Page 1

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.OEGSTGEESTERCOURANT.NL

nieuws P5

Dag van de Rechten van de Mens was succes

GETEKEND VOOR AMNESTY INGEZONDEN

Lokaal betrokken en betrouwbaar

18 december 2013 JAARGANG 84 NR 51

nieuws P17

interview P9

Rob Braun niet verder na verkiezingen

Henk Heemskerk schrijft zijn laatste ingezonden brief nieuws P15

Volwassen Sportcafé eigen website

Kerst koopzondag KOPEN  Zondag 22 december, van 12.00 tot 17.00 uur, zijn bijna alle winkels geopend.

 Notariskantoor sponsort bijeenkomst bij UDO

Het winkelend publiek kan genieten van de speciale kerstsfeer met muziek, kerststallen, kinderplezier en nog veel meer in Winkelgebied De Kempenaer en Winkelcentrum Lange Voort.

SPORT  “We zijn volwassen geworden”, zei Frans van Rijn met enige trots tijdens de door Notariskantoor Van de Oudeweetering gesponsorde bijeenkomst in de kantine van het jubilerende UDO. Hij is samen met Anneke AnholtsBrussee en Bas Koster goed voor eenentwintig bijeenkomsten van het Sportcafé Oegstgeest. Wil van Elk opende namens Dorpslab.nl de website sportcafeoegstgeest.nl. Het sportcafé is een informeel samenzijn van genodigden en vertegenwoordigers uit de sport, het bedrijfsleven, politiek en media van Oegstgeest. Wil van Elk van Dorpslab opende met een muisklik de website sportcafeoegstgeest.nl. Op een presentatiescherm toonde hij de goed gevulde pagina’s. Op de site staat informatie over alle voorgaande bijeenkomsten die steevast om het kwartaal bij een sportvereniging worden gehouden. De website, gemaakt door het Oegstgeester Dorpslab waarmee het Sportcafé partner is geworden, is nu al een portaal voor de sport in Oegstgeest. Er staat een sportagenda, zoals Oegst.nl, en links naar websites van sport gerelateerd verenigingen. Buitenspel Jaap van Pampus heette namens voetbalvereniging UDO iedereen hartelijk welkom en vertelde over de succesvolle club. De vereniging

Oegstgeestig Zien Op donderdag 12 december had ik de eer om namens dorpslab.nl de website sportcafeoegstgeest.nl te mogen openen. Het logo is net zo nieuw als de website en is slim gekozen. Met de woorden Sportcafé en Oegstgeest kun je lekker combineren en krijg je sportgeest en café Oegst. De sportgeest in Oegstgeest is actiever dan ooit en met de website is een prachtig sportportaal ontstaan waarvan je naar alle sportverenigingen kunt overstappen. De sportagenda is afgeleid van Oegst.nl en alle sportverenigingen kunnen daar hun agendapunten kwijt. Oegst heeft al bewezen dat het fantastisch werkt en vele partners van het Oegstgeester Dorpslab, zoals de Oegstgeester Courant, hebben de agenda geadopteerd. Digitaal kun je straks alles vinden in Oegstgeest, maar het beste is om lekker te wandelen of te fietsen door Oegstgeest. Er valt veel te zien en te fotograferen, zoals de baggerwerkzaamheden in het Oegstgeesterkanaal. Wil van Elk

Constructief werken aan toekomst sport

Bij de Kerstman kunnen de kinderen leuke kersttekeningen kleuren en misschien wel een prijs winnen. Ook kunnen ze luisteren naar een kerstverhaal en kijken naar de schaapjes. Natuurlijk is er voor jong en oud iets lekkers.

Laatste ‘gewone’ krant van 2013 KRANT  Dit het laatste ‘gewone’ Oegstgeester Courant van dit jaar. De krant van volgende week, in dit geval dinsdag 24 december, staat geheel in het teken van het jaaroverzicht 2013. Van links naar rechts staan Nicole Pijnenburg-Verhoogt, Wil van Elk, Nicole Pijnenburg-Verhoogt, Frans van Rijn en Mandi van Setten. Op de achtergrond een afbeelding van de website sportcafeoegstgeest.nl. | Foto: Monique Shaw.

UDO bestaat dit jaar 75 jaar. Linda van de Oudeweetering van het gelijknamige notariskantoor sponsorde het tweeëntwintigste Sportcafé. Zij wist heel toepasselijk met leuke voetbaluitspraken haar werk als notaris te vergelijken met het voetbalspel. Voor veel zaken kun je bij haar notariskantoor in Duinzigt aan de Rhijngeesterstraat-

weg 40 E scoren en sta je nooit meer buitenspel. Zij werd vergezeld door kandidaat-notaris Nicole Pijnenburg-Verhoogt en management assistent Mandi van Setten. Sportcafé XXL Voorafgaand aan het volgende Sportcafé op 13 maart 2014, is er een Sportcafé XXL op 10 februari na af-

loop van een groots sportweekend. Op die feestelijke maandagavond worden in Corpus de sportprijzen 2013 uitgereikt. Dit is de eerste keer dat het Sportcafé op het verzoek van de gemeente de uitreiking van de jaarlijkse sportprijzen organiseert. Kandidaten kunnen worden opgegeven tot 7 januari 2014.

Kersteditie Repair Café Oegstgeest REPAREREN  Zaterdag 28 december, van 10.00 tot 13.00 uur is het Repair Café te gast bij de Bibliotheek/K&O in het winkelcentrum aan de Lange Voort.

Kerstverlichting die het niet meer doet, een gaatje in uw feesttrui, de porseleinen Kerstman in scherven? Kom met de kapotte spullen naar de gezellige december-editie van het Repair Café!

Een groepje leden van het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek speelt sfeervolle kerstliedjes. Maartje de Haas, eigenaar van Moeders Maaltje, biedt tegen een kleine vergoeding lekkers aan bij de koffie en verkoopt haar producten in een standje. De koffie/thee/limonade en koek zijn gratis deze keer. Met als motto ‘Weggooien, mooi niet!’ wordt er van 10.00 tot 13.00 uur weer gerepareerd.

Dunecraft Dunecraft

LES S Veelzijdige eenmanszaak DAN Vakkundig, netjes en schoon Veelzijdige eenmanszaak Dunecraft

Oegstgeest

Oegstgeest

Veelzijdige eenmanszaak

Oegstgeest

Vakkundig, netjes en schoon

Veelzijdige eenmanszaak

Vakkundig, netjes tafels, entafels, schoon Kasten, keukens, Kasten, keukens, specifieke ontwerpen op maat Vakkundig, netjes en schoon gemaakt in hout of roestvast staal. Klein of groot algemeen onderhoud aan het huis, specifieke ontwerpen op maat gemaakt in hout of roestvast staal.

De eerste reguliere krant komt uit op vrijdag 3 januari 2014. Daarna verschijnt de krant gewoon weer elke week op woensdag. De makers van de Oegstgeester Courant wensen u fijne feestdagen en een heel mooi 2014!

folders

Elektrische/elektronische apparaten, voorwerpen van hout, aardewerk, plastic, etc, fietsen, textiel, computers, alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs van het Repair Café zitten 28 december weer klaar om samen met bezoekers aan de slag te gaan. www.repaircafe.nl/oegstgeest WWW.VUURWERKOEGSTGEEST.NL

DON’T MISS IT!

Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

Tandartspraktijk Boerhaaveplein

VUURWE R N hULSKT fIETSEN Gratis vu

@ VA

in de voor urwerk verkoop!

reparaties of decoratie. De Voscuyl 40 - oegstgeest Klein of groot algemeen onderhoud Meerdere malen keukens, tafels, verkozen tot beste Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 06 47155904 of decoratie. aan hetKasten, huis, reparaties vuurwerkleverancier gys@dunecraft.nl van Nederland! info@danscenterdejong.nl specifieke ontwerpen op maat gemaakt in hout of www.dunecraft.nl 06 47155904 roestvast staal. ook Voor al uw feesten! gys@dunecraft.nl www.dunecraft.nl EXTREEM VUURWERK Kasten, keukens,•tafels, PARTYCENTER DE JONG Klein of groot algemeen onderhoud aan het huis, VOOR LAGE PRIJZEN!

Nico van de Meent T: (071) 51 55176 tot

25 g. per

sho

t

Behandeling ook in de avond en op zaterdag


Kerst koopzondag in Oegstgeest Zondag 22 december 2013 van 12.00-17.00 uur zijn bijna alle winkels geopend.

Kom en geniet van de speciale kerstsfeer met muziek, kerststallen, kinderplezier en nog veel meer in Winkelgebied De Kempenaer en Winkelcentrum Lange Voort.

WWW.VUURWERKOEGSTGEEST.NL

DON’T MISS IT!

Meerdere malen verkozen tot beste vuurwerkleverancier van Nederland!

VUURWE RK @ VA N hULST fIETSEN Geversst raat 43 Oegstge est

tot

25 g. per s

hot

EXTREEM VUURWERK VOOR LAGE PRIJZEN!


nieuws

Oegstgeester courant

Tienduizend euro voor Kinderfonds BVLeiden n Tijdens de traditionele Kerstborrel van BV Leiden op 12 december is zo’n € 10.000,00 opgehaald voor het goede doel. De volledige opbrengst van de veiling gaat naar het Willem -Alexander Kinderfonds. Onder leiding van veilingmeester Huibrecht Bos werden de kavels geveild in het Rijksmuseum van Oudheden. De Stichting Willem-Alexander Kinderfonds maakt met hulp van Vrienden het verschil voor de ernstig zieke kinderen en hun naasten in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. De stichting is erop gericht het verblijf van jonge patiëntjes en zijn of haar familie zo aangenaam mogelijk te maken. Tijdens de avond werd tevens de Machtigste van Leiden bekendgemaakt. Dit jaar is dit wethouder Robert Strijk geworden. Into Business beschrijft Strijk als een man die vecht voor zijn idealen en luistert naar de stad. Vaak aanwezig op diverse evenementen en een goed spreker. Eerder werden Thijs Hemmes en Menno Smitsloo verkozen tot Machtigste van Leiden.

Rectificatie fout n In het fotobijschrift van

het voorpagina-artikel van de Oegstgeester Courant van 11 december over de onthulling van de Vasalis-plaquette staat ten onrechte vermeld dat de meneer rechts ‘de eigenaar van het huis, Hans Dirken’ zou zijn. Dat is niet het geval, op de foto staan van links naar rechts de zoon van Vasalis, kunstenaar Aart Schonk en Peter Sigmond, voorzitter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

woensdag 18 december 2013

Onder de boom in actie voor jeugdsportfonds Oegstgeest n Rotary houdt jeugdsport levend actie n Komend weekend zijn de leden van Rotary Oegstgeest – Rhijngeest te vinden bij de twee stralende kerstbomen op in Winkelgebied De Kempenaer en Winkelcentrum Lange Voort. Zij vragen het winkelend publiek aandacht voor hun kerstactie: het pas opgerichte jeugdsportfonds. Elk jaar wordt er door de Rotary een lokaal goed doel gezocht. Dit jaar wilde men graag iets doen voor jongeren en kinderen in Oegstgeest die, door de financiële situatie waar hun ouders zich (tijdelijk) in bevinden, het lidmaatschap van hun sportclub opzeggen. Een situatie die, zeker door de stijgende contributies, steeds vaker voor zal komen. “Het is iets wat niet zo snel ter sprake komt. Maar er is ook in Oegstgeest wel degelijk een probleem om alle contributies netjes binnen te krijgen,” stelt voorzitter Van der Zon van voetbalvereniging UDO. “Als wij zien dat er in een aantal gevallen grote problemen zijn bij het betalen van de contributie dan mogen we verwachten dat er gezinnen zijn waar sporten gewoon niet mogelijk is. Ogenschijnlijk zijn er in Oegstgeest geen problemen. Maar wie loopt met zijn zorgen te koop?

In beide winkelcentra wordt dit weekend bij de kerstbomen geld opgehaald voor het Jeugdsportfonds. | foto Wil van Elk Wie gaat naar de gemeente om zijn ziel en zaligheid bloot te leggen? Niemand toch? Het is triest als een vader moet laten weten dat hijzelf moet stoppen met voetballen om zijn kinderen wel te kunnen laten voetballen.” “Een sportfonds zoals Rotary Oegstgeest - Rhijngeest hiervoor in het

leven heeft geroepen is wellicht een goede stap. Het is ook goed dat dit fonds niet zomaar uitkeert. De Rotary laat ons weten dat er sprake moet zijn van een ernstige situatie. En dat uiteindelijk de verenigingen de verantwoording nemen en in het voortraject van de aanvraag hun best doen om die situatie in

Het is een prima lokaal doel.”

Kinderen boren gaten voor het maken van een wilgentunnel. Ludy Feyen geeft aanwijzingen. | Foto PR

www.winkelcentrumlangevoort.nl

Meer dan winkelen alleen...

22 dec:

Laten we hopen dat het fonds het komende weekeinde een ruime donatie van de Oegstgeestenaren tegemoet kan zien.

natuur n In het wijkpark van Poelgeest werden, op aangeven van Energiek Poelgeest, en in samenwerking met de gemeente, op zaterdag 14 december de wilgen geknot. Onder leiding van kunstenares Ludy Feyen en met hulp van het Milieu Educatiecentrum Oegstgeest werd er met de afgezaagde wilgentakken en materiaal van elders een wilgentunnel gemaakt. Volgend voorjaar zit de tunnel als het goed is stevig in de grond en kan er door de kinderen in de wijk volop gespeeld worden. www.energiekpoelgeest.nl.

vakantie n Voor een spannende

Zon.

beeld te brengen. Zo moet er altijd sprake zijn van een eerste sport.

Wilgenactie in wijkpark Poelgeest

Lasergamen lasergame-competitie hoef je deze kerstvakantie niet naar Amsterdam of Zoetermeer. Na de drukbezochte lasergame-meeting tijdens de vorige kerstvakantie is besloten om dit jaar opnieuw deze schitterende activiteit naar Oegstgeest te halen. Dinsdag 24 december organiseert de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Holland Rijnland i.s.m. de Stichting Evenementen van 13.00 - ca. 19.00 uur de Lasergame Experience op het parkeerterrein bij zwembad Poelmeer, voor de deur van jongerenruimte Friendz. Lasergamen is mogelijk van 13.00 tot 15.00 uur en 15.00 tot 17.00 uur voor kids in de basisschoolleeftijd (gr. 6, 7, 8) en vanaf 17.00 uur voor tieners uit het voortgezet onderwijs (va. klas 1) Inschrijven mogelijk via de Stichting Evenementen (www. st-evenementen.nl of 071-5171540). Kosten: 1 kerstbal.

3

LANGE VOORT KERSTZONDAG 12.00 - 17.00 uur

ingen kleuren kinderen leuke kerstteken Bij de Kerstman kunnen de kerstverhaal winnen, luisteren naar een en misschien wel een prijs schaapjes en de r naa stmannen, kijken en de kerstmuziek van de Ker s. ker oud iets lek natuurlijk is er voor jong en

Dieren Dieren

n Dierenmeldpunt de provincie registreert vermiste en gevonden huisdieren. Voor inlichtingen over deze dieren: (071) 566 55 00 of www.dierenmeldpunt.com Gevonden dieren: 12-11. Grasparkiet, mannetje, blauw wit, Anemoonlaan. 14-11. Poes 1 jaar, cypers wit, Apollolaan.


KO

Kom naar het mini-restaurant op het Hemaplein in Winkelhof! Onze demonstratiekok bereidt voor u de hele dag allerlei overheerlijke gerechtjes. Kom de sfeer proeven bij Winkelhof! Wellicht kan de kok nog wat inspiratie bieden voor uw kerstdiner!

M

GR

ATI S

PR

OE

VE

N!

TANDTECHNIEK t Ik werk samen me , darts gecontracteerde tan Zorg & Zekerheid.

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit én de beste service.

www.winkelhof-leiderdorp.nl

Financiële EindejaarsCHECK!!

Vijverhof nu voor iedereen

Voor al uw vragen over: - belastingen - vermogen - levensverzekeringen - hypotheek Tarief: vanaf 35 euro!!!!!! Bel voor snelle en betrouwbare service:

070-3611795 / 070-3465822 of e-mail: mginvest1623@cs.com

M.G. Financieel Consult

een betrouwbaar adres voor belangrijke zaken!

Erkend Gas Water en CV Installateur Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

Wij wensen al onze vrienden, bekenden en cliënten gezegende kerstdagen en een opbouwend nieuwjaar 2014. AANNEMERSBEDRIJF E.W. Wieman P.J.W. Wieman-Hamming Tel. 071 - 5172222

Nog steeds tot uw dienst!

Op zoek naar een moderne woning vlakbij het gezellige centrum van Oegstgeest? Vijverhof bestaat uit 46 (vernieuwde) woningen en appartementen die nu voor iedereen bereikbaar zijn. Er gelden niet langer bijzondere toelatingseisen. Wees er dan ook snel bij, want er zijn nog slechts enkele woningen beschikbaar. Onlangs heeft Vijverhof een metamorfose ondergaan. Iedere woning heeft nu een eigentijdse keuken + badkamer en twee lekker ruime slaapkamers. Het uitzicht van de appartementen is rustig en groen. Ieder woning en parterreappartement heeft een heerlijke tuin. Vijverhof is gunstig gelegen aan De Hazenboslaan en Piet Heinlaan (aan het Hofbrouckerpark) en nabij winkelcentrum Lange Voort. Huren kan al vanaf € 775,- tot € 895,- per maand.

Informatie en verhuur:

Havenpoort 21 2171 HH Sassenheim T 0252 22 54 50 www.interhouse.nl


nieuws

OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 18 DECEMBER 2013

5

Actie Rijnlands voor onderwijs in Kenia ACTIE  Op 19 december organiseert Het Rijnlands Lyceum de 18de Actie Paardenkracht. Vanaf 12.45 uur vervallen de lessen en gaan de leerlingen bij familie, buren en bekenden aan het werk om geld te verdienen voor onderwijs aan kinderen in Kenia.

Voor het tiende jaar doet de school mee aan Edukans Going Global. Edukans zet zich in voor de versterking van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Om leerlingen te laten zien wat er nodig is organiseert Edukans ieder jaar een reis met een of twee leerlingen van de deelnemende scholen die dan kennismaken en samenwerken met de jongeren waar het geld voor opgehaald is. Voor het Rijnlands waren dat dit jaar Lotte Koning (DP1) en Lotte Schouten (5vwo). Zij zijn naar scholen in Malawi (waar de actie vorig jaar voor was) geweest en zullen aan alle leerlingen laten zien hoe groot de verschillen zijn tussen hun school en de scholen in Malawi. Wieke Zuur (4 vwo) zal in februari naar Kenia reizen om daar het werk van Edukans in de praktijk te zien. Op 12 december kan aanstormend muzikaal talent op het ‘Open Podium’ laten zien wat zij waard zijn: entree, baromzet en sponsorgelden

zijn voor Actie Paardenkracht. Dan volgt er een week waarbij de school in het teken staat van de actie, met onder meer ‘bake & tosti-sales’, weddenschappen tussen leraren en leerlingen en de inmiddels befaamde boekenmarkt, die ieder jaar weer honderden euro’s opbrengt. Op 20 december komen alle leerlingen het verdiende geld inleveren bij hun mentor. Ook die dag zijn er nog allerlei sportieve en culturele activiteiten. Leerlingen worden uitgebreid voorgelicht over het doel van de actie door hun mentor. Iedere leerling krijgt een ‘actiekaart’ met informatie over het doel van de actie. Op deze kaart wordt ook genoteerd welke klus de leerling gaat aanpakken en het bedrag dat de leerling daarmee verdient. Helaas heeft de ervaring geleerd dat de actie soms misbruikt kan worden. Het is absoluut niet de bedoeling dat leerlingen bij onbekenden om geld vragen. Leerlingen die geen actiekaart kunnen laten zien werken waarschijnlijk niet voor Actie Paardenkracht. Als een inwoner van Oegstgeest benaderd wordt door iemand die geen weet heeft van het doel van de actie en/of geen actiekaart heeft, vraagt de school hen zo snel mogelijk te informeren.

Werkgroep wint Herfstpremie PREMIE  Vorige week vrijdag 13 december was de feestelijke uitreiking van de Herfstpremies.

Fonds 1818 gaf, in samenwerking met het Leidsch Dagblad, in totaal 55.000 euro aan twintig kleine en grote plannen. Binnen het thema ‘onze wijk’ konden diverse groepjes en organisaties een aanvraag indienen. De Werkgroep Behoud het Bos van Wijckerslooth diende een voorstel in om de populatie stinzenplanten in het bos uit te breiden. Stinzenplanten zijn bolgewassen die horen bij de oude hofstede die het bos ooit was. Met meer stinzenplanten wordt het bos nog aantrekkelijker

De prijswinnaars, v.l.n.r.: Jeremy Prins, Noah Elstgeest, Nadeche Duits, Jolanda Hoekstra en Cynthia van Yperen. Geheel rechts: Marianne Reijnhoudt. | Foto Antoon Koch

Getekend voor Amnesty RECHTEN  Een groot succes was het, de middag in de Openbare Bibliotheek op 10 december – de Dag van de Rechten van de Mens.

voor wandelaars en voor insecten. Met meer bosanemoontjes, boshyacinten, vogelmelk, daslook en sneeuwklokjes worden meer insecten gelokt in het voorjaar. Zo wordt de biodiversiteit in het bos vergroot. De werkgroep kan voor 500 euro 10.000 bolletjes planten. Het is nu te laat in het jaar maar eind volgende zomer komt er mooi plan om samen met kinderen van de scholen in de buurt en met omwonenden en andere vrijwilligers een vrolijk bolletjesplantfeestje te houden. Vijftig vierkante meter stinzenplanten erbij! Wie wil komen helpen kan zich melden op marling@tele2. nl.

Hoogtepunt was natuurlijk de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd die Amnesty Oegstgeest samen met de Leo Kannerschool organiseerde rond de Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. De prijswinnaars ontvingen kleurige T-shirts, met daarop hun eigen tekeningen geprint, uit handen van Marianne Reijnhoudt van het hoofdkantoor van Amnesty International Amsterdam. Zij herinnerde er nog eens aan dat het niet overal vanzelfsprekend is dat kinderen naar school gaan en mogen geloven en denken wat ze willen. En dat zelfs in Nederland de rechten van kinderen soms geschonden worden: “Denk bijvoorbeeld maar aan de vluchtelingenkinderen.”

