Page 1

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.OEGSTGEESTERCOURANT.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P7

26 juni 2013 JAARGANG 84 NR 26

Erg jammer nieuws P3 dat we niet meer kunnen Ruud Hessing verder bij PrO investeren

JAAP BANGA OVER SOCIALE WONINGBOUW

Vincent Schnorhk en Emma Enderman Nederlands kampioen

nieuws P9

Veteranen bezoeken gemeentehuis sport P18

Boekenmarkt BOEKEN  Aanstaande zaterdag, 29 juni, is er een boekenmarkt bij winkelcentrum Lange Voort. In de tientallen kramen zijn over allerlei onderwerpen betaalbare, tweedehands boeken te vinden.

Wie een mooi kinder-, geschiedenis-, sport- of wetenschapsboek zoekt, of wie voor de vakantie nog een paar mooie romans wil aanschaffen, kan de hele dag terecht op de gezellige markt rond het winkelcentrum. Voor de mooiste wenskaarten kan men zaterdag bij mevrouw Plasmeijer-van der Veur langsgaan. Zij heeft in haar kraam diverse soorten nieuwe zelfgemaakte kaarten, voor condoleance, geboorte, huwelijk, voor mannen, met muziek, etcetera. Een groot gedeelte van de opbrengst gaat naar de kankerbestrijding.

‘Ik wist niet dat Oegstgeest zo groot was’ BEWEGING  Afgelopen maandagavond vond in de Almondehoeve de derde editie van Oegstgeest in beweging plaats. ‘Werelddorp Oegstgeest’ was het thema van de bijzonder drukke en toch zeer gemoedelijke en verrassende avond waar ruim 40 organisaties met elkaar en met de inwoners van Oegstgeest kennismaakten.

Oegstgeestig Vast goed

M

isschien woont hij wel in Oegstgeest, de moderne Robin Hood die leeft volgens het principe: Beter plukken van een stad dan van een dorp! In al zijn wijsheid moet hij hebben gedacht dat als er geen dorp meer is, dan pluk je altijd van een stad. Maar dan wel een stad met meer dan honderdduizend inwoners. Dat rekenwonder moet dan in ieder geval niet geografisch gestoord zijn, want met zomaar wat gemeentes bij elkaar vegen kom je er niet. Al die gemeentehuizen die moeten verdwijnen en groter dan ooit elders gaan verschijnen maken het moderne sprookje extra spannend. Dat het ongelooflijk veel geld gaat kosten is voor iedereen zo klaar als een klontje. Ook dat er een aantal mensen zijn die er goed aan gaan verdienen, maar dat is in deze crisistijd een mooi gevolg daarvan. Werk je in die wereld, dan zit je vast goed. Ik hoop alleen dat niet iedereen bij ieder evenement gaat roepen dat het ongetwijfeld de laatste keer is! Wil van Elk

Door Willemien Timmers

Bijna 300 Oegstgeestenaren wisten de weg naar de Almondehoeve te vinden. Een ongekend groot aantal voor een evenement op een doordeweekse maandagavond. Bij aankomst werden zij verwelkomd door gastheer Eric van der Reijden, en kregen een persoonlijk paspoort om de wereldreis langs internationale dorpsgenoten te gaan maken. Opvallend was de ontspannen sfeer die de, door het Dorpslab tot in de puntjes georganiseerde, avond karakteriseerde. Yolanda Eijgenstein presenteerde, terwijl ‘het dorp’ koffiedronk op het geïmproviseerde dorpsplein, de internationale sport aan de aanwezigen. Alpe d’ HuZes klimmers en RopaRunners zetten hun internationale prestaties uiteen. Daarna vertelde dorpsgenoot Roelant Oltmans, nu woonachtig in India, over zijn hockeyavonturen in het buitenland. Later, tijdens de reis door de Almondehoeve, bleek hoe verrast dorpsgenoten waren bij het persoonlijk ontmoeten van alle grote en kleine organisaties en stichtingen als Orange Integration, Venti

Venti, AfroKids, VluchtelingenWerk en Corpus. Op de juiste momenten werden juiste aanwijzingen gegeven aan de honderden bezoekers door omroepster en stewardess Pauline Hallink, die bijvoorbeeld de PVOO sessies met wereldse ondernemers als Nalco en Avery Dennison aankondigde. De reacties van dorpsgenoten weken weinig van elkaar af: “Wat een leuke avond. Ik wist niet dat er zoveel internationale organisaties actief waren in ons dorp. Ik kom allerlei namen tegen die ik niet kende”. “De opkomst is echt grandioos, ik sta er echt versteld van.” “Fantastisch hoeveel energie hiervan afkomt. Ik geniet enorm van de combinatie van uitwisseling en gezelligheid.”Ook waren dorpsgenoten op zoek naar goede doelen. “Wij organiseren vaak benefietconcerten, en het is mooi om de opbrengst daarvan aan een lokaal goed doel te schenken. Maar wat zit er waanzinnig veel in dit kleine dorp, en wat leuk dat de mensen zo bevlogen zijn! Ik wist niet dat Oegstgeest zo groot was.” Ook de entourage van een antiek-

Ben jij dé accountmanager voor Bocchi Flower?

Taxi Centrale Oegstgeest

your h this Catch r Catc on caree Positi

0174-752130 www.movetocatch.nl

bocchi@movetocatch.nl

071-5176000 Al 35 jaar een begrip in Oegstgeest. - Schipholvervoer vanaf € 38,50 - Airportservice - Directievervoer Zakelijk/Esa-Estecvervoer Regulier taxivervoer - Groepsvervoer VIP-vervoer Onze eindbestemming is uw tevredenheid.

www.taxicentraleoegstgeest.nl

boerderij sprak de mensen aan. “Ik had het heel anders verwacht; ik dacht aan een klein tafeltje in een grote zaal te moeten zitten.” “Het is hier verrassend en vernieuwend tussen al dat antiek. Zal ik eerlijk zijn? Ik dacht echt dat het heel klein zou zijn en dat er niemand zou komen, maar dit is een geweldig succes! Het leeft!” Het Dorpslab-team keek tevreden terug op deze energieke en geslaagde avond. Lucien Geelhoed: “We hadden van tevoren al begrepen dat men in het dorp warm liep voor deze Oegstgeest Werelddorp editie van Oegstgeest in beweging, maar dat er zoveel dorpsgenoten zouden komen, en dat de sfeer zo goed zou zijn hadden we niet kunnen verwachten. Het succes van deze avond doet ons zeker niet achterover leunen, maar stimuleert ons om vooruit te kijken en nieuwe plannen uit te denken”. De avond werd afgesloten met belangrijke gasten. Niemand minder dan Sint Nicolaas kwam samen met Zwarte Piet Oegstgeest een bezoek brengen. Een ludieke actie die veel vrolijkheid teweeg bracht.

LES S DAN De Voscuyl 40 - oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl ook Voor al uw feesten! PARTYCENTER DE JONG

folders VERKADE

Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

Tips? Mail de redactie UW INBRENG  De redactie van

deze krant voorziet u graag wekelijks van het laatste nieuws. Dit kunnen wij echter niet zonder uw tips en kopij. U kunt de redactie bereiken via redactie@ oegstgeestercourant.nl of tel. 06 10 08 91 24. Ook het geven van uw mening over deze krant stellen wij erg op prijs.

Tandartspraktijk Boerhaaveplein

Nico van de Meent T: (071) 51 55176 Behandeling ook in de avond en op zaterdag


MICRA MADNESS MICRA MADNESS

Innovation that excites

€ 12.250,-

€ 9.790,-* € 9.790,*

€ 12.250,-

BIJTELLING V.A. € 60,- P/M

ND.

BIJTELLING V.A. € 60,- P/M

ND.

DE NISSAN MICRA. DIRECT UIT VOORRAAD MET € 2.460,- VOORDEEL Mitsubishi en Nissan dealer

Het is nu wel heel aantrekkelijk om een Nissan Micra te kopen. Want tijdens de Micra Madness bij <dealernaam> Oudshoorn bv betaalt u voor een Nissan Micra 1.2 DIG-S 5 deurs uit voorraad geen € 12.250,- maar slechts € 9.790,-. U profiteert van € 2.460,- voordeel, wegenbelastingvrij rijden én 3 jaar volledige garantie! Kijk voor meer informatie op nissan-acties.nl of bezoek onze Nissan showroom, maar wees er snel bij de voorraad is beperkt.

DE NISSAN MICRA. DIRECT UIT VOORRAAD MET € 2.460,- VOORDEEL oor Leiderdorp, Leiden en omstreken!

GEEN WEGENBELASTING

Airconditioning | Centrale deurvergrendeling | Radio/CD-speler

Het is nu wel heel aantrekkelijk om een Nissan Micra te kopen. Want tijdens de Micra Madness bij <dealernaam> betaalt u voor een Nissan Micra 1.2 DIG-S 5 deurs uit voorraad geen € 12.250,- maar slechts € 9.790,-. U profiteert van € 2.460,- voordeel, wegenbelastingvrij rijden én 3 jaar volledige garantie! Kijk voor meer informatie op nissan-acties.nl of bezoek onze Nissan showroom, maar wees er snel bij de voorraad is beperkt.

GEEN WEGENBELASTING

Dealer naam, Dealer adres Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5, 2352 CZ Leiderdorp, www.dealernaam.nl Tel.: 071 - 541 01 41 Fax: 541 65 71 *Consumentenadviesprijs Nissan Micra 1.2 DIG-S v.a. € 12.250,- (o.b.v. prijslijst 1 juni 2013, incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage á € 45,- en kosten rijklaar maken á € 745,-). De prijsverlaging is een maximale korting van € 2.460,- op de Dealer naam, Dealer adres consumentenadviesprijs inclusief de dealerkorting. De korting is inclusief BTW en BPM en is uitsluitend geldig bij aanschaf van een nieuwe Nissan Micra uit voorraad met een klantorder datum vanaf 01/06/2013 en een uiterste registratiedatum van 30/09/2013. www.oudshoornbv.nl Niet geldig voor lease-orders en/of in combinatie met andere acties. Niet inwisselbaar tegen contanten. Afgebeelde opties kunnen afwijken van standaarduitvoering. Raadpleeg voor de exacte specificaties uw Nissan-dealer. www.dealernaam.nl Airconditioning | Centrale deurvergrendeling | Radio/CD-speler

Overeenkomstig 715/2007.EG. Min/max verbruik MICRA gamma gecombineerd: 4,3-5,1 l/100 km, resp. 24,4-18,5 km/ltr. CO2-uitstoot variërend van 95 gr/km tot 125 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland. *Consumentenadviesprijs Nissan Micra 1.2 DIG-S v.a. € 12.250,- (o.b.v. prijslijst 1 juni 2013, incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage á € 45,- en kosten rijklaar maken á € 745,-). De prijsverlaging is een maximale korting van € 2.460,- op de consumentenadviesprijs inclusief de dealerkorting. De korting is inclusief BTW en BPM en is uitsluitend geldig bij aanschaf van een nieuwe Nissan Micra uit voorraad met een klantorder datum vanaf 01/06/2013 en een uiterste registratiedatum van 30/09/2013. Niet geldig voor lease-orders en/of in combinatie met andere acties. Niet inwisselbaar tegen contanten. Afgebeelde opties kunnen afwijken van standaarduitvoering. Raadpleeg voor de exacte specificaties uw Nissan-dealer.

Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5 2352 CZ Leiderdorp Overeenkomstig 715/2007.EG. Min/max verbruik MICRA gamma gecombineerd: 4,3-5,1 l/100 km, resp. 24,4-18,5 km/ltr. CO -uitstoot variërend van 95 gr/km tot 125 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland. Tel: 071 – 541 01 41 Fax: 071 – 541 65 71 www.oudshoornbv.nl 2

4-GanGen seizoensmenu

09-03-2010 16:59:23

Carpaccio van verse tonijn met een krokante gamba en een dressing van kikkoman • • • Gazpacho met Spaanse ham en basilicum • • • Filet mignon van gebraden kalfs- en ossenhaas met aardappeltruffeltaart en een jus van rode wijn of Combinatie van gegrilde zalm en sliptongfilet met een zachte safraan beurreblanc • • • Drie bereidingen van Hollandse aardbeien

€ 36,

50

p.p.

De HollanDscHe Tuyn is op zoek naar een

Zelfstandig Werkende Kok m/v -Fulltime -Afgeronde SVH of gelijkwaardige opleiding

De Hollandsche Tuyn is een jong, gezellig en druk bedrijf in het oude gedeelte van Leiderdorp. Wij hebben een a’la carte restaurant 45 couverts en een apart cafe gedeelte voor ook o.a. (bedrijfs-) borrels.

Op maandag zijn wij gesloten. Ben je geïntresseerd dan kun je van dinsdag tot zondag tussen 12.00 en 17.00 uur contact met ons opnemen en vragen naar Bas of Saskia.

Café - Restaurant

De HollanDscHe Tuyn Hoofdstraat 24 2351 AK Leiderdorp Tel.: 071 541 14 64


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 26 juni 2013

3

Ruud Hessing kandidaat-lijsttrekker PrO Politiek

n Ruud Hessing, momenteel raadslid voor Progressief Oegstgeest (PrO) in de gemeenteraad, heeft dit weekend bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van PrO. Dat lijkt op zich geen al te opzienbarend nieuws, ware het niet dat Hessing al dertig jaar lang lid is van D66, en zich op allerlei manieren (wethouder in Leiden, landelijk vicevoorzitter, penningmeester) heeft ingezet voor deze partij. Kortgeleden maakte D66 bekend uit het PrO-samenwerkingsverband te stappen, dat bestond uit de PvdA, GroenLinks en D66, en zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 mee te doen. Hessing kan zich niet vinden in deze lijn. “ Ik

Open dag volkstuinen tuin n Op zaterdag 29 juni is er

een open dag bij de Oegstgeester Volkstuin Vereniging. Iedereen is van harte welkom vanaf 12.00 uur op het ns complex op de hoek van de van Cuycklaan/ Willibrordlaan. Deze open dag heeft een extra feestelijk tintje vanwege de opening van de bijentuin die afgelopen winter/lente is gerealiseerd en deze ochtend officieel wordt geopend. Veel tuinders zullen op het complex aanwezig zijn om bezoekers rond te leiden over de tuinen en vragen te beantwoorden. Er zijn diverse tafels ingericht met groente, fruit, bloemen en kruiden die door de tuinders op hun tuin zijn gekweekt. In een partytent kan men genieten van een kopje koffie, thee of sapje en proeven van producten die van de opbrengst van de tuinen gemaakt zijn. Ook zijn er diverse tuinplanten te koop. De opbrengst hiervan zal ten goede komen aan de bijentuin. Natuurlijk zijn ook de imkers aanwezig. Zij kunnen bezoekers rondleiden door de nieuwe bijentuin en alles vertellen over bijen. www.ovv-volkstuin.nl

Integriteits schendingen SP71 n Halverwege mei is door

Servicepunt71 een onderzoek ingesteld naar vermeende integriteitsschendingen binnen de service-eenheid ICT. Conclusie van dit onderzoek is dat er inderdaad schendingen hebben plaatsgevonden. Servicepunt71 (die de interne bedrijfsvoering voor vier gemeenten verzorgt) neemt dan ook maatregelen. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen dat gebruikte ICT-materialen zonder toestemming door medewerkers mee naar huis waren genomen. De service-eenheid ICT van Servicepunt71 vervangt gebruikt ICT-materiaal voor nieuw. De directie van Servicepunt71 ontving signalen dat een aantal medewerkers oud materiaal mee naar huis nam voor eigen gebruik. Zij heeft toen direct een onderzoek laten uitvoeren door een bedrijfsrecherchebureau. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er inderdaad tegen de afspraken in gebruikt ICT-materiaal zonder toestemming is meegenomen. Voor Servicepunt71 is deze handelwijze onacceptabel en zal tegen de betrokken medewerkers passende maatregelen nemen.

