Wassenaar Telefoon: 070 - 511 69 46 Mail: info@marco-tweewielers.nl

Wij bieden: • gezellige werkomgeving • fulltime dienstverband • aantrekkelijk salaris afhankelijk van ervaring


• Eerhart Sierbestrating.

Voor al uw bestraLekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voortingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- schoten? www.tcdekampioen.nl. opgave 070-3211006. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid StichVuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Interieurverzorging, tel. 070-5116612. 06-12028319. Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken belwww.zalenverhuurkruyt len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cenBC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt ten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

Erkend Gas Water en CV Installateur Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

• •

TANDTECHNIEK t Ik werk samen me , rts da tan rde tee ac ntr geco id. rhe ke Ze & Zorg

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit én de beste service. Nefit houdt Nederland war m

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

€ K P A

38,-

*

n

all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

dierplaagbestrijding, dienstverle•ningGotenreiniging, en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. www.roessinghvaniterson.com

Te huur: GARAGEBOXEN in Oegstgeest en •Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 0620773480.

Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld Valkenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254.

PRIVÉZWEMLES € 10,- per halfuur, direct •plaats. Za.middag, kleine groepen, wekelijks dipl., info@privezwemles.nl, 06-15161615.

• STORMSCHADE? Voor snel en goed vakwerk:

Walen dakbedekking, tevens het adres voor het In januari veel boeken aanbrengen van nieuwe dakpannen, zinken dakgoen bedekking platte daken. Voor vrijblijvend met 50% korting of ten advies of offerte: 06-51996019. voor maar € 5,TUINMAN / STRAATMAKER voor al uw •tuinwerkzaamheden. Gratis opgaaf. Tel. 06-

o.a.: Romans Theologie Spanning Kinder

57200505.

Tv stuk of slecht beeld REMMELZWAAL •bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aansluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333.

(Katwijk) houdt feest voor 14-ja•rigMAXIMODE bestaan. Di. 28 jan. tot za. 8 feb. 14 dgn. op onze gehele nieuwe collectie 14% korting.

De Leidse Vlooienmarkt, zat. 1 & zon. 2 feb. Holiday Inn, Haagse Schouwweg 10, 180 kramen 2e hands p.d. Donevents.nl, 0294-237320.

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH). Tel: 071 401 66 65, Fax: 071 401 69 42. E-mail: info@heemskerkinstallatie.com

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie en afspraak www.onderdeboompjes.nl / info@onderdeboompjes.nl

(Katwijk) houdt feest voor 14-ja•rigMAXIMODE bestaan. Za. 1 feb. gratis make-over (make-up), op 8 feb. wordt er een gratis set gellak nagels verloot! Zie onze facebookpagina! maximode (fotoetalage).

TE HUUR 160m2 bedrijfsunit Maessloot 1, •Rijnsburg, € 65/m2, flex. huurperiode, tel. 0612242051, 06-17118404, barnhoornjp@zonnet.nl


Caresse boxsprings & more

C O M F O R TA B E L S L A P E N M E T C A R E S S E B O X S P R I N G S , D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

160x200

2995,-

2195,-

2395,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

Caresse 4700 160x200

2795,-

160x200

3295,-

3295,-

Caresse 6700

3695,-

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN!

P

Caresse 8500

Voor de deur

KELTO

2.000 m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl

OPENINGSTIJDEN: maandag t/m woensdag: 10:00 - 18:00 uur • donderdag koopavond: 10:00 - 21:00 uur • vrijdag: 10:00 - 18:00 uur • zaterdag: 10:00 - 17:00 uur

Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

NIEUW!


voorleesdagen

De Rijnsburger

Prentenboek ‘Krrrr…okodil!’ n Van Ca-

therine Rayner is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2014. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2014 neemt dit boek een belangrijke plaats in. En terecht want het is een wervelende aanrader. O-oh! Daar komt Krrrr… okodil! Hij speelt graag en doet niets liever dan andere dieren die bij de rivier leven, laten schrikken. De dieren zien daar de lol niet van in en vinden Krokodil maar eng en lastig. Ze jagen hem weg. Krokodil is verdrietig, want niemand wil met hem spelen. Totdat blijkt dat er nog zo’n ondeugende plaaggeest is. Een eenvoudig en krachtig geïllustreerd verhaal dat zich gemakkelijk laat voorlezen aan jonge kinderen en talloze aanknopingspunten biedt om dieren na te bootsen en thema’s als plagen, samen spelen en schrikken bespreekbaar te maken. Van dit prentenboek is naast de grote editie een speciale minieditie met dvd met een animatie verkrijgbaar. Vanaf 22 januari 2014 is dit boek op miniformaat te koop bij de boekhandel voor slechts €5,-. En natuurlijk is ‘Krrrr…okodil!’ te leen in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk.

