Page 1

0 7 1 – 5 174 2 6 4

w w w. z e ke r v i a . n l

Z e ke r t h c o k r ve VIA:

OEGSTGEESTER COURANT Elke week gratis huis aan huis in Oegstgeest en

Leiden ‘Raadsheren- en Vogelenbuurt’ (bezorging 071-4022901) Advertenties: (071) 4022901 • advertentie@uitgeverijverhagen.nl

WOENSDAG 25 JANUARI 2012 OPGERICHT 1 FEBR. 1928, NR. 4

•

Redactie: 06 100 891 24 • redactie@oegstgeestercourant.nl W W W . PR O PE R - MAK E LAAR D I J . N L

Deze week

Hofdijckschool en F-teams VV Oegstgeest naar Ajax-AZ Bekendmaking sportprijzen 2011

Aanstaande vrijdag worden de sportprijzen 2011 door wethouder Eric Mackay uitgereikt. Hier onder een overzicht van de genomineerden:

De Vogels opent aanbouw

Sportman/sportvrouw

Veel belangstelling appartementen Nieuw-Rhijngeest

Karien Robbers - roeien Tamara van Vliet - zwemmen Vincent Schnorhk - turnen

UDO6 speelt uit als prof

Juliette Mudde - hockey Miquel van Welzen - korfbal Inger van Dijkman - tennis Job van der Wiel - tafeltennis

JAAR GARANTIE

Dames Cricket Ajax 1 Tafeltennisvereniging Pecos

Kinderrommelmarkt

Voor de Persprijs van de Oegstgeester Courant is genomineerd het Roparunteam 2011 van We Run for All. Voorts wordt de sportrespectprijs door de gemeente uitgereikt. Het is nog een verrassing aan wie.

Zaterdag 28 januari is er in speeltuin Vogelenwijk een kinderrommelmarkt. Hier kunnen kinderen hun spulletjes verkopen. De markt begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Speeltuin Vogelenwijk, Nachtegaallaan 25, 2333XT Leiden meer info: speeltuin@vogelwijk.nl

De uitreiking van de prijzen vindt plaats in de kantine van de Sporthal De Cuyl aanstaande vrijdagavond 27 februari. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Iona Community Op 6 februari is er in het gemeentecentrum een avond om kennis te maken met de Iona Community via beeld en woord. Bakermat van deze oecumenische gemeenschap is het Schotse eilandje Iona. Anne van den Berg en Helco Mulder willen met geĂŻnteresseerden delen waarom deze gemeenschap zo inspirerend is. Wat zij beogen met hun kernwoorden: work & worship, prayer & politics, sacred & secular. Maandag 6 februari 2012 om 20.00 uur in het Gemeentecentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest Info: tel. 5170493, annevandenberg@hetnet.nl

VV Oegstgeest voetballertjes bij de Arena

Hofdijckschoolleerlingen met hun grote spandoek.

Groot Proffijt bijna afgebouwd

‘De gemeente is karig met schadevergoedingen’ “We krijgen ‘slechts’ vijfduizend euro. Ik heb vorig jaar in mei ons appartement laten taxeren door een lokale makelaar; hij kwam op een waarde van 299.500 euro. De gemeente houdt hardnekkig een WOZ-waarde aan van 345.000 euro. Alle verzoeken tot bijstelling werden niet gehonoreerd. Dat verschil van 45.500 euro willen ze compenseren met die vijfduizend euro. Ik heb woensdag 24 januari een gesprek met mijn advocaat hierover�, vertelde hij terwijl hij gebogen stond over een berg papier.

Afsluiten “Ik wil het graag afsluiten, want ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad. Gelukkig hebben ze nog wel de balkons inpandig gemaakt, anders waren ze nog verder voorbij de zichtlijn gekomen en konden wij zo bij de nieuwe buren op het balkon kijken, en andersom�, vertelde de

bewoner van het bovenste appartement. “We hadden zo’n mooi uitzicht op de bomen die er voorheen stonden; ze stonden soms zo mooi in bloei�, merkte zijn echtgenote op. Dat uitzicht is allang verdwenen, en ze kijken nu op tegen de hoek van het nieuwe Groot Proffijt.

Dichtplakken Al kijkend door het zijraam vertelde de bewoner: “Van de gemeente zijn ze komen kijken en ze zeiden dat ik de ruiten kon dichtplakken met een folie, dan kunnen ze niet meer naar binnen kijken. Nee, dankjewel. En dan maar de hele dag met de gordijnen dicht zeker?� De gemeente verwacht eind januari een antwoord van de bewoners op het aanbod, dat is het enige dat wordt verteld. Maar het ziet er naar uit dat de bewoners geen genoegen nemen met dit in hun ogen schamele bedrag.

Woensdag 11 januari gingen alle kinderen van groep 6, 7 en 8 van de Hofdijckschool uit hun dak nadat ze een mail hadden gekregen waarin stond dat zij de bekerwedstrijd Ajax-AZ in de Arena mochten bijwonen. Ook de F-teams van VV Oegstgeest vetrokken naar de Arena. Deze keer mochten er alleen basisschoolleerlingen en kinderen tot en met 12 jaar van sportclubs met hun begeleiders de wedstrijd bijwonen. Na het incident met AZ-keeper Esteban, toen hij belaagd werd door een Ajaxfan tijdens het bekerduel Ajax-AZ, werd besloten de wedstrijd zonder volwassen publiek over te spelen.

veiligheid te zorgen�, aldus een enthousiaste leerling uit groep 8. “In de pauze was er ‘latje trap’ van ZappSport, dat was leuk om te zien. Ralf Mackenbach trad ook op. Siem de Jong was Ajaxied van de wedstrijd. Hij had de twee doelpunten van Ajax gescoord.

De familie Weterings had voor de Hofdijckschool-leerlingen een gaaf spandoek gemaakt waarop stond: Hofdijckschool bedankt Ajax!

Ook voor 31 kinderen van de Fteams van V.V. Oegstgeest was donderdag 19 januari een speciale dag. Om 13.00 uur vertrokken zij met de bus vanaf Sportpark de Voskuyl richting de Amsterdam Arena. “VV Oegstgeest kreeg kaarten voor de eerste ring, en vanaf hier konden onze jongens de wedstrijd goed volgen.�, aldus een begeleider.

Donderdagmiddag vertrokken de ongeduldige leerlingen om 12.30 uur met twee bussen, geregeld door Kari Dirkse, een ouder van de school, naar de Amsterdam Arena. “Bij aankomst zag je overal waar je keek bussen met kinderen. Nadat we de kaartjes hadden gekregen gingen we met roltrappen naar boven. Daar zochten we onze plekken in vak 422. Er waren veel mensen om je naar de juiste plekken te wijzen en voor

CURLSYS-kniptechniek is geschikt voor natuurlijk gekruld (pluizend) of gepermanent haar

Wij zijn gespecialiseerd in het knippen van krullen, kleurspecialist en hairextensions.

op

Nefit Topline HR-KETEL *Vraag naar de voorwaarden.

Ook voor al uw service & onderhoud! Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

DANSLES +,=6:*<@3 6,.:;.,,:; ),3 6- info@danscenterdejong.nl

Sportvereniging/sportploeg

Tien jaar DOTZ

Tekst en foto: Wil van Elk

Nu 12

Aanmoedigingsprijzen

Ton van der Lans veertig jaar bij Zirkzee

â&#x20AC;&#x153;De wethouder zei dat de gemeente Oegstgeest slecht bij kas zitâ&#x20AC;?, vertelde een van de bewoners die schade ondervindt door een te ver gebouwd Groot Proffijt. â&#x20AC;&#x153;Wij waren de enigen die meteen zagen dat er iets fout gingâ&#x20AC;?, voegde de man er aan toe. De gemeente heeft aangeboden om de bewoners vijfduizend euro te geven voor het ongemak. Het gebouw is een halve meter voorbij het zichtveld van de naastgelegen Eysingastee geplaatst, terwijl de bewoners uitdrukkelijk toegezegd hadden gekregen dat dit niet zou gebeuren. Door een foutje in het uitzetten van de bouw, ging het alsnog fout, ondanks dat de bewoners hier nadrukkelijk op hebben gewezen.

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

OOK VOOR AL UW FEESTEN!

PARTYCENTER DE JONG

E L A S % 50

+RUWXVODDQDÂ&#x2021;&.6DVVHQKHLPÂ&#x2021;7

Datacenter koopt bunker Kwaaklaan Bunkerinfra Datacenters kocht dinsdag 17 januari de voormalige Natobunker aan de Kwaaklaan in Oegstgeest. â&#x20AC;&#x153;Te koop wegens vredeâ&#x20AC;?, was de heldere boodschap van het Rijk. Tekst en foto: Wil van Elk

Uiteindelijk werd het 2-3 voor Ajax.â&#x20AC;? Jammer voor de Ajax fans maar natuurlijk super voor de AZ fans. â&#x20AC;&#x153;Het was wel grappig want op de heenreis dacht bijna iedereen dat Ajax zou winnen, behalve de AZ fans natuurlijk. Op de terugreis waren alle AZ fans heel blij, maar de Ajax fans heel teleurgesteld. De Ajax-supporters overheersten zowel in de klas als in de Arena.â&#x20AC;?

â&#x20AC;&#x153;Het was een spannend duel en een prachtige ervaring voor de jongens.â&#x20AC;? Voor de meeste F-spelers was dit de eerste wedstrijd die zij bijwoonden in een groot stadion, en zij zagen hoe AZ in een spectaculaire wedstrijd met zegevierde.

De verkoop van de bunker aan de Kwaaklaan 1 te Oegstgeest, waar jarenlang de marine haar verbindingen in een waas van geheimzinnigheid beheerde, is volgens het zogenoemde Project Ontwikkeling Militaire Terreinen (PrOMT) en maakt deel uit van de grote bezuinigingen bij Defensie. De Dienst Landelijk Gebied, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie en in samenwerking met het Rijksvastgoed en Ontwikkelings Bedrijf, hield de openbare verkoop. Binnen vier weken na die datum wordt de bunker overgedragen.

Cyber Warfare Bunkerinfra Datacenters werkt aan een keten van bunkers die â&#x20AC;&#x2DC;rampenproofâ&#x20AC;&#x2122; zijn en een perfect onderdak bieden aan Datacenters met hoog beveiligde data en kritische Internetbestanden en -toepassingen. Denk hierbij aan de gegevens en backups van gemeenten en ziekenhuizen. Ook de tegenwoordige innovaties op het gebied van Cloud

Archieffoto interieur bunker (2009) Computing passen in dit concept. Hierbij bevindt jouw data zich â&#x20AC;&#x2DC;ergensâ&#x20AC;&#x2122; op Internet en wordt veilig beheerd en is eenvoudig te benaderen. De bunker aan de Kwaaklaan voldoet aan die eisen en de beveiliging op het hoogste niveau voor Cyber Warfare is heel toepasselijk gezien de voormalige functie van het complex waartoe ook de mast behoort. Of dit past in het bestemmingsplan van de gemeente moet nog worden bekeken; wellicht dat het plan enigszins moet worden aangepast. Dit is niet van invloed op de verkoop van de bunker, dat is een gedane zaak.

Jarige burgemeester leest voor uit â&#x20AC;&#x2DC;Mama kwijtâ&#x20AC;&#x2122;

Voor meer informatie:

www.haarmodedofferhoff.nl T. 071 - 5176067

4%44%2//(!!2-/$%., $AMES (EREN+INDERKAPPERS $E+EMPENAERSTRAATn''/EGSTGEEST $EPOSITAIRVAN,g/RĂ?AL+ÂĄ2!34!3%

6OORUWAFSPRAKEN4EL 

ANBO-SWOO filmmiddag Op vrijdag 27 januari is er weer een ANBO-SWOO filmmiddag.

Het uitzicht van de vier hoekappartementen aan de Queridolaan is behoorlijk veranderd met de komst van het Groot Proffijt. De gemeente wil een schadevergoeding geven van vijfduizend euro per bewoner.

Jacob Petersen is een Deen die zijn leven heeft gewijd aan het runnen van een weeshuis in India. Op het moment dat het huis met sluiting wordt bedreigd, meldt zich JĂśrgen, een rijke Deense zakenman, die een miljoenendonatie wil doen. Voorwaarde is wel dat Jacob persoonlijk naar Denemarken terugkeert voor de onderhandelingen. Aanvang: 14.30 uur (zaal open om 14.00 uur) Locatie: Gemeente Centrum, Lijtweg. Kosten: â&#x201A;Ź 5,(koffie/thee inbegrepen)

Een verjaardag- en voorleesochtendje voor burgemeester Els Timmers-Van Klink De ukkies die vorige week de bibliotheek Oegstgeest aan de Lange Voort bezochten waren maar boffers. De burgemeester, Els Timmers, kwam naar ze toe om voor te lezen uit het prentenboek â&#x20AC;&#x2DC;Mama Kwijtâ&#x20AC;&#x2122; van Chris Haughton. Maar er was iets bijzonder aan de hand: ze was jarig. Maartje Nierop van de

bibliotheek onthulde dit, waarop spontaan â&#x20AC;&#x2DC;Lang zal ze levenâ&#x20AC;&#x2122; werd gezongen. Met twee jeugdige bezoekertjes op schoot ontpopte Els Timmers zich tot een echte voorleesmoeder. In tegenstelling tot een dag eerder, toen een gezelschap uit Voorhout

met poppenkast en toneel optrad, werd het verhaal van het uiltje dat â&#x20AC;&#x2DC;Mama Kwijtâ&#x20AC;&#x2122; is, nu letterlijk verteld. Compleet met een gelukkig end. Niet alleen voor het uiltje dat zijn moeder terugvond maar ook voor de kinderen die door de burgemeester werden getrakteerd. (Tekst/foto Antoon Koch)


Voorjaarskriebels? nu tijdelijk 19% 6% BTW-regeling!* Bij PLOEG kunststof kozijnen

U bent van harte welkom in onze showroom

Eigen productie & montage * vraag naar de voorwaarden

Maatwerk inloopkast

koopavond r! tot 19.00 uu

Anjelierenstraat 39 - 2231 GT Rijnsburg - tel. 071-4020755 www.demooy.keurslager.nl info@demooy.keurslager.nl

AANBIEDINGEN GELDEN VAN 26 JANUARI T/M 1 FEBRUARI 2012 SPECIAL:

n e t r o p s n e d n a a 13 m n e l a t e b n e d n a a 10 m d l e g f j i r h c s n i n e ge s e n f it n e s

BRON: Deceunink NV

www.ploegkozijnen.nl www.ruiterdakkapellen.nl T. 0252 500 900 T. 088 432 12 70 Openingstijden showroom: ma t/m vr: 09:00 tot 17:00 uur, zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur Pesetaweg 45 NIEUW-VENNEP

Keurslagerij De Mooy Vrijdagavond

,   $

e rca rd lv i s , rd a bi j g o l d c m e nt e n n o b j a a ra

 

   

Fortune kippetje

160

per 100 gram SOEP VAN DE WEEK:

Uiensoep

Rookworsten 2 stuks

550

VLUGKLAAR-AANBIEDING:

325

per liter

BROODJE VAN DE WEEK:

VERS VAN HET MES:

VLEESWARENDUO:

Broodje kipkeursalade

250

per stuk

MAALTIJDTIP VAN DE WEEK:

Rundervinken

Bloemkool-

elke 4e gratis schotel Mager rundergehakt omwikkeld met een rosbieflapje

per portie

KEURKOOPJE

525

VLEESWARENSPECIAL: Hoftuinrollade en Gemarineerde Gemar neerde leverkaas kipreepjes 95 Schwarzwalder schinken 2 x 100 gram 500 gram

Of... 

   

 

Samen MAANDAG: SPEKLAPPENDAG

Speklappen

4

25

500 gram

 ! " ## $

+ GRATIS

255

DINSDAG: VERSE WORSTDAG

SALADEDUO UIT EIGEN KEUKEN:

Verse worst

Kip-keursalade en beenhamsalade

500 gram

(2 x 150 gram)

3

95

kruiden

In ĂŠĂŠn oogopslag een overzicht van uw gehele garderobe

+ GR GRAT ATIS IS rroe oerb oe rbak akgr g oe gr oent nte e

Dubbelzegeldag

Samen

3

95

100 gram

295

WOENSDAG: GEHAKTDAG Rundergehakt

DONDERDAG: BIEFSTUKDAG

500 gram

3 stuks

3 325 75

Holl.biefstuk

595 695

Halfom gehakt

Kogelbiefstuk

500 gram

3 stuks

+ GRATIS kruiden Dubbelzegeldag

je proeft het!

LET OP UW BRIEVENBUS; DEZE WEEK VERRASSINGSKAART BIJ DE RIJNSBURGER.

% # ! &'# &!!!(## ( &()*+

Al ruim 100 jaar verstand van lekker vlees

KOMENDE WEEK

Speciale voorjaarsaanbieding

ch in 21

,5

â&#x201A;Ź

VERS UIT ONZE REUZEPAN

ALL-IN-ONE COMPUTER

>> Makkelijk te installeren

Maandag: Dinsdag:

>> Continu warm water

Woensdag:

Witlof ham & kaas

Gesneden witlof met gegrilde achterham in een witte wijn-kaassaus (beslist niet bitter).

Donderdag:

Boeuff Bourgignon

Mals rundvlees in een Bourgondische wijn gestoofd.

Inloopkasten worden geleverd in maar liefst 36 kleuren en naar wens in iedere maat gemaakt.

Vrijdag:

Al bijna 50 jaar hĂŠt adres voor al uw hout op maat gezaagd ĂŠn bezorgd.

Wilt u meer informatie over SPATOILETÂŽ ? Mail dan naar info@spatoilet.com, kijk op www.spatoilet.com of bel met 072-5629269. Ook komt een van onze vertegenwoordigers graag vrijblijvend bij u langs om met u de situatie te bespreken.

(,5((1$//,121(,1+(6%((/'5&+(40<,61$0(/,-.22.'(,1*(%279'()4$$, 8240*(*(8(1$//,121(%(53$$46-(47,06((1((1+2234200(/8$1.$%(/5(',(1'( 0(6 '( 0((*(/(8(4'( '4$$'/2<( 62(65(1%24' (1 07,5 2) 8,$ +(6 07/6,627&+ %((/'5&+(40(1,(68$17//8,'(2=523+$$45&+(43%((/'2)5.;3(0(6((18(44(84,(1' 7,67564$/,@8,$'(,1*(%279'(9(%&$0 > ?7//121*/$4(0(67/6, 27&+: >16(/24(,+<342&(5524 > *(+(7*(1> +$4'(5&+,-) >"4(94,6(4>16(/*4$3+,&5 > :!:!>0(*$3,:(/9(%&$0>$$46/(<(4> 2(65(1%24'(107,5 >#,1'295 20(4(0,70 %,6>-$$4*$4$16,(

Micromax Computers Voorhout Micromax Computers Oegstgeest Ommevoort 4 Herenstraat 60 2341 VV Oegstgeest 2215 KJ Voorhout 071-5190760 0252-222111 Openingstijden: di-vr 10:00-18:00 en za 10:00-17:00

TE HUUR GARAGE in de Prinses Irenelaan te Oegstgeest â&#x201A;Ź 150,- per maand

kasten!

Alle vrouwen kennen het probleem.... de hobbels en bobbels op de benen, billen en buik. De oplossing is Lypossage! Een stevige massage van de probleemgebieden die de afvalstoffen laat verdwijnen met een absoluut resultaat. Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op de

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

T.H.: KLEINE KANâ&#x20AC;˘TOORRUIMTE in de

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 0715238468 of 06-12028319.

Veerpolder te Warmond met schitterend uitzicht over het water (afm. 22 m2). Zeer geschikt voor ZZPâ&#x20AC;&#x2122;er/eenmanszaak. Huur: â&#x201A;Ź 486,p.m. Inl. 06-50549030.

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

â&#x20AC;˘

vet- en vochthuishouding. Lypossage is een intensieve remodellerende massage-methode. De behandeling kan in eerste instantie wat gevoelig zijn, maar het resultaat na een kuurbehandeling is dan ook buitengewoon. Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook zichtbaar mooier, strakker en gladder.

ZONWERING

â&#x20AC;˘vanSCHILDERSBEDRIJF den Oever. Vakwerk voor binnen en buiten. Tel. 071-4035280 / 06-54261554. 50-plusser SCHILDERT, â&#x20AC;˘SAUST en behangt uw huis

Om een merkbaar resultaat te krijgen is een kuur nodig van tenminste 10 behandelingen (ruim 30 minuten; afhankelijk van de probleemzones)

Gladys, 06 10817027 AllĂŠĂŠn voor dames.

www.vdzalm.nl

www.zalenverhuurkruyt SCHILDERWERK schipvanleiden.nl. Mooi â&#x201A;Ź 12,50 per uur. Tel. bruin cafĂŠ in oude centrum 06-14488566 (Janek). van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc... Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen Dak herstellen? Bouma/ Vwo-, havo, mavo, 06-25047376. Grundeken bellen! 5114674- vmbo-leerlingen: huisGARAGEBOXEN in 5118394. Uw dak-specialist! werkbegeleiding/bijles aangeboden door ervaren A/B Oegstgeest. Huurprijs v.a. BC SIERBESTRATING student. Tel. 071-5616768. â&#x201A;Ź 110,-. Inl. 06-20773480. Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 0655321682.

Neem contact op met Prinsen Beheer OG Tel.: 071-3014668 www.prinsen-beheer.nl info@prinsen-beheer.nl

Strak in je vel!

Wilt u meer informatie over Lypossage neemt u dan contact op met

Lange Voort, Oegstgeest, 071-5175535 De Kempenaerstraat 33, Oegstgeest, 071-5173707

Ook leverbaar als AE2211G-004NL met GT540M 1GB grafische kaart

Burgersdijkstraat 10 - 2225 KatwijkAV aanKatwijk Zee - Telefoon 46 05 - www.meijvogelhout.nl Burgersdijkstraat 10 AV - 2225 aan(071) Zee 407 - Telefoon (071) 407 46 05

U zult geen gewicht verliezen....wel centimeters!!

Wk. 5: 30 jan. t/m 5 febr.

Specificaties:

0900 - SPATOILET

HOUT en

Aziatische rijst

Onze topper, met zijn rijke garnituur, pittige smaak en verrassende kruiden. Een aanrader.

MSI AE2211-031NL All-In-One

Schroom niet en kom eens kijken in onze zeer uitgebreide showroom aan de Burgersdijkstraat 10 te Katwijk aan zee

deuren,

Sloveense Inoac

Lamsvleesschotel zoals u het nog nooit heeft gegeten.

>> Gebruiksvriendelijke en praktische afstandsbediening

Dealer van

Hachee

Ouderwets hachee met veel vlees en uien.

>> Verwarmde zitting

Vanaf 13.00 uur exclusief bij van der Zalm

Toiletzitting met onderdouche 499,-

Sierbestra- â&#x20AC;˘ Vuil tapijt? Laat â&#x20AC;˘ting.EERHART Voor al uw bestratin- vakkundig reinigen

het of gen en tuinwensen. Bel voor huur Mr. Steam. Gratis vrijblijvende prijsopgave thuisbezorgd. Tol Steam 070-3211006. Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

weer als nieuw. 06-13067762.

â&#x20AC;˘

Tel.

Speciaal voor uw KLEINE KLUS belt u de Van Lekker toerfietsen vanuit Beelenbus, C. van Beelen, Wassenaar en Voorschoten? Elektrotechniek, tel. 06- www.tcdekampioen.nl. 54620333.

â&#x20AC;˘

W

ARMTE ACHT

W.F. Blankert Rijnsburg

Erkend Gas Water en CV Installateur Collegiantenstraat 10 - 2231 HJ Rijnsburg - Tel: 071-4077050

e actie - 2 gratis!! Deze actie is geldig van 25 januari t/m 1 februari 2012

9,

99

+gratis! 2e

5,

99

+gratis! 2e

14,99

+gratis! 2e

Anthurium

Blauwe druif

Windlicht

potmaat 17 cm

compleet in bakje

van glas (h.27 cm, ø19 cm excl. decoratie)

Januari en februari is er geen koopavond

trumdemooij.nl webwinkel.tuincen

Noordwijkerweg 36 Rijnsburg Tel. 071 408 09 59 www.tuincentrumdemooij.nl


OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

NIEUWS

Veel belangstelling voor Blok Botter in plan De Batavia

GEHOORD EN GEZIEN

Start verkoop 45 appartementen in Nieuw-Rhijngeest Oegstgeestigheid Wat zou het leuk zijn om honderd jaar terug te gaan in de tijd. Of misschien nog wel een stukje verder terug. Lekker ongegeneerd rondneuzen zonder dat je opvalt. En dan goed onthouden waar allerlei dingen gebeuren, zodat je weet waar je moet graven om de resten daarvan te vinden. Of lekker slenteren op de zandwegen die nu de hoofdwegen zijn in Oegstgeest. Om te zien waar ze meer dan een eeuw geleden Het Witte Huis aan het bouwen waren, hoef je niet lang te zoeken. Er staat namelijk weer een nieuw gebouw met de uitstraling van het oude pand. Ik had overigens wel verwacht dat bij het afgraven van die locatie er allerlei voorwerpen en oude munten zouden worden gevonden. Het was immers ooit een herberg en een wisselplaats voor doortrekkende postkoetsen. Het Paviljoen Wilhelmina is nog niet terug, daar wordt nog een huurder voor gezocht. Wel staat er al een bord bij de Willibrordrotonde dat aangeeft waar je het restaurant kunt vinden; wel zo makkelijk. Eigenlijk hoef je niet eens zo ver terug in de tijd. Denk maar aan de periode 1940 tot en met 1945. Er zijn nog heel veel vragen over die tijd. Wat gebeurde er bijvoorbeeld in het Bos van Wijckerslooth, waar een bunker werd gebouwd. Of misschien ook onder het schoolplein van de school naast de kerk. Wat gebeurde er op het MEOB-terrein waar ter voorbereiding op de naderende oorlog gebouwen kwamen voor munitieopslag en ongebruikt door de Duitsers in gebruik werden genomen. Wat voor logo stond er op het indrukwekkende gebouw dat er stond. Ook de verhalen van Jan Wolkers zijn het waard om na te speuren. Denk maar aan Kasteel Poelgeest waar ze nu nog op zoek zijn naar een latrine uit die tijd. Tot op heden weet niemand de juiste plek aan te wijzen. Ik ben echt benieuwd wat ze er gaan vinden, maar ik vrees het ergste. Want ze zeggen niet voor niets: Als je in de stront roert gaat het stinken! Wil van Elk

Door Inkochnito

75 jaar Scouting Derja “Het wordt tijd dat er in Oegstgeest een padvindsterclub wordt opgericht” meldde de Oegstgeester Courant van 27 november 1936. Dit naar aanleiding van een ouderavond in Het Witte Huis die tot doel had tot die oprichting te komen. Er lieten zich direct al 18 padvindsters en, ze bestaan echt, 15 kabouters inschrijven. De installatie van de afdeling Oegstgeest van het Nederlands Padvindstergilde vond plaats op 30 januari 1937. Die werd verricht door de voorzitter van het NPG Mv. E.v. d. Bosch - De Jongh die uit Den Haag was overgekomen. Bijzonder was het clubhuis. De familie Mugge was toentertijd zo welwillend hun perceel aan de Leidschestraatweg 1 tijdelijk af te staan als clubhuis voor de padvindstergroep. Thans huist de Derjagroep al weer een aantal jaren aan de Voscuyl en daar wordt, exact 75 jaar na de installatie, aanstaande maandag 31 januari om 17.30 uur, een feestelijke ontvangst gehouden. De naam DERJA werd gevormd door de samenvoeging van de eerste letters van DERtig JAnuari, de datum waarop de eerste leden werden geïnstalleerd.