ben daar absoluut niet blij mee. Het gaat heel goed met PrO. Juist naast de andere conservatieve partijen in de raad is het goed om een grote, progressieve partij van betekenis te hebben.” Hij geeft een voorbeeld: “We zijn nu tweemaal de grootste partij geweest, en dat betekent dat bij het kiezen van een nieuwe burgemeester je een stem hebt. Nu kun je ervan uitgaan dat de nieuwe burgemeester weer een VVD-er wordt. Met die gevolgen ben ik niet blij.” Een en ander betekent dat hij zijn lidmaatschap van D66 op zal zeggen. “In 2010 heb ik mij met veel plezier en overtuiging kandidaat gesteld voor PrO. De afgelopen jaren heeft de fractie van PrO een belangrijke rol gespeeld bij het weer (financieel) op koers krijgen van

de gemeente Oegstgeest. Het progressieve geluid in Oegstgeest is al geruime tijd bij PrO in vertrouwde handen. En dat geluid zal ook de komende periode door PrO met kracht naar voren worden gebracht. Gelet op onder meer de bezuinigingen en decentralisatievoorstellen van het rijk is dat dringend nodig. Ik voel mij zeer thuis bij PrO en zal mij dan ook graag kandidaat stellen als lijsttrekker voor PrO bij de verkiezingen in 2014. Het zal duidelijk zijn dat ik met plezier het debat aanga met de andere partijen.” “Dit geldt uiteraard ook voor een nieuwe partij als D66, die ik vooralsnog als ‘redelijk overbodig’ betitel in plaats van als het redelijk alternatief. Het gaat in de verkiezingscampagne niet makkelijk voor ze

worden. Ik zal ze de maat nemen. Kom maar op! Onze partij zal er alles aan doen om de ruimte voor D66 zo klein mogelijk te houden.” “Jammer vind ik wel de valse start van D66. In een lokale krant laat de voorzitter van D66 aantekenen dat het ambtelijk apparaat in Oegstgeest niet aan de maat is. Een herderlijke raad aan D66 is hier op zijn plaats: neem als politicus altijd zelf de verantwoording, en schuif niet de schuld op de ambtenaren. En dan min of nu al de conclusie van D66 dat Oegstgeest beter onderdeel kan zijn van een andere gemeente, want dan ‘heb je in ieder geval een direct gekozen gemeenteraad’. Als D66 Oegstgeest kennelijk nu al bij Leiden wil voegen, dan is het goed dat de burgers van Oegstgeest tij-

Ruud Hessing

dig op de hoogte zijn van dit voorbarige standpunt van D66. PrO wil graag eerst uitgebreid de discussie aan met de burgers van Oegstgeest. Hoe dan ook, volgens mij is de verkiezingscampagne begonnen.” (WT)

Column Carmen van den Bosch

Nachtzweten, opvliegers, hoofdpijn, aankomen.. nee hè, de overgang! Ook wel de beruchte menopauze. Wat een ellende. In de eierstokken en bijnieren worden de hormonen oestrogeen en progesteron aangemaakt wat ons van een maandelijkse cyclus

voorziet en ons (wanneer alles juist werkt) een prach­ tig nieuw levend wezen kan schenken. Echter wanneer we gemiddeld tussen de 35 en 55 jaar oud zijn raakt de productie van deze hormonen uitgewerkt en “sluiten de deuren”. Onze hersenen proberen de

leveranciers in ons lichaam nog wel een periode aan te zetten tot de productie ervan, wat uiteindelijk al die vervelende klachten als gevolg geeft. Ach ja kiezen of delen, even een tijdje kiezen op elkaar, maar dan wel iedere maand vrij van andere ongemakken!

www.carmendecoach.nl carmendecoach@gmail.com M 06 – 46 13 87 21

Raad van State ontevreden over reparatie ‘plan Rijnfront’ De kans is groot dat de Raad van State over zes weken definitief een streep zet door het woningbouwplan Rijnfront (Deelgebied 1 van Nieuw-Rhijngeest dat door Deltrust intwikkeld wordt - red.). Dit bleek deze week tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag. Het plan werd onder meer bestreden door bewoners van de naastgelegen wijk Waterbospark in Rijnsburg. Door Adrie van der Wel

politiek

De Raad constateerde vorig jaar dat het plan belangrijke gebreken heeft. De gemeente Oegstgeest kreeg echter de kans om die gebreken te herstellen. Maar het resultaat leidde tot zichtbaar veel ergernis bij de rechters van de Raad. n

ontsluiting

Het geschil gaat alleen nog maar over de ontsluiting van het nieuwe wijkje. Volgens de gemeente komt

die weg over grondgebied van Katwijk te lopen. Die weg ligt buiten het plangebied van Nieuw Rijngeest en zou dus daarom ook niet tot een vernietiging van dat plan kunnen leiden. Maar een van de rechters van de Raad veegde dit flauwe en puur juridische argument vlot van tafel. Een woonwijk kan namelijk alleen worden gebouwd, als er ook een ontsluitingsweg voor is, zo maakte de rechter duidelijk. De gemeente kreeg daarom vorig jaar

van de Raad de opdracht om aannemelijk te maken dat die weg er kan komen en dat de gronden voor aanleg van die weg ook beschikbaar zijn voor de ontwikkelaar. Een bijkomend probleem is dat de min of meer geprojecteerde weg via een archeologisch waardevol gebied moet aansluiten op de Rijnsburgerweg. Het veiligstellen van bodemschatten voor de aanleg van de weg, zal mogelijk voor hoge kosten zorgen. En dat kan de financiering van het plan in gevaar brengen. Het grootste probleem is echter dat de weg over grondgebied van Katwijk moet gaan lopen. En de gemeente Katwijk heeft er helemaal geen belang bij om die weg nu aan te leggen, erkent de woordvoerder van de gemeente Oegstgeest. Mogelijk komt Katwijk pas in actie als de wijk Frederiksoord-Zuid wordt aangelegd. Dat project is echter op de lange baan geschoven. Het breekpunt voor de Raad zal waarschijnlijk worden de beschikbaarheid van de gronden. Oegst-

geest beweerde wel dat alle gronden in bezit zijn bij de ontwikkelaar. Maar de bezwaarmakers hadden de Raad al met harde kadastrale gegevens overtuigd dat niet alle benodigde gronden zijn aangekocht. Tijdens de zitting bij de Raad bezwoer de ontwikkelaar dat wel alle gronden zijn aangekocht. Harde bewijzen daarvoor konden hij en de gemeente echter niet leveren. De belofte van de gemeentewoordvoerder dat die bewijzen alsnog kunnen worden toegestuurd, werden door de Raad afgewimpeld. Dat had de gemeente al veel eerder kunnen doen en het repareren houdt een keer op, aldus de raadsleden. Oegstgeest beweert overigens dat de medewerking van Katwijk helemaal niet meer nodig is. Voor het gebied waarin de weg moet worden aangelegd, geldt weliswaar een bouwverbod, maar dat geldt niet voor de aanleg van een weg. Of de Raad met die juridische vondst akkoord gaat, is ook nog zeer de vraag. De uitspraak volgt over zes weken.

www.winkelcentrumlangevoort.nl

Meer dan winkelen alleen... Zat.

29 JUNI:

LANGE VOORT BOEKENMARKT 10.00 - 17.00 uur

m de Activiteiten rondo Irislaan aan de kruidenpluktuin


ZATERDAG

6 JULI

GROTE DEMO DAG! BIJ ELECTRO WORLD OEGSTGEEST AAN DE LANGE VOORT

Op zaterdag 6 juli is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen bij Electro World Oegstgeest aan de lange Voort in Oegstgeest. We hebben die dag weer een aantal leuke demonstratie´s van Humax Digitale ontvangers met harde schijf , Jura koffiemachine´s , Bose Lifestyle entertainment systemen en het nieuwe strijkapparaat van Miele! We hebben die dag specialisten van de merken zelf staan dus ervaar een ultieme demonstratie!

Alles draait om ultiem genot!

KOFFIE DEMONSTRATIES

ALLEEN 6 JULI LE + GRATIS WIFI DONG T! AR + DIGITALE TV KA AF CH NS T.W.V. € 70,- BIJ AA IHDR-5400

OPNEEM DEMONSTRATIES

Opnemen was nog nooit zo makkelijk!

NIEUW! HUMAX IHDR-5400 MET 1TB OPSLAG!

STRIJK DEMONSTRATIES Nieuw van Miele!

Behaal met minimale inspanning perfecte resultaten!

BOSE DEMONSTRATIES Electro World Oegstgeest Lange Voort 11 F t/m 11 G 2343CA Oegstgeest Telefoon 071-5193333

Verlengde Hoge Klei

18 Sterk in Energie en Milieu

2242 NS Wassenaar 070-5123300

Energieke TU/HTS-er WTB Geurts International bv is een flexibele, snelgroeiende organisatie die internationaal opereert. Ons bedrijf houdt zich bezig met energieterugwinning, ontwerp en realisatie van industriële warmtewisselaars voor de (petro) chemische, energie- en milieumarkt. De energiemarkt is met name, sterk in ontwikkeling en groeiende. In onze vestiging in Wassenaar vinden de engineering-, inkoop- en verkoopactiviteiten plaats. De warmtewisselaars worden op onze locaties in Breda, Soest, Wolvega en Bad Bentheim gefabriceerd.

Wij zoeken een proposal/proces engineer In deze functie onderhoud je het contact met onze klanten, maak je de proces technische (thermische) berekeningen van de warmtewisselaars en werk je dit uit in passende aanbiedingen. Functie eisen: - TU of HTS WTB of gelijkwaardige opleiding - Bij voorkeur enige werkervaring in een technische en commerciële omgeving - Bij voorkeur ervaring met stromingsleer en warmteoverdracht en het maken van offertes dan wel de bereidheid dit te leren - Communicatieve teamspeler met commerciële kwaliteiten Wij bieden: - Een prettige werkomgeving op een schitterende locatie in Wassenaar - Internationaal werkterrein - Ruime doorgroei en ontwikkelingsmogelijkheden - Prima arbeidsvoorwaarden, flexibel (parttime) werken, winstdeling, gebruik bedrijfsauto etc. Informatie over ons bedrijf is te vinden op www.geurts-international.com Reacties s.v.p. sturen naar h.slump@geurtsheatexchangers.com of Geurts International bv, Verlengde Hoge Klei 18, 2242 NS Wassenaar t.a.v. H.P. Slump

BERNARD SCHULTE BV BV BERNARD CENTRALE VERWARMINGSCHULTE EN AIRCONDITIONING

ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Pakketprijzen Aantal panelen 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

Totaal Wp

Omvormer

750 Wp 900 Wp 2000 Wp 2500 Wp 3000 Wp

Soladin 600 XS 2000 XS 2000 XS 3200 XS 3200

Prijs incl. omvormer en bevestigingsmateriaal € 1.495,€ 2.955,€ 3.678,€ 4.435,€ 5.125,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 3 jaar op omvormer Inclusief BTW *vraag naar de voorwaarden

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL


nieuws

OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 26 JUNI 2013

5

De derde dimensie in het onderwijs LEZING  Natuurlijk is onderwijs relevant voor de economie. Maar in deze tijden gaat het om veel meer dan alleen de arbeidsmarkt. Het onderwijs moet meer aandacht hebben voor de menselijke factor. De samenleving van vandaag en morgen vraagt niet alleen de traditionele dimensies van kennis en vaardigheden. Een derde dimensie is nodig: vorming en empathie. Dit opvallende, nieuwe geluid kan inmiddels rekenen op veel belangstelling in het landelijke beleidscircuit. De derde dimensie in het onderwijs is het onderwerp van de bijeenkomst die de VVD Oegstgeest organiseert op verzoek van René Flippo, werkzaam bij de Onderwijsraad. De

gastspreker is Eerste Kamerlid en hoogleraar Jan Anthonie Bruijn. Jan Anthonie Bruijn was tot voor kort ook voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en lid van de Onderwijsraad. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 3 juli in Duinzigt-Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 40D. Aanvang is om 19.30 uur en de toegang is gratis. De bijeenkomst is niet alleen interessant voor degenen die werkzaam zijn in de onderwijssector. Vooral ook ouders van schoolgaande kinderen zullen deze avond interessante zaken aan de orde horen komen. En nog belangrijker, er is veel aandacht en tijd voor interactie. De organisatie verwacht een grote opkomst. Aanmelden is niet nodig.

Politiek Café D66 POLITIEK  Het zeer geanimeerde Politiek Café van D66, vond plaats op vrijdagmiddag 14 juni in Duinzicht. Duidelijk is dat D66 beschikt over (jong) talent en ambitie om de gemeenteraad in Oegstgeest de komende periode te versterken. Aan het verkiezingsprogramma wordt hard gewerkt en de campagne zal niet ongemerkt aan Oegstgeest voorbij gaan. De democraten rekenen op 2 of 3 zetels in maart 2014.

Burgemeester Timmers tussen de veteranen, in gesprek met de 99-jarige Wim Schellekens (zittend).

Veteranengroet voor burgemeester VETERANEN  Voor de zevende keer kwamen in Oegstgeest op uitnodiging van de gemeente de veteranen bijeen. Voor burgemeester Els Timmers-van Klink, die de veteranen altijd een zeer warm hart toedraagt, was het de laatste keer in functie.

Veel belangstelling voor KIVA 2013 VAKANTIE

 Zaterdag 22 juni is om 10.00 uur de inschrijving van de 41ste KIVA van start gegaan. Al voor 8.00 uur stonden de eerste mensen in de rij om hun kinderen aan te melden voor de populaire vakantieweek, die de laatste week van de zomervakantie in Oegstgeest plaats zal vinden. Inmiddels hebben meer dan 200 kinderen zich laten inschrijven.

Met het thema ‘ KIVA-kids’ got Talent!’ belooft de KIVA 2013 een schitterend slot van de zomervakantie te worden, boordevol leuke

Tekst en foto Antoon Koch

en afwisselende activiteiten. Dit jaar kunnen kinderen laten zien waar ze goed in zijn of misschien wel kunnen worden. Mensen die het leuk vinden om als leiding hun steentje bij te dragen aan deze leukste vakantieweek voor kids kunnen zich via de website bij de Stichting Evenementen aanmelden. Afhankelijk van de beschikbare leiding zal worden bekeken hoeveel kinderen dit jaar aan de Kindervakantieweek kunnen deelnemen. Meer info over o.m. de beschikbaarheid van plaatsen? www.st-evenementen.nl of bel (071) 517 15 40.

Dit bracht de veteranen Dirk Megchelse en Piet Overvliet tijdens de bijeenkomst achter de microfoon om haar toe te spreken. Overvliet: “Wij, als veteranen van Oegstgeest waren verheugd dat er weer een uitnodiging voor een gezellige bijeenkomt in het gemeentehuis kwam. Wij rekenden er wel op, maar het is ieder jaar toch weer een verrassing. Wat er ook leeft is dat u van ons afscheid gaat nemen als veteranenburgemeester. U was er altijd een groot voorstander om ons bijeen te roepen. Wij hopen dat uw opvolger dezelfde waardering voor ons heeft en dit gebeuren mag continueren. Wij hopen u nog vele malen gast te bij ons te zien. Wij laten u node gaan”.

Vervolgens nam Dirk Megchelse het woord om de waardering, geuit door Overvliet, te onderschrijven. Een derde veteraan, Prudent Staal, voegde zich bij de twee heren. De baretten werden opgezet. De aanwezigen stonden op. Dit alles tijdens het eerbetoon aan de burgemeester Els Timmers-van Klink, namelijk het brengen van de Veteranengroet. Het was een indrukwekkend moment waaraan een mooi boeket bloemen als waardering werd toegevoegd. Allen werd eerder welkom geheten door het college van B&W; alleen wethouder Haanstra was verhinderd. Els Timmers: “De oudst aanwezige veteraan hier is geboren in

1914 en de jongste in 1987. De Oegstgeester veteranendag is het leven geroepen als herinnering maar ook als herkenning. Veteranen hebben andere herinneringen aan emoties dan thuisblijvers, waarmee ze oorlogservaringen maar moeilijk kunnen delen”. Freek Lugt keek terug in het verleden van Oegstgeest waar op 7 oktober 1955 een begrafenis met militaire eer plaats vond van Antoon Theodoor Hafkamp. De geschiedenis achter de foto daarvan had zijn interesse opgewerkt. Tenslotte werd ook het inwendige van de veteranen niet vergeten: de Blauwe Hap ofwel een zeer uitgebreide rijsttafel bereid door TjikTjak. Na afloop konden de veteranen Meindert Barkema ontmoeten: de schrijver van het boek Nr. 109578 Retour Nieuw Guinea. (verkrijgbaar in de boekhandel Oegstgeest). De muziek werd verzorgd door het Trio Mulder en Mulder.

