Page 1

Pasta’s | Tapas | Pannenkoek | Vis en vlees Maar natuurlijk ook voor een kopje koffie of thee

De Rijnsburger

DONDERDAG 12 JANUARI 2012 - 60e JAARGANG, NR.2

Elke week gratis huis aan huis in Rijnsburg en Valkenburg

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl • Redactie: 071-4022901 • redactie@derijnsburger.nl

Boulevard 68 T (071) 401 00 09 www.friendskatwijk.nl

Kom naar de inloopochtend Elke derde donderdag van de maand wordt in de zaal van de Maranathakerk, ingang Burg. Meijboomstraat, rolstoeltoegankelijk, een inloopochtend gehouden. Iedereen is van harte welkom. In een ongedwongen sfeer en onder het genot van een kop koffie en/of thee kunt u met elkaar een praatje maken, een spelletje doen of een krant lezen. Van 10.00 tot 12.00 uur kunt u binnenlopen. Donderdag 19 januari is er weer een inloopochtend. Loop gerust eens binnen. Iedereen is van harte welkom.

LKENBURGER’

EN ‘DE VA WAARIN OPGENOM

‘Nieuwe bewoners en Ons Huis kunnen elkaar versterken’

Gemeente en de Nieuwe Abdij ondertekenen intentieverklaring

Nieuw onderkomen biljarters De Bogaert Het is zover. Zaterdag 14 januari nemen de biljarters van De Bogaert hun nieuwe tijdelijke onderkomen in gebruik. De nieuwe biljartruimte is nu in het nieuwe clubgebouw aan de Korte Voorhouterweg 24a, waarin voorheen een stucadoorsbedrijf was gevestigd. De openingsceremonie wordt om 17.00 uur gedaan door wethouder drs. W. van Duijn. Daarna is er voor de biljarters tijd voor gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.

Valentijnsdiner voor World Servants Houd u van lekker eten of wilt u iemand verrassen? Dit kan op vrijdagavond 10 februari. Op deze avond kunt u smullen voor het goede doel. De opbrengst is voor World Servants Rijnsburg. Voor maar â‚Ź 49,50 p.p. krijgt u een heerlijk diner, samengesteld door beroepskoks. Deze avond zal plaatsvinden in De Voorhof in Rijnsburg en geheel in valentijnssfeer worden verzorgd. Iedereen is welkom, maar reserveer nu alvast uw plekje, want vol=vol. Reserveren kan per mail naar wsrijnsburg@hotmail. com o.v.v. valentijnsdiner of even bellen (na 18.00 uur) naar Gerdine Dronkert, tel. 4026763. De gehele opbrengst is bestemd voor het schoolbouwproject van World Servants Rijnsburg. Meer informatie is te vinden op de website www.wsrijnsburg.nl.

BIJ DEZE KRANT

Ook uw folder huis aan huis, of heeft u geen folders ontvangen?

Bel nu (071) 402 29 01 www.uitgeverijverhagen.nl

DANSLES +,=6:*<@3 6,.:;.,,:; ),3 6- info@danscenterdejong.nl OOK VOOR AL UW FEESTEN!

PARTYCENTER DE JONG

Depodogs vervangen De groene depodogs voor hondenpoep zullen de komende tijd langzaam verdwijnen. De gele afvalbak komt er voor in de plaats. Depodogs zijn kwetsbaarder dan de gewone afvalbakken. Schade door vandalisme aan depodogs is daardoor groter, vooral rond de jaarwisseling. Bovendien zijn ze duurder in aanschaf. Op de meeste plekken wordt de depodog vervangen voor een gele afvalbak, tenzij er dichtbij al een afvalbak staat. Op de afvalbakken waar een depodog vervalt, komt een sticker om duidelijk te maken dat de poepzakjes er ook in mogen. Depodogs worden net als de gewone afvalbakken geleegd bij het restafval. Op bijzondere plekken (verblijfsplekken en plekken pal bij een woning) krijgt de afvalbak een klep om stank en vliegen een beetje tegen te gaan. Hondenpoepzakjes blijven beschikbaar op de plekken waar ze dat nu ook zijn (parkjes, uitrengebieden). Naast de afvalbak wordt een nieuwe dispenser geplaatst. De zakjes zijn gratis af te halen bij het gemeentehuis en de milieustraat.

Katwijk

w Voor arluukwerk d 071 408 14 97

De Rijnsburger Deze week o.a.:

Gerrit Heemskerk met pensioen 40 jarig jubileum bij RDC

De Valkenburger Omwonenden niet blij nieuwbouw Bloemenlaan Femke steekt kerstbomen in de fik

Meldingen buitenruimte nu ook via website gemeente Katwijk Burgemeester Wienen heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie de eerste melding buitenruimte via de nieuwe website van de gemeente doorgegeven. Deze meldingen konden alleen telefonisch worden doorgegeven, maar nu kan het ook via de website. Per jaar worden er 6000 meldingen over de buitenruimte doorgegeven aan de gemeente, zoals verstopte putten, kapotte verkeersborden, volle afvalcontainers, etc. Ondertekening intentieverklaring door wethouders Binnendijk en Van Duijn namens de gemeente, en Peter Ravensbergen en Anne Post van Stichting De Nieuwe Abdij. (Foto: pr).

Eind vorig jaar, vlak voor de feestdagen, is er een intentieverklaring ondertekend tussen Stichting De Nieuwe Abdij en de gemeente Katwijk waarbij de nieuwbouwvleugel van het voormalige gemeentehuis Rijnsburg onderzocht gaat worden op haalbaarheid voor Stichting De Nieuwe Abdij. Tot 1 maart krijgt de stichting de tijd om o.a. de financiĂŤle haalbaarheid te onderzoeken. Dit is te lezen in de intentieverklaring die vlak voor de kerstdagen is ondertekend door Peter Ravensbergen en Anne Post namens de

Stichting De Nieuwe Abdij en de wethouders D. Binnendijk en W. van Duijn, namens de gemeente Katwijk. â&#x20AC;&#x2DC;We zijn blij dat we zicht hebben op dit pand dat ook zeker de mogelijkheden biedt om onze plannen te verwezenlijkenâ&#x20AC;&#x2122;, laat Peter Ravensbergen weten. De Nieuwe Abdij is een zelfstandige woonvorm, waar mensen vanuit hun christelijk geloof samen leven, vieren, dienen en delen. De gezinnen die De Nieuwe Abdij gaan vormen willen een leefomgeving creĂŤren waar mensen die een moeilijke fase in hun leven doormaken even op adem kunnen komen: de functie van de oude abdij maar dan in een modern eigentijds jasje.

Daarin is het christelijk geloof, de relatie met God, de motivatiebron om dit te doen. Nadat halverwege 2011 bleek dat de Bethelkerk geen optie was voor deze plannen, ging de stichting op zoek naar een andere locatie. Verschillende nieuwbouwplannen werden bekeken, maar dit leidde tot niets. â&#x20AC;&#x2DC;Vlak voor de zomervakantie kwamen we erachter dat het nieuwe deel van het oude gemeentehuis in Rijnsburg te koop staat. Op de plek waar vroeger de oude Abdij van Rijnsburg heeft gestaan. Er zou een gezondheidscentrum in komen, maar dat was nog niet rondâ&#x20AC;&#x2122;, vertelt Peter. â&#x20AC;&#x2DC;Kennelijk heeft die partij zich teruggetrokken

als kandidaat koper, want we werden door de gemeente benaderd of we nog interesse hadden. Inmiddels hebben we een architect laten tekenen of ons plan erin past. En dat doet het. De huidige kantoor panden moeten bewoonbaar gemaakt worden voor vier gezinnen, twee appartementen voor singles, acht meewoonplaatsen, een centrale keuken en een stilteruimte. Tevens is de gemeente bereid met De Nieuwe Abdij te overleggen hoe de groenstrook aan de zuidzijde van het pand in gezamenlijkheid wordt vernieuwd en beheerd voor multifunctio neel gebruikâ&#x20AC;&#x2122;, vult Anne aan. (Vervolg op pagina 3).

Per jaar worden 6000 meldingen verwerkt. De meeste telefonische meldingen gaan over bestrating (omgereden palen, ongelijke bestrating, wortelopdruk, verzakking, ongelijke fietspaden) en groen (snoeien van takken, onderhouden van plantsoenen).

Overzicht soorten meldingen Groen/ water (onderhoud plantsoenen, snoeien van bomen/ takken/ struiken, drijfvuil, etc). Afval (volle of kapotte containers/ afvalbakken, milieupas vermist, hondenpoep, zwerfvuil, etc). Wegen/ straten (ongelijk wegdek, wortelopdruk, verzakking/ gat, belijning wegdek, etc). Rioolwater (put/ kolk verstopt, deksel los, huisaansluiting verstopt, stankoverlast, etc). Verlichting (verlichting brandt niet/ knippert, mast aangereden, etc). Straatmeubilair (prullenbak/ depodog, hekwerk kapot, verkeersbord beschadigd/ kapot, bushalte beschadigd, etc). Overlast (meeuwen, hondenpoep, parkeeroverlast, wrakken, papier, etc). Plaagdieren (ratten, faraomieren, kakkerlakken, etc). Handhaving (hondenverontreiniging, gevaarlijke honden, loslopende honden, graffiti, wrakken, afvaldumping, etc).

EfficiĂŤnter werken

â&#x20AC;&#x2DC;We kijken uit naar alle ontmoetingenâ&#x20AC;&#x2122;

Warm welkom voor predikantenechtpaar Zowel in de Hervormde als Gereformeerde Kerk stonden afgelopen zondag de kerkdiensten in het teken van de komst van het predikantenechtpaar Tiggelman/ Haasnoot. Tijdens de ochtenddienst werd in de hervormde Grote of Laurentiuskerk ds. Jeroen Tiggelman (36) bevestigd als kerkelijk medewerker. Zijn vrouw Arenda Haasnoot (38) deed â&#x20AC;&#x2DC;s middags haar intrede in de gereformeerde ImmanuĂŤlkerk. Twee jonge mensen, een predikantenechtpaar, werkzaam voor twee verschillende kerken. Nog niet zo heel lang geleden ondenkbaar, maar in het kader van het Samen op Weg proces en het toekomstig samengaan van de twee gemeenten in de Protestantse Gemeente Rijnsburg nu dan toch een feit. Sinds half december wonen Arenda en Jeroen, samen met hun vijf kinderen, waaronder twee tweelingen, de jongste nog geen jaar oud, in de voormalige pastorie van ds. Taco

Voorlichtingsavond voor ouders: maandag 16 januari van 19.30 tot 21.30 uur

Open dag voor leerlingen en ouders: zaterdag 21 januari van 10.00 tot 13.00 uur

www.rlo.nl Apollolaan 1, Oegstgeest

Daar kom je verder mee

De melding buitenruimte draagt bij aan een betere dienstverlening en kostenbesparing. Meldingen kunnen sneller worden doorgegeven en komen ook door het automatische systeem sneller bij de juiste persoon terecht. Daarbij hoeven inwoners geen rekening meer te houden met de openingstijden van de gemeente. Meldingen kunnen 24 uur per dag worden doorgegeven.

Stillevenviering in Petrakerk

Koster in de Hofstraat. Ds. Arenda Haasnoot werd in1973 geboren in Katwijk en groeide daar ook op. Haar man ds. Jeroen Tiggelman werd in 1975 geboren in â&#x20AC;&#x2DC;s Hertogenbosch. Hij groeide op in Den Haag en later verhuisde hij naar Leidschendam. Rijnsburg en de directe omgeving is dus niet onbekend voor het echtpaar dat elkaar leerde kennen op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Arenda is sinds 2002 predikante, eerst samen met haar man Jeroen in de gemeente â&#x20AC;&#x2DC;s Gravenmoer, later werd zij predikant in Geldermalsen. Hij in Leerdam. Nu gaan ze weer gezamenlijk aan het werk in twee kerkelijke gemeenten, maar wel in hetzelfde dorp.

Voor de derde keer zal er zondag 15 januari een stillevenviering plaatsvinden in de Petrakerk. Deze dienst begint om 17.00 uur en staat onder leiding van ds. A. Haasnoot. Koster Hans van Egmond zal de kerkdeuren weer openzetten om een nieuwe vorm van â&#x20AC;&#x2DC;gemeente zijnâ&#x20AC;&#x2122; met elkaar te vieren. In deze dienst zal er geen preek zijn, maar ruimte voor bezinning en stilte, afgewisseld door gebeden, mooie liederen, die prachtig worden ondersteund door Tehillah. Ook is er ruimte voor symboliek. In de viering zullen we o.a. gebruik maken van taizĂŠ-liederen. TaizĂŠ is een internationale oecumenische gemeenschap in Frankrijk gesticht door frère Roger. De gemeenschap telt bijna dertig nationaliteiten. De liederen zijn korte liederen die meerdere malen achter elkaar worden gezonden zodat het lied de dag door als een gebed mag dienen als meditatief, stil verlangen naar God. De viering mag op een ingetogen manier een ontmoeting met God en elkaar zijn. Inspiratie en spiritualiteit om na de viering het leven weer tegemoet te gaan.

Organiseren Hoe hebben jullie je entree in Rijnsburg ervaren? Arenda: â&#x20AC;&#x2DC;In een woord geweldig. Op 21 januari zal er â&#x20AC;&#x2DC;Warm Welkomâ&#x20AC;&#x2122; voor ons worden georganiseerd, maar het welkom is tot nu toe al zeer warm geweest. We kijken terug op twee prachtige diensten waarin we verbonden zijn aan beide gemeenten. We hebben ontzettend veel mensen gezien en de hand geschud. Ook de inzet rondom de pastorie is bijzonder. Veel mensen hebben tijd vrijgemaakt om schoon te maken en te klussen. Kortom: we voelen ons zeer welkom. Met oud en nieuw hadden we gedacht dat Rijnsburgers minder uitpakken (met hun vuurwerk) dan Katwijkers, maar daar zijn we op teruggekomenâ&#x20AC;&#x2122;. Jullie gaan nu aan het werk, is alles inmiddels uitgepakt en het huis helemaal op orde? Jeroen: â&#x20AC;&#x2DC;We hebben hard gewerkt om de boel zoveel mogelijk op orde te hebben. â&#x20AC;&#x2DC;Allesâ&#x20AC;&#x2122; is een te groot woord, maar het meeste is gedaan. De studeerkamer is werkklaar. Alle verhuisdozen zijn uitgepakt en de inhoud heeft een plaatsgevonden. Alleen zijn er nog allerlei restklussen, zoals schilderijen en plankjes ophangenâ&#x20AC;&#x2122;.

Jeroen Tiggelman en Arenda Haasnoot hopen snel hun draai in Rijnsburg te vinden. (Foto: pr). Werken als predikantenechtpaar met vijf opgroeiende kinderen, vraagt dat niet heel veel organisatietalent? Arenda: â&#x20AC;&#x2DC;We weten van aanpakken en hebben geleerd onze tijd zo effectief mogelijk in te delen. Het werk in de gemeente doen we met ontzettend veel plezier en dat geeft, geloof me, de nodige energie. Energie die we weer kunnen gebruiken in het inderdaad drukke huishouden, waarin we overigens beiden de nodige taken vervullen.â&#x20AC;&#x2122;

Aan het werk In beide kerkelijke gemeenten gaat het echtpaar vanaf deze week aan

de slag. Jeroen: â&#x20AC;&#x2DC;Ik heb meerdere doelgroepen in mijn pakket, zowel pastorale, missionaire en jeugdtaken. Arenda zal in eerste instantie de taken van ds. Taco Koster oppakken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk de gaven en talenten van predikanten worden ingezet. In de toekomst zal daar naar gekeken worden. Overigens ben ik van plan om naast mijn kerkelijk werk ook de handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij Rijnsburgse Boys. Onze twee oudste zonen Timo en Jesse (9) zullen daar binnenkort het veld betreden en hulp kan iedere club wel gebruikenâ&#x20AC;&#x2122;.

Landelijk lopen de kerken leeg en worden ze gesloten. Ook in Rijnsburg loopt het kerkbezoek snel terug. Arenda: â&#x20AC;&#x2DC;Wij kunnen zelf geen tij keren. We zijn daarin afhankelijk van Gods Geest en de (wel)willendheid van mensen om open te staan voor het evangelie. Uiteraard proberen we onze gaven en talenten op alle mogelijke fronten in te zetten. We werken graag mee aan de insteek die de kerken in Rijnsburg nemen om zich zowel naar buiten als naar binnen te richten. We juichen het toe dat er verschillende Alphacursussen gegeven worden waarin je de basisinhoud van

het christelijke geloof kunt leren kennen. Ook de boeketdiensten zijn een beproefde manier om de drempel van de kerk te verlagen voor mensen die niet meer komen of niet bekend zijn met het geloofâ&#x20AC;&#x2122;. 2012 is nog maar net begonnen. Waar kijken jullie naar uit? Jeroenâ&#x20AC;&#x2122;: â&#x20AC;&#x2DC;We kijken uit naar alle ontmoetingen. We hopen snel ingeburgerd te zijn, niet door een cursus te volgen, maar door met plezier aan de slag te gaan. Naast de werkzaamheden hopen we als gezin snel onze draai te vinden, ons thuis te voelen in het dorp en onze weg te vindenâ&#x20AC;&#x2122;.


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Keurslagerij De Mooy Vrijdagavond

Maatwerk inloopkast

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 12 T/M 19 JANUARI 2012

Import - Export - Fruit and Vegetables

SPECIAL:

Pittig preipakketje

Wij zoeken per direct

EEN CHAUFFEUR Gebr. de Mooij is een bekende naam in Amsterdam. Wij zijn importeur en exporteur van groenten en fruit en hebben een cash-and-carry op het Food Center in Amsterdam. Dagelijks weten vele klanten onze vestiging op het Food Center te vinden. Om die klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, zoeken wij versterking van een chauffeur voor het ophalen en wegbrengen van onze producten. Klantvriendelijk als je bent, sta je altijd klaar om klanten te helpen. Met veel gevoel voor nauwkeurigheid en efficiency zorg je ervoor dat orders op tijd worden weggebracht. En je hebt er geen moeite mee om zelfstandig aan de slag te gaan. Het accent in de werktijden ligt op de vroege ochtend. Als je tussen de 18 en 30 jaar oud, bekend met de AGF-sector en in bezit van groot rijbewijs bent, willen we graag verder praten. Wat je van ons mag verwachten? Een prima baan in een bedrijf dat inzet op waarde weet te schatten. En als je ambitieus bent, kun je bij Gebr. de Mooij Amsterdam verder komen.

Inloopkasten worden geleverd in maar liefst 36 kleuren en naar wens in iedere maat gemaakt.

Al bijna 50 jaar hĂŠt adres voor al uw hout op maat gezaagd ĂŠn bezorgd.

Stuur een kort briefje of mail naar: Gebr. de Mooij Amsterdam B.V., t.a.v. Roel de Mooij, Food Center Amsterdam W-2, Jan van Galenstraat 4, 1051 KM Amsterdam E-mail: roel@mooijamsterdam.nl

Schroom niet en kom eens kijken in onze zeer uitgebreide showroom aan de Burgersdijkstraat 10 te Katwijk aan zee

HOUT

koopavond r! tot 19.00 uu

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

In ĂŠĂŠn oogopslag een overzicht van uw gehele garderobe

175

per 100 gramÂ

Malse sucadelappen 500 gram

SOEP VAN DE WEEK:

Uiensoep

3

25

BROODJE VAN DE WEEK:

VERS VAN HET MES:

595

VLEESWARENDUO UIT DE WORSTMAKERIJ:

en snijworst 2 x 100 gram Samen MAANDAG: SPEKLAPPENDAG

DINSDAG: VERSE WORSTDAG

Speklappen

4

500 gram

255

25

+ GRATIS

95 5

Samen

SALADEDUO UIT EIGEN KEUKEN:

Verse worst 500 gram

(2 x 150 gram)

3

95

Dubbelzegeldag

Samen

3

2

Boeuf Bourgignon met aardappelpuree 95 per portie

95

4

VLEESWARENSPECIAL:

Cordon bleu gebraad 100 gram

Rundvleessalade en frisse salade

kruiden

per stuk

MAALTIJDTIP VAN DE WEEK:

KEURKOOPJE T/M 14 JANUARI:

4 saucijzen en 4 keurgehaktGebraden gehakt ballen per liter

Broodje geitenkaashoning en rauwe ham 50

175

WOENSDAG: GEHAKTDAG Rundergehakt

DONDERDAG: BIEFSTUKDAG

500 gram

3 stuks

Holl.biefstuk

3 325 75

595 695

Halfom gehakt

Kogelbiefstuk

500 gram

3 stuks

+ GRATIS kruiden Dubbelzegeldag

je proeft het!

MEER AANBIEDINGEN KUNT U VINDEN BIJ ONS IN DE WINKEL â&#x20AC;?IN DE HOFTUINâ&#x20AC;?

Al ruim 100 jaar verstand van lekker vlees

Burgersdijkstraat 10 - 2225 KatwijkAV aanKatwijk Zee - Telefoon 46 05 - www.meijvogelhout.nl Burgersdijkstraat 10 AV - 2225 aan(071) Zee 407 - Telefoon (071) 407 46 05

Dealer van

deuren,

en

Wij leveren een professionele dienstverlening op het gebied van:

kasten!

W

ARMTE ACHT

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. WWW.ONDERDEBOOMPJES.NL Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

Â&#x2026;#PFLIPVEJOHFO Â&#x2026;'JTDBMFFOCFESJKGTBEWJTFSJOH Â&#x2026;-PPOBENJOJTUSBUJFT Â&#x2026;'JOBODJFSJOHTBBOWSBHFO Â&#x2026;#FMBTUJOHBBOHJGUFO Â&#x2026;#FHFMFJEJOHTUBSUFOEFPOEFSOFNFST

W.F. Blankert Rijnsburg

Erkend Gas Water en CV Installateur AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

Ons kantoor is gevestigd op Ankerplaats 142, 2224 TZ Katwijk, telefoon 071-4012916, of per email info@adm-onderwater.nl

www.adm-onderwater.nl

Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

AFVALLEN WAS NOG NOOIT ZO MAKKELIJK

K&O Katwijk Postbus 234 2220 AE Katwijk

U KOMT TOCH OOK?

DUS BEGIN NU! K&O-gebouw Sluisweg 16 Katwijk Tel. 071-4016400 www.kenokatwijk.nl

MET DIPLAN PLUS IN 10 WEKEN AFVALLEN MET SUCCES! MEER INFO? BEL 071 - 402 09 65

NU

10%

BINNENKORT START K&O MET DE VOLGENDE CURSUSSEN!

geopend: elke werkdag van 10.00-12.00 uur

EDUCATIEVE CURSUSSEN: Fotograferen di. 17-01-2012 Fotograferen wo 25-01-2012 Fotograferen do.08-03-2012 Interieur styling di. 06-03-2012 Spaans vakantie cursus ma 16-01-2012 Ital. Vakantie cursus wo 18-01-2012 Massage wo. 08-02-2012 Biografie schrijven vervolg ma 23-01-2012 Biografie schrijven vr.27-01-2012 Vitaliteits yoga vrouwen di 31-01-2012 Huidverzorging/makeup di 07-02-2012 Maak je eigen website do 01-03-2012 Vegetarisch koken do 01-03-2012 Tuinieren ma 05-03-2012 Vakantiefotoâ&#x20AC;&#x2122;s maken di 27-03-2012 Psychologie basiscursus di 17-04-2012 Mindfulness yoga do 26-01-2012 Duits conversatie vervolg do 26-01-2012 Duits conversatie beg. do 26-01-2012

CREATIEF Portret tekenen Kies je kleur Speksteen Tekenen/Schilderen

KLASSIEKE CONCERTEN Trio Ponte Joop Visser/Jessica Anna Enquist/Ivo Janssen Stephane de May

za 14-01-2012 za 11-02-2012 za 17-03-2012 za 28-04-2012

WORKSHOPS Bereiden van groenten Snelle gerechten Bonbons maken Pasen Psychologie 2 Koken met kruiden Reanimatie Lachyoga Psychologie 3 Opfriscursus verkeer Opfriscursus verkeer

FOLK CONCERTEN Vicky Swan & Jonny Dyer Nick Keir & Stephen Quigg Lazy Tater

za 04-02-2012 za 10-03-2012 za 21-04-2012

wo 18-01-2012 wo 29-02-2012 di 13-03-2012 di 13-03-2012 wo 11-01-2012 di. 06-03-2012 di 27-03-2012 di 15-05-2012 ma 05-03-2012 ma 26-03-2012

ma 27-02-2012 wo 25-01-2012 wo 18-01-20112 ma 23-01-2012

Er zijn nog enkele plaatsen vrij op de Yoga cursussen woe/vrij ochtend Katwijk en do.avond Rijnsburg JEUGDTHEATER Sneeuwwit vogeltje De maan is heel ver weg Tobyâ&#x20AC;&#x2122;s Alfabed

wo 15-02-2012 wo 07-03-2012 wo 04-04-2012

KORTING

Inschrijven is mogelijk bij het kantoor van K&O, Sluisweg 16 te Katwijk. Openingstijden maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur. Voor verdere inlichtingen kan men bellen naar 071-40 16 400. U KUNT OOK DIRECT ONLINE INSCHRIJVEN OP ONZE WEBSITE:

DE MAESSLOOT 17 | 2231 PX RIJNSBURG | T. 071 402 09 65 | WWW.MULTISPORTBV.NL | FACEBOOK.COM/MULTISPORTBV

www.kenokatwijk.nl


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Wienen sluit nieuwe bezuinigingen niet uit

De Nieuwe Abdij mogelijk op historische plek VERVOLG VAN VOORPAGINA Met de ondertekening van de intentieverklaring heeft Stichting De Nieuwe Abdij tot 1 maart de gelegenheid om de financiële haalbaarheid van de aankoop en de noodzakelijke verbouwing voor de huisvestingsplannen te onderzoeken. ‘Misschien kunnen we als Nieuwe Abdij iets betekenen voor het gemeenschapshuis ‘Ons Huis’ . Wij staan overal open voor’, aldus Anne Post. Inmiddels heeft een architect de plannen ingetekend en is de stichting in gesprek met private en an-

dere investeerders. Peter: ‘We doen een oproep aan mensen om mee te doen. Zonder de steun van derden komt de Abdij er niet. We zoeken investeerders, maar ook donateurs. Doe mee en realiseer De Nieuwe Abdij in Rijnsburg. Zo hebben wij voor 1 maart 350 donateurs nodig die € 10,- per maand geven om onze exploitatie rond te krijgen. Op onze website kunt u de intentieverklaring voor Vriend van de Abdij in vullen: www.denieuweabdij. nl. Als stichting zien we het voormalige gemeentehuis van Rijnsburg zo in het centrum helemaal zitten. We hopen en bidden dan ook dat deze optie realiteit mag worden’.

Het is niet uitgesloten, dat Katwijk opnieuw gaat bezuinigingen of zelfs belastingen gaat verhogen. ’Als college bereiden we ons daar op voor, al hopen we dat het niet nodig is’, zegt burgemeester Jos Wienen op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van afgelopen maandag.

FloraHolland heeft zich in 2011 verder ontwikkeld als virtuele marktplaats en blijft investeren in die klok als krachtig afzetinstrument. (Foto: pr).

FloraHolland sluit 2011 af met kleine plus Nieuwbouwvleugel voormalige gemeentehuis Rijnsburg wordt mogelijk onderkomen Stichting De Nieuwe Abdij. (Foto: CvdS).

Dierenmeldpunt Vermiste dieren:

Gevonden dieren:

23 november: Poes, zwart, voor witte voetjes, kleine bles op borst, buik, snorharen en één wenkbrauw. Brouwerstraat, Rijnsburg. 31 december: Poes, zwart met witte bef, kan schuw zijn. Kleipettenlaan, Rijnsburg.

15 november: Poesje, grijs gestreept, rood bandje om. Waterbospark, Rijnsburg. 30 december: Kat, zwart met witte bef, voetjes en staartpunt. Kloosterschuurlaan, Rijnsburg. Voor informatie kunt u bellen naar 071-5665500, of kijk op de website: www.dierenmeldpunt.com.

Gerrit Heemskerk met pensioen

De Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling FloraHolland sloot het jaar 2011 af met een omzet van 4,16 miljard euro. Dit is een kleine plus van 0,7% ten opzichte van het omzetrecord van 2010. Door de mogelijkheid voor aanvoerders van FloraHolland om in 2011 ook afzet te realiseren via de joint venture Veiling Rhein-Maas in Herongen (D), waarvan de omzet niet in de FloraHolland-totalen wordt geconsolideerd, is er zelfs sprake van een groei van circa 3%. Een positief resultaat in een bijzonder jaar waarin de bloemenveiling samen met haar leden, klanten en medewerkers haar honderdjarig bestaan vierde.

Europese consument Het stabiele beeld dat de omzet van FloraHolland laat zien, sluit niet aan bij het gemiddelde rendement van de kwekers. De gemiddelde prijsvorming laat namelijk een daling zien bij een stijgend volume. Dit beeld gaat in elk geval op voor de grootste productgroep (snijbloemen) die uiteindelijk met 2,35 miljard euro uitkomt op een omzetstijging van 1%. Bij de kamerplanten is het beeld omgekeerd. Een stijgende prijs bij minder volume wat resulteert in een omzetstijging van 1,5% naar 1,47 miljard euro. Ook

bij de groep tuinplanten daalt het volume en stijgt de prijs wat resulteert in een omzet van 0,34 miljard, een daling van 4,7%. Het aandeel verkopen via bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect is ook in 2011 gegroeid van 1,64 tot 1,77 miljard euro, een stijging van 8%. Dat de Europese consument sierteeltproducten blijft kopen, blijkt uit de volumestijging in 2011van 2,5%.

Investeren Met het groeiende gebruik van Kopen Op Afstand (KOA) en de uitbreiding van beeldveilen op de marktplaatsen van FloraHolland, wordt de veiling in toenemende mate een virtuele marktplaats. Van de bloemenverkoop gaat inmiddels 60% via KOA. De exportveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg vormen voor de handel meer en meer één marktplaats. Dankzij de toename van digitaal beschikbare aanbodsinformatie van kwekers, maken steeds meer exporteurs, groothandelaren en eindklanten goed gebruik van de handelsplatforms FloraHolland e-Trade (voor snijbloemen) en PlantConnect.nl (voor planten). De virtualisering leidt tot marktverbreding en geeft kwekers die bij FloraHolland aanvoeren de gelegenheid zich verderop in de keten te positioneren. FloraHolland zet de versnelling door bij zowel klokverkoop als de korte,

middel- en lange termijn handel via de digitale handelsplatforms. “De sector ontdekt meer en meer de mogelijkheden van virtualisering, en dat is belangrijk”, zegt algemeen directeur Timo Huges. “FloraHolland blijft daarom investeren om de veilingklok als krachtig afzetinstrument zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten”.

Afzetversterking Afgelopen jaar kondigde FloraHolland de doelgerichte klant- en marktgerichte aanpak aan voor een sterk Nederlands afzetsysteem. Dit jaar start FloraHolland daarom met een gewijzigde organisatiestructuur. Dit houdt een centrale aansturing in op basis van marktsegmenten en de vestigingsstructuur wordt losgelaten. Dit sluit beter aan bij de markt. Een markt waar in toenemende mate sprake is van internationale productie en afzet. Om op dat internationale niveau de draaischijf te blijven, gaat de bloemenveiling ook over de grenzen meer haar unieke kwaliteiten inzetten, waaronder het krachtige logistieke systeem. Maar ook de omzet op de binnenlandse markt, die zo’n 17% van de omzet van de veiling voor haar rekening neemt, gaat FloraHolland dit jaar een impuls geven. FloraHolland investeert in 2012 in totaal 75 miljoen euro dat overeenkomt met het bedrag van vorig jaar.

Grote brand botenopslag jachthaven

Werk in uitvoering Vervangen lichtmasten en armaturen in De Hoek In alle straten en hofjes van de wijk De Hoek worden lichtmasten en de bijbehorende armaturen vervangen. Er kan tijdens de werkzaamheden lichte verkeershinder ontstaan. Afronding: januari/februari 2012.

Dinsdagnacht, omstreeks 2:15 werd er een brand gemeld in de jachthaven van Rijnsburg. Er stond een loods in brand, met asbest dakplaten, en werd als middelbrand gealarmeerd. De brand was zeer snel onder controle en al snel kon men beginnen met het nablussen. De extra opgeroepen tankautospuit en dompelpomp konden terug keren. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. (Foto: Chr. Onderwater/112 Bollenstreek).