Herman

schip, Serpa, Dogger en Ever, die allemaal inmiddels zijn verkocht. Een deel daarvan is al bewoond en deze zomer komt er weer een gedeelte af. Als de verkoop van De Botter goed verloopt, dat kan er in het derde of vierde kwartaal al worden begonnen met de bouw.

Even een duik nemen in het verleden: 60 jaar geleden werd in Oegstgeest de Biljartvereniging Sport opgericht. Biljarten was toen nog een echte cafésport en de vereniging vond onderdak in Café Sport dat zich in Oegstgeest bevond op de hoek van de Regentesselaan - de De Kempenaerstraat. Een bekende speler was Herman Mulder van het reisbureau MET wat destijds gevestigd was op de hoek van de Terweeweg Sportmanstraat. Mulder heeft veel voor de biljartsport in Oegstgeest betekend, was vele jaren voorzitter van de BV Sport. Bij het verdwijnen van het café aan de De Kempenaerstraat verhuisde men naar Café Centraal aan de Geverstraat. Mulder onderhandelde met Van Rijn, bekend van De Rode Leeuw aan de Dorpsstraat, over de oprichting van een biljartzaal. Dit kwam voor elkaar. Hij werkte daarna mee aan de oprichting van de Biljartclub Oegstgeest waarin BV Sport participeerde. Om een lang verhaal kort te maken: onlangs was Herman 50-jaar lid van de BV Sport. Het is kennelijk aan de aandacht van de Biljarters ontsnapt en dat is jammer. Onzerzijds: Herman van harte gefeliciteerd met je jubileum.

Belangstelling

Hondenpoep

De belangstelling voor de verkoop was groot en vooral uit Rijnsburg. Niet zo vreemd omdat NieuwRhijngeest grenst aan die gemeente. Ook uit Oegstgeest, Katwijk, Noordwijkerhout, Leiden en Alphen aan den Rijn kwamen er bezoekers, waaronder ouders die voor hun inwonende kinderen op zoek waren naar een betaalbare woning. Op het Internet is veel informatie te vinden over Nieuw-Rhijngeest, en De Batavia in het bijzonder. Kijk eens op www.debatavia.nl en www. levenisbeleven.nl. Kijk voor de Brede School op www.basisschoolhetdok.nl.

Wat is in Nederland Nummer 1 op de lijst van ergernissen? U mag drie keer raden, maar een keer lijkt ons al genoeg: het is de hondenpoep. Uit een onderzoek van bureau Perception Consultancy blijkt dat in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten honden op het trottoir of een grasveldje hun best doen. Vaak ook nog eens terwijl de eigenaar van de hond er met een stalen gezicht naar staat te kijken en dat zonder de poep op te ruimen. In onze gemeente heb je onmiddellijk in de gaten als je weer eens in een weke drol stapt. Gefeliciteerd als je het op tijd hebt opgemerkt zodat de poep niet in de vaste vloerbedekking terecht komt. Nu hebben wij in het Irispark een prachtig hondentoilet maar stap in dit park niet te snel in het gras, want er dreigt gevaar voor uitglijden. Uit onderzoeken blijkt dat de gemeenten ‘hondenpoep’ nog al eens negeren omdat ze vinden dat de verantwoordelijkheid bij de hondenbezitter ligt. Sommigen tonen dat duidelijk door, zodra de hond zijn grote boodschap heeft gedaan, de uitwerpselen in een hondenpoepzakje te stoppen…. Maar dat wordt onuitvoerbaar als een hond de ‘dunne’ heeft. Uit het onderzoek van PXC blijkt verder dat een op de vijf gemeenten de gang van zaken rond de hondenpoep niet controleert.

Wethouder Lia de Ridder sneed een gigantische taart aan en startte daarmee de verkoop van 45 appartementen in Nieuw-Rhijngeest.

Blok Botter zoals het eruit moet komen te zien volgens de artist impression.

Er was zaterdag 21 januari in La France veel belangstelling voor de start van de verkoop van 45 appartementen in Blok Botter als onderdeel van de negen gebouwen die De Batavia vormen. Het binnenkort te bouwen blok aan de oostelijke kant van Nieuw-Rhijngeest bestaat uit drie gebouwen, ieder met een eigen karakter. Wethouder Lia de Ridder startte de verkoop met het aansnijden van een gigantische taart met daarop afgebeeld een impressie van het blok.

met een botenhuis, vanaf 275.000 euro.”

Tekst en foto: Wil van Elk De gemeenschappelijke ingang van het Blok Botter is aan de voorzijde van de straat ‘Zilverstein’. Aan de achterzijde komen parkeerplaatsen die voor 9.500 euro kunnen worden gekocht. De 45 appartementen variëren in twee-, drie- en vierkamerappartementen en hebben allen een ruime woonkamer en daarbij een,

twee of drie slaapkamers en een overdekte loggia of balkon op het westen. Er komen zeven appartementen van 50 tot 58 vierkante meter vanaf 124.000 euro vrij op naam en 38 appartementen van 80 tot 93 vierkante meter vanaf 172.500 euro vrij op naam.

Brug Wethouder Lia de Ridder heette de bezoekers welkom, en roemde de schoonheid van Oegstgeest en vooral die van Nieuw-Rhijngeest. “Nieuw-Rhijngeest is een historische plek waar veel opgravingen zijn gedaan. Ongeveer in 2013 komt er een brug over de Oud Rijn. Hierover zijn afspraken gemaakt met Katwijk, Oegstgeest en de provincie”, vertelde ze. De te bouwen brug is voor voetgangers en fietsers, en moet open kunnen voor de scheepvaart. “Er is interesse om tegenover de school winkels te bouwen. Ook komen er snel nog meer luxe woningen, langs het water

Informatieavond Matrixmethode Op 2 februari vertelt Ingrid Stoop in Wassenaar over de door haar ontwikkelde Matrixmethode; een methode waarmee op snelle en effectieve manier leer- , gedrags- en sociaal-emotionele problemen worden aangepakt. Een kind en/of volwassenen leert hóe te leren, zijn volle hoofd op te ruimen of zijn eigen angsten op te lossen. Al na één consult wordt de eigen strategie gevonden om eigen

problemen aan te pakken. Informatieavond: 2 februari Locatie: Basisschool Sint Jozef, Thorbeckestraat 37, 2241 KR Wassenaar Tijd: 19.30 - 21.00 uur Kosten: € 10,- p.p. bij binnenkomst/€ 5,- p.p. op vertoon van een geldige Studentenpas Aanmelden: lezing@matrixmethode.nl www.matrixmethodeinstituut.nl

RTL7 en Nivea sponsoren Oegstgeester voetballers

UDO6 speelt uit als prof: 3 - 2

De Batavia De Batavia, een ontwikkeling van Nieuw-Rhijngeest VOF (Dura Vermeer Bouw Leidschendam en Bouwfonds) en Ymere, vormt als het af is de skyline van NieuwRhijngeest met veel variatie in woningtypes en uitstraling. De negen gebouwen tellen maar liefst 270 moderne appartementen. Een impressie daarvan hing zaterdag in La France waar bouwer Dura Vermeer regelmatig bijeenkomsten houdt. “Hier richten we ook de verenigingen van eigenaars op”, vertelde Jan Peter de Vogel. Makelaardij De Leeuw en Frisia Makelaars verzorgden de inschrijving van de verkoop.

Verkocht Blok Botter is fase twee van De Batavia en volgt op de bouw van appartementen in de blokken Fluit-

Ingezonden Open brief aan het College van B&W En de Raad van de Gemeente Oegstgeest Geachte Dames en Heren, De Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het Bestemmingsplan “OranjeNassau” (BON) inclusief het “Beschermd Dorpsgezicht Oranjewijk”. Beide plannen onderschrijven het belang voor behoud en bescherming van het cultureel erfgoed. Als bewoner van het betreffende plangebied zou je erop mogen vertrouwen dat het beleid van de Gemeente gericht is op waarborging van de stedenbouwkundige kwaliteit, het zogenoemde groene en dorpse karakter. Daarbij past niet dat de Gemeente wat niet gewenst en niet mogelijk is, mogelijk maakt. Handhaving is nodig om dit stedenbouwkundig kwetsbare plangebied daadwerkelijk te beschermen. Daar zich binnen het betreffende plangebied een aantal “ongewenste” ontwikkelingen voordoen, die strijdig zijn met het BON en het Beschermd Dorpsgezicht, heb ik als bewoner van de Oranje-Nassauwijk maar ook als functionaris van SBDO mijn zorg geuit aan de verantwoordelijk bouwwethouder en uitdrukkelijk verzocht om een gesprek eventueel gecombineerd met een bezichtiging ter plaatse. Van een wethouder die zegt “goede communicatie” hoog in het vaandel te hebben staan, “daar staat of valt veel bij”” (interview OC 18 aug. 2010) zou je dan reactie mogen verwachten. Echter daar reactie vooralsnog uitblijft, went SBDO zich middels deze open brief tot de Oegstgeester volksvertegenwoordigers, de raad. SBDO vraagt de aandacht van de raad m.b.t. de betekenis en rechtszekerheid van bestemmingsplannen in het algemeen en voor het BON inclusief het Beschermd Dorpsgezicht in het bijzonder. Immers het doel van de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening is dat het bestemmingsplan een betrouwbaar kader is voor het vorm geven van een goede ruimtelijke ordening in het algemeen en het verlenen van bouwvergunningen in het bijzonder. Aan de betekenis en de rechtszekerheid van een bestemmingsplan wordt naar de mening van SBDO behoorlijk afbreuk gedaan indien steeds weer ontheffing wordt verleend door het college aan van het bestemmingsplan afwijkende bouwprojecten. Dit past niet binnen het vigerende bestemmingsplan en is bovendien in strijd met de uitspraak van de Raad van State (27-012010). Overigens wacht SBDO met belangstelling de ernstig verlate versie af van de partiële herziening BON. Juist vanwege het behoud van cultureel erfgoed en instandhouding van stedenbouwkundige -en woonkwaliteit, brengt SBDO dit onderwerp onder de aandacht van de raad. SBDO verzoekt het college om niet te lichtvaardig gebruik te maken van de mogelijkheid om ontheffing te verlenen aan van het bestemmingsplan afwijkende bouwprojecten teneinde daadwerkelijk de afgesproken bescherming te kunnen bieden. Immers “aaneenklontering” van bouwsels moest voorkomen worden. Bijkomend, niet geheel onbelangrijk, voordeel voor de Gemeente is het reduceren van “dure” procedures. Gérardine Sep-Blonk, voorzitter SBDO

Vereniging Oud Oegstgeest De vereniging Oud-Oegstgeest bestaat 25 jaar. In verband daarmee wordt de komende algemene ledenvergadering een maand eerder gehouden, namelijk op woensdag 28 maart. Dat is pas over twee maanden. De leden van de VOO ontvingen deze week een uitnodiging om ‘in het lustrumjaar’ een avond bij te wonen over: de bebouwde omgeving van Oegstgeest. Gerard Wuisman zal ingaan op het landelijk monumentenbeleid dat eind 19e eeuw ontstond en over het ontstaan van dit beleid in ons dorp in het begin van de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Vervolgens zal wethouder Wendelien Tönjann (ruimtelijke ordening, bouwen&wonen en volkshuisvesting) ingaan op de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Na de voordrachten is er gelegenheid tot discussie onder leiding van Peter Sigmond. Allen welkom. Niet-leden baten € 2,50 entree. De bijeenkomst vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Bollenstreek aan de Lange Voort op 9 februari. Aanvang 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur.

Hapje in de bus Maandagochtend. Het begin van een nieuwe, lange werkweek. Er lopen heel wat mensen rond met maandagochtendziekte. De wekker loopt vroeg af. Opstaan valt, zeker voor zgn. avondmensen, niet mee Ze hebben grote moeite om los te komen van het bed, waardoor het ontbijt er bij inschiet. Dit laatste trekt het busbedrijf Connexxion zich aan. Het openbaar vervoer moet aantrekkelijker worden gemaakt. Er blijken plannen te bestaan om in de bussen een automaat aan te brengen die de reizigers tegen betaling crueslyrepen of plakjes koek levert. Dit om de bustrip aantrekkelijker te maken. Het een en ander verkeert nog in het proefstadium. Zou makkelijk zijn om van de chipkaart ook een snackkaart te maken.

Wethouder de Ridder opent ondernemersloket

‘Vertrouwen’ komt te voet ….

Zelfs bij het opbergen van de voetbaltassen en bij het instappen van de bus is Harry Vermeegen druk aan het coachen.

Zondagochtend kwam de spelersbus in miezerig weer het Sportpark De Voscuyl oprijden. Een grote sticker op de zijkant met de tekst ‘Leven als een Prof ’ liet er geen twijfel aan bestaan: De spelers van UDO6 gingen op pad voor een uitwedstrijd, deze keer naar MMO4, van Sportvereniging Hoogmade. Ze werden opgewacht door Harry Vermeegen en een filmploeg van RTL7. Tekst en foto: Wil van Elk De spelers lopen nog niet strak in het pak. “Die krijgen we volgende week”, vertelde een van hem. Langs het veld staat een dug-out, een van de cadeautjes die het elftal kreeg van de actie Leven als een prof. De beloofde jacuzzi komt er ook aan. De gehele maand februari komt RTL7 de spelers filmen bij alles wat ze gaan doen; er wordt zelfs

Vermeegen geeft aanwijzingen aan Wilco Knetsch de coach van UDO 6. De wisselspelers luisteren belangstellend mee. (Foto: Paul Lichtenbeld.) een clublied opgenomen, samen met Wolter Kroes. De wedstrijd tegen MMO4 werd helaas verloren met 3-2 voor MMO4. Paul Lichtenbeld, een van de supporters: “UDO kwam nog terug van een 3-0 achterstand. Harry heeft in de rust, bij een 1-0 achterstand, de mannen van UDO6

stevig toegesproken”. Dat toespreken kunnen we wel overlaten aan de ‘gelegenheidscoach’. Hij kan dit weer komen doen op 12 februari als Bernardus naar Oegstgeest komt; dat is echter nog niet zeker. Als alle opnames dan eindelijk op 13 februari worden uitgezonden, dan houdt het team voor genodigden een feestje rond de première-avond.

In haar toespraak tijdens de Kerst/Nieuwjaarborrel sprak onze burgemeester over terugwinnen van vertrouwen van burgers in het bestuur van de gemeente. Dat kan alleen als burgers er op kunnen rekenen dat college en raad zich houden aan genomen besluiten. Een belangrijk raadsbreed besluit is de Structuurvisie, die bepalend is bij veranderingen in ons dorp. Daarin is vastgelegd dat de grond tussen de Haarlemmertrekvaart en de N444 groen blijft. De provincie keurde dat af omdat iemand aangaf dat vertrouwen was gewekt dat er gebouwd zou mogen worden. Vervolgens liet een Oegstgeester ambtenaar het daar bij de provincie bij zitten en de provincie bevestigde de afkeuring schriftelijk. Die brief raakte zoek en de raad weet nergens van. De Vaartweg inspreekster heeft wel een kopie. Van de reden waarom de provincie de goedkeuring onthield, staat niets zwart op wit. Bezwaarmakers bij de provincie hebben hun uitspraak niet hoeven aan te tonen. Raad en B&W en gaan er niet op in maar vinden alleen behoud van de oever van het kanaal belangrijk. Er moeten kantoorvilla’s komen. Kantoren zijn er al meer dan genoeg. Op het MEOB terrein moeten ook kantoren komen. Kantoorvilla’s zouden daar prima passen. Of anders vast in Nieuw Rhijngeest. Zeker als blijkt dat er nog steeds te veel kantoren zijn. De insprekende architect wilde niet zeggen of van de kantoorvilla’s echte villa’s gemaakt kunnen worden. Die zouden in Nieuw Rhijngeest niet misstaan. Is grond ruilen een optie? Dat zou vertrouwen geven dat B&W het groenbeleid serieus neemt. De raad kon vertrouwen terugwinnen door aan het besluit om bij verhuizing van ASC als gemeente geen financieel risico te lopen, vast te houden. Door toch voor 6 miljoen euro garant te staan, winnen de VVD- en PROfracties zeker geen vertrouwen terug. Ondertussen behoren we tot de tien plezierigste woongemeenten maar ook tot de tien met de meeste schulden. Waar moet vertrouwen vandaan komen, wanneer in de volgorde van insprekers bij vergaderingen steeds eerst tegenstanders en daarna voorstanders van een te nemen besluit het woord krijgen? Zeker als de laatste inspreker daarbij in kan gaan op wat eerdere insprekers betoogden en deze geen recht op weerwoord hebben. Bij de laatste raadsvergadering van 2011 leidde dat er toe dat de insprekende ASC-voorzitter een eerdere inspreker zo buiten zinnen bracht dat hij uit de raadszaal verwijderd werd. Waar is het paard met ‘Vertrouwen’ gebleven? Jaap van den Broek - Secretaris LO

“De gemeente wil ondernemers zo goed mogelijk informeren en van dienst zijn” verklaarde wethouder Lia de Ridder vorige week tijdens een bijeenkomen op het raadhuis met bestuursleden en leden van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) “De wijze waarop dit kan geschieden, is een online Ondernemersloket dat kan gezien worden als een portaal naar de juiste instanties,” aldus de Ridder. Tijdens de bijeenkomst werd de site www.ondernemersloket.oegstgeest.nl geopend en gaf Erica Barten, die het een en ander ontwikkeld had, de nodige uitleg. De site bevat informatie voor starters over flexcentra, bedrijventerreinen, evenementen, de kamer van koophandel en nog veel meer onderwerpen waar naar toe gelinkt kan worden. Kortom een veelheid aan rubrieken die ondernemers de weg wijzen. Voorzitter PVOO Henk Visser (links op de foto) bracht namens de ondernemers zijn dank uit voor de gemeentelijke inspanningen aan Lia de Ridder. (tekst/foto Antoon Koch)


OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

25 januari 2012 week 4 WWW.OEGSTGEEST.NL RHIJNGEESTERSTRAATWEG 13 POSTBUS 1270 2340 BG OEGSTGEEST Wilt u de burgemeester of één van de wethouders spreken? Bel voor een afspraak met 071-51 91 793 of mail naar secretariaat@oegstgeest.nl. Vermeld in uw e-mail het onderwerp van gesprek en het telefoonnummer waarop u overdag bereikbaar bent.

Voor alle vragen over de gemeente belt u maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur met het Telefonisch Informatie Punt (TIP): 51 91 793 (Communicatie, Klachten, Onderwijs, Projectbureau’s, Meldingen openbare ruimte/servicelijn)

Sociale Zaken spreekuur Tussen 9.00 en 11.00 uur WMO spreekuur Tussen 9.00 en 11.00 uur Grofvuil en groot tuinafval Tussen 9.00 en 12.00 uur

51 91 830 51 91 819

51 91 868

Lokaal Loket Oegstgeest 51 56 215 Ma. t/m vrij. van 14.00-17.00 uur Voor al uw vragen over zorg, welzijn, wonen en inkomensondersteuning Lange Voort 2t, 2341 KA Oegstgeest lokaalloket@oegstgeest.nl - www.lokaalloketoegstgeest.nl

Minder vernielingen rondom jaar- Uitreiking prijzen Gemeente Oegstgeest verwijdert oud teerhoudend WEETJES kerstbomenwisseling asfalt bij asfalteringswerk centrale balie inzameling op het Namens de gemeente ondertekent wetArgumenten Het is alweer een paar weken geleden Zwaar vuurwerk houder Eric Mackay binnenkort de Code Het is mogelijk dat in de wat oudere wegdat het nieuwe jaar begonnen is, dus Alhoewel het een relatief rustige jaar- gemeentehuis Milieu Verantwoord Wegbeheer. Oud teervakken in Oegstgeest nog teerhoudend tijd om de balans op te maken van de schades en incidenten rondom de jaarwisseling. Geconstateerd kan worden dat er minder incidenten/meldingen bij de politie zijn gemeld dan rondom de jaarwisseling 2010- 2011. Hieronder vindt u een indicatie van de omvang van het schadebedrag m.b.t. gemeentelijke eigendommen. Schade

Aantal

Kosten

Verkeers-/straatnaamborden

10

€ 1.250,-

Prullenbakken

13

€ 5.200,-

Lichtmast a/h Componistenpad

1

500,-

Kolkdeksels omgeving Hofbrouckerpark

3

225,-

Totaal

27

€ 7.175,-

Samenwerking politie, brandweer en gemeente Er kan geconcludeerd worden dat de samenwerking tussen de politie, brandweer en gemeente goed is verlopen. Ruim op tijd is begonnen met de voorbereiding. Er is gewerkt aan een professioneel draaiboek, er zijn heldere afspraken gemaakt en realistische scenario’s geschetst.

houdend asfalt mag dan niet meer worden hergebruikt bij asfalteringswerk, maar moet worden verwijderd.

wisseling was is de jaarwisseling 20112012 gepaard gegaan met de nodige vernielingen, want iedere vernieling is er toch één teveel. Het overgrote deel van de vernielingen is veroorzaakt door zwaar vuurwerk. De politie geeft aan dat dit een beeld is dat in het hele district terug is te zien. Op districtsniveau wordt de jaarwisseling dan ook uitgebreid geëvalueerd.

De evenementen die werden georganiseerd tijdens de jaarwisseling, zoals in café de Gouwe alsmede in jongerencentrum Friendz zijn ordelijk verlopen en daarbij hebben zich geen incidenten voorgedaan. Zowel de Gemeentelijke Opsporingsambtenaren als de wijkagenten waren in aanloop naar de jaarwisseling en tijdens de jaarwisseling zeer actief en zichtbaar op straat.

Eigen bedrijf starten of ondernemer in Oegstgeest? Kijk op:

www.ondernemersloket.oegstgeest.nl

Bij asfalteringswerkzaamheden wordt de oude deklaag (asfaltlaag) hergebruikt en verwerkt tot nieuw asfalt. Tot en met 1990 kan (steenkool)teer zijn toegepast bij wegverhardingen en tot en met 2001 kan teerhoudend asfaltgranulaat (TAR) zijn hergebruikt. Teer bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en bij verhitting voor wegwerkers, omwoBuiten regende het, maar binnen was het gezellig druk tijdens de uitreiking aan de 16 prijswinnaars van de kerstbomeninzamelingsaktie. Onder het genot van een drankje en wat lekkers reikte wethouder Eric Mackay woensdagmiddag 18 januari de verdiende prijzen uit. Uiteindelijk zijn er in totaal 378 kerstbomen ingeleverd, een prachtig resultaat! De gemeente Oegstgeest bedankt iedereen heel hartelijk voor hun inzet.

Volg l gemeente Oegstgeest ook op twitter:

@gem_oegstgeest

nenden en passanten. In de Code Milieu Verantwoord Wegbeheer geven verschillende wegbeheerders aan het eventueel aanwezige TAR op verantwoorde wijze uit het productieproces te verwijderen.      

Vanuit uw luie stoel

asfaltgranulaat verwerkt is. Bij asfalteringswerkzaamheden wordt daarom nu al standaard onderzocht of in het oude wegdek teerhoudend asfalt verwerkt zit. Door ondertekening van de Code Milieu Verantwoord Wegbeheer geeft de gemeente Oegstgeest nu officieel aan de voorgeschreven werkwijze te respecteren. Aannemers die werkzaamheden voor de gemeente verrichten moeten de in de code voorgeschreven verwerkingsmethode in hun bestekken opnemen.

Meerdere producten zijn online aan te vragen bij de gemeente. U hoeft niet meer naar het gemeentehuis maar regelt het achter uw computer.   Heeft u een uittreksel* nodig? Of wilt u een verhuizing doorgeven? Dat kan allemaal online. *Met uw DigiD en betaling via Ideal regelt u het vanaf huis.   Voor een rijbewijs of paspoort moet u wel naar het gemeentehuis. Vindt u het vervelend om te wachten? Dan kunt u een afspraak maken.