Maar heel lang werd er die middag niet bij stilgestaan. Nu was het feest! En de leerlingen hadden al uitgebreid lessen over het werk van Amnesty gehad van Marjan Schneider en Ben Koster van de Scholengroep. Koster riep dat in herinnering en bedankte alle betrokkenen, ook de medewerksters van de bibliotheek die het feestje mogelijk maakten. De Leo Kannerschool was de eerste school die meedeed aan ‘Tekenen voor Amnesty’. Hopelijk volgen er meer. Schrijven Intussen werden er ook brieven en groetenkaarten geschreven ten behoeve van vrijheidsstrijdster Yorm

Bopha uit Cambodja. Bijzonder was dat er deze keer ansichtkaarten klaarlagen die gemaakt waren van tekeningen van enkele leerlingen die niet in de prijzen waren gevallen. “En helpt dat schrijven?” vroeg Marianne Reijnhoudt? “Welzeker!” vervolgde zij, waarna ze een berichtje voorlas van Jabbar Savalan, een jonge Azerbeidzjaanse gewetensgevangene die tot zijn verrassing plotseling zakken vol brieven kreeg aangereikt door zijn bewakers. Wereldwijd zijn er tienduizenden acties voor hem gevoerd. Niet alleen leverde het hem respect op van medegevangenen en bewakers, hij werd ook vrijgelaten. “Dus ook uw actie, uw brief kan helpen!” Amnesty Oegstgeest: www.oegstgeest.amnesty.nl

GEHOORD EN GEZIEN Balans 2013 De balans opmakend over het jaar 2013 doet Oegstgeestenaren bedenkelijk kijken. Het is ook allemaal niet niets: een raadhuis te koop, een gemeentecentrum dat sluit, een bibliotheek die veel meer kan opvangen en het elfjarig bestaan van het ASC-debat over vestiging in de Overveerpolder. Het debat over de aanpak van het sterk verouderde zorgcentrum Hofwijk is thans ook elf jaar gaande. En verder in 2013? Een noodkreet in deze krant met betrekking tot de toekomst van Radius in het gemeentecentrum, renovatie of sluiting van het Poelmeerbad en niet te vergeten verdergaan in samenwerking met Katwijk en Noordwijk of oostwaarts met Leiderdorp, Zoeterwoude en Voorschoten. Of samengaan met Leiden. Laten wij hier maar stoppen: voor de nieuw te kiezen gemeenteraad 2014 plus de participatie van de burgers is er werk aan de winkel! Naar Katwijk? Tot nu toe reed lijn 37 slechts één keer per uur naar Katwijk, maar je kon in elk geval op de halteplaatsen Kraemerpark (Leidsestraatweg), de De Kempenaerstraat en Leidse Buurt opstappen. Sinds afgelopen zondag rijdt bus 37 door de wijk Nieuw Rhijngeest, ofwel Oegstgeest aan de Rijn, via de Wassenaarseweg naar Leiden. Waar moet je nu in Oegstgeest Centrum opstappen om naar Katwijk te gaan? Natuurlijk gunnen wij elke wijk

zijn openbare verkeersontsluiting van ganser harte, maar er mag heus wel een bus rijden op de hoofdroute naar Katwijk aan Zee. Andere tijden Veertig jaar geleden lagen tijdens de jaarvergadering van de winkeliersvereniging ‘Oegstgeest Actief’ de tekeningen van een passage in de De Kempenaarstraat/Terweeweg op tafel. Deze passage werd later gerealiseerd, maar een succes is het nooit geworden. Er is niets meer van terug te vinden. Tijdens die bijeenkomst sprak voorzitter Trijselaar er zijn verdriet over uit dat men in een gemeente als Oegstgeest nog steeds optrekt met twee winkeliersverenigingen, Oegstgeest Actief en Lange Voort. “Ik blijf dit betreuren, juist in deze tijd hebben wij elkaar broodnodig.” Goede voornemens ‘Sporten & Bewegen in Oegstgeest en omgeving’ heet de uitgave van de gemeente voor iedereen die meer wil dan een half uurtje wandelen per dag. Bij het doorbladeren van de uitgave, maakt het rijke aanbod nogal wat indruk. In totaal 57 verschillende vormen van sportbeleving, van atletiektraining tot en met zwemmen. Opvallend is dat in het hoofdstukje over zwemmen voor wedstrijdzwemmen en aqua-aerobic wordt verwezen naar het Vijf Meibad aan de Leidse Boshuizerlaan. Nu wordt er wel gesproken van Oegstgeest en Omgeving maar

de vraag rijst waarom het zwembad Poelmeer niet wordt genoemd. Ook misten wij de voetbalverenigingen Oegstgeest, UDO en ASC. Slechts wordt verwezen naar UVS in de Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg. Is de rest hoogdrempelig? Welgeteld zijn er in onze gemeente 23 verenigingen/clubs om sport te beoefenen, zo meldt de Informatiegids Oegstgeest 2013-2014. Dat zijn zo’n beetje evenveel goede redenen om goede voornemens voor het komende jaar waar te maken. Bezinning In een Katwijkse krant werd de laatste week van 2013 geduid als ‘Moment van feest en bezinning in aanloop naar het nieuwe jaar’. “Je wordt toch niet sentimenteel?” zei onze echtgenote toen wij haar die regel voorlazen. Gelijk had ze: een moment van feest en bezinning geldt voor elke dag van het jaar. Als je dat over het hoofd ziet, gebeuren er rare dingen. Neem nu ons oud raadslid en Tweede Kamerlid Matthijs Huizing wiens promillage alcohol achter het stuur van de auto te hoog uitpakte. Hij zal zich voor een tweede keer wel bezinnen. Ach ja, fouten maken wij allemaal op weg naar volmaaktheid. En … de eerste steen is al eeuwenlang niet geworpen. Kerstmis Wij wensen onze lezers een goed kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.

DOOR INKOCHNITO

Iets tegemoet zien is nog leuker dan erop terugkijken.


Lustrum: Lustrum: leermoment leermomenten en Het Het afgelopen afgelopen jaar jaar heb heb ik ik uu als als lezer lezer van van de de Oegstgeester Oegstgeester Courant Courant in in 10 10 afl afleveringen everingen meegenomen meegenomen door door de de archiearchieven ven van van onze onze vereniging. vereniging.Met Met een een historie historie van van 10 10 jaar jaar werd werd het het een een nostalgische nostalgische en en ook ook leerzame leerzame reis. reis.Ongeloofl Ongelooflijk ijk wat wat er er zoal zoal isis gebeurd gebeurd en en veranderd veranderd in in al al die die jaren. jaren.Al Al evaluevaluerend erend wordt wordt zichtbaar zichtbaar hoe hoe het het PVOO PVOO in in alle alle opzichten opzichten isis gegroeid. gegroeid.Niet Niet alleen alleen in in ledental, ledental,275 275 leden leden isis best best iets iets om om trots trots op op te te zijn, zijn,maar maar ook ook in in doen doen en en laten. laten. Lustrum, Lustrum,10 10 jaar jaar PVOO PVOO Vorige Vorige maand maand was was het het dan dan zover zover en en vierden vierden we we ons ons tweede tweede lustrum. lustrum.Reden Reden om om uw uw vaste vaste columnisten columnisten vrijaf vrijaf te te geven geven en en een een aantal aantal belangrijke belangrijke relaties relaties te te vragen vragen hun hun ervaringen ervaringen met met het het PVOO PVOO op op papier papier met met uu te te delen. delen.

www.pvoo.nl www.pvoo.nl Eindredactie: Eindredactie:Karin KarinKasteleijn. Kasteleijn.Ontwerp: Ontwerp:T2 T2Ontwerp. Ontwerp.Fotografi Fotografie: e: Willemien WillemienTimmers, Timmers,Monique MoniqueShaw Shawen enMark MarkCremers. Cremers.Deze Dezepagina pagina isiseen eenuitgave uitgavevan vanhet hetPVOO. PVOO.Voor Voormeer meerinformatie informatiekunt kuntuukijken kijken op opwww.pvoo.nl. www.pvoo.nl.

Wethouder Wethouder economische economische zaken zaken Johanna Johanna Haanstra Haanstra gaf gaf aan aan ons ons te te zien zien als als belangrijke belangrijke gesprekspartner. gesprekspartner.De De adviserende adviserende rol rol bij bij beleidbeleid- en en planontwikkeling planontwikkeling wordt wordt zeer zeer gewaargewaardeerd. deerd. Bastiaan Bastiaan de de Roo, Roo,directeur directeur van van de de Kamer Kamer van van KoophanKoophandel del merkte merkte op op bestuursleden bestuursleden van van het het PVOO PVOO steeds steeds vaker vaker tegen tegen te te komen. komen.In In het het economisch economisch belangenveld, belangenveld,waar waar toenemende toenemende aandacht aandacht isis voorbovenlokale voorbovenlokale aangelegenaangelegenheden, heden,laten laten zij zij zich zich nadrukkelijker nadrukkelijker horen. horen.Zo Zo ook ook bij bij de de totstandkoming totstandkoming van van de de Economische EconomischeAgenda Agenda #071. #071. Oprichter Oprichter en en voorzitter voorzitter van van het het eerste eerste uur uur Rob Rob Sturm Sturm conconstateerde stateerde dat dat het het PVOO PVOO de de eerste eerste jaren jaren nog nog zoekend zoekend was was naar naar een een juiste juiste koers, koers,maar maar nu nu gaandeweg gaandeweg als als een een natuurnatuurlijk fenomeen in het dorp wordt ervaren. lijk fenomeen in het dorp wordt ervaren.

Enquête Enquête en en toekomst toekomst PVOO PVOO Ik Ik dank dank de de gastschrijvers gastschrijvers voor voor hun hun bijdrage bijdrage en en mooie mooie woorden woorden aan aan ons ons gericht. gericht.Ook Ook ervaar ervaar ik ik dit dit als als een een mooi mooi leermoment. leermoment.Hun Hun ervaringen ervaringen met met onze onze ondernemersverondernemersvereniging eniging zullen zullen we we zeker zeker meenemen meenemen bij bij het het formuleren formuleren van van toekomstig beleid, waar we ons vanaf nu over toekomstig beleid, waar we ons vanaf nu over gaan gaan buigen. buigen.

Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe? Wim Wim Kan Kan behandelde behandelde in in zijn zijn traditionele traditionele oudejaarsconference steevast oudejaarsconference steevast deze deze vraag. vraag. De vraag die deze jaarwisseling De vraag die deze jaarwisseling ook ook OegstOegstgeest geest voorligt. voorligt.Zoeken Zoeken we we de de bestuurlijke bestuurlijke samenwerking samenwerking in in de de oost oost of of in in de de west? west? Dát het samenwerking met een Dát het samenwerking met een andere andere gemeente gemeente wordt wordt isis wel wel zeker, zeker,nu nu de de fusie fusie met Leiden is afgevallen als een mogelijk met Leiden is afgevallen als een mogelijk scenario. scenario.En En het het lijkt lijkt me me verstandig, verstandig,in in ieieder geval voorlopig. Want niet alleen is der geval voorlopig. Want niet alleen is voor voor fusie fusie te te weinig weinig draagkracht, draagkracht,ook ook lost lost het het waarschijnlijk niet de problemen waarschijnlijk niet de problemen op op zonder zonder tegelijkertijd tegelijkertijd de de sterke sterke punten punten van van OegstOegstgeest nadelig te beïnvloeden. Bovendien geest nadelig te beïnvloeden. Bovendien besteedt besteedt de de rapportage rapportage van van het het onderzoek onderzoek nog onvoldoende aandacht aan nog onvoldoende aandacht aan de de uitdauitdagingen die Oegstgeest te wachten gingen die Oegstgeest te wachten staan. staan. Denk Denk na! na! Zo Zo lees lees ik: ik:“Het “Het college college wil wil daarom daarom de de kokomende periode gebruiken om te komen mende periode gebruiken om te komen tot tot een een onderzoeksvoorstel onderzoeksvoorstel voor voor de de onderbouonderbouwing wing van van de de noodzaak noodzaak tot tot samenwerking.” samenwerking.” Een understatement zo Een understatement zo lijkt lijkt me, me,want want zelfs zelfs op op haar haar aparte aparte website website www.denkmee. www.denkmee. oegstgeest.nl oegstgeest.nl komt komt de de gemeente gemeente niet niet veel veel

inkoop, inkoop,organisatie organisatie en en branding branding doen. doen.Het Het model is effi ciënt en de klanttevredenheid model is efficiënt en de klanttevredenheid scoort scoort over over het het algemeen algemeen zeer zeer hoog. hoog.Een Een beproefde structuur in het bedrijfsleven. beproefde structuur in het bedrijfsleven. Oegstgeest Oegstgeest onder onder het het‘Bollen-brand’ ‘Bollen-brand’of of ‘Leiden-leads’? ‘Leiden-leads’? De De discussie discussie isis nu nu toch toch vooral vooral een een emoemotionele geworden. Er wordt nog tionele geworden. Er wordt nog net net niet niet geroepen geroepen dat dat de de ene ene naar naar vis vis stinkt stinkt en en de de ander ander plat plat praat, praat,maar maar strategisch strategisch denken denken voert voert in in elk elk geval geval niet niet de de boventoon. boventoon.Het Het isis een onderbuikgevoel. Daarom een onderbuikgevoel. Daarom isis het het wijs wijs dat dat het het college college nu nu een een stapje stapje terugdoet. terugdoet.

verder verder dan dan dat dat het het één één van van de de prioriteiten van het college prioriteiten van het college is, is,in in opdracht van de raad. opdracht van de raad. Vooruit, Vooruit,beter beter ten ten halve halve gekeerd gekeerd dan ten hele gedwaald. dan ten hele gedwaald.Maar, Maar,het het lijkt lijkt erop erop dat dat het het college college met met deze deze actie actie vooral vooral meer meer draagvlak draagvlak wil wil creëren. Dit alleen creëren. Dit alleen lijkt lijkt mij mij onvolonvoldoende doende reden. reden.Het Het isis veel veel effectieeffectiever om eerst goed te begrijpen ver om eerst goed te begrijpen wat wat jeje uitdagingen uitdagingen zijn zijn om om vervolgens vervolgens naar naar de de juiste juiste oplossingen oplossingen en en orgaorganisatievorm te zoeken. En dus nisatievorm te zoeken. En dus vravragen gen beantwoorden beantwoorden als: als:‘hoe ‘hoe wordt wordt de de bestuurskracht bestuurskracht en en ambtelijke ambtelijke organisatie organisatie versterkt?’ En: ‘wat is het versterkt?’ En: ‘wat is het antwoord antwoord op op de de nieuwe taken op het gebied van zorg nieuwe taken op het gebied van zorg en en arbeid, arbeid,die die vanuit vanuit het het Rijk Rijk op op de de gemeente gemeente afkomen? Dit alles met in het achterhoofd afkomen? Dit alles met in het achterhoofd het het strategisch strategisch vergezicht vergezicht van van Oegstgeest Oegstgeest en hoe dit in de regio past en hoe dit in de regio past over over 20 20 jaar. jaar.

organisatie organisatie en en de de huidige huidige dienstverlening. dienstverlening. Om daarna te beslissen Om daarna te beslissen hoe hoe dit dit het het beste beste vormgegeven kan worden. Welke vormgegeven kan worden. Welke organiorganisatieomvang satieomvang heb heb jeje nodig nodig om om het het meest meest effectief en effi ciënt te zijn? Tenslotte effectief en efficiënt te zijn? Tenslotte de de wie-vraag. wie-vraag.Kijken Kijken we we naar naar het het oosten oosten of of het het westen? westen?

Wat? Wat? Hoe? Hoe?Wie? Wie? Een inventarisatie Een inventarisatie van van de de effecten effecten van van de de veranderende veranderende wetwet- en en regelgeving regelgeving isis nodig, nodig, samen samen met met een een analyse analyse van van de de huidige huidige

Nu Nu we we toch toch over over het het nieuwe nieuwe jaar jaar aan aan het het dromen dromen zijn... zijn...Denk Denk eens eens aan aan het het‘ge‘gemeente-franchise-model’ meente-franchise-model’waarbij waarbij meerdere meerdere zelfstandige zelfstandige gemeenten gemeenten gezamenlijk gezamenlijk hun hun

(advertentie) (advertentie)

(advertentie) (advertentie)

Het Het kan kan nog nog Dus terug Dus terug naar naar de de ratio ratio en en zoeken zoeken naar naar de ideale vorm. Hoe groot is de ideale vorm. Hoe groot is de de ideale ideale gemeente? gemeente? Het Het magazine magazine Public Public Mission Mission had daar in september een had daar in september een mooi mooi artikel artikel over over (www.pm.nl/perfectegemeente), (www.pm.nl/perfectegemeente),met met als als kop kop de de conclusie conclusie‘De ‘De perfecte perfecte gemeente gemeente bestaat bestaat niet’. niet’.Goed Goed om om te te weten. weten.En En leve leve de de kneuterigheid, nu het nog Kan. kneuterigheid, nu het nog Kan. Een Een mooie mooie jaarwisseling jaarwisseling gewenst! gewenst! Mark MarkCremers, Cremers,bestuurslid bestuurslidbelangenbehartiging belangenbehartiging

(advertentie) (advertentie)

DE DE LEEUW LEEUW MAKELAARDIJ MAKELAARDIJ

WINTER WINTER SALE SALE @ @ SWS2WHEELS SWS2WHEELS

BMS BMS NETWERK NETWERK NOTARISSEN NOTARISSEN

Of Ofhet hetnu nugaat gaatom omde de(ver)koop (ver)koopvan vanuw uwwoning, woning,hypohypotheek theekof ofverzekeringen, verzekeringen,bij bijDe DeLeeuw Leeuwkunt kuntuurekenen rekenen op oponafhankelijk onafhankelijken endeskundig deskundigadvies. advies.Onze Onzeexperts experts helpen helpenuugraag graagom omde deoplossing oplossingte tevinden vindendie diehet hetbeste beste aansluit aansluitbij bijuw uwsituatie. situatie. Wij Wijluisteren luisterennaar naaruw uwwensen wensenen eninformeren informerenuuover over kansen kansenen engevaren, gevaren,zodat zodatuuachteraf achterafnooit nooitvoor voorverrasverrassingen singenkomt komtte testaan. staan. Dat Datdoen doenwij wijalalsinds sinds1951. 1951. Dat Datisisde dewaarde waardevan vanervaring. ervaring.

Om Omplek plekte temaken makenvoor voorhet hetnieuwe nieuwejaar jaargeven gevenwe wetot tot eind einddecember decembergigantische gigantischekortingen kortingentot totwel wel25% 25%op op onze onzevoorraadmodellen voorraadmodellenscooters, scooters,E-bikes E-bikesen enCortina Cortina fifietsen. etsen.Het Hetloont loontdus dusom omdeze dezemaanden maandeneven evenbinnen binnente te lopen lopenen ente tevragen vragennaar naardeze dezeactiemodellen. actiemodellen. Dit Ditkan kanzowel zowelin inde delocatie locatieOegstgeest Oegstgeestals alsin inRijnsburg. Rijnsburg. We Westaan staanuugraag graagte tewoord! woord!Meer Meerinformatie informatieen enonze onze openingstijden: openingstijden:www.sws2wheels.nl www.sws2wheels.nl

Bent Bentuuvan vanplan plandividend dividenduit uituw uwbv bvuit uitte tekeren? keren?Dan Dan kunt kuntuuwat wathet hetbelastingtarief belastingtariefbetreft betreftbeter betertot totvolgend volgend jaar jaarwachten. wachten.Het Hetbox box2-tarief 2-tariefisisin in2014 2014namelijk namelijk22% 22% in inplaats plaatsvan van25% 25%(voor (voorzover zoverhet hetbox box22inkomen inkomenniet niet hoger hogerisisdan dan€€250.000). 250.000). Let Letop: op:de debestuurder bestuurdermoet moeteen eenuitkeringstest uitkeringstestdoen! doen!

Rijnsburgerweg Rijnsburgerweg100 100 2231 2231AG AG Rijnsburg Rijnsburg (071) (071)4051616 4051616 www.deleeuw.nl www.deleeuw.nl

Rijnbsurgerweg Rijnbsurgerweg120, 120, Rijnbsurg. Rijnbsurg. Dorpsstraat Dorpsstraat79-a. 79-a. Oegstgeest. Oegstgeest. (071) (071)565 56522 2233 33

Wilt Wiltuumeer meerweten? weten?Raadpleeg Raadpleegonze onzewebsite websitewww.bmswww.bmsnotarissen.nl notarissen.nl en enkijk kijkonder onderMijn Mijnbedrijf bedrijf&&beroep beroepvoor voor meer meereindejaarstips. eindejaarstips. Plantsoen Plantsoen25 25 2311 2311KG KG Leiden Leiden (071) (071)516 51629 2930 30 www.bmsnotarissen.nl www.bmsnotarissen.nl


WOENSDAG 18 DECEMBER 2013 WOENSDAG 18 DECEMBER

Kerstman bestaat nognog Kerstman bestaat ninspiratie inspiratie De De

NEWS ALERT! NEWS ALERT!

Donderdag 2 januari22014 van2014 17.30van tot 17.30 19.30tot uur: Donderdag januari 19.30 uur: nieuwjaarsreceptie in De Beukenhof, met nieuwjaarsreceptie in De Beukenhof, met aansluitend gelegenheid tot deelname aan het aan het aansluitend gelegenheid tot deelname nieuwjaarsdiner. nieuwjaarsdiner.

Na alle kommer en kwel van de van de Na alle kommer en kwel laatste jaren: lastenverzwaring, laatste jaren: lastenverzwaring, faillissementen, koopkrachtfaillissementen, koopkrachtvermindering etcetera,etcetera, is er nu is er nu vermindering eindelijkeindelijk licht aanlicht het eind vaneind van aan het de tunnel. fiscale deDe tunnel. Dewetgeving fiscale wetgeving helpt daar zelfsdaar in mee! Als uitsmijter van 2013van mag ik vijf nieuwe voorstelhelpt zelfs in mee! Als uitsmijter 2013 mag ik vijfleden nieuwe leden voo len. Jenergy fitness club len. Fitness Jenergy(Jenny FitnessGaidoukevitch): (Jenny Gaidoukevitch): fitness cl Het tarief in de eerste schijf vanschijf vanin Poelgeest, wordt verbouwd en medioenfebruari 2014 in 201 Het tarief in de eerste in Poelgeest, wordt verbouwd medio februari de inkomstenbelasting gaat om-gaat om-een nieuw jasje. Aspire B.V. (Tom Verde inkomstenbelasting een nieuw jasje.Drinks AspireBenelux Drinks Benelux B.V. (Tom Ve laag, zodat u minstens een tientje 2014 meer): Aspire een nieuwe softdrink, laag, zodat u minstens een tientje 2014 meer):isAspire is eencaloriereducerende nieuwe caloriereducerende softd in de maand te besteden Volgend Volgend jaar wacht ons een jaar met dus overgewicht! Schoonmaakbedrijf Oegstgeest in demeer maand meer te besteden weg dus weg jaar wacht ons van een verjaar van vermet overgewicht! Schoonmaakbedrijf Oegst aanmerkelijk belangheffi ng gaat 3% omlaag maxianderingen. In maartIn zijn de verkiezingen schoonmaakdiensten voor bedrijven, De aanmerkelijk belangheffi ng gaat 3%over omlaag over maxi- (Danny Philippo): anderingen. maart zijn de verkiezingen hebt. Dehebt. (Danny Philippo): schoonmaakdiensten voor bedrijv aan dividend, zodat u zonder moeite 15.000€ 15.000instellingen voor de gemeenteraad en is er het afscheid en particulieren. Rada Boskan For maal € 500.000 aan dividend, zodat uveel zonder veel€moeite voor de gemeenteraad en is er het afscheidmaal € 500.000 instellingen en particulieren. Rada Marketing Boskan Marketin kunt besparen, u mag uw stamrecht ineens ineensBusinessBusiness van onzevan burgemeester, wellicht de laatstede laatsteaan inkomstenbelasting Profit (Rada Rada helpt door bewezen aan inkomstenbelasting kunt besparen, u mag uw stamrecht onze burgemeester, wellicht ProfiBoskan): t (Rada Boskan): Rada helpt door bew met een met vrijstelling van 20%,van het20%, btw-tarief voor “Eerste Burger” van Oegstgeest. Wij zullen toe te passen doelstellingen in laten uitkeren een vrijstelling het btw-tarief voor marketingstrategieën “Eerste Burger” van Oegstgeest. Wij zullenlaten uitkeren marketingstrategieën toe teom passen om doelstellingen en herstel woningen blijft voorlopig op 6% staan, u staan, u bedrijfs- bedrijfsbeide evenementen niet ongemerkt voorbij voorbijrenovatierenovatie en privéleven sneller tesneller bereiken. Rob Mudde envan herstel van woningen blijft voorlopig op 6% beide evenementen niet ongemerkt en privéleven te bereiken. Rob Mudd mag iedereen die u maar een belastingvrije schenking doen vandoen van laten gaan. Organisatie Coach enCoach Interim / MT-lid /(Rob mag iedereen diewilt u maar wilt een belastingvrije schenking laten gaan. Organisatie en Directeur Interim Directeur MT-lid (R als die dat maar gebruikt voor de aankoop van een van eenMudde):Mudde): Donderdag 2 januari2zal ik op zal de ik nieuwondersteunt bij teamontwikkeling, organisatie€ 100.000, alsgeld die dat geld maar gebruikt voor de aankoop Donderdag januari op de nieuw- € 100.000, ondersteunt bij teamontwikkeling, organisa de aflossing van een schuld de woning, en periodieke jaarsreceptie van het PVOO startschot of management development: als adviseur, woning of de afl ossing van eenop schuld op de woning, en periodiekeontwikkeling jaarsreceptie van hethet PVOO het startschotwoning of ontwikkeling of management development: als advis eenvoor goedeen doel hoeft u niet meer vastmeer te laten geven voor het voor jaar dat Hopeprojectleider of trainer/uitvoerder. giften goed doel hoeft u niet vast leggen te laten leggen procesbegeleider, geven het komen jaar datgaat. komen gaat. Hope-giften voor procesbegeleider, projectleider of trainer/uitvoerder. door de notaris. vervalt integratieheffi ng in de ng omzetbelijk een jaar gaat wat u wenst door de Ook notaris. Ookde vervalt de integratieheffi in de omzetbelijk dat een ujaar datbrengen u gaat brengen wat u wenst lasting. Kortom, laten wijlaten onze wij aandacht in deze gezellige decem- decem- Helaas zijn voor uw voor gezin,uw uwgezin, bedrijf uw dorp. er ook waarvan we afscheid moeten nelasting. Kortom, onze aandacht in deze gezellige uwénbedrijf én uw dorp. Helaas zijnleden er ook leden waarvan we afscheid moeten bermaand nu eens niet richten de negatieve uitkomsten van PVOO hen heelhen veelheel succes hetgeen bermaand nu eens nietop richten op de negatieve uitkomsten van men. Hetmen. Hetwenst PVOO wenst veelmet succes met het de belastingplannen van het kabinet, maar hetmaar nieuwe fiscaal Ik wens uIkallen, namens de belastingplannen van het kabinet, hetjaar nieuwe jaar fiscaal ze gaan doen! wens mede u allen, mede mijn namens mijn ze gaan doen! in gaan. in Nieuwe bestuursleden, fijne feestdagen, een goedeen goed welgemoed We sluiten in ieder goed af. goed Daar af. mogen welgemoed gaan. ronde, Nieuwenieuwe ronde,kansen! nieuwe kansen! bestuursleden, fijne feestdagen, We2013 sluiten 2013 geval in ieder geval Daarwe mogen uiteinde uiteinde en een gelukkig Nieuwjaar. trots op zijn. en een gelukkig Nieuwjaar. trots Cheers! op zijn. Cheers! Hans Scholten, fiscaal jurist Hans Scholten, fiscaal jurist Henk Visser, voorzitter PVOO Pietia Laarhoven-van der Mark,der bestuurslid ledencontacten Henk Visser, voorzitter PVOO Pietia Laarhoven-van Mark, bestuurslid ledencontac Daar zal Daar ook de van de ledenenzaluitkomst ook de uitkomst van de ledenenquête, ziequête, elderszie opelders deze pagina, betrokop dezebij pagina, bij betrokken worden. Na 10 jaar, ik er zelfik er zelf ken worden. Na waarvan 10 jaar, waarvan 6 aan het6 roer heb roer mogen is staan, het is het aan het hebstaan, mogen een goedeen moment voor bezinning over de over de goed moment voor bezinning koers diekoers je alsdie vereniging vaart. Maar met je als vereniging vaart. Maar met de kerst de voor de deur eerst evennog even kerst voor ga de ik deur ganog ik eerst nagenieten. Het was Het een mooi en mooi turbulent nagenieten. was een en turbulent jaar. We hebben prachtig feest gevierd. jaar. We een hebben een prachtig feest gevierd.