Inzamelingsactie lokale radio en Kids Say No

RTV Katwijk twaalf uur in teken kindermishandeling en -misbruik RTV Katwijk verzorgt zaterdag 14 januari van 10.00 tot 22.00 uur in samenwerking met Stichting Kids Say No een marathonuitzending met als thema kindermishandeling en kindermisbruik. Tijdens de uitzending komen voormalige slachtoffers aan het woord om te vertellen over hun ervaringen. Zij doen dit om aandacht te vragen voor de signalen die wijzen op kindermisbruik en -mishandeling. Deze signalen worden nog te weinig en te laat herkend. Enkele van de gasten kregen landelijke bekendheid door hun verhaal naar buiten

te brengen. Naast ervaringsdeskundigen komen ook medewerkers van de (zeden)politie en de gezondheidszorg aan het woord. Zij vertellen vooral hoe er vroegtijdig gesignaleerd kan worden, waar hulp te vinden is en wat te doen bij verdenking van kindermishandeling en - misbruik. Tijdens de uitzending zamelt de organisatie geld in dat geheel ten goede zal komen aan kinderen die slachtoffer werden van kindermisbruik. Dit gebeurt met behulp van een veiling met bijzondere voorwerpen via de website van Stichting Kids Say No: www.stichting-kidssay-no.nl. Zo kunnen bedrijven en

Tijdens de tentoonstelling Ko-Plu-Ko kunnen kinderen hun huisdier laten keuren. (Foto: pr).

Jaarlijkse kleindierenshow Ko-Plu-Ko Bij Tuincentrum De Uiver in Katwijk aan den Rijn is komend weekend weer de jaarlijkse tentoonstelling van de kleindierensport Ko-Plu-Ko te bewonderen. De leden van deze verenging hebben ook dit jaar zo’n 280 dieren in de expositiekooien. Gezien het dalend actief fokkend ledenbestand is dit geen geringe presentatie. Ook dit jaar zijn er dieren van diverse pluimage, zoals hoenders en dwerghoenders, konijnen, cavia’s, sierduiven en oorspronkelijke duiven. De lachduif heb je in 21 kleurenslagen, zoals wildkleur en grijs. Ko-Plu-Ko nodigt iedereen graag uit om deze dierenshow eens te komen bezoeken. Wie dan tussen de kooien wandelt, moet zich eens voorstellen dat al die konijnen, cavia’s, kippen en duiven, en oorspronkelijke duiven in hun diversiteiten, kleurenpracht afstammen van wilde voorouders die ook nu nog in de natuur aanwezig zijn. Er zijn honderden jaren voor nodig geweest, om al die creaties te ontwikkelen en te behouden. Het is bijna niet voor te stellen dat bijvoorbeeld het dwergkonijn met zijn donkere kleur afstamt van het wilde konijn, zoals we dat nu nog in de duinen en bossen tegenkomen. Of wat denkt u van het rex konijn. Deze is er in diverse kleuren en structuur, zoals zwart-blauw en

Misschien heeft u ‘hem’ al gemist bij de plaatselijke supermarkt in de Hoftuin? Maar sinds een aantal weken is Gerrit Heemskerk met pensioen. Na een drukke werkdag voor de kerstdagen is ‘Gerrit van Piet van Bieze’ opgehaald door zijn familie en op spectaculaire wijze het filiaal uitgereden in een winkelwagen. Hierbij kwam een eind aan de lange loopbaan van deze trouwe medewerker. Gerrit was in de tijd dat hij bij Albert Heijn werkte vaak te vinden bij de zuivelafdeling. Dit was zogezegd ‘zijn’ afdeling. Zijn collega’s zullen Gerrit zeker gaan missen. Niet alleen voor zijn inzet, maar ook de grappen die hij vaak vertelde tijdens de koffiepauzes waarbij hij menigeen kon laten blozen….Er kan een boekwerk geschreven worden over de dingen die de collega’s met Gerrit hebben meegemaakt. De medewerkers van Albert Heijn wensen Gerrit samen met zijn vrouw Joke nog hele fijne jaren toe. (Foto: pr).

Bouwrijp maken Westerhaghe fase 3 en 4 In het braakliggende gebied van De Poel, Spinozalaan en De Waal starten de voorbereidingen voor de bouw van de laatste twee fases van Plan Westerhaghe. De werkzaamheden bestaan uit de aanleg van bouwwegen, riolering en het op hoogte brengen van de bouwkavels. In deze periode zal er enige overlast ontstaan als de aangelegde riolering wordt aangesloten op de bestaande riolering. Het bouwrijp maken is eind eerste kwartaal van 2012 gereed. Met de bouw van 140 woningen wordt naar verwachting in september 2012 gestart.

De overheid heeft al een extra bezuinigingsronde aangekondigd en datzelfde kan ook Katwijk gebeuren. Dat komt door de ’financiële crisis en de economische weerslag daarvan’, aldus Wienen. Hoewel hij een slag om de arm houdt en hoopt dat het niet nodig is, vraagt de burgemeester ’bij voorbaat om begrip’. ’Het is niet vreemd dat, als er bezuinigd wordt, er vaak wat boos gekeken wordt naar de verantwoordelijke bestuurders. Maar dat je uitgaven en inkomsten in evenwicht houdt, is nadrukkelijk juist in het belang van de samenleving. Wat er gebeurt als een overheid het nalaat, hebben we afgelopen jaar in Griekenland

particulieren bieden op een gesigneerd voetbalshirt van voetballer Dirk Kuijt, vier zeefdrukken van Herman Brood, een gesigneerd shirt van Peter Aerts een Nederlandse kickbokser die drie keer het befaamde K-1 Word Grand Prixtoernooi in Japan won en een schilderij van Willeke Meijer. Daarnaast kunnen mensen meedoen aan de inzameling door tijdens de uitzending geld te geven voor het draaien van muzieknummers. De Stichting Kids Say No, een organisatie van vrijwilligers, vervult wensen van mishandelde en misbruikte kinderen. Met behulp van de marathonuitzending wil de

stichting aandacht geven aan het thema. Daarnaast hoopt Kids Say No met het geld dat ingezameld wordt individuele wensen van kinderen te vervullen en hen samen met hun ouders een verzorgd weekend aan te bieden in een pretpark. De marathonuitzending is te beluisteren via de website van RTV Katwijk www.rtvkatwijk.nl, via de kabel onder de frequentie: 88.1 Mhz en op het tv kanaal 41. Via een hand- of autoradio is de RTV Katwijk te vinden op frequentie: 106.8 FM. Een bezoek tijdens de uitzending aan de studio in de Rahusentraat 2a (tel. 4013551), 2225 TW in Katwijk is ook mogelijk.

kunnen zien’, houdt hij zijn toehoorders op de nieuwjaarsreceptie voor. ’Uiteindelijk betaalt juist dan de burger het gelag.’ De burgemeester is tevreden over de ombuigingsoperatie van afgelopen jaar. ’Hoewel dat hier en daar flink pijn doet, moet ik zeggen dat we in Katwijk er in geslaagd zijn om zonder al te grote problemen de uitgaven in te perken.’ Hij wijst erop, dat er het afgelopen jaar nadrukkelijk is gelet op de positie van burgers met de laagste inkomens. Niet door zoveel mogelijk geld beschikbaar te stellen, maar om te kijken hoe die mensen weer op eigen benen kunnen staan. ’Alle inspanningen zijn er op gericht op het weer terugbrengen van mensen in de samenleving en in het werkproces. Wie echt niet kan, die verdient dan ook steun.’ En dat laatste niet alleen met een uitkering, maar ook met mensen die naar hen omzien. Wienen doet daarom de oproep aan de samenleving om naar elkaar te blijven omzien. Ook als het economisch gezien niet goed gaat.

net zo zacht als vloerbedekking. Zo zijn er ook nog vele hoenders in kleuren en soorten. De leden van Ko-Plu-Ko zijn druk mee bezig, om al dat moois in stand te houden, en te bewaren voor de volgende generatie. Bepaalde rassen zijn al zo oud dat er sprake is van dieren met cultuurhistorische waarde. Dit jaar ook weer de traditionele huisdierenkeuring voor de kinderen en een rad van avontuur met mooie prijzen. De tentoonstelling is voor publiek geopend op donderdag 12 januari van 20.00 tot 21.00 uur (opening), vrijdag 3 januari van 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag 14 januari van 9.00 tot 17.00 uur.

Bingo buurtvereniging Irissenstraat De eerstvolgende bingo van buurtvereniging Irissenstraat is op dinsdag 17 januari en wordt gehouden in Go*Go Rijnsburg. Het bestuur van de buurtvereniging hoopt hier in samenwerking met de vrijwilligers van Go*Go weer een gezellige avond van te maken en heten u dan ook van harte welkom. De aanvang is om 20.00 uur en de zaal gaat voor deze gelegenheid al om 19.30 uur open.

Na 2025 zet bevolkingsdaling in

In Katwijk 2031 bijna evenveel 65-plussers als 18-minners In het Katwijk van 2031 wonen 67.568 inwoners. Het voormalige vliegkamp - Nieuw Valkenburg is nog steeds niet bebouwd. Het aantal 65-plussers is de laatste decennia flink toegenomen en telt nu 20,5% van de Katwijkse bevolking. Dat zijn er bijna net zoveel als 18-minners, waarvan er 14.860 in Katwijk wonen, 22 procent. Dat aantal jongeren is juist gedaald sinds 2011. De rest van de inwoners (57,52%) bestaat uit 18-64-jarigen. Van een bevolkingsgroei is sinds 2025 al geen sprake meer. Het aantal inwoners slinkt juist. Dat is te lezen in de nota ‘Bevolkingsprognose 20112031’, die de gemeente heeft laten opstellen door een gespecialiseerd bureau.

De bevolking gaat in ieder geval het komende decennium nog toenemen. Dat was de afgelopen tien jaar ook al zo, met gemiddeld 230 mensen. Dat is vooral te danken aan het hoge geboortecijfer in Katwijk, maar ook aan het ‘buitenlands migratieoverschot’, meldt de gemeentelijke nota. De bevolkingsprognose is gebaseerd op het feit dat het voormalige vliegkamp niet wordt bebouwd. Is dat wel het geval, dan komen er nog eens 10 duizend inwoners bij, in totaal zo’n 78.000 inwoners, en zet de bevolkingsdaling zich pas in 2020 in. Komend decennium (tot 2024) is er in ieder geval nog sprake van groei, met ongeveer 10,3%. In diezelfde periode neemt de woningvoorraad met 15,5 procent toe, maar de woningbezetting neemt af van gemid-

deld 2,57 naar 2,43. Als de beoogde woningbouw op Nieuw Valkenburg wordt meegeteld - dat zijn 4.600 woningen, waarvan ruim de helft eengezinswoningen - dan daalt de woningbezetting naar 2,40. De vergrijzing slaat het hardst toe in de huidige bestaande woonkernen Hoornes-Rijnsoever, Katwijk aan Zee en aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg, blijkt uit het rapport. Daar komen namelijk nauwelijks meer woningen bij. Daar daalt het aandeel jongeren ook het meest. In de jonge wijken, zoals KatwijkNoord, Duinvallei, Duyfrak en Rijnsburg-Zuid (Flora, Kleipetten en Frederiksoord-Zuid) wonen de meeste jongeren en gezinnen. De Bevolkingsprognose wordt door de gemeente gebruikt voor toekomstige leerlingaantallen en actualisatie van de Woonvisie Katwijk.


0 6 , 4 Fitness â&#x201A;Ź per week!

Incl. gratis water tijdens het sporten!

Sporten wanneer het jou uitkomt

Weer nieuwe en extra apparatuur

7 dagen per week geopend

Ruim 100 spinning lessen & 200 buikspierkwartiertjes per maand! www.sportandgo.nl

De Scheysloot 59 | 2201 GN Noordwijk Bedrijven terrein Klei-Oost 071-403 22 11 | www.sportandgo.nl

WEGENS SUCCES VERLENGD BIJ BEMMEL

KROON

Ontvoerd, verkocht, misbruikt... en bevrijd!

FILIAAL DEN HAAG

KOOPZONDAG 15 JANUARI 1 0.00 - 17.00 UUR

KEUKENWAARDECHEQUE

+

twa alfh ond erd vijf tig euro

NEEM BIJ AANKOOP VAN EEN NIEUWE KEUKEN DEZE WAARDECHEQUE MEE EN U ONTVANGT 1.250,- EXTRA KORTING*

KOOP NU NOG VOOR DE PRIJS VAN 2011 !

CRUQUIUS

Cruquiusplein 50 Cruquiusplaza tel. 023-5483060 VRIJDAG KOOPAVOND

DEN HAAG

Neckar 24 Industrieterrein Forepark tel. 070-3206065 DONDERDAG KOOPAVOND

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

Noordwijk hout Noordwijker

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

GIRO: 3567

Katwijk Leiderdorp

Sassenheim Valkenburg Voorhout Waardeiland

De Zilk

}

www.peoplestrust.nl Steun Peopleâ&#x20AC;&#x2122;s Trust in de strijd tegen kinderprostitutie in India.

Hoge Rijndijk 309b Rijneke Boulevard tel. 071-5812020 DONDERDAG KOOPAVOND

Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN

15â&#x20AC;? Notebook MSI CR650-227NL 15"/e450/4gb/500gb/shvga 17â&#x20AC;? Notebook MSI CX720-0W3NL 17"/p6200/4gb/500gb/g310m-1gb Brother DCP-J315W All-in-one printer inkjet, draadloos Brother MFC-5890CN All-in-one printer inkjet, netwerk, fax, high-cap cartridges Brother HL-3040CN Kleuren printer laser, netwerk

Corsair Force GT 120GB SSD super snelle solid state drive

Druk- en zetfouten voorbehouden.

â&#x201A;Ź 10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

Naam:.............................................................................................................................................................

PC Midi Tower M144-002 X4-965/8gb/1TB/shvga/5jr garantie

KIJK VOOR DE OVERIGE MESSCHERPE AANBIEDINGEN OP BEMMEL-KROON.NL

â&#x201A;Ź8.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

PC Midi Tower M132-001 X2-250/4gb/500GB/shvga/5jr garantie

ZOETERWOUDE/RIJNDIJK

* Lopende offertes met voorgaande acties inbegrepen, zijn uitgesloten van deelname. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Schrijf je nu in en sport gratis tot 1 februari 2012

Micromax Computers Voorhout Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 Herenstraat 60 2341 VV Oegstgeest 2215 KJ Voorhout 071-5190760 0252-222111 Openingstijden: di-vr 10:00-18:00 en za 10:00-17:00

ZONWERING


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

´Na ruim dertig jaar is het goed zo´

C A T

I

Didi Schoneveld-de Mooij erelid Oranje Vereniging

E R

U kunt u nu opgeven voor de EHBO-cursus. (Foto: pr).

EHBO-cursus weer van start Ook u heeft het vast wel eens meegemaakt, er valt iemand, of nog erger iemand breekt zijn been, er is een ongeval gebeurd, wat moet je dan doen in zo’n situatie? Of wist u al dat ruim 80% van alle ongelukken thuis gebeurt? Weet u hoe u moet reanimeren of een AED apparaat gebruiken? Wat te doen als iemand getroffen wordt door een hartaanval? Weet u hoe dit eerder herkend kan worden? Ook dit leert u op de EHBO-cursus. Om ook u de gelegenheid te geven goed te kunnen handelen start de EHBO vereniging in Rijnsburg, bij voldoende deelname een nieuwe opleidingscursus. In zestien dinsdagavonden, van 20.00 tot 22.00 uur, verspreid over de maanden januari tot juni wordt door middel van theorie en praktijk

verteld hoe u kunt handelen. De basis van hoe het menselijk lichaam werkt wordt uitgelegd en verder gaat u leren hoe levens reddende handelingen uitgevoerd worden. Bloedingen kunnen worden gestopt en verbonden, en hoe u kunt beademen en reanimeren. De cursuskosten bedragen inclusief lesmateriaal en examen € 185,-. Heeft u nog geen EHBO-diploma, maar is uw interesse wel gewekt, bel dan naar de onderstaande bestuursleden voor verdere informatie of om u op te geven. Wist u trouwens dat u mogelijk via uw aanvullende ziektekosten verzekering een deel van de cursuskosten kunt terugkrijgen? Kijk ook eens op www.ehborijnsburg.nl. De lessen worden gegeven in het Flora Band-gebouw, De Kazerne aan de Waardlaan te Rijnsburg.

Didi Schoneveld-de Mooij stopt na tweeëndertig jaar met haar inzet voor de Oranje Vereniging. Hiervoor werd zij benoemd tot erelid en kreeg zij de speld van verdienste van de KBOV. (Foto: pr). Passie. Dat moet je hebben als je bestuurslid bent van de Oranje Vereniging Rijnsburg. ´Als je eenmaal in het bestuur zit, dan voelt dat als een grote familie en stap je niet zomaar op´, zo liet voorzitter Wim Vooijs maandagavond tijdens de algemene ledenvergadering in De Voorhof weten. Toch heeft Didi Schoneveld-de Mooij besloten om na ruim dertig jaar uit het OV-bestuur te stappen. ´Dat zal wennen zijn, voor beide partijen, maar Didi kennende zullen we haar nog wel eens bij activiteiten tegenkomen´, liet Vooijs weten, die het enthousiaste bestuurslid vervolgens uitgebreid in het zonnetje zette.

Niet voor niets heeft ´onze Died´ in december vorig jaar de Vrijwilligers Award van de gemeente in de categorie Passie ontvangen. Voordat Didi Schoneveld tweeëntwintig jaar geleden in het bestuur kwam, had zij al tien jaar meegelopen in verschillende commissies. ´In die tweeëndertig jaar hebben we haar leren kennen als een betrokken bestuurslid, met een tomeloze inzet, nooit moe te krijgen en altijd oog voor een de ander´, zo omschreef de voorzitter het scheidende bestuurslid. Naast het boeket bloemen en een weekend uit, ontving Didi ook

Traditioneel werd de ledenvergadering afgesloten met een bingo. (Foto: pr). het erelidmaatschap van de Oranje Vereniging. Namens de Koninklijke Bond Oranje Verenigingen sprak vice-voorzitter Koos Smit het jongste erelid toe. Ook hij bewonderde Schoneveld voor haar verbondenheid en inzet. Daarvoor overhandigde hij haar de speld, oorkonde en legpenning van de KBOV. Ook Margot de Bruin-de Mooy heeft haar bestuursfunctie neergelegd. Tien jaar heeft zij zich enthousiast ingezet voor de OV, maar de combinatie met alle dingen erom-

heen heeft haar deze keus doen maken. ´Margot is een warme persoonlijkheid die we zeker gaan missen en waarvan we op een ander moment afscheid van gaan nemen´, zo meldde Vooijs. Lysette Kromhout-Heemskerk werd, na een jaar meedraaien bij tal van activiteiten, als nieuw bestuurslid voor de OV benoemd. Na het officiële gedeelte genoot het publiek van een uitgebreide diavoorstelling waarin het jaar 2011 inbeeld werd gebracht. Traditioneel werd de avond besloten met een bingo met mooie prijzen.

Denk mee over ons nieuwe plan voor de Wmo De gemeente Katwijk is bezig met een nieuw plan voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor de jaren 2012-2015. De gemeente wil en kan het nieuwe plan niet zonder u opstellen. Daarom bent u, als u wilt meedenken, van harte welkom op woensdag 18 januari in het Servicepunt Rijnsburg. Het is voor de gemeente een uitdaging om in een periode waarin bezuinigd wordt de dienstverlening in het algemeen en zeker ook voor inwoners met een beperking op peil te houden. Meedoen vanuit eigen kracht ‘Meedoen’ is het belangrijkste doel in het nieuwe Wmo-plan. Daarnaast staat meer dan ooit de eigen kracht centraal: we gaan vooral de nadruk leggen op wat mensen wél kunnen in plaats van wat niet meer binnen hun mogelijkheden ligt. Binnen dit kader wisselen wij graag met u van gedachten over een aantal belangrijke onderwerpen in het nieuwe Wmo-plan. Dit doen we tijdens een bijeenkomst op: Woensdag 18 januari 2012 19.30- 22.00 Servicepunt Rijnsburg Burg. Koomansplein 1 Iedereen is welkom Vraagstukken over bijvoorbeeld samenleven in de wijk, vrijwilligerswerk, verslavingspreventie, opvang en mantelzorgondersteuning komen tijdens de bijeenkomst aan bod. De Wmo gaat over hoe we door samen te werken, zo veel mogelijk mensen kunnen laten meedoen aan de samenleving. Daarom is iedereen, jong of oud, met of zonder beperking welkom. Conceptplan downloaden Als achtergrondinformatie kunt u het concept Wmo-plan vanaf maandag 9 januari van deze website downloaden. Het lezen van het concept is echter geen vereiste om uw eigen bijdrage aan de bijeenkomst te kunnen leveren. Aanmelden Aanmelden is gewenst. U kunt dat doen via een e-mail naar mamaa2@katwijk.nl of telefonisch bij Anja van Oost (071) 406 56 17.

Bibliotheekdirecteur Margreet Buwalda (rechts) overhandigde onlangs de prijzen aan een aantal deelnemers van het Klanttevredenheidsonderzoek (Foto: pr).

Bibliotheek scoort uitstekend in 2011 Bibliotheek Katwijk heeft in 2011 ruim 3% meer boeken, dvd’s, tijdschriften, cd’s, cd-roms en Playstation- en Wii-games uitgeleend. In totaal gaat het om meer dan 709.000 materialen, tegenover 687.552 in 2010. Dat de bibliotheek in de Katwijkse samenleving een voorziening met potentie is, wordt door directeur Margreet Buwalda bevestigd: ‘We zien behalve stijgende uitleencijfers ook een toename van het aantal leden met bijna 2%: van 18.109 in 2010 naar 18.459 in 2011’. De Katwijkse bibliotheek heeft de afgelopen periode veel geïnvesteerd in een aantrekkelijk aanbod voor de klant. Buwalda: ‘Wij bieden een gevarieerd activiteitenprogramma met filmvoorstellingen, lezingen en andere informatieve bijeenkomsten. Verder maken we steeds meer gebruik van frontale plaatsing van de materialen en werken we met displaytafels, zodat klanten verleid worden tot lenen. Ook waarderen

mensen onze gemakservices zoals gratis reserveren, geen maximum meer aan het aantal mee te nemen materialen, vier weken uitleentermijn, een gratis partnerpas, een maandelijkse digitale nieuwsbrief en een attendering per e-mail om materialen tijdig in te leveren. De bibliotheek twittert en in 2011 bezochten bijna 130.000 mensen onze website’.

Panels Ook in het grote Klanttevredenheidsonderzoek dat eind 2011 onder gebruikers is gehouden, wordt de bibliotheek positief beoordeeld. De dienstverlening van de Katwijkse bieb wordt beoordeeld met gemiddeld een 8.05. Dat is hoger dan de score in 2007 en het landelijk gemiddelde van 7.9. ‘De mening van de klant is voor ons van groot belang’, licht Buwalda toe. ‘Via klantenpanels en een Klanttevredenheidsonderzoek als dit toetsen wij structureel bij onze gebruikers of we op de goede weg zitten. Wat mij vooral ook deugd doet is dat klanten uit-

spreken zeer tevreden te zijn over de medewerkers van de bibliotheek’. Met 30% van de bevolking ingeschreven als lid, pakt de bibliotheekdirecteur de uitdaging naar de komende jaren met financiële tegenwind, met vertrouwen op. ‘Katwijk verdient een goede bibliotheek die een verbindende rol in de samenleving kan spelen. Hoewel klanten aangeven dat in de toekomst het fysiek blijven aanbieden van boeken voor hen van groot belang is, willen wij ook een innoverende en flexibele bibliotheek zijn die snel kan inspelen op de veranderende maatschappij’. ‘Maar we kunnen het niet alleen’, maakt Buwalda een helder statement. ‘Voor de toekomst van de bibliotheek in Katwijk rekenen wij op de betrokkenheid van iedereen die met onze organisatie te maken heeft. Ik hoop dat bij toekomstige politieke beslissingen vooral het belang van de bibliotheek voor de inwoners van Katwijk leidend zal zijn’.

Jeugdkoor Touched zoekt dirigent, pianist en jeugdleden Kind in mij Jij latent aanwezig kind in mij verrassend kom ik je steeds tegen in stemmingen soms boos soms blij al lang op leeftijd toch puberaal verlegen

vaak ben je zo afwezig en zo stil dan denk ik waar is het kind in mij gebleven ik snap het best dat je eruit wil maar blijf toch nog maar even Cor van Vliet

Kristel van Klaveren gaat eind april stoppen als dirigent van het Jeugdkoor Touched. Daarom is het koor op zoek naar een nieuwe muzikale leid(st)er. De afgelopen jaren heeft de jeugdband veel mooie optredens mogen verzorgen. Helaas is afgelopen september de jonge groep uit elkaar gevallen en is besloten om als jeugdkoor door te gaan. Op die manier zijn wij niet meer afhankelijk van tieners die de band vormen. Toch is echte muziek en een band veel leuker dan een geluidstape/ cd. Voorwaarde is dan wel dat er een pianist gevonden wordt die het koor wil begeleiden. Daarnaast is de pianist ook de basis, het mid-

delpunt van de nieuw te vormen tienerband. Touched! is daarom op zoek naar een dirigent en pianist van minimaal 20 jaar (veel ouder met een jong hart mag ook). Mensen die het gaaf vinden om met tieners te werken en op te treden. Als de nieuwe dirigent zelf piano speelt, kan dat natuurlijk ook. Het jeugdkoor bestaat momenteel uit een kleine groep enthousiaste meiden. Ben je tussen de 13 en 15 jaar oud en hou je van zingen, meld je aan. Dit geldt natuurlijk ook voor de jongens.

Muziekonderwijs Het muziekonderwijs van vereni-

ging Touched! is opgericht om jonge mensen op te leiden tot volwaardige pianisten en gitaristen. Momenteel volgen meer dan acht leerlingen het muziekonderwijs. Een aantal waar de vereniging heel blij mee is. Vanaf januari zijn er enkele plekken vrij voor de tweede helft van het seizoen wat duurt tot begin mei. Momenteel worden de piano/keyboardlessen gegeven door de 16-jarige Joel Fisser op de dinsdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur in een zaal van de Immanuëlkerk. De gitaarlessen worden gegeven op de donderdagmiddag, zelfde tijd en plaats door de 21-jarige Hanjo Fisser. Voor € 45,- krijgt men drie

proeflessen. Daarna stopt men of men wordt lid voor een halfjaar (vijftien lessen - € 200,-). Het doel van de vereniging Touched! is om jonge mensen muzikaal met het evangelie van Jezus Christus in aanraking te brengen. Zie je het zitten om de nieuwe dirigent of pianist te worden bij het jeugdkoor, wil je zingen bij het koor of wil je muzieklessen gaan volgen? Twijfel niet, volg je hart. Bel of mail naar voorzitter Sam Westra, tel. 06-51298530, famscwestra@ziggo.nl. Touched! een manier om je geloof te beleven.

Het is 2012, het ons beloofde rampjaar, jaren geleden al verfilmd. Vorige week heb ik het resultaat mogen bewonderen. Nou als dat ons te wachten staat? Tja, wat staat ons eigenlijk te wachten. Negatieve en positieve berichten vechten momenteel dagelijks om onze aandacht. Jammer genoeg overheerst het negatieve sentiment, je zou er van in depressie raken. Maar goed, een nieuw jaar betekent gelukkig veelal ook nieuwe mensen goed voor nieuwe positieve gebeurtenissen. Zo heeft om te beginnen de gemeenteraad een verjongingskuur ondergaan. Drie nieuwe jonge honden, waaronder één keffertje hebben zitting genomen op het pluche. De ChristenUnie verjongde d.m.v. (om in het gedachtegoed van de partij te blijven) een jeugdig Mostertzaadje. Daarnaast werd er een 30-plusser benoemd. Benieuwd wat de heren teweeg gaan brengen. De PvdA heeft het anders aangepakt. Die heeft een echt keffertje geïntroduceerd. Ja, nieuweling Matthijs van Tuil weet hoe hij vrienden moet maken. Nog maar net raadslid liet hij ons al weten dat we ons allemaal diep moeten schamen voor het feit dat hij ons niet persoonlijk de hand kon schudden op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Matthijs als we allemaal, 62.000 man sterk, waren langs gekomen had je direct een WAO-uitkering kunnen aanvragen. By the way waar was jij de afgelopen jaren? Burgervader Jos heeft tijdens de receptie diverse mensen in het zonnetje gezet. Zelfs een ‘burgerlijk ongehoorzame’ Katwijker. Jos houdt van uitdagingen, dat weten we. Zo wist hij destijds de gemeenteraad te overtuigen om van Katwijk een Pilot-gemeente te maken inzake een proef met een verbod op alcoholverkoop aan jongeren. Nu er steeds meer gesproken wordt over een consumenten vuurwerkverbod (in de toekomst mogen de burgemeesters dat wellicht zelf bepalen) is de kans redelijk groot dat, Jos kennende, Katwijk daaraan gaat meewerken. Afwachten maar. Dit jaar staan er heel wat wegwerkzaamheden op het programma in Rijnsburg. Als het een beetje meezit worden nog dit jaar de Oegstgeesterweg en Brouwerstraat heringericht. Belangrijkst doel, het verkeer afremmen en verplichten een andere weg te zoeken. Dus geen 18 of 14 duizend auto’s per dag door ons dorp, maar slechts enige duizenden, natuurlijk niet harder dan 30 km per uur. Daarmee wordt de leefbaarheid vergroot en mag er hopelijk weer worden gebouwd. Weet u, stiekem hoop ik dat ze bij de herinrichting van de rotonde Oegstgeesterweg per ongeluk de bocht te ruim nemen, zodat Rijnsburgs grootste ergernis ‘De Bollenfontein’ voorgoed uit haar lijden wordt verlost. Je zou toch maar dertig jaar droog staan? Daarvoor in de plaats moet natuurlijk wel iets anders komen. Misschien het alweer zeven jaar geleden beloofde eigen kenmerkende kunstwerk. De gemeente kan denk ik sneller werk maken van andere ergernissen, zoals het ontbreken van een hekwerk rond het mausoleum (koninklijk graf) of het ontbreken van de torenverlichting. Ach, heb ik daar al niet eerder oproepen voor gezien in dit blad. `Ze haalden weinig uit. Misschien moet De Rijnsburger voortaan maar bezorgd worden op het Katwijkse gemeentehuis. Zeker nu het onze gesloten is en de ambtenaren allemaal naar Katwijk zijn verhuisd. Hoe komt anders deze boodschap over…..


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Autocentrum van Egmond

Bosch Car Service van Egmond Showroom: Langevaart 1a Rijnsburg, 071-4022911 Werkplaats: Noordeinde 12

U kunt nu ook bij ons terecht voor de aanschaf van uw nieuwe Ĺ koda.

Specialist in:

OCC SS O

:

OCCASION VAN DE WEEK: VW Beetle 2.0, Bouwjaar 2001

Een kleine greep uit ruim 50 autoâ&#x20AC;&#x2122;s:

VW Beetle 2.0, Bouwjaar 2001 126.000 km 126.000 km

VW POLO 1.4 3200 km VW TOURAN FSI 7 pers VW GOLF V 1.4 16V VW POLO 1.4 AUT. MINI COOPER VW GOLF IV SEAT AROSA 1.4 VW POLO 1.4

Spaarloon vrij gekomen?

Fab vanaf â&#x201A;Ź 9ia .9

90,-

2010 2006 2004 2007 2002 2003 2002 1999

â&#x201A;Ź 14.950,â&#x201A;Ź 12.950,â&#x201A;Ź 8.950,â&#x201A;Ź 8.500,â&#x201A;Ź 7.950,â&#x201A;Ź 5.950,â&#x201A;Ź 4.500,â&#x201A;Ź 2.950,-

20x VW Golf op voorraad vanaf â&#x201A;Ź 1.500,-

AUTOCENTRUM

Kijk voor alle autoâ&#x20AC;&#x2122;s op:

â&#x201A;Ź 5.950,-

www.acvanegmond.nl

GRIJP DEZE KANS EN

GET FIT NOW! Beste Rijnsburger, Het gemeentelijk servicepunt in Rijnsburg aan het Burgemeester Koomanplein sluit per 1 januari. Het bezoek aan de publieksbalie is in de loop der jaren steeds verder terug gelopen en de kosten voor het openhouden (personeel, beveiliging, systemen) wegen niet meer op tegen het gebruik er van. Natuurlijk zijn er andere manieren voor het aanvragen en afhandelen van uw producten als rijbewijzen, paspoorten e.d. Graag brengen we deze onder uw aandacht.