GEHOORD EN GEZIEN Fusie of samenwerking? Het was een druk weekje in Oegstgeest, met de viering van 40 jaar markt aan de Lijtweg, de Rolstoelvierdaagse en de gemeentelijke Veteranendag. Volgens de achterzijde van de vorige twee Oegstgeester Couranten mag er aan de zomer niets ontbreken waar het op activiteiten aan komt! Maar sommige activiteiten doen de wenkbrauwen fronsen. Ons oog viel een bericht in het Leidsch Dagblad onder het kopje: ‘Oegstgeest vraagt buren om fusie’. Uit de tekst blijkt dat een onafhankelijk onderzoeksbureau namens de Gemeente in de Leidse regio en Bollenstreek gesprekken voert over fusie of samenwerking. In december van dit jaar moet dit leiden tot een besluit over de toekomst van de gemeente. Rollator Ouderen bewegen zich vaak wat onevenwichtiger waarbij de rollator uitkomst biedt. Soms leidt dat tot ploeteren omdat tijdens de ophaaldagen de afvalbakken niet goed aan de stoeprand zijn gezet. Daaraan dachten wij toen wij de worsteling zagen van een oudere heer met zijn rollator. Hij moest vaak de stoep af en weer op om zijn weg te kunnen vervolgen. Helemaal niet nodig natuurlijk, met een beetje goede wil van de omwonenden.

Katwijk aan Zee Bewoners van de hoogste etages van de flat aan de Lijtweg zullen het beamen: Oegstgeest ligt aan zee. Het aantal kilometers naar het strand van Katwijk is te verwaarlozen. Zilte tip: ga eens op een dinsdag naar de toeristenmarkt aldaar. Deze bestaat dit jaar 40 jaar. Gisteren was er in verband met de visserijdagen (nog tot 29 juni) een nautische markt aan toegevoegd. Ook werd er na de markt een reddingsdemonstratie op zee gegeven, met reddingboot ‘De Redder’ van de KNRM, in samenwerking met de Katwijkse Reddingsbrigade. De toeristenmarkt kunt u gedurende de dinsdagen van juli en augustus van 13.00 tot 21.00 uur, bezoeken. Lange vingers ‘De politie is in toenemende mate verontrust over de diefstal van fietsen en het optreden van zakkenrollers in ons winkelcentrum’, meldt een onlangs verschenen nieuwsbrief van de winkeliersvereniging Lange Voort aan haar leden. Ook ónze fiets kwam daar in handen van mensen met lange vingers. Een goede raad: verzeker uw tweewieler tegen diefstal. Zorg dat de fiets goed op slot staat en zet deze met een ketting nog eens extra ergens aan vast. ‘Je kunt tegenwoordig je stuur toch ook op slot zetten?’ merkte onze echtgenote op. Klopt, de plaatselijke fietshandel heeft een ruime keuze uit fietsen met stuursloten.

Renovatie Volgens goede bronnen staan er plannen op stapel om het Gemeentecentrum aan de Lijtweg te verbouwen ofwel te herinrichten. Of dit consequenties heeft voor de huidige gebruikers van het pand is nog de vraag. Misschien moet er naar een ander onderdak gezocht gaan worden. Intussen is het wel duidelijk dat een activiteitencentrum op zijn plaats is. Sommigen denken daarbij aan de Oudenhofschool aan de Frans Halslaan. Meedenken is hoe dan ook belangrijk!

DOOR INKOCHNITO

Lakens en dakpannen Komende twee maanden is Nederland één groot, zomers pretpark. Elke plaats wil zich graag door middel van evenementen manifesteren. Morgenavond (donderdag) worden de Leidse Lakenfeesten ingeluid met de ‘Leiden Culinair’ op de Garenmarkt. Laken doet herinneren aan Leiden als textielstad. Het merkwaardige is dat er tijdens de viering van de Lakenfeesten geen laken aan te pas komt. Het wordt tijd dat Oegstgeest eens gaat nadenken over het organiseren van de Oegstgeester Dakpannenfeesten. Koekjes in de vorm van die beroemde ‘hartjespan’ bestaan al. Dus is het eerste feestonderdeel snel bedacht: ‘hartjesdakpankoekhappen’.

Erger dan met onwetendheid spreken, is zwijgen over de waarheid


Met verdriet en een gevoel van gemis hebben we afscheid genomen van mijn zorgzame man, onze integere vader, wijze opa en standvastige oom

Je vocht om bij ons te blijven Je humor bleef bestaan Jij hebt ons alles gegeven De weg te vinden om door te gaan

Eise Cancrinus

Uitvaartbegeleiding

Na een moedige strijd is zacht en kalm van ons heengegaan onze innig geliefde, dappere, markante vader, opa, echtgenoot en broer

Bij alles wat hij in zijn leven deed, haalde hij het beste uit zichzelf: in zijn werk, zijn bridge, zijn hockey en tennis. Leiden, 9 mei 1919

Marian de Valk

Kees Raaphorst

Oegstgeest, 21 juni 2013

Oegstgeest Ineke Cancrinus - Renier Leiden Marjolein en Paul Heleen en Jelle Eveline en Arnold Blaricum Annelies Arthur en Anne Floor Casper en Martine Caroline en Remco Oegstgeest Imkje en Peter Burgemeester van Griethuijsenplein 2 2341 CE Oegstgeest We hebben op woendag 26 juni afscheid van hem genomen.

28-06-2010  

Jij was; Jij was;   Jij was;   Jij was;   Jij was;   Jij was;   Jij was;

                   28-06-2013

PAULA een kanjer er voor mij

Cornelis Andries * Leiden, 22 maart 1939

Correspondentieadres: Omen Uitvaartzorg T.a.v. Familie Raaphorst Oostdorperweg 151 2242 NJ Wassenaar

† Wassenaar, 13 juni 2013 Xiao Lan, Stephen en Alexander Hanneke en Jeroen, Amber, Justin en Amy Anton Leon en Angela Cocky en Piet Elly en Harry

Met aandacht • Begraven

en zorg voor een passend • Cremeren afscheid. • Rouwtransporten door binnen

Het was zijn wens in stilte te worden begraven.

een super moeder

071 - 523 88 64

en buitenland

er voor iedereen humor en gezelligheid

• Opbaring in eigen rouwkamers www.mariandevalk.nl

jezelf en recht door zee darten en klaverjassen

Jij was; doe mij maar Rum-cola Jij bent; onvergetelijk!!

• Eigen parkeerterrein werkgever is overleden

• Dag en nacht bereikbaar

Kees Raaphors r t rs * 22 maart 1939

† 13 juni 2013

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

We zullen zijn aanwezigheid en betrokkenheid erg missen.

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Medewerkers van Jaguar Blankespoor te Den Haag, Frans, Peter, r Marco, Willem, Stefano, Thom, Sven, r, Amber, rr, Sheniel, Glenn, Eitho, Edward, Edwin en Karin

Een persoonlijk afscheid. Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

”We hadden nogal wat wensen. Het mooie was: je ging er in mee èn je had zelf ook nog veel ideeën.”

Telefoon: 071 - 521 32 31 (24 uur per dag, ook in het weekend) Monuta Van der Luit Willem de Zwijgerlaan 179, Leiden www.monuta.nl Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Lange Voort 3, Oegstgeest, t 071 565 1577, AttendoUitvaartzorg.nl

Nefit houdt Nederland war m

De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

Johan Chrispijn Tandprothese specialisten

Cleijn Duinplein 4 2224 AX Katwijk Tel 071 40 76 008 Havenpoort 1 2171 HH Sassenheim Tel 025 22 22 977

wij de passie, u het beste resultaat!

www.johanchrispijn.nl

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

HEEMSKERK

INSTALLATIEBUREAU

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.


nieuws

Oegstgeester courant

Oegstgeester geslaagden Da Vinci Kagerstraat VWO n Leander van Baalen, Elise Breukers, Maikel de Bruin, Eva Dessing, Martin Hamel, Tom Hoogervorst, Maaike Klaasen, Anouk Pasmooij, Melany Smith, Maarten Stals en Inge van Tongeren

woensdag 26 juni 2013

‘Erg jammer dat we niet meer kunnen investeren’ n Buitenlust moet 1,2 miljoen per jaar aan heffingen gaan betalen wonen n Woningbouwverenigingen maken roerige tijden door. “We doen hetzelfde werk als vijf jaar geleden, maar door nieuw beleid vanuit de overheid, en door schandalen uit de sector, waar wij financieel de gevolgen van plukken, is onze situatie behoorlijk veranderd.”

voor deze sector. Er wordt bijna nog uitsluitend gedacht, gerekend en gesproken over euro’s, en niet meer over volkshuisvesting.” Buitenlust moet de komende jaren 1,2 miljoen per jaar aan heffingen betalen.. “Dit betekent dat we 25 miljoen minder kunnen lenen, en dus ook minder kunnen investeren in nieuwbouwprojecten. We hebben aan Nieuw-Rhijngeest niet meegedaan, hebben onze plannen met de stichting Kleinschalig wonen voor dementerende ouderen Oegstgeest stopgezet, en hebben ook op het Van den Ameele-terrein niet mee kunnen werken aan het bouwen van sociale huurwoningen.”

Door Willemien Timmers

Lieve Inge, Van harte gefeliciteerd met het behalen van je VWO-diploma! Je hebt er hard voor gewerkt en je cijfers zijn prachtig! Wij zijn supertrots op je! Papa, mama en Karin

Eefje en Merel wat zijn we trots op jullie! Geslaagd voor de PABO, geweldig! Nu even genieten van jullie welverdiende vrije tijd. Een dikke kus van papa, mama, Maartje, Marco, Mick, Maya, Milan, Daan, Nicole,en natuurlijk Diederik en Rene

7

Aan het woord is Jaap Banga, directeur van Woningstichting Buitenlust. De stichting is met ongeveer 1500 huurwoningen, vrije sector huurwoningen en een heel aantal ‘Koopgarant’-woningen de grootste corporatie in Oegstgeest. “Er is veel gaande in onze sector. Schandalen als bij Vestia hinderen ons in nieuw beleid. Dat kunnen we in de toekomst alleen maar voorkomen als we zorgen dat de moraal van mensen omhoog gaat, en er uitgegaan wordt van integriteit.” Woningcorporaties hebben door waardedaling van het vastgoed, maar ook door overheidsmaatregelen, minder mogelijkheden om te investeren. “Landelijk worden er door de regering kunstgrepen gedaan om op korte termijn te kunnen scoren. Dat is tegengesteld aan de aard van onze business; vastgoed gaat altijd over de lange termijn. Bovendien heeft het de sector geen goed gedaan dat er in Den Haag in tien jaar tijd elf ministers zijn langsgekomen.” Banga legt uit dat de regering wil dat corporaties woningen verkopen aan hun huurders. Daarmee kan dan de heffing worden betaald volgens de minister. Banga ziet dat niet als goede oplossing om meer inkomsten te genereren. “Je kunt nagaan dat als je hooguit vier maal je bruto jaarsalaris mag lenen bij de bank, je niet makkelijk de woning kunt kopen waarin je woont. Bovendien kost het Den Haag ook geld, doordat men, als men koopt, direct

Jaap Banga, directeur van Woningstichting Buitenlust: ‘Op zich gaat het goed hier in Oegstgeest, het is alleen erg jammer dat we nergens meer in kunnen investeren. En dat frustreert mij.’ | foto Willemien Timmers weer aan een ander loket verschijnt voor hypotheekrenteaftrek.” Buitenlust biedt huurders van eengezinswoningen wel de mogelijkheid hun woning te kopen, maar dan via het Koopgarantconcept. “Dit zorgt op korte termijn voor cash, maar doordat Buitenlust de woningen gegarandeerd terugkoopt, blijven de huizen in het bestand, en kunnen we, als dat nodig is, woningen ook weer gaan verhuren.” Een andere maatregel die vanuit Den Haag richting corporaties is gekomen, is het inkomensafhankelijk maken van de huurverhogingen. Deze inkomensafhankelijke huurverhoging is nodig om de verhuurdersheffing mede te betalen. Banga: “Ik heb er op zich geen bezwaar tegen dat hogere inkomens een hogere bijdrage leveren. Ook is het logisch dat de inkomens van alle bewoners van een woning hierbij meetellen. Maar wij zeggen als

s e m t e h Van

VERS

Verse Varkenshaas

Uitsluitend van Hollands scharrelvarken. Kijk voor een heerlijk recept op onze site.

Alleen deze week 500 gram

€ 7,50

Uw dagelijkse boodschappen Binnenkort ons gehele assortiment online te bestellen en thuisbezorgd wanneer u wilt.

www.vdzalm.nl

Winkelcentrum Lange Voort • T 071-5175535 Ook op zondag open van 16.00 tot 20.00 uur Winkelstraat De Kempenaer • T 071-5173707

Alhoewel Banga van nature een optimist is, ziet hij risico’s in het teveel geld afromen bij woningcorporaties. “Het vet op de botten is weg. We moeten onze bedrijfslasten verlagen met tien procent. Dat betekent bijvoorbeeld dat er minder geld is voor onderhoud. Na vijf jaar zie je dat nog niet, maar na tien jaar zie je delen van je bezit te verpauperen..” Banga’s grote probleem is niet dat Buitenlust de rekeningen niet meer zou kunnen betalen. “Op zich gaat het goed hier in Oegstgeest, het is alleen erg jammer dat we nergens meer in kunnen investeren. En dat frustreert mij.” Hij legt uit dat Buitenlust zich verantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurten waar veel van hun woningen staan. “We willen zorgen voor veiligheid, voor genoeg speelvoorzieningen, voor een wijkbeheerder, we willen eenzaamheid tegengaan … Daar kunnen we financieel gezien nu niet meer op focussen, en dat is jammer.” Volgens de laatste berichten uit Den Haag worden corporaties op basis van de nieuwe woningwet straks verplicht om meer onroerend goed te verkopen. Het gaat daarbij om vrije sector huurwoningen en overig maatschappelijk vastgoed zoals huisartsenpraktijken en kinderdagverblijven.

woningstichting: laat die verhoging doorgevoerd worden via de belastingdienst, als een soort huurbijtelling. Nu worden wij als een incassobureau ingezet, waardoor de oorzaak van de extra huurverhoging in de ogen van de huurder gevoelsmatig bij Buitenlust komt te liggen en niet bij minister Blok.” Hier bovenop komt de zogenaamde verhuurdersheffing. Corporaties moeten in 2017 een bedrag van 1,7 miljard euro afdragen aan het Rijk als bijdrage in het financieringstekort. “Dat betekent dat van iedere huurder bijna twee maandhuren naar Den Haag gaan. Ik vrees dat dit niet alleen wordt opgehoest door hen die een hogere huur kunnen betalen, maar ook door groepen die het al heel moeilijk hebben; zij met de laagste inkomens. Ik ben al 36 jaar werkzaam in de sociale volkshuisvesting, en wat ik in deze tijd mis, is de bevlogenheid en interesse bij politici, en sommige collega’s,

De patissier van Oegstgeest staat in samenwerking met brasserie Streeder van 27 t/m 30 juni op Leiden Culinair. Komt u ook genieten van een heerlijk grand dessert?