Onderzoek verkeersveiligheid Oegstgeest 2011 Eind 2010 heeft de gemeenteraad besloten een onafhankelijk bureau onderzoek uit te laten voeren naar de verkeersveiligheid in Oegstgeest en advies uit te laten brengen over eventueel te nemen verkeersveiligheidsmaatregelen. Het onderzoek bestond uit vier onderdelen: analyse ongevalsgegevens, beleving van de verkeersveiligheid, knelpunten van thuis naar school en het inventariseren visie experts, zoals: Veilig Verkeer Nederland, politie en brandweer. Resultaten Er is sprake van een dalende trend in het aantal geregistreerde ongevallen. Er vallen sinds 2005, minder dan 30 slachtoffers per jaar. Deze cijfers geven echter geen volledig beeld, omdat niet alle ongevallen geregistreerd worden. In vergelijking met gemeenten in de omgeving springt Oegstgeest er redelijk positief uit. Het totale ongevallenbeeld is vergelijkbaar en alleen de gemeente Lisse toont een beter resultaat waar het gaat om ongevallen met slachtoffers. De ontwikkeling van het aantal (ernstige) slachtoffers vertoont een wisselend beeld over de jaren. Oegstgeest bevindt

zich uiteindelijk midden in de referentiegroep en scoort niet slechter dan de omliggende gemeenten. Er zijn in Oegstgeest ook geen locaties die als ‘Black Spot’ aangewezen kunnen worden. Van de respondenten geeft 73% de verkeersveiligheid in Oegstgeest een voldoende; een 6 gemiddeld. In 2008 was dit een 6,5. Ondanks dat het verkeersveiligheidsgevoel is gedaald en er locaties zijn die als onveilig worden ervaren en/of waar nog ongevallen plaatsvinden, scoort de verkeersveiligheid dus voldoende. Toch blijft aandacht voor de verkeersveiligheid van belang om het aantal slachtoffers terug te dringen. Rotondes De rotondes in Oegstgeest, met name de Willibrordrotonde, worden op alle vier de onderdelen genoemd. Op of nabij de rotondes zal daarom opvallende, attentieverhogende bebording worden geplaatst. Alle niet noodzakelijk bebording wordt verwijderd. Hierdoor wordt het attentieniveau voor de aanwezigheid van (brom)fietsers en voetgangers verhoogd. Daarnaast zal, in ieder geval op de Willibrordrotonde, met eenvoudige

maatregelen een fysieke rijbaanscheiding worden toegepast tussen de twee rijbanen van de Rijnzichtweg richting de Geversstraat. Deze rijbaanscheiding vermindert de snelheid van het gemotoriseerd verkeer op de Willibrordrotonde, omdat zij niet meer vanaf de Rijnzichtweg ‘rechtdoor’ de Geversstraat op kunnen rijden, maar verplicht worden netjes de vorm van de rotonde te volgen. Andere locaties Naast de rotondes kwam ook de Irislaan als verkeersonveilige locatie naar voren. Deze straat is inmiddels al aangepast en ingericht als 30km-zone. Op de kruisingen zijn plateaus aangelegd en de kruisingen zijn gelijkwaardig geworden. Dat betekent dat verkeer van rechts nu voorrang heeft. Het kruispunt Rijnzichtweg – Floresstraat – Oude Rijnsburgerweg dient ook als hoofdontsluiting voor Nieuw Rhijngeest. Binnen dit project wordt momenteel onderzocht hoe deze kruising beter ingericht kan worden. De eerste analyses en schetsontwerpen zijn hiervoor al gemaakt, maar een definitieve nieuwe oplossing is er nog niet.

Voor het maken van een afspraak belt u tussen 9.00 en 12.00 uur naar 071-51 91 793. U hoort dan ook wat u moet meenemen. De afspraken vinden plaats maandag-vrijdag tussen 13.0015.00 uur en woensdag van 8.00-9.00 uur.

Monumentencommissie De eerstvolgende vergadering van de Monumentencommissie vindt plaats op woensdag 1 februari 2012 vanaf 16.30uur, in de Raadzaal van het gemeentehuis, Rhijngeesterstraatweg 13.

VERGUNNINGEN EN BEKENDMAKINGEN BEKENDMAKINGEN Verkeersbesluiten Eenrichtingverkeer Clusiushof en Adriaan van Royenlaan. Burgemeester en wethouders van Oegstgeest hebben besloten: In de Clusiushof en Adriaan van Royenlaan eenrichtingverkeer in te stellen. Dit om een  veiligere verkeerscirculatie met minder conflicten te realiseren na het gereedkomen van de nieuwbouw ter plaatse.   De belanghebbende bij dit besluit kan op grond van artikel 7:1 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb), binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaar indienen bij: Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oegstgeest, Postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest.   Nadere informatie De volledige tekst en tekening van bovenvermelde besluit ligt ter inzage op werkdagen van 8.30 uur tot 12.30 uur bij de receptie van het gemeentehuis. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met ing. H.J. Snijder, tel. 071-51 91 793. De burgemeester van Oegstgeest maakt bekend dat door de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn te Katwijk op 18 augustus 2012 de Katwijkbinse Truckrun wordt gehouden.

Inlichtingen hierover kunt u verkrijgen bij de heer F. van Rijn van de afdeling Publiekszaken, tel. (071) 51 91 793. Burgemeester wethouders van Oegstgeest maken bekend dat een evenementvergunning is verleend aan de gemeente Oegstgeest, voor de kindervrijmarkt op 5 mei 2012. De kindervrijmarkt wordt gehouden op de: - de Terweeweg vanaf de Hofdijck tot Prins Hendriklaan; - Sportmanstraat; - Prins Hendriklaan tussen huisnummer 11, 22 en Terweeweg; - Koninginnelaan voor de huisnummers 2, 4 en 7; - Juffermansstraat tussen Sportmanstraat en Duivenvoordestraat - Duivenvoordestraat; - Spaargarenstraat tussen Duivenvoordestraat en de De Kempenaerstraat. Tijdens de kindervrijmarkt worden deze weggedeelten voor alle verkeer afgesloten. De aanvraag en de verleende vergunning liggen ter inzage bij de heer F. van Rijn van de afdeling Publiekszaken, tel. (071) 51 91 793. Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit een bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient onder vermelding van het besluit waartegen het

is gericht binnen zes weken na verzenddatum van deze brief gericht te worden aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest, Postbus 1270, 2340 BG te Oegstgeest. Inspraak Kantorenstrategie Holland Rijnland

Het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland wil de kantorenmarkt gezond maken. Hiervoor is samen met gemeenten en marktpartijen een strategie opgesteld. De Kantorenstrategie Holland Rijnland geeft richting aan een drieledige opgave. Ten eerste planreductie, door temporiseren of schrappen van plannen voor nieuwe kantoren. Ten tweede renovatie door bestaande kantoren op goede locaties te moderniseren en ten derde onttrekking door kansloos vastgoed te transformeren naar andere functies. Voordat dat de Kantorenstrategie ter besluitvorming aan het Algemeen Bestuur wordt voorgelegd, worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om tot 25 april hun zienswijze over de concept Kantorenstrategie Holland Rijnland schriftelijk kenbaar maken aan het Dagelijks Bestuur. Deze zienswijze

kunt u sturen naar Holland Rijnland, Postbus 558, 2300 AN in Leiden. De concept Kantorenstrategie Holland Rijnland ligt tot 25 april tijdens kantooruren ter inzage in de gemeentehuizen van de aan Holland Rijnland deelnemende gemeenten: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. U vindt deze concept Kantorenstrategie ook op www.hollandrijnland.net/publicaties en ter inzage op het kantoor van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland, Schuttersveld 9, 2316 XG in Leiden. Voor geïnteresseerden worden er in februari twee informatieavonden gehouden. Op 7 februari in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn en op 14 februari bij de Kamer van Koophandel in Leiden. Verdere informatie hierover komt binnenkort beschikbaar op www.hollandrijnland.net

VERGUNNINGEN Ingekomen aanvragen omgevingsvergunning 1. Aldo van Eycklaan 106 – verbreden inrit (300147/14-01-2012) 2. Haarlemmerstraatweg 5 – bouw woon-

huis en sloop stal (301665/16-01-2012) 3. Prins Bernhardlaan 40 – plaatsen dakkapel achter (298585/20-01-2012) 4. Rijnzichtweg 9 – kappen eik (301333/1602-2012) De ingekomen aanvragen liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. De aanvragen zijn soms nog niet volledig en kunnen nog veranderen. Het is in deze fase daarom niet mogelijk om bezwaar in te dienen op de aanvragen. Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 1. de Kempenaerstraat 34A – bouw dakopbouw t.b.v. twee appartementen (200305/19-01-2012) 2. Haarlemmertrekvaart tussen de Hendrik Heukelsbrug en de Vissersburg – verhogen, vervangen en uitbreiden bestaand gaashekwerk (254719/18-01-2012) 3. Rhijngeesterstraatweg 163 – snoeien beuk (211475/18-01-2012)

Verlenging besluit beslistermijn omgevingsvergunning 1. Vinkeweg 75 – vergroten ligboxenstal (214635) De beslistermijn van de aanvraag omgevingsvergunning is met 6 weken verlengd.

Oegstgeest versnelt procedure

Verhuur van te koop staand huis biedt mogelijkheden De gemeente Oegstgeest heeft eind 2011 de procedure voor het verkrijgen van toestemming om de eigen woning tijdelijk te verhuren via de leegstandwet sterk verkort. Huiseigenaren met dubbele woonlasten, die een vergunning voor verhuren van hun leegstaande huis aanvragen, lopen op die manier minder inkomsten mis. Dat komt ook van pas bij het financieren van een nieuwe woning. Banken willen namelijk meestal eerst een leegstandsvergunning zien, alvorens een overbruggingskrediet te willen verstrekken. Door Willemien Timmers De leegstandwet uit 1980 ‘maakt het mogelijk om bepaalde categorieën woningen en gebouwen tijdelijk te verhuren, waarbij een aantal dwingendrechtelijke huurbeschermingsbepalingen niet van toepas-

sing is,’ staat te lezen op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdelijke verhuur van een woning die maar niet verkocht wordt, is via deze wet mogelijk. “In een tijd van recessie is deze leegstandwet een goed middel voor particulieren om de druk van dubbele lasten te verminderen. Bovendien verbetert zo de doorstroming op de huizenmarkt,” legt wethouder Wendelien Tönjann uit. “Het huurcontract helpt risico’s betreffende dubbele lasten te verlagen, maar geeft ook de zekerheid dat de huurder vertrekt als het huis verkocht wordt.” De huidige wet wordt, als het aan de minister ligt, nog verder versoepeld. De nu tot 1 januari 2014 geldende vrijstelling van het puntenstelsel (WWS) voor het bepalen van de maximale huur wordt, als de Kamer met het voorstel van de minister instemt, dan permanent.

woning. “Veel banken eisen zelfs direct al een huurcontract bij de aanvraag van een overbruggingskrediet. We zijn blij dat we, door het afdelingshoofd VROM voor de beslissing over de vergunning te mandateren, de wachttijd met twee à drie weken hebben kunnen inkorten. Dat scheelt de verhuurder immers ook twee à drie weken huurinkomsten.”

Banken staan positief tegenover de verhuur van een nog niet verkochte

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor tijdelijke

verhuur vraagt de gemeente Oegstgeest leges van 103,60 euro. Ook al is de toekomstige huurder nog niet bekend (in principe moet die worden vermeld in de vergunningaanvraag) kan er al een vergunning worden verstrekt. Later worden dan ontbrekende gegevens aangevuld.

Bezwaar Tegen de verleende omgevingsvergunning die tot stand is gekomen met de reguliere voorbereidingsprocedure kunnen belanghebbenden, binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Oegstgeest, postbus 1270, 2340 BG Oegstgeest. Informatie Als u informatie wilt over ingekomen aanvragen, het aanvragen van een vergunning of aanverwante zaken, dan kunt u op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur langskomen op het gemeentehuis of u kunt bellen met 07151 91 793. Ook is er informatie beschikbaar op de website www.oegstgeest.nl. Openbare welstandszitting 30 januari 2012 Op 30 januari 2012 zal er een openbare welstandszitting plaatsvinden van 9.30 tot 12.00 in de Raadzaal van het gemeentehuis. De definitieve agenda wordt op vrijdag voor de welstandzitting gepubliceerd op de website www.oegstgeest.nl.

Dierenmeldpunt De Provincie Registratie van vermiste en gevonden huisdieren. Inlichtingen: mevrouw Pieterse, tel. (071-) 5665500 of www.dierenmeldpunt.com. Vermiste dieren 15-12. Kater is groot, wit/zwarte staart en kopje, grote zwarte vlek op de rug met daarin een klein stukje wit. Linker oor wit, rechter oor zwart. Eduard v Beinumlaan, Oegstgeest. Gevonden dieren 6-12. Kater gecastreerd, zwart met witte bef, Rijngeesterstraatweg, Oegstgeest. 8-12. Valkparkiet, wit, heeft een ringetje om, Apollolaan, Oegstgeest. 10-12. Konijn mannetje, lichtbeige grijs, De Kempenaerstraat, Oegstgeest.

Een vergunning voor tijdelijke verhuur heeft een duur van twee jaar en kan steeds verlengd worden met een jaar, tot een maximale totale termijn van vijf jaar. Als de vijf jaar voorbij zijn en het huis is nog steeds niet verkocht, kan men het blijven verhuren, maar niet meer op basis van de leegstandwet. Als de verhuurder de huur dan toch laat voortduren, ontstaat een gewone huurovereenkomst met volle huurbescherming voor de huurder.

15-12. Kater gecastreerd 6 jaar, rood wit, rood vlekje naast de witte neus, Boerhaaveplein. Oegstgeest. 2-1. Konijn, man, grijs wit, hangoor, Haarlemmerstraatweg, Oegstgeest. 2-1. Kater gecastreerd 12 jaar, rood, heeft een paars vlooienbandje om, Willem Dudoklaan, Oegstgeest. 4-1. Kater, gecastreerd, 4 jaar, zwart shaded, is klein en mager, Pr. Irenelaan, Oegstgeest.

Wethouder Wendelien Tönjann. (Foto PR)


OEGSTGEESTER COURANT

l i i e m a F

AANLEVEREN

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

BERICHTEN

FAMILIEBERICHTEN

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

PER E-MAIL Mail de tekst naar advertentie@oegstgeestercourant.nl. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld(PDF).

PER

Â&#x17E;.HKHEWGHSOHFKWLJKHLGZDDULN]RWHJHQRS]DJ WRWLHWVJHPDDNWZDWRRNYRRUPLMZDDUGHYROLVÂ&#x; 0DQJH:RRUW3HJVWJHHVWW%WWHQGR9LWYDDUW]RUJQO

POST OF AFGEVEN

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

EMORIE Natuursteen .BSJBOEF7BML 6JUWBBSUCFHFMFJEJOH

Toonzaal geopend maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Gedenktekens in natuursteen, glas, rvs en hout Levering direct aan particulieren Zeer snelle levering (2 weken) Deskundig advies

Â&#x201A;Â&#x201A; Â&#x201A;Â&#x201A;

)QJFA>HEJ@ KKGLNKBAOOKN

"EGELEIDING 5ITVOERING

-ETÂŹ AANGEPASTEÂŹ LESPROGRAMMASÂŹ EN HULPMIDDELENÂŹKANÂŹBLINDÂŹENÂŹSLECHTZIEND TALENTÂŹDEÂŹEERSTEÂŹSTAPPENÂŹZETTENÂŹNAARÂŹ EENÂŹTOEKOMSTIGEÂŹCARRIĂ&#x2019;RE

SHOWTUIN VRIJ TOEGANKELIJK Iedere uitvaart uniek. Yarden Yarden & Courtesy Uitvaartzorg

Professioneel, met passie en kwaliteit

'EEFÂŹOPÂŹ

ÂŹ

OFÂŹDONEERÂŹ ONLINE

-ETAANDACHTENZORGVOOR EENPASSENDAFSCHEID

Yarden & Courtesy regelt, verzorgt en begeleidt uitvaarten. We geloven niet in een standaard uitvaart, omdat we weten dat elke uitvaart anders is. Yarden & Courtesy heeft de ervaring en kennis in huis om uw uitvaartwensen te realiseren. Voor het melden van een overlijden 0252 220288 / 0800-8192 We verzorgen niet alleen uitvaarten voor mensen met een uitvaartverzekering van Yarden. Ook als u niet bent verzekerd of elders een verzekering heeft kunt u bij ons terecht.

Donderdag 26 januari 20.00 uur. Openbare raadsvergadering. Raadzaal Gemeentehuis. Rhijngeesterstraatweg. 21.00 uur. Regio. Leiden. Kroegentocht Leidse Jazzweek. Live Music op 36 locaties. Er rijdt Jazzexpresbussen over 2 routes vanaf 20.30 tot 00.30 uur. Zie voor programma www.jazzstadleiden.nl Vrijdag 27 januari 14.00 - 16.00 uur. LPV â&#x20AC;&#x153;De Postzegelvriendenâ&#x20AC;? organiseert een Ruilmiddag voor Postzegelver-

DOKTERSDIENST Duin- en Bollenstreek tel. 0252-240212 * door de week van 17.00 uur â&#x20AC;&#x2DC;s middags tot 8.00 uur de volgende dag * in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur * op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout Parkeren bij Deloitte & Touche

Yarden & Courtesy Uitvaartzorg

 WWWMARIANDEVALKNL

Woensdag 25 januari 09.00 - 18.00 uur. Vanaf vandaag: gratis lampions afhalen bij de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort ter voorbereiding van de lampionoptocht op 31 januari. 14.00 uur. NVvH/Vrouwennetwerk. Leiden e.o. Optreden van het kwartet â&#x20AC;&#x153;Machucunaâ&#x20AC;? met Latijns/Amerikaanse muziek. Uitleg met fotoprojectie. Zaal Beatrix. Tegenover nr. 66 Schubertlaan. Leiden Zuid - West. Inlichtingen over kennismaking en/of lidmaatschap Vrouwennetwerk voor Oegstgeest: Drs. C. v. d. Laan. Telefoon (071) 531 27 07. 19.30 uur. Bijeenkomst van de Commissie Bezwaarschriften. O.a. Bezwaarschrift tegen WOB-besluit garantiestelling ASC. Raadhuis. Rhijngeesterstraatweg. 20.15 uur. Ontmoeting met Maarten van Rossem. GeĂŻnterviewd door Fik Meijer. Org. Rijnlandse Boekhandel. Plaats: Teylingen College, locatie Duinzigt (achter het gemeentecentrum) 20.00 -22.00 uur. Recreatietafeltennis TTV PECOS. Batjes en ballen aanwezig. Kom eens langs. Ook tijdens woensdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur. Thorn tafeltennishal. De Voscuyl.

WWWSTEUNBARTIMEUSNL

Warmonderweg 12 A, 2171 AH Sassenheim 0252 220288 0800 8192 www.yarden-courtesy.nl

Sensoor informatieavond over echte aandacht Een persoonlijk afscheid. Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

Monuta Van der Luit is 24 uur per dag bereikbaar op 071 - 521 32 31. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons ook bezoeken op de Willem de Zwijgerlaan 179 te Leiden of op www.monuta.nl

KaartenKeus.nl Bestel snel en eenvoudig online uw geboorte-, huwelijksof gelegenheidskaart op www.KaartenKeus.nl

De collecties zijn ook in te zien bij Drukkerij All-in aan de Ambachtsweg 7a in Katwijk, tel. 071 408 14 97 KaartenKeus.nl is een onderdeel van

Nefit houdt Nederland war m

Sensoor zoekt telefoon en/of chatvrijwilligers. Op woensdag 25 januari a.s. is er voor belangstellenden een (geheel vrijblijvende) informatieavond om 20.00 uur in de â&#x20AC;&#x2DC;Bakkerijâ&#x20AC;&#x2122; Oude Rijn 44 b/c in Leiden. Goed kunnen luisteren is een belangrijke kwaliteit waarmee je voor een ander soms veel kan betekenen. Iedereen heeft wel eens behoefte om echt gehoord te worden. Dan is het van onschatbare waarde als er iemand is die naar je wil luisteren met aandacht en respect. Iemand die een ogenblik helemaal beschikbaar is voor jou, anoniem en vertrouwelijk. Sensoor biedt die aandacht. Dag en nacht, 7 dagen per week. Voor dit mooie werk zoekt Sensoor Zuid Holland Noord dringend nieuwe vrijwilligers voor de telefoon en/of chat. De vrijwilligers krijgen voordat zij aan de slag gaan een intensieve, gecertificeerde training aangeboden. De training begint op 10 maart 2012. Sensoor Zuid-Holland Noord is gevestigd in Leiden en werkt met ongeveer 75 vrijwilligers voor de Leidse regio, de Bollenstreek en de Rijn- en Aarstreek. (ongeveer 500.000 inwoners) Voor de informatieavond is aanmelden niet nodig. Je bent van harte welkom, de koffie staat klaar. Informatie is ook te vinden op de website: www.sensoor.nl/zuidhollandnoord.

AquaPower van NeďŹ t: Het ultieme warmwatercomfort De hoogwaardige kwaliteit van de NeďŹ t TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure. Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. NĂş bij:

HEEMSKERK

INSTALLATIEBUREAU

zamelaars in het buurthuis Vogelvlucht. Boshuizerlaan 5 (Haagweg-kwartier)Leiden Toegang gratis. Informatie: (071) 531 25 97 17.00 - 19.00 uur. Opening nieuw gebouw Huisartsenpraktijk aan de Koninginnelaan (nabij de De Kempenaerstraat achter de firma Swaak). 20.00 uur. Uitreiking Sportprijzen van het jaar 2011 door wethouder sportzaken Eric Mackay. Sporthal De Cuyl. De Voscuyl Zaterdag 28 januari 10.00- 16.00 uur. Regio. Haaglanden. Open dag Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK). Den Haag. 14.00 uur. Kinderrommelmarkt. In de speeltuin Vogelenwijk. Hier kunnen kinderen hun spulletjes verkopen. Nachtegaallaan 25. 2333XT Leiden. Meer informatie: speeltuin@vogelwijk.nl 20.15 uur. Regio. Warmond. Voorstelling door â&#x20AC;&#x2DC;Andermans Veren Liveâ&#x20AC;&#x2122; met: Kijk Omhoog. Theater â&#x20AC;&#x2DC;t Trefpunt. Herenweg 80. Warmond. Zie ook www.hettrefpuntwarmond.nl Zondag 29 januari 14.00 uur. Muziek in Theehuis De Leidse Hout. Optreden van The Royal Fu met origineel vertolkte popcovers rond ex Tower-gitarist Cor van der Hoogt. . 14.30 - 16.00 uur. Regio. Leiden. Hortus Botanicus. Wintercollege. Vanmiddag: De Chinese tuin. Door het hoofd collectiebeheer Dr. Gerda van Uffelen. Deelname â&#x201A;Ź 1,50 plus entree. Hortus Botanicus. Ingang: Rapenburg. 15.00 uur. Regio. Leiden e.o. LAKtheater. Kindervoorstelling Groep Cordua & Magnes speelt: â&#x20AC;&#x153;Hoedjeâ&#x20AC;?. Kleurrijke avonturen met live cellomuziek, dans en animaties. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Reserveren kaarten: Theaterkassa Telefoon (071) 512 48 90. LAKtheater. Cleveringaplaats 1. Leiden. Maandag 30 januari 13.30 -16.30 uur. Gezelligheidsmiddag voor senioren. Org. RADIUS/Oegstgeest. SociĂŤteitszaal. Gemeentecentrum. Lijtweg 9.

Delfweg 34a - 2211 VM Noordwijkerhout 8GNGHQQPÂ&#x201A;*CZ E-mail: info@Memorienatuursteen.nl www.memorienatuursteen.nl

SKN@AJ

2AADGEVING

Het adres voor een passend gedenkteken

Vermelding in de agenda kan tot uiterlijk maandagmiddag 12.00 uur voor de eerstvolgende editie van de Oegstgeester Courant. Opgave via tel. (071-) 5175317 of e-mail: redactie@oegstgeestercourant.nl (o.v.v agenda). Voor de agenda geldt: onder voorbehoud.

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) 5FMFGPPOt'BY E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

APOTHEKEN Dienst Apotheek Bollenstreek * door de week van 17.00 uur â&#x20AC;&#x2DC;s middags tot 8.00 uur de volgende dag * in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur * op feestdagen van 16.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. 0252-240216 (naast de Doktersdienst) TANDARTSEN 23-01 / 29-01 CTI Warmond, I. Sparreboom, Herenweg 77 2361 EJ Warmond (071-) 301173 30-01 / 05-02 TP Nautilus, H. Harinck, Loevestein 7 2352 KM Leiderdorp (071-) 5131250

Praktijk voor homeopathie Martin de Munck, Marelaan 35 tel. (071-) 5170168 www.martindemunck.nl Praktijk voor psychosomatiek drs. Anne Marie Mojet, Prinses Beatrixlaan 61 VBAG, tel. (071-) 5153000. Personal Coaching Edith Luyten, Papaverlaan 15 Tel. (071-) 3014440 edithluyten@planet.nl Counselling International Individual counselling, couple therapy or conflict mediation in English or Dutch. Els BarkemaSala, MPhil, MBACP, Willem de Zwijgerlaan 51a www. counsellinginternational.com tel. (071-) 5282661 Praktijk voor (relatie)coaching Coaching en workshops voor jongeren en volwassenen drs. M.E.L. Beker, Warmonderweg 7, Leiden, tel. 06-28340199; www.adviesbeker.nl.

Dierenbescherming afd. Rijnland Meldnummer Dierennoodhulp & Toezicht op Dierenwelzijn Tel. (071-) 5216662 kantoor@dbrijnland.nl

Praktijk voor gewichtsverlies Medisch maatschappelijk werker, gewichtsconsulent, leefstijlcoach Marjoleine Klapwijk, Houtlaan 46, tel. 06-17919766. www.gewichtsconsulentleiden.nl.

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088-) 900 4000, www. kwadraad.nl Opvoedadviespunt, telefoon (088-) 900 4000, www. kwadraad.nl Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon 088 900 4000, www.kwadraad.nl Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09:00 â&#x20AC;&#x201C; 18:00. 0900 â&#x20AC;&#x201C; 1450 (15 ct/pm). Mailen kan 24

OEGSTGEESTER COURANT www.oegstgeestercourant.nl Oplage 12.300 Uitgave van

Praktijk AMP Arbeidspsycholoog drs. A.J. Middel. Coaching en advies bij arbeidsgerelateerde vragen en persoonlijke ontwikkeling in werk en loopbaan. Rhijngeesterstraatweg 40 D, tel. 06-22686222.

Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 - fax (071) 403 23 25 Redactie Willemien Timmers Eli Heimanshof 47, 2341 PG Oegstgeest Telefoon: 06-10089124 e-mail: redactie@oegstgeestercourant.nl Inleveren kopij uiterlijk maandag 12.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties Contactgegevens Binnendienst Vincent Roos, tel. 071-4091638 Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties maandag 17.00 uur

Praktijk natuurgeneeskunde en homeopathie Irbis Erik Wieffering. Rhijngeesterstraatweg 157-D, (071-) 8884566, www.praktijkvoorcaim.nl Pedicure praktijk Voetzorg Rijnland Christine van Eck, Theo van Doesburglaan 13, tel. 0651528725. www.voetzorgrijnland. nl

Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen.