JANUARI AKTIE* NU INSCHR

Online Via onze vernieuwde website, www.katwijk.nl kunt u steeds meer producten online afnemen. Op dit moment kunt u de onderstaande onderwerpen via onze website digitaal aanvragen. Â&#x201E;AANVRAGENUITTREKSEL'"!BEVOLKINGSREGISTER Â&#x201E;AANVRAGENUITTREKSEL"URGERLIJKE3TANDONDERMEERAFSCHRIFTGEBOORTEAKTE akte van overlijden, huwelijksakte) Â&#x201E;DOORGEVENVANEENVERHUIZING Â&#x201E;DOORGEVENVANVERTREKNAARHETBUITENLAND Â&#x201E;HONDENBELASTINGAANMELDENHONDEN Â&#x201E;INDIENENVANEENKLACHT Â&#x201E;INDIENENVANEENBEZWAAR Â&#x201E;AANVRAGENBEWIJSVAN.EDERLANDERSCHAP Â&#x201E;DOORGEVENVERANDERINGNAAMGEBRUIK Â&#x201E;VERZOEKGEHEIMHOUDINGADRES

GĂ&#x2030;Ă&#x2030;N INSC IJVEN: H 1 MAAND GRIJFGELD RATIS

NIEUWE BOKSCURS US START OP

WOENSDAG 18 JANUARI 18.30 - 19.3 0 10 LESSEN , â&#x201A;Ź 85 P.P. VANAF 15 J AAR

Op afspraak 3INDSKORTISHETMOGELIJKOPAFSPRAAKLANGSTEKOMENINHETGEMEENTEHUISAANDE+ONINGIN Julianalaan in Katwijk. Dat betekent geen wachttijden meer, u kunt meteen terecht bij ĂŠĂŠn van de baliemedewerkers wanneer het u uitkomt. Voor de volgende producten kunt u op afspraak terecht: Â&#x201E;PASPOORTOFIDENTITEITSKAARTAANVRAGEN Â&#x201E;PASPOORTOFIDENTITEITSKAARTAFHALEN Â&#x201E;RIJBEWIJSAANVRAGEN Â&#x201E;RIJBEWIJSAFHALEN Â&#x201E;VERKLARINGOMTRENTGEDRAG Â&#x201E;BOUWEN VERBOUWENENKAPPEN

NIEUW JEUGDTARI EF JEUGD T/M 1 5 SPORTEN V JAAR A â&#x201A;Ź 17 PER M NAF AAND

Een afspraak maken kan via het algemene nummer van de gemeente: 071- 406 5000 of via www.katwijk.nl De openingstijden van het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan zijn: Maandag 08.00 â&#x20AC;&#x201C; 15.30 uur Dinsdag 08.00 â&#x20AC;&#x201C; 12.30 uur Woensdag 08.00 â&#x20AC;&#x201C; 15.30 uur Donderdag 08.00 â&#x20AC;&#x201C; 20.00 uur Vrijdag 08.00 â&#x20AC;&#x201C; 15.30 uur

* GELDT ALLEEN VOOR ONBEPERKTE JAARABONNEMENTEN. BIJ EEN JAARABONNEMENT 1X PER WEEK, 52 BEZOEKEN ABONNEMENT OF JEUGDABONNEMENT VERVALT ALLEEN HET INSCHRIJFGELD

Heeft u vragen of wilt u over andere zaken van gedachten wisselen? Neemt u dan contact op met de gemeente via 071-406 5000.

DE MAESSLOOT 17 | 2231 PX RIJNSBURG | T. 071 402 09 65 | WWW.MULTISPORTBV.NL | FACEBOOK.COM/MULTISPORTBV

Adenta tandprothese Specialist en

ekering

rz Alle veBewoners Hoorneslaan-oost uitgenodigd Kijk alvast mee naar uw nieuwe straat!

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Klaar terwijl u wacht! Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

www.tandenwinkel.com

  SNUFFELMARKT

 ROELOFARENDSVEEN 8#5'3&#) ,#06#3+ GROTE MARKT

IN 3 HALLEN! 810&#) ,#06#3+ ELKE ZATERDAG 663 EN ZONDAG '#441 " VAN 9-16 UUR

 +HPTSLY=3VUN>OLLS)HZL

Datum deel I: Kilometerstand: Brandstof: Transmissie:

16-6-2001 175.000 km Benzine Automaat

Prijs: â&#x201A;Ź

Garantie: Rijklaar maken: Kenteken:

6 maanden â&#x201A;Ź 750,46-HG-FB

12.500,-

(JJLZZVPYLZ: ABS, Airbag(s), Airco, Alarm, Audio, Centr. deurvergrendeling, Cruise control, Elek. verstelbare stoelen, Elektrische ramen, Lederen bekleding, Lichtmetalen velgen, Middenarmsteun, Navigatiesysteem, Park Distance Control, Schuif/Kanteldak, Startonderbreking, Stuurbekrachtiging, Traction control, Verwarmde spiegel(s), Verwarmde voorstoel(en), Warmtewerend glas Financiering per maand vanaf â&#x201A;Ź 65,BTW-auto: Nee Gewicht: 1700 Kg 209 kw (284 PK)

Gerekend met een aanbetaling van EUR 10.000,- . Vraag onze adviseur naar de brochure waarin de voorwaarden en actuele rentetarieven zijn vermeld. De financieringsmogelijkheden worden u onder voorbehoud van Kredietacceptatie aangeboden. Alle kredietaanvragen worden door de betreffende kredietmaatschappij getoetst bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) te Tiel.

DE!"$ LASSO 24, 2371 GX

Kom naar de inloopbÄłeenkomst in Tripodia Op woensdag 18 januari van 16.00 tot 20.00 uur

kom ook of huur   een kraam!

  info: 071 - 33 12 067 www.snuffelmarkt.nu

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Strooizouttips voor gladde stoepen De winter komt er aan. Over niet al te lange tijd gaat het sneeuwen en hebben we misschien wel ijs. Niet alleen op de sloten en meren, maar ook op de stoep. In het kader van de zorgplicht en de mogelijke aansprakelijkheid voor ongevallen door gladheid op de stoep, is het van belang dat de Nederlandse consument weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Met een strenge winter op komst, doen consumenten er goed aan om strooizout in huis te hebben. Want zoals u weet stelt de gemeente dit veelal niet of zeer beperkt ter beschikking. Hoe voorkomt u nu dat u of misschien de buren straks zelf uitglijden? Zoutweb.nl, de online zout webshop voor de consument heeft

zes nuttige strooitips op een rijtje gezet: strooi ongeveer vier uur voorafgaand aan gladheid of sneeuwval; veeg uw stoep na sneeuwval zo spoedig mogelijk schoon; platgetrapte sneeuw kan bijzonder glad worden; strooizout gelijkmatig verdelen op plekken waarover gelopen of gereden wordt: één handje (circa 20 gram) per vierkante meter; strooi niet in de buurt van uw ga-

zon of border, dit voorkomt plantof grassterfte; was na het strooien altijd uw handen. Strooizout bevat een kleine hoeveelheid giftige stof, dus houd strooizout weg van kleine kinderen. Uiteraard is strooizout niet geschikt voor consumptie. Groot oppervlak, gebruik een strooiwagen.

Milieutelefoon voor inwoners Zuid-Holland Vanaf 1 januari 2012 is er voor bedrijven en inwoners in de provincie Zuid-Holland een nieuw nummer voor de Milieutelefoon beschikbaar: 0888-333555. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.

Bij de Milieutelefoon kunnen inwoners in de provincie Zuid-Holland terecht met milieuklachten over bedrijven. Milieuklachten gaan bijvoorbeeld over geluid, geur, bodem- of luchtverontreiniging. De Omgevingsdienst controleert dan of het bedrijf zich aan de milieuregels houdt. De Omgevingsdienst

behandelt geen klachten over afval van particulieren. Vanaf 1 januari kunnen inwoners in de regio Holland Rijnland hun milieuklacht op drie manieren melden: telefonisch via 0888-333555. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Via het klachtenformulier op www.odwh.

Nog slechts 3 te koop!

nl/klachten. Via klachten@odwh. nl (vermeld uw naam, adres en telefoonnummer, naam en adres van de veroorzaker en de klacht). Het oude nummer van de klachtentelefoon houdt op termijn op te bestaan. Gedurende een periode zal er automatisch naar het nieuwe nummer worden doorverbonden.

ZOMEREIK

7ve0rko% cht bouw gestart! Kopappartement Appartement

1

83,2 m2

Balkon

9,0 m2

Entree

6,7 m2

Woonkamer / keuken

39,5 m2

Slaapkamer 1

13,3 m2

Slaapkamer 2

11,2 m2

Ter gelegenheid van het 40-jarige lidmaatschap van Arie Schoneveld bij RDC was er op de eerste speelavond van 2012 een heerlijke taart. (Foto: pr).

Speld van verdienste van KNDB

Arie Schoneveld 40 jaar lid Rijnsburgse Dam Club

2

 Zuid georiënteerd balkon Vrij uitzicht Virtuele 3D maquette te zien bij de makelaar

€228.000,- tot €274.000,- v.o.n. (excl. parkeerplaats á €15.000,-)

Voor enthousiast dammer Arie Schoneveld zou het vrijdagavond een ‘gewone’ clubavond worden. Maar het verliep iets anders dan hij zich had voorgesteld. Op de eerste clubavond van het nieuwe jaar staat altijd het nieuwjaarstoernooi gepland. Ook is het gebruikelijk dat voorzitter Rinus Kromhout dan een kort praatje houdt. Hierin memoreerde hij dat Arie Schoneveld 40 jaar lid is van de RDC. Daarvoor kreeg hij de speld van de Koninklijke Nederlandse Dambond, behorende bij het 40-jarige lidmaatschap, opgespeld. Als 12-jarige is Arie Schoneveld lid geworden van de Rijnsburgse Dam Club.

Makelaar:

Een project van:

Rijnsburgerweg 100 2231 AG Rijnsburg Telefoon: 071 - 40 51 616

Andreasplein 14 2225 GR Katwijk Telefoon: 071 - 40 76 144

www.woneninzomereik.nl Gratis taxatiedag Ergens slingeren nog postzegelalbums van opa op zolder. Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud papier, of…. Herkenbaar? U bent niet de enige met vragen over een verzameling munten, postzegels, papiergeld of oude ansichtkaarten. Vaak gekregen van familie, vrienden of zelf met zorg verzameld. Het ligt er al jaren maar wat is het eigenlijk waard? Om die vraag te beantwoorden, houdt De Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) in Oegstgeest een gratis taxatiedag op donderdag 19 januari. Wie deze dag zijn of haar verzameling deskundig wil laten beoordelen, kan zonder afspraak tussen 14.00 en 17.00 uur terecht in de bibliotheek Bollenstreek, Lange Voort 2 T in Oegstgeest. Voor meer inlichtingen MPO, tel. 0306063944. Een gratis MPO-taxatie kan voorkomen dat een zeldzaam stuk verloren gaat of ongezien in de vergetelheid raakt en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de verzamelaar. Wie weet blijkt u de eigenaar te zijn van een kostbaar stuk.

facebook.com/ParkRijnsoever

De jonge Arie zat op de toenmalige mavo waar een damsimultaan werd gehouden onder leiding van juniorenkampioen Gert Cederhout. ‘Ik

deed het niet onaardig en kreeg de uitnodiging om eens naar de plaatselijke damclub te komen. Zo gezegd, zo gedaan en ik ben daar niet meer weggegaan’, laat Schoneveld weten, die het damspelletje van jongs af aan altijd heel leuk heeft gevonden. ‘Op de clubavonden was het gezellig en ik kreeg de nodige tegenstand. Ik heb er dan ook veel geleerd’, laat Arie weten. ‘Ik wist dat ik ongeveer 40 jaar lid moest zijn, maar de exacte datum wist ik niet meer. Het was vrijdagavond dan ook een verrassing toen ik mijn naam hoorde’, aldus de jubilaris. Omdat Arie Schoneveld ook altijd zijn mening op de club liet horen, resulteerde dit tot een functie in het bestuur. ‘Ik was toen 20/21 jaar, veruit de jongste van de rest van de bestuurders. Ik ben begonnen als algemeen adjunct, en van daar uit al snel de verslaglegging van de clubwedstrijden in de Rijnsburger gaan verzorgen’. Door de jaren heeft Schoneveld diverse functies in

het bestuur vervuld, waarvan die als penningmeester en zelfs voorzitter. ‘Na Johan Kromhout (40 jaar) en Ton Noort (3 jaar) werd ik verkozen tot voorzitter. Dat vind ik nog steeds een grote eer en deze functie heb ik 16 jaar bekleed’, aldus Schoneveld. Na een korte pauze van krap twee jaar is hij nu opnieuw lid van het bestuur als vice-voorzitter en weer de schrijver van de stukjes voor de Rijnsburger. ‘Op zich is een 40-jarig lidmaatschap van een vereniging niet zo bijzonder. Als je het naar je zin hebt gaat dit van zelf. Maar 30 jaar in het bestuur, is toch wel iets bijzonders’, zo meent Schoneveld zelf. Ter gelegenheid van dit jubileum mocht Schoneveld de taart aansnijden en volgde na de gespeelde partijen nog een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. ‘Wat mij betreft maak ik de 50 jaar ook vol. De RDC is gewoon een heel leuke en actieve vereniging’, zo laat Schoneveld weten.

Jaaroverzicht tram en trein Wat gebeurde er in 2011 bij de Nederlandse Spoorwegen? Hoe verging het de trambedrijven? Waar werden nieuwe lijnen en stations geopend? En welke oude treinen gingen buiten dienst? Dat is te zien tijdens het ‘Jaaroverzicht tram en trein’ op woensdag 18 januari. De afdeling Rijnland van tram- en treinvriendenclub NVBS organiseert dan een avond die geheel is gewijd aan de railgebeurtenissen in Nederland en daarbuiten in 2011. De voor iedereen toegankelijke avond wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Kosten: € 2,50 voor NVBS-leden en € 3,50 voor niet-leden. De avond van 18 januari is slechts een van de tien bijeenkomsten die de NVBS dit seizoen organiseert. Meer informatie op www.nvbs.com.

Gewonnen prijzen bij Toerkoop Reisburo Jansen

(Foto: pr).

O

O V IT IJS E IT PR L A TE W K GS E A T A GS E L O O D

R

Vlak voor de feestdagen is er een loting geweest onder alle geboekte reizen in december bij Toerkoop Reisburo Jansen. De winaars zijn: eerste prijs: € 100,- cadeaucheque - mevrouw Paauw; 2e prijs: Trolley Carlton - mevrouw Klinken-berg en de derde prijs: Beautycase Carlton - mevrouw Alle Elkerbout (foto). De hoofdprijs ‘knallessen, lend het jaar uit’ van winkeliersvereniging In de Hoftuin, een begeleiding cheque van € 995,- bij Toerkoop en luxe. Reisburo Jansen, is gewonnen door mevrouw Van Leeuwen. Al vanaf Vanaf 1 januari kunt u bij het reisburo in de Hoftuin ook weer op vrijdagavond p.mnd. tijdens de koopavond tot Ons adres: 20.00 uur Energiek Fitness terecht.

H

22,50

Voorschoterweg 3, Valkenburg T 071 407 64 00

WWW.FITNESSENERGIEK.NL


DE RIJNSBURGER

AANLEVEREN

BERICHTEN

CORNELIS VAN KLAVEREN KEES

FAMILIEBERICHTEN

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

PER E-MAIL Mail de tekst naar advertentie@derijnsburger.nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

PER

Enkele dagen voor zijn 80ste verjaardag is onze broer, zwager en oom overleden

POST OF AFGEVEN

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Wij zijn dankbaar voor de liefdevolle zorg van zijn vriendin Carla. Wij bewaren goede herinneringen aan hem. Oegstgeest 10-01-1932

De crematie heeft 10 januari plaatsgevonden te Haarlem. Correspondentieadres: A.S. van Klaveren Hoogeweg 24 2231 MS Rijnsburg Geen wachtlijst Voor de behandeling van lage rugklachten, bekkeninstabiliteit, nek-/schouderklachten, knieklachten, sportblessures, spanningsklachten etc. Specialist in de behandeling van de ziekte van Parkinson. Bel voor een afspraak: 071 3411692 Commandeurslaan 21, 2223 AW Katwijk Biedt ook manueel therapie & FysioSport. Voor meer info: www.fysiotherapiekatwijkaanderijn.nl

Verdrietig door het overlijden van onze fijne vriend

KEES VAN KLAVEREN Zijn liefde voor de natuur en de mensen om hem heen, zijn voor ons een voorbeeld. Wij wensen de familie van Klaveren, familie Wesselo en Carla veel sterkte toe.

EMORIE Natuursteen

Het adres voor een passend gedenkteken

Toonzaal geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Gedenktekens in natuursteen, glas, rvs en hout Levering direct aan particulieren Zeer snelle levering (2 weken) Deskundig advies

Â&#x201A;Â&#x201A; Â&#x201A;Â&#x201A;

Delfweg 34a - 2211 VM Noordwijkerhout 8GNGHQQPÂ&#x201A;*CZ E-mail: info@Memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

SHOWTUIN VRIJ TOEGANKELIJK

Prijn en Koos Ravensbergen Rie en Gerrit van Starkenburg â&#x20AC; Diny en Piet Kralt Rijnsburg, januari 2012

IN MEMORIAM

13-01-2007

13-01-2012

VERDRIETIGZIJN

Bert Clavan Monique van der Plas-Clavan Kees van der Plas

AFSCHEIDNEMEN

DELAATSTEEER

/UDE6LIETWEG\2IJNSBURG\ 2OUWCENTRUMMETEIGENOPBAARRUIMTEENAULA $AGENNACHTBEREIKBAAR

Nan de Mooij

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

Mies Schoneveld uitvaartbegeleiding Voorstraat 91, 2225 EN Katwijk

Meelevend Zorgvuldig

071-4018779 / 06-29091432 www.miesschoneveld.nl

Nefit houdt Nederland war m

â&#x20AC;˘ Probeer niet te veel te snuiten en sniffen, dat remt juist de genezing Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? â&#x20AC;˘ Als u benauwd wordt â&#x20AC;˘ de verkoudheid gepaard gaat met veel slijm ophoesten â&#x20AC;˘ de verkoudheid binnen zeven dagen niet verbetert â&#x20AC;˘ u zich steeds zieker gaat voelen â&#x20AC;˘ u chronische geneesmiddelen voor Astma/ COPD gebruikt en flink verkouden bent â&#x20AC;˘ u langer dan vijf dagen last hebt van pijn in de bovenkaak of kiespijn, pijn tijdens het kauwen of pijn die verergert bij het voorover bukken Wat kunt u er verder zelf aan doen? Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar. Vraag hiernaar bij Service Apotheek Rijnsburg. Als u vaak verkouden bent, is het verstandig om de weerstand te verhogen.

KaartenKeus.nl Bestel snel en

D.C. Vis en Zoon Huig van Duijn )BSUXFHt,BUXJKL (071) 4074440 uitvaart@dcvis.nl Psychologenpraktijk CuraMentis Samenwerkende Psychologen Valkenburg Kerkweg 2, 2235 BC Valkenburg. T. 071 4013343; M. 06 42043345; M. info@curamentis.nl, W. www.curamentis.nl <http://www.curamentis.nl/>

Alle gen e rz ve kerin

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit ĂŠn de beste service.

VERLOSKUNDIGEPRAKTIJK ASTARTE Graaf Florislaan 15, Rijnsburg Werkdagen tel. 0900-2782783 - b.g.g. 06-54768031 b.g.g. spoedlijn 071-5220911 Weekenddienst 06-54768031 Dierenbescherming afd. Rijnland Meldnummer Dierennoodhulp & Toezicht op Dierenwelzijn 071-5216662 Voor overige opmerkingen en/of vragen: kantoor@dbrijnland.nl PLATFORM VERSLAVINGSZORG KATWIJK Er is een telefonische informatielijn over drugs en drugsproblematiek in Katwijk. Telefoon 071-4033733 (stichting De Brug). Dit telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar.

AquaPower van NeďŹ t: Het ultieme warmwatercomfort

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. NĂş bij:

INSTALLATIEBUREAU

Wat kunt u het beste doen bij een verkoudheid? â&#x20AC;˘ stop (tijdelijk) met roken

www.KaartenKeus.nl

De hoogwaardige kwaliteit van de NeďŹ t TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

HEEMSKERK

Wat kunt u het beste doen bij griep? â&#x20AC;˘ Kleedt u zich niet te warm en gebruik een dekentje â&#x20AC;˘ Het is vooral belangrijk veel te drinken, eten is iets minder belangrijk â&#x20AC;˘ Als uw koorts minder dan 38 °C is, dient u die niet te onderdrukken, daarboven wel â&#x20AC;˘ Laat kinderen doorspelen. Zorg wel voor voldoende rust en aandacht

geboorte-, huwelijks-

â&#x20AC;&#x2122;Met aandacht voor detailsâ&#x20AC;&#x2122; Betrokken

Griep en verkoudheid komen vaak voor, maar zijn verschillende ziektebeelden. Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus, dat ieder jaar weer anders kan zijn en soms wereldwijd in korte tijd veel mensen ziek maakt (â&#x20AC;&#x2DC;pandemieâ&#x20AC;&#x2122;). Veelvoorkomende klachten zijn snel optredende koorts (> 38,5 °C), spierpijn, rillen, hoesten. Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door rhinovirussen. Hiervan zijn meer dan 200 soorten bekend. Verkoudheid is vervelend, maar niet ernstig. Klachten zijn: verstopte neus of loopneus, niezen, lichte verhoging, keelpijn, hoest, hoofdpijn, oorpijn, tranende ogen. Zowel griep- als verkoudheidsvirussen worden overgedragen via de lucht door hoesten of niezen of via hand-mondcontact.

Sinds 1915 Uitvaartverzorging

TANDTECHNIEK

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid.

Tips bij griep en verkoudheid

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) 5FMFGPPOt'BY E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

of gelegenheidskaart op

De collecties zijn ook in te zien bij Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk, tel. 071 408 14 97 KaartenKeus.nl is een onderdeel van

VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK KATWIJK Cleijn Duinplein 14 2224 AX Katwijk Voor spoed en bevallingen: 06-51338742 Spreekuurdagen van maandag t/m donderdag. Telefonisch spreekuur op maandag t/m donderdag van 9.00-12.00 uur op 071-4072933 U kunt zich, zodra de test positief is, telefonisch maar ook via onze website aanmelden voor de eerste afspraak: www.verloskundigenkatwijk.nl

Zorg in laatste levensfase Hulp en ondersteuning bij de wens om thuis te sterven. Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Rijnsburg, Valkenburg, Katwijk a.d. Rijn Tel: 0646776072 e-mail: vptz.rijns_valkenburg@ wanadoo.nl Vegro Thuiszorgwinkel Katwijk Steenbakkerstraat 1d 2222 AT Katwijk Maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tel. 0800-2887766 www.vegro.info

VRIJWILLIGERS-ORGANISATIE â&#x20AC;&#x2DC;GRAAG GEDAANâ&#x20AC;&#x2122; Voor aanvullende hulp thuis voor alle inwoners van Rijnsburg en Valkenburg. Contactpersonen: Mevr. C. Paauw, tel. 4020952. Mevr. B. Jonkman, tel. 4080185. Mevr. A.M. Westerink, tel. 071-3018827 ICHTHUS GROEP Christelijke Praktijk voor Psychologische Dienstverlening Hulpverlening, personal coaching, psychologisch onderzoek, mediation, cursussen en trainingen. Voor volwassenen, kinderen en jeugd. Baron S. de L. Wyborghstraat 2, 2225 TE Katwijk, tel. (071) 4013561. Voor aanmelding en advies: via onze website www.ichthusgroep.nl <http://www.ichthusgroep.nl> of telefonisch tussen 08.00-14.00 uur. Vergoedingen door zorgverzekeraars (contracten met Z&Z en UVIT) Lid NIP, GZ-BIG, ROEP, VGt, NMI en CVPPP.

* door de week van 17.00 â&#x20AC;&#x2DC;s middags tot 8.00 uur de volgende dag * in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur * op feestdagen van 17.00 de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de DoktersDienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche COMPLEMENTAIRE GENEESKUNDE Samenwerkingsverband therapeuten complementaire geneeskunde Duin- en Bollenstreek. www.geneesgids.nl, tel. 071-4030127 of 0252-340364. TANDARTSDIENST (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) Weekenddienst van vrijdag 12.00 uur t/m maandag 08.00 uur. Zaterdag 14 en zondag 15 januari: Tandarts J.H. Reijnders, Prins Bernardlaan 23, Katwijk, tel. 4012412. Spreekuur van 11.30-12.00 uur. TANDTECHNICUS De Tandenwinkel, Andreasplein 15, Katwijk, tel. 4076472; voor spoedgevallen: (071)-3647447. APOTHEEK Openingstijden Apotheken: De apotheken in Katwijk zijn geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Apotheek Sloothaak Rijnsburg kent ruimere openingstijden. Openingstijden van Apotheek Sloothaak zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur. Zaterdag: 09.00 tot 14.00 uur. Buiten deze openingstijden kunt u voor spoedrecepten terecht bij Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout, tel. 0252-240216. Openingstijden van SERVICE APOTHEEK RIJNSBURG zijn: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 18.00 uur zaterdag: 10.00 tot 14.00 uur Voor spoedrecepten buiten de bovenvermelde openingstijden kunt u terecht bij: Dienst Apotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout: 0252240216. Voor vragen over geneesmiddelen kunt u altijd terecht. Daarnaast heeft Service Apotheek Rijnsburg iedere zaterdag van 10-13 uur een apart geneesmiddelenspreekuur op afspraak. Senioren Adviesraad Katwijk (SARK) De Senioren Advies Raad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders op het gebied van - kwaliteitsvergroting van de leefsituatie en het stimuleren van activiteiten voor senioren - het signaleren van problemen waarmee senioren te maken hebben c.q. krijgen - het bevorderen van samenwerking en tussen de gemeente, organisaties en instellingen die zich inzetten voor de belangen en het welzijn van senioren Informatie bij secretariaat SARK, Rijnweide 12, 2235 EV Valkenburg. Tel. 071-4013562. Email:wjvdvelde@ hotmail.com

eenvoudig online uw

UITVAARTVERENIGING

5WUITVAARTWENSEN METZORGENRESPECTGEREGELD

deze week:

Al vijf jaar een lege plek en voor ons een groot gemis. Wat blijft zijn de herinneringen, dat is alles wat er nog over is.

EMILIE DINA CLAVAN VAN ROON

NOOITMEERJIJ

Tips van de apotheker

Heemstede 05-01-2012

New Zealand: Corrie Vooys-van Klaveren Anton Vooys â&#x20AC; Valkenburg: Ditta v.d. Mey-van Klaveren Henk v.d. Mey Rijnsburg: Arie S. van Klaveren Jannie Batenburg-van Klaveren Oegstgeest: Nellie Bouwman-van Klaveren Nico Bouwman Rijnsburg: Karel van Klaveren Anneke van Klaveren-Verdoorn

DOKTERSDIENST 0900 33 43 678 of â&#x20AC;&#x2DC;0900 ddienstâ&#x20AC;&#x2122;

â&#x20AC;˘ John Tjong Tjin Joe

l i i e m a F

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Wmo-adviesraad Katwijk

De Brug Midden-Nederland Deze ggz instelling voor christelijke verslavingszorg verleent hulp aan verslaafden en hun families, ongeacht afkomst en levensovertuiging. De Brug werkt nauw samen met De Hoop ggz te Dordrecht en Platform Kocon Katwijk. Aan iedereen die tot de doelgroep behoort wordt op afspraak ambulante behandeling geboden. Er is een deeltijdbehandeling en een werkervaringsproject. Het inloophuis is iedere werkdag geopend van 13.30 tot 17.15 uur en om de week op zaterdagmiddag (niet in juni tot september). Warme maaltijden zijn beschikbaar na aanmelding vooraf. De Brug is telefonisch altijd bereikbaar, in noodgevallen ook buiten kantooruren.

De Wmo-adviesraad Katwijk adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders over het beleid en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). De Wmo-adviesraad wil graag weten wat er leeft onder de inwoners van Katwijk die gebruik maken van voorzieningen vanuit de Wmo.

De Wmo-adviesraad is te bereiken via Wmo-adviesraad Katwijk, Postbus 135, 2220 AC Katwijk; e-mail: wmo. adviesraad.katwijk@casema.nl; en telefoon: 071-4027799. Wijkraad Rijnsburg De wijkraad adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeesters en wethouders op het gebied van leefbaarheid. Voorzitter Dhr. B. J. Kijk in de Vegte Secretariaat : Wijkraad Rijnsburg, Joh. Vermeersingel 33, 2231 BT Rijnsburg e-mail : wijkraadrijnsburg@katwijk.nl

HET WEER

Polikliniek Katwijk Schaepmanstraat 1 Tel.: 071 403 37 33 2221 ER Katwijk Fax: 071 408 50 92 Postbus 2121 info@stdebrug.nl 2220 BC Katwijk www.stdebrug.nl Buitenpolikliniek Alphen aan den Rijn Bel 071 403 37 33 voor een afspraak of meer informatie

VR 6 4

ZA 6 2

ZO 4 -1

MA 3 -2

40%

40%

40%

40%

20%

10%

10%

10%

NW 4

NW 2

ZO 3

ZO 2

GETIJDEN LAAG WATER 01.15 + 13.46 01.56 + 14.26 02.35 + 15.11 03.26 + 16.01 04.27 + 17.07 05.26 + 18.05 06.35 + 19.31

Gezondheidscentrum Nieuw Rapenburg Katwijkerweg 8, Rijnsburg, tel. 4031672 / 4022549 Voor informatie kunt u bellen op dinsdag- en vrijdagavond van 19.30 tot 21.00 uur: tel. 071-4026793 / 06-51673688 e-mail: onderons@planet.nl

ZON OP / ONDER

Graaf Florislaan 13 2231 ED Rijnsburg Tel: 071-4022750

vr. 13 za. 14 zo. 15 ma. 16

jan. jan. jan. jan. jan. jan. jan.

05.48 + 17.49 06.28 + 18.42 07.12 + 19.32 08.05 + 20.28 09.09 + 21.43 10.18 + 22.53 11.22 + â&#x20AC;&#x201C;â&#x20AC;&#x201C;.â&#x20AC;&#x201C;â&#x20AC;&#x201C;

vr. za. zo. ma. di. wo. do.

Fysio- Manuele Therapie Rijnsburg

13 14 15 16 17 18 19

HOOG WATER

Werkervaringsplaats Kringloop De Brug Heerenweg 5 - 071 408 56 46 2222 AM Katwijk

jan. jan. jan. jan.

8.42/16.52 di. 17 jan. 8.38/17.00 8.41/16.55 wo. 18 jan. 8.37/17.02 8.39/16.59 do. 19 jan. 8.36/17.03 8.39/16.47

Steunpunt Vrijwillige Hulp Duin- en Bollenstreek en Oegstgeest Voor informatie, advies en bemiddeling van vragen om hulp van een vrijwilliger. Tevens meldpunt voor wie vrijwilliger wil worden op het gebied van zorg en hulp. Overrijn 7, 2223ER, Katwijk, tel. 071-4093388. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.

KERKDIENSTEN ZONDAG 15 JANUARI CHR. GEREF. KERK 09.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink EVANGELISCHE GEMEENTE â&#x20AC;&#x2DC;T KRUISPUNT Sporthal sportpark Middelmors, Noordwijkerweg te Rijnsburg 10.00 uur: Henk Vliemen BAP. GEMEENTE Tripodia, Hoornesplein 155, Katwijk 10.00 uur: Oscar Lohuis 14.30 uur: Jan v.d. Weg, intrededienst HERV. GEM. â&#x20AC;&#x2DC;DE RANKâ&#x20AC;&#x2122; Pieter Groen College 10.00 uur: ds. E. Oort GEREF. KERK (VRIJGEM.) 09.30 uur: br. B. van Egmond 17.00 uur: ds. G. Treurniet GEREF. KERK ImmanuĂŤlkerk 09.00 uur: ds. D.C. Groenendijk 10.30 uur: ds. D.C. Groenendijk 17.00 uur: ds. J. Verlinde, Alphadienst Maranathakerk 09.30 uur: ds. A. Haasnoot 17.00 uur: geen dienst Petrakerk 09.30 uur: ds. J. Verlinde 17.00 uur: ds. A. Haasnoot, Stillevendienst HERV. GEMEENTE Grote kerk 09.30 uur: ds. D. Verboom, ZS 17.00 uur: geen dienst De Voorhof 09.30 uur: ds. M. van Duijn, ZS, ontmoetingsdienst R.K. KERK ST. JOANNES KATWIJK Weekend 14 en 15 januari Tweede zondag door het jaar Zaterdag 19.00 uur: Communieviering met samenzang Voorganger: gebedsleider A. Noordermeer Zondag 09.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. Cantemus Voorganger: kapelaan S. Kuik Kinderwoorddienst Zondag 11.00 uur Oegstgeest: Viering ter ere van de zalige paus Johannes Paulus II m.m.v. de Schola Voorgangers: mgr. Bär, kapelaan S. Kuik en diaken A. van Aarle De Wilbert 10.l5 uur: Eucharistieviering m.m.v. kapelaan Vivace Christengemeente Live! Katwijk 10.30 uur: geen opgave

Steunpunt Mantelzorg Duin- en Bollenstreek en Oegstgeest Het Steuntpunt Mantelzorg biedt ondersteuning aan mensen die zorgen voor een zieke of gehandicapte partner, familielid of vriend(in). U kunt hier terecht voor: * een luisterend oor * informatie en advies * als u in contact wilt komen met andere verzorgers of met hulpverleners * voor de nieuwsbrief of om de gids voor verzorgenden te ontvangen. Het Steunpunt Mantelzorg is een samenwerking van diverse zorg- en welzijnsorganisties. Adres: Overrijn 7, 2223 ER te Katwijk, telefoon: 071-4093210, elke werkdag van 13.00-16.30 uur.