Taartje van de week:

Triangle abrikozentaart De Kempenaerstraat 37 Tel. 071-5283212

Boerenkaas

Pikant belegen

500 gram

Amandelen Fritos

100 gram €

Vol en pikante smaak

Met grove korrels zeezout

Fromagerie du Patron

Irislaan 71 - 2343 CH OEGSTGEEST Winkelcentrum Lange Voort

€ 7,99 2,69


Goed uit eten the harbourlights Drinken

Eten

Sport

Muziek

KoninginWilhelmina Wilhelmina boulevard boulevard 99 T:T:071 7777 0505 Koningin 071361 361 info@harbourlights.nl www.harbourlights.nl E:E: info@harbourlights.nl www.harbourlights.nl

arbourlights

the harbourlights

Koningin Wilhelmina Boulevard 9 2202 GT NOORDWIJK

Vrijdagmiddagborrel amuses van het huis vanaf 16.00 uur. Uw locatie voor borrel diner - feest - event. Geopend di. t/m zo. vanaf 15.00 uur. Maandag gesloten.

Cleyburch

Herenweg 227 • 2201 AG Noordwijk Tel. 071-3619499 info@cleyburch.nl • www.cleyburch.nl

Gezellig, sfeervol restaurant gelegen aan de Noordwijkse boulevard met uitzicht op de zee en duinen. Onze specialiteit zijn de visgerechten, tevens grill-, vlees- en vegetarische gerechten. Voor ieder wat wils dus.

u: Het keuzemen il met toast

alen cockta Hollandse garn of io met rucola, Rundercarpacc as Parmezaanse ka • • • ong 400 gram Hollandse zeetof 0 gram Tournedos •20 • • n met slagroom Verse aardbeieof Koffie 50

n Voor de prijs va

n Het menu is allee

€ 28,

Wij zijn iedere dag geopend!

ert.

n tevoren reserve

mogelijk als u va

Koningin Wilhelminaboulevard 16 b/c 2202 GT Noordwijk T. 071-3611520 www.restaurantdebotter.nl

De Zwaan: een allround restaurant Dineren met uitzicht op zee. Hoewel deze beschrijving perfect opgaat voor De Zwaan, het markante gebouw ligt immers op een steenworp afstand van de waterlijn, toch doe je het restaurant te kort als het daarbij blijft. Want Restaurant de Zwaan is méér dan dineren! Zo kun je er ‘s ochtends al terecht voor een lekker kopje koffie met gebak. ‘s Middags serveert De Zwaan een uitstekende lunch. Op een zonnige middag is het op het terras goed toeven met een drankje of een lekker ijsje. En ‘s avonds is De Zwaan inderdaad een bijzonder geschikte plek voor het diner met uitzicht op zee. Dat kan à la carte of op maandag en dinsdag met het tête á tête menu een wekelijks wisselend menu speciaal door de chef samengesteld voor € 25,00 inclusief huisaperitief. De Zwaan is ook een geschikte locatie voor een zakenbijeenkomst, een bedrijfsborrel of een presentatie. De Zwaan heeft jarenlange ervaring met business to business evenementen. En de beschikbare vergaderruimten van het restaurant aan zee zijn van alle benodigde (audiovisuele) middelen voorzien. Minder zakelijk, maar even professioneel georganiseerd en verzorgd kan uw (bruilofts) feest zijn. 400 gasten kunt u moeiteloos ontvangen op één van de meest romantische plekken van Katwijk. Of het nu gaat om een kopje koffie of een uitbundig feest: bij De Zwaan kan het allemaal! Restaurant De Zwaan Boulevard 111 2225 HC Katwijk Tel: 071-4012064 www.restaurantdezwaan.nl


cultuur

Oegstgeester courant

Oké column Bezield verband De teruglopende deelname aan kerkelijke activiteiten heeft tot gevolg dat kerken gaan sluiten en dat gemeentes en parochies gaan fuseren of samenwerken. Dat dit tot verdrietige en soms boze reacties kan leiden hebben we enkele jaren geleden gezien bij de reorganisatie van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO). Wat je daar verder ook van vindt, het proces is in elk geval wel democratisch verlopen. Alle stemmen zijn gehoord, wat niet wil zeggen dat ook aan alle wensen gevolg kon worden gegeven. Afgelopen jaar is de Willibrordparochie met parochies uit Voorschoten, Wassenaar en Katwijk opgegaan in het grotere verband van de Augustinusparochie. De RoomsKatholieke kerk is wat minder democratisch georganiseerd dan de Protestantse Kerk, maar in de nieuwe structuur is de eigenheid van de parochiekern in Oegstgeest zodanig bewaard gebleven dat de overgang zonder veel discussie heeft plaatsgevonden. Helaas is dat elders in Nederland wel anders. Onder meer in Brabant en Utrecht zijn parochies opgeheven en kerken gesloten zonder dat rekening werd gehouden met gegroeide tradities of de eigenheid van een geloofsgemeenschap. Vaak betreft het geloofsgemeenschappen en pastores die als progressief bekend staan. Het lijkt er dan ook verdacht veel op dat de leiding van het bisdom de reorganisatie aangrijpt om een einde te maken aan een in haar ogen onwenselijke geloofsbeleving. Daarbij zijn sommige pastores bruusk uit hun kerk en soms zelfs uit de ambtsbediening verwijderd. Maar hun geloofsgemeenschap liet hen niet vallen. Er werd een noodlocatie gezocht voor het houden van vieringen. En nu is er – bijvoorbeeld in Best en Den Bosch – de absurde situatie dat die noodlocatie elke zondag vol zit, terwijl in het oorspronkelijke kerkgebouw slechts een handjevol mensen zit. Onder meer een groep katholieke hoogleraren heeft zich tot de bisschoppen gewend met het verzoek om meer rekening te houden met plaatselijke omstandigheden. Er is zelfs een ‘actiegroep’ ontstaan die onder de naam Bezield Verband pleit en strijdt voor het voortbestaan van levende plaatselijke geloofsgemeenschappen. En terecht, want een geloofsgemeenschap leeft niet van wetten en regels, maar van bezieling. Koos van der Bruggen

9

Summerguitars Parkfeest in De Gouwe zomer n Dit jaar wordt opnieuw een wijkfeest zal georganiseerd in Poelgeest. Gekozen is voor zondag 30 juni, met hoop op goed weer en een groene strakke grasmat.

muziek n De twee top-gitaristen van Friendly Fire spelen op donderdag 27 juni van 20.00 - 23.00 uur in café De Gouwe.

Op zaterdagavond wordt weer een kindercamping gehouden, dit keer met een vossenjacht. Het feest start met een natuurexcursies in de polder, incluis een bezoek aan de his-

De toegang voor dit concert is gratis, en bezoekers kunnen rond 21.00 extra snacks verwachten. Chris Schollaardt van De Gouwe is onder de indruk van de muziek van ‘de jongens’ Friendly Fire zag het levenslicht begin 2003, toen Robert P. van Voorden en Tjebbe Borggreve samen besloten om, naast hun activiteiten in de countryrockband The Spokane Chiefs, hun muzikale krachten te bundelen in een akoestisch duo. De opzet van het duo is om Engelstalige hits van de afgelopen 40 jaar te spelen met twee akoestische gitaren en goed verzorgde zangpartijen. Friendly Fire beschikt over een uitgebreid repertoire, van de Beatles tot Robbie Williams en van Nirvana tot Simon & Garfunkel; elk nummer is raak.

markt n Wie helemaal fan is van unieke en bijzondere spullen kan zich op zondag 30 juni komen uitleven tijdens Original in Oegstgeest.

Chris Schollaardt is al helemaal in de stemming. | foto Willemien Timmers

Duurzaam is ook léuk repareren n “Altijd al een Kärcher uit elkaar willen halen”. Deze reparateur van het Repair Café Oegstgeest was zo gegrepen door zijn werk dat hij zijn eigen vrouw, die langs kwam, niet eens zag.

Anderen vonden juist het contact met de bezoekers en de grote variëteit aan spullen het leukste. Wat kwam er niet allemaal voorbij: fietsen, mobieltjes, koptelefoons, lampen, ‘n scheur in ’n lievelingsbroek, pc, printer. 74 Reparaties zijn verricht. Het resultaat variërend van ‘onwijs tevreden’ tot ‘jammer’. Afgelopen zaterdag was het tweede Oegstgeester Repair Café met veel nieuwe vrijwilligers, die na afloop zeiden voortaan van de partij te willen zijn. De Leo Kannerschool was een toplocatie met een prachtige werkplaats. Een heerlijke lunch voor de vrijwilligers, aangeboden door Albert Heijn, drankjes van C1000 en nog wat koekjes van Jamin droegen bij aan de ontspannen sfeer.

torische scheepswerf. Ook wordt de nieuwe speelplek voor kinderen geopend en in gebruik genomen. Verder is er een kinderspeelgoed ruil- en rommelmarkt en zijn er allerlei spellen voor jong en oud. Toppertje wordt een heus stratentoernooi met volleybal en uiteraard touwtrekken. Tenslotte is ook het team pannenkoekenbakkers in stelling gebracht en zal een shantykoor een optreden verzorgen.

Original vintage & handmade market

Er kwamen ook mensen die alleen maar wilden rondkijken. Ze liepen tussen de reparateurs en kregen allemaal ideeën over spullen die nog gerepareerd moesten worden. Sommigen gingen ze meteen halen. De uitleg van reparateurs werd ook erg gewaardeerd. Regelmatig werd het euvel bekend en kon men zelf een nieuw onderdeel kopen voor een paar cent, zoals een schakelaar of een ventilatortje. Het was een groot feest. Het opruimen en het afhalen van de banners in de regen kon het goede humeur niet verpesten. Nu even zomerstop, maar op 24 augustus is het Repair Café weer open, dan in Duinzigt aan de Rhijngeesterstraatweg. (www.repaircafe.nl/ oegstgeest). Deze keer met speciale aandacht voor repareren met en door kinderen, uiteraard met veel speelse activiteiten. Trommel alvast vriendjes/-vriendinnetjes en klasgenoten op. Uiteraard zijn ouders met hun te repareren spullen ook van harte welkom.

Evensong muziek n Op zondag 30 juni om 16.30 uur verzorgt Cappella pro Cantibus onder leiding van Rens Tienstra een ‘choral evensong’ met muziek van onder andere Jan Pasveer, Orlando Gibbons en Christiaan Winter. Liturg is Kees Zwart en organist is Hans de Jong. Ook de toehoorders hebben een actieve rol: zij zingen samen met het koor de hymns. De Evensong volgt de gebruikelijke Anglicaanse vorm. De Evensong duurt een klein uur. De toegang is vrij, wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de onkosten. Adres Groene Kerk: Haarlemmerstraatweg 6, Oegstgeest

woensdag 26 juni 2013

Alle vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest: Jan Fuchs, Rinus den Hollander, Carla Nieuwenhuysen, Jolien van Vreeswijk, Arnoud vd Schier, Monique vd Berg, Bert van Hemert, Ansje Stork – v.Waveren, Heleen de Visser, Cor Fortgens, Serko Balian, Anki Tan, Ronald Lolkema, Jaap vd Broek, Wim Thé, Hassan Barzgarh, Neelie Hellinga, Tet Hiltermann, Fred Kieft, Gellius Leopold. | foto Willemien Timmers

Op deze nieuwe vintage en handmade market vindt men originele ontwerpen, hergebruikte materialen en design cadeautjes. Maar ook de catering heeft aandacht en liefde voor het product als uitgangspunt. Een leuk middagje uit om te shoppen, inspiratie op te doen en bij te kletsen. Op die markt staan stands met

handgemaakte producten en origineel design, en ze komen allemaal uit de buurt van Oegstgeest. Bezoekers kunnen op de markt terecht voor accessoires, vintage & brocante, kids & babies (speelgoed, kleertjes, accessoires), papierwaren, woonaccessoires, kleding en original artwork. Original vintage & handmade market 2013; zondag 30 juni van 11.00 tot 18.00 uur; Duinzigt Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 40D, Oegstgeest De toegang is gratis. www.originalmarket.nl

Open podium augustus talent

n Voor het open podium tijdens het Springkussenfestival kan aanstormend en spetterend zang -, en muziek talent uit Oegstgeest zich aanmelden. Tijdens het zomerfestival 2013 biedt het open podium talenten de kans om aan de weg te timmeren. Wil je voor een groot publiek optreden en ben je niet ouder dan 12 jaar? Kijk dan snel op de Facebookpagina van het Zomerfestival en

meld je aan bij info@StichtingZomerfestivalOegstgeest.nl en doe er een korte opname bij van je optreden (klein filmpje of een link naar youtube). De optredens zijn op zondag 1 september van 15.00 uur – 17.00 uur op het podium in de De Kempenaerstraat. Na afloop zal de winnaar bekend gemaakt worden www.facebook.com/pages/Springkussen-Festival-Oegstgeest

Midzomermoord Duinzigt toneel n Vorig weekend speelde Duinzigttoneel voor het tweede achtereenvolgende jaar een komische thriller. Duidelijk was dat er een moord gepleegd was en dat inspecteur Cooper, gespeeld door Puk Kruik vastberaden was deze zaak op te lossen. Onduidelijk was wie het gedaan had en met welk motief. Het verhaal werd steeds gecompliceerder en op een gegeven moment was niets meer wat het leek. Iedereen leek zijn redenen te hebben om Lord Rosedale, gespeeld door docent Bas Loeve, te vermoorden. Als vlak voor de pauze ook nog het dienstmeisje Lucy op identieke wijze wordt gedood, is de verwarring compleet. Alle aanwezigen konden merken

dat er achter er niet alleen op het toneel, maar ook daarachter veel werk was verzet. Het decor was prachtig vormgegeven en met veel gevoel voor detail gemaakt. De kostuums waren zeer professioneel en op het spel was zichtbaar keihard op geoefend. Docent Rob Koolemans en zijn leerlingen hadden er vele, vele vrije uren ingestoken en dat betaalde zich uit. Wat erg leuk was, was dat op zondag een groot aantal nieuwe brugklasleerlingen in het publiek zat. Tijdens de zaterdagmiddagvoorstelling waren de dames van de Zonnebloem te gast. De reacties van jong en oud waren dezelfde: Duinzigttoneel heeft een prachtige teamprestatie geleverd.


26 juni 2013 week 26 WWW.OeGSTGeeST.nl RHIJnGeeSTeRSTRAATWeG 13 POSTBUS 1270 2340 BG OeGSTGeeST

Voor alle vragen over de gemeente belt u maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur met het Telefonisch Informatie Punt (TIP): 14071 (Communicatie, Klachten, Onderwijs, Projectbureau’s, Meldingen openbare ruimte) Sociale Zaken spreekuur 51 91 830 Tussen 09.00 en 11.00 uur WMO spreekuur 51 91 819 Tussen 09.00 en 11.00 uur Grofvuil en groot tuinafval Tussen 09.00 en 12.00 uur 51 91 868

RAAdSInfORMATIe

AGendA exTRA COMMISSIe RUIMTe vAn 2 JUlI - AAnvAnG 20.00 UUR • De begintijden van de onderwerpen zijn onder voorbehoud

Raadzaal Raadzaal

Trouwzaal

20.00-22.00 Commissie Ruimte - openbaar deel 20.00-20.15 Opening. Vaststellen agenda. Spreekgelegenheid voor het publiek. *) 20.15-22.00 HOORZITTING Ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan Overveerpolder 2013. Sluiting. 22.00 22.00-22.45 22.00 22.00-22.45 22.45

• Voor actuele agenda: kijk op de website

In de Trouwzaal vindt op 2 juli geen commissie plaats.

Commissie Ruimte – besloten deel Opening. PRESENTATIE Deelgebied 1 Nieuw-Rhijngeest. Sluiting.

*) Als u wilt inspreken dient u vóór 12.00 uur op de dag van de vergadering contact op te nemen met commissie-griffier, mw. S. Dewkalie, tel. 14071.