Ledennieuws Ledennieuws

Tien vragen bijbij tienjarig bestaan Tien vragen tienjarig bestaan

makente maken Nieuwsgierig naar hoenaar leden 10leden jaar na en vankennis elkaarsgebruik kennis te gebruik Nieuwsgierig hoe 10 jaar naen van elkaars (44%). oprichting tegen het platform aankijken, (44%). oprichting tegen het platform aankijken, Ook wilden wetenwe hoe trouw detrouw ledende leden is door PVOO-oprichters en -bestuur een Ookwe wilden weten hoe is door PVOO-oprichters en -bestuur een aan de vereniging zijn. 49% van de responenquête enquête verstuurd. Een enquête met 10 aan de vereniging zijn. 49% van de responverstuurd. Een enquête met 10 denten gaf aan langer 5 jaar lid5tejaar zijn. vragen, waarop ondernemers hebben hebben denten gaf aandan langer dan lid te zijn. vragen,100 waarop 100 ondernemers De andere helft is er de afgelopen 5 jaren gereageerd. Zij vertegenwoordigen 40% De andere helft is er de afgelopen 5 jaren gereageerd. Zij vertegenwoordigen 40% van het ledenbestand, een mooie bij gekomen. van het ledenbestand, eenscore mooie scorebij gekomen. dus! De dus! reacties kwamen van ondernemers De reacties kwamen van ondernemers Invloed?Invloed? Ja! actief in actief 14 verschillende branches.branches. Meer Meer Ja! in 14 verschillende Een belangrijke vraag betrof debetrof waardering dan de helft is fi nancieel, juridische of Een belangrijke vraag de waardering dan de helft is financieel, juridische of voor onze inspanningen op het gebied anderszins adviseur of actief in de zorgvoor onze inspanningen op hetvan gebied van anderszins adviseur of actief in de zorgbelangenbehartiging en de organisatie van sector. Zo ongeveer zit zakelijk belangenbehartiging en de organisatie van sector. Zo ongeveer zit Oegstgeest zakelijk Oegstgeest evenementen voor kennisuitwisseling en ook in elkaar, in ons een evenementen voor kennisuitwisseling en ook indus elkaar, dusuitgangspunt in ons uitgangspunt een netwerken. Ten aanzien belangenbevereniging voor allevoor ondernemers te willente willen netwerken. Ten van aanzien van belangenbevereniging alle ondernemers hartiging is 67 % van de respondenten van zijn slagen we aardig. hartiging is 67 % van de respondenten van zijn slagen we aardig. mening dat we invloed op lokale bestuurmening dat we invloed op lokale bestuurblij met feedback en Dit leverde individuele ders hebben, en dat deelname aan regioDoelstellingen overeind Het is bestuur is alle blij met alle feedback e Dituiteenlopende leverde uiteenlopende individuele Het bestuur ders hebben, en dat deelname aan regioDoelstellingen overeind neemt de kritische noten ter harte. Als reacties op, zoals bijvoorbeeld: ‘Er zijn wel nale platformen daarop versterkend werkt. De bij deDe oprichting gedefi nieerde en neemt de kritische noten ter harte. Al reacties op, zoals bijvoorbeeld: ‘Er zijn wel nale platformen daarop versterkend werkt. bij de oprichting gedefinieerde en speerpunten voor de nabije toekomst staan ‘er is een harde kern, die we met ongewijzigde doelstellingen luiden kort speerpunten voor de nabije toekomst erg veel en zzp-ers’ en ‘er is een harde kern, De evenementen dieregelmaat we met regelmaaterg veel zzp-ers’ ongewijzigde doelstellingen luiden kortDe evenementen in elk geval samenwerking met andere die komt en elkaar kent en het is lastig om organiseren worden door 54% van de ressamengevat: netwerken, kennisuitwisseling, in elk geval samenwerking met andere die komt en elkaar kent en het is lastig om samengevat: netwerken, kennisuitwisseling, organiseren worden door 54% van de resondernemersverenigingen en uitbreiding opgenomen te worden’. Maar ook werden zeer gewaardeerd. belangenbehartiging en stimuleren van ondernemersverenigingen en uitbreid opgenomen te worden’. Maar ook werden pondenten zeer gewaardeerd. belangenbehartiging en stimuleren vanpondenten van mogelijkheden voor kennisuitwisseling tips voor de toekomst gegeven, zoals: ‘Doe de lokalede economie. Deze doelstellingen van mogelijkheden voor kennisuitwiss tips voor de toekomst gegeven, zoals: ‘Doe lokale economie. Deze doelstellingen op de agenda! iets aan de van nieuwe blijken nog steeds te spreken, want allewantVerbeteringen op de agenda! ietsontwikkeling aan de ontwikkeling vanwinnieuwe winVerbeteringen blijken nogaan steeds aan te spreken, alle kelconcepten’ (zegt 50% van de winkeliers De laatste twee vragen gingen over wat vier worden ze veelvuldig genoemd als rekelconcepten’ (zegt 50% van de winkeliers De laatste twee vragen gingen over wat vier worden ze veelvuldig genoemd als reen Ronald gereageerd heeft!) ofheeft!) ‘stel leden in leden staat in Ton men mistmen in het PVOO, waarop onze wedie den om lid worden. Naar bijeenkomsten TonLans van der Lans enKuivenhoven Ronald Kuivenhov die gereageerd of ‘stel staatvan der mist in het en PVOO, en we waarop onze denteom lid te worden. Naar bijeenkomsten (bestuursleden) en Rob Sturm (oud-voorzitter) zich te presenteren’. aandachtaandacht in de toekomst moeten richten. komt men vooral zakenom te zaken doen (62%) (bestuursleden) en Rob Sturm (oud-voo zich te presenteren’. in de toekomst moeten richten. komt menom vooral te doen (62%)

(advertentie) (advertentie)

Almondehoeve Almondehoeve Lifestyle & Antiek Lifestyle & Antiek

(advertentie) (advertentie)

Halkes Management Halkes Management

(advertentie) (advertentie)

KerstKerst bij Wine & Dine bij Wine & Dine

Halkes Management& OndernemingsConsultancy BV Wine & Dine, en naast onderen hetonder nieuwe Halkes Management& OndernemingsConsultancy BVBij restaurant Bij restaurant Wine naast & Dine, het nieu neemt deneemt ondernemingsleiding díe werkzaamheden uit kunHuis, je ongecompliceerd lekker eten en drinde ondernemingsleiding díe werkzaamheden uit Witte Huis, Witte kun je ongecompliceerd lekker eten en d zij niet ken. Voorken. 35 euro men al van een De Almondehoeve is gelegenisin een parkachtige omhanden diegewoon zij niet zijn. gewoon zijn. Voor geniet 35 euro geniet men al heerlijk van eenvierganheerlijk vier De Almondehoeve gelegen in een parkachtige om- handen die Raden Commissarissen en Radenenvan gen menugen vanmenu niveau een mooie ambiance. geving engeving al 40 jaar walhalla voor de liefhebber zit zijvan Raden van Commissarissen Raden van vaninniveau in een mooie ambiance. en aleen 40 waar jaar een waar walhalla voor de liefhebberZo zit zijZo Daarnaast adviseertadviseert en begeleidt zij onder-zij onder-Eigenaresse en gastvrouw Tanjim Brom-Wijnands: “Voor “ van lifestyle antiek.&3000 m23000 met smaakvolle trendy trendy Advies voor. Advies voor. Daarnaast en begeleidt Eigenaresse en gastvrouw Tanjim Brom-Wijnands: van &lifestyle antiek. m2 met smaakvolle en ondernemers in o.a. fusie en overnames, de bar, ookmaar voorook een voor sfeer-een s en tijdloze verlichting, spiegels en en ondernemers in o.a. fusie en overnames, een gezellig eendrankje gezelligaan drankje aanmaar de bar, engebruiksmeubelen, tijdloze gebruiksmeubelen, verlichting, spiegels en nemingennemingen organisatie, onenigheid binnen familie kan men kan bij Wine & Dine terecht. decoratieve items uititems o.a. Spanje, Infinancieringen, organisatie, onenigheid binnen familie vol kerstdiner vol kerstdiner men bij Wineprima & Dine prima terech decoratieve uit o.a.China, Spanje,Engeland, China, Engeland, In- financieringen, en echtscheidingen. In een prachtige ambianceambiance kan men kan eerste éneerste tweede donesië en India.en Ook kuntOok u uw eigen meubelen door door vennootschappen vennootschappen en echtscheidingen. In een prachtige men én tweede donesië India. kunt u uw eigen meubelen in de volle bij de begeleiding kerstdag kerstdag genieten genieten van een heerlijk kerstdiner. ons laten restaureren of bepaalde meubelen op is in breedte de vollebetrokken breedte betrokken bij de begeleiding van een7-gangen heerlijk 7-gangen kerstdin ons laten restaureren of bepaalde meubelen op Halkes isHalkes van start-ups, maar ookmaar bij saneringen, liquidatieliquidatie en maat laten maken. van start-ups, ook bij saneringen, en maat laten maken. faillissement, en regelt en soepel alle zakenalle met eventuele Kom vrijblijvend eens langs en langs kijk uw uit.ogen uit. faillissement, regelt soepel zaken met eventuele Kom vrijblijvend eens enogen kijk uw derden. derden. Endegeesterlaan 2 Endegeesterlaan 2 2341 CZ2341 Oegstgeest Van Almondeweg 2, Oegstgeest CZ Oegstgeest Van Almondeweg 2, Oegstgeest (071) 5150997 30 111 (071) 517 27 57 (071) 5150997 30 30 111 (071) 517 27 57 LOGO KOMT NOG (071) 30(071) p.halkes@planet.nl www.restaurantwinedine.nl www.almondehoeve.nl p.halkes@planet.nl www.restaurantwinedine.nl www.almondehoeve.nl


Een modern rouwcentrum voor een afscheid op maat

"Achter de tranen van verdriet schuilt de glimlach van de herinnering"

”De kleinkinderen hebben het er nog over. Dat je voor hen speciale boekjes meenam.”

Volkomen onverwacht is mijn lieve vrouw, onze lieve zorgzame moeder en lieve oma overleden

Jacoba Johanna Noordervliet-Plug Coby 3 sfeervolle 24 uurs familiekamers

* Noordwijk, 12 februari 1942

t Amsterdam, 12 december 2013

Lange Voort 3, Oegstgeest, t 071 565 1577, AttendoUitvaartzorg.nl

Oegstgeest: Matthijs Noordervliet

071 402 86 89

www.delaatsteeer.nu

Let op, nieuw adres: Kamerlingh Onnesstraat 62 Rijnsburg

Nefit houdt Nederland war m

Sassenheim: Richard en Monique Tessa en Saskia Oegstgeest: Marianne en Jeroen Bianca en Denise

De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

Verdere familie

 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Correspondentieadres: M. Noordervliet Korenbloemlaan 67 2343 VB Oegstgeest

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Oegstgeester Courant. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

We herdenken haar op donderdag 19 december 2013 om 11.00 uur in het Groene Kerkje, Haarlemmerstraatweg 4/6 te Oegstgeest. Na de herdenkingsdienst is er gelegenheid tot condoleren in Willibrords Erf, gelegen naast de kerk.

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Aansluitend zal de begrafenis in familiekring plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats aan de Nieuwe Zeeweg 32 te Noordwijk aan Zee.

Willem Hoogstraten aan de gevolgen van een hartstilstand is overleden.

Dankbaar voor het goede wat hij in zijn leven mocht ontvangen is heden over­ leden

Cornelis Mekking

Groot is het ongeloof en de verslagenheid binnen de gehele vereniging door zijn plotselinge overlijden.

* Leiden, 24 januari 1930

Het is dan ook nauwelijks te beseffen dat wij voortaan bij het betreden van de kantine Willem niet meer actief bezig zien of zittend aan zijn vertrouwde stamtafel naast de bar. De vereniging is hem veel dank verschuldigd.

Oegstgeest: W. Anholts­Mekking W. Anholts

Samen, zorgvuldig en persoonlijk

Willem

071 - 523 40 40

www.theadijkstra.nl

De jongens van het vierde van V.V. Oegstgeest

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Oegstgeest: P.J. Scheeren Leiden:

J. Mekking­Arkema

Oeffelt:

H.E. Mekking

Schiedam:

P.A. Mekking L. van der Velde Neven en nichten

We zullen je missen.

www.jantjebeton.nl

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Van 23 dec. t/m 6 jan. zijn wij op afspraak geopend

† Leiden, 16 december 2013

Wij verliezen in hem een zeer geliefde en meelevende broer, zwager en oom. Hij heeft in zijn leven veel voor ons als familie betekend.

Namens alle leden van vv Oegstgeest, Het Bestuur

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

INSTALLATIEBUREAU

Psalm 68 : 10

Willem was 35 jaar lang dé centrale figuur binnen de vereniging en regelde alles op het gebied van accommodatiebeheer. Altijd gesteund door zijn vrouw Nel.

Wij wensen hen sterkte toe bij de verwerking van dit grote verlies.

HEEMSKERK Geloofd zij God met diepst ontzag! Hij overlaadt ons, dag aan dag, Met Zijne gunstbewijzen. Die God is onze zaligheid; Wie zou die hoogste Majesteit Dan niet met eerbied prijzen? Die God is ons een God van heil; Hij schenkt, uit goedheid, zonder peil, Ons ‘t eeuwig, zalig leven; Hij kan, en wil, en zal in nood, Zelfs bij het naad’ren van den dood, Volkomen uitkomst geven.

Tot onze grote ontsteltenis bereikte ons vrijdagavond 13 december het droevige bericht dat onze Accommodatiebeheerder, Bestuurslid en Erelid

Ons medeleven gaat uit naar Nel, de kinderen en kleinkinderen in deze moeilijke tijd.

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

In liefde gedenken wij, M. Lindenburg­ Mekking, M. Lindenburg, A.B. Scheeren­ Mekking en B.C. Mekking, die ons al eer­ der zijn ontvallen. Correspondentieadres: Dr. Noletstraat 12 3116 BH Schiedam De rouwdienst zal gehouden worden op D.V. zaterdag 21 december, aanvang 11.00 uur in de Groene­ of Willibrordkerk, Haarlemmerstraatweg 4­6 te Oegstgeest. Aansluitend zal de begrafenis plaats­ vinden op de begraafplaats naast de kerk. Na de begrafenisplechtigheid is er gele­ genheid de familie te condoleren in het naast de kerk gelegen gebouw Willi­ brords Erf. ­ GEEN BLOEMEN ­

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

Coby is thuis alwaar geen bezoek.

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Wij wensen Nel en de kinderen heel veel sterkte toe om dit grote verlies een plaats te geven.

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort

­ GEEN tOESPrAkEN ­

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Regentesse

uitvaartverzorging

‘Persoonlijke aandacht verlicht het verlies’ marielle van de loo

071 34 11 590

www.regentesse.net

Wassenaar

DCRN

Uitvaartzorg

* Uitvaart al vanaf € 1.000,-

”Rouwcentrum” van Hallstraat 14 - Wassenaar

070-3991709 - 06-38549106 www.dcrn.nl


nieuws

Oegstgeester courant

Cursus fotografie foto n Binnenkort gaat Moni-

que Shaw fotografie cursussen geven bij de Rabobank in Oegstgeest (Lijtweg 15). Deze korte cursus is geschikte voor iedereen die iets meer over fotografie wilt weten. “De meeste mensen vinden dat ze mooie foto’s maken, maar willen graag weten hoe het zit met de sluitertijd, diafragma en iso waarden. Ik vertel in deze cursus hoe de techniek werkt maar wil de nadruk leggen op het ‘leren kijken’. Hoe breng je een onderwerp in beeld, hoe kan je creatief met een onderwerp omgaan zodat zelfs vakantiefoto’s of simpele portretten van mensen interessant worden,” aldus Shaw. Iedere deelnemer kan zijn eigen camera meenemen en krijgt desgewenst uitleg over zijn camera. De geplande data: Donderdagavond 16 januari 19.00 - 22.00 uur of vrijdagochtend 17 januari 9.30 - 12.30 uur. De cursus is een afgerond dagdeel. Na deze drie uur weet men meer over camera en fotografie. Het zijn geen vervolgcursussen. Kosten per cursus bedragen: € 39,50 (inclusief kop koffie/thee + samenvatting). Opgeven en informatie via: monique_shaw@yahoo.com

Maarten Noort op de radio weer n Het weerbericht wordt

steeds meer betrouwbaar. Er komt voor het maken van een weervoorspelling tegenwoordig veel hightech aan te pas. En ook de wijze waarop wegbeheerders proactief op de weersvoorspelling kunnen reageren is heel anders dan een tiental jaren geleden. Maarten Noort kan er bevlogen over vertellen. Na een carrière bij Rijkswaterstaat trad hij in 1995 in dienst bij Meteo Consult als commercieel directeur. Zondag 22 december is Maarten Noort te gast in het radioprogramma Unity’s Regiorotonde van Unity FM. Of het een witte kerst wordt of niet; Maarten Noort komt beslagen ten ijs. Het radioprogramma is van 10 tot 12 uur te beluisteren op 105.7 FM of via www.unityfm.nl of Ziggo 780.

woensdag 18 december 2013

9

Rob Braun niet verder na gemeenteraadsverkiezingen n 'Het is een roerige raadsperiode geweest' politiek n De kogel was voor hemzelf al een tijdje door de kerk, maar deze week maakt Rob Braun het wereldkundig: hij gaat met zijn partij Transparant Oegstgeest niet verder na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. “Toen ik in 2010 voor de tweede maal in de raad plaatsnam voor Progressief Oegstgeest, had ik mij al voorgenomen dat het mijn laatste termijn zou zijn. Toen ik in september 2011 als eenmansfractie verder ging, heb ik nog wel getwijfeld om er een termijn aan vast te plakken. Maar in de afgelopen maanden heb ik toch besloten om te stoppen.” Braun splitste zich twee jaar geleden af van Progressief Oegstgeest (PrO) omdat hij zich niet kon vinden in hun houding ten opzichte van het ASC-dossier (‘mijn voorwaarden voor hun verhuizing zijn anders’), en de houding van PrO ten opzichte van het alsnog innen van wachtgeld door wethouders die nadrukkelijk parttime waren gaan werken. “Dat laatste was voor mij een principekwestie.” Zijn stap had ook tot gevolg dat hem zijn PvdA-lidmaatschap werd ontnomen. “Dat was wel zuur, na 33 jaar! Maar dat is dan de prijs voor een Transparant Oegstgeest.” Gedoogd Vanaf het begin van deze collegeperiode heeft Braun veel kritiek gehad op het zittende college. “Na nog geen half jaar was al duidelijk dat de vier wethouders en de burgemeester niet goed konden samenwerken en (sommige als passanten) weinig professionaliteit toonden. Er kwamen steeds meer incidenten. Ook werd er bijvoorbeeld in 2010, 2011 en 2012 een slechte begroting afgeleverd. Toch had dat alles geen politieke consequenties. Het college werd als het ware gedoogd en door PrO en de VVD voortgetrokken naar maart 2014. Daar had ik het moeilijk mee. Er werd jarenlang niet bijgestuurd, maar bijgeleend.”

Rob Braun: ‘Na een lange periode van veertig uur per week werken en daarnaast soms 25 uur per week raadswerk, is het tijd voor andere dingen.’ Volgens Braun is de crisis de verdubbelaar van de Oegstgeester schulden geworden. “Dat had niet gehoeven als de administratie, de financiële boekhouding en het personeelsbeleid beter op orde en betrouwbaar waren geweest.” “Waar ik het ook moeilijk mee heb, is dat in mijn gevoel niet iedereen gelijk is in Oegstgeest. De één krijgt meer voor elkaar dan de ander. Dat vind ik niet kunnen. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het prachtige clubhuis dat LOHC heeft staan, terwijl UDO nog steeds wacht op nieuwe kleedkamers. Logisch dat ik over dit soort dingen uitspraken doe.” Zorgen Rob Braun vindt het zorgelijk dat ‘de wethouder financiën nog steeds rekent op lijken uit de kast’. “Het lijkt erop dat we nog steeds niet weten hoe Oegstgeest er financieel voor staat. Mijns inziens is de besluitvorming zwak, vandaar dat de raad ook telkens op de stoel van het college gaat zitten.

s e m t e h Van

VERS

Amerikaanse Rosbief Malse rosbief van Amerikaanse Black Angus Beef, fijn van draad en licht gemarmerd 500 gram

€ 11,25

Franse Kalkoen Bestel tijdig uw kalkoen voor de kerst! Winkelcentrum Lange Voort • T 071-5175535 Ook op zondag open van 16.00 tot 20.00 uur Winkelstraat De Kempenaer • T 071-5173707

Ik ben overigens wel blij dat het in het huidige college een stuk beter gaat. Je kunt trouwens zien dat in een dossier als het zwembad de raad wel eensgezind tot een oplossing kan komen. Daar kunnen we hoop uit putten; eenheid is erg belangrijk.” Overigens benadrukt hij dat het een roerige raadsperiode is geweest. “Eelke van den Ouweelen splitste zich met LOKAAL af van Leefbaar Oegstgeest, ikzelf stapte uit de Pro-fractie, Henk Heemskerk moest zijn CDA-zetel inleveren en het college viel. Dat is bij elkaar heel wat!” Braun is er positief over dat de gemeenschap niet op de besluitvorming van de gemeente wacht. “Oegstgeest is een sterke gemeenschap, die zich niet laat leiden door grenzen; laat staan door de gemeenteraad. Zij komen zelf met initiatieven zoals bijvoorbeeld het Dorpslab,Zaaam, LEOO en de Civil Society Club.” Geen spijt “Je moet niet in een gemeenteraad

gaan zitten om dingen af te maken. Het is als reizen met de trein: Je stapt in en je stapt uit. De trein gaat vanzelf weer verder.” “Ik heb invulling aan mijn raadsperiode gegeven als dorpsman, door zichtbaar te zijn. Dat is erg belangrijk; de politiek moet contact hebben met de mensen en ondernemers en weten wat er op straat gebeurt. De politiek moet buiten op straat plaatsvinden,” blikt het raadslid terug. “Raadsvergaderingen zijn een noodzakelijk kwaad: veel verloren tijd, te veel partij politieke belangen en te weinig transparantie.” “De kleine succesjes die ik behaald heb als het brandweerboek, het regentonnenproject en de aandacht voor het scheiden van plastic afval, koester ik.” “Na een lange periode van veertig uur per week werken en daarnaast soms 25 uur per week raadswerk is het tijd voor andere dingen. Ik kijk zonder spijt op deze acht jaar terug.”