COLOFON

De Rijnsburger www.derijnsburger.nl Oplage 8.100 Uitgave van

Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 Redactie Carin van der Spijk-Kralt Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 e-mail: redactie@derijnsburger.nl Inleveren kopij uiterlijk dinsdagmorgen 08.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties dinsdag 14.00 uur. Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Rijnsburger wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: Uitgeverij Verhagen * De Read Shop (winkelcentrum â&#x20AC;&#x2DC;De Hoftuinâ&#x20AC;&#x2122;) Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Informatie van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 E-mail: info@katwijk.nl - Website: www.katwijk.nl

Openingstijden: Hoofdlocatie Katwijk Maandag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Dinsdag van 8.00-12.30 uur Woensdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Donderdag van 8.00-20.00 uur (aaneengesloten) Vrijdag van 8.00-15.30 uur (aaneengesloten) Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Wijkregisseurs Katwijk is onderverdeeld in vijf wijken. Elke wijk heeft een eigen wijkregisseur die fungeert als aanspreekpunt voor de burger. Met vragen over de openbare ruimte kan men bij deze wijkregisseur terecht. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: Arie van Duijn Inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Gemeentehuis, Katwijk, Koningin Julianalaan 3, tel. 071-4065950 Hoornes/Rijnsoever Wijkregisseur: André Veenstra Inloopspreekuur op maandag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Schimmelpenninckstraat 10, Katwijk (zorgcentrum Kwadrant) tel. 071-4065948 Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Richard Onstenk Inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Torenvlietslaan 10 tel. 071-4065949 Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Inloopspreekuur op dinsdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: Torenvlietslaan 10 tel. 071-4065949 Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Inloopspreekuur op woensdag van 13.30 - 14.30 uur Locatie: servicepunt Rijnsburg, Burg. Koomansplein 1 tel. 071-4065902 Telefonisch spreekuur Van maandag t/m vrijdag hebben de wijkregisseurs van 9.00 tot 10.00 uur telefonisch spreekuur. Gesprek op afspraak: Dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur. Afspraken kunt u maken via het rechtstreekse nummer van de wijkregisseur die u wilt spreken.

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Bekendmakingen gemeente Katwijk

Bezwaar

Algemene informatie bekendmakingen

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten.

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt.

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat in de periode van 2 januari tot en met 6 januari 2012 de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd:

Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaarof beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Beleid Wijzigingen Voorzieningenbeleid WMO

Locatie

Omschrijving

Synthese 28, Katwijk J.W. Frisodreef 25, Katwijk Sluisweg 15, Katwijk Trappenberglaan 58, Rijnsburg

het vergroten van de garage

Omschrijving

De Molenkamp 1, Rijnsburg

het plaatsen van erfafscheiding

Meer informatie? Als u meer informatie wilt, kunt u zich wenden tot het zorgloket van de gemeente, Koningin Julianalaan 3 2224 EW Katwijk ZH, telefoon: (071) 406 50 00 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur), openingstijden maandag 8.00-15.30 uur, dinsdag 8.00-12.30 uur, woensdag 8.00-15.30 uur, donderdag 8.00-20.00 uur, vrijdag 8.00 – 15.30 uur.

Van 20.30 tot 21.00 uur: Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 16 november 2011 tot het weigeren van een omgevingsvergunning voor het vervangen van lichtreclame op het perceel Hoorneslaan 201 te Katwijk.

09-01-12

Van 21.00 tot 21.30 uur: Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 13 oktober 2011 tot het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van 13 woningen op het perceel Jan van Goyenplein 1 tot en met 13 te Rijnsburg.

09-01-12 09-01-12

Bekendmaking besluit 04-01-12

Trekking kerstboomverloting 2011/2012

Bekendmaking besluit 05-01-12

Winnaars van de hoofdprijzen kunnen contact opnemen met de gemeente Katwijk op telefoonnummer 071-4065000. Zij kunnen zich hier melden voor de prijsuitreiking welke zal plaats vinden op woensdag 1 februari 2011 om 15:00 uur op het gemeentehuis van Katwijk aan de Julianalaan 3. Het lot moet bij de prijsuitreiking worden meegenomen. De overige prijzen 70 VVV-bonnen van € 10,- zijn gevallen op de volgende lotnummers

De hoofdprijs 5x een Q-ware 7 inch tablet zijn gewonnen door de volgende lotnummers: 745, 1585, 2497, 3826, 5825

APV-ontheffing (college) Locatie

Omschrijving

Voorschoterweg 19e, Valkenburg

Vernieuwen en vergroten van de woonboot

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning

1 13 55 141 234 456 484 622 644 715 769 827

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, in de periode van 2 januari tot en met 6 januari 2012, de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning

Kantelingsprincipe Vanaf 1 januari geldt een nieuwe verordening. Met die verordening is het zogenoemde Kantelingsprincipe doorgevoerd. Deze houdt – kort gezegd – in dat samen met de burger gekeken wordt naar de problemen die hij ondervindt en welke passende oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Zo veel mogelijk wordt daarbij gebruik gemaakt van de eigen mogelijkheden die de burger, al dan niet met hulp van anderen, heeft. De nieuwe verordening brengt veranderingen met zich mee. De belangrijkste lichten wij toe.

Informatieverstrekking belanghebbenden Deze informatie is algemeen van aard. Als er voor u rechtstreekse gevolgen voortkomen uit de wijzigingen, dan wordt u daar de komende tijd individueel nader over geïnformeerd. De gemeente neemt daarover contact met u op.

het vernieuwen en vergroten van de dakkapel aan de voorzijde van de woning het vergroten van de 1e verdieping aan de achterzijde van de woning het wijzigen van de kantoorruimte naar woonruimte

Locatie

Weth. F.E. Meerburgkade 38, Katwijk Mr. D. Curtiusstraat 33, Katwijk Steenbakkerstraat 10, Katwijk Zwarteweg 69, Katwijk Dorpsweide 10, Valkenburg

Gesprek In het algemeen wordt, voordat eventueel een aanvraag voor een voorziening wordt ingediend, eerst een gesprek gevoerd. Het gesprek dient er toe om de ondersteuningsbehoefte helder te krijgen, samen het te bereiken resultaat vast te stellen en de oplossingen die daarbij passen, inclusief de eigen mogelijkheden.

Van 20.00 tot 20.30 uur: Besloten hoorzitting.

Bekendmaking besluit 04-01-12

Geweigerde omgevingsvergunning

Locatie

Eigen bijdrage/eigen aandeel Tot 1 januari werd alleen maar een eigen bijdrage geheven bij de voorziening ‘hulp bij het huishouden’. Vanaf 1 januari wordt bij meer voorzieningen een eigen bijdrage dan wel een eigen aandeel geheven, bijvoorbeeld bij een scootmobiel of een traplift. Voor een rolstoel geldt overigens geen eigen bijdrage/eigen aandeel. Voor burgers, die op 1 januari al een voorziening hebben, geldt de eigen bijdrage pas vanaf 1 juli. Voor burgers, die na 31 december 2011 een voorziening krijgen, geldt de eigen bijdrage dan wel het eigen aandeel meteen.

Van 19.30 tot 20.00 uur: Besloten hoorzitting.

Verleende omgevingsvergunning

Inleiding De gemeente voert de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit. Een onderdeel van die wet is het treffen van voorzieningen, die burgers met beperkingen in staat stellen zelfredzaam te zijn en maatschappelijk te blijven participeren. Hierbij kan gedacht worden aan een huishouden voeren, zich verplaatsen in en om de woning, zich lokaal verplaatsen per vervoermiddel en medemensen ontmoeten en op basis daarvan sociale contacten aangaan. Daarvoor wordt een verordening opgesteld.

Algemeen gebruikelijk Voorzieningen, die algemeen gebruikelijk zijn, moet de burger zelf aanschaffen. De lijst van wat algemeen gebruikelijk is, is per 1 januari verruimd. Zo vallen daar voortaan ook handgrepen in douche en toilet en verhoogde toiletten en toiletverhogers onder.

AGENDA van de vergadering van de kamer Overige Zaken d.d. woensdag 18 januari 2012 vanaf 19.30 uur op het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3.

Voorschoterweg 24, Valkenburg

Datum indiening het uitvoeren van diverse werkzaamheden 23-12-11 met betrekking tot het wijzigen van kozijnen, het plaatsen van een dakraam, het plaatsen van een schoorsteen, het ophogen van het dak en het verwijderen van asbest uit de woning het vervangen van de fietsenstalling 27-12-11

966 1011 1069 1099 1125 1161 2455 2474 2521 2552 2669 2724

3601 3750 3785 3814 3820 4002 4101 4143 4201 4236 4321 4372

2746 2804 2911 2929 2947 3042 3128 3219 3288 3307 3351 3412

Omschrijving

Prijswinnaars van de cadeaubonnen kunnen deze afhalen aan de receptiebalie van het gemeentehuis in Katwijk , Julianalaan 3 tegen inlevering van het winnende lot.

Ingekomen evenementen Evenementen

het maken van een dakterras

28-12-11

het nieuwbouwen van een bedrijfshal

30-12-11

het geheel slopen van de opstallen

03-01-12

het plaatsen van een entreehek

04-01-12

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? Graag vooraf telefonisch opvragen! Belt u tussen 09.00 - 16.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en vraag naar de afdeling Veiligheid, team Vergunningen.

Mandaatbesluit Besluit wijziging mandaatregister gemeente Katwijk Het college maakt bekend dat zij het mandaatregister heeft gewijzigd. Het besluit is op 2 januari 2012 in werking getreden en ligt vanaf de dag na bekendmaking gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Vergadering welstandscommissie De vergadering van de Welstandscommissie Katwijk is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 17 januari 2012 om 08.30 uur. Geïnteresseerden kunnen bij de secretaris van de Welstandscommissie de agenda opvragen (tel. 071-4065000). Op verzoek geeft de secretaris aan in welke vergadering een concreet bouwplan wordt behandeld.

Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Sporthal Cleijn Duin, Stadhoudersdreef 1, Katwijk Marktplein, Piet Heinlaan, Katwijk

Het organiseren van House of Rock op 23-03-2012 van 20.00-01.00 uur incl. verkoop zwak alcoholische dranken

21-12-11

Het organiseren van een stoffenbeurs op 28-03-2012 van 09.30-16.30 uur

04-01-12

Sportpark Middelmors, Noordwijkerweg, Rijnsburg

Het organiseren van een veiling op 30-032012 van 20.00-00.00 uur

30-12-11

De gemeenteraad Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad: Partij CDA

Raadslid De heer J.W. Ravensbergen Christen Mevrouw A. KuijtUnie van den Oever GB De heer G.H.A. Bol PvdA De heer J.P. Haasnoot SGP De heer W.J. van Duijn VVD Mevrouw A.H. van Ginkel-Lanting

Tel. 071 4034724 071 4022709 071 4032443 071 4014849 071 4015803 06 40 25 96 57

Verdwenen Rijnsburgse middenstand

Door Hendrik P. Brussee

familie en vriendenkring en heeft dat zelfs in boekvorm uitgebracht. Bert van der Meij hield het wat bescheidener en schreef uitsluitend voor zijn kinderen. Het boek van Wim, ‘Zandverstuiving’ heeft hij mij in 2009 persoonlijk ‘In vriendschap en vertrouwen’ overhandigd. Het verhaal van Bert van der Meij is mij door zijn kinderen ter hand gesteld. Door gesprekken met hen is het mogelijk geworden de gehele geschiedenis van dit winkelbedrijf te beschrijven.

om vraagt Flip het aan ons”. Er werd nog even gepraat, maar toen riep Berts’ vader waar hij bleef, want “die goudsbloemen moeten er toch af ”. “Wat denk je dat ze me kwam vragen?”, sprak Bert toen hij weer bij zijn vader stond. “Of wij de winkel van Flip van der Burg willen overnemen”. “Wat heb je gezegd?”. “Dat ik er vanavond wel over kom praten”. Van der Meij zijn reactie was kort en krachtig: “je moet het doen”.

Van der Burg In 1964 bij het gereedkomen van de eerste fase van het winkelcentrum ‘In de Hoftuin’ kwamen twee winkeliers naast elkaar terecht die daarvóór elk in een ander deel van het dorp waren gevestigd. Ook als bewoners van de woningen boven de winkels werden zij buren. Van meet af aan konden zij het buitengewoon goed vinden met elkaar. Dat beiden ‘s zondags dezelfde kerk bezochten en daarnaast semischriftgeleerden, Bijbelvorsers waren, zal daarbij wel een belangrijke rol hebben gespeeld. De vriendschap breidde zich zelfs uit tot in hun gezinnen, met als gevolg dat drie van hun kinderen met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Een andere opmerkelijke overeenkomst is dat beide middenstanders, de heren Albert van der Meij en Willem Zandbergen, hun levensgeschiedenis op schrift hebben gezet. Wim Zandbergen deed dat voor heel zijn

Echt Rijnsburgs Het begon allemaal in de zomer van 1937 op het land. Echt Rijnsburgs dus. Bert van der Meij was met zijn vader op de Noordwijkerweg aan het bloemen snijden. Hij draaide juist weer een bos goudsbloemen met een raffiatje toen hij op de weg Annie, zijn verloofde, zag staan. Dat was heel ongewoon. Zij vertelde dat ze speciaal voor een belangrijke mededeling op de fiets naar hem was toegekomen. Flip van der Burg, van ‘het wissel’ (Oegstgeesterweg) wilde zijn kruidenierswinkel kwijt en die nu aan hen overdoen. Berts’ mond viel open van verbazing, hij had in geen twintig jaar een kruidenierswinkel van binnen gezien en Flip van der Burg kende hij amper en nu opeens dit aanbod? “Ja”, sprak Annie, “ze willen er mee ophouden en hebben het al aan mijn zus gevraagd maar haar verloofde wil het niet, en daar-

Flip van der Burg was een Leidenaar. Hij had in zijn jongensjaren als knechtje gewerkt bij de molenaar van molen ‘De Valk’ in Leiden en begon later in Rijnsburg een kruidenierswinkeltje. Zijn vroegere baas op de molen was Johannis Jansen en de grootvader van moeders kant van Annie van Egmond, Bert van der Meij zijn verloofde. De moeder van Annie, Johanna Jansen was, toen zij in Rijnsburg kwam wonen, vanzelfsprekend klant geworden bij Van der Burg en dat had tot gevolg dat hij zijn winkel het eerst aanbood aan haar kinderen. En met succes. Na een avondlang praten kwamen zij overeen dat op 2 augustus 1937 de officiële overdracht zou plaatsvinden. Ook besloten zij te gaan trouwen want een jong stel ongetrouwd in een winkeltje, dat gaf geen pas. De financiële kant gaf eerst nog wel wat zorgen. Voor de overname van de winkel in-

e-mail j.w.ravensbergen@planet.nl Atiekuijt@ziggo.nl Gerardbol@live.nl Jphaasnoot54@gmail.com wjvanduijn@hetnet.nl Anita.van.ginkel@xs4all.nl

Themaavond bij De Brug

Bert de Spar, van buurtwinkelier tot supermarkt eigenaar. Aflevering 1

Dit verhaal past eigenlijk niet helemaal onder de noemer ‘Verdwenen middenstand’. Het mag dan zo zijn dat de winkelformule enkele keren is gewijzigd en de familie die het bedrijf leidde, de zaak inmiddels heeft verlaten, toch bestaat deze winkel, de AH supermarkt, nog steeds en is op dit moment een van de drukste zaken van Rijnsburg.

5509 5563 5620 5664 5717 5720 5725 5756 5816 5929

4555 4611 4645 4739 4800 4913 4937 5005 5091 5200 5336 5408

Oude Sparwinkel, nu woonhuis familie Van der Kwaak-de Koning. (Foto: pr). ventaris moesten zij honderdvijftig gulden betalen, de voorraad werd eveneens op honderdvijftig gulden geschat en voor de huur van het huis met pakhuisje en winkel moest ƒ 6,50 per week betaald worden. Op de 2e augustus om twee uur ‘s nachts werd begonnen met, ‘de boel opschrijven’ , inventariseren. Vrouw van der Burg en haar dochter zouden ook helpen. Nadat alles was opgeteld werd duidelijk dat het een meevaller was voor Flip; de goederen voorraad bleek een waarde te vertegenwoordigen van ƒ 300,-, eens zoveel als verwacht. Dat hield wel in dat Van der Meij niet genoeg geld had, maar daar was

spoedig een oplossing voor gevonden: elke week zou hij bij de huur vijf gulden van zijn schuld aflossen. Na dertig weken zou dan alles zijn afbetaald.

Eerste klant Kort na zes uur, die eerste morgen, kwam de eerste klant al in de winkel. Kniertje van Duyn, die aan de overkant woonde had blijkbaar al bedrijvigheid in de winkel gezien en besloten haar kans waar te nemen. Onder toezicht ging Bert haar helpen: een pond zachte zeep, dat werd op een stuk gevoerd papier geschept en afgewogen. Hoewel er een echte weegschaal met een

blok koperen gewichten aanwezig was, beschikten zij ook al over een snelweger, zo modern waren ze al! Toen een pond soda, dat kostte 3 cent, een stuk Sunlightzeep van 11 cent, en 3 cent chloor (poeder). Dat werd uit een vaatje geschept en voorzichtig in een puntzakje gedaan. Dan nog een pakje thee van 23 cent. Met de zeep erbij kwam dat op 49 cent totaal. Bij een ‘slap bakkie’ thee met een ‘kakie’ werden zij verder ingewijd in de geheimen van het vak. Hoe de klanten behandeld moesten worden, vooral wat betreft het betalen, welke grossiers er kwamen en wat je bij wie moest kopen. Allemaal praktische zaken.

De Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 23 januari een thema-avond over ‘Verslaving en motivatie’ voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1 in Katwijk. Daniël Borgman, ambulant behandelaar van De Brug Midden-Nederland spreekt over de motivatie om af te kicken en waarom is een verslaafde hier niet altijd gemotiveerd voor? Om 19.30 uur is er koffie en thee en het programma duurt van 19.45 tot 21.45 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Het wordt op prijs gesteld dat u zich van tevoren opgeeft bij De Brug, tel. 4033733 of via info@debrughelpt.nl. Nadere info. over De Brug Midden-Nederland vindt u op www.debrughelpt.nl.


INKOOP ALLE MERKEN AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

5 0 5 / & ( / * ,035

ttt

0OEFSIPVEBMMF merken UFHFO[FFS DPODVSSFSFOEF QSJK[FO

70%

WIJ HEBBEN EEN AUTO VOOR U OF WIJ ZOEKEN EEN AUTO VOOR U Chevrolet Kalos, 5-drs. Chevrolet Kalos, 5-drs. Fiat Panda, 50.000 km. Ford Fiesta 1.4 tdci, 68.000 km. Ford Fiesta Ford Focus 1.6 Station Ford Focus 1.8 TDCi Station, titanium Ford Fusion Aut. Ford Fusion Cool & Sound, 24.000 km. Hyundai Atos, airco, 5-drs. Mitsubishi Colt, 5-drs., airco Mitsubishi Colt, 5-drs., nw. model Nissan Micra, 20.000 km. Opel Corsa 1.4 16V, 5-drs. Opel Corsa 1.4 ED Sport, 3-drs., Opel Corsa Edition, 5-drs. Opel Corsa Aut., 46.000 km. Peugeot 207, 3-drs., zilver Renault Clio TCE, 4800 km. Renault Clio, 5-drs., nav. Renault Clio Campus, 3-drs. Renault Clio TCE Dynamic, 5-drs. Renault Scenic Grand 2.0, LPG Renault Twingo, airco Seat Ibiza, incl. APK Skoda Fabia Wagon 1.4, 16V, airco, Suzuki Alto, 5-drs. Toyota Aygo, 5-drs. Toyota Aygo, 5-drs. Toyota Avensis 2.0 Station, full-options, 54.000 km. Toyota Corolla Station, airco

2004 2005 2003 2006 2002 2005 2009 2004 2007 2006 2007 2009 2005 2008 2009 2010 2004 2009 2009 2009 2006 2009 2008 nov. 2009 1997 aug. 2002 2002 2010 2010 2006 2002

4.250,4.250,2.250,6.250,2.350,5.450,12.750,5.750,7.750,4.400,7.250,10.250,5.250,8.750,8.750,10.250,4.250,9.250,10.250,10.250,5.750,10.250,10.250,5.950,950,5.750,2.250,7.250,7.250,13.750,5.650,-

Levering alle merken nieuwe autoâ&#x20AC;&#x2122;s met hoge korting!!

NATIONALE

AUTO

PAS

Automobielbedrijf

van Zelst

Voorschoterweg 23, Valkenburg, Tel. 071-4014299 VOOR ONS COMPLETE AANBOD ZIE ONZE SITE: WWW.VANZELSTAUTOS.NL VERKOOP ALLE MERKEN NIEUWE AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S GARAGEBOXEN in â&#x20AC;˘ GEVR.: Märklin- of â&#x20AC;˘ Engl. sp. women is looâ&#x20AC;˘Oegstgeest. Huurprijs v.a. Fleischmanntreinen. Tel. king for HOUSECL. JOB â&#x201A;Ź 110,-. Inl. 06-20773480.

"/+&-*&3&/453""5t3*+/4#63(t5&-t(3"5*41"3,&3&/ 

S G N I W U O B R VE G N I M I U R OP

!

T.K. gevr.: gehele of â&#x20AC;˘ T.H.: Redelijk geprijsde â&#x20AC;˘gedeeltelijke INBOEDELS. VAK.BUNG. www.vakantie

â&#x20AC;˘ TE HUUR â&#x20AC;˘ TE KOOP â&#x20AC;˘ GEVRAAGD â&#x20AC;˘ AANGEBODEN â&#x20AC;˘ GEZOCHT â&#x20AC;˘ GEVONDEN

PRIJZEN WINTERCOLLECTIE

Schilderijen, porselein, goud, zilver, kristal, glaswerk, enz. Wij zijn gespecialiseerd in het snel en vakkundig ontruimen en bezemschoon opleveren van woningen wegens sterfgeval, verhuizing of kleiner wonen. Alles tegen contante betaling. Bel voor een persoonlijke afspraak en wij komen langs. Tel. 0705118889 of 06-26730712.

and babysitting. Tel. 06-85330474 / 070-21122001.

bungalow-dr.nl.

â&#x20AC;˘

Gevonden: NINTENDO DS XL tussen kerst en oud en nieuw op de Noordwijkerweg in Rijnsburg. Wij denken dat de eigenaar Luke heet. Je kunt bellen naar 06-30467261.

kleding en grammofoonpla- vakkundig zonder lange ten, gashaarden, ijskasten, wachtlijsten. Gratis haal- en tel. 070-3805670. brengservice. www.honden EERHART Sierbestra- kapster.nl. Tel. 06-47680435. ting. Voor al uw bestratinErvaren gepensioneerde gen en tuinwensen. Bel voor docent heeft nog wat tijd vrijblijvende prijsopgave over om BIJLES TE 070-3211006. GEVEN aan vmbo- en Vuil tapijt? Laat het havo-leerlingen in wis-, vakkundig reinigen of natuur- en scheikunde. Tel. huur Mr. Steam. Gratis 06-24104048. thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

Tibetaanse religie in gevaar

50-plusser SCHILDERT, â&#x20AC;˘SAUST en behangt uw huis weer als nieuw. 06-13067762.

Tel.

â&#x20AC;˘ GITAARLES! The Gehele of gedeeltelijke â&#x20AC;˘ HONDENKAPSTER music affair heeft nog plek â&#x20AC;˘ YOGA EN MEER gaat â&#x20AC;˘inboedels, per 1 februari óók yogalese tevens 2 hands Monique trimt uw huisdier

â&#x20AC;˘

STUNT

071-5420745.

voor enkele leerlingen. Loc.: Rijnsburg, maar ook les aan huis behoort tot de mogelijkheden. â&#x201A;Ź 15,- per les van 30 min. Tel. 0714022281 / 06-45659157.

sen geven op maandagochtend van 10.00-11.30 uur. 9 febr. start de cursus: â&#x20AC;&#x2DC;In balans tijdens de overgangâ&#x20AC;&#x2122;, gedurende 7 donderdagen van 13.30-15.00 uur. De lesSPORTMASSEUR (v) sen worden gegeven op de heeft tijd voor u. Ook over- Zijlbaan 42 in Leiderdorp. Voor meer info. bel naar dag. Tel. 06-10321154. Stefanie: 06-13377471 of kijk op www.yogaenmeer.nl.

â&#x20AC;˘

Gedhun Choekyi Nyima werd door de Dalai Lama aangewezen als 11e Panchen Lama. De Chinese autoriteiten ontvoerden hem op zesjarige leeftijd. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Kom nu in actie tegen deze nachtmerrie van het Tibetaanse volk. Geef op giro 4223

TIB ETV ERD WI JNT

Dak herstellen? Bouma/ â&#x20AC;˘Grundeken bellen! 51146745118394. Uw dak-specialist!

â&#x20AC;˘

Speciaal voor uw KLEINE KLUS belt u de Van Beelenbus, C. van Beelen, Elektrotechniek, tel. 0654620333. BC SIERBESTRATING â&#x20AC;˘Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 0655321682. Lekker toerfietsen vanuit â&#x20AC;˘Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl. STEUNZOLEN. Erkend â&#x20AC;˘leverancier, lid Stichting

Fa. Fransen/Celdomy B.V. is een modern en innovatief bedrijf op de Bloemenveiling in Naaldwijk. Dagelijks verzorgen wij fijnmazige distributie van bloemen, planten en aanverwante artikelen aan de professionele bloemist door heel Frankrijk. Wegens sterke groei zijn wij op korte termijn op zoek naar een

LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 0715238468 of 06-12028319.

FULLTIME ADMINISTRATIEF MEDEWERKER M/V

Vwo-, havo, â&#x20AC;˘vmbo-leerlingen:

Contactpersoon: nettie@celdomy.nl

mavo, huiswerkbegeleiding/bijles aangeboden door ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

www.zalenverhuurkruyt â&#x20AC;˘schipvanleiden.nl. Mooi bruin cafĂŠ in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc... Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen 06-25047376. Ook â&#x20AC;˘laminaat

uw zelfgekochte VAKKUNDIG GELEGD. Tel. 06-21694 855.

MEAO-BA of gelijkwaardige opleiding. Ervaring niet vereist.

een

FULLTIME BOXMEDEWERKER en

PARTTIME INPAKKERS/VERDELERS Voor de maandag en woensdag voor het verdelen en inpakken van bloemen en planten in dozen en per klant met grote zorg opbouwen van karren. De Nederlandse taal machtig zijn in woord en geschrift is hierbij een prĂŠ. Je kunt rekenen op enthousiaste collegaâ&#x20AC;&#x2122;s, in een bedrijf met een no-nonsense mentaliteit, waar vakmanschap en betrouwbaarheid als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Badstraat 3b - Katwijk aan Zee Tel.: 071 407 70 99

Ben jij degene waar wij naar op zoek zijn, stuur je CV naar: Contactpersoon Arco de Wolde: arco@celdomy.nl Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


Snel drukwerk nodig? Ambachtsweg 7a 2222 AH Katwijk Te l e f o o n ( 071) 402 13 81 Te l e f a x ( 071) 403 37 69

De Valkenburger Verschijnt wekelijks

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@derijnsburger.nl

HEEFT U DE KRANT NIET GEKREGEN?

B el 4022901

Redactie: redactie@derijnsburger.nl

Publiek geniet van kerstboomverbranding JIVAK

KERKDIENSTEN Fik in de stapel kerstbomen ZONDAG 15 JANUARI GEREF. KERK (VRIJG.) 09.30 uur: Leesdienst 18.30 uur: ds. R.T. te Velde, PijnackerNootdorp NED. HERV. GEM. 10.00 uur: ds. B. Brunt, voorbereiding HA/dopen 18.30 uur: ds. J.B. Alblas, Katwijk GEREF. KERK VALKENBURG 10.00 uur: ds. I. Padmos, De Kaag 18.30 uur: ds. E. Schuddebeurs, zangdienst E.H.B.O. VALKENBURG Secretariaat: Sandra van Delft, Hoofdstraat 4, 2235 CG Valkenburg, tel. 071-4075647, E-mail: ehbovalkenburg@hotmail.com

Er steeg een luid gejuich op van de omstanders toen de 9-jarige Femke Roozendaal samen met brandweerman Jack Hoekstra de berg van 930 kerstbomen in de fik stak. Een verzengende hitte trok over het terrein, waarbij de kinderen de handen voor de ogen hielden. Het weer was uitstekend, de maan stond te schitteren aan de hemel en brandweercommandant Bastiaan de Leeuw stond tevreden naar de verrichtingen van zijn manschappen te kijken, daarin bijgestaan door vrijwilligers van de Stichting JIVAK. Door Aty de Vries

Even eerder had een grote groep kinderen zich al verzameld in het onderkomen van de brandweer gewapend met lijstjes met de nummers van de lootjes. Want voor elke ingeleverde kerstboom ontvingen de kinderen een lootje en een chocolaatje. Vol spanning keken de kinderen naar de verloting onder leiding van Martin de Haan met assistentie van Jaqueline Souverijn van JIVAK. De hoofdprijs was het onder begeleiding aansteken van de kerstbomen en dit jaar kwam het winnende lotnummer 2050 bij Femke Roozendaal terecht. Femke had inmiddels al drie prijzen bij elkaar gesprokkeld tot verbazing van moeder Ria. ‘Mijn man Frits is al zoveel

Femke Roozendaal had al twee prijzen gewonnen. Ook mocht ze onder begeleiding de stapel kerstbomen in de brand steken.

Vereniging Oud Valkenburg EXPOSITIE IN DE TOREN Geopend iedere zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur of op afspraak: tel. 4075939.

Fysio- en manuele therapie Energiek Voorschoterweg 3a 2235 SE Valkenburg (z.h.) Tel: 06-30528236

Suid-Afrikaanse staatshoofde

De fik er in….(Foto’s: L. Mol-112bollenstreek).

jaar bij de JIVAK en we hebben nog nooit een prijs gewonnen. Nu heeft Femke zelfs de hoofdprijs gewonnen’, vertelt ze onthutst. Ook voor Femke was de spanning even te veel toen ze in het brandweerpak werd gehesen, maar snel droogde ze haar traantjes en stapte dapper met brandweerman Jack Hoekstra naar buiten. Martin vertelde dat de kerstboomverbranding voor en door de kinderen is en dat anders een ander kind het vuur aan mocht steken. ‘Er staan hier genoeg vaders te popelen om de boel in brand te steken, maar dat feest gaat mooi niet door’, zegt hij lachend. Buiten staan er honderden kinderen, vergezeld van ouders of opa’s en oma’s te wachten op het grote moment. En een luid gejuich stijgt op wanneer het vuur zich knetterend verspreid over de grote stapel kerstbomen. Een geweldig vuur dat hoog oplaait en

dat goed door de brandweerlieden in de gaten wordt gehouden. Het is een prachtig gezicht zoals de kinderen ademloos toe kijken. Wanneer het einde van het vuur in zicht is wordt er nog wat oud vuurwerk op de brandstapel gegooid en na wat knallen betekent dat tevens het einde van een prachtig schouwspel waar de jeugd weer een jaar op moet wachten. Hieronder de winnende lotnummers. Cadeaubonnen die niet zijn afgehaald kunnen op vertoon van het lot opgehaald worden bij Jacqueline Souverijn, Lannervalk 10. VVV-bonnen 1981, 1710, Femke Roozendaal, Siobhan Vierbergen en Rick Ouwehand; bioscoopbonnen: 1932, 1248, 1769, Daphne Volwater en Sem Voerman; kalender gewonnen door Femke Roozendaal.