Algemene inlooptijden lokaal loket Oegstgeest & Centrum voor Jeugd en Gezin Oegstgeest 51 56 215 en 088 - 254 23 84 Woensdag van 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag 14.00-17.00 uur Vrijdag van 09.00-12.00 uur Voor al uw vragen over zorg, welzijn, wonen, inkomen, opvoeden en opgroeien. Lijtweg 7, 2341 HA, Oegstgeest www.lokaalloketoegstgeest.nl / www.cjgoegstgeest.nl lokaalloket@oegstgeest.nl / info@cjgoegstgeest.nl Voor spreekuren Jeugdgezondheidszorg 0-4 jr. en Opvoedadviespunt & Algemeen Maatschappelijk Werk zie www.cjgoegstgeest.nl

Wilt u de burgemeester of één van de wethouders spreken? Bel voor een afspraak met 14071 of mail naar secretariaat@oegstgeest.nl Vermeld in uw e-mail het onderwerp van gesprek en het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent.

Gemeente Oegstgeest vindt oplossing voor wegreclame Gemeente Oegstgeest heeft een oplossing gevonden voor adverteerders om te kunnen adverteren op de evenementsborden in de gemeente. Dat was tijdelijk niet mogelijk door het faillissement van Azero Outdoor, het bedrijf dat dit verzorgde. De gemeente ondertekent deze week een nieuw contract

met de nieuwe eigenaar Centercom. Vanaf heden kan ieder die wil adverteren op de evenementsborden zich melden bij Centercom Buitenreclame BV, bereikbaar op tel: 0204609085 of emailen naar buitenreclame@centercom.nl

De volledige agenda en de vergaderstukken liggen tijdens kantooruren ter inzage in de hal van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg. Ook zijn ze te raadplegen in het raadsinformatiesysteem op www.oegstgeest.nl

Samenwerking in de afvalwaterketen:

RAAdSInfORMATIe AGendA veRGAdeRInG ‘BeZeM’RAAd vAn 4 JUlI 2013 - AAnvAnG 20.00 UUR • de begintijden van de onderwerpen zijn onder voorbehoud • voor actuele agenda: kijk op de website 20.00-20.10

20.10-21.30 21.30-22.50 22.50-23.00 23.00 23.00

Opening en mededelingen omtrent de vergadering. Inspraak en Uitspraak. A. Spreekgelegenheid voor het publiek. *) Vaststellen agenda. Lijst van ingekomen stukken. Jaarstukken 2012. Perspectiefnota 2014-2017. Inspraak en Uitspraak. B. Vragen van raadsleden. Vaststelling comptabiliteitsbesluiten. Sluiting.

*) Als u wilt inspreken dient u vóór 12.00 uur op de dag van de vergadering contact op te nemen met de griffier, dhr. F. Kromhout, tel. 14071. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente: www.oegstgeest.nl. De volledige agenda en de vergaderstukken liggen tijdens kantooruren ter inzage in de hal van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg. Ook zijn ze te raadplegen in het raadsinformatiesysteem op www.oegstgeest.nl.

Vooraankondiging hoorzitting zwembad Poelmeer De gemeenteraad van Oegstgeest wenst meer inzicht in de toekomstige mogelijkheden van het zwembad Poelmeer. De gemeenteraad waardeert de betrokkenheid en bereidheid van de burgers van Oegstgeest en andere betrokkenen om mee te denken over het zwembad. Daartoe organiseert de gemeenteraad een hoorzitting. doel hoorzitting Het doel is om ideeën, wensen en andere informatie te krijgen van gebruikers, betrokkenen, belanghebbenden en deskundigen. Deze informatie is nodig, zodat de ge-

meenteraad duidelijke kaders, bijvoorbeeld over het type zwembad, locatie en financiële voorwaarden, als opdracht geeft aan het college van Burgemeester en Wethouders. Het college zal vervolgens komen met een voorstel aan de gemeenteraad. Tijd en locatie De hoorzitting vindt plaats op dinsdag 3 september a.s. van 19.30 uur tot ca. 22.30 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis van Oegstgeest. De hoorzitting is openbaar.  

Hoogheemraadschap Rijnland en 27 gemeenten werken samen Dinsdag 18 juni kwamen bestuurders en ambtenaren van 27 gemeenten samen met het hoogheemraadschap van Rijnland in het kader van de “Samenwerking in de Afvalwaterketen”. De bijeenkomst was een terugblik op het afgelopen jaar. Een moment om onderling successen te delen en ideeën uit te wisselen. De komende jaren staan gemeenten en waterschappen voor grote opgaven. Het gaat om investeringen die moeten worden gedaan ter voorkoming van wateroverlast, voor verbetering van de waterkwaliteit en voor het waterbeheer en de afvalwaterketen. In het Bestuursakkoord Water van 2011 hebben gemeenten en waterschappen daarom toegezegd meer samen te werken.  

Samenwerking in de leidse Regio Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft zich met deelnemende gemeenten verenigd in regionale clusters. In totaal zijn vijf clusters actief: de Leidse Regio, Duin- en Bollenstreek, Kennemerland, Hollands-Midden en Rijnland-Oost. Oegstgeest is onderdeel van de cluster Leidse Regio. De samenwerking die daar al tot stand is gekomen blijkt uit de gezamelijke aanbesteding voor het opstellen van een gemeentelijk rioleringsplan.

Inspreken Personen die dat willen, kunnen de raadsleden tijdens de hoorzitting toespreken over het onderwerp. De gemeenteraad houdt er rekening mee dat veel mensen de raad willen toespreken. U (persoon of organisatie) mag zich aanmelden als spreker tot uiterlijk 16 augustus 2013 via griffie@oegstgeest.nl of via het telefoonnummer 14071. U krijgt de gelegenheid de raadsleden maximaal 3 minuten toe te spreken.  De raadsleden zullen niet met elkaar in debat gaan, met de sprekers of met collegeleden. Wel kunnen de raadsleden vragen stellen

aan de insprekers. Tijdens de hoorzitting zal er geen besluit vallen over het zwembad. U kunt ook als toehoorder op de publieke tribune aanwezig zijn.  

de drie K’s Gemeenten en waterschappen hebben in 2011 het Bestuursakkoord Water ondertekend. Het doel van het bestuursakkoord is drieledig en wor-

Informatie Op de website http://raadsinformatie.oegstgeest.nl/themas/Nieu-

den wel de drie K’s genoemd: • kostenbesparing in het beheer van de afvalwaterketen; • kwaliteitsverbetering en innovatie van het waterbeheer; • kwetsbaarheid verminderen van de beroepsgroep door kennisdeling

Alle 27 gemeenten en het hoogheemraadschap op de bijeenkomst op 18 juni jl.

we-zwembad van de gemeenteraad staat informatie over het zwembad. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ook contact opnemen met de griffie via griffie@oegstgeest.nl of via telefoonnummer 14071.

Kijk voor meer informatie op

www.oegstgeest.nl


Eerste paal Het Dok Vrijdag 21 juni jl. werd de eerste paal van Het Dok geslagen. Alle kinderen van Het Dok sloegen een eigen eerste paal onder leiding van wethouder Roeffen, die voorafgaand aan de openingshandeling een korte toespraak hield. In deze toespraak sprak hij de hoop uit dat het schitterende nieuwe gebouw een impuls geeft aan de verkoop van alle woningen in deze prachtige wijk. Hij bedankte zijn voorganger Betty van Oortmerssen, die zich samen met Wethouder Tönjann destijds enorm heeft ingezet om een nieuwe school te realiseren. Ook prees hij de gezamenlijke pedagogische visie die de school en de SKO, de Stichting Kinderopvang Oegstgeest samen hebben ontwikkeld en die tot in de puntjes is vertaald in het ontwerp. De indeling, de grootte van de verschillende ruimtes, het materiaal, de kleuren, alles sluit helemaal op die visie aan. Niets is zomaar, omdat het toevallig het beste uitkomt. Alles is doordacht en alle ruimtes ademen als het ware deze pedagogische visie.

Renovatie Buitenlust

Verder sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat de SKO en de school zo goed samen zijn opgetrokken en hun visie samen kunnen realiseren. “‘Samen’’ is het toverwoord in Oegstgeest en als er zo’n mooie kruisbestuiving tussen 2 partijen ontstaat, dan kan ik dat als wethouder van onder andere de toekomstvisie alleen maar toejuichen. Daar is “samen” en “gebruik maken van elkaars potentieel” heel belangrijk. Tenslotte attendeerde Jos Roeffen de aanwezigen op de duurzaamheid van het gebouw. “Duurzaamheid tot in alle details meegenomen. Dat komt niet alleen tot uiting in het energiezuinige karakter van het gebouw. Ook bij de keuze van de materialen is duurzaamheid het uitgangspunt geweest.”

Tijdelijke wijziging verkeerssituatie Voor de uitvoering van de tweede fase van de renovatie in de wijk Buitenlust zal er tijdelijk een wijziging zijn in de verkeerssituatie. Tijdelijke opheffing 1-richtingsverkeer De Celebesstraat wordt tijdens de bouw gedeeltelijk afgesloten. Bouwactiviteiten zullen zich beperken tot deze afgesloten bouwplaats. Als gevolg hiervan wordt het 1-richtingsverkeer in de Suri-

namestraat en Curaçaostraat tijdelijk opgeheven.

werkzaamheden duren tot half februari 2014.

Planning De stremming van een deel van de straat vangt waarschijnlijk aan in de week van 1 juli (week 27). Vanaf dat moment zal ook het eenrichtingsverkeer tijdelijk opgeheven worden. Dit wordt kenbaar gemaakt door het afdekken van de verkeersborden. Naar verwachting zullen de bouw-

Bouwverkeer Het bouwverkeer zal gebruik maken van de Soembastraat en Floresstraat voor het bereiken van de bouwplaats.

Tijdelijke verkeerssituatie Buitenlust

Foto: studio Unity FM

Iedereen sloeg zijn eigen eerste paal.

Hoorzitting ontwerpbestemmingsplan en ontwerpexploitatieplan Overveerpolder 2013 Op dinsdag 2 juli a.s. wordt van 20.00 tot 22.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis Oegstgeest een extra commissie Ruimte gehouden. Doel van de vergadering is het horen van betrokkenen over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan Overveerpolder 2013. Daarom wordt in deze vergadering ruim de tijd uitgetrokken voor insprekers. Vanwege het verwachte aantal insprekers is de spreektijd in principe beperkt tot

drie minuten per inspreker. U kunt zich tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden bij de commissiegriffier mw. Dewkalie: telefoon 14071 of, bij voorkeur, email dewkalie@oegstgeest.nl. Indien u zich via de email aanmeldt wordt u verzocht uw telefoonnummer te vermelden. Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage bij de balie van het gemeentehuis. U kunt een zienswijze ook schriftelijk indienen.

In groen het tijdelijk 2-richting verkeer en in het rood de bouwplaats die gefaseerd opgebouwd wordt. In blauw de af- en aanrijroute van het bouwverkeer.

VERGUNNINGEN EN BEKENDMAKINGEN VERGUNNINGEN Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning/meldingen 26 juni 2013 1. Aafje Heynislaan 2 - plaatsen dakkapel voordakvlak (21-06-2013/895689) 2. Groenhoevelaan 1B – uitbouw eerste verdieping woning en bouw garage (23-062013/896407) 3. Groenhoevelaan 1B – gedeeltelijk slopen achtergevel woning en fietsenschuur (23-06-2013/896733) 4. Jan van Ruusbroeclaan 6 – plaatsen tuinhuis achter (18-06-2013/889591) 5. Julianalaan 4 – kappen 2 berken (17-062013/889709)

6. Marelaan 25 – uitbouw achter (20-062013/894415) De ingekomen aanvragen liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. U kunt nog geen bezwaar of beroep indienen. Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Oegstgeest maken bekend dat zij onderstaande omgevingsvergunning hebben verleend. 1. Clusiushof 65 – aanbrengen balkonbeglazing t.p.v. bestaande balkon (18-062013/752449)

2. Rhijngeesterstraatweg 51 – brandveilig gebruik gebouw (741539/20-06-2013) 3. Wilhelminapark 16 – verbouw keuken (859227/19-06-2013) Bezwaar Tegen de verleende omgevingsvergunning die tot stand is gekomen met de reguliere voorbereidingsprocedure kunnen belanghebbenden, binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest, postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest. De datum bekendmaking van het besluit

staat tussen haakjes vermeld achter de  betreffende vergunning. Informatie Voor meer informatie over ingekomen aanvragen, het aanvragen van een vergunning, verleende vergunningen of aanverwante zaken, kunt u met de gemeente contact opnemen (openingstijden van 09.00 tot 12.00 uur) of telefonisch 14071. Ook is er informatie beschikbaar op de website www.oegstgeest.nl.


ToyoTa Verso 1.8 VVT-i DyNaMiC

WEEKTOPPER

Km. stand:

LeiderdorP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 Leiden • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-woe 09.30-17.30 • Groot assortiment eigentijdse do-za 09.30-13.00 foto- en wissellijsten Leiderdorp: in voorraad W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage rijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

Vacature: Vacature: ▲

Inrichting: MPV (5 drs) Bouwjaar: November 2008 Kleur: Grijs metallic Brandstof: Benzine Versnellingsbak: Handg. 5 versn. Bekleding: Stof (zwart)

Lijstenmakerij

– Verkopen-vernieuwen-samenwerken; die Bocchi Flower zoekt?! – Kansen herkennen-initiatief nemen– Verkopen-vernieuwen-samenwerken; resultaat willen behalen; – Boeien-binden-bewegen; – Kansen herkennen-initiatief – Werkregio: Westland

155.063 km

nemen-resultaat willen behalen;

Kijk voor details en ons totale aanbod op: www.autokwaak.nl A U T O M O B I E L B E D R I J F

inkoop

inruil

– Werkregio: Westland

financiering

– Boeien-binden-bewegen;

▲ ▲

van der Kwaak verkoop

Ben jij dé Accountmanager Ben jij dé Accountmanager die Bocchi Flower zoekt?!

Services for Recruitment

www.movetocatch.nl

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

Services for Careers

bocchi@movetocatch.nl Services for Recru www.movetocatch.nl

Service

bocchi@movetoca

ZONWERING

Jaguar XJ6 2.7D SOVEREIGN Kenteken Kleur Transmissie Gewicht Marge auto Brandstof

79-JJX-7 Ultimate Black Automaat 1.627 kg Nee Diesel

Opties en accessoires:

ALLE PVC-VLOEREN 10% KORTING • Traditioneel parket • Lamelparket • Planken • Kasteelvloeren • Laminaat • PVC • Renovatie • Vloerverwarming • Tegels

Prijs: €

Registratiedatum 03-07-2009 Kilometerstand 97.324 km Aantal cilinders 6 Motorvermogen 152 kW/207 pk Garantie 1 jaar Jaguar Sel Ed/Bovag Kosten rijklaar maken € 750,-

44.500,-

Airconditioning, Alarmsysteem SCM goedgekeurd, Anti blokkeer systeem, Automatisch dimmende binnenspiegel, Automatische Stabiliteitscontrole, Boordcomputer, Buitentemperatuurmeter, Burr Walnut Houtfineer, Carkit, CD-wisselaar, Centrale deurvergrendeling afstand bediend, Climate control, Cruise Control, Elektrisch bedienbare ramen voor en achter, Elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugen, Elektrisch verstelbare voorstoelen, Getint glas, Hoofdsteunen achter, Houtinleg, In hoogte verstelbaar stuur, Jaguar Premium Sound System, Koplampsproeiers, Lederen stuurwiel, Lichtmetalen velgen (19), Luchtvering, Memory stoelen, Middenarmsteun achter, Middenarmsteun voor, Mistlampen voor, Navigatiesysteem, Parkeersensoren, Radio, Radio/CD speler, Regensensor, Snelheidsbegrenzer, Stoelverwarming voor, Stuurbekrachtiging, Sunroof, Telefoon, Toerenteller, Traction control, Verwarmde en gekoelde stoelen, Voorruitverwarming, Warmtewerend glas, Xenon verlichting

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1, 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719

Strak in je vel... Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

De oplossing is Lypossage! Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

SCHUREN EN OLIËN 22,50 m2

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder. Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Actie: 2e zône slechts: Zijlbaan 2 2352 BN Leiderdorp T. 071-5815140 F. 071-5815148 www.jenmvloeren.nl

€10

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

KASTEELPLANK 23 cm br. van 79,50 voor 59,95

Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys

Tel: 06 10817027

Na


nieuws

OEGSTGEESTER COURANT

JUBILEUM  Het clubhuis de Kratong aan de Curaçaostraat in de wijk Buitenlust bestaat 25 jaar. Deze mijlpaal viert de buurtvereniging met een groot feest op zaterdagavond 6 juli voor iedereen die de vereniging een warm hart toedraagt. Vooraf is er van zes tot acht een receptie voor genodigden.