TopTien Prentenboeken n Naast het prentenboek van het Jaar, selecteert een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen nog negen prentenboeken die aansluiten op de leefwereld van peuters en kleuters. Het zijn boeken die zich fijn laten voorlezen en uitnodigen tot interactie met individuele kinderen of groepen. Want verhalen komen nog meer tot leven als je erbij speelt, beweegt, erover zingt of knutselt. De boeken variëren qua thema, sfeer en moeilijkheidsgraad van de verhaallijn. Stap bij Boer Boris op de tractor en tel de dieren op de boerderij. Zoek tegenstellingen en lach je slap om een pinguïn op ski’s. Volg nieuwe avonturen van Dorus, Pip en Posy en leef mee met Balotje die een bezoek aan de dokter brengt.

1. Krrrr…okodil! – Catherine Rayner 2. Emilie! Eten! – Rebecca Cobb 3. Het boek van Max – Pippa Good hart & Andy Rowland 4. Balotje bij de dokter – Yvonne Jagtenberg 5. Boer Boris – Ted van Lieshout & Philip Hopman 6. En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs? – Elle van Lieshout, Erik van Os & Alice Hoogstad 7. Maak je niet dik! – David Melling 8. Pip en Posy en de grote ballon – Alex Scheffler 9. Gewoon gek – Ingrid & Dieter Schubert 10. Knuffelbunny – Mo Willems

donderdag 23 januari 2014

23

Gratis inschrijven voor kinderen tot 6 jaar n Nationale Voorleesdagen 2014 van start Bibliotheek n De Nationale Voorleesdagen zijn er speciaal voor de jongste kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Deze jaarlijkse voorleescampagne begint op woensdag 22 januari en duurt tot en met zaterdag 1 februari. In bibliotheken, boekhandels en op scholen is er tijdens deze dagen extra aandacht voor voorlezen aan jonge kinderen, met de bedoeling zo’n boost aan het voorlezen te geven dat er op álle dagen van het jaar wordt voorgelezen. Iedereen weet nog hoe fijn het was om als kind voorgelezen te worden. En iedereen weet dat zo de liefde voor boeken en lezen ontstaat. Daarom is de campagne van De Nationale Voorleesdagen zo ontzettend belangrijk. Gratis lid

Voorlezen legt de basis voor levenslang lezen en liefde voor boeken. Terwijl kinderen luisteren naar verhalen, verruimen zij hun blik op de wereld en wordt hun fantasie geprikkeld. Ze genieten van de taal, het kijken naar de illustraties en de aandacht bij het praten over een boek. Kinderen aan wie vaak wordt voorgelezen, raken hierdoor enthousiast en gemotiveerd om zelf te leren lezen. Voorlezen is dus gewoon een must. Tijdens De Nationale Voorleesdagen worden

Kroki Krokodil is de hoofdfiguur uit het Prentenboek van het jaar. | Foto: pr. kinderen van 0 tot 6 jaar gratis als bibliotheeklid ingeschreven in de vier vestigingen van Bibliotheek Katwijk. Gedurende deze voorleescampagne wordt het eenmalig inschrijfbedrag van € 2,50 niet doorberekend. Als feestelijk extraatje ontvangen de kinderen een leuk vingerpopje (zolang de voorraad strekt) van een krokodil, de hoofd-

figuur uit het Prentenboek van het Jaar. Ook als de fase van het voorlezen voorbij is, blijft het lid zijn van de bibliotheek belangrijk bij de verdere ontwikkeling van een kind. Als een kind ouder wordt, verandert z’n smaak en dus ook z’n boekenbehoefte. De bibliotheek groeit mee met uw kind. De kans dat kinderen succes hebben op school is aanzien-

lijk groter als ze zo vroeg mogelijk met lezen beginnen, en dat doe je door voor te lezen. Gun uw kind ook een lenerspas van de bieb: een abonnement van Bibliotheek Katwijk is tot 18 jaar gratis. Na betaling van een eenmalig inschrijfbedrag van € 2,50 heeft ieder kind toegang tot de grootste en mooiste boekenkast van Katwijk.

Boek Beeldspraak raakt gevoelige snaar

In de bieb raak je niet uitgekeken

Samen

Diversiteit n Om goed te kunnen

n Vanaf deze week ligt er een mooi en gevoelig foto-cadeauboek in de schappen van diverse boekwinkels in de Duin- en Bollenstreek.