Dragan Bakema speelt Erik Hazelhoff Roelfzema

Nieuwe cast voor ‘Soldaat van Oranje’ Na een uitgebreide auditieperiode is er door het creatief team van de voorstelling een deels nieuwe cast samengesteld. Dragan Bakema speelt vanaf 14 februari de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema in ‘Soldaat van Oranje - De Musical’. De rollen van de vrienden van Erik worden ingevuld door Harpert Michielsen (Fred), Robbert van den Bergh (Anton), Thijs Steenkamp (Chris), Rutger Bulsing (Bram), Joey Schalker (Paul) en Raymond Paardekooper (Victor). Marisa van Eyle en Trudy de Jong wisselen elkaar vanaf februari af in de rol van Koningin Wilhelmina. De vernieuwde cast repeteert de komende maand wederom met regisseur Theu Boermans: ‘Het is heel belangrijk om met een nieuwe cast opnieuw de diepte in te gaan tijdens de repetities. Daarom beginnen we weer een maand in de repetitieruimte om zo tot de kern van de voorstelling en de personages te komen. Iedere acteur legt immers altijd een deel van zichzelf in zijn rol’.

Het is koud en er staat een stevige noordoostenwind wanneer op woensdag 9 oktober 1946 het vliegtuig met aan boord veldmaarschalk Jan Christiaan Smuts, de Zuid-Afrikaanse minister president, nog een rondje boven Valkenburg vliegt en vervolgens de landing inzet. Onder een grijze lucht wordt Smuts in Nederland welkom geheten door verschillende hoogwaardigheidsbekleders en de burgemeesters van Katwijk en Wassenaar (was de burgemeester van Valkenburg verhinderd?). Een regiment luchtvaarttroepen vormt de erewacht en de Koninklijke Militaire Kapel speelt zowel het Britse als Zuid-Afrikaanse volkslied. Op donderdagmorgen vliegt Smuts naar Woensdrecht om vervolgens met de auto een bezoek te brengen aan Walcheren (zijn voorouders komen uit Middelburg). Dezelfde avond keert hij met het vliegtuig terug naar Valkenburg. Bij zijn vertrek op zaterdagmorgen krijgt hij van mevrouw Hiddink (iemand enig idee wie dit is?) bloemen overhandigd. De Dakota voorzien van een grote rode balk met vijf sterren is tijdelijk ter beschikking gesteld door de Britse veldmaarschalk Montgomery. Na te zijn opgestegen maakt het nog een ronde over het vliegpark en vliegt dan richting Brussel. Onderweg zijn de weersomstandigheden zo slecht dat de piloot zich genoodzaakt voelt om in België een voorzorgslanding te maken en op een later tijdstip zijn weg te vervolgen. Het jaar 1990 is een memorabel jaar omdat niet alleen de Zuid-Afrikaanse president De Klerk maar ook de recentelijk op vrije voeten gestelde ANC leider Nelson Mandela op Valkenburg te zien zijn. Laat op de avond van 15 juni arriveert Mandela in een Italiaans militair vliegtuig van het type Gulfstream III (MM62022). De volgende dag vliegt hij van Schiphol naar Londen. Vier maanden later maakt president F.W. de Klerk zijn opwachting. Onder een heerlijke najaarszon wordt de president in de ochtend van 23 oktober welkom geheten door premier Lubbers en minister Van den Broek. Het staatsbezoek trekt veel aandacht van de media in zowel het binnen- als buitenland. De president en zijn gevolg maken gebruik van een Boeing 707 (ZS-LSH). Twee dagen later vertrekt het gezelschap naar Luxemburg. Het leven kan raar lopen. Zo zit je ruim vijfentwintig jaar gevangen en nog geen tien jaar na je vrijlating ben je president. De man die het allemaal aan de lijve meemaakt is Nelson Mandela. Op 11 maart 1999 wordt Mandela op het Marine Vliegkamp Valkenburg hartelijk welkom geheten door Koningin Beatrix en Prins Claus. De 12-jarige Sabine uit Oegstgeest (wat is er van haar geworden?) mag een bosje bloemen overhandigen aan de staatsman en heeft wellicht ook de dag van haar leven. Na een druk programma van de voormalige strijder tegen apartheid wordt de volgende dag afscheid genomen van deze legendarische persoon. In een Falcon 900 (ZS-NAN) zet de president zijn afscheidstournee voort. Op uitnodiging van minister-president Balkenende brengt de Zuid-Afrikaanse president Mbeki, de opvolger van Mandela, in november 2004 een bezoek aan ons land. De aandacht van de pers voor dit bezoek is veel minder dan voor het bezoek van Mandela vijf jaar eerder. De bewindsman arriveert in de middag van 17 november vanuit Straatsburg in een Boeing 737 (ZS-RSA) en vertrekt de volgende morgen na te hebben ontbeten met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven, opgeleukt met een kort optreden van de theatervoorstelling The Lions King. Oud-Valkenburger Martin de Boer publiceerde twee jaar geleden een naslagwerk met de titel ’Vreemde vogels op Valkenburg’. In de titel staat het woord vogel voor de vliegtuigen en helikopters die het vliegveld om wat voor reden ook aandeden. In deze serie heeft het woord vogel betrekking op een of meerdere personen. Reacties: martin_falcon@hotmail.com

Ambtenaren nemen intrek Voorontwerpbestemmingsplan Valkenburg Dorp in Rijnse Heerenhuys Omwonenden niet blij met negentien nieuwe woningen Bloemenlaan De verhuiswagens zijn weg, de bureaus en dossierkasten ingericht, de computers opgestart. De medewerkers van de gemeente zijn in de eerste week van het nieuwe jaar, gewoon weer aan de slag gegaan. Nog niet alle verhuisdozen zijn leeg, maar het eind is in zicht. Zo’n 150 ambtenaren zijn in de laatste week van december verhuisd van hun werkplek op het gemeentehuis aan de Zeeweg en gemeentewerf aan de Zuidstraat naar het Heerenhuys aan de Overrijn in Katwijk aan den Rijn. Dat zijn de medewerkers van de afdelingen Ruimtelijke Ontwikkeling, Openbare Werken, Veiligheid en Wijkwerk.

Aanpassingen Het chique Heerenhuys aan de Overrijn wordt voor minstens 10 jaar gehuurd van de zorgorganisa-

tie WWZ-Mariënstate-Valent. Het wordt komend decennium naast het gemeentehuis de tweede werkplek voor Katwijkse bureauambtenaren.

Tot eind vorig jaar zaten die ook aan de Zuidstraat in Katwijk aan Zee en in het voormalige gemeentehuis van Rijnburg. Die ‘Rijnsburgse’ ambtenaren van de afdelingen Maatschappelijke Zaken, Financiën en Personeel & Organisatie, verhuizen naar de vrijkomende bureaus aan de Zeeweg. De buitendienstmedewerkers zitten nog wel verspreid over de dorpen, maar ook die worden in de komende jaren samengebracht op de te vernieuwen milieustraat in ‘t Heen. De Heerenhuysbewoners zitten er deze en komende zomers in ieder geval koeltjes bij, want dat ‘huys’ is voor de intrek van de ambtenaren eerst verrijkt met een koelinstallatie van een half miljoen euro.

Leerhuis Valkenburg Dinsdag 17 januari is er een leerhuisavond. Thema van de avond is: ‘Met heel je verstand’. Het grote gebod is om God lief te hebben met hart en ziel en verstand. Het verstand stelt ons in staat om de wereld te begrijpen. Zo is de natuurwetenschap ontstaan. Maar juist de wetenschap wordt nog al eens gebruikt als argument tegen het geloof. De wereld is anders dan de Bijbelschrijvers konden weten. Maar is daardoor ook de bijbel nu nog maar beperkt bruikbaar? Wetenschap geeft ons de macht en het inzicht om in de natuur in te grijpen. Dat kan de natuur bedreigen. Mogen wij schepper naast God zijn? Wat betekent het God lief te hebben met heel je verstand? Kan dat eigenlijk nu nog wel? Deze leerhuisavond gaat over de spanning die er is tussen ratio en geloof. De avond wordt verzorgd door prof. dr. G. Nienhuis, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Leiden. De avond begint om 20.00 uur in het Trefpunt van de gereformeerde kerk ‘De Goede Herder’, Hoofdstraat 35 (ingang ‘t Boonrak). Iedere belangstellende is van harte uitgenodigd, de toegang is vrij. Vanaf 19.45 uur staat de koffie en thee klaar.

De publiekbalie in Rijnsburg is met ingang van dit jaar gesloten. De inwoners van ‘Katwijk-oost’ moeten voortaan ook naar het gemeentehuis in Katwijk-midden. Het voormalige Rijnsburgse gemeentehuis wordt een Dorpshuis met ruimte voor onder andere verenigingen, organisaties en de bibliotheek. De vrijgekomen gemeentewerf aan de Zuidstraat wordt komende maanden omgebouwd tot een school voor visserijonderwijs.

Echtpaar Vermeulen bij Vrouwenkring Naomi Op woensdag 18 januari verzorgen ds. en mevrouw Vermeulen uit Valkenburg een lezing voor Vrouwenkring Naomi. In het kader van het jaarthema ‘Lifestyle’ spreken zij over de christelijke levensstijl. Hoe staan wij als christen in onze samenleving? Zij zullen ook vertellen over het hun leven in de pastorie. Er komt veel op een predikantsechtpaar af. Hoe is dan je leefstijl? Het echtpaar Vermeulen heeft diverse boeken geschreven. Deze zullen worden gepresenteerd op een boekentafel. Alle vrouwen zijn hartelijk welkom. De activiteiten van Vrouwenkring Naomi vinden plaats in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64, Katwijk. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. Het programma begint om 20.00 uur en is om ca. 22.00 uur afgelopen. Meer informatie over Naomi, tel. 4012588, www.ontmoetingskerkkatwijk.nl.

Bewoners van het Botenpad en Korenbloemlaan in Valkenburg hebben vooral hun ongenoegen geuit over het kleinschalige nieuwbouwplan aan de Bloemenlaan in het Rijndorp. Gelegenheid kregen zij hiertoe tijdens de inloopavond over het voorontwerpbestemmingsplan Valkenburg Dorp, welke vorige week donderdagavond in het gemeentehuis in Katwijk werd gehouden. Hoe is het mogelijk dat op zo’n klein stukje grond negentien woningen worden neergezet? De plannen om in dit gebied woningen te bouwen dateren al vanuit de ‘oude’ gemeente Valkenburg. Echter, toen ging het om een ruim opgezet plan met daarin acht vrijstaande en vijf geschakelde woningen. Door de jaren heen is het plan verschillende keren aangepast. Nu behelst het een plan met daarin negentien rijtjeswoningen. Inmiddels is het plan uitgewerkt in een stedenbouwkundig plan. Het gebied wordt ingepast in het integrale bestemmingsplan Valkenburg Dorp, welke naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 ter visie wordt aangeboden. Inmiddels heeft de aannemer een hijskraan op het terrein gezet, omdat volgens omwonenden, binnenkort met de bouw wordt gestart. Met de komst van deze woningen verwachten de omwonenden de nodige parkeeroverlast. ´Ik kom straks aan een verkeersplein te wonen´, uitte een bewoner van het Botenpad.

Actualiseren Wethouder Daan Binnendijk stelde

de aanwezigen gerust dat de bouw niet binnenkort begint. ‘We zijn hier bijeen om het voorontwerpbestemmingsplan te bespreken. Oude bestemmingsplannen moeten geactualiseerd worden. U moet het zien als een soort update. Er is nog alle tijd om opmerkingen te melden. Pas wanneer dit vernieuwde bestemmingsplan is goedgekeurd, kan er gebouwd worden in de Bloemenlaan. De verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van 2012 door de gemeenteraad wordt vastgesteld’, liet Binnendijk weten. Het vernieuwde bestemmingsplan Valkenburg Dorp heeft betrekking op bijna de gehele bebouwde kom van Valkenburg, exclusief ‘t Duyfrak en Meer, aan de westzijde begrensd door de N206, aan de oostzijde door de Oude Rijn, aan de noodzijde door de Kleine Watering en aan zuidzijde door de Achterweg/10 Meilaan en de Bloemenlaan. De bijeenkomst was vooral bedoeld of de bestaande situatie juist is. Naast het nieuwbouwplan aan de Bloemenlaan is er ook nieuw te bouwen seniorenwoning aan De Hoop ingetekend. Via de website ruimtelijke plannen en de website van de gemeente is het mogelijk het voorontwerp-bestemmingsplan in te zien. Wijzigingen kunnen nog worden aangemeld zodat deze in het ontwerpbestemmingsplan worden meegenomen. Naar verwachting zal deze begin februari voor zes weken ter inzage liggen in het gemeentehuis. In de raadsvergadering van 5 juli wil de gemeenteraad het bestemmingsplannen vaststellen.

De hijskraan is al geplaatst op het nieuwbouwterrein aan de Bloemenlaan. De start van de bouw is op z´n vroegst medio 2012. Tot die tijd is dit het uitzicht van de omwonenden van het Botenpad en Korenbloemlaan. (Foto: CvdS).


Nieuw!

FunXtion Move it! Haal het maximale uit jezelf en krijg volop ENERGIE van je fitnesstraining! Een goed begin van 2012 Vanaf 2 januari kun je bij Olympia kennis maken met een nieuwe vorm van fitness; FunXtion Move it! Met FunXtion wordt jouw fitness training een beleving, vol passie en plezier! Je gaat werken in kleine groepjes met een gediplomeerd trainer die je van begin tot het eind van de les zal begeleiden en stimuleren om het beste uit jezelf te halen.   Elke training duurt 30 minuten. Je werkt met Kettlebells, powerbags, bokszakken en ander uitdagend trainingsmateriaal. Nog nooit met dit soort materiaal getraind? Geen probleem! De trainer zorgt ervoor dat jij je prima op je gemak voelt met deze functionele materialen.

Is FunXtion ook iets voor mij? FunXtion trainingsprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s zijn bedoeld voor iedereen, met elk conditieniveau. De lessen zijn er speciaal op ingericht om op je eigen niveau te kunnen trainen, terwijl je toch met anderen bezig bent. PLAY AND BE FIT!

Incl. gratis water tijdens het sporten!

Schrijf je in voor 1 februari en betaal geen inschrijfgeld! Wist je dat...

Onze kinderhoek van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 11.30 uur geopend is. De opvang is voor kinderen van 0 - 4 jaar. Deze service is gratis voor leden!

De Hooge Krocht 33 2201 TP Noordwijk T 071 4012204 E welkom@olympiasport.nl

www.olympiasport.nl

45 APPARTEMENTEN IN NIEUW-RHIJNGEEST BLOK

BOTTER

START VERKOOP | ZATERDAG 21 JANUARI VAN 11.00 TOT 13.00 UUR, LA FRANCE, RHIJNGEESTERSTRAATWEG 43, OEGSTGEEST

VOEL JE THUIS IN OEGSTGEEST In de stijlvolle appartementen van Blok Botter

Verkoop en informatie

van

De Leeuw

deelplan

De

Batavia

in

Oegstgeest

aan den Rijn, is het elke dag heerlijk thuis-

Nieuwbouwmakelaardij

komen. De 45 twee-, drie- en vierkamerappar-

Tel. (071) 405 16 16

tementen in dit opvallende gebouw zijn namelijk

www.deleeuw.nl

bijzonder comfortabel. De afmetingen variĂŤren van 50 tot 93 m2 en ze beschikken stuk voor

Frisia Makelaars BV

stuk over een ruime living, 1, 2 of 3 slaap-

Tel. (070) 342 01 01

kamers en een mooie overdekte loggia of

www.frisiamakelaars.nl

balkon op het westen. Verkoopprijzen: t BQQBSUFNFOUFOWBOUPUN2WBOBG` oWPO t BQQBSUFNFOUFOWBOUPUN2WBOBG` oWPO t FYDMQBSLFFSQMBBUT ` oWPOQFSQMBBUT

De Batavia is een ontwikkeling van Nieuw-Rhijngeest VOF en Ymere

debatavia.nl

OP DE GEHELE WINTERCOLLECTIE (m.u.v. de basis- en nieuwe collectie)

DE STER MODE Princestraat 30 Katwijk aan Zee (071) 4015854 www.destermode.com


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Symposium ‘Romeinen in Valkenburg

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Burgemeester neemt boek ‘Romeinen op de Woerd’ in ontvangst

Voor

De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding. Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

Na

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat. Een behandeling kost € 35,U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027 Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

Gymreis voor De Valken Gymnastiekvereniging De Valken ging in de kerstvakantie op gymreisje. Er gingen 49 kinderen en 6 personen als leiding mee met de bus naar Sommelsdijk. We zijn daar erg actief geweest: zwemmen, handboogschieten, klimmen, tokkelen, tuintrampoline springen en nog op andere toestellen springen. Het was een vermoeide, maar geslaagde dag. Alle foto’s kunt u vinden op de website: www.valkengym.nl. (Foto: pr).

Minister versoepelt regels

Meldingsplicht houdt gezinnen ‘gevangen’ op azc Rosalie Noort runt al tien jaar haar schoonheidssalon. (Foto: pr).

Open dag Schoonheidssalon Rosalie in Valkenburg Binnenkort viert Rosalie Noort haar tienjarige jubileum als zelfstandig schoonheidsspecialiste. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt zij een open dag op vrijdag 20 januari in haar schoonheidssalon aan de Slechtvalk 10 in Valkenburg. Tijdens deze open dag geeft Rosalie, in samenwerking met een team van LOOkX Skincare, diverse demonstraties van de vernieuwde behandelingsmethodes van het gerenommeerde merk LOOkX Skincare. ‘Naast bekende schoonheidssalons in bijvoorbeeld Boedapest en Hong Kong zijn behandelingen met het merk LOOkX Skincare ook gewoon in Valkenburg mogelijk’, vertelt Rosalie Noort met een knipoog. Producten van LOOkX Skincare worden geproduceerd in Zwitserland en bestaan uit zestig tot tachtig procent werkzame bestanddelen die een maximaal rendement garanderen voor huidverbetering van binnenuit én van buiten. ‘Niet iedere schoonheidsspecialiste mag behandelingen van LOOkX Skincare aanbieden. Ik ben uitgebreid door de mangel gehaald om mijn vakkennis en adviesvaardigheid te testen. Met goed gevolg! Ik mag het

eerste pre anti-aging merk dat ook echt werkt gebruiken. De resultaten zijn geweldig. Het is het ideale product om iets te doen aan pigmentvlekken, rimpeltjes, lijntjes en huidverbetering in al z’n facetten’.’

Open dag U bent vrijdag 20 januari van harte welkom in onze schoonheidssalon aan de Slechtvalk 10 in Valkenburg. We hebben een vrije inloop van 10.00 tot 16.00 uur. Gedurende de gehele dag zijn er diverse demonstraties van het gerenommeerde merk LOOkX Skincare en LOOkX make-up. Verder geven wij de gehele dag 10% extra korting op de producten van LOOkX Skincare en LOOkX make-up. Voor iedere bezoeker hebben wij een goedgevulde goodybag. Speciaal vanwege haar tienjarige jubileum heeft Rosalie een bijzonder introductiepakket samengesteld om kennis te maken met Schoonheidssalon Rosalie en LOOkX Skincare. In negentig minuten tijd wordt er in de schoonheidsalon aan de Slechtvalk in Valkenburg een uitgebreide huidanalyse gedaan, krijgt u behandeltips en een leuke goodybag mee naar huis. Wilt u meer weten? Neem dan eens een kijkje op www. schoonheidssalonrosalie.nl of bel 06-10888211.

Het asielzoekerscentrum in Katwijk is ongeschikt voor kinderen. Dat concluderen UNICEF Nederland en Defence for Children in een quickscan over de situatie in Katwijk en Gilze-Rijen. Sinds het azc de functie van ‘gezinslocatie’ heeft gekregen, is de situatie verslechterd. In zijn laatste raadsvergadering bracht PvdA’er Jan Haasnoot de conclusie van de quickscan naar voren. Vorig jaar kreeg het azc Katwijk een ander functie. Het is nu een gezinslocatie, waar uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen verblijven en gezinnen die wel nog in procedure zijn, maar geen toegang tot andere opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben. UNICEF en Defence for Children vinden de locaties ongeschikt voor kinderen. Zo is het onderwijs onder de maat en de toegang tot gezondheidszorg niet gewaarborgd. De dagelijkse meldplicht midden op de dag ‘houdt gezinnen gevangen op de locatie’, stelt UNICEF. Ook VluchtelingenWerk heeft een

brandbrief aan minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel gestuurd. Daarin stelt Vluchtelingenwerk, dat het samenbrengen van gezinnen in moeilijkheden op één locatie met een zeer sober regime niet werkt. Ook zullen er speeltoestellen worden geplaatst.

Onleefbaar Tijdens de rondvraag in de raadsvergadering van twee weken geleden, stelde Haasnoot het kritische rapport van UNICEF en Defence for Children aan de orde. Haasnoot gaf aan, dat burgemeester Jos Wienen in een vorige vergadering zei, dat er niet heel veel mis was op het azc. ‘Volgens commentaren van Unicef en Defense for Children is wel degelijk sprake van een voor kinderen zorgelijke en onleefbare situatie.’ De burgemeester antwoordde, dat hij geen mogelijkheden heeft om de leefbaarheid te organiseren, behalve dan dat de stand van zaken wordt geobserveerd en de bevindingen onder de aandacht van het COA en de minister worden gebracht. Vorige maand hebben Wienen en minister Leers een bezoek gebracht

aan het azc. Naar aanleiding van dat bezoek en het rapport, heeft Leers twee wijzigingen doorgevoerd. De dagelijkse meldplicht wordt opgeheven op zon- en feestdagen en gezinnen met leerplichtige leerlingen worden voortaan pas geplaatst als kan worden gegarandeerd dat zij binnen twee weken op een school terechtkunnen.

Het is eindelijk zover! Het einde van een tijdperk. De oude Schuit gaat dicht, in verband met de verbouwing. Natuurlijk willen we deze periode feestelijk afsluiten in het (zeer) oude vertrouwde Schuitje. Op zaterdag 14 januari is De Schuit zoals je deze tot nu toe kende voor het laatst open. De opbrengsten van dit hele laatste Schuitweekend wordt aan het interieur van de nieuwe Schuit besteed, dus dat is een extra reden om nog even langs te komen en de kas van De Schuit te spekken. Daarna zal het even stil zijn vanwege de verbouwing. De vrijwilligers van De Schuit zullen met name via de website, facebook en Twitter communiceren over de gang van zaken rondom de verbouwing en de eventuele activiteiten die tijdens de verbouwing (op een andere locatie) worden georganiseerd.

Muziekquiz Omdat muziek bij De Schuit altijd een belangrijke rol speelt, wijden we een quiz aan veertig jaar muziekgeschiedenis. Deze quiz is op vrijdag 13 januari aanstaande. Zaal open 21.00 uur. Start quiz 21.30 uur. Inschrijven kan op de avond zelf met een team van maximaal vijf personen en kost € 10,-. Op zaterdag 14 januari beginnen we al vroeg, om 16.00 uur, en maken we er nog een keer een feestje van. De Discorebels hebben de eer om de muziek te ver-

zorgen en er zal een Schuit Top 100 worden gepresenteerd met uiteraard echte Schuitplaten erin. Bezoekers en oud-bezoekers zijn welkom om nog even binnen te kijken, herinneringen op te halen en de oude Schuit op een feestelijke manier te sluiten. Mocht je geïnteresseerd zijn in echte, authentieke, historische Schuitmeubelen en andere attributen, dan kun je deze avond je bod kenbaar maken. Je kunt hiervoor terecht bij de bestuursleden Lucas, Theo en Nancy. Let erop dat de opbrengsten van deze avond bestemd zijn voor het nieuwe Schuitinterieur. Dus doe een serieus bod en spek de kas van De Schuit! Wie weet heb je hetzelfde weekend een authentieke barkruk uit De Schuit in je huis waar de rijke geschiedenis vanaf druipt. Zaal open 16.00 uur. Zaal sluit 0.30 uur.

Oud-bezoekers Omdat De Schuit dicht gaat voor de verbouwing, wil het bestuur benadrukken dat oud-bezoekers van De Schuit heel erg welkom zijn op zaterdag 14 januari vanaf 16.00 uur om nog eens binnen te kijken, bij te praten met andere Schuitbezoekers en een gezellig drankje te komen doen om een tijdperk Schuit af te sluiten. De Schuit is voor vele generaties jongeren een plek geweest en we zouden het leuk vinden om van al deze generaties nog mensen te zien en te spreken. Kijk voor meer informatie op www.deschuit.nl. JCV De Schuit, Voorstraat 59, 2225 EM Katwijk.

Wilt u graag aanwezig zijn? Meld u dan snel aan. Er is plaats voor 100 geïnteresseerden.

Het vervolg Het boek dat nu uitkomt, is een vervolg op het boek uit 2005, ‘Romeinen in Valkenburg’. Dat boek geeft een overzicht van het rijke Romeinse verleden rond Valkenburg en de archeologie van de Romeinse Limes. Het vervolg is een toevoeging van kennis van het archeologisch onderzoek van Valkenburg De Woerd. Hier vond in 1972 een opgraving plaats. Er was toen geen mogelijkheid om de opgraving uit te werken. Archeologen van de gemeente en Hazenberg Archeologie hebben de documentatie en vondsten later verder onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat op De Woerd een belangrijke Romeinse nederzetting lag met huizen die sterk lijken op ons moderne concept ‘rijtjeshuizen’. De uitkomsten van dit onderzoek staan in het boek dat op 28 januari aan burgemeester Wienen wordt overhandigd.

Aandacht vragen In november kwam het azc ook al negatief in het nieuws toen bekend werd, dat de huisartsen van Katwijk aan den Rijn hun contract opzegden, omdat zij het niet eens zijn met de gang van zaken. De PvdA stelde daar toen eveneens vragen over, waarop de burgemeester stelde, dat de gemeente Katwijk niet verantwoordelijk is voor het azc. Die verantwoordelijkheid ligt bij het Rijk. Het enige wat de gemeente kan doen, is aandacht vragen voor de situatie. Vorige maand uitten de raadsleden in de raadscommissie Bestuur nogmaals hun zorgen over de gezinslocatie op Katwijks grondgebied. De burgemeester beloofde de zaken goed in de gaten te houden.

Nieuw licht op Romeinse Limes Binnen het plangebied Locatie

Valkenburg, op voormalige Marinevliegkamp Valkenburg, hebben de afgelopen jaren diverse verkennende archeologische onderzoeken plaatsgevonden. Deze onderzoeken hebben nieuw licht geworpen op de begrenzingen van de Romeinse Limes bij Valkenburg en op de bewoningsgeschiedenis binnen de gemeente Katwijk. In het plangebied zijn diverse nederzettingsystemen uit de Late Bronstijd en IJzertijd gedocumenteerd. De goede conservering van zowel woonlocaties als agrarische zones van nederzettingen binnen eenzelfde landschappelijke context maakt dit onderzoeksgebied zeer rijk aan archeologische informatie.

Regionale samenwerking In 2012 is het vijf jaar geleden dat de gemeente Katwijk naar aanleiding van de wet op de archeologische monumentenzorg de eigen verantwoordelijkheid heeft verkregen voor haar archeologisch erfgoed. De archeologische monumentenzorg is in Katwijk inmiddels een volwaardig onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling geworden. Katwijk zet haar kennis op het gebied van de archeologische monumentenzorg nu ook regionaal in en werkt aan nieuwe afwegingskaders die nodig zijn voor de besluitvorming rond het behoud van archeologische vindplaatsen. Het symposium ‘Romeinen in Valkenburg, het vervolg’ vindt plaats op zaterdag 28 januari van 13.00 18.00 uur in De Terp, Kerkweg 3, Valkenburg. Wilt u graag aanwezig zijn? Vanwege het beperkte aantal plaatsen, verzoeken wij u zich aan te melden door een email te sturen naar archeologie@katwijk.nl. Dit kan tot en met maandag 23 januari 2012. Na afloop van het symposium kunt u het boek ‘Romeinen op De Woerd’ aanschaffen. Kunt u niet aanwezig zijn deze middag? Vanaf 30 januari is het boek ook te bestellen op de website www.hazenbergarcheologie.nl.

Expositie Pictura over heden en verleden Katwijk Vanaf vrijdag 13 januari is er in de hal van het gemeentehuis in Katwijk aan Zee een expositie te zien van kunstwerken geschilderd door de kunstenaarsvereniging Pictura. Het thema is ‘Katwijk, heden en verleden’ en ‘Katwijk in de sneeuw’. De expositie is een dag eerder geopend door de heer drs. J. Wienen, burgemeester van Katwijk. Pictura probeert bij haar exposities altijd te kiezen voor een thema, om daarmee gezamenlijk aan de slag te kunnen gaan. Voor de eerste maal exposeert Pictura in het Katwijkse

gemeentehuis, reden waarom er gekozen is voor het thema ‘Katwijk’. En om daar nog wat meer variëteit in te brengen werd Katwijk geschilderd in het verleden, in het heden en in de sneeuw. En dat levert mooie kunstwerken op. Pictura telt twintig leden waarvan de meesten hun werken zullen laten zien. De expositie duurt in totaal ruim zes weken, 13 januari t/m woensdag 29 februari, doch halverwege, vanaf vrijdag 3 februari, zullen schilderijen gewisseld worden om een zo groot mogelijk beeld te geven van de werken. U bent van harte welkom binnen de openingstijden van het gemeentehuis.

OVK start nieuw dansseizoen

In januari kunt u proef zingen bij Jubilate. (Foto: pr).

Eindelijk, De Schuit gaat dicht

Hazenberg Archeologie en de gemeente Katwijk organiseren zaterdag 28 januari het symposium ‘Romeinen in Valkenburg, het vervolg’. Tijdens het symposium staan vijf jaar archeologische monumentenzorg in de gemeente centraal. U kunt lezingen volgen over de Limes archeologie in en rond Valkenburg, over archeologie binnen de gemeente en over het onderzoek van De Woerd in het bijzonder. Burgemeester Jos Wienen en mevrouw A. Bos, directeur NWO (Geesteswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) nemen het boek ‘Romeinen op de Woerd’ in ontvangst.

Januari is Jubilate-maand Nog geen goede voornemens voor 2012 en houdt u van zingen? Dan wil het Katwijks christelijk mannenkoor Jubilate u in de laatste weken van januari de mogelijkheid bieden om bijzonders te doen: proeven aan koorzang. De eerste weken van januari wordt u de gelegenheid geboden om in de vorm van een gelegenheidskoor mee te oefenen en te zingen met Jubilate; een periode, die afgesloten wordt met een kort gezamenlijk concert. Het project begint volgende week op 9 januari. Liefhebbers en nieuwsgierigen mogen van 20.00 tot 21.15

uur naar Tripodia komen. Daar wordt dan met elkaar ruim een uur geoefend en gezongen. De week daarop het hetzelfde concept. Om dan op 23 januari eerst een soort generale repetitie te houden, waarna het gelegenheidskoor en Jubilate om 21.15 uur een kort, gratis concert geven voor familie, kennissen en onbekenden. Het repertoire zal bestaan uit o.a. Oh, Danny Boy, Greensleeves e.a. Natuurlijk hoopt het Katwijks christelijk mannenkoor Jubilate, dat u de smaak te pakken krijgt en mee komt zingen bij Jubilate. Zoniet dan was het een leuke start van 2012. Misschien ten overvloede nog even iets over Jubilate. Het is een van de

grootste mannenkoren van Nederland. Het repertoire is afwisselend. Variërend van psalmen, negrospirituals tot stukken van Gounod. Maar ook nummers uit opera’s, musicals en het Katwijks volkslied. Wat dat betreft voor iedereen wat wils. Leuke bijkomstigheden zijn o.m. concertreizen en cd-opnamen. Met Januari - Jubilate-maand wordt u de gelegenheid geboden om even achter de schermen bij Jubilate te kijken. Jubilate als koor heeft nog geen ervaring met gelegenheids- of projectkoren, maar haar dirigent, Aldert Fuldner, wel. Met elkaar dit avontuur aangaan? Hopelijk tot ziens, want het wordt vast een groot succes.

