Page 1

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.OEGSTGEESTERCOURANT.NL

cultuur P7

‘Wij willen kunst van waarde maken’

CULTUURFONDS OEGSTGEEST GAAT VERDER STEMMEN

Lokaal betrokken en betrouwbaar gemeente P5

Protest tegen bouwen in Bos van Bosman

11 maart 2015 JAARGANG 85 NR 10

verlies P8

In herinnering Meester René van der Velde

Veel aandacht voor verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

P18 & 19

Mallejan vervoert boomstam

Beautiful noise

 Vrijwilligers klaren historische klus vanaf Oud-Poelgeest

woensdag 18 maart om 20.15 uur een lezing over muziek in de bibliotheek aan de Lange Voort.

HISTORIE  Met veel gevoel voor de historie stonden vrijwilligers zaterdag 7 maart in alle vroegte in het bos bij Kasteel Oud-Poelgeest om een dikke boomstam van negen meter lang te vervoeren naar Leiden, maar dan wel met een mallejan.

Dit keer maken bezoekers een reis terug naar de jaren vijftig en zestig, naar de ontstaansgeschiedenis van de popmuziek in Nederland; de tijd van de steeds langer wordende haren, Presley, Beatles, Rolling Stones en verzet tegen gevestigde muzikale tradities. Oegstgeestenaar dr. Harry Knipschild, historicus en plaatsgenoot, vertelt verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek, hij maakte het allemaal mee. Hij was een kwart eeuw werkzaam in de muziekindustrie, onder andere bij Veronica.

Bestemming was de meer dan tweehonderd jaar oude zaagmolen d’ Heesterboom aan de Haagweg om er met windkracht een kielbalk van te maken voor een te bouwen Boeier. De eik was in de winter van 2014 omgewaaid en is prima geschikt voor dit doel. Een perfect staaltje van hergebruik. Alexander de Vos van de Historische Scheepstimmerwerf ‘Klaas Hennepoel’ kreeg veel hulp bij de uitvoering van zijn plan om zoals het vroeger ging met paardenkracht de boomstam naar de zagerij te brengen. Met een prachtig gerestaureerde mallejan, een lange balk aan een as met twee grote dubbelgespaakte houten wielen en getrokken door drie Hollandse trekpaarden, werd de boomstam uit het bos gereden. Sneller gezegd dan gedaan, want de bodem was nog behoorlijk drassig, waardoor de wielen soms diep wegzakten en met man en macht weer op de paden moest worden getrokken. Omdat het zo lang duurde werd geopperd om de tocht naar

Oegstgeestig Promoten

Kaarten zijn te verkrijgen voor €8,50 bij K&O, de bibliotheek en Rijnlandse Boekhandel. Aanvang 20.15 uur. Tandartspraktijk van de Meent Met de nodige inspanningen kon de boomstam uiteindelijk naar Leiden worden vervoerd. | Foto: Wil van Elk.

Leiden op een andere dag te doen. In de middag was de boom uit het park en werd alsnog besloten om door te rijden naar de houtzagerij. De te bouwen boeier heeft een boeiende geschiedenis. Koning Willem I liet er een bouwen als geschenk voor de Russische tsaar Alexander I. De boeier, toen nog boeijer genoemd, is al lang geleden gesloopt.

STOMERIJ/ WASSERIJ/ FOURNITUREN

EDMONDO

I

k gaf met plezier gehoor aan het verzoek om zondagochtend 8 maart van tien tot twaalf uur in de uitzending van Geerco Lentz als gast aanwezig te zijn in de studio van lokale omroep Unity. Voor even leek het op een verblijf in Het Glazen Huis. Er stonden helaas geen toeschouwen door de ruiten naar binnen te kijken. Ik hoop voor Geerco dat er wel veel luisteraars waren. Geerco interviewt al heel lang gasten voor zijn programma Unity’s Regiorotonde. Het is gedurende de twee uur durende uitzending een waar genoegen om steeds de juiste afslag van de rotonde te nemen. Leuk om terug te kijken op mijn eigen leven en de dingen die ik heb gedaan en nog steeds doe. Dat ik daarbij de gelegenheid had om Oegstgeest te promoten, moge duidelijk zijn. Ik moet er niet aan denken dat het in een onbezonnen politieke actie Leiden wordt. Hoe moet dan mijn column worden genoemd, Leidsigheid? Juh, da’s toch zeker niet mogelijk dán! Wil van Elk

LEZING  K&O organiseert op

Alexander de Vos heeft daar onderzoek naar gedaan en kan met de opgedane kennis de boot nabouwen. Geheel passend bij de historische opzet van de scheepswerf, begint het met de kielbalk op ouderwetse manier te maken uit een eik die met de mallejan naar de houtzagerij is vervoerd. Het was een bezienswaardigheid

om de vrijwilligers met de mallejan met daarvoor de drie sterke paarden voorbij te zien komen. De drie machtige trekpaarden van Jeroen de Haas uit Noordwijk trokken de last met ogenschijnlijk groot gemak. De politie zorgde voor een veilige en vlotte tocht. Bij aankomst in Leiden werd de stam direct de zagerij ingetrokken.

Rhijngeesterstraatweg 56 2341 BV Oegstgeest Tel: 071 - 5170729

www.tandartspraktijk-vandemeent.nl

VERTROUWD PERSOONLIJK VERTROUWD PERSOONLIJK

KEES BERGMAN.NL KEES BERGMAN.NL S E L

L SVERZEKERINGEN N A D

VERZEKERINGEN HYPOTHEKEN PENSIOENEN

HYPOTHEKEN PENSIOENEN

In deze krant:

NIEUWBOUW KLEDINGREPARATIE IN TWEE DAGEN KLAAR

Kempenaearstraat 95 Oegstgeest 071-5174898

De Voscuyl 40 - oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl ook Voor al uw feesten! PARTYCENTER DE JONG

in uw regio

Tel. 071-4078900

Weet jij alles van marketing en pr? Wil je jouw kennis, ervaring én cultuurnetwerk delen en tegelijkertijd bestuurlijk en strategisch meedenken met een dynamische stichting? Dan maakt het bestuur van cultuurhuis de Paulus graag kennis met jou. Fondsenwerving, verhuurmogelijkheden uitbreiden, enthousiasme en slagvaardigheid zijn andere steekwoorden die passen bij het nieuwe bestuurslid.

cultuurhuis de paulus biedt unieke ruimte

Kijk op www.cultuurhuisdepaulus.nl voor meer informatie of bel/mail direct met voorzitter Peter Jansen via 06-81631243 of voorzitter@cultuurhuisdepaulus.nl

dames / heren KNIPPEN

17.50

ag maand open

momentsforhair.nl de Kempenaerstraat 113 oegstgeest 071 - 8700950


Donderdag 12 maart openen wij om 10.00 uur onze vernieuwde winkel aan de Irislaan 53

Voor elke klant hebben wij een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). Bij besteding vanaf â‚Ź100.ontvangt u een goedgevulde goody bag (op=op).

De perfecte plaats om op te laden. USB-wandcontactdoos. Eindelijk kunnen passende smartphones, tablets, fototoestellen of MP3-spelers overal in huis op een vaste plek worden opgeladen. Met de nieuwe geaarde USB-contactdozen. Daarmee behoort het zoeken naar USB-laadstations met eigen netvoeding en elektrische kabels tot het verleden.

Torenstraat 20 2225 EH Katwijk aan Zee T (071) 40 12 809 info@houwaard.nl

KUNSTGEBIT Al meer dan 30 jaar hĂŠt adres voor het mooiste kunstgebit. Reparaties klaar terwijl u wacht.

Kerkstraat 44 - Noordwijk-Binnen

Tel:

071 - 361 11 45

www.tandenwinkel.com

belasting

bericht ontvangen? consulente adviseert en verzorgt uw aangifte.

tel: 071-5410565

Achterstand geen bezwaar.

is op zoek naar een:

schoonmaak medewerker/ster voor 3,5 uur per dag voor een object in Oegstgeest

Tel: 015-3612612 of www.fsobv.nl/vacatures

www.jantjebeton.nl

www.houwaard.nl


nieuws

oegstgeester courant

Maarten ‘t Hart signeert boek n Naar aanleiding van

zijn nieuwe boek Magdalena, dat over zijn moeder gaat, bezoekt Maarten t Hart op zaterdag 14 maart de Rijnlandse Boekhandel. Van 15.00 tot 16.00 is hij te gast aan de Lange Voort om zijn nieuwe boek te signeren. Iedereen kan langskomen.

Excursie stinzenplanten natuur n Zondag 15 maart om

14.00 uur gaan belangstellenden op zoek naar stinzenplanten onder leiding van hovenier Jaap Maandag. Men verzamelt bij de ingang van buitenplaats Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg Oegstgeest, voor een wandeling door de bostuin van Herman Boerhaave en ooit (ca. 1725) de dependance van de Leidse Hortus. Nu zijn er veel soorten stinzenplanten en bollen. Stinzenplanten zijn planten en bollen die het grootste deel van hun ontwikkeling doormaken, voordat de bomen volledig in blad komen. Van sneeuwklokje en bosanemoon tot boshyacinth of bluebells en tal van anderen.

Beeldtaal PCob n Op Vrijdagmiddag 20

maart om 14.30 uur vindt de maandelijkse bijeenkomst plaats van de PCOB in het Dorpscentrum, Lijtweg 11. Na de opening en behandeling van de financiële jaarstukken krijgt de heer Lolke Osinga het woord voor zijn presentatie over de Missie-/Zendingskalender. De Missiekalender toont sinds 1980 voorbeelden van werkstukken van lokale kunstenaars uit de Wereldkerk. Voordien waren het foto’s die het gezicht van Missie en Zending mede bepaalden. Nu moest de redactie op zoek naar ander materiaal. Ruim dertig jaar lang slaagde de redactie er in om in alle continenten bruikbare kunstuitingen te vinden. Een oecumenisch kalenderproject waarvoor vanuit de gehele wereld interesse bestond. De heer Lolke Osinga was een van de redacteuren. Zo werkte hij eerder als zendingsonderwijzer in het voormalig Nieuw-Guinea. Later is hij directeur geweest van een tehuis voor vluchtelingstudenten in Oostenrijk. Daarna werkte hij als jeugdwerkleider in een slum van de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt. Na het uitbreken van de Biafraoorlog was hij daar een klein jaar werkzaam bij de noodhulp. Na terugkeer in Nederland was hij tot aan zijn pensionering in dienst van de Hervormde zending.

woensdag 11 maart 2015

3

Dorpskracht zet alle vrijwilligers in de spotlights n Zesde Oegstgeest in Beweging op 1 juni vrijwilligers n De zesde editie van Oegstgeest in Beweging wordt gehouden op 1 juni in het Dorpscentrum aan de Lijtweg dat zelf ook in de schijnwerpers staat. Daar wordt een loper uitgerold voor de vrijwilligers en de spotlights op hen gericht. Een aantal enthousiastelingen van diverse organisaties maken zich sterk voor dit evenement. Hun boodschap is helder: “Nomineer een vrijwilliger!”. Door: Wil van Elk

Ivonne Janka, Menno Nieuwenburg en Rob Bergers startten in september vorig jaar om voor Dorpskracht de vrijwilligers, maar vooral werk voor vrijwilligers, in kaart te brengen op www.dorpskracht.net. Zij waren toen al volop ‘in beweging’. Deze drie vrijwilligers zijn al actief op andere fronten en ‘doen’ dit werk er enthousiast bij. Op 1 juni worden pluimen uitgedeeld aan vrijwilligers door bezoekers van het evenement Oegstgeest in Beweging. In het Dorpscentrum, ook gerund door vrijwilligers, hangen foto’s van vrijwilligers die zijn genomineerd. Nomineren kan nog tot eind maart door een mailtje te sturen naar dorpskracht@dorpslab.nl, met daarin: Naam organisatie, Naam, telefoonnummer en

Menno nieuwenburg en Ivonne Janka zijn enthousiast over dorpskracht.nl. rob Bergers staat niet op de foto. Zij zijn per e-mail bereikbaar op dorpskracht@dorpslab.nl. | Foto: Wil van Elk e-mail adres contactpersoon, Naam vrijwilliger die u wilt nomineren en de Reden van nominatie. oProePen

Het ‘webcare team’ is heel enthousiast over de vacaturebank op dorpskracht.net. “Het is fantastisch om hier een bijdrage aan te kunnen le-

veren”, vertelden Ivonne en Menno. “We hebben al heel veel oproepen geplaatst. Ook vrijwilligers melden zich aan, zoals een Engelstalige studente uit Italië. Het zou leuk zijn als er van enthousiaste vrijwilligers terugkoppelingen komen”, zeiden ze hoopvol. Het aanbod varieert van bestuursfuncties, bijvoorbeeld

voor het Milieu Educatie Centrum (MEC), tot het meehelpen met organiseren van allerlei activiteiten, soms heel eenvoudig. Je krijgt sociale contacten en werkervaring en het helpt jezelf te ontwikkelen. “Er is voor iedereen een bijdrage”, zei Menno glimlachend.

Wintertoernooi sPort n Vorige week vond het wintertoernooi voor de groepen 8 van de basisscholen van Oegstgeest in Sporthal de Cuijl plaats.

Alle 240 kinderen bestreden elkaar in de sporten: hockey, volleybal, basketbal, badminton, tafeltennis en korfbal. Tien teams deden mee. Aan het eind van een spannende en boeiende ochtend werd de Gevers Deutz Terweeschool tot ‘Beste sportklas van Oegstgeest 2015’ gekroond. De organisatie van het toernooi was in handen van de schoolsportcommissie Oegstgeest in nauwe samenwerking met de afdeling sport van de gemeente Oegstgeest en het ROC Leiden.

Leerlingen van de Lichtwijzer en de Joris de witte voeren een sportieve strijd. | Foto: Barend Koper

Kleine planeet vernoemd naar dr. Henk Olthof

Sjoelmarathon

eerbetoon

vereniging Buitenlust houdt elke donderdag een sjoelavond in het buurthuis. Afgelopen zaterdag 7 maart vond de jaarlijkse sjoelmarathon plaats. Er werd deze dag twaalf uur lang gesjoeld; van 10.00 tot 22.00 uur. Er deden dit jaar maar liefst achttien dames mee. Na een sportieve en gezellige dag was het wederom Regina die met de eer ging strijken. Na afloop volgde nog een loterij met vele prijzen.

De Internationale Astronomische Unie heeft op 5 maart gepubliceerd dat er een planetoïde is vernoemd naar de Nederlandse astronoom (ESA) en voormalige KNVWS-voorzitter dr. Henk Olthof. Het kleine hemellichaam draait voortaan zijn baantje rond de zon onder de naam (12643) Henkolthof. De planetoïde is op 30 september 1973 ontdekt door het Nederlandse astronomenechtpaar Kees Van n

Houten en Ingrid Van HoutenGroeneveld en de Amerikaan Tom Gehrels. In totaal ontdekte dat trio in de tweede helft van de vorige eeuw zo’n 5000 planetoïden. 350 planetoïden hebben nu een naam die iets met Nederland te maken heeft. Een complete lijst wordt bijgehouden door Astronieuws (www. astronieuws.nl). De in Oegstgeest woonachtige Dr. Henk Olthof studeerde sterren-

kunde en is gepromoveerd op het gebied van ruimteonderzoek. Tot begin 2007 was de heer Olthof verbonden aan ESA-ESTEC te Noordwijk. Tevens was hij van 2002 tot en met 2010 voorzitter van de KNVWS, waarmee hij heeft bijgedragen aan de promotie van astronomie buiten de cirkel van professionals. De vernoeming is de kroon op een mooie carrière.

kratong n De sjoelclub van buurt-


In onze 700 m2 showroom heten wij u van harte welkom voor het beste advies, topkwaliteit en de laagste prijs!” 12.00 t/m 17.30 uur

Hoofdstraat 14 Noordwijk aan Zee post@beddingplaza.eu

BOXSPRING VICTORIA OOK LEVERBAAR MET POCKETVEER

OPEN

T. 071 361 59 61

Design hoofdbord + 2 beklede boxen + 2 geveerde matrassen + Compleet gestoffeerd + 1 comfort matras topper + 2 gratis kussens + gratis dekbed

Ma. Di. Wo. Do. Indien gewenst ook afspraak mogelijk buiten Vrij. Za. de openingstijden! Zo. 2de GRATIS

Quebec + + + +

ELECTRISCHE BOXSPRING WINNIPEG COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELECTRISCH VERSTELBAAR Luxe Design hoofdbord + Electrisch verstelbare boxsprings + Supersterke Volva motor + Topkwaliteit pocketveer matras(sen) + 2 poten set + 2 metalen matrasrem, keuze uit diverse kleuren en maten 1.60 / 1.80 / 2.10

149,-

+ 20 cm stevig matras + Pocketveer / 7 slags + Afneembare hoes

Wellness GISELLE by Cinderella

Cinderella design hoofdbord + 2 luxe gestoffeerde pocketveer boxen + 2 luxe micropocketveer matrassen + Inclusief luxe topdekmatras Leverbaar in diverse streelzachte stoffen, kleuren en electrisch.

899,-

26 cm stevig matras Pocketveer / 7 slags / 7 zones 3d border met handvaten Toplaag HR55 / HR60 koudschuim

Liberty + + + +

09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30- 21.00 uur 09.30- 21.00 uur 09.30- 17.30 uur 12.00- 17.30 uur

22 cm stevig matras Pocketveer / 7 slags / 7 zones 3d border met handvaten Toplaag HR45 koudschuim

2de GRATIS

599,-

Alle matrassen leverbaar in alle maten

14 dagen

GRATIStie

omruilgaran

Koop nu, betaal later!

AANBIEDINGEN GELDIG VAN 11 T/M 31 MAART

TIERRA ALTA RESERVA ESPECIAL Reeds jaren importeert Drinkland rechtstreeks wijnen van het succesvolle Chileense wijnhuis Tierra Alta. Op de volgende selectie wijnen geldt: nu 2e fles 50% korting! Normaal € 12,95 nu 2e fles

€ 6,48

Combineren is mogelijk: Tierra Alta Chardonnay Tierra Alta Merlot Tierra Alta Cabernet Sauvignon Tierra Alta Syrah Tierra Alta Carmenère

AANBIEDING 2 e fles 50% KORTING!!

PELADI MONTEPULCIANO D’ABRUZZO D.O.C.

€ 4,18

Italië € 8,35 nu 2e fles Elegant, sappig, met veel rijp rood fruit.

PELADI TREBBIANO D’ABRUZZO D.O.C.

€ 4,18

TIERRA ALTA SAUVIGNON BLANC VARIETAL Chili € 6,55 nu 2e fles Fris, met aroma’s van perzik en citrus.

€ 3,28

50% KORTING! RIOJA MONTE REAL BLANCO FERMENTADO EN BARRICA

€ 3,98

Spanje € 7,95 nu 2e fles Frisse stuivende 100% Sauvignon Blanc met aroma’s van perzik en citrus.

TIERRA ALTA ROSÉ SYRAH/ PINOT NOIR RESERVA

€ 3,98

Chili € 7,95 nu 2e fles Geweldige volle rosé met smaken van aardbeien, frambozen en zwarte bessen.

DEN HAAG Prinsestraat 57 070 364 29 25

VOORHOUT

Jacoba van Beierenhof 28 0252 220 208

www.beddingplaza.eu

SUPER

Italië € 8,35 nu 2e fles Frisse, droge witte wijn, veel fruitsmaken.

www.drinkland.nl

facebook.com/beddingplaza

HEINEKEN KRAT 1 x 24 nu NOORDWIJK

Maarten Kruytstraat 24 071 361 21 82

€ 9,95

OEGSTGEEST

Lange Voort 19 071 301 55 83

Pijn in uw voeten of hielspoorklachten? Dan nodigen wij u van harte uit voor de speciale Finn Comfort infodag. U kunt o.a. verwachten: heldere uitleg over de maakwijze van FinnComfort én een persoonlijk advies op maat door Finn Comfort consulente (tevens een leuke attentie na uw bezoek.) Kom zelf deze schoen uitproberen, én verbeter uw houding, bevorder een natuurlijke loopbeweging, meer stabiliteit en méér comfort!

Finnamic ontlast voorvoet én hiel


nieuws

oegstgeester courant

woensdag 11 maart 2015

5

Motie van treurnis gaat maar net aan burgemeester voorbij politiek n Afgelopen donderdag

besprak de gemeenteraad de toekomstplannen van het College voor de eigen ambtelijke organisatie. Portefeuillehouder Jan Waaijer (CDA) kreeg zowel een motie van treurnis van de oppositie als ook een motie van de coalitie aan zijn broek. Desondanks kan Waaijer tien nieuwe ambtenaren aan gaan nemen. Door Eric Kijkuit Het ambtelijke apparaat in Oegstgeest is niet toegerust om alle (wettelijke) taken goed uit te voeren en is niet klaar voor de toekomst. Oegstgeest kampt onder andere met dreigend achterstallig onderhoud aan gebouwen, onvoldoende juridische kennis, een hoog ziekteverzuim en met wachtlijsten in het sociale domein. Daar zijn het College, coalitie en oppositiepartijen het wel over eens. Waar afgelopen donderdag verschillend over werd gedacht is de vraag hoe deze problemen het best aangepakt kunnen worden. De oppositiepartijen stellen als voorwaarde voor het vrijgeven van het budget voor de tien nieuwe ambtenaren dat het college eerst met een

uitgewerkt werkplan komt. Anders gezegd: laat zien hoe je het budget van 750.000 euro gaat inzetten. In de ogen van D66, Progressief Oegstgeest (PrO) en Lokaal verzuimt het college aan te geven wat haar strategische doelstellingen zijn, hoe het met de Leidse regio wil gaan samenwerken, hoe het de ambtelijke overhead wil terugdringen en wat de feitelijke planning van de verbetering van de ambtelijke organisatie is. Reden voor de oppositiepartijen om een ‘motie van treurnis’ in te dienen. Ook de coalitiepartijen waren niet heel erg te spreken over het doorlopen proces in de afgelopen maanden. Iets wat Waaijer overigens zelf ook toegaf. Desondanks constateerden de partijen dat er wel degelijk stappen voorwaarts zijn gezet en ook dat er voldoende handvatten zijn om te kunnen vertrouwen op een goed einde. Om dit verbeterproces goed te kunnen volgen wil de coalitie de knelpunten laten monitoren in de voortgangsrapportage. Hiertoe dienden de coalitiepartijen een motie in. Deze haalde een meerderheid. De motie van treurnis van de oppositie haalde het echter niet.