De Katwijkse natuurfotograaf Dirk van Egmond is bij een steeds breder publiek bekend en gewaardeerd om zijn prachtige opnames van natuur- en straatbeelden van Katwijk en de directe omgeving. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit een groeiend aantal positieve en bewonderende reacties. Bovendien heeft het geleid tot inspiratie bij Hedwig Stuivenberg-Bleijswijk, een Valkenburgse, die graag wandelt en fietst in de omgeving. Bij haar maakt de natuur gevoelens los, die zij uitwerkt tot korte verhaaltjes, teksten en gedichten. Zij werd getroffen door de bijzondere foto’s van Dirk. De fotograaf maakt ook persfoto’s en had een opdracht voor een foto van het popkoor Pop4Shore waar

Hedwig al heel wat jaren met veel plezier in zingt. Hier maakten de twee kennis en werd het idee geboren om samen te werken aan een fotoboek. Zo ontstond “Beeldspraak”, een prachtig kijk- en leesboek, waarin 16 sfeervolle foto’s op een gevoelige en spontane wijze worden aangevuld door teksten en gedichten. Met behulp van Sander de Vreugd van Boekhandel het Baken is het boek professioneel vormgegeven en uitgegeven onder ISBN nr. 9789090280356. Schrijversavond

Het boek is in Rijnsburg verkrijgbaar bij Read Shop in de Hoftuin en in Katwijk bij o.a. Het Baken, Bruna en Boekhandel van den Berg, alsmede via fotograaf en schrijfster en kost 12,50 euro. Ook is het boek te koop op de Schrijversavond van de Bibliotheek Katwijk, hoofdlocatie Schelpendam op woensdagavond 12 maart a.s., waar fotograaf en schrijfster aanwezig zullen zijn.

Voorstelling

voorlezen heb je goede voorleesboeken nodig.

Daarvan zijn er nergens zoveel als in de bibliotheek. Alleen al de collectie prentenboeken is enorm groot en wekelijks komen er nieuwe titels bij. De bibliotheek heeft ouders van jonge kinderen veel te bieden. Boeken over knuffels, over

liedjes en spelletjes, over leuke uitstapjes, over opvoeden, over een verjaardagspartijtje, maar ook cd’s, dvd’s en cd-roms. De Nationale Voorleesdagen zijn dé gelegenheid om uw kind aan te melden als lid van de bibliotheek. En bent u zelf nog geen lid? Laat u dan ook inschrijven en ontdek dat samen boeken uitzoeken echt een feestje is.

Studiedienst Kerk

n Zondag 26 januari is er om 17.00 uur weer een Studiedienst in de Grote Kerk.

Er zijn van die gezegden die iedereen kent. ‘Met de mantel der liefde bedekken’ is er zo een. Maar betekent dat nu dat je alles maar goed moet vinden? Of altijd alles moet slikken? Moet de waarheid niet

aan het licht komen? Zomaar wat vragen die in je op kunnen komen, als dit gezegde wordt gebruikt. Zondagmiddag 17.00 uur zal ds. K. Groenendijk met ons over dit gezegde studeren. U bent allen welkom in de Grote kerk. U kunt dit gezegde vinden in Ex. 21: 23, 24 en 25 Lev. 24:19 en 20 Deut. 19: 21.

Kamp Leusden 2014

Gratis n Vrijdag 24 januari is

Inschrijven

n Deze zomer is er weer een YMCA Kamp in Leusden van zaterdag 19 juli tot en met zaterdag 26 juli weer in Rijnsburg terug.

er voor peuters/kleuters in de leeftijd van 2-6 jaar de vrolijke poppenvoorstelling ‘Kroki-dil’ poppentheater De Kletskous. De voorstelling bij Bibliotheek Rijnsburg in gemeenschapshuis De Burgt (Burgemeester Koomansplein 1) begint om 10.30 uur en duurt zo’n 45 minuten. De toegang is gratis, wél van tevoren een kaart ophalen in één van onze vestigingen. Het boek Beeldspraak. | Foto: D. van Egmond.

In het kamp worden bekende kampspelen gedaan, zoals levend Stratego, douanespel enz., we gaan naar een mooi zwembad en natuurlijk een echte zilverfolietocht en mooie verhalen. Uiteraard wordt er ook uit de Bijbel verteld. Je kunt je

opgeven voor dit geweldige kamp dinsdag- en woensdagavond 28 en 29 januari 2014 van 19.00 uur tot 20.30 uur in De Voorhof. Je mag mee als je geboren bent tussen 1-10-2000 en 1-10-2005. De kosten bedragen € 150,- per persoon. Je kunt de kampkosten in een keer betalen of nu de helft en op de kennismakingsavond in juni de andere helft. Meer informatie: Jaap de Mooij, Christinalaan 15, Rijnsburg, 071-4022787 of via: www.kampleusden.nl


2014: Kies je dit jaar voor een lifestyle-club in plaats van een sportschool?

Azzurro is de club voor iedereen in de Bollenstreek die fitter of slanker wil worden en tegelijk een vakantiegevoel wil ervaren. Vanaf € 59 per maand kun je genieten van fitness, zwembad, groepslessen, sauna’s, zonnebanken, hydro-massage en ook tennis- en golfles én natuurlijk de heerlijke cappuccino’s en meer. Gun jezelf Azzurro in 2014.