Kom voor kerstinspiratie naar de Patissier van Oegstgeest. Volop kerstdesserts, zoete decoraties en geschenken voor een perfecte kerst. De Kempenaerstraat 37 Tel. 071-5283212


SAUZEN:

K E R S T T O P P E R S 2 0 13 CAFÉ DE PARIS

(300 gram

€ 10,50 p/p)

Kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet, saté v.d. haas, kiprolletjes met mager spek, hamburger, shoarma.

VIRGINIA HAM

GOURMET DE LUXE

TOSCAANSE KERSTROLLADE Gevuld met pancetta zongedroogde tomaten, mozzarella, knoflook en olijven

VITELLO TONNATO Varkensfricandeau als voor of hoofdgerecht, gemarineerd in groene kruiden met tonijncrème

BOURGONDISCHE KIPROL

(300 gram

300 GRAM P.P.

KOM SNEL LANGS!

€ 13,00 p/p)

Kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet, saté v.d. haas, kiprolletjes met mager spek, lamskotelet. *Alle items gemarineerd of gekruid

WILD

Alle wildsoorten zijn op bestelling leverbaar.

INFORMATIE IN ONZE WINKEL

KATENHAASJE

Carpaccio met Balsamicodresssing

Quiche Lorraine

Aardappelgratin met room en kaas

Kruidenboter

Gemarineerd biefstukje gevuld met een kruidencrème

Kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet, gehaktballetjes, kiprolletjes met mager spek

Wij geven u graag vrijblijvend advies en tips voor al uw kerstmenu’s!

GOURMET EXCLUSIEF (300 gram

FONDUE 300 GRAM P.P.

Kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet, saté, kiprolletje, shoarma en hamburgers

Kogelbiefstuk, varkenshaas, kipfilet, hertenbiefstuk, kiprolletjes met mager spek, lamskotelet, zebrafilet.

DIVERSE VOOR- EN BIJGERECHTEN:

MUIDERSLOTJE

Stroganoffsaus Cumberlandsaus Champignoncognacsaus Sherrysaus Rode Portsaus

STEENGRILL

€ 13,00 p/p)

Kipfilet omwikkeld met Ardennerham en gerookt katenspek

Varkenshaas omwikkeld met katenspek

Knoflooksaus Kerriesaus Cranberrysaus Whiskysaus Balsamicodressing Smulsaus

GOURMET STANDAARD

Medaillons van varkenshaas met kruidencrèmemarinade en rode ui

Lichtgepekeld met rode wijn, gemarineerd met cognac, bruine suiker, kruidnagel, 1 gember en cumberlandsaus. Tot ± 1 ⁄ 2 uur in de oven op 150OC en klaar is uw culinaire ham

WARME SAUZEN:

Vitello Tonnato Salade royal Diverse soepen

Uw bestelling ontvangen wij graag vóór 20 december a.s.

Pasteitjes Kippenragout Hazenpeper Quicherondje

Verstand van Lekker Vlees • www.keurslager.nl

VUURWERK

VERKOOP 28, 30 En 31 dEcEmbER

Maand Menu A

Kerry Ko Babi Pangang Foe Yong Hai Sieuw Mai (gebakken) Saté Sze Chuan Kipfilet Nasi & Bami 2 á 3 personen

bestel nu onlineg

en ontvan urwerK gratis vu

www.detombe.nl de Kempenaerstraat 77, oegstgeest

Maand Menu B

Kerry Ko Babi Pangang Foe Yong Hai Saté Pittige Kipfilet Sze Chuan Ossenhaas Cha Sui Nasi & Bami

€ 18,50

4 á 5 personen

Actiemenu

Maand Menu D (Vega)

Babi Pangang Foe Yong Hai Saté Sze Chuan Ossenhaas Nasi & Bami 2 á 3 personen

€ 18,50

€ 32,50 Atjar Foe Yong Hai Gebakken Bananen Sze Chaun Shako Tofu Tjap Tjoy Nasi & Bami 2 á 3 personen

€ 18,50

Diefsteeg 13-15 - Leiden 071-5130373


cultuur

Oegstgeester courant

Oké column Oegstgeest geweest?

N

u 2013 ten einde loopt kijken we allemaal terug en vooruit. Dat roept vaak gemengde gevoelens op. Onze gemeentelijke politici zullen niet al te gelukkig zijn. Oegstgeest kwam enkele keren in het nieuws met vervelende incidenten. Daarbij komt dan ook nog eens de discussie over de toekomst van onze gemeente. Blijven we zelfstandig of gaan we samen met andere buurgemeenten, en zo ja, met welke? Niet veel Oegstgeestenaren zijn blij met het mogelijke opgaan van de gemeente in een groter geheel. En als je het management-jargon leest waarmee een en ander wordt beargumenteerd (meer efficiency, win-win situatie), dan is dat ook niet echt een reden om vrolijk van te worden. Waar hebben we dat eerder gehoord? In onderwijs en gezondheidszorg zijn megafusies met dezelfde redenen doorgevoerd. Het heeft vooral geleid tot meer onnodige bureaucratie. We mogen hopen dat in de uiteindelijke besluitvorming lering wordt getrokken uit ervaringen elders. Behalve onderwijs en zorg, kunnen dan ook de kerken als voorbeeld dienen. De protestantse kerken hebben enkele jaren geleden een proces van toenemende samenwerking afgesloten met een fusie. En de Willibrordparochie is opgegaan in de regionale Augustinusparochie. Beide processen zijn niet gemakkelijk geweest. Wellicht kunnen raadsleden eens hun licht opsteken bij de betrokken kerkelijke bestuurders. Hoe het ook zal lopen: Oegstgeest was, is en zal een dorp van wereldburgers zijn. Veel inwoners zijn uit alle delen van Nederland en van de wereld hier terecht gekomen. Dit niet in de laatste plaats vanwege de missionaire organisaties die hier vele decennia hun thuisbasis hadden. Die betrokkenheid en die identiteit zullen blijven, ook al zijn we over een jaar misschien Groot-Leienaars, Teylingers of wat dan ook. De geest van Oegstgeest blijft, ook in 2014! Koos van der Bruggen

woensdag 18 december 2013

11

Kunst in de Buitenruimte Deel 4: Vat n Vat - Mathieu Nab - Marmer - Landgoed Endegeest kunst n Dit keer een kunstenaar die de sculptuur zelf maakt zonder hulp in een bronsgieterij of metaalverwerkend bedrijf. Hij boetseert niet eerst zoals Pieter d’Hondt deed voor het beeld Schoolgaand Meisje. Nee, het liefst werkt kunstenaar Mathieu Nab zonder enig vooropgezet plan. De in 1965 in Leidschendam geboren kunstenaar gaat het materiaal direct te lijf. Deze techniek heet en taille direct. Eenmaal aan het werk wordt Nab er totaal door in beslag genomen, hij werkt graag met marmer. Marmer komt van het Griekse woord ‘marmaros’ dat ‘glazende steen’ betekent. Steen, maar vooral marmer, is het klassieke materiaal van de beeldhouwer. Romeinen hebben veel Griekse bronzen beelden gekopieerd in marmer. Gelukkig maar, want veel bronzen zijn omgesmolten om bijvoorbeeld oorlogstuig van te maken. Een van de bekendste beeldhouwers Michelangelo (1475-1564) zei zelfs dat marmer het enige ge-

schikte materiaal voor beeldhouwers was. In sommige beelden laat Michelangelo duidelijk zien dat werken met marmer weghalen is in plaats van toevoegen zoals gebeurt bij boetseren met klei. Sterker nog, soms houwt hij een menselijke figuur (De ontwakende slaaf) half uit een blok marmer – beeld houwen. En taille direct werd als reactie op het nauwkeurig kopiëren van een eerder geboetseerd klein kleimodel opnieuw aan het begin van de 20ste eeuw toegepast. Dit kopiëren van een model gebeurde met behulp van een punteerapparaat en passers. Een 19de eeuwse werkwijze die aan strikte regels was gebonden. En taille direct is daarentegen spontaner en directer. Opgegroeid in een kunstenaarsfamilie volgde de 18-jarige Nab in Amsterdam de opleiding beeldhouwen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Zijn beelden moeten naar zijn idee zelf hun verhaal vertellen. En die verhalen zijn bij de beelden in park Endegeest telkens anders. Mathieu Nab wil het bijzondere van het materiaal laten zien: de aanwe-

glad of hij maakt hij het oppervlak juist ruw. Hij is voortdurend bezig met de huid van zijn beelden. Afhankelijk van hoe hard het materiaal is, want het nadeel van deze werkwijze is natuurlijk wel dat een gemaakte fout onherstelbaar is. Dat is voor Mathieu Nab geen probleem. Hij voelt leven in steen, marmer of hout. De aanwezige schoonheid in het materiaal wil hij aan ons, de toeschouwer, tonen. Rechte en ronde lijnen wisselt hij af en een figuur of een hoofd geeft hij algemeen menselijke trekken. De abstracte vorm met figuratieve onderdelen als een neus of een oog daarin is het leven voelbaar aanwezig. Zo trekt Nab onze aandacht.

zige nerven in het hout of de aders in de steensoort. Nog meer expressie geeft hij zijn beelden met het bewerken van het oppervlak. Door het te polijsten wordt de huid aaibaar

Het vat is iets hoger op een sokkel van Azobé hout geplaatst. Een van de hardste houtsoorten en goed bestand tegen allerlei weersinvloeden. Door het hoger plaatsen wordt het vat indrukwekkender. Het is hol wat je niet zou verwachten. Voor het vat heeft Nab Portugees marmer gebruikt dat hij vaak ter plaatse uitzoekt.

Kerstconcert gemengd Kerstsfeer bij Popquiz koor St. Willibrord kerst

n Welhaast traditioneel kan men rond een week voor Kerstmis een kerstconcert, met samenzang, van het gemengd koor St. Willibrord in de Willibrordkerk verwachten.

Dit jaar geen uitzondering toen zondagavond in een volle kerk velen kwam om daarvan te genieten. Pastor Peter van Beurden heette allen welkom Dirigente Mijke de Ru had ditmaal gekozen voor een Engelstalig programma vol oude en nieuwe werken De opkomst van het koor was bijzonder: van de ingang van het kerkgebouw met een gezamenlijk gezongen: “Ounce in Royal Davids city”. Fraai was de uitvoering van “Of the Father’s hart begotten”. Uit Pia Cantiones (1583) naar een arrangement van David Willocks. Prachtig ingetogen gezongen. Een ingetogenheid die werd vastgehouden tot

vlak voor de pauze toen het koor in “The boar’s head Carol” naar een arrangement van Elisabeth Poston (1905- 1987) en “See ameid the winter’s snow” zich indrukwekkend op volle, welhaast juichende, sterkte liet horen. Opvallend was het optreden van Liesbeth Vreeburg. Zij speelde een nocturne voor harp van Benjamin Britten Nocturne gevold door “There is no rose” van Britten door het koor gezongen. Ook organist Martin Gordijn werd de eer gegund solo op treden met vier variaties op Joseph est bien marié uit de Première suite de noël gecomponeerd door Claude-Bénigne Balbastre (1724-1799). Het koor kreeg een staande applaus als dank voor de geslaagde uitvoering en Mijke de Ru beloonde het met een toegift. Het was een avond van `Alleluia. Let the earth recoice today´.

quizz n Aan het einde van het zeer succesvol verlopen quizjaar 2013 gaan bij het team van MusiQuest nog een keer alle remmen los. In de traditioneel donkere dagen voor Kerst organiseert zij op zondagmiddag 22 december in café De Gouwe de gezellige Kersteditie van de MusiQuest Popquiz. Een muzikale uitdaging die bol zal staan van de feestelijkheden en waarbij een heerlijke dwarsdoorsnede van Kerstgerelateerde muziek wordt opgediend voor jong en oud, muziekliefhebbers en luisteraars.

Dit jaar in ieder geval geen eenzame Kerst meer, want men kan zich zowel als team (maximaal vijf personen) of individu aanmelden voor deze editie. Nieuw in deze Kersteditie is de mogelijkheid om zelf een muzikale bij-

De drie beschikbaar gestelde cursuspakketten zijn Social media/ sociale vaardigheden (Instagram, Omgaan met pesten en seksuele intimidatie en Timemanagement), ICT (iPad de basis, Nieuw in PowerPoint 2013, Excel 2007, de basis) en Vrije tijd (Wijn, Digitale fotografie en DJ).

Syrische kinderen hebben uw hulp keihard nodig. Doneer nu!

Bel 0800 1747 of stort op giro 809.

Dirigente Mijke de Ru had ditmaal gekozen voor een Engelstalig programma vol oude en nieuwe werken. | Foto Antoon Koch

De popquiz van MusiQuest begint op zondag 22 december om 16.00 uur in café De Gouwe. Inschrijving van de teams vanaf 15.30 uur ter plaatse. Voorinschrijving als team start vanaf 10 december via de website musiquest.wix.com/popquiz. De entree bedraagt € 6,00 per persoon en hiervoor ontvangt men sowieso twee consumpties (bier of fris).

Bibliotheek en HEMA brengen kennis aan huis leren n Kosteloos online cursussen volgen met je bibliotheekpas. Vanaf 12 december krijgen alle bibliotheekleden een jaar lang de mogelijkheid om zich op een digitale manier te ontwikkelen dankzij drie online cursuspakketten van HEMA academie. Met deze verrijking van de bibliotheekpas brengt de Bibliotheek kennis bij miljoenen mensen thuis.

ZIJ IS ALLES KWIJT! HELP NU!

drage aan te leveren voor één van de quizrondes. Hoe je dat doet? Heel simpel, via de website musiquest. wix.com/popquiz levert een team maximaal vijf titels en de bijbehorende artiesten aan, die volgens hen het beste weergeven waar Kerst nou eigenlijk voor staat. Vervolgens gaan de ervaren mixers van het team MusiQuest aan de slag met dit muzikale aanbod en mixen deze tot een geheel nieuwe quizronde.

Ieder pakket bevat online cursussen van HEMA academie, het online opleidingsinstituut voor overheid,

onderwijs en bedrijven. Bibliotheekleden krijgen gratis toegang tot één van de drie pakketten, die zij na activering een jaar lang kunnen volgen. Het cursusaanbod kan in de loop van het jaar nog ververst worden. Meer informatie over dit cursusaanbod vindt men op http:// www.bibliotheek.nl/hema-academie.

Jazzcafé muziek

n Het eerste Oegstgeester Jazzcafé is in 2014 op 2 januari in café De Gouwe. Chris Schollaardt heeft een mooi Nieuwjaarsoptreden gepland van Eric van der Reijden & Friends featuring Rob Agerbeek. Aanvang 21 uur. Rob Agerbeek (piano), Eric van der Reijden (zang), Sven Rozier (drums), Kurt Schwab (tenorsax) en Dan Simon, contrabas.


4-GANGEN SEIZOENSMENU Salade met ambachtelijk gerookte zalm, een krokante gamba en truffelmayonaise ❈❈❈

Romige soep van knolselderij met een salade van Italiaanse ham en walnotendressing ❈❈❈

Combinatie van kalfs- en ossehaas met aardappeltaart en jus van rode wijn OF Hertenbiefstuk, gebraden, met saus van zwarte bessen ❈❈❈

Samenstelling van kleine nagerechtjes

€ 36,

50

P.P.

Café - Restaurant DE HOLLANDSCHE TUYN Hoofdstraat 24 2351 AK Leiderdorp Tel.: 071 541 14 64

Volg ons ook op Facebook

www.dehollandschetuyn.nl

❄❆ ❄

❄ ❆

Warme service in ❆ koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV

Gespecialiseerd in Renault - Dacia - Nissan

Nissan Qashqai + 2 2.0 16V Teckna/navigatie

Bouwjaar 2009 Km.stand 61.410 km

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

€ 18.500,-

VOORHOUT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

Autobedrijf Heemskerk & ZN

WWW.BERNARDSCHULTE.NL

Renault Clio 1.2 16V 5-drs collection navigatie 2011 Renault Clio 2.0 16V RS, 3-d, airco 2006 Renault Twingo 1.2 16V Autom. airco zwart 2009 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 Renault Koleos 2.5 16V Dynamique Pack 2009 Renault Modus 1.4 16V Dyn. Aut. 4/2006 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 Renault Megane 1.6 16V Parisiene Navi 2012 Renault Grand Scenic 1.6 16V Parisienne 2010 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 Dacia Stepway 1.6 16V Laurente, 5.877 km 2012 Dacia Duster 1.6 16V Laurente 2011 Ford KA 1.3 Titanium Airco 2010 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 Nissan Qashqai+2 2.0 Tekna Navi 2009 Peugeot 307SW 1.6 16V Pack airco 04/2007 Peugeot 107 5D Access 2013

€ 11.350 € 11.350 € 6.250 € 7.950 € 15.500 € 7.850 € 8.250 € 18.750 € 17.750 € 8.950 € 12.950 € 13.750 € 7.350 € 9.700 € 19.350 € 9.600 € 9.495

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl Lange Vaart 34 Rijnsburg

Tel. 071-4020365

info@autoheemskerk.nl


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 18 december 2013

D66 kijkt uit naar verkiezingen

Kerstknutsels kerst n Op de eerste maandagmiddag van de kerstvakantie, 23 december, kunnen kinderen terecht om een heerlijke lange middag prachtige Kerstknutsels te maken in Het KunstKasteel. De leiding is in handen van Hester Scheltens. Waar: Het KunstKasteel Adres: Rhijngeesterstraatweg 191, Oegstgeest Tijd: 14.00 uur tot 17.30 uur Prijs: € 22,50 per kind. Dit is inclusief alle materialen, drankje en hapje. Opgave: T: 071-5237617 of hester@ scheltens.net

politiek n D66 Oegstgeest neemt weer zelfstandig deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. “Vanaf het moment dat de leden van D66 besloten om zelfstandig te gaan, heeft een groeiende groep D66-ers zich vrijwillig aangemeld om actief te worden” zegt Annelies Koningsveld, voorzitter van D66 Oegstgeest. “Het was dus makkelijk om de commissies rondom de verkiezingen, zoals de kandidaten-, verkiezings- en programmacommissie, bemand te krijgen”.

Kerstbomenasiel groen n Op zaterdagen en woensdagen kunnen er kerstbomen door hun eigenaar opgehaald worden uit het Vrij Groen kerstbomenasiel aan de Rhijnhofweg in Oegstgeest. Driekwart van de geplante bomen in het asiel kunnen dit jaar opnieuw worden gebruikt. In het nieuwe jaar wordt op zaterdag 4 januari het kerstbomenasiel aan de Rhijnhofweg 13 in Oegstgeest feestelijk geopend. Vanaf 14.00 uur kunnen kerstbomen aan het asiel worden overgedragen. De erop volgende zaterdag- en woensdagmiddagen is het kerstbomenasiel open tussen 13.30 en 16.30 uur. Op www. vrijgroen.info staat een aantal aanbevelingen om de kans op overleven van een kerstboom te vergroten. Belangrijk is dat de kerstboom geen Nordmannspar is. Deze sterft in het asiel. De boom dient een kluit te hebben die zwaar en groot aanvoelt in de zak of de emmer. De boom heeft dan voldoende wortels die niet zijn uitgedroogd. Bij het schudden van de boom dienen de naalden er niet af te vallen. En als een vinger tegen de richting van de naalden wordt gestreken, is het een goed teken als ze blijven zitten. Voordat de boom de huiskamer ingaat, dient hij te acclimatiseren op een koelere, beschutte plek binnen. Zet de boom niet al te dicht bij de verwarming op een lichte plaats zonder zonlicht. Stook niet te hard. Geef de boom elke dag een halve tot een hele liter water.

13

Op zoek naar Maria kerst n Stel je voor dat Jezus op-

nieuw geboren wordt. In deze tijd. Bij wie kan hij dan het beste opgroeien? Een engel daalt de hemel af om op zoek te gaan naar de nieuwe Maria. Maar hoe vindt hij haar? Hij verzint een oplossing die helemaal past in deze tijd: een show. Met hulp van twee presentatoren wordt een talentenjacht georganiseerd waarin acht kandidaten worden getest op hun kwaliteiten. Het wordt langzaam maar zeker een traditie. Een origineel, zelfgeschreven kerstspel dat op kerstavond wordt opgevoerd in de Regenboogkerk. Een spel waarin gespeeld wordt met de actualiteit. Met veel dans, spel, muziek en humor. Maar waar ook altijd een mooie kerstboodschap in verweven zit. Ook dit jaar wordt er weer flink uitgepakt. Er is een prachtig decor, mooie filmbeelden, een spetterende lichtshow en natuurlijk een cast die bestaat uit enthousiaste Oegstgeestenaren. Terug naar het spel zelf waarin gespeeld wordt met de uitverkiezing van Maria. Hoe kwam de engel Gabriël nou uitgerekend bij Maria in Nazareth terecht? Je hoeft niet per se ‘De ontdekking van de hemel’ (Mulisch, 2002) te hebben gelezen om op die gedachte te komen. Wat betekenen die raadselachtige woorden van Gabriël: ‘Wees gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je’? Later zegt de engel nog

zoiets maar dan zegt hij eerst: ‘wees niet bang!’ Ze moest wel durven, die Maria. Gelukkig maar dat ze toen nog niet wist hoeveel mensen haar later als moeder Maria zouden leren kennen… Stel je nou eens voor dat het verhaal over de geboorte van Jezus 2013 later zou zijn gebeurd, in onze tijd dus. Bij wie zou de engel vandaag terecht komen? En waarom dan? Zou jij in aanmerking willen komen om vader Jozef of moeder Maria te worden? En zou de engel dan overwegen of je er geschikt voor zou zijn om ‘gast-ouder’ te worden? Uitverkiezing is een beladen woord uit de kerkgeschiedenis maar het ‘zoeken naar de geschiktste persoon voor een bepaalde taak’ kennen we allemaal. Op zoek naar Maria gaat over dat thema. Op een speelse, moderne manier. Vrolijk en ernstig. Leuk en spannend. Voor de show zoeken we publiek. Iedereen is welkom om op kerstavond mee te genieten van de zoektocht. Een prachtig begin van de kerst 2013. Vanaf 18.45 uur zijn de deuren van de Regenboogkerk open. De show is geschikt voor alle leeftijden en de toegang is gratis. Komt allen! Op zoek naar Maria Dinsdag 24 december Regenboogkerk, Mauritslaan 12 Oegstgeest Zaal open: 18.45 uur, Einde show: 20:00 uur, Gratis toegang

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van afgelopen november zijn het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. Een kandidatenlijst met veel nieuwe gezichten en talenten. “Een lijst om trots op te zijn,” zegt Boris Kocken, die gekozen is tot lijsttrekker. “De kandidatenlijst is heel divers, van jong tot oud. Bijzonder te vermelden is dat oud-Tweede Kamerlid Elida Tuinstra zich heeft gekandideerd als lijstduwer. Bovenaan staan veel jongere, maatschappelijk betrokken D66-ers, die met veel

enthousiasme het sociaal liberale geluid van D66 in de raad van Oegstgeest willen laten horen”. In het verkiezingsprogramma zijn de idealen van D66 goed terug te vinden. D66 wil dat Oegstgeest voor alle leeftijdsgroepen een aantrekkelijk dorp is om te wonen. Ook wil D66 dat het ondernemersklimaat zo aantrekkelijk mogelijk is, omdat ondernemers in belangrijke mate bijdragen aan de vitaliteit van Oegstgeest. Verder gaat D66 uit van de eigen kracht en ideeën van burgers en zet in op het ondersteunen en stimuleren van burgerinitiatieven. D66 wil ook directe zeggenschap van inwoners bij beslissingen die in hun wijk of buurt worden genomen over groen, veiligheid en verkeer. De financiële en bestuurlijke uitdagingen voor de komende raadsperiode zijn groot. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk. D66 wil de komende jaren op een andere manier politiek bedrijven met inwoners en ondernemers samen. Meer informatie over de standpunten en kandidaten is te vinden op de vernieuwde website: www.oegstgeest.d66.nl.

Leden JSR spelen in Passage Afgelopen zaterdag speelden vier violistes van het Jeugd Symfonie Orkest Rijnstreek in de Lange Voort Passage prachtige kerstleideren. | Foto Wil van Elk

FEESTELIJKE DAGEN GEWENST, NATUURLIJK MET DE HEERLIJKE VIS VAN SCHUITEMAKER! Feestelijke Amuses, 3 soorten! Mmmmm …

1. Hollandse garnaaltjes met avocadocrème 2. Tonijnrosbief met wasabimayo en wakamé 3. Gerookte zalm, tomatenjam & gerookte melkgelei

p.st. 1,95 4 voor

7,-

mooie plakken

Vers gepeld in Nederland! En dat proef je! Bakje 250 gram 7,95

2 bakjes

15,00

Natuurlijk het lekkerst met de Schuitemaker cocktailsaus met cognac

Zeeuwse en Franse oesters

We hebben de lekkerste voor u uitgezocht!