Doorgang voor aanbesteding renovatie Poelmeer politiek

n Het College van Burgemeester en Wethouders kan door gaan met de aanbesteding van de renovatie van zwembad Poelmeer. De gemeenteraad stemde hier afgelopen donderdag mee in. Vooralsnog blijft de vraag waar de vier ton die het gerenoveerde zwembad jaarlijks moet gaan kosten betaald van gaat worden. Door Eric Kijkuit In de raadsvergadering werd financiënwethouder Marien den Boer (CDA) opmerkelijk genoeg niet eens het vuur aan de schenen gelegd. Zoals te verwachten viel, maakte de coalitiepartijen het de wethouder op dit punt niet lastig. Voor hen was de toezegging dat de dekking van het benodigde budget van in totaal zes miljoen euro over vijftien jaar in de komende Perspectiefnota aan de

orde zal komen voldoende. Iets waar de oppositiepartijen grote vraagtekens bij plaatsten. Gerlof Kruidhof en Ria Pasterkamp (PrO) merkte op dat de raad door deze handelswijze van het college zelf moet gaan bepalen waar op bezuinigd moet gaan worden. Ook Eelke van den Ouweelen (Lokaal) ziet liever dat nu al duidelijk is waar de dekking vandaan komt. Volgens wethouder Den Boer komt alles op zijn pootjes terecht en is het nu vooral zaak om tempo te maken want anders beleeft het dorp een ‘zwembadloos–tijdperk’. Mede om die reden ziet Den Boer, hierin gesteund door de coalitiepartijen, niets in plannen voor nieuwbouw. Iets waar zwemvereniging Vivax, actiegroep De Nieuwe Vrienden van Poelmeer en de huidige exploitant Sportfondsen van zwembad Poelmeer nog steeds voor pleiten.

VERENIGDE LOKALE PARTIJEN ZUID - HOLLAND ondersteund door LO

STEM LIJST 14

met et

vo voor oor or OOe Oeg Oegstgeest eggs gsttgge gst gee ees est est

de bewoners van de Vogelwijk zijn bang dat de gemeente Leiden en projectontwikkelaars zich weinig zullen aantrekken van de waarde van het bos. | Foto PR

Protest tegen bouwen in het Bos van Bosman protest n Buurtbewoners van de Leidse Vogelwijk en omgeving protesteerden woensdag 4 maart tegen woningbouw in het Bos van Bosman. In de nieuwe plannen van de gemeente Leiden komt er niet alleen nieuwbouw op de plaats van de voormalige zusterflat Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg, maar wordt er mogelijk ook gebouwd op de voormalige tennisbanen in het bos zelf. Het huidige Bos van Bosman gaat in de plannen van de gemeente drastisch op de schop en moet een open parkachtig karakter krijgen. Veel van de natuurwaarden gaan daardoor verloren. Schokkend, vinden de bewoners het concept-kaderbesluit dat door Paul Laudy, wethouder Bouw en

Openbare Ruimte van de gemeente Leiden is gepresenteerd aan de werkgroep Nieuweroord, waarin onder anderen de bewoners van de Vogelwijk participeren. “Bebouwing in het Bos van Bosman is niet alleen schadelijk voor dat deel van het bos, maar doorbreekt ook de ecologische verbindingszone. In het bos zelf worden veel bomen gekapt om een meer ruimtelijk en parkachtig karakter te krijgen. We krijgen minder bomen, minder bos en meer stenen,” zeggen de wijkbewoners teleurgesteld. De wijk is dan ook bijzonder betrokken bij het bos

en neemt al sinds 1972 verantwoordelijkheid voor het Bos van Bosman door het regelmatig op te ruimen. Samen met de afdeling Groen van de gemeente wordt in de herfstvakantie een jaarlijkse schoonmaakactie gehouden. De bewoners van de Vogelwijk zijn wel positief over de oplossing die er lijkt te zijn voor de afwikkeling van het verkeer en dat er veel aandacht is voor een goede onderbouwing op bijvoorbeeld het gebied van water en archeologie. Al eerder had de gemeente plannen voor de bouw van appartementencomplexen op het terrein van Nieuweroord. Door een niet correct verlopen procedure moest de gemeente in 2013 de gunning terugdraaien.

Zaterdag 14 maart open dag bij M2 tandartsen gezondheidszorg n De open dag van 14 maart bij M2 tandartsen is een mooie kans om geheel vrijblijvend rond te kijken bij M2 tandartsen. In de prachtige praktijk mogen bezoekers alles inspecteren: de wachtruimtes, de behandelkamers, de technische ruimtes – en de gezellige keuken. De beste reden om bij M2 langs te gaan is echter het kennismaken met de tandartsen. Want uiteindelijk gaat het om de persoonlijke ‘klik’.

De tarieven zijn namelijk wettelijk vastgesteld. Men krijgt die persoonlijke service en mooie inrichting er dus gratis bij.

vak. “Dat merk je meteen als je tijdens de open dag vragen aan ze stelt. Je ontdekt dan met welke tandarts je de beste ‘klik’ hebt.

passend

Dat is een goede basis voor fijne mondzorg.”

Alle M2 tandartsen verstaan hun

Voor het hele gezin

M2 tandartsen behandelen geen monden, maar mensen. Van jong tot oud. “We zorgen dat kinderen zonder angst de stoel in durven. We hebben een doordacht preventieplan. Omdat voorkomen beter is dan genezen. We doen de ‘gewone’ halfjaarlijkse controles en vullen gaatjes als dat nodig is. Bovenal helpen we je om je tanden in goede conditie te houden.” Heeft men toch maatwerk nodig, zoals een (snurk) beugel, implantaten of esthetische tandheelkunde? Dan is het handig dat er ook specialisten bij M2 tandartsen werken. Bezoekers die rondkijken, zal opvallen dat de praktijk er schitterend uitziet. Dat is niet duur. M2 tandartsen biedt kwalitatief hoogstaande mondzorg voor dezelfde prijs als elke andere tandarts in Nederland.

eén van de assistentes van M2 tandartsen in een moderne behandelruimte. | Foto PR


S f e e r m a ke r s v a n n a t u r e

14 maart 16% korting op alles!*

Kou- of warmteklacht? Bel de Warmtewacht! • Al meer dan 35 jaar erkend installateur gas-, water- en cv-ketels Tel. 071 - 4077050 • Service en onderhoud www.warmtewacht.net • Vloerverwarming, mechanische ventilatie en zonneboilers • Renovatie badkamer, keuken of toilet

Rijnsburgse Banden de GOEDKOOPSTE in de REGIO ! Centrale INTERWISSELING & OPSLAG W

vraag naar onze AK TIE !

Rijnsburgerweg 134 • 2231 AH Rijnsburg • T (071) 403 27 59 • www.rbc-banden.nl

Gratis loopkrukken Ook daarom bent u lid van Marente

071 409 33 33 marente.nl/lid

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

LIJSTENMAKERIJ

VANWEGE VANWEGEONS ONS16-JARIG 16-JARIGBESTAAN BESTAANISISER VOOR DE KIDS DE BALLONNENPIPO AANWEZIG, DE STROOPWAFELWINKEL BAKT VERSE WAFELS EN OMJEJEEIGEN EIGEN ENZIJN ZIJNERERDEMONSTRATIES PRESENTATIES OM PAASDECORATIES TE MAKEN!

LEIDERDORP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 LEIDEN • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-za 09.30-13.00 • Groot assortiment eigentijdse

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

foto- en wissellijsten in voorraad

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie en afspraak www.onderdeboompjes.nl / info@onderdeboompjes.nl

Leiderdorp: W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage r ijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

De Verpakapotheek is gevestigd op het Bio-Science park te Leiden en opereert onafhankelijk van een groothandel of keten van apotheken. In

* uitgezonderd aanbiedingen, setprijzen, cadeaubonnen en tuinmeubelen.

opdracht van stads- en ziekenhuizen-apotheken verpakken wij geneesmiddelen op maat. Om dit succesvol te doen, werken wij met een uitgebreid machinepark gebaseerd op de laatste stand der techniek. Daarbij wordt

Al jaren werk ik bij tuincentrum de Mooij en wordt helemaal vrolijk als ik tussen de kamerplanten loop die ik verzorg, presenteer en u adviseer voor de juiste keuze. Ook help ik u bij de kassa en vindt ik het leuk als u bij ons blij de deur uitgaat met uw nieuwe aangekochte artikelen. Het is altijd een feest om bij ons in de winkel te werken, en dat is het zaterdag 14 maart helemaal. Dan openen wij namelijk het voorjaarseizoen en is het de hele dag feest. U komt dan toch ook ?

veel gebruik gemaakt van informatietechnologie.

Wegens de groei van onze verpakopdrachten zijn wij op zoek naar:

Proces-operator (full-time) Marianne Ravensbergen medewerkster binnenafdeling

De functie Als proces operator ben je verantwoordelijk voor de bediening en uitvoering van de verpakkingslijn. Daarbij werk je intensief samen met je collega’s om stilstand van de machines te voorkomen. Nauwkeurig en proactief werken zijn daarbij van belang. Minimum functie eisen: VMBO en bij voorkeur Vapro.

Algemeen medewerker (full-time) De functie De algemeen medewerker verleent ondersteuning aan de procesoperatoren om het verpakproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. De werkzaamheden zijn relatief eenvoudig van aard maar wel van belang om het proces goed te laten verlopen.

Wat bieden wij? Een dynamische omgeving met een grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit. Onze ambitie is om bij de top-5 verpakkers van Nederland te behoren. Wij geloven in ‘willen is kunnen’ en bieden veel kansen om succesvol te zijn.

NOORDWIJKERWEG 36 | RIJNSBURG TUINCENTRUMDEMOOIJ.NL

Interesse? Kijk op www.verpakapotheek.nl of stuur een email naar: rebben@verpakapotheek.nl


nieuws

OEGSTGEESTER COURANT

7

WOENSDAG 11 MAART 2015

Curatele De Basis op Orde, het klinkt als een bezwerende formule. Minister Opstelten zou hem hebben kunnen uitspreken met de zware bromstem vanachter het Regeringskatheder in de Tweede Kamer. Hoe anders klinkt het uit de mond van portefeuillehouder Waaijer is de Oegstgeester raadszaal. Hier gaat het om de ambtenarenformatie. Die is namelijk niet op orde. Er vallen gaten in de dienstverlening en er moeten mensen bij. Dat is het algemeen gevoelen in raad en college. Toch sleept de discussie al jaren. Sinds november verhardt de toon. Bij de begrotingsbehandeling in november 2014 probeerde de raad een dubbelbesluit te nemen. De raad gaf enerzijds financiële ruimte, maar eiste anderzijds daar wel een gedegen plan bij. Geen blanco cheques, maar wel een gedeeld gevoel van urgentie. Motie 11+ verwoordde dit en kreeg steun van de coalitiepartijen, maar ook van de gehele oppositie. Nu, debatten in december, een mislukte informatieavond in januari en nog weer een raadsdebat eind januari verder, is er van de oorspronkelijke eensgezindheid niet veel over. Het college, bij monde van burgemeester Waaijer, krijgt niet uitgelegd dat wat er gebeurt, precies volgens de beroemde motie 11+ is. Maar dat is dan ook niet zo. In de afgelopen februariraadsvergadering meenden de drie coalitiepartijen VVD, LO en CDA hun wethouders en burgemeester te moeten helpen met een nieuwe motie, in afgezwakte vorm. Je moet immers je eigen college niet te kijk zetten. Maar dat is precies wat er afgelopen donderdag gebeurde. Sandra Mroseck van Lokaal zette uiterst precies neer waar het college de novembermotie negeert: geen integrale aanpak, tegen de afspraken in al het geld al in 2015 uitgeven, zonder dat er een uitgewerkt plan ligt. De reactie van Waaijer op de helder geformuleerde vragen van Mroseck kwam pas laat in het debat. Toen was de zaak al gaan schuiven. Een aangenomen motie is geen wet. Het college kan en mag die naast zich neerleggen. Het verweer van Waaijer dat het college juist wel uitvoering aan 11+ geeft, schoot de oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. De fractie van D66 had een Motie van Treurnis voorbereid. Progressief Oegstgeest en Lokaal tekenden mee. Het leek Waaijer nauwelijks te deren. Hij zei namens het voltallige college dat “men van de motie kennis heeft genomen.” De vraag is of deze ietwat neerbuigende inschatting passend is. De Motie van Treurnis werd met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen, dat wel, maar opvallend genoeg voelden de fractievoorzitters van VVD, LO en CDA met de teleurstelling van de oppositie mee. Daarmee waarschuwen de coalitiepartijen het college nadrukkelijk. Hoeveel onvrede leeft er dáár over het optreden van burgemeester en wethouders? Daar valt zo langzamerhand wel over te speculeren. Of het college bungelt als de minister van Veiligheid en Justitie is de vraag, maar Motie 11+ kreeg ooit van alle partijen steun. Om het college overeind te houden moeten of VVD, LO en CDA draaien en genoegen nemen met een slap aftreksel van de gerechtvaardigde eisen uit november, of moet het college gaan doen wat de raad toen unaniem vroeg.

Jetteke Bolten-Rempt: ‘Door samenwerking komen onvermoede zaken bijeen.’ | Foto Willemien Timmers

Cultuurfonds: ‘Kunst van waarde maken’ CULTUUR  Als de lente eenmaal een maand op weg is, speelt zich dankzij het Cultuurfonds Oegstgeest voor de tweede maal een muziekfestival af op Kasteel Oud-Poelgeest. Het gratis festival, dat plaatsvindt op zondag 19 april, heeft dit jaar de titel Muziek, Mode en meer.. , en kent tal van verrassende programmaonderdelen. Cultuurfondsvoorzitter Jetteke Bolten-Rempt: “Geweldig dat dit festival precies doet waar we als fonds voor staan: het bij elkaar brengen van verschillende cultuur-disciplines en het publiek in contact brengen met vaak ongeweten culturele hoogtepunten.” Het Cultuurfond Oegstgeest is vorig jaar door een burgerinitiatief opgericht als afscheidsgeschenk voor burgemeester Els Timmers. “Een buitengewoon cadeau, en een geweldige vondst,” vertelt Bolten, die met enthousiasme het fonds bestuurt. “Als fonds willen we met financiële bijdragen een verschil maken in cultureel Oegstgeest. Door samen te werken, kunnen we zorgen dat dingen nét even beter kunnen zijn. Niet alleen ‘highbrow’ evenementen, maar ook heel toegankelijke kunst.” Wel benadrukt Bolten dat aanvragen die het fonds honoreert een bepaald kwaliteitsniveau moeten hebben. “Het afgelopen jaar hebben we onze doelstel-

s e m t e h Van JanGeert van der Post

lingen en procedures vastgelegd en getoetst, en het is leuk om te zien dat de aanvragen beginnen te komen.” Bolten kijkt uit naar de tweede editie van het jaarlijkse muziekfestival. Vorig jaar trok het evenement op Landgoed Oud-Poelgeest meer dan 500 bezoekers. “We gaan weer zien en horen wat we allemaal kunnen in Oegstgeest. Door samenwerking komen onvermoede zaken bijeen. Zo wordt het festival spannend en prikkelend. Dit jaar is ‘mode’ gekozen als bijzonder accent. Ontzaglijk leuk!” Medewerking wordt ditmaal verleend door onder andere de Oegstgeester couturier Achmed Oso en

het klassiek zangkoor De Troubadours. Jetteke Bolten heeft haar sporen verdiend in de kunstwereld, en weet waarover ze praat. Zo werkte ze ooit voor de Landelijke Federatie van Kunstenaarsverenigingen en na het Studium Generale bij de Rijksakademie was ze zeventien jaar lang directeur van Stedelijk museum De Lakenhal in Leiden. Ze legt uit waarom het bestaan van een cultuurfonds zo belangrijk is. “Wij willen laten zien hoe verrijkend cultuur kan zijn. De overheid stopt met haar subsidies, maar cultuur kan niet van straatnamen alleen leven en dus is er geld nodig. Als fonds gaan we zelf geen dingen uitvoeren, maar stimuleren we initiatieven die onze steun vragen. Kijk, het is zoals een kunstkenner mij ooit vertelde: ‘Het gaat om de presentatie. Een Rembrandt op de rommelmarkt herken je niet.’ Oftewel, kunst in een stoffig hoekje is niets. Dáár is het Cultuurfonds Oegstgeest voor, om kunst van waarde te maken; om kunst waardig te laten zien, zoals Muziek, Mode en meer.. in Oud-Poelgeest!”

VERS

Gegrilde kippen

Dagelijks vers gebraden Hollandse scharrelkippen in vier verschillende smaken per stuk

€ 6,99

Geen tijd om te koken Maak gebruik van ons uitgebreide assortiment vers bereide maaltijden Winkelcentrum Lange Voort • T 071-5175535 Ook op zondag open van 12.00 tot 19.00 uur Winkelstraat De Kempenaer • T 071-5173707

Taartje van de week Tropical fruits Mangomousse Bananen cremeux passievruchten compote Deze week: EUR. 24.50 De Kempenaerstraat 37 2341 GG OEGSTGEEST T.: 071-5283212

Template.indd 1

Ds. Jan Scharpstraat 290-83 3011 GZ ROTTERDAM T.: 010 321 00 89

E.: welkom@dePatissier.nl W.: www.dePatissier.nl

9-3-2015 12:23:53


8

nieuws

WOENSDAG 11 MAART 2015

Koffieochtend CONTACT  Op vrijdag 13 maart is er de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan. Iedereen is van harte welkom om 10.00 uur. Het Kruispunt is de kerk op het terrein dat behoort bij Endegeest. Maar wat weten we daarvan? Daar in die kerk werken veel betrokken vrijwilligers en één daarvan is Ed Gijzenij die daar, zo zegt hij, al ruim dertig jaar mag werken. Hij kan geïnteresseerden dan ook allerlei verhalen en belevenissen vertellen die hij heeft meegemaakt in die drie decennia. Voor hem is belangrijk, dat je als mens daar een drempel overstapt, en de vooroordelen laten voor wat ze zijn. Het wordt een bloemlezing over gebeurtenissen die tekenend zijn voor het leven in en op Endegeest. Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met Mw. E. Varkevisser, tel. (071) 5177097.

Fluitkwartet MUZIEK  Op vrijdag 13 maart is een ensemble dat geheel uit dwarsfluiten bestaat te beluisteren in de kamermuziekserie van K&O Oegstgeest. In Cultuurhuis de Paulus brengt Het Nederlands Fluitkwartet een gevarieerd programma met een aantal prachtige originele Franse composities. 13 maart, aanvang 20.15 uur. Losse kaarten €18,50 / tot 27 jaar € 10,00 (incl 2 cons).

Lange Voort vooruit

Spinningmarathon op verjaardag Jenergy

WINKELEN  Met een goed gevoel

kijkt Herman Klaver, Bestuursvoorzitter van Winkelcentrum Lange Voort terug op de voorgenomen plannen in 2014. Zo goed als alle plannen voor 2014 zijn gerealiseerd. “Door de verhuurder is op basis van ons ‘wensenlijstje’ rekening gehouden bij het werven van kandidaten in de gevallen van een winkelmutatie. Een beleid dat met name in het kader van de Lange Termijn Visie 2015 – 2020 van Winkelcentrum Lange Voort van essentieel belang is. Wij zijn er in geslaagd de geplande evenementen zoals de Boekenmarkt en de Kunstmarkt een nieuw elan te geven. Met name het Sinterklaasfeest heeft lokale, regionale en zelfs landelijke bekendheid gekregen en heeft met de verfrissende aanpak honderden bezoekers getrokken. De website is vernieuwd en tegelijkertijd is het online Magazine ‘Supershoppen in Winkelcentrum Lange Voort’, als visitekaartje van alle gevestigde winkels geïntroduceerd.” En natuurlijk was daar de start van de permanente Koopzondag. “Voor 2015 is het plan de identiteit als regionaal Boodschappen - Plus Winkelcentrum verder uit te bouwen en ons lokaal en regionaal te profileren als ‘The Place to be’ als het gaat om Food & Drink. Een positionering waar zowel de Food als de Non-Food winkeliers van profiteren zeker nu, mede dankzij de Koopzondag, dit meer bezoekers naar het Winkelcentrum trekt,” aldus Klaver. De geplande evenementen op de zaterdag en de zondag zullen dan ook in het teken gaan staan van ‘Lange Voort, Lekker!’ Om het winkelcen-

OEGSTGEESTER COURANT

SPORT

 Op zaterdag 21 maart viert sportschool Jenergy in Poelgeest haar eerste verjaardag met een open dag De sportschool is op 21 maart de hele dag (van 9.00 - 23.00 uur) open. Bezoekers kunnen een gratis les volgen, vrijblijvend rondkijken of meedoen aan een spinningmarathon, die Jenergy samen met Liesbeth Veenstra organiseert ten behoeve van KWF Kankerbestrijding.

SPINNINGMARATHON

Herman Klaver. | Foto Wil van Elk

trum nog aantrekkelijker te maken voor de bezoekers staan er dit jaar een aantal aanpassingen voor het winkelgebied op de agenda, waarbij nog meer aandacht besteed zal worden aan gezelligheid en beleving. Hierbij zal ook, afhankelijk van de politieke besluitvorming, duidelijk rekening worden gehouden met de bezoekerswens voor meer horeca en terrassen in de zomer. Voor wat betreft de Koopzondag staan ondersteunende kleinschalige activiteiten gepland om deze dag nog aantrekkelijker te maken voor zowel de consument als de ondernemers. “Kortom als Bestuur zien wij 2015 dan ook met een ‘lekker’ gevoel tegemoet,” volgens Herman Klaver.