Ontspannings Vereniging Katwijk (OVK) start zaterdag 28 januari met haar nieuwe danscursussen. Met steeds weer nieuwe dansvariaties en aanbod van de meest populaire dansmuziek, blijft de OVK een frisse en moderne dansvereniging. Op een ontspannen en gezellige manier wordt de kostbare vrije tijd van de leden op een plezierige manier ingevuld. Stijldansen is een van de weinige sporten die je samen met je partner kan beoefenen en waarmee je met elkaar een gezellige en nuttige invulling aan je vrije tijd kan geven. Voetbal, handbal, volleybal, hockey en basketbal zijn prachtige sporten die je naast stijldansen kunt uitoefenen, maar er gaat niets boven de ontspannen en gezellige vrijetijdsbesteding van het stijldansen. Samen met je eigen partner op dansles of juist met een hele vriendengroep, de OVK staat voor iedereen klaar. Bij de beginnerscursus leren de dansparen de basis van de quick-

step, rumba, chachacha, Engelse wals en jive. In de vervolgcursussen komen daar de tango en de samba bij. Ook leert men in de vervolgcursussen meer figuren in alle dansen. Dansen wordt daarmee steeds leuker. Naast het stijldansen worden er regelmatig andere cursussen gegeven. Zo zijn er diverse cursussen huisdansen geweest maar voor de meer geoefende stijldansers werd er ook formatiedansen gegeven. Kortom een vereniging die heel wat in petto heeft. De OVK staat garant voor veel dansplezier. Er wordt kundig lesgegeven door ervaren dansparen. De lessen en vrije dansavonden worden gehouden in zalencentrum Tripodia, Hoornesplein 155 te Katwijk. Er is voldoende parkeergelegenheid. Is uw/jouw interesse gewekt? Geef u/jezelf snel op voor één van onze cursussen. Er kan ingeschreven worden op de diverse niveaus: beginners: 19.00-20.00 uur; gevorderd: 20.00-21.00 uur en vergevorderd: 21.00-22.00 uur Aanmelden kan via ovk@hotmail. nl of telefonisch met Marco van Rijn, tel. 4016570.

Inloopavond ‘Kustwerk’ Katwijk In het gemeentehuis van Katwijk vindt er op woensdag 25 januari een inloopavond plaats over het project ‘Kustwerk’ Katwijk. Tijdens deze avond, welke wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis, kunnen bezoekers zich laten informeren over de voortgang van de plannen voor de kustversterking, parkeergarage en het bestemmingsplan voor de kust. Tijdens deze inloopavond staan het voorontwerp bestemmingsplan en het concept inrichtingsplan cen-

traal. Het voorontwerp bestemmingsplan beschrijft welke functies (waterkeren, parkeren en recreëren) en bebouwingsmogelijkheden er in de Katwijkse kuststrook zijn. Het nieuwe plan maakt de aanleg van de dijk in duin en de parkeergarage mogelijk. Om 19.00, 20.00 en 21.00 uur vindt er een korte presentatie plaats over het concept inrichtingsplan. Hierin zijn bijvoorbeeld onderwerpen verwerkt als: strandopgangen, locatie en ontwerp van de parkeergarage, natuur, fietsvoorzieningen, speelplekken, strandpaviljoens en verlichting. De avond is geen officieel inspraakmo-

ment, maar biedt wel mogelijkheid voor betrokkenen en geïnteresseerden om hun eigen ideeën en suggesties met het projectteam te delen. In het najaar van 2012 worden alle ontwerpplannen ter inzage gelegd. De kaarten en rapportages die horen bij het voorontwerp bestemmingsplan en concept inrichtingsplan zijn tussen 13 januari en 9 februari digitaal beschikbaar via www.kustwerkkatwijk.nl. Het voorontwerp bestemmingsplan is ook te bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl en bij het gemeentehuis op werkdagen tijdens openingstijden (Koningin Julianalaan 3, Katwijk).

Een cursus stijldansen geeft een leven lang plezier. (Foto: pr).


OPRUIMING O PRUIMING UIMIN U IMING 201 012 BIJ RO OEST! EST! ST! S T T!! Het is weer tijd voor een grote opruiming bij Roest. Opnieuw moet er in beide winkels weer plaats worden gemaakt voor nieuwe modellen en ruimen we veel “oude” modellen op tegen wel zeer aantrekkelijke prijzen! Hieronder vindt u een aantal voorbeelden, soms gaat het maar om enkele stuks of is het een laatste winkelmodel, dus kom snel want

WITGOED:

LCD / LED TV:

Philips 40PFL5606 LED TV 100 cm, Full-HD, 100Hz, CI+, op voet van € 699,-

voor

€ 499,Siemens wasautomaat WM14E241

Philips 40PFL9705 Full-LED tv

1400 toeren, 7 kilo, A++, Timer Aquastop, snelprogramma

Best getest in 2011! 100 cm, Ambilight, 400 HZ, CI+, NET TV, 3D, Wifi, op voet van € 1599,-

voor

€ 1299,-

Ook leverbaar in 46”

van € 1799,-

voor

Normaal € 699,- Nu

€ 1499,-

Samsung LE26D450

66 cm, CI+, op voet voor € 299,van € 399,Ook leverbaar in 37” (94 cm) voor € 499,van € 649,-

€ 599,-

Siemens Condensdroger WT44E176 7 kilo, geen afvoer nodig, B energielabel, 8 elektr. droogprogramma’s Normaal € 549,- Nu

€ 499,-

Normaal als set € 1248,+ gratis tussenstuk met werkblad t.w.v. € 89,-

Nu Philips 32PFL7486 LED TV 82 cm, Ambilight, Full-HD, CI+, 100Hz, op voet van € 799,-

voor

€ 649,-

Ook leverbaar in 42”

van € 949,-

voor

€ 799,-

Sony Bravia KDL32EX721 LED TV 82 cm, 100Hz, 3D ready, Wifi, Sony internet voor van € 699,-

€ 599,-

Sony Bravia KDL37EX720 LED TV 94 cm, 100Hz, 3D ready, Wifi, Sony internet van € 799,voor

€ 699,-

DVD / BLU RAY / HARD HA RDE E SCH SCHIJF:

€ 999,-

OVERIG:

Philips klokradio AJ 3121 Nu

€ 14,95

Nu

€ 85,-

Nu

€ 149,-

Philips Senseo HD7860/60 zwart

Philips stoomstrijkijzer

Philips DVP 3880 DVD speler met HDM van € 79,Pioneer Blu Ray speler BDP 333 Samsung BDC 8500 Blu Ray met 250 GB harde schijf !

www.roest.tv

voor € 59,-

van € 199,- voor € 129,-

met apart waterreservoir

Philips frituurpan HD 6161 Nu

van € 499,- voor € 249,-

Bang & Olufsen Oegstgeest Lange Voort 11A 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

GW Roest BV In de Hoftuin 2231 GT Rijnsburg 071-409.77.77

GW Roest BV Lange Voort 11F + G 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

€ 59,-


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Winst Madjoe na kerstreces met gemengde gevoelens

Bridge Club Rijnsburg Na elkaar een goed en gezond 2012 te wensen werd vorige week dinsdag bij Bridge Club Rijnsburg met vierentwintig paren gespeeld. Carla en Thea hebben met spel 17 klein slam geboden en gehaald.

Uitslag lijn A: 1 2 3 4 5 6 9 10 11 12

J. van Delft & R. van der Spijk W. Kemeling & J. Mudde J. Gräper & F. Gräper J. de Bruijn & N. van Duijn R. Bijleveld & G. van Wincoop J. Mudde & G. Haasnoot H. Riet & P. de Mooy P. Prudon & M. Veeningen P. Klap & G. Tegelaar M. de Best & N. Smittenaar J. Haselhoff & l. Kluizenaar H. Blom & J. de Mooy

60.00% 55.42% 54.17% 52.92% 52.08% 50.42% 47.92% 47.92% 47.50% 46.67% 45.00% 40.00%

Uitslag lijn B: 1 2 3 4 5 6

J. van Nieuwkoop & D. van Starkenburg M. van Egmond & W. van Egmond R. van Eijken & H. van Eijken 55.42% D. van Duijn & A. Wolthaus G. Jansen & C. Bekooy R. de Mooy & C. de Mooy M. Langerak & W. Schroots C. Koomans & T. Oostdam 9 C. van Iterson & J. van Iterson 10 R. Stuifzand & R. Stuifzand 11 H. van Nieuwkoop & A. van Starkenburg 12 I. Giesen & T. Lissone

63.75% 57.92% 55.00% 54.17% 52.08% 52.08% 52.08% 48.33% 37.08% 36.25% 35.83%

Cor van Dusseldorp kampioen Rijnsburgse Damclub Opnieuw wist Cor van Dusseldorp het clubkampioenschap voor zich op te eisen. De concurrentie was dit jaar echter wel groter dan andere jaren. Nadat Richard Meijer zijn kans op de eerste plaats verprutste tegen Eric Jan van Reenen bleef alleen Richard Kromhout over. Omdat zowel Cor als Richard evenveel punten hadden moesten twee beslissingswedstrijden gespeeld worden om uit te maken wie zich clubkampioen mocht noemen. De eerste partij wist Richard de schade nog te beperken tot remise, maar in de tweede partij pakte Cor al snel de winst. Cor dus kampioen van de hoofdklasse. Een andere partij in de hoofdklasse werd gespeeld tussen Steven den Hollander en Eric Jan van Reenen. Steven zette de partij ambitieus op maar beslissend voordeel wist hij toch niet te bereiken. Eric Jan verkreeg wel meer voordeel maar ook dat was niet voldoende voor de winst zodat de partij toch nog in een remise eindigde.

Overtuigend In de eerste klasse ging alle aandacht uit naar de partij tussen voorzitter Rinus Kromhout en Jan Parlevliet. Rinus moest deze partij winnen om qua aantal verliespunten weer op gelijke hoogte te komen met Jan. Vreemd genoeg speelde Jan niet zijn normale spel en was hij te verdedigend in gesteld. Dit kwam hem duur te staan want Rinus wist op deze manier wel het voordeel naar zich toe te halen. Uiteindelijk resulteerde dit in een verdiende overwinning en, nog leuker, de spanning is weer helemaal terug in deze klasse. Ondanks het feit dat Jan Lute zelfs tot twee maal toe een dam wist af te vangen van Jac. van Delft was het de laatste die uiteindelijk de winst pakte. Anton van Dusseldorp had een moeilijke avond tegen Nico Mul die overtuigend deze partij won. Kees Majoor liet Teun de Kluiver te veel in zijn spel komen, en dat is gewoon gevaarlijk. Via een remise aanbod probeerde Teun weer een puntje aan zijn totaal toe te voegen. Uiteraard accepteerde Kees het aanbod niet en speelde door. Een paar zetten later vergiste Kees zich

schromelijk en dreigde een schijf te verliezen. Kees bood dus, heel slim, een remise aan, maar Teun liet zich niet bezwendelen, sloeg het aanbod af, won een schijf en de partij.

Nieuwjaarstoernooi In de strijd om de Piet van Egmond-bokaal drie partijen. Arno Kooloos had geen schijn van kans tegen Richard Meijer en verloor dus snel. Marielle Meijer-Kromhout zag een gelijkwaardige stand langzaam minder worden. Tegenstander Jan Schijff wist dan ook in het late middenspel toe te slaan met winst als resultaat. De langste partij die avond kwam op naam van Arie Schoneveld en Denise van Dam. Denise is de nieuwe vriendin van Steven en speelde voor het eerst mee op vrijdagavond. Beide spelers maakten er een mooie partij van met aantrekkelijk aanvallend spel. Denise wilde uiteraard niet verliezen, maar Arie kende geen genade en sloeg toe in het late middenspel.

Goud en brons op de nieuwjaarswedstrijden RIJC Leden van de Rijnsburgse IJsclub deden vrijdag 6 januari mee aan de nieuwjaarswedstrijden op de Leidse IJsbaan. Thomas de Mooy werd eerste bij de B-junioren, Rosalie de Ruiter werd derde bij de B-junioren en Juliëtte de Mooij werd vierde bij de welpen. De RIJC-deelnemers reden 19 pr’s bij elkaar en de stand van de pr’s die door sponsor Tankstations Jongeneel worden omgezet in euroknaken staat hierdoor op 166.

Voorafgaand aan het duel speelde de tweede teams van beide verenigingen ook tegen elkaar. Madjoe 2 kende een goede start in de zaalcompetitie waar zij even koploper zijn geweest. Maar door de vele blessures binnen de Madjoe selectie zijn zij hun flow helemaal kwijtgeraakt waardoor al eens bij de nummer 8 gelijk werd gespeeld en nu van de nummer 7 onnodig werd verloren.

Op uitnodiging waren weer een flink aantal RIJC-leden aanwezig en enkele opmerkelijke prestaties passeren nu de revue. Thomas de Mooy won goud in zijn sterk bezette categorie en reed 1.08.49 op de twee ronden. Rosalie de Ruiter reed voor het eerst onder de 1.20 en werd met 1.19.82 beloond met zilver bij de B-meisjes. Talent Juliëtte de Mooij reed een prachtig persoonlijk record van 43.8 en werd daarbij knap vierde bij de welpen. Sem de Best reed bij de mini’s een opvallend persoonlijk record op de twee ronden. Hij reed 1.05 op de twee ronden en verbeterde zijn record met maar liefst 8 seconden. Kelly de Mooij reed dit seizoen voor het eerst onder de minuut en verbeterde haar pr tot 58.51 en deze pupil is weer helemaal op de weg terug. Eline de Mooij reed voor het eerst onder de minuut en wel 56.64. Mini Anne de Rover reed met val een pr op de twee ronden in 1.00.74. Een opmerkelijke prestatie was dat. Bij de jongens voert Ronald van Egmond de pr-lijst aan met 10 pr’s gevolgd door Jaap v.d. Meij met 9 pr’s. Bij de meisjes staat Anouk de Best met 9 pr’s nog steeds bovenaan, maar Juliëtte de Mooij nadert met 7 pr’s.

Nieuwjaarsreceptie Het besluit om de nieuwjaarsreceptie van zondag 1 januari naar zaterdag 7 januari te verschuiven pakte goed uit gezien de behoorlijke opkomst. Voorzitter Jan Pieter Tensen van de trainingsgroepscommissie gaf aan, dat de nieuwjaarsreceptie voortaan altijd zal plaatsvinden op de eerste zaterdag na nieuwjaarsdag. Hij was blij met de grote groep jeugdleden (mini’s, welpen en in mindere mate de pupillen) die op de Leidse IJsbaan rijden. Zorgelijk is de relatief kleine groep oudere jeugdleden (10), die op De Uithof rijden.

Agressief spel Het eerste team van Madjoe start daarom dan ook geïrriteerd en aangeslagen aan de wedstrijd. De eerste tien minuten van de wedstrijd waren dan ook voor VZOD. Maar zij konden dit niet uitdrukken in de stand. Na een 1-0 en 2-1 achterstand ging Madjoe eindelijk geconcentreerd spelen. Hier werd snel duidelijk dat Madjoe meer ervaring en kwaliteit heeft in vergelijking tot VZOD. Door scores van twee maal Johanna, twee maal Joop en Mathijs kwam Madjoe op een ruime 2-6 voorsprong. VZOD kon hier dan ook niet mee omgaan en gooide het plan om door agressief en fysiek te gaan spelen. De scheidrechter zou hiervoor enkele kaarten kunnen trekken en de pot van de KNKV dan weer extra kunnen spekken maar deed dit niet. In de rust van de wedstrijd gaf de scheidrechter dan ook aan niet te houden van kaarten trekken maar

Op het andere biljart had Jan in eerste instantie weinig problemen met zijn tegenstander. Echter halverwege de partij liet Jan het even afweten. Gelukkig profiteerde zijn tegenstander daar niet van en kon Jan toch in de 28 e beurt de partij winnend afsluiten met 8 punten voor zijn tegenstander. Na de pauze was het de beurt voor invaller Piet de Mooy en Aad vom Hofe. Piet speelde als van ouds een uitstekende partij waar zijn tegenstander geheel niet tegen was opgewassen. Na 17 beurten was Piet aan

wel moeite te hebben om dit ruwe spel onder controle te houden. Na het zware fysieke spel van VZOD ging Madjoe slordiger spelen waardoor ze de mooie voorsprong van vier punten binnen 6 minuten weggaven tot 6-6. Het laatste deel van de eerste helft ging gelijk op maar door de kwaliteiten van onze jeugdige sterspeler Jasper de Koning, en later bleek Man of the Match van onze kant, werd er een gaatje van twee geslagen. Madjoe ging met een 8-10 voorsprong de rust in.

Spannend slot Na rust was het weinig mooi spel en voornamelijk hard werken van beide teams. Madjoe had wel iets meer het betere van het spel, maar kon dit niet in doelpunten uitdrukken. VZOD bleef hoop houden en maakte het uiteindelijk nog heel spannend voor het toekijkende publiek. Het kwam eerst gelijk tot 1111 en daarna met nog 10 minuten te spelen op 12-13. Joop Heemskerk die zijn heer de gehele wedstrijd uit zijn spel heeft gehouden kreeg de pinch hitter van VZOD tegenover zich, namelijk Martijn Vervark. Het Icoon Vervark moest voor nog enige dreiging en doelpunten gaan zorgen, maar al zijn geluk wat hij in de wedstrijd tegen ons tweede wel had was totaal verdwenen. Madjoe’s aanvoerder André Peursum, net terug uit The States, werd net op tijd wakker van zijn jetlag en schoot een gruwelijk schot van afstand raak wat daarmee meteen de eindstand op 12-14 voor Madjoe bracht. Al met al een goede dag voor het eerste team waardoor er nog lichtelijk gedacht mag worden aan een promotie. Maar wel duidelijk is dat het tweede zijn kansen op een kampioenschap nu wel heeft verspeeld. Dus als Madjoe selectie zijnde is dit een slechte start met gemende gevoelens van 2012. Volgende week mag Madjoe 2 zijn wonden laten helen tijdens een vrij weekend, waar het eerste van Madjoe de zware uitwedstrijd tegen concurrent ZKC ‘31 om 18.40 uur in Zaandam staat te wachten.

Tijdens de nieuwjaarswedstrijden werd Thomas de Mooy eerste bij de B-junioren en behaalde Rosalie de Ruiter een derde plaats bij de B-junioren. (Foto: pr). ‘Het wordt een uitdaging voor de RIJC om de jonge jeugdleden vast te houden om weer grotere groepen C/B/A jeugd te krijgen’, aldus de voorzitter. Hij memoreerde, dat de activiteiten, zoals de Sleep-inn, de Fietsweek, de cross/Run/Bike/ Run en de deelname aan de Vlietloop, de Rijnloop, Leidse Biathlon, Flower Parade belangrijk zijn om de jeugd vast te houden en om je als RIJC te presenteren naar de buitenwacht. Ook de valclinics zijn

een voorbeeld van nieuwe dingen proberen, die goed uitpakken. In het najaar 2013 bestaat de RIJC 75 jaar en daar zal uiteraard aandacht aan besteed worden. Een speciale jubileumcommissie zal daar hard aan werken. Tenslotte roemde de voorzitter de samenwerking met het grote bestuur en het vrijwilligerswerk, wat afgelopen week resulteerde in een grote opknapbeurt van het krachthonk.

Weer punt binnen voor RVV heren 1. (Foto: pr). Het lastige eindspel wist hij dan ook overtuigend te winnen. Vrijdag 6 januari werd het nieuwe jaar weer geopend met het nieuwjaarstoernooi. Voorafgaand aan dit toernooi werd Arie Schoneveld gehuldigd vanwege het 40-jarige lidmaatschap van RDC. Er werden die avond drie partijen gespeeld met een versneld tempo. Uiteraard staat op zo’n avond de gezelligheid hoog in het vaandel en dat was dan ook. Na een uiterst ingewikkelde telling won de groep met Arjen de Mooy als kopman dit toernooi. Afgelopen zaterdag zijn ook de halve finales weer begonnen waarin gespeeld wordt voor een plaats bij de uiteindelijk finale van Nederland. Maar liefst zes leden van Rijnsburgse Damclub doen hieraan mee.

zijn aantal caramboles, terwijl zijn tegenstander slechts 14 caramboles had en zodoende slechts 2 punten kon bemachtigen. Aad vom Hofe trof het deze middag niet met zijn opponent. De speler uit Lisse speelde ruimschoots boven zijn gemiddelde en presteerde het om reeds in de 12e beurt de partij uit te maken. Aad moest genoegen nemen met slechts 3 punten. Zodoende einduitslag De Beukenhof met 30 punten en de Bogaert met 30 punten

Stormachtig In de nieuwe locatie van De Bogaert, de gemeentewerf aan de Korte Voorhouterweg, moest het tweede team het opnemen tegen het tweede van de B.V. Agnes uit Voorhout. Piet de Mooy, de nieuwe eerste man, speelde tegen Piet van Dam een spannende partij. Piet van Dam, een hele rustige speler, ging goed uit de startblokken met een serie van dertien, waar onze Piet even geen antwoord op kon vinden. Maar na 6 beurten stond er weer een gelijke stand op het bord. Piet de Mooy raakte daarna weer in een dip. Na 20 beurten stond hij 21 caramboles achter. Toen Voorhoutse

Heren 1 RVV slaat aanval Castellum af

Zwembad Aquamar lanceert ClubAqua Goed nieuws voor iedereen die in 2012 in beweging wil blijven… Zwembad Aquamar start vanaf deze week met ClubAqua. In zwembad Aquamar was het altijd al mogelijk om deel te nemen aan aquasporten, maar nu wordt volgens het ClubAqua concept gewerkt. ClubAqua is het meest uitdagende aquafitness programma voor zwembaden. Het bestaat uit twee, door aquafitness professionals ontwikkelde, beweegprogramma’s: ClubAquarobics & ClubAquajogging. De

programma’s zijn voor iedereen toegankelijk en hebben als doel om effectief en intensief te werken aan uw conditie, spierversterking, uithoudingsvermogen en algehele fitheid.

Vast format Elke vier maanden ontwerpt het team van aquafitness professionals een nieuwe cyclus. ClubAqua kent een vast format met herkenbare oefeningen. De oefeningen worden in groepsverband, op passende muziek, in diep en/of ondiep water gegeven. Elke les heeft specifieke, meetbare doelstellingen zoals bij-

Biljarters De Bogaert actief in de regio Team 1 van De Bogaert speelde vorige week uit tegen team 1 van De Beukenhof in Lisse. Aad Heemskerk speelde gelijktijdig met Jan Godwaldt. De partij van Aad verliep geheel niet naar de wens van Aad. Hij had grote moeite om in zijn spel te komen, waar zijn tegenstander natuurlijk van profiteerde. Deze maakte de partij uit in de 20e beurt, terwijl Aad gelukkig nog d.m.v. een serie in de nabeurt 7 punten kon bemachtigen.

Madjoe opende het nieuwe jaar tegen het jeugdige VZOD in Kudelstaart. Beide teams stonden ook op het veld al tegen elkaar waar Madjoe aan het langste eind trok. Nu was de uitgangssituatie anders dan op het op veld. VZOD stond verrassend boven Madjoe in de poule. VZOD is dit seizoen met een jeugdige selectie gestart wat op het veld maar tot twee punten heeft geleid, maar in de zaal begint hier verandering in te komen. Het zou dus een veelbelovende wedstrijd moeten worden.

Piet uitging kwam de Rijnsburger vier caramboles tekort. Koos Paauw, op tafel twee, speelde tegen een losgebroken Cor Verlaan, welke in 17 beurten een einde aan de partij maakte. Ondanks dat Koos met een moyenne van drie een goed gemiddelde speelde, moest hij de winst aan Cor laten. Daan de Best kende in zijn partij tegen Dik Bakker geen pardon met zijn tegenstander. Na 23 beurten, waarvan maar 4 poedels, ging Daan met de eer en de punten strijken. Jaap Slootweg speelde tegen Frans Schlatmann tot het einde toe een spannende pot. Omdat Frans, met een tussentijdse serie van 10, net iets beter was, won hij de partij en de 10 punten. Einduitslag 36-36. Het derde team van Bogaert speelde tegen DSS 3.Was het de wind deze middag of het nieuwe onder komen maar het ging niet zo geweldig. Amerik Noort 37 car. ging van start tegen Bert Gunters 43 car. van de 30 beurten waren er 15 met een nul maar het was Bert die de 10 punten pakte en Amerik met 9 het nakijken gaf. Tegelijkertijd speelde Daan Noort 31 car. tegen

Jan Knaap 41 car. Mede door een serie van 18 in de vijfde beurt door Jan werd het voor Daan een kansloze missie. In slechts 14 beurten wist Jan deze partij te winnen: 10 punten en Daan slechts 4 punten. Na de koffie moest Wim Lange 74 car. het opnemen tegen Jac. v.d. Wiel 50 car. Ook deze partij werd een overwinning voor de gasten. In 27 beurten behaalde Jac. zijn 50 car. en Wim Bleef steken op 57 car., 10 tegen 7 punten. Op de andere tafel speelde Jan Rotmensen 51 car. tegen Wim Wensveen 48 car. Jan speelde niet zijn beste biljartspel maar wist weliswaar in 33 beurten te winnen en hiermee de enigste 10 punten te pakken deze middag. Wim eindigde de partij met 9 punten. De totale stand kwam hiermee op 30 tegen 39. Het verslag van het vierde is door een computercrash achterwege gebleven. Het vierde heeft afgelopen week wel gespeeld tegen D.S.S. 4 met de volgende resultaten. Gerrit Waasdorp - Henk Derks 6-10, Martin Vonk - Wim Slootweg 10-8, Henk Wagenaar Sjaak Ouwersloot 10-8 en Bert van der Sluis tegen Ton Rodolf 10-8. Einduitslag 36-34.

voorbeeld afvallen of conditieverbetering. Uw instructeur begeleidt u om de vooraf vastgestelde doelstellingen te behalen en daagt u continu uit tijdens de actieve workouts van ClubAqua. Door de herhaling van oefeningen merkt u dat u de oefeningen beter gaat beheersen. De instructeur kan hierdoor variëren in oefeningen en verzwaren. Zo haalt u meer rendement uit de oefeningen en wordt u steeds fitter. Meer informatie over de tijden en tarieven zijn te vinden op de website: www.zwembadaquamar.nl of verkrijgbaar via onze receptie, tel. 4015947.

Voor RVV H1 en Castellum H2 stond afgelopen zaterdag eigenlijk hetzelfde op het spel: aansluiting houden met de teams boven zich. RVV deed dat een stuk beter en won met 3-1. In de uitgangspunten zat overigens wel verschil. Het Alphense Castellum moest winnen om überhaupt bij RVV in de buurt te blijven, terwijl de Katwijkers bij winst de koplopers binnen schootsafstand hield. Het verschil in punten bleek ook een verschil in kwaliteit. De eerste twee sets gingen in no time naar RVV (twee keer 25-16). De Katwijkse formatie speelde ge-

Vierde wedstrijd Duinloopcircuit Zaterdag 14 januari wordt om 10.30 uur weer het startschot gegeven in de reeks van het Running Center Katwijk Duinloopcircuit. Zoals gebruikelijk zal deze wedstrijd plaatsvinden in het prachtige gebied van de Zuidduinen van Katwijk. De te lopen afstanden zijn 2, 5 en 10 km. Zowel jeugd als volwassenen zijn van harte welkom om aan al deze afstanden deel te nemen. Vanaf 9.30 uur kan men zich inschrijven bij Tennisvereniging Zee en Duin (zuidpunt Boulevard) voor alle afstanden. Vergeet u niet om de datum voor de volgende Duinloop alvast te noteren in uw agenda? De datum voor deze laatste wedstrijd in dit circuit is 4 februari.

Goede voornemens Heeft u al eens meegedaan aan de Duinlopen, wilt u gaan lopen of wilt u uw techniek verbeteren voor meer en beter resultaat? Op 14 januari start Atletiekvereniging Rijnsoever weer met de Van Duyn Van der Geer beginnerscursus. Het doel van de cursus is om de deelnemers kennis te laten maken met de hardloopsport. Dit gebeurt op een verantwoorde en vooral gezellige manier. De cursus geeft aan zowel beginners als aan mensen met een redelijk recent sportverleden de mogelijkheid om op een verantwoorde wijze te leren hardlopen. Inschrijven kan op de volgende adressen en data: bij Runningcenter Katwijk, Princedwarsstraat 2A, of in het clubhuis AV Rijnsoever, Olympiaweg 2. De cursuskosten bedragen € 65,-. Dit is inclusief inschrijving voor de Ronde van Katwijk en een functioneel loopshirt geleverd door Running Center Katwijk. Meer informatie: www.avrijnsoever.nl.

degen en maakte nauwelijks fouten, waarbij opgemerkt mag worden dat diagonaalspeler Ard de Mooij met zijn ijzersterke service een belangrijke rol speelde.

Kuren Ook in de derde set leek er tot halverwege weinig aan de hand, maar plotseling begon de blauwe machine kuren te vertonen. Castellum werd in de eerste twee sets geslacht door sterk aanvalswerk van RVV, paste de blokkering aan en dat leek te werken. Gelegenheidscoach Dennis Schoneveld zag het gevaar op tijd en greep in met twee wissels. Leander Rijneveld moest zijn plaats weer afstaan aan Gert Klok, al had die wissel niet meteen het gewenste effect. Een andere invaller, good old Arnoud van Zuijlen (op de bank begonnen als vervanger van de afwezige Jelle Noest), knalde een belangrijk punt binnen. Op 20-22 mocht Klok serveren en dit keer was zijn serie beslissend. De blokkering zat weer potdicht en RVV stond geen punt meer af in deze set (25-22). Toch eindigde de wedstrijd met een kleine kater voor de thuisclub. De vierde set kwam RVV weer beter voor de dag dan de derde, maar kon het verschil niet gemaakt worden. Castellum bleef keurig bij en bij 2323 verdedigden de Alphenaren een paar harde Katwijkse klappen op schitterende wijze en pakten brutaal - en misschien wel een beetje verdiend - de laatste set met 23-25. Onnodig puntverlies voor RVV, al kan als positief punt worden aangedragen dat het gaatje met Castellum nu een gat is. Komend weekend is RVV vrij, dan staat de kraker tussen de nummers 1 en 2 (Gemini Kangoeroes H1 en Leyhton H2) op het programma in Voorschoten. Een week later, op zaterdag 21 januari, ontvangt RVV om 16.30 uur Leython in de Boorsmazaal. Een wedstrijd die RVV moet winnen om aansluiting te behouden met de top.


Een goed begin is geen half werk! Heeft u, met de warme gloed van de nieuwjaarschampagne in uw lijf, uw goede voornemens gemaakt? En welke zijn het dit jaar? Meer aandacht de échte dingen in het leven? Of de meer traditionele: beter eten, meer sporten of stoppen met roken? Wat het ook is, een steuntje in de rug kunt u hierbij meestal wel gebruiken. Op deze pagina vindt u verschillende professionals die u kunnen helpen bij het maken van een goede start in 2012. Succes!

Goed beginnen in

2012

ezond Met Coach aan Zee wordt 2012 een topjaar!

Samen 60 kilo afg gevallen! ge evallen!

Club Challenge geeft energie(k)

Nieuw!

FunXtion Move it! Haal het maximale uit jezelf en krijg volop ENERGIE van je fitnesstraining!

Club Challenge: de uitdaging voor iedereen die weinig tijd heeft, maar wél graag fit en slank wil zijn. Club Challenge is een intensieve workout die je atletischer maakt, en je rompstabiliteit en coördinatie verbetert, en die ook nog eens heel leuk is. “Het gevoel van apenkooien tijdens gym”, aldus van Rossum van Energiek in Valkenburg. “Club Challenge is een functionele training waarbij je je conditie, stabiliteit en evenwicht verbetert. Iedere vier weken krijg je een nieuwe, speciaal samengestelde training van zo’n 35 minuten, die zo intensief is, dat je hem maximaal twee keer per week mag doen. Na afloop voel je vaak spieren waarvan je niet eens wist dat je die had. Iedereen kan Club Challenge doen, want je traint op je eigen niveau. Deelnemers krijgen eerst een proefles en een fittest, en daarna werken we een persoonlijk programma voor je uit.”

Wordt 2012 jouw jaar? Het jaar waarin je doet wat je écht wilt? Waarin je de balans vindt tussen werk en privé? Waarin je jezelf ontplooit binnen je werk, je familie, je vriendenkring, en waarin je ontdekt dat er nog veel meer in je zit dan je tot nu toe had gedacht? Als je met deze gedachten, wensen en dromen loopt kun je misschien eens een gesprek plannen met Jannet van Hulsen van Coach aan Zee. Want soms is feedback en spiegelen nodig om een goed beeld te krijgen van wie jij bent en waar jouw kracht ligt. Vaak wil een werkgever hier graag aan meewerken, want tenslotte is jouw kracht ook zijn belang! Verwacht van Jannet geen pasklare antwoorden, maar wél begeleiding en hulp bij het vinden daarvan. Want de mogelijkheden om van 2012 jouw jaar te maken liggen in jezelf! Interesse? www.coachaanzee.com

Een goed begin van 2012 Vanaf 2 januari kun je bij Olympia kennis maken met een nieuwe vorm van fitness; Move it!. Met FunXtion wordt jouw fitness training een beleving, vol passie en plezier! Je gaat werken in kleine groepjes met een gediplomeerd trainer die je van begin tot het eind van de les zal begeleiden en stimuleren om het beste uit jezelf te halen.   Elke training duurt 30 minuten. Je werkt met Kettlebells, powerbags, bokszakken en ander uitdagend trainingsmateriaal.