Ouders en School Bij problemen op school. Debbie van der Hofstede 06-55995780. www.OudersEnSchool.com.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Oegstgeester Courant wordt gratis huis aan huis bezorgd in Oegstgeest en Leiden â&#x20AC;&#x2DC;Raadsheren- en Vogelenbuurtâ&#x20AC;&#x2122; en is daarnaast verkrijgbaar bij: - Gemeentehuis - Snackbar â&#x20AC;&#x2DC;t Haasje - Rijnlandse Boekhandel - Bibliotheek Bollenstreek - Primera - Gemeentecentrum - Boekhandel De Kler - Albert Heijn (Terweeplein) - Hotel Bastion - Zwembad Poelmeer

Het doel is elkaar bij te staan en een plek te bieden waar men met eventuele vragen terecht kan. www.hchwa-d.nl Plaats: de Roskam,Turfmarkt Katwijk Datum: 26 januari 2012 Aanvang: 20.00 uur

Donderdag 2 februari 20.00 uur. Voorlichtingsavond Stichting Present die zich bezig houdt met vrijwilligersprojecten. Over de mogelijkheden om deze stichting in Oegstgeest vorm te geven. Informatie Sietske Steenbergen. . Mobiel 06-165 12 448 of site info@stichtingpresent-leiden.nl. Org. Raad van Kerken Oegstgeest. Samenkomst: Rehobothkerk k. Lijtweg 1. Oegstgeest.

COLOFON

Inloopavond vereniging HCHWA-D HCHWA-D is een erfelijke aandoening die zich kenmerkt door hersenbloedingen op relatief jeugdige leeftijd. Voor allen die zich betrokken voelen of geĂŻnteresseerd zijn, is er een ontmoetingsavond in de Roskam in Katwijk. De avonden zijn laagdrempelig en informeel.

Woensdag 1 februari 20.00 uur. Lezing over het puberbrein door Ankie Remijn. Openbare Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest. Winkelcentrum. Lange Voort. 20.00 uur. Recreatietafeltennis TTV PECOS. Batjes en ballen aanwezig. Kom eens langs. Ook tijdens woensdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur. Thorn tafeltennishal.

LEIDERDORP - Na twee jaar achtereen Allerzielen Leiden, een lint van licht te hebben georganiseerd, hebben uitvaartondernemingen Marian de Valk en Thea Dijkstra nu het initiatief genomen om een Troostdag te houden. Deze dag staat in het teken van troost: woorden die troosten, muziek die troost geeft, verhalen en gedichten die verbinden. Als spreker voor deze middag is Marinus van den Berg uitgenodigd. Hij is werkzaam in een hospice in Rotterdam en vanuit zijn lange praktijkervaring in het begeleiden van mensen schreef hij boeken over het verwerken van verlies en verdriet. MariĂŤtte van de Ploeg, een zangeres met een stem als een pareltje, enkele liederen ten gehore brengen. Ook zal zij de namen van onze geliefden laten klinken en zo levend houden. Om ons te verwarmen zal er GlĂźhwein zijn en natuurlijk ook een bakkie troost! Iedereen is van harte welkom; gezien de reacties op de eerder gehouden Allerzielen Leiden activiteiten zal ook deze troostdag in een duidelijke behoefte voorzien. Wat: Troostdag Waar: De Menswording, ingang aan de Gallaslaan te Leiderdorp Wanneer: zaterdag 28 januari van 14.30 - 17.00 uur.

Bemiddelingsbureau Thuiszorg Oegstgeest Annelies Vissers, Juffermansstraat 25 tel. (071-) 5171191 e-mail: vissersbto@wxs.nl

Homeopatische praktijk voor reumatische aandoeningen Rada Boskan (consult op afspraak bij u thuis), tel. (071-) 5172923/06-12939724, contact@ homeopathie-rb.nl.

Dinsdag 31 januari 10.00 uur. Koffieochtend voor senioren. Org. RADIUS/Oegstgeest. Gemeentecentrum. Lijtweg 9. 18.30 - 19.15 uur. Lampionoptocht ter gelegenheid van de verjaardag van HKH Koningin Beatrix. Start: La France Rhijngeesterstraatweg. Muzikale begeleiding: FBL. Rond 19.15 uur: Ontvangst op het raadhuis door wethouder Eric Mackay (met traktatie). Lampions kunnen gratis worden afgehaald bij de Rijnlandse Boekhandel. Lange Voort. 20.00 - 22.00 uur. Start oriĂŤntatiecursus christelijk geloof. Organisatie: Nederlands Gereformeerde Kerk. Er komt nog een drietal vervolgbijeenkomsten op 14 februari, 28 februari en 13 maart. Kosten â&#x201A;Ź 17.50 inclusief koffie en uitgebreide cursusmap. Aanmelden bij Wouter Pieper. Mobiel 06-418 17 404 Of email wouter@ depiepers.nl

Troostdag op 28 januari

uur per dag naar vraag@korrelatie.nl Chatten kan op werkdagen van 09:00- 17:30 via www.korrelatie.nl

DIERENARTSEN B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071-) 5176761 Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.309.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.3019.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak (24 uur per dag bereikbaar) R.J.W. Duijn-D.J. Brandt, President Kennedylaan 26 tel. (071-) 5156161 Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a tel. (071-) 5237558

17.30 uur Bijeenkomst n.a.v. opening 75e jubileumjaar Scouting Derja. Clubhuis Scouting Derja. De Voscuyl (einde weg voorbij Dansschool De Jong) Zie Gehoord en Gezien

2

Bezorgklachten Uitgeverij Verhagen, tel. 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging De krant wordt nog dezelfde dag nabezorgd als de klacht voor vrijdag 12.00 uur bij ons binnen is.

KERKDIENSTEN Verenigde Protestantse Gemeente Kruispunt Rivierduinen locatie Oegstgeest, 10.30 uur: pastor J. Biemans Regenboogkerk 10.00 uur: ds. H.J. van Haarlem. 1 febr. 19.30 uur: avondgebed Groene of Willibrordkerk 10.00 uur: ds. C.J. de Jong Gemeentecentrum. Ver. Vrijzinnige protestanten (PGO) 10.30 uur: dr. A. Klamer

Verpleeg- en ziekenhuizen Kapel van het Diaconessenhuis 10.15 uur Ds. A.C. Kooijman Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 uur: ds. B.H. Weegink Van Wijckerslooth (r.-k.) za.21 jan. 18.30 uur: pater J. van Winden, zo.22 jan. 09.45 uur: pater J. van Winden LUMC 10.00 uur: ds. H.C. Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Lijtweg 1. Ook te beluisteren via kerkradiobox kanaal 4. 10.00 u br. W. Zomer, jongerendienst 16.30 u br. P. Brussee, leesdienst

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege 10.00u: ds. A. Boshuizen

Volle Evangelie Gem. Leiden e.o. Pauluskerk, Warmonderweg 2 11.00 uur: samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden 10.15 uur mw. ds. S.P. van der Meulen (dienst met avondmaal)

Protestantse Gemeente Warmond 10.00 uur ds. P. MagrĂŠ uit Franeker m.m.v. de cantorij

BahĂĄâ&#x20AC;&#x2122;i Bestudering geschriften van BahĂĄâ&#x20AC;&#x2122;uâ&#x20AC;&#x2122;llĂĄh: iedere eerste woensdag van de maand is de openbare BahĂĄâ&#x20AC;&#x2122;i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: informatieavond. J. Wolkerslaan 39, Oegstgeest, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en â&#x20AC;&#x201C;beoefening: donderdags: 20-21.30 uur; â&#x20AC;&#x2DC;s woensdags: 9-11 uur. Geversstraat 48, Oegstgeest. www. shambhala.nl.


Unity FM is de radiozender voor o.a. Oegstgeest. Iedere dag hoor je het actuele nieuws uit de regio Leiden en de Bollenstreek. - Het actuele nieuws uit de regio op de radio en via de website - Het actuele regionieuws via Twitter. Volg ons via: www.twitter.com/unity_fm - Nieuws voor de redactie? Stuur uw persbericht naar: regionieuws@unityfm.nl - Altijd al willen werken bij de radio? Wij zoeken vrijwilligers! Kijk nu op www.unityfm.nl/vrijwilligerswerk


OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

CULTUUR

K&O Oegstgeest:

Koninginneconcert JSR

‘Vriendschap en andere ongemakken’

Op zondag 5 februari geeft het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek haar jaarlijkse Koninginneconcert in de Petruskerk, Lammenschansweg 40a in Leiden. Het concert begint om 15.30 uur. Dit jaar is het Koninginneconcert extra feestelijk, omdat de 52 leden van het orkest en de big band van het Carl-von-Ossietzky- Gymnasium uit Bonn te gast zijn. Het programma is zoals altijd gevarieerd. Het Kinderorkest speelt ondermeer een Chorale van Bach en de Danse rustique van Henry William Squire: het Juniorenorkest de ouverture uit de opera Ruslan en Rudmilla van Mikhail Glinka; en het Symfonieorkest heeft ondermeer het tweede deel uit Mendelssohn’s vierde Symfonie op het programma. En natuurlijk spelen het orkest en de big band uit Bonn verschillende stukken samen met het JSR, zoals Mission Impossible, de Cartoonsymphonie van Larry Clarke, en de Chronicles of Narnia. De orkesten staan daarbij onder leiding van onze vaste dirigenten Mark Tempelaars en Raymond Honing en hun Duitse collega’s. De toegangsprijs (incl. programmaboekje) voor volwassenen bedraagt 8 euro. Kinderen t/m 18 jaar betalen 3 euro. Kaartverkoop vindt plaats in de kerk voorafgaand aan het concert: de zaal is open vanaf 15 uur. Ook tijdens de generale repetities (12.15 tot 14.00) is het mogelijk kaarten aan de zaal te kopen.

K&O biedt dit voorjaar een nieuwe cursus Creatief Schrijven. ‘Vriendschap en andere ongemakken’ is het thema van de Boekenweek 2012 en is voor deze voorjaarscursus gedurende acht weken bron van inspiratie.

Een vertederend optreden van de Peutergroep. (Foto’s PR)

Drukbezochte presentatie Oegstgeester jeugdwerk Vrijdag 20 januari was het een drukte van belang bij de presentatie van het Oegstgeester jeugdwerk in sociaal cultureel centrum Het Trefpunt in Warmond. Onder leiding van dansdocente Shirley Peters, toneeldocent Pim Karhof en djembédocent Misha Kostava lieten de kinderen die de afgelopen periode deelgenomen hebben aan de dans-, toneel- en djembécursussen zien wat zij tijdens de lessen zoal geleerd hebben. Dansdocente Shirley Peters liet kinderen van 2 tot en met 12 jaar weer stralen op een echt podium. Eerst was er een vertederend optreden van de Peutergroep, daarna

verzorgden de K3-kids een kleurrijk optreden en de Kidsdancekids voor een swingende afsluiting van het eerste dansblok. Na een kleine pauze, waarin het publiek in de zaal wisselde, was het de beurt aan de oudere kids: Kinderen van de cursussen Dancingtime en Street/Clipdance met Zumba zorgden voor een spetterende danceperfomance. Naast de danscursussen die Shirley Peters bij de Stichting Evenementen verzorgt is zij ook zelf in Oegstgeest actief met speciale cursussen voor jongeren en volwassenen. Meer over deze cursussen is te vinden op haar eigen website www.dance4shir.nl.

de presentatie van de Toneelkids die onder leiding van acteur, regisseur en theatermaker Pim Karhof tijdens het toneelstuk ‘Donquichotte en de strijd om de kijkcijfers’ zien waartoe de jeugd vandaag de dag in staat is. Tijdens het stuk werden diverse bekende tv-personages ten tonele gebracht, hetgeen resulteerde in vaak hilarische situaties. Docent Pim, die opnieuw aangenaam verrast is door het hoge niveau van een aantal kinderen, hoopt deze talenten verder te kunnen ontwikkelen. Ook kijkt hij nu al uit naar de nieuwe Toneelcursus, die direct na de voorjaarsvakantie van start zal gaan.

Indrukwekkend toneelspel

Swingende djembé-optredens

Je kon een speld horen vallen tijdens

De presentatie werd afgesloten

SummerJazz WinterFestival

Enthousiast publiek bij theatervoorstelling Afgelopen zondag, 22 januari, genoten ruim negentig kinderen met hun ouders in Haaswijk van de muziekvoorstelling Emmertje door gezelschap Wijs. Er zaten zelfs regelrechte fans in het publiek die alles feilloos mee konden zingen. Wijs maakte van het publiek bovenstaande foto. Meer info over de voorstelling kun je vinden bij www. wijs.nu

Het zou fijn zijn als deze initiatieven in Oegstgeest blijven en daarom zoekt de wijkvereniging nog steeds een paar ouders die het stokje van de huidige toneel-commissie kan overnemen en die twee of drie keer per jaar een voorstelling kan organiseren. Heb je interesse hiervoor, neem dan contact op met de vereniging (Kees Oudendijk, 071 5175760).

In de Leidse Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat 1) is op donderdag 26 januari van 17 – 18 uur te genieten van de klank van zangstemmen, klarinet en piano. Dan geven een aantal studenten Practicum Musicae het eerste concert van de nieuwe PM-reeks in 2012, telkens op de laatste donderdagmiddag van de maand. Het gaat om dubbelstudenten die naast hun studie aan de Leidse universiteit bovendien les krijgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Greet Haasnoot (1956) volgde een kunst/lerarenopleiding in Amsterdam. Al op jonge leeftijd deed ze mee in het atelier van haar vader, kunstenaar Bas Haasnoot, van wie ze de techniek van het etsen leerde. Haasnoot bekwaamde ze zich in het papier maken bij Jean Decoster in België. Later volgde ze een opleiding therapeutisch tekenen in Zutphen. In haar werk streeft ze naar een natuurlijke eenvoud en harmonie. Ze is altijd op zoek naar aanwezige schoonheid. Zo maakte ze de vier meter hoge doeken bij een Requiem door afwrijfsels te maken van de oude grafstenen in de kerk waar de muziek werd uitgevoerd. Bij een oude droogschuur maakte ze ‘papier van het land’ door ter plekke gevonden planten uit te koken en te verwerken tot kunstwerken. Greet Haasnoot is auteur van Contouren, wachtend op kleur, een kleurboek voor volwassenen, gemaakt na een reis door Japan. Met haar speciale rubbing-techniek verzamelde ze prachtige motieven uit oude Japanse tempels voor dit bijzonder vormgegeven kleurboek. Op de tentoonstelling in Willi-

Schrijfervaring is geen voorwaarde. Iedereen die graag een pen pakt is van harte welkom. De cursus wordt gegeven door Dorothée Albers, zij is schrijver en schrijfdocent. Dorothée geeft les bij verschillende organisaties, zowel aan kinderen als aan volwassenen. De cursus wordt gegeven op 8 dinsdagochtenden van 9.30 tot 12.00 uur en start op 28 februari a.s. Voor meer informatie en inschrijven kunt u terecht bij het secretariaat van K&O op de Lange Voort 2u, eventueel telefonisch 071-5237165 (tussen 9.00 en 13.00 uur) of u kunt zich inschrijven via de website: www. ko-oegstgeest.nl.

T’ai Chi lessen bij Radius

“Het is geweldig om te zien hoe kinderen hun talenten tijdens de jeugdwerkcursussen ontwikkelen” aldus Evenementeninitiatiefnemer Diderik Selier, die blij is dat het nog steeds mogelijk is om in Oegstgeest dergelijke jeugdwerkcursussen te kunnen verzorgen. Foto’s van de presentatie zijn te bewonderen in het speciale fotoboek op de Evenementenwebsite (www.st-evenementen.nl).

Gedurende de komende maanden exposeert Greet Haasnoot uit Katwijk in Willibrords Erf.

Inloopconcert Lokhorstkerk

Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij de T’ai Chi lessen van Radius Oegstgeest. T’ai Chi Chuan is een perfecte en makkelijke dagelijkse gezondheidsoefening in de oudere jaren. Voordelen: meer stabiliteit, betere lichaamshouding, ontwikkeling van de ademhaling, sterkere gewrichten en spieren, rustgevende en meditatieve energie. Dus: een betere algemene gezondheid en men kan zijn

dagelijks evenwicht makkelijker vinden. Docent - Maarten van Zijl Locatie - Dienstencentrum, Lijtweg 9 te Oegstgeest Dag - Woensdag Tijd - Van 09.30- 10.30 uur groep I Van 10.45- 11.45 uur – groep II www.radiuswelzijn.nl

Dinsdag 31 januari: Lampionoptocht

brords Erf zijn vooral haar etsen en handgeschepte papieren objecten te zien naast kleine kunstwerkjes ‘om bij stil te staan’. Ook het kleurboek zal er liggen. U kunt Haasnoots werk in Willibrords Erf komen bekijken zondags na kerktijd of na afspraak met de koster tel. 071-5174546 of via groenekerkje@pgoegstgeest. nl. Adres: Haarlemmerstraatweg 4-6, 2343 LB Oegstgeest. Zie ook: www.atelierzee.nl

Ook dit jaar organiseert de Oranjevereniging van Oegstgeest weer een Lampionoptocht ter gelegenheid van de verjaardag van HKH Koningin Beatrix. Dit jaar wordt deze gehouden op dinsdag 31 januari en start om 18.30 uur bij La France aan de Rhijngeesterstraatweg.

laan, Marelaan, Juffermansstraat, van Duyvenvoordestraat, Prins Hendriklaan, Wilhelminapark. Dit jaar gaat de tocht speciaal langs twee verzorgingstehuizen. Rond 19.15 uur arriveert de stoet bij het gemeentehuis, waar wethouder Mackay de deelnemers opwacht met warme chocolademelk en wat lekkers.

Onder begeleiding van Drumfanfare FBL lopen de kinderen de volgende route waarbij iedereen nog kan aansluiten: Rhijngeesterstraatweg (langs van Wijckerslooth en Rustenborgh), Duinzichtstraat, Wijttenbachweg, Lijtweg, Tromplaan, Admiraal de Ruyterlaan, Piet Heinlaan, Hazenboslaan (Hofwijck), Laan van Alkemade, Hofbrouckerlaan, Emmaplein, Emma-

Gratis Lampion Vanaf woensdag 25 januari kunnen kinderen gratis een lampion ophalen bij de Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort. Deze Vriend van de Oranjevereniging sponsort de tocht inclusief de lampions, net als de voorgaande edities. www.oranjeverenigingoegstgeest. nl.

Newton en de Hoe vreemd is het heelal Levende kracht in Salon Boerhaave Wethouder Betty van Oortmerssen las vol overgave voor. (Foto: PR)

In het komende concert zullen onder andere klinken: een Sonate voor klarinet en piano van Poulenc, Preludium en Fuga in D voor klavier van J.S. Bach, en liederen van Bellini en Fauré met pianobegeleiding. De uitvoerenden zijn Cathia Alkema en Saskia de Man (zang), Stefan Guirten (klarinet) en de pianisten Peter van Veen, Steffie Ypma en Oskar Bles. De toegang is vrij.

een swingend optreden van Misha Kostava en zijn djembekids. Zowel de beginnersgroep, als de jonge drummer Stefan en het indrukwekkend goede demonstratieteam wisten de handen van het aanwezige publiek op elkaar te krijgen.

Greet Haasnoot in Willibrords Erf

Het zal velen waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat er woensdag 25 januari iets bijzonders staat te gebeuren op studentenvereniging Quintus aan de Boommarkt in Leiden. Het pand van de vereniging gaat open voor heel Leiden en de mannen van SummerJazz presenteren aan bezoekers de opening van de Leidse Jazzweek tijdens het SummerJazz WinterFestival! Het wordt een avond en nacht met een gevarieerde programmering die start om 20:00 uur en zonder pauze doorloopt tot 02:00 uur ’s nachts. Er zal aan twee kanten van de zaal een podium gebouwd worden, zodat de muziek niet hoeft te stoppen en met optredens van BRUUT!, Knobsticker, Euro Cinema & Susanne Alt met DJ Maestro in een begeleidende rol wordt het een divers en kwalitatief sterk programma. Kaarten kosten € 10,- in de voorverkoop en € 11,50 aan de deur. Uiteraard blijft de bierprijs onveranderd (€ 0,90) en er kan zowel met pas als cash aan de bar betaald worden.

Je kon een speld horen vallen tijdens de presentatie van de Toneelkids.

Vertrekpunt voor deze cursus is het vertellen van verhalen in de breedste zin van het woord. Iedereen kent verhalen en geeft ze door. In deze cursus krijgt u technieken aangereikt om uw verhalen op papier te krijgen: associatietechnieken, verteltechnieken, manieren om ‘los’ te schrijven. Uitdagende oefeningen en opdrachten zullen korte schrijfsels van uiteenlopende aard opleveren; gedichten, (dagboek)brieven, columns, korte verhalen, ikjes, blogs... Voorop staat het plezier om te vertellen en te schrijven. Het resultaat is van ondergeschikt belang.

Iedere les wordt opgeluisterd met voorbeelden uit de literatuur, poezie, film, toneel en de beeldende kunst.

Wethouder van Oortmerssen leest voor op de Kindervlinder Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen van 18 tot en met 28 januari. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers. Bij de start van de Nationale Voorleesdagen, op 18 januari, kwam wethouder Betty van OortmerssenSchutte voorlezen bij kinderdagverblijf de Kindervlinder van de Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) aan kinderen van 0 tot 4 jaar. Bij de Kindervlinder wordt elke dag voorgelezen op de groep. Het hoort bij de vaste rituelen van de dag. Tijdens het voorlezen wordt er samen met de kinderen gekeken, geluisterd, gepraat en vaak ook ge-

lachen. Het wordt zo een vertrouwd moment voor de kinderen. Nu kwamen de kinderen samen in de speelhal. De wethouder was verrast dat er zoveel kinderen kwamen luisteren. Zij las voor uit Mama kwijt, dat is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2012. Mama kwijt gaat over een schattig uiltje, dat al slapend uit zijn nest valt en zijn mama kwijt is. Eekhoorn zal ‘m wel even helpen. Ze komen verschillende dieren tegen en uiteindelijk vinden ze mama. Dan vieren ze feest samen met alle dieren, met koekjes en drinken erbij. Ook de kinderen van de Kindervlinder kregen een koekje en limonade. De wethouder kreeg van Ties een koekje aangeboden en hij was apentrots. De kinderen hebben genoten van het voorlezen en de wethouder werd hartelijk bedankt voor het voorlezen van dit prachtige verhaal.

‘Er bestaat grote belangstelling voor sterrenkunde en voor de vreemde dingen die in het heelal gebeuren’, lazen wij in een aankondiging van K&O betreffende een lezing door prof. Dr. Habing. De emeritus hoogleraar Sterrenkunde en Astrofysica (Universiteit Leiden) trof vorige week in het gemeentecentrum een zaal die tot de laatste plaats was bezet. Het werd een pittig collegeavondje waar zaken als kwantummechanica en relativiteitstheorie toch wel enige basiskennis mochten verwachten. Deze werden aan het begin van de twintigste eeuw samen beschouwd als de overgang van de klassieke naar de moderne natuurkunde. Er werd ook gesproken over uitgedoofde sterren, super nova’s, donkere materie en donkere energie. Door Antoon Koch Zo zijn er zaken waar waarvan een student eens zei: “Ik heb het begrepen” waarop hij als antwoord kreeg: “Als je zegt het begrepen te hebben dan heb je het niet begrepen”. Het heelal zit nog vol met onbegrijpelijke zaken. Spreker verklaarde moeite te hebben met mensen die zeggen zeker te weten hoe het is. Met het uitreiken van de Nobelprijs Natuurkunde aan Saul Perlmutter, Brian Schmidt en Adam Riess voor hun ontdekking van de versnellende uitdijing van

het heelal is alles veel onzekerder geworden. Voordien werd verwacht dat uitdijing geleidelijk afnam. De versnelling wordt gezien als gevolg van een mysterieuze donkere energie waarvan de ware aard wordt gezien als een van de grootste mysteries in de kosmologie. Het heelal zoals wij dit kenen met zijn sterrenstelsels en super nova’s is 13,7 miljard lichtjaren oud. Maar wij moet er vrede mee hebben dat wij de echte ruimte van het heelal nooit zullen waarnemen.

Toekomst Op een vraag over de toekomst van het heelal antwoordde professor Habing dat het minder wordt. Ook de zon wordt minder. Hij stelde direct het publiek gerust: “Maar, dat gaat nog heel lang duren”. Dat klonk in ieder geval geruststellend. Tijdens de lezing maakte Habing gebruik van een PowerPoint presentatie om het een en ander aanschouwelijk te maken. Uit het vragenuurtje bleek dat gezocht werd naar zekerheden in een sfeer van onzekerheden.

Volgende lezing Op woensdag 8 februari ontvangt K&O Oegstgeest de kunsthistorica Claire Portheine-Coudrie. Zij spreekt over het onderwerp: Van Jugendstil naar Art Deco. Modernisme in vormgeving. De ontmoeting vindt plaats in het gemeentecentrum aan de Lijtweg 9. Toegangsprijs: € 6.Kaartverkoop: K&O Oegstgeest. Lange Voort Telefoon (071) 532 71 65. Voorts bij RADIUS Oegstgeest, de Bibliotheek en aan de zaal.

LEIDEN - Op zondag 29 januari om 14.00 uur vindt in Museum Boerhaave een herhaling plaats van een berucht historisch experiment dat de natuurwetenschap op zijn kop zette. Ad Maas en Tiemen Cocquyt, beiden conservator aan het museum, gaan in het kader van ‘Salon Boerhaave’ live een proef met vallende kogels reproduceren die van cruciaal belang is geweest in de wetenschapsgeschiedenis. In 1722 waagde de Leidse hoogleraar Willem Jacob ‘s Gravesande het om het onaantastbare genie Isaac Newton te trotseren. Newton had beweerd dat de bewegingsenergie van een voorwerp evenredig toeneemt met zijn snelheid. ‘s Gravesande keerde zich hier tegen. Valexperimenten met een bak klei hadden hem geleerd dat die toename met het kwadraat van de snelheid geschiedde. Reden: voorwerpen zouden ‘levende kracht’ (vis viva) bezitten. Een eenvoudige bak klei volstond bij het uitvoeren van deze proef, maar de gevolgen waren niet te overzien. Wanneer voorwerpen van zichzelf ‘levende kracht’ bezitten, betekent dit dat God niet rechtstreeks alle natuurverschijnselen stuurt, zoals aanhangers van Newton meenden. Ketterij was het, verdachtmakingen te over en een golf van verontwaardiging was ‘s Gravesandes deel.