Start nu met een proefmaand! Azzurro helpt je met beslissen: ...wanneer je nú start met een proefmaand kun je meteen stoppen indien Azzurro toch niet datgene is wat je ervan verwachtte. Je betaalt dan alleen de maand die je hebt gesport.

Maak een afspraak en begin vandaag nog! (actie geldig t/m 31 januari 2014)

Azzurro Wellness Oude Zeeweg 57, Noordwijk 071-361 22 21


sport

DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 23 JANUARI 2014

25

Andries Wendt werkt aan zijn missie op ’t Duyfrak. ‘Er in slagen te promoveren. En wie weet keer ik ooit nog eens terug als trainer bij Noordwijk. Daarmee zou de cirkel rond zijn’. | Foto: G. van der Nagel.

Valken ’68 trainer Andries Wendt: ‘Altijd willen winnen’ Z

e staan liever op het veld dan in de schijnwerpers. Voetbaltrainers zijn eigenlijk net gewone mensen. Hoogste tijd om de persoon achter de trainer in beeld te brengen. Elke maand, tot aan het einde van het huidige voetbalseizoen, portretteren we een van de hoofdtrainers van de vijf voetbalclubs in de gemeente Katwijk. Vandaag aflevering 1: Andries Wendt (Valken ’68). ‘Als ik een boek had moeten schrijven over mijn spelerscarrière, dan zou Altijd willen winnen een mooie titel zijn geweest’. door Jaap Kloos Duw een willekeurige voetbaltrainer een microfoon onder de neus en de kans is groot dat je een portie verbale diarree over je heen krijgt. Uitzondering: Andries Wendt (50). De oefenmeester van Valken ’68 staat bekend om zijn duidelijke taal en droge humor. ‘Of ik ergens spijt van heb? Ach, ik had destijds misschien voor AZ ’67 of voor een avontuur in Amerika moeten kiezen. Het is er niet van gekomen. Ik ben een tevreden en gelukkig mens die zijn gezin op de eerste plaats heeft staan. Bovendien ben ik een van de weinige trainers die nog steeds bij zijn eerste vrouw is’, zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Zomaar een woensdagavond. Buiten is het winderig en nat, binnen ruik je de geur van gastvrijheid. ‘Kom maar naar Pirombo Bed &Breakfast in Noordwijk toe voor het interview’, schrijft Wendt in een WhatsApp bericht. Hij kocht de villa aan de Oude Zeeweg enkele jaren geleden en koos daarmee voor een nieuw avontuur na een groot deel van zijn werkzame leven cafébaas te zijn geweest. Samen met zijn vrouw, twee zoons – beiden actief bij voetbalclub Noordwijk - en dochter bemenst hij het etablissement. De entree verloopt wat stroef want de bel blijkt defect. Na enkele tikken op de

voordeur en een portie geduld zien we plotsklaps beweging in de woonkamer. ‘Ahh, fijn dat u bent aangekomen. We hadden u verwacht’, meldt mevrouw Wendt. Pas later heeft ze in de gaten dat het hier geen toerist betreft maar een sportjournalist die een afspraak heeft staan met haar partner. Na een korte rondleiding en het klaarmaken van de koffie kan de voice-recorder worden ingeschakeld. Afzetten ‘Ik groeide op met een broer en een jongere zus. Sinds mijn zevende levensjaar woon ik in Noordwijk. Tussendoor ben ik er ruim vier jaar tussenuit geweest omdat ik in Beverwijk een squashcentrum runde. Mijn ouders waren lid van de Gereformeerde Bond en nog steeds geldt daar de regel dat de televisie op zondag niet wordt aangezet. In de puberteit ben ik me steeds meer gaan afzetten tegen het geloof, waardoor ik het niet heb meegenomen naar mijn eigen gezinssituatie. Als mens ben ik er overigens niet slechter van geworden, geloof heeft ook positieve kanten’. Lange trap Wendt doorliep bij Noordwijk alle hoogste jeugdelftallen en mocht al vroeg debuteren (‘ik ben slecht in jaartallen’) in de hoofdmacht. Als vrije verdediger maakte hij furore met zijn lange trap, overzicht en winnaarsmentaliteit. ‘Begin 80er jaren beleefde Noordwijk haar hoogtijdagen. Jaarlijks waren we in een titelstrijd verwikkeld met IJsselmeervogels. Ik mocht ruiken aan het grote werk toen Piet Buter er hoofdtrainer was. Hij zette me in als rechterverdediger en na mijn entree ben ik jarenlang vaste waarde in de achterste linie geweest. Het waren prachtige jaren met als hoogtepunt de titel in de eerste klasse A in het voorjaar van 1983. Een van mijn grootste frustraties is nog steeds dat we bij VVOG de strijd om de landstitel verloren van IJsselmeervo-

Paspoort Naam: Andries Wendt Leeftijd: 50 jaar Gezin: getrouwd en vader van 2 zoons en 1 dochter Woonplaats: Noordwijk Beroep: Voetbal trainer Valken ‘68. Daarnaast runt hij samen met zijn vrouw en kinderen Priombo Bed & Breakfast in Noordwijk.