Met de spinningmarathon wil Jenergy zoveel mogelijk geld ophalen voor team ‘Liesbeth’s uitdaging’ dat op 4 juni deelneemt aan de Alpe d’HuZes. Liesbeth is lid van Jenergy en zelf kankerpatiënt. Door te fietsen blijft ze fit en levert ze bovendien een bijdrage in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Kijk voor meer informatie over Liesbeth’s team op www.liesbethsuitdaging.nl. Van 11.00 tot 15.00 uur kan er fanatiek gefietst worden, individueel of in teams. Je kunt het zo licht of zwaar maken als je zelf wilt door één, twee, drie of vier uur mee te fietsen. Als deelnemer betaal je een sponsorbijdrage per fiets per uur (minimaal € 10,-). Je kunt die bijdrage natuurlijk uit eigen zak betalen, maar het is leuker om je ook te laten sponsoren. Het sponsorgeld komt volledig ten goede aan KWF Kankerbestrijding. De spinningmarathon wordt begeleid door vier ervaren instructeurs van Jenergy. Zij verzorgen ieder een

training van 50 minuten. Na iedere 50 minuten is er 10 minuten de gelegenheid om van fiets te wisselen (als je met een team bent of voor één uur mee wilt doen), de fiets in te stellen, je bidon te vullen of even wat te eten of te drinken. Met muziek, videobeelden en het enthousiasme van de instructeurs zal iedereen gemotiveerd worden tot het einde door te gaan. KINDEREN

Kinderen die graag mee willen doen, maar misschien niet een heel uur vol kunnen maken, kunnen zich opgeven met een kinderteam. Als je een groepje vriendjes en vriendinnetjes verzamelt die allemaal ongeveer even groot zijn, dan kun je elkaar makkelijk afwisselen op de fiets. Er wordt gezorgd voor gratis drinken en fruit. INSCHRIJVEN

Wil je er zeker van zijn dat er een fiets beschikbaar is op het tijdstip dat je wilt komen, dan is het raadzaam om je vooraf aan te melden. Stuur een mailtje naar liesbethveenstra00@gmail.com en geef daarin aan van hoe laat tot hoe laat je wilt spinnen en met hoeveel personen je wilt komen. Je kunt dan ook voor € 1,- een verzoeknummer aanvragen. FEEST

Om 20.00 uur wordt de open dag afgesloten met een feest en een spetterende show van Side Kick! De entree en drankjes zijn gratis. www.jenergy.nl

IN HERINNERING René van der Velde 31 OKTOBER 1959 – 27 FEBRUARI 2015

Meester, Verhalenverteller, Schrijver Iedereen herinnert zich wel die ene meester of juf van vroeger die zo speciaal was. René van der Velde was zo’n meester. Als stamgroepleider van ‘De Dolfijnen’ op R.K. Jenaplanschool De Kring zorgde hij ervoor dat ieder kind zich speciaal en gezien voelde. Met zijn bijzondere verhalen, en opvallende manier van lesgeven wist hij zijn lessen kleur te geven. Door Louis Moolenaar

R

ené heeft sinds zijn komst veel betekend voor de school. Samen met andere collega’s bracht hij het Jenaplan systeem op de Willibrord-locatie. De passie voor zijn vak en zijn continue stroom van ideeën werden door collega’s graag omarmd. Altijd was het kind het uitgangspunt. Eerder al (19851995) werkte René met zeer veel toewijding voor de Haanstraschool in Leiden. Ook hier viel zijn eigenzinnigheid en bevlogenheid voor het vak direct op en

werd deze ingezet voor het nut van vele leerlingen. Op deze school ontmoette hij tevens Janneke, ‘de liefste uit mijn leven’, zoals hij haar zelf noemde. Verhalenverteller René was een verhalenverteller. Zijn ouders, broers en zus genoten van jongs af aan van zijn fantasie en zijn gave om op een boeiende manier de verhalen te brengen. Kinderen op school luisterden ademloos naar de avonturen die zijn geesteskinderen Jaap en Annet beleefden, en namen daarbij de onderliggende boodschappen graag aan. Zijn eigen kinderen drongen tot in hun puberteit aan op de vertellingen van papa René op hun verjaardagsfeestjes. Schrijver Na het volgen van de schrijversschool (2005) begon hij met het schrijven van kinderboeken. Zijn eerste boek De klas van Daan verscheen in 2009. Het vervolg De klas van Daan gaat voor goud volgde een jaar later. De boeken vertellen over ‘Meester Fred’. Het zal geen toeval zijn dat velen de gelijkenis ontdekten tussen deze imaginaire meester en ‘Meester René van der Velde’. In

mei 2012 verscheen René’s boek Stijn Uitvinder over een jongen die uitvindingen doet om zijn alledaagse leven prettiger te maken. In 2013 kocht een Duitse uitgever de rechten van dit boek en volgt deel 2 van deze vindingrijke jongen: Stijn Uitvinder: Bommetje!. Ziekte Begin 2014 moest René naar het ziekenhuis voor onderzoek; hij blijkt slokdarmkanker te hebben. Een vorm van kanker met een slechte prognose. Ondanks de operaties en de vele ongemakken die de behandelingen met zich mee brengen, was het enthousiasme niet uit zijn leven te bannen. Vol goede moed ging hij zijn herstel tegemoet. Het leek goed te gaan en na de zomervakantie kwam René weer terug op school. Niet lang daarna moest hij zich toch weer wat terugtrekken voor het herstel. Menig ouder sprak bezorgdheid uit. “Het kan toch niet zo zijn dat zo’n mooi mens uit ons midden geroepen wordt?” Het tegendeel was helaas waar. René overleed op 27 februari 2015. Een ongelofelijke schok voor familie, vrienden, collega’s, kinderen en ouders. Uitvaart/Viering In een bomvolle kerk wordt op 6 maart afscheid genomen. Een met kindertekeningen versierde kist wordt omringd door vele bloemen die kinderen hebben meegebracht en op het altaar prijkt een grote kunststof golf met tientallen door leerlingen gemaakte

Dolfijntjes. Het is geen Uitvaart maar een Viering. Zijn vrouw Janneke opent de dienst door pianospel en haar welkomstwoord. Kinderen doen een voordracht, collega’s spreken over de onschatbare waarde die hij was voor de school. En broer, zus, dochters, zoon, collega’s en vriend geven door hun verhalen een beeld van zijn leven. Het blijkt dat René overal dezelfde attitude met zich mee neemt. En dat velen optimaal hiervan genieten. Zijn dochter: “Iedereen weet dat mijn vader te vroeg is gestorven. Maar als ik mocht kiezen voor een lang leven met een andere vader, koos ik zonder twijfel voor het korte leven met René”. Zijn kinderen zingen hem toe met begeleiding van Janneke. Een bijzondere mix van kracht, talent, dankbaarheid en verdriet omringt de kist. Een herdenkingsdienst die in alles recht deed aan de overledene. Gezin René laat zijn vrouw en 3 kinderen achter. In verslagenheid, maar met veel dankbaarheid voor de tijd dat zij samen mochten zijn. Ook wij hadden hem nog graag lang op school willen hebben als ‘Meester René’. Er hadden nog zoveel kinderen van hem kunnen genieten en een stukje van zijn attitude mee kunnen nemen in hun verdere leven. Maar dankbaarheid overheerst: voor de tijd dat we deze mooie man hebben mogen kennen en voor alles dat hij voor de school en de kinderen van Oegstgeest en omstreken heeft betekend.


cultuur

oegstgeester courant

oké column damascus dichtbij

A

ls u de plaatsnaam Damascus hoort, waar denkt u dan aan? Denkt u dan aan de verwoesting die daar nu plaats vindt vanwege de oorlog in Syrië, of denkt u aan de bekering van Paulus. Hoe dan ook, het is ver weg. Ver van ons bed. Damascus is de hoofdstad van Syrië. Vierduizend kilometer hier vandaan. Het is een van de oudste steden ter wereld, mogelijk dé oudste nog bestaande stad ter wereld. Heel wat ouder dan Oegstgeest. Syrië is een van de bakermatten van de christelijke beschaving. Die verre onbekend stad, met die Bijbelse naam kwam heel dicht bij toen ik afgelopen woensdag een ontmoeting kon bijwonen van de patriarch van de SyrischOrthodoxe kerk, Mor Ignatius Aphrem II. Hij komt uit Damascus. Bijzondere man, in kleding zoals Cornelis Jetses dat tekende in kinderbijbels. Maar hij had ook een bijzonder verhaal over de schrijnende situatie waarin minderheden, waaronder christenen, in Syrië en Irak zich bevinden. In de strijd die Islamitische Staat heeft ontketend hebben mensen die anders denken of geloven het enorm zwaar. Veel christenen ontvluchten nu Syrië. Het is daar al jaren moeilijk vanwege de burgeroorlog die er woedt. Zij worden door opstandelingen gezien als aanhangers van het regime van Assad. Daar is de toenemende invloed van de Islamitische Staat bijgekomen. Onlangs nog werden 150 christenen ontvoerd door Islamitische Staat in het Noord-Oosten van Syrië. De ontvoeringen, moordpartijen, deportaties en onderdrukkingen gaan dagelijks door. Als je dit verhaal niet via Tv-beelden hoort, maar rechtstreeks van iemand die daar enkele dagen geleden nog feitelijk was, dan ‘komt dat binnen’. Zijn verhaal maakt indruk. Het kan toch niet zo zijn dat deze mensen zich niet meer thuis kunnen voelen in hun eigen land, met hun eigen tradities. Arjan de Kok

Levenskunst in gedichten poëzie n Op vrijdagmiddag 20 maart leidt ds. Fockema Andreae een workshop in de Lokhorstkerk in Leiden over de relatie tussen levenskunst en gedichten. Deelnemers aan deze workshop worden uitgenodigd om zelf ook gedichten mee te nemen die veel voor hen betekenen. De workshop begint om 15.00 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1. Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. De kunst van het leven is een breed begrip om ons leven zin en kleur te geven: hoe ga je om met verlies, vriendschap, liefde en trouw. Gedichten kunnen daarin een belangrijke rol spelen door hun vorm en hun taal. Ds. Fockema Andreae (Den Haag) zoekt in gedichten elementen van levenskunst. In de workshop staat hij stil bij de verschillende manieren waarop gedichten kunnen worden geïnterpreteerd. Deze culturele middag wordt georganiseerd door de Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente in Leiden.

woensdag 11 maart 2015

9

Andriessens ‘Veertien Stonden’ in de Regenboogkerk n Kruiswegstaties zullen gedurende de uitvoering ook te zien zijn muziek n Het traditionele passieconcert dat voorgaande jaren op Palm- & Passiezondag een plaats had, zal dit jaar één zondag eerder dan gebruikelijk - op 22 maart in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan plaatsvinden. Centraal staan ‘De Veertien Stonden’ van Hendrik Andriessen. Deze stonden (kruiswegstaties) zullen gedurende de uitvoering niet alleen verklankt worden, maar ook te zien zijn. Uitvoerenden: het Voorburgs Vocaal Ensemble m.m.v. Toon Hagen (orgel) en Flip Rootliep (declamatie). Dirigente: Marijke van Klaveren. De toegang is vrij; er is een collecte aan de uitgang (richtprijs € 10 pp). Aanvang: 16 uur; deuren open vanaf 15.30 uur. ‘De Veertien Stonden’, een compositie van Hendrik Andriessen (18921981), is een werk oorspronkelijk voor koor en strijkorkest op tekst van Guido Gezelle (1830-1899). Gezelle schreef de veertien stonden (of de bloedige Dagvaart des Heren) in 1895 voor de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965). Het dichtwerk is gebaseerd op de Kruisweg. De Kruisweg, bestaande uit veertien staties, in bijna elke katholieke kerk wel aanwezig in de vorm van schilderijen of sculpturen aan de muur, geeft de lijdensscènes weer van Jezus op Goede Vrijdag.

Het Voorburgs Vocaal ensemble komt op 22 maart naar de regenboogkerk. | Foto PR Het passiespel wordt door Gezelle de ene keer in een strak metrum, de andere keer in een vrijere versvorm gestalte gegeven. De personen en groepen in het verhaal zijn de vijanden des Heren (de oversten des Volks, de Joodse priesters en de Schriftgeleerden) enerzijds, de vrienden des Heren (Maria, de moeder Gods, Magdalena, de heilige

‘Vladimir Vladimirovitsj en ik’ lezen n Bij Uitgeverij Carson ver-

scheen deze week een boek van prof.dr. Flip Treffers, die jarenlang in Oegstgeest woonde en directeur van het Curium was. Prof. dr. Flip Treffers schrijft in zijn boek Vladimir Vladimirovitsj en ik dat nu net in de boekenweek is uitgekomen - over Karel van het Reve en Vladimir Nabokov. Boekhandel Burgersdijk & Niermans in Leiden wijdde er zijn etalage al aan.

originaliteit

Karel van het Reve (1921-1999) wordt tot op heden bewonderd om zijn essayistische oeuvre, waarvoor hem in 1981 de P.C. Hooftprijs werd toegekend. Nederlandse literatuurcritici loven de scherpzinnigheid, oorspronkelijkheid en stijl van zijn opstellen. Slechts enkelen twijfelen aan Van het Reves originaliteit. Komen zijn

standpunten niet verdacht sterk overeen met die van Vladimir Nabokov? Volgens de bekende slavist Hans Boland lijkt Van het Reve zijn ongezouten oordeel over Dostojevski bijvoorbeeld rechtstreeks te hebben overgenomen van Nabokov. Heeft hij hem geplagieerd? onderzoek

Flip Treffers gaat na hoe vertrouwd Van het Reve was met het werk van ‘Vladimir Vladimirovitsj’ en hoe hij zich daarover uitliet. Ook geeft hij een overzicht van Nabokovs uitspraken over Dostojevski, Sartre en Freud, en vergelijkt deze met wat Van het Reve over hen schreef. De uitkomsten van dit onderzoek werpen nieuw licht op de gelauwerde essayist. Flip Treffers was van 1983 tot 2006 hoogleraar-directeur van het Academisch Centrum Kinderen Jeugdpsychiatrie Curium in Oegstgeest.

vrouwen en Joseph van Arimatea) anderzijds. De vier evangelisten zijn de objectieve beschouwers. Andriessen schreef de muziek in 1941 in opdracht van het Leids studentenkoor Alma Mater. De componist zocht zelf extra Latijnse teksten erbij afkomstig uit voornamelijk de liturgie van de Goede Week om het geheel te complementeren. De

Kruisweg wordt gelopen, bij elke statie wordt een motet, voor zowel gemengd, vrouwen- als mannenkoor, gezongen. De intermezzi na elk motet suggereren een verklanking van de wandeling van de ene naar de andere statie. De Veertien Stonden werden voor het eerst uitgevoerd in Leiden in maart 1942.

Sobere maaltijd Vasten

n In de veertigdagentijd organiseert de Protestantse Kerk Oegstgeest sobere maaltijden. Op woensdag 18 maart vindt de vierde van de vijf Sobere maaltijden plaats. In het Willibrords erf, naast de Groene Kerk, zijn belangstellenden van harte welkom vanaf 17.45 uur. De maaltijd begint om 18.00 uur. Deze keer vertelt Pieter Kleingeld, predikant van de NGK, over zijn betrokkenheid bij TEAR. Een organisatie die opkomt voor de kwetsbare en

rechteloze mens. TEAR gelooft in de kracht van de lokale kerk in de strijd tegen armoede en onrecht. Aanmelden kan via de inschrijfformulieren die in de kerken liggen. Men kan zich ook telefonisch aanmelden bij de heer Bert Noordhuis, telefoon (071) 5174722 of per e-mail via afnoordhuis@hetnet.nl. Dit uiterlijk op de maandag voorafgaande aan de sobere maaltijd van die week. Na de sobere maaltijd kan men deelnemen aan het avondgebed in de Groene Kerk. Iedereen is welkom.

Stem 18 maart SGP

Wat gaat u op 18 maart stemmen? De SGP is in Zuid-Holland van de partij Voor de provincie en het waterschap Om een christelijk geluid te laten horen Samen voor een vitaal Zuid-Holland Stem voor ontwikkeling van de Greenport www.sgpzh.nl


Gemeentenieuws Uitgave van Gemeente Oegstgeest

week 11 • 11 maart 2015

Leerlingen van de Openbare Vergadering Wmo-adviesraad Daltonschool de Springplank op donderdag 12 maart 2015 planten 13 bomen op Boomfeestdag Wij nodigen u uit voor de vergadering van de Wmo-adviesraad op donderdag Woensdag 18 maart geeft wethouder Jos Roeffen samen met leerlingen uit groep 6 van de Openbare Daltonschool de Springplank het startsein voor de jaarlijkse Boomfeestdag in Oegstgeest. Samen planten zij 13 knotwilgen langs de Haarlemmerstraatweg. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn: Wanneer woensdag 18 maart Tijdstip 10.00 uur Locatie Haarlemmerstraatweg ter hoogte van de C. Dopperlaan Gemeente Oegstgeest doet mee De gemeente Oegstgeest sluit zich graag aan bij het duurzame initiatief van de Boomfeestdag. De leerlingen de Openbare Daltonschool de Springplank krijgen van het Milieu Educatie Centrum (MEC) in Oegstgeest een les over bomen, parken en bossen. Tijdens het planten van de bomen aan de Haarlemmerstraatweg komt die nieuwe kennis goed van pas. De leerlingen planten de bomen met hulp van wethouder Jos Roeffen en MEC. De gemeente levert de bomen en zorgt voor ondersteuning bij het planten.

• Opening en vaststellen agenda • Mededelingen, ingekomen en verzonden stukken • Conceptnotulen vergadering van 15 januari 2015 • Info c.q. nabeschouwing over relevante bijeenkomsten - 21 januari 2015: introductie van het Sociaal Team Oegstgeest en het Jeugd- en Gezinsteam Oegstgeest. • Transities AWBZ-Wmo, Participatiewet, Jeugd en Passend Onderwijs • Stand van zaken advisering - Mantelzorgondersteuning - Reactie op conceptplan mantelzorgondersteuning 2015 en 2016 - Notitie Mw Goedhart • Contact met cliëntenraden • Werkbezoeken Wmo-adviesraad • Rondvraag en sluiting

De gemeente vindt het belangrijk dat u weet waar u uw vragen kunt stellen als u behoefte heeft aan ondersteuning. Het onderstaande overzicht geeft aan bij welk team u terecht kunt. Maatschappelijke ondersteuning Ondersteuning op het gebied van begeleiding, zorg en Wmo begint bij het Sociaal Team Oegstgeest. Jeugdhulp Het Jeugd- en Gezinsteam, onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin, biedt ondersteuning op maat aan ouders en jongeren, variërend van een aantal gesprekken tot ondersteuning voor langere tijd. Werk en inkomen Vragen over werk en inkomen kunt u stellen aan de consulenten van gemeente Oegstgeest tijdens het spreekuur Sociale Zaken. De contactgegevens van de teams vindt u in de kolom met contactgegevens van de gemeente op deze pagina.

Vragen en antwoorden  Op onze website www.oegstgeest. nl/verkiezingen. vindt u alle informatie over de verkiezingen of bel met 14071.

 Meer informatie over de teams vindt u op www.oegstgeest.nl/meervoorelkaar.

ging een inventarisatie gemaakt over het aantal aanvragen en het aantal plaatsten en of in alle gevallen aan de inschrijvingsvoorwaarden is voldaan. U ontvangt van de organisatie een bevestiging als uw inschrijving is ontvangen. Dat kan een aantal dagen duren. Die bevestiging biedt geen

garantie op een daadwerkelijke inschrijving of op plaatsing op de door u gewenste voorkeursplek.  Kijk voor meer informatie over de 5 mei markt op www.oegstgeest.nl/ nieuws en www.oranjeverenigingoegstgeest.nl.

 Lees meer

informatie & nieuws op www.oegstgeest.nl/ nieuws

VERGUNNINGEN EN BEKENDMAKINGEN INGEKOMEN AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING 1) Queridolaan 15 - bouw dakkapel (1682589/02-03-2015) 2) Prinses Irenelaan 6 - plaatsen dakkapel voor (1690841/05-032015) De ingekomen aanvragen liggen ter

Centrum voor Jeugd en Gezin Voor vragen over opvoeden, opgroeien en specialistische hulp. www.cjgoegstgeest.nl t. 088 - 254 23 84

Sociale Zaken Voor vragen over werk en inkomen. t. 071 - 519 18 30 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur)

AGENDA

‘Meer voor elkaar’

Kindervrijmarkt op 5 mei 2015 in zicht Voorinschrijving Dit jaar start de voorinschrijving op 1 maart en stopt op 31 maart. Na deze datum wordt door de Oranje Veren-

Sociaal Team Oegstgeest Voor vragen over zorg, welzijn en Wmo. www.sociaalteam.oegstgeest.nl t. 071 - 519 14 99 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur)

Voor een afspraak mail naar info@vliko.nl of bel tussen 09.00 en 12.00 uur t. 5191868

Uw stem, daar maakt u zich toch sterk voor?

Op 5 mei 2015 is de jaarlijkse Kindervrijmarkt en belooft net als vorig jaar weer een geweldig succes te worden.

Gemeente Oegstgeest t. 14071 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur) Website www.oegstgeest.nl E-mail info@oegstgeest.nl Twitter @gem_oegstgeest

OPHALEN GROFVUIL EN GROOT TUINAFVAL

Nationale boomfeestdag 2015 Sinds 1957 wordt in Nederland jaarlijks een Nationale Boomfeestdag georganiseerd. Ruim 100.000 leerlingen van basisscholen planten op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen verspreid over het hele land. De Nationale Boomfeestdag wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Boomfeestdag in samenwerking met meer dan 400 gemeenten.

Woensdag 18 maart zijn de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschapsbestuur. Als u stemt, bepaalt u samen met andere kiezers welke partijen en personen in de provinciale staten en in het algemeen bestuur van uw waterschap komen. Voor het eerst in Nederland zijn er twee verkiezingen op één dag. Om te stemmen heeft u twee stempassen en een identiteitsbewijs nodig (dit bewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn).