Intussen is de vraag: kan ‘s Gravesande werkelijk hebben gezien wat hij beweert te hebben waargenomen? Het antwoord krijgt u bij de demonstratie in Museum Boerhaave. In de nieuwe Salonreeks van 2012 gaat Museum Boerhaave live historische experimenten reproduceren. Deze onderzoeksmethode is een betrekkelijk nieuwe tak van de wetenschapsgeschiedenis en heeft al veel verrassende nieuwe inzichten opgeleverd. De kwesties voor de Salonreeks van de komende maanden staan in het teken van de zoektocht naar energie - een thema dat ook de pijler vormt onder de huidige tentoonstelling Verborgen Krachten. Museum Boerhaave werkt bij deze Salonreeks nauw samen met de vakgroep Didactiek van de natuurkunde van de Carl von Ossietzkyuniversiteit in Oldenburg. Dit instituut is pionier op het gebied van onderzoek op basis van het reproduceren van cruciale experimenten in de wetenschapsgeschiedenis. Salon Boerhaave over Newton en de Levende kracht Datum: zondag 29 januari 2012, aanvang 14.00 uur Toegang: entreekaartje Museum Boerhaave Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, Leiden www.museumboerhaave.nl


OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

Autocentrum van Egmond

Bosch Car Service van Egmond

Specialist in:

Showroom: Langevaart 1a Rijnsburg, 071-4022911 Werkplaats: Noordeinde 12

De nieuwe V-UP

OCCASION VAN DE WEEK:

14% Bijtelling, wegenbelasting vrij!

VW POLO 1.4 16V Bouwjaar 2003, Zwart metallic

Een kleine greep uit ruim 50 autoâ&#x20AC;&#x2122;s: VW POLO 1.4 3200 km VW TOURAN FSI 7 pers VW GOLF V 1.4 16V VW POLO 1.4 AUT. MINI COOPER VW GOLF IV SEAT AROSA 1.4 VW POLO 1.4

Spaarloon vrijgekomen?

2010 2006 2004 2007 2002 2003 2002 1999

â&#x201A;Ź 14.950,â&#x201A;Ź 12.950,â&#x201A;Ź 8.950,â&#x201A;Ź 8.500,â&#x201A;Ź 7.950,â&#x201A;Ź 5.950,â&#x201A;Ź 4.500,â&#x201A;Ź 2.950,-

20x VW Golf op voorraad vanaf â&#x201A;Ź 1.500,-

â&#x201A;Ź 8.950,-

Al vanaf: â&#x201A;Ź 8.490,-

Of kijk voor alle autoâ&#x20AC;&#x2122;s op:

â&#x201A;Ź 5.950,-

www.acvanegmond.nl

PARTICULIEREN

OPGELET! Uw advertentie verschijnt in de regio:

Advertenties kunnen tegen contante betaling Ă â&#x201A;Ź 8,00 ingeleverd worden bij:

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-40142991HN\HY?;`WL=:WVY[_

Datum deel I: Kilometerstand: Brandstof: Transmissie:

8-1-2002 133.198 km Benzine Handmatig

Prijs: â&#x201A;Ź

Garantie: Rijklaar maken: Kenteken:

6 maanden Bovag â&#x201A;Ź 750,98-HX-JG

8.500,-

(JJLZZVPYLZ: ABS, Airbag(s), Airco, Alarm, Audio, Centr. deurvergrendeling, Cruise control, Elek. verstelbare stoelen, Elektrische ramen, Lederen bekleding, Lichtmetalen velgen, Middenarmsteun, Navigatiesysteem, Startonderbreking, Stuurbekrachtiging, Tractioncontrol, Verwarmde spiegel(s), Warmtewerend glas

 

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

Tevens inkoop van (sloop) goud tegen directe contante betaling!

TANDTECHNIEK

BTW-auto: Nee Gewicht: 1470 Kg 144 kw (196 PK)

Bedrijvenpark Foreparkpark, Neckar 1 2491 BE DEN HAAG Verkoop@blankespoor-jaguar.nl Tel: 070-3575717 Fax: 070-3575719

  

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. WWW.ONDERDEBOOMPJES.NL

Alle gen e verz kerin

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit ĂŠn de beste service.

Katwijk Leiderdorp

Noordwijk hout Noordwijker

Â&#x2026; )&57"-65")6*4 7PPSTUSBBU KATWIJK Â&#x2026; 4*("3&/."(";*+/+#BSOIPPSO )PPGETUSBBU NOORDWIJK Â&#x2026; PRIMERA WE-BOT )PPGETUSBBU SASSENHEIM Â&#x2026; 3*&58*/,&-WBOEFS70035 %PSQTTUSBBU NOORDWIJKERHOUT Â&#x2026; 5)&3&"%4)01 JOEF)PGUVJO RIJNSBURG Â&#x2026; -*&5)0314#0&$,)6:4 )PPHNBEFTFXFH LEIDERDORP Â&#x2026; 30,&341"-&*4-&*%&3%031 7BO%JFQFOJOHFOMBBO LEIDERDORP Â&#x2026; #0&,)"/%&-%&,-&3 %F,FNQFOBFSTUS 1BTTBHF FO'050%*$,)0' *SJTMO OEGSTGEEST

Oegstgeest Rijnsburg

U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

Warmond Wassenaar

INLEVEREN TOT DINSDAG 12.00 UUR! (plaatsing in de week daarna) Voorwaarden: 3 regels â&#x201A;Ź 8.00. Per regel â&#x201A;Ź 2.75 meer.

Sassenheim Valkenburg Voorhout d Waardeilan

De Zilk

}

Voetzorg Rijnland

PEDICURE VOOR VERZORGDE VOETEN Voor medische en cosmetische voetverzorging.

â&#x201A;Ź8.00 â&#x201A;Ź 10.75 â&#x201A;Ź 13.50 â&#x201A;Ź 16.25 â&#x201A;Ź 19.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam:............................................................................................................................................................. Adres:............................................................................................................ Tel.:........................................

Behandeling volgens afspraak 06-51528725 Christine van Eck

TE HUUR Â&#x2026; TE KOOP Â&#x2026; GEVRAAGD AANGEBODEN Â&#x2026; GEZOCHT Â&#x2026; GEVONDEN gir

Moed om te 11 o 07

doneren!

Theo van Doesburglaan 13 2343 LR Oegstgeest

Gebr. de Mooij Bielefeld

M ed.nl

www.voetzorgrijnland.nl

Adenta tandprothese Specialist

Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een

n

keringe

rze Alle ve

Chauffeur/ Verkoper

Dein mee over zee met Hollandse en Spaanse sferen in D(e)ining 19. Dat is het motto van ons in maart te openen strandpaviljoen. Wij zoeken voor aanstaand seizoen een ambitieuze

Voor onze bloemenlijn Engeland

en een

Klaar terwijl u wacht!

zelfstandig werkende kok

t&SWBSJOHFOLFOOJTJO &OHFMTFUBBMWFSFJTU t*OCF[JUWBOHSPPUSJKCFXJKT FODIBVGGFVSTEJQMPNB

die van aanpakken weten.

Kerkstraat 44 Noordwijk-Binnen Tel. (071) 3611145

Interesse?

U sollicitatie kunt u richten via mail naar info@neefies.nl of telefonisch op telefoonnummer 071-4078288

www.tandenwinkel.com

chef-kok

t/BUVVSHFUSPVXF LVOTUHFCJUUFO t,VOTUHFCJUSFQBSBUJFT

Bel voor meer informatie naar; 06-53165524 (Piet de Mooij)

Vind je eigen Valentijn via

Plus 40Relatie

Kantoor Leiden e/o bel: 071-2020.114 www.40plusrelatie.nl

Paauw & van Egmond BV is commissionair in bloemen & planten en koopt iedere dag alle producten via haar eigen Veilcentrum in op de drie belangrijkste bloemenveilingen van Nederland; FloraHolland Aalsmeer, FloraHolland Rijnsburg en FloraHolland Naaldwijk. Wij zijn per direct op zoek naar een:

Medewerker Cash & Carry Afdeling Rozen SURINAAMS

INDONESISCH RESTAURANT

''' Een heerlijk Surinaams Indonesisch diner. Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij gebruiken geen ve-tsin.

Ook voor afhalen en cateren van rijsttafels, satĂŠâ&#x20AC;&#x2122;s en lekkere rotiâ&#x20AC;&#x2122;s. Van Beethovenlaan 69a 2253 BE Voorschoten (Adegeest t.o. Shell) Tel. (071) 561 52 30 Fax (071) 572 53 57 06-23091434 E-mail: ranirestaurant@planet.nl

fulltime

Functieomschrijving Als medewerker Cash & Carry op de afdeling Rozen ben je verantwoordelijk voor het inruimen van de rozen en alle zaken die daar mee te maken hebben. Het picken van orders gaat onderdeel uitmaken van deze functie, ook zorg je ervoor dat onze voorraad altijd up-to-date blijft. Profiel - Relevante werkervaring in de bloemenbranche en rozen is een prĂŠ - Hands-on mentaliteit en geen problemen met fysiek werk - Je bent flexibel en dient zelfstandig en in teamverband te kunnen werken Overige informatie Wij bieden een passend salaris met pensioenregeling. Reageren Heb je belangstelling, stuur dan je CV of motivatie via mail: jack@paauwenvanegmond.nl Vragen? Ga naar www.paauwenvanegmond.nl of bel Jack van der Gugten op 071-4090010.


OEGSTGEESTER COURANT

Verloskundigen Coöperatie LEO geboren De oprichting van de coöperatie door de verloskundigen van Kring Leiden e.o. is een feit. De geboorte van Coöperatie LEO is donderdag 19 januari gevierd tijdens een feestelijk samenzijn met alle dertien praktijken en de ketenpartners. Luidkeels werd het lied ‘Wij vroede vrouwen’ ingezet om het heugelijke feit kracht bij te zetten. Geboortezorg is de laatste jaren hevig in beweging geweest. Met elkaar en de ketenpartners wordt in de regio hard gewerkt aan innovatie, verbetering, samenwerking en gewoon goede zorgverlening. De coöperatie is opgericht om praktijk overstijgende verloskundige zorg te kunnen organiseren. Sommige onderzoeken en diensten

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

NIEUWS

UDO Oud papier In een eerdere publicatie is het Paasweekeinde verkeerd ingeroosterd. Het Paasweekeinde valt in april. Er is daarom een afwijkende ophaaldag voor het oude papier in wijk 3 en 4. Het papier wordt dan opgehaald op dinsdag 10 april.

Ophalers gezocht

kunnen beter op grotere schaal worden uitgevoerd. Denk daarbij aan cursussen, voorlichting of echografie. Maar wat in de dertien praktijken kan plaatsvinden blijft ook vooral dáár plaatsvinden: in de buurt van de zwangere en bij de eigen verloskundige. “De vorming van de coöperatie is een teken van daadkracht en professionalisering. In de toekomstige overleggen zijn wij, verloskundigen, een volwaardige gesprekspartner nu we verenigd zijn in een rechtspersoon. Juridisch, financieel en visionair. Onze primaire zorg aan de zwangeren zal hier nog beter van worden”, aldus Fennie Posthumus, voorzitter van LEO. Of zoals de deelnemers tijdens de feestelijkheden uit volle borst zongen: “sla de handen ineen voor ons levenswerk, slaan wij nu een brug!”

mei en maandag 4 juni. Tweede maandag van de maand; Haaswijk met Morsebel en Bloemenbuurt met Grunerie: maandag 13 februari, maandag 12 maart, dinsdag 10 april, maandag 14 mei en maandag 11 juni.

De UDO ophaaldagen oud papier: Eerste maandag van de maand; Schildersbuurt, Zeeheldenwijk, Buitenlust, Oranjepark en gedeelte Prinsessenwijk: maandag 6 februari, maandag 5 maart, maandag 2 april, maandag 7

Voor de ophaaldienst komt UDO twee ophalers tekort. Op de maandagavond wordt het papier opgehaald in vaste teams. De start is rond 18.30 uur. De ronde is klaar om 20.30 uur. Iets voor u? Reageer naar; secretarisDB@ vvudo.nl

Van Hulst laat Chileense scholier naar Leiden fietsen Verloskundigen zingen uit volle borst hun lijflied ‘Wij vroede vrouwen’ na de officiële geboorte van Verloskundigen Coöperatie LEO. (Foto: PR).

GRATIS! Het feit dat u deze advertentie nu leest, betekent dat onze aanbieding u is opgevallen. Vallen uw marketingacties op?

“Wij bieden uw bedrijf nu een G R A T I S marketingconsult” In een persoonlijk gesprek horen wij graag waar u tegenaan loopt, ook kunt u uw huidige beleid toetsen.

www.rudeboymedia.nl Telefoon: 071 - 542 51 60

Rudeboy Media is uw allround mediapartner en ondersteunt u bij: Marketingadvies, PR, audioproducties en videoproducties.

Peter van Hulst overhandigt Camila Adedo haar fiets. Wat is het verband tussen Van Hulst Fietsen uit Oegstgeest en Camila Adedo uit Chili? De 19-jarige Camila Adedo zal een jaar lang bij gastgezinnen in Leiden verblijven. Voordat zij haar studie aan de universiteit van Santiago de Chili begint, wilde zij kennismaken met de Europese cultuur. Camila heeft gekozen voor ons land. Afgelopen weekend is zij via het uitwisselingsprogramma van Rotary International op Schiphol aangekomen en warm onthaald. Zij zal een jaar lang wonen bij vier verschillende gastgezinnen in Leiden en omgeving en deelnemen aan het dagelijkse leven. Dat betekent ook, dat zij op de fiets naar haar school (Bonaventura College) zal moeten gaan. Maar waar haal je zo snel een passende fiets vandaan? Peter van Hulst eigenaar van ‘Van Hulst Fietsen’ in Oegstgeest twij-

felde geen moment en zegde onmiddellijk zijn steun toe. Peter is zelf vader van twee dochters en een zoon. Hij wil jongeren, die de durf hebben om verder te kijken, graag steunen. Een jaar lang mag Camila gebruik maken van een Van Hulst fiets en zij kan ook nog voor het onderhoud bij hem terecht. Nadat de keuze was gemaakt is de fiets rijklaar gemaakt voor het ‘Leids-verkeersveilig fietsen’ naar school. Maandag 16 januari mocht Camila de fiets in ontvangst nemen uit de handen van eigenaar Peter van Hulst aan de Geverstraat (tegenwoordig ook aan de Lijtweg onder de naam Fietsplus Van der Meer). En nu maar hopen, dat de fiets niet op z’n Leids ‘doorgeleend’ wordt, maar bij Camila blijft. Als u meer informatie wil hebben of Camila wil volgen, kijk op de site van www.rotary.nl/leidenam

Oude straten en hun geschiedenis

Wijttenbachweg: een mengeling van historie en 20e eeuw ‘Schuin links’ in het verlengde van de Terweeweg ligt de Wijttenbachweg. Het is een straat met voldoende historie voor een artikel in de Oegstgeester Courant. Gezien de ruimte die ik beschikbaar heb, beperk ik mij tot de hoogtepunten. Wie zich wil verdiepen in de hieronder beschreven geschiedenis, verwijs ik graag naar de waardevolle inhoud van de magazines van de Vereniging Oud Oegstgeest en het boek De Canon van Oegstgeest. Tekst en foto’s: Wim van Tuijl Het gebouw waar Jottem huist aan de Louise de Colignylaan maakte vroeger deel uit van de Wijttenbachweg. Er stonden destijds vijf woningen die voornamelijk door arbeidersgezinnen werden bewoond. In 1954 werden ze afgebroken. De Montessorischool verrees en na verhuizing van die school biedt het gebouw plaats aan Jottem, dagverblijf voor volwassen verstandelijk gehandicapten. We gaan linksaf en komen bij een toegangshek met parkje en zuil. Hierover valt genoeg te vertellen.

ster, tevens zijn petekind. Twee jaar later overleed Daniël. Jeanette ontpopte zich tot een groot filosofe. Ze schreef onder meer vijf essays die in Parijs werden uitgegeven. Er volgden nog vele publicaties en, heel uniek, ze werd de eerste vrouw met een doctorsgraad in Nederland. Ze overleed in 1830 op 56-jarige leeftijd. Het kinderloze en familieloze echtpaar liet de erfenis na aan de Hervormde en Rooms Katholieke armbestuur. Het landgoed schonk zij aan het pensioenfonds van de universiteit. Er waren drie voorwaarden: Op het voorplein van de Hoogeboom moest een monument worden opgericht ter nagedachtenis aan Daniël Wyttenbach; Het huis moest geheel worden afgebroken; Het monument, de ruime tuin eromheen en het toegangshek mochten nimmer verdwijnen. Voor aanleg van de nieuwe Lijtweg heeft de gemeente Oegstgeest het grootste deel van de tuin en het voorplein onteigend. Hekwerk, monument en plantsoentje zijn gebleven. Jeanette is bijgezet bij haar man en overleden hond. De locatie van het graf is niet exact bekend.

Wijttenbachweg 27-29 Daniël Albert Wijttenbach, befaamd hoogleraar De straatnaam is verklaard. Deze hoogleraar woonde aldaar van 1807 tot zijn overlijden in 1820. Daniël betrok zijn buitenplaats De Hoogeboom nadat zijn woning in Leiden was verwoest door de buskruitramp. Het toegangshek met daarachter een plantsoentje en herinneringszuil staven fysieke bewijzen van het bestaan van genoemde buitenplaats. Hij huwde op late leeftijd met Jeanette Gallien, zijn huishoud-

Lopen we het wandelpaadje op, dan passeren we scholengemeenschap Duinzigt en komen vervolgens aan bij een uniek pand. Het betreft Het Oude Raadhuis van Oegstgeest, dat thans een woonhuis is. Dit historische pand kent een rijke geschiedenis. De eerste beschrijving gaat terug naar 1651 toen mr. Cornelis Scouten het huis kocht. Na zijn dood verwierf Jaecq Riga het pand in eigendom en dreef daar zijn herberg. ‘De Son’. Naast het pand stond een ander woonhuis alwaar Dirck Woutersz. Van Claveren

Het toegangshek tot De Hoogeboom, het reeds lang afgebroken woonhuis echtpaar Wijttenbach.

Wijttenbachweg 27-29. Als die panden nu eens hun historie gedetailleerd konden vertellen.

woonde. Hij kocht naderhand het eerdergenoemde pand en bezat twee aan elkaar grenzende woningen. Via Jan Jansz en Pieter Jansz kwamen de panden in handen van de Armmeesters (1686) die er een aan de noordelijke zijde een wees- en rechthuis van maakten (tot 1690). De Baljuw en de Schout vonden huisvesting aan de zuidzijde. In 1869 kreeg het pand de bestemming Raadhuis van Oegstgeest, totdat het nieuwe gemeentehuis aan het Wilhelminapark haar deuren opende. Het Oude Raadhuis is rond 1937 in gebruik genomen als groentehandel van de familie Hoogervorst en heeft die bestemming tot 1985 behouden. De thans 94-jarige mevrouw Hoogervorst kon met groot enthousiasme vertellen over die tijd. Thans is het pand als woonhuis in gebruik. Tijdens rioolwerkzaamheden in 1989 werd in de tuin een lugubere vondst gedaan: een schedel en andere menselijke botten. Bewoners van het pand, de familie Wuisman, hebben hun tandarts gevraagd om nader onderzoek. Hij verklaarde dat het een vrouw van ongeveer 40 jaar betrof. Daarna zijn de stoffelijke resten overgedragen voor onderzoek, maar de heer Wuisman heeft niets meer vernomen.

Wijttenbachweg 6 en 43 De Wijttenbachweg telt nog twee Rijksmonumenten. We lopen eerst naar nummer 43, Schoutenburg. Het is een statig huis, dat evenals de ommuring in goede staat verkeert. Het zou vanzelfsprekend zijn te veronderstellen dat dit pand de behuizing voor de schout vormde. Niets is minder waar. Het pand dateert uit de 17e eeuw en was generaties lang eigendom van familie Van der

Huize Schoutenburg.

laan die aldaar tot 1814 een broodbakkerij voerde. De bekendste bewoner van het pand was burgemeester de heer H.D. Terwee, die hier van 1853 tot 1895 heeft gewoond. Tot slot breng ik de lezers nog één pand onder de aandacht: nummer 6 Huize Toorenvelt. Dit 17e eeuwse pand kreeg in 1655 een bestemming als herberg, ‘De Maecht van Gent’ genaamd. Ongeveer 17 jaar later werd het verbouwd tot een deftige hofstede, alwaar professor Arnold Sijen, hoogleraar Plantkunde aan de Leidse Universiteit woonde. In 1685 werd het huis uitgebreid. Na diverse eigenaren kwam het in handen van eerdergenoemde prof. Daniël Wijttenbach. Daarna verwaarloosde het pand totdat het werd gekocht door de heer A. Kret. Hij liet het dermate mooi restaureren dat het thans tot Rijksmonument is verheven. Wandel nog even door het perfect in oude staat gebleven stukje Wijttenbachweg met kasseien en klassieke lantaarns. Mijmer even over de tijden dat wielen van karren en rijtuigen, voortgetrokken door paarden, daar over ratelden. Je proeft een stukje nostalgie en krijgt een beeld van de straten van het oude Nederland. Een toeterende auto ontwaakt me uit mijn gepeins. Ik heb de kruising Lange Voort Wijttenbachweg bereikt en ben weer beland in 2012. Wandel nog even door in het modernere gedeelte van De Wijttenbachweg, totdat deze overgaat in de Dorpsstraat, de volgende straat die beschreven zal gaan worden. Bronnen: De Canon van Oegstgeest Verenigingsbladen Vereniging Oud Oegstgeest

Huize Toorenvelt.


nu nog een huis...

Allure Bouw b.v. Argonstraat 3 7463 PD Rijssen

t 0548 – 80 19 80 f 0548 – 80 19 55

info@allurebouw.nl www.allurebouw.nl

Allure Bouw heeft tevens een vestiging in Alblasserdam.


OEGSTGEESTER COURANT

Wijkagent Brussee leest voor bij Angela’s Kroost Op donderdag 19 januari was het feest op mini kinderdagverblijf Angela’s Kroost. Alle kindjes waren die ochtend uitgenodigd om samen met hun ouders te komen ontbijten, voor het Nationale Voorleesontbijt. Natuurlijk moet er dan ook worden voorgelezen. Dit jaar nam wijkagent Pieter Brussee deze taak op zich. Hij las voor uit het prentenboek van 2012: Mama kwijt. In dit boek valt een uiltje uit zijn nest en

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

NIEUWS

is dan zijn mama kwijt. Eekhoorn helpt hem zoeken, maar dat valt nog niet mee. Hieruit bleek maar weer dat je toch veel beter de politie kunt inschakelen als je je mama kwijt bent, als een eekhoorn. Agent Brussee las het verhaal vol enthousiasme voor, dat had hij duidelijk vaker gedaan. Angela’s Kroost doet jaarlijks mee aan het Nationale Voorleesontbijt, omdat voorlezen de taalvaardigheid en fantasie ontwikkeling van jonge kinderen stimuleert.

Aanbouw De Vogels feestelijk geopend

Neurologen van het LUMC doen onderzoek in de ruimte Eind december vertrok de Nederlandse astronaut André Kuipers naar het Internationale ruimtestation ISS. Tijdens zijn 169 dagen durende verblijf zal Kuipers voor ESA (European Space Agency) meer dan twintig experimenten uitvoeren. Die moeten inzicht verschaffen in onder andere menselijke fysiologie, vloeistoffysica, materiaalwetenschappen, straling, biologie en technologie. De meeste onderzoeken worden uitgevoerd in het Columbus-laboratorium, een Europees laboratorium binnen het ISS. Het enige Nederlandse experiment komt van de afdeling Neurologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De onderzoekers, dr. Alla Vein en de groep van prof. dr. Michel Ferrari, bestuderen al enkele jaren hoofdpijn in de ruimte. De eerste resultaten van

Gender Free Zone LEIDEN - Op vrijdag 27 januari organiseert het Trans*-initiatief van OC Leiden weer een nieuwe Gender Free Zone-avond. De succesvolle activiteit bestaande uit een workshop en dansfeest is voor iedereen toegankelijk: homo, lesbisch, bi of hetero, transgender of niet. De avond start om 20.30 uur in het pand van COC Leiden aan de Langegracht 65 met een workshop Dans- en bewegingstherapie. Daarna is de dansvloer geopend en kan er gedanst worden op de genderqueer beats van een dj. De workshop wordt gegeven door dans- en bewegingstherapeut Borut Kocar. Het doel van de dansworkshop is je eigen lichaam leren ken-

nen, je hierdoor prettiger in je lichaam te gaan voelen en - niet te vergeten - plezier hebben. De workshop staat open voor transgenders, transseksuele mannen en vrouwen, personen met een transgender verleden, travestieten, crossdressers, dragkings, genderqueers, etc. De workshop is gratis. Geef je op via genderfreezone@cocleiden.nl. De bovenbar van COC Leiden is vanaf 20:00 geopend voor een drankje en praatje. De benedenbar is open vanaf 22:30 uur. Doe je mee aan de workshop, denk er dan aan om comfortabele kleding en schoenen te dragen waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Meer informatie is te vinden op de website van COC Leiden, www.cocleiden.nl.

Vaderweekend bij Scouting Derja

Tijdens een feestelijke en sprookjesachtige bijeenkomst werd op woensdag 18 januari de aanbouw van brede school De Vogels in Poelgeest officieel geopend. Openbare basisschool De Vogels is uitgebreid met twee lokalen en een extra werkplek op de eerste verdieping. De Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) heeft voor haar buitenschoolse opvang De Vrije Vogels een volwaardige plek op de begane grond gekregen. Wethouder Betty van OortmerssenSchutte verrichtte de opening in bijzin van de architect van de school en vertegenwoordigers van de SKO en de OPOO. Na de opening werden aanwezigen getrakteerd op het magische theaterspektakel 1001 nacht, waaraan alle kinderen meededen.

Vorig weekend hebben de kabouters, welpen en hun vaders een weekend doorgebracht op het clubhuis van Scouting Derja. Dit jaar zijn de IVe Ruwendiaanse Spelen gehouden, die eens in de zoveel jaar plaatsvinden.