Ik ben een tevreden en gelukkig mens

gels. Ik kreeg de opdracht routinier Jan Vedder uit te schakelen. Nou, ik heb die wedstrijd bijna alleen maar achter hem aangelopen’. Wendts ogen gaan twinkelen als hij terugdenkt aan de periode dat hij op topniveau acteerde in het amateurvoetbal. Even was er sprake van belangstelling uit het profvoetbal. Het bleef bij flirten. ‘Iedere voetballer wil graag weten waar zijn plafond ligt. Het geloof vormde sowieso een belemmering omdat ik niet op zondag kon spelen. AZ’67 was nog het meest concreet. De vereniging had al een gastgezin voor me geregeld en de hoofdscout heeft meerdere keren bij ons aan de voordeur gestaan om de interesse kenbaar te maken. Aan de andere kant, als ik echt een topper had geweest, had ik wellicht ook later nog de overstap kunnen maken. Dat is niet meer gebeurd’. Geruchten Wendt trainde onder Buter, Eelman, Kurver en Kiebert. De twee laatstgenoemden kwam hij tegen in de periode dat hij op sportpark de Middelmors actief was. Begin 90er jaren nam hij, tot verbazing van velen, afscheid van de vereniging waar hij als kind was opgegroeid. ‘Mijn vertrek werd ingeleid nadat ik het gevoel kreeg dat er werd betaald aan spelers van buiten het dorp. Toenmalig voorzitter Leen Korbee, een bijzonder mens, ontkende de geruchten. In die periode hing ook de elftalbegeleider van Rijnsburgse Boys, Bert Clavan, aan de lijn. Bij de Uien kon ik op een aardig bedrag rekenen en na veel wikken en wegen heb ik het toch gedaan. Omdat ik niet per se weg wilde bij Noordwijk was de gang naar de kantine, om de overschrijving in orde te maken, een hele zware. En ja, sommige Noordwijkers zagen het als verraad dat ik naar de buren verhuisde’. Wendts verblijf in Rijnsburg beperkte zich tot vier seizoenen. Ondanks het

feit dat het winnen van prijzen uitbleef, had hij het er prima naar z’n zin. ‘We hadden een fantastische groep met enkele Haagse jongens, maar aansprekende resultaten bleven uit. Zelf begon ik te kwakkelen met enkelblessures waardoor ik uiteindelijk werd gedwongen te stoppen met voetballen op topamateurniveau’. Al snel werd Wendt gevraagd de reserves van Rijnsburgse Boys te gaan trainen. Daarna stond hij tweemaal aan het roer bij Noordwijk, eerst als opvolger van de weggestuurde John Eelman en enkele jaren later om Hein van Heek tussentijds te vervangen. ‘Tijden zijn veranderd. Spelers zijn BV’tjes en ze gaan het liefst na de wedstrijd met een koptelefoon op het hoofd naar huis. Dat was in mijn tijd ondenkbaar. Het weekend begon in de kantine met een biertje’. Over Valken ‘68 Afdelingskampioenschappen van het eerste elftal in de jaren tachtig en negentig maakten Valken’68 populair bij de jeugd. De groei zette door, met als resultaat op dit moment een vereniging van 600 leden met gezonde senioren- en jeugdafdelingen. Sportief gezien behaalde de club successen met promoties voor het eerste en tweede elftal in de beginjaren van deze eeuw. In 2005 promoveerde het eerste zelfs naar de eerste klasse. Na drie jaren tweede klasse en degradatie in 2009, heroverde het elftal met trainer Andries Wendt in 2011 het verloren terrein door met overmacht de titel in de Derde Klasse A op te eisen. Terugkijken is leuk maar de huidige oefenmeester kijkt liever vooruit. ‘Ik heb amper plakboeken over mijn spelerscarrière. Ik richt me nu op Valken ’68. Mijn missie op ’t Duyfrak is geslaagd als we erin slagen te promoveren. En wie weet keer ik ooit nog eens terug als trainer bij Noordwijk. Daarmee zou de cirkel rond zijn’.


Bezoek het Tikibad met Uitgeverij Verhagen!

Tikibad winter: tropisch uitje dichtbij huis!