12 maart 2015 om 19.30 uur in het gemeentehuis van Oegstgeest. Hieronder vindt u de agenda:

CONTACT:

inzage bij de receptie van het gemeentehuis. U kunt nog geen bezwaar of beroep indienen.

VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Oegstgeest maken bekend dat zij onder-

staande omgevingsvergunning hebben verleend. De datum van bekendmaking staat bij het besluit vermeld. 1) Karel Doormanlaan 29 - plaatsen dakkapel (Z-15-06647/05-032015) Bezwaar Tegen de verleende omgevingsver-

gunning die tot stand is gekomen met de reguliere voorbereidingsprocedure kunnen belanghebbenden, binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest, postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest.

12/3 Vergadering Wmo-adviesraad 18/3 Boomfeestdag 18/3 Verkiezingen provinciale staten en waterschap 19/3 Algemene informatieavond WOZ

Invoering ‘ambtelijk horen’ in Oegstgeest Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft op 3 maart 2015 besloten dat sommige bezwaarschriften in aanmerking komen voor ambtelijk horen. Dat betekent in die gevallen dat de bezwaarmaker en andere betrokken door ambtenaren worden gehoord in plaats van door de Regionale commissie bezwaarschriften. Het betreft dan eenvoudige bezwaarschriften. Overigens kunt u altijd aangeven toch gehoord te willen worden door de Regionale commissie bezwaarschriften. Ook wanneer er sprake is van complexe zaken wordt gehoord door de Regionale commissie bezwaarschriften. Uit ervaringen uit het land blijkt dat ambtelijk horen door betrokkenen als klantvriendelijk en laagdrempelig wordt ervaren. Bovendien blijkt uit ervaringen van bijvoorbeeld de gemeente Katwijk dat deze werkwijze efficiënt is en bezwaren zo sneller afgehandeld kunnen worden. Het college hecht daar groot belang aan.

WEEK 11 De datum bekendmaking van het besluit staat tussen haakjes vermeld achter de betreffende vergunning.

VERLENGEN BESLISTERMIJN 1) Terweeweg 70, zijde Juffermansstraat - bouw woning, aanleg inrit en kappen bomen (1290165)


WEEK 11

VERGUNNINGEN EN BEKENDMAKINGEN Burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor deze aanvraag de beslistermijn te verlengen tot uiterlijk 17 april 2015. Informatie Voor meer informatie over ingekomen aanvragen, het aanvragen van een vergunning, verleende vergunningen of aanverwante zaken, kunt u met de gemeente contact opnemen (openingstijden van 09.00 tot 12.00 uur) of telefonisch 14071. Ook is er informatie beschikbaar op de website www.oegstgeest.nl.

OVERIGE VERLEENDE VERGUNNING Het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest maken bekend dat zij onderstaande vergunning hebben verleend.

1) Lange Voort: Standplaats verkiezingsmarkt 14 maart 2015 (Z-15-06604/4700/06-03-2015). Tegen de verleende vergunning kunnen belanghebbenden, binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van gemeente Oegstgeest, postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest.

BEKENDMAKINGEN Ontwerpbesluit Wet geluidhinder Buitenlust in Oegstgeest De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest een ontwerpbesluit genomen om een hogere waarde vast te stellen vanwege wegverkeerlawaai van de Rijnzichtweg en Rijksweg A44, op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh).

Op basis van de Wgh dient bij het vaststellen van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies. In de herstructureringsopgave van de wijkvisie Buitenlust kunnen met de nodige stedenbouwkundige verbetering en een verbreding van de bestaande kavels 64 nieuwbouw eengezinswoningen worden gerealiseerd. Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het wegverkeerslawaai bij de nieuwe woningen. Voor dit project is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de voorkeurswaarde van 48 dB als gevolg van het wegverkeer op de Rijnzichtweg evenals op Rijksweg A44 ter plaatse van de woningen

wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft het voornemen hogere waarden vast te stellen vanwege wegverkeerslawaai. Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan. Stukken inzien De stukken liggen ter inzage van donderdag 12  maart  2015 tot en met woensdag 22 april 2015 bij de receptie van het gemeentehuis in Oegstgeest, maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en na telefonische afspraak: 14 071. Zienswijzen geven U kunt tot en met woensdag 22 april 2015 uw zienswijze indienen. Richt

uw brief aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest, per adres: Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Belanghebbenden die tijdig gemotiveerde zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep tegen het definitieve besluit instellen. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen: • de procedurekamer, tel. 071-4083117 (procedure) • de heer R. Rensen, tel. 071-4083253 (inhoudelijk) • de heer K. Troost van de gemeente Oegstgeest, tel. 14 071 (ruimtelijke ordeningsaspecten)

”Je was bij de begrafenis van mama onzichtbaar waar mogelijk en aanwezig waar nodig. Dat gaf rust.”

Regentesse

uitvaartverzorging

‘Persoonlijke aandacht verlicht het verlies’ marielle van de loo

071 34 11 590

www.regentesse.net

Lange Voort 3, Oegstgeest, t 071 565 1577, AttendoUitvaartzorg.nl • EErhart Sierbestrating.

• Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar

• 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

tuinman/straatmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel. 06-57200505.

• te huur: gestoffeerd zomerhuis incl. gwe. en cv. Voor net meisje, huur per 9-3-2015. Telefoon 0714074350 of 06-51871003.

www.ZalenVerhuurkruyt schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

te kOOp GeVraaGD: alle merken auto’s en •bedrijfsauto’s, defect geen bezwaar, ook sloop, di-

rect contant geld met rdw vrijwaring. Info: 0642488414.

• www.slankuwel.nl mindful afvallen, verander uw eetgedrag en u kunt weer zorgeloos genieten

Van der Luit 24 uur per dag bereikbaar op 071 - 521 32 31. Ook als u niet of elders verzekerd bent. Kijk ook op www.monuta.nl/oegstgeest

Deze zomer slanker? Dan is het nu tijd om af te •vallen. Slank 82! Ruim 30 jaar hét adres voor verant-

woord afslanken. Katwijk: elke donderdag ‘s ochtends om 9.00 uur, ‘s avonds om 19.30 uur in zaal van Pniëlkerk t/o Hoornesplein. Rijnsburg: elke woensdagavond om 19.00 uur in Floriante, Smidstraat 16F. Inl.: B. Hoogerdijk, tel. 071-4030578.

Steijn BeStratinG - voor al uw straat-, tuinen onderhoudswerkzaamheden. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan: 06-48835980.

parket / hOutenVlOer SChuren? MMF Parketvloeren Schuurservice, ook voor onderhoud. Tel. 06-20401577.

bij dat dure boekhoudkantoor? Dat •kanZitveelu nog goedkooper hoor! Aangifte IB 2014 vanaf

• •

PArtICuLIereN

OPGeLet!

SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

van eten! 06-29475432.

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel. 071-4072383.

te kOOp: eiken haardhout natuurlijk ge•droogd, gezaagd en gekloofd per kist € 4,-. Tel. 06-

• Rouwtransporten door binnen en buitenland

Man (68, christen) zoekt vrouw (zonder kinderen) •voor vriendschap, samen fietsen, concertbezoek, etc.

Voor al uw bestraSChuren & OnDerhOuD parket- 30634976. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- VlOer? MMF Parketvloeren Schuurservice Katopgave 070-3211006. wijk, 06-20401577. VerMiSSinG iraaks paspoort, registratienummer G1593828, naam M AL-MATRA. Bij het terugBelaStinG aangifte incl. controletoeslagen. vinden contact met 06-86208384. Vuil tapijt? laat het vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Scherp tarief. Wij komen bij u thuis. www.ffair.nl Fair BV 0252-702357. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. tenOren zing de Cavalleria Rusticana in de Pieterskerk op 18 en 19 juli, operafesta.weebly.com; Hulp bij rOuw- en VerlieSVerwerkinG operafesta@hotmail.nl Dak herStellen? Bouma/Grundeken belgratis info en intakegesprek, tel. 06-30035415. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! www.rouwenverliesinfo.nl BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

schoten? www.tcdekampioen.nl.

• Cremeren

leer degelijk Frans, ged. doc. geeft les bij u aan huis, € 15,- p.u. ook blokken 10 lessen, € 100,- alle niveau’s. Tel. 06-13025240/071-5610020.

€ 35,-! www.reboeka.nl

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-

• Begraven

nu in maart iedere 2e reiki behandeling t.w.v. € 30,- gratis, mag ook delen met vriend(in). Annie handen in beweging, tel. 06-14374719.

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag out 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al Noordwijkerh onze kranten. De Zilk Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante Sassenheim betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. t • • • • • • •

UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Voorhou Warmond

Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

uw advertentie verschijnt in de regio:

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Uw adviseur Henri van Hardeveld

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


Mevrouw ter Laak kan niet alles zelf meer. Met Marente wel.

Warme service in koude dagen! ■

Informatiebijeenkomst voor werken in de thuiszorg Ben jij een verpleegkundige niveau 4 of 5 of verzorgende 3IG, dan maken wij graag persoonlijk kennis met jou. Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten. Hier kun je je laten informeren over het werken in kleinschalige zelforganiserende teams in de thuiszorg van Marente. Dinsdag 17 maart Locatie Van Wijckerslooth, Van Wijckersloothplein 1, Oegstgeest

■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Woensdag 18 maart Thuiszorg Voorschoten, Prof. van der Waalslaan 25, Voorschoten Donderdag 19 maart Locatie Bernardus, Hoofdstraat 82, Sassenheim Marente staat je graag te woord van 19.30-21.00 uur. Loop gewoon binnen.

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

Een afspraak maken is niet nodig. Kun je niet aanwezig zijn bij een van de bijeenkomsten maar heb je wel interesse in een functie bij Marente, solliciteer dan via werkenbijmarente.nl

Hoogstpersoonlijk.

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT www.berNardschulTe.Nl

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

EYE WISH - JAMBELLE - FIRST MAN - HUMPY REISBURO KATWIJK - LIVERA - HAASNOOT SCHOENEN LINDESSA

-

MODEHUIS DE STER

-

SANDBEACH

SILK & DESIGN - SATON OPTIEK - LICHT & ACCESSOIRES BEACHBOETIEK - JUFFERS - CO STARRING - INTERTOYS ESPRIT - FOTO KRUYT - VISHANDEL SCHUITEMAKER HUNKEMÖLLER - SISTERS - ELECTROWORLD PEURSUM PEARLE - HAASNOOT MODE - LEFFERTS SCHOENEN YES’S MODE - MOOI PARFUMERIE - HENNY’S RITS STREETWISE - DIDI FASHION - ETOS - THE READSHOP HEMA

-

MODE REPUBLIEK

-

WOOSTER BRILLEN

VERO MODA - JACK & JONES - RITUALS - BROTHERS STREGO JUWELIERS

Op donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 maart vinden in het Centrum, Zeezijde Katwijk, de “Gele Sticker Dagen” plaats. Drie dagen lang op verrassende wijze kennis maken met de nieuwe collecties.

-

VAN OS TASSEN & KOFFERS

meer info op www.zeezijdeKatwijk.nl


ondernemers

oegstgeester courant

woensdag 11 maart 2015

13

Kannerschool organiseert informatiebijeenkomst: ‘OOG voor verborgen talent’ n Van uitkering naar participatie in de samenleving debat n Op dinsdag 31 maart vindt er in de Mozaïkzaal, de aula van de Prof. Dr. Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan, een groot debat plaats tussen onderwijs, ondernemers en gemeenten over het creëren van kansen voor leerlingen met een autismespectrumstoornis op de arbeidsmarkt. Door Willemien Timmers

Per 1 januari van dit jaar is de Participatiewet in werking getreden. Een wet die voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals autistische jongeren, veranderingen met zich meebrengt. ‘Heeft u volgens UWV mogelijkheden om te werken? Dan komt u niet meer in aanmerking voor de Wajong. U kunt dan uw gemeente om hulp vragen bij studie of werk en inkomen,’ zo wordt er op de website van het UWV uitgelegd. Maar of en hoe de gemeente autistische schoolverlaters verder zal helpen op gebied van studie of werk moet nog duidelijk worden. De invoering van de Participatiewet moet er voor zorgen dat de arbeidsparticipatie van ‘jonggehandicapten’ verder toeneemt. “Hiervoor zullen de ingebouwde prikkels de goede kant op moeten staan,” stelt het UWV in een reactie naar de minister. Bedrijven staan (nog) niet te trappelen om deze groep jongeren in dienst te nemen. Een quotumregeling (een negatieve financiële prikkel) voor de verplichte indienstneming van arbeidsgehandicapten is nog niet ingevoerd. Of de Participatiewet een succes wordt, hangt van veel factoren af. “Het succes van de re-integratieinspanningen van gemeenten zal niet alleen door gemeenten zelf beïnvloed kunnen worden, maar in belangrijke mate ook afhangen van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt,” stelt de Raad van State in een reactie op het wetsvoorstel. Zij menen ook dat ‘de met de werkgevers gemaakte afspraken in de periode tot 2018 niet voldoende zijn om

de toename van de gemeentelijke doelgroep volledig op te vangen.’ Werkgevers hebben beloofd om de komende jaren voor meer banen te zorgen. In de komende periode zijn dat 5.000 banen. Deze banen zijn voor mensen met een ziekte of handicap die zonder hulp niet het minimumloon kunnen verdienen. In totaal moeten er de komende jaren 125.000 banen bij komen. PVOO

Afgelopen donderdag was het platform voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) op bezoek bij de Kannerschool. De maandelijkse ‘Op weg naar huis’-borrel werd gehouden in het gezellige (oefen-) restaurant op de begane grond, en het was bijzonder druk ditmaal. Douwe Splinter, directeur van de Kannerschool, heette de ondernemers welkom en zette uiteen dat de enorme groei van de school grote impact heeft gehad. De voorzitter van het PVOO, Marc Cremers, brak een lans voor de bijzondere leerlingen van de Kannerschool. “De Kannerschool is al vele jaren lid van ons platform. Een uniek lid, dat leerlingen uit de hele regio een opleiding biedt. Dit zijn talentvolle leerlingen met een autismespectrumstoornis.” Cremers vertelde over de veranderende maatschappij, en de toenemende flexibiliteit die dit vraagt van ondernemers. “Zij moeten constant reageren op de bewegende economie, de complexer wordende maatschappij en de veranderende regelgeving. Voor jongeren met autisme zijn al deze veranderingen nog ingewikkelder. Zij zijn geen Barbapapa-kinderen, die moeiteloos een andere vorm aannemen. Wel hebben zij talenten, die in de juiste werkomgeving absoluut tot bloei komen!” De PVOO-voorzitter moedigde zijn leden aan werk- en stageplekken te creëren, zodat matches kunnen ontstaan tussen bedrijven en autistische leerlingen. “Probeer zo’n plek te creëren,” spoorde hij zijn toehoorders aan. “Ook al heb je zelf niet veel mensen in dienst, je komt wel vaak bij bedrijven binnen. Zie

XPERIENCE disco //soul //dance

RE-PLAY en Mike Peterson tijdens de Dance Xperience van zaterdag 28 maart Holiday Inn Leiden Op de prachtige datum; zaterdag 28 maart 2015, maakt Leidens favoriete en grootste classics event “ De Dance Xperience” weer haar opwachting in het Holiday Event Center te Leiden. Het Holiday Event Center zal overspoeld worden met hits uit de jaren 70/80 en 90. Natuurlijk zijn er weer geweldige live optredens. De volgende acts passeren de revue:

RE-PLAY weer compleet De top formatie RE-PLAY zal optreden met een geweldige primeur, RE-PLAY is weer compleet. Mark Dakriet is

ondernemers van het PVoo afgelopen donderdag op bezoek bij de Kannerschool. rechts directeur douwe splinter. | Foto Willemien Timmers waar de behoefte is, en attendeer anderen op de mogelijkheden van het creëren van een plek voor een Kannerschool-leerling. De school is immers ook lid van jouw platform!” ParticiPeren

Guus de Wolf, onderwijscoach op de Leo Kannerschool informeerde de ondernemers over de wereld van ‘zijn’ leerlingen. In een boeiende PowerPoint presentatie liet hij zien hoe de beroepen de afgelopen eeuw veranderd zijn van ‘gaslichtontsteker’ en ‘kegelzetter’ naar ‘drone-operator’ en ‘city-miner’. Hij vertelde de aanwezigen tevens over de overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. “Ook mensen met een arbeidsbeperking moeten verder op eigen kracht. Zij moeten hun mogelijkheden ontdekken en laten zien. Wie wil gezien worden, en wie ziet?” vroeg De Wolf zich af. Daarbij refereerde hij aan de informatiebijeenkomst die op 31 maart op de Kannerschool georganiseerd zal worden. Het thema

van deze avond is: ‘OOG voor verborgen talent’, waarin OOG staat voor Onderwijs, Ondernemers en Gemeenten. In zijn betoog benadrukte de onderwijscoach dat ‘laaggeschoold’ zeker niet staat voor ‘beperkt’. “Veel van onze leerlingen hebben bij het verlaten van onze school het uitstroomprofiel ‘Arbeid’, en dan zonder diploma. Voor hen is er evenwel werk genoeg. Het is een misvatting dat het aantal banen waar geen opleiding voor nodig is, afneemt. In 2008 was dat dertig procent, en in 2014 ook. Het aantal banen in ‘assisterende beroepen’ is dus gelijk gebleven.” Hij moedigde de ondernemers aan om anders, vernieuwend te denken. “Participeren valt te proberen.” debat

Op dinsdag 31 maart komen vertegenwoordigers van onderwijs, ondernemers en gemeenten samen in de Kannerschool aan de Oegstgeester Hazenboslaan voor een speciale informatiebijeenkomst ‘OOG voor

Zaterdag 28 maart a.s. na 10 jaar afwezigheid weer terug in de formatie. Daarnaast Ingrid Simons, moeder van Eva Simons en bekend van o.a “ Ik hou van Holland en natuurlijk De Toppers”. Op vele verzoek (vooral van de dames) maakt Mike Peterson weer zijn opwachting. Zijn optreden tijdens de vorige editie was overweldigend. Afgelopen week maakte Mike deel uit van de finalekandidaten van het programma; “Bloed Zweet en Tranen” en zoals verwacht is hij zeer hoog geëindigd. De beste Floorfillers worden gedraaid door o.a. DJ Melvin Jakobs en DJ Miss Nicky feat. Miss Meike Hurts. Door de brede variatie in het entertainment hoeft niemand zich een moment te vervelen en zal de hartjes van de “Classic liefhebbers” sneller doen kloppen.

Met 1 ticket naar 2 feesten Kom jij 28 maart naar de Dance Xperience in het Holiday Inn Event Center, ontvang jij een gratis ticket voor de Dance Xperience Beach Party van zaterdag 4 juli 2015 in Strandclub Buitengewoon aan de Zeereep in Noordwijk. Meer info hierover vind je terug op de website. Daarnaast zijn er leuke acties verbonden aan dit

verborgen talent’ in het kader van de Autismeweek. Onder andere Diederik Samsom (PvdA) en Sjoerd Potters (VVD) zullen hier te gast zijn. Tweemaal zal er die avond een DenkAndersDebat plaatsvinden dat geleid zal worden door Danielle Krijger. Zij is directeur van Stichting Hoezo Anders. Thema’s van de debatten: Participeren is te proberen en Vergeten beroepen uit de doeken. Deze stichting Hoezo Anders wil jongeren met een niet-zichtbare beperking of chronische ziekte informeren en inspireren, zodat zij beter hun weg kunnen vinden in de maatschappij. Krijger heeft al eerder dergelijke debatten succesvol georganiseerd. Deelnemers aan deze discussies zijn onder andere werkgevers Jumbo en Corpus, en vertegenwoordigers van het UWV, Holland Rijnland en de Kannerschool. Aanmelden voor de bijeenkomst ‘OOG voor verborgen talent’ (ontvangst 17.30 uur) kan via verborgentalent@leokanner.nl.

Holiday Inn Haagse Schouwweg 10 2300 PA Leiden 071 - 535 55 55 evenement. Alle ins en outs zijn terug te vinden op de website van de Dance Xperience. De deuren van het Holiday Event Center gaan op zaterdag 28 maart om 20.30 uur open. De kaarten kosten in de voorverkoop € 19,- Voor meer informatie kijk op: www.dxleiden.nl


Kies de kracht van kleur op uw kozijnen. Rijnland Kozijnen maakt het mogelijk met het nieuwste kleursysteem van K-Vision. Absoluut uniek op het gebied van kunststof kozijnen; de super krachtige kleurlaag proCoverTec ©. Uw ultieme wens op het gebied van kunststof kozijnen gaat nu in vervulling! Drie in één; kleur, bescherming en gebruikersgemak.

Wat mooi is moet mooi blijven en dat tot in lengte van jaren. Dankzij de innovatieve nano-techniek worden water en vuil direct af gestoten. Schilderen hoefde al niet meer, maar nu kost het onderhoud u zelfs nog minder tijd. U wilt immers genieten van uw huis!

Nu tijdelijk met introductie voordeel!

Van Egmond & Knijnenburg is een full service administratieve dienstverlener voor ondernemers (voornamelijk MKB) en particulieren. We voeren administraties en verzorgen belastingzaken, salarissen en bedrijfsadvies. Ook voor starters, verenigingen van eigenaren en stichtingen. Ons team van 10 medewerkers kent een informele en laagdrempelige sfeer, maar biedt een uiterst professionele dienstverlening tegen een goede prijs. Ter uitbreiding van ons team zijn wij per direct op zoek naar een

Administratief medewerker (voor 24-40 uur per week)

In deze functie ben je administrateur maar ook adviseur. Je verdiept je graag in de problematiek van onze klanten en toont bereidheid mee te denken vanuit je deskundigheid. Je hebt een zakelijke instelling en de nodige ervaring met het opstellen van financiële rapportages en aangiften Inkomstenbelasting en Vennootschapsbelasting. Dat is namelijk de kern van je werkzaamheden.

Een kleurrijk meesterwerk.