Nog nooit met dit soort materiaal getraind? Geen probleem! De trainer zorgt ervoor dat jij je prima op je gemak voelt met deze functionele materialen. Is FunXtion ook iets voor mij? FunXtion trainingsprogramma’s zijn bedoeld voor iedereen, met elk conditieniveau. De lessen zijn er speciaal op ingericht om op je eigen niveau te kunnen trainen, terwijl je toch met anderen bezig bent. PLAY AND BE FIT!

Meer informatie: www.fitness-energiek.nl

Beter eten, beter leven, met hulp van 2FeelBetter -

afslanken met het SanaSlank eiwitdieet verlies 5 tot 10 kilo per maand geen jojo effect medisch onderbouwd afwisselend, meer dan 140 verschillende smaken geen verlies van spiermassa, u verliest alleen vet

Beautycentre Cocoon is SanaSlankshop en heeft de producten op voorraad.

Plezier en workout komen samen bij Johnny’s Mambo

BLEKERSTRAAT 26 | 2222 AN KATWIJK | T 071 402 36 15 WWW.BEAUTYCENTRECOCOON.NL OPENINGSTIJDEN: MA. T/M VRIJ. VAN 9.00-21.00 UUR

ery step you take v E

,BUXJKL

Fa enen van een paar scho

Running Center Katwijk is dé gespecialiseerde hardloopwinkel van de Duin- en Bollenstreek. De buitensporter kan hier terecht voor schoenen, kleding, accessoires en voeding. Niet alleen de hardloper, maar ook de wandelaar vindt in deze moderne winkel alles wat hij of zij nodig heeft om zijn sport verantwoord te beoefenen. Uniek advies op maat: met de RS footscan wordt in de winkel een dynamische voetscan gemaakt. Hiermee wordt de afwikkeling en de drukverdeling van uw voet exact vastgelegd en getoond op een beeldscherm. Hiermee kan de loopadviseur bepalen welk type schoen het beste bij u past.

We are running

Princedwarsstraat 2a - 2225 GD - Katwijk 071 40 142 60

www.runningcenterkatwijk.nl

Maak een afspraak; www.dietistkatwijk.nl

Olympia geeft je een duwtje in de rug! Heb je je voorgenomen om dit jaar ècht wat meer aan je conditie en figuur te werken? Dan is Olympia natuurlijk een vertrouwd adres voor allerlei soorten trainingen. Maar wellicht heb je een duwtje in de rug nodig? Misschien kan onze nieuwe training FunXtion dat duwtje geven. Bij Funxtion train je in een kleine groep, bijvoorbeeld met collega’s of vrienden. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze Groepslessen. Je hebt ruime keuze uit diverse lessen zoals; Spinning, Les Mills lessen en Yoga. Er worden meer dan 65 groepslessen per week gegeven!

Bij afname van producten is het wekelijkse weegmoment en begeleiding GRATIS!

tbiij aasnk!oop a r G en lke sokk

Goed in je vel zitten. Dat is een kwestie van een bewust leven. Van voldoende beweging en een gezond voedingspatroon. Maar hoe leef je bewust in een wereld zo vol verleidingen? De coaches en diëtisten van 2FeelBetter kunnen je hierbij helpen. Diëtist Sigrid van der Marel-Sluijter: “Wij geven advies op maat, toegesneden op jouw situatie. Wij zijn er voor die mensen die écht bewuster en gezonder willen leven. Met elkaar bepalen we de doelen waar we naartoe willen werken, en daarna stippelen we een traject uit om dat doel te bereiken. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht als je klachten hebt, bijvoorbeeld darmklachten, voedselallergieën, onder- of overgewicht, of chronische vermoeidheid.We kijken samen wat de oorzaak kan zijn van deze klachten. Daarnaast behandelen we ook iedereen die wordt doorverwezen door een arts of specialist voor een speciaal dieet, zoals mensen met diabetes.”

Openingstijden din. 09.30 - 18.00 woe. 09.30 - 18.00 don. 09.30 - 18.00 19.00 - 21.00 vrij. 09.30 - 18.00 zat. 09.30 - 17.00

Een goed voornemen voor 2012: maak eens wat meer plezier, en combineer dat met een lekkere workout. Dat kan bij dansschool Johnny’s Mambo, want dansen is niet alleen leuk, het is ook goed voor je figuur, je uitstraling en je conditie. Met een uurtje Zumba bijvoorbeeld verbrand je wel 1000 calorieën! Je leert je lijf beter onder controle te houden, en daardoor voel je je zekerder. En dat straal je beslist uit! Johnny’s Mambo biedt vele verschillende stijlen voor jong en oud, er zit er altijd eentje voor jou bij. Zumba, Salsa, Hiphop, Klassiek Ballet, Jazzballet, Streetdance of Breakdance. Paren kunnen terecht voor de leukste trend in partnerdansen: Salsa. Bij deze cursussen leer je ook andere Caraïbische dansen, zoals Merengue, Bachata en Chachacha. Van 15 tot en met 21 januari starten alle lessen weer en dat zijn meteen gratis proeflessen voor iedereen! Kies een les op; www.johnnysmambo.nl

Liever geen groep? Dan ben je niet de enige. Je kunt zelf aan de slag in de Fitness met een digitaal trainingsschema of je start met Personal Training. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een echte trend! Continue begeleiding, een training op maat volgens een speciaal voor jou samengesteld schema, en een regelmatige check geven diegenen die kampen met gebrek aan voldoende tijd of discipline dat benodigde duwtje in de rug. Wil je sporten, heb je kinderen onder de 4 jaar maar een oppas? Tijdens je training kan je ze gratis onderbrengen in onze Kinderhoek met lieve leidsters. Hebben jullie het allebei naar jullie zin! Olympia heeft zoveel mogelijkheden… Plezier én resultaat gegarandeerd! Je bent van harte welkom! www.olympiasport.nl

Een gezond 2012, daar kun je zelf iets aan doen! Het is wellicht de grootste wens die wordt uitgesproken tijdens oud-en-nieuw: een gezond nieuw jaar toegewenst! Want gezondheid is een groot goed. Gelukkig hoef je dit niet alleen te wènsen, je kunt er ook zelf iets aan doen. En Service Apotheek Rijnsburg helpt u daarbij! Vraag bijvoorbeeld eens naar de medicatie-check en laat uw cholesterol, suiker en bloeddruk meten. Gezonder leven in 2012? Bij de Serviceapotheek ligt een compleet stoppen met roken pakket, of een pakket over gezonde voeding klaar, met alle informatie. Uitgebreid advies over medicatie, reizen en zelfzorg vindt u op de site apotheekrijnsburg.nl. Hier kunt u ook medicijnen online bestellen. Via de facebookpagina van Serviceapotheek Rijnsburg (www.facebook.com/serviceapotheekrijnsburg) blijft u op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit de apotheek, kunt u meedoen aan leuke prijsvragen, of de column lezen.Service Apotheek Rijnsburg gaat met u mee het nieuwe jaar in!

De Hooge Krocht 33 2201 TP Noordwijk T 071 4012204 E welkom@olympiasport.nl www.olympiasport.nl


5PSFOWMJFUTMBBOt4.7BMLFOCVSHt5

SKATES tot

 GROTE COLLECTIE

KORTING

4$)""54&/

ValkenburgsewFHt,&,atwijk TtF

Voor al uw reparaties aan alle merken FIETSEN en BAKFIETSEN! Oรณk voor alle bekende merken SCOOTERS! Actie in de maand januari & februari

GRATIS ophalen en terugbrengen

FIETSEN

van uw FIETS en/of SCOOTER in een straal van 15 km.

tot

4

Kom ook eens langs voor ons ruime assortiment BAKFIETSEN!

KORTING

www.businessbikes.info | info@businessbikes.info

 DAMES - HEREN - KINDERMODE

Dames - heren en kindermode NU ALLES 50%

KORTING

(let op, de kleding vindt u nu allemaal in de Badstraat 13)

SCHOENEN & VOETBAL

OP ALLE AFGEPRIJSDE SCHOENEN: t/m 49,- nu 10,-

extra kassakorting vanaf 50,- nu 20,- extra kassakorting OUTLET, PRINCESTRAAT (voorheen Boektiekje)

NU ALLE KLEDING EN SCHOENEN MAX. 25,TENNISRACKETS 50%-60%-70%-80% | JR AL VANAF 10,TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE 10% EXTRA KASSAKORTING OP AL UW AANKOPEN. Pluimgraaff Dames - Heren - Kindermode - Badstraat 13 - Katwijk aan Zee - Tel. (071) 401 33 69 Pluimgraaff Schoenen & Voetbal - Taatedam 4 - Katwijk aan Zee - Tel. (071) 331 81 33(minimumbedrag 25,-.) (let op, de schoenen vindt u nu allemaal op de Taatedam)


10 JAAR ALPHA-CURSUS RIJNSBURG Op een ontspannen en informele manier vragen stellen over God Tien jaar geleden namen een aantal enthousiaste Rijnsburgers het initiatief om de succesvolle Alpha-cursus ook naar hun eigen dorp te brengen. We praatten met een paar van de organisatoren van het allereerste uur. Hoe een en ander in zijn werk ging vertellen Marjon van Tol en Cora en Arie Ravensbergen. De Alpha-cursus, die al ruim 35 jaar bestaat, werd in Londen ontwikkeld en wordt sinds 1993 gebruikt om mensen op een ontspannen en informele manier kennis te laten maken met het geloof. Het doel is om zo veel mogelijk de vragen te beantwoorden van kerkelijken, maar vooral ook niet-kerkelijken. Sinds het begin van de cursus volgden zo'n 13 miljoen mensen in 164 landen de cursus . Arie vertelt: “Ruim tien jaar geleden volgden wij via het Evangelisatiewerk een vormingscursus 'Aanstekelijk Christen Zijn'. Deze cursus leerte Christenen zó te leven dat het anderen aantrekt. Hierin kwam ook het contact met niet-gelovigen aan bod. Toen wij daarna de verhalen hoorden over het succes van de Alpha-cursus in andere delen van Nederland, leek het opzetten van een Rijnsburgse Alpha-cursus een logische stap.” De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten en begint steeds met een gezamenlijke maaltijd. Hierbij kunnen de cursisten én de leiding in een informele, haast huiselijke sfeer wat wennen, kennismaken en kletsen over van alles en nog wat. Na de maaltijd volgt een inleiding over een bepaald onderwerp en gaat men vervolgens in kleinere groepjes uiteen om over het onderwerp na te praten. Halverwege de cursusperiode is er een zgn. Alpha-weekend, waarin een wat moeilijker onderwerp wordt besproken: de Heilige Geest. De Rijnsburgse cursus startte op bescheiden schaal. In een als feestzaal versierde zolderkantine

De ‘High-Tea’ voorafgaand aan de Alpha-dienst had vorig jaar over belangstelling niet te klagen. begon de eerste cursus. Het eerste Alpha-weekend werd toen nog gewoon in Rijnsburg gehouden, in een huis aan de Noordwijkerweg. Hoewel het team eerst het idee had om zonder cursisten te gaan proefdraaien, nodigden zij uiteindelijk toch wat familie en kennissen uit en in hun enthousiasme ook enkele niet-gelovigen. Zo ontstond een groepje van 15 man, inclusief leiding. “We deden alles zelf. In een heel klein keukentje, op een nog kleiner aanrechtje kookten we alles zelf en moest de leiding ook alles zelf weer afwassen.” De eerste cursusavonden waren ook voor de leiding enorm heftig. Marjon merkt op: “Ik weet nog hoe we de eerste keren allemaal op onze fundamenten trilden. We evalueerden elkaar als leiding en ik dacht nog ik ga nooit zo'n inleiding doen. Het waren voor ons en ons eigen geloof echte groei-jaren.” Arie: “Het was voor

ons als team net zo nieuw als voor de deelnemers. Je had in het verleden wel bijbelstudies gedaan, maar dat was vertrouwd en met vrienden. Nu zat je tegenover wildvreemden, die je vragen stelden waar je zelf niet eens meer over nadenkt. Daardoor komt ook je eigen geloof weer in beweging”. Door de jaren heen zijn ze allerlei mensen tegengekomen. Kritische, beschadigde of nieuwsgierige mensen. Zelfs cursisten, die het doel hadden hen onderuit te halen. Vanaf het allereerste begin zijn de cursussen een succes geweest. Er zijn in die 10 jaar ontzettend veel mensen tot geloof gekomen. “Het is geweldig om het overweldigende werk van de Heilige Geest mee te mogen maken en te zien wat God doet. Ook in soms heel beschadigde levens.” Op de vraag wat het geheim van de Alpha is, antwoordt Cora: “De maaltijd. Al etende deel je de ge-

Yvonne van Klaveren: “Ik kreeg echt een heel andere Gert terug”

beurtenissen van de dag met elkaar en dan ben je klaar voor de inleiding”. Marjon vult aan: “Vergeet het huiselijke sfeertje niet, het laagdrempelige, het gemoedelijke. Niets moet. Je hoeft niet te praten; je mag ook gewoon zitten en luisteren”. Alle drie zijn ze het er over eens dat het échte grote geheim het gebed is en het vertrouwen in wat God doet. “In de voorbereiding liepen we wel eens tegen problemen aan, maar die waren vaak door het gebed al opgelost voor we aan vergaderen toekwamen”. Arie: “Alles lijkt geregeld, het is een compleet concept. Als je je er aan houdt, hoef je eigenlijk verder niks te doen. Maar zo is het niet. Het team is dan wel beschikbaar, maar is bovenal afhankelijk van God, die het echte werk doet”. Als we vragen wat er in die 10 jaar veranderd is, lacht Cora: “De afwas! In het begin moesten we alles zelf doen, nu staat

er een grote groep vrijwilligers klaar. Mensen die koken, afwassen, gastsprekers, -muzikanten. Heerlijk om met zoveel mensen aan hetzelfde doel te werken”. Verder is, na een periode van scepsis, de Alpha breder geaccepteerd. Kerkenraadsleden wonen cursusavonden bij, ouderlingen lopen met infofolders op zak en iedereen is inmiddels overtuigd van de werking. In de Immanuëlkerk wordt er aanstaande zondag een Alpha-dienst gehouden, waarvoor iedereen, maar dan ook iedereen, uitgenodigd is. De dienst begint om 17.00 uur, maar al vanaf 16.00 uur bent u van harte welkom voor een “High-Tea” in de hal van de kerk. Eén kleine Alpha-cursus heeft in 10 jaar geleid tot cursussen voor alle mogelijke doelgroepen. Zo is er een Jeugd- en Senioren-Alpha, een Alpha voor lijnrijders en vissers, die door de week geen tijd hebben, maar ook een Business-Alpha voor zakenmensen en een Special-Alpha voor mensen met een verstandelijke beperking. Marjon: “Een direct uitvloeisel van de Alpha is de Marriage Course. Sommige mensen denken dat dit een cursus is om je zinkende huwelijksboot te redden, maar dat is niet waar. We zijn geen huwelijkstherapeuten. Tijdens de avonden wordt na de maaltijd een interactieve inleiding gehouden, die je met je eigen partner bespreekt. Er is dus na afloop geen gespreksgroep, de nadruk ligt op 'samen'. De Pre-Marriage course is voor mensen die pas getrouwd zijn of op het punt staan om te gaan trouwen. In beide cursussen leer je samen te praten. Ook over zaken die moeilijk kunnen liggen en dat komt je huwelijk natuurlijk wél ten Goede”. De successen van de Rijnsburgse Alpha-cursus lijken voorlopig nog niet afgelopen. Volgende week zijn er weer introductiebijeenkomsten van de nieuwe cursussen die de week erop zullen starten. Voor informatie zie elders op deze pagina.

Is er meer?

Ontdek het zelf en meld je aan voor een van onderstaande cursussen...

Ochtend-Alpha (woensdags 08.45-11.30u in de Voorhof, Vliet NZ 36, Rijnsburg) Informatieochtend op 18 januari om 10.00u in de Voorhof. De cursus start op 25 januari Aanmelden of informatie: Mariëtte Haasbroek, 071-4028277 /famhaasbroek@ziggo.nl

Avond-Alpha (donderdags 18.45-21.30u in De Wegwijzer, Kon. Julianalaan 2a, Rijnsburg) Informatieavond op 19 januari om 20.00u in De Wegwijzer. De cursus start cursus 26 januari Aanmelden of informatie: Hans van de Zand, 071-4030845 / avondalpha@casema.nl

Lijnrijders/vissers/mannen-Alpha (zaterdags 08.00-10.00u) De cursus start op 28 januari in De Wegwijzer, Kon. Julianalaan 2a, Rijnsburg Aanmelden of informatie: Wilfred Glasbergen, 06-23504328 / wglasbergen@solcon.nl

Special-Alpha (dinsdags 18.30-20.30u in de Voorhof, Vliet NZ 36, Rijnsburg) Yvonne is fulltime moeder en getrouwd met Gert, een lijnrijder. Hun zoon is 17 en dochterlief 13. Ze hadden niet veel met geloof en kerk. Toch volgde Yvonne in 2007 de ochtend-Alpha en Gert die voor lijnrijders in 2009. Welk verhaal zit daar achter? Hoe kwamen jullie bij de Alpha? Yvonne: “Wij trouwden in de kerk en lieten onze kinderen dopen, omdat dit zo hoorde. Ik was van huis uit katholiek en zei braaf ‘ja’ op de doopvragen van de dominee. We gingen alleen naar de kerk als de kinderen een dienst van school hadden. Mijn vriendin begon wel eens over geloof en zo, maar daar kon ik toen niks mee. Toch werd ik nieuwsgierig, want zij straalde iets uit, een bepaalde blijheid en vertrouwen. Kwam dat door haar geloof?” Yvonne miste iets in haar leven, maar wist niet wat. Ze vertelt: “Ik wilde wel meer weten van God, maar de kerk was mij toch een drempel te hoog. Een vriendin nam mij een keertje mee naar een Praisedienst, waar veel gezongen werd. Iets raakte me daar. Een bekende sprak mij aan: ‘Meid, kom een keertje kijken bij de Alpha-cursus, echt iets voor jou. Daar kun je al je vragen stellen over geloof. Als je het niks vindt, ben je zo weer thuis.’ Er was die dinsdag een info/ontmoetingsochtend. Ik twijfelde: “Waar kom ik in terecht? Met allemaal vreemde mensen praten? Ineens dacht ik: 'Het is nu of nooit', dus stapte ik er alleen op af. Wel met klotsende oksels, hoor.” Dat bleek helemaal niet nodig, want ze voelde zich er direct thuis: “Er was persoonlijke aandacht voor iedereen. Je ging eerst samen ontbijten, daarna hoorde je een inleiding over het geloof. In kleinere groepjes praatten we daarover door en dan leer je veel van elkaar. Je kon echt alle vragen stellen en er was zoveel onderlinge herkenning. Het klikte direct. Dat soort diepere gesprekken had ik

nooit, maar wilde ik wél graag.” Wat ontdekte je tijdens de cursus? Yvonne: “Nou, ik ging voor het eerst een nachtje weg zonder mijn gezin, op Alpha-weekend. Dat was zó bijzonder. Het ging over de Heilige Geest, en die ik heb echt ervaren. Ik kwam er helemaal vol van terug. Jezelf terugvinden, zonder zweverig gedoe”. Het klinkt anders behoorlijk zweverig. Yvonne: “Ja, dat vond ik eerst ook. Maar, doordat je God persoonlijk ervaart, is dat het niet. Dat weekend heeft me veranderd. Ik ben veel rustiger en ik heb meer vertrouwen. Ik zei dat Gert ook eens moest gaan”. Gert: ”Ik merkte dat ze beter in haar vel zat en was echt blij voor haar, maar voor mijzelf zag ik daar niets in.” Hoezo ging je dan toch? Gert: “Na de Alpha ging Yvonne naar de Boeketdiensten in de Immanuëlkerk. Dat zijn laagdrempelige diensten, voor als je niet zo gewend bent om naar de kerk te gaan, net als ik toen. Dat wilde ik wel proberen. Vroeger begreep ik nooit iets in de kerk, maar hier wel. De ongedwongen sfeer en de muziek spraken mij direct aan en er was een leuke band. Toen begon er iets te broeien van: 'Ja, er moet toch meer zijn'. Een kennis zei: ‘Joh, wat doe jij hier nou?’ We babbelden wat en hij wees me op de lijnrijders-Alpha. Dat is op zaterdagochtend met allemaal mannen, dus dan kon ik ook. In november 2009 begonnen we”. Met welke verwachting ging je erheen? Gert: “Ik wilde meer weten over het geloof en was nieuwsgierig, omdat het zoveel deed met Yvonne”. Yvonne: “Ik deed de Alpha nog een keer, omdat Gert het twee jaar na mij deed en ik graag samen op wilde gaan. En dat lukte toen.” En Gert, hoe heb jij het ervaren? “Bij een cursus dacht ik eerst aan studeren en veel lezen. Maar dit was totaal anders. Er werd niet gepreekt en er waren geen Bijbelstudies of zo. De inleidingen gingen over je moeiten en vragen uit het leven gegrepen. En je deelde ook

Kinderoppas aanwezig bij de ochtendAlpha!

Voor mensen met een verstandelijke beperking. De cursus start op 24 januari in de Voorhof. Aanmelden of informatie: Marjo Vergunst, 06-14813880 / specialalpha.rijnsburg@gmail.com

Business-Alpha (dinsdags 18.00u incl. diner, Hotel Savoy, Katwijk ) Voor iedere zakenman/-vrouw, leidinggevende, manager, ondernemer. Aanmelden of informatie via de website www.cbmc.nl of Henk Wiggers, 06-22234965 / wwp@hetnet.nl

Youth-Alpha 14-17 jaar (maandags 18.30u in De Wegwijzer, Kon. Julianalaan 2a) Informatieavond op 30 januari in De Wegwijzer. De cursus start op 6 februari. Aanmelden of informatie: Lysia van Delft, 06-30491708 / lysiavandelft@hotmail.com Youth-Alpha 18-25 jaar (donderdags 18.30u Wilhelminaschool, Kerkstraat 21) Informatieavond op 26 januari in de Wilhelminaschool. De cursus start 2 februari. Aanmelden of informatie: Pascal van der Neut, 06-28772403 / ya18plus@gmail.com

leuke dingen. Daardoor werd geloven grijpbaar voor me. Je hebt heel snel een band met elkaar. Als mannen onder elkaar, praten over de diepere zaken van het leven. Echt geweldig”. Wat is het meest blijven hangen? “Wij gingen van vrijdag op zaterdag naar de Kaag. Bij een knappend haardvuur vertelde iemand hoe hij persoonlijk tot geloof gekomen was. Dat was zó bijzonder, want hij geloofde eerst helemaal niet. Ik zag dat dit niet gespeeld was, maar echt! Dat was voor mij een teken dat God er was. Ik voelde na dat weekend dat er iets in mij gebeurd was”.Yvonne vult aan: “Ik kreeg echt een andere man terug. Gert is veel opener geworden. Wij praten nu over dingen die we vroeger nooit deelden. Over geloof, maar ook over onze gevoelens. We merken nu hoe geloof in de dagelijkse dingen verweven is”. Gert: “Je hart gaat meer open. Je ziet meer van elkaar, de mooie dingen van dit leven en ook wat niet goed voor je is. We zijn echt blij dat wij de cursus hebben gevolgd”. Waar werd je het meest blij van? Yvonne: “Dat ik een Vader vond, waar ik altijd terecht kan en bij wie ik rust vind”. Gert: “Dat wij samen sterker in het leven staan, door onze band met God. Het is een verrijking van ons huwelijk. Ik zeg: ‘Ga gewoon eens kijken en is het niks, dan ga je weer naar huis en heb je heerlijk gegeten.”

Willem van Duijn (48): “God bestond niet voor mij” Willem van Duijn, getrouwd, twee kinderen is werkzaam bij Siemens Nederland waar hij verantwoordelijk is voor het opzetten van een software toepassing voor Noordwest Europa. God bestond niet volgens Willem. Nadat hij uit pure interesse de bijbel volledig doorgelezen had, wist hij zeker dat het allemaal verzonnen was. Gelovige mensen vond hij maar hypocriet. Lekker wijzen naar andere mensen, maar niet kijken naar wat ze zelf fout doen. Toch haalde iemand hem eind 2001 over om naar de introductieavond van de Alpha-cursus te gaan. Willem vertelt: “Tijdens die avond kwam ik in gesprek met een meisje van een jaar of 18 die wél geloofde en die op zoek was naar verdieping en zekerheid. Het leek haar leuk om juist met iemand als ik te discussiëren over het geloof. Ik nam het besluit om de cursus te gaan volgen.” Voor de eerste avond had Willem een enorme vragenlijst samengesteld. Willem: “Ik zou ze daar wel eens even vertellen wat er allemaal niet deugde aan geloof en bijbel. Toen we na de maaltijd de inleiding hadden gehad gingen we verder in groepjes. Dat was het moment waarop ik had gewacht. Ik heb werkelijk de ene vraag en dilemma na de andere op tafel gegooid. Op de meeste van mijn vragen kwamen toen heel onverwachte antwoorden”. Geprikkeld tot nóg moeilijker vragen, ging Willem week na week naar de cursus. Al werden zijn vragenlijstjes wel steeds kleiner. Het Alpha-weekend halverwege de cursus, behandelt een moeilijk en vaag onderwerp: de Heilige Geest. “Tijdens dit weekend” gaat hij verder, “was er een moment dat er voor je gebeden kon worden. Nou, daar had ik niks mee en tijdens het zingen (opwekkingsliederen waar ik alleen maar depri van werd) moest ik gewoon even alleen zijn. Teruggetrokken in een kamer dacht ik na over alles van de afgelopen weken en ik twijfelde. In die stilte vroeg ik om een teken van God. Het teken kwam niet. Ik was op dat moment nog zó stekeblind en rationeel aan het denken, dat ik het absoluut niet gezien heb. Maar het was er wel degelijk.” De cursus heeft hij zonder verdere vragen

afgerond. Hij geloofde weliswaar nog niet, maar was er ook niet zeker meer van dat God niet bestaat. Na een half jaar, zonder geloof en cursus, kreeg hij de opdracht een collega te ontslaan. “Ik had het er ontzettend moeilijk mee.” Volledig in paniek dacht hij, opgesloten in het toilet, opeens weer aan de Alphacursus en het onderwerp bidden. “Ik heb op dat moment oprecht en open gebeden om Gods hulp en het effect was overweldigend. Ik voelde een enorme rust en liefde en warmte in mij. Het was alsof ik werd omarmd. Het gevoel was echt onbeschrijfelijk. Op dat moment realiseerde ik me nog niet goed wat er gebeurd was, maar de paniek was weg en ik wist dat het allemaal goed zou komen.” En dat kwam het ook. Het ontslag ging niet door en na twee dagen besefte Willem wat er gebeurd was: “Het was God die mij aangeraakt had en mijn gebed had verhoord. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo’n geluk en liefde gevoeld als dat moment.” Willem's leven werd totaal anders. Twijfel werd absolute zekerheid. Zijn geloof raakte in een stroomversnelling en voor hij het wist hield hij zijn eerste toespraak in de Alphaleiding. “Als iemand mij een jaar daarvoor had gezegd dat ik eens een toespraak over het geloof zou houden, dan had ik hem voor gek verklaard.” Tot op de dag van vandaag is die aanraking het mooiste moment uit zijn leven en is hij blij dat God zoveel geduld met hem heeft gehad. Op de vraag “Zou je de Alpha-cursus aan anderen aanbevelen?” kan hij alleen maar volmondig ‘Ja’ zeggen. “Als je mijn verhaal gelezen hebt, snap je wel waarom.”

Kees de Mooij, Special-cursist Kees de Mooy is 50 jaar, single, en woont bij zijn ouders thuis. Hij is parttime postbezorger en zijn hobby is biljarten. Kees volgde de Special Alpha in 2010. Hij is de cursus gaan volgen omdat hij graag nog meer van Jezus wilde weten. Toen we hem vroegen wat hij zo leuk aan de Alpha vond antwoorde Kees dat hij vooral het samen zijn, met elkaar eten, de vertellingen en de toneelstukjes erg fijn vond. Kees heeft veel geleerd over de bijbel en heeft er ook een aantal vrienden aan overgehouden. Na de Alpha-cursus is Kees een trouwe bezoeker van de aangepaste catechisatie geworden. Hij vindt dat fijn,

omdat hij daar nog meer kan leren over de bijbel. Kees is ook driftig op zoek naar mensen die ook de Special-Alpha willen volgen.

“Ik heb er mijn eigenwaarde weer door teruggevonden...”

“ALPHA-CURSUS..? HET HOORT ER GEWOON BIJ VOOR MIJ..!!!”

Miranda van den Berg- Star is 26 jaar, getrouwd met Jeroen, en heeft fotografie als een van haar grootste hobby's. Naast moeder van haar prachtige zoon Lucas is ze ook nog op zoek naar een leuke parttime baan. Ze vertelt: “Op vrijdag 15 september 2006 zijn wij getrouwd en de maandag erna was onze eerste Alpha-avond. Mijn man en ik hadden in dat jaar al belijdenis gedaan, maar we wilden toch nog graag ons geloof verdiepen en andere mensen leren kennen. Mensen, die misschien wel dezelfde vragen hadden als wij. We hoorden zoveel positie-

ve verhalen over de Alpha dat we dachten dit mogen we niet missen.” Op de vraag ”Hoe heb je de Alpha uiteindelijk ervaren?” zegt ze: “Ik vond de Alpha een zeer leuke en uitdagende cursus. Het heeft mijn relatie met God zeker versterkt. Het gezellig met elkaar eten geeft een ontspannen sfeer. De inleidingen vond ik erg leerzaam en het met elkaar discussiëren in groepjes was niet alleen erg leuk, maar ook heel leerzaam. Ik vond het ook heel bijzonder dat je je hart kon luchten over dingen waar je erg mee zit. Er was altijd een luisterend oor.” Of Miranda er nog iets aan overgehouden heeft? “Achteraf bekeken had ik de cursus niet willen missen. Het hoort er gewoon bij voor mij!!! Vandaar dat ik nu ook al een aantal jaar in de leiding zit van de jeugdalpha. Het is echt helemaal te gek.” Kun je de Alpha aanbevelen? “Ik kan de Alpha zeker aanbevelen aan iedereen die meer wil weten over het christelijke geloof en het fijn vindt om daar met anderen over te praten en te discussiëren”.

Meer lezen...? www.alpharijnsburg.nl

Ria en Bert willen het liefst andere mensen Gods liefde laten voelen. Bert Heemskerk (69), gehuwd, 3 dochters en 6 kleinkinderen, begon in september 2007 samen met zijn vrouw Ria aan de Alphacursus voor senioren. In augustus van dat jaar werd hij pensioengerechtigd, maar het jaar begon met een veel minder prettige ervaring. Bert kreeg een hartaanval, gevolgd door een hartstilstand. Reanimatie redde zijn leven. “Toen ik aan de cursus begon zat ik nog midden in de revalidatie en ik had geen idee wat ik er van verwachten moest”, vertelt hij. “Ik had door mijn pensioen veel vrije tijd gekregen en vond dat ik er wel wat van aan de cursus besteden kon. Een mooie vrijetijdsbesteding dus.” Bert is zeer positief over de cursus en vindt dat het zijn geloof in God erg verrijkt heeft. “Het was, mede door

een ernstige ziekte van een schoonzoon, een zeer emotionele periode in ons leven. Door de cursus ben ik dingen behoorlijk anders gaan zien. Ik heb er ook mijn eigenwaarde weer door teruggevonden.” Bert, die met plezier terugdenkt aan de goede leiding, de mooie thema's en de prettige medecursisten hoopt eigenlijk de cursus nóg eens te mogen doen. Ria vult hem aan in termen als 'warmte', 'liefdevol' en 'genegenheid', maar vindt het ook belangrijk te melden dat de cursus iedereen in zijn waarde laat. Enthousiast geworden hebben ze beide zelfs een taak binnen de kerk op zich genomen hebben. Ze willen niets liever dan andere mensen de liefde van God te laten voelen en raden iedereen graag aan ook een keer aan de Alpha deel te nemen.