100 gram

4,25

Fines de Claires/Normandie Mand 12 stuks 15,00 Cadoret Spéciales of Tia Maraa Spéciales (Aanrader!!) Mand 12 stuks 18,95 Gillardeau Spéciales Per stuk 1,99 Mand 12 stuks 23,50 Zeeuwse Platte oesters 4/0 Per stuk 2,25 Mand 12 stuks 22,50 Mand 25 stuks 43,50

Wakamésalade

1,75 Zalmcarpaccio 80 gram 3,95 Lekker bij tonijn

100 gram

VISSCHOTELS EN SUSHI ONLINE BESTELBAAR: WWW.VISSALADE.NL Download onze kerstfolder via internet!

Coquillesvlees wit

40-50 gr p/st per 100 gram 3,99

Voordeelpakker:

Tonijnrosbief Uit eigen keuken

Hollandse Garnalen

Kreeft, vers voor u gekookt

± 500 gram, per stuk 19,50

Kingcrabpoten groot

100 gram 5,95

Verder verkrijgbaar: vongoles, kokkels, scheermessen, coquilles in de schelp, levende kreeft, Zeekraal, Zeeduivel, Zeewolf en Tong.

Oude Haven 3 - Sassenheim - T 0252-210151 Rederijstraat 13 - Katwijk - T 071-4080060 Zeilmakerstraat 2 (AH ‘t Heen) - Katwijk T 071-4080103

WWW.SCHUITEMAKER-VIS.NL

Graag sushi en schelpen vooraf bestellen. Verse vis zoals zalm, tonijn en kabeljauw hebben we voldoende in huis en hoeft niet te worden besteld.

Sushi online in onze webshop bestelbaar zoals deze heerlijke sushischotel met 34 stuks voor 37,50 Bij Schuitemaker is vis écht feest! Ambachtelijkheid staat hier nog voorop. Handgefileerde zalm, dagverse vis, zalm & makreel uit eigen rokerij. Groot traiteurassortiment uit eigen keuken. En alles betaalbaar geprijsd!


Kerstaankopen doe je natuurlijk in het Hart van Rijnsburg! Programma 21 december van 10.30 tot 15.00 uur. • Het winkelcentrum De Hoftuin in kerstsfeer door tuincentrum Florajoy • Dickens kraam met koffie en kerst lekkernijen van plaatselijke winkeliers • Bezoek van de Kerstman en vrouw met traktatie • Muzikale Dickens pianist speelt de mooiste kerst songs • Wandelende en dansende sneeuwpop met kerstvrouw en traktatie Per 1 januari 2014 kunt u Winkelcentrum de Hoftuin digitaal bezoeken. Een nieuwe website waarin lokale ondernemers de digitale mogelijkheden benutten om u op de hoogte te houden van het aanbod, evenementen en mooie aanbiedingen.

Geef eens een Hoftuin-cadeaubon! inwisselbaar bij alle aangesloten Hoftuin-winkeliers Verkrijgbaar bij

- Vliet Zuid Zijde 1

Keurslager De Mooij IT-Shop Rijnsburg alles voor mobiel, tablet en PC

B L O K K E R ZONNETUIN KEES EN SANDRA v. DELFT

Bakkerij Gebroeders Van Tilburg Korte Voorhouterweg 1 2231 JH Rijnsburg

Bakkerij Gebroeders Van Tilburg Anjelierenstraat 2a 2231 GT Rijnsburg

T 071 402 16 15 F 071 408 19 04 E info@bakkerijvantilburg.nl

(Winkelcentrum de Hoftuin)

SERVICEAPOTHEEK RIJNSBURG


Oegstgeester courant

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Onbegrip Boerhaaveplein Als klein jongentje ging ik achterop de fiets met mijn vader naar de burgemeester om een probleem van onteigening van pachtgronden te bespreken en hulp te vragen. Deze zei dat hij het wel zou trachten op te lossen met het college. Hoe verwonderlijk is het hoe het nu gaat. Waar blijven de mannen van staal zoals: Rubenkamp, Bergmeier, Thorn, Hazel, Piet van Veen, Kohlbeck en zelfs Guus van Elsen al had deze laatste de pech geen goede raadgevers om zich heen te hebben. Zelf heb ik het ondervonden door standvastig te blijven aan je visie uit de fractie gezet te worden over het ASC beleid en de Overveerpolder. Gedragsdiscipline noemen ze dat. Vroeger zouden ze de Lidl op het matje geroepen hebben en duidelijk gemaakt hebben: ‘Kom op het Boerhaaveplein maar zorg voor het behoud van de snackbar en de kapper’. Nu wordt heel Haaswijk (met zo’n schoenendoos) in de maag geduwd, en is de Lidl de baas. Ruim 26 jaar geleden begonnen met mijn zoons met een bedrijf in opbouw met een mooie toekomst tegemoet. Met het groot Profijt met bindende factoren voor Haaswijk en Oegstgeest. Dan in 2005 het onzalige besluit het gebouw te sluiten in verband met een klein exploitatietekort. Deze opbrengst heeft het tekort in Poelgeest niet kunnen dichten. Zeven jaar hebben de ondernemers in een soort oorlogsgebied het hoofd boven water kunnen houden. En nu het plein opgeknapt is, is het afgelopen met ’t Haasje. Nooit stond men voor een dichte deur als een beroep werd gedaan voor de Kiva, Avondvierdaagse, pleintjesfeest, triatlons en andere evenementen. Nu de toekomst van deze ondernemer afketst omdat de gemeente geen economisch beleid heeft om kleine ondernemers met aangepaste oplossingen te helpen. Zelfs 12 m2 blokkeert een ondernemer en zijn gezin voor hun toekomst. De politiek is incapabel geweest over deze heikele kwestie. We mogen nog blij zijn dat onder voorbehoud het zwembad openblijft. De gemeente wordt alleen op donderdagavond bestuurd en dat twee keer in de maand. Vaak rollenbollend over elkaar heen en ook vaak bezig onze burgemeester te beschadigen. Een vreemdelingenlegioen bestuurt een mooie gemeente die met grote minachting omgaat met dit grote probleem. Met heel veel emotie denk ik aan de duizenden deelnemers van de poldercross, die de betrokkenheid van ons mooie dorp aantoont. En die nu ook in de modder blijven steken. Ook de midzomeravonden met bekende bands op het plein. Schandalig als er ook een voormalig wethouder die buiten het klankbord om zich door snelle ontwikkelaars om liet praten om de winkeloppervlakte onder het flatgebouw van 550 m2 naar 120 m2 liet verkleinen. Niemand maalt erom en daarom mijn laatste artikel in de krant. Ik wil mezelf niet verlagen door mee te doen aan de onzinverhalen van de heer Soeten en de Blaeij. Die alleen maar bezig zijn met hun eigen ego en ingenomenheid. Ik heb mijn schapen nog en zorg voor mijn vrouw, ik ben een gelukkig mens als ik denk dat mijn andere zoon Léon de aanslag heeft overleefd op de snackbar in 1997. 26 jaar terug met koets en paarden met veel blazoen in Haaswijk onthaald en nu door de achterdeur het Boerhaaveplein te moeten verlaten is heel zuur en onverdiend. De wethouder zei dat het een private aangelegenheid is en daar moeten

nieuws wij en heel Haaswijk het mee moeten doen. Oegstgeest moet mensen van de straat hebben die het goede gevoel hebben voor dit mooie dorp. Dit alles voel ik als een persoonlijke nederlaag. Maar ik moet aan mijzelf gaan denken. Henk Heemskerk

Gemeentecentrum De hartekreet van mevr.J.H.v.d.Broek-Vergne naar aanleiding van de aankondiging dat gemeentecentrum gaat sluiten, wil ik van harte onderschrijven. Sinds mijn komst in Oegstgeest in 2009 kom ik wekelijks zingen in het centrum, een bezigheid die voor een mantelzorger een must is om te ontspannen en met mij nog zo’n 60 koorleden. In de pauze lees ik met belangstelling de aangekondigde activiteiten die in dit centrum plaatsvinden. In tijden van crisis lijkt het erop, dat overheden niet meer weten wat zij moeten doen om schaarse middelen zodanig te beheren dat alle verworvenheden blijven bestaan als het maar geen geld kost. In de afgelopen maanden hebben we kunnen constateren dat de politiek vrijwel alleen met zichzelf bezig is. Colleges lopen leeg wegens onderlinge strijd om het gelijk. Nieuwe colleges doen het al niet veel beter. Intussen worden de werkelijke taken over het hoofd gezien ten koste van mensen, vooral ouderen, die geen mogelijkheid hebben zich te verweren. De uitdrukking “zelfredzaamheid” waarvan iedere bestuurder van hoog tot laag zich bedient is een soort vrijbrief geworden om moeilijke beslissingen uit de weg te gaan. Sluiten van het gemeentecentrum betekent het weghalen van datgene waar een gemeentebestuur voor moet staan. De verpleeghuizen en de verzorging van ouderen en chronisch zieken is voor zover ik kan beoordelen redelijk goed dankzij een groot leger vrijwilligers dat niets kost. Wat betreft het culturele en daarmee onontbeerlijke geestelijk leven van alle bewoners is een cultuurcentrum een even grote noodzakelijkheid. Niet iedereen is nog in de gelegenheid sport te bedrijven en kan op die manier zich ontspannen. De vraag rijst waar alle activiteiten op cultureel en maatschappelijk gebied verricht kunnen worden als er geen alternatief wordt gevonden. Er moet een manier te vinden zijn om dit centrum open te houden. In een rijke gemeente als Oegstgeest en met behulp van vele vrijwilligers moet het mogelijk zijn om zonder rapporten maar met creativiteit een plan te ontwikkelen dat het voortbestaan van het centrum veilig moet stellen. Oegstgeest heeft verschillende adviescommissies, wat let het bestuur hier gebruik van te maken door een plan te eisen dat ieders goedkeuring kan wegdragen. Vanaf nu zal iedere raadsvergadering een punt bevatten dat het centrum tot onderwerp heeft. C.E.van Oort

Oegstgeest/ASC en de zes miljoen De gemeente heeft zich garant gesteld voor een bedrag van € 6,- miljoen ten gunste van de voetbalvereniging ASC. Als onderpand is overeengekomen het sportterrein waarop, na goedkeuring van het bestemmingsplan, onder de daarvoor te stellen voorwaarden, bebouwing kan plaatsvinden. De vraag dient gesteld te worden of het college en raad zich hebben gerealiseerd of één en ander financieel wel verantwoord is. De totale oppervlakte van het terrein is 17.500 m2. Daar gaat vanaf een strook grond (1200 m2 achter de Boonstraat/Emmalaan voor de aanleg van een hoofdwatergang, door het Hoogheemraadschap van Rijnland, met een lengte van 150 meter en een breedte van 8 meter (watergang, taluds en onderhoudsstrook) in verband met de wateraf-

Aftrap statiegeldactie De aftrap van de Statiegeldactie van de Civil Society Club in Jumbo Oegstgeest afgelopen vrijdag 13 december, was heel geslaagd. Opbrengsten komen volledig ten bate van het opleiden van meer vrijwilligers tot schuldhulpverlener, om de toenemende vraag in Oegstgeest het hoofd te kunnen bieden. Looptijd van de actie is van december t/m februari 2014. Naast statiebonnen kunnen dorpsgenoten deze actie ook ondersteunen met een financiële gift. Zie voor meer informatie www. civilsocietyclub.nl/statiegeld. Op de foto: Vrijwilligers van SchuldHulpMaatje, Humanitas en de Civil society Club, wethouder Jos Roeffen en Peter de Jong en Rien de Haas van Jumbo Oegstgeest. | Foto: Gellius Leopold

woensdag 18 december 2013

15

voer gebied Bos van Wijckerslooth en omgeving richting ASC-terrein. Het water wordt dan via die watergang en de nieuw te graven watergang nabij de Spaargarenstraat in verbinding gebracht met de watergangen in het Hendrik Kraemerpark. Tevens heeft de Raad van State besloten dat in het te bebouwen gebied tenminste 15% waterberging moet worden aangelegd. Het vorenstaande houdt in dat inclusief taluds en een onderhoudsstrook rekening moet worden gehouden met een oppervlakte van circa 25%. Tevens moet rekening worden gehouden met een behoorlijk percentage verhard oppervlak. Het nieuw te bebouwen gebied zal zelf voorzieningen moeten treffen voor parkeer- en speelruimte. Inclusief de aanleg van wegen en trottoirs komt men snel op 25% á 30% verhard oppervlak. Tenslotte moet rekening worden gehouden met de aanleg van groenstroken. Het huidige groen zowel langs de Boonstraat/Emmalaan als Spaargarenstraat zal verdwijnen. Het vorenstaande houdt in dat rondom het totale te bebouwen gebied een nieuwe groenstrook moet worden aangelegd. Van belang te weten dat bij het opstellen van de huidige men is uitgegaan het gebied met circa 20cm op te hogen. Een dergelijke ophoging is onmogelijk aangezien dan alle straten rondom het betreffende terrein nog meer wateroverlast krijgen dan zij nu al hebben. Conclusie maximaal kan 7000m2 grond worden uitgegeven/verkocht voor de bouw van 25 woningen tegen een grondprijs van circa € 1300,-/m2. Tel uit je winst, want de grond is naar mijn mening niet meer waard dan € 3,- miljoen dus minimaal € 3,- miljoen te kort. Met in achtneming van de kosten inrichting aanleg sportvelden Overveerpolder komen de kosten voor de gemeente totaal uit op circa € 4,5 miljoen. Vraag wie ondervinden daar nadeel van. Ten eerste de overige sportclubs maar ook de minder bedeelden in onze samenleving (denk aan nieuwe taken voor de gemeente zoals WMO, Jeugd en Zorg) en uiteindelijk alle inwoners. Dat de VVD ASC steunt ligt in de lijn der verwachtingen, maar dat ook PrO achter een dergelijk plan staat is onbegrijpelijk. Immers die partij heeft als verkiezingsmotto 2014 “wie het zelf niet kan krijgt een hand toegestoken”. De vraag is vinden de leden van die partij dat ASC daar ook voor in aanmerking komt? Misschien is het goed als die fractie de blik richt op toekomstige gemeentelijk taken en eens kijkt naar het raadsbesluit van maart 1997 en dan met name naar het amendement, met onderbouwing, ingediend door de heer Maarten Noort (fractievoorzitter PrO) en gesteund door alle raadsfracties. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. In het kader van algemeen belang stop de onzin verplaatsing ASC naar de Overveerpolder en richt je blik op de Voscuyl want daar is ruimte en kost veel minder. Dick de Blaeij

Afvalbak Aan de verantwoordelijke ambtenaar de Gemeente Oegstgeest, Na jarenlang regelmatig klachten te hebben ingediend bij de gemeente via telefoon, email, bezoek aan de gemeente werf nu hierbij wederom een klacht, allemaal over het zelfde! Uw dienst vertikt het om wekelijks de afvalbak aan het plantsoen van de Marelaan (tegenover no. 13) te legen. Dan wordt de bak dermate vol dat de kraaien (waar er teveel van zijn) de afval eruit trekken en dan ligt alles op straat in hondenpoep. Want wij inwoners en belastingbetalers gooien nl. wel netjes weg! Ik heb er nu schoon genoeg van. Nogmaals wij betalen onze belasting voor ophalen van dit afval en ook de honden bezitters voor honden belasting. Wanneer denkt u dit te gaan oplossen en het vuil dat nu weer op straat ligt weg te komen halen?? P.Tamerus

Kersteditie VakantieBieb bibliotheek

n De Bibliotheek maakt lezen in de kerstvakantie, maar ook in de weken daarna, wel héél aantrekkelijk. Van 9 december tot 25 januari kan iedereen met een passie voor het Nederlandse boek gratis een groot aantal titels binnen handbereik hebben. Lekker thuis, onderuit op de bank, of op vakantie. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de app VakantieBieb downloaden.

De VakantieBieb is een nieuwe app van de Bibliotheek. Deze applicatie stelt elke vakantie een selectie populaire e-books voor, die niet op je tablet of smartphone mogen ontbreken. De extralange Kersteditie omvat pareltjes voor jong en oud. Voor volwassenen tipt de Bibliotheek in het bijzonder de inspirerende biografie Moscow Times van Dido Michielsen, de bloedstollende thriller De zwarte doos van Michael Connelly en de boeiende roman De

Wertheims van Silvia Tennenbaum. Natuurlijk ontbreken toppers als Arthur Japin, Maarten ’t Hart, Remco Campert, Jan Siebelink, Gerrit Krol, Tomas Lieske en Thomas Rosenboom niet. Voor de jeugd pakt de Bibliotheek onder meer uit met De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, het spannende boek van Ransom Riggs dat binnenkort wordt verfilmd en met Gladiator 1, vechten voor vrijheid van Simon Scarrow. Nieuwsgierig naar meer? De VakantieBieb-app is voor leden én niet-leden van de Bibliotheek gratis verkrijgbaar via de App Store en de Google Play Store. Na eenmalige registratie is downloaden kinderspel. De gekozen boeken verschijnen vanaf dat moment in je virtuele boekenkast en zijn zonder internetverbinding te lezen tot 25 januari 2014.


18 december 2013 week 51 WWW.OeGSTGeeST.nl RHIJnGeeSTeRSTRAATWeG 13 POSTBUS 1270 2340 BG OeGSTGeeST

Voor alle vragen over de gemeente belt u maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur met het Telefonisch Informatie Punt (TIP): 14071 (Communicatie, Klachten, Onderwijs, Projectbureau’s, Meldingen openbare ruimte) Sociale Zaken spreekuur 51 91 830 Tussen 09.00 en 11.00 uur WMO spreekuur 51 91 819 Tussen 09.00 en 11.00 uur Grofvuil en groot tuinafval Tussen 09.00 en 12.00 uur 51 91 868

Afvalkaart 2014 Op woensdag 18 december ontvangen alle huishoudens in Oegstgeest de Afvalkaart 2014. Op deze kaart ziet u wat de vervangende inzameldata van GFT- en restafval zijn in 2014. Ook staan op deze kaart alle

inzameldata in 2014 van plastic verpakkingsmateriaal. Heeft de kaart niet ontvangen? Op het gemeentehuis, aan de Rhijngeesterstraatweg 13, is de Afvalkaart 2014 gratis af te halen.

Algemene inlooptijden lokaal loket Oegstgeest & Centrum voor Jeugd en Gezin Oegstgeest 51 56 215 en 088 - 254 23 84 Woensdag van 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag 14.00-17.00 uur Vrijdag van 09.00-12.00 uur Voor al uw vragen over zorg, welzijn, wonen, inkomen, opvoeden en opgroeien. Lijtweg 7, 2341 HA, Oegstgeest www.lokaalloketoegstgeest.nl / www.cjgoegstgeest.nl lokaalloket@oegstgeest.nl / info@cjgoegstgeest.nl Voor spreekuren Jeugdgezondheidszorg 0-4 jr. en Opvoedadviespunt & Algemeen Maatschappelijk Werk zie www.cjgoegstgeest.nl

Wilt u de burgemeester of één van de wethouders spreken? Bel voor een afspraak met 14071 of mail naar secretariaat@oegstgeest.nl Vermeld in uw e-mail het onderwerp van gesprek en het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent.

Opening rond feestdagen en afwijkende inzameldata afval Op 25 en 26 december en op 1 januari zijn het gemeentehuis, de gemeentewerf en de milieustraat gesloten. Op vrijdag 27 december is er voor het gemeentehuis en de gemeentewerf een extra sluitingsdag. De milieustraat is op 27 december open van 8:30 tot 11:30 uur. Bezoek aan het gemeentearchief is rond de feestdagen niet mogelijk van 20 december tot en met 1 januari.

Het gemeentebestuur van Oegstgeest wenst u fijne feestdagen en een creatief en inspirerend 2014.

Vervroegde sluiting Dinsdag 24 december en dinsdag 31 december sluit het gemeentehuis vroeger dan normaal, namelijk om 15.30 uur. Vervangende inzameldagen huisvuil en plastic verpakkingen Vervangende dagen inzameling GFT afval en plastic verpakkingen rondom feestdagen zijn: - Eerste kerstdag, woensdag 25 december wijk B (plastic) wordt dinsdag 24 december - Tweede kerstdag, donderdag 26 december wijk 4 en 5 (GFT) wordt vrijdag 27 december - Nieuwjaarsdag, woensdag 1 januari wijk A (plastic) wordt donderdag 2 januari

Kindergemeenteraad 2013

Winnend project Anti-pest app gelanceerd nieuwjaarsbijeenkomst 9 januari 2014 Graag kijken wij, samen met u, terug op het afgelopen jaar en luiden we met elkaar het nieuwe jaar in. Het gemeentebestuur nodigt alle inwoners van Oegstgeest daarvoor uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst. Deze wordt gehouden op donderdag 9 januari 2014 vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis van Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 13.

Voorkom gedoe Veel mensen geven niet tijdig het juiste adres door aan hun gemeente. Toch is dit erg belangrijk. De persoonsgegevens die de gemeente van u heeft, worden gebruikt door ruim 600 overheidsorganisaties. Van de Belastingdienst tot de leerplichtambtenaar. Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo vervelende verrassingen: een te lage uitkering, een misgelopen erfenis, of een lange wachttijd bij het aanvragen van een paspoort.

Waarom is het belangrijk om uw gegevens te controleren? Overheidsorganisaties als de Belastingdienst en UWV gebruiken uw gegevens voor het berekenen van uw toeslagen en/of uw uitkering. Uw gemeente gebruikt uw gegevens bijvoorbeeld als u een parkeervergunning en of nieuw paspoort aanvraagt. Staat u niet goed geregistreerd? Dan ontvangt u misschien niet de uitkering of de toeslagen waar u recht op hebt. Of duurt een aanvraag van een pas-

Op dinsdag 10 december lanceerde de leerlingen van de Gevers Deutz Terweeschool, in bijzijn van wethouder Jos Roeffen, de Anti-pest app. Dit is het winnende project van de kindergemeenteraad van 2013. De kindergemeenteraad is een jaarlijks terugkerend project waaraan leerlingen van basisscholen uit Oegstgeest deelnemen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om tijdens de kindergemeenteraad te leren over democratische besluitvorming. Het winnende project ontvangt een bijdrage van

De bovenbouwleerlingen van de Gevers Deutz Terweeschool zijn blij met het winnende project de Anti-pest app. de gemeente om het project te laten uitvoeren.

poort of parkeervergunning een stuk langer.

giD? Registreer u dan eerst via www.digid.nl.

Hoe controleert u uw gegevens? U controleert uw gegevens makkelijk en snel via mijnoverheid.nl. Als uw gegevens kloppen, gebruiken ook andere overheden uw juiste gegevens. U kunt inloggen op mijn.overheid. nl met uw DigiD. Heeft u geen Di-

Kloppen uw gegevens niet? Neem dan contact op met de gemeente via het Telefonisch Informatiepunt op nummer 14071.

App De app is het winnend idee van de kindergemeenteraad Oegstgeest 2013. Félice, Josha, Rogier, Pauline, Charlotte, Josephine, Borre en Lise hebben de app bedacht en samen met Marinus Israel, Cillix New en GGD ontwikkeld. Op dit moment wordt in Oegstgeest een pilot met de Gevers Deutz Terweeschool en Daltonschool gedraaid. Na evaluatie van de pilot kunnen meer scholen gebruik gaan maken van de antipest app.

Meer informatie? Ga naar www.voorkomgedoe.nl

VeRGUnnInGen en BeKenDMAKInGen VeRGUnnInGen Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning 1. Jan Steenlaan 13 – plaatsen dakkapel voorgevel (1100891/09-12-2013) 2. Johan Wagenaarlaan 33 – vervangen dakkapel door loggia (1110247/16-12-2013) De ingekomen aanvragen liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. U kunt nog geen bezwaar of beroep indienen.

Verlenging besluit beslistermijn omgevingsvergunning 1. Paedtslaan 14 – aanleg in-/uitrit (1039947) 2. Rhijngeesterstraatweg 163 – snoeien bomen (1012277) De beslistermijn van de aanvragen omgevingsvergunningen zijn met 6 weken verlengd.