Aan de buitenkant toch liever standaard crème maar aan de binnenkant liever grijs? Dankzij dit unieke systeem krijgen uw kozijnen aan alle kanten kleur, binnen, buiten en zelfs in de sponning. U bepaald zelf de kleurencombinatie. De mat satijnen kleurlaag zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Met de kunststof kozijnen van Rijnland Kozijnen verandert uw huis aan de binnen- en buitenkant.

Voor deze zelfstandige functie vragen wij: • Een afgeronde opleiding MBA • 3 tot 5 jaar ervaring op een administratie- of accountantskantoor • Goede communicatieve vaardigheden • Flexibiliteit, accuratesse, klantgerichtheid, enthousiasme en initiatief • Affiniteit met automatisering Ons kantoor hecht grote waarde aan een persoonlijke, betrokken en flexibele benadering van onze klanten.

Maatvast, robuust en kleurvast.

Hitte en strenge vorst hebben op uw kozijnen met proCoverTec © minder invloed. Dit voorkomt klemmende ramen en deuren. Het kras- en stootvaste proCoverTec © beschermt uw kunststof kozijn tegen UV-inwerking waardoor de volle kleur behouden blijft. Laat uw creativiteit de vrije loop!

Reacties Je reactie kun je – bij voorkeur per mail – sturen naar Bert van Egmond bij wie je ook terecht kunt met eventuele aanvullende vragen over de vacature. Noordeinde 34 2231 LL Rijnsburg T 071 - 408 56 38 F 071 - 408 59 64 bert@vanegmondknijnenburg.nl www.vanegmondknijnenburg.nl

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

VOORRAADACTIES BIJ AUTOMOBIELBEDRIJF OUDSHOORN! NU ME EXCLU T SIEV KORTIN E G!

NU MET VE EXCLUSIE ! G N TI R O K

NU ME EXCLU T SIEV KORTIN E G!

NISSAN MICRA

NISSAN NOTE

NISSAN PULSAR

NU VANAF

NU VANAF

NU VANAF

€ 9.640,-*

€ 11.990,-*

€ 17.650,-*

ALLEEN BIJ ONS OP ALLE NIEUWE VOORRAADAUTO’S 5 JAAR GARANTIE!** Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5

2352 CZ Leiderdorp

Tel. (071) 541 01 41

www.oudshoornbv.nl

* Alle genoemde actieprijzen zijn incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken, tenzij anders vermeld. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties. Drukfouten voorbehouden. ** 5 jaar verlengde garantie tot maximaal 100.000 km. Acties geldig t/m klantorder datum 31/03/2015, niet inwisselbaar tegen contanten, niet geldig in combinatie met elkaar en/of andere acties/aanbiedingen en niet geldig voor fleet- en lease-orders. Alleen geldig op voorraadmodellen. Overeenkomstig 715/2007 EG. Min./max. verbruik Nissan-gamma gecombineerd: 4,7-7,4 l/100km, respectievelijk 24,2-13,5 km/l. CO2-uitstoot variërend van 92 gr/km tot 169 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.


oegstgeester courant

nieuws

woensdag 11 maart 2015

15

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Brief van Volksuniversiteit K&O aan de fractievoorzitters Geachte Fractievoorzitter, Op 17 oktober 2014 informeerde ik u over de gevolgen van het korten van de programmasubsidie van de Volksuniversiteit K&O naar € 0 (nul euro) in 2017 en daarna. Helaas heeft geen enkele fractie geprobeerd het college op dit punt tot andere gedachten te brengen, want alle hebben uiteindelijk de begroting goedgekeurd en daarmee de doodsklok over K&O geluid. Als wij in oktober j.l. vóór de begrotingsbehandeling met u hadden kunnen overleggen, hadden wij u de gevolgen prangender kunnen schetsen en was u wellicht tot een meer afgewogen oordeel gekomen. Het bestuur heeft zich daar inmiddels over beraden. Wij vinden dat wij een product leveren van hoge kwaliteit dat zich richt op waaraan in ons dorp behoefte is en dat bovendien aansluit bij veel maatschappelijke wensen zoals de WMO, de ouderenzorg en het inschakelen van vrijwilligers. Ons bestuur bestaat uit twaalf vrijwilligers, die de organisatie laten draaien. Daarnaast worden wij ondersteund door twee parttime krachten, bij elkaar nog geen FTE, die het mogelijk maken het product te operationaliseren en die voor de klanten en docenten het herkenbare gezicht van K&O zijn. Met elkaar slagen wij erin een breed cursusaanbod voor een grote doelgroep aan te bieden. Daarin ligt een belangrijk accent op een grote groep ouderen, die telkens blijk geven ons programma op hoge prijs te stellen. Inmiddels is ons duidelijk geworden dat als het aan de wethouder ligt, de subsidie op nul blijft staan. Voor dat subsidieniveau gaat nog slechts de zon op. De door de wethouder gewenste samenwerking met de bibliotheek en BplusC gaan we zeker nastreven. Als daarvoor infrastructurele investeringen worden gedaan, zullen die kunnen leiden tot een zekere stroomlijning van processen, zoals het langer openhouden van een gezamenlijk loket/secretariaat. Maar zelfs als die samenwerking volledig in haar mogelijkheden wordt gehonoreerd (en dat zal in onze gebouwen investeringen met hoge kosten vergen), zal het pakket K&O toch niet zonder programmasubsidie kunnen worden geleverd. Alleen al de door ons op te brengen variabele huisvestingskosten bedragen € 10.000 per jaar. Zonder enige programmasubsidie, we gaven dat al eerder aan, gaat het niet lukken deze K&O overeind te houden. Met alle maatregelen samen (gesteld dat die slagen en daar gaan wij voor!) blijft een onoverbrugbaar tekort bestaan van € 20.000. Ons plan van aanpak om K&O voor Oegstgeest te behouden, dat wij in zijn volle transparantie hier op tafel leggen, is het volgende: 1. Wij kappen eind van dit seizoen de pijler concerten. Die is nog nooit in ons bestaan zo succesvol geweest als nu; de kwaliteit is top en het aantal bezoekers is steeds verder gestegen met een klantenkring die steeds hechter werd. Maar deze pijler kost ons netto € 6.000 per jaar en het zou onverantwoord zijn deze voort te zetten in het licht van komende subsidiereductie. 2. De belangrijkste life-line is het voortzetten van de andere twee pijlers op het hoge niveau van nu: lezingen en cursussen, waarvan de cursussen de meeste inkomsten generen. Dit blijven we doen tot de bodem van onze kas bereikt wordt. 3. Als dan geen programmasubsidie van minstens € 20.000 wordt gegarandeerd sluit K&O Oegstgeest zijn stichting en overhandigt de sleutels, de tafels en andere spullen aan de wethouder. 4. Gezien deze dreigende toekomst zien wij het als onze plicht de inwoners van Oegstgeest (onze klanten) te informeren waartoe de heilloze plannen van de subsidiestop leiden, onder meer via de krant. De brief die u nu leest, sturen wij dus ook naar de pers met het verzoek aan de inwoners in ieder geval duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de door het college ingezette en door de raad gesanctioneerde koers. 5. Het bestuur gaat zijn uiterste best doen de randvoorwaarden te vervullen waarbij met de gewenste minimale, veel lagere subsidie dan nu, namelijk € 20.000 (ervan uitgaande dat wij deze krijgen) ons mooie product voor cursussen en lezingen kan worden voortgezet. Voor nog € 5.000 daarbovenop zijn wij bereid te trachten ook de derde pijler, concerten, overeind te houden. Dat hopen we dan wel snel te weten, want wederom opstarten is een stuk moeilijker dan handhaven. Dit laatste geldt voor de gehele infra- en organisatiestructuur van K&O; als deze nu door de bezuinigingen/subsidiestop wordt afgebroken zal het in betere tijden in de toekomst en met een geheel nieuw bestuur dat ook het wiel weer zal moeten uitvinden, moeizaam en zéker kostbaarder worden om de activiteiten van K&O weer op te bouwen. De hierboven vermelde aanpak achten wij noodzakelijk om glashelder aan te geven welke ernstige gevolgen niet ingrijpen van de raad zal hebben voor K&O. Graag zou het dagelijks bestuur met u mondeling overleg voeren over hoe het tij te keren. Wij gaan er namelijk vanuit dat u het overeind houden van K&O als maatschappelijke voorziening van groot belang acht voor Oegstgeest. Maar de liefde voor K&O kan niet van één kant komen, de onze. De bestuursleden gaan door tot het geld op is of - hopelijk – K&O, vooral dankzij u, kan blijven bestaan. Met hoopvolle groet, namens het bestuur van de stichting K&O, W.J.E. van Rijn Voorzitter Volksuniversiteit K&O

ad van nieuwland, Jan eden en Marcel Hölscher werken perfect samen om er een fantastische PaasHaaswijkloop van te maken. Ze zijn het volmondig eens met elkaar: “de PaasHaaswijkloop gaat altijd door!”. | Foto: Wil van Elk.

Driedubbeljubileum bij PaasHaaswijkloop HaRdLopEN n Maar liefst drie jubileumfeestjes worden er gevierd tijdens de PaasHaaswijkloop op 6 april. De Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel houdt voor de veertigste keer een Haaswijkloop, de Loopgroep Oegstgeest bestaat vijftien jaar en de lopers van We Run 4 All doen voor de vijfde keer mee aan de Roparun. Groot feest dus op de Tweede Paasdag! Jan Edens medeorganisator van de PaasHaaswijkloop namens de buurtvereniging, Marcel Hölscher voorzitter van de Loopgroep Oegstgeest en Ad van Nieuwland van We Run 4 All zijn reuze enthousiast over de samenwerking bij de PaasHaaswijkloop. Niet alleen meelopen, ook meewerken is aan de orde. Vrijwilligers zijn altijd nodig. Jan Edens fietst steevast voor de lopers uit en moet soms behoorlijk hard trappen om ze voor te blijven. dRaaIboEk

De buurtvereniging heeft een perfect draaiboek en vele vrijwilligers zorgen ervoor dat het parcours veilig kan worden afgelegd door de vele honderden lopers. De Loop-

groep Oegstgeest met meer dan tweehonderd leden draagt onder andere bij met een stuk professionalisering als tijdwaarneming en finishfoto. Voor de beginnende lopers van deze ‘kweekvijver’ is het na vier maanden trainen een mooie gelegenheid om hun eerste wedstrijd te lopen. Voor We Run 4 All is het naast een goede oefening ook een mooie gelegenheid om hun goede doel te presenteren. Bij hun kraam worden kleding en andere spullen in bewaring gegeven, voor vele deelnemers geeft dat een goed gevoel dat er op hun spullen wordt gepast. Ook sommige sponsors hebben een kraam op het Mien Ruyspark staan.

opNamES

De deelnemers aan de Roparun hebben ook een groot raakvlak met de Loopgroep Oegstgeest, vooral de lopers. Het team bestaat uit ongeveer 35 man, want naast lopers zijn er ook chauffeurs en fietsers die een actieve rol spelen tijdens de tocht van Parijs naar Rotterdam. Dit jaar maken omroep Unity, RTV Katwijk en Bollenstreek Omroep opnames tijdens de laatste 24 uur van de tocht van zowel het team uit Teylingen als het team uit Oegstgeest. Voor sponsors een interessant gegeven omdat bijvoorbeeld shirten autoreclame in beeld kunnen komen. Het belangrijkste dat voor sponsoring in aanmerking komt is overigens de benzine en etenswaren. De deelnemers betalen hun deelname zelf. Het team is op de 5 mei markt weer aanwezig met de verkoop van tweedehands goederen voor het goede doel. Ook op de Sponsorloop op Sportpark de Voscuyl zijn ze er.

5 beloften aan de kiezer: 1. kiezen voor duurzaamheid: we zijn zuinig op de aarde 2. kiezen voor solidariteit: we verdelen welvaart eerlijk 3. kiezen voor werk: minder uren, meer vrije tijd 4. kiezen voor zorg: patiënten de baas 5. kiezen voor vrijheid: Nederland een open samenleving

Stem 18 maart op de kandidaten van GroenLinks Word lid: oegstgeest.groenlinks.nl


Thema 2015: Van Gogh 2015 is het Van Gogh-jaar in Keukenhof. Van Gogh vormt inspiratie voor de bloemenshows, de nieuwe Selfie-tuin en een spectaculair zelfportret van Van Gogh in tienduizenden tulpen.

Onze evenementen

Genieten van Keukenhof! Met de Lentepas kunt u iedere dag genieten van het ultieme lentegevoel. U zult ervaren dat Keukenhof er elke dag anders uit ziet. Onbeperkt bloemen kijken, ruiken, fotograferen en wandelen door het wereldberoemde lentepark... dat is Keukenhof-genieten wanneer u het wilt! Gedurende de gehele openstelling van Keukenhof heeft u met de Lentepas onbeperkt toegang tot het park zonder te wachten! Geniet van de wekelijks wisselende bloemenshows, de speciale evenementen, de acht inspiratietuinen en de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana Paviljoen.

Bestel uw Lentepas via www.keukenhof.nl Of kom op 16, 17, 18 en 19 maart van 10.00 - 16.00 uur naar één van de kassa’s bij de Hoofdentree. U krijgt direct uw Lentepas mee.

28 /03 03 /04 11 /04 18 /04 25 /04 27 /04 29 /04 02 /05 09 /05 14 /05 -

29 /03 06 /04 12 /04 19 /04

03 /05 03 /05 10 /05 17/05

Fanfare Weekend Oud-Hollands Weekend Vriendinnen Dagen Keukenhof Bloemenmarkt Bloemencorso Koningsdag in Keukenhof Keukenhof Kunstplein Familie Weekend/Sesamstraat Romantiek in Keukenhof Shantykoren Festival

Keukenhof is ook leuk voor kinderen Keukenhof is een feest voor het hele gezin. Kinderen kunnen ronddolen tussen de mooiste bloemen, “lopen” over het water, spelen in de natuurlijke speeltuinen, genieten op de kinderboerderij, dwalen in ons nieuwe doolhof. Ze leren ondertussen veel over de natuur en de bloemen. Wat is er leuker dan een feestelijke dag af te sluiten met lekkere pannenkoeken of poffertjes.

Beleef het voorjaar met de Lentepas van Keukenhof!

www.keukenhof.nl


sport

oegstgeester courant

woensdag 11 maart 2015

17

CKV Fiks 1 wint ook van de kampioen korfbal n Om 14.15 uur stond de kampioenswedstrijd van Fiks A1 op het programma, de formatie van Dominic van Welzen en Aldo Spadon was oppermachtig in de tweede klasse. Na een stroef begin werd er uiteindelijk met 15-11 gewonnen van De Meervogels, na slechts 1 verliespartij werden de spelers terecht in het zonnetje gezet. Deze ploeg zal volgend jaar in de Eerste klasse ook goed meedraaien en nu kijken of ze ook op veld kampioen kunnen worden.

Fiks 2 kon kampioen worden als de koploper zou verliezen bij Thor, maar IJsselvogels liet geen punten liggen waardoor Fiks 2 een mooie tweede plaats heeft behaald na een ruime overwinning bij RDZ. In Leiden stond de derby PernixFiks op het programma, een beladen wedstrijd want Pernix kon kampioen worden. Ze hadden aan één punt genoeg of de nummer twee moest verliezen. Sporthal de Zijl was tot aan zijn nok toe gevuld met ruim 300 mensen, een heerlijke ambiance om in te spelen. Het

eerste van Fiks heeft alleen in de eerste minuut achter gestaan, daarna waren ze heer en meester. Schitterende combinaties, mooie afstandsschoten alles viel aan de goede kant van Fiks. Pernix werd wanhopig van het goede spel van de tegenstander en na een tussenstand van 2-10 wisten zij dat ze afhankelijk waren van de uitslag van de nummer 2 RWA. De dames van Fiks steunden de heren uitstekend en dat leidde tot een 7-12 ruststand. Pernix kwam na rust nog tot drie doelpunten verschil maar deze tussensprint was van korte duur. Fiks speelde werkelijk geweldig korfbal en won uiteindelijk met 17-23. De ploeg van Hans Peters heeft na de kerst slechts één wedstrijd verloren, waar hadden ze gestaan als ze eerder de goede vorm te pakken hadden. Uiteindelijk was er toch groot feest in de Zijl want de nummer 2 verloor bij Vitesse en toen Pernix dit hoorde ging het dak eraf. De vele toeschouwers en spelers van Fiks en Pernix kennen elkaar goed en dat resulteerde in een gezellig feest na afloop dat nog heel lang duurde.

doelpuntenmaker Bob den Hollander omspeelt zijn tegenstander. | Foto Leo van den Broek

Oegstgeest wint voor de vierde keer op rij voetbal n Zaterdag speelde VV Oegstgeest de uitwedstrijd tegen het op de laatste plaats staande LSVV ’70. Op het oog zou dit een makkie moeten zijn voor Oegstgeest, maar ervaringen uit het verleden bewezen anders. Deze keer liet Oegstgeest er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Zelfs toen Oegstgeest nog ruim een uur met tien man moest spelen hadden ze het beste van het spel. Met een ruime overwinning kon Oegstgeest er weer drie punten bijschrijven.

LoHc-verdediger Huib camphuijsen. | Foto Ed Patijn

Duur verlies voor de dames van Leiden hockey

Afgelopen zondag speelden de dames van Leiden thuis Hudito. Vorige week was de topper tegen Breda verloren, dus moest er zondag gewonnen worden om de aansluiting met koploper Warande te houden. Het liep helaas anders. Na 70 minuten spelen stond er 1-2 op het scorebord. Koploper Warande won wederom en slaat nu een gat met Breda, dat volgt op 5 punten. Leiden staat derde, op 6 punten achterstand en Gouda neemt de vierde plek in met 7 punten achterstand op de koploper. De weg naar de play-off is nog lang niet gelopen. Het blijft ongemeen spannend in de 1e klasse B. Komende week spelen de dames uit tegen hekkensluiter de Pelikaan uit Roosendaal. n

Aangedaan door het verlies van de dames zag het trouwe Oegstgeester publiek hun eerste herenteam in hun wedstrijd tegen Myra ook nog eens op 2-0 achterstand komen. Voor rust werd er via een strafcorner nog 2-1 door Leiden gemaakt en kreeg het publiek weer een beetje hoop op een goed resultaat. Wat er in de rust bij Leiden in de kleedkamer is gezegd is een goed bewaard geheim. Het werkte in ieder geval wel. Er stond een ander Leiden in de tweede helft. Daar waar er in de eerste helft nog

twijfelend werd opgebouwd werden de ballen nu wel hard ingespeeld en je zag het vertrouwen van de Leidse spelers toenemen. Met name het meedoen van de lichtgeblesseerde Maarten Wessels in de verdediging was zeer belangrijk voor het team. Fons van Nimwegen maakte in de tweede helft al snel de 2-2. Oudgediende Huib Campuijsen forceerde als rechtsachter zowaar een strafcorner en aanvoerder Rens Goudsmit tikte uit de rebound de 3-2 in. Dit was het nekschot voor Myra. Uitblinker Derk Hoek maakte de mooiste goal van de wedstrijd en zette de 4-2 op het scorebord. Toen Myra vervolgens in een alles of niets poging hun keeper er uit haalde voor een extra veldspeler maakte Leiden ook nog de 5-2 uit een strafcorner. Als laatste dient nog vermeldt te worden dat er aan de kant van Leiden weer een speler uit Jongens A1 zijn debuut maakte. Mats van der Wee maakte op het middenveld zijn eerste minuten in de hoofdmacht en deed het niet onverdienstelijk. Komende week is de geschorste Sven Ole Polkamp weer speelgerechtigd en heel Leiden wacht op de rentree van publiekslieveling Casper Janse van Mantegem. Door hun overwinning stijgt Leiden twee plaatsen op de ranglijst naar plaats 6 en speelt volgende week in en tegen Nijmegen.

Van de aftrap af liet Oegstgeest direct zien dat het naar LSVV ’70 gekomen was om drie punten te halen. Met goed aanvallend spel werd de tegenstander direct onder druk gezet. Al snel in de eerste helft leidde dit tot de openingstreffer. Een voorzet van rechts van Joep Zenden werd door Bob den Hollander hard ingekopt: 0 – 1. Kort daarna strafte Zenden een misser in de LSVV ’70

verdediging af en scoorde 0 – 2. Het spartellende LSVV ’70 wist geen kansen te creëren, ongecontroleerde ballen gingen hoog over, naast of verdwenen in de bosjes. Vlak voor de rust ging Oegstgeest spits Joep van Tulder in de fout. Uitgedaagd door een LSVV ’70 verdediger reageerde hij te fel, wat de scheidsrechter zag, die hem direct rood gaf. Oegstgeest, dat verder moest met

tien man, liet er geen twijfel over bestaan wie zaterdag de beste was. Op slag van rust voerde Den Hollander de score op naar 0 – 3. Na de rust bleef Oegstgeest het beste van het spel houden. Er werden de nodige kansen gecreëerd, maar Oegstgeest verzuimde de score verder op te voeren. LSVV ’70 kreeg nog wel een paar kansjes maar Oegstgeest keeper Kevin Sip maakte deze onschadelijk, één keer had hij hierbij de hulp van de lat nodig. Zo eindige de wedstrijd in een makkelijke overwinning voor Oegstgeest. Oegstgeest stijgt naar de achtste plaats met 21 punten uit 17 wedstrijden. Zaterdag speelt Oegstgeest de inhaalwedstrijd tegen UVS, aanvang 15.00 uur.