SnowWorld 6QRZ:RUOGLVJHNR]HQWRWGHEHVWHLQGRRUVNLKDOWHUZHUHOG 5HGHQJHQRHJYRRUVSHWWHUHQGHNRUWLQJHQHQOHXNHFDGHDXV 6NLUHVRUWGHHHQRQDIKDQNHOLMNHQJHUHQRPPHHUGZLQWHUVSRUW SODWIRUPGDWDOMDUHQZHUHOGZLMGVNLUHVRUWVEHRRUGHHOWRSPDDU OLHIVWDFKWWLHQFULWHULDKHHIWGDWUHFHQWRRNYRRURYHUGHNWHZLQWHU VSRUWORFDWLHVJHGDDQZDDUELM6QRZ:RUOGDOVZLQQDDUXLWGHEXV NZDP 6QRZ:RUOGLVHUJEOLMPHWGH]HRQGHUVFKHLGLQJHQWUDNWHHUWGDDU RPRSGLYHUVHNRUWLQJHQ OHXNHSULM]HQ

*DQDDUZZZVQRZZRUOGFRPEHVWHVNLKDO HQNLHVXZNRUWLQJHQSULMV

Bij Postmus krijgt u nèt even wat meer 1qWHYHQZDWDQGHUV1qWZDWPHHUELM]RQGHU'DWLV3RVWPXV:LQWHU 2Q]HQLHXZHZLQNHOVSRUWZLQNHOKHHIWQLHWDOOHHQFRPSOHWHRXWÀWVYRRU HHQJHZHOGLJHVNLYDNDQWLHPDDURRNPRGLHX]HNOHGLQJHQDFFHVVRL UHVYDQWRSPHUNHQRPFDVXDOWHGUDJHQ9RRUWLMGHQVpQQDGHZLQ WHUVSRUW9RRUPDQQHQHQ YURXZHQYRRUYROZDVVH QHQHQNLQGHUHQYRRUMRQJ HQRXG(QQDWXXUOLMNNULMJW XLQRQ]HZLQNHORRNQqW GDWEHHWMHDDQGDFKWPHHU

Wintersport Specialist

Den Haan

/DDWXLQVSLUHUHQ ZZZSRVWPXVZLQWHUQO

9HUKXXUHQUHSDUDWLH (UNHQG:LQWHUVSRUW6SHFLDOLVW'HQ+DDQ]RUJWGDWXZ PDWHULDDOLQWRSFRQGLWLHLVZDQQHHUXDIUHLVWQDDUXZ ZLQWHUVSRUWYDNDQWLH6QHOHQGHVNXQGLJVOLMSHQZD[HQHQ UHSDUHUHQLQRQ]HHLJHQZHUNSODDWV*HHQHLJHQPDWH ULDDO"%LM'HQ+DDQKXXUWXGHEHVWHNZDOLWHLWVNL·VHQ VNLVFKRHQHQDIJHVWHPGRS~ZZHQVHQ9RRUNRPGDWX VWUDNVLQHHQYUHHPGHWDDOXZZHQVHQNHQEDDUPRHWPD NHQHQXKHWZHOOLFKWGDQPHWPLQGHUPRHWGRHQ .LMNRSZZZGHQKDDQULMQVEXUJQOZLQWHUVSRUW

Ook voor uw skibril

Saton Optiek

*DJRHGYRRUEHUHLGRSZLQWHUVSRUWHQ]RUJGDWXXZNRVWEDUH RJHQDOWLMGRSWLPDDOEHVFKHUPW 0HWGHMXLVWHOHQ]HQLQXZ VSRUW EULO]LHWXERYHQGLHQVFKHUSHU RQGHUDOOHRPVWDQGLJKHGHQ0HHUSOH]LHURSGHSLVWHGXV 2QVDGUHVYLQGWXRSZZZVDWRQQO

KORTINGSCOUPON

20%

KORTING OP ONZE WINTERSPORT COLLECTIE!

AMSTERDAM

KATWIJK

LEIDEN

LEIDERDORP

OEGSTGEEST

1e van der Helststraat 3a, 1073 AA T +31(0)20 5788500

Princestraat 38, 2225 GC T +31(0)71 4014763

Lange Mare 118, 2312 GV T +31(0)71 5131010

Winkelhof 43, 2353 TT T +31(0)71 5412521

Terweeweg 52, 2341 CS T +31(0)71 5652090

TEGEN INLEVERING VAN DEZE COUPON ONTVANGT U MAAR LIEFST 20% KORTING OP ONZE WINTERSPORTCOLLECTIE! www.satonoptiek.nl


DE RIJNSBURGER

DONDERDAG 12 JANUARI 2012

Introductie op het meesterwerk van J.S. Bach

Eerste Melange Locale van 2012

Cursus over Matthäus Passion Wie kent hem niet: de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach? Duizenden, tienduizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen mensen over de hele wereld hebben dit meesterwerk van één van de beroemdste componisten in hun hart gesloten. U bent misschien wel één van deze liefhebbers. Maar hoe goed kent ú ‘De Matthäus’ eigenlijk? Op vier dinsdagavonden in januari/ februari krijgt u de kans zich nader in de Matthäus Passion te verdiepen tijdens een speciale cursus die één van de docenten van de Muziekschool Katwijk, Kees Hoek, heeft samengesteld.

Verwachting Wat kunt u tijdens deze cursus verwachten? Om te beginnen de muziek zelf: aan de hand van allerlei luistervoorbeelden wordt de muzikale vorm en inhoud van ‘De Matthäus’ toegelicht. Muziek staat echter zelden op zichzelf, zeker niet

in de tijd van Bach. Daarom zal er ook worden stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis van het werk en de wereld waarin de componist leefde. Bovendien verdienen de instrumenten die in de tijd van Bach bespeeld werden de aandacht; die waren heel anders dan onze moderne instrumenten. De cursus is de moeite waard voor iedereen met een liefde voor barokmuziek. Misschien kent u ‘De Matthäus’ van één van de vele prachtige opnames die gemaakt zijn, of bent u wel eens naar een concert geweest. Misschien heeft u zelf wel eens aan een uitvoering meegewerkt als koorzanger! Maar u bent natuurlijk ook van harte welkom als u gewoon nieuwsgierig bent. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten op dinsdag 31 januari, 7, 14 en 21 februari, van 19.30 tot 20.45 uur. Locatie is de Gemeentelijke Muziekschool Katwijk, Zeeweg 123, 2224 CD Katwijk. Kees Hoek heeft een ruime staat van dienst in de wereld van de barok en renaissance muziek, zowel

De muzikale wegen van Mirjam Rietberg (harp), Anna Azernikova (sopraan) en Dasha Beltiukova (dwarsfluit) kruisten elkaar voor

het eerst op het Amsterdams Conservatorium. Sindsdien nam hun samenwerking een hoge vlucht. Harp, fluit en zang worden in de programmering van het Miranda Trio vernuftig ingezet om alle denkbare combinaties aan klanken te verwezenlijken. Het sprookjesachtige van harpklanken met de sprankelende fluit is een combinatie met een rijke geschiedenis. Het Miranda Trio verkent echter ook de veel zeldzamer mogelijkheden van zang met alleen fluit of zang met alleen harp en van het spannende ménage-à-trois dat de musiciennes gedrieën vormen. De talentvolle musici hebben elk afzonderlijk vele malen deelgenomen aan concoursen en tournees in alle hoeken van Europa en ook daarbuiten. Zij speelden ook solo en behaalden daarmee diverse prijzen. Emotie, passie, expressie en kwali-

Was vader Gerard Mostert al langere tijd actief in de lokale politiek, sinds kort is ook zoon Gerard jr. lid van de gemeenteraad van Katwijk. Over hun beide interesse praten zij in dit programma. Eric en Marieke van Klaveren zijn te gast en zij hebben hun kennis en kunde samen gebundeld in hun bedrijf ‘Betrouwbaar Scheiden’. Deze biedt dienstverlening voor iedereen die wil gaan scheiden of juist twijfelt over scheiden.

Als u al bent ingeschreven voor een andere cursus of ensemble bij de muziekschool betaalt u slechts € 10,-. U kunt een inschrijfformulier downloaden vanaf de website van de muziekschool www.muziekschoolkatwijk.nl onder Inschrijving. Vermeld u bij korte cursussen: ‘Matthäus Passion’. Inschrijven kan tot uiterlijk 11 januari, maar in verband met de verwachte belangstelling is het verstandig om niet te lang te wachten.

Klassiek in Soefitempel met Miranda Trio Zaterdag 14 januari organiseert K&O Katwijk in de Soefitempel een klassiek concert van het Miranda Trio, een jong enthousiast gezelschap van drie dames die met veel jeugdige passie een mooi programma brengen. Zij spelen werk van componisten die zich lieten inspireren door de zigeunermelodieën en muziek uit de Spaanse cultuur: melancholieke en uitbundige werken van Dvorák, Bizet, Saint-Saëns, de Falla en Albeniz. En … altijd vertolkt met dat spectrum aan warme klankkleuren dat dit trio kenmerkt.

Op RTV Katwijk is vanaf maandag 16 januari weer een nieuwe uitzending van het televisieprogramma Melange Locale te zien. De eerste van 2012 met weer bijzonder gasten.

als blokfluitist als fagottist. Met verschillende barokorkesten, onder andere Florilegium Musicum en La Grande Ecurie, heeft hij in de loop der jaren zijn bijdrage geleverd aan vele uitvoeringen van de Matthäus Passion. Bovendien heeft hij een schat aan kennis over de muzikale context van dit werk, leven en werken van Johann Sebastiaan Bach en de instrumenten uit de ‘oude muziek’. Kees kent de muziek dus van binnen en van buiten en deelt zijn passie graag met u. Deelname aan de cursus kost € 31,-

teit zijn de basiselementen die het Miranda Trio in een uniek gecombineerd geheel aan de luisteraars weet over te dragen. Vanaf de eerste tot en met de laatste noot kunnen zij het publiek in trans houden in een climax van gevoel en expressie. Het lieflijke wordt afgewisseld met het krachtige en energieke. Kaarten voor dit concert in de Soefitempel, gelegen aan de Zuidduinseweg, op zaterdag 14 januari zijn online te bestellen op onze website www.kenokatwijk.nl en zijn ook verkrijgbaar bij het kantoor van K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 te Katwijk tussen 10.00 en 12.00 uur ‘s morgens en bij het VVV-kantoor aan de Voorstraat. In de voorverkoop zijn ze € 13,- en aan de zaal € 15,-. Aanvang van het concert is 20.15 uur. Telefonisch reserveren is ook mogelijk onder tel. 4016400.

Begin januari werden weer de Meerburgprijzen uitgereikt. Arend Meerburg vertelt wat deze prijs in-

De Katwijkse toneelvereniging probeert de toneelbezoeker ieder seizoen een breed aanbod aan theaterproducties aan te bieden. Na de succesvolle komedie eind vorig seizoen staat nu een ander genre op het menu waar overigens meer dan voldoende ruimte is voor een lach. Maar opletten is het ook voor het publiek, om de waarheid te ontdekken en het verhaal te volgen. Onder regie van Leon Krijgsman hebben de spelers Suzan van Delft, Bianca

Glasbergen, Bianca van der Meij, Wouter Neijenhuis, Paula Nobach, Sandra Roeters en Berend Westerhof een sfeervolle maar tegelijkertijd mysterieuze sfeer weten te creeren waarbij de kijker af en toe op verkeerde been zal worden gezet.

Spannend James Arnold, een kunstschilder van rond de 50 jaar, woont met zijn vrouw Fiona en zijn dochter Joyce ergens aan de oever van een meer op het Engelse platteland. Zijn vrouw exploiteert een balletstudio en zijn dochter is bezig met een studie onderwijskunde. De drie leiden een onopvallend bestaan. Totdat op zekere dag een nieuwsgierige onderzoeker verschijnt, Alexander Morton, die maar niet begrijpt waarom de schilderijen van James Arnold zo goed en gretig verkocht worden, vooral naar het vasteland,

maar dat zijn werk in geen enkel museum hangt en bij geen enkele kunstkenner bekend is... En dan is daar nog Evelyn Wooters, de buurvrouw die het huis en het atelier van James Arnold schoonmaakt, en die graag zou willen dat haar nog drie thuis wonende zonen eens verkering zouden krijgen, eventueel met Joyce en haar vriendinnen. Door dit alles speelt de spookachtige verschijning van ‘De vrouw van het Meer’, haar komst voorspelt ellende en rampspoed. ‘De vrouw van het Meer’ wordt gespeeld op 21, 27, 28 januari en 10 en 11 februari in Mini-Theater ‘de Zolder’, Weth. D. Ouwehandstraat 9a. Kaarten kosten in de voorverkoop € 8,50 en zijn (op basis van beschikbaarheid) te reserveren via tel. 4035192 of reserveren@mimiekstheater.nl.

Op donderdag 22 maart met Uit-De-Kunst-Bus

Met K&O Katwijk naar opera Nabucco De Uit-De-Kunst-Bus van K&OKatwijk gaat op donderdag 22 maart naar opera Nabucco, een traditionele uitvoering van staatsopera Tatarstan in het Lucent danstheater in Den Haag.

heid en liefde werd een van de populairste opera’s uit zijn repertoire. De spectaculaire massascènes, de heerlijke liefdesmuziek en niet te vergeten het ‘Slavenkoor’ (Va Pensiera) maken het tot een werk waar operaliefhebbers van smullen.

De opera is gebaseerd op een Bijbels verhaal over koning Nebukadnezar. Het is de derde opera van Verdi en is vooral beroemd van het slavenkoor. Met ‘Nabucco’ toonde Verdi voor het eerst zijn meesterschap. Het dramatische verhaal over vrij-

Het verhaal speelt zich af in het oude Babylon, het huidige Irak, waar Hebreeërs strijden om onder het juk van de Babylonische koning Nabucco (Nebukadnezar) uit te komen. Tegen de achtergrond van deze vrijheidsstrijd speelt de liefdesgeschiedenis tussen Ismaël, de

neef van de onderdrukte koning, en Fenena, de dochter van Nabucco. De staatsopera van Tatarstan brengt een traditionele uitvoering van de opera, met grootse decors, kleurrijke kostuums en topsolisten. Italiaans gezongen met Nederlandse boventitels. Kosten zijn € 55,- p.p. (incl. bus). Het kantoor van K&O Katwijk is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur, tel. 4016400. Inschrijven via de website: www. kenokatwijk.nl is ook mogelijk.

Boek ‘Missie geslaagd’ voor Meerburg Auteur Harry Fennes presenteerde medio november in de serre van De Wilbert het boek ‘Missie geslaagd’. Burgemeester drs. J. Wienen mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De heer Arend Meerburg van het Meerburgfonds kon bij die boekpresentatie niet aanwezig zijn vanwege een buitenlandse reis. Met dank aan de digitale snelweg werd daarom besloten om een exemplaar van ‘Missie geslaagd’ voorafgaande aan de uitreiking van de Meerburgprijzen 2012 aan te bieden. Fennes kon mede dankzij de Meerburgprijs zijn boek uitbrengen. Meerburg nam het exemplaar in dank aan. Bent u geïnteresseerd in de lokale

geschiedenis van Katwijk Binnen dan maak ik u bij deze attent op de lezing woensdag 15 februari van 15.00-16.30 uur van Harry Fennes in de serre van De Wilbert. Daar zal hij zijn boek ‘Missie geslaagd’ met veel nieuw fotomateriaal onder de aandacht brengen van alle aanwezigen. Wilt u ook nog een exemplaar van de eerste druk bemachtigen dan kunt u terecht bij: boekhandel Van den Berg aan de Achterweg in Katwijk van den Rijn; het Katwijks Museum aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee en het Torenmuseum in Valkenburg, elke zaterdag op vaste tijden open.

Op 18 januari in bibliotheek Katwijk

Har Meijer is voor veel mensen een bekende naam. Jarenlang schreef deze voormalig huisarts uit Leiden columns over zijn ervaringen in de dokterspraktijk in het Leidsch Dagblad en nog steeds verzorgt hij medische verhalen in deze krant. Naar aanleiding van zijn laatste boek, de roman ‘Spierpijn’, geeft hij een interessante lezing op woensdag 18 januari om 20.00 uur in de hoofdbibliotheek Katwijk. Har Meijer is op latere leeftijd lezenswaardige verhalenbundels gaan schrijven waarin hij op humoristische, luchtige, maar vaak ook zeer serieuze manier vertelt over wat een huisarts zo allemaal meemaakt in een dokterspraktijk. Hij weet op een fantastische manier de tragiek van het leven tot iets positiefs te maken. Een paar titels van Har Meijer zijn: ‘Altijd de klos en andere praktijkverhalen’, ‘Val dood! en andere praktijkverhalen’ en ‘De blauwe dood’. Zijn laatste boek ‘Spierpijn’ is een roman en gaat over de vriendschap tussen twee huisartsen die op de proef wordt gesteld als een van hen aan de spierziekte ALS blijkt te lijden. Har Meijer verwerkt in zijn verhaal voorlichting over de ziekte ALS en de verregaande consequenties die bij deze ziektehoren. ALS is vandaag de dag nog steeds een onstuitbare ziekte, waar nog

altijd geen kruit tegen gewassen is. Als geen ander weet Meijer de periode van angst en onzekerheid en het grimmige en slopende karakter van de ziekte te beschrijven. Voor geïnteresseerden in menselijke en herkenbare verhalen uit een huisartsenpraktijk is deze avond een buitenkansje. In de pauze is er boekverkoop door Boekhandel Van den Berg en zal Har Meijer signeren. Toegangskaarten zijn te koop via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar Actueel, vervolgens naar Activiteiten. Kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart(en). Ook in alle vestigingen van bibliotheek Katwijk zijn kaarten te koop. De prijs voor een toegangskaart is: € 4,- voor leden bibliotheek Katwijk en € 5,voor niet-leden.

T ME ED SPO

GEZOCHT:

bezorgers m/v voor

Woensdag 15 februari bij K&O Katwijk

De Rijnsburger

vanaf 13 jaar

Kindervoorstelling ‘Sneeuwwit Vogeltje’ Muziektheater De Zingende Harp speelt woensdag 15 februari het verhaal van het ‘Sneeuwwit Vogeltje’ in het K&O-gebouw. Op een dag vindt het sneeuwwit vogeltje iets bijzonders in zijn nest. Het is een ei van goud. Zou het soms van de koning zijn? Hij wil het best teruggeven, maar, waar woont de koning eigenlijk? Samen met zijn dierenvriendjes gaat het sneeuwwit vogeltje op zoek. ‘Sneeuwwit Vogeltje’ is een muzikale reis door het water en met een grappige auto over land. En natuurlijk komt het gouden ei weer terug bij de koningin. ‘Sneeuwwit Vogeltje’ is een grappig en lief verhaal met kleurrijke poppen van vilt en muziek van on-

der andere Schubert en Rossini en Saint Saens, aangevuld met eigen liedjes. De voorstelling is voor kinderen van 3-6 jaar en is te zien in het K&O-gebouw aan de Sluisweg 16 te Katwijk op woensdag 15 februari, aanvang 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij K&O en bij het VVV kantoor. In de voorverkoop zijn ze € 5,- en aan de zaal € 6,-. Het zesde kaartje is gratis (geschikt voor een kinderpartijtje!), tel. 4016400 (10.00-12.00 uur). Bezoek de website voor informatie over de volgende kindervoorstelling www.kenokatwijk.nl. Kaarten bestellen via de website is ook mogelijk.

Jeugddienst Dorpskerk Het thema van de jeugddienst op zondag 15 januari is ‘wie is jouw Jezus’. Als je aan drie verschillende mensen vraagt om Jezus te omschrijven, zullen ze dat allemaal wel op een andere manier doen, zelfs als je het aan drie christenen vraagt. Jurjen ten Brinke wil het hier met ons over hebben: hoe denken wij over Jezus en wat zegt de Bijbel ons? Kees de Vreugd zal samen met zijn band de muzikale begeleiding verzorgen. Om 18.20 uur starten we met zingen, de dienst in de Dorpskerk begint om 18.30 uur.

Melange Locale is te zien bij RTV Katwijk vanaf maandag 16 januari t/m zaterdag 21 januari om 10.10 uur en 16.10 uur. Reacties of tips: Melange Locale, Postbus 300, 2220 AH in Katwijk of mail naar: melangelocale@rtvkatwijk.nl.

Over dromen en ezelsbruggetjes

Lezing door Har Meijer, ‘De vrouw van het Meer’ bij Mimiek’s Theater voormalig huisarts in Leiden Mimiek brengt deze maand haar nieuwste productie ‘De vrouw van het Meer’. Een oorspronkelijke thriller in de sfeer van een Britse detective. Een oude legende, onopgeloste moorden en steeds meer onduidelijkheden zijn in de ingrediënten van dit bijzondere toneelstuk.

houdt en waarom deze ieder jaar wordt uitgereikt. Willem Schonenberg betrokken bij het Noordzee Zomerfestival was een van de winnaars en hij legt uit wat zij met de gewonnen prijs gaan doen. Ook in deze uitzending is er weer een mooie prijs te winnen en wordt er een taart uitgereikt aan een inwoner van de gemeente Katwijk. Kok Pieter van Klaveren bereidt weer een lekker menu en natuurlijk is er weer muziek. Ditmaal een gouwe ouwe; het lied ‘Krachtig met karakter’ wordt gezongen door het duo Van Duijn en Den Hollander.

Voor informatie kun je contact opnemen met Bouwe Prins tel.: 071 40 22 901 of mail naar verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

www.uitgeverijverhagen.nl

Leestips door Evelien Steenbeek Ook deze week zijn er hier, uit de stapels nieuwe boeken die nu te leen zijn bij bibliotheek Katwijk, weer zes nieuwe titels voor u geselecteerd.

Romans ’En morgen beginnen’ van Roos Verlinden gaat over Tienke. Sinds kort is zij weer vrijgezel. Op advies van kennissen probeert ze eindelijk haar droom waar te maken: het opzetten van een bed and breakfast. Het grote huis dat ze heeft overgehouden aan haar laatste relatie, dient hiervoor als perfecte locatie. Tienke merkt dat het opzetten van zo’n onderneming flink wat bloed, zweet en tranen kost. Met steun van familie en vrienden probeert ze haar wens waarheid te maken. De auteur heeft inmiddels vele romans op haar naam staan, waaronder ’Happy’, ’Nu of nooit’ en ’Zomervrouw’. Kijk ook eens op www.roosverlinden.nl. In ’Overheidsdienaren’ leren Henk en Lizette elkaar kennen tijdens de politieopleiding. Door een onbedoeld ongeluk van Henk richting Lizette is zij tijdelijk uit de running. Henk heeft een schuldgevoel en bezoekt haar thuis. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken en een huwelijk blijft niet uit. Als Lizette zwanger is, stopt zij met werken omdat haar werk niet zonder gevaar is. Henk is in zijn vrije tijd met veel enthousiasme dirigent van diverse koren, waarbij Lizette hem helpt. Het leven kabbelt verder totdat Lizette ernstig ziek wordt. Hun geloof in God en hun kracht en liefde voor elkaar houden hen op de been. Een boeiend verhaal over bijzondere en toch zo gewone mensen, gebaseerd op het levensverhaal van een politie-echtpaar. De EO heeft een documentaire over dit echtpaar gemaakt. De auteur Jan W. Klijn heeft al vele romans met een christelijke achtergrond geschreven.

Informatieve boeken De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983 is een van de beruchtste ontvoeringszaken uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. In ’De Heineken ontvoering’ wordt het hele verhaal nog eens uit de doeken gedaan. De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisten 35 miljoen gulden losgeld. Na drie weken en betaling van het losgeld bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit een loods in het Amsterdamse havengebied. Vlotgeschreven true crime dossier gebaseerd op artikelen verschenen in het weekblad Panorama tussen 25 november 1983 en 10 maart 2010. Herziene editie van de uitgave uit 2010, met onder meer nieuwe interviews en met een hoofdstuk over de film ’De Heineken ontvoering’, waarin Rutger Hauer de rol van Heineken vertolkt. De film ging oktober 2011 in première. Rijk geïllustreerd met foto’s en documenten en met een voorwoord van oud-hoofdcommissaris Kees Sietsma, destijds de leider van het

met de ontvoering belaste rechercheteam. Tussen de vele boekjes ’voor dummies’, nu eentje met ezelsbruggetjes: ’De kleine ezelsbruggetjes voor dummies’. Over Nederlands, Frans, Duits en Engels, Grieks en Latijn. Over de exacte vakken, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, economie, en over muziek. Het boekje is samengesteld door freelance journaliste Anna Roelofsz in samenwerking met www.huiswerkbegeleiding. nl (naar eigen zeggen spreekbuis van alle organisaties die zich bezighouden met studieproblemen) en gelieerd aan de site ezelsbruggetjes.nl. Een ezelsbruggetje, zo lezen we, heet waarschijnlijk zo ’omdat een ezel maar een smal randje nodig heeft om dat brede lijf van a naar b te krijgen.’ Het laatste hoofdstukje bevat tien ezelsbruggetjes voor het dagelijks leven, zoals Fall back, spring forward (zomer- en wintertijd, in de herfst gaat de klok achteruit, in de lente vooruit), Piet koopt hoge schoenen (de volgorde van de Amsterdamse grachten) en Drol (bij schroeven, deksels, doppen: dicht=rechts, open=links).

Jeugdboeken ’Vogel’ van Enne Koens gaat over Berre. De 18-jarige Berre verlaat haar moeder en zusje om op kamers te gaan wonen in Leiden. Ze gaat er filosofie studeren en verbreekt ieder contact met haar moeder. Ze voelt zich bevrijd en ontdekt alles alsof ze opnieuw begint met leven. Ze gaat in een restaurant werken en maakt vriendinnen. Tussen de hoofdstukken die in dit heden spelen, komen langzamerhand steeds langere flashbacks naar haar jeugd. Toen Berre acht was, gingen haar ouders scheiden. Haar moeder raakt hiervan behoorlijk in de war, gaat geesten zien, leeft af en toe op na nieuwe esoterische inzichten of kortstondige nieuwe vriendjes, maar verwaarloost vooral haar dochters en haar huis. Toch zal haar moeder belangrijk blijven voor Berre. De auteur schreef eerder toneelteksten en de roman ’Tot alles gezegd is’ (2007). In korte beeldende en sprekende zinnen vertelt ze hoe een meisje haar eigen leven uit moet zien te vinden, wat voor een grote groep jongeren herkenbaar zal zijn. ’Boe!’ van Matthew Van Fleet is een groot prentenboek voor peuters, waarin zij aan de hand van kleurenfoto’s kennis kunnen maken met zeven boerderijdieren, zoals het varken, de koe, het paard en het schaap. Van ieder dier worden er, verdeeld over twee pagina’s, verschillende foto’s getoond bv. de kip, haan, kuikentjes, kippen die eten, etc. Het boek zit vol met flapjes, pop-up plaatjes, voelelementen en schuifjes om aan te trekken, allen zeer stevig uitgevoerd. Echt een boek om mee op ontdekkingsreis te gaan. Voor het hele overzicht: www.bibliotheekkatwijk.nl. Uitgeleende titels zijn gratis te reserveren, in de bibliotheek of via de website. En wist u al dat er tegenwoordig een uitleenperiode van vier weken gehanteerd wordt. Kom ook gewoon weer eens langs in onze vestigingen: wij zien u graag.


BEDS 2 BASIC DÉ NR. 1 BEDDENSPECIALIST IN UW REGIO!

S G A D N ZO 14:00 t/m 18:00 uur ! ! N E P O

TOP BOXSPRINGS IN DIVERSE KLEUREN, MATEN EN STOFFEN!!

ZIE ONDEROP ONZE OPENINGSTIJDEN, U BENT VAN HARTE WELKOM.

2 1 0 2 S G N I R P S X O B TOP L A W K ! ! N E Z J I R P

#####

E T S G A LA

N I R P S X ITEIT BO

N E S S A R T A GS EN M

RIJS P E T S G E LAA ND! A L VOOR D R E D IN NE

COMPLETE 2-PERSOONS ELECTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!

MATRAS KNALLERS!

-58%

MATRASSEN SPECIALIST

e

2

Kom langs en test onze boxsprings en matrassen. De koffie staat klaar! Wij zijn ook zondags open!!

TE LAAGSS PRIJ IE GARANT

#####

SUPER ! STUNT!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

M

TE NÚ LAATS N! E L L E MOD

MATRAS GRATIS!

(CLASSIC HANDMADE!)

SUPER STUNT!

#####

Normaal 2399.-

Beds 2 Basic

999.-

COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELECTRISCH VERSTELBAAR!!

####

Maat 1.40

M

2e

MATRAS GRATIS!

#####

WINNAAR!!

€ 899,-

e

2

MATRAS GRATIS!

√ 15cm Koudschuim! √ 7 cm NASA Traagschuimlaag √ Afritsbare en wasbare tijk √ Anti-slip onderlaag √ Anti-allergisch

#####

Leverbaar in alle maten!

2e

MATRAS GRATIS!

tra

s

DEZE WEEK VOOR

€179,-

399.-

Leverbaar in alle maten!

MATRAS GRATIS!

√ 18cm Latex Kern √ 1,5 cm doorgestikte traagschuim afdeklaag √ 7 comfortzones √ Anti-allergisch Ma

tra

Eigenschappen:

√ 19cm SG25 Polyether kern √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Handgrepen

s

IS 1 GRAT D én DEKBE IS 2 GRAT NS!! KUSSE

Normaal 1099.-

2

Eigenschappen:

SUPER KING

IS 1 GRAT D én E B DEK IS 2 GRAT NS!! KUSSE

e

€ 799,-

WINNAAR!!

Ma

POLYSENSUAL

LU atras XE !

Beds 2 Basic

Designhoofdbord! + 2 Beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matras topper! + 2 luxe kussens

Eigenschappen:

Diverse toplagen mogelijk latex, koudschuim of traagschuim √ Handgemaakt matras met 7 slags micro pocketveer √ 500 veren /m2 √ 7 comfortzones √ Zomer en Winterzijde

M

OOR PRIJS IS V OOFLIJK DIT ONGEL E COMPLET G! BOXSPRIN

ONGELOOFLIJK COMPLEET!

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

DREAM LATEX

MEGA ACTIE!!!

Beds 2 Basic

€1099,-

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

TE LAAGSS IJ R P IE GARANT

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!!

LU atras XE !

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

WINNAAR!!

Ook verkrijgbaar Luxe Design hoofdbord in de maten 1.60 én 180 breed + 2x electr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke volva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen + 2x poten set + 2x metalen matrasrem Kom langs en test deze fantastische boxspring! keuze uit diverse maten!

Tijdelijk

CONTOUR COMFORT

LU atras XE !

MARKIES

ANTI-ALLERGISCH

€599,-

Leverbaar in alle maten!

e

-64%

2

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoeringen!

Maat 1.20

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer √ 360 veren m2 met 3cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 ergonomische comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

Met als optie: de electrische versie

Ma

Ma

LA t A ras PR GST IJS E !

BASIC

LAAGSTE PRIJS!

tra

s

SPA SPRING

WINNAAR!!

€ 349,Leverbaar in alle maten!

MATRAS GRATIS!

2e

Eigenschappen:

√ Goede matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bedbodems

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer matras √ 360 veren/m2 met koudschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

2e

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

€749,-

s

e 2

MATRAS GRATIS!

√ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam

tra

s

at

ra s

BALANCE SENSE

IS 1 GRAT D én E B K E D IS 2 GRAT NS!! E S KUS

IS 1 GRAT D én DEKBE IS 2 GRAT NS!! KUSSE

€ 199,-

ANTI-ALLERGISCH

€ 999,-

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

M

Ma

ROYAL WELLNESS

€ 269,-

Leverbaar in alle maten!

√ 7-Slags pocketveer √ 300 veren met hoogwaardig koudschuim ombouwlaag √ met NASA traagschuim afdeklaag √ Harde en zachte uitvoering

tra

IS 1 GRAT D én E B DEK IS 2 GRAT NS!! KUSSE

ANTI-ALLERGISCH

Eigenschappen:

Ma

SLEEP KING

#####

Leverbaar in alle maten!

2

LU tras XE !

BODY FIT

Beds 2 Basic

€ 49,-

e

Ma

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

2e

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

Eigenschappen:

√ Top HR60 Koudschuim! √ 4cm traagschuim in tijk √ Koel in de zomer √ 3D profiel / hard en zacht √ Beter ligcomfort en ventilatie

2e

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 15cm Koudschuim kern √ Ergonomische comfortzones √ Elastisch dubeldoek tijk √ Afritsbare en wasbare

NIEUW IN HET ASSORTIMENT > MOLTONS VOOR MATRASSEN EN TOPPERS IN ALLE MATEN!!

asic

Openingstijden

Koopavonden

Ma. Di. / Wo. Do. / Vr. Za. Zo.

Do. / Vr.

13:30 - 18:00 9:30 - 18:00 9:30 - 21:00 9:30 - 17:00 14:00 - 18:00

Bij Beds 2 B

 071

18:30 - 21:00

2000168

Adres: Kerkstraat 58 - Noordwijk (binnen) INGANG Passage PRIJZEN ONDER VOORBEHOUD

De getoonde aanbiedingen zijn slechts een klein gedeelte van ons assortiment | Kom ook langs voor onze kwaliteits kussens en accessoires!

prijzen √ Laagste liteit kwa √ Beste comfort √ Beste dvies √ TOP-a ervice √ TOP-s

November 2011 Zet- en drukfouten voorbehouden

RB_week_02_12  

Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl • Redactie: 071-4022901 • redactie@derijnsburger.nl Deze week o.a.: Elke wee...