Ter inzage Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij onderstaande ontwerpomgevingsvergunningen (brandveilig gebruik) ter inzage legt: 1. Endegeesterstraatweg 27A, 27B,27 C en 27D – brandveilig gebruik gebouwen (1015581) Het ontwerp-besluit ligt vanaf 19 december 2013 t/m 29 januari 2014 bij de receptie ter inzage op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur. In deze periode kunt u schriftelijk uw

zienswijzen kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Informatie Voor meer informatie over ingekomen aanvragen, het aanvragen van een vergunning, verleende vergunningen of aanverwante zaken, kunt u met de gemeente contact opnemen (openingstijden van 09.00 tot 12.00 uur) of telefonisch 14071. Ook is er informatie beschikbaar op de website www.oegstgeest.nl.


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 18 december 2013

17

LO kandidaten 2014 politiek n De kandidaten voor de Leefbaar Oegstgeest-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend, zij het nog niet in de precieze volgorde. “Leefbaar Oegstgeest staat voor het behoud van al het goede in ons dorp. Kleinschaligheid, het dorpse karakter, de flora en fauna, de ruimte, alle faciliteiten en voorzieningen: voor jong tot oud. LO sluit niet de ogen voor de moeilijke tijden dus eerst orde op zaken, de focus op de toekomst maar wel rekening houdend met nieuwe taken en lasten (zorg) en heroverweging van bestaand beleid,” zo laat het bestuur weten. punten

Overweldigend veel DE-punten. | Foto PR

DE-actie loopt storm punten

n “Knipt u ook altijd de DE waardepunten uit? Heeft u er nog geen bestemming voor gevonden? U kunt er nu wel een heel goed doel mee steunen: de Voedselbank Leiden waar burgers van Oegstgeest gebruik van moeten maken. Lever uw punten bij ons in,” laat Martijn van Veen weten. Ook de voedselbanken hebben het zwaar. Van Veen (www.lionshelpen. nl) zet zich in om zoveel mogelijk DE waardepunten te verzamelen om iets voor de Voedselbank te kunnen doen. De ingeleverde punten worden ingewisseld voor koffie- en thee producten die worden toegevoegd aan de voedselpakketten

die de voedselbank wekelijks ter beschikking stelt aan mensen die het echt nodig hebben. “Misschien heeft u onze landelijke actie ook gezien op TV, bij Max of SBS 6? Landelijk zijn er al over de 13 miljoen D.E. punten ingeleverd. Heeft u nog D.E. punten liggen? Met uw punten steunen we de Voedselbank Leiden waar burgers van Oegstgeest gebruik van moeten maken”, aldus de organisatie. Alle Oegstgeestenaren kunnen hun punten voor 31 december 2013 inleveren bij Bakkerij Tijsterman winkelcentrum Lange Voort, A.C. Jottem in de Louise de Colignylaan, of bij Bakker Hugo de Groot in de De Kempenaerstraat. www.lionshelpen.nl.

LO geeft aan te staan voor: • openheid, draagvlak en vertrouwen; • versterken financiële basis, terugdringen schulden en risico’s; • zelfstandigheid; • samenwerken in de regio – op basis van draagvlak bij de inwoners;

• behoud identiteit en dorps karakter; • behoud van groen, evenwicht tussen groen, blauw en rood, van natuur, water en bouw; • sociaal en lokaal: aandacht, ondersteuning en goede zorg voor jong tot oud: voor elkaar en met elkaar; • sport, cultuur en recreatie: voorzieningen in stand en betaalbaar houden en optimaal benutten; • bedrijvigheid en werkgelegenheid bevorderen, minder regeldruk, focus op kansen en mogelijkheden van ondernemers; • meer veiligheid met meer aandacht voor toezicht en handhaving; • verkeer en vervoer: aanpakken van overlast en onveilige kruispunten, toegankelijkheid bevorderen; • aandacht voor openbaar vervoer, mobiliteit ouderen, parkeer problematiek, en veiligheid voor school-

gaande kinderen; • realisatie van het water actie plan; thema’s en wensen uit de verschillende wijken van Oegstgeest. lijst

Naast de inmiddels unaniem gekozen lijstrekker van LO, Simon Vogel, zijn de onderstaande tien kandidaten beschikbaar. In de algemene ledenvergadering van Leefbaar Oegstgeest op 22 januari 2014, zal de lijst worden aangevuld, en de volgorde van worden vastgesteld. Kandidaten (in alfabetische volgorde): J.J. (Jaap) van den Broek F.R. (Frits) van Dissel I.M.A. (Ingrid) van Dijk M.A. (Maurice) van Melis C.H.A. (Cocq) Ouwerkerk J. (Jos) Roeffen K. (Karin) Rosdorff-Molevelt M.G. (Marcel) de Ruijter P.M. (Paula) van Teylingen-Roest D. (Danièle) de Vries

D66 ziet toekomst in Leidse regio politiek

n De huidige coalitie heeft zichzelf opdracht gegeven richting te geven aan de bestuurlijke toekomst van ons dorp. Op basis van door Bureau Louter uitgewerkte scenario’s over samenwerken en/of samengaan in de regio zou de raad nog dit jaar een keuze moeten maken. “D66 is voorstander van verdergaande samenwerking met Leiden, Leiderdorp en ook Zoeterwoude. Oegstgeest hoort thuis in de Leidse regio”, zo schrijven zij in een persbericht. “Er is veel interactie op economisch, cultureel, sociaal en sportief vlak.” “Het aangaan van samenwerking met Katwijk en Noordwijk

ligt niet voor de hand”, stelt D66. “Noordwijk geeft aan de samenwerking met Katwijk te willen uitbouwen, alvorens Oegstgeest aan tafel te vragen. Katwijk ziet de Leidse regio als logische richting voor Oegstgeest.” “De politieke partijen in de gemeenteraad gaan een eerlijke en duidelijke keuze uit de voorliggende scenario’s uit de weg. D66 doet dit niet en kiest met overtuiging en op kracht van argumenten voor de Leidse regio. De voorstanders van een referendum zijn alleen maar uit op verdere vertraging. De kans is groot dat een referendum niet tot nieuwe inzichten of een krachtig mandaat leidt.

PrO ziet Referendum als noodzakelijk politiek

n De gemeente Oegstgeest krijgt op afzienbare termijn taken van de rijksoverheid toegeschoven op het vlak van jeugdzorg, werk en AWBZ. “Voor veel burgers heeft dit tot gevolg dat de gemeente Oegstgeest de eerste en zo’n beetje de enige overheid wordt waarmee zij te maken krijgen. Dat is een zware verantwoordelijkheid,” schrijft Progressief Oegstgeest in een persbericht. “Een gemeente met de bescheiden omvang van Oegstgeest kan dit soort taken alleen in samenwerking met andere gemeenten in de regio naar behoren uitvoeren. Daarom is de discussie over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest zo belangrijk. De inzet daarbij is te komen tot een zodanige vorm van samenwerking met een of meer partijen in de regio, dat Oegstgeest als zelfstandige gemeente in staat is én blijft hoogwaardige dienstverle-

ning aan de burgers te garanderen en voorts het eigen takenpakket, inclusief de nieuwe taken die op ons af komen, effectief en efficiënt uit te voeren. Gelet op dit belang is het voor PrO dan ook vanzelfsprekend alle burgers van Oegstgeest in de gelegenheid te stellen over de bestuurlijke toekomst in een referendum een uitspraak te doen.” PrO betreurt dat D66 inmiddels heeft laten weten dat voorstanders van een referendum ‘alleen maar uit zijn op verdere vertraging’. “Met deze uitspraak wordt geen recht gedaan aan de zorgvuldige discussie over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest in het algemeen, en het initiatief van PrO voor een referendum daarbij meer in het bijzonder. PrO geeft de burgers van Oegstgeest graag alle ruimte zelf een uitspraak te doen over de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest.

‘De sport moet betaalbaar zijn voor zowel de sport als de gemeente.’ | Archieffoto Paul Lichtenbeld

‘Sport en Gemeente werken constructief aan toekomst sport’ politiek n Op 16 december, tijdens een besloten bijeenkomst tussen de politieke partijen en de Oegstgeester sportverenigingen, is er gezamenlijk stil gestaan bij de noodzaak van de lastenverzwaring vanuit de gemeente en bij de pijn die deze lastenverzwaring met zich meebrengt voor de sportverenigingen. Tevens is vooruit geblikt en geïnventariseerd wat er nodig is om vanaf 2015 tot een gedragen en werkbare systematiek van berekening sporttarieven te komen. De ingevoerde lastenverzwaring voor de binnen- en buitensport voor 2013 en 2014 zijn, zoals in de kaderbrief van 2012 werd aangekondigd, geëffectueerd. Door deze maatregel vallen er gelukkig geen sportverenigingen om. De gemeente Oegstgeest kan constateren dat zij professionele en gezonde sportverenigingsbesturen in haar gemeente heeft. Tegelijkertijd ervaart zowel de gemeente als de sport de noodzaak om voor de periode vanaf 2015 samen te kijken naar een integraal kader voor de sport en een systematiek van berekening sportta-

rieven die ook op de lange termijn werkbaar is en gedragen wordt. Er is 16 december constructief met elkaar gediscussieerd wat er nodig is om vanaf 2015 tot een werkbaar en gedragen systematiek van berekening sporttarieven te komen. Dat kan alleen samen. Wat is daar voor nodig? Enerzijds moet voor de lange termijn in 2014 de huidige sportnota tegen het licht worden gehouden en vanuit een integrale visie aangevuld worden met een sportaccommodatiebeleid, subsidiebeleid, tarieven en een verenigingenbeleid die in samenhang wordt bezien. Belangrijke uitgangspunten zoals kostendekkendheidsgraad, nulmeting accommodaties etc. moeten ook nader zijn uitgewerkt voor eind 2014.

Op korte termijn is transparantie nodig ten aanzien van de cijfers en kosten aan zowel gemeente-zijde als sport-zijde en een reparatiemaatregel voor 2015 die opgenomen kan worden in de perspectiefnota 2015. Zodra de integrale visie met bijbehorende samenhangende beleidskaders eind 2014 zijn vastgesteld kan ook de meerjarige sportbegroting reëel worden bepaald. Kortom, voor zowel de gemeente als de sport is er in 2014 werk aan de winkel om te komen tot een integraal kader waaraan keuzes kunnen worden getoetst en een werkbare systematiek van berekening sporttarieven. Met als belangrijk uitgangspunt dat de sport betaalbaar moet zijn voor zowel de sport als de gemeente. De bijeenkomst is door alle betrokkenen als nieuw startmoment als zeer positief ervaren en het gedeelde gevoel na deze bijeenkomst is dat partijen positief voorwaarts kunnen.


KIA AUTOHAAG ZEEUW, NU OOK IN LEIDERDORP!

TOT € 2.300,VOORDEEL! VOORKOM BELASTINGVERHOGING PER 01-01-2014. STAP NU OVER!

Kia Picanto Base 3-deurs

Kia Rio 1.25 Comfort Pack 3-deurs

€ 1.500,- Inruilpremie € 500,- Autohaag Zeeuw overstappremie

€ 1.500,- inruilpremie € 800,- Autohaag Zeeuw overstappremie

Van € 8.595,Voor € 6.595,-

Van € 13.795,Voor € 11.495,-

king rstrek Oudejaa

Puzzel je rijk tijdens de Autohaag Zeeuw Overstap Weken! Win een mode-make-over t.w.v. € 1.000,- bij No.13 of één van de andere leuke prijzen. Hoe meer puzzelstukjes, hoe meer kans! Ga voor meer informatie en de voorwaarden naar: www.klaarvoordeoverstap.nl/kia

Oudejaarstrekkin

g

Ou

de

jaa

rst

rekk

ing

Ou

dej

aa

rs

tr ek

ki

ng

DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND!

Den Haag Kerketuinenweg 26 Tel. (070) 36 66 100

Leiderdorp Weversbaan 12 Tel. (071) 76 00 600

Voorburg Reuvenslaan 1a Tel. (070) 386 32 01

Rotterdam Hoofdweg 163 Tel. (010) 304 03 30

Schiedam ‘s-Gravelandseweg 396 Tel. (010) 752 45 69

Zoetermeer Edelgasstraat 6 Tel. (079) 36 16 444

Gem. verbruik: 3,2 - 6,3 l/100km, 31,2 - 15,9 km/l. CO2-uitstoot: 85 - 147 g/km. De genoemde acties zijn alleen geldig bij Autohaag Zeeuw, prijzen incl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken, leges, recyclingbijdrage en metallic lak. Getoonde modellen kunnen afwijken van de beschreven uitvoering.. Vraag in de showroom naar de voorwaarden. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

• Eerhart Sierbestrating.

• Vuil tapijt? Laat het

Voor al uw bestrakeramiste heeft weer tijd voor kinderpartijtingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- tjes bij haar thuis. Met speciale klei. 2,5 uur incl. opgave 070-3211006. eten etc. € 10,- p.p. Noordwijk, 06-24728625.

Zaterdag 21 december

Bij Juwelier Kaptein PANDORA-ACTIE tot vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam en met 31 december 2013 25% korting op de gehele voorraad. Oegstgeesterweg 40, Rijnsburg. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. Tel. 071-4022143. www.juwelierkptein.nl Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken belNa 12 jaar een kapsalon en kniplen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! en kleurcursussen te volgen: knippen BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, voor hem en haar € 12,-; permanent all-in € 50,-; gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. kleuren € 25,-; coupe soleil v.a. € 15,-. Tel. 025250-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt 519106. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. T.H. voor een half jaar tot één jaar: GROTE Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- ZOLDERKAMER met eigen keuken en badkamer. Tel. 070-5113371, Wassenaar 06-42838985. schoten? www.tcdekampioen.nl.

JURA demonstratie

bij Electro World in Oegstgeest van 10.00-17.00 uur

• •

• •

Alles draait om ultiem genot Al bij de eerste aanblik van de IMPRESSA J9 One Touch TFT is te zien dat deze koffievolautomaat uit de IMPRESSA-J-serie van een unieke topklasse is. Het doordachte bedieningsconcept kan werkelijk niet eenvoudiger en duidelijker. Met de Rotary Selection kan - heel eenvoudig – een keuze worden gemaakt uit een scala aan koffiespecialiteiten, van een latte macchiato tot aan een ristretto. U ziet uw keuze op het TFT-scherm. Wat voor koffiespecialiteit ook gekozen wordt, deze one-touch-volautomaat zorgt ervoor. Eén druk op de knop en ... ultiem genieten!

dierplaagbestrijding, dienstverle•ningGotenreiniging, en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. www.roessinghvaniterson.com

• •

Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld Valkenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254.

Rijlesactie! Proefles 2 uren = € 50,00 www.rijschoolinside.nl. inside@casema.nl. tel. 0642084833. Hoog slagingspercentage!

Garage gelegen tussen de Fabritiuslaan en Middelweg te Wassenaar. Tel. 0523-658059.

VERMIST VALKPARKIET Zeeburg Noordwijkerhout, wit lijf, oranje wangen, gele kop en kuif. Gevonden? Bel svp 06-14816953.

Geautoriseerd JURA dealer:

• Voor elke onderhoudsklus in en om uw woning, bel 06-24201656 inschr. KvK.

Hierbij wil ik iedereen bedanken voor alle kaartjes, en belangstelling die ik mocht krijgen gedurende mijn lange ziekenhuisopname. Omdat het onmogelijk is iedereen persoonlijk te spreken, wil ik iedereen hierbij hartelijk bedanken, fijne kerst en een gezond 2014! Toos Vreeman.

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL

second time fun. Ruime keus in feestkleSTEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een ding mt. 34-52, leuke prijsjes en gezellige sfeer. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Noordwijk, Schoolstr. 52. Woensdag t/m zaterdag Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 11.00-17.00 uur. 06-12028319. TE HUUR praktijk-/kantoorruimte ± 16 m2, de Kempenaerstraat 39c, Oegstgeest. Inwww.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen- formatie: 071-5155025 R. v.d. Luit. trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, kringloop regenboog, Stevensbloem verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos- 161 Leiden. Maandag tot zaterdag vanaf 9.00 tot ten en normale gangbare drankprijzen! Reserverin- 18.00 uur. Huisraad welkom: 071-8878555 of 06gen: tel. 06-25047376. 20086730. Ook woningschoonmaak en ontruiStudent wil u graag helpen met COMPUTER- mingen. GEVR.: Bedrijfsruimte te huur. PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

IMPRESSA J9 One Touch TFT

T.K. t.e.a.b.: heel mooie antieke broodkast. Tel. 06-11873135. A.u.b. bellen na 18.00 uur.

• •


Oegstgeester courant

de pointe

Bouw De Pointe

woensdag 18 december 2013

19

bouwen n Dorpsgenoot Gerty van den Nouland houdt met haar camera de vorderingen van de bouw van De Pointe bij. Dit nieuwbouwproject is te vinden tegenover de H. Willibrordkerk. De eerste foto dateert van maandag 4 november; de laatste van 14 december.


EXTRA KERST KOOPAVONDEN in Katwijk aan Zee

 Zaterdag 21 december tot 19.00 uur

Maandag 23 december tot 21.00 uur

Kijk voor meer informatie op onze ”mobiele” website:

ZEEZIJDEKATWIJK.NL

Kees Vlieland nationaal & internationaal Transport Wij zijn een transportbedrijf met dagelijks vertrek van bloemen en planten naar Engeland. Wij zijn op zoek naar een

CHAUFFEUR CHAUFFEUR Wij zijn op zoek naar een

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

in het bezit van het een groot rijbewijs en ervaring heeft die indiehet bezit isisvan rijbewijs B/C/E + chauffeursdiploma. in het vervoer van bloemen en planten.

Wij vervoeren bloemen plantenvolgens naar Engeland, dus enige Het salaris wordten uitbetaald C.A.O.. Ben jij die persoon, bel ons dan even op: 071-4012980 of 06-53299532.

V E R B I J S T E R E N D N I E U W S : E E N B E FA A M D E N A A M V E R D W I J N T U I T D E N H A A G :

C O N & V E R D O N C K S LU I T V O O R G O E D H A A R D E U R E N  1933 - 2013 

OPHEFFINGSUITVERKOOP ENORME COLLECTIE HO O GWAARDIGE HAND GEKO OPTE PERZISCHE TAPIJTEN

80 jaar geleden – in 1933 – opende Con & Verdonck zijn zaak aan de Hoogstraat – hartje Den Haag. In korte tijd werden we de meest fameuze specialist in Handgeknoopte Perzische Tapijten binnen Nederland. De economische malaise heeft echter gezorgd voor een dramatische terugval, daarom zijn wij gedwongen de verkoop van Perzische Tapijten voorgoed te staken. Er rest ons niets anders dan tot een zeer rigoureuze OPHEFFINGSUITVERKOOP over te gaan met ENORME KORTINGEN.

Een zeer speciale en gigantische uitverkoop van de gehele kostbare en de door de jaren heen met zorg opgebouwde voorraden, inclusief ook de ‘Con Kern Collectie’, een prachtige basiscollectie Tapijten die ooit werd vorm gegeven door onze oprichter, expert en pionier Dhr. J. Con. Deze collectie van ondermeer antieke, oude en allerfijnste voorbeelden van de tapijtknoopkunst in al haar facetten is geregeld het onderwerp van vele tentoonstellingen en exposities geweest in binnen- en buitenland. Samen met deze ‘connaisseur’–categorie wordt ook de gehele voorraad superbe

Pure Handgeknoopte Perzische Tapijten met het onbetwiste Con & Verdonck kwaliteits-zegel aangeboden: De mooiste en puurste, traditionele Tapijten: bijvoorbeeld meesterwerken van wol en zijde uit Tabriz, Kerman, Mashad, Quom, Srinagar etc., de zeer decoratieve en fijne Ziegler – unieke tapijten vervaardigd door nomadenstammen zoals Qashqai, Afshar, Belouch, Hatchlu, Shahsavan, maar ook vele andere exemplaren – in alle mogelijke maten, ook afwijkende maten, waaronder lopers – en tapijtmaten tot imposant en extra groot. Wij hopen U op een van onderstaande dagen te mogen begroeten.

SLECHTS KORTE TIJD:

NU HEEFT U DE DE AANTREKKELIJKSTE AANBIEDINGEN EN DE GROOTSTE KEUZE

CON & VE R D O N C K Hoogstraat 30, 2513 AS Den Haag Telefoon 070 346 15 30, www.con-verdonck.nl

O PEN IN G STIJD EN Van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur (maandagochtend gesloten). ZONDAG GEOPEND van 13.00 tot 17.00 uur.


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 18 december 2013

21

Debatteam Rijnlands Lyceum naar finale NK scholierendebat debat n Vrijdag 29 november heeft het debatteam van Het Rijnlands Lyceum Oegstgeest succesvol deelgenomen aan de tweede voorronde van het NK debatteren voor scholieren 2013/2014 dat in het Cormenius College in Hilversum gehouden werd.

Het team, bestaande uit Jacqueline Klaver, Mees Egeler, Colin Tibben, Daniel Lasso en Irene Vooijs heeft 2 van de 3 debatten gewonnen en heeft daarmee genoeg punten gehaald om deel te nemen aan de finales die op 11 januari plaats zullen vinden in Leiden. Janneke Zwetsloot is meegegaan als het leerling jurylid en het team werd ver-

der begeleid door Uche Odikanwa en Meke Bootsma. Het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (NK Scholieren) is een van de grootste en langst bestaande debatcompetities voor scholieren van Nederland en wordt sinds 1998 door de Stichting Nederlands Debat Instituut georganiseerd. Debaters uit bovenbouw havo-vwo leren om zichzelf goed te presenteren, om bondig te formuleren en betogen te structureren. De gebruikte debatvorm, het World Schools format, is ontwikkeld voor de wereldkampioenschappen debatteren voor scholieren (WSDC) en combineert de beste elementen van de Britse, Austraal–Aziatische en Amerikaanse debattradities.

Dinsdag 24 december kunnen kinderen weer lasergamen op het parkeerterrein bij zwembad Poelmeer. | Foto PR

Vakantieactiviteiten doen n De Stichting Evenementen zal in de komende kerstvakantie weer zorg dragen voor een aantal bijzonder leuke vakantieactiviteiten, die zich in het Gemeentecentrum (Lijtweg 9, Oegstgeest) zullen afspelen. Ook is er deze schoolvakantie een verrassende Lasergame Experience.

Menno Andeweg. | Foto Romy van de Boorgaart

Menno Andeweg wint Wella Gold Award kapper

n Menno Andeweg van Chef de Cabine uit Oegstgeest heeft de Gold Award in de categorie Color tijdens landelijke finale 2013 gewonnen. Zaterdag 9 november vond de landelijke finale plaats van de Wella Professionals TrendVision Award 2013 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. 28 finalisten streden mee voor de TrendVision 2013 Color/ Young Talent Award. De jury riep Menno Andeweg van Chef de Cabine uit Oegstgeest uit tot de Gold award winnaar in de categorie Color. De Gold finalisten gaan door naar de internationale finale die gehouden wordt tijdens Hairworld 2013 in Frankfurt van 3 tot 5 mei 2014.

In totaal werden er zes awards uitgereikt, verdeeld over twee catego-

rieën: Color (Bronze, Silver, Gold) en Young Talent (Bronze, Silver, Gold). Onder het motto ‘The Sound of Color’ lieten finalisten zich inspireren door de vier Wella Professionals haute couture trends van 2013. Het resultaat was een indrukwekkende, veelzijdige show waarin de laatste mode- en kleurtrends zich vertaalden naar de meest uiteenlopende haarcreaties. De finalisten werden beoordeeld op creativiteit, kleurgebruik, ambacht en draagbaarheid. “Je voelde de passie voor haar van de catwalk afspatten; wat een waanzinnige looks, inspirerende kleur(techniek) en en kundige creaties. Bijzonder om zoveel liefde en talent te zien samenkomen op dit podium voor echte hairartisten,” aldus jurylid Anne Kaisa Faber.

Gratis Lasergamen voor één kerstbal Voor een spannende lasergamecompetitie hoefde je deze kerstvakantie niet naar Amsterdam of Zoetermeer. Dinsdag 24 december kunnen kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs en tieners uit de laagste klassen van het voortgezet onderwijs lasergamen in Oegstgeest. Van 13.00 tot ca. 18.00 uur staat de Lasergame Experience op het parkeerterrein bij zwembad Poelmeer, vlak voor de deur van jongerenruimte Friendz. Winterknutselen Donderdag 2 januari is er van 10.00

tot 12.00 uur een gezellige Winterknutselochtend. Deze keer kunnen kinderen van 6 tot en met 8 jaar onder begeleiding van diverse enthousiaste vrijwilligers allerlei leuke winter-knutsel-dingetjes gaan maken. Er zal keihard gewerkt worden, zodat de creakids een aantal leuke werkstukjes mee naar huis kunnen nemen. Smikkelen en Smullen Op veelvuldig verzoek opent het Kinderkookcafé ook in de eerste week van januari haar deuren. Donderdag 2 januari zijn er twee kookactiviteiten voor kinderen 8 tot en

met 12 jaar, die zich weer heerlijk op culinair gebied kunnen uitleven. Groep I: van 13.00 uur tot 14.30 uur. Groep II: van 15.30 uur tot 17.00 uur. Beide kookworkshops zijn inmiddels volgeboekt. Nieuwjaars-Bios De kerstvakantieactiviteiten worden afgesloten met een speciale Nieuwjaars-Bios, waar kinderen van 6 tot en met 12 jaar op vrijdag 3 januari van 14.00 tot 16.00 uur genieten van een bijzonder leuke film. Op de Evenementen-internetsite is te lezen welke film er gedraaid gaat worden. Inschrijven Meer info? Aanmelden? Ga naar www.st-evenementen.nl of neem telefonisch contact op met de Stichting Evenementen via (071-5171540.