Tweemaal drie punten voetbal n Zondag 8 maart: een prachtig zonnige dag met de selectiewedstrijden tegen MMO en ASC op het programma. UDO 1 (plaats 11) zou thuis uitkomen tegen MMO 1 en UDO 2 tegen ASC 2. Onder leiding van scheidsrechter Bavelaar zou de wedstrijd van UDO 2 tegen ASC 2 een spannende strijd worden. En, zoals dat gaat in een derby kon dat er flink stevig aan toe gaan. Nadat UDO 2 wist te scoren kon ASC later weer op gelijke hoogte komen: 1-1. Door hard werken kon UDO later in de tweede helft de volledige drie punten binnen halen door de 2-1 op het scorebord te zetten. Een belangrijke opsteker voor UDO 2 en haar staf. Met de huidige 17 punten in de stand stijgen ze hiermee een aantal plaatsen in de ranglijst. Na de voorwedstrijd kon om 14.00 uur de hoofdact beginnen: UDOMMO. Lange tijd bleken beide teams, hoewel zeer verschillend in speelstijl, aan elkaar gewaagd. MMO dat vooral met lange halen snel probeert te scoren en UDO dat toch meer voetbal wil brengen. Tot overmaat van ramp kreeg Melvin Zweistra door praten in de eerste helft tweemaal geel en moest het veld verlaten. UDO met tien man verder: Dat zag er dus donker uit voor het vervolg van de wedstrijd.

Met man en macht vocht UDO om het feit van een man minder in het team te compenseren. Ook de staf probeerde de resterende tien zo scherp mogelijk te krijgen. Tegen het einde van de wedstrijd leek dit vruchten af te werpen en wist UDO zelfs de boventoon te voeren. Dit mondde een minuut of tien voor tijd zelfs uit in een 1-0 voor-

sprong. Dankzij prachtige passeerbewegingen van Roy Elkerbout wist hij alleen voor de keeper te komen en hem te passeren. Nog later in de wedstrijd werd de net ingevallen Lucas Varga onreglementair onderuit gehaald in het strafschopgebied. De scheidsrechter oordeelde het enig mogelijke: een strafschop. Ozcan Bayram verzilverde vervolgens of professionele wijze. De UDO-selectie sloot een geweldige dag dus af met tweemaal drie punten.

roy elkerbout zichtbaar blij na zijn belangrijke 1-0. | Foto: Lichtenbeldfoto.nl


18

woensdag 11 maart 2015

verkiezingen

oegstgeester courant

Verenigde Lokale Partijen ZuidHolland voor het eerst op lijst n 'Er is geen boven, wel sámen' politiek n Op 18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Naast de gevestigde partijen, doet de partij Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland (VLPZH) voor het eerst mee. Op deze lijst, lijst 14, staan maar liefst drie politici uit Oegstgeest, die hier in het dorp actief zijn binnen Leefbaar Oegstgeest.

Libertarische Partij politiek n Oegstgeestenaar Lu-

cas Teijema staat op nummer 6 op de lijst voor de Libertarische Partij. Hij stelt zich kandidaat voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland. “Tijd om oude (vriendjes)politiek de deur te wijzen en zelf het heft weer in handen te nemen!” zo stelt Teijema. Het doel van zijn partij voor de komende vier jaar is om de besluitvorming van de Provinciale Staten te automatiseren. “Beschikbare budgetten voor provincietaken worden in verschillende categorieën ‘wensenfondsen’ gestopt waarna inwoners zélf kunnen bepalen welk bedrag naar welk doel gaat binnen dat wensenfonds (per post of via het web). Iedereen krijgt hetzelfde budget ter beschikking. Dat bespaart een hoop discussies en kosten. Voor de provincie resten wat controlling taken.” Een ander paradepaardje van de Libertarische partij is het aanleggen van liftplekken in plaats van ‘geld weggooien aan hoogwaardig openbaar vervoer’. Weggebruikers kunnen bij die liftplekken én bushaltes ervoor kiezen lifters (al dan niet tegen betaling) mee te nemen naar een station, ziekenhuis of winkelcentrum in de buurt. “Ook moet de provincie ophouden zich te bemoeien met gemeentefusies. Laat inwoners zelf bepalen bij welke gemeente ze willen horen. Ook op/afsplitsen van een gemeente moet mogelijk zijn. Hoe kleiner de gemeente des te meer invloed inwoners en bedrijven hebben op eigen leven.” Andere kernpunten van de partij zijn: ruimte voor weidewinkels om binnensteden te ontlasten, langdurig leegstaande bouwgrond kopen van gemeentes, geen banenplannen van belastinggeld en (zodra mogelijk) afschaffen opcenten MRB. “Voor wat betreft de Eerste Kamer: alles voor minder overheid en meer vrijheid!”

“De mensen op onze lijst staan dagelijks met de voeten in de lokale klei. Zij zijn met concrete problemen bezig zijn, dicht bij en met de mensen van hun gemeente. Hoe anders is dat met die landelijke politici die abstracte algemene verhalen afdraaien,” staat er op de website van de VLPZH te lezen. De drie Oegstgeestenaren op de lijst zijn erg enthousiast over de nieuwe partij. “Het mooie is dat deze nieuwe partij bottom-up werkt, in plaats van top-down,” vertelt Frits van Dissel (nummer 21). “Deze nieuwe partij hoeft zich niet te voegen naar het landelijke partij-programma, want dat is er niet. En dat maakt dat je veel meer praktisch kunt denken en handelen, zonder dat je vanuit een bepaalde kaderdiscipline een standaard antwoord geeft.”

Vanuit de hele regio staan er mensen op de lijst die kritisch willen kijken naar de taken van de provincie, en de lokale belangen willen behartigen. “De samenwerking met de verschillende andere lokale partijen uit de regio is vanaf het begin erg goed geweest,” voegt Paula van Teylingen (nummer 5) toe. “De VLPZH is een partij die staat voor leefbaarheid, voor de menselijke maat, voor de dorpse schaal.” “Het leuke is, er is in deze partij geen ‘van bovenaf’,” benadrukt Van Dissel nog een keer, “alleen maar bottom-up, en samen. Er is nieuw elan, en alle kandidaten hebben hart voor de zaak. De chemie onderling is uitstekend!” Hij is zeer te spreken over de gedreven fractievoorzitter Kees Schrama uit Lisse. Jaap van den Broek (nummer 16)

weet dat de betrokkenheid van hen, als drie ‘LO-ers’, niet zal ophouden na de verkiezingen. “Al zouden we niet in de Provinciale Staten terechtkomen, we blijven de partij volgen en ondersteunen. op die

Jaap van den Broek, Paula van teylingen en Frits van dissel staan voor de Verenigde Lokale Partijen Zuid-Holland op de lijst. | Foto Willemien Timmers

‘We moeten de kennis en kunde in de regio beter uitnutten’ politiek n De Oegstgeester VVD levert voor de komende verkiezingen twee kandidaten: Michiel Teeuwen staat op nummer 19 voor de Provinciale Staten, en Ben Min staat op nummer 7 voor het hoogheemraadschap. Beide heren hebben al heel wat jaren meegedraaid in de gemeentepolitiek, maar kennen inmiddels de regio ook goed. Ben Min (op nummer 7) wil zich graag inzetten voor een goed bestuur van het waterschap. “Het is belangrijk dat we ons daarbij aan onze taken houden, en ons niet gaan richten op franje om goede sier te maken. De kosten moeten goed in de gaten gehouden worden. Soms kan een waterschap bijvoorbeeld kiezen voor het aanleg-

gen van een vistrap, of het heffen van tol, maar dan moet dat wel kosteneffectief zijn.” Voor de Provinciale Staten staat VVD-er Michiel Teeuwen op de 19e plaats. In zijn praten klinkt duidelijk de trots voor Zuid-Holland door. “In onze regio is enorm veel ontwikkeling. Op het gebied van economie, maar ook als het gaat om de kennis die er is op de drie top-universiteiten en andere kennisinstellingen. Een innovatief ondernemersklimaat moeten we

manier kunnen we een spreekbuis zijn van wat leeft in Oegstgeest, en kunnen wij op onze beurt uit de eerste hand horen welke ruimtelijke plannen in de provincie in de maak zijn.”

stimuleren door deze intellingen te mobiliseren. De kennis en kunde die hier is, kunnen we nog veel beter uitnutten. Kijk naar de manier waarop de duinen in Katwijk zijn verhoogd, daar is ook de hele wereld naar komen kijken.” Ook legt Teeuwen de nadruk op ‘slimme verbindingen’ in de regio. “Vervoer vormt immers de bloedsomloop van de economie.” Verder wil hij een lans breken voor een nieuwe regio als buffer tussen Amsterdam en Rotterdam. “Wellicht moet je aan een ‘Rijnstad’ denken. Dat zorgt ervoor dat ook het geluid van kleinere gemeenten gehoord kan worden. Laten we hier pro-actief mee aan de slag gaan.”

GroenLinks de beste fietspartij van Zuid-Holland politiek

n Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat GroenLinks de beste fietspartij van de provincie Zuid-Holland is. De Fietsersbond onderzocht de verkiezingsprogramma’s en de plannen van alle deelnemende partijen in Zuid-Holland en daar komt GroenLinks als beste partij uit. De Fietserbond noemt onder andere het feit GroenLinks pleit voor het versneld uitvoeren van fietsprojecten en daar 100 miljoen euro voor reserveert in haar plannen. Ook de aandacht voor het tegengaan van barrièrevorming voor fietsers en wandelaars is volgens de Fietsersbond een belangrijk onderdeel van het GroenLinks verkiezingsprogramma. GroenLinks is blij met de uitkomsten van het onderzoek van de Fietsersbond: ‘Uiteraard waren wij ons ervan bewust dat wij veel aandacht geven aan goed fietsbeleid, maar het is altijd goed als onafhankelijke experts dit ook vinden’, aldus GroenLinks kandidaat-Statenlid Berend Potjer. Overigens is GroenLinks niet alleen in Zuid-Holland de beste fietspartij. In de andere provincies doet GroenLinks het ook goed op het gebied van het fietsbeleid.

Kunst Dierenkieswijzer

politiek n De partijen die mee-

doen aan de statenverkiezingen in Zuid-Holland op 18 maart denken heel verschillend over subsidies voor de kunst. Dat blijkt uit een stelling, die door MijnStemhulp.nl is voorgelegd aan de partijen. Eén van de aangedragen stellingen: “Kunstsubsidies worden in stand gehouden.” De Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks en de PvdA zijn het hiermee eens, de VVD en SGP juist niet. “De provincie geeft alleen geld aan cultuurhistorisch erfgoed”, vindt de VVD. De Partij voor de Dieren vindt daarentegen aandacht en middelen voor regionale kunst essentieel.

politiek n In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is begin maart de Dierenkieswijzer gelanceerd. De Dierenkieswijzer is een initiatief van 17 dierenwelzijnsorganisaties, om kiezers te helpen een diervriendelijke keuze te maken. Op www. dierenkieswijzer.nl worden de politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij met elkaar vergeleken.

Michiel teeuwen en Ben Min zetten hun kennis en ervaring graag in voor provincie en regio. | Foto Willemien Timmers

De provincie heeft een belangrijke rol op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij. De Dierenkieswijzer is te vinden op www.dierenkieswijzer.nl.


politiek

oegstgeester courant

SGP-Christenunie politiek n Jan Harm Boiten uit

Oegstgeest staat als nummer 5 op de lijst Christenunie-SGP voor de Waterschapsverkiezingen.

Rijnland omvat een mooi gebied met veel uitdagingen. “Voor mij staat centraal dat we veilig wonen, werken en recreëren met water. Rijnland zorgt voor schoon water en droge voeten. Ik wil een bestuur dat dienstbaar, daadkrachtig en duurzaam in oplossingen denkt,” aldus Boiten. “Het is noodzakelijk en belangrijk werk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland doet en ik wil dit met mijn kennis en ervaring graag actief ondersteunen.” Meer specifiek wil Boiten onder andere bereiken: Eenvoudiger regelgeving: van ‘niet tenzij’ naar ‘ja mits’, Optimale samenwerking binnen de gehele waterketen met gemeenten en drinkwaterbedrijven, Water- en natuurneutrale ontwikkeling van onze gemeente. Rekening houden met de ecologische leefomstandigheden van planten en dieren, Voortvarende uitvoering van het gemeentelijke waterplannen in samenspraak met Rijnland, waaronder beheer Oudenhofpolder, Afkoppeling regenwater middels een integrale wijkaanpak en het verder realiseren van natuurvriendelijke oevers in onze gemeente in samenwerking met Rijnland.

Partij voor de dieren politiek n De Oegstgeestse

Judith Boomsma staat bij de Waterschapsverkiezingen op nummer 2 van de lijst van de Partij voor de dieren. De Partij voor de Dieren staat voor een veilige plek om te wonen met respect voor mens, dier, natuur en milieu. Visveilige gemalen, schoner water (minder fosfaat en bestrijdingsmiddelen), een einde aan de wrede en geldverslindende muskusrattenjacht en een stop op vermaak met dieren zoals hengelen, zijn een aantal van hun speerpunten. “Bij het vaststellen van het waterpeil wordt bijvoorbeeld onvoldoende rekening gehouden met de natuur en de biodiversiteit. Bestrijdingsmiddelen en meststoffen veroorzaken de sterfte van planten en dieren - en bedreigen bovendien de drinkwatervoorziening. Door alle keringen, stuwen en gemalen wordt de migratie van vissen en andere dieren ernstig belemmerd. In gemalen komen veel vissen om het leven. En nog steeds sterven veel muskusratten in wrede verdrinkingsvallen. Het is hoog tijd dat waterschappen voorrang geven aan dieren, natuur en milieu.”

woensdag 11 maart 2015

19

Waterschaps-verkiezingen PvdA-debat in bieb: politiek

n In midden Holland ligt het waterschap Rijnland, met steden als Zoetermeer, Alphen a/d Rijn, Gouda, Leiden, Katwijk, Haarlem en de Haarlemmermeer. We wonen in dit deel van de Randstad met 1,3 miljoen mensen dicht op elkaar. Er zijn veel wegen, bedrijventerreinen, Schiphol en glastuinbouw, maar gelukkig ook het Groene Hart, het strand en de duinen en de plassen. Bijna allemaal gaan we van tijd tot tijd even de stad uit, even langs het strand, op de fiets langs het water in het Groene Hart, waar sportvissers staren naar hun dobber of we turen naar vogels bij de plassen en zien watersporters zeilen of duiken. Het waterschap houdt met gemalen en sluizen het water op peil in de 200 polders van Rijnland en

zorgt voor 80 kilometer zeewering en 1.200 kilometer polderdijken. Rijnland regelt ook de zuivering van het rioolwater dat de gemeente kwijt moet. Gemeentes doen de riolering. Het drinkwater(net), want door o.a. Dunea geleverd. Het waterschap gaat over het oppervlaktewater in de grachten, plassen, kanalen en sloten, het peil van het grondwater en het zuiveren van rioolwater. In Rijnland kost dat zo’n €180 miljoen per jaar. Het waterschap is een professionele organisatie met 700 mensen, die net als een dienst van een gemeente wordt bestuurd door wethouders en een burgemeester. Bij het waterschap hoogheemraad en dijkgraaf geheten. Dat bestuur wordt in de gaten wordt net als de gemeenteraad, die de burgers zelf kunnen kiezen.

CDA politiek

n Pieter Hellinga staat bij de Waterschapsverkiezingen op nummer 19 op de CDA lijst “Weinig mensen in Oegstgeest kennen Rijnland. Een grote organisatie, die vaak afstandelijk blijft. Maar het werk van Rijnland raakt veel dorpsgenoten. Van problemen met droge voeten en schoon water weten we wel. En ook hoe lastig het is daar gehoor voor te krijgen. In augustus 2010 trok een zwaar regengebied over onze regio. Ik was maar kort waterschapsbestuurder. En fietste tot mijn laarzen door het water in de De Kempenaerstraat en omgeving. Ik heb er aan meegesleurd om de waterproblemen in het oude dorp tot een oplossing te brengen. Het duurde lang. Maar met het open water in het Hendrik Kraemerpark en in het Bos van Wijckerslooth is er nu een goed begin van een oplossing. Nu de gemalen nog. Blijven sleuren. Een jaar later kwamen er ook klachten uit Poelgeest. Bij hevige regen-

Eerste kamer, nut of noodzaak?!

politiek n ‘Eerste kamer, nut of noodzaak?!’ Onder deze intrigerende titel nodigt de Partij van de Arbeid Oegstgeestenaren uit om in debat te gaan met Nico Schrijver, hoogleraar, Oegstgeestenaar, huidig lid van de Eerste Kamer en opnieuw weer kandidaat voor die Kamer.

Sinds 2012, zo lang de regeringscoalitie van VVD en PvdA bestaat, is de discussie over de rol van de Eerste Kamer heftiger geworden. Dit vooral omdat de coalitie in de Tweede Kamer weliswaar over een royale meerderheid beschikt, maar deze in de Eerste Kamer op pijnlijke wijze mist, waardoor ingewikkelde afspraken met al dan niet ‘constructieve’ oppositiepartijen moeten worden gemaakt. Reflectie

Volgens sommigen zou dat ook niet direkt noodzakelijk moeten zijn omdat deze Kamer niet volgens al te strikte partijlijnen dient te werken, maar als ‘Kamer van Reflectie’ vooral naar de technische kanten van wetten en naar de uitvoerbaarheid ervan dient te kijken. Anderen daarentegen betogen dat de ‘Senaat’, zoals zij ook wel wordt genoemd, wel degelijk ook partijpolitiek opereert, en dat dat niet alleen een goede zaak is, maar zelfs

opdracht en dure plicht van de volksvertegenwoordigers is. ‘Volksvertegenwoordigers’, brengen weer anderen daar tegen in: ‘die indirect gekozen worden, via de Provinciale Staten! Over welk mandaat beschikken zij?’ inbReng leveRen

Over deze en andere zaken zijn belangstellenden uitgenodigd door Nico Schrijver, die als hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden ook in staat is deze discussie in een breder perspectief te plaatsen. Bezoekers worden van harte uitgenodigd hun inbreng te leveren en onder leiding van Ton Kohlbeck, voorzitter van de Partij van de Arbeid Oegstgeest, met Professor Schrijver en andere aanwezigen in debat te gaan. Zeer in het bijzonder wordt uitgekeken naar de aanwezigheid van diegenen die nut of noodzaak van de Senaat maar moeilijk kunnen inzien. lokatie

De bijeenkomst vindt zaterdag 14 maart a.s. plaats en wordt gehouden in de Bibliotheek aan de Langevoort, aanvang 17.15, inloop vanaf 17.00uur. Dorpsgenoot Nico Schrijver is opnieuw kandidaat-Eerste Kamerlid. Alle Oegstgeestenaren zijn voor dit debat met hapje en drankje van harte uitgenodigd!

val liepen garages vol. Weer eraan trekken, dat die klachten serieus genomen worden. Een grote organisatie als Rijnland is niet zo gemakkelijk in beweging te krijgen. Maar ’t is gelukt. Het is belangrijk, dat we ons bij Rijnland laten horen. En daarom ben ik weer beschikbaar.”

CDA politiek n Een andere CDA-kandidaat is Dirk de Blaeij. “Ik heb mij kandidaat gesteld na geluiden uit de samenleving dat op dit moment de afstand tussen het instituut Rijnland en de inwoners als erg groot wordt ervaren. Op grond van mijn jarenlange ervaring op het gebied van waterschappen en niet te vergeten mijn plaatselijke kennis van het gebied kan ik mij inzetten om het waterschap weer dichter bij de inwoners te brengen.”

een grote groep enthousiaste d66’ers deelde flyers uit en ging in gesprek met het winkelend publiek aan de Lange Voort.

D66 voert campagne politiek n D66 Oegstgeest voerde

Water-Natuurlijk politiek n Oegstgeestenaar Waldo von Faber staat als tweede op de lijst van Water Natuurlijk. Water Natuurlijk is opgericht door belangen organisaties op het gebied van natuur, milieu, landschap en recreatie. “Wij zetten ons in voor droge voeten en schoon water, uiteraard! Hiermee nemen wij geen genoegen, we gaan verder. Wij willen dat iedereen in, rond en van water moeten kunnen genieten, door de oevers mooi en gezond te maken. Rietkragen waarin vogels, jonge vis en insecten kunnen leven. Goed zwemwater waarin je tijdens een warme zomerdag kunt afkoelen, bijvoorbeeld de Klinkenbergerplas of Het Joppe.

Wij willen dat u over polderdijken kunt wandelen, ontspannen. Daar-

afgelopen zaterdag aan de Lange Voort campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aanstaande. Een grote groep enthousiaste D66’ers deelde flyers uit en ging in gesprek met het winkelend publiek aan de Lange Voort. D66 wil in ZuidHolland investeren in de regionale economie, in nieuwe groei en banen en in natuur en cultuur. Ook komende zaterdag zal D66 Oegstgeest van 11.00-15.00 campagne voeren aan de Lange Voort.

WateR natuuRlijk

naast zoeken actief naar vernieuwende technieken om het afvalwater te zuiveren, vistrappen bij gemalen en sluizen aan te leggen en ga zo maar door. Wij staan voor mooi en beleefbaar water, voor nu en later,” aldus Von Faber.