In een sprookjesachtige sfeer verrichtte wethouder van Oortmerssen de opening. Inzet: Alle kinderen maakten vol overgave deel uit van het spektakel. (Foto’s Mayumi Guinau)

Ton van der Lans veertig jaar bij de Zirkzee-groep

BOOMVERZORGING snoeien en verwijderen - versnipperen - stronken frezen/verwijderen advies en onderzoek - voor particulier/bedrijf/overheid/collega’s haardhout en snippers - aanleg en onderhoud tuinen Loosterweg 51c - 2215 TM Voorhout - T 0252 235 888 - www.vwinsen.nl

Voor wie is het? Ga je binnenkort je (v)mbo-, havoof vwo-diploma halen of heb je die al? Dan kun je je bij ons oriënteren op de volgende beroepen: verpleegkundige, radiotherapeutisch laborant, radiodiagnostisch laborant, medewerker steriele medische hulpmiddelen, anesthesiemedewerker of operatieassistent.

De open dag vindt plaats in Gebouw 1 (hoofdgebouw) van het LUMC, Albinusdreef 2 in Leiden. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het LUMC: Arbeidsmarktcommunicatie, telefoon 071 526 11 82. Of kijk op de website ‘Niks voor watjes’.

Jubeljaar Con Amore met scratchactiviteiten LEIDEN - Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het Leidse oratoriumkoor Con Amore werd opgericht. 2012 staat daarom in het teken van tal van activiteiten voor zowel leden als belangstellenden. De eerste activiteit staat gepland voor donderdag 19 januari als Con Amore ‘open huis’ houdt met een openbare repetitie. Belangstellenden kunnen vanaf 20.00 uur mee repeteren of komen luisteren. Con Amore heeft op dit moment de Elias van Mendelssohn in studie. Dit oratorium vormt het slotakkoord van het jubeljaar tijdens het concert met receptie op 15 november 2012. Deelnemers aan de Scratch-Messiah kunnen drie donderdagen komen repeteren: op 26 januari, 2 en 9 februari beginnen de repetities om 19.30 uur en kunnen scratchers samen met leden van Con Amore een

Chris Schollaardt van Café de Gouwe biedt al lang de mogelijkheid voor lekker te kunnen eten met saté, schnitzel en cordon bleu. Nu is er op de kaart een heerlijke biefstuk bijgekomen. Ook de lunchkaart is uitgebreid. “Vanaf 15 maart kun je weer heerlijk buiten op het terras terecht”, vertelt Chris enthousiast. “Je kunt de hele dag met de klok mee bij ons terecht. Vanaf 12.00 uur is het lunchtijd, nu ook met luxe broodjes zoals een ciabatta met zalm of een pistoletje met geitenkaas zo uit de oven. Tijdens theetijd appeltaart met slagroom of een heerlijke brownie met warme chocoladesaus. Vanaf 18.00 uur is het eten a la carte.” Je mag Café de Gouwe best een eetcafé noemen. Vooral in de zonnige serre is het goed toeven met een gevuld bord of een patatje

Wat is er te doen? Altijd al een keer willen reanimeren met behulp van een defibrillator? Hechtingen aanbrengen of een MRI van binnen bekijken? Op 28 januari kan het. Er worden diverse rondleidingen gegeven over de afdelingen Radiologie, Radiotherapie en de Centrale Sterilisatiedienst. Er zijn ook stands aanwezig van de Hogeschool Leiden en het ROC Leiden waar meer informatie wordt gegeven over de opleidingen.

uur lang de koordelen van de Messiah instuderen. De prijs voor deze drie donderdagavonden bedraagt € 10,00. Op zondagmiddag 12 februari organiseert Con Amore een scratchzangmiddag voor de leden en hun (klein-)kinderen. Ook andere belangstellenden zijn met hun kinderen welkom voor zover er plaats is. Dirigent Bernhard Touwen over deze middag: “Samen zingen, samen ontdekken hoe leuk zingen is dat is het doel van deze middag. We gaan daarvoor leuke, toegankelijke muziek zoeken. In twee uur studeren we dat met elkaar in.” De repetities en de zangmiddag zijn in de Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24 in Leiden. Aanmelden voor de verschillende activiteiten kan bij e.dondersulje@gmail.com. Meer informatie over de activiteiten staat op de website www.con-amore.nl.

Allerlei actieve en creatieve spelen worden gedaan, die beoordeeld worden op grond van verschillende eigenschappen, zoals de ‘Slimste’, ‘Beste samenwerking’ en ‘Krachtigste/Sterkste/Snelste’. De vaders en kinderen zijn in drie teams verdeeld, die met elkaar samenwerken. Op het laatste moment blijkt er nog een vierde team te zijn, die bestaat uit één persoon: Sahid El Cheat. Hij speelt voor het land Utan en probeert op allerlei manieren de spelletjes te winnen, soms zelfs door vals te spelen. Helaas voor hem mislukt dat meestal. Op zaterdag hebben de vaders ’s avonds een uitgebreide kampvuurmaaltijd voorbereid: gepofte aardappels, frikadellen, vispakketjes, vegetarische hamburgers, courgette en bananenbootjes worden allemaal op het kampvuur klaargemaakt. Een supermaaltijd. En ’s middags hebben de kinderen ook al broodjes gebakken op het vuur. Als op zondag de teams zich verzamelen bij het podium voor de prijsuitreiking, blijkt dat elk team eerste is geworden op één van de drie onderdelen. Het was een zeer geslaagd weekend, waar iedereen veel plezier heeft gehad. Scouting Derja is een actieve scou-

Op zaterdag habben de vaders een uitgebreide kampvuurmaaltijd voorbereid. tinggroep met verschillende leeftijdsgroepen voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar, die wekelijks op zaterdag allerlei leuke, avontuurlijke en afwisselende activiteiten organiseert. Ons clubhuis is gelegen aan het einde van De Voscuyl in Oegstgeest. Kom een keertje kijken, wanneer je geïnteresseerd bent. De bevers (jongens en meisjes 5-7 jaar) en welpen en kabouters (jongens en meisjes 7-11 jaar) hebben opkomst van 10:00-12:00. De scouts (meisjes 11-15 jaar) hebben opkomst van 14:00-16:00. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.scoutingderja.nl of bellen met Aart-Teun Veldhuyzen (06-20086223).

Nieuwe kaart in De Gouwe

Open dag MBO- en HBO-opleidingen in het LUMC Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) organiseert op zaterdag 28 januari een open dag voor schoolverlaters met informatie over de MBO- en HBO-opleidingen. Tijdens deze dag, die duurt van 11.00 tot 15.00 uur, krijg je informatie over de combinatie van werken en studeren in het LUMC. En dat niet alleen, je kunt er ook van alles doen.

het onderzoek naar ‘astronautenhoofdpijn’ verschenen in juni 2009 in Cephalalgia. Deze publicatie kreeg veel internationale mediaaandacht. De onderzoekers bestudeerden daarna hoofdpijn onder omstandigheden van kunstmatige gewichtloosheid in zogenaamde Bed Rest Studies. Deze multicenter-onderzoeken, geleid door ESA, vinden vooral plaats in Toulouse en Keulen. Vrijwilligers liggen in bed met hun hoofd naar achteren gekanteld, om op aarde gewichtloosheid na te bootsen. De ultieme droom van de wetenschappers komt uit nu zij de kenmerken en het vóórkomen van deze hoofdpijn tijdens een daadwerkelijke ruimtemissie kunnen onderzoeken. Omwille van de symboliek is gekozen voor een Nederlandse astronaut als eerste uitvoerder van het enige Nederlandse experiment.

Deze maand is het veertig jaar geleden dat Ton van der Lans in dienst trad bij Bureau Zirkzee. Een unieke mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Op 18 januari werd hij door (oud-) collega’s, klanten en relaties op gepaste wijze in het zonnetje gezet worden. Tijdens een feestelijke receptie waren er lovende woorden voor Van der Lans. “Je bent vrolijk, vasthoudend, creatief en doortastend. Je gáát voor de klant.” Ton van der Lans bedankte de vele aanwezigen voor hun komst en gaf aan nog steeds met veel plezier naar zijn werk te gaan. Toen Van der Lans in 1972 bij Zirkzee begon, telde dit administratiekantoor van Jacques Zirkzee vijf medewerkers. Nu, in 2012, is de Zirkzee-groep uitgegroeid tot een onderneming met ongeveer 100 medewerkers en is Ton van der Lans in al die jaren een van de stuwende krachten geweest. Computers worden in 1972 nog niet gebruikt en veel zaken worden handmatig gedaan. Daar komt in 1976 verandering in als de eerste eigen computer wordt aangeschaft. Langzamerhand breidt Bureau Zirkzee zich uit met vestigingen in Heemskerk (1977), de aankoop van nog een pand aan

Ton van der Lans met vrouw en kinderen. (Foto: Willemien Timmers) Voort in Oegstgeest betrokken waar momenteel circa 45 personen werkzaam zijn.

Maatschap

Tijdens de receptie werd Ton van der Lans door Oranjeverenigingvoorzitter Joop Verdonk omhangen met de bekende, opvallende Oranjeverenigingsjaal. Dit omdat Zirkzee al jarenlang een grote Vriend van de Oranjevereniging is. “Ton draagt onze vereniging al geruime tijd een warm hart toe”, liet Verdonk weten. de Rijnsburgerweg in Leiden en een accountantskantoor in Gouda (1979). In 1990 wordt het voormalige TBC-gebouw aan de Lange

Ook de carrière van Ton verloopt gestaag en in 1986 wordt hij benoemd tot adjunct-directeur. Op 1 januari 1987 (25 jaar geleden) wordt door vier medewerkers, onder wie Ton van der Lans, de maatschap Zirkzee & Partners opgericht met vestigingen in Leiden en Gouda. Jacques Zirkzee blijft als adviseur verbonden aan het bedrijf. De onderneming groeit door, zowel in personeelsaantal als in het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden en het overnemen van andere kantoren, recent nog YKV accountants en adviseurs en Westgeest Salarisadviesbureau. Tons betrokkenheid bij de ondernemers blijkt uit zijn activiteiten voor het Platform voor Ondernemers Oegstgeest, onder meer als penningmeester. Daarnaast was hij lange tijd actief als penningmeester van de begraafplaats in Oegstgeest en K&O in Oegstgeest. In 2008 treedt Ton terug uit de maatschap, maar hij is nog steeds als actief associé verbonden aan de Zirkzee-groep en nog volop aan het werk als relatiebeheerder.

met een frikandel. Lekker knus of romantisch, de gezelligheid komt dan vanzelf. Laat je verrassen door Chris. “Op maandag hebben we een dagschotel met spaghetti of Hollandse schotel. Van dinsdag tot en zondag is de keuken open voor lunch en diner van 12.00 tot 21.00 uur.” En met een beetje geluk is er op zondagmiddag gezellige livemuziek of een popquiz. (Tekst en foto: Wil van Elk)

T ME ED SPO

GEZOCHT:

bezorgers m/v voor

de OEGSTGEESTER COURANT

vanaf 13 jaar

Voor informatie kun je contact opnemen met Bouwe Prins tel.: 071 40 22 901 of mail naar verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

www.uitgeverijverhagen.nl


 

   







  



 







  









  

 



 

    

 

 



 

 









 



 

















 





     

 







   

 





 

 

 

 

  



 

 

   

 

 

 



  



 















 





























  

 

  




OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

NIEUWS

Hoe maatschappelijk is Oegstgeest?

Rijnland keert water met water Het hoogheemraadschap van Rijnland is het eerste waterschap dat water met water gaat keren, door inzet van zogenaamde BoxBarriers. Dit systeem, bestaande uit een koppeling van kunststof waterbakken, kan - bij calamiteiten - worden ingezet bij hoge waterstanden op lage kades. Dit als alternatief voor zandzakken.

“De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten.” 6 Februari kunt u horen welke accenten Oegstgeest legt.

De BoxBarrier is een waterkeringssysteem bedoeld voor het tijdelijk verhogen van een dijk of het creëren van een tijdelijke dijk op vlak terrein. Het principe is eenvoudig: water met water keren. Het modulaire systeem is ontwikkeld door BAM Infraconsult en GMB en bestaat uit kunststof bakken die door middel van koppelstukken met elkaar worden verbonden. Na plaatsing worden de bakken gevuld met water en ontstaat een tijdelijke waterkering van vijftig centimeter hoog. De BoxBarrier is gemakkelijk en op arbo-vriendelijke wijze te hanteren. Met de inzet van drie man kan binnen een uur een lengte van honderd meter worden gerealiseerd. Dat is aanzienlijk sneller dan bij gebruik van zandzakken. De compacte vorm en stapelbaarheid zorgen voor efficiënt transport en opslag van de bakken.

investeren in voorliggende voorzieningen kostbare één op één begeleiding zal beperken. Ook VVD Raadslid Cia Kroon zal ingaan op de uitdagingen waar de gemeente Oegstgeest de komende tijd voor staat waar het de WMO betreft. Wat moet er gebeuren om in tijden van vergrijzing, financiële krapte en extra taken die op de gemeente af komen het voorzieningenniveau op peil te kunnen houden?

Op initiatief van Susan Verlinden organiseert VVD Oegstgeest op maandagavond 6 februari een bijeenkomst over de Wet maatschappelijke ondersteuning.

De avond wordt gehouden in het voormalige gemeentehuis, tegenwoordig centrum met flexplekken voor ZZP-ers, en start om 20.00 uur, u kunt vanaf 19.30 inlopen. Er is plek voor 50 mensen. U wordt daarom verzocht u tijdig aan te melden via het secretariaat van VVD Oegstgeest, vvdoegstgeest@ gmail.com.

Deze bijeenkomst is gericht op zowel de gebruikers van deze ondersteuning als de aanbieders. VVD Tweede Kamerlid Tamara Venrooy, woordvoerder op dit dossier, zal in haar presentatie ook aandacht besteden aan de overheveling van onderdelen van de AWBZ naar de Wmo. Tamara Venrooy stelt dat nu

De avond wordt ingeleid door Susan Verlinden, werkzaam in deze sector. Zij zal ook de discussie leiden die na de twee sprekers wordt geëntameerd. Daarna wordt er een borrel geschonken. Deze wordt aangeboden door het “Witte Huis”, particulier wooninitiatief voor ouderen in Oegstgeest.

Bona verder in ontwerpwedstrijd Functionele Training Ouderen Het Bonaventuracollege in Leiden is samen met elf andere scholen in Nederland geselecteerd voor de landelijke finale van Artcadia, de landelijke techniek- en kunstwedstrijd ‘Artcadia, Imagine your future’ (www.artcadia.nl). Dit is een fictieve toekomststad waar zich vraagstukken voordoen op het gebied van mobiliteit, water, milieu, ruimte en gebouwen. De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), Océ (leverancier van digitale printsystemen), de kunstenaar Jean-Paul Marsman en Holland Art Gallery om jongeren van middelbare scholen te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. De finale is woensdag 18 april bij de Technische Universiteit Eindhoven waar leerlingen hun uitgewerkte ontwerp presenteren.

Preventief trainingsprogramma voor thuiswonende senioren Veel mensen van 70 jaar en ouder krijgen wat meer moeite met dagelijkse handelingen zoals het doen van het eigen huishouden, maar ook traplopen, boodschappen doen, iets hoog pakken uit een keukenkastje of iets oprapen van de grond. Velen worden ook sneller moe na bijvoorbeeld een dagje uit of een familiebezoek. Zelfstandig wonen wordt steeds moeilijker. De overheid erkent deze problematiek en wil tegelijkertijd ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen. Daarom heeft TNO, gefinancierd door Zorgonderzoek Nederland een programma opge-

zet genaamd: Functionele Training Ouderen. Medische Training Oegstgeest is geselecteerd om dit trainingsprogramma uit te voeren. ‘Functionele Training Ouderen’ is een training die speciaal is ontwikkeld voor 70-plussers die wat meer moeite beginnen te krijgen met het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. Het richt zich op het trainen van activiteiten die men dagelijks doet (bijvoorbeeld een bord of kopje wegbrengen of iets boven in een kast leggen). Het doel van de training is dat deelnemers de dingen die ze gewend zijn te doen, kunnen blijven doen.

Tijdens de training oefent men in een groep allerlei dagelijkse handelingen uit het dagelijkse leven zoals bijvoorbeeld het lopen met een tas en traplopen. In de training wordt veel in tweetallen gewerkt, waarbij deelnemers elkaar stimuleren en helpen bij het uitvoeren van de oefeningen. Er is ook ruimte voor gezelligheid en onderlinge contacten. Deelnemers zullen merken dat ze zich fitter gaan voelen en dat het uitvoeren van de dagelijkse handelingen gemakkelijker gaat. Praktische informatie over de trainingen

Duur: februari 2012 - april of april - juni, 2 keer per week, 1 uur. Tijden: maandag 14.00 - 15.00 en donderdag 11.00 -12.00 Groep: 6 deelnemers. Kleding: geen sportkleding vereist. Locatie: Medische Training Oegstgeest, Gladiolenlaan 1b, 2343 TP Oegstgeest

Fromagerie du Patron opnieuw ingericht

Kosten: €120,- voor het gehele programma van drie maanden, twee maal per week. Docent: Robert Luiten fysiotherapeut Aanmelden: Medische Training Oegstgeest 071-5726155

Het koste heel wat moeite en groot materieel om de prachtige nieuwe toonbank aan de Irislaan te krijgen, maar sinds vorige week geniet Michel van der Burg van Fromagerie du Patron van de nieuwe inrichting van zijn zaak. Maandag 16 en dinsdag 17 januari moest de zaak dicht om de high-tech toonbank te plaatsen. Fromagerie du Patron, de kaasspeciaalzaak met een steeds breder assortiment, is al sinds 1966 een begrip in Oegstgeest.

ontwerp | DRUK | PRINT reclamedrukwerk handelsdrukwerk familiedrukwerk pod en variabel boeken

Ambachtsweg 7a | 2222 AH Katwijk | 071 408 14 97 | info@drukkerijallin.nl | www.drukkerijallin.nl


SnowWorld SnowWorld is gekozen tot de beste indoor skihal ter wereld! Reden genoeg voor spetterende kortingen en leuke cadeaus. Skiresort.de, een onafhankelijk en gerenommeerd wintersportplatform dat al jaren wereldwijd ski resorts beoordeelt op maar liefst achttien criteria, heeft dat recent ook voor overdekte wintersportlocaties gedaan, waarbij SnowWorld als winnaar uit de bus kwam. SnowWorld is erg blij met deze onderscheiding en trakteert daarom op diverse kortingen & leuke prijzen!

Ga naar www.snowworld.com/ besteskihal en kies uw korting en prijs!

Bij Postmus krijgt u nèt even wat meer Nèt even wat anders. Nèt wat meer bijzonder. Dat is Postmus Winter! Onze nieuwe winkelsportwinkel heeft niet alleen complete outfits voor een geweldige skivakantie, maar ook modieuze kleding en accessoires van topmerken om casual te dragen. Voor, tijdens én na de wintersport! Voor mannen en vrouwen, voor volwassenen en kinderen, voor jong en oud. En natuurlijk krijgt u in onze winkel ook nèt dat beetje aandacht meer!

Wintersport Specialist

Den Haan

Laat u inspireren www.postmuswinter.nl

Veiligheid en comfort Veilig en modieus komen samen in de schitterende collectie helmen, boots en handschoenen bij Den Haan, die uiteraard voldoen aan alle (ook de Amerikaanse) eisen inzake veiligheid, luxe en comfort. Nieuw in het assortiment: nooit meer last van koude handen met de Gerbing Core Heat handschoenen met accu, die je handen de hele dag lekker warm houden!

Kijk op www.denhaanrijnsburg.nl/wintersport

Ook voor uw skibril

Saton Optiek

Ga goed voorbereid op wintersport en zorg dat u uw kostbare ogen altijd optimaal beschermt. Met de juiste lenzen in uw (sport)bril ziet u bovendien scherper onder alle omstandigheden. Meer plezier op de piste dus! Ons adres vindt u op www.saton.nl

KORTINGSCOUPON

20%

KORTING OP ONZE WINTERSPORT COLLECTIE!

AMSTERDAM

KATWIJK

LEIDEN

LEIDERDORP

OEGSTGEEST

1e van der Helststraat 3a, 1073 AA T +31(0)20 5788500

Princestraat 38, 2225 GC T +31(0)71 4014763

Lange Mare 118, 2312 GV T +31(0)71 5131010

Winkelhof 43, 2353 TT T +31(0)71 5412521

Terweeweg 52, 2341 CS T +31(0)71 5652090

TEGEN INLEVERING VAN DEZE COUPON ONTVANGT U MAAR LIEFST 20% KORTING OP ONZE WINTERSPORTCOLLECTIE! www.satonoptiek.nl


Het is weer tijd voor een grote opruiming bij Roest. Opnieuw moet er in beide winkels weer plaats worden gemaakt voor nieuwe modellen en ruimen we veel “oude” modellen op tegen wel zeer aantrekkelijke prijzen! Hieronder vindt u een aantal voorbeelden, soms gaat het maar om enkele stuks of is het een laatste winkelmodel, dus kom snel want

WITGOED: GO

LCD / LED TV:

Philips 40PFL5606 606 6 06 LED LED TV LE V

!

TI+ 100 cm, Full-HD, Full-HD Fu ull-HD, HD, 100Hz, HD 100 100 100H 00Hz, Hz H zH , CI+, CI+ C C O K op o p voet voet ettUITVER vvan an a n € 699,6

voor

€ 499,Siemens wasautomaat WM14E241

Philips 40PFL9705 Full-LED tv

1400 toeren, 7 kilo, A++, Timer Aquastop, snelprogramma

Best getest in 2011! 100 cm, Ambilight, 400 HZ, CI+, NET TV, 3D, Wifi, op voet van € 1599,-

voor

€ 1299,-

Ook leverbaar in 46”

van € 1799,-

voor

Normaal € 699,- Nu

€ 1499,-

Samsung LE26D450 66 cm, CI+, op voet voor € 299,van € 399,Ook leverbaar in 37” (94 cm) voor € 499,van € 649,-

€ 599,-

Siemens Condensdroger WT44E176 7 kilo, geen afvoer nodig, B energielabel, 8 elektr. droogprogramma’s Normaal € 549,- Nu

€ 499,-

Normaal als set € 1248,+ gratis tussenstuk met werkblad t.w.v. € 89,-

Nu Philips 32PFL7486 LED TV 82 cm, Ambilight, Full-HD, CI+, 100Hz, op voet van € 799,-

voor

€ 649,-

voor

Sony Bravia KDL32EX721 LED TV 82 cm, 100Hz, 3D ready, Wifi, Sony internet van € 699,voor

€ 599,-

Sony Bravia KDL37EX720 EX720 E X720 m,, 100Hz, m 100H 1 00Hzz,H 00Hz, 3D rrea ady a dy LED TV 94 cm, T!ready, C 3D

High tech kan eenvoudig zijn. Levensechte film- en muziekbeleving, gewoon thuis.

O

Ook leverbaar in 42”

van € 949,-

€ 999,-

€ 799,-

RK Wifi, Sony Wi Wifi ifi, S So ony internet ony iTVEnet I vvan an € 799,799 799 9U 9voor

€ 699,-

DVD / BLU RAY / HARD HA RDE E SCH SCHIJF: Philips DVP 3880 DVD speler met HDM van € 79,Pioneer Blu Ray speler BDP 333 Samsung BDC 8500 Blu Ray met 250 GB harde schijf !

www.roest.tv

voor € 59,-

van € 199,- voor € 129,van € 499,- voor € 249,-

Bang & Olufsen Oegstgeest Lange Voort 11A 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33

Maak kennis met het 3·2·1 GS DVD home entertainment-systeem van Bose. ®

Van € 1299,- NU: €

999,- (meeneemprijs!)

De allerlaatste modellen!!!!

GW Roest BV In de Hoftuin 2231 GT Rijnsburg 071-409.77.77

GW Roest BV Lange Voort 11F + G 2343 CA Oegstgeest 071-519.33.33


Exclusieve planpresentatie zaterdag 4 februari aanvang 13.30 uur Landgoed Voorlinden te Wassenaar Meld u nu aan www.duindael. : nl

Wooncomfort van het hoogste niveau Zaterdag 4 februari presenteert Ontwikkelingscombinatie De Schouw CV de plannen voor de herbestemming van het voormalige Johannahuis te Wassenaar. De verkoop van de te realiseren 28 appartementen en 5 penthouses is reeds gestart.

Aannemers- en onderhoudsbedrijf tNieuwbouw tVerbouw tAan-/opbouwen tDakkapellen tHoutskeletbouw tBinnenverbouwing tOnderhoud tRenovatie

s (EDENDAAGSELUXEENCOMFORTMETDEGRANDEURVANEEN2IJKSMONUMENT s ./2)3+ CLAUSULEVOORVERKOOPHUIDIGEWONINGENAANBODTIJDELIJKEHUISVESTINGGEDURENDE EVENTUELEOVERBRUGGINGSPERIODE

Voor aanmelden of meer informatie bel Frisia Makelaars, Den Haag (070 – 342 01 01) of Van Soest makelaardij, Wassenaar (070 – 511 73 00) of kijk op

WASSENAAR

HAWABO

U bent van harte welkom de presentatie ‘Ontwerp, techniek en interieur’ bij te wonen vanaf 13.30 uur op Landgoed Voorlinden, Buurtweg 90 te Wassenaar. De presentatie start om 14.00 uur. Na afloop staan de makelaars en betrokken partijen u graag persoonlijk te woord om antwoord te geven op uw vragen. U kunt zich aanmelden via de makelaar of www.duindael.nl

H W

NU 10% WINTERKORTING OP AL UW BINNENVERBOUWINGEN EN ONDERHOUD Bel voor meer informatie 071-5764400/5173788 Fax.: 071-5651151 - Postbus 1106 - 2340 BC Oegstgeest - www.hawabo.nl

T.K. gevr.: gehele of • HONDENKAPSTER • GARDENWORK tuin- • T.K.: nieuwe Sealskin • NOVEEN St. CLARA •gedeeltelijke INBOEDELS. Monique trimt uw huisdier werk en installatiewerk- LOSSE DOUCHECABI- bid 9 dagen weesgegroet bij Schilderijen, porselein, goud, zilver, kristal, glaswerk, enz. Wij zijn gespecialiseerd in het snel en vakkundig ontruimen en bezemschoon opleveren van woningen wegens sterfgeval, verhuizing of kleiner wonen. Alles tegen contante betaling. Bel voor een persoonlijke afspraak en wij komen langs. Tel. 0705118889 of 06-26730712.