Vivianne Sondermeijer ontwikkelt Miss Muesli eten n Miss Muesli is een naam om in de gaten te houden. Het is gecreëerd door de ambitieuze Voeding en Dietetiek studente Vivianne Sondermeijer uit Oegstgeest, die muesli-liefhebbers wakker wilt schudden. “Zij kunnen de dag bewust te starten met mijn liefdevolle handgemaakte granola,” zegt Sondermeijer. De granola van Miss Muesli is een ontbijtvariatie met de perfecte combinatie tussen muesli en cruesli, bereidt met alleen natuurlijke ingrediënten die Sondermeijer met zorg en kennis selecteert. Granen, zaden en noten worden met honing en specerijen, zonder toegevoegde suikers, lekker krokant in de oven gebakken. Vervolgens worden verse kokosflakes en rozijnen toegevoegd om het geheel op smaak te brengen. De granola kan samen met (soja)yoghurt of melk opgegeten worden. ‘Miss Muesli’ is van mening dat als je de dag bewust begint met een ontbijt dat zowel je lichaam als geest voedt, je gedurende de dag deze energie meeneemt in al je beslissingen. Voorheen bakte Vivianne Sondermeijer alles in de eigen oven thuis, maar sinds kort wordt ze warm ontvangen door Horeca

Bakker Akerboom te Warmond, en wordt de granola daar bereidt. Be-

nieuwd naar de granola van Miss Muesli? Het wordt verkocht bij Dames Dietz in de De Kempenaarstraat, en voor nieuwtjes en acties kan men kijken op de Miss Muesli facebook-pagina of op www.missmuesli.nl.

Vivianne Sondermeijer ontwikkelde Miss Muesli. | Foto PR


Marco Buijsman:

“Medische begeleiding” “In eerste instantie zocht ik na mijn knieoperatie een sportschool met medische begeleiding. Mijn keuze viel al gauw op Sport & Fitness Thea Hoogervorst. Hier ben ik in aanraking gekomen met een team vakkundige jonge mensen met onder andere professionele fysiotherapeutische kennis. Precies wat ik zocht!”

Willeke Vletter:

“Zumba, de workout voor mij” Ik sport al jaren bij Sport & Fitness Thea Hoogervorst en persoonlijk vind ik de combinatie fitness en lessen ideaal. De workout voor mij is Zumba. Het dansen op de meeslepende Latijns Amerikaanse muziek in combinatie met fitnessoefeningen zorgt voor een goede training terwijl je plezier hebt.”

Princestraat 5, Katwijk Direct in het gezellige centrum van Katwijk en achter de boulevard gelegen riante bovenwoning (125 m2/ 340 m3) met groot dakterras (35 m2) en schuur. De woning is stil en licht, heeft 3 slaapkamers en een ruime zolderverdieping met diverse mogelijkheden. Riante doorzonwoonkamer met levendig uitzicht over de Princestraat, met open haard en een aparte nis, te gebruiken als bijv. computerhoek, speel- of leeshoek. Keuken in lichte kleurstelling met moderne apparatuur. Riante dakterras gelegen op het zonnige Westen met deels graniet en hardhouten vloerdelen, en voorzien van ruime schuur. Badkamer met ligbad, aparte douche en klein balkon. Gezelligheid, gemak, rust, privacy, strand, boulevard, ruimte, licht en mogelijkheden zijn de kernwoorden voor deze woning.

Vraagprijs € 325.000 k.k

Jacqueline van de Burg:

“Combat is mijn favoriet” “Ik kijk ieder week weer uit naar de Body Combatles. De bewegingen zijn afgeleid van diverse vecht- en verdedigingssporten zoals Tai Chi, Karate en Boksen. Het hele lichaam komt aan bod en dat met fantastische muziek en onder begeleiding van een toptrainer! Mijn avond kan dan niet meer stuk.”

Kees de Jong:

“Iedere week een uitdaging”

Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek

“Elke week vind ik in spinning weer een nieuwe uitdaging. Doordat er diverse instructeurs lesgeven in hun eigen stijl en eigen muziek, is er veel variatie en wordt het nooit saai. Ik ben nu twee jaar lid en naast de spinning maak ik gebruik van de begeleiding in de fitness.”

Joke Koop:

“Pilates, voor spieren en balans” Al ruim 12 jaar sport ik bij Sport & Fitness Thea Hoogervorst. Ik doe 1 maal in de week Total Body Fitness, maar in januari 2013 werd ik ‘verleid’ door Joseph Pilates. Sindsdien doe ik naast Total Body Fitness ook nog 2x per week Pilates. Pilates lijkt misschien relaxed, maar blijkt een enorm goede training voor al je spieren en balans.

Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

Het sportcentrum waar iedereen zich thuis voelt!

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Nijverheidsweg 2 - Voorhout www.theahoogervorst.nl - tel. 0252-232 657


Goed uit eten Onovertrefbaar Kerstmenu bij Het Prentenkabinet

Met de kerst zal Het Prentenkabinet gegarandeerd weer vol zitten met fijnproevers en culinaire fanaten. Chef-koks Teun Bakker & Marco Venmans en ober-kelner Edwin Hagen stelden een onovertrefbaar menu samen voor de kerstdagen om 19.00 uur. Het 5-gangen menu kost € 59,50 p.p. en om teleurstelling te voorkomen raad ik iedereen aan er snel bij te zijn! vertelt Martin van der Ham, eigenaar van Het Prentenkabinet. Tevens is het ook mogelijk bij ons broertje de Jonge Koekop. Op Kerstavond zijn wij geopend vanaf 17.00 uur met een 4-gangen Surprisemenu € 44,50 p.p. Ook is er een Hertendiner (3-gangen wildmenu) op 21 & 28 december! Tenslotte serveren wij op elke zondag Sunday dinner wild: 5-gangenmenu € 34,50 & een winterse kerst high-tea. Het Prentenkabinet, Kloksteeg 25, Leiden. Tel: 071-5126666. Dagelijks geopend vanaf 18.00 uur, lunch woensdag t/m zondag van 12.30-15.00 uur & borrels op aanvraag. Oudjaarsavond serveren wij tussen 17.00-21.00 uur een 3 gangen (keuze) menu € 34,50 p.p. Op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten, maar dan is ons Restaurant de Koekop geopend. www.koekop.nl | www.prentenkabinet.nl Of een keertje ergens anders: www.brasseriehetregthuys.nl Wassenaar

Wij hebben een kerstmenu 4-gangen voor € 35,en mezedes voor € 27,50 (12 verschillende kleine gerechten)

NIEUWE MENUKAART

A la carte is ook mogelijk Reserveren gewenst • Ieder dag catch of the day en 3-gangen menu • Iedere dag geopend vanaf 14:00 uur • Lunch open met reservering • Wij zijn beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geopend!

Restaurant Rhodos

Turfmarkt 5 | 2312 CD Leiden Tel. (071) 514 23 00 www.rhodosrestaurant.nl

Maandags gesloten. Elke dinsdag:

Diner Tête-à-tête € 25,- p.p. incl. huisaperitief

Tevens uw locatie voor receptie, bruiloft, feest en partijen

Het vis- en vleesspecialiteiten restaurant van Katwijk aan Zee

Nieuwste hotspot in Leiden In een monumentaal pand aan De Doelensteeg in Leiden vind je sinds kort het prachtige Grand Café Pakhuis. Hier geniet je van eerlijke gerechten voor een zachte prijs. Lunch, borrel of diner, het kan allemaal in deze moderne, robuuste zaak. Tijdens de lunch eet je er rijkelijk belegde broodjes, verse soepen of een goed gevulde pasta. Tijdens het diner eet je bekende klassiekers, tot in de perfectie bereid en heerlijk van smaak. De wijnkaart is al net zo vriendelijk geprijsd als het eten. Voor ieder wat wils en met zorg samengesteld. Een 3-gangen keuze menu kost slechts € 25,- en een Early Bird menu kost je slechts € 17,50, mits voor 18.00 uur besteld. Pakhuis is prachtig ingericht met robuuste muren, warm licht en een schitterende bar. Dus nog geen zin om naar huis te gaan na je diner? Geen enkel probleem, je bent meer dan welkom voor een borrel. Je merkt in alles dat hier met passie wordt gewerkt. Je bent van harte welkom bij.... Grand Café Pakhuis. Goed, betaalbaar én gezellig! www.pakhuisleiden.nl

Boulevard 111 • Katwijk aan Zee • Tel. 071-4012064 www.restaurantdezwaan.nl

Kerstcadeau? Dinerbon van Noordzee n, Leuk om te geve nog leuker om te krijgen! Hotel en Restaurants zijn gesloten van 23 december tot en met 10 januari. Zaterdag 11 januari openen wij onze deuren weer. Wij wensen u hele fijne feestdagen toe!

Tot ziens in 2014.

Volg ons op Twitter @NoordzeeBistro

Hotel Noordzee Boulevard 72 T 0714015742 www.hotelnoordzee.nl


N! E P O AGS uur

D t/m 17.00 ZON 12.00 STDAG KER e 2 p ook o EOPEND! G

Vrijdag decemb 20 er 2013 Van 17. 00 - 18. 00 uur

Happy Hour Hoofdstraat Vrijdag 20 december 2013 Van 17.00 - 18.00 uur

Heerlijke amuses en drankjes verzorgt door:


nieuws

OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 18 DECEMBER 2013

Monsterwoordzoeker De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters, van boven naar beneden gelezen, een zin!

Š Persbelangen

Aanbieding Adventskalender Anijs Appelsap Aroma Arrenslee Ballen Bier Boter Champagne Concert December Diner Doeken Engel Fakkel Feest Film Gedicht Gelovigen Gerecht Gezelschap Gluhwein Haard Handschoenen Helder Hotel Hulst Jezus Jozef Jurk Kaartje Kalkoen Karaf Katholiek Kerk

Kinderen Kleed Kleurplaat Krabbel Lampjes Maatpak Maria Muts Nachtmis Nieuwjaar Oosten Oven Pakket Piek Plaatje Recept Rendier Rood Servet Slaatje Sneeuwpret Spar Stalletje Ster Toast Toetje Vakantie Visite Vliegtuig Volkstelling Waxinelichthouder Website Wensen Wijn Wijzen Zingen

KERST 2013

25


kerst versiering met dit chOCOLADEIJS-taartje maakt iedereen goede sier

chocoladeijs-taartje gevuld met witte chocolade ijs van Krijn, van binnen lekker veel fris-zoet rood fruit en 15,95 witte merinque bovenop.

❄❆ ❄

Voorstraat 21 • Katwijk • 071-401 22 94

❄ ❆

Warme service in koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

academisch

TALENCENTRUM

Language Courses January - June 2014 • • • •

Dutch 1, 2, 3, 4, 5, 6 Business Dutch Prep Course State Exam NT2 Advanced Writing and Speaking Courses Dutch

• English 2, 3, 4, 5, 6 • Business & Academic English • • • • • • • • •

French 1, 2, 3, 4, 5, 6 • Prep Course DALF German 1, 2, 3 Italian 1, 2, 3, 4 • Conversation Spanish 1, 2, 3, 4, 5, 6 • Conversation Swedish 1, 2, 3, 4 Arabic 1, 2, 3 Chinese 1, 2, 3, 4 Japanese 1, 2 Russian 1, 2, 3

Tailor-made language and acculuraTion courses TranslaTion duTch-english

www.talencentrum.leidenuniv.nl

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

WWW.BERNARDSCHULTE.NL

Bij ons leer je de wereld kennen.


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 18 december 2013

27

Masterclasses bij Bridgeclub Rijnland bridge n In de afgelopen weken heeft Bridgeclub Rijnland een aantal Masterclasses voor de meest ervaren leden georganiseerd.

Zaterdag 21 en zaterdag 28 december zijn er gezellige toernooien in het biljartcentrum. | Foto PR

Biljartend het jaar uit biljart n Evenals het biljartcentrum zelf, viert ook de biljartvereniging ‘BCO De beste keus’ het eerste lustrum. Dit kreeg sporttechnisch extra cachet door de recente organisatie van het kampioenschap van Nederland Ereklasse kader 47/2 door de stichting, en de nationale finale in het libre overgangsklasse door de vereniging. Het het gezelligheidselement is ruim aanwezig bij BCO. Daarom organiseert men aan het einde van dit jaar twee ludieke

toernooien. Het begint met een Kerst-bandstoottoernooi voor librespelers met een moyenne onder de 3,00 op zaterdag 21 december, aanvang 10.00 uur. Vervolgens zal een week later, op zaterdag 28 december, aanvang 10.30 een OliebollenVan Rood-toernooi worden georganiseerd voor koppels. Informatie en inschrijfformulieren bij de bar of via de mail naar withuis@tiscali.nl. www.biljartcentrumoegstgeest.nl.

ASC wint van koploper voetbal

n ASC heeft een prima prestatie neergezet door winst op koploper Kickers. Het team van trainer Raymond Noordam borduurde voort op de zege tegen Warmunda vorige week en nestelt zich hiermee nog nadrukkelijker in het linkerrijtje van de ranglijst. Het publiek kon afgelopen zondag genieten van een zeer aardige partij voetbal, waarin ASC gelijk druk zette op de verdediging van de tegenstander. Er ontstonden mogelijkheden en Sean Goebel was al in de zevende minuut succesvol met een fraaie inzet die achter de doelman van Kickers verdween. Zelfs de trainer van de tegenstander beaamde dat er sprake was van een mooie treffer. De thuisclub bleef daarna de betere ploeg. Verdedigend stond het goed, want tot echt

uitgespeelde mogelijkheden leidden de aanvallende activiteiten van de koploper niet. In de tweede rondgang kwam de ploeg uit Leimuiden beter in het spel. Met veel inzet werd gestreefd naar de gelijkmaker en liever meer om de koppositie veilig te stellen. Er ontstonden enkele goede kansen, maar de afwerking ontbrak. ASC profiteerde een paar keer om via de counter de voorsprong te verhogen. Het uitblijven van treffers bracht irritatie bij sommige spelers van de koploper teweeg en uitte dat in vervelende overtredingen. Het leverde Kickers geen gelijkmaker, maar wel een rode kaart voor één van de spelers op. “Helaas gingen we niet altijd effectief om met de kansen die we nog kregen, maar natuurlijk ben ik zeer blij met deze zege”, zei Raymond Noordam.

Willem Hoogstraten overleden icoon n Vrijdag 13 december is Willem Hoogstraten, clubicoon van VV Oegstgeest, overleden. Willem was ruim 35 jaar actief bij de club, waarvan vele jaren als kantinebeheerder. Ook keurde hij de velden om te kijken of er wel of niet op gespeeld kon worden. Daarnaast was hij bestuurslid en erelid. De verslagenheid is groot door zijn

Willem Hoogstraten. | Foto PR

plotselinge overlijden. Zaterdag waren alle middagwedstrijden van de VV Oegstgeest afgelast. De kantine was wel open, waar veel leden elkaar ontmoetten om hem te herdenken. “We zullen ons Willem herinneren als een man die heel veel voor de club heeft betekend en we zullen hem missen,” laat VV Oegstgeest weten.

De masters in kwestie zijn Jet Pasman en Chris Niemeijer, die beiden als ‘international’ geregeld uitkomen voor Oranje. Onlangs won Pasman met haar team nog de bronzen medaille op het WK voor vrouwen. Dat kaliber cracks zijn zij dus. Dit jaar hebben we een aantal nieuwe onderwerpen aangeboden zoals de verdediging tegen preëmptieve openingen en het veilig afspelen van contracten. De formule is als steeds: na een boeiende presentatie, Jet en Chris doen dit echt goed, volgt een tweede deel waar het geleerde in de praktijk wordt gebracht. De masterclasses waren leerzaam en zeer de moeite waard. Op de dinsdag is na zes avonden de

zogenaamde ‘Butler’competitie afgerond. Het verschil tussen Butler en gewoon Parenbridge zit hem in de telling: het gaat er niet zozeer om of je het net een beetje beter of minder doet dan de rest, maar vooral om hoevéél beter of minder dat is. Deze telling is vergelijkbaar met het Viertallen en heeft consequenties voor de manier van bieden en spelen. Bij Parenbridge krijg je voor een rampspel hoogstens een nul, bij Butler kun je op een slecht spel een flinke negatieve score krijgen die het resultaat over een hele avond kan verzieken. De kunst is dus om dat te voorkomen. Uitslagen Butlercompetitie dinsdag

De top-drie van alle lijnen; de paren uit B- en C-lijn promoveren. A1 Hans Happel & Hans Lindeboom A2 Marielle van de Loo & Fred Geiger A3 Ferry van Huut & Willem van Schie B1 Janie de Bok & Plony Cappendijk B2 Gonnie Backus & Marly Dirksen B3 Jaap Kolff & Grietje van der Wee C1 Ton Wijen & Riet Wijen C2 Pauline Steenhuizen & Kees Leijte C3 Miep Wassenaar & Felice Faassen Rijnland speelt in Oegstgeest in de grote restaurantzaal van Verzorgingshuis Van Wijckerslooth. De clubavonden zijn dinsdag en donderdag. Er is plaats voor nieuwe leden. www.nbbportal.nl/9013 of de secretaris (071) 521 10 93.

December: zachtheid, warmte en licht wereldwinkel n De Thaise Pimam Tovanabootr studeerde milieukunde in Amerika. Nu produceert ze in Thailand heerlijk zachte zeepjes, fairtrade. Ook de stompkaarsen en de pebbles (kiezelvormige kaarsjes) van Java zijn mens- en milieuvriendelijk geproduceerd en verhandeld. Genoeg eerlijke warmte dus deze maand in de Wereldwinkel. Bij december horen natuurlijk kaarsen, in alle soorten en maten. De stompkaarsen in de Wereldwinkel worden op Java gemaakt in een kleinschalig bedrijf. Er werken vooral vrouwen, onder fairtrade omstandigheden. De palmolie voor de kaarsen is afkomstig van duurzame, RSPO gecertificeerde palmplantages. De kaarsen hebben bovendien een langere brandduur dan kaarsen van paraffine. Licht van zulke kaarsen straalt extra warm!

Mens- en milieuvriendelijke kleine kerstcadeautjes uit de Wereldwinkel: kaarsen en zeepjes. | Foto Hans Twilt

Mens- en milieuvriendelijke zeep Het zeepproductiebedrijfje van Pimam Tovanabootr is een klein bedrijf. De zeepjes worden door twintig dorpelingen met de hand gemaakt van puur plantaardige oliën. Dat is aangenaam voor de huid, omdat het de poriën niet verstopt. Zeep met dierlijke vetten doet dat wel. Het hoofdbestanddeel is vochtinbrengende rijstolie.

Verder wordt er palmolie, kokos- en olijfolie aan toegevoegd. Ook de verpakkingen ontwerpt en maakt Tovanabootr zelf en ook dat doet ze zo milieuvriendelijk mogelijk. De zeepjes worden over de hele wereld verkocht. Behalve zeep maakt Pimam ook huidverzorgingsproducten als massageolie en badzout. Stuk voor stuk zijn het zachte en heerlijk geurende cadeautjes om te genieten van warmte, rust en ontspanning.


fijne feestdagen! www.drinkland.nl

Acties

sparkle Champagne Moët & Chandon Brut Imperial 75cl van 40,70 voor € 29,95 oP=oP!

Ketel 1 1L 13,98 voor € 12,48 Hoppe Vieux 1L 13,95 voor € 10,95 Bacardi Blanco 1L 21,25 voor € 16,95 Cognac Peyrat VS 0,7L 23,50 voor € 20,50 Grand Marnier Rouge 0,7L 24,95 voor € 19,95 0,7L 17,45 voor € 16,50 Licor 43 Drambuie whisky likeur 1L 25,95 voor € 21,50 Absolut Vodka limited edition 0,7L 17,95 voor € 14,95 fles in koeltasje Appleton V/X rum Jamaica 0,7L 22,60 voor € 18,50 Voor het maken van deze rum wordt een selectie van 15 verschillende eikenvaten gebruikt, waarin gevarieerde rums, met een eigen karakter, gelagerd worden met een d uur van tussen de 5 en 10 jaar. Vervolgens worden de verschillende rums samengegoten in een nieuw vat waarbij alle aroma’s tot elkaar komen, met een mooie, volle en krachtige rum met smaken van fruitige noten, bananen en sinaasappel als resultaat.

Champagne Perrier Jouët Grand Brut 75cl van 41,75 voor € 35,00 Champagne Testulat Carte D’or Brut of Demi-Sec 75cl van 29,95 voor € 24,95 Dit champagnebedrijf dateert sinds 1862 en is gesitueerd in het centrum van Epernay. Ze maken uitstekende prijs/kwaliteit champagne. Drinkland importeert rechtstreeks een mooie selectie van dit Champagnehuis. Nu met € 5,00 KoRTInG per fles op de Brut of Demi-Sec het toasten meer dan waard. Cava Torreblanca extra Brut Reserva Vintage 75cl van 16,95 voor € 13,50 Prosecco Frizzante Zonin 75cl van 9,55 voor € 6,95

Portugal / Douro Port Quinta de Ventozelo 10Y 75cl van 28,35 voor € 24,35 Portugal / Douro – Port Quinta Ventozelo Vintage 2005 75cl nu € 10,00 KoRTInG! van 46,40 voor € 36,40

Alle winkels: zondag 22/12 open van 12.00 uur - 17.30uur Noordwijk: maandag 23/12 open van 9.00uur-20.00 uur Voorhout, Oegstgeest en Den Haag: maandag 23/12 open van 10.00 uur - 20.00 uur Noordwijk, Voorhout en Oegstgeest: dinsdag 24/12 open van 9.00 uur - 17.30 uur Den Haag: dinsdag 24/12 open van 10.00 uur - 17.30 uur Noordwijk en Den Haag: zondag 29/12 open van 12.00 uur - 17.30 uur Noordwijk: maandag 30/12 open van 9.00 uur - 20.00 uur Voorhout, Oegstgeest en Den Haag: maandag 30/12 open van 10.00 uur - 20.00 uur Noordwijk: dinsdag 31/12 open van 9.00 uur - 17.30 uur Voorhout, Oegstgeest en Den Haag: dinsdag 31/12 open van 10.00 uur - 17.30 uur

Prinsestraat 57 070 364 29 25

*

Voorhout

Jacoba van Beierenhof 28 0252 222 02 08

Pouilly Fuissé cuvée Françoise Poisard 2010 van 57,60 voor € 47,60

RoDe WIJnen Frankrijk / Bordeaux - Château Lagravière Rouge A.C. 2010 € 7,30 nu 2 flessen € 12,50 Frankrijk / Bordeaux - Château Bernadotte Haut-Médoc 2007 van 21,90 voor € 17,50 Dit Château behoort net als het beroemde Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande tot de Louis Roederer Champagne groep. De wijngaarden liggen dicht tegen de Pauillac aan, waardoor de tannines goed krachtig zijn, kortom een zeer goede Pauillac-stijl Bordeaux klasse!

Italië / Veneto - Amarone Valpolicello Classico 41,75 voor € 29,95 Frankrijk / Côtes de Duras – Cabernet Sauvignon/ Malbec/Merlot Gitton Père et Fils Speciale Magnum (1,5 liter) fles uit het topjaar 1995, een hele grote fles voor een heel klein prijsje! van 19,95 voor € 12,50 Speciale Aanbieding Rioja Monte Real Gran Reserva 2001! Deze bijzonder mooie Rioja is mooi in balans, aards, tabak, licht kruidig en aroma’s van gedroogd fruit. Wij bieden u deze unieke Rioja aan in een speciale houten kist met 3 flessen van 68,40 voor € 37,50! 90/100 punten van Wine Enthousiast!