In de campagne wordt ook aandacht gevraagd voor de Waterschapsverkiezingen die op dezelfde dag worden gehouden. D66 steunt de beweging Water Natuurlijk. Deze stichting is op initiatief van een aantal natuur- en recreatieorganisaties in 2008 opgericht. Water Natuurlijk richt zich op milieu-, natuur- en recreatiebelangen. Voor

meer informatie zie de website www.waternatuurlijk.nl. DuuRzame speuRtocht panbos

Op zondag 15 maart organiseert D66 Oegstgeest samen met de afdeling Katwijk van 10.00-12.00 uur een duurzame speurtocht in Panbos over het thema water. Het doel is om kinderen en ouderen bewust te laten worden van de basisprincipes van duurzaamheid in het Panbos en aan de kust. Kinderen die deelgenomen hebben aan de speurtocht, maken kans op een prijsje. Meer informatie verkrijgen de deelnemers ter plekke op de parkeerplaats van het Panbos.

www.jantjebeton.nl


ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

m 0 0 3.0

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

BIG SALE Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST T 071-5172757

www.almondehoeve.nl

2


service

OEGSTGEESTER COURANT

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Oegstgeest Kruispunt Rivierduinen locatie Oegstgeest 10.30 pastor S. Poppe-Rienks Regenboogkerk Kinderoppas, iedere zo kindernevendienst. 10.00 ds. I.E. van der Heul m.m.v. Regenboogcantorij; Jeugdkapel Groene of Willibrord kerk 10.00 ds. F.A. Benthem, m.m.v. Williblokfluitensemble. woensdag 18 maart 18.00 sobere maaltijd in Willibrords Erf, 19.30 avondgebed in Groene Kerk Dorpscentrum Ver. Vrijzinnige protestanten (PGO), 10.30 pastor H. van Breukelen Verpleeg- en ziekenhuizen Kapel van het Diaconessenhuis 10.15 Ds .A.C. Kooijman Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. A. Verburg Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 Woord- en Communiedienst, pastor G. van de Pavert LUMC 10.00 pastor J.H.S. Evers R.-k. Willibrordkerk Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www. willibrordoegstgeest.nl Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Lijtweg 1. Ook te beluisteren via kerkradiobox kanaal 4. Woensdag 11 maart Biddag: 19.30 u ds. R. Roth Zondag: 10.00 u ds. R. Roth, 16.30 u ds. E. Kroeze Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege 10.00 Ds. P. Kleingeld Volle Evangelie Gem. Leiden e.o. Pauluskerk, Warmonderweg 2 11.00 uur: samenkomst Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Leiden 10.15 ds. M.J. Wassenaar (Re, Katwijk) Protestantse Gemeente Warmond 10.00 uur Ds. W. Biesheuvel. Noordwijk

DOKTERSDIENST Duin- en Bollenstreek tel. (0252) 240212 • door de week van 17.00 uur ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag • in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche APOTHEKEN Dienst Apotheek Bollenstreek Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.0023.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. Dagelijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216

(naast de Doktersdienst) Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur) Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21 Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur) TANDARTSEN 09-03 / 15-03 Dental Care, R.P.H. Witteman, Leiden (071) 5173847 16-03 / 22-03 TP Smaal, Leiderdorp (071) 5893568 DIERENARTSEN B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761 Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.309.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.3019.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak. Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161 Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558 Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450 Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie. nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www. korrelatie.nl Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl Bemiddelingsbureau Thuiszorg Oegstgeest (BTO) telefoon: 06 517 99 203. e-mail: info@btozorg.nl

Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Willemien Timmers Telefoon: 06 10 08 91 24 e-mail: redactie@ oegstgeestercourant.nl

Concert op de vrijdagavond

15 maart 2015 | 14:00 | Leidse Hout

Theehuis: Racek en Vankat 15 maart 2015 | 16:00 -19:00

@De Gouwe: Jazzy Sunday met Sheyla film & theater

15 maart 2015 | 15:00 | Daltonschool

Kindertheater 03/2015 kunst & cultuur

16 januari 2015 | Willibrordserf

Fotografiekunst in Willibrordserf 19 januari 2015 | Duinzigt

Tijd voor Kunst: Duinzigt 01 maart 2015 | Openingstijden | Bibliotheek

Schilderijen en vuurtorens in bib 06 maart 2015 | Schooltijden | Het Dok

Expositie Instock in Het Dok informatief

13 februari 2015

Nomineer voor een pluim 11 maart 2015 | 20:00 - 22:00 | Dorpscentrum

Lezing: Theologie van kwetsbaar leven 11 maart 2015 | 10:00 - 12:00 | Bibliotheek

Juridisch spreekuur in bibliotheek 11 maart 2015 | 10:00 - 12:00 | Alrijne

Dance Xperience op zaterdag 28 maart Holiday Inn Leiden

12 maart 2015 | 19:30 | Het Waterland

DANS

16 maart 2015 | 20:00 | Dorpscentrum

Op zaterdag 28 maart maakt Leidens favoriete en grootste classics event ‘De Dance Xperience’ weer haar opwachting in het Holiday Event Center te Leiden. Het Holiday Event Center zal overspoeld worden met hits uit de jaren 70/80 en 90. Natuurlijk zijn er weer geweldige live optredens. 

RE-PLAY

De top formatie RE-PLAY zal optreden met een geweldige primeur: RE-PLAY is weer compleet. Mark Dakriet is na tien jaar afwezigheid weer terug in de formatie. Daarnaast Ingrid Simons, moeder van Eva Simons en bekend van onder andere Ik hou van Holland en De Toppers.

Alzheimer Café 20150312

13 maart 2015 | 14:00 - 16:30 | Oegstgeest

Workshop creatief (dagboek) schrijven 14 maart 2015 | 15:00 - 16:00

Op veler verzoek maakt Mike Peterson weer zijn opwachting. Zijn optreden tijdens de vorige editie was overweldigend. Afgelopen week maakte Mike deel uit van de finalekandidaten van het programma ‘Bloed Zweet en Tranen’ en zoals verwacht is hij zeer hoog geëindigd. De beste Floorfillers worden gedraaid door onder andere DJ Melvin Jakobs en DJ Miss Nicky feat. Miss Meike Hurts. Door de brede variatie in het entertainment hoeft niemand zich een moment te vervelen en zal de muziek de harten van de Classic liefhebbers sneller doen kloppen.

Xperience in het Holiday Inn Event Center komt, ontvangt gratis een ticket voor de Dance Xperience Beach Party van zaterdag 4 juli 2015 in Strandclub Buitengewoon aan de Zeereep in Noordwijk.

1 TICKET: 2 FEESTEN

Voor meer informatie kijk op: www.dxleiden.nl

Wie op 28 maart naar de Dance

Daarnaast zijn er leuke acties verbonden aan dit evenement. Alle ins en outs zijn terug te vinden op de website van de Dance Xperience. De deuren van het Holiday Event Center gaan op zaterdag 28 maart om 20.30 uur open. De kaarten kosten in de voorverkoop €19,-.

Maarten 't Hart signeert boek Magdalena Paastijd in beeldende kunst

18 maart 2015 | 14:00 - 16:00 | MEC

Kindernatuurclub: Vlechten met wilgentenen 18 maart 2015 | 20:15 | Bibliotheek

Lezing: Geschiedenis van popmuziek 18 maart 2015 | 10:00 - 12:00 | Bibliotheek

Juridisch spreekuur in bibliotheek

19 maart 2015 | 13:30 - 16:00 | Wijckerslooth

Parkinson Café (3)

20 maart 2015 | 14:30 | Dorpscentrum

Bijeenkomst PCOB sport & recreatie

11 maart 2015 | 20:00

Wandelclub WW)

12 maart 2015 | 17:30 | ASC

Sportcafé bij ASC Voetbal 13 maart 2015 | 9:45

Wandelclub (WW) Zorg bij de hand, Thuiszorgspecialist. 06-41048570. www.zorgbijdehand.nl. info@zorgbijdehand.nl.

Counselling International, Individual counselling, couple therapy or conflict mediation in English or Dutch. Els Barkema-Sala, MPhil, MBACP, Willem de Zwijgerlaan 51a. www.counsellinginternational. com. tel. (071) 5282661

Oegstgeester

14 maart 2015

Provinciale vrijwilligersdag

tweet

14 maart 2015 | 16:00 - 23:00

@Jande_Jong Recreatiegebied Klinkenbergerplas vandaag notarieel overgedragen. Proficiat nieuwe beheerder @gem_oegstgeest! @keesdellebeke @gem_oegstgeest Mede dankzij de Maregroep een mooie kleurrijke straat. @presentoegst Present #Oegstgeest gaat van start! Vandaag overeenkomst getekend met woningstichting Buitenlust! @WstBuitenlust

@ De Gouwe: Gouwe Klaverjastoernooi 15 maart 2015 | 14:00 | Oud Poelgeest

Excursie Stinzenplanten

18 maart 2015 | 14:00 - 16:00

Kindernatuurclub: Lammetjes knuffelen 18 maart 2015 | 20:00

Wandelclub (Parking AH Terweeweg) varia

11 maart 2015 | 18:00 | Willibrordserf

Sobere maaltijden in de veertigdagentijd 13 maart 2015 | 10:00 | Regenboogkerk

Inloop koffieochtend Regenboogkerk

COLOFON Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01

muziek & dans 13 maart 2015 | 20:15 | Pauluskerk

Inloopochtend Stomavereniging

Veerpolder 6A, Warmond 10.00 uur Eredienst, 19.00 uur Onderwijsdienst o.l.v. Evang. Jan Zijlstra

Oplage 11.500

21

Medische diensten

Wings of healing

Bahá’i Bestudering geschriften van Bahá’u’lláh: iedere eerste woensdag van de maand is de openbare Bahá’i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: informa-

WOENSDAG 11 MAART 2015

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 7.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Oegstgeester Courant Sluitingstijd advertenties dinsdag 9.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze

kostenloos bij ons opvragen. en/of website zowel het auteursrecht voor conform De Oegstgeester Courant artikel 15 lid 1 sub 4 van de wordt gratis huis aan huis Auteurswet als het databezorgd in Oegstgeest en Lei- bankrecht. den ‘Raadsheren- en Vogelenbuurt’en is verkrijgbaar bij: www.oegstgeestercourant.nl • Gemeentehuis • Snackbar ‘t Haasje • Rijnlandse Boekhandel • Bibliotheek Bollenstreek • Primera • Gemeentecentrum • Boekhandel De Kler • Albert Heijn (Terweeplein) • Hotel Bastion • Zwembad Poelmeer Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave

Tips? Mail de redactie UW MENING

Ons tippen kan via redactie@ oegstgeestercourant. nl of tel. 06 10 08 91 24. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant. 

14 maart 2015 | Kempenaerstraat

Elles Emotions: Modeshow

15 maart 2015 | 14:30 - 18:00 | La France

Bierproeverij in La France

17 maart 2015 | 10:00 - 12:00 | Dorpscentrum

Dorpscentrum: inloopochtend

18 maart 2015 | 18:00 | Willibrordserf

Sobere maaltijden in de veertigdagentijd 19 maart 2015 | 17:00-19:30 | Duinzigt

Duinzigt wijnborrel maart 2015


Openin gsti woens dag t/m jden: zater 10.00 17.00 u dag ur

LEEGVERKOOP van de voorraad van TRENDHOPPER KATWIJK!!

Grote voorraad

70 Tot

accessoires.

w Shom rmoodoellen

Tot

%

KORTING

50

%

KORTING

nĂş

Sla lag! uw s

Tevens TIJDELIJKE VERKOOP van VOORDELIGE nieuwe bankstellen/ eetkamerstoelen/ tafels etc.

LECCE zithoek. Diverse stoffen mogelijk!

elders

999,-

Onze prijs

849,-

uw voordeel

150,-

ORSAY zithoek. Diverse stoffen

elders

799,-

Onze prijs

679,-

uw voordeel

120,-

Ambachtsweg 11- Katwijk Voormalig pand van Trendhopper


NIEUWBOUW in uw regio Een nieuwbouwhuis heeft alleen toekomst:

Uw toekomst! De meeste mensen die iets willen kopen, kopen ‘t liefst iets dat nieuw is. Nieuw is fris, schoon, onaangetast; nieuw is een gevoel. Dat geldt ook voor een nieuwbouwwoning. Een nieuwbouwhuis staat open voor nieuwe bewoners, het heeft geen geschiedenis. Het doet niet denken aan smaak, keuzes of het leven van vorige bewoners. Een nieuwbouwhuis heeft alleen een toekomst: uw toekomst. Voordelen Zo zijn er nog veel meer voordelen. We zetten ze voor u op een rijtje. Financieel voordeel Een nieuwbouw woning koop je vrij op naam. Je betaalt dus geen overdrachtsbelasting. Energiebesparing Energiekosten vormen een belangrijk deel van je maandelijkse woonlasten. Bij een nieuwbouwwoning zijn die vaak aanmerkelijk lager, omdat deze woningen energiezuiniger worden gebouwd. Meer gemak Wonen in jouw nieuwe huis begint niet met repareren en vervangen. Jouw woning is tenslotte splinternieuw. De komende jaren heb je dan ook nauwelijks onderhoud aan je huis. Heel aangenaam. Meer sfeer Je zult zien hoe snel er een buurt ontstaat. De bewoners van een nieuwbouwwijk willen elkaar graag leren kennen. Het is opvallend hoe snel er een vriendelijke sfeer en een buurtgevoel ontstaat.


AA RT

IS RD

AG

21

M

HU N OP E E ZA T

COMFORTABEL

VERKOOPCENTRUM Aan het Remiseplein (achter Supermarkt Hoogvliet) is het verkoopcentrum van De Bloem ingericht. Hier kunt u alle informatie over de diverse woningtypes en plandelen vinden. Tegelijk kunt u de maquette van De Bloem bekijken. Zo krijgt u, levensecht en van dichtbij, een goed beeld van de wijk waar u komt te wonen.

OPENINGSTIJDEN woensdagmiddag van 15:30 – 17:00 uur zaterdagochtend van 10:30 – 12:00 uur

I

O v w o t w p e e g e W e b N D o e

w


NIEUWBOUW in uw regio

MODELWONINGEN In Amarant is een penthouse en een luxe appartement ingericht als modelwoning. Hier krijgt u een goed beeld van de kwaliteit en bouwstijl van de huizen, terwijl u geniet van het uitzicht op de wijk in aanbouw. Mocht u niet tijdens ons Open Huis in de gelegenheid zijn bent u ook op afspraak van harte welkom.

OPEN HUIS

ZATERDAG 21 MAART AS. 11:00 – 13:00 UUR PLANDELEN AMARANT & EGELANTIER

VERKOOPCENTRUM VANAF 10:30 UUR GEOPEND

Bewoners van De Bloem beschikken straks over een eigen Wellness Center met sauna en zwembad

IN DE BLOEM IN RIJNSBURG

Op de plek van de voormalige bloemenveiling Flora verrijst een bijzondere woonwijk in de vorm van een bloem, als ode aan de vroegere bestemming van het terrein. De Bloem biedt voor ieder wat wils, van startersappartementen tot luxe penthouses en van maisonnettes tot eengezinswoningen. Rond de woningen en appartementcomplexen wordt een groene, parkachtige omgeving gecreëerd en het woongebied krijgt een eigen Wellness Center met sauna en zwembad, exclusief voor bewoners. De Bloem begint steeds meer vorm te krijgen. Na de Egelantier en Amarant is nu ook Dhalia van start gegaan. Ook Dahlia onderscheidt zich door het aansprekend en origineel architectonisch ontwerp.

www.de-bloem.nl

T. (071) 405 1500 E. welkom@deraadmakelaars.nl

NU IN VERKOOP PLANDEEL AMARANT Luxe appartementen v.a. 123m² Penthouses 107m² Eengezinswoningen v.a. 159m²

koopsom v.a. € 265.000,- v.o.n. koopsom v.a. € 334.000,- v.o.n. koopsom v.a. € 330.000,- v.o.n.

PLANDEEL EGELANTIER Appartementen v.a. 60m² Penthouse 102m² Eengezinswoningen v.a. 107m²

koopsom v.a. € 163.000,- v.o.n. koopsom € 339.000,- v.o.n. koopsom v.a. € 245.000,- v.o.n.

PLANDEEL DAHLIA Appartementen Penthouses Maisonnettes met tuin Eengezinswoningen

koopsom koopsom koopsom koopsom

v.a. 68m² v.a. 105m² v.a. 114m² v.a. 124m²

v.a. v.a. v.a. v.a.

€ 164.750,- v.o.n. € 299.750,- v.o.n. € 233.000,- v.o.n. € 299.000,- v.o.n.


10 PRACHTIGE HERENHUIZEN HUIS TER DUINSTRAAT | NOORDWIJK AAN ZEE

Een zee van ruimte!

• Woonoppervlakte 200-225m², inhoud 725-900 m3 • Volledige hoogwaardige afwerking • Complete luxe keuken • Standaard met 4 slaapkamers • 2 volledig ingerichte en afgewerkte badkamers • Eigen garagebox in stallingsgarage met op afstand bedienbare elektrische garagedeur • Opstelplaats voor 2 auto’s in de stallingsgarage • Ruime tuin van ±140m² of riant terras tussen 35-81 m² met erfafscheiding • Inclusief zolderindeling en dakkapel(en) • Verkoopprijzen tussen € 619.000 en € 789.000 v.o.n.

OP O K R E V RT GESTA

Hooghe Duin iets voor u? Wilt u wonen in een luxe herenhuis vlakbij de boulevard van Noordwijk, het kloppende hart van de Duin- en Bollenstreek? De verkoop start op maandag 2 februari a.s. om 9:00 uur bij de Bruin Makelaardij.

Parallelboulevard 21, Noordwijk 071 - 361 93 16 www.zekervia.nl

g

BINNENKORT IN VERKOOP ut er we g

we Vo

or

ho

ut

Noordwijker

er

weg

deelplan C Twee-onder-één-kapwoningen

Noordw ijkerweg

Vo or ho

N449

Oegstgeeste

rkanaal

deelplan C Eengezinswoningen

Bangkijkerweg

Bur g . meijboomstraat

HOFTUINPLEIN

CENTRUM ca.1km

O

eg

Vlie t no

ord

deelplan D Appartementen

zijd

e

Vo o r h o u te r w e g stg

eesterw eg

Rijn

ankijkerw MAAK NUB ÚW WOONWENSEN KENBAAR VOOR DIT DEELPLAN

eg

weg

r rge sbu

-WONEN.NL KIJK OP LANDWAARD Voor ieder wat wils!

Verkoop & informatie:

www.landwaard-wonen.nl

Ontwikkeling:

T: 071 - 405 16 16

Oegstgeesterkan

aal

Kanaalpad


NIEUWBOUW in uw regio

Nieuwbouwproject in Noordwijk aan Zee 10 prachtige herenhuizen In Noordwijk aan Zee verrijst weinig nieuwbouw. Dat maakt het geplande nieuwbouwproject Hooghe Duin aan de Huis ter Duinstraat al bijzonder. Maar wat het project werkelijk uniek maakt voor Noordwijk aan Zee, is de wijze waarop locatie, luxe en authenticiteit worden gecombineerd. Hooghe Duin bestaat uit tien ruime en rijk uitgeruste woningen die allemaal net even anders zijn, met een authentieke stijl die verwijst naar de populaire jarendertigwoning. De luxe herenhuizen zijn verdeeld over vier blokken van twee of drie woningen. De locatie had niet beter gekozen kunnen zijn: de rand van villawijk Dobbelmannduin, in een rustige omgeving op loopafstand van de boulevard.

Opmerkelijk ontwerp Noordwijk aan Zee is gebouwd op de zeereep. Door in het ontwerp op slimme wijze gebruik te maken van de hoogteverschillen in de duinenrij, is onder Hooghe Duin een ruime parkeergarage gecreëerd. Acht van de tien woningen beschikken over een zonnig terras op het dak van de garage. Als extra bonus bieden deze woningen rechtstreeks toegang tot de parkeergarage. De twee woningen die niet over een dakterras beschikken, hebben een riante en gunstig gelegen tuin.

Landwaard De nieuwe wijk Landwaard aan de Noordwijkerweg in Rijnsburg groeit gezond en is erg in trek. Na de realisatie van de woonwerkwoningen van het aangrenzende Kanaalzijde en de zeer succesvolle verkoop van de Waterleliewoningen, zijn recentelijk ook de eerste elf eengezinswoningen binnen Landwaard gerealiseerd en wordt het luxe appartementencomplex aan het Oegstgeesterkanaal medio 2015 gebouwd. Met de ontwikkeling van het volgende deelplan, wordt de woonvariatie op dit bloeiende deel van Rijnsburg nog groter. Hier

zullen fraaie 2-onder-1-kap woningen, appartementen en eengezinswoningen verrijzen. Projectontwikkelaar Ouwehand Bouw luistert ook in dit deelplan weer graag naar de woonwensen van de kopers. Deze wensen hebben onder andere betrekking op het woningtype, de woonoppervlakte en het aantal gewenste slaapkamers. Belangstellenden voor nieuwbouwproject Landwaard in Rijnsburg kunnen hun woonwensen kenbaar maken op de website: www.landwaard-wonen.nl. Ouwehand Bouw zal de geïnteresseerden vervolgens op de hoogte houden van de status van dit deelplan en/of in gesprek gaan met de nieuwe bewoners die nu al niet kunnen wachten.

Individuele parkeerbox Elke woning beschikt over een parkeerbox voor één of twee auto’s met op afstand bedienbare elektrische garagedeur. Woningen met één parkeerplaats in de box hebben beschikking over een extra parkeerplaats in de stallingsgarage. Ook is er in de boxen voldoende ruimte voor fietsen.

Compleet opgeleverd Alle herenhuizen van Hooghe Duin beschikken over drie woonlagen met veel lichtinval, twee badkamers en een complete zolderindeling. Iedere woning wordt compleet afgewerkt met hoogwaardige materialen, inclusief tegelwerk, een luxe keuken en sanitair van gerenommeerde merken. De toekomstige bewoners hebben vanzelfsprekend inspraak in de afwerking en de materialen van de keuken en de badkamers. Meer weten? Kijk op www.hoogheduin.nl. De Bruin Makelaardij 071 361 93 16


ST VE AR M R T EI KO 20 O 15 P

Wonen met vrij zicht op de haven van Katwijk?