Tekst en foto: Wil van Elk

Lotte Koning en Lotte Schouten geflankeerd door Nick en Simon.

Rijnlandse Lotte en Lotte bij Nick en Simon ONTMOETING

Visser ‘Leukste School’ regio WEDSTRIJD  Na een spannende

zoektocht door de regio is vorige week bekend geworden dat het Visser’t Hooft Lyceum uit Leiden de leukste school van de regio is. Donderdag 20 juni was de ontknoping van de wekenlange wedstrijd naar de leukste school van de regio te zien op TV West. Presentator Jeroen Holtrop keek vooral naar de zaken die voor leerlingen van belang zijn. www. omroepwest.nl

13

Kwart eeuw clubhuis

Twee jaar Parkinson Café ONTMOETING  Op 16 juni 2011 werd het Parkinson Café Oegstgeest geopend, en afgelopen donderdag, 20 juni, werd het tweejarig bestaan gevierd. Dat er nog steeds grote belangstelling voor het café is, bleek eens te meer bij de laatste bijeenkomst. Er was een optreden van het duo Jazzenzo dat voor heerlijke muziek uit de jaren ‘50 en ‘60 zorgde. Ook was er een klein straatorgel met echte boekmuziek aanwezig, waarbij men liedjes over Amsterdam meezong. De drankjes en hapjes maakten het geheel compleet. De Parkinson-ontmoetingsmiddagen worden elke derde donderdag van de maand gehouden bij Marente, Verpleeghuis Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein 1 te Oegstgeest. Voor meer informatie: jvangorkum@diaconessenhuis.nl

WOENSDAG 26 JUNI 2013

 Op maandag 17 juni mochten Lotte Koning en Lotte Schouten van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest persoonlijk aan Nick en Simon vertellen over de succesvolle Actie Paardenkracht van hun school.

Die dag trad het populaire zangduo exclusief op voor alle scholieren die zich hadden ingezet voor Edukans. In totaal hadden 38 scholen bijna € 391.750 opgehaald. PAARDENKRACHT

Het Rijnlands haalde in december met Actie Paardenkracht ruim € 32.000 op; € 10.000 is ten goede gekomen aan een project in Tibet, een

initiatief van de Tibetaanse concierge Nyima Ganga; € 22.000 kon overgemaakt worden naar stichting Edukans. ONDERWIJS

De opbrengst besteedt Edukans aan onderwijs in Malawi. Basisscholen in Malawi zijn er vaak slecht aan toe. Kinderen zitten in slecht onderhouden klassen. Boeken en materialen ontbreken. Vooral meisjes blijven weg als ze ouder zijn, want er zijn geen toiletten. Lotte Koning en Lotte Schouten zijn in februari namens het Rijnlands Lyceum Oegstgeest naar Malawi gereisd om te zien hoe de hulp wordt besteed.

De wijk bestaat al langer, en voor de oorlog waren er al buurtactiviteiten met dagjes uit georganiseerd door de speeltuinvereniging die er toen was. Tijdens de oorlog gingen de activiteiten gewoon door en ook daarna. Voor een ‘clubhuis’ was de later opgerichte buurtvereniging aangewezen op onderdak bij Taberna aan de Mauritslaan een heel stuk verderop in Oegstgeest. Meer dan vijfentwintig jaar geleden was de wijk heel kinderrijk en een buurthuis was meer dan wenselijk. De jeugd in de wijk schreef een hartenkreet aan de gemeente; de brief werd ondertekend door Regina Verhaar. Met tachtig kinderen en meer dan honderd ouders werd in het gemeentehuis de brief ondersteund en na de onderhandelingen met de toenmalige wethouder mevrouw Blom-De Kock van Leeuwen verhuisde in de winter van 1987 de overbodig geworden keet van Taberna naar Buitenlust. Het werd geplaatst met medewerking van de woningbouw op hun terrein. Een feest met de Sint illustreerde dit mooie geschenk. En toen in het voorjaar alle nutsvoorzieningen in orde waren, werd het gebouwtje officieel in ge-

Gerard van Delft, Jan Turk, Piet Laterveer, voorzitter Belinda Frederiks en Co Hoebert bruik genomen. Helaas maakte in augustus 1994 een brand een einde aan het bestaan van het clubhuis. Maar in 1995 werd het nieuwe clubhuis geopend, mede door hulp van een wethouder, verzekeringsgeld en hulp van een sponsor, maar bovenal door de zelfwerkzaamheid van de buurtbewoners. Later kregen de kinderen in de wijk Emper, hun ‘eigen’ honk met een aanbouw die afkomstig was van het noodgebouw van de wereldwinkel die een tijdje in het Irispark stond. De Kratong en Emper is samen een ‘super’ buurthuis, en de bewoners doen er alles aan om dat zo te houden. Zelfs tijdens de renovatie van de woningen in de wijk draaien alle activiteiten gewoon door. Alle lief en leed rond het in stand houden van het gebouw wordt gevierd met een groots feest op zaterdag 6 juli. In een grote tent voor de Kratong treedt Zangeres Natascha van der Meer voor het eerst in haar ‘eigen’ wijk op, samen met een gitarist. Maar ook de elf man tellende formatie Blues Brothers zorgt die avond voor een muziekspektakel.

IN HERINNERING Mädi Blangé-Baltisberger 27 JUNI 1932 – 17 FEBRUARI 2013

Thuis in Oegstgeest, maar ze miste de Zwitserse bergen De erfenis van Mädi Blangé is een huis vol tekeningen en dozen vol getekende kaarten, ook al ontdekte ze pas op latere leeftijd haar liefde en talent voor tekenen. Ze liet ook een generatie leerlingen na die bij haar leerde musiceren. Als jonge vrouw kwam zij vanuit het Zwitserse Bern naar Nederland om te trouwen met Paul Blangé. Door Mieke Kerkhof-Scheenaard Kort na de oorlog correspondeerden veel jongeren met leeftijdgenoten in het buitenland. “Dat was toen echt een hype”, vertelt Paul Blangé. Een van zijn correspondentievriendinnen was de Zwitserse Mädi. En zo is het gekomen.

Ze kregen samen twee dochters. Makkelijk had Mädi het niet, de eerste jaren in Nederland. Ze moest de taal leren, wennen aan de Nederlandse gewoonten en het was niet eenvoudig om een eigen woning te vinden. “Kort na ons huwelijk moesten we inwonen”, vertelt haar echtgenoot. “Dat was echt geen pretje. En Mädi miste de bergen. Maar eenmaal in Oegstgeest besloot ze dat ze er nooit meer weg wilde.” Over haar Nederlands bleef zij zich altijd wat onzeker voelen al sprak ze het goed. Ruimte Mädi groeide op in een ouderwets milieu. Toch wel wat feministisch, voelde ze zich in haar thuisland als vrouw beperkt om haar vleugels uit te slaan. In het na-oorlogse Nederland veranderde de samenleving veel sneller dan in Zwitserland en kreeg zij de ruimte om zich te ontwikkelen. Als kind leerde zij al viool spelen, maar het was niet echt haar instrument. Toen Paul een blokfluit voor haar kocht wist hij niet dat het haar leven zou veranderen. Ze nam blokfluitles en werd al snel zo goed dat haar lerares haar de beginners toevertrouwde. Zij begon met lessen in haar huiskamer, maar dat werd toch wel problematisch. “Ze schreef

een brief aan de burgemeester en kreeg toen een ruimte in de toenmalige Floraschool tot haar beschikking”, vertelt Paul. Hij is trots op haar doorzettingsvermogen. Samen met zijn dochters verwondert hij zich erover dat zijn vrouw zo ondernemend was. “Zij voelde zich door haar opvoeding wat onzeker en trad niet graag op de voorgrond. Maar toch wist zij haar leerlingenbestand uit te laten groeien uit tot een hele onderneming, waarvoor ze ook administratie moest voeren en geregeld uitvoeringen organiseerde. Zij had er ongelooflijk veel plezier in en het hele gezin was erbij betrokken.” Achteraf gezien heeft ze ook aan enkele bekende Nederlanders les gegeven. Ondanks haar drukke werkzaamheden liep het huishouden altijd op rolletjes. Ze was een moeder bij wie de kinderen altijd terecht konden. Ook voor anderen had ze een luisterend oor. Bij de opvoeding van haar dochters vond zij het belangrijk dat zij een hobby zouden ontwikkelen. Ze was altijd voor en met hen in de weer met knutselen, tekenen, breien en poppenkleertjes naaien. Door de Zwitserse afkomst van Mädi was het gezin Blangé meer internationaal gericht dan in die tijd gebruikelijk was. Terwijl bijna iedereen nog vakantie in Nederland vierde, vertrokken zij jaarlijks naar Zwitserland. Mädi kookte ook anders, sprak anders en was onderne-

mend, altijd ergens mee in de weer. “ Bij gelegenheden stond er vaak rösti op het menu. Ook kaasfondue”, herinnert het gezin zich. “ Maar het probleem was toen nog dat je bijna nergens een lekkere landwijn kon vinden om er bij te serveren”, vult Paul aan. “Ik moest er stad en land voor af. Nu vind je het gewoon in de supermarkt!” Nieuwe fase In 1985 stopte Mädi met de muzieklessen en legde zich vol overgave toe op tekenen en aquarelleren. Dit deed ze helemaal voor haar eigen plezier, rustig boven op haar kamer. Ze volgde verschillende cursussen en tekende van alles, vooral veel afbeeldingen van dieren en de natuur. Na een cursus cartoon tekenen kon zij daar ook haar gevoel voor humor in kwijt. Verder legde ze de bekende historische gebouwen in Oegstgeest vast. En menig inwoner van Oegstgeest bestelde bij haar een tekening van het eigen huis. Op oudere leeftijd kon ze alleen nog met een potlood tekenen. Daar sprak ze niet graag over. De beperkingen door haar leeftijd vielen haar zwaar, ook dat ze niet meer kon wandelen met de hond. Haar laatste opdracht voor een tekening van het oude gemeentehuis aan de Wijttenbachweg moest ze tot haar verdriet afslaan. Onder de beheerste Zwitserse buitenkant, zat een gevoelig hart.

IN HERINNERING IS EEN NIEUWE SERIE DIE ÉÉN KEER PER MAAND VERSCHIJNT. WILT U UW GELIEFDE IN DE KRANT? NEEM CONTACT OP MET MIEKE KERKHOF, TOTAALVERHAAL@ GMAIL.COM. U KUNT OOK EEN HERINNERINGSBOEKJE OF KAART LATEN MAKEN. KIJK OP WWW.WOORDENSCHILDERIJ.NL


AUTO-AIRCO SERVICE

,-

0 VANAF € 6 EX. BTW GARAGEBEDRIJF ALEX KLEINHUIS

Incl. is

VALKENBURG

olere

nde k urk o

nderla

ag

RUIM 25 JAAR AIRCO-ERVARING Bel voor het maken van een afspraak

071-4077364 Meijvogel Hout bestaat 40 jaar! Om dit te vieren hebben wij gedurende ons jubileumjaar diverse aanbiedingen. t/m Juni zeer scherpe prijzen op ons assortiment maatwerkkasten en raambekleding. Kom langs in onze vernieuwde showroom en bekijk ons uitgebreide assortiment binnen & buitendeuren, deurbeslag, hout op maat, laminaat, lamelvloeren en PVC vloeren.

Voor een systeemdiagnose/reparatie van uw aircoinstallatie in uw voertuig en het uitlezen van foutcodes van de diverse computers in uw auto en natuurlijk voor het regelmatig onderhoud van uw kostbare aircosysteem.

Burgersdijkstraat 10 2225 AV KATWIJK ZH Tel: 071-4074605

Bloemenlaan 5 • 2235 EM Valkenburg (ZH)

of kijk op www.meijvogelhout.nl

Tramstraat 112 B 2225 CM Katwijk Tel. 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Verzilver uw goud De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Leeuwarden

Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Emmen Alkmaar Zwolle Zaandam Haarlem

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie. Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst!

Goudwisselkantoor nten in goud, zilver en mu • ruim 25 jaar ervaring e ati jblijvende tax • een deskundige en vri ien gewenst per bank ind of g alin bet te • contan r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver egg • advies in het bel door heel Nederland • meer dan 50 locaties

Katwijk Den Haag Delft Oud Beijerland

Apeldoorn

Amsterdam Utrecht

Amersfoort

Alphen a/d Rijn Rotterdam

Nijmegen

Dordrecht Den Bosch

Klaaswaal Tilburg Goes

Breda Eindhoven

Heerlen

www.goudwisselkantoor.nl

Groningen

facebook.com/ goudwisselkantoor

Enschede


Oegstgeester courant

nieuws

woensdag 26 juni 2013

15

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Ode aan de gemeentemannen Het is dinsdagmorgen 18-6, 10 uur. Ik pas op mijn kleinkinderen in Haaswijk. Iedere oppasdag gaan we bij de winkel rijstekoeken kopen en die eten we op een bankje op. Ik zie wat oude kartonnen dozen staan bij mijn zoon, ik maak ze klein, en doe ze in mijn tas. We lopen langs de flat, gaan de trappen op neer, lopen op alle muurtjes, ik krijg een sms bericht, ik lees het en doe mijn mobiel weer terug in de tas. Daar zijn we bij de winkel. We gooien de dozen in de container en meteen zie ik mijn lege tas, mijn mobiel is met de doos in de container verdwenen! Ik kijk door de smalle opening, de inhoud moet pas geleegd zijn, want het papier ligt heel diep. Wat te doen? Ik ga bij de supermarkt naar binnen, een medewerker loopt met me mee naar de container, hij kan er ook niet bij, dat was al duidelijk. Hij onthoudt het telefoonnummer en zoekt in de winkel contact. Hij geeft mij het toestel, zodat ik mijn verhaal kan doen. De medewerkster schakelt me door en vijf minuten later komt er een auto met twee stoere mannen. Ook zij concluderen dat we er niet bij kunnen, maar ze hebben een sleutel waarmee ze de grotere deur aan de zijkant kunnen openen. Ze hebben ook drie lange stokken, ook een met een grijpertje, heel voorzichtig hijst hij mijn doos omhoog, met daarin mijn mobieltje!! U begrijpt dat ik heb staan juichen en de mannen een dikke zoen heb gegeven!! Wat een SERVICE! Dank je wel, mannen van de Gemeente! Heleen Terlouw

Hofwijck - wethouder en bestuur De behandeling van het zorgcentrum Hofwijck in de afgelopen raadscommissie ‘Burger&Ruimte’ gaf het nodige te denken aan de burger op de volle publieke tribune. Het leek de bedoeling van de verantwoordelijke wethouder om de zorg-bestemming van de aanleunwoningen rond Hofwijck open te breken door alvast een zgn. ‘ verruiming’ in te stellen voor bewoning door niet-zorgbehoevenden cq. ouderen gedurende 5 jaar. Dit zou ten gunste moeten komen van de commerciële partijen, Zorggroep Marente en Projectontwikkelaar Sedos, die ‘gouden’ mogelijkheden kunnen regelen in dat mooie park. De wethouder wil daartoe ‘zorgovereenkomsten’ met de commercie sluiten waarvan “nakoming niet afdwingbaar zou zijn”. De bestuurlijke naïviteit van betreffende wethouder kwam als volstrekt onvoorstelbaar over. Wat is een overeenkomst in het zakenleven zonder afdwingbaarheid? Helemaal niets. Trouwens een aantal aanleunwoningen wordt nog met plezier bewoond door ouderen. De indruk bestaat dat zij onder het commerciële belang kunnen gaan worden geterroriseerd. Bovendien wil wethouder maar alvast beginnen met een stukje(?) parkgrond aan Sedos verkopen=weggeven(?) zonder aanhouding van de zorgbestemming. Kennelijk heeft wethouder niet door dat het geheel een schending van het bestemmingsplan betreft. Naast de zorgzekerstelling is het belang van die groene parkgrond vlakbij die duizenden Oegstgeestenaren in en om het LV-centrum groot. Het bestemmingsplan weerspiegelt de belangen. De door wethouder veroorzaakte onzekerheid op de tribune werd gelukkig gedeeld door de aanwezige raadsleden. Vooral mw. Pasterkamp van PrO verwoordde de sociale onaanvaardbaarheid/onzekerheid van het voorstel bijzonder goed. Ook andere fracties toonden hun duidelijke afkeur. Op de tribune herinnerden wij ons de waarschuwingen van vooruitziend CDA-raadslid De Blaeij over de gevaren van belangenverstrengeling bij zorgzekerstelling en commercie. Op dit punt ziet de meerderheid van de raadsleden nu, in tegenstelling tot toen, de realiteit meer dan ooit. Onze complimenten daarvoor. Ed Nabbe