Lezers

ac

tie: Toegan g voor slechts € 10,met de korting sbon! Dat is ee

Beleef eindeloos glijbaanplezier in het grootste overdekte waterglijbanenparadijs van de Benelux! Het Tikibad is geen gewoon zwembad, maar een echt glijbanenparadijs met elf unieke glijbanen! Voel de adrenaline door je lichaam gieren in de Tyfoon, de Blits en de Flits of tol op hoge snelheid rond in de enorme trechter van de Cycloon. Stap in de startcabine van de X-stream, waarna de bodem onder je voeten verdwijnt. Durf jij het aan? Naast vele supersnelle afdalingen zijn er in het Tikibad ook glijbanen voor de familie, zoals de Super Slide en de Family Slide.

n korti ng van € 7 ,- p.p./ ruim 4 0%.

WIST JE DAT… … er meer dan 1000 meter (één kilometer) aan glijbanen in het Tikibad zijn? … de snelste glijbaan van het Tikibad de Cycloon is, waar je een topsnelheid van 70km/u bereikt? … je in het Tikibad ook lekker friet met mayonaise kunt eten? … je ook kunt overnachten op Duinrell? Dan kun je elke dag naar het Tikibad!

KINDER-VEILIGHEID Veiligheid staat voorop in het Tikibad. Alle kinderen tot 1.20m (ongeacht zwemdiploma) dienen een drijfmiddel (bijv. zwemvleugels) te dragen. De minimale lengte is vereist om weerbaar te zijn in de snelle glijbanen en stromingen. Kinderen t/m 11 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene.

Tegen inlevering van deze kortingsbon bij de kassa van Duinrell krijgt u toegang tot een dagje onbeperkt Tikibad voor slechts € 10,- per persoon. Naam: .................................................................................................................................................................. Woonplaats:

KORTINGSBON

..................................................................................................................................................

Actievoorwaarden • Geldig van 25 januari tot en met 4 april 2014; • Maximaal 4 personen per kortingsbon; • Niet geldig in combinatie met overige acties/kortingen/e-tickets; • Niet inwisselbaar voor contant geld; • Kijk voor openingstijden en veiligheidsregels op www.duinrell.nl/tikibad.

Ga voor openingstijden, prijzen en alle veiligheidsvoorschriften naar

WWW.DUINRELL.NL/TIKIBAD


service

DE RIJNSBURGER

Chr. Geref. kerk 09.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink Evangelische Gemeente ‘T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Gordon van Veelen Bap. Gemeente Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: br. John Boekhout Herv. Gem. ‘De Rank’ Pieter Groen College 10.00 uur: ds. C.J. de Jong, Oegstgeest Geref. Kerk (vrijgem.) 09.30 uur: ds. R.Th. Pos 17.00 uur: ds. P. Niemeijer

Geref. Kerk Immanuëlkerk 09.00/10.30 uur: ds. D.C. Groenendijk 17.00 uur: ds. T. Koster, Nieuw-Vennep

VALKENBURG Geref. kerk vrijgemaakt 09.30 uur: drs. G. den Dulk, Den Haag 17.00 uur: ds. J.W. Boerma, Rotterdam-Oost

Maranathakerk 09.30 uur: ds. A. Haasnoot 17.00 uur: geen dienst

Hervormde Gemeente 10.00 uur: ds. H.E.J. van der Laan 18.30 uur: ds. J.B. Alblas, Katwijk

Petrakerk 09.30 uur: ds. J. Verlinde 17.00 uur: ds. M. van Duijn

Geref. kerk De Goede Herder 10.00 uur: ds. E. Schuddebeurs

Herv. Gemeente Grote kerk 09.30 uur: ds. J.W. Korpelshoek, Katwijk a/d Rijn 17.00 uur: ds. D.C. Groenendijk

R.K. St. Joannes Katwijk Zaterdag 19.00 uur: Taizéviering Zondag 09.30 uur: Eucharistieviering Voorganger: pastor B. Lansbergen

De Voorhof 09.30 uur: ds. M. van Duijn

De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering

CDA wil mogelijkheden om thuis auto op te laden uitbreiden DUURZAAM

 “Met een stijging van het aantal electrische auto’s in de gemeente Katwijk tot 4.000 in 2025 moet er meer gebeuren dan de aanleg van een 26-tal oplaadlocaties.”