GEVR.: Märklin- of Fleischmanntreinen. Tel. 071-5420745.

OOSTINGH STAALBOUW BV zoekt een industrieel spuiter. Mail je reactie naar m.ketting@oos tingh.nl.

vakkundig zonder lange wachtlijsten. Gratis haal- en brengservice. www.honden kapster.nl. Tel. 06-47680435.

zaamheden. Vakbekwame tuinman voor o.a.: snoeiwerk, aanleg en bestrating, graszoden en beplanting o.a.: grote Thuja’s 150 cm. € 10,-. STUCADOOR/SCHIL- Onkruidvrijmaken, perioDER. Laminaat, waterlei- diek onderhoud. K.v.k. ding, badkamer. Tel. inschrijving. (Anton) Tel. 06-19110519 06-20648419. Tegen een kleine vergoeOOSTINGH STAALding KOLEN af te halen. BOUW BV zoekt een Tel. 071-4022669. Well- administratief- en balieeducated man 50+ who wor- medewerker.. Mail je reactie ked for several years as a naar m.ketting@oostingh.nl. property manager, butler and chauffeur of vip, looMETAALBESCHERking for SIMILAR POSI- MING KATWIJK BV TION. Tel. 06-2910 5502. zoekt een industrieel spuiter/schilder. Voor zowel binnen- als buitenwerkzaamheden. Mail je reactie naar m.ketting@oostingh.nl.

• •

NE. Gekost € 800,-, nu € brandende kaars. Vraag 2 50,-. Moet weg! Tel. 071- positieve dingen! Brand op 4028479. 9e dag kaars op. Publiceer dit bericht. U krijgt wat u T.K.: mooi licht SCHIL- vroeg. A.L. DERIJ van J.C. Roelandse boerderij aan de wijde Aa. Afm. 60-100. Tel. 0715411039.

Ontvoerd, verkocht, misbruikt... en bevrijd!

• •

HERINTREDEND KAPSTER heeft weer wat plaatsen vrij om u aan huis van dienst te zijn. Voor inl. 06-81912600.

T.K.: WHISKYVATEN. Org. eiken voor sier of regenton € 45,-. Tel. 06-14901810.

www.duindael.nl

GIRO: 3567 www.peoplestrust.nl Steun People’s Trust in de strijd tegen kinderprostitutie in India.

TANDTECHNISCH LABORATORIUM VAN BERGE HENEGOUWEN Specialist in het vervaardigen van kunstgebitten. ONOPVALLEND MOOI. U wordt behandeld in een professionele tandartspraktijk. Behandelingen worden door de verzekering gedekt. Voor inlichtingen of afspraak kunt u bellen tel. 071-5156816 3P[FOMBBOt5(0FHTUHFFTU

De beste verzorging voor uw huid?

Donderdag 26 januari organiseert Apotheek Linnaeus in samenwerking met Vichy de huidadviesdag.

Bel voor een afspraak of loop even binnen.

De Kempenaerstraat 31 2341 GG Oegstgeest 071 5173330


OEGSTGEESTER COURANT

Website voor organiseren vrijgezellenfeest LEIDEN - Speciaal voor aanstaande bruiden en bruidegommen heeft Groepswijzer.nl een nieuwe website opgezet: www. vrijgezellenfeest-leiden.nl. Of eigenlijk niet zozeer voor hen, als wel voor hun vrienden die hun vrijgezellenfeest moeten organiseren. De nieuwe site geeft een overzicht van arrangementen, die speciaal geschikt zijn om de aanstaande bruid of bruidegom op ludieke wijze uitgeleide te doen uit het vrijgezelle leven. Op de site www.vrijgezellenfeestleiden.nl zijn onder andere proeverijen, puzzeltochten en workshops te vinden.

Wachten met NEMO op Schiphol Vanaf vorige week is Science Center NEMO ook te vinden op Amsterdam Airport Schiphol. Wachtende reizigers kunnen in een interactieve tentoonstelling kennismaken met de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. De tentoonstelling is geopend door Robbert Dijkgraaf (president KNAW en lid van de Raad van Toezicht NEMO) en Jos Nijhuis (CEO Schiphol Group). De tentoonstelling is gemaakt om de wachtende reizigers te vermaken en te enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. De zes interactieve tentoonstellingsobjecten zijn leerzaam en leuk om te doen. Zo kunnen bezoekers door Ben jij uniek zien hoe het komt dat er zoveel verschillende mensen zijn en maakt de Buis van Kundt geluid zichtbaar. De tentoonstelling, die tot begin 2013 op Schiphol te zien is, is een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Airport Schiphol en Science Center NEMO en staat in Lounge 1, achter de paspoortcontrole.

Actief in Leiden LEIDEN - De groep ‘Actief in Leiden’ organiseert één tot tweemaal per maand leuke, niet al te dure en gezellige activiteit voor mannen en vrouwen tussen de 32 en 52 jaar die op zoek zijn naar leuke nieuwe vriendschappen (en misschien ook meer). De meeste deelnemers aan de groep zijn single, maar dat is beslist geen must. De activiteiten zijn bijvoorbeeld strandwandeling, bowlen, Mystery golf, midgetgolf, een borrelmiddag in het Leidse Hout, een bezoek aan een museum (winter) of de Hortus. De activiteiten zijn vaak op zondagmiddag, maar dat hoeft niet perse. Ook zijn de activiteiten niet ver van huis, maar voornamelijk in Leiden en de Bollenstreek. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend komen kennismaken met de groep. Kijk op www.actiefinLeiden.jouwweb.nl voor meer informatie.

Lunchconcert LEIDEN - De Spaanse pianist José Núñez Ares zal tijdens het lunchconcert van donderdag 26 januari in de Kapelzaal van BplusC te Leiden de compositie ‘Goyescas’ van de Spaanse componist Enrique Granados uitvoeren. José Núñez Ares is een graag geziene pianist in Leiden. Regelmatig geeft deze formidabele concertpianist een lunchconcert in de Kapelzaal van BplusC.

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

NIEUWS

De zzp’er en hun spanningsveld De positie van de zzp’er (zelfstandige zonder personeel) moet worden versterkt, betoogde Leids hoogleraar arbeidsrecht prof. mr. Gerrard Boot in zijn oratie op 13 januari. Een grote groep verdient te weinig en is te afhankelijk van één opdrachtgever. De oplossing voor dit probleem zoekt Boot in het verhogen van de drempel voor het verkrijgen van een zogenoemde VAR wuo-verklaring. Deze zelfstandigheidsverklaring wordt – op dit moment vrij makkelijk – door de Belastingdienst uitgegeven en geldt voor opdrachtgevers als bewijs dat ze met een zzp’er te maken hebben. Dat is voor hen belangrijk aangezien ze anders de kans lopen op aanname van een arbeidsrelatie (werkgever/werknemer), waardoor ze plotseling toch

premies voor sociale voorzieningen moeten afdragen.

Strengere eisen Boot meent dat er strengere eisen aan de uitgifte van zo’n verklaring gekoppeld moeten zijn. Een zzp’er zou voor verkrijging van een VAR wuo het recht op fiscale zelfstandigenaftrek moeten kunnen aantonen. Op brancheniveau kunnen inhoudelijke eisen worden gesteld. Het formulier wordt zo als het ware meer waard en versterkt de positie van de zzp’er ten opzichte van de opdrachtgever, ook in de onderhandeling over de betaling. De opdrachtgever krijgt op zijn beurt de zekerheid dat er geen sprake zal zijn van een arbeidsrelatie.

600.000 zzp’ers De reden voor het pleidooi van Boot is dat het veel van de Neder-

landse zelfstandigen zonder personeel niet bijzonder goed gaat. En inmiddels zijn dat er 600.000, waaronder 400.000 ‘zuivere’ zzp’ers, dat wil zeggen dat ze alleen hun arbeidskracht verhuren. De wet maakt dat verschil overigens niet.

Tweedeling Volgens Boot is er een tweedeling in de groep zzp’ers geslopen. Een gedeelte bestaat uit zelfstandigen die bewust voor dit bestaan hebben gekozen en vooral gehecht zijn aan de flexibiliteit en de vrijheid. Vaak zijn ze hoger opgeleid, ze zijn pakweg organisatie- of communicatieadviseur. Het andere gedeelte bestaat echter uit mensen die zich door de omstandigheden genoodzaakt zagen zich tot het zzp-schap te bekeren, bijvoorbeeld vanwege (dreigend) ontslag. Een kleine groep (minder dan 10%) is er zelfs

toe gedwongen: ze konden alleen als zzp’er aan de slag blijven bij hun voormalig werkgever.

Weinig winst 60% van de zzp’ers maakt jaarlijks niet meer dan 20.000 euro winst, 40% blijft zelfs onder de 10.000 euro. Vaak zijn deze zzp’ers helemaal of voor meer dan 50% van hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever, wat hun onafhankelijkheid nog verder doet afnemen. De flexibiliteit waar de ‘bewuste’ zzp’er zo aan gehecht is, is voor deze groep veel minder of niet weggelegd. Prof.mr. Gerrard Boot heeft een deeltijdaanstelling als hoogleraar arbeidsrecht bij de Universiteit Leiden en werkt daarnaast bij de Rechtbank Amsterdam.

Boeddhisme Festival in Volkenkunde LEIDEN - Na ruim tien jaar hebben de Boeddha’s van Museum Volkenkunde in Leiden weer een eigen zaal. Voor vele trouwe bezoekers iets waar zij halsreikend naar uit hebben gekeken.

Zaterdagavond 28 januari: Een avond rondom Boudewijn Büch (17.00-22.00 uur) Wereldreiziger en schrijver Boudewijn Büch was in de jaren zestig een regelmatige bezoeker van ‘het Walhalla’, zoals hij de toenmalige Boeddhazaal noemde. Deze avond, tot stand gekomen in samenwerking met Büchmania, het Boudewijn Büch gezelschap, is er voor iedereen die herinneringen aan Boudewijn en de oude Boeddhazaal wil ophalen. Met een drankje, Japanse hapjes en een zenshakuhachi concert door Harrie Starreveld.

Toen in 2001 het gerenoveerde museum zijn deuren heropende, bleek dat ‘de Boeddhazaal’, zoals die bij velen bekend stond, niet meer bestond. Jaren na dato gaven bezoekers van het museum nog steeds aan de zaal te missen. Daarom hebben de Boeddha’s weer een eigen ruimte. Reden voor een feestje, dat vanaf nu jaarlijks zal terugkeren. Op 28 en 29 januari viert Volkenkunde de opening van de nieuwe zaal met een Boeddhisme Festival. Met rondleidingen, lezingen, meditatie, workshops, muziek en heerlijke sushi. Zaterdagmiddag 28 januari: Japan en boeddhisme (13.00-17.00 uur) De dag begint met een Shingon ritueel door Shingon priester Banna, die op traditionele wijze de nieuwe Boeddhazaal inwijdt. Owen Tjon Sie Fat geeft demonstraties ‘Kalligrafie in de stijl van het zenboeddhisme’ ingeleid door zenboeddhistisch monnik Zeshin van der Plas, die ook een lezing over het zenboeddhisme geeft. Een theeceremonie door Enshu theemeester Koji Miura, een presentatie over de Japanse Boeddhabeelden, Shakuhachi-concer-

Winnaar Het witte druifje heet officieel Muscari ‘White Magic’ en is familie van het bekende blauwe druifje. De pure lente-uitstraling, veelzijdigheid en lange bloei zijn de sterke punten waaraan het wit druifje haar verkiezing tot ‘Lentebloeier van het Jaar 2012’ te danken heeft. De combinatie van de smalle, frisgroene bladeren en de tros witte mini-klokjes zorgt voor een vrolijk voorjaarsfeest in en om het huis.

Veelzijdig Je kunt haast alle kanten op met het witte druifje, want deze kant en klare lentebloeier kun je zowel binnen als buiten neer zetten. Een leeg

De Boeddha’s van Museum Vokenkunde hebben weer een eigen zaal. (Foto: PR) ten, films, sushi en andere Japanse lekkernijen van Taji, the Sushi chef maken de dag compleet. Het

festival is met een familielezing, verhalenvertellers en kleurplaten ook heel geschikt voor kinderen.

Voor het volledige programma, kijk op: www.volkenkunde.nl/ boeddha.

plekje in de border is snel gevuld. Een schaal met witte druifjes op de (tuin)tafel heeft ook onmiddellijk effect. Leuk is een minituintje van potten en bakken in verschillende maten die je vult met witte en blauwe druifjes. Zet voor een krachtig effect een rij bakken met alleen maar witte druifjes over de hele lengte van de tuintafel. Uiteraard kun je het witte druifje ook combineren met andere lentebloeiers als het blauwe druifje violen, narcissen, primula’s of hyacinten.

Het concert begint om 12.45 uur. Toegangskaarten zijn voor € 3,op de dag van het concert vanaf 12.00 uur verkrijgbaar aan de kassa van de Kapelzaal aan de Oude Vest 45 in Leiden (ingang: Hazewindsteeg).

Zeg eens ‘nee’ tegen je baas Door Nicolette van der Zouwe, GGD Hollands Midden

Stel grenzen voordat je door werkstress onderuit gaat. Marriëtte Bakker, maatschappelijk werker bij Stichting Kwadraad, geeft tips en legt uit hoe zij kan helpen, als je er alleen niet uitkomt. Te hoge werkdruk, conflicten en onzekerheid over veranderingen op het werk kunnen leiden tot werkstress. Met de schuldencrisis moeten meer organisaties bezuinigen, reorganiseren of zelfs werknemers ontslaan. Dat doet de sfeer op het werk vaak niet goed. Als stress te hoog wordt en te lang duurt, kun je opgebrand of depressief raken. Voorkom dit en pak werkstress tijdig aan. Kom voor jezelf op en stel grenzen. Als het nodig is, zeg dan eens ‘nee’ tegen je baas of een collega. Bakker legt uit dat veel mensen in het begin zien wat er gebeurt maar nog niet in actie komen. Klachten zoals slecht slapen, onrustig voelen en hoofdpijn nemen vaak sluipenderwijs toe. Langzamerhand raakt de maat vol. De een kruipt in zijn schulp, een ander wordt opeens erg boos. Dan is het tijd om greep te krijgen op de situatie. Wat kun je doen? “Het besluit om te knokken voor je zelf is de eerste stap. Als je ervaart dat het probleem buiten jouw toedoen is ontstaan, dat je er niets aan kunt doen, dan moet je als eerste die houding laten varen. De volgende stap is dat je erover praat met mensen die je vertrouwt. Vertel wat je al hebt gedaan of van plan bent om te doen aan het probleem en vraag hoe dit overkomt. Toets of je plan reëel is en laat je op ideeën brengen”. Als je vastloopt, kun je terecht bij een maatschappelijk werker. “Ik breng in beeld waar je tegenaan loopt en wat bij je past”, vertelt Bakker. “Belangrijk is dat een persoon weer de eigen kracht terugkrijgt, door aandacht te geven aan wat er goed gaat. Ook vraag ik wel eens om door de ogen van een ander naar de situatie te kijken. Een probleem kan onnodig groot lijken als je er midden in zit, maar kan slinken tot een oplosbare kwestie als je wat afstand neemt. En ik stimuleer om met kleine stapjes te oefenen hoe je op een andere manier kunt reageren op de problemen in de werksituatie”.

Al 509 klussen voor NL DOET in Zuid-Holland REGIO - Op 16 en 17 maart organiseert het Oranje Fonds voor de achtste keer NL DOET, de grootste vrijwilligersactie van ons land. Maatschappelijke organisaties in Zuid-Holland meldden tot nu toe al 509 klussen aan. Dit waren er in deze fase nog nooit zo veel. Op www.nldoet.nl kunnen zij een financiële bijdrage bij het Oranje Fonds aanvragen tot 500 euro. Vorige week maakte het Fonds bekend dat de termijn voor aanvragen verlengd is tot en met 10 februari. In Rotterdam zijn op dit moment de meeste klussen van Zuid-Holland aangemeld. Alle voorbereidingen voor NL DOET zijn in volle gang. Organisaties doen graag mee met NL DOET. Meedoen biedt hen veel kansen. Vrijwilligers kunnen klussen uitvoeren en activiteiten begeleiden waar men normaal niet aan toe komt, meer vrijwilligers leren de organisatie kennen en het is een gezellige dag uit voor alle aanwezigen. Het aantal klussen op www.nldoet. nl neemt elke dag met grote stappen toe. Zo zoekt ASVZ in Sliedrecht vrijwilligers om muziek te maken met mensen met een verstandelijk beperking en wil Scouting BvH samen met vrijwilligers een nieuwe vuurplaats aanleggen.

Vorig jaar staken ruim 250 duizend vrijwilligers de handen uit de mouwen bij zo’n zesduizend klussen. Dit jaar hoopt het Oranje Fonds ruim voor ruim 10 duizend organisaties NL DOET vrijwilligers te vinden. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, is verheugd over de animo voor NL DOET. “We zien het aantal klussen jaar na jaar stijgen. Daarvoor zetten zich steeds meer vrijwilligers in. Vrijwillige inzet is een belangrijke bouwsteen van onze samenleving, waarmee maatschappelijke organisaties heel erg geholpen zijn. Het Oranje Fonds zet deze inzet dan ook graat in de spotlights met een grote actie als NL DOET.” Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied en steunt organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Vrijwilligers vormen de basis van alle organisaties die door het Oranje Fonds worden gesteund. Met NL DOET geeft het Fonds hier een collectieve impuls aan. Het Oranje Fonds wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en Vrienden van het Oranje Fonds. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Extra vroeg Vanaf januari zijn witte druifjes verkrijgbaar bij tuincentrum en bloemist. Terwijl het eigenlijk hartje winter is, kun je dus al genieten van de lente. Ze stellen niet teleur want ze komen altijd en overal tot uitbundige bloei. Lentebloeiers als het witte druifje zijn heel makkelijk. Ze hebben geen extra plantenvoeding nodig en een scheutje water in de week is voldoende.

Zelfde consumeren en toch minder afval

Meer info en inspiratie vind je op www.ikenmijnplant.nl.

Muscari ‘White Magic’ oftewel het witte druifje. (Foto: PR) Hij werd in 1978 in het Spaanse Orense geboren en hij studeerde bij Mercedes Goycoa in La Coruña en bij Federico Osorio in Chicago. Hij gaf in de Verenigde Staten en in verscheidene landen van Europa met groot succes vele concerten. Naast zijn activiteiten als uitvoerend pianist is José Núñez Ares als docent en als coördinator verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam.

Een serie van 12 maandelijkse artikelen met informatie over hoe je sterker in het leven kunt staan en beter kunt omgaan met tegenslag. Het elfde artikel.

Kijk voor maatschappelijk werk bij u in de buurt op www.kwadraad.nl. Zondagmiddag 29 januari: Boeddhisme uit Oost en West (12.0017.00 uur) Een dag met rondleidingen, lezingen en meditatie, workshops, een theeceremonie en natuurlijk heerlijke sushi. Dhr. Cuong Lu werd in 2000 door de verbannen Vietnamese boeddhistische monnik Tchich Nhat Hahn geïnstalleerd als meditatie leraar. In zijn lezing staat het thema ‘Het boeddhisme - de weg om de ruimte in jezelf te ontdekken’ centraal. Samen met Frank Uyttebroeck kan gemediteerd worden voorafgaand aan zijn lezing over wat het boeddhisme voor de geest kan doen. Ook vandaag zijn er volop activiteiten voor grote en kleine kinderen.

Fleurig voorjaar met wit druifje REGIO - Een jury van groendeskundigen heeft het witte druifje uitgeroepen tot Lentebloeier van het Jaar 2012. Met deze fris groen-witte verschijning tover je in een handomdraai een saai winterbalkon om tot een vrolijk lentefeestje. Geen tijd voor een winterdip want de lente begint extra vroeg dit jaar!

Veerkracht en Balans

Ik sta op voor de beste vriendin van Esmé Zoë van Zelst (12)

En wat doe jij? Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/ inactie

Strooizouttips voor gladde stoepen REGIO - De winter laat op zich wachten, maar voor je het weet gaat het sneeuwen en hebben we misschien wel ijs. Niet alleen op de sloten en meren, maar ook op de stoep. In het kader van de zorgplicht en de mogelijke aansprakelijkheid voor ongevallen door gladheid op de stoep, is het van belang dat de Nederlandse consument weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Met een strenge winter op komst, doen consumenten er goed aan om strooizout in huis te hebben. Want zoals u weet stelt de gemeente dit veelal niet of zeer beperkt ter beschikking. Hoe voorkomt u nu dat u of mis-

schien de buren straks zelf uitglijden? Zoutweb.nl, de online zout webshop voor de consument heeft zes nuttige strooitips op een rijtje gezet: strooi ongeveer vier uur voorafgaand aan gladheid of sneeuwval; veeg uw stoep na sneeuwval zo spoedig mogelijk schoon; platgetrapte sneeuw kan bijzonder glad worden; strooizout gelijkmatig verdelen op plekken waarover gelopen of gereden wordt: één handje (circa 20 gram) per vierkante meter; strooi niet in de buurt van uw gazon of border, dit voorkomt plantof grassterfte; was na het strooien altijd uw handen. Strooizout bevat een kleine hoeveelheid giftige stof, dus houd strooizout weg van kleine kinderen. Uiteraard is strooizout niet geschikt voor consumptie.

REGIO - Iedereen kan gemakkelijk vijftig kilo minder afval per jaar produceren zonder zijn consumptiepatroon aan te passen, heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uitgerekend. De meeste kilo’s zijn te vermijden door bijvoorbeeld de helft minder voedsel weg te gooien (30 kilo) en reclamedrukwerk te weigeren (14 kilo). Minder afval scheelt grondstoffen en energie. Vijftig kilo minder afval per persoon is bijna 10 procent van alle afval dat een Nederlander per jaar weggooit (540 kilo). Het vermijden van voedselverspilling is mogelijk door zorgvuldig in te kopen, op maat te koken en voedsel goed te bewaren. Het grootste deel van het weggegooide voedsel bestaat uit bedorven producten. Daarnaast gaat bijna een derde van maaltijden naar het afval, omdat er meer is gekookt dan echt nodig is en mensen de kliekjes de volgende dag niet gebruiken in een salade of soep. Reclamedrukwerk kun je vermijden door een sticker op de brievenbus te plakken tegen ongeadresseerd drukwerk. Deze is af te halen bij de gemeente of te bestellen bij MailDB (0900 2025095, 25 cpm, of via www. neeneeneeja.nl). Minder afval veroorzaken lukt ook moeiteloos door het weigeren van losse plastic tasjes (3 kilo) en bier uit statiegeldflesjes drinken in plaats van uit bik of eenmalige glazen flesjes (1,6 kilo).

In Nederland veroorzaakt afvalverwerking 4 procent van alle CO2 uitstoot. Dat is evenveel als 40 procent van de particuliere auto’s in ons land. Minder afval betekent daarom minder CO2 en minder productie van spullen die niet nodig zijn. Dat scheelt grondstoffen en energie. Wie zijn consumptiepatroon wil aanpassen om afval te voorkomen kan - zijn spullen laten repareren - langer met spullen doen, of ze tweedehands kopen - oplaadbare batterijen kopen in plaats van eenmalige - grotere verpakkingen kopen van iets dat niet kan bederven Zie ook: www.milieucentraal.nl/afvalpreventie.


! m o k l e w s i n e e r e Ied

Ronald McDonald Kinderfonds Life for

Vrijdag 10 en zaterdag 11 februari 2012 organiseren Postmus Sierbestrating en Postmus Winter de tweede Life for Lifestyle Fair Wat kunt u op deze Fair verwachten: Modieuze heren en dames kleding | Stijlvolle schoenmode | Wintersportmode en accessoires | Vakanties en reizen Wellness en sport | Kids mode | Automobielen en scooters | Trendy horloges en zonnebrillen | Styling en interieur advies Outdoor furniture | High Tech audio apparatuur | Sanitair en keuken design | Bourgondische wijnen en spijzen Zitcomfort op maat | Kleurrijke Bloemenkunst | Luxe brood en banket | Muziek en entertainment | Voor de kids een springkussen | Graphics, photo’s en design | Lingerie en badmode | Hedendaagse kunst | Woonaccessoires

Entertainment Diverse surprise acts | Live music | DJ’s | and more...

De Life for Lifestyle Fair Loterij Loten zijn te koop à € 2,50

Voor iedere bezoeker:

Hoofdprijs Schilderij van Theo Swinkels

1e Prijs Hotels van Oranje Wellness Weekend

2e Prijs Complete Ski outfit van Peak Performance aangeboden door Postmus Winter (Broek en Jas)

Vrijdag 10 februari 2012 - 09.00 - 21.00 uur Zaterdag 11 februari 2012 - 09.00 - 17.00 uur

3e Prijs Diner voor 2 bij Blush Noordwijk

Entree € 4,- (kinderen tot 12 jaar gratis) Dit bedrag gaat volledig naar Ronald McDonald

En vele andere prijzen

Deelnemers Life for Lifestyle Fair 2012

Hosted by:

Voorschoterweg 6a 2235 SH Valkenburg zh T 071 401 34 44 F 071 407 36 54 mail@lifeforlifestyle.nl www.lifeforlifestyle.nl


OEGSTGEESTER COURANT

WOENSDAG 25 JANUARI 2012

SPORT

Fiks brengt spanning in competitie terug

Pecos begint met nederlaag

Dankzij een zege op koploper Pernix heeft Fiks de spanning in de competitie van klasse 2H helemaal teruggebracht. De ploeg van trainer/coach Hans Seip won de derby van het Leidse Pernix met 17-14 en nam daarmee revanche op de eerdere nederlaag in Leiden.