Watergangen rond ASC Naar aanleiding van het artikel in de OC van 19 juni 2013 wil ik op persoonlijk titel de volgende opmerkingen maken. Ten eerste: Wanneer rekening wordt gehouden met de uitspraak van de Raad van State van 27 januari 2010 is het onmogelijk om 50 woningen, in een prijsklasse van € 700.000,-, te realiseren op het ASC-terrein. De Raad van State heeft immers beslist: ‘In de watertoets is aangegeven dat, alvorens de bestemming van het ASC-terrein kan worden gewijzigd ten behoeve van onder meer woningbouw, aangetoond dient te worden op welke wijze water wordt gecompenseerd en dat de bevoegdheid om de bestemming van het ASC-terrein te wijzigen is toegekend onder voorwaarde dat minimaal 15% van de toename aan verharding aan water in het wijzigingsgebied gerealiseerd dient te worden.’ Ten tweede: Niet de gemeente is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in Oegstgeest maar, sinds 1 januari 2005, het hoogheemraadschap van Rijnland. En wanneer het hoogheemraadschap het noodzakelijk acht om watergangen aan te leggen dan zullen zij dat moeten doen.Ten derde: Wat mij persoonlijk stoort is het feit dat de wethouder Tönjann, maar ook het college en de meerderheid van de raad, de financiële belangen van ASC laten prefereren boven het algemeen belang van de bewoners. Ten vierde: Het hele gedoe rond ASC heeft de gemeente Oegstgeest de afgelopen 10 jaar naar schatting reeds € 1.000.000,- gekost. Wanneer het college en de raad ernst willen maken met het oplossen van de financiële problemen, dan moeten zij stappen ondernemen om ASC te verplaatsen naar de Voscuyl want daar is voldoende ruimte voor alle drie de voetbalverenigingen. Dan kan het wateractieplan worden uitgevoerd, de waterproblematiek in het Oude Dorp voor een groot gedeelte worden opgelost, een nieuw zwembad worden aangelegd en de groene Overveerpolder worden behouden. En wat niet onbelangrijk is de gemeente Oegstgeest wordt voor een nieuw financieel fiasco behoed. Dick de Blaeij

Henk Heemskerk bij het ‘wegschieten’ in 2011 | foto Wil van Elk

Henk Heemskerks laatste Poldercross n Het leukste evenement van Oegstgeest rennen n Precies om half acht lost Willem van Zuilen op vrijdag 28 juni het startschot voor de achtentwintigste Oegstgeester Poldercross. De start is op het veilingterrein van Flora. De editie van 2013 is de laatste die Henk Heemskerk organiseert, alle reden om mee te doen of te komen kijken. Ook het aansluitende Midzomeravondfeest op het Boerhaaveplein wordt super. “Ik vond dat die leuke prutraces die ze in Noord-Holland hielden, dat wij die hier ook konden houden. Dus in 1984 begon ik in de Kamphuizer polder met een man of dertig, vrienden kennissen en personeel. De veiling was toen verder weg. Gewoon lekker in de bagger springen en genieten, maar wel met een wedstrijdelement erbij. Later kwamen er meer mensen bij en startten we bij clubhuis de Kratong in de Indische Buurt. We hebben heel veel kampioenen gehad als Wesseling, Bloklander en onze eigen Mart Moraal. Het werd daar steeds krapper bij de almaar oprukkende veiling, zodat we moesten uitwijken naar de Elsgeester polder en dat doen we nu nog. We mogen gelukkig daar nog steeds starten. En met deze mooie polder ben ik ook heel blij. Prachtig brede sloten die het parcours overzichtelijk maken en een

sympathieke medewerking van de boeren om over hun land te mogen rennen”, vertelt Henk Heemskerk enthousiast. Het aantal deelnemers groeide heel snel en het Midzomeravondfeest was er al bij de tweede of derde keer. Direct was dat een succes. Nu ongetwijfeld weer want het programma liegt er niet om. Henk: “We hebben op het water Ex BTW uit Warmond die de zwemmer muzikaal opzweept. Na de prijsuitreiking hebben we een disco Exodus met de bekende show en de uitsmijter van die avond de band Band and Breakfast. Tussen elf en twaalf de verrassing: de ‘Toppers’!” Laatste keer

“Het is de laatste keer dat ik het organiseer, dus ik hoop dat het een ouderwets groot feest wordt”, zegt Henk enthousiast zoals altijd. “Wel

lig ik nog wel een paar avondjes wakker over het weer! Dat heb ik niet zelf in de hand!” voegt hij er glimlachend aan toe. “Ik hoop dat de jeugd het straks spontaan van mij overneemt. Ik zal mijn best doen om alles goed aan hen over te dragen, want ik wil de komende jaren vanaf de zijlijn nog heerlijk genieten van dit ouderwetse spektakel!” Meedoen

Alle Oegstgeestenaren vanaf twaalf jaar kunnen voor zes euro meedoen aan de poldercross. “Jongere deelnemers mogen ook meerennen en zwemmen, maar wel onder begeleiding van een volwassene”, vertelt Heemskerk die het leuk vindt om jong en oud door de sloten te zien rennen. “Dit is breedtesport in zijn volle omvang.” Enthousiastelingen kunnen zich vooraf al opgeven bij Snackbar ’t Haasje op het Boerhaaveplein, maar dat kan ook een uur vooraf aan de start bij het startpunt bij Veiling Flora. Deelnemers krijgen een polsbandje. Informatie: (071) 517 46 32, of 06-42789232.


SALE

NIEUW

Koopzondag 30 juni 12:00 - 17:00 uur

BEDRIJF met

30 JAAR ERVARING Leiden

Nieuwe Rijn 11, 2312 JC Leiden (voormalige Paddenburg pand)

Interieurconcept en uitvoering

ANDORA TUINEN De Vakman voor uw Tuin Eiberoord 14 2317 XL Leiden 06-49387947 andoratuinen@hotmail.nl

APK

,8 3 â&#x201A;Ź

*

n all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

www.inloophuisscarabee.nl

Voor wie leeft met kanker

Inloophuis Scarabee is er voor mensen met kanker, partners, kinderen, familieleden, vrienden, bekenden of nabestaanden. Scarabee organiseert activiteiten aan de OUDE VEST 17 te Leiden. BINNENLOPEN en ONTMOETEN, van 10 -12 uur staat de koffie of thee voor u klaar. Aanmelden is niet nodig. We heten u welkom op: - maandag 1 juli - maandag 8 juli - maandag 15 juli - maandag 22 juli Wandelen - dinsdag 2 juli van 15 u. tot 16 u. - donderdag 18 juli van 11 u. tot 12 u. Verzamelen bij het theehuis in Het Leidse Hout, voor de Scarabeewandeling. Yoga van 9.45 u. - 11.00 u. - donderdag 11 juli - donderdag 25 juli Graag vooraf aanmelden i.v.m. beperkt aantal plaatsen. tel. 06-52586260. Email: info@inloophuisscarabee.nl Voor meer informatie: www.inloophuisscarabee.nl Inloophuis Scarabee is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ervaring hebben met sponsorwerving en PR.

Een goed ingerichte kantoor- en/of bedrijfsruimte draagt bij aan het welzijn van de mensen in de dagelijkse werkomgeving. Heel belangrijk is om goed te kijken naar de functionaliteit van en het doel van de ruimte. Stylen met Voshol wil haar doel bereiken door middel van een persoonlijke en op maatwerk gerichte manier van werken in samenwerking met de opdrachtgever. Stylen met Voshol zal de wensen van de opdrachtgever vertalen in een goed concept, een compleet plan en het uitvoering van alle werkzaamheden. De werkzaamheden betreffen het begeleiden van de bouwwerkzaamheden, het leveren en/of maken van de meubels en het uitzoeken van de accessoires.

Reclameconcepten De De uitstraling van uw gevel of interieur moet naadloos aansluiten bij de uitstraling van uw kantoor- of bedrijfspand. Dit kan niet zonder een aansprekende uiting in de vorm van een gevelreclame, lichtreclame, sfeerbeelden in de vorm van full color wanden, glasdecoraties of een bewegwijzering passend bij complete aankleding van uw pand waarbij uw huisstijl als uitgangspunt zal fungeren. Stylen met Voshol heeft ruim 30 jaar ervaring in de reclamebranche en vertaald deze ervaring in een goed concept wat leidt tot een complete uitvoering van alle werkzaamheden.

Referenties Van Wezel Accountants - Horesca Horecavo - Zorgboodschap J. van Egmond Selectie- en vermeerdering - Verhees Notarissen Royal Lemkes - Daan Souverijn Marco Voshol 06.51.67.69.60 Paul Voshol 06.20.70.67.60 Pieter Breughelstraat 27 2231 BP Rijnsburg info@stylenmetvoshol.nl


nieuws

Oegstgeester courant

woensdag 26 juni 2013

17

Duinzigt: Jazz in Oegstgeest jazz n De jaarlijkse ‘Jazz in

Oegstgeest’ in het voormalige klooster Duinzigt was zondagmiddag 23 juni zeer gevarieerd en gezellig. Spontaan trad er nog een vierde jazzformatie op in de binnentuin. Van de entree van tien euro ging een euro naar www.lopentegenkanker.nl. Het aantal bezoekers viel, in verhouding met vorig jaar, wat tegen. Foto: Wil van Elk.

Kunst en Kitsch in de De Kempenaerstraat winkelen n Ondanks het wat mindere weer was het vrijdag een geslaag-

de avond in de De Kempenaerstraat. Duidelijk was dat het grote publiek deze bijzondere Kunst & Kitsch-markt, waar in meer dan 35 kramen kunstenaars uit Oegstgeest en de regio zich konden presenteren, nog moet ontdekken. Desondanks was de sfeer goed, en hadden de kunstenaars over aandacht niet te klagen. Op het pleintje bij ‘ De Hondjes’ taxeerde veilingmeester P.G. Binkhorst van veilinghuis ‘Onder de Boompjes’ de door het publiek meegebrachte objecten. | foto Willemien Timmers

n 40 jaar markt in Oegstgeest jubileum n Even terug naar 19 juni1973

toen de Oegstgeester warenmarkt werd geopend. Er bestond toen enig meningsverschil over de verloting van de standplaatsen waar het college van B&W geheel voor verantwoordelijk was. Maar tijdens een B&W vergadering op 25 juni

Mooie start traditie kerkennacht n In Oegstgeest deden twee kerken dit jaar voor het eerst mee aan de landelijke Kerkennacht, met uitvoeringen en lezingen. De opkomst had groter gekund, maar de basis voor een mooie traditie is gelegd. | foto PR

1973 deelde wethouder Temminck mee dat in verband met onbekendheid met de marktmaterie de zaken niet zo verlopen waren als wenselijk was geweest. De toenmalige wethouder Thorn, bekend als een doorzetter, werd verweten dat hij de totstandkoming van de markt had wil-

len traineren. Het bleken praatjes te zijn die geen gaatjes vulden. Integendeel, als er een voor de totstandkoming van de markt is geweest, was hij het wel. Intussen heeft de tijd niet stil gestaan en werd vorige week dinsdag het 40-jarig bestaan van de markt feestelijk gevierd. Dat hebben de bezoekers gemerkt. De ambulante handel had er met de versiering een extra vlaggetjesdag van gemaakt. Een zingende cowboy reed te ‘paard’ over het marktterrein, er waren overal leuke aanbiedingen en er kon genoten worden van gratis koffie en thee. Het geheel speelde zich af tijdens een extreem warme zomerdag waarbij deelnemers aan de 13e rolstoelvierdaagse op een koud drankje een stroopwafel werden getrakteerd. Natuurlijk kwamen tijdens de middaguren burgemeester Timmers-van Klink en wethouder Roeffen op bezoek om kooplieden van het allereerste uur te verrassen met een leuk geschenk. Het waren Marco Overdevest (kaas en notenbar), groentenman Polak en Van Bemmel (kaashandel). Tekst en foto Antoon Koch

Rolstoelvierdaagse vlot verlopen wandelen n Vier dagen lang al het schoons dat Oegstgeest biedt te laten zien, dat is pas echt

genieten. Vorige week stonden rond 75 vrijwilligers klaar om ouderen met dit alles kennis te laten malen door ze mee te nemen naar het raadshuis, de kastelen Endegeest en Oud-Poelgeest, de Oegstgeester markt, de winkelcentra de Kempenaerstraat en Lange Voort en om eventjes de kanaalbrug over te gaan naar een school in Haaswijk. Vorige week vrijdag was er een feestelijke finale waarbij de rolstoelers een boeketje bloemen ontvingen bij Daan’s bloemenhandel aan de Lijtweg. Daarna ging het met een draaiorgel voorop terug naar het Van Wijckersloothplein waar ze uit handen van mv. Van Bellen een fraaie ‘gouden vierdaagsemedaille’ ontvingen. In de recreatiezaal van Van Wijckerslooth kwamen allen samen voor een drankje en hapje en kreeg iedereen als herinnering een fraaie Vierdaagse 2013 mok uitgereikt. Carel Jan Cebol, hoofd recreatie en vervoer, sprak van een saai gebeuren te vertalen als: voor het volle 100 procent goed verlopen. “Er was zelf geen lekke band dit keer”. (tekst Antoon Koch / Foto Mauits Raatsie)

Eerste paal brede school Het Dok bouw n Op vrijdag 21 juni werden symbolisch en feestelijk door de leerlingen de eerste

paaltjes geslagen voor het permanente gebouw voor de Brede school Het Dok in NieuwRhijngeest. Het nieuwe gebouw komt naast de huidige tijdelijke accommodatie. In het gebouw komen in ieder geval de school, de Stichting Kinderopvang Oegstgeest, een sportzaal, de muziekschool BplusC en de kunstenaarsvereniging Instock. Ook komt er een ontmoetingsruimte voor de wijk. De school telt momenteel ruim 80 leerlingen.


18

sport

woensdag 26 juni 2013

OEGSTGEESTER COURANT

Huisartsen te sterk voor specialisten hockey n Op woensdag 12 juni troffen huisartsen uit de regio de specialisten van het Rijnland Ziekenhuis in het jaarlijkse hockeyduel op de velden van Alecto in Leiderdorp. De huisartsen speelden dit jaar in een sterke formatie en hadden ook voldoende wisselspelers geregeld. Dit in tegenstelling tot de specialisten die het de eerste helft moesten doen zonder wisselspelers. Al in de eerste helft werd door de huisartsen het eerste doelpunt gescoord,

kort daarop wel gevolgd door een doelpunt als gevolg van een prachtige tip-in van oogarts Floor Klijssen. Tijdens de tweede helft bleef het spel op hoog niveau doorgaan. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en over en weer werd veel

druk uitgeoefend. De captain van de specialisten, scheidend orthopeed Van Langelaan, kon niet voorkomen dat de eindstand 4 - 2 werd in het voordeel van de huisartsen, die daardoor dit jaar de wisseltrofee mee naar huis mochten nemen. Na de wedstrijd werd er nog nageborreld en genoten de specialisten en huisartsen van een goede Indische maaltijd.