Prachtige herenhuizen type Schoener en Klipper Koopsomindicatie € 375.000,- tot € 450.000,- v.o.n. Riante woningen van circa 150 tot 180 m2 Terras aan de voorzijde met ochtendzon en zicht op de haven Achtertuin met middag-/ avondzon en eigen parkeerplaats Diverse indelings- en uitbreidingsmogelijkheden Meld u aan als belangstellende en blijf op de hoogte:

www.havenkwartierkatwijk.nl EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

015 276 04 00


NIEUWBOUW in uw regio

Groots wonen aan het water in de haven Het kan in het Katwijkse Havenkwartier

De dag is nog maar net begonnen. Het is er één om in te lijsten: vroeg warm en lekker zonnig. Even in de voortuin op het terras een kop koffie of thee drinken. En dan helemaal niets. Gewoon kijken naar het glinsterende water en de haven. Zo kan het leven zomaar zijn als u besluit een herenhuis te kopen aan de Haringkade in het Katwijkse Havenkwartier. De ontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds) is in een ver gevorderd stadium met de plannen en in mei dit jaar start de verkoop. Type Schoener van 5,70 meter breed, circa 150 m² groot, heeft een koopsomindicatie van € 375.000,- v.o.n. En type Klipper dat met 6,80 meter ruim een meter breder is, telt maar liefst 180 m² woonoppervlakte. De koopsomindicatie van deze woningen is € 450.000,- v.o.n. Overal verbonden met buiten Bij het ontwerp hebben de architect en ontwikkelaar de kwaliteiten van de omgeving optimaal benut. De keuken aan de voorzijde van het huis heeft openslaande deuren naar het terras aan de havenzijde. En ook de tuingerichte woonkamer is voorzien van openslaande deuren naar de heerlijke achtertuin op het zuidwesten. Hier genieten de bewoners tot in de late uurtjes van de zon. Aan het einde van de tuin staat trouwens een berging en daarnaast is een parkeerplaats. De ontwikkelaar biedt kopers de mogelijkheid om achter in de tuin een heerlijke loungeplek te maken. Echt een aanwinst. Gedeeld enthousiasme In de ´wandelgangen´ spreken we een enthousiaste geïnteresseerde. “Ik was al een tijdje op zoek naar een huis in Katwijk. Ik wilde nieuw en iets bijzonders. Toen ik het voorlopig ontwerp van deze woningen zag, was ik verkocht. De ligging is natuurlijk geweldig: aan de haven en dicht bij het centrum, maar wat ik ook zo leuk vind, is dat bijna geen huis hetzelfde wordt. Door de variatie van twee types die onderling ook weer van elkaar verschillen in de gevel, is

het rijtje lekker speels. Precies zoals je dat wel vaker aan een haven ziet.”

stig verdeeld. Hier woon je echt ruim, ook met een groot gezin.

Heel compleet en ruim Inderdaad, bijna geen huis is hetzelfde in deze rij. Toch is er een aantal gemeenschappelijke delers. Zo wordt elk huis compleet met luxe keuken opgeleverd. Verder heb je altijd drie slaapkamers op de verdieping én nog eens twee slaapkamers op de tweede verdieping. De badkamer is heel compleet met douche, ligbad en dubbele wastafel. Het toilet is separaat. Ja, die circa 150 m2 woonoppervlakte is bijzonder gun-

Loop eens rond en proef de sfeer Het Havenkwartier in Katwijk begint steeds meer vorm te krijgen. Een aantal straten is af en de bouw van het prachtige appartementengebouw ´Atlantic´ is bijna gereed. In het voorjaar krijgen de bewoners de sleutel. Het loont dus echt om even in de nieuwe wijk rond te lopen en de sfeer te proeven. Vanuit het centrum ben je er in een paar minuten.

Heeft u trouwens interesse in een appartement in Atlantic? Lees dan het artikel dat u ook in deze nieuwbouwspecial vindt. Of kijk op de website www.havenkwartierkatwijk.nl.


Vanuit uw eigen tuin zó de Oude Rijn op

Kavels op Villa Eiland Oude Rijn

Verrassend exclusief wonen in Oegstgeest aan de Rijn Het leuke waterwijkje aan de Oude Rijn begint steeds meer vorm te krijgen. De moeite waard om even rond te wandelen. Voorheen werden er vooral veel verschillende eengezinswoningen aangeboden. Nu staan we aan de vooravond van de start naar een exclusiever aanbod; kavels op Villa Eiland Oude Rijn en Watervilla’s.

Unieke kavels op Villa Eiland Oude Rijn: ca. 375 tot 1.000 m2 Watervilla’s met de achtertuin op het zuiden: ca. 161 tot 181 m2

Kijk voor meer informatie op:

www.woneninoegstgeestaanderijn.nl EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

T 015 276 04 00

T 071 405 16 16


NIEUWBOUW in uw regio

Wilt u echt iets exclusiefs? Oegstgeest aan de Rijn is het antwoord Kent u Oegstgeest aan de Rijn al? Of beter gezegd, bent u er al eens wezen kijken? Het leuke waterwijkje aan de Oude Rijn krijgt steeds meer vorm. Echt de moeite waard om eens rond te wandelen en de sfeer te proeven. Bekijk de prachtige huizen die allemaal ontworpen zijn met aandacht voor details en kwaliteit. Allemaal hebben ze iets aantrekkelijks. Van superveel leefruimte tot een grote tuin aan het water. Er staat iets bijzonders te gebeuren Voorheen werden er in Oegstgeest aan de Rijn vooral veel verschillende eengezinswoningen verkocht. Met de verkoop van de 11 schitterende woningen van ‘Rhijnwaeter fase 2’ aan de Vergulde Draak zijn we een andere weg ingeslagen. Alles is verkocht en nu is het de beurt aan een nog exclusiever aanbod. Maak kennis met de Watervilla’s en de vrije kavels van ‘Villa Eiland Oude Rijn’. Romantische Watervilla’s Langs de oevers naar het open vaarwater worden schitterende twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa’s gebouwd. Alle woningen van het project Watervilla’s hebben een heerlijke tuin op het zuiden met een eigen aanlegplek voor uw boot. De tuinen liggen direct aan open vaarwater. Stap in uw boot en vaar zó de Oude Rijn op! De villa’s en tweekappers zijn groots, in alle opzichten, maar wel zonder afstandelijk te zijn. Met dank aan de rijk gedetailleerde architectuur! De woningen zijn riant met een woonoppervlakte van circa 161 tot 181 m2. Fijn ook dat u dit huis helemaal kunt aanpassen aan uw woonwensen. Het grote voordeel van nieuwbouw! Het mooiste plekje, is dat voor u? Meer mensen leven aan het water. Maar wie

kan er zeggen dat hij direct aan rivier de Oude Rijn woont, het water met zo’n rijke historie? Zonder enige twijfel is dit één van de mooiste plekjes van Oegstgeest aan de Rijn. Misschien zelfs wel van Nederland. Villa Eiland Oude Rijn biedt ruimte voor 8 tot 11 kavels. De grootte van de kavels varieert van circa 375 tot 1.000 m2. Kavels (deels) samenvoegen? Ook dat is mogelijk. Het eiland wordt ontsloten met een bruggetje, waardoor er op het eiland alleen bestemmingsverkeer komt. Ultiem rustig en veilig. De zeer riante percelen liggen namelijk allemaal aan het water van de Oude Rijn of de Binnenrijn. Overal is er de mogelijkheid

om uw eigen boot aan te leggen. Dit is echt genieten in het kwadraat. Bij de ontwikkeling van Villa Eiland Oude Rijn is een team van enthousiaste professionals betrokken. ‘De vrienden van Oegstgeest aan de Rijn’ kent de locatie goed en helpt kavelbouwers graag om het maximale uit hun woondroom te halen. Ze inspireren op het gebied van een eigen boot aan uw tuin of een prachtige tuininrichting, werken woondromen uit en staan bij met financieel advies. Geïnteresseerden worden vanzelf in contact gebracht met ‘De vrienden van Oegstgeest aan de Rijn.’

Een wijk in wording De nieuwe wijk is volop in ontwikkeling. Park Landskroon is al aangelegd en landgoed Rijnweyde is opengesteld voor publiek. Ook brede basisschool HETDOK heeft haar deuren geopend. Handig, want hiermee heeft de wijk een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal en expositieruimte. Een gezondheidscentrum en winkels zoals een supermarkt bij de entree van de wijk laten niet lang meer op zich wachten. Over een paar jaar is het alsof Oegstgeest aan de Rijn altijd al bestaan heeft.

“Deze exclusieve woonplannen doen het ‘Waterstadje’ eer aan.” Meer weten? Op www.woneninoegstgeestaanderijn.nl staat het complete en actuele woningaanbod. Meld u aan als belangstellende en BPD (voorheen Bouwfonds) houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen.


Ouverture

Singelvilla’s

6 luxe singelvilla’s Proef het goede leven van wonen aan het water…. Wonen mét eigen aanlegsteiger!

BOUW T R A T S E G

- Inruil eigen woning tegen 100% marktwaarde! - Oplossing bij restschuld - Of korting die kan oplopen tot € 25.000! ADDITIONEEL KANAAL

SANDTLAAN

appartementengebouw De Waterklaver

A. van Dyckstraat

6

PRIJZEN

v.a.

€ 485.000,-

• Oppervlakte ruim 190m2 (GBO) • Wonen in een groene en waterrijke omgeving • Drie royale woonlagen • Tuin aan het water met eigen aanlegsteiger

VAN RHIJN BOUW

KATWIJK | NIEUW-VENNEP

P. P. Rubenstraat

5

4

3

2

1

V.O.N.

• Parkeren op eigen terrein • Voorzijde woning: parkje met speeltuin • Indien gewenst individueel in te delen en af te werken • Centrale ligging

www.woneninouverture.nl

Verkoop & informatie:

T 071 40 620 10

Eigentijds wonen in hartje Katwijk aan Zee PRIJZEN V.A. € 375.000,- V.O.N.

4 twee-onder-één-kapwoningen GRAAG BESPREKEN WE SAMEN MET U UW EIGEN WOONWENSEN. BIJ DEZE WONINGEN KUNT U KIEZEN UIT EEN GROOT AANTAL UITBREIDINGS- EN INDELINGSOPTIES. OOK HET PARKEREN OP EIGEN TERREIN (UNIEK IN HET CENTRUM VAN KATWIJK) KAN WORDEN GEREALISEERD. ALLE VRIJHEID DUS OM UW TWEEKAPPER NAAR EIGEN WENS IN TE RICHTEN.

VERKOOP & INFORMATIE

071 - 405 16 16

071 - 406 20 10

www.deleeuw.nl

www.vandermeermakelaars.nl

www.redershaven.nl


NIEUWBOUW in uw regio

Ouverture, ultieme compositie van wonen, water en groen… Houdt u van water? Vindt u het prettig om vanaf uw eigen huis vrij over het water te kunnen kijken? Af en toe een stukje te varen of te vissen vlak voor uw eigen huis? Zo’n plek vindt u in Rijnsburg. Hier wordt Ouverture gerealiseerd: zeven riante villa’s aan het water. En door de nieuwe voorwaarden, wordt wonen in Ouverture nu extra aantrekkelijk! De villa’s aan de Rembrandtsingel (vertakking van het Additioneel Kanaal) beschikken allemaal over een tuin met een eigen aanlegsteiger direct aan het water. Hier kunt u ongestoord genieten van de rustgevende uitstraling van het water. Alle villa’s hebben drie woonlagen en beschikken over vijf royale slaapkamers, evenals een schitterend dakterras op de tweede verdieping. Op de begane grond hebben alle woningen aan de zijkant een garage met daarachter een tuinkamer die verschillend ingevuld kan worden, bijvoorbeeld als hobbykamer of als berging. Iedere villa heeft een garage en oprit met plaats voor één auto. Op het gemeenschappelijke middenplein kunnen bezoekers hun auto prima kwijt. In de woningen wordt alles voorzien van de modernste voorzieningen en hoogwaardige materialen, daarnaast komen de woningen tegemoet aan alle hedendaagse eisen van luxe en comfort. Alle vertrekken kunnen volop benut en praktisch ingedeeld

De bouw van de eerste villa’s in Ouverture te Rijnsburg is gestart. worden, dankzij het ontbreken van schuine daken. De grootte van de woningen, ruim 700 m3 is ook zeker het noemen waard. Bijzonder is dat de woningen individueel in te delen en af te werken zijn. Zo kan tegemoet gekomen worden aan de woonwensen van elke koper.

De ligging van Ouverture is naast zeer waterrijk ook centraal en praktisch: uitvalswegen richting Amsterdam en Den Haag liggen op enkele minuten. Extra aantrekkelijk De bouw van de eerste villa’s is inmiddels gestart. En kopen in Ouverture wordt nu ook voor u heel aantrekkelijk vanwege de

onderstaande voorwaarden: Inruil eigen woning tegen 100% marktwaarde Oplossing bij restschuld Of een korting die kan oplopen tot € 25.000,De villa’s in Ouverture zijn geprijsd vanaf € 485.000,- v.o.n. Voor meer informatie over de woningen en de voorwaarden kunt u terecht op www.woneninouverture.nl of bij Van der Meer Makelaars te Katwijk.

Verkoop Redershaven groot succes!

Nog slechts enkele woningen beschikbaar De nieuwste wijk van Katwijk, Redershaven, is gewild. Dit bleek in het najaar van 2014, toen de verkoop van de eerste 27 woningen van start ging. Project Redershaven is gelegen tussen supermarkt Digros en Princehaven. Het plan voorziet duidelijk in de behoefte van veel Katwijkers.

Dit blijkt onder andere uit het feit dat er voor de uitverkochte eengezinswoningen zelfs een reservelijst is van geïnteresseerden, die willen wachten tot de volgende fase. Op dit moment zijn er nog slechts enkele kadewoningen en twee-onder-één-kapwoningen beschikbaar. Voor dit laatste type geldt op = op. Deze tweekappers maken geen onderdeel meer uit van de plannen voor de vervolgfases. Unieke woningen

dus, met een unieke invulling: deze woningen bieden namelijk maatwerk en kunnen zo afgestemd worden op de wensen van de kopers. En dat in hartje Katwijk! Inmiddels is er al een zeer geslaagde kopersmarkt georganiseerd in het pand van Ouwehand Bouw & Vastgoedrealisatie, waarbij allerlei informatie aangaande de bouw en de toe te passen materialen wer-

In Redershaven zijn slechts nog enkele kade en twee-onder-één-kapwoningen te koop vanaf € 375.000 v.o.n.

den gedeeld. Een ander belangrijk punt is uiteraard het feit dat buren op deze manier in een zeer vroeg stadium met elkaar in contact komen. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.redershaven.nl


VA € N V. 21 AF O 7 .N .5 . 00 ,

-

Appartementen Atlantic in Katwijk kijk snel op havenkwartierkatwijk.nl

Nog 4 appartementen te koop aan de jachthaven van Katwijk inclusief privé parkeerplaats Driekamerappartementen (ca. 72 tot 100 m2) Inclusief eigen parkeerplaats Op 10 minuten loopafstand van het centrum en het strand van Katwijk Prognose oplevering voorjaar 2015 Maak een afspraak voor een bezichtiging EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

T 015 276 04 00

T 071 405 16 16

ADVERTORIAL

Plan RHIJNPARK, WONEN AAN OPEN WATER Wonen aan open water, op een ruime kavel in een

De projectleider van Rhijnpark, de bouwadviseur

vrijstaande woning welke helemaal naar uw eigen

van Presolid Home en de architect Building Design

wensen is ontworpen en gebouwd. Binnen een

zullen u gedurende het gehele traject begeleiden

kwartier varen naar de binnenstad van Leiden en

en ontzorgen. Vanaf de eerste kennismaking en

aan de overkant van de Rhijnhofweg een groot

aankoop van een kavel tot en met de eerste schets,

park. Dat klinkt niet alleen prachtig, dat is het ook!

de bouw en de oplevering van uw woning.

Met de ontwikkeling en exclusieve uitgifte door Rhijnpark B.V. van 15 kavels aan de Rhijnhofweg

PERSOONLIJKE COACHING

wordt uw droom werkelijkheid.

Deskundige en enthousiaste adviseurs coachen u gedurende het gehele bouwtraject en onze goed

PLAN “RHIJNPARK”

opgeleide en gemotiveerde medewerkers werken

Het plan bestaat uit de uitgifte van 15 vrije kavels

volgens de nieuwste technieken en met duurzame

waarop u een eigenontwerp, landhuisstijl, voor uw

materialen.

woning kunt laten maken. De kavelgrootte varieert van circa 399 tot 1670 m2 (inclusief water) waarbij

Wij garanderen u een kwalitatief hoogwaardig

enkele kavels inmiddels al verkocht zijn.

product tegen een scherpe prijs.

Uw schip of sloep ligt veilig in uw achtertuin aan de waterkant, direct achter de Oude Rijn en op circa 15 minuten varen van de binnenstad van Leiden.

Wilt u meer weten? Mail dan naar info@rhijnpark.nl of bel voor een oriënterend gesprek met dhr. Cees Ravensbergen 06 12605100.

Vonderweg 6 Postbus 38 - 7468 ZG Enter Tel. 0547 38 40 77 - info@presolidhome.nl

www.rhijnpark.nl


NIEUWBOUW in uw regio

Geniet deze zomer ook van wonen in de haven van katwijk Het is bijna zover. Dan krijgen de kopers van de appartementen in Atlantic de sleutel. Ook interesse om in dit schitterende appartementengebouw op een toplocatie te wonen? Er zijn nog slechts 4 appartementen beschikbaar. Appartementencomplex ‘Atlantic’, met 60 appartementen en penthouses, oogt eerder als traditionele grachtenpanden die naast elkaar zijn gebouwd dan als een appartementengebouw. Een heel bewuste keuze

van Ton van ’t Hoff van BBHD architecten. Met deze architectuurstijl en de opzet van het hele gebouw heeft hij het gevoel van kleinschaligheid op een mooie manier benadrukt. Een auto heb je hier eigenlijk niet nodig ‘Atlantic’ is onderdeel van het Havenkwartier. Een prachtige nieuwbouwlocatie die ideaal ligt ten opzichte van strand én stad. Met de fiets of scooter ben je zo bij de winkels, restaurantjes en de sportschool. Wel met de auto op pad? Via de N206 en de A44

is Katwijk aan Zee goed verbonden met de rest van de Randstad. Leiden, Den Haag en Amsterdam zijn allemaal binnen 30 minuten bereikt. Het aanbod van appartementen De beschikbare appartementen wisselen in woonoppervlakte, ligging, uitzicht en prijs. Vanaf € 217.500,- v.o.n. koopt u een schitterend appartement in het Havenkwartier inclusief privé parkeerplaats.

Nieuwsgierig of geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op www.havenkwartierkatwijk.nl, bel met BPD op 015 276 04 00 of met De Leeuw Makelaardij op 071 405 16 16. Liever een eengezinswoning? Ook die hebben we in het Havenkwartier. Lees ook meer over deze woningen op de website.

Tip: wandel eens rond in het Havenkwartier. Het wordt met de dag mooier!

Uitnodiging Open (kavel) dag Rhijnpark Oegstgeest Rhijnhofweg 11a, 11 en 12 te Oegstgeest De initiatiefnemers van het Rhijnpark, de familie Verhaar en Presolid Home, met aanwezigheid van de Rabo bank willen U graag nader informeren over de mogelijkheden van dit mooie bouwplan aan open water direct aan de Oude Rijn en bij een nieuw aangelegd Park Landskroon. Hierbij nodigen wij U uit om op zaterdag 28 maart a.s. tussen 11.00 uur en 15.00 uur de locatie te bezoeken, hier kunt U kennis maken met de initiatiefnemers, de projectleider, de geselecteerde bouwer Presolid Home en de Rabo bank, zij kunnen U nader informeren over alle facetten van aankoop, de begeleiding van het ontwerp en bouwaanvraag , het bouwen van Uw woning en de oplevering. Voor de kinderen zal een springkussen aanwezig zijn, en er zal voor een hapje en een drankje gezorgd worden. Familie Verhaar, Cees Ravensbergen, medewerkers Presolid Home en de Rabo bank


Alles binnen handbereik Aan de woningen die er al staan, is te zien wat de sfeer wordt van ’t Duyfrak: een modern dorp, gemoedelijk, in contact met het water en de natuur. ’t Duyfrak biedt het beste dat deze streek te bieden heeft. De bollenstreek, de duinen, het strand, de stad, het oude dorp; werkelijk alles ligt hier binnen handbereik. Met de A44 om de hoek is de bereikbaarheid uitstekend te noemen, maar waarom zou je altijd de auto nemen? Je wandelt zo naar het speeltuintje, of de Dorpsweide, waar de Valkenburgse jeugd in de zomer naartoe komt om te spelen, te zwemmen of zomaar een beetje te chillen. Op de fiets zit je binnen een paar minuten in de Duinen, aan het Valkenburgse meer, of in de dorpskern om boodschappen te doen. En wat dacht je van een boot? De gelukkigen met een eigen aanlegplaats kunnen zo wegvaren, de Oude Rijn op. Daar kun je met de stroom mee richting de natuurgebieden en de zee. En stroomopwaarts vaar je zo de historische binnenstad van Leiden binnen. vrijstaande villa’s of in uw zelf gebouwde droomhuis op een zelfbouwkavel. Liever een woning huren? Ook dat hoort tot de mogelijkheden. Kijk voor het huidige en toekomstige koop- en huuraanbod op www.tduyfrak.nl. Een ding hebben alle woningen gemeen: ze zijn gebouwd onder kwalitatief hoge eisen, en staan in een prachtige omgeving met veel water en groen.

Wonen zoals u wilt ’t Duyfrak biedt plaats aan iedereen. Dat maakt de wijk een leuke gemêleerde plek waar iedereen zich thuis voelt. Voor starters zijn er kleinere eengezinswoningen en mooie appartementen. Wilt u groter wonen met een royale tuin? Ook dat kan in een van de grotere rijwoningen, twee onder een kappers,

inrichting van de wijk. Voor de kleintjes komen er nog een paar speelplekken bij, en er wordt gewerkt aan een sloepenhaven. In 2016 starten we met de aanleg van de fietsbrug over de Oude Rijn, zodat vanaf 2017 ook de voorzieningen in Oegstgeest binnen handbereik komen.

Volop in beweging ’t Duyfrak is volop in beweging. In januari is de brede school aan de Dorpsweide in gebruik genomen. Het gebouw biedt niet alleen plaats aan twee basisscholen, maar ook aan een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. De komende jaren komen er nog zo’n 300 woningen bij. Ook wordt er hard gewerkt aan de verdere

Meer weten over wonen in ‘t Duyfrak?

Kijk snel welke woningen of kavels nog vrij zijn en neem contact op met een van de verkopende makelaars:

Kijk voor het laatste aanbod op: 02_Nieuwbouwspecial 266x390_feb2015.indd 1

Tel: (071) 40 620 10

Tel: (071) 40 516 16

www.tduyfrak.nl 03/03/15 14:47

Oc week 11 15  

Oegstgeester Courant, 11 maart 2015

Oc week 11 15  

Oegstgeester Courant, 11 maart 2015

Advertisement