WITTe WIJnen W Frankrijk / Loire – Muscadet Chât. La Foliette Sèvre et Maine Sur Lie van 10,50 voor € 6,95

SPeCIALe oPenInGSTIJDen

den haag

Meursault cuvée Loppin 2010 van 83,20 voor € 73,20

Chili / Central Valley – Tierra Alta Cabernet Sauvignon Varieltal van 6,55 voor € 4,98

Italië / Toscane Il Santo Castello Vicchiomaggio De beroemde dessertwijn voor onder meer bij de Italiaanse Cantuccini (amandelkoekjes), dopen maar! 0,5 liter van 12,60 voor € 9,95

16,95 13,95 24,95 32,50

Savigny-les-Beaune cuvée Fouquerand 2009 van 41,30 voor € 31,30

Frankrijk / Rhône - Châteauneuf-du-Pape Rouge Barville van 27,95 voor € 22,50

DeSSeRTWIJnen/PoRT

Famous Grouse blended Scotch Whisky 1L 19,95 voor € The Dundee Blended Scotch Whisky 1L 14,95 voor € Johnnie Walker Black Label 12Y 0,7L 29,95 voor € Laphroaig 10 years Single Malt / Islay 0,7L 39,95 voor €

Bourgogne Wit/Rood Voor de liefhebber van Bourgogne wijnen: op alle Hospices de Beaune rode en witte Bourgogne wijnen € 10,00 KoRTInG per fles! U kunt onder meer kiezen uit: Beaune 1e cru cuvée Clos des Avaux 2009 van 41,30 voor € 31,30

Frankrijk / Rhône - La Fiole Reservé In de beroemde vorm van de Chateauneuf-du-Pape fles! 8,95 nu 2 flessen € 15,00

Heineken krat 98 à 24 fles € 9,

whisky

beauties

*

noordwijk Maarten Kruytstraat 24 071 361 21 82

mmm...

Frankrijk / Alsace – Black Papillon De verrassing van de Alsace! Een mooie blend van Riesling/Pinot Gris/Muscat van 9,50 voor € 7,95 Frankrijk / Loire - Sancerre Domaine Gitton & Père van 16,70 voor € 12,95 Frankrijk / Alsace – Willm Pinot Gris / Riesling van 11,15 voor € 8,95

*

oegstgeest Lange Voort 19 071 301 55 83

Frankrijk / Rhône – Condrieu Domaine du Versant Doré de beroemde witte wijn van 100% Viognier druiven nu met € 10,00 KoRTInG per fles! van 39,95 voor € 29,95


sport

Oegstgeester courant

woensdag 18 december 2013

29

B-Diploma zwemmen Zwemmen n Op 11 december

zwommen er weer kinderen af voor hun B-diploma in zwembad Poelmeer. Er zijn 17 kinderen geslaagd voor hun diploma: Floris Breeuwer, Don Lolkes de Beer, Conan Bui, Michael Baljet, Ywein Veldhuyzen, Tom van Wingen, Hannah Parent, Rachel Brugman, Zack Mills, Anouk Rogmans, Pepijn Dekkers, Roxy van Tongeren, Sofie Venemans, Marise van Putten, Benthe Schulte, Diana Alexia Chetroiu en Bloom Engelberts.

BCO struikelt biljart n In de strijd om de koppositie heeft BCO/Puzzlingworld. nl onverwachte averij opgelopen. In de uitwedstrijd tegen het als laatst geplaatste team Koetshuys 1 werd nipt met 5-3 verloren. Hans de Bruin had moeite met het materiaal, wat teleurstellend resulteerde in een ruime verliespartij. René van der Zwet toonde strijdlust, maar kon desondanks geen goed resultaat neerzetten. Ook deze partij ging verloren. Wim van Zalm startte direct met een geweldige serie van 8 tegen oud-biljartcommentator Ben de Graaf. Er leek ging vuiltje aan de lucht toen Wim in de 48e beurt zijn laatste carambole maakte. De Graaf wist echter in de nabeurt verrassend gelijk te maken met een serie van 5. Bob van Ingen Schenau speelde een gedegen partij en behield tegen Edwin Timmerman zijn ongeslagen status. De matchpunten bleven echter achter in Haarlem. Woensdag 18 december speelt BCO/Puzzlingworld.nl de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft, thuis tegen Ekrichocola.nl/RojoSoest.

Fiks laat punten aan Vitesse korfbal n Fiks is er niet in geslaagd om in eigen huis opnieuw een stunt uit te halen tegen één van de koplopers. De ontmoeting ging met 16-19 naar de ploeg uit Barendrecht. In tegenstelling tot Fiks 2 dat vooraf speelde tegen Vitesse 3 en met 16-7 een afgetekende overwinning boekte. Scorend had Tim van Polen een hoofdrol met negen treffers. Een dergelijke score behaalde bij Fiks 1 ook Jan Anholts. Helaas was het niet voldoende om de punten in Oegstgeest te houden. Vitesse heeft een goed achttal dat mede dankzij lengtevoordeel een bal langere tijd in de aanval kan houden. “Fiks compenseerde dit met een grote dosis inzet maar tegen een ploeg als Vitesse moet je echt in alle opzichten je dag hebben”, merkte Hans Peters na afloop op. Fiks startte met Rick van der Kraan in de basis. Hij verving de zieke Kevin Vreeken. Scoren deed hij maar één keer, maar had een grote rol in slimme acties rond de korfzone waar hij zes strafworpen uitlokte die Jan Anholts met succes nam. De thuisclub bleef zich karaktervol inzetten voor een beter resultaat. “De kracht van de tegenstander was om de meeste treffers van Fiks direct met een score te beantwoorden”, gaf Hans aan. Dichter dan een marge van drie kwam Fiks niet. Uitslag 16-19.

Jan Huivenaar, vorige week goede invalbeurt, startte deze week in de basis. | Foto: lichtenbeldfoto.nl

UDO op dreef tegen Warmunda Wonderschoon. Dat is de terminologie voor het vijfde doelpunt dat UDO scoorde tegen Warmunda. Op de middellijn mocht UDO een vrije trap nemen. 5 UDO 1 Warmunda voetbal n Veel spelers van Warmunda, en deels ook UDO, waren nog met elkaar in overleg met elkaar over het hoe en waarom van deze vrije schop. Ron van Klaveren bedacht zich geen moment. Hij nam de vrije schop en schoot

deze, over de hele helft van Warmunda en over de verbouwereerde keeper ineens in het doel. Omdat heel UDO nog op de middellijn stond werd daar uitbundig het feestje van dit doelpunt gevierd. Het doelpunt betekende ook het einde van een wedstrijd die twee gezichten kende. Het was Bas Nieuwenburg die al na één minuut UDO op voorsprong had moeten zetten. Dat lukte niet. In de periode daarna lukte er heel veel bij UDO niet, en

UDO haalt € 3.938,73 op opbrengst

n Dit weekend werd tijdens de Grote Clubavond bij Opel dealer Motorhuis de UDO opbrengst van de Grote Clubactie 2013 bekend gemaakt. UDO heeft het prachtige bedrag van € 3.938,73 opgehaald. Tijdens deze gezellige avond bij Opel dealer Motorhuis werden alle verenigingen naar voren geroepen om de cheque met hun opbrengst in ontvangst te nemen. Na afloop van de uitrei-

king was er de mogelijkheid om onder het genot van een hapje en een drankje ervaringen uit te wisselen met andere verenigingen. Namens Opel dealer Motorhuis: “We zijn trots op alle bedragen die door leden van de clubs zijn opgehaald met de Grote Clubactie. Ook in deze economisch moeilijke tijden hebben mensen geld over voor het verenigingsleven. Hiermee krijgt het de steun die het verdient.”

bij Warmunda wel. Het was dan ook niet vreemd dat Warmunda op 0 - 1 kwam. Er was toen een kwartiertje gespeeld. Hierna maakte Warmunda een grote fout. Door een wel heel domme natrap-actie kwam Warmunda met 10 man te staan. Dat was het keerpunt van de wedstrijd. UDO drong meer en meer aan en dat leidde tot een zeer fraai doelpunt van Jordi Witteman. Hij kopte de bal in de uiterste hoek buiten bereik van de doelman. 1 - 1. Kort hierna was het weer UDO dat een fraai doelpunt scoorde, Bas Nieuwenburg gaf de doelman van Warmunda wederom het nakijken (2 - 1). Een fraai doelpunt in de uiterste verre hoek, Hieruit bleek de inzet die heel UDO uitstraalde. Melvin Zweistra kogelde kort hierna een loeihart schot op het doel. Maar even zo voorkwam

de Warmunda doelman hier een doelpunt. Na rust ging UDO onverminderd verder. Er werd uiteindelijk een knappe teamprestatie neergezet. UDO kwam op 3 - 1 door een eigen inzet van Nick Arntzt. In het verleden voetbalde Nick bij UDO maar de laatste jaren is hij vaste kracht bij UDO. Eigenlijk had Jan Huivenaar aan Arntzt geen andere oplossing gelaten. Wonderschoon was ook de combinatie tussen Jordi Witteman en Roy Elkerbout. Elkerbout schoof de bal droog binnen 4 - 1. De komende vier weken is er sprake van een winterstop. UDO gaat met een goed gevoel overwinteren. De nederlagen tegen Zoetermeer lijken weggespoeld. Mede door de resultaten van de concurrentie kan UDO in het komende jaar vooral naar boven kijken.

19e Leidse Houtloop zondag 5 januari 2014 lopen n Traditiegetrouw wordt op zondag 5 januari op de atletiekbaan in de Leidse Hout gestart met de derde wedstrijd van het zorg en zekerheidcircuit. Hardlopers kunnen op deze dag kiezen voor een loopafstand van 5, 10 of 15 kilometer.

Om 11 uur wordt gestart met de 10 en 15 km. De afstanden voert de lopers o.a. door het poldergebied van de Veerpolder en door de Leidse Hout. Tien minuten na de eerste start vetrekken de lopers van de 5 km voor hun traditionele ronde om en door de Leidse Hout. Voor de allerjongste hardlopers is er deze dag de geZZinsloop, met of zonder ouders, beginnen deze jonge sportievelingen om 10.30 uur aan hun ca 1 km loop door de Leidse Hout. Start en Finish voor alle afstanden is op de atletiekbaan in de Leidse Hout. Startnummers zijn af te halen tot een kwartier voor de start van de betreffende afstand. Het inschrijfgeld van 6 euro (5km), 7 euro (10km) of 8 euro (15 km) is incl de huur van de chip. Deelname aan de

geZZinsloop is gratis. Voor iedere loper is er gelegenheid om gebruik te maken van het aanwezige massageteam. Laat de eerste kans van 2014 op sportief gebied niet aan je voorbij gaan, loop mee met de mooiste wedstrijd van de regio en scoor je eerste functionele herinnering van het nieuwe jaar. Meer informatie op www.leidenatletiek.nl

Mooije Nordmann vanaf 14,99

Noordwijkerweg 36, Rijnsburg Haarlemmerstraatweg 8a, Oegstgeest


ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

m 0 0 3.0

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST T 071-5172757

www.almondehoeve.nl

2


service

OEGSTGEESTER COURANT

Kerkdiensten Verenigde Protestantse Gemeente Kruispunt Rivierduinen locatie Oegstgeest 22 dec 10.30: pastor J. Biemans. 29 dec 10.30: pastor S. Poppe-Rienks Regenboogkerk 22 dec, 10.00: ds. H.R. Plomp. 24 dec, 19:00: kerstviering alle leeftijden ‘Op zoek naar Maria’, ds. A. Verburg. 25 dec, kerstmorgenviering, 9:45 kerstliederen zingen, 10:00 ds. A. Verburg, m.m.v. Regenboogcantorij; kindernevendienst. 29-12 10.00: ds. K.G. Zwart. 31 dec, 19:30: avondgebed, ds. K.G. Zwart. Groene of Willibrord kerk 22 dec, 10.00: ds. K.G. Zwart, Maaltijdviering, Jeugdcantorij kindernevendienst. 24 dec, 21.30: kerstnachtviering ds. K.G. Zwart, m.m.v. Cappella pro Cantibus. 25 dec, kerstmorgenviering, 9.45: kerstliederen zingen, 10.00: ds. K.G. Zwart m.m.v. Willibrordcantorij; kindernevendienst. 29-12 10.00: ds. A. Verburg Gemeentecentrum Ver. Vrijzinnige protestanten (PGO), 22 dec, 16.00: ds. M. Driesssen, kerstzangdienst. 25 dec, 10.30: Kerstmis, ds. M. Driessen, m.m.v. Libera Voce. 29 dec 10.30: ds. Chr. BerkvensStevelinck Verpleeg- en ziekenhuizen Kapel van het Diaconessenhuis 23 dec Pastor H. van Breukelen, 24 dec Ds. A.C. Kooijman/Ds. M. de Leeuw Kerstnachtviering 19.30 uur. 30 dec Ds. M. de Leeuw Van Wijckerslooth (prot.) 22 dec, 16.00: ds. A. Christ. 25 dec, 10.30: oecumenische kerstviering, pastor M. van Roon en ds. I.E. van der Heul. 29 dec 16.00: dhr. M. v.d. Linden Van Wijckerslooth (r.-k.) 22 dec, 10.00: Eucharistieviering, pastor M. Speckens. 25 dec, 10.30: oecumenische kerstviering, pastor M. van Roon en ds. I.E. van der Heul. 29 dec 10.00: Woord- en Communiedienst dhr G. van de Pavert Hofwijck 23 dec, 15.00: oecumenische kerstviering, pastor M. van Roon en ds. I.E. van der Heul LUMC 22 dec, 10.00: ds. M.A. de Vries. 24 dec, 20.00: kerstavond-concert pastor J.H. Evers. 25 dec, 10.00: Kerstmis, ds. H.C. Pasterkamp. 29 dec 10.00: ds. A.J. Hammer

WOENSDAG 18 DECEMBER 2013

Medische diensten het begeleidend koor, zie www. willibrordoegstgeest.nl Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Lijtweg 1. Ook te beluisteren via kerkradiobox kanaal 4. 22 dec 10.00: ds. R. Roth, 16.30 ds. W. de Groot, Nieuwerkerk a/d IJssel. 24 dec 19.30: Christmas Carols. 25 dec 10.00 ds. R. Roth 15.30 u kerstviering. 29 dec 10.00 ds. K. Beiboer, Amersfoort, 16.30 ds. H. J. Boiten, Amersfoort. 31 dec 19.30 gezamenlijke oudjaarsdienst met NGK, ds. R. Roth Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege 22 dec Dhr. B. Bakker, Ouderkerk aan de IJssel. 24 dec Kerstavond, 19.30 uur zangdienst. 25 dec 1e kerstdag, Gezinsdienst. 29 dec Ds. J. Kiers, Den Helder. Volle Evangelie Gem. Leiden e.o. Pauluskerk, Warmonderweg 2 11.00 uur: samenkomst Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Leiden 22 dec 16.30 u: ds. P.L van Asselt, kerstspel door de kinderen. 24 dec 21.00: ds. S.P. van der Meulen. 25 dec 10.15: ds. P.L. van Asselt. 29 dec 10.15: Lopend Vuur Protestantse Gemeente Warmond 22 dec 10.00: Ds. A. van Houwelingen, Noordwijk. 24 dec 22.00: Ds. H.G.T. Kaai. 25 dec 10.00: Ds. H.G.T. Kaai. 29 dec 10.00 Ds. M. de Leeuw, Leiden. Bahá’i Bestudering geschriften van Bahá’u’lláh: iedere eerste woensdag van de maand is de openbare Bahá’i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: informatieavond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030. Boeddhisme Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatieinstructie en –beoefening: ‘s woensdags: 9.00-11.00 uur en donderdags: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur kunnen jongeren en studenten terecht voor meditatie en uitwisseling. Geversstraat 48, Oegstgeest. www.shambhala. nl

R.-k. Willibrordkerk Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en

DOKTERSDIENST Duin- en Bollenstreek tel. (0252) 240212 • îdoor de week van 17.00 uur ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • îin het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • îop feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche APOTHEKEN Dienst Apotheek Bollenstreek • îdoor de week van 17.00 uur, ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • îin het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • îop feestdagen van 16.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216 (naast de Doktersdienst) Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur) Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21 Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur) TANDARTSEN 16-12 / 22-12 CTI Warmond (071) 301 17 38 23-12 / 25-12 Dental Care (071) 517 38 47 26-12 / 27-12 Dental Health Plantage bv (071) 514 18 74 28-12 / 29-12 Tandartspraktijk Fokke (071) 541 42 33 30-12 / 31-12 Multi Dental (071) 513 52 73

DIERENARTSEN B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761 Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.309.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.3019.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak (24 uur per dag bereikbaar) R.J.W. Duijn-D.J. Brandt, President Kennedylaan 26. Tel. (071) 5156161 Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558 Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450 Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie. nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www. korrelatie.nl Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl Bemiddelingsbureau Thuiszorg Oegstgeest (BTO) telefoon: 06 517 99 203. e-mail: info@btozorg.nl

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Willemien Timmers Telefoon: 06 10 08 91 24 e-mail: redactie@ oegstgeestercourant.nl

muziek & dans 19 december 2013 | 21:00 | De Gouwe live!

The Acousticurls (unplugged)

19 december 2013 | 10:00 | Gemeentecentrum

Open ochtend Animato

20 december 2013 | 22:00 | De Gouwe

Thank God it’s Friday: DJ Le Riche 22 december 2013 | 15:00 | De Gouwe

De Gouwe Kerstpopquiz

22 december 2013 | 14:00 | Leidse Hout

Willemse & van Schoonhoven

26 december 2013 | 14:00 | Leidse Hout

Baars doet Kerstmis

29 december 2013 | 14:00 | Leidse Hout

Kees Kingsize and his Big Cats

02 januari 2014 | 21:00 | De Gouwe live!

Nieuwjaarsconcert

Jazz met Eric van der Reiden & Friends featuring Rob Agerbeek. 05 januari 2014 | 16:00 | De Gouwe live!

Jazzcafé Oegstgeest: Jazzy Sunday Concert van 't Gouwe Kwartet. film & theater 27 december 2013 | 14:30 | Gemeentecentrum

Filmmiddag voor senioren

03 januari 2014 | 14:00 | Gemeentecentrum

Kinderbios

informatief

22 december 2013 | 10:00 | Oegstgeest

Unity’s Regiorotonde

Radioprogramma van Geerco Lentz met gast Maarten Noort van Meteo Consult. sport & recreatie 18 december 2013 | 20:00 | Lange Voort

Wandelclub Oegstgeest (Poelgeest) 20 december 2013 | 09:45 | Lange Voort

Wandelclub Oegstgeest

Wandelrondje Hofbrouckerpark. 20 december 2013 | 20:00 | ASC

Kerstklaverjassen

21 december 2013 | 10:00 | Biljartcentrum

Kerst-bandstoottoernooi

24 december 2013 | 13:00 | Poelmeer

Lasergame Experience

27 december 2013 | 09:45 | Poelmeer

Wandelclub Oegstgeest (Poelmeer)

Counselling International, Individual counselling, couple therapy or conflict mediation in English or Dutch. Els Barkema-Sala, MPhil, MBACP, Willem de Zwijgerlaan 51a. www.counsellinginternational.com. tel. (071) 5282661

28 december 2013 | 10:30 | Biljartcentrum

Oliebollen-Van Rood-toernooi

03 januari 2014 | 09:45 | Lange Voort

Wandelclub Oegstgeest

Wandelrondje Oud Oegstgeest. 04 januari 2014 | 13:00 | ASC

Familietoernooi

Voor ouders van ASC-leden.

Zorg bij de hand, Thuiszorgspecialist. 06-41048570. www.zorgbijdehand.nl. info@zorgbijdehand.nl. Praktijk voor psychotherapie, psychologie en coaching, Mw. Drs C.J.M. Meeuwisse. Individuele therapie, relatietherapie, arbeidgerelateerde problematiek, burnoutbehandeling. Duinzigt, Rhijngeesterstraatweg 40D tel 06 23 67 97 06. www.psychotherapeutoegstgeest.nl

COLOFON Oplage 11.500

31

winkelen & lifestyle 21 december 2013 | 09:00 | Kempenaerstraat

Kerst in de Kempenaer

Ook koopzondag 22 december vanaf 12:00 uur.

Oegstgeester

tweet

ZwembadPoelmeer @ zwembadpoelmeer Onbeperkt zwemmen voor € 10.- in de hele kerstvakantie!!!! Meer informatie volgt binnenkort op de website. #zwembadpoelmeer

22 december 2013 | 12:00 | Oegstgeest

Kerstkoopzondag Oegstgeest

Kerst in de Lange Voort en De Kempenaerstraat. varia 18 december 2013 | 14:00 | MEC Oegstgeest

Kerststukjes maken

18 december 2013 | 16:00 | Gemeentecentrum

Kerstviering PGO en PCOB

23 december 2013 | 14:00 | Kunstkasteel

Kerstknutselen

28 december 2013 | 10:00 | Bibliotheek

Repair Café Oegstgeest

02 januari 2014 | 10:00 | Gemeentecentrum Inleveren kopij: uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Oegstgeester Courant Sluitingstijd advertenties dinsdag 9.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze

kostenloos bij ons opvragen. en/of website zowel het auteursrecht voor conform De Oegstgeester Courant artikel 15 lid 1 sub 4 van de wordt gratis huis aan huis Auteurswet als het databezorgd in Oegstgeest en Lei- bankrecht. den ‘Raadsheren- en Vogelenbuurt’en is verkrijgbaar bij: • Gemeentehuis • Snackbar ‘t www.oegstgeestercourant.nl Haasje • Rijnlandse Boekhandel • Bibliotheek Bollenstreek • Primera • Gemeentecentrum • Boekhandel De Kler • Albert Heijn (Terweeplein) • Hotel Bastion • Zwembad Poelmeer Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave

Tips? Mail de redactie UW MENING  Ons tip-

pen kan via redactie@ oegstgeestercourant. nl of tel. 06 10 08 91 24. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

Winterknutselen

02 januari 2014 | 17:30 | De Beukenhof

Nieuwjaarsreceptie PVOO

03 januari 2014 | 19:00 | VV Udo

Algemene Ledenvergadering UDO 04 januari 2014 | 17:00 | ASC

Nieuwjaarsreceptie ASC

05 januari 2014 | 16:00 | LOHC

Nieuwjaarsreceptie LOHC


Topcadeaus om te geven en te krijgen

SAMSUNG SMART LED-TV UE 40 F 7000

+

hue starterkit

Toestel 91 cm breed, Smart, Actieve 3D, 800 Hz, WiFi Direct, internet browser, Skype, online Apps, CI+ gecertificeerd.

Met Philips hue bedient u verlichting in huis met uw smartphone of tablet

NU

1299,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

Vele Apps beschikbaar o.a.

Energiekosten per jaar: 17,-

Energiekosten per jaar: 24,-

PHILIPS LED-TV 42 PFL 7008 Toestel 95 cm breed, Smart, 700 Hz, Ambilight Spectra 3, Wifi ingebouwd, WiFi Direct, DLNA, 3D.

Vraag in de winkel naar onze inruilkortingen!

NU

1199,-

INCLUSIEF SUBWOOFER

SAMSUNG SPEAKERBAR HWF 551

280 Watt vermogen, draadloze actieve subwoofer, draadloze verbinding met TV, Bluetooth, Connect Share USB, Dolby sound en optionele audio connectie.

VAN 599,- VOOR

449,-

MIELE ESPRESSO VOLAUTOMAAT CM6100 OBSIDIAANZWART One-touch for two: zet 2 cappuccino’s tegelijkertijd!

BIJ AANKOOP VAN DEZE TV + SPEAKERBAR

Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit

150,-

1099,-*

RETOUR VAN SAMSUNG

NU

Actie loopt t/m 31 dec. 2013.

* Prijs is na 100,- retour via Miele.

KRUPS NESPRESSO XN2140 ESSENZA

SAMSUNG GALAXY TAB3 7 INCH WiFi 8 GB WIT Compacte lichtgewicht tablet die gemakkelijk in uw binnenzak past, voor razendsnelle toegang tot Apps en bestanden, uit te breiden geheugen met micro SD kaart & 2 jaar gratis 50 GB Dropbox. Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

199,-

NU

AUTOMATIC EARTH

1 liter waterreservoir, automatische afslag. Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit

VAN 99,95 VOOR

69,95

*

* Prijs is na 30,- retour via Nespresso. Actie loopt t/m 19 jan 2014.

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum Audio Video

Electro World De Radiobeurs Lisse

Electro World Duynstee

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 025 25 16 648

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 3333

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 40 16 422

Kanaalstraat 79, Lisse 025 24 12 176

Hoofdstraat 189, Sassenheim 025 22 10 398 Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL

Oc week 51 13  

Oegstgeester Courant 18 december 2013

Oc week 51 13  

Oegstgeester Courant 18 december 2013

Advertisement