Vincent Schnorhk kampioen paardvoltige

Emma Enderman werd bij het NJK Schermen Nederlands kampioene geworden op de degen.

Emma Enderman Nederlands kampioen

turnen n Oegstgeester sportman van het jaar, Vincent Schnorhk, is vorig weekend Nederlands kampioen geworden op paardvoltige.

schermen n Emma Enderman uit Oegstgeest, schermster bij AEW, is tijdens het NJK Schermen Nederlands kampioene geworden op het wapen degen bij de Kuikens (geboren in 2002 of later). Na haar overwinningen van het Rijnland-AEW - en Korenbloemtoernooi waren de verwachtingen al hoog gespannen. Na de voorronde stond Emma met één verliespartij als eerste op het tableau. In de halve finale versloeg zij Pippa van der Zwan (zaal Kardolus, Zoetermeer) met 10-6. In de finale moest zij het opnemen tegen Jocy Celie (Fencing Club Almere). Na een felle strijd, waarbij het redelijk

Op de ringen bemachtigde hij een verdienstelijke tweede plaats. In de meerkamp werd Schnorhk vierde na een mislukte rekstokoefening.

Vincent Schnorhk tijdens zijn oefening op paardvoltige. foto | PR

gelijk opging, wist Emma toch een voorsprong te nemen en deze aan het eind uit te bouwen tot een overwinning van 10-7. Heren Ook voor het heren degenteam van AEW was er goud. Zij namen deel aan het internationale degen equipe toernooi ter gelegenheid van het 400jarig bestaan van de oudste schermvereniging ter wereld, de Gentse schermvereniging het Sint Michelsgilde, door schermers daar ‘de Confrėrie’ genoemd. De equipe bestond uit Edwin Treffers, Ruud Koele en Koen Sizoo. Koen, die lid is bij zaal Kardolus, trad als gastschermer van AEW op.

voor uw tuin of oprit. Ruim • Gezocht: particuliere geldlening voor fi•30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen. nanciering hypotheek Tel. 071-7511258. Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

• Eerhart Sierbestrating.

3-Kamer appartement Mariahoeve Den •Haag, compleet ingericht, € 127.500. Rustige loca-

Voor al uw bestra- tie. Dichtbij station. 06-54604512. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsdwarsfluitles in Leiderdorp-Oranjewijk. opgave 070-3211006. Ervaren, enthousiaste docente. Gratis proefles. InVuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen fo: www.fluitles.nl of 071-5891939. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Ik, vrolijke man van 72, zoek een ook Interieurverzorging, tel. 070-5116612. vrolijke vrouw om samen leuke dingen te doen en Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- wie weet wordt het meer. Ben het alleen zijn zat. Leeftijd niet belangrijk, lief wel. Brieven onder nr. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! 59 naar Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, CB Katwijk. gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. Schilder-, stucadoorswerk binnen, 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt buiten. Badkamerrenovatie, tegelwerk, laminaat uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. leggen, timmerwerk. Tel. 06-14785439. Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en VoorGevraagd: WEEKEND- en vakantiehulschoten? www.tcdekampioen.nl. pen. Div. werkzaamheden. Boulevard Noordwijk. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting Vanaf 15 jr. 06-53536861. LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak TE KOOP: verzorgd 2-kamer appartement, kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp 45 m2, eigen parkeerterrein, 100 m. van zee. Koop nu met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319. en profiteer. Tijdelijk voor een lage prijs! 06www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. 24907915. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

• •

• • • • •

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregnerenknipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en geheel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322.

• • •

BEAUTY & FASHION

MEN ONLY

HOME & LIVING PASSION FOR FOOD

KIDS & FUN

22 | 23 MAART 2014

www.leidato.nl

HANGAAR2 | Valkenburg

Elke maand verrassende aanbiedingen!

in de schaduw? Wij zagen bomen •omZit enu nog takken af. Telefoon 070-5111923 of 0653794870.

plaagdieren, dienstverlening. •Tel.wespen, 06-54948365 / 070-5115927. vofroessinghvaniterson.com

GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480.

Nette NL. KLUSJESMAN 100% betrouwb. Voor al uw onderhoudswerkzaamheden aan huis en tuin. Ook voor kleine klussen. Tel. 06-31579721.

Jaren 30 huis gezocht in Oegstgeest. Op•knappen geen probleem, budget max. € 375.000. Overleggen? 06-28156002.

Aangeboden: computerles/hulp voor •ouderen. € 15 p.u. Op no cure, no pay basis. Tel. 06-18657401.

Erkend Gas Water en CV Installateur Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050


service

OEGSTGEESTER COURANT

Kerkdiensten

Medische diensten

Verenigde Protestantse Gemeente Kruispunt Rivierduinen locatie Oegstgeest 10.30: pastor J. Biemans Regenboogkerk 10.00: ds. K.G. Zwart, ‘dan komen we allemaal’dienst Groene of Willibrord kerk 10.00: mw.ds. F.A. Benthem, kindernevendienst. 16.30: Choral Evensong, ds. K.G. Zwart, m.m.v. Cappella pro Cantibus Gemeentecentrum Ver. Vrijzinnige protestanten (PGO), 10.30: ds. A.J. Noord

DOKTERSDIENST Duin- en Bollenstreek tel. (0252) 240212 • door de week van 17.00 uur ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

Verpleeg- en ziekenhuizen Kapel van het Diaconessenhuis 10.15 Ds. A.C. Kooijman Van Wijckerslooth (prot.) 16.00: ds. C.K. Koekkoek Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00: mw. M. van Roon, past.w. Woorden Communieviering LUMC 10.00: mw.ds. H.C. Pasterkamp

Parkeren bij Deloitte & Touche

R.-k. Willibrordkerk Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www. willibrordoegstgeest.nl Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Lijtweg 1. Ook te beluisteren via kerkradiobox kanaal 4. 10.00 u dienst. 16.30 u ds. K. van den Geest, Alphen a/d Rijn Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege Ds. G. Bronsveld, Doorn Volle Evangelie Gem. Leiden e.o. Pauluskerk, Warmonderweg 2 11.00 uur: samenkomst Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Leiden mw. ds. I L. Tan mmv Practicum Musicae studenten Protestantse Gemeente Warmond 10.00 uur Ds. Hemstede - Leiderdorp Bahá’i Bestudering geschriften van Bahá’u’lláh: iedere eerste woensdag van de maand is de openbare Bahá’i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: informatieavond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030. Boeddhisme Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: ‘s woensdags: 9.0011.00 uur en donderdags: 20.0021.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur kunnen jongeren en studenten terecht voor meditatie en uitwisseling. Geversstraat 48, Oegstgeest. www.shambhala.nl

APOTHEKEN Dienst Apotheek Bollenstreek • door de week van 17.00 uur, ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 16.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216 (naast de Doktersdienst) Apotheek Beker - Lijtweg 4

(Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur) Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21 Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur) TANDARTSEN 24-06/30-06 Tandartspraktijk van Eck (071) 517 43 26 01-07/07-07 Tandartspraktijk Peerdeman (071) 523 23 80 DIERENARTSEN B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761 Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.309.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.3019.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak (24 uur per dag bereikbaar) R.J.W. Duijn-D.J. Brandt, President Kennedylaan 26. Tel. (071) 5156161 Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558 Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

WOENSDAG 26 JUNI 2013

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450 Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie. nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www. korrelatie.nl Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl Bemiddelingsbureau Thuiszorg Oegstgeest (BTO) telefoon: 06 517 99 203. e-mail: info@btozorg.nl

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Willemien Timmers Telefoon: 06 10 08 91 24 e-mail: redactie@ oegstgeestercourant.nl

muziek & dans 27 juni 2013 | 20:00 | De Gouwe

Summerguitars

Concert van de top-gitaristen van Friendly Fire. 28 juni 2013 | 20:00 | Boerhaaveplein

Midzomeravondfeest

Met Exodus, Band&Breakfast en Helemaal Top. 30 juni 2013 | 14:00 | Leidse Hout

Leidse Hout Concert JSR

Seizoensconcert van het Juniorenorkest. 30 juni 2013 | 16:30 | Groene Kerk

Choral Evensong

Cappella pro Cantibus o.l.v. Rens Tienstra. 06 juli 2013 | 15:00 | Leidse Hout

Zomertango bij de Waterlelie Tango in de Leidse Hout.

07 juli 2013 | 15:30 | Willibrordkerk

Zomerconcert JSR

Alle JSR-orkesten in concert. 07 juli 2013 | 16:00 | Grunerie

Ivo Janssen in concert

Goldbergvariaties van Bach. film & theater 28 juni 2013 | 14:30 | Gemeentecentrum

Filmmiddag voor senioren Filmvertoning in de Kerkzaal. kunst & literatuur 12 juni 2013 | Duinzigt

Expositie Galerie Tijd voor Kunst

Geen UDO oud papier in zomer OPHALEN

“In het afgelopen voetbalseizoen heeft UDO weer gezorgd dat er zo’n 300.000 kilo oud papier is opgehaald. Daarvoor zijn wij de bewoners van Oegstgeest onze dank verschuldigd.” “Soms was er wel eens een vergeten pakketje of straatje. Niet altijd kan de perswagen overal komen waardoor er wel eens iets misging. Alsnog onze excuses 

daarvoor,” zegt een actieve UDO vrijwilliger. In de maanden juli en augustus haalt UDO geen oud papier op. Het papier-aanbod is dan door de vakanties aanzienlijk minder. “Bovendien zijn onze ophalers ook niet altijd beschikbaar. Heeft u oud papier en wilt u het toch kwijt dan kunt u natuurlijk altijd zelf even naar de container bij UDO rijden. Velen doen dat

overigens al het hele jaar door en daar zijn wij bij UDO heel tevreden mee. Tegenwoordig kunt u ook gedragen kleding en schoenen in de daarvoor bestemde container werpen. Van de opbrengsten die UDO aan het oude papier overhoudt worden activiteiten voor de jeugd gefinancierd. In september zijn wij u weer van dienst. “

BEZOEK

In het weekend van 29 en 30 juni zal Pater Toon weer aanwezig zijn in de parochiekerk van de H. Willibrord in Oegstgeest. Vanaf 2005 tor 2009 heeft de parochie zijn opbouwwerk in Suriname financieel ondersteund. Voor belangstellenden vertelde 

hij dan over zijn werk als missionaris en zijn positie in een veranderend land. Dit komend weekend zal hij in de zaterdagavondviering om 19.00 uur en op zondag om 11.00 uur in de gezinsmis voorgaan. Uiteraard zullen beide vieringen staan in het teken van zijn werk. Daarom

Nieuwe expositie tot eind augustus. informatief

27 juni 2013 | 20:00 | Shambhala Centrum

Een cultuur van fundamentele goedheid Lezing door Sakyong Mipham Rinpoche. 29 juni 2013 | 12:00 | Cuycklaan

Open dag volkstuinen

Bij de Oegstgeester Volkstuinvereniging. 29 juni 2013 | 10:00 | Lange Voort

Bezoek de kruidenpluktuin

Met uitleg over de kruidenpluktuin. 30 juni 2013 | 14:00 | Poelgeest

Parkfeest Poelgeest

Parkfeest in de wijk Poelgeest.

Pater Toon weer op bezoek

03 juli 2013 | 19:30 | Duinzigt

De derde dimensie in het onderwijs

Prof. Dr. Jan Anthonie Bruijn bij het VVD-café.

zal op zondag om 12.15 uur in de grote zaal van de pastorie gelegenheid zijn om hem te spreken over de vorderingen in het Bosland, zijn missiegebied, en de veranderende situatie onder de regering Bouterse. Iedereen is uitgenodigd voor de vieringen en de bespreking.

06 juli 2013 | 14:30 | Oegstgeest

Fietstocht Groen in de buurt

Bezoek aan drie groene initiatieven in Oegstgeest. sport & recreatie 28 juni 2013 | 19:30 | Haaswijk

Poldercross 2013

28e editie van de Poldercross. 07 juli 2013 | 09:00 | VV Udo

Zorg bij de hand, Thuiszorgspecialist. 06-41048570. www.zorgbijdehand.nl. info@zorgbijdehand.nl.

Counselling International, Individual counselling, couple therapy or conflict mediation in English or Dutch. Els Barkema-Sala, MPhil, MBACP, Willem de Zwijgerlaan 51a. www.counsellinginternational. com. tel. (071) 5282661

Oegstgeester Praktijk voor psychotherapie, psychologie en coaching, Mw. Drs C.J.M. Meeuwisse. Individuele therapie, relatietherapie, arbeidgerelateerde problematiek, burnoutbehandeling. Prinsenlaan 17, tel (071) 517 49 95. www. psychotherapeutoegstgeest.nl

COLOFON Oplage 11.500

19

tweet

@Pelsje Hoe kan @ GemeenteLeiden vergunning geven voor een feest dat bijna 12 uur geluidsoverlast voor zowel Leiden als Oegstgeest veroorzaakt? @frogfish6222 Duik 545 gelogd bij Klinkenbergerplas, Oegstgeest, Nederland. Gedurende 31 min gedoken op maximaal 12,3m. #DiveLog

8e Oegstgeester Buurtentoernooi

Georganiseerd door voetbalvereniging UDO. 07 juli 2013 | 08:45 | Poelmeer

Open training Vivax

Kennismaking met waterpolo/wedstrijdzwemmen met ontbijtje. winkelen & lifestyle 29 juni 2013 | 10:00 | Lange Voort

Boekenmarkt

Populaire tweedehands boekenmarkt. 29 juni 2013 | 14:00 | Duinzigt

Grote zomerproeverij Wijnproeverij met bbq.

30 juni 2013 | 11:00 | Duinzigt

Original vintage & handmade market

Vintage & handmade market met uniek aanbod. 30 juni 2013 | 12:00 | Oud Poelgeest

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Oegstgeester Courant Sluitingstijd advertenties dinsdag 9.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze

kostenloos bij ons opvragen. en/of website zowel het auteursrecht voor conform De Oegstgeester Courant artikel 15 lid 1 sub 4 van de wordt gratis huis aan huis Auteurswet als het databezorgd in Oegstgeest en Lei- bankrecht. den ‘Raadsheren- en Vogelenbuurt’en is verkrijgbaar bij: • Gemeentehuis • Snackbar ‘t www.oegstgeestercourant.nl Haasje • Rijnlandse Boekhandel • Bibliotheek Bollenstreek • Primera • Gemeentecentrum • Boekhandel De Kler • Albert Heijn (Terweeplein) • Hotel Bastion • Zwembad Poelmeer Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave

Grote zomerwijnenproeverij

Tips? Mail de redactie UW MENING  Ons tip-

pen kan via redactie@ oegstgeestercourant. nl of tel. 06 10 08 91 24. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

Drie wijnbedrijven presenteren hun collecties. varia 27 juni 2013 | 10:00 | Hofwijck

Bazaar bij Marente

Jaarlijkse bazaar met leuke spullen. 04 juli 2013 | 17:30 | Rabobank

Op-weg-naar-huisborrel

Netwerkorrel voor PVOO leden.


Dag niet genoeg zakgeld Hallo Jumbo De huidige C1000 De Jong-Oegstgeest wordt Jumbo Peter de Jong Oegstgeest. Hierdoor zijn wij nog op zoek naar

hulpkrachten (div. afdelingen) Kom bijverdienen bij de leukste supermarkt van Nederland! Kijk voor de uitgebreide functieomschrijving op

jumbowerkt.nl Bij Jumbo werk je bij de leukste supermarkt van Nederland. Je groeit elke dag in onze dynamische organisatie. Dat merk je op de werkvloer. We werken samen, zijn ondernemend en willen winnen. Met ĂŠĂŠn doel: 100% tevreden klanten! Past dat bij jou? Zeg dan Hallo Jumbo!

Oc week 26 13  

Oegstgeester Courant 26 juni 2013

Oc week 26 13  

Oegstgeester Courant 26 juni 2013

Advertisement