Terug op het hoogste niveau van Nederland moesten de tafeltennissers van Pecos zaterdag hun meerdere erkennen in landskampioen Westa. Onverwacht was die nederlaag niet, maar hij had best nog een puntje milder kunnen uitvallen en dan was er sprake geweest van een prima start. Na drie enkelspelen stond Pecos al 3-0 achter en dus was het verder zaak de schade te beperken. Dat lukte. Tan Anran wist zijn tweede enkelspel te winnen, ten koste van de talentvolle jeugdspeler Cosmin Stan, die terug aan de top probeert te komen na een zware ziekte. Pecoskopman Merijn de Bruin ging

Voor aanvang van de wedstrijd had Pernix drie punten voorsprong op Fiks, Weidevogels en De Vinken die de tweede plaats deelden met ieder tien punten. De twee eerstgenoemde wonnen, zodat de situatie nu zo is dat Pernix nog maar één punt voorsprong heeft op het achtervolgende tweetal. Daarmee ligt de competitie weer geheel open en lijkt het waarschijnlijk dat de strijd om de titel in de laatste competitieronde wordt beslist. Iedereen van Fiks was er zich van bewust dat winst op Pernix noodzaak was om niet vroegtijdig te moeten afhaken in de titelrace. In de eerdere ontmoeting was duidelijk dat Pernix over een goed team beschikt. Niet voor niets leed Fiks in Leiden een duidelijke 22-17 nederlaag. Daar tegenover staat dat iedere tegenstander, sterk of minder sterk, voor een welhaast onmogelijke opgave staat om Fiks in eigen huis te verslaan. Afgelopen zaterdag vormde hierop geen uitzondering. Pernix kwam overigens uitstekend uit de startblokken. Het speelde aanvallend sterk en maakte de kansen goed af. De 1-4 stand na 10 minuten illustreert dat gegeven. Alleen Kevin Vreeken had tot dan toe doel getroffen voor Fiks. Hij zou zich echter ontpoppen tot één van de dragende spelers van Fiks. “Niet alleen in scorend opzicht, maar ook in de rebound was Kevin zeer sterk, evenals Jan Anholts ove-

rigens”, sprak Hans Seip na afloop. Hij zag zijn team scherper verdedigen en aanvallend beter tot recht komen. Richelle de Mooij (doorloop) en Frans Treur (twee keer binnen een minuut van afstand) zetten Fiks naast de tegenstander. Dit was de basis voor een spectaculair duel waarvan het massaal opgekomen publiek ten volle van zou genieten. Pernix kwam nog een keer met twee punten voor, maar Domenique Roest en Frans Treur elimineerden ook deze uitlooppoging. Na 6-7 brachten Rick van der Kraan en Kevin Vreeken hun team voor het eerst aan de leiding. Eerstgenoemde schoot na de gelijkmaker van Pernix zijn team naar een 10-8 ruststand. Fiks behield in de tweede helft de goede vorm en concentratie. Na 11-8 door Kevin Vreeken (die zes maal zou scoren) knokte de tegenstander zich goed terug, in de wetenschap dat verlies alhier een moeizaam vervolg van de competitie zou betekenen. De Leidse formatie liep de achterstand geheel in, maar Fiks toonde veerkracht door opnieuw de leiding te pakken (schoten van Kevin Vreeken en Frans Treur). Pernix probeerde aan te haken, maar bleef nu achter de feiten aanlopen. Toen Rick van der Kraan vijf minuten voor tijd voor 16-13 tekende was daarmee de genadeslag uitgedeeld. Kevin Vreeken onderstreepte zijn goede vorm door na 16-14 een scorend slotakkoord aan de wedstrijd te geven. “We wisten dat winst noodzaak was om mee te blijven doen voor het kampioenschap. Mijn team was scherp en speelde zeer geconcentreerd. Het dameskwartet van Pernix is goed, maar de Fiksdames hebben uitstekend stand gehouden”, aldus de conclusie van Hans Seip.

Korfbaltopper in 5 Meihal

Arthur Schiebroek wordt geblokt door een speler van Nieuwkoop. (Foto: Paul Lichtenbeld)

UDO: sprankelende start eindigt in desillusie De wedstrijd van VV UDO tegen Nieuwkoop kon niet beter uit de startblokken komen. Binnen een minuut stond de 1-0 op het scorebord. In de eerste helft wist UDO zelfs nog twee keer te scoren: 3-0. Een groter contrast met de tweede helft is niet voor te stellen. Nieuwkoop kwam terug tot 3-3 en in de blessuretijd zelfs tot 3-4. De punten die bij UDO reeds ‘in the pocket’ werden verondersteld werden tot nul gereduceerd... De wedstrijd begon met een vliegende start voor UDO, Tobias Schaafstra scoorde kort na het beginsignaal van scheidsrechter Annokkee de 1-0. Toen volgde een eerste helft waarin door UDO bij tijd en wijlen sprankelend voetbal werd gespeeld. Nieuwkoop kwam nauwelijks ‘aan de bak’. Dit ruime overwicht werd in de 33ste minuut onderstreept door een tweede doelpunt van Tobias Schaafstra. Hij

was door de verdediging heen gebroken en kon eenvoudig de 2-0 maken. In de veertigste minuut, vlak voor rust, werd het zelfs nog 3-0 na prachtig vrij spelen van Armond Dzullakian. Hij voorzag Danny Kromwijk die mee opgekomen was van een prachtige voorzet die nauwkeurig werd afgemaakt. Wat kon er nu nog mis gaan? Tja, de tweede helft. UDO was geen schim meer van het team in de eerste helft. In de eerste helft werd heel verzorgd en technisch gevoetbald. Nieuwkoop kwam in het hele stuk niet voor. In de tweede helft waren de rollen volledig omgedraaid. UDO speelde richting clubhuis maar is nauwelijks op die helft van het veld geweest. In de eerste minuut van de tweede helft scoorde Nieuwkoop al het eerste tegendoelpunt. Nog niets aan de hand zou je zeggen. Maar kennelijk waren de UDO-ers toch wat gemakzuchtig uit de kleedkamers gekomen. “Wat kan je met een 3-0 voorsprong nog

LEIDEN - Op maandag 30 januari wordt in de 5 Meihal de inmiddels toch wel traditionele wedstrijd van een selectieteam van korfballers uit de Leidse regio tegen het Nederlands Team gespeeld. Dit duel begint om 20.30 uur en dient voor Oranje, dat vorig jaar in China de wereldtitel met succes verdedigde, als voorbereiding op de interland tegen België. Voorafgaand aan dit duel spelen de nationale ploegen van onder de 16 en 19 jaar tegen eveneens Leidse selecties. Die wedstrijden beginnen om 17.30 uur

en 19.00 uur. Toegangskaarten à € 4,00 zijn op de dag van de wedstrijden te koop aan de kassa van de 5Meihal. Bedrijven en sponsors kunnen bovendien gebruik maken van een VIP-arrangement. Voor €20,- per persoon kan men gebruik maken het buffet en tijdens dit buffet kan men onder het genot van een drankje kennis maken met andere sportminded ondernemers uit de regio groot Leiden. Aanmelden voor dit evenement is mogelijk via leiden-nederlandkorfbal@live.nl.

Tot overmaat van ramp scoorde Nieuwkoop zelfs in de blessuretijd nog de 3-4. Zelfs dat ene puntje voor UDO zat er dus niet in. Voor UDO nu zaak om de wonden te likken, te leren van de opgedane ervaring en zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen Full Speed op de agenda onder de bezielende leiding van scheidsrechter Van Ekelenburg.

Toerclub De Kampioen verhuist Sinds afgelopen najaar zocht De Kampioen, de wielersportvereniging van Wassenaar, Voorschoten en wijde omtrek, naar een nieuw vertrekpunt voor haar zaterdag- en zondagritten. Want na ruim 18 jaar moest de exploitant van Sporthal De Schulpwei mededelen dat de ruimte die hij al die jaren aan de toerclub ter beschikking stelde, een andere aanwending zou krijgen. De toerclub is blij met het aanbod van Marga van der Does en Henk Kloots, de eigenaren van Jachtwerf Princehaven, om in het vervolg te starten vanuit hun Bar ‘t Ruime Sop, Van Zuylen van Nijeveltstraat 100, 2242 AT Wassenaar. Hoewel

het adres anders doet vermoeden ligt de ingang van werf en bar aan de Zijllaan, op het gedeelte tussen de Van Zuylen van Nijeveltstraat en de Hillenaarlaan. De duidelijke routebeschrijving en alle overige informatie over Toerclub De Kampioen vindt u op de website www.tcdekampioen. nl. Voor alle duidelijkheid wordt benadrukt dat deze wijziging van startlocatie alleen geldt voor de zaterdag- en zondagritten van de vereniging. De dinsdagochtenden woensdagmiddagritten starten onveranderd in Voorschoten. Ook daarvoor vindt u de routebeschrijving op de hierboven genoemde website.

VCO Heren 1 ontving dit weekend Castellum 2 en had haar zinnen gezet op de eerste wedstrijdwinst van het seizoen. Het werd een zeer spannende wedstrijd waarbij de teams elkaar niets cadeau gaven. VCO verspeelde onnodig een voorsprong in de eerste set. Gefrustreerd walste de ploeg vervolgens met 25-13 over de Alphenaren heen. In de derde en vierde set hielden de ploegen elkaar in evenwicht, een 2-1 voorsprong voor VCO werd weer rechtgetrokken door Castellum. De vijfde set werd de apotheose van deze thriller, die met 16-14 door VCO werd gewonnen. Met deze winst zetten de volleyballers een flinke stap op weg naar handhaving in de Eerste Klasse. Vorige week ontglipte het eerste herenteam van VCO de winst tegen Kalinko met een 3-2 nederlaag. Toch zag trainer Arjen de Mare in dit resultaat de bevestiging dat het team de weg terug heeft gevonden, na een slechte eerste helft van het seizoen. In de wedstrijd van deze week tegen het sterke Castellum kwam dat gegroeide vertrouwen goed van pas. Tegen de ploeg uit Alphen was in de uitwedstrijd nipt verloren, op voorhand lagen er dus winstkansen. Met een complete ploeg begon het team van sponsor A.U.B. Administraties gedreven aan de eerste set. Bij een 16-13 en 21-20 voorsprong maakte VCO wat onnodige fouten, waardoor Castellum er met de eerste setwinst van door ging: 22-25. Gescherpt door deze tegenvaller brak VCO uit de ban in de tweede set. Alles liep nu op rolletjes. Op het midden kwamen Richard van Rooijen en Guido Verschoor goed door, en op buiten waren Raffaele Campagnuolo, Thomas Krüger en Dennis Schild productief. Spelverdeler Pieter Melieste had in Marcel Drost een uitstekend aanspeelbare diagonaalspeler die de ene na de andere bal op de grond dreunde. Castellum kwam bij 25-13 weer bij haar positieven. Voor beide teams was nu duidelijk dat ze aan elkaar

In de brugklas krijgen leerlingen die dat willen vier lesuren per week hockeytraining op de kunstgrasvelden van een hockeyclub op fietsafstand van de school.

VV Oegstgeest kan verwachtingen niet waarmaken

Frank Janszen weer terug in de basis bij VV Oegstgeest (Foto: Howard Misser)

Zaterdag was de tegenstander van Oegstgeest Lyra uit de Lier dat drie punten boven Oegstgeest stond op de ranglijst. Voor beide teams was het winnen van de eerste wedstrijd na de winterstop belangrijk om uit de gevarenzone van de ranglijst weg te komen. Oegstgeest trok aan het kortste eind in een wedstrijd waar Lyra het betere voetbal liet zien. Door Jan van den Broeck Na in de winterstop een wedstrijd gelijk gespeeld en gewonnen te hebben en met spits Frank Janszen die na een lange afwezigheid weer mee speelde, startte Oegstgeest vol goede moed aan de wedstrijd. Door afwezigheid en blessures van spelers moest trainer Arie van Duijn improviseren met z’n opstelling. Daar kwam nog bij dat Danny Nonhebel, een belangrijke speler op het middenveld, al na twintig minuten door een blessure vervangen moest worden door Mark van Bommel. De eerste helft speelde zich grotendeels af op de Oegstgeest helft. Met een snelle uitval kreeg Oegstgeest de eerste doelrijpe kans van de wedstrijd. De bal die Janszen inkopte ging maar net over het Lyra doel. De tweede kans was voor Lyra maar nu was het wel raak. Een voorzet van links werd door de Lyra spits van dichtbij ingeschoten: 0 - 1. Vlak hierna moest Erik Noort, keeper van Oegstgeest 2, handelend optreden om te voor komen dat Lyra met een 0 - 2 voorsprong aan de thee zou gaan. Nog maar net op het veld in de

tweede helft was het wel raak, via een slecht verdedigend Oegstgeest kwam de bal voor de voeten van een Lyra speler die zijn kans schoon zag en de 0 - 2 op het scorebord zette. Een vlagsignaal van Oegstgeest assistent-scheidsrechter Dick van der Zwan bij een duidelijke buitenspelsituatie werd door scheidsrechter De Groot genegeerd. Van der Zwan liet hierover zijn ongenoegen blijken waarna hij door de scheids gesommeerd werd te stoppen met vlaggen. Er moest dus een andere assistent komen. Elftalbegeleider Jan Janszen nam de vlag over voor de rest van de wedstrijd. Vlak hierna besliste Lyra de wedstrijd door uit een directe vrije trap de 0 - 3 te scoren. De twee wissels die trainer Van Duijn nog deed hielpen niet meer om meer grip op het spel te krijgen. Oegstgeest keeper Noort werd na enkele goede reddingen toch nog voor een vierde keer gepasseerd. Een sterker Lyra ging met 0 - 4 winst en 3 punten terug naar de Lier. Na afloop van de wedstrijd zei Oegstgeest trainer Van Duijn: “we zijn op alle fronten afgetroefd, we spelen te veel tegen onszelf en niet vrijuit. We misten een aantal belangrijke spelers, we hebben het geprobeerd maar het lukte niet. Ik ben wel blij dat Frank Janszen weer terug is”. Zaterdag speelt Oegstgeest de uitwedstrijd tegen Haaglandia dat op vijfde plaats staat, aanvang 14.30 uur. Meer foto’s van de wedstrijd op www.vvoegstgeest.nl

Marcel Drost in actie (Foto: Rob van Hilten, www.RobsReality.nl) gewaagd waren, ondanks het grote verschil in positie op ranglijst. In de derde set ging het gelijk op tot 21-21 en was het “erop of eronder”. VCO hield het hoofd koel en maakte geen fouten: 25-21 en 2-1 in sets. De winst lonkte nu nadrukkelijk, de spanning steeg... De vierde set leek tot 21-21 een kopie van de derde. Weer kwamen de teams uit bij 21-21, maar nu wisten de lange aanvallers van Castellum het VCOblok te passeren en met 22-25 de set aan zich te trekken. Met 2-2 op het scorebord en vermoeidheid in de armen en benen vingen de kemphanen de laatste en beslissende set aan. Aan de zijkant van het veld stonden intussen de VCO-dames - zelf met 3-1 gewonnen - de thuisploeg luid aan te moedigen. Dat hielp het team door de moeilijke momenten die zouden volgen. Weer ging het punt voor punt gelijk op, tot de veldwissel bij 7-8 halverwege de vijfde set.

Castellum liep uit naar 11-13 en even leek zich een herhaling van de vorige wedstrijd te voltrekken. Met een uiterste krachtsinspanning trok VCO de stand gelijk naar 14-14. De spanning was te snijden. Pieter Melieste speelde Marcel Drost achter de 3-meterlijn aan, die verwoestend uithaalde: 15-14. VCO serveerde voor de winst. De laatste aanval van Castellum strandde in het blok van Niels van Weeren. De zaal ontplofte op dat moment want de eerste wedstrijdwinst was een feit! De spelers deden uitgelaten een vreugdedans en bedankten het publiek. Met vijf punten uit de eerste twee wedstrijden in 2012 heeft VCO de weg uit de gevarenzone gevonden. In de volgende wedstrijd op 27 januari gaat het team op bezoek bij de nummer 2, Leython. Twitter: @VCOegstgeest www.volleybalcluboegstgeest.nl

Extra op het Visser: hockeyklas Vanaf volgend schooljaar biedt het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden extra uren hockey aan.

www.pecostafeltennis.nl

gebeuren”, moeten ze gedacht hebben. Wel, niets bleek minder waar. In de 79ste minuut kwam Nieuwkoop nog dichter bij: 3-2. Nieuwkoop, gesterkt door de doelpunten en het zwakke spel van UDO van dat moment, wist in de 85ste minuut tot gelijke punten te komen: 3-3. Het laatste deel van de wedstrijd werd heel rommelig. De scheidsrechter zag zich genoodzaakt om de ene na de andere gele of rode kaart te trekken. Dit terwijl de wedstrijd niet echt onsportief was. Het overwicht van Nieuwkoop bleef echter.

Volleybalthriller eindigt in eerste winst VCO Het nationale korfbalteam. (Foto: PR)

helaas twee keer onderuit, maar droeg wel bij aan winst in het dubbelspel. Pecos’ derde man Maroun Nader kwam met lege handen terug uit het Limburgse Wessem. Van hem wordt in het Oegstgeester kamp dan ook meer verwacht tegen de mindere tegenstanders in de heren eredivisie. Volgende week zondag, thuis tegen het Leidse Scylla, kan Pecos laten zien of het dit seizoen gaat meespelen voor een plek bij de bovenste vier. Voor de overige landelijke teams en de jeugd begint de competitie komend weekeinde.

Samen met de twee uur gewone gymnastiek hebben deze leerlingen dus in de brugklas zes uur per week sport in het rooster. De hockeyklas gaat van start in klas 1 en 2 van het Visser in de Kagerstraat en Mavo Leidse Hout. De trainingen worden gegeven door een gediplomeerd hockeytrainer/coach, die erkend is door de Koninklijke Nederlandse

Hockeybond (KNHB). Het Visser start als een van de eerste scholen in Nederland met deze speciale hockeyklas. Iedereen die meer wil weten is van harte welkom op het open huis op vrijdag 27 januari, van 19.00-21.30 uur in de gebouwen Kagerstraat 1 (havo, vwo en tto) en Antonie Duycklaan 1 (vmbo-t) in Leiden.

De DOTZ-dames in tenue.

Tien jaar DOTZ Tien jaar geleden werd op hockeyclub LOHC de Dames Ochtend Trimgroep Zondag (DOTZ) opgericht. Afgelopen weekend werd het tweede lustrum gevierd met een running dinner en de publicatie van een lustrumboekje. Elke zondagochtend van 8.30 tot 10.00 uur wordt er door de sportieve en enthousiaste leden van DOTZ getraind op Veld 1 van LOHC. De training wordt steevast afgesloten met een onderling partijtje. “Dan willen we allemaal winnen, dat is elke week dolle pret. Na afloop is er koffie en tegen 11 uur ben je dan weer thuis en heb je nog een

hele zondag voor je”, aldus Diana Dankers. Zij werd lid van DOTZ in 2003 en had tot dat moment nog nooit een hockeystick in handen gehad. Dat is geen bezwaar: DOTZ is er voor ervaren hockeysters die niet (meer) de verplichting van de competitie willen, maar ook voor sportieve beginners die de uitdaging aangaan. Dat gaat wonderwel samen, onder leiding van trainster Marijke Remeijer komt iedereen tot zijn recht. Bijna alle leden hebben een baan en dan komt het goed uit dat je niet verplicht bent elke zondag te komen. DOTZ heeft rond de dertig leden. Belangstellenden kunnen een keer vrijblijvend meetrainen.


BEDS 2 BASIC DÉ NR. 1 BEDDENSPECIALIST IN UW REGIO!

S G A D N ZO 14:00 t/m 17:00 uur ! ! N E P O

TOP BOXSPRINGS IN DIVERSE KLEUREN, MATEN EN STOFFEN!!

ZIE ONDEROP ONZE OPENINGSTIJDEN, U BENT VAN HARTE WELKOM.

! T I E T I L A W K P TO L A W K ! ! N E Z J I R P

#####

E T S G A LA

-58%

GARANT

MATRASSEN SPECIALIST

COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELECTRISCH VERSTELBAAR!!

e

IJS R P E T S LAAG E D D! R N O A L VO R E IN NED

TE LAAGSS PRIJ IE GARANT

IE

SUPER ! STUNT!

SUPER ! STUNTN!

E Ú LAATST

2

N ! Luxe Design hoofdbord MODELLEN + 2x electr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke volva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen + 2x poten set SUPER STUNT! + 2x metalen matrasrem Normaal 2399.keuze uit diverse maten!

MATRAS GRATIS!

#####

LAAGSTE PRIJS!

tra

s

2

MATRAS GRATIS!

1299.-

LU XE !

s

#####

Beds 2 Basic

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

WINNAAR!!

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

e

2

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

€999,-

LU atras XE !

#####

Beds 2 Basic

€ 799,-

WINNAAR!!

MEGA ACTIE!!!

ook leverbaar in antraciet grijs!

√ Silence Comfort (Astropur) √ 8 cm koudschuim √ 3cm Calipore (ventilerend schuim) √ 7 cm NASA traagschuim √ Elastisch dubbeldoek tijk (afritsbaar en wasbaar)

M

TE LAAGSS PRIJ IE GARANT

LAAGSTE PRIJS!!

Eigenschappen:

DREAM LATEX

Leverbaar in alle maten!

2e

OOR PRIJS IS V OFLIJK O EL G N DIT O TE LE P M CO G! BOXSPRIN

MATRAS GRATIS!

Designhoofdbord! + 2 Beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matras topper! + 2 luxe kussens

tra

(CLASSIC HANDMADE!)

2e

Maat 1.40/1.60 én 180 breed!

ONGELOOFLIJK COMPLEET Ma

HEALTH EMPEROR

Kom langs en test deze fantastische boxspring!

ANTI-ALLERGISCH

Leverbaar in alle maten!

2-persoons boxspring met hoogwaardige pocketvering! Geheel met de hand vervaardigd in de meest luxe uitvoering! Keuze uit 60 kleuren!! + Luxe gestoffeerde Hoofdbord, keuze uit diverse modellen hoofdborden Prijs voor vaste boxspring + TOPPER Comfortschuim

Ma

√ 7-slags Pocketveer √ Anti-allergisch √ In harde en soft variant √ WInter- en Zomerzijde √ Super dik TOP-Matras!

Eigenschappen:

√ 18cm Latex Kern √ 1,5 cm doorgestikte traagschuim afdeklaag √ 7 comfortzones √ Anti-allergisch M

IS 1 GRAT D én E B K E D IS 2 GRAT NS!! E S KUS

€ 199,Leverbaar in alle maten!

DEZE WEEK VOOR

399.-

Eigenschappen:

√ Handgemaakt matras met 7 slags micro pocketveer √ 500 veren /m2 √ 7 comfortzones √ Zomer en Winterzijde

e

-64%

2

MATRAS GRATIS!

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoeringen!

Maat 1.20

Eigenschappen:

√ 15cm Koudschuim kern √ Ergonomische comfortzones √ Elastisch dubeldoek tijk √ Afritsbare en wasbare

Met als optie: de electrische versie

Ma

Ma

LA t A ras PR GST IJS E !

BASIC

LAAGSTE PRIJS!

tra

s

SPA SPRING

RELAX SENSA

€ 49,-

MATRAS GRATIS!

LU tras XE !

#####

LAAGSTE PRIJS!

€ 349,-

#####

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

Leverbaar in alle maten!

e 2

Ma

2e

Eigenschappen:

√ Goede matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bedbodems

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer matras √ 360 veren/m2 met koudschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

e 2

MATRAS GRATIS!

s

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam

tra

s

IS 1 GRAT D én E B K E D IS 2 GRAT NS!! E S KUS ANTI-ALLERGISCH

€ 999,-

Leverbaar in alle maten!

e 2

Ma

ROYAL WELLNESS

€ 269,-

Leverbaar in alle maten!

√ NASA-traagschuim toplaag √ 360 veren per m2 √ 7 comfortzones √ In harde en soft variant √ WInter- en Zomerzijde

tra

IS 1 GRAT D én E B DEK IS 2 GRAT NS!! KUSSE

€ 799,-

Eigenschappen:

Ma

SLEEP KING

EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

Leverbaar in alle maten!

at

ra s

BALANCE SENSE

Normaal 1099.-

Leverbaar in alle maten!

!!

€ 749,-

TOP-AANBIEDING!

Dit is een absolute klasse Boxspring exellent gestoffeerd én voor de laagste prijs ALLEEN bij Beds 2 Basic.

WINNAAR!!

Eigenschappen:

WINNAAR!!

Normaal 2399.-

Beds 2 Basic

e

s

W

#####

#####

Leverbaar in alle maten!

tra

Beds 2 Basic

(de beste klant-recenties)

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!!

Ma

EU

WINNAAR!!

####

€ 399,-

NI

SILENCE COMFORT

Beds 2 Basic

999.-

Ook verkrijgbaar in de maten 1.60 én 180 breed

Kom langs en test onze boxsprings en matrassen. De koffie staat klaar! Wij zijn ook zondags open!!

A TOPPER V !! K E E W E D

Maat 1.40

HEALTH SPRING

-54%

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING LONDON ACTIE!!

COMPLETE 2-PERSOONS ELECTRISCHE BOXSPRING TE NORWICH ACTIE!! LAAGSS PRIJ

MATRAS KNALLERS!

N I R P S X ITEIT BO

N E S S A R T A GS EN M

Ma

tra

SUPER KING

s

IS 1 GRAT D én E B K E D IS 2 GRAT NS!! E S KUS

ANTI-ALLERGISCH

€599,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

2e

MATRAS GRATIS! Tijdelijk

Eigenschappen:

√ Top HR60 Koudschuim! √ 4cm traagschuim in tijk √ Koel in de zomer √ 3D profiel / hard en zacht √ Beter ligcomfort en ventilatie

2e

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer √ 360 veren m2 met 3cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 ergonomische comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

NIEUW IN HET ASSORTIMENT > MOLTONS VOOR MATRASSEN EN TOPPERS IN ALLE MATEN!!

asic

Openingstijden

Koopavonden

Ma. Di. / Wo. Do. / Vr. Za. Zo.

Do. / Vr.

13:30 - 18:00 10:00 - 18:00 9:30 - 21:00 9:30 - 17:00 14:00 - 17:00

Bij Beds 2 B

 071

18:30 - 21:00

2000168

Adres: Kerkstraat 58 - Noordwijk (binnen) INGANG Passage PRIJZEN ONDER VOORBEHOUD

De getoonde aanbiedingen zijn slechts een klein gedeelte van ons assortiment | Kom ook langs voor onze kwaliteits kussens en accessoires!

prijzen √ Laagste liteit kwa √ Beste comfort √ Beste dvies √ TOP-a ervice √ TOP-s

November 2011 Zet- en drukfouten voorbehouden

OC_week_04_12  

Aanstaande vrijdag worden de sportprijzen 2011 door wethou- der Eric Mackay uitgereikt. Hier onder een overzicht van de genomineerden: Sport...

Advertisement