Dat zei Huig van Duijvenvoorde (CDA) bij de bespreking van de plannen voor de aanleg van meer oplaadpalen. “We moeten af van het traditionele denken in tankstations en veel meer verlengde huisaansluitingen zien te realiseren.” TOENAME

Katwijk behoort tot de top van duurzame gemeenten, aldus een onlangs verschenen rapport dat de duurzaamheid van 100 grote gemeenten onderzocht. Daar past ook het electrisch rijden in. Naar verwachting komen er jaarlijks ge-

COLOFON Oplage 8.250 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 2220 CB Katwijk - tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft - tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ - uitgeverijverhagen.nl

middeld 400 electrische auto’s bij in een gemeente met de omvang van Katwijk. Om dat te kunnen faciliteren wil de gemeente 26 nieuwe oplaadlocaties aanleggen. Wat het CDA betreft is dat niet voldoende. Men gaat immer nog teveel uit van het aloude denkpatroon waarin auto’s naar stations rijden om bij te tanken. Met de electrische auto zal dat heel anders worden. Dan moet veel meer thuis of op het werk de auto opgeladen kunnen worden. STRAATBEELD

De verlengde huisaansluiting is een ideale mogelijkheid om de benodigde capaciteit te vergroten en het inwoners makkelijk te maken om een electrische auto aan huis op te laden. Bij verlengde huisaansluitingen staat de auto tijdens het opladen in de openbare ruimte, terwijl

UW MENING  Ons tippen kan via redactie@de rijnsburger.nl of tel. 071

40 22 901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HET WEER

Inleveren kopij: uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken in overleg met redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 - e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Rijnsburger Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur

VR 1 4

ZA 1 5

ZO -2 6

MA 0 4

10%

10%

20%

20%

20%

90%

80%

60%

O 2

Z 3

Z 3

ZW 4

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder bezorging De krant wordt nog dezelfde dag nabezorgd als de klacht voor vrijdag 12.00 uur bij ons binnen is.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www. derijnsburger.nl

de aansluting aan het betreffende huis zit. Een deel van de aansluiting loopt dan door de openbare ruimte naar de op te laden auto. Dat leidt tot een verandering van het straatbeeld die in goede banen geleid moet worden. Losliggende kabels op straat moeten worden vermeden. “Maar in plaats van te kijken naar wat niet kan en de verlengde huisaansluiting op voorhand af te wijzen, moet worden gezocht naar manieren waarop dat wel gerealiseerd kan worden.” vindt Van Duijvenvoorde. De opmars van de electrische auto wordt door het uitbreiden van de mogelijkheden voor verlengde huisaansluitingen sterker gestimuleerd dan wanneer alleen publieke oplaadplekken worden aangelegd. Het CDA wil daarom de mogelijkheden voor de verlengde huisaansluiting uitbreiden.

Tips? Mail de redactie

Redactie: Carin van der Spijk-Kralt - tel: (071) 402 29 01 e-mail: redactie@derijnsburger.nl

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Albert Heijn • Hoogvliet • Hoogvliet Valkenburg

27

Tips van de apotheker

Kerkdiensten Zondag 26 januari

DONDERDAG 23 JANUARI 2014

GETIJDEN vr. za. zo. ma. di. wo. do.

24 25 26 27 28 29 30

jan. jan. jan. jan. jan. jan. jan.

HOOG WATER

LAAG WATER

08.14 + 20.45 09.23 + 22.06 10.46 + 23.35 12.01 + -------12.59 + 00.36 13.55 + 01.36 14.45 + 02.25

04.00 + 16.30 04.56 + 17.30 05.45 + 18.45 07.25 + 20.05 08.56 + 21.05 09.46 + 22.16 10.30 + 22.56

ZON OP / ONDER vr. 24 za. 25 zo. 26 ma. 27

jan. jan. jan. jan.

8.34/17.15 di. 28 jan. 8.28/17.22 8.32/17.17 wo. 29 jan. 8.27/17.24 8.31/17.19 do. 30 jan. 8.25/17.26 8.30/17.21

Gave voor verwondering zomaar opeens ontvang ik zielservaring door een ontmoeting met een werkelijkheid waarvan ik het bestaan nooit heb vermoed maar een gevoel geeft te mooi om te benoemen opgetild word ik uit buitensporigheid doordat de zon die zich veel te vaak achter wolken verschuild me juist vandaag opnieuw laat verstommen bij haar opkomst een stralende beleving waarbij ik discreet mijn gave voor verwondering toegeef Cor van Vliet

DEZE WEEK:

Vitaminen in de winter De winter begint nu echt op gang te komen. Veel mensen hebben krijgen in deze periode een fikse verkoudheid, griep of andere klachten. Meestal krijgt u voldoende vitamines en mineralen via de voeding binnen, maar in sommige gevallen adviseren wij extra vitamines in te nemen. Wat ‘doen’ vitamines en mineralen? Het zijn stoffen die ervoor zorgen dat wij gezond en fit blijven. Ze zijn onmisbaar voor de groei en de werking van het lichaam en voor herstel na ziekte. Het belangrijk om gevarieerd te eten: brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten met daarnaast verse groenten, fruit en zuivelproducten. Eet u voldoende gevarieerd? Dan is extra vitamines innemen niet nodig, maar in sommige gevallen wel: • Baby’s hebben de eerste maanden extra vitamine K nodig. • Alle kinderen van 1 tot 4 jaar kunnen wel extra vitamine D gebruiken, dat is goed voor de opbouw van de botten. • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden extra foliumzuur te slikken, van 4 weken voor, tot 8 weken na de bevruchting. John Tjong Tjin Joe • Tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding, heeft een vrouw onder andere meer vitamine D nodig. • Vrouwen vanaf 50, en mannen vanaf 60 jaar worden geadviseerd extra vitamine D in te nemen. • Oudere mensen hebben vaak minder eetlust, in dat geval is het ook verstandig vitaminetabletten in te nemen. Wilt u meer informatie over vitamines? Bij uw Service Apotheek ligt een uitgebreide folder voor u klaar en kunnen wij vertellen waar u nog meer aan moet denken. Service Apotheek Rijnsburg bevindt zich in Gezondheidscentrum Floris V, Graaf Florislaan 9, Rijnsburg.

Medisch & service DOKTERSDIENST 0900 33 43 678 of ‘0900 ddienst’ • door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de DoktersDienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche TANDARTSDIENST (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 25 en zondag 26 januari: Tandarts A. van Tol, Voorstraat 80, Katwijk, tel. 4072865. Spreekuur van 11.30-12.00 uur. TANDTECHNICUS De Tandenwinkel, Andreasplein 15, Katwijk, tel. 4076472; voor spoedgevallen: (071)-3647447. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloot-haak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburger-weg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: ma t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de

bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252-240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Sen. Adviesraad Katwijk (SARK) • kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren • het signaleren van problemen waar senioren met te maken hebben Informatie bij secretariaat: De heer W.J. van de Velde Tel.: 071-4013562 Email: wjvdvelde@hotmail.com Website: www.sarkkatwijk.nl Wmo-adviesraad Katwijk De Wmo-adviesraad is te bereiken via Wmo-adviesraad Katwijk, Postbus 135, 2220 AC Katwijk; e-mail: wmo.adviesraad.katwijk@ casema.nl; en telefoon: 0714027799. Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Joh. Vermeersingel 33, 2231 BT Rijnsburg e-mail: wijkraadrijnsburg@ katwijk.nl VALKENBURG Weekenddienst Apotheek Sloothaak Valkenburg: zaterdag 9.00-12.00 uur. Wijkraad Valkenburg: Voorzitter Dhr. G. Nienhuis. Email: wijkraadvalkenburg@ katwijk.nl


OP = OP

OPRUIMING

OP = OP

Dressoir copy-antiek Van € 2195,voor € 1295,-

Strakke vakkenkast • Wit • antraciet

Relaxfauteuils in stof en leer

Vanaf

Boxspringsets volledig in Nederland geproduceerd Van € 2995,van € 1495,voor € 1695,-

€ 799,-

Leren bank Van € 3445,voor € 2295,-

Velda Classic Pockettopper

JUBILEE 130, ELEKTRISCH VERSTELBAAR VAN 3.795,- VOOR

2.495,-

180/200

(140 X 200 CM)

JubileeBoxspringset 130 Nu met liefst

€ 995,-

Life-style set

Van € 4119,voor € 2895,-

Set English Oak • Dressoir • Barkast • Salontafel • Eettafel 140x90

Van € 4395,voor € 2995,-

1.300,- jubileumkorting!

Een echte boxspring, het aangename gevoel van een diepe vering. Supercomfort, en dat allemaal voor een feestprijs. Dat is de Jubilee 130, een complete boxspringset, speciaal gemaakt ter gelegenheid van onze 130ste verjaardag! Ja, mét fraai hoofdbord voorzien van kapnaad, twee gestoffeerde pocketveringmatrassen, luxe meubelstof en een dikke, comfortabele en duurzame topper. Een voetbord en hockers zijn los verkrijgbare accessoires. Verkrijgbaar in een vlakke en een elektrisch verstelbare uitvoering. Nu: vlakke uitvoering vanaf 3.095,00 voor 1.795,00.

Fauteuil + stool Capiton Van € 1095,voor € 595,-

Strakke leren bank

Vaste uitvoering van € 3095,voor

voor

€ 1795,-

• kast • bank • salontafel • eettafel • 2 lederen fauteuils • tv-tafel • hoektafel • 6x sierkussen • 4x eetkamerstoel • vloerkleed

Van € 8255,- voor

€ 4295,-

Seniorenledikant

• Zwart dik leder • 230 cm Van € 1970,-

voor € 1295,-

MATRASSENACTIE Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zonepocketveer afgedekt met koudschuim

€ 795,-

Nu

€ 549,-

2e gratis!

• wit of beuken • pocketveermatras • elek. bodem • matrasbeschermer • ledikant

Van € 995,- voor

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

€ 695,-

Rb week 04 14  

De Rijnsburger, 23 januari 2014

Rb week 04 14  

De Rijnsburger, 23 januari 2014

